DeMooiRooiKrant

17 mei 2017

DeMooiRooiKrant 17 mei 2017


Foto: Ilse van den Ham

Wie vanaf de Lindendijk de Ollandseweg opdraait kan zich schrap zetten. Het wegdek is tot aan de rotonde bezaaid met kuilen. De kwaliteit laat duidelijk te wensen over. Dat is op meer plekken in Sint-Oedenrode zo. Gemeentebreed wordt op dit moment een weginspectie uitgevoerd. Met de resultaten daarvan wordt bepaald waar reparaties, onderhoud of vervanging plaats zal moeten vinden. "Het zal in ieder geval gericht zijn op een duurzaam resultaat", vertelt een woordvoerder.

Gemeente Sint-Oedenrode stond voor de fusie al bekend als de gemeente met slechte stukken wegdek. Zo was de Boskantseweg lange tijd een doorn in het oog en moest met regelmaat een kuil worden ontweken op de Nijnselseweg. Mondjesmaat is er iets aan gedaan, maar vooral de Ollandseweg is nog steeds een zorgenkindje. De gaten lijken onschuldig, maar het kan gevaarlijke verkeerssituaties met zich mee brengen. Volgens de gemeente staat dit jaar nog onderhoud op het programma, maar in welke vorm of omvang is nog niet bekend.

"Het onderhoudsprogramma voor Meierijstad omvat niet alleen de wegen in Sint Oedenrode", vervolgt de woordvoerder de uitleg. "Ook in de andere kernen is onderhoud nodig. De gemeentebrede weginspectie wordt op dit moment uitgevoerd en is in juni klaar. Vooruitlopend worden al enkele risicovolle gaten in de Ollandseweg gevuld. Bij de uiteindelijke bepaling van de mate van onderhoud of reparatie zal ook moeten worden bezien of onderhoud of reparatie nog wel voldoende zal zijn. Duurzaam onderhoud houdt namelijk ook in om geen investeringen te doen als deze binnen afzienbare tijd teniet worden gedaan door een slechte constructie waaraan reparaties plaatsvinden."

Het fietspad van Olland naar Rooi en andersom is ook in slechte staat. Daar staat de gemeente op dit moment hetzelfde in. "We houden nadrukkelijk de kwetsbaarheid van de fietser in het oog. Dat kan ook door het plaatsen van borden. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee. En we kunnen de beperkte middelen maar een keer inzetten. Dus maken we een goede afweging waar die het best kunnen worden ingezet", zegt de persvoorlichter tot slot.

Schandalige bekladdingen achter Knoptoren

Peter de Koning verwijdert de bekladdingen met een hogedrukspuit. Foto: Cor van Laarhoven

Het respect voor openbare eigendommen met emotionele waarde lijkt totaal weg te zijn. De laatste weken is Rooi geteisterd door een golf aan graffiti-handtekeningen. Nu is ook nog eens de 'Harry van Kuijk memoriebank' achter de Knoptoren op schandalige wijze beklad.

Een voorbijganger maakte foto's en stuurde ze door naar de redactie van DeMooiRooiKrant. Op de foto is te zien dat het bankje is besmeurd met gele verf/graffiti. Ook zijn er teksten op gekalkt waar de honden geen brood van lusten. Vooral voor de familie van wijlen Harry van Kuijk was dit enorm schrikken. Zaterdagmiddag hebben Peter de Koning van de Knoptorenkerk en Cor van Laarhoven van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid de bekladdingen grotendeels kunnen verwijderen.
Vorig jaar april is de memoriebank geplaatst. De besturen van de Heemkundige Kring De Oude Vrijheid en Stichting "Roois Cultureel Erfgoed" hebben het initiatief genomen om de bijna twee jaar geleden overleden Harry van Kuijk op een bijzondere wijze postuum te eren. Met medewerking van de toenmalige gemeente Sint-Oedenrode is, om hem te gedenken, deze bank geplaatst als blijk van waardering voor zijn jarenlange deskundige en onbaatzuchtige inzet voor het erfgoed en de heemkunde van Sint-Oedenrode.
Wie heeft dit gedaan? Weet iemand wie dit gedaan heeft of heeft iemand iets gezien wat de politie kan helpen om deze vandalen te pakken te krijgen? Ook in de speeltuin in de wijk Heikant zijn dergelijke bekladdingen aangetroffen met dezelfde gele kleur. Meld u via 0900-8844.

Foto:

Jaargang 7 • Week 20 • Woensdag 17 mei 2017

Knoptoren open tijdens Torendag

Op 21 mei 2017 vindt de zesde Torendag plaats, een dag met speciale aandacht voor de middeleeuwse torens en kerken in Peelland. Voor de werkgroep activiteiten van De Knoptoren een mooie gelegenheid om de Knoptoren open te stellen voor bezichtiging én beklimming.

In de Middeleeuwen was Sint-Oedenrode hoofdstad van Het Kwartier van Peelland, de benaming voor een van de vier kwartieren van de voormalige Meierij van 's-Hertogenbosch, een onderdeel van het hertogdom Brabant. De Knoptoren is op 21 mei van 13.00 – 16.00 uur open voor bezichtiging. De toren is te beklimmen tegen een kleine vergoeding. Honderdvierenvijftig treden leiden u naar een letterlijk adembenemend uitzicht tot, bij goed weer, de Sint Jan in Den Bosch en Tilburg. Ook de kerk en het aangrenzende kerkhof zijn te bezichtigen. De toren is rond 1450 gebouwd en kerk, toren en kerkhofmuren zijn Rijksmonument. Van de oorspronkelijke grote kerk uit 1400 resten alleen de kerkhofmuren. De Knoptorenkerk is een Lodewijkskerkje. Met financiële hulp van Lodewijk Napoleon is ruim 200 jaar geleden de (kleinere) kerk herbouwd.

Doel van de Torendag is om de historie van deze unieke middeleeuwse kerklocaties in Peelland met hun bijzondere ontstaansgeschiedenis door te vertellen en te laten beleven. De kerktorens zijn een uitdrukking van de Gouden Eeuw van Brabant (14e -15e eeuw), in welke periode in onze kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd. Komende maanden is De Knoptoren ook enkele zaterdagen open voor bezichtiging en beklimming nl. op zaterdag 27 mei, 3 juni, 24 juni, 1 juli, 8 juli. Beklimming €2,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis.


Voorverkoop Avondwandel- 4daagse van start

Voor de komende Avondwandel4daagse in Sint-Oedenrode op 6, 7, 8 en 9 juni a.s. is de voorverkoop van startkaarten begonnen.

De dertiende Avondwandelvierdaagse wordt georganiseerd door wandelsportvereniging OLAT, met mooie routes door de vele groene natuurgebieden van Sint-Oedenrode en de kerkdorpen Boskant, Nijnsel en Olland. Met deze 4 start en finish plaatsen doorkruisen de wandelaars heel Sint-Oedenrode. Er kan gekozen worden uit 3 afstanden: 5-10 of 15 km. Voor de kinderen is op de 5 km route een leuke puzzelzoektocht uitgezet, waarmee mooie prijsjes te winnen zijn.

Hoofdsponsor van dit evenement is Albert Heijn. Zij staan onderweg op de 1e post met een goed gevulde kraam, om alle lopers te voorzien van een hapje en drinken. De posten 2 en 3 worden door OLAT en de vrijwilligers verzorgd. Hier komen alleen de deelnemers aan de langere afstanden voorbij.

Koop uw kaarten met korting in de voorverkoop! Bij Albert Heijn en de VVV kosten de 4daagse startkaarten u € 4,50 per stuk. De voorverkoop start op 16 mei en duurt t/m 5 juni. Voorkom lange wachtrijen op het startbureau en koop nu uw kaarten voordelig in de voorverkoop. Op het startbureau in Boskant, 6 juni, zijn vanaf 17.30 uur 4daagse startkaarten te koop voor de prijs van € 6,00 per stuk. 4 dagen kaarten zijn inclusief verzorging en medaille. Alleen verkrijgbaar op het startbureau: dagkaarten à € 2,00. Dagkaarten inclusief verzorging.

Voor meer informatie kijk op www.avondvierdaagse-sint-oedenrode.nl

Themawandeling over democratie

Foto:

Aanstaande zondag 21 mei wordt er weer een themawandeling gehouden vanuit het Damiaancentrum. Ditmaal is het thema "Democratie", dat wordt ingeleid door Piet Fennis.

Daarna wordt er gewandeld, deze activiteit heet immers: Gesprek te Pas. Tijdens het wandelen kun je van gedachten wisselen over hoe medezeggenschap – of juist geen – in je leven een rol speelt. Hoe verhoudt zich het individuele recht op medezeggenschap tot de sociale verantwoordelijkheid die je ook hebt. Zeker een actueel thema in deze tijd. Het Gesprek te Pas begint om 10.00 u. en sluit af met een uitwisseling van opgedane ervaringen tot 12.00 u. Kosten naar draagkracht. Het adres: Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode. Meer weten? 06 – 25003017

22.000 leerlingen in actie voor buitenspelen

Foto: Jos van Nunen

Vanaf woensdag 17 mei komen 22.000 kinderen van ruim 220 basisscholen in Nederland 2 weken lang in actie voor buitenspelen. De lotenverkoop van Jantje Beton gaat dan van start. De helft van de opbrengst wordt door de scholen besteed aan spelen en bewegen op en rondom hun eigen schoolplein. Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteund. Buitenspelen is noodzakelijk om het kinderbrein te verrijken en spelen is dé manier waarop kinderen dat kunnen doen. Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend, niets is echter minder waar.

De helft voor de school, de helft voor Jantje Beton
De leerlingen verkopen van 17 t/m 31 mei Jantje Beton loten. Deelnemende scholen mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. Bijvoorbeeld om buitenspeelmaterialen aan te schaffen of om het schoolplein op te knappen. Met de andere helft ondersteunt de school buitenspeelprojecten voor de kinderen in Nederland; en dan met name voor kinderen die opgroeien in een verarmde speelomgeving.

Spelen en bewegen; zuurstof voor het kinderbrein
Het kinderbrein heeft uitdaging nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Daar worden kinderen niet alleen slimmer van, ze ontwikkelen belangrijke vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Erik Scherder, de bekende hersenwetenschapper, vertelt in het TV programma Klokhuis hoe dit werkt. Bekijk hier het filmpje: https://www.jantjebeton.nl/jantje-beton-loterij/pers/

Schoolplein in top 3 favoriete speelplek
Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend. Helaas speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts één keer per week vrij buiten[1]. Zeker in een tijd waarin 80% van de kinderen niet voldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht naar spelen en bewegen op en rondom het schoolplein gaan. Het schoolplein staat in de top 3 van favoriete buitenspeelplekken van kinderen en biedt kinderen goede mogelijkheden om tijdens en na schooltijd actief te kunnen zijn en hun brein te verrijken met alles wat ze doen tijdens het spelen.


'Leukste restaurant van Sint-Oedenrode'

Foto:

De Gouden Leeuw is verkozen tot het 'Leukste restaurant van Sint-Oedenrode'. Horecagroothandel Makro is één van de initiatiefnemers van de landelijke wedstrijd. Helaas is geen enkel Roois restaurant doorgedrongen tot de Top 10 van Brabant. De Gouden Leeuw is wel uitgenodigd voor een prijsuitreiking in de studio's van Aalsmeer.

In ieder gemeente maakte twee restaurants kans op een titel: het restaurant met het hoogste gemiddelde cijfer en het restaurant met de meeste stemmen. Dit kan natuurlijk ook hetzelfde restaurant zijn. De Gouden Leeuw won in beide categorieën, vandaar dat maar één restaurant winnaar is geworden in Sint-Oedenrode. Op 12 juni worden alle winnaars van Nederland gehuldigd en ontvangen bij een Award Show in Aalsmeer. Dan wordt ook bekend gemaakt wie het 'Leukste restaurant van Nederland' wordt.

De Gouden Leeuw werd ongeveer een jaar geleden overgenomen door Paul en Syreeta van der Vleuten uit Son en Breugel. Sindsdien hebben ze een duidelijke stijgende lijn gecreëerd en heeft De Gouden Leeuw weer een belangrijk aandeel in het aanbod van goede restaurants in Sint-Oedenrode.

Neusbeer met moeite gevangen

Een week lang heeft hij vrij rond kunnen lopen, maar na meerdere pogingen is de neusbeer inmiddels toch gevangen. Vorige week dinsdagmiddag rukte de brandweer voor de tweede keer in de week uit om het dier te pakken te krijgen, maar uiteindelijk was het een dierenarts die het voor elkaar kreeg.

Twee weken geleden op woensdag kreeg de dierenambulance een melding dat het beest in de buurt van de Boskantseweg in een boom zat. Na verwoede pogingen wist de neusbeer toch te ontkomen. Vorige week maandagmiddag werd hij weer gezien. De dierenambulance is gaan kijken, maar kon hem in het donker niet vinden. Toen ze dinsdag naar dezelfde plek aan de Leunestraat gingen kijken, zat de neusbeer er weer. De brandweer schoot wederom te hulp, maar door een kapotte hoogwerker kwamen ze niet veel verder. Dat was nadat een dierenarts meerdere verdovingspijlen had afgevuurd. Iedereen vertrok weer en na een pauze van enige tijd kwam de neusbeer in een gunstige positie om te vangen.
Uiteindelijk lukte het wel om hem te verdoven. "Aangezien deze neusbeer altijd in gevangenschap heeft geleefd is het niet verstandig om hem in de vrije natuur te laten. Daarom hebben we hem naar Stichting Aap gebracht", vertelt Wil van de Pol, coördinator dierenambulance Veghel-Uden. "Daar wacht de neusbeer op een nieuw huis, of de rechtmatige eigenaar moet de moeite nemen om hem te komen halen."

4 / 36

Hanneke van Hek

De eindexamens zijn in volle gang. Honderden leerlingen doen tegelijk eindexamen voor verschillende vakken om straks hun diploma in de wacht te kunnen slepen. Maar zover is het nog niet. Wij spraken een aantal studenten die middenin de 'eindexamenstress' zitten.

Seth Rooijakkers (18)
Waar doe je examen voor?

"Ik heb examens voor de vakken: Nederlands, Engels, Duits, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie & economie."
Hoe zijn de examens tot nu toe gegaan?
"Tot nu toe zijn de examens nog voldoende gegaan ondanks het lastige Nederlands examen."
Waar zie je nog tegen op?
"Ik zie nog het meest op tegen natuurkunde en scheikunde."
Wat ga je doen als je slaagt dit jaar?
"Als ik slaag ga ik een weekend naar het strand en in de rest van mijn vakantie veel kamperen en Misschien ooit een beetje werken. Daarna ga ik bedrijfseconomie in Tilburg doen."

Hanneke van Hek (19)
Waar doe je examen voor?

"Ik doe examens in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, Spaans, Duits, Nederlands, kunst en Engels."
Hoe zijn de examens tot nu toe gegaan?
"Tot nu toe gaat het volgens mij redelijk, maar dat durf ik niet zo goed te zeggen."
Waar zie je nog tegen op?
"Ik zie er erg tegenop om Duits te maken, want dat is een leestoets en dat is niet echt mijn sterkste kant."
Wat ga je doen als je slaagt dit jaar?
"Als ik slaag dit jaar ga ik volgend jaar beginnen met de opleiding pedagogiek op het Fontys in Eindhoven"

Seth Rooijakkers
Nina Vervoort
Kay van Weert
Kiki Fassbender

Nina Vervoort (18)
Waar doe je examen voor?

"Ik zit voor de tweede keer in havo 5 op het Zwijsen College."
Hoe zijn de examens tot nu toe gegaan?
"Tot nu toe zijn mijn examens best goed verlopen. Wel denk ik dat ik aardrijkskunde iets minder heb gemaakt dan de rest."
Waar zie je nog tegen op?
"Ik heb vandaag (16 mei) economie en morgen (17 mei) Engels. Dit zijn twee vakken die ik erg lastig vind. Maar ik ga mijn best doen."
Wat ga je doen als je slaagt dit jaar?
"Als ik dit jaar slaag ga ik hbo verpleegkunde studeren op het Fontys in Eindhoven. Hier kijk ik heel erg naar uit."

Kay van Weert (17)
Waar doe je examen voor?
"Ik doe eindexamen op het vmbo op het Elde College. Ik doe examen in naks, Nederlands, wiskunde en Engels. Maatschappijleer heb ik al afgerond."
Hoe zijn de examens tot nu toe gegaan?
"Tot nu toe zijn de examens heel goed gegaan bij mij."
Waar zie je nog tegen op?
"Ik zie vooral heel erg op tegen het wachten op de uitslag. Dat duurt altijd veel te lang."
Wat ga je doen als je slaagt dit jaar?
"Ik ben aangenomen op de veva opleiding groep 2. Toch denk ik dat ik voor de stukadoors-opleiding ga.

Kiki Fassbender (16)
Waar doe je examen voor?

"Dit jaar doe ik dan eindelijk mijn eindexamens voor het vmbo-t op het Elde College in Schijndel."
Hoe zijn de examens tot nu toe gegaan?
"Tot nu toe heb ik nog maar 2 examens gehad: Nederlands en Engels. Voor mijn gevoel ging Nederlands wel goed, Engels blijft voor mij lastig, dus dat wachten we maar eventjes af."
Waar zie je nog tegen op?
"Nu heb ik nog 4 vakken te gaan, waarvan ik het meeste tegen duits op kijk. Ik ben dus blij als die voorbij is."
Wat ga je doen als je slaagt dit jaar?
"Hierna ga ik de opleiding marketing & communicatie doen op het Summa College in Eindhoven."

"De taaltuin is kei gaaf"

Foto: Hans van den Wijngaard

Kunnen lezen en schrijven is heel normaal. Al voor we 's morgen naar school of het werk gaan, hebben we al van alles gelezen. De krant of het laatste nieuws op de telefoon. Lezen en schrijven is zo normaal dat we er niet bij stil staan wat het betekent als iemand dat niet kan.

Mia van Boxtel en Emmy van Haastrecht hebben beiden een goed gevoel voor taal. Zij realiseren zich dat maar al te goed. Daarom helpen zij elke twee weken in 'de taaltuin' mensen die dat taalgevoel niet hebben. Want ook voor deze mensen is het belangrijk om mee te kunnen doen. Bovendien is het niet alleen belangrijk om mee te kunnen doen. De deelnemers aan 'de taaltuin' vinden het bovendien ook "kei gaaf", zoals Christianne, een van de deelnemers, enthousiast roept.

"Het idee voor 'de taaltuin' is vorig jaar na het taalweekend ontstaan", vertelt Mia van Boxtel. "Ik was daar toen vanuit de taalwerkplaats bij betrokken. Samen met Emmy van Haastrecht van het schrijverscollectief Impesant hebben we toen het idee opgevat om met 'de taaltuin' te beginnen. Nee," zo vervolgt Mia, "dat was geen spontaan idee. Maar de vraag van deze groep of we hen wilden helpen met het beter leren lezen en schrijven, hebben we natuurlijk wel spontaan met 'ja' beantwoord".

