DeMooiRooiKrant

12 september 2018

DeMooiRooiKrant 12 september 2018


Foto: Bart van der Aa

Velen zeggen er niet naar toe te gaan als ze vijftig worden, maar als Abraham en Sarah daadwerkelijk in het leven verschijnen kunnen veel Rooienaren het toch niet laten om naar de vijftigjarigenreünie te gaan. Hoewel de mensen die in Rooi zijn blijven wonen elkaar nog regelmatig op straat en in het verenigingsleven tegenkomen, blijft de reünie zelf toch een bijzondere gebeurtenis. Gezellig en in alle rust een keer met elkaar bijpraten is één, maar ook ontmoeten oude klasgenoten elkaar soms na bijna veertig jaar weer voor het eerst. Zo ook afgelopen zaterdag bij de Vresselse Hut.

Het concept voor de reünie is elk jaar net weer wat anders dan het jaar ervoor. Niet bijzonders, want de organisatoren van dit jaar kregen het draaiboek van hun voorgangers. Op die manier is naast het succes, ook het langzaam met de tijd meegaan verzekerd. Wie kon zich bij de eerste reünie vele jaren geleden voorstellen, dat DJ Leon van het Palmke nog eens met jaren zeventig discoglamourbollen de reünie zou opluisteren.
Wat in al die jaren niet is veranderd, is het maken van de traditionele klassenfoto en natuurlijk de grote groepsfoto. Voor de fotograaf altijd een hele uitdaging om de ruim tweehonderd deelnemers allemaal tegelijkertijd naar zijn lens te laten kijken. Er valt immers zoveel te vertellen dat de aandacht voor de fotograaf er bij inschiet. Maar volgens fotograaf Bart van der Aa is dat een kwestie van geduld hebben en rustig wachten op het goede moment.

Na bijna veertig jaar je hartsvriendin weer ontmoeten
Twee hartsvriendinnen van weleer, Judith Marijnissen en Marion Sanders, zagen elkaar weer voor het eerst sinds 1980. In dat jaar zaten de vriendinnen in Nijnsel bij elkaar op school, maar ook verhuisde Judith toen met haar ouders naar Limburg. De eerste paar jaar schreven de meiden elkaar nog regelmatig. Maar zoals dat gaat, komen er andere dingen in het leven en verwaterde ook deze correspondentievriendschap. Maar afgelopen zaterdag, na zo'n 38 jaar ontmoetten Judith en Marion elkaar weer, op Nijnselse bodem bij de Vresselse Hut. Marion: "Ik vond dat toen zo oneerlijk van Judith's ouders dat zij verhuisden. Dat heeft me nog lang beziggehouden. Het kwam zelfs zover dat toen we later zelf voor de keuze stonden om te verhuizen, dat we dat niet hebben gedaan voor de kinderen."

Banden van de juffrouw leeg laten lopen
Of het aan de populariteit van juffrouw Bunkers lag of dat het de streken van John Brus waren, werd niet verteld. Maar het was wel John, die het lef had om de banden van de fiets van juffrouw Bunkers leeg te laten lopen. Kattenkwaad, zoals die vroeger wel vaker gebeurde. Er werd niets kapot gemaakt, je draaide het ventiel weer vast en pompte de band weer op. Toch was het voor juffrouw Bunkers een reden om John die dag na te laten blijven.

Jaarlijks terugkerende ellende: de schooltandarts
Sommige verhalen komen als een rode draad op elke reünie terug. De verhalen over de schooltandarts horen daar zeker bij. Het verhaal dat Marion Lucius en Colinda De Koning vertellen is zeker de moeite van het vertellen waard. Samen met Wilco Lathouwers, die niet bij het groepje stond, moest Colinda naar de beruchte en gevreesde bus van de schooltandarts. "Wilco had enorm veel schrik voor de tandarts, toen we de klas uitliepen hield hij mijn hand heel strak vast", zo vertelt Colinda. "Maar naast schrik had Wilco ook het voornemen om de tandarts met gelijke munt terug te betalen, voor het geval die hem pijn zou doen. 'Als de tandarts mij pijn doet, dan bijt ik hem in zijn vingers', fluisterde Wilco in mijn oor. Ik zei dat hij dat niet zou durven en dat het bluf was", vervolgt Colinda. Echter toen Colinda met een fluorgebitje in haar mond lijdzaam in de bus van de tandarts zat, hoorde zij plots een luide schreeuw en vloek uit de andere kant van de bus komen. Nee, het was niet Wilco die van pijn schreeuwde, maar het was de tandarts die kennis maakte met de kracht van Wilco's kaken. "Ik schoot meteen in de lach, met als gevolg dat mijn fluorgebitje met vulling en al via een wijde boog op de vloer van de bus belandde. Daarop kreeg ik weer op mijn falie van de tandartsassistente", vertelt Colinda lachend.

De politie kwam thuis vertellen dat we rookten
Nu zou het onvoorstelbaar zijn en waarschijnlijk tot vragen in de Tweede Kamer leiden. Maar in die tijd was het heel gewoon dat een leraar voor de klas een sigaret op stak. En als het pakje leeg was, betekende dat niet dat de leraar even niet meer rookte. Nee, dan werd een leerling met een rijksdaalder naar de winkel gestuurd om een pakje sigaretten voor hem te halen.
Dat leerlingen van de zesde klas, de huidige groep acht een peuk opstaken, was wat minder gebruikelijk. Toch leerde Petri der Kinderen van haar klasgenote Monique Dahmen al in de zesde klas hoe je moest roken. "Niet een klein trekje nemen en dat weer snel uitblazen. Nee, je moest over de longen roken, pas dan hoorde je erbij. Omdat de ouders van Monique het overdag vrij druk hadden met het uitbaten van 'De Gouden Leeuw', was het voor Monique en Petri relatief gemakkelijk om zich met een pakje sigaretten terug te trekken in het schuurtje van de handboogschutterij achter het café. Daar werd de 'cursus' roken voor beginners' gegeven. Waar Monique niet aan had gedacht was dat er vanuit het politbureau aan de Stompersstraat voldoende toezicht was. Terwijl achter de eerste sigaretten werden weggepaft, kwam de politie voor in het café vertellen, dat dochterlief achter aan het roken was."
Ongetwijfeld werden er tijdens en na het eten en op de dansvloer nog veel meer herinneringen opgehaald, maar die verhalen bleven onder de aanwezigen.

Kijk voor de rest van de foto's op www.mooirooi.nl

De dag dat we werden bevrijd…

Foto: Jos van Nunen

Als dertienjarige jongen maakte Jos Kuipers de bevrijding van Sint-Oedenrode intens mee. Enige tijd na 17 september 1944 noteerde hij zijn memoires. Al die jaren bewaarde hij zijn verhaal. Afgelopen maandag kwam Jos naar de redactie van DeMooiRooiKrant om het te delen. Aanstaande zondag is het precies 74 jaar geleden dat Sint-Oedenrode werd bevrijd. Dit verhaal is een prachtig houvast om daar nog eens bewust bij stil te staan.

Zoals ik het meemaakte…

Het was zondag 17 september en ik was misdienaar. Dan moest je op zondag één of twee missen dienen. De grote kerk was niet in gebruik, want daar was een paar dagen daarvoor een bom op gevallen. De Heilige missen werden in het Martinushuis opgedragen.
's Morgens om ongeveer 10.00 uur begon de Heilige mis, maar terwijl die aan de gang was, vlogen vliegtuigen heel laag over met veel geweld. Het waren Spitfires en de Heilige mis stopte. De Duitsers die in de school waren ingekwartierd, raakten in paniek. Zij waren vanuit het front bij het Albertkanaal in België teruggetrokken naar Sint-Oedenrode om hier uit te rusten van zware gevechten die al veel mensenlevens hadden geëist.
De vliegtuigen bleven maar overvliegen en schoten met mitrailleurs op alles wat bewoog. Wij zijn toen zo vlug als we konden langs de muren naar de Kerkstraat gegaan. Rond 12.00 uur (ik weet de tijd niet meer precies) kwamen er op geringe hoogte bommenwerpers aangevlogen en niet één, maar honderden. We kregen er de schrik goed in. Ze vlogen over het dorp richting Son. Wat ik toen zag, ben ik nooit meer vergeten. De luiken van de vliegtuigen gingen open en er kwamen geen bommen maar parachutisten uit. De hele lucht was gevuld met parachutes. Het was boven de Sonse Hei en vanaf de Kerkstraat was dat duidelijk te zien. De Duitsers in de school wisten niet wat te doen. Ze waren totaal niet voorbereid om zich te verdedigen.
De bewoners van het achterste gedeelte van de Kerkstraat waren op dat moment de families Van de Poel (Poeleke), Wim van Aarle, Klarenbeek, Willems (Willem de Luier), Tinus van Genuchten, Mina van de Rijt en Wout Kuipers (de Kuster). Zij gingen met hun gezinnen zo snel als het kon naar de schuilkelder onder de kerk. Die ruimte onder de kerk werd gebruikt om de kerk warm te stoken, met twee grote ovens. Dat gebeurde met kolen die ook in de kelder waren opgeslagen. Het was dan ook niet zo'n frisse kelder waar zo'n dertig mensen bij moesten. Ondertussen was het een hels kabaal van vliegtuigen die aan een stuk parachutisten bleven aanvoeren. Even later zag ik vliegtuigen die zweefvliegtuigen op sleeptouw hadden. Deze werden ook boven de Sonse hei losgelaten. Daar zaten (kwam ik later achter) jeeps, kanonnen, kleine tanks en munitie in. Inmiddels vielen de parachutisten ook aan de andere kant van Rooi naar beneden, boven de Schijndelse hei.
We hadden geen flauw idee wat er aan de hand was. Het was een hels kabaal. Later kwamen we er achter dat die parachutisten de opdracht hadden om de bruggen over de Dommel en het kanaal in Son en Veghel te veroveren. En om ze intact te houden, want het 2e Britse leger moest vanuit België zo snel mogelijk oprukken om het Duitse leger in te sluiten. Dus die parachutisten werden bij alle rivierovergangen tot aan Arnhem gedropt.

Het gezin Kuipers. Foto: Jos van Nunen

"Plotseling werd de deur van de schuilkelder opengetrapt. Twee Duitse soldaten kwamen de schuilkelder ingevlucht."


Op die zondag 17 september 1944 waren het geallieerde soldaten van de 2e Airborne divisie die in Son geland waren en richting Rooi trokken. Ze kregen fel tegenstand van de Duitsers die waren gelegerd in scholen en andere gebouwen in Son en Sint-Oedenrode. Vliegtuigen vlogen laag over de huizen, begeleidt door Spitfires (Jagertjes). Het was een ontzettende herrie en we werden er heel bang van. We wisten niet wat we hoorden. De bewoners van de Kerkstraat wachtten in de schuilkelder af wat er ging gebeuren. De vliegtuigen trokken zich op een gegeven moment terug, maar toen begon het gevecht op de grond. Aan één stuk met geweren, mitrailleurs en zwaarder geschut. Het kwam steeds dichterbij en in de schuilkelder kropen de mensen van angst dichter tegen elkaar aan. Het was duidelijk te horen dat op het kerkhof flink gevochten werd. De Duitse soldaten lagen in de lagere school en hadden zich verschanst tussen de graven.
Plotseling werd de deur van de schuilkelder opengetrapt. Twee Duitse soldaten kwamen de schuilkelder ingevlucht. Ze deden de deur dicht en kropen tussen de burgers. Ze hadden geen geweren meer bij, maar eentje van hen had nog wel een revolver die hij boven in zijn zak stopte. Ze hadden het niet al te breed. Enkele minuten later werd de deur weer met geweld open getrapt. Daar stond een rij van onbekende soldaten voor ons op de trap die naar de ingang van de kelder leidde. Ze hadden de geweren van hun voorgangers op de schouder. Het waar zwaarbewapende Amerikaanse militairen. De soldaat die onderaan stond had de deur ingetrapt en wenkte met zijn vinger. Hij keek door merg en ziel heen naar de Duitse soldaten. Het was een huilen en jammeren van al die mensen die doodsbang waren. De twee Duitse soldaten kwamen tussen de burgers uit en liepen naar de Amerikanen toe met hun handen omhoog. Toen ze bij de eerste Amerikaan kwamen, begonnen ze ineens hard te lopen en liepen ze voorbij de Amerikanen de trap op. Maar bovenaan stond ook een flinke Amerikaan die de voorste Duitser een klap verkocht. Met zijn tweeën vlogen ze terug naar beneden en barstten ze in huilen uit. Ze riepen alsmaar in het Duits: "Ik ben geen Duitser, ik ben Oostenrijker!" Van klare schrik konden ze hun handen niet omhoog krijgen toen de Amerikanen voor hen in de grond schoten. Dit konden we zien omdat iedereen de kelder uit moest en met de handen omhoog tegen de kerkmuur moest gaan staan. Dat terwijl de geweerschoten een razend kabaal maakten en stukken uit de muur schoten. De kelder werd onderzocht en even later mochten we er weer in.
Na een half uurtje werd het rustiger en gingen we even buiten kijken. Toen lag tegen de kerkmuur een gebroken Duits geweer. De Amerikanen hadden het van de Duitsers afgepakt en tegen de muur in tweeën geslagen. Mijn vader zag het liggen en pakte het op. Hij wilde het laten zien aan de families Aben en v.d. Kaai. Zij zaten in een schuilkelder gemaakt van strooipakken, een paar tuinen verderop. Hij moest hiervoor door enkele tuinen die volstonden met tabaksplanten. Dat moet je niet doen als er een half uurtje eerder nog zijn best gevochten is. Hij liep daar met zijn gebroken geweer op tegen een paar Amerikaanse soldaten. Die arresteerden hem direct en ze namen hem mee naar de Kerkstraat waar ze hem tegen de muur zetten. Tinus van Genugten, ook een bewoner van de Kerkstraat, schoot hem te hulp, maar werd er direct naast gezet. Niemand van hen sprak Engels. Even later kwam meneer Muller voorbij. Hij was een leraar die Engels sprak en heeft het toen opgelost. Het was een hachelijk avontuur. Dit laatste hadden we niet gezien, maar later gehoord. Dit was de dag dat we werden bevrijd, maar er kwamen nog veel spannende dagen achteraan.

Jaargang 9 • Week 37 • Woensdag 12 september 2018

Formido
* Jos Martens
(* = beperkte oplage)

Van aardbeienvlek tot covermodel?

Ze werd geboren met aardbeienvlekken in haar gezichtje. Ook wel hemangioom genoemd. Toen had niemand verwacht dat Sielke van der Burgt uit Sint-Oedenrode op haar vijftiende kans zou maken op een verkiezing als covermodel. Iedereen kan haar helpen dit doel te bereiken door op haar te stemmen.

Jarenlang heeft het gezicht van Sielke 'dichtgezeten' door de aardbeienvlek. De doctoren vertelde haar dat de vlek op haar zestiende helemaal weg zou kunnen zijn. Gelukkig voor Sielke is dat al eerder het geval. De tiener heeft geen intentie om model te worden, maar toch deed ze met een vriendin mee aan een fotoshoot bij PicturePeople Fotostudios. Deze foto kwam daar knallend uit naar voren en natuurlijk is vooral Sielke er extra trots op door wat ze heeft meegemaakt. Als ze de meeste likes krijgt dan maakt de jongedame kans om op de cover te verschijnen van een magazine dat de fotostudio uit gaat brengen. Tot en met 16 september kan gestemd worden. Een dag later wordt de uitslag bekend gemaakt. Op de site van MooiRooi is het artikel en dus ook de link te vinden.

Een hemangioom is een goedaardige woekering van bloedvaten (goedaardige tumoren). Ze kunnen in alle organen voorkomen. In de huid liggende hemangiomen zijn meestal erg zichtbaar als paarse of rode vlekken of bobbels. In het begin van iemands leven kan het heel gevaarlijk zijn, want het groeit van binnen en van buiten. Bij Sielke bestond de mogelijkheid dat er hemangiomen in haar keel of hersenen zouden komen. Gelukkig werd dat op een gegeven moment uitgesloten. Nu is ze vooral trots dat ze kan laten zien dat het probleem na jaren weg kan zijn. Zo wil ze een voorbeeld zijn voor jonge kinderen die ook een aardbeienvlek hebben.

Bijzondere bomen in Rooi

Foto: Henri van Weert

Sint-Oedenrode ligt in een boomrijke omgeving. Tussen al deze verschillende bomen bevinden zich bijzondere exemplaren. Dit kunnen zeldzame soorten zijn, bijzondere snoeivormen of bomen die op zichzelf heel opvallend zijn of karakteristiek voor deze omgeving. Als die bijzondere bomen meer dan 80 jaar oud zijn kunnen ze onder voorwaarden worden opgenomen in de landelijke lijst van monumentale bomen. Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan.

De Zomereik (Quercus robur) als knoteik
Zoals ik in de vorige aflevering schreef is de Zomereik in alle tijden een belangrijke boom geweest voor de mens. Doordat de eik zoveel gebruiksmogelijkheden had waren er ook veel verschillende manieren om ze te telen. Om ervan te oogsten was het niet altijd nodig om de hele boom om te hakken. Voor het oogsten van takken en kleine stammetjes bleek het telen als hakhout veel handiger. Hiervoor waren in het verleden meerdere methodes.
Er waren eikenbossen waarvan de bomen elke 10 tot 15 jaar vlak boven de grond werden afgekapt. Het hout werd gebruikt voor verschillende doeleinden, maar met name de schors was belangrijk. Er werd gekapt in mei of juni, als de sapstroom het sterkst was. De schors werd losgeklopt en daarna afgeschild. De vervolgens gedroogde schors, die 'run' werd genoemd, werd vermalen in een runmolen. Deze run werd gebruikt als looistof voor de leerindustrie. Door het steeds opnieuw afkappen en weer uitgroeien konden de eikenstronken heel oud worden. Tot begin 20ste eeuw werden veel eikenbossen op deze manier beheerd. Nadat er andere methoden waren gevonden voor het looien van huiden liet men de bomen vaak op één stam doorgroeien.
De sporen van hakhoutbeheer in eiken blijven vaak nog goed herkenbaar doordat de boom aan de voet dan veel dikker is dan de rest van de stam. Dergelijke restanten van eikenhakhout vinden we in Rooi op verschillende plekken in het Dommeldal, in de Geelders en aan de rand van het Vressels bos. In het bosje aan de Dommel bij de Watermolenstraat is nog mooi meerstammig eikenhakhout te vinden.
In de buurt van boerderijen waren houtwallen en zogenaamde 'geriefhoutbosjes', waar alle houtsoorten stonden die nodig waren op de boerderij. Hieronder ook Zomereiken, waarvan het harde hout van groot belang was voor allerlei doeleinden. De kleinere takken werden bij elkaar gebonden tot 'musterd'. Deze takkenbossen werden vooral gebruikt om de bakovens te stoken. Het blad en de eikels dienden als veevoer. Zo werd alles van de eik gebruikt. Behalve lage hakhouteiken waren er ook eiken die hoger werden afgekapt, vaak op zo'n 2 tot 3 meter. Deze knoteiken stonden vaak aan de rand van akkergebieden en werden ongeveer elke 15 jaar geknot. Het hout werd voor dezelfde doelen gebruikt als dat van de hakhouteiken. Door het steeds weer afkappen van de takken ontstonden bijzonder karakteristieke bomen, die vele eeuwen oud konden worden. Doordat deze bomen vaak hol werden leverden ze leef-en schuilplaatsen op voor veel verschillende dieren. Ook groeiden er vaak planten in het vermolmde binnenste van de stam.

