DeMooiRooiKrant

8 februari 2017

DeMooiRooiKrant 8 februari 2017


Rooienaar Joep ten Hove kwam afgelopen weken volop in het nieuws. Bij Jinek, VKMag en op de populaire website Dumpert werd volop gesproken over een actie van hem. Joep is namelijk onderdeel van 'De Bucket Boys'. Samen met zijn vriend, Thijs Meeuwsen, maakt hij geinige Youtube filmpjes die zij op hun kanaal posten. Een van die filmpjes, de actie tegen Mandenmakers, ging deze week viral.

Waarom zijn jullie met dit kanaal gestart?
"Thijs en ik hebben elkaar in Utrecht leren kennen. Dat was bij Veritas, een studentenvereniging. Thijs komt uit Vught en ik kom dus uit Rooi. Ik wilde altijd al een keer een carnavalsnummer maken en Thijs is een Brabander die op het conservatorium heeft gezeten. De link was dus snel gelegd. Van het een kwam het ander en voor we het wisten hadden we onze eerste carnavals hit: Een brug too far."

Wat doe zoal naast je studie?
"Ik heb aardwetenschappen gestudeerd. Maar toen ik op een gegeven moment door een microscoop naar stenen aan het kijken was dacht ik: 'waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?' Ik heb de bachelor afgemaakt en ben toen gaan doen wat ik leuk vind. Dit soort gekkigheden dus. Dat begon met carnavalswagens bouwen en meedoen aan de zwarte cross. Nu gooi ik vooral mijn creativiteit in ons Youtube kanaal. Dat vind ik heerlijk. Daarnaast is ons motto: 'in ieder glas past een pilsje', dus bier drinken doen we ook graag. Ik ben altijd vrachtwagenchauffeur geweest bij Trans Imex in Veghel. Hier heb ik nu eigenlijk geen tijd meer voor. Ik ben fulltime video's aan het maken en een paar dagen in de maand help ik nog op de zorgboerderij van mijn moeder in Mariahout. Ik doe nu dingen die ik echt heel leuk vind. Ik vermaak me prima."

Hoeveel views hebben jullie inmiddels?
"Op Youtube hebben we bijna 700.000 views. Op Facebook zijn dit er 100.000. Door onze actie van afgelopen week zijn we natuurlijk een stuk 'bekender' geworden."

Wat is je mooiste moment met Bucket Boys?
"Dat is toch wel het avontuur wat we nu beleven. Met z'n tweetjes hebben we 16 kuub paardenmest gestort bij miljoenenbedrijf Mandenmakers Groep (DMG) in Waalwijk. We maakten het filmpje als protest tegen de annuleringsregeling die het bedrijf hanteert. Veel mensen zijn de dupe van de kleine lettertjes in een contract. Als men een opdracht annuleert moet je dertig procent van de aankoopsom betalen. Belachelijk, vinden wij. Daarom besloten we iets ludieks terug te doen. We leverden als fictief bedrijf Simply the Mest een pakketje en lieten hiervoor tekenen. In de kleine lettertjes stond dat er 55 kuub paardenmest werd besteld. DMG annuleerde de bestelling maar had niet in de gaten dat wij ook een dertig procent regeling treffen. Hoewel we ze er nog voor gewaarschuwd hadden! Daarom hebben we vervolgens 16 kuub paardenmest, precies dertig procent van de 55 kuub, gestort op de stoep van het bedrijf. Te gek!"

Streamer:
"We hebben een muur gebouwd in America (L)"

Wat zijn je verdere plannen?
"Tegenwoordig wordt iedereen DJ. Ons lijkt het daarom leuk om feestartiest te worden. We hebben daarom net een carnavalsnummer gemaakt over Trump. Daarbij hebben we een muur gebouwd in America (Limburg). Een foto hiervan is de hele wereld over gegaan. Naar aanleiding hiervan worden we steeds bekender en staan we dit jaar bijvoorbeeld ook op Vudel. Verder vliegen we donderdag naar Dubai voor een nieuw format: van je vrienden moet je het hebben. We gaan proberen vrienden te worden met een rijke oliesjeik. In maart zitten we in Amerika voor weer een ander format. We zijn begonnen bij de kleinste Youtuber van Nederland, een jongetje van 3, en gaan via de connecties die zij zelf hebben steeds een stapje hoger om uiteindelijk bij de grote Youtubers uit te komen. Hiervoor moeten we Nederland verlaten om bij grote Youtubers uit te komen als Dude Perfect en Casey Neistat."

Aanstormend Roois talent in 013:

Dennis van der Sanden is een jonge muzikant uit Sint-Oedenrode. Afgelopen weekend stond hij in het 'grote' 013 in Tilburg. Samen met zijn voorbeeld Tommy Emmanuel uit Australië mocht hij optreden. Een droom die uit is gekomen voor Dennis. "Het was fantastisch. Ik wil me blijven focussen op de muziek. Dat is waar ik écht gelukkig van word."

Door: Lisa van de Ven

Maar eerst moet de jonge muzikant zijn school afmaken. "Ik zit nu in het zesde jaar van VWO. Ik ga binnenkort dus eindexamen doen. Hiervoor heb ik de Havo gedaan maar omdat ik nog niet goed wist wat ik wilde gaan doen besloot ik het VWO af te gaan maken. Nu bestaat de twijfel over wat ik ga doen nog steeds, haha. Enerzijds wil ik een studie doen waar ik veel kanten mee op kan, anderzijds wil ik helemaal gaan voor de muziek. Dat is dus een afweging die je moet maken. Als ik een studie buiten de muziek ga doen is het iets economisch. Daarbij leer je dingen die ik ook toe kan passen mocht ik wél volledig voor de muziek gaan", aldus de jonge muzikant.

Terwijl Dennis met me praat zie ik de blaren op zijn vingers. "Dat krijg je er van ja. Ieder uur dat ik vrij heb maak ik muziek. Ik ben dan uren achter elkaar aan het oefenen om het juiste stukje te leren. Voor de soort muziek die ik maak, Fingertstyle Gitarist, is heel veel geduld nodig. Waarschijnlijk ook dat er daarom niet zo veel zijn. Je moet blijven oefenen en het duurt soms heel lang voor je het onder de knie hebt. Ik vind dat alleen maar gaaf, want als het dan lukt is dat geweldig."

Dennis lijkt niet uitgepraat te raken over zijn muziek. Vol enthousiasme vertelt hij hoeveel tijd hij er in steekt, wat hij allemaal doet en wie zijn grote voorbeelden zijn. "Ik moet altijd lachen als mensen vragen of ik ook zing wanneer ik vertel dat ik gitaar speel. Blijkbaar is alleen gitaar tegenwoordig niet voldoende. En daar wil ik juist verandering in brengen. Net als mijn idool Tommy Emmanuel. Als je gitaar speelt zoals wij, vervang je eigenlijk alles wat op het podium staat met één gitaar. Dat is toch geweldig?"

"Ik kan nog steeds geen noot lezen maar muziek moet uit je ziel komen."

Maar van alleen oefenen kun je niet leven. Je moet naamsbekendheid krijgen en daar probeert de tiener op in te spelen. "Ik probeer mijn site zo goed mogelijk bij te houden, ik maak Youtube filmpjes en ik probeer zo veel mogelijk op te treden. Net als afgelopen week. Maar dat was natuurlijk wel een heel bijzonder concert."

Dennis stond namelijk samen met Tommy Emmanuel op het podium. Spelen voor 1400 man, hij werd er niet zenuwachtig van. "Ik heb hem eens ontmoet in Eindhoven, daar heb ik mijn gitaar laten signeren. Destijds was ik nogal nerveus dus had ik nog niet zo veel gevraagd. Later ben ik opnieuw naar een meet & greet gegaan en toen heb ik samen met hem een nummer mogen spelen." Dennis besloot daarna de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of hij eens met hem op mocht treden. Tot zijn grote verbazing werd hij uitgenodigd om een nummer te spelen in 013 in Tilburg. "Dat was echt heel gaaf. Hij vertelde het publiek dat hij iets speciaals voor ze in petto had. Toen kwam ik. Na afloop zei hij me dat ik goed speelde, dat is geweldig om te horen. Ik kan nog steeds geen noot lezen maar muziek moet uit je ziel komen. Dat is bij Tommy ook zo. Ik wil net zo goed worden als hij en daarom zal ik al mijn vrije uurtjes in de muziek blijven steken."

Formido
Forum klus wijs

Jaargang 7 - Week 6 - Woensdag 8 februari 2017

Fietser overleden bij verkeersongeval

Foto:

Bij een verkeersongeval aan de Deken Baekersstraat in Schijndel is donderdagochtend een 87-jarige fietser uit die plaats om het leven gekomen. De bestuurder van de auto was een dertigjarige vrouw uit Sint-Oedenrode.

Door nog onbekende oorzaak kwam de fietser rond 9.15 uur in aanrijding met een auto. De man kwam ten val en was niet aanspreekbaar. Reanimatie door de toegesnelde hulpdiensten mocht helaas niet baten. Verkeersspecialisten van de politie onderzoeken de precieze toedracht van het ongeluk.

De Schijndelaar die donderdag verongelukte, is Lot van de Riet, vrijwilliger in de houtwerkplaats van Welzijn de Meierij. Hij staat rechts op de foto. Vorige week overhandigde hij nog de sleutel van de Fairtrade Bakfiets aan Arthur Rijken (links op de foto), voorzitter van Stichting Fairtrade Schijndel. Vrijwilligers van de houtwerkplaats, onder wie Van de Riet, hebben van de bakfiets een multifunctionele fiets gemaakt die prominent reclame maakt voor Fairtrade. De bakfiets is tegelijk fiets en marktkraam, en als er niet gefietst wordt, staat de bakfiets in of voor de Wereldwinkel. De bakfiets werd afgestaan door Maud Kerkhofs, zelf altijd actief voor Fairtrade Schijndel.

"Wegkijken kan niet meer"

In 2007 brak de Q-koorts uit. Ook Meierijstad werd hierdoor getroffen. Mensen zijn hiervan ziek geworden en zelfs overleden. In een recente uitspraak van de rechter is duidelijk geworden dat de overheid niet aansprakelijk is voor schade bij burgers na besmetting met Q-koorts in 2007. De kans op herhaling van een vergelijkbare situatie is echter niet uitgesloten.

Die uitspraak doet niets af aan het feit dat er in Meierijstad meer dan 1,8 miljoen dieren zijn die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor inwoners, toeristen, passanten en niet in de laatste plaats de dieren zelf, vindt Marrik van Rozendaal, fractievoorzitter D66 Meierijstad. Dit moet onder ogen worden gezien, wegkijken kan niet meer. Behoud van de sector in Meierijstad is van zeer groot belang voor de strategische positionering van de gemeente (te midden van AgriFood Capital en vlakbij Brainport) en voor het behoud van een vitale en toekomstbestendige positie.

D66 wil een visie van het college van burgemeester en wethouders op landbouw en ziektebestrijding. D66 heeft daarom vragen gesteld over het aantal dieren in Meierijstad, de kans op een nieuwe uitbraak van besmettelijke ziekten en hoe het college de landbouw gezond wil houden, met economisch gezonde boerenbedrijven die duurzaam zijn. Ook wil D66 een standpunt horen over megastallen in Meierijstad.

"Iedereen draait er omheen bij de landbouw en veeteelt. Dat mag dit college niet doen. Wegkijken kan niet meer, zeker niet omdat veeteelt en landbouw zo belangrijk zijn voor Meierijstad en al haar inwoners."

Maak gebruik van Persoonsberichten.nl

Het plaatsen van geboorte-, felicitatie- en rouwberichten kan voortaan in onze krant én op internet. Nieuw in ons aanbod is www.persoonsberichten.nl. Je kunt voortaan zelf online dergelijke berichten plaatsen. Wil je het ook in onze krant plaatsen? Dan nemen we contact op en helpen we verder.

Persoonsberichten.nl is een landelijke website die door DeMooiKrant Nederland speciaal is ontwikkeld voor alle MooiKranten. Hierop kun je een belangrijke gebeurtenis in je leven delen met anderen, die op die speciale vreugde- of verdrietmomenten gepast kunnen reageren. Denk hierbij aan geboorte, jubileum, diploma, rijbewijs, huwelijk, maar ook een overlijden of nagedachtenis.
Het traditioneel plaatsen van een bericht in één van de verschillende dagbladen kost al gauw enkele honderden euro's. Dat is erg kostbaar, zeker als je bedenkt dat het bericht alleen de abonnees van het gekozen dagblad bereikt, een aantal dat jaarlijks steeds verder afneemt.
De leesdichtheid van onze krant is enorm, iedereen in het dorp krijgt de krant huis-aan-huis en je persoonsbericht krijgt een speciale plek in de krant. Als je laat weten dat je het persoonsbericht in onze krant wilt plaatsen, neemt de redactie daarvoor contact op. Ter introductie is het plaatsen van het bericht online voorlopig gratis.
Persoonsberichten.nl zorgt er via internet voor dat de berichten direct in te voeren en te raadplegen zijn, actueler kan niet. Verder blijft de informatie via internet veel langer te raadplegen. Iedereen kan die berichten direct raadplegen, zonder inlogprocedures, en voor het plaatsen heb je ook geen account nodig. Je kunt een (eigen) foto of afbeelding toevoegen en iedereen kan reacties plaatsen op een bericht.

Projectkoor in de St. Martinuskerk

In de Eucharistieviering van zaterdag 11 februari 18.30 uur zal er in de Rooise St. Martinuskerk naast de volkszang een projectkoor spelen.

Onder leiding van Paul Gieles spelen zij twee religieuze werken à capella van twee hedendaagse Letse componisten: De Missa Simplex van Rihards Dubra *1964 en het Pater Noster van Peteris Vasks *1946 en een motet van Lorenzo Perosi (1872- 1956) O Sacrum convivium. Henk van Riel bespeelt het orgel. Het projectkoor bestaat uit koorzangers van verschillende koren uit de regio Eindhoven, Veldhoven, Best, Oirschot en Sint-Oedenrode.

POM: "Veel complimenten over hoe wij hier samenwerken"

Foto: Jos van Nunen

Een gemeentefusie op de schaal van Meierijstad brengt ontzettend veel veranderingen met zich mee. Veranderingen die moéten, omdat drie gemeentes als zodanig zijn opgehouden te bestaan. Daarnaast was de gemeentefusie ook een sterke prikkel voor initiatieven tot samenwerking. Eén daarvan – en waarschijnlijk ook de grootste - is de oprichting van het Platform Ondernemend Meierijstad, ofwel POM. Je zult er als consument niet rechtstreeks mee te maken krijgen, maar zonder het te beseffen pluk je er wél de vruchten van.

Het POM is een vorm van samenwerking tussen de ondernemersverenigingen uit heel Meierijstad, die waarschijnlijk in Nederland zijn gelijke niet kent. "Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat we uniek zijn, maar over de manier waarop wij samenwerken krijgen we veel complimenten van ver buiten Meierijstad" aldus Jos van Asten. Als een van de 'parkmanagers' van het POM zit hij als spin in het web tussen de externe partijen, werkgroepen en het bestuur, en is verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten en initiatieven, verkeer, inkoop, innovatie, duurzaamheid, profilering en twee van de aangesloten ondernemersverenigingen.

Roois initiatief
"Het initiatief voor de oprichting van het POM kwam uit Rooi, waar Arthur Frieser met het Platform Ondernemend Rooi ofwel het POR het voortouw nam" aldus Van Asten. Dus het POM heeft het POR overbodig gemaakt? "Nee, zo ver is het voorlopig nog niet. Wij zitten in een heel mooi proces waarin 850 grote en kleine ondernemingen gelijkwaardig zijn, maar hebben nog niet in elke gemeente dezelfde kleuren. Zo is in Rooi de middenstand van het centrummanagement ook aangesloten bij het samenwerkingsverband. In Schijndel en Veghel is het uitsluitend Business to Business (zaken doen met zakenpartners, red.) Bij het POM zijn zeven ondernemersverenigingen aangesloten, de niet aangesloten bedrijfstakken hebben deels andere belangen zoals middenstand, horeca en recreatiebedrijven."

Van Asten is meer dan beroepsmatig enthousiast over het POM. "Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met het initiatief uit te werken, en we waren het redelijk snel met elkaar over eens dat de samenwerking veel positieve elementen had, en veel meerwaarde. En iedereen deed mee!"

Focus van politiek naar samenwerking
"Aanvankelijk wilden we vooral samen één gesprekspartner zijn voor de politiek, inmiddels is de focus op 'samen doen' gericht. Door alles buiten onze eigen corebusiness (kernactiviteiten, red.) gezamenlijk uit te besteden, kan ieder van ons zich bezig houden met waar hij goed in is én kunnen we meer voor elkaar krijgen, zoals bij Arriva aanvullend vervoer van bedrijventerrein naar HOV-halte. De politiek kan ook niet om ons heen. Er zit zo ontzettend veel kennis binnen het POM. Dat is geen arrogantie, maar gewoon een vaststelling. Immers, 850 bedrijven denken mee, en 90% van de belangen van de gemeente is exact hetzelfde als dat van de ondernemers. Winst maken blijft natuurlijk belangrijk maar vergis je niet, er is zoveel méér waar de hele gemeenschap belang bij heeft. Meer bedrijvigheid zorgt voor meer werkgelegenheid, meer welvaart, voorkomt braakliggende grond en verpaupering, enzovoort."

Dat is slechts een deel van het verhaal; wie meer wil weten komt op absoluut aan zijn trekken op de glasheldere website http://www.platformondernemendmeierijstad.nl/.

Klavertje Vier: de rolverdeling

Foto:

Op 17, 18, 22, 24 en 25 maart staat Toneelvereniging Klavertje Vier Nijnsel op de planken van De Beckart Nijnsel met het kluchtige blijspel "De Nonnen Van Navarone". De komende weken voelt DeMooiRooiKrant de spelers aan de tand over hun personages. Deze week trappen Suzan Sijbers en Sander van de Ven af.

