DeMooiRooiKrant

3 mei 2017

DeMooiRooiKrant 3 mei 2017


Terreurverdachte in Rooi opgepakt

Volop consternatie op de Schijndelseweg vorige week woensdagavond. Op basis van informatie van de AIVD werden twee terreurverdachten opgepakt bij de bushalte. Het voornaamste doelwit was een 22-jarige Nederlander van Somalische afkomst die al jaren in Engeland woont. Hij was in Sint-Oedenrode voor een bezoek aan zijn neef, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De man die woonachtig is in Sint-Oedenrode werd in de loop van de volgende dag weer vrijgelaten. De andere man zou banden hebben met de terroristische organisatie Al-Shabaab uit Somalië. Het onderzoek richt zich vooral op hem, op papier is de Rooienaar nog steeds formeel verdachte. Inmiddels heeft de Rooise "verdachte" via verschillende media aangegeven totaal van niets te weten en hoopt hij dat het woord 'terreurverdachte' niet aan hem blijft kleven. Hij was naar eigen zeggen ook totaal niet op de hoogte van connecties van zijn neef met Al-Shabaab.
Niet veel later na dit incident viel een zwaargewapende politie eenheid een woning aan de Venkel binnen. De Engelse man logeerde daar bij de moeder van de Rooise Somaliër en haar andere kinderen. Laptops en telefoons werden in beslag genomen.

Ad van de Laar woont weliswaar in Eerde, maar heeft Nijnselse roots. Hij kreeg ook een lintje. Onder andere voor zijn inzet voor SV Fortuna '67.

Het regende vorige week woensdagmorgen lintjes in Meierijstad. Maar liefst zesentwintig inwoners van de nieuwe gemeente kregen in theater De Blauwe Kei uit handen van burgemeester Fränzel een Koninklijke onderscheiding. Onder hen zes Rooienaren: Mies Bekkers uit Boskant, Marcel Janse, André van den Warenburg en Mattie De Schepper uit Sint-Oedenrode, Jeanne van Oirschot uit Olland en Bert Verbakel uit Nijnsel.

Twintig heren en zes dames kregen de versierselen opgespeld en mochten zich vanaf die dag scharen onder de gelederen van hen die reeds Koninklijk gedecoreerd zijn. Vierentwintig decorandi zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, twee decorandi zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Onder hen Nijnselnaar Bert Verbakel.
Dit was de eerste keer dat de overhandiging van de lintjes 'en masse' plaatsvond. Althans voor de mensen uit Sint-Oedenrode. Voorheen trok de burgemeester langs de deuren met een hele delegatie achter zich, waaronder de familie van de gedecoreerde. Dat leverde een stuk meer emotie en verrassing op. Het was meer persoonlijk dan de bijeenkomst in De Blauwe Kei, maar de gedecoreerden maalden daar niet om. Ze kregen stuk voor stuk letterlijk een plekje in de spotlights tijdens de strak georganiseerde bijeenkomst en genoten van de volle zaal waar uiteraard ook familie en vrienden zaten.
De Rooienaren die dit jaar een lintje hebben gekregen, dragen stuk voor stuk een enorme staat van dienst met zich mee. Wilt u die nog eens rustig door lezen? Dat kan via www.mooirooi.nl

Marcel Janse
Jeanne van Oirschot
Mattie De Schepper
Andre van den Warenburg
Mies Bekkers
Bert Verbakel

Eerste Koningsdag Meierijstad in Rooi geopend

Foto: Hans van den Wijngaard

Met het hijsen van het Rood-Wit-Blauw met oranje wimpel en de vlaggen van Meierijstad en de Oranjevereniging werd afgelopen donderdag om tien uur de eerste Koningsdag in de gemeente Meierijstad geopend. Aansluitend was er op het voormalige gemeentehuis van Sint-Oedenrode de ontvangst van de gedecoreerden uit de hele gemeente.

Alles is nieuw en anders dan in het verleden. Met de komst van de gemeente Meierijstad was de ontvangst van de gedecoreerden voor de eerste keer op het voormalige gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Om de in totaal ruim achthonderd gedecoreerden te kunnen ontvangen was deze groep in tweeën gesplitst. Na de middag was de ontvangst van de tweede groep.

Onbedoeld leidde het hijsen van de vlaggen tijdens de openingsplechtigheid tot een 'wedstrijd' tussen de vlaggenhijsers. Door tegenwerkende hijsmechanismen leek het hijsen van de vlaggen, voor het aanwezige publiek wel op een wedstrijd. Een wedstrijd die met gemak werd gewonnen door de vlag van de oranjevereniging, die met enige afstand werd gevolgd door de vlag van Meierijstad. Het Rood-Wit-Blauw met oranje wimpel dat waarnemend burgemeester Marcel Fränzel mocht hijsen, lag lange tijd op achterstand. Op de streep, of beter gezegd in de top van de mast, wist het Rood-Wit-Blauw met oranje wimpel toch nog als tweede in top te eindigen. Zoals Fränzel tijdens zijn toespraak tot de gedecoreerden memoreerde, je moet blijven improviseren.

Jaargang 7 • Week 18 • Woensdag 3 mei 2017

Formido
Juwelier Opaal
Roxs Elektro world
De Wit Schijndel

"We moeten wel op tijd weer naar huis"

Op 7 mei 1957 zegende de pastoor het huwelijk in van Johannes van der Zanden uit Olland en Maria Vermeulen uit Breugel. Maar als je in Olland naar Johan(nes) van der Zanden vraagt, waar het echtpaar nu zestig jaar later nog steeds woont, zal niemand weten wie je bedoelt. Vraag je echter naar Broer van der Zanden, dan weet in een keer iedereen over wie je het hebt.

Broer en Maria leerden elkaar in 1953 in Vlokhoven (Eindhoven) kennen. Zoals dat in die tijd gebruikelijk was, was dat in een danstent op de kermis. "Ik had mijn enkel twee dagen eerder verstuikt en het leek er even op dat het bezoek aan Vlokhoven helemaal niet door zou gaan. Maar Johan van Roosmalen bood uitkomst. Johan bezat de gave om de verstuiking weg te kunnen bidden", vertelt Broer. "Mijn zus bracht me met de fiets naar Johan en die zorgde er zo voor dat ik twee dagen later naar de kermis kon".

Broer (Johan) van der Zanden en Maria van der Zanden-Vermeulen Foto: Hans van den Wijngaard

Dat we gingen boeren was logisch
Zowel Broer als Maria zijn van boerenafkomst. Dat het paar het boerenbedrijf van Broer's ouders voort zou zetten was dan ook niet meer dan logisch. "We zijn begonnen met zo'n vierhonderd kippen, varkens en zeven koeien", vertelt Maria. "In die tijd was alles nog kleinschalig. Broer ploegde het land nog met een paard voor de ploeg, dat was in die tijd heel normaal". Broer vult zijn vrouw aan: "Ja, ik kocht mijn eerste tractor ergens in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw. Ik weet het nog precies, ik kocht hem tweedehands voor zevenhonderd gulden in Lieshout. Ik vroeg met een lach of ik garantie kreeg. 'Dat was tot aan de harde weg', zei de verkoper. Toen ik de volgende dag met de tractor ging melken, wilde hij, toen ik bij de koeien stond, al niet meer starten. Ik belde de verkoper op, maar het bleek dat ik een handel, die naar links moest staan, naar rechts had geduwd. Toen liep hij weer", lacht Broer.

In de loop van de jaren waren de kippen en de varkens van de hand gedaan en schakelde het bedrijf over op alleen nog koeien. Tot begin jaren zeventig werden die allemaal nog met de hand gemolken. Maar toen deed de melkmachine ook bij de familie Van der Zanden haar intree. Niet veel later verdwenen tevens de melkkannen van het bedrijf en kwam de melktank met koeling. "Onze melkbussen hadden het nummer 3338", weet Broer na al die jaren nog feilloos te vertellen. "In die tijd veranderde er nog veel meer", vervolgt Maria. "In 1977 hadden we al veertig koeien en bouwden we onze eerste loopstal. Dat was voor die tijd echt veel. Toen waren het allemaal roodbonte koeien, terwijl je tegenwoordig alleen nog maar zwartbont ziet".

"Onze melkbussen hadden het nummer 3338"

Altijd op tijd naar huis
Maria en Broer bouwden niet alleen hun bedrijf flink uit, maar ook kregen zij zeven kinderen. Vijf dochters en twee zonen zette het stel op de wereld. Inmiddels is het bijna diamanten echtpaar niet alleen de trotse opa en oma van zeventien kleinkinderen, maar zijn ze ook al de overgrootouders van twee achterkleinkinderen. "Eigenlijk waren we altijd met het gezin rondom het huis bezig", vertelt Maria. "Ooit, dat we naar de speeltuin in Wanroij gingen, maar dan zei Broer op de Ollandseweg al: 'We moeten wel op tijd weer naar huis', dus waren we altijd weer op tijd thuis. Daar was niks mis mee, want de kinderen vermaakten zich ook rondom het huis uitstekend".

Toch besloten Broer en Maria in de jaren negentig dat ze het maar eens rustiger aan moesten gaan doen. In 1996 nam hun zoon het bedrijf over en verhuisde het echtpaar naar het centrum van Olland. "'t Is dat we dit huis konden kopen en dat ik van hieruit de boerderij nog kan zien", zegt Maria terwijl ze richting de Beemd wijst. "Anders weet ik niet of we toen wel waren gestopt". Dat Maria nu nog elke dag naar de boerderij gaat om te helpen, geeft wel aan dat ze het boerenleven nog steeds niet los kan laten. Maar ook is zij al 46 jaar lid van het kerkkoor en trekt ze al 35 jaar wekelijks haar baantjes bij het therapeutisch zwemmen.