De Knoteik bij Den Berg in Olland
Het is ons niet bekend of er in Rooi veel knoteiken hebben gestaan. Er zijn er in ieder geval niet veel overgebleven. Op een prachtige plek aan het Morgenstraatje in Olland, tussen het viswater en Den Berg, staat nog een mooi exemplaar. Deze eik is nog maar enkele jaren geleden geknot en staat er gezond bij. Doordat de boom helemaal hol is leeft en groeit er van alles in de enorme stam. Die stam vertakt zich op een hoogte van ongeveer 1 meter, daarom hebben we deze net onder de vertakking opgemeten. Met een omtrek van ongeveer 4 meter moet dit een van de dikste eiken van Rooi zijn. Doordat de eik niet zo hoog is valt deze niet op in het landschap, waarvan het toch een belangrijk onderdeel is. Het schatten van de leeftijd van knotbomen is vaak erg lastig omdat deze immers niet gelijkmatig zijn gegroeid. Deze monumentale Zomereik is naar onze inschatting minstens een eeuw oud, maar mogelijk nog veel ouder.

Heeft u meer informatie over deze boom of wilt u meer weten over Stichting Het Roois Landschap? Mail rooislandschap@gmail.com Tekst en Foto: Henri van Weert, Stichting Het Roois Landschap.


Dommel groeit dicht, waterschap wacht

De Dommel groeit dicht Foto: Marianne van der Velden

Op verschillende plekken in Sint-Oedenrode is deze plant in het water te zien; de waternavel. De locatie waar de foto is gemaakt betreft een dode Dommelarm nabij de Knoptoren in Sint-Oedenrode. Waterschap de Dommel wil de exoot gaan verwijderen zodra de waterstand het toelaat.

"Vanwege de lage waterstand in deze arm kunnen we moeilijk bij deze locatie komen met onze onderhoudsmachines. We houden de situatie in de gaten, zodra het mogelijk is gaan we de waternavel verwijderen", laat een woordvoerder van Waterschap de Dommel weten. De waternavel is een exotische plant uit Zuid-Amerika die woekert op het wateroppervlak en op de oever van beken. Deze plant is in de jaren negentig als vijverplant in het oppervlaktewater terechtgekomen. Door zijn grote bladeren neemt waternavel veel licht weg en verdringt andere planten, die minder snel groeien. Dit is slecht voor het leven in en om de beek. "Daarom is het nodig de waternavel met wortel en al te bestrijden. Afhankelijk van de omgeving doet het waterschap dit met een kraan, een maaiboot of een maaitrein", licht de woordvoerder tot slot toe. De foto is de redactie toegestuurd via de MooiRooi Hotline (06-89970555)

Open Dag Jeugdnatuurwacht

De vakantie is voorbij. Dat betekent dat het nieuwe seizoen van de Jeugdnatuurwacht weer gaat beginnen. Op zaterdagochtend 15 september staan de vrijwilligers klaar om de huidige en toekomstige leden van de Jeugdnatuurwacht te ontvangen. Iedereen is tussen 9.30 uur tot 11.30 uur van harte welkom in Mariëndael.

De leden Jasper, Johan, Michelle en Mitch hebben een activiteit voorbereid. Komt dat zien! Vriendjes, vriendinnetjes, ouders, opa's en oma's mogen ook meekomen. Ben je nieuwsgierig? Schrijf de datum dan meteen op: zaterdag 15 september in Mariëndael. Je mag de hele ochtend blijven, maar dat hoeft niet. Tot ziens! Wil je lid worden? Voor €10,-- kun je deelnemen aan tien activiteiten van de Jeugdnatuurwacht. Elke maand wordt er een activiteit georganiseerd.

Kijk voor meer informatie op onze website: www.jnw-depopulier.nl
Fietspad Ollandseweg veilig?

Sommige belangrijke onderwerpen zijn altijd actueel, ook als de media er lange tijd geen aandacht aan besteden. Als DeMooiRooiKrant duiken we daar wel eens in, als het een tijdje stil is rondom zo'n onderwerp, of nummer zoveel tussendoor aan de bel trekt. Een onderwerp dat actueel is voor wie er dagelijks mee te maken heeft, of per ongeluk.

Dat laatste was wel heel letterlijk van toepassing op Arjen van Henten. Vorige maand informeerden wij bij de gemeente wanneer het fietspad langs de Ollandseweg onderhanden genomen zou worden. Het antwoord, "in 2020", leidde tot verontwaardigde publieke reacties. In veler ogen is het een eeuwigdurende sluitpost van de gemeentebegroting. Als Eindhovenaar zat Van Henten niet bovenop het Rooise nieuws, maar zijn reactie toen dat nieuws hem bereikte is niet minder indrukwekkend. Hij ondervond het namelijk aan den lijve. Hier volgt zijn relaas.

"Ik ben lid van de fietsclub 'Met Hart en Wiel' uit Nuenen. Op 8 juli ben ik gevallen door worteldruk op het fietspad tussen Sint-Oedenrode en Olland, ter hoogte van perceel 100. Hierbij heb ik mijn schouder gebroken, sleutelbeenfractuur op twee plaatsen en zes ribben. Daarnaast een hersenschudding. Toen ik hoorde dat de gemeente het fietspad niet gevaarlijk vindt en nog twee jaar wacht met het opknappen wil ik, na overleg met zijn maten die meefietsten, de gemeente Meierijstad aansprakelijk stellen. Deels in verband met de ernst van het letsel, want ben nog steeds arbeidsongeschikt, deels ook om de gemeente te dwingen dit fietspad aan te pakken ter voorkoming van nog meer ongevallen. De gemeente stelt dat het niet gevaarlijk is mits normale snelheid betracht wordt Maar wat is een normale snelheid? Wij reden 28 km /u. Dat is gebruikelijk voor racefietsers, maar ook voor E-bikes en die rijden daar volop, en vooral met ouderen zijn die minder stabiel. Denk maar eens aan de gevolgen als een van hen zo'n smak maakt als ik.

Ik verwijt de gemeente laksheid en deze, zo maak ik op uit het artikel, ziet de ernst van de situatie niet in. Bovendien ontstaat worteldruk niet zomaar, dat is een proces van jaren. Talloze Brabantse racefietsers maken gebruik van dit fietspad. Voor ons was het de eerste en de laatste keer. Dagelijks merk ik de pijn, het ongemak en onzekerheid over arbeidsgeschiktheid in de toekomst als gevolg van mijn val. Dat de slechte kwaliteit van het fietspad blijkbaar al zeer lang bewust door de gemeente wordt gedoogd, maakt mij boos. Ik had ook verlamd kunnen zijn, of erger. Mijn aansprakelijkheidsstelling is inmiddels gearriveerd en verzonden naar de verzekeraar en buitendienst. Ik heb getuigen dat hier tot op de dag van vandaag ook geen waarschuwingsborden staan voor het gevaarlijke wegdek. Het is een doorgaande weg die gebruikt wordt door onder andere racefietsers. Bij navraag bij regionale wielerclubs is de slechte staat van het fietspad berucht. Zo neemt de fietsclub uit Mierlo hier altijd de autorijbaan. Is dat soms niét gevaarlijk? Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Zeker gezien de irritaties over en weer tussen automobilisten en fietsers waar de media regelmatig over schrijven. Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer mensen die zich herkennen in mijn verhaal, en zich ook storen aan de slechte kwaliteit van dit fietspad, contact met mij opnemen. Mijn emailadres is avanhenten@hotmail.com. Dit zal mijn zaak versterken en tevens de gemeente tot actie dwingen."


Eén van onze bevrijders

Foto: Jet

De oorlog en de bevrijding hebben miljoenen verhalen opgeleverd. Op het kerkhof in Sint-Oedenrode liggen er ook begraven. Zoals het verhaal van Reginald Arthur Adams (legernummer T/3911832). Een Engelse soldaat die geholpen heeft om ons te bevrijden. Bij deze nogmaals het verhaal.

Reginald werd geboren op 15 maart 1915 als zoon van Thomas en Harriet Adams. Hij ging in Bedwas (Wales) naar de jongensschool. Reg ging in zijn schooljaren werken als broodbezorger. Hij reed dan in een kleine bestelauto om de dalen van de omgeving brood te bezorgen. Hij was groot van postuur en hield van sport, vooral van boksen. Later heeft Reg Irene Gardner ontmoet. Ze zijn drie jaar met elkaar verloofd geweest en op 10 april 1939 getrouwd. In mei 1940 is Reg in militaire dienst gegaan. Hij had veel familieleden die in militaire dienst in het buitenland waren en ook hij wilde niet in zijn eigen land als het ware stil blijven zitten. Daarom meldde hij zichzelf vrijwillig aan. Hij vertelde dat aan zijn schoonvader en vroeg hem het geheim te houden. In januari 1941 werd hun dochtertje Marilyn geboren. Zij heeft haar vader nooit gekend.
Reg en Irene schreven elkaar volgens afspraak elke dag. Hij werd bij het Royal Army Service Corps ingedeeld. Op 21 september 1944 ging hij als airdespatcher met een vlucht van een van de vele Dakota's mee om voor de bevoorrading van de troepen in de buurt van Arnhem te zorgen. De Dakota waarin hij zat werd op de terugweg vlakbij Sint-Oedenrode neergeschoten en hierbij kwam ook Reginald om. Aan boord van deze Dakota waren nog drie airdespatchers aanwezig: Donald Tite, Rowland Claxton & George Rhodes. Zij kwamen alle vier om en liggen begraven op het Martinus kerkhof in Sint-Oedenrode. Kort na de oorlog kwam Irene te weten waar Reg begraven was. Haar broer zat bij de Welsh Divisie en was nog in Nederland. Hij is gaan kijken in Sint-Oedenrode of het waar was. Haar broer plaatste witte cyclamen op het graf en maakte er foto's van voor Irene. Irene is later hertrouwd. In 1995 heeft ze van Louis Kleijne gedetailleerde informatie gekregen over de fatale vlucht van de Dakota. Het was opvallend dat ze daarmee veel informatie kregen, nog zoveel jaar na de oorlog. Ze schreef terug naar Louis Kleijne: "Alles wat ik kan zeggen, is dat zij hun plicht hebben gedaan en hun leven gaven voor de vrijheid voor ons allen". Irene overleed op 10 maart 1997.

Herdenking Remember September Sint-Oedenrode

Uiteraard vindt ook in Sint-Oedenrode een herdenking plaats bij het Airborne monument aan de Corridor. Om 13.00 uur vangt het programma aan.

Het programma:
- Toespraak wethouder Coby van der Pas.
- Verhaal oorlog.
- Kranslegging.
- Last Post vertolkt door dhr. van Doorn, aansluitend een minuut stilte.
- Gezamenlijk naar het kerkhof , naar de graven van de gevallen soldaten.

13.30 uur
- Welkomstwoord aan de aanwezigen.
- Gedicht(en) voorgedragen door kinderen van de Odaschool.
- Plaatsen van foto's en bloemen bij de graven van de gevallen soldaten.
- Toespraak wethouder Coby van der Pas.
- Kranslegging.
- Taptoe vertolkt door E. Willems.
- Uitnodiging aan alle aanwezigen om mee te gaan naar Odendael waar men een kop koffie aangeboden krijgt .

De organisatie stelt het zeer op prijs als u een bloem meebrengt om op de graven neer te kunnen leggen.

Rooilogie inmiddels een begrip…

Erfgoed is in, 'cool' zou de jonge generatie zeggen. Niet alleen in Meierijstad. De belangstelling voor erfgoed is groot. Vertel mij je verhaal van vroeger dan kan ik zeggen wie je bent. Erfgoed is niet alleen oude gebouwen en geschriften maar ook verhalen van vroeger, verteld van generatie op generatie. Sommige verhalen komen in geschiedenisboeken terecht andere worden verteld van ouder op kind. Maar de kern blijft: het verleden is onlosmakelijk verbonden met de toekomst.

Aanstaande zaterdag 15 september gaat de zesde editie in van de cursus Rooilogie. Zoals altijd start die met een historische wandeling door Sint-Oedenrode. In zes bijeenkomsten leren de cursisten over de natuur, bestuur, stedenbouw, gebruiken en historie van Rooi. En dat op de meest schitterende locaties: Knoptoren, Sint-Paulusgasthuis, Strobolse Hoeve, De Kolk, het oude gemeentehuis en de oevers van de Dommel. De cursus heeft dan ook een flinke wachtlijst. Opgave kan nog altijd via www.rooilogie.nl. Inmiddels zijn er over de afgelopen 2½ jaar ruim tachtig cursisten die het Rooilogie certificaat in ontvangst mochten nemen.
Rooilogie kent inmiddels ook een verdiepingscursus van twee avonden. Daarin wordt verteld over hoe in Rooi de kost werd verdiend door de eeuwen heen en in de afgelopen eeuw in het bijzonder. De oud-Rooilogiecursisten kunnen daaraan deel nemen. Zij krijgen automatisch een uitnodiging. Deze cursus vindt plaats in oktober/november.
Samen met Erfgoed Brabant ontwikkelt de werkgroep Rooilogie nu ook een cursus erfgoed voor ambtenaren van Meierijstad. Die driedelige cursus vindt deze winter plaats.
De werkgroep Rooilogie zit niet stil. Daarom is het nodig dat er extra handen bij komen. Mensen die het leuk vinden om te organiseren maar die ook oog hebben voor kwaliteit en klantvriendelijkheid. Bent u zo iemand? Dan horen wij graag van u via: rooilogie@gmail.com.

Beeldenstorm en de gevolgen

Heemkundige kring De Oude Vrijheid te Sint-Oedenrode houdt op woensdag 19 september om 20.00 uur in de Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode een lezing over de beeldenstorm en de gevolgen daarvan voor Brabant.

De inleiding wordt verzorgd door de heer Sander Wassing. De heer Wassing is freelance historicus en conservator van het Historisch Museum in Hazerswoude. Hij heeft regelmatig lezingen verzorgd voor het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.
Gedurende de zomer van 1566 stegen sociale, religieuze en economische spanningen in de Nederlanden tot een kookpunt. 'Grote Geus' Hendrik van Brederode wierp zich op als spreekbuis van de onvrede en stelde zich aan het hoofd van het Verbond der Edelen. Het beroemd geworden Smeekschrift werd door honderden edelen ondertekend.
Ballingen die om geloofsredenen de Nederlanden waren ontvlucht keerden vanaf april 1566 terug. Predikanten voelden zich zeker genoeg om in het openbaar hun anti-roomse ideeën te uiten. Eind juli 1566 vond er nabij het dorp Engelen een hagenpreek plaats waar duizenden Bosschenaren op afkwamen. De schout en het stadsbestuur waren niet bij machte hier iets tegen te doen. Evenmin kon men iets beginnen tegen het fenomeen dat zich vanaf augustus 1566 overal in de Nederlanden voltrok. De Beeldenstorm verspreidde zich razendsnel door het land en het Spaans-Habsburgse bewind in Brussel wankelde op haar grondvesten. Op de dag dat de Beeldenstorm begon, op 10 augustus 1566, werd een hagenprediker 's-Hertogenbosch binnengebracht onder begeleiding van een gewapende escorte. Het bleek een voorbode van de Beeldenstorm die twaalf dagen later begon in de Sint-Janskathedraal en daags daarna oversloeg naar de kloosters in de omgeving.
Een antwoord van koning Filips II op deze oproeren kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. Bekende slachtoffers van deze Raad van Beroerten waren de graven van Egmond en Hoorne. Zij werden op de Grote Markt van Brussel onthoofd. Aanvankelijk had het hertogdom Brabant een tijdlang de politieke leiding van de opstand tegen het Habsburgse gezag, maar steeds meer verschoof het centrum van de opstand naar Holland. Trof Alva's harde hand ook inwoners van Sint-Oedenrode? Tijdens de lezing wordt uitgebreid stilgestaan bij deze en andere mogelijke vragen.

Bewoners van toen

Twee jaar geleden heb ik een oproep geplaatst in DeMooiRooiKrant waarin ik u vroeg om informatie over de vroegere bewoonsters van het Sint Paulusgasthuis. Ik heb hier aardig wat reacties op gekregen en in januari van dit jaar heb ik mijn onderzoekje afgerond en een kleine tentoonstelling ingericht in ons museum. Deze is nog tot het einde van het jaar te zien.

Door: Ria van Laarhoven

In het onlangs verschenen kwartaalblad van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid "Heemschild" kunt u de geschiedenis lezen van het Sint Paulusgasthuis en haar bewoners. Ook wordt hierin veel verteld over ons Museum van Brabantse Mutsen en Poffers. Deze uitgave is in beperkte mate te koop bij de VVV voor 5 euro.

Wist u bij voorbeeld dat ...
De vrouwkes die er mochten wonen veertig jaar of ouder moesten zijn, geboren in Sint-Oedenrode en alleenstaand of weduwe zonder (nog thuiswonende) kinderen?
Dat ze van onbesproken gedrag moesten zijn en bereid zijn om voor elkaar te zorgen bij ziekte?
Dat ze dagelijks moesten bidden voor het zielenheil van de stichteres, Jonkvrouw Jutte van Erp?
Dat wij er door uw verhalen achter zijn gekomen dat er behalve Bertje en Leentje van Schijndel in de vorige eeuw nog zes echtparen in de huisjes hebben gewoond? Tja, tijden veranderen.
Dat we er na lang zoeken achter zijn gekomen wie bewoonster Hanne Wijne was?
Het was Johanna Maria van Erp, die zo werd genoemd omdat ze altijd dienstbode is geweest bij de familie Wijnen, tabakshandelaar op de Kolk.

Zelfs vanuit Canada heb ik nog informatie gekregen. Iedereen hartelijk dank. Er is weer een stukje geschiedenis van Sint-Oedenrode vastgelegd.

Repeterend

Wat heb ik mijn ogen goed de kost gegeven tijdens het fantastische evenement Samenloop voor Hoop van vorige week. Als er ergens een plek is waar de neije Prins van Papgat en zijn adjudant gespot zouden moeten kunnen worden is het natuurlijk bij zo'n groots evenement waar heel Papgat voor uitgelopen is. Diverse mensen die niet alleen het KWF maar ook de carnaval een warm hart toedragen heb ik voorbij zien komen. Maar, liep de Neije daar ook tussen? De derde tip doet daar in ieder geval geen boekje over open.

Tip 3: Ze heure elke'n dag utzelfde
Elke dag hetzelfde? Dat klinkt een beetje saai. Ze zullen deze keer toch geen duo hebben uitgezocht dat niet van verandering of spontane verrassingen houdt. Waarschijnlijk moeten ze gewoon iedere dag vroeg op en horen ze 's morgens allebei hetzelfde geluid van de wekker. Elke dag, dus ook in het weekend zou op een boer kunnen wijzen die ook in het weekend klaar moet staan voor zijn veestapel. De Neije en zijn adjudant zouden ook dezelfde ringtoon op hun telefoon kunnen hebben en met regelmaat worden gebeld voor hun werk of door hun vrouw. Als ze van die vrouw dan maar niet elke dag te horen krijgen, dat ze weer te laat thuis zijn en dat het weer hetzelfde liedje is. Misschien is het gewoon wel letterlijk elke dag hetzelfde liedje dat ze horen en luisteren ze allebei graag naar Radio 100% NL. Aanhangers van het Hollandse lied, dan kunnen ze de muziek van de carnavalskapellen ook wel waarderen. Of repeteren ze zelf elke dag hetzelfde liedje op hun trompetje of saxofoon. Als ze elke dag hetzelfde horen wonen de Neije en zijn adjudant wellicht dicht bij elkaar in de buurt en horen ze daarom dezelfde geluiden. De voorbijrazende auto's op de A50 of de overkomende vliegtuigen in Nijnsel.
De specifiek gemarkeerde letter bij deze tip vormt samen met de letters van de andere tips een extra aanwijzing. Nog meer aanwijzingen worden bekend gemaakt via de facebookpagina "Tips van Papgat 2.0". Als u die pagina liked, ziet u als eerste waar en wanneer de nieuwe tips te vinden zijn.

