DeMooiRooiKrant

31 mei 2017

DeMooiRooiKrant 31 mei 2017


HOOFDFOTO Foto: Hans van den Wijngaard

Zo'n tweehonderd wielrenners mochten zich donderdag even koning of koningin van de weg voelen. Als heuse Giro- of Tourrenners reden zij de twee keer vijfenzeventig kilometer lange lussen van 'Rondom Meierijstad' begeleid door motards. Tijdens de honderdvijftig kilometer lange tocht werden alle dertien kernen van de gemeente Meierijstad aangedaan.

Het weer was om van te dromen. De hele dag zon, zo'n vijfentwintig graden en een zwakke noordoostenwind. Wat kan een toerfietser zich nog meer wensen? Niets eigenlijk en dat bleek afgelopen donderdag ook wel. Al ver voor het vertrek om tien uur straalden de gezichten van de deelnemers bij de start aan de Hertog Hendrikstraat. Maar het waren niet alleen de gezichten van de deelnemers die straalden, want het uiteindelijke doel van de organisatoren is geld inzamelen voor kinderen uit Sint-Oedenrode waarvan de ouders het niet zo breed hebben en als die gezichten gaan stralen is het pas helemaal goed.

Tegen de klok van tien nemen de motards plaats op hun luxe motoren, die speciaal voor de begeleiding van wielerwedstrijden zijn voorzien van de nodige flitsende oranje lampen. De motards zijn vrienden die veel wielerwedstrijden en dit soort toertochten begeleiden. Zij hebben een professionele opleiding tot verkeersregelaar gevolgd, met alle daarbij behorende bevoegdheden. De motards mogen het verkeer stilzetten zodat het peloton overal veilig en ongehinderd door kan rijden. Een keer legaal door het rood of met de klok mee over een rotonde rijden, kan onder begeleiding van deze heren.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Als de klok dan eenmaal tien uur heeft geslagen, laat wethouder Jan Goijaarts met een grote toeter het peloton weten dat het kan vertrekken. Langzaam zet de groep van zo'n tweehonderd enthousiaste fietsers, zeven motards en vijf volgwagens zich in beweging. Via 't Everse wordt Nijnsel aangedaan en een sierlijk lint van renners gaat via het viaduct bij de Airborneweg richting Best. Vlak voor Best blijkt hoe goed de organisatie in elkaar steekt. Marjan is de eerste die met een platte band wordt geconfronteerd. Chauffeur Ad van Kasteren stopt de volgwagen direct en reikt Marjan een ander achterwiel aan. Maar het nieuwe wiel heeft een andere pion dan 'de negen' die Marjan d'r fiets nodig heeft. Er zit niets anders op dan de fiets op het dak te zetten en vanuit de auto de tocht te vervolgen. Ondertussen wordt Willy Habraken van Bike SOS gebeld, die met zijn servicebus ook het peloton volgt. Nadat Marjan is overgestapt in de servicebus, plakt een mechanieker de band, terwijl het 'voortrazende' peloton weer wordt bijgehaald. In Lennisheuvel sluit Marjan weer bij haar fietsclub aan. Vervolgens worden Boxtel, Gemonde, Schijndel Wijbosch, Olland en Boskant aangedaan en tien minuten later dan gepland zit de eerste lus erop. De renners doen zich tegoed aan bananen en pannenkoeken bij 'De Beleving'.

Al etend kijkt iedereen tevreden terug op de eerste vijfenzeventig kilometer. Willy Brus heeft genoten van de tocht en het weer. Beide krijgen van hem een tien. "Deze tocht is Meierijstadwaardig", zegt de Rooienaar. Ook Corien Vos heeft alleen maar lovende woorden voor de organisatie. Voor Paul Dortmans lijkt de afstand van honderdvijftig kilometer wat magertjes. "Ik had vanmorgen, voordat ik hier aan de start kwam, al een rondje van vijftig kilometer gemaakt. Maar het gaat allemaal geweldig, er was weliswaar een kleine valpartij bij het Duits lijntje in Boxtel, maar gelukkig zonder gevolgen." Ook één van de aanwezige EHBO'ers kijkt terug op een geslaagde eerste etappe.

Inmiddels hebben de renners zich weer opgesteld voor de middagetappe. Dit keer staan Eerde, Zijtaart, Veghel, Mariaheide, Erp, Keldonk en Boerdonk op het programma. Ad van Kasteren verwacht op basis van de ervaring van andere jaren dat er bij deze route wel meer uitvallers zullen zijn. "Vanaf honderd kilometer, zie je dat mensen last krijgen van de afstand. In het peloton rijdt het allemaal heel gemakkelijk, maar toch raakt het lichaam door de inspanning uitgeput". Terwijl Ad het verhaal vertelt, rijdt een groepje van vijf renners rechtdoor richting Schijndel, terwijl het peloton rechtsaf de Damianenweg opdraait. Na een rondje door Eerde en om de Vlagheide, besluit een renner op de Lieshoutsedijk niet linksaf de Zijtaartseweg te nemen zoals het routeboek zegt, maar kiest hij voor de kortste weg terug naar Rooi.

Maar net als in de Tour, stopt ook in 'Rondom Meierijstad' het peloton niet. Voor we het weten liggen Zijtaart, Veghel en Mariaheide achter ons. Dan staat vlak voor Uden Heidi uit Breugel met een lekke band rechts in de berm. Zij stelt de organisatie voor de volgende uitdaging. Ze heeft een fiets met schijfremmen en die zijn er niet op de volgwagen. Er zit niets anders op dan in de servicebus van Willy Habraken de band te plakken en nog voor we in Erp zijn sluit Heidi weer aan in het peloton. Na de twee laatste twee kernen van Meierijstad, Keldonk en Boerdonk, te hebben aangedaan gaat het peloton via Beek en Donk en Mariahout terug naar Rooi. Op de Lindendijk, anderhalve kilometer voor de eindstreep, moet Ad nog één keer een wiel wisselen. Maar even later is iedereen veilig weer thuis en wordt er onder het genot van een pilsje bij de barbecue nog wel enkele uurtjes nagepraat op een mooie dag.

Foto: Hans van den Wijngaard

Het afgelopen weekend stond Sint-Oedenrode in het teken van 'Kunst in Rooi'. Een tweejaarlijks evenement waarbij dit keer zo'n 42 Rooise beeldende kunstenaars hun werk lieten zien. 'Kunst in Rooi' is een vervolg op de open atelierroute die vroeger werd gehouden. Het fraaie weer maakte een bezoek aan één of meer locaties van de expositie tot een aangename happening.

Hans van de Ven is één van de deelnemende kunstenaars. In zijn tuin heeft hij een aanzienlijk deel van zijn beelden tentoongesteld. Over het waarom van zijn hobby vertelt de Rooienaar: "hoe harder een steen is, des te liever werk ik er mee. Dat heb ik overgehouden uit mijn werkzame leven. Ik had in die tijd veel te maken met procedures en keuzen die gemaakt moesten worden. Als er vandaag een vraag werd gesteld, dan wilde men het liefst gisteren al een antwoord. Bij het werken met stenen, bepaalt de steen het tempo. Een blok graniet vraagt tijd, dat proces kun je niet versnellen. Dat gaf me rust, mijn zus 'hakte' al langer. Zij gaf me eens een paar beitels en één steen mee. Dat was voor mij het begin van een mooie hobby".

Ook in de tuin van 'De Kolk' aan de Borchmolendijk exposeerde een aantal beeldhouwers. Dankzij of misschien ondanks het mooie, maar warme weer waren daar zaterdag door de dag heen zo'n kleine honderd bezoekers geweest. Die konden niet alleen van de fraaie beelden genieten, maar ook de tuin bij het statige gebouw was zeker de moeite van het bekijken waard. De combinatie van tuin en beelden was het afgelopen weekend zelfs uniek.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Hans van de Ven Foto: Hans van den Wijngaard
Hanneke Vervoort Foto: Hans van den Wijngaard
Adri Liefkens (l) en Harrie Wolfs (r) Foto: Hans van den Wijngaard
HOOFDFOTO Foto: Hans van den Wijngaard

Naast de beeldhouwers waren ook andere Rooise kunstenaars actief tijdens 'Kunst in Rooi'. Zo waren in het Martinushuis ook schilderijen van Gerrie Lauwen te zien. Maar Gerrie is breder georriënteerd, want naast haar schilderijen liet zij ook enkele van haar bronzen beelden zien. In het Martinushuis vertellen Adri Liefkens en Harrie Wolf over de manier waarop veel Rooise kunstenaars werken. "We werken bijna altijd in groepjes. Enerzijds omdat we dan het atelier kunnen delen, anderzijds omdat je als je samen aan het werk bent dat je elkaar dan ook inspireert, of zo je wilt een collegiaal advies geeft".

Waar een beeldhouwer in de omvang van het werk beperkt is tot de omvang van de steen, heeft Hanneke Vervoort meer vrijheid. Zij werkt met klei en heeft de grootte van haar werk letterlijk en figuurlijk in de hand. "Mijn enige beperking is de oven, maar door een kunstwerk slim te construeren, kan ik door te stapelen nog wel met die grenzen spelen". De stijl van Hanneke is uniek te noemen. Door verschillende soorten klei te combineren weet zij kleurrijke kunstwerken te maken. "De kleisoort bepaalt grotendeels de uiteindelijke kleur van het werk. Maar met glazuur en de temperatuur waarop ik het keramiek de tweede keer bak, krijg je ooit verrassende effecten, het is en het blijft een natuurproduct", zo sluit Hanneke af.


Jaargang 7 • Week 22 • Woensdag 31 mei 2017

Formido
Forum klus wijs

Veel belangstelling voor wonen in de kerk

het publiek luister naar de toelichting Foto: Hans van den Wijngaard

Boskant liep vorige week dinsdagavond massaal uit voor de informatiebijeenkomst van Wovesto over appartementen in de voormalige kerk. Zeker vijftig, in hoofdzaak inwoners van Boskant, luisterden naar Frans Ligtvoet van Wovesto die uitlegde hoe Rooise woningbouwvereniging veertien energiezuinige starterswoningen denkt te realiseren.

De bijeenkomst begon met een korte rondleiding door de oude pastorie. Daarin zijn het afgelopen jaar al zes eenpersoons appartementen gevestigd. Een aantal daarvan is al bewoond, maar het publiek had toch nog gelegenheid om de leegstaande appartementen te bekijken. Directeur Leo Overmars legde iedereen uit hoe de plannen tot stand waren gekomen.

De woningen in de pastorie zijn dan inmiddels gerealiseerd. In de kerk is nog veel werk te doen. Om het gebouw dat uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stamt, geschikt te maken voor bewoning moet er nog veel werk worden verzet. Momenteel is Wovesto de plannen hiervoor aan het uitwerken en naar verwachting zal na de bouwvakvakantie bekend zijn welke aannemer de klus mag klaren. In de tweede helft van dit jaar hoopt Wovesto de vergunningen rond te hebben en met de bouw te beginnen.

In de kerk komen in totaal veertien woningen voor starters en kleine gezinnen. "We proberen de kenmerken van het kerkgebouw zoveel mogelijk overeind te houden. Denk daarbij aan de grote luifel aan de voorkant en de karakteristieke glas-in-loodramen. Of dat gaat lukken hangt van de kwaliteit van de ramen af", zo vertelt Frans Ligtvoet.

Energieneutraal

Het doel van Wovesto is om energieneutrale woningen in de kerk te bouwen. Of dat helemaal gaat lukken, is niet zeker. Het is een oud gebouw en de isolatie moet grondig worden aangepakt. Maar met de ervaringen van de woningen op de Knotwilg denkt Wovesto een heel eind te komen. Dat de woningverhuurder vertrouwen heeft in haar toezegging blijkt wel, want in de woningen komt geen gasaansluiting. Met een ventilatieluchtwarmtepomp kan volgens Frans Ligtvoet voldoende warmte worden gerealiseerd. In noodgevallen kan elektrisch worden bij gestookt.

Kerktoren blijft behouden
Frans van de Heuvel, voorzitter van de dorpsraad, is blij met de plannen voor de kerk. "Eerst zou de kerk worden gesloopt, maar nu blijft dit gebouw voor Boskant bewaard. Zelfs de kerktoren blijft behouden. Aanvankelijk zou die als enige worden gesloopt, door een blikseminslag is die instabiel geworden. Met Wovesto hebben we afgesproken dat wij als dorpsraad de toren op zullen knappen. Wij doen het werk en Wovesto zorgt voor de steigers", zo vertelt Van den Heuvel. "We zijn nu nog op zoek naar middelen om ook het uurwerk en de klokken in stand te kunnen houden, maar of dat gaat lukken is nog even afwachten", zo sluit de voorzitter van de Boskantse dorpsraad af.


Maak gebruik van Persoonsberichten

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.
Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen. Deze mogelijkheid hebben ook de nabestaanden van een overledene. Zij kunnen een overlijdensbericht openbaar maken op het moment dat daar behoefte aan is. Is de krant al gedrukt? Geen probleem. U kunt het bericht ook alleen op de website laten plaatsen tegen een reduceerde prijs.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden.

Financiële bijdrage Voedselbank

De Voedselbank Sint-Oedenrode/Boxtel ontvangt voor 2017 een financiële bijdrage van € 5.000,--. Dit bedrag heeft ze ook in voorgaande jaren ontvangen van de gemeente Sint-Oedenrode. Door de vorming van gemeente Meierijstad had de gemeente Sint-Oedenrode over 2017 geen besluit hierover genomen. De andere twee Voedselbanken in Meierijstad ontvangen ook steun, hetzij met een financiële bijdrage of door een gebouw ter beschikking te stellen. Voedselbanken zijn burgerinitiatieven.

Samenwerking met Voedselbanken
Het college van Meierijstad vindt het belangrijk om de samenwerking met de verschillende Voedselbanken in de gemeente voort te zetten. Vooral ook omdat de Voedselbanken vindplaats zijn voor de gemeente voor mensen met financiële problemen. De gemeente heeft daardoor de gelegenheid met deze mensen in gesprek te gaan om te bekijken of er nog meer ondersteuning mogelijk is.

De drie Voedselbanken werken constructief samen en bepalen met elkaar hoe zij verder inhoud geven aan hun samenwerking in de nabije toekomst.

Expositie Jan Sonnemans

In Sint-Oedenrode en omgeving kennen we allemaal Jan Sonnemans. Rooi heeft diverse beroemde persoonlijkheden voortgebracht. Jan Sonnemans (1943-2006) is er daar zeker één van. Een kunstenaar van allure met een eigen stijl, die hij in de loop der jaren verder ontwikkelde. Zelf noemde hij zijn stijl van werken " Sonnemansisme".

De overzichtstentoonstelling van Sonnemans vindt plaats van 4 juni tot en met 3 september in De Afzakkerij in de CHV/Noordkade te Veghel. De opening vindt plaats op 4 juni om 13.00 uur door Menno Roozendaal, wethouder kunst&cultuur van de gemeente Meierijstad, en Ricky Sonnemans.

Er zal op deze dag muziek zijn van Vera Zane door Veerle Driessen en Anton Rijks. Hierna is er een gratis wijnproeverij van AIX wijnen van Jaap Sonnemans. De openingstijden van de expositie zijn: maandag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 20.00 uur. Zaterdag van 12.00 uur tot 18.00 uur en op zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur. Tot dan!

Een kijkje in de Chinese keuken

Foto: Manon Swinkels

In het kader van integratie vond afgelopen dinsdag de eerste bijeenkomst van 'Samen koken' plaats in Odendael. Iedere maand wordt er door mensen met verschillende nationaliteiten gekookt en deze keer gaf Li Lai de aftrap door een typisch Chinese maaltijd op tafel te zetten.

'Samen koken' is opgezet om te zorgen voor meer integratie tussen verschillende culturen en meer openheid naar elkaar. Iedere maand komt een clubje mensen met diverse achtergronden bijeen om van elkaars cultuur en kookkunsten te leren. "Samen met Odendael en de Taalwerkplaats zijn wij gaan kijken hoe wij kunnen zorgen voor meer integratie tussen verschillende culturen in het dorp", vertelt Nelleke Thijssen van Gilde Samenspraak. "En wat is dan leuker om elkaar te ontmoeten door samen te koken en van elkaars kookkunsten te leren?"

Tijdens deze eerste bijeenkomst ging Li Lai in de keuken aan de slag om wat lekkers te bereiden. Li is in China geboren en woont al meer dan 26 jaar in Nederland. Ze geeft toe dat ze maar zelden in de keuken te vinden is, omdat haar schoonmoeder zorgt voor het eten. Deze keer staat Li zelf achter het fornuis. "Ik vind het leuk dat ik op deze manier nieuwe mensen ontmoet en wat leer over eten in andere culturen." Je zou het niet verwachten, maar Li heeft aardappels met varkensspek op het menu staan. "Aardappels worden niet alleen in Nederland gegeten, maar ook in China. Door diverse kruiden krijgt mijn gerecht een typisch Chinese smaak."

Foto: Manon Swinkels

Je hoeft niet van koken te houden om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Het gaat vooral om de gezelligheid en het is een manier om met verschillende mensen in contact te komen. Cecilia Franco uit Ecuador woont al zo'n 19 jaar in Nederland en heeft niets met koken. "Ik heb een aantal jaar gewerkt bij Vluchtelingenwerk en ik heb gemerkt dat vluchtelingen behoefte hebben aan contact. De stap om zomaar iemand aan te spreken is vaak te groot, maar door dit soort activiteiten wordt het makkelijker om mensen te ontmoeten", vertelt Cecilia.