Suzan Sijbers
"Vorig jaar speelde ik een hoogzwangere Duitse huishoudster, dit jaar het tegenovergestelde: een eeneiige tweeling. Zowel de pittige zuster Merel als de slome, verliefde zuster Verel, twee rollen dus. De zusters krijgen een hele opmerkelijke opdracht: ze moeten allebei een man in de gaten houden. Naast hun retraite hebben deze mannen ook andere opmerkelijke 'bezigheden'. Halleluja! Omdat broeder Bas niets mag weten van deze bijzondere opdracht, gaan de dames incognito de mannen in de gaten houden. Ideaal dat beide zusters ook in België in een klooster hebben gewoond. Zo hebben ze naast wat uiterlijke veranderingen ook opeens een andere accent. Allé, da's plezant hè. Ge kumt toch wel kijken?"

Sander van de Ven
"Vorig jaar speelde ik de excentrieke interieurstylist Arthur. Dit jaar doe ik er een schepje bovenop door twee rollen voor mijn rekening te nemen, die van George én William. George is een bekakte kerel met een midlifecrisis. Vind zijn luxe, getrouwde leventje saai, trekt de stoute schoenen aan en gaat op retraite in een klooster. Daar spreekt hij af met notabene de vrouw van zijn beste vriend. Oelala, als dat maar binnenskamers blijft. Zo uitgesproken als George is, zo droog en mysterieus is William, een andere gast van het klooster die precies op het juiste moment op de juiste plek is. Wel heel toevallig zeg…"

Foto:

Inloopochtend over autisme

Eens per maand is er een inloopochtend in Sint-Oedenrode met als thema: "Help, mijn kind heeft autisme". De ochtend wordt begeleid door iemand van de NVA regio Noord Brabant.

Je hoort het tegenwoordig wel vaker. Mijn kind heeft autisme. Na de diagnose krijg je vaak hulp. Toch blijven er vragen, maar waar haal je je informatie vandaan? Het meeste leer je toch van andere ouders die tegen dezelfde problemen aan lopen. En tijdens een inloopochtend vind je (h)erkenning en begrip. Je kind heeft eindelijk na lang oefenen iets zelfstandig gedaan. Waar andere ouders je wazig aan kijken (hoezo oefenen, dat gaat toch vanzelf) zul je bij deze inloopochtend begrip vinden. Of je kind nu op speciaal of regulier onderwijs zit.

Op 14 februari is de volgende inloopochtend. Dan besteden ook wat aandacht aan boeken. We vragen je om al jouw autismegerelateerde boeken mee te nemen. We kunnen zo eens in elkaars boeken kijken. Is het de moeite van aanschaffen waard, of misschien kunnen we onderling boeken lenen? Dat doen we onder het genot van koffie en thee die ons door het CJG van de gemeente wordt aangeboden. De bijeenkomst is in Odendael. Meld je even bij de receptie, dan halen we je op.

Loop gerust binnen op 14 februari (ook zonder boek ben je welkom). De inloopochtend is van 9 uur tot 11:30 uur. De volgende inloopochtenden zijn op: 14 maart, 11 april, 23 mei en 20 juni.

Meer info kun je krijgen via het NVA regio Noord Brabant, het CJG en op Facebook bij Autisme Sint-Oedenrode.


Rhode geeft Hartstichting zetje in de rug

Joop van den Heuvel (l) overhandigt de hartpiramide aan Wim van Meijl Foto: Hans van den Wijngaard

Sinds vorige week donderdagavond staat er op de bar in de kantine van Rhode een zogenaamde 'hartpiramide'. Joop van den Heuvel van de Hartstichting Sint-Oedenrode overhandigde aan Rhode-voorzitter Wim van Meijl de spaarpot voor klein geld. Met het plaatsen van deze piramide kan iedereen kleingeld doneren aan de Hartstichting.

"We hebben nu in Sint-Oedenrode op twee plaatsen zo'n piramide staan", vertelt Joop van den Heuvel van de Hartstichting Sint-Oedenrode. "Een staat er al een aantal jaren bij de tennisvereniging op de Kienehoef, de twee vanaf vandaag hier bij Rhode. Met het geld dat we met de jaarlijkse collecte en via deze piramides ophalen, bekostigt de Hartstichting onderzoeken en voorlichtingsmateriaal".

"Waarom Rhode meewerkt?", herhaalt voorzitter Wim van Meijl. "Je kunt beter vragen waarom we het niet zouden doen? Oud bestuurslid Jan Gordijn kwam met het idee, we waren er als bestuur snel uit. Het is voor ons geen moeite en indirect streven we als voetbalvereniging eigenlijk hetzelfde doel na als de Hartstichting, nl.: gezond leven". Als we elkaar op deze manier kunnen helpen, dan is dat toch alleen maar goed. De wereld zou er een stuk beter uitzien als dat vaker gebeurde".

Na de overhandiging van de piramide aan Rhode onderzoeken Wim en Joop samen hoe de piramide het beste kan worden bevestigd. Terwijl ik weer naar huis ga, tikt Joop me op mijn schouder. "Ik was bijna vergeten te zeggen dat zodra er duizend euro is opgehaald, dat ik hier dan met een grote taart terug kom. Als dat geen uitdaging is om de spaarpot snel te vullen.


'De Papbuik' is goed gevuld

Onze commissie krant heeft weer dag en nacht gewerkt om het vastenaovend blaike vur Papgat, De Papbuik, op tijd klaar te krijgen en het is ze gelukkig weer gelukt, en hoe (!), wat is ie gaaf geworden!

De krant is wederom in full colour met pagina's boordevol leuke wetenswaardigheden, foto's, tips, kletspraat, anekdotes en feiten over ons Papgat. Er staat ook veel praktische informatie in de krant, zoals de route van de optocht, het programma van Prins Frits Pap d'n Urste met zijn Gevolg en de programma's van de verschillende carnavalsverenigingen. Voor de jeugd is in de krant het middendeel gereserveerd. Jeugdprins Ot met zijn Gevolg stellen zich uitgebreid aan jullie voor. In het middenstuk vindt u ook het programma in- en rond de jeugdtent en informatie over de kaartverkoop.

De Papbuik wordt deze week, huis-aan-huis aangeboden door de diverse carnavalsverenigingen. De krant is gratis, maar als u de betrokken verenigingen een vrijwillige bijdrage geeft, steunt u hun wagenbouwers en loopgroepen in de stijgende kosten voor de optocht. En wie wil er niet een mooie optocht zien? Inschrijven om mee te doen met de optocht kan ook via onze website www.papgat.com.

Al met al een complete carnavalskrant met natuurlijk veel kleurrijke foto's van carnaval vierende Papbuiken. Dus lieve mensen, stel de verenigingen niet teleur als ze bij u aanbellen.

(de krant is na volgende week ook verkrijgbaar bij Forum en Paperas mocht er ondanks een zorgvuldige voorbereiding toch iets zijn misgegaan tijdens de verspreiding)

Bedankt en Alaaf, een trotse voorzitter…

Programma carnavalszaterdag bekend

Sinds 1 januari jongstleden is Sint-Oedenrode opgegaan in de nieuwe gemeente Meierijstad. Dit heeft consequenties voor de sleuteloverdracht tijdens carnaval en daarmee voor het alom bekende programma op de zaterdag. De gemeente Meierijstad heeft de carnavalsverenigingen in Meierijstad, waar onder ook stichting Jeugdcarnaval en stichting Papgat namens de Rooise carnavalsverenigingen, verzocht te komen tot één gezamenlijke sleuteloverdracht.

De sleuteloverdracht zal plaatsvinden op zaterdag 25 februari 2017 tussen 9.49 uur en 11.30 uur in de tent op de Markt in Veghel. De organisatie is in handen van C.V. De Kuussegatters, maar stichting Jeugdcarnaval en stichting Papgat en de carnavalsverenigingen uit de andere kernen van Meierijstad hebben een grote inbreng gehad. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel zal de respectievelijke sleutels overhandigen aan zowel de volwassen prinsen als aan de jeugdprinsen van alle kernen behorende bij de gemeente Meierijstad.

Prins Frits Pap d'n Urste en jeugdprins Ot en hun adjudanten, nar en Raden van Elf zijn vervolgens op tijd bij het kapelleke aan het Everse om de traditionele carnavalskaars te ontsteken. De organiserende carnavalsvereniging De Deurdouwers heeft het aanvangstijdstip naar 12.00 uur verschoven en geven met een leuk programma het startsein voor het carnaval in Papgat.

Om 14.00 uur zullen prins Frits Pap d'n Urste en jeugdprins Ot in Grand Café en Zalencentrum De Beurs aan De Heuvel 44 te Sint-Oedenrode de sleutel van Papgat aan eenieder presenteren. Een werkgroep, bestaande uit leden van stichting Jeugdcarnaval, stichting Papgat, een oud-prins en oud-adjudant (mede namens de carnavalsverenigingen), heeft hiervoor een aantrekkelijk programma samengesteld. De beide prinsen worden op een ludieke wijze door een panel aan de tand gevoeld waarom hij meent geschikt te zijn om de komende 4 dagen over Papgat te regeren. Vanzelfsprekend maakt ook de Federatie Oud Prinsen zijn opwachting en wordt de winnaar van de Van Rossum Papgatprijs gehuldigd. De middag wordt muzikaal opgeluisterd door de kapel van C.V. 't Skrothupke en geven de danseressen van Sunrise twee optredens. Het programma eindigt om 15.30 uur met het ophangen van de sleutel door prins Frits Pap d'n Urste in de bovenzaal van De Beurs. Dit duurt tot uiterlijk 15.50 uur. Jeugdprins Ot en zijn gevolg vertrekken om 15.30 uur naar de jeugdtent op de Markt van Sint-Oedenrode om daar hun sleutel op te hangen.

De onthulling van Wilhelmke Pap vindt vanaf 16.00 uur op het Kerkplein plaats. Hier zal gedurende carnaval ook de vlag van Papgat wapperen. De jaarlijkse carnavalsmis in de Martinuskerk, aanvang 16.30 uur, sluit het middagprogramma af. Kortom; een vol maar attractief programma met bekende en wellicht nieuwe tradities.

Meer kleur in Papgat

Binnenkort is het al weer carnaval. "Sint Oedenrode" wordt voor een aantal dagen "Papgat". Bij het zien van de Papgatvlaggen in het dorp begint bij velen het carnavalsgevoel al te kriebelen. Stichting Papgat is al maanden bezig met de voorbereidingen om voor u weer een prachtige carnaval te organiseren. Maar u als inwoner kunt ons daar een handje bij helpen. Want de commissie Kleurrijk Papgat, onderdeel van de Stichting, kan niet alleen heel Papgat in een kleurrijke gemeente veranderen.

Wat vragen wij van u?
Het zou mooi zijn als tijdens de carnaval Papgat bont gekleurd is. Dus versier de voorgevel van uw huis. Vraag de buren en de hele straat om mee te doen. Het kan niet gek genoeg. Maar ook voor u als winkelier is hier een rol weggelegd. Tover uw etalage om tot een carnavaleske geheel. En niet te vergeten de scholen in ons dorp. Als alle kinderen hierbij de handen uit de mouwen steken moet het toch lukken om de school feestelijk aan te kleden.
Aanmelden voor deze wedstrijd kan tot dinsdag 21 februari 12.00 uur. Een formulier hiervoor vindt u op de website van stichting Papgat. Hier staan ook alle voorwaarden van deelname beschreven.

Een deskundige jury zal op woensdag 22 februari bij alle deelnemers gaan kijken en hun punten uitdelen. Dus zorg dat u op tijd klaar bent! Want de prijzen zijn zeer zeker de moeite waard: Voor de mooist versierde straat een heerlijke barbecue. Voor alle kinderen van de winnende school is er een traktatie. En niet te vergeten de eeuwige durende (voor een jaar) roem voor de winkelier met de mooiste etalage. Het zal hun niet aan aandacht ontbreken. Is uw gevel uitgekozen tot mooiste van Papgat? Dan komt er een goed gevuld prijzenpakket uw kant uit.

Maar dat is nog niet alles. Er is ook nog een kleurwedstrijd voor alle kleine Papbuiken en Papbuikinnekes. Je kunt de kleurplaat downloaden op de website. Kleur 'm in en wie weet win jij een van de prijzen. Je hebt tot uiterlijk zondag 19 februari om de kleurplaat in te leveren.

Mocht u voor het versieren nog een Papgatvlag nodig hebben? Deze is te bestellen via de website, www.papgat.com. Voor € 12,50 is de vlag van u. De vlag en andere versierspullen vindt u ook bij het Paperas, medesponsor van de prijzen. Maar ook slagerij Kluijtmans, Groente en fruit Sanders, Z&Z Snoepshop en Puur 48 maken het mogelijk mooie prijzen uit te reiken.

Kortom, werk aan de winkel. U doet toch ook mee?! Kijk voor meer informatie, de kleurplaat en een inschrijfformulier op onze website: www.papgat.com (bij activiteiten/kleurrijk Papgat). Veel kleur- en versierplezier!

Carnavalsparty bij The Joy

Heb jij ook zo'n zin in carnaval en kun je bijna niet wachten! Dat hoeft ook niet! Vrijdag 10 februari, Carnavalsparty bij Jeugddisco The Joy. Lekker hossen en springen in je carnavalskleren! We krijgen hoog bezoek van Prins Ot, Adjudant Julian, Nar Mika en de raad van 11. Dat wil je niet missen.....!!


Om 19:30 uur openen wij onze deuren en om 22:00 uur is het afgelopen. Je vindt ons aan de Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel. Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl. Zet alvast 10 maart in je agenda dan hebben we Glow in the Darkparty!

size="3" width="100%" align="center" Ollandse bonte avonden

Op vrijdag 17 februari en zaterdag 18 februari is het weer tijd voor onze jaarlijkse Bonte Avonden. Deze avonden beginnen om 20.00 uur in de Loop'r te Olland.

Op deze fraaie locatie zal een groot aantal artiesten van eigen bodem met dans, zang, tonproat en veel slappe klets voor onvergetelijke avonden zorgen. De Ollandse Dorpskapel zorgt voor de vrolijke noot tijdens deze avonden. Dat wordt gezellig, daar wordt over gepraat en dat mag je dus niet missen!
Voorverkoop kaarten
Zaterdag 4 februari van 18.00 uur tot 19.00 uur in De Loop'r. Hierna kan er eventueel nog telefonisch besteld worden bij Ingrid Derks-Markus 06-53522672/0413-842194. Zondagmiddag 19 februari komt de jeugd aan de beurt. Onze kleine talentjes zullen er op hun eigen unieke wijze een dolle boel van maken. Ook dan is De Ollandse Dorpskapel van de partij. Deze middag begint om 14.00 uur. Komt dat zien! Dit jaar is het laatste jaar dat de consumptiemunten van de Bonte Avonden ingeleverd kunnen worden.

Blog jeugdcarnaval

Voorverkoop dag 2!

Gisteren stond de langverwachte, tweede, voorverkoopdag voor de deur. Met goede moed hebben we in Mariendael alles klaar gezet, zodat we om 10.00 uur de eerste jeugd binnen konden laten. Al ruim voor het begin stond er al een flinke rij met enthousiaste jeugd te wachten om passe-partouts en/of dagkaarten te kopen. Met behulp van de enkele vrijwilligers konden we de jeugd snel van kaarten voorzien en hoefde gelukkig niemand lang te wachten. Ook gedurende de rest van de dag hebben we de jeugd vlot kunnen verzien van kaarten. Er zijn gelukkig nog wel passe-partouts en dagkaarten beschikbaar voor de verschillende dagen. Zorg dus dat je er volgende week zondag 12-2 op tijd bij bent om nog jou kaarten te bemachtigen!

In de vorige blog werd ook al benoemd dat vrijwilligers belangrijk zijn voor het kunnen draaien van de jeugdcarnaval. Hierna bleek dat enkele mensen enthousiast zijn geworden om ook te komen helpen in de tent. Mocht jij ook enthousiast geworden zijn kun je jezelf altijd aanmelden via het emailadres secretaris@jeugd-carnaval.nl.

Aanstaande vrijdag zal de prins samen met zijn adjudant, nar en gevolg bij The Joy in Nijnsel aanwezig zijn. Samen met de bezoekers zullen ze een groot feest gaan maken om de sferen van carnaval alvast op te gaan roepen.

We hopen jullie, de jeugd, aanstaande vrijdag daarom te kunnen verwelkomen in The Joy voor een groots pre-carnaval party!

Alaaf!

Is Olland nou echt zwijnenvrij?

Als je kleurenblind bent en je parkeert voor een verfwinkel, mag je je auto dan op de parkeerplaats voor gehandicapten zetten? Mag je Koos Alberts een staande ovatie geven? En mag je je donorcodicil veranderen zodat bij je overlijden heel iemand anders dood gaat? Tja …mij moet je zoiets eigenlijk niet vragen want mijn ethische voelsprieten zijn niet zo goed ontwikkeld. Wat mag en wat mag niet? Geen idee. Ik heb eens een boek geschreven met de titel "Hoe agressief ben jij?" De lezers kwamen daar vanzelf achter want ik had de pagina's aan elkaar vastgelijmd. Ach, ik mag nou eenmaal graag de grens opzoeken. Tijdens een modeshow brood gooien naar de graatmagere mannequins op de catwalk; in de kerk roepen dat je de kogel hebt gevonden; condooms kopen en vragen waar het pashokje is … dat soort dingen. Sommige mensen vinden het leuk …al zijn er ook die me wel kunnen schieten.

En over dat laatste wil ik het nou net hebben. Vraag: Mochten ze die vijf tamme zwijnen nou wel of niet afschieten in Olland? Oké, ze hoorden er niet thuis, maar dat doe ik ook niet als ik in Het Groene Woud ga wandelen. Moet ik vanaf nu ook een kogelvrij vest aantrekken?

Ik heb me ook verbaasd over het nieuws dat Olland vanaf nu weer zwijnenvrij zou zijn. Niets is minder waar. Mijn ome Willy woont daar namelijk. Vroeger, op school, was het Willy verboden om zijn vinger op te steken, vanwege de enorme okselstank. En veel beter is het niet geworden. Haren wassen betekent bij hem olie verversen. Zijn kleren zijn aan de binnenkant smeriger. Kortom: Willy is een zwijn! Als zijn vrouw Trui voor een paar dagen naar Lourdes is, dan is het huis binnen de kortste keren een ware zwijnenstal. Bij terugkomst bestaat de vloerbedekking uit halfvolle pizzadozen en halverwege het bad zit een rand van vuil waar bierglazen op staan. Gelukkig hebben ze een hogedrukspuit en een stofzuiger met vierwielaandrijving, maar leuk is anders. Trui wil haar man volgend jaar meenemen naar Lourdes, maar kom maar 's aan een kaartje zonder connecties in het goederentransport!?

