DeMooiRooiKrant

2 maart 2016

DeMooiRooiKrant 2 maart 2016


Foto: Van der Staak

Als organisatie kun je met een evenement keer op keer records breken, als je de top hebt bereikt alleen nog je eigen records, maar waar houdt het op? Goed, beter, best, en dan?

Afgelopen weekend heeft de Boekenbeurs het weer geflikt. Met ruim 1800 bezoekers schrijven ze alweer geschiedenis, vorig jaar waren dat er 'slechts' 1550. "Ze lagen nog net niet in slaapzakken voor de deur." Ook de totaalopbrengst bleek een record. Het enthousiasme van Luc van den Tillaart van organisator Stichting Behoud Martinuskerk is bijna met geen pen te beschrijven. "Nog meer PR dan de vorige keren, het carillon als dank aan de bevolking, mooi weer, de mensen willen er na al die regen eens uit …" somt hij op ter verklaring van de vliegende start van de 25e boekenbeurs. En toont een foto van een indrukwekkende rij wachtenden, op zaterdagochtend voor de opening bij de Odaschool. Volwassenen dit keer, heel wat gretiger dan de scholieren op een doordeweekse dag.

Bedrijfsvoering
Van den Tillaart is de aangewezen persoon om zijn enthousiasme en superlatieven te onderbouwen met een stuk nuchtere bedrijfsvoering, waar menige andere organisatie jaloers op kan zijn. Van alle categorieën boeken en platen wordt bijvoorbeeld ieder jaar stipt bijgehouden hoeveel er verkocht zijn. Ook statistische methodes als voortschrijdende gemiddeldes worden gebruikt. "Dan weten wij precies hoe streng wij moeten zijn bij de selectie voor het volgende jaar. Van de legpuzzels bijvoorbeeld werd 70% verkocht, van proza en poëzie 22%. Daar kun je mee sturen. De boekenbeurs is dus constant in beweging, hij lééft. Ook onder de mensen ja, dat kun je dus op twee manieren uitleggen. We nemen alle aangeboden boeken aan, wat daarvan meteen onbruikbaar is gaat bij het oud papier. Daarmee hebben we vorige keer toch ook mooi 700 euro verdiend." De Stichting houdt ook de langere termijn in de gaten, en daarmee de trends. "De encyclopedieën worden natuurlijk al langer minder goed verkocht vanwege internet, daarvan houden wij twee mooie achter de hand voor de liefhebbers. De platen gingen in het begin slecht maar daar is de laatste jaren juist steeds meer vraag naar" illustreert Van den Tillaart. "En de mensen kunnen hier sinds dit jaar ook pinnen."

Foto: Hans van den Wijngaard

Schuifelen en snuffelen
Ondertussen vertonen alle klasselokalen min of meer hetzelfde beeld: bezoekers voetje voor voetje schuifelend en snuffelend tussen de tafels met bananendozen, in een sortering die zijn gelijke niet kent, sinds twee jaar ook op schrijver. "Ieder jaar komt iemand helemaal uit Kampen naar de Rooise boekenbeurs, omdat ze hier zo goed gesorteerd zijn. De laatste keer nam hij zes bananendozen mee naar huis." Dit jaar heeft de Stichting een nieuw sorteercentrum, en wel op de Houtsestraat. Ook daar gaat er professioneel aan toe, alleen robots ontbreken nog, het is allemaal mensenwerk. Na afsluiting van de beurs telde de Stichting haar zegeningen waaronder ook de opbrengst: 25.858 euro, tegen 23.000 vorig jaar. Een nieuw record. Laat nu het carillon maar luiden!

Back to the 80' en 90's met Ben Liebrand

Ben Liebrand

Vrijdag 18 maart op de Markt in Sint-Oedenrode DJ Ben Liebrand Live in the Mix tijdens een groots opgezette 80'en 90' muziekavond.

Wie is er niet groot geworden met de muziek van Stenders en Van Inkel bij Radio Veronica. Dj Ben Liebrand was hier wekelijks te gast. Daarnaast was hij de inspirator voor de hedendaagse Dj's zoals Tiësto, Armin van Buuren en Hardwell. Hij komt speciaal vanuit Canada naar Sint-Oedenrode met zijn 80'en 90'jaren Mix. Vrijdag 18 maart van 20.00 tot 01.00 uur feest met lekkere muziek, leuke danseressen en gratis hapjes. Kaarten a €17.50 zijn te koop op de website van www.fashionandfoodfestival.com , bij Primerawinkels en bij de modezaken in Sint-Oedenrode.

MooiRooi zoekt jong talent

Ben jij niet ouder dan 15 jaar en vind je het leuk om te schrijven en het nieuws te volgen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Stuur een zelfgeschreven nieuwsitem (± 100 woorden) mét foto naar redactie@demooirooikrant.nl
Ben jij de winnaar? Dan mag jij straks 1 x in de maand, of misschien wel vaker, een stukje voor de krant maken. Over enkele weken maken wij de winnaar bekend.

Jaargang 6 - Week 9 - Woensdag 2 maart 2016

Pari Bodyfashion
Snackbar De Klomp

Politiek unaniem achter voorbereiding Meierijstad voor verplaatsing Rhode

Koor Aurora zingt 23 december in 'De Ossekop' Foto: Hans van den Wijngaard

De verplaatsing van VV Rhode naar de sportvelden bij Kienehoef is nog niet helemaal geregeld, dit jaar gaat dat ook niet meer lukken, maar de gemeenteraad zette donderdagavond alles op alles om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. En dat is nieuws, want tot dusver zaten de politieke fracties nog niet op één lijn, zelfs nog geen meerderheid. Bij een vorige poging staakten de stemmen, een nieuwe motie kreeg ditmaal alle handen op elkaar.

Het verschil met de oorspronkelijke (VVD-)motie was de opdracht aan het college om bij de toekomstige fusiegemeenten draagvlak te creëren om de verplaatsing van Rhode te borgen in de begroting 2017 van Meijerijstad.
Ondanks zijn medeondertekening, herinnerde Maarten van Bakel (CDA) er toch even aan dat zijn (enige oppositie)fractie al meermalen een motie had ingediend om geld te reserveren voor verplaatsing van VV Rhode, die steeds werd weggestemd. De coalitie zweeg. Met die bredere blik zou ook naar het totale masterplan sportaccommodaties gekeken moeten worden. De toezegging van de gezamenlijke CDA-fracties om de voorbereiding naar voren te halen en de borging op te nemen in het verkiezingsprogramma van CDA Meijerijstad, werd door (vervangend) wethouder sportzaken Jeanne Hendriks vertaald in een aanbeveling voor de andere fracties. Wethouder financiën Jan van Burgsteden wees er op dat er pas werk van gemaakt kon worden als de financiële borging in de begroting 2017 een feit was. "En het blijft een risico als het nieuwe college het anders ziet." De gemeenteraad ging in dezelfde vergadering akkoord met het afsplitsen van geldbedragen uit vertrouwelijke stukken, die daardoor inhoudelijk wel openbaar worden. Dat was meteen van toepassing op het rapport, dat inmiddels is opgesteld over de mogelijkheden van de verplaatsing.

Groot Halfvastenspektakel in Sint-Oedenrode

In het weekend van 4 t/m 6 maart organiseren café Oud Rooy en CV 't Skrothupke weer hun traditionele Halfvastenspektakel.

Op vrijdag 4 maart om 20.30 uur wordt in Oud Rooy afgetrapt met de populaire avond genaamd: Music style rad met DJ Maarten. U draait aan het style rad en bepaald zo welke muziekstijl zal worden gedraaid. Dus dit belooft een zeer gevarieerde avond te worden.

Op zaterdag 5 maart vanaf 20.30 uur in Oud Rooy: Down with the Syndrome. Dit bekende DJ-duo bestaat uit Rooienaren Jeroen Heijms en Teun Rovers. Jeroen is bekend van het populaire programma Syndroom van Johnny de Mol. Hij heeft hierin gedraaid op Ibiza met DJ Hardwell. Dit DJ duo staat garant voor een avond vol goede muziek en het zal gegarandeerd een feestje worden.

Zondag 6 maart begint al om 10 uur op de Markt in Rooi met een heuse Kofferbakmarkt. Deze duurt tot 15 uur. Heeft u nog mooie spulletjes die u zelf wilt verkopen? Grijp dan uw kans. U kunt nog inschrijven voor een plaats. Dit kan via de mail aan: kofferbakmarkt@skrothupke.nl of na 18 uur bellen naar: 06-52625062. Tevens op deze zondag in Oud Rooy vanaf 12 uur het grootse Kapellenfestival. Diverse Rooise kapellen en kapellen uit verre omstreken zullen hun beste muzikale kwaliteiten tentoonspreiden. Dit gezellige muzikale spektakel wordt elk jaar drukker. Kom daarom op tijd zodat u een goede plek hebt om dit feest mee te maken. Gratis entree, uitgezonderd de Kofferbakmarkt.


De auto van….

Foto: Bart van der Heijden

Deze week in 'De auto van' interviewen we Bram Raaijmakers. Bram is 20 jaar oud en werkzaam bij Van Kaathoven. Buiten dat hij zijn werk met veel plezier doet, houdt hij er ook wel van om 's avonds en in het weekend een lekker stukje te rijden in zijn Peugeot 106 Rallye. Voor de leek is het misschien niet direct te zien, maar zijn 106 Rallye is wel degelijk een zeldzaam autootje.

Hoe lang heb je deze auto al?
''Deze auto heb ik in oktober 2015 gekocht. Toevallig op de verjaardag van mijn oma. Handig om te onthouden wanneer ik hem precies heb aangeschaft.''

Foto: Jan Ebbenn

Heb je hiervoor nog andere auto's gehad?
''Voordat ik deze auto kocht, heb ik nog twee andere gehad. Mijn eerste auto was ook een 106 Rallye, ook blauw met witte velgen. Daarna had ik een tijdje een oude Opel Astra en nu rijd ik deze sinds vijf maanden.''

Waarom vindt je deze zo fijn?
''Deze auto heeft de eisen die ik zoek. Hij rijdt lekker, zeker voor een auto van bijna twintig jaar oud. De motor doet het nog goed en hij is ook nog best rap. Origineel heeft de auto 100pk, maar ik heb hem laten chiptunen, dus deze heeft iets meer vermogen.''

Wat is er zo bijzonder aan deze auto?
''Je ziet er van deze Rallye-uitvoering niet veel rijden. Dat spreekt me ook wel aan, dat je iets hebt wat je niet veel ziet. Ik vind daarnaast de kleurstelling goed bij de auto passen. Rallywagens hebben vaak witte velgen. Ik heb hem zelf nog een stukje bijzonderder gemaakt, door er een geluidsinstallatie achterin te bouwen. Het klinkt wel redelijk goed maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Daar ga ik nog wat aan doen.''

Heb je al ooit een ongeluk gehad met deze auto?
''Met deze auto gelukkig nog niet. Ik ben er zuinig op. Met mijn eerste 106 Rallye heb ik wel een ongeluk gehad helaas. Dat was toen het geregend had op een klein weggetje. Het was gladder dan dat ik dacht en ik gleed heel ongelukkig uit de bocht tegen een paal aan. Daardoor moest er een hele nieuwe deur in.''

Pax Kinderhulp zoekt gastgezinnen

Wie zijn wij, Pax Kinderhulp Roemenië? In Esch en omgeving is een werkgroep actief, die van 19 juli tot 4 augustus graag 16 tot 20 kinderen uit Roemenië naar Nederland wil laten komen. Wij zoeken tenminste 9, maar liefst 11 gastgezinnen, die gedurende ongeveer 3 weken gastvrijheid willen bieden aan 2 Roemeense kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Ook eenoudergezinnen, en opa's en oma's zonder thuiswonende kinderen zijn van harte uitgenodigd om mee te doen!

Waar komen de kinderen vandaan? De kinderen voor wie wij de vakantie organiseren, komen uit een klein dorp Saniob in Roemenië. Het gaat hier om kinderen uit een kindertehuis, en ook uit het dorp zelf.
Waarom hebben deze kinderen vakantie nodig? Deze kansarme kinderen leven vaak in armoede, en maken soms dingen mee die kinderen niet mee horen te maken. Ook kennen zij vaak geen gezinsleven. Met deze vakantie hopen wij ze een goede oppepper te geven, en een positievere blik op het leven.
Wat verwachten wij van u als gastgezin? Dat u 2 kinderen voor een periode van 3 weken opneemt in uw huis. En dat ze gewoon kunnen meedoen in het gezin. Dure uitstapjes zijn echt niet nodig. De kinderen zijn al gebaat bij gewoon aan tafel eten, samen een (bos)wandeling maken, boodschappen doen. Gewoon een warm hart en een open huis, dat is alles wat wij van u vragen.
Wie is Pax Kinderhulp? Pax Kinderhulp is een landelijke vrijwilligersorganisatie, die kansarme kinderen uit het buitenland gedurende een drietal weken de sfeer van een gewoon Nederlandse gezin wil laten ervaren en hen een plezierig verblijf hier wil bieden. Het gaat hier om kinderen uit kindertehuizen, kinderen die het thuis niet breed hebben, eenoudergezinnen, probleemgezinnen, kortom: kinderen met minder kansen dan onze eigen kinderen.
Wilt u meedoen en ons helpen? Bel 0646021973 ( Harriet van der Struijk ) of ga naar de website www.paxkinderhulp-denbosch.nl. Materiële ondersteuning? Graag! Elke donatie, hoe klein ook, is welkom op NL72RABO302463674 t.n.v. Pax Kinderhulp Roemenië.

De Heikneuters rijden mee in Halfvastenoptocht

De jubilerende carnavalsvereniging de Heikneuters heeft, net zoals menig andere club, de bouwlocatie opgeruimd en de schuur weer spik en span achter gelaten. De carnavalswagen hebben de leden echter nog intact gehouden om aanstaande zondag mee te kunnen rijden in de Halfvastenoptocht van Oss.

De Heikneuters zullen Papgat vertegenwoordigen met hun driedelige creatie in een totale lengte van 27 meter. Het heeft echter wel wat voeten in aarde om daar naar toe te gaan. Om er 'heelhuids' te komen. Dit kan alleen dankzij de medewerking van firma van Berkel. De Heikneuters bedanken bij voorbaat al dit bedrijf, omdat die er met een dieplader voor gaat zorgen dat de carnavalsvalswagen en de carnavaleske auto op locatie komt.
Afgelopen zondag is de route via lokale wegen al uitgestippeld en een keer gereden om er zeker van te zijn dat ze geen verrassingen, zoals een viaduct of andere obstakels tegenkomen, want over de A50 gaat natuurlijk niet.

Het wordt voor De Heikneuters een lange dag, want de wagenbouwers beginnen 's morgens om 06.30 uur met laden. Daarna vertrekt de stoet naar Oss. Daar moet alles opgebouwd worden en dan hopen ze 's avonds rond 19.00 uur weer thuis te zijn. Voor geïnteresseerde Papbuiken; de optocht begint om 13.11 uur en er zullen zo'n twintig wagens uit de hele regio meedoen. Kom aanstaande zondag 6 maart naar Oss en geniet nog één keer van een schitterende carnavalsoptocht!

Koningsdag 2016, nu al?

Foto:

Wij, het bestuur van de Oranjevereniging, vinden dat je er maar beter op tijd mee kunt beginnen.

Al maanden zijn we er mee bezig. Het organiseren van Koningsdag 2016, wat dit jaar valt op woensdag 27 april. Dus voor ons de hoogste tijd om weer te proberen voor de gehele Rooise bevolking en, i.v.m. de samenvoeging, natuurlijk ook voor Veghel en Schijndel een mooie dag te organiseren voor elk wat wils.

We beginnen al, in samenwerking met de gehele Rooise horeca, op dinsdagavond 26 april voorafgaande aan Koningsdag. Op diverse plaatsen zullen podia opgebouwd worden waar allerlei muziekgroepen op gaan treden. Ook zal er dit jaar weer een vrijmarkt zijn. Deze keer gaat die markt in de avond plaatsvinden van 19.00 uur tot 23.00 uur en de vijftig kramen zullen uiteraard verlicht worden.
De volgende dag, Koningsdag, zal burgemeester Maas voor de laatste keer samen met de voorzitter van de Oranjevereniging de vlaggen hijsen terwijl de Ollandse Dorpskapel het Wilhelmus speelt als begin van het Oranjefeest. De kinderen en hun opa's en opa's kunnen weer deelnemen aan de versierde fietstocht onder begeleiding van onze dorpsveldwachter "Bert van de Mèrt". De Ollandse Dorpskapel zal ze begeleiden tot aan Odendael waar ze om 12.00 uur aanvangen met het Oranjeconcert in combinatie met een Oranjebrunch. (Dit zal nog nader toegelicht worden) Om 11.30 uur start natuurlijk weer de traditionele, drukbezochte, Kinderspeelgoedmarkt met maar liefst vijftig kramen. Op het Kerkplein zal de grote publiekstrekker "The Dutch Show Company" zich van hun beste kant laten zien en horen met weer een spiksplinternieuwe show, en hebben we dansgroep Neeltje van Kasteren weer bereid gevonden om met verschillende groepen op te treden en hun beste beentje voor te zetten. Op de Markt staan de springkussens klaar voor de kleinere jeugd en kunnen ze zich gratis laten schminken door onze schmink-kunstenares Connie Simons. Om de sfeer nog meer te verhogen heeft Ed Steenbakkers met zijn ploeg de vlaggen al weer klaar staan om het hele centrum in Oranjestemming te brengen
Uiteraard zijn we bezig met nog enkele andere activiteiten, maar daar hoort u later nog meer van. Wij, de Oranjevereniging, vinden het de moeite waard om dit alvast aan u te laten weten zodat u er rekening mee kunt houden en die avond en dag alvast in uw agenda te reserveren. We zien u graag. Oranjevereniging Sint-Oedenrode.

Politie Sint-Oedenrode onderzoekt social media gebruik

Foto:

Op donderdag 3 maart staat het innovatieve Mobile Media Lab van de politie in Sint-Oedenrode. Het is de tweede keer dat deze onderzoeksruimte op wielen de gemeente aandoet.

Met deze testtruck, een vrachtwagen ingericht als mobiele onderzoeksruimte, rijdt de politie door Nederland om onderzoek te doen naar de ervaringen van bewoners met de digitale dienstverlening van de politie.

Luisteren
De politie rijdt met de testtruck door Nederland om onderzoek te doen naar de mening van burgers over de digitale dienstverlening van de politie, zoals: wat vindt u van het gebruik van social media door de politie, de kwaliteit van de internetaangifte, de informatie in de politie app? De burgerpanels in de truck leveren input op voor het verbeteren van de (digitale) dienstverlening van de politie. Onderzoeken richten zich voornamelijk op de bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van verschillende digitale kanalen.

Onderzoek sociale media
In Sint-Oedenrode wil de politie, onder andere met de wijkagent Frans van Rozendaal, in gesprek met buurtbewoners over leefbaarheid, veiligheid en communicatie. Alle inwoners zijn daarnaast welkom om mee te werken aan een speciaal social media onderzoek. U bent van 12.00 tot 19.00 uur op het Kerkplein van harte welkom in het Mobile Media Lab. Wij zijn benieuwd naar uw mening!

Meer informatie treft u aan op de website: www.politie.nl/MML


Boekenverkoop d'n einder in nieuw jasje

Wie kringloopcentrum d'n einder kent, weet na binnenkomst in de uitgebreide winkel ongetwijfeld de weg te vinden naar de gezellige ontmoetingsruimte. De regelmatige bezoeker valt meteen op dat er iets is veranderd.

