DeMooiRooiKrant

28 februari 2018

DeMooiRooiKrant 28 februari 2018


Foto: Jos van Nunen

Wat wil je nog weten over een evenement dat Rooi decennialang al ieder jaar met superlatieven en regelmatig nieuwe records steeds weer opnieuw op de kaart zet? Zoals dit jaar maar liefst, om precies te zijn, € 30.000,39? Neem er een kijkje, en dat gaat vanzelf. Bij de opening van de Rooise boekenbeurs stond het er al rijen dik, niet alleen voor de deur van de Odaschool maar ook tot de hoek van de straat. "Zelfs hier en daar duwpartijtjes" aldus bestuursleden van de Stichting Behoud Martinuskerk, die 27 jaar geleden het initiatief namen voor de beurs.

Als het over superlatieven gaat, ben je bij stichtingsvoorzitter Fried van den Brand aan het goede adres. "New York, Amsterdam, Parijs, Sint-Oedenrode, met onze boekenbeurzen zitten we allemaal op dezelfde lijn." Dat is natuurlijk bij wijze van spreken, maar de harde cijfers spreken óók tot de verbeelding. Met 1504 bananendozen vol boeken, 227 dozen muziek en een aantal aanverwante artikelen zitten de vrijwilligers eigenlijk al boven het maximum van wat ze kunnen verwerken. Het publiek is redelijk divers. Sommige stelletjes lopen meteen na binnenkomst ieder een andere kant op: ieder zijn ding. De typische boekenwurmen haal je er zo uit, het beeld van veel senioren en weinig jongeren verandert door de jaren heen weinig. In de loop der jaren is de herkomst van de bezoekers verschoven van ruim de helft Rooienaren naar ruim de helft van verder weg. Dit jaar onder meer uit Zutphen, Zwolle en Deventer. Ook weten de bestuursleden steeds nieuwe anekdotes te vertellen. Van het zeldzame muziekboek uit de vitrine tot het boek van Toon Hermans waaruit hetzelfde gedichtje in betrekkelijk korte tijd meermalen in de krant stond, bij de overlijdensberichten door de nabestaanden die het aan elkaar doorgaven.

De tijd verandert snel. Nieuwe media, E-books en streaming music verdringen papieren boeken en vinyl platen. Zijn de bestuursleden niet bang dat de Rooise boeken-en platenbeurs straks een aflopende zaak gaat worden? Luc van den Tillaart (67) is stellig. "Dat maken wij niet meer mee". Van den Brand (85)is nóg optimistischer. "We krijgen nog steeds ieder jaar meer boeken. Complete bibliotheken, laatst nog 60 bananendozen, topkwaliteit, die kregen we niet eens in één keer mee. Er zal ook altijd een grote groep mensen blijven die hiernaar uitkijken en omdat we steeds betere kwaliteit krijgen aangeboden, kunnen we daar strenger op gaan selecteren."

Foto: Jos van Nunen
Deze speurneus was er als de kippen bij. Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

De entreeprijs die dit jaar was verdubbeld naar € 2 deed ook een extra duit in het zakje, maar dat was niet te merken aan het aantal bezoekers: 1695, waarmee ook – nipt – het record van 2017 werd verbeterd. De hoogste qua opbrengst was datzelfde jaar: € 23.569,00. Van de groene strookjes op de Rooise basisscholen, waarmee kinderen een gratis kinderboek konden halen, werden er ruim 200 ingeleverd. "De ouders komen dan ook mee, da's natuurlijk mooi meegenomen" aldus Van den Tillaart.

Rooi Tulpen verzamelen €1300,- voor SamenLoop

Foto: Mees van Dijk

Sint-Oedenrode – Twee weekenden lang wisselden de leden van koor De Rooi Tulpen elkaar af tijdens de Brabantse Kampioenschappen springen in manege de Pijnhorst. Bij de ingang was een kleine stand ingericht om aandacht te vragen voor SamenLoop voor Hoop.

Uiteraard werd het publiek om een kleine bijdrage gevraagd. De entree was tenslotte gratis en ook voor het parkeren hoefde niet betaald te worden. Dan maar een bijdrage voor de SamenLoop voor Hoop. Vrijwel iedereen deed een duit in het zakje. Vandaar dat zondag op de laatste dag een mooi eindbedrag gepresenteerd kon worden aan het publiek. De cheque van maar liefst €1300,- werd met trots getoond! Kijk voor een verslag van de Brabantse Kampioenschappen op pagina 33

Is het ijs dik genoeg?

Is het ijs dik genoeg om te betreden? Die vraag stelt heel Nederland zich op dit moment. Ook in Sint-Oedenrode. Op verschillende plekken is hard gewerkt om een ijsbaan te creëren. Er wordt geduimd met dikke handschoenen aan.

Het zou zomaar kunnen dat het Ritaplein vanaf woensdag klaar is om schaatsers te ontvangen, evenals op een ondergelopen veldje in park Kienehoef. Na ongeveer zes jaar lijken oude tijden ook in Nijnsel weer te gaan herleven, op 'het pek' naast de basisschool.
De dorpsraad en de oudercommissie van de basisschool hebben er voor gezorgd dat het pek zaterdag onder water is gezet. Om het gehele pek onder water te zetten was veel water nodig. Dankzij het snel inspringen van loonwerkersbedrijf Leenders uit Mariahout en de gemeente werd de klus geklaard.

Jaargang 8 • Week 9 • Woensdag 28 februari 2018

Mediastilte rond verplaatsing van AH

Bijna iedereen in Rooi is benieuwd naar de stand van zaken omtrent de verplaatsing van AH. Niet zo vreemd want het betekent nogal wat. Zowel voor het aangezicht van het centrum, als in praktische zin. Direct betrokkenen en het centrummanagement worden regelmatig bijgepraat, maar voelen zich niet geroepen om als gesprekspartner op te treden voor de krant. Dat zijn immers projectontwikkelaar OKKO en de gemeente.

In november liet de projectontwikkelaar ons weten, ons op de hoogte te houden van de ontwikkelingen zodra die naar buiten mogen komen. Omdat het proces al maanden loopt en de stilte oorverdovend werd, legden we onze vragen ditmaal voor aan de gemeente, met het verzoek of er zonder officieel 'persmoment' tenminste toch een tussenstand kon worden gegeven. We kregen de volgende reactie. "Het moment is nog niet rijp om nu hierover naar buiten te treden. Het proces loopt nog. We willen betrokken partijen/leden van de klankbordgroep de gelegenheid geven hun reacties op het eindverslag te geven. Daarna zullen de resultaten eerst gepresenteerd worden aan wethouder en college. Zodra we zover zijn, zullen we de pers hierover nader informeren."

Samenwerking POM en gemeente

Gemeente Meierijstad en het Platform Ondernemers Meierijstad (POM) werken al een tijd intensief samen aan het versterken van het ondernemersklimaat. Deze samenwerking is nu ook officieel bekrachtigd. Voorzitter van het POM - Maddy Goossens - en burgemeester Van Rooij, hebben dinsdag het Economisch Convenant Meierijstad ondertekend.

In deze overeenkomst leggen de partners hun gezamenlijke afspraken vast. Zo spreken zij bijvoorbeeld af dat ze regulier overleggen om vroegtijdig besluiten te bespreken en de achterban van ondernemers goed te informeren en te betrekken bij relevante ontwikkelingen. Burgemeester Van Rooij: "Het POM is een deskundige gesprekspartner voor onze gemeente. Het POM denkt mee over allerlei ontwikkelingen op het terrein van onze lokale economie. Bestuursleden van POM, ambtenaren en ondernemers praten over belangrijke thema's, zoals bereikbaarheid, mobiliteit en voorwaarden voor een gunstig vestigingsklimaat voor ondernemers en werknemers. Door intensieve samenwerking ontstaat een krachtig economisch beleid, waar we gezamenlijk uitvoering aan geven. Zo creëren we een uitstekend ondernemersklimaat met nationale en internationale uitstraling."
Goossens: "Meierijstad heeft ondernemingen, zowel groot als klein, die nationaal en internationaal tot de top behoren. Juist daarom is het essentieel om deze belangen goed in te brengen bij zowel toekomstig als actueel beleid van de gemeente. De kracht van dit convenant is dat we dit juist vooraf doen. Samen kijken hoe we deze toonaangevende positie kunnen behouden en versterken. Als POM zijn we dan ook blij dat de gemeente dit gezamenlijk belang middels dit convenant bevestigd. Samen mooi verder in woorden en daden."
Het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) vertegenwoordigt de bedrijven die aangesloten zijn bij de ondernemersverenigingen. Dat zijn 900 ondernemers met 27.000 werknemers.

ANWB Streetwise bij Odaschool

Foto:

Op 21 februari hebben de kinderen van de Odaschool meegedaan aan ANWB Streetwise. Een spannend verkeersprogramma dat alle kinderen van de basisschool beter leert om te gaan met het huidige verkeer. De Odaschool vindt het belangrijk die 'straatwijsheid' mee te geven en biedt de kinderen daarom ANWB Streetwise aan.

Foto:
Britt van Roosmalen Foto:
Foto: Britt van Roosmalen
Foto:

In verschillende praktijklessen hebben de kinderen geleerd over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid. ANWB Streetwise bestaat uit vier onderdelen: 1. In Toet toet leerden de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenden ze het veilig oversteken. Daarnaast werd geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje. 2. Tijdens Blik en klik leerden de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto werd geoefend met een spannende gele elektroauto. 3. Hallo auto leerde de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen namen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mochten zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger kwam in deze les aan bod. 4. Trapvaardig tenslotte trainde de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsten over een uitdagend parcours en trainden moeilijke manoeuvres. Ook reden ze met een zware rugzak op. Hiermee werden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Als slot mochten ze een rondje rijden op een elektrische step. Het was voor de kinderen al met al een zeer leerzame maar zeker ook een erg leuke dag.

Workshop bij Bakkerij Bekkers

Een tijdje geleden heb ik meegedaan aan Heel Rooi Bakt. Hiermee heb ik gewonnen. De 1e prijs was een unieke workshop bij Bakkerij Bekkers in de fabriek in Veghel. Deze workshop heb ik samen met Lies, de winnares uit Schijndel, een paar weken geleden gevolgd. Het thema was chocolade.

Door: Britt van Roosmalen

De workshop werd gegeven door de Nederlands Kampioen op het gebied van chocolade. Hij werkt samen met zijn broer in de fabriek van Bakkerij Bekkers. Lies en ik kregen van hem uitleg over hoe alle machines werken, waarmee je de chocolade maakt en versiert. Per week verbruiken ze 40-80 kg chocolade. Per seizoen hebben ze wel iets wat ze van de chocolade kunnen maken. Met Sinterklaas maken ze bijvoorbeeld chocoladeletters, met Kerst maken ze kerstkransjes en met Pasen maken ze Paaseieren. Door het jaar heen maken ze allerlei chocolaatjes en chocoladebollen. Voor de wedstrijden waar de broers aan meedoen, maken ze beelden van chocolade.
Ik heb in de fabriek een groot paasei van chocolade mogen versieren met kleinere chocolaatjes. Ook heb ik geleerd dat doordat de chocolade warm is, hij gemakkelijk op het koude ei blijft plakken. Als je bijvoorbeeld een hartje van fondant had gemaakt, kon je deze met chocolade vast maken op het ei.
Bakkerij Bekkers is ontstaan in Nijnsel. Hier zat eerst ook de fabriek. Inmiddels zit de fabriek in Veghel en worden de producten verspreid over 13 winkels. Ze werken in de bakkerij met ongeveer 30 mensen.
Voordat je bakker kan worden, moet je gewoon naar school. Eerst ga je naar de basisschool. Hierna ga je naar een middelbare school waar ze gespecialiseerd zijn in bakkers. Neem bijvoorbeeld De Rooi Pannen in Eindhoven. Als je het examen hebt gehaald, ga je naar een koksopleiding. Als je eenmaal bent afgestudeerd kun je in de praktijk aan de slag als bakker. Je kan je daarna nog specialiseren in bijvoorbeeld banket of chocolade.
Ik heb een erg leuke, maar ook leerzame woensdagmiddag gehad in de fabriek met dank aan Bakkerij Bekkers en de bibliotheek in Rooi, die de wedstrijd Heel Rooi Bakt eerder dit jaar organiseerde.

Goeoeoeoede woensdag Rooi

Carnaval zit erop, maar de herinnering blijft. Wat heb ik genoten van dit fantastische (confetti)feest! Ik zou het liefst alle vette activiteiten opsommen en alle mensen die mij de beste carnaval ooit hebben bezorgd persoonlijk willen noemen, maar dat gaat in deze column niet passen.

Het was een onvergetelijke ervaring waar ik zoveel hilarische momenten heb mogen beleven met de mooiste mensen die ik ken. Het spel der carnaval is ook dit jaar uitermate goed gespeeld, iedereen deed mee! Een perfect voorbeeld was Wilhelmke Pap. Prachtig initiatief van C.V. De Plekkers en geweldig hoe de pop door heel Papgat werd omarmd en zo de meest fantastische avonturen beleefde. Ik heb niks dan lof voor de vele vrijwilligers en eigenlijk alle Papbuiken die er samen met ons een geweldige tijd van hebben gemaakt.

Ik ben inmiddels van mijn confettiwolk gestapt en mag mijzelf weer mengen in het 'normale leven'. Het feest is voorbij gevlogen, maar ik zal er nog vaak met trots aan terugdenken. Mijn laatste woorden wijd ik graag aan mijn adjudant Sander, President Frank, de Raad van Elf, de Hofdames en Orde-commissarissen. Voor de laatste keer zeg ik: "Chapeau, chapeau, chapeau, niks dan lof!" Maar aangezien dit niet onze leus is (haha), sluit ik uiteraard af met de wijze woorden: Denk nie aon morge, blijf Papgat keer op keer samen un skôn fiske bezorge! En voor nu rest, op zoek naar De Neije ;).

Met carnavaleske groet,

Prins Ton Pap d'n Derde

Beeldvormende avond

De beeldvormende avond afgelopen donderdag, waar iedere burger en organisatie wensen en ideeën mocht indienen over waar de gemeente in 2019 haar geld aan uit gaat geven, werd druk bezocht. Het bespreken in themagroepen bleek zo efficiënt, dat het onderwerp drie kwartier eerder 'klaar' was dan de agenda aangaf. Welke keuzes er worden gemaakt uit de enorme hoeveelheid wensen, beslist de politiek.

Eerste Hulp Aan Kinderen

Er zijn nog steeds te weinig ouders die deze cursus volgen, terwijl er toch 60.000 kinderen per jaar door een ongeluk thuis in het ziekenhuis belanden. Na het volgen van de cursus hebt u de zekerheid dat u weet wat u moet doen bij huis-, tuin- en keukenongelukjes en houdt u uw hoofd koel als er professionele hulp geregeld moet worden.

Wacht dus niet langer en start nu met de cursus! Leer alles van Eerste hulp aan kinderen via deze cursus onder begeleiding van een ervaren EHBO-instructeur. De cursus zal bij voldoende deelname plaatsvinden op de donderdagen 29 maart, 5, 12 en 1 april 2018. Aanvang 19.30 tot 22.00 uur bij Zorgboerderij Dommelhoeve aan het Cathalijnepad 1 in Sint-Oedenrode. Bij minimaal acht deelnemers zal de cursus doorgaan. Er is een maximum van twaalf deelnemers, Let op vol=vol. Inschrijven kan tot 9 maart 2018. Voor meer informatie of aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@ehbo-sint-oedenrode.nl.

Help Bart naar Expeditie Robinson

Overleven op een onbewoond eiland, teren op een handjevol rijst en wekenlang verwijderd zijn van een warme douche of welke vorm van luxe dan ook. Rooienaar Bart van Kaathoven ziet het helemaal zitten en hij is klaar om keihard te strijden voor de felbegeerde titel 'Robinson 2018'.

"Ondanks dat ik best wel een ijdeltuit ben, is het mijn grote droom om mee te doen aan het televisieprogramma Expeditie Robinson. Ik zit al jaren aan de buis gekluisterd om geen enkele aflevering te missen. Ik zie mezelf al helemaal zitten op een prachtig eiland, zoekend naar voedsel en strijden om uiteindelijk een plekje in de finale te veroveren."
In Expeditie Robinson strijden deelnemers tegen elkaar op een onbewoond eiland. Jaren lang waren in het programma alleen BN'ers te zien, maar sinds vorig jaar hebben ook onbekende Nederlanders de mogelijkheid om het spel te spelen. Deze kans grijpt Bart dan ook met beide handen aan. Hij ziet zichzelf als een sterke speler en met de scouting-skills van vroeger nog in het geheugen, wordt zelfs vuur maken een eitje. "Ik ben fit, een echte doorzetter en ik houd van een uitdaging. Je weet van te voren natuurlijk niet voor welke bizarre opdrachten je komt te staan, maar ik zal er honderd procent voor gaan. Het gebrek aan een berg voedsel wordt mijn grootste uitdaging. Ik eet veel en mijn maag rommelt nogal gauw. Ook ga ik natuurlijk mijn gezin enorm missen. Ik ben een familiemens en net voor de opnames verwachten wij ons tweede kindje. Gelukkig is mijn vriendin net zo enthousiast over deze kans als ik."
Aan motivatie en wilskracht geen gebrek, maar om überhaupt een plekje op het eiland te bemachtigen, vraagt Bart om uw hulp. "Er zijn duizenden mensen met dezelfde droom als ik, terwijl er op het eiland maar plaats is voor zeven onbekende deelnemers. Via de website van Expeditie Robinson doe ik mee aan een wedstrijd om mijn plekje in het programma te verdienen. Ik krijg zeven weken lang iedere maandag een opdracht voorgeschoteld, waar ik stemmen mee kan verdienen. Hoe meer stemmen, des te beter mijn kansen. Tijdens de eerste opdracht moest ik in een filmpje van maximaal twee minuten vertellen waarom ik de ultieme Robinson kandidaat ben, hangend met mijn voeten van de grond. Dat heb ik dus gedaan, net als duizenden anderen. De zeven deelnemers met de meeste stemmen belanden in de top zeven van die week en zijn verzekerd van een plek in de castingronde. Het is dus de bedoeling dat ik iedere week mijn best moet doen om in die top zeven te komen. Maar, dat is ontzettend lastig."
Bart laat zien dat hij met 622 stemmen nog niet in de buurt komt van de nummer één die zo'n 5.000 stemmen heeft binnen geharkt. "Daarom heb ik de hulp van alle Rooienaren hard nodig! Het zou fantastisch zijn als iedereen zijn stem uitbrengt om mij naar het eiland te sturen. Iedere week kan men opnieuw zijn stem uitbrengen via de website van Expeditie Robinson en het is ook van groot belang dat iedereen dat wekelijks herhaalt." Via www.expeditierobinson.nl/profiel/93 kunt u iedere week stemmen op Bart. Het zou toch super zijn als we deze Rooienaar kunnen volgen in zijn avontuur op een onbewoond eiland?

Vragen staat vrij

Stel je loopt rond met een vraag. Een juridische vraag die te maken heeft met je (ex)partner, je arbeidscontract of met je personeel?

Wat als?
Wat als … jullie uit elkaar gaan, maar jullie zijn niet getrouwd?
Wat als … je een vastgestelde alimentatie niet meer kunt betalen?
Wat als … je uit elkaar gaat, maar jullie huis is nog niet verkocht?
Wat als … een zorgregeling met je kind moeizaam verloopt?
Wat als … je gesteggel hebt over een erfenis?
Wat als … je een conflict hebt met je werkgever?
Wat als … je werknemer niet goed functioneert?
Wat als … je iemand aan een concurrentiebeding wilt houden?
Wat als … je werknemer zich heeft ziekgemeld?
Je wil je vraag graag beantwoord hebben, maar je aarzelt om een advocaat te bellen. Omdat je bang bent dat dan gelijk de teller begint te lopen.