Ook Broer ging niet achter de geraniums zitten, nadat hij was gestopt met boeren. Jarenlang hield hij er nog een moestuintje op na en gymde en biljartte vele jaren in de Loop'r. Maar ook fietste hij veel en was hij als vrijwilliger altijd op het kerkhof te vinden. "Dat moet er toch netjes uitzien. Nu kom ik er ook nog elke week, maar nu zeg ik alleen nog wat er moet gebeuren", zegt hij. "Ja en nu Broer wat moeilijker te been is, leest hij de hele Rooise bibliotheek leeg", zo sluit Maria af.


De vrijheid omarmd

Sas Evers leest de kinderen voor. Foto:

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2017 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Het meer-jaren thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is 'Vrijheid geef je door'. Men heeft voor 2017 een thematekst uitgegeven met als titel 'De kracht van het persoonlijke verhaal. Deze tekst is geschreven door Arendo Joustra.

Foto: Hans van den Wijngaard

In de gemeente Meierijstad zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen. In Sint-Oedenrode begint om 18.30 uur een herdenkingsdienst in het Atrium van zorgcentrum Odendael. Aansluitend vindt er een stille tocht naar het monument aan de Corridor – Hambrug waar kinderen uit groep acht een drietal gedichten voorlezen. Wethouder Van der Pas van het college van Meierijstad spreekt een toespraak uit en een lid van de Scouting Sint-Oedenrode leest alle namen van de oorlogsslachtoffers voor. Na de taptoe en de twee minuten stilte volgt de kranslegging en kunnen belangstellenden bloemen leggen. Fanfare Nos Jungit Apollo sluit af met het spelen van het Wilhelmus.

Koninklijk bezoek

Woensdag 26 april was het feest in de bieb. De kinderen van de VoorleesExpress brachten met hun ouders en voorlezers een 'Koninklijk' bezoek aan de bibliotheek.

Onder het genot van een glaasje ranja en een oranje soesje werd er geluisterd naar het verhaal van "Ik ben de Koning", over een koning die zijn kroon verliest. De kinderen gingen door middel van een speurtocht op zoek naar wat de bieb te bieden heeft. Leesboeken, informatieboeken, strips, puzzels, noem maar op: het werd allemaal gevonden. Zelfs op het toilet stond iets verstopt!

Het bezoek, een mooie samenwerking tussen Welzijn De Meierij en Bibliotheek Sint-Oedenrode, stond in het teken van Koningsdag. Met een volle tas en een prachtig versierde kroon ging iedereen tevreden naar huis. Maar niet nadat ze beloofden snel nog eens terug te komen in de bibliotheek!

Wie volgt Harry op?

Iedereen die wel eens in Sint-Oedenrode komt heeft het zien staan: 'Het VVV en Harry wensen u een fijne vakantie'. Velen hebben zich al eens afgevraagd wie die Harry eigenlijk is. Het gaat om Harry van de Rijt, inmiddels 82 en een echte Rooienaar. Na ruim negentien jaar stopt hij met het vullen van de borden met Rooise evenementen.

Harry van de Rijt was 63 toen hij begon met de alom bekende groene borden. De borden, die op zeven plekken in Rooi te vinden zijn, worden wekelijks gevuld met nieuwe Rooise evenementen. Tot nu toe deed Harry dit altijd, maar hij vindt het de hoogste tijd voor iemand anders. "Ik begin ook een dagje ouder te worden. Ik wil het graag goed geregeld hebben voordat ik het niet meer kan", roept de Rooienaar op.

Foto: Lisa van de Ven

Dat Harry ondernemend is, is wel duidelijk. Hij ging op zijn 58e in de vut. Daarna is hij beheerder geweest van het Van de Kamp museum, heeft hij altijd de buurtbus gereden en zat hij in het bestuur van de personeelsvereniging van 'Kampoda'. "Stil zitten was niets voor mij en als ik iets doe, dan wil ik het goed doen." In de negentien jaar dat Harry de borden heeft gevuld is hij gelukkig geen dag ziek geweest. "Daar ben ik natuurlijk ook ontzettend dankbaar voor, maar het is een verantwoordelijkheid die je hebt. Die moet je serieus nemen."

Daarnaast heeft Harry nog nooit iets verkeerds op de borden gezet. Toch bijzonder want een klein foutje sluipt er zo in. Maar niet bij Harry! Hoe is het eigenlijk zo gelopen dat Harry zichzelf op de borden plaatst? "Ik was bezig met een bord op de Zuidelijke Randweg. Daar moest ik opzetten dat de VVV u een fijne vakantie wenst. Omdat ik nog zoveel witruimte had besloot ik mijn eigen naam erbij te zetten. Zo ook met nieuwjaar. Mooi dat zoiets in een dorp kan, dat gaat toch leven bij de mensen."

Maar na die negentien jaar is het voor Harry genoeg geweest. "Zoals ik al zei wil ik het goed afronden. Daarnaast wordt het simpelweg steeds lastiger voor mij om rond te gaan. Vandaar dat ik op zoek ben naar een opvolger vanaf 1 juli." Wie zich daarom geroepen voelt kan zich melden bij de VVV. Of er dan nog steeds Harry op de borden blijft staan zal de tijd moeten leren…

Geheime knutselmiddag voor Moederdag

Enkele van de klassieke tractoren die zondag zijn te bewonderen Foto: Hans van den Wijngaard

Zondagmiddag 7 mei kunnen kinderen bij Kinderboerderij Kienehoeve iets leuks maken voor Moederdag.

In mei vieren we ieder jaar weer Moederdag, een dag waarop we onze moeders eens extra in het zonnetje willen zetten. Wat is er immers leuker dan een zelfgemaakte verrassing voor je moeder?

Bij Kinderboerderij Kienehoeve zijn ze er die middag helemaal klaar voor. Vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur zijn alle papa's en hun kroost van harte welkom. De kinderen kunnen dan, misschien met wat hulp van papa, een kleurrijk cadeautje voor mama in elkaar zetten.

Wat de kinderen bij ons komen maken blijft natuurlijk een groot geheim! Het moet voor mama wel een verrassing blijven….. De activiteit is gratis toegankelijk en het materiaal? Dat stellen we aan papa's en kinderen graag beschikbaar…

Eerste Meierijstadrit van KLW vereniging

Komende zondag houdt de KLW-vereniging, de Klasieke Landbouw Werktuigen vereniging haar eerste Meierijstadrit. Aan deze toertocht nemen maar liefst 130 klassieke tractoren deel.

De start is komende zondag om tien uur bij de firma Kuijpers aan het Hei-Eind 1, dat is in de buurt van de Vresselse hut. De tocht is zo'n zestig kilometer lang en voert langs zo wat elke kern van de gemeente Meierijstad. Vanaf Vressel gaat de kolonne via Keldonk, Boerdonk, Erp, Mariaheide, Veghel, Eerde, Wijbosch en Schijndel richting Olland. Naar verwachting zullen de eerste tractoren rond kwart over twee in Olland zijn. Daarna gaan zij via de Bobbenagelseweg richting Boskant en iets over halfdrie wordt het bonte gezelschap op de Markt in Sint-Oedenrode verwacht. Dan is het nog een klein stukje via Nijnsel weer terug naar Vressel.

Een evenement dat zeker voor de liefhebbers van oude tractoren de moeite waard is om gewapend met een fototoestel op de gevoelige plaat vast te leggen.

Jacht op graffitivandaal

Sint-Oedenrode heeft te maken met een graffitivandaal. Op tientallen plekken in het dorp zijn graffititekeningen aangebracht. Vrijwel zeker van dezelfde persoon, want telkens is hetzelfde teken terug te zien. Inmiddels zijn verschillende organisaties op jacht naar de dader.

Wie in Sint-Oedenrode goed rondkijkt ziet op hoeveel plaatsen het logo gespoten is. In het centrum, maar ook daar buiten, bijvoorbeeld in Nijnsel. Het verpest duidelijk het straatbeeld en het zet aan tot meer graffiti-ongein en daar zit niemand op te wachten. Het bekladden van het Airborne-monument aan de Corridor is de druppel gebleken. Op sociale media en MooiRooi.nl wordt gehakt gemaakt van deze streek, die vooral 'respectloos' wordt genoemd.
Inmiddels houden verschillende organisaties een oogje in het zeil, waaronder de politie. Als de dader wordt gepakt, dan zal deze voor alle kosten op moeten draaien. Die kosten worden nu al geschat op meer dan €10.000,- Herkent u het logo? Kunt u het aan iemand koppelen? Of heeft u een keer iets verdachts gezien? Meld het dan bij de politie: 0900-8844. Op de foto's op www.mooirooi.nl ziet u enkele plekken waar het graffiti 'sign' is aangebracht. Er zijn nog tientallen plekken meer.

Nationale Kaasweken in 't Roois Kaashuis

Het Roois Kaashuis doet dit jaar mee aan de Nationale Kaasweken. Aan dit evenement doen in Nederland ruim 300 kaaswinkels mee. Het vindt plaats van 1 t/m 13 mei 2017. Door dit evenement te organiseren willen de kaaswinkels de consument kennis laten maken met het ambacht van de kaaswinkel.

Bij 't Roois Kaashuis hebben ze de lekkerste kaas in huis en geven ze graag advies op maat. "Bij ons kun je terecht voor de lekkerste Beemster van 't mes met zijn speciale bereiding en natuurlijke rijping, alleen voor de speciaalzaak, of voor een van die ambachtelijke boerenkazen, gemaakt van verse rauwe melk met elk zijn eigen smaakbeleving", legt eigenaar Dick uit. In de weken van 1 t/m 13 mei zijn er verschillende heerlijke proevenrijen. Bij aankoop van 500 gram kaas naar keuze krijgt u een gratis potje kaas dip en voordelige kaasaanbiedingen.