Jolanda, Angelique, Christianne, Nettie en Ria zijn allemaal even enthousiast over 'de taaltuin'. "We leren hier beter lezen en schrijven, maar ook rekenen. Dat doen we met oefeningen, maar het leukste is als Mia er een spelletje van maakt. De ene keer is dat dobbelen met letters de andere keer keezen we". "Keezen? Vraag ik quasi-verbaasd. "Ja, dat is 'Mens Erger Je Niet' met kaarten, kei leuk", roept Angelique.


"We leren hier beter lezen en schrijven, maar ook rekenen"

Dat de één wat verder is dan de ander maakt niet uit. Normaal zijn Mia en Emmy beiden aanwezig, maar dit keer is Mia alleen. Daarom heeft ze voor Christianne en Jolande enkele vragen over een gedicht van Annie MG Schmidt gemaakt. Nadat Mia aan de twee dames heeft uitgelegd wat de bedoeling van de oefening is. Gaat ze met Ria, Angelique en Nettie stoeien met cijfers. "Want cijfers en getallen zijn net als letters een onderdeel van lezen en schrijven", vertelt Mia en Ria beaamt dat volmondig.

Als u ook mee wilt doen met de taaltuin, dan kunt u contact opnemen met Mia van Boxtel 06-25415362.


Het blijft opletten in het verkeer

Foto: Jos van Nunen

In het verkeer schuilen veel gevaren. Een auto die plotseling afdraait, een vrachtwagen die achteruit een weg oversteekt of een voetganger die net nog even voor een auto het trottoir oprent. Het blijft opletten in het verkeer. Daarom wordt jaarlijks een fietsexamen afgelegd door basisschoolkinderen.

De examens worden gehouden om de kinderen klaar te stomen voor het vele weggebruik wat de komende jaren gaat volgen. De jeugd zal Rooi verlaten voor een school in Schijndel, Veghel, Best of Eindhoven en dat brengt nieuwe en gevaarlijke situaties met zich mee.
Vorige week woensdagmorgen zaten tientallen juryleden te wachten op de passerende – in geel gehulde - kinderen die meededen met het fietsexamen. Zij letten goed op het verkeersgedrag om zo te beoordelen of ze uiteindelijk geslaagd zijn. Zoals andere jaren zal dat percentage ook dit jaar erg hoog zijn, misschien zelfs wel 100%.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Zonnig concert Harmonie Nijnsel

De aanwezige kinderen hangen aan de lippen van verteller Judith Bevers tijdens de uitvoering van Peter en de Wolf. Foto:

Afgelopen zondagmiddag heeft Harmonie Nijnsel een bijzonder concert gegeven. Omdat het Moederdag was, zijn alle moeders in het zonnetje gezet. Bijzonder was ook dat alle orkesten van de vereniging aan het concert hebben deelgenomen.

Samen met een verteller werd het stuk Peter en de Wolf ten gehore gebracht, waarin ieder personage in het verhaal zijn eigen melodie had. Verder werden enkele medleys uit bekende kinderfilms gespeeld.
Er was ook een special guest uitgenodigd: blazersklas Fraai Lawaai. Deze kinderen hebben acht weken les gehad om kennis te maken met het bespelen van een muziekinstrument. Het was leuk om te horen wat zij al kunnen spelen. De slagwerkgroep heeft al een voorproefje gegeven van hun optreden tijdens het slagwerkspektakel van 28 mei op de Markt in Sint-Oedenrode.


IT specialist aan het woord

Over de hele wereld zijn meldingen gedaan van grootschalige zogenoemde ransomware-aanvallen. "Als een computer eenmaal is gegijzeld, kun je er weinig meer aan doen", zegt IT specialist bij Securebit, Jennis van Lieshout. Het is dus zaak om te voorkomen dat de kwaadaardige gijzelsoftware je computer overneemt.

Hoe komt de gijzelsoftware op mijn pc terecht?
Volgens van Lieshout, is de ransomware verspreid via e-mails met een bijlage. "Als een medewerker op zo'n link of bijlage klikt, installeert het programma zich automatisch. En als één computer wordt geïnfecteerd, neemt het automatisch andere pc's over op dat netwerk." Zo kunnen in één klap alle computers in een bedrijf worden uitgeschakeld.

Wat gebeurt er als mijn pc is geïnfecteerd?
Bij infectie worden bestanden op de pc versleuteld. Om de bestanden veilig terug te krijgen, moet er worden betaald in bitcoin."Als de bestanden zijn versleuteld, valt er weinig meer tegen te doen", zegt van Lieshout. "Je kunt dan alleen nog je computer wissen en je bestanden terughalen via een back-up. Heb je geen back-up, dan zal je moeten betalen, anders ben je je bestanden kwijt."

Hoe kan ik mijn computer beveiligen?
"Als je je computer op tijd bijwerkt met de vereiste updates, dat geldt niet alleen voor Windows, maar ook voor firewalls en antivirusprogramma's en goed oplet bij het openen van mailtjes beperk je de kans op infectie", zegt van Lieshout. De ransomware-aanvallen zijn vooral gericht tegen bedrijven.


Nog drie weken kans op erfgoedprijs

In Brabant wordt volop innovatief en creatief met erfgoed omgegaan. Vrijwilligers en professionals die actief met erfgoed bezig zijn hebben nog tot 31 mei aanstaande de tijd om hun project aan te melden voor de Brabantse Erfgoedprijs 2017. Er is 10.000 euro en een jaar lang begeleiding te winnen.

Initiatiefnemer Erfgoed Brabant ziet steeds meer mensen zijn met kansrijke en uiteenlopende initiatieven bezig waar het verleden een belangrijke rol in speelt. En dan gaat het niet alleen over gebouwen en objecten, maar erfgoed gaat ook over mensen met hun verhalen, hun tradities en acties. De Brabantse Erfgoedprijs geeft deze initiatieven een extra impuls en een podium dat zij verdienen. Zolang erfgoed maar het vertrek- en eindpunt is.

Doe mee!
Werkt u aan een Brabants erfgoedproject of kent u iemand die op een creatieve en onderscheidende manier met erfgoed bezig is? Meld u dan tot en met woensdag 31 mei 2017 aan op de website www.brabantseerfgoedprijs.nl. Daar is ook alle informatie te lezen over de criteria, het juryproces, de nominatie en inspirerende voorbeelden uit voorgaande edities. De Brabantse Erfgoedprijs 2017 wordt op donderdag 5 oktober 2017 uitgereikt.


"We dachten: we zien Nederland nooit meer"

Foto: Jos van Nunen

Af en toe worden we eraan herinnerd: de emigratiegolf in de jaren vijftig. Naar Australië of, wat bij Rooienaren vooral populair leek te zijn, Canada. En sommige 'Rooise' Canadezen gaan nog bijna ieder jaar even terug naar hun roots. Een van hen is Freda Leenders (81). Altijd in mei, om behalve bezoek aan familie en vrienden ook de dodenherdenking en het bevrijdingsfeest mee te kunnen maken.

Ondanks haar gevorderde leeftijd is Freda nog vief en helder van geest. In haar enthousiasme wil ze zelfs zoveel vertellen, dat ze even afgeremd moet worden om de vragen af te wachten waarmee "een boek vol" in een halfuur moet worden samengevat. Als Godefrida van der Zanden werd ze geboren in Zijtaart. Op haar vierde verhuisde het gezin naar Mariahout, wat destijds viel onder de gemeente Sint-Oedenrode.

Straks komen de Russen
Door én over Freda werd veel geschreven over de oorlog, en de ellende die ook hun gezin niet bespaard bleef. Freda: "Na de oorlog voelden mijn ouders zich niet meer veilig in Nederland en emigreerden in 1951 naar Canada. 'Eerst de Duitsers, en straks komen de Russen' zei mijn vader. Als jong meisje – ik was toen 15 – had je toen niks te willen, en ik moest mee. Mijn ouders moesten alles achterlaten en mochten goederen meenemen op de boot, geen geld. Maar mijn vader had de boerderij verkocht en 1200 gulden gesmokkeld – dat kan nu toch wel in de krant hè – zodat hij in Canada meteen een auto kon kopen. In Canada zijn we eerst gaan werken bij onze sponsor die een boerderij had, zodat er geld kwam voor onze vader zodat hij daar voor zichzelf een boerderij kon kopen.

In het begin dachten we: we zien Nederland nooit meer. In 1961 trouwde ik met Joe, een Nederlandse jongen die tegelijk met ons in Canada was aangekomen en waar ik meteen vriendschap mee had. Wij zijn daar een vleeskuiken – en vleeskoeien bedrijf begonnen. De laatste 30 jaar kom ik naar plaatsen in Nederland waar de dodenherdenking en de bevrijdingsfeesten massaal worden bezocht zoals Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Rooi natuurlijk. Nee, mijn man Joe wordt dit jaar 87 en gaat niet meer mee. Ook jammer dat er nog maar weinig van de veteranen in leven zijn, volgend jaar zal het waarschijnlijk de laatste keer zijn."

Praatje met Maxima
Freda en haar familie hebben hun familienaam in Canada bekendheid gegeven. Terwijl haar neef Andrew van der Zanden de publiciteit zocht als auteur van een dik boek met de titel "'Vanderzandens in Canada', werkte Freda op de achtergrond als vrijwilliger voor dementerenden en kankerpatiënten, die zij bijvoorbeeld met de auto op de plaats van bestemming bracht. Na dit werk 30 jaar te hebben gedaan kreeg ze in haar woonplaats Erin een belangrijke onderscheiding voor haar werk. Ze werd daardoor ineens een lokale bekendheid. "It comes naturally" verklaarde ze toen in de media. "It's a work of hart" – met een knipoog naar de uitdrukking "It's a work of art".
Maar daar bleef het niet bij. In 2015 brachten Willem-Alexander en Maxima een staatsbezoek aan Canada, op uitnodiging van David Johnston de gouverneur- generaal van Canada. "Ik kreeg ineens een telefoontje dat ik daarbij ook welkom was. Ik was natuurlijk niet de enige, zo'n 400 andere Canadese Nederlanders waren uitgenodigd. Maar ik was wel een van de weinigen die een praatje mocht maken met Maxima! "Wil je praten in het Nederlands, Spaans of Engels?" vroeg ze mij. Ik had mijn Engels gedicht On becoming a Canadian' bij me, wat ik aan haar mocht geven, maar verder praatten we gewoon Nederlands. Héél gewoon was Maxima, Willem-Alexander ook, die dronk gewoon een biertje!"


Artsen Zonder Grenzen "zitten in nood"

Onlangs kreeg ik weer een magazine van Artsen Zonder Grenzen in de bus. Hier las ik onder andere over het gevecht tegen de ziekte "hepatitus E" in Tsaad. Deze dodelijke ziekte wordt door vervuilt water overgebracht. Vele zwangere vrouwen verliezen hierdoor hun baby.

Ook het werk in Irak is hard nodig vanwege de vluchtelingenstroom. Maar liefst twee miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven. Graag wil ik deze vrijwilligers helpen om hen wat geld te sturen. Hiervoor heb ik kopieën gemaakt van mijn naaldschilderwerk (10 verschillende afbeeldingen) De kaarten met enveloppe zijn te koop bij 't Paperas en Harrie Passier Inlijsterij. De opbrengst gaat naar "Artsen Zonder Grenzen"

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw steun.

Wilhelmien van Aarle


In Odendael is voldoende te beleven...

Mevrouw Van Houtert, mevrouw Van Bergeijk en mevrouw Van der Heyden genieten zodra het kan buiten van het zonnetje. Foto: Lisa vd Ven

We vullen onze dagen van uur tot uur. We willen alles bijhouden, werken, sporten, socializen en ook nog leuke dingen doen. Maar wat als je wat meer tijd hebt, hoe ziet je dag er dan ineens uit? Ik ga een kijkje nemen in verzorgingshuis Odendael om te kijken wat de mensen daar op een dag doen…

Door: Lisa van de Ven

Deze keer neem ik plaats in het restaurant van Odendael. Wat me altijd opvalt is dat iedere ochtend hetzelfde groepje mensen aan de ronde tafel onder de trap zit. Ik besloot maar eens aan te haken, kijken of het gezellig is. Ik ben meteen van harte welkom en er wordt gelijk een stoel voor me neergezet. Wat een gastvrijheid! Nog voor ik goed en wel zit komt Rikie al aanlopen om wat te drinken op te nemen. Koffie en thee. "Goodmorning ladies," de volgende dame komt al weer aanschuiven.
"Ga maar gewoon zitten de rest komt vanzelf. Zo gaat dat altijd." Hoor ik Marietje zeggen. "Jij bent wat dat betreft trouwens nog maar een snotneus. Ik was 26 toen ik trouwde, hoe zit dat met jou?" vragen de vrouwen me. "Zesentwintig pas" hoor ik een ander zeggen. "Toen was ik al in verwachting." Ik begrijp dat ik tussen dit gezelschap inderdaad een snotneus ben. Ik vraag het stel wat ze iedere dag te bespreken hebben met elkaar. "Het is heel vaak klets, maar goed, het praat toch en dat is het belangrijkste. We hebben natuurlijk niet iedere dag wat nieuws te vertellen aan elkaar maar daarom hebben we het vaak over de dingen die we gezien of gehoord hebben." Dat gebeurt vandaag ook. Het onderwerp aan tafel verandert van het weer naar het Eurovisie songfestival. "We zijn door hé?" "Ja, dat klopt. Maar moet dat nou met al die poespas?" "Ach, dat hoort er toch een beetje bij hé. Dan willen de mensen kijken." Ik kan alleen maar glimlachend luisteren.

"Wij hebben gekozen voor deze ronde tafel omdat we de groep dan altijd groter kunnen maken. Dat zit een stuk gezelliger zo. Maar wanneer het zonnetje schijnt gaan we meteen naar buiten toe. Voor ons is een dag niet gelachen een dag niet geleefd." Ik hoop dat wanneer ik op een dag in een verzorgingstehuis terechtkom ik het net zo gezellig heb!


Meimaand voetenmaand

2

Jaarlijks staat de mei maand in het teken van de voeten. Dit jaar staan hielklachten hierbij centraal. Het hielbeen (calcaneus) is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan en bij het afwikkelen van je voet tijdens het lopen.

Klachten en blessures aan de hiel komen het meest voor op twee voorkeursplaatsen. Dit zijn pijn aan de achterzijde van de hiel en pijn aan de onderzijde van hiel. Er zijn verschillende soorten klachten en blessures die op deze plaats gelokaliseerd zijn en komen zowel bij jong als oud voor. Hieronder zullen twee veelvoorkomende klachten besproken worden.

Calcaneodynie
Onder de hak is er sprake van een zogenaamd hielkussen dat bestaat uit vetweefsel. Dit vetweefsel zorgt voor schokdemping tijdens het lopen. Bij het lopen wordt de eerste druk dus opgevangen door dit kussen. Wanneer dit vetweefsel geïrriteerd is kan dit pijnklachten geven ter hoogte van de onderkant van de hiel (calcaneodynie). Oorzaken hiervan kunnen zijn: Leeftijd (op latere leeftijd wordt dit hielkussen doorgaans dunner), Trauma (bijvoorbeeld na een klap op de hiel), Afwijkende voetstand.

1
3

Aandoeningen aan de onderzijde van de hiel zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden. Dit omdat ze zich op deze plek voordoen en geven daarbij nagenoeg dezelfde klachten. Door middel van taping, oefeningen en zolen bij een afwijkende voetstand kunnen wij mogelijk de oplossing hebben.

(foto 1)

Morbus Sever
Morbus Sever is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen. Tijdens de groeifase bij kinderen moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. Het bot is nog niet volledig ontwikkeld tot ze 14 jaar of ouder zijn. Tot die tijd wordt er nieuw bot gevormd op de groeischijf in de hak die zich aan de achterzijde van de hiel bevindt. Pijnklachten aan deze groeischijf bevinden zich aan de achterkant en/of onderkant van de hiel tijdens het lopen, aanrakingen en springen. De aandoening kan voorkomen in één of beide hielen.

(foto 2)

Daarnaast komt het vaak voor bij (actieve) kinderen tussen de 8-13 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Naast groei en lichamelijke activiteiten kunnen overgewicht, een trauma en een afwijkende voetstand een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. De behandeling van Morbus Sever bij de podotherapeut zal voornamelijk bestaan uit schoenadvies en eventueel inlegzolen. Heeft u last van hielklachten? Misschien kunnen wij iets voor u betekenen!

(foto 3)


Het programma van Theater De Blauwe Kei is bekend. De voorverkoop is gestart en het volledige programma is te vinden op www.blauwekei.nl. In september start het nieuwe seizoen op CHV Noordkade, de nieuwe locatie van het theater.

Het genre cabaret is dit seizoen goed vertegenwoordigd. Naast veel opkomend talent zijn er een groot aantal gevestigde namen te zien, waaronder Marc-Marie Huijbregts, Sara Kroos, Ali B en Jandino. Daarnaast is aan toneelhelden geen gebrek. Zo weten Bram van der Vlugt, Jon van Eerd en Porgy Franssen hun weg naar Veghel te vinden. Muziekliefhebbers kunnen genieten van onder andere Frank Boeijen en Trijntje Oosterhuis. Met The Pink Floyd project en The Johnny Cash roadshow staan diverse coverbands op het programma.

In het genre show zet Isabelle Beernaert ook dit jaar dans op de kaart. Paul Groot brengt de musical You're the top terug op de planken. Daarnaast is met Het Groot Niet Te Vermijden en Opvliegers 3: New York, New York humor en spektakel gegarandeerd.

Wie eens wat anders wil, moet zeker een kijkje nemen in het genre bijzonder. Hierin staan unieke, niet-alledaagse, nergens mee te vergelijken producties. Hotel Modern brengt op bijzondere wijze een hedendaagse stad tot leven en Marc de Hond leert zijn publiek om te gaan met angsten.

In seizoen 2017-2018 kunnen liefhebbers van modern circus hun hart weer ophalen. Gandini Juggling brengt verbazingwekkende jongleermoves en Strut en Fret brengen een onweerstaanbare cocktail van circus, live muziek en sexy humor.

Natuurlijk is ook aan de jeugd weer gedacht. Voor de jongste bezoekers staan onder andere de populaire kinderhelden Jip en Janneke op het programma. Het theater raadt aan om ook eens de kleine zaalproducties, zoals De GVR, te bezoeken.

Zoals ieder jaar is de voorverkoop onderverdeeld in drie periodes: Vrienden: 16 mei 23.00 uur – 19 mei 17.00 uur, Vroegboekers (4 of meer voorstellingen): 19 mei 17.00 uur – 22 mei 17.00 uur, Losse verkoop: vanaf 22 mei 17.00 uur.