Boekenkasten vol mooie tweedehands boeken kleuren de ruimte achterin, keurig per rubriek geordend. Wat let u om onder het genot van een kopje koffie of thee op uw gemak een boek naar wens uit te zoeken. Weer een extra reden om eens een bezoekje te brengen aan d'n einder. Het kringloopcentrum staat tenslotte voor eersteklas tweedehands.

'Make a diner' voor de Zonnebloemvrijwilligers en haar gasten

Foto: Jos van Nunen

De vrijwilligers mogen ook best een keer in het zonnetje worden gezet. Dat is de gedachte achter het 'make a diner-etentje' van de Zonnebloem. Afgelopen donderdag werd in Odendael dit etentje alweer voor de elfde keer gehouden.

'Make a diner' is ooit opgezet om één keer per jaar iets terug te doen voor de vrijwilligers van de Zonnebloem. Mensen die zich geheel belangeloos inzetten voor een grote groep mensen die door een lichamelijke beperking niet meer aan alles in de maatschappij deel kunnen nemen. Maar de vrijwilligers van de Zonnebloem vinden al jaren dat zo'n etentje alleen maar geslaagd kan zijn, als ze ook hun gasten mee uit eten mogen nemen.

De gasten, dat zijn de mensen die van de Zonnebloem dat extraatje krijgen. Zo'n extraatje is voor een vrijwilliger vaak een klein gebaar maar voor de gast een geweldige opsteker, zoals één keer per drie of vier weken even op bezoek gaan of het meehelpen bij een bingoavond. Maar de Zonnebloem organiseert ook grotere activiteiten zoals rondvaarten.

Cor van den Akker is één van de gasten. Door problemen aan zijn ogen is hij beperkt in wat hij nog kan. Dertien jaar geleden mocht hij van de Zonnebloem mee met een rondvaart door de Biesbosch. Donderdagavond was hij samen met zijn vriendin en broer Nol uitgenodigd voor het eten in Odendael. "Het is een heel mooi initiatief dat deze mensen hier opzetten. Ik heb al een week gevast om hier aan deel te kunnen nemen", zegt Cor. Aan de reactie van zijn vriendin valt op te maken dat het met dat vasten de afgelopen week niet zo'n vaart heeft gelopen.

Aan de andere kant van de tafel zit Joke de Bruin. Voor haar is het de eerste keer dat ze bij 'make a diner' mag aanschuiven. Sinds september is zij als vrijwilligster bij de Zonnebloem betrokken. Op de vraag hoe ze bij de Zonnebloem terecht is gekomen, antwoordt ze: "door mijn schoonmoeder. Zij was vele jaren als vrijwilligster actief en ik heb haar beloofd dat ik haar werk over zou nemen als ze het zelf niet meer kon doen".

Het was de derde keer dat de Rooise Lions hun bijdrage aan dit leverden. Jos Teulings is één van hen. Net als de anderen is hij die de hele avond bezig is met het uitserveren van het diner. "We serve, is onze slogan en dat kunnen we hier laten zien", vertelt Teulings. "Aanvankelijk zouden we hier met zijn twaalven zijn, maar nu zijn we met zestien Lions and Lionlady's om hieraan mee te werken", zegt Teulings terwijl hij zich weer naar de keuken haast om de meer dan honderdvijftig gasten en vrijwilligers het eten op te dienen.

Twee onvergetelijke dagen

Zaterdagmorgen was het weer een enorme drukte bij de Odaschool voor de 25ste Boeken-en Platenbeurs. De rij wachtenden was net zo lang als bij het Rijksmuseum en Jeroen Bosch. Het is prachtig dat wij Rooienaren ons hiermee kunnen meten. Omzet 25.800 euro en 1808 bezoekers; een geweldige prestatie! Wie doet dat na?

Met een collega stond ik twee dagen bij de uitgang om vertrekkende bezoekers te vragen waar ze vandaan kwamen en om te vragen of er op- of aanmerkingen waren over de organisatie. De blije gezichten spraken boekdelen. Zij vertelden ons over netheid en goede sortering. De Brabantse gemoedelijkheid viel velen op. Veel Belgen waren aanwezig en de verbeterde Waalbrug trok veel mensen uit het noorden. Het gros van de mensen kwam uit de regio uit een straal van 30 km. Het mooie weer deed de beursbezoekers goed. Het bestuur zou mogelijk met noviteiten kunnen komen voor het volgende jaar. Ik denk aan een "Roois boekenbal", aan de vooravond van de beurs om zodoende meer jongeren te trekken. Op deze manier zou je het rendement van de beurs kunnen verhogen lijkt mij. Jongeren kunnen dan genieten van een goed boek, een drankje of een straffe Trappist met een dans. Het uitnodigen van een bekend schrijver of mooie gedichten voorlezen, gemaakt door Rooise kinderen zou ook mogelijk zijn. Het kan zijn dat het bestuur er dan een extra tent bij moet zetten.

Martien Bekkers
Kapittelhof 5

CDA wil aanpak leegstand

De Provinciale Statenfractie van het CDA Brabant wil dat het Brabantse college van Gedeputeerde Staten op korte termijn een winkel- en retailtop organiseert om tot een provinciebrede aanpak van leegstand te komen. Statenlid Stijn Steenbakkers (woordvoerder) wil het college hier via mondelinge vragen toe oproepen in de Provinciale Statenvergadering van 26 februari a.s.

Steenbakkers: "Het achter elkaar failliet gaan van winkelketens als V&D, Perry Sport en Aktie Sport leidt tot honderden werkloze Brabanders en slaat gaten in de winkelstraten van tientallen Brabantse gemeenten. De provincie moet haar verantwoordelijkheid nemen en alle betrokken partijen bij elkaar brengen om tot een gedragen en gezamenlijke aanpak te komen die leegstand voorkomt en banen oplevert i.p.v. banen kost. Te denken valt aan gemeenten, maar ook aan het MKB en organisaties als de BZW en Brabant Advies."

In andere provincies zijn tal van voorbeelden te vinden van hoe (regionale) overheden zich inspannen voor bestrijding van leegstand en versterking van de retailsector. Bijvoorbeeld in de provincie Overijssel, waar de provincie ook het initiatief tot een grote winkel- en retailtop heeft genomen.

Andere maatregelen/instrumenten die het CDA graag zou willen laten onderzoeken zijn het experimenteren met regelluwe zones, leegstandsboetes voor vastgoedeigenaren, het snijden in bestaande bestemmingsplannen die nog ruimte laten voor nieuwe ontwikkelingen, en het inzetten van het internationale netwerk van de provincie om buitenlandse bedrijven naar leegstandslocaties te trekken.

De Brabantse CDA-fractie wil dat de provincie Noord-Brabant met deze en andere voorbeelden aan de slag gaat en wenst hierover zo snel mogelijk met het college van Gedeputeerde Staten van gedachten te kunnen wisselen.

Jantje Beton Collecte voor buitenspeelactiviteiten

Van 5 t/m 12 maart wordt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte georganiseerd. Van de opbrengst gaat 50% rechtstreeks naar de collecterende jeugdorganisatie die het geld besteedt aan allerlei jeugdgerelateerde buitenspeelactiviteiten van de eigen club.

De overige 50% gaat naar Jantje Beton die hiermee diverse projecten in het land mogelijk maakt waardoor alle kinderen vrij buiten kunnen spelen in hun eigen wijk. Zo komt 100% van de opbrengst ten goede aan kinderen in Nederland.

Waarom gaat niet de gehele opbrengst naar Jantje Beton?
Jantje Beton vindt het belangrijk om ook verenigingen die zich inzetten voor het speelplezier van kinderen direct te ondersteunen. Zij zetten zich in voor dezelfde missie als Jantje Beton.

Geef aan de Jantje Beton collectant van Scouting Rooi!
In Sint-Oedenrode, Boskant en Olland gaat SCOUTING ROOI op pad voor de Jantje Beton Collecte. De bevers, welpen en scouts zullen in Rooi bij u langs de deur komen op zaterdag 12 maart. De explorers kunt u verwachten in Olland en Boskant op maandag 7 of vrijdag 11 maart. In Nijnsel collecteren leden van VV Nijnsel. Geef geld aan de Jantje Beton collectant en steun zo Scouting Rooi en VV Nijnsel én help de kinderen uit uw omgeving om lekker buiten te kunnen spelen!

Lezing over wespendieven

De Heem-Natuurgroep Sint-Oedenrode houdt op maandag 7 maart een lezing over wespendieven door Dirk Eijkemans.

Dirk Eijkemans is drie jaar betrokken geweest bij het Wespendief onderzoek in Het Groene Woud en in Kempen-Broek (Limburg). De wespendief is een zeer specialistische roofvogel die maar enkele zomermaanden in Nederland verblijft. Hij leeft grotendeels van wespenlarven, waarvoor hij vele wespennesten moet plunderen. Ten behoeve van het onderzoek werden enkele wespendieven in 2013 gevangen en voorzien van een zender. Op deze manier konden in 2014 en 2015 het foerageer en nestelgedrag in kaart worden gebracht, en ook hun trekroute van en naar Zuid-Afrika kon zo worden vast gelegd. Dirk zal uitgebreid ingaan op het totale onderzoek en op de belangrijkste resultaten. Zijn prachtige foto's verlevendigen zijn verhaal.

De avond vindt plaats in kringloopcentrum d'n einder, Sluitappel 17a Sint-Oedenrode en begint om 20.00. Iedereen is van harte welkom. Van niet leden wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd.

Kledinginzameling Basisschool Franciscus in Boskant

Dit schooljaar zal de oudervereniging van basisschool Franciscus kleding inzamelen. Via de gemeente en een aantal projecten op school worden de kinderen bewust gemaakt van het probleem van afval.

Een onderdeel van deze projecten is de inzameling van kleding. De opbrengst van deze inzameling komt ten goede aan de leerlingen van basisschool Franciscus en aan het goede doel, stichting Kinderen van de zon. Deze stichting probeert de levensomstandigheden voor kansarme wijk- en straatkinderen te verbeteren.

Met dit bedrag worden onder andere nieuwe leesboeken gekocht voor de bibliotheek op de basisschool de Franciscus als voor de kinderen gesteund door de stichting kinderen van de zon. Lezen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Een boek dat aansluit bij de belevingswereld van een kind, helpt zijn of haar horizon te verbreden. Daarom vraagt de oudervereniging dus de papa's, mama's, opa's en oma's van de schoolkinderen, om de kledingkast eens kritisch door te kijken en deze actie te ondersteunen.

U kunt de volgende zaken inleveren: dames-, heren- en kinderkleding; schoenen; beddengoed; riemen; hoeden; handtassen; gordijnen; laarzen en pluchen speeltjes. De kleding mag in gewone vuilniszakken worden aangeleverd. De zakken voor deze actie kunnen worden afgegeven op woensdagmiddag 23 maart vanaf 12.15 uur, donderdag 24 maart tussen 8.15 en 15.45 uur, en vrijdag 25 maart om 8.30 uur op onderstaand adres: Ritaplein 3, Boskant.

Klokken Martinuskerk opgehangen

Foto: Lisette van Helden

Nadat de klokken op zondag 21 februari sfeervol zijn gezegend werden deze vanochtend naar boven gehesen. Een aantal Rooienaren was al zo nieuwsgierig en kon het niet laten om een kijkje te nemen. "Wat een hoogte hé, Ik ben benieuwd hoe ze gaan klinken."

Hoe ze gaan klinken is nog even afwachten, maar ze hangen. In het totaal werden achttien klokken in drie keer naar boven gebracht. Door vier mannen die zonder gordel omhoog durfden. Op zo'n 55 meter hoogte werden de klokken stuk voor stuk overhandigd zodat ze opgehangen konden worden in het middelste torentje van de Martinuskerk.
Geen lichte klus want de grote klokken wegen zo'n 50 kilo. Tijdens de operatie is ook de verlichting van het uurwerk vervangen. Er is gekozen voor led-verlichting.


Deelnemers gezocht voor OncoActief

Foto: Jeroen van de Sande

Prostaat- en darmkankerpatiënten ervaren allerlei klachten door hun ziekte en de behandelingen. Naast lichamelijke klachten als urineverlies, pijnlijke handen en voeten of een stoma, hebben ze ook te maken met een slechtere conditie, vermoeidheid en ongerustheid. Onderzoek laat zien dat bewegen helpt om de klachten te verminderen.

Bewegen is naast sporten ook fietsen, wandelen, tuinieren of huishoudelijk werk en is bij uitstek geschikt als iets wat patiënten zelf kunnen doen. De Open Universiteit heeft met steun van KWF kankerbestrijding het OncoActief programma ontwikkeld, een programma dat patiënten ondersteunt en stimuleert om meer te bewegen.

Deelnemers gezocht
De Open Universiteit is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan het programma. Het hele programma kan vanuit thuis gevolgd worden. Heeft u zelf, of kent u iemand met prostaat of darmkanker? Meld u dan aan of geef dit bericht door. Mensen kunnen deelnemen als ze op dit moment worden behandeld voor prostaat of darmkanker (operatie, bestraling, chemotherapie) of als ze de behandelingen tot maximaal 1 jaar geleden hebben afgerond en op dit moment 'schoon' zijn. Zowel mensen die al regelmatig bewegen als mensen die moeite hebben om die stap te nemen, zijn van harte welkom om mee te doen. Aanmelden of meer informatie? Kijk dan op www.oncoactief.nl of neem contact op met de onderzoekers via info@oncoactief.nl of telefonisch op 045-576 25 39.

Het onderzoek
Een kleine groep patiënten heeft het programma al getest. Zij waren erg enthousiast en beoordeelden het met een 8,3. Een patiënt over OncoActief: "Hopelijk kan ik nog lang gebruik maken van de aangeboden adviezen". Maar om wetenschappelijk te kunnen bewijzen of het programma werkt is ervaring nodig met grotere groepen deelnemers. De deelnemers worden door loting in één van de twee onderzoeksgroepen geplaatst. Eén groep gaat direct aan de slag met het programma. Ze vullen een vragenlijst in zodat de onderzoekers precies weten wat hun persoonlijke situatie is. Daarna ontvangen ze een stappenteller en een aantal keren een persoonlijk beweegadvies. Gedurende een jaar vullen ze nog drie vragenlijsten in over hun beweeggedrag en hun ervaring met het programma. Een tweede groep vult ook de vier vragenlijsten in, maar gaat pas na een jaar met het OncoActief programma aan de slag. Het hele programma kan vanuit thuis gevolgd worden. Een computer of tablet is handig, maar niet noodzakelijk. Het programma wordt ook aangeboden via enkele ziekenhuizen in Noord-Brabant.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer een paar interessante vacatures.

Bestuursleden voor de huurdersbelangenvereniging
De huurdersbelangenvereniging van Wovesto in Sint-Oedenrode zoekt uitbreiding. U vindt het boeiend om een bestuursfunctie te vervullen en begeleiding te geven aan diverse werkgroepen. U kunt u goed uitdrukken, zowel schriftelijk als mondeling. U heeft algemene interesse in de samenleving en volkshuisvesting. U kunt omgaan met een computer. U bent besluitvaardig en kunt resultaatgericht en in teamverband werken. Deze functie kost u 20 à 30 uur per jaar. (vacaturenummer 16225)

Vervoermaatje naar Strijp-s (Eindhoven)
Wij zoeken iemand met wie een man in Sint-Oedenrode (met rollator) enkele malen per week kan meerijden naar Strijp. De tijden zijn geheel flexibel, zowel van dag als tijdstip. (vacaturenummer 16224)

Wandelen met een hond
Meneer in Schijndel zoekt iemand die zijn hond uit kan laten of een keer een lekkere wandeling met de hond kan maken. Meneer is epileptisch en moet wel eens voor onderzoek naar het ziekenhuis. (vacaturenummer 16230)

Gastvrouwen/gastheren voor dagbesteding
De dagbesteding in Schijndel zoekt mensen ter ondersteuning van de wekelijkse groepen. Dagbesteding blijkt zo'n groot succes, dat er gedacht wordt aan uitbreiding. Vindt u het leuk om met ouderen op te trekken en hebt u regelmatig een dag(deel) vrij, neem dan ter informatie contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk. (vacaturenummer 16022)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Welzijn De Meierij, telefoon 073 – 5441419 of stuur een e-mail naar: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl Bezoek ook onze website voor al onze vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

KBO gaat voor behoud zwembad de Neul

Vrijdag 26 februari had in de grote zaal "De Ontmoeting" de Jaarvergadering plaats van de Rooise Katholieke Bond van Ouderen. De zaal was tot de laatste plaats bezet, wat bewijst hoeveel waardering de leden van deze vereniging hebben voor alles wat "de Bond" voor hen organiseert.

Door: Wim van Rooij

Het afgelopen jaar 2015 groeide de vereniging, die centrum plus Eerschot omvat, van 1438 naar 1458 leden. Nijnsel, Boskant en Olland hebben eigen afdelingen. De uitgebreide agenda werd onder leiding van voorzitter Theo Schevers, die tijdens deze bijeenkomst voor drie jaar werd herkozen, vlot onder de hamer doorgewerkt. In zijn inleiding deelde hij mee, dat in verband met de fusie met Schijndel en Veghel de "kring Sint-Oedenrode", die vier afdelingen telt, zal worden uitgebreid tot "kring Meierijstad" met alle afdelingen in de drie gemeenten, die dus ook alle kerkdorpen gaat omvatten. De initiatiefgroep, bestaande uit de drie kringvoorzitters, is al bijeengeweest om een en ander voor te bereiden. In november zijn er gemeenteraadsverkiezingen, die de eerste gemeenteraad van Meierijstad moet opleveren.
Omdat de subsidies in de huidige drie gemeenten verschillen, moet er heel wat aan de orde worden gesteld. Op 14 maart wil men een rapport in hoofdpunten klaarhebben, waarin het behoud van het zwembad in Rooi voorop zal staan. Er zijn 500 ouderen, die er gebruik van maken. Uit de jaarverslagen van secretaris Henk Geerts en penningmeester Frans v.d.Ven, bleek op hoeveel terreinen de grote vereniging actief is. De jaarcontributie bleef gehandhaafd op 25 euro. Het financieel verslag kon ieders goedkeuring wegdragen. Behalve de voorzitter werd ook Marcel Janse voor drie jaar herkozen in het bestuur.
Na afloop van de vergadering kregen Piet Bekkers en Toon v.d. Wijst het woord over de pasopgerichte Zorgcoöperatie in Rooi. Ze heeft haar kantoor in het Fioretti-gebouw in de Kasteellaan, waar men op weekdagen tussen 9.30 uur en 11.30 terecht kan voor alle inlichtingen, die van belang zijn i.v.m. de "terugtredende overheid" als het om de zorg gaat. Men heeft sinds de oprichting op 1 september al 150 leden kunnen noteren. De contributie is 40 europ per echtpaar en 25 euro voor alleenstaanden. Hierna kon men terecht bij diverse stands voor inlichtingen en genieten van muziek en zang van het "Trio PTT".

KBO Boskant naar sterrenwacht Halley

Op woensdag 24 februari is KBO Boskant naar sterrenwacht Halley in Heesch geweest. Iedereen was zeer benieuwd om wat meer te weten te komen over sterren en planeten in het heelal.

Na een zeer enthousiaste presentatie over de sterrenkunde werd de groep in tweeën verdeeld. Eén groep ging naar de grote koepel met een 35 cm. Schmidt-Cassegrain telescoop. Daar kon je een verkeersbord zien dat op ongeveer één kilometer afstand stond. De andere groep ging naar het planetarium, dat alle bekende gegevens van het universum bevat. Deze gegevens worden met een computer omgezet in 3-D beelden. Die worden dan geprojecteerd op een koepelvormig plafond, een echte beleving van het heelal. Daarna zijn de groepen gewisseld en tot slot hebben ze nog in de tuin gekeken naar een radiotelescoop met een diameter van drie meter. Het was een interessante en leerzame middag. De KBO'ers kijken vanaf nu toch met andere ogen naar de sterrenhemel.

Boekje 'Grepen uit de Rooise Historie'

In het maandblad van de Rooise bond voor ouderen (Senior-Rooi) is van januari 2013 tot december 2014 een serie artikelen verschenen onder de titel 'Grepen uit de Rooise Historie' van de hand van Wim van Rooij.

Deze 22 verhalen heeft hij gebundeld en aangevuld met enkele kaarten van Meierij en Peelland en foto's van onder andere fotograaf Jac. Naus.
In het boekje wordt de Rooise geschiedenis vanaf de Middeleeuwen kort beschreven. Ook over de kastelen Henkenshage en Dommelrode en de kerkdorpen Olland, Boskant en Nijnsel. De lay-out is van Guus Kuijper en het boekje is verschenen in kleur, op glanzend papier. Het boekje is verkrijgbaar, rechtstreeks bij de schrijver voor een prijs van 4 euro. (Markt 7, weekdagen v.m. tussen 11 en 13 uur.)

Een dementievriendelijke gemeenschap

Dat mensen steeds langer thuis moeten blijven wonen en dat burgers meer en meer voor elkaar moeten gaan zorgen, geldt ook voor mensen met dementie.

En de gemeente heeft de taak om er voor te zorgen dat dit ook mogelijk is. De gemeente Veghel is een van de gemeenten die een dementievriendelijke gemeenschap wil worden. Wat dat inhoudt wordt besproken in het Alzheimercafé Uden/Veghel, dat op dinsdag 15 maart om 19.00 uur zijn deuren weer opent in de Blauwe Kei in Veghel. Bezoekers worden betrokken bij een gesprek over hoe we samen een dementie vriendelijker gemeenschap kunnen creëren. Het gaat over wat daarvoor nodig is en wat voor ervaringen mensen met dementie hebben, bijvoorbeeld tijdens het winkelen, bij de sportclub of het biljarten.

De bezoekers van het Alzheimercafé kunnen hun stem laten horen. Mensen met dementie en hun mantelzorgers weten als geen ander welke maatregelen en voorzieningen belangrijk zijn. Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is van harte welkom. De toegang is zoals altijd gratis.

Harry and Snowman in filmtheaters

De Amerikaanse documentaire Harry and Snowman, gebaseerd op oud-Rooienaar Harry de Leijer, is inmiddels te zien in verschillende filmtheaters in Amerika. Naar verluid wordt de film ook getoond bij Indoor Brabant.

In de Verenigde Staten is Harry de Leijer wereldberoemd en die faam zal alleen maar toenemen; de voormalig Rooienaar Harry de Leijer, ook wel de 'Galloping Grandfather' genoemd. Al maanden is een crew bezig geweest met het maken van de documentaire.

Uitverkorene in een katholiek braaf Brabants boerengezin: Henk van de Moosdijk

Foto: Jan H.F. van der Heyden

De naam Henk van de Moosdijk (69) en Olland zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Net zo goed als dit het geval is met de naam Henk van de Moosdijk en de cultuurhistorische boerderij de Boelaars-Hoeve en de gemeenschapshuizen De Holm en De Loop'r in dit 1100 zielen tellende kerkdorp van Sint-Oedenrode. Hij kocht 28 jaar geleden de hoeve aan de Slophoosweg en vond dat hij 'dienstbaar' diende te zijn aan de gemeenschap van Olland. 'Als het je gegund is in zo'n boerderij op zo'n plek te mogen wonen, mag ook van je verwacht worden dat je iets voor Olland gaat betekenen', verklaart hij zijn tomeloze inzet voor het kerkdorp met een eigen vlag en een eigen volkslied. Zijn mentale instelling van 'dienstbaarheid' komt voort uit zijn opvoeding in een 'katholiek braaf Brabants boerengezin' en uit zijn theologiestudie. 'Want uit zo'n gezin van 11 kinderen moest toch minstens één kind pater worden en ik was de uitverkorene.'

Door Jan H.F. van der Heyden

Hij ontdekte in 1987 per toeval de Boelaars-Hoeve, omdat hij vanuit Valkenswaard, waar hij toen met zijn Oostenrijkse echtgenote Elisabeth woonde, dichter in de buurt van Boxtel wilde zijn. Hij had in deze plaats een baan had als docent maatschappijleraar, beroepsethiek en Duits. Eenmaal in Olland was zijn echtgenote al snel lid van het koor Polyhymnia en de Katholieke Vrouwen Organisatie (K.V.O.), leesmoeder en lid van verschillende werkgroepen voor o.m. kinderlithurgie. Henk bleef bij diens mogelijke inzet voor de kerk bewust op de achtergrond vanwege 'de verschillende uiteenlopende visies binnen de katholieke kerk.' Zijn priesteropleiding heeft daarin ongetwijfeld een cruciale rol gespeeld. Hij studeerde vier jaar aan het kleinseminarie van de Paters Damianen in Sint-Oedenrode en vervolgens drie jaar in Gemert. Aan de universiteit van Wenen was hij afgestudeerd in de vakken theologie en filosofie. Zelf zegt hij dat hij niet wilde polariseren binnen de Ollandse parochie 'zonder plaatselijke pastoor'. Toen hij werd gevraagd penningmeester te worden van het bestuur van gemeenschapshuis 'De Holm' zei hij onmiddellijk 'ja', alhoewel economie en boekhouden juist niet zijn sterkste kwaliteiten waren. Maar zijn 'drang' om dienstbaar te zijn won het van de twijfels over zijn financiële deskundigheid. Als na enige tijd een geheel nieuw bestuur voor 'De Holm' aantreedt, ruilt Henk zijn functie van penningmeester in voor voorzitter. Snel daarna ontstaat binnen het bestuur de opvatting dat voor 'De Holm', gezien de bouwtechnische staat, geen lange toekomst meer is voorzien. 'Maar', zegt Henk,' het was wél een heel belangrijke ontmoetingsplek voor iedereen, van 0 tot 100 jaar, voor jong en oud.' Tegelijk vervulde hem en zijn medebestuursleden de wens om het authentieke kerkdorp Olland 'op de kaart te houden.' En daarvoor zijn nodig, legt Henk uit, een goede school en een goed gemeenschapshuis. Met dit uitgangspunt voor ogen zette hij de eerste stappen om samen met andere partijen, zoals schoolbestuur, gemeente, Wovesto, de Dorpsraad en de gebruikers van 'De Holm' een vervangend gemeenschapshuis te realiseren. Vijf jaar duurde dit proces. Sinds 2013 is er een nieuwe multifunctionele accommodatie De Loop'r met daarin o.m. de brede school De Sprongh. Henk is er meer dan trots op.
Zoals hij dat ook is op de rol die de Boelaars-Hoeve van 2002 tot 1 januari 2013 heeft vervuld in zijn ambitie om Olland op de kaart te zetten en te houden. In de topjaren bezochten jaarlijks vijf- tot zesduizend mensen deze cultuurhistorische boerderij uit 1555. Het idee en de plannen van Henk van de Moosdijk om de Boelaars-Hoeve te gaan exploiteren als een ontmoetingscentrum waar 'het verleden een plek krijgt in het heden' komen eveneens voort uit zijn betrokkenheid met het kerkdorp en zijn levensfilosofie. Als leraar maatschappijleer en beroepsethiek (agrarische richting) aan de Mbo-school in Boxtel ontdekte hij de tegenstelling tussen het behoud van een schoon milieu en economische bedrijfsvoering in de landbouw. Hij rekende het als docent tot zijn taak daarin te bemiddelen, te zorgen 'dat mensen naar elkaar luisteren.' Niet alleen op school in Boxtel wilde Henk intermediëren, ook in Olland waar hij woont tussen de intensieve veehouderij in een uitgebreide natuur en cultuur. Met de hulp van zijn gelijkgezinde Elisabeth werd de Boelaars-Hoeve dan ook snel verrijkt met een kruidentuin en werd 'het water in de put weer gezond.' Hij en Elisabeth wilden in en rond de Boelaars-Hoeve het Brabantse boerenleven laten zien. Zo ontstonden er concrete plannen, zoals het project 'Aanschuiven', waarmee Henk en Elisabeth hun boerderij wilden openstellen, waar mensen elkaar konden ontmoeten, gezamenlijk eten uit één pot, samen broodbakken en waar hij rondleidingen kon geven over de historie van de boerderij en de rijke natuurhistorische omgeving.

Foto: Jan H.F. van der Heyden
Foto: Jan H.F. van der Heyden

In de sfeerrijke herd van de Boelaars-Hoeve is het heel lang stil tussen ons tweeën.

Met nog veel meer ideeën en plannen in het achterhoofd over een educatieve functie van de Boelaars-Hoeve breekt in 2001 een donkere periode aan in het leven van het gezin Van de Moosdijk. Elisabeth wordt ziek en sterft na een ziekbed van anderhalf jaar aan kanker. Als Henk hierover vertelt, breekt hij. Opvallend lang heeft hij nodig om zijn duidelijk zichtbare emoties te boven te komen. In de sfeerrijke herd van de Boelaars-Hoeve is het heel lang stil tussen ons tweeën.

Na het overlijden van Elisabeth zat hij er 'helemaal doorheen'. Maar de Rooise bakkers Gijs van Aarle en Frans Oerlemans hielpen hem voor een belangrijk deel uit de put met hun enthousiasme voor het ambachtelijk in bedrijf nemen van het authentieke bakhuisje achter de Boelaars-Hoeve. 'Gijs en Frans verzekerden mij dat zij het werk zouden doen. Toen heb ik gezegd: ga je gang. En zo is eigenlijk de exploitatie van de Boelaars-Hoeve als een plattelandsverbredingsproject, samen met de Groene Woud-gedachte, ontstaan. We hadden een bakhuis, een schaapskooi met daarin het religieuze erfgoed van de Paters Damianen, het Damiaancentrum Nederland, en een grote schuur als ontvangstruimte voor Brabantse koffietafels. Dus we konden een link leggen tussen het Damiaancentrum als religieus erfgoed en de Boelaars-Hoeve als cultuurhistorisch erfgoed. 'Boer en recreant samen op het platteland dat van ons samen is. De mens van de stad naar het platteland brengen,' zoals Henk het uitdrukt. Hij vertelt over het succes van deze formule. Nadat hiervoor een stichting was opgericht konden met behulp van overheidssubsidies educatieve programma's en andere hulpmiddelen worden aangeschaft en werd een vrijwilligersorganisatie opgezet. Zes dagen in de week open met allerlei activiteiten in het Damiaancentrum en de Boelaars-Hoeve.
Naast de exploitatie van de boerderij was Henk druk met de plannen voor de realisering van een nieuw gemeenschapshuis. En ondertussen was hij ook opa geworden. 'Ik had al een paar keer aangegeven dat ik me wilde terugtrekken uit de exploitatie van de Boelaars-Hoeve. Ik wilde wel inhoudelijk bezig blijven, maar niet organisatorisch. Ik kon het niet meer aan. Het werd te veel allemaal.'
Op 1 januari 2013 is de exploitatie van de Boelaars-Hoeve gestopt. Er is nog een bestuur en er zijn nog liquide middelen, die zullen worden ingezet voor projecten die in het verlengde van de activiteiten van de Boelaars-Hoeve liggen. 'Het liefst in Olland, want Olland moet op de kaart blijven', zegt Henk, 'en als dat niet lukt dan maar in Sint-Oedenrode.' Want Henk van de Moosdijk is eerst en vooral Ollander. Zo voelt hij zich ook, zegt hij, meer Ollander dan Rooienaar. Roemt de eigen identiteit van Olland en verklaart het verschil tussen Olland en Rooi met: 'ons kent ons in Olland.'
Op mijn vraag of hij verdiensten heeft voor 'zijn' Olland volgt een bescheiden 'ik ben ooit onderscheiden, maar daar loop ik niet zo graag mee te koop. De koninklijke onderscheiding verraste me compleet. Daarvoor doe ik het ook niet. Mijn drijfveer is helpen waar je kunt helpen.'

'Ik liep op mijn tandvlees, zou het liefst op een eiland zitten waar ik niemand zag, niemand hoorde.''

Henk kan maar moeilijk wennen aan zijn inactieve rol in het dorp sinds de sluiting van de Boelaars-Hoeve. 'Het wordt tijd dat ik weer iets ga doen, zeg ik zo nu en dan tegen mezelf.' Zijn verklaring waarom hij dat dan niet doet: 'Ik heb de kracht die ik had al die jaren voor Olland ingezet. Méér dan ik eigenlijk kon. Ik liep op mijn tandvlees, zou het liefst op een eiland zitten, waar ik niemand zag, niemand hoorde. Ik deed voor Olland te veel, voor anderen te weinig. Voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik ga naar hen goedmaken waar ik ze eerder tekort heb gedaan, dacht ik drie jaar geleden.'
'Ik heb nooit tijd voor mezelf gehad. Op het seminarie werd je geleefd, had je niks te vertellen. Ik heb behoorlijk wat te verwerken gehad in mijn leven. In 2000 een hartinfarct gehad. Een jaar later het verlies van mijn vrouw. Heb ik altijd toegedekt, ben nooit met mezelf in gesprek gegaan. Dus vroeg ik me in 2013 af: waar ligt nou echt mijn hart? Ik heb gezegd: nu begint een periode voor mezelf. Ik had daar best moeite mee. Is zo'n vies woord, hè, egoïsme, denken aan jezelf. Ik dacht: ik doe het toch. De Loop'r draait goed. Ik trek de deur achter mij dicht. Ik ga op weg naar een andere wereld. Voor mij was dat Santiago de Compostella. De reis heeft mij veel opgeleverd: relativeringsvermogen, de betrekkelijkheid van het leven, je eigen doen en laten kritisch onder de loep leggen, regelmatiger de balans in je leven opmaken.'

(In een volgende aflevering vertelt Henk van de Moosdijk over het afzien en overleven gedurende 2600 kilometer te voet en alleen naar Santiago de Compostella).

Wie verdient een bloemetje?

Vanaf volgende week verschijnt iedere week in DeMooiRooiKrant een nieuwe rubriek, gesponsord door Bloembinderij de Keizerskroon. De rubriek heet: Dat verdient een bloemetje…!

Wie verdient er volgens jou een bloemetje? Dat kan om verschillende redenen zijn. Om dat iemand lang ziek is geweest, of misschien is er iemand die altijd voor je klaar staat? Het kan ook zijn dat je een bloemetje gunt aan je moeder die altijd trouw op je kinderen past. Of aan je collega, omdat hij je iedere morgen komt ophalen met de auto. Kortom, het kan van alles zijn! Wie verdient er volgens jou een bloemetje? Stuur uw motivatie van maximaal 50 woorden en een foto van degene die het verdient naar redactie@demooirooikrant.nl.

Even voorstellen: Lisa van de Ven

Mijn naam is Lisa van de Ven, ik ben 25 jaar en de nieuwe medewerkster van DeMooiRooiKrant. Mijn hart heeft altijd gelegen bij het schrijven van teksten en ik heb daarom enorm veel zin in deze nieuwe uitdaging. Ik ga helpen bij de redactie van DeMooiRooiKrant en ik ga bijspringen bij het commerciële gedeelte van de krant en de verkoop. Ik ben momenteel iedere maandag en vrijdag te vinden op kantoor. Vooral de afwisseling in het werk vind ik ontzettend uitdagend. Verder ben ik bijna afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Hiernaast doe ik ook nog een lerarenopleiding Spaans. Ik vind het een prachtige taal en de Spaanse cultuur spreekt me ontzettend aan, evenals het reizen naar Spaanstalige landen. Je zult me vast wel eens tegenkomen in het dorp. Trek me gerust aan mijn mouw.

Activiteiten Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 4 maart liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot Heistraat 22.

Maar iedereen is vanaf 19.30 al welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis.

Nieuwe bestuursleden kunnen zich nog aanmelden bij Gerda van de Burgt. Het is ook mogelijk om een half jaar mee te draaien in het bestuur zonder verdere verplichtingen. De kinderen van groep 2 tot en met 8 van de basisschool die mee willen paasknutselen, we gaan cupcakes versieren, kunnen zich voor 19 maart aanmelden bij Shirley v.d. Velden tel 472930 of mail shirleyvdvelden@hotmail.com. Dinsdag 8 maart gaan we weer wandelen. Kom om 18.30 uur naar Meerschot en wandel gezellig mee.


Programma informatie                

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 9 maart zijn de volgende onderwerpen te zien: Plannen nieuwbouw Campus Fioretti Kasteellaan - Met je huisdier naar de tandarts - Een e-book lenen bij de bibliotheek; hoe gaat dat? - Rooise Brandweer zet jubilarissen in 't zonnetje - Zegening klokken nieuwe carillon Martinuskerk - Winnaars Rooise Kwis dragen prijs over - Ondertekening plannen woningbouw Kremselen - Verkoop perceel korfbalveld Nijnsel Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Het lied: "Meierijstad"

De muzikant Rob van Goethem uit Veghel, die regelmatig in Sint-Oedenrode optreedt, heeft een nieuw lied gemaakt over – hoe kan het ook anders – Meierijstad. Het nummer is inmiddels terug te luisteren op YouTube.

De tekst:
Couplet:
Gemeenten indeling was het debat
Nu staat geschreven: Meierijstad
Voor altijd waar en echt, vol zorg ingewijd
Zullen we het geluk delen door jouw aanwezigheid

Refrein:
Nu zijn we dan saam met 'n levensdoel, eenheid en kracht het wij gevoel
Een goed begin sinds het debat; Meierijstad naar ons hart
Nu zijn we dan saam met 'n levensdoel, eenheid en kracht het wij gevoel
Een goed begin sinds het debat; Meierijstad naar ons hart, ohohohohohohoho…

Couplet:
Meierijstad is nu de huidige naam
Gaaf, creatief: mede bekwaam
Landelijk en cultureel, 'n plek heel aangenaam
Steeds in dienst van het geheel ieder geeft zijn deel

Refrein:
Nu zijn we dan saam met 'n levensdoel, eenheid en kracht het wij gevoe
Een goed begin sinds het debat; Meierijstad naar ons hart
Nu zijn we dan saam met 'n levensdoel, eenheid en kracht het wij gevoel
Een goed begin sinds het debat; Meierijstad naar ons hart, ohohohohohohoho…

Bridge:
Veerkrachtig als toekomstbestendig zijn Is een doel voor zorg en welzijn

Refrein:
Nu zijn we dan saam met 'n levensdoel, eenheid en kracht het wij gevoel
Een goed begin sinds het debat; Meierijstad naar ons hart
Nu zijn we dan saam met 'n levensdoel, eenheid en kracht het wij gevoel
Een goed begin sinds het debat; Meierijstad naar ons hart,
Meierijstad naar ons hart, ohohohohohohoho…

Worstenbroodjes van Foolen in top 10

De worstenbroodjes van Bakkerij Foolen uit Sint-Oedenrode hebben dit jaar weer de finale gehaald van 'Het lekkerste worstenbroodje van 2016'. De wedstrijd wordt georganiseerd door Omroep Brabant. Bakkerij Foolen staat al een aantal jaar achter elkaar in de finale en weet iedere keer weer te verrassen.

"Het is vooral bijzonder omdat Jorrit de enige bakker uit Oost-Brabant is. De rest van de bakkers komt allemaal vanuit de omgeving Tilburg", aldus Christian Verheijen van de gelijknamige plaatselijke Traiteur-Slagerij. Het worstenbroodje is tot stand gekomen door goede samenwerking tussen hem en Bakkerij Foolen. Verheijen levert het gehakt, Foolen het brood. Christian zit in de jury van de wedstrijd. "Dat lijkt misschien gek, maar dat is het niet. Wij keuren blind, dus ik weet niet welk worstenbroodje ik aan het proeven ben."

De bakkers zijn gekeurd door de jury op een worstenbroodje dat zij zelf hebben gebracht en op een worstenbroodje dat een mysteryguest bij hen heeft opgehaald. Christian: "We mogen trots zijn dat 'Rooi' weer in de finale staat." De finale van 'Het lekkerste worstenbroodje' vindt plaats op maandag 14 maart. Traiteur – Slagerij Verheijen en DeMooiRooiKrant wensen Jorrit Foolen heel veel succes! 5, 12 en 19 maart zijn de uitzendingen op tv.

Vak Apart

Naam: Rowan Arts
Leeftijd: 19

Welke studie volg je en waar volg je de studie?
"Ik volg International Business Administration (IBA) op de Tilburg University."

Wat vind je leuk aan de studie?
"Het leren over economische ontwikkelingen in een internationale context is wat ik leuk vind aan de studie die ik volg. De financiële aspecten van bedrijven bestuderen terwijl ik inzicht krijg in de cultuurverschillen tussen mij en mijn medestudenten maakt deze studie voor mij zo interessant."

Wat vind ik minder aan de studie?
"Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de studie die ik gekozen heb. Er zijn natuurlijk altijd wel dingen die minder leuk zijn. Het reizen naar de universiteit en bepaalde schoolvakken die buiten mijn interessegebied vallen. Een paar minpuntjes, maar die horen er bij vind ik."

Wat wil je na je studie gaan doen?
"Ik ga in de komende jaren nog veel ondernemen: commissies, verenigingen en een buitenlandse stage zijn daar deel van. Omdat er nog zoveel op mijn pad kan komen heb ik besloten in te spelen op de gebeurtenissen in de toekomst, daar geef ik mijn eigen draai aan. Ik ben er zeker van dat ik op deze manier een leuke toekomst tegemoet ga."

Aan wie geef je het stokje door?
"Jules Mathôt"

Cavitatie mooi voor vrouwen, maar ook voor mannen!

Cavitatie behandelingen worden steeds populairder. Door middel van een cavitatie behandeling kun je veel vet kwijtraken, zonder hier zelf moeite voor te hoeven doen.

Geluidsgolven zorgen ervoor dat de vetophoping in beweging komt, en zo kunnen de vetcellen worden afgebroken. De behandeling is uitermate geschikt voor het aanpakken van probleemzones zoals; de love handles, dijen, bovenbenen, buik, rug of armen en cellulitis. Je hoeft hiervoor dus niet maanden te sporten. Het resultaat van een Cavitatie behandeling wordt ook wel vergeleken met liposuctie, maar dan natuurlijk met het grote voordeel dat voor een cavitatie behandeling geen chirurgische ingreep nodig is.

Hoe werkt het?
Na het aanbrengen van een contactgel worden cavitatie-apparaat op de plekken gezet waar het vet verwijderd moet worden. De behandeling is pijnloos. Je voelt alleen warmte en soms kriebelt of prikkelt het een beetje. De behandeling pakt alleen de vetcellen aan.
De behandeling duurt 35 minuten.

Waar kun je terecht?
Voor een Cavitatie behandeling kun je terecht bij Body Result aan de Bosseweg 7c, Best, tel. 0499 – 37 97 87. Meer weten? Kijk op http://bodyresult.nl/afslanken/liposuctie-zonder-operatie

Kortingen
Body Result bestaat deze week 12,5 jaar! Daarom krijg je 35% korting op de cavitatie behandelingen. Kijk voor alle andere kortingen op http://bodyresult.nl/acties

Fashion & Dinnershow groot succes

Foto: Jos van Nunen

Switch bestaat alweer 6 jaar. Tijd voor een feestje. Elk jaar wordt er een speciale avond georganiseerd voor de klanten. Zoals VIP-koopavonden met speciale gasten, Miss Nederland, Josh V etc. Dit jaar is er gekozen voor een fashion & dinnershow bij restaurant Texas, die 1 jaar bestaat.

Tijdens een 3-gangendiner werd de nieuwe voorjaarscollectie gepresenteerd. Na afloop werden de deuren bij SWITCH geopend en konden de gasten zelf de nieuwe collectie bekijken, voelen en passen. Deze week viert SWITCH feest met al haar klanten, zonder hen zou er immers geen SWITCH zijn; als bedankje t/m 5 maart 10 % KORTING op de gehele nieuwe collectie.

Foto: Jos van Nunen

Mellow wint prijs

De Veghelse minionderneming Mellow heeft de pitchwedstrijd gewonnen in de talkshow 24u Vonkt! in het Parktheater in Eindhoven.

Met het winnen van deze wedstrijd heeft Mellow een waardecheck gewonnen voor advies en begeleiding van The Dutch Deal. Deze verkiezing was maandagavond 22 februari. Mellow is een student company opgezet door 4 studenten. Ward Snippe, Elle Smeets, Roos van den Oord (Veghel) en Judith Reijnders. De insteek van een student company is om je eigen onderneming op te zetten in 1 schooljaar. Wij zijn ondertussen zo enthousiast over de onderneming en het product dat wij hoogst waarschijnlijk een doorstart gaan maken met het bedrijf en een echte onderneming beginnen. Mellow heeft een design fruitschaal ontworpen die het rijpen van fruit op een natuurlijke manier versnelt. Waarom versnellen? Er zijn een aantal soorten fruit die wij graag overrijp eten, denk hierbij aan mango's, kiwi's, nectarines, avocado's enzovoort. Bij deze fruitsoorten duurt het erg lang voordat het lekker rijp is. Hiervoor heeft de Mellow fruitschaal een vak om het fruit in te leggen wat nog een extra's zetje verdient. Het design van de fruitschaal is gebaseerd op de geschiedenis van de V.O.C. en gemaakt van keramiek met een echte eikenhouten plaat. Dit is Mellow en Mellow staat voor praktisch design.

Cadeau voor Creatief Atelier

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het Schijndels Netwerk voor Ondernemers bood voorzitter Pieter Snelleman vorig jaar een cheque aan Welzijn De Meierij. Besloten werd dit te besteden aan de aanschaf van naaimachines en een lockmachine voor het Creatief Atelier.

Afgelopen woensdag was Pieter aanwezig tijdens de officiële overdracht van de machines. De machines zijn met groot enthousiasme ontvangen en in gebruik genomen door de deelnemers. Het Creatief Atelier is bedoeld voor iedereen die wil leren naaien of bezig is met naaiwerk en een vraag hierover heeft. Er zijn ook mensen aanwezig die kunnen helpen met vragen over breien en haken.
Bij het Creatief Atelier is nog plaats voor vrijwilligers, vooral diegenen die ervaren zijn met kleding maken en patroontekenen zijn van harte welkom. Iedere woensdag van 9.00 tot 11.30 uur is het creatief Atelier open, te vinden bij Welzijn De Meierij in 't Spectrum, Steeg 9 in Schijndel.

"Het kan wel"

Vrijdag 11 maart presenteert Emile Roemer in samenwerking SP Meierijstad (afdelingen Schijndel/Veghel/Sint Oedenrode) zijn boek "Het kan wel" bij BEK, BOEKEN & BIJZONDERS in Veghel.

In 'Het kan wel' trekt Emile Roemer erop uit om antwoorden te vinden op actuele vragen. Waarom mogen we vluchtelingen niet in de steek laten? Waarom zijn bedrijven beter af met mensen in vaste dienst? Roemer bezoekt een opmerkelijk sociale multinational en een volksbuurt vol activisten. Hij ontmoet bijzondere leerlingen op de praktijkschool en opstandige studenten aan de universiteit. Hij gaat op bezoek bij banken op de Amsterdamse Zuidas, maar ook bij Ronald Koeman in De Kuip in Rotterdam. Hij bezoekt activisten in de Verenigde Staten en vluchtelingen uit Somalië. 'Het kan wel' leest als een politiek reisverslag over waar Emile Roemer zijn inspiratie en ideeën vandaan haalt en hoe die doorwerken in zijn voorstellen om Nederland en de wereld socialer en beschaafder te maken. Naast de presentatie heeft u ook de gelegenheid om vragen te stellen! Datum: vrijdag 11 maart. Vanaf 19.00 uur (inloop).. start presentatie 19.30 uur. Adres: Hoogstraat 5 in Veghel. Entree en de koffie en thee zijn gratis! Na afloop signeert Emile Roemer zijn boek.

Zwijsen Collegetour

Ben je ook zo nieuwsgierig hoe het je oud-klasgenoten en het Zwijsen is vergaan? Kom je herinneringen ophalen en ervaringen delen tijdens de Zwijsen Collegetour!

Het duurt nog een aantal jaren voordat de altijd zeer drukbezochte Zwijsen reünie weer plaatsvindt. In de tussentijd wil het Zwijsen College haar oud-leerlingen en andere belangstellenden toch de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten. Ook wil het Zwijsencollege graag een platform bieden aan voor Veghel interessante sprekers. Daarom is de Zwijsen Collegetour in het leven geroepen.

Op zaterdag 16 april 2016 zijn de gasten van harte welkom vanaf 14.00 uur in de voor velen nieuwe school. Deze middag zijn er drie spraakmakende sprekers uit de regio uitgenodigd. Zij geven een kort college over hun vakgebied waarna er ruimte is om te reageren. Sprekers zijn o.a.: Gert-Jan Kristen van De Woningbeheerder. Hij werkt op dit moment aan de bouw van moderne appartementen in het voormalige Zwijsen College, terwijl het aangezicht van het beeldbepalende gebouw wordt gehandhaafd. - Bob Hutten, algemeen directeur. Hutten voegt met gastvrijheid, ambachtelijk bereid eten en drinken toe aan een beter, leuker, gezonder, lekkerder, eerlijker en duurzamer leven. In 2015 werd het bedrijf uitgeroepen door GFK tot beste bedrijfscateraar en overall nr. 5 Beste werkgevers 2015. - Koen Slippens, buurman van het Zwijsen College en CEO van de Sligro. Sligro is én een familiebedrijf én een beursgenoteerde onderneming. Koen Slippens staat op de lijst van de 25 meest succesvolle bestuursvoorzitters uit Nederland.

Philip van den Brand is de gastheer. Oud-leerlingen en andere belangstellenden kunnen zich opgeven door uiterlijk 25 maart een e-mail te sturen naar collegetour@zwijsencollege.nl. Er zijn kosten aan verbonden.

Intratuin Veghel heeft zin in lente

Intratuin Veghel verklaart de lente voor geopend. De bomen worden weer groen, de krokussen breken open en dieren ontwaken uit hun winterslaap. De natuur bruist, bloeit, ontluikt en ontspruit! Het is tijd om buiten lekker aan de slag te gaan.

Intratuin Veghel helpt jou op alle fronten om je tuin, terras of balkon lenteklaar te maken. Het hele seizoen organiseert Intratuin Veghel diverse activiteiten om je te inspireren. Houd hiervoor de website van intratuin in de gaten of kijk ook op facebook. www.facebook.com/intratuinveghel. Helemaal makkelijk is om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Intratuin Veghel. Zie www.intratuin.nl.

Een van de activiteiten is een kinderactiviteit: 'knutsel je eigen paasmandje': Het is dé periode van het jaar om creatief aan de slag te gaan. In maart krijgen alle kids een knutselvel waarmee ze een vrolijk paasmandje kunnen maken. Alle kids die hun creatie in het paasweekend bij de servicebalie van Intratuin Veghel komen showen, ontvangen bovendien een klein cadeautje. Dit knutselvel is af te halen bij de servicebalie.

Bovendien organiseert Intratuin Veghel regelmatig leuke kinderworkshops. Woensdag 9 maart kun je tussen 13 en 16 uur een potje met kruiden vullen en beschilderen voor slechts 1,-. Je kunt gewoon aanschuiven, reserveren is niet nodig. Intratuin Veghel is vanaf nu weer op vrijdagavond geopend tot 21 uur en is ook iedere zondag tot en met juni geopend van 12 tot 17.


Primera uitgeroepen tot winkel van NIX

Foto:

Wie van de drie is 25 jaar? Deze vraag stond centraal bij Primera Sint-Oedenrode. De 'Tour van NIX' deed de zaak van de heer van de Sande aan waar eigenaar Han op dat moment in de winkel stond.

"Ineens stond een team van NIX18 hier in de winkel om samen met mijn klanten de levende leeftijdsquiz te spelen. We moesten inschatten wie van de drie 25 jaar was. Dat blijft lastig, want rimpels hebben die jongens en meiden nog niet." De Tour van Nix is een initiatief van de samenwerkende tabaks- en gemakswinkels, waarmee aangesloten wordt op de landelijke NIX18-campagne: geen alcohol en tabak onder de 18. Han was best trots dat hij goed had ingeschat dat Astrid de 25-jarige was. Daarmee verdiende hij de oorkonde 'Winkel van NIX'.

Foto:

Bij Primera Sint-Oedenrode vragen medewerkers altijd naar een ID als zij er niet zeker van zijn of een jongere die tabak wil kopen al 25 is. "Zo voorkomen we dat we onbedoeld toch sigaretten verkopen aan iemand die nog geen 18 is," vervolgt Han. "Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 niet roken en willen natuurlijk ook geen boete riskeren. Die kan wel oplopen tot 4.500 euro."

Primera Sint-Oedenrode hangt met trots zijn oorkonde 'Winkel van NIX' op. Ze waren overigens niet de enige die werden verrast door de Tour van NIX. Ook onder andere Verbakel in Veghel, Primera Schipperheijn in Mill en Tabakspeciaalzaak van Orsouw in Oss mogen sinds deze week 'Winkel van NIX' noemen.

DeMooiGestelKrant en DeMooiBoxtelKrant in één

In augustus 2014 besloten Mark van der Pol en Willemijn Wijdenes dat Boxtel klaar was voor een eigen MooiKrant. Drie weken later viel DeMooiBoxtelKrant bij vijftienduizend adressen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde op de mat. Nu de ambtelijke fusie met de gemeente Sint-Michielsgestel een feit is, zetten zij de stap om ook daar een krant te beginnen. Maar niet zoals je zou verwachten.

"We wilden graag een tweede krant uitbrengen, maar bleven steeds maar tegen veel praktische bezwaren aanlopen", vertelt Willemijn. "Twee deadlines bijvoorbeeld, en twee redacties, alles komt ineens in tweevoud op je af. En dus schoven we het steeds voor ons uit." Maar per 1 januari was de ambtelijke fusie tussen de gemeenten een feit en begon het toch te kriebelen. "Wij wilden natuurlijk zelf de krant in Sint-Michielsgestel gaan maken", vervolgt de hoofdredacteur. "Na de ambtelijke volgt waarschijnlijk ook ooit de bestuurlijke functie. Straks vormen we wellicht samen één grote gemeente. Daar wilden we op anticiperen."

De vraag bleef echter nog steeds hoe DeMooiGestelKrant gemaakt zou moeten gaan worden. Het antwoord daarop kwam een maand geleden ineens tijdens een gesprek met Jeroen van de Sande en Bas van Turnhout van DeMooiKrant. "We zaten wat te brainstormen met z'n vieren", aldus Willemijn. "Ik had de krant vast en was er wat mee aan het draaien. En ineens zei ik: 'Waarom draaien we de krant niet om?' Het bleef even stil, dus vroeg ik me meteen hardop af of dat überhaupt wel mogelijk is. 'Nou', verzekerde Jeroen mij, 'dat is het zeker'. En dus is dat precies wat we gaan doen: de krant omdraaien. Aan de ene kant begint DeMooiBoxtelKrant en aan de andere de Gestelse editie en ergens in het midden komen ze elkaar tegen. Net als de gemeenten zelf!"

"Voor de ondernemers in beide gemeenten biedt het ook vele voordelen. Zo bereiken ze nu ineens twee keer zoveel mensen en komt hun advertentie in een enorm groot gebied in de regio met een oplage van bijna 30.000 kranten. Waar ze vaak gebruik maakten van doorplaatsen naar andere kranten hebben ze nu met een advertentie twee kranten ineen en zo wordt het adverteren nog betaalbaarder", aldus commercieel directeur Mark van der Pol. De gratis krant valt niet alleen binnen de komborden op de deurmat, maar ook in het buitengebied. "Super interessant voor ondernemers die bijvoorbeeld een folder willen meesturen in de krant. Een contactpersoon, een opdracht en toch in twee kranten zichtbaar zijn. Een ondernemer wil vaak met beperkte financiële middelen een zo groot mogelijke doelgroep bereiken, de gecombineerde krant is daar een perfect middel voor."

Het Appelhuisje van Van Bree op de Kinderboerderij

Hub de Vries onthult het appelhuisje van Van Bree Foto: Hans van den Wijngaard

Wordt de kinderboerderij het Rooise Madurodam? Nee dat niet, maar inmiddels staat er al wel een tweede markant Roois gebouw op het terrein van de Kienehoeve. Dit keer is het appelhuisje van Van Bree door een aantal vrijwilligers van den einder op schaal nagemaakt. Samen met de oorspronkelijke Kienehoeve, de hoeve Kinderbos, pronken de grondvesten van de Kienehoef in het park met dezelfde naam.

Het appelhuisje van Van Bree staat in werkelijkheid tegenover de hoeve Kinderbos aan het Kinderbos. De hoeve Kinderbos staat al enkele jaren als model op de kinderboerderij. Hub de Vries en Willy Vermelis, twee vrijwilligers op den einder, vonden dat het appelhuisje eigenlijk ook op schaal nagebouwd zou moeten worden en zo gebeurde. Jos van Vugt, die eerder ook al de hoeve Kinderbos helemaal uittekende voor de modelbouwers van Rijsingen deed dat nu voor de Hub en Willy. Die bouwden op hun beurt het appelhuisje tot in detail na.

Christ Toonen die zette het gebouwtje in de lak, iets dat gezien de vele details die het appelhuisje kenmerken een waar monnikenwerk is geweest, maar het resultaat mag worden gezien. Het appelhuisje van de Kienehoeve kan tijdens de openingsuren van de kinderboerderij worden bekeken.


Project Spelen en Speelplaats

Sint-Oedenrode - Na de kerstvakantie zijn de kinderen en leerkrachten van BS Kienehoef een heel interessante nieuwe uitdaging aangegaan.

Als Vreedzame School wil de school bij de kinderen het actief leren bevorderen. De kinderen leren daarbij samen te werken gericht op een resultaat. Daarvoor zijn twee projecten in het leven geroepen. De onderbouw van de school heeft als thema 'Spelotheek' gekozen. De bovenbouw is aan de slag gegaan met het thema 'Speelplaats'. De leerlingenraad is een belangrijke spil in de uitwerking van het thema 'Speelplaats'.
Op woensdag 9 maart presenteren de kinderen de uitkomsten van beide projecten. Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 11.00u bij het thema Spelotheek en vanaf 11.30u bij de presentatie van het thema 'Speelplaats'. Locatie: BS Kienehoef, Mariannestraat 34.

Een stokoude foto dit keer. U ziet wel dat we een flink archief hebben. Ook dankzij u als lezer, want regelmatig krijgen we foto's binnen. Wie weet wie deze personen zijn? Stuur een antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen; Heuvel 17. De koffie staat klaar!

Oplossing week 8

Op de foto motor 1 vooraan Harrie Venix. De andere is een van zijn knechts. Harrie had een bedrijf in de Kerkstraat ca 1920.