2 vliegen in één klap!

Ik was afgelopen zondag toeschouwer bij de voetbalwedstrijd Schijndel-Rhode. Als fervent Ollandia aanhanger ging ik toch eens naar "de vijand" kijken omdat mijn zoon sinds dit seizoen bij Schijndel voetbalt. Een mooie pot voetbal met veel strijd en werklust, aanschouwt door veel toeschouwers en een derde helft waar iedere vereniging jaloers op zou zijn. Ikzelf was natuurlijk ook bij de derde helft en heb vele Rhode aanhangers gesproken. Als ik dit dan zo allemaal aanschouw en beluister dan denk ik… wat is toch de beweegreden van de politiek en van het bestuur van Rhode om de accommodatie te willen verplaatsen naar de Zwembadweg?

Iedereen vindt het er prachtig liggen op de huidige locatie. Er is volop leven en bedrijvigheid gedurende de gehele week wat voor de bewoners van Odendael en omgeving een mooie dagbesteding is. De infrastructuur eromheen en de bereikbaarheid is volgens mij prima waarbij fietsers en wandelaars goed beschermd worden. De sfeer en uitstraling passen prima bij de omgeving en maakt een mooie overgang van centrum naar buitengebied mogelijk. Verplaatsing betekent verder fietsen of rijden en minder betrokkenheid met en bij het centrum, minder verkeersveiligheid, etc.
Een paar dagen later lees ik een redactioneel stuk cq interview over de problematiek over de harmonisatie van de huren en subsidies in Meierijstad. Ik was hiervan al redelijk goed op de hoogte en denk dat dit een groot "koppijn dossier" voor Meierijstad gaat worden. Gigantische verschillen bij de diverse clubs, vereniging en instellingen maakt dat er aan het eind van de rit altijd verliezers zullen zijn. In de categorie sport staan een aantal verenigingen het water aan de lippen zoals je kon lezen en vraagt om een snelle (tussen) oplossing.
Ik weet het… De velden van Rhode renoveren en 1 of 2 kunstgrasvelden aanleggen. Kosten € 1- 1 ½ miljoen schat ik in. Besparing t.o.v verplaatsing is ongeveer € 5 miljoen!!! Als we dit geld nou eens aanwenden om te komen tot een goede harmonisatie van huren en subsidies dan is het financiële probleem hieromtrent ook opgelost.
Is dit alleen mijn mening? Als ik de Rhode aanhangers in de kantine beluisterde zeker niet. Ik hoop dat alle betrokken partijen nog eens goed nadenken over de plannen en zeker ook de Rooienaar betrekt in de toekomstplannen en het niet alleen van de (politieke)bestuurders laat afhangen. Oh ja, de overige voetbalverenigingen maak je er ook blij mee en het verlicht hun zorgen!

Ad van der Heijden,
Olland

Hans Lakwijk: afscheid van Damiaancentrum

Hans Lakwijk vereeuwigd Foto: Hans v.d. Wijngaard

Hij vindt dat het mooi is geweest, zijn tijd bij het Damiaancentrum. En niemand die Hans Lakwijk en zijn verdiensten voor het Damiaancentrum kent, zal hem tegenspreken. Twaalf jaar geleden was hij een van de oprichters ervan, en daarna jarenlang secretaris. In 2012 deed hij een stapje terug, dat wil zeggen: hij legde zijn secretarisfunctie neer. "Maar zoetjesaan kwamen er zoveel taken op mij af dat ik nu echt op de rem moest gaan staan. Ik ben nu 70, het wordt tijd dat mijn taken door anderen worden overgenomen."
Woensdagavond was het dan zo ver. En de medewerkers van het Damiaancentrum hadden ervoor gezorgd dat zijn naam nog lang na zal klinken in het voormalige Heilig Hartlaantje.

Straatnaam
"Zullen we eerst een foto nemen bij het naambordje Hans Lakwijnlaan?" vraagt fotograaf Hans van den Wijngaard. Eigenlijk had hij toen meteen een foto moeten nemen van diens gezicht. Want de onthulling van de (officieuze) straatnaam had een verrassing moeten zijn. Maar de doek die het bordje bedekt had lag al op de grond, en van alle passanten had het waakzame oog van de fotograaf als enige opgemerkt waar die vandaan kwam. Officieel had het paadje naast het Damiaanklooster en het Damiaancentrum geen naam, maar oudgedienden wisten dat de paters het destijds "Heilig Hartlaantje" noemden omdat aan het eind een Heilig Hartbeeld zou hebben gestaan. Maar een naambord was er nooit eerder aan gewijd.

Gedachtegoed
Lakwijk was een van de velen die vroeger een priesteropleiding volgde op het Damiaancollege. Hij werd daarna leraar Nederlands, speelt ook toneel en schreef in 2009 het stuk "De litanie van de Heilige Damiaan" dat inmiddels zo'n 24 keer op de planken is gezet. Het gedachtegoed van pater Damiaan de Veuster, naar wie het klooster was vernoemd, sprak hem enorm aan. "Leef niet voor jezelf, heb oog voor je omgeving en zet je in voor de medemens." Het Damiaancentrum geeft dat vorm door mensen van allerlei gezindten en achtergronden samen te brengen, uit hun isolement te halen. "Ook mensen van verschillend geloof, of géén geloof, laat dat duidelijk zijn. Rooienaren denken bij het woord Damiaancentrum vaak nog aan paters, Schijndelnaren aan verslaafden" wijzend op de huidige bestemming van het hoofdgebouw Kentra 24 als afkickkliniek.

"Bij de Boelaarshoeve stond het woord centraal, hier de daad"

Voorheen het woord centraal, nu de daad
Lakwijk en de zijnen startten het Damiaancentrum destijds op de Boelaarshoeve in Olland. Naast secretaris, was Lakwijk ook degene die het "gesprek te pas" leidde: een periodiek gesprek met een bepaald thema, waar iedereen die dat maar wilde aan kon deelnemen. Groot was zijn vreugde toen het Damiaancentrum zeven jaar geleden verhuisde naar de plek waaraan hij zulke goede herinneringen had: achter het Damiaanklooster. "Bij de Boelaarshoeve stond het woord centraal, hier de daad. We hadden daar 11 vrijwilligers, inmiddels zijn het er 30."

Toen het Damiaanklooster te koop werd gezet en de locatie van het Damiaancentrum daarmee op losse schroeven stond, was dat een grote domper op zijn enthousiasme. Ook dat heeft een rol gespeeld bij zijn besluit om er een punt achter te zetten. Wel laat hij doorschemeren dat het Damiaancentrum nog een beroep op hem kan doen. Ook een stukje onzekerheid over de toekomst houdt de deur nog op een kier. Wie weet biedt Meierijstad nog hoop.


DeMooiRooiKrant eerder ontvangen?

Wilt u DeMooiRooiKrant eerder ontvangen? Dat kan!

Als u wilt kunt u DeMooiRooiKrant al op dinsdagavond in uw mailbox ontvangen. Dat kan door u zelf aan te melden voor de nieuwsbrief via website www.mooirooi.nl. De digitale thuishaven van DeMooiRooiKrant. Rechtsboven op de site, pal onder de wekelijkse krant, ziet u de knop 'abonneer je hier op DeMooiRooiKrant'. Als u daarna invult wat gevraagd wordt, dan ontvangt u de krant digitaal zodra deze klaar is. Dat varieert op dinsdagavond tussen 18.00 en 20.30 uur.

Rooi krijgt zonnestudio in centrum

Aan de Borchgrave in Sint-Oedenrode wordt binnenkort een zonnestudio geopend.

Op de ramen van de voormalige Toko, naast Hoepelman Kappers, staat dat aangeplakt. Wanneer de zonnestudio gaat openen is nog niet bekend. Veel mensen zullen blij zijn met het feit dat één van de vele lege panden aan de Borchgrave weer gevuld gaat worden.

Kassabonnetjes

Lieve bewoners van Sint-Oedenrode en bezoekers van deze prachtige gemeente. Sinds een jaar mag ik mij de gelukkige eigenaar noemen van een woning aan het Sluisplein. Een superfijne woning op een geweldige locatie met de Aldi als buurman/vrouw. Heerlijk wonen en elke dag genieten van zoveel winkelgemak naast de deur. Het enige wat mij heel erg verdrietig stemt is dat na elke 'winkeldag' het parkeerterrein voor de Aldi bezaaid ligt met kassabonnen. Dat is mijn voortuin en van vele andere buren. Lieve mensen, neem je kassabon mee naar huis of laat hem achter in de Aldi. Maar graag niet in mijn voortuin. Hartelijk dank.

Sigrid Habraken
Sluisplein

Gewonde door steekpartij in Eerschotsestraat

Foto: AS MEdia

Met maar liefst vier wagens moest de politie op Koningsdag aan het eind van de middag uitrukken naar de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode. Ze kregen een melding van een steekpartij.

Naar verluidt kregen enkele mannen van buitenlandse afkomst (waarschijnlijk Polen) ruzie met elkaar. Eén man begon met een mes te zwaaien en te dreigen en verwondde daarbij een andere man. De dader is door de politie meegenomen naar het bureau. Het slachtoffer is door ambulancebroeders geholpen met zijn verwondingen. Hoe de ruzie is ontstaan is nog niet duidelijk.

Veel sieraden gevonden aan Bikkelkampen

Een persoon deed op de avond van Koningsdag aan de Bikkelkampen in Sint-Oedenrode een opmerkelijke vondst. In een sloot werden veel sieraden gespot en daarom is direct de politie gebeld. Uiteindelijk moest een duiker van de brandweer er aan te pas komen om de sieraden op te duiken.