Vrijblijvend juridisch advies
Met welke vraag je ook zit, je kunt 'm bij Kehrens Snoeks advocaten altijd kosteloos stellen. Speciaal daarvoor hebben wij een gratis spreekuur. Op dinsdagmiddag van 17.00 - 18.00 uur in Sint-Oedenrode en op donderdagmiddag van 17.00 - 18.00 uur in ons kantoor in Best. Wanneer je ons even belt of een e-mail stuurt, kunnen we je bezoek inplannen. Tijdens het spreekuur geven we je de ruimte om je probleem te bespreken en je vraag te stellen. We luisteren aandachtig, geven je feedback en adviseren je welke stappen je het beste kunt zetten. Soms hoef je helemaal geen stappen te zetten, maar wordt gewoon je vraag beantwoord. Dan hoef jij je hoofd er in ieder geval niet meer over te breken. Alvast één kopzorg minder!

Beeldend kunstenaars gezocht

Foto: Hans van den Wijngaard

Alle beeldend kunstenaars uit Sint Oedenrode worden opgeroepen om zich aan te melden voor een expositie op zondag 27 mei 2018.

Maak je driedimensionaal werk in steen; keramiek; metaal; glas; kunststof, hout of een ander duurzaam materiaal? Meld je dan aan voor 1 april voor dit tweejaarlijks terugkerend evenement. Het evenement vindt plaats bij het gemeentehuis te Sint-Oedenrode tussen 11.00 en 17.00 uur. Voor verdere informatie kun je bellen met: Cees van de Wijdeven; 06-22669797. Lia Bekkers: 06-53348357. Aanmelden gaarne via de mail. Cees van de Wijdeven: ceesvdwijdeven@gmail.com. Lia Bekkers: liabekkers@live.nl.


"Mijn halte werd Nederland"

Tsegi, helemaal links op de foto tijdens de Open Mind tentoonstelling.

Vier jaar geleden is Tsegi gevlucht uit Ethiopië. Haar vertrek was zeker niet vrijwillig en over de bestemming had zij allerminst iets te zeggen. "Er wordt je niets verteld en het is maar afwachten waar je uiteindelijk beland. Mijn halte werd Nederland." Tsegi geeft me aan niet te willen praten over haar vertrek uit Ethiopië. Ze denkt niet graag terug aan deze zwarte bladzijde, het doet haar veel verdriet en ze richt zich liever op het leven dat ze in Rooi heeft opgebouwd, samen met haar dochtertje.

"In het begin heb ik mij ontzettend eenzaam gevoeld. Ik ben in mijn eentje naar Nederland gekomen en doordat ik de Nederlandse taal niet beheerste, is contact maken lastig en wordt je wereld erg klein. Mijn Engels is prima, maar dat is niet genoeg om in het dagelijks leven te communiceren." Via via kwam Tsegi in contact met Mia van Boxtel, dé Rooise taalheld, en naast een enorme steun gaf Mia haar wegwijs in de Nederlandse taal. "Niet alleen bij de Taalwerkplaats ging ik aan de slag met de Nederlandse taal, ook thuis was ik gemotiveerd om te oefenen. Het lezen van kinderboeken en de krant, het kijken naar Nederlandse kinderprogramma's en gesprekjes voeren met mensen, heeft mij enorm geholpen."

Met het oog op een studie en het vinden van een baan ging Tsegi hard aan de slag, maar om überhaupt met een van beiden te mogen starten, gelden een aantal voorwaarden. "Immigranten die in Nederland willen blijven zijn verplicht om binnen drie jaar te slagen voor het Inburgeringsexamen. Wil je niet alleen in Nederland wonen, maar ook werken of studeren, dan is het behalen van een Staatsexamen verplicht. In 2015 deed ik een eerste poging, maar in dat jaar kwam er ontzettend veel op mij af en ik had nog zoveel te verwerken. Slagen zat er niet in. Een jaar later had ik de focus goed te pakken en ik haalde het diploma binnen. Met de officiële papieren op zak, kon het studeren beginnen."

"Ik wil haar tweetalig opvoeden, zodat zij zowel de Amharische taal als de Nederlandse taal goed beheerst."


Tsegi volgt sinds een jaar de studie 'Dienstverlener zorg en welzijn' aan het Summa College in Eindhoven. Ze pakt een lesboek uit de kast en laat me een willekeurige pagina zien. "De tekst is goed te doen. Ik spreek de Nederlandse taal na vier jaar nog steeds niet perfect en dat zal mij ook nooit gaan lukken, maar ik heb geen moeite met het lesmateriaal. De uitspraak van klanken als 'uu' en 'ui' vind ik lastig, omdat deze in mijn moedertaal niet bestaan. Ook haal ik de 'a' en de 'e' door elkaar, omdat de Engelse taal hiervan de tegenovergestelde betekenis kent. Hetzelfde geldt voor de 'i' en de 'e'. Ik volg nu een mbo studie, maar ik weet dat mijn niveau in Ethiopië hoger ligt. Zodra ik deze studie heb afgerond, begin in dus ook aan een hbo opleiding."


Naast haar opleiding is Tsegi fulltime moeder. Twee jaar geleden kreeg ze samen met haar vriend een dochter genaamd Magdalin. "Ik vind het belangrijk dat Magdalin weet waar ik vandaan kom en dat zal ik haar ook uitgebreid vertellen zodra ze oud genoeg is. Ik wil haar tweetalig opvoeden, zodat zij zowel de Amharische taal als de Nederlandse taal goed beheerst. Ik wil zelf niet degene zijn die haar de Nederlandse taal bijbrengt, omdat ik bang ben dat ik het haar verkeerd leer." Na vier jaar in Nederland te wonen, voelt Tsegi zich ontzettend thuis in Sint-Oedenrode. "Ik vind het een heel mooi dorp en ik ben blij met mijn knusse woning. Ik heb veel vrienden gemaakt, ik ben erg blij dat ik de mogelijkheid heb om te studeren en in mijn vrije tijd ga ik graag met Magdalin op pad in de omgeving. Ik zie wel wat de toekomst ons brengt. Op dit moment ben ik erg gelukkig hier in Rooi."

Goedgevuld cadeaupakket bij plaatsen geboortebericht

Foto: Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode – Bij het plaatsen van een geboortebericht in DeMooiRooiKrant krijgen de kersverse ouders een goedgevuld cadeaupakket met cadeaubonnen ter waarde van ongeveer 60 euro. Aangezien het geboortebericht maar 25 euro kost, maakt dat direct een goede deal!

Dat is te danken aan allerlei Rooise ondernemers die graag mee willen doen om het cadeaupakket heerlijk te vullen. Het cadeaupakket zit boordenvol cadeaubonnen die uit te geven zijn in Sint-Oedenrode. Op het gebied van levensmiddelen, kleding, horeca en nog veel meer.
Is je zoon of dochter geboren? Plaats dan een geboortebericht in onze krant en je krijgt het cadeaupakket er gratis bij! Aanmelden van geboorteberichten kan voortaan ook via www.persoonsberichten.nl, maar een mail sturen naar redactie@demooirooikrant.nl kan ook. Wij denken altijd mee!

Activiteiten Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 2 maart liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf zestien jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot Heistraat 22.

Iedereen is vanaf 19.30 welkom, de koffie en thee staat al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis.

Wandeltocht
Winterjas en handschoenen aan om lekker een uur te wandelen in de frisse lucht. We vertrekken op dinsdag 6 maart om 18.30 uur bij Meerschot.

Speelgoed- en kledingmarkt
Op zondag 18 maart organiseert wijkvereniging Eerschot in wijkcentrum Meerschot (Heistraat 22) weer een markt voor kinderkleding en speelgoed. De markt is van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Entree bedraagt 1 euro. U kunt voor 10 euro een tafel huren om zelf uw spullen te verkopen. Voor verdere informatie of voor het aanmelden voor het huren van een tafel, neemt u contact op via: wijkverenigingeerschot@gmail.com


Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden RondOM: vanaf 1 maart 2018 ELK heel uur!

Zenderoverzicht tv Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen
KPN digitaal kanaal 1435. TRINED kanaal 500. Via ZIGGO: Analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Vodafone Thuis: kanaal 712

Zenderoverzicht radioSint-Oedenrode en bijbehorende kernen
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ KANAAL 365
Kabel: 87.5 FM - KPN Digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

Studio Sint-Oedenrode
Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193

Hoog bezoek bij Open Dag Campus Fioretti

Foto: Mees van Dijk

Sint-Oedenrode – De Open Dag van Campus Fioretti werd afgelopen zondag afgetrapt met behulp van hoog bezoek. Burgemeester Van Rooij verzorgde namelijk de opening. Meerdere – vooral startende – bedrijven zijn gevestigd in het voormalig schoolgebouw aan de Kasteellaan. De hele middag liep het aardig door met geïnteresseerde bezoekers die allemaal konden zien wat de bedrijven in huis hebben. En dat is nogal wat!

Winnaar Rooise Kwis derde van Brabant

Foto: Jos van Nunen

De Rooise Kwis winnen is al een enorme prestatie, maar derde van Brabant worden is nog knapper.

Dat overkwam Tis Rolluk Iet afgelopen weekend. Het Brabants Dagblad hield de Dorpskwis. Daarbij kwamen alle winnaars van de verschillende Brabantse dorpskwissen samen om te strijden voor de algemene titel. Daaruit werd wel duidelijk dat de Rooise afgevaardigden niet alleen verstand hebben van Rooise aangelegenheden. De thuisopdracht werd foutloos gemaakt en dat was een mooie opmaat naar een geweldige eindklassering.

Mooi in de natuur

Foto: John Koeman Foto: John Koeman

Dit heldere weer leent zich er perfect voor om met de camera de natuur in te trekken. Dat hebben deze liefhebbers gedaan. Dank daarvoor! Heeft u ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Lisette van Helden Foto: Lisette van Helden
Foto; Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Marianne van der Velden Foto: Marianne van der Velden
Foto: Marianne van der Velden Foto: Marianne van der Velden
Foto: Lisette van Helden Foto: Lisette van Helden

Ontdek de pareltjes van Kringloopwinkel Het Bekkerspleintje

Alexander Veld Foto: Manon Swinkels

Door de zorgvuldig geselecteerde items die buiten staan, laat Kringloopwinkel Het Bekkerspleintje haar bezoekers weten dat de zaak geopend is. Sinds januari van dit jaar kunt u bij de kringloopwinkel aan het Mgr. Bekkersplein tussen honderden spulletjes op zoek gaan naar de echte juweeltjes.

De ondernemers Alexander Veld en Ismael Peters zijn in december begonnen om het pand flink op te knappen. "Dat was hard nodig", vertelt Alexander. "Er zaten wel zeven lagen behang tegen de muur en het plafond zag er niet uit. We hebben hard gewerkt om begin dit jaar de deuren van onze kringloopwinkel te openen."
Na drie jaar werkzaam te zijn in een kringloopwinkel in Schijndel, begon het bij Alexander te kriebelen om zelf een zaak te beginnen. "Het sjouwen en verzamelen van oude spullen vind ik ontzettend leuk werk. Ik ben graag onder de mensen en laat hun graag de meest bijzondere items zien. Zo is er bijvoorbeeld een authentieke typemachine, ongestempelde postzegels en prachtig servies te vinden. Een paar weken geleden kwam er een origineel politiepak binnen, waarvan ik wist dat ik daar een verzamelaar erg blij mee zou maken." Bij Kringloopwinkel Het Bekkerspleintje mag men volop onderhandelen. "Wij werken niet met prijsjes. Wij geven de geïnteresseerde graag de mogelijkheid om zelf met een voorstel te komen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat iedereen in onze winkel voor een klein bedrag kan komen shoppen. Ook mensen die het wat minder breed hebben kunnen voor een prikkie bij ons terecht."
Van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur is Kringloopwinkel Het Bekkerspleintje geopend. "Iedereen is van harte welkom om eens rond te snuffelen tussen alle spulletjes die wij hebben. En als mensen spullen liever kwijt dan rijk zijn, dan bieden wij de service om deze bij hen thuis op te halen. Ze moeten er natuurlijk wel netjes uitzien en helemaal heel zijn." Nieuwsgierig? Kom snel eens kijken bij Kringloopwinkel Het Bekkerspleintje op Mgr. Bekkersplein 6.

Steekpartij

De politie van Veghel kreeg zondagavond rond 19:45 uur de melding van een steekpartij aan de Bosven in Veghel. Er kwamen twee ambulances en diverse politie-eenheden naar de melding, ook werd er een traumaheli opgeroepen. De eerste opgeroepen ambulance had zich over het slachtoffer ontfermd. Het slachtoffer werd op een brancard in de ambulance gelegd en naar het ziekenhuis vervoerd. De oorzaak van de steekpartij is niet bekend. De politie heeft een persoon aangehouden en naar het bureau overgebracht. Bron: 112nieuwsonline.nl

Foto: 112nieuwsonline.nl

Auto zakt in straat

Een autobestuurder schrok donderdagmiddag toen in de Laan ten Rode ineens haar auto in de straat zakte. Door een leidingbreuk onder het wegdek ontstond plotseling een gat in de straat waar de auto met zijn linker voorwiel in terecht kwam. De gemeente was snel ter plaatse om een helpende hand te bieden. Het gat in de weg en de leiding zullen z.s.m. hersteld worden.

Vuilniswagen in brand

Op de A50 ter hoogte van de afslag Sint-Oedenrode vloog maandag even na 12.00 uur een vuilniswagen in brand. De brandweer snelde toe om de brand te blussen. De inzittenden kwamen met de schrik vrij. Een bergingsbedrijf zal de vrachtwagen komen bergen. De A50 richting Eindhoven is even afgesloten geweest. 112nieuwsonline.nl

Mathieu Dirven Concert met thema filmmuziek

Om niet alleen te luisteren naar de muziek is het Mathieu Dirven Concert voor deze keer in Mariendael, zodat ook beelden van de films getoond kunnen worden. Het programma is weer heel divers en laat muziek horen uit de hele geschiedenis van de film. Zo zullen Marie Vranken en Brechje van den Brand openen met een muzikale ode aan de stomme film.

Verder zullen leerlingen van Ruud Bouman van Phoenix cultuur optreden. Haonan Qin speelt op de piano The Rose uit de film Titanic. Tiko Verhelst zal The Pirates of the Caribbean ten gehore brengen. Tobias Klokgieters (piano) en Niek Lurling (bandoneon) spelen Oblivion van de beroemde Argentijnse componist Astor Piazzolla.
John Williams is de componist van veel muziek bij de films van Steven Spielberg. Zijn beroemdste werk is misschien wel Schindler's List. Dit stuk wordt prachtig vertolkt door Femke Chu en Laura van der Kloet. Alleen al vanwege de titel van de film mag The Sound of Music niet ontbreken. Eva Lathouwers zal samen met kinderkoor Okiko o.l.v. Nol Ardts o.a. een nummer uit deze film zingen.
Mathijs Lemmens heeft al vaker gespeeld op het Mathieu Dirven Concert. Hij is zich de afgelopen jaren blijven ontwikkelen en staat nu vlak voor zijn D-examen. Mathijs speelt een stuk van Mozart uit Out of Africa en zal ook zijn examenstuk laten horen, waarbij Jeanne Verhoeven hem op piano begeleidt.

Het koffieconcert begint op zondagochtend 4 maart om 11.30 uur in Cultureel Centrum Mariëndael. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor, boekhandel 't Paperas en aan de kassa. Reserveren is mogelijk via het e-mailadres mdirvenconcert@rooiskultuurkontakt.nl.

Burgemeester kiest favoriet portret

Samen met Maria Kemps onthult Van Rooij het winnende portret.

Zeven cursisten, we mogen ze gezien het resultaat al best kunstenaar noemen. Zeven totaal verschillende portretten van burgemeester Van Rooij. Ongeveer een maand geleden, tijdens de Nacht van de Noordkade, gaf Phoenix de kans aan deze mensen om te starten met een portret van de burgervader. De laatste weken werkten ze hard aan een zo goed mogelijk resultaat. Vrijdagavond mocht Van Rooij zijn favoriete portret eruit pikken.

Aan de ene kant leek de keuze voor burgemeester Van Rooij erg lastig, aangezien er maar liefst zeven portretten voor zijn neus stonden. Echter was de keuze van Van Rooij en zijn vrouw Jolanda bijna voelbaar. Toen het laatste doek eraf ging, merkte je dat de twee direct een zwak hadden voor het werk van Jeannette Spierings uit Schijndel. Pas na een scherpe en waarderingsvolle analyse van alle werken, maakte de burgemeester bekend welk kunstwerk hij graag op zijn kantoor zou zien. De andere werken worden tentoongesteld in de Noordkade.

Maria Kemps heeft alle cursisten de kunst van het penseel meegegeven. Ze was zeer trots op het eindresultaat. "Ik ben vooral blij dat ze allemaal een duidelijke eigen stijl hebben. Dat vind ik heel belangrijk." Van Rooij sprak na de bekendmaking zijn waardering uit voor het werk van alle zeven personen. "Het is niet niks. Ik heb hier veel bewondering voor. Vooral omdat tijdens de Nacht van de Noordkade zoveel mensen over de schouder meekeken." De onthulling werd ook dit keer georganiseerd door Phoenix. De keuze om een trompettist uit te nodige was slim. Het was een perfect intermezzo voor de momenten dat de burgervader en zijn vrouw rustig wilden kijken na iedere onthulling. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl


Gatenkaas Nijnselseweg door vorst

De kwaliteit van de Nijnselseweg blijft een doorn in het oog. Vorig jaar heeft er nog herstel plaatsgevonden. De herstelwerkzaamheden waren afgestemd op het schadebeeld dat er toen was. Door de strenge vorst deze winter is het wegdek in kwaliteit weer hard achteruit gegaan.

"Water is in de haarscheuren van het wegdek binnen gedrongen en door inwerking van vorst zijn de haarscheuren vergroot", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Een permanente oplossing zou bestaan uit het geheel vervangen van het gehele rijbaanoppervlak. Deze investering is volgens de gemeente nog niet nodig zolang de veiligheid met repareren nog kan worden geborgd.

"Voorlopig houden we het bij reparaties die worden uitgevoerd zodra het weer dat toestaat; het moet overdag minimaal 5 tot 8 graden boven nul zijn", zegt de woordvoerder tot slot.


Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Rollen omgedraaid
We hebben inmiddels een aantal thema's behandeld over wat hier allemaal gebeurt. De keerzijde van die openheid kan wél zijn, dat we dingen bekend maken waardoor je nóg nieuwsgieriger wordt. Geven wij een vinger, willen jullie de hele hand. Dan heb je pech. Ofwel wij weten het antwoord zelf niet, ofwel wij weten het wél maar gaan bijvoorbeeld geen namen noemen. Het kan trouwens ook een onderwerp zijn waar we, om zakelijke redenen, liever niet mee naar buiten komen. En dan heb je ook nog dingen die gewoon, in het dagelijks leven, niemand aangaan.