'Samen Koken' is een onderdeel van het project de Roze Loper. "De Roze Loper staat voor tolerantie en wij vinden dat iedereen mag zijn wie hij of zij graag wil zijn. Het maakt niet uit welke huidskleur iemand heeft of wat iemand zijn geaardheid is", vertelt Ingrid Gevers van Odendael. Met dit project wil het bestuur van Odendael niet alleen Odendael Roze Loper-proof maken, maar hun doel is dat de hele gemeente Meijerijstad dit uitstraalt. "Samen koken met mensen uit verschillende culturen past prima binnen het beeld van dit project", aldus Ingrid.

Heb jij ook zin om mee te koken? Iedereen is welkom. Neem voor meer informatie contact op met Willeke van Weert van Zorgcentrum Odendael tel. 0413-474911.

Nico van de Wetering nummer 1 van Brabant

In 2002 ontspon zich in Brabant een discussie over het niet hebben van een officieel volkslied. Rooienaar Nico van de Wetering speelde daarbij een grote rol in de regionale en landelijke pers. Voor de grap maakte hij een lied genaamd: 'Nieuw Brabants Volkslied'.

Er werd ook een videoclip bij het lied opgenomen. Vooral bij de jeugd was de houseversie erg populair. Het was dan ook niet gek dat hij nummer 1 werd bij de jaarlijkse verkiezing 'De populairste liedjes ooit' van Omroep Brabant. Nico eindigde met zijn lied op de eerste plaats boven Bohemian Rhapsody, Stairway to heaven en Hotel California. De Brabantse jeugd had gesproken, het lied kreeg in totaal ruim 9000 stemmen. Omdat Nico dit jaar 25 jaar bezig is met het uitdragen van het Brabantse dialect, zullen er het komende jaar diverse acties zijn waarbij zijn activiteiten centraal staan. Eén van die activiteiten is het blootstellen van twee clips die hij maakte op Youtube. Deze clips waren jarenlang niet meer te vinden. Eén van deze liedjes is dus het 'Nieuw Brabants Volkslied', oftewel: 'Ik kom uit Brabant'.

Ik heb tijd zat
Om voor de allerjongsten ook iets te doen in het dialect, schreef Nico het lied 'Ik heb tijd zat'. Dit lied werd geschreven in 2004. Het lied werd gezongen door Sonja Witlox en Nico's dochter Janske. Beiden waren toen pas 7 jaar. Van dit lied werd een videoclip opgenomen in de Efteling, deze is nu ook te zien op Youtube. Dank aan Omroep Brabant voor het vrijgeven van de videoclips. Dit jaar zullen er nog meer activiteiten van Nico op dialectgebied verschijnen op Youtube, plus de acties die komen gaan omtrent zijn 25-jarige jubileum.


't Roois Theater naar grote hoogte

Met ongeveer 300 pallets gaat 't Roois Theater misschien wel hun grootste decor ooit bouwen. De set van het toneelstuk Z. bestaat uit meerdere verdiepingen en wordt in september gebouwd bij de Knoptoren. De tekening en de maquette zijn al af, nu alleen nog eventjes opbouwen... toch?

Thijs van Rooij is verantwoordelijk is voor de coördinatie en opbouw van het podium. Hij maakte de maquette van het decor. Thijs: "De grootste uitdaging is het bedenken van het geheel, dat is veel meer werk dan de opbouw zelf. Eigenlijk staat het allemaal in je hoofd al, dus dan is het opbouwen niet moeilijk meer." Het neerzetten van het hele decor zal volgens Thijs in twee dagen klaar kunnen zijn. Hij verheugt zich nu al op het resultaat: "Sjef van Griensven heeft het decor ontworpen, hij kwam met het idee om het podium op te bouwen met pallets. Straks als je dit ziet met de lichteffecten; mooier kan je het niet bedenken!". Regisseur Harrie van den Brand heeft ook meegedacht over het de set: "Het decor is verdeeld in verschillende vakken: op de bovenste verdieping zijn bijvoorbeeld de woning van de commandant en een gevangenis te zien, beneden bevinden zich de mancave (dit wordt door Harrie uitgesproken als mancaave) van Zorro en een kroeg. Zo bevinden alle locaties uit het toneelstuk zich in één hele grote set."

In samenwerking met Ahrend worden pallets verzameld. Om het geheel goed in Mexicaanse sfeer te krijgen, wordt er op dit moment ook gewerkt aan de Mexicaanse aankleding, worden er cactussen gemaakt en geplant, wordt er hard gezocht naar Mexicaanse kleding, zingen de spelers hele de dag Mexico van de Zangeres Zonder Naam en worden er in het weekend uitsluitend shotjes Tequila gedronken en nacho's gegeten. Meer informatie? Kijk op www.rooistheater.com en vergeet niet 15, 16, 22 en 23 september in uw agenda te noteren. Op die data speelt 't Roois theater de voorstelling Z. om half 8 bij de Knoptoren.

Maak jij al gebruik van Marktplein?

Heb je het al gezien? We hebben voortaan een Marktplein op www.mooirooi.nl.

Het aparte onderdeel van MooiRooi.nl is bedoeld voor iedereen die in Sint-Oedenrode wat te koop, gratis af te halen of te ruilen heeft. Er zijn maar twee belangrijke voorwaarden: de aanbieder moet in Sint-Oedenrode wonen en particulier zijn. Het plaatsen van spullen is gratis.

Binnen Sint-Oedenrode
Het Marktplein is alleen bedoeld voor handel binnen Sint-Oedenrode. Zo weet je dat de spullen om de hoek zijn te bekijken en op te halen. Een advertentie plaatsen is gratis en kan al heel simpel met een MooiRooi-account.


Zonnig Slagwerkspektakel door Harmonie Nijnsel

Afgelopen zondag heeft weer het jaarlijkse slagwerkspektakel van Harmonie Nijnsel plaatsgevonden. Op de Markt in Sint Oedenrode hebben de slagwerkgroepen van Harmonie Nijnsel en muziekvereniging St Hubertus uit Herpen van zich laten horen.

Beide groepen staan onder leiding van Heino Ploegmakers en ook al hebben ze nooit samen gerepeteerd, enkele nummers hebben ze samen gespeeld en dat klonk erg goed! Natuurlijk hebben ze ieder hun eigen nummers ten gehore gebracht. In de blakende zon hebben de terrasbezoekers genoten van een geweldig optreden.

Heeft u nou de muziekkriebels gekregen van dit optreden en denkt u dit lijkt me wel wat? Er zijn mogelijkheden voor proeflessen en in oktober vindt een Join-the-club-concert plaats, hierbij kunt u een paar repetities mee doen en daarna een optreden geven. Kijk op onze website voor meer informatie, www.harmonienijnsel.nl.

#STOPPESTEN

Renate Wijnen plaatste op 16 mei een emotioneel bericht voor haar dochter (11) op Facebook. Zij wordt namelijk gepest. Het bericht heeft heel wat losgemaakt, want binnen no-time werd het bericht 8000 keer gedeeld en meer dan 10.000 keer gelezen. Dit hadden zij totaal niet verwacht.

"Het heeft mij als moeder doen beseffen dat pesten een maatschappelijk probleem is en dat hier nog veel te weinig over wordt gesproken. Het is misschien ook wel een onderwerp waar men zich een beetje voor schaamt.

Je vraagt je misschien af waarom ik zoiets persoonlijks op Facebook plaats. Heel eerlijk gezegd is dit iets wat ik nog niet eerder heb gedaan, maar onze dochter had het punt bereikt dat zij niet meer naar school durfde. Dat doet wat met je als moeder zijnde. Met het Facebook-bericht hoopte ik dat mensen ons daadwerkelijk zouden begrijpen. Ik wilde de ernst van de situatie weergeven, een kijkje geven in het leven van een kind dat wordt gepest: ons kind. Ik vraag mij namelijk af of een "pester" enig idee heeft wat zijn of haar gedrag veroorzaakt. Wat het met een ander kind kan doen. Ik denk namelijk dat dit in het geval van onze dochter niet zo is.

Het begint met plagen en dat gaat heel langzaam over in pesten. Dan is het de vraag: Wanneer is het plagen en wanneer is het pesten? Wie bepaalt dat? Zaken waar ik voorheen nooit over nadacht. Ik kan mij voorstellen dat treiteren door het ene kind wordt ervaren als plagen, maar door het andere wordt gezien als pesten.

Het getreiter van onze dochter ging langzaam over naar 'iedere dag iets'. De ene dag kreeg ze een lelijk gezicht toegeworpen, de dag erop liepen kinderen van haar weg. Dan kreeg ze weer een klein duwtje of er werd ineens niet meer tegen haar gepraat. Voor een ander misschien geen probleem, maar wij zagen haar steeds kleiner en kleiner worden. Ze ging steeds slechter eten en slapen en ze durfde uiteindelijk niet meer af te spreken. Ze werd ontzettend onzeker en ze had nauwelijks meer contact met de kinderen uit haar eigen klas.

Uiteraard hebben wij gesprekken gehad op school en de school heeft gesproken met de kinderen onderling. De school neemt onze situatie zeer serieus en zij gaan daar ook echt heel goed mee om. De manier waarop zij handelen is dan ook de reden dat onze dochter überhaupt nog naar school gaat. Ze heeft de meest lieve juffen en wij zijn hen ontzettend dankbaar. Wanneer het pesten kleine dingetjes betreft, die de "pester" niet eens als pestgedrag ziet, is daar de vinger bijna niet op te leggen.

Helaas zie ik aan de reacties die ik krijg op mijn Facebook-bericht dat pesten overal voorkomt. Op iedere school en zelfs bij veel mensen op de werkvloer. Wat is dat toch met deze maatschappij? Waarom kunnen wij de ander niet in zijn of haar waarde laten? En hebben mensen enig idee wat pesten met een ander doet?

Onze dochter heeft het geluk dat ze in contact is gekomen met een fantastische kindercoach. Wij hebben haar op advies laten kennismaken met Ingeborg Minderhoud van Praktijk Emergo. Onze dochter volgt daar een 'Eén op één Rots en Water training' en ziet Ingeborg als haar eigen rots. Tijdens die training leert ze om meer weerstand te bieden en sterker te worden. Toch voelt het als de omgekeerde wereld. Dit vond ik in het begin heel moeilijk en het maakte mij boos. Ze mag toch zeker zijn wie ze is? Nu zie ik haar onder de vleugels van Ingeborg groeien en sterker worden. Dat maakt mij erg trots en dankbaar.

Ik heb mij de afgelopen dagen verbaasd over de hoeveelheid warmte die ik krijg door mijn berichtje op Facebook. Mensen spreken ons aan op straat, zijn trots op ons gezin door mijn openheid en ze willen graag iets voor onze dochter betekenen. Het grootste verschil wat ik op dit moment zie, is dat pesten weer volop de aandacht krijgt in de media. Weet je, misschien heb ik door het delen van mijn verhaal naast onze eigen dochter maar één ander kind geholpen. Wanneer we met ons allen weer bewust zijn van wat pesten teweeg brengt, dan ben ik blij! Blij dat ik iets kan betekenen om pesten in zijn algemeenheid opnieuw onder de aandacht kan brengen. Het is een probleem wat iedere dag speelt en ieder kind krijgt er vroeg of laat in zijn of haar eigen omgeving mee te maken.

Vanuit onze kant is er geen boosheid. Niet naar ouders, niet naar kinderen, naar niemand niet. Wij zijn de trotse ouders van onze prachtige dochter en zij mag er zeker zijn!

xoxoxo Renate

Wil jij iets kwijt over dit onderwerp? stoppesten@demooirooikrant.nl


Vakantiewerk en jongeren: wat mag wel en wat mag niet?

Zo'n 300.000 jongeren zullen de komende maanden met een vakantiebaantje beginnen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Als hun bijverdiensten echter substantieel zijn, kan dit gevolgen hebben voor de huurtoeslag en kinderbijslag van de ouders. Daarnaast dient de werkgever bekend te zijn met een heel palet aan wettelijke beperkingen en veiligheidsmaatregelen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste punten van vakantiewerk.

Allereerst de financiële kant. Hoewel een vakantiebaantje een leerzame ervaring kan zijn moet men beducht zijn voor de financiële gevolgen. Zo wordt voor het bepalen van de hoogte van de huurtoeslag gekeken naar de inkomens van alle inwoners. Kinderen onder de 23 jaar die minder dan € 4.788 bruto per jaar verdienen worden niet meegeteld. Verdienen zij meer, dan worden de eerste € 4.788 niet in aanmerking genomen. Het kan dus zijn dat door vakantiewerk de ouders minder huurtoeslag ontvangen.

Voor de kinderbijslag bestaat hetzelfde risico. Vakantiekrachten jonger dan 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Kinderen van 16/17 jaar mogen doorgaans € 1.265 netto per kwartaal verdienen. Bijverdiensten in de zomervakantie (lees: derde kwartaal) mogen echter € 1.299 netto extra bedragen. Een verandering in inkomsten dienen binnen 4 weken doorgegeven te worden aan de Sociale Verzekeringsbank. Dit is relevant in verband met de kinderbijslag.

Dan de werkgever. Een werkgever dient zich goed van alle regelingen te vergewissen voordat hij jongeren binnen zijn bedrijf laat werken. Zo mogen 13/14-jarigen tijdens de schoolvakantie niet meer werken dan 7 uur per dag en maximaal 5 dagen per weken (buiten schoolvakanties gelden weer andere regels). Qua werkzaamheden mag de 13/14-jarige enkel licht werk verrichten waarbij machines en een industriële omgeving uit den boze zijn. Voor 15-jarigen gelden er minder restricties. Vanaf deze leeftijd mag er ook in supermarkten en in landbouwbedrijven gewerkt worden. Tot slot de 16/17-jarigen: zij mogen bijna dezelfde werkzaamheden als volwassenen verrichten, met uitzondering van zware machines en giftige stoffen. Voor hen telt schooltijd overigens mee als arbeidstijd. Helaas voor de werkgevers, deze opsomming is slechts het topje van de ijsberg op het gebied van regelingen voor jongerenarbeid.

Wilt u weten hoeveel uw kind mag bijverdienen? Of wilt u weten welke wettelijke voorschriften u als werkgever in acht moet nemen? Neem contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413 – 49 11 11 of via e-mail: info@vdven.nl.


Worden in Rooi de messen al geslepen?

"Sorry, het tocht hier, kun je asjeblieft je mond dichtdoen?' 'Als ik een aspirientje neem, trek je dan weg?' 'Spaar je adem om vanavond je vriendin weer op te blazen.' Zie hier, drie alternatieven voor het wel erg brave 'Doe normaal man!' van onze premier. Minder stijlvol is ook 'zeg, mag ik vanavond je gezicht lenen, mijn kont gaat morgen namelijk een week op wintersport'. Ja, de mens is net een pedaalemmer, trap hem op zijn tenen …dan gaat vanzelf zijn mond open.

Mijn column gaat deze week over ruziemaken, want ik voorzie namelijk een boel gekibbel, in de nabije Rooise toekomst. Jammer, in Schijndel heb je al een basisschool die zo heet, anders zou ik het gemeentehuis van Meierijstad voor de komende maand juni het "Kwekkeveld" willen noemen. Want ze hebben daar nogal wat uit te leggen, de komende weken. Hoezo kostten de aanloopproblemen na de fusie meer dan een miljoen extra? Een miljoen extra voor een niet zo lekker lopend computersysteem en wat overspannen medewerkers bij de Sociale Dienst die tegenwoordig Optimisd heet? Noem het ding asjeblieft Pessimisd! En dan komen er ook nog een boel bewoners van de Grutto met riek en zeis richting gemeentehuis omdat de Lidl nou toch ineens wél mag gaan bouwen aan de Boskantseweg. "We krijgen nou toch ineens 3 kliko's? Gooi in die derde de Lidl maar!" Nee, dat belooft vuurwerk!

Ruziemaken is een kunst. Ik kan het niet. Mijn ex-vriendin heeft wel 's krijsend een 15-delig servies veranderd in een ruim 2000-delig servies. Ik ben toen gewoon de keuken uitgegaan. Ja, ik ben net mascara, als een vrouw begint te huilen … loop ik door. De aanleiding sloeg nergens op. Mijn vriendin was namelijk ontevreden over mijn huishoudelijke arbeid, terwijl ik toch echt de helft op me nam. Zij kookte, ik at het op, zij waste en streek alles, ik trok het aan, ik dronk alle flessen op en zij gooide ze in de glasbak. Prima verdeling toch?

Mijn moeder loste vroeger de ruzies met mijn vader met slechts 4 woorden op. Ze keek hem dan onbewogen aan en zei 'in gemeenschap van goederen'. Einde discussie. Of dat de gemeente ook gaat lukken ….?

"En dan mocht je de erwten oprapen"

Foto: Lisa vd Ven

In de aanloop naar de Abraham- en Sarahreünie die op 9 september wordt gehouden, komen in DeMooiRooiKrant enkel vijftigjarigen van dit jaar aan het woord. Dit keer vertelt Erik van Aarle over zijn tijd op de basisschool in Olland. Die school verliet hij in 1979, maar Olland is hij steeds trouw gebleven.