Toen de politie ter plaatse kwam werd immers duidelijk dat ze er zelf niet bij konden zonder een nat pak te halen. De brandweerduikers kwamen hierop ter plaatse. De duikers, uit Den Bosch, zijn het water in gegaan en hebben meerdere sieraden opgevist. De politie heeft de sieraden meegenomen voor onderzoek. Wellicht zijn ze afkomstig van een diefstal. Bron: AS Media

Burgers grijpen inbreker bij de kraag

Aan de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode hebben burgers in de nacht van zaterdag op zondag een inbreker bij de kraag gevat. De politie was snel ter plaatse om de dief over te nemen.

Toen de inbreker bezig was om zijn slag te slaan in de Knoptoren kregen burgers hem in de smiezen. Na een achtervolging wisten ze de inbreker aan te houden bij het Bastion.
Eén van de burgers had zijn KNPF getrainde hond bij zich, waarmee hij de verdachte onder controle hield en wachtte op de komst van de politie. De verdachte is niet door de hond gebeten. De persoon werd door de politie overgenomen en ingesloten in het cellencomplex te ´s-Hertogenbosch voor verder onderzoek.

Auto botst met wielrenfiets

Aan de Slophoosweg in Olland kwam zaterdagmiddag rond 15.45 uur een auto in botsing met een wielrenfiets.

De wielrenner schrok toen de auto de bocht door kwam en gleed onderuit. Hij verloor zijn fiets die tegen de auto tot stilstand kwam. De auto had schade en de wielrenner is voor controle naar het ziekenhuis vervoerd. Bron: AS Media

Met robot William tot kwartfinale in St. Louis

Foto:

Leerlingen van het Zwijsen College Veghel hebben weer een geweldige prestatie geleverd in Amerika met hun zelfgebouwde robot William. Op het eindtoernooi in St. Louis, waar ze zich in maart voor hebben gekwalificeerd, wisten ze uiteindelijk de kwartfinale te bereiken. Onder de leerlingen zitten twee Rooise studenten: neef en nicht Tim en Lara Hulsen.

Team Rembrandts is een team van studenten van de Fontys hogeschool Eindhoven en leerlingen van twee middelbare scholen, waaronder het Zwijsen. Het hele schooljaar volgden de leerlingen op woensdagavond lessen op de Fontys om de benodigde vaardigheden op te doen. In januari werd dan eindelijk het spel bekend gemaakt dat de robot moet kunnen spelen. Binnen het thema 'Steamworks' moesten de robots tandwielen kunnen oprapen en ophangen, ballen schieten zodat deze als brandstof konden dienen in de stoommachines en klimmen in een touw om met het 'airship' mee te kunnen als het gaat vliegen. Na een intensief bouwseizoen van zes weken werd de robot opgestuurd naar Florida, waar het team voor de eerste keer in zijn vijfjarig bestaan een kampioenschap wist te winnen.

St. Louis
Door de winst in Florida heeft het team zich gekwalificeerd voor het eindtoernooi in de Amerikaanse stad St. Louis. Daar werd de robot tijdens de wedstrijden bestuurd door Teun Dobbelsteen en Jeroen Dortmans, terwijl Marijn Opheij en Noah Olmeijer in het veld zelf actief waren. De overige Zwijsen leerlingen, Eva Sigmans, Tim Hulsen, Berber Meulenpas en Tamara Hanegraaf, hadden juist buiten het veld veel taken zoals het informeren van andere teams en juryleden over van alles wat met de robot te maken had en natuurlijk ook het aanmoedigen vanaf de tribune. De grote groep oranje supporters hebben met hun support uiteindelijk het team nog de kwartfinales in weten te juichen. Daarmee is Team Rembrandts het eerste Nederlandse team die het zo ver heeft weten te schoppen. Daar viel helaas het doek voor de robot genaamd William. De eerste wedstrijd van de 'best of three' werd nog gewonnen. Een software update bij een van de teams in de alliantie pakte verkeerd uit en de twee daaropvolgende wedstrijden werden verloren. Toch is het team enorm trots op hun resultaat. Lara Hulsen, die de finales in Florida speelde en vanuit Nederland het team aanmoedigde, zegt dat men vooral trots is op elkaar. "We zouden 't zo nog een keer doen!"

Tim is de jongen die als tweede van rechts staat. Foto:

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April 2017 was kouder en droger dan normaal. Het was gemiddeld een graad kouder dan andere jaren. De hoeveelheid regen was maar net de helft van normaal, maar de zon hield zich netjes aan de gemaakte afspraken.

Duidelijk kouder
De laatste dertig jaar was de gemiddelde temperatuur in april 9,4°C, maar dit jaar kwamen we niet verder dan 8,4°C. De ochtenden waren nog veel kouder dan normaal. Gemiddeld koelt het in april af tot 4,0°C, maar de vorige maand daalde het kwik tot gemiddeld 1,9°C. Overdag was het ook kouder dan de afgelopen jaren, maar de schade bleef daarbij beperkt tot 13,9°C tegen 14,4°C normaal. De hoogste temperatuur werd gemeten op 9 april, die dag werd het 23,2°C en dat was daarmee ook de enige warme dag van de afgelopen maand. Op Koningsdag koelde het 's nachts af tot -2,7°C en dat was de laagste waarde van april.

Weinig regen
April was een droge maand. Er viel slechts 23,6 mm regen, dat is maar iets meer dan de helft van de normale 46 mm die we mogen verwachten. De natste dag was op 17 april, toen viel er 8,6 mm regen. Uiteindelijk viel er op twaalf dagen wat regen en bleef het dus op 18 dagen helemaal droog.

Nauwelijks meer zon
Met 176 uur en 51 minuten scheen de zon maar een fractie meer dan 172 uur waar we statistisch recht op hebben. Op 20 april hadden we de zonnigste dag van de maand. Die dag scheen de zon maar liefst 13 uur en 24 minuten, dat 95% van de maximale tijd dat de zon kan schijnen op die datum. Bijzonder is dat de zon elke dag wel heeft geschenen, al was dat op vijf dagen minder dan twintig procent van de maximale tijd.

Kort samengevat, was april 2017 duidelijk te koud. Viel er duidelijk te weinig neerslag, althans volgens de statistieken en de zon hield zich aan de afspraak.


De brief die nooit werd bezorgd

Jacob van der Welle, één van de mensen die zijn leven liet voor onze vrijheid Foto: Hans van den Wijngaard

In deze dagen staat Nederland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. In Sint-Oedenrode kwam de bevrijding bijna acht maanden eerder. Op zondag 17 september 1944 landden Amerikaanse troepen op de Sonse Heide en later op de dag waren zij in Sint-Oedenrode. Twee dagen later, op dinsdag 19 september, werd Jacob van der Welle op Rijsingen tijdens oorlogshandelingen doodgeschoten. Zijn zoon, Leo van der Welle, leest morgenavond tijdens de herdenking een indrukwekkende brief van zijn moeder voor. Daarin beschrijft zij op indrukwekkende wijze wat het gezin Van der Welle toen overkwam.

"Mijn vader was tijdens de oorlog onder de naam 'Frits' actief in het verzet. In de oorlogsjaren was hij vaak niet thuis omdat dat vanwege zijn verzetswerk te gevaarlijk was. Toen hij stierf, was ik vier jaar oud en ik kan me eigenlijk ook heel weinig van hem herinneren". Aan het woord is Leo van der Welle. Toen zijn moeder in 1994 overleed, vond hij met zijn broers en zussen een brief die zij na de dood van haar man schreef aan haar ondergedoken zoon Rien. In die brief schrijft Aafje van der Welle aan Rien, dat zijn vader is overleden. De brief wordt als gevolg van de oorlogshandelingen echter nooit verstuurd. Rien leest hem dan ook pas zo'n vijftig jaar later, na het overlijden van zijn moeder.

Leo van der Welle met de overlijdensadvertentie van zijn vader en vier andere in de oorlog omgekomen verzetsstrijders Foto: Hans van den Wijngaard

"Mijn vader was tijdens de oorlog onder de naam 'Frits' actief in het verzet."


"Rien moest in Duitsland gaan werken", vertelt Leo. "Maar net als veel andere jongens en mannen die voor de 'Arbeitseinsatz' werden aangewezen, dook hij onder. Rien werd 'ziek' en moest naar het ziekenhuis in Den Bosch. Daar werd zijn blindedarm verwijderd en daarna vertrok hij vanuit het ziekenhuis naar zijn onderduikadres. Rien zou pas in mei 1945 thuis komen, want Berkel en Rodenrijs in de buurt van Rotterdam, waar hij was ondergedoken werd niet eerder bevrijd. Pas bij zijn thuiskomst hoorde hij van het overlijden van zijn vader".
In de brief van Aafje van der Welle aan haar zoon Rien, beschrijft de dan 42-jarige moeder op indrukwekkende wijze het wel en wee van het gezin in september 1944. Over de euforie van de bevrijding, dat de vlag die al uithing bij hun woning aan de Ollandseweg op advies van Jo van der Kaai toch weer snel binnen werd gehaald omdat, 'het hier nog niet voorbij zou zijn'. De blijdschap dat haar man Jacob na dagen weer even thuis was en hoe zij hem waarschuwde voor het gevaar om dood te worden geschoten. De laatste woorden van Jacob aan zijn vrouw Aafje: 'dat hij dat risico maar moest nemen' en hun evacuatie door de Duitsers, die uiteindelijk eindigde met de bevrijding van Helvoirt eind oktober 1944. Maar ook over de ongewisheid over het lot van van vader Jacob, dat het gezin tot dan niet kende.
Leo van der Welle, zal morgenavond de brief tijdens de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Corridor voorlezen. De herdenking begint om 18.30 uur in het Atrium van het Hof van Rode aan de Deken Van Erpstraat B. Van daaruit vertrekt rond halfacht een stille tocht naar de Corridor. Daar worden gedichten voorgedragen en staat iedereen om acht uur twee minuten stil voor de mensen die voor onze vrijheid hun leven lieten. Iedereen is daarbij van harte welkom.