Al een idee wie de neije prins en adjudant gaan worden? Geef dan hun namen door aan de voorzitters van de prinskeuzecommissie Frank van den Brand en Elise Strijbos via pkvoorzitterpapgat@gmail.com of in de brievenbus van Laan ten Bogaerde 30.


Meer aandacht was verdiend geweest

Ten eerste mijn complimenten aan MooiRooi voor de ontzettend mooie weergave in tekst en foto's van het SamenLoop voor Hoop weekend. Hartstikke mooi en volledig neergezet en ik moet zeggen dat jullie de belangrijkheid van zo' n evenement veel en veel beter begrepen hebben dan het Eindhovens Dagblad. Ik had onderstaande brief al op maandag naar het ED verstuurd, maar het stond donderdag pas in de krant en zoals je in onderstaande tekst kunt lezen is er hier en daar wat weggelaten en dat vind ik jammer. Ik wilde juist aan de lezers laten weten hoe belachelijk het was dat de foto en de tekst van de Oirschotse burgemeester die erboven stond, blijkbaar belangrijker waren dan de Rooise geweldige prestatie.

Beste redactie,

Met grote verbazing zie ik maandagmorgen in het Eindhovens Dagblad het kleine stukje tekst met een kleine foto over het grootste evenement dat ooit in Rooi plaats heeft gevonden. Met het grote aantal deelnemers was het zelfs de grootste SamenLoop van Nederland!

Daarboven is echter een artikel geplaatst dat twee keer zo groot is. Met een grote foto van een burgemeester die de maat slaat.......op zich niks mis mee en leuk voor Oirschot, maar haalt u de belangrijkheid van zaken nu niet een beetje door elkaar?
Als je hoort dat de organisatie van de SamenLoop al meer dan een jaar aan het vergaderen is om alles geregeld te krijgen… Dan denk ik aan sponsors, podia, dranghekken, containers voor de verkeersregelaars, verkeersborden, een stellage voor de kaarsenzakken, toiletten, catering, reclame, schenkingen, het kinderplein, de artiesten, muziekkorpsen. Kortom, teveel om op te noemen, maar als laatste en zeker niet de minste, de vele, ontzettend vele vrijwilligers die zich hier belangeloos voor hebben ingezet.
Er stonden zo' n negentig partytenten klaar waar alle aangemelde loopgroepen iets lekkers konden maken of hun spulletjes konden verkopen. Dat alles voor het goeie doel, het eindbedrag van een jaar werken en sparen was meer dan 220 duizend euro!
Het was een machtig, prachtig weekend waarin ook 's nachts doorgegaan werd. 24 Uur werd er gewandeld, gepraat, geknuffeld en hier en daar een traantje gelaten. Dat was ook niet zo gek want de emotie was overal voelbaar. De openluchtmis, de verlichte kerk, die de hele nacht open bleef, de kaarsenzakken langs de hele route en de kaarsenceremonie bijvoorbeeld. Alles goed doordacht en van grote emotionele waarde. Alleen het feit al dat er zoveel mensen allemaal bij elkaar kwamen met dezelfde gedachte, dat is toch spectaculair en iets om heel, heel erg trots op te zijn? Daarom had dit evenement zeker meer aandacht verdiend in het Eindhovens Dagblad.

Marion, Irda en Ad, ik noem jullie drie bij naam, omdat het hele jaar door, waar er ook maar iets te doen was om geld in te zamelen, jullie er bij waren. Je zag ze echt overal! En dat er met de opbrengst weer nieuwe onderzoeken gedaan kunnen worden en die weer nieuwe hoop brengen voor de mensen die met deze ziekte te maken krijgen. Dat is de kroon op jullie werk.......Ik kan alleen nog maar zeggen, het was een geweldig evenement en er zal in Rooi nog lang over nagepraat worden, Chapeau, en bedankt voor jullie tomeloze inzet, het was uniek!

Ria Hulsen. Stompersstraat 6b

belasting op zonnepanelen

Ik heb me best wel boos gemaakt om de laatste zin in het ingezonden stuk. De laatste zin is: 'Dus, let goed op als u in alternatieve energievoorzieningen wilt gaan investeren.'

Ik kan me er echt boos over maken. Dat ze mensen nog aan het twijfelen gaan maken om niet te investeren in duurzame maatregelingen. Het is geen vijf voor twaalf! Het is één voor twaalf! De ijskappen smelten, de aarde warmt op en wij moeten er nog even over gaan denken of het investeren in zonne-energie wel voordelig is voor je portemonnee.
Want STEL dat je huis een WOZ-waarde heeft van 200.000 euro en met zonnepanelen 203.000 euro waard wordt……oei…oei …oei, we moeten dan 5 euro per jaar meer WOZ-waarde gaan betalen. En nog niet eens zeker of onze gemeente dat doorberekend en doorvoert. Dat is een discussie die de politiek mag voeren.
Hier een voorbeeld van 'Milieu Centraal'. Voor een meer persoonlijk advies kunt u daar ook een proefberekening maken:
"Een systeem van 10 zonnepanelen en 2.700 watt-piek kost ongeveer 4.400 euro (aanschaf zonnepanelen en omvormer plus installatie). De panelen gaan zo'n 25 jaar mee, de omvormer is na 12 à 13 jaar aan vervanging toe (kosten ongeveer 900 euro). Je bespaart jaarlijks zo'n 495 euro op jouw elektriciteitsrekening. Dit levert je over de gehele periode een rendement op dat is te vergelijken met 6 procent rente op een spaarrekening. Milieu Centraal heeft in deze berekening geen rekening gehouden met eventuele subsidie of btw-teruggave op aankoop en installatie van zonnepanelen." Bron: website Milieu Centraal

En ja dit jaar krijgt u ook nog de BTW-terug!

Dus voor iedereen die nu nog spaargeld op de spaarrekening heeft staan. U weet wat u te doen staat, niet voor uw portemonnee, nee voor uw kinderen, voor uw kleinkinderen en voor de wereld.

Ilka van der Burgt

Lego-Robotbouwers gezocht

Afgelopen week is deze oproep geplaatst in DeMooiRooiKrant. Het heeft enkele interessante reacties opgeleverd en ook nieuwe leden. Toch zijn er nog meer leden welkom.

Ben je tussen de 9 en 17 jaar? Heb je feeling met lego, techniek, programmeren, of ben je goed in het oplossen van missies? Loop dan gerust eens binnen in de werkplaats van Neobots, op zaterdagmiddag tussen 14 en 16u. Dan wordt er namelijk hard gewerkt.
Wil je eens meedoen om te kijken of dit iets voor je is? Dat kan natuurlijk. Ook ouders die willen komen kijken, zijn van harte welkom. We zijn op zoek naar versterking van zowel ons FLL-team (Lego robot, 9 t/m 14 jr) als het FTC team (vanaf 15 jr). Inmiddels zijn beide missies gelanceerd, en het wordt weer een hele uitdaging!
Kijk voor meer informatie op www.neobots.nl, of loop op een zaterdagmiddag binnen in onze robot-werkplaats, aan de Eversestraat 11 in Sint-Oedenrode.

Winnaar twee vrijkaarten 'Pruuf 't Sund'

Het tegengaan van voedselverspilling begint vooral bij jezelf: als consument ben je de belangrijkste speler in de voedselketen. In DeMooiRooiKrant van enkele weken geleden werd je uitgedaagd om een manier te bedenken waarop jij voedselverspilling kunt tegengaan. Als tegenprestatie maakte je kans op twee vrijkaarten voor Pruuf 't Sund: een nieuw evenement met aandacht voor voedselverspilling dat plaatsvindt op zondag 30 september in het centrum van Sint-Oedenrode.
We kregen verschillende leuke en originele inzendingen binnen. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. De winnaar van de twee vrijkaartjes van Pruuf 't Sund (t.w.v. 17,50 p.st.) is Lia van de Ven. Zij mag in ieder geval zondag 30 september lekker genieten van een driegangenlunch, bereid met verspild voedsel én van een gave modeshow. Dat smaakt naar meer! Bij deze het idee van Lia:

Maak wekelijks een kokale soep (KOelKAstLEeg)
1 liter water
1 kippenbouillon tablet
1 groentebouillon tablet
Alles wat nog in de koelkast ligt aan restjes groenten, fijnsnijden, alles in een pan. Een half uurtje koken en je hebt een heerlijk soepje!
Simpel, snel en geen groenten in de prullenbak.

Olland Kermis bij café d'n Toel

Vanaf vrijdag 21 september begint er in Olland weer een groot traditioneel feest: Olland Kermis. Elk jaar wordt dat gevierd in Café d'n Toel met vele optredens van bekende zangers en dj's. Elke dag is het een groot feest met een lekker drankje en wat te eten.

Het feest begint op vrijdag 21 september en wordt afgetrapt met Dj Hardy en een live optreden van Frank van Amstel.
Op zaterdag 22 september zal een avond worden voor jong en oud. Een gezellige avond met muziek van Feest DJ Joran en live Arno Sloot!
Zondag 23 september kun je letterlijk de sfeer komen proeven bij het visroken. Vanaf 14:00 kun je genieten van heerlijke paling, makreel en zalm. De voetbalfans hebben geluk dit jaar. Ze hoeven niet thuis te blijven om voetbal te kijken want PSV – Ajax zal vanaf 16:30 live uitgezonden worden op een grootscherm. Daarna gaat het feest door met feest Dj Drace en live op het podium Jack Kunkels.
Er zal zoals gewoonlijk op de maandagmiddag 24 september weer een matinée plaatsvinden. We beginnen om 14:00 met een gezellige middag bij d'n Toel met natuurlijk live muziek. 's Avonds om 20:00 gaat het feest van start met Feest DJ Tim B en niemand minder dan Jaman!
Dinsdag 25 september is alweer de laatste dag van Olland Kermis. Deze laatste avond zal ter afsluiting groots gevierd worden. Niemand minder dan Zanger Kafke bekend van de hits "Springen" en "Onze dag" zal komen optreden. Ook komt Dave Brokken zijn zangkwaliteiten laten horen. Met een feestelijk eindoptreden van Feest DJ Drace wordt de Kermis op een onvergetelijke manier afgesloten. Waar Olland en omstreken nog lang over kunnen nagenieten.

Rabobank Clubkas Campagne gaat weer van start

Foto: Jelle vd Brand

Sint-Oedenrode - Samen bereik je meer dan alleen. Zo hebben we een aandeel in elkaar. Rabobank Hart van De Meierij geeft om die reden een deel van haar winst terug aan de lokale samenleving. Dit doen ze onder andere met de Rabobank Clubkas Campagne. Dit jaar zit er een totaalbedrag van € 200.000,- in de pot.

Deelname
Van donderdag 13 september tot en met donderdag 25 oktober kun je jouw club inschrijven. Dit doe je via de site: clubkascampagne.nl/hvdm/inschrijven. Op deze site tref je tevens de voorwaarden voor deelname aan. Schrijf je club snel in en ontvang een financieel steuntje in de rug.

Elke stem telt
Onze 20.000 leden mogen stemmen en bepalen zo hoe wij het bedrag verdelen over de deelnemende clubs. Hiervoor ontvangen de leden een unieke stemcode waarmee ze tussen 15 en 30 november hun stem kunnen uitbrengen op de clubs die zij een warm hart toe dragen. Hoe meer stemmen een club krijgt, des te hoger de donatie wordt. De winnaar van de vorige editie, Hospice Dommelrode, ontving met 875 stemmen een donatiebedrag van maar liefst € 4.165!

De uitslag
Op 10 december wordt de uitslag bekend gemaakt. Deze is terug te lezen op rabobank.nl/hvdm.

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Onderwerpen worden steeds bijgewerkt! In deze zomerperiode aandacht voor verschillende buitenevenementen. Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Specials
Terugblik op SamenLoop voor Hoop in Sint-Oedenrode Een uitgebreide terugblik op een onvergetelijk evenement ! Uitzending tot en met 15 september Uitzendtijden: 01:20 – 04:20 – 07:20 – 10:20- 13:20 – 16:20 – 19:20 en 22:20 uur.

Opening Blauwe Kei en bezoek Noordkade door koningin Maxima
Reportage van de feestelijkheden en de opening van de nieuwe Blauwe Kei met het bezoek aan complex Noordkade in Veghel door de koningin. Uitzending van 11 tot en met 16 september. Uitzendtijden: 00:30 – 03:30 – 06:30 – 09:30- 12:30 – 15:30 – 18:30 en 21:30 uur

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 12 september om 20.00 uur gaat het bingomachine van Wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van het nieuwe kienseizoen trekken.

Dus leden, de leden vanaf 12 jaar zijn welkom mits onder begeleiding van een ouder, kien mee met ons. De deur van Meerschot is om 19.15 uur open en dan de staat koffie en thee klaar. In de pauze is er een loterij. Voor leden kost een grote kaart 6 euro voor de intro 7 euro. Dinsdag 18 september gaan we weer wandelen. Loop je mee? Kom om 19.30 uur naar Meerschot.

Babyboom op komst?

Deze week spotte een voorbijganger tientallen ooievaars op het dak van Ahrend. Komt er een babyboom aan of is er een andere reden waarom deze vogels zich hier verzamelen? Deze foto is ingestuurd via onze MooiRooi Hotline. Maak daar ook gebruik van als je iets opvallends ziet! 06-89970555

Ranjapongparty bij The Joy

Vrijdag 14 september houdt The Joy een ranjapongparty.

Wat houdt dat nou in? Je maakt een team met een vriend of vriendin en zo ga je de strijd aan met zijn tweeën. De bedoeling is dat jij met jou teamgenoot zo snel mogelijk de pingpongbal in de beker van de tegenstander gooit. Ieder team mag om de beurt gooien, wanneer de bal in de laatste beker gaat van je tegenstander heb je gewonnen! Wil je meedoen meld je aan achter de bar.
Om 19:30 uur openen wij onze deuren en om 22:00 uur is het afgelopen. Je vindt ons aan de Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel. Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl.

Bezoek honderdjarige mevr. Van Beek

In het interview met mevrouw Tonnie van Beek - van den Tillaar schreven we vorige week dat iedereen haar kan komen feliciteren op haar verjaardag, op haar kamer in Odendael. Dat bleek echter niet de bedoeling van de jarige zelf. Wie haar persoonlijk wil komen feliciteren, heeft daartoe de gelegenheid op 20 september, tussen 10.30 en 11.30 uur, in grote zaal De Ontmoeting in Odendael. Burgemeester Kees van Rooij is er dan ook.

Weer hebben we een mooie foto van de oude plank gevonden! Een prachtige foto waarvan we meer willen weten. Heeft u een idee wie deze mensen zijn en waar en wanneer de foto gemaakt is? Dan horen we dat graag via de mail: redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen: Heuvel 7. De koffie staat klaar

Oplossing week 36
Van links naar rechts staat als eerste Broer de Poorter. De derde in de rij is Jan van de Tillaart. Langs Jan van de Tillaart staat Ties van Erp. Daarlangs staat Dinie Vervoort. De volgende in de rij zijn Jan Foolen en Wim Foolen. Rechts staat pastoor Schoofs. Onderaan zit Piet van Heertum.

Namen door: Mia Dahmen & Dinie en Thea Vervoort

Roois gezin op ontdekkingsreis door Europa

Koen, Helmi, Eefie en Goesje zijn klaar voor vertrek Foto: :Zd?z*>WAFw$iooGDL2P#nVISLUJNt.1pIkLgR/A3p0/=4ae#[An"m5tDw#ny`

Voor de meesten van ons is de vakantieperiode voorbij. De scholen zijn alweer een paar weken geleden begonnen en op het werk hebben de dagelijkse beslommeringen de vakantieherinneringen naar de achtergrond verdrongen. Van de vakantie rest niets meer dan mooie herinneringen. Maar niet voor iedereen is het gedaan met de rust: de Rooienaren Helmi Harperink en Koen van der Sommen beginnen deze week een grote reis door Europa. Samen met hun kinderen Eefie en Goesje gaan ze met de camper de komende maanden op ontdekkingsreis om andere mensen en lokale Europese culturen te ontmoeten. Een route of vast doel hebben ze niet, door de verhalen van anderen en het toeval hopen zij op de mooiste plaatsen te komen.

"Zo'n reis door Europa heb ik altijd al wel eens willen maken, maar het is er nooit van gekomen", vertelt Helmi. "Eigenlijk wilden we dat al doen voor de kinderen werden geboren. Nu onze oudste dochter nog net niet leerplichtig is, hebben Koen en ik de stap toch maar gezet. De sterren staan op dit moment allemaal op de juiste plaats voor zo'n ontdekkingsreis. De kinderen zijn oud genoeg om mee te kunnen en nog niet aan school gebonden. Ik ga een switch van baan maken en ook Koen kan het zich veroorloven om een tijdje vrij te nemen."

Het idee voor de reis kreeg wat meer vorm toen het dagelijkse leven van Helmi vorig jaar in een wat roeriger vaarwater kwam. "Ik heb in die tijd over verschillende dingen goed nagedacht en samen hebben we toen besloten om er dit najaar een paar maanden op uit te trekken. Dat paste ook precies in het schema van onze verhuizing naar dit huis. Zo kon het gebeuren dat we onlangs zowel de 'housewarmingparty' als de 'go away party vierden", zegt Koen.

Hoe leven andere Europeanen?
Op hun reis willen Koen en Helmi vooral ontdekken hoe andere mensen in Europa leven. Dat past helemaal bij de belevingswereld van Helmi, die in een Sociaal Wijkteam werkzaam was. "We willen contact maken met andere mensen, we verwachten en hopen dat buiten het toeristenseizoen de lokale bevolking wat meer tijd heeft om ons met hun cultuur en levensgewoonten kennis te laten maken. Op die manier hopen we kennis te maken met andere leefvormen waar mensen 'er met en voor elkaar zijn en leven in samenwerking met de natuur' centraal staat", kijkt Helmi vooruit.

Alleen het noodzakelijke is geregeld
Op de vraag hoe Helmi en Koen zich op zo'n reis hebben voorbereid, volgt het nuchtere antwoord: "Eigenlijk helemaal niet. We hebben alleen de hoogst noodzakelijke dingen geregeld, zoals verzekeringen, wegenwacht met vervangend vervoer, het opzeggen van het kinderdagverblijf, goede afspraken gemaakt met de buren voor het verzorgen van de plantjes en natuurlijk hebben we een nieuwe ID-kaart gehaald." Maar om aan te geven dat het Rooise gezin zoveel als mogelijk op zich af willen laten komen, zegt Koen: "De camper hebben we bijvoorbeeld vorige week pas gekocht. Helemaal in Groningen." "Een oude, maar schattige camper. Van binnen helemaal retro ingericht, dat past helemaal bij Koen", vult Helmi aan terwijl ze een foto op haar telefoon laat zien. "Ik ben een enorme liefhebber van muziek op langspeelplaten. Een van de dingen die dan ook zeker mee moesten is een koffergrammofoon. Want op reis of thuis, een LP is altijd aanleiding voor een goed gesprek", knipoogt Koen.

Maar toch is er ook aan de kleine dingen gedacht. Op advies van Helmi's moeder is er een duizenddingendoos aan de inventaris toegevoegd. Daar zit echt alles in wat je onverwacht nodig kunt hebben, zoals een paar wasknijpers, wat paperclips, een bandenplaksetje voor de fiets, een naaigarnituur en duct tape. Of het voldoende zal zijn, moet blijken tijdens de reis. Koen en Helmi hebben beloofd dat ze DeMooiRooiKrant hierover regelmatig zullen informeren, dus of in de duizenddingendoos de goede spullen zitten kunt u gewoon in DeMooiRooiKrant lezen.


Rooise Ien

De koek is op in Rooi. Zo heb ik me laten vertellen. Fashion en Food was hier enkele jaren een succesvol evenement op het gebied van mode en mondverwennerijen, maar in 2018 komt er geen vervolg. En dat vind ik wel jammer. Want er is zoveel te halen, vooral uit lekker eten.