Het mysterie rondom de blauwe kookwekkers in gemeente Meierijstad en omgeving is opgelost. Theater De Blauwe Kei heeft de verhuisdozen met kookwekkers verspreid om het nieuwe theaterprogramma én de verhuizing naar CHV Noordkade onder de aandacht te brengen.

Een aantal mensen had op Facebook, naar aanleiding van de gegeven tips, al geraden wie de kookwekkers had verspreid. De win-actie op de Facebookpagina (www.facebook.com/blauwekookwekkers) gaat nog door tot 22 mei. Dan worden er drie winnaars gekozen. Zij krijgen een vip arrangement bestaande uit een voorstelling naar keuze en een theaterarrangement voor twee personen!

In september start het nieuwe theaterseizoen op CHV Noordkade.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi:
Vanaf donderdag 18 mei komen de volgende activiteiten aan bod: - Veel belangstelling dodenherdenking 2017 - Te voet naar St. Jan in Den Bosch - Toerrit met klassieke landbouw werktuigen door Meierijstad - Herdenking 15 jaar geleden overleden Bart de Graaff - Schoolvoetbaltoernooi leerlingen groep 8 bij Rhode - Buitententoonstelling "50 Ontmoetingen 10 jaar later" Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A Tel. 0413-471193

Jaarlijkse fietstocht wijkvereniging

Zondag 21 mei heeft Wijkvereniging Eerschot voor de fietsers onder de leden weer een mooie tocht uitgezet.

Natuurlijk moet er wel gewerkt worden, want de opdrachten liggen klaar. Ook hebben zij gezorgd voor een koffiepost. Van 13.00 tot 13.30 uur kun je je inschrijven bij Meerschot. Deelname voor leden is gratis, breng je een introducés mee dan betalen zij €1.50. Breng mooi weer en een goed humeur mee, dan maken ze er een prachtige middag van.
Zaterdag 20 mei gaan ze met de kinderen die zich hebben aangemeld rollerskaten in Beek en Donk. Ze vertrekken om 18.15 uur bij Meerschot. Dinsdag 23 mei kun je weer een uurtje mee wandelen. Vertrek is om 18.30 bij Meerschot.


Moederdagconcert in Knoptoren goed bezocht

Foto: Jack van Haastrecht Foto: Jack van Haastrecht

Tot grote vreugde van de werkgroep Muziek en Theater was er grote belangstelling voor dit aangeboden Moederdagconcert. Voor velen had het kleurrijk palet aan aangekondigde liederen en het feit dat duo 'Pure Song' voor deze gelegenheid medewerking had van een violist, zeer uitnodigend gewerkt.

Door: Mattie De Schepper

Foto: Cor van Oorschot Foto: Cor van Oorschot

Uitvoerenden en repertoire
De voor deze gelegenheid toegevoegde violist Piet Pijnacker bleek een waardevolle completering te zijn voor het duo Pure Song bestaande uit zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Hans van Tuijn. In de vooraankondiging was sprake van een vleugje klassiek en van akoestische liederen. Bleek dit vleugje klassiek ook echt een vleugje te zijn en werden onder akoestische liederen met name Franse chansons van Jacques Brel en Charles Dumont, ballades van John Denver en John Mitchell, Zweedse en een enkel Nederlands lied.

Klankbalans en verstaanbaarheid
De akoestiek van de Knoptoren is, niettegenstaande dat die zangstemmen heel mooi tot hun recht kan laten komen, ook onverbiddelijk bij het gebruik van apparatuur die niet toereikend is voor deze ruimte. Ik zou dan ook iedereen aanraden hier proefondervindelijk mee om te gaan en vooraf iemand mee te nemen die kritisch kan beoordelen of aangewende geluidsversterking iets positief toevoegt. De uitvoering van de liederen vóór de pauze door Hetty Pronk-Verweij, werd jammer genoeg overschaduwd door een verstoorde klankweergave die vreemd verhullend en onnatuurlijk in de oren klonk. Ook de verstaanbaarheid liet te wensen over. Gelukkig werd na de pauze, op advies, de microfoon achterwege gelaten en werd niettegenstaande haar vrij klein stemgeluid, het timbre en voordracht van de zangeres, veel mooier en meer overdrachtelijk.
Een compliment voor pianist Hans van Tuijn die zijn aanslag en speldynamiek heel mooi wist in te schatten en aan te passen en uiterst betrouwbaar de zang begeleidde. De omspelingen en intro's door violist Piet Pijnacker klonken als ware' Moederdag geschenkjes'. Zijn spel werd na de pauze, toen er sprake was van echt akoestisch musiceren, nog subtieler. Bijzonder mooi was de vioolpartij in 'Koppangen' ( oud Zweeds lied ) van Erik Moraeus, in ' La Chanson des Vieux Amants' van Jacques Brel en in 'Vivre' ( Laat me ) van Serge Reggiani. Absoluut hoogtepunt was de vertolking van de soundtrack uit de film 'Schindler's List' van de Joodse violist Itzhak Perlman.

Seizoen 2017-2018
Hopelijk kan de mooie opkomst voor dit concert een opsteker en bemoediging zijn voor de werkgroep Muziek en Theater van het Roois Kultuur Kontakt en kunnen we ons in het volgend seizoen weer verheugen op mooie muziekuitvoeringen in de Knoptoren of Nijnselse Kerk, in Mariëndael, De Beckart of De Loop'r en in Kasteel Henkenshage. Op de foto: Zang: Hetty Pronk-Verweij. Piano : Hans van Tuijn. Viool : Piet Pijnacker

Waar ging die neusbeer naar toe?

Wat denk je als je de kop "Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers" ziet staan. Verslik je je dan prompt in je ham-kaas croissant? Val je van verbazing achterover de salontafel doormidden? Nee, natuurlijk niet. Wat zouden die lui anders zoeken, paaseieren of voetbalplaatjes uit de jaren 60, liefst nog eentje met Piet Keizer er op? Nee, natuurlijk niet. Anders had die club wel "Verzamelpunt jaren 60 Voetbalplaatjes" geheten, of zoiets.

Nog eentje: "Organisatie Boskantse BBQ dik tevreden". Ook geen verrassing, toch? Bij een vreetfestijn is de organisatie altijd dik. Voor de volgende schransavond overweegt De Vriendschap om schokbrekers op het toilet te monteren. En ze zijn doorgaans ook enorm tevreden. Maakt niet uit, al was achteraf die geweldige breakdancer een man met epilepsie en bleek de enorme toeloop te zijn veroorzaakt door een wegomlegging en koopzondag verderop.

Negen van de tien nieuwsberichten zijn helemaal geen nieuws. Nee, die liggen gewoon voor de hand. Natuurlijk worden dieseldieven in Rooi betrapt, en gestolen bromscooters in Boskant teruggevonden. Anders zou het niet eens in de krant komen. Hallo, ik ben niet van gisteren. Bosnië Herzegovina is geen Russisch lingeriemodel, als ik buslijn 58 mis, dan neem ik niet meteen twee keer lijn 29 en ik heb ook geen kelder onder mijn huis laten bouwen om dieper te kunnen nadenken. Nee, ik heb gewoon een redelijk stel hersenen en als ik deze weekkrant lees, ben ik ook gewend die geleiachtige massa in mijn bovenkamer te gebruiken.

Slechts zelden lees ik iets waar ik me over verbaas. Neem dat bericht "Meierijstad krijgt nieuw wapen". Stond ik van te kijken. Iedereen zeurt al maanden om lage tarieven voor sportclubs en meer telefonistes op het gemeentehuis …en wat krijgen ze? Een nieuw wapen, en eentje waar je nog geen dieseldief mee bang maakt. Het andere in het oog springende nieuws ging afgelopen week over die neusbeer in die boom aan de Leunestraat. Natuurlijk kreeg de dierenarts hem niet meteen te pakken, en uiteraard deed de hoogwerker van de brandweer het niet. En zoals verwacht ging toen iedereen naar huis, en kwam het beestje gewoon uit eigen beweging naar beneden. Nee, wat me wél verbaasde, was de plek waar die beer naar toeging. Stichting AAP. Hè??


"Hoor ons blazen!"

v.r.n.l: Judith Bevers, Marianne Hubers en Roos Dortmans Foto:

Dit keer heeft het Matthieu Dirven Concert als motto "Hoor ons Blazen!" Op zondag 21 mei om 11:30 uur wordt in Kasteel Henkenshage een podium geboden aan vergevorderde, getalenteerde en bevlogen jonge muzikanten uit verschillende muziekverenigingen, opleidingen en ensembles van Meierijstad.

Gezien bij de Mathieu Dirven Koffieconcerten de lat best hoog ligt kunnen spelers die als solist of als ensemblespeler optreden een podiumwaardig programmaonderdeel brengen en kunnen wij u weer een zeer interessant programma aanbieden waarin spelers uit de Harmonie Nijnsel en uit fanfare NJA op trompet en hoorn, apart en in combinatie, te beluisteren zijn. De deelname vanuit Phoenix Cultuur bestaat uit een voor dit concert samengesteld blokfluitensemble. Deze spelers bereiden zich momenteel voor op deelname aan het door Phoenix Cultuur georganiseerde, Brabants Telemann Festival 23 t/m 25 juni a.s. Kom mee genieten en laat u verrassen door deze gedreven 'blazers'. Zondag 21 mei 11:30 uur in Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode. Reserveren: cultureelplatform@kpnmail.nl. Organisatie: Cultureel Platform en Roois Kultuur Kontakt


Mensje van Keulen laat de zaal lachen

Op vrijdag 12 mei was de Nederlandse schrijfster Mensje van Keulen in de Knoptoren om een lezing te geven. Voor een goed bezette zaal las zij stukken en stukjes voor uit haar boeken, illustreerde die met vaak komische anekdotes, waarbij zij zelf ook komisch uit de hoek kwam met haar twijfels over het wel of niet opzetten van haar nieuwe paarse leesbril.

Door: Ted Dijkzeul

Ze wist de zaal te boeien en vaak tot lachen te brengen, waarbij een zekere onhandigheid ook een rol speelde. Ze verontschuldigde zich min of meer voor haar Haagse 'G' die ze nooit was kwijtgeraakt, ondanks verwoede pogingen vroeger tijdens verjaarsfeestjes met neefjes en nichtjes.
Erg grappig waren enkele verhaaltjes uit het alfabet uit Van Aap tot Zet, zoals Gerda Geit, Zizi Zevenslaper en in plat Haags Tony Tijger. Voor haar plotseling in Spanje overleden moeder schreef ze een begrafenisboek, een ode aan de vrouw die haar moeder was; de moeder die voor haar dochter van 15 een kamertje huurde waar ze rustig kon schrijven.
Uit haar laatste boek Schoppenvrouw (2016) las ze ook enkele passages voor, waarbij ze nogmaals benadrukte hoe belangrijk fictie voor haar is. Deze avond was de laatste van de serie literaire lezingen van het RKK van dit seizoen. In oktober starten we het nieuwe seizoen met Bert Wagendorp.

'Genoeg alternatieven voor nieuwe locatie Starterscollectief'

Het is algemeen bekend dat het Starterscollectief op zoek moet naar een nieuw onderkomen. Dat zal nog wel even duren, want de overeenkomst met de gemeente eindigt op 31 december 2018. Of er daarna een overgangsperiode komt is nog niet bekend. Aangezien de gemeente plannen heeft met de grond waar Campus Fioretti op staat, wordt de oude school op de duur gesloopt. Waar moet het Starterscollectief dan naar toe? De raadgevers van het TipMooiRooi panel komen met een waslijst aan ideeën…

Met stip op 1 staat het – inmiddels – voormalige gemeentehuis in de wijk Dommelrode. Daar staan veel ruimtes leeg en de invulling daarvan laat steeds op zich wachten. Daarnaast wordt vaak de leegstaande winkelstraat Borchgrave genoemd, evenals het grote kantoorpand naast de dierenarts aan de Kortestraat.
Enkele andere suggesties van TipMooiRooi panelleden: 'Ik zou het 'muziekgebeuren' wat nu in Mariëndael zit, verhuizen naar de Goede Herder kerk op Eerschot. Die staat al geruime tijd leeg en er zijn in het verleden regelmatig uitvoeringen geweest van muziek en film. Het geluid is daar heel goed en het is een grote ruimte voor podium, oefenruimte en parkeerplaats. Ook niet onbelangrijk; de ruimte die dan vrij komt in Mariëndeal zou je prima kunnen gebruiken voor beginnende starters. Iedereen geholpen!' 'Hergebruik andere oude schoolgebouwen i.p.v. afbraak (kapitaalvernietiging)' 'Twee scholen in de wijk Kienehoef krijgen één, nieuw gebouw. Laat één van de oude schoolgebouwen voorlopig staan voor het Starterscollectief.'
Behalve deze suggesties wordt ook nog regelmatig het oude Damiaanklooster aan de Schijndelseweg getipt. Novadic gaat verhuizen en er is nog steeds geen oplossing voor de naderende leegstand.

'Rooi voelt zich veilig'
De gemiddelde Rooienaar voelt zich veilig in de eigen woonwijk. Een onderzoek van TipMooiRooi wijst uit dat als er al een onveilig gevoel is, dat het vooral wordt gecreëerd door te hard rijdende auto's in de wijk. Zie hieronder de onderzoeksresultaten over veiligheid.

Bijna 2300 euro voor hulp aan Syrische moeders

Foto: Hans van den Wijngaard

De veiling voor hulp aan Syrische moeders, die vrijdagavond in Mariëndael werd gehouden, heeft bijna 2300 euro opgebracht. Met het geld dat met de diensten- en goederenveiling werd opgehaald wordt een project van de lemonfoundation ondersteund in de Turkse stad Izmir. Daarbij worden er vooral voor moeders en kinderen projecten zoals onderwijsvoorzieningen gerealiseerd.

In Izmir zijn ongeveer 36.000 Syrische kinderen als vluchteling. Van hen kunnen er maar zo'n 3.000 naar school. De lemonfoundation probeert voor die andere 33.000 kinderen ook kansen op onderwijs te realiseren. Daarbij zijn opbrengsten zoals van deze veiling van harte welkom.

Tijdens de veiling die door Emile Kalmann werd geleid, deden zich regelmatige grappige momenten voor. Zo werd er door een dame 12,50 euro geboden voor het uitlaten van een hond. Dochterlief reageerde daarop spontaan met de mededeling dat zij voor dat bedrag voortaan ook wel een rondje met de hond wil lopen.

Niet alle kavels vielen in de smaak van het aanwezige publiek. Zo moest de veilingmeester toch regelmatig kavels als niet verkocht aftikken. Opvallend was echter ook de good will van het publiek, bij sommige kavels bood dat tegen elkaar op met de mededeling: "ik wil best vijftig euro geven, maar dan wil ik het niet meenemen". Een actie die Emile Kalmann vanzelfsprekend spontaan als niet verkocht afhamerde, maar de kassa rinkelde intussen wel.


"Omdat ik niet wilde vechten ben ik gevlucht"

Foto: Hans van den Wijngaard

Menigeen vraagt zich wellicht af wat de grote billboards op het Kerkplein doen? Het antwoord op die vraag luidt: "het is een reizende tentoonstelling die in het teken staat van vluchtelingen." Zaterdagmiddag werd de tentoonstelling onder het toeziend oog van bijna veertig belangstellenden geopend.

Deze tentoonstelling is een vervolg op de manifestatie 'Proef de wereld' die in 2003 hier op de markt werd gehouden", vertelt Riet Meijs. "Toen was er een expositie van foto's met verhalen van vijftig bekende Nederlanders die in gesprek gingen met vluchtelingen. Tien jaar later is getracht om die vluchtelingen opnieuw aan die bekende Nederlanders te koppelen. Bij 29 van hen is dat gelukt en van 23 vluchtelingen is het verhaal op de billboards hier op het Kerkplein te zien." Riet Meijs memoreerde dat vluchtelingen van alle tijden zijn. "Ruim zeventig jaar geleden waren ook vele Nederlanders op de vlucht voor geweld en moesten onderduiken om aan vervolging te ontkomen". Maar ook velen verlieten ons land en namen in Engeland dienst om van daaruit de strijd tegen de bezetter voort te zetten.
Ayan Mozarek is een gevluchte Syriër die in Allepo woonde. Door het oorlogsgeweld raakte hij zijn huis en werk kwijt. "Omdat ik niet wilde vechten, ik werd door beide partijen gedwongen om voor hen te vechten, koos ik ervoor om te vertrekken. Mijn gezin bleef in Allepo achter, daar was het toen nog redelijk veilig. Toen ik negen maanden in Turkije was hoorde ik van een vriend dat hij al in Nederland was. Ik ben toen ook verder gegaan. Ik ben daarbij twee keer in levensgevaar geweest. De eerste keer was bij de oversteek in een rubberboot. De tweede keer was in de vrachtwagen van Hongarije naar Duitsland, we waren met zoveel mensen, dat er eigenlijk te weinig zuurstof was. Inmiddels is mijn gezin ook in Nederland en wonen we in Schijndel. Nu ben ik vrijwillig tolk voor Vluchtelingenwerk en wil werk gaan zoeken." Nadat Mia van Boxtel en Segi Teklu Kidane van de taalwerkplaats drie gedichten voor hadden gedragen, kwam Ayan Mozarek nog een keer naar voren. Met het spelen van 'het Wilhelmus' op zijn trompet sloot hij de bijeenkomst af.

Foto: Hans van den Wijngaard

The Creaking Bones in de Ossekop

Komende zaterdag staat de rooise Blues-rock formatie The Creaking Bones weer op het podium van de Ossekop. Deze "oudere jongeren" weten heel goed wat hun publiek wil, lekker stevige en herkenbare nummers uit de jaren 60 en 70.

De bezetting bestaat uit, zoals bij vele bands uit die tijd, drums, bas, gitaar en zang, meer heb je per slot van rekening niet nodig om de tent op z'n kop te zetten en dat zullen ze komende zaterdag zeker weer doen in de Ossekop. aanvang 21.30 uur.

Hallo, ik ben Dubai, een bescheiden en rustige senior schildpadpoes van 12 jaar. Maar ik zie er nog patent uit hoor en ben zeker nog kwiek. Oké, ik zal niet meer de hele dag door je hele huis stormen, maar ik ben dol op aandacht en neem graag veel aaitjes in ontvangst. Als ik je zie kom ik meteen gelopen en hoop dan stiekem ook dat je wat lekkers bij je hebt want daar ben ik nogal verzot op om eerlijk te zijn. Ik kom ook regelmatig op schoot zitten en spin dan ook zachtjes. Borstelen vind ik fijn en mijn vachtje wordt er erg mooi van. Heb je tijd en zin om met mij te knuffelen en me te verwennen? Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Historische beelden week 20:
Herkent u de mensen op deze bruidsfoto? Wij zijn erg benieuwd! Mail je antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel met 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossingen historische beelden week 19:
Helaas hebben wij vorige week geen oplossingen mogen ontvangen. Hopelijk komen er komende week weer verschillende antwoorden bij ons binnen.

