DeMooiRooiKrant

4 april 2018

DeMooiRooiKrant 4 april 2018


v.l.n.r.: Sietske Hubens, Maud van de Laar, Bram Seegers, Ralf Dirven en Swinde Berberovic. Mart Habraken ontbreekt op de foto.

De vorming van Meierijstad noopte verschillende Rooise organisaties om ook binnen de grenzen van Sint-Oedenrode te reflecteren. Want als het voor de burgers van Sint-Oedenrode al lastig is om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld Rooi2000, Centrummanagement, Natuurlijk! Sint-Oedenrode en Stichting Rooi Promotie, hoe moet dat dan zijn voor de nieuwe gemeente? Na enkele maanden van voorbereiding is er duidelijkheid én een nieuw jong bestuur. Zij moet Sint-Oedenrode de komende jaren op sleeptouw gaan nemen. De kick-off avond is dinsdag 10 april in het bestuurscentrum te Sint-Oedenrode. Iedereen is welkom, vooral om mee te sparren over de toekomst.

De onduidelijkheid over welke organisatie waarvoor diende begon steeds meer een doorn in het oog te worden. Bovendien zocht ieder bestuur naar nieuw bloed. Elke vis in de vijver werd meerdere keren gepolst, meer smaken leken er niet te zijn. Toch kan dat niet in een dorp met de omvang van Sint-Oedenrode. Daar moet veel meer talent rondlopen. Arent van Dijk en Arthur Frieser, beiden gepokt en gemazeld in het bedrijfsleven, wilden graag een vrijwillige rol spelen in het optuigen van een nieuwe organisatie. Een grote groep betrokken Rooienaren kwam bijeen. Hoe nu verder met Sint-Oedenrode? Wat moet onze visie worden? Hoe willen we naar buiten treden? Wat worden de pijlers voor de komende jaren om Sint-Oedenrode aantrekkelijk te maken voor burgers en toeristen? Allemaal kwesties waarover werd gespard. Direct werd duidelijk dat reuzenstappen werden gezet. Er kwam een shortlist van jonge mensen die wel eens een rol van betekenis zouden kunnen spelen. Zij waren er de eerstvolgende meeting bij en prompt meldden ze zich aan als bestuurslid. Is de oude garde daarmee afgeserveerd? Nee hoor, zeker niet. Die kennis, kunde en ervaring blijft als wakend oog aanwezig. Om te adviseren, maar ook om te helpen in de uitvoering.

Hoe komt de nieuwe structuur eruit te zien? Natuurlijk! Sint-Oedenrode bestond al als naam, maar kwam vooral voort uit het Centrummanagement. Het wordt nu de naam van dé instantie in Sint-Oedenrode. Het is de bedoeling dat onder andere het Centrummanagement en Rooi2000 opgaan in deze organisatie. Stichting Rooi Promotie is al bezig om zich op te heffen en zich over te dragen aan Natuurlijk! Sint-Oedenrode. Er wappert straks één vlag die Sint-Oedenrode vertegenwoordigt naar de buitenwacht, maar vooral ook naar de gemeente. Hoe het allemaal exact in elkaar zit? Dat kunt u komen beluisteren tijdens de bijeenkomst van 10 april in het bestuurscentrum van Sint-Oedenrode. Vanaf 19.30 uur wordt daar het nieuwe bestuur voorgesteld, uitleg gegeven over de structuur en de visie tot en met 2025 getoond. Daarnaast wordt iedereen uitgedaagd om mee te denken middels verschillende workshops. Het uiteindelijke doel is om voortaan als één front naar buiten te treden. Eindelijk worden alle krachten in Sint-Oedenrode gebundeld.

Onder andere mannen als Pieter van de Kamp (Rooi Promotie en Centrummanagement), Tonnie Heijmans (Rooi2000) en Jan de Werdt (Centrummanagement) hebben jarenlang de kar getrokken om Sint-Oedenrode aantrekkelijk te houden en aantrekkelijker te maken. Zij blijven straks op de achtergrond actief, maar de kolen worden voortaan uit het vuur gehaald door het nieuwe verjongde bestuur met voor veel mensen verrassende of zelfs onbekende namen. Zo wordt Sietske Hubens voorzitter van de organisatie. "Niet veel mensen zullen mij kennen", vertelt Sietske. "Ik ben hier namelijk in 2013 komen wonen, omdat mijn man uit Sint-Oedenrode komt. Sinds vorig jaar heb ik een eigen advocatenkantoor in Sint-Oedenrode. Vanaf dag 1 ben ik verliefd op dit dorp. Een bruisende kern, een prachtige groene omgeving en mensen die makkelijk contact maken. Ik dacht bij mezelf: 'als ik wil dat dit zo blijft of zelfs nog wordt verbeterd, dan moet ik me daarvoor inzetten'. Toen ik van de plannen van Natuurlijk! Sint-Oedenrode hoorde en ik werd gevraagd als voorzitter, heb ik niet getwijfeld. Ik wil ervoor gaan!" De rest van het nieuwbakken bestuur komt wel van oorsprong uit Sint-Oedenrode en zullen dan ook bij veel mensen bekend zijn. Mart Habraken is vooral bekend uit de evenementenwereld door zijn eigen bedrijf Habb Events. Na enkele jaren in Son te hebben gewoond is hij weer in Rooi neergestreken. Ook hij kijkt met smart uit naar de komende jaren. "Ik ben hier geboren en getogen. Ik voel daarom een sterke verbondenheid met Sint-Oedenrode. Ik vind het leuk om een bestuursfunctie te bekleden omdat ik daar een beter mens van wordt. Maar vooral ga ik het aan om Rooi als dorp nóg beter op de kaart te zetten en om nadrukkelijker te doen waar we goed in zijn. Zo hebben we veel groen, maar ik vind dat we daar nog meer gebruik van moeten maken."

Mart snijdt dit onderwerp aan omdat hij onder andere met 'het groen' wordt opgezadeld in zijn takenpakket. Uiteraard is dit één van de speerpunten. Evenementen, marketing en promotie, arrangementen, maar ook recreatie en toerisme staan hoog op het lijstje. "We zullen vooral de krachten moeten bundelen. Dat willen we doen door met alle partijen aan tafel te gaan. Alleen samen kunnen we Natuurlijk! Sint-Oedenrode een gezicht geven", voegt Sietske toe. De bestuursleden zijn allemaal vrijwilligers met een baan of een eigen bedrijf. Daarom wil de organisatie binnen afzienbare tijd ook een projectleider aanstellen die het bestuur ondersteunt. Daarnaast is het bestuur nog op zoek naar een penningmeester met eveneens een hart dat klopt voor Sint-Oedenrode. Interesse? Kom dan ook op 10 april naar de thema-avond in het bestuurscentrum van Sint-Oedenrode.

Arent en Arthur kijken inmiddels trots terug op de afgelopen maanden. Het proces om Natuurlijk! Sint-Oedenrode een gezicht te geven voor de toekomst is verbazingwekkend rap verlopen, maar dat wil niet zeggen dat ze er al zijn. Arent: "We hebben een enorm belangrijke slag geslagen als gemeenschap. Het is nu zaak om zo snel mogelijk resultaat te gaan halen. Daarnaast is ook de gemeente aan zet. Die zal nu moeten schakelen om een goede verbinding te zoeken met de organisatie."

Aprilgrap: bom met nabrander

'Burgemeester verhuist naar Markt Rooi'. Ondanks de quotes trapte bijna iedereen er in. In Rooi, in de rest van Meierijstad, en zelfs daarbuiten. De sterren voor de aprilgrap stonden dan ook bijzonder gunstig.

Alsof het afgesproken was, vielen een aantal gebeurtenissen samen. Kees van Rooij had een week daarvoor een persbijeenkomst belegd vanwege zijn 100 dagen burgemeesterschap. Een succesverhaal, dat de redacteur – op dat moment nog zonder snode plannen – triggerde om te vragen of hem misschien ook iets tégengevallen was. Jawel, de reistijd vanaf Horst aan de Maas had hij onderschat, hij keek reikhalzend uit naar een huis in Meierijstad en zat zijn makelaars flink achter de vodden. Hij vertelde daaromheen nog wat privé omstandigheden. Onze redacteur rook zijn kans, nam de burgemeester na afloop even apart en maakte hem deelgenoot van onze plannen. "Een aprilgrap? Dat wil ik helemaal niet weten" reageerde die lachend maar het was al te laat: hij zat mee in het complot, tegen wil en dank. Onze redacteur had genoeg materiaal voor een stukje maatwerk waar zelfs intimi van de burgemeester in zouden kunnen trappen, en verzon er nog iets aannemelijks bij.
Alsof de duivel ermee speelde, was in dezelfde krant 'Geloofwaardigheid' gepland als thema voor onze rubriek Achter de schermen.

Bom
Volgens de reacties die ons hebben bereikt is de grap ingeslagen als een bom. Het gesprek van de dag, niet alleen in Rooi maar ook in het gemeentehuis in Veghel, waar de ambtenaren dolle pret hadden om de instinker. Met 1 april nog nét ver genoeg weg om daar niet alert op te zijn. En jawel, ook de regionale dagbladpers trapte er met twee voeten in. Al heeft onze burgemeester, die dus mee in het complot was geluisd, daar óók een handje mee geholpen, al was het maar passief.
Volgens de gemeente ging het als volgt. Na publicatie van de grap kreeg hij direct via Whatsapp Messenger een felicitatieberichtje van de journalist van het Brabants Dagblad. . Hij bedankte de journalist voor de felicitatie maar bevestigde noch ontkende. Wel attendeerde hij op meer nieuws in het weekend, gevolgd door een smiley. Hij was ervan overtuigd dat de journalist het door had. Toen hij de verhuizing echter als nieuwsbericht op de site van het dagblad zag staan, belde hij meteen de journalist met de plot. Ondertussen stond zijn telefoon roodgloeiend. Met felicitaties, met vragen of het écht waar was maar ook met makelaars op hun achterste benen, die zich voor niks zo voor hem hadden uitgesloofd en nota bene in de krant moesten lezen dat ze bedankt waren. Het Brabants Dagblad wilde het spelletje niet meespelen, en verklapte de aprilgrap per omgaande op hun website. Maar die kon op dat moment al niet meer stuk.

Nabrander
Daar had het Brabants Dagblad het bij kunnen laten. In een venijnige column kwamen ze er zaterdag echter op terug. Geschreven door een andere journalist, en: niet (digitaal) verspreid in het regiokatern van Meierijstad maar van Oss/Uden.
In die column diskwalificeren ze onze burgemeester als een bestuurder die zich inlaat met infantiele grappen van het niveau 1 april, kikker in je bil. Wánt – nou komt het – daar lieten zij, als serieuze krant, zich ook niet mee in.
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Iedereen mag er het zijne van vinden. Wij ook. Als redactie van DeMooiRooiKrant vinden wij dat onze burgemeester zich met zijn act heeft laten kennen als joviale Brabander met niet alleen humor, maar ook lef en mensenkennis. Het natrappen van het Brabants Dagblad vinden wij rancuneus, arrogant en van een on-Brabantse zuurheid. Als een kind dat gefopt is en niet tegen zijn verlies kan.
De impact van onze grap is daardoor echter nog groter geworden dan we hadden voorzien. Wij zijn het Brabants Dagblad daarom erkentelijk voor deze toegift.

Hoe werkt DeMooiRooiKrant Hotline?

Sinds enkele weken hebben we DeMooiRooiKrant Hotline in het leven geroepen. Dit 06-nummer is speciaal geopend om u de kans te bieden nieuws met DeMooiRooiKrant te delen. Ziet of heeft u nieuws? App dat dan meteen naar het volgende telefoonnummer: 06-89970555. (tip: sla dit nummer op in uw telefoon) Dat kan van alles zijn: een vernield bushokje, loslopende paarden, een stoet bijzondere auto's etc. Zodra wij het nieuws binnenkrijgen, verwerken wij het tot een nieuwsbericht. Zo wordt ook u een reporter van MooiRooi! Zie ook de oproep op pagina 26.

Formido
Forum klus wijs

Jaargang 8 • Week 14 • Woensdag 4 april 2018

"We leerden elkaar al in de box kennen"

Boudewijn (l) en Eric (r) kennen elkaar al 50 jaar Foto: Hans van den Wijngaard

De vriendschap tussen Boudewijn de Poorter en Eric de Jong, die dit jaar beiden op de Abraham- en Sarahreünie komen, is al net zo oud als de beide heren zelf. Hun moeders waren vriendinnen en kregen kort na elkaar een zoon. Nu, vijftig jaar later, komen Boudewijn en Eric nog regelmatig bij elkaar over de vloer. DeMooiRooiKrant sprak met de beide 'vrienden voor het leven'.

Met het geheugen van Eric is niks mis. Zonder moeite noemt hij, tot verbazing van Boudewijn, de namen van alle juffen en meesters zo op. Alleen juffrouw Ellen van de kleuterschool, die kan Boudewijn zich nog zo herinneren, want die had altijd zo'n mooie geruite rok aan. Wat Eric uit die tijd nog het meeste bij staat, was dat de schoolfoto altijd bij de paddenstoel op de speelplaats werd gemaakt. "De foto's van mijn klas zijn beide bij de paddenstoel gemaakt en later die van de klas van mijn zus ook."
Na de kleuterschool gingen Boudewijn en Eric naar de Odaschool. Voor Eric was dat om de hoek, want hij woonde op Armenhoef. Voor Boudewijn werd het juist een heel stuk verder fietsen, want hij woonde op De Hoef. Voor hem was de kleuterschool aan de Deken Van Erpstraat juist om de hoek.

Daar op de Odaschool ging het er allemaal heel anders aan toe. Naast leren lezen en schrijven, was ook het gedrag van sommige leraren verre van wat we tegenwoordig zouden accepteren. Zo was er een leraar die er een handje van had om je met zijn zegelring ritmisch op je hoofd te tikken. "Ik kan me herinneren dat hij me dat een keer flikte. Daarna ben ik altijd braaf gebleven. Maar er was een jongen bij ons in de klas, die waarschijnlijk eelt op zijn hoofd had. Hij was dagelijks aan de beurt en het maakte hem schijnbaar niks uit", herinnert Boudewijn zich. Ook Eric kan zich nog een leraar herinneren die er een onorthodoxe methode op na hield om je bij de les te houden:. "Hij had een lat van zo'n meter lang en daarmee tikte hij dan niet al te zachtzinnig op je tafel. Op een goede dag zag ik hem in mijn ooghoeken met de lat dreigen. Ik zat al stiekem te lachen, omdat er dadelijk weer iemand van schrik overeind zou schieten. Maar schijnbaar had ik iets gedaan wat hem niet welgevallig was, want de lat kletste harder dan ooit op mijn tafeltje", vertelt Eric. "Wat ik fout heb gedaan weet ik nu nog niet, maar ik dacht dat de lat in tweeën zou breken."

Heel anders was de 'relatie' van Eric met juffrouw Emans. Van haar kunnen we de naam rustig noemen in tegenstelling tot die van de twee eerder genoemde leraren. "Juffrouw Emans die had wat met mij. Bij haar kon ik nooit iets fout doen. Zelfs als ik wat minder braaf was, kreeg ik nog niet echt op mijn kop. Ik heb dan ook heel lang gedacht dat ze haar zoontje dat later werd geboren, om mij Eric heeft genoemd. Maar nu realiseer ik me toch wel, dat dat alleen maar verbeelding is geweest."

"Wat ik fout heb gedaan weet ik nu nog niet, maar ik dacht dat de lat in tweeën zou breken."


Dat kwajongensstreken van alle tijden zijn bevestigen Eric en Boudewijn. In het midden van de jaren zeventig verhuisden beiden naar de Kienehoef. "Wij woonden zo ongeveer als eerste op de Kienehoef. De hele wijk was nog een grote wei. Wat later kwam de eerste school, die bestond uit houten noodlokalen. Rondom die school crossten wij met BMX-fietsen. Maar we hadden ook vrij snel in de gaten dat er in een van de lokalen aan de wand een letterbak hing. Als we maar hard en vaak genoeg van buiten tegen die wand duwden lag de hele inhoud van de letterbak weer op de grond. In die tijd konden we daar wel om lachen", vertelt Boudewijn.
Op de vraag wat Eric en Boudewijn verwachten van de reünie antwoorden ze beiden wat terughoudend. Eric, die inmiddels in Heeswijk-Dinther woont, komt niet meer zoveel in Rooi. "Ik kom natuurlijk regelmatig bij mijn ouders, maar echt in Rooi kom ik weinig. Ik ben benieuwd of ik nog veel mensen ken?", vraagt hij zich af. Boudewijn, die inmiddels in Boskant woont, komt af en toe nog wel oud-klasgenoten tegen. "Maar echt vaak zie ik hen eigenlijk niet. Eigenlijk heb ik nog vooral contact met Eric en twee andere vrienden uit die tijd. Maar we zullen het zien in september."

Rooise clubs sprokkelen €11.734,25 bij elkaar

Een mooie opsteker voor vijf verenigingen in Sint-Oedenrode. Dankzij hun achterban komt er dit jaar samen €11.734,25 extra binnen in de clubkassen. Zij steunen hun vereniging door specifiek voor deze club mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder lot waarmee zij meespelen, gaat direct naar de clubkas. V.V. Nijnsel/TVE Reclame ontving de grootste bijdrage, namelijk €6.591,25.

Na V.V. Nijnsel/TVE Reclame haalde Rhode/Bouwgroep van Stiphout het meeste geld op: €3.237,50. De andere clubs die de clubkas op deze manier wisten te spekken zijn Dioscuri'94 (€565,00), Blaaskapel Tiona (€978,00) en de Boskantse Hengelsportvereniging (€362,50).
Naast deze Rooise verenigingen zijn er in Nederland nog enkele duizenden andere clubs en verenigingen die via de VriendenLoterij extra inkomsten genereren voor de clubklas. Dit jaar is er in totaal ruim 4,8 miljoen euro uitgekeerd, 300.000 euro meer dan vorig jaar. Steeds meer organisaties, van voetbalclubs tot toneelverenigingen, sluiten zich aan bij deze manier van fondsenwerving. Daarnaast spelen deelnemers die meespelen met een lot voor hun club steeds langer mee.

Inschrijfavond Zevensprong

Op donderdag 12 april is de inschrijfavond voor de Zevensprong. Ouders kunnen hun kinderen opgeven van 19.30 tot 20.00 uur bij Mariëndael. De inschrijfformulieren hiervoor dat worden op school uitgedeeld. En kunnen ook via de website www.zeven-sprong.nl worden gedownload.

Het thema van de Zevensprong, die dit jaar plaats gaat vinden van dinsdag 10 juli tot en met vrijdag 13 juli, is: "Zingend en swingend de Zevensprong door!" De Zevensprong is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, mogen deelnemen.

Vrijwilligers gezocht!
Ieder jaar zijn er ongeveer 60 vrijwilligers nodig voor het begeleiden van een groepje kinderen tijdens de activiteiten. Het is de bedoeling dat 2 vrijwilligers een groepje begeleiden van ongeveer 11-13 kinderen. Er zijn al een groot aantal aanmeldingen van vrijwilligers binnengekomen, maar de Zevensprong zoekt nog meer jongeren vanaf 16 jaar die een groepje willen begeleiden. Heb je interesse, kijk dan op www.zeven-sprong.nl voor meer informatie, of geef je op via info@zeven-sprong.nl

Netwerkbijeenkomst bij sportcentrum Van den Oever

Op woensdag 11 april tussen 09.00 en 11.00 uur is Open Coffee 't Groene Woud te gast bij Theo van den Oever: sportcentrum van den Oever, Koninginnelaan 2 te Sint-Oedenrode.

Theo is al vele jaren actief met zijn sportschool en biedt tevens in zijn sportcomplex ruimte aan sportverwante partijen zoals fysiotherapie om hun praktijk daar te vestigen, zo ook een van onze netwerkbezoekers namelijk Marga van der Heijden.
Open Coffee 't Groene Woud is een platform dat ontmoeting tussen enthousiaste ondernemende personen uit diverse gemeenten stimuleert. Open Coffee is er voor iedereen, de gemeenschappelijke factor is dat men graag wil netwerken en kennis wil delen. Een goed initiatief om mensen met allerlei achtergronden, kennis en ervaringen bijeen te brengen. Het vooropgezette doel is op een laagdrempelige manier je persoonlijke netwerk vergroten en het delen van kennis. Onder het genot van een kop koffie kunnen we kennismaken met elkaar en ons laten inspireren door elkaar maar ook de omgeving. Contacten en ideeën opdoen met en bij enthousiaste mensen uit de regio, in het bijzonder vanuit de gemeenten Boxtel - Schijndel – Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode. Voor meer informatie: kijk op onze social media. LinkedIn (OpenCoffee Het Groene Woud), Twitter (@OpenCoffeeGroen) en Facebook (Open Coffee het Groene Woud). Kom dus luisteren, netwerken en een kopje koffie drinken. Je hoeft niet aan te melden, en je betaalt alleen je eigen koffie of thee.

Reünie gedecoreerden

Het is een goede gewoonte dat Oranjecomités, buurtverenigingen en wijk- en dorpsraden in Meierijstad, vele vrijwilligers en de gemeente Meierijstad hun beste beentje voorzetten om van Koningsdag één groot feest te maken. Er staan weer vele activiteiten op de agenda. Net als in veel andere gemeenten start het feest met een reünie voor gedecoreerde inwoners. Deze reünie markeert de start van Koningsdag. Samen met de verschillende organisatoren, de vele vrijwilligers en alle deelnemers (jong en oud) maken we er weer een prachtig feest van.
De reünie Gedecoreerden is vooral om te onderstrepen dat het werk van vele vrijwilligers belangrijk is voor Meierijstad en de inwoners van Meierijstad. Die waardering is er voor alle vrijwilligers. Een bijzondere groep vrijwilligers valt daarbij extra op, omdat zij zich uitzonderlijk en belangeloos gedurende vele uren per week én met hart en ziel heeft ingezet voor de gemeenschap. Die inzet is zo uitzonderlijk dat zij daarvoor een Koninklijke of Gemeentelijke onderscheiding mochten ontvangen.

Omdat 'samen' dé ambitie van het college is, is er ook een gezamenlijke reünie voor alle gedecoreerden in Meierijstad. We mogen trots zijn op zóveel inzet. Alle gedecoreerden (en hun partners) kunnen elkaar ontmoeten op vrijdag 27 april van 10.30 tot 12.30 uur (CHV Noordkade, Veghel). Een uitnodiging hiervoor ontvangen zij deze week. Dat 'samen' geldt ook voor de rest van het Koningsdagprogramma in Meierijstad. Door de inzet van velen staat Koningsdag 2018 weer bol van de activiteiten. Een overzicht van de bij de gemeente Meierijstand bekende activiteiten ontvangt u binnenkort.

Nijnselse Kermis Feesten moeten hoogtepunt van het jaar worden

Foto: Jos van Nunen

De Nijnselse kermis raakte de laatste jaren steeds meer in mineur. Vorig jaar begon de exploitant zelfs al met inpakken, terwijl de kinderen nog met kaartjes rondliepen. Dat de kermis dan bij sommige inwoners van het Rooise kerkdorp onderwerp van discussie was tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad afgelopen oktober, zal dan ook niet verbazen. Wie de Nijnselse ondernemingsgeest kent, kan dan ook voorspellen dat er daarna snel garen op de klos kwam.

Al tijdens de jaarvergadering meldden zich spontaan een aantal inwoners aan, die samen met de dorpsraad hun schouders onder de kermis wilden zetten. Nog voor Kerstmis kwam de werkgroep voor het eerst bij elkaar. Er werd meteen spijkers met koppen geslagen. De kermis zoals die tot nu toe werd gehouden was geschiedenis. Nijnsel gaat het groots en modern aanpakken en wel met de 'Nijnselse Kermis Feesten'.
Naast de bewoners die samen met de dorpsraad hun schouders onder de kermis zetten, doen ook de Beckart, Oud Nijnsel en cafetaria Highway 51 een duit in het zakje. Zowel bij de Beckart als bij Oud Nijnsel staat van 8 tot en met 11 juni een grote tent voor de deur. In die tenten is er vier dagen voor elk wat wils. Tussen de tenten draait de kermis vier dagen lang haar rondjes. Het feest begint op vrijdagavond met Meet en Greet the Minons met aansluitend een Pubquiz bij de Beckart. Tijdens die avond worden ook de Nijnselse vrijwilligers door de dorpsraad Nijnsel in het zonnetje gezet.
Maar niet alleen de kermis draait haar rondjes, want bij een kermis hoort natuurlijk ook een kermiskoers. Zondagmiddag 10 juni is er een spectaculaire 'Belse' Mountainbikerace. Maar er zijn meer Belse invloeden die de feestvreugde in Nijnsel moeten verhogen, want diezelfde dag staat er ook Luikse markt gepland. Naar goed Katholiek gebruik begint de kermiszondag vanzelfsprekend met een Heilige Mis in het Processiepark.
Daar waar de kermis vooral voor de schoolgaande jeugd was, zijn de 'Nijnselse Kermis Feesten' een happening die voor elke leeftijd wel iets te bieden hebben. Zo is er voor elke leeftijd op muzikaal vlak wel wat te beleven. In de feesttent bij Oud Nijnsel treden onder andere Rapper Je Broer en WC Experience op. Bij de Beckart is er muziekprogramma voor de oudere jongeren met o.a. DJ Robert Staal, Rock&Roll Dance, Mark Elbers en DJ Ferry van Gestel. Op maandagmiddag kunnen de Nijnselse senioren in de tent komen eten. De muziek wordt die middag verzorgd door Dommelklanken en het Seniorenorkest. Kortom, een uitgebreid programma waarvan de organisatoren verwachten dat het weer leven in de Nijnselse brouwerij brengt. Voor wie meer wil weten over de Nijnselse Kermis Feesten is er zelfs een speciale website in het leven geroepen. Die zal omstreeks het verschijnen van deze krant in de lucht gaan, www.nijnselsekermisfeesten.nl


EMTÉ wordt Jumbo

Supermarktbedrijven Jumbo en COOP hebben vorige week dinsdag bekendgemaakt hoe zij de 130 over te nemen EMTÉ supermarkten onderling verdelen. Alle betrokkenen, inclusief de supermarktmanagers en ondernemers van de EMTÉ winkels, zijn vorige week hiervan op de hoogte gebracht. Het EMTÉ filiaal in Sint-Oedenrode wordt omgetoverd tot Jumbo.

Op 5 maart jl. kondigde het consortium van Jumbo en COOP aan dat overeenstemming was bereikt met eigenaar Sligro Food Group over de voorgenomen aankoop van EMTÉ. De transactie is inmiddels aangemeld bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Naar verwachting zal de ACM zich in de loop van het jaar uitspreken over de voorgenomen overname. Om die reden, en vanwege de lopende adviesaanvraag bij de OR van Sligro, is de dinsdag 27 maart openbaar gemaakte verdeling van de afzonderlijke EMTÉ supermarkten naar de toekomstige winkelformules nog onder voorbehoud. Naar verwachting zal de transitie en ombouwoperatie in de loop van 2019 zijn voltooid. In 2019 zijn er dus twee Jumbo filialen in Sint-Oedenrode. Dat is niet uniek. In Venray zijn er na de transitie straks zelfs drie. Wanneer het ombouwen van de winkel gaat starten is nog niet bekend. Daar zal binnenkort meer duidelijkheid over komen.


Rooilogie: zo werd in Rooi de kost verdiend

Foto:

De cursus Rooilogie, om inwoners van Meierijstad op een leuke manier bewust te maken van de Rooise roots, sloot dinsdagavond 27 maart hun verdiepingscursus 'Hoe werd in Rooi de kost verdiend' af met een lezing in het hoofdgebouw van Ahrend. Dit laatste cursusdeel, dat zou gaan over de recente historie vanaf 1950, werd gegeven door Hans Heunks van Ahrend.

Heunks, helemaal in zijn element, kwam verkleed als smid en op klompen binnen en gaf een levendige presentatie. Het tonen van de vele historische foto's en filmpjes was voor een aantal Rooienaren een feest van herkenning. "Jampie van Oorschot!" "'Wil van Erp!" "Gradje van Boxmeer!" "Daar zat vroeger Slagerij van Kasteren".

De insteek om er niet alleen een Ahrend-avondje van te maken lukte maar ten dele. Alleen de omwonenden van het bedrijf kwamen verder in beeld. Als je pakweg een eeuw lang – op de tweede plaats achter de woningbouw – met afstand de grootste werkgever van Rooi bent geweest, kun je daar misschien ook moeilijk omheen. Ondanks de afbakening van het thema werd ook de historie in zijn geheel besproken, van voor naar achter en omgekeerd, tot maar liefst 3500 voor Christus. Maar niemand maalde daarom, de tientallen deelnemers genoten zichtbaar en hoorbaar en na afloop bleef iedereen gezellig plakken, genietend van al dan niet alcoholische streekproducten. Alles in stijl, nietwaar.

Bij de weerstand tegen veranderingen in een dorp, zeker in die tijd, was de Ahrendflat een provocatie. Ook de pers deed mee en noemde het "een stedenbouwkundige vergissing". "En nu is het een gemeentelijk monument" stelde Heunks genoegzaam vast.

Interessant was de invloed van de politiek, die destijds cliëntelisme niet schuwde en zich ten faveure van Ahrend liet lobbyen als een ander groot bedrijf zich in Rooi 'dreigde' te vestigen. Zo moesten Mars en Nutricia op zoek naar een plek waar ze wél welkom waren. Het waren voor Ahrend geen productconcurrenten, maar ze zouden wél gaan vissen in dezelfde vijver met werknemers, die toen schaars waren. Een van de gevolgen was dat Rooi meer groen dan rood bleef. De stelling dat Ahrend Rooi daarmee – onbedoeld – de kans gaf om in 2000 de groenste gemeente van Europa te worden, liep als rode draad door Heunk's verhaal.

De werkgroep Rooilogie gaat het volgende seizoen gewoon verder, en houdt haar ogen open voor nieuwe lokale cultuuritems en doelgroepen. Zo staan de ambtenaren van Meierijstad, al zijn ze nog niet officieel uitgenodigd, hoog op de lijst.


Meedenken over invulling kunst openbare ruimte

Kunststichting Sint-Oedenrode organiseert dit jaar een viertal bijeenkomsten in de Knoptoren voor diverse doelgroepen, variërend van inwoners en beleidsambtenaren tot culturele organisaties, waarbij kunst in de openbare ruimte nader bekeken wordt. Door kunst in de openbare ruimte samen te verkennen, te bevragen en verder inhoud te geven, wil de Kunststichting een nieuwe kijk op haar toekomst genereren.

De eerste bijeenkomst voor speciale genodigden vindt plaats in april. In mei worden de inwoners van Sint-Oedenrode uitgenodigd mee te denken. Iedereen is hierbij van harte welkom. Iedere bijeenkomst gaat van start met een inleiding over cultureel-, historisch- en natuurlijk erfgoed zodat deelnemers een goed beeld krijgen van de openbare ruimte. Daarna volgt een Socratisch gesprek onder leiding van Emma FitzGerald, kunsthistoricus. Tijdens dit gesprek wordt een democratisch gekozen vraag nader met elkaar onderzocht, zoals bijvoorbeeld 'Wat is kunst?', 'Is kunst belangrijk?' of 'Wat is een ideaal landschap?'. Aan het eind van elk gesprek wordt de opgedane kennis geconcretiseerd in de vorm van stellingen. Deze stellingen dienen als handvatten voor de verdere invulling van het tweejaarlijks cultureel festival F-ORM dat in Sint-Oedenrode en omgeving georganiseerd wordt.

Foto: Jos van Nunen

F-ORM
Het cultureel festival F-ORM sluit aan op het lokale kunstproject Het Wandelpad en gebruikt de openbare ruimte van Sint-Oedenrode en de kerkdorpen als een unieke presentatieplaats waarin onderzoek, experiment, productie, presentatie en publieksparticipatie met elkaar verbonden zijn. Een verrassend programma van beeldende kunst, film, muziek, theater en literatuur brengt mensen bijeen en op de been. F-ORM biedt het publiek een intensieve beleving van dorp en ommeland en geeft aanleiding om de eigen omgeving van stad en land op een andere manier te gaan zien en beleven. Het festival maakt op een toegankelijke en aansprekende manier duidelijk dat kunst en natuur niet los van elkaar staan.

Omgeving als inspiratie
Het initiëren en ontwikkelen van kunst voor de openbare ruimte wordt onlosmakelijk verbonden met de ontstaansgeschiedenis en de stedelijke ontwikkelingen. De belevingswaarde van historische structuren wordt met kunst versterkt en uit het geheugen verdwenen situaties komen weer in beeld. De Kunststichting vindt het belangrijk dat kunst integraal in de openbare ruimte ontwikkeld en opgenomen wordt. Dit betekent dat kunstenaars al in een vroeg stadium bij ontwikkelingen worden betrokken. Kunstenaars, architecten en vormgevers kijken anders naar Sint-Oedenrode en het omliggende landschap. Hierdoor zijn ze in staat om vanuit een eigen invalshoek kunst te maken die aan het denken zet òf de argeloze wandelaar juist uit het denken haalt. Door de jaren heen heeft zich een mooie en betekenisvolle collectie kunst in de openbare ruimte gevormd. Kunstwerken die zichtbaar een verhaal vertellen over zichzelf of over de plek waarin ze staan, maar ook kunstwerken die hun geheimen niet direct prijsgeven en hierdoor totaal verrassen.

Koster Brock dit jaar alleen op donderdag

In Sint-Oedenrode gaan de kinderen van de groepen 5 van basisscholen op donderdag 12 april voor de twaalfdee keer genieten en leren van het "Koster Brock" project.

Waarom alleen op donderdag? Wel… vrijdag 13 april is uitgeroepen tot stakingsdag voor het basisonderwijs in Zuid- Nederland. De stuurgroep heeft in samenspraak met SKOSO besloten de activiteit voor vrijdag ook niet te laten doorgaan. Ze willen niemand onder druk zetten en anderzijds willen ze de verantwoordelijkheid laten waar die thuishoort.

Wat houdt dit project in
Dit project beoogt de Rooise koster Adrianus Cornelus Brock (1775-1834), wiens manuscripten door de Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) in 2003 in boekvorm zijn uitgegeven, te doen herleven. Koster Brock neemt alle kinderen uit groep vijf van het primair onderwijs op een wandeling mee door Sint-Oedenrode, of andersom: de kinderen nemen koster Brock mee door het huidige Sint-Oedenrode. Onderweg doen ze markante plaatsen en gebouwen aan, aan de hand waarvan koster Brock vertelt hoe het was weleer. Acteurs, ambachtslieden, musici en dansers laten ter plekke de tijd herleven. Kinderen worden er uitdrukkelijk bij betrokken en ook in de voorbereiding hebben ze al het een en ander op school aangeleerd gekregen. Het project tracht de kinderen respect en trots bij te brengen betreffende de geschiedenis van hun geboorte-, c.q. woonplaats en het resterende cultureel erfgoed.
Om dit te realiseren is er een groep van zo'n 60 vrijwilligers die belangeloos hun tijd beschikbaar stellen om op die twee dagen de kinderen te ontvangen en hen laten beleven wat vroeger heel gewoon was. Van de Jumbo ontvangen alle kinderen en begeleiders een appel. De dag start met een kort toneelstuk op het Kerkplein, waarin de kinderen mee terug in de tijd van koster Brock worden genomen. Na deze opening maken de kinderen in groepjes een wandeling langs verschillende gebouwen en/of plekken die belangrijk zijn voor Sint-Oedenrode en haar geschiedenis. Overal voeren zij ook een activiteit uit. De afsluiting, rond 14.45 uur vindt ook plaats op het Kerkplein. Hierbij worden de kinderen weer mee teruggenomen in hun eigen tijd.        

Basisschool Kienehoef rent voor het goede doel

Met een sponsorloop zetten de kinderen van basissschool Kienehoef zich in voor SamenLoop voor Hoop. Foto: Manon Swinkels

Afgelopen donderdag was het een drukte op basisschool Kienehoef. Alle kinderen van de school verzamelden zich in sportieve outfits op het schoolplein, voor de start van de sponsorloop. De kinderen halen met de sponsoractie geld op voor SamenLoop voor Hoop.

Aan Renske van de Sande, Yvet van Rooij, Jula Verhagen en Lynn Rovers uit groep 8 de eer om de sponsorloop te openen. Als warming up dansten de dames samen met alle andere kinderen op het nummer 'Bewegen is gezond' en aan de kinderen van groep 1 en 2 de taak om de eerste rondes te lopen.

Ieder jaar wordt er een sponsorloop op basisschool De Kienehoef georganiseerd en deze sponsorloop staat geheel in het teken van SamenLoop voor Hoop. "De SamenLoop leeft ontzettend in Rooi en wij dragen het evenement op deze manier graag een warm hart toe", vertelt Emely Teeuwen, directeur van de school. "Ad van der Heijden, voorzitter van SamenLoop voor Hoop, is een tijdje geleden langs geweest om in iedere klas te vertellen wat het evenement precies is en waarom het wordt georganiseerd. De kinderen zijn heel enthousiast om het evenement te steunen en wij hopen dat zij zich niet alleen vandaag inzetten, maar ook meelopen tijdens de KinderLoop in september." De hele ochtend is er rondom het gras- en basketbalveld gelopen om zoveel mogelijk geld op te halen. De groepen wisselden elkaar steeds af en langs het hele parcours stonden leerlingen, ouders, en opa's en oma's klaar om de kinderen naar de finish te juichen. "Ieder jaar organiseren wij een sponsorloop en normaal gaat de opbrengst naar een goed doel dat dicht bij onze kinderen en hun ouders staat. We hebben daarom met de kerst een sponsoractie georganiseerd om hiervoor alsnog geld op te halen, maar met deze loop richten wij ons met zijn allen op SamenLoop voor Hoop. Donderdag 5 april maken wij bekend hoeveel geld er is opgehaald."

Renske, Yvet, Jula en Lynn uit groep 8 openen de sponsoractie. Foto: Manon Swinkels
Foto: Manon Swinkels
Foto: Manon Swinkels
Foto: Manon Swinkels

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 4 april om 20.00 uur gaat de bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van de avond trekken.

Dus leden, kien met ons mee! (leden vanaf 12 jaar zijn welkom mits onder begeleiding van een ouder). De deuren van Meerschot zijn om 19.15 uur open en dan staat de koffie en thee klaar. In de pauze is er een loterij. Dinsdag 10 april gaan we weer wandelen. Loop je mee? Kom om 19.30 uur naar Meerschot. Ook dit jaar gaan we op 21 april weer gezinskegelen, opgeven kan tot 9 april bij Carin en vol = vol.

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad. Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Paaspopjournaal
Korte interviews, sfeerbeelden en leuke weetjes over dit mega-gebeuren. Informatie voor hen die er niet bij waren en nagenieten als je er bent geweest. Uitzendtijden: elk halfuur

Attentie
Vanaf 1 maart zijn er technische aanpassingen doorgevoerd waardoor Omroep Meierij in heel Meierijstad (en zelfs omliggende gemeenten) te ontvangen is. Binnenkort worden verdere technische aanpassingen doorgevoerd. Voor de abonnees van KPN betekent dit dat Meierijstadbreed uitsluitend het KPN-kanaal 1333 zal worden gebruikt. KPN-kanaal 1435 komt te vervallen.

Zenderoverzicht TV
KPN digitaal kanaal 1333. TRINED kanaal 500. Via ZIGGO: Analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.

Zenderoverzicht RADIO
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365 Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

Winnaars prijsvraag Oldtimerbeurs en Airbrushshow Autotron bekend

Foto: Hans van den Wijngaard

DeMooiRooiKrant mag in samenwerking met het Autotron Rosmalen weer toegangskaarten verloten voor de Oldtimerbeurs en Airbrushshow op 7 en 8 april. Tijdens deze beurs is er naast de talloze Oldtimers ook een grote Airbrush expositie te zien. Daarbij worden maar liefst negentig kunstenaars verwacht. Zij laten u graag zien wat er allemaal mogelijk is met de combinatie van verf en lucht. Komt u liever voor de Oldtimer auto's? Dat kan ook, want op de beursvloer zijn weer tientallen auto's van toen te zien en te koop.

Onder andere de volgende lezers konden ons vertellen dat de moderne Airbrushtechniek al in 1893 is uitgevonden. Weliswaar was er al in 1879 een eerste vorm van Airbrush ontdekt, maar die techniek werd in 1893 verbeterd en is sindsdien nauwelijks veranderd.

1. Monique Verhoeven

2. Frank Geerts

3. Wim vd Berg

4. Aad Keuzenkamp

5 Hubertine van Kilsdonk

Weet u het antwoord niet of wordt uw inzending niet getrokken, dan kunt u toch naar deze beurs. De entree bedraagt 12,50 euro. Voor kinderen tot twaalf jaar die in begeleiding van een volwassene zijn, is de toegang gratis. De Oldtimerbeurs en Airbrushshow is op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Boekpresentatie Naaldschilderwerk

Foto:

In de afgelopen vijftig jaar heeft Wilhelmien van Aarle veel geborduurd en veel naaldschilderwerk gemaakt. Al haar werk komt nu uit in boekvorm. Op zaterdag 7 april is de presentatie van dat boek. Na deze datum is het boek te koop. Voor informatie kunt u contact opnemen met Wilhelmien van Aarle, Streepenstraat 24. U kunt haar bereiken via het telefoonnummer: 0413-478173.

Bezorger van de Maand: Maryn van de Sande

Maryn van de Sande kan wat lekkers gaan halen bij AnyTime Snack & Dine De Beurs.

Elke maand wordt er een van onze bezorgers in het zonnetje gezet en deze maand is dat: Maryn van de Sande!

Maryn zorgt er al ruim een jaar voor dat er elke woensdag een MooiRooiKrant op de mat beland in de wijk: Kinderbos. Ook horen wij vanuit zijn wijk nooit klachten en op de redactie zijn wij natuurlijk erg blij met deze trouwe bezorger. Daarom willen we Maryn graag bedanken en belonen met een waardebon van €10,- voor Anytime Snack & Dine De Beurs.
Eet Smakelijk!

De Politiek Dichterbij

Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren. Deze keer: Bertus van Berkel (CDA)

Geb. datum: 21 september 1962
Geb. plaats: Eerde
Woonplaats: Eerde
Burgerlijke staat: Gehuwd, met Anita
Kinderen: 4, kleinkinderen: 3
Opleiding: De Rooi Pannen restaurant kok
Beroep: Verkoper E-bikes en scootmobiel Brabant
Hobby's: Politiek, voorzitter Eerdse molen, voorzitter 'd Eerd presenteert. Tijdelijk voorzitter Horeca Nederland Meierijstad, motorrijden. In het verleden voorzitter van de dorpsraad Eerde.

Bertus van Berkel is niet het archetype van een dorpspoliticus. Hij gaat het debat niet uit de weg, maar liever werkt hij achter de schermen. Een mensenmens met een droom en een grote, oprechte maatschappelijke betrokkenheid. Dat laatste, plus zijn leven lang in de horeca en vele jaren in bestuursfuncties, heeft hem een groot netwerk opgeleverd van mensen die hem niet alleen kennen, maar ook vertrouwen.

Eerst even terug naar jouw beroep
"Bij mij lopen beroep en de hobby's eigenlijk een beetje door elkaar heen. Alle bestuurlijke dingen zie ik eigenlijk ook als mijn hobby. Alleen motorrijden is volledig hobby."

Is dit goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Jawel. Als je een goed gemeenteraadslid wilt zijn, is dat op zich al een dagtaak. Gelukkig zit ik in een grote fractie, de portefeuilles kunnen dus goed verdeeld worden onder de fractieleden."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Door mijn voorzitterschap van de Dorpsraad Eerde kwam ik in aanraking met de politiek. In 2010 werd ik gemeenteraadslid in Veghel, voor het CDA, en dat is zo gebleven in Meierijstad."

Oppositie voeren of regeren?
"Regeren. Oppositie heb ik nooit hoeven voeren en ja, in de coalitie kun je natuurlijk beter waarmaken waar je voor staat. Je hoeft ook niet altijd te praten om je doel te bereiken. Al worden de oppositiepartijen in Meierijstad heel serieus genomen. Wel kan ik mij mateloos ergeren aan mensen die verbaal anderen aanvallen, die op de man spelen in plaats van op de bal."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag
"Als we samen één Meierijstad vormen, met behoud van de sterke kanten van elke kern zoals recreatie en toerisme, bedrijfsmatig en de winkelgebieden. Als we niet alleen de grootste gemeente van Brabant zijn maar ook een herkenningspunt hebben, bijvoorbeeld wij Foodmarket zoals Eindhoven Brainport. Als we een stadsgedachte hebben én een dorpsgevoel."

Guilty pleasure?
"Ik geniet van dingen voor elkaar krijgen achter de coulissen. Is dat eigenlijk wel een guilty pleasure?"

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"De Vlagheide, boven op de heuvel. Het hoogste én het centrale punt van Meierijstad. Van daaruit heb je ook een prachtig uitzicht op natuur én recreatie en toerisme."

Is er nog iets wat je aan dit gesprek wilt toevoegen?
"Mijn droom is om mensen die niet meer goed uit de voeten kunnen met hun scootmobiel een toertocht te laten maken door heel Meierijstad, zodat ze zelf kunnen zien hoeveel mooie plekken Meierijstad eigenlijk heeft, om trots op te zijn. Als hun partners nog mobiel zijn, kunnen die hun bijvoorbeeld op een e-bike vergezellen. Zelf rijd ik dan ook mee om ze vooruit te helpen als ze pech hebben, een lege accu of zo, en verder alles regelen wat ze onderweg nodig hebben." Maar dat is toch ook jouw business? "Het is inderdaad mijn vak maar geloof me, zoiets doe ik niet voor het geld. Ik vind het gewoon prachtig als ik mensen die zelf niet meer alles kunnen, de mogelijkheid kan bieden om een onvergetelijke dag te beleven."


Weer over het weer

Maart 2018 was net als februari kouder was normaal. Sterker de gemiddelde temperatuur lag in maart lager dan die in januari van dit jaar. Alleen door de hoger staande zon ,werd het overdag warmer dan in de eerste maand van 2018. Regen en zon hielden zich vrij goed aan de afspraken.

Kouder dan in januari
Maart was kouder dan normaal en januari was warmer dan in andere jaren. Toch is het uitzonderlijk dat het maart kouder is dan in januari. Maar, zo blijkt, zelfs in tijden met een opwarmend klimaat blijven extremen mogelijk. De middagtemperatuur was de afgelopen maand met 9,3°C bijna vijf graden lager dan de 14,2°C die we normaal meten. In de nachten lag de gemiddelde maarttemperatuur zelfs niet hoger dan 0,5°C en ook dat is vier graden onder het langjarige gemiddelde van 4,4°C. De gemiddelde temperatuur was in maart van dit jaar met 4,9°C ook bijna anderhalve graad lager dan in andere jaren om deze tijd. Wat een verschil met januari toen het gemiddeld in de middag 8,1°C werd, het in de nachten niet verder afkoelde dan tot 2,6°C. De gemiddelde temperatuur was in januari 5,6°C. De hoogste temperatuur werd op 11 maart gemeten. Die dag wees de thermometer 15,8°C aan. Op de eerste dag van de vorige maand daalde het kwik nog tot een frisse -7.7°C.

Net iets minder regen dan anders
Wat de regen betreft kregen we in maart ongeveer wat we kunnen verwachten. Normaal staat er 68 mm in de boeken. De 62 mm, die dit jaar werd afgetapt was niet veel minder. Wel regende het op veel dagen. In totaal regende het op maar liefst tweeëntwintig dagen. De meeste regen viel op 28 maart. Die dag tapten de meteorologen 10,2 mm neerslag af. In totaal viel er in de vorige maand op drie dagen wat natte sneeuw.

De zon hield zich aan de afspraak
De zonnigste dag van maart was de 19e. Die dag konden we maar liefst 10 uur en 12 minuten in de zon zitten. In totaal scheen de zon de afgelopen 117 uur en dat is maar een uur minder dan normaal. Wel hadden we in maart elf sombere dagen, dat zijn dagen dat de zon zich minder dan 20% van de daglengte laat zien. Op twee dagen liet de zon zich zelfs helemaal niet zien. Kort samengevat, was maart 2018 wat zon en neerslag betreft een bijna normale maand. Wel was het na februari al de tweede maand op rij, die kouder was dan dat we gewend zijn. Iets dat de laatste jaren eerder een uitzondering dan regel is.

Paaswandeling over dreven en rabatten

Foto: Hans van den Wijngaard

Het was tweede paasdag wat fris, maar dat weerhield de bijna veertig deelnemers aan de wandeltocht van het IVN door de Geelders er niet van om de wandelschoenen aan te trekken. De opkomst was zelfs zo groot, dat de gidsen Peer van Bakel en Cristel Kramer besloten om met twee groepen op pad te gaan. Het zou een interessante wandeling worden, waarbij de lenigheid van de deelnemers soms aardig op de proef werd gesteld.

Foto: Manon Swinkels
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Het Rooise deel van de Geelders is voor een groot deel eigendom geweest van Ewald Margraff. Een volgens gids Cristel Kramer, ietwat excentrieke groot grondbezitter uit Vught. Margraff had er een enorme hekel aan als er mensen op zijn landgoederen kwamen. Dat heeft er toe geleid dat er nooit meer onderhoud werd gedaan, dan strikt noodzakelijk. Strikt noodzakelijk, was in de ogen van Margraff nooit meer, dan dat een rechter hem oplegde. Dat betekende wel dat de natuur op de landgoederen van Margraff de overhand kreeg, iets dat in het huidige perspectief van onschatbare waarde blijkt te zijn.
"De Geelders is een vrij nat gebied. De ondergrond is sterk leemhoudend", zo legt Cristel Kramer uit. "Het gebied ligt laag en de leembodem voorkomt dat water weg kan stromen. Daarom zijn er in de crisisjaren vlak voor de oorlog veel sloten gegraven. De uitkomende grond werd aan de kant gelegd en zo ontstonden de voor het gebied zo kenmerkende rabatten. Op die rabatten werden bomen geplant."
Door het achterstallige onderhoud, iets dat de natuurwaarden in het gebied achteraf enorm heeft doen toenemen, lijkt het bosgebied op het eerste oog meer op een slagveld dan op een bos. Door schimmels aangetaste bomen zijn afgebroken, hangen op halfelf tegen andere bomen. Maar vormen daarmee voor de andere flora en fauna in het gebied een onuitputtelijke bron van leven. Tijdens de wandeling wijst Cristel tientallen keren op plaatsen waar kort geleden nog reeën lagen. Op plaatsen waar de sloten wat smaller zijn, wijst ze op de talrijke wissels die het wild gebruikt om van het ene naar het andere deel van de Geelders te trekken.
Als we over een brede dam tussen twee natte gebieden lopen, legt Cristel uit dat deze dam als sinds de vijftiende eeuw de grens aangeeft tussen de voormalige gemeenten Liempde en Sint-Oedenrode. Maar lang blijven we niet op de dam, want Cristel neemt haar groep weer met halsbrekende toeren naar een ander deel van de Geelders waar ze met mooie volzinnen en veel enthousiasme uitlegt hoe de natuur haar werk doet. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

De achtste ronde: Commissie Sponsoring

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. DeMooiRooiKrant licht de komende maanden de verschillende commissies uit. Deze keer gaan wij op bezoek bij de Commissie Sponsoring.

