DeMooiRooiKrant

10 januari 2018

DeMooiRooiKrant 10 januari 2018


Ons dorp kent tientallen familiebedrijven die al enkele generatiewisselingen hebben gekend. Kinderen die op dit moment in de voetsporen van hun ouders staan of binnenkort het roer overnemen. Om de drie weken gaan wij samen met deze (oud)ondernemers terug naar het begin. Authentieke verhalen vol mooie herinneringen en vele anekdotes. Aan Van Hoof Reizen de eer voor de aftrap.

Door Manon Swinkels

Herinner jij je eerste schoolreisje nog? Samen met je klasgenoten de bus in, op weg naar een attractiepark. Tijdens de terugweg gingen de gordijntjes dicht en zat iedereen gebukt om een bezorgde blik op de gezichten van de ouders uit te lokken. Een grote kans dat je met een bus van Van Hoof Reizen het mooiste uitje van het schooljaar maakte. "Ik durf niet te zeggen hoeveel schoolreisjes wij in al die jaren gereden hebben." Dort van Hoof (60) pakt een koekje uit de trommel die voor hem op tafel staat en hij neemt me mee, terug in de tijd.

... en Dort Van Hoof staan al .. jaar vol enthousiasme aan het roer. Foto: Manon Swinkels

"Mijn opa, Dortje van Hoof, was een echte handelsman en in 1921 startte hij Van Hoof Reizen na aankoop van een tweedehands bus. Iedere zondag reed hij met een bus vol vanuit Boskant naar de kerk in Rooi. Dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen. Hij richtte zijn pijlen niet alleen op het vervoer van personen, zijn vakmanschap reikte verder dan dat. Binnen de kortste keren had hij naast een touringcar, een zaak gespecialiseerd in rijwielhandel, reparaties, onderhoud en een benzinepomp.

35 jaar later nam mijn vader Piet de zaak over en na zijn eerste investering kreeg hij van mijn opa behoorlijk op zijn donder. De aanschaf van een gloednieuwe bus, terwijl hij nog maar net aan het roer stond, vond hij onverantwoord. Daar dacht mijn vader echter anders over. Die had zojuist een mooi aanbod van Philips gekregen om werknemers vanuit de regio naar hun werk te rijden. 's Morgens heen en 's avonds weer terug. Een dergelijke pendeldienst werd ook gereden voor onder andere Bata Best, DAF Eindhoven en Kampoda Rotterdam Dijkzigt Ziekenhuis.

Mijn vader stierf in 1979 en mijn vrouw en ik besloten het bedrijf over te nemen. Wij waren toen nog behoorlijk jong, net getrouwd en in diezelfde periode ging Philips bezuinigen op het vaste vervoer. Van de werknemers werd verlangd dat zij voortaan hun eigen vervoer regelden. Op 23 jarige leeftijd kochten wij onze eerste bus. Uit voorzichtigheid kozen wij voor een tweedehands exemplaar. Met deze aanwinst hadden wij vijf bussen tot onze beschikking. Het vaste vervoer van werknemers werd steeds minder maar binnen de kortste keren kregen meldde de ene vereniging na de ander zich als nieuwe klant. Dagtochten werden steeds populairder en schooltripjes gingen steeds verder weg. We reden regelmatig met bussen vol leerlingen naar Parijs en Londen.

Tijdens één van deze tripjes naar Londen gebeurde er iets heel opmerkelijks. Ik had de bus geparkeerd langs de Thames en besloot naar het centrum te wandelen. Eenmaal terug kon ik mijn ogen niet geloven, de bus was zomaar verdwenen! Weg, foetsie! Wat bleek nu: er was een demonstratie aangekondigd en de politie had de bus uit voorzorg verplaatst. Door dit incident was ik nog net op tijd terug om de groep leerlingen met de bus vanaf Trafalgar Square terug naar het hotel te brengen. Ook heb ik tijdens diezelfde trip samen met de leerlingen een prachtig klassiek concert bijgewoond, waarbij Lady Diana aanwezig was.

Naast de schoolreisjes werden er door verenigingen en bedrijven steeds vaker meerdaagse reizen geboekt naar Spanje, Frankrijk en Oostenrijk. Barcelona en Lourdes waren erg populaire bestemmingen. Ik kan me één reis nog goed herinneren. Een echtpaar uit Nijnsel was vijftig jaar getrouwd en hun grote wens was om samen een keer naar Lourdes te gaan. Lourdes zat er niet in, maar op de betreffende feestdag ben ik samen met hun hele familie afgereisd naar Mariahout, waar een trompettist het Ave Maria voor hen speelde. Het was heel indrukwekkend en het echtpaar was blij verrast.

De klandizie is door de jaren heen niet heel veel veranderd. Scholen, verenigingen en bedrijven melden zich nog steeds volop. In de hele beleving en qua bestemmingen zien we wel een verschuiving. Heel vroeger waren er nog niet zoveel auto's en een uitje met de bus was toen heel speciaal. Nu wordt een bus vooral ingezet door grote groepen voor het gemak, de gezelligheid en om kosten te besparen. Vroeger werden wij door scholen benaderd voor tripjes naar Amsterdam en Maastricht. Wat later gingen de uitjes naar Londen en Parijs, en tegenwoordig brengen wij groepen leerlingen naar het vliegveld, omdat zij vanaf daar hun reis met het vliegtuig vervolgen. De manier van reizen heeft een verandering ondergaan."

Het koekje houdt Dort nog steeds tussen zijn vingers geklemd. Hij heeft zichzelf nog geen tijd gegund om er een hap van te nemen. Enthousiast vertelt Dort verder. "Vanaf eind maart tot half oktober worden de meeste ritten gereden en in de zomermaanden is het erg druk. Het komt dan geregeld voor dat wij op één dag met vijf bussen een dubbele bezetting hebben. Er staat dan 's morgens een rit op het programma en 's avonds weer een andere. Op dit moment is het een paar maanden rustig en is het tijd voor groot onderhoud. Ik vind het altijd heel belangrijk dat de bussen er pico bello uitzien, zowel van binnen als van buiten. Doordat ik zelf nog rij, blijf ik op de hoogte van de conditie van onze bussen en de situatie op de weg. Dat ervaar ik als een groot voordeel. Mijn werk als chauffeur zijnde bevalt me nog erg goed en ik denk dat wij de komende tien tot vijftien jaar op dezelfde voet én met veel plezier doorgaan. Wij hebben drie dochters en wij hopen de zaak tegen die tijd aan hen over te dragen."


Wie is de beste van de rest?

Foto: Jos van Nunen

Deze vraag wordt de afgelopen jaren gesteld bij aanvang van de Rooise Kwis en bij de prijsuitreiking. Het lijkt namelijk onmogelijk om te winnen van Tis Rolluk iet en Rooische Zwets. Dat laatste team won de eerste twee edities, Tis Rolluk iet won vorig jaar en dit jaar. Alleen De Knolletjes kon de hegemonie doorbreken in 2015. Deze editie (2017) was Bovenaan De Lijst de beste van de rest en ondanks dezelfde nummer één en twee, was de spanning in De Beurs er niet minder om…

Een spetterende show is de uitreiking doorgaans niet. Het was snikheet in De Beurs en de presentatoren waren niet altijd even goed te verstaan, maar gelukkig hingen er twee grote schermen die een hoop duidelijk maakte. De organisatie blinkt ieder jaar uit in het produceren van een geweldige en uitdagende kwis. In de zaal klonken onderling al ideeën om ook de prijsuitreiking wat meer schwung te geven.
Maar zoals gezegd, dat maakte het niet minder spannend. Bij het bekendmaken van de categoriewinnaars keken sommige teams al jaloers naar elkaar en werd geprobeerd om een balans op te maken. Toch is het winnen van een categorie zeker geen garantie van een hoge eindklassering en het niet winnen van een categorie een garantie voor een lage plek. Rooische Zwets pakte namelijk geen fles wijn als categoriewinnaar, maar scoorde in iedere opdracht wel een hoog gemiddelde waardoor de tweede plek werd gepakt.
Hier en daar klonk een teleurstelling, een sarcastisch gejuich of een uitbarsting van intense trots toen van 128 naar 11 werd afgeteld in de rankschikking. Na nummer 11 stopte de telmachine. De tien beste teams verschenen op het scherm en bij hen klopte het hart inmiddels door de borstkas heen. De één na de ander werd weggestreept en ieder team dat vanaf dat moment werd genoemd was logischerwijs apetrots op hun prestatie. Vooral Rijsingen kon het bijna niet geloven dat ze vijfde waren geworden en ook Bovenaan De Lijst straalde als een geboende gouden koets. Het ging uiteindelijk weer om de twee beste teams. Allebei kennen ze het gevoel van winnen, maar gezien de vreugde-uitbarsting van zowel de nummer één als de nummer twee blijft de vreugde er niet minder om en wordt ook een tweede plek met beide handen aangegrepen.
Zijn er teams die dit jaar aan de stoelpoten gaan zagen van Tis Rolluk iet en Rooische Zwets? Het is te hopen van wel om de spanning en competitie nog interessanter te maken. Wellicht kan de organisatie nog een rol spelen bij het samenstellen van de vragen, maar daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Robert Barclay en Mario Korsten weten precies wat ze moeten doen. Dat hebben ze de afgelopen vijf jaar wel bewezen. Zij kregen terecht veel lof van de aanwezige teams.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Jaargang 8 • Week 2 • Woensdag 10 januari 2018

Elde College
Formido

Pieter de Josselin de Jong: 'de vergeten meester' (Deel II)

Foto:

Tot 11 februari 2018 is er een expositie over onze bekendste Rooise kunstenaar Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) in het museum Panorama Mesdag in Den Haag. De titel van deze bijzondere expositie is "De vergeten meester." Maar wie was nu eigenlijk deze begenadigd schilder? In een tweeluik geeft heemkundige kring De Oude Vrijheid een inkijk. Deze week het tweede en laatste deel.

Gedurende een periode van ongeveer vijftien jaar blijft hij hofschilder. Over de achtergrond van zijn functie is maar weinig bekend. Hij schildert o.a. een groot portret van de vijfjarige prinses Wilhelmina en een aantal andere koninklijke portretten. Voor deze verdiensten werd hij in 1898 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Naast het uitvoeren van portretopdrachten, verzorgde hij ook illustraties bij romanverhalen in 'Elsevier's Maandblad' en politieke tekeningen in het tijdschrift 'Eigen Haard'. Ook in Sint-Oedenrode maakt men gebruik van Pieters vaardigheden. Toen op 13 december 1893 de Rooise arts dr. Godefridus Raupp zijn 50-jarig ambtsjubileum vierde, kreeg hij opdracht van de feestcommissie een portret van de dokter te schilderen. Ook kreeg hij opdracht van de familie Van der Hagen-Raymakers om vijf familieportretten te schilderen. In 1897 trouwde Pieter met Jeltje Kappeyne. Het jonge echtpaar ging in Wassenaar wonen tot eind 1903 met hun vier dochters, daarna gingen ze terug naar Den Haag.
Hij was niet altijd gelukkig met portretopdrachten, omdat hij zich dan moest aanpassen aan de wensen van zijn opdrachtgevers. Het liefst ging hij naar buiten, kijken naar het landschap, de arbeiders. De werkende mens inspireerde hem. Wanneer zijn financiële middelen het toelieten trok De Josselin de Jong erop uit. In Drenthe raakte hij gefascineerd door boeren en hun materieel. In Scheveningen door meisjes in klederdracht. In Rome werd hij geïnspireerd door het straatleven. Tijdens zijn verblijf in Rome (1896) volgde hij beeldhouw lessen. Daar boetseerde hij 'de boogschutters.' In 1912 werd er een brons kunstafgietsel van gemaakt. Zijn scherpe blik op de mensen en dieren die hij tegenkwam, komen prachtig naar voren in zijn dynamische tekeningen.
Een reis naar Londen bracht hem in aanraking met de zichtbare gevolgen van de industriële revolutie. Met het daar opgedane thema 'fabrieksarbeiders' kwam hij tot zijn meest oorspronkelijke werk: uniek in de Nederlandse kunstwereld.
Op 2 juni 1906 overleed Pieter al op 44-jarige leeftijd in een Amsterdams ziekenhuis aan een maagkwaal en werd hij in Den Haag begraven.
Jeltje liet nog hetzelfde jaar een groot deel van zijn kunstwerken veilen, waarna zij met haar vier kinderen naar Zwitserland vertrok. Het was een aardige man, die er goed uitzag en een groot verantwoordelijkheidsgevoel kende. Omdat hij niet in een stroming viel in te delen, leidde het ertoe dat hij snel na zijn dood in de vergetelheid is geraakt.
Vele prijzen en onderscheidingen vielen deze kunstenaar ten deel. In vele musea en andere plaatsen is zijn werk nog steeds te bewonderen,
ook in Sint-Oedenrode. In 1909 werd een comité gevormd om tot de oprichting van een monument te komen ter nagedachtenis van deze briljante schilder. Helaas zijn de ingezamelde gelden niet toereikend voor een monument, maar wel genoeg voor een buste en een afgietsel in brons van 'de Boogschutters', welke Pieter in 1896 boetseerde in Rome. Het borstbeeld werd gemaakt door Charles van Wijk.

Exposities en belangrijke momenten
Op dinsdag 2 juli 1912 werd het borstbeeld van kunstschilder Pieter de Josselin de Jong onthuld in kasteel-raadhuis Dommelrode in aanwezigheid van bloedverwanten en vrienden, waaronder ook zijn vroegere leermeester, Piet Slager. Burgemeester A. Sassen heette de aanwezigen welkom. Van 13 juli t/m 25 augustus 1985 was er een overzichtstentoonstelling in kasteel-raadhuis Dommelrode in Sint-Oedenrode, georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt en het Provinciaal Museum Drenthe in Assen. Van 13 september t/m 10 november 1985 was deze expositie ook daar te zien. In 2009, van 6 t/m 24 juni, was er ook een expositie van Pieter de Josselin de Jong met als titel 'Herinneringen aan Sint-Oedenrode en aan zijn tijd', georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt in Cultureel Centrum Mariëndael.
Op 6 mei 2015 kwamen enkele nazaten van Pieter de Josselin de Jong uit Canada op bezoek in Sint-Oedenrode. Op 18 januari 2018 is er een busdagtocht naar Den Haag en Delft, geregeld door KBO Sint-Oedenrode. In Den Haag wordt de expositie van De Josselin de Jong bezocht en het Panorama van Mesdag. In Delft de Oude en Nieuwe Kerk. Voor info http://www.kborooi.nl/

Team Rembrandts presenteert zich

Foto: Hans van den Wijngaard

Team Rembrandts bestaande uit studenten van Fontys, het Zwijsen- en het Heerbeeckcollege doet dit jaar voor de zesde keer mee aan de FIRST Robotic Competition (FRC). Net als de afgelopen jaren presenteerde team Rembrandts zich afgelopen zondag weer in Mariëndael. Daarmee bewijst Mariëndael niet alleen een thuis te zijn voor kunst en cultuur. Ook techniek heeft inmiddels een vaste plaats in de agenda van Mariëndael verworven.

Van kunst en cultuur was er zondag in Mariëndael weinig tot niets te zien. Wel wemelde het er van studenten die druk bezig waren om allerhande robots aan de praat te krijgen. Robots gebouwd van Lego-steentjes, maar ook robots gebouwd van mecanostrips en zelf geprinte onderdelen tot zelfs de vijf robots van het team Rembrandts die vanaf 2013 tot en met vorig jaar mee streden voor of zelfs in de wereldfinale van de FRC. De opdrachten die de studenten krijgen, zijn voor een leek al meer dan hogere wiskunde. 'Bouw een robot die alle rode ballen pakt en deze vervolgens in een bak gooit'. Ook voor de deelnemers van team 'FTC Units' van Mariëndael levert deze opdracht de nodige uitdagingen op. Guus Dohmen uit Boskant vormt samen met Thijs Balk uit Olland en Rooienaar Max van Doorn één van de twee teams van Mariëndael. "Het is onze eerste robot die we bouwen. Alleen het apparaat rijdend krijgen is al een hele opgave", vertelt Guus. "Op het laten rijden van de robot focussen we ons dit jaar. Volgend jaar is het de bedoeling dat de robot in staat is om een rode bal van een blauwe bal te kunnen onderscheiden. Daarna leren we de robot hoe dat hij deze ook kan oppakken en vervolgens in een bak kan gooien". Op de vraag hoe dat de robot deze taken uit moet voeren antwoorden de jonge techneuten:, "daarvoor installeren we een camera, die beelden doorstuurt naar een computer, die met behulp van een algoritme de bal en de kleur herkent". Terwijl de jongste techneuten zich in de kleine ruimte van Mariëndael verdiepen in de techniek, worden in de grote zaal de voorbereidingen getroffen voor de presentatie van het team Rembrandts 2018. Belangstellend kijken ouders, grootouders en broertjes en zusjes naar de robots die de afgelopen vijf jaar door het team zijn vervaardigd. De robot moet dat doen waarvoor die ontworpen is. Balletjes van een bepaalde kleur sorteren of blokken opstapelen. Afhankelijk van de opdracht die in het betreffende jaar was geformuleerd. Dan iets na twee uur is de presentatie van het team van dit jaar. De studenten gaan daarbij diep in op wat van hen wordt gevraagd. Zo diep dat ze zelfs een deel van de presentatie in het Engels doen. Daarbij houden ze geen rekening met de oudere en heel jonge mensen in het publiek die deze taal niet of onvoldoende machtig zijn. Jammer, want daarmee gaat veel informatie verloren. Waarom dat deze presentatie in het Engels is, wordt later verklaard: "In Amerika moeten deze studenten straks ook in het Engels uitleggen wat Team Rembrandts doet. Dit is een van de weinige mogelijkheden om dit te oefenen.....", vertelt Ron Visser. De opdracht voor FRC 2018 is afgelopen weekend bekend gemaakt. Via internet werd een animatie aan de honderden teams over de hele wereld gepresenteerd. Dat het net zoals elk jaar een combinatie van selecteren, stapelen en de tegenstander aftroeven wordt, is geen verrassing. Eindelijk is bekend welke hindernissen moeten worden bedwongen. De komende zes weken kan het team zich gaan verdiepen en de uitwerking van de robot voor dit jaar. Doel is om net als vorig jaar weer in de wereldfinale te komen.

Foto: Hans van den Wijngaard

Cursus Rooilogie

Foto: Bert de Graaf

Begin maart start er weer een nieuwe cursus Rooilogie. Zes interessante bijeenkomsten met natuurlijk verschillende onderwerpen over Sint-Oedenrode, Rooi dus.

Rooilogie laat u uitgebreid kennis maken met het ontstaan, de geschiedenis en ontwikkeling van Sint-Oedenrode. Samen met de heemkundige kring De Oude Vrijheid organiseert het Roois Cultureel Erfgoed de cursus Rooilogie.