Er gebeurt zoveel achter de schermen dat we met de thema's op de plank inmiddels een jaar vooruit kunnen, en af en toe krijgen we nog steeds nieuwe inspiratie uit de praktijk. Ooit komt er natuurlijk een moment waarop we alles wel zo'n beetje gehad hebben. Maar … misschien zien we wel wat over het hoofd. Misschien best wel veel. Wij zouden het zo gauw niet kunnen bedenken … maar misschien jullie wél!

De vraag dus aan al onze lezers, aan jullie allemaal, om even te laten weten waar je nieuwsgierig naar bent maar wat nog niet aan bod is geweest. Hopelijk weten we daar een goed antwoord op. Liefst een antwoord, dat een extra aflevering oplevert. Als je dat wilt, zetten we daar ook bij wie die inspirerende vraag heeft gesteld. En wie weet komt daardoor bij onze redactie zelfs weer een leerzame, hilarische of avontuurlijke ervaring boven drijven…

Met jullie medewerking kunnen we misschien nog wel een extra jaar er aan vast plakken! Vragen kun je mailen naar redactie@demooirooikrant.nl


Hoezo hometrainer....

Een aardig voorstel voor mensen die graag buiten zijn, aan hun conditie willen werken of enkele pondjes kwijt willen. Kom wekelijks een dagdeel tochtjes maken met de duofiets!

De vrijwilliger bepaalt welk vast dagdeel, het gaat worden. De duofiets heeft elektrische ondersteuning en de 'passagiers' trappen mee. Natuurlijk wordt op de komst van de vrijwilliger gerekend, vakanties en dergelijke hebben echter altijd voorrang. Vrijwilligers met een tienjarig jubileum is bij ggz Oost-Brabant heel gewoon. Dat zegt genoeg over de plezierige werksfeer en collegiale contacten.
In het zorgcentrum AAtrium in Veghel heeft GGZ Oost Brabant een afdeling waar mensen met psychiatrische beperkingen, beschermd wonen. Zij zitten veel binnen en willen graag af en toe, weg zijn van de afdeling. Hoewel de bewoners uitstekend verzorgd worden komt het personeel aan veel extra's niet toe. Vandaar dat we een vrijwilliger zoeken die bij toerbeurt, met bewoners een rondje maakt met de duofiets. Man of vrouw, dat maakt niet uit.
En mocht het pijpenstelen regenen: De bewoners kunnen ook genieten van een gezellig gesprekje, samen een kop koffie drinken of het spelen van een bordspelletje. Het is niet zo moeilijk, het meest belangrijke is natuurlijk de extra persoonlijke aandacht. Vooraf wordt de vrijwilliger goed ingewerkt en het personeel ondersteunt als nodig. Zijn er nog twijfels, maak een afspraak voor oriënterend gesprek. Opgeven per e-mail: Vrijwilligerswerk@ggzoostbrabant.nl

Dansen voor het goede doel

Het Open Podium Dans is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden en vindt dit jaar plaats op zondag 4 maart om 15.00 uur op het poppodium op de CHV Noordkade. Leerlingen van Phoenix Cultuur krijgen een podium om hun dans- en choreografietalent te laten zien. De opbrengst van de kaartverkoop gaat geheel naar Make-A-Wish Foundation.

Het initiatief Het Open Podium Dans is door Phoenix Cultuur in het leven geroepen in het kader van talentontwikkeling voor de discipline dans. Leerlingen maken een eigen dans en zorgen ook zelf voor kostuums, decor en grime. Dit jaar is het programma weer erg divers met dansen uit verschillende dansdisciplines. Naast enkele presentaties van de Nacht van de Noordkade worden ook de FestiDans choreografieën van dansdocenten Kai Tholen, Berdy Maertens, Elmira van Maris-Amirhanova en Yvonne den Dekker als try-out uitgevoerd. FestiDans zelf vindt op vrijdag 16 maart plaats in theater De Blauwe Kei op de CHV Noordkade. Zoals elk jaar gaat de gehele opbrengst van de kaartverkoop naar het goede doel. Dit jaar is gekozen voor Make-A-Wish Foundation, die wensen vervult van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Kaartjes voor Het Open Podium Dans zijn van maandag t/m vrijdag tussen 14:00 – 21:30 uur te koop bij de receptie op de CHV Noordkade in Veghel. Leerlingen van de dansafdeling van Phoenix Cultuur krijgen gratis toegang.

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Individuele begeleiding bewoners Odendael
Odendael is op zoek naar vrijwilligers die bewoners van Odendael helpen. Bij individuele vragen invullen, samen wandelen, eropuit met de duofiets of samen even winkelen in het centrum of gewoon een praatje komen maken. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 18153)

Beugelclub zoekt penningmeester
Beugelclub "De Lustige Spelers" uit Olland (± 50 leden) is op zoek naar een penningmeester voor het verwerken en bijhouden van de financiën. Werktijden zijn in overleg. Bent u iemand met affiniteit voor sport en cijfers? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 16303)

Voor aanmelding of informatie: (073 – 5441400) of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

16 / 36

Ook deze week weer een leuke historische inzending. Weet iemand wie dit zijn en waar en wanneer de foto is gemaakt? Laat het ons weten! Bel naar 0413-479322, mail naar redactie@demooirooikrant.nl of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7.

Oplossing week 8
?, Mia van der Kallen, Joke van Slagmaat?, Toos van Rooij, Wim van Rooij, Sjaak van der Kallen, Cor van de Laar, mevr.?.

J. Wijn

Dit is een foto van het groepje van " Roois Contact" waar mijn vader Arnold Albers linksboven staat en Wim van Rooy is de derde man van rechts. De andere personen ken ik niet bij naam.

Marion van Boxtel-Albers

?- Maria vd Kallen - Joke van Slagmaat - Toos en Wim Van Rooij - Jeannette Jeuken - Sjaak vd Kallen - ?. Deze foto is in 1993 of 1994 gemaakt tijdens een uitstap met het pelgrimskoor. Ergens in het buitenland is deze groepsfoto genomen waar kunnen we nog niet achterhalen

Leon Jeuken.

Foto is gemaakt in Praag rond 24 april 1992, tijdens de reis met het Pelgrimskoor, we waren met 2 bussen om te zingen in Praag. De burgemeester van destijds dhr. van Oerle was ook mee. Op de foto van links naar rechts, Ans van de Laar, Maria vd Kallen, Joke Verslagmaat, Toos van Rooij, Jeanette Jeuken, Wim van Rooij, Sjaak van der Kallen en de man van Ans vd Laar. Rooienaren Ans van de Laar en haar man hoorden niet bij ons reisgezelschap maar kwamen we in Praag zomaar tegen.

Toos en Wim van Rooij

De foto is in april 1992 genomen in Praag. De personen op de foto zijn deelnemers aan een van de concertreizen van Herma van Schaik. Mijn ouders staan ook op deze foto (inmiddels beide overleden) en hebben altijd erg genoten van deze reizen. Van links naar rechts: ? - Maria van der Kallen - Joke van Slagmaat - Toos van Rooij - Wim van Rooij - Jeanette Jeuken - Sjaak van der Kallen - ?

Lisette van der Kallen

Foto:

Bodie is een rustige kater van bijna 12 jaar. Hij is op straat gevonden en was in het begin niet zo gecharmeerd van ons. Gelukkig keek hij de kunst af bij zijn soortgenootjes en leerde dat wij helemaal niet zo eng zijn. Als je hem rustig benadert, kan je hem goed aaien en hij geniet er dan ook echt van.

Voor Bodie zoeken we een rustig huishouden zonder kleine kinderen, want zij zijn net iets te onvoorspelbaar voor deze lieverd. Bodie zou goed samen kunnen leven met een rustige kat die hem met rust laat als hij dat aangeeft, maar hij zou het ook niet erg vinden om alle aandacht voor zichzelf te hebben.

Rust en tijd, dat zal het belangrijkste voor hem zijn. Wil jij hem een kans geven en kun je hem dit bieden? Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Eerste uitkomsten haalbaarheidsonderzoek verbindingsweg N279

Afgelopen maanden is de haalbaarheid onderzocht van een verbindingsweg tussen de N279 en bedrijventerreinen Veghel Zuidwest. Die weg lijkt haalbaar, maar er is nog een flink traject te doorlopen. Op 5 maart worden de resultaten gepresenteerd op een openbare informatieavond in het gemeentehuis in Veghel.

Op 22 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Meierijstad een besluit genomen over het voorkeursalternatief N279 Veghel-Asten. Onderdeel van dat besluit was om een onderzoek te starten naar een nieuwe ontsluitingsweg voor de bedrijventerreinen Veghel-West vanaf de aansluiting bij Keldonk. Politiek is aangegeven dat de voorkeur ligt bij een variant die parallel aan het water richting bedrijventerreinen Doornhoek, Foodpark en Dubbelen loopt.

Tracé langs kanaal
De mogelijkheden voor deze weg zijn nu op hoofdlijnen onderzocht binnen het zoekgebied dat de gemeenteraad op 22 juni heeft bepaald. Daarbij is gekeken naar verkeersoplossend vermogen, verkeersveiligheid, ruimtelijke inpassingsmogelijkheden, geluid en lucht, kosten en risico's. Enerzijds is de conclusie dat het onderzochte tracé een realistische optie is. Maar ook is inmiddels duidelijk dat niet volstaan kan worden met het onderzoeken van dit éne tracé; Verplichtingen op het gebied van natuur, grondaankoop en bestemmingsplanprocedures maken het noodzakelijk meerdere tracés te onderzoeken. Alleen op die manier kan op een later moment deze tracékeuze verantwoord worden.

Inloopavond
De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden op 5 maart gepresenteerd. Belanghebbenden en belangstellenden kunnen binnenlopen tussen 17.00 uur en 19.30 uur. Er zijn 3 momenten waarop bezoekers een presentatie kunnen bijwonen ((omstreeks 17.15 uur, 18.00 uur of 18.45 uur). Daarnaast zijn er medewerkers van de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden en reacties te verzamelen. De informatie die op deze avond opgehaald wordt, wordt ook gebruikt om een voorstel te maken voor de vervolgstappen. Het College neemt daarover in de 2e helft van maart een besluit.

18 / 36

19 / 36

Er even tussenuit: seniorenvakantieweek

Het Damiaancentrum organiseert in 2018 voor de zevende keer een vakantieweek voor senioren, bedoeld voor mensen die vanwege diverse omstandigheden zelf niet op vakantie kunnen of - niet alleen willen - gaan. Zorg voor een zieke partner, zelf ziek geweest, eenzaamheid, weinig contacten, kunnen redenen zijn om aan deze week deel te nemen. Het is echt een buitenkansje om een aantal dagen met leeftijdgenoten in een ontspannen sfeer door te brengen. Mensen vertellen hun levensverhalen, verdriet wordt gedeeld en natuurlijk wordt er heel wat afgelachen.

Veel senioren in Meierijstad hebben in het verleden aan deze vakantieweek deelgenomen. Enkele reacties: Niet meer vanzelfsprekend en daarom zo bijzonder: samen eten en de gezelligheid aan tafel.' 'Heerlijk veel mensen leren kennen.' 'Gezellige groep, prima leiding, vooral zorgzaam. Het eten was prima en weer eens samen aan tafel, heerlijk.'

Het Damiaancentrum biedt de kans om vijf dagen (24 t/m 28 april) samen met andere deelnemers te genieten van een afwisselend programma met diverse activiteiten onder leiding van ervaren krachten. U logeert in het gastenverblijf van het Dominicanenklooster in Huissen. Wij vragen voor deze week een kleine bijdrage, het Damiaancentrum zorgt voor aanvullende financiering. De kosten mogen echter geen beletsel zijn om deel te nemen.

Foto:

Kent u iemand voor wie een dergelijke vakantieweek bij uitstek geschikt lijkt? Of zou u zelf willen deelnemen? Meld u zich dan aan! Met aspirant deelnemers aan deze vakantieweek, wordt er een individueel gesprek gepland om u nader te informeren en uw vragen te beantwoorden.

Is uw belangstelling gewekt, of wilt u meer weten? neem dan contact op met de coördinator Mw. Will Versmissen tel. 06 – 46 46 83 06 of stuur een mailtje naar versmissen@home.nl. Ook kunt u contact opnemen met het bestuur van het Damiaancentrum tel. 06 – 41 35 95 54 of info@damiaancentrum.nl.


Filmclub Senioren: Walk the Line

Filmclub Senioren vertoont in zaal Maas & Dieze in Odendael de film Walk the Line.

Country-legende Johnny Cash (Joaquin Phoenix) Zanger. Rebel. Verstoteling. Held. De legendarische "Man in Black" heeft voor een revolutie gezorgd in de muziekwereld en heeft het geschopt tot icoon van de Amerikaanse samenleving. Hij vertrekt naar Memphis waar countrymuziek nog in de kinderschoenen staat. Naarmate hij steeds bekender wordt en dus geld begint te verdienen komt hij in contact met grote sterren zoals Elvis Presley. Maar de roem wordt Johnny te veel en hij raakt aan de drugs. Volg zijn strijd om dit te boven te komen en beluister zijn meeslepende muziek. Film duurt 137 minuten. Aanvang: 19:00 uur (zaal open 18:30 uur). Entree: € 4,00 (incl. koffie/thee tijdens pauze)

Lezing dag- en nachtvlinders

Natuurliefhebber Hans Vlamings uit Liempde komt naar de Heem-natuurgroep met een schitterende ingesproken dag- en nachtvlinderserie met de titel "Wie van vlinders houdt….. moet rupsen voor lief nemen."

Hij maakte deze prachtige presentatie met veel toewijding en geduld. Zijn foto's zijn van een perfecte kwaliteit. Hij deelt zijn enorme kennis over de bouw, de levenscyclus, de afweermechanismen, de vlinderfamilies, de bedreiging en tot slot ook de bescherming van vlinders. De lezing vindt plaats op maandag 5 maart om 20.00 uur in het zaaltje van "d'n einder" Sluitappel 17a, Sint-Oedenrode. Niet leden van de Heemkundekring wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd.

Doorstapwandeling rond Mosbulten en Torreven

IVN Son en Breugel houdt op 11 maart een doorstapwandeling in het gebied ten noordoosten van de Mosbulten.

Deze wandeling van ruim zeven km. gaat vanuit de parkeerplaats bij de Mosbulten richting Mariahout. Ze lopen door een afwisselend kleinschalig Brabantse landschap langs het Torreven, door een voormalig ontginningsgebied en de bossen van het waterwingebied. Stevig en waterdicht schoeisel aanbevolen! Honden (ook aangelijnd) mogen helaas niet mee. Starttijd: zondag 11 maart, 13:30u. Startpunt: Parkeerterrein Mosbulten, Olen 26, 5674 PJ Nuenen. GPS coördinaten 51.524660, 5.549339. Meer info / aanmelden (niet verplicht, wel gewenst): wandelen@ivn-senb.nl

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 03/03
18:30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Tonnie van 't Hof – van den Tillaart en Jan van 't Hof (maanddienst), Jan Kuijpers en Dien de Leijer – Moeskops (maanddienst).

Zo 04/03 09.30u: Derde Zondag van de Veertigdagentijd. Eucharistieviering met Het Martinuskoor, Sint Maarten Kinderkoor en alle communicanten. Bert Augustus, Orgel, o.l.v. Nol Ardts. Intenties: Wim Aben, Tonny de Brouwer – Russens (maanddienst), Wim van Rooij (maanddienst), Tiny van den Biggelaar (maanddienst), Henk Janssen (maanddienst), Harrie en Jo van Dongen – Vos (maanddienst), Jan Lathouwers (maanddienst), Overleden familieleden familie van Bree, Overleden ouders Verhoeven – van Rozendaal en dochter Hennie en Els, Max Dons, Ger Dons – Knops, Riek Vogels, Frans Habraken, Marinus van Weert en Antoinetta van Weert – Kelders, Leonie van der Poel – Peeters, Carla van Kaathoven – Havinga en John Harks en hun opa en oma.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00u: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Wo 07/03 19.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Heilige Rita te Boskant. Intenties: Dora van Hastenberg, Overleden ouders en familieleden de Koning.

H. Martinus Olland
Za 3/3
Eucharistieviering met kerkkoor H. Martinus en gastkoor Denna Sang uit Beuningen o.l.v. Nol Ardts. Orgel: Bert Augustus en Emmy Augustus- Van Deursen, trompet: Lucas van der Endt. Misintenties: Overleden ouders De Bie - Van de Berk en Lambert Uijen, overleden ouders De Haas - Van Oirschot en Toos de Haas - Verberne, overleden ouders Vervoort - de Beer.

Odendael
Zo 04/03
Eucharistieviering. Intentie: Theo en Leentje v.d. Berg - Dierking, Ciska Scheepens - Konings, Mia Verhagen - Wijnhoven, Mevr. v.d. Vleuten - van Heertum.
Di 06/03 Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00u.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 04/03 Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Driek en Francien Verschuijten- Saris, Gerard Sijbers, Willem Sanders, Theo Verbakel, Drina Merks- Geven, Mia Verhagen- Wijnhoven en Mien van Oorschot- Hanegraaf.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 1/3 18.15u: Rozenhoedje 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zo 4/3 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Jan Adriaans, Miet Foolen, Marieke van der Lande-Wijnands.
Do 8/3 18.15u: Rozenhoedje 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Wo 28/2 In het kader van de oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd:19.00u: Vespers in de Protestantse kerk, Zandstraat 26 20.00u: (zelfde locatie) Lezing door Mgr. dr. G.L.N. de Korte, bisschop van 's Hertogenbosch, naar aanleiding van het boek 'De Stilte' van Shusaku Endo over beproeving, God en het lijden. De verfilming van dit boek door de beroemde regisseur Martin Scorsese zal donderdag 8 maart om 20.00 uur worden vertoond in de Protestantse kerk.
Vr 2/3, Eerste Vrijdag van de Maand 08.30u: Eucharistieviering. Opgave voor deelname aan de sobermaaltijd op 7 maart vóór vandaag 10.30 uur op het Parochiebureau, Kerkplein 7, tel. (0499-) 4712 66
Za 3/3 Geen EucharistievieringZo 4/3 11.00u: Eucharistieviering, gezinsvieringintenties: Herman Benning, Mien Heijmans-van Uden (1e jaargetijde), Jo Cleophas, ouders Peters-Goossens.
Wo 7/3 In het kader van de oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd: 18.00u: sobermaaltijd in de Protestantse kerk, Zandstraat 26 19.00u: Vespers (zelfde locatie)

PKN
04/3 10.00u: 3e zondag van de 40-Dagentijd. Dienst in Son. D.T. Strasser + Kindernevendienst

Taal leren bij de post?

In het ED las ik onlangs dat het gemeentebestuur van Meierijstad erg enthousiast is over een proef om Nederlands te leren tijdens het post sorteren. Was het maar zo eenvoudig! Helaas komt er veel en veel méér kijken bij het leren van de Nederlandse taal en als je daarvoor geen fatsoenlijke basis legt, blijft dat mensen de rest van hun leven achtervolgen.