Uit het gesprek met de Commissie Sponsoring blijkt maar weer hoe belangrijk communicatie en samenwerking is tussen de verschillende commissies. "Wij willen natuurlijk voorkomen dat een ondernemer twintig keer aan zijn jasje wordt getrokken", vertelt Joost de Vaan. "Onze commissie heeft precies in kaart welke bedrijven al benaderd zijn. Voordat teams of commissies een bedrijf om support willen vragen, is het belangrijk dat zij dit vooraf met ons communiceren."
Samen met Dianne van Hak, Henk Schakenraad, Magret de Rijk, Elles de Rijk en Annie van Kuringe, coördineert Joost het contact met alle sponsoren die zich graag willen inzetten voor het enorme evenement dat op 1 en 2 september van dit jaar voor het eerst van start gaat in ons dorp. De afgelopen maanden zijn er al tientallen mails van ondernemers en particulieren binnengekomen, die hun bijdrage voor de grootse sponsorloop aanbieden. "Een groot deel van de sponsors meldt zich vanzelf", gaat Joost verder. "De voorbereiding naar het evenement leeft ontzettend in het dorp en door de vele acties die bedacht worden door de teams, groeit de bekendheid steeds meer. Alle teams en commissies zijn ontzettend enthousiast en gemotiveerd om zoveel mogelijk geld te genereren. Onze uitdaging is om het volledige overzicht qua contacten met sponsoren te bewaken en het aanschrijven van bedrijven in de omgeving die nog niet zijn benaderd."
Er is ontzettend veel nodig om het evenement te laten slagen. "Je moet denken aan een tribune, de inrichting van het wandelparcours, podia, licht, geluid, marktkramen, spandoeken, entertainment, dranghekken en ga zo maar door. Diverse onderdelen zijn al geregeld en over een aantal zaken zijn wij nog in gesprek. Onze missie is om onkosten tegen elkaar weg te strepen, zodat we met zijn allen zoveel mogelijk geld aan het KWF kunnen schenken." Of u nu een ondernemer bent of niet, het evenement wilt sponsoren met een gift of middels een dienst, alle input is ontzettend welkom. U kunt contact opnemen met de Commissie Sponsoring via sponsorcommissieslvh@gmail.com

Ben jij ook zo'n winnaar uit de Nijnselse Jasmijnstraat?

Ik begin maar meteen met het meest hilarische nieuwsbericht van deze week. Afgelopen zondag heeft een onderzoeker van TNO, tijdens een sportsymposium in Son over Innovatie & Sportkleding, een sportbeha getoond waarin de borsten van de vrouw niet meer konden bewegen. De man is in de pauze door 186 mannelijke toehoorders in elkaar geslagen.

Althans, zo beweerde onze zondagskrant. Verder bleek op hetzelfde ogenblik op de Boskantseweg een Schijndelse mevrouw te zijn aangehouden die vrolijk rondreed terwijl haar rijbewijs was ingevorderd. Ook bleek ze 8200 euro aan boetes open te hebben staan voor te hard rijden, ze had daarnaast een verlopen APK en onvoldoende profiel op haar banden. In de achterbak van haar Porsche lag een lokfiets van de Schijndelse politie, waarmee ze sinds zondag criminelen naar Schijndel proberen te lokken … volgens onze krant dan. En oh ja, zondag was ook toevallig de dag waarop de Hema met camouflage paaseieren kwam en waarop baby's in de Efteling een speciaal ritje in de python konden maken dankzij de nieuwste maxi-cosy. In Zwolle begon een muziekschool speciale lessen voor dieren … en mijn vriendin zei dat ze een ander had. Toevallig ook afgelopen zondag.
Het was namelijk 1 april. En dat betekende ook voor DeMooiRooiKrant genoeg reden voor de nodige wietsen en grollen. Zo ging jullie burgemeester ineens verhuizen naar de Rooise Markt en boven de Eversestraat vloog een buitenaardse klomp. Of dat geslaagde grappen waren, laat ik aan jullie, ze waren in ieder geval lief en onschuldig, toch? Maar helaas, na verloop van tijd werden de grappen steeds navranter en sarcastischer.
Zo beweerde de gemeente dat ze ineens goedkope huurwoningen zouden gaan bouwen (17 in Rooi, 6 in Olland en 12 in Nijnsel en géén in Schijndel!). En via de Vriendenloterij zou 11.734,25 euro bij elkaar zijn gebracht voor de Rooise sportverenigingen. Het dieptepunt kwam uit Veghel waar theater de Blauwe Kei liet weten dat hun "jaarlijkse theaterstraatprijs" was gevallen op de Nijnselse Jasmijnstraat, waardoor 51 bewoners gratis naar een voorstelling mochten komen. En al die onwetende en onschuldige mensen zijn dus blij gemaakt met een dooie mus. Bah! Gelukkig zijn we nu weer een jaar van deze nare grappen verlost.

Massaal op paaseierenjacht

Een lintje moest voorkomen dat de kinderen niet te vroeg op jacht gingen naar de vele paaseieren die achter het kasteel lagen verstopt. Dat was maar goed ook, want ze stonden te trappelen. Deze paaseieren-zoekactie was opgetuigd voor het goede doel SamenLoop voor Hoop. Twee vliegen in één klap dus! De opbrengst: €392,-

Collecteweek Hartstichting van start

Van 8 tot en met 14 april vindt voor de 45e keer in Sint-Oedenrode de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting plaats. Ruim 145 collectanten in Sint-Oedenrode, Boskant, Olland en Nijnsel gaan deze week langs de deuren om een bijdrage te vragen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten in Nederland. Dankzij de giften kan de Hartstichting werken aan oplossingen om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en op te sporen.

Met de 45ste collecte haalt de Hartstichting geld op voor onderzoek naar signaalstofjes in het bloed die helpen een naderend hartinfarct op te sporen. Voorbeelden hiervan zijn eiwitten, moleculen en bloedcellen. Door te meten welke stoffen actief zijn, en hoeveel ervan aanwezig zijn, krijg je veel informatie over wat er gaande is in het bloed en de bloedvaten. Hoe beter we deze signaalstoffen leren kennen, hoe beter we het risico op een hartinfarct kunnen inschatten. Zo kunnen we mensen op tijd de juiste behandeling bieden en een hartinfarct voorkomen.

Hartweek: méér dan huis-aan-huis-collecte
Dit jaar wordt er op drie verschillende manieren gecollecteerd: langs de deuren met een collectebus met QR-code, vanaf de bank met de mobiele telefoon en door sponsoring van een collectant. De QR-code is een goed alternatief voor mensen die geen kleingeld in huis hebben. De gever kan eenvoudig geld overmaken door de QR-code te scannen met de Mobiel Bankieren App of Tikkie App op de smartphone. Daarnaast is het ook mogelijk om online te doneren via hartstichting.nl.

Reumafonds haalt 5229,98 euro op

Het Reumafonds bedankt alle collectanten en inwoners van Sint-Oedenrode voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart 2018 hebben zij met elkaar in totaal 5229,98 euro opgehaald.

Met deze donaties kunnen onderzoeken worden gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren.

Meest voorkomende chronische ziekte 
Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Wist u dat 1 op 9 Nederlanders kampen met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma? Dagelijks krijgen 700 mensen de diagnose reuma. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Hoewel de kenmerken van reuma vaak onzichtbaar zijn, is de impact van de ziekte groot. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Steun van iedere Nederlander nodig 
Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig in de zoektocht naar betere behandelmethoden. Daar kunt u via de collecte aan bijdragen. Verder geeft het Reumafonds ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg. Samen zetten we ons in voor een beter leven met reuma vandaag. Steunt u ons ook? Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl

De geschiedenis van de klomp

Foto:

De geschiedenis van de klomp gaat heel ver terug. Tot aan de tijd van de Galliërs. Bij deze een korte geschiedenisles over de klomp, met dank aan Luc van den Tillaart uit Sint-Oedenrode.

Houten zolen in de oudheid Galliërs.

1400 - van platijn naar klomp

1280 - oudste klomp (ook wel blokken genaamd)
In 1990, tijdens opgravingen aan de Willemsspoortunnel in Rotterdam, vonden archeologen de oudste klomp van Nederland. De klomp lag vlakbij één van de eerste huizen op de dijk, waarmee de Rotte omstreeks 1270 was afgedamd. Het is een linker klomp, gemaakt van elzenhout in maat 36-37 (28 centimeter lang en 12,5 centimeter breed). Deze schoenmaat geeft aan dat de klomp in de middeleeuwen is gedragen door een volwassene.

FOTO 1

1560 - Pieter Breugel schilderij met kinderen met klompen aan.

FOTO 2

1620 - In Amsterdam mogen alleen in Amsterdam gemaakte klompen verkocht worden.
17e eeuw - De klomp werd volksdracht tot 1935.

1750 - in Haarlem mochten alleen in de stad vervaardigde klompen verkocht worden.
18e en 19e eeuw - Boeren maakten klompen in de winter.

1806 - Klompen van platteland van de Meierij naar de stad.

1819 - In Brabant zijn 282 bedrijven met 139 knechten.

1857 - 303 bedrijven met 678 arbeiders

1871 - 579 bedrijven
Midden 19e eeuw – In Liempde worden maar liefst 100.000 paar klompen gemaakt.
1889 - 6700 Werkzame personen die bijna zeven miljoen paar klompen maakten

Van handwerk naar machinaal klompenmaken

1841 – De eerste machine in Frankrijk om klompen te maken.

1874 – De eerste machinale schoenfabriek, met stoommachine.

1878 – Tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs worden de klompenmachines van Arbey getoond.

1879/1880 – De eerste mechanische klompen worden gemaakt in een fabriek in Beek en Donk (Firmanten W. van Schijndel, Smulders en J. van Dijk.) Er werkten 20 arbeiders en vijf kinderen. Uitgerust met een 30pk stoommachine.

1901 – Een tentoonstelling in Apeldoorn met machines. Snel daarna wordt de Eerste Nederlandse Machinale Klompenfabriek in Oud-Beijerland geopend.

1903 – De oprichting van het Sint-Jacobs gilde in Sint-Oedenrode op 20 oktober 1903. Het vaandel is enkele jaren geleden teruggevonden en wordt jaarlijks tijdens de Klompenbeurs getoond.

1907 - Handklompenmakers zien nog geen concurrentie door de vele technische problemen met de machines.

1909 - A. Merkx uit Best beoordeelde een nieuwe machine, doch de kosten van f3000.- zijn erg hoog.

1912 – Er zijn acht fabrieken in Brabant, waaronder in Veghel en Mierlo. Er is veel concurrentie uit België, maar liefst 2.757.240 paar.

1914 - Oprichting van een klompenmakers vakschool in Best. De Eerste Wereldoorlog breekt uit.

1915 – Tijdens de Eerste Wereldoorlog valt de import stil. "Gouden tijden", aangezien niemand schoenen kan betalen.

1920 - Lonen worden teruggebracht van         f20,= per week naar f12.= per week.

1925 – De eerste Klompenbeurs in Sint- Oedenrode ter promotie van het ambacht. Er zijn ook beurzen in Enter, Doetinchem, Clinge en Groningen. Hierbij hoorde ook het keuren van de klompen van de deelnemers.

1928 - De mechanisatie zet door. Nederland krijgt elektriciteit. Er zijn dan 99 machinale klompenfabrieken. In 1930 zijn er zelfs al 362.

Volgende week deel 2

Harmonie haalt weer ijzer op

Ongetwijfeld krijgt u rond Pasen de lentekriebels en begint u aan de voorjaarsschoonmaak. Wilt u na het opruimen spullen van ijzer, RVS, koper, aluminium of wat voor metaal dan ook kwijt, de harmonie komt dit graag bij u ophalen.

Op zaterdag 14 april komen de leden van de Nijnselse harmonie oud ijzer ophalen. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel geworden dat de muzikanten oude metalen verzamelen om hiermee de clubkas te versterken. De metalen aan huis worden opgehaald door vertrouwde gezichten, dit wordt zeer gewaardeerd door de Rooise bevolking.

Foto:

Iedereen die nog een oude keukentrap, teil of fiets heeft staan, kan zich opgeven en het wordt gratis opgehaald. Alles wordt opgehaald zolang het maar bestaat uit metaal. Dus niet alleen ijzer, maar ook RVS, koper, aluminium, lood en zink. Heeft u nog iets staan waar u vanaf wilt, dan kunt u zich aanmelden via ijzer@kpnmail.nl of 06-20838667.

Literair concert met Thera Coppens en Paula Bär-Giese

In de Knoptoren vindt komend weekend een literair concert plaats van Thera Coppens en Paula Bär-Giese.

Thera Coppens is een Nederlandse schrijfster. Zij volgde een journalistieke opleiding bij de Geïllustreerde Pers en specialiseerde zich in artikelen over geschiedenis en kunst. Ze kreeg vooral bekendheid door haar vele historische boeken waar ze veel research voor deed in binnen- en buitenland. In haar woonplaats Baarn bevindt zich haar Historisch Toerisme Bureau. Coppens leidt haar gasten persoonlijk rond op locaties die een rol spelen in haar historische boeken en artikelen.Coppens publiceerde in vele kranten en tijdschriften, zoals in het Museumtijdschrift, NRC, De Gids, Nouveau. Ze publiceerde kinderboeken en kinderpoëzie toen haar kinderen klein waren. Ook schreef ze negen musicals en meer dan 150 kinderliedjes. Haar historische boeken dragen o.a. als titel Kloosterkeukens en recepten (1993), Hortense. De vergeten koningin van Holland (2006), Tien vrouwen van Soestdijk (2010), Sophie in Weimar. Een prinses van Oranje in Duitsland (2011), Suzanne en Edouard Manet: de liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder (2014).

Paula Bär-Giese heeft zowel zang als piano gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als zangeres heeft ze veel operettemuziek gezongen, maar ze zingt ook liederen, met name het Franse lied, oratorium en opera. Ze begeleidt zichzelf aan de piano. Samen met Thera Coppens heeft ze in 2014 de boekpresentatie verzorgd van Suzanne en Eduard Manet. Kaarten voor dit literair concert zijn verkrijgbaar bij boekhandel Paperas en bij de VVV. Zondag 8 april. De Knoptoren. Aanvang 11.30 uur.

De reuzeklomp (deel 1)

Foto:

Midden in Sint-Oedenrode staat een reuzenklomp. Die laat zien dat Sint-Oedenrode vroeger een belangrijk klompendorp was. Voor het maken van de klompen werd hout gebruikt. Daarvoor werden heel veel populieren in de Meierij geplant. Vanaf de jaren twintig organiseerde Sint-Oedenrode een klompenbeurs. (met dank aan Heemkundige kring de Oude Vrijheid)

Meierijse klompendorpen
De Meierij was een belangrijk gebied voor de klompenmakerij. In 1808 maakte de regering een lijst met dorpen waar de meeste klompenmakers werkten. Dat waren Boxtel, Liempde, Oirschot, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. In deze dorpen woonden en werkten tientallen klompenmakers. Vaak waren dat boeren die extra geld wilden verdienen.

Klompenbeurs
Rond 1920 was het minder aantrekkelijk om klompen te maken. Steeds meer mensen droegen schoenen van leer. In België werden goedkopere klompen gemaakt. In de Meierij kwamen fabrieken waar je ook goed kon verdienen. Het aantal klompenmakers daalde. De klompenmakers in Sint-Oedenrode besloten in 1925 een klompenbeurs te organiseren. De beste klomp kreeg een prijs. Honderden mensen kwamen naar de beurs. Veel mensen liepen op klompen. Zo lieten ze zien, dat klompen een mooi product zijn.

De reuzeklomp
Pas in 1974 kreeg Sint-Oedenrode zijn reuzeklomp, als symbool en aandachttrekker. Het idee voor de klomp werd geleverd door de toenmalige directeur van VVV "De Meierij" de heer J. Bruens. Op 18 oktober 1973 schreef de VVV Sint-Oedenrode een brief aan B&W, waarin zij het idee van hun directeur vermeldde, om de klomp als image te gebruiken voor Sint-Oedenrode, zoals Oirschot 'de stoel' als image gebruikte. Zij hadden ook al geïnformeerd bij de Rooise klompenmakers naar de mogelijkheden om een reuzeklomp te vervaardigen en bij reclame bureaus over de vormgeving. De Stichting Brabantse Klomp zou de reuzeklomp financieren en de gemeente de sokkel. Er werd gekozen voor een polyester klomp en zou worden gemaakt door het Pieter Breughel Instituut, op aanwijzingen van klompenexpert, H. Klerkx. De klomp werd geplaatst aan de Corridor op het gazon, tegenover de veearts van Iersel. Op 7 juli 1974 werd het monument De Klomp onthuld. De Klomp was 2.81meter lang en 1.04 meter hoog. De sokkel, opgetrokken kinderkoppen, was door de gemeente geplaatst.