Doel is om meer kennis op te doen over de historie van Sint-Oedenrode, meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van ons mooie dorp en zo de betrokkenheid van de inwoners te vergroten.Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor de enthousiastelingen.

Voor meer informatie en eventueel aanmelden kun je kijken op de site www.rooilogie.nl


Verliefd op een jongen uit El Salvador

Choco met de hele van familie van Hilde (links naast hem) op de foto. Foto:

De laatste weken hebben we in de rubriek 'Rooienaren in het Buitenland' veel (voormalig) dorpsgenoten aan het woord gelaten over hun verblijf in een ander land. Voor deze editie hebben we contact gehad met Hilde Sijbers. Zij maakte een tijd geleden haar droom waar om een verre reis te maken. In El Salvador gebeurde iets bijzonders. Hilde kwam daar haar grote liefde 'Choco' tegen en daarom besloot ze er te blijven.

Hoe heb je Choco ontmoet?
"Ik had een droom om te reizen en die kwam eindelijk uit. Na een lange en super mooie tijd in Mexico en Guatemala arriveerde ik in mei 2016 in El Salvador: Playa El Tunco. In de shuttle naar El Salvador had ik een meisje uit Canada ontmoet en ons plan was om twee of drie dagen te blijven. Op de tweede dag zijn we naar een surfcompetitie geweest. Daarna hebben we flink gefeest in een bar. Die avond heb ik Choco ontmoet en dat is precies de reden dat ik nu nog steeds hier ben. Natuurlijk heb ik geprobeerd om niet verliefd te worden en ben ik na een tijd naar Nicaragua vertrokken, maar dat beviel me niet. Na precies tien dagen waren we, mijn vriendin uit Canada en ik, weer terug in El Salvador."

Was het moeilijk om Nederland te verlaten?
"Het afscheid van de familie was lastig voor mij persoonlijk. Vooral omdat we niet weten wanneer we elkaar weer gaan zien. Ik heb namelijk geen idee hoe lang we in El Salvador blijven en waar we daarna naartoe gaan. We hadden het idee om samen naar Spanje te verhuizen, maar op dit moment zijn we beiden aan het werk hier in El Tunco, dus hebben we dat plan even op een laag pitje staan."

Heb je nog veel contact met je familie in Nederland?
"Ik praat nog regelmatig Nederlands, want ik spreek mijn familie, vrienden en iedereen die ik lief heb nog erg veel. Ik kijk er ook mega veel naar uit dat mijn vriendin hier komt, dan kan ik even Nederlands praten en heb ik iemand van thuis!"

Wanneer was je voor het laatst in Sint-Oedenrode?
"Na bijna een jaar in El Salvador en meer dan een jaar weg van huis ben ik in maart van dit jaar weer naar Nederland vertrokken. Alleen, zonder Choco, maar het stond wel vast dat ik na drie maanden weer terug zou vliegen. In die tijd heb ik veel gewerkt en van mijn familie en vrienden genoten. Ook heb ik bijna al mijn zomerkleren weer meegenomen terug naar huis, El Tunco. In de tijd dat ik in Nederland was heb ik een ticket gekocht voor Choco en mij om samen naar Nederland te komen. Zo kon hij al mijn familie en vrienden ontmoeten en zien hoe het leven in Nederland is. De bruiloft van een vriendin kon ik natuurlijk niet missen! Choco vond alles indrukwekkend; de kleine dingen die voor ons zo normaal zijn, waren voor hem bijzonder. Appel- en perenbomen langs de weg, de fietspaden en wegen zonder gaten, elke dag ander eten, vrienden in Europa waar je 'even' langs gaat en niet te vergeten de bruiloft met alles erop en eraan. Het waren drie bijzondere, geweldige en onvergetelijke maanden, maar we waren ook klaar om weer terug te gaan naar de zon."

Foto:
Foto:

Rooise bieb geeft Donald Ducks aan de Voedselbank

Foto: Kim Verstappen

Gezinnen met kinderen die gebruik maken van de Voedselbank in Sint-Oedenrode krijgen deze winter een gratis Donald Duck pocket. Deze actie is ingezet door Cubiss en Bibliotheek Meierijstad die de kinderen graag een leuk én nuttig extraatje cadeau doen.

Armoede en laaggeletterdheid gaan vaak hand in hand. Uit onderzoek blijkt dat 37% van de laaggeletterden behoort tot de laagste inkomensgroep en dat zij relatief vaak arm zijn. Door de Donald Duck te verspreiden via de voedselbank worden kinderen bereikt die mogelijk een taalachterstand hebben. Strips lezen is goed voor de woordenschat en het bevordert leesplezier.

Foto: Kim Verstappen

De actie in Sint-Oedenrode is onderdeel van een groter initiatief van Cubiss in Noord-Brabant en Limburg. Yvonne van den Berg (projectleider Versterken taalvaardigheid bij Cubiss) legt uit: "We weten dat kinderen die opgroeien met laagtaalvaardige ouders het risico lopen om zelf laaggeletterd te worden. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Door het verspreiden van deze Donald Ducks geven we iets extra's aan kinderen die het niet breed hebben. En hopelijk bevalt de Donald Duck zo goed, dat de kinderen in 2018 naar de bibliotheek komen om hem gratis te lenen."

Schuimparty bij de Neul

"Het is zeker voor herhaling vatbaar", lacht Astrid Wieland van zwembad de Neul. Hier werd voor het eerst een schuimparty gehouden. In plaats van te zwemmen spelen de kinderen nu met schuim.

Lachend en gierend spelen de kinderen tussen de twee zwembaden. Hierboven zit namelijk een schuimmachine en daar blijken ze dol op te zijn. "We doen wel vaker van dit soort dingen en nu hadden we een keer een schuimmachine gehuurd", vertelt Astrid.

Het schuim kan gemakkelijk het zwembad in. Toch is er besloten om dit niet te doen. Vanwege de veiligheid hangt de machine in plaats daarvan tussen de twee baden in. "Als al dat schuim in het bad komt ben je snel het overzicht kwijt. We moeten niet hebben dat er iemand, al dan niet expres, onder het water schiet."

Hoewel het in de smaak valt wil Astrid dit niet iedere week gaan doen. "Anders is het al snel niet interessant meer." Maar dat het voor herhaling vatbaar is, is wel duidelijk. Zeker aan alle blije gezichten van de kinderen te zien.

Expositie Hans Vervloed in Mariëndael

Dit is één van de foto's van Hans Vervloed Foto: Hans Vervloed

Zondag 14 januari begint de eerste expositie van het Roois Kultuur Kontakt van het jaar 2018. De exposant is Rooienaar Hans Vervloed, voorzitter van FotoclubRooi.

Al tijdens zijn studie in Tilburg beschikte Hans over een donkere kamer, waarin hij zijn foto's zelf ontwikkelde en afdrukte. Alleen in zwart-wit. Later werd de donkere kamer uitgerust met een kleurenvergroter. Hij experimenteerde vaak met bijzondere technieken in een poging de werkelijkheid te veranderen in een persoonlijk beeld. Hans wilde steeds iets maken wat anderen nog niet hadden gedaan. De analoge techniek van die tijd liet echter weinig geslaagde experimenten toe. De redding kwam met de digitale fotografie. Er ontstonden vrijwel onuitputtelijke mogelijkheden de beelden te manipuleren. Van die mogelijkheden maakt hij ruim gebruik. De foto's van Hans lijken op een bestaande werkelijkheid, maar is dat zelden. Vaak vertelt een serie foto's een kort verhaal, soms is een alleenstaande foto het hele verhaal. De basis is altijd fotografisch, maar de werkelijkheid is vaak ver te zoeken, hoewel de beelden realistisch overkomen. Vaak is humor en absurditeit de leidraad van zijn werk. In veel van zijn werk komt hij zelf voor als model. Het werk van Hans is bedoeld de toeschouwer op het verkeerde been te zetten of hem/haar een glimlach te ontlokken.
Zondag 14 januari om 15.00 uur is de officiële opening. De tentoonstelling duurt tot en met 3 maart. U wordt van harte uitgenodigd om deze bijzondere tentoonstelling te bezoeken.

Jaarlijkse winterwandeling VVD

Op zaterdag 27 januari 2018 organiseert VVD Meierijstad traditiegetrouw haar jaarlijkse winterwandeling. Deze vindt elk jaar plaats in een ander deel van Meierijstad. Dit jaar is gekozen voor een wandeling door Keldonk.

Samenkomst vanaf 14.00 uur in Dorpshuis Het Span, Kampweg 2, Keldonk. Onder het genot van een kopje koffie zal een afgevaardigde van de Dorpsraad Keldonk enige wetenswaardigheden van dit kerkdorp voor het voetlicht brengen en zal ongetwijfeld van de gelegenheid gebruik maken om tegelijk de politieke vertegenwoordigers van de VVD te voorzien van adviezen.

Van hieruit start om 15.00 uur de rondwandeling. Rond 16.30 uur wordt het gezelschap terugverwacht in Dorpshuis Het Span waar de middag zoals gebruikelijk zal worden afgesloten onder het genot van een drankje en een kop stevige erwtensoep.

Deelname aan de wandeling is voor zowel leden als niet-leden gratis. U kunt zich aanmelden voor de winterwandeling door te mailen naar: rdekkers@solcon.nl

In de rubriek 'Ik hou van mijn vak' komen Rooienaren aan het woord die wat vertellen over hun beroep. Dit keer interviewen we Manon Gooskens. Manon is stewardess op Schiphol Amsterdam voor Easyjet. Zou ze dan ook alle plekken op de wereld zien?

In gesprek met: Manon Gooskens
Beroep?
'Ik ben stewardess.'
Waar werk je?
'Amsterdam Schiphol Airport / easyJet.'
Hoe lang werk je al op deze plek?
'Ik ben begonnen met de training in maart 2017 en ik ben sinds april 2017 aan het vliegen.'
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
'Het was altijd een meisjesdroom om stewardess te worden en ik heb vliegen/vliegtuigen altijd geweldig gevonden. Ik houd ervan om onder de mensen te zijn en ze blij te maken. Daarnaast is reizen ook een grote passie voor mij.'
Wat wilde je vroeger worden?
'Stewardess of juf.'
Wat is de mooiste kant van je vak?
'Er zijn zoveel mooie dingen aan dit beroep en ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk, maar het mooiste vind ik toch dat ik zoveel verschillende mensen met allemaal verschillende verhalen mag ontmoeten en op zoveel verschillende plekken in Europa kom (al blijft het altijd bij het vliegveld alleen). En natuurlijk blijft het uitzicht vanuit het raampje toch ook altijd prachtig.'
Mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak?
'Ik vind het heel fijn om waardering te krijgen van de passagiers en te horen dat ze het fijn vonden om met mij te vliegen. Ook de kleine kinderen die naar je zwaaien en heel gelukkig tegen de ouders zeggen: 'Mama, er zwaaide net een echte stewardess naar mij!'. Maar alle leuke en gezellige momenten met mijn collega's maken de dag ook een stukje leuker.'


Jeugdnatuurwacht maakt vlinderkastjes

Op zaterdag 13 januari 2018 gaan de kinderen van Jeugdnatuurwacht "De Populier" hun hulp aanbieden aan de vlinders in hun tuin en omgeving.

Op die dag gaan ze een vlinderkastje maken om de vlinders, die hier blijven, wat te helpen om in de tuin te blijven en de winter door te komen. Voor de eitjes, rupsen of pop is dit vlinderkastje zeer geschikt, daar er ook kleine takjes in geplaatst worden zodat ze zich hieraan vast kunnen zetten om te overwinteren en te wachten tot het weer voorjaar wordt. De kinderen krijgen een lange plank om hieruit het kastje te zagen. Verder zorgt de leiding voor schuurpapier en spijkers om alles in elkaar te timmeren. Voor 'workmates' en het benodigde gereedschap wordt gezorgd. Ook krijgen ze een tekening waarop te zien is hoe ze de verschillende onderdelen op maat moeten zagen en in elkaar timmeren. Als ze het vlinderkastje hebben gemaakt kunnen ze dit thuis in hun eigen omgeving ophangen, om zo de vlinders een veilig onderkomen te geven.

De Jeugdnatuurwacht(st)ers worden om 09.15 uur verwacht bij het Cultureel Centrum "Mariëndael" aan de Laan van Henkeshage 2 in Sint Oedenrode. Deze activiteit duurt tot ± 11.30 uur. Graag een hamer, blok- of winkelhaak en rolmaat meebrengen. Informatie: Jan 476621 of Bep 475222.


Drie dagen "De natuur in beeld"

Deze foto is gemaakt door lid van de fotogroep Jan Roché Foto: Jan Roche

Foto's maken is een leuke hobby, maar foto's laten zien aan andere mensen is misschien nog wel veel leuker. Binnenkort staat dat te gebeuren. In het weekend van 19, 20 en 21 januari 2018 zal door Fotogroep "De Vriendschap" in Olland een foto-expositie worden gehouden in De Loop'r.

Het thema van de foto expositie is "De natuur in beeld". Wat betekent dat op de circa zeventig foto's die er hangen, op verschillende manieren onderwerpen uit de natuur zijn afgebeeld. Bijvoorbeeld opnamen van een landschap, (macro) opnamen van vogels, vlinders en/of andere dieren. Foto's die hier in de buurt gemaakt zijn, maar ook foto's uit verre landen. Op vrijdag 19 januari is de expositie te bezoeken van 19.00 tot 22.00 uur; op zaterdag 20 januari van 11.00 – 18.00 uur en op zondag 21 januari van 11.00 tot 17.00 uur.

Er is meer te zien! Tijdens de expositie wordt namelijk ook nog een slideshow gepresenteerd waarbij natuurfoto's worden getoond die door de leden gemaakt zijn. Op een tweede scherm in de bar draait een PowerPoint presentatie waarop o.a. de foto's van de expositie 2017 worden getoond. Om de expositie voor de jeugd aantrekkelijker te maken, organiseren ze voor hen een fotozoektocht waarmee een leuk prijsje te winnen is.

Daarnaast maakt u voor slechts één euro per lot kans op het winnen van de foto die u het meest aanspreekt. U mag meerdere loten kopen. Op zondag 17.00 uur zullen drie loten worden getrokken. De winnaars zullen door de organisatie daarna z.s.m. worden benaderd.

Ontmoetingscentrum de Loop'r is een uitstekende plek voor een expositie als deze. In de ruime bar kunt u onder het genot van een hapje en een drankje gezellig napraten over de expositie. Mogelijk is u bekend dat consumpties e.d. met munten betaald moeten worden. Tijdens de expositie is daarvoor een uitzondering gemaakt en kan ook met cash geld worden betaald! Het bezoeken van de expositie is gratis!

Kofferbakmarkt

Op zondag 11 maart tijdens het Halfvasten spektakel houdt Cv 't Skrothupke wederom een grootse Kofferbakmarkt aan de Markt in Rooi.

Op zolder of in de schuur heeft u misschien wel spulletjes staan waarvan u denkt dat u ze inmiddels wel lang genoeg heeft bewaard. Bij de kringloopwinkel krijgt u er niet veel voor en bij de milieustraat moet u er geld bij geven. Daarom is het nu tijd om deze spulletjes zelf te gaan verkopen! Wellicht hebben uw familie of buren ook nog wat te verkopen.

Dus, laad uw auto vol en kom met uw familie naar de Kofferbakmarkt. Of wilt u de spullen verkopen voor een goed doel, kom ook dan naar de Kofferbakmarkt. De verkoop duurt van 10.00 uur tot 15.00 uur. Inschrijven voor een standplaats kan via het inschrijfformulier op www.Skrothupke.nl of Tel 06-19959343 (na 18.00 uur)

Winteracties Anytyme de Beurs

Het concept van Anytyme de Beurs draait alweer vijf maanden en voor veel mensen is het even wennen. Anytyme de Beurs is een luxe eethuis. "Tussen een cafetaria en een restaurant in", schetst eigenaar Edwin Gordijn. Zes dagen is het eethuis open. Dat kan zijn voor een kopje koffie of een uitgebreide lunch, maar ook voor mensen die 's avonds lekker willen eten of borrelen. Wat veel mensen nog niet weten is dat afhalen een optie is. "Van een frietje met snack, tot een uitgebreid menu. Kijk hier maar eens naar de nieuwe kaart!" laat Edwin zien.

De nieuwe menukaart van Anytyme de Beurs is klaar en er staat heel veel lekkers op. Vanaf de zomer hebben mensen al de kans gehad om te proeven van het Anytyme-concept. Edwin: "Het is jaren geleden dat we zo'n drukke zomer hebben gehad. Vrijwel iedere dag zat het terras vol. Ook binnen wordt het steeds drukker, maar het besef moet bij de mensen nog landen wat wij allemaal te bieden hebben." Wie de kaart bekijkt heeft het zo in de smiezen. Er staan hamburgers op die nergens in de omtrek te verkrijgen zijn, uitsmijters, heerlijke uitgebreide menu's zoals schnitzel- en nasimenu's (en nog veel meer), maar ook gewoon het traditiegetrouwe frietje, met keuze uit veel snacks. Eigenlijk is het teveel om op te noemen. Voor ieder wat wils dus. "Met regelmaat komen hier hele gezinnen gezellig samen eten. Voor de allerkleinsten hebben we een leuk kindermenuutje met van alles erbij. Onze hamburgercollectie is uitgebreid met verschillende Black Angus-burgers. Die zijn van topkwaliteit, heerlijk mals!"

Winteractie
De komende maanden houdt Anytyme de Beurs verschillende winteracties en daar wordt overduidelijk mee naar buiten getreden! Via folders, maar ook via advertenties in DeMooiRooiKrant en verschijningen op social media. Houd het dat dus allemaal goed in de gaten! "Iedereen is welkom om te komen proeven!", nodigt de gastheer uit. "Wilt u één van onze zalen huren voor een feest, bijeenkomst, vergadering of koffietafel? Dat kan ook nog steeds! Ik geef u er graag meer informatie over."


Nieuwe gastrolspelers voor Klavertje Vier

Foto:

Toneelvereniging Klavertje Vier uit Nijnsel heeft twee nieuwe gastrolspelers: Bart Willems en Marie-Louise van Heijst. Beide gastrolspelers zullen voor minstens een jaar deel uit maken van de groep en zullen een rol spelen in de aankomende voorstelling. Maar wie zijn deze twee acteurs? Wij zijn benieuwd en jullie misschien ook wel!

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Bart: "Ik ben drie jaar geleden gestopt met toneelspelen vanwege mijn studie. In augustus zag ik toevallig op Facebook een bericht voorbij komen waarin Klavertje Vier aangaf dat het op zoek was naar een gastrolspeler. Ik ben mijn passie voor toneelspelen nooit verloren dus heb ik gereageerd. Na een prettig gesprek met het bestuur was ik vrijwel direct uitgenodigd om onderdeel van deze club te worden." Marie-Louise: "Al jaren ga ik met veel plezier naar de voorstellingen van toneelgroep Klavertje Vier en als 'oud Nijnselse' heb ik altijd al een zwak voor hen gehad. Al eerder heb ik het er wel eens over gehad om misschien een keer mee te kunnen doen met een gastrol. Nu kreeg ik de kans. Na een gesprek met het bestuur werd ik uitgenodigd om te komen spelen. Ik heb nog nooit eerder in een klucht gespeeld dus dit is een mooi nieuw avontuur."