Nee, Olland is nog lang niet zwijnenvrij, wat de ZLTO ook beweert.


Prins bezoekt woongroep Kamille

Zaterdag 4 februari kreeg Wooninitiatief Kamille hoog bezoek! Niemand minder dan Prins Frits dun Uurste, zijn vrouw Suzanne en Adjudant Bart kwamen op bezoek. Het is de eerste keer ooit dat de Kamille werd aangedaan.

Ze kwamen alvast de verjaardag van Jan van den Tillaart vieren. Jan "Til" wordt binnenkort al weer 78 jaar! De schaduwprins was aangenaam verrast door het bezoek de Prins en Adjudant. Na een lekker bekske koffie en een stuk vlaai barstte de polonaise door het huis dan ook los! Niet alleen Jan werd in het zonnetje gezet, ook Marco en Marieke kregen een verrassing! Prins Frits en Adjudant Bart schenken een deel van de collecte van de Carnavalsmis, die gehouden wordt op zaterdag 25 februari om 16.30 uur in de Martinuskerk, aan Wooninitatief Kamille. Dit goede doel hebben de regeerders van Papgat dit jaar uitgekozen. Wat een ontzettend mooi gebaar. Heel erg bedankt daarvoor! Na nog een afsluitende polonaise werd het feestje afgesloten.

De Bonte Avonden in Nijnsel

Volgens weekend is het alweer de 31e editie van onze Bonte Avonden in Nijnsel. Dit jaar hebben we in de nieuwe zaal van de Beckart ook verschillende nieuwe artiesten weten te "contracteren". Zo doen Mark Vermeltfoort en Nulleke Pluk een komische samenspraak incl filmopnames.

Koen van Lith (oud Nijnselnaar) gaat de ton in. Een groep wagenbouwers die vorig jaar hun debuut hebben gemaakt staan ook weer op de planken. Jos van Heesch brengt een hilarisch stuk, samen met andere muziek makende Heikneuters. Noor & Demi doen een playback act.

Oude bekenden zijn er natuurlijk ook bij, te weten Ilse van der Heijden, de Kneuterdurskes, Geert-Jan van de Wijdeven, de Buuven, de Percussie groep van de Harmonie, Tiona,onze grote dansmeidengroep, Korfbal 1 & 2 en het Hoogh Vermaek. De twee avonden beginnen om 20.00 uur en er zijn nog kaarten verkrijgbaar bij bakker van den Eertwegh of telefonisch bij Piet van Erp 06-20078145. Graag begroeten we jullie 17 of 18 februari in Ontmoetingscentrum de Beckart.

Help de politie om inbrekers te pakken

Burgers spelen een steeds actievere rol bij het voorkomen en oplossen van misdrijven. Bijvoorbeeld door een 112-melding, buurtpreventie en deelname aan Burgernet of een WhatsApp-groep. Deze groepen zijn cruciaal bij de aanpak van woninginbraken, stellen Lilian Tieman en Annemiek Regter, beiden adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). "Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak is te danken aan de alertheid van omstanders." Wilt u ook helpen om uw wijk veiliger te maken? In dit artikel leest u wat de mogelijkheden zijn.

Lilian Tieman is bij het CCV werkzaam als adviseur en projectleider Woninginbraak. Volgens haar is het belang van buurtpreventie enorm. "Uiteraard is het een taak van de politie om te zorgen voor een veilige samenleving. Maar het is niet de taak van de politie alléén. De inzet van burgers is ook hard nodig. Buurtpreventie zorgt ervoor dat de politie opeens over een groot aantal extra oren en ogen beschikt."

Buurtpreventieteams
De meeste Nederlandse gemeenten kennen wel een vorm van buurtpreventie. De manier waaróp bewoners zich organiseren, verschilt. "Zo heb je bijvoorbeeld de buurtpreventieteams", vertelt Tieman. "Deze teams bestaan uit actieve buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten om hun buurt veiliger te maken.

Digitale buurtpreventie
Annemiek Regter is projectleider digitale buurtpreventie bij het CCV. Volgens haar is de digitale variant van buurtpreventie de laatste jaren flink in opkomst. "WhatsApp-groepen zijn een bekend voorbeeld, maar digitale buurtpreventie is ook mogelijk via andere apps zoals Veiligebuurt.nl, Lokaal Alarm Systeem (LAS) of Nextdoor." Van de deelnemers wordt vooral verwacht dat ze hun ogen en oren goed openhouden. Zien zij bijvoorbeeld ergens een inbreker aan het werk, dan melden ze dit direct bij de politie. Vervolgens plaatsen ze hun bevindingen in de groep. Hierdoor worden in de betreffende wijk ineens tientallen wijkbewoners gealarmeerd die aanvullende informatie kunnen doorgeven. Bijvoorbeeld in welke auto de inbreker wegrijdt en in welke richting. "Door al deze informatie te bundelen, kan de politie heel gericht geïnformeerd worden. Dit blijkt zeer effectief", aldus Regter.

Burgernet
Ook bij Burgernet (www.burgernet.nl) spelen burgers een prominente rol. Deelnemers krijgen in het geval van een inbraak een sms- of spraakbericht van de politiemeldkamer. Dit bericht bevat informatie over de gezochte personen of voertuigen en het verzoek om hiernaar uit te kijken. Regter: "Het uiteindelijke doel is gelijk aan dat van de WhatsApp-groepen: het voorkomen of oplossen van misdrijven. Vandaar dat de deelnemers aan WhatsApp-groepen worden aangemoedigd om zich ook aan te melden voor Burgernet."

Bel 112
Regter benadrukt dat het niet de bedoeling is dat buurtpreventie-deelnemers in al hun enthousiasme zelf het gevaar opzoeken. "De politie vraagt om extra ogen en oren, niet om helden die zelf boeven willen vangen. Als burgers een verdachte situatie zien, zoals een persoon die rond een woning loopt en aan ramen en deuren voelt, kunnen ze direct 112 bellen. Inbraakmeldingen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie.

Carli Hermès toont fotowerk in Mariëndael

Op dinsdag 31 januari j.l. heeft de bekende fotograaf Carli Hermès voor een overvol Mariëndael een selectie getoond van zijn gevarieerde en compromisloze fotowerk.

Door: Hans Vervloed

Carli Hermès was naar Rooi gekomen op uitnodiging van FotoclubRooi, met medewerking van de regio Oost-Noord-Brabant van de Fotobond. Carli woont in Amsterdam en werkt voor vele internationale opdrachtgevers. Hij is daardoor vaak niet in Nederland. Het was dan ook een hele klus hem naar Rooi te lokken. Na twee jaren van intensief e-mailcontact lukte het dan eindelijk.

De grote zaal van het Cultureel Centrum was helemaal bezet. In een interactieve sessie liet Carli zijn manier van werken zien. Zowel zijn commerciële werk als zijn vrije werk en portretfoto's van vele bekende persoonlijkheden passeerden de revue. Ook toonde hij verscheidene filmpjes waarop te zien wat er allemaal nodig is om op het hoogste niveau foto's te maken.
Aan het einde van zijn presentatie signeerde hij voor de geïnteresseerden zijn nieuwste boek met verzameld werk over de laatste 30 jaar: Three decades of uncompromising photography (30 jaar compromisloze fotografie). Meer dan 30 mensen schaften het boek met een opdracht en handtekening van Carli aan.

De avond was zowel voor de aanwezigen als voor Carli meer dan geslaagd. Hij heeft de bezoekers aan zijn presentatie geboeid en zeer geïnspireerd.

Grenzeloos Muziek in Damiaancentrum

Samen zingen, samen met muziek bezig zijn, dat is gezellig! Mensen elkaar laten ontmoeten is ons doel en de muziek het middel. Wil je met ons genieten van elkaars liederen en/of muziek, kom dan op maandag 13 februari naar het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491TB in Sint-Oedenrode. We beginnen om 19.30 uur (tot 21.30 uur) en de toegang is gratis. Heb je vervoersproblemen of extra vervoersruimte, neem dan even contact op (tel. 0413-291200), dan gaan we het regelen.

Elke tweede maandagavond van de maand is er Grenzeloos Muziek in het Damiaancentrum. Voor mensen die gezelligheid zoeken en voor mensen die (nog) beter Nederlands willen leren, maar ook voor hen, die het gewoon leuk vinden om samen te zingen is Grenzeloos Muziek bedacht. De bedoeling is veel samenzang, zonder een liederentafel te worden. Elkaars liedjes samen (te leren) zingen, zonder een koor te zijn: aan zangkwaliteiten worden geen eisen gesteld. Luisteren naar elkaars muziek, zonder concert-idee te krijgen. Misschien valt er wel wat te vertellen over traditionele muziek(instrumenten) en speelt iemand wellicht op zo'n instrument.

Heb je zin om samen te zingen, rond muziek elkaar te ontmoeten? Ken je mensen met een andere culturele achtergrond, die het ook leuk vinden om iets over hun (kinder)liedjes en muziek te vertellen? Neem ze mee op 13 februari om 19.30 uur naar het Damiaancentrum, dan gaan we elkaar ontmoeten rond muziek. Koffie en thee staan klaar en iedereen is welkom!

Wie haalt de landelijke finale?

Foto:

Op woensdag 15 februari houdt Bibliotheek Sint-Oedenrode in Mariëndael de Rooise finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Maar liefst 8 leerlingen uit de groepen 7 en 8 gaan strijden om de titel "Voorleeskampioen van Sint-Oedenrode 2017." Deze spannende wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Mariëndael en boekhandel 't Paperas.

De volgende deelnemers binden de strijd met elkaar aan: Jip Scheepers (De Kienehoef) -Floris van Hamond (Dommelrode) - Jini Saloum (De Springplank) - Suze Vermeulen (Odaschool) - Robin van den Boogaard (Eerschot) - Sophie van de Laar (Sint Antonius van Padua) - Lynn de Grauw (Franciscusschool) - Roos Ooijen (Basisschool De Sprongh).

Elke deelnemer is kampioen geworden van zijn of haar school. De schoolkampioenen hebben ieder een prachtig boek gekozen en lezen daaruit een fragment voor. Een hele prestatie, voorlezen voor een volle zaal met klasgenoten, ouders, leerkrachten en natúúrlijk de jury.

Want… geen wedstrijd zonder deskundige jury! Julius Dreyfsandt zu Schlamm, Jan Verhagen, Annelies van Uden en ook de winnares van vorig jaar, Meike van de Laar zullen de allerbeste voorlezer selecteren. Die zal Sint-Oedenrode gaan vertegenwoordigen tijdens de provinciale finales, die in maart en april worden gehouden. Daar gaan de schoolkampioenen uitmaken wie door mag naar de landelijke Finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op 17 mei in Amstelveen. Maar eerst Sint-Oedenrode. Wij wensen de deelnemers ontzettend veel succes en veel leesplezier toe!

Keizer Zkt. Vr. in Mariendael

De scheetkussens zijn gekocht, de troon is afgestoft en de rode loper ligt klaar. Kortom: alle voorbereidingen voor Keizer. Zkt. Vr. zijn getroffen. Dit toneelstuk wordt aanstaande zaterdag twee keer gespeeld door de jongerengroep van 't Roois Theater.

De spelers van deze toneelclub hebben zelf hun rollen mogen bedenken. Dat heeft onder andere geleid tot een arrogante Keizer, een lompe boerin, een filosoferende gothic en twee domme erg domme hulpjes. Al deze verschillende typetjes maken Keizer Zkt. Vr. een humoristich stuk, met snelle grappen en een boeiend verhaal. Het toneelstuk is zaterdag om half 3 en om half 8 te zien bij Mariendael. Kaarten (van €3,50) zijn hier te koop, op de dag zelf.

Mail je MeierijSchat naar ons!

Heb jij ook de allerliefste MeierijSchat die er bestaat? Dan zijn wij ontzettend benieuwd naar diegene! Mail een foto van jouw liefste Valentijn naar redactie@MeierijSchat.nl en wie weet zien we hem of haar volgende week terug in de krant...

Fijne Valentijn!

Mari Oerlemans (80) deelnemer WK Snert

Foto: Jos van Nunen

Er zijn Rooienaren die regelmatig de krant halen, en in dat rijtje hoort Mari Oerlemans zeker thuis.

Ooit runde hij naar eigen zeggen in de Armenhoef "de mooiste snackbar van Brabant", een titel die jaarlijks werd toegekend door het toenmalige kookprogramma 'De Conservator'. Lang vóór de Helden van Kien probeerde hij – tevergeefs - de gemeente te porren om de Kienehoefvijver weer te voorzien van roeiboten. Hij schreef met wisselend succes verschillende boeken over allerhande Rooise onderwerpen. En hoewel hij inmiddels een leeftijd (80) heeft bereikt waarop veel Rooienaren achter de geraniums zitten, is hij steeds bezig om toch weer iets nieuws op te zetten. Ditmaal doet hij een gooi naar het WK Snert koken, op 17 februari in Groningen. Het WK snert koken is ooit begonnen als een grap, maar inmiddels voor velen een heel serieuze zaak. Wordt het voor Oerlemans onderhand geen tijd om te stoppen met steeds weer een ander initiatief? "Juist niet! Daarmee hou je je hoofd scherp. Moesten meer mensen van mijn leeftijd doen."

Foto: Jos van Nunen

Hoe komt hij op het idee? "Vroeger hadden mijn vrouw Lenie en ik een levensmiddelenzaak. Toen daar de klad in kwam zei een kennis 'Waarom beginnen jullie geen snackbar?'. Ik kon niet zo goed koken maar ben in de leer gegaan bij iemand van Verstegen specerijen. Ook mijn neven Piet en Kees uit Boxtel en een goede kennis hebben mij het vak geleerd. En met succes, want ik maakte alle snacks vers en won daarna dus die titel. Ik kwam er te laat achter dat de WK snert koken in Groningen was, anders had ik vorig jaar al meegedaan."

Als Oerlemans iets in zijn hoofd heeft gaat mij meteen op jacht naar sponsors, en ook dit keer met succes, dit keer niet om geld maar in natura. "Het vlees komt van slager Verheijen, de verse groenten van Robert Smits, de maandagse marktgroenteverkoper. Behalve hygiëne en smaak, is ook de presentatie heel belangrijk voor de jury, waarin veel BN-ers zitten zoals Herman den Blijker." Oerlemans toont een schets van hoe 'zijn' tafel er uit komt te zien. En ook bij de aankleding heeft hij sponsors gevonden. "Nico van de Wetering leent mij de Brabantse vlag die dient als tafelkleed, Staatsbosbeheer levert mij zes berkenhoutstammetjes voor onder de grote soeppan, want je moet vijf liter maken". Die vijf liter is maar een van de vele voorwaarden waaraan de deelnemers moeten voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet vooraf soep uitdelen, en zo nog een aantal regels die het 'wereldkampioenschap' een serieuze zaak te laten zijn.

Het recept verklapt hij natuurlijk niet, en ook de vraag of hij denkt een kansje te maken is bij Oerlemans vragen naar de bekende weg. "Ik heb op Facebook gezet 'Ik ga winnen!' 'Dat zal niet meevallen, want ik doe ook mee' reageerde meteen een zus van mijn vriendin Josephine haha."

Sloop huizen Mater Lemmensstraat begonnen

Aan de Mater Lemmensstraat in de wijk Dommelrode is maandag begonnen met de sloop van meerdere huizen. Zodra de huizen gesloopt zijn, kan begonnen worden met de bouw van de appartementen aan de Mater Lemmensstraat en de Baron Willem van Haarenlaan.

De plannen voor het bouwen van de appartementen zijn er al een lange tijd. Wovesto zal de woningen gaan verhuren. Ze worden niet specifiek voor een bepaalde doelgroep gebouwd dus iedereen komt er voor in aanmerking. In totaal gaat het om 22 appartementen. Aan de Baron Willem van Haarenlaan wordt een pand met drie lagen gebouwd, aan de Mater Lemmensstraat een gebouw met twee lagen.

Genomineerden 'ondernemer van het jaar' bekend

In de vorige MooiRooiKrant hebben we al aangekondigd dat er dit jaar twee ondernemers van het jaar gekozen gaan worden, en waarom. Ook lieten wij Hennie van Osch aan het woord, die deze titel in 2014 in de wacht sleepte. Hij gaf een terugblik op de titel, deed daarbij uit de doeken wat daar allemaal bij komt kijken, en dat is niet gering. Ook had hij een paar tips voor de toekomstige genomineerden.

Dit jaar worden de volgende bedrijven genomineerd in twee categoriën; business-to-business en business-to-consumer:

Business-to-business
Hoveniersbedrijf Twan Brinkman
Bouwbedrijf Van Stiphout
Installatiebedrijf P. Voss b.v.
Van Hoof zachtfruit en asperges
Leef en Vind

Business-to-consumer
Keurslagerij G. Kluijtmans
Bloembinderij De Keizerskroon
't Paperas
Forum Bouwmarkt en Bouwmaterialen

Knot mee met stichting Roois Landschap

Foto: Theo Gottenbos Foto: Theo Gottenbos

Knot ook mee met stichting
Roois Landschap

Stichting Het Roois Landschap organiseert in samenwerking met de Rooise boomkwekers een wilgenknotactie in Sint-Oedenrode.

Het Roois Landschap inventariseert jaarlijks de toestand van knotwilgen van particulieren in Sint-Oedenrode en omstreken. Dit jaar is gekozen voor de knotlocatie aan de Boskantseweg (hoek Broekdijk). Daarvoor is de datum 18 februari 2017 gekozen. De organisatie doet aan vrijwilligers een oproep om in het Rooise cultuurlandschap te helpen bij het in stand houden van de zo karakteristieke knotwilgen.

Doet u mee?
U kunt zich aanmelden bij Wim de Vrij en krijgt dan meer informatie. Aanmelden kan via e-mail: wimdevrij@gmail.com of door te bellen naar 0413-478252

Rooi loopt uit voor heropening Emté

Een rij van hier tot Tokio is overdreven, maar een rij tot aan Bike Center is geen fabeltje. Met een flinke druk op de knop werd supermarkt Emté afgelopen woensdag om negen uur geopend na een grondige verbouwing van twee weken. De bezoekers werden door het personeel verwelkomd met bloemen. Hen stond nog veel meer verrassends te wachten.