Erik woont nog steeds in Olland, sterker hij woont nog steeds in het huis waarin hij op 1 maart 1967 ter wereld kwam. "Het zal wel toeval zijn, maar als ik hier naar de klassenfoto uit 1979 kijk, wonen er nog zeker vier jongens uit mijn klas in hun ouderlijk huis", vertelt Erik met de laptop op zijn schoot. "Maar ook de meeste andere jongens die op de foto staan, wonen nog steeds hier. Dat in tegenstelling tot de meiden, daarvan zie ik er maar twee die nog in Olland wonen. Van onze jaargang zijn de jongens toch wel het meest honkvast".

Foto: Hans van den Wijngaard

"Ja, wat voor school was de basisschool hier in Olland?", herhaalt Erik. "Ik vond het een kleine, knusse school. Iedereen kende elkaar. De school was op de plaats waar nu De Misse is en de kleuterschool stond waar nu de beugelbaan is. De school leek wat vormgeving betreft op de scholen die nu nog in Boskant en op Eerschot staan. Ik ben net niet meer naar de 'nèij school' in de 'nèije wijk' gegaan. Die is trouwens ook alweer afgebroken", zo vervolgt Erik. "Eigenlijk kan ik ook niet zeggen waarom ze onze school af hebben gebroken, daar was niks mis mee".

Dat iedereen elkaar kende had zijn voor-, maar ook zijn nadelen. "Het gebeurde niet vaak, maar als je door de week op school op je kop had gehad, dan werd dat zondags voor de kerk nog een keer fijntjes verteld. Dan kreeg je daar nog een keer op je kop", zegt Erik. "Ook hadden we een leraar, ik zal zijn naam niet noemen, maar als hij dit leest zal hij zichzelf zeker herkennen. De beste man had een blikken sigarendoosje en daarin bewaarde hij precies tweehonderd erwten. Als je dan iets uitvrat, dat hem niet aanstond nam hij een aantal erwten uit dat doosje in zijn hand. De rest smeet hij in de klas en die mocht je dan allemaal oprapen. Hij was de enige die wist hoeveel hij er in zijn hand had en dus ook hoeveel er op de grond lagen. Ja dat waren streken", lacht Erik nu bijna veertig jaar later.

Wat de reünie betreft is Erik vanuit Olland één van de organisatoren. Hij zat in de locatiekeuzecommissie. "Onze belangrijkste rol was al vrij ver vooraan in het geheel. We hebben met de commissie zowat alle Rooise horecagelegenheden bezocht en hun offertes vergeleken. Uiteindelijk bleek de Vresselse Hut de beste combinatie van programma en prijs te kunnen bieden. Ik vind het wel leuk en bijzonder dat Marco Thijssen als uitbater van de Vresselse Hut er ook als Abraham bij is".

Volop sport en muziek tijdens Pinksterweekend

Een recordaantal van 106 teams zullen van 2 tot en met 5 juni in actie komen tijdens de twaalfde editie van Beach Soccer Rooi. Het deelnemersveld bestaat uit 26 jeugdteams, 36 herenteams en 28 damesteams, 4 "passend voetbalteams" en 12 teams met hulp- & dienstverleners.

Het concept van Beach Soccer Rooi staat al jaren als een huis en blijft een populair evenement om aan deel te nemen, maar ook om te bezoeken. Het Beach Soccer is een snelle en spectaculaire spelvorm wat ook voor de bezoekers erg leuk is om naar te kijken. In wedstrijden van 12 minuten worden in hoog tempo de vrije trappen, volley's, omhaals en andere technische hoogstandjes aaneengeregen onder de bezielende leiding van officiële scheidsrechters van de Nederlandse Beach Soccer Bond .

Rooi Live
Op vrijdag, zaterdag- en zondagavond verandert het Dommelpark weer in een gezellig Roois feestpaleis waar een mix van optredens staan te wachten. Met internationale top-dj's als Jordy Dazz, Maddix en de Rooise Sophie Francis, een aantal van Nederlands leukste feestzangers zoals Stef Ekkel, John de Bever en Raymond Hermans, diverse energieke feestacts zoals Snollebollekes, Puinhoop Kollektiv, De Rubberen Schuimboten en Daisy's DJ-team en uiteraard de nodige lokale publiekslievelingen zoals Dè La Parre, Tom Renash, Leuk da ge d'r Band, Dirk Drost en Kapelone is er voor elk wat wils te beleven tijdens Rooi Live. Tickets zijn verkrijgbaar via www.rooilive.nl

Meer informatie over Beach Soccer Rooi en Rooi Live lees je op www.BeachSoccerRooi.nl en www.RooiLive.nl

Feest bij de kinderboerderij

Kinderboerderij de Kienehoeve vierde afgelopen znodag feest. De kinderboerderij bestaat dit jaar alweer twintig jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden. Terwijl de zon volop scheen kwamen er een heleboel kinderen en volwassenen een kijkje nemen op de boerderij.

In 1997 werd het toenmalig hertenkampje in park Kienehoef omgebouwd tot een volwaardige kinderboerderij. Na het ondertekenen van de notariële akte nam Stichting Kinderboerderij Kienehoeve het beheer van de nieuwe kinderboerderij over van gemeente Sint-Oedenrode.
Er was aan alles gedacht. De kinderen konden zich volop vermaken met ballonnenclowns, een popcornmachine en het knopen van je eigen touw. Helaas voor de liefhebbers van konijntjes waren deze niet aanwezig, voor hen was het te warm vandaag.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 1 juni zijn te zien: Jubileumwandeltocht 50 jarig Fortuna '67, Drei Dörfer Musikanten musiceren al 40 jaar, Wielertoertocht rondom Meierijstad, Bekendmaking ondernemers van 2017, Rooise kunstenaars presenteren zich met "Kunst in Rooi", Gedreven clowns van Stichting mi Makkus vermaken dementerenden
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Studio: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193

Wijkvereniging Eerschot

Op woensdag 31 mei om 20.00 uur gaat de bingomachine van wijkvereniging Eerschot weer draaien. Leden die een gokje willen wagen zijn van harte welkom op Meerschot aan de Heistraat 22. De zaal zal om 19.15 uur openen. Dan staat de koffie en thee klaar. In de pauze is er wederom een leuke loterij.

Op dinsdag 6 juni vertrekt de wijkvereniging om 18.30 uur om te gaan wandelen. Voor iedereen die wil genieten van het mooie, groene Rooi: ga gezellig mee.

Opbrengst Anjercollecte 2017

De landelijke Anjercollecte in de week van 14 t/m 21 mei heeft dit jaar € 3644,06 opgebracht. Collectegeld in 2016 was € 3467,80 Dus dit jaar nog 176,26 meer dan vorig jaar. Fijn dat waardering voor Kunst- en Cultuur leeft in onze gemeenschap en ook op deze manier tot uiting wordt gebracht.

De helft van wat Culturele verenigingen ophaalden komt te goede aan hun eigen vereniging en wordt rechtstreeks overgeboekt door het prins Bernhard Cultuurfonds. Wij danken alle gulle gevers, de contactpersonen binnen de verenigingen en alle collectanten die zich dienstbaar aan het goede doel hebben ingezet.

Cultureel Platform Sint-Oedenrode, coördinator Anjercollecte.

Nieuwe stagiaire: Manon Swinkels

Manon Swinkels

Sint-Oedenrode - Mijn naam is Manon Swinkels (25) en voor vele van jullie een bekend gezicht van café D'n Dommel. Naast het tappen van biertjes studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en de komende drie weken ben ik werkzaam op de redactie van DeMooiRooiKrant.

Deze drie weken ga ik als een echte journalist aan de slag en je zult mij dan ook bij verschillende evenementen in het dorp treffen. Interviewen en het schrijven van persoonlijke verhalen is mijn passie en ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik mijn verhalen via deze weg met jullie mag delen. In september begint mijn stage van drie maanden bij DeMooiRooiKrant, dus jullie gaan de komende tijd nog veel van mij lezen.

Collecte Maag Lever en Darm Stichting

In de week van 12 tot en met 17 juni vindt de landelijke collecte voor de Maag Lever Darm Stichting plaats. Graag uw aandacht voor deze collecte.

Seniorenorkest Dommelvolk ontmoet De Deurdouwers

Op donderdag 1 juni treden Seniorenorkest Dommelvolk uit Sint-Oedenrode en blaaskapel De Deurdouwers uit het Brabantse dorpje Velp samen op in zaal De Ontmoeting van Odendael. De voorstelling duurt van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Bezoekers kunnen genieten van een gevarieerd repertoire. De toegang tot De Ontmoeting is gratis.

'Ik wist het zeker: ik ga emigreren'

We worden allemaal een dagje ouder en er komt voor velen een punt waarop ons thuis een plekje krijgt in een verzorgingshuis. Samen met de heer Pepers (92) kijk ik terug op zijn bijzondere leven en wat kan deze man ontzettend mooi vertellen. Vol emotie praat hij over zijn rumoerige leven, zijn tijd in Nederlands-Indië en Australië, en vol liefde over zijn vrouw Josine en hun gezin.

door: Manon Swinkels

"In 1946 werd ik uitgezonden naar Nederlands-Indië. Ik heb daar vier jaar in militaire dienst gezeten en ik heb veel narigheid gezien. Het is een prachtig land, maar er zijn dingen gebeurd die ik het liefst wil vergeten. Wij als militairen waren gebrainwasht en we hadden daar eigenlijk niets te zoeken. Het was een zwarte bladzijde uit de geschiedenis, maar toch had ik die tijd niet willen missen. In 1950 zat mijn dienst erop en na een bootreis van zes weken was ik weer terug in Nederland. Ik kreeg de kans om een vak te leren en ik besloot timmerman te worden. In Indonesië was ik een vrij man, maar hier in Nederland zat ik iedere dag tussen vier muren van een klaslokaal wat in elkaar te timmeren. Ik heb er wel eens willen weglopen, maar gaandeweg vond ik het vak steeds leuker. Na één jaar studeren had ik mijn bewijsje op zak en ondertussen had ik het plan bedacht om met de boot te vertrekken naar Australië.

Ik had verschillende presentaties gezien om mensen naar Australië te lokken. Meisjes aan het strand in bikini, boomgaarden met appels en peren. Alles was er leuk en prettig. De realiteit was echter anders. Ik kwam op een vreselijke plek terecht en ik heb hard moeten werken. Ik zat in het binnenland tussen zo'n 30 duizend soldaten en er was niet één meid te bekennen. Omdat niemand op die plek wilde werken, verdiende ik dubbel zoveel geld, ik kreeg huisvesting en eten en drinken. Na een paar jaar ging ik met een goed gevulde portemonnee terug naar Nederland. Voor mijn thuiskomst was een groot feest georganiseerd. Al mijn vrienden en familie waren er die dag. Eén meisje kende ik niet meer en ik zei tegen haar: 'Ik weet niet wie je bent, maar jij moet dicht bij mij komen zitten'. Het scheen mijn buurmeisje Josine te zijn. Ik was zo lang weg geweest dat ik haar niet meer herkende. Uiteindelijk zijn we getrouwd en in 1954 zijn we samen naar Australië verhuisd.

We woonden in een buitenwijk van Melbourne, Ringwood. Het Ministerie van Onderwijs zat daar gevestigd en er reden snelle treinen naar het centrum. Vijf jaar lang heb ik gewerkt als onderaannemer tot ik besloot om aannemer te worden. Ik heb nooit de gedachte gehad om voor eeuwig in Australië te blijven. Onze vier kinderen zijn in Australië geboren en toen onze oudste zoon achttien werd, zou hij in militaire dienst moeten. Tegelijkertijd had hij de kans om te studeren aan de universiteit, dus we besloten terug te gaan naar Nederland. We waren heel benieuwd of onze kinderen hier überhaupt nog konden aarden. Dat was in 1973. Ik kon het me veroorloven om met mijn hele gezin een mooie bootreis naar Nederland te maken en het werd een geweldige reis. We gingen van Australië naar Nieuw-Zeeland, door het Panamakanaal naar de Atlantische oceaan.

Eenmaal in Nederland aangekomen, hebben we een tijdje in Veghel gewoond tot we het huis van de molenaar op de Koevering konden kopen. Dat was precies wat ik wilde. De Koevering, daar kwam ik vandaan en daar kende ik alle mensen. Er moest veel verbouwd worden, maar ik was zelf aannemer dus ik heb er een mooi huis van gemaakt. En of onze kinderen hier konden aarden? Ze vonden het hier hartstikke leuk! Hier mochten ze een sigaretje roken, dat was daar uit den boze. Ze konden met de fiets naar cafeetjes om te dansen en uit hun bol te gaan. Ik werkte bij een bouwbedrijf en op een maandag vertelde wat jongens die daar werkten dat ze met mijn dochter hadden gedanst. Mijn kinderen vermaakten zich wel!
Josine en ik hebben met veel plezier op de Koevering gewoond. We werden een dagje ouder en vier jaar geleden sloeg de schrik me om het hart. Josine ging kerstcadeautjes kopen voor onze kinderen en wilde voor ieder kind hetzelfde bedrag spenderen. Ze wist alleen niet meer welk cadeautje bij welk kind hoorde. Ze was zo in de war. Vanaf dat moment merkte ik dat ze steeds iets achteruit ging. Josine had veel hulp nodig en op een gegeven moment werd ze drie keer in de week opgehaald met een busje en naar het zorgcentrum gebracht. Daar kreeg ze de hulp die ze nodig had en het gaf mij de mogelijkheid om te ontspannen. Ik ging dan biljarten of in de tuin aan het werk. Ik hield van onze tuin. Helaas ging het met Josine steeds moeilijker en we besloten om te verhuizen naar Odendael. Ik heb trouwens nooit gedacht dat ik in een verzorgingshuis terecht zou komen. Dat is toch iets voor oude mensen? Ik heb namelijk nog geen zorg nodig. Ik zit wel aan de tabletten, want ik loop niet erg makkelijk en mijn heupen zijn versleten. Verder ben ik nog heel goed. Je kunt geen 92 worden en niets mankeren, maar ik ben blij dat ik het allemaal nog goed weet.

Toen we hier net woonden, kon Josine nog een beetje praten. Nu niet meer. Ze was een heel vriendelijke meid. Ze hebben mij weleens gevraagd om Josine permanent naar de opvang te sturen, maar dat wil ik niet. Dan ben ik haar helemaal kwijt. Nu gaat ze drie dagen in de week naar de opvang en de andere vier dagen is ze bij mij. Ik zag er ontzettend tegenop om naar Odendael te gaan en ik lag er 's nachts wel eens wakker van. Gelukkig is het me meegevallen. De druk van de tuin viel van me af en hier is van alles te doen. Er is koersbal, jeu de boules en een biljart. Je kunt schaken, rummikubben en kaarten. De was wordt voor je gedaan en ik vind het net een 4-sterren hotel. Het voelt als een warme deken. Je hoeft niets meer te doen en je hebt je vrijheid nog. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik vind het alleen jammer dat Josine niet zo kan genieten als ik. Het zou mooi zijn als we met zijn tweeën ergens heen konden rijden. Ik mis Josine verschrikkelijk, want ik heb haar niet meer zoals vroeger. Toch zou ik voor geen geld de dagen kwijt zijn die ik voor haar mag zorgen. Op die manier heb ik toch het gevoel dat we samen zijn. Ik weet heel goed dat dit het eindstation is. Ik weet zeker dat ik nergens anders meer terechtkom. Ik kan er wel mee leven, want het voelt als een eindstation met een gouden randje."


Dog-Walking voor herhaling vatbaar

Op zondag 21 mei werd er een start gemaakt met de eerste "dogwalking" in Nijnsel. Omdat het aantal deelnemers wat tegenviel werd er wat later dan gepland gestart. Twee uur later waren de eerste met hun honden weer terug en Iedereen was zeer enthousiast over de routes. Dat gold zowel voor de deelnemers aan de korte route van 6 km als de deelnemers aan de lange route van 11 km.

Om 10.00 uur was het tijd om te kijken of er discipline in de honden zat. Onder begeleiding van Inge, van Hondentraining & Uitlaatservice, vond er de eerste workshop plaats gericht op gehoorzaamheidstraining. Ook kon u uw hond laten knippen bij Inge van NKH Dierenverzorging.

Vanuit het enthousiasme van de deelnemers kun je spreken van een gemiste kans als je er niet bent geweest. Dit enthousiasme zal er zeker toe leiden dat bij een volgende gelegenheid er zeker meer deelnemers kunnen worden verwacht. De organisatie, onder leiding van de enthousiaste Bert Stuurmans, gaat zeker voor een herhaling van het evenement en wellicht voor een jaarlijkse traditie. De honden willen wel, nu hun baasjes nog.


Luchtpost

Zo dat is alweer even geleden dat deze familie zich gemeld heeft vanuit Oostenrijk. Vandaar dat ik weer wat van me laat horen.                 

De winter begon met goede temperaturen in december om kunstsneeuw te kunnen maken zodat we het seizoen goed konden beginnen met prachtige witte pistes. De maand januari konden we in de boeken schrijven als de koudste van de laatste dertig jaar. In februari hadden we veel zonuren en hele fijne temperaturen, het voelde als voorjaar. Maart roert zijn staart is een gezegde, hier was het ook zo en we hebben nog behoorlijk wat sneeuw gehad en hoge temperaturen waardoor het lawinegevaar een hele tijd behoorlijk hoog was.

Deze maand is de boeken in gegaan als de warmste sinds 250 jaar geleden de metingen zijn begonnen. Dan rest ons nog de afgelopen maand april, deze doet wat hij wil. De laatste twee weken hebben we iedere week nog twee dagen sneeuw gehad wat in het dal niet zo zichtbaar was. In het skigebied zelf was dit goed voor twee keer een goede 40 cm. Voor de skiërs super natuurlijk. De weekenden in april waren ons mooi weer gegund. De concerten in het gebied met Anastacia en het afsluitende concert op 30 april met Zucchero waren dan ook zeer goed bezocht.