"Verpleging is een beroep van uitersten"

Foto:

Elk jaar op 12 mei vieren verpleegkundigen en verzorgenden internationaal de Dag van de Verpleging. Afgelopen vrijdag was het weer zover. Op die dag wordt traditiegetrouw Florence Nightingale, de grondlegster van het verpleegkundige beroep, herdacht. Ook in Sint-Oedenrode wonen veel verplegers en verpleegsters. Bij deze twee van hen aan het woord; Jantina Wijnakker en Pleun de Leijer.

Jantina Wijnakker
Wat heb je gestudeerd?

"Ik heb van 2008 t/m 2012 HBO-Verpleegkunde gestudeerd op Avans Hogeschool in Breda. Afgelopen april heb ik mijn specialisatie Spoedeisende Hulp Verpleegkunde aan de ErasmusMC Zorgacademie in Rotterdam afgerond."

Waar werk je?
"Ik ben werkzaam als SEH-verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg."

Wat vind je leuk aan je werk en wat vind je minder leuk?
"Het leuke aan mijn werk vind ik de dynamiek, het contrast en de uitdaging. Je weet aan het begin van je dienst nooit wat je mee gaat maken. Het is een beroep van uitersten: het ene moment leg je gips aan bij een kleuter die zijn armpje gebroken heeft, dan gaat je pieper en sta je klaar voor de opvang van een reanimatie of traumapatiënt. Het minder leuke vind ik tegenwoordig de toename van geweld, met name verbaal of intimidatie. Steeds meer mensen besluiten om voor kleine dingen niet meer naar de huisarts gaan, maar direct naar de SEH. De wachtkamers raken steeds voller en dus worden de wachttijden langer."

Heeft je werk ook moeilijke momenten?
"Je hebt nooit echt de tijd om je voor te bereiden. Soms kan een situatie je overvallen en ben jij degene die een eerste inschatting maakt. Je draagt veel verantwoordelijkheid en krijgt te maken met mensen die in een onzekere, kwetsbare situatie verkeren en zich letterlijk blootgeven.
De moeilijkste momenten vind ik vaak de zorg dragen voor jonge mensen die te horen krijgen dat zij uitbehandeld zijn en komen te overlijden. Opvang en begeleiding in zo'n heftige emotie vraagt veel meer van mij dan de vrij anonieme opvang van een patiënt die totaal in de kreukels na een zwaar auto-ongeluk binnengebracht wordt. In zo'n acute situatie is het met name handelen, de schade beperken en de rest komt later."

Wat is het meest waardevolle aan je werk?
"Verpleegkundige zijn is zoveel meer dan alleen maar boterhammen smeren en billen wassen. Naast dat het 'gewoon' je werk is waar je voor betaald krijgt, voeg je iets extra's toe in een leven van iemand en kun je echt een verschil maken. Iemand begeleiden naar een waardig afscheid waarna de echtgenote van de overledene je bij je hand pakt en je oprecht bedankt, een omhelzing van een meisje van 9 omdat de toverzalf geholpen heeft en het bloedprikken nu geen pijn deed. Of dat je na wat extra moeite een eenzame, verwaarloosde dementerende oudere zonder sociaal vangnet op een crisisbed kan laten verblijven."

Is het belangrijk dat wordt stilgestaan bij het werk van verpleegkundigen?
"Ik denk dat het werk van verpleegkundigen onderschat wordt, omdat het vaak voor veel mensen een 'ver van hun bed show' is zolang zij gezond zijn. Het beroep van verpleegkundige is erg breed en wordt op verschillende manier ingevuld binnen specifieke zorgcategorieën. Naar mijn idee wordt de verpleegkundige vaak gezien als 'hulp' of ondersteuning van de arts, maar het is goed om erbij stil te staan dat het een professie op zich is en er juist heel nauw tussen beide wordt samengewerkt."

Pleun de Leijer
Wat heb je gestudeerd?

"Ik studeer nu HBO verpleegkunde. Ik zit in het laatste half jaar van mijn opleiding die ik gevolgd heb op Avans Hogeschool in Den Bosch. Momenteel ben ik werkzaam bij Brabantzorg, team Nieuwehagen in Den Bosch. Ik werk daar in de thuiszorg."

Wat vind je leuk en minder leuk?
"Ik vind het fijn dat ik mensen kan helpen waar dat nodig is. Ik merk dat mensen steeds ouder worden en daardoor ook hulpbehoevender. In de thuiszorg kom je bij mensen thuis en ben je soms echt een indringer in iemands huis. Het is voor ons daarom belangrijk om ons zodanig aan te passen dat wij de mensen kunnen ondersteunen, maar ook zo veel mogelijk de mens in hun eigen waarden kunnen laten. Het is mooi hoe blij mensen kunnen zijn met de kleine dingen die je voor iemand doet. Soms gaat het om een klein gebaar waar je iemands dag weer goed mee kan maken. Dat is waar ik het voor doe! Wat ik minder leuk vind aan mijn werk is dat de zorg altijd doorgaat. In het weekend, op feestdagen… Ook de veranderingen in de zorg met daarbij de vele regelgevingen maakt dat de zorg complexer wordt en je veel met administratie bezig moet zijn. Het is goed dat er vorderingen zijn maar soms gaat het ten koste van de mensen en dat vind ik jammer."

Foto:

"Ik kan al mijn collega's één voor één een compliment geven"

Ben je bang voor de veranderingen in de zorg?
"Ik merk tijdens stage dat de veranderingen veel onzekerheden met zich meebrengen. Nu is het op mijn stage zo dat ze dringend op zoek zijn naar personeel, maar dat die grofweg gewoon niet te vinden zijn. Er komt een groot te kort aan verpleegkundigen aan in de toekomst, die niet zomaar opgevuld kan worden. Ergens moeten er taken anders verdeeld worden. Ook wordt de wijkverpleging steeds meer gericht op geld. Alles moet gefinancierd worden en dat is logisch, maar ik vind niet dat het ten koste van de mensen moet gaan."

Is het belangrijk dat wordt stilgestaan bij het werk van verpleegkundigen?
"Ja, ik vind van wel. Als ik kijk naar mijn collega's kan ik ze allemaal één voor één een compliment geven. Het zijn mensen die ten alle tijden voor hun cliënten opkomen en er altijd staan. Ik heb bijvoorbeeld collega's die al bijna 40 jaar in het vak zitten! Ik zeg petje af!"


14 / 36

15 / 36

Kerkberichten

Sint Antonius Nijnsel
Zo 21/05: 11.00 u: eerste Communieviering met kinderkoor, 13.00 u: doop van Veerle Schepens en Huub v.d. Heijden. Intenties: Bert vd Boogaard, Arwin Oerlemans, Jan van Delft, Has en Mieke van Hoof en zoon Theo, Mia van Stratum van Hoof, Rien Lathouwers-Wouters, Theo Lathouwers, Rien van de Laar.
Di 23/05: 09.00 u: zesde noveen H. Antonius van Padua
Do 25/05: Hemelvaart: geen viering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 17/05:
18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 20/05: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel, 19.00 uur: Rozenhoedje bij de Mariakapel aan de Beverlaan.
Zo 21/05: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster, Frans van Beek, Loes Mom-Wiekart, Ada Teunissen-Feijen, Gerrit Ribbers, The Leenders, Miny Driessen-Aarts, Truus van Bussel-Franssen, Louis van der Schoot, voor een bijzondere intentie, Manon van Rijsingen.
In het kader van de regionale 'Torendag in Peelland' is de kerk geopend van 13.00-16.00 uur. Met een Power Point-presentatie wordt uitleg gegeven over het interieur van het gebouw. Daarna kan een wandeling door de kerk worden gemaakt.
Wo 24/05: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Do 25/05: Hemelvaartsdag 11.00 u: Eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Beverlaan m.m.v. het
Sons Gregoriaans koor. Bij slecht weer wordt de viering in de kerk gehouden.
Za 27/05: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
In de maand mei wordt het Rozenhoedje gebeden: elke woensdag in de Sint Petrus' Bandenkerk om 18.30 uur
elke zaterdag in de Mariakapel aan de Beverlaan om 19.00 uur.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 21/05: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. S. de Vries, m.m.v. de Cantorij.

H. Martinus Olland
Za 20/5:
Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 16/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 18/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 20/05: 18.30 u: Eucharistieviering met zang door de familie Cooijmans. Intentie: Lies van Wanrooij-Maas, Annie Swinkels-Manders.
Zo 21/05: 09.30 u: Eucharistieviering, Eerste Heilige Communie. Intentie: Overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Willem de Roos, Dré de Haas, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hens Aelmans, Corry Raaijmann-van Oirschot. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw, 13.00-17.00 u: Open Torendag.
Di 23/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 28/05: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Gijs Bouwhuis, Jozef Xhofleer, Hans Rosenberg, Janus Sanders, Mia Donkers-van Heeswijk, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Willemien Merks-Roestenburg, Jan Streur.

Martinuskerk (centrum)
Za 20/5 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Carel en Anna van Kempen – van de Pas, Martien en Nellie Versantvoort – Vermeltfoort, Ties en Maria Smits – Renders, Jan en Jaantje van Asseldonk – Latijnhouwers.
Zo 21/5 Zesde Zondag van Pasen 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jan van der Vleuten, Wim van Iersel, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooy en Leo, Christiaan Wouters en Petronella de echtgenote en verder overleden familieleden, Gerard en Mien van Berkel – van der Voort, Cisca en Jan Steenbakkers – van Erp, Henk Janssen, André van Hoof, Overleden leden van de familie Habraken en van de familie van den Bersselaar, Mien Verhoeven – Steenbakkers, Bertha Verbakel – Gibbels vanwege haar sterfdag, Overleden ouders Kapteijns – van Heesch, Theo Rovers, Overleden leden van de KBO in de maand april, Jan en Cor Huijbers – Peijnenburg, schoonzoon Han en kleinkind Ilse.
Ma 22/5 09.00u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Intenties: Jan en Nolda Kraaijvanger – Versantvoort en zoon Harrie.
Di 23/5 09.00u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel. Tevens Zesde Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Wo 24/5 19.00u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Tevens Negende Noveendag van de Heilige Rita. E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Odendael
Zo 21/5 10.00u:
Woord en communieviering. Intenties: mevr. vd Heijden Gottenbos, Piet en Jana Pepers-Wouters en dochter Annie, Antoon Ophey voor zijn verjaardag.


Unieke communieviering in open lucht

Foto: Bart van der Heijden

Afgelopen zondag 14 mei was voor enkele Boskantse kinderen niet alleen Moederdag, maar ook de dag van de Eerste Heilige Communie. In Boskant kwam bij de Ritakapel een grote groep kinderen met familie bijeen voor hun communie.

Kinderen vanaf groep 4 worden al vanaf oktober vorig jaar voorbereid op hun communie middels een aantal lessen, een rondleiding door de kerk en het bijwonen van een aantal vieringen. Onder een prachtige lentezon bij de Ritakapel in Boskant was het afgelopen zondag dan eindelijk zover. Veel familieleden keken met grote trots naar hun kinderen en kleinkinderen, die stuk voor stuk in prachtige jurkjes en ook mini-maatpakjes gekleed waren. Om de beurt spraken de kinderen de bekende gebeden en werd er met zijn allen gezongen. Samen met de pastoor ontvingen de communicanten het heilig brood van Jezus; de Communie. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Ambtsketen ingezegend

Afgelopen zaterdag, 13 mei waren de gezamenlijke parochies van Meierijstad bijeen in de Veghelse Sint-Lambertuskerk voor een feestelijke viering rond de nieuwe schutspatroon van Meierijstad: Sint-Servatius.

Met instemming van de bisschop, Mgr. De Korte, is de Heilige Servatius (of Servaas) gekozen tot patroonheilige van onze nieuwe gemeente. Hoogtepunt van de viering was de zegening van de nieuwe ambtsketen van de burgemeester, gemaakt door Rooienaar Piet Spanjers. Volstrekt uniek dat de start van een nieuwe gemeente kerkelijk zo gevierd wordt. Er is, zoals Deken Vincent Blom in zijn preek verwoordde, dan wel een formele scheiding tussen Kerk en staat, maar niet tussen Kerk en straat.
Naast de burgemeester, vertegenwoordigers uit de lokale politiek en de Meierijstad parochies, waren ook de zusters van Liefde uit Schijndel en de Franciscanessen uit Veghel met een mooie delegatie vertegenwoordigd. Datzelfde gold ook voor de aanwezigheid van de Vereniging 'Het Graf van Sint-Servaas' uit Maastricht.
Meierijstad is nu echt begonnen, onder Gods Zegen. Het motto van Sint-Servaas vormt daarbij een belangrijke inspiratiebron: 'Doe goed en kijk niet om'.

Huîs van Troost opent binnenkort

Uitvaartvaartcentrum 'Huîs van Troost' opent begin juni in Veghel. Je huurt een dagdeel en hoeft dus niet meer op de tijd te letten, een persoonlijk afscheid staat voorop. Marjan Danen-van de Groenendaal en Chantal Terneusen van Levatio Uitvaartzorg werken samen met Eethuis 'De Reiger' om zo een betrokken uitvaartcentrum met horecaruimte te openen in Veghel.

De ervaring die Chantal en Marjan hebben is terug te zien bij 'Huîs van Troost'. Ook komt er een horecaruimte in het pand aan het Prins Willem Alexander Sportpark, waar voorheen een sauna zat. Daar wordt nu gewerkt aan een uitvaartcentrum waar een persoonlijke aanpak voorop staat. Chantal en Marjan liepen aan tegen de deadlines van crematoria. ''Je huurt de ruimte per uur en als het wat uitloopt, krijg je een boete. Daar zit de familie niet op te wachten, om die reden hoef je bij Uitvaartcentrum 'Huîs van Troost' niet op je horloge de tijd in de gaten te houden. Je boekt een dagdeel, voor of na de middag of in de avond neem je afscheid van je dierbare en je rekent niet af per uur. Afscheid nemen doe je niet onder tijdsdruk.'' Bij het 'Huîs van Troost' lopen de genodigden vanuit de ceremonie door naar de horecaruimte waar Eethuis 'De Reiger' een koffietafel verzorgt.

Bij veel crematoria is het vaak te klein, benadrukt Chantal. ''Je ziet vaak dat een deel van de genodigden niet meer in de aula kunnen en vanuit de koffieruimte de dienst op televisieschermen moeten volgen, dat wil je niet. Er komt een grote aula bij het 'Huîs van Troost' met 152 zitplaatsen en daarnaast kunnen in de buitenkring nog ruim honderd mensen staan, comfortabel door statafels.'' Daarnaast is er ook voldoende parkeergelegenheid bij het uitvaartcentrum. 'Huîs van Troost' is 24 uur per dag geopend.

Het 'Huîs van Troost' opent op maandag 12 juni, maar het weekend daarvoor zijn er open dagen. Belangstellenden kunnen op zaterdag 10 juni tussen 11.00 uur en 16.00 uur en op zondag 11 juni tussen 11.00 en 16.00 uur terecht om rond te kijken en te informeren naar de mogelijkheden.

Sponsorloop Fioretti College

Foto:

De onderbouwleerlingen van het Fioretti College in Veghel gaan zich inzetten voor twee goede doelen. De vmbo-leerlingen zamelen geld in voor stichting Bombo en de PrO-leerlingen voor het Jeugdsportfonds. De actiedag is op dinsdag 13 juni. We hopen dat velen uit Veghel en de omliggende gemeenten onze leerlingen willen steunen!

Stichting Bombo
Deze stichting zet zich in voor straatkinderen in Nepal. Ze krijgen de juiste zorg en begeleiding om uiteindelijk deel te kunnen nemen aan het reguliere onderwijs. De Veghelse Maureen Piya - Van der Zandt woont en werkt al vijf jaar in Kathmandu. Tijdens haar verblijf in Nederland heeft ze 13 gastlessen verzorgd op onze school. De opbrengst van de sponsorloop is voldoende om de 37 kinderen en jongeren op haar schooltje een jaar lang te voorzien van gezonde voeding, kleding, schoolspullen en toiletartikelen.

Foto:

Jeugdsportfonds
Dit fonds geeft sportkansen aan kinderen vanaf 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar niet genoeg geld beschikbaar is om lid te worden van een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt Jeugdsportfonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen. We willen nog eens 15 kinderen in Veghel en omgeving de kans om naar een reguliere sportclub te gaan. Ambassadrice en PrO-docente Marjolijn van Os heeft de gastlessen verzorgd.

Sponsorgeld inzamelen
Onze leerlingen zamelen vanaf woensdag 24 mei twee weken lang sponsorgeld in. Ze benaderen daarvoor hun ouders/verzorgers, grootouders, familieleden, vrienden en buren. Het gaat tijdens deze sponsorloop niet om het aantal rondjes. Sponsoring kan daarom gerust met een vast bedrag van enkele euro's gebeuren. Er doen in totaal ruim 400 leerlingen mee.

Wethouder Van Rooijen: "We willen graag Fairtrade gemeente worden"

Moederdag begon dit jaar in Schijndel weer met een ontbijtfeestje. Vrolijke klanken van de Dixy Boys, kleuters in polonaise en vooral een rijk voorzien buffet waren de ingrediënten voor een goed begin van de dag. Het buffet werd geopend door wethouder Harrie van Rooijen die zich een enthousiast voorstander van Fairtrade betoonde: "Wij willen graag Fairtrade gemeente worden", gaf hij te kennen.

Wat nog een hele klus wordt, want vooralsnog heeft alleen Schijndel de Fairtrade-erkenning op zak. Werkgroepen in Sint Oedenrode en Veghel werken er hard om ook zo ver te komen. Ze kunnen rekenen op hulp van de wethouder, voor wie Fairtrade onderdeel uitmaakt van het veel grotere begrip duurzaamheid. "De gemeente heeft al het voortouw genomen door Fairtrade in te kopen. Dat voorbeeld zouden de inwoners van onze gemeente moeten volgen. Kijk om je heen en koop kritisch", aldus de wethouder.
De wethouder heeft veel affiniteit met duurzaamheid, waar hij Fairtrade ook toe rekent. Vooral ook de samenwerking met Voedselhulp en de Wereldwinkel die hij hier tegenkomt doet hem deugd.
"Een win-win situatie", aldus de wethouder die vanuit zijn vorige functie waarin hij onder andere coördinator van de Voedselbank was, nog al te goed weet wat het betekent als mensen chronisch tekort komen. "Eerlijk winkelen helpt" was ook de mening van Fairtradevoorzitter Arthur Rijken. "Koop Fairtrade als het van ver komt. Dan weet je dat er geen kinderen uit school worden gehouden omdat ze moeten werken, of dat een koffieboer genoeg verdient om zijn gezin te onderhouden. En wat wij hier zelf hebben, dat kopen we natuurlijk ook hier."