Rooienaren die dagelijks over de markt en door de winkelstraat struinen zie je happen in een lekkere snack, kleine kinderen zijn blij met een oprollertje worst van de slager of een verse krentenbol van de bakker. Hangouderen en passanten vind je op de zitbank voor bisschop Bekkers zijn beeld, in het kader van de gepreekte Brabantse eenvoud en bescheidenheid soms met een meegebrachte kaasboterham en een bekertje drinken.
En dan de volle terrassen op een dag dat de zon zich laat zien. Genietende mensen met een wit, een donkerbruin of een blond bier, een glas fonkelende wijn. Rond het middaguur een heerlijke lunch met dikgestapelde lekkernijen; én kaas … én ham … én ei … én dan nog een smeerseltje erbij. Daar had je vroeger niet om moeten komen. Ik hoor mijn moeder nog zeggen dat wij kinderen vooral een dikke snee brood moesten afsnijden, want dat scheelde toch maar mooi in het beleg.
Of neem zo'n luxe lunch met een soepje én een rundvleeskroket én verse gerookte zalm op toast én een gebakken ei met naar keuze wit of bruin brood. Moeder vraagt of het zo goed is … Een nieuwe trend op eetgebied, daar doen we graag aan mee. De fantasie kent geen grenzen. Het lijkt meer op fashion ín food. Het zijn nieuwerwetse eetmodegrillen.
We moeten het toegeven. Veghel, met in CHV Noordkade de 'Proeffabriek' en 'Koekbouw', heeft alles op het gebied van eten. Dat voedselcentrum gaat niet alleen voorwaarts mars met zoetwaren - waar wij Rooienaren het straks in het slechtste geval alleen nog met treurende snikkers moeten doen - maar ook dieren komen er qua voeding aan hun trekken; hondstrouwe klantjes waar in het Veghelse vast goed aan wordt verdiend.
Ze hebben daar zelfs een verspilfabriek. Een kansrijk initiatief wat mij betreft. Partijen en resten eetbare waar die verwerkt worden tot prima producten. Waarom ook niet? Moeten we thuis ook doen. Restjes uit de koelkast serveren als kleine luxe hapjes in een menu van tien gangen. Wijntje erbij, avondvullend genieten.
Wat hebben wij in ons dorp dan nu nog om mensen te vermaken? De klomp, zul je zeggen. Heel goed. Dat snijdt hout. Maar ja, het is toch niet iets waar je meteen veel trek van krijgt. Wat Rooi momenteel doet op eetgebied is mondjesmaat. En Meierijstad in zijn geheel is nog wel zo'n gerenommeerd voedselgebied. Agrifood Capital. Hoe klinkt dat? Als koek en ei in de Meierij! Daar moet Rooi toch ook een graantje van kunnen meepikken? Een hap uit kunnen nemen. Een puntje aan kunnen zuigen. Een taartpunt van kunnen snijden.
Rooi zou Rooi niet zijn als er niet iets nieuws zou komen: 'Pruuf 't Sund' staat eind september op de agenda. En er moet ook zeker een koekje van eigen deeg te maken zijn. Het bewijs hebben we gezien tijdens de Rooise SamenLoop voor Hoop. Dat indrukwekkende evenement begin september leverde een mooi geldbedrag op en bovendien een hele hoop heerlijke zelfgemaakte originele hapjes. Jazeker. Hoop doet leven!

Rooise Ien

14 / 32

16 / 32

17 / 32

Familievieringen 'Nieuwe stijl' in Nijnsel

Een aantal jonge ouders heeft het initiatief genomen tot familievieringen waarbij ook kinderen zeer welkom zijn, en waar volwassenen en kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Zo omschrijven zij in telegramstijl wat er gaat gebeuren:

WAT: Familievieringen voor 0- tot 100-jarigen
WAAR: Antonius van Paduakerk in Nijnsel
WANNEER: Elke 2e en 4e zondag van de maand om 11.00u
HOE: 2e zondag: Eucharistieviering met daarnaast Kinderkerk voor kinderen vanaf groep 3 en opvang voor de peuters en kleuters.
4e zondag: Eucharistieviering met bijzondere aandacht voor kinderen vanaf groep 3. Daarnaast een eigen viering voor peuters en kleuters en hun ouders. Altijd gezamenlijk starten en eindigen. Samenkomst met eten en drinken na de viering.
WAAROM: Om andere ouders en gezinnen te ontmoeten en het geloof op een begrijpelijke manier aan onze kinderen mee te geven, van kleins af aan. Elders in de krant leest u meer hierover. Zondag 23 september om 11.00 u gaan we van start in de Antoniuskerk in Nijnsel. Van harte welkom!

In het nieuws

De kerk is de laatste weken weer vaak in het nieuws en meestal is dat geen goed teken. De misbruikschandalen blijven ons achtervolgen. Paus Franciscus gaat diep door het stof, maar volgens sommigen nog niet diep genoeg. En de media smullen van de onenigheid die dit in de kerk met zich meebrengt.

Dat er veel onheil is geschied en nog steeds gebeurt, is zeker. Maar als je midden in die kerk staat, zie je ook zoveel goede dingen gebeuren. Dingen die je moed en hoop geven, en -ondanks alles- vertrouwen in de toekomst. Dat we als kerk aanwezig mochten zijn bij de Samenloop voor Hoop in Sint Oedenrode bijvoorbeeld. 's Avonds een viering op het kerkplein; de hele nacht door de kerk open als een rustpunt voor velen. Honderden kaarsjes zijn er aangestoken, er is gebeden, er werd gehuild. Maar het deed mensen goed. Of het initiatief van een groepje jonge ouders uit onze parochie, die samen de handen uit de mouwen steken om gezinnen een plaats te geven binnen de vieringen. Twee keer per maand zal er in de kerk van Nijnsel een viering zijn voor jong en oud, waarbij de gezinnen op een bijzondere manier betrokken worden. Maar ook de grote groep mensen, waaronder ook veel tieners, die in oktober met de parochie mee op bedevaart gaan naar Lourdes; De ouders die hun kinderen opgeven voor het doopsel, de eerste communie of het vormsel; De honderden vrijwilligers en vrijwilligsters die week in week uit hun beste beentje voorzetten om iets te betekenen voor anderen; De ontmoeting met enkele ernstig zieke parochianen, die juist door hun geloof vol vertrouwen hun leven kunnen teruggeven aan hun Schepper. Zij laten een andere kant van de kerk zien. Een kant die misschien de krant niet haalt, maar die wel het wezen van ons geloof raakt. Een kant waar we wel trots op mogen zijn. diaken Wilchard Cooijmans

13 sept 15.30 Ark Kinderclub, parochiezaal De Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1

16 sept 9:30 startviering voorbereiding Eerste Heilige Communie en Vormsel, H. Martinus van Tours

21 sept 19:30 Bijeenkomst deelnemers Lourdesbedevaart, parochiezaal De Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1

23 sept 11:00 Familieviering nieuwe stijl, H. Antonius van Padua, Nijnsel

24 sept 13:45 Biddende moeders, dagkapel De Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1

Viering voor Peuters en kleuters

Allemaal kibbelen we wel eens. Ook de vrienden van Jezus kibbelden wel eens. Zo hoorde Jezus ooit dat zijn vrienden ruzieden over wie van hen wel de grootste was! Wie van hen was de beste? Daar kon Jezus hen nog wel wat over leren. Wil je horen wat?

Kom en luister dan mee in de viering voor Peuters en Kleuters, hun papa's, mama's, opa's, oma's en anderen die mee willen vieren, op zondag 23 september. We vieren om 9.30 u in het parochiecentrum St Petrus' Banden, Kerkplein 7 in Son. Om 11.00 u start de Familieviering 'nieuwe stijl' in Nijnsel. U leest daarover meer elders in deze krant. De Peuter kleuterviering maakt deel uit van deze viering.
Welkom! En neem je muziekinstrumentje maar weer mee!

Gezinsbedevaart naar Lourdes in de komende herfstvakantie

De parochie gaat op bedevaart naar Lourdes in de herfstvakantie, 13 tot en met 20 oktober. We gaan met een zeer bont gezelschap van volwassenen, jongeren en kinderen van alle leeftijden, soorten en maten. Samen gaan we naar die bijzondere plaats van Maria en Bernadette, waar we de wereldkerk echt zullen ervaren, in al haar verschijningsvormen. Maar waar het ook zo verstild en dichtbij kan zijn.

Op https://www.heiligeodaparochie.nl/7298/gezinsbedevaart-lourdes/ leest u meer over deze bedevaart. Bijzonder is dat kinderen op deze bedevaart mee mogen voor € 50,00 all-in. Dit wordt mogelijk gemaakt door sponsoren die begrijpen hoe belangrijk het kan zijn om samen met je gezin naar Lourdes te gaan en deze ervaring te delen.

90 personen hebben zich inmiddels aangemeld, maar er is nog plaats tot 120 personen. Dus als u nog kans ziet mee te gaan; van harte welkom! Vincent Blom en Manon van den Broek

Communie en Vormsel

De informatie avonden voor de communie- en vormselvoorbereiding zijn voorbij. Ook dit jaar gaat een mooie club kinderen zich voorbereiden op een van deze sacramenten. Een prachtige manier om samen dankbaar en voor God stil te staan bij de kostbare en kwetsbare levens van onze kinderen. Dat neemt niet weg dat u uw kind toch nog kunt aanmelden voor een van beide voorbereidingen, bijvoorbeeld omdat u de informatieavond gemist hebt. Kijk op de website van de parochie voor meer informatie over beide voorbereidingen en meld je aan via secretariaat@heiligeodaparochie.nl

De Ark steekt weer van wal

Als Ark Kinderclub komen één keer in de twee weken bij elkaar. Nadat we wat gedronken hebben gaan we van start. We luisteren naar een verhaal uit de Bijbel, doen een spel, we praten met elkaar en zo leren over God en Jezus en we knutselen altijd wat. De bijeenkomsten worden gehouden in het parochiecentrum, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode, op donderdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur. Ze zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar. Op donderdag 13 september beginnen we.
Zin om mee te doen? Stuur dan een email met naam, adres en telefoonnummer, naar: secretariaat@heiligeodaparochie.nl onder vermelding van: ARK Kinderclub.

Startviering

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Ook in de kerk gaan we weer van start met onze familievieringen. We gaan er een mooi jaar van maken, samen met God, die voor ons zorgt. Daarom beginnen we met een startviering in de kerk. we vragen Gods zegen voor dit schooljaar. In het bijzonder vragen we of Hij bij onze communicanten en vormelingen wil zijn. Zij starten met hun voorbereiding. De startvieringen zijn op zondag 16 september: om 9.30 uur in de St. Martinuskerk in Sint-Oedenrode en om 11.00 uur in de St. Genovevakerk in Breugel. Iedereen is van harte welkom!

Jonge gezinnen willen uitleg over geloof

Foto: Sem van der Kallen

Een aantal ouders van jonge gezinnen heeft recent een brandbrief naar de bisschop gestuurd. De kern: 'help ons met het uitleggen van het geloof in deze tijd.' Een niet mis te verstane noodkreet. Veel ouders willen hun kinderen 'iets meegeven'. Maar wat? En hoe? Ze worstelen met dit soort vragen. Langer geleden hebben ze van huis uit zelf het een en ander meegekregen van en over het katholieke geloof maar dat was in een andere tijd. Nu worden er andere dingen gevraagd. Kinderen zijn mondiger, op school wordt er niet of nauwelijks meer over het geloof gesproken. Iris Rutjens: "Iedereen weet op mijn werk tegenwoordig wat de Ramadan inhoudt, wanneer hij begint en wanneer hij afloopt. Maar de Vastentijd? Alleen vragende blikken."

Door: Lambert Verhoeven

Judith Van Damme-Stofmeel, Iris Rutjens-van der Rijt, José Lammers-van den Brand, Anneke Adriaans-Keizer en Joke van de Brand-van Gastel. Zij voelen zich aangesproken en 'herkennen' de roep, de behoefte. Zij willen graag dat hun kinderen worden meegenomen in het geloof dat vroeger zo vanzelfsprekend was. Niemand beter dan deze moeders beseffen dat je niet meer door een stukje uit de (kinder)bijbel voor te lezen het geloof uitlegt, laat staan dat het blijft hangen. Natuurlijk, de Schrift is leidend maar vertaal hem naar deze tijd en houd het vooral laagdrempelig. José: "We willen graag onze kinderen het geloof 'meegeven', wat houdt het in, wat kun je ermee? Er komt een moment dat je je kinderen moet loslaten, je ze niet echt meer kunt en wilt beïnvloeden, maar dan hoop je wel dat ze hun leven inrichten naar wat jij ze hebt meegegeven, geloven op hun manier, dat ze er iets mee doen waar het uiteindelijk om draait, een stukje bewustwording."

De moeders zijn enthousiast. Ze hebben allen dezelfde ambitie en snappen dat regelmatig 'samen vieren' misschien wel de enige weg is om het geloof inhoud te geven en te laten postvatten. Maak het begrijpelijk voor kinderen en neem daar vooral ook de ouders in mee. Het gezin is nog steeds de hoeksteen van de samenleving en in dat gezin gebeurt het, elke dag weer.
De werkgroep pakt de koe bij de horens en wil voor jonge gezinnen een 'programma op maat' maken. Zij zijn ervan overtuigd dat ze in een behoefte voorzien en willen de gezinnen regelmatig bij elkaar brengen in een viering die in het teken staat van 'begrijpelijk geloven'. En ook na de viering mensen in de gelegenheid stellen om elkaar in informele zin te ontmoeten. Dan kun je je vragen bij een ander voorleggen en jij op jouw beurt de ander van advies dienen. Niet te zwaar en als je elkaar met de regelmaat van de klok ontmoet, dan ontstaat er ook een band. Dan voel je je vrijer en gaat de 'Kinderkerk' tot bloei komen.
Iris: "Wij wilden graag trouwen voor de kerk. Veel mensen om ons heen hadden het wel verwacht maar vroegen zich toch af waarom we dat deden. Ze snapten wel dat we het niet voor de folklore deden maar er duidelijk over hadden nagedacht. En dat zet mensen op hun beurt weer aan het denken: wat heb ik gemist?"
Al pratende proef je steeds meer enthousiasme. De vlam van het geloof flakkert maar ze willen de vlam ook graag bij anderen ontsteken of nieuw leven inblazen. Er is vraag naar. De Peuter- en kleuterviering bestond al, maar zodra kinderen in groep 3 komen, ontgroeien ze die viering. Er is behoefte aan een meer doorgaande lijn, waarbij voor alle kinderen en jongeren een viering bestaat die bij hen aansluit. Daarom wordt dit nieuwe initiatief gestart. In de Sint Antonius van Paduakerk in Nijnsel is er vanaf zondag 23 september twee zondagen per maand de gelegenheid om 'samen te vieren'. We starten de viering altijd gezamenlijk, met jong en oud bij elkaar. Daarna is er voor de allerkleinsten in de parochiezaal opvang op de 2e zondag en een Peuter- en kleuterviering op de 4e zondag van de maand. De kinderen uit het basisonderwijs vanaf groep 3 gaan na de gezamenlijke start naar de Kinderkerk op de tweede zondag of nemen deel aan de gehele Familieviering op de vierde zondag. Judith: 'Samen vieren betekent dat we vanaf het "Onze Vader" weer samenkomen in de kerk, hierdoor kan jong en oud de communie/ een kruisje ontvangen. Dus ook de ouders van de allerkleinsten, wat voorheen niet kon bij de Peuter- en kleutervieringen'. Anneke: 'Als je af en toe maar 'iets' organiseert, dan krijg je geen binding. Daarom staan we voor regelmaat. Kun je een keer niet, geen probleem. Snel daarna pak je het weer op. We vinden het belangrijk dat er regelmatig contact is, mensen met elkaar vertrouwd raken. Er is niets zo fijn als je vragen, problemen met elkaar kunt delen, je het gevoel hebt er niet alleen voor te staan. Zeker bij 'geloofskwesties', niet bepaald de meest makkelijke materie."
Joke van den Brand is al langer 'jonge moeder af', maar zij kan met gemak 'vroeger en nu' met elkaar vergelijken. 'In het verleden waren veel meer zaken vanzelfsprekend. In het dagelijks leven werd meer rekening gehouden met het geloof en de kerk. Maar dat is verleden tijd. Nu maken mensen bewuste keuzes, als ze meer verdieping willen in hun geloof. Het is goed om er met elkaar over te praten. Samen ervaren dat de Bijbelverhalen veel meer inhoud en waarde hebben dan je bij oppervlakkige lezing verwacht."

Op zondag 23 september is de aftrap in de Sint Antonius van Paduakerk in Nijnsel, aanvang 11.00 uur. De leden van de werkgroep willen iedereen van harte uitnodigen bij deze eerste kennismaking. Zij realiseren zich dat het (nog) niet storm zal lopen. Zo werkt het niet. Zij leggen de lat niet te hoog maar willen rustig maar wel gestaag bouwen aan een grotere groep jonge gezinnen uit de kernen van de heilige Oda-parochie. Die verbinding bestaat al binnen de werkgroep, een mooie basis. Vanzelfsprekend blijven ook de 'vaste kerkgangers' van harte welkom! Iedereen is vrij om zijn of haar geloof op zijn eigen manier te belijden, dat is niet aan leeftijd gebonden. En samen iets vieren is altijd leuker, spreekt meer aan.

Meer informatie, zoals het schema van de Peuter- en kleutervieringen en de Kinderkerk kun je vinden op de website: www.heiligeodaparochie.nl.


Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 15/9,
17.30u. Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Martinus Witlox, Sisca Witlox-Hagelaars, Jas Huijberts, Miet Huijberts-Appeldoorn en dochter Sjaantje.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 16/9 Eucharistieviering om 11.00u met Gemengd koor. Intenties: Pastoor Elbers.
Di 18/9 9.00u: Eucharistieviering.

Odendael
Zo 16/9
10u: eucharistieviering
Di 18/9 19.00u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte

Martinuskerk (centrum)
Za 15/9
18.30u: Eucharistieviering met het Goede Herderkoor. Intenties: Martina van Eindhoven-de Wit (mgd), Jan en Margaretha Bekkers-van Thienen, Nelly en Gerard van Enckvort-Bekkers, Nelly Bekkers-van Aert, Jan van Roosmalen.
Zo 16/9 24ste zondag door het jaar 9.30u: Startviering communie- en vormseljaar. Intenties: Petronella Raaijmakers-Kluijtmans, An Lathouwers (mgd), Louis van der Veen (mgd), Joop Vagevuur (mgd), Ad v.d. Heijden (mgd), Alie van Oorschodt-van den Eertwegh (mgd), Ben Franssen (mgd), Antoinette van Gerwen-v.d. Tillaart en overleden familieleden, Jo van den Oever-Welte (mgd), Wim van den Oever, Broer de Poorter, Overleden ouders Siegbertus Roefs en echtgenote Wilhelmina en overleden familieleden.
Ma en do 9.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herder Kerk Eerschot.
Di 9.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
In de maand september komt de ochtendmis op vrijdag om 9.00 uur te vervallen.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Protestantse kerk
Dienst in de Knoptorenkerk te St. Oedenrode: zo 16/9 om 10.00u: Ds.Mw. B. van Litsenburg.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 13/9
Geen Eucharistieviering en Rozenhoedje
Zo 16/9 09.30u: Woord- en communieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Wim van Heeswijk, Maria van Eck-van der Zanden.

Sint Petrus' Banden, Son
De vieringen vinden plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel, behalve de viering iedere zaterdagmiddag om 16.30 uur in Berkenstaete.
Do 13/9 Geen Eucharistieviering en geen Rozenhoedje
Za 15/9 16.30u: Woord- en communieviering in Berkenstaete
Geen Eucharistieviering in de Sint-Genovevakerk
Zo 16/9 11.00u: Eucharistieviering, familieviering, start voorbereiding Eerste Communie en Vormsel; start actie Schoenmaatjes. Intenties: Cees Laas, Suze Edlinger-Sknerek, Paul Brand.

Blij met goedgevulde 'foodie bags'

Foto: Wies Habraken

Dankzij gulle sponsoren kan de organisatie van Rooi Vol Koren op 7 oktober ieder koorlid en iedere vrijwilliger trakteren op een goedgevulde 'foodie bag'.

Het tasje wordt gevuld met een belegd volkorenbroodje, een krentenbol, een flesje drinkwater en een lekkere appel. Het was nog lang spannend of deze 2000 'foodie bags' helemaal gevuld konden worden. Omdat het erg warm is geweest en de appeloogst daarom wel eens tegen zou kunnen vallen. Gelukkig kwam Ad de Bever al snel met goed nieuws. Hij sponsort namelijk 2000(!) appels uit eigen winkel. Daarnaast vult Alexander Bekkers van Bakkerij Bekkers de 'foodie bags' met 2000 broodjes en 2000 krentenbollen.

Voor de organisatie is dit weer een bevestiging dat Rooi samen veel voor elkaar krijgt. Met een evenement als Rooi Vol Koren laat de organisatie Sint-Oedenrode graag opvallen in het gemoedelijke en gastvrije waar het dorp echt bekend om staat. Daar helpen deze sponsoren graag aan mee. Zo draagt iedereen een steentje bij om het evenement te doen slagen.

Pilot krijgt vervolg in heel Meierijstad

Op korte termijn gaan medewerkers van de gemeente Meierijstad in de verschillende kleine kernen met woningzoekenden zélf in gesprek over hun woonbehoefte. Op deze manier wil zij beter zicht krijgen op de concrete behoefte in elke kern voor de korte termijn. Een proef op deze basis in Keldonk is afgelopen maand succesvol verlopen.

Eerder heeft het college aangegeven de focus te willen leggen op het daadwerkelijk realiseren van woningbouwplannen die beter aansluiten bij de huidige en toekomstige woningbehoefte. Om die laatste beter te leren kennen is ook gekozen voor een andere aanpak, aanvullend op prognoses en op 'het gevoel'. In deze aanpak worden inwoners uitgedaagd hun woningbehoefte scherp te formuleren. Het is een intensieve methode waarbij in groepen met een gespreksleider gewerkt wordt. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor 'eigen' inwoners met een woonwens, maar óók op mensen van elders die in de betreffende kern willen gaan wonen. Doel is te komen tot een gedragen beeld van wat de woningbehoefte in die kern voor pakweg de komende 5 jaar is. Mensen die verwachten binnen vijf jaar naar of binnen een van de 10 kleinere kernen te willen verhuizen, kunnen zich melden bij de betreffende dorpsraad van die kern om daar de bijeenkomst bij te wonen.

Rol dorpsraden
De dorpsraden organiseren zelf de bijeenkomst, de gemeente ondersteunt hen daarbij. "We zijn erg te spreken over de samenwerking met de dorpsraden in dit traject. In Keldonk heeft de dorpsraad zich écht ingespannen om veel woningzoekenden te enthousiasmeren deel te nemen aan de bijeenkomst. En dat heeft zich vertaald in een goed beeld van hun woonwensen", aldus wethouder Eus Witlox. Afgelopen woensdag zijn de ervaringen met en de resultaten van de pilot gedeeld met vertegenwoordigers van de andere dorpsraden. Inmiddels hebben alle dorpsraden positief gereageerd op de uitnodiging dit ook in hun eigen dorp te doen. De verwachting is dat alle bijeenkomsten dit najaar afgerond zijn en het totale plaatje aan concrete woonwensen op de korte termijn duidelijk is.

Pilot verduurzaming vastgoed

Vorige week is de start gemaakt met een duurzaamheidsonderzoek in de multifunctionele accommodaties (MFA's) "Het Klooster" in Zijtaart en" De Magneet" in de wijk de Leest in Veghel. Deze pilot is de aftrap van de verduurzaming van al het gemeentelijk vastgoed, een belangrijke ambitie van B&W van Meierijstad. Half oktober worden de resultaten verwacht.

Wat houdt onderzoek in?
Het Energiebureau uit Eindhoven voert het onderzoek uit. Als eerste wordt het energielabel van het gebouw opgesteld. Daarna brengt zij zowel de techniek (bouwkundig, elektrische en werktuigkundige installaties) als het energieverbruik in kaart. Er wordt gekeken waar energetische winst behaald kan worden, welke maatregelen daarvoor nodig zijn, hoeveel kosten er mee gemoeid zijn, en wat de terugverdientijden zijn. Ook gebruikers zijn een belangrijke factor in het slagen van een verduurzamingsambitie. Daarom praten de onderzoekers ook met hen. Hoe ervaren zij het gebouw?, En waar hebben ze behoefte aan als het gaat om beïnvloedingsmogelijkheden, verantwoordelijkheid en kostenverdeelsleutel? Welke gedragsmaatregelen kunnen zij nemen en hoe kunnen ze hun eindgebruikers daarop instrueren? Lees meer op www.mooirooi.nl

Rekenkamer informeert over "Toegang tot het sociaal domein"

Op 6 september 2018 heeft de Rekenkamer de gemeenteraad geïnformeerd over de concepteindrapportage van het onderzoek "Toegang tot het sociaal domein", uitgevoerd door PBLQ in opdracht van de Rekenkamercommissie.

Het college is op een eerder moment op de hoogte gesteld en heeft haar zienswijze op de rapportage gegeven. Menno Roozendaal, coördinerend wethouder Sociaal Domein: "Het is goed dat de Rekenkamer de toegang tegen het licht houdt. Eén van de uitkomsten is dat de zorgcontinuïteit voor onze inwoners gedurende de hele fusie gewaarborgd is gebleven. Hier zijn wij als college natuurlijk blij mee. We waarderen de inzet van onze medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt."

Onderzoeksperiode
De rapportage is medio 2017 uitgevoerd en beschrijft waar de organisatie op dat moment stond. Naast de geslaagde zorgcontinuïteit benoemt het rapport tevens knelpunten met daaraan gekoppeld de aanbevelingen. Wethouder Witlox voegt toe: "De eerste stappen om de toegang tot het sociaal domein te versterken zijn al in de onderzoeksperiode gezet. De aanbevelingen sluiten hier grotendeels op aan. Voor ons geeft dit dan ook aan dat we al veel hebben bereikt en op de goede weg zitten." Uiteraard volgt het college de voortgang nauwlettend. Aan het eind van dit jaar vindt een evaluatie plaats van de genomen stappen. De uitkomsten van deze evaluatie worden ook ter informatie voorgelegd aan de raad.

Open Actiedag SIEMei Veghel

Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) houdt op zondag 23 september a.s. een Open Actiedag op de locatie Noordkade in Veghel.

Er worden demonstraties gehouden met machinerieën die in het verre verleden werden gebruikt en door vrijwilligers van SIEMei zijn opgeknapt en weer operationeel zijn. Zo wordt een Hoover dragline gepresenteerd en een Grave kraan in werking gezet.
Verder staat er een grote waterpomp die met water uit het havengebied zal zorgen voor een enorme waterverplaatsing. Ook zijn er diverse motoren in actie zoals een Deutz stationaire motor en zaagmachines.
Een authentieke autobus vervoer bezoekers naar en van het spoor nabij de Vorstenbosscheweg. Hier staat een rangeerloc van het type SIK 252 waarmee gereden wordt terwijl er ook een bollenwagen en een goederenwagon te bewonderen zijn. Met een railfiets kan van het spoort gebruik worden gemaakt. Zowel in het museum als bij het spoor zijn vrijwilligers van SIEMei aanwezig die informatie verstrekken. Het is gratis entree.

Hoog bezoek in Meierijstad

CHV de Noordkade vierde afgelopen weekend op grootse wijze haar 100-jarig bestaan. Dat ging gepaard met veel optredens en festiviteiten. De prachtige kers op de taart was het bezoek van niemand minder dan koningin Maxima. Rijen dik stonden haar op te wachten voor een warm welkom. Koningin Maxima kwam officieel voor de opening van theater de Blauwe Kei, maar ze kreeg ook een rondleiding door de 'fabriek'.

Drie keer Mont Ventoux op één dag

Enkele weken geleden publiceerden we een aangrijpend interview met Martijn en Linda van Lieshout. In 2014 werd bij Linda een hersentumor geconstateerd. Sindsdien staat het leven van het jonge gezin op zijn kop. Ze krijgen veel steun van vrienden en familie. Veel van hen stapten het afgelopen jaar op de fiets om mee te doen aan Ventoux3. Een geldinzamelingsactie voor onderzoek tegen hersentumoren, maar ook een grote sportieve uitdaging.

Martijn, Richard, Christine, Michiel, Miranda, Bart en Hans wisten waar ze aan begonnen. Het doel? Drie keer beklimmen van de beruchte berg Mont Ventoux en dat op één dag! Om dat bereiken was een trainingsschema op zijn plaats. Dat werd gemaakt en zoveel mogelijk uitgevoerd. Uiteraard ging het met pieken en dalen, letterlijk en figuurlijk. Het behoeft namelijk de nodige discipline, ook in de wintermaanden, toen de sportschool opgezocht werd. Uiteindelijk stonden ze allemaal goed getraind aan de start, afgelopen 7 september.

De berg werd drie keer bedwongen. Vanuit Bedoin, Malaucène en Sault. Het was erg zwaar... maar het gaf een enorme voldoening voor de fietsers toen ze het volbrachten! De fietsers waren onder de indruk van het grote aantal supporters dat op de been was, ondanks de kou en de wind. Daar zijn zij - en natuurlijk ook Martijn en Linda - hen enorm dankbaar voor. Het klappen en schreeuwen heeft de wielrenners enorm geholpen om de top te bereiken.
Het team wil graag nog het volgende kwijt: "We hebben als team zeventien keer de top bereikt én ruim €11.000 sponsorgeld gegenereerd. Het evenement Ventoux3 heeft in totaal ruim 2,5 ton opgebracht. Dank aan iedereen die ons heeft gesponsord en daardoor een steentje heeft bijgedragen aan onderzoek tegen hersentumoren. Allemaal hartelijk dank!


Wensen van ouderen in vervulling

Ook dit jaar doet Sint-Oedenrode mee aan de Nationale Ouderendag, die dit jaar plaatsvindt op vrijdag 5 oktober. Dat zal voor de zesde keer op een rij zijn.

Het plaatselijk comité, onder voorzitterschap van Cees van Rossum, is volop bezig met de voorbereiding van deze dag. Op deze dag kunnen minder mobiele of eenzame mensen een wens in vervulling laten gaan. De wens wordt samen met een vrijwilliger ingevuld. Het moet een leuke, waardevolle dag worden voor beide partijen, zoals ook de afgelopen jaren het geval is geweest. Heel vaak ontstaan hierdoor blijvende contacten tussen de wensvervuller en de wensindiener.

Inmiddels zijn er weer aardig wat wensen ingediend en het comité is druk bezig om vrijwilligers te benaderen die de wensen van de ouderen willen vervullen. Er is ook weer een aantal sponsors – landelijke zowel als plaatselijke – die het mogelijk maken dat de wensen inderdaad vervuld worden.
De officiële aftrap zal op vrijdag 5 oktober plaatsvinden in de ontmoetingszaal van Odendael, waar vanaf 9.30 uur iedereen welkom is: degenen die een wens hebben ingediend, de wensvervullers en ook alle andere belangstellenden. Om 10.00 uur wordt iedereen welkom geheten en daarna starten de invullingen van de diverse wensen in Sint-Oedenrode, maar ook daarbuiten. Het comité hoopt weer op een heel leuke dag, waarop heel veel ouderen worden verrast door een wens die door hen is ingediend. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de voorzitter Cees van Rossum (tel. 0413 – 472699) of secretaris Rob van Berkel (tel. 06 – 51272308).

Bijeenkomst prostaatkanker

Mannen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld kunnen moeite hebben daarover te praten. Samen met lotgenoten kunt u ervaringen uitwisselen: wat betekent het voor mij? Wat betekent het voor mijn naasten? Wat staat mij te wachten?

Om bespreekbaar te maken waar u mee te maken heeft, nodigt de ProstaatKankerStichting u uit om uw ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat u doormaakt. Hoe u ondanks de beperkingen toch kwaliteit van leven kunt hebben. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom houdt de ProstaatKankerStichting een lotgenotenbijeenkomst in inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19 in Helmond.
Het thema van de middag is onder andere: Welke emoties kom je tegen bij jouw prostaatkanker? De bijeenkomst is op maandag 17 september van 14.00 tot 16.00 uur. Ook de partners zijn van harte welkom.

Komt u naar het Parkinson café?

Op donderdag 20 september a.s., van 14.00 tot 16.00 uur, is er weer een Parkinson Café in zalencentrum-restaurant het Witte Huis te Zeeland, Reekseweg 7, 5411 RB in Zeeland. Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of geïnteresseerd dan bent u van harte welkom bij ons café. Het thema van deze middag ; Voorkom dat u valt!

Jaarlijks moeten duizenden personen naar een ziekenhuis als gevolg van een ongeval thuis of in het verkeer. Een val is verreweg het meest voorkomende ongeluk! Gelukkig kunt u zelf veel doen om veilig door het leven te gaan. Gewoon, door het treffen van de juiste maatregelen. Deze middag staat in het teken van valpreventie. De valpreventiemiddag wordt georganiseerd door Fysiotherapeut Stephanie van Kempen en Ergotherapeut Leonie van der Steen van Wolbert Fysio.
Tijdens deze middag krijgt u praktische handvatten waarmee u vallen zoveel mogelijk kunt voorkomen. Daarnaast kan er tijdens de middag in kaart gebracht worden welke risico's u zelf op dit moment loopt door middel van een aantal simpele testen en opdrachten. De toegang is gratis. In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van tevoren vrijblijvend aanmeld via ons nieuwe mailadresinfo@parkinsoncafezeeland.nl of via telefoonnummer 06-12655813 / 06-13446287.

Themawandeling over 'vergeven'

Het Gesprek te Pas van zondag 16 september heeft als onderwerp 'vergeven'. Hoe moeilijk is vergeven en wat is er voor nodig? Wat levert het op? Welke zaken vind jij "onvergeeflijk" en wat vergeef jij jezelf nooit? Ook dit thema biedt aanleiding genoeg om er met elkaar over te praten. We nodigen iedereen uit voor dit gesprek met wandeling.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde: Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken onderweg, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp. Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting. Met deze wandelingen hoopt het Damiaancentrum mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, maar we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht.
Je bent van harte welkom op 16 september om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.


Kiekjes

Peinzend ga ik met mijn hand langs de albums. Het zijn er veel. Verzamelde foto's van de jaren die achter me liggen. Van belangrijke gebeurtenissen, gemaakt door een professionele fotograaf en zelfgemaakte vakantiekiekjes. Ik weet nog dat ik vroeger altijd mijn toestel met flitsblokje klaar had liggen. Zo kon ik snel een foto maken als er iets leuks of interessants voorbij kwam. De neiging om een album open te slaan en erin te gaan bladeren is groot. Nu niet, het is oppasdag.

Als ik met mijn mobiele telefoon in de aanslag naar de kleine Jort kijk, realiseer ik me hoeveel er is veranderd in de wereld van film en fotografie. Ik druk op de knop 'video' en het opnemen begint.
Kleine Jort zit op zijn knietjes en pakt de rand vast van de speelgoed brandweerkazerne. Er ligt een poppetje op dat hij heel graag wil hebben. Hij zet zijn ene voetje op de grond en dan het andere. Langzaam probeert hij zich omhoog te trekken. De kleine vingertjes zijn wit van het ingespannen vasthouden. Dan staat hij! Wijdbeens met het kontje naar achteren, maar het is gelukt. Hij kijkt me trots lachend aan met glinsterende oogjes alsof hij wil zeggen: Kijk eens wat ik kan? Ik reageer lachend op zijn prestatie: 'Goed gedaan! Ik ben heel trots op jou.'
Mijn telefoon heeft zijn werk gedaan. Met een druk op de rode knop stopt het filmen. Even kijken of het er allemaal goed op staat. Prima gelukt. Binnen een paar minuten na Jorts krachttoer, hebben de ouders alles op hun telefoon. Geweldig vind ik dat.
Vroeger ging het allemaal heel anders. Op onze trouwreportage moesten we wekenlang wachten. Een van de keren dat ik onze fotograaf belde om te vragen hoe het met onze foto's was gesteld, antwoordde hij vol overtuiging: 'Maandag om 19.00 uur kom ik het album brengen, het is zo mooi geworden! Tot maandag.' Eindelijk was het dan zover. Samen met onze ouders zaten we op maandagavond klaar met koffie en gebak. Wat waren we benieuwd. Het werd 19.00 uur, geen mens. Een uur later nog niemand. Daar ging ons avondje foto's kijken. Het voorval was snel vergeten toen we eindelijk ons album in handen hadden. Onze fotograaf had echt zijn best gedaan: hoogtepunten waren groot afgebeeld en op mooi papier geplakt. Soms waren achtergronden vervaagd om het geheel op te leuken. Hij had zelfs letterlijk foto's uitgeknipt en weer in de originele foto geplakt voor een bijzonder effect.
Als ik toentertijd een fotorolletje had weggebracht om te laten ontwikkelen, was het zo leuk en spannend om ze weer op te halen. Hoe zijn ze? Hoeveel zijn er gelukt? Zijn ze duidelijk? En dan inplakken in een album met van die plakhoekjes. Op een gegeven moment was de verzameling foto's zo groot dat ik een schoenendoos nodig had om ze in op te bergen. Met het vaste voornemen om ze binnenkort in te plakken....
Het fotoboekje dat vroeger vele oma's in hun tas hadden om aan iedereen, gevraagd en ongevraagd hun kroost te kunnen showen, heb ik niet meer nodig. Nu heb ik mijn mobieltje bij de hand en kan ik in een oogwenk capriolen van Rikkie en Jort vast leggen. (Maar ik blijf het heerlijk vinden om in die oude albums te bladeren).

Willemien van de Ven
Reageren? schrijvers@impesant.nl
reageren? schrijvers@impesant.nl

Klompenbeurs wordt nieuw leven in geblazen

Een demonstratie klompen maken tijdens de klompenbeurs.

Al vele tientallen jaren worden de landelijke Klompenbeurs en de bijbehorende klompenkeuringen gehouden in Sint-Oedenrode. Vroeger vond het ambachtsevenement plaats op de Markt. Uit het hele land kwamen honderden mensen op het gebeuren af. De laatste jaren werd de belangstelling steeds minder. Om oude tijden te doen herleven hebben verschillende partijen het initiatief genomen om de Klompenbeurs van de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten (NVK) nieuw leven in te blazen.

Heel vroeger stond de klomp al centraal in Sint-Oedenrode.

Verandering van omgeving helpt daar vaak bij, daarom is besloten om de klompenkeuringen en de Klompenbeurs te verplaatsen van De Beurs naar de Helden van Kien. Op vrijdag 28 september gaat een jury aan de slag met de keuring. Op vrijdag 5 oktober is het tijd voor de prijsuitreiking, maar op die dag is er nog veel meer te doen, met de klomp als rode draad.
Op 28 september komen de klompenkeurders dus terecht in een nieuwe inspirerende omgeving. De aankleding van de Helden van Kien zal zowel op 28 september als op 5 oktober gericht zijn op de klomp. Het is een aftrap om deze traditionele klompenevenementen nieuw leven in te blazen. Sint-Oedenrode is bezig om zich op de landelijke kaart te zetten als het gaat om de klomp als symbool. Dit werkt daar enorm aan mee. Hopelijk gaan zich hierdoor ook meer klompenmakers inschrijven om mee te doen om de nationale titel voor beste klompenmaker. Ook is het zaak dat klomp-gerelateerde bedrijven en instanties zich aansluiten om de klompenbeurs extra cachet te geven. "Als NVK zijn we uitermate blij met deze samenwerking op zo'n mooie locatie, waarbij wij ook verwachten dat het zal meehelpen om de klomp ook landelijk te promoten", laat een woordvoerder van de vereniging weten.