"De karretjes zijn op!" roept een personeelslid richting haar collega. Zij kijkt alsof ze voor het eerst uit een nieuwe attractie van de Efteling stapt. Niet gek, want een kwartier na opening is de meute nog niet binnen. Zo druk is het waarschijnlijk nog nooit geweest in de supermarkt, ook niet toen het nog Edah of Konmar was. Bedrijfsleider Willy Martens kijkt het met een brede glimlach aan. Hij lijkt wel perplex. "Ik ben dik tevreden", jubelt hij. "Als je ziet hoe druk het is! De verbouwing is volgens planning verlopen. Het liep gesmeerd, maar uiteindelijk wordt het natuurlijk spannend of alles wel werkt en of de winkel op tijd gevuld is." Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen. Het personeel heeft keihard doorgewerkt om zo'n 25 volle vrachtwagens te verwerken.

De winkel is door de verbouwing duidelijk klaar voor de toekomst én voor de concurrentiestrijd met andere verswinkels in de regio. "Ik ga wel eens naar de versmarkt in de Noordkade, maar als ik dit zie hoeft dat niet meer", vertelt vaste klant mevrouw Van den Dungen. Ze omschrijft wat ze zoal gezien heeft; een nieuwe bakkerij, veel verse salades en gerechten, een moderne slagerij en een zeer uitgebreide kaashoek. Martens onderbouwt deze veranderingen. "De winkel draaide prima, maar volgens ons klantenonderzoek vonden veel mensen het gedateerd. En om mee te gaan met de tijd moeten we meer vers gaan bieden. Daarom hebben we voortaan allerlei nieuwe versproducten zoals noten en verse pizza's. De laatste weken heeft ons personeel daar extra scholing voor gevolgd. Zo werkt onze bakkerij op een totaal nieuwe wijze."
Terwijl Martens hier en daar zwaait naar een vaste klant en felicitaties in ontvangst neemt, begint de winkel steeds meer te lijken op een overvol verkeersplein in New Dehli. Het zet sommige klanten aan tot 'snel wegwezen'. Aan de kassa krijgen ze die extra verrassing. Iedere tiende klant met een scanner krijgt een waardebon en bij boodschappen boven de 25 euro wordt een taartje cadeau gegeven. Zo liep iedereen, ondanks de enorme drukte, met een glimlach door de ultramoderne Emté.


Zes talenten genomineerd voor titel Sporttalent 2016

De Stichting Sportgala Sint-Oedenrode heeft maar liefst zes talenten genomineerd voor de titel van Sporttalent van het jaar 2016. Imre van de Laar (hockey), Ivar van der Zanden (hardlopen), Julian en Manuel van Oorschodt (waterpolo), Lita van Weert (schoonspringen) of Ruben van Hoof (motorcross) zal op 10 maart tijdens het Sportgala de titel in ontvangst nemen. Het is voor het eerst dat de organisatie van het jaarlijkse gala zoveel talenten nomineert.

Sportman, Sportvrouw en Sporttalent
Voor de titel Sportman van het jaar zijn Luc Branten (motortrial), Ryan Lo-A-Njoe (judo) en Rick van den Oever (handboogschieten) genomineerd. In de categorie Sportvrouw van het jaar zullen Alicia Holzken (boksen), Dewy Lo-A-Njoe (judo) en Elise Pennings (zwemmen) net als vorig jaar om de titel strijden. Bij de teams gaan de mannen van Rhode1 de strijd aan met handboogduo Jan van Tongeren en Rick van den Oever en Kata-duo Cor van der Heijden en Eric Markgraaff.

Sportvrijwilliger
Voor de titel Sportvrijwilliger van het jaar zijn tien kandidaten voorgedragen: Ans Lathouwers (Dansvereniging Sunrise), Chrislaine van den Berk (Handboogvereniging Concordia), Hans Hulsen (Tennisvereniging Boskant), Hans van der Staak (Zwem- en Waterpolovereniging Argo), Nico de Bruin (SV Fortuna '67), Peter van den Berg (Rooise Zaalvoetbalvereniging Sint-Oedenrode), Rick van der Zanden (Voetbalvereniging Boskant), Riëtte van der Doelen (Korfbalvereniging Boskant), Thom Saris (Voetbalvereniging Boskant) en Wim van Houten (Beugelclub De Lustige Spelers).

Sport kan niet zonder sponsoren
Het sportgala wordt dit jaar voor de vierde keer in haar nieuwe vorm georganiseerd. Dit is niet mogelijk zonder de steun van verschillende Rooise ondernemers. MK2 audiovisueel, De Beurs, Rabobank Hart van de Meierij, DeMooiRooiKrant, Kalmann Mediaproducties, DJ Bunk, Fotografie Jan Ebbenn, Van Kuringe Adviesgroep, Fysiotherapiepraktijk Joost de Vaan, Sportcentrum Van den Oever, EMVO Techniek, Helden van Kien, Van de Ven Accountants, Rooyse Autobedrijven, Boxsons Autolease, Ahrend, Dierenartsenpraktijk Sint-Oedenrode, Bloemisterij Brekelmans, De Plaatselijke Makelaar, Tandzorg de Rooij, Aben Reclame Sint-Oedenrode, TFV van den Wijngaard, Dansgroepen Unique, Rango Concepts en Gemeente Meierijstad maken door middel van een bijdrage of diensten dit gala mogelijk.

Sportgala open voor iedereen
Het Sportgala vindt 10 maart plaats in De Beurs en is voor iedereen toegankelijk. Bezoekers zonder uitnodiging kunnen voor zover toereikend plaatsnemen in de zaal tussen de sporters en hun familieleden. Daarnaast is het sportcafé de hele avond geopend om onder het genot van een drankje het gala te volgen. De deuren openen om 19.00 uur.


Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 9 februari zijn opgenomen:

  • Project De Wereld bij Basisschool Dommelrode
  • Rob van Goethem en Ryan van Langen met duet over Meierijstad
  • Bisschoppelijke zegen over Meierijstad
  • Expositie Tosca van der Griend in Mariëndael
  • Onderonsje: Tips schoonheidsbehandeling bij Damiaancentrum
  • Impressie Prinsenzittingen 2017

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Rooienaren in Philips Harmonie Orkest

Het Philips Harmonie Orkest, met daarin enkele Rooienaren, spelen binnenkort in het Muziekgebouw van Eindhoven een bijzonder concert. Het heet Brel en Brass en is een project van zangeres Micheline van Hautem rond de prachtige muziek van grootheid Jacques Brel.

In dit speciale programma zal het Philips Harmonie Orkest een instrumentaal programma spelen met als speciale gast bastrombonist Jos Jansen. Na de pauze zal Micheline van Hautem de mooiste Brel klassiekers ten gehore te brengen, samen met het harmonieorkest.

Micheline Van Hautem, Vlaamse deerne, trok 15 jaar geleden de wijde wereld in, gewapend met haar stem, gitaar en laptop. Haar eerste stop was New York, een smeltkroes van inspirerende culturen. Om zich te onderscheiden tussen al het goeds en groots in de stad, zong ze vooral liedjes in het Frans, met name Brel en Piaf. Dit leidde tot uitverkochte concerten in de Florence Gould Hall in Manhattan.
Trombonist Jos Jansen is afkomstig uit Westervoort. Zoals bij vele professionele blazers het geval is, begon zijn muzikale ontwikkeling bij het plaatselijke harmonie orkest. In dit geval St. Gregorius, waar ook zijn vader en broer speelden. Met 21 jaar begon hij zijn conservatoriumopleiding in Twente. Later in Zwolle, waar hij afstudeerde als muziekdocent. Daarna studeerde hij in Hilversum en werd zo in 1991 uitvoerend musicus.


Nieuw Grieks restaurant in Sint-Oedenrode

Jeroen vd Sande

Sint-Oedenrode – Grieks restaurant Kreta in Sint-Oedenrode wordt vernieuwd. Er komt een nieuwe eigenaar en de naam wordt veranderd in Meteora.

Vanaf donderdag gaat de deur open onder de andere naam. Antonios Galanopoulos is de kersverse eigenaar. Hij komt uit de plaats Meteora in Griekenland. Al 25 jaar werkt Antonios als chefkok, zowel in Nederland als in Griekenland. Hoe hij in Sint-Oedenrode terechtkomt? "Ik kende de oud-eigenaar van vroeger – Lakis – via een werkgever van mij. Daarom ken ik ook Sint-Oedenrode. Toen ik op internet zag dat dit restaurant te koop stond, ben ik direct gaan bellen." Antonios is van plan om ook in de zomer gebruik te gaan maken van het terras.

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 8 februari zit Gerda weer achter de kienmachine om voor iemand de winnende nummers te trekken. Er zullen weer mooie prijzen zijn en de hoofdprijs is een goedgevulde levensmiddelen mand.

De deur gaat om 19.15 uur open en er wordt begonnen om 20.00 uur. Dinsdag 14 februari is er weer een walk en Talk. Comfortabele schoenen, een warme jas en een paar handschoenen, wie doet je wat? Wandel een uurtje mee! Vertrek om 18.30 uur bij Meerschot. Ook weer terug van weggeweest: het kienen voor kinderen vanaf groep 3 wordt weer nieuw leven ingeblazen! Opgeven kan bij Patroeska Koot. Telefoon: 752781


14 / 40

Herken jij de man op deze foto? We horen het maar wat graag! Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop gerust eens een keer binnen. De koffie staat klaar!

Oplossing historische beelden week 5:

Helaas hebben we geen oplossingen binnen gekregen voor de foto van vorige week. Deze week beter!

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Interviewer bij TV Meierij
TV Meierij is op zoek naar een interviewer. Als interviewer ga je op pad om vragen te stellen. Het is belangrijk dat je de antwoorden kunt evalueren op bruikbaarheid en door kunt vragen om zo tot meer bruikbare informatie te komen. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10846)

Ondersteunen sponsorcommissie korfbalvereniging Rooi
Korfbalvereniging Rooi is op zoek naar vrijwilligers die ondersteunende werkzaamheden willen verrichten ten behoeve van de sponsorcommissie. Kerntaak is het werven van sponsors die bereid zijn om een bijdrage in geld en/of materialen beschikbaar te stellen. Deeltaken zijn eventuele aflopende contracten tijdig verlengen, het actief werven van sponsors binnen het uitstralingsgebied van de vereniging, het ondersteunen bij verenigingsacties en het bedenken en ondersteunen bij organisatie van neveninkomsten. Werktijden in overleg, ongeveer 2 uur per maand. (vacaturenummer 10888)

Dagbesteding De Stek
Dagbesteding De Stek is op zoek naar vrijwilligers die hun team willen komen versterken. De Stek is een dagbesteding voor zelfstandig wonende ouderen of mensen met een beperking, waarbij je een dag per week samen met leeftijdgenoten aan een gevarieerd dagprogramma deel kan nemen. Op dit moment is er een groep met deelnemers op de maandag, dinsdag en donderdag en bij genoeg aanmeldingen wordt dit uitgebreid met een woensdaggroep.

Vind jij het leuk om een groep te begeleiden bij allerlei verschillende activiteiten en dit samen te doen met een andere vrijwilliger? Dan is deze vacature iets voor jou! Werktijden zijn op woensdag om de week een ochtend of een middag. Bij interesse kunt u gerust eens komen kijken bij een van de bestaande dagen. (vacaturenummer 10521)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Leerlingen Elde halen € 15.000 op voor het goede doel

Op de vrijdag voor de kerstvakantie zetten onze leerlingen zich traditiegetrouw in voor de kansarme (wees)kinderen in Myanmar (Birma). De eerste- en tweedejaars leerlingen van de locatie Schijndel en de leerlingen van alle leerjaren van de locatie Sint-Michielsgestel liepen de jaarlijkse kerstwalk. Daarnaast hielden andere leerlingen zich bezig met ludieke acties ten behoeve van dit sympathieke en kleinschalige doel, zoals bijvoorbeeld met het organiseren van een pubquiz en het voetballen voor geld.

Dit alles leidde tot een totale opbrengst van € 15.198,11. Het grootste gedeelte hiervan,
€ 13.198,11, gaat rechtstreeks naar Stichting World Child Care. De overige € 2000 is bestemd voor het Elde Fonds. Morgenochtend – dinsdag 7 februari- wordt het bedrag uitgereikt aan de stichting. Dit gebeurt in het bijzijn van de klas met het hoogste opgehaalde sponsorbedrag.

Klas HT1a haalde maar liefst € 770,76 op met als hoogste gemiddelde van € 35,03. Jiles Avezaat haalde als leerling het hoogte bedrag op. Hij liep € 265,45 bij elkaar. De winnende klas en leerling zullen morgen in het zonnetje gezet worden.

De Stichting World Child Care ondersteunt een woongroep met kansarme (wees)kinderen op een grote school in de stad Mandalay. Deze kinderen krijgen hierdoor de kans om hun levensomstandigheden te verbeteren. De stichting wil ervoor zorgen dat de kinderen hun dromen kunnen verwezenlijken. De basis daarvoor is goed onderwijs.

Het slagingspercentage in Myanmar is laag. Jongeren moeten de laatste twee schooljaren verplicht Engelstalige overheidsboeken gebruiken, maar ze beheersen de taal onvoldoende. De stichting verzorgt al bijles Engels voor de jongere kinderen en gaat nu starten met een Bridging Class waarin de jongeren op hoog niveau Engels aangeboden wordt. Dat helpt ze bij hun eindexamen, bij hun vervolgstudie en bij het vinden van een goede baan. De jongeren zijn enorm gemotiveerd, omdat beheersing van de Engelse taal deuren opent naar een betere en zelfstandige toekomst.


Op zoek naar je droomhuis

Wanneer je op zoek bent naar je droomhuis is het belangrijk om een aantal zaken onder elkaar te zetten. Lijstjes maken het immers overzichtelijker. Daarom een aantal tips wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woonplek.

De locatie
Locatie is natuurlijk hartstikke belangrijk. Waar wil ik wonen? Wat wil ik horen? Wat wil ik zien?

De situatie
Hoeveel slaapkamers heb ik nodig, wat voor tuin wil ik en hoeveel ruimte heb ik nodig in de garage. Ga voor jezelf na wat je nodig hebt.

Budget
Hoe groot is mijn budget? Natuurlijk een hartstikke belangrijke vraag. Schets een goed financieel plaatje zodat je weet wat je kunt.

Toekomst
Natuurlijk kunnen we niet in een glazen bol kijken, maar we kunnen wel bedenken waar we over vijf jaar staan. Heb je pubers die binnenkort uitvliegen of wil je wellicht juist kinderen over een aantal jaar. Hou daar rekening mee!

Voorzieningen
Wat wil je om de hoek hebben zitten. Of vind je het niet erg om iedere dag twintig minuten te fietsen naar de winkel, de bakker of naar school. Bekijk wat jij belangrijk denkt te vinden.


Kinderen van De Springplank worden "Streetwise"

Foto:

Ook al is het soms wat spannend, vroeg of laat moet ieder kind veilig leren omgaan met het drukke verkeer. Dit leren ze het beste in de praktijk, kortom door dit gewoon te doen. Vandaar dat de kinderen van basisschool De Springplank hebben deelgenomen aan het project 'ANWB Streetwise'. Een praktisch trainingsprogramma in verkeersvaardigheid speciaal voor kinderen op de basisschool.

Het was een hele beleving afgelopen donderdag. In de speelzaal, in de sporthal, op het schoolplein en bij de parkeerplaats van de tennis- en hockeyvelden hadden de verschillende groepen ervaren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven. In de groepen 1-2 ging het om het herkennen van verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken. Ook het belang van een autostoeltje werd besproken. In de groepen 3-4 ging het een stapje verder. Ze leerden wat ze zelf kunnen doen om de verkeersveiligheid te vergroten. Het was wel heel bijzonder dat ze in een elektrische auto in de sporthal hadden ervaren waarom het gebruik van een gordel en een autostoeltje zo belangrijk was. In de groepen 5-6 draaide het om het inschatten van de remweg. Met een echte (les)auto namen de kinderen plaats in de bijrijdersstoel. Ze mochten zelf remmen en de kinderen zagen toen dat het lang duurt voordat een auto tot stilstand komt. De oudste kinderen van de school (groep 7-8) werden voorbereid op het deelnemen in het verkeer met de fiets. Voor hen was een parcours uitgezet met verschillende obstakels. Ze leerden om hun fiets goed te beheersen en gevaarlijke situaties in te schatten. Zij mochten als afsluiting met een elektrische step rijden. Dat was wel heel erg stoer! Het was een super leuke leerzame ochtend en alle kinderen van De Springplank zijn weer een beetje meer 'Streetwise' geworden.

Foto:
Foto:
Foto:

Rooise exposeren in Eindhoven

Schilderij van Ed Sheeran door Rianne Brugmans.

Rianne Brugmans en Monique kerkhof exposeren bij Van Beek Galerie. Op zaterdag 11 en 18 februari exposeren Rianne Brugmans en Monique Kerkhof uit Sint Oedenrode samen met drie andere kunstenaars; Fieke Quaedflieg, José Brands en Karin Prechtel bij Van Beek Galerie in Eindhoven.

U kunt deze expositie op beide zaterdagen bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. De deelnemende kunstenaars zullen op die dagen ook aanwezig zijn. De toegang is vrij en de entree is via de ingang van de winkel aan de Kruisstraat 80/86 in Eindhoven. Als u graag een voorproefje van Kunst In Rooi wilt zien, is het zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen bij deze expositie.

Tekening van een panter door Monique Kerkhof.

Nieuw educatieprogramma de Poepfabriek

Waterschap De Dommel heeft een nieuw educatieprogramma: de Poepfabriek. Het programma is ontwikkeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen en bestaat uit een interactieve lesmodule en een excursie op een rioolwaterzuivering. De leerlingen krijgen de opdracht om dé Poepfabriek van de toekomst te bouwen. Tijdens het uitvoeren van deze opdracht leren zij alles over het opwekken van biogas uit poep en plas en het maken van bioplastics.