MKBA: opwaarderen N279 en halve omleiding beste opties

Het opwaarderen van de bestaande N279 en de halve omleiding in combinatie met het opwaarderen van de N279 in Veghel komen in de MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse) als de meest voordelige oplossing voor het toekomstbestendig maken van het tracé Veghel – Asten uit de bus.

De MKBA is in opdracht het college uitgevoerd en bedoeld om duidelijkheid te krijgen over de beste oplossing bij Meierijstad voor het N279-tracé tussen Veghel en Asten. In de MKBA zijn diverse varianten onderzocht. Grofweg gaat het om het opwaarderen van het bestaande tracé door Veghel, de omleiding langs Zijtaart en een halve omleiding. De omleiding langs Zijtaart komt als minst gunstig uit de bus. Reistijdwinsten zijn er niet en de kosten zijn relatief hoog. Het opwaarderen van de N279 met 2 x 2 rijstroken (80 km. per uur) en de halve omleiding in combinatie met het opwaarderen van de N279 scoren relatief het beste.

Het college heeft Adviesbureau Goudappel Coffeng opdracht gegeven om de effecten van het opwaarderen van de N279 onder de loep te nemen. Dit naar aanleiding van de provinciale MER. Wethouder Harry van Rooijen stelde eerder 'geschrokken' te zijn van de impact op onder meer het woon- en leefklimaat. Goudappel Coffeng bevestigt dat dat onder druk komt te staan. Ook signaleert het adviesbureau dat de doorontwikkeling van bedrijventerreinen gevaar loopt en dat de oplossing niet bijdraagt aan een betere bereikbaarheid van de bedrijventerreinen. De impact van de voorgestelde ongelijkvloerse aansluiting bij Keldonk noemt Goudappel Coffeng te grootschalig voor een relatief beperkt probleem.

"De N279 is meer dan een weg", concludeert Goudappel Coffeng. De inrichting van de N279 heeft onder meer effect op de leefbaarheid en de economische en ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente. Goudappel Coffeng adviseert onder meer om bij Keldonk niet te kiezen voor een ongelijkvloerse aansluiting; om een nieuwe afslag te maken richting de bedrijventerreinen en om maatregelen te nemen voor een beter woon- en leefklimaat en een goede inpassing van de weg. Het college van B en W van besluit op dinsdag 16 mei over de voorkeur van Meierijstad voor de N279.

Inloopbijeenkomsten ontwerp N616

Het definitief ontwerp van de N616 door Erp is gereed. Tijdens 2 openbare inloopbijeenkomsten op 16 en 22 mei wordt het definitief ontwerp van deze voormalige provinciale weg gepresenteerd. Dit definitief ontwerp is gerealiseerd in samenwerking met aanwonenden en ondernemers die tijdens eerdere bijeenkomsten op- en aanmerkingen hebben ingebracht.

Doel en opzet inloop
Het doel van deze inloopbijeenkomsten is de aanwonenden, ondernemers en belangstellenden te informeren over het ontwerp voor de inrichting van de weg. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om desgewenst een toelichting te geven of vragen te beantwoorden. De bijeenkomsten vinden plaats in sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa, Den Uil 1a in Erp. Op dinsdag 16 mei zijn belangstellenden voor het tracé Heuvelberg en Gemertsedijk welkom tussen 19:30 uur en 21:30 uur. Op maandag 22 mei kunnen belangstellenden voor het tracé door de kom van Erp binnen lopen tussen 17.00 uur en 21.30 uur.

23 / 36

Judith van Lankveld - Winnaar van een taart

In het teken van Moederdag heeft Natuurlijk! Sint-Oedenrode afgelopen weekend prijzen weggegeven. Er werden drie taarten met foto, drie bossen bloemen en twee cadeaukaarten van Rooi2000 weggegeven.

Op zaterdag 13 mei was iedereen van harte welkom op het Kerkplein om zichzelf op ludieke wijze door Lieske en Marieke op de foto te laten zetten. Hierbij zijn de leukste foto's gekozen die uiteindelijk een prijs hebben gewonnen.

Diana der Kinderen - Winnaar van een cadeaubon
Mascha Maas - Winnaar van een bos bloemen
Mevrouw van der Heijden - Winnaar van een bos bloemen
Monique Donders - Winnaar van een cadeaubon
Monique Ooijen - Winnaar van een taart
Patricia Tempels - Winnaar van een bos bloemen
Lieske en Marieke zetten heel Rooi prachtig op de foto!
Mevrouw Hermes - Winnaar van een taart

Het was hartstikke druk op het Kerkplein en Lieske en Marieke hebben ontzettend veel mooie mensen op de foto gezet. Al met al een geslaagde middag die zeker voor herhaling vatbaar is!

Cursus 'Vitaal eten, bewegen & ontspannen' weer van start

Foto: Marianne Ketelaars

Gezond, energiek en gelukkig zijn. Wie wil dat nou niet. Maar waar begin je? Ga je gezonder eten? Ga je meer bewegen? Of ga je zorgen voor meer ontspanning en minder stress? Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Millie van der Heijden (Een Goed Leven, vitaliteits- en leefstijlcoaching uit Drunen) en Maaike van den Berk (vitaliteitsadviseur en yogadocent uit Sint-Oedenrode) hebben een unieke cursus ontwikkeld om je gezondheid, energie- en geluksniveau een flinke boost geven.
In een kleine groep krijg je in drie avonden praktische handvaten aangereikt om direct mee aan de slag te gaan. Naast het opdoen van nieuwe kennis, ga je tijdens de cursus ook zelf aan de slag met de nieuwe inzichten. Je gaat direct ervaren wat goede voeding, beweging en voldoende ontspanning met je doet. Onderwerpen die aan bod komen tijdens de cursus zijn onder andere:Wat is voedzaam eten en hoe herken ik het?Waarom eet ik wat ik eet?Wat is gezond bewegen? Wat doet stress met mij en hoe ga ik het te lijf? De eerstvolgende cursus start woensdag 7 juni. Je kan je aanmelden via:info@eengoedleven.nl

Ron van Rooij (r) en Johan Merks controleren het zwemwater. Foto:

Data cursus: woensdag 7 & 21 juni en 5 juli 2017
Tijd: 09:30 – 12:00 uur
Locatie: Mariendael, Laan van Henkenshage 2, Sint-Oedenrode
Prijs: 99 euro voor drie ochtenden

Omdat er met een kleine groep gewerkt wordt, is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kijk voor meer informatie over de cursus op www.eengoedleven.nl/workshops/vitaal-eten-bewegen-en-ontspannen

Match Camping De Kienehoef: 100% tevreden

Johan Merks (58) heeft pauze en zit samen met zijn nieuwe collega's aan de koffie. De krassen op zijn armen verraden zijn bezigheden: 'Ik was aan het snoeien en kwam nogal veel pikkers tegen.' Johan zat bijna drie jaar zonder baan en is via Rooi Werkt sinds kort aan de slag als beheerder op Camping De Kienehoef. Hij straalt als hij over zijn nieuwe baan vertelt: 'Wat ik er leuk aan vind? Ik vind alles leuk, werken in het groen, beheer van de gebouwen, omgang met de mensen. 'T is schitterend werk. En iedere dag is anders.'

Ron van Rooij, eigenaar van de camping, schuift aan: 'Ik ben hartstikke blij met Johan. Hij is handig, ziet wat er moet gebeuren en kan prioriteiten stellen.' Grappend voegt hij eraan toe: 'Johan is erg enthousiast, hij moet nog leren om af en toe het werk neer te leggen en pauze te nemen.'
Toen er op de camping een vacature kwam, heeft Ron contact gezocht met Rooi Werkt. 'Ik herinnerde me het bezoek van Rooi Werkt, een paar jaar geleden, en dacht: die ga ik bellen. Ik had geen zin in het doorspitten van een stapel sollicitatiebrieven. Rooi Werkt is toen komen praten en heeft me drie cv's gestuurd. Een daarvan was van Johan. Het klikte meteen, ook met de collega's.'
Ron geeft aan dat het belangrijk is dat een beheerder goed met alle campinggasten om kan gaan en zijn verantwoordelijkheid neemt. 'Een ouder iemand heeft wat dit betreft zijn voordelen. En Johan heeft affiniteit met kamperen, dat is ook belangrijk.' Dus ze zijn allebei tevreden? 'Ja 100%,' klinkt het in koor. En dan moet er weer gewerkt worden. Het zwemwater moet worden gecontroleerd.

Ondernemer of werkzoekende uit Sint-Oedenrode en graag contact met Rooi Werkt? Mail info@rooiwerk.nl of bel 06 - 44346449 (Elli de Rijk).

Gemist

Twee vrouwen, rond de veertig, zitten in Rooi op een terras aan de Markt
Vrouw1: Vanavond niet!
Vrouw2: Vanavond niet?
Vrouw1: Mijn moeder komt vanavond mijn was brengen.
Vrouw2: Je moeder komt vanavond je was brengen?
Vrouw1: Lekker makkelijk toch dat ze nog steeds de was voor me doet.
Vrouw2: Irritant zou ik dat vinden.
Vrouw1: Is ook irritant, want ze bemoeit zich met alles. Ze heeft altijd iets te zeggen. Is het niet over mijn pastelkleurige strings dan is het wel over al die handdoeken...
Vrouw2: Kijk daar eens! Ik had hem al niet meer verwacht.
Vrouw1: Waar heb je het over?
Vrouw2: Ik heb gemaild dat ik om vijf uur hier op het terras zou zitten.
Vrouw1: Heb je een…?
Vrouw2: Zie je hem langs alle tafeltjes spieden? Het is maar goed dat ik die oude foto erop heb gezet. Zo herkent hij mij nooit.
Vrouw1: Zal ik hem roepen?
Vrouw2: Wat ziet hij er belegen uit, met dat slappe dunne haar. Waar is die bos krullen? En dan zo'n verwassen spijkerbroek aan.
Vrouw1: Bij mijn moeder zou dat niet gebeuren.
Vrouw2: Ik ga even binnen sigaretten kopen. Ik ben er zo weer.
Man: Is deze stoel vrij?
Vrouw1: Ja, die is nu vrij.
Man: Sorry, ik ben Kees.
Vrouw1: Ik ben Jeannette.
Man: Mijn afspraak zou hier zitten.
Vrouw1: Oh.
Man: Ze stuurde deze foto.
Vrouw1: Die komt me wel bekend voor.
Man: Ik neem een pilsje.
Vrouw1: Een wijntje sla ik niet af. Een witte graag.
Man: Dus je kent haar?
Vrouw1: Kennen, hoe zal ik het noemen. Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Neem me niet kwalijk, ik heb iets te doen.

De man kijkt richting het café en zijn blikt dwaalt over het terras. Langzaam drinkt hij zijn pilsje op. De witte wijn staat onaangeroerd. Hij stopt de foto in zijn jaszak en neemt de laatste slok. Hij loopt weg en steekt de straat over. De serveerster neemt het lege bierglas mee en schuift een kassabonnetje onder het volle wijnglas. Na enige tijd komen de twee vrouwen uit het café en gaan weer zitten.

Vrouw1: Lekker ding ben jij.
Vrouw2: Nogmaals sorry, Jeannette. Ik wist niet meer wat ik moest doen. Dus hij liet je mijn foto zien?
Vrouw1: Ja, hij liet je foto zien. Je stond er knap op, zo jeugdig nog.
Vrouw2: Dat doe ik dus nooit meer.
Vrouw1: Nou, proost dan maar. Die bon mag jij betalen.
Vrouw2: Ook dat nog. Juffrouw, een witte wijn graag en meteen afrekenen.

Nelleke Thijssen
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd.

Stichting Ommekaar zoekt vrijwilligers
De Stichting Ommekaar is op zoek naar iemand voor het bestuur vanuit Nijnsel. Het bestuur vergadert 5 à 6 keer per jaar. Ommekaar is een hulporganisatie die vrijwilligers inzet om hulp te bieden, zoals vervoer naar ziekenhuis, boodschappen, wandelen enz.. Voor vervoer per auto wordt een kilometer vergoeding gerekend. (vacaturenummer 12628 en 12886)
Penningmeester voor wijkraad
Wijkraad KCK (Kienehoef, Cathelijne en Kinderbos) is op zoek naar een penningmeester. Het bestuur bestaat uit een aantal bevlogen vrijwilligers die zich inzetten voor de leefbaarheid en de eigenheid van deze wijk. Hebt u gevoel voor cijfers en woont u in één van de wijken, reageer dan. (vacaturenummer 15148)

KBO cultuurreis naar noord-Duitsland

Tijdens een presentatie op 8 mei is de reis merkwaardig genoeg niet uitverkocht. Waarom weet de organisatie niet, want meestal is er een overweldigende belangstelling. Hebt u een idee? Laat het weten.

Om degenen die ingeschreven hebben niet teleur te stellen, roept de organisatie anderen op om mee te gaan. U kunt nog inschrijven tot 1 juni. Als ze dan niet genoeg deelnemers hebben gaat de reis niet door, want ze gaan de prijs niet verhogen.
Als u houdt van mooie Hanze stadjes met prachtige huisjes en geveltjes in afwijkende kleuren die een Scandinavische sfeer weergeven, dan is deze reis iets voor u. Rügen is een Duits Waddeneiland met vier landschapstypen dus aan de natuurliefhebber is ook gedacht. Bovendien ligt het hotel te midden van parken. Ook hebben ze gezellige activiteiten zoals een treintje naar de Oostzee kust. Inschrijven kunt u tot 1 juni bij: Ton van den Hurk 474516 of 06-36535084, Antonie Lubbers 479383, Jan de Vries 472540.

Boskant bezoekt eendenkooi

Foto:

K.B.O. Boskant heeft op woensdag 10 mei een bezoek gebracht aan de eendenkooi, bij Gerard en Ria Gloudemans op de Vlagheide.

Een prachtig stukje natuur waar Gerard heel veel over vertelde. Nadat hij was gestopt met de boerderij, omdat er bij de ruilverkaveling te weinig grond overbleef voor het boerenbedrijf, besloot hij de grond terug te geven aan de natuur. Hij kon op dat moment elders beginnen maar dat wilde hij niet omdat hij op zijn stekje wilde blijven wonen.

Daar heeft het Masterplan Vlagheide ook aan bijgedragen. Meer natuur en recreatie. Daar kun je bij Gerard en Ria wel van genieten. Puur natuur, te zien aan de bomen, struiken en bloemen.
In 2000 was de grote vijver klaar met een prachtig eiland in het midden met daarop een Kooikershuisje. In 2005 zijn ze begonnen aan de eendenkooi, dit is in Brabant niet echt bekend maar wel in andere delen van ons land. Daar werden de wilde eenden gevangen om ze daarna te verkopen aan de Poelier.
Op het terrein is verder nog van alles te zien. Onder andere een grote berg van vooral gele grond, daar komen ieder jaar de zwaluwen nestelen en er is een doolhof gemaakt van wilgen waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Het is een geweldige omgeving en mede dankzij het goede weer was het een zeer geslaagde excursie.

Alzheimer Café

Op maandag 22 mei wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Notaris. Op deze avond staan we stil bij de wettelijke regelgeving waarmee u als dementerende of als mantelzorger van iemand met dementie te maken krijgt. Er kan een moment ontstaan dat u de eigen zaken niet meer kunt regelen.
U zal specifiek uitleg krijgen over vragen zoals bijvoorbeeld: Wat zijn uw rechten nadat de ziekte dementie bij u is vastgesteld? Wie kan namens u optreden bij financiële zaken? Hoe zit het met wettelijke vertegenwoordiging? Hoe kun je regelen dat op betrouwbare en professionele wijze het vermogen wordt beheerd? Wat zijn de mogelijkheden en het nut van een levenstestament? Na de uitleg is er ruimte voor uw vragen.

Gastspreker: Notaris Monique van 't Hooft. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Optreden Seniorenorkest bij De Gouden Leeuw

Seniorenorkest Dommelvolk treedt meerdere keren per jaar op. Komende zondag 21 mei gaat het muziekgezelschap spelen bij De Gouden Leeuw. Het orkest speelt een paar uur lang, zodat de vaste fans en het andere aanwezige publiek kunnen genieten van vele nummers. De gezelligheid zit er door het Rooise orkest vaak snel in, dus dat wordt een goed bestede zondagmiddag. Het muziekgezelschap treedt op van 14.00 tot 17.00 uur.

Het Arabian Horse Weekend 2017

Het paard is het dier der dieren. Welk ander dier heeft bijvoorbeeld een hoofd, en benen? Maar het ene paard is het andere niet. Het paard der paarden is, zonder valse bescheidenheid en onbetwist, het Arabische paard. "De Arabier" is de basis van alle paardenrassen. En binnenkort kunnen liefhebbers van dit edele ras, maar ook gewoon iedereen die nieuwsgierig is, dicht bij huis de Arabier beter leren kennen. Het puikje van de toppaarden uit de hele wereld is dan te bewonderen in Sint-Oedenrode. En de entree is gratis!

Op zaterdag 20 en zondag 21 mei wordt namelijk het veertiende Arabian Horse Weekend gehouden in Sint-Oedenrode bij Manege de Pijnhorst.

Het programma
Voor de liefhebbers: Op zaterdag 20 Mei start het evenement met de Aljassimya Farm Amateur Challenge. Aan de 15 hoogstgeplaatste voorbrengers wordt aan het einde van het seizoen een 'Special Award' uitgereikt. In de middag zal er begonnen worden met de rubrieken onder het zadel waaronder ook Western rubrieken. Op zaterdag na de middag begint het evenement met de Internationale C show en passeren enkele rubrieken de revue. De grote voorring, ofwel brede ingang tot de extra grote hoofdring, zorgt voor minder imposante indrukken bij de deelnemende paarden, en geeft ze rust. Er is een Internationaal jurykorps om alle klassen te beoordelen. Om 15.00 uur start de organisatie met de nationale show, waar alleen deelnemers uit Nederland aan mogen deelnemen. Zij gaan strijden om de titel Best of Show. Op zondag start de Internationale show. Daar wordt gestreden om de kampioenschappen met vooral veel jaarlingen. In de pauze wordt er getrakteerd op een demonstratie (Kür op muziek) van een van de beste amazones uit Sint-Oedenrode, namelijk Laura Petersen (25 jaar) met haar paard Dividend (special D x Krack C) 9 jaar oud. De combinatie is opgeleid tot Prix St George niveau. Afgelopen zomer heeft de combinatie brons gewonnen in het Zz-licht en mee gedaan aan het Nederlands kampioenschap. Na de pauze gaat het programma verder met de mooiste klassen. Hierna beginnen de Kampioenschappen. We eindigen met de bekendmaking van de Best of Show (dit is het mooiste paard van de gehele show). Dit jaar zijn er 220 inschrijvingen, vanuit een tiental landen van over de hele wereld.