Hét klompendorp van Nederland
Voor de keuring wordt bijna een dag uitgetrokken. De jury buigt zich tussen 9.30 en 17.00 uur over de inzendingen. Het is interessant om eens te kijken hoe dat gaat en daarom is publiek ook welkom. Een week later is de prijsuitreiking vanaf 10.00 uur. Daarna is er van 12.00 tot 23.00 uur van alles te beleven bij de Helden van Kien. Alles ademt dan klompen; verschillende stands, eten, drinken én muziek. Speciaal voor deze gelegenheid komt de Rooise band The Circle optreden. Ze zijn zeer bekend van de voormalige band Private Circle. Een vaste schare fans zal vast en zeker meekomen. Zij worden dan eveneens getrakteerd op een optreden van de Rooise zangeres Anne van der Heijden, onlangs nog op het grote podium van SamenLoop voor Hoop. Hoogstwaarschijnlijk komt ook burgemeester van Rooij dit evenement bezoeken. De waardering voor het evenement is er dus al en de bedoeling is dat het de komende jaren alleen maar gaat groeien. Zo profileert Sint-Oedenrode zich weer eens echt als hét klompendorp van Nederland.

Oktoberfissa: dat mag je niet missen!

Lederhosen en dirndl jurkjes. Haal ze maar vast uit de kast. Hang een koeienbel om je nek als je wilt en bel je oude leraar Duits voor een spoedcursusje. Het zal nodig zijn, want van 28 tot en met 30 september barst namelijk voor de vierde keer Oktoberfissa los.

Het is het eeuwenoude Duitse bierfestijn in een nieuwe 'hose'. De vaste fans weten de weg naar het evenemententerrein bij de Neul inmiddels moeiteloos te vinden en ieder jaar nemen ze nieuwe kumpels mee om een feestje te bouwen. Van vrijdag - tot en met zondagavond zal alles worden gegeven om de bezoekers te laten genieten van deze Duitse traditie. Dat gaat natuurlijk gepaard met vele liters vertierbier en meters worst. Gezellige meezingers, aloude (bekende) artiesten op het podium en natuurlijk weer de altijd legendarische Biercantus. Een garantie voor unieke gezelligheid met de meest bizarre opdrachten voor de eventuele valsspelers. Als het animo weer net zo groot is als voorgaande jaren, wordt het weer een leuk feestje op het Dommelpark.
Voor de duidelijkheid. Dit is het uitmuntende programma. Pik je favoriet! Vrijdag: DJ Daani, Dj Maus (20:00 - 01:00). Zaterdag: DJ Jeroen, Tim Schalkx (20:00 - 01:00). Zondag: Dj Erjan Motion Biercantus (13:00 - 00:00). Kaarten zijn nu te koop bij café 't Stroatje, Amigos en Amigas, Switch Fashion en De Kroeg. Viel Spass!

Weekend van het Varken creëert veel bewustwording

Foto: Sem van der Kallen

Afgelopen weekend kwamen meer dan 10.000 bezoekers naar familie van den Berkmortel in Sint-Oedenrode om te ervaren wat er allemaal gebeurt op een boerenbedrijf. Tijdens de Open Dagen zijn vele vrijwilligers actief en wordt er van alles georganiseerd. Jong en oud kwam aan haar trekken. Kinderen én volwassenen kregen de kans om met biggetjes te knuffelen. Wie wil dat nu niet meemaken! Het was voor iedere bezoeker een mooi en leerzaam avontuur. Maar er was meer te doen. Zo konden de kinderen o.a. spelen in een mega maïsbak of een ritje maken in de huifkar. Ondertussen werd overal uitleg gegeven over het boerenleven, want niet iedereen weet hoe het er bij de boer aan toe gaat. Er was veel waardering over de duurzame manier, waarop familie van den Berkmortel met haar varkens omgaat. De varkens zorgen voor hun eigen warmte en zonnepanelen zorgen voor de energie. Velen verbaasden zich over het feit dat de dieren voor 98% pure grondstoffen en reststromen uit de humane voedingsmiddelenindustrie eten, over de Circle of Life gesproken! Dit weekend heeft weer veel bewustwording gecreëerd. Volgend jaar vindt alweer de tiende editie plaats in het tweede weekend van september.

Foto: Sem van der Kallen
Foto: Sem van der Kallen
Foto: Sem van der Kallen
Foto: Sem van der Kallen
Foto: Sem van der Kallen

Wilgentrappers nog één keer bij elkaar

Mary Hellings (links) en Eef Brouwers organiseerden de eerste en laatste reünie van de Wilgentrappers

Zo'n vijfendertig jaar lang had de Wilgenstraat in Boskant haar eigen voetbalteam: 'de Wilgentrappers'. Zeker in de beginjaren van het clubje cafévoetballers, kwamen alle spelers uit die ene Boskantse straat. Later kwamen de spelers ook uit andere straten van Boskant en zelfs van buiten de gemeente. Vrijdagavond kwamen de spelers en hun aanhang nog een keer bij elkaar in De Vriendschap in Boskant, ruim acht jaar nadat de Wilgentrappers zichzelf in 2010 ophieven.

Eef Brouwers liep al langer met het idee rond om een reünie van de Wilgentrappers te houden. Toen de Boskanter bij toeval oud ploeggenoot Mary Hellings in Best tegen het lijf liep, kreeg het reünieplan vastere vormen. Toch duurde het nog zo'n anderhalf jaar, tot afgelopen vrijdagavond, voor de reünie een feit was.
Even het geheugen opfrissen voor hen die het begrip cafévoetbal niet kennen. Zo'n veertig jaar geleden, had elk zichzelf respecterend café wel een eigen voetbalteam. Dat team bestond doorgaans uit fanatieke spelers, met de nadruk op spelers. Van trainen moesten ze niets hebben, zaterdagmiddag een uur of anderhalf voetballen en daarna de derde helft in het café van de sponsor en daar bleef het wat voetbal betreft ook bij.
"In 1975, toen er in de Wilgenstraat volop werd gebouwd, vonden de (veelal zelf)bouwers dat er op zaterdagmiddag om een uur vier een potje voetbal moest worden gespeeld. In die tijd waren er honderden van dit soort vriendenteams in het land", vertelt Eef Brouwers. "Ik had een lijst met alle teams uit de buurt en dan belde je een team op en sprak dan af dat je een wedstrijd met elkaar speelde. Niks geen competitie, niks geen kampioenschap, gewoon voetballen, napraten en weer naar huis."
"Ons veld hadden we aanvankelijk op het Vogelsven bij Jan van Zutphen, maar toen Jan Habraken onze sponsor werd verhuisden we naar 'd'n Bult' aan de Boskantseweg. Daar zijn we tot 2010 gebleven, ondanks dat Harrie Damen van de Gouden Leeuw en Toon Leytens van de Kofferenbar later onze sponsor werden."
Op de vraag wat het hoogtepunt in het bestaan van de Wilgentrappers was, antwoordt Eef:. Dat was eigenlijk elke week de zaterdagmiddag, gezellig met elkaar voetballen. Maar als hij aan het vertellen is, bedenkt hij zich. Het bouwen van een eigen kantine en kleedlokalen in oude stacaravan was ook wel een mooie tijd." Mary knikt instemmend en is het helemaal met Eef eens.
"Wat het cafévoetbal ook zo mooi maakte, was dat het eigenlijk altijd doorging. Een zomerstop kenden we niet en als het maar even kon voetbalden we de hele winter. Als er sneeuw lag, probeerden we een sporthal te regelen. Ook in de manege hebben we vaak gespeeld", vertelt Mary. Eef vult hem aan: "Eerst de stront opruimen en dan voetballen."

Voor de reünie hebben Eef en Mary bijna zeventig mensen uitgenodigd. Daarvan hebben er meer dan vijftig aangegeven dat ze komen. Peter Vervoort, die later op de avond nog werd verwacht, kwam voor deze reünie zelfs helemaal uit Frankrijk terug naar Boskant, vertelde Mary Hellings. Maar zo voegde hij er aan toe: "Als ik nu ook in het buitenland zou wonen, dan kwam ik ook terug. Dit is de eerste en meteen laatste reünie van de Wilgentrappers. Hiermee sluiten we dit hoofdstuk definitief af. Aan alles komt een eind ook aan de mooie dingen. Zo'n reünie is mooi, nu de meesten van ons nog leven, we bouwen nog een keer een mooi feestje en dan is het herinnering", zo sluiten Eef en Mary af.

Rooise clubkampioenschappen

Afgelopen weekend waren de clubkampioenschappen van de Rooise Ruiters en Ponyruiters. Het was een zeer gevarieerd deelnemersveld, waarbij de jongste deelnemer 6 jaar oud was en de oudste deelnemer maar liefst 70 jaar. Het was een fanatieke groep, die graag de verschillende prijzen wilden binnen slepen en elkaar daarbij goed aanmoedigde.

Bij de bixie dressuur heeft Michelle Verbij een tweede plaats behaald en heeft Marit van der Linden deze rubriek gewonnen. Een zeer knappe prestatie van deze jonge deelnemers. De rubriek dressuur paarden en pony's is gewonnen door Liv van de Berk met haar pony Indigo. Helaas reed zij met deze pony niet mee voor het kampioenschap en de te winnen les van Brenda van Son. De les van Brenda is gewonnen door Romee van de Biggelaar met de pony Indigo, doordat zij een hele knappe tweede plaats behaalde.

De bixie springen werd gewonnen door July van der Velden Jonkers en een mooie tweede plaats voor Marit van der Linden. Bij het onderdeel springen kon een les gewonnen worden door Marwin van den Nieuwenhuijzen. Er werd fel gestreden voor deze prijs en na spannende barrageritten van Jan Verhoeven en Tessy van der Velden Jonkers, die nogmaals samen hiervoor mochten strijden, is Tessy van de Velden Jonkers de gelukkige winnaar.

Bij het laatste onderdeel, de behendigheid, waarbij je lenig, snel en tactisch moet zijn, werden de clubkampioenen bepaald. Na de drie onderdelen (dressuur, springen en behendigheid), werd de eindstand opgemaakt. Bij de paarden, ging de overwinning naar Renate Verstappen en bij de pony's naar Tessy van der Velden Jonkers.

Moeilijk begin gepromoveerd Attaque 1

Het nieuwe competitieseizoen is weer begonnen. Attaque 1 dwong vorig seizoen met het kampioenschap in de 2e klasse promotie af naar de 1e klasse. Spelen in een hogere klasse brengt ook sterkere tegenstanders met zich mee, iets wat al snel duidelijk werd.

Foto: Joris van Esch Foto: Joris van Esch

Leon Schepens, Dirk en Menno wisten vorig seizoen op de valreep kampioen te worden, maar dit seizoen is er maar één doel: niet degraderen. De eerste tegenstander van dit seizoen was Flash 1 uit Eindhoven, vorig seizoen een degelijke middenmoter. Leon trapte het seizoen af, maar kwam duidelijk tekort tegen de kopman van de Eindhovenaren. De Rooienaren hadden moeite om hun tegenstanders bij te benen, en na het dubbel stond het al 0-4. Positief punt was dat de wedstrijden steeds closer werden. Menno kon uiteindelijk de ban breken en pakte het eerste punt voor Attaque, 1-6. Ineens waren de teams enorm aan elkaar gewaagd, maar Flash kon op het scherpst van de snede toch net de wedstrijden binnentrekken. Leon bekroonde uiteindelijk, net als Menno, zijn debuut in de 1e klasse met een overwinning. Uiteindelijk schoof het iets sterkere Flash de Rooienaren met 2-8 aan de kant.
Attaque 2 werd vorig seizoen ook kampioen en treedt dit seizoen aan in de 3e klasse. Leon Huijberts, Frank en Stefan (invaller) openden het bal tegen Always Fair 1 uit Ammerzoden. Leon begon met een duidelijke overwinning gevolgd door twee 3-1 overwinning van Stefan en Frank. Always Fair deed met het dubbel wat terug, maar de verrassende Stefan bracht de Rooienaren naar 4-1. Een overwinning leek dichtbij, maar de mannen uit Ammerzoden rechtten hun rug. Frank maakte nog wel 5-2, maar dat bleek het laatste punt te zijn dat Attaque binnenhaalde. Eindstand was daardoor 5-5, voor de wedstrijd een prima resultaat, maar na de wedstrijd ietwat teleurstellend.
Waar teams 1 en 2 dit seizoen een klasse hoger spelen, speelt Attaque 3 dit seizoen een klasse lager. De doelstelling voor dit seizoen is duidelijk: kampioen worden in de 5e klasse en niets minder dan dat. De eerste slag was tegen Flash 8. Peter zette direct de Attaquers op het scorebord. Cliff kon zijn eerste pot niet winnen, maar Anne maakte er weer 2-1 van. Over de loop van de avond werd duidelijk dat de Rooise spelers een maatje te groot waren en het team stoomde vanaf 3-2 door naar 8-2.

Attaque 4 wil dit seizoen promoveren en heeft met Henry van Casteren een sterke speler binnengehaald. De eerste tegenstander dit seizoen was TTCV 9 uit Veghel. Het team nam genoegen met niets minder dan een overwinning, maar al snel werd duidelijk dat het anders zou lopen. Henry en Job verloren hun eerste pot. Bram zette het team op het scorebord, maar geleidelijk aan liepen de Veghelse concurrenten uit. Henry kon nog 2 punten binnen halen, maar Attaque 4 moest uiteindelijk genoegen nemen met een 3-7 nederlaag.

Pech achtervolgt Rooise renners

Het zit niet mee de laatste tijd voor de Rooise renners. In Valkenswaard stonden alledrie de Rooise renners aan de start voor de zware omloop van Valkenswaard. Een klassieker over grintpaden en kasseien. Bij de junioren reden zowel Sep Schuurman als Youri van Esch een goede wedstrijd. Eerst sloeg het noodlot toe voor Youri halverwege koers.

Hij zat met Sep in de eerste groep toen hij lek reed en wat was er aan de hand? De reservewielen waren op! 'Helaas jongen' kreeg hij te horen. Er was in deze koers meer dan vijftig keer lek gereden en dat betekende meteen einde wedstrijd voor Youri. Sep reed knap in de eerste groep verder tot dat ze op de scanner hoorden dat er een valpartij was. Jawel, opnieuw was Sep het slachtoffer. Wat een ongelofelijke pech voor Sep dit seizoen. Bij de beloften hetzelfde verhaal. Ook veel lekke banden en ook nu weer een Rooise renner het slachtoffer. Jarno van Esch reed lek en kreeg er nog extra pech bij, omdat zijn achterwiel er niet goed werd ingezet. Ook hier helaas einde wedstrijd, terwijl Jarno ook een sterke wedstrijd reed voorin de koers.
Sep deed na zijn valpartij toch mee aan de enorme zware klassiekers GP Gilbert met finish op la Redoute, maar helaas kon Sep deze wedstrijden niet tot een goed einde brengen. Youri reed een klassieker in Veendam en reed een knappe wedstrijd en eindigde uiteindelijk in het peloton als 53e. Datzelfde weekend reed Jarno de klimwedstrijd in Zutendaal. Ook ditmaal sloeg het noodlot toe, weer een lekke band. Jarno die zesde stond in het tussenklassement van de reeks klimwedstrijden werd uiteindelijk toch nog zevende in het eindklassement. Een mooie prestatie.
Afgelopen weekend startte Jarno met WV Schijndel voor de clubcompetitie in Biddinghuizen voor een ploegentijdrit over 44km. Ook hier weer pech, omdat een seingever niet goed stond op te letten werd de ploeg verkeerd gestuurd. De ploeg reed met een gemiddelde van 48.282 km/u hierdoor slechts naar een 25e plaats. Zondag stonden Sep en Youri in het Belgische Tessenderlo aan de start voor een wedstrijd over 80km. Achter de vijf koplopers wist Sep te sprinten naar een zesde en Youri naar een tiende plaats.

VDZ Racing van start in Hellendoorn Rally

Komende vrijdag en zaterdag zal in de omgeving van Hellendoorn weer één van de grootste rally's van Nederland plaatsvinden, de Eurol Hellendoorn Rally. Nadat het aantal deelnemers in eerste instantie achterbleef bij de verwachtingen, is er de laatste weken een flinke sprint ingezet die gezorgd heeft voor een meer dan acceptabele startlijst. Onder hen natuurlijk ook Roel van der Zanden en Ilse van de Sande die met de VDZ Racing Evo X de rallypaden gaan bedwingen.

Nadat Franklin Geerts in de shortrally in Kasterlee nog de navigator was van Roel, is het nu weer tijd voor Ilse van de Sande. De Hellendoorn Rally is een zeer listige rally zoals in het verleden ook al duidelijk is geworden met lastige weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld dichte mist en heftige buien. Op vrijdagavond wordt er rond 19.00 gestart vanaf het servicepark waarna er 5 klassementsproeven op het programma staan. Notter wordt 3x verreden en Beuseberg 2x met 2 services tussendoor. De eerste auto zal rond 23.00 starten op de laatste proef. VDZ Racing heeft voor de rally startnummer 15 toegewezen gekregen.
Op zaterdag komt de eerste auto om 9.00 uit Parc Ferme waarna er eerst weer een service plaats zal vinden. Daarna staan de proeven Lemele, Hellendoorn en Mageleresch tweemaal op het programma en vanaf ± 1530 zijn Ypelo en het industrieterrein in Almelo aan de beurt. Op zaterdag zijn er 4 services en zal de eerste auto rond 19.05 over het finishpodium rijden.
Na de Kasterlee Rally is de Evo X nagekeken om de oorzaak van het uitvallen te achterhalen. Het achterste differentieel bleek het probleem te zijn. Verder is hij nogmaals helemaal nagekeken, gezien het drukke programma van VDZ Racing in september. Naast de Hellendoorn Rally zal het team eind september debuteren in de East Belgian Rally in St. Vith, wat weer een prachtig evenement belooft te worden met de complete Belgische rallytop en prachtige uitdagende proeven.
Roel: "Na Kasterlee waar het veel te snel klaar was heeft het voor mijn gevoel weer lang genoeg geduurd om weer te starten. Nu weer met Ilse naast me. Ik ben benieuwd of we het tempo van de Vechtdalrally (eind juni) weer snel op kunnen pakken en verder hopen we nog wat speldenprikjes uit te kunnen delen aan de concurrentie die deze wedstrijd weer ouderwets sterk is met 6 Evo's X aan de start."

Goed start in de Hoofdklasse

Afgelopen zondag begon de competitie weer voor KV Rooi. De eerste wedstrijd in de Hoofdklasse werd gespeeld tegen Klick '15 uit Wilbertoord.

De laatste confrontatie tegen deze ploeg was twee jaar geleden, toen er tegen degradatie gespeeld werd. Zij trokken toen aan het langste eind dus het was tijd om te laten zien dat KV Rooi in de hoofdklasse thuishoort. De wedstrijd werd dan ook fel in gegaan. Binnen drie minuten stond er al 2-0 op het scorebord middels Marlou Hulsen. De eerste helft werd deze voorsprong niet meer afgegeven en werd er gerust met 5-1.
De tweede helft begon iets minder fel, maar toch was het KV Rooi die de stand binnen vijf minuten naar 7-1 wist uit te breiden via Ellen Hulsen en Dirkje van Heesch. Daarna zakte KV Rooi in en kon Klick '15 hiervan profiteren door terug te komen naar 8-4. Dichterbij dan dat is Klick '15 niet gekomen en de wedstrijd werd rustig uitgespeeld door KV Rooi. Eindstand: 9-6.
Na deze goede start staat volgende week Klimroos/VVO op het programma om 13:00u in Hapert. Toeschouwers zijn van harte welkom!