Het verhaal van Mohamed, een verhaal dat veel andere vluchtelingen ook zouden kunnen vertellen, laat zien waarom het gemeentebestuur in de realiteit weinig basis vindt voor zijn optimisme over deze aanpak.
Mohamed (niet zijn echte naam) vluchtte in 2010 uit Irak en kwam na veel omzwervingen in een klein stadje ergens in Nederland terecht. Hij was 28 jaar, elektriciën van beroep en had in zijn thuisland een aantal jaren ervaring in dat vak. Mohamed kreeg voorgespiegeld dat het mogelijk zou zijn om eerst Nederlands te leren en daarna een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te volgen, zodat hij het werk waar hij van hield ook hier zou kunnen doen. Hij was zeer gemotiveerd om er een succes van te maken. Een win-winsituatie, want vakmensen hebben we immers hard nodig.
Maar het liep heel anders. Nadat Mohamed minder dan een jaar enkele ochtenden in de week naar school was geweest om Nederlands te leren, werd hij aangemeld voor het inburgeringsexamen. Niet dat hij er klaar voor was, want dat was hij niet. Het aantal lesuren dat daarvoor nodig is, had hij bij lange na niet gehad en van de uren dat hij wel op school was geweest, had hij er ook nog eens meer dan de helft achter de computer gezeten. Hij zakte dus, en nog een keer, en nog een keer. Ten slotte werd ontheffing van de inburgeringsverplichting aangevraagd. Mohamed kon het immers niet!
Maar geen nood. 'Toevallig' had een bedrijf in zijn woonplaats ongeschoolde arbeiders nodig. Hij kon meteen beginnen. De taal zou hij vanzelf wel leren van collega's op de werkvloer en van een speciaal aangewezen buddy die hem onder zijn hoede zou nemen. En ondertussen was hij dan toch maar mooi een nuttig lid van de maatschappij, die voor zijn eigen inkomen kon zorgen. Mohamed werkte zich kapot, geen klus was hem teveel. Hij was dankbaar voor de kans die hij kreeg en wilde bewijzen dat hij het waard was. Van zijn collega's waren er welgeteld twee die gewoon Nederlands spraken. Het overgrote deel sprak alleen maar dialect en de Polen konden in ieder geval nog met elkaar praten. Mohamed was een prachtige schietschijf voor allerlei grapjes en pesterijen. Iedereen, inclusief zijn buddy, rolde over de grond van het lachen als ze hem er weer eens tussen genomen hadden, terwijl hij totaal niet begreep waar het over ging. Bovendien werkte hij in onregelmatige diensten, waardoor het voor hem onmogelijk was om bijvoorbeeld regelmatig taalles te volgen of bij een sportclub te gaan. In plaats van beter ging hij nog slechter Nederlands spreken. Van de eens zo gemotiveerde en enthousiaste man bleef alleen een schaduw over.
Na een paar jaar ging het bedrijf failliet wegens financieel wanbeleid. Mohamed stond op straat, letterlijk met lege handen. Het UWV kon niets voor hem doen, want hij sprak de taal niet. Uitzendbureaus schreven hem niet eens in, want ze hadden toch geen werk voor iemand die niet goed Nederlands sprak. Zo kukelde hij dus regelrecht de bijstand in. Eén keer dacht hij weer een baan gevonden te hebben. In november kreeg hij een contract voor drie maanden, met de belofte van meer, bij -jawel- een postsorteercentrum. Toen de kerstdrukte voorbij was, hadden ze tot hun spijt toch geen baan voor hem want..... zijn Nederlands was te slecht.
Nu zit daar een murw geslagen man thuis op de bank. Hij heeft allerlei gezondheidsproblemen, hij slaapt slecht en hij heeft veel te veel tijd om te denken. Denken aan Irak, aan zijn geboortegrond, zijn familie en vrienden, van wie velen het voortdurende geweld niet overleefd hebben en de rest over de hele wereld verspreid is geraakt. Denken aan de vlucht uit vrees voor zijn leven, maar ook uit hoop op een betere toekomst. Een toekomst die wij hem niet gegund hebben, door hem precies datgene te ontzeggen wat de basis voor zo'n toekomst vormt: de taal zo goed mogen leren dat je daadwerkelijk mee kunt doen in de samenleving van het land waar je noodgedwongen de rest van je leven zult moeten doorbrengen.

Mia van Boxtel

Wilt u ook iets delen met de lezers van DeMooiRooiKrant? Deze rubriek biedt u die mogelijkheid. Stuur uw gedachte, mening of opmerking naar redactie@demooirooikrant.nl.


Volle bak bij aftrap Vitaal Buitengebied

De 'kick-off' bijeenkomst Vitaal Buitengebied bij de CHV Noordkade in Veghel heeft dinsdagavond zo'n 200 bezoekers getrokken. Dat op zich was al een succes. Er kwamen veel ideeën los uit de tien subgroepen, waar soms felle discussies werden gevoerd of deelnemers alleen waren gekomen in de hoop dat hun eigen probleem er opgelost zou kunnen worden, zo viel te beluisteren. Ruimte en (industriële) sfeer was er volop. Wel was de akoestiek dramatisch waardoor menige deelnemer door de kakofonie van geluiden niet alles kon volgen. Gelukkig was de geluidsinstallatie in de podiumzaal uitstekend waardoor niemand iets van het plenaire deel hoefde te missen.

Projectleider Frank Schellen is verheugd met de opkomst en heeft alles onder controle, al is het voor hem zichtbaar geen routineklus. Terwijl hij de pers te woord staat, flitsen zijn ogen naar alle hoeken en aan twee oren heeft hij eigenlijk niet genoeg. De plenaire bijeenkomsten in de podiumzaal worden vakkundig geleid door Theo Verbruggen. Voor hem is het wel routine. Scherp voert hij de regie en vuurt scherp zijn vragen af op de sprekers over het onderwerp. Na wethouder Eric van den Bogaard krijgt planoloog en geograaf Sjors de Vries van bureau Ruimte het woord. Hij zet het buitengebied in historisch perspectief. "De inrichting van het gebied past misschien niet helemaal meer in de 21e eeuw" concludeert hij met gevoel voor understatement. "Mijn basis: het platteland is net zo innovatief als de stad." In cijfers uitgedrukt is 15% van Brabant bebouwd, 85% onbebouwd, maar die twee zijn erg verweven. Meierijstad heeft de grootste oppervlakte aan platteland van Brabant. De subgroepen behandelden zeven thema's, in drie sessies. Na afloop werden van de 'oogst' een paar voorbeelden genoemd. Vanuit meerdere subgroepen kwam de opmerking dat de regelzucht van de overheid al veel initiatieven de kop heeft ingedrukt. Ook de duur van procedures, tegen de achtergrond van snel veranderend overheidsbeleid, schrikt initiatiefnemers af. De toezegging van de wethouder dat er maatwerk zou worden geleverd leek de zaal nog niet meteen te overtuigen. De ideeën, die ook na de bijeenkomst konden worden ingediend, worden nu bekeken op haalbaarheid. Om de vaart er in te houden en de motivatie hoog, wordt het 'laaghangend fruit' het eerst geoogst, aldus Schellens.

Ontwerpprijsvraag voor vernieuwing op het platteland

Op zoek naar kansrijke en innovatieve ideeën voor vernieuwing op het platteland. Dat is het doel van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen. De prijsvraag roept grondeigenaren en ontwerpers op om gezamenlijk radicale, realistische en realiseerbare voorstellen uit te werken voor de grote opgaven waar het platteland voor staat.

Het platteland zal de komende jaren grote veranderingen ondergaan met grote kansen, maar ook stevige uitdagingen, zoals de transitie van de veehouderij, klimaatverandering, de wateropgave, natuurbeheer, energietransitie en dierziektes. Ook vergrijzing en een krimpende bevolking vragen om aanpassingen van de inrichting van het platteland. Daarnaast zullen veel boeren zonder opvolgers of toekomstperspectief hun bedrijf stoppen. Stallen en schuren komen hierdoor in rap tempo leeg te staan, in Brabant loopt de leegstand naar verwachting op tot 6,2 miljoen m2 in 2030 (ongeveer een kwart van alle stallen en schuren). Rijksbouwmeester Floris Alkemade: "Er is een omslag nodig op het platteland. De opgaven zijn echter zo complex dat boeren dit niet alleen kunnen oplossen. Met deze prijsvraag willen we ontwerpkracht en gerichte kennis toevoegen, zodat we het platteland weer kunnen ervaren zoals we het zo graag zien: een beter verdienmodel voor boeren en een duurzaam en aantrekkelijk ingericht landschap, natuur en recreatie. Kortom: Brood en Spelen."
Met de prijsvraag Brood en Spelen worden grondeigenaren en ontwerpers opgeroepen om samen vernieuwende ideeën uit te werken. Dit in de overtuiging dat in het bundelen van ondernemerszin, 'boerenslimheid' en ontwerpkracht een enorme potentie schuilt. Berno Strootman, Rijksadviseur voor het Landschap: "Wij zetten in op het matchen van grondeigenaren met ontwerpers. Zij moeten de spil vormen van een breed samengesteld team, dat voorstellen bedenkt om de omwenteling op het platteland handen en voeten te geven. De grondeigenaren zijn belangrijk. Zij weten wat er speelt, zij hebben ideeën en een plek om die te realiseren. Ontwerpers hebben het vermogen om losse opgaven te doordenken en combineren tot een nieuw concept."
De prijsvraag kent vele winnaars. De eerste ronde van Brood en Spelen heeft het karakter van een ideeënprijsvraag. In deze ronde geven teams van grondeigenaren, ontwerpers en andere innovatieve denkers hun visie op de toekomst van het platteland, vertaald in een projectvoorstel voor een concrete locatie. Uit alle inzendingen kiest de jury zestien teams, acht in Brabant en acht in Gelderland en Overijssel. De geselecteerde teams krijgen ieder een bedrag van 25.000 euro om hun plan in de tweede ronde uit te werken. Ook staat een keur aan deskundigen klaar om deze teams te ondersteunen, zoals experts van de Universiteit Wageningen, Kadaster, waterschappen, provincies en diverse gemeenten.
Brood en Spelen is een initiatief van het College van Rijksadviseurs (rijksbouwmeester Floris Alkemade en rijksadviseur voor het landschap Berno Strootman), in samenwerking met de provincies Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland, de ministeries van BZK en LNV, de Noord-Brabantse Waterschapsbond, het Groen Ontwikkelfonds Brabant BV, ZLTO en de gemeente Deurne. Het initiatief wordt ondersteund door de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen en de 22 gemeenten van de Brabantse Taskforce VAB's. Diverse partijen leveren als partner een bijdrage in kennis en ondersteuning, zoals Wageningen University & Research en het Kadaster. Meer info: www.prijsvraagbroodenspelen.nl.

Talentencafé voor studenten en afgestudeerden

De arbeidsmarkt van vandaag wordt gekenmerkt door steeds snellere veranderingen en schaarste aan goede werknemers. Voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt is het van belang dat studenten, werkzoekenden en starters in de regio hun talenten optimaal blijven ontwikkelen gedurende hun loopbaan.

Het Talentencafé draagt bij aan de juiste oplossing. Het betreft een nieuw en uniek programma wat in geen enkele andere economische regio wordt georganiseerd. Het is branche-overstijgend en biedt kansen aan MBO-, HBO- en WO-studenten en -afgestudeerden om zichzelf verder te ontwikkelen, zichzelf te profileren als (werkzoekende) starter en in contact te komen met bedrijven (en wellicht potentiële werkgevers)en andere talenten in de regio.

Het Talentencafé zal in 2018 acht keer worden georganiseerd: vier maal voor voor MBO-studenten en –afgestudeerden en vier maal voor HBO- en WO-studenten en -afgestudeerden. De eerste twee zullen plaatsvinden op 12 maart (HBO/WO) en 14 maart (MBO) van 14:00 – 19:30 uur. Beide dagen zullen plaatsvinden in de Verspillingsfabriek in Veghel en staan dan ook in het teken van "het verspillen van voedsel", wat naadloos aansluit op het maandthema van We Are Food in Noord-Oost Brabant. De Talentencafé's bestaan uit een rondleiding in de Verspillingsfabriek, een inspirerende toespraak, interactieve werkgroepen en afsluitend een netwerkborrel met een hapje en een drankje. Met behulp van een MOOC (Massive Open Online Course) zal elke Talentencafé worden voorbereid. Deelnemen aan de MOOC is niet verplicht, maar de opdrachten die hier aan de orde komen, zullen ook terugkomen tijdens de Talentencafé's. De MOOC dient tevens als een online platform waarin talenten met elkaar kunnen communiceren en kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Elk Talentencafé biedt plaats aan 80 deelnemers.

Wees er dus snel bij! Meer informatie en het inschrijfformulier zijn te vinden op www.talentencafe.com.

Boerdonk start promotiecampagne

Foto:

In aanwezigheid van burgemeester Cees van Rooij van Meierijstad is afgelopen maandagavond de lancering geweest van de Boerdonk Buitengewoon campagne.

Doel van de campagne is Boerdonk te presenteren als een Buitengewoon interessant dorp om te wonen. De doelgroep die de campagnewerkgroep wil bereiken is mensen tussen de 20 en 40 jaar. De start van de campagne was de presentatie van een promotiefilmpje over Boerdonk dat na vertoning aan de genodigden op facebook werd gelanceerd. Het doel hiervan is de doelgroep te bereiken in een straal van ruim 20km rond Boerdonk. Speerpunten in het filmpje zijn Boerdonk Buitengewoon Gastvrij, Boerdonk Buitengewoon Groen, Boerdonk Buitengewoon Sportief en Boerdonk Buitengewoon Actief waarbij beelden te zien zijn van o.a. de grote evenementen als Trekkertrek en de Buffelrun. Naast deze promotiefilm heeft de werkgroep ook een nieuw bilboard laten hangen langs de N297 (Kanaaldijk) en zullen in Boerdonk huis aan huis stickers worden afgegeven. Burgemeester van Rooij loofde de vele activiteiten en initiatieven die dit kleine dorp ten toon spreidt. Eerder op de avond had de werkgroep Licht op Jeugd haar plannen voor een trimbaan in de Hurkse Bossen al toegelicht. Na de presentaties heeft de dorpsraad verder met de burgemeester gesproken over de situatie m.b.t. woningbouw in Boerdonk.

Aanmelding op Zwijsen en Fioretti

Voor leerlingen van groep 8 én hun ouder(s)/verzorger(s) is de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs een flinke stap. Het Zwijsen College en het Fioretti College vinden het belangrijk om al bij de aanmelding persoonlijk kennis te maken met de nieuwe leerling en zijn of haar ouder(s)/verzorger(s). Zij nodigen u van harte uit op 5, 6 of 7 maart om uw kind persoonlijk in te schrijven.

Leerlingen verlaten hun vertrouwde schoolomgeving en komen in een compleet nieuwe dynamiek terecht. Beide scholen bieden brugklassers en hun ouder(s)/verzorger(s) daarbij de nodige begeleiding en ondersteuning. Dat begint al bij de aanmelding van het kind als nieuwe leerling.
Op maandag 5 maart en dinsdag 6 maart kunnen nieuwe leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) terecht tussen 18.30 en 20.30 uur. Op woensdag 7 maart kan dat tussen 16.00 en 17.00 uur. Voor het Zwijsen College (havo-mavo, havo-vwo en vwo+) aan het Prins Willem Alexander Sportpark 15 in Veghel en voor het Fioretti College (mavo, vmbo en praktijkonderwijs) aan de Muntelaar 4 in Veghel.
Op www.fioretticollege.nl en www.zwijsencollege.nl vindt u informatie over de formulieren en gegevens die meegebracht dienen te worden.

"Diagnose: Niet meer te redden!"

Foto:

17 en 18 maart 2018 staat de Zijtaartse Toneelvereniging weer op het toneel in MFA 't Klooster te Zijtaart. Samen met de twee Rooienaren Toos van Stiphout en Elie Kluijtmans brengen zij de ziekenhuiskomedie "Diagnose: Niet meer te redden!"

Bijna een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen blijkt financieel ongezond. Ook het ZTV-streekziekenhuis verkeert anno 2018 in moeilijke tijden. Hoofdzuster de Vries, gespeeld door Elie Kluijtmans, probeert op haar eigen absurde wijze te bezuinigen waar ze maar kan; van poetsbeurten tot wasbeurten in elke zin van het woord. Met de inzet van een goedkope onwetende stagiaire hoopt zij het tekort aan personeel te kunnen verdoezelen. Want met de aanstaande komst van de fanatieke gezondheidsinspectrice moet het toch lijken alsof dit ziekenhuis haar zaakjes op orde heeft… Het dubieuze personeel en excentrieke patiënten helpen hier uiteraard ook niet aan mee. Zo brengt de aantrekkelijke dokter Hunk alle vrouwenharten op hol en experimenteert hij in zijn vrije uurtjes met allerlei lichamelijke onderzoeken bij de goedlachse Gonda, gespeeld door Toos van Stiphout. De Zijtaartse toneelvereniging speelt in op de actualiteiten, maar dit natuurlijk op een dolkomische manier! Met deze nieuwe komedie hopen zij haar publiek weer een vrolijke avond te kunnen bezorgen.
"Diagnose, niet meer te redden!" wordt 17 en 18 maart gespeeld in MFA 't Klooster, Past. Clercxstraat 50 te Zijtaart. Beide avonden opent de zaal om 19.30 en start om 20.00 uur de voorstelling. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Marian v.d. Acker 0413-366266/ zijtaartsetoneelvereniging@outlook.com en UITPUNT VEGHEL. Regisseur Jeroen van den Boom / Auteur Rob van Vliet

Voorbereiding Fight Cancer Night gestart

Foto:

De Meierijstad Fight Cancer Night is een evenement waarin ondernemers samen strijden tegen kanker. In overleg met de ondernemers die deelnemen is gekozen voor Kika en Fight Cancer. Actiepagina's zijn aangemaakt met als doel zoveel mogelijk geld op te halen. De eerste donaties komen ook al binnen en de grens van € 1.000 is al gepasseerd!

Waarom zoeken jullie nog een vrouwelijk ondernemer?
Het deelnemersveld bestaat nu uit 14 mannen en 1 vrouw. Niet alleen is dat een oneven aantal maar het zou voor de finale ook leuk zijn als we een partij met vrouwelijke ondernemers in de ring kunnen zien. Mocht iemand dus nog interesse hebben, meld je dan snel aan. Voorwaarden zijn feitelijk: een onderneemster én niet of nagenoeg géén ervaring met kickboksen.

Michiel Bakker, Antonet van der Heijden en Frans Hulzink vormen het bestuur van Stichting MEIJ.

Waarom gekozen voor Kickboksen?
De associatie met kickboksen is bewust gedaan. Niet alleen word je van de traningen enorm fit maar leef je met je medeondernemers ook toe naar een ultieme climax. DE FINALE ! Op zaterdag 18 augustus 2018 zullen de boksers tegen elkaar in de ring staan al tijdens een grote finale met echte opkomstmuziek, entertainment etc. Daarmee gaan ze letterlijk en figuurlijk het gevecht aan tegen kanker. De avond belooft een groot spektakel te worden.

Wanneer wordt er getraind?
De ondernemers hebben net de eerste training(en) achter de rug. Ze zijn gestart op maandag 19 februari en krijgen de mogelijkheid om 3 keer per week te trainen bij Meliani Fight & Fitness in Veghel.

Meer info?
Check onze website www.fightcancernight.nl. Daar vindt u alle informatie en een actueel overzicht van de deelnemers tot nu toe. Wilt u meer specifieke informatie? Stuur dan een e-mail naar info@fightcancernight.nl.

Maak kennis met: Stichting MEIJ

Meierijstad is een toneelgroep rijker en niet zomaar eentje, Stichting MEIJ richt zich namelijk op alle kernen van onze gemeente. Sinds januari van dit jaar is de stichting actief en de repetities voor het eerste stuk zijn al in volle gang.