Er is een uitgebreid strodorp waar van alles te zien en te koop is. Vele vrijwilligers zorgen voor het slagen van dit weekend. Kortom, er is één en al bruisend spektakel en entertainment voor zowel jong en oud met als middelpunt het Arabisch Volbloedpaard. Voor meer info zie: www.arabianhorseweekend.nl. Het parkeren is eveneens gratis. Het evenement vindt plaats bij Manege de Pijnhorst, Bremhorst 6.


Wat bloeit er in onze bermen?

Er wordt door Gemeenten veel aan bermbeheer gedaan om het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk te maken. Zo ook in Sint- Oedenrode. Als wij door ons Dommelpark lopen bespeuren we een groot aantal soorten bloemplanten welke destijds via `plan Dotterbloem` zijn ingezaaid en zichzelf in de loop der jaren hebben gehandhaafd. Onze gids Theo Gottenbos doet verslag.

Door het koude weer van de afgelopen maand is de groei van vele bloemen en planten vertraagd. Zo ook de grote Ratelaar welke ik al een maand eerder heb beschreven maar welke heden nog slechts een uitgroeiende plant is en die waarschijnlijk de komende weken haar bloemen laat zien. Een plant die nu wel in het oog springt is de Smalle weegbree (Plantago lanceolata ).
Deze vaste plant kent vele benamingen en is lid van de weegbree- familie. Ze heeft een wortelstok met vaak meer koppen ( één plant heeft dan verscheidene rozetten). Worteldiepte 20 tot 50 cm. en een rozet met lancetvormige bladeren. Bloeitijd van mei tot september. Ze zijn tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Opvallend zijn de kleine bloemen die bruine, doorschijnende schutbladen hebben en vier bloemblaadjes. De lange witte meeldraden met bleekgele helmhokjes in elke bloem, steken tijdens de bloei ver uit de aar en maken de plant mooi. Dit is op de bijgevoegde foto duidelijk te zien. De smalle Weegbree onderscheid zich van de grote Weegbree welke veelvuldig op belopen paden voorkomt. De geslachtsnaam Plantago is afgeleid van het Latijnse planta pedis ( voetzool ) omdat men het plat tegen de bodem liggend blad met een voetzool vergeleek. De tweede naam lanceolata betekent `lancetvormig` vanwege de opgaande bladeren. In de vroegere geneeskunde werd het `gekneusde` blad gebruikt vanwege het helende karakter bij verwondingen. Verder werd een afkooksel van de bladeren als thee gebruikt bij hoesten en heesheid. De reden is dat de bladeren veel slijmstoffen bevatten, het glycoside aucubine, stoffen met een antibiotische werking, tannine en kiezelzuur. Door op de wortel van deze plant te kauwen werd kiespijn vaak met succes tijdelijk verholpen. De smalle weegbree wordt veelvuldig bezocht door stuifmeel etende en verzamelende insecten.
Een leuke anekdote is dat de Indianen van Noord-Amerika de Weegbree: `de voetstappen van de bleekgezichten` noemden omdat overal waar de blanken zich vestigden, de plant niet lang op zich liet wachten. De kleverige – vooral door vocht geworden – zaden blijven namelijk overal aan hangen.

Foto: Jeroen van de Sande
Foto:

Vroege wandeling met ontbijt

Foto:

Volgens velen is de natuur rond deze tijd van het jaar op zijn mooist. Extra mooi is het heel vroeg in de ochtend, zo rond zonsopkomst. De mist hangt dan nog boven de weilanden. De dauw glinstert op de bladeren en je hoort vogels die al volop aan het kletsen zijn. Een prima tijd voor een ochtendwandeling met aansluitend het traditionele Natuurontbijt. We vertrekken dan ook al om 6:00 uur voor een verfrissende wandeling. IVN-gidsen vertellen onderweg van alles over de bomen, planten en dieren. Wie weet spotten we nog een reetje.

De wandeling duurt ongeveer twee uur. Als beloning staat er om 8:00 een heerlijk ontbijtje van Miss Hyacinth klaar. Koffie, thee, jus en lekkere broodjes. Het vertrek is op zondag 21 mei, 6:00 uur (in de ochtend!) bij de kapel van de Heilige Martinus aan het Everse Akkerpad in Nijnsel.

In verband met de inkopen voor het ontbijt graag even aanmelden via ivnrooi@gmail.com onder vermelding van "natuurontbijt". Hierbij aangeven met hoeveel volwassenen en/of kinderen je komt. Vergeet je stevige schoenen, fototoestel en eventueel je verrekijker niet mee te nemen. De kosten bedragen 5 euro voor volwassenen en 2,50 voor kinderen en IVN-leden. Voor het laatste nieuws zie www.ivnrooi.nl.

Op ontdekkingstocht in het Dommelpark

Op zaterdag 20 mei gaat de Jeugdnatuurwacht op ontdekkingstocht in het Dommelpark.

Het is een bijzondere activiteit. Elke Jeugdnatuurwachter krijgt twee uitnodigingen: één voor zichzelf en één voor een introducé. De organisatie vindt het leuk als kinderen komende zaterdag komen kennismaken met de Jeugdnatuurwacht De kinderen komen om 9.15 uur samen op het parkeerterrein.

Daarna gaan ze in het Dommelpark van alles ontdekken: diepte van het water, helderheid van het water en zelfs de snelheid van het water. Ze hebben meetapparatuur om nog meer te meten. De dieren en planten worden natuurlijk niet vergeten. De kinderen ontdekken dingen die ze nog nooit hebben gezien. Om 10.15 uur is het pauze. Dan is er drinken en iets lekkers voor alle kinderen en de leiders. Deze activiteit duurt tot 11.30 uur. Voor informatie en eventuele afmeldingen kun je terecht bij Hetty Klerks: 06 22 33 51 75 of hetty.klerks@kpnmail.nl

Boskant sluit met overwinning

Boskant heeft zich toch enigszins hersteld van de wat tegenvallende resultaten in de laatste fase van de competitie. De laatste wedstrijd van het seizoen, een thuiswedstrijd tegen WEC, eindigde in een 1-0 overwinning voor Boskant. Daarmee eindigt het team als vijfde op de ranglijst en mist daarmee net de nacompetitie.

In de eerste 20 minuten van de wedstrijd was WEC de bovenliggende partij. Daarna was Boskant meer in beeld. In de 30e minuut kwam Boskant op de 1-0. Na een foutieve terugspeelbal in de verdediging van WEC was Jim van der Zanden er als de kippen bij om het cadeautje te verzilveren: 1-0. Het was ook meteen een ommekeer in de wedstrijd. Boskant had meer het initiatief en had met name in de 2e helft enkele goede mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Helaas voor de toeschouwers lukte dat niet zodat de 1-0 meteen de eindstand betekende. Afgezien van enkele inhaalwedstrijden die nog op het programma staan, is daarmee het voetbalseizoen voorbij. Niet dat er helemaal niets meer te beleven valt op sportpark De Scheeken. Aanstaande zaterdag bijvoorbeeld staat het Pupillen thuistoernooi weer op het programma. Vanaf 09.00 uur worden er wedstrijdjes gespeeld door de mini's, de JO9 en de JO11 pupillen (vroeger de F-jes en de E-tjes). Vanaf 12.45 komt de JO13 (voorheen de D's) in actie. En op Hemelvaartsdag is het, zoals vanouds, weer gezellig druk op en rondom het Boskant sportpark. Vanaf 10 uur wordt daar de (druk bezochte) vlooienmarkt georganiseerd. De opbrengst van deze vlooienmarkt is bestemd voor onze jeugd. Op de velden wordt een 7x7 familie & vriendentoernooi georganiseerd; de opvolger van het mogelijk meer bekende familievoetbaltoernooi.

Monsterscore voor Ollandia

Foto: Jan Roche

Het begin van de wedstrijd gaf niet aan dat er een doelpuntrijke middag voor Ollandia zou volgen. De eerste vijf minuten waren, voetballend gezien, voor HVV uit Helmond. Maar vanaf dat moment was het Ollandia dat de klok sloeg.

De spelers hadden zich voorgenomen om op een mooie manier afscheid te nemen van trainer Hugo van de Sande die na drie jaar het volgende seizoen bij Avesteijn aan de slag gaat. Voor de wedstrijd werd Hugo al verrast met het feit dat zijn drie dochters de Pupil van de Week mochten zijn en de shirtjes en spandoeken waren in het teken van het bedanken van Hugo.
Maar zoals gezegd vanaf minuut vijf begon Ollandia op stoom te komen en creëerde het de ene naar de andere kans. Helaas wilde het afmaken nog niet vlotten want voordat de 1-0 viel hadden ze al zeker vierhonderd procent kansen gehad. Uiteindelijk viel in de 20e minuut de openingstreffer waarbij de voorzet van Robert Erven keurig door broer Stefan terug werd gelegd op de inkomende Gerbe Dankers die rustig en beheerst afwerkte. Er werden nog een paar kansen gemist alvorens in de 34e minuut een aanval uit het boekje de stand op 2-0 bracht. Hierbij was het Arjan van Osch die een diepe bal gaf op Gerbe Dankers wie vervolgens Stefan Erven bediende met een strakke en harde voorzet welke Stefan keurig tegen de touwen schoot. Een paar minuten later was het al weer raak toen Stefan Erven alleen op de keeper kon afgaan en vakbekwaam en beheerst de bal naast de keeper in het doel schoot, 3-0 en tevens de ruststand.
Na rust was het showtime voor Robert Erven. Hij wist in de resterende 45 minuten nog zes keer het doel te vinden waarbij tussendoor ook Remco Voets en twee keer René Raaijmakers een bijdrage leverden in het doelpuntenfestijn. Een eigen doelpunt complementeerde het totaal tot dertien stuks. Vooral de twee doelpunten van René Raaijmakers werden met het team uitbundig gevierd want René stopt na dit seizoen met het eerste elftal en gaat zijn kunsten op een lager niveau etaleren. Na negen seizoenen een belangrijke bijdrage aan Ollandia te hebben gedaan kreeg hij in de 89e minuut een zeer verdiende publiekswissel. Het seizoen zit erop en een beetje vakantie zal iedereen verwelkomen om er volgend seizoen weer te staan voor hopelijk opnieuw een mooi voetbalseizoen. Nu nog lekker wat trainen en festiviteiten vieren alvorens er voor een paar maanden de pannen er op te gooien. Bedankt allemaal en geniet ook van alle moois buiten het voetbal.

Rhode verliest laatste competitiewedstrijd

In de laatste competitiewedstrijd stond er zowel voor Rhode als EVVC niets meer op het spel. Desondanks ging EVVC toch met veel strijdlust van start en zette in de eerste tien minuten Rhode onder druk.

Dit resulteerde in de derde minuut al in een doelpunt. Op links werd vanaf de zijlijn de bal voor de goal gegooid, waar aanvoerder Gerwin vd Boom de bal eenvoudig kon binnenkoppen. Vlak daarna was er opnieuw een grote kans voor EVVC. Na een minuut of tien kon Rhode weer orde op zaken stellen, maar veel leverde dit nog niet op. Zo kon EVVC dan ook in de zevenentwintigste minuut verder uitlopen via Mark van Zoggel. Er kwamen toen wel een paar kansen voor Rhode, maar die leverde nog niets op. Een foute uittrap belandde vervolgens in de voeten van Mark van Zoggel die met een lobje zijn tweede doelpunt liet aanteken.
Rhode begon met de nodige inzet aan de tweede helft. Via een bijzonder doelpunt van Roel Smeets in de vijfenvijftigste minuut kwam het al snel op 3-1. Ruim voor de middellijn bracht hij de bal hoog voor het doel, waar de bal met flinke stuiter over de keeper in het doel verdween. In de eenenzestigste minuut kon Koen vd Zanden uit een fraaie rush vanaf de middellijn vervolgens de stand op 3-2 te brengen. Rhode leek op weg naar de gelijkmaker, maar EVVC wist zich toch staande te houden. In de tweeënzeventigste minuut werd de strijd beslist. Aanvoerder Gerwin vd Boom ging op links goed door en zijn voorzet werd verzilverd.
Oirschot Vooruit won de topper in en tegen Helvoirt met 0-1 en werd voor het tweede jaar op rij kampioen en mag het volgend seizoen in de eerste klasse gaan proberen. Onderin moesten de twee Waalwijkse ploegen, WSC en Baardwijk, gaan uitmaken wie moet gaan deelnemen aan de nacompetitie voor degradatie. WSC won en de wedstrijd van Baardwijk tegen Heeswijk werd gestaakt. Als Baardwijk deze wedstrijd nog zou gaan winnen zouden drie ploegen gelijk komen, maar op basis van het doelsaldo zal Baardwijk dan toch aan het kortste eind gaan trekken.

Rhode VR1 verliest kampioenswedstrijd
Rhode VR1 werd vorig jaar kampioen, promoveerde en deed het dit seizoen uitstekend. Lang stond het ook bovenaan en deed tot het laatst mee in de strijd om het kampioenschap. Zondag moest de laatste competitiewedstrijd tussen nummer 1 en 2, Sparta'25 VR1 en Rhode VR1, de beslissing brengen. In deze wedstrijd was uiteindelijk Sparta toch duidelijk de betere en won overtuigend met 5-0. Geen kampioenschap, maar toch een prachtig seizoen.

Kampioenswedstrijd Rhode 5
A.s. zondag speelt Rhode 5 haar laatste wedstrijd. En mooier kan het niet. Op eigen veld mag het met FC Uden gaan uitmaken wie met de titel gaat strijken. FC Uden heeft het hele jaar op plaats 1 gestaan, maar Rhode 5, allemaal jeugdspelers van vorig seizoen, deed het ook prima en bleef FC Uden op de voet volgen. In de slotfase van de competitie verloor FC Uden plotseling 2 wedstrijden, zodat Rhode 5 zelfs bovenaan kwam te staat, maar zondag werd verloren van Boekel Sport en zondag moet dus gewonnen worden om de titel binnen te slepen.

Ollandia sluit seizoen mooi af

Ollandia heeft zondagmiddag de competitie van het voebalseizoen 2016/2017 op een mooie manier afgesloten met een 13-0 overwinning op HVV Helmond. Laten we hopen dat dit een goede voorbode is op het komende voetbalseizoen.

Dit was tevens een mooi cadeau voor de na drie jaar afscheid nemende hoofdtrainer Hugo vd Sande, die we veel succes wensen bij zijn volgende club Avesteyn. Eveneens voor de bij Ollandia selectie stoppende routinier Rene Raaijmakers, die we veel plezier en succes wensen in zijn verdere carrière. Ook de Ollandia Vrouwen wisten met een 0-0 tegen koploper Tivoli het seizoen mooi af te sluiten. Het seizoen is voetballend wel afgesloten, maar woensdag 24/5 volgt de echte seizoensafsluiting met vanaf 19.30 uur de jaarlijkse clubfeestavond in de kantine op sportpark Ekkerzicht. Hiervoor zijn alle aangemelde Ollandia seniorenleden, kaderleden, hoofd- en shirtsponsoren met hun partners uitgenodigd. Een mooie gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje bij te praten over alle lopende zaken en vooruit te kijken naar het komende seizoen. Voor de jeugd staan woensdag 17 mei en zaterdag 20 mei nog enkele wedstrijden en toernooien op het programma en sluiten dan het seizoen af met een jeugdkamp in het weekend van 23 t/m 25 juni.

Nijnsel verliest van kampioen

In Best speelde Nijnsel de laatste wedstrijd van het seizoen tegen kampioen Wilhelmina Boys. Er was nog een kleine kans op nacompetitie, maar dan was Nijnsel ook nog afhankelijk van andere ploegen. Wilhelmina Boys begon als een bezetene en na vijf minuten had het al drie corners en een aantal kansen gekregen, maar Thijs van Esch en de lat voorkwamen een voorsprong.

Nijnsel kreeg een paar kansen waarbij Leon Peters de grootste kreeg maar zijn schot vloog net over. Na een half uur spelen kwam Wilhelmina Boys op voorsprong. Een schot van topscoorder Rodrigues verdween in de korte hoek. Niet veel later was het Rodrigues die een strakke voorzet gaf en deze werd door Joost Vervoort ongelukkig in eigen doel geschoten. Net voor rust was het wederom Rodrigues die beheerst afrondde. Na rust gebeurde er weinig meer. Wilhemina Boys geloofde het wel en Nijnsel probeerde het maar werd niet meer gevaarlijk. Het slotakkoord was voor Rodrigues die met zijn 43e! treffer van het seizoen de eindstand op het bord zette. Nijnsel kan met opgeheven hoofd naar het afgelopen seizoen kijken. Een knappe vijfde plaats is het resultaat. Er gaan een aantal mensen wegvallen door diverse redenen, maar hopelijk staan er anderen op om het over te nemen.

30 / 36

Stuurloos

sturen in een stroming
die sterker is dan jij
of afdalen in een waterval,
meegenomen worden op een reis
waar je peddels plots breken
met een daverende knal,
maakt angstig,
je raakt van de wijs

de horizon lijkt versmalt
gedachten raken vaak
het spoor bijster
het is alsof je enkel valt,
je hoort niet meer
het gezang van een lijster
de stilte roept enkel: "halt!
wacht maar af wat komt"

op een zeker moment,
later in de tijd voel je echt
de liefde om je heen
eerst nog argwanend;
immers het is toch
je eigen gevecht

maar dan dringt ook
hortend en stotend door
dat anderen je dragen,
meelopen zogezegd,
en je wordt steeds meer
bewust waaraan je hecht

in dat alles ligt
een natuurlijke kracht.
ook in samen op weg gaan,
ligt wel degelijk een helende
en meelevende macht

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn schoot dit prachtige plaatje van boven waarop de Dommel en de Knoptoren te zien zijn. Wat een groen dorp!

Je leeft maar één keer. Maar als je het goed doet is dat genoeg.
Mae West (1893-1980) Amerikaans actrice

Op 't koiste hout wor 't miste verf gesmeerd

Foto: Lisette van Helden

Lisette van Helden legde dit prachtige plaatje vast: Libel geboren in de Moerkuilen.

Kampioenschap Nijnsel dichtbij

Terwijl Feyenoord opgelucht ademhaalt en feestviert, is bij KV Nijnsel de kampioensdruk nog volop aanwezig. Aanstaande zondag zal het vaandelteam de strijd leveren tegen Midako 1 in haar eigen 'Kuip'.

Hoewel het team slechts een punt verwijderd is van een definitieve eerste plaats in de competitie, streven de dames vanzelfsprekend naar een overwinning. Een betere inwijding van het splinternieuwe kunstgrasveld is er volgens de club niet. De dames hebben wel weer zin in een feestje, maar daarvoor zal zondag eerst nog hard gewerkt moeten worden. Eerder moesten ze met 9 tegen 9 de punten met de Mierlose ploeg delen. Het beloofd zondag dus een spannende ontknoping te worden, maar het publiekelijk oog wil natuurlijk ook wat. Om 13.00 uur start de wedstrijd op het sportpark van Den Eimert.