Expositie Jan van de Biggelaar

Het Roois Kultuur Kontakt houdt een tentoonstelling met het werk van de Rooise kunstenaar Jan van de Biggelaar. Dat zal zijn van 7 mei tot 20 juni.

De opening is zondag 7 mei om 15.00 uur. Doordat Jan op 8-jarige leeftijd bijna twee jaar aan bed gekluisterd was, werd zijn interesse in tekenen verder ontwikkeld. Het prachtige Brabantse landschap maakt grote indruk op Jan. Ook zijn moeder had grote invloed op zijn ontwikkeling en daardoor ontstond de behoefte aan het vastleggen wat hij zag en voelde. Aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten te Tilburg behaald hij zijn diploma's handvaardigheid en tekenen.

Sinds 1968 was hij docent tekenen en handvaardigheid aan het Heerbeeck College in Best. Zowel bij de schilderijen als bij de beelden staat de mens centraal. Steeds is er de verwondering over hoe mensen zich voordoen/gedragen als individu of als groep. De schilderijen zijn figuratief van opzet. Maar de mensfiguren zijn geabstraheerd, maar nog wel herkenbaar. Jan schildert de figuren vaak bijna weg onder felle kleurvlakken en hij haalt ze met enkele schetslijnen weer tevoorschijn. Door deze werkwijze ontstaat vaak een geheimzinnige wereld of situatie. De beelden zijn niet realistisch maar abstraherende figuratie. De plastische vorm van de mens is voor Jan zeer belangrijk. Zoeken naar evenwicht/spanning in de volumes, spelen met vormen. Door meerdere figuren bij elkaar te plaatsen kun je andere emoties verbeelden dan bij solitaire vorm. Het moet een verwondering oproepen. U bent uitgenodigd om de tentoonstelling in Mariendael te bezoeken.

In Odendael is voldoende te beleven…

We vullen onze dagen van uur tot uur. We willen alles bijhouden, werken, sporten, socializen en ook nog leuke dingen doen. Maar wat als je wat meer tijd hebt, hoe ziet je dag er dan ineens uit? Ik ga een kijkje nemen in verzorgingshuis Odendael om te kijken wat de mensen daar op een dag doen…

Door: Lisa van de Ven

Op dit moment hangt er een bijzondere expositie in Odendael. De expositie is namelijk van de 97-jarige bewoonster mevrouw Van den Berg- De Cock. Een expositie is natuurlijk al bijzonder maar helemaal als alle stukken gemaakt zijn door een 97-jarige. Mevrouw zelf is er nogal rustig onder. "Ik vind het vooral heel erg leuk om te doen."

Mevrouw van den Berg komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Daarna is zij in Son gaan wonen vanwege het werk van haar man bij Philips. "Ik haalde als kind altijd al goede cijfers voor tekenen en handenarbeid en dergelijke. Wat dat betreft zat het creatieve er dus al vroeg in."
De creatieveling gaat iedere twee weken op dinsdag naar schilderles. "Dat wordt hier georganiseerd. Hartstikke leuk is dat. We gaan dan met verschillende mensen schilderen. Ik doe dan vooral aan aquarellen en schilder vaak iets na. Omdat ik het al enige tijd doe heb ik natuurlijk flink wat schilderijen gemaakt in de afgelopen jaren." Reden voor Odendael om een expositie te organiseren. "Toen Ingrid contact met me opnam vond ik dat natuurlijk hartstikke leuk. Ik schilder met name dieren en landschappen, dat zie je dus ook terug in de expositie."

"Zo heb ik eens uren een stel kippen zitten voeren om ze maar te kunnen blijven schilderen"

Op de vraag waar mevrouw het schilderen geleerd heeft, heeft ze meteen een antwoord. "Op mijn achttiende ben ik gaan werken in een atelier van een echtpaar uit Tsjechië. Een van die Tsjechen heeft mij de fijne kneepjes geleerd. Helaas zijn zij tijdens de oorlog om het leven gekomen."

Volgens de exposant is het schilderen een gave. "Ik ben niet zo snel gefrustreerd en ik raak ook niet zo snel gestrest. Schilderen vind ik vooral heel erg leuk om te doen. Ik geniet ervan en het geeft me een zekere zin van ontspanning. Soms moet je veel geduld hebben om het perfecte schilderij af te krijgen. Zo heb ik eens uren een stel kippen zitten voeren om ze maar te kunnen blijven schilderen. Ja, dat is heerlijk. Ik doe het echt voor mezelf en ik geniet daar nog iedere week van."


Theatervoorstelling met Dennis van der Sanden

Vele Rooienaren hebben al eens van Dennis van der Sanden gehoord. Vooral na het interview in DeMooiRooiKrant eerder dit jaar. Komende zaterdag speelt hij een theatervoorstelling in Eindhoven.

Het concert vindt plaats op zes mei in Pand-P in Eindhoven. De aanvang van het concert is 20.30 uur en het concert is gratis te bezoeken. Hierna zal Dennis tot 22.00 uur zijn muzikale noten laten horen. Adres: Leenderweg 65, Eindhoven.

Maak kans op toegangskaarten voor het Autotron

Foto: Hans van den Wijngaard

Sint-Oedenrode/Rosmalen - De trouwe fans hebben de Rock Around the Jukebox Open-Air Market op zondag 14 mei 2017 zeker al in hun agenda staan. Dat is niet zo maar, want op het Evenemententerrein en in de Spykerhal van Autotron Rosmalen komen ook dit jaar op Moederdag de fans van 'The golden fifties, sixties en seventies' weer bij elkaar. Daar voelen zij zich dan weer helemaal in hun jonge jaren.

Zoals de naam al doet vermoeden staan de muziek van toen en de Jukebox die zondag centraal. Maar ook liefhebbers die op zoek zijn naar andere hebbedingetjes uit hun jeugd of de jeugd van hun ouders, mogen dit evenement zeker niet missen. Want bij de honderden marktkramen koop je niet alleen de mooiste singeltje en langspeelplaten uit jaren '50, '60 en '70. Je vindt daar eigenlijk alles wat in die tijd modern was. Natuurlijk ontbreken ook de flipperkasten, grammofoons en radio's dit jaar niet op Moederdag.

Onder de lezers van DeMooiRooiKrant die kunnen vertellen wat het adres is van het Jukeboxmuseum in Sint-Oedenrode, verloten wij vijf toegangskaarten voor de Rock Around the Jukebox Open-Air Market.

Weet u het antwoord niet of hoort u niet bij de gelukkigen dan kunt u toch naar Rock Around the Jukebox Open-Air Market in het Autotron. Rock Around The Jukebox Open-Air Market is op zondag 14 mei 2017 geopend van 10.00 tot 17.00 uur in Autotron Rosmalen. De entreeprijs bedraagt € 12,50. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen .

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 3 mei om 19.15 uur gaat de deur van Meerschot open. Om 20.00 uur beginnen we met weer een kienavond met mooie prijzen en een leuke loterij.

Dinsdag 9 mei gaan we lekker een uurtje wandelen en eens over wat anders praten. Ben om 18.30 uur bij Meerschot en loop gezellig mee. Kinderen vanaf groep 2 die mee willen met het kinderreisje naar Slagharen kunnen het strookje uit de wijkkrant van Mei inleveren bij Patroeska Koot, Hertog janstraat 72.

Op woensdag 14 juni is er weer de straatspeeldag. Ook dit jaar is de Hertog Janstraat afgesloten. Op straat staan diverse spellen voor de kinderen. Hiervoor kunnen wij nog wat extra hulp gebruiken. Heb je deze middag vrij en wil je ons komen helpen? Meld je aan bij Jose van der Heijden tel 477363, of mail wijkverenigingeerschot@gmail.com.Voor de jeugd is dit ook een leuke opdracht om je maatschappelijke stage in te vullen

Cadeaupakket bij plaatsen geboortebericht

Foto: Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode – Bent u in de blijde verwachting van een kind? Of bent u misschien zeer recent de trotse ouders van een jongen of een meisje geworden? Dat heugelijke feit mag natuurlijk iedereen weten. Plaats een geboortebericht in DeMooiRooiKrant (kosten €25,-) bij de familieberichten en ontvang een cadeaupakket ter waarde van minimaal zestig euro gratis! In dat cadeaupakket zitten allerlei waardebonnen van Rooise ondernemers. Kom eens langs bij ons kantoor (Heuvel 17) en vraag naar de mogelijkheden. Mailen mag ook naar redactie@demooirooikrant.nl

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 4 mei brengt TV Meierij in beeld: "Vresselse Beeldhouwers" exposeren, Koning en Koningin bezoeken Meierijstad Koningsspelen bij Odaschool, Overhandiging ambtsketen Meierijstad aan burgemeester, Moutainbike toertocht "Ollands Ruigste", Lintjesregen: 6 Koninklijke onderscheidingen in Rooi, Koningsdag kleurt Rooi oranje.

Paaspop 2017
Een samenvatting van dit grote muzikale evenement aan de hand van beelden die onze Schijndelse collega's maakten. Uitzending vanaf donderdag 4 mei tot en met zondag 14 mei.

Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel. 0413-471193

Hoe werkt onze voet?

De voet heeft botten, pezen, spieren, banden, bloedvaten en zenuwen die allemaal bedoeld zijn om ons lichaam te ondersteunen en te verplaatsen. De voet bestaat uit vier voetgewelven. Twee lengtegewelven en twee dwarse gewelven (een voorste en een achterste). Het zijn stabiele, veerkrachtige constructies die het lichaam dragen. Ze functioneren als een romeinse boog, een zeer sterke bouwconstructie die veel stevigheid biedt aan bruggen, paleizen en kathedralen.