Voor ons is het nu zover dat wij een nieuwe start kunnen gaan maken. Dit betekent dat we de naam van ons appartement gaan veranderen. Er is veel gepuzzeld en gedacht, er is met veel mensen gesproken en gespard. Veel namen zijn de revue gepasseerd. Niets van al deze ingevingen paste eigenlijk bij ons. Ik ben trots op onze afkomst, we zijn dan ook gekomen op de naam: Apart-Brabant. Veel werk heeft het stiekem wel gegeven. Een nieuwe website, Facebook pagina, visitekaartjes, mensen aanschrijven etc.etc.

Hopend op vele positieve en enthousiaste reacties gaan wij ons nu op de zomer en natuurlijk alvast op de komende winter richten. Wij zeggen voor nu: houdoe en tot een volgende keer. We beloven dat we deze keer niet meer zo lang op ons laten wachten met een nieuw verhaal vanuit Kappl in het Paznauntal.

Servus und bis bald! Geert Termeer

Zieke geitjes bij De Kienehoeve

Op Kinderboerderij de Kienehoeve zijn maandag een aantal geitjes ziek geworden. Waarschijnlijk nadat de jonge geitjes Rododendron hadden gegeten.

De jonge geitjes weten nog niet goed wat zij wel en niet kunnen eten volgens Peter Simons van de dierenartsenpraktijk. "Waarschijnlijk is het een goedbedoelde actie en vinden kinderen het leuk om de geitjes wat te eten te geven maar hier moeten we mee oppassen. Vraag daarom altijd even binnen wat je de geitjes kunt geven."

Of de zieke geitjes het gaan redden is nog onduidelijk. "Dat zal in de loop van de week moeten blijken. Als ze vannacht de nacht goed doorstaan dan komen ze er hopelijk wel. Dan kunnen ze snel weer buiten spelen en kunnen de kinderen er weer van genieten." Aan iedereen dus een oproep om op te letten met het voeren van de beesten op de Kinderboerderij.

Wethouder plaatst eerste paal

Foto: Lisa vd Ven

In Boskant wordt volop gewerkt aan de realisering van elf nieuwe woningen. De woningen van plan Elzenpad aan de Waterwilg moeten eind dit jaar worden opgeleverd aan Wovesto. Wethouder Eus Witlox was aanwezig om de eerste paal in de grond te slaan.

De 11 huurwoningen worden gerealiseerd met het woningconcept Optio van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling. Bouwbedrijf Van Stiphout is uitvoerder van het project. Terwijl er al druk gewerkt wordt aan de nieuwe woningen is wethouder Eus Witlox aanwezig om de spreekwoordelijke eerste paal in de grond te slaan.

De Wilgen ligt aan westzijde van Boskant, midden in het bosrijke natuurgebied De Scheeken dat deel uitmaakt van Het Groene Woud. De huurwoningen zullen via www.daarwilikwonen.nu verhuurd gaan worden.

De MooiRooi nieuwsflash

Wil je 'heet' Roois nieuws als eerste op je telefoon ontvangen? Download dan de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

MooiRooi.nl is er altijd als de kippen bij als het om plaatselijk nieuws gaat. De website laat altijd de laatste Rooise nieuwtjes zien. Het is niet voor niets dat dagelijks tweeduizend á drieduizend unieke bezoekers de site opzoeken. Wilt u het echte 'hete' nieuws als eerste ontvangen? Dat kan door de app te downloaden met uw mobiel en u voor het pushbericht aan te melden. Ongeveer 1500 mensen gingen u al voor.

Als er vragen zijn, horen we het graag! 0413-479322

Historische beelden week 22
Herken jij de mensen op deze foto? Dan horen wij het graag van je. Mail je reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing historische beelden week 20

Ik zag dat er geen oplossingen waren binnengekomen voor de historische beelden van week 20. Bij deze wil ik dus alsnog reageren. Rechtsboven staat Piet van de Kamp, directeur van de Oda, daarnaast zijn vrouw Bep. Zij was de zus van de bruid. Bruid: Riet van den Boomen. naast haar links zit ome Gerard. Helemaal rechts staat heerboom Jos, priester in Brazilië. Helemaal links, mijn opa en oma. Vader en moeder van de bruid. Linksboven is ome Marinus, daarnaast tante Joke. Die hadden de banketbakkerszaak in Den-Bosch.

Toon van de Kamp

Oplossing historische beelden week 21

Winnaars van het scholenvoetbaltoernooi groep 8 St Antonius van Padua, te Nijnsel, 2001. Staand van Links naar rechts: Rob Habraken,Steven Valk, Glenn van Zutphen, Ruud Kremers, Paul van Dijck, Stef Taks, Bart van de Heuvel, Rik van den Hanenberg. Zittend van links naar rechts: Gertjan van de Berg, Teun Kraaijvanger, Mark van Heesch, Harold van de Laar, Rens Haerkens, Marco van de Ven.

Anke Kremers

Van links naar rechts boven: Rob Habraken, Steven Valk, Glenn v. Zutphen, Ruud Kremers, Paul v. Dijk, Stef Tax, Bart v.d. heuvel, Rik Hanenberg.
Van links naar rechts beneden: Gert Jan v.d. Berg, Teun Kraaijvanger, Mark v. Heesch, Harold v.d. Laar, Rens Haerkens, Marco v.d. ven.

Wilma van de Laar


Asieldier van de week

Hallo, ik ben Rover, een mooie en bescheiden kater van drie jaar. Ik ben helemaal zwart maar heb echt opvallende groene ogen. In het begin was ik nog erg bang voor mensen maar ik ben nu wel om! Ik wil graag geaaid worden, kan ook leuk spelen en ben gek op mijn soortgenootjes. Ik knuffel graag met mensen maar zeker ook met andere katjes. Soms vind ik alles nog wel spannend maar ik wil graag de wereld verder ontdekken, liefst in een rustig huisje zodat ik wat kan wennen. Verhuizen met een katje dat hier al woont lijkt me super fijn maar als je al een sociale en niet al te drukke kat hebt, wil ik daar ook best vriendjes mee worden. Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

18 / 36

19 / 36

Veiling en Pubquiz Theaterkoor Stem

Op zaterdag 10 juni vanaf 19.30 uur organiseert Theaterkoor Stem in gemeenschapshuis De Brink in Eerde een Goederen- en Dienstenveiling, afgewisseld met een zinderende Pub quiz. Op de veiling worden onder bezielende leiding van veilingmeester Ad van Acht bijzonder interessante goederen en handige en originele diensten onder de hamer gebracht. De avond wordt afgewisseld met een bruisende Pub quiz waaraan zowel individueel als in teams kan worden meegespeeld. Tijdens de pauzes presenteert het theaterkoor enkele van haar nieuwste nummers van de toekomstige voorstelling.

De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan de nieuwste voorstelling die het theaterkoor april 2018 op de planken gaat brengen. Een geheel eigen productie Totaaltheater met muziek, dans, film en een hoog innovatief gehalte. Drie beelden uit de nieuwe gemeente Meierijstad spelen een belangrijke rol in de nieuwste productie van Theaterkoor Stem. Het stuk met als titel Boeiende Buren speelt zich letterlijk en figuurlijk af in Meierijstad. De vroegere gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn nu met elkaar verbonden. Persoonlijke verhalen en elkaar beter leren kennen vormen de rode draad door een voorstelling vol met humor, ontroering, toneelspel en vanzelfsprekend heel veel muzikaal spektakel, ondersteund door het zes stemmige koor en live gespeelde muziek. Boeiende buren is een geheel in eigen beheer geschreven productie. Eenieder die het bekende koor van Meierijstad een warm hart toedraagt, wordt uitdrukkelijk gevraagd om op deze avond aanwezig te zijn. Het belooft zeker ook een zeer gezellige happening te worden. Er zijn vele kavels waarop kan worden geboden. Voor elk is er wel wat wils, voor de grote en de kleine portemonnee en stuk voor stuk de moeite waard.

Wees welkom!
De veiling start zaterdagavond 10 juni om klokslag 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend en kunt u de kavellijst bekijken. Er zijn verschillende veilingrondes die worden afgewisseld met rondes van de pub quiz. Theaterkoor Stem heet iedereen van harte welkom. Voor meer informatie en/of het meedoen aan de pub quiz kunt u terecht op de website www.theaterkoorstem.nl.


Er wordt door Gemeenten veel aan bermbeheer gedaan om het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk te maken. Zo ook in Sint- Oedenrode. Als wij door ons Dommelpark lopen bespeuren we een groot aantal soorten bloemplanten welke destijds via `plan Dotterbloem` zijn ingezaaid en zichzelf in de loop der jaren hebben gehandhaafd. Onze gids Theo Gottenbos doet verslag.

De afgelopen 14 dagen is het weer geheel omgeslagen en heeft er zich een groei boost voorgedaan. Afgelopen keer schreef ik over de Grote Ratelaar die op dat moment alleen zijn bladrozet liet zien. Wel, die staat nu volop in bloei en is het aankijken waard.

Dit keer schrijf ik over een bijzondere waterplant die zich vaak aan de rand van waterpartijen vestigt en daar welig kan tieren. Het is de Gele Lis ( Iris pseudacorus ) en lid van de lissenfamilie. De naam Iris is de Griekse naam voor regenboog vanwege de vele kleuren die dit geslacht vertonen als wel de drie naar buiten omgeslagen bloemdekbladen, die een sierlijke bocht, als van een regenboog vertoonden. De Latijnse soortnaam pseudacorus, luidt vertaald valse of onechte acorus, verwijst naar de Kalmoes ( Acorus calamus ) omdat de bladeren veel gelijkenis hiermee vertonen. De oorsprong van de naam `Lis` is onbekend en vele regio`s hebben in de afgelopen eeuwen eigen namen hieraan gegeven. De plant heeft een fors kruipende, zich vertakkende wortelstok. De rechtopstaande stengels zijn rond en naar boven toe vertakt. De iets blauwachtig groene bladeren zijn zwaardvormig en de bloemen zijn tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De doosvrucht heeft 4-5 cm lange vruchten en zijn stomp driekantig. Ze bevatten op elkaar gestapelde, gladde, bruine, platte zaden. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Eenzaadlobbig.

In de volksgeneeskunst werd de wortelstok, in wijn getrokken, aangeraden bij geel- waterzucht en astma. Een schoongemaakte wortelstok werd aan baby's gegeven om erop te knabbelen, om zodoende het tandjes krijgen te bevorderen. Het aftreksel van bladeren was goed tegen het bloeden van de blaas en de neus, zo meende men. In tijd van nood werden de zaden tot een soort surrogaatkoffie verwerkt. De gele lis- boorder (Helotropha leucostigma), een nachtvlinder uit de familie van de uilen, heeft de Gele Lis als waardplant. Verder worden de bloemen veelvuldig bezocht door stuifmeel etende en verzamelende insecten.


De ziekte van Huntington

De ziekte van Hungtington is een (nog) ongeneesbare hersenziekte. De symptomen worden vaak omschreven als een combinatie van ALS, Parkinson en Alzheimer. De ziekte wordt ook wel de ziekte genoemd die je laat dansen door ongecontroleerde bewegingen. Huntington is een progressieve ziekte die uiteindelijk tot de dood leidt en een lang en slopend proces heeft.

De vader van Rooienaar Jeffrey Schenkels, Ton Schenkels, lijdt zelf aan de ziekte van Huntington. Daarom loopt Jeffrey Schenkels met 6 andere de Nijmeegse Vierdaagse. Dit doen ze om geld in te zamelen voor een medicijn voor de nog redelijk onbekende ziekte van Huntington. Als Ton (56) 7 jaar geleden te horen krijgt dat hij aan de Ziekte van Huntington lijdt, breekt er een spannende tijd aan voor de familie Schenkels. Zowel zijn broers als de kinderen van Ton worden onderzocht. Hieruit komt naar voren dat ook zijn dochter Bianca gen drager (29) is en op latere leeftijd de ziekte zal krijgen. Ook voor zoon Jeffrey zal een zware en moeilijke periode komen, omdat hij de zorg van zijn vader en later zijn zus, op zich zal moeten nemen. Bij Ton worden de symptomen alleen maar erger en de zorgen worden groter. Daarom woont Ton sinds juni 2015 bij een aanleunwoning vlakbij Odendael. Ook Odendael helpt mee om geld in te zamelen. Bianca zal de ziekte krijgen tussen haar 35e en 45e levensjaar. Het is hen opgevallen dat mensen snel oordelen. "Men denkt vaak dat je hebt gedronken of drugs hebt gebruikt, omdat mensen met deze aandoening ongecontroleerde bewegingen maken en moeilijker kunnen praten." Vijf geleden hebben Robert Vreven en Jeffrey bedacht om te gaan lopen voor de Ziekte van Huntington. Daarom is er een sponsorprofiel aangemaakt. "Ons doel is om 5.000 euro op te halen. We willen door middel van dit artikel de ziekte nog meer onder de aandacht brengen en hopen dat mensen een steentje bijdragen want alle beetjes helpen." Ton kan helaas niet meer meelopen. "Er is nog een lange weg te gaan voor de juiste medicatie. Er is namelijk 4 miljoen euro nodig om een medicijn te vinden. De medicatie zal voor Ton waarschijnlijk te laat komen, maar als we nu in actie komen kunnen ze misschien de ziekte bij Bianca en alle andere Huntington patiënten nog uitstellen of stoppen." Wil je Jeffrey graag sponsoren? Doe het dan nu. Je kunt sponsoren via de website www.devierdaagsesponsorloop.nl en dan klikken op: Wandelaars, Jeffrey Schenkels in. Info: Susan Vermulst: 0610827842

Kleinkinderen laten erven?

Als uw vermogen direct naar uw kinderen vererft, moet over dit vermogen boven de geldende vrijstelling 10 tot 20% erfbelasting worden betaald. Deze vrijstelling bedraagt € 20.209 (2017) per kind.

Wat veel mensen niet weten is dat deze vrijstelling eveneens geldt voor uw kleinkinderen. In uw testament kunt u een bedrag tot bovengenoemd maximum aan uw kleinkinderen nalaten. Door dit te doen maakt u optimaal gebruik van de vrijstellingen die gelden voor de erfbelasting.

Vermogen nalaten aan uw kleinkinderen kan op verschillende manieren. U kunt het bijvoorbeeld zo regelen dat het kleinkind alleen onder bepaalde voorwaarden het erfdeel krijgt. Of u bepaalt dat het ten laste gebracht moet worden van het erfdeel van uw kind, hiermee bereikt u dat er in gezinsverband elk kind hetzelfde krijgt.

Indien uw vermogen per kind meer bedraagt dan ca € 140.000 dan kunt u op deze manier in ieder geval 10% erfbelasting besparen.

Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies

www.bekkersadvies.nl

Kerkberichten

Martinuskerk
Do 01/06:
09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door Het Rozenkransgebed.
Vr 02/06: Eerste Vrijdag van de Maand 10.00 u: Eucharistieviering in Odendael. 13.30 u. tot 16.00 u: Oefenen Eerste Communicanten in de Martinuskerk.
Za 03/06: vooravond van Pinksteren 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Cor en Jo van den Biggelaar – van Rossum, Leonie van der Poel – Peeters.
Zo 04/06: Eerste Pinksterdag 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jan Kanters, Johannus Hurkx, Overleden familieleden van de familie van Bree, Harry Merks (maanddienst) en overleden ouders van de Ven – Moeskops, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuyzen – Hazenberg, Tonny de Brouwer – Russens, Wim van Rooij, Tiny van den Biggelaar, Harrie van Beljouw, André van Hoof, Harrie van Dongen, Jo van Dongen – Vos, Tonnie Prinssen – van den Berg, Huward Bekkers, Jampi van Oorschot, Bertha van Oorschot – van Tongeren, Jan Lathouwers, Harrie Schepens en zoon Mari.
Ma 05/06: Tweede Pinksterdag – Eerste Heilige Communieviering 10.00 u: Eucharistieviering met het Kinderkoor. Intenties: Bert en Annie van de Akker en Els Lemmens, Jo en Cathrien Hellings – Driesen, Ria Schellekens – Guutlisbergen, Herman en Truus Walter – van de Laar, Henk en Thea de Bruijn – Bakker, Theo van Casteren en Harrie Schepens (beide opa's van Kick), Susan Bergefurt, Opa Jan van den Elsen.
Di 06/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel. Tevens Achtste Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Wo 07/06: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Dora van Hastenberg.
Do 08 juni 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 31/05:
18.30 u: Rozenhoedje i.v.m. de meimaand, 19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 02/06: Eerste Vrijdag van de maand: 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 03/06: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 04/06: Eerste Pinksterdag 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
Collecte Week Nederlandse Missionaris. Intenties: Bets van de Ven – van den Oever, Joop van Heugten, Mien Heijmans – van Uden, Marinus van Dinter, Jan Sanders.
Ma 05/06: Tweede Pinksterdag 09.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Wo 07/06: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 10/06: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

H. Martinus Olland
Za 03/06:
Geen Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 04/06: (Pinksteren), Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. Bas Stigter.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 30/05:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 01/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 03/06: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg Intentie: ouders van Engeland-Swinkels en Annelies Jansen-van Engeland, Theo van den Oever en Tinie van Laarhoven.
Zo 04/06: Pinksteren: 09.30 u: Eucharistieviering, m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst Intentie: Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, overleden ouders Thoonen-Roijackers, zoon Bart, Betsie en Marian, Piet Swinkels en overleden ouders Swinkels-Gruithuijzen, Ben Swinkels, Elie Kluijtmans-Eestermans.
Ma 05/06: 2e Pinksterdag 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Breugels Kerkkoor.
Di 06/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 08/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 04/06: Hoogfeest van Pinksteren, 11.00 u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Mariet Verschuijten, Theo v.d. Meulengraaf, Nel van Hastenberg- Smits, Diny Vos- Steenbakkers, Mieke Smits- Hulsen.
Di 06/06: 09.00 u: 8ste noveen H. Antonius van Padua
Secretariaat is op woensdag 7 juni gesloten.