Wat niemand verwacht had gebeurde toch, de klomp werd spoedig het doel van vernielzucht door vandalen. Reeds een paar maanden na de onthulling, werd in de nacht van 24 op 25 september de klomp van zijn sokkel getrokken en in het water gekieperd. De klomp werd gerestaureerd maar had veel blijvende schade opgelopen. Er gebeurde meer vervelende dingen met de klomp en dat was aan te zien. De klomp zag er op een gegeven moment haveloos uit Zo kon het niet langer.

Volgende week deel 2.


Klompenklank

sinds de vroege middeleeuwen
zelfs daarvoor en nog ver daarna
huisde de dagloner en de boer
overdag in de houten klomp

er waren geen geëffende paden
de dragers van toen oogden stoer
en groeiden handen tot harde knuisten
de adel, heerboer en fabrikant
heersten nog vaak feodaal of lomp

het moet gezegd, ook mijn voorouders
bewerkten de wilg en kanidas, ginderwijd,
lopend gezien, geboortig van Best
zij beheersten het ambacht handmatig
en met trots, wijl de binding met de natuur
toentertijd vanzelfsprekend was

heden ten dage loopt men nog steeds,
gewenst of voor de mensen over de grens,
in de voetsporen van ons cultureel erfgoed
ondanks het schoeisel van plastic of leder
dat de mens thans wordt aangemeten
blijft de klank van de klomp eigenzinnig en teder.

Julius Dreyfsandt zu schlamm

Drukbezochte opening foto-expositie

Foto: Jos van Nunen

Op de eerste etage van Odendael werd op Tweede Paasdag de foto-expositie "Toon van de Wijdeven, klompenmaker" geopend door zijn zoon Bert.

Onder grote belangstelling memoreerde Bert bij de start van April Klompenmaand de aandacht die het klompenambacht verdient. Ook de zes andere kinderen van Toon vertelden bij elke foto de aanwezigen met veel plezier over de prachtige verhalen in en over de klompenwerkplaats. Ook vertelden de kinderen over hun vanzelfsprekende bijdrage bij het afwerken van de klompen en hoe de verschillende klompenmachines (van dubbelkopieermachine tot bakkesfrees en tuttensnijder) vele klompenseries maakten. De expositie is nog gedurende de hele maand te bezichtigen (Odendael - 1e etage, dagelijks van 10.00-19.00 uur).

16 / 44

Foto:

Deze week een mooie oude klassenfoto uit 1966. Wie zijn deze kinderen? We horen het graag van u! redactie@demooirooikrant.nl, 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie staat klaar!

Dit zijn De Gonks; Peter Vervoort, Hans Hulsen, Ad de Haan, Piet de Koning en Jan Vervoort. Ik ben de vrouw van Ad de Haan. Hij is helaas verongelukt in 1995. De rest is nog in leven.

Ria de Haan - Venmans

Orkest de Gonks? Weet niet of de naam van het orkest goed is geschreven. Piet Vervoort, Hans Hulsen, Ad de Haan, Pieter de Koning en Jan Vervoort. Foto van midden jaren 60 van de vorige eeuw.

Jos Wijn

Oplossing week 13
Deze foto is gemaakt bij kasteel Henkenshage. De band heet 'The Gonks' en de manager is Loek Zagyn. De bandleden zijn: Piet Vervoort, Hans Hulsen, Piet de Koning, Ad de Haan en Jan Vervoort. Deze foto is ongeveer in 1963 gemaakt.

Rien van Gerwen

Dat zijn The Gonks, met Peter Vervoort, Hans Hulsen, Jan Vervoort, Piet de Koning en Ad de Haan.

Mees Hopmans

In het midden met de microfoon heet Pieter de Koning, achter de persoon met de microfoon staat Adrie de haan. Links daarvan is mr. Hulsen, voornaam niet bekend. De band heeft drie verschillende namen gehad namelijk, GNOOKS, the flying arrows en pos hand the flying arrows. De man die ik aan de lijn heb gehad die kon spelde de namen dus ga er vanuit dat die kloppen.

Dhr. Van der Burgt (Schijndel)

Dat zijn de 'Gonks', met Peter Vervoort, Hans Hulsen, Ad de Haan, Jan Vervoort en Piet de Koning, wie kent hem niet. Ik gok dat de foto in 1963 is gemaakt.

Hans Vroomen

De foto van deze week is Beatgroep The Gonks. Ze hadden 'n poos hun oefenruimte in Boskant in onze schuur. Het zijn, Piet de Koning -zang ( Dave Jones), Ad de Haan (solo), Hans Hulsen (drums), Jan Vervoort (bas), Peter Vervoort (rythmisch).

Thea Willems

De 8-jarige Caesar is een gevalletje apart. Hij wil er heel graag bij zijn maar weet niet altijd hoe hij daarop moet reageren. Hij wrijft met zijn hele lijf langs je benen, springt op om je kopjes te geven en miauwt om aaitjes. Maar dan… Geeft hij heeeeeel subtiel, in zijn lichaamstaal, zijn houding en zijn gedrag aan dat hij klaar is met het gefriemel aan zijn lijf. En als je deze signalen mist, kan zijn gedrag 180 graden draaien en kan hij uithalen en zelfs bijten als je niet snel genoeg stopt. Daarom zoeken we voor deze kerel een baasje die ervaring heeft met katten en hem in zijn waarde laat en met rust laat wanneer hij dat aangeeft. Ook wil Caesar graag een huisje zonder kinderen en andere dieren. Kan jij hem dit bieden?

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Onvergetelijk vertier

Deze dames gingen voor het eerst naar Paaspop en dan meteen in stijl! Dat is een mooie binnenkomer! Foto:

Ieder jaar trekken duizenden mensen naar Schijndel voor het eerste echte festival van het jaar: Paaspop. Ook honderden mensen uit Sint-Oedenrode gaan er onvergetelijk vertier halen. Het terrein is één grote speeltuin voor volwassenen. Geweldige optredens van topartiesten, verrassende kleine tentjes en heel veel lekker eten. Er was ook één Roois optreden. Net als vorig jaar trad Leuk da ge d'r band op. Ook dit keer op de camping. Daar zorgden de Rooise muzikanten voor een ideale warming up.

Leuk da ge d'r band. Foto:
Iggo Pop, hoogbejaard, trok een vol hoofdpodium. Foto:
Enkele wegen werden afgesloten omdat ze te nat waren. Foto:

Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning

Foto: Lenus van der Broek

Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning. Veel thematours zijn in een korte tijd helemaal volgeboekt. De komende periode zijn er in Fryslân, Drenthe en Noord-Brabant en mogelijk in andere provincies nog tientallen thematours te bezoeken.

De thematours zijn interessant voor iedereen die plannen heeft om te gaan (ver)bouwen of energiebesparende maatregelen wil nemen en op zoek is naar verdieping van hun kennis. Samen met een groep van ca. 10 personen wordt een duurzaam huis bezocht aan de hand van een thema. Het verhaal van een buurman, buurtgenoot of kennis sluit goed aan bij de vragen van bezoekers. De ervaringen van anderen helpen om tot een beter plan te komen voor je eigen woning en om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Deze mensen krijgen uitleg over deze pomp. Foto: Binne-Louw Katsma

Thema aangeven
De thema's van de excursies lopen uiteen van warmtepomp tot isoleren en van gasloos wonen tot bouwen met natuurlijke materialen. Het actuele aanbod van thematours is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Bezoekers kunnen zich via de website inschrijven, maar ook zelf een thema aandragen.

Ook aansluiten?
Op www.duurzamehuizenroute.nl staan veel prachtige voorbeelden van bestaande woningen in heel Nederland die omgebouwd zijn tot energiezuinige en duurzame woningen. Huiseigenaren die het leuk vinden om hun ervaringen te delen, kunnen hun huis als voorbeeld aanmelden. Wie ideeën op wil doen, kan 365 dagen per jaar de voorbeelden op de website bekijken en online vragen stellen aan de bewoners.

De thematours worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Fryslân, Drenthe en Noord-Brabant en mogelijk door nog meer gemeenten en provincies. De thematours zijn een initiatief van Nationale Duurzame Huizen Route.


Open Huizen Dag super tips

Op 7 april staat de voordeur van menig huis door het hele land weer wagenwijd open. Tijdens Open Huizen Dag kunt u vele huizen zonder afspraak en vrijblijvend bezichtigen. Een mooie kans om u breed te oriënteren. Maar hoe zorgt u er eigenlijk voor dat uw woning zoveel mogelijk potentiële kopers trekt?

Wellicht helpen deze tips u een eindje op weg:
- Zorg dat uw woning is voorzien van een Open Huizen Dag keurmerk op funda.nl
- Laat uw huis zien op social media, zoals Facebook en Instagram en zorg dat familie en vrienden het bericht promoten. Uw bericht mag gerust vier keer per week op social media verschijnen.
- Laat ook uw makelaar uw woning delen via social media en check of uw woning tussen het woningaanbod van uw makelaar staat.
- Zorg voor een aantrekkelijke advertentietekst en schrijf een stukje over de omgeving.
- Zet Facebook adverteren in via DeMooiRooiKrant.
- Gebruik een Google Adwords campagne.
- Laat uw huis promoten via Huizentweets.nl
- Benut Funda.nl maximaal en zorg ervoor dat uw woning goed vindbaar is via Google.
- Check op websites van de buurt en de omgeving of u uw woning hierop kunt promoten.
- Ga vandaag nog aan de slag met bovenstaande tips!

En wanneer een potentiële koper op de stoep staat, moet het huis er natuurlijk pico bello uitzien. Zorg dus dat het huis schoon en opgeruimd is en zet kleine persoonlijke spullen uit het zicht. Werp ook een kritische blik op de indeling van de leefruimten. Creëer zoveel mogelijk ruimte. Parkeer overbodige meubels even bij familie of vrienden. Heeft u huisdieren? Zorg dat deze tijdens de bezichtiging bij de oppas zijn. Veel bezoekers komen vooral om zich te oriënteren, dus houd daar rekening mee. Mocht iemand oprecht geïnteresseerd zijn in de woning of zelfs een bod willen doen, regel dan een afspraak.


24 / 44

25 / 44

Waterdiertjes scheppen voor kinderen

Deze kinderen hebben veel plezier met het zoeken naar waterdiertjes. Foto: Henri van Weert

Sint-Oedenrode - Wat voor beestjes verschuilen zich in het water van het Dommelpark? Zondag 8 april houdt IVN afdeling Sint-Oedenrode een gratis toegankelijke activiteit speciaal voor jonge kinderen om dit zelf te ontdekken. Kinderen die deze kleine waterdiertjes, zoals bootsmannetjes, schaatsenrijders, waterschorpioenen, libellelarven, waterspinnen en natuurlijk ook kikkervisjes, wel eens met eigen ogen willen zien kunnen die ochtend samen met hun volwassen begeleiders terecht bij het IVN.

Vanaf 10 uur zondagmorgen zijn natuurgidsen van IVN Rooi aanwezig in het Dommelpark om kinderen te begeleiden bij het vangen van deze en nog veel meer soorten waterdiertjes. De kinderen mogen met netjes en bakjes zelf scheppen in een ondiep gedeelte van het water, waarna de vangsten gezamenlijk bekeken worden. De natuurgidsen geven eerst uitleg over het scheppen en zullen daarna samen met de kinderen de vangsten op naam proberen te brengen. Er zijn zoekkaarten en boeken in te zien waarin de namen kunnen worden opgezocht. Ook voor de volwassenen zullen er zeker verrassende vangsten boven water komen. Na afloop worden alle diertjes weer losgelaten waar ze zijn gevangen.

Kinderen die een eigen schepnetje hebben kunnen dit meebrengen. Ook het IVN zal voor een aantal netjes zorgen. Vanwege het scheppen vanaf de waterkant is het voor de deelnemers belangrijk om laarzen te dragen. Verzamelen voor de activiteit is zondagmorgen om 10:00 uur aan de voorzijde van het Dommelpark in Sint-Oedenrode. Dit is te bereiken vanaf de Van Rijckevorsel van Kessellaan, ingang via de straat "Dommelpark." Het scheppen vindt plaats in het park zelf en zal ongeveer tot 12:00 uur duren. Deelname is geheel gratis. Alle kinderen tot en met ongeveer 10 jaar zijn van harte welkom, maar alleen onder volwassen begeleiding. Inlichtingen: Henri van Weert, TEL.06 -290 277 65 of www.ivnrooi.nl

Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 7/4.
Geen Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 5/4 19.00u: Eucharistieviering in de Sint Petrus' Banden-kerk. In het kader van de oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd:
17.00u: Stiltewandeling vanuit de Sint Genoveva-kerk in Breugel. Aansluitend soep en broodjes in D'n Bauw (Deelnemers kunnen zich opgeven bij diaken Wilchard Cooijmans: wcooijmans@heiligeodaparochie.nl of 0499-471230) 19.00u: Vijfde Oecumenisch avondgebed in de Sint Genoveva-kerk
Vr 7/3 Eerste Vrijdag van de maand. 08.30u: Eucharistieviering
Za 8/4 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel 14.00u – 16.00u palmpaasstokken maken in de dagkapel in Son.
Zo 9/4, Palmzondag 11.00u: Eucharistieviering, Gezinsviering. Palmwijding en uitreiking van palmtakjes intenties: Anton Ellenbroek (1e jaargetijde), Nel van Helmond-Coppelmans (1e jaargetijde), Anna Meulenbroeks-van de Wetering, Els van den Heuvel-Schel, Dien Sanders-Peters, Ben Giesbers, voor de zieken en overleden van Buurtvereniging Kanaalstraat, Ouders Theo en Riek Vogels, Marinus van Dinter, Mien Heijmans-van Uden. Na de viering verkoop van koekjes en paasartikelen door de eerste communicanten voor hun goede doel: Kleuterschool in Mtinko, Tanzania. 14.00u: Doop Jinte van Engelen
Ma 10/4 19.00u: Boeteviering m.m.v. het Sons Parochiekoor.
Wo 12/4 Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 5/4
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Za 7/4 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Martien Scheepens.
Zo 8/4 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jan Adriaans, Truus van den Tillaart, Marieke van der Lande-Wijnands

Martinuskerk
Za 7/4 18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Lien Kraus – Holsken en Jan Kraus (maanddienst), Theo en Leentje van den Berg – Dierking (maanddienst), Tonnie van 't Hof – van den Tillaart en Jan van 't Hof (maanddienst), Theo Bekkers (maanddienst), Johan Linders, Fien Rovers – Markgraaff (maanddienst) en Johan Rovers, Wim van Hommel (maanddienst), Annie Vervoort – Ketelaars (maanddienst), Martina van Eindhoven – de Wit (maanddienst).
Zo 8/4 Tweede Zondag van Pasen – Goddelijke Barmhartigheid 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Gijs de Laat (maanddienst), Tiny van den Biggelaar (maanddienst), Henk Janssen (maanddienst), Jan Lathouwers (maanddienst), Petronella Raaijmakers – Kluijtmans, Jos van Rijbroek – Vervoort (maanddienst), André van Hoof (maanddienst), Annie van de Laar (maanddienst), Christiaan Wouters en echtgenote Petronella en verder overleden familieleden, Marietje van der Heijden – van der Rijt (maanddienst), Mari van Roosmalen, Adriaan Brugmans, Michel van Bokhoven.
Wo 11/4 19u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Vierde Noveendag van de Heilige Rita van Cascia. E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 8/4 Eucharistieviering om 11.00 uur met Deo Favente. Intenties: Martien Raaijmakers, Marinus en Drika Verhagen- van Hooff en zoon Rini, Gerard Sijbers, Frans Renders en zijn overleden Familie, Dien Oerlemans- Vos, Mien van Oorschot- Hanegraaf. a.s .Dinsdagmorgen 9.00 uur Eucharistieviering.

Sluiten

Vressels bos krijgt Schotse Hooglanders

Op dinsdag 10 april om 10.00 uur laat Staatsbosbeheer vijf Schotse Hooglanders los in het nieuwe begrazingsgebied in Vressels bos.

De koeien grazen dit jaar rond de vennen en in het bos om de open verbindingen tussen de vennen in stand te houden. Hierdoor kunnen dieren die afhankelijk zijn van zonlicht en heide, zich beter verplaatsen tussen onder meer de Hazenputten en Oude putten. Het landschap wordt hierdoor ook afwisselender en meer open. Vressels bos telt in totaal zo'n 300 hectare. Het begrazingsgebied waar de koeien lopen, is 32 hectare groot.

Iedereen is welkom
Het vrij laten van de koeien vindt plaats op de kruising van de Ostayweg en de Stokvenweg, bij de nieuwe kraal. Tijdens het vrij laten is iedereen welkom. Diverse boswachters zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Qua dieren gaat het om vijf ossen van ongeveer één jaar oud. Zij zullen tot en met oktober in het gebied grazen. Hierna wordt bekeken hoe de resultaten zijn en of dit ras volgend jaar weer wordt ingezet. Er wordt ook gedacht aan het inzetten van heidekoeien vanaf 2019.