Jaarlijks gaan zo'n 2.500 leerlingen van het basisonderwijs op excursie naar de rioolwater-zuiveringen in Eindhoven, Hapert en Tilburg. Deze excursies vormen een belangrijke basis voor de educatieactiviteiten van het waterschap. Naast de standaardexcursie is het nu ook mogelijk om de leerlingen een stapje verder te laten gaan. Het nieuwe educatieve en interactieve programma de Poepfabriek leidt de leerlingen niet alleen rond op een rioolwaterzuivering, maar daagt ze uit vier weken lang mee te denken met het waterschap: welke stoffen kun je uit rioolwater halen? Met de Poepfabriek wordt een omslag in denken gemaakt: rioolwater is niet langer meer een afvalproduct, maar een bron van groene energie en bruikbaar voor het terugwinnen van grondstoffen.

Rioolwaterzuiveringen worden energie- en grondstoffenfabrieken
De waterschappen in Nederland maken al jarenlang vuil rioolwater schoon en lozen dat op de beken en rivieren. Waterschappen werken hard aan een ombouw, waarbij zij ook energie en grondstoffen uit rioolwater halen. Milieubewust en gericht op de toekomst. Op dit moment bouwt Waterschap De Dommel de rioolwaterzuivering in Tilburg om tot een Energiefabriek. Rioolwaterzuiveringen veranderen en daarmee het verhaal van het rioolwater.

Jongeren zijn niet zo betrokken bij thema's als waterveiligheid, voldoende water en schoon water. Het creatieve en interactieve karakter van de Poepfabriek daagt hen uit om met de thema's bezig te zijn. Aan de hand van de lessen van professor Zoutberg worden de leerlingen bewust gemaakt van het belang van schoon water voor het Dommelgebied en de rest van Nederland. De Poepfabriek won de Waterinnovatieprijs 2014 in de categorie Ruimte voor Innovatie. Waterschap De Dommel past het programma nu toe voor het basisonderwijs in zijn werkgebied.


20 / 40

21 / 40

Nieuw bestuur Roois Cultureel Erfgoed

Per 1 januari 2017 hebben binnen het bestuur van de Stichting Roois Cultureel Erfgoed enkele veranderingen plaatsgevonden. De heer Ad van der Aa heeft na zeven jaren zijn bestuursfunctie neergelegd. Ad heeft veel werk verricht voor het RCE, met name op juridisch vlak maar ook als secretaris. Ad is één van de drijvende krachten geweest achter de opzet van Rooilogie, de cursus die vorig jaar met vliegende vaart van start is gegaan en waarvan inmiddels de derde editie gaat beginnen. Voor info: www.rooilogie.nl.

Het bestuur is verheugd dat de heer Harry Bekkers per gelijke datum is aangetreden binnen het RCE bestuur. Harry is geen onbekende in Sint-Oedenrode en kent de wegen die nodig zijn om het RCE verder op de kaart te zetten. Gloria van der Staak-Reijkens is per gelijke datum tot voorzitter benoemd in de nog openstaande vacature na het eerdere vertrek van de heer Henk Prins. Het bestuur bestaat nu per 1 januari 2017 uit: Gloria van der Staak-Reijkens (voorzitter), Jack van Haastrecht (penningmeester), Diana van de Rijt-Goudsmit (secretaris), Ralph Janssen (bestuurslid) en Harry Bekkers (bestuurslid).

Foto: Hans Lodewijk

Het Roois Cultureel Erfgoed houdt zich vooral bezig met het materieel en immaterieel Erfgoed dat ons mooie dorp rijk is. Door middel van projecten tracht de stichting meer historie over te brengen naar de inwoners. Voorbeelden zijn onder andere het boek van Koster Brock waaruit het project "Ken jij je opa's opa" is voortgekomen. De uitgave van het boek "Oud is Springlevend" met verhalen van oud Rooienaren. Het terugbrengen van Paal de Driesteen op de grens met Liempde (Boxtel) en Best, waar nog steeds vierjaarlijks een schouw wordt gehouden door de betrokken burgemeesters. Maar ook het oprichten van de Sonnemans Driehoek in Boskant, het plaatsen van toponiemenbanken, het opzetten van de eerder genoemde cursusreeks Rooilogie. Het Roois Cultureel Erfgoed heeft nog diverse projecten op stapel staan zoals Bankgeheimen.

RCE maakt deel uit van het Platform Erfgoed Meierijstad (PEM), het overlegorgaan dat opgericht is op initiatief van RCE en dat bestaat uit de heemkundige kring Schijndel, heemkundige kring de Oude Vrijheid uit Sint-Oedenrode, heemkundige kring Vehchele uit Veghel en heemkundighe kring Erthepe uit Erp.

Lezing "Edelherten"

Op donderdag 09 februari 2017 geeft Ellen Luijks (ARK) op uitnodiging van NWG Liempde een lezing over Edelherten. Deze lezing is eerder vanwege ziekte van Ellen niet doorgegaan.

Geen enkele geïnteresseerde natuurliefhebber kan het zijn ontgaan: dit voorjaar worden dan toch edelherten uitgezet in het natuurgebied de Scheeken. Na twee eeuwen van afwezigheid zal de "Koning van het woud" weer in onze omgeving rondlopen. Velen kijken met spanning uit naar het bijzondere moment, dat de herten zullen worden losgelaten. Maar hoe zal het dan verder gaan? Wat voor gedrag zullen de dieren (16 stuks in totaal) gaan vertonen in het voor hen aangelegde raster? Wat voor invloed zullen deze grazers gaan hebben op de begroeiing? Zullen de dieren te zien zijn voor attente wandelaars?

Het Weerterbos (tussen Soerendonk en Weert) kent sinds tien jaar een eigen edelhertenpopulatie, ook binnen een afgesloten gebied. Uiteraard worden deze dieren nauwlettend gemonitoord. Ellen Luijks van ARK Natuurontwikkeling is sinds de start betrokken bij dit edelhertenproject. Nu traint ze vrijwilligers die excursies verzorgen in het hertenleefgebied en geeft ze veldlessen. De ervaringen in het Weerterbos hebben ten grondslag gelegen aan het uitzetten van edelherten in de Scheeken.

De lezing wordt gehouden in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 te Liempde en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom

Opgelucht

Het is weer vrijdagmorgen. Tijd voor mijn weekendboodschappen. Ik vind het steeds weer een hele klus om een wagentje met gezonde en verantwoorde levensmiddelen te verzamelen. Het wordt me bepaald niet gemakkelijk gemaakt door de grote keuze in soorten, kwaliteiten en prijzen. Ook ben ik niet zo thuis in de verschillende keurmerken die ik tegenkom. Regelmatig tuur ik naar de kleine lettertjes op etiketten. Want wat zegt nu msc of asc gecertificeerd op visproducten?

Daar ga ik dan met een kar en de scanner in de aanslag. Als eerste kom ik bij de groenten en het fruit. Ik heb een voorkeur voor producten uit eigen land en als het kan ook nog uit mijn eigen regio. Waarom appels uit Italië of Spanje als ze hier in het dorp aan de bomen groeien? Wil ik hartje winter frambozen uit Portugal en bramen uit Mexico eten? In de zomer zijn ze in Olland te koop. In de winter kun je mij blij maken met knapperige spruitjes, frisgroene boerenkool en een sappige Elstar. Handig dat er kaartjes aan de schappen hangen met de herkomst, maar ook confronterend.

Ik ga verder naar het vlees. Ook daar is het opletten geblazen. De kiloknallers laat ik liggen. Ik kies uit scharrelkipfilet, biologische hamburgers of soepballetjes met het keurmerk 'Beter Leven'. Biefstuk uit Argentinië of stoofvlees uit Ierland zal ik niet nemen. Liever ga ik naar de slager voor vlees van een koe die mij tevreden en met grote ogen aankeek toen ik voorbij fietste. Regelmatig eet ik vleesvervangers waarin soja, noten of een tarweproduct verwerkt zijn. Ze liggen op het schap in de vorm van hamburgers, gehaktballetjes of schnitzels. Dat lijkt me voor echte vegetariërs behoorlijk irritant. Het moet allemaal op vlees lijken, blijkbaar.

Opgelucht ga ik met tassen vol aanvaardbare spullen de winkel uit. Onderweg op de fiets denk ik nog na over dierenwelzijn en respect voor alles wat op deze aarde leeft. Dat brengt mijn gedachten op de film 'Down to Earth', die zo'n verbluffende indruk op mij achter liet. Deze documentaire is gemaakt door een Nederlands echtpaar dat met drie jonge kinderen een paar jaar de wereld rondreisde. Zij gingen op zoek naar inheemse wijzen uit oude traditionele culturen. 'Wij hebben de aarde niet gekregen van onze ouders, maar geleend van onze kinderen,' zegt een natuurgenezer uit Australië. Een sjamaan van de Masai uit Kenia kijkt me recht in de ogen: 'Wat voor wereld willen we achterlaten voor onze kinderen?'
Deze stamoudsten, deze 'earth keepers' vertellen een verhaal met een boodschap. Ben ik eraan toe om deze boodschap te ontvangen? Word ik ook 'behoeder van de aarde' zoals zij ons laten zien. Respectvol omgaan met de natuur en haar vele schatten. Bewust kijken naar je consumptiepatroon en de manier van produceren en bewerken van voedsel.

Al velen hebben hier in films, lezingen en kranten aandacht voor gevraagd. Waarom werd deze film dan zo'n hit? Ik denk omdat hier niet met het vingertje gewezen wordt naar schuldigen. De film inspireert tot veranderen: Laten we niet wachten op de politiek of op maatschappelijke stromingen. Veranderingen kunnen alleen beginnen bij jezelf als individu.

Na afloop van 'Down to Earth' rolden de tranen over mijn wangen. Tranen omdat er wel hoop is voor onze aarde en aangeraakt door de prachtige beelden en wijsheden.

Opgelucht liep ik de zaal uit.

Nelleke Thijssen
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Biomimicry: kijken hoe de natuur problemen oplost

Foto: Hans van den Wijngaard

De laatste jaren dringt bij ons mensen steeds meer het besef door, dat er geen betere leermeester is dan de natuur. Bas Sanders uit Nuenen, van oorsprong een werktuigbouwkundige, maakte zo'n twintig jaar geleden bij toeval kennis met biomimicry of ook wel biometica. De kunst van het gebruik maken van technieken die in de natuur vanzelfsprekend zijn. Afgelopen maandag vertelde hij hiervoor in d'n einder tijdens een lezing van de heemnatuurgroep.

"We nemen dingen veel te vaak als vanzelfsprekend aan zonder ons over het hoe of wat te verdiepen", legde Sanders zijn gehoor voor. Hij illustreerde dat met een voorbeeld aan de hand van een foto van zijn toen driejarige dochter, die hem de oren van de kop vroeg over waarom een kikker zo glibberig was, waarom hij zulke lange poten had en waarom die kikker in een weiland in plaats van in de sloot zat. "Allemaal vragen die we ons als volwassene niet of te weinig stellen, maar die wel antwoord geven op de vraag hoe dingen werken of beter gezegd ook kunnen werken".

Aan de hand van tientallen voorbeelden liet Bas Sanders het publiek zien hoe dat de natuur de basis is voor innovaties. Zo is het Olympische zwempak van Pieter van de Hoogenband ontworpen op basis van de huid van een haai. Door tot op microniveau op de huid van een haai in te zoomen en die structuur in het zwembad toe te passen, kon een bijdrage geleverd worden aan verschillende gouden, zilveren en bronzen plakken.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Maar ook voor de hightech vliegtuigindustrie stonden roofvogels na bijna een eeuw plotsklaps als voorbeeld. Door goed te kijken naar hoe de vleugels van een roofvogel zich tijdens een glijvlucht gedragen, kwamen ingenieurs op het idee om zogenaamde wingtips toe te passen. De draagkracht van de vleugels nam toe en de turbulentie rond de vleugels nam juist af. Het gevolg was tot vijfentwintig procent besparing op het brandstofgebruik. Maar ook door de slurf van een olifant goed te bestuderen, bleken er in de robotica interessante ontwikkelingen mogelijk.


Bisschop beveelt actie kerkbalans aan

Ik schrijf dit artikel op het feest van de doop van de Heer. De Kerk sluit met dit feest de kersttijd af. Na de gezelligheid en de drukte van Kerstmis en de oliebollen en het vuurwerk van Oud en Nieuw is het gewone leven teruggekeerd. Een nieuw jaar ligt min of meer blanco voor ons. Een jaar met allerlei kansen en mogelijkheden.

Handen uit de mouwen
Januari en februari zijn al jaren de maanden van de actie Kerkbalans. In Nederland ontvangt de Kerk, anders dan in de ons omringende landen, geen steun van de overheid. De gelovigen moeten zelf garant staan voor het voortgang van het kerkelijk leven. Ik heb de indruk dat niet weinigen in ons Bossche bisdom dat nog onvoldoende beseffen. Al eeuwen is in onze regio het katholicisme immers de dominante godsdienst. Velen denken dat dat gegeven min of meer vanzelfsprekend is. Maar dan moet ik u toch u de droom helpen. Steeds opnieuw leg ik de nadruk op het feit dat er zoveel katholiek leven is als de gedoopten zelf waar maken. Onze geloofsgemeenschappen blijven alleen voortbestaan als mensen bijeen komen voor het vieren van de liturgie; samen leren rondom een geopende Bijbel en de handen uit de mouwen steken om mensen in nood te helpen. Alleen een geloofsgemeenschap die viert, leert en dient heeft toekomstperspectief. Een geloofsgemeenschap kan alleen functioneren als er voldoende mensen zijn die bereid zijn hoofd, hart en handen in te zetten.

Verantwoordelijkheid nemen
Als christenen leven wij van Gods Geest. Maar een ieder die nadenkt, beseft dat een gezonde parochie ook voldoende middelen nodig heeft. Op dit moment, iedereen weet dat, levert het vermogen van de parochies weinig op doordat de rente extreem laag is. Wij zullen het dus vooral moeten hebben van levend geld. Ik denk dan concreet aan collecten en misintentiegelden. Maar ook de jaarlijkse actie Kerkbalans is voor de meeste parochies een uitermate belangrijke bron van inkomsten. Dit jaar hebben de kerken letterlijk van zich laten horen door op zaterdag 21 januari om 13.00 uur overal in het land de klokken te luiden. Zelf deed ik dat die zaterdag in de Sint Janskathedraal. Ik hoop dat veel katholieken in ons Bossche bisdom ook in 2017 hun verantwoordelijkheid zullen zien én nemen. Alleen met een gezond financieel fundament kunnen de parochies en kerkelijke gemeenten goed functioneren. Zo gaat de lof Gods verder en kan concrete dienstbaarheid gestalte krijgen.

Verbinden
Dit jaar is het motto van de actie Kerkbalans Mijn kerk verbindt, mijn kerk in balans. In de ogen van velen leven wij in een verwarrende tijd. Er leeft breed onder de bevolking onbehagen en onzekerheid over de toekomst. Gelovigen mogen weten dat God zich met ons heeft verbonden. In Christus heeft Hij dat ondubbelzinnig laten zien. Dat geloofsgegeven mag ons basisvertrouwen geven. Verbonden met God kunnen wij elkaar vasthouden en ons van harte verbinden met mensen die onze steun nodig hebben. Juist in onze geïndividualiseerde cultuur is het de Kerk die wil verbinden. In een samenleving waar wordt gepolariseerd en mensen uit elkaar worden gespeeld, blijft onze Kerk zoeken naar verbinding en eenheid. Eenzame mensen, ouderen én jongeren, worden vanuit de geloofsgemeenschappen zo goed mogelijk opgevangen. Zo geven wij concreet gestalte aan onze roeping om Christus na te volgen in ons alledaagse leven. Duizenden vrijwilligers gaan deze weken op stap om de actie Kerkbalans onder uw aandacht te brengen. Mag ik u vragen om de Kerkbalansactie 2017 tot een succes te maken? Bij voorbaat veel dank voor uw royale steun.

Mgr. Dr. Gerard de Korte
Bisschop van 's-Hertogenbosch


Van de pastores

Wat zijn de waarden waaruit u leeft? Vrijheid? Zelfontplooiing? Veiligheid? Vriendschap? Eigen kracht?

Op voorbereidingsavonden vraag ik ouders wel eens waarom zij hun kindje laten dopen, of mee willen laten doen met de communievoorbereiding. Steevast komt ook dit antwoord: 'Voor de waarden en normen van de kerk.' Ik was tot nu toe nooit erg enthousiast over dit antwoord. Ons geloof is in mijn beleving méér dan een set van waarden om uit te leven. Geloven is (ook) een relatie met God, met Jezus, en je gezien, gewild en gedragen weten. Bovendien, met moslims, hindoes, humanisten delen we veel belangrijke waarden als goedheid, het welzijn van de ander, vrede. 'The Russians love their children too,' zingt Sting.

Zondag 29 januari werd in een H. Mis in Eerde, in aanwezigheid van het gemeentebestuur de zegen gevraagd voor het nieuwe Meierijstad. Mgr. De Korte ging voor en gaf helder weer wat we als gelovigen kunnen, met waarden en normen. Allereerst prees de bisschop de ontspannen verhouding tussen kerk en staat hier in het Brabantse. Een basis, die blijkbaar niet vanzelfsprekend is. Vervolgens sprak de bisschop het gemeentebestuur aan. Zij zijn er voor alle inwoners. Echter, neutraal kunnen zij niet zijn. Er is altijd een levensbeschouwing, een visie die aan het handelen van het bestuur ten grondslag ligt. Als u waarden neemt uit het Evangelie, zo sprak de bisschop, weet dan dat u een beroep kunt doen op al deze mensen in kerken, kapellen, parochies, kloosters, enz. Dan zijn wij er.

Wat zijn dan die waarden uit het Evangelie? Dat zijn er veel, maar we kunnen beginnen met de waarden genoemd in de sociale leer van de Katholieke Kerk: leven vanuit vertrouwen, de waardigheid van elke mens, elke mens is mede verantwoordelijk voor een goede en duurzame samenleving, solidariteit en subsidiariteit (organiseren 'van onderop').

Waarden uit ons geloof. Van grote waarde.

Manon van den Broek
pastoraal werkende


Benoeming tot gedelegeerde

Begin vorige maand heeft onze bisschop, Mgr. De Korte, een aantal gedelegeerden benoemd. Dit was afgelopen najaar al aangekondigd in zijn beleidsplan 'samen bouwen in vertrouwen'. Een gedelegeerde is priester, diaken, pastoraal werkende of theoloog aan wie de bisschop een specifieke taak toevertrouwd. Vanuit het kerkelijk recht heeft een bisschop een groot aantal taken te behartigen. Sommige van die taken delegeert hij aan een vicaris of een bisschoppelijk gedelegeerde. Vanuit zijn beleidsplan komt onze bisschop tot dertien gedelegeerden. Onder andere voor het katholiek onderwijs, het gezinspastoraat, de oecumene, de religieuzen en de liturgie.