Comme chez Swa
Het stuk waar ze in te zien zijn is 'Comme chez Swa'. Een komisch stuk waar vanaf september al hard voor wordt gerepeteerd. Hierin kan een restauranteigenaar in aanmerking komen voor een erfenis en gebeurt er van alles in het restaurant.

Wat is jullie rol in dit stuk?
Marie-Louise: "Ik speel een oude dame, de moeder van Katrien, de keukenhulp van 'Comme chez Swa'. Katrien wordt het leven zuur gemaakt, maar kom niet aan mijn dochter, 'mijn Bolleke', want dan zwaait er wat! Als echte moeder help ik mijn dochter in de strijd tegen het onrecht."
Bart: "In dit stuk speel ik Tom de barman. Hij is een macho type die uit is op het geld van de erfenis. Het leuke aan de rol is dat ik tussen allerlei relaties mag stoken; mensen tegen elkaar mag uitspelen. Dit is lastig voor mij omdat het karakter van Tom erg ver van mezelf staat, maar tegelijkertijd maakt dit gegeven de uitdaging groter."

Hoe bevalt het tot nu toe?
Bart: "Het bevalt me erg goed. Ik voel mij op mijn plek en heb een klik met de groep. Het is een gezellige, warme club en het lijkt een beetje op een familie. Natuurlijk heb je een bepaalde tijdsinvestering die je moet leveren van september tot maart, maar daar krijg ik dan ook vijf fantastische avonden voor terug. We hebben in eerste instantie is afgesproken om de samenwerking aan te gaan voor één jaar maar wie weet zit er nog meer in het vat." Marie-Louise: "Wat mij nu zo aanspreekt is dat er een mooie verbinding is tussen de mensen die deel uit maken van deze groep. Het gaat om het geheel, niet om het individu."


Geef aan collectant van Hersenstichting

Van maandag 29 januari tot en met zaterdag 3 februari 2018 vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in de gemeente Sint-Oedenrode op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.
De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. Dit jaar wordt voor de vijfde keer gecollecteerd in Sint-Oedenrode. Wilt u dit jaar nog of volgend jaar mee helpen als collectant? Geeft u zich dan op bij de collecte-coördinator Anton Lathouwers 06-52075576 of via het hoofdkantoor 070-3604816. U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Hartelijk dank voor uw steun. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl.

Winnaars toegangskaarten Autotron bekend

Foto: Hans van den Wijngaard

Zeg in het buitenland dat je uit Nederland komt en iedereen denkt aan klompen en natuurlijk fietsen. Want als geen ander land ter wereld is ons land geschikt om te fietsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de fiets op 13 en 14 januari 2018 centraal staat tijdens de Autotron Classics– motoren, bromfietsen & fietsen. Zoals de naam al zegt ontbreken ook de motoren en bromfietsen niet in het tweede weekend van het nieuwe jaar. De lezers van DeMooiRooiKrant kunnen maken kans op gratis toegangskaarten voor deze beurs.

De onderstaande mensen konden ons vertellen dat de maximumsnelheid waarmee een bromfiets op de Koninginnelaan mag rijden 30 km/h is.

1. André van de Laar

2. Frank Geerts

3. Yvonne Reniers

4. Wim van de Sande

5. Jan Verhagen

Even opfrissen voor wie al lang een rijbewijs heeft. Bromfietsen mogen in de bebouwde kom op een (brom)fietspad 30 km/h rijden. Buiten de bebouwde kom mogen zij op een (brom)fietspad zelfs 40 km/h rijden. Bromfietsen op de rijbaan mogen zelfs 45 km/h rijden. Maar omdat de Koninginnelaan in een 30 km/h zone ligt, mag ook de bestuurder van een bromfiets daar natuurlijk niet sneller dan 30 km/h rijden.

Wist u het antwoord niet, maar wilt u toch naar deze beurs, dan kan dat. De toegangsprijs bedraagt 12,50 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Programma informatie

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zo staat er komende tijd op het programma (onder voorbehoud):

Uitslag Rooise Kwis, Nieuwjaarsreceptie van Gemeente Meierijstad, Glow in the dark, tennis in het donker, 24 Uur van Zijtaart, Vooruitblik op 25e Editie Hardcorefestival MOMfest 2018, Plan Hooibrug over Dommel en uitbreiding wandelnetwerk Bijeenkomst Open Coffee – Het Groene Woud, Presentatie Single Eric Frank, Eerste uitvoering in nieuwe Blauwe Kei, Nieuwe uitkijktoren in Roois Dommeldal.

RondOM wordt hierna telkens met nieuwe actuele onderwerpen aangevuld. De inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. RondOM ziet er dus elke keer weer wat anders uit.

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193. Studio Schijndel: Steeg 9D. Tel. 073-5479955.

Aprés Skiparty bij jeugddisco The Joy

Foto: Ellis Rijkers

Trek je lederhösen aan en zet je skibril en muts op en kom lekker feesten bij de Après-Skiparty op vrijdag 12 januari. Daar wordt natuurlijk de vetste Après-Skimuziek gedraaid! Prins Mareno, adjudant Guusje & nar Amy en natuurlijk de knappe jongens en meisjes van de raad van 11 komen ook. Dat wil je niet missen.....!!

Iedereen is van harte welkom om 19:30 uur en om 22:00 uur sluiten The Joy haar deuren. Je vindt The Joy aan de Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel. Voor meer informatie en foto's kijk eens op de website www.the-joy.nl. In februari is er geen party, dan kunnen jullie gezellig carnaval gaan vieren in de tent op de Markt. Op 9 maart is de volgende party!

Wijkvereniging Eerschot

Op woensdag 10 januari om 20.00 uur gaat de bingomachine van Wijkvereniging Eerschot het eerste nummertje van 2018 trekken. Leden die een gokje willen wagen kunnen deze avond naar Meerschot aan de Heistraat 22 komen. De zaal is om 19.15 uur geopend, dan staat de koffie en thee natuurlijk weer klaar. In de pauze is er weer een loterij.

Op zaterdag 13 januari wordt er om 18.15 uur vertrokken vanaf Meerschot naar Beek en Donk. De kinderen die zijn opgegeven gaan dan rollerskaten. Vergeet natuurlijk niet je rollerskates mee te nemen. Op dinsdag 16 januari gaat men verder met de goede voornemens. Om 18.30 uur wordt er vertrokken vanaf Meerschot om samen te gaan wandelen. Tot 12 januari kunnen de kinderen van vijf tot en met tien jaar zich bij Carin aanmelden voor de filmavond. Wil je een vriendje of vriendinnetje meenemen? Dan kan dit ook. Hiervoor wordt een bijdragen van één euro gevraagd.

Wind blaast bomen omver

Foto: Olaf van Schaijk

Op drie januari raasde er een storm over ons land. Met windstoten tot honderd kilometer per uur werd er op veel plekken ravage aangericht. Ook in ons dorp hielden verschillende bomen het niet meer. Zoals de beroemde boom hier, aan de Rode Akkers. Gelukkig was de kerst al voorbij...

"Vroeger scoorde ik met mijn voeten, nu met mijn stem"

Foto:

De meeste zangtalenten worden al op jeugdige leeftijd ontdekt en komen het podium bij wijze van spreken niet meer af. Nijnselnaar Erik Franc mikt pas vanaf zijn 50e op een podiumplaats. Als zanger, tenminste. Als profvoetballer deed hij dat al eerder.

Foto: Kim Verstappen
De kinderen vieren het met een cupcake. Foto: Kim Verstappen

De meesten beginnen bij hun plaatselijke club en stomen dan door. Ook dat ging bij Erik Franc anders. Die begon bij PSV, en kwam via Willem II en Fc Antwerpen terecht bij vv Boskant. "Als ik 50 word ga ik iets anders doen", nam de goedlachse marketing-en salesmanager zich voor en voegde na afgelopen 28 december, zijn 50e verjaardag, ook meteen de daad bij het woord. Het resultaat kan aanstaande vrijdag 12 januari worden beleefd in café De Kroeg, die tevens sponsort. Heel Rooi is welkom, voor zover dat tenminste allemaal binnen past. In het café van Joost en Loes wordt dan vanaf 20.00 uur de videoclip opgenomen van het nummer "Met vrienden Samen" (arr. K.Tel / E. Franc). Geheel in de sfeer van de titel komen de bezoekers ook in beeld bij de opnames. Het nummer, dat makkelijk in het gehoor ligt, wordt uitgegeven door Hollandia Mediagroep uit Helmond. Het idee om zanger te worden kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, in kleine kring wisten ze Erik al lang te vinden. "Als ik vroeger een paar biertjes op had, kreeg ik steeds een microfoon in mijn hand gedrukt". In het persbericht hintte Erik op carnaval. Is het als specifieke carnavals-hit niet te braaf? "Misschien wel, maar eigenlijk is het vooral een feestnummer", besluit Erik.

Ook nét geen eerste geworden bij de Rooise kwis?

Mijn ome Willy uit Olland heeft een rotjaar achter de rug. Het begon met de diefstal van zijn auto. "Ongelofelijk dat de dief hem wél gestart kreeg". Toen werd Willy gearresteerd. Het gebeurde bij de balie van de Veghelse bloedbank.

Hij kwam bloed geven maar de dienstdoende verpleegkundige wilde perse weten van wie het bloed was … dat in de fles zat onder zijn arm. Daarna werd zijn tijdelijke contract bij de sociale dienst niet verlengd. Kon hij de dag erop toch weer naar zijn werk. En als klap op de vuurpijl mistte hij de dag na nieuwjaar op een haar na de postcodekanjer van 53 miljoen. In Olland viel namelijk alleen de zogenaamde "buurtton" van 100 duizend, en daar greep Willy trouwens ook net naast. Net zoals hij ook de eerste prijs miste bij de Rooise kwis. Jammer, net 129e. Het scheelde niks.

Maar denk je dat Willy bij de pakken neer gaat zitten. Ben je gek, tegenslag moet je relativeren. De ramp van de Titanic was afschuwelijk voor de opvarenden maar voor de kreeften in het restaurant-aquarium van de boot was het een zegen. Dakloos zijn is niet leuk, maar als je weet dat 85 procent van alle ongelukken in en rond je huis gebeuren, mag je misschien wel in je handjes knijpen als je geen woning hebt.

Om met Anky van Grunsven te spreken: iedere medaille heeft twee kanten. Per slot, onder de guillotine kom je ook van je roos af. Dus … word je op de Eerschotsestraat op de bon geslingerd omdat je al rijdende pokemons probeert te vangen. Loop je tijdens de vierde etappe van Dakar rally 20 minuten vertraging op vanwege een navigatiefout (stom Gerard, op tijd je TomTom updaten!) maak je niet druk! Neem het leven niet te serieus, je komt er toch niet levend vanaf. Dus laat je niet kisten!

Mijn ome Willy heeft voor dit jaar grootse plannen. Hij wil fietsenmaker worden en zoekt nog wat goede investeerders. De lucht voor de fietsbanden heeft hij al. Hij houdt de moed er in. "Mark, Iedere mislukking leidt uiteindelijk tot succes." En dat klopt. Als je bankoverval mislukt, word je meestal met succes voor jaren opgesloten.


Vier miljoen views voor livestream Sophie Francis

De Rooise DJ Sophie Francis gaat als een speer. Ook in 2017 beleefde ze een goed jaar. Zo gaf de negentienjarige onder andere een wervelende show op het grootste Dancefestival ter wereld: Tomorrowland. Haar livestream op Facebook van dat optreden werd ruim vier miljoen keer bekeken. Dat maakt het één van de best bekeken Nederlandse livestreams van het jaar.

Met dat nieuws kwam Radio 538 maandag naar buiten. De negentienjarige DJ wordt vaak gedraaid op die zender en bracht al eens een bezoek aan de radiozender. Vooral haar nummer Walls was erg populair onder de luisteraars. Inmiddels produceert Sophie Francis al enkele jaren en stond ze op het podium met grote namen als Martin Garrix, Nervo en Steve Aoki. Iedereen is benieuwd wat 2018 de jonge ster gaat brengen.

Van OOG naar SAAM

Op OBS de Springplank werd maandagmiddag aan de kinderen bekendgemaakt dat stichting OOG en Stichting Katholiek Basisonderwijs Oss (SKBO) fuseren. Samen vormen zij voortaan stichting SAAM.

Alle kinderen zaten knus bij elkaar wanneer Marieke van Boxtel, directeur OBS de Springplank, vertelde dat ze vanaf nu bij een andere stichting horen. Of beter gezegd, dat de stichting waar ze eerst bij hoorden, samen is gegaan met de SKBO.
Dat moet gevierd worden! Daarom kregen alle kinderen een cupcake met daarop het logo van SAAM. Ook mocht er een kind van iedere klas een puzzel maken en de uitkomst daarvan was het nieuwe logo van SAAM. Buiten de school, bij de hoofdingang, ligt voortaan ook een tegel met daarop het logo en de naam van de stichting. Als je bang bent dat er van alles gaat veranderen kan Van Boxtel je geruststellen. "Er zal voor de ouders en de kinderen eigenlijk niks veranderen. Er is nu wel een aantal richtlijnen waar we ons aan moeten houden, maar daar merk je eigenlijk weinig van", aldus de directrice.

Natuur in de weer

Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems

Vooral in de wintermaanden is de natuur vaak opvallend in de weer. Dan fris, dan koud of opvallend warm. Het kwik wipte de afgelopen weken op en neer. De Dommel trad even buiten haar oevers, maar het water is nu weer op normaal peil. Weilanden zijn nat, maar de komende dagen lijkt het droog te blijven. Ondertussen zijn er zelfs knoppen die (al) uitkomen. Gelukkig hebben verschillende Rooise natuurliefhebbers regelmatig hun camera bij en sturen ze foto's naar de redactie. Die kunnen we dan mooi met jullie delen. Heb jij ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Thea Willems
Foto: Kim Verstappen
Foto: Kim Verstappen

Lezing over De Brabantse IJzeren Eeuw

Op dinsdag 16 januari om 20.00 uur geeft de heer Van den Eeden een lezing over de Brabantse ijzeren eeuw. De lezing begint om 20.00 uur in de Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode.

Tijdens deze boeiende lezing staat de ontwikkeling van de Brabantse negentiende ofwel de IJzeren Eeuw in het middelpunt. Onderzoeksjournalist Hans van den Eeden uit Heusden vertelt zijn toehoorders over de technologische en sociale vooruitgang van de Brabantse IJzeren Eeuw. Tijdens deze eeuw veranderde Noord-Brabant van een agrarische naar een technologische samenleving. Ook schilderde Vincent van Gogh zijn aardappeleters. Verder reed de eerste trein, vonden tal van uitvindingen plaats en werden de wegen verhard. Tevens werd de infrastructuur drastisch verbeterd. Op politiek gebied maakte Noord-Brabant, tijdelijk, deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Kortom: in de negentiende eeuw werd in Brabant een omslag naar de moderne tijd gemaakt. Tijdens de lezing wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van de Brabantse schoen- en leerindustrie, sigarenmakerijen, wolindustrie, suikerproductie, klompenmakerijen en steenfabrieken. TDeze lezing wordt ondersteund met spraakmakende anekdotes en fraai beeldmateriaal. Hans van den Eeden heeft verschillende boeken over cultuurhistorie op zijn naam staan. Hij was betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van het veel bekeken NPO programma in 2015 over de IJzeren Eeuw.

Verjaardagsfeest Elvis in De Vriendschap

We kennen allemaal wel de Elvis Memorial Day die ieder jaar in Sint-Oedenrode wordt gehouden. Geestelijk vader Bernie de Brouwer houdt al enkele jaren ook een winterse tegenhanger. Zo wil hij met zo veel mogelijk mensen ook de geboortedag van The King vieren. Ook dit jaar vindt dit festijn weer plaats bij De Vriendschap en wel op zondag 21 januari vanaf 14.00 uur.

De laatste Elvis Memorial Day in de zomer was de beste ooit. Er kwamen honderden bezoekers naar Boskant. Niet alleen om te genieten van het prachtige weer, maar vooral ook van de muziek, de ambiance en al het leuks er omheen. De middag ademde jaren '50 en '60. Bernie de Brouwer straalde van oor tot oor en hoopt dat ook weer tijdens het volgende evenement te kunnen doen.

Elvis is geboren op 8 Januari 1935 en daarom is het logisch dat het feestje in januari wordt gehouden. De Brouwer: "Natuurlijk is zanger Mark Elbers, maar ook de Elvis Fanclub 'it's Elvis Time' aanwezig. Er is een grote dansvloer en de keuken is geopend! Een extra voordeel is dat er voldoende parkeergelegenheid is." Het verjaardagsfeestje begint om 14.00 uur in De Vriendschap, Pastoor Teurlingsstraat 30, Boskant, Sint-Oedenrode. De entree is gratis en de vroege bezoekers mogen smullen van een grote Elvistaart!


Jubilaris Ollandse Dorpskapel

Afgelopen zaterdagavond heeft de Ollandse Dorpskapel een jubilaris in het zonnetje mogen zetten. Tijdens de jaarlijkse feestavond werd Christian Veldt gehuldigd voor zijn 25 jaar trouw lidmaatschap en muzikale inzet voor de club. Een bijzonder avond dus.

Hij mocht naast een mooie oorkonde en bos bloemen een zilveren insigne van de KNMO in ontvangst nemen. De Ollandse Dorpskapel hoopt natuurlijk dat Christian nog lang lid blijft bij de club. Namens heel de vereniging gefeliciteerd met dit mooie jubileum! Op naar nog heel veel mooie jaren.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Stichting Dichterbij zoekt vrijwilligers!
Stichting Dichterbij is op zoek naar vrijwilligers die samen met cliënten iets leuks willen ondernemen. Dit kan gaan om duofietsen (met elektrische ondersteuning) met Lia of een van haar huisgenoten, wandelen met Ben of gezellig buurten met Tonny. Bent u een vrijwilliger met affiniteit voor mensen met een verstandelijke beperking, bent u geduldig, flexibel en heeft u een paar uur in de week/maand over? Dan is deze vacature iets voor u! Stichting Dichterbij zal zorgdragen voor de inwerking en begeleiding van u als vrijwilliger. (vacaturenummer 19734)

Trainer begeleider voor een groep wandelaars
SV Fortuna 67 zoekt voor een dinsdagavond groep van 20 personen een trainer begeleider. Deze enthousiaste groep wandelaars zit door blessures huidige trainers en toekomstig stoppen van trainers zonder trainer en assistent. Bent u die enthousiaste trainer met een passie voor wandelen, die deze groep wil begeleiden? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn dinsdag van 19.00 tot 20.30 uur. (vacaturenummer 19373)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


16 / 36

Historische beelden week 2:
Herkent u de vrouwen op deze foto? Wij horen het graag! Mail uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar!