Odendael
Vrij 02/06: 10.00u, 1e vrijdag van de maand, Eucharistieviering met Odendael koor.
Zo 04/06: 10.00u, 1e en 2e Pinksterdag Eucharistievering met Odendael koor. int: Mevr. vd Zanden, Harrie Verschuren, Jan van Kampen, Jan Dortmans voor zijn verjaardag


Cantecleer jubileert met koorweekend... en neemt afscheid

Het weekend van 19 t/m 21 mei 2017 stond in het teken van het 45 jarig jubileum van Gemengd koor Cantecleer. Deze gezellige dagen zijn doorgebracht op Buitengoed Fredeshiem in Steenwijk.

De prachtige omgeving leende zich uitstekend voor de zondag-matinee, waar het koor zich optimaal presenteerde met een gevarieerd programma.

En dan het afscheid
Met een slotconcert op zondag 5 november 2017 om 15.00 uur in De Knoptoren te Sint-Oedenrode, wil het huidige koor Cantecleer, aangevuld met zo veel mogelijk oud-koorleden, op een muzikaal waardige wijze afscheid nemen van Rooi. Alle oud-koorleden van de afgelopen 45 jaren worden uitgenodigd om mee te zingen om samen een mooi afscheidsconcert te geven. Je kunt je vóór 12 juni opgeven met vermelding van je stemsoort via het volgende mailadres: anneke.bokhorst@upcmail.nl. Dan ontvang je per mail de nodige informatie. Koor Cantecleer hoopt op veel enthousiaste reacties.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Fietsers voor de duofiets
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is dringend op zoek naar vrijwilligers die samen met iemand willen gaan fietsen op de duofiets. De zon begint weer te schijnen en het is langer licht, dus tijd om naar buiten te gaan. Ook in Sint-Oedenrode zijn er mensen die niet meer zelf naar buiten kunnen om een stukje te fietsen. Voor deze mensen zijn wij op zoek naar vrijwilligers die samen met hen willen fietsen op de duofiets. Wilt u graag iets betekenen voor een ander en bent u graag buiten? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden in overleg, gemiddeld 1 dagdeel per week. (vacaturenummer 10899)

Zorgokee zoekt chauffeurs
Zorgokee is een professionele organisatie die ondersteuning en begeleiding biedt aan kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met een autisme spectrum stoornis (ASS), ADHD en/of een lichte verstandelijke beperking. Hun hoofdlocatie bevindt zich aan de Ollandseweg.

Deze organisatie zoekt chauffeurs die graag willen rijden binnen de interne vervoersdienst. Binnen deze vervoersdienst bieden zij hun cliënten de mogelijkheid om opgehaald en thuisgebracht te worden indien dit noodzakelijk is. Zorgokee beschikt over eigen vervoer hiervoor.

Bent u klant- en kindgericht, flexibel, toegankelijk, enthousiast? Dan is deze vrijwilligersfunctie met een vrijwilligersvergoeding mogelijk iets voor u! Werktijden zijn in overleg maar spitsen zich toe op werkdagen tussen 15.00 en 18.30 uur en in de weekenden in de ochtend en rond 17.00 uur. (vacaturenummer 17270)

'Een Nacht Zonder Dak'

Nacht zonder dak is een nationale inzamelingsactie voor kinderen in arme landen die in een doos slapen, bijna niet te eten krijgen en in een slechte leefomgeving leven. Daarom ben ik een nacht in een doos gaan slapen.

Vrijdag om 16:00 begon het allemaal. Eerst het geld inleveren van alle donaties en daarna een krot bouwen van karton. Er is ongeveer €700 opgehaald. De meeste mensen sliepen samen in een doos. ik ook, ik sliep gezellig samen met mijn nichtje Eva. Naarmate het bouwen van de doos vorderde kreeg ik een steeds betere band met mijn krotten(over)buurvrouwen. Toen alle krotten klaar waren gingen we spelletjes spelen. Intussen werd macaroni en rijst klaargemaakt. Toen we hadden gegeten hielden we achter in de tuin een kleine viering.

Om 21:00 konden familie en vrienden de krotten komen bekijken. Vuurkorven waren aan gestoken om marshmallows te maken. Rond 22:00 vertrokken alle familie en vrienden weer. Ik ging met mijn krottenoverbuurvrouwen heel veel liedjes zingen met de gitaar erbij. Om 24:00 gingen we met zaklampen naar onze krotten. Er waren helaas soms wat spinnen in het krot. De nacht vond ik wat minder vooral door rugpijn en barre kou. Mijn nicht en ik hadden namelijk een open kant voor verse lucht gemaakt.

's Ochtends werden we vroeg wakker gemaakt. Heel veel mensen waren moe en hadden wallen onder hun ogen. Gelukkig klaarde mijn humeur op toen we lekkere gedoneerde broodjes hadden en overheerlijk croissantjes van bakkerij Bekkers. Aan het einde is er nog een mis gehouden om stil te staan bij al die kinderen en tieners die geen dak boven hun hoofd hebben. Ik wil graag iedereen bedanken die iets gedoneerd heeft. Gelukkig waren mijn nieuwe vriendinnen er om mij door deze nacht zonder dak te helpen.

College wil pakket maatregelen N279

Het college van B en W van Meierijstad gaat niet akkoord met de voorlopige voorkeursvariant van de provinciale stuurgroep N279: het opwaarderen van de N279. "Wij kiezen voor een integraal pakket aan maatregelen. Het opwaarderen van de N279 en een afslag naar onze bedrijventerreinen zijn daar onderdeel van."

Het college wil ook dat er een aparte fietsverbinding bij de Morgenstraat over de Zuid-Willemsvaart blijft. "De keuze van de stuurgroep heeft ingrijpende gevolgen voor het woon- en leefklimaat in onze gemeente. Daarnaast lost de keuze van de stuurgroep een aantal problemen niet op en worden zelfs problemen veroorzaakt, zoals toenemende verkeersdruk op de NCB-laan", aldus verkeerswethouder Harry van Rooijen.

"Wij willen dat Meierijstad een fijne gemeente blijft om te wonen, te werken en te leven. Daarom gaan wij voor een zorgvuldige inpassing van de N279 met 2 x 2 rijstroken. Ook willen wij onze ambities op het gebied van economie en werkgelegenheid waarmaken. Daarbij hoort een goede bereikbaarheid van bedrijventerreinen. Wij pleiten dan ook voor een afslag naar de bedrijventerreinen in Veghel Zuidwest in combinatie met de aansluiting bij Keldonk."

Andere maatregelen in het integrale pakket dat het college wil, zijn een goede inpassing van de N279 in de omgeving en natuurcompensatie in de omgeving van de weg. Daarnaast wil het college maatregelen om het woon- en leefklimaat en de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen te verbeteren. Om ook de problemen op de A50 aan te pakken, pleit het college ervoor om samen met de regio en de provincie een lobby te starten richting landelijke overheid.

Het college van Meierijstad heeft zich tot nu toe onthouden van stemming in stuurgroep. Dit in afwachting van de MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse). Ook is advies gevraagd aan verkeersbureau Goudappel Coffeng over de effecten van het opwaarderen van de N279. Harry van Rooijen: "Wij hebben alle informatie gewogen en intensief overleg gevoerd met onder meer het bedrijfsleven en dorps- en wijkraden. Met het voorstel dat er nu ligt doen wij het meest recht aan de wensen en bezwaren van de verschillende partijen. Wij hopen en vertrouwen op steun van de stuurgroep en de provincie."

Voorlichting collectieve Vrijwilligersverzekering Meierijstad

De gemeente Meierijstad heeft per 1 januari de collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten bij Raetsheren van Orden. Deze verzekering vervangt de voorgaande. Met de geboorte van Meierijstad ontstonden er veel vragen op het gebied van de vrijwilligersverzekering.

Bij een vrijwilligers-verzekering gaat het om een secundaire dekking (een secundaire dekking is een dekking die pas van kracht wordt wanneer een andere verzekering, die op hetzelfde tijdstip hetzelfde belang tegen hetzelfde gevaar ook verzekerd heeft, geen uitkering geeft). Daarnaast komen bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk regelmatig vragen binnen over de Vrijwilligerspolis. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk heeft daarom, bij de workshopavond voor vrijwilligers, een medewerker van Raetsheren van Orden uitgenodigd. Zij kan organisaties alles vertellen rondom deze verzekering. Deze voorlichting vindt plaats op 21 juni van 19.30 – 21.30 uur te Sint-Oedenrode. Deze avond is uiteraard ook bedoeld voor vrijwilligersorganisaties in Schijndel.
Wilt u ook meer duidelijkheid over deze vrijwilligersverzekering voor uw organisatie? Laat u dan informeren en meld uw organisatie aan via: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl Dit kan tot 2 juni.

Team Meierijstad vergadert

Team Meierijstad vergadert op dertig mei in het gebouw van wijkvereniging de Leest van 19.30 tot 21.30 uur. Daarbij wordt de achterban van harte uitgenodigd om aan te sluiten.

Op de agenda van deze avond staat onder meer het advies van het college over het voorkeursalternatief N279 Veghel-Asten en het collegeprogramma "de mijlpalen van Meierijstad". Dit wordt niet inhoudelijk besproken, maar gaat over een aanpak om zo tot een beschouwing te komen vanuit de standpunten van TEAM en het Coalitiebeleid Akkoord Meierijstad. Het gesprek gaat ook over de wijze waarop leden geïnformeerd willen worden door de fractie. Tot slot volgt een toelichting op de BOB vergaderstructuur (Beeldvorming – Oordeelsvorming en Besluitvorming in de gemeenteraad). De fractie zal nog wat huishoudelijke zaken bespreken, onder meer over de raadsagenda van deze maand. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf een onderwerp in te brengen.

V.B.M.F start met een avondgroep

Sinds 2000 bestaat in Schijndel de V.B.M.F De Meierij. Een vereniging die ontstaan is voor mensen met fibromyalgie, maar zeker ook geschikt is voor mensen met andere reumatische klachten.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. Het bewegen gebeurt momenteel twee keer per week overdag in Zwembad De Molenhei in Schijndel. De meeste leden nemen één keer per week deel. Enkele leden doen dit zelfs twéé keer per week. Zoals iedereen weet, staat 'blijven bewegen' altijd hoog op de ranglijst van remedies om zo gezond mogelijk te blijven.

De vereniging gaat bij aanvang van het nieuwe seizoen, in september 2017, van start met een avondgroep! Dat gaat gebeuren op dinsdagavond van 18.00-19.00 uur, eveneens in Zwembad De Molenhei in Schijndel. Voor aanmelden of vragen kunt u terecht bij Lisette Goossens-Anbergen, tel. 073-5940924 of 06-46307629. Of stuur een e-mail naar vbmfdemeierij@gmail.com.

Een weekend lang feest in Erp

Het uitgestrekte festivalterrein op de Roost in Erp ligt er maandag nog rustiek bij. Komend weekend krioelt het hier van de festivalbezoekers. Zaterdag staat Harmony of Hardcore op het programma en zondag 7th Sunday Festival.

De organisatie hoopt op zondag 37.500 gasten te verwelkomen en op zaterdag 28.000. Het zijn duizelingwekkende aantallen. Het festivalterrein is dit jaar weer iets groter dan voorgaande jaren. Toch behoudt het haar gezellige karakter. "Elk jaar veranderen we toch wel iets, maar het knusse houden we erin", aldus Geertje van Zoggel die de pr verzorgt voor organisator Par-T. De ervaren 7th Sunday-bezoeker zal dit jaar meer mutaties van de tenten zien dan andere jaren. "Klopt, we hebben de indeling best rigoureus veranderd. De area's die jullie van ons gewend zijn keren eigenlijk allemaal terug. Alleen sommige in een andere vorm." Een voorbeeld daarvan is Café de Puinhoop gehost door Puinhoop Kollektiv. Zij krijgen een eigen plek rechts van de mainstage. "Daar gaat van alles gebeuren. Het podium is een botsautobaan. Er wordt tegen elkaar geracet, er wordt muziek gemaakt en er volgen tal van activiteiten."

34 meter
De meest in het oog springende tent is toch wel de hardstyletent. Vooral nu er nog niemand binnen staat, valt pas op hoe immens groot die tent eigenlijk is. "Hier gaan straks 7 duizend man helemaal los. De hardstyleliefhebbers hebben weer een eigen plekje gekregen." Ook de contouren van de andere stages zijn zichtbaar. De een al klaar om dit weekend de mensenmassa te verwelkomen. Aan de ander wordt nog druk gesleuteld. "De mainstage wordt dit jaar 34 meter hoog", roept een van de opbouwers.

Festivaldorp
Midden op het festivalterrein valt een groot vierkant met meerdere ingangen en een centraal gelegen podium op. "Hier verrijst de komende dage een heus festivaldorp. We hebben het dorp toepasselijk Meierijstadplein genoemd. Hier is straks van alles te doen. Zo host Baby Blue een eigen stage. Ze treden daar op met vrienden. Er is speciaal bier te verkrijgen en voor een goed glas wijn kun je er ook terecht. Dit is helemaal nieuw", vertelt Geertje enthousiast. De ruimte naast het 'dorp' is helemaal ingeruimd voor eettentjes.

Geertje vertelt waarom hiervoor is gekozen. "Vorig jaar was er aanzienlijk minder ruimte om te eten. Je merkt in het festivalwereldje en bij het publiek dat er vraag is naar lekker en uitgebreid eten. Vandaar ons besluit om het foodgedeelte naar een hoger plan te tillen", vertelt ze. Verder is er een toiletgroep bijgekomen en de ingang is iets opgeschoven. De festivalgangers hoeven minder ver te lopen. Tokens kun je op verschillende plaatsen halen, dus niet alleen bij de ingang.

Klimwand
7th Sunday had in 2016 een primeur in Nederland met de hosting van het platenlabel van Hardwell: Revealed Recordings. Na veel hostings op grote festivals in het buitenland, streken ze vorig jaar neer in Erp. Geertje: "Een succesvolle area. Dus logisch dat deze terugkeert.
Het vip-deck is dubbel zo groot en helemaal vernieuwd. Een flinke upgrade dus. Bedrijven kunnen hier netwerken." Vorig jaar klom er een meisje de mainstage in. Een smetje over de editie van 2016. Geertje schudt haar hoofd. "Levensgevaarlijk en echt niet grappig." De organisatie van 7th Sunday heeft als ludieke tegenreactie een klimwand geplaatst. "Mensen die graag willen klimmen, zijn welkom in het klimrek", besluit Geertje met een lach op haar gezicht.

7th Sunday is zondag van 13.00 uur tot 01.00 uur. Harmony of Hardcore is zaterdag en duurt ook van 13.00 uur tot 01.00 uur. Het is bijna uitverkocht. Vanaf donderdag of vrijdag zijn er waarschijnlijk geen kaarten meer verkrijgbaar.

Meierijstad bruist van de amateurkunst

De landelijke maand van de amateurkunst komt er weer aan. Juni staat opnieuw met het thema 'iktoon' in het teken van amateurkunst en amateurkunstenaars, jong en oud. In heel Meierijstad wordt het hele jaar door gedanst, toneel gespeeld en beeldende kunst en muziek gemaakt door honderden amateurkunstenaars. In juni tonen zij hun kunst tijdens voorstellingen, festivals, exposities en openbare repetities.

In juni staat in heel Nederland kunst van iedereen centraal. Deze maand kan iedereen onder het thema 'iktoon' op honderden locaties kunst van dichtbij beleven. Ook in Meierijstad bruist het van de amateurkunst. Na een oproep onder alle amateurkunstenaars en verenigingen heeft Phoenix Cultuur weer een mooie en afwisselende iktoon! Kalender voor Meierijstad samen kunnen stellen. Inwoners van onze nieuwe gemeente kunnen verspreid over alle kernen de hele maand volop gaan genieten.

Nog voor de zomer compleet wandelroutenetwerk Meierijstad

Foto: Jelle vd Brand

Nog voor aanstaande zomer heeft Meierijstad een goed en sluitend netwerk van recreatieve routes. Voor de fietsroutes was dit reeds het geval; door het zetten van extra knooppunten wordt dit nu ook voor het wandelroutenetwerk gerealiseerd. Het gaat dan onder meer om de aansluiting tussen de voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Deze nieuwe knooppunten worden nog voor de zomer geplaatst en daarmee is Meierijstad dan ook door wandelroutes verbonden.

Het onderhoud en beheer van de routes wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Het college van Meierijstad heeft nu besloten dat de coördinatie van onderhoud en beheer van de routes, net als andere gemeentes in Brabant, overgenomen wordt door VVV Noordoost-Brabant. Dat zorgt ervoor dat er efficiënt op elkaar afgestemd kan worden. Voor de vrijwilligers verandert er niets; zij krijgen alleen een nieuwe contactpersoon.

