DeMooiRooiKrant

9 maart 2016

DeMooiRooiKrant 9 maart 2016


Foto: Hans van den Wijngaard

Drie Rooise leerlingen van het Zwijsen college uit Veghel gaan vandaag naar de Verenigde Staten. Daar zullen zij de komende twee weken meedoen aan de voorronde van de technologiewedstrijd FIRST met een zelfgebouwde robot. Afgelopen vrijdag presenteerden zij in Mariëndael samen met hun medebouwers en studenten van Fontys de door hen gebouwde robot aan het publiek. Als zij goed door de voorronde komen, ligt deelname aan het WK in het verschiet

Het waren vooral ouders, broers, zussen en enkele grootouders die vrijdagavond in Mariëndael getuigen waren van de onthulling van de robot. De robot stond zorgvuldig verstopt onder een zwart doek op het podium, terwijl Ron Visser, student en initiatiefnemer van het team Rembrandts de aanwezigen uitlegde hoe het team zich de afgelopen zes weken op de wedstrijd heeft voorbereid. In die zes weken moest de robot vanaf nul worden ontworpen, gebouwd, getest, verbeterd en doorontwikkeld. Want eerder wisten de studenten niet wat dit jaar de opdracht zou zijn.

Ontwerp en bouw in zes weken een robot
Die opdracht werd in het weekend van 10 januari bekend gemaakt. Via internet werd het wedstrijdveld gepresenteerd. De robots moeten verschillende hindernissen kunnen bedwingen. Aan het einde van de rit moet de robot een kasteeltoren met een soort van katapult beschieten. De robot die de meeste hindernissen weet te passeren en de toren in de snelste tijd weet te enteren is winnaar.

Docent Max Bogers van het Fontys is begeleider van het team. Samen met leerlingen van het Zwijsen college en studenten van het Fontys, heeft hij de afgelopen weken zo ongeveer dag en nacht aan de robot gewerkt. "Ik ben zeer tevreden over wat deze club heeft gepresteerd. Ik heb me meer op afstand gehouden dan vorig jaar en het resultaat is nog beter dan toen". In Team Rembrandts zitten ook drie Rooise leerlingen van het Zwijsen. Rooienaar Pieter van der Vleuten, is één van hen. Samen met Robin Zelders en Julie Manders is hij in het team gekomen omdat zij de uitstroomrichting techniek hebben gekozen. "Toen ze ons vroegen of wij met team Rembrandts mee wilden doen waren we meteen enthousiast. Omdat we vorig jaar ook al mee hadden gedaan, kwam de robotervaring die we hadden goed van pas", vertelt Pieter terwijl de robot zich opmaakt voor de eerste 'aanval' op de toren.

Rooise tiener naar Brabantse finale DJ contest Kunstbende

Foto:

De 16-jarige Sjoerd Bunk uit Sint-Oedenrode kwalificeerde zich vrijdagavond 4 maart voor de finale van het Brabantse DJ Contest. De vakjury verkoos hem boven negen andere dj's in Extase te Tilburg. Een 14-jarige DJ uit Goirle ging er met de publieksprijs vandoor.

De finale is op 12 maart in Mezz Concerts & Dance in Breda. Zes finalisten strijden dan om een plek in de landelijke halve finale. Eerder werden al twee finalisten gekozen in de voorronde in Breda, de overige twee finalisten worden gekozen tijdens het DJ Contest op 11 maart in Dynamo in Eindhoven. DJ Bunk is onder andere in Rooi te zien op het sportgala op 11 maart in de Beurs en 15 mei op RooiLive.

Drankenhandel van Boxmeer
Merkservice
't Paperas
Forum klus wijs

Jaargang 6 - Week 10 - Woensdag 9 maart 2016

Rooise exposanten schenken gezamenlijk werkstuk aan Stichting Knoptoren

Foto: Cor van Oorschot

'Onzen Torre.' Zo heet het schilderij dat de Rooise autodidactische schilders Ine Beerens en Harry Passier samen hebben gemaakt en geschonken aan de Stichting Knoptorenkerk met de opdracht hun kunstwerk naar eigen goeddunken te gelde te maken ten bate van de Knoptorenkerk. Ze hebben het schilderij speciaal gemaakt ter gelegenheid van hun gezamenlijke duo-expositie in Mariëndael (tot en met 20 april), die zondag is geopend. Toen werd ook het geschonken schilderij onthuld.

Het werkstuk van beide Rooise amateurschilders toont een dominante Knoptoren in gezelschap van werelderfgoederen zoals het Atomium, de Eiffeltoren en het Vaticaan. 'Onzen Torre' laat volgens de makers de plaats zien van de Knoptorenkerk binnen de Rooise gemeenschap. 'Een plaats waar vreugde en verdriet, cultuur en vertier elkaar afwisselen,' aldus Ine Beerens en Harry Passier. Zij lichtten hun gezamenlijk werk als volgt toe: 'Het schilderij geeft de gehoorzaamheid weer aan de kerkelijke en wereldlijke macht. Ze heeft zich door de jaren heen aangepast aan innovatie en techniek. Wijwater en Wifi zijn haar niet vreemd. De antenne op het Vaticaan heeft een directe verbinding met de Russische Spoetnik, die linksboven in het schilderij te zien is, en bedoeld als symbool van de verbinding tussen verschillende wezenlijkheden of culturen.'

Het exclusieve schilderij is in twee verschillende stijlen en materialen geschilderd. De lucht, de Knoptoren met kerk en de boompjes zijn in acryl geschilderd door Harry Passier. Het omliggende Werelderfgoed en de achterliggende horizon zijn geschilderd in olieverf door Ine Beerens.
Johan Zwart, voorzitter van de Stichting Knoptorenkerk, nam het schilderij dankbaar in ontvangst. Hij kreeg het warm van dit schilderij, zo vertelde hij de genodigden in een bomvolle zaal van Mariëndael.
Voorzitter van Roois Kultuur Kontakt, Riet Meijs, verklapte in haar inleiding dat Ine Beerens pas sinds 2014 schildert. 'Dat is niet te geloven als je de kwaliteit ziet.' Zij attendeerde de aanwezigen speciaal op de ogen in de portretten van Ine Beerens: 'Jouw schilderwerk ontroert.' Tot Harry Passier: 'Jij schildert een beeld van jouw werkelijkheid. Het gaat jou om de beleving van het doen.' Docent en beeldend kunstenaar Adri Frigge sprak via een videoboodschap tot Harry Passier: 'Je beschikt over veel mogelijkheden, je hebt veel in je mars.'

De opening werd stijlvol opgeluisterd door pianomuziek gespeeld door pianodocent Jos Friedrich uit Sittard, de echtgenoot van Nicole Krijnen, dirigent van koor Polyhymnia. Nicole Friedrich-Krijnen verklapte dat ze begin volgend jaar, samen met Jos, in Sint-Oedenrode komt wonen. De exposanten Ine Beerens en Harry Passier schilderen en exposeren niet alleen samen, ze zingen ook beiden bij Polyhymnia. Vandaar de muzikale aanwezigheid van beide professionele muziekdocenten bij de opening van hun duo-expositie.

Foto: Cor van Oorschot

Nextdoor: "voor een nog veiliger en socialer Rooi"

Het aantal apps is de laatste jaren explosief gegroeid. Slechts héél af en toe komt er een app bij die ook wel eens een explosief aantal gebruikers zou kunnen gaan krijgen, of misschien al heeft. Nextdoor, overgewaaid uit Amerika, is er zo een. Remco Muusz, initiatiefnemer/ oprichter van Nextdoor in de wijk Vogelenzang, legt uit waaróm.

"In onze Whatsapp buurtpreventie groep merkte ik dat er mensen waren die Whatsapp ook gebruiken voor verzoeken om nieuwe deelnemers aan te melden, nieuwe buren te verwelkomen en aankondigen te doen. Dit gaf voor een aantal mensen wat irritatie en mogelijk aanleiding om de Whatsapp groep te verlaten omdat er "teveel" in hun ogen irrelevante meldingen kwamen."
Waarom zouden de mensen overstappen op Nextdoor? "Omdat je zelf kunt instellen waar je meldingen van wilt krijgen en op welke manier. Per email, dringende meldingen per sms bericht of notificatie. Ook de frequentie kan je bepalen. Direct of een keer per dag een samenvatting.
Leden van Nextdoor zijn in te delen per wijk. Een ander voordeel is dat je je persoonlijke gegevens kunt afschermen. De app is zeer privacyvriendelijk. Je naam en adres zijn alleen te zien voor leden in dezelfde wijk. Op die manier weet je wie er in je wijk woont en kun je elkaar goed op de hoogte houden van bijvoorbeeld verdachte situaties."
Kun je het voor meer zaken gebruiken dan buurtpreventie? Dé buurtapp Nextdoor is een complete buurtapp waarvan veiligheid een onderdeel is. Er zijn ook andere categorieën. Zo kunnen buurtbewoners elkaar tips geven, uitnodigen voor een buurtfeest, spullen te koop of te leen aanbieden en nog veel meer. Ook kan je groepen aanmaken waarin je een gedeelde interesse kan delen. Dit kan zowel een openbare groep zijn als een privé groep zijn. De sociale binding zal versterken waardoor het socialer en gezellig wordt. De bereidheid om voor elkaar een oogje in het zeil te houden zal daarmee ook versterkt kunnen worden." Eerschot, Kienehoef, Kinderbos/ Cathalijne, Kienehoef, en buitengebied Olland gebruiken ook Nextdoor. Vogelzang heeft inmiddels 144 leden en groeit nog iedere dag. Op de site van Nextdoor staat nog meer informatie en uitleg."


Op weg naar vrede en vriendschap

Basisschool Kienehoef ontving afgelopen donderdag kinderen en begeleiders uit Oeganda. Zij waren naar de Kienehoef gekomen omdat de school mee doet aan de landelijke Vastenactie met het thema "Op weg naar vrede en vriendschap."

Foto:

Deze actie houdt in dat de kinderen in de vastentijd lege flessen sparen om geld in te zamelen voor de kinderen in Oeganda die zijn getroffen door droogte waardoor de oogsten zijn mislukt. Voor de kinderen van de school en voor de kinderen uit Oeganda werd het een bijzondere kennismaking. Eerst waren de kinderen in de onderbouw aan de beurt. Zij waren onder de indruk van de verhalen, het zingen en het dansen van de Oegandese kinderen. De bovenbouw had met elkaar een Oegandees welkomstlied ingestudeerd, wat grote indruk maakte op de bezoekers. Er werd hard met elkaar gezongen en gedanst. Er ontstond zelfs een heuse 'dance-battle'. Daarna vertelden de Oegandese kinderen en hun begeleiders over het leven wat ze leiden en hoe hun school er uit ziet. Onze Rooise kinderen waren geraakt door de verhalen die ze vertelden. Ze verbaasden zich over de blijdschap van de Oegandese kinderen en vroegen zich af hoe dit kon terwijl ze arm waren. De Oegandese kinderen vertelden over de steun die ze ontvingen door hun geloof in God. Door het stellen van de vragen leerden de kinderen de situatie beter kennen en ontstond er begrip voor. Elkaar beter leren kennen en begrijpen paste mooi in het thema: "Op weg naar vrede en vriendschap."

Speelplaats Basisschool Dommelrode ontvangt €400,-

De Oudervereniging van basisschool Dommelrode krijgt een bijdrage van €400,- van het Oranje Fonds voor het herinrichten van speelplaats van basisschool Dommelrode. Ze willen voor de kinderen een uitdagende, groene speelplaats met speeltoestellen en spelaanleidingen, zodat de kinderen van 0 t/m 12 jaar in contact komen met de natuur en de zintuigen geprikkeld worden.

Zaterdag 12 maart tijdens NL Doet gaan alle vrijwilligers de racebaan afmaken. Bij een mooie racebaan hoort een pitstop waar getankt kan worden met een winkeltje. Straatwerk wordt in orde gemaakt en de pitstop beklinkerd. Verder wordt de racebaan voorzien van een groene omgeving / beplanting.
Precies één jaar geleden tijdens NL Doet is het startsein gegeven van de werkzaamheden. Een werkgroep bestaande uit leerkrachten, ouderraad en werkgroep veiligheid organiseert, samen met Rinus van der Heijden van Kiwanis Rooi, de herinrichting van de speelplaats.

Samen met veel vrijwilligers en bedrijven die dit mooie initiatief steunen is het afgelopen jaar al veel werk verricht. Afgelopen jaar zijn graaf- en tegelwerkzaamheden uitgevoerd, speelvakken aangelegd en de eerste spelelementen zijn weer teruggeplaatst. Zaterdag 12 maart met NL Doet gaan ze na een winterstop weer verder met de werkzaamheden.

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Beste patissier van Nederland werkt bij Bakkerij Bekkers

Bakkerij Bekkers heeft sinds deze week de beste patissier van Nederland in dienst. Schijndelaar Stephan Kemps won maandag de Dutch Pastry Award tijdens de Vakbeurs Bakkersvak in het Autotron te Rosmalen. Behalve deze hoofdprijs won hij ook de publieksprijs en werd hij verkozen tot beste nieuwkomer.

Stephan en zijn collega's in het vak kregen de uitdaging om aan de slag te gaan met het thema 'flora en fauna'. De patissier maakte een prachtig stuk 'eetbare kunst' en gooide daarmee hoge ogen bij de jury. In totaal deden zes patissiers mee en daarvan werd Stephan dus bekroond tot de beste. Voor hem een kroon op zijn harde werk. Bakkerij Bekkers verklaart enorm trots te zijn op Stephan en verklapt alvast dat de chocolade paasstukken gemaakt zijn door de winnaar en de rest van het team van Bakkerij Bekkers.

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Februari had zeker aan het einde van de maand nog een winters trekje met elke nacht een paar graden vorst. Toch was dat niet voldoende om in de buurt van de normale temperaturen te komen. Ook de tweede maand van het jaar bleek uiteindelijk weer warmer dan normaal.

Matige vorst
Zeker in de tweede helft van de maand koelde het 's ochtends een paar keer af tot onder de min vijf graden. Dat betekent matige vorst en die hadden we deze winter niet vaak. De laagste temperatuur hadden we 16 februari met -6,0°C. Vijf dagen later, zondag 21 februari werd het 12,9°C en dat was de hoogste temperatuur van de vorige maand. Gemiddeld werd het in februari 4,5°C tegen gemiddeld 3,2°C. De middagtemperatuur bedroeg in doorsnee 8,1°C tegen normaal 6,4. In de nachten bedroeg de doorsneetemperatuur 0,9°C en dat is over de jaren gezien-0,4°C.

Veel regen
De afgelopen maand viel er veel regen. Het was maar op zes dagen helemaal droog. In totaal viel er in februari 91,7 mm neerslag. Normaal is dat 56 mm. De meeste regen viel op maandag 22 februari, die dag viel 18mm regen. Samen met januari, die ook veel regende kende is er dit jaar al net zoveel regen gevallen, als dat er normaal tot aan de tweede week van april valt, namelijk 187 mm.

De zon maakt alles toch nog goed
Ondanks de vele regen, deed de zon het in februari beter dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we ruim 106 uur van de zon genieten. Dat is zo'n zesenveertig uur meer dan gemiddeld in de februari De zonnigste dag was afgelopen maandag 29 februari. Die dag scheen de zon maar liefst 10 uur en 6 minuten.

Kort samengevat was februari opnieuw iets te warm. Viel er meer regen dan anders, maar gelukkig was er ook duidelijk meer zon.


Seniorenorkest adopteert plattegrond De Kampen

De plattegrondborden op het bedrijventerrein De Kampen worden vernieuwd. Seniorenorkest Dommelvolk heeft daarvoor het initiatief genomen. De borden zijn ontworpen door TVE Reclame en vervangen de bestaande borden die op Marie Curiestraat en de Noordelijke Randweg.

"Het idee ontstond toen ik vorig jaar in oktober bij Wilbert Fassbender was", vertelt Jo Raaijmakers van Dommelvolk. "Hij stelde me voor om de plattegrondborden van De Kampen te vernieuwen. Hij vertelde me dat als het seniorenorkest die borden zou vernieuwen dat hij de eerste zou zijn, die mee zou doen. Daarop ben ik naar Martien Vogels gegaan en ik heb hem gevraagd of hij me daarbij wilde helpen. Martien was meteen enthousiast en binnen de kortste keren waren de nieuwe borden geregeld".