Oplossingen historische beelden week 1:

Inmiddels ben ik bijna honderd en volgens mij herken ik de mensen op deze foto. Achter zie ik volgens mij de Pater. Vroeger ging men eens in het jaar weg voor de missie. Meisjes collecteerden toen voor de missie, denk ik. Ik denk dat ik van bovenaf van rechts naar links, de tweede: Riek Jansen zie. Daaronder zittende als tweede van rechts Mien Oppers daarnaast Oda Kluijtmans.

Van Kaathoven, Oss.


Kadi en Kedy zijn twee broers die in 2016 als kittens op straat zijn gevonden. En bang dat ze waren.. Waarschijnlijk hebben ze weinig tot geen positief contact met mensen gehad, ze moesten niks van ons hebben! Daarom zijn ze naar een pleeggezin gegaan voor socialisatie. En dat heeft geholpen. De inmiddels 1,5 jarige broertjes zijn uitermate nieuwsgierig en vooral erg te porren voor wat lekkers of natvoer. Kadi is zo goed als 'om', hij laat zich aaien en komt op schoot. Broer Kedy moet nog wat stapjes zetten, maar hij is erg enthousiast als er iets lekkers te halen valt en dan durft hij zelfs op schoot te komen om het bakje leeg te eten!

Heb jij veel tijd, geduld en liefde voor katten en kun je de twee een warm en rustig huisje zonder kindjes bieden? Mail dan snel naar dierenasiels@hokazo.nl!


Buurt is belangrijker dan het huis zelf

Buurt is belangrijker dan het huis zelf

Veel mensen vinden de woonomgeving belangrijker dan de woning zelf voor de mate van tevredenheid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft daar onderzoek naar gedaan.

Van de mensen die zeiden dat ze sociale samenhang ontzettend belangrijk vinden in de buurt is 97 procent tevreden met het leven in het algemeen. Bij mensen die in een omgeving met weinig sociale contacten wonen is dat aantal 69 procent. Een behoorlijk verschil.

Uit het onderzoek blijkt dat de aard van de woning ook van belang is voor het geluksgevoel. Zo zeggen bijna alle bewoners van een vrijstaand huis (97 procent) dat geluksgevoel te ervaren. Bij bewoners van een etagewoning is dit ook nog altijd 88 procent. Deze percentages staan los van alle andere kenmerken van een huis. Zoals de grootte, de waarde en of het een koop- of huurwoning betreft.

Als mensen overlast ervaren in hun buurt, bijvoorbeeld door lawaai of stank, zeggen zij juist minder vaak dat ze tevreden zijn met het leven. Onder diegenen die veel overlast in hun buurt ervaren is 85 procent tevreden met hun leven. Mensen die helemaal geen of weinig overlast ervaren is 94 procent tevreden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek plaatst nog wel een kanttekening bij het onderzoek. Er valt namelijk niet uit te sluiten dat mensen die tevreden met hun leven zijn ook positiever zijn ingesteld. Mogelijk zijn zij daardoor ook vaker tevreden met hun woning én hun buurt. Bron: www.cbs.nl

Goed jaar voor de woningmarkt

2017 lijkt een uitstekend jaar voor de Nederlandse woningmarkt te zijn geweest. De gemiddelde koopprijs van bestaande woningen zal op 263.000 euro uitkomen, een stijging van 8 procent in vergelijking met 2016. Het aantal transacties zal rond de 243.000 liggen. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor en een absoluut record in de Nederlandse geschiedenis. Dit stelt Woningmarktcijfers.nl op basis van cijfers van het Kadaster.

Vergeleken met het dieptepunt in de markt in 2013 is de gemiddelde koopsom ruim 23 procent gestegen en zijn het aantal transacties meer dan verdubbeld. Volgens Woningmarktcijfers.nl wijst niets erop dat de druk op de prijzen in 2018 zal afnemen, vooral vanwege het alsmaar afnemende woningaanbod. Hierdoor lijkt de kans klein dat het enorme aantal transacties van 2017 dit jaar kan worden geëvenaard.

Maandelijkse ontwikkeling
In de laatste maanden van 2017 tikte de gemiddelde koopsom de grens van 270.000 euro aan. Het aantal transacties startte in januari laag, om vervolgens in december in een historische piek te eindigen. Vorig jaar werd de grens van 20.000 transacties twee keer overschreden, in 2017 is dit vijf keer gebeurd.

Verschillen per provincie
De verschillen per provincie zijn groot. In Groningen kost een woning gemiddeld 195.000 euro, terwijl in Noord-Holland gemiddeld 332.000 euro betaald moet worden. De prijsstijging loopt in een jaar tijd eveneens fors uiteen, van nog geen 4 procent stijging in Drenthe tot bijna 12 procent in Utrecht. In ons eigen Noord-Brabant stegen de prijzen met zo'n acht procent.

Bij het aantal woningtransacties per provincie wordt gekeken naar de ontwikkeling over elf maanden. Noord-Holland valt hierbij op, met een minimale stijging van 1,5 procent. Het afnemende woningaanbod mag volgens Woningmarktcijfers.nl als oorzaak worden gezien. In Flevoland werden maar liefst 26,5 procent meer woningen verkocht in vergelijking met deze maanden in 2016. Bron: woningmarktcijfers.nl

18 / 36

19 / 36

Met pijn in het hart...

Op tweede kerstdag was er een indrukwekkende en emotioneel beladen laatste viering, in de kerk van Son. Pastor Bakermans sprak bemoedigende woorden: Dit kerkgebouw gaat verdwijnen, maar de kerk die we samen vormen als gemeenschap van mensen gaat verder.

Dat bleek ook meteen in de dagen daarna. Er werd hard gewerkt om de Sonse kerk leeg te halen. Tientallen vrijwilligers staken de handen nog eens uit de mouwen voor hun kerk. Er was een gevoel van saamhorigheid.

Het deed me denken aan de dagen dat we mijn ouderlijk huis moesten leegmaken. Mijn moeder was een paar jaar daarvoor overleden; wij waren al jaren het huis uit en voor mijn vader alleen was het veel te groot. Hij ging kleiner wonen. Het was natuurlijk best emotioneel: hij had er bijna 70 jaar gewoond, mijn zussen en ik waren er geboren en opgegroeid. In dat huis lag een groot stuk van ons leven. Dagenlang zijn we samen bezig geweest. Het huis werd steeds kaler en leger. Het was hard werken, maar we deden het samen en het was ondanks alles heel gezellig. En het hielp bij het verwerken van dit verlies.

Zo voelde het ook in Son. Juist door samen die lastige klus aan te pakken, werk je er aan om ook iets af te ronden; èn dan verder te gaan, al is het met pijn in het hart.

Inmiddels zijn de eerste "Sonse vieringen" in Breugel geweest. Met de eigen Sonse koren, eigen kosters en lectoren. Velen hebben al de stap gezet om in Breugel naar de kerk te komen. Wellicht nog onwennig in het begin: die vertrouwde gezichten om je heen, maar toch in een andere omgeving. Hopelijk gaat iedereen zich snel weer thuis voelen.

De Heer rond wie we samen komen blijft Dezelfde. Hij trekt met zijn volk mee, waar we ook gaan. En, om het thema van de kerstvieringen nog maar eens aan te halen: bij Hem is iedereen welkom!

diaken Wilchard Cooijmans

Informatiebijeenkomst bedevaarten Loudes en Heilig land

Zoals u wellicht hebt vernomen, zijn er dit jaar twee bijzondere bedevaarten. Op 15 januari en 7 februari worden er informatiebijeenkomsten gehouden voor respectievelijk de gezinsbedevaart naar Lourdes en de reis door het Heilig Land.

Naar het Heilig Land: In de voetstappen van Jezus
Van 1 t/m 13 augustus aanstaande vindt de reis naar het Heilig Land plaats. We gaan de plaatsen bezoeken waar Jezus werd geboren, woonde, preekte en wonderen verrichtte. We bezoeken de plaats waar Hij stierf en waar wij zijn verrijzenis herdenken. Zo bezoeken we onder andere Bethlehem, Jericho, de Jordaan en Qumran, de Dode Zee, Nazareth, Kana, Kafarnaum en Jeruzalem. Tegelijk zien we vele andere plaatsen, waar mensen in de loop van vele eeuwen gewoond, gewerkt en gebeden hebben. Een boeiende reis, lopend over de wegen waar Jezus liep, mogen we ons verdiepen in ons geloof en in de bijbelse tradities. Tijdens deze reis zijn er Eucharistievieringen op diverse bijbelse plaatsen.

Gezinsbedevaart naar Lourdes
In de herfstvakantie van dit jaar (12 t/m 20 oktober, dagbus of 13 t/m 20 oktober, nachtbus) gaan we met gezinnen naar de Franse Pyreneeën. Ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen kunnen samen kennismaken met Lourdes. Tijdens deze week is er een speciaal op kinderen en tieners afgestemd programma. We bezoeken de grot waar Maria 160 jaar geleden is verschenen aan Bernadette Soubirous. We gaan naar het huis waar Bernadette met haar gezin woonde. We gaan kijken bij de schaapskooi, waar ze de schapen hoedde. We doen mee aan de Sacramentsprocessie en de lichtprocessie: iedereen een kaarsje in de hand. En natuurlijk gaan we naar de sneeuw die het hele jaar door op de toppen van de Pyreneeën ligt. Buiten het programma is er ook genoeg gelegenheid voor gezinnen om zelf iets te ondernemen. In Lourdes ligt alles op loopafstand. Het wordt een herfstvakantie om nooit te vergeten.

Informatiebijeenkomsten:
Voor de Lourdesbedevaart: maandag 15 januari om 20.00 u
Voor de reis naar het Heilig Land: woensdag 7 februari om 20.00 u
Beide bijeenkomsten vinden plaats in het pastoraal centrum 'De Goede Herder' aan het Mgr. Bekkersplein te Sint-Oedenrode (Eerschot).

Verdere informatie vindt u op de website van de parochie en op www.huisvoordepelgrim.nl.

Actie Kerkbalans 2018

Op dit moment zijn diverse vrijwilligers bezig met de voorbereidingen voor de Actie Kerkbalans die elk jaar in januari door alle Nederlandse kerken wordt gehouden.

Ook onze parochie doet weer mee aan deze landelijke actie. Daartoe worden binnenkort weer brieven bij u thuis bezorgd. Dit op de eerste plaats om parochianen te bedanken voor hun financiële steun die onmisbaar is voor een goed functioneren van onze parochie. Daarnaast vragen wij ook om voortzetting van de kerkbijdrage die zo noodzakelijk is voor de continuïteit van onze lokale geloofsgemeenschap. Het pastoraat, de gebouwen, de liturgie met koren, bloemen en kaarsen, energielasten en zo vele andere onkosten worden gemaakt voor het goed functioneren van onze parochie en haar geloofsgemeenschappen in Sint-Oedenrode, Olland, Boskant, Nijnsel, Son en Breugel. We vormen samen de parochie, dus het is belangrijk dat we met elkaar solidair zijn en blijven. Wij brengen de Actie Kerkbalans nu alvast onder uw aandacht en bevelen deze van harte bij u aan.

Woord van dank

Als leden van het pastorale team willen wij graag onze dank uitspreken voor allen die een bijdrage hebben geleverd aan de vieringen rond Kerstmis en de jaarwisseling.

Op allerhande gebied zijn parochianen actief geweest: kerststalbouwers, siergroepen, poetsgroepen, koren, kosters, acolieten en misdienaars, lectoren, collectanten, kerkwachters etc., etc., etc.

Wij zijn u allen zeer erkentelijk voor uw grote inzet. Als parochie mogen wij terugkijken op een mooie kerstperiode. Dank aan u allen!

Dank ook voor de vele kerstkaarten die wij van u mochten ontvangen. Wederzijds wensen wij u voor 2018 vrede en alle goeds.

Pastoraal Team H. Oda

08 januari Mogelijkheid tot pastoraal gesprek Odendael vanaf 13.30 uur
11 januari Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum
15 januari Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel 13.45 uur, Informatiebijeenkomst bedevaart Lourdes, parochiezaal 20.00 uur
16 januari Bijeenkomst Ommekaar
19 januari Tienerclub


Tweet van de paus

In de Naam van Jezus en met onze getuigenis kunnen wij bewijzen dat vrede op aarde mogelijk is.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 13/01:
18.30 u: Eucharistieviering metVolkszang. Intenties: Cor en Martha van der Velden, Jan Vermeltfoort, Tonia en Harrie Hulsen – Swinkels, Lien Kraus – Holsken en Jan Kraus.
Zo 14/01: Tweede Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Gijs de Laat, Harrie Vos, Truus Versantvoort – Verkuijlen, Sjef Versantvoort en Jean, Ties Bekkers, An Lathouwers, Jos van Rijbroek – Vervoort, Louis van der Veen, Josine en Jan Michels – Raaymakers, Jeanne Hulsen – van Heeswijk, Fons Welte en overleden familieleden van de familie Welte en van de familie van der Zanden, Frans Berkvens en overleden familieleden, Nathalie van Nuland – van Lieshout vanwege haar verjaardag.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 16/01: 09.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 17/01: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Odendael
Zo 14/01: Woord en gebedsdienst. Intentie: Frans van Schaijk en overleden fam. van Schaijk.
Di 16/01: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden deze plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Za 13/01: 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 14/01: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Herman Benning, Marinus van Dinter, Truus van Bussel-Franssen, Willem en Riek Lavrijssen-Joosten, Nico de Jongh, Jan Koks, Karel van de Ven, Louis Pessers, Cilia Hoonhout-van Schöll, Jan van Boxtel.
Za 20/01: Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 11/01:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 13/01: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Riky van Rulo-Keijzers, Lies van Wanrooij-Maas, Martien Roestenburg.
Zo 14/01: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, John Meulendijks, Truus van den Tillaart, Kitty Lagraine-Konings, Gerard Lenting, Marieke van der Lande-Wijnands, Jan Adriaans, Overleden ouders Teunissen-Feijen en overleden ouders Vermelfoort-van Gennip, familie Veldkamp-Schel.
Do 18/01: 18.15 u: Rozenhoedje 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 21/01: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Tiny Rooijakkers, Jeanne van de Wijdeven-van Erp, Jan Overzee.

H. Martinus Olland
Za 13/01:
Geen Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel

Zo 14/01:
Eucharistieviering om 11.00 u. met Deo Favente koor. Intenties: Dien Oerlemans- Vos.
Di 09/01: 09.00 u: Eucharistieviering.


Tweeling Raaijmakers ook bij 50-jarigen reünie

Nicole (r) en Mariëlle Raaijmakers. Foto: Jos van Nunen

Traditiegetrouw interviewt DeMooiRooiKrant in de maanden voor de 50-jarigenreünie van september verschillende Rooise Abrahams en Sara's. De tweeling Mariëlle en Nicole Raaijmakers, die altijd bij elkaar in de klas hebben gezeten, waren wel bereid om een vragenvuur te ondergaan. En een vragenvuur werd het, want van hun schooltijd konden ze zich niet zo gek veel herinneren …

De kleuterschool en lagere school – Sint Antonius van Padua – volgden ze in Nijnsel, de LHNO in het oude Mariëndael, het MBO MK volgden ze samen in Eindhoven. Gevraagd naar hun schooltijd, weten de twee nog dat het op de zesde klas lagere school twee grote klassen waren van ongeveer 32 leerlingen. "Dat was een fijne tijd. We hadden ook een fijne, rustige, en een gezellige klas." Had de een wel eens straf gekregen voor wat de ander had gedaan? "Nee, wij waren te lief" aldus Mariëlle. Waren ze misschien dan wel eens een beetje verliefd geworden op een knappe onderwijzer, kalverliefde zoals meiden in die leeftijd wel vaker hebben? "Nou nee, niet echt. We vonden het wel leuk toen de vierde klas een nieuwe, jonge leraar kreeg" bekent Mariëlle. "Maar toen zaten wij al in de zesde." Weten ze misschien nog een leuk voorval uit die tijd, een anekdote? Een schoolreisje bijvoorbeeld? "Ja, we hebben met de zesde klas een schoolreisje (kamp) gehad naar Scheveningen. Dat was wel leuk. We gingen toen naar een jeugdherberg. Het weggetje daar naar toe was zo smal dat de bus er bijna niet door kon. Daar was het wel zo dat de jongens en de meisjes apart een kamer hadden. Op de gang was het dan ook druk." Van het eind van dat schooljaar weten ze nog dat het zo ijzelde, dat je in Nijnsel op de weg kon schaatsen. Nicole kon daar niet bij zijn, die lag toen in het ziekenhuis. Dit weet ze nog want iedereen had voor haar een brief geschreven met daarin allemaal het zelfde verhaal. De namen van de onderwijzers weten ze nog wel. Juffrouw Hak, Doortje Aarts, directeuren meneer Van Eindhoven en Cor van der Schoot, juffrouw Van Erp. "Oh ja, en meneer Verhoeven. Die had altijd een stok op tafel liggen." Het lijkt er even op dat we bij een generatie verder terug in het verleden zijn aangeland, maar meneer Verhoeven herinneren ze zich juist als een heel aardige man. En die stok dan? "Daarmee sloeg hij op tafel, als we stil moesten zijn." Behalve samen op school zaten ze samen ook bij de majorettes, bij gitaarclub Antonio en bij korfbalvereniging Nijnsel.

Zijn ze altijd zo braaf geweest? Mariëlle: "Op de huishoudschool, de LHNO, waren we niet meer zo braaf." Nicole: "Jawel, maar die uit Son die daar zaten, die waren nog veel stranter". Intussen hadden de twee gekozen voor naaldvakken, op de MBO werd dat mode en kleding. "Verzorging vonden wij niks". Dat was inmiddels in Eindhoven. Daarna gingen ze allebei werken in Gemert, en kochten samen een autootje. Ze trouwden allebei, en stichtten een gezinnetje. Mariëlle verhuisde naar Boskant waar ze nu nog steeds woont.

Waren en zijn ze werkelijk overal samen bij? "Alles, behalve de carnavalsvereniging" aldus Nicole. "Ik zit bij CV de Heikneuters, Mariëlle bij CC de Lèpkes want als Boskanter kom je daar niet onderuit. Met die loopgroepen hebben we zelfs onderling een beetje concurrentie. Maar als we stoffen voor carnavalskleding inkopen, doen we dat wel ooit samen."

Bij de reünie zal onderlinge herkenning door klas- en leeftijdsgenoten uit Nijnsel in ieder geval geen probleem zijn. "We kennen de meeste klasgenoten nog wel" aldus Mariëlle. "Veel zijn hier in Rooi en Nijnsel blijven wonen en wij zijn samen nog actief lid van de korfbalclub Nijnsel. Met vijf klasgenoten van toen gaan we nog eens in de zoveel tijd kletsen en koffie-en. We hopen op de reünie al onze klasgenoten te ontmoeten, wij kijken er in ieder geval al naar uit. Tot dan!"