Ode aan Nina Pjevac

In juni is in de expositieruimte op CHV Noordkade het werk te bewonderen van de recent overleden Kroatische sierraaddesigner Nina Pjevac. Met de expositie 'Helemaal Nina' wordt postuum een ode gebracht aan Nina en haar mooie en bijzondere werk.

Nina nam in Veghel jaren deel aan de cursus edelsmeden olv Irene Rhemrev. Eerst bij het Pieter Brueghel Instituut, later bij Phoenix Cultuur. Al gauw ontwikkelde zij zich tot een gerenommeerde sieraaddesigner met een geheel eigen stijl, waarbij haar Kroatische ambachtelijke roots altijd duidelijk zichtbaar zijn gebleven. Op inventieve wijze wist ze gebruik te maken van allerhande industriële materialen; van rubberen ringen tot kunststof halffabricaten en kleurrijke glaskralen. Deze werden op ingenieuze en speelse wijze met elkaar gecombineerd en samengevoegd tot prachtige sieraden. Ware kunstobjecten met allure. Helemaal Nina!

Sieraden van haar hand werden eerder tentoongesteld bij verschillende galeries en musea in binnen- en buitenland. Met haar gedrevenheid en tomeloze scheppingsdrang heeft Nina een geweldig oeuvre weten op te bouwen en nagelaten.

Phoenix Cultuur laat nu een prachtige selectie zien van haar werk. Deze is te zien van 4 juni t/m 30 juni 2017 op de begane grond bij de entree van de Cultuurfabriek en deels in De Fabriekswinkel bij CHV Noordkade in Veghel. Meer info of vragen: info@phoenixcultuur.nl of 0413-782010.

Hulp na het overlijden van een dierbare

Onkruid wieden, een band plakken, samen je administratie op orde brengen, een potje koken, of een lamp ophangen. "Vaak horen we dat mensen die een dierbare verloren hebben altijd maar weer vrienden en familie moeten vragen voor allerlei praktische klussen", aldus Tineke, vanuit haar praktijk. Juist voor deze mensen zou het zo fijn zijn om eens bij te praten met een goede vriend zonder tussendoor allerlei klusjes te moeten doen. Daarom sloegen Annette en Inge van New Mourning en Tineke van Praktijk Verliesbegeleiding de handen ineen en geven zij op zondag 25 juni om 13.00 uur het startsein voor Stichting Griefbusters. Een uniek initiatief speciaal voor inwoners van gemeente Meierijstad en omgeving.

Stichting Griefbusters
Met een zomerse picknick organiseren we op zondag 25 juni de kick-off voor de stichting in het weiland aan de Weievenseweg 37 in Sint Oedenrode. Vanaf 12.00 uur starten we met de picknick, die ongeveer tot 15.00 uur gaat duren.Heb jij een dierbare verloren en zou je graag naar de picknick willen komen meld je dan aan door een mail te sturen naar info@griefbusters.nl.

Natuurlijk zijn we ook op zoek naar vrijwilligers, mensen die het leuk vinden om, naast hun werk iets extra's te doen. Griefbusters is op zoek naar vrijwilligers die hun handen uit de mouwen willen steken. (Meierijstad en omgeving). Mogen ze op jou rekenen? Nieuwsgierig geworden, kijk dan op onze site www.griefbusters.nl

Ho(t)spice

Foto:

In maart introduceerden wij onze column Ho(t)spice, die voorlopig maandelijks gaat verschijnen in de weekbladen van Meierijstad. Om de naamsbekendheid van hospice Dommelrode te vergroten. En om u te laten na- of meedenken. Dit keer neem ik u mee op een (t)huisbezoek in het hospice zelf. Een poging althans. Voor iets wat je wilt laten léven, schieten woorden al gauw te kort. Laat ik het deze keer geen column noemen, maar een eigen beleving.

Een thuis, maar dan compleet ontzorgd
Hospice Dommelrode, een mooie, met groen omgeven bungalow in een mooie, rustige wijk in het groenste dorp van Europa. Vooruit, die laatste titel ligt inmiddels 17 jaar achter ons, maar het groene imago van Sint-Oedenrode is blijven hangen en wordt opnieuw opgepoetst tot de groene poot van Meierijstad. Wie zou daar nou niét willen wonen? Al is het 'maar' in je laatste levensfase?

Een van de eerste dingen die opvalt bij binnenkomst, is het hoge plafond van de bungalow.

"Een cadeautje. Dat was al zo toen we hier begonnen. En dat geldt zeker ook voor de sanitaire ruimtes, die al geschikt waren voor onze bewoners" weet hoofdcoördinator Ingrid Gevers.

Over de inrichting is zichtbaar goed nagedacht. Geen Huize Avondrood met bloemetjesbehang, zware eiken meubelen en schemerlamp van varkensblaas, maar een eigentijdse, praktische en rustige inrichting waar iedereen zich op z'n minst wel een beetje thuis kan voelen. In iedere verblijfsruimte komt volop daglicht binnen. In de eigen kamer van de tijdelijke bewoners zijn niet alleen alle nodige voorzieningen, maar kunnen ook dierbare eigendommen worden geplaatst of opgehangen. Zo neemt de bewoner ook letterlijk een vertrouwd stukje 'thuis' mee. Het laatste stukje ziekenhuissfeer staat inmiddels in de berging: de geelwit-met-chromen ziekenhuisbedden. Met de vervanging door houten bedden met dezelfde functies was de inrichting helemaal áf.

Op dit moment wordt alles ingezet op de optimalisering van de klimaatbeheersing, altijd een punt van aandacht bij een bungalow. Ook de akoestiek in de hal voor de slaapkamers staat hoog op de verlanglijst. De tuin is ruim opgezet, en eindigt in een overdekt terras waar je ook uit de wind kunt zitten.

Bij mooi weer kun je 'open' zitten op het andere terras, dat aan de bungalow grenst. Naast het grasveld hangt een robotmaaier. "Dat is onze Kobus" lacht Ingrid. Drie kippetjes van het gezellige ras Wyandotte zorgen voor wat leven in de brouwerij, en voorzien verwende bewoners dagelijks van kakelverse eitjes. Hebben die ook namen? "Volgens mij niet. Ze zijn van een buurtbewoner, die verzorgt ze ook elke dag" aldus Ingrid. De verhouding met de hele buurt is trouwens van meet af aan prima; ze zijn ook intensief betrokken geweest bij de plannen om in hun wijk Dommelrode een hospice te beginnen.

Niet direct zichtbaar, maar wel heel belangrijk als onderdeel van de huishouding, is het feit dat iedereen compleet ontzorgd wordt, niet alleen de bewoners maar ook de bezoekers. In dat opzicht is het hospice eigenlijk nog méér een thuis dan voorheen. Want het is niet langer de vertrouwde, maar ook onrustige omgeving waar de ene bezoeker koffie gaat zetten, de andere afwassen of opruimen, of iets anders wat de bewoner niet zelf meer kan. Iedere bezoeker kan daardoor alle tijd en aandacht geven aan hun dierbare.

Maar zoals gezegd: woorden schieten tekort, en beleving is iets heel persoonlijks. Kom daarom gerust even vrijblijvend op bezoek, ook al is een opname nog niet aan de orde. Bel gewoon even naar 0413 530 247 of stuur een mailtje naar coordinator@hospicedommelrode.nl

Meer weten? Neem eens een kijkje op www.hospicedommelrode.nl

Jan Egmond
Bestuurslid communicatie
Stichting vrienden van hospice Dommelrode


Vattum

Het is aardedonker. Half struikelend over stronken en omhooggekomen boomwortels, ploeter ik voort. Scheen de maan nu maar een beetje. Het schiet niet erg op zo en ik moet nog zo'n eind.

Ik loop hier niet voor mijn lol hoor, ik heb geen keus. Onze enige fiets is in beslag genomen door de Duitsers. Dat wil niet zeggen dat die fiets wat geholpen zou hebben om mijn weg te verlichten. De fietslantaarn mag niet meer licht doorlaten dan een dun streepje. Daar zou ik ook niet veel aan gehad hebben. Hoor ik nu iets? Ik sta even stil om te luisteren. Nee hoor, volkomen stilte. Als ik verder ga meen ik weer iets te horen. Jawel hoor, een zacht geluid. Wat kan dat zijn? Telkens als ik stilsta is het geluid weg. Word ik achtervolgd? Doe niet zo flauw, zeg ik tegen mezelf. Wie gaat nu voor zijn plezier hier in het donkere bos ronddolen.

Nu hoor ik het weer. Het komt ergens achter me vandaan. Ik kijk snel om me heen. Niets te zien. Het klinkt als: 'Vattum.' Ik voel een lichte paniek in me opkomen en ga harder lopen. Iemand wil me pakken, dat kan niet anders. Van angst ga ik nog sneller. Struikelend ren ik voorwaarts. Ik blijf wonder boven wonder overeind en blijf mijn belagers nog steeds voor. Ze zijn vast met een heleboel. 'Vattum, vattum, vattum,' hoor ik ze tegen elkaar zeggen. Hoe sneller ik loop, hoe duidelijker ik het hoor. Dan voel ik een harde klap tegen mijn hoofd en wordt het zwart om me heen.

Ik wrijf over mijn voorhoofd. Ik voel een bonkende pijn. Er kleeft vocht aan mijn vingers. Ik bloed. Wat is er gebeurd? Hoe lang heb ik hier gelegen? Allemaal vragen die door mijn duizelige hoofd spoken. Langzaam komt het besef: Ik ben neergeslagen! Maar ik leef nog. Ben ik beroofd? Ik voel in mijn achterzak. Mijn portemonnee is er nog. Hoe is dat mogelijk? Langzaam kom ik overeind.

Het bloeden is gelukkig opgehouden. Mijn hoofd bonkt onophoudelijk. Me nog steeds afvragend wat er toch gebeurd kan zijn, loop ik strompelend verder.

Eindelijk thuis aangekomen laat ik me vermoeid op een stoel zakken. Mijn moeder buigt zich over me heen. Ze ziet bleek. 'Ik maakte me grote zorgen. Wat zie jij eruit. Wat is er met je gebeurd? Kom dan zal ik de wond verzorgen.' Het blijkt dat ik een flinke bult op mijn hoofd heb, maar het bloeden is gestopt.'

Dit verhaal vertelde mijn vader. Wat was er nu gebeurd? Hij had een manchester broek aan. Tijdens het lopen schuurden de ribfluwelen broekspijpen tegen elkaar. Dat maakte een geluid. Hoe harder hij liep hoe vaker het geluid zich herhaalde. Alle omstandigheden bij elkaar, het alleen zijn in dat aardedonkere bos, honger en dorst en zijn fantasie maakten het verhaal rond. Maar die bult op zijn hoofd dan? Hoe is die te verklaren? De klap op zijn hoofd was echt. Hij was op een hark getrapt tijdens het rennen en de steel was met geweld tegen zijn hoofd geknald.

Met een glimlach om mijn mond denk ik terug aan mijn vader. Hij heeft dit verhaal zo vaak verteld. Ik herinner me zijn stem, als hij op geheimzinnige toon het woordje 'vattum' steeds sneller herhaalde.

Willemien van de Ven
reageren? schrijvers@impesant.nl

Roois succes tijdens NK Archery Attack

Afgelopen zondag 28 mei vond het eerste NK Archery Attack plaats in het Beach Stadion op het strand van Scheveningen. Vele ogen waren gericht op het Nederlands team met daarin Rooienaar Rick van den Oever en clubgenoot van Handboogvereniging Concordia Jan van Tongeren.

Wat is Archery Attack?
Archery Attack is een combinatie van boogschieten, paintball en trefbal waarbij 2 teams de strijd met elkaar aangaan. Een veld van 24 bij 11 meter is verdeeld in 2 helften zoals bij Paintball. Ieder teamlid, uitgerust met een masker en een boog probeert met veiligheidspijlen, die verspreid liggen in het veld, de tegenstander te raken. Deze vorm van boogschieten is volkomen veilig, vereist tactiek en samenspel. Een perfecte activiteit voor een uitje met collega's, vrienden of familie.

Na een pouleronde van 3 wedstrijden stond het Nederlands team genaamd 'Zand erover' veruit bovenaan in zowel hun poule als het gehele veld van 24 teams. In de 1/8e finale kregen zij het voor het eerst lastig tegen een team sportieve en gemotiveerde studenten, maar werd de strijd beslist in het voordeel van Team Zand erover. De kwartfinales bestonden uitsluitend uit fanatieke boogschutters van bestaande verenigingen binnen de handboogsport. Terwijl de hitte toenam op het Scheveningse strand stoomden de heren na een spannende kwartfinale en halve finale door naar de eindstrijd. In de finale zouden zij het opnemen tegen een team van vedetten uit Limburg. In de eerste helft van de eindstrijd werden er weinig punten gescoord door de heren, bij een achterstand van 25-29 werd er van helft gewisseld. Nieuwe tactieken werden besproken in de rust en er werd alles op alles gezet om te winnen. Dit wierp zijn vruchten af waardoor Team Zand erover het eerste Open NK Archery Attack op hun naam schreef met een eindstand van 85 tegen 53.

Clubkampioenschappen Dioscuri

Zondag 28 mei vonden bij hoge temperaturen de clubkampioenschappen voor de selectieturnsters van Dioscuri plaats.

In de strijd om de titel Clubkampioen D1 kwam met name Keri goed uit de startblokken. Zij behaalde maar liefst 14.200 pt. Op balk waren het Karlijn, Naomi en Evelien die uitblonken, met allen 14 punten of hoger. Amy scoorde goed op brug, terwijl Veerle heel knap voor het eerst een zolendraai in haar brugoefening turnde. Noa behaalde een nette 13.500 pt op sprong. Uiteindelijk ging het brons naar Naomi, het zilver naar Amy en de titel Clubkampioen D1 naar Karlijn.

Vijftien meiden namen het tegen elkaar op. Het ging er sportief aan toe en er werden veel nieuwe elementen geshowd. Amy liet een hoge salto achterwaarts op vloer zien, Julia een hele schroef, en Larissa een nieuwe sprongencombinatie: wisselloopsprong loopsprong. Ook op sprong werden nieuwe elementen geprobeerd. Elena liet een half in half uit zien en Anneke turnde een half in heel uit. In de medaillecategorie Divisie 5/6 ging het goud uiteindelijk naar Bente. Birgit won het zilver en brons was er voor Larissa. In de categorie Divisie 3/4 was het goud voor Anouk, het zilver voor haar zus Sterre en het brons voor Jade. Anouk behaalde van het totale bovenbouwteam de hoogste totaalscore en mag zich een jaar lang clubkampioen van de bovenbouw van Dioscuri noemen.

's Middags was het de beurt aan de D2 en Jong Talent. Ondanks het warme weer werd door iedereen goed geturnd. Het was een spannende wedstrijd waarbij het verschil in de details zat. Nora greep met 48,800 pt net naast de medailles. Lieke werd met 48,950 pt derde, Lindsy met 49,050 pt tweede en Clubkampioen D2 werd Puk. In de categorie Jong Talent tot slot was de spanning bij de jonge meiden van de gezichtjes af te lezen. Maar ze hadden zeker ook plezier en genoten volop. Trots lieten ze zien wat ze allemaal wel al niet geleerd hebben dit jaar. Lara turnde een prachtige salto vanuit de trampoline, terwijl Fay een hele mooie handstand platvallen liet zien. Juultje en Kaatje turnde met name op vloer erg netjes. Op balk was het Imke die verraste. Roos turnde overall het sterkst. Zij werd met volle overtuiging Clubkampioen van de Jong Talent, gevolgd door Lara en Imke.

Nijnselse ruiters pakken prijzen

Vier dagen springsport georganiseerd door de Rooise ruiters levert vele prijzen voor de Nijnselse ruiters en ponyruiters.

Op zondag startte Rachel Peters met haar pony Mushu`s Morris in de klasse DE/M. Deze combinatie eindigde na twee rondes met een tweede prijs. Suzan van Gastel eindigde met haar paard Blikvanger meteen op de eerste plaats. Thom van Dijck had in deze klasse twee troeven. Hij eindigde met Fleurissant met een derde en met Forsilla met een vijfde prijs. Nadat Suzan van Gastel haar paard Blikvanger in de klasse Z snel en foutloos door de barrage had gereden stond ze op de eerste plaats. Hierna startte Marwin van de Nieuwenhuijzen met zijn paard Fabulous in de barrage. Marwin en Faboulus reden 0,11 seconden sneller en eindigden met een eerste prijs. Suzan eindigde met haar paard Fergie in deze klasse met een zesde prijs na twee foutloze rondes. Op vrijdag eindigde Teun Kluijtmans met zijn paard Hagan in de wedstrijd voor vijfjarige paarden met 21,9 punten op een zevende plaats. Op zaterdag startte Linda van Gastel met haar paard Coco Flanel in de klasse B. Dit was tevens een selectiewedstrijd voor de outdoor Brabantse Kampioenschappen deze zomer. Linda en Coco Flanel kregen van de jury in de barrage 74.5 stijlpunten, goed voor een derde prijs. Annette van Engeland startte met haar paard Fedioss in deze klasse. Met 71 stijlpunten eindigde zij met een zevende prijs.

Goede wedstrijd Rooise Ruiters

Tijdens het hemelvaartweekend organiseerde de Rooise ruiters en pony ruiters hun jaarlijks terugkerende springwedstrijd. Ook dit jaar was het een groot succes waar tevens de Rooise ruiters en amazones zich in de prijzen wisten te rijden.