De voetgewelven worden ondersteund door 3 steunpunten: de hak, de grote teen en de kleine teen ter hoogte van de bal van de voet. Hierdoor staat de voet stevig en is altijd stabiel. Voorbeeld: een tafeltje op drie poten wiebelt niet. Gezonde voeten zijn dus essentieel om zelfstandig en mobiel te blijven. Hou je voeten daarom regelmatig in de gaten en blijf niet met klachten rondlopen! Bron: www.lijfengezondheid.nl

Welke mafkees gooit nou sieraden in een sloot?

Is het je ook opgevallen? Afgelopen Koningsdag was Beatrix er niet bij. Dat bleek op doktersadvies. Ze is namelijk net geopereerd aan haar rechter wuifpols, en mag voorlopig niet meer naar het volk zwaaien. Al kan ze dat uiteraard maar moeilijk loslaten. Soms wuift ze toch nog, op weg naar de bakker, bejaardengym of collega-prinses. Tja, zo gaat dat nou eenmaal. In Nijnsel heeft een demente illusionist tijdens de begrafenis van zijn vrouw tot drie maal toe geprobeerd de kist doormidden te zagen. Beroepsdeformatie heet zoiets. Mijn ome Willy uit Olland is 34 jaar lang vuilnisman geweest. Totdat hij de lotto won. Als hij nu iedere donderdag de kliko buitenzet, kiepert hij hem regelmatig achterover zijn cabrio in.

Met de nieuwe koning waait er een hele nieuwe wind. Vooral harder. Dat viel wel op in Tilburg. En toen ik al die verwaaide kapsels zag, dacht ik, ja daar moeten ze een traditie van maken. Op Koningsdag standaard windkracht 9. En ook dat dinertje voor die andere jarigen vond ik prachtig. Gewoon ieder jaar herhalen tot we allemaal een keertje met Maxima hebben meegegeten.

Willem Alexander lanceerde die dag nóg een nieuwe traditie, al is dat de landelijke pers helaas ontgaan. Ergens in het land had de vorst namelijk enkele sieraden verstopt, voor de gelukkige vinder. Oud spul van overgrootmoeder Wilhelmina, maar nog best de moeite waard. Ja, het koningshuis weet inmiddels hoe ze hun onderdanen moeten paaien. Volgens ingewijden had de koning ze na een bezoek aan de koningsspelen verstopt. En dat was in Veghel, je weet wel, die voorstad van Rooi. Op donderdag 27 april zag een nietsvermoedende onderdaan uit Sint Oedenrode de koninklijke ringen, armbanden en halskettingen liggen in een sloot aan de Bikkelkampen. Een professionele duiker dook ze meteen op en alles werd ter plekke door de politie "in zekere bewaring gesteld". Hè jakkus, helemaal fout natuurlijk, dat doe je als je een dooie das in de sloot vindt, of een vrachtwagen, of een leeg vat XTC, maar die sieraden die zijn nu automatisch eigendom van die gelukkige vinder. Meteen teruggeven dus! Zo wordt een prachtige koninklijke traditie in de kiem gesmoord. De koning blijft niet bezig.


Museum voor Dovenonderwijs open

De komende twee zondagen gaat het museum weer open. Nieuw in het museum is een expositie over het doofblinden onderwijs.

De open zondagen zijn op zondag 7 en op zondag 11 mei. De openingstijden op deze zondagen zijn van 11.00 uur tot 15.00 uur. Tijdens deze dagen kunt u tevens aansluiten bij een rondleiding buiten om het hoofdgebouw van Kentalis. Een gids wijst u dan op de bijzonderheden op en aan het gebouw. Deze rondleidingen beginnen om 11.30 u en 13.30 u. Iedereen is van harte welkom.

Oranjevereniging dik tevreden met opkomst

"Ik ben dik tevreden. Mooi om te zien dat er zoveel mensen op de been zijn", spreekt Peter de Koning van de Oranjevereniging uit terwijl hij door de straten tuurt. Hij en zijn team hebben maanden van voorbereidingen gehad aan deze dag. Al het werk is zeker niet voor niets geweest. Honderden mensen hadden inmiddels de weg naar het Rooise centrum gevonden. Veel van hen konden de geur van hamburgers op het Kerkplein niet weerstaan, stopten voor een biertje met muziek of liepen een keer over de kindermarkt. Hier en daar trippelde een pony door de straat met een jonge Oranjefan er op. Kinderen werden geschminkt, kregen een lekkernij of mochten eens blazen op een instrument van NOS Jungit Apollo. Er was van alles te beleven in het dorp. Ondertussen pakten restaurants en cafés uit om de mensen binnen te trekken. Rooi bruiste tijdens Koningsdag en dat was mede te danken aan een zeer actieve Oranjevereniging.

Eerst Vrijmarkt, daarna muziek

De Koningsnacht in Sint-Oedenrode begon met de jaarlijkse Vrijmarkt, dit keer op de Markt. Vanaf de start om 18.00 uur liepen de eerste bezoekers al rond en het aantal nam alleen maar toe. Er was van alles te verkrijgen bij de tientallen kraampjes die er stonden. Daarna barstte in de cafés en op 't Kerkplein de muziek los en kon er een begin worden gemaakt met het vieren van de 50e verjaardag van onze Koning. Over het algemeen werd Koningsnacht in Rooi goed bezocht.

Tim van der Pol maakt de mooiste kroon

V.l.n.r. Tim van der Pol, Liky van de Akker en Linda Bollen maakten de mooiste kroontjes voor Koningsdag

De winnaars van de kroontjeswedstrijd werden op Koningsdag laat in de middag bekendgemaakt. Iets na vijf uur maakte de voorzitter van de Oranjevereniging, Peter de Koning, bekend wie de mooiste kroon voor Koningsdag had gemaakt. Voor de makers van de drie mooiste kronen had de Oranjevereniging een prijs beschikbaar gesteld. Tim van der Pol maakte de mooiste kroon. Liky van de Akker werd tweede en de derde prijs was voor Linda Bollen.

Moord in de melkfabriek (deel 2)

Foto:

Vorige week was het precies 98 jaar geleden dat de beruchte moord in de Rooise melkfabriek plaatsvond. Hoe is de moord gepleegd? Door wie? Dankzij heemkundekring De Oude Vrijheid blikken we terug in een drieluik.

Deel 2: Opsporing van de daders
De moordenaar(s) moet(en) geweten hebben dat er vrijdags om de veertien dagen veel geld op de Boerenleenbank gehaald wordt. Daags daarop wordt dan uitbetaald aan de boeren die daar wegens levering van melk recht op hebben. De directeur is gewoon de vrijdagmiddag tevoren de aan de boeren toekomende gelden uit aan het rekenen en in daarvoor bestemde zakjes aan het doen. Van Kruijsdijk is daar vermoedelijk nog mee bezig als de overvaller(s) binnenkom(t)en.

Als assistent-rijkszuiveIconsutent Gerardus Vosters later de kas opmaakt, blijkt dat er van de ruim vijftienduizend gulden die in kas moeten zijn geweest er meer dan achtduizend (om precies te zijn f8.843,49) zijn verdwenen. Al spoedig draait het onderzoek op volle toeren. Het parket uit Den Bosch arriveert zaterdag al vroeg in de morgen. Tot laat in de avond wordt er doorgewerkt. In de loop van de dag worden veel personen gehoord. Gelukkig blijkt de sociale controle in ons dorp erg groot. Er melden zich namelijk diverse getuigen die rond het tijdstip van de moord twee verdachte personen in de buurt van de fabriek gesignaleerd hebben. Zo is er de verklaring van herbergier Martinus van Heessel die komt vertellen dat er de bewuste dag rond kwart voor vijf twee onbekende mannen in zijn café zijn geweest die daar een glas bier gedronken hebben. Verder is er de getuigenis van Constance Diets. Zij verklaart samen met een andere getuige tussen half zes en zes uur over de Lindendijk te hebben gewandeld. Voor zich uit zagen zij twee personen - die zij nauwkeurig kan beschrijven - richting melkfabriek lopen en de deur binnen gaan. Martinus van Lieshout en Johannes van de Vorstenbosch, personeelsleden van tramwegmaatschappij "De Meijerij" en op de bewuste dag werkzaam op de weg tussen Schijndel en Sint-Oedenrode, weten te vertellen dat hen tussen Heikant en Buitenrust twee personen komend uit de richting van Rooi zijn gepasseerd.

Zij geven een nauwkeurige beschrijving van de beide mannen. Eén van hen bleek een verse snijwond in het gezicht te hebben. Als de tram van half zeven richting Den Bosch de halte Buitenrust passeert, laten de mannen de tram eerst voorbijgaan alsof ze willen zien of er iemand in zit. Als de tram bijna voorbij is, beginnen beiden hard te lopen, waarna de tram stopt en de mannen op het achterbalkon stappen.
Deze laatste getuigenis stemt overeen met die van de tramconducteur Thomas Koríf, die zich de verdachten nog goed herinnert. Eén van hen heeft hij zelfs nog naar de oorzaak van zijn verwondingen gevraagd. "Bezeerd met het afsnijden van een stok in de bramen", zo luidde het antwoord. Zaterdagmiddag omstreeks vijf uur wordt de eerste verdachte binnengebracht. Het is een zekere Thijs Gerards, die - naar later zal blijken - niets met de moord te maken heeft. Hij wordt na enige tijd weer vrijgelaten. Vervolgens brengt de marechaussee uit Eindhoven een tweede verdachte binnen.
Het is de negentienjarige Petrus Wilhelmus van den Wildenberg uit Gestel. Met de werkzaamheden van de directeur is hij goed op de hoogte want van april 1918 tot einde maart 1919 is hij als assistent- directeur op de fabriek werkzaam geweest. Sindsdien handelt hij in boter en staat bekend als smokkelaar. Van den Wildenberg is in dezelfde tram gezien als de twee eerder gesignaleerde verdachte personen. Hij is tegelijk met hen aan Sluis O in Den Bosch uit de tram gestapt. Bovendien zijn er getuigen die hem 's middags in een weiland bij Schijndel-spoor hebben gezien in gezelschap van twee personen van wie het signalement duidelijk overeenstemt met dat van de eerder genoemde verdachten. Van den Wildenberg bekent dat hij als tipgever is opgetreden en wordt ingesloten. Zondagmorgen verrichten de artsen Mettrop en Anderegg de lijkschouwing. Het slachtoffer is verschrikkelijk toegetakeld en zijn lichaam vertoont diepe, gapende wonden aan hals, nek en polsen.