Drukke Nieuwjaarsreceptie Meierijstad

De nieuwjaarsreceptie van Meierijstad, in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode, is dinsdag bijzonder goed bezocht. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat bij de nieuwjaarsrecepties van Sint-Oedenrode vóór de fusie de raadzaal en de hal ervoor ook steevast vol stroomden. Voor deze gelegenheid was daarom de ruimte rechts van de hal eveneens opengesteld.

Ter verwelkoming van alle bezoekers – de schattingen lopen grofweg tussen de 600 en 1000 – stond het voltallige college van B&W in een rij voor de hal. Zelden zullen ze zoveel handen hebben geschud. De raadzaal leek vooral het domein van de carnavalsverenigingen en gildebroeders, terwijl het brandweerkorps in de ruimte daar tegenover te vinden was. De rest van het publiek was een bonte verzameling van iedereen die wel iets met de gemeente 'had' of 'heeft gehad': voormalige burgemeesters en wethouders, pakweg de helft van de huidige gemeenteraadsleden, ambtenaren, bestuursleden van organisaties, ondernemers, waarschijnlijk ook wel een handjevol nieuwsgierigen en 'plekkers'. Het geheel was goed verzorgd, zoals de geluidsinstallatie waardoor de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Kees van Rooij ook in de uiterste hoeken goed kon worden gevolgd. Die speech leverde ook weer de nodige gespreksstof op. Kortom, niemand kwam iets tekort.

Boef op Paaspop?

Een jongeman van 24 roept wat en de halve goegemeente valt over hem heen. Niet goed te praten zo'n uitspraak, maar het lokte wel erg overdreven reacties uit. Want niet alleen mannen, maar ook vrouwen vinden vaak dat meisjes met korte rokjes, met klederdracht die, in hun ogen, te weinig of juist teveel verhult niet kan. Stapje verder.
Onze ministers, indien vrouw, worden heel vaak aangesproken om hun klederdracht. Velen menen daar een mening over te moeten hebben. Niet zo verwonderlijk, dat dan weer niet, als je al die mannelijke eenheidsworsten in pak met een gekleurde spatlap voor de durfal ziet staan. Maar kunnen we het niet beter overlaten aan de vrouw zelf wat ze aantrekt? Wij mannen durven dat vaak niet, we durven ons minder te laten zien. Boef maakte zijn excuses, zoals veel mannen EN vrouwen, die hetzelfde denken maar niet uitspreken, hun excuses zouden moeten maken. En Boef? Maak weer een mooi lied, want ik weet dat jij weet hoe je dat juist nú moet doen. Ook van jou wordt gehouden, ook door vrouwen met korte en lange rokjes. Denk daar nog eens over na. Als je komt op Paaspop in Schijndel, kom ik kijken, anders blijf ik thuis want ik houd niet van hypocrisie.

Mari Kapteijns

Gezellig sponsordiner in Wijbosch

Wat was het gezellig woensdagavond 3 januari. De ontmoeting van ongeveer veertig ouderen uit Wijbosch die gekomen waren voor een gezellig samenzijn en een heerlijk diner. Met fijne accordeonmuziek uit die goede oude tijd.

Wat heeft men genoten van de culinaire hoogstandjes van de vrijwillige keukenbrigade samen met De Keukenmeid. Een vier gangen diner dat men zich heerlijk liet smaken en zelfs na het toetje nog een advocaatje met slagroom of een borreltje. Men kon er geen genoeg van krijgen. Ze walsten er lustig op los op de tonen van de accordeonisten. Men kan niet wachten op het volgende diner. Ze applaudisseerden voor de gulle gift van zowel de Dorpsraad als de bijdrage van Bouwvereniging Woonmeij (voorheen Huis en Erf). Heel hartelijk bedankt aan de 22 enthousiaste vrijwilligers die met hun kerstmuts en leuke entourage bijdroegen aan de gezellige sfeer. Voor herhaling vatbaar.

Repair Café Schijndel

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

Welzijn De Meierij en Fairtrade Schijndel houden iedere 2e donderdag van de maand een Repair Café Schijndel. Bij het Repair Café Schijndel, Steeg 9 ('t Spectrum), draait het allemaal om repareren. Op donderdag 11 januari staan diverse vaklieden tussen 13.30 en 16.00 uur voor u klaar: elektriciens, naaisters, timmerlieden, slijper, klusjesmannen en een fietsenmaker helpen u bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig.

Mensen die het Repair Café bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, kleine meubelen en alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Het gaat in principe om kleine klusjes, waarmee men niet naar de winkel gaat en die maximaal twee uur reparatietijd in beslag nemen en makkelijk te hanteren zijn. De bedoeling is dat u samen met de vakman de klus klaart. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. U bent van harte welkom!

U kunt elke tweede donderdag van de maand bij het Repair Café terecht. Alleen als deze datum op een feestdag of in een schoolvakantie valt, vervalt de activiteit. Voor meer informatie Welzijn De Meierij, Steeg 9f, (073) 544 14 00 of info@welzijndemeierij.nl

Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen. Vandaar deze rubriek, die we inmiddels tweewekelijks uitbrengen.

Nimby en Pimby
Weer een nieuwe kinderserie? Welnee, dit is echt iets voor volwassenen. 'Nimby' is de afkorting van een uitdrukking in het Engels, waarvoor het Nederlands geen goed alternatief heeft. Voluit is het 'Not in my back yard' en daarbij gaan er misschien wat meer lampjes branden. Letterlijk betekent het 'Niet in mijn achtertuin' en het gebeurt vaker, dan je misschien in de gaten hebt. 'Pimby', met de P van Please, betekent dan weer precies het omgekeerde.

Vind je dat er in Nederland meer windmolens moeten komen? De kans op een 'ja' gokken wij op, pakweg, 90%. Bij de vraag "Mogen wij dan ook een windmolen in jouw achtertuin zetten?" gokken wij nog steeds op 90%, maar dan op 'nee'. Heel voorzichtig, in een woonkern zal dat waarschijnlijk 100% zijn. Die achtertuin is spreekwoordelijk bedoeld, maar windmolens waren voor sommige Rooienaren die op vijf kilometer afstand woonden al te dichtbij. Zelfs schone energie werd vervuilend genoemd. In dit geval werd "Horizonvervuiling" bedacht, een woord dat de Dikke van Dalen overigens nooit gehaald heeft.

Dit voorbeeld speelde al wat langer geleden, maar regelmatig steekt Nimby in ons dichtbevolkte land met steeds krappere achtertuintjes weer de kop op. Ook in Rooi. Ook recent. Iedereen wil een grotere Appie, behalve de bewoners van het Sluisplein. Iedereen wil een goedkoop varkenshaasje, maar De Weieven heeft nu even liever biefstuk. Iedereen wil liever groen gas dan aardgas, maar omgeving Wolvensteeg ziet de ellende toch liever in Groningen. Dat laatste is natuurlijk te kort door de bocht, en we vergeten even de herhaalde branden bij biogas 'professional' Ecoson, maar het zet ons onderwerp wel in scherp contrast.

Het omgekeerde. Pimby. Twee geitenhouderijen in Ollands spreekwoordelijke achtertuin. Voor de huidige en toekomstige Ollanders geen enkel probleem. Dit keer zijn het niet de buren, maar de provincie die met het vingertje waarschuwt: kans op longontsteking statistisch een paar promille hoger. Ook in de kern met de meeste zuurstof en minste fijnstof van Rooi, misschien wel van heel Meierijstad. En het gemeentebestuur, dat regelmatig moppert als de provincie hun weer eens voor het blok zet, zet de woningbouw waar de Ollanders jarenlang voor geknokt hebben, op slot.

Wat heeft dat allemaal met de krant te maken? Alles. Wij zitten daar middenin. Het zijn immers dingen die voor alle Rooienaren belangrijk zijn, welk belang ze er ook bij hebben. Meestal moet het belang van de achtertuinbezitters wijken voor het algemeen belang. De uitdaging voor ons als redactie is om beide kanten te belichten. Al zullen we dat in de ogen van sommige gedupeerden nooit goed genoeg kunnen doen.


Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De laatste maand van 2017 maakte wat het weer betreft nogal wat negatieve uitschieters. Opnieuw duidelijk te warm, veel te nat en veel te weinig zon.

Een tikkeltje warmer dan normaal
Het wordt een bijna maandelijks terugkerend verhaal. Ook december 2017 was duidelijk te warm. De nachttemperatuur lag met 2,2°C zo'n anderhalve graad hoger dan het gemiddelde. Voor de middagtemperatuur gold dat deze met 6,8°C ook duidelijk hoger was dan de normale 6,0°C. Gemiddeld was de maand met 4,7°C ook warmer dan de 3,5°C die in de boeken staat. Toch telde december ook een ijsdag. Dat is een dag waarop de temperatuur in zijn geheel niet boven het vriespunt komt. Op 2 december koelde het namelijk af tot -2,7°C en werd het ook in de middag niet warmer dan -0,4°C. Daarmee noteerden we ook meteen de laagste temperatuur van december. Voor de hoogste temperatuur van de afgelopen maand moesten we tot de 31e wachten. Toen wees de thermometer namelijk 14,2°C aan.

Duidelijk meer regen
Normaal tappen we in december 75 mm regen af. Dit jaar viel er 107,1 millimeter neerslag. Dat is duidelijk meer dan normaal. De meeste regen viel zondag 10 december. Die dag viel er maar liefst 13,3 mm neerslag zowel in de vorm van regen als sneeuw. Ook een dag eerder en een dag later viel er veel neerslag. In drie dagen maten we 35 mm neerslag. In totaal lag er op vijf dagen meer of minder sneeuw.

Weinig zon en veel sombere dagen
De zon liet zich in december nauwelijks zien. In totaal scheen de zon 33 uur en 9 minuten. Dat is maar iets meer dan de helft van 60 uur waar we op basis van jarenlange metingen recht op zouden hebben. December was daarmee sowieso al een sombere maand en dat wordt bevestigd door het aantal van 23 sombere dagen waarop de zon minder dan 20% van de mogelijke tijd scheen. Op 13 dagen scheen de zon zelfs helemaal niet.

Kort samengevat, was december 2017 een donkere en sombere maand. Er viel behoorlijk meer regen dan anders en de temperatuur lag hoger dan normaal, maar dat laatste begint bijna normaal te worden.

Stylish Kappers bekroond tot één van de 38 Revolutionary Salons

Sinds de spectaculaire opening van 4 jaar geleden, die werd verricht door de bekende topstylist Mari van de Ven, hebben ze niet stil gezeten bij Stylish Kappers. Het interieur van de salon heeft meerdere verbouwingen ondergaan om te voldoen aan de 7 'Salon emotions', maar ook het personeel heeft een metamorfose ondergaan, vertelt Eva Wouters, eigenaresse van de salon.

"Afgelopen jaren hebben we met het hele team keihard gewerkt om zaken te verbeteren en hebben we wekelijks met veel enthousiasme getraind op alle vlakken. Van bedrijfsvoering tot kleurspecialisme en van kniptechnieken tot productkennis: op alle vlakken kunnen we adviseren en professioneel uitvoeren. We hebben vele certificaten behaald, wat elke keer weer een uitdaging was om de lat nog hoger te leggen. Daardoor zijn we twee jaar geleden al onderscheiden als Redken Premium Ambassador Salon.

Inmiddels hebben we het allerhoogste niveau bereikt en zijn er van de ruim 25.000 kapsalons in Nederland nu 38 bekroond met de titel Redken Revolutionary Salon. Daar zijn wij er één van en daar zijn we natuurlijk heel trots op!

Dit niveau willen we vanzelfsprekend blijven handhaven en daarom zullen we ook in de toekomst continu bijscholen." De exclusieve titel is inmiddels officieel binnen en dat moet worden gevierd. Komende maanden zijn er daarom volop acties, kijk hiervoor op de website www.stylishkappers.nl


Tegeloutlet

Sinds september 2016 hebben Vincent van Keulen en Roland Bosschart de tegeloutlet van de familie van Erp overgenomen. Een bekende naam in de omstreken die nu wordt doorgezet door Vincent en Roland. Bent u op zoek naar mooie tegels? Dan bent u bij Tegeloutlet aan het juiste adres. Kijk maar eens op de website wat het bedrijf allemaal te bieden heeft.

Op de website van het Nijnselse bedrijf is duidelijk te zien wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Transparantie is in deze tijd ontzettend belangrijk. Evenals de combinatie van print en online. Op de website kun je kennismaken met het team, verschillende opdrachten bekijken en natuurlijk het assortiment vloertegels, wandtegels en keuken- en decortegels bekijken. De website is overzichtelijk en laat je gemakkelijk de verschillende facetten zien. Tevens is het eenvoudig om contact op te nemen met Tegeloutlet én kun je natuurlijk de beste outletprijzen vinden. Wie op zoek is naar nieuwe tegels is hier dan ook zeker aan het juiste adres.

"Wij zijn van oorsprong 2 tegelzetters die een ruime ervaring hebben (+20 en +30 jaar) in het verwerken van keramische wand en vloertegels. En dan vooral op de particuliere markt. Wij hebben dus al talloze woonkamervloeren, badkamers en toiletten bij onze klanten mogen maken. Door onze praktijkervaring weten we heel goed wat de nieuwste trends op tegelgebied zijn," aldus de twee eigenaren.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de website van Tegeloutlet? Neem dan eens een kijkje op: https://www.tegeloutlet.nl/. Binnenlopen bij het bedrijf mag natuurlijk ook altijd, Handelsweg 14 in Nijnsel.


Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Als bij u prostaatkanker wordt vastgesteld kan het zijn dat u moeite heeft daarover te praten. Ook mensen uit uw omgeving weten daar vaak geen raad mee. Soms moet je iets overwinnen om erover te praten.

Om toch bespreekbaar te maken waar u mee zit nodigt de ProstaatKankerStichting u uit om uw ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat je doormaakt. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op maandag 15 januari in Inloophuis de Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond. Het thema is: Ben je anders gaan eten toen je prostaatkanker kreeg? Ook uw partner en familie is welkom De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Computerlessen pc en iPad

Deze cursussen en workshops zijn bedoeld voor diegenen die graag met een computer en/of IPad willen werken, maar die extra ondersteuning zowel in tempo als naar moeilijkheidsgraad willen om het werken met de computer onder de knie te krijgen. De cursussen gaan in op het praktisch computergebruik als mailen, internetten en hoe je een foto bewerkt.

Je mag je eigen laptop (liefst met Windows 10) meenemen om op te werken tijdens de cursus. Als u geen eigen laptop of als deze een oudere versie dan Windows 10 heeft, dan kunt u werken op de computers van Welzijn De Meierij. Daarnaast biedt Welzijn De Meierij een IPad workshop aan. Ook die is er in twee niveaus. Voor de workshop IPad neem je je eigen IPad mee. Hiervoor heeft Welzijn De Meierij geen eigen materiaal. De cursussen vinden plaats in het Spectrum en starten bij voldoende aanmelding. Voor meer informatie of aanmelden neemt u contact op met de administratie van Welzijn De Meierij: 073-5441400.

Alzheimercafé Veghel

De uitstapjes zijn altijd gezellig. Foto:

Als iemand de diagnose dementie heeft gekregen, dan is dit niet alleen zeer ingrijpend voor de persoon zelf, maar ook voor de mensen in zijn omgeving. Partners van mensen met dementie vertellen regelmatig dat hun relatie zo veranderd is.

Dit vormt de aanleiding om het op dinsdag 16 januari in het Alzheimercafé Uden-Veghel en omstreken speciaal over deze kwestie te hebben. Ingrid van Kempen, psychologe en seksuologe bij BrabantZorg, legt dan uit wat voor effect dementie op een relatie kan hebben. Het Alzheimercafé is gratis toegankelijk voor iedereen die iets met dementie heeft. De deuren van het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel gaan open om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur.

Patronen
Door het dementieproces verandert iemand en daardoor verandert een relatie ook voortdurend. Vaak hebben de naasten moeite om zich steeds opnieuw aan te passen. Het is immers moeilijk om vaste patronen in een relatie te doorbreken. Kun je als partner een relatie behouden die niet alleen uit 'zorgen voor' bestaat? Iedereen zal hier op een eigen manier mee om gaan. De psychologe en seksuologe zal uitleg geven. Hoe kun je respectvol met elkaar om blijven gaan in een veranderende relatie? Zoals altijd is er in het Alzheimercafé voldoende ruimte voor vragen en eigen inbreng. Er zijn ook verschillende professionals aanwezig om in de pauze en na afloop antwoord te geven op vragen die er leven.

Nieuw programma Eropuit-bus Sint-Oedenrode

Het programma van de Eropuit-bus Sint-Oedenrode voor januari tot en met juni 2018 is klaar.

Ze willen u dit leuke en diverse programma niet onthouden en delen graag vast wat uitstapjes met u. Zo gaan ze dinsdag 16 januari naar de Seniorenexpo in Veldhoven, maandag 29 januari naar de Jumbo Foodmarkt in Veghel en maandag 5 februari naar Kringloopwinkel 't Goed in Schijndel. Iets wat nu nog ver weg is, maar ook erg leuk: op zondag 18 maart bezoeken ze de Gasthuishoeve in Boskant voor een rondleiding en heerlijke lunch. Wilt u weten wat er nog meer op het programma staat? Het programmaboekje is vanaf nu te vinden op zowel website (www.welzijndemeierij.nl) als bij het kantoor in Odendael. U kunt Welzijn de Meierij ook bereiken op 073-544 1400 voor meer vragen of het toezenden van het programmaboekje. De Eropuit-bus Sint-Oedenrode is een samenwerking van Brabantzorg Odendael en Welzijn De Meierij.

Het Parkinson café

Op donderdag 25 januari as. van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB).

Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in het café. Deze middag wordt georganiseerd door HoutenBeenTheater ; Op zoek naar hoe het kan. Elke parkinsonpatiënt heeft een eigen verhaal, dat een brede aandacht verdient van hulpverleners. Verhalen kunnen begrip brengen en verwijzen naar aspecten van het leven die de ziektegeschiedenis alleen niet biedt. Theater en verhalen van Parkinsonpatiënten vormen de aanzet om met u in gesprek te gaan over dit onderwerp. Een inspirerende bijeenkomst met mooie verhalen van ervaringen van mensen met Parkinson.

In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeld. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287


Ultieme woonbeleving bij Tapijtcentrum Nederland

Ton van Zon, After Sales Manager Tapijtcentrum Nederland Foto: Manon Swinkels

Ruim 45 jaar geleden opende Jan van Deutekom senior in Best een zaak gericht op coupon en tapijt. Niet veel later bereidde Tapijtcentrum Nederland zich uit tot een complete woonwinkel met een rijk assortiment aan vloeren, trappen, gordijnen, zonwering en meubelen. "Zo hebben wij laatst Paleis Het Loo voorzien van op maat gemaakte gordijnen", vertelt Ton van Zon, After Sales Manager bij Tapijtcentrum Nederland. "Voor iedere stijl op het gebied van interieur bieden wij volop mogelijkheden."