Bram van Gaal en Larry reden twee snelle foutloze rondes en behaalde de tweede prijs. Dianne Merks en Eva bleven eveneens foutloos en werden negende. Dianne Merks kwam op vrijdag aan de start in de klasse B met Haike en werd hier derde. Op zaterdagochtend was er wederom een B rubriek. Anne van Liempd reed hier twee keurige rondes met Carribean Z en werd tweede. Renate Verstappen en Digaro werden in deze rubriek vierde. Sanny van der Velden en Esta reden foutloos naar een derde plek in de klasse L. Pleun van der Vleuten en haar paard Gerdina werden in deze rubriek achtste. Bram van Gaal en Larry wisten op zaterdag wederom in de prijzen te vallen. Op zondag was het de beurt aan de ponyruiters. De dag begon succesvol voorde Rooise amazone Liv van de Berk: de eerste prijs in de klasse AB-B. Datzelfde weekend vertrokken Tessy van der Velden en haar pony's Pepper en Tiësto naar de selectiewedstrijd in Maarheeze. In de klasse AB-B werd Tessy met Pepper derde en met Tiësto vierde.

Veel spektakel tijdens 53e ELE Rally

Foto: Bart van der Heijden

Afgelopen zaterdagavond scheurden de rallyauto's tijdens de 53e editie van de ELE Rally traditiegetrouw weer door het buitengebied van Rooi. Toeschouwers werden getrakteerd op veel spektakel, met de legend-klasse, de shortrally en de reguliere rally. Zo was er 70 jaar aan rallysport-historie te bewonderen. Van oude Opel Ascona's tot aan de nieuwste R5 rallyauto's, alles kwam in actie.

De kruising van de Tolhuisweg en de Vogelenzang was een populaire plek voor de toeschouwers. De rallyrijders kwamen hier via de Vogelenzang met een haakse bocht de Tolhuisweg op. Dit stukje was zo goed als onverhard, een stuk waar de echte rallyrijders zich dus helemaal thuis voelen. Voor het publiek leverde dit mooie beelden op met glijdende en doorschuivende auto's op volle snelheid. Telkens klonk gejuich en geklap als er weer een auto dwars door de bocht gleed. Het enige nadeel was het stof dat opwaaide door het droge weer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Foto: Bart van der Heijden

Doordat topfavoriet Erik van Loon op het laatste moment moest afhaken, ontstond er een groepje favorieten. Jasper van den Heuvel, Piet van Hoof, Hermen Kobus en Bob de Jong werden genoemd als potentiële kanshebbers voor de eindzege. Na de eerste dag leek regerend Nederlands rallykampioen Jasper van den Heuvel met zijn Mitsubishi Lancer Evo X vol voor de winst van de ELE Rally te gaan. Op de zaterdag was het echter Piet van Hoof die hard inliep door onder andere in Sint-Oedenrode de snelste tijd te noteren. Hermen Kobus completeert de top drie. De definitieve uitslag van de ELE Rally was ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet bekend. We verwijzen u daarvoor naar de officiële kanalen van de ELE Rally.


30 / 36

Begrip

voor het eerst snap ik je gedicht
zei de blonde juffrouw van de boeken
ze zat in het zonlicht te buurten
ik dacht wat heeft een Schijndelse
in ons stille kloosterhof te zoeken

het gaat om een lunchpauze
samen met een krullenbol
en bij beide is de huid al gerimpeld
maar waar hadden ze
de mond toch van vol;
van brood in aluminiumfolie gewikkeld

mijn dappere buurvrouw staat ons
drieën met een glimlach aan te gapen
de gewisselde woorden zijn wat flauw
immers echte interessante nieuwtjes
zijn met deze warmte moeilijk op te rapen

ik vertrek met mijn gedeukte bolide
en we zwaaien nog ten afscheid
soms is een gedicht wat minder solide
maar het heeft wel tot enig begrip geleid,
ook dat heeft poëzie ons te bieden


Ik leg de lat lekker hoog, dan kruip ik er makkelijker onderdoor.
Onbekend.

De beste streupers zijn de beste veldwachters

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte weer eens een prachtige luchtfoto. Ditmaal van het park de Kienehoef en de Helden van Kien.

Gezinsuitbreiding voor deze ooievaar. Wat een plaatje, gemaakt door Lisette van Helden.

Rick van den Berkmortel 'Meester van de stip'

Afgelopen zaterdag werd het seizoen van de jeugd van vv Nijnsel/TVE Reclame afgesloten. Een mooie traditie waar altijd veel vrijwilligers bij betrokken zijn en er de hele dag van allerlei leuke spelletjes worden gedaan, afgestemd op de leeftijd van de jeugdspelers.

Een van de hoogtepunten is altijd de strijd om de Theo Vos Penaltybokaal voor jeugd- en kaderleden. Na de voorrondes volgen de finalerondes. En uiteindelijk blijft er dan eentje over….. De man of vrouw die zijn of haar zenuwen het beste kan bedwingen en de keeper tot zijn grote ongenoegen telkens kansloos laat. Hij hoeft alleen de bal maar telkens uit het net te halen. En wie was dan die Grote Winnaar? Niemand minder dan Rick van den Berkmortel! Hij wordt binnenkort alweer elf jaar. Koelbloedig, de hitte trotserend en niet onder de immense druk bezwijkend. De voetbalgenen zitten overigens wel een beetje in de familie want zijn lieftallige moeder Doreen speelt al jaren met doorslaand succes in Vrouwen 4. Bij de kaderleden trok even later Arjan van Zutphen aan het langste eind. Hij zat in een bloedstollende tweekamp met niemand minder dan good old Rinus Verkampen. Dit talent had de Piet van de Sande Wisselbeker al eerder in de wacht gesleept. Het nuchtere commentaar van Rinus: 'Ik kan ôk niks anders'. Maar goed, dit keer moest hij dus de eer laten aan de ruwe diamant uit Donte.

Ereleden bij Ollandia

Woensdagavond 24 mei tijdens de jaarlijkse clubfeestavond werd door voorzitter Erik Huijbregts bekend gemaakt dat Maria Roché en Rinus Vervoort tot het illustere rijtje van ereleden gingen behoren. Hun vele verdiensten voor de club vanaf de midden jaren zestig tot heden waren meer dan voldoende reden de leden te vragen om met deze benoeming in te stemmen. Rinus en Maria van harte gefeliciteerd, het is meer dan verdiend.

Ook waren er nog een aantal jubilarissen. De zestig jarige jubilaris, Janus vd Wetering kon helaas niet aanwezig zijn. Wel aanwezig was de vijftig jarige jubilaris, Cees van Hout, die de bijbehorende onderscheiding en bloemen met mooie woorden van de voorzitter in ontvangst mocht nemen.

Ook Paul van Driel werd gehuldigd omdat jij 25 jaar lid was. Ditzelfde gold voor Dré van Lierop die ook helaas verhinderd was op de versierselen en bloemen in ontvangst te nemen.

Aan het einde van zijn toespraak werd de voetballer van het jaar seizoen 2016-2017 bekend gemaakt. Rob van der Heijden mocht de naam van zijn opvolger bekend maken en onder luid applaus werd Paul van Driel gefeliciteerd met deze titel. Nadien werd het feest voortgezet en werd het seizoen gezellig afgesloten

Falco Visser verrast op Bedrijventoernooi

Onder subtropische omstandigheden werd op het sportpark Den Eimert afgelopen zondag het 13e Jan Vervoort Bedrijventoernooi gespeeld. Met maar liefst achtentwintig deelnemers, sponsoren van vv Nijnsel, klonk het eerste fluitsignaal om tien uur. De eerste uren dienen er de nodige poulewedstrijden te worden afgewerkt, na de middag wordt dan de eerste kentering zichtbaar richting kwartfinales.

De winnaar van de editie in 2016, Autofirst M van den Brand, werd al verrassend snel uitgeschakeld in de poule. Dat betekende dat men opnieuw geen winnaar zouden krijgen die zijn titel mocht prolongeren.
Na de poulewedstrijden nam zowel de hitte als de spanning toe. De teams waren in de kwartfinales behoorlijk aan elkaar gewaagd en dat had natuurlijk ook wel te maken met het niveau van de spelers van wie de meesten na een lang voetbalseizoen toch nog behoorlijk fit waren. Na de nodige drinkpauzes brak dan eindelijk de finale aan, Police Dogs tegen Falco Visser Elektrotechniek. De eerste is een bekende in de finale, de tweede niet. Het team groeide wel in het toernooi en bleek in de finale de juiste vorm te hebben bereikt, getuige de 1-0 overwinning na een bloedstollende finale. De spelers waren zeer uitgelaten na de eerste zwaar bevochten zege in dit prestigieuze toernooi. Toen niet veel later op het grote tv-scherm ook Tom Dumoulin nog het Maglia Rosa in de wacht sleepte en bekend werd dat Mariahout in de nacompetitie thuis een gelijkspel afdwong tegen het altijd lastige Ulysses heerste er op het warme Den Eimert een opperbeste stemming.
Nicole en Joost Vervoort reikten traditioneel de prijzen uit. Voorzitter Wil Kremers dankte de organisatie, sinds vele jaren in vertrouwde en professionele handen van Jan van Heesch en Erik Hoppenbrouwers die ook deze editie hun zaakjes uitstekend voor elkaar hadden. Er was ook nog een mooie bos bloemen voor Petra Kossen die haar bed, dat vele jaren in de kantine stond, weer gaat verhuizen naar de Tulpstraat. Petra blijft nog wel vrijwilligster op de donderdagavond en bij bijzondere evenementen. Tot slot kwamen, al dan niet toevallig, de feestende korfbaldames ook nog langs die maar geen genoeg kunnen krijgen van hun recent behaalde kampioenschap. En gelijk hebben ze. Ook zij kregen nog een luid applaus waarna de feestelijkheden en de zonsondergang elkaar later op de avond nog ergens tegenkwamen.

Clubheld van de week

Jan van Heesch en Erik Hoppenbrouwers

Dankzij Jan en Erik werd ook het 13e Jan Vervoort Bedrijventoernooi een daverend succes. De twee organisatoren zetten zich al dertien jaar in om het event in goede banen te leiden en daar komt heel wat bij kijken. Zo zijn zij onder andere verantwoordelijk voor de opbouw van het evenement, het regelen van de scheidsrechters en natuurlijk moet de hele boel ook weer afgebroken worden. De titel 'Clubhelden van de week' komt hen dan ook 100 procent toe. Bedankt mannen!

Iedere week is DeMooiRooiKrant op zoek naar dé held van de vereniging. Je weet wel, die ene persoon die dag en nacht klaarstaat voor zijn of haar club, die voor ieder probleem een plan-B paraat heeft en die zorgt voor de bitterballen tijdens de derde helft. Welke clubheld verdient het om deze week in de spotlights te shinen? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl

Dubbele nominatie vv Nijnsel

Het succesvolle seizoen van Heren en Vrouwen 1 van Nijnsel/TVE Reclame is ook op andere plaatsen niet onopgemerkt gebleven. Aanstaande vrijdag namelijk, tijdens het Eindhovens Dagblad Amateurvoetbalgala 2017, heeft vv Nijnsel maar liefst twee nominaties in de wacht gesleept.

Topscoorder Stefan Hulsen is genomineerd voor Amateurvoetballer van het Jaar en het Vrouwen 1 team is genomineerd voor de titel Vrouwenteam van het Jaar. Beide hebben geduchte concurrentie maar de nominatie op zich is al zeer eervol.

Stefan Hulsen komt al jaren aan een indrukwekkend doelpuntentotaal van meer dan 20 en het eerste vrouwenteam was een van de eerste kampioenen in Nederland in de tweede klasse met op dat moment slechts twee verliespunten. Zij promoveren naar de eerste klasse. Met de terugkeer van spits Nicole Vervoort en onder een nieuw trainersduo hoopt het team opnieuw zijn partijtje mee te blazen. Stefan Hulsen komt volgend seizoen uit voor de ambitieuze hoofdklasser rksv Nuenen. De ene spits vertrekt dus en de andere komt terug.
Verder worden aanstaande vrijdag de beste trainer en de beste ploeg van de regio Eindhoven gekozen.

Nieuwe jeugdkoningen bij Ontspanning

boven: Dione Mesu, Floris Mesu, Jelt de Bie; onder: Puck Foolen, Rick van de Mortel, Daan Foolen Foto: Mark Kuys

Op zondag was het jeugdkoningschieten van Ontspanning. Er werd geschoten in twee leeftijdsgroepen: aspiranten en cadetten. De oude aspirantenkoning, Jelt de Bie, startte de wedstrijd met een openingsschot. Hiermee leverde hij zijn titel in. De oude cadettenkoning schiet vanaf dit jaar bij de senioren en kon niet aanwezig zijn. De aspiranten schieten 40 pijlen op 18 meter en de cadetten 50.

Bij de aspiranten wist Rick van de Mortel de koningstitel te winnen met 249 punten. Prins werd Daan Foolen met 12.

9 punten en Ridder werd Puck Foolen met 117 punten. Bij de cadetten wist Floris Mesu de koningstitel binnen te slepen met 449 punten, gevolgd door Prinses Dione Mesu (421) en Ridder Jelt de Bie (314). De overige schutters: Ray Matuszewski 270, Simon Roumen 245 en Bas van de Laak 228. Na de wedstrijd was er nog een barbecue voor de jeugd en de begeleiders, waarna iedereen tevreden naar huis ging.

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdagmiddag een competitie wedstrijd geschoten. De dag winnaar was Jan van Bergen met 232 punten. De overige scores: Antoon Vervoort 224, Martie Verhoeven 224, Jan van Erp 214, Jan Gordijn 210, Toon Hermes 189, Ron Spijker 163 en Joep Verbunt 163.

Op vrijdagavond hebben we de tweede wedstrijd om de Ontspanningsbokaal geschoten. Hierbij worden de eerste 15 pijlen omgeloot voor een andere score. De laatste 10 scores blijven staan. De winnaar bij compound was Paul van de Mortel met 192 punten na omloten (228 voor omloten). De overige scores: Wil Kivits 189 (228), René van Erp 184 (227) en Theo Passier 183 (227). Bij de recurve was Jos van den Berg de winnaar met 182 punten na omloten (206 voor loten). De overige scores: Martie Verhoeven 179 (212), Mark Kuys 179 (202), Simon Boersbroek 172 (206), Jan van Bergen 169 (212), Frans van de Braak 151 (185) en Toon Hermes 144 (146). Op zaterdag was het Bondskampioenschap 25 meter 1 pijl individueel. Martie Verhoeven schoot in Schijndel mee in de 2e klasse. Met een score van 422 na 50 pijlen wist hij de 17e plaats te bereiken.

Summer van den Hurk wint IAG Sport Event

Op vrijdag 26 mei mocht de Ollandse Summer van den Hurk deelnemen aan het IAG Sport Event, bij de pupillen 2 , categorie N2. Summer begon sterk op balk waar ze met een stabiele oefening 14.300 punten wist te halen.

Op vloer turnende Summer met veel elegantie een strakke oefening beloond met 14.850 punten. Op het onderdeel sprong wist ze voor beide goed uitgevoerde sprongen 13.800 punten te halen. Op het laatste onderdeel brug, haar favoriete toestel, toonde ze haar kracht en haalde ze met een mooie strakke oefening een nieuw puntenrecord 15.033. Goed voor het hoogste punt van de wedstrijd op dit toestel. Ook op sprong en balk wist Summer het hoogste punt van de wedstrijd te halen. Summer schrijft uiteindelijk met een marge van meer dan een half punt dit toernooi op haar naam met een nieuw puntenrecord van 56.933.

Vissen aan het Cathelijnepad

Donderdag 1 juni is de eerste wedstrijd van het koningsvissen aan het Cathalijnepad. Zaterdag 3 juni is het damesvissen op de Kienehoef.

Voor beide wedstrijden geldt: inschrijven aan het water tot 45 min voor aanvang van de wedstrijd. Op dinsdag 6 juni start de eerste wedstrijd van het Roois kampioenschap op de Kienehoef. Deelname voor alle leden van de Rooise clubs. Inschrijven kan tot en met zaterdag 3 juni bij de Borchmolen.

Geslaagde Jeu de blocks

Onder een tropische zon is er op zaterdag 27 mei 2017 het ludieke spel jeu de blocks gespeeld op het Ritaplein in Boskant.

Het is een spel waarin een klein beetje techniek maar vooral geluk de boventoon voert om punten te scoren. De bedenker van dit spel, Joan viel ook in de prijzen en de maker van de houten blokken, Toon v. Zutphen werd vierde. Na drie wedstrijden waarbij in de pauzes even in de schaduw bijgetankt kon worden is de uitslag: eerste Riek v. Breugel: 3 gewonnen wedstrijden +14 punten, tweede Joan v. Hastenberg 3 gewonnen wedstrijden +12 punten.

Bij het invitatietoernooi op zaterdag 20 mei was Riek v. Breugel ook eerste samen met haar zoon William net als het vorig jaar. Een goed team. Proficiat!