Odisco weer kampioen

Afgelopen zondag speelde Odisco 1 uit tegen Celeritas in Wijbosch. Na een kampioenschap in de zaalcompetitie, konden de dames nu op het veld kampioen worden. Bij winst op de directe concurrent zou het 2 wedstrijden voor het eind een zekere zaak zijn.

Voordat de wedstrijd begonnen was, kreeg Odisco het bericht dat de scheidsrechter met een kapotte auto langs de weg stond. De thuisploeg Celeritas moest een scheidsrechter regelen: hun coach. Daardoor werd het een zeer pittige wedstrijd. Odisco had de eerste 10 minuten van de wedstrijd nodig om alles te verwerken en in het spel te komen. Daarna herpakte de ploeg zich en maakte de achterstand van 3-1 goed naar 3-3. Hierna liep Odisco, door sterk te spelen, uit naar een ruststand van 3-6. De 2e helft speelde Odisco volwassen en sterk. Heel even kwam Celeritas nog dichterbij (5-6), maar Odisco stond sterk, ook verdedigend. Door op de juiste momenten te scoren en te doen wat ze moesten doen, kwam de wedstrijd niet meer in gevaar. Na 70 minuten stond er een 7-13 eindstand op het scorebord en was Odisco voor de 2e keer dit seizoen kampioen.

Overwinning net voor de bui binnen

Foto:

Donderdag 11 mei, de 5e competitiedag alweer, speelt Kienehoef 4 thuis tegen TV Son en Breugel 1, damesdubbel 2e klasse. Het was prima weer hoewel later in de middag regen voorspeld werd.

De dames begonnen vol goede moed maar na de beginpartijen was de stand 1-1. Twee wedstrijden in twee sets gespeeld, heerlijk weer, voor het publiek zeker, maar op de baan was het erg warm. Daar moest iedereen wel even aan wennen. Na de pauze wonnen ze beide eerste sets, maar verloren de tennissters vervolgens de tweede. Ze waren dus allemaal genoodzaakt om nog de derde set te spelen. Ondanks de warmte was de lucht inmiddels aardig donker geworden en de regen was in aantocht. Even een tandje bijzetten zodat ze voor die bui binnen zijn. De dames zetten alles op alles om de wedstrijden te winnen. Uiteindelijk viel de eerste druppel bij het serveren van het laatste wedstrijdpunt en gingen ze moe maar heel voldaan naar binnen met de 3-1 overwinning in de Rooise tennistassen!

Foto:

Vriendentoernooi TV de Kienehoef

Na drie succesvolle edities houdt TV de Kienehoef op 11 juni wederom het Vriendentoernooi. Hét toernooi waarin je vrienden, familie, buren of collega's uit kunt nodigen voor een gezellige tennismiddag. Nieuw dit jaar is dat geen enkele deelnemer lid hoeft te zijn van de tennisvereniging. Iedereen kan dus meedoen.

Bij dezen wil TV de Kienehoef iedereen uitnodigen voor het toernooi waarbij ingeschreven kan worden als koppel maar ook als vriendenpoule. Vorm vier koppels voor een vriendenpoule en ontvang bitterballen bij het nabespreken van de wedstrijden. De wedstrijden worden gepland tussen 13.00 en 18.00 en inschrijven kan tot 4 juni. Meer informatie over inschrijven vindt u op www.tvdekienehoef.nl.

TV de Kienehoef partner Ricoh Open

Dit jaar is tennisvereniging De Kienehoef partner geworden van het enige grastennistoernooi van Nederland: Ricoh Open in Rosmalen. Het evenement vindt plaats van 12 t/m 18 juni.

Ook dit jaar komen weer veel aansprekende ATP-spelers en WTA-speelsters naar het toernooi, met zelfs Grandslam winnaars Marin Cilic en Juan Martin Del Potro. Houd de website in de gaten voor de laatste updates. Via link en speciale code krijg je €5,- korting bij het bestellen van entreekaarten: www.ricoh-open.nl/clubactie. Code: kienehoef-ri17
Na het invullen van de code wordt de prijs direct aangepast. Per verkochte entreekaart ontvangt de vereniging € 5,- per verkocht kaartje en € 10,- per verkochte VIP-kaart. Bestel je kaarten dus via TV de Kienehoef.

Seniorentoernooi TV Boskant

Voor het derde jaar is het seniorentoernooi bij TV Boskant gespeeld. Op een heerlijke zonnige woensdag stonden de deelnemers al vroeg te trappelen om een balletje te slaan. In de twee vorige edities speelden de mannen en vrouwen uit Rooi tegen de mannen en vrouwen van Boskant. Dit jaar was er een andere opzet.

Er waren koppels gemaakt die in wisselende samenstelling tegen elkaar speelden. Wie de meeste games had aan het eind van de dag kreeg de hoofdprijs mee naar huis. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Ad de Bever en Raaijmakers uit Best.
Ans en Jan zorgden deze dag voor de inwendige mens met als hoogtepunt een heerlijke lunch die de deelnemers zich goed lieten smaken. Bij de heren heeft Theo van Thiel met 22 games gewonnen. Ad van Hastenberg en Jep van den Berk werden gedeeld tweede met 21 games. Bij de dames ging Hanny van den Hurk er met de eerste prijs vandoor met 23 games en werden Maria van der Gouw en Els Hendriks gedeeld tweede met 21 games.

Geen punten voor KV Rooi

Op zondag 14 mei stond de uitwedstrijd tegen DAKOS op het programma voor KV Rooi. Zij staan een paar plaatsen lager op de ranglijst en de vorige wedstrijd tegen deze ploeg werd gewonnen door KV Rooi. Deze keer liep het anders.

De eerste twee doelpunten werden gemaakt door DAKOS. In de eerste fase van de eerste helft konden zij zelfs uitlopen tot een 5-1 voorsprong. DAKOS bleef de hele eerste helft een voorsprong houden en KV Rooi kon een gat van vier doelpunten dichten tot twee doelpunten verschil. Met een tussenstand van 8-6 werd de rust in gegaan. Besproken werd dat de felheid en overtuiging ontbrak en dat dit zou moeten veranderen om punten te willen halen. In de tweede helft leek het er even op dat KV Rooi terug zou komen in de wedstrijd. Door een strafworp werd een tussenstand van 8-7 op het scorebord gezet. Het lukte KV Rooi daarna niet om de gelijkmaker te maken, want DAKOS scoorde de 9-7. De tweede helft bleef KV Rooi achter de feiten aanlopen en de meiden konden de wedstrijd niet naar zich toetrekken. Er werd uiteindelijk met 13-11 verloren. Volgende week zondag speelt KV Rooi de thuiswedstrijd tegen VVO om 13:00 uur.

Bekerfinale en prijsuitreiking zaalvoetbal

Foto:

Traditioneel wordt het seizoen van de Rooise zaalvoetbalcompetitie afgesloten met de bekerfinale voorafgaand aan de prijsuitreiking en feestavond. Dit jaar is de finale op vrijdagavond 19 mei.

Om 20:30 uur staan de twee bekerfinalisten aan de aftrap. Schildersbedrijf Gebroeders Harks mag na de verloren bekerfinale van verleden jaar opnieuw aan de bak om de prijs nu wel veilig te stellen. Tegenstander Café-Zaal Kleijngeld is al kampioen geworden in de B-poule en kan met haar eerste bekerwinst de dubbel pakken. Dat belooft op voorhand een spectaculaire wedstrijd.

Foto:

Na afloop van de bekerfinale worden de prijzen uitgereikt aan bekerwinnaar, kampioenen (Bart Klerkx Hoveniers/Brabant Sports, Café-Zaal Kleijngeld en Pijnappels Tuinen) en topscorers. Ook teams die net naast de titel gegrepen hebben, kunnen nog steeds met een mooie bokaal naar huis gaan. De winnaar van de sportiviteitsprijs is namelijk nog een verrassing! We maken er samen een mooie feestavond van, op weg naar een nieuw seizoen.

Dommelrodeschool oppermachtig bij Scholenvoetbaltoernooi

Sint-Oedenrode – Op de voetbalvelden van voetbalvereniging Rhode werd vorige week woensdag het jaarlijkse Scholenvoetbaltoernooi gehouden. Pal in de zon haalden de leerlingen van verschillende basisscholen alles uit de kast om hun tegenstanders te verslaan. De Dommelrodeschool werd de grote winnaar door zowel bij de meisjes als de jongens te winnen.

Het scholenvoetbaltoernooi werd ruim 30 jaar geleden opgezet door Riek de Brouwer. Zij begon toen met het organiseren van een meisjesvoetbaltoernooi. Samen met Mies Bekkers heeft De Brouwer dit toernooi laten uitbloeien tot een jaarlijks terugkerend Scholenvoetbaltoernooi. Van alle acht basisscholen uit Sint-Oedenrode deden er dit keer ruim 280 enthousiaste leerlingen uit groep 8 aan het toernooi mee.

Riek de Brouwer (r) mocht de prijzen uitreiken. Foto: Jos van Nunen

Het toernooi wordt ieder jaar verdeeld in een jongens- en een meisjespoule. In beide poules worden verschillende wedstrijden gespeeld die een kwartier duren. In de finale nemen twee meisjesteams en twee jongensteams het tegen elkaar op. De winnende teams gaan naar huis met een wisselbeker en ook de twee meest sportieve teams worden beloond met een sportiviteitsprijs. Dit jaar heeft het jongensteam van basisschool Dommelrode in de finale met twee mooie doelpunten van basisschool Kienehoef gewonnen. In de meisjespoule namen twee verschillende teams van basisschool Dommelrode het tegen elkaar op. De wedstrijd eindigde in 0-0. Tijdens het penaltyschieten heeft team Dommelrode 2 zichzelf alsnog bewezen en de wedstrijd gewonnen. Marije van Erp, die ondertussen al 16 jaar in het bestuur zit, licht toe: "Wij zijn ontzettend trots op wat we hier ieder jaar klaar krijgen. Wij als bestuur zijnde hopen dit nog een hele tijd te kunnen doen." Ook dit jaar was het toernooi weer iets om met een glimlach op terug te kijken. Daarvoor worden alle vrijwilligers, deelnemers, toeschouwers en sponsoren hartelijk bedankt! Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

MHC Dames 1 verliest van de koploper

Afgelopen zondag stond de thuiswedstrijd tegen Weert op het programma. Uit werd er 1-1 gelijk gespeeld, een knappe prestatie. De doelstelling van deze wedstrijd was om het Weert zo lastig mogelijk te maken.

De eerste helft wis de ploeg van Jos Nonnekes zich goed staande te houden tegen de kampioen uit Weert. Verdedigend werd de press uitstekend neergezet. Dit zorgde ervoor dat Weert moeite had met uit spelen van hun eigen spel. Door simpel balverlies wist de uitploeg op voorsprong te komen middels een counter: 0-1. Sint-Oedenrode liet zich niet uit het veld slaan en bleef de vooraf besproken strategie volgen. Door een snel aanvallende combinatie wist Weert de voorsprong nog voor rust te vergroten: 0-2.

Na rust zette Weert voor 10 minuten flink aan. Hier had Sint-Oedenrode niet op gerekend. En al snel stonden ze met 0-5 achter. Tevens werd na deze wedstrijd afscheid genomen van coach Jos Nonnekes en van drie routiniers. Iris van de Loo, Corinne van Uden en Pleun de Leijer spelen volgend jaar niet meer in het eerste team. De dames hopen het viertal een mooi afscheid te kunnen geven door volgende week te winnen van HOD in Valkenswaard.

Voetbaldagen bij VV Nijnsel

Van 31 juli t/m 2 aug (zomervakantie) houdt VV Nijnsel voor jongens én meisjes uit de regio Sint-Oedenrode drie fantastisch leuke voetbaldagen. Elke voetballer van 6 t/m 13 jaar wordt drie dagen op en top vermaakt met uitdagende en afwisselende trainingen en animatie maar slaapt gewoon thuis.

Veilige, sportieve opvang in de vakantie
Voor (drukke) ouders is het een fijn gevoel dat de voetballers zich vermaken en worden opgevangen op het veilige complex van VV Nijnsel. De trainers zijn klaargestoomd om de voetballers met compleet nieuwe techniekoefeningen en verrassende spelvormen topdagen te geven.

Open inschrijving
Om deel te nemen hoef je geen lid te zijn bij VV Nijnsel. Iedereen kan meedoen aan deze voetbal & plezier dagen! Wat is er leuker dan lekker buiten zijn met je (nieuwe) voetbalvrienden en werken aan je voetbalskills? Inschrijven kan vanaf nu op www.clubvoetbaldagen.nl.

Belangrijke wedstrijden voor jeugdteams Rhode

De Rhode jeugdteams JO9-1 en JO15-1 staan aan de vooravond van belangrijke wedstrijden. JO9-1 speelt een bekerfinale en JO15-1 gaat proberen om te promoveren naar de Hoofdklasse.

Aanstaande woensdagavond 17 mei staat het sportpark van Ollandia bol van de spanning. Dan speelt Rhode JO15-1 tegen DVG JO15-1 voor een ticket naar de Hoofdklasse. Allebei eindigden ze met een puntenaantal van 57. Echter kan er maar één team promoveren.

Een paar dagen later, op zaterdag 20 mei, worden de Regio bekerfinales gespeeld bij SCMH in Mariaheide. De jongens van Rhode JO9-1 spelen om 10:00 uur hun finalewedstrijd tegen NWC JO9-1 uit Asten. Bij winst gaan de talentvolle voetballers naar de volgende ronde - de districtsfinale - het KNVB Toernooi der Kampioenen.

Kelly en Evita Khan eerste dressuur klasse Z2

Alle zagen kwam zondag van boven. Kelly van der Heijden en haar paard Evita Khan reden hun dressuurproef in de klasse Z2 in de stromende regen.
De jury was zeer te spreken over de proef en beloonde die met 70.59%. Dit percentage was goed voor de eerste prijs. Rachel Peters startte haar pony Mushu`s Morris op een springwedstrijd in Asten. In de klasse DE/M. Na twee rondes eindigde ze met een vierde prijs.

Winst voor Anne van Liempd en Carribean Z

Anne van Liempd en haar nieuwe troef Carribean Z vertrokken vorige week naar de springwedstrijd in De Mortel. In de klasse B werden twee foutloze rondes gereden. Anne en Carribean Z kregen de hoogste stijlbeoordeling van de jury en gingen met de eerste prijs naar huis.

Isabel Geers en Alexander vertrokken een weekend later naar de springwedstrijd in Asten. Twee snelle foutloze rondes leverde ook deze combinatie een eerste prijs op. Haar zus Julia Geers vertrok dat zelfde weekend naar de springwedstrijd in De Mortel. Met haar paard Darwin werden twee foutloze rondes gereden in de klasse Z. Dit was goed voor een vijfde prijs. Tessy van der Velden Jonkers verkeert momenteel in topvorm. Afgelopen weekend vertrok ze met haar pony Pepper naar de kringwedstrijd in Heeze. Tessy had met Pepper een super tweede plaats behaald in de klasse A-B met 196 punten.

Voetbal
Ollandia

Uitslagen senioren 14/05:
Ollandia 1-HVV Helmond 1 13-0
Ollandia 2-Avesteijn 5 3-0
Avesteyn 35+1-Ollandia 35+1 2-0
Ollandia VR1-Tivoli VR1 0-0
Uitslagen jeugd 13/05:
Jo17-1-WEC Jo17-2 2-2
Elsendorp JO13-1-Jo13-1 2-4
Programma 13/05:
Jo17-1-WEC Jo17-2 14.30u
Elsendorp JO13-1-Jo13-1 10.15u
Programma 17/05:
Jo13-1-Mierlo Hout Jo13-3 19.00u
Rhode Jo15-1G-DVG Jo15-1 19.00u
Programma 20/05:
Jo13-1-Toernooi Boskant 12.00u
Jo11-1-Toernooi Boskant 8.45u
Jo9-1-Toernooi Boskant 8.30u

Rhode
Uitslagen senioren 14/05:
EVVC 1-Rhode 1 4-2
Avesteyn 3-Rhode 4 2-3
Rhode 5-Boekel Sport 7 0-1
Rhode 6-Heeswijk 8 1-3
ELI 5-Rhode 7 3-4
EVVC 35+1-Rhode 35+1 0-7
Sparta'25 VR1-Rhode VR1 5-0
Rhode VR2-Boerdonk VR1 1-6
Stiphout Vooruit-Veteranen 6-3
Programma senioren:
Rhode 5-FC Uden 7 13:00u
Uitslagen jeugd 13/05:
ZSV JO19/2-JO19/3 4-2
JO17/2-DVG JO17/2G 2-1
JO15/2-SJVV JO15/1 1-5
JO11/1-Blauw Geel'38 JO11/1 4-2
Margriet JO10/2-JO10/1 2-5
SJO/VITA MO19/1-MO19/1 10-1
FC Uden MO13/1-MO13/1 2-2
Constantia MO11/1-MO11/1 1-6
Programma 17/05:
JO15/1G-DVG JO15/1 19.00u
JO13/6-Brandevoort JO13/5 19.00u
JO11/1-TOP JO11/1 19.00u
JO9/8-Boerdonk JO9/1 18.30u
SES MO13/1-MO13/1 18.45u
MO11/1-Festilent MO11/1 18.30u

VV Nijnsel
Uitslagen senioren 14/05:
Wilhelmina Boys 1-Nijnsel 1 4-0
Nijnsel 4-Schijndel 7 4-0
Nijnsel 6-ELI 4 2-5
Nijnsel 7-Irene 3 10-0
Nijnsel veteranen-Mariahout Veteranen 5-3
Programma 20/05:
Venhorst veteranen-Nijnsel veteranen
Programma 27/05:
Nijnsel veteranen-PVV veteranen
Uitslagen jeugd 13/05:
NLC'03 JO 19-1-JO19-1 2-3
Stiphout Vooruit JO17-4G-JO17-1 0-3
Blauw Geel JO15-04-JO15-1 2-1
MO15-1-DAW MO15-1 2-2
Programma 17/05:
JO11-1G-Schijndel/De Wit JO11-5