Ook wegwijzer naar AED
Op de plattegrondborden staan alle bedrijven die op De Kampen zijn gevestigd. Dat is gemakkelijk voor bezoekers van de bedrijven die van buiten Sint-Oedenrode komen. Maar ook voor de bedrijven en dan vooral voor de werknemers op de Kampen biedt het nieuwe plattegrondsbord voordelen. Vogels: "er hangen op De Kampen op drie plaatsen AED's. Die hebben we ook op de plattegrond laten zetten. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat als er onverhoopt een AED nodig is, dat mensen dan eerst naar een plattegrondskast moeten rennen. Daarom hebben we een afdruk van de plattegrond op A4 formaat bij alle bedrijven op de kampen afgeven."

Over het Seniorenorkest Dommelvolk: het orkest is 23 februari 2994 opgericht en begon na een oproep met negen muzikanten. Inmiddels is het orkest uitgegroeid tot een muziekgezelschap dat 24 leden telt en regelmatig optreedt voor recepties, jubilea en andere feestelijkheden. Op het programma staan walsen, polka's, marsen en nog veel meer.


Durf jij nog bij een opticien naar binnen?

Ik stond van de week in de Pearle-winkel op Borchgrave 2. De opticien vroeg of ik me even wilde concentreren op de kleine lettertjes op het grote bord, maar ik kon mijn blik nauwelijks afhouden van die dunne dragende muur achter hem. Ver voor de allerkleinste lettertjes, was ik weg.

Mijn tante Trui uit Olland heeft lage schappenangst. In de supermarkt koopt ze niets onder één meter hoogte. Lagere producten zijn allemaal besmet! Ja hoor. En van magnetrongolven word je onvruchtbaar Mark, tenminste als je het deurtje langer dan 5 seconden open laat staan. En kijk uit voor de toiletten in de sneltrein! Vorige week is een Belgische mevrouw nog vacuüm gezogen. Toen ze na drie uur door de brandweer was bevrijd, bleek ze 25 kilo lichter. En zo kwezelt mijn tante de hele dag door. Ik respecteer al die gevoelens, maar het is natuurlijk niet rationeel. En zo kijk ik dus ook tegen die anti-Meierijstadgevoelens aan. Allemaal irreële angststress. Denk je nou echt dat Rooi over 50 jaar niet meer bestaat?

Ik heb een tijdje angsttherapie gehad bij de GGZ in Volkel. Ik had vliegangst en durfde zelfs geen postzegel meer op de luchtpost te plakken. In mijn therapiegroepje hebben we wat afgelachen. Naast me zat iemand die was bang voor grote ingewikkelde gebouwen, en had dus het zogenaamde complexe complex complex. Een ander had angst voor de stilte 's nachts, want "inbrekers hoor je niet". En er was ook iemand die bang was voor de hoge hekken rond het sportpark van VV Boskant. Maar ook die laatste is er uiteindelijk overheen gekomen.

En tot slot nog even dit. Ik las van de week het volgende bericht in de krant: "Handboogschutter Rick van den Oever niet naar Rio." Wat krijgen we nou? Is dat ook al nieuws, dat iemand niet gaat!? Nou en? 99,9999999 procent van de Nederlandse bevolking gaat niet naar Rio. Het eigenaardige artikel eindigde met de zin "Maar Rick denkt niet aan stoppen". Tja, ik neem aan dat Rick ook niet aan naakt snowboarden in Koevering denkt of aan Vera Verstegen uit Slabroek (want die kent Rick niet), moet dat dan ook in de krant?

Back to the 80' en 90's party 'Roois feestje'

Foto:

De groots opgezette muziekavond vrijdag 18 maart op de Markt in Sint-Oedenrode zal waarschijnlijk één groot Roois feest worden.

De kaartverkoop voor vrijdag wijst uit dat de feestavond tijdens het Fashion&FoodFestival een Roois feest gaat worden. Het ziet er naar uit dat naast kermis en carnaval ook het Fashion&FoodFestival een jaarlijks terugkerend feestweekend is. De zaterdagavond dinnershow is al sinds december uitverkocht. Het programma voor de koopzondag op 20 maart ziet er ook spectaculair uit met veel vertier in het dorp, modeshows, workshops voor kinderen, theater en muziek. Natuurlijk is de toegang van de tent op zondag geheel gratis.

Kaarten voor de vrijdagavond a €17.50 zijn nog te koop bij de modezaken van Sint-Oedenrode, op de website van www.fashionandfoodfestival.com en bij de Primerawinkels.

Nieuwe bakfiets voor kinderboerderij

Door een sponsor, die niet met naam vernoemd wil worden, is een bedrag beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een bakfiets voor de cliënten van Dichterbij die werkzaam zijn op Kinderboerderij Kienehoeve.

Er werken dertien cliënten van Dichterbij op Kinderboerderij Kienehoeve in Sint Oedenrode. Ze zorgen voor de dieren en hun omgeving en participeren op verschillende manieren binnen het "Rooise" en daarbuiten. In overleg met de cliënten werd uiteindelijk gekozen voor een bakfiets. Hiermee kunnen ze bestaande werkzaamheden beter en gemakkelijker uitvoeren en het biedt perspectief voor de toekomst voor nieuwe projecten en werkzaamheden. De Stichting Kinderboerderij Kienehoeve vertelde in een reactie zeer blij en dankbaar te zijn.

Gezonde belangstelling voor Mobile Media Lab

Foto: Jos

Als de belangstelling voor het Mobile Media Lab zo groot blijft, kan het boevengilde zich beter laten (om-)scholen. Rond 17.00 uur donderdagmiddag hadden al 130 belangstellenden een enquête ingevuld, bij sluitingstijd om 19.00 uur zullen dat er zo'n 150 zijn geweest.

Tevreden gezichten bij het politieteam, dat tegen de bezuinigings-en reorganisatiestroom in dank zij de sociale media toch successen kan boeken en de dienstverlening kan verbeteren. Het onderzoek beperkt zich niet tot de sociale media, de politie bevraagt via de enquête de burgers ook over hun ervaringen met digitale dienstverlening als aangifte. Soms wordt ook een burgerpanel ingezet, in Rooi was dat deze keer niet het geval.

Hoewel de enquête ook thuis kon worden ingevuld, maakten veel deelnemers gebruik van de gelegenheid om dat ter plekke te doen, in de bus op het Kerkplein. Projectleider Ed Sabel, adviseur innovatie en burgerpanels, prijst de samenwerking met burgers en buurtpreventieteams, die hij ook in Rooi ervaart. "Het politie basisteam Meijerij heeft veel contact met diverse Whatsapp-groepen en buurtpreventieteams. Iedere agent kan er zelf voor kiezen om lid te worden van zo'n groep, dat heeft naast voordelen natuurlijk ook nadelen, want als individuele agent ben je niet 24 uur per dag beschikbaar."

Foto: Jos

Onderzoeksleider Remco van Schijndel neemt het gesprek over. Als student van de politieacademie is dit voor hem een mooie afstudeeropdracht. "De mensen vinden dit initiatief leuk, vooral de jeugd want die zit massaal op de sociale media. We krijgen veel leuke reacties. De bus wordt niet met een vaste frequentie ingezet, maar is wel altijd in gebruik. Mijn rol is het verzenden van gegevens, en het geven van advies. Tot dusver gebruikt de politie sociale media vooral voor preventie, voor de bestrijding van misdaad wordt het nog niet veel ingezet." Meer informatie? www.politie.nl/MML


CJG geeft weer oppascursus

Jongens en meiden tussen de 12 en 16 jaar (vanaf groep 8 basisonderwijs tot 3de jaar middelbaar onderwijs) kunnen in maart 2016 weer meedoen aan de cursus "je oppasdiploma halen".

De cursus bestaat uit vier avonden waarin je onder andere leert hoe je kennismaakt met ouders en kinderen, informatie krijgt over veiligheid en verzorging van kinderen en leert hoe je het beste met kinderen kunt omgaan als ze bijvoorbeeld moeten eten of slapen.
De cursus gaat van start als er een volle groep is aangemeld en vindt plaats in het Centrum voor Jeugd en Gezin "CJGgeeftantwoord", Odendael 1, 5491CT Sint-Oedenrode. De cursus is gratis. Info of aanmelding: info@cjggeeftantwoord.nl of bel naar 0800-2540000.

NLdoet ook voor u

Nog een paar dagen en dan er in Nederland weer een heleboel mensen aan de slag met vrijwilligerswerk. Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart is het NLdoet.

Bent u nieuwsgierig geworden na alle berichten in de media? Neem de uitdaging aan en kijk eens op de website (www.nldoet.nl). Er zijn in Schijndel en Sint-Oedenrode en omgeving nog diverse klussen, waarbij u een handje kunt helpen. Op vrijdagmorgen zullen medewerkers van het Steunpunt Vrijwilligerswerk een aantal klussen bezoeken. Onze rol van intermediair zit er weer op. Het was leuk om u opnieuw op weg te helpen. Voor informatie over vrijwilligerswerk neemt u contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij (073-5441419 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Wij wensen iedereen twee geslaagde klusdagen toe.

Klussen in Nijnsel
Dorpsraad Nijnsel heeft een activiteit aangemeld voor NL Doet en er subsidie voor ontvangen. Daarom roept zij bij deze vrijwilligers op om zaterdag 12 maart (van 14.00 tot ca. 16.00u) de speeltuin, het pek en de BMX-baan in Nijnsel te onderhouden. Vrijwilligers kunnen hiervoor gebruik maken van het onderhoudsmateriaal van de Dorpsraad. Voor koffie etc. wordt gezorgd. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij evanacht@yahoo.com of via de website van NL Doet.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer een paar interessante vacatures.

Op bezoek, samen wandelen, koffie drinken of gezellig een spelletje doen?
In Sint-Oedenrode zoeken we vrijwilligers die samen met iemand iets leuks willen ondernemen, zoals een kopje koffie drinken, buurten, samen wandelen (eventueel ook met een rolstoel) of een spelletje te spelen. Vindt u het leuk om een keer per week bij iemand op bezoek te gaan, dan is dit iets voor u! (vacaturenummer 11782)

Fietsen met de duofiets!
Het voorjaar staat weer voor de deur, dus tijd om lekker naar buiten te gaan! Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt in Sint-Oedenrode vrijwilligers die mee willen fietsen op de duofiets. Vindt u het leuk om samen met iemand een stukje te gaan fietsen en zo iets voor een ander te betekenen? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 10899)

Bezoekgroep sociale alarmering
Een van de diensten, waarin Welzijn De Meierij in Sint-Oedenrode voorziet, is sociale alarmering. Met sociale alarmering kunnen mensen in geval van nood met een druk op de knop mensen uit hun eigen omgeving inschakelen voor hulp. Een of twee keer per jaar brengen vrijwilligers een huisbezoek bij mensen die gebruikmaken van sociale alarmering. Tijdens dit bezoek worden de gegevens van de contactpersonen gecontroleerd en wordt er een proefalarm gemaakt. Wat erg belangrijk is tijdens dit huisbezoek is het oppikken van signalen, bijvoorbeeld eenzaamheid of andere problemen, waar iemand mee kampt. (vacaturenummer 14701)

Kok op zaterdag
Zorgboerderij 't Binnenveld in Schijndel zoekt op zaterdag een kok. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 11638)

Tuinman voor kapel
Wie wil helpen bij het onderhoud van (de tuin rondom) de Isodoruskapel in Schijndel. (vacaturenummer 15316)

Aanmelding of info: 073 – 5441419, vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl of www.welzijndemeierij.nl).

Nieuwe directievoorzitter voor Rabobank Hart van de Meierij

Foto:

De raad van commissarissen van Rabobank Hart van De Meierij heeft René Jansen benoemd tot directievoorzitter. René start 11 april 2016 bij Rabobank Hart van De Meierij.

Na het vertrek van voormalig directievoorzitter Hans Barelds in september 2015 heeft Ton van Nimwegen als interim directievoorzitter de zaken waargenomen. Ton gaat per 1 april 2016 aan de slag als regiodirecteur voor de kring Noord-Holland bij de Rabobank. De raad van commissarissen is Ton zeer erkentelijk voor zijn stimulerende en enthousiasmerende optreden in het afgelopen half jaar en is tegelijkertijd blij de benoeming van René Jansen te kunnen aankondigen die de komende jaren onze bank zal gaan leiden.

Vaste opvolger
René werkt al meer dan 30 jaar bij de Rabobank Groep. Hij heeft ruime managementervaring en vervulde bij diverse lokale banken directiefuncties. De afgelopen jaren is René directeur Bedrijven bij Rabobank Rijk van Nijmegen geweest. "Zijn kennis, ervaring en persoonlijke achtergrond maken dat hij naar het oordeel van de raad van commissarissen beschikt over de juiste capaciteiten om de ontwikkeling van onze bank en haar klanten voort te zetten. Wij wensen René veel succes bij Rabobank Hart van De Meierij en kijken uit naar een prettige en professionele samenwerking", aldus Kees Cloin, voorzitter van de raad van commissarissen.

Winnaar Fashion and Food Flashbacks!

Heidi van Hoogenhuizen is de winnaar van de actie in DeMooiRooiKrant en wint vier toegangskaarten voor Fashion & Food Flashbacks op vrijdag 18 maart a.s.!

De vier personen worden die avond thuisgebracht door Taxi Kronenburg.

Er zijn nog kaarten te verkrijgen voor het 80's en 90's feest op vrijdagavond. Zie de informatie daarover in deze krant!

Eerste nieuwsbrief voor vrijwilligersorganisaties

Foto: Jeroen van de Sande

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij heeft zojuist de eerste nieuwsbrief voor vrijwilligersorganisaties uitgebracht.

In deze nieuwsbrief staan enkele interessante links naar gratis vrijwilligerscursussen, het laatste nieuws over vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet en natuurlijk een stuk over NLdoet wat op 11 en 12 maart plaatsvindt. De nieuwsbrief zal onregelmatig verschijnen. Aan alle bij het Steunpunt bekende organisaties in Schijndel en Sint-Oedenrode is de nieuwsbrief via e-mail toegestuurd. Wilt u ook een nieuwsbrief ontvangen en heeft u deze nog niet in uw e-mail ontvangen? Wij voegen u graag toe aan ons bestand, geef uw e-mailadres door via vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Halfvastenspektakel ondanks weersverwachting toch geslaagd

Foto: Hans van den Wijngaard

De kofferbakverkoop van 't Skrothupke is in het water gevallen. Niet door het weer dat we zondag hadden, maar door het weer dat voorspeld werd. Van de tweeëndertig inschrijvers had drie kwart zich zaterdagavond afgemeld. Niet verwonderlijk bij een weersvoorspelling van 90% kans op regen en sneeuw.

"Voor acht mensen kun je geen kofferbakverkoop houden", zegt Gerrit van Roosmalen van 't Skrothupke. "Gisterenavond werd er 90% kans op neerslag voorspeld en hadden we nog maar acht inschrijvers over. Ja dan kun je niet veel meer doen dan die mensen ook maar te bellen dat het niet door gaat. En dan schijnt de zon de hele dag, ja dat is best wel sneu. Maar we hebben ook berichten uit Breda gekregen, daar stonden de mensen met paraplu's naar de optocht te kijken, dat had ook hier kunnen zijn".

Traditie op laten leven
Op de vraag waarom drie weken na carnaval dit hele circus nog een keer wordt opgetuigd is Van Roosmalen heel duidelijk. "We willen de traditie van halfvasten ook hier in Sint-Oedenrode weer op laten leven. We zijn daar een paar jaar geleden op beperkte schaal mee begonnen en het slaat aan. Samen met café Oud Rooij hebben we van het halfvastenweekend een feestweekend gemaakt. Vrijdagavond hadden we een feestavond. Met een groot rad hebben de muziekkeuze bepaald. Zaterdagavond hadden we DJ Jeroen Heijms op bezoek, ook wel bekend omdat hij met DJ Hardwell op Ibiza heeft gedraaid.