De begrafenis
Maandagmorgen 28 april wordt in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode een lijkdienst voor Van Kruijsdijk gehouden. De lijkstoet wordt voorafgegaan door de leden van het Patronaat, waarvan de overledene lid was.
Achter de kist volgen de bestuursleden van de boterfabriek en van de Boerenbond. Verder zijn er veel notabelen aanwezig, evenals alle bewoners van de buurt waarin de overledene woonde en heel veel boeren die lid zijn van de Rooise boterfabriek. Na afloop van de dienst wordt de kist met de overledene in een lijkwagen geplaatst en in een plechtige stoet uitgeleide gedaan tot voorbij de kom van de gemeente in de richting van Vessem, de geboorteplaats van het slachtoffer.
Daar vindt daags erop de begrafenisplechtigheid plaats. Naast de verloofde en de familie van de vermoorde, zijn ook daar weer veel belangstellenden en afgevaardigden van besturen aanwezig om de plechtige requiemmis in de Lambertuskerk en teraardebestelling bij te wonen.
Op 29 april 1919 wordt de eerste verdachte van de roofmoord op Van Kruijsdijk in Amsterdam gearresteerd. Hij wordt ter confrontatie overgebracht naar Sint-Oedenrode. Veel inwoners zijn naar het marktveld gekomen om de moordenaar te zien.

De daders gearresteerd
Op aanwijzing van Van den Wildenberg wordt dinsdagmorgen Isaäc Brilleslijper in zijn woning aan de Nieuwe Amstelstraat in Amsterdam gearresteerd. Hij geeft aan niets van de moord te weten.
Bij huiszoeking worden enige kledingstukken in beslag genomen, maar geld wordt er niet gevonden. Experimenten met een politiehond, toegepast op het ter onderzoeking in Amsterdam aanwezige scheermes en petten van Brilleslijper, leveren tot tweemaal toe het onomstotelijke bewijs dat Brilleslijper het mes in zijn bezit gehad moet hebben. Nog diezelfde dag wordt hij overgebracht naar Sint-Oedenrode, waar hij om kwart over vier aankomt. Tevoren heeft zich op het marktveld - en vooral voor het gemeentehuis - een opgewonden en opdringerige mensenmenigte verzameld.
Justitie heeft echter op een grote drukte gerekend en ervoor gezorgd dat er voldoende politie (ongeveer twintig man) aanwezig is om de orde te handhaven. Direct na aankomst wordt de verdachte in verhoor genomen en met diverse getuigen geconfronteerd. Tegen half zes wordt bekend dat Brilleslijper heeft toegegeven medeplichtig te zijn aan de moord. Rond half zeven wordt hij zwaar geboeid en onder politiegeleide naar de plaats van het misdrijf gebracht teneinde ook daar te worden verhoord. Als een lopend vuurtje verspreidt zich het gerucht dat de dader als zijn medeplichtige heeft aangewezen Salomon Lubig, alias Salomon Pikkel, eveneens afkomstig uit Amsterdam.
Woensdagmorgen om zeven uur wordt Brilleslijper van Sint-Oedenrode naar Den Bosch getransporteerd. Als de arrestant te voet en onder geleide van vijf rijksveldwachters bij station Schijndel aankomt, wacht daar een massa volk dat hem luide verwenst. Bij het overstappen in Boxtel speelt zich hetzelfde tafereel af. Hier is het zo'n drukte op het perron, dat de politie met de arrestant zelfs tijdelijk in de conducteurskamer moet vluchten.
Ook aan station Den Bosch is veel volk verzameld. Onder het geroep van "moordenaars" en "hang hem op" wordt Brilleslijper via een zijgang naar de celwagen gebracht en daarna in de gevangenis opgesloten.
Woensdag 30 april om elf uur 's avonds meldt Salomon Lubig zich vrijwillig op het politiebureau te 's-Hertogenbosch. Tot laat in de nacht wordt hij verhoord, waarbij hij eveneens bekent medeplichtig te zijn aan de moord op Van Kruijsdijk.


Herkent u de mannen op deze foto? Deze gevallenen waren de bijdrage van Sint-Oedenrode in de hoge prijs voor de vrijheid. Mail uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl bel naar 0413-479322 of loop gerust eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossingen historische beelden week 17:

De foto in uw krant is voor mij duidelijk herkenbaar. Deze is gemaakt op Den Dijk. Daar stonden 6 aaneengesloten huizen op de plaats waar nu de Hambrug stroomt. De Dommel stroomde toen net voor, waar nu de rotonde ligt. Dat was tussen de twee bruggen in. Later is de Dommel meer naar het centrum verlegt.

De personen die op deze foto staan zijn Cornelis de Greef (geb: 03-02-1880 ov: 23-11-1973) en zijn eerste echtgenote Petronella van de Rijt (geb: 02-06-1880 ov: 18-01-1941). Zij kregen 4 kinderen. Cornelis de Greef was voerman bij de firma Van der Hagen. Mé pert en kaar. Zoas ze dè vruger nuumde.

Martien de Greef

Mijn opa Cornelis de Greef en oma Nelleke van de Rijt.

Mia Van der Linden - De Greef

Dit zijn mijn Oma & Opa, Petronella de Greef van de Rijt & Cornelis de Greef. Oma is geboren op 2 juni 1880 in Sint-Oedenrode en overleden 18 januari 1941 in Sint-Oedenrode. Opa is geboren op 3 februari 1880 in Gemert en overleden 23 november 1973 in Veghel. Foto is gemaakt aan de Knapenhoek eind jaren 30 van de vorige eeuw.

Jos Wijn

Echtpaar Neel de Greef en Nelleke van de Rijt. Opa en oma van Thea Wagemaker de Greef. Waarschijnlijk is de foto genomen op de Borchmolendijk, omstreeks eind jaren 30.

Thea Wagemaker de Greef

Eerdere oplossingen:

De in de MR-krant van 26 april weergeven oplossing van de week daarvoor klopt niet. De linkerjongen daarop in het PSV- shirt is mijn zoon Teun Latijnhouwers. Deze foto staat in het Rhode 75-jarig jubileumboek uit 2003 op pagina 90, bij het artikel over Teun. De foto is gemaakt op de Herdgang omstreeks 1996, toen Teun in de jeugdopleiding van PSV voetbalde.

Albert Latijnhouwers

Asieldier van de week

Hallo, ik ben Nout, een mooie blauwgrijs met witte kater van ruim anderhalf jaar. Ik ben al een hele poos op het asiel en wil nu eindelijk ook wel eens een eigen mandje hebben! Om eerlijk te zijn verveel ik me nogal hier. Ik wil graag een huisje waar geen andere katten of kleine kindjes wonen maar met een baasje dat met mij wil spelen zodat ik lekker mijn energie kwijt kan. Een tuin is een must, want ik kom niet alleen graag buiten, dan kan ik me ook helemaal uitleven. Nu wil ik wel eens brommen, maar als ik genoeg afleiding krijg ben ik een leuke kat die graag speelt. Prik jij door het brommen heen als je me komt bezoeken? Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

16 / 32

Foto van de maand

Bij dit artikel is een foto geplaatst van Manja van der Heijden, die al bijna 9 jaar actief lid is van FotoclubRooi. Onlangs heeft zij met een aantal andere fotografen van FotoclubRooi deelgenomen aan een workshop straatfotografie. Straatfotografie heeft heel wat wereldberoemde fotografen opgeleverd. De bekendste zijn zonder twijfel de Nederlander Ed van der Elsken, de Engelsman Martin Parr en de Fransman Cartier Bresson. Op internet kun je hun werk bewonderen.

Door: Hans Vervloed

De essentie van straatfotografie is het vastleggen van een komische, dramatische of vertederende situatie die je min of meer toevallig tegenkomt als je je in de openbare ruimte bevindt. Je kunt de foto heimelijk nemen, zonder dat de gefotografeerde het zelf in de gaten heeft, maar vaak zijn de foto's het intiemst als je met een korte lens op het onderwerp kruipt en als het ware in de "comfort-zone" komt van je onderwerp. Dat eist durf, tact en respect voor je onderwerp.


Je mag overigens van iedereen die zich in de openbare ruimte (op straten en pleinen) bevindt zonder toestemming foto's maken. Als je de foto's commercieel wilt gebruiken is echter toestemming nodig. Het spreekt bijna voor zich dat je de foto('s) van je kaartje verwijdert als de gefotografeerde bezwaar maakt. Dat is een kwestie van fatsoen.

De foto van Manja laat een meisje zien met een versierde fiets. Het onderwerp is zich blijkbaar niet bewust van het feit dat een foto van haar wordt gemaakt. Daardoor missen we in de foto het contact met het meisje. Waarschijnlijk was het beter met het nemen van de foto te wachten tot het meisje in de camera kijkt. Daar staat tegenover dat de kadrering heel fraai is. Door een laag standpunt te kiezen met een groothoeklens vormen de twee benen aan weerszijde van de foto als het ware een lijstje, waardoor de aandacht heel sterk op het meisje wordt gericht.