VV Boskant

Uitslagen senioren 14/05:
Boskant 1-WEC 1 1-0
Boskant 3-Blauw Geel 8 1-4
Boskant 4-Blauw Geel 11 1-1
Boskant 5-DVG 8 2-4
Irene 4-Boskant 6 3-1
FC Cranendonck VR2-Boskant VR1 4-1
Programma senioren 18/05:
Mariahout 4-Boskant 3 19.30u
Programma senioren 21/05:
NWC 7-Boskant 3 10.00u
Uitslagen jeugd:
ZSV JO19-2-JO19-1 1-2
JO19-1-MULO JO19-2 2-4
JO17-1-VOW JO17-1 4-3
Sparta'25 JO15-2-JO15-1 2-4
Schijndel JO13-4-JO13-1 2-4
JO11-1G-Sparta'25 JO11-7G 11-0
JO11-1G-MVC JO11-3 1-8
WEC JO9-2G-JO9-1G 0-1
Programma jeugd 16/05:
Schijndel JO17-2-JO17-1 20.00u
Programma jeugd 17/05:
Mierlo HoutJO19-2-JO19-1 20.00u
Programma jeugd 20/05:
JO19-1-Mariahout JO19-1 14.30u
Programma jeugd 22/05:
JO13-1-Nijnsel JO13-1G 19.30u

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen senioren:
DAKOS 1-KV Rooi 1 13-11
Klimop 2-KV Rooi 2 9-20
KV Rooi 3-Prinses Irene 4 7-14
KV Rooi MW1-TOG MW 2 6-5
KV Rooi MW2-Be Quick MW2 12-8
Programma senioren 17/05:
Merselo MW1-KV Rooi MW1 20.00u
Avanti MW1-KV Rooi MW2 20.00u
Programma senioren 21/05:
KV Rooi 1-VVO 1 13.00u
KV Rooi 2-De Korfrakkers 5 10.30u
Nijnsel 2-KV Rooi 3 11.15u
Uitslagen jeugd:
Alico A1-KV Rooi A1 4-9
KV Rooi B1-Korloo B1 4-5
Emos B2-KV Rooi B2 6-10
Blauw Wit C1-KV Rooi C1 3-2
Prinses Irene D2-KV Rooi D2 6-1
KV Rooi E1-Altior E2 4-6
KV Rooi E2-Tovido E2 2-1
BMC E2-KV Rooi E3 3-5
Rust Roest F1-KV Rooi F1 5-6
Rosolo F2-KV Rooi F2 4-11
Programma jeugd 18/05:
Avanti F1-KV Rooi F1 17.30u
Programma jeugd 20/05:
KV Rooi A1-RoDeBo A1 15.30u
Nijnsel B1-KV Rooi B1 12.45u
KV Rooi B2-Altior B3 13.30u
KV Rooi C1-Odisco C1 12.30u
Celeritas D1-KV Rooi D1 11.15u
Alico E2-KV Rooi E1 09.45u
SCMH E1-KV Rooi E2 11.30u
KV Rooi E3-Be Quick E3 10.30u
KV Rooi F2-Klimroos F1 09.30u

Odisco
Uitslagen senioren:
Celeritas 1-Odisco 1 7-13
TOG 2-Odisco 2 5-6
Programma senioren 17/05:
Prinses Irene Mw1-Odisco Mw 1 20.30u
Programma senioren 21/05:
Alico 1-Odisco 1 11.45u        
Korloo 2-Odisco 2 11.00u                 
Uitslagen jeugd:
Flamingo's D1 – Odisco/Nijnsel D1 4-0
Blauw-wit D1 – Nijnsel/Odisco D2 3-10
Nijnsel/Odisco D2 – De Korfrakkers D4 5-8                        
Odisco C1 – Korloo C1 4-4                        
Odisco E1 – Tovido E1 8-7        
Odisco E2 – Korloo E2 9-5
Programma jeugd 20/05:
Odisco/Nijnsel-Be quick 11.30u
Nijnsel/Odisco D2-Prinses Irene D2 10.30u
Rooi C1-Odisco C1 12.30u
Altior E1-Odisco E1 11.00u
Emos E2-Odisco E2 12.00u

Kv nijnsel
Uitslagen senioren:
JES 2-Nijnsel 2 9-2
NDZW MW1-Nijnsel MW1 12-7
Programma senioren 21/05:
Nijnsel 1-Midako 1 13.00u
Nijnsel 2-Rooi 3 11.15u
Uitslagen jeugd:
Altior B2-Nijnsel B1 7-8
Blauw Wit (Ha) D1-Nijnsel D2 3-10
Programma jeugd 20/05:
Nijnsel B1-Rooi B1 13.30u
Nijnsel/Odisco D2-Prinses Irene D2 10.30u

Bridgen
B.C. "d'n einder '05" A lijn: 1. Corrie Kasteleijn & Riet v. Hout 56.94 %, 2. Mari en Nellie v.d. Vleuten 54.17 %, 3. Netty v. Dijck & Rinus Kuipers 53.47 %. B lijn: 1. Mieke v. Tiel & Hannie v. Grinsven 57.25 %, 2. Mieke Ketelaars & Leny Wijn 54.86 %, 3. Ans v.d. Vleuten & Truus Foolen 53.96 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Inloopbridgeclub De Beckart Nijnsel: 1. Lies Vissers en Hilda v.d. Kaden 62.21 %, 2. Guus Plevier en Jacques Jongeneel 57.77 %, 3. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 53.33 %, 4. Nel Dielemans en Jan Verbunt 53.31 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als men geen bridgepartner heeft. Info 0413-474297.

BC De Meierij: A-lijn: 1. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 56.77 %, 2. Riet van Hout en Cees van Hout 55.72 %, 3. Jan Kastelijn en Jan van Rooy 55.71 %, 4. Harrie van Erp en jan van Erp 51.56 B-lijn: 1. Jo Evers en Mieke Raaimakers en Bertha van de Laar en Mien van de Velde 56.25 %, 3. Ans van de Laar en Frans van den Boomen 53.47 %, 4. Ria Damen en Thea Huyberts 52.08 %.

Bridgeclub J.V.G. 1. Dms. B.v.d.Laar- M.v.Shijndel 59,58% 2. Echtpr. Seegers 57,92% 3. Dms. W. v. Gerwen- A.v.Genugten 56,25%.

Bridgeclub Rooi 750 10/5: A-lijn: 1. Will Schilder & Tino Hillenaar 60,00% 2. Willem Pieters & Rien Voets 57,00% 3. Lin de la Parra & Bas de la Parra 56,25% B-lijn: 1. Ellen Weyenberg & Bert Weyenberg 59,38% 2. Marijn van den Akker & Evert Vugs 55,73% 2. Marijke van den Berk & Francine de Koning 55,73% C-lijn: 1. Marianne Muller & Joop Muller 66,37% 2. Jan Derks van de Ven & Christ Verhoeven 62,20% 3. Riet van de Laar & Mia de Leijer 61,01%

Bridgeclub De Neul 15/5: A-lijn: 1. Loes van de Meerendonk en Jose van der Steen 62.92%; 2. Mia Poels en Nettie Passier 61.25%; 3. Nettie van Heeswijk en Jan van Heeswijk 58.33%. B-lijn: 1. Ria Jongepier en Stephan van de Wiel 63.89%; 2. Toon Majoor en Jan Wouters 61.59%; 3. Frans van den Boomen en Cor van Gerwen 55.21%. C-lijn: 1. Truus van Heesch en Nelleke Kappen 62.50%; 2. Jan Verbunt en Jo Verhoeven 57.92%; 3. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 53.75%. D-lijn: 1. Ria Damen en Toos Sanders 61.81%; 2. Riet van de Laar en Jeanne van de Ven 59.10%; 3. Netty van Dijck en Thea Huyberts 56.25%.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Willem Pieters & Hetty van Geffen 63,50 %, 2. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 58,75 %, 3. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 56,00 %. B-lijn: 1. Marianne Bekkers & Maria Bloem 65,00 %, 2. Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels en Annie Albers & Harry van Genugten 58,75 %, 3. Frans van den Boomen & Heleen Wiers en Tonny van Acht & Lies Vissers 57,50 %.


Derde AK wedstrijd in Berlicum

Op zondag 14 mei werd in Berlicum de 3e AK wedstrijd van 2017 gereden. De wedstrijd telde in total 83 manches. Bij de Cruisers 30+ reed Alex Veldt in de manches 4-5-5. In de A Finale werd hij zesde.

Lex Veldt reed bij de open klasse 12/13 jaar in de manches 2-1-2 en met een derde plaats in de kwartfinale plaatste hij zich voor de halve finale waarin hij vierde werd. In de finale werd hij zevende. In zijn eigen klasse, Boys 14 jaar werd hij in de manches 3x5e. Bas Verhagen won in de open klasse 12/13 jaar alle 3 zijn manches. In de kwart finale werd hij tweede en met een overwinning in de halve finale plaatse hij zich gemakkelijk voor de finale waarin hij knap tweede werd.

Bij de eigen klasse, Boys 14 jaar won hij eveneens al zijn manches en werd tweede in de halve finale. In de A finale kwam hij helaas hard ten val. Kyro van Schijndel reed bij de open klasse 14/15 jaar, hij werd in de manches 2-3-3 en in de halve finale achtste. In zijn eigen klasse Boys 14 jaar werd hij in de manches 3-4-3. Jammer genoeg verprutste hij zijn halve finale waardoor hij achtste werd. In de B Finale werd hij tweede. De volgende wedstrijd is wederom een AK wedstrijd, deze wordt gereden op zondag 21 mei in Ammerzoden, ook hieraan zullen weer diverse Rooise BMX-ers deelnemen.


Duivenvlucht vanuit Nanteuil Le Haudouin

De duivenvlucht van 13 mei was er een vanuit Nanteuil Le Haudouin (330 km) Gelost om 07.15 uur verschenen aan de start 377 duiven van vijftien Rooise liefhebbers.

De eerste werd geklokt om 10.30 uur door J. v. Boxmeer (snelheid 1693 m.p.m.) De eerste vijftien die in Sint Oedenrode aan kwamen vliegen zijn: J. v. Boxmeer: 1,5,7,15. Comb. G. & H. v. Dijk: 2. H. v. Boxmeer: 3,8,13,14. W. v. Houtum: 4,6,11. J. v/d Brand: 9. A. v/d Heijden: 10. R. v/d Brand: 12.

Regio Zomerkampioenschappen

Komende twee weekenden worden de Regionale Zomer Kampioenschappen gehouden in het 'Pieter van den Hoogenband Zwemstadion' in Eindhoven.

Namens Argo zullen 13 zwemmers en zwemsters van de Wedstrijdgroep deelnemen aan deze wedstrijd. Zij zullen 40 keer op persoonlijke titel aan de start verschijnen en 1 keer als een estafette ploeg. Aanvang op zaterdag om 13.30 uur en op zondag om 10.30 uur.

Ontspanning in actie

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdagmiddag een competitiewedstrijd geschoten. De dagwinnaar was Antoon Vervoort met 225 punten. De overige scores: Jan Gordijn 222, Martie Verhoeven 214, Leo van Breugel 201, Jan van Erp 193, Ron Spijker 170 en Joep Verbunt 158.

Op vrijdagavond hebben ze bij Ontspanning een Face-to-Face wedstrijd geschoten. Hierbij wordt tegen een directe tegenstander geschoten volgens een setsysteem. De winnaar was Jan van Bergen bij de recurveschutters. Bij de compoundschutters ging de winst naar Theo Passier. De overige: Wik Kivits en Paul van de Mortel. De houtschutters schoten op het traditionele gildeblazoen. De winnaar was Antoon Vervoort. In het weekend was in Goirle de eerste jeugdfita van dit jaar. Namens Ontspanning deden Rick van de Mortel, Simon Boersbroek en Piet van den Berg hieraan mee. Rick schiet bij de aspiranten op driemaal 20 meter. Met een score van 766 punten werd hij derde. Simon en Piet schieten bij de junioren op 70, 50 en 30 meter. Piet werd tweede met een score van 903 punten en Simon werd achtste met een score van 691.

Dioscuri sluit competitie af met tweemaal winst

Afgelopen zondag 14 mei waren de laatste competitiewedstrijden voor de Dioscuri-turnsters. De meiden uit de D1 en D2 namen het op tegen turnvereniging Sportief uit Oss.

Namens de D1 kwamen Karlijn Limbourg, Naomi van der Post, Noa der Kinderen, Keri Habraken, Amy Pompen, Amber Minten, Evi van Bers en Evelien den Ouden in actie. De twee instappertjes Karlijn en Naomi turnden allebei super goed op de balk. Noa, Amber en Evie lieten sterke brugoefeningen zien. Keri en Amy scoorden hoog op het onderdeel sprong, waar Keri een huizenhoge streksalto liet zien. En ook Evelien was weer goed in vorm. De overwinnging ging overtuigend naar Dioscuri. Imke Dirven, Nicci Verheijke, Lindsy Hagelaars, Hanna Hessels, Lieke de Visscher, Puk Glorius, Jindy van den Oever, Alysha Broeders en Janne Oerlemans gingen de strijd aan tegen het D2-team van Sportief. De dames zorgden voor een mooie overwinning. Op de vloer waren het Puk en Lieke die hoog scoorden. Puk zelfs 15,400 pt. Overall wist Puk de hoogste score bij elkaar te turnen en daarmee de 1e plek. Lindsy werd 2e en Lieke behaalde een mooie 3e plaats.

Uitwisseling Boeleke en Klutsers

Achter: Gerard v.d. Berk, Frans v.d. Velden, Joan v. Hastenberg, Koos Brands Voor: Marijke Hurkmans en Maria v.d. Koevering

De eerste uitwisseling van 2017 van J.B.C. Boskants Boeleke met De Klutsers uit Nijnsel op dinsdag 9 mei was er een met een zeer fris tintje. Bij de eerste wedstrijd was het nog goed van temperatuur maar aan het einde van de derde wedstrijd was het vriespunt bijna bereikt.

Na afloop was het heerlijk opwarmen en buurten in de kantine met een hapje en een drankje. De wedstrijden zijn goed verlopen er werd flink strijd gestreden. Sommige partijen duurde wat lang omdat het telkens maar om een punt ging en als er dan nog veel overleg nodig is kan dit wel een uur duren.

Uitslag van de uitwisseling: eerste Koos Brands: 3 gewonnen partijen +27 Boskants Boeleke, tweede Frans v.d. Velden: 3 gewonnen partijen +25 De Klutsers, derde Maria v.d. Koevering: 3 gewonnen partijen +19 De Klutsers, vierde Marijke Hurkmans: 3 gewonnen partijen +12 De Klutsers, vijfde Gerard v.d. Berk: 3 gewonnen partijen +11 Boskants Boeleke, zesde Joan v. Hastenberg: 3 gewonnen partijen +19 Boskants Boeleke.


36 / 36

WOENSDAG 17 MEI
VISSEN

Boekweit

DANSEN
Odendael

DONDERDAG 18 MEI
'T ONDERONSJE

Damiaancentrum

BIERGILDE
De Ossekop

VRIJDAG 19 MEI
OLLAND KEEZTOERNOOI

De Loop'r

SPEELGOED- EN KLEDINGMARKT
Wijkcentrum Meerschot

FILMTHEATER MARIËNDAEL: ROOM
Mariëndael

BEKERFINALE EN PRIJSUITREIKING ZAALVOETBAL
Sporthal de Streepen

ZATERDAG 20 MEI T/M ZONDAG 21 MEI
ARABIAN HORSE WEEKEND

Manege de Pijnhorst

ZATERDAG 20 MEI
VERKIEZING ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017

De Beckart

DANSAVOND
Odendael

STEELTOERNOOI
Café 't Kerkpleintje

THE CREAKING BONES
De Ossekop

ZONDAG 21 MEI
JUBILEUM WANDELTOCHT

Clubgebouw SV Fortuna 67

DOGWALKING
De Beckart

MATHIEU DIRVEN KOFFIECONCERT
Kasteel Henkenshage

(KNOP)TORENDAG
De Knoptoren

MUZIEK: ZANGERES RYAN
De Gasthuishoeve

SNS OLLANDS MOOISTE (TOERTOCHT)
Olland

ZONDAG 21 MEI
OPTREDEN SENORENORKEST DOMMELVOLK

De Gouden Leeuw

THE PROFESSOR
De Kroeg

WOENSDAG 24 MEI
DANSEN

Odendael

DONDERDAG 25 MEI
HEMELVAARTSDAG

Officiële vrije dag. Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

RONDOM MEIERIJSTAD
De Beleving

VRIJDAG 26 MEI T/M ZATERDAG 27 MEI
ELE RALLY

Sint-Oedenrode

ZATERDAG 27 MEI
KUNST IN ROOI

Sint-Oedenrode

KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

DANSAVOND
Odendael

TAFELVOETBAL TOERNOOI
Café 't Kerkpleintje

ZONDAG 28 MEI
BEDRIJVENTOERNOOI VV NIJNSEL

VV Nijnsel

KUNST IN ROOI
Sint-Oedenrode

SLAGWERKSPEKTAKEL
Markt

BIER & BITES
De Ossekop

JAZZ ANTOINETTE
De Ossekop

WOENSDAG 31 MEI
VISSEN

Kienehoef

DANSEN
Odendael

VRIJDAG 2 JUNI
NK BEACH SOCCER HULPVERLENERS

Beach Soccer Rooi

VRIJDAG 2 JUNI T/M ZONDAG 4 JUNI
ROOI LIVE

Dommelpark

ZATERDAG 3 JUNI
BEACH SOCCER ROOI JEUGDTOERNOOI

Beach Soccer Rooi

KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

DANSAVOND
Odendael

BANANA REPUBLIC
De Ossekop

ZONDAG 4 JUNI
EERSTE PINKSTERDAG

Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen.

BEACH SOCCER ROOI
Beach Soccer Rooi

MAANDAG 5 JUNI
TWEEDE PINKSTERDAG

Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen

DINSDAG 6 JUNI
AVONDWANDELVIERDAAGSE

De Vriendschap

WOENSDAG 7 JUNI
DANSEN

Odendael

GALA FIORETTI COLLEGE
Kasteel Henkenshage

VRIJDAG 9 JUNI T/M ZONDAG 11 JUNI
OLLEND DREIJT DUR

De Tip

MAMA'S ONTMOETEN MAMA'S
Neulstraat 41

BEACH PARTY
Jeugd-disco The Joy

FILMTHEATER MARIËNDAEL: RAMS
Mariëndael

ZATERDAG 10 JUNI
GROEP 5 SUMMER PARTY

Jeugd-disco The Joy

DANSAVOND
Odendael

ZONDAG 11 JUNI
NATUURWANDELING HEEM-NATUURGROEP CREYSPOT

Markt

SPIRITUELE WANDELING MET LUNCH
Leef en Vind

BOSKANT CHALLENGE 2017
Boskant

POP&COLOUR FESTIVAL
Mariëndael

WHISKY PROEVERIJ
Café 't Kerkpleintje

WOENSDAG 14 JUNI
VISSEN

Ollandse Waterloop

BUITENSPEELDAG
Dé 10e Buitenspeeldag op 14 juni staat voor de deur. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland één grote speelplek te maken.

DANSEN
Odendael

DONDERDAG 15 JUNI
BIERGILDE

De Ossekop

VRIJDAG 16 JUNI
VADERDAG ACTIE

Sint-Oedenrode