Foto: Hans van den Wijngaard

Kofferbakmarkt afgelast
Zondag zou 't Skrothupke eigenlijk met de kofferbakverkoop beginnen, maar de weersvoorspelling zette een streep door de rekening. Dat gold niet voor het kappelenfestijn, want dat ging gewoon door. Met diverse kapellen uit Rooi en uit de verre omstreken tot aan Dordrecht toe maakten er een gezellige middag en vooravond van.

Volgend jaar, als 't Skrothupke 44 jaar bestaat, wil de carnavalsclub van het halfvastenweekend een groot feestweekend maken. "We vieren niet alleen dat we 44 jaar bestaan, maar hebben dan ook alweer het vijfde halfvastenspektakel hier in Rooi", vertelt Van Roosmalen, die zich al verheugt op dat weekend.


Discoparty in Jeugddisco The Joy

Vrijdag 11 maart kan er in jeugddisco The Joy weer worden geswingd op de lekkerste hits!

Deze keer met medewerking van DJ Mastreat! Van 19:30 uur tot 22:30 uur. Jeugddisco The Joy, Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). The Joy is de uitgaansgelegenheid voor jeugd van 10 tot en met 15 jaar uit Boskant, Olland, Rooi, Nijnsel en omgeving. Heb je altijd al een keer willen proberen hoe het is om DJ te zijn? Dat kan op vrijdag 8 april, dan hebben we een DJ party! Onder begeleiding mag je ongeveer 20-30 minuten de vetste muziek draaien. Voor meer informatie of om je aan te melden mail naar discothejoy@gmail.com

Verkiezingsprogramma DGS / BVT Rooi

Zoals U weet gaat Sint-Oedenrode met ingang van 1 januari 2017 op in de nieuwe gemeente Meierijstad. In november vinden de verkiezingen plaats voor de gemeenteraad van Meierijstad. De politieke partijen die aan deze verkiezingen deelnemen zijn bezig met het opstellen van hun verkiezingsprogramma's.

DGS/BVT Rooi gaat met vijf andere lokale partijen samenwerken in Team Meierijstad. DGS/BVT Rooi wil graag de belangen van Sint-Oedenrode en haar inwoners goed kunnen behartigen.
De partij verzoekt U daarom met hen mee te denken en aan te geven welke zaken U van belang vindt voor Sint-Oedenrode om in het verkiezingsprogramma van Team Meierijstad op te nemen. Ze denken daarbij aan het behoud van voorzieningen, lokale politiek dicht bij de burgers etc. Mail de reactie voor 15 maart naar sm141847@telfortglasvezel.nl.

50PLUS Lifestylebeurs en Bedrijvenbeurs

Met meer dan 220.000 inwoners is het gebied Helmond-Peelland een krachtig gebied. De leefbaarheid staat hoog in het vaandel. Een sterk verenigingsgevoel, met inwoners die van aanpakken weten. Parels van bedrijven zorgen voor een hoog kennisgehalte en een goede werkgelegenheid. Dit alles onder de rook van grote broer Eindhoven.

Op 18-19-20 maart a.s. (10.30-17.00 uur) wordt voor de tweede keer de 50PLUS Lifestyle-Consumentenbeurs Helmond-Peelland gehouden (vorig jaar 4000 bezoekers en 100 standhouders). Een leegstaand pand op het industrieterrein Lagedijk 19 (voorheen Bakkerij De Duif), zal dienen als beurslocatie. Op 6 en 7 april, wordt hierin ook de 6e Bedrijvenbeurs gehouden (vorig jaar 2750 ZAKELIJKE bezoekers en 150 standhouders).

50 PLUS Lifestye-consumentenbeurs
Als grootste groep van dit moment zijn de 50PLUSsers toonaangevend. Nog volop in beweging, werkend, maar ook genieten van vrije tijd e.d. Kortom een actieve groep, bezig met ouder worden, die de financien op een rijtje hebben. Op deze 50PLUS Lifestyle- en consumentenbeurs is aandacht voor: vrije tijd, life style, verzorging/gezondheid, reizen, sport/beweging enz.
Op een groot Fietstestplein in het beursgebouw kunt u zelf fietsen testen. Er zal ook entertainment met muziek en zang zijn. Voor u als bezoeker veel nieuwe dingen en actief een paar uurtjes uit, kijk op www.50PLUSpeelland.nl voor de openingstijden en entreetarieven. Op vrijdagavond 18 maart wordt in het beursgebouw van 19.00-22.00 uur een Ladies en Mensnight gehouden. Met proeverijen, modeshows, barbier, etc. etc. Zowel voor dames, als heren. Graag tot ziens, als standhouder of als bezoeker, van harte welkom.

Bedrijvenbeurs Helmond/Peelland
Bezoek de 6e editie van deze grootste zakennetwerkbeurs van Helmond-Peelland. We hebben en willen een actieve regio, dit kan alleen door samenwerking. De organisatie mag veel standhouders van vorig jaar verwelkomen, ook nieuwe deelnemers vinden de weg naar deze beurs, die in korte tijd een hele goede reputatie heeft opgebouwd. Het 'gunnen' van opdrachten van bedrijf aan bedrijf, is en blijft zeer belangrijk. Doel is om ondernemend Helmond-Peelland en omstreken met elkaar in contact te brengen, elkaar aan te vullen en elkaar diensten aan te bieden.

Organisatie Adcommunicatie Helmond, www.adcommunicatie.nl, uitgever van Weekkrant De Loop Helmond en Groot Peelland. Graag tot ziens als standhouder of als (zakelijke) bezoeker. Zie www.bbhp.nl

Een dementievriendelijke gemeenschap

Dat mensen steeds langer thuis moeten blijven wonen en dat burgers meer en meer voor elkaar moeten gaan zorgen, geldt ook voor mensen met dementie.

En de gemeente heeft de taak om er voor te zorgen dat dit ook mogelijk is. De gemeente Veghel is een van de gemeenten die een dementievriendelijke gemeenschap wil worden. Wat dat inhoudt wordt besproken in het Alzheimercafé Uden/Veghel, dat op dinsdag 15 maart om 19.00 uur zijn deuren weer opent in de Blauwe Kei in Veghel. Bezoekers worden betrokken bij een gesprek over hoe we samen een dementie vriendelijker gemeenschap kunnen creëren. Het gaat over wat daarvoor nodig is en wat voor ervaringen mensen met dementie hebben, bijvoorbeeld tijdens het winkelen, bij de sportclub of het biljarten.

De bezoekers van het Alzheimercafé kunnen hun stem laten horen. Mensen met dementie en hun mantelzorgers weten als geen ander welke maatregelen en voorzieningen belangrijk zijn. Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is van harte welkom. De toegang is zoals altijd gratis.

Boskantse KBO te gast bij v.d. Velden

Na een fantastische 'ruimtereis' staan de Boskantse KBO'ers weer met twee voeten op de Rooise grond. Klaar om op woensdag 16 maart een bezoek te brengen aan Handelskwekerij v.d. Velden te Sint Oedenrode.

Voor de liefhebbers van kamerplanten is dit een must, dit geweldig scala aan aglaonemas- begonias en de pandamus. Voor veel dames zal dit als muziek in de oren klinken en het is een lust voor het oog. Het is zeer zeldzaam dat ze bij het begin van de lente wat inspiratie op kunnen gaan doen in een groot plantenrijk met vele nieuwe trends. Ontvangst is om 14.00 uur. Vertrek vanaf het Ritaplein per fiets 13.15 uur, per auto 13.30 uur. Opgeven bij Annemarie: 475538.

Speciale uitnodiging
Voor alle Boskantse rikkers en jokeraars. Zowel leden als niet leden. Op zondag 20 maart is er de afsluiting van het seizoen Aanvang 20.00 uur in de Vrienschap. Zorg dat je ook van de partij bent. Er zijn weer prachtige prijzen en het wordt weer ''beren'' spannend.

Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Als je hoort dat je prostaatkanker hebt, gaat er heel wat door je heen. Zo'n uitslag roept veel vragen op en zet alles in een ander daglicht, ook voor de mensen om je heen.

Daarom willen lotgenoten je in deze moeilijke en onzekere periode bijstaan. Zij houden op maandag 21 maart in Helmond een bijeenkomst voor patiënten, hun familie en kennissen. Aanvang is 14.00 uur. Zij kunnen ervaringen uitwisselen en vragen stellen over zaken waar zij mee zitten. Het thema is: Je bent incontinent geworden, wat nu? De bijeenkomst is gratis en vindt plaats in inloophuis De Cirkel, Piet Heinstraat 59, Helmond.

Komt u ook naar Parkinson café Oss-Uden-Veghel?

Op donderdag 24 maart as. van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB).

Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in ons café. Deze middag staat de Ergotherapie centraal.

Ergotherapie kan u helpen als u problemen ondervindt bij het uitvoeren van de alledaagse dingen. Hierbij kan het gaan om bv. problemen in de zelf verzorging, het huishouden, werk, hobby's enz.

Gastsprekers/Ergotherapeuten voor deze middag zijn; Yvonne vd Crommenacker, Anke Dirks en Shakira van Aar. Het tweede deel van de middag is er ruimte voor onderling contact. Het café is vrij toegankelijk.In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeld. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 9 maart om 20.00 uur gaat het bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van de avond trekken.

Dus de leden vanaf 12 jaar zijn welkom mits onder begeleiding van een ouder. Wil je een gokje wagen kom dan deze avond naar Meerschot. De zaal is om 19.15 uur open en dan de staat koffie en thee klaar. In de pauze is er een loterij.

De jaarlijkse ledenvergadering begint vrijdag 11 maart om 20.00 uur. Het bestuur neemt samen met de leden het afgelopen jaar door en kijken vooruit naar 2016. Na afsluiting van de vergadering kan er nog een rond gekaart worden. Maandag 14 maart gaan we weer wandelen. Loop je mee, kom dan om 19.30 uur naar Meerschot. Voor de paasactiviteit op woensdag 23 maart kunnen de kinderen worden aangemeld bij Shirley telefoonnummer 472930

Programma informatie        

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 10 maart zijn in deze aflevering te zien: - Kijkje achter 25e Boeken- en Platenbeurs - Processiepark Nijnsel krijgt kruisweg - Expositie Ine Beerens en Harry Passier - Politie en digitale dienstverlening - Dialoogtafels: samen praten over zorg. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Paranormale avond in Meerschot

Donderdag 17 maart wordt door Wim van der Heijden in Meerschot, Heistraat 22 een avond fotolezen verzorgd.

Aanvang 19.00 uur. Door middel van foto's wordt contact gelegd met overledenen U kunt natuurlijk ook een foto mee brengen van nog in leven zijnde mensen. Bedenk vooraf vragen die u wilt stellen, dat maakt het op deze avond gemakkelijker. Om iedereen in de gelegenheid te stellen mag u 1 foto laten behandelen. De entree is gratis. De zaal is vanaf 19.15 uur open. Koffie en thee zijn voor €1.00 verkrijgbaar.


Fotografen redden schaap

Foto: Martin vd Burgt

Sint-Oedenrode - Dat de Rooise natuur- en hobbyfotografen van de natuur houden staat buiten kijf. De liefde voor dieren sluit daar naadloos bij aan. Deze week redde fotograaf Martin van der Burgt met enkele andere fotografen dit schaap uit een benaderde positie.

Het zat vast in een afrastering aan de Scheidingsweg in Olland. "Helaas stond er geen telefoonnummer op het hek, dus de eigenaar konden we niet bellen", aldus van der Burgt.

Weitje?

Foto:

Een oplettende lezer van DeMooiRooiKrant stuurde ons deze foto. Dit paardje leeft in een weitje aan de Mater Lemmensstraat. Nou ja, een weitje, het is meer een moederpoel. De situatie voor het dier is erbarmelijk te noemen, want het heeft zo geen plek om lekker rond te galopperen.

Albert neemt al uw bouwzorgen uit handen, van idee tot oplevering

Foto: Bart van der Aa

Albert van Stiphout houdt er van om zichzelf uit te dagen. Misschien was dat wel de grootste reden dat hij 12,5 jaar geleden stopte bij bouwbedrijf Gebr. van Stiphout, waar vader Sjaak medeoprichter van was. Hij sloeg zijn vleugels uit als bouwcoördinator, een ontbrekende schakel op de bouwplaatsen die hij zelf bedacht. Inmiddels is Albert veel meer…

"Na jaren gewerkt te hebben in de bouw, koos ik er bewust voor om geen aannemer te worden", springt de Rooienaar terug in de tijd. "Iedereen kent de verhalen wel van bedrijven of particulieren; afspraken die niet nagekomen worden, kosten die hoger uitvallen of een afgesproken opleverdatum die niet wordt gehaald. Ik zag dat ook, de gebrekkige communicatie zorgde voor veel onvrede. Dat moet anders, dacht ik!" Hij besloot om de schakel te worden tussen de bedrijven en particulieren met bouwplannen en degenen die het uit moeten voeren. Zo werd het beroep 'bouwcoördinator' geboren. Albert: "Ik bied maatwerk op het hele werkterrein van de bouw. Ik kan in iedere fase van het proces instappen. Architectkeuze, prijsvergelijk, aannemerskeuze, bouwbegeleiding of opleveringsbegeleiding. Het belangrijkste is dat een opdrachtgever één aanspreekpunt heeft. Nog belangrijker: een onafhankelijk aanspreekpunt."
Albert begon met 0,0 opdrachten. Hij bouwde zijn bedrijf, zijn visie, eigenhandig op. De ondernemer denkt in fases van vijf jaar. Hij gaf zichzelf dan ook vijf jaar om het bedrijf op poten te krijgen. "In het begin stond ik zelf nog wel eens mee op de bouw. Dat moest ook wel natuurlijk. Op een gegeven moment werd ik echt coördinator, maar dat veranderde meer in meer in bouwkundig opzichter. Een nieuwe fase brak aan. Ik werd de ogen en oren van de opdrachtgever op de bouw zelf. Een mooi voorbeeld is de bouw van sporthal de Streepen. Daar ben ik van A tot Z als bouwkundig opzichter bij betrokken geweest."
De laatste jaren is er weer een verschuiving zichtbaar in het aanbod, in de kennis en kunde van Albert. Hij is namelijk ook in te schakelen als lid van de directievoering in combinatie met bouwkundig toezicht. Dat houdt in dat Albert ook de bouwvergaderingen voorzit en alles onder controle heeft. Echt de gehele bouw in al haar facetten. "Ik zeg ook altijd tegen mijn opdrachtgevers dat ik geen geld kost, maar vooral veel geld bespaar. Zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen!"

Albert werkt nog steeds alleen. Is ook niet anders mogelijk, volgens hem. Hij werkt het liefst compleet geautomatiseerd. Er komt nog amper papier aan te pas en tijdens bouwvergadering is hij iedereen telkens een stapje voor, omdat hij alles in zijn tablet heeft opgeslagen. Met niet meer dan een I-pad in zijn tas en een (bouw)helm stapt Albert op zijn nieuwe motor om u snel en kundig van dienst te zijn.

www.gaatubouwen.nl, Heistraat 2, albert@gaatubouwen.nl, 06-52392739

SIIS – Specialist In Interieur en Spuitwerk

Bent u uitgekeken op de kleur van uw keuken/meubel? Ontdek de mogelijkheden van SIIS. SIIS is een vakkundig en veelzijdig bedrijf dat gevestigd is te Schijndel. Het bedrijf is gespecialiseerd in lakafwerking van onder andere keukens, meubels en winkelinrichting.

Een veel voorkomend probleem in keukens is bijvoorbeeld de loslatende folielaag. SIIS biedt u de juiste oplossing. Wij verwijderen de folie en lakken de keuken opnieuw zodat deze er weer als nieuw uitziet.
Door middel van een nieuwe kleur krijgt uw keuken een compleet nieuwe uitstraling. Wij bieden een relatief goedkope oplossing voor uw keuken, meubels, radiatoren, binnendeuren en meer. Wij werken met de nieuwste technieken, leveren kwaliteitsproducten en kunnen nagenoeg elke gewenste afwerking realiseren met onze 18 jaar aan kennis en ervaring.
Kortom, bent u uitgekeken op de kleur van uw keuken of is het hard nodig om te vernieuwen.                                                                                                                 Bij SIIS bent u op het juiste adres voor alle vereiste disciplines én de juiste vakmensen onder een dak. Bezoek onze website www.siis.nl en u vind verrassende ideeën. Bel 073-5470128 voor een vrijblijvend advies.

Buurten met de PvdA

Dat kan als u wilt. Op zaterdagmiddag 12 maart staan en lopen de partijleden in het centrum van Sint-Oedenrode. Ze horen dan graag wat u belangrijk vindt in uw nieuwe gemeente Meierijstad.

Want op 1 januari 2017 is het zover, dan wordt de gemeente Meierijstad geboren. Op 23 november 2016 gaat u stemmen, hopen de PvdA'ers. U bepaalt dan het politieke landschap, welke keuzes er worden gemaakt en wat voor sociaal karakter Meierijstad krijgt. De partijleden hebben het graag met u over uw ideeën over Meierijstad en uw eigen woonomgeving. Dat kan gaan over goede zorg, centrumontwikkeling, maar ook cultuur, sport en milieu en alle andere onderwerpen waar u aandacht voor wilt. Hebt u een concrete wens voor Meierijstad zet hem dan op de wensenlijst van PvdA. Wie weet past het bij de standpunten en staat het zo maar in het verkiezingsprogramma.

Foto:

Deze week een grote gezinsfoto waar wij natuurlijk wat van willen weten. Wie zijn deze mensen en waar is de foto gemaakt? Misschien weet u ook wel wanneer? We horen het graag! Stuur uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 9:
De foto is gemaakt in ongeveer 1925-1928: Anna van Zon, moeder van Wim Ooijen. Anna Wapstra, getrouwd met W. Kusters, smid in Nijnsel

Mia vd Linden, dochter van Anna Wapstra

Dit zijn de dames van Zon en Wapstra, dame van Zon werd later de moeder van Wim Ooijen en dame Wapstra trouwde later met smid Kusters uit Nijnsel. Foto gemaakt rond 1925.

Jos Wijn

rechtste: Anne Wapstra linkse: (tante) Anna van Zon, moeder van Wim Ooijen. foto vermoedelijk van rond 1920

Marion Cromsigt

Anna van Ooijen- van Zon, rechtse persoon weet ik niet

Wim Ooijen ( zoon van Anna)

Twee Rooienaren spelen in klucht Zijtaartse toneelvereniging

12 en 13 maart voert de Zijtaartse Toneelvereniging de klucht "Welkom terug, Tante" op. Hierin zijn ook twee rollen weggelegd voor de 55-jarige Rooise Elie Kluijtmans en de 51-jarige Toos van Stiphout. Elie speelt dit jaar de hoofdrol van Freule Emma en Toos is verpleegkundige van de oudtante. Elie is inmiddels 5 jaar lid van de Zijtaartse Toneelvereniging en ziet het als een grote uitdaging om nu de hoofdrol op een ludieke manier neer te zetten.

De klucht speelt zich af op het landgoed van Freule Emma van Walraven, die zich samen met haar dochter Anna opmaakt voor een bezoek van haar tante Lydia uit Nieuw-Zeeland. De Freule heeft haar tante jarenlang voorgelogen.. Als de wiedeweerga moet ze nu een compleet gezin bij elkaar scharrelen: een man, een zoon en ook nog eens een butler die haar verzonnen verhaal staande moeten houden. Als zij niet meewerken aan haar complot dan staat hen iets heel vervelends te wachten... De spelers belanden van de ene in de andere benarde situatie en net als het allemaal niet ingewikkelder lijkt te kunnen worden, komen er nog enkele vreemde figuren ten tonele die alles in de war kunnen schoppen. Dit alles leidt natuurlijk tot hilarische ontwikkelingen.

Welkom terug, Tante is geschreven door Edwin Moons en geregisseerd door Daniel Kiggen. De voorstellingen zijn zaterdag 12 en zondag 13 maart om 20.00 uur in MFA 't Klooster te Zijtaart. De zaal gaat open om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop bij het Uitpunt in Veghel, via Marian van den Acker (0413-366266) of voor aanvang aan de kassa.

Hell's Highway Run, een vrijwilliger aan het woord…

Een evenement als Hell's Highway Run kan uiteraard niet zonder de hulp van vrijwilligers. De organisatie boort dan ook allerlei wegen aan om vrijwilligers te motiveren voor dit event. Eddy Gevers is één van deze vrijwilligers.

Vrijwilliger in hart en nieren
Eddy is een bevlogen man. Hij heeft 40 jaar gewerkt als adviseur ruimtelijke ordening. Door economische redenen verloor hij zijn baan. Stilzitten en afwachten is niets voor Eddy. Hij is een vrijwilliger in hart en nieren. Zo zette hij zich jarenlang in voor de wijkraad Grevekeur-Bonkelaar in Schijndel. Is hij ploegleider van de Nieuwelingen bij Wielervereniging Schijndel. En alsof dat nog niet genoeg is helpt hij ook nog mensen die hun thuisadministratie niet op orde hebben. Eddy is een "budgetmaatje". Hij zoekt samen met zijn cliënten en partijen naar oplossingen die hen financieel weer op de rails zetten. Eddy vindt dit de normaalste zaak van de wereld: "Ik kan het nog, ik wil het nog en ik krijg er veel waardering voor terug".

Wat wordt zijn rol bij Hell's Highway Run
Eddy draagt sport een warm hart toe. Zelf is hij een fervent fietser. Zo was hij nauw betrokken bij de organisatie van het NK Veldrijden wat onlangs plaatsvond in Recreatiegebied de Vlagheide. Daar had hij de taak om gasten, sponsoren en VIPS te ontvangen. Deze rol vervulde Eddy met verve. Dit ontging ook de organisatie van Hell's Highway Run niet. Dus nodigden zij Eddy uit met de vraag of Eddy tijdens het driedaagse evenement in juni de rol van gastheer op zich wilde nemen. Daarover hoefde Eddy niet lang na te denken. "Ik was meteen enthousiast over dit mooie evenement. Voor mij was het meteen duidelijk dat ik hier mijn steentje aan bij wil dragen" aldus een gemotiveerde Eddy.

Maatschappelijke initiatieven
Van toegevoegde waarde zijn bij maatschappelijke initiatieven, dat is waar Eddy's vrijwilligershart sneller van gaat kloppen. Eddy volgt de fusie van de gemeente Meierijstad op de voet. En hoe kan het ook anders, ook hier leverde hij zijn bijdrage door deelname aan de zogenaamde burgerpanels. "Ik vind het fantastisch dat er een enthousiaste groep mensen is die de gigantische klus op zich nemen om dit sportevenement te organiseren. Sport verbroedert. Dit is wat de bewoners van Meierijstad aan elkaar verbindt" aldus Gevers.

Vrijwilliger worden
Wilt u in het weekend van 17, 18 en 19 juni 2016 collega zijn van Eddy? Dat kan! De organisatie van Hell's Highway Run is op zoek naar vrijwillgers als u. Meld u aan via de website www.hellshighwayrun.nl of stuur een mail naar info@hellshighwayrun.nl.

Potgrond drive-in bij Intratuin Veghel

Het zachte voorjaarsweer houdt aan. De dagen worden langer en aankomende dagen blijft het kwik stijgen boven de 10 graden Celsius.

Hoog tijd dus om de grotere tuinklussen aan te pakken. Want als het zonnetje écht doorbreekt wil Nederland massaal genieten van haar tuin of terras. Grote hoeveelheden tuinaarde en potgrond zijn aanstaande zaterdag 12 en 19 maart af te halen bij de 'drive-in' op het buitenterrein van Intratuin Veghel. Snelheid en gemak staan net als bij iedere andere drive-in voorop. Klanten hoeven hun auto niet uit; de tuincentrummedewerkers staan klaar om de potgrond direct in te laden.

Blijf maar lekker zitten, want Intratuin laadt in!
Wie met eigen vervoer komt, rijdt langs de opstelling met pallets en krijgt de benodigde zakken ingeladen. Behalve voor grondproducten kan iedereen bij het tuincentrum ook terecht voor de beplanting voor borders en bloembakken, tuingereedschappen en tuinmeubelen. Alle bezoekers van de drive-in ontvangen na betaling een voucher waarmee ze in het tuincentrum een gratis kopje koffie krijgen en 25 % korting op een plant naar keuze. Klanten die hun aankopen liever zelf niet vervoeren, kunnen ze ook laten leveren. Informeer hiernaar bij Intratuin. Intratuin Veghel is weer iedere zondag geopend. Aanstaande zondag 13 maart geopend van 12.00 tot 17.00u.

Expositie René en Hans Schiffers

Op uitnodiging van het Veghel Kunstenaars Collectief exposeren Hans en René Schiffers met schilderijen in olieverf en aquarel en tekeningen in het Raadhuis aan de Markt te Veghel.

De schilderijen en tekeningen van Hans (1929) zijn voornamelijk gemaakt in de omgeving van Sint-Oedenrode en Zoutelande. René Schiffers is in 1960 geboren in Sint-Oedenrode en aldaar opgegroeid. Zijn inspiratie vindt hij in het landschap dat hem omringt: de weidse Betuwse uiterwaarden, de stuwwal bij Nijmegen, de Meijerij en de Zeeuwse kust. Tekenen en schilderen doet hij al zo lang als hij zich kan herinneren, de laatste jaren in zijn atelier in Elden, een klein dorp midden in Arnhem, alleen of samen met leerlingen.

Samen met Jolanda Klijn heb ik op deze bijzondere plek een praktijk voor coaching en creativiteit. Als schilder begint hij een schilderij meestal met acrylverf. Na de eerste lagen stapt hij over op olieverf. Wanneer hij buiten een eerste schets maakt, bestaat deze vooral uit kleuren en beweging. Door deze werkwijze geeft hij zijn beleving van het landschap weer en creëert hij zijn beeld van de werkelijkheid. De expositie loopt van 5 t/m 31 maart 2016. De toegang is gratis.

Kring KBO 's houden infoavond voor politieke partijen

Op maandag 14 maart houden de Kring- KBO 's van Schijndel – Sint-Oedenrode – Veghel en de Seniorenraad Schijndel een informatieavond voor de politieke partijen van de drie gemeenten en van onze nieuwe gemeente Meierijstad.

De bedoeling van deze avond is dat in dialoog met elkaar onderwerpen, die voor senioren van belang zijn, onder de aandacht gebracht worden in de aanloop naar politieke partijprogramma 's voor de verkiezingen van november 2016. Door de maatschappelijke ontwikkelingen komt een steeds grotere verantwoordelijkheid te liggen bij het gemeentebestuur om basisvoorzieningen in stand te houden en burgerinitiatieven te faciliteren. Er zal een presentatie gehouden worden relevante thema 's m.b.t. het ouderenbeleid en er zal een discussie plaatsvinden op welke wijze het ouderenbeleid het beste tot zijn recht kan komen. Deze infoavond vindt plaats op maandag 14 maart a.s. te Schijndel, in 't Spectrum en begint om 20.00u. Dit is een openbare bijeenkomst en iedereen is welkom.         

Finale 'Sterren op het doek!'

Veghelaar Philip van den Brand zal op vrijdagavond 11 maart uit vijf kunstwerken zijn favoriet kiezen.

Vijf kunstenaars die allen cursist zijn bij Phoenix Cultuur hebben in januari hun creativiteit laten zien bij de Nacht van de Noordkade tijdens Sterren op het Doek. Claire Horck (teken-schilderen), Mia van Lankveld (teken-schilderen), Mirjam van den Biggelaar (sculpturaal portret bouwen), Margret Tompenaars (portret-boetseren) en de 12-jarige Vera van Berkel van het kinderatelier (teken-schilderen). Deze 5 kunstenaars gingen het specifieke in het gezicht van de gast op het schildersdoek en in klei vertalen. Het publiek kon dit live mee ervaren. Nadien had Philip van den Brand als reactie; "Nog nooit ben ik zo lang en intens waargenomen. Zelfs mijn oorlellen doen ertoe." Op vrijdagavond 11 maart zullen de 5 kunstwerken helemaal af zijn en worden gepresenteerd aan Philip en het publiek.


Wil je hier bij zijn? Kom op 11 maart tussen 19:00 – 20:00 uur naar de CHV Noordkade naar het Beeldhouwlokaal van Phoenix Cultuur. Meer info: 0413– 782010 of www.phoenixcultuur.nl.                                                                                 

Baden in luxe of een first class- diner

Sint-Oedenrode - Voor beide ingrediënten bieden Baderie Voss en keukenstudio Vossius u alle ruimte. Kom zelf kijken en ervaar de nieuwste trends en mogelijkheden op badkamer- en keuken niveau in de prachtige toonzaal.

Met een speciale studio, ingericht met de mooiste keukens van het merk Dan- Kuchen, kunnen wij u van alle gemakken voorzien. Houtstructuren, gecombineerd met de mooiste kleuren, geven u een nieuwe en verfrissende kijk op het moderne koken van nu. Natuurlijk verzorgen wij de complete aanpak en verbouwing om uw nieuwe keuken gestalte te geven. Het uitbreken van de oude apparatuur en afvoeren van het geheel, de leidingwerkaanpassingen op electra-, loodgieter- en cv gebied zijn voor ons vanzelfsprekend. Ook de nieuwe tegelvloer en het plafond - voorzien van stucwerken - worden desgewenst door onze eigen vakmensen uitgevoerd. Tot slot dan natuurlijk het monteren van de keuken waarna u kunt gaan genieten van uw first- class diner.

Na het koken een avondje wellness
Na het koken en uitgebreid dineren gaat u natuurlijk genieten van een heerlijk avondje wellness. Uw nieuwe badkamer, die net is geïnstalleerd door de vakmensen van Baderie Voss, slaat de deuren voor u open!
Jazeker, Baderie Voss verzorgt de complete verbouwing van uw badkamer, douche of toilet. Zelfs de aangrenzende slaapkamers worden desgewenst door ons team voorzien van nieuwe stucwanden en/of ramen en kozijnen. Natuurlijk kunnen er nieuwe radiatoren worden geplaatst en als uw huidige cv-ketel niet toereikend is naar de vraag van warm water zorgen wij ook voor een warmwatercomfort dat u op alle wenken bedient.

Met het nieuwe Evo home concept kunt u zelfs van te voren alle aparte ruimtes in uw woning op de gewenste temperaturen krijgen, zodat u optimaal van uw leefklimaat kunt genieten. In onze toonzaal vindt u alle moderne trends en snufjes op badkamer-, tegel- en centrale verwarming gebied. Bezoek ook onze vernieuwde badkamer accessoire-shop. Hierin hebben we de mooie materialen en handdoeken om uw badkamer of keuken een sfeer te geven die het genot alleen maar vergroot. Kortom, Baderie Voss en keukenstudio Vossius is het adres waar u op een prettige manier uw nieuwe producten kunt kiezen en doen besluiten om uw woonwens te verrijken. Kom en maak een afspraak om uzelf te overtuigen van deze aanpak.

Baderie Voss en keukenstudio Vossius, Industrieweg 11, 5492 NG Nijnsel, Tel: 0413-472184

Bobbenagelseweg heeft nieuwe fietsbrug

Foto: Hans van den Wijngaard

De Bobbenagelseweg heeft een nieuwe fietsbrug. Vorige week woensdag is de burg over de Dommel in het nieuwe fietspad langs de Bobbenagelseweg geplaatst.

De vijfentwintig meter lange brug van in totaal 33000 kilo is in twee delen gebouwd in Katwijk aan Zee en met de vrachtwagen naar Sint-Oedenrode gebracht. Daar zijn de twee delen op hun plaats gelegd en aan elkaar geschroefd. Als de weersomstandigheden het toestaan, dan wordt deze week het asfalt van het fietspad aangebracht. Op de bijgaande foto's is de plaatsing van het eerste deel van de brug te zien.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
18 / 36

Ancora 60 jaar: "We spelen en zingen in alle talen"

Ze bestaan 60 jaar, maar leden van het eerste uur hebben ze niet meer bij gitaarvereniging Ancora. "Wel een oud-lid, Henk Huyberts, die is nu 76" weten drummer Bennie van Ravenstein en gitariste/ zangeres Mieke van de Tillaart ("zeg maar Mieke Markus, zo kennen ze me").

"Met hoeveel leden het begon weten we niet, dat kunnen er niet veel geweest zijn. Ze heetten eerst 'Oklahoma' vanwege de gitaarmuziek die toen zo bekend was, country, met steelguitar" vist Van Ravenstein uit de oude doos. "Ze repeteerden in het kruidenierswinkeltje in Olland." Het gezelligheidsclubje groeide gestaag, meeliftend in de groeiende populariteit van de gitaar als muziekinstrument. "Toch kwam er de klad in. Leden verhuisden, kregen een gezin, of een andere reden waardoor het gitaarspelen een minder belangrijke rol in hun leven kreeg" aldus Markus. "Zo'n 27 jaar geleden hadden we nog maar een stuk of zes, zeven leden."

Reünie bleek redding
"We kregen het plan om een reünie te organiseren, zo maar voor de gein. Nou, dat hebben we geweten. Een heleboel ex-leden had er weer zin in en we waren weer compleet. Het aantal leden bleef op niveau en inmiddels zijn dat er 32." "Nee, 34, twee staan nog niet op de lijst" weet Van Ravenstein. "Daarnaast hebben we nog een stuk of 12 jeugdleden, vanaf een jaar of 8. Voor als hun handjes te klein zijn om een akkoord te pakken hebben we pas vier nieuwe kleinere gitaren gekocht." vullen beide leden elkaar aan. Ondanks de vele leden die in de loop der jaren verhuisd zijn, spreekt Mieke Markus nog steeds van "een echt Ollands clubke.. Er zijn zo'n tien mannen lid, de rest is vrouw."

Optredens
"We plannen per jaar zo'n acht tot tien optredens" aldus Van Ravenstein. "Maar meestal worden dat er meer" vult Markus aan. "Behalve gitaar bespelen we nog een paar andere instrumenten. En we zingen allemaal, in alle talen, zelfs ik" grapt de drummer. Als recent hoogtepunt noemt hij een optreden in Eindhoven voor een publiek van geestelijk gehandicapten, die uit enthousiasme mee muziek gingen maken. "Een van hun sloeg met de tamboerijn steeds tegen de maat in. Prachtig!" Ook een optreden op het terras van De Wit, bij de heropening, staat de twee nog vers in het geheugen. "De klanten waren verrast, we kregen zoveel leuke spontane reacties."

Verrassend jubileumprogramma
Van Ravenstein: "We wilden zomaar een feestje bouwen voor ons 60-jarig bestaan in De Loop'r, maar het werd steeds meer en ik kan nu zeggen: het wordt een geweldig feest. Op vrijdag 11 maart houden we een pub-quiz en ook een loterij met mooie prijzen, mogelijk gemaakt mede dank zij onze 84 sponsors. Meer daarover vind je op www.gitaarverenigingancora.nl. Maar vol is vol, we hebben 35 teams van 6 personen, er is al een wachtlijst. Op zaterdag 12 maart houden wij onze receptie van 15.30 tot 17.30 uur., Die receptie gaan wij op bijzonder ludieke wijze invullen, maar hoe dat verklappen we niet. Daarna houden we een feest. Oud-leden zijn natuurlijk van harte welkom en we hopen van hun nog mooie verhalen uit de oude doos te horen." Markus: "We hopen dat we nog veel jaren gezellige muziek gaan maken". Van Ravenstein: "Hopen? Nee, we gaan er vanuit!"

Eerste steen voor kruiswegstatie gelegd

Het was een symbolische eerste steen die pastoor Blom zaterdagmorgen samen met Bert Verbakel op hoeve Strobol legde voor de Nijnselse kruiswegkapelletjes. Want eerder die ochtend hadden de vrijwilligers die de kapelletjes gaan bouwen al een start gemaakt met het metselen. Dit omdat je deze dagen van het goede weer moet profiteren.

De vijftien kapelletjes komen binnenkort in het Nijnselse processiepark te staan en beelden de veertien staties van de kruisweg uit. Het vijftiende kapelletje is gewijd aan de wederopstanding van Christus met Pasen. Tijdens de Antoniusmis, die zondag 12 juni wordt gehouden zal de kruisweg worden ingewijd.
"Ik vind het fantastisch om te zien hoe zo'n grote groep vrijwilligers zich inzet voor een Nijnsels project", liet pastoor Blom weten na het leggen van de eerste steen. "In elk processiepark hoort een kruisweg. Maar omdat ons processiepark jarenlang afgesloten terrein was, is er die kruisweg nooit gekomen. Ik ben dan ook heel blij dat we het park in het IDOP van Nijnsel hebben kunnen betrekken. Dat bood ons de mogelijkheid om ook een eigen kruisweg te maken. In de Goede Week, de week voor Pasen, zullen we samen met alle leerlingen van de Antoniusschool in Nijnsel aandacht aan de kruisweg besteden". Naast dat de bouw van de kapelletjes vorige week dan echt is begonnen, had Blom nog meer goed nieuws. Vanuit de al jaren gesloten Gerarduskerk in Stratum, komen acht waardevolle beelden naar Nijnsel. Een van de beelden is een Antoniusbeeld op een marmeren zuil. "Maar met dat project beginnen we pas als de kapelletjes klaar zijn", knipoogt een tevreden Pastoor Blom.

Kerkberichten

Sint Petrus' Banden
Wo 9/3 19.00u:
In de dagkapel: Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee.
Za 12.3 18.30: Eucharistieviering in Breugel
Zo 13/3 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Tini Saris, Marion Meulenbroeks-van Rooij, Ouders Peeters-Goosens, Nettie Brands-Haerkens, Chris de Rooij.
Ma 14/3 19.00u: Eucharistieviering
Di 15/3 20.00u: Vierde bezinningsavond in het kader van het Jaar van Barmhartigheid, · Parochiecentrum, Mgr. Bekkersplein 1, Sint-Oedenrode;
Onderwerp: Moderne Geloofsgetuigen
Wo 16/3 19.00u: Eucharistieviering. In de Sint Genovevakerk in Breugel: Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee.
20.00u: Informatiebijeenkomst over de bedevaart van de parochies van ons
dekenaat naar Rome en Assisi van 22 oktober t/m 30 oktober. De bijeenkomst is bedoeld voor hen die niet in de gelegenheid waren een van de eerdere informatiebijeenkomsten bij te wonen. Pastoraal Centrum, Mgr. Bekkersplein 1, Sint-Oedenrode.

Sint Genoveva-kerk
Di 8/3 18.15u
: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 10/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 11/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 12/3 18.30u: Eucharistieviering. Intentie: Drika Peters-Anthonissen, overleden ouders Beniers-Gevers en dochter Frieda, Rien en Miep Kruijt-van Linn, familie Dekkers-Renders.
Zo 13/3 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Nolda Boudewijns-Vos, Willy Scheepers, Riet van der Meeren-Prinsen, Elie Kluijtmans-Eestermans, Piet Strik.
Di 15/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Wo 16/3 19.00u: Gebedsviering, Oecumenisch avondgebed

Martinuskerk
Za 12/3 Vijfde Zondag van de Veertigdagentijd 18.30u:
Eucharistieviering. Intenties: Marietje van den Biggelaar – van de Wijdeven, Hill Jansen.
Zo 13/3 Vijfde Zondag van de Veertigdagentijd 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Toon en Sjaan Verhoeven – van de Wetering, Janus Strijbos, Toon en Anna de Korte – van Kempen, Jo van de Laar, Ouders Hendriks – Hazenberg, Sjaak, Jan, Nelly en Christ, Riky Kersten – Ketelaars, Kees van Laarhoven, Overleden leden van de KBO in de maand februari, Rien Kappen.
Zo 13/3 12.30u: Doopviering Sebas van den Hurk. 13.15u: Doopviering Isa van Lith.
Ma 9u: Eucharistieviering.
Di 9u: Eucharistieviering.
Wo 9u: Eucharistieviering. 19u: Oecumenisch Avondgebed in de Genovevakerk in Breugel.
20.u: Informatieavond Bedevaart Rome en Assisi in het pastoraal centrum De Goede Herder, Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode.
Do 9u: Eucharistieviering.
Vr 9u: Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 13/3
11.00u: Eucharistieviering m.m.v. Deo Favente. Intenties: Petra Aarts- v.d. Laar, overl. fam. Hulsen- Mutsers.

H. Martinus Olland
Za 12/3
Geen Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 13/3,
Dienst in Son, 10.00u, Predikant Ds G. Baerends, 5e zondag van de 40-dagentijd, kindernevendienst.

Odendael
Zo 13/3
10u: woord- en communieviering met Odendaelkoor.
Di 15/3: rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19u

Bouwkunde

De ruimte afgegrensd met drijfhout
uit de taal, woordsnippers, halve zinnen

in de bouwrijp gemaakte grond piketpalen
geslagen van sleutelwoorden, kernen licht

als timmerman en metselaar gewerkt
naar een concept dat pas bestaat als het

gestalte krijgt in muren, ramen, deuren,
steunbalken, vloeren en plafonds

totdat de vlag gaat op het dak,
het woordhuis staat, van leestekens voorzien

kan worden opgeleverd als een plek die
elke lezer ruimte biedt om lang of kort

te blijven, een vrijplaats waar men ziet,
zichzelf steeds meer ontmoet misschien

                                          Kees Hermis

Laatste informatiebijeenkomst Bedevaart

Foto: Hans van den Wijngaard

Bij gelegenheid van het Heilig Jaar zullen in de komende herfstvakantie de parochies van het dekenaat een pelgrimage maken naar drie bijzondere plaatsen. Allereerst reizen ze naar Rome.

Ze bezoeken de bijzondere kerken van deze stad, laten zich onderdompelen in het oude Rome en maken een audiëntie met Paus Franciscus mee. Daarna bezoeken ze Assisi en La Verna. De bedevaart begint op zaterdag 22 oktober. Zondag 30 oktober zijn ze weer thuis. Ieder is welkom bij deze pelgrimage. Een groot aantal aanmeldingen is al binnen. 1 Mei sluit in de inschrijftermijn. Woensdag 16 maart aanstaande vindt er in het pastoraal centrum 'De Goede Herder', Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode, een informatiebijeenkomst plaats. Aanvang 20 uur. Deze bijeenkomst wordt gehouden voor hen die niet in de gelegenheid waren eerdere informatiebijeenkomsten bij te wonen.

Paasmarkt Protestantse Gemeente

De Protestantse Gemeente Sint Oedenrode/Son en Breugel houdt haar Paasmarkt op zaterdag 19 maart van 10.00 tot 13.30 uur in de kerk in Son, Zandstraat 26.

De opbrengst van de markt is bestemd voor het werk van Vluchtelingen-in-de-Knel (Eindhoven) en voor Diaconaal Inloophuis "t Hemeltje (Eindhoven), voor dak- en thuislozen. In dit huis zijn ook een aantal kerkleden uit Sint-Oedenrode actief als vrijwilliger. De markt biedt tweede-hands-boeken en fraaie bloemstukken in paasstijl. Verder tuinplanten, gebak, allerlei creatieve producten, oosterse maaltijden en paasversieringen. Ook zijn er schilderijen te zien en te koop, die in het atelier van 't Hemeltje door gasten zijn gemaakt. Wie dit bericht uit MooiRooi meebrengt krijgt de eerste koffie met cake gratis. Voor meer info: tel. 0499-477533

Willem van de Sande interieur- en keukenmontage bestaat vijf jaar

Willem van de Sande interieur- en keukenmontage bestaat deze maand vijf jaar. Het bedrijf is u graag van dienst bij alle mogelijke montagewerkzaamheden in uw interieur. Zowel het leveren, plaatsen als het monteren van schuifwandkasten maar ook het afhangen van deuren, het leggen van een vloer tot het aftimmeren van een plafond, het kan allemaal. "Het is onze hoofdzaak om te monteren en te renoveren, maar je kunt bij mij voor veel meer terecht. Zoals voor renovatie of onderhoud van uw oude keuken. Zoals het vervangen van een werkblad, nieuwe apparatuur aansluiten of voor het kleine timmerwerk." Willem staat voor goede kwaliteit en wil altijd zo snel mogelijk leveren. Hij houdt zijn vakbekwaamheid up-to-date door regelmatig beurzen te bezoeken en cursussen te volgen. Hierdoor kan hij inspelen op de huidige wensen van zijn klanten. Info: www.willemvandesande.nl

Amigos Menswear blijft verrassen

Foto:

Amigos Menswear bestaat deze maand acht jaar. Eigenaren Paul van den Biggelaar en Bart Passier hebben zich inmiddels ontpopt tot echte ondernemers die nooit stilzitten. Hoewel ze daar binnenkort wel de kans voor krijgen, want speciaal voor hun dierbare klanten komt er een klein terrasje voor de deur.

Overal lees je dat winkeliers iets extra's uit de kast moeten halen om klanten te blijven lokken en verrassen. Bart en Paul beseffen dat maar al te goed. Daarom komen ze met de ene na de andere verandering om winkelen bij Amigos tot een nog grotere beleving te maken. Onlangs bouwden de mannen een klein koffiebarretje in de winkel, mét spaarkas. Zo is Amigos Menswear vernieuwend en anders dan andere kledingzaken. Het spaarsysteem is voor vaste klanten. Iedere deelnemer krijgt standaard 5% korting en kan twee keer per jaar zijn gespaarde geld ophalen op een daarvoor georganiseerde avond. Onder het genot van een drankje en een hapje natuurlijk, samen met andere 'Amigos.'
Het terrasje sluit naadloos op dit sfeerbeeld aan; 'Kleinschalig, gezellig, vernieuwend, maar vooral als warm welkom voor de winkel', zo beschouwen Bart en Paul de zitplaatsen waar klanten straks heerlijk een bakkie koffie, thee en een lekker frisdrankje kunnen drinken. De meubels die buiten komen te staan zijn van MARIEKKEvintage Furniture. Een jonge Rooise onderneemster.
Je zou het bijna vergeten, maar de kledingcollectie blijft natuurlijk de hoofdmoot van Amigos Menswear. Daarmee weten ze de modieuze man pas echt naar de winkel te lokken. Zoals ieder jaar is er weer een aantal nieuwe merken. De bekendste is zonder twijfel Deus. Super populair onder de jeugd. Vooral voor petjes/caps. Ga deze week Bart en Paul eens feliciteren met het jubileum. Dat zullen ze zeker leuk vinden! Ook zijn de mannen online aan de slag gegaan. De website www.3voor100.nl trekt steeds meer 'amigos' en daar willen de heren meer en meer mee gaan doen. Als versterking van hun complete concept. Check de advertentie op pagina 7 en win mooie prijzen!

Foto: Marianne Ketelaars

Vak Apart

Naam: Jules Mathôt
Leeftijd: 19

Welke studie volg je en waar volg je de studie?
"Ik studeer aan de filmacademie van Gent (B). Drie jaar bachelor en één jaar master. Academisch niveau."

Wat vind je leuk aan de studie?
"Het is ongelofelijk tof dat je elke dag bezig bent met je passie: film. In plaats van tentamens, moet ik fictie, documentaire en experimentele films afleveren aan het eind van een periode. In het maakproces word ik begeleid door regisseurs die met één voet in de klas staan en met de ander in het werkveld (eigen langspeelfilms). Daarnaast mag ik gratis naar de bioscoop, ontmoet ik bekende acteurs en regisseurs en kan ik genieten van heerlijk Belgisch bier! Cultuur en actuele kunst missen niet in het programma. Al met al geen slechte keuze!"

Wat vind je minder aan de studie?
"Het feit dat Gent in België ligt maakt reizen niet gemakkelijk. Fysiek contact met mensen in Nederland gaat snel verloren. Ik probeer iedereen te zien in de korte tijd dat ik thuis ben. Dit is vaak niet mogelijk. Als ik de twee tegen elkaar afweeg, kies ik voor mijn studie, nieuwe stad en nieuwe vrienden. In Gent ligt mijn interesse. Aan de studie valt overigens niets op te merken."

Wat wil je na je studie gaan doen?
"De voor de hand liggende keuze zou zijn dat ik films ga maken. Echter wil ik doen waar ik gelukkig van word. Op het moment is dat alles omtrent het maken van films, maar wie weet wat dat over drie jaar zal zijn… Het zal in ieder geval geen saaie reis worden."

Aan wie geef je het stokje door?
"Bas Moeskops."

Woorden als gif

Elke schooldag liepen we langs het huis van die meneer. Regelmatig stond hij in zijn voortuin wat voor zich uit te kijken. Soms stond hij te praten met een buurvrouw. Wij als kinderen zagen hem wel, maar ook weer niet.

Jong en onschuldig als ik was, had ik geen enkele gedachte over deze man of enige andere buurtbewoner. Dat veranderde toen ik tijdens de weekmarkt een aantal volwassenen met elkaar hoorde praten. Ze zeiden dingen als: 'Heb je het gehoord van die man uit de Vlugstraat, hij werkt nooit. Hij is zeker te lui om iets te doen.' 'Ja, nou je het zegt, ik zie hem altijd rond zijn huis hangen.'

Ik hoorde het wel, maar ook weer niet. Totdat ik erachter kwam dat de gesprekken gingen over iemand die ik 'kende'. De man die ik onderweg naar school wel eens buiten zag staan. Opeens luisterde ik bewust. Volgens de boze tongen was hij al maanden thuis. 'Zo iemand die niets doet en vast een uitkering heeft, waar wij voor moeten werken.' Die volwassenen vond ik niet aardig meer toen ze dit allemaal zeiden. Hun gezichten veranderden: ze keken boos.
Wat moest ik hier nu van denken? Wat bedoelden ze precies? Waarom spraken die mensen kwaad over die man? Mijn kinderbrein was nog niet zover ontwikkeld dat ik het allemaal kon begrijpen. Maar vanaf dat moment was er bij mij wel iets veranderd. Ik zag hem nu in een ander licht. De lasterpraatjes deden hun eerste vernietigende werk.
Ik was geschokt toen ik veel later tot de ontdekking kwam dat 'de meneer' waar wij altijd langs kwamen, met reden thuis was. Hij had een zware niertransplantatie ondergaan. En dan werden er zoveel gemene dingen over hem gezegd. De man was herstellende van deze zware ingreep op het moment dat 'de gifbeker' werd ingeschonken en doorgegeven.
De 'boze tongen' hadden het in dezelfde periode ook voorzien op een meisje uit dezelfde straat. Zij had 'moeten' trouwen. Ik herinner me dat zij en haar man zelfs werden nagewezen: 'dat zijn ze.' In mijn beleving voelde ik dat de jongelui 'iets verkeerds' hadden gedaan. Maar wat?
De oma van een vriendinnetje gaf uitsluitsel. Toen we er eens samen op bezoek waren, haalde ze een opschrijfboekje uit een lade. Ik herinner me nog goed hoe het eruit zag. De kaft had kleine groen/zwarte wolkjes en het lijntjespapier binnenin was vergeeld. Daarin had ze geschreven wie er in het dorp getrouwd waren en op welke datum. Als dan de eerste baby kwam, kon zij snel zien of het kind geboren was, vóór de eerste negen maanden om waren. Want dat betekende natuurlijk dat de jongelui samen het bed gedeeld hadden voordat ze getrouwd waren.
Waarom vertelde die oma dit aan ons, tienjarigen? Wilde ze ons waarschuwen en ons alvast 'de regels' inprenten? Ik weet het niet. In mijn herinnering voelde het bij haar helemaal niet fijn. Een beetje dreigend zelfs. Ik ben er nooit meer naartoe gegaan.

Deze ervaringen uit mijn jeugd hebben mij mede gevormd. Ik heb me voorgenomen om nooit zomaar iets aan te nemen zonder achtergrondinformatie. En zie het als mijn taak om dit ook aan mijn kinderen en kleinkinderen voor te houden: Als je iets niet zeker weet, praat er dan niet over.

Willemien van de Ven
schrijvers@impesant.nl

Ledenwerfactie bibliotheek

2016 is Jaar van het Boek. Het boek is nog altijd springlevend. Ondanks dat mensen de afgelopen decennia anders zijn gaan lezen, blijft er behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning. De bibliotheek is daarvoor dé plek. Speciaal voor het Jaar van het Boek heeft de bibliotheek een speciale ledenwerfactie ontwikkeld waarbij een nieuw lid een maand lang gratis alle faciliteiten van de bibliotheek uit kan proberen.

Ook aan onze huidige leden hebben ze gedacht. Want wanneer een lid van de bibliotheek in de maand april een nieuw bibliotheek lid aanbrengt, ontvangt het huidige lid een cadeaubon van de Wereldwinkel twv € 5,-.

2016 is het Jaar van het Boek. Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Daarom vieren we in 2016 de kracht van het boek. Het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst. Een heel jaar lang gaan we het mooie, het leuke, het belangrijke en het goede van boeken extra benadrukken, met bestaande en nieuwe activiteiten, verrassende wedstrijden en feestelijke evenementen. Houd de website van de bibliotheek (www.nobb.nl) in de gaten voor alle activiteiten.

Kijk donderdag op www.mooirooi.nl voor de voorwaarden

Volop activiteiten in de Loop'r

Het zal de meesten mensen niet ontgaan zijn, de Loop'r bruist van activiteiten. Drukke maanden zijn achter de rug. Steeds vaker wordt er samengewerkt met de Ollandse verenigingen en de Ollandse horeca.

Zo werden eind januari de jaarlijkse bonte avonden georganiseerd door de Ollandse Dorpskapel, voor de carnaval werd de Loop'r omgetoverd in d'n Toeloop in samenwerking met café d'n Toel, vervolgens stond het Ollands Keeztoernooi op het programma en eind februari vond het Open Zuid Nederlands darttoernooi plaats georganiseerd door Olland Events i.s.m. Bullshooter Rooi.

Ancora
Komend weekend staat in het teken van het 60-jarig jubileum van Gitaarvereniging Ancora. Op vrijdag trappen zij af met een grootse pubquiz, waarna op zaterdag de feestelijke receptie plaatsvind.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs
Ook de komende tijd zit men bij de Loop'r niet stil. Op zondag 3 april organiseert men de 1e Ollandse Kinderkleding- en speelgoedbeurs. Van 10.00-12.00 kun je struinen tussen de verschillende kramen voor dat ene mooie kledingstuk of dat leuke speelgoed. Er zijn nog kramen te huur om je waar te verkopen. Reserveren kan per email via speelgoedenkinderkledingmarkt@outlook.com

Keeztoernooi
Op vrijdag 15 april staat het volgende Keeztoernooi gepland. Op deze avond wordt het inmiddels voor vele bekende Keezbord spel gespeeld. Het beloofd weer een gezellige avond te worden met leuke prijzen. De inschrijving start 15 maart en de ervaring leert dat je er snel bij moet zijn om een plekje te bemachtigen.

Ladiesnight
Vrijdag 27 mei wordt er een avond georganiseerd speciaal voor de dames, "Oh yes, it's Ladiesnight". Een leuke avond uit, voor lady's only! En op vrijdag 3 juni staat het laatste Keeztoernooi voor de zomer gepland. Ook voor het najaar staan er alweer verschillende activiteiten op stapel, de Loop'r bruist als nooit te voren.

Henk van de Moosdijk: man van talrijke hoogtepunten en één dieptepunt

Foto: Jan H.F. van der Heijden

Een van elf kinderen uit een 'katholiek braaf Brabants boerengezin' in Someren Eind. Uitverkoren om priester te worden. Volgt daarvoor het kleinseminarie/gymnasium, maar wordt het nooit. Studeert aan de universiteit van Wenen af in theologie en pedagogiek. Is docent in Wenen. Vindt er zijn geliefde. Onderwijsbegeleider in Valkenswaard. Docent maatschappijleer en beroepsethiek en Duits in Boxtel. Oprichter van de Stichting Boelaars-Hoeve voor het behoud van een authentiek stuk cultuurhistorie. IJveraar voor de vervanging van het oude dorpshuis De Holm door een spiksplinternieuwe multifunctionele accommodatie. Koninklijk onderscheiden voor al deze verdiensten. Maar ook . . . . . .. een hartinfarct op 54-jarige leeftijd in 2000. En weduwnaar een jaar later door het verlies van zijn geliefde Elisabeth (55) na een ziekbed van anderhalf jaar. Moet in zijn eentje drie kinderen verzorgen en opvoeden. Stopt met werken in 2005, maar gaat met tomeloze inzet door om 'zijn' Olland op de kaart te houden. 'Dienstbaar zijn voor eeuwig', noemt hij het zelf. Drie jaar geleden vond hij het tijd om bij zichzelf te rade te gaan. Want dat had hij nog nooit gedaan, naar zichzelf gekeken. Altijd naar anderen. Waar ligt mijn hart, vroeg hij zich af. En hij wist 't: pelgrimsoord Santiago de Compostella. Hij ging op weg, 2600 kilometer, te voet, alleen, met een rugzak van 14 kilo en een wandelstok. En kwam onderweg zichzelf tegen, natuurlijk. Maar dat wilde hij ook. Een 'woestijnervaring', noemt hij het.

Door Jan H.F. van der Heyden

Op de verjaardag van zijn overleden Elisabeth, 3 juli 2013, vertrekt hij 'met de kop in de wind' om zich los te maken van alledaagse bezigheden en beslommeringen, om zichzelf te ontmoeten. Drie maanden later, op 8 oktober, arriveert hij in het pelgrimsoord. De laatste 22 kilometer werd hij vergezeld door zijn dochter Sandra, schoonzoon Harold en twee (van de zes) kleinkinderen.
U kende uzelf niet?
'Nee, ik heb nooit tijd voor mezelf gehad, mezelf niet gegund. Ik ben nooit met mezelf in gesprek gegaan, diep in mijn wortels teruggegaan.'
U wilde de balans opmaken?
'Inderdaad.'
En wat waren de resultaten?
'Ik heb de betrekkelijkheid van het leven leren inzien, de essentie van het leven, het leven leren waarderen. Tijdens de tocht gaf ik het leven een 9, ik geef het nog steeds een 8.'
Wat is dat: de essentie van het leven?
Denkt heel lang na. Peinzend: 'De essentie van het leven roept bij mij een heleboel gevoelens op, maar om die gevoelens in koude woorden uit te drukken is heel moeilijk. In eerste instantie zeg ik dat de essentie van het leven het eigen 'zijn' is, het 'zijn' voor een ander.'
Bij het uitspreken van deze laatste woorden kan hij zijn emoties amper onderdrukken. Ik zie zijn aangezicht verkrampen, vechtend tegen tranen. Even later zal hij zijn emoties toegeven en ze verklaren: 'Telkens opnieuw beleef ik die innerlijke ontmoetingen die ik tijdens de tocht ook had. Innerlijke ontmoetingen met overleden dierbaren, met mijn vrouw, mijn ouders, broer en vrienden.'
U noemt het de Tocht van uw leven. Tocht met een hoofdletter. Zit daar een diepere betekenis achter?
'Zeker. Op deze weg ligt heel mijn leven. De tocht heeft nieuwe elementen aan mijn leven toegevoegd.'
Welke?
'Je eigen fysieke capaciteit leren kennen natuurlijk. 2600 Kilometer lopen. Je bent tot meer in staat dan je zelf denkt. Maar ook meer levensinzicht, relativeringsvermogen, de betrekkelijkheid van het leven, je eigen doen en laten onder een kritische loep leggen, regelmatiger de balans in je leven opmaken.'
Het is een pelgrimstocht. Hoe gelovig bent u?
'Diepgelovig in essentie. Ik heb dat tijdens die tocht opnieuw beleefd. Het is een weg zonder einde. De weg heeft een vervolg, iets verrassends.'
Altijd gelovig geweest?
'Ja. Het is een innerlijke overtuiging. Een overtuiging die overigens los staat van de kerkelijke hiërarchie.'
Is dat geloof nog dieper geworden door de tocht?
'Ja.'
Wat betekent het geloof voor u?
'Het is mijn thuisbasis, waarin ik mag wroeten, waarin ik mag zijn wie ik ben.'
U bent nadat u in Santiago aankwam nog verder gelopen naar Finisterre. Waarom?
'Finisterre betekent 'einde van de wereld' ofwel 'daar waar de wereld ophoudt'. Het ligt aan de oceaan. Maar Finisterre is niet het einde van de wereld. Ook daar is een vervolg.'
Uw vriendin Marga vond het maar een riskante onderneming.'
'Ja, de angst voor het onbekende.'
Hebt u tijdens de tocht afgezien?
'Nou en of! Zeker de eerste drie weken was het echt overleven. Ik voelde me eenzaam en verlaten. Ik zag niets van de prachtige natuur om me heen. Ik zat er helemaal doorheen. Ik weet nog goed: het was in België, 42 kilometer voor Dinant. Ik stond letterlijk en figuurlijk voor een kruising. Moest kiezen: links of rechts. Links was het ongewisse, het onzekere, richting Santiago; rechts was het bekende, warme, veilige, het knusse thuisland. Gelukkig koos ik voor links. Ik dacht: als ik Dinant haal, ga ik verder. In Dinant moest ik in een klooster slapen op een planken vloer, geen douche, geen kussen. Dat was hét moment om me er doorheen te worstelen.'
'Ik heb ook mooie momenten gekend. De ontmoetingen met mensen vooral. Met een oud boerenechtpaar dat me een kop koffie aanbood. Een vrouw die me met de auto naar de schoenmaker bracht. Een boswachter die me terugbracht op de route. Een oud gebrekkig echtpaar dat mij op een zondagavond te eten gaf, omdat alles in dat stadje gesloten was.'

Foto: Jan H.F. van der Heijden

Kent uw leven nog meer hoogtepunten?
Met opvallend gemak somt hij er talrijke op. 'Mijn verblijf in Oostenrijk, waar ik Elisabeth heb leren kennen. Ik kwam daar, omdat ik nogal beschermd ben opgevoed. Ik wilde meer van de wereld zien. Ik werd in de gelegenheid gesteld een stage van zes weken in Wenen te volgen. Dat wilde ik wel, want ik zocht toen erg naar het onbekende. Ben uiteindelijk op de universiteit van Wenen terechtgekomen waar ik in theologie met pedagogiek als tweede vak ben afgestudeerd.'

'Theologie is heel gevaarlijk. Het is zo'n beetje 'wiens brood men eet diens woord men spreekt.'

U bent nooit priester geworden.
'Nee. Theologie is heel gevaarlijk. Het is zo'n beetje "wiens brood men eet diens woord men spreekt." 'Dat benauwde me. Ik wilde een breder kader om me heen. Het was niet meer zo vanzelfsprekend om priester te worden. In de jaren zestig veranderde het priesterbeeld dermate, dat ik me daartoe niet meer geroepen voelde. Ook het celibaat stond mij in de weg.'
'Ik ging in mijn eentje naar Wenen met twee koffers en kwam er vandaan met een vrouw, twee kinderen en een oplegger met aanhanger. Ik ben tien jaar in Oostenrijk geweest. Had als Nederlander beperkingen. Kon bijvoorbeeld geen woning kopen, geen vaste aanstelling krijgen. Ik kon Oostenrijker worden, maar Elisabeth had wel interesse om naar Nederland te gaan. Ik had die periode nooit willen missen. In het begin was het een struggle for life.'
Nog meer hoogtepunten?
'Mijn huwelijk met Elisabeth natuurlijk in 1976. Drie gezonde kinderen die mooie maatschappelijke posities hebben verworven. Zes kleinkinderen als alleenstaande grootouder. Maar gelukkig staat mijn vriendin Marga, met wie ik al zes jaar een fijne relatie heb, er ook heel positief tegenover. Marga woont overigens in Handel. En dan mijn onderwijservaring, zou ik ook een hoogtepunt willen noemen. Het trouwen van de kinderen. De Boelaars-Hoeve exploiteren met het Damiaancentrum. Mijn vriendin met wie ik een eigen invulling aan mijn leven mag geven. En dan natuurlijk het eindresultaat van De Loop'r.'
Dieptepunten?
'Het overlijden van Elisabeth natuurlijk. Dat blijft binnen mijn gezin een groot gemis. Dat moet ook. Als ik eraan denk wordt heel mijn leven weer opgerakeld, komt alles weer voorbij. Als een film.'

'Ik word geïnspireerd door mijn kleinkinderen. Zij openen mijn ogen voor de elementaire dingen van het leven.'