Gijs van Aarle

Mogelijkheden te over bij Citroën van den Berg

Eén van de populaire DS-modellen

De laatste jaren zijn veel merkdealers in Nederland gesneuveld. Jammer, want het is voor mensen altijd een meerwaarde om daar 'vaste klant' te zijn. Gelukkig voor Sint-Oedenrode en omstreken zijn er nog steeds merkdealers over. Eén van hen is Citroën van den Berg. "Wij merken dat we de laatste jaren veel nieuwe klanten hebben gekregen, die eerst klant waren bij merkdealers die er nu niet meer zijn. We hebben ze veel te bieden. Een heel belangrijk onderdeel is vertrouwen", legt verkoopadviseur Karel van Lieshout uit.

Citroën van den Berg bestrijkt vanuit Sint-Oedenrode een enorm gebied. Niet alleen veel mensen uit het dorp zelf maar ook uit Schijndel, Veghel, Uden en Boxtel weten het autobedrijf goed te vinden. Karel: "Onze kring lijkt steeds groter te worden, mede dankzij de goede ligging direct aan de A50 natuurlijk. Mensen komen kijken voor een nieuwe auto, maar wat ze soms niet weten is dat we ook gebruikte auto's verkopen. We hebben erg veel keus in allerlei verschillende prijscategorieën. Nu we het er toch over hebben: we zijn altijd op zoek naar gebruikte auto's. Dus kom eens langs zou ik zeggen!"

Modellen van Citroën en DS
Citroën staat bekend om comfort, kwaliteit en om innovatie. De laatste jaren zijn veel nieuwe modellen op de markt verschenen die zeer goed verkocht worden. Neem de DS-serie, een schot in de roos. "Dat klopt", beaamt de autokenner. "De DS-serie is zeer populair. Zelfs zo populair dat Citroën heeft besloten om van DS een apart merk te maken. Straks is nergens meer het Citroën-logo op deze modellen te zien. De series worden uitgebouwd. Na de zomervakantie komen er nieuwe modellen." Ondertussen blijft de C4 Cactus een populaire auto en doet zakelijk de C4 Picasso het nog steeds goed. "We hebben auto's voor verschillende doelgroepen, in verschillende prijsklassen", tipt Karel.

Private lease
Ook private lease is mogelijk via Citroën van den Berg. De laatste jaren is deze vorm van auto rijden zeer gewild. Karel legt uit waarom. "Mensen kiezen steeds meer voor zekerheid en bij dit product weet de klant exact wat hij per maand betaald aan zijn auto. Voor een vast bedrag per maand kunnen ze een nieuwe auto rijden inclusief onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Op deze manier komen klanten nooit voor verrassingen. Dat is nog niet alles. Een heel mooie bijkomstigheid is dat leaserijders eens in de drie á vier jaar een nieuwe auto rijden!" Een voorbeeld: Al vanaf 199 euro per maand rijd je een splinternieuwe Citroën C1. Vraag eens naar de mogelijkheden bij Citroën van den Berg. Je bent van harte welkom.

18 / 36

19 / 36

Springtime…..swingtime

Foto: Hans van den Wijngaard

Nu de dagen langer worden en de zon zich wat vaker laat zien, krijgen we allemaal weer zin in de lente. "Tijd voor een vrolijk concert", aldus de leden van The Old Swing Band en de dames van Koor Aurora.

Afgelopen juni, na het festival "Amazing Colours" waar koor en band beiden te zien waren, kwam Gijs van der Wilt van cultureel centrum Mariendael, met het idee van een samenwerking. De eerste contacten werden gelegd en op zaterdag 12 maart zullen de muzikanten en zangeressen te horen zijn in een gezellig lenteconcert, met als titel Springtime…..Swingtime!
The Old Swing Band is een zestienmans swingorkest, opgericht in 1984. De muzikanten zijn afkomstig uit Sint-Oedenrode, Schijndel, Veghel en omgeving. Muzikaal leider is Marius den Ouden. Zoals de naam al aangeeft heeft dit orkest een voorkeur voor swingjazz, uit de periode 1930-1960. Een deel van het repertoire bestaat dan ook uit lekkere dansnummers. Daarnaast speelt het orkest repertoire uit de nederlandse swingtraditie (The Ramblers en de Skymasters) en eigentijds gearrangeerde Big Band nummers. Kortom….Swingtime!
Koor Aurora bestaat sinds 1995 en telt op dit moment zo'n 25 enthousiaste zangeressen. Het koor repeteert iedere woensdagavond in zalencentrum de Beurs en staat onder leiding van dirigente Erie van der Zanden-Vos. De dames worden muzikaal begeleid door hun beide "Henken". Pianist/organist Henk van Riel en gitarist Henk van Zutven. De dames hebben een uitgebreid repertoire, van gospels tot popsongs, gevoelige ballads en lekkere meezingers. Let the Sun shine, Viva la vida, Seasons of love, Good Morning Starshine…….Met andere woorden: Springtime! Koor en Band hopen u allen te mogen begroeten in Cultureel Centrum Mariëndael, op zaterdag 12 maart. Het concert begint om 20.00 uur en de entree is gratis.

Nieuwe attractie in Rooi: de lelijkste steen van Nederland

Ja hoor, het is ons gelukt. We gingen met zijn allen Rooi op de kaart zetten en ik moet zeggen in sommige gevallen is dat heel goed gelukt (Kermis, Jaarmarkt, Carnaval).

Toch wil ik even wijzen op onze allernieuwste attractie: de lelijkste steen van Nederland. 'Bedoel je de Driesteen?' Nee, ik bedoel de steen die is bijgelegd bij de VVV, bij de Paulusgasthuisjes. Wat een gedrocht, wat een verschrikkelijke vorm, wat een verschrikkelijke kleuren…. ga maar door, vul maar in.
Ik ben daar even gaan kijken en ik kreeg ter plekke al vele negatieve reacties op die steen. De leukste was eigenlijk nog de volgende: 'Dit is niet de Steen der Wijzen.' De steen past totaal, maar dan ook totaal niet bij de steen die er eerder lag. Kortom, een verschrikking. Wie verzint zoiets?
Het VVV-kantoor, het uithangbord van Rooi, zijn ze aan het opknappen. Ik kreeg de mogelijkheid om alvast binnen te kijken. Het wordt werkelijk prachtig, maar die steen langs de pomp… Steeds weer commentaar van betrokken. Van Rooise mensen en ik denk terecht.
Het is een 'steen des aanstoots'. Iedereen die ik sprak klaagde steen en been en op deze manier wil ik daar graag mijn steentje aan bijdragen.
Het hoeft toch niet zo moeilijk te zijn om deze steen te vervangen. Schenk deze aan carnavalsvereniging de Keiebijters in Helmond, want die zien daar de grap wel van in.

't Is nie errug um foute te maoke, wel um ze nie te erkennen.

Sint-Oedenrode neutraal over nieuwe logo

Enkele weken geleden is het nieuwe logo van de gemeente Meierijstad gepresenteerd. Dat was direct een mooie gelegenheid voor het TipMooiRooi-panel om een vraag uit te sturen over dit thema. Wat vindt Sint-Oedenrode eigenlijk van het fonkelnieuwe beeldmerk waar Meierijstad de komende jaren mee naar buiten gaat treden?

In zijn geheel bleek dat de Rooienaren neutraal zijn over het nieuwe logo. Natuurlijk heeft het te maken met het feit dat de burgers nog moeten wennen aan de naam en aan de fusie in het algemeen.

Op de vraag of de panelleden kernwaarden van de regio in het logo terugzien kwamen redelijk veel verschillende antwoorden retour. Een greep uit de opmerkingen die ze anoniem mogen insturen: 'Blauw: mooie kleur, water: Dommel, Aa, Wilhelminakanaal, vennen. Licht en donkergroen: natuur en ook eten / dieren. De bogen lijken een beetje op 'drie' bruggen.' 'Fusie van drie gemeenten + het groen (natuur) in de regio.' 'Geen enkele kernwaarden om de simpele reden dat de naam voor geen stuiver deugt. Het eerste besluit van de nieuwe gemeenteraad zou moeten zijn een andere naam voor de verzameling van dorpen. Ook Veghel is maar een 'durp.' Ook hebben ze het hoog in de kop. (Stadhuis, Stadskrant, SOW StadsOntsluitingsWeg)' 'Groen Agrifood (capital).' 'Groen: Sint-Oedenrode. De donkere kleur is de industrie van Veghel en dan blijft het blauwe over. Dat moet dan Schijndel zijn, maar waar het voor staat?' 'M van Meierijstad. Groene deel=groenste gemeente, drie poten van de M = drie fusiegemeenten.'
De meeste mensen associeerden het groen met de natuur en het blauw met het water in deze regio. Ook over de uitstraling van het logo lieten veel panelleden zich neutraal uit.

Barmhartigheid is een groot woord.
Mijn bijdrage aan een betere wereld
is een druppel op de gloeiende plaat.
Tot het moment dat ik weet over wie het gaat.

Een gezicht, een naam, een mensenleven
brengen barmhartigheid dichterbij
en laten concreet zien
wat mijn bijdrage kan veranderen
in het leven van die ander.

In dit jaar van barmhartigheid worden er in pastoraal centrum De Goede Herder in St. Oedenrode zes bezinningsavonden verzorgd door de St. Odaparochie. Op 16 februari werd de tweede avond in deze interessante serie ingevuld door vier mensen van Stichting Kindia – Kind in India. Na haar studie technische bedrijfskunde woonde en werkte Annemieke van den Broek een half jaar op een straatjongerenproject in India. Ze werd toen zo geraakt door de armoede die ze daar zag dat ze bij terugkomst in 2015 Stichting Kindia oprichtte om vanuit Nederland te blijven helpen. Haar zus Carlijn van den Broek was van begin af aan medebestuurslid en moeder Truus van den Broek is als vrijwilliger en fan nummer één sterk betrokken bij de stichting. Gepakt door het enthousiasme van collega Annemieke trad Nettie Cleutjens een jaartje na oprichting toe als penningmeester. Met een presentatie van foto's, filmpjes en informatie vertelden ze over hun werk in Zuid-India.

In Nainar Palayam, een dorpje in het zuiden van India, helpt Kindia een project waar kinderen onderdak en onderwijs krijgen. Sommigen zijn lichamelijk gehandicapt, anderen zijn door hun familie verstoten en weer anderen hebben geen familie meer. Project JET (Jesus Education Trust) wordt geleid door een christelijk echtpaar. De vader van de huidige directeur is dominee en begon in 1997 samen met zijn vrouw, oud-docente, verstoten kinderen op te vangen. Annemieke leerde deze mensen kennen juist op het moment dat ze moesten stoppen. Ze konden het financieel niet meer opbrengen om de veertig kinderen van hun eigen kleine inkomen te onderhouden. Stichting Kindia helpt sindsdien structureel om hun plannen voor de opvang van de kansarme kinderen ten uitvoer te brengen. Inmiddels is er voor hen land aangekocht, een school gebouwd, een tehuis en toiletgebouwen neergezet, vee aangeschaft en een groenten- en fruittuin aangelegd. Het geld daarvoor werd door acties voor en door Kindia bijeengebracht. Reeds driemaal werkte Wilde Ganzen daaraan mee.

Daarnaast zoekt Kindia in Nederland personen, schoolklassen of verenigingen die als 1-op-1 sponsor willen bijdragen aan een studie of vakopleiding voor een kind.

Vorig jaar werd plotseling door de Indiase regering besloten dat meisjes en jongens niet meer in één huis mogen wonen. Daarom moet er op JET snel een jongenshuis komen anders moeten óf de meisjes óf de jongens van hun "thuis" weggestuurd worden. Kindia werkt nu hard om hiervoor fondsen te werven. Wilde Ganzen helpt mee door elke €1,- op te hogen tot €1,50.

Tijdens de Vastenaktie van Samen Verder wordt er in Son & Breugel en in St. Oedenrode gecollecteerd voor twee slaapkamers in het jongenshuis. De vrijwilligers van de parochies St. Oda en St. Petrus Banden en de protestantse gemeenten in beide plaatsen hopen natuurlijk op een barmhartige bijdrage als ze aanbellen. Ze geven een folder af met uitleg over deze hulpactie maar informatie is ook te vinden op www.kindia.nl.

Zaterdag 27 en zondag 28 februari vond in de Odaschool te Sint-Oedenrode de 25e editie plaats van de 'boeken- en platenbeurs'. Deze jaarlijkse beurs wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Martinuskerk. De opbrengst van de boekenbeurs komt ten goede aan het onderhoud en de instandhouding van het monumentale kerkgebouw in het centrum van Sint-Oedenrode.

Parochiebestuur en Pastoraal Team feliciteren de Stichting met haar zilveren jubileum. Een jubileum dat, in deze dagen van de realisatie van het carillon, klinkt als een klok….

Bij deze felicitatie ook een woord van grote dank en waardering voor allen die zich in het verleden en heden verdienstelijk hebben gemaakt voor de Stichting Behoud Martinuskerk. Onze dank gaat uit naar de (oud)bestuursleden, maar ook en vooral naar de vele vrijwilligers en vrijwilligsters die de jaarlijkse boekenbeurs mogelijk maken en mee dragen. Het hele jaar door worden er boeken gesorteerd en geordend: dank voor deze tijdrovende klus! Het maakt de Rooise 'boeken- en platenbeurs' tot één van de best geordende beurzen in z'n soort. De Stichting Behoud Martinuskerk is opgericht bij de grote restauratie van het kerkgebouw in de jaren negentig van de vorige eeuw. Na de restauratie is het werk van de Stichting onverminderd door gegaan, zoals ook het onderhoud aan dit monument onverminderd doorgaat. Vele goede doelen in onze dagen drijven op de kracht en inzet van vrijwilligers en fondsenwerving. Ieder stichting zamelt geld in voor zijn of haar 'goede doel'. Zo is vijfentwintig jaar geleden dit goede initiatief geboren om een stuk geschiedenis van Sint-Oedenrode voor de toekomst te bewaren. Parochiebestuur en Pastoraal Team zijn dankbaar voor de grote inzet van allen die bij de Stichting en haar boekenbeurs betrokken zijn.

Dank!

Pastoor Vincent Blom

Binnenkort is het weer 'NLdoet'. Overal in het land, ook in onze gemeenten, komen mensen vrijwillig in actie ten behoeve van anderen. Zo werden wij als familie vorig jaar verrast door een brandschone rolstoel voor onze vader. Deze was gepoetst door leden van de plaatselijke Rotaryclub. De actie past wonderwel in de Veertigdagentijd. Werken van barmhartigheid in een eigentijds jasje. Goede werken in het besef dat wij mensen ten diepste allemaal broers en zussen zijn van elkaar.

Niet alleen 'NLdoet'. Ook Jezus 'doet'. Kijkend naar het logo van het 'heilig jaar van barmhartigheid' draagt de verrezen Jezus de gewonde reiziger uit het verhaal van de barmhartige Samaritaan op zijn schouders. Deze reiziger, dat bent u, dat ben ik. Jezus draagt ieder van ons, zonder dat we dat zozeer verdiend hebben. Hij draagt elk van ons van het donker naar het licht. Een onverdiende genadegave.

Diezelfde vader die nu in de rolstoel zit, droeg vroeger zijn kinderen als schaapjes op zijn schouders naar bed. Totdat we te zwaar werden. Jezus kan en zal ons dragen, als we ons licht maken. Als we beseffen hoe klein we zijn, hoe we tekort schieten, hoe gekwetst we zelf zijn. Hoe kleiner, hoe beter.

Gedragen worden en zelf dragen, barmhartigheid ondervinden en zelf barmhartig zijn; een groot liefdeswerk.

Manon van den Broek

Bij gelegenheid van het Heilig Jaar zullen wij in de komende herfstvakantie als parochies van ons dekenaat een pelgrimage maken naar twee bijzondere plaatsen. Allereerst reizen wij naar Rome, de stad van Petrus en Paulus en het hart van onze Wereldkerk. Wij bezoeken de bijzondere kerken van deze stad, waaronder de Sint-Pieter en de Friezenkerk, laten ons onderdompelen in het oude Rome en maken een audiëntie met Paus Franciscus mee.

De bedevaart begint op zaterdag 22 oktober. Zondag 30 oktober zijn we weer thuis. Deze bedevaart wordt georganiseerd in samenwerking met het 'Huis voor de Pelgrim' in Maastricht.

Allen bent u van harte uitgenodigd om deze bijzondere reis mee te maken! Jong en oud, alleen gaand of met het hele gezin: ieder is welkom bij deze pelgrimage. Een groot aantal aanmeldingen is al binnen. 1 mei sluit in de inschrijftermijn.

Woensdag 16 maart vindt er in het pastoraal centrum 'De Goede Herder' te Sint-Oedenrode een informatiebijeenkomst plaats. Aanvang 20 uur. Deze bijeenkomst wordt gehouden voor hen die niet in de gelegenheid waren eerdere informatiebijeenkomsten bij te wonen.

3 maart                Lunch pastoraal team

4 maart                Rondbrengen ziekencommunie                         10-12.00 uur

                         Eucharistie met ziekenzalving Odendael         10.00 uur

                         Tieners en Jongeren                                                 19.00 uur

5 maart                Huwelijkvoorbereidingsdag

6 maart                Italiaanse mis, Antoniuskerk Nijnsel                 12.30 uur

7 maart                Gelegenheid pastoraal gesprek Odendael         13.30-17.00 uur
                         Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel         13.30 uur

8 maart                Bezinningsavond Jaar van Barmhartigheid         20.00-21.30 uur
                         Parochiecentrum Eerschot

9 maart                Oecumenisch avondgebed, Knoptoren         19.00 uur
                         ARK club                                                                         12.30 uur

10 maart         Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep Martinus-C 13.30 uur

15 maart         Bezinningsavond Jaar van Barmhartigheid         20.00-21.30 uur
                         Parochiecentrum Eerschot

16 maart         Informatiebijeenkomst Rome-bedevaart         20.00 uur
                         Parochiecentrum Eerschot

18 maart         Tieners                                                                         19.00 uur

Op 18 maart 2016 organiseert de Nabestaandenwerkgroep van de Oda parochie opnieuw een bijeenkomst voor hen die in 2015 een familielid of partner verloren hebben.

Wie dit grote verlies in het afgelopen jaar heeft moeten ervaren, wordt van harte uitgenodigd op deze dag in de zaal bij De Goede Herder Kerk aan het Mgr. Bekkersplein nr. 1. U bent welkom vanaf 14.00 uur, zo u wenst samen met een familielid of een vriend of vriendin. Leden van het pastorale team en vrijwilligers van de Nabestaandenwerkgroep zijn aanwezig. De bijeenkomst wordt afgerond om circa 16.00 uur. Wilt u even laten weten als u voornemens bent te komen?

Namens Nabestaandenwerkgroep Parochie Heilige Oda. Anne van Beljouw, Secretariaat Parochie Heilige Oda, secretariaat@heiligeodaparochie.nl, tel. 0413 477741, bereikbaar op werkdagen tussen 10:00 en 12:00 uur.

De barmhartigheid van Jezus omhelst iedereen, waar ook ter wereld: Open je hart voor de barmhartigheid!

Komende vrijdag 4 maart vindt er in Odendael een gemeenschappelijke ziekenzalving plaats tijdens een eucharistieviering. Aanvang 10.00 uur.

Vieringen goede week 2016 in protestantse kerk

In de traditie van de kerk wordt in de laatste vastenweek drie bijzondere vieringen gehouden.

Deze vieringen vinden ook plaats in de protestantse kerk en zoals al sinds vele jaren in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode. In de goede week staat de metafoor van de weg centraal. De weg die zich niet als een mooie asfaltweg voor ons uitrolt naar het beloofde land. Maar een weg die we ons moeten banen door doornstruiken en via lastig te vinden paden. Maar wel geplaveid met inspirerende en troostrijke verhalen. Op goede vrijdag staan we niet alleen stil bij het lijden en sterven van de Messias, maar ook bij het lijden van mensen in de wereld waarin wij leven. We doen dat mede aan de hand van één van de schilderijen van Chagall. We kunnen ervaren dat onze weg soms onbegaanbaar lijkt. Maar ook dat Gods licht op onze weg niet te doven is. En zo begint de paaswake met Chagall's brandende menora en gaan we op weg naar het bevrijdende verhaal van Pasen. In het hart van de viering staat de dialoog van de paasnacht, die wordt afgesloten met de woorden: "Gelukkig jij die trouw blijft aan wat toekomst biedt, trouw blijft aan jezelf: de zon gaat op, het wordt licht".
Data en aanvangstijden: do 24/3: 20 uur, vr 25/3: 20 uur, za 26/3: 21 uur. Alle vieringen worden gehouden in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode. De paasviering op zondag 27 maart begint om 10.00 uur en wordt gehouden in de kerk aan de Zandstraat in Son en Breugel.

Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 5/3 17.30u:
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Berty v.d. Sande-Roche, Sjaak van Gerwen.
Zo 6/3 om 12.30u: Doopviering van Jurre Keetels en Cas v.d. Wetering en om 13.30 uur Doopviering van Juna Derks.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 6/3: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00u, Predikant Mv. A. Nieuwenhuizen, 4e zondag van de 40-dagentijd, Kindernevendienst.

Martinuskerk (centrum)
Za 5/3 Vierde Zondag van de Veertigdagentijd: Zondag Laetare 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Renata van Rooij vanwege haar verjaardag, Carla van Kaathoven – Havinga, Pieter en Marietje van der Meijden en John Harks, Riek Habraken – Vogels vanwege haar verjaardag en Frans Habraken.
Zo 6/3 Vierde Zondag van de Veertigdagentijd: Zondag Laetare 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Rogier Coolen, Harrie Hellings, Riek Versantvoort – Roestenburg, Marietje van der Linden – de Baaij, Jan Hulsen, Max Dons en Ger Dons – Knops, Toos van Aarle – Jansen, Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Marietje van der Heijden – Eijmberts, Wim Aben en overleden familieleden, Stien Bekkers – Bekx, Nellie en Astrid van Summeren, Jan Kuypers, Leonie van der Poel – Peeters, Overleden ouders de Koning – van de Wijdeven en overleden familieleden.
Ma 9u: Eucharistieviering.
Di 9u: Eucharistieviering.
Wo 9u: Eucharistieviering. 19u: Oecumenisch Avondgebed in de Petrus' Bandenkerk in Son.
Do 9u: Eucharistieviering.
Vr 9u: Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 6/3 11.00u:
Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor. Intenties: Driek en Francien Verschuijten- Saris, Willem Sanders, Marinus en Anna Vos v.d. Burgt, Theo en Gerard Vos, Marianne en Janine.

Sint Genoveva-kerk
Di 1/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 3/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 4/3
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Zo 6/3 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
intentie: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Noud Stultiëns, Piet Dillen en Francisca Dillen-Heesterbeek, Gerard van Soerland en Truus van Soerland-van Dinter.
Di 8/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden
Wo 2/3
19.00u: Eucharistieviering, 19.00u: Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd in de Knoptorenkerk in Sint Oedenrode. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee.
Vr 4/3: Eerste Vrijdag van de maand 08.30u: Eucharistieviering
Za 5/3: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 6/3 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. intenties: Anny Verhappen-van de Water (1e jaargetijde), Toos van Osch-van Kemenade (1e jaargetijde), Bertha Bekkers-Roefs, Marie-Louise Poppelaars-Crijnen, Karel Bekx, Johan de Haas, Lieke Braam-van Dieren.
Ma 7/3 19.00u: Eucharistieviering
Di 8/3 20.00u: Derde bezinningsavond in het kader van het Jaar van Barmhartigheid, parochiecentrum, Mgr. Bekkersplein 1, Sint Oedenrode. Onderwerp: Moeder Teresa

Odendael
Vr 4/3 10.00u: eucharistieviering met gezamenlijke ziekenzalving.
Zo 6/3 10.00u: woord- en communieviering met Odendael-koor. Intentie: Martien van Liempd, fam. van den Biggelaar - fam. van Rossum, Joos Pasch.

Bestuurslid Waterschap René Dekkers: "We moeten naar buiten!"

Foto: Jos van Nunen

Als wethouder stond zijn naam bijna wekelijks in de krant, sinds hij de lokale politiek verruilde voor een bestuursfunctie bij Waterschap De Dommel lijkt het stil rondom René Dekkers. In zekere zin klopt dat ook wel: op de vraag alleen al naar de stressfactor van zijn huidige baan grijnst hij zo breed, dat het antwoord eigenlijk al overbodig is. Ook al heeft dat antwoord twee kanten. Zijn inzet in de laatste jaren van zijn wethouderschap, náást zijn vleeskuikenbedrijf, heeft hem ongezond veel energie gekost en stress bezorgd. Maar ook is Dekkers een man met een missie – al vindt hij dat zelf vast wat blasé klinken - die gaat voor inhoud en resultaat, en weinig op heeft met podia of schijnwerpers. Al weet hij die wél handig te bespelen.

Wat wel, wat niet
"De taak van het waterschap is om te zorgen voor veilig, schoon en voldoende water" legt hij uit. "Veiligheid staat voorop. Wij gaan niet over schoon drinkwater, dat is puur de taak van Brabant water. Aan het hoofd van een waterschap staat een dijkgraaf, De Dommel heeft als enige een watergraaf, omdat wij geen dijken hebben. Het bestuursmodel lijkt op dat van een gemeente. Zo is watergraaf vergelijkbaar met burgemeester, leden van het dagelijks bestuur met wethouders, leden van het algemeen bestuur met gemeenteraad."
Dekkers is bij het waterschap lid van het algemeen bestuur, waar hij inmiddels ook VVD fractievoorzitter is geworden. "Mijn verkiezing voor het waterschap vond ik heel eervol, én leuk. Eervol omdat er in Rooi heel veel stemmen op mij zijn uitgebracht, leuk omdat het wél ergens over gaat bij het waterschap. Waar ik trouwens een uitstekend inwerkprogramma heb gehad. Ik ben er begonnen met veel lezen, veel luisteren, vervolgens kritisch naar kijken: Waarom doen ze het zo? Kan dat ook anders? Dat werpt wél zijn vruchten af."

Geen successen, wel resultaten
Dekkers wil niet spreken over 'successen'. "Maar ik kan er niet omheen dat er onder onze invloed dingen veranderd zijn. Als VVD zitten we daar in de coalitie, en hebben bijvoorbeeld bereikt dat eventuele meevallers bij de waterschapsbelasting het jaar daarop weer terugkomen bij de mensen. We geven nu ook minder geld uit aan natuur." Is dat laatste geen koren op de molen voor mensen die zeggen dat bij de VVD alles om geld draait? Dekkers is even stil. "Misschien wel, maar daar dit gaat over kerntaken, natuur ligt bij de provincie en het rijk, niet bij het waterschap."
Als persoonlijk 'succes' kan hij ook het ambtelijk advies niet onbesproken laten, dat door alle collega's was goedgekeurd maar waar hij zoveel vraagtekens bij zette, dat het werd teruggenomen door de ambtenaar. Die ook niet te beroerd was om daarop te reageren met "Goed om kritisch te zijn, ik begrijp heel goed je argumenten, we gaan soms teveel op routine."

Bewustwording
"Mijn boodschap aan de mensen is de bewustwording van water. Het komt uit de kraan, niemand staat er bij stil. Ben je bewust van wat je doet en wat beter kan. Minder water gebruiken bijvoorbeeld, en regenwater afkoppelen, spaart op de riolering, er komt meer open water en dat is weer goed voor het klimaat en de beleving. Vergelijk het met minder zwerfafval." In nieuwbouwwijken wordt het regenwater toch afgekoppeld? "Dat wel, maar de meeste huizen gaat nog steeds alles het riool in." Krijg je geen subsidie als je dat zelf afkoppelt? "Die is afgeschaft, maar wij willen dat weer op de agenda."

Wat Dekkers ook absoluut veranderd wil zien, is de naar binnen gerichte cultuur bij het waterschap. "Bij het waterschap zit ik in een werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing. Wij willen onder andere organisaties bij ons werk betrekken, en vragen naar hún wensen en ideeën. Meer vraaggericht gaan werken. Ook onze website moet toegankelijker, en bijvoorbeeld ruimte geven voor reacties van anderen. Kortom: we moeten meer naar buiten."

Waterschap De Dommel
Gebied 153.000 ha
840.000 inwoners
400 medewerkers
Begroting 105 miljoen euro


Op de vlucht

Ik sta hier in mijn eentje mijn kans af te wachten. We zijn minstens met duizend man hier. Maar die anderen interesseren mij niet. Ik ben op de vlucht. Wat zij hier doen? Laat ze het zelf maar vertellen.

Ik ga weg, omdat er hier niet langer te leven is. Ik doe geen oog meer dicht 's nachts. Elke nieuwe dag begin ik al uitgeput na een nacht vol nare visioenen en dromen. Steeds die herhaling van berichten op radio en televisie: treinstations gesloten, Nederland bondgenoot van moordenaars, aangepaste dienstregelingen voor stadsbussen, burgemeester besluit oefeninterland te verbieden, jihadisten onder vluchtelingen? Dreigingsniveau opgeschaald naar 4, mensen moeten ramen en deuren gesloten houden.
'Europa kan deze immigratie niet meer aan', staat er nu weer. In de krant van gisteren las ik een artikel dat internationaal gezien ons land minder in tel is, omdat Nederland te weinig maatregelen tegen islamisering zou nemen. Er wordt daarom minder geïnvesteerd door buitenlandse ondernemingen. In die hele krant trouwens alleen berichten in de trant van bovenstaande opsomming. Niks anders dan strijd tegen het extremisme en het schoonvegen van eigen stoepjes. Ze zeggen dat de rechterlijke macht bevolkt moet blijven door blanke mensen. Is het dan gek dat mensen zich meer en meer buitengesloten voelen? Ik vind het niet vreemd dat alles ontwricht raakt, dat mensen angstig worden.
Ik maak dat ik wegkom. Ik kan er niet meer tegen.
Ik verlaat mijn land, omdat er een grens is overschreden. Mijn grens.
Altijd was ik de eerste die verkondigde dat groepen en partijen met verschillende achtergrond in vrede met elkaar kunnen leven. Het blijkt niet waar te zijn. Wat gepropageerd wordt als zogenaamde bescherming: War on terrorism creëert juist terrorisme. Ze laten ons denken dat er overal dreiging is. Daarmee wordt het vanzelf, als je maar lang genoeg wacht, werkelijkheid. Ik ben niet van plan daaraan nog langer mee te doen.

Nu sta ik hier. De grens is dicht. Mondjesmaat mogen we erdoor. Straks ga ik deze grens over en waarschijnlijk blijft het niet bij deze ene grens. Ik zal vele grenzen moeten nemen, vrees ik. Tot ik ergens terecht kom waar opnieuw waarheid zal zijn wat ik beweer: mensen kunnen begripvol, mededogend, respectvol en vredig met elkaar leven. Dat lijkt behoorlijk ver weg.
Armoede, hongersnood, bombardementen, folteringen, onthoofdingen, daar staan de kranten steeds bol van. 'Er is toch geen god die ooit om wreedheid vroeg?' dacht de dichter Leo Vroman al in één van zijn werken. Helemaal eens, maar laten we god er maar niet bij betrekken. Het gaat hier om mensenwerk. Ik wil ander nieuws. Vooral wil ik horen waar intolerantie voorbij is, wat er lukt. Dit ophitsen tot agressie pik ik niet langer. Ik wil het niet meer door de vingers zien of het relativeren, alsof ik er vrede mee heb.

Wat zal er van mijn land worden als iedereen, net als ik, op de vlucht slaat? Ik kijk om me heen en zie die honderden en nog eens honderden anderen. Vraag het maar, vraag hun maar waarom zij de grens over willen.
Misschien zijn wij met z'n allen bang voor hen die ons land binnenvluchten uit oorlogs- en hongergebieden. Misschien worden geweldsdreigingen tussen godsdiensten werkelijk waar.
Maar ik ben bang dat we diep van binnen bang zijn voor onszelf, bang dat we zelf geen schone handen kunnen houden. Dat we een grens over gaan.

Emmy van Haastrecht
schrijvers@impesant.nl

Stomverbaasd (in Nijnsel)

Stomverbaasd was ik toen ik in augustus 2014 hoorde van het plan om het korfbalveld in Nijnsel te gaan verkopen om er een bedrijventerrein van te maken. Eerst dacht ik het zal zo'n vaart niet lopen; we zijn immers verstandiger. Ook liepen er nog bezwaarprocedures enzovoorts.

Nog erger werd het toen mij verteld werd waar de korfbalvereniging heen zou gaan: het trainingsveld van Vv Nijnsel. Wat automatisch inhoudt dat de mogelijkheden voor deze club ernstig beperkt worden; dit veld kan bijvoorbeeld nooit meer tot een officieel KNVB speelveld omgevormd worden. Verder zullen er aan de Eimbert ten behoeve van de nieuwe vestiging inritten aangelegd moeten worden. Dit nabij een drukke en gevaarlijke, meer dan haakse, onoverzichtelijke bocht. Uitwijkmogelijkheden ontbreken hier immers door de extra hoge trottoirbanden die recent zijn vernieuwd en is de Eimbert onlangs aangewezen als omleidingsroute voor het drukke vrachtauto- en landbouwverkeer, om zodoende het centrum te ontlasten.

Tot zover de praktische kant, nu een beetje financiën. Voor een paar centen doen we ons ideaal gelegen korfbalveld van de hand en vervolgens gaat een groot deel van de opbrengst namelijk bijna een ton (100.000) euro weer besteed worden aan de noodzakelijke verplaatsing van de infrastructuur onder en rondom het bestaande korfbalveld. Deze kosten kunnen gemakkelijk door allerlei andere factoren nog oplopen en zo zal er bijna een derde deel van de opbrengst in rook opgaan.

Volgens mij liggen er genoeg alternatieven op het Bedrijventerrein Nijnsel om bedrijven te vestigen. Eén ervan is het verpauperde garagepand gelegen aan de ingang van het bedrijventerrein. Hier ligt een lastige taak voor de Gemeente Sint-Oedenrode, regel iets met dit betreffende bedrijf en los dit nu eens op. Een prachtige plek voor een mooi en innovatief bedrijf dat Kemabo is. Een verrijking voor de opkijk naar het bedrijventerrein en voor Nijnsel.
Nu ik toch aan het schrijven ben, waarom lukt het niet om in Nijnsel een Multi-Functionele-Accommodatie te realiseren? Sommige kansen komen eens in de 40 jaar. De nieuwe basisschool is zo'n kans waar 2.5 miljoen euro voor besteed gaat worden. Volgens mij moet het kunnen om voor dit geld en de bereidwilligheid en betrokkenheid van vrijwilligers en bedrijven een MFA met daarin een nieuw gemeenschapshuis, sportkantine, gymzaal/grotezaal en BSO en bovenop een nieuwe basisschool met de nieuwste energiezuinige voorzieningen te bouwen. Een gebouw dat mogelijk dagelijks het gehele jaar rond gebruikt gaat worden. Dit alles te realiseren langs het hoofdveld van Vv Nijnsel aan de Lupinestraat.

Hierbij roep ik iedereen op om in mogelijkheden mee te denken en niet bij voorbaat al de moeilijkheden te gaan zoeken. Met opbouwende groeten,

Paul van Zutphen
Weievenseweg 17


Expositie Harry Passier en Ine Beerens

Foto:

Het Roois Kultuur Kontakt organiseert een expositie van twee Rooise kunstenaars: Ine Beerens en Harry Passier. Beide kunstenaars zijn autodidact met ieder een eigen stijl.

Ine heeft de laatste jaren veel geëxperimenteerd met verschillende materialen. Tekenen met grafietpotlood of pastelkrijt. Sinds 2014 schildert ze met olieverf. Alle onderwerpen zijn voor haar interessant: natuur, mensen en stilleven. Het schilderen van mensen is toch wel haar passie. Het schilderen van een portret is voor haar een boeiende zoektocht naar de mens, de uitstraling, de kleuren, het leven `weerspiegeld in de ogen`. Haar voorkeur gaat uit naar fijn en gedetailleerd werken. Daarom schildert ze op paneel in vele schilder- en glacislagen. Een portret krijgt dan diepte en zachtheid in natuurlijke huidtinten.

Foto:

Het werk van Harry Passier is totaal anders. Hij werkt de ene keer met pastelkrijt, of penseel, of paletmes. In 2015 is hij op de Fauvistische toer gegaan. Veel kleur en een vrijere penseelstreek. Harry maakt, als hij een onderwerp schildert, een eigen voorstelling van de dingen die hij ziet. Hij overdrijft soms met de kleur of zwakt die af. Of hij krijgt een abstracte gedachte en schildert een appel blauw. Kortom hij schept zijn eigen beeld met de werkelijkheid als voorbeeld.

De officiële opening is zondag 6 maart om 15.00 uur. De expositie loopt tot 20 april. De openingstijden van Mariendael zijn maandag t/m vrijdag van 9.00 uur. tot 19.00 uur. Zaterdag van 9.30 tot 15.30 uur.

Zoeken naar ware schoonheid

Het zoeken naar schoonheid is op zich een filosofische zoektocht, want wat is schoonheid?

In deze tijd worden we voortdurend blootgesteld aan 'perfecte schoonheid'. Via Social media, reclame, film en tv raken we gewend aan instant-schoonheid die geen vragen oproept. Dit soort schoonheid is voor iedereen toegankelijk. Alles kan worden gladgestreken: Flex Smartphone: "De coating kan lichte krasjes vanzelf laten verdwijnen", botox en Photoshop laten onze rimpels verdwijnen. We scheren ons lichaam helemaal glad, Jeff Koons is alleen te liken, geen diepgang, geen interpretatie nodig.
In de 18e eeuw werd door de filosofen Burke en Kant het schone afgezonderd van het sublieme. Het schone, dat wat volgens Burke zintuiglijk mooi is, wordt steeds meer vereenzelvigd met het gladde. Het ruwe is bij hem lelijk, negatief. Het sublieme (disharmonische, onregelmatige, niet te bevatten en daarmee vaak ook angstwekkende vormen, het onbevattelijke van dat wat groots is) valt bij hen buiten de esthetiek van het schone. Het brengt lust en onlust samen, het verstoort, haalt onderuit. "Daar houdt de schoonheid zich juist vaak schuil, vind ik", zegt de Rooise kunstenaar Eric van de Ven. "In mijn beleving moet bij het ervaren van het schone noodzakelijkerwijze het sublieme dus betrokken worden. Het sublieme confronteert ons ook met pijn, met gebrokenheid, zwakheid en fragiliteit, wezenlijk onderdeel van het leven. Het is zoveel rijker, indrukwekkender en verhevener dan alleen instant-schoonheid in al zijn gladde perfectie. Ware schoonheid zit onder de oppervlakte. In mijn schilderijen probeer ik het gladde te vermijden. Mijn inspiratie komt veelal uit de natuur, waarbij ik vormen vrijelijk combineer. Deze vormen komen experimenteel tot stand met allerlei technieken, waarbij ik veelvuldig losse pigmenten gebruik."
"Sommige vormen die ontstaan doen je denken aan andere dingen. Die vormen zoek ik in de natuur of maak ik zelf. Ze worden zo geschilderd dat het niet direct iets voorstelt, maar dat het iemand op een bepaalde gedachte kan brengen. Het is logisch dat die vormen er geabstraheerd uitzien. En soms ruw, disharmonisch en soms zelfs angstwekkend, het onbevattelijke van dat wat groots en monumentaal is. Herhalingen van vormen in de natuur orden ik op mijn manier op het doek. Zo zorgen zij voor een patroon dat soms anders is dan in de natuur zelf. De relatie met de natuur en het landschap blijft bestaan door bepaalde vormen van ruimtesuggestie en bijzondere texturen. Op deze manier wordt een eigen wereld geschapen, die tot stand komt door het schilderen op een experimentele manier. Welkom bij mijn zoektocht naar ware schoonheid." Expositie in Expositieruimte in Het Raadhuiste Veghel, van 3 tot 30 april.

Foto van de Maand: februari

Foto: Tessa Jansen

De foto die u hier afgedrukt ziet, is van Tessa Jansen, die nog maar ruim een jaar lid is van FotoclubRooi.

Door: Hans Vervloed

Wat we zien is deels een spiegeling en deels een doorkijk. De foto is genomen tijdens een toer met Amerikaanse toeristen in Parijs. De oude dame op de voorgrond neemt een foto van de omgeving. Haar mouw weerspiegelt in de ruit van de bus en we zien tegelijk wat zich buiten de bus afspeelt.
Foto's die deels bestaan uit een buiten- en een binnenopname zijn niet eenvoudig te maken. Het gedeelte van de foto dat zich binnen afspeelt heeft vaak veel minder licht dan het gedeelte met de buitenopname. In deze foto zijn beide delen prima in balans. Ook is geen storend kleurverschil zichtbaar tussen het buiten- en het binnengedeelte. Beide delen van de foto hebben bovendien de juiste verhouding. Het zijn twee foto's in één beeld, terwijl beide delen een duidelijk verband met elkaar hebben.
Het plaatje geeft een heel alledaags tafereel weer. De dame is geïnteresseerd in de omgeving, maar de fotograaf in de dame die een opname maakt van de straat. Door deze twee elementen te combineren zitten we zelf als het ware in de bus. Bovendien is het aandoenlijk te zien hoe de oude dame zich concentreert op haar bezigheid. Dat je voor een boeiende foto niet altijd hoeft te beschikken over topapparatuur heeft de fotograaf met deze opname bewezen. De foto is genomen met een iPhone!

TIP: Vaak leveren alledaagse dingen mooie beelden op. Het merendeel van de mensen neemt de camera pas ter hand als ze op reis gaan. Dan leggen ze de meest exotische taferelen vast. Vaak is er dan weinig aandacht voor de kleine, alledaagse onderwerpen, zoals een detail als op bijgaande foto is afgebeeld. En vergeet ook niet in en rondom je eigen omgeving te fotograferen. Over 10 jaar weet je niet meer hoe je kamer was ingericht en welke auto je reed als je het nu niet vastlegt.

In de namiddag

waarom zou ik verzwijgen
dat de tijd begint te dringen
welk levenslied wil ik nog zingen;
ik ga er nu al van hijgen

is het een opgedrongen keuze
of zomaar een leuze
moet ik het laten gebeuren
of toch nog iets anders inkleuren

het kan ook een luxe zijn
zo te kunnen denken
en dankbaar zijn wat
het leven nog zelf mag schenken

is het hinken op twee gedachten
in mijn stoffelijke brein;
soms wil men het lot verachten
om zelfsturend te kunnen zijn

Antwoord: Johan van de Sanden

Winnaar: Mieke van den Tillaart.
Stok 12

Foto: Henri van Hoorn

Zwembad de Neul hebben we allemaal wel eens van binnen gezien. Maar van boven? Dat niet al te vaak. Wel dankzij deze foto van Henri van Hoorn.

Foto: mieke van heeswijk

Mieke van Heeswijk danken wij voor deze mooie foto uit de Rooise natuur. Het moet een genietmomentje zijn geweest. Dat kan bijna niet anders. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Unne vos ruilt wel van baord, mer nie van aord

Genomineerden Sportgala 2016 bekend

Foto: Jeroen van de Sande

De genomineerden van het Sportgala 2016 zijn bekend. Voor de titel Sportman van het jaar zijn Hans Vogels, Koen van der Wijst en Remko Jansen genomineerd. In de categorie Sportvrouw van het jaar zullen Alicia Holzken, Dewy Lo-A-Njoe en Elise Pennings om de titel strijden. Bij de teams zijn de Rooise voetbalverenigingen sterk vertegenwoordigd. Nijnsel 1 en Rhode Jongens E1 gaan de concurrentie aan met titeldragers Cor van der Heijden en Eric Markgraaff van Katateam Dai-Ippo.

Sportvrijwilliger en talent
Voor de titel Sportvrijwilliger van het jaar zijn acht kandidaten voorgedragen: Antoon Verbakel (VV Nijnsel/TVE Reclame), Hans van de Mortel (RKSV Rhode), Harrie der Kinderen (WTC Gerry van Gerwen), Jan van Hastenberg Frz (VV Boskant), Loes van Leeuwen (KV Rooi), Marlou van Roosmalen (Dioscuri), Nelly van de Wetering (TV de Kienehoef) en Pierre Lardenois (SV Fortuna '67). Ook wordt de titel Sporttalent van het jaar uitgereikt. Hiervoor worden geen nominaties bekend gemaakt.

Axel Goverde was in vorm dit weekend.

Sport kan niet zonder sponsoren
Het sportgala wordt dit jaar voor de derde keer in haar nieuwe vorm georganiseerd. Dit is niet mogelijk zonder de steun van verschillende Rooise ondernemers. MK2 audiovisueel, De Beurs, Rabobank Hart van de Meierij, DeMooiRooiKrant, Kalmann Mediaproducties, DJ Bunk, Fotografie Jan Ebbenn, Van Kuringe Adviesgroep, Fysiotherapiepraktijk Joost de Vaan, Sportcentrum Van den Oever, EMVO Techniek, Van de Ven Accountants, Rooyse Autobedrijven, Boxsons Autolease, Ahrend, Dierenartsenpraktijk Sint-Oedenrode, De Plaatselijke Makelaar, Tandzorg de Rooij, Aben Reclame Sint-Oedenrode, TFV van den Wijngaard, Bloembinderij de Keizerskroon, Dansgroepen Unique, Rango Concepts en Gemeente Sint-Oedenrode maken door middel van een bijdrage of dienst dit gala mogelijk.

Sportgala open voor iedereen
Het Sportgala, met als gastspreker Arnold Vanderleyde, vindt op 11 maart plaats in De Beurs en is voor iedereen toegankelijk. Bezoekers zonder uitnodiging kunnen voor zover toereikend plaatsnemen tussen de sporters en hun familieleden. Daarnaast is het sportcafé de hele avond geopend om onder het genot van een drankje het gala te volgen. De deuren openen om 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur.

"Je kunt ons zondag bij elkaar vegen"

In de Loop'r in Olland werd twee weken geleden nog volop Carnaval gevierd en afgelopen weekend stond alweer het volgende grote evenement op het programma: de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen softtipdarts. Een mond vol en na enkele jaren een serieuze stip op de nationale dartagenda. Dit jaar schreven zich meer darters in dan ooit.

Darten is populair. Onder de jeugd, eigenlijk onder alle leeftijden. Het eerste waar mensen aan denken bij darten is het 'steel' darten. De sport waar Michael van Gerwen bekend door is. Toch is ook het soffttip darten op elektronische borden erg populair. Alleen al in Rooi zijn vele teams actief in verschillende competities. Bullshooter Rooi, een softtipdartvereniging, is kartrekker in het geheel. Zij staat ook aan de wieg van het softtipdarttoernooi in Olland, wat het samen met Olland Events organiseert. De hele crew liep afgelopen weekend de benen onder hun kont vandaan.

"Je kunt ons zondag bij elkaar vegen. Dat is een ding wat zeker is", vertelt Mark van den Akker op zaterdagmiddag. "Drie dagen lang zijn er wedstrijden. Wij moeten er voor zorgen dat alles goed verloopt en dat gaat eigenlijk hartstikke goed. Het is vermoeiend, maar de geweldige sfeer maakt veel goed. Het is kei mooi om te zien dat er zoveel mensen mee doen." Mark is trots op het feit dat het toernooi de laatste jaren flink gegroeid is. "Gisteren schreven zich 39 koppels in. Zes koppels meer dan vorig jaar en ze komen overal vandaan. Zelfs uit Noord-Holland, Gelderland en Limburg. Ook vandaag is het druk en morgen houden we nog een middag speciaal voor de kinderen." Pure reclame dus voor de dartssport.
Natuurlijk gooiden ook veel Rooienaren een pijltje mee. Niet onverdienstelijk, want de twintigjarige Axel Goverde won op vrijdag de koppelwedstrijd 701 en op zaterdag de koppelwedstrijd cricket, samen met zijn dartmaat Gian van Veen uit Poederoijen. "Er zijn veel verschillende spelvormen bij het softtipdarts. Bij 701 is het de bedoeling dat je constant de 'bull' moet gooien en om te winnen in Nederland mag je amper missen!"

Na de succesvolle kindermiddag op zondag ging de crew aan de slag om de gymzaal van de Loop'r weer tevoorschijn te toveren. Ondertussen zullen ze vast en zeker vooruitgedacht hebben naar volgend jaar. Zal het toernooi dan nog groter groeien? Kijk op www.mooirooi.nl voor meer foto's.

Voorwedstrijden D1 en Divisie 4

Zondag 21 februari streden de turnsters van Dioscuri in de categorieën D1 en Divisie 4 tijdens de individuele voorwedstrijden in Dinther om kwalificatie voor de regio- en toestelfinales later dit seizoen.

Zaterdag 27 februari traden de altijd elegante senior turnsters Myrne van den Eertwegh en Anneke Verwaard aan. Myrne sloot een goede wedstrijd af op een prima 15de plaats, goed voor een plekje in de regio finale in Valkenswaard in april. Anneke turnde eveneens een verdienstelijke wedstrijd. Helaas was haar overall 24ste plaats in het sterke deelnemersveld onvoldoende voor kwalificatie voor de finale.

Zondag 28 februari was het de beurt aan Instappers Noa der Kinderen en Wiese van den Eertwegh. Van de maar liefst 32 meisjes wist Noa de 6e score op sprong te halen. Met een score van 13,500 pt behaalde Wiese als 4e de toestelfinale brug. Noa eindigde keurig op de overall 16e plaats en Wiese behaalde zelfs de 5e plaats. Hiermee mogen allebei de meiden aantreden in de regiofinale in april in Valkenswaard.

In de andere baan was het Julia van Hoof die met een topscore op vloer (11,400 pt) en twee krachtige half in / half uit – sprongen sterk begon. Met een puntentotaal van 42,425 pt behaalde Julia de 8e plaats in het eindklassement, goed voor een plek in de finale! Daarnaast kwalificeerde Julia zich voor de toestelfinale vloer.

's Middags was het de beurt aan Pupillen Veerle Dahler, Keri Habraken en Amy Pompen, waar Keri knap de toestelfinales sprong en vloer wist te behalen, Amy (als 2de!) de toestelfinale balk en Veerle als 4de de toestelfinale brug. In het eindklassement behaalden Amy en Keri respectievelijk de 6e en 7e plaats: goed voor directe doorstroming naar de regiofinales in Valkenswaard. Veerle eindigde verdienstelijk op de 19e plaats en is daarmee eerste reserve voor de regiofinales.

In de andere baan kwamen Senior turnsters Elena Haenen en Nienke van der Vleuten in actie. Nienke zette goede scores op brug en vloer neer. Elena gooide vooral hoge ogen met haar radslag op één arm op de evenwichtsbalk in combinatie met een gewone radslag. Beide meiden hebben geen plaatsje bij de beste 18 kunnen bemachtigen, maar kunnen terugkijken op een prima wedstrijd geturnd!

In de laatste wedstrijdronde streed Junior Paula Verwaard om een plaatsje in de regiofinale. Paula schitterde vooral op vloer waar zij met hoge sprongen en veel dynamiek neer 11.25 scoorde, goed voor de 6de plek op dit toestel. De vreugde was compleet toen zij zich met een 13de plek geplaatst bleek te hebben voor de regiofinale. Prima gedaan!


MHC Jongens D1 voor vierde keer in successie kampioen

Afgelopen zaterdag is een prestatie van formaat geleverd door de jongens D1 van onze eigen Rooise Hockeyclub. Voor de vierde keer op rij (Zaal, lentecompetitie, najaar competitie en wederom in de zaal), zijn deze jongens kampioen geworden met overtuigende cijfers.

Ooit begonnen in de derde klasse zijn ze inmiddels doorgegroeid naar de Subtop klasse van de KNHB. Dat betekent tegenstand uit veel grotere plaatsen. Na een moeizame start met een strijdvolle 2-2 in en tegen Helmond schoten de Rooise dieseltjes uit de startblokken en werd het "grote" Oranje Zwart met maar liefst 1-5 verslagen. Tijdens het kerstreces stond het Rooise team met 6 punten los op nummer twee Helmond en leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Na een lang kerstverlof was het ritme duidelijk uit de Rooise jongens verdwenen. Op 21 februari ondervonden zij voor het eerst sinds lange tijd wat verliezen was. Nipt werd met 2-3 in eigen huis verloren van de inmiddels gedoodverfde nummer twee Helmond. Op dezelfde dag herstelden zij zich echter heel sterk door met maar liefst 12-4, de jongens uit Maastricht terug naar het verre zuiden te sturen. Rooi had nog alles in eigen hand en met twee thuiswedstijden voor de boeg steeg het vertrouwen. Maar wat was het afgelopen zaterdag spannend in de kolkende, volgepakte Sporthal de Streepen. Zeker nadat Rooi een tweede verlies moest incasseren tegen Oranje-Zwart. Ook deze wedstrijd werd nipt verloren met 2-3. Gelukkig kwam al heel snel het verlossende antwoord uit Den Bosch alwaar de directe belager Helmond eveneens had verloren. De kurken konden van de (kinder) Champagne en het vierde, zwaar bevochten, kampioenschap was een feit! Dat een overwinning echt zoet smaakt bewees de overheerlijke taart welke belangeloos ter beschikking was gesteld door de echte Rooise bakker Alexander Bekkers! Op de foto de JD1 van Sint Oedenrode: Cas van Schaaijk, Daan Voets, Maxime van Lieshout, Auke van Wijk, Bram van den Eshof, Nick Ploegmakers (C), Noah Claessen, Tijn van den Tillaart, Yvar Meeuwissen, Thijmen van Hedel, Lex Bekkers, Max Hendriks en Keeper Hidde van Wijk. Coaches Joost Meeuwissen en Jack van Lieshout. Trainer; Maarten van Bakel

Prachtig resultaat voor VDZ Racing in Zandvoort

Op een winderig Circuit Park Zandvoort is het Nederlandse rallyseizoen begonnen. VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigator Ilse van de Sande, heeft zich van de beste kant laten zien met winst in de klasse R-GT en een 8e plaats overall.

Verdeeld over de dag werden er 6 klassementsproeven verreden met tweemaal een service tussendoor. Tijdens de tweede klassementsproef had het team nog een momentje in de auto, een jump werd vol genomen terwijl bij de landing duidelijk werd dat dit toch wel een enorme jump was! De snelheid van de equipe lag erg hoog, wat goed te zien was aan de tijden. Er werd continue net buiten de top 10 gereden en het verschil met concurrent Diter Toprek en Renaldo Lier (de andere Nissan) werd steeds groter. Waar het in 2015 nog een secondengevecht was tot na de finish, was het verschil na de laatste proef meer dan 4 minuten. Hierbij moet wel vermeld worden dat er op de 5e proef 15 equipes een zgn. normtijd hebben gekregen doordat ze (bijvoorbeeld) een stuk van de proef afsneden. Dit eerste resultaat van seizoen 2016 is een enorme boost voor de Nissan 350Z Challenge die over drie weken van start gaat in de Zuiderzee Rally. Met een gewijzigde set-up van de auto is het vertrouwen in de auto en in elkaar zo groot, zo werd in Zandvoort wel duidelijk. Bij de prijsuitreiking werd naast de reguliere bekers ook nog prijzengeld uitgereikt door Racingjunk.nl en Rallysafe. Aangezien niet iedereen de moeite nam om naar de prijsuitreiking te komen, werden deze prijzen allemaal door VDZ Racing opgeëist.

Roel: "Vorig jaar hebben we deelgenomen aan de Marshalldag van de KNAF en Rallyclub Holland. Dit was een dag waarbij we de vrijwillige rallymarshalls de kans gaven eens met ons mee te rijden en vanuit de auto te ervaren wat ze vaak al jaren vanaf het lint bewonderen en ondersteunen. Tijdens deze dag hebben we een van de proeven van deze wedstrijd behoorlijk vaak kunnen rijden. Hierdoor konden we direct vol van start. Dit was heerlijk maar leidde wel tot wat schade na een flinke jump! De schade was gelukkig alleen van cosmetische aard waardoor we zonder problemen verder hebben kunnen rijden. Dit was een mooi begin van seizoen 2016 en we hopen met de ondersteuning van Progress Uitzendbureau en, bij dit soort voorvallen helaas ook gewoon nodig, M.E.B. Autoschade!"

Hippiade tickets voor Nijnselse ruiters Marwin en Thom

Dit weekend werd er in manege het Zwarte Water in de Mortel gestreden om de hippiade (Nederlands Kampioenschap voor de hippische basiswedstrijdsport) tickets voor het springen bij de paarden.

Het hele weekend was er wedstrijdsport op hoog niveau in een prachtige ambiance. Op zaterdag reed Anouk van de Nieuwenhuijzen met haar paard Irena Z twee foutloze rondes in de klasse B met een stijlbeoordeling van 73 punten goed voor een vijfde prijs. In de klasse L verscheen Marwin van den Nieuwenhuijzen aan de start met zijn paard Figo. Deze combinatie eindigde met een zesde prijs.
Op zondag startte Marwin zijn paard Eton in de klasse M. Deze combinatie eindigde met een achtste prijs en een startbewijs voor de hippiade. Thom van Dijck startte zijn paard Cinderella Z in de klasse M. Deze combinatie behaalden de twaalfde prijs. In de Klasse Z was Thom van Dijck ook succesvol. Met zijn paard Coco Habana behaalde hij een achtste prijs en een startbewijs voor de hippiade,het kampioenschap in Ermelo.
Sinds kort wordt het paard Ferovanck PP van Leonie Jochems op wedstrijd uitgebracht door Michelle Westerdijk. Leonie en Bart zijn in blijde verwachting. Michelle reed in Uden meteen in de prijzen met het door Leonie en Bart goed opgeleide paard Ferovanck PP. Beide proeven werden door de jury beloond met 65.3%. Goed voor een eerste en een tweede prijs.

Meisjes B1 zaalkampioen

Staand v.l.n.r.: Erik Bongers, Aukje Loeffen, Indy Raaijmakers, Fleur Bongers, Juul Engbers, Demi van Genugten, Puk Krijnen, Evi van Boxmeer, Sabine Kuhne. Zittend v.l.n.r.: Puck vd Sande, Lisan vd Pol, Floor Aalders, Kiki Fassbender, Maxime van Vliet Foto:

Afgelopen zaterdag is meisjes B1 van MHC zaalhockeykampioen geworden.