Aanvullend begrazing met heideschapen
De Schotse Hooglanders zijn zeer geschikt voor de begrazing in Vressels bos omdat ze zelfredzaam zijn en grote pollen pijpenstrootje en andere lange grassen goed af kunnen vreten. Hierdoor kunnen dopheide en struikheide zich ontwikkelen. Ook creëren de hoefafdrukken en de uitwerpselen zogeheten microbiotoopjes voor insecten, veenmossen en soms ook kikkers. Aanvullend wordt elk jaar in het groeiseizoen met een kudde Kempische heideschapen ook buiten het raster begraasd om openheid te creëren en natuurlijke overgangen van bos naar heide. Het bos buiten het raster blijft voornamelijk bos.

Veiligheid voor mens en dier
In gebieden waar dieren als paarden, runderen of schapen grazen, geldt altijd een aanlijngebod. In het belang van de loslopende grazers, maar óók in het belang van uw hond. Daarnaast is het belangrijk dat recreanten 25 meters afstand houden van de koeien. In het gebied staan ook borden die de bezoekers hierop attenderen.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 7/4
18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Lien Kraus – Holsken en Jan Kraus (maanddienst), Theo en Leentje van den Berg – Dierking (maanddienst), Tonnie van 't Hof – van den Tillaart en Jan van 't Hof (maanddienst), Theo Bekkers (maanddienst), Johan Linders, Fien Rovers – Markgraaff (maanddienst) en Johan Rovers, Wim van Hommel (maanddienst), Annie Vervoort – Ketelaars (maanddienst), Martina van Eindhoven – de Wit (maanddienst).
Zo 8/4 Tweede Zondag van Pasen – Goddelijke Barmhartigheid 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Gijs de Laat (maanddienst), Tiny van den Biggelaar (maanddienst), Henk Janssen (maanddienst), Jan Lathouwers (maanddienst), Petronella Raaijmakers – Kluijtmans, Jos van Rijbroek – Vervoort (maanddienst), André van Hoof (maanddienst), Annie van de Laar (maanddienst), Christiaan Wouters en echtgenote Petronella en verder overleden familieleden, Marietje van der Heijden – van der Rijt (maanddienst), Mari van Roosmalen, Adriaan Brugmans, Michel van Bokhoven.
Wo 11/4 19u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Vierde Noveendag van de Heilige Rita van Cascia. E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 8/4 Eucharistieviering om 11.00 uur met Deo Favente. Intenties: Martien Raaijmakers, Marinus en Drika Verhagen- van Hooff en zoon Rini, Gerard Sijbers, Frans Renders en zijn overleden Familie, Dien Oerlemans- Vos, Mien van Oorschot- Hanegraaf. a.s .Dinsdagmorgen 9.00 uur Eucharistieviering.

Lezing "Insecten in uw tuin"

Foto:

Bij insecten denken we al gauw aan vervelende kriebelbeestjes of gemene stekers. Toch is dit negatieve beeld van toepassing op slechts een zeer klein deel van de wonderlijke wereld der insecten. Pieter van Breugel uit Veghel zal een lezing verzorgen, waarin hij u op ontspannen en leerzame wijze meevoert naar het insectenrijk.

Foto:

U zult ingewijd worden in het intieme leven van een aantal soorten, die in onze tuinen zijn aan te treffen met soms een klein uitstapje buiten de tuin. Er valt dichtbij gelukkig nog zeer veel te genieten als u heeft geleerd hoe en waar te kijken. U wordt tijdens deze voordracht een flink eind op weg geholpen.
Aan de hand van heel bijzondere foto's zal de spreker putten uit eigen ervaringen opgedaan bij het bewonderen en bestuderen van de levenscyclus van insecten. En misschien wordt eindelijk eens die vraag beantwoord die u al lang op de lippen brandt.
Voorkennis op het gebied van insecten is niet nodig. En wellicht dat u na afloop ook eens gaat zoeken naar sabelsprinkhanen, wantsen of behangersbijen en andere dieren die alle een respectvol plekje op deze aarde verdienen. U zult beslist geen spijt hebben van deze lezing. De lezing wordt gehouden op 9 april in Kringloopcentrum d'n einder, Sluitappel 17a Sint-Oedenrode. Aanvang 20.00 uur.

Sportraad Meierijstad van start

Foto:

Sportraad Meierijstad (SRM) is een feit. 30 Maart is de stichtingsakte notarieel vastgelegd en ondertekend door voorzitter Rolf de Jong en notaris Bram van den Boogaart.

De SRM, bestaande uit 11 bestuursleden, vertegenwoordigt in Meierijstad 150 sportclubs en -verenigingen, 5.000 vrijwilligers en 25.000 sportleden. Daarmee is SRM de grootste belangenbehartiger en adviesorganisatie in de gemeente. Overigens telt Meierijstad naar schatting ook nog eens naar schatting 25.000 ongeorganiseerde sporters.
SRM is niet alleen het overlegorgaan en de spreekbuis van de aangesloten verenigingen, maar adviseert de gemeente ook gevraagd en ongevraagd over sportbeleid. De Jong: "We vertrouwen op een plezierige samenwerking, aangezien gemeente en SRM allebei streven naar optimale participatie, gezondheid en leefbaarheid. Sport en bewegen dragen daartoe bij en zorgen ook nog eens voor een sociale en economische waarde. Al met al redenen genoeg om sportverenigingen vitaal en gezond te houden, bijvoorbeeld door het hanteren van billijke tarieven en subsidies door de gemeente". De samenwerking met de gemeente wordt binnenkort geformaliseerd in de vorm van een convenant.
SRM roept de lokale politiek op om de subsidies aan sportverenigingen en investeringen in sportaccommodaties niet te beschouwen als een kostenpost. De Jong: "Elke euro leidt immers tot rendement op het gebied van gezondheid, sociale cohesie, bruisende wijken en dorpen en de lokale economie."

Overigens heeft de raad ook een boodschap aan de aangesloten verenigingen en hun bestuurders, vrijwilligers en leden. "We roepen hen op om oog te houden voor veranderingen in de samenleving en daarop tijdig in te spelen. Maar net zo belangrijk: laten we samen vaststellen dat we van grote waarde zijn voor de lokale samenleving en dat we dat zelfbewust en trots uitstralen."


Jasmijnstraat gratis naar theater

Foto:

Theater De Blauwe Kei heeft op 30 maart, ter ere van de 51e verjaardag van het theater, voor de zevende keer de Theater Straatprijs uitgereikt. De bewoners van de Jasmijnstraat in Nijnsel zijn de gelukkige winnaars. Zij mogen binnenkort gratis naar een theatervoorstelling in De Blauwe Kei in Veghel. Het is de eerste keer dat De Blauwe Kei haar verjaardag op de nieuwe locatie, CHV Noordkade, viert.

Hans Kraaijeveld, de interim directeur van De Blauwe Kei, heeft eerst willekeurig één plaats in Meierijstad geprikt op de kaart en vervolgens één straat, de Jasmijnstraat in Nijnsel. Alle bewoners van de winnende straat zijn op vrijdag 30 maart per post op de hoogte gebracht van hun prijs. Omdat De Blauwe Kei haar 51e verjaardag viert, mogen 51 bewoners van de winnende straat op zaterdag 5 mei gratis naar de voorstelling You're the top. Vooraf worden ze feestelijk ontvangen in het theater De Blauwe Kei.

Verkeersonveilige situaties terugdringen

TEAM ervaart dat in Meierijstad diverse verkeersonveilige situaties zijn. De Schijndelseweg in Sint Oedenrode is daar een voorbeeld van.

Regelmatig vinden hier (bijna-)ongelukken plaats, waarbij kinderen het slachtoffer werden. Omwonenden uit de achterliggende buurten maken zich daarom zorgen. Hier zijn dus voorzieningen nodig die de veiligheid structureel verbeteren. Maar ook in andere kernen in Meierijstad doen zich onveilige verkeerssituaties voor. Denk bijvoorbeeld aan de Rooijseweg in Schijndel ter hoogte van campingbedrijf De Wit, aan de Rijnstraat in Veghel waar voetgangers niet veilig zijn, of aan de verwarrende situaties bij sommige rotondes.
TEAM vindt dat dergelijke verkeersonveilige situaties niet thuis horen in Meierijstad en wil dat dergelijke situaties met spoed worden aangepakt. Daarom vraagt TEAM de gemeente Meierijstad om een thema avond te organiseren.

Concept gezondheidsbeleid Meierijstad

Van het concept gezondheidsbeleid heeft op 27 maart het college van B&W kennis genomen. Een gezonde en veilige leefomgeving voor alle inwoners is een ambitie van het college. Uitgangspunt in het gezondheidsbeleid is Positieve Gezondheid. We willen graag gezondheidsachterstanden verkleinen.

Speerpunten

De speerpunten in het concept gezondheidsbeleid zijn gericht op het gebied van leefstijl. Voor jongeren gaat het om gezonde voeding, overgewicht, alcohol, drugs, de invloed van social media en seksualiteit. Voor volwassenen gaat het om ondersteuning van mantelzorgers, overgewicht, eigen regie, om hulp vragen en eenzaamheid. In de omgeving zijn ook mogelijkheden als het gaat om gezondheid, denk daarbij aan een aantrekkelijke buurt om te bewegen en het hebben voldoende ontmoetingsplekken voor allerlei doelgroepen.

Participatie
Gemeenteraadsleden en professionals hebben in november 2017 hun bijdrage geleverd voor dit concept. Ook het vervolgtraject zal samen met vele partijen worden vormgegeven. Het concept gezondheidsbeleid wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, professionals, de Adviesraad Sociaal Domein, Meierijstad Gezond Sportief, het jongerenwerk en daarnaast worden inwoners via diverse communicatie kanalen gevraagd hun reactie te geven op het concept gezondheidsbeleid.
We organiseren op 16 april een tweede bijeenkomst voor professionals, waarbij ook raadsleden zijn uitgenodigd. Op deze middag willen we toetsen of men zich herkent in de visie en speerpunten en daarnaast willen we kijken op welke wijze partners betrokken kunnen worden bij de uitvoering.
We dagen een ieder uit om een reactie te geven op het concept gezondheidsbeleid en goede ideeën aan te dragen. Dit kan via gezondheid@meierijstad.nl. Met de reacties van raadsleden, inwoners en professionals wordt een definitief plan opgesteld. Daarover zal de gemeenteraad op 5 juli een besluit nemen.


Expositie Fotofestijn in De Vink

Foto: Hans Vervloed

Al een aantal jaren werken fotoclubs van Meierijstad samen in het kader van het Fotofestijn. Jaarlijks houdt elk van de aangesloten clubs in de maanden oktober en november in zijn eigen plaats een expositie. De laatste keer gebeurde dat voor FotoclubRooi in het Atrium aan de Deken van Erpstraat.

De clubs hebben nu besloten als extraatje één gezamenlijke expositie te houden, waarbij van elk lid van de clubs één foto wordt geëxposeerd. Die expositie opent op zaterdag 14 april om 13:30u in de Vink te Schijndel (Hoevenbraaksestraat 28). De expositie sluit op zondag 15 april om 17:00u. Op de expositie zullen ongeveer 100 foto's te zien zijn. De onderwerpen variëren van natuur tot conceptueel. Er is geen vast thema en juist daardoor wordt een gevarieerd beeld gegeven van het werk dat de leden van de diverse clubs in het afgelopen jaar tot stand hebben gebracht. De toegang is gratis. Kom dus even een kijkje nemen op 14 of 15 april a.s. in de Vink.

Beleef de Inspiratie Dagen bij Sanidrõme Van Lieshout

Hebben de voorjaarskriebels bij u geleid tot het idee om uw badkamer en/of keuken te renoveren? Breng dan een bezoek aan de inspirerende showroom van Sanidrõme Van Lieshout. Op 6, 7 en 8 april organiseert Sanidrõme Van Lieshout namelijk de Inspiratie Dagen.

Laat u inspireren"Inspiratie" is een weekend lang hét toverwoord bij Sanidrõme Van Lieshout. Beleef de sfeervolle showroom met meer dan 1.100 m2 aan badkamer en keuken inspiratie, test (wellness)producten uit en laat u uitgebreid informeren over wat Sanidrõme Van Lieshout voor u kan betekenen. Uiteraard onder het genot van een lekker hapje en drankje! Alles onder 1 dakSanidrõme Van Lieshout is specialist in het adviseren, ontwerpen, leveren én installeren van badkamers, keukens, tegelwerken en installatiewerken. De showroom biedt diverse badkameropstellingen in uiteenlopende stijlen en een grote collectie aan tegels voor het hele huis. Uiteraard zijn ook de nieuwste trends op badkamer- en keukengebied hier vertegenwoordigd. Kortom, er is een hoop te beleven tijdens de Inspiratie Dagen bij Sanidrõme Van Lieshout. En bezoekers worden ook nog eens verrast met een mooie goodiebag!

Openingstijden Inspiratie Dagen: vrijdag 6 april : 10.30 - 21.00 uur, zaterdag 7 april: 10.00 - 16.00 uur, zondag 8 april: 12.00 – 16.00 uur
Adres Sanidrõme Van Lieshout: De Amert 98, Veghel Ga voor het complete programma en speciale acties naar www.sanidrome.nl/vanlieshout.

'Gewoon' doorgaan en niet klagen

Op woensdag 11 april speelt Theatergroep Bint de muzikale voorstelling 'Overeind' in zorgcentrum Odendael te Sint-Oedenrode om 19:30 uur. 'Overeind' laat zien hoe het kan zijn als je langdurig en intensief voor iemand zorgt.

Hoe zou het zijn als je ineens voor je partner moet zorgen? Zou jij je moeder in huis nemen als ze niet meer zelfstandig kan wonen? En hoe blijf je zelf overeind als je intensief zorgt voor een ander? 'Overeind' maakt de dilemma's en zorgen waar mantelzorgers mee te maken krijgen voelbaar. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van mantelzorgers. 'Overeind' is speciaal gemaakt voor mantelzorgers en hun omgeving en voor professionals op gebied van beleid en zorg. De voorstelling is geschikt voor iedereen die wel eens voor iemand zorgt!

Foto:

Ontmoeting met andere mantelzorgers
Na de voorstelling gaat het publiek in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Aan de hand van prikkelende vragen en stellingen worden eigen ervaringen gedeeld.

'Gewoon' doorgaan en niet klagen

"In onderzoeken lazen we dat 10% van de mantelzorgers zwaar overbelast is en dat mantelzorgers zich minder gezond voelen. Maar in de persoonlijke gesprekken die we hadden met mantelzorgers werd er opvallend weinig geklaagd!" vertelt Bartelijn Ouweltjes van Theatergroep Bint. "Terwijl de verhalen soms best heftig waren, bleven de mantelzorgers 'gewoon' doorgaan. We hopen dat onze voorstelling een hart onder de riem kan zijn voor mantelzorgers. Dat ze zich herkennen en dat mensen uit hun omgeving beter snappen hoe het is om zo intensief voor een naaste te zorgen. Of dat er door de nagesprekken betere afstemming in de zorgtriade kan ontstaan."

Over mantelzorg
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. In Nederland verlenen 4 miljoen mensen van 18 jaar of ouder mantelzorg. 1 op de 6 geeft meer dan 8 uur per week hulp. En 10% van de mantelzorgers voelt zich overbelast.

Over Bint
Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Hetty en Bartelijn hebben beiden een fascinatie en verwondering voor het gedrag van de mensen om hen heen. Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme, ADHD en depressie. In november 2015 wonnen ze de Yarden Afscheidsprijs voor het meest taboedoorbrekende en innovatieve project met hun voorstelling over de dood.

Onze werkgroep dementievriendelijke gemeente streeft er naar om iedereen met dementie zoveel en zolang mogelijk te laten deelnemen aan zoveel mogelijk aspecten van het leven thuis. We doen dit door aandacht te vragen voor mensen met dementie bij buurtgenoten, winkels, sportverenigingen e.a. Veel informatie is te vinden in de Bibliotheek en via het internet.

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij en als zodanig zijn wij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Dat mag u heel breed opvatten en daarom zijn er voor vrijwel iedereen geschikte vacatures en bezigheden. Deze keer besteden wij speciale aandacht aan enkele van de tientallen vacatures.

Vrijwilliger gezocht voor de Buurtbus
Buurtbusvereniging Sint-Oedenrode is op zoek naar een vrijwilliger die wil rijden op de Buurtbus lijn 204 (Best -Schijndel – Best). Werktijden zijn in overleg. Vindt u het leuk om mensen te vervoeren en bent u rijvaardig, sociaal, geduldig en klantvriendelijk? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 12789)

RKSV Rhode zoekt vrijwilligers
Voetbalvereniging RKSV Rhode is op zoek naar vrijwilligers voor meerdere functies. Zo zoeken zij vrijwilligers voor de functies gastheer/dame, medewerker bar team en scheidsrechters voor de jeugd. Als gastheer/dame ontvang je de scheidsrechters. Je bent het aanspreekpunt, ontvangt ze in de bestuurskamer en begeleidt ze naar de kleedkamers. Het team van gastheren/dames zijn in dagdelen aanwezig. Het vraagt ca 2/3 uur van je vrije tijd op zaterdag en/of zondag. Als medewerker bar team draai je ca 1 keer in de 2 maanden een bardienst van 20.00 uur tot 23.30 uur, onder begeleiding van een "professionele" kracht. Voor de jeugdwedstrijden op zaterdag zoekt RKSV nog scheidsrechters. Heb je interesse in deze vacature maar ben je niet geheel op de hoogte van de spelregels ? Geen probleem je krijgt een interne opleiding. (vacaturenummers 19670, 19667, 19664) Naast deze vacatures zoekt RKSV Rhode ook nog vrijwilligers voor andere functies. Voor het totale overzicht verwijzen wij u graag naar onze vacaturebank!

Neem gerust contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij als u meer informatie wilt: u kunt bellen (073 - 5447400).of mailen vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Op onze website (www.welziindemeierii.nl) kunt u veel meer informatie vinden over allerlei vacatures.

Veel animo voor seniorenbijeenkomst over veiligheid

Op 27 maart bezochten liefst 170 senioren Odendael een bijeenkomst over veiligheid.
Bert Smulders en Marc Tichelaar van Rabobank Hart van De Meierij leerden de aanwezigen alles over veilig bankieren, notaris mr. Grimbel Du Bois lichtte het levenstestament toe (een veilige overdracht van bevoegdheden bij wilsonbekwaamheid) en wijkagent Frans van Rozendaal besteedde aandacht aan veilig wonen. De aanwezigen beoordeelden de bijeenkomst met een mooie 7,7. Kijk op rabobank.nl/hvdm voor meer bijeenkomsten over o.a. Online Bankieren en veiligheid.

Uitstapje Eropuit-bus naar museum Toon Kortooms

Kent u de boeken nog van Toon Kortooms? 'Beekman & Beekman', 'Dit zwarte goud' en nog vele anderen? Tijdens dit uitstapje duiken ze in het leven van Toon Kortooms want ze gaan op bezoek bij het Toon Kortooms Park.

Er is een museum over Toon Kortooms, een blote-voeten-pad, een kunsttuin, een turftuintje en een restaurant waar we neerstrijken voor een kopje koffie. We krijgen een rondleiding over het park en in het museum. Kosten voor dit uitstapje bedragen €15,00 p.p. inclusief entree, rondleiding en een kopje koffie.

Voor aanmelden, meer vragen of het toezenden van het programmaboekje kunt u ons bereiken op 073-544 1400. De Eropuit-bus Sint-Oedenrode is een samenwerking van Brabantzorg Odendael en Welzijn De Meierij. Dinsdag 19 juni Bezoek Toon Kortooms Park 13.00 uur – 17.00 uur

Wegwijs in woud van regelingen en hulp

Mensen met dementie krijgen vroeg of laat te maken met zo veel regelingen en organisaties dat die niet op de vingers van drie handen te tellen. Door de komst van de Wet Langdurige Zorg is er veel veranderd op het gebied van zorg en welzijn.

Op dinsdag 17 april wordt in het Alzheimercafé in het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel informatie verstrekt over de veranderingen. Veel taken zijn van de rijksoverheid overgeheveld naar de gemeente, de zorgverzekeraar of de Wet Langdurige Zorg. Een deskundige legt globaal uit welke regelingen er nu zijn en waar mensen terecht kunnen voor zorg en hulp. De deuren van het Alzheimercafé gaan om 19.00 uur open en de toegang is gratis voor iedereen die iets met dementie heeft.

Mededeling KBO

In de Senior Rooi heeft een mededeling gestaan dat voor leden van de KBO een vijfdaagse reis georganiseerd is naar Friesland van 17 t/m 21 september 2018. De presentatie door de reisorganisatie Is op 13 april a.s. om 10.00 uur. In de Senior Rooi stonden twee verschillende
tijden.

Een speeddate met: Van de Ven Accountants | Adviseurs

Wat is de meest effectieve manier om iemand te leren kennen? Precies, via een speeddate! Iedere maand vuren wij vragen af op een ondernemer die met zijn bedrijf is gevestigd op een bedrijventerrein in Rooi. Deze maand zitten wij aan tafel met Jack Biemans.

Omschrijf jezelf als ondernemer in drie woorden:
"Had ik de antwoorden maar vast voorbereid!", zegt Jack met een lach. "Dan ga ik voor integer, serieus en ambitieus. Onze klanten leggen hun complete financiële hebben en houden bij ons op tafel en vertrouwen is daarbij een heel belangrijk onderdeel. Daarnaast hebben wij op dit moment veel met automatisering en digitalisering te maken en als bedrijf willen wij die ontwikkelingen zo snel en soepel mogelijk in onze werkprocessen opnemen."

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
"Mijn werkdag verloopt eigenlijk nooit volgens planning. Met één telefoontje kan de dag er ineens heel anders uitzien, maar dat vind ik niet erg. Ik houd van een goedgevulde agenda, zodat ik lekker vooruit kan. Om kwart over acht begin ik de werkdag en rond half zeven ga ik met een voldaan gevoel weer naar huis."

Waar ben je als ondernemer het meest trots op?
"Op het bedrijf zoals deze nu is en op het fijne team die zich iedere dag weer volledig inzet. De crisis is voorbij en daar zijn wij met het hele team goed doorheen gerold. We zitten in een mooi kantoor en we blijven investeren om onze klanten de beste kwaliteit te bieden."

Wat wilde je vroeger graag worden?
Jack begint meteen te lachten. "Op de lagere school wilde ik boswachter worden. Mijn opa was altijd in de natuur bezig en dat wilde ik ook. De horeca heeft mij ook altijd getriggerd. Niet het runnen van een kroeg, maar de organisatie binnen een hotel lijkt mij nog steeds ontzettend interessant."

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
"Met het bedrijf ga ik graag op dezelfde voet verder en dat betekent dat wij over vijf jaar weer een beetje zijn gegroeid. Er zijn genoeg plannen. Daarnaast hoop ik met net zoveel plezier aan het werk te zijn als nu."

De vraag van Teun van Acht: Als je één dag op de stoel van een collega ondernemer uit Rooi zou mogen gaan zitten, op welke zou dat dan zijn en waarom?
"Dat zou dan de stoel van Paul Hellings zijn, puur uit interesse voor techniek. Ik zou wel eens willen zien hoe zo'n productiestraat tot stand komt. Zij maken tastbare onderdelen, producten die de hele wereld overgaan. Net als Marvu en HUWA. Ik vind dat reuze interessant."

De volgende speeddate is met Tegeloutlet Nijnsel. Welke vraag zou jij hen willen stellen?
"Welke ontwikkelingen zijn er gaande in jullie sector en hoe speel je daar op in?"

34 / 44

Foto: Thea Willems

Dit lieveheersbeestje heeft een kleurige bloem uitgekozen om op te zitten! Heeft u ook een mooie natuurfoto gemaakt zoals deze van Thea Willems? Stuur dan een foto naar redactie@demooirooikrant.nl.

voorjaar

je ogen lijken
de vruchten
al te dragen
die zon en regen
veel later pas
mogen behagen

langs de lokken
van je haar
zie ik de akker
volmaakt
het voorjaar juichen

ik laat de winter
achter in tederheid
als jouw lippen
zich over mijn
tranen buigen

De pèèrd verdiene d'n haover,mer d'n ezel krijg 't.

De zon noch de dood kun je recht in het gelaat zien.

Foto: Henri van Hoorn

De Rooise Gaard in aanbouw. Foto: Henri van Hoorn

Een avondje repetitie met Phoenix Cultuur

Foto: Jos van Nunen

Naarmate de namen MIK en Instituut Pieter Brueghel vervagen, begint de naam Phoenix cultuur in Rooi langzaam in te burgeren. Veelal zijn het dezelfde gezichten van weleer, natuurlijk aangevuld door nieuwe (jonge) instroom. Tijdens het theaterfestival 'Windkracht 18' laten de deelnemende groepen weer zien, horen en beleven waar hun talent en passie zit, plus wat ze in het afgelopen seizoen geleerd hebben. Regisseur Annabelle Morvan nodigde DeMooiRooiKrant uit voor een avondje toneelrepetitie, en wel de productie Antigone door productiegroep 14+.

Zolang cultureel centrum Mariëndael alleen nog interne clubjes binnen de muren heeft, is het altijd even zoeken wáár het nu te doen is. Het blijkt een kamer op de verdiepingsvloer, waaruit zoveel geschreeuw en gestamp komt dat je meteen 112 zou bellen als het bij je buren was. Welkom bij productiegroep 14+, een week voor hun generale repetitie.

De repetitieruimte is sober en leeg, afgezien van de crew plus wat attributen die straks een functie hebben op het podium. Ook op de akoestiek valt wel wat aan te merken, maar dat hindert de spelers amper. En als we dan toch kritisch zijn: het plafond is zo laag, dat bij sommige scènes de hoofden van de spelers de plafondplaten oplichten. Wat overigens alleen maar sfeer-verhogend werkt want tussen de bedrijven door wordt er heel wat afgelachen.

Het is een mooie mix van serieus repeteren met af en toe best wat discipline. "Harder praten! Dit kan niet waar zijn. De muziek staat straks in de zaal ook aan!" "Het is een heftig stuk. Als je al die namen niet kent wordt 't helemaal niks!" "Jullie zijn aan het inkakken!" valt Annabelle fel uit, om vervolgens dolle pret te hebben om het volgende incident. De humor en discipline lijken elkaar te versterken, straks moet het écht lijken maar de weg erheen moet ook leuk zijn. Nu mag het nog fout gaan, die omhelzing mag iets minder enthousiast opdat de zware kroon van koning Kreoon niet opnieuw met een grote boog op de grond smakt. Nee, die nies valt niet weg te regisseren, het blijft mensenwerk. Na afloop schuift de hele crew aan voor het interview, waarop we besluiten de namen maar achterwege te laten. De deelnemers komen uit alle hoeken van Meierijstad en daarbuiten, een van hen woont zelfs tussen Tilburg en Breda en heeft in Rooi verder niks te zoeken. Toch komt hij hier graag iedere donderdag repeteren, hij heeft heel wat theaterclubs gehad maar pas bij Phoenix voelde hij zich echt thuis. Niet in de laatste plaats door de productiegroep waar hij nu zit, en door Annabelle. De meesten zijn scholier. Het woord "schaamte" valt regelmatig. Daar zit volgens iedereen de drempel, die jongeren ervan weerhoudt om aan te sluiten. "Kom toch een keer kijken, dan zie je pas hoe leuk toneelspelen kan zijn. In september beginnen we weer, deelname is de eerste drie proeflessen vrijblijvend" besluit Annabelle.

Het drama 'Antigone' komt zaterdag 7 april om 20.45 uur voor het grote publiek bij Mariëndael. Het complete programmaoverzicht vind je op https://www.phoenixcultuur.nl/nieuws/theaterfestival-windkracht-18-biedt-jong-talent-een-podium.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Grote Schoonmaak

Het vroege voorjaar was de ideale tijd voor de 'Grote Schoonmaak', met Pasen moest het huis weer spic en span in orde zijn. De dekens hingen te luchten aan de wasdraden buiten, de matten en tapijten werden stevig geklopt en de meubels weer in die heerlijk ruikende boenwas gezet. Ik vond het als kind maar wat leuk, zo'n huis op zijn kop. Je mocht rommel maken zonder een standje te krijgen en tussen die dekens door waaieren was een feest.

Dit jaar krijg ik ook de schoonmaakkriebels. Ik besluit op de zolder te beginnen. Een plek waar de spullen staan die je beneden even niet in de buurt wilt hebben. Gewapend met een rol vuilniszakken, poetsdoeken en de stofzuiger ga ik de trap op. Ik begin bij de boekenkast die uitpuilt met verdreven boeken, nostalgische uitgaven en pakken tijdschriften die ik niet weg heb kunnen doen.

Ik heb mijn eerste schat al te pakken: een Bosatlas uit 1919, 'Atlas voor de volksschool', die al zijn dertigste druk heeft beleefd. In die tijd kostte hij 2 gulden 40. Op de Boeken- en Platenbeurs zou het een publiekstrekker zijn die in de vitrine achter glas bij de bijzonder waardevolle uitgaven mocht staan. Dan nog een tweede Bosatlas, 'Kleine Schoolatlas Der Gehele Wereld', die is uit 1953 en was mijn naslagwerk op de middelbare school. Ik pak mijn telefoon erbij om te speuren naar de historie van de Grote Bosatlas. De eerste kwam uit in 1877 en ik las dat je 7 gulden 50 betaalde voor een exemplaar uit 1927. Een flink som geld voor die tijd. Steeds verschenen er nieuwe, bijgewerkte edities. Ik heb er een uit 1971 en die is mij nog vaak van dienst. Mijn ogen zijn meer geschikt voor die papieren overzichtskaarten dan wat Google Maps me te bieden heeft op mijn kleine telefoonschermpje. De meeste aardrijkskundefanaten willen maar geen afstand doen van de prachtige gekleurde platen in de papieren atlas, al is er tegenwoordig ook een digitale versie van de Bosatlas voorhanden.

Dan zie ik het Blue Band Sportboek, 'Veertig sporten en spelen in woord en beeld'. Ik vind geen jaartal maar vermoed dat het begin vijftiger jaren is uitgegeven. Fraai zijn de, bij ons thuis in het boek ingeplakte, kleurige sportplaatjes die je kon sparen. Ik kom bij de Olympische Spelen uit. Ik lees vol bewondering over onze Fanny Blankers-Koen. Zij behaalde in 1948 vier Olympische medailles met haar atletiekprestaties. De 'vliegende huisvrouw' werd een begrip. De middag is voorbij voordat ik er erg in heb. Het boek 'Mijn systeem' van J.P.Muller, oud luitenant der Deensche Genie, geschreven in 1923, neem ik mee naar beneden. Het is een gymnastiekmethode uit de oude doos maar al bladerend besef ik dat er eigenlijk in dat wereldje niet zoveel veranderd is. Hij adviseert ons om iedere dag 15 minuten te besteden aan oefeningen voor ons lijf. Denk daarbij aan kniebuigingen, romprollen en armbewegingen. Mannen, schaars gekleed en met gespierde torso's, laten me op zwart-witfoto's zien hoe je dat aanpakt. Verder krijg ik veel tips voor een gezond leven. In de sportschool heet het nu fitness. Ons pakje is wat strakker en op de achtergrond draait opzwepende muziek.

Van schoonmaken is niet veel terecht gekomen maar ik heb een kostelijke middag gehad.

Nelleke Thijssen
Reageren?
schrijvers@impesant.nl

Bijzondere liedjestafel

Foto:

Het Damiaancentrum wil mensen bij elkaar brengen door het organiseren van gezellige activiteiten. Een van die activiteiten is Grenzeloos Muziek, een bijzondere liedjestafel, waarbij mensen van allerlei leeftijden, uit diverse culturen, met elkaar zingen en muziek maken.

De meest internationale taal is muziek. Van trommel tot panfluit, van gitaar tot accordeon, muziekinstrumenten vind je over de hele wereld. En gezongen wordt er in alle culturen. Door middel van muziek leer je een taal, een cultuur beter kennen. Samen zingen is ontspannend en leerzaam.
Elke eerste of tweede dinsdagavond van de maand organiseren vrijwilligers van het Damiaancentrum Grenzeloos Muziek. De opzet van zo'n avond is elkaar ontmoeten, aangenaam samen met zang en muziek bezig zijn. De lat ligt niet hoog. Je hoeft niet eens te kunnen zingen om mee te doen. Het gaat niet om zangkwaliteiten, het gaat om gezellig meedoen. Je kan je eigen favoriete nummers of liedjes uit je eigen land als verzoeknummers indienen. De teksten van de liedjes worden op een scherm gepresenteerd, dus meezingen kan altijd. De liedjes zijn vaak een mooie aanleiding om herinneringen op te halen, ervaringen uit te wisselen, of van te leren. Want hoe zingen mensen uit bijvoorbeeld Indonesië, China, Servië of Syrië over de liefde, verdriet, hun vaderland? En hoe klinken kinderliedjes in andere culturen? De avonden zijn ook zeer geschikt om je kennis van het Nederlands te verbeteren. Je steekt er altijd wat van op want je komt op een speelse, ongedwongen manier in aanraking met taal. Mensen die een instrument bespelen worden van harte uitgenodigd dit mee te brengen.
De eerstvolgende Grenzeloos-Muziek-avond is op dinsdag 10 april a.s. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Deelname gratis, voor de koffie en thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kom gerust langs en zing mee! Informatie: Peter van den Hoogenhof, tintin.peter@gmail.com

Plaatselijke viskweker op de buis

Aankomende donderdag staat in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde de volgende vraag centraal: 'Hoe gaat een vis dood?' Om deze vraag te beantwoorden is het team van het tv programma een aantal weken geleden afgereisd naar de familie Foolen, precies op de grens tussen Rooi en Son. Maar waarom?