Voor deze laatste post heeft Mgr. De Korte pastoor Vincent Blom benoemd tot zijn bisschoppelijk gedelegeerde. Onze pastoor is daarmee de eerste adviseur van de bisschop op het gebied van de liturgie in ons bisdom. Daarnaast draagt hij, in samenwerking met de bisschoppelijk ceremoniemeester, de verantwoordelijkheid voor de grote diocesane vieringen (Chrismamis, priesterwijdingen ect). Namens de bisschop zal pastoor Blom zitting krijgen in de Nationale Raad voor Liturgie en is het de contactpersoon met de uitgeverij van Berne die de zondagsmisboekjes uitgeven.

Naast deze taken is pastoor Blom door de bisschop ook benoemd tot hoofdaalmoezenier van de diocesane bedevaarten.

Een aanzienlijke taakuitbreiding. Naast pastoor van de Odaparochie en deken van het grote dekenaat Veghel/Sint-Oedenrode komt er nu een taak bij ten dienste van bisschop en bisdom. We zullen onze pastoor dus een beetje moeten gaan delen met anderen. In nauwe afstemming met het pastoraal team en het bestuur moet een en ander nu vorm krijgen.

Parochiebestuur H. Oda


Vanaf donderdag 26 januari: Bezorging brieven actie Kerkbalans

12 februari: Mis met Romekoor, Lambertuskerk Veghel 10.00 uur

18 februari: Mis met Romekoor, Servatiuskerk Schijndel 18.30 uur

Laat ons nooit vergeten om te bidden voor onze broeders en zusters. Gebed is onze grootste kracht.

Kerkberichten

Odendael
Zo 12/02: 10.00 u: Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Wim Klerx, 60 jaar getrouwd & Ton van der Heijden.
Di 14/02: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte in Odendael.

Martinuskerk
Za 11/02:
18.30 u: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Gerda Kusters – Hoedemakers, Joke Gaffert – Dortmans, Netty Bekkers – van Aert, Jacobus en Lies van Aert – Marcus, Jan van Oorschot.
Zo 12/02: Zesde Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jan Kanters en Hanneke Kanters – van de Sande, Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten, Tjeu van den Berkmortel, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuyzen – Hazenberg.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk. Woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 08/02:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 11/02: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 12/02: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Ad van de Wetering (1e jaargetijde), Doortje Maas-de Bijl, Henk van Buul, Ine Roxs-de Leijer, Pieter Renders, Anna Meulenbroeks-van de Wetering, Drieka van Gerwen-Smits, Joep Potting, Jan van Lieshout, Els van den Heuvel-Schel.
Ma 13/02: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 15/02: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 18/02: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
IVM afwezigheid van pater Pushpa vervallen de weekvieringen t/m 19 februari
Za 11/02: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Wim Saris.
Zo 12/02: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Barbara Mühlstaff, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels.
Zo 19/02: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Hens Aelmans, Jan Brugmans. Inleveren palmtakjes. 14.00-16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw.
Di 21/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 23/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 23/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 25/02: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.

H. Martinus Olland
Za 11/02:
Geen Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 12/02:
Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds Bas Stigter, carrouseldienst, met kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 12/02:
11.00 u: Eucharistievering. Intenties: Annie Stamps- v.d. Ven, Zus Oerlemans- van Geffen, Arwin Oerlemans, Richard en Nel Janssen en zoon Gerard.
Mededeling: Wij vragen uw aandacht voor de actie Kerkbalans.


Literair Variété Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint

Van 1965 tot en met 1979 maakten Ivo en Pieter deel uit van het Cabaret Ivo de Wijs, een gezelschap dat vier professionele programma's maakte en zes langspeelplaten. (inmiddels gecompileerd op CD). "Terug naar de wortels".

In 1980 viel dit gezelschap uit elkaar: Ivo ging schrijven voor het theater en presenteren voor de radio. Pieter ging promoveren en werd (als Dr. Pieter) docent aan de Katholieke Universiteit Brabant.

Het bloed kruipt waar het eerder gekropen heeft. Goeddeels los van elkaar zijn Ivo en Pieter het podium trouw gebleven. Ivo geeft lezingen. Pieter treedt op met liedjes van eigen makelij. Af en toe vervlechten zij hun repertoire tot een Literair Variété met raadselrijmen, oogrijmen en stuntrijmen (door Ivo), nieuwe gezangen en gloedvol pianospel door Pieter en een enkel nostalgisch duet.

De incidentele voorstellingen van Ivo en Pieter vormen geen nieuwe cabaretstart en al helemaal geen mistroostige terugblik. Ze zijn een liefdevol en vreugdevol eerbewijs aan het gesproken en gezongen woord.

Verkrijgbaar bij de optredens een CD met 20 liedjes uit het Literair Variété en vergezeld van een boekje met light verse, ingeleid door Ivo de Wijs. Entreekaarten á € 12.50. zijn verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, VVV Sint-Oedenrode en aan de kassa. Abonneehouders mogen gratis een introducé meebrengen. Het concert vindt plaats op zondag 12 februari in De Knoptoren. Aanvang 11.30 uur

Winnaars kaartjes HISWA

Vorige week begonnen wij op Facebook een actie waarbij je kaartjes kon winnen voor de HISWA. Wij vroegen op Facebook de volgende zin af te maken: Hiswa! Daar wil ik heen, want…

Via onze Facebookpagina kregen wij verschillende leuke reacties binnen. Uit die reacties hebben wij de volgende winnaars gekozen. Jolanda Merks, omdat ze zo dol op varen is. Rita Aarts omdat de HISWA is wa ze niet wil missen. En Joke Bood omdat zij thuis met vier "boten" zijn. Jullie winnen allemaal twee kaartjes. Deze zijn op te halen vanaf donderdag 9 februari bij ons op kantoor, Heuvel 17. Veel plezier!

Driebandentoernooi poedelpret Zijtaart

Vanaf dinsdag 14 t/m woensdag 22 maart a.s organiseert biljartvereniging Poedelpret haar jaarlijkse driebandentoernooi. Deelname aan dit toernooi is voor alle inwoners vanaf 16 jaar.

Tot en met vorig mocht iedereen uit de gemeente Veghel deelnemen. Vanaf dit jaar zijn alle inwoners uit de gemeente Meierijstad welkom. De partijen beginnen dagelijks om 18.45 uur. In het weekend kunnen de partijen, afhankelijk van de deelname, al eerder beginnen.

Niet alleen voor de hogere speler is dit driebandentoernooi, maar ook voor de minder geoefende speler. Er wordt gespeeld in sets en per set moet men tussen de 5 en 18 caramboles maken. De partijen gaan over 2 gewonnen sets. Verder wordt er gespeeld volgens het knock-out systeem. Na de eerste ronde is er nog wel een verliezersronde, waardoor men alsnog door kan gaan. Men mag dus minimaal 2 keer spelen.

Het driebandentoernooi wordt in een kort tijdsbestek afgewerkt. De spelers die meedoen moeten er daarom rekening mee houden dat het moeilijk is om wedstrijden te verplaatsen. Het inschrijfgeld bedraagt € 7,00 en moet bij inschrijving worden voldaan.

Wie mee wil doen kan zich t/m 21 februari a.s. opgeven bij Café-Zaal Kleijngeld, Past. Clercxstraat 55 in Zijtaart, bij Gerard Oppers, Past. Clercxstraat 79 in Zijtaart of via de mail (m.verbruggenzijtaart@ziggo.nl). Ook voor nadere inlichtingen kan men terecht op dit mailadres of bij Martien Verbruggen, tel. 06-54378832.

Opening twee exposities van cursisten Phoenix Cultuur

In Meierijstad worden er komende weken twee exposities geopend van cursisten van Phoenix Cultuur. Vrijdag 10 februari start de expositie 'Jazz op het Platte Vlak' op de Noordkade in Veghel. Op vrijdag 17 februari wordt de expositie 'Spiegeling' geopend in 't Spectrum in Schijndel.

De tentoonstelling 'Jazz op het Platte Vlak' bestaat uit schilderijen die gemaakt zijn door cursisten van schilderdocente Maria Kemps. De cursisten uit Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode hebben een aantal weken gewerkt aan het thema. Er zijn werkstukken te zien met jazz-diva's uit de jaren 50-60, maar ook schilderijen die de sfeer van muziek en dans weer geven. De schildertechnieken variëren van realistisch tot meer abstract en impressionistisch. Ook de grote schilderstukken die gemaakt zijn tijdens de recente Nacht van de Noordkade zijn te bewonderen. De tentoonstelling wordt vrijdag 10 februari om 16.00 uur op de eerste verdieping van de Noordkade geopend.

In 't Spectrum in Schijndel kunnen bezoekers vanaf vrijdag 17 februari genieten van de expositie 'Spiegeling' met schilderijen van cursisten van Rita van der Laan. De werken tonen de zeer uiteenlopende interpretaties van dit boeiende thema. De opening vindt plaats in de pleinzaal van 't Spectrum vanaf 19.30 uur en wordt muzikaal omlijst door het jeugdensemble en de P.C. Recorderplayers o.l.v. Eleanor de Groot. Daarnaast vinden er dansoptredens plaats van leerlingen van Elmira van Maris. Deze expositie is te bewonderen tot 29 maart tijdens openingstijden in 't Spectrum Schijndel.

Digitale index borgbrieven

Ben je je voorouders uit de 18e eeuw of eerder uit het oog verloren, weet je niet waar ze vandaan kwamen of vraag je je af hoe kredietwaardig ze waren? Dan zijn borgbrieven handige bronnen voor archiefonderzoekers zoals genealogen om daar achter te komen. Het BHIC biedt vanaf nu een index met zo'n 38.000 borgbrieven online aan van een groot aantal plaatsen in Midden-, Noordoost- en Zuidoost-Brabant.

Wat zijn borgbrieven?
Borgbrieven zijn schriftelijke getuigenissen die tot begin 19e eeuw worden afgegeven door de bestuurders van een dorp of stad, waarin ze verklaren dat zij een bepaald persoon, afkomstig uit die plaats, zullen onderhouden als hij of zij armlastig wordt. Je had een borgbrief nodig als je je ergens buiten je geboorteplaats wilde vestigen en financieel niet onafhankelijk was. In de borgbrief staan meestal de naam en plaats van de instantie van de afgifte, de naam en hoedanigheid van de betrokkene, soms zijn of haar leeftijd en de plaats van toekomstige vestiging.

Voor onderzoekers vormen deze oude borgbrieven een van de belangrijkste bronnen om de verhuisbewegingen van hun voorouders te kunnen volgen. Deze nieuwe index via www.bhic.nl/borgbrieven maakt dit onderzoek stukken gemakkelijker.

Samen met je (klein)kind muziek maken

Foto:

Met muziek maken kun je niet jong genoeg beginnen en wat is er nu leuker dan samen met je (klein)kind muziek maken! Daarom biedt de muziekschool van Phoenix Cultuur verschillende korte cursussen aan in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. In de week van 13 februari starten er verschillende nieuwe groepen voor baby/dreumes en peuter.

De cursus Kind, Ouder & Muziek biedt een goede ondersteuning voor de sociale-, emotionele- en motorische ontwikkeling van een kind. Daarnaast is het natuurlijk, al spelenderwijs, samen met je kind genieten van muziek maken! Op basis van de ontwikkeling van het kind zijn er cursussen voor de baby/dreumes en de peuter. De cursus in Veghel start op maandagochtend 13 februari, in Sint-Oedenrode op woensdagochtend 15 februari en in Schijndel op vrijdagochtend 17 februari. Natuurlijk zijn ook opa's en oma's heel erg welkom om samen met hun kleinkind te komen.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op: www.phoenixcultuur.nl. Voor vragen en/of aanmeldingen kun je ook terecht via info@phoenixcultuur.nl of 0413-782010.

Jong geleerd oud gedaan

Op woensdag 8 februari gaan de communicantjes uit groep 4 van de Edith Stein basisschool sporten met de bewegingsgroep van ONS welzijn. Deze speciale les is in het oude klooster aan de Pastoor Cercxstraat 50 in Zijtaart en duurt van 9.00 tot 9.45 uur. Na de les wordt er gezellig bij gekletst met een kop koffie of thee. U bent van harte uitgenodigd om bij deze activiteit aanwezig te zijn en hiervan verslag te doen.

ONS welzijn organiseert al jaren MBvO-bijeenkomsten (Meer Bewegen voor Ouderen). Voor het vierde jaar op rij doen de kinderen een keer mee. De ouderen genieten ervan en de kinderen vinden het prachtig. Ze mengen zich volledig tussen de opa's en de oma's en sporten fanatiek mee. En het gaat hier niet alleen om bewegen, ook het sociale aspect is voor beide leeftijdsgroepen erg belangrijk. Het is mooi om elkaars leefwereld een beetje beter te leren kennen en begrijpen. Een van de kinderen bracht dit bij een eerdere bijeenkomst prachtig onder woorden met de uitspraak: 'Ik dacht dat oma's alleen televisie keken!'

ONS welzijn is er voor iedereen met een vraag op het gebied van meedoen, opvoeden en opgroeien, wonen, financiën of zorg die deze niet alleen kan beantwoorden. Ook zijn we er voor mensen die hun talent willen ontdekken en inzetten voor hun omgeving. ONS welzijn werkt in de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Uden en Veghel. Daarnaast voert ze diensten uit in Nuland, Vinkel, Grave en Sint Oedenrode.

Voor meer informatie omtrent dit bericht kunt u contact opnemen met Kim Verstappen van ONS welzijn, via telefoonnummer 088 3742525.

Cursus EHBO bij Kinderen

De Stichting Gezondheidszorg Veghel organiseert wederom een cursus EHBO bij kinderen. Een cursus speciaal voor: ouders, verzorgers, grootouders, oppas en overige belangstellenden. Aandachtspunten: bloedingen, kneuzingen, botbreuken, brandwonden, vergiftigingen en reanimeren.

De cursus bestaat uit vier avonden. De data voor deze cursus in 2017 zijn: Woensdag: 15, 22 en 29 maart en woensdag 5 april. Aanvangstijd; 20.00 uur. Locatie: Thuiszorg Pantein, Frisselsteinstraat 6, 5461 AD, Veghel. De cursisten betalen €. 25,00 voor de gehele cursus (inclusief cursusboek). De meerkosten van deze cursus worden betaald door de Stichting Gezondheidszorg te Veghel. Eventueel kunt u een certificaat van het Oranje Kruis via deze cursus behalen .

Herhalingsles voor de cursisten van 2016
Dinsdag 21 februari 2017. Aanvangstijd; 20.00 uur. Locatie: Thuiszorg Pantein, Frisselsteinstraat 6, 5461 AD, Veghel. Docent van bovenstaande cursus en herhalingsles is mevrouw Hanny van Teeffelen.

Aanmelden
Hanny van Teeffelen. Telefoon: 0413366236 / 0650963933 / e mail; training-acute-hulp@kpnmail.nl. Anny van den Hurk Verhoeven. Telefoon: 0413-363187, E-mail: pvdhurk@hetnet.nl.

Drukte van belang op fototentoonstelling Aloysiusschool

Nog voor de expositie afgelopen vrijdag officieel werd geopend liepen er al de nodige "oud-scholieren" van boven de zestig tussen de panelen met klassenfoto's. Zoekend en wijzend naar bekende gezichten op een van de 150 zwart-wit foto's uit de periode tussen 1889 en 1965 van de school in Veghel.

Om half vijf heette de voorzitter van Heemkundekring Vehchele, Bernard Vissers, alle aanwezigen van harte welkom. Hij vertelde geraakt te zijn door het enthousiasme van het werkgroepje dat wekelijks weer nieuwe schoolfoto's en namen wist te ontdekken.
Daarna was het de eer aan de pas aangetreden wethouder Eric van den Bogaard om de tentoonstelling te openen. Het was zijn eerste openbare optreden. De wethouder toonde zijn bewondering voor het vele onderzoek dat vooraf was gegaan. Ook de presentatie van de foto's kreeg zijn lof. De wethouder had zelf ook de nodige relaties met de Aloysiusschool. Zijn tante, Bertha van den Bogaard, had daar 40 jaar de school op orde gehouden. Zij was de steun en toeverlaat voor leerlingen en leerkrachten en haar wil was wet.

Daarna nam medeorganisator Wim van de Louw het woord. Hij pleitte ervoor om oude namen van scholen niet te veranderen. Die zeggen zoveel over de historie en dat verdwijnt als de naam verandert. Als toegift vervolgde hij met een "litanie" van alle bijnamen, waaronder de Broeders bij de leerlingen bekend stonden.

Wat begon met het zoeken naar een foto van "De Wonderkast" heeft geresulteerd in een unieke verzameling van meer dan 150 klassenfoto's met meerdere generaties Veghelse jongens. Gedurende het openingsweekend is de tentoonstelling door zeer velen bezocht, soms meerdere malen. De tentoonstelling is nog tot 24 februari te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Schijndelse wereldkampioen WK Masters zaalhockey

De Schijndelse Yvonne Korsten – Kooijmans is zondag met haar teamgenoten wereldkampioen zaalhockey geworden tijdens het WK Masters in Duitsland. De finale werd met 7 – 1 gewonnen van Duitsland. In totaal deden tien landen mee aan het kampioenschap. Nederland werd eerste, gevolgd door Duitsland en op de derde plaats Engeland. Bij het Nederlandse 50+-team van de mannen deed ook een Schijndelaar mee: Riemer Posthumus. Hij won met zijn team zilver.

Tekst: Tjanne Hartman

"Duitsland was een hele sterke ploeg, dat we zo dik zouden winnen hadden we niet verwacht", vertelt Yvonne Korsten – Kooijmans daags na de overwinning. "De zenuwen gierden door mijn lijf tijdens die finale. Ik had ook net te weinig speelminuten om door de zenuwen heen te komen. Bij de halve finale speelde ik meer, daar lukte dat wel. Ook omdat ik scoorde. Twee keer zelfs." Bij die halve finale zaten ook Korstens echtgenoot en zoons op de tribune. "Dat maakte het extra speciaal", lacht de Schijndelse. Voor de finale werden de hockeyers één voor één geïntroduceerd op het veld. "En toen kwam het volkslied. Het is echt bijzonder als je je land mag vertegenwoordigen. In het oranje en het Wilhelmus-zingend."