Antonet van der Heijden, Michiel Bakker en Frans Hulzink vormen het bestuur van de toneelgroep en het drietal heeft ontzettend veel zin om samen met de spelers een aantal prachtige stukken uit de grond te stampen. "Wij wonen alle drie uit Sint-Oedenrode, maar wij willen met onze stichting mensen vanuit heel Meierijstad en omgeving bereiken", vertelt Antonet, secretaris en tevens de regisseuse van het eerste theaterstuk. "Op dit moment zijn wij met een behoorlijke groep spelers hard aan de slag om in november 2018 ons debuut te maken. Aangezien wij ons richten op de verschillende kernen van onze gemeente, zullen wij dan ook op diverse locaties op het podium verschijnen."
De focus van de stukken die Stichting MEIJ gaat spelen, ligt op maatschappelijk getinte onderwerpen. Penningmeester Michiel Bakker vertelt verder: "Wij richten ons op serieuze thema's met een flinke dosis humor. Het publiek wordt aan het denken gezet en tegelijkertijd is er genoeg ruimte voor een lach. Een juiste balans van die twee vinden wij belangrijk." De onderwerpen die de toneelgroep belicht, zijn voor het publiek erg herkenbaar. Het eerste stuk 'One Flew Over The Cucoo's Nest' is hier een goed voorbeeld van. "Ook al speelt het stuk zich af in de jaren 60 en 70, machtsmisbruik is vandaag de dag nog steeds actueel."
Op dit moment telt de stichting veertien spelers vanuit heel Meierijstad. Bij een volgend stuk kan dit aantal zomaar anders zijn. "Doordat wij een stichting zijn, zitten onze spelers nergens aan vast", vult voorzitter Frans Hulzink aan. "Ook qua kosten niet. Hierdoor kunnen onze spelers zich inschrijven per project. De repetities voor het eerste stuk zijn al van start, maar voor een volgend stuk kan men zich te zijner tijd aanmelden. Wel zijn wij nog op zoek naar een viertal figuranten en een aantal creatievelingen voor de bouw van het decor en het maken van de kleding." Meer info? Neem contact op via: info@stichtingmeij.nl of via: 06-15456474.

Poëzie- en Voordrachtmiddag

Schrijverscollectief Meierijstad houdt aanstaande zondag 4 maart voor de zevende keer 'Het Wijbosch Podium.

Veertien dichters en schrijvers uit Nederland en Vlaanderen komen samen in Casa del Arte aan de Schoolstraat te Wijbosch. Van 14:00 tot 16:00 uur dragen zij voor. Onder andere muzikale bijdragen in een gemoedelijke sfeer zonder elitaire pretenties. De toegang is gratis en consumpties zijn verkrijgbaar.

Inrichting berg Vlagheide

De afdichting van de voormalige vuilstort Vlagheide is bijna afgerond. Nu kan er nagedacht worden over de toekomstige inrichting van deze bijzondere locatie in het hart van Meierijstad. De gemeente gaat dit samen met de vereniging Vlagheide, dorpsraad, natuurwerkgroep en andere betrokken partijen doen.

Meerwaarde voor Meierijstad
Wethouder Coby van der Pas: "de Vereniging Vlagheide heeft, samen met adviseurs over landschap en milieu, vorig jaar al veel werk verzet. Zij hebben een plan gemaakt, waarin op hoofdlijnen staat wat de mogelijkheden zijn. Daarbij hebben zij gekeken naar de kansen op het gebied van natuur en landschap, recreatie, onderwijs en educatie, energie en biologische landbouw. En die kansen zijn er volop! We hebben als college dan ook ingestemd met de voorzet. Het college legt hierbij de prioriteit bij recreatieve inpassing en natuur en landschap. Mogelijke energiewinning moet hieraan voldoen. Door nu, samen met de betrokken partijen verder na te denken over de inrichting en de kansen te benutten, ligt er straks een ontwerp dat aansluit op de wensen en een gebied dat van enorme meerwaarde is voor Meierijstad."
Het gebied is een onderdeel van het Masterplan Vlagheide 2008-2028; een plan dat ruimte geeft aan (groene) recreatieve ontwikkelingen, met een meerwaarde voor het gebied. Hier wordt rekening mee gehouden bij de invulling van de berg. De berg is nu nog in eigendom van Stadsgewest.

Dorpsauto Boerdonk zorgt voor verbinding

Coördinator Toos v.d. Wetering (l) verwijst naar het mobiel nummer op de auto!

Sinds de start van de pilot in september 2014 is het (openbaar) vervoer in Boerdonk voor iedereen enorm verbeterd.

Na een intensieve samenwerking tussen Provincie Noord Brabant, ZET (schakel naar sociaal resultaat), gemeente Meierijstad, dorpsraad en Zorg om het Dorp Boerdonk zijn de handen ineengeslagen om een oplossing op maat te bedenken. De bestaande ARIVA buurtbus vertrekt op werkdagen om het uur alleen richting Veghel en niet naar omliggende plaatsen als Gemert, Laarbeek of Helmond. Het niet bereikbaar zijn van deze plaatsen had voor de inwoners een grote impact op de leefbaarheid. Een groot deel van het met 760 inwoners tellende dorp is namelijk georiënteerd op deze plaatsen. Sinds het rijden van de dorpsauto kan iedereen binnen Boerdonk gebruikmaken van deze voorziening in aanvulling op de buurtbus richting Veghel. Dagelijks is de auto inzetbaar en na 18.30 uur en in de weekenden, als ook de buurtbus naar Veghel niet beschikbaar is, kunnen inwoners een beroep doen op de dorpsauto om van A naar B te reizen.

Er zijn maar liefst zeven vrijwillige chauffeurs en een coördinator welke de ritten dagelijks verzorgen en dat maar liefst 365 dagen per jaar. Het aantal ritten is sinds het begin van de pilot tot eind 2017 meer dan verdubbeld! Goede mobiliteit is belangrijk zodat iedereen, jong en oud, mee kan doen in de samenleving. Denk hierbij aan minder mobile ouderen welke naar de winkel, huisarts, tandarts, zorginstellingen, ziekenhuis, gemeenschapshuis of op bezoek bij de kinderen willen. Een dorpsauto mag niet alleen een zorgauto zijn, maar een auto, die niet alleen ouderen vervoert maar ook jongeren naar bijvoorbeeld sportvereniging of school in een naast gelegen dorp. De dorpsauto is dan met een vertrouwd chauffeur uit eigen dorp een belangrijk vervoersmiddel.

Stichting Zorg om het Dorp Boerdonk hoopt in de nabije toekomst samen met betrokken partijen op een duurzame elektrische auto te kunnen overstappen. De eerste gesprekken zijn al gevoerd en tijdens de zorgmarkt op zaterdag 31 maart, 10.00-13.00 uur in gemeenschapshuis den Hazenpot, zal over de dorpsauto meer uitleg worden gegeven. Stichting Zorg om het Dorp hoopt nog lang de inwoners op allerlei manieren te mogen ondersteunen. De dorpsauto is daar in ieder geval een belangrijk onderdeel van.


Vincentiusvereniging ontvangt €25000,- van Oranje Fonds

Vincentiusvereniging Schijndel krijgt een bijdrage van 25.000 euro van het Oranje Fonds. Dit geld is bedoeld voor de bekostiging van de nieuwbouw van het pand waar de Voedselhulp in gehuisvest wordt. De Vincentiusvereniging is al sinds 1854 actief in Schijndel in de bestrijding van armoede. Sinds juni 2007 is de wekelijkse Voedselhulp een vast onderdeel van de activiteiten van de vereniging.

De Voedselhulp is nu nog gesitueerd in het gebouw van de kringloopwinkel 't VinCentje aan de Europalaan 40 in Schijndel. De locatie voldoet echter niet meer aan de (voedsel)veiligheidseisen van deze tijd en bovendien werd de kringloopwinkel te klein. Vorig jaar is gestart met uitbreiding en renovatie van de kringloopwinkel. Gelijktijdig zijn de voorbereidingen voor de nieuwbouw Voedselhulp opgestart op dezelfde locatie. De renovatie van de winkel is intussen vooral dankzij de inzet van vele vrijwilligers nagenoeg afgerond. In januari 2018 is door de firma Heijmans Timmerwerken gestart met de nieuwbouw voor de Voedselhulp. Naar verwachting worden zowel de nieuwbouw als de gerenoveerde winkel in april 2018 officieel geopend.

Gemiste kans

Het leven is niet eerlijk. Het voelt als een gemiste kans. Als columnist zit je er op te azen, op de kans eens compleet los te gaan.

Wat is er dan aanlokkelijker dan een gelegenheid eens lekker tekeer te gaan tegen een groot bedrijf? Grote bedrijven hebben geen oog voor de kleine particulier, die hun klanten zijn. Het zijn logge, starre bedrijven die alleen naar winst kijken, vol bureaucratische regeltjes die de medewerkers verstikken. Al zijn ze nog zo van goede wil, ze kunnen ons niet helpen. Dat zou je allicht kunnen denken.

Ik rook mijn kans, toen ik van mijn zorgverzekeraar een mail kreeg, met als titel 'Eerste betalingsherinnering'. 'Hoezo, eerste betalingsherinnering?' dacht ik. Ik had een maand eerder een mail gehad over het bedrag dat ik aan eigen risico moest betalen. Een bedrag dat, zoals mijn zorgverzekeraar zelf aangaf, automatisch afgeschreven zou worden. Dan verwacht je geen herinneringsmail met de dreiging dat je wel binnen twee weken moet betalen.
Juist ja, tijd om mijn pen weer eens in gif te dopen. Handen wrijvend sleep ik de messen. Zou het er dan eindelijk van komen? Zo veel onkunde, dat moest een geweldige column opleveren!
Enfin, eerst maar eens bellen. Dat is wel zo netjes. Hoor en wederhoor! De ergernis begon al meteen, ik kwam in een belmenu terecht. Keuze 1, eigen risico. Ik zag al voor me dat ik minstens een half dozijn 'keuzes' zou moeten maken voordat ik verbaal los kon gaan. In plaats daarvan kwam ik in de wachtrij. Juist. Wacht eens, dat biedt mogelijkheden! 'Uren hing ik in de wacht!' 'Stoom kwam uit mijn oren!' Nee hoor, weer niet. Binnen een paar minuten stond ik al vooraan in de wachtrij, een paar minuten later had ik al iemand aan de lijn.
Shit! Het was nog een vriendelijke dame ook. Ik had nog niet gezegd hoe geërgerd ik was dat ik een herinnering gekregen had, of ze maaide het gras voor mijn voeten weg, haalde de angel uit de kwestie en doofde het vuur van mijn verontwaardiging. Sorry. Er was iets fout gegaan bij de automatische incasso, de herinnering was automatisch verstuurd. Excuses voor het ongemak! Tja, daar zat ik dan. De rekening wilden ze niet verscheuren, dat was jammer. Ik wilde zeker zijn dat de rekening niet dubbel betaald zou worden, dus werd ik doorverbonden met een collega. Weer even in de wacht, de collega had het druk. Ik was bepaald niet de enige bij wie het fout gegaan was. Als klap op de vuurpijl had de collega 'koud doorverbonden', dus niet even uitgelegd waar ik voor belde.
Er was iets fout gegaan bij de verwerking van de automatische incasso's, kan gebeuren. Nogmaals werden excuses gemaakt, binnen een week zou het in orde gemaakt zijn. Ik kreeg een beetje medeleven met de mensen van de klantenservice, die een situatie die ze zelf niet veroorzaakt hebben moeten rechtbreien. Zie dan maar eens iedereen positief en opgewekt te woord te staan, iedere keer weer. Tevredengesteld hing ik op. Als klant ben ik tevreden. Als columnist treur ik om een gemiste kans. Volgende keer beter!

Meer lezen? Of wilt u reageren?

Kijk op www.eigen-wijs-heden.nl of mail naar info@eigen-wijs-heden.nl


Tevreden gezichten na eerste rally

Foto:

Afgelopen zaterdag vond onder ijzige temperaturen de Circuit Short Rally plaats in Zandvoort, traditiegetrouw de opener van het Nederlandse rallyseizoen. In de debuutwedstrijd met de Mitsubishi Evo X behaalde VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigatrice Ilse van de Sande, een keurige 8e plaats algemeen. Veel teams zagen deze wedstrijd vooral als test en een mooie gelegenheid om weer wat kilometers op snelheid te maken voordat het echte rallyrijden half maart begint in de Zuiderzee Rally.

In Zandvoort stonden 49 teams aan de start, in een gewijzigde wedstrijd ten opzichte van andere jaren. Er werd alleen over het circuit gereden waar wat chicanes uit waren gezet. De eerste twee proeven werden met de klok mee gereden, waarna het circuit werd aangepast en de laatste twee proeven tegen de klok werden gereden. Ondanks de koude condities (temperatuur in combinatie met de ijzige wind) hadden toch redelijk wat rallyfans de weg naar het circuit gevonden. Zoals aangegeven was dit de eerste wedstrijd van VDZ Racing met de nieuwe auto. Ook voor Roel en Ilse was het weer even afwachten hoe ze het er vanaf zouden brengen. Er werd daarom behouden gestart op de eerste proef. Waar het voor sommige teams al na de eerste proef einde verhaal was, werd er door het team een keurige 10e tijd neergezet. Het team bleek achteraf een abonnement op deze 10e plaats te hebben, uitgezonderd de tweede proef waar een 9e tijd werd neergezet.
Terugkijkend kan het team niet anders dan concluderen dat het wedstrijddebuut van de auto naar behoren is verlopen. Ook voor Ilse was het natuurlijk erg spannend om haar rentree te maken na 1,5 jaar geen wedstrijd meer genavigeerd te hebben. Het is dan ook nog even afwachten hoe het lichaam van Ilse zal reageren op deze wedstrijd en of de comeback van Ilse ook echt een feit gaat zijn.
Roel: "Wat een prachtig debuut hebben we achter de rug met ons nieuw monster en wat zit er een enorme potentie in de auto! Ondanks de enorme kou stond ik toch echt te popelen om weer te starten en met mij het hele team! We hebben er van genoten. Elke proef hebben we het tempo verder opgevoerd na een redelijk voorzichtige start en dat zag je ook terug in de tijden. Na zo'n lange tijd zonder wedstrijden ben ik wellicht nog een beetje roestig, maar de tijden tonen dus ook aan dat dat wel weer goed komt. Daarnaast hulde voor de monteurs die in de ijzige kou toch elke keer weer het onderhoud aan de auto mochten doen. En Ilse en ik hebben al weer flink lol gehad in de auto, dus alle ingrediënten om er een topseizoen van te gaan maken zijn aanwezig, te beginnen in de Zuiderzee Rally."
Vooraan in de wedstrijd was het regerend Nederlands Kampioen Hermen Kobus die met zijn broertje Gert-Jan als gelegenheidsnavigator de wedstrijd won, gevolgd door Erik van Loon en navigator Harmen Scholtalbers. Beide teams beschikten over een Skoda Fabia R5. Derde werd Kevin van Deijne met navi Hein Verschuuren in de Fiesta R5. De volgende rally van VDZ Racing is de Zuiderzee Rally in Emmeloord en omgeving, op zaterdag 17 maart aanstaande.

Voorwedstrijden N3 / Divisie 3

Afgelopen weekend vonden de tweede plaatsingswedstrijden voor de niveaus N3 en Divisie 3 plaats. In Valkenswaard kwamen Karlijn Limbourg (Pupil 1 N3), Julia van Hoof (Junior Divisie 3) en Sterre van den Brand (Senior Divisie 3) in actie. Anouk van den Brand (Junior Divisie 3) kon helaas niet deelnemen. Ze was wel in Valkenswaard om de andere meiden aan te moedigen.

Karlijn, die niet helemaal fit was, begon haar wedstrijd op balk. Helaas moest ze de balk tot twee keer toe vroegtijdig verlaten. En ook op sprong moest Karlijn twee vallen incasseren. Op vloer en rekstok ging het Karlijn daarentegen een stuk beter af. Op rekstok behaalde ze met een 12,250 pt zelfs de 3e score van de 33 turnstertjes. Met een puntentotaal van 48,150 pt eindigde Karlijn uiteindelijk knap op de 8e plaats in het eindklassement.

Tegelijkertijd met Karlijn turnde Julia in de andere baan haar wedstrijd. Ook Julia begon op het onderdeel balk. En met succes. Ze behaalde op dit toestel bijna een punt meer dan tijdens de vorige wedstrijd. Op vloer daarentegen ging het niet zoals gehoopt. Vooral in de afwerking liet Julia behoorlijk wat punten liggen. Op sprong en brug liet ze gelukkig weer zien in de 3e divisie thuis te horen. Julia eindigde met een totaalscore van 42,116 pt keurig op de 12e plaats.

Net als Julia begon ook Sterre sterk aan haar wedstrijd op het evenwichtstoestel, de balk. Met een 10,767 zette zij de 3e score op dit onderdeel neer. Ook op vloer liet Sterre een sterk optreden zien. Voor de eerste keer turnde ze een streksalto voorwaarts, direct gevolgd door een hurksalto voorwaarts als acrobatische serie in haar vloeroefening. Een knappe combinatie. En ook op sprong deed Sterre het goed. Met haar half in heel uit liet ze zien zich terecht voor de toestelfinale sprong geplaatst te hebben. Helaas wist Sterre haar goede vorm niet vast te houden tot het einde van de wedstrijd. Op brug liet ze kostbare punten liggen. Desalniettemin werd Sterre uiteindelijk heel knap 5e.

Voor zowel Karlijn, als voor Julia, Anouk en Sterre is het nu afwachten of hun resultaten uit de 1e of 2e kwalificatiewedstrijd voldoende zijn voor doorstroming naar de landelijke wedstrijden. Karlijn, Julia en Anouk, die dit jaar alle drie voor het eerst op dit niveau uitkomen hebben in ieder geval bewezen het niveau aan te kunnen. Dames, chapeau!

Dewy Lo-A-Njoe pakt wederom titel

Foto:

Afgelopen zondag wist Dewy Lo-A-Njoe wederom de titel Zuid-Nederland Kampioen op haar erelijst bij te schrijven.

Voor velen is het vanzelfsprekend dat zij deze titel weer gewonnen heeft. Toch moet ze zich elke keer weer opladen om scherp te zijn. Iedereen wil natuurlijk van dit uitzonderlijke talent winnen. Zondag haalde zij de buit binnen door drie keer met Ippon te winnen. Alleen in haar laatste partij moest zij zich even extra inspannen, maar toen was de buit dan ook binnen. Dus over twee weken gaat Dewy naar het NK. Hopelijk is zij dan ook weer scherp. Deze scherpte had ze vorig jaar niet, dus op het NK moet ze nog proberen om wat recht te zetten van vorig jaar.
Eric Markgraaff en Cor van der Heijden reisden zondag af naar Brussel voor het zwaar bezette Kata toernooi Marcel Clause. Helaas wisten beide judoka's zich niet bij de beste drie van hun zware poule te scharen en waren hierdoor uitgeschakeld. Alleen de beste drie van iedere poule gingen door naar de finale. Tevreden over hun prestatie was het tweetal wel.

Van nuttig naar creatief

In de wereld van de breier zijn nieuwe trends, lees ik in de krant. Ontwerpers zijn steeds meer op zoek naar lokale patronen en wolsoorten en het verhaal erachter. Geoormerkte wol is van één soort schaap, een blij schaap waarvan je de herkomst kent. Lokaal en duurzaam dus. Hot zijn de glimgarens met diamantfragmenten. De glans wordt uit zijde of andere dure materialen gehaald. Ook in opkomst zijn garens van papier, melk of vlas. Elke week opent wel ergens in Nederland een breiwinkel, zegt een deskundige. Geen wolloketten, maar plekken waar breifanaten elkaar ontmoeten en ervaringen delen. Ook worden er wedstrijden gehouden in zo snel mogelijk sokken breien. Mijn moeder zou hoge ogen hebben gegooid.