Rooise Golfkampioenschappen

Traditioneel worden de Rooise Golfkampioenschappen gehouden op de baan van Golf- & Country Course Sint-Oedenrode, beter bekend als Golfbaan "De Schoot". Deze kampioenschappen worden mede mogelijk gemaakt door een aantal Rooise sponsoren.

De Rooise Golfkampioenschappen worden georganiseerd voor de bij de NGF geregistreerde golfende inwoners van Sint-Oedenrode, Nijnsel, Boskant en Olland. Golfers van alle niveaus kunnen zich inschrijven en strijden om de titel "Roois beste golf(st)er". De bijbehorende bekers zijn voor de beste speler en speelster in de strokeplay-wedstrijd. Afhankelijk van je golfniveau kun je meespelen met de strokeplay wedstrijd (hcp 0 t/m 24) of de stableford wedstrijd (hcp 18 t/m 54). Naast de felbegeerde titels zijn er allerlei prijzen te winnen. Deelnemen aan de Rooise Golfkampioenschappen betekent genieten van 18 holes golf op een prachtige 9 holes baan, de prijsuitreiking en na afloop het buffet en dit alles voor slechts € 17,50 per persoon voor leden van Golfclub De Schoot en € 27,50 voor niet leden.
De Rooise Golfkampioenschappen vinden plaats op 29 september. Het is een golftoernooi voor en door Rooienaren. Leden van golfclub de Schoot kunnen zich inschrijven via het bekende programma van Golfclub De Schoot. Alle andere golfers kunnen een inschrijfformulier aanvragen per e-mail bij mariokorsten@live.nl Wil je meedoen? Wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Outdoor Ruiterdagen

Vanaf vrijdag starten de outdoor Ruiterdagen in Nijnsel.

Op de terreinen van de familie van Gastel aan de Jekschotseweg wordt vanaf vrijdagmiddag gestreden door de paarden en hun ruiters en amazones in de klassen BB, B en L. Op zaterdag nogmaals de paarden, maar dan in alle klassen van de basiswedstrijdsport . Aanvang van het evenement is 10:00 uur.
Zondag beginnen ze met bixie-springen voor de allerjongste ruiters en amazones. Daarna is er de hele dag ponyspringsport voor de meer ervaren kinderen.

28 / 32

tijdelijk sterven

draag met mij bakstenen
in de mist van de ochtend
de nazomer lijkt te wenen
als ik kniel in het zand

een pad wil ik bedenken
naar het naderend
kale bomenland

ik herken het jaargetij
dat over een zwoele grens
de zon dieper laat dalen
en licht vooruit schijnt
op tijdelijke sterven

zo vreemd
maar toch weer
mijn innige wens;
stilte te verwerven

De rode lijsterbes

De rode lijsterbes. Dit is ook de natuur van Sint-Oedenrode. Een foto gemaakt door Thea Willems. Stuur ook jouw foto in via redactie@demooirooikrant.nl.

DCIM\100MEDIA\DJI_0053.JPG

De kiosk van boven en een mooi overzicht van het centrum. Foto; Henri van Hoorn.

Zonder vrouwen gaat het niet, dat heeft zelfs God moeten toegeven.

Hij laacht es 'nnen hond die mosterd hè gegete

Schijndel voor Boskant een maatje te groot

Foto: Wil van der Linden

Boskant staat na twee bekerwedstrijden nog steeds met lege handen. Het bezoekende Schijndel bleek duidelijk een maatje te groot voor de Boskanters.

Toch was de eerste kans, en meteen een goede ook, voor Boskant. Na een slechte uittrap van de Schijndel doelman kon Emiel van den Elsen in de 9e minuut vrij richting Schijndel doel. Z'n inzet miste de juiste richting en belandde op de paal. Schijndel was daarna duidelijk de bovenliggende partij en kwam in de 14e minuut, na een kopbal van Tjeerd Pijnenburg, op voorsprong. Net voor rust werd het, na een fout in de Boskant verdediging 0-2. Soms wil de wedstrijd na een theepauze nog wel eens 'kantelen', maar afgelopen zondag was daar geen sprake van, het was deze middag voornamelijk eenrichtingsverkeer. In de 57e minuut redde Boskant doelman Tom van der Heijden fraai bij een harde schuiver aan Schijndel zijde, maar bij de rebound was hij kansloos: 0-3. Een gelopen wedstrijd voor de bezoekers, die net voor tijd de marge nog wat verhoogden door de 0-4 binnen te schieten.
Aanstaande zaterdag staat de laatste bekerwedstrijd op het programma, uit tegen Ollandia. Aanvangstijd 18.00 uur. Voor beide teams, met elk twee nederlagen in de binnenzak, niet meer dan een oefenwedstrijd dus. De laatste voorlopig, want het weekend daarna start de competitie!

Ollandse biljartkampioenschappen

Op de tweede speelavond werden wisselende partijen gespeeld. Zeven van de 11 gespeelde wedstrijden eindigden in het maximale aantal van 20 beurten.

Alles hangt af van de vorm van de avond. De mooiste partij werd gespeeld door Henk van Eerdt en Renee Wisse. Beiden behaalden 10 wedstrijdpunten. Henk maakte tevens de hoogste serie van de avond (12). Maar de kortste partij kwam op naam van Arie Markus. Hij maakte zijn partij uit in 15 beurten met een gemiddelde van 2,07 en zijn hoogste serie 9. Hoge series werden ook gemaakt door Ad v.d. Bergh (7), Jan de Jong (6) en Wil v.d. Pasch (5 ).
Uitslagen D'n Toel: Jan de Jong 10 – Toon v.d. Akker 3; Ad v.d. Bergh 10 – Berry Hubers 2; Eric Bekkers 7 – Wil Koolen 6; Peter van Driel 8 – Lia v.d. Ven 5; Mark Huijbers 5 – Harrie v.d. Heijden 5; Jo Timmermans 5 – Sander v.d. Pasch 6.
Uitslagen De Dorpsherberg: Bart van Esch 5 – Wil v.d. Pasch 7; Renee Wisse 10 – Henk van Eerdt 10; Bert v.d. Plas 4 – Arie Markus 10; Rob van Oorschot 5 – Twan v.d.Akker 10; Ruud van Driel 4 – Tonny Hagelaars 8.

VV Nijnsel vergeet zichzelf te belonen

Foto: Jan Roche

Na een goede oefenwedstrijd van afgelopen dinsdag waarin het eerste van VV Nijnsel / TVE Reclame gelijkspeelde tegen DBS, stond zondagmiddag de volgende derdeklasser als tegenstander op de agenda. Sparta '25 had het lastig in Nijnsel, maar wist toch gelijk te spelen.

De ploeg uit Beek en Donk schrok zich in het eerste kwartier een hoedje. Nijnsel overklaste de groen-witten en liet zien dat de ploeg totaal anders in elkaar steekt in vergelijking met vorig seizoen. Enkele andere spelers, maar bovenal een ander systeem en daar wist Sparta '25 moeilijk raad mee. In de eerste tien minuten creëerde Nijnsel direct al enkele goede kansen, maar John Egelmeers en Arjan van Zutphen scoorden niet. In de vijftiende minuut was het wel raak toen aanwinst Jelle de Louw zich vastberaden vrijkapte en Stefan Hulsen in stelling bracht. Die liet zien waarom Nijnsel zo naar hem terugverlangde. Hij knalde de bal strak in de hoek. Over de hele wedstrijd gezien toonde Hulsen dat hij in Nuenen sterker is geworden. De ballen springen minder snel van de voet en in duels is hij daadkrachtiger. Een tweede maakte hij niet, maar dat had wel gemoeten. Hij kreeg namelijk nog drie goede kansen meer, waaronder een vrije trap die op de paal belandde. Jammer genoeg moest hij tien minuten voor tijd het veld ruimen door een armblessure.
Nog voor rust sloeg Sparta '25 toe tijdens een mindere fase van Nijnsel. De aanvoerder uit Beek en Donk bleek een plaag voor vooral Joost Vervoort en Stef Witlox. Keer op keer bleek hij de gevaarlijke man en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij de assist gaf voor de 1-1. Op dat moment wankelde Nijnsel even, maar het bleef haar taken uitvoeren. Daardoor wachtte het eigenlijk op onachtzaamheden van Sparta '25. Die kwamen er niet echt, maar na enkele goede aanvallen werd er eindelijk weer eentje gepromoveerd tot doelpunt. Arjan van Zutphen scoorde weer eens na heel lange tijd. Hopelijk een bevrijdende treffer voor hem.
Ook in het tweede bedrijf was Nijnsel de bovenliggende partij. Ze durfden iets harder te spelen dan Sparta '25. en dus kwamen ze vaker voor de goal van de tegenpartij. Nijnsel had het al lang af moeten maken en langs de zijlijn werd al gezegd wat er dan zou gebeuren. Juist, de 2-2 viel, dit keer uit een prachtige vrije trap.

Kleine nederlaag voor Ollandia

Ollandia heeft een nipte thuisnederlaag geleden tegen vierdeklasser ELI uit Lieshout.

Het eerste half uur was daar niets van te zien, want Ollandia was de bovenliggende partij met diverse mooie kansen. Het spel zag er bij vlagen goed uit waarbij ze er voetballend prima uitkwamen. Dit leidde dan ook terecht naar de 1-0 voorsprong. Een mooie aanval over rechts waarbij Stefan Erven de bal teruglegde op broer Robert. Hij schoot goed in, maar de bal kwam toch via de keeper terug het veld in. Gelukkig stond Steven van Dijke op de goede plaats en hij knalde de bal tegen de touwen. Binnen 10 minuten had het 2-0 moeten staan, want Ollandia kreeg een penalty toegewezen. Normaal gesproken een zekerheidje voor Steven van Dijke, maar deze keer niet. De attente keeper wist de bal onder uit de hoek te plukken. Dit was de ommekeer in de wedstrijd. Eli kwam steeds meer in balbezit en werd dreigender. Ollandia moest verder terug en kwam veel minder aan aanvallen toe. Doordat het van Ollandia kant ook nog wat slordiger werd, was het niet verrassend dat Eli wist te scoren en ze met 1-1 gingen rusten.
Na rust hetzelfde spelbeeld als het laatste kwartier voor de rust. Eli kwam dan ook verdiend op een 1-2 voorsprong na fout uitverdedigen van de laatste man. De spits van Eli rondde bekwaam af. Ook hierna bleef Eli de bovenliggende partij zonder tot grote kansen te komen. Na 20 minuten in de tweede helft zagen de supporters Ollandia weer langzaam beter in de wedstrijd komen. Er werd weer wat meer druk naar voren gezet en ze kwamen weer geregeld dreigend voor het doel. Ze kwamen dan ook terecht op gelijke hoogte, maar de scheidsrechter keurde het zuivere doelpunt toch nog af nadat hij de assistent scheidsrechter van Eli had geraadpleegd. Hierna kreeg de thuisploeg nog een paar mooie kansjes maar werd er niet meer gescoord.

Rhode start bekercompetitie met verlies en winst

Dinsdag begon voor Rhode de bekercompetitie met de uitwedstrijd tegen Geldrop. Twee jaar geleden stond deze wedstrijd ook op het programma, toen was Rhode nog tweedeklasser, speelde het een prima wedstrijd, maar verloor wel met 2-1.

Nu is Rhode natuurlijk ook eersteklasser, de krachtsverschillen zouden kleiner moeten zijn, temeer omdat Geldrop geen gemakkelijk seizoen had. Het is echter wel een gerenommeerde ploeg. Rhode bood goed tegenstand aan Geldrop, maar moest in de slotfase toch het hoofd buigen en verloor wat geflatteerd met 3-0. Rhode had een moeilijke start en kwam na een half uur door een afstandsschot van Wessel van Moorsel op een 1-0 achterstand. Daarna kwam Rhode beter in de wedstrijd knokte zich goed terug, maar wist niet te scoren. Geldrop hat in de slotfase nog wel tweemaal goed uitgespeelde counters. In de 87e minuut was het opnieuw door Wessel van Moorsel en in de 90e minuut nog eentje door Gideon Pieschel.
Zaterdag stond de wedstrijd tegen Braakhuizen op het programma. Rhode startte voortvarend. Na een hoekschop werd de bal weggewerkt en door Bas van Kuringen van buiten de zestien laag en hard ingeschoten: 1-0. Lang kon Rhode niet genieten van de voorsprong. Dezelfde hoofdrolspeler maakte een foutje, waardoor de Braakhuizen spits oog in oog kwam met doelman Paul van Heesch: 1-1.
Onder de nieuwe ledverlichting wist Rhode na de pauze het lichte overwicht in een doelpunt uit te drukken. Een – dubbele - steekpass van Geert Oerlemans, op middenlijnhoogte, zette Kyron Brus één op één voor de doelman: 2-1. Braakhuizen was nog dichtbij de gelijkmaker, maar de bal ging na een hard schot (voor een leeg doel) via de onderkant van de lat weer het veld in.

Komende zondag wordt de derde en laatste wedstrijd van de eerste ronde van de bekercompetitie gespeeld. Rhode ontvangt BSV Limburgia dat na twee rondes op basis van het doelsaldo lijstaanvoerder is. Het speelde gelijk tegen Geldrop en won met maar liefst 5-0 van Braakhuizen.

Ollandia zaterdag thuis tegen Boskant

Zaterdag 15/9 staat de laatste bekerwedstrijd op het programma, waarvoor 4de klasser Boskant naar sportpark Ekkerzicht komt.

Beide teams leden tegen Schijndel en ELI een nederlaag en moeten onderling uit gaan maken wie derde wordt in de poule. Tijdens DeMooiRooiSchaal stonden de selectieteams van Boskant en Ollandia ook al tegenover elkaar en toen werd Ollandia na strafschoppen winnaar. Dit is de laatste wedstrijd in de voorbereiding en met daarna nog enkele trainingen voor de boeg, moet Ollandia dan klaar zijn voor de eerste competitiewedstrijd op zondag 23/9 thuis tegen LSV. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de competitie van Ollandia 1 gespeeld onder het district Zuid 1, terwijl de overige Ollandia teams spelen onder district Zuid 2. Ook voor de supporters is het opletten, want de districten regelen ook de algehele afgelasting. Het kan dus zijn dat Ollandia 1 door district Zuid 1 wordt afgelast en dat de overige teams in Zuid 2 gewoon doorgaan, maar andersom kan natuurlijk ook. Ook de overige teams bekeren of oefenen als laatste voorbereiding, want ook voor hen begint in het weekend van zondag 23/9 de competitie.

Ollandia
Uitslagen senioren:

Ollandia 1 – ELI 1 1-2
HVCH 6 – Ollandia 2 4-3
Ollandia 3 – Ollandia 35+1 4-0
Uitslagen jeugd:
JO19-1 – ELI JO19-1 1-4
JO17-1 – Irene JO17-1 3-4
JO15-1 – Schijndel JO15-3 1-2
JO12-1 – Boskant JO12-1 7-1
JO11-1 – Avesteyn JO11-2 14-2
Programma senioren za 15/9:
Ollandia 1 – Boskant 1 18.00u
Zo 16/9:
NLC'03 2 – Ollandia 2 12.00u
Irene – Ollandia 3 10.00u
Ollandia 35+1 – Boskant 35+2 10.00u
Programma jeugd za 15/9:
Irene JO19-1 – JO19-1 14.45u
Schijndel JO17-3 - JO17-1 15.00u
JO15-1 – Rhode Jo15-3 12.00u
JO12-1 – Schijndel JO12-1 11.30u
JO11-1 – Irene JO11-1 9.30u

v.v. Boskant
Uitslagen senioren

Boskant 1 – Schijndel 0-4
DVG 2 – Boskant 2 1-1
Boskant 3 – Nijnsel 4 1-4
Schijndel 9 – Boskant 4 5-2
Nijnsel 7 – Boskant 35+ 1 5-2
Boskant 35+ 2 – Emplina VE1 3-5
Uitslagen jeugd
JO19-1 - ELI JO19-1 1-4
JO17-1 – DVG JO17-1 3-2
Rhode JO15-2 –JO15-1 18-1
Ollandia JO12-1 – JO12-1 7-1
Mierlo Hout JO10-5M –JO10-1G 1-11
JO9-1G – Nijnsel JO9-1 17-1
JO8-1G – Rhode JO8-3 4-5
MO15-1 – Schijndel MO15-1 0-3
Programma senioren za 15/9
Ollandia 1 – Boskant 1 18.00u.
Programma senioren zo 16/9
Boskant 2 – TOP 2 12.00u.
Boekel Sport 4 – Boskant 3 11.00u.
Boskant 4 – Irene 2 12.30u.
Boskant 35+1 – DVG 7 10.00u.
Ollandia 35+1 – Boskant 35+ 2 10.00u.
Boskant VR1 – America VR1 10.00u.
Programma jeugd za 15/9
Irene JO19-1 – JO19-1 14.45u.
JO17-1 – Rhode JO17-2 14.30u.
Nijnsel JO15-1 – JO15-1 13.00u.
JO12-1 – Avanti'31 JO12-2 10.30u.
Rhode JO10-5M – JO10-1G 10.30u.
JO8-1G – Avanti'31 JO8-2 10.30u.
Rhode JO9-2 – JO9-1G 09.15u.
MO15-1 – DVG MO15-1 12.00u

Rhode
Uitslagen

Geldrop 1 – Rhode 1 3-0
Rhode 1 - Braakhuizen 1 2-1
Avesteyn 2 - Rhode 2 1-3
Rhode 2 – UDI 3 2-1
Rhode 3 - Avanti'31 2 0-2
Nooit Gedacht 3 - Rhode 4 2-1
Heeswijk 5 - Rhode 5 1-1
Schijndel 35+1 – Rhode 7 2-3
Rhode 7 - Avesteyn 35+2 3-3
Rhode 9 - DVG 7 0-0
Rhode 10 - WEC 4 1-4
Rhode 35+1 - Avesteyn 35+1 1-0
Blauw Geel 2 - Rhode 2 (Zat) 10-0
Programma senioren zo 16/9
Rhode 1 - BSV Limburgia 1 14:30u
Rhode 2 - Blauw Geel 2 11:00u
Rhode 3 - Nulandia 2 12:00u
Brandevoort 2 - Rhode 4 11:00u
Rhode 5 - Margriet 5 12:00u
WEC 35+1 - Rhode 7 10:00u
Nijnsel 6 - Rhode 8 19:30u (12 sep)
DVG 6 - Rhode 8 12:00u
Nijnsel 7 - Rhode 9 9:30u
Avanti'31 7 - Rhode 10 12:00u
Rhode 35+1 - Nijnsel 5 10:00u
Rhode VR1 - ELI VR1 10:00u
Za 15/9:
Rhode 2 (zat) - Willem II 2 17:30u

VV Nijnsel/ TVE Reclame
Uitslagen senioren

Nijnsel 5 - HVCH 35+1 12 - 0
Nijnsel 7- Boskant 35+1 5 - 2
Nulandia 2 - Nijnsel 3 - 1
Boskant 3 - Nijnsel 4 1 - 4
Herpinia VR1 - Nijnsel VR2 -
Nijnsel 6 - DVG 6 1 - 5
OVV'67 VR1 - Nijnsel VR1 0 - 0
Nijnsel 1 -Sparta'25 1 2-2
Uitslagen jeugd
Schijndel JO15-2 - JO15-1 1 - 0
JO17-1 - WEC JO17-2 3 - 2
Rhode JO19-2 -JO19-1 4 – 1
Programma senioren zo 16/9
Nijnsel 7 - Rhode 9 9.30u        
Rhode 35+1 - Nijnsel 5 10.00u        
Avanti'31 2 - Nijnsel 2 11.00u        
Nijnsel 3 - Heeswijk 2 12.00u        
Gemert 4 - Nijnsel 4 12.00u        
Stiphout VR1 - Nijnsel VR2 12.00u        
SEP VR1 - Nijnsel VR1 14.00u        
Stiphout 1 - Nijnsel 1 14.30u
Programma jeugd za 15/9
JO15-1 -Boskant JO15-1 13.00u        
JO19-1 - Mariahout JO19-1 15.00u        
Schijndel JO17-4 - JO17-1 15.00u