Korfbal
Odisco

Uitslagen jeugd:
De kangeroe D1-Odisco 4-3
Rooi D2-Odisco D2 4-9
Uitslagen senioren:
Odisco 1-Vessem 1 23-18                        
Odisco 2-SCMH 3 10-11

KV Rooi
Uitslagen senioren:

Melderslo 1-KV Rooi 1 17-8
Odio 2-KV Rooi 2 8-22
Uitslagen jeugd:
De Korfrakkers A3-KV Rooi A1 13-8
De Korfrakkers B3-KV Rooi B2 5-8
Korloo C1-KV Rooi C1 5-5
KV Rooi D1-Corridor D1 4-8
KV Rooi D2-Odisco/Nijnsel D2 4-9
KV Rooi E1-MOSA'14 E1 7-6
KV Rooi F1-Be Quick F1 12-4
DDW F2-KV Rooi F2 12-3

KV Nijnsel
Uitslagen jeugd:

Korloo B1-Nijnsel B1 3-5
Rooi D2-Nijnsel/Odisco D2 4-9
Uitslagen senioren:
De Kangeroe 1-Nijnsel 1 10-9
Prinses Irene 4-Nijnsel 2 23-11
Programma senioren:
Nijnsel MW1-Flash MW2 20.00u

Bridgen
B.C. "d'n einder '05" A/B lijn: 1. Rien en Helma v.d. Heuvel 64.00%, 2. Mari en Nellie v.d. Vleuten 58.33%, 3. Diny v.d.Boogaard & Nel Dielemans 58.00%. Eindstand 7e ronde: A lijn: Mia Poels- Truus v. Heesch 56.86%, 2. Corrie Kastelijn & Riet v. Hout 54.73%, 3. Jo Evers & Anja Lafleur 53.62%. B lijn: 1. Mieke v. Tiel & Hannie v. Grinsven 54.76%, 2. Mieke Ketelaars & Leny Wijn 50.98%, 3. Johan v. Bakel & Ger Vervoort 50.38%. Prettige vakantie en tot in het nieuwe seizoen. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Bridgeclub J.V.V. 1. Echtpaar Van Gerwen 64,58%, 2. Echtpaar Seegers 58,85%, 3. Dames B. v.d. Laar & M. v. Schijndel 53,65%.

Bridgeclub Rooi 750 A-lijn: 1. Theo van Geffen & Tino Hillenaar 63,37%, 2. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 62,14%, 3. Willem Pieters & Rien Voets 57,45%. B-lijn: 1. Ria Habraken & Toon Habraken 62,19%, 2. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 59,58%, 3. Ellen Weyenberg & Bert Weyenberg 53,75%. C-lijn: 1. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 59,03%, 2. Els van de Westelaken & Joke van de Westelaken 57,64%, 3. Riet van de Laar & Mia de Leijer 52,08%.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Geert van der Zanden & Nelly van Zon 61,46%, 2. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 60,42%, 3. Jan van Rooij & Jan Derks van de Ven 57,81%. B-lijn: 1. Jos van Bommel & Jan Verbunt 59,03%, 2. Wil Merkelbach & Martien Hulsen 56,25%, 3. Marcel Janse & Willy Swinkels 54,86%.

Bridgeclub De Neul A-lijn: 1. Riet van Hout en Cees van Hout 54.17%, 2. Ria Habraken en Toon Habraken 52.50%, 3. Loes van de Meerendonk en Jose van der Steen 51.67%. B-lijn: 1. Marielle Knippen en Fons Raaijmaakers 61.46%, 2. Jo van de Tillaart en Christ Verhoeven 56.77%, 3. Corry van Niftrik en Ria van Zon 54.69%. C-lijn: 1. Corrie Kapteijns en Babs van der Vleuten 65.83%, 2. Bertha van de Laar en Nellie Lathouwers 62.92%, 3. Jan Verbunt en Jo Verhoeven 61.25%. D-lijn: 1. Netty van Dijck en Thea Huyberts 65.10%, 2. Mia van den Eertwegh en Toos Sanders 58.95%, 3. Jo Evers en Jo Kremers 55.21%. Volgende week maandag geen bridgen ivm Pinksteren.


Jim van de Ven pakt titel in Berlicum

Jim van de Ven vertrok alleen naar het Internationale judotoernooi van JC Berlicum. Helaas waren er vanuit Dai-Ippo geen andere deelnemers. Jim is geen man van veel woorden maar zet zijn geestdrift voor judo om in daden. Zo ook deze zondag.

Hij laat dan ook meteen duidelijk merken dat er vandaag voor hem maar één doel is: kampioen worden. Hij is gretig en werkt aan zijn voorkeur pakking op de judo-gi van zijn tegenstander. Hij zet zijn tegenstander in beweging en als hij zijn kans krijgt slaat hij genadeloos toe. Dat ging hem zondag heel goed af. Hij weet alle vier zijn partijen met ippon te winnen en inderdaad hij heeft zijn doel voor vandaag bereikt. Jim is kampioen!

Leonie behaalt zilver tijdens RZK

Tijdens de Regionale Zomer Kampioenschappen die afgelopen weekend werden gehouden in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven heeft Leonie Habraken een zilveren medaille behaald op de 800m vrije slag in een tijd van 11.55.91.

De overige uitslagen: Pascal van Bakel: 24e op de 100m schoolslag in 1.17.45;Leonie: 27e op de 50m vrije slag in 0.34.12 en 9e op de 200m vrije slag in 2.39.89; Marijke van der Heijden: 56e op de 50m vrije slag in 0.30.92; Roel Janssen: 20e op de 100m schoolslag in 1.28.88, 22e op de 400m vrije slag in 5.19.40, 16e op de 200m schoolslag in 3.10.07, 44e op de 100m vrije slag in 1.06.52 en 16e op de 400m wisselslag in 6.08.33; Sanne Peters: 12e op de 200m rugslag in 2.54.47, 14e op de 50m vrije slag in 0.31.65, 22e op de 200m wisselslag in 2.58.05, 10e op de 50m schoolslag in 0.39.61, 15e op de 100m vlinderslag in 1.26.98 en 30e op de 200m vrije slag in 2.42.83. Naomi van de Ven: 36e op de 50m vrije slag in 0.32.68; Guus van Stiphout: 5e op de 50m vlinderslag in 0.26.97.

De voorjaarseditie van de externe tenniscompetitie is weer ten einde. Tennisvereniging Nijnsel heeft dit keer met 10 teams deelgenomen. Het team van captain Myriam Stamps is in de zaterdagcompetitie overtuigend kampioen geworden. Op de foto: Petra van Oorschot, Monique Witlox, Co Stamps, Paul van Oorschot en Myriam Stamps.

Kampioenen bij TV de Kienehoef

Bij tennisvereniging TV de Kienehoef zijn er ook dit seizoen weer een aantal kampioenen. Deze competitieteams zijn kampioen geworden in de voorjaarscompetitie. Van harte gefeliciteerd!

Avondwandel4daagse in Sint-Oedenrode

Dit jaar trekt de Avondwaneel4daagse voor de 13e keer door Sint-Oedenrode van 6 t/m 9 juni. Er zijn mooie routes uitgezet met uitstekende verzorgingsposten. Dinsdag 6 juni wordt het startsein in Boskant gegeven door Piet van Berkel, de commissievoorzitter.

Er zijn drie afstanden: 5km, 10km of 15km. De routes gaan zoveel mogelijk over zand- en veldwegen door de mooie Rooise natuur. Op de 5km zijn voor de kinderen interessante puzzelzoektochten uitgezet en zijn er leuke prijzen te winnen.

Gezellig?
Ja, zeker! De Avondwandel4daagse is een heel gezellig én sportief evenement. In sommige gebieden, zoals de Geelders en Vresselse bossen, kunnen de muggen vervelend zijn. Wees op uw hoede en kleed u goed aan! Controle op teken na de tochten wordt aanbevolen. Op het startbureau is EHBO aanwezig. Voor EHBO hulp onderweg gelieve het noodtelefoonnummer te bellen dat in het routeboekje staat. Het startbureau is dagelijks geopend vanaf 17.30 uur.

Voor kaartverkoop, routeboekjes en puzzeltochten moet men in Boskant via de zijingang naar de zaal. Iedereen die mee wandelt, moet in het bezit te zijn van een startkaart. Na het afstempelen van de startkaart mogen de wandelaars vertrekken tussen 18.00 en 19.00 uur. De routes zijn voorzien van duidelijke pijlen en daarnaast beschreven in een routeboekje. Onderweg staan verzorgingsposten klaar om wandelaars met een startkaart te verwennen met een natje en een droogje. Laat geen rommel achter in de natuur en gelieve niets te vernielen. Bij de verzorgingsposten en het eindpunt kunt u het afval kwijt.

Na 4 dagen wandelen is op vrijdag de finish, vanaf 19 uur, op de Markt, daar liggen de medailles klaar en worden bloemen uitgereikt. Voor de kinderen is er een diploma, als beloning voor de geleverde prestaties. De wandelaars komen binnen over een rode loper en er is live muziek. De organisatie roept familie, vrienden en bekenden op om bij te dragen aan de feestelijke inhuldiging van de deelnemers door aanwezig te zijn.

Kom met de fiets!
Om parkeeroverlast te beperken is het beter en gezonder om met de fiets naar de start te komen. Iedereen dient de aanwijzingen van de verkeersregelaars op te volgen. Zij worden ingezet voor de veiligheid van alle wandelaars. Bij problemen onderweg kan men het noodnummer in het routeboekje of het startcafé bellen. Alle routes staan nauwkeurig beschreven in het routeboekje. Bij een route wijziging volg dan de pijlen. De start / finish plaatsen zijn als volgt: Dinsdag 6 Juni: "De Vriendschap" in Boskant, Woensdag 7 Juni: "De Beckart" in Nijnsel, Donderdag 8 Juni: "D`n Toel" in Olland, Vrijdag 9 Juni: "De Gouden Leeuw", Markt, Sint-Oedenrode.

Voor slechts €6.- kunt u 4 dagen meedoen aan de Avondwandel4daagse. Een of enkele dagen meedoen kan met een dagkaart van € 2,00 per avond. In de voorverkoop tot en met 5 juni zijn er 4 dagenkaarten te koop voor € 4,50 bij A.H. en tot en met 3 Juni bij VVV.

Verlies voor KV Rooi

Zondag 28 mei werd de laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld door KV Rooi. Hierin was Melderslo de tegenstander. Voor KV Rooi stond er niets meer op het spel, maar punten pakken was wel het doel die dag.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd viel aan de kant van KV Rooi. Later bleek dit de enige keer te zijn dat KV Rooi op voorsprong kwam te staan. In de beginfase kon Melderslo al uitlopen tot een 5-1 voorsprong. Zij konden echter niet verder uitlopen, want KV Rooi ging weer scoren. Er werd gerust met een tussenstand van 7-5. Er zou nog alles kunnen gebeuren deze wedstrijd. KV Rooi kwam echter niet scherp uit de kleedkamer en kreeg gelijk twee doelpunten tegen. Kansen werden door KV Rooi niet meer afgemaakt, terwijl Melderslo dit wel deed en hierdoor kon uitlopen tot 11-5. KV Rooi kon niet meer in de wedstrijd komen en Melderslo bleef scoren. De uitslag was 17-8. Het eindresultaat van KV Rooi dit seizoen is de derde plaats in de Overgangsklasse.

De laatste minuten van de wedstrijd stonden in het teken van Sanne Hulsen en Ilse van den Bosch. Voor beide was dit het laatste seizoen bij KV Rooi. Met een publiekswissel hebben zij hun laatste wedstrijd afgesloten. Het team verliest hiermee twee goede en ervaren speelsters.

Inschrijven Kasteeltoernooi Cloeck & Moedigh

Op zondag 11 juni houdt Cloeck & Moedigh wederom haar Kasteeltoernooi voor doubletten. De wedstrijden worden niet gespeeld op de eigen banen maar op de paden rond kasteel Henkenshage en op de banen rond het grasveld tegenover het kasteel.

Aan dit toernooi kan iedereen deelnemen, daar een licentie niet vereist is. Het is namelijk een promotietoernooi onder auspiciën van de NJBB. Inschrijven kan tot en met donderdag 8 juni via OnTip en via de website www.cloeckenmoedigh.nl of middels de inschrijflijst op het infobord in het clubgebouw tijdens de openingsuren. Kosten €10 per doublet en er zijn prijzen in natura. De deelnemers moeten zich op zondag 11 juni melden om 10.00 uur op Mater Lemmensstraat 27, 5492 JB Sint-Oedenrode. Verdere info bij wedstrijdsecretaris@cloeckenmoedigh.nl of 0413-475824.

Wedvluchten de Vredesduif

Deze zaterdag stonden twee vluchten op het programma. Er waren vluchten vanuit Laon van 250 kilometer en vanuit Issoudun van 571 kilometer.

De duiven werden om 07.45 uur gelost. Er stonden 303 duiven van vijftien Rooise liefhebbers aan de start. De eerste werd geklokt door W. v. Houtum om 10.46 uur met een snelheid van 1407 m.p.m.
In Issoudun werden 165 duiven van tien Rooise liefhebbers gelost. Hierbij werd de eerste geklokt om 14.01 uur door W. v. Houtum. De eerst 15 in Sint Oedenrode van Laon waren: W. v. Houtum: 1,5,15, J. v. Laarhoven: 2,13, Combinatie G. en H. v. Dijk: 3,4,9, A. v.d. Heijden: 6,10,11,12, R. v.d. Brand: 7, J. v. Boxmeer: 8, H. v. Boxmeer: 14. De eerste 15 van Issoudun waren: W. v. Houtum: 1,3,4, J. v. Boxmeer: 2,5,6,7,8,9,10,11,12,13,15, H. v. Boxmeer: 14.

36 / 36

WOENSDAG 31 MEI
VISSEN

Kienehoef

DANSEN
Odendael

DONDERDAG 1 JUNI
VERWENDAG VOOR DAMES MET DIAGNOSE KANKER

Schoonheidssalon Eindeloos

VRIJDAG 2 JUNI T/M ZONDAG 4 JUNI
ROOI LIVE

Dommelpark

VRIJDAG 2 JUNI
NK Beach Soccer hulpverleners

Beach Soccer Rooi

ZATERDAG 3 JUNI
BEACH SOCCER ROOI JEUGDTOERNOOI

Beach Soccer Rooi

KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
Knoptoren

DANSAVOND
Odendael

BANANA REPUBLIC
De Ossekop

ZONDAG 4 JUNI T/M MAANDAG 5 JUNI
BEACH SOCCER ROOI

Beach Soccer Rooi

ZONDAG 4 JUNI
PINKSTEREN

Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen.

MUZIEK OP KIOSK
Markt

DINSDAG 6 JUNI T/M VRIJDAG 9 JUNI
AVONDWANDELVIERDAAGSE
Sint-Oedenrode

WOENSDAG 7 JUNI
DANSEN
Odendael

GALA FIORETTI COLLEGE
Kasteel Henkenshage

VRIJDAG 9 JUNI T/M ZONDAG 11 JUNI
OLLEND DREIJT DUR
De Tip

VRIJDAG 9 JUNI
MAMA'S ONTMOETEN MAMA'S
Neulstraat 41

MUZIEK OP KIOSK
Markt

BEACH PARTY
Jeugd-disco The Joy

FILMTHEATER MARIËNDAEL: RAMS
Mariëndael

ZATERDAG 10 JUNI
GROEP 5 SUMMER PARTY
Jeugd-disco The Joy

DANSAVOND
Odendael

ZONDAG 11 JUNI
NATUURWANDELING HEEM-NATUURGROEP CREYSPOT
Markt

SPIRITUELE WANDELING MET LUNCH
Leef en Vind

BOSKANT CHALLENGE 2017
Boskant

POP&COLOUR FESTIVAL
Mariëndael

WHISKY PROEVERIJ
Café 't Kerkpleintje

WOENSDAG 14 JUNI
VISSEN
Ollandse Waterloop

BUITENSPEELDAG
De 10e Buitenspeeldag op 14 juni staat voor de deur. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland één grote speelplek te maken.

DANSEN
Odendael

DONDERDAG 15 JUNI
BIERGILDE
De Ossekop

VRIJDAG 16 JUNI T/M ZATERDAG 17 JUNI
VADERDAG ACTIE
Sint-Oedenrode

ZATERDAG 17 JUNI
GEHANDICAPTENDAG MET MICHAEL VAN GERWEN
Vossenbergweg

OPEN HUIS DAMIAANCENTRUM
Damiaancentrum

MUZIEK OP KIOSK
Markt

DANSAVOND
Odendael

ALS VAN OUDS MET MISTERY DJ
Café 't Kerkpleintje

ETERNITY LIVE
De Ossekop

ZONDAG 18 JUNI
VADERDAG
Iedere derde zondag van juni is het Vaderdag. Op Vaderdag worden vaders in de schijnwerpers gezet: ze worden verwend met een ontbijt op bed of krijgen een cadeau van hun kinderen. Vaderdag is niet alleen bedoeld voor vaders maar voor iedereen die zich als een echte vader gedraagt. Dat kan dus ook een stiefvader zijn.

WOENSDAG 21 JUNI
DANSEN
Odendael

VRIJDAG 23 JUNI
DANSVOORSTELLING SUNRISE
Mariëndael

ZATERDAG 24 JUNI
KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

MUZIEK OP KIOSK
Markt

DANSAVOND
Odendael

THE BLUE RAYS (UK)
De Ossekop

WOENSDAG 28 JUNI
DANSEN
Odendael

DONDERDAG 29 JUNI
'T ONDERONSJE
Damiaancentrum

ZATERDAG 1 JULI
KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

WOENSDAG 5 JULI
NATUURWANDELING DOMMELDAL NIJNSEL
Markt

ZATERDAG 8 JULI T/M ZONDAG 9 JULI
BEACHVOLLEYTOERNOOI
VV Rooi

ZATERDAG 8 JULI
KNOPTOREN EBZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren