DeMooiRooiKrant

28 maart 2018

DeMooiRooiKrant 28 maart 2018


Henny, Jeanne en Bert van de Wijdeven halen herinneringen op over hun vader Toon van de Wijdeven Foto: Hans van den Wijngaard

"Als ik maar niet naar het bejaardenhuis hoef", vertelde de in 1998 overleden Toon van de Wijdeven uit de Bus altijd tegen zijn kinderen. Nu twintig jaar later gaat hij toch nog naar Odendael, althans de foto's die Joop van Aert en Ger de Vries van de Rooise klompenmaker maakten zijn daar van 2 tot en met 30 april daar te zien.

Toon van de Wijdeven werd in 1921 in het Boskantse buurtschap Bus geboren. Daar woonde hij zijn hele leven. Zoals dat in die tijd gebruikelijk was, verliet Toon op twaalfjarige leeftijd de school en ging hij aan het werk in de klompenmakerij van zijn vader Lambertus. "Dat 'ons pap' de klompenmakerij over zou nemen was eigenlijk helemaal niet de bedoeling", vertelt Jeanne van de Wijdeven. "Hij was de tweede zoon en bovendien lag zijn hart aanvankelijk veel meer bij het boeren en bij dieren dan bij het maken van klompen. Zijn broer Jan zou als oudste zoon de klompenmakerij overnemen. Echter tijdens de oorlog werd hij hier in de keuken dodelijk getroffen door een granaatscherf".

Tijd ver vooruit
Toon had zeven kinderen, drie van hen, Bert, Henny en Jeanne vertellen aan de keukentafel in het ouderlijk huis over hun vader en hun opa. "Het klompen maken zat zowel bij opa als ons pap in het bloed. Onze opa was zijn tijd eigenlijk al ver vooruit. In 1936 werd er aan de Bus al een noodvoorziening voor krachtstroom gemaakt. Opa kocht toen namelijk als een van de eerste klompenmakers al machines om klompen te maken". Jeanne citeert uit een oud krantenartikel uit 1993: "de andere klompenmakers zeiden dat zo'n machine niets was. Alleen al door de brede zaagsnede zou zoveel hout verloren gaan, dat de machine zich nooit terug zou kunnen verdienen". De tijd heeft uitgewezen dat Lambertus van de Wijdeven een vooruitziende blik had.

Foto:

"Eigenlijk had ons pap best wel humor", constateren Henny en Jeanne als zij het interview, dat het ED in 1993 met Toon had, na vele jaren weer eens lezen. "Hij had altijd wel mooie uitspraken zoals: 'boeren die veel hout hebben worden slapend rijk, want bomen groeien altijd 's nachts' of 'De klompenindustrie is nooit een rijkmakerij geweest. Het is gewoon een kostwinning. Daar is alles mee gezegd!' Een andere gevleugelde uitspraak van ons pap was ook als het over klompen voor toeristen ging: 'ik maak geen toeristenklompen, ik maak klompen om op te lopen'."

Ondanks dat de klompenindustrie geen rijkmakerij was, had Toon wel schik in het maken van klompen. Toen hij in 1986 met pensioen ging, begon hij aan zijn hobbie en dat was.... klompen maken. Dat is hij tot aan zijn dood blijven doen. Bij zijn overlijden stond er nog een paar klompen in wording in de machine.

Toeristen op de bus
Bert en zijn zussen hebben mooie herinneringen aan de tijd dat er bussen vol met toeristen naar de Bus kwamen. Die kwamen uit alle landen van de wereld tot zelfs uit Japan en China. Ons pap zij altijd: "als ze het interessant vinden is het geweldig om te laten zien hoe je klompen maakt. Maar als het ze niks interesseert heb ik net zo lief dat ze weer meteen vertrekken". Dat er in de klompenindustrie weinig viel te verdienen blijkt wel uit een anekdote die Bert ophaalt. "De concurrentie onder klompenmakers was zo heftig, dat als iemand het lef had om een stuiver meer te vragen, dat hij dan geen klomp meer verkocht. Dat betekende ook dat als er weer een bus met toeristen hier op de stoep stond, dat de klompen voor bijvoorbeeld ƒ9,15 werden verkocht. Wij konden dan met al dat wisselgeld gaan hannesen. Nou zou je zeggen, die klompen kosten een tientje, klaar!".

Toon van de Wijdeven museum
Nadat klompen enkele tientallen jaren toch wat minder in de belangstelling hebben gestaan is er nu weer meer aandacht voor het houten schoeisel. Rinus van der Heijden brengt samen met Erik van den Hurk de Rooise klomp weer onder de aandacht. Zo is Rinus initiafnemer voor de fototentoonstelling in Odendael over het ambacht van klompenmaker. De fotografen Joop van Aert en Ger de Vries maakten in het kader van hun studie foto's van Toon. Die foto's zijn op groot formaat afgedrukt en zijn vanaf maandag een maand lang in Odendael te zien. Maar ook op de Gasthuishoeve heeft Erik van den Hurk inmiddels zo goed als een heus 'Toon van de Wijdeven museum' ingericht. De Rooise klomp krijgt weer de aandacht die hij verdient.

'Burgemeester verhuist naar Markt Rooi'

Foto: Kim Verstappen

Dingen kunnen snel gaan. Noemde Kees van Rooij op 23 maart bij zijn 100 dagen burgemeesterschap het dagelijks op en neer rijden van zijn woonplaats naar Meierijstad nog het énige wat hem in zijn nieuwe functie was tegengevallen, aanstaande zondag betrekt hij al zijn nieuwe woning binnen Meierijstad. Zijn keuze viel op het voormalige Raadhuis op de Markt in Rooi.

Dank zij een tip wist DeMooiRooiKrant het nieuwtje al voordat het eigenlijk naar buiten mocht komen, maar op voorwaarde dat wij het tot de publicatiedatum stil zouden houden stemde de burgemeester in met een interview. Kort, want hoewel de verhuizing materieel is geregeld, moet er natuurlijk in korte tijd nog veel meer gebeuren. Ruim een week geleden zocht u nog een woning zei u, wist u toen nog niet dat dit eraan zat te komen? "Eerlijk gezegd hadden we er toen nét ons oog op laten vallen, maar het ging ineens erg snel omdat degene met een koopoptie op mijn huidige woning die per direct wilde betrekken. Mijn zoekopdracht aan de makelaar was trouwens een woning in een rustige, ruime wijk, dat had mijn gezin ook het liefst."
Waarom dan dit pand, juist op een plek waar het níet rustig wonen is? "Het was liefde op het eerste gezicht, net als Meierijstad trouwens. Mijn gezin was ook enthousiast en neemt de praktische nadelen voor lief. Het is een monumentaal pand dat in het verleden decennialang een centrale rol heeft gespeeld in Sint-Oedenrode, die gevoelswaarde speelt voor ons ook mee. Bovendien was het per direct beschikbaar."
Was Rooi een bewuste keuze? "Min of meer, het had in ieder geval een lichte voorkeur vanwege de plek waar mijn jongste zoon zijn studie volgt. Die moet ik niet met hetzelfde probleem opzadelen als ik nu zelf achter me laat. Al doe ik dat nu eigenlijk toch wel een beetje, maar die periode is te overzien." Waarom is het bord Te Koop of Te Huur nog niet weg? "Dat zal een dezer dagen echt wel gebeuren, de inkt van de handtekening is nog niet eens droog."        

Jaargang 8 • Week 13 • Woensdag 28 maart 2018

Formido
Bakkerij van Doorn
Roxs elektro world
* Autobedrijf Corsten
* Gerits man en mode
(* beperkte oplage)

Eerste 100 dagen burgemeester: "Volgens mij klikt het"

Kees van Rooij stond vrijdagmiddag even samen met de pers stil bij het feit dat hij inmiddels 100 dagen burgemeester van Meierijstad is. "Het leek me een goed moment om terug te kijken. Na honderd dagen heb je nog verwondering, als ik een jaar burgemeester ben is het allemaal al een beetje gewoon" motiveerde hij zijn initiatief. "Ik heb het basisgevoel dat het wel klikt tussen deze burgemeester en Meierijstad."

Hij kon dat natuurlijk alleen voor zichzelf met zekerheid zeggen, maar heeft inmiddels naast zijn beroepsmatige contacten met ambtenaren en medebestuurders al zoveel contacten gelegd en ervaringen opgedaan die ook allemaal in die richting wijzen. Een groot deel van zijn agenda staat voorlopig nog steeds ingepland met kennismakingsbezoeken. Aan scholen, wijk- en dorpsraden, organisaties, sportverenigingen, bedrijfsleven, 'stakeholders', kortom met alle mogelijke contactpersonen plus anderen voor wie hij graag een burgervader wil zijn. "Ook bij de mensen thuis."

"Na honderd dagen heb je nog verwondering."

Lijntjes juist korter
Hij genoot merkbaar van alle positieve signalen, ook tussen de burgers en bedrijfsleven onderling. Meierijstad bruist op alle fronten, stelde hij vast. "Ook mooi om te zien hoeveel mensen hier meedoen, en hoeveel er aanwezig zijn als er een belangrijk onderwerp wordt besproken. Soms zelfs zoveel, dat er meer sessies nodig zijn." Het mooiste compliment kreeg hij bij een scholenbezoek, toen iemand opmerkte dat met Meierijstad de lijntjes niet langer zijn geworden, maar juist korter. "De instelling van wijkcontactpersonen heeft daartoe bijgedragen, maar mensen worden ook meteen doorgeschakeld naar de juiste persoon."

Te bescheiden
Heel wat gezaghebbende personen van hogere overheden hebben Meierijstad inmiddels bezocht, en Kees van Rooij bevestigd in zijn gevoel dat Meierijstad er echt toe doet op de schaal van Nederland. 'Food' staat hierbij centraal. "Eigenlijk zijn wij Brabanders te bescheiden. We zijn vooral doeners. Maar we mogen best eens op een groter podium gaan staan, en vaker trots zijn op wat we al hebben bereikt." Die mentaliteit weerhoudt echter ook inwoners die een podium verdienen, maar veel liever achter de schermen blijven, werd vanuit de pers opgemerkt.
Op de vraag of er misschien ook dingen zijn gebeurd die de burgemeester had onderschat, of zijn tegengevallen, moet Van Rooij wel even nadenken. "Eigenlijk niet. Ja, de afstand die ik elke dag moet rijden, dat wist ik natuurlijk van tevoren maar dat vind ik toch wel pittig. Ik hoop zo gauw mogelijk in Meierijstad een woning te vinden. "

Sinterklaas
Tot slot reageerde Van Rooij nog even op vragen over de Sinterklaas-ambities van de VVD. Dat was hem duidelijk nog veel te vroeg. "Leuk dat Nick de Laat positief meedenkt met Meierijstad op de kaart zetten, maar dan moeten we eerst maar eens zien waar we het over hebben, en dan gaan onderzoeken wat wij hiervan moeten vinden. Wil men dit eigenlijk wel? Wat is de impact hiervan op onze samenleving? Denk ook eens aan veiligheid, en de stakeholders die hierbij betrokken moeten worden."


Met de Porsche naar een verjaardag

Foto:

Eigenlijk had Bart van der Heijden pas 's avonds een Porsche nodig voor een chauffeursklus in Oss, maar hij bedacht ineens een leuke verrassing voor zijn opa en oma…

Bart was namelijk jarig en aangezien opa en oma (Frans en Annie van Houtert) bij hem die ochtend op visite zouden komen, haalde hij hen op met deze flitsende bolide. Dat was natuurlijk wel even aangenaam schrikken! Frans en Annie keken hun ogen uit en genoten van het ritje richting de verjaardag van hun kleinzoon. Toch mooi als je op je verjaardag een cadeautje weg kunt geven.

Foto:

Alle hens aan dek bij de Opruimdag

Foto: Jos van Nunen

De landelijke opruimdag is ook in Meierijstad niet ongemerkt voorbijgegaan. Waren het vrijdag in Rooi basisscholen De Sprongh, St. Antonius van Padua, de Springplank en de Odaschool, zaterdag konden de 'groten' hun mouwen opstropen. Op verschillende verzamelplaatsen kwamen ook de Rooienaren bijeen om de helpende hand bieden. De politiek liet zien dat ze meer kunnen dan alleen maar lezen en praten: CDA en lijst Blanco waren ook van de partij. Zoals gebruikelijk is de opruimdag voor de wildbeheervereniging zelfs een opruimweek.

Bij het bestuurscentrum lijkt de opkomst lager dan voorgaande jaren, maar tijdens de officiële aftrap komen er vanuit allerlei hoeken en gaten steeds meer deelnemers, ook die zich niet hebben opgegeven. Menigeen blijkt de aankondiging in de krant over het hoofd te hebben gezien. Wethouder Harry van Rooijen werkt zijn laatste boterhammetje weg en klimt op het bankje voor zijn toespraak. "Eigenlijk weet ik niet welke kant ik nu moet opkijken. Naar jullie allemaal, om te bedanken voor jullie medewerking, of naar de andere kant, naar iedereen in Rooi die zijn rotzooi heeft laten slingeren. Weet iemand hoe lang het duurt voordat een rondslingerend blikje weg is?" "Een jaar, want dan zijn wij er weer" grapt een van de vrijwilligers. Maar het echte antwoord is: 50 jaar. "Dus als iemand een blikje weggooit, kan het zomaar gebeuren dat zijn kleinkind het blikje van opa opruimt." "Om twaalf uur verzamelen we bij de gemeentewerf. Daar staat voor jullie allemaal koffie klaar, en gebak." "En een borreltje?" grapt weer een vrijwilliger, of meent hij het serieus? De sfeer is top, er valt wat te lachen en de weergoden sponsoren het initiatief; het blijft vrijwel droog.

Bij het ter perse gaan van deze krant kon de gemeente de opbrengst van beide dagen nog niet doorgeven. De opbrengst van een doorsnee week voor de medewerkers van de gemeentewerf in Rooi schommelt tussen 1000 en 1500 kilo.

Odaschool in actie voor een schone buurt

Uitgerust met knijpstokken, handschoenen, hesjes en speciale vuilniszakken gingen ruim 280 kinderen van de vrijdag op pad. Ze hebben hard gewerkt om het zwerfafval in het gebied rondom hun school op te ruimen. Een mooie aftrap van de Nationale Opschoonactie die zaterdag officieel van start ging.

In estafettevorm hebben de kinderen elkaar afgewisseld en wethouder Van Rooijen kwam de kinderen persoonlijk aanmoedigen met een vriendelijk woordje en een high five. "De kinderen hebben gigantisch veel afval opgehaald", vertelt Susan Jansen, lerares op de basisschool. "Gelukkig staan niet alleen wij, maar ook de kinderen versteld van de hoeveelheid troep dat rondslingert in hun directe omgeving. Zo zijn er krullen van de carnaval, handschoenen en een fietsenstandaard voorbij gekomen."

Foto: Manon Swinkels

De Nationale Opschoonactie is het sluitstuk van het project Milieu Educatie, dat in samenwerking met de gemeente en diverse Rooise bedrijven is opgezet. De afgelopen weken hebben de kinderen deelgenomen aan diverse workshops. Duurzaamheid en verantwoord omgaan met afval stonden hierbij centraal. "Zo hebben ze bijvoorbeeld van verschillende materialen kunstwerken gemaakt en ze zijn bij Rooise bedrijven op bezoek geweest om te zien hoe zij hun afval verwerken. Het project was een groot succes!"

De laatste kans om in de Rooise Gaard te kunnen wonen…

Foto:

Van nieuwe woonwijken wordt vaak gezegd dat ze nog geen ziel hebben, dat er nog leven in moet komen. Hoe tegenovergesteld is dat in de Rooise Gaard, de fonkelnieuwe wijk in Sint-Oedenrode tussen Sluitappel, wijk Heikant en bedrijventerrein de Kampen in. De naam is al ingeburgerd en de mensen die er pas wonen spreken vol lof over het leven in de wijk die nog in opbouw is. Het is er heerlijk thuiskomen.

Wie nu de wijk in fietst hoort het tikken van stenen, het geluid van hamers op spijkers en hier en daar een zaagmachine of draaiende betonmolen. Vlaggen hangen in top omdat het hoogste punt van de bouw is bereikt. Er wordt volop gebouwd aan dromen die eerst slechts op papier stonden en langzaam werkelijkheid worden. Enkele gezinnen leven al in die werkelijkheid. Ze genieten nu al iedere dag van hun heerlijke huis in een wijk met een perfecte ligging. Een minuut van de snelweg, twee minuten van het centrum en de natuur.
De eerste drie fases van het project waren in 'no-time' uitverkocht. Nu komt fase 4 er aan. In fase 4 van de Rooise Gaard worden 45 fraaie woningen met een karakteristieke stijl gebouwd die mooi past bij het dorpsgezicht van Sint-Oedenrode. Met dit deelplan komt Bouwgroep van Stiphout tegemoet aan uiteenlopende woonwensen, met diverse woningtypes en prijsklassen. Met deze fase ontstaat nog één keer de kans om hier een markante nieuwbouwwoning te kopen. In deze krant en op de website www.rooise-gaard.nl vindt u meer informatie. Daar kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

"Bij nieuwbouw heb je zelf de regie"

Met twee opgroeiende kinderen vonden Piet en Sandra van Kasteren het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw huis. "We wilden meer ruimte; een grotere tuin, een badkamer met een bad en een speelkamer voor de kinderen." Hun zoektocht eindigde in nieuwbouwwijk 'De Rooise Gaard'.

Door: Arianne Mettler

Eigen smaak
"Ik heb genoeg ideeën over hoe mijn huis eruit moet zien", vertelt Sandra. "Bij een bestaand huis is het vaak al voor je bedacht, maar bij nieuwbouw heb je hierover zelf de regie. Je kunt je huis helemaal inrichten naar eigen smaak. Zo had ik direct beeld bij hoe onze badkamer en keuken eruit moesten zien. Zo gaaf dat het dan ook zo wordt. Nog elke keer als ik thuis kom, denk ik: wat is het toch allemaal mooi."

Elementen uit rijke historie
Zowel Piet, als Sandra is gecharmeerd van de gekozen stijl voor de wijk. "De oude elementen van historische gebouwen uit Sint-Oedenrode, die terugkomen in de wijk, geven het geheel een meer klassieke stijl. Dat geeft direct sfeer."

Buurtgevoel
Het leuke aan een nieuwbouwwijk is volgens het echtpaar dat je 'met z'n allen in hetzelfde schuitje zit'. "Veel mensen die hier nu wonen, hebben een stap vooruit gezet in hun leven. Het is een bruisende wijk waar kinderen op straat spelen. Er is continu beweging; het is nog niet klaar, maar samen bouwen we aan een nieuwe wijk. Er heerst hier al echt een buurtgevoel."

Breed programma Koningsdag Rooi

De Oranjevereniging Sint-Oedenrode is al weer een aantal maanden in voorbereiding met de organisatie van Koningsdag 2018. Het programma is bijna gereed alleen moeten er nog wat puntjes op de i gezet worden.

Voorlopig programma
Om 10.00 uur wordt Koningsdag officieel geopend op het Oranjeplein voor de kerk. De Nationale driekleur, de vlag van Sint-Oedenrode en de vlag van Meierijstad zullen worden gehesen en de Ollandse dorpskapel zal het Wilhelmus spelen. Daarna verplaatst de kapel zich naar Odendael voor het jaarlijks Oranjeconcert voorafgaand aan de Oranjebrunch die speciaal voor de senioren wordt georganiseerd. Verder is er op Odendeal 's middags kaarten en 's avonds kienen met mooie prijzen. Om 11.00 uur begint op de markt voor het oude gemeentehuis de speelgoedmarkt voor de kinderen, aan de andere kant van de markt v.a. het terras van de Pastorie tot aan de kiosk is dit jaar ingeruimd voor de vrijmarkt. Deze is verplaatst van Koningsavond naar Koningsdag. Voor beide markten kunt u vanaf 3 april inschrijven bij de VVV. De Kosten bedragen voor de Kindermarkt €5.00 (voor een halve kraam) en €15.00 zijn de kosten voor een hele kraam op de vrijmarkt. Beide markten duren tot 17.00 uur. Voor de kinderen is er verder nog de mogelijkheid om met stoepkrijt te tekenen, Zanger Bas geeft 's middags vanaf 15.00 uur twee optredens op de kiosk, speciaal voor kinderen, en er is weer een wedstrijd 'wie maakt de mooiste Koningkroon'. Op het Oranjeplein komen twee mooie terrassen van de Pastorie en Meteora en er is live muziek. Ook bij de diverse Rooise horecagelegenheden is live muziek of een DJ en kunt u zich vermaken op de diverse mooie Rooise terrassen. Mede dankzij de medewerking van alle Rooise voetbalclubs vindt er bij de Heuvel en Hertog Hendrikstraat een voetbaltournooi plaats op grote luchtkussens. Ook voor straten, wijkverenigingen of anderen is er een mogelijkheid om hieraan mee te doen. Inschrijven kan bij de voorzitter van voetbalclub Rhode. Mail: voorzitter@rhode.nl Bij de Jeu de Boulesbaan van Cloeck en Moedigh vindt weer het jaarlijks boelen om de felbegeerde Oranjebokaal plaats. Ook de Rooise winkeliers, Rooi 2000 en Rooi Promotion laten de Oranjevereniging niet in de steek. Naast sponsoring zijn ook (bijna) alle winkels open en zijn er vaak diverse acties bij deze zaken. Het dorp zal weer een echte oranje sfeer uitstralen, de vlaggen van de Oranjevereniging en de nationale driekleur zullen weer wapperen. Het zou leuk zijn als ook de winkeliers en de horeca enige oranjeversiering aan zouden brengen. Samen met de Rooise ondernemers en verenigingen gaat de Oranjevereniging er een mooie dag van maken. Een beetje mooi weer zou de bekende kers op de taart zijn.


Groente- en fruitwinkel wisselt van eigenaar

Nico Sanders vertrekt uit de groente- en fruitwinkel aan de Borchgrave, maar dat wil niet zeggen dat de speciaalzaak vertrekt, integendeel. Joyce van Duijnhoven, al jarenlang werkzaam in de winkel, neemt de onderneming in zijn geheel over. Vanaf vrijdag 6 april opent ze de deuren van een opgeknapte groente- fruitwinkel.

Daarmee komt een langgekoesterde wens in vervulling. "Ik ben al jaren op zoek naar een mogelijkheid als deze. Nico twijfelde al enige tijd of hij met de winkel door wilde gaan. Mijn wens zal hem wellicht extra aan het denken hebben gezet. Toen Nico uiteindelijk vertelde over zijn carrièreswitch heb ik niet meer verder gekeken. Ik ben hier zo ontzettend blij mee!" lacht Joyce. Ze is vooral blij dat ze een winkel in Rooi gaat runnen. Haar vertrouwde Rooi waar veel mensen haar kennen.
Gaat er veel veranderen? Het personeel blijft in ieder geval, maar het interieur krijgt volgende week een flinke opknapbeurt. "Ik wil het wat warmer maken", verklapt Joyce alvast. Haar eigen voornaam wordt ook de naam van de winkel: Joyce groente- en fruit speciaalzaak. Wat betreft het aanbod zal er meer worden ingezet op verse maaltijden, smoothies en maaltijdsalades. Uiteraard met een brede keuze in verschillende groente en fruit, zoveel mogelijk van Rooise telers.. Na de verbouwing gaat de zaak op vrijdag 6 april weer open. Met een nieuwe eigenaresse, die van Nico Sanders alle succes krijgt toegewenst.

Wat vliegt daar?

Vanuit het Skoso Ontdeklab bij het bedrijf Neovito aan de Eversestraat werd afgelopen week dit Onbekend Vliegend Voorwerp gespot. Wat zou het zijn? Wat vliegt daar? Houd DeMooiRooiKrant in de gaten. Binnenkort volgt het antwoord!

Heb jij enig idee wat hier door de lucht vliegt? Stuur dan een reactie naar redactie@demooirooikrant.nl

Huisvesting basisscholen: breed, kleinschalig én kwaliteit

De raadscommissie mens en maatschappij kon donderdagavond zijn zegje doen over de toekomstplannen van de basisscholen in Meierijstad. Het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs dat de gemeente daarvoor ambtelijk had opgesteld, oogstte veel complimenten. Dat gold ook voor de samenwerking tussen de schoolbesturen onderling, en met de gemeente.

Een basisschool in iedere kern is waardevol voor de leefbaarheid in de kleine kernen. Kleinschaligheid is echter duur, en er zitten al een aantal scholen onder de opheffingsnorm.. Door de schoolgebouwen flexibel te maken kunnen er echter andere functies aan de school worden toegevoegd, waardoor ze toch rendabel kunnen draaien. De exploitatiekosten van de gebouwen kunnen ook worden verlaagd door ze meer energieneutraal te maken. Vanuit het IPH adviseert het college om ze bijna energieneutraal te maken, wat bij veel fracties de vraag opriep: waarom niet helemáál energieneutraal? Daar hangt een prijskaartje aan. Het college adviseert om het aan de schoolbesturen over te laten of ze hun gebouw helemaal energieneutraal laten maken. Als daarmee de exploitatiekosten sterk worden gedrukt, verwachten ze wel dat een deel daarvan ook weer terugvloeit naar de gemeente, liet onderwijswethouder Coby van der Pas weten.

De komende tien jaar wil de gemeente ruim twintig miljoen euro investeren in de huisvesting van het onderwijs. Die zullen vooral naar Veghel en Sint-Oedenrode gaan, omdat Schijndel de afgelopen jaren al een voorsprong heeft genomen met het vernieuwen en verbreden van de basisscholen. Hart voor Schijndel (Miriam van Esch) pleitte voor meer educatieve basiscentra in de andere fusiegemeenten.


Maak kans op toegangskaarten voor de Oldtimerbeurs en Airbrushshow

DeMooiRooiKrant mag in samenwerking met het Autotron Rosmalen weer toegangskaarten verloten voor de Oldtimerbeurs en Airbrushshow op 7 en 8 april. Tijdens deze beurs is er naast de talloze Oldtimers ook een grote Airbrush expositie te zien. Daarbij worden maar liefst negentig kunstenaars verwacht. Zij laten u graag zien wat er allemaal mogelijk is met de combinatie van verf en lucht. Komt u liever voor de Oldtimer auto's? Dat kan ook, want op de beursvloer zijn weer tientallen auto's van toen te zien en te koop.

Onder de lezers die ons kunnen vertellen wanneer de moderne Airbrushtechniek is uitgevonden, verloten wij de toegangkaarstjes voor deze beurs. Weet u het antwoord? Stuur dat dan uiterlijk zondag 1 april naar redactie@demooirooikrant.nl. Wie weet, misschien bent u wel de gelukkige winnaar.

Weet u het antwoord niet of wordt uw inzending niet getrokken, dan kunt u toch naar deze beurs. De entree bedraagt 12,50 euro. Voor kinderen tot twaalf jaar die in begeleiding van een volwassene zijn, is de toegang gratis. De Oldtimerbeurs en Airbrushshow is op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Postzegels sparen voor Cystic Fibrose

Door vele postzegels te verzamelen uit binnen en buitenland, kerstzegels, nieuwe/oude zegels gestempeld en ongestempeld, enz. wordt er geld ingezameld voor onderzoek naar Cystic Fibrose.

Cystic Fibrose is een erfelijke aandoening van taaislijmziekte in de luchtwegen en het darmkanaal. De stichting CF (Cystic Fibrosis Stichting) zet zich in voor kinderen en jongvolwassenen.
Van dit geld wordt onderzoek gedaan, tevens zijn er laptops beschikbaar voor kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten verblijven. Ook mogen de kinderen een wens doen, bijvoorbeeld een dagje uit.
Ria Veldhuis en Anita Hulsen willen graag een bijdrage leveren. Kunt u hen een handje helpen? Uw postzegels zijn van harte welkom; zowel grote als kleine hoeveelheden. "Graag willen wij iedereen alvast bedanken voor de bijdragen." Ria Veldhuis, Past. Hackenstraat 21, Sint-Oedenrode 0413-212114 of Anita Hulsen, Goudenregenstraat 28, Schijndel.

Paashaas op bezoek in Eerschot De komende dagen is het een drukke tijd voor Wijkvereniging Eerschot. Er staan een heleboel activiteiten op de planning. Woensdag 28 maart gaan de kinderen die zich hebben aangemeld kienen in het parochiezaaltje van de Goede Herder. Zij starten om 14.30 uur en om 17.00 uur is bekend wie er prijzen gewonnen heeft.

Op komende vrijdag liggen de kaarten om 20.00 uur in Meerschot weer op tafel. De loterijprijzen zijn afgestemd op Pasen. Ook komen de bestuursleden deze week bij alle 65+ leden een leuke paasattentie afgeven.
Op Eerste Paasdag wordt er samen met de paashaas naar eieren gezocht. Alle kinderen tot en met groep 8 worden om 10.30 verwacht bij Meerschot, Heistraat 22. Vanaf daar lopen zij met de paashaas naar de plaats waar de eieren verstopt zijn. Voor de kinderen die het gouden of zilveren ei vinden, is er een extra prijsje. De andere kinderen gaan allemaal met chocolade eieren naar huis. De dagen worden weer wat langer en dat komt goed uit! Op dinsdag 3 april start de wandeltocht om 18.30 uur vanaf Meerschot. Loop gezellig met ons mee!

Programma informatie Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur. Gedurende de periode 25 maart tot en met 31 maart: RondOM niet om 09:00, 10:00, 21:00 en 22:00 uur.

Kick-off Omroep Meierij
De officiële aftrap van dé lokale omroep voor Meierijstad vond plaats op zaterdag 24 maart tijdens een 2 uur durend programma vanuit 't Spectrum in Schijndel. U krijgt nieuws, interviews, informatie én optredens als start van uw omroep. Een registratie van dit programma van 25 maart tot en met 31 maart. Uitzendtijden van 09:00 tot 11:00 uur en van 21:00 uur tot 23:00 uur.

Zenderoverzicht TV
Uitzendkanalen en frequenties voor Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen. KPN digitaal kanaal 1333. TRINED kanaal 500. Via ZIGGO: Analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.

Zenderoverzicht RADIO
Uitzendkanalen en frequenties voor Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen. ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365. Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796.


Voorjaarsconcert NJA

Foto: Jos van Nunen

Zondag 8 april vindt het jaarlijks voorjaarsconcert van Nos Jungit Apollo (NJA) plaats en dit jaar wordt dat een uitwisselingsconcert met Harmonie Pro Honore Et Virtute uit Son.

Twee keer muziek dus! Allebei de orkesten zullen haar programma ten gehore brengen met daarin een variëteit aan verschillende stukken en muziekklanken. Zeker de klanken zullen anders zijn want NJA heeft een Fanfare en Son een Harmonie. Mooi moment om dus een keer naar de verschillen te luisteren van de orkestvormen.
NJA zal een aantal lichte stukken spelen met daarin ruimte voor twee solo's. Ingrid van Kasteren zal de Bugelsolo Dimitri gaan uitvoeren en de trombonesectie gaat er vol gas in met het jazzy stuk, The Attack of the Killer Trombones. Ook gaat NJA een stuk uitvoeren dat Rens van Leeuwen, oud dirigent van het opleidingsorkest, speciaal geschreven heeft voor NJA. Dit Zuid-Amerikaans nummer genaamd Fuga y Mistério is bekend over de hele wereld en is dus nu speciaal ook voor Fanfare, welteverstaan NJA herschreven. PHEV heeft ook een licht programma met lekker swingende nummers als Deep Purple Medley en Salute to American Jazz tot Les Lacs du Connemara. Genoeg moois om te komen luisteren dus deze middag. Het concert vind plaats op zondag 8 april in de Beckart, Nijnsel. Aanvang concert 14.30 uur, de entree bedraagt € 5,- inclusief een consumptie.

Eerste zonnestralen spreken vooral terrasgangers aan

Foto: Hans van den Wijngaard

De eerste warme zonnestralen van de lente nodigden zondagmiddag menigeen uit om naar het Rooise centrum te komen. Ondanks dat een deel van de winkels geopend was, leek het erop dat de uitbaters van de terrassen de beste kaarten in handen hadden. De gratis popcorn en suikerspinnen – geregeld door Natuurlijk! Sint-Oedenrode - vonden bij de jeugd van Rooi gretig aftrek.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Opleidingsorkest in de Efteling

Inmiddels is het een jaarlijkse traditie geworden dat het opleidingsorkest van Harmonie Nijnsel een uitnodiging krijgt om muziek te komen maken in de Efteling. Dit jaar is het opleidingsorkest te gast op 2e paasdag, maandag 2 april. Er worden bekende nummers gespeeld zoals Samba de Janeiro, Hallo allemaal en diverse Efteling tunes.

Naast een leuke muzikale dag met een groot publiek mogen alle muzikanten ook de hele dag van alle attracties in het park gebruik maken. Dit is een optreden waar alle leden jaarlijks naar uitkijken en graag mee naartoe gaan. Ondanks dat het een feestdag is, wordt het publiek in de Efteling vermaakt met een grote groep van ruim 30 muzikanten. Het opleidingsorkest speelt 2x in de Efteling op de kiosk bij restaurant 'Het Witte Paard'.

Eindelijk een eigen Apple-museum

Eindelijk een eigen Apple-museum

Musea ontstaan vaak uit verzameldrang, uit de wil om het verleden terug te halen naar het heden of… uit passie. Vooral dat laatste is het geval bij Oskar Petersen. Donderdagmiddag opende de Apple-liefhebber officieel zijn nieuwe kantoor van ICTeam aan het Kofferen.

In één van de ruimtes huist een langgekoesterde wens van Oskar, een klein Apple-museum met computers die we bijna niet eens meer typeren als computer, stammend uit eind jaren tachtig. "Het is nog niet helemaal ingericht, maar dat komt nog wel", verontschuldigt de ondernemer zich. Negentien maanden is hij aan de immense verbouwing van het kantoorpand bezig geweest.

Apple startte midden/eind jaren tachtig. Vrijwel direct geloofde Oskar in het merk en ging hij er mee aan de slag. Van 1986 tot 1989 verzorgde hij bij zijn broer in Diemen het onderhoud van Apple computers. Eerst 150 Mac's, daarna 300 en even later zelfs 600! "Je moet liefhebber zijn en ik vind Apple helemaal fantastisch. Daarom ben ik op een gegeven moment voor mezelf begonnen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een echte Apple-specialist." Daar hoort natuurlijk een kantoor bij van klasse en dat is het nieuwe onderkomen aan het Kofferen. Over het interieur is goed nagedacht. De ruimtes zijn creatief ingericht en werken inspirerend.
Het museum barst nu al uit haar voegen, maar zoals Oskar al vertelde wordt aan de inrichting nog gewerkt. Hij zal moeten, want tijdens de openingsdag droegen enkele klanten prachtige Apple-relikwieën aan. Toen kon de dag van Oskar al helemaal niet meer stuk…Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl.


Het mysterieuze blauwe huis

Aan het Cathalijnepad staat misschien wel het meest gekke huis dat ons dorp rijk is, want zeg nu zelf: kent u een huis dat nog extremer kleurt dan het blauwe bouwwerk "verscholen" tussen de bomen? Bewoonster Maria Driessen geeft ons een kijkje in het levenswerk van Herman Rademaker.

"Toen wij nog op de Bolle Akkers woonden, liep ik regelmatig langs het huis op het Cathalijnepad. Het huis had toen nog een knalgele kleur met blauwe kozijnen. Ik vond het een heel geheimzinnig huis en het liefst zou ik eens stiekem binnenkijken, maar het kiezelpad naar het huis bewandelen, dat durfde ik niet."
In april 2014, toen het huis al een tijdje te koop stond, was het open dag en geïnteresseerden mochten een kijkje komen nemen. Deze kans lieten Maria en haar man Wim natuurlijk niet aan zich voorbij gaan. "De plek was geweldig! Het huis bestaat volledig uit hout en het zit vol verrassingen door de kristalvormige hoeken en driehoekige ramen. Na het inspirerende verhaal dat de dochters van Herman vertelden, waren wij verkocht."
Herman was antroposofische kunstenaar, dichter en docent. Samen met zijn vrouw en dochters woonde hij in een boerderijtje langs het Cathalijnepad. Het grote stuk grond voor zijn woning leende zich perfect voor zijn grote wens: het eigenhandig ontwerpen en bouwen van een huis. In 1986 werd zijn droom realiteit. "Het huis heeft een antroposofische bouwstijl en is volledig organisch. Toen wij het huis eenmaal gekocht hadden, hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk in tact te laten. We konden snel aan de gang met de renovatie en het huis voorzien van een ander kleurtje was daarbij een belangrijk onderdeel. Het huis op zich is enorm extreem, dus met een natuurlijke kleur valt het huis in het niet. We zijn op zoek gegaan naar een nog maffere kleur dan dat het huis al had en dat is ons aardig gelukt."
Na de renovatie kon er een begin gemaakt worden met de aanbouw. "Omdat het huis geen bovenverdieping heeft, hebben wij aan de achterkant van het huis een nieuwe vleugen aangebouwd, voorzien van drie slaapkamers. We zijn de uitdaging aangegaan om achter het houten bouwwerk een slaapgedeelte in extreem contrast te plaatsen. De leefruimte en het slaapgedeelte zijn met elkaar verbonden middels een glazen corridor." Eind 2015 zat ook deze klus erop en kon het gezin verhuizen, een straat verderop.
"Vooral het eerste jaar bleef het huis mij verrassen. Het huis leeft door al het houtwerk en de kleine raampjes zorgen voor een betoverende lichtinval. Daarnaast heeft het huis de kracht om mensen te emotioneren. Zodra je dit huis binnenstapt, roep het huis gevoelens bij je op. Ook blijf ik mij nog steeds verbazen over de schuine wanden en scherpe hoeken. Het is een heel bijzondere plek en Herman heeft overal over nagedacht. Het huis staat verbonden met de sterren en het heelal, en de achterzijde van het huis is gericht op de dichtstbijzijnde ster: de zon. Dat is ook de reden waarom de achterkant veel meer ramen telt dan de voorkant. Dat zie je ook terug bij de huizen op de Bolle Akkers. Het is niet voor niets een stukje Roois erfgoed."

Bouw Boekwijt
De aankondiging van Woonmeij, voorheen Wovesto, voor de bouw van tien prefab woningen zorgt dan ook voor onbegrip bij Maria en haar buurtgenoten. Na de aankondiging in augustus jl. zijn verschillende bewoners van Bolle Akkers, Cathalijnepad en Korenlaan in actie gekomen tegen die plannen, middels het indienen van een zienswijzen. Als reactie op de weerstand vanuit de omwonenden zijn in december de gemeente, Woonmeij en een afvaardiging van de buurt met elkaar aan tafel gaan zitten. "Wij vinden het geen bezwaar dat er gebouwd gaat worden op Boekweit, wij zijn het alleen niet eens dat het plan zo afwijkt van het bestemmingsplan. De rij woningen, die door de rechtse gevels een wand vormt van 60 meter breed en 6 meter hoog, past totaal niet bij de huizen in deze wijk. De bijzondere architectuur zou men juist moeten koesteren. In december liet Woonmeij ons weten open te staan voor eventuele wijzigingen, maar uit het gesprek van 27 februari blijkt dat Woonmeij de plannen niet kan aanpassen. Wij laten het hier niet bij zitten en gaan uit alle macht proberen om dit stukje 'Roois erfgoed' niet te laten verpesten door een bouwplan dat in zijn geheel niet past op deze locatie. Wij hebben ons reeds bereid getoond om mee te denken met een invulling op deze unieke plek die beter past in de wijk, maar helaas worden we (nog) niet gehoord."
Woonmeij reageert als volgt: "Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen hebben er twee gesprekken met omwonenden plaatsgevonden, op 7 december 2017 en op 28 februari 2018. Daarbij heeft Woonmeij de bewoners laten weten dat de wensen die zij hebben ten aanzien van het plan niet inpasbaar zijn. Het plan wat voorligt voldoet aan de uitgangspunten van de gemeente op het gebied van stedenbouw, verkeer/parkeren, welstand en openbare inrichting. Het ontwerpbesluit omgevingsvergunning heeft gedurende zes weken, van 9 augustus 2017 tot en met 21 september 2017 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode heeft eenieder de mogelijkheid gekregen een zienswijze in te dienen. Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen hebben er twee gesprekken met omwonenden plaatsgevonden, op 7 december 2017 en op 28 februari 2018." De bouw van de sociale huurwoningen, bestaande uit tien eengezinswoningen in twee blokken van vijf, start zodra de omgevingsvergunning is verleend. Naar verwachting is dit rond de tweede helft van dit jaar.

Foto: Manon Swinkels
Foto: Manon Swinkels

Het volgende avontuur in Oost-Europa

Stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa reist meerdere keren per jaar naar het gebied om hulp te bieden. Met ingezamelde hulpgoederen rijden ze met vrachtwagens helemaal naar het oosten. In dit driedaagse dagboek krijg je een duidelijk beeld van de speciale reis naar Oost-Oekraïne die de mannen uit Meierijstad en Best afleggen.

Door: Ron Bezoen

Dag 1: het vertrek richting Polen
"Het vertrek is deze keer even iets anders. We vertrekken midden in de nacht omdat dit beter uitkomt in de verdeling van de reis over de drie dagen. Midden in de nacht was er toch een vijftiental direct betrokkenen om afscheid van ons te nemen. Waaronder onze wederhelften. Die soms vergeten worden, maar zich 100% inzetten voor het goede doel. Daarnaast de vrijwilligers die weken aan een stuk hebben geholpen met uitzoeken, inladen en andere hulp. Natuurlijk speciaal en apart voor Hans Nieuwkamp die deze trip niet meegaat: het was kiezen omdat we nu twee keer per jaar gaan. Met pijn in zijn hart nam hij afscheid van Frans, Adriaan, Eric en Ron, maar hij volgde ons via de app. We hebben heel veel baat bij DAF gehad. Bart Breukink heeft namelijk twee DAF's uit de testpool ter beschikking gesteld. Zonder trekkers komt er geen beweging, dus dat was noodzakelijk. In de rit naar onze eerste stop in Tuszyn (P) hebben we 1185 km op de teller. Geen enkel probleem op de weg en we lopen vijf uur voor op schema. Dit geeft ons een goede nachtrust in het hotel: we doen het veilig of we doen het niet. Morgen rijden we naar de grens en we hebben gepland om rond 19.00 uur uur in Sarny (Oekraïne) aan te komen voor onze tweede tussenstop. Dit is allemaal afhankelijk van de grenspassages."

Dag 2: De hobbelige rit naar hotel Sarny
"Vandaag wordt het spannend. Opstaan, ontbijten en vertrekken lukt nog wel. Het is een rit over een provinciale weg naar Radom, Lotz en Chelm. Slechts een klein deel is snelweg en het laatste stukje naar de grens is heel slecht. Doordat de rest van de snelweg nog in aanbouw is, rijden we 300 km in zes uur. Dan komt de grens, altijd een lastige en tijdrovende hobbel. Er staat een file van acht km die we voorbij rijden. Nu is alles anders: van Polen Oekraïne inrijden kost nu maar vier en een half uur, een record. In de procedures van grenspassage is nog meer te halen als de papieren van te voren gereed en vertaald zijn. Onderweg ligt veel sneeuw, al licht smeltend, want de temperatuur loopt op. Toch nog een stuk door het donker en om 21.00 uur 's avonds komen we in het hotel in Sarny. We worden inmiddels herkend door de bediening en worden warm ontvangen. Een goede maaltijd voor een paar euro en dan uitrusten: minimaal negen uur volgens de rijtijdenwet.

Dag 3: Op weg naar het besneeuwde Romny
Van Sarny naar Romny is een korte afstand, maar een uitdaging op zich vanwege de rit door Kiev. Zelf rijden we door Kiev met de kaart in het Oekraïens. Kaartlezen is een tweede hobby en het lukt wonderwel heel goed. Daarna op weg naar Romny is zonder begeleiding makkelijk te vinden omdat we inmiddels drie jaar ervaring hebben in deze wereldstad. Na Kiev houdt het asfalt op en komen we op de slechte wegen. Meer gaten en bulten dan beton en asfalt. Hier valt nog een hoop te verbeteren.
Zodra we aankomen ligt er nog 59 centimeter resterend sneeuw van de afgelopen winter. We hebben hier een beetje last van, we kunnen niet in of achteruit parkeren. De wegen zijn wel schoon en bereisbaar. We hebben een blik van 25 km op de velden rondom ons want het is helder en zonnig, een plaatje net zoals in een Kerstkaart. We hadden gehoopt op een voorjaar, dat duurt nog een paar weken. Het ontvangst is wederom hartelijk en voorzien van natjes en droogjes. Alle "prosits" worden beklonken en het welkom is hartelijk en warm: we zijn weer thuis. Inmiddels wordt een provincie ondersteund, ter grootte van Nederland. Morgen gaan we kijken bij de mensen thuis."
Wordt vervolgd.


Dankzij gasten onderscheiding voor Camping de Kienehoef

Foto:

Camping de Kienehoef heeft de Camping2be Award 2018 ontvangen. Met een gemiddelde score van 8,2 plaatst Camping de Kienehoef zich onder de, door de gasten zelf en in het algemeen de internetters, meest gewaardeerde campings van de zomer van 2017.

De punten worden volgens verschillende criteria toegekend zoals: de gastvrijheid, de prijs/kwaliteit verhouding, de animatie, het comfort en de omgeving. De Camping2be Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen van de campingvakanties gewijd aan reviewsportaal www.camping2be.com. Dit internetportaal omvat meer dan 4000 Europese campings. De gasten geven hun mening na hun verblijf, consulteren de scores en meningen van anderen betreffende de verschillende campings en huuraccommodaties die worden aangeboden.


Maak de oversteekplaats Schijndelseweg veiliger

Foto:

Onder de kop 'Zebrapad Schijndelseweg scherp in het oog' meldde DeMooiRooikrant van 14 maart, dat de politie op dinsdagavond 13 maart een snelheidscontrole heeft gehouden op de Schijndelseweg in Sint-Oedenrode, meer specifiek: op het weggedeelte tussen de rotonde bij de Noordelijke Randweg en de Ollandseweg. Desgevraagd gaf de politie aan "dat de situatie bekend is en dat het scherp in de gaten wordt gehouden."

Met 'scherp in de gaten houden' wordt de situatie er daar niet veiliger en ook niet overzichtelijker op. Hiermee zijn noch overstekende fietsers of voetgangers, noch automobilisten gediend. Er dienen op zo kort mogelijke termijn maatregelen genomen te worden om de situatie voor àlle weggebruikers daar overzichtelijker, duidelijker en veiliger te maken.

Voor wie de moeite neemt dit gedeelte van de Schijndelseweg wat beter te bekijken, valt het volgende op:

  1. Voor veel automobilisten die ter plaatse niet bekend zijn, is het waarschijnlijk onduidelijk dat dit weggedeelte deel uitmaakt van de bebouwde kom. Weliswaar staat er voor automobilisten die vanuit Schijndel de rotonde naderen, een bord met de aanduiding bebouwde kom vlak vóór (!) de rotonde. De verkeersdrukte op deze rotonde vraagt echter veel aandacht; een aantal van hen zou dit bord makkelijk over het hoofd zien. Voor automobilisten die vanaf de Noordelijke Randweg richting Sint-Oedenrode rijden, is het nòg lastiger: voor hen blijkt uit niets dat de rotonde al deel uitmaakt van de bebouwde kom van Rooi, al staat er pal ná (!) de rotonde wel een bord 'maximum snelheid 50 km'.
  2. Op het weggedeelte Schijndelseweg tussen Ollandseweg en de rotonde bij de Noordelijke Randweg staan aan weerszijden van de oversteekplaats waarschuwingsborden 'nadering oversteekplaats.' Als de bomen aan weerszijden van de Schijndelseweg weer in blad komen, zijn die borden echter niet goed zichtbaar.

Overigens vallen deze borden sowieso niet goed op, omdat er juist op dit gedeelte van de Schijndelseweg veel is wat de aandacht van automobilisten afleidt: het tankstation met zijn lichtreclame, de bushalte, het verkeer van en naar het tankstation, en het verkeer naar en van de zijwegen aan weerszijden (Pijnhorstweg en Gerbrandystraat).
's Avonds en 's nachts is de situatie nòg gevaarlijker, zowel voor wie op dat gedeelte van de Schijndelseweg wil oversteken, als voor de automobilist die deze oversteekplaats nadert. Omdat verlichte signalering ontbreekt, ziet een automobilist (ook als zij/hij zich aan de snelheid houdt), pas op het laatste moment het zebrapad en het verkeersbord rechts. Zowel het zebrapad als het bord geven de voetganger voorrang. Maar toch, als er in het donker iemand, onverhoeds oversteekt, is een noodstop onvermijdelijk. Zeker wanneer degene die wil oversteken, donkere kleding draagt.
Kortom: de oversteekplaats bij het tankstation is uitgerekend op een drukke en onoverzichtelijke locatie gerealiseerd. Er zijn daarom voorzieningen nodig, die zowel aan de automobilisten als aan de overstekende fietsers en voetgangers duidelijk maken hoe zij aan de gezamenlijke verkeersveiligheid kunnen bijdragen. Enkele suggesties:

  1. Aanbrengen van snelheidsdisplays aan weerszijden van de oversteekplaats. Dit wijst automobilisten onmiddellijk op de snelheid waarmee ze (hóren te) rijden.
  2. Aanbrengen van een verkeersregelinstallatie, zoals op de Lindendijk.

Voetgangers of fietsers die daar willen oversteken, kunnen dit met een druk op de knop duidelijk maken. Dit dwingt ieder die wil oversteken, om dat eerst aan de andere weggebruikers duidelijk te maken. Het voorkomt dat voetgangers of fietsers menen te kunnen oversteken, zonder op het andere verkeer te hoeven letten.
Kortom: automobilisten èn voetgangers en fietsers moeten met elkaar een veilige situatie voor iedereen creëren. Hier zijn dan wèl wat voorzieningen voor nodig. Het aanbrengen hiervan levert permanente veiligheid op. Dat is nauwelijks het geval wanneer politie de situatie daar van tijd tot tijd "scherp in de gaten houdt".

Richard de Visser

reageren, of een andere kwestie aankaarten? redactie@demooirooikrant.nl


20 / 44

Foto:

Deze foto kregen we in de mailbox en daar waren we vanaf het eerste moment erg blij mee. Dit schijnt een Rooise band te zijn. Maar welke? Wie zijn de mannen en waar is de foto gemaakt? We horen het graag! redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 12
Deze foto is van balletschool Marjolein, van mevrouw Damen en is gemaakt in de Stompersstraat, tijdens een Carnavalsoptocht ik denk rond 1960, maar dat weet ik niet zeker. Op de voorste rij in het midden staan Nelly Foolen (ikzelf) en Toos Antonissen.

Nelly Verheijden-Foolen, Tilburg

Oplossing week 9
Rechts is mijn tante Jaan. De man met de witte haren is mijn vader Doi. Waarschijnlijk is deze foto gemaakt bij de start van de bouw van de basisschool in Boskant, begin jaren '60. Niemand van onze familie weet wie de twee dames zijn!

Jan van Hastenberg

Ritsel is een lieve knuffelkat van zeven jaar. Lange tijd heeft zij veel last gehad van jeuk en stresslikken. Na onderzoek is gebleken dat ze een voedselallergie heeft.

Ze eet nu speciale brokjes van de dierenarts en doet het hier goed op. Haar huid en vacht zien er weer een stuk beter uit. Wel zal ze deze brokjes de rest van haar leven moeten eten.
Naast dieetbrokjes, krijgt Ritsel ook medicatie, maar nu ze het zo goed doet, worden deze afgebouwd. Mogelijk moet ze wel altijd op een (lage) onderhoudsdosis blijven staan.
Ondanks haar geschiedenis blijft ze vol vertrouwen en zoeken wij een rustig huisje voor deze lieverd, met mensen die veel thuis zijn en haar veel liefde en aandacht kunnen geven.

Kan en wil jij dit haar bieden? Mail dan snel naar dierenasiels@hokazo.nl. Het pleeggezin waar Ritsel zit, neemt dan zo snel mogelijk contact op!

22 / 44

23 / 44

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Do 29/3 Witte Donderdag 19.00u: Avondmis van Witte Donderdag met voetwassing. Met Het Martinuskoor, Gemengd Koor Nijnsel en Deo Favente. 20.30u – 23.45u: Wake en aanbidding bij het rustaltaar. 23.45 uur – 00.00u: Completen.
Vr 30/3 Goede Vrijdag 15.00u: Liturgie van Goede Vrijdag met Het Goede Herderkoor.Za 31/3 Stille Zaterdag – Paaszaterdag 20.00u: Paaswake met de gezamenlijke koren. Intenties: Dien de Leijer – Moeskops (maanddienst), Peter Louiszoon.
Zo 1/4 Hoogfeest van Pasen 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor en Het Goede Herderkoor. Intenties: Uit dankbaarheid, Tonny de Brouwer – Russens (maanddienst), Harrie en Jo van Dongen – Vos (maanddienst), Miet Kuijpers, Overleden ouders Vermeltfoort – Sanders en overleden familieleden, Overleden familieleden van familie van Bree, Jan Kanters, Overleden ouders Reijs – Gunst, Overleden ouders van Breemaat – Hoefnagel, Paul, René en Wilma, Albert en Riki Versantvoort – Foolen (maanddienst), Antoon en Nellie Adams – Seykens en zoon Willy, Tonnie en Bertus Braat – van Kaam, Tiny van der Steen – van Zeeland (maanddienst), Theo Timmermans (maanddienst), Marie Louise Timmermans – van de Pas, Overleden ouders van de Burgt – de Haan, Peter Louiszoon. Hoogfeest van Pasen 10.00u: Peuter/Kleuterviering in zaaltje en dagkapel van De Goede Herderkerk. 13.30u: Doopviering Bo.
Ma 2/4 Tweede Paasdag 09.30u: Eucharistieviering met Aurora. Intenties: Joop Vagevuur (maanddienst), Tilly van de Wetering – van Vijfeyken, Peter Louiszoon.
Wo 4/4 19.00u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Derde Noveendag van de Heilige Rita van Cascia. E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

H. Martinus Olland
Zo 1/4, 11.00 u.
Viering Eerste Paasdag met kerkkoor. Intenties: Johan v.d. Biggelaar, Marie v.d. Biggelaar- Wouters en zoon Jan

Sint Antonius Nijnsel
Vr 30/03 Goede Vrijdag
18.30 uur kruisweg in het processiepark, met medewerking van de Nijnselse koren.
Zo 01/04 Hoogfeest van Pasen Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Jos Peters, Theo Verbakel, Ann v.d. Laar, Drina Merks- Geven, Mia Verhagen- Wijnhoven.

Sint Genoveva-kerk
Wo 28/3
19.00u: Boeteviering
Do 29/3 Witte Donderdag 19.00u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 30/2 Goede Vrijdag 14.00u: Kinderkruisweg, 15.00u: Kruisweg, 19.00u: Kruismeditatie
Za 31/3 Paaszaterdag, 20.00u: Paaswake
Zo 1/4 Hoogfeest Pasen, 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Miet Foolen, Frits Martens en Lianne en Merlin Martens
Ma 2/4 Tweede Paasdag 9.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor, Gregoriaans koor en St Catharinagilde. Inzegening hoofdaltaar door Mgr Gerard de Korte Intentie: Jan Versantvoort.

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Do 29/03 Witte Donderdag 19.00 uur: Witte Donderdag plechtigheden, Eucharistieviering en voetwassing. Na de Eucharistieviering wake en aanbidding, om 23.45 uur afgesloten met het bidden en zingen van de Completen, de dagsluiting. De Sint Genovevakerk is tot middernacht geopend. Uiteraard is vrije inloop op enig moment mogelijk.
Vr 30/03 Goede Vrijdag 14.00 uur: Kinderkruisweg. 15.00 uur: Kruisweg en kruisverering. 19.00 uur: Goede Vrijdag-meditatieviering.
Za 31/03 Paaszaterdag 16.30 uur: Paasviering in Berkenstaete m.m.v. het Son Gregoriaans koor 20.00 uur: Paaswake m.m.v. het Sons Gregoriaans koor.
Zo 01/04, Paaszondag 09.30 uur: Peuter- en kleuterviering in Het Vestzaktheater, Kerkstraat 2 Na afloop eieren zoeken in de tuin van pastor Bakermans. 11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Noortje Sluyter, orgel, Willie van der Zanden, saxofoon en het Sons Parochiekoor
intenties: Truus van Bussel-Franssen (1e jaargetijde), Miny Driessen-Aarts, Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Jo Cleophas, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Wil Doreleijers.
Ma 02/04 Tweede Paasdag 09.30 uur: Eucharistieviering. Hoofdcelebrant is onze bisschop Mgr. dr. G.J.N de Korte.Tijdens deze viering zal de bisschop het nieuwe Sacramentsaltaar van de Sint Genoveva-kerk inwijden. Medewerking verlenen het Breugels Gemengd koor, het Sons Gregoriaans koor en het Sons Sint Catharina-gilde.

Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Geloofwaardig
Je kijkt er al lang niet meer van op, de honingzoete succesverhalen waar alleen de kleine lettertjes 'advertorial' lijken te ontbreken. Je slikt ze allemaal voor zoete koek. Of je leest ze niet eens meer en zapt bij iedere kop met 'succes' en 'geslaagd' door naar het volgende verhaal. Of je gooit de krant meteen bij het oud papier. Vooruit, dat is misschien wat overdreven, maar voor dit onderwerp stellen we het even scherp.
Toch zweren sommige organisatoren, adverteerders, belanghebbenden, supporters en soms ook onze mediapartners bij een spiegelgladde tekst, zonder rimpeltje. Als het verhaal tenminste over hun zelf gaat, of hun club, toko of organisatie. En dat verwachten ze ook van ons. Maar wij kijken daar als redactie toch wat anders tegenaan. Soms ook voor hun eigen bestwil. Dat zit zo.
Met het schrijven van een verhaal dat volledig positief is, hebben wij als redactie geen enkel probleem. We schrijven ze wekelijks. Voor de redacteur zit de uitdaging in het zó te schrijven, dat hij/zij de lezer 'meeneemt' in het verhaal dat bijvoorbeeld de geïnterviewde vertelt. Springt die bijvoorbeeld van de hak op de tak, is het de kunst om er bij de uitwerking een lijn in te krijgen. Af en toe een vraag tussendoor naar het waaróm van een bepaalde bewering, kan het krantenverhaal verstevigen. Dat kan eveneens door het vermijden van clichés, anders zouden alle verhalen steeds meer op elkaar gaan lijken. Iemand die iets vertelt, een voorstelling of presentatie geeft, wil onderscheidend zijn. Hij wil vooral de aandacht van het publiek, voor zichzelf of voor zijn 'ding'. Serieus genomen worden. Of juist niét, tonpraters weten precies hoe dat werkt. Tot zover niets nieuws.
Minder logisch is het in de ogen van een aantal mensen die zelf, of met hun belang of passie in de krant komen, als daar ook een minpuntje of relativering in wordt genoemd. Bijvoorbeeld dat ene onderdeel dat fout ging, of eigenlijk gelet op alle omstandigheden best normaal was en niet zo heel bijzonder. Op het eerste gezicht begrijpelijk, het is toch jouw 'ding', en misschien ben je het er ook oprecht niet mee eens.
Kijk nu eens terug naar de eerste alinea's: Wil je iets in de krant dat je alleen zelf mooi vindt? Wil je het honingzoet en glad? Kritiekloze propaganda voor klapvee? Of naar de laatste alinea's: Wil je er ook iets mee bereiken bij andere lezers? Een snufje zout? Ben je liever onderscheidend en word je graag serieus genomen? In dat laatste geval kan juist een punt(je) van kritiek of relativering het verschil maken. Het verhaal krijgt er een dimensie bij. Het artikel wordt (meer) geloofwaardig. Tot slot kan het voor jezelf ook een eyeopener zijn: volgende keer dezelfde succesformule maar dat ene onderdeel anders aanpakken, en je presentatie, evenement of product loopt als een trein. In ieder geval door de bril en de pen van de redactie. Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl

Vieringen Stille Week in de Knoptoren

"Alles van waarde is weerloos", dichtte ooit de dichter Lucebert. Van die waarheid zijn wij dagelijks getuige bij het zien van journaals en het lezen van kranten. Hoe kwetsbaar is een mensenkind? Maar alles wat weerloos is, is dat ook waardeloos? Nee, natuurlijk niet.

Veel mensen worden onder hun maat behandeld, dat maakt mensen niet waardeloos, maar weerloos tegen alle machtshonger en eigenwaan van andere mensen. Hoe op de apenrots die "wereld" heet opkomen voor de waardigheid van onze naaste? Menselijkheid! Een manier om menselijkheid te leren is om in het evangelie van Johannes te lezen hoe de Zoon des Mensen letterlijk werd ondergedompeld in een wereld van afgunst, haat en valse vroomheid. Wij zingen, luisteren, horen het verhaal van Jezus Christus die in zijn gang naar Golgotha de weg gaat die alles overwint, zelfs de dood.
Op Witte Donderdag wordt de cyclus van de Goede Week begonnen met het samen breken en delen van dat wat ons gegeven is om als kwetsbare mensen gesterkt door te kunnen gaan. Samen delen in een wereld van ieder voor zich.
Op Goede Vrijdag wordt de geschiedenis gelezen van Eén die op zijn doortocht van beproeving en aanvechting mens bleef tot het einde en verder. Alles van waarde is weerloos zei ooit Lucebert. Hij kon het weten, komend uit een wereld waarin alles wat weerloos was als waardeloos werd beschouwd.
De avond van Stille Zaterdag, Paaswake wordt het 'niet tevergeefs' gevierd van Hem die ons is voorgegaan. Opstanding!
De drie avonden wordt afwisselend muzikale medewerking verleend door organist, pianist, klarinettist en verschillende koren. Iedereen is van harte welkom. Donderdag 29 maart 20.00 uur, vrijdag 30 maart 20.00 uur en zaterdag 31 maart 21.00 uur.

Stem overtreft verwachtingen

En toen was het allemaal alweer voorbij. Wat een weekend! De eerste productie van Theaterkoor Stem die op 16, 17 en 18 maart in De Brink in Eerde werd opgevoerd, was een groot succes. Volle zalen, enthousiaste en soms ook euforische reacties en complimenten. Hier en daar liet de show een diepe indruk achter. Cast en crew waren drie dagen in een zinderende stemming. Wat rest zijn mooie en ontroerende herinneringen aan een theatershow die bij velen de verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen.

Bij de drie voorstellingen met als titel Boeiende Buren werd het publiek met nodige vaart meegezogen in een verrassende wereld van bijzondere ontmoetingen in Meierijstad. Met goed toneelspel en sterk weggezette zangarrangementen kwam de humoristische, dan wel ontroerende boodschap goed binnen. Mooie animaties op de achtergrond en een professionele verzorging van licht en geluid deden alle puzzelstukjes in elkaar passen. "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost", aldus een van de deelnemers, "maar het was het allemaal waard!"

De koorleden hebben zich met elkaar aan de productie verbonden en het eindresultaat voelde als een warme deken om elkaar heen. Wat overblijft zijn de foto's, filmopnames en herinneringen aan de fantastische show. Theatergroep Stem gaat zich beraden op haar toekomstplannen. Het koor dankt het publiek en iedereen die op welke wijze dan ook heeft meegewerkt aan de uiteindelijke totstandkoming van Boeiende Buren. Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl

Ondernemers uit Meierijstad leren Fioretti-leerlingen hun vak

Voor het derde opeenvolgende jaar hebben de vierdejaars leerlingen Economie & Ondernemen van het Fioretti College in Veghel én ondernemers uit Meierijstad deelgenomen aan het project From Schoolclass to Businessclass (Sc2Bc). Het doel van het project is om de leerlingen kennis te laten maken met ondernemerschap en wat het inhoudt om ondernemend te zijn. Dit om beter voorbereid te zijn op de toekomstige arbeidsmarkt. De school voor mavo, vmbo en PrO is met dit jaarlijks terugkerende Europese project een voorloper!

Eindpresentaties
Onlangs vonden de eindpresentaties plaats van de tien groepjes aan de jury, ouders, docenten en medeleerlingen. Dit jaar was het gezelschap te gast in het ZiN Inspiratielab van Sligro Veghel. Alle groepjes hebben een half jaar gewerkt aan het opzetten van een (fictieve) eigen onderneming. Aan de hand van lesbrieven hebben de leerlingen een ondernemingsplan geschreven en zijn alle facetten van het ondernemen doorlopen. Naast begeleiding door hun vakdocenten kregen de leerlingen coaching van ondernemers uit Meierijstad. Dit schooljaar waren dat Magdalien Punte, Nina vogels, Thea van Hout, Albert Dominicus, Marco Verberk, Harm Tiebosch, Marielle Claessens, Willem Wouters, Mark van de Laarschot, Mark Pelzer, Erik van Aarle en Patrick van den Elzen.

Winnaars
Er werd in twee sessies gepresenteerd aan een professionele jury. Dat leverde uiteindelijk twee winnaars op. Winnaar 1 was het bedrijf Sixpackk. De leerlingen ontwikkelden samen met coach Erik van Aarle een onderneming om wc-papier te recyclen. Alex Lubega, Axel van Eijndhoven, Maxim Jilissen, Jur van Padua en Floris van Boxmeer kregen als jurycommentaar: "Een goed en innovatief idee, out of the box gedacht en maatschappelijk zeer verantwoord." Winnaar 2 was Jackson Designs. Met hulp van coach Patrick van den Elzen ontwikkelden de leerlingen kleding voor de hiphop scène. Judith van Heck, Tara Ottenhof, Elyza Kaltofen, Anita Janicka, Nena van Dinter en Manouk Jansen kregen als jurycommentaar: "Een goed ondernemingsplan, een prachtige presentatie met dansje en fraaie kleding.

VVD wil landelijke Sinterklaasintocht

Filiaalmanager Geert ontvangt een pin van de werkgroep Dementievriendelijke Schijndel.

VVD Meierijstad wil dat gemeente Meierijstad zich inspant om de landelijke sinterklaasintocht dit jaar naar de gemeente te halen. "De sinterklaasintocht is een fantastische traditie en het is geweldig als kinderen in Meierijstad dit unieke evenement van dichtbij mee kunnen maken", aldus Nick de Laat, gemeenteraadslid namens de VVD.

Daags na de gemeenteraadsverkiezingen werd het treurige nieuws naar buiten gebracht dat nog geen enkele gemeente zichzelf kandidaat heeft gesteld voor de intocht. De NTR zendt al 66 jaar de landelijke intocht uit op televisie, maar die traditie staat nu onder druk. Ongetwijfeld vanwege de verharde discussie en de vele demonstraties die de laatste jaren een schaduw over het kinderfeest hebben geworpen.

VVD Meierijstad wil dat de gemeente zich sterk maakt om de landelijke intocht in Meierijstad te organiseren. "We hebben in onze gemeenten al jaren ervaring met geweldige Sinterklaasintochten. Met name in Veghel onthalen ze Sinterklaas al jaren op grootse wijze. Kinderen in het hele land kunnen dan genieten van Sinterklaas in Meierijstad. En kinderen in Meierijstad maken een uniek evenement van dichtbij mee. Iets wat ze hun leven niet vergeten", voegt De Laat toe.

De VVD roept de gemeente op om initiatief te tonen en de samenwerking op te zoeken met de actieve Sinterklaasverenigingen in de gemeente. De Laat: "Het is een unieke kans om Meierijstad op de kaart te zetten. Laten we de traditie op een positieve manier benaderen en in Meierijstad een voorbeeld geven van hoe het kan: een feestelijk evenement voor kinderen, met Sinterklaas, de pakjesboot en natuurlijk zwarte Piet."

"Landing in de droomtuin"

Op donderdagmiddag 29 maart wordt om 16.30 uur in 't Spectrum in Schijndel de expositie " Landing in de droomtuin" geopend. De expositie is een bijzondere mix van keramieken werkstukken, gemaakt door jonge en volwassen cursisten van Phoenix Cultuur o.l.v. keramiste Suzanne van Dorenmalen.

In het kleiatelier voor kinderen is de afgelopen maanden aan diverse thema's gewerkt. De resultaten zijn bijzondere vulkaandieren, grappige superhelden, kabouterhuizen, voertuigen, Picassomaskers en sciencefiction monsters gemaakt van klei, gebakken en geglazuurd. De korte cursus "Tuinbeeld van Keramiek" voor volwassenen leverde ook verschillende verrassende kunstwerken op: van een bol met vogels tot een mediterend mensfiguur. Iedereen is van harte welkom om de opening van deze bijzon-dere expositie bij te wonen.

De expositie is te bewonderen van 29 maart tot en met 12 april tijdens de reguliere openingstij-den in 't Spectrum in Schijndel. Vanaf mei vindt u de nieuwe keramiekcursussen weer op onze website en kunt u zich online aanmelden voor het nieuwe seizoen.
Kijk op www.phoenixcultuur.nl voor meer informatie.

Huisvesten statushouders in Meierijstad

Ieder half jaar geeft de provincie een terugkoppeling over de behaalde resultaten. Door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn er in 2017 minder statushouders te huisvesten dan vooraf voorzien. Voor gemeente Meierijstad betekent het dat er 8 statushouders te weinig zijn toegewezen. In de halfjaarlijkse brief van de provincie aan de gemeente Meierijstad werd dit medegedeeld.

Als het aan de gemeente Meierijstad ligt wordt in 2018 de taakstelling huisvesten statushouders wel gehaald. Op dit moment moet de gemeente nog 68 statushouders huisvesten, inclusief het aantal van 8 statushouders uit 2017. Ook nu is het behalen van dit aantal afhankelijk van het feit of er voldoende statushouders door het COA aan de gemeente worden toegewezen.

Filiaalmanager Jumbo ontvangt beloning

Afgelopen maandag heeft filiaalmanager Geert van Jumbo Rooiseheide een pin ontvangen van de werkgroep Dementievriendelijke Schijndel.

Deze pin is een symbolische beloning voor de aandacht die het winkelpersoneel heeft voor mensen met geheugenproblematiek en tevens een stimulans om hier blijvend aandacht aan te besteden.
De werkgroep DVG Schijndel bestaat uit vertegenwoordigers van oa. Laverhof, Welzijn de Meierij, Bibliotheek, Het Andere Wonen en dorpsraad Wijbosch.

Sociale huurwoningen op shortlist

Op 21 maart, tijdens het bestuurlijk overleg tussen de gemeente en de bestuurders van de corporaties, is de zogenaamde shortlist sociale huurwoningen door het Aanjaagteam gepresenteerd.

Het Aanjaagteam is een samenwerking tussen de gemeente Meierijstad en de in deze gemeente werkzame woningbouwcorporaties: Area, BrabantWonen en Woonmeij. De shortlist is tot stand gekomen in nauw overleg tussen deze partijen. Aan het college van B&W zal worden gevraagd om deze shortlist vast te stellen. Dit besluit heeft tot doel de locaties die op de lijst zijn opgenomen tot nader order te reserveren voor sociale huurwoningen. Omdat niet alle locaties in eigendom zijn van gemeente of corporaties kan de lijst nu nog niet publiek worden gemaakt.
Op de shortlist staan ruim 60 locaties die in aanmerking komen voor sociale huurwoningen, inclusief locaties waar nu al wordt gebouwd, overeenkomsten voor zijn getekend of waarvan de planvoorbereiding voorheen stroef verliep. De locaties van de shortlist geven voldoende mogelijkheden om te kunnen voorzien aan de behoefte aan sociale huurwoningen voor de komende jaren. Ook voor de eerder door de corporaties aan het gemeentebestuur aangeboden 'cheque' met het aanbod om 100 (tijdelijke) woningen versneld te realiseren, is ruimte beschikbaar. Mochten locaties afvallen, zijn er voldoende locaties beschikbaar om dit op te vangen.
Op verschillende locaties wordt al gebouwd of er zijn overeenkomsten getekend. Zo is de verwachting dat de woningen in het gebied Sluitappel Noord (17 woningen) in Sint-Oedenrode, De Misse (6 woningen in de vorm van vervangende nieuwbouw) in Olland, Huisakkerweg (12 woningen) in Nijnsel, Groen van Prinstererlaan (12 woningen) in Veghel, Jan van Galenstraat (28 woningen) in Veghel en Evertsenstraat (6 woningen) in Veghel in 2019 op worden geleverd. Daarmee komen er op korte termijn 81 sociale huurwoningen beschikbaar.
Voor de overige projecten is de volgende stap om een locatieplan op te stellen en de definitieve haalbaarheid te bepalen. Als dat is gegarandeerd, zullen de projecten bekend worden gemaakt. Het college van B&W zal de raad hierna met een raadsinformatiebrief informeren met daarin opgenomen de status van de verschillende projecten.

Bestuurlijk overleg Wethouder Witlox introduceerde bij aanvang van zijn bestuursperiode in gemeente Meijerijstad structureel overleg tussen gemeente en woningcorporaties. Witlox: "De corporaties zijn voor ons belangrijke partners. Samen met hen staan we voor de uitdaging om die woningbouw te realiseren, waar vanuit de kernen Meierijstad behoefte aan is, gekoppeld aan de steeds veranderende vraag van uit de markt." Dit bestuurlijke overleg vindt 1x per 6 weken plaats, waar alle onderwerpen op het gebied van woningbouw aan de orde komen. De planning van de woonvisie en het proces rondom prestatieafspraken is vandaag ook aan de orde gekomen.

Voordelig shoppen bij Intratuin Veghel

Foto:

Intratuin Veghel verklaart de lente voor geopend. De bomen worden weer groen, de krokussen breken open en dieren ontwaken uit hun winterslaap. De natuur bruist, bloeit, ontluikt en ontspruit! Het is tijd om buiten lekker aan de slag te gaan. Intratuin Veghel helpt jou op alle fronten om je tuin, terras of balkon lenteklaar te maken.

Aankomende zaterdag 31 maart krijgen alle klanten tussen 8:00 en 10:00 uur bij Intratuin Veghel 20% korting op al haar aankopen. Op deze manier kun je extra voordelig profiteren van het uitgebreide assortiment planten, vijverartikelen, barbecues, potterie, gereedschap, sfeerartikelen en de grote collectie van tuinmeubelen. Kijk voor de voorwaarden op www.intratuin.nl/veghel


Wachttijd

Witte, hoge muren strekken zich langs mij uit, tot grote hoogte. Het is meer een smalle gang dan een wachtkamer. Aan de muur hangen een paar posters, of een kunstwerk. Eerlijk gezegd weet ik het niet zeker, ik heb het niet geregistreerd.

Aan de rechterzijde, vlak naast de stoel waarop ik zit, is een deur. Af en toe hoor ik een stem klinken. 'Je moet het in je eigen tempo doen', zegt de stem. Geen slecht advies, lijkt me. Verderop in de gang zijn nog een paar deuren, ik vermoed van de wc. Het verst van mij vandaan, vlak bij de ingang, is de deur waar ik zo meteen moet zijn. Aan de linkerkant zit ook een deur, met daarvoor een trap, waar ik precies onder zit. Er gaat een deur open. Het geluid echoot in de hal, zodat ik niet thuis kan brengen waar het vandaan komt. Een stroom woorden komt naar buiten, cirkelt rond mijn hoofd. Een man is iets aan het vertellen, het is een onverstaanbare brei van woorden. 'Ja. Ja.', hoor ik zijn gesprekspartner zeggen. Een flard, meer is het niet. Een flard, waar ik niets wijzer van word. Ineens staat een groep mannen voor de deur, verbaast rukken ze aan de deurknop. Ze worden verwacht, een man komt de trap af en doet de deur open. Een kakafonie van geluid stroomt binnen, met de onvermijdelijkheid en onstuitbaarheid van een lawine. Ook hier kan ik weinig uit opmaken, behalve dan dat de mannen vertrokken met sneeuw. Tja, het zit in de lucht, schijnt het. Ik verleg mijn aandacht naar het tafeltje naast me. Bovenop liggen wat folders. Op de plank, onder het tafelblad, ligt een dikke stapel tijdschriften. Een 'Weekend' en een 'Party' zie ik liggen, er ligt vast nog ergens een 'Story' in de stapel. Vanwaar die fascinatie met het wel en vooral het wee van bekende Nederlanders? Even schrik ik op, als er boven een deur open gaat, en er wéér een stortvloed van geluid op me afkomt. Ik kom hier voor mijn rust, wil ik uitschreeuwen. Ik doe het niet. Ze horen me toch niet, maak ik mezelf wijs. De rust is snel weergekeerd, gelukkig. Het zonnetje schijnt, even maar, door het bovenlicht boven de deur. Ik koester me gretig in het gefilterde zonlicht, zo lang als het duurt. Binnen de kortste keren is het zonnetje verdwenen achter de grijze wolken. Het moment is weer voorbij. Terug naar de leestafel dan maar. Woon- en lifestyle bladen te over, geen voetbal- of andersoortig mannenblad. Komen er zo weinig mannen hier, of lezen die niet als ze aan het wachten zijn? Dan gaat opnieuw een deur open, de deur waar ik moet zijn. Er stapt een man naar buiten! Ben ik in elk geval niet de enige. Mijn wachttijd is voorbij, voor deze keer. Website: www.eigen-wijs-heden.nl E-mail: info@eigen-wijs-heden.nl

De Rooise 'taal is zeg maar echt ons ding' quiz

Foto: Jos van Nunen

Tien jaar Taalwerkplaats. Tien jaar mensen uit alle mogelijke culturen (ongeveer 75 nationaliteiten in Sint-Oedenrode alleen al) de Nederlandse taal bijbrengen en een plek bieden voor ontmoeting. Dat vraagt om af en toe een taalfeestje.

Op donderdag 19 april krijgt dat feestje de vorm van een Taalquiz in samenwerking met pubquiz-huis café d'n Dommel. De taalquiz bestaat uit tien rondes van elk tien vragen. Er zit van alles bij: plaatjesronde, audioronde, proefronde, multiple choicevragen en gewone vragen over alles wat met taal te maken heeft. Dat kan gaan van grammatica via vreemde talen en schriften tot wereldliteratuur, sporttermen en alles wat er tussenin zit.
Je kunt meespelen in groepjes van maximaal vijf personen. De inschrijfkosten per groep zijn 15 euro. Je mag geen smartphone gebruiken en moet de vragen binnen de gestelde tijd beantwoorden. In de pauze houden we een kleine loterij, ook voor het goede doel. Want..... de volledige opbrengst van de Taalquiz is bestemd voor Samenloop voor Hoop, als teken dat ook de nieuwe Rooienaren zich thuis voelen in en verantwoordelijk voor de Rooise samenleving.
Op de website: www. taalwerkplaats-rooi.nl vind je elke week een tip. Bijvoorbeeld: Wat is een eponiem? Belangrijk om te weten, want er zullen zeker vragen bij zijn die daarmee te maken hebben. De Taalquiz wordt gehouden op donderdag 19 april 2018, om 20.00 uur bij café d'n Dommel, Markt 15, Sint-Oedenrode. Aanmelden via taalwerkplaats.rooi@gmail.com


Liempdse Boeremèrt klopt stof van zich af

Foto:

Tweede Paasdag wordt nooit meer hetzelfde. Althans niet in Liempde. De bekende Boeremèrt, altijd in het teken van begin 1900, gooit de ramen open. Met de komende editie wordt de jaarmarkt in het pittoreske dorp er eentje 'van alle tijden'. Een frisse aanpak, meer entertainment voor jongeren en verrassende stappen plaatsen de Boeremèrt in een veelbelovende toekomst.

Natuurlijk zijn er op Tweede Paasdag de vertrouwde kramen met snert en spekstruif, en marktlieden die in ouderwetse klederdracht met handjeklap hun waren verkopen. Nog steeds komen oude ambachten tot leven, zingt de troubadour en draait de zweefmolen. Maar dit jaar herleven niet alleen de jaren twintig en dertig, er zullen ook attracties, optredens, voertuigen en spullen zijn uit de jaren vijftig en zeventig. Sterker, de organisatie waagt zelfs een stevige knipoog naar de toekomst, met demonstraties door het beroemde Robocup Voetbal Team van de TU uit Eindhoven. Voor de kinderen zijn er, naast de vertrouwde konijntjes, knuffelrobots. TheaterNieuw is ook de speciale Theater Kiosk. Op dit extra podium passeert de hele dag een keur aan optredens en voorstellingen. Je loopt er even makkelijk tegen een optreden aan van ABBA! als dat je verzeild raakt in een strijd tussen een argeloze toeschouwer en kermisworstelaar Igor de Verschrikkelijke, ook bekend als de Smid van Oost-Kazachstan.

Bieremert
Tussendoor worden twee hilarische etappes afgewerkt van het criterium D'n Omloop van het Broekegangske (dwars door het café!), herleeft de Marmottenrace uit de AVRO WiekentKwis, komt er een compleet parcours met Kinderspellen en komen fijnproevers van het gerstenat aan hun trekken op de 'Bieremèrt'.

Toppers
Andere toppers zijn het erfhuis, het nonnen-schooltje, straattheater van Iekuu, de historische figuren van Terug in den Ted en Theater Driek. Ook de muziek is van alle tijden, door natuurlijk het Smartlappenkoor, troubadour Jan van der Heijden, de Ollandse Dorpskapel, De Willie's en een spetterende Jaren Zeventig-act van feestband de Kromploegers. De Boeremért Van Alle Tijden is geopend van 10.00 uur tot ca. 17.00 uur. De entreeprijs is vier euro (inclusief consumptiebon en winlot), kinderen t/m 12 jaar gratis. Parkeren kan in de directe omgeving. Huifkarren verzorgen elk heel uur een gratis pendeldienst vanaf het Stationsplein in Boxtel.


Gezellig samen tuinieren

Het Damiaancentrum heeft een bijzondere tuin. Een echte blikvanger. Zodra je door het poortje naar de ingang van het centrum loopt, valt je oog op de cirkelvormige tuin. Die tuin is aangelegd door vrijwilligers en wordt door vrijwilligers bijgehouden. Het is een tuin waarin mensen elkaar ontmoeten en samen werken, het hele jaar door.

De tuin is nu nog in winterrust: er liggen nog bladeren als bodembedekker en er groeit nog niet zo veel. Maar dat gaat spoedig veranderen. De plannen voor het zaai- en pootseizoen 2018 zijn inmiddels gemaakt. Enkele plantjes zijn al gezet. Het is de bedoeling dat het een mengeling wordt van groenten en bloeiende planten. Ook de aardbeien zullen niet ontbreken. De ronde tuin is opgedeeld in vakken, dat is overzichtelijk en maakt een taakverdeling makkelijk. De opbrengst van de tuin is onder andere bedoeld voor de kookgroep van het Damiaancentrum, Keukenpraat, die de groenten gebruiken voor hun gezamenlijke maaltijden. De bloemen worden gebruikt om het centrum mee aan te kleden. Maar natuurlijk kunnen de vrijwilligers er ook van profiteren.
De tuinploeg komt elke maandag bij elkaar. De een houdt zich bezig met het gazon, de ander houdt de paadjes bij of wiedt het onkruid en weer een ander regelt de verse koffie. Alles is mogelijk en ieder doet wat ie kan. Zo gaat dat in onze ontmoetingstuin: samen werken en ook tijd hebben voor een fijn gesprek met elkaar.
Lijkt u het leuk om in onze tuin te komen helpen? Of kent u iemand die een gezellige dagbesteding zoekt? Het Damiaancentrum kan nog wel enkele vrijwilligers gebruiken die de handen uit de mouwen willen steken. Kom gerust eens een kijkje nemen, iedere maandag staat om 10.30 uur de koffie klaar. Voor meer informatie, neem contact op met Piet van den Tillaart: 0641359554.


KBO Boskant omarmt de lente

KBO Boskant viert de lente.

Vorige week woensdag vond bij 'De Vriendschap' in Boskant de lente viering plaats. Het weer zat helaas niet echt mee: in plaats van een fijn lentezonnetje veel bewolking.

Binnen was het volop lente. Met Nederlandse liedjes van o.a. Frans Bauwer en Nico van de Wetering zat de stemming er meteen goed in. Tussendoor wat schetsjes over 'Mijn Brabants land van Vrüger'.
Uit volle borst werd er gezongen en veel gedanst, zodat op het einde van de middag met een lentegevoel en een brede glimlach op het gezicht de gasten weer naar huis zijn gegaan. Zo is de lente op een prettige manier omarmt.

Uitje KBO Nijnsel en Olland

Woensdag hebben de leden van de KBO Olland en Nijnsel een bezoek gebracht aan het museum De Bevrijdende Vleugels in Best.

In het museum, waar veel oorlogsmateriaal is te zien uit de laatste wereld oorlog, werd onder leiding van twee bekwame gidsen vooral het verhaal verteld van Operatie Market Garden. Een operatie die zich voor een groot gedeelte afspeelde in Sint-Oedenrode. Enkele bezoekers hadden zelfs deze operatie van zeer dichtbij meegemaakt. Na de rondleiding werd er in het restaurant van het museum onder het genot van een kopje koffie nog druk nagepraat.

Op stap met de boswachter

Op Tweede Paasdag, maandag 2 april, vieren Brabants Landschap en IVN Oisterwijk het voorjaar met de Dag van het Landschap en geven daarmee het startsein voor een bruisend wandelseizoen.

De gidsen van IVN en Brabants Landschap laten u op hun eigen wijze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn in een anderhalf uur durende wandeling. Welke dieren hebben de lente al in hun bol en wat bloeit er eigenlijk zo vroeg in het jaar? Of wandel mee met de gidsen van Heel Haaren wandelt.

Gratis wandelexcursies in heel Brabant
Beleef het voorjaar en wandel mee met de boswachter. Op 14 locaties beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur wandelexcursies. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

Landgoed Nemerlaer en zijn bewoners
Als het zonnetje een beetje wil meewerken, valt hier in het vroege voorjaar toch al een hoop te beleven. Allereerst zijn de luide fluittonen van de boomklever niet van de lucht. Hij schuifelt over de stammen van de dikke eiken en beuken, zowel naar boven als naar beneden . Krijg je bij het speuren naar deze 'ijsvogel van het hoogstammige bos' welhaast een stijve nek, de citroenvlinder, een van de eerste dagvlinders, vliegt je zowat in je gezicht. En blijf bij het passeren van de Nemer even staan op de brug om uit te zien naar de échte ijsvogel.

Adres en parkeren: Pannenkoekenhuis Belveren, Oisterwijksedreef 4 in Haaren
Zin in nog een activiteit?Naast de gratis wandelexcursies van Brabants Landschap wordt traditioneel de bourgondische wandeltocht "Heel Haaren Wandelt" georganiseerd. Zowel de korte als lange afstandswandelaar kan zijn of haar hart ophalen aan de diverse wandelroutes door het mooie natuurgebied de Kampina. De keuze bestaat uit een route van 6, 12 of 22 kilometer met als start- en eindpunt restaurant Herberg van Boxtel. Pannenkoekenhuis Belveren is een ideale tussenstop om uit te rusten en fungeert tevens als Natuurpoort Nemerlaer. Voor meer informatie en inschrijven: http://www.haareninbeweging.nl/.

Steun Natuur 'dichtbij huis'Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Natuurbescherming is en blijft mensenwerk
Steun Brabants Landschap voor slechts €15,- per jaar (€1,25 per maand) en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteert direct van vele voordelen, zoals bij Pannenkoekenhuis Belveren. Vraag bij de bediening naar de voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl

Badschuim

Mijn goede vriendin Jet is dol op verjaardagen en de cadeautjes die daarbij horen. Ze geniet van al het bezoek en van een bruisend feest waarvan zijzelf het stralende middelpunt is. Ze glundert als ze verrast wordt met vrolijk ingepakte aardigheidjes. De verwachtingsvolle spanning op haar gezicht als ze die aanneemt en de oprechte kreten van verbazing bij het uitpakken, zijn goud waard. Ieder jaar weer vind ik het heerlijk om te zien hoe blij ze is met alle presentjes. Glimmend van oor tot oor bedankt ze haar gasten steeds met een welgemeend: 'Oh, wat leuk, dank je wel!'

Een bijzonder iemand die er zo van houdt verwend te worden, verdient een bijzonder cadeautje. Maar om ieder jaar weer iets origineels te bedenken, dat valt nog niet mee. Vaak pijnig ik mijn hersens dagenlang, om dan uiteindelijk toch minder origineel uit de hoek te komen, met bijvoorbeeld bloemen, wijn, een boekenbon of badschuim.
Veel vrienden worstelen met dezelfde cadeaustress. Ik hoor regelmatig: 'Ik weet niks te bedenken' of 'Wat geef je iemand die alles al heeft?' Ze komen vaak bij dezelfde attenties uit. Niks mis mee, leuk om te geven én om te krijgen. Zelf ben ik dol op bloemen en boekenbonnen en is Henk een wijnliefhebber. Maar als het gaat om badschuim heb ik zo mijn favoriete geuren en merken. En wat doe je dan met een superluxe doosje 'verkeerd' badschuim? Zonde om in de kast te laten staan. Je kan het weer mooi inpakken en aan iemand anders geven in de hoop die het wél gaat gebruiken. Maar dan loop je het risico dat je hetzelfde doosje op een later tijdstip weer retour krijgt – zoals mij eens overkwam. Ik weet nog goed hoe rood ik werd en 'dank je wel' stond te hakkelen toen ik het pakje opende. Ik zag het meteen, aan het deukje in het doosje en aan de twee stickers die deels over elkaar heen geplakt waren. 'Heb ik goed gegokt met dit merk?' vroeg mijn kennis nog. 'Ja zeker, het is een van mijn favorieten,' loog ik.

Om cadeaustress te voorkomen heb ik met een aantal vrienden inmiddels afgesproken om niets meer mee te nemen naar een gewone verjaardag. We gaan liever samen een keer eten of een dagje weg. Ik heb het ook Jet een keer voorgesteld, heel voorzichting. Maar zij wil niets over afschaffen van cadeautjes horen. Leuke attenties horen er voor haar helemaal bij, zonder ben je niet echt jarig. Ik dring bij haar niet verder aan.

Binnenkort is Jet weer jarig. Ze wordt 50 en gaat een groot feest geven. Bij dit kroonjaar hoort naar mijn mening een speciaal geschenk. Maar tot mijn stomme verbazing zei Jet dat ze een envelopje op de uitnodiging wilde zetten. 'Dat vind ik helemaal niks voor jou, geld vragen,' zei ik, geschrokken. 'Jij bent een echt cadeautjesmens en je wordt maar één keer 50. Trouwens, ik zou het ook missen als jij niets meer kreeg om uit te pakken, ik geniet altijd van jouw enthousiaste reacties en stralende gezicht. En waarom zou je eigenlijk geld willen vragen?'
'Nou,' zei Jet, 'dan kan ik van dat geld een keer iets groots, iets leuks voor mezelf kopen. En eerlijk gezegd, ik wil niet nog meer badschuim. Ik zou inmiddels een winkeltje in badschuim kunnen beginnen.'

Elli de Rijk
reageren: schrijvers@impesant.nl

IVN lentewandeling in Olland

Foto:

Na Boskant en Nijnsel staat dit jaar Olland centraal bij de 4-seizoenen wandelingen van het IVN. De serie bestaat uit vier wandelingen rondom Olland, die elk een andere kant van dit veelzijdige gebied laten zien. In elk seizoen een verrassende wandeling onder begeleiding van IVN-gidsen. Het is eigenlijk een soort spoedcursus natuur in en om Olland.

Sleutelbloem. Foto:

De eerste wandeling is de lentewandeling op 2 april. Daarna volgt de zomerwandeling op 12 augustus, de herfstwandeling op 7 oktober en tot slot de winterwandeling op 27 december. Zet ze vast in de agenda. Bij de aftrap met de lentewandeling op maandag 2 april (2e paasdag) gaan we dwars door de Geelders. Daar zijn hopelijk al wat vroege bloeiers te zien, zoals Bosanemoon, Speenkruid of de Slanke sleutelbloem. We verzamelen om 10:00 uur bij café het Groene woud, Kasterensestraat 23 Liempde. We zijn hier rond 12:00 uur weer terug. Het kan er drassig zijn met her en der wat bramen, dus goede kleding en schoeisel is aan te raden. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig, ook leuk en leerzaam voor kinderen (onder begeleiding). Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Dringen voor de beste koopjes

Foto: Hans van den Wijngaard

De Heikneuters hielden zondag hun jaarlijkse vlooienmarkt. Al ruim voor tien uur stonden de koopjesjagers in de rij. Vroeg komen is een must voor de beste koopjes. De opbrengst van de vlooienmarkt komt volledig ten goede aan de Nijnselse carnavalsvereniging, die het geld grotendeels inzet voor de bouw van de carnavalswagen voor het komende jaar.

"Gij meugt dè vur twee euro hebbe, ik ben de beroerste verkoper nie", is te horen als een bezoeker vraagt "wat die lamp kost?" Op andere plaatsen wordt volop gepingeld, want ook al kost het allemaal bijna niks, voor sommigen is het altijd een sport om toch nog iets van de prijs af te dingen.

Foto: Jeroen van de Sande

Al meteen tijdens het eerste halfuur wisselen veel spullen van eigenaar. "We hebben hier geen rommel", vertelt Piet van Erp. "Elke eerste zaterdag van de maand halen we spullen op die ons worden aangeboden. In principe nemen we alle goede spullen aan, maar zware spullen zoals witgoed laten we aan ons voorbij gaan. Als we denken dat iets nog goed verkoopbaar is, dan nemen we het mee".
"Pff, ik zou het niet weten, misschien al wel veertig keer", antwoordt Piet op de vraag voor de hoeveelste keer de Heikneuters hun vlooienmarkt houden. Dat antwoord geeft in elk geval aan, dat Nijnselse carnavalsvereniging de vlooienmarkt al heel lang houdt. Dat is ook te zien aan de professionele wijze waarop de markt is ingericht. Met bijna honderd medewerkers die verkopen of op andere wijzen hand- en spandiensten verlenen verloopt alles op rolletjes. De kramen zijn overzichtelijk ingedeeld en bij het mooie weer van afgelopen zondag heeft ook iedereen goede zin.
Er is voor ieder wat wils op de vlooienmarkt. Zo is er een speciale afdeling met alleen maar speelgoed en spellen. Is er een ruimte vol met boeken en platen, zijn er meubels te koop en in de grote zaal is er volop huishoudelijke apparatuur te vinden. Maar ook voor wie op zoek is naar gereedschap, fietsen en tapijten is er buiten volop keus.
"Vanavond is alles hier weg. Wat we niet verkopen komt in de container voor oud ijzer of oud papier. Wat wel nog wel bruikbaar is wordt door een kringloopwinkel meegenomen en als er niemand echt iets meer mee kan, dan gaat het bij het grof vuil. Dat is jammer, maar we kunnen het niet allemaal bewaren", zo sluit Piet af. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

En de winnaar is … Lijst Blanco!

Niet Schiermonnikoog had de eerste uitslag van Nederland, maar Sint-Oedenrode! De uitslag is sensationeel. Lijst Blanco heeft gehakt gemaakt van de grote partijen die in Meierijstad de dienst hebben uitgemaakt, CDA en Team Meierijstad.

Ware het niet, dat Sint-Oedenrode nooit meer gemeenteraadsverkiezingen heeft, en Meierijstad dit jaar niet meedoet, ook al beweert de NOS van wel. Oh ja, dit was trouwens de uitslag van onze poll op MooiRooi.nl.

De gemeenteraadsverkiezingen hebben ons dus geïnspireerd om te kijken hoe dat in Rooi uitgepakt zou hebben, als wij dit jaar inderdaad hadden meegedaan met de rest van Nederland. Blijkbaar heeft de poll meer mensen geïnspireerd, want daarop kwamen maar liefst 468 'stemmen' binnen. We volgden niet alleen de einduitslag, maar ook het verloop. In de eerste week lag CDA ruim op kop en Lijst Blanco een flink stuk daarachter. Halverwege maakte die laatste een geweldige sprint. In de eindstrijd wist de tot 21 maart jongste gemeenteraadsfractie van Nederland met 28% de Christendemocraten (18%) en Team Meierijstad (15%) mijlenver achter zich te laten.

Op het eerste gezicht een verpletterende winst ten opzichte van de eerste verkiezingen in Meierijstad, en in geen enkele verhouding tot de achterban van toen. Maar daar hoort natuurlijk een waslijst aan kanttekeningen bij. Iedereen begrijpt dat je zo'n uitslag niet 'representatief' kunt noemen, zoals dat heet, alleen al door het grote schaalverschil en het spelelement. Gezien de fractiegebonden stembommetjes in het begin vermoeden wij, met een schuin oog naar de leeftijd van de doelgroep, dat de tamtam van de sociale media een grote rol heeft gespeeld.
Vergeleken met de laatste verkiezingsuitslag van de stembureaus in Rooi, plus de totaaluitslag, scoren behalve Lijst Blanco ook SP (9%), D66 (5%) en Hart voor Schijndel (6%), destijds niet vertegenwoordigd in de Rooise raad, relatief goed. De andere kleintjes bleven klein. VVD (14%) scoort prima en hield gedurende de poll een nek-aan-nekrace met Team Meierijstad.

De verleiding is groot om te speculeren hoe zo'n uitslag achter de schermen tot stand is gekomen. Onverwacht 'verlies' door gebrek aan interne communicatie? Onverwachte 'winst' door naamsbekendheid via de lokale en regionale media? Het blijft gissen. Wij zouden zeggen: neem de uitslag met een knipoog. Maar houd dat andere oog goed open.

34 / 44

Ontluiken

langzaam ontwaakt
de lentelucht in mij
voelt nog wel als naakt
en ergens soms kil

af en toe
zeg maar bij vlagen
weet ik weer
ja, dat is het wat ik wil

de geur van natte bladeren
of vers gemaaid gras
"parfum naturel"
zo als het in wezen bedoeld was

en kleuren zien rijpen
van groen naar wonderlijke tinten
groots en onnavolgbaar eigen
-terwijl mijn huid en haar
immer meer vertoeven
in het aangeboren najaar

Foto: Henri van Hoorn

Zo ziet het Mgr. Bekkersplein en de wijk er achter van boven uit. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Marianne van Erp

Eindelijk begint de lente door te breken. Foto: Marianne van Erp. Heeft u ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur deze dan door naar redactie@demooirooikrant.nl

Ik heb zo weinig sexappeal dat mijn gynaecoloog me aanspreekt met 'Mijnheer'.

Zelfs d'n duvel vreet vliege es ie groten honger hè.

Oogcontact

Oplossing: Quint Rovers
Winnaar: Ellis Bekkers

Negen jubilarissen bij EHBO

Foto:

De EHBO-vereniging Sint-Oedenrode heeft op de ledenvergadering van afgelopen dinsdag 20 maart jubilarissen gehuldigd. Dit jaar waren er negen leden die een jubileum te vieren hadden. Zij zijn door het bestuur bedankt voor de vele jaren lidmaatschap van het Oranje Kruis.

15 jaar; Christel Kluijtmans, Willy Manders, Patrick Sanders. 25 jaar; Ilse van Kuringe, Anja van Kempen, Gerard Sittrop, Gitta Hulsen. 40 jaar; Tonny Peijnenburg. Daarnaast zijn er twee leden die beide 25 kaderinstructeur zijn; Kaas Haan en Gerard Sittrop.
Voordat de voorzitter de vergadering afsloot was er nog een verrassing voor twee trouwe leden. Het bestuur heeft Addy Veldmeijer en Rien van Gerwen het erelidmaatschap aangeboden, voor beide was dit een verrassing en hebben dit erelidmaatschap aanvaard. Op dit moment is de EHBO op zoek naar een penningmeester voor de vereniging. Als u hiervoor belangstelling hebt kunt u een mail sturen naar info@ehbo-sint-oedenrode.nl
De overheid geeft steeds meer aandacht aan het belang van het hebben van een EHBO diploma. Kennis en bieden van eerste hulp kan levens redden. Deze leden hebben zich hier al jaren voor ingezet. Dit kan zijn voor werk, maar ook privé.

Leden van de vereniging zijn regelmatig te zien bij evenementen in de omgeving. Markten, sportwedstrijden, de Zevensprong en o.a. de avondvierdaagse, de EHBO-vereniging is hierbij vertegenwoordigd en beschikbaar voor het bieden van hulp bij ongevallen en/of calamiteiten.
Wilt u informatie over onze vereniging of opleidingen raadpleeg dan onze website www.ehbo-sint-oedenrode.nl of mail naar info@ehbo-sint-oedenrode.nl


Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij en als zodanig zijn wij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Dat mag u heel breed opvatten en daarom zijn er voor vrijwel iedereen geschikte vacatures en bezigheden. Deze keer besteden wij speciale aandacht aan enkele van de tientallen vacatures.

Fietsers voor de duofiets
Wij zijn dringend op zoek naar vrijwilligers die samen met iemand willen gaan fietsen op een duofiets vanuit Sint-Oedenrode. Er zijn nu eenmaal mensen die niet meer zelf naar buiten kunnen om een stukje te fietsen. En wat is er mooier en gezelliger om er samen even op uit te trekken in de natuur en te genieten van de omgeving ? Geniet u ook zo van het buiten zijn en wilt u dat met een ander delen ? Dan is deze vacature wellicht iets voor u! Werktijden in overleg, gemiddeld l dagdeel per week. (vacaturenummer 10899)

Kookvrijwilliger voor woongroep
Woongroep Meierij 44 is op zoek naar een kookvrijwilliger voor één keer in de week. In deze groep wonen zes cliënten op leeftijd met een verstandelijke/ lichamelijke beperking, bijvoorbeeld Downsyndroom, ontwikkelingsachterstand, dementie of lichamelijke beperking. De groep zou graag het team versterken. Daarom zoeken wij iemand die houdt van koken en ook van werken met mensen. Werktijden zijn zaterdagmiddag van 15.00 uur - 17.00 uur (vacaturenummer L9253).
Naast deze vacature is de woongroep ook op zoek naar een vrijwilliger die wil helpen met het vouwen en strijken van de was. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 19301) Info of aanmelden: 073 – 5447400, of mailen vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Paashaas op bezoek

Maandag 2 april staat de Paashaas aan de ingang van de Kinderboerderij om alle kinderen welkom te heten en ze te verwennen met overheerlijke paaseitjes!

Maar er is meer! Alle kinderen kunnen die middag volop knutselen en eieren schilderen, het is tenslotte Pasen! De vrijwilligers van de boerderij hebben weer gezorgd voor de nodige eieren en materialen, zodat het de jonge bezoekers aan niets ontbreekt. Beter gezegd: Ze kunnen hun hartje ophalen!
Ook de lente is weer begonnen! De jonge geitjes dartelen weer in het rond, elk jaar opnieuw een feest voor de bezoekers van de boerderij! Hopelijk laat de natuur zich, zeker die dag, van zijn allerbeste beste kant zien. Onze vrijwilligers zijn er graag voor u en uw (klein)kind(eren). De kinderboerderij is open van 13.30 t/m 17.00 uur en U bent van harte welkom. De activiteit is, net als de speeltuin, voor alle kinderen gratis te bezoeken!

Regiofinales Valkenswaard

Foto:

Op zaterdag 24 maart vonden in Valkenswaard de Regiofinales D1 en Divisie 4 plaats. Zondag 25 maart was het de beurt aan de D2 en Divisie 5 turnsters. Namens Dioscuri kwamen in totaal 21 turnsters in actie.

In de categorie Instap wist Lara knap de 5e plaats te behalen. Hoewel de doorstroming naar de Districtsfinales pas later bekend wordt gemaakt lijkt Lara hiermee zeker van een plekje in de Districtsfinale. Hetzelfde geldt voor Evelien, die in de categorie Jeugd 2 na drie toestellen nog op koers lag voor goud maar op het laatste onderdeel (balk) een val moest incasseren en daardoor net naast het podium belandde. Amber, eveneens Jeugd 2, zette met name op sprong een hoge score neer. Een kleine blessure plaagde haar voor een topklassering. Desalniettemin werd Amber knap 8e. Veerle en Keri, beiden Jeugd 1, begonnen hun wedstrijd sterk op het onderdeel brug. Veerle behaalde zelfs de 2e score. Keri blonk verder uit op vloer, met zelfs een losse radslag in haar oefening. Keri werd uiteindelijk 10e en Veerle 14e. Naomi turnde 's middags in de categorie Pupil 1. Ze turnde een stabiele wedstrijd, wat in een mooie 11e plaats resulteerde. De verassing van de dag kwam tijdens de derde wedstrijd van Noa, Pupil 2. Zij overtrof zichzelf op alle toestellen en werd knap 10e. Bij de Senioren tot slot kwamen Anneke, Elena, Myrne en Jade in actie. Anneke begon uitstekend op sprong, maar kon de wedstrijd helaas niet uit turnen. Elena wel, en liet zien wat een progressie zij heeft geboekt het laatste jaar. Myrne en Jade turnde geen perfecte wedstrijd, maar waren net als in de vorige wedstrijd wel weer aan elkaar gewaagd. Zo erg zelfs dat ze op de honderdste gelijk scoorden. Een mooie gedeelde 7e plaats voor deze dames.

Jip, Larissa en Lindsy

Op zondag was het de beurt aan Puk, Lieke, Nora (Jeugd 1) en Jindy (Jeugd 2). Alle vier turnden ze een goede wedstrijd. Nora werd 16e, Puk 9e en Lieke 8e. Jindy eindigde als 11e. Daarna was het de beurt aan Imke, Nicci (Pupil 1) en Birgit (Junior). Imke en Nicci turnden een goede wedstrijd, maar lieten zeker ook kostbare punten liggen. Imke eindigde, mede door een foutieve sprong, als 36e en Nicci werd uiteindelijk 9e. Birgit turnde wel optimaal en eindigde als 1e-jaars junior knap als 15e. Lindsy, Jip (Pupil 2) en Larissa (Senior) sloten het wedstrijdweekend in Valkenswaard af. Ook hier turnden de Pupillen een goede wedstrijd, maar lieten ze hier en daar kostbare punten liggen en was het Larissa die optimaal turnde (zelfs twee kippen in haar oefening). Doorstroming naar de Districtsfinales zit er voor deze drie dames niet in, maar wat hebben ze het goed gedaan. Alle meiden trouwens!

Vervroegde clubkampioenschappen

Omdat de Nijnselse ruiters en ponyruiters in september al veel activiteiten heeft, zijn de clubkampioenschappen verplaatst naar het einde van het winterseizoen. Zondag werden deze verreden bij de familie van Gastel.

`s Ochtens werd begonnen met dressuur voor paarden. De jury had moeite om de punten kwijt te kunnen aan de vele springruiters en amazones die de club rijk is. Tot Marwin van den Nieuwenhuijzen in de ring verscheen. De jury beloonde zijn proef met het paard Fuji met 64.2%. Alleen toen was Marloes van Stiphout nog niet in de ring geweest met haar paard Figaro. In de klasse Z1 beloonde de jury de proef van deze combinatie met 66.62%. Na de paarden waren de pony`s aan de beurt voor hun bixie of dressuurproef. Vlinder, Julia en Sanne reden een bixieproef, dit is dressuur met ondersteuning van balken en pionnen om de juiste route aan te geven en een ouder die de pony vasthoudt. Merel van Hugten reed ook een bixieproef, maar dan zonder dat mama mee liep of draafde. Sanne en haar pony Blacky kregen de meeste punten van de jury.
Wieke, Rian, Linde, Meike, Marit, Fem en Meyke reden ook hun dressuurproeven zonder ondersteuning. Wieke Koster en haar pony Dolly scoorden 65.2% en een eerste prijs. Wiekes zus Rian reed ook op Dolly maar dan een L1 proef. Haar score was 64.3%. Goed voor een tweede prijs. Marit Foolen en haar pony Chiara werden door de jury beloond met 60.8% en een derde prijs. De jassen van het publiek waren uit. De dressuurring vervangen door hindernissen en gingen we doen wat de Nijnselse ruiters en ponyruiters het liefst doen: springen.
Ze begonnen weer met de kleintjes die bixie springen. Merel en Vlinder van Hugten en hun moeder eindigde met een foutloos parcours. De andere kinderen reden gewoon zelf rond met hun pony`s. In de barrage was Wieke Koster het snelst gevolgd door Marit Foolen en Rian Koster. Nu werden de balken wat hoger in de lepels gelegd en was het de beurt aan de paarden. Moniek van Gastel en haar paard Hercules waren hier de snelste in de barrage. Suzan van Gastel eindigde met Herbie op de tweede plaats. Judith van den Nieuwenhuijzen en Izaminka B eindigden als derde. Na wat tellen en rekenen kon Vlinder van Hugten en haar pony Polly gehuldigd worden als bixie clubkampioen. Wieke Koster en Dolly als clubkampioen bij de pony`s en Annette Swinkels en haar paard Ici Paris als clubkampioen sectie paarden. Maud Latijhouwers startte vorig weekend op een dressuurwedstrijd voor paarden in Haaren. In de eerste proef beloonde de jury haar proef met haar paard Imorosa met 60.0%, goed voor een derde prijs. In de tweede proef was 61.0% goed voor een tweede prijs.
Aanstaande zondag worden in Ermelo de KNHS kampioenschappen springen verreden. Op zaterdag zal Marwin van den Nieuwenhuijzen in de klasse ZZ aan de start verschijnen met het paard Fabulous. De rubriek begint om15:50 uur.

Eerste nederlaag Attaque

Summer van den Hurk tijdens kwalificatie NK turnen.

De tweede helft van de competitie is begonnen. Attaque 1 liep in de topper tegen Unicum tegen een nederlaag aan. De andere teams hadden wisselende resultaten.

Unicum, dat na vijf wedstrijden tweede staat met een achterstand van zeven punten op de Rooise mannen, zou een pittige tegenstander worden: de eerste ontmoeting eindigde in 5-5. Leon Schepens begon voortvarend met een 3-0 overwinning, maar de drie wedstrijden daarna gingen allemaal naar Unicum. Toen deed Attaque met invaller Burt van Geffen en wederom Leon Schepens wat terug en stond het alweer 3-3. Unicum kon echter het laatste lachen: drie van de laatste vier partijen gingen naar Geldrop, alleen Dirk Kastelijn kon nog een wedstrijd winnen. Dit betekende de eerste nederlaag voor Attaque: 4-6. De voorsprong richting Unicum bedraagt nog steeds wel vijf punten.
Attaque 2 moest de vorige speelronde de koppositie laten aan TTCV. Er moest dus flink gewonnen worden tegen hekkensluiter Een en Twintig uit Beek en Donk. De vorige wedstrijd tussen beiden eindigde in 7-3 voor Attaque. Ook nu begonnen de Rooise mannen sterk en Co Stamps en Frank van der Zanden wonnen met 3-0. Stefan Kerk verloor zijn eerste pot met 3-0. Het bleek een vlotte ontmoeting te worden. Negen van de tien partijen ging in drie games. Co en Frank denderden ondertussen door en waren wederom ongeslagen. Stefan kon zijn laatste partij ook verzilveren in een overwinning, zijn eerste in negen partijen. Einduitslag was een verdiende 8-2.
Attaque 3 kan lijfsbehoud vergeten, maar dat betekent niet dat er geen strijd is om wedstrijden te winnen. Dat werd vrijdagavond zeker duidelijk tegen Smash '73 uit Uden, nummer drie uit de competitie. In Uden werd de uitslag 10-0. Ook nu begon Smash weer goed en het pakte direct een 2-0 overwinning. Daarna deed Peter Verhagen wat terug. Nadat het dubbel werd verloren en Anne haar tweede partij verloor stond het al 1-4. Maar toen verder Attaque op. In een beladen wedstrijd met een 3-game-comeback, chagrijn en ruzie met het publiek pakte Cliff van Driel zijn eerste overwinning tegen een duidelijk mentaal aangedane tegenstander. Peter Verhagen kon net niet een 100% score realiseren. Anne kon wel winnen en Cliff won daarna op fantastische wijze zijn tweede van de avond. Een beladen avond met een 5-5 gelijkspel was het resultaat. Met negen punten staat het team nog wel laatste.
Attaque 4 aast nog op promotie, maar dan moeten de komende drie wedstrijden goed gepresteerd worden. Tegenstander was koploper Unicum 10. Nick van Galen begon wederom goed een pakte het eerste punt. Bram kon dat niet en Job daarna wel. Daarna kwam Unicum wat opzetten en het team uit Geldrop kwam van 2-1 naar 2-3. Nick van Galen won daarna nog twee partijen, maar daar bleef het ook bij. Einduitslag was een nipte nederlaag: 4-6. Promotie wordt lastig, maar het verschil van negen punten op de twee koplopers is nog steeds overbrugbaar.

Prachtige afsluiting Kienehoef Open 2018

Van maandag 19 maart tot en met afgelopen zondag is het Kienehoef Open 2018 gespeeld. 413 spelers streden in 420 wedstrijden om uiteindelijk als Kienehoef Open titelhouder van de baan te stappen. We kunnen als organisatie met trots terugkijken op een toernooi waarin we veel extra deelnemers mochten verwelkomen.

De eerste paar dagen van het toernooi voorspelden niet veel goeds. En die voorspellingen kwamen uit. Zaterdag en zondag kon er niet worden gespeeld, waardoor de organisatie voor het helse karwei stond om alle wedstrijden opnieuw te plannen. Gelukkig werd het weer naarmate de week vorderde alleen maar beter en beter. Op zaterdag en zondag kon er zelfs van een heerlijk voorjaarszonnetje worden genoten. De hoogste heren dubbel categorie (HD5) werd gewonnen door Joost Leliveld en Fabio Schrueler. De titel in de hoogste heren enkel categorie (HE3) ging naar Mark Pluk. Hij speelde zijn beide singles tegen Joery Jansen en Leon Thomasse op de finalezondag. De vele toeschouwers genoten van het zonnetje en van het tennis in de hoogste categorie op het Centre Court van onze club. Mark wist achtereenvolgens te winnen met 6-2 6-4 en met 6-3 6-1.
Bij de dames werd de hoogste categorie in de dubbel (DD4) gewonnen door Lisa Kohl en Milou Minderman, die in de finale afrekenden met Michelle Hoogeveen en Maike van Rodijnen. In het enkelspel werd gewonnen door Anne Vercoelen in de DE4. Zij versloeg Sanne Gruijters. Iris Schepens en Paul Nagel wisten de hoogste categorie bij de gemengd dubbel (GD4) op hun naam te schrijven.
Al met al kunnen we spreken van een geslaagd toernooi, met dank aan de inzet van de vele vrijwilligers. De spelers hebben genoten van de vele hapjes die hen gedurende de week zijn voorgeschoteld. Daarnaast werd ook veel waardering uitgesproken voor de flexibilteit van de toernooiwerkgroep, die het ondanks alle tegenslagen toch voor elkaar kreeg het toernooi te herplannen. De toernooiwerkgroep wil op haar beurt alle spelers bedanken voor het meedenken en hoopt de spelers volgend jaar opnieuw te verwelkomen bij onze vereniging!

Mooie overwinning waterpolodames Argo

De dames van Argo zitten in een goede flow in het tweede deel van de competitie. De stijgende lijn is vanaf januari ingezet en gaat nog even door. Afgelopen weekend moesten de dames naar Sittard en dit keer moest ook Hellas Glana eraan geloven.

Ondanks het feit dat Argo slechts één wisselspeelster had, was er voldoende vertrouwen binnen het team om het de nummer vier lastig te gaan maken. De eerste wedstrijd ging met 6-7 verloren en de tendens is op dit moment dat bij een dergelijke gelijkwaardige tegenstander, de tweede wedstrijd in het voordeel van Argo beslist kan gaan worden. Maar statistieken en objectieve redenatie zijn mooi, het moet dan nog wel even gedaan worden. Argo kwam binnen een minuut al met 2-0 achter en na het eerste part stond het zelfs tegen een 4-1 achterstand aan te kijken. Dat was ook het moment dat interim coach Anita vd Heijden ingreep en het team echt even op scherp moest zetten. Dat werkte goed, want het team kwam uiteindelijk terug tot 5-5 en vanaf dat moment werd het echt spannend. Ondanks het feit dat Hellas Glana de bovenliggende partij was, creëerde het nauwelijks kansen. De schoten op goal werden goed gepareerd door Yvonne vd Vorstenbosch, die weer een prima partij keepte. Argo kreeg meer kansen waardoor het team tot het einde toe gevaarlijk kon blijven. Een gefrustreerde Hellas Glana moest het uiteindelijk afleggen tegen een rustig blijvend Argo, waarbij de beslissende treffer in de laatste minuut gemaakt werd door een prachtig schot van Josine Raaijmakers uit een overtalsituatie. Door de einduitslag van 7-8 in het voordeel van Argo, schuift Argo op naar een zesde plek binnen de competitie en blijft een uiteindelijke vierdee plek nog steeds haalbaar. Doelpunten van Argo werden gemaakt door Josine Raaijmakers (3x), Paula Smith (2x), Liesbeth vd Korst (2x) en Tamara Vervoort.

Zwemmen
Zondag 18 maart hebben 24 zwemmers van de Wedstrijdgroep in zwembad De Wedert in Valkenswaard deelgenomen aan de 3e Competitiewedstrijd.
Tijdens deze wedstrijd hebben zij 5 keer een 1e plaats, 5 keer een 2e plaats en 7 keer een 3e plaats behaald. Daarnaast werden er 19 persoonlijke records gezwommen. Verder werd er 1 Clubrecord gezwommen door Stef van Zitteren op de 200m vlinderslag in 2.20.19

Summer turnt kwalificatie NK Turnen

Afgelopen zaterdag turnde Summer van den Hurk, in Middelburg, haar eerste landelijke kwalificatie wedstrijd voor het NK turnen. Ze turnt in de jeugd 1, N1. Het hoogste niveau in haar leeftijdscategorie.

Summer begon op sprong met twee mooie shukahara's. Ze haalde hier 13.125 punten, goed voor een achtste plek op dit toestel. Op brug turnde Summer een moeilijke oefening met voor het eerst twee reuzen met een halve draai. Hier scoorde ze 10.133 punten voor. Op balk turnde is een stabiele oefening. In het slot van haar oefening moest ze helaas bij de losse radslag het toestel verlaten wat haar één punt aftrek opleverde. Ze behaalde hier 9.600 punten. Op vloer turnende ze een prachtige oefening met een klein foutje bij handstand heffen. Het leverde haar 11.050 punten.
Uiteindelijk werd Summer knap dertien van de 34 ingeschreven turnsters. Met een puntentotaal van 43.908 punten kwam ze helaas nog net 0,092 punten te kort om zich nu al te kwalificeren voor het NK turnen later dit jaar in de Ahoy. Hiervoor heeft ze nog twee kansen om zich te kwalificeren.

Einde NPC competitie in zicht

Met nog één wedstrijd te spelen komt het einde van de NPC competitie in zicht. Hiervan maakt alleen Cloeck & Moedigh 6 nog kans op het kampioenschap. Degradatie zit er voor geen enkel team meer in omdat ze bovenin of in de middenmoot meedraaien.

Deze week wonnen alle zaterdag teams en verloren alle maandagavond teams. De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie (NPC) van deze week:
4e divisie 4002, Cloeck en Moedigh 1 - JBC Plop 2 Uden: 7-1
5e divisie 5003, De Lammen Errem 1 Geldrop - Cloeck en Moedigh 2: 5-3
5e divisie 5003, PC Eindhoven 1- Cloeck en Moedigh 3: 5-3
5e divisie 5004, Cloeck en Moedigh 4 - De Soepele Pols 1 Netersel: 2-6
5e divisie 5005, Cloeck en Moedigh 5 - De Soepele Pols 2 Netersel : 6-2
6e divisie 6004, Boules de Boeuf 6 Oss - Cloeck en Moedigh 6: 3-5
6e divisie 6005, PC Dommels Boeleke 3 - Cloeck en Moedigh 7: 3-5

Mooie scores Rooise Biljart Competitie

Michel van den Bersselaar (links) en José Govaard.

In de twintigste ronde van de Rooise Biljart Competitie weten De Kroeg en Kofferen goede scores te pakken. De Kroeg 83 punten en Kofferen 8.

Korte Partijen: Theo Tebbertman (Boskant) 40 car. in 9 beurten waarbij een serie van 16 (moy.4,44), Dorita Bekkers (Dorpsherberg) 20 car. in 9 beurten waarbij een serie van 8 (moy. 2,22), Ad Geboers (Kofferen) 32 car. in 10 beurten (moy. 3,2),Tiny van Mosseveld (Wellie Winne Welles) 38 car. in 12 beurten (moy. 3,16), Hans Hulsen (Kofferen) 48 car. bandstoten in 13 beurten waarbij een serie van 20 (moy. 3,69), Toon van Uden (Beurs) 44 car, in 13 beurten (moy. 3,38), Cees Vervoort (Kofferen) 26 car. in 13 beurten (moy. 2), Bas van Beers (Wapen van Eerschot) 40 car. in 14 beurten (moy. 2,85), Henk Goettsch (B.C. Eerschot) 34 car. in 14 beurten (moy. 2,42) en Carlo Mutsaars (de Kroeg) 30 car. in 14 beurten (moy. 2,14).

Uitslagen: B.C. Eerschot – Dorpsherberg 74-66, Boskant – Wellie Winne Welles 75-65, Oud Rooij – Kofferen 59-81, D'n Toel – Beurs 74-66, St.Joris – Wapen van Eerschot 59,76, Jachtrust – de Kroeg 52-83.

Stand: 1 D'n Toel 1564, 2 Boskant 1447, 3 Kofferen 1436, 4 Wellie Winne Welles 1406, 5 B.C. Eerschot 1399, 6 Oud Rooij 1396, 7 Beurs 1370, 8 St.Joris 1356, 9 Dorpsherberg 1353, 10 de Kroeg 1328, 11 Wapen van Eerschot 1317, 12 Jachtrust 1302.

Programma:
26/03 Kofferen – D'n Toel
27/03 Oud Rooij – B.C. Eerschot
Dorpsherberg – Boskant
29/03 Beurs – St.Joris
Wapen van Eerschot- de Kroeg
Wellie Winne Welles - Jachtrust

José Govaard: Vrijwilliger van het jaar

Bij het afscheid van de heer Remery, de eerste voorzitter van Argo, schonk hij de vereniging een 'vrijwilligersbokaal'. Zo'n vijftien jaar geleden schonk zijn zoon een nieuw exemplaar in de clubkleuren blauw en wit om de traditie voort te zetten. De bokaal wordt ieder jaar uitgereikt aan de vrijwilliger van het jaar.

José Govaard is lid van de waterpolocommissie en fungeert regelmatig bij waterpolowedstrijden in Best als official achter de jurytafel. Daarnaast is zij als ouder ook betrokken bij het G-zwemmen, dat sinds 1 januari onderdeel is van de vereniging. Zij is altijd opgewekt en bereid zich in te zetten als dat haar gevraagd wordt.
Op donderdag 24 maart werd voor de vijftigste keer de algemene ledenvergadering van Argo gehouden in café Dommelzicht. Tijdens de vergadering worden jubilarissen geëerd en wordt de vrijwilliger van het jaar benoemd. Michel van den Bersselaar, voorzitter van de waterpolocommissie (WPC) reikte de bokaal aan José uit. Op het laatste sportgala van Sint-Oedenrode was hij nog genomineerde voor titel vrijwilliger van het jaar.

Darten bij Ontspanning

Op vrijdagavond hebben de leden van Ontspanning geschoten op een dartblazoen. Hierbij is het de bedoeling om drie keer 20, 19, t/m 10 en de bull te schieten.

De winnaar bij de recurve was Patrick Bouman met 442 punten. De overige scores: Jan van Bergen 441, Karin de Jong 382, Jos van de Veer 303, Martie Verhoeven 276 en Frans van de Braak 213. Bij compound was Wil Kivits de winnaar met 570 punten. Hij had de lijst precies volgeschoten. De overige scores: Paul van de Mortel 552 en René van Erp 468. Bij de houtschutters ging de winst naar Jos van den Berg met 362 punten. De overige scores: Agnes Vissers 242, Antoon Vervoort 239 en Frans Temmink 94.
Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de 25 meter competitie geschoten. De winnaar was Jan van Bergen met 224 punten. De overige scores: Jan Gordijn 185, Jan van Erp 174, Antoon Vervoort 174, Ron Spijker 132 en Joep Verbunt 66.
Zondag was er bij Amicitia in Schijndel een benefiet wedstrijd voor KWF. Martie Verhoeven heeft daar meegeschoten. Zij schoten ook op een dartblazoen. Nu was het de bedoeling om van 501 terug naar 0 te schieten. Martie wist in 30 pijlen de eerste ronde vol te schieten en moest de tweede ronde nog 26 punten. Hij werd hiermee vierde. Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Mooie prestatie voor Evi Opheij

De Rooise rolschaatster Evi Opheij en haar zus Floor.

De achtjarige Evi Opheij uit Rooi heeft afgelopen zaterdag de eerste prijs gewonnen met haar rolschaats kür tijdens de seizoenwedstrijd in Valkenswaard.

Ze behaalde met haar kür zeer mooie punten. Voor haar tienjarige zus Floor staat een volgende kür in Zaandam op het programma. De Rooise zusjes rolschaatsen bij Alico in Schijndel.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren:

Mariahout 1-Boskant 1 0-1
Boskant 2-DAW 2 0-4
Schijndel 4-Boskant 3 1-1
WEC 3-Boskant 4 5-3
Mariahout 4-Boskant 5 4-0
Boskant VR1-FC Cranendonck VR2 5-0
Uitslagen jeugd:
DAW JO19-2-JO19-1 0-3
JO17-1-Blauw Geel'38 JO17-4 1-5
Boekel Sport JO15-1-JO15-1 2-7
UDI'19 JO13-7-JO13-1 1-5
JO10-1G-Sparta'25 JO10-2 6-3
Achates/De Zwaluw MO17-1-MO17-1 3-0
MO13-1-HVCH MO13-1 0-6
Programma senioren 01/04:
Boskant 1-Stiphout Vooruit 1 14.30u.
Programma jeugd 27/03:
Boerdonk/Keldonk JO11-1-JO10-1G 18.30u. (beker)
Programma jeugd 31/03:
Boekel Sport MO17-1-MO17-1 13.00u.

VV Nijnsel / TVE Reclame
Uitslagen senioren:

Volkel 1 - Nijnsel 1 1 - 2
Nijnsel 2 - Rhode 3 5 - 0
Nijnsel 3 - HVCH 5 2 - 4
Sparta'25 8 - Nijnsel 4 2 - 4
Schijndel 7 - Nijnsel 5 5 - 1
Nijnsel 6 - Mariahout 6 9 - 0
Nijnsel 7 - Avanti'31 8 4 - 0
Nijnsel VR1 - Bekkerveld VR1 0 - 3
WEC VR1 - Nijnsel VR2 0 – 2
Uitslagen jeugd:
Schijndel JO19-3 - JO19-1 3 - 2
UDI JO17-8 - JO17-1 5 - 2
MULO JO15-2 - JO15-1 4 - 1
JO13-1 - Sparta'25 JO13-2 1 - 5
JO11-1 - DVG JO11-3 14 - 0
Blauw Geel JO11-5 - JO11-2 1 - 4
Avanti'31 JO11-3G - JO11-3 13 - 0
JO9-1 - Rhode JO9-5 1 - 12
MO17-1 - Nooit Gedacht MO17-1 0 - 1

Rhode
Uitslagen senioren:

Rhode 1-TGG 1 5-3
Boekel Sport 2-Rhode 2 0-3
Nijnsel 2-Rhode 3 5-0
Rhode 4-DVG 3 2-1
DVG 5-Rhode 5 1-5
ELI 4-Rhode 6 1-2
Rhode 7-DVG 7 7-1
Irene 3-Rhode 9 1-1
Rhode 35+1-Vorstenb. Boys 35+1 0-6
Rhode VR1-Juliana Mill VR1 1-1
WHV VR1-Rhode VR2
Rhode 2-Real Lunet 2
Veteranen-Nijnsel
Uitslagen jeugd:
JO10/1G-FC de Rakt JO10/1 7-1
JO11/2G-Nooit Gedacht JO11/2 8-1
JO11/3G-Schijndel JO11/3 4-3
JO13/3G-HVCH JO13/3G 0-3
JO13/6M-Margriet JO13/7M 0-6
JO17/1G-Erp JO17/1 6-2
JO9/6M-Nooit Gedacht JO9/2 1-7
JG1-vv SCM JG1 3-8
JO11/1-DVG JO11/1 0-0
Irene JO11/2-JO11/4 2-13
JO11/6-FC de Rakt JO11/3 9-0
Boekel Sport JO11/7-JO11/7 1-1
JO12/1-Brabantia JO12/1 2-2
JO13/1-Prinses Irene JO13/1 3-2
JO13/2-Handel JO13/1G 3-2
Blauw Geel'38 JO13/4-JO13/4 2-1
WEC JO13/3G-JO13/5 6-0
Sparta'25 JO15/1-JO15/1 1-1
JO15/2-Vorstenbossche Boys JO15/1G 7-0
FC de Rakt JO15/3G-JO15/3 1-8
JO15/4-Irene JO15/1 1-2
JO17/2-Schijndel JO17/3 4-1
WEC JO17/2-JO17/3 3-3
FC Uden JO17/2-JO17/4 1-0
SML JO19/1-JO19/1 3-2
VOW JO19/1-JO19/2 1-0
JO19/3-DVG JO19/2 3-0
JO8/1-S.V. Brandevoort JO8/1 2-1
Gemert JO8/3-JO8/2 5-3
Boekel Sport JO8/3-JO8/3 3-16
Ollandia JO8/1G-JO8/4 4-3
JO8/5-Heeswijk JO8/2 4-1
Nooit Gedacht JO9/1-JO9/1 -
Schijndel JO9/2-JO9/2 5-11
JO9/3-Blauw Geel'38 JO9/5 3-5
JO9/4-Gemert JO9/3 1-6
Nijnsel JO9/1-JO9/5 1-12
MO11/1 - Margriet MO11/1 2-3
VOW MO15/1-MO15/1 4-1
MO17/1-HVCH MO17/1 0-5
Programma senioren 31/03:
Rhode 2-Willem II 3 13:00u.
Boerdonk-Veteranen 17:00u.
Programma senioren 01/04:
Volharding 1-Rhode 1 14:30u.
Programma senioren 05/04
Groene Ster-Rhode 1 (beker) 19:30u.
Programma jeugd 31/3:
JG1-VCH JG1 11:30u.
JO15/1-Blauw Geel'38/JO15/1 13:00u.
JO15/3-Ollandia JO15/1G 13:00u.
ELI JO13/1-JO13/2 11:30u.
JO13/4-Margriet JO13/6 11:45u.
JO13/5-Erp JO13/3 11:45u.
Margriet JO13/7M-JO13/6M 11:30u.
Sparta'25 JO11/1G-JO11/1 09:30u.
JO11/2G-EVVC JO11/1 09:15u.
Blauw Geel'38/JO11/3-JO11/4 09:15u.
JO11/5-Mariahout JO11/3G 10:30u.
Sparta'25 JO10/1-JO10/1G 10:30u.
JO9/1-Blauw Geel'38/JO9/1 09:15u.
JO9/2-Nulandia JO9/1 09:15u.
JO9/5-ST RKVV Keldonk/Boerdonk JO9/2G 09:15u.
JO8/2-Erp JO8/1 10:30u.
Avesteyn JO8/2-JO8/5 10:00u.
DSV MO17/1-MO17/1 12:45u.
VOW MO11/1-MO11/1 09:30u.

Ollandia
Uitslagen senioren:

HVV Helmond 1-Ollandia 1 0-3
WEC 2-Ollandia 2 2-0
FC Uden 7-Ollandia 3 2-1
Ollandia 35+1-Avesteyn 35+2 2-0
Ollandia Vr1-Blauw Geel'38/JUMBO Vr1 3-1
Uitslagen jeugd:
Ollandia Jo17-1-WEC Jo17-1G 0-8
Erp Jo15-3-Ollandia Jo15-1G 0-3
WEC Jo13-1-Ollandia Jo13-1 1-3
WHV Jo11-2G-Ollandia Jo11-1 1-6
Ollandia Jo11-2G-Schijndel/De Wit Jo11-5 5-1
Programma senioren 31/03:
Ollandia 1-HSE 1 15.00u.
Programma jeugd 31/03
Ollandia Jo8-1G-Rhode Jo8-4 9.30u.
Rhode Jo15-3-Ollandia Jo15-1G 13.00u.
Ollandia Jo11-1-VOW Jo11-1 11.00u.

KV Rooi
Programma 31/03:

KV Rooi A1-MOSA'14 A1 a. 12.00u.
DAW B1-KV Rooi B1 v. 11.00u.
Spoordonkse Girls B1-KV Rooi B2 v. 11.00u.
KV Rooi C2-Odisco C1 a. 12.00u.
KV Rooi D1-DAKOS D2 a. 11.00u.
NKV E2-KV Rooi E2 v. 08.30u.
KV Rooi E3-DAKOS E3 a. 10.00u.
Programma 02/04:
Rooi 1-Melderslo 1 a. 13.00u.
Rooi 2-Altior 3 a. 10.30u.
Rooi 3-DDW 3 a. 11.00u.
Programma 05/04:
Avanti F1-KV Rooi F1 v. 17.30 u.

Argo
Uitslagen

B1 - VZV Njord 1-8
Waterproof - C gemengd 5-5
C jongens - VZV Njord 8-9
AquAmigos - D1 20-1
Hellas-Glana - Dames 1 7-8
Gorgo - Heren 1 2-9
Zeester-Meerval - Heren 2 11-8

Bridge
Bridgeclub Rooi 750
21/3: A-lijn: 1. Nettie Hulsen & Harrie van Rijbroek 62,85. 2. Christine van Heertum & Ad van Helvoort 60,76 3. Will Schilder & Tino Hillenaar 60,42. B-lijn: 1. Jan Janssen & Christ Verhoeven 57,14 2. Hanny Bosch & Jan Bosch 56,85. 3. Lia van Ham & Leny Kremers 55,36. C-lijn: 1. Dennis Pepers & Lettie de Wit 58,33. 2. Marieke Bressers & Paul Feddon 58,33. 1. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 58,33.

B.C. "d'n einder '05" 21/3: A Lijn: 1. Bert Foolen- Jan v.d.Velden 64.17 % 2. Netty v. Dijck- Rinus Kuipers 60.83 % 3. Rien en Helma v.d. Heuvel 57.50% 4. Mari en Nellie v.d.Vleuten 55.00 %.

JVG 21/3 1: An van Genugten & Wil van Gerwen 61,81% 2: Rinus Kuipers & Sjef van de Kerkhof 57,50% 3: Nel Lathouwers & Zus Bevers 53,47% Wij bridgen op woensdagmorgen in Odendael van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Aanmelden kan op woensdagmorgen of Tel. 0413473825

BC De Meierij 22/3: A-lijn : 1. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 65.00 2. Jos Jansen en Mies Stroeken 57.92 3. Betsy van Kaatoven en Anja Lafleur 57.50 4. Harry van Erp en Jan van Erp 54.17 en Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 54.17 B-lijn : 1.Thea van der Heijden en Marjolijn van Alst 62.08 2. Ans van de Laar en Frans van den Boomen 59.17 3. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 56.25 4. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 55.42

Bridgeclub De Beckart 22/3: 1. Guus Plevier en Jacques Jongeneel 57.50%; 2. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 55.00%; 3. Lena v Acht en Hilda vd Kaden 52.50%. Ook meespelen op donderdagmiddag in De Beckart? Info 0413 474297

BC 't Koffertje '94
A-lijn:
1 Hetty van Geffen & Wil Schilder 60,42; 2 Nicole van de Berg & Theo van Geffen 57,99; 3 Ad van de Laar & Geert van der Zanden en Ad van Helvoort & Jan van Lanen 53,82 B-lijn: 1 Frans van den Boomen & Heleen Wiers 65,00; 2 Marianne Bekkers & Maria Bloem 56,67; 3 Wil & Marcel Janse 56,25

BC de Neul d.d. 26-3-2018. A lijn: 1e WIL van Rooij en Harrie van Erp 67,36% – 2 Ria Habraken en Toon Habraken 62,15% – 3 Mia poels en Peter Wagenaar 60,07% B: lijn1 Frans van den Boomen en Rinus Kuipers66,04% – 2 Nettie van Heeswijk en Jan van Heeswijk 61,49% – 3 Jan Verbunt en Jo Verhoeven 58,33% C: lijn 1 Ans van Bakel en Riky van de Schoot 55,42% – 2 Gonnie de Poorter en Mies Stroeken en Riet van de Laar en Jeanne van de Ven 52,92% D: lijn 1 Netty van Dijck en Thea Huijberts 67,19% – 2 Jos Jansen en Toon der Kinderen 61,98% – 3 Corrie Kapteijns en Babs van der Vleuten 56,77%.

WTC Gerry van Gerwen onthult nieuw tenue