Intensieve dagen
Het WK Masters duurde van 1 tot en met 5 februari. Een intensieve vijf dagen. "Je denkt genoeg tijd te hebben, maar de hele dag staat in het teken van die ene wedstrijd. Je begint in het hotel met een gezamenlijke warming-up, gaat samen ontbijten, bereid de wedstrijd voor en vertrekt op tijd naar de zaal voor het inlopen voor de wedstrijd. We keken ook naar andere wedstrijden, dan zaten we gewoon op de tribune." Zelfs direct na winst van de finale zochten de kersverse Nederlandse wereldkampioenen een plek op de tribunes. "De Nederlandse mannen 50+ moesten de finale spelen, ook tegen Duitsland. En mijn coachmaatje van De Hopbel, Riemer Posthumus, speelde mee." Twee Schijndelaren gingen zondag dus met een medaille naar huis: Posthumus verloor de finale, maar kreeg een zilveren plak.

Enige ter wereld
De Schijndelse hockeyster sleepte overigens nog een andere titel in de macht, al is die officieus: ze is namelijk de enige ter wereld die wereldkampioen werd op het eerste WK Masters veldhockey (in 2014 in Rotterdam) en zondag in Duitsland, dat het eerste WK Masters zaalhockey was. De volgende uitdaging staat overigens deze week al weer op het programma: "Vrijdag is de eerste bijeenkomst van het damesteam 50+ en dan beginnen de voorbereidingen voor het EK in augustus, dat in Tilburg plaatsvindt." Ook Dorine van den Berg uit Schijndel heeft zich aangemeld. Of beide Schijndelse dames de selectie halen, wordt de komende maanden duidelijk.

Wie wordt d'n urste prins van Meierijstad .

Elke week wordt het spannender wie d'n urste prins van Meierijstad zal zijn. Ook al is dit spel ludiek, het leeft wel in Meierijstad. Carnaval is een spel dat op een carnavaleske manier gespeeld kan worden, ieder in elk dorp op zijn/haar manier.

Aan dit spel doet d'n urste prins van Meierijstad ook mee. Over een paar weken zal alles duidelijk worden wie dit spel gespeeld heeft. Houdt onze Facebook pagina goed in de gaten want binnenkort geven we een extra tip en wordt alles veel duidelijker over wie d'n urste prins van Meierijstad wordt.

Onze negende tip luidt als volgt:

Het is een kleurrijk persoon

Zal hij een schilder zijn van beroep?

Heb je er al een, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.


"Het aangename met het nuttige verenigen"

Foto: Lisa vd Ven

Van Lieshout tegelhandel is al jaren een gevestigde naam op het industrieterrein in Nijnsel en ver daarbuiten. Eigenaar Henk van Lieshout weet iedere dag van zijn werk een feestje te maken. "Het is belangrijk dat wat je doet, je met plezier doet," aldus de tegelhandelaar.

Dat Henk in de tegels kwam was niet zo uitgestippeld. "Destijds rond 1982 kwam ik in Nijnsel bij de heer Sijbers terecht. Hij had een tegelhandel in zijn kippenhok, lacht Henk. Ja, dat ging zo in die tijd. Hij vroeg me of het niets voor mij was om het over te nemen. Ik zou daar even over nadenken maar heb dat na thuisberaad de volgende dag akkoord gegeven. Dat doen wij met alles trouwens. Niet te lang over zaken nadenken, dan begin je te twijfelen. Van het een kwam het ander en voor je er erg in had was ik in 1982 ondernemer. Rond '92 ben ik vanuit Vressel richting Nijnsel vertrokken en hier zitten we nog steeds met liefde en plezier."

Henk vertelt met enthousiasme over zijn vak. Maar ook over zijn hobby: motorrijden. "Ik vind het fantastisch om te gaan kijken bij het motorrijden . Je moet het aangename met het nuttige verenigen, zoals ze dat zo mooi zeggen. Daarom ga ik vaak naar een wegrace kijken wanner ik in het buitenland ben. En natuurlijk de tegelfabrieken bezoeken." Wanneer we over vakanties beginnen wordt Henk enthousiast. "Wij gaan al jaren met de camper op pad. Een dag van te voren beslissen we dan waar we heen rijden. We kijken dan waar het mooi weer is en daar rijden we heen. Zon zeker dus," aldus de tegelhandelaar.

Maar verder is het vooral heel erg veel werken. "Ik ben 24/7 met de zaak bezig, maar dat vind ik ook fantastisch. Het vak is zo breed en er is zo veel keuze. Wat dat betreft is het net als met mode, je moet met de tijd meegaan," zegt van Lieshout.


Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Kanker heb je niet alleen. Als u prostaatkanker hebt, kan het zijn dat u behoefte heeft aan lotgenotencontact. Het uitwisselen van ervaringen en het delen van gevoelens met iemand in een vergelijkbare situatie kan u helpen.

Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op maandag 20 februari in inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond. We beginnen om 14.00 uur tot 16.00 uur. De bijeenkomst is gratis. Ook uw partner, familie en begeleidende kennissen zijn welkom. Het thema is: Voel je je gesteund en erkend door de reacties van je partner, vrienden en familie?

Eropuit-bus naar d'n einder

De Eropuit-bus Sint-Oedenrode gaat op dinsdag 14 februari op bezoek bij Kringloopwinkel d'n einder. U wordt rond 13.00 uur opgehaald en rond 17.00 uur bent u weer thuis. We krijgen een rondleiding door de winkel en u heeft gelegenheid om zelf rond te kijken.

Ook drinken we met elkaar een kopje koffie. Kosten voor dit uitstapje bedragen € 3,00 per persoon inclusief consumptie en exclusief persoonlijke uitgaven. Opgeven kan door te bellen naar 073-5441400. Wees er snel bij want vol is vol! Naast dit uitstapje staan er nog andere uitstapjes op het programma. Wilt u weten welke? Bestel dan het programma van de Eropuit-bus door te bellen naar 073-5441400.

Het Nationaal ZorgDebat in Den Haag

Al een kwart miljoen mensen steunen het Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Zij vinden dat het anders moet in de zorg. Huisartsen, fysiotherapeuten, medisch specialisten, psychiaters en andere zorgverleners doen mee. Kom ook naar het Nationaal ZorgDebat op zaterdag 18 februari op het Malieveld in Den Haag. Deze oproep plaatst politieke partij SP.

Van concurrentie naar samenwerking in de zorg. Het is tijd voor een Nationaal ZorgFonds, zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende reclame. Zonder torenhoge salarissen voor zorgbobo's en zonder boete op ziek zijn. Ga mee!

Op 18 februari laten we met zoveel mogelijk mensen zien dat het anders kan en anders moet in de zorg. Ga mee naar onze landelijke actiedag en laat de Haagse politici weten dat het Nationaal ZorgFonds er moet komen. Vanuit het hele land vertrekken er bussen naar Den Haag. Bij voldoende aanmeldingen ook vanuit Schijndel. U kunt zich op geven bij het kantoor van de SP: Andoornstraat 5, 5482 PB Schijndel. Ook kunt U bellen, 073 5430460 of 06 22983628. Mailen mag ook: meierijstad@sp.nl

Ontmoetingsbijeenkomst voor mensen met een stoma

Ontmoetingsbijeenkomst voor mensen met een stoma

Op dinsdag 21 februari 2017 is er van 14.00 uur tot 16.00 uur een ontmoetingsbijeenkomst voor stomadragers, partners en belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats in inloophuis de Eik, Aalsterweg 285 B Eindhoven.

De eerstvolgende bijeenkomst bij De Cirkel, Evertsenstraat 19 in Helmond vindt plaats op dinsdag 7 maart eveneens van 14.00 tot 16.00 uur.

Voor mensen met een stoma en hun omgeving is contact met andere stomadragers belangrijk. Zij weten van elkaar hoe het is om met een stoma te leven. De Nederlandse Stomavereniging houdt daarom regelmatig bijeenkomsten in de regio zodat leden en andere belangstellenden elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast krijgen bezoekers veel informatie over leven met een stoma. Bij deze bijeenkomst zijn ook bestuursleden aanwezig. Zij kunnen vragen beantwoorden over verenigingszaken of onderwerpen die te maken hebben met het hebben van een stoma.
Voor vragen over deze bijeenkomsten kunnen belangstellenden contact opnemen met Ingrid Oostindiën, vrijwilligster, tel: 06 53 58 13 49 of Kees van Liempd, regiobestuurslid van de Nederlandse Stomavereniging, tel: 040 283 79 04. Meer weten over het werk van de Nederlandse Stomavereniging? Kijk eens op www.stomavereniging.nl. Onder nieuws en agenda zijn alle bijeenkomsten in alle regio's te vinden.

Steunpunt voor ouderen en mantelzorg

Het doel van het Steunpunt Ouderen is het vooral op wijkniveau preventief ondersteunen van thuiswonende ouderen vanaf 55 jaar om ertoe bij te dragen dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, met inzet van eigen mogelijkheden, mensen uit de wijk en vrijwilligers.

"Wij ontwikkelen zorgvuldige dienstverlening op maat. Daarbij ligt het accent op vrijwillige inzet en gaan we uit van versterking van het eigen netwerk. We organiseren samen met de burgers ontmoetingsmogelijkheden. We verzorgen bewegingsactiviteiten en dagbesteding. Daarnaast zijn we een aanspreekpunt m.b.t. dementie, gehandicapte ouderen en eenzaamheid. Hierbij wordt vanuit onze organisatie nauw samengewerkt met instellingen en (vrijwilligers)organisaties op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomensondersteuning," aldus Welzin de Meierij.

Het Steunpunt Mantelzorg is bedoeld om de mantelzorger op allerlei manieren te ondersteunen bij de dagelijkse zorg.
Er wordt uitgegaan van de methode familiezorg: mensen ondersteunen met gebruikmaking en inzet van hun eigen netwerk.
Het steunpunt biedt een luisterend oor en een goed gesprek, een opvang wanneer de mantelzorger een keer even ontlast wil worden van de dagelijkse zorg. Er wordt gezocht naar een vrijwilliger in de thuishulp of naar iemand die helpt bij het regelen van uiteenlopende praktische zaken, zoals het aanvragen van respijt- en vervangende zorg. Daarnaast is er een uitgebreid en gevarieerd aanbod van ontmoetingsactiviteiten met deelgenoten.

Dames 1 begonnen

Dames 1 van MHC Sint-Oedenrode is gestart met de tweede helft van de competitie. Onder leiding van coach Jos Nonnekes en manager Lieke Swinkels zullen zij er alles aan gaan doen om de mooie positie te behouden.

Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in het team maar de dames zijn vastberaden om goed voor de dag te komen. Het voorbereidingsschema draagt daaraan bij. Volgende week gaan de dames een weekend weg om de puntjes op de spreekwoordelijke I te zetten.

Komende zondag spelen de dames, mocht het weer het toelaten, thuis tegen Drunen! Iedereen is van harte welkom om 12.45 uur.

sprakeloos

het is niet waar
dacht ik zomaar
dat jij
je verveelde
in het samenzijn
dat we even deelden

we zaten gewoon
te voelen zonder
te raken
luisterend naar wat
niet werd gezegd

wel had alles met
ons te maken
we waren sprakeloos
aan elkaar gehecht

Foto: Patrick Sanders

Een tijdje terug maakte Patrick Sanders deze prachtige natuurfoto. Wat een plaatje! Heb jij ook een mooie natuurfoto? Stuur hem naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn vertrok deze keer richting Olland om een luchtfoto te maken. De prachtige voetbalvelden liggen er mooi bij!

Arbeid is zaoligheid mer dichtbij de meid is aordigheid

"Respect voor de mensen die al dat werk doen"

Gerry van Gerwen Foto: Hans van den Wijngaard

Wielertoerclub Gerry van Gerwen is inmiddels een gevestigde naam in de regio. De club die ooit werd opgericht als supportersclub voor de toen nog Ollandse wielrenner Gerry van Gerwen, timmert al jaren aan de weg met mooie resultaten. Maar wat vindt de naamgever van die club er zelf allemaal van? DeMooiRooiKrant sprak met Gerry over de club en de activiteiten die dit jaar op het programma staan.

"Tja, als je amper twintig jaar jong bent, dan realiseer je je niet, wat het je doet als je in de zestig bent en er een club naar je vernoemd is", antwoordt Gerry op de vraag wat de Wielertoerclub voor hem betekent. "Je bent dan vooral met fietsen bezig, trainen voor wedstrijden en onderweg zijn naar koersen. Later had ik het druk met mijn bedrijf. Nu ik het wat rustiger aan kan doen en weer tijd heb om met de club te fietsen, zie ik bijna wekelijks wat voor mooie groep, enthousiaste mensen in al die jaren aan die club heeft gebouwd".

Gerry spreekt met respect over de toerclub. De leden zijn volgens Gerry een doorsnede van de maatschappij. Van huisarts tot metselaar en van manager tot gepensioneerde, je komt daar iedereen tegen en die gaan met respect met elkaar om. Maar het ook zeggen als dingen niet goed gaan. "Als ik iets niet goed doe of wat te hard fiets, dan zeggen ze dat. Alles wordt uitgesproken voordat het erger wordt. Dat is het mooie en ook de kracht van de club", vertelt Gerry.

Dat de club in de loop van de jaren een boegbeeld is geworden bewijst niet alleen het grote aantal van zo'n honderdvijftig leden. Ook de evenementen die de vereniging jaar op jaar organiseert bevestigen dat. Of het nu een jubileumactiviteit is zoals de heroïsche tocht van Parijs Olland in 2015 of de jaarlijkse toertocht Olland Mooiste. Als WTC Gerry van Gerwen iets doet, dan is het tot in de puntjes verzorgd. Dat ziet Gerry ook en zegt daarover: "de leden en het bestuur regelen alles perfect. Dat doen ze goed en het resultaat is geweldig. Dat is voor mij wel eens lastig. Ik heb in mijn werkzame leven ook altijd dingen moeten regelen. Soms moet ik me echt inhouden om me niet met dingen te bemoeien. Niet omdat het bestuur het niet goed doet, integendeel. Maar juist omdat ik dat regelen zo in me heb, maar het bestuur niet voor de voeten wil lopen".

Dit jaar wordt voor de eerste keer de ATB-tocht 'Ollands Ruigste' gehouden. Ook nu is Gerry weer vol lof over de manier waarop de club de organisatie van deze tocht ter hand neemt. "Er zijn meer dan vijfenzeventig leden van de club op de een of andere manier bij de organisatie betrokken. Maar liefst elf commissies zijn allemaal op hun eigen manier met de organisatie bezig. PR, veiligheid, route, verzorgingsposten of parkeren om maar een paar zaken te noemen die geregeld moeten worden", vertelt de oud profrenner en ploegleider. "De ATB-tocht is een NTFU tweesterrentocht, dat betekent dat alles tot in de puntjes geregeld moet zijn. Niet alleen bij de start en finish, maar ook bij de rustposten en natuurlijk op de route zelf. Ondanks dat het de eerste keer is dat de club ATB-tocht van dit formaat houdt, gaan ze meteen voor twee sterren en dat straalt professionaliteit uit".

'Ollands Ruigste' wordt op 23 april gereden. De deelnemers kunnen uit drie afstanden kiezen: 40, 60 en 100 kilometer. "Vooral die 100 kilometer is in de ATB-wereld niet alledaags", vertelt Gerry. Hoewel niet verplicht verwachten de organisatoren dat veel deelnemers aan de 100 kilometertocht 's morgens om 8.30 uur bij de massastart aanwezig zullen zijn.

Ook voor niet deelnemers is het zeker de moeite om 23 april naar Olland te komen. Rondom de start en finish is er die dag een compleet promodorp gebouwd. Daar zullen verschillende bedrijven zich presenteren en is er ook een natje en een droogje verkrijgbaar. Ook voor de deelnemers is er na de tocht meer dan voldoende reden om nog niet meteen naar huis te gaan. Na aankomst kunnen zij zich bij de finish douchen en ook voor hen is er in het promodorp vanzelfsprekend genoeg te zien.


Goed weekend waterpolo Argo

Afgelopen weekend wisten alleen de allerjongste waterpoloërs van Argo (EG1) niet te winnen, alle andere teams konden 3 punten bijschrijven op het totaal. Voor de waterpolodames stond er veel op het spel. Winst was noodzakelijk om uit direct degradatiegevaar te komen en tegenstander De Dokkelaers uit Tilburg juist verder in degradatieproblemen te brengen.

Oftewel, een 6-puntenwedstrijd voor Argo, waarbij er geen beroep gedaan kon worden op de geblesseerde topscoorder van het team: Josine Raaijmakers. Zeer prettig voor het team was het feit dat routinier Anita vd Heijden weer haar opwachting maakte waardoor er voldoende ervaring in het bad lag. Aanvankelijk leek het een zeer spannende wedstrijd te worden. De waterpolodames van Argo wisten iedere keer een nipte voorsprong te behouden, maar konden zich niet echt losmaken van de tegenstander. Pas in de laatste periode kon de 4-3 voorsprong uitgebouwd worden naar een 7-3 eindstand. Geen hoogstaande wedstrijd, maar wel een prima teamprestatie van de dames, waardoor ze met een 8e plek in de middenmoot staan. Voor de waterpoloheren was het minder spannend, ook al ontbraken een aantal spelers. Echter, de aansluiting vanuit de jeugd lijkt voor de heren steeds meer vorm te krijgen en er kan steeds vaker een beroep gedaan worden op de B-jeugd om mee te doen op het hoogste niveau. Met behulp van coaching van de senioren weten de junioren al prima toegevoegde waarde te leveren aan het team. Dit keer was het Kris Raaijmakers die met zijn 2 doelpunten een mooi aandeel had in het eindresultaat. Tegenstander De Treffers (10e), had niets in te brengen tegen een goed spelend Argo(3e) en de einduitslag van 12-6 was dan ook geheel terecht. Pleun Hulsen was met zijn 4 doelpunten grootaandeelhouder in het eindresultaat.