"Er zijn maar weinig mensen die weten hoe een vis wordt gedood", vertelt Frank Foolen. "De aaibaarheidsfactor van een vis is erg laag, dus er zijn ook maar weinig mensen die zich druk maken over het afdoden van deze diersoort. Vissen uit de zee worden met wel honderdduizenden tegelijk in een net omhoog getakeld, waarbij de vissen worden doodgedrukt of stikken zodra zij uit het water worden gehesen. Bij kwekers gaat het net wat anders. Kreeften worden bijvoorbeeld levend gekookt en tropische vissen worden vanuit hun vertrouwde warme bad in ijswater gegooid. Er zijn nog een aantal manieren waarbij vissen op een pijnlijke manier aan hun einde komen. Naast deze ondiervriendelijke manier van slachten, wordt de kwaliteit van het vlees aangetast door de stress die tijdens het afdoden vrijkomt."
De familie Foolen is gespecialiseerd in het kweken van de vissoort Claresse. Het volledige proces, van eitje tot aan filet, ligt in handen van het familiebedrijf. "Wij zijn de enige kwekerij in Nederland die de vis elektrisch verdoofd voordat deze wordt gedood. Dit is de meest diervriendelijke manier waar de Keuringsdienst graag meer over wil weten. Het team is een paar weken geleden bij ons op bezoek geweest om opnames te maken. Vier uur lang is er gefilmd voor een item van een halfuurtje, dus er is een hoop tussenuit geknipt. Wel heel interessant, zo'n cameraploeg over de vloer." Bent u nieuwsgierig naar het item met Frank Foolen in de hoofdrol? Kijk donderdag 5 april om 20.25 uur op NPO 3.

Foto:

Sint-Oedenrode bulkt van het talent in allerlei takken van sport. DeMooiRooiKrant heeft enkelen van hen al in beeld gebracht en gaat er gewoon mee door. Waar zijn deze jonge sporters goed in? Wat willen ze bereiken? In deze aflevering laten we Fransje Vos uit Nijnsel aan het woord over haar sport: voetbal. Fransje mag sinds kort meetrainen met de KNVB. Daar is ze voor geselecteerd nadat ze opviel voor haar wedstrijden voor VV Nijnsel TVE Reclame.

Leeftijd: "11 jaar."
Hoe lang voetbal je al? "5 jaar."

Wat vind je leuk aan voetbal?
"Het spelletje voetbal en het winnen van wedstrijden, en dat het een teamsport is. Wat je met je team doet is genieten, zowel met mijn team van VV Nijnsel als het meidenteam van de KNVB."

Wat is je positie?
"Mid-mid."

Je bent gescout door de KNVB, hoe is dat gegaan?
"Er is twee jaar geleden een scout komen kijken bij VV Nijnsel. Die sprak na de wedstrijd de terreinknecht aan en vroeg wie ik was en of een van de ouders er ook was. Daarna heeft hij met mama gepraat. Toen bleek dat ik nog te jong was en dat hij later nog terug zou komen. Dat heeft hij meerdere keren gedaan en zodoende kreeg ik de uitnodiging om te komen trainen en voetballen bij de KNVB."

Hoe vaak train je bij de KNVB en hoe vaak bij je club?
"Ik train drie keer per week bij VV Nijnsel (1x met de D1 en 2x met mijn team, de E1) Daarnaast nog 1x per week bij de KNVB. Dat is om de week een training of een wedstrijd. Ook train ik eens per week op de voetbalschool in Uden."

Welke voetballer(ster) is je voorbeeld en waarom?
"Andrés Iniesta, omdat hij rustig aan de bal is en geweldige steekpasses geeft. Hij doet eigenlijk alles goed. Ook Lieke Martens, omdat ze geweldige dribbels heeft."


Tweede rally voor Van den Brand

Foto:

Mats v.d. Brand en Eddy Smeets trekken als eerste leiders van de M Cup 2018 naar de tweede afspraak van het jaar, namelijk de TAC Rally in Tielt aanstaande zaterdag 7 april. Na een mooie negende plaats algemeen in de Haspengouw Rally is, wil het Nederlands-Belgisch team de mooie M3 nu eens laten huilen over de Tieltse wegen.

Mats: "Aan de onboards te zien, ziet het parcours van de TAC Rally er uitdagend, snel maar ook verraderlijk uit. Mijn navigator heeft me al herhaaldelijk gezegd dat Tielt erg glad kan zijn, zelfs in droge omstandigheden... We zullen vrijdag alles goed op papier zetten en dan onze strijd in de M cup opnieuw aanvatten. Onze M3 heeft sinds Landen weer een update gehad dankzij een nieuwe partner HSP Development. Die verbeterde in samenwerking met onze motorbouwer Bosch Tuning het koelsysteem. Verder heb ik sinds de Haspengouw Rally mijn conditie goed onderhouden en ook nog veel gekart. Mijn handen jeuken alweer om rally te gaan rijden. Stiekem hopen we weer op een leuke algemene klassering, al is het deelnemersveld in Tielt erg dik met alle R5's en Porsches."

Le Dakar komt naar ELE Rally

Autosportminnend Nederland kan zich opmaken voor een ELE-weekend om van te watertanden. "Wie dacht dat het ELE-weekend niet completer kon, komt dit jaar bedrogen uit. We doen er gewoon nóg een schepje bovenop!", lacht ELE-wedstrijdleider Radboud van Hoek, terwijl hij de plannen voor het ELEweekend 2018 uitrolt. Naast nostalgische klassiekers en razendsnelle moderne rallyauto's, brengt Stichting ELE Rally op 1 en 2 juni ook de auto's die men kent uit 'Le Dakar' naar Zuidoost-Brabant."

De fameuze ELE Rally blijft het hoofdgerecht van het ELE-weekend. Na 53 edities blijkt de aantrekkingskracht van de ELE Rally onverminderd groot. Wat heet; dit jaar wordt het sterkste deelnemersveld in jaren verwacht. In 2018 is het animo om met gelijke wapens de strijd aan te gaan groter dan ooit. Dat bleek al afgelopen weekend toen de Zuiderzeerally het kampioenschap opende. "De auto's uit de R5-klasse vormen dit jaar het fundament van de top in Nederland. Iedere topper wil zich daarin opnieuw bewijzen. Wij zijn daarom ook trots om opnieuw de openingswedstrijd te mogen zijn van de Eurol R5 Challenge", betoogd Van Hoek. Coördinator van de Challenge, Vincent van Dantzig, haakt daarop in: "We zijn met enkele toprijders in gesprek en we verwachten dat we de komende tijd nog een paar klinkende namen kunnen toevoegen aan de deelnemerslijst." Nu al zeker zijn regerend kampioen Hermen Kobus (Škoda), Bob de Jong en Martin van Iersel (beiden Hyundai), alsmede Kevin van Deijne en Henk Vossen (beiden Ford). Dit lijstje wordt ongetwijfeld nog aangevuld met regionale, nationale en internationale namen voor de strijd om de winst in de 54e ELE Rally. Uiteraard komt dit jaar ook Sint-Oedenrode aan bod. Rondom de Hoogstraat wordt een parcours uitgezet en daar racen de coureurs vol gas doorheen. Uit Sint-Oedenrode doen wederom enkele rallyrijders mee, waaronder Mats van den Brand, Roel van der Zanden, Team Middel en Jef van Hooft.

Odisco vergeet te benutten

Afgelopen maandag speelde Odisco 1 tegen Bladella 1 in Bladel. Dit was de eerste wedstrijd van de tweede helft van de buitencompetitie. Bladella staat eerste en Odisco wist dus dat het een pittige tegenstander zou treffen.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd en wist snel een 0-2 voorsprong te nemen. Het spel was met vlagen goed en verdedigend gaven de dames niet veel weg. Er werden veel goede kansen gecreëerd en veel vrije ballen verdiend. Helaas stond het vizier bij de dames vandaag niet op scherp. Veel goede kansen werden gemist en moest Odisco uiteindelijk met een 7-4 ruststand naar de kleedkamers.
In de rust werd de dames verteld dat het spel bij vlagen beter was dan dat van de tegenstander. De dames moesten rustiger en geconcentreerder zijn in de afmaak. Met dit spel en genoeg vertrouwen zouden de ballen wel gaan vallen. De effectiviteit bleef in de tweede helft ondermaats, waardoor Odisco moeite had om in de buurt van de tegenstander te komen. Tien minuten voor tijd was het verschil nog vier doelpunten. Odisco bleef wel werken en veel kansen creëren. Pas in deze laatste minuten vielen de doelpunten gemakkelijker voor Odisco. Met 1,5 minuut op de klok wist het de aansluitingstreffer nog te maken (11-10). Dit was ook de eindstand.
Odisco speelde met vlagen heel goed, maar vergat zichzelf te belonen. Hierdoor moesten de dames zonder punten terug naar huis. Aanstaande zondag speelt Odisco om 12.00 uur thuis de derby tegen KV Rooi 1.

Ollandia sluipt top 3 binnen

Foto: Jan Roche

Omdat Ollandia op zaterdag voetbalde en de rest op zondag nog in actie moest komen, heeft Ollandia door de 3-2 overwinning in ieder geval een dag op de derde plek gestaan. Dat geeft recht op de nacompetitie.

De weg is nog lang maar Ollandia is aan een prima reeks bezig na de winterstop. 18 punten in 6 wedstrijden is een uitstekend resultaat. Ook zaterdag begon Ollandia erg scherp aan de wedstrijd en werd HSE op eigen helft meteen vastgezet. Daardoor werden er bij HSE wat verdedigende foutjes gemaakt waar helaas niet voldoende genoeg van geprofiteerd werd. Het was Stefan Erven die al in de derde minuut prima langs zijn tegenstander sneed maar vanaf de achterlijn niemand van zijn medespelers kon bereiken. HSE beschikt over een aantal zeer vaardige voetballers die het met name de Ollandse verdedigers lastig maakten, maar zelf verdedigend ook regelmatig de fout in gingen. Vooral de eerder genoemde Stefan Erven was aardig op dreef en wist broer Robert en collega spits Steven van Dijke regelmatig in stelling te brengen. Het was in de 34e minuut dat Steven van Dijke middels een hard schot een doelpoging ondernam. De keeper had deze bal niet klemvast en Robert Erven was er als de kippen bij om het af te maken.
Na rust werd het niet veel anders. Ollandia voetbalde zoveel mogelijk naar voren maar ook HSE wist een aantal keren gevaarlijk door te komen. De blijdschap bij de supporterts was dan ook groot toen de 2-0 viel in de 55e minuut. Een prima vrije trap van Gerbe Voets werd prachtig op snelheid aan- en meegenomen door Stefan Erven die met zijn strakke voorzet broer Robert weet te bereiken. Een goal uit het boekje.
Helaas was de wat gerustellende voorsprong van korte duur want twee minuten later maakt HSE de aansluitingstreffer met een schot van afstand. Hierbij zag de Ollandse verdediging er wat slordig en lankmoedig uit. Iets wat toch langzaam in de ploeg was geslopen, want er waren voldoende kansen geweest om een ruime voorsprong te hebben. Er werd veel te slordig en gemakzuchtig met de kansen omgesprongen. Gelukkig duurde het niet lang of Ollandia had toch weer een marge van twee doelpunten want na goed een duel in te gaan kon Stan de Beer een pass versturen naar de scherp staande Stefan Erven die vervolgens twee spelers uitspeelde en beheerst afrondde.
Ollandia kwam nadien nog goed weg met een schot op de lat door een van de voorwaartsen van HSE maar moest in de 88e minuut toch nog een tegentreffer incasseren waardoor het billenknijpoen werd in de resterende tijd. Al met al werd de verdiende overwinning binnen gehaald en kon een grote groep spelers en supporters met een goed gevoel richting Paaspop.

Rooise BMX'ers in actie

Zondag 1 april vond in Nuland de eerste BMX wedstrijd plaats van afdeling Zuid. Hieraan hebben diverse Rooise BMX(ers) deelgenomen.

ALex Veldt (cruisers) 30+ begon het seizoen sterk en reed de manches met drie keer een tweede plaats, waardoor hij zich plaatste voor de A Finale. Alex sloot de wedstrijd af met een derde plaats.
Lex Veldt Boys 15jr. reed in de open klasse Boys 14/15jr. Hij pakte drie keer een vierde plaats en hij plaatste zich hiermee voor een 1/2 finale. Daarin eindigde hij op een vijfde plek waarmee de open klasse voor Lex ten einde was.
Kyro van Schijndel (Open klasse Boys 14/15 jr.) reed in de manches drie keer een vijfde plek en kon hierdoor helaas niet door naar de halve finale. Bas Verhagen (Open klasse Boys 14/15jr.) plaatste zich voor de halve finale door in de manches 2-2-1 te eindigen. In de halve finale eindigde hij als derde en in de finale als tweede.

Eigen klasse Boys 15jr.
Kyro reed in de manches van deze klasse 3-3-4, waarmee hij door was naar de halve finale. Hierin eindigde Kyro als zevende waarmee hij zich plaatste voor de B finale. Daarin eindigde hij als zesde. Lex plaatste zich in de manches 3-4-3 waarna hij door ging naar de halve finale. Hierin eindigde Lex als zesde waarna hij deel kon nemen aan de B finale. Deze sloot hij af met een achtste plaats doordat het mis ging bij de start. Bas was in deze klasse sterk met drie maal een eerste plaats in de manches, halve finale 2e, en eveneens een 2e plaats in de A finale.

Seniorenclubdag blijft aantrekkelijk

De weersvooruitzichten voor de Seniorenclubdag op dinsdag 27 maart waren niet al te best, maar de dag begon toch met goed weer. Maar liefst 65 deelnemers hadden zich aangemeld en werden ontvangen met thee, koffie en iets lekkers. Het was erg fijn dat er ook dit jaar weer enkele deelnemers uit Boskant zich hadden ingeschreven. Dit geeft aan dat de Seniorenclubdag bij TV De Kienehoef als erg gezellig wordt ervaren.

Na een woord van welkom kon om klokslag 10 uur begonnen worden met de eerste wedstrijden dames- en herendubbel. Na de koffiepauze werden geheel volgens de traditie de mix partijen gespeeld. Moegestreden konden de spelers aanschuiven voor een uitgebreide lunch, om vervolgens de partij aan tafel nog eens even goed te evalueren.
Na de lunch werden de dames- en herendubbels gespeeld, deels droog en deels in een druilerig regentje. Onder het genot van een drankje werd de dag afgesloten met een loterij waar weer hele mooie prijzen waren te winnen. Ondanks het iets minder goede weer, was het toch weer een mooie, goed georganiseerde dag. Met een doosje paaseieren, ging iedereen tevreden naar huis.

Ontknoping kaartseizoen

Donderdag 5 april is het tijd voor de zinderende finale van het kaartseizoen 2017-2018. De spannende kaartwedstrijden hebben de deelnemers in de warme Vriendschap door de koude winteravonden geholpen. Nu, met de zomer in aantocht, komt het einde in zicht. Maar wie gaat er nu als winnaar naar huis?

Wie heeft de meeste punten bij elkaar gesprokkeld. Wie mag zich voor een heel jaar kampioen noemen van de kaartkampioenschappen, georganiseerd door de Ritabuurt, Boskant-West en de Beukenbuurt? Donderdagavond om 20.00 uur zullen we het weten. Iedereen is dan van harte welkom op deze avond. U hoeft echt geen super-rikker te zijn, niet eens uit Boskant te komen. Ja, gewoon voor 1.50 euro als afsluiting voor dit seizoen gezellig een potje mee rikken. Ze maken dan ook meteen van de gelegenheid gebruik om te vermelden dat ze op donderdag 3 mei in het kader van SamenLoop voor Hoop in de Vriendschap een grote rikavond organiseren. De precieze uitvoering hiervan is nog in de planning, maar de datum en de plaats staan wel al vast.

Derde plek op KNHS kampioenschappen

Dit weekend werden de KNHS indoorkampioenschappen springen verreden in Ermelo. De resultaten tijdens de Brabantse kampioenschappen van Marwin van den Nieuwenhuijzen en het paard Fuji waren van dusdanig niveau dat hij Brabant mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Nederlandse kampioenschappen voor de basis wedstrijdsport.

De wedstrijd in de klasse Z verliep over twee manches. Fuji liet tijdens deze beide omlopen alle balken in de lepels liggen en daarom mochten ze de barrage rijden. In de barrage waren Marwin en Fuji de snelste, maar helaas rolde er een balk op de grond. Dit resultaat was goed voor een podiumplek, namelijk een bronzen medaille. In de klasse ZZ startte Marwin het paard Fabulous. In de eerste manche liep deze combinatie vijf fouten op.
Annette Swinkels startte tweede paasdag op een springwedstrijd te Geldrop. In de klasse B was de 76.5 stijlpunten die de jury aan de combinatie gaf goed voor een derde prijs. Mandy Jansen en het paard Aphrodite SZ eindigde in de klasse L met een zesde prijs. Thom van Dijck startte in de klasse Z/ZZ met een zesde prijs met het paard Don Diablo. Marloes van Stiphout startte haar paard Figaro op een dressuurwedstrijd te Velddriel. In de klasse Z1 beloonde de jury haar met 64.6% en een derde prijs.

NK als afsluiting van geslaagd indoorseizoen