SV Fortuna '67
Valkenburg, Den Driesch Loop
Mannen45 Halve marathon
Peter van Rooij 2.21.01
Vrouwen55 Halve marathon
Tineke Mous 2.16.18 (1e)
Tilburg, Tilburg 10 Miles
Mannen50 10 Engelse mijlen
Art Vissers 1.14.55
MannenTrim 10 Engelse mijlen
Pim van Grinsven 1.15.03
Alex Vulders 1.26.27
Erik Berkelmans 1.29.04 (PR)
VrouwenTrim 10 Engelse mijlen
Evonne van der Pol 1.21.25 (PR)
Waalre, Ronde van Waalre
MannenTrim 15.000 m
Peter van Rooij 1.21.24
VrouwenTrim 15.000 m
Tineke Mous 1.18.26
Geldrop, Liberty Loop
MannenTrim 10 Engelse mijlen
Pim van Grinsven 1.15.40

KV Odisco
Uitslagen senioren

Oxalis 1 – Odisco 1 11-9
Corridor 2 – Odisco 2 8-4
Odisco 3 – DAW 4 4-5
Uitslagen jeugd
Odisco B1 – Rooi B11-5
Odisco C1 – SVOC '01 C1 1-4        
Odisco D1 – Klimop D2 0-7
Odisco F1 – De Korfrakkers F 1-13
Programma midweek 12/9
Odisco Mw 1 - Altior Mw1W 4 20.00u
Programma senioren 13/9
Spoordonkse girls 1 – Odisco 1 20.00u '
Programma jeugd 15/9
NDZW B1 – Odisco B1 11.30u
Rooi C2 – Odisco C1 11.30u
Gazelle D1 – Odisco D1 11.00u
DKB F1 – Odisco F1 9.00u
Programma senioren 16/9
Odisco 1 – Rietvogels 1 12.00u
Odisco 2 – Rietvogels 2 10.30u
Celeritas/Avanti 3 - Odisco 3 13.00u

KV Nijnsel
Uitslagen:

Spoordonkse Girls 2-Nijnsel 2 12-5
Nijnsel/Flamingo's (M) A2-Altior A3 10-2
Nijnsel F1-DKB F1 0-10
Programma senioren wo 12/9:
DES (V) MW1-Nijnsel/Flamingo's (M) MW2 20.00u
Programma jeugd za 15/9:
SCMH A1-Nijnsel/Flamingo's (M) A2 14.30u
De Korfrakkers F1-Nijnsel F1 10.00u
Programma senioren zo 16/9:
Nijnsel 1-Flash 1 13.00u
Nijnsel 2-KVS '17 2 11.15u

KV Rooi
Uitslagen

KV Rooi 1-Klick'15 1 9-6
De Korfrakkers 5-KV Rooi 3 7-10
KV Rooi A1-Korloo A1 7-4
KV Rooi A2-Korfrakkers A4 9-2
Odisco B1-KV Rooi B1 1-5
KV Rooi C1-Tovido C1 9-3
Corridor C1-KVRooi C2 4-2
Korloo D2-KV Rooi D1 0-9
KV Rooi E1-Vessem E1 5-0
Corridor E1-KV Rooi E2 2-4
KV Rooi W1-Altior W2 7-3
Programma za 15/9:
Flamingo's A1-KV Rooi A1 v. 12.30u.
Avanti A2-KV Rooi A2 v. 11.15u.
KV Rooi B1-Avanti B2 a. 13.00u.
DAW C2-KV Rooi C1 v. 08.30 u.
KV Rooi C2-Odisco C1 a. 11.30u.
KV Rooi D2-Altior D1 a. 09.30u.
Altior E2-KV Rooi E1 v. 09.15u.
KV Rooi E2-Be Quick E4 a. 09.30u.
SCMH W1-KV Rooi W1 v. 09.15u.
Programma zo 16/9
VVO/Klimroos 1-KV Rooi 1 a. 13.00u.
SCMH 2-KV Rooi 2 a. 11.00u.
Programma wo 19/9
KV Rooi MW1-Flamingo's MW1 a. 20.00u.
Pr Irene MW1-KV Rooi MW2 a. 20.00u.

Bridge
De Beckart
6/9: 1. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 60.00%; 2. Fried vd Laar en comby 56.66%; 3. Guus Plevier en Anneke Teulings 51.10%. Ook meebridgen in De Beckart? Bel 474297.

Rooi 750 uitslag 5/9 A-lijn: 1. Theo van Geffen & Hans Somers 59,23% 2. Marianne Muller & Joop Muller 57,74% 3. Theo Janssen & Robert Janssen 56,85% B-lijn: 1. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 64,93% 2. Ria Habraken & Toon Habraken 60,42% 3. Nancy Lathouwers & Anni Oppers 58,33% C-lijn: 1. Hermien Botter & Dick Botter 62,50% 2. Annette Termeer & Carla van de Wetering 61,98% 3. Willem Dekker & Jan Verbunt 60,94% D-lijn: 1. Piet Swinkels & Wim van Kaathoven 68,07% 2. Dennis Pepers & Lettie de Wit 59,46% 3. Lenie Gruithuijzen & Ger Vervoort 55,31%

JVG: 1: Mien van Schijndel & Harrie van Erp 60,83% 2: An van Genugten & Wil van Gerwen 56,67 % 3: Nelly Philipsen & Riek van de Vleuten 54,17% Wij bridgen op woensdagmorgen in Odendael van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Meld je aan!. Dit kan op woensdagmorgen op Odendael of mail: 4vamke4@gmail.com of tel. 0413-473825.

BC De Meierij 6/9: A-lijn: 1. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten en Harrie van Erp en Jan van Erp 56.90 3. Rien van den Heuvel en Toon der Kinderen 56.25 4. Jo Evers en Betsie van Gerwen 55.90 B-lijn: 1 . Hannie de Laat en Mieke Raaimakers 65.83 2. Ans van de Laar en Frans van de Boomen 62.08 3. Riet van Hout en Cees van Hout 54.17 4. Antoinette van Hoof en Jo Verhoeven 51.67

BC 't Koffertje '94 10/9: A-lijn: 1 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 61,46; 2 Frans van den Boomen & Heleen Wiers 60,4; 3 Ad van Helvoort & Jan van Lanen 57,99 B-lijn: 1 Jan van Rooij & Piet Voss 63,02 ; 2 Harry van Genugten & Piet Swinkels 59,90; 3 Bert Foolen & Maria Foolen 55,73

BC de Neul 10-09-2018 A: lijn 1Ria Habraken & Toon Habraken 60% 2 Nellie Vervoort & Ad Vervoort 59,17% 3 Helma van den Heuvel & Rien van den Heuvel 57,92% B: lijn 1 Anja Lafleur & Els Raaijmakers 62,40% 2 Wilma van Vugt & Leonoor Aletrino 58,58% 3 Riet van de Laar en Partners 57,92% C: lijn 1 Mies Stroeken & Jos Jansen 64,17% 2 Jo Evers & Mieke Ketelaars 60% 3 Mia van de Eertwegh & Frans van den Boomen 57% D: lijn 1Janny Ruijsch & Josien van de Berkmortel 62,50% 2 Gerda van de Kerkhof & Bertie Kuipers 56,94% 3 Anneke Majoor & Leny Wijn 54,86%

Pupil van de Wedstrijd KV Nijnsel

Ik ben Suus van Zutphen en ik ben 5 jaar. Ik woon in Nijnsel samen met papa, mama en mijn grote zus Lieke. Daar ga ik ook naar school en ik zit al in groep 3. Ook korfbal ik in Nijnsel bij de F1. Het leukste vind ik om op de korf te gooien! Aanstaande zondag mag ik Pupil van de Wedstrijd zijn en dat is super leuk. Kom je ook kijken? Nijnsel 1 - Flash 1 om 13:00 uur op sportpark "Den Eimert"

Jan van Bergen koning bij de Rozelaer

v.l.n.r.: Ridder, Koning en Prins van de Rozelaer

Dinsdag was het jaarlijkse koningschieten bij de Rozelaer. Er waren acht schutters die streden om de titel. De strijd om de eerste en tweede plaats bleef lang onbetwist maar uiteindelijk wist Jan van Bergen met 269 punten de koningstitel in de wacht te slepen. Prins werd Antoon Vervoort met 264 punten en ridder Martie Verhoeven met 252 punten. De overige scores: Jan Gordijn 233, Jan van Erp 219, Ron Spijker 205, Toon Hermes 201 en Jan Habraken 107. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje.

v.l.n.r.: Betsie van Heesch, Ad Hurkmans, Frans van der Velden en Ad van den Tillaar.

Vrijdagavond werd een wedstrijd in de zona-competitie geschoten. Hierbij gaat het om zoveel mogelijk negens. De winnaar was Paul van de Mortel met 229 punten en 11x9. De overige scores: William Huyberts 218; 10x9, Patrick Bouman 230; 9x9, Frans van de Braak 201; 9x9, Piet van den Berg 233; 8x9, Jan van Bergen 217; 8x9
Ronald van de Sande 191; 6x9, Martie Verhoeven 184; 5x9, Karin de Jong 205; 6x9, Antoon Vervoort 128; 3x9, Agnes Vissers 135; 1x9, Jos van den Berg 127; 1x9, Michael Moonen 130; 0x9 en Marleen Kremers 38; 0x9.
In het weekend werd bij Landman's Unie in Schijndel de Meierij Trofee verschoten. Deze wedstrijd is een vriendschappelijke wedstrijd waar alle zeven handboogverenigingen uit Meierijstad aan mogen deelnemen. De trofee werd voor de tweede maal geschoten dit jaar. Ontspanning heeft met 10 schutters meegeschoten. Jos van den Berg werd meierijkampioen bij de klasse barebow (bogen zonder vizier) met 121 punten. Piet van den Berg werd meierijkampioen bij de recurve met 243 punten. Bij de recurveschutters werden finales geschoten om het all round kampioenschap. Hier werd Patrick bouman uiteindelijk de winnaar na een spannende wedstrijd die werd beslist door een shoot off. Piet van den Berg werd 3e en Rob Naus 4e. Roos Kragten (nog cadet) wist knap 5e te worden. Er was een 9e plaats voor Jelt de Bie, Simon Boersbroek en Martie Verhoeven. Ray Matuszewski en Karin de Jong eindigden op de 17e plaats. De algemene Meierijtrofee is voor de vereniging die de hoogste score heeft met de beste vier schutters. Deze wisselbeker ging dit jaar naar Landman's Unie met 922 punten en Ontspanning werd tweede met 909 punten. De tweede plaats ging naar Amicitia uit Schijndel met 883 en de vierde plaats naar Doele Concordia Welvaren uit Erp met 872.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Clubkampioenschap De Klutsers

Traditioneel hield boulesvereniging De Klutsers uit Nijnsel op zaterdag 8 september haar jaarlijkse kampioenschap tête à tête. Een van de mooiste toernooien van de vereniging. Bij dit spel moet elke speler zichzelf waar maken en kan hij of zij niet rekenen op steun van een teamgenoot. Hierbij kan je dan ook verrassende uitslagen verwachten.

Alle twintig aangemelde deelnemers werden in vier poules ingedeeld zodat elke speler tenminste vier partijen kon spelen. De vier winnaars van elke poule moesten daarna spelen voor de halve finale. Hierbij speelden Betsie van Heesch tegen Ad van den Tillaar. Betsie won de partij met 13 tegen 10.
In de andere halve finale speelde Ad Hurkmans tegen Frans van der Velden. Hier won Ad met 13 tegen 8. De verliezers Ad en Frans speelden voor de derde en vierde plek. Hierbij won Frans met 13 tegen 10.
De finale werd dus gespeeld door Betsie van Heesch en Ad Hurkmans. Beide gaven de aanwezige toeschouwers schitterende spelacties, maar Betsie kon niet op tegen het wegtireren van de boules door Ad. Hij won met de mooie cijfers van 13 tegen 8.
Voor alle finalisten werd door voorzitter Toos Sanders een mooie fles wijn aangeboden. Betsie van Heesch kreeg tevens een trofee voor de tweede plaats en Ad Hurkmans een leuke trofee met de afbeelding van een bouler. Ook kreeg Ad de oorkonde

Podiumplaatsen na open water wedstrijden

Tijdens de twee open water wedstrijden van afgelopen weekend zijn door Argo-zwemmers Lars Diesch en Roel Janssen twee podiumplaatsen behaald.

Zaterdag in het water tussen Sleeuwijk en Werkendam zwom Roel 's morgens tijdens de 500 meter schoolslag naar een mooie vijfde plaats. 's Middags gingen Roel en Lars beiden van start op de 2000 meter schoolslag. Het parcours van 500 meter moest in het koude water van 18 graden twee keer op en neer worden gezwommen. Roel behaalde een derde plaats en Lars werd vierde.
Zondag in de IJzeren man in Vught stonden voor Roel en Lars dezelfde schoolslag afstanden op het programma. Bij de 500 schoolslag was er een zevende plaats voor Roel. 's Middags voor beide wederom de 2000 meter. Roel wist als tweede aan te tikken, maar werd gediskwalificeerd en uit de uitslag genomen omdat hij onderweg zijn cap was verloren. Zodoende legde Lars beslag op de tweede plaats en mocht hij de zilveren medaille ophalen.
Zaterdag is de laatste open water wedstrijd, de Osse maasrace in de Lithse ham. Daar zullen de klassementen worden opgemaakt. Aanvang 11.00 uur. Zondag staat de eerste binnenwedstrijd van het seizoen op het programma. De Solo in het Feel Fit Center te Nuenen, Aanvang 15.30 uur.

Vluchten vanuit Vervins

Deze week waren er de vluchten (jong en oud) vanuit Vervins van 222 km.

De duiven werden gelost om 9.15 uur. Bij de jonge waren er 566 duiven van negentien liefhebbers en bij de oude deden er 57 duiven mee van zeven liefhebbers. Bij de jongen werd de eerste geklokt door J. v. Laarhoven om 11.14 uur met een snelheid van 1805 m.p.m. Bij de oude duiven was W. v. Houtum winnaar. Zijn duif kwam binnen om 11.21 uur met een snelheid van 1792 m.p.m.
De eerste vijftien bij jong waren: J. v. Laarhoven: 1. H. v. Boxmeer: 2,3,4,14,15. J. v. Boxmeer: 5,6. Comb. G. en H. v. Dijk: 7,8,9,11,12,13. M. Walravens: 10. De eerste vijftien bij de oude duiven: W. v. Houtum: 1,2,5,13,14. H. v. Boxmeer: 3,6,7,9,12,15. J. v. Boxmeer: 4,10,11. T. Stoffelen: 8.

Frans v.d. Velden wint vrijdagavondcompetitie

Op de laatste wedstrijdavond bij Cloeck & Moedigh van de vrijdagavondcompetitie werd het onverwacht nog heel spannend. Er waren vijf kandidaten die nog kampioen konden worden. Toon Vervoort en Wim vd Rijdt verloren hun eerste partij waardoor ze afvielen en Henk Hermes overkwam dat in zijn tweede partij.

Bleven alleen nog Pieter Vereijken en Frans vd Velden over die beiden hun eerste twee partijen hadden gewonnen. Frans vd Velden verloor zijn laatste partij met 2-13 en even later verloor Pieter Vereijken eveneens zijn partij met 2-13. Hierdoor eindigden beiden op 13 punten. De wisselbeker ging echter naar Frans vd Velden omdat hij op de laatste wedstrijddag 6 winstpunten wist te scoren, 1 meer dan Pieter Vereijken. Deze werd nu tweede in het eindklassement. Toon Vervoort werd derde (+12). Wim vd Rijdt vierde (+11) en Henk Hermes vijfde (+10). Dagwinnaar werd Joost vd Velden (3 +27) en tweede Piet Habraken (3 +25). De derde plaats ging naar Annie Sonnemans (2 +20), vierde werd Gerrie vd Rijdt (2 +16) en vijfde ex aequo Bas in 't Zandt en Marco van Wanrooy (2 +15).

32 / 32

Woensdag 12 september
Samen vissen, samen ontspannen
Olland

Dansen
Odendael

Vrijdag 14 september
Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Ranjapong
Jeugddisco the Joy

Dag van de scheiding
De 'Dag van de Scheiding' valt op iedere tweede vrijdag van september. Op 15 september 1796 werd in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken. Sinds 2010 wordt op of rondom deze datum de 'Dag van de Scheiding' georganiseerd. Dit jaar vindt deze dag plaats op vrijdag 14 september. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen op den duur scheidt.

Zondag 16 september
Open dag Jeugdnatuurwacht
Mariëndael

Fokpaardendag
Centrum

"Remember September"
Corridor

Woensdag 19 september
Dansen

Odendael
Lezing over de beeldenstorm
De Gouden Leeuw

Dag van de Diëtist
Ieder jaar op 19 september organiseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten de Dag van de Diëtist, om hun eigen beroepsgroep in het zonnetje te zetten. Op de Dag zijn door het hele land diverse activiteiten georganiseerd door diëtisten, zoals open inloopavonden of voorlichtingen, maar ook metingen en voedingsadviezen. Ook worden er posters en ander voorlichtingsmateriaal uitgedeeld.

Vrijdag 21 t/m maandag 24 september
Olland kermis
Café d'n Toel

Zondag 23 september
Kofferbakverkoop en kledingbeurs
Ritaplein | Boskant

Begin van de herfst
De herfst begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 23 september en eindigt (meestal) op 21 december. Het begin van de herfst (22 of 23 september) is bepaald op basis van een afspraak. Astronomisch gezien begint de herfst als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de herfst worden de dagen steeds korter. Deze herfstnachtevening vindt plaats op of rond 23 september op het noordelijk halfrond. De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De herfst eindigt met de winterzonnewende (rond 21 december).

Woensdag 26 september
Samen vissen, samen ontspannen
de Kienehoef

Dansen
Odendael

Vrijdag 28 september
Het Verzonnen Leven van Willemke Pap
de Gasthuishoeve

Klompenkeuring
de Helden van Kien

Zaterdag 29 september
Het Verzonnen Leven van Willemke Pap
de Gasthuishoeve

30+ party
Café 't Kerkpleintje

Zondag 30 september
Pruuf 't Sund
Centrum

Koopzondag

Rikken en jokeren
De Dorpsherberg

Woensdag 3 oktober
Dansen
Odendael

Vrijdag 5 oktober
Het Verzonnen Leven van Willemke Pap
de Gastuishoeve

Filmavond: The other side of hope
Mariëndael

Landelijke klompenbeurs
de Helden van Kien

Zaterdag 6 oktober
Open Huizen Dag

Tapasavond
De Loop'r

Dansen met live muziek
Odendael

Het Verzonnen Leven van Willemke Pap
de Gasthuishoeve

Zondag 7 oktober
Rooi Vol Koren + Koopzondag
Centrum

Woensdag 10 oktober
Dansen
Odendael

OCO Ondernemer Café Olland
De Loop'r

Zaterdag 13 oktober
Beerpong ranking
Café 't Kerkpleintje

Zondag 14 oktober
Paddenstoelenwandeling Heem-Natuurgroep
Landgoed De Baest

Rikken en jokeren
Dorpsherberg

Woensdag 17 oktober
Dansen
Odendael

Vrijdag 19 oktober
Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Zondag 28 oktober
Koopzondag

Diapresentatie 'Meierijstad in beeld en geluid'
Martinuskerk

Woensdag 31 oktober
Dansen
Odendael

Halloween
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten.

Vrijdag 2 november
Filmavond: Bram Fischer
Mariëndael