In mijn jeugd was breien vooral nuttig. Bij een nieuwe winterjas hoorde een setje van muts, das en wanten. Samen met moeder mocht je naar de handwerkzaak om je eigen kleurtjes te kiezen. Sokken werden met de hand gebreid. Zowel stoere mannensokken als zachte babyslofjes. Leren breien hoorde bij de opvoeding van een meisje. Je begon met een rechttoe rechtaan das of een pannenlap. Later een muts of een trui. Het produceren van een sok met hiel- en teenstuk is mij nooit gelukt, ondanks het engelengeduld van mijn moeder.

Het 'nuttige handwerken' was op mijn lagere school voor meisjes een belangrijk vak. Het gebeurde mij nog al eens dat er een steek van de naald schoot die in de diepte van het breiwerk verdween. Dan mocht je het breiwerkje meenemen naar huis om het je moeder te laten repareren. Je begrijpt dat ik het getroffen had met zo'n talentvolle moeder. Ze kon het niet laten om nog flink wat extra naalden te breien. De volgende dag liep ik dan vol trots naar zuster Stanislas die allang in de gaten had hoe de vork in de steel zat. Ze knikte maar eens vriendelijk.

In de jaren zeventig kwam het zelf spinnen in de mode. Ik deed er enthousiast aan mee. De schapenvacht zocht ik zelf uit bij een plaatselijke boer. Als eerste ging ik dan kaarden om poepresten en andere viezigheid uit de wol te verwijderen en de vezels uit elkaar te trekken. Dan aan het spinnewiel om een mooie draad te produceren. Dat kostte veel oefening en ik zuchtte en steunde als de draad weer eens brak. Trots ben ik op mijn berendik vest van grijs schaap opgefleurd met strepen die met natuurlijke materialen zijn geverfd.

Toen ik later mijn eigen gezin had, voorzag ik man en zoon van vesten en truien met mooie jacquardpatronen en kabelmotieven. Zoonlief was niet blij met zijn moeders manie. De wol prikte en de klasgenoten vonden dat hij stonk naar poep. Bij mij is het vuurtje niet opnieuw gaan branden, maar om me heen zie ik tegenwoordig jong en oud, mannen en vrouwen die bezeten zijn van breiwoede.

Wat was het leuk om het artikel te lezen in het maandblad 'Ons', van de KBO: Goedgemutst breien in de trein. Begin november verzamelde zich op station Eindhoven een groep breisters, ouderen en vrijwilligers voor een ritje met de Goedgemutste Breitrein richting Utrecht. Ze maakten onderweg mutsjes voor op flesjes smoothie om aandacht te vragen voor eenzame ouderen. Van elk verkocht drankje zou twintig cent naar het Nationaal Ouderenfonds gaan.

Zo wordt creatief ineens weer nuttig.

Nelleke Thijssen
Reageren?
schrijvers@impesant.nl

Roois kampioenschap doubletten

Het is leuk dat de winnaar van het Roois kampioenschap doubletten uit een onverwachte hoek kwam. Op het allerlaatste moment ingeschreven kwam het doublet Narda van Zutphen/Maria van Berkel als de nieuw Rooise kampioen doubletten 2018 uit de strijd naar boven.

Ze wonnen het toernooi met 5 +44. Op de tweede plaats eindigde het doublet Frans vd Velden/Piet Habraken (4 +34), derde werd het doublet Gerrie vd Rijdt/Wim vd Rijdt (4 +17), vierde werd het doublet Ingrid vd Eijnden/Leon vd Rijdt (4 +15), vijfde het doublet Henk Hermes/Pieter Vereijken (3 +21) en zesde het doublet Gina vd Loo/Rien vd Loo (3 +10). In de strijd om het clubkampioenschap tête-à-tête 2018 bij Cloeck & Moedigh staat na 6 gespeelde partijen Jan in 't Zandt (6 +32) alleen aan kop. Henri Rovers staat tweede (5 +30), André vd Nieuwenhof derde (5 +22), Piet Habraken vierde (5 +19), Erik Verschuijten vijfde (5 +18) en Bert Goorts zesde (5 +17). De andere boulers hebben vier partijen of minder gewonnen.
De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie (NPC) van deze week: 4e divisie 4002, Boules de Boeuf 1 Oss - Cloeck en Moedigh 1: 1 – 7. 5e divisie 5003, PC Eindhoven 2 - Cloeck en Moedigh 3: 4 – 4. 5e divisie 5005, Jeu de Bouckles 1 Boekel - Cloeck en Moedigh 5: 4 – 4. 6e divisie 6004, Cloeck en Moedigh 6 - PV Wij Liggen 3 Schijndel: 5 – 3. 6e divisie 6005, Cloeck en Moedigh 7 - Jdb Dongen 4: 1 – 7. Het team Cloeck en Moedigh 6 staat in de zesde divisie 6004 met +16 op een gedeelde eerste plaats.

KV Rooi blijft in hoofdklasse

Aan het begin van het korfbal seizoen had KV Rooi twee doelen opgesteld. Eén: om in de binnen competitie in de hoofdklassen te blijven korfballen, en twee: om in de buiten competitie te promoveren naar de hoofdklasse.

Het eerste doel is behaald, want de meiden van KV Rooi hebben genoeg punten behaald zodat het al zeker is dat zij in de hoofdklasse blijven spelen. Met nog twee wedstrijden op de planning. Het tweede doel is ook iets waar de meiden hard voor blijven werken en er alles voor doen om ook dit doel te behalen.
Afgelopen zondag speelde KV Rooi tegen Melderslo. Deze wedstrijd begon met een doelpunt aan de kant van Melderslo. Hierdoor werd KV Rooi wakker geschud en zo wisten ook zij doelpunten te maken. Er werd de rust ingegaan met 6-4 voor Rooi.
KV Rooi begon slecht aan de tweede helft en daar maakte Melderslo gebruikt van. Zij wisten al snel vier keer tot scoren te komen, wat heel de stand omdraaide naar een 6-8 voor Melderslo. Door elkaar op te peppen wist KV Rooi nog tot scoren te komen en met nog vier minuten op de klok stond het 9-10 in het voordeel van Melderslo. Door het zoeken van de juiste kans en het behouden van de concentratie kon KV Rooi nog tot scoren komen en werd er dus afgefloten met 10-10 op het scorebord. Allebei verdiend met één punt naar huis.
Aankomende week speelt het eerste van KV Rooi twee keer tegen Klimroos. De inhaalwedstrijd toen de schotklok uitviel, weten jullie dat nog? Toen we met 7-2 voorstonden en nu weer met 0-0 moeten beginnen. Wat een ellende, maar zoals altijd gaan de dames voor de winst. Deze inhaalwedstrijd wordt woensdag om 20:15 gespeeld in de Streepen. Ook zondag wordt er tegen Klimroos gespeeld om 10:10u in Hapert.

Odisco wint vol overtuiging

Odisco speelde afgelopen zondag thuis tegen Rietvogels. De laatste wedstrijd tegen deze tegenstander eindigde in een gelijkspel. Om kans op degradatie te ontlopen, moest Rietvogels minimaal één punt pakken.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd: verdedigend werd de tegenstander goed vastgezet en aanvallend werd veel kansen gecreëerd. Na tien minuten nam de effectiviteit van de thuisploeg toe en werd de tegenstander van het kastje naar de muur gestuurd. Dit resulteerde in een 12-3 ruststand.
Na de rust scoorde Odisco door. Rietvogels kon af en toe ook een kans goed afronden, maar was geen partij voor Odisco. De dames uit Olland bleven met gemak vrijkomen en de ballen door de korf schieten. Marlon van Heeswijk leverde met negen doelpunten een grote bijdrage in de monsterscore. Na zestig minuten stond er een verdiende 25-10 op het scorebord. Odisco werkte goed samen en speelde met veel vertrouwen. Hierdoor kon er maar liefst 25 keer gescoord worden. Met deze overwinning is de derde plek in de overgangsklasse veiliggesteld, wat voor een promovendus een zeer nette prestatie is. Volgende week speelt Odisco nog in Venray tegen, de inmiddels kampioen, Oranje-Wit 1. Odisco 2 speelt aankomende zondag de kampioenswedstrijd: bij winst of gelijkspel, haalt Odisco 2 het kampioenschap binnen. De wedstrijd is om 13:10 in Sporthal de Streepen in Sint-Oedenrode.

Winst voor KV Nijnsel

Afgelopen zondag speelde Nijnsel thuis tegen Eyckelkorf/Omhoog. De vorige wedstrijd tegen deze ploeg uit Bergeijk eindigde in een 14-9 verlies. Met het einde van de zaalcompetitie in zicht was de thuisploeg vastberaden een overwinning te behalen.

Nijnsel begon scherp aan de wedstrijd en wist al snel op een 3-0 voorsprong te komen. De aanvallen waren vliegensvlug en de daaruit voortkomende doelkansen werden zorgvuldig afgerond. De tegenstander kwam later ook op gang en liet het hier niet bij zitten. De ploeg wist zich terug te knokken naar een gelijke stand. Het tempo van de wedstrijd bleef hoog waardoor er aan beide kanten slordige fouten ontstonden. Met een time-out werd weer even rust in het spel gebracht. Het was Nijnsel die weer op oorsprong wist te komen door het scoren uit een prachtige vrije worp. Hoewel de kansen over en weer gingen, was Nijnsel de uitploeg telkens een stapje voor en werd er gerust met een tussenstand van 8 tegen 6.
In de rust stuurde coach Nicole Raaijmakers er op aan om de rust te bewaren en de juiste kansen te pakken. Dit werd in de tweede helft van de wedstrijd goed uitgevoerd en zo ontstonden er lange aanvallen aan de kant van Nijnsel. Het schot werd wat minder trefzeker en aan beide kanten vielen er minder doelpunten de tweede helft. Het lukte Nijnsel dan ook om de wedstrijd goed uit te spelen. Eindstand: 10-8.

Wereldkampioen Sjef van den Berg gehuldigd

Sjef geflankeerd door Kristin en Coby van der Pas Foto: Jos v Nunen

Het kon niet uitblijven: wereldkampioen indoor boogschieten Sjef van den Berg is gehuldigd. Met deze prachtige titel zette hij Meierijstad weer op de kaart.

Het gebeurde vrijdagavond in zijn thuishonk bij Handboogvereniging Ontspanning. Een toepasselijke verenigingsnaam, zo bleek uit de toespraak van sportwethouder Coby van der Pas. Hij typeerde Sjef als 'iemand die prestaties weet te koppelen aan plezier'. In haar toespraak werd ook de bijnaam genoemd die Sjef heeft weten te scoren, namelijk 'The evil eyed dutchman'. De naam klinkt wellicht agressiever dan de rustige en bescheiden Sjef is. Geen prater maar een echte doener.

Na de speech liep Sjef naar zijn maten, maar hij werd nog even teruggeroepen door Michael Moonen, interim voorzitter van de vereniging. Hij memoreerde evenals de wethouder de afgelopen jaren, waarin Sjef met wisselend succes een gooi deed naar het goud dat hij dit keer wél wist te veroveren. Zowel individueel als met het teamgenoten Steve Wijler en Rooienaar Rick van de Ven. "Sjef, wat zijn wij als club trots op jou. Wat zijn we blij dat we samen met jouw ouders en je vriendin Kristin jou de ruimte hebben gegeven om je te ontwikkelen tot topsporter. En wat is het leuk dat je op de clubavond gewoon met ons je pijltje schiet, en nog verliest ook", sprak Michael.

Informatiebijeenkomst SV Fortuna '67

Nu de lente weer aanbreekt wil iedereen aan zijn conditie gaan werken. Voor zowel binnen- als buitensporten én vanaf zes tot zeventig jaar, is er bij Fortuna plaats. Wij bieden op 26 maart een informatieavond waar wij vijf verschillende afdelingen uitlichten.

Van de hardloop jeugd en volwassenen, tot het wandelen, het zaaltrimmen en moutain-bike. Bij ons kunt u terecht om onder professionele begeleiding sport te bedrijven. Onder het genot van een gratis consumptie komt u via een power point presentatie alles te weten te over de verschillende afdelingen.

Ook wanneer de opstart van de nieuwe groepen plaatsvindt. Hierna kunt u via de stands van de afdelingen extra info verkrijgen en u eventueel inschrijven. Wij nodigen iedereen uit die een nieuwe uitdaging zoekt, in de recreatieve sport bij SV Fortuna 67. U bent vanaf 19.00 uur welkom op Zwembadweg 62 in Sint-Oedenrode.

30 / 36

Winter in Meierijstad

eindelijk is het zover
deze week lijkt op de winter
vroeger was dat een seizoen,
maandenlang afzien, met
bloemen op de ramen

kolen in de zwarte kachel
een gebreide borstrok van boven
en wollen sokken in de schoen.
om over het koude zeil op de
slaapkamervloer maar te zwijgen
neen, zo'n jeugdervaring
wil ik niet meer overdoen

de buurman en ik passeren
met hond het geasfalteerde veld
van Antonius uit Padua, een school
in onze stad, daar vult een tuinslang
onder lage druk het oppervlak;

een ijsbaan is in de maak,
dat moet toch wel voor vrijdag
lukken, want snel daarna hebben
we de schaatspret weer gehad
voorspelt een weerman met gezag

Foto: Jac Naus

Jac Naus was er als de kippen bij toen deze eendjes als eerste het ijs betraden in Park Kienehoef. Heb jij ook een mooie natuurfoto gemaakt die je wilt delen? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Een bijzondere compositie vanuit de lucht. De randweg, een vennetje en een landweggetje aan de rand van Rooi. Foto: Henri van Hoorn

Rijke lui zijn dur de bank genomme, errum mense mî veul cente

Je kunt niet tegelijkertijd denken en de bal slaan.

Oogcontact

Oplossing: Sjef van den Berg

Winnaar: Martie Verhoeven

Wie leest Bas Nijhuis de les?

vv Nijnsel/TVE Reclame houdt aanstaande vrijdag haar tweejaarlijkse sponsoravond. Na Andy van der Meyde en Willem Kieft is het nu de beurt aan de man die wekelijks de fluit hanteert op het hoogste niveau: Bas Nijhuis.

Scheidsrechters staan al sinds ze bestaan ter discussie en dat is met Nijhuis niet anders. En tegenwoordig wordt alles ook nog eens breed uitgemeten, onder een vergrootglas gelegd en tien keer herhaald. Zie dan maar eens iedereen tevreden te houden, dat lukt ook Bas Nijhuis niet. Hij houdt er een aparte stijl van fluiten op na. Zeg maar, een beetje op z'n Engels. Hij laat in het veld zo veel mogelijk passeren, de vaart in het spel houden. Dat is ook een belangrijke taak van de scheidsrechter maar er lopen op de Nederlandse velden natuurlijk ook de nodige watjes rond die snel nogal wat voelen en ter aarde storten. Nijhuis heeft er geen boodschap aan. Hij doet wel aan zelfreflectie, maar maakt daar geen halszaak van.

Vrijdagavond komt hij het een en ander toelichten over zijn carrièrepad, wat waren zijn ambities, heeft hij die bereikt en wat wil hij nog bereiken. Hij is ook internationaal gelouterd dus kan putten uit een rijk arsenaal aan bijzondere ervaringen die hij inmiddels overal in Europa heeft opgedaan, reuze interessant want dat zijn zaken die je nooit leest of waarvan je nooit hoort.

Uiteraard worden de sponsoren ook in de gelegenheid gesteld om hem kritisch te bevragen. Kortom, er wacht de sponsoren van vv Nijnsel/TVE Reclame een uitermate interessante en boeiende avond als zij helemaal worden ingewijd in de vele geheimen van een internationale scheidsrechterscarrière……..

Rhode wint bekerwedstrijd

Rhode is doorgedrongen tot de laatste zestien teams in de bekercompetitie amateurs zuid 2.

In de vierde bekerronde versloeg Rhode (koploper in de tweede klasse) DAW uit Schaik. DAW is de lijstaanvoerder in de derde klasse. Deze wedstrijd vond plaats op donderdagavond 22 februari en werd gespeeld in Boskant omdat Rhode niet beschikt over een hoofdveld met een lichtinstallatie. Rhode trad aan met een aantal wisselspelers in de basis en kwam al in de tweede minuut op voorsprong. Uit een corner van Koen van der Zanden kopte Joep van de Mortel fraai binnen. In het vervolg van de wedstrijd werd door beide ploegen hard gewerkt, werden over en weer enkele kansjes gecreëerd, maar er werd niet meer gescoord. Hierdoor mag Rhode zich ook opmaken voor een spannend slot van de bekercompetitie.

Volkel volgende tegenstander
Er strijden nog zestien teams om de beker. In de achtste finale speelt Rhode op 22 maart een thuiswedstrijd tegen derdeklasser Volkel. De loting vond maandagavond plaats in Weert.

Vriendschappelijk wedstrijd
Afgelopen zondag werd uitsluitend gevoetbald op kunstgras. Aangezien Rhode nog niet beschikt over kunstgras, werd de thuiswedstrijd tegen Heeswijk afgelast en speelde Rhode in Veldhoven tegen tweedeklasser Marvilde. In deze nuttige wedstrijd won Rhode met 1 – 2 door doelpunten van Koen van der Zanden en Geert Oerlemans.

Zondag 4 maart: Helvoirt - Rhode
Zoals het er nu naar uitziet reist Rhode zondag naar Helvoirt voor de vijftiende competitiewedstrijd. Normaliter gaat deze wedstrijd door omdat Helvoirt beschikt over kunstgras. Alleen bij algehele afgelasting gaat uiteraard deze wedstrijd niet door. In de thuiswedstrijd op 8 oktober werd Helvoirt in een spannende wedstrijd met 1 – 0 verslagen. Rhode, vanaf de eerste competitiewedstrijd lijstaanvoerder, zal steeds gemotiveerde tegenstanders krijgen die punten van de koploper willen pakken.

Nijnsel ontvangt Vitesse'08

Afgelopen zondag werd er slechts mondjesmaat gevoetbald en daar hoorde Nijnsel 1 in elk geval niet bij; het veld in Siebengewald, thuishonk van Stormvogels '28, verkeerde niet in de beste staat, dat werd zaterdagmiddag al bevestigd.

De weersvooruitzichten hebben voorlopig nog steeds een zeer winters karakter, maar goed, onze kunstgrasmat ligt er blakend bij en als de KNVB er komende zondag weer niet alles uit gooit en er geen sneeuw ligt, dan kan er mogelijk worden gevoetbald. De temperaturen schijnen behoorlijk op te lopen, dus het kan nog alle kanten in. Nijnsel ontvangt op Den Eimert Vitesse '08 uit Gennep, een team dat net als de gastheren de afgelopen maanden maar heel moeilijk aan de puntjes kan komen. Kortom, een belangrijke pot voor beide teams die graag wat plaatsen op de ranglijst willen heroveren. Aanvang 14.30 uur.

Theo van der Heijden Memorial
Aanstaande zondag is tevens de eerste Themamiddag van dit jaar, helemaal in het teken van onze grote cultheld Theo van der Heijden van wie wij inmiddels ruim twee jaar geleden afscheid hebben moeten nemen. De organisatie heeft ook een aantal oud gedienden (trainers en spelers) uitgenodigd met wie Theo in het verleden gewerkt heeft. Naast medische capaciteiten beschikte Theo over een bovennatuurlijk zangtalent. Hoe vaak zong hij niet het onverwoestbare 'One Way Wind' op zondagavond in de kantine, de volle kantine tot tranen bewogen….? Zondagmiddag gaan we het allemaal herbeleven.

Gemakkelijke overwinning voor Ollandia

Het was er gemeen koud op het sporpark van Tongelre. Het vrij nieuwe complex lag er prima bij en met twee kunstgrasvelden moest er, ondanks de kou, gevoetbald worden. Achteraf zijn we er wel blij mee want anders moeten we straks op donderdagavond gaan inhalen en daar zit niemand op te wachten.

Vanaf het begin van de wedstrijd was Ollandia de bovenliggende ploeg zonder groots te spelen. Sterker nog, het was allemaal maar matig en slordig wat we lieten zien maar Tongelre was absoluut niet in staat om het Olland echt lastig te maken ondanks hun goede wil. Na twaalf minuten werd de doorgebroken Stefan Erven in het strafschopgebied neergelegd en was een penalty een logisch gevolg. Steven van Dijke weet hier meestal wel raad mee en stuurde de keeper de verkeerde hoek in en was de 0-1 een feit. Ollandia bleef wel de aanval zoeken maar het ging te vaak fout in de passing zodat wij als toeschouwers er niet echt warm van werden. Toch was het in de 25e minuut dat Stefan Erven op eigen kracht de achterhoede van Tongelre op snelheid klopte en beheerst de bal onder de keeper in het doel schoof, 0-2 en tevens de ruststand.
Na de welkome warme thee duurde het geen drie minuten of de 0-3 stond op het scorebord. Opnieuw was het Stefan Erven die de aanval afronde met een beheerste schuiver in de lange hoek. Vanaf dat moment ging de spelers Tongelre steeds meer voor persoonlijk succes en was er collectief niets meer terug te zien op het veld waardoor het voor Ollandia steeds gemakkelijker werd om de wedstrijd te controleren en zo regelmatig de score uit te breiden naar een 1-6 eindstand. De laatste drie doelpunten kwamen op naam van Steven van Dijke en twee keer voor Remco Voets. Volgende week wacht de uitwedstrijd naar Fiducia waar er gewonnen moet worden om mee te blijven doen voor de bovenste vier plaatsen!

Blessuretijd breekt Boskant op

Het leek sportief een voorspoedige middag te worden voor Boskant. Toen de klok de 90 minuten aantikte gaf het scoringsbord een 0-1 stand aan. Bijna tien minuten blessuretijd later was het verhaal, met een 2-1 stand, heel anders en ging SBC met de drie punten aan de haal.

Dat het een lastige middag zou worden voor het bezoekende Boskant was vooraf al wel duidelijk. Boskant was, met twee nederlagen op rij, nog zoekende naar de goede vorm van voor de winterstop, terwijl SBC al acht duels ongeslagen was.
De thuisclub was voor rust duidelijk de betere ploeg en creëerde ook een aantal goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Maar door onzuivere eindpasses aan SBC zijde en enkele goede reddingen van Boskant doelman Vincent Staals leverde dat voor de rust geen doelpunten op.
Na de theepauze kreeg Boskant wat meer grip op het spel van de thuisclub en ook meer zicht op een goed eindresultaat, want SBC kreeg nauwelijks nog kansen. Een goede actie van Emiel van den Elsen leverde Boskant in de 65e minuut zelfs een oorsprong op. Na een goede pass maakte Emiel de bal knap vrij en krulde de bal fraai over SBC doelman Hicham Hilali: 0-1. In de 78e minuut had Ruud van der Heijden zelfs een goede mogelijkheid op de 0-2, maar z'n inzet miste het doel op een tiental centimeters.
Het lukte Boskant echter niet, de 0-1 stand die er na 90 minuten speeltijd op het scorebord stond, over de streep te trekken. In de tweede minuut van de blessuretijd werd de bal in de Boskant verdediging niet voldoende weg gewerkt waardoor invaller Cas Kuipers de 1-1 wist te scoren. Dat doelpunt bracht de thuisclub zoveel extra energie, dat Boskant min of meer overlopen werd. In de 94e wist Vincent met een fabuleuze redding nog een doelpunt te voorkomen, maar een viertal minuten later was ook hij kansloos toen Joost van Heck in een mêlee van spelers de 2-1 binnen schoot en Boskant daarmee met een fikse kater huiswaarts stuurde.
Volgende week moet Boskant thuis tegen Keldonk. De derde nederlaag op rij en voorspellingen op vorst, zijn in ieder geval geen reden om bij de pakken neer te zitten! Voor de jeugd, ons damesteam en onze lagere teams was het afgelopen weekend er eentje zonder voetbal.

Ollandia op bezoek bij Fiducia

Omdat op 9 oktober de uitwedstrijd van Ollandia tegen Fiducia werd omgezet, geldt dit ook voor de thuiswedstrijd. Ollandia speelt daarom aanstaande zondag op sportpark De Blaarpeel aan de Blaarpeelweg 18 in de Rips opnieuw een uitwedstrijd.

In de thuiswedstrijd was Ollandia met 4-0 te sterk voor deze tegenstander, maar zoals op meer zaken van toepassing, geldt ook in het voetbal 'Behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst'. Het is dan ook aan Ollandia om deze stelling goed in gedachte mee te nemen en daar op het veld ook naar te handelen. Ze zullen ook deze keer vanaf de aftrap weer met zijn allen scherp moeten zijn en vol aan de bak moeten. Alleen dan zit er ook deze keer weer een mooi resultaat in. Ook de Ollandia jeugd, Ollandia 2 en 3 moeten komend weekend in actie komen en voor de Ollandia Vrouwen staat er op sportpark Ekkerzicht de wedstrijd tegen koploper Tivoli op het programma. Gezien de weervoorspellingen is het natuurlijk zeer twijfelachtig of er komend weekend gespeeld kan worden.

Brabantse Kampioenschappen groot succes

Judith Martens reed een goede wedstrijd. Foto: Foto4U Foto4U

Afgelopen weekend was het tweede weekend van de Brabantse Kampioenschappen Springen. Manege De Pijnhorst werd weer in gereedheid gebracht door vereniging de Rooise Ruiters en Ponyruiters. Alle vrijwilligers hielpen mee er weer een groot succes van te maken. Ook een aantal leden van de eigen vereniging de Rooise Ruiters mochten deelnemen.

Op zaterdagmorgen mochten maar liefst drie leden het spits afbijten in de klasse B. Nienke Theuns wist als jonge amazone in de prijzen te rijden. Met het paard Eugenique reed zij twee foutloze rondes waarmee zij de 14e prijs behaalde. Dit werd beloond met een mooie ereronde tijdens de prijsuitreiking. Bente Voorn wist met haar paard Jtamalia Z ook twee foutloze rondes te rijden. "Ik had wat minder stijlpunten gekregen. Daar baalden we wel van omdat we net buiten de prijzen vielen. Maar ik was meer dan tevreden!" Bo van Gorkum mocht ook met haar paard Naomi van www.olland.biz in de klasse B deelnemen. Zij wist een knappe ronde te rijden, maar had helaas twee balkjes.
De drie zusjes Merks zijn alle drie nauw betrokken bij de organisatie én zij wisten zich te kwalificeren in de klasse L. De strijd tussen hen werd in de springpiste bepaald. Marion zorgde er voor dat zij door mocht naar de tweede manche. "In deze manche stond het parcours technischer en hoger. Dit ging ons goed af, maar helaas hadden we twee pech-balken." Marloes overkwam met haar paard Dora Bella hetzelfde. En ook de oudste zus Dianne wist met Haike een foutloze eerste ronde te rijden. Helaas had zij daarna ook geen geluk. Naast de zussen Merks kwam ook Pleun van der Vleuten met haar paard Gerdine aan start in de klasse L. "Het ging eigenlijk heel goed, maar helaas een balkje op hindernis 8." In deze rubriek wiste Rooise Ruiter Sydney Renders met haar paard Tanagra in de prijzen te rijden met foutloze rondes. Van de maar liefst 77 werd ze 12e.
Judith Martens en haar zevenjarige paard Lynn van de Sonniuswijk namen deel in de klasse M. Het kampioenschap werd verreden over twee omlopen met hindernissen op 1.20m. Degene die twee keer foutloos waren mochten terug komen. Judith hoorde bij de foutloze combinaties. In de barrage liepen ze helaas tegen een fout aan. Maar alsnog was er een mooie 13e prijs en mag deze combinatie deelnemen aan Indoor Brabant. Voor het Nederlands kampioenschap staan ze reserve. "Ik ben heel trots op mijn paard, een jaar geleden liep ze nog maar B en nu doet ze het heel goed in het M!" Ook Sanny van der Velden startte met haar paard Esta in deze klasse. Zij was in de eerste manche foutloos. In de tweede had zij een pechfoutje waardoor zij een balkje van de hindernis tikte. Ze viel hierdoor net buiten de prijzen, maar wist wel een startbewijs voor Indoor Brabant te behalen.
Julia Geers rijdt in de hoogste klasse maar haar paarden. Ook zij heeft een startbewijs voor indoor Brabant verdiend! Een knappe prestatie met haar nog onervaren paard tussen alle professionals op dit niveau. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Nienke Thuens in actie. foto: Foto4U Foto4UVoetbal
Rhode
Uitslagen senioren:

Rhode 1-DAW 1 (beker) 1-0
De rest van de wedstrijden zijn afgelast
Programma senioren 10/03:
Rhode 2-SSC 3 16:30u.
Veteranen-Helmondia B 16:30u.
10/3 Zwaluw VFC 2 - Rhode 2 15:00u.
Blauw Geel A – Veteranen, 17:00u.
Programma senioren 11/03:
Helvoirt 1-Rhode 1 14:30u.
Deurne 2-Rhode 2 11:00u.
Avesteyn 2-Rhode 3 12:00u.
Rhode 4-UDI'19 8 12:00u.
Rhode 5-Boskant 4 12:00u.
Nijnsel 4-Rhode 6 12:00u.
Rhode 7-Heeswijk 6 12:00u.
Rhode 8-ELI 5 10:00u.
Rhode 9-Avanti'31 8 12:00u.
Rhode 35+1-WEC 35+1 10:00u.
Mariahout VR1-Rhode VR1 11:00u.
Nulandia VR2-Rhode VR2 9:30u.

VV Nijnsel / TVE Reclame
Uitslagen senioren:

Nijnsel 2-Sparta'25 3 6-0
Nijnsel VR1-Someren/NWC VR1 0-2
Programma senioren 01/03:
Baronie VR-Nijnsel VR1 20.00u.
Programma senioren 04/03:
Nijnsel 1- Vitesse'08 1 14.30u.
Mariahout 2-Nijnsel 2 11.30u.
UDI'19/CSU 4-Nijnsel 3 11.00u.
Nijnsel 4- Rhode 6 12.0u.
Nijnsel 5- Irene 2 09.30u.
Avanti'31 7-Nijnsel 6 10.00u.
Schijndel 8-Nijnsel 7 12.00u.
Nijnsel VR2-TOP VR1 10.00u.
Programma jeugd 03/03:
Avanti'31 JO19-2-JO19-1 14.30u.
JO17-1- Milheze JO17-1 15.00u.
Irene JO15-1-JO15-1 13.00u.
SCMH JO13-2-JO13-1 11.30u.
JO11-1- Irene JO11-2 09.45u.
Ollandia JO11-1-JO11-2 11.00u.
Irene JO11-1-JO11-3 09.00u.
JO9-1- UDI'19/CSU JO9-50 9.45u.
ASV'33 JO9-6-JO9-2 09.15u.
MO17-1- Vorstenbosch MO17-1 13.00u.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren:

SBC 1-Boskant 1 2-1
Programma senioren 04/03:
Boskant 1-Keldonk 1 14.30u.
Nooit Gedacht 2-Boskant 2 12.00u.
Boskant 3-Avanti'31 4 12.00u.
Rhode 5-Boskant 4 12.00u.
Boskant 5-Blauw Geel 12 12.00u.
Boskant 6-Blauw Geel 13 10.00u.
Vlijmen VR1-Boskant VR1 11.30u.
Programma jeugd 03/03:
Schijndel JO19-2-JO19-1 15.00u.
Rhode JO17-2-JO17-1 14.45 u. v.13.45u.
JO15-1-Blauw Geel JO15-3 12.00u.
JO13-1-Heeswijk JO13-2 11.00u.
JO10-1G-MULO JO10-2 09.30u.
Irene JO9-1- JO9-1G 10.00u.
Heeswijk JO8-1-JO8-1G 10.00u.
Blauw Geel JO7-8- JO7-1G 10.15u.
MO17-1- Ravestein MO17-1 14.30u.
MO13-1-VIOS'38 MO13-1 12.00u.

Ollandia
Uitslagen senioren:

Tongelre 1-Ollandia 1 1-6
De rest van de wedstrijden zijn afgelast
Programma senioren 04/03:
Fiducia 1-Ollandia 1 14.30u.
Schijndel 3-Ollandia 2 12.00u.
Prinses Irene 9-Ollandia 3 9.30u.
Ollandia Vr1-Tivoli Vr1 10.00u.
Programma jeugd 03/03:
Jo17-1-ASV'33 Jo17-1 15.00u.
Schijndel Jo15-4-Jo15-1G 11.30u.
SJO/VITA Jo13-1-Jo13-1 11.00u.
Jo11-1-Nijnsel Jo11-2 11.00u.
Rhode Jo11-6-Jo11-2G 10.30u.
Jo8-1G-Rhode Jo8-5 9.30u.

Korfbal
KV Nijnsel
Uitslagen senioren:

Nijnsel 1-Eyckelkorf 1 10-8
Nijnsel 2-SCHM 4 10-7
Celeritas (S) MW1-Nijnsel MW1 13-3
Nijnsel A1-Rietvogels A1 4-5

Programma senioren 04/03:
Spoordonk 1-Nijnsel 1 12.00u.
Be Quick 4-Nijnsel 2 10.55u.
Programma jeugd 03/03:
Arcades A2-Nijnsel A1 12.00u

KV Odisco
Uitslagen senioren:
Rooi Mw1-Odisco Mw1 10-4
Odisco 1-Rietvogels 1 25-10
Odisco 3-Be Quick 5 11-6
Uitslagen jeugd:
Odisco C1-MOSA'14 C1 8-4
Odisco D1-Be Quick D2 6-8
Programma senioren 04/03
Oranje wit 1-Odisco 1 14.20u.
Odisco 2-Tovido 2 13.05u. De Streepen
Programma senioren 07/03
Flamingo 's Mw1-Odisco Mw1 21.00u. De Streepen
Programma jeugd 03/03
Odisco B1-Flamingo's B2 16.15u. De Streepen
DAW C2-Odisco C1 17.00u.
Altior D2-Odisco D1 12.30u.
DAW E1-Odisco E1 14.00u.
Programma jeugd 05/03
Odisco C1-Flamingo 's C2 19.00u.

KV Rooi
Uitslagen senioren:

KV Rooi 1-Melderslo 1 10-10
KV Rooi 2-Melderslo 2 8-9
KV Rooi 3-Quick Up 1 4-4
KV Rooi MW1-Odisco MW1 10-4
KV Rooi MW2-Corridor MW1 12-4
Uitslagen jeugd:
BMC B1-KV Rooi B1 3-4
Flash B1-KV Rooi B2 3-0
KV Rooi C1-Spoordonk C1 1-4
KV Rooi D1-KSV D1 5-3
KV Rooi E2-Blauw Wit E1 12-3
MKV E1-KV Rooi E3 0-2
KV Rooi F1-Emos F1 8-18
Programma senioren 28/02:
KV Rooi 1-Klimroos 1 a. 20.15u.
Prinses Irene MW1-KV Rooi MW1 a. 21.00u.
Programma jeugd 03/03:
KV Rooi A1-Spoordonk A1 a. 15.00u.
KV Rooi B1-Avanti B1 a. 14.00u.
KV Rooi B2-JES B1 a. 13.00u.
Flamingo's C2-KV Rooi C1 v. 09.45u.
Flamingo's E1-KV Rooi E1 v. 08.45u.
JES E2-KV Rooi E3 v. 09.00u.
Korloo F1-KV Rooi F1 v. 10.45u.
Programma senioren 04/03:
Klimroos 1-KV Rooi 1 10.10u.
Klimroos 2-KV Rooi 2 11.40u.
ODC 3-KV Rooi 3 10.15u.

Fortuna '67
25/02 Karpencross Eindhoven
Meisjes JD 1.900 m
Mieke de Vos 8.56
Jongens JC 2.300 m
Ivar van der Sanden 8.48
Mannen 65 8.000 m
Peter Hellings 53.04
Vrouwen 55 8.000 m
Rikie Huyberts 42.07 (2e)
Mannen Trim 8.400 m
Pim van Grinsven 37.14

Bridge
JVG
21/2 1: Nelly Seegers & Jan Seegers 61,11% 2: Harrie van Erp & Toon van Erp 56,94% 2: Sjef van de Kerkhof & Berta van de Laar 56,94% Wij bridgen op woensdagmorgen van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Aanmelden kan op woensdagmorgen of Tel. 0413473825

B.C. "d'n einder '05" 21/2: A lijn: 1/2 Mari en Nellie v.d.Vleuten en Jan v.d.Velden-Lenie Gruithuijzen 55.73 %. 3. Leny v. Rooy- Anja Lafleur 54.69 % 4. Diny v.d.Boogaard- Marianne Timmermans 54.17 %. Zie ook. www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Meierij 22/2: A-lijn : 1. Betsy van Kaathoven en Anja Lafleur 60.42 2. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 59.90 3. Gerda Schellekens en Bet Schellekens 54.69 4. Mia Poels en Heleen Wiers 54.17 B-Lijn : 1. Thea van der Heijden en Marjolijn van Alst 60.83 2. Mies Stroeken en Jos Jansen 60.42 3. Riet van Hout en Cees van Hout 55.83 4. Lenie van Rooij en Mieke Raaimakers 55.00

Bridgeclub De Beckart 22/2 1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 63.04%; 2. Fried vd Laar 55.79%; 3. Henriëtte en Jan Verheijen 52.89%; 4. Riet Verstappen en Tineke Klomp 52.17%. Ook meespelen op donderdagmiddag in De Beckart? Bel 0413 474297.

BC 't Koffertje '94 26/2 A-lijn: 1 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 67,08; 2 Leny Kremers & Willem de Roo 56,25; 3 Corry & Jos van der Hamsvoort en Jos van Bommel & Jan Verbunt 53,75 B-lijn: 1 Rietje Donker & Nelly van Zon 71,88; 2 Frans van den Boomen & Heleen Wiers 57,99; 3 Tonny van Acht & Christ Verhoeven 57,64

BC Rooi 750 A-lijn: 1. Hetty van Geffen – Lieke Pieters 67.01% 2. Wil Schilder – Tino Hillenaar 64.58 % 3. Nellie Spanjers – Nelly Vervoort 56.25% B-lijn: 1. Dirk Gillissen – Jan v. Lanen 62.85% 2. Ellen en Bert Weyenberg 60.14% 3. Huub van den Tillaart – André van Zeeland 55.21% C-lijn: 1. Jos van Schijndel – Francine Versantvoort 65.00% 2. Hermien en Dick Botter 57.92% 3. Mieke Vugs – Johan van Bakel 54.58%

BC de Neul 26/2 A lijn: 1e Mia Poels en Peter Wagenaar 59,52 % - 2e Heleen Voets en Christ Verhoeven 59,23% - 3e Mien van Schijndel en Lonja Woonings 57,44%. B lijn : 1e Corry van Niftik en Ria van Zon 56,25 % - 2e Nettie Passier en Ans Wagenaar 55,21 % - 3e Harrie Kremers en Jan Tacken 54,86 %. C lijn: 1e Hannie de Laat en Zus vd Rijt 65,00 % - 2e Ardie en Johan van Bakel 57,08 % - 3e Jan Verbunt en Jo Verhoeven 56,25 %. D lijn : Ria Jongepier en Stephan vd Wiel 61,11 % - 2e Corrie Kapteijns en Babs vd Vleuten 59,31 % - 3e Wil en Hennie Merkelbach 58,06 %.

Beugelen
De Lustige Spelers, Olland
Uitslagen:

Helden 1-Olland 1 4-1
Loosbroek 2-Olland 2 2-3
Heeze 1-Olland 3 0-5
Heeze 2-Olland 4 4-1

Programma 28/02:
Olland 4-Hoogeloon 5 20.00u
Programma 03/03:
Ell 1-Olland 1 20.30u

Argo
Uitslagen:

B1-TRB-RES 8-4
C gemengd-AquAmigos 1-9
C jongens-De Treffers 13-1
VZV Njord-D1 35-0
De Treffers-Dames 1 7-2
Nayade-Heren 1 6-9
Heren 2-BZ&PC 6-8
Programma 03/03 in ZIB Best:
D1-Zeester-Meerval 15:30u.
C gemengd-Hellas-Glana 16:15u.
C jongens-PSV 17:45u.
Heren 2-Nayade 18:30u.
Heren 1-VZV Njord 19:15u.
Dames 1-TRB-RES 20:00u.

Een gezellig potje rikken

Voor de zesde avond alweer wordt er a.s. donderdagavond om 20.00 uur in De Vriendschap de maandelijkse kaartavond gehouden. Alle mensen uit Meijerijstad die van een gezellig potje rikken houden, zijn van harte welkom.

In twee rondes worden deze avond alle deelnemers ingeloot en na deze twee wedstrijden is de prijsuitreiking. Wie weet bent u dan wel diegene die een mooie prijs mee naar huis neemt! Is het niet deze avond, dan wellicht op een andere. Op het einde van de competitie komt namelijk de grote winnaar in beeld. Maar eerst maar eens a.s. donderdag. Voor 1.50 euro kunt u lekker meespelen, ook al bent u geen lid van de Beukenbuurt, Ritabuurt of Boskant West.


Open Toernooi 2018

Van zaterdag 17 maart tot zondag 25 maart staan het jaarlijkse Open Toernooi weer op de agenda. Het Open Toernooi is een sportief en gezellig toernooi waarbij leden van T.V. de Kienehoef en omliggende verenigingen strijden voor de winst. Dit toernooi is de perfecte voorbereiding op de voorjaarscompetitie.

Er kan worden ingeschreven voor diverse categorieën (3 t/m 8) verdeeld in 17+ en 35+. In iedere categorie kan er worden gespeeld in het enkel-, dubbel- en het gemend dubbelspel. Inschrijven kan via www.toernooi.nl en de uiterste inschrijfdatum is zaterdag 10 maart 2018.
De laatste jaren konden we genieten van mooie wedstrijden en goed weer. Ook al ben je zelf misschien geen tennisser, laat dit je niet weerhouden om te komen kijken. Hopelijk trekt het evenement ook dit jaar weer veel tennissers en toeschouwers. We verwachten, net als vorige jaren, weer veel inschrijvingen. Tot ziens op het park!

MHC JC1 kampioen in de zaal

Staand v.l.n.r.: Joost Meeuwissen (coach), Thijmen van Hedel, Tijn van den Tillaart, Yvar Meeuwissen, Sebastiaan Hoefsloot, Cas van Schayk, Bram van den Eshof en Bob Hoefsloot (coach). Zittend v.l.n.r.: Auke van Wijk, Hidde van Wijk (keeper), Goede Vermeltfoort en Noah Claessen.

Even is het stil geweest rondom het JC1 team van MHC Sint-Oedenrode. Na een periode van aaneengeregen successen waarin diverse kampioenschappen en promoties konden worden gevierd, was het welhaast onvermijdelijk dat dit niet onopgemerkt zou blijven bij grotere clubs in de regio. Helaas zijn er het afgelopen seizoen dan ook enige teamleden vertrokken, waardoor het inmiddels ingespeelde team veel moest veranderen aan opstelling en tactiek. Onder leiding van trainer Maarten van Bakel is dit heel goed opgepakt en zie hier het resultaat.

Afgelopen zaterdag mocht het deels vernieuwde JC1 wederom plaatsnemen op het hoogste podium en het kampioenschap in de eerste klasse van de KNHB in de zaal vieren!
Traditiegetrouw is Sint-Oedenrode sterk in de zaalcompetitie waar behendigheid en tactiek een grote rol spelen. Het Rooise team was ingedeeld in Poule C samen met de teams van Oss, Best, Bommelerwaard, Uden, Vught en Heeze. Slechts één maal mocht het thuis aantreden en de overige wedstrijden werden allemaal op vreemd terrein gespeeld. Zowaar dus geen gemakkelijke klus.
Al heel snel werd duidelijk dat om het hoogste podium zou worden gestreden tussen Best, Oss en Sint-Oedenrode. Zeker toen er eenmaal werd verloren van Oss werd de spanning opgebouwd in de poule. Na twee gelijke spelen van concurrent Oss tegen Best en Vught, hadden de jongens van Sint-Oedenrode alles in eigen hand. En tegen de zwart witte brigade onder de bezielende en fanatieke leiding van coaches Joost Meeuwissen en Bob Hoefsloot was dit niet tegen dovenmansoren gezegd. Tijdens de laatste competitiedag, afgelopen zaterdag trokken zij als een wervelwind door de zaal. Met flitsende combinaties, sterke strafcorners en flitsende tip-ins vermaakten zij het in grote getalen meegereisde publiek. Het publiek kon genieten van wisselingen tussen aanval en verdediging en nadat elke veldspeler een doelpunt had kunnen maken zagen zij dat het goed zat.
Met meer dan 100 doelpunten voor en slechts 32 tegen mogen we echt spreken van een afgetekend kampioenschap met vier punten voorsprong op de nummer 2 Oss.
Binnenkort start de buitencompetitie weer, wat de jongens van MHC Sint-Oedenrode JC1 met vertrouwen tegemoet zullen zien na deze terechte opsteker. Na het eten van de overwinningstaart met gezellige muziek en een drankje, wisten alle jongens het weer zeker; Een kampioenschap verveeld nooit!

Attaque loopt verder uit

Ondanks dat het afgelopen seizoen op papier gedegradeerd was, is Attaque 1 geen kandidaat om er dit seizoen alsnog uit te vliegen. Sterker nog, het staat bovenaan met, na zaterdag, een voorsprong van zes punten.

Tegenstander van Attaque 1 was Stiphout 2, dat zijn eerste wedstrijd met 6-4 had gewonnen. Leon Schepens bracht het eerste punt direct binnen met een solide 3-1 overwinning. Dirk Kastelijn kon zijn openingswedstrijd niet winnen en verloor met 3-0. Menno van Os sleepte zijn eerste pot met 3-2 uit het vuur. De Rooise mannen trokken daarna door en het dubbel werd gewonnen, gevolgd door enkeloverwinningen van alle drie de mannen. Attaque 1 liep nog één keer tegen puntverlies aan, Menno verloor zijn laatste partij met 3-1, maar dat weerhield de Rooienaren er niet van om een goede overwinning te pakken: 2-8. Met 21 punten voert het team nu de stand aan, gevolgd door Unicum en Return Oss die beide 15 punten hebben.
Attaque 2 kon zijn koppositie van de eerste twee wedstrijden niet behouden. Het team ging op bezoek bij Rotac '82 2, dat begonnen was met een 5-5 gelijkspel. Het begin was nog voor Attaque. Henry van Casteren en Leon Huijberts begonnen beiden met een 3-2 overwinning. Stefan Kerk begon ook met een wedstrijd die eindigde met 3-2, alleen hij stond aan de verkeerde kant van de score. Dit was het begin van een reeks partijen die allen werden verloren. Het was vaak close, maar steeds de verkeerde winnaar. Nadat het al 6-2 was geworden voor de Rossumse ploeg kon Henry er nog 6-3 van maken, maar daar bleef het bij: 7-3. De nederlaag betekende dat Never Despair de koppositie in de stand heeft overgenomen: 19 om 17 punten.
Attaque 3 gaat dit seizoen weinig moois beleven; het team speelt duidelijk een niveau te hoog en het eerste punt moet nog steeds gepakt worden. Dit moest gebeuren tegen Schijndel 2. Het bleek echter weer een avond te worden zonder de benodigde punten. Cliff van Driel, Bram Marinus en Anne van de Sande vochten wederom als leeuwen, maar het resulteerde opnieuw niet in punten: 10-0. Dit betekent dat de ploeg nog twee weken moet wachten om punten te pakken, iets waar het team enorm naar snakt.
Attaque 4 toont veel potentie, potentie dat er nog niet helemaal uit weet te komen. Het team bekleedt voorlopig de vijfde plaats. Tegenstander vrijdagavond was MTTV '72 5, dat vier punten meer scoorde dan de Rooise mannen. Nick van Galen laat dit seizoen zien dat hij bij de top van de zesde klasse hoort en dat deed hij tegen MTTV wederom: hij ging opnieuw 3 uit 3 en behoudt zijn 100 procentscore. Bram en Job van Galen zaten vaak dichtbij een punt, maar hadden er nog geen gehaald. Helaas was dit ook in Mierlo weer het geval. Het verloren dubbel zorgde ervoor dat de einduitslag 7-3 werd voor de tegenstander uit Mierlo. Het team staat nog steeds vijfde, nu met tien punten.

Jacques Brouns verovert Brabants bekerkampioenschap

De finale partij met links, kampioen Jacques Brouns.

De clubavond van de Rooise dam- en schaakvereniging stond afgelopen maandag in het teken van de finalewedstrijd om de Brabantse beker individueel. Dat de twee finalisten, David Riupassa en Jacques Brouns, beiden lid van RDS zijn, gaf een extra tintje aan het geheel. Gelet op de hogere rating werden de kansen van David op voorhand iets hoger ingeschat.

Maar een degelijk spelend Jacques wist gaande weg een betere positie op te bouwen. De met meer risico spelende David ging uiteindelijk in de fout waarna Jacques de volle winst naar zich toe kon trekken en de kampioensbeker in ontvangst mocht nemen. Jacques kende een ijzersterk toernooi door maar liefst vijf partijen in successie winnend af te sluiten.

Na Arno Bloks, Piet van Erp is Jacques de derde dammer van de plaatselijk vereniging die de Brabantse kampioenbeker in ontvangst mag nemen sinds het seizoen 2013-2014.

85 punten voor Dorpsherberg

In de Rooise Biljart Competitie heeft de Dorpsherberg vele punten gescoord, maar liefst 85.

Korte partijen: Mark van Oorschot (Dorpsherberg) 24 car. in 7 beurten (moy. 3,42), Johnny Glaudemans (B.C. Eerschot) 32 car. in 9 beurten (moy. 3,55), Cees Vervoort (Kofferen) 26 car. in 11 beurten (moy. 2,36), Wim van Breugel (Boskant) 24 car. in 11 beurten (moy. 2,18), Theo van Hastenberg (Beurs) 38 car. in 12 beurten (moy. 3,16), Hans de Wit (Oud Rooij) 26 car. in 12 beurten (moy. 2,16), Paul Vermeltfoort (de Kroeg) 22 car. in 12 beurten (moy. 1,83), Theo Tebbertman (Boskant) 40 car. in 14 beurten (moy. 2,85), Twan van der Heijden (D'n Toel) 28 car. in 14 beurten (moy. 2), Marco van Gorp (B.C. Eerschot) 24 car. in 14 beurten (moy. 1,71), Johnny Bax (Beurs) 22 car. in 14 beurten (moy. 1,57) en Dorita Bekkers (Dorpsherberg) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42).

Uitslagen: Kofferen – B.C. Eerschot 70-70, Dorpsherberg – de Kroeg 85-46, Oud Rooij – St.Joris 57-78, Wapen van Eerschot – Wellie Winne Welles 72-68, Beurs – Boskant 72-68, Jachtrust – D'n Toel 62-78.
Stand: 1 D'n Toel 1247, 2 Boskant 1179, 3 Kofferen 1142, 4 Wellie Winne Welles 1133, 5 Oud Rooij 1123, 6 B.C. Eerschot 1122, 7 Beurs 1094. 8 St.Joris 1084, 9 Dorpsherberg 1077, 10 Wapen van Eerschot 1062, 11 Jachtrust 1055,12 de Kroeg 1038.

Programma:
Donderdag 1 maart:
Wapen van Eerschot – Dorpsherberg
Wellie Winne Welles – Beurs
De Kroeg – Oud Rooij

Waterpolodames puntloos

Het afgelopen weekend stond de lastige uitwedstrijd tegen koploper de Treffers in Rosmalen op het programma voor de waterpolodames van Argo. Met Lotte van Schijndel als vervangend coach en een kleine delegatie van slechts acht speelsters werd het een pittige opgave om punten te behalen.
En toch waren er meer dan voldoende kansen voor Argo om voor een verrassing te gaan zorgen. De dames uit Rooi kregen maar liefst negen keer een overtal situatie, daar waar de treffers slechts twee keer een man meer wisten te creëren. Echter, door slordig spel van Argo in combinatie met een fantastische keepster van de Treffers, wist Argo slechts één maal te scoren uit overtal. En wanneer je zoveel kansen krijgt tegen de koploper maar ze niet verzilvert, dan weet je dat je een verloren wedstrijd speelt. Pas in het vierde part wist de koploper het verschil te maken door binnen een paar minuten van 2-0 naar 5-0 uit te bouwen. Met een eindstand van 7-2 kan Argo wel leven, met deze cijfers kan je van een koploper verliezen. Verdedigend zat het prima in elkaar, aanvallend met een overtalsituatie kan nog een stuk beter. Doelpunten voor Argo zijn gemaakt door Liesbeth vd Korst en Josine Raaijmakers.

Vele podiumplaatsen voor Argo

Tijdens de laatste wedstrijd uit het KNZB Minioren-Junioren circuit van dit seizoen hebben de jongste Argo zwemmers van de wedstrijdploeg gedomineerd en veel podiumplaatsen gepakt. Met vijf teams was de wedstrijd in Vlijmen sterk bezet. De deelnemende verenigingen WVZ uit Waalwijk, De Treffers uit Rosmalen, Arethusa uit Oss en de thuisvereniging Aquamigos hadden aan de acht meegereisde Argo zwemmers een harde kluif.

Van alle te verdelen prijzen gingen er negentien naar Argo, dit was bijna de helft van het totale aantal. Opmerkelijk is wel dat alle Argo zwemmers het podium wisten te behalen: Leonie Habraken: zilver en brons; Anne Janssen 3x goud; Luuk Janssen: brons; Roel Janssen goud en 2x zilver; Fenne Peters: 2x zilver en brons; Naomi van der Post: 2x goud; Martin van de Ven: 2x brons; Naomi van de Ven: 2x goud en brons.
Tijdens deze wedstrijd zijn er tien persoonlijke records gesneuveld. Het was een mooie wedstrijd waarbij de jongste groep Argo zwemmers zich van hun beste kant hebben laten zien.
Komende zondag nemen de zwemmers van de Wedstrijdgroep deel aan de vijfde Solo wedstrijd die wordt gehouden in zwembad 'De Wiemel' in Deurne. Aanvang: 14.00 uur.

Jongens C2 MHC zaalkampioen

Spelers: Luca vd Wijdeven, Stijn vd Linden, Steven Hulsen, Olivier Bach, Hidde van Wijk (invaller), Bob Ploegmakers, Tom van Weert, Daan Voets, Tijn Seegers, Julian van Hamond en Jip Seegers. (Tristan van Erp was vanwege ziekte helaas afwezig) Coaches, Jan, Han, Hubert Jan en Frank Foto:

Afgelopen zondag wisten de jongens van de MHC Sint-Oedenrode C2 het kampioenschap in de zaal binnen te halen.

Tot 4 februari werden alle wedstrijden met ruime cijfers gewonnen, dus de mannen waren klaar voor het kampioenschap, helaas werd de wedstrijd tegen nummer 2 verloren. Daardoor moest het kampioenschap worden uitgesteld tot 25 februari. Afgelopen zondag stond de uitwedstrijd tegen Eindhoven op het programma. Vol vertrouwen maar ook met lichte spanning werd gespeeld. Uiteindelijk wonnen de mannen afgetekend met 0-10. Een hele mooie prestatie van het team, zeker omdat ze de zaalcompetitie in gingen na een zware en minder succesvolle buitencompetitie!

36 / 36

Agenda

Spreuk: Als er gaten zitten in het ijs, dan is schaatsen niet zo wijs

1 maart
Nationale Complimentendag
Jaarlijks op 1 maart. De 'Nationale Complimentendag' draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee 'zaken' die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

8 maart
Internationale Vrouwendag
Jaarlijks op 8 maart is het Internationale Vrouwendag: de actiedag van de vrouwenbeweging! Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

29 maart
Witte donderdag
Op de donderdag voor Pasen wordt de laatste avondmaaltijd herdacht die Jezus met zijn twaalf discipelen hield. Witte Donderdag is in 2018 op donderdag 29 maart. De naam 'Witte Donderdag' verwijst naar het witte gewaad dat de priester tijdens de eucharistieviering draagt. De volgende dag wordt op Goede Vrijdag de kruisiging van Jezus herdacht.

t/m zondag 4 maart
Expositie Hans Vervloed
Mariëndael

woensdag 28 februari
Dansen
Odendael

donderdag 1 maart
Kaarten in Boskant
de Vriendschap

vrijdag 2 maart
Blijf fit met Biowalking
Start bij de Helden van Kien

zaterdag 3 maart
Dansen
Odendael

KNUS #4 // Liefde voor Speciaalbier
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

zondag 4 maart
Mathieu Dirven Concert met thema filmmuziek
Mariëndael

maandag 5 maart
Fotopresentatie "Nachtvlinders."
d'n einder

woensdag 7 maart
Dansen
Odendael

donderdag 8 maart
Workshop "weg met Stress"
Puur-Gevoel

vrijdag 9 maart
Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Film: Demain tout commence
Mariëndael

zaterdag 10 maart
Optreden Klavertje Vier
De Beckart

zaterdag 10 maart
Bells Hells ACDC coverband
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

zondag 11 maart
Kofferbakmarkt
Markt

Expositie Leny Meulendijks
Mariëndael

woensdag 14 maart
Dansen
Odendael

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

vrijdag 16 maart
Workshop "weg met Stress"
Puur-Gevoel

vrijdag 16 maart
Concert Trio A Capella
De Knoptoren

Sportgala 2018
De Beurs

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

zaterdag 17 maart
Eenjarig bestaan
café 't Kerkpleintje

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Back to the good old times
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

zondag 18 maart
OLAT Winterserietocht
Den Dungen

Speelgoed- en kledingmarkt
Wijkcentrum Meerschot

woensdag 21 maart
Dansen
Odendael

zaterdag 24 maart
Twenty Sicks
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

zondag 25 maart
Koopzondag
Sint-Oedenrode

Rikken en Jokeren met Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

dinsdag 27 maart
Workshop "weg met Stress"
Puur-Gevoel

woensdag 28 maart
Dansen
Odendael

vrijdag 30 maart
Goede vrijdag