Drie eerste plaatsen behaald door Argo

Afgelopen zondag hebben acht zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan de derde Junioren-Jeugd wedstrijd van dit seizoen die gehouden werd in zwembad Olympia in Waalwijk.

In de series werden drie eerste plaatsen, vijf tweede plaatsen en vijf derde plaatsen behaald. 6 Zwemmers mochten een finale zwemmen, hierbij behaalden zij vier keer een tweede plaats en vijf keer een derde plaats. Er werden 14 persoonlijke records gezwommen. Komende zondag nemen de zwemmers van de Wedstrijdgroep deel aan de derde Competitie wedstrijd, die wordt gehouden in zwembad De Neul. Aanvang 15.00 uur.

Nijnsel is het even kwijt

En nu maar hopen dat het zoeken snel iets oplevert. Nijnsel leed afgelopen zaterdagavond alweer de vierde nederlaag op rij, 1-2, dit keer tegen het lager geklasseerde EMK uit Nuenen. De blessuregolf die al langer aanhoudt begint het team nu toch op te breken. Ook de bezoekers misten enkele spelers, maar dat leek ze toch minder te deren.

De eerste helft toonde wel wat gelijkenis met het heersende weerbeeld, het miezerde aan beide kanten. Veel balverlies en aanverwante slordigheden kenmerkten het spelbeeld. De bezoekers hadden een licht veldoverwicht, al leverde dat aanvankelijke geen hachelijke situaties voor het Nijnselse doel op. En dan hebben 'we' nog steeds onze doelman Thijs van Esch die de voorwaartsen van de tegenpartij regelmatig de nodige stress bezorgt. In de rust schonk cuisinier Verhoeven verkwikkende Marokkaanse wortelthee uit het Atlasgebergte en dat pakte met name voor de bezoekers goed uit. Drie minuten in de tweede helft namelijk sneed de snelle Johan Janssen vanaf de linkerkant door de geelblauwe linies en ramde de bal in het dak van het doel: 0-1. Dat zette de thuisploeg vervolgens wel tot wat meer dadendrang aan en het Nijnselse team verscheen vaker en ook gevaarlijker op de helft van de tegenstander. De zuiverheid in de afronding bleef het team echter parten spelen en de bezoekers konden met enkele beweeglijke voorwaartsen heerlijk counteren op de supersnelle kunstmat. En als je zelf niet scoort….. Dan doet het de tegenpartij wel, dit keer in de 75e minuut. Niet lang ervoor had de bolleboos van Tilburg University, Arjan van Zutphen, de gelijkmaker nog op zijn schoen maar zijn schot teisterde slechts de ballenvanger. Een paar minuten voor tijd schoof een alerte Rick van der Vleuten de aansluitingstreffer nog binnen maar de tijd was te kort om de gewenste gelijkmaker nog op het scorebord te krijgen. Een zure nederlaag die de tegenstander wat verder van de rode lantaarn weghoudt. Nijnsel wacht nog twee pittige wedstrijden voor het carnaval in de hoop dat daarna een aantal geblesseerden weer fit aan boord klimt.

Zaterdag derby tegen SBC thuis! Aanstaande zaterdag opnieuw een lichtwedstrijd thuis tegen de buren uit Son en Breugel.

Gelijkspel Rhode tegen BVV

In een meer spannende dan fraaie wedstrijd werd door zowel Rhode als BVV veel strijd aan de dag gelegd en uiteindelijk verdienden beide teams één punt. Na een aftastend begin, kreeg BVV de eerste kans in de wedstrijd. In de zevende minuut werd slordig verdedigen Rhode bijna fataal, maar de fraaie kans werd niet benut door BVV.

Het spel golfde op en neer, zonder echte scoringskansen. In de achttiende minuut kwam Rhode op voorsprong. Simon van de Wetering soleerde door de achterhoede van BVV en rondde fraai af, 1 – 0 voor Rhode. Hierna zag het er naar uit dat Rhode door zou drukken. Schoten van Paul Smeets en Geert Oerlemans misten de precisie. In de vijfenveertigste minuut redde Paul van Heesch knap een verraderlijke bal van BVV, waardoor de ruststand op 1 – 0 voor Rhode bleef staan. Rhode begin fel aan de tweede helft, hetgeen meteen een scoringskans opleverde. Direct daarna een goede aanval van BVV, die met een overtreding in het strafschopgebied eindigde, maar wel een strafschop opleverde. Deze strafschop werd feilloos ingeschoten, stand 1 - 1. Nu was het BVV dat het initiatief nam, zonder echt gevaarlijk te worden. In de vijfenzestigste minuut was er een grote kans voor Rhode. Mart Krüsemann ging alleen op de keeper af, de keeper van BVV reageerde alert. Toch zou Rhode op voorsprong komen. In de zeventigste minuut een actie van Simon van de Wetering die in het strafschopgebied werd gevloerd, strafschop voor Rhode. Rhode beschikt over een specialist strafschopnemen en ook nu schoot Daan van Dinten de strafschop onberispelijk binnen. De wedstrijd bleef spannend en het zag er naar uit dat Rhode een verrassende overwinning zou gaan boeken tegen een sterke tegenstander. Echter, een zondagsschot van BVV in de zesentachtigste minuut kreeg Rhode doelman Paul van Heesch niet onder controle en bood BVV de kans om op gelijke hoogte te komen. Hiermede werd wel recht gedaan aan het wedstrijdbeeld van negentig minuten voetballen op een zwaar veld in de Neul. A.s zondag gaat Rhode naar Waalwijk op bezoek bij Baardwijk. Beide ploegen hebben 21 punten en maken deel uit van de grote middenmoot. Thuis liep het bij Rhode als een trein en won het met grote cijfers, maar zo makkelijk zal het zondag zeker niet gaan. Overigens is er voor het eind van de week wel nachtvorst voorspeld dus het is wel de vraag of er dan gevoetbald kan worden.

VOW en Boskant verdelen de punten

Terugkijkend hebben de toeschouwers die de moeite hadden genomen om de wedstrijd VOW 1- Boskant 1 te gaan bekijken een ietwat teleurstellende middag beleefd. Enerzijds omdat het heerlijke winter-/lentezonnetje al na ruim 30 minuten achter de wolken verdween zodat het toch nog een koude middag werd en anderzijds omdat de 22 acteurs niet in staat bleken er een hartverwarmend optreden van te maken. De oorzaak? Voer voor beide trainers!

De eerlijkheid gebied om te zeggen dat het veld niet het meest ideaal was. Maar het is te simpel om het daar naar toe te schuiven. De inzet was er wel; zoals altijd werd er aan beide kanten stevig, maar sportief gestreden om elke bal. Daar bleef het dan echter bij. Maar ook al was het voetbal iets minder, spannend was het wel. Want het was al wel snel duidelijk dat het team wat zou scoren, hoog inzette op een overwinning. In de 11e minuut werd VOW doelman Niek van Zutphen voor de eerste keer op de proef gesteld. Een door Joris van der Heijden scherp ingeschoten vrije trap werd door hem attent over de achterlijn gewerkt. In de 21e minuut was het alle hens aan dek aan de andere kant. Na een snelle uitval over rechts leverde VOW aanvoerder Rick van der Linden een prima voorzet af die, gelukkig voor de bezoekers, door Tom van den Oever van dichtbij werd gemist. Vijf minuten later leek Boskant op weg naar een voorsprong. Na een aantal passeeracties had Rens van de Wijdeven de bal goed voor z'n rechter, maar z'n inzet werd door doelman van Zutphen uit het doel geranseld. Daarmee is het verhaal voor de rust wel verteld. Na rust was het spel niet heel veel beter, maar er ontstonden toch wat meer gevaarlijke situaties voor beide doelen. Bij een vrije trap, in de 75e minuut snel genomen door good-old Bart van de Laar, moest verdediger Rick van der Zanden z'n doelman Fred van Bussel nog te hulp snellen om te voorkomen dat de thuisclub op voorsprong zou komen. Na terugspelen op de eigen doelman, kreeg Boskant in de allerlaatste minuut nog een goede mogelijkheid vanaf de rand van het strafschopgebied. Ook deze kans kon niet in een doelpunt worden omgezet zodat de wedstrijd eindigde zoals hij begonnen was!

Gehavend Ollandia laat de punten bij ELI

Foto: Jan Roche

Was het elftal van ELI voor de eerste keer sinds lange tijd weer compleet, zo gehavend was het elftal van vv Ollandia. Op voorhand al een gegeven dat niet ongemerkt zou blijven tijdens de wedstrijd. Met een zeer defensieve opstelling van Ollandia 5-4-1, was er alles aan gelegen om de 0 vast te houden en zo te hopen op een puntje.

Echter zo als zo vaak gaat het in de eerste 10 minuten van zowel de eerste als de tweede helft fout. Bij de eerste goal gaat een ongelukkige handeling van keeper Wouters vooraf. Omdat hij de bal nadat deze de grond heeft geraakt weer oppakte. Veel scheidsrechters laten het stuiteren van de bal vaak doorspelen echter deze scheidsrechter meende de regels zeer strikt te moeten toepassen. Dat maakte de 1-0 extra zuur. In de volgende 15 minuten was het weer raak toen de buitenspelval van Ollandia een steekje liet vallen en ELI de bal rustig voor kon zetten en afwerken 2-0.

Het spel van ELI was voetballend beter verzorgd en steeds meer dreigend. Echter grote kansen wist men in de eerste helft niet meer te creëren. Voor Ollandia werd de schade nog groter toen in de 30e minuut Gerben Voets, na een zware tackel van een ELI speler, het veld geblesseerd moest verlaten. De tweede helft was amper 3 minuten bezig toen de scheidsrechter een vrij gemakkelijke penalty aan ELI gaf. De 3-0 was daarmee een feit en de wedstrijd was daarmee definitief gespeeld. Ook aan de 4-0 hing een luchtje omdat een handsbal aan de goal voorafging welke niet werd gezien door de scheidsrechter. Al met al een verdiende winst voor ELI. Nu maar hopen dat de vakantiegangers weer snel terug komen en de blessures snel gaan genezen zodat ook Ollandia eindelijk weer eens met een volledige selectie aan kan treden.

Ollandia ontvangt Nederwetten
Zondag staat er op sportpark Ekkerzicht voor Ollandia weer een thuiswedstrijd op het programma. Ditmaal moeten ze thuis aantreden tegen Nederwetten, een tegenstander die op de standenlijst in de middenmoot staat. In de uitwedstrijd leed Ollandia een 2-1 nederlaag en heeft nu een en ander recht te zetten en kan met een overwinning naar aansluiting met de middenmoot spelen.

Het zal zich wel moeten wapenen tegen de strijdlust van deze tegenstander en zich zeker niet laten verrassen. Hopelijk kan Ollandia met de steun van vele supporters de punten in eigen huis houden en zorgt dit na afloop voor verhoogde feeststemming op de door de Ollandia Vrouwen georganiseerde Apres Ski. Zondagmorgen staan er nog meer mooie thuiswedstrijden op het programma, waarbij Ollandia 2 de hoge stand op de standenlijst moet zien vast te houden tegen Avesteyn. Ook de Ollandia Vrouwen willen, na de mooie overwinning op kampioenkandidaat Vlijmense Boys, tegen de andere titelkandidaat Tivoli de punten in eigen huis houden. Voor de overige seniorenteams staan zondag uitwedstrijden op het programma, terwijl op zaterdag ook de diverse weer in Ollandia jeugdteams in actie komen.


Competitie wedstrijd Dioscuri

Afgelopen zondag 5 februari traden drie Dioscuri teams aan tegen even zoveel teams van Sportief Oss. In de kleine en warme sporthal in Oss zetten de Rooise meiden prima prestaties neer.

Karlijn, Naomi, Noa, Veerle, Amy, Keri, Evie en Evelien kwamen in actie voor Dioscuri D1. Naomi liet op de vloer voor de eerste keer een mooie arabier flik flak zien. Evelien wist de hoge vloerscore met maar liefst 14.90 neer te zetten, terwijl Amy en Noa met 13.60 resp. 13.30 uitstekend scoorden op sprong. Op de brug lieten Evie, Keri en Veerle nette oefeningen zien, en was het Karlijn die op de balk met 13.10 uitblonk. Dioscuri won deze wedstrijd als team met 270.100 punten dan ook welverdiend van Sportief Oss met 254.350 punten. Evelien werd knap eerste in het individuele eindklassement, gevolgd door Karlijn op de tweede en Keri op derde plaats.

Vervolgens kwam het tweede bovenbouw in actie. Opvallend in deze wedstrijd waren het sterke turnen op vloer van senioren Elena (12.10) , Paula (11.90) en Nienke (11.00), die voor het eerst haar nieuwe oefening in wedstrijd verband liet zien. Ook Larissa scoorde hier prima met een fraaie 11.70. Birgit liet een fraai boogje achterover op de balk zien, terwijl Bente de hoogste Dioscuri score op brug neerzette: 10.40. Ilse op haar beurt was goed voor de beste Dioscuri score op sprong (10.85). Oudgediende Phil kon wegens een blessure alleen op balk uitkomen, maar liet hier zien dat ze het wedstrijd turnen nog zeker niet verleerd is. Uiteindelijk ging de overwinning ruim naar de meiden uit Oss: 228.900 tegen 209.850 voor Dioscuri.

Het D2 team tenslotte ging na een mooie wedstrijd wel met de overwinning naar huis: 309.625 voor Dioscuri tegen 302.950 voor de dames van Sportief. Zowel plaats 1, 2 als 3 gingen in deze wedstrijd naar Dioscuri. Op vloer scoorde Puk, die uiteindelijk ook de 1e plaats binnen haalde, een prachtige 12.90. Op de brug had Dioscuri in Nicci, Lindsy, Hanna, Alysha en Lisa 5 sterke dames. Alle 5 zetten een prachtige oefening neer met een schitterende bijbehorende score. Op de balk was Lieke erg sterk met een fantastische radslag en een mooie 2e plaats in het eindklassement was dan ook haar deel. Jindy scoorde de hoogte punten op de vloer. Imke had een fantastische sprong en ook Nora haalde hierop haar puntjes binnen wat haar bracht tot de 3e plaats in het eindklassement.

Al met al een prima zondagmiddag voor de turnsters van Dioscuri!


Rooi 1, 2 en 3 pakken punten

Het was een goed weekend voor Rooi. Alle wedstrijden werden bij de tegenstander gespeeld. Alle punten werden mee terug naar Rooi genomen!

Het eerste van Rooi had dit weekend een wedstrijd op het programma staan die gewonnen moest worden. Ze moesten uit tegen Melderslo, een ploeg die 4 punten boven Rooi stond. Nadat Rooi moest oplopen en alle namen omgeroepen werden begon de wedstrijd. Al snel werd het 1-0 in het voordeel van de tegenstander. Gelukkig had Rooi hier al snel een antwoord op. Er werden drie mooie afstandsschotjes in gelegd. Ook kreeg Rooi een strafworp die netjes werd afgemaakt: 1-4 voor Rooi. Beide partijen bleven scoren. Maar de tegenstander kon niet op een voorsprong komen. Dit kwam vooral doordat Rooi de rebound goed had, wat ze van tevoren hadden afgesproken. Ruststand: 4-6

De tweede helft begon wederom met een doelpunt voor de tegenstander. Maar ook dit keer liet Rooi zich hier niet door afschrikken, en ging zelf weer scoren. Ze scoorden 7 kansen achter elkaar. Een strafworp, vrije bal en een paar mooie afstandsschoten. Melderslo wist niet wat ze hier mee aanmoesten. Ze begonnen te schieten zonder vang, wat nog 3 doelpunten voor hun opleverde. Eindstand 8-13 voor Rooi! Na deze mooie overwinning wil Rooi dit graag doorzetten naar volgende week. Avanti staat dan op het spel. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, waar ook weer punten gepakt moeten worden. Publiek is dus meer dan welkom! De wedstrijd wordt gespeeld in de Dioscuren in Schijndel om 11:30.

Odisco 1 glansrijk kampioen

Afgelopen zondag speelde Odisco thuis tegen Roka. Het was de nummer 1 tegen de nummer laatst. Bij winst zou Odisco het kampioenschap in de zaal binnen halen. Hierdoor stond er enige druk op de wedstrijd.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd en liet aan het grote publiek zien dat het vandaag maar voor één ding ging: de winst. Na 11 minuten was het al 6-1 en een monsterscore leek binnen bereik. Odisco speelde goed en straalde. Met 8 dames die alle 8 top waren, konden de dames met 13-5 gaan rusten. In de rust werd de dames verteld zo door te spelen. Het spel was goed en als de dames de rust konden bewaren, zou het een hele mooie einduitslag kunnen worden. Ook de 2e helft deed Odisco wat het moest doen: de thuisploeg scoorde rustig verder en van druk van een kampioenswedstrijd was totaal geen sprake meer. Met mooie aanvallen en snelle doelpunten werd Roka eenvoudig overlopen. Met een eindstand van 25-9 werd het kampioenschap simpel binnen gehaald en kon het feestgedruis beginnen. Odisco behaalde vandaag een hele nette overwinning en kon daardoor met de huifkar naar de sponsor Café de Toel om daar met de supporters tot in de late uurtjes te feesten. Volgende week speelt Odisco uit in Haaren tegen Tovido 1 om 11:50 uur.

Hard werkend Nijnsel knokt voor een punt

Na de winst van vorige week stond deze week Tuldania op het programma. De vorige ontmoeting resulteerde in een ruime overwinning voor Tuldania.

KV Nijnsel begon scherp aan de wedstrijd. Ze wisten met goede combinaties de tegenpartij te verrassen, waardoor ze al snel met 3-1 voor stonden. Daarna volgde een periode waarin Nijnsel vooral onzorgvuldig spel liet zien, hier profiteerde Tuldania van en dwong zelfs een voorsprong af. Met een stand van 5 tegen 4 gingen de teams rusten.

Coach Wittenboer sprak in de rust duidelijke taal: meer rust in het spel en blijven knokken. Hier gingen de dames van Nijnsel mee de zaal in. Tuldania gaf zich niet zomaar gewonnen. De teams waren in de tweede helft zeer aan elkaar gewaagd. Met nog een minuut te spelen kreeg Nijnsel een vrije worp mee. Deze werd knap afgerond door Myrna Foolen, 9-9. Meteen volgde het eindsignaal. Nijnsel heeft met hard werken een verdiend gelijkspel eruit gesleept.