Waardoor wordt u geïnspireerd?
'Door mijn kleinkinderen. Zij openen mijn ogen voor de elementaire dingen van het leven. En ja, de stilte kan mij ook inspireren, het genieten van de stilte. En de natuur. En ik ben sinds kort lid van de Probusgroep in Sint-Oedenrode. Dat is een club met als doel saamhorigheid en vriendschap te bevorderen door elkaar regelmatig te ontmoeten.'
Waardoor kunt u geëmotioneerd raken?
'Door opmerkingen van kinderen. En door te informeren naar het overlijden van Elisabeth natuurlijk. Dat blijft me diep raken. Van een goede film en een lied met een goede tekst kan ik ook intens genieten.'
Hoe kijkt u naar die enorme vluchtelingenstroom naar Europa?
'Het is een immens probleem, dat raakt me ten diepste. Ik zou daar heel graag iets voor doen. Heb me daarop al georiënteerd. Ik heb zelf de ervaring van buitenlander zijn. Ik heb heel veel moeite met mensen die oppervlakkig en ongenuanceerd commentaar leveren op buitenlanders, op vluchtelingen. Ik heb dus moeite met de PVV en met Wilders. Ik zou graag een gezin de ruimte willen bieden. Ik heb hier een prachtige schaapskooi. Als dat van de gemeente mag, kan ik ze hier onderdak geven. Ik wil ook best taalles gaan geven. Wat dat betreft doet Mia van Boxtel met de Taalwerkplaats prachtig werk.'
Wat betekent barmhartigheid voor u?
'Oei, dat is een moeilijke vraag! Even nadenken. Barmhartigheid betekent voor mij: in bescheidenheid, belangeloos handelen.'
Welke betekenis hebben de Bijbelse woorden 'geloof, hoop en liefde' voor u?
'Wéér zo'n moeilijke vraag. Tja, die drie woorden zouden eigenlijk één woord moeten vormen. Het ene kan niet zonder het andere. Het is een soort gelijkwaardige driehoek.'
Wat betekent de bijbel voor u?
'De bron waaruit ik mag putten.'

Diploma dik verdiend

A-diploma Foto: Jan Ebbenn

Zondag 6 maart 2016 is het diplomazwemmen geweest. De kinderen hebben allemaal heel goed hun best gedaan. De familieleden, maar ook de medewerkers van het zwembad zijn trots op jullie. Welke diploma's zijn er gehaald?: 30 kinderen zijn beloond met een A diploma, 28 kids hebben hun B diploma gehaald en 4 kinderen zijn voor C diploma geslaagd

Volgende keer
Zwembad de Neul werkt met een periode van 5 weken. Aan het einde van deze periode kijken we welke kinderen er dan aan toe zijn om af te zwemmen. Volgend keer is dat 10 april 2016. De diploma's worden uitgereikt bij Dommelzicht. Bovendien ontvangen de geslaagden een vrijkaartje om een keer te komen vrijzwemmen op een woensdagmiddag.

A-diploma Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn
B-diploma Foto: Jan Ebbenn
C-diploma Foto: Jan Ebbenn
B-diploma Foto: Jan Ebbenn
28 / 36

Ik zou mijn vriendin heel graag een bloemetje geven. Ze is een sterke, moedige vrouw. Helaas heeft ze het grootste verlies dat een moeder kan krijgen moeten ervaren. Maar ondanks haar eigen leed is ze er altijd voor mij. Ik ben zo trots op haar en ben blij met zo'n lieve vriendin. En vooral de komende week kan ze wel een opbeurend bloemetje gebruiken.

Monique Bekkers

oplossing: Henk van de Moosdijk

Winnaar: Hein Markus
Pastoor Smitstraat 8

De Rooise Zoom met haar befaamde kantoortorens. (foto: Henri van Hoorn)

Foto: Thea Willems

Thea Willems legde in Nijnsel deze twee witte zwanen vast. Dank daarvoor! Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Goeie praot kost niks, goeie raod is geld werd

Onze levens lopen ten einde op de dag dat we gaan zwijgen over belangrijke dingen.

Dioscuri – TV Someren

Foto:

Zondag 6 maart vertrokken maar liefst 19 onderbouwturnsters naar Someren voor een driedubbele wedstrijd.

Team D1-1, bestaande uit Wiese van den Eertwegh, Keri Habraken, Amy Pompen, Amber Minten en Anouk van den Brand, startte op vloer. Keri behaalde op dit onderdeel een schitterende 13,5pt. Amber zette knap de hoogste score voor het team op het toestel brug neer (13,8pt). Anouk liet als enige in de wedstrijd twee half in/half uit sprongen zien: 13,2pt! Amy behaalde met 13,35pt op sprong de hoogste score namens Dioscuri en Wiese deed dit met 12,4 pt op het onderdeel balk. Helaas bleek de tegenpartij net iets sterker. Wel behaalde Keri een verdiende 1e plaats in het individuele eindklassement en werd Amy knap 3e.
Ook team D1-2, bestaande uit Noa der Kinderen, Veerle Dahler, Juul van Bogget, Kaya van der Wijst en Amy Jones, turnde een prima wedstrijd. Juul en Amy lieten een prachtige vloeroefening zien, goed voor 12,8pt. Noa maakte knap haar vloeroefening af ondanks dat de muziek er tijdens haar oefening mee stopte. Op brug liet Veerle een nagenoeg perfecte oefening zien, waarvoor ze werd beloond met 14,5pt. Ook Kaya liet met 13,7pt een mooie score op dit toestel noteren. Op sprong blonken Noa en Veerle uit met beide 13,5pt. Juul gooide met haar boogje hoge ogen op de evenwichtsbalk. Kortom, een goede wedstrijd van de dames. Helaas niet genoeg voor de winst. Wel was de 3e plaats voor Veerle gereserveerd.
Puk Glorius begon namens mixteam D2/D3 op sprong met een mooie 12,5pt voor haar handstandplatvallen, waar Janne Oerlemans met twee keurige overslagen tot 12,5pt kwam. Birgit Maurix behaalde op brug een knappe 12,5pt, net als Jindy van den Oever. Op balk waren het Nora Wijnen en Lisa van Leeuwen die hoge scores lieten noteren (Nora 13,5pt en Lisa 12,8pt). Bente Derks behaalde met een zeer strakke oefening op vloer knap 14,3pt. Alysha Broeders en Evelien den Ouden scoorden zelfs 15 punten. Met een verschil van slechts 2 punten ging TV Someren er ook in deze categorie met de winst vandoor, maar de meiden hebben een super prestatie geleverd. Evelien werd bovendien knap eerste in deze grote categorie turnsters.

Start nieuwe loopgroep voor beginners

Net als voorgaande jaren start Sportvereniging Fortuna '67 uit Sint-Oedenrode ook dit jaar weer met een hardloopgroep voor beginners. Het ideale moment om kennis te maken met de loopsport, individueel of met een loopmaatje.

De eerste training van deze nieuwe groep is op maandag 11 april om 19.30 uur (duur circa 1 uur), vertrek vanaf de clubaccommodatie aan de Zwembadweg. Een week eerder, maandag 4 april, wordt er in de kantine informatie verstrekt over o.a. schoeisel en kleding. Hardlopen is een heerlijke buitensport die het hele jaar door beoefend kan worden. Tijdens de trainingen komen alle facetten van de loopsport aan bod, zoals intervaltraining, loopscholing, coopertest en duurlopen.

Inspanning en ontspanning
De trainingen worden verzorgd door gediplomeerde trainers met veel aandacht voor warming-up, cooling-down en blessurepreventie. Zowel ongeoefende lopers als meer gevorderde lopers kunnen zich bij Fortuna aanmelden. De nieuwe beginnersgroep is er op gericht om in relatief korte tijd een redelijke afstand te kunnen lopen. Een aantal keer per jaar wordt een coopertest gelopen om je conditie en voortgang te beoordelen.

Naast inspanning tijdens de training is ontspanning zeker zo belangrijk. Het sociale aspect staat bij Fortuna´67 dan ook hoog in het vaandel. Het is een hechte vereniging met meer dan 170 leden van jong tot oud. Menig loper bezoekt regelmatig regionale of landelijke wedstrijden, waar Fortuna dan ook wordt herkend als een zeer gezellige club met enthousiaste lopers. De kosten voor de eerste 10 trainingen bedragen € 15,-. Inlichtingen en vooraf aanmelden bij Luc Minderhoud 06-13661685 of kijk op www.fortuna67.nl

Drie Rooise meiden winnen zilver

Wat ga je doen op zondagmiddag in de winter? Als je het aan de drie meiden Sanne Olislagers (8 jaar), Veerle van Erp (11 jaar) en Sanne van Lieshout (18 jaar) vraagt, gaan ze lekker naar buiten om een cross te lopen. Afgelopen seizoen hebben ze dan ook alle drie meegedaan aan de Kempische cross competitie, een serie van acht wedstrijden in de regio.

Bij een crossloop loop je hard over onverharde paden, vaak in bossen soms op open veld, door plassen en modder. Het is een kwestie van karakter, kracht en uithoudingsvermogen, met soms zon, maar vaak regen en soms sneeuw of vorst. En misschien nog wel het belangrijkst: geconcentreerd blijven om niet te struikelen over een boomstronk of te blijven vastzitten in de modder.

Sanne Olislagers (8 jaar) kwam dit jaar in de jongste categorie (pupillen C) uit, Veerle van Erp (11 jaar) bij de junioren D en Sanne van Lieshout (18 jaar) bij de junioren A. Met meestal een tweede plaats en zo nu en dan een eerste plaats, eindigden ze alle drie na acht wedstrijden op een hele mooie tweede plaats in het eindklassement en dus voor alle drie zilver!

in memoriam: Paul Reichert

Op woensdag 2 maart is Paul Reichert overleden. Paul was lid van de Rozelaer. De laatste tijd ging het al niet zo goed met hem. Toch liet hij zich af en toe nog zien op de club. De andere leden zullen hem missen.

De Rozelaer heeft op maandagavond de tweede wedstrijd geschoten voor de wisselbeker tegen de Vrienden van Pieter Breugel. De wedstrijd werd geschoten op 25 meter op 60 cm blazoenen. Er wordt geschoten tegen een vooraf opgegeven gemiddelde. Winnaar van de wisselbeker is de vereniging, die na een uit en thuis wedstrijd, het dichtst bij 0 eindigt.
Deze avond verzamelde Ontspanning +10 punten tegen de Vrienden van Pieter Breugel -8. Ontspanning is de winnaar van de wisselbeker in 2016 met een totaal score van +5 tegen +22 van de Vrienden van Pieter Breugel. Het was een gezellige wedstrijd met taart en hapjes.

De individuele scores van Ontspanning waren: Jan van Bergen 205 (-10, Jan van Erp 190 (+10), Antoon Hermes 173 (+3), Ron Spijker 150 (+10), Antoon Vervoort 105 (-10, LB), Mart Verhoeven 224 (-1) en Jan Habraken 65 (-10). Scores Vrienden van Pieter Breugel: Frans van Ballegooy 184 (+6), Bernard Bogers 198 (+10), Huib Brews 175 (-2), Paul de Groot 200 (+10), Jan Huybregs 104 (-10), Ad Keeren 166 (+10), Bart van Kollenburg 185 (-8), Rinus Verhagen 157 (-1) en Gerard Theuns 193 (-1).

Op vrijdagavond is de 2e ZONA wedstrijd geschoten. Deze competitie gaat over de meest geschoten score van 9 (zona) na 9 wedstrijden. De 2e wedstrijd is gewonnen door Rene van Erp met 14 * 9 en een score van 234. De verdere uitslag was: Jan van Bergen 11 (205), William Huyberts9 (230), Jan van Erp 8 (189), Mart Verhoeven 8 (212), Toon Hermes 6 (198), Frans van der Braak 6 (205), Marjelein Verhoeven 5 (184), Beppie van Bergen 4 (189), Jos van der Veer 3 (168), Antoon Vervoort 1 (126, BB) en Michael Moonen 0 (116, BB).

Op maandagavond hebben de Vrienden van Pieter Breugel hun clubavond. Dinsdagmiddag schiet de Rozelaer en op vrijdagavond de senioren.
De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Nicole en Eline springen in Berlicum prijzen bij elkaar

Foto:

Dit weekend was er een springwedstrijd in Berlicum. Nicole Gevers en Eline Peters van de Nijnselse Ruiters zadelden hun paarden voor de klasse L. Nicole en haar paard Bentley bleven zowel het basis als het barrage parcours foutloos en eindigden met een achtste prijs. Ook Eline en haar paard Forever Alve waren in vorm en bleven beide rondes foutloos, goed voor een twaalfde prijs.

Marwin van den Nieuwenhuijzen startte ook in Berlicum. In de klasse M viel hij met zowel zijn paard Fien H als Dirkje E in de prijzen na twee foutloze rondes. Fien H eindigde met een vierde prijs en Dirkjr E met een zevende prijs. In de klasse ZZ verscheen Marwin aan de start met het paard
Erp van www.olland.biz. Na een pechbalkje in de barrage eindigde de combinatie met een derde prijs.
In Uden was een dressuurwedstrijd voor paarden. Michelle Westerdijk startte haar paard
Ferovanck PP in de klasse L2. In de eerste proef trad er nog wat spanning op en eindigde de combinatie met 62.7% op de vierde plaats. In de tweede proef had Michelle de Ferovanck PP beter onder controle. De jury beloonde de proef met 69.7% en een tweede prijs.
Marieke Siertsema startte haar paard Flash ook in Uden. Marieke had Flash thuis wat langer doorgetraind. Dit gaf meteen resultaat een tweede prijs en een score van 64.3%.

Vresselse amazones goed op dreef

Zondag was er een wedstrijd in de Mortel. Anne reed een net parcours met haar pony Way of live, wat goed was voor een vierde plaats.

Sydney reed in dezelfde rubriek met haar pony Ramona, wat haar een zevende plek opleverde. Beide dames reden in de klasse D/E L. Binnenkort maken ze allebei de overgang naar de klasse M. Daarna moest Nina met haar Dinkytoy Z. Ze reed een nette ronde en dat eindigde na een mooie barage met een tweede plek. Alle drie de meiden mogen zondagmorgen vanaf 10.00u rijden op het grote Concours Indoor Brabant in Den Bosch. Voor de ervaring super om in zo'n ambiance te mogen rijden. Vorige week reed Nina helemaal naar het plaatsje Hardenberg, waar ze een mooie zevende en achtste prijs mee na huis mocht nemen in een groot deelnemersveld. Dat deed ze met haar pony Dinky Toy Z in de klasse D/E M.

Laura Petersen wint kür in Maren Kessel

Na enige tijd is Laura Petersen afgelopen weekend weer op wedstrijd geweest. Samen met haar paard Divident vertrok zij naar Maren Kessel voor hun tweede ZZ licht wedstrijd. Met ruim 64% werd hier een tweede prijs behaald. Vervolgens mocht deze combinatie meerijden met de kür. Deze werd ruimschoots gewonnen met meer dan 75%!

In Berlicum werd een springwedstrijd georganiseerd. In de klasse B reed Anne van Liempd twee foutloze rondes met haar paard Falanda. Dit werd beloond met een zesde prijs. Ook Julia Geers stuurde haar paard Fleur Donja foutloos het parcours en barrage door en werd tiende. Marion Merks en haar Dolf kwamen uit in de klasse L. Na twee foutloze rondes werden zij vijfde.

Teleurstellend gelijkspel koploper Rhode in Haps

Op een hobbelig veld en onder af en toe een voorjaarszonnetje speelde koploper Rhode een matige wedstrijd tegen rode lantaarndrager Hapse Boys. De uitslag bepaalde uiteindelijk dat beide ploegen één punt rijker werden. Positief was voor beide ploegen dat er niet verloren werd en dat Rhode zelfs één puntje uitliep op de concurrenten.

De eerste helft was van een bedenkelijk niveau. Een hard werkend Hapss Boys tegen een slordig spelend Rhode. Veel passes van Rhode kwamen niet aan en er werden nauwelijks kansen gecreëerd. De eerste helft kende voor beide ploegen geen enkele uitgespeelde kans en beide doelpunten kwamen min of meer uit de lucht vallen. In de achtendertigste minuut kwam Rhode op voorsprong doordat Martijn van Boerdonk uit een scrimmage scoorde. In de vierenveertigste minuut kwam Hapse Boys enigszins gelukkig op gelijke hoogte. Een goede voorzet werd door Mart Kruseman in eigen doel gewerkt, waardoor de ruststand 1 – 1 werd.