Foto:

In de laatste wedstrijd bonden de meiden ook Nuenen met 5-2 aan de zegekar. Van de tien wedstrijden die de meiden speelden, werden er onder leiding van de coaches Erik Bongers en Sabine Kühne maar liefst negen gewonnen; een keer werd gelijkgespeeld. De duels met Eindhoven vormden de sleutel tot het kampioenschap. In twee rechtstreekse en spannende confrontaties werd met Eindhoven, dat tot dan ook ongeslagen was, afgerekend. Volgende week gaan de meiden weer verder op het veld.

Finale Wintercup Slalom bij HKC

Op zondag 28 februari vond de finale plaats van de winter kanoslalomwedstrijd van de Hooidonkse Kano Club uit Sint-Oedenrode.

Een reeks van drie wedstrijden op verschillende locaties en zondagen. Tijdens de wedstrijd wordt er vier keer gestart per categorie. Een vijftiental vaarders van alle leeftijden met supporters en familieleden werden warm verwelkomd met een open vuur, koffie, thee en warme chocomel. Met de hulp van een aantal vrijwilligers is deze wedstrijd mogelijk geworden. HKC: "Hooidonkse Kano Club", die deze keer de gastheer was, kan succesvol terugkijken op de finalewedstrijd. Op de Dommel, vóór de eigen deur, bevindt zich het slalomparcours "Eddy Rode." Door middel van houten schotten sturen zij het stromende water, creëren ze keerwater en hebben ze daarmee een uitdagend trainings- en wedstrijd parcours. Door de wisselende omstandigheden wordt er altijd even getraind voor aanvang van de wedstrijden.

KV Rooi speelt spannende wedstrijd

KV Rooi speelde op zondag 28 februari de thuiswedstrijd tegen Klick ´15. Er moesten twee punten gepakt worden om de derde plaats te behouden. Deze plaats betekent namelijk een plek in de hoofdklasse voor volgend seizoen.

KV Rooi begon fel en vol motivatie aan de wedstrijd. Dit resulteerde al snel in een voorsprong van 2-0. Echter wisten de meiden van Klick ´15 ook te scoren waardoor de stand gelijk werd. De twee ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. Als er een doelpunt aan de kant van Rooi viel, had Klick ´15 daar steeds snel antwoord op. Het waren de meiden van Rooi die de voorsprong in de eerste helft wisten te behouden. Er werd met 13-11 de rust in gegaan. Het was Klick ´15 die na de rust fel uit de kleedkamer kwam. Zij brachten de score op gelijke stand en pakte even later voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong. Aan beiden kanten bleven er doelpunten vallen, waardoor de spanning in de wedstrijd werd gehouden. Tot de laatste minuut ging het gelijk op. Met nog 1 minuut op de klok was de stand 18-18. In de laatste minuut werd een mooie kans benut door Rooi. Klick '15 kwam hierna nog één keer tot schot, maar dit werd geen doelpunt. Hierdoor wist Rooi de wedstrijd te winnen met 19-18! Volgende week staat de laatste zaalwedstrijd op het programma. Deze wordt om 13:45 uur gespeeld tegen Stormvogels in Luyksgestel.

Odisco speelt sterke tweede helft, maar verliest van kampioen

Odisco speelde afgelopen zondag tegen Flash in Den Dungen. Flash was al kampioen en Odisco al veilig. Thuis was maar met één doelpunt verschil verloren. Het zou dus een mooie en sportieve wedstrijd kunnen worden.

Odisco begon fel aan de wedstrijd, maar dat was Flash ook. Dit resulteerde in een 3-3 stand na negentien minuten. Doelpunten van Myrthe van Heereveld (2) en Meike Leenderts. Hierna werd Flash feller en ging Odisco niet mee. Flash schoot loepzuiver en kon zo weglopen naar een 10-4 ruststand. Meike Leenderts scoorde het vierde doelpunt van Odisco. In de rust werd de dames verteld feller te zijn. Er moest ook korter verdedigd worden aangezien Flash zuiver schoot op afstand. Er een mooie tweede helft van maken was de duidelijke opdracht.

Odisco speelde sterk in de tweede helft. De dames waren feller en vaak eerder bij de bal dan de tegenstander. Dit resulteerde in een mooie tweede helft met veel doelpunten van twee ploegen die sportief en fel speelden. Na 23 minuten kwam Odisco zelfs terug tot 15-11 via doelpunten van Marlon van Heeswijk, Myrthe van Heereveld (2), Lisa wouters (2), Meike Leenderts (2). Met wederom een debutant (Brendy van Kessel) en het inbrengen van Iris van Heeswijk probeerde Odisco nog wat te forceren, maar Flash bleef scoren en Odisco kon niet dichterbij komen. Myrthe van Heereveld en Marlon van Heeswijk scoorde nog voor Odisco. Eindstand 20-13.

Odisco speelde een goede tweede helft waarin veel gescoord werd. Helaas liet Flash zien waarom ze de ongeslagen kampioen zijn. Volgende week speelt Odisco om 13.00u thuis tegen hekkensluiter Korloo. Een mooie wedstrijd om het zaalseizoen mooi af te sluiten.

Handboogvereniging Ontspanning

De Rozelaer heeft op dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Antoon Vervoort met een score van 218.

De individuele scores waren: Jan van Erp 201, Jan van Bergen 192, Ron Spijker 166), Joep Verbunt 150, Jan Habraken 122 en Mart Verhoeven 213. Op dinsdagavond heeft een team van Ontspanning uit bij L'Union Liempde de 7e wedstrijd en laatste wedstrijd uit de 25 meter 1 pijl competitie van de NHB geschoten en eindigde hier op de 1e plaats. Met deze uitslag is het team tweede geworden in klasse C. De individuele scores waren: Theo Passier 150 (BB), Simon Boersbroek 215, Mart Verhoeven 222, Jan van Bergen 230, Paul van de Mortel 182 en Jos van den Berg 205.
Op donderdagavond is thuis de 1e vriendschappelijke wedstrijd om de wisselbeker geschoten tegen de Bosjagers uit Best. Deze wedstrijden gaan erom wie het dichtst bij het vooraf opgegeven clubgemiddelde uitkomt na 2 wedstrijden. De 1e wedstrijd is gewonnen door Ontspanning met een totaal van -7 tegen -10 van de Bosjagers. De individuele scores waren: Beppie van Bergen 183 (-7), Jan van Bergen 214 (-6), Jan van Erp 175 (-5), William Huyberts 225 (-5), Mark Kuys 188 (+8), Theo Passier 238 (+3, C), Mart Verhoeven 215 (-5) en Antoon Vervoort 152 (+10, LB).
Op vrijdagavond heeft de jeugd thuis de laatste wedstrijd uit de 25 meter 1 pijl competitie van de NHB geschoten. De behaalde scores waren Floris Mesu 227, Dione Mesu 212, Ray Matuszewski 161, Jelt de Bie 118, Simon Roumen 112 en Rick van de Mortel 110.
Op zondag heeft Theo Passier een eerste plaats behaald in een wedstrijd van een IFAA dubbele indoor Flint ronde met een totaal score van 551 in de AMFU (freestyle volwassenen) klasse.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel de 2e wedstrijd om de vriendschappelijke wisselbeker tegen de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur.

Rick van den Oever niet naar Olympische Spelen

Op zaterdag 27 februari heeft technische staf van de Nederlandse Handboog Bond besloten dat Rick van den Oever niet verder zal gaan in de selectie om een plek op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ondanks zijn stijgende vorm van de laatste tijd, vond de technische staf zijn optredens niet overtuigend genoeg. Voor Rick betekent dit nieuws dat zijn seizoen flink uitgedund zal worden. Komend seizoen zal er nog een trainingsstage inclusief wedstrijd in Turkije en een Grand Prix toernooi in Frankrijk op het programma staan.
'Dit is het slechtste nieuws wat een sporter op weg naar de Olympische Spelen kan krijgen. Echter kan ik er nu niets meer aan veranderen. De komende tijd zal ik me nog steeds op de sport gaan focussen en mijn studie HBO Commerciële Economie Sportmarketing gaan afronden. Aan stoppen denk ik bij lange na niet, ik geloof dat ik mijn top in deze sport nog niet bereikt heb. Na een mindere tijd merk ik dat mijn vorm nu weer aantrekt, ik ben van plan om hierin door te gaan. Mijn dank gaat uit naar vrienden trainers en sponsors die mij steunen'.

KV Nijnsel biedt geen tegenstand

Zondag ging KV Nijnsel thuis het duel aan met De Treffers/De Eendracht/ZSV 1 uit Deurne. Met het einde van de binnencompetitie in zicht, begonnen de speelsters vol goede moed aan de wedstrijd.

Nijnsel kwam al snel op achterstand met 0-3. Het eerste doelpunt voor Nijnsel was van Nicole de Koning. De tegenstander speelde op een hoog tempo waar Nijnsel geen antwoord op had. De aanval creëerde weinig kansen waardoor de achterstand groter werd. Na nog een doelpunt van Marlou van der Vleuten ging Nijnsel met 2-8 de rust in.

Het team kon samen geen vuist maken. Ondanks dat de tweede helft redelijk was, kon Nijnsel niet tot scoren komen. Door doelpunten van Susan Witlox en Anne Sijbers leefde de ploeg weer een beetje op. Maar deze opleving werd er niet doorgezet, waardoor de eindstand op 5-12 uit kwam.

KV Rooi B1 kampioen

Met nog één wedstrijd te gaan mag aspiranten B1 van KV Rooi zich nu al kampioen noemen.

De meiden hebben alle wedstrijden ruim gewonnen. Op zaterdag 5 maart gaan ze zelfs proberen om het honderdste doelpunt van de zaalcompetitie te scoren. KV Rooi feliciteert Kim, Janne, Jill, Nina, Nienke, Jessie, Pleun, Sanne, Iris, Sanne, Dirkje, Jeanne en Ilse met het kampioenschap.

Ollandia pakt punt tegen WHV

Foto: Jeroen van de Sande

Ollandia 1 speelde afgelopen zondag de inhaalwedstrijd tegen WHV 1 uit Loosbroek. Na het mooie voetbal van vorige week, beloofde het weer een mooie wedstrijd te worden.

In de eerste helft raakte Ollandia 1 gaandeweg steeds meer op dreef. De spelers vonden elkaar feilloos bij enkele counters. Luc v.d. Heijden legde de bal terug op Ruud van Driel. Deze laatste wist de bal via een dieptepass in de voeten van Stefan Erven te spelen. De bal vloog richting de korte hoek, maar vond het doel niet. WHV 1 kreeg ook enkele kansen tegen Ollandia 1. Ze maakten een goede kans op scoren toen een overtreding van Ollandia 1 bestraft werd met een vrije trap op de hoek van de 16 m. De Ollandse muur werd opgesteld en de bal vloog vervolgens het drukke 16 m gebied in. Gerbe Voets wist de bal weg te schieten en het gevaar was geweken. Ollandia 1 speelde controlerend in de eerste helft en beide teams leken aan elkaar gewaagd. Enkele supporters waren van mening dat er vandaag toch punten gepakt konden worden. In de 37e min was de verbazing groot toen een aanval van WHV 1 door Rene Raaijmakers in eigen doel geschoten werd. 0-1.

Foto: Piet van Rooij

Dit was tevens de ruststand. In de tweede helft maakte Ollandia 1 jacht op de gelijkmaker en dat moest ook. Er werden mooie kansen gecreëerd, maar het doel werd nog niet gevonden. Stefan Erven gaf de bal puntgaaf voor, maar helaas kon Gerben Dankers niet op tijd de bal opvangen en scoren. Even later was het Rob v.d. Heijden die soleerde richting doel. Helaas sloten zijn medespelers niet op tijd aan, waardoor hij de bal kwijtraakte aan een tegenspeler. Ollandia 1 kreeg een vrije trap na een overtreding op Ronny Thomassen. William Bekkers legde de bal neer en schoot de bal op fraaie wijze richting het vijandelijk doel. Gerbe Voets raakt de bal perfect met het hoofd, maar de bal vloog verrassend voor het doel langs. In de 64e minuut werd Gerben Dankers onderuit gehaald door de keeper van WHV 1. De scheidsrechter legde de bal op de stip en Rob v.d. Heijden schatte de afstand in tot het doel. De 1-1 vloog prachtig in het doel en de stand was weer gelijk. In de slotfase maakte WHV 1 nog enkele keren jacht op een goal, maar de kopbal vloog net naast. De eindstand bleef uiteindelijk steken op 1-1 en dat betekende toch weer een belangrijk punt voor Ollandia 1. Volgende week speelt Ollandia 1 op zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Boskant 1. Tot dan!

Knappe overwinning Rhode op FC Uden


In een spannende en ,zeker in de tweede helft , goede wedstrijd heeft een collectief sterk en hard werkend Rhode een knappe overwinning behaald op FC Uden. Een tegenstander met veel individuele kwaliteiten moest het afleggen tegen een tegenstander die strijd leverde en met inzet de overwinning naar zich toe trok.

Op een opnieuw goed bespeelbaar veld openden beide ploegen voorzichtig en keken in het begin allebei de kat uit de boom. De eerste kans was meteen een doelpunt voor Rhode. Goed voorbereidend koppend werk van Teun Latijnhouwers bracht aanvoerder Martijn van Boerdonk in stelling en die kopte knap binnen. De 1 – 0 voorsprong stond na 10 minuten op het scorebord. Rhode drukte meteen door en kreeg ook kansen on de voorsprong uit te bereiden. FC Uden stelde hier in de eerste helft weinig tegenover en wist zich nauwelijks een kans te creëren.

In de tweede helft werd de wedstrijd aantrekkelijker omdat beide ploegen op de aanval speelden en dat leverde over en weer kansen op. Rhode kreeg in eerste instantie tweemaal de kans via Teun Latijnhouwers om het tweede doelpunt te scoren. In de achtenvijftigste minuut redde FC Uden doelman Denny Witjes fraai door een schot van Teun Latijnhouwers uit de bovenhoek te ranselen en twee minuten later dacht iedereen dat Teun Latijnhouwers de 2 – 0 scoorde, de bal rolde echter tergend langzaam richting het doel en de 2- 0 kon nog net verhinderd worden. Ook Simon van de Wetering had de 2 – 0 op zijn schoen, echter zijn vizier stond net niet scherp genoeg. FC Uden begon beter in de wedstrijd te komen en in de vijfenzestigste minuut scoorde de gevaarlijke Patrick Witjes knap uit de draai de 1 – 1. Hierna ontstond een open wedstrijd omdat beide ploegen voor de winst gingen. In de vijfenzestigste minuut opnieuw een knappe redding van de FC Uden doelman op de hard schot van Paul Smeets. In de vierenzeventigste minuut was het de beurt aan Rhode doelman Paul van Heesch om zijn kwalietiten te tonen. Met een fraaie redding voorkwam hij de voorsprong van FC Uden door een kopbal van Patrick Witjes prima te keren. Rhode bleef strijden voor de overwinning en deze strijdlust werd beloond in de vierentachtigste minuut. Mart Krusemann scoorde fraai de 2 – 1. Deze voorsprong hield Rhode knap vast en na vierennegentig minuten voetbal floot de prima leidende scheidsrechter van Dijk uit Vinkel deze sportieve wedstrijd, zonder een kaart, af.

Aanstaande zondag: Hapse Boys-Rhode
Op zondag 6 maart reist koploper Rhode naar rode lantaarndrager Hapse Boys. Een kat in het nauw kan rare sprongen maken, want het in degradatie verkerend Hapse Boys heeft tegen Rhode niets te verliezen, terwijl Rhode alleen maar verliezer kan zijn als het de punten niet mee brengt naar Sint-Oedenrode. Aan Rhode zondag de taak te laten zien dat het niet voor niets koploper is.

Geen punten voor Boskant in wedstrijd tegen SES

De inhaalwedstrijd tegen SES heeft een terechte winnaar opgeleverd na 90 minuten voetbal. Met de rust was de tussenstand hetzelfde zoals de wedstrijd was gestart.

Voor Boskant was hier niets op aan te merken gezien SES drie goede kansen kreeg in de eerste helft. In de tweede helft ging de wedstrijd meer gelijk op en kreeg Boskant meer vat op de wedstrijd tot in de 70e minuut dat SES scoorde met een zachte roller in de hoek. Boskant ging vanaf dat moment achter in 1 op 1 voetballen om de gelijkmaker te forceren. Helaas had dit geen effect en kon SES met uitvallen nog 2 maal scoren. Wat de einduitslag van 3-0 voor SES betekend. Door dit verlies zakt Boskant naar plaats zes in de middenmoot. Komende zaterdag 5 maart komt Ollandia naar sportpark de Scheken. Ollandia heeft de laatste weken belangrijke punten behaald wat er toe heeft geleid dat ze gestegen zijn naar een plaats die recht geeft op nacompetitie voetbal. Voor Boskant zal het belangrijk zijn om deze wedstrijd met meer gretigheid te benaderen om tot een goed resultaat te komen. Hierbij kunnen de spelers dan ook alle supporters gebruiken om het team aan te moedigen.

Zaterdag 5 maart: Boskant – Ollandia
Zaterdag 5 maart staat de competitiewedstrijd Boskant 1 – Ollandia 1 op het programma . aanvang wedstrijd 19.00 uur in Boskant. Na de wedstrijd is in de kantine de traditionele derde helft na Boskant - Ollandia met DJ Rudy

Nijnsel verslaat koploper

Nijnsel/TVE Reclame moest na het debacle van vorige week bij Wilhelmina Boys naar de ploeg met verreweg de minst verliespunten Oirschot Vooruit. Coach Arno Methorst had zijn manschappen op scherp gezet om te proberen de punten mee naar Nijnsel te nemen.

De eerste helft was er nauwelijks sprake van voetbal wat ook gewoonweg niet mogelijk was op de knollentuin in Oirschot. Beide ploegen toonde goede wil maar de bal binnen de ploeg houden was lastig enorm lastig. Na een half uur kwamen de gastheren uit het niets op voorsprong. Een voorzet van rechts werd door door spits Banda fantastisch binnengeschoten. Nijnsel was echter niet onder de indruk. Niet veel later volgde een vloeiende aanval over rechts. Leon "de kogel" Peters gaf een goede voorzet, maar de inzet van Nick Lathouwers ging via een been recht de lucht in. Stefan Hulsen plaatse zijn derrière goed en maakte via een halve omhaal de verdiende gelijkmaker. Meteen na deze gelijkmaker rook Nijnsel bloed. Na een combinatie kwam bij de bal bij Leon maar zijn lob werd door de keeper onschadelijk gemaakt. Met deze gelijke stand zochten beide ploegen de kleedkamer op. In de rust werd duidelijk gemaakt dat een stunt tot de mogelijkheden behoorde en het geloof was er. Duels werden gewonnen en de thuisploeg had moeite met het harde maar faire spel van Nijnsel. De net ingevallen Nick Dortmans gaf een prima voorzet maar de opkomende Leon Peters kwam net tekort. Na 65 minuten werd mooiboy Toby Verhoeven ten val gebracht. Een gele kaart en vrije trap volgde. Stefan Hulsen nam plaats achter de bal en met een schitterende curve in de haak liet hij de keeper van Oirschot volledig kansloos. Na deze voorsprong wisselde de thuisploeg meteen met drang naar voren maar de solide verdediging gaf geen krimp. Achterin stond het als een huis en Nijnsel probeerde via de counter de voorsprong uit te breiden. Helaas waren de voorwaartsen niet meer scherp. Relatief makkelijk bleef Nijnsel/TVE Reclame op de been en zorgde het voor een verdiende maar verrassende overwinning. Door deze overwinning staat Nijnsel op een mooie derde plaats. Volgende week volgt de wedstrijd tegen de Hilvarense leeuwen uit de Beekse Bergen en hopelijk zijn zij deze keer de prooi voor het hongerige Nijnsel.