Inmiddels staat de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf en ook al telt Tapijtcentrum Nederland op dit moment 21 vestigingen verspreid over Noord-Brabant, Gelderland en Limburg, de familiaire sfeer is nog steeds duidelijk aanwezig. "Dat is de kracht van deze onderneming. De lijntjes zijn kort, persoonlijke service staat hoog in het vaandel en wij geven de klant advies op maat. Daarnaast onderscheiden wij ons qua diversiteit op het gebied van wooninrichting. Het assortiment is enorm, wij bieden een scherpe prijs-kwaliteitverhouding en wij werken met eigen stoffeerders."

De vestiging van Tapijtcentrum Nederland aan de Hoofdstraat in Best is gigantisch en heeft een oppervlakte van ruim 24 duizend vierkante meter. De winkel is dusdanig ingericht, dat je van de ene woonkamer naar de andere loopt. "Mensen moeten een reëel beeld krijgen van de afmeting van onze meubels, het materiaal dat op de grond ligt en de zonwering dat voor het raam hangt. De grootte van een bank is bijvoorbeeld moeilijk in te schatten, maar door een gemiddelde woonkamer te creëren, krijgt de klant er een goed beeld bij."

Voor advies op maat én voor ieder budget is er in iedere vestiging van Tapijtcentrum Nederland een opgeleid binnenhuisadviseur en een stylist te vinden. "Daarnaast maken wij het onze klanten zo makkelijk mogelijk. Meubels worden thuisgebracht en vakkundig in elkaar gezet, gordijnen worden bij u thuis opgemeten, op maat gemaakt en bevestigd, een oude vloer wordt verwijderd als de klant hiervoor kiest en een nieuwe wordt gelegd. Wij bieden onze klanten een compleet pakket." Wilt u een kijkje komen nemen in een van de vele winkels van Tapijtcentrum Nederland? Kijk op de website www.tapijtcentrum.nl voor een locatie bij u in de buurt!

Slippertje

Het is bar en boos dit weekend. Ik moet gaan werken, maar hoe kom ik daar? Het is spiegelglad op de wegen en er is nog niet gestrooid op mijn route. Ik doe mijn jas aan, pak mijn rugzak en handschoenen en trek stevige schoenen aan. Ik ga op weg. Te voet.

Ik loop vooral in de bermen waar een laag sneeuw op het gras ervoor zorgt dat ik bij elke stap houvast heb om vooruit te komen. Soms moet ik oversteken en dan is het een hele toer om overeind te blijven. Zo ploeter ik voort. Mijn gedachten gaan uit naar een gebeurtenis lang geleden op een dag als deze.

Ik rijd in mijn Daf 44 op een provinciale weg met een flinke bomenrij aan weerskanten. Opeens voel ik dat ik geen grip meer heb op de weg. Ik schrik en voel dat ik begin te glijden. In een reflex laat ik gas los, maar dat heeft niet veel zin. De auto rijdt gewoon door met dezelfde snelheid. Remmen. Je moet iets. Dit gaat helemaal verkeerd. De auto schuift op een boom af. In een flits besef ik dat ik tegen die boom ga knallen als ik niet snel iets doe. Ik herhaal steeds tegen mezelf: Tussen de bomen blijven, tussen de bomen blijven en draai voorzichtig aan het stuur.

De auto vliegt over de sloot tussen de bomen door en komt met een grote klap tot stilstand in het weiland. Trillend als een rietje en met bonzend hart zit ik in de auto verdwaasd voor me uit te kijken. Mijn ademhaling gaat snel. Dan realiseer ik me traag: Ik ben er nog. Ik beweeg mijn hoofd, geen pijn. Na een tijdje probeer ik langzaam mijn armen en benen te bewegen. Werkt het allemaal nog? Ben ik gewond? Mijn knie! Blijkbaar ben ik tegen de onderkant van het dashboard geknald. Mijn knie doet flink pijn. Ik probeer uit te stappen en duw tegen het autoportier maar er komt geen beweging in. Een beetje in paniek roep ik: 'Help, help!' Er is blijkbaar niemand die iets gehoord of gezien heeft. Als ik om me heen kijk zie ik alleen de wei en achter me de bomenrij. Alles blijft stil. Er zit niets anders op dan mezelf proberen te bevrijden. Ik duw nog een keer uit alle macht tegen het portier. Het zit muurvast. Wat nu? Door het raam? Ik ga de andere kant proberen. Ik voel mijn pijnlijke knie als ik over het pientere pookje probeer te klimmen. Als dat gelukt is schuif ik moeizaam op de stoel naast me. Even bijkomen. Ik duw tegen het rechterportier. Gelukkig. Hij gaat open! Als ik uitstap voel ik overal pijn. Doorgaan. Richting de bomenrij en de weg. Daar kan ik hulp halen. Voorzichtig slibber ik over het ijs van de sloot en klauter ik omhoog naar de weg. Ik bel aan bij het eerste het beste huis dat ik tegen kom. De bewoners zijn erg behulpzaam, ik mag telefoneren en dan ben ik snel weer thuis om van mijn avontuur bij te komen.

Dit avontuur is mijn moeder overkomen. Ze vertelde het in geuren en kleuren. Ik herinner me de bewondering die ik voor haar voelde. Zoals ze het hoofd koel hield om erger te voorkomen.

Willemien van de Ven

Reageren? schrijvers@impesant.nl


Maak gebruik van Persoonsberichten.nl

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.

Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen. Deze mogelijkheid hebben ook de nabestaanden van een overledene. Zij kunnen een overlijdensbericht openbaar maken op het moment dat daar behoefte aan is. Is de krant al gedrukt? Geen probleem. Er zijn altijd mogelijkheden om een rouwbericht online te plaatsen.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden.

Prinsenzittingen 2018

De afgelopen weken hebben verschillende artiesten een bijdrage gedaan om wat over hen zelf te vertellen en hun motivatie te geven om mee te doen aan de Prinsenzittingen, nou, ze zijn er klaar voor en de spanning stijgt ! Nog een paar nachtjes slapen en we kunnen los met de eerste avond Prinsenzitting.

Op 12 januari staat één van de artiesten van de Rooise Prinsenzittingen, Rien van Genugten, in de finale van de Brabantse kampioenschappen tonpraten. Daarom zal op deze avond cabaretier Marlon Kicken zijn plaats innemen in de ton. Wij wensen Rien veel succes (en Marlon veel plezier op Rooise bodem) en zullen zijn avond op afstand volgen. De resterende 3 avonden is Rien van de partij met z`n nieuwe buut.

Heeft u nog geen kaartjes voor 12, 13, 19 of 20 januari ? Pak uw kans om een schitterende avond mee te maken vol dans, zang, cabaret, klets, ton praten ect. Graag zien we jullie met grote getalen op één van de avonden komen om je lachspieren eens te laten aanspannen.

Bent u benieuwd wat de Prinsenzittingen u allemaal te bieden heeft?
Dan kunt u kaarten voor de Prinsenzittingen online bestellen via http://www.webshoppapgat.nl en kosten € 12,50 per stuk. Uw kaarten worden na bestelling bij u thuis bezorgd. Ook bij zalencentrum De Beurs zijn (beperkt) kaarten te koop. Groepen vanaf 10 personen houden wij als commissie rekening met de zaalindeling, vanaf 19.15 uur op elke avond wordt er geen rekening meer gehouden met gereserveerde plaatsen.

Optocht 2018: We rijden hem dit jaar andersom!

In overleg met alle carnavalsverenigingen is besloten de route van de carnavalsoptocht te wijzigen. De optocht start aan het begin van de Heuvel en dan via de Markt, Borchmolendijk, Lindendijk, Ollandseweg, Van Rijckevorsel van Kessellaan, Philippusstraat, Coeveringslaan, Ameroyenhof, Neulstraat, Markt en eindigt weer op de Heuvel.

De route is iets korter dan andere jaren, maar gaat nu wel langs alle horecagelegenheden in het centrum. Het starttijdstip is ongewijzigd, namelijk 12:49 uur.

Op carnavalszondag 11 februari 2018 zal om 11 voor 1 de grote optocht van Papgat vanaf de Heuvel vertrekken. Vanaf 11:00 uur zullen de diverse deelnemers uit heel Papgat zich op het Kofferen en de Hertog Hendrikstraat opstellen. De wegen van de route, het Kofferen en de Hertog Hendrikstraat zijn gedurende deze dag dan ook afgesloten voor alle verkeer. Verkeersregelaars (leden van SV Fortuna '67) staan gereed om weggebruikers de juiste richting op te sturen. Op onderstaande kaart is de route ingetekend en zijn de verwachte passeertijden van een bepaalde locatie opgenomen. Dit is een tijdstip bij benadering. Heb je zin om als vrijwilliger mee te helpen met de optocht? Meld je dan aan via info@papgat.com.

Ook dit jaar hebben vele Papbuiken en Papbuikinnen de hele winter hard gewerkt om een mooie en ludieke creatie te maken voor de optocht. Of het nu een individuele deelnemer, een groep, of een wagen is, iedere deelnemer steekt heel veel tijd in zijn of haar creatie. Met trots willen ze deze graag aan iedereen laten zien. Deelnemers kunnen zich tot 1 februari 2018 opgeven. Inschrijfformulieren kunnen via de website www.papgat.com gedownload worden. Een deskundige jury beoordeelt alle deelnemers. De prijsuitreiking vindt aansluitend (vanaf 16:30u) in de jeugdtent op de Markt plaats. Kom dus zondag 11 februari 2018 allen de optocht van Papgat bewonderen!

Column van de Prins

GOEOEOEDE WOENSDAG PAPGAT,

Met het uitzwaaien van 2017 komt het feest der feesten dichterbij. De (confetti)trein ernaartoe is in ieder geval weer volop in beweging. Zo trapte we 2018 vorige week af op de Nieuwjaarsreceptie van Meierijstad en was ik afgelopen weekend eigenlijk te gast op de Prinsenzitting in Oiversland (Eerde) en de receptie in Empeldonk (Erp). Echter was ik te ziek om mee te gaan (jaja, ook Prinsen kunnen geveld worden door de griep), maar ik kan jullie vol trots melden dat Adjudant Sander en ons gevolg de honneurs met succes waargenomen hebben.
De geweldige foto's en filmpjes hebben me nog zieker gemaakt. Wat was ik hier graag bij geweest. In ons eigen Papgat staan de Prinsenzittingen voor de deur. De artiesten en Edwin Gordijn van De Beurs zijn er in ieder geval klaar voor om Adjudant Sander en mij op 12, 13, 19 en 20 januari te trakteren op vier onvergetelijke avonden die bol zullen staan van top-entertainment van eigen Rooise bodem. We kijken watertandend uit naar dit festijn! Nog geen kaarten? Dan als de bliksem naar www.webshoppapgat.nl, anders piste neffe de pot.

Carnavaleske groet,

Prins Ton Pap d'n Derde

Twee van 'onze' kletsers in de prijzen

Afgelopen vrijdag, 5 januari, werden in de Limburgse plaats Milsbeek voor de 37e keer de "Grenslandkampioenschappen Tonpraten" gehouden. Tot de eindstrijd om de "Diepenkikker-trofee" waren negen gerenommeerde kletsers uit Brabant en Limburg doorgedrongen.

In de zaal het Trefpunt mochten zij voor een publiek van 500 mensen uitmaken wie met de slapste klets en de scherpste zever de lachers het meest kon laten boeien. Bij deze finale kwamen twee tonpraters uit onze regio sterk voor de dag. De twee Rien-en kletsten zich prachtig in de prijzen.

Achter Dirk Kouwenberg uit Nuland behaalde Rien van Genugten in zijn creatie "Jan de carnavalsman" een verdiende tweede plaats. De derde prijs was voor een andere Rien, namelijk Rien Bekkers. Met zijn buut "Rinuske T(r)ap, de meteoor van de Meierij" zwamde hij zich naar een heel eervolle derde plaats.

Blog jeugdcarnaval

Zoals al eerder vermeld zal aanstaande zondag de receptie van de jeugdprins gehouden worden. De afgelopen week hebben we er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat deze dag zo goed mogelijk verloopt en hopen we er een groot feest van te maken.

De bedankjes zijn klaar en ook de snoepzakken zijn gevuld. Daarnaast heb ik me laten vertellen dat de jeugdprins al een paar dagen slecht slaapt van de spanning!

Gelukkig hebben we deze dag ondersteuning van ouders en enkele vrijwilligers, want alleen met het bestuur kunnen wij het niet. Mocht je zin en tijd hebben om als vrijwilliger in de tent te werken kun je jezelf aanmelden via secretaris@jeugd-carnaval.nl.

28 / 36

razen in een waas

de waas van het moment
sluit velen van ons de ogen
het is de eigen wereld die telt,
vervloekt zij het mededogen

de tijd die men heeft
wordt nagenoeg opgegeten
door het zoete van moeten

hoe ik dat zelf ervaar
of hoe de ander dat beleeft
kunnen gedachten wel, doch
gevoelens onvoldoende meten

men loopt niet meer op blote voeten
van schoeisel is men vervreemd
we zoeken onze magen te vullen
met waarheden die niets onthullen

de mens is in 't geheel niet vrij, maar
gebonden aan structuur en natuur
misschien dat juist dat de bedoeling is,
de voorgeschiedenis blijkt immers van
lange duur en gecultiveerd met vernis


Traditie is het systeem dat kinderen wil belemmeren hun ouders te overtreffen.
Ephraim Kishon (1924-2005) Israëlitisch satiricus van Hongaarse afkomst

't Zen de slechtste nie, die d'n aord hebbe naor d'auw

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakt prachtige plaatjes met zijn drone. Zoals deze van de Rooise Zoom!

Foto: Thea Willems

Thea Willems legde dit bijzondere tafereel vast. Samen grazen is immers veel gezelliger, toch? Heeft u ook mooie natuurfoto's die u wilt delen? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl!

Gehele podium voor Nijnselse ruiters

Laura Petersen met Divident

In Geldrop werd dit weekend de laatste selectiewedstrijd voor de Brabantse kampioenschappen verreden. In de klasse B waren zowel de nummer een, twee als drie een combinatie van de vereniging.

Bart Kluijtmans en zijn paard Her Touch reden een foutloos barrageparcours en kregen 85 stijlpunten, goed voor de eerste prijs. De tweede prijs was voor Judith van den Nieuwenhuijzen met het paard Izaminka B met een foutloos parcours en 80 stijlpunten. Marloes van Stiphout en haar paard Figaro kregen een half stijlpuntje minder voor het barrageparcours goed voor de derde prijs. In de klasse L eindigde Annette Swinkels met haar paard Hare Majesteit na twee foutloze rondes met een achtste prijs.
In de klasse M was zowel de eerste als de tweede prijs voor Suzan van Gastel. Met Herbie was ze de snelste combinatie in de barrage, goed voor de eerste prijs. Gracia Go was een fractie langzamer in de barrage en eindigde met een tweede prijs. Michael van der Vleuten eindigde op de derde plaats maar die is nog geen lid van de Nijnselse ruiters anders hadden ze het tweede volle podium.
Marwin van de Nieuwenhuijzen eindigde in deze klasse met het paard Gigi Carmen met een achtste prijs. In de klasse Z weer succes voor de vereniging. Marwin van den Nieuwenhuijzen eindigde met een eerste prijs met het paard Fuji en een vijfde prijs met het paard Spock.
In de klasse ZZ mocht Marwin zich weer opstellen in de prijsuitreiking. Met Fabulous werd hij tweede en met Elvixis derde. Welke combinaties afgevaardigd zijn voor de Brabantse kampioenschappen, welke verreden worden in Manege de Pijnhorst, komt in de volgende editie van DeMooiRooiKrant.
Bij de ponyruiters heeft Rian Koster met de pony Dolly zich al definitief geselecteerd voor deelname aan de Brabantse kampioenschappen in de klasse A/B. De dressuurkampioenschappen worden verreden in Schijndel, februari aanstaande.

Laura Petersen met Divident

Goed begin voor de Rooise Ruiters

Afgelopen weekend zijn de Rooise ruiters op verschillende wedstrijden uitgekomen. Zowel de dressuurruiters en ponyruiters als de springruiters gingen op pad.

Laura Petersen startte met haar sportpaard Divident afgelopen zondag in Velddriel haar eerste wedstrijd van dit jaar. Samen met elf andere combinaties startte zij in de Prix st George. Hier behaalde ze een mooie 2e prijs met een gemiddelde score van maar liefst 65 %. Vooral bij de oefeningen in het drafgedeelte scoorde ze hoog. Deze gingen zo goed en maakten de twee foutjes in de galop weer goed. Een knappe prestatie met haar paard dat ze zelf heeft opgeleid!

Afgelopen donderdag startte dressuurruiter Jasmijn van den Brand en haar pony Nevil ook in Velddriel hun eerste wedstrijd van 2018. Ze reden twee proeven in de klasse D-L2 . De jury beloonde haar twee keer met een eerste prijs.

Tijdens de laatste selectiewedstrijd van Kring Eindhoven-de Kempen bij Manege Meulendijks in Geldrop verscheen in de klasse M Judith Martens aan de start met haar schimmelmerrie Lynn van de Sonniuswijk. Zij reden zowel een foutloze eerste als tweede fase waarbij de tijd goed genoeg was voor de zevende prijs. Hopelijk houden zij deze stijgende lijn vast richting de Brabantse Kampioenschappen die eind februari in Manege de Pijnhorst plaatsvinden. In dezelfde rubriek was Julia Geers met Fleur Donja foutloos in de eerste fase en vier strafpunten in de tweede fase. Had net geen prijs. Sanny van de Velden had met Esta acht strafpunten in de eerste fase. Binnenkort wordt bekend hoeveel springruiters en ponyruiters deel mogen nemen aan de Brabantse Kampioenschappen in Sint Oedenrode. Deze zijn voor de pony's op 17 en 18 februari en voor de paarden 20 en 21 februari. Tijdens het laatste weekend van het oude jaar deed Miranda Kerkhof-Ulehake mee aan de indoor eventingwedstrijd in de mortel. Zij startte na een lange tijd weer met haar paard Eugenique. In de klasse B reed zij op de eerste dag een nette dressuurproef en sprong zij een foutloos parcours. Op dag twee wist zij een foutloze cross te rijden. Hierbij behaalde zij een knappe tweede plaats!

TV de Kienehoef 5 doet zichzelf tekort

Na een korte onderbreking van het seizoen in verband met de feestdagen mochten de heren weer de baan op. De tegenstanders van De Witte Schare 5 uit Schaijk kwamen op bezoek bij Sportpark de Kienehoef. Met twee gelijke spelen en een verlies partij was het Rooise team nog steeds op zoek naar een overwinning.

Kort na het begin van de eerste twee wedstrijden zag het er niet goed uit voor de thuisploeg. Echter wisten Jeroen Bongers en Casper Aalders één set te winnen. Helaas bleek dit niet genoeg, want in de derde set werd er met 0-6 verloren. Het Duo van Daan Stamps en Daan Steijaert moest ook hun meerdere erkennen en won slechts 4 games. Na een korte pauze werden de rackets weer opgepakt voor een nieuwe ronde. Pim van den Broek moest als invaller proberen zijn team naar een punt of zelfs een gelijkspel te brengen. Ondanks goed offensief spel van dit jonge team bleek hun inzet niet genoeg. Daan en Casper hadden nog een kans, maar de tiebreak leverde geen succes. Een teleurstellende 0-4 nederlaag op een dag waar meer in zat. Volgende week reizen de heren af naar Volkel om daar te strijden voor hun eerste overwinning. Wilt u meer weten over dit gezellige en sportieve tennisteam, neem dan eens een kijkje op hun Facebookpagina: Tv De Kienehoef 4.

Rhode huldigt jubilarissen

Zondag 7 januari heeft voetbalclub Rhode haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst gehouden om de beste wensen uit te wisselen en om de jubilarissen te huldigen.

In zijn openingswoord ging voorzitter Wim van Meijl in op het belangrijke jaar 2018. Het negentig jarig bestaan zal gevierd worden, het sportpark wordt toekomstbestendig gemaakt met kunstgras en het vrouwenvoetbal en passend voetbal zullen nadrukkelijker aandacht krijgen. Ook de buitengewone eerste competitiehelft van Rhode 1 met tien overwinningen achtereen werd benadrukt en krijgt hopelijk een mooi vervolg in 2018.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst worden traditioneel de jubilarissen gehuldigd. Rhode, een vereniging met 1078 leden, huldigde de volgende jubilarissen:
25 jaar lid: Leo Asveld – Niels der Kinderen – Bart van de Wijdeven – Jan van der Linden – Wout Bekkers – Piet Aben – Marcel van de Burgt.
40 jaar lid: Paul der Kinderen – John Habraken – John van der Poel
60 jaar lid: Ad van Esch
De vrijwilliger van het jaar was dit jaar een duo dat zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de sponsorcommissie: John van den Brand en Peter van den Broek.
Als zestigste Lid van Verdienste werd Ronald van Doorn benoemd voor zijn werkzaamheden als trainer van de lagere elftallen, leider van Rhode 1, organisator van Wildrikken en trainer bij passend voetbal.
Als drieëntwintigste Erelid werd Michel Fransen benoemd. Hij is veertig jaar scheidsrechter, lid van de onderhoudsploeg en behulpzaam bij diverse activiteiten. Tot slot werd geproost op het nieuwe jaar. (Op de foto ontbreekt Ronald van Doorn en Peter van den Broek).

Henny Bouwe clubkampioen 2017 WTC Gerry van Gerwen

V.l.n.r. Willy Brus, Hennie Bouwen en Nick Derks Foto: Hans van den Wijngaard

Wielertoerclub Gerry van Gerwen hield afgelopen zondag haar nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze bijeenkomst, in clubhuis Café 'Den Toel' in Olland wisselden de fietsers niet alleen de beste wensen onder elkaar uit. Ook werd bekend gemaakt wie zich de clubkampioen van 2017 mag noemen.

Voorzitter Marco van Esch keek bij zijn toespraak terug op een jaar met veel hoogtepunten, zoals: grote opkomsten bij de clubritten, een meer dan succesvolle eerste uitgave van Ollandse Ruigste. Ook bij de klassieker Diekirch Valkenswaard was de Ollandse toerclub met 34 deelnemers ruim vertegenwoordigd. Natuurlijk was ook de Koninkijke onderscheiding voor vrijwilligster Rieky Verstappen één van de hoogtepunten waarop WTC Gerry van Gerwen met trots terugkijkt.

Een ander vast onderdeel van de nieuwjaarsreceptie van de toerclub is het bekendmaken van de clubkampioen. Dat is zeker niet degene die het meeste of het snelste fietst. Nee deze titel is voorbehouden aan het lid dat zich bijzonder actief inzet voor het wel en wee van de vereniging. Daarbij levert het deelnemen aan de wekelijkse fietstochten punten op. Maar zeker het helpen bij verschillende activiteiten in de club. Wie denkt de renners zich alleen op de fiets met elkaar meten, die heeft het mis. Want ook voor de titel clubkampioen leveren de leden een sportieve strijd met elkaar. Dat de vereniging daar alleen maar voordeel van heeft is een mooie bijkomstigheid. Na het opmaken van de balans over het afgelopen jaar, kon Henny Bouwe afgelopen zondag als clubkampioen van de vereniging worden gepresenteerd. Willy Brus en Nick Derks werden respectievelijk tweede en derde.


Vrijdagavondcompetitie

Foto:

Van de zesendertig deelnemers aan de vrijdagavondcompetitie bij Cloeck & Moedigh wisten er deze avond zes spelers drie partijen te winnen.

Die scoorden allemaal uitzonderlijk hoog. Ad vd Velden incasseerde slechts vier tegenpunten en werd daarmee veruit de dagwinnaar met 3 +35. Op de tweede plaats eindigde Marco van Wanrooij met negen tegenpunten (3 +30). Derde werd Frans vd Velden (3 +28), vierde ex aequo Piet Habraken, Maria Thijssen en Jan van Erp (allen 3 +27). Het tussenklassement wordt aangevoerd door Ad vd Velden (+10) met op de tweede plaats Frans vd Velden (+8). Op de derde plaats staan ex aequo Maria van Berkel, Harrie van Breugel en Toon Vervoort (+7).

vv Nijnsel huldigt jubilarissen

Op de geanimeerde nieuwjaarsreceptie van vv Nijnsel/TVE Reclame werden maar liefst dertien jubilarissen gehuldigd. De 'jongste' leden scoorden vijfentwintig 'dienstjaren' en 'oudgediende' Bert Foolen kwam zelfs aan de vijfenzestig!

Kersverse voorzitter Jeroen van de Sande sprak de nodige lofuitingen uit over de trouwe leden. Daarnaast maakte hij bekend dat hoofdtrainer Arno Methorst na drie succesvolle jaren vv Nijnsel aan het einde van dit seizoen gaat verlaten. De eerste twee seizoenen in de derde klasse, de vereniging speelde nog nooit zo hoog, eindigde het eerste herenteam in de subtop waarbij zelfs een periodetitel werd gepakt en de andere in het tweede seizoen op een haar na werd gemist. Ook dit seizoen staat het vaandelteam halverwege de competitie in het linkerrijtje. Ook voor het Vrouwen 1 team is een vrouwelijke interimcoach gevonden die samen met Arent van Dijk het team voor de rest van dit seizoen gaat begeleiden.

Foto: Wil van der Linden
v.l.n.r.: Rinus Verkampen (50 jr. lid), Henk van der Vleuten (40), Marc de Vries (40), Coen van de Meulengraaf (40), Cor van Gastel (25), Martijn van Berkel (25), Marijn Corsten (55) en Frans van de Burght (55). Foto: Lambert Verhoeven

Playback Show
Aanstaande vrijdag en zondag staat de traditionele Playback Show op de rol, inmiddels een succesnummer in meer dan dertig jaar. Op vrijdag gaan de teams van voetbal en korfbal de strijd aan en op zondag neemt de jeugd het stokje over. Op vrijdag gaan alle teams vanaf half negen van start en zondag is iedereen vanaf half twee 's middags welkom. Op tijd van huis gaan is aan te bevelen want het is er altijd (gezellig) druk.

Liefst acht jubilarissen bij vv Boskant

Het was gezellig druk, afgelopen zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie van v.v. Boskant. Een prima aankleding voor de liefst acht jubilarissen die door het bestuur, in de persoon van Ron van Breemen, deze middag in het (winter) zonnetje zijn gezet.

Ron had zich terdege verdiept in de Boskant-carrière van de jubilarissen en trakteerde zowel de jubilarissen als de aanwezigen op soms verrassende anekdotes. Feiten rondom de twee leden, Peter Beekx (helaas verhinderd deze middag) en Wilco Verhagen bleken vanwege hun 40-jarig lidmaatschap voor Ron nog te overzien, maar voor het zestal 60-jarige jubilarissen heeft hij toch wat dieper moeten graven! Ruim 360 jaar Boskant historie kreeg hij te "verwerken". Verdeeld over zes personen, die elk op hun manier een flinke bijdrage hebben geleverd aan het wel en wee van de voetbalvereniging. Niet alleen als actief voetballend lid, maar veel meer nog als actief vrijwilliger. In allerlei vormen: ondersteunend bij de jeugd, actief als bestuurder en vooral op allerlei plekken en bij allerlei activiteiten iemand met opgerolde mouwen. Want bij Boskant was er altijd "werk aan de winkel" en ruimte voor zelfwerkzaamheid, vroeger zo mogelijk nog meer dan tegenwoordig. Een aantal van hen is op een of andere manier nog actief bij de vereniging en toont nog steeds een hoge mate van betrokkenheid t.a.v. het reilen en zeilen van de vereniging. Tijd om die personen aan u voor te stellen. Meteen maar op volgorde van hun positie op bijgaande foto. Zittend v.l.n.r.: Wim van Hastenberg (Jzn), Ad van der Velden, Bert de Koning.
Staand v.l.n.r.: Jan van Hastenberg (Dzn), Ad van Hastenberg (Fzn), Leo van der Heijden en Wilco Verhagen (40 jr. jubileum). Peter Beekx ontbreekt in het gezelschap.

Leden v.v. Boskant de bühne op

Het tweede weekend van januari staat bij v.v. Boskant opnieuw een belangrijke activiteit op het programma. De voetbalschoenen verdwijnen even in de kast en de teams (en trainers en leiders) klimmen op het podium. Het 26e playbackweekend van v.v. Boskant belooft weer een groot spektakel te worden. Een weekend om naar uit te kijken.

De senioren, dames, jeugdcommissie en het bestuur openen het playbackweekend op vrijdag 12 januari. Vanaf 19:30 uur geven zij invulling aan het thema 'Het hout niet op!'. Op zondag 14 januari is het de beurt aan de jeugd. Ook zij halen alles uit de kast met het thema 'Carnaval Festival'. De optredens staan gepland vanaf 13.30 uur. Liefst 26 jaar lang al is dit weekend, naast het voetbal, één van de (muzikale) hoogtepunten binnen de vereniging. U bent van harte welkom! Graag aandacht voor een mededeling van huishoudelijke aard: zowel op vrijdag als zondag is het gebruik van de pinautomaat in de kantine helaas niet mogelijk! Als het weer het toelaat zal er door Boskant een oefenwedstrijd gespeeld worden tegen Spoordonkse Boys. De wedstrijd is gepland in Spoordonk en begint om 12.00 uur.

Willy Kremers Clubman van het Jaar vv Nijnsel

Peter van Lierop Foto:

Op een druk bezochte nieuwjaarsreceptie van vv Nijnsel/TVE Reclame werd bekendgemaakt dat oud voorzitter Willy Kremers is gekozen tot Clubman van het Jaar.

Bas van Engelen Foto:
Foto: Lambert Verhoeven

De leden hadden twee weken de gelegenheid om via de site van de voetbalvereniging hun favoriete Clubman/Clubvrouw van het Jaar te kiezen. Meer dan honderd leden maakten gebruik van deze gelegenheid en ruim veertig leden kregen een of meerdere stemmen.
De meeste stemmen kwamen tenslotte in handen van Willy Kremers. Hij zat al eerder in het jeugdbestuur en in een latere periode kreeg hij in het hoofdbestuur Voetbalzaken in zijn portefeuille. Vervolgens volgde hij Arent van Dijk op als voorzitter. Het 'bestuursgen' heeft hij niet van een vreemde want vader Harry zat in het verleden ook al tientallen jaren in het bestuur en viert dit jaar zelfs zijn 70-jarig jubileum, samen met de vereniging. Onder het bewind van Willy Kremers is er veel gerealiseerd en Kremers hamerde ook altijd op de gewenste en noodzakelijke inzet van de leden voor diverse taken die er in een vereniging voorhanden zijn. De leden hebben zijn inspanningen dus op hun juiste waarde geschat en de eretitel kwam derhalve volledig terecht in handen van de voormalig voorzitter die zich overigens, zo meldde hij in zijn dankwoord, graag blijft inzetten voor de vereniging uit het misschien wel meest bruisende kerkdorp uit de Meierij……

Druk bezochte nieuwjaarsreceptie Ollandia

Het was zondagmiddag tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie weer gezellig druk in onze kantine. Om 13:00 uur begon de selectie aan de voorbereiding van de tweede seizoenshelft waarna de training maar ook de afgelopen feestdagen werden besproken.

Natuurlijk was er ook de jaarlijkse nieuwjaarsspeech van voorzitter Erik Huijbregts. In de bomvolle kantine wist hij ieders aandacht te trekken want het was muisstil en kon iedereen goed meekrijgen hoe het Ollandia het afgelopen jaar was vergaan, maar ook waar we komend jaar voor komen staan en in veel gevallen ook naar uitkijken. Hij wist diverse positieve ontwikkelingen te melden en ook voor 2018 staan er een aantal doelen op het programma die ons weer toekomstbestendig moeten maken. Bijvoorbeeld is er een werkgroep bezig met het opnieuw vaststellen van een beleidsplan met de daarbij behorende organisatie die past in de huidige tijd en maatschappij.
Ook maakte hij bekend dat de samenwerking met trainer Bas van Engelen was verlengt omdat Ollandia en Bas goed bij elkaar passen en er ook de klik is met de selectiegroep. In het verlengde maakte de voorzitter ook bekend dat de overige leden van de technische staf, assistent trainer John Hagelaars en keeperstrainer Louis Kurtstjens, volgend seizoen zich verbinden aan Ollandia. Later op de middag werd nog de clubman/clubvrouw van het jaar bekend gemaakt en wat het Peter van Lierop die de Ad Roché Award in ontvangst mocht nemen. Iets waar hij ontzettend blij en vereerd mee was.

Ollandia weer van start

Ook voor Ollandia is het nieuwe jaar weer sportief begonnen en hebben de selectiespelers de eerste trainingen al weer achter de rug.

Hiermee is begonnen aan de voorbereiding op een nog lange tweede competitiehelft, waarin nog 17 van de in totaal 26 wedstrijden moeten worden gespeeld. Voor Ollandia begint de competitie dan ook al weer op zondag 28/1 met de zware uitwedstrijd tegen de Helmondse koploper RKPVV en zal dan doorgaan tot 27/5, waarbij dan vrijwel elke zondag gevoetbald zal moeten worden. Een goede voorbereiding is dus belangrijk, want er zijn nog veel punten te behalen. Daarom speelt Ollandia zondag 14/1 op sportpark Ekkerzicht al een oefenwedstrijd tegen Heeswijk. Met de nodige trainingen en op 21/1 ook nog een oefenwedstrijd tegen Boxtel, moet Ollandia dan klaar zijn voor de hervatting van de competitie. Naast de sportieve zaken kunnen ook de rikliefhebbers op 25/1, 22/2 en 22/3 bij Ollandia al weer terecht in de kantine op sportpark Ekkerzicht.Bridgen
JVG: 1. Riek Vleuten en Nelly Philipsen 59,72%, 2. An van Genugten en Wil van Gerwen 59,90%, 3. Mieke Raaymakers en Harrie van Genugten 58,85%.

BC ROOI 750: A-lijn: 1.Hetty van Geffen & Lieke Pieters 59,52%, 2. Margot Fassbender & Wilma van den Biggelaar 56,79%, 3. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 55,65%. B-lijn: 1. Anneke Majoor & Toon Majoor 62,43%, 2. Ellen Weyenberg & Bert Weyenberg 60,35%, 3. Annette Termeer & Carla van de Wetering 53,82%. C-lijn: 1.Marcel Janse & Willy Swinkels 58,75%, 2. Huub van den Tillaart & André van Zeeland 55,90%, 3. Wil Janse & Riny van Uffelen 55,90%.

BC De Meierij:A-lijn: 1. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 66.67%, 2. Mieke van de Ven en Frans van de Ven 62.08%, 3. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 55.00%, 4. Betsy van Kaathoven en Helma van den Heuvel en Harrie van Erp en Jan van Erp 52.08%. B-lijn: 1. Thea van der Heijden en Marjolijn van Alst 67.39%, 2. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 56.61%, 3. Ans van de Laar en Frans van den Boomen 53.80%, 4. Ria Damen en Thea Huyberts 51.67%. Einduitslag competitieronde. A-lijn: 1. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 56.97%, 2. Mia Poels en Heleen Wiers 53.42%, 3. Harrie van Erp en Jan van Erp 53.33%, 4. Riet van Hout en Cees van Hout 53.26%. B-lijn: 1. Ans van de Laar en Frans van den Boomen 56.12%, 2. Annie Kastelijn en Addie Rijkers 52.53%, 3. Ria Damen en Thea Huyberts 50.81%, 4. Annie Dortmans en Jo Hendriks 46.86%.

B.C. "d'n einder '05: A lijn: 1. Diny v.d.Boogaard & Nel Dielemans 66.67%, 2. Rien en Helma v.d. Heuvel 59.38%, 3. Ger Vervoort & Lenie Gruithuijzen 53.65%, 4. Mari en Nellie v.d.Vleuten 53.13%. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Inloop Bridgeclub De Beckart: 1. Hilda v.d. Kaden en Lena v. Acht 57.50%, 2. Lies Vissers en Tiny v.d. Steen 52.50%, 2.Toos Sanders en Harrie Maas 52.50%, 4. Nel Dielemans en Jan Verbunt 50.00%. Ook meespelen? Info 0413 474297

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Leny Kremers & Willem de Roo 62,50%, 2. Ad van Helvoort & Jan van Lanen 60,12%, 3. Jos van Bommel & Jan Verbunt 58,93%. B-lijn: 1. Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 61,60%, 2. Rietje Donker & Nelly van Zon 59,51%, 3. Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 57,22%.

BC de Neul: A-lijn: 1. Harrie van Erp & Harry Hutschemakers 65,94%, 2. Toon Majoor & Jan Wouters 57,29%, 3. Helma & Rien van de Heuvel 56,94%. B-lijn: 1. Heleen Voets & Christ Verhoeven 64,10%, 2. Peter Schepers & Harrie Timmermans 57,99%, 3. Marielle Knippen & Fons Raaijmaakers 56,60%. C-lijn: 1. Ans van Bakel & Riky van de Schoot 61,25%, 2. Mia van de Eertwegh & Bertha van de Laar 60,42%, 3. Corrie & Jan Kastelijn 57,92%. D-lijn: 1. Riet Meijs & Ger Vervoort 56,77%, 2. Wilma Coolen & Toos Hurkmans 54,69%, 3. Ans van de Vleuten & Frans van de Boomen 54,69%.

Argo
Zwemmen

Komende zondag nemen de zwemmers van de Wedstrijdgroep deel aan de 2e Competitie wedstrijd die wordt gehouden in zwembad De Meerval in Wijchen. Aanvang 16.00 uur.
Waterpolo
Uitslagen
PSV - C jongens 5-8
Programma
Zaterdag in ZIB te Best:

C gemengd - Zeester-Meerval 16:15u
Heren 2 - SWNZ (SG) 19:15u
Heren 1 - AquAmigos 20:00u

SV Fortuna '67
6/1, Best

VrouwenTrim 5.500 m
Hennie van Alebeek 32.10
Wendy van Venrooij 32.10
7/1, Eindhoven
MannenTrim 8.800 m
Henry Wijffelaars 1.05.09
VrouwenTrim 8.800 m
Marloes Soetekouw 50.13
MannenTrim 14.500 m
Pim van Grinsven 1.03.30
Peter Hellings 1.32.19
VrouwenTrim
Rikie Huyberts 1.11.50

KV Odisco
Uitslagen senioren

Celeritas 1 – Odisco 1 16-17
Odisco 2 – SVOC 2 11-3
Celeritas 2 – Odisco 3 14-6
Uitslagen jeugd
NeCa B2 – B1 2-5
Korloo D1 – D1 13-2
Altior E2 – E1 2-4
Programma senioren 10/1
Odisco Mw1 – Flamingo 's Mw1 20.00u        
Programma jeugd 13/01
B1 - Corridor B1 13.00u        
Avanti D1 – D1 16.30u
Tovido E1 – E1 11.00u        
Programma senioren 14/01
Odisco 1 – SVOC'01 1 12.30u
Odisco 2 – NDZW 2 11.15u
Odisco 3 – Korfrakkers 5 10.00u        

KV Rooi
Uitslagen
Melderslo 1-KV Rooi 1 7-13
Heumen 1-Rooi 1 22-21
KV Rooi A1-Be Quick A2 12-4
KV Rooi B1-Altior B2 8-3
KV Rooi B2-SCMH B1 1-5
Emos C2-KV Rooi C1 10-5
KV Rooi C2-Flamingo's C1 2-5
De Korfrakkers D3-KV Rooi D1 8-1
Be Quick E1-KV Rooi E1 5-8
Prinses Irene E1-KV Rooi E2 5-3
Arcades E2-KV Rooi E3 12-0
DOT F1-KV Rooi F1 14-6
Programma wo 10/1
SCMH MW1-KV Rooi MW1 a. 20.30u.
Korloo MW1-KV Rooi MW2 a. 20.00u.
Programma vr 12/1
MOSA'14 C1-KV Rooi C1 v. 18.00u.
Programma za 13/1
Be Quick A2-KV Rooi A1 v. 14.30u.
De Korfrakkers B2-KV Rooi B1 v. 12.15u
BMC C1-KV Rooi C1 v. 10.00u.
Prinses Irene D1-KV Rooi D1 v. 11.00u.
Altior E1-KV Rooi E1 v. 11.30u.
Tovido E2-KV Rooi E2 v. 09.00u.
Altior F1-KV Rooi F1 v. 09.00u.
Programma zo 14/1
Stormvogels 1-KV Rooi 1 a. 14.15u.
Prinses Irene 3-KV Rooi 2 a. 11.00u.
Flash 4-KV Rooi 3 a. 13.10u.

KV Nijnsel
Uitslagen:

Vessem 1-Nijnsel 1 10-6
MOSA '14 1-Nijnsel 2 9-5
SCMH 4-Nijnsel 2 11-9
NeCa A1-Nijnsel A1 7-9
Programma Senioren 10/1:
MW1-Celeritas (S) MW1 21.00u
Programma Jeugd 13/1:
A1-Klimop (A) A2 14.00u
Programma Senioren 14/1:
SCMH 1-Nijnsel 1 12.15u
Corridor 2-Nijnsel 2 13.05u

Rooise Biljart Competitie
Programma
ma 8/1
Boskant - D'n Toel
Di 9/1 St.Joris - B.C. Eerschot
Do 11/1 de Kroeg – Kofferen
Wellie Winne Welles - Oud Rooij
Wapen van Eerschot – Beurs
Jachtrust - Dorpsherberg

Ollandia
Programma:

Do 11/1: Start training lagere teams.
19.30u bij de Loop'r.
Zo 14/1
Ollandia 1 – Heeswijk 2 12.00u


KV Nijnsel verliest van koploper

Het nieuwe jaar trapte KV Nijnsel af met een wedstrijd tegen de ongeslagen koploper Vessem. Zelf bezet het Nijnselse team een tweede plek en winst zou een ommekeer in de poule teweeg brengen.

Beide ploegen startten op hoog tempo de wedstrijd. Vessem opende na vijf minuten de stand, maar Dimphy Goverde wist behendig de stand op 1-1 te zetten. Voor Nijnsel was het in de eerste helft bikkelen om bij te blijven, het leek er even op dat Vessem voor de rust uit zou lopen, maar Nijnsel gaf zich niet snel gewonnen en knokte zich terug tot 5-3. Na de rust werd de stand door een paar snelle, mooie kansen op 6-5 gezet. Het eerstvolgende doelpunt voelde als het punt dat de wedstrijd zou gaan bepalen. Dit doelpunt viel aan de kant van Vessem. Hierna wisten zij er nog 3 te scoren en Nijnsel nog maar eentje. Met een stand van 10-6 heeft Nijnsel de koploper niet weten te verslaan en valt terug naar de vierde plek.

Twee wedstrijden voor KV Rooi

Afgelopen weekend had KV Rooi de mogelijkheid om vier punten te behalen. Vrijdagavond werd de eerste wedstrijd gespeeld. De inhaalwedstrijd tegen Melderslo die een paar weken geleden niet doorging in verband met de sneeuwval.

KV Rooi nam gelijk het voortouw in de wedstrijd en kon met een 3-8 tussenstand in hun voordeel de rust in gaan. In de tweede helft werd het spel van KV Rooi er niet beter op, maar het verschil was al gemaakt. Uitslag: 7-13. Afgelopen zondag stond de tweede wedstrijd van het weekend op het programma. Al vroeg in de ochtend werd tegen Heumen gespeeld. Heumen was goed op schot en dat lieten zij dan ook duidelijk zien. Tegen het einde van de eerste helft werd dan ook tegen een achterstand aangekeken van 12-4. Toch speelde KV Rooi een goede slotfase in die helft waardoor gerust werd met een tussenstand van 12-9. Het lukte lang niet om een voorsprong te pakken. Tot in de slotfase van de wedstrijd, toen er een tussenstand van 20-21 in het voordeel van KV Rooi op het scorebord stond. Echter was het Heumen die met twee laatste afstandsschoten, waarvan één in de laatste minuut, de wedstrijd bepaalde. Uitslag: 22-21.

Odisco wint spannende derby

Odisco speelde afgelopen zondag uit in Schijndel tegen Celeritas. Celeritas had nog geen punten en dit wilde Odisco zo houden.

Odisco begon verdedigend slordig aan de wedstrijd en stond na dertig seconden al met 0-1 achter. Hierna werd er hard gewerkt en ging de wedstrijd gelijk op. Eén vak van Odisco was verdedigend nog wat onstabiel en had wat meer moeite om de aanvallen van de tegenstander tegen te houden. Vanwege schorsing van de hoofdtrainer werd de wedstrijd gecoacht door Dorenda van Liempdt. Zij bracht Odisco naar een 6-10 ruststand. Met nog 3,5 minuut op de klok werd het verschil vier (13-17). Daar gingen de dames van Odisco slordig mee om en ze lieten de tegenstander in de laatste minuut terugkomen naar 16-17. Odisco wist hierna de bal in de ploeg te houden en haalde de overwinning binnen. Odisco speelde met vlagen heel sterk en kon gemakkelijk scoren. Helaas vielen de doelpunten ook te gemakkelijk aan de andere kant waardoor het spannend bleef tot het einde. Volgende week zondag speelt Odisco om 12:30 thuis tegen SVOC in sporthal de Streepen.

Talent van Rooise bodem: Summer van den Hurk

Foto:

Sint-Oedenrode bulkt van het talent in allerlei takken van sport. DeMooiRooiKrant brengt ze de komende maanden in beeld. Waar zijn deze jonge sporters goed in? Wat willen ze bereiken? In de derde aflevering is Summer van den Hurk (11) aan het woord.

Summer turnt al vanaf haar vierde en trad zo in de voetsporen vaan haar moeder. Ze heeft al meerdere keren op het podium mogen staan en heeft daarom een plekje in deze series verdiend.

Foto:
Foto:

Waarom ben je begonnen met turnen?
"Ik ben begonnen met turnen omdat mijn mama ook geturnd heeft en ik het leuk vond om dit te leren. Ik ben gestart bij Dioscuri in Sint Oedenrode, maar ben op mijn zesde naar Tabitta in Boxtel gegaan. Daar was ik geselecteerd bij de jongtalentgroep en kon ik meer trainen, maar uiteindelijk niet zoveel als ik wilde, dus gingen we kijken naar een club die mij meer trainingsuren kon bieden. Ik zou eigenlijk na een proefperiode van een maand naar OJC in Rosmalen verhuizen waar ik 12 uur zou mogen gaan trainen. In die periode ben ik voor de lol ook nog naar een talentenscout gegaan bij Flik Flak in Den Bosch. Daar trainen Tischa Volleman en Yuri van Gelder. Door de trainingsstaf ben ik uitgekozen om een maand te proeftrainen in de opleidingsgroep naar topsport. Een super leuke kans natuurlijk! Na een maand mocht ik hier blijven. Dit jaar ga ik ook mee doen in het hoogste niveau van turnen in mijn leeftijdscategorie: Jeugd 1."

Hoe zit het met de training?
"Ik train vijf keer per week, in totaal 18.5 uur, in Den Bosch. Na dit jaar hoop ik naar de Topgroep door te stromen. Hiervoor moet ik dan wel naar het Rodenborgh college in Rosmalen gaan. Ik ga dan vier ochtenden turnen, daarna een paar uur naar school en dan weer trainen. De school houdt dan rekening met mijn turnschema en plant de lesuren hier tussenin. Dit lijkt mij heel erg leuk. Ik mag dan 24 uur in de week gaan trainen en tussendoor naar school."

Wat vind je het leukst aan turnen?
"Het leukste vind ik dat je steeds nieuwe en moeilijkere dingen aan mag leren. Ook is het leuk om samen met mijn turnvriendinnetjes te trainen en wedstrijden te doen. Mijn lievelingstoestel is vloer omdat ik het leuk vind om moeilijke series te springen. Tot nu toe was brug mijn sterkste toestel, maar ik ben eigenlijk ook erg allround. De balk is het moeilijkste en die vind ik dus het minst leuk. Op tien centimeter breedte en 1.20 meter hoog is het een uitdaging om moeilijke elementen te turnen en te blijven staan."

Wat heb je bereikt en wil je nog bereiken?
"Mijn beste resultaat is momenteel de negende plaats allround, op een Nederlands Kampioenschap, en de derde plek bij de toestelfinales op sprong en brug op het Nederlands Kampioenschap. Mijn droom is ooit op de Olympische spelen te mogen meedoen voor het Nederlandse team of op een Europees- of Wereldkampioenschap Turnen."

Is er iemand naar wie je op kijkt?
"Binnen mijn club is Tischa Volleman mijn grote voorbeeld. Zij was in 2016 reserve voor de Olympische Spelen en heeft afgelopen jaar mee mogen doen op de Wereldkampioenschappen Turnen in Montreal. Verder vind ik Eythora Thorsdottir een mooie, elegante turnster en natuurlijk Sanne Wevers, de Olympisch kampioen op balk 2016."

Wat is het leukst wat je tot nu toe hebt mogen doen?
"Mijn eerste deelname aan het Nederlands Kampioenschap. Ik moest me door middel van een aantal wedstrijden plaatsen voor de beste 36 van Nederland en er deden toen meer dan honderd kinderen mee."

Logo voor "gouden" Argo

Foto:

Woensdag 3 januari opende zwem- en waterpolovereniging Argo het gouden jubileumjaar. In 1968 startte de vereniging in het buitenbad van Sint-Oedenrode met zwemactiviteiten. Enkele jaren later kwam daar de waterpolosport bij. Daarna is de vereniging uitgebreid met masterzwemmen (21+) en dit jaar starten zij met gehandicaptenzwemmen.

Voor dit bijzondere jaar zullen het waterpolotoernooi, de 24-uurs zwemmarathon en Zwem-4-Daagse dit jaar in het teken staan van het jubileum. Voor de leden, oud-leden en hun familie en vrienden zal het jubileum groots gevierd worden op zaterdag 12 mei 2018. Bij zo'n bijzonder jaar hoort ook een feestelijk logo. Dit is op woensdag 3 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie op zwembad De Neul en in Café Dommelzicht door de jubileumcommissie overhandigt aan het bestuur van Argo.

Foto:

Wilt u meer informatie over het jubileum? Neem dan contact op met de jubileumcommissie van Argo via jubileum@zw-argo.nl. Op de website zal ook informatie verschijnen over de festiviteiten.

Dubbel goud voor Lita v. Weert

Afgelopen zondag heeft Lita van Weert tijdens de Regio Zuid kampioenschappen goud binnengehaald op de één- en driemeterplank.

Ze had helaas weinig tegenstand, omdat veel van haar leeftijdgenootjes nog niet aan de sprongeisen voldoen. De kunst voor Lita is dan vooral om zichzelf te verbeteren. Het was niet haar beste wedstrijd van de afgelopen periode. Tijdens de salto voorwaarts gehurkt op de éénmeterplank liet ze punten liggen. Ook haar landing van de zweefsprong binnenwaarts gehoekt was niet sterk. Ze won met een mooie totaalscore: 95,50 punten op de éénmeterplank en 75,95 op de driemeterplank. Ze scoorde beter dan vorig jaar tijdens dezelfde wedstrijd en dat was haar doel. Lita traint momenteel hard voor nieuwe sprongen, zodat ze klaargestoomd wordt voor de volgende categorie (10 jaar en ouder) waarin ze volgend jaar mag aantreden en waarin de sprongeisen ook hoger worden. Meer over Lita lezen of haar sprongen terugkijken? Ga dan naar www.litavanweert.com.

Nieuwjaar is goed begonnen

Op vrijdag was de nieuwjaarsreceptie bij Ontspanning. Leden, sponsoren en donateurs waren uitgenodigd om het nieuwe jaar samen in te luiden. Tijdens de receptie was er gelegenheid om een klein wedstrijdje te schieten met de clubboogjes.

De winnares was Marjelein Verhoeven met 29 punten. De overige scores: Patrick Bouwman 28, Jos van den Berg 27, Wil Kivits 26, Eric Vissers 24, Michael Moonen 24, Paul van de Mortel 22, William Huyberts 21, Antoon Vervoort 18, Karin de Jong 17, Simon Boersbroek 15, Frans Temmink 12 en Agnes Vissers 12.

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De winnaar was Antoon Vervoort met 218 punten. De overige scores: Jan van Erp 217, Jan Gordijn 217, Martie Verhoeven 198, Jan van Bergen 194 en Ron Spijker 154.
Op zondag heeft Theo Passier in IJsselstein een indoor Lowlands Shootout geschoten. Theo schiet bij de heren compound. Met een score van 561 punten ging hij als zesde geplaatst naar de finales. Hij verloor de eerste ronde, maar wist daarna twee rondes te winnen, zodat hij eindigde op de vijfde plaats.

Kristin Davies en Sjef van den Berg hebben dit weekend een Face-to-Face wedstrijd geschoten in Sandefjord (Noorwegen). Kristin ging als zesde naar de finalerondes met een score van 787 punten. Zij verloor helaas de achtste finale en eindigde als negende. Sjef begon met een perfecte score van 300 punten en schoot er nog 298 en 299 bij. Met een totaalscore van 897 punten ging hij als eerste door naar de finales. Hij wist alle rondes met grote overmacht te winnen en werd dus eerste.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

36 / 36

Zaterdag 23 december t/m zondag 7 januari
Kinderkermis 'de Gasthuishoeve'

De Gasthuishoeve

Woensdag 10 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Vrijdag 12 januari
Prinsenzittingen

De Beurs

Aprés ski party
The Joy

Film: Spotlight
CEC Mariendaal

Zaterdag 13 januari
Vlinderkastjes maken bij de JNW

CEC Mariendael

Buurt Battle
De Loop'r

Prinsenzittingen
De Beurs

Foute Party
Café 't Kerkpleintje

Zondag 14 januari
Feestelijke open dag

De Loop'r

Recaptured Akoestisch
De Ossekop

Receptie Jeugdprins
De Beurs

Rikken en Jokeren met de Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

Zondag 14 januari t/m zondag 4 maart
Expositie Hans Vervloed

CEC Mariendael

Maandag 15 januari
Blue Monday
Nederland

Dinsdag 16 januari
Lezing over De Brabantse IJzeren Eeuw

De Gouden Leeuw

Woensdag 17 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Dag van het Jodendom
De Nederlandse Bisschoppen willen op deze datumextra aandacht besteden aan de relatie tussen Christenen en Joden en welk belang de kerk daarbij kan hebben. Deze relatie is door paus Johannes Paulus II en paus Benedictus VXI onderstreept. De Dag vond in 2008 voor het eerst plaats, en begint niet geheel toevallig op de begindag van de Gebedsweek Voor Eenheid Van Christenen.

Donderdag 18 januari
Roois Biergilde

De Ossekop

Vrijdag 19 januari
Foto expositie 'De natuur in beeld'

De Loop'r

Prinsenzittingen
De Beurs

Zaterdag 20 januari
Puur-Gevoel Masterclass 2018

Beelstraat 28

Dutch Roses
De Ossekop

Prinsenzittingen
De Beurs

Zaterdag 21 januari
OLAT Winterserietocht

Diessen

Winterwandeling SamenLoop voor Hoop
Sint-Oedenrode

Elvis birthdayparty
De Vriendschap

Internationale knuffeldag
Ieder jaar op 21 januari moeten we elkaar extra knuffelen. Simpel toch? Een knuffel is namelijk een makkelijke maar veelzeggende blijk van waardering. Deze Dag wordt over heel de wereld gehouden (zoals de Duitse Knudeltag) maar in Nederland is hij nog niet zo bekend. De Dag is in 1986 opgericht door iemand uit Amerika, en inmiddels erg populair aan het worden.

Maandag 22 januari
Mindset & Relatie

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Woensdag 24 januari
Mindset & Overvloed

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Dansen in Odendael
Odendael

Zaterdag 27 januari
Get Back 2

De Ossekop

Zondag 28 januari
Wereld Lepradag

Iedere laatste zondag van januari staat de wereld stil bij patiënten van lepra, een medische zenuwaandoening d