De tweede helft was qua kijkspel aantrekkelijker omdat beide ploegen wel de intentie toonden om voor de overwinning te strijden, maar ook nu was het niveau van de wedstrijd van bedenkelijk kaliber. Rhode oefende meer druk uit op de tegenstander en probeerde via Tim Stewart, schot net langs, en Paul Smeets, schot bovenkant lat, een voorsprong te forceren. De eerste kans voor Hapse Boys in de tweede helft was meteen een fraai doelpunt .De midvoor krulde in de vierenzeventigste minuut de bal keurig in de bovenhoek en doelman Paul van Heesch was kansloos.Hapse Bpys rook bloed en wilde meteen deze voorsprong vergroten en kreeg hiervoor ook de kans. Deze kans werd echter gemist. Rhode herpakte zich enigszins en ging op zoek naar de gelijkmaker. Kyron Brus kopte in de zevenenzeventigste minuut op de lat en vijf minuten voor tijd had Simon van de Wetering de gelijkmaker voor het inkoppen. Helaas kopte hij over het doel. De druk van Rhode bleef aanhouden en in de negenentachtigste minuut schoot Kyron Brus de 2 – 2 binnen. Een stand waarmee beide ploegen genoegen moesten nemen. Voor Hapse Bioys voelde dit als een winstpunt tegen de koploper, voor Rhode was het een teleurstellend resultaat. Uiteindelijk viel de schade nog mee omdat ook de concurrenten DAW en Volkel punten lieten liggen.

Zondag: Rhode–Vitesse
Zondag speelt Rhode thuis tegen Vitesse uit Gennep. De wedstrijd in Gennip werd op 18 oktober met 0 – 3 door Rhode gewonnen. Rhode zal echter wel uit een ander vaatje moeten tappen dan tegen Hapse Bioys wil het de punten in eigen huis houden. Uiteraard speelt geen enkele lijstaanvoeder alle wedstrijden top, wel is een koploper aan zijn stand verplicht te laten zien dat het een terechte lijstaanvoeder is. Aan Rhode a.s. zondag de kans om dit te laten zien.

Op Nijnsel staat momenteel geen maat

Geen doelpunten tijdens derby Foto: Lisa van de Ven

Vorige week zondag boekte de debuterende derdeklasser een eclatante overwinning op de ongenaakbare koploper Oirschot Vooruit. Het bleek bepaald geen eendagsvlieg want afgelopen zondag liet de thuisclub de bezoekers Hilvaria uit Hilvarenbeek uit Midden-Brabant alle hoeken van het veld zien met als resultaat een alles verdiende overwinning met 2-0 die echter veel hoger had kunnen en moeten uitvallen.

In de vijfde minuut gaf Rick van der Vleuten vanaf links een puntgave voorzet af, precies op het hoofd van Stefan Hulsen die snoeihard raak kopte: 1-0. Zowel in de negende als de 27e minuut had de nijvere Nick Dortmans de kans om de score een beter aanzien te geven maar die missie mislukte. In de 37e minuut een 100% kans voor Stefan Hulsen maar hij zag geen kans de trekker over te halen. In de laatste minuut voor de pauze een dubbele kans voor de succesvolle spits waarbij de lat een hogere score in de weg stond. Dus een magere voorsprong bij de rust die bepaald geen recht deed aan het spelbeeld.

Na de thee eenzelfde spelbeeld. De bezoekers uit Hilvarenbeek hadden de beschikking over een supersnelle spits op oranje schoenen en een robuuste aanvoerder die door de Nijnselse verdedigers echter op efficiënte wijze onschadelijk werden gemaakt. Een kwartier na rust verscheen Stefan Hulsen alleen voor de vijandelijke keeper maar hij schoot jammerlijk net naast. Amper twee minuten later lanceerde Toby Verhoeven Nick Dortmans maar ook hij kon deze niet geringe kans niet verzilveren. Een kleine tien minuten voor tijd wist de zojuist ingevallen routinier Johan van der Pas het hoofd wel koel te houden en met een strak schot net langs de paal toverde hij de bevrijdende 2-0 op het scorebord. Daarna kwam de jeugdige Wouter de Louw in het veld. De talentvolle jongeling liet meteen van zich spreken door een bekeken schot te lossen dat helaas voor hem op de lat in schoonheid stierf. Nijnsel 1 behaalde een dik verdiende overwinning en liet de bezoekers volstrekt kansloos.

Zondag naar de rode lantaarndrager.
En dat is Oisterwijk. Een ploeg die weliswaar weinig punten verzamelt maar in de regel slechts nipte nederlagen lijdt. Kortom, een team om niet te onderschatten en waarbij opnieuw 100% inzet moet worden getoond om niet van een koude kermis thuis te komen. Er komt nu echt tekening in de ranglijst en Nijnsel kan door een nieuwe zege een vooraanstaande positie innemen in de subtop waar Oirschot Vooruit punten begint te morsen en de top vier elkaar dicht op de huid zit.
De trouwe supporters van Nijnsel 1 worden opnieuw uitgenodigd om acte de presence te geven in een van de mooiste dorpen van Brabant. En met een overwinning wordt zo'n dorp nog een stuk mooier...

Boskant - Ollandia zonder doelpunten

Het was afgelopen zaterdagavond druk op het sportpark van vv Boskant. Heel veel bezoekers hadden de tijd genomen om de derby Boskant 1-Ollandia 1 te bezoeken. Minimaal voor een bezoek aan de wedstrijd, maar voor een groot aantal bezoekers inclusief de 3e helft. Het was er gezellig druk in de (overvolle) Boskant kantine!

Voor beide teams was het zaak om niet te verliezen. Ollandia staat 3e van onder en kan de punten dus uitstekend gebruiken in een poging degradatie te voorkomen en Boskant kan de punten goed gebruiken in de strijd om de 3e plaats in de competitie. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter van Geffen werd er vooral door de vertegenwoordigers van Ollandia gejuicht, een teken dat zij zich de mentale winnaar voelden van dit duel.

Ollandia kende nogal wat blessureleed en paste haar speelstijl (begrijpend) daarop aan. Bij balverlies werd het speelveld klein gemaakt waardoor het initiatief min of meer vanzelf bij de thuisploeg lag. Dat leverde in de 4e minuut direct al een gevaarlijke situatie op voor het Ollandia doel. Doelman Tom Wouters moest meteen aan de bak bij een van richting veranderd schot van Rens van de Wijdeven; met een prima safe wist hij de bal nog juist over de lat te tikken. Nog één moment meer, in de 38e minuut, was Boskant dicht bij een doelpunt. Na een vrije trap van Rens werd de bal door Geert van Gils van richting veranderd, waardoor de bal zomaar in het doel had kunnen verdwijnen. Een verraste en kansloze doelman Wouters zag tot zijn opluchting de bal een metertje naast vliegen. In de 16e minuut was Rob van der Heijden namens Ollandia na een snelle uitval een heel eind op weg richting Boskant doel, maar z'n Boskantse naamgenoot wist hem met een goede verdedigende actie tijdig de bal afhandig te maken.

Na rust eigenlijk eenzelfde beeld. Van beide zijde veel inzet, daarover viel absoluut niet te klagen, maar weinig gevaarlijke momenten voor één van beide doelen, weinig uitgespeelde kansen. Boskant had het overwicht, maar dat leverde heel weinig op. Ollandia was in de 57e minuut zelfs nog dicht bij een doelpunt. In de 84e minuut kreeg Brett Veldkamp op aangeven van Jim van der Zanden voor Boskant de grootste kans van de wedstrijd, maar hij schoot de bal van dichtbij in het zijnet. Daarmee zijn alle feiten benoemd en eindigde de derby zoals aangegeven in een 0-0 gelijkspel.

Ollandia ontvangt Estria

Zondagmiddag staat er voor Ollandia een thuiswedstrijd op het programma. Ditmaal komt Estria uit Escharen op bezoek. Een tegenstander die regelmatig zijn punten pakt en met 25 punten uit 16 wedstrijden op de standenlijst vast in de middenmoot staat.

Als Ollandia opnieuw de strijdlust op kan brengen, waarmee het de laatste 3 wedstrijden jammer genoeg telkens maar een gelijkspel behaalde, liggen er zondag mogelijk ook weer kansen. Hopelijk lukt het zondag om ditmaal wel de 3 punten te laten bijschrijven. Ook de overige teams komen in het komend weekend weer in actie, dus zowel zaterdag als zondag zijn de supporters weer van harte welkom.

Hulsen en Van der Pas lopen uit

Ze scoorden allebei één keer: Stefan Hulsen en Johan van der Pas van VV Nijnsel. Dat zorgde ervoor dat ze allebei uitliepen in de stand om DeMooiRooiCup. In het achterveld scoorden Kyron Brus (die al zeven keer wist te scoren) en Martijn van Boerdonk van Rhode.                                

Stefan Hulsen Nijnsel 15
Johan vd Pas Nijnsel 11
Roy vd Linden Boskant 9
Maikel Merks Boskant 8
Kyron Brus Rhode 7
Stefan Erven Ollandia 6
Rens vd Wijdeven Boskant 4
Nick Dortmans Nijnsel 4
Rob vd Heijden Ollandia 4
Tim Stewart Rhode 3
Joep vd Mortel Rhode 3
Frank vd Heijden Boskant 3
Geert van Gils Boskant 3
Daan van Dinten Rhode 2
Simon vd Wetering Rhode 2
Jan Wouters Ollandia 2
Brett Veldkamp Boskant 2
Bas van Kuringen Rhode 2
Jim van der Zanden Boskant 2
William Bekkers Ollandoa 2
Martijn van Boerdonk Rhode 2

KV Rooi blijft in hoofdklasse

Stormvogels wist het kampioenschap een week eerder binnen te halen en was al zeker van een plek in de hoofdklasse volgend seizoen. Alleen de bovenste drie zitten volgend jaar direct weer in de hoofdklasse.

Rooi, dat voor deze wedstrijd op de derde plek stond, moest deze wedstrijd winnen, willen ze bij de bovenste drie blijven. Iedereen begon super fel aan de wedstrijd wat meteen restulteerde in een 1-0 voorsprong. Toch wist Stormvogels er snel antwoord op te geven. Deze scoreverloop was het gezicht van de eerste helft. In de rust was het 6-6. Ook al zou gelijkspel genoeg zijn om op de derde plek te blijven, wist KV Rooi dat er meer te behalen viel. De tweede helft begon dan ook even fel en al snel stond het 7-6. In de tweede helft wist KV Rooi het felle en snelle spel vol te blijven houden waardoor Stormvogels achter de feiten aanliep. Dankzij het collectief goede spel van Rooi wisten ze de overwinning naar binnen te slepen, eindstand; 14-11. Ook wist de nummer 2 van de competitie niet te winnen waardoor KV Rooi als tweede eindigt. Een mooie prestatie in deze moeilijke poule, waardoor ze zijn verzekerd van de hoofdklasse volgend jaar. Hiermee is de binnencompetitie aan het einde gekomen. KV Rooi kan terug kijken op een mooi binnenseizoen, waarin ze zich echt als één team hebben weten neer te zetten. Nu hebben de dames verdiend rust en dan begint over een maand weer het buitenseizoen. Ook in de buitencompetitie blijft er nog maar 1 van de 2 hoofdklassepoules over waardoor er weer een plek bij de bovenste 3 is vereist. KV Rooi staat momenteel 5e en zal hard moeten werken om ook buiten zich staande weten te houden in de hoofdklasse.

Odisco sluit zaalseizoen prima af

Odisco speelde afgelopen zondag thuis tegen Korloo. Korloo staat onderaan en was al gedegradeerd. Voor Odisco een kans om de zaal goed af te sluiten en met een goed gevoel naar buiten te gaan.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd. De dames speelden met hoog tempo en creëerden veel kansen. Verdedigend gaf Odisco bijna niets weg. Helaas stond het vizier van de dames niet op scherp. Kans op kans werd gemist waardoor na 18 minuten 3-3 op het scorebord stond. Doelpunten van Marlon van Heeswijk, Floor van Heeswijk en Lisa Wouters. Hierna werden de kansen wel benut en liep Odisco snel en effectief uit naar een 8-4 ruststand. Doelpunten van Floor van Heeswijk, Myrthe van Heereveld, Lisa Wouters, Marlon van Heeswijk en Meike Leenderts.
In de rust werd de dames verteld dat het spel heel goed was, alleen de kansen moesten worden benut. Het tempo was goed en de felheid was er ook en dat moest zo blijven in de 2e helft. Na rust zakte het tempo wat weg en werd er wat slordiger gespeeld. Toch stond er na 6 minuten 11-6 op het scorebord, Lisa Wouters (2x) en Myrthe van Heereveld. Hierna kreeg Odisco weer moeite met scoren. Gelukkig stond de verdediging goed waardoor de wedstrijd eindigde in 13-8. Doelpunten van Meike Leenderts en Evi van Vught, die haar debuut mocht maken in senioren 1 en dit bekroonde met een doelpunt.
Odisco sluit de zaal af met een keurige vierde plaats en met de meest gescoorde doelpunten uit de poule, wat een hele mooie prestatie is. In april beginnen de dames aan het vervolg van de veldcompetitie.

Dartteam D'n Toel Olland gaat voor goud

In de Europese online softtip dartcompetitie heeft darteam D'n Toel Olland de finale gehaald. Dit team, uitkomende in de Master divisie, met als spelers Rick van Roosmalen (c), Arno van Rosmalen, Andy Schepens, Jolanda van Roosmalen en reserves Rob van Oorschot, Michael Toelen en Patrick Paerels plus coach Linda Verschure, hebben het hele seizoen al een strakke competitie gespeeld.

Er werd slechts 1 wedstrijd van de 15 rondes verloren. In de halve finales die op 23-2 en 1-3 werden gespeeld in thuishonk café D'n Toel, waren ze te sterk voor hun Portugese tegenstander Snipers. Ondanks dat er in de eerste wedstrijd werd verloren met 5-6 was het team sterk genoeg om de tweede wedstrijd te winnen met 8-3. In de finale, die ook over twee wedstrijden gaat, wordt er gespeeld tegen het Spaanse Tony's Bar. Dinsdagavond werd de eerste wedstrijd gespeeld. De uitslag staat op www.facebook.com/BullshooterNederland. Dinsdag 15 maart wordt de tweede wedstrijd gespeeld in café D'n Toel in Olland. Als het team 12 punten behaald over deze twee wedstrijden, dan mogen zij zich Europees kampioen noemen. Alle support is welkom.

Bent u geïnteresseerd in jeu de boules?

Foto:

Dat is de vraag die Boulesvereniging de Klutsers uit Nijnsel graag aan u stelt. Zo ja, dan ligt er nu een unieke kans om te starten met dit leuke volksspel. De club is voornemens om een interessante instructie te gaan verzorgen waaraan iedereen uit de omgeving mag meedoen. Lidmaatschap van de club is geen vereiste en er zijn geen kosten aan verbonden dus helemaal gratis. De instructie (cursus) bestaat uit minstens een drietal dagen die uit te breiden zijn naar meer.

Naast uitleg over de spelregels en de te spelen tactiek wordt er ook praktisch geoefend. Aan de orde komen het in een rechte baan werpen met de juiste snelheid met topspin of tegeneffect en/of links of rechts effect. Zodra hierop is geoefend wordt over gegaan op het tireren (schieten). Vooral dit onderdeel vergt een aparte techniek om dat goed onder de knie te krijgen. De instructies worden vanaf 23 april wekelijks op zaterdagmiddag gehouden, maar desgewenst kan aan uw wensen voor en ander tijdstip worden tegemoet gekomen. Plaats van handeling: het complex van de club achter de Beckart. Er zijn voldoende boules op voorraad om voorlopig te gebruiken. Opgave kunt u doen bij het verenigingsbestuur Toos Sanders tel 06-23050762 of Rien van der Loo tel 474165 email: riengina@kpnmail.nl

Cloeck & Moedigh 1 kampioen hoofdklasse