TIP. Als je je waagt aan straatfotografie probeer dan met een (relatief) kleine camera te werken. Met een grote spiegelreflexcamera vestig je al gauw de aandacht op jezelf. Ga, als het kan, dicht op je onderwerp staan met een standaard- of groothoeklens. Wees niet te bang de communicatie aan te gaan. De meeste mensen zijn welwillend. Natuurlijk zijn dit geen wetten die je niet mag overtreden. Soms kun je niet anders werken dan met wat afstand. Dan gebruik je een lange lens (telelens). Het uiteindelijk doel is dat het resultaat de toeschouwer "pakt".


Roois initiatief: veiling voor Syrische vluchtelingen in Turkije

Foto:

Zeg "Turkije" en iedereen denkt aan de compleet verziekte verhoudingen met diverse westerse landen, waaronder Nederland. Dat daar ondertussen 3,5 miljoen (!) vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden verblijven, waaronder veel Syrische moeders en kinderen, lijkt in de waan van de dag al bijna vergeten. Zo niet bij de Rooise Imre van der Linden, projectleider acquisitie en beleid bij Stichting Vluchtelingenwerk Nederland.

Imre studeerde Afrikaanse taalkunde en Afrikanistiek in Leiden en studeerde daar af in de richting medische antropologie. In april vorig jaar wijdde DeMooiRooiKrant al een artikel aan haar werk, toen bij een vluchtelingenkamp aan de Grieks-Macedonische grens. Ze heeft daar zelf meegemaakt dat de vluchtelingen beschoten werden met traangas, dat door legerhelikopters naar beneden werd gedrukt. "Je kunt wegrennen, maar het was overal. Het slaat op je longen en op je ogen. Een Syrische jongen gaf ons toen een citroen, als je het sap opsnuift kun je weer ademen en als je citroen op je ogen legt kun je weer zien."

Lemon Foundation
Die gebeurtenis inspireerde Imre bij de naamgeving van de stichting die ze oprichtte: Lemon Foundation, die op allerlei manieren werkt aan verbetering van de levensomstandigheden en een nieuwe toekomst voor vluchtelingen. Nu is Lemon Foundation een Community Center aan het opzetten voor de vele vluchtelingen in Izmir, Turkije, dat hen de mogelijkheid geeft weer een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Foto:

Maar Turkije laat toch geen Nederlandse organisaties meer toe? Imre: "Wij kunnen ons werk blijven doen omdat we samenwerken met een Turkse NGO (TIAFI), omdat onze vergunningen in orde zijn én omdat we werken voor een wijk waar niet alleen Syrische vluchtelingen zitten, maar ook veel arme Turken die ook een beroep op ons kunnen doen. Na de ramadan gaan we officieel van start, maar zijn feitelijk al een tijd bezig want er is geld nodig." Dat geld wordt op velerlei manieren ingezameld, onder meer door de verkoop van handgemaakte tassen vanuit een naaiatelier dat is opgericht door de Rooise Annie Veldkamp. "We zijn voor de komende tijd op zoek naar vrijwilligers, die zich in Nederland willen inzetten om geld op te halen en in Izmir, voor een of meer weken, een schilder en bouwhulpen voor ons Community Center, mensen die willen helpen een kringloopwinkel, een kinderdagverblijf, een food kitchen op te zetten en nog veel meer. Lemon foundation is te volgen op facebook pagina @Lemonfoundation".

Goederen-en dienstenveiling
Imre's goede vrienden Patrick Hermes en Hanneke Hermes werden gegrepen door haar verhalen, en besloten iets te doen om geld in te zamelen voor het Community Center. Op 12 mei houden zij een goederen-en dienstenveiling in de grote zaal van Mariëndael. Er zijn op dit moment al veel kavels binnen zoals een bijzondere kleurets van de Rooise kunstenaar Adri Frigge, een optreden van Luuks Poppentheater op een datum en plek naar keuze, een wandeling in Rooi met een Rooise IVN gids en aansluitend lunch voor vier personen, ramen van je huis wassen, je hond uitlaten en nog veel meer. Een volledige opsomming en beschrijving van de kavels staat op de Facebook-pagina van Hanneke, en wordt dagelijks bijgewerkt. "Laat op tijd weten dat je komt, want de aanmeldingen komen al binnen! Er is nog ruimte om kavels in te brengen" laat de organisatie weten. Inloop vanaf 19.00 u, aanvang veiling 19.30 u, pauze 21.00 u.


Kerkberichten

Martinuskerk
Za 06/05:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Joke Gaffert – Dortmans, Cor en Jo van den Biggelaar – van Rossum, Lies van den Tillaar – Hilderink, Petra van der Maat – Vermeulen, Jan Vermeltfoort, Netty Bekkers – van Aert, Jan en Margaretha Bekkers – van Thienen, Nellie van Enckevort – Bekkers, Piet van Schijndel.
Zo 07/05: Vierde Zondag van Pasen – De Goede Herder - Roepingenzondag 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Henk van Uden vanwege zijn verjaardag, Ton van der Linden, Nellie van der Kruis – van Gastel, Toon van den Oever en Riek van den Oever – van Kempen, Monseigneur Bekkers, Toon en Tonia van Kemenade – van den Hurk, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuyzen – Hazenberg, Wim van Rooij, Johannes van de Ven en Antonia van de Ven – van Genugten en Jan van de Ven, Tiny van den Biggelaar, Bertus Vermeltfoort, Antoon en Nelly Adams – Seykens en zoon Willy, Wim van der Heijden en overleden familieleden van de familie van der Heijden – Hoeks, Gerardus der Kinderen en Francisca der Kinderen – van der Vleuten en overleden familieleden.
Ma 08/05: 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk.
Di 09/05: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel. Tevens Vierde Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Wo 10/05: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Tevens Zevende Noveendag van de Heilige Rita. 12.30 uur tot 15.30 u: Eerste Heilige Communie les 9 en 10 Martinuskerk centrum.
Do 11/05: 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed. 13.30 u: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.

H. Martinus Olland
Za 6/5.
Geen Eucharistieviering.

Protestantse kerk Knoptoren
Zo 7/5 Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00u, Predikant Ds. Mw. W. van Seventer.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 03/05:
18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Do 04/05: 19.30 u: Oecumenische dodenherdenking in de Protestantse kerk aan de Zandstraat, voorafgaand aan de dodenherdenking bij het monument aan de Europalaan.
Vr 05/05: Eerste Vrijdag van de maand 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 06/05: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel, 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
Zo 07/05: Corneliuszondag 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
Collecte Parochiële Caritas Instelling. Na de Eucharistieviering gelegenheid om de relikwie van de H. Cornelius te vereren en om zich in te laten schrijven in de Broederschap van de H. Cornelius
intenties: Maria Brugmans en familie Brugmans-Merks, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Anna Meulenbroeks-van de Wetering, Els van den Heuvel-Schel, Bets van de Ven-van den Oever, Joop van Heugten, Riet Passier-Swinkels, Marinus van Dinter, Mien Heijmans-van Uden, Harrie van Eck en zoon Martien.
Wo 10/05: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Zat 13/05: 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan. Er is geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Er is voortaan in de Sint Petrus' Bandenkerk geen Eucharistieviering op maandagavond.
In de maand mei wordt het Rozenhoedje gebeden: elke woensdag in de Sint Petrus' Bandenkerk om 18.30 uur elke zaterdag in de Mariakapel aan de Beverlaan om 19.00 uur.

Odendael
Vr 05/05:
Eerste vrijdag van de maand. Eucharistieviering met Odendael koor.
Zo 07/05: Woord en communieviering met Vocaal Odendael koor. Intenties: Harrie Verschuren, Mevrouw van de Zanden, Jan van Kampen, Jan Dortmans en overleden fam. van Schayk.
Di 09/05: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte in Odendael.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 07/05: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor. Intenties:
Theo v.d. Meulengraaf, Mariet Verschuijten, Mieke Smits- Hulsen, Diny Vos- Steenbakkers, Nel van Hastenberg.
Di 09/05: 9.00 u: vierde noveen H. Antonius van Padua

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 02/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 04/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 06/05: 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 07/05: Mis bij kapelletje op de Kuilen, 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoorIntentie: Ad Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Norman Tee, Frans van de Wijdeven en ouders van de Wijdeven-den Dekker, Marijke Tonneijk-Rooijakkers. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw, 16.00 u: Concert Orgelkring met Jamie de Gooi op orgel en Julius Dreyfsandt zu Schlamm met gedichten.
Di 09/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 11/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Zo 14/05: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Alex van den Heuvel, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Johan en Martina Foolen-Jansen en zoon Karel, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, Broer Roovers, Lies Sanders-van den Boogaart, Dina van Mook-van Wouw, Piet Egelmeers en ouders Egelmeers-Hazenberg.


Mariavieringen in Lourdesgrot Mariahout

Maria wordt vereerd in Lourdes of bij de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch, maar ook in het sfeervolle Mariahout wordt Maria in de Onze Lieve vrouw van Lourdesgrot geëerd. Jaarlijks wordt deze grot door ruim 35.000 mensen bezocht. Sinds de bouw van deze grot is Mariahout uitgegroeid tot een ware bedevaartsplaats.

Kopie van Lourdesgrot in Mariahout
In 1932 werd de parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes gesticht. Al direct bij de bouw van de kerk ontstond het plan om een kopie van de grot in Lourdes bij de kerk te realiseren. Snel na de bouw van de kerk kon deze grot ook ingezegend worden en kwamen de eerste bezoekers naar deze plek om bij Maria te bidden, hun noden neer te leggen en steun te vragen voor moeilijke momenten en tijden. Hierdoor is Mariahout uitgegroeid tot een van de bekende bedevaartsplaatsen in de regio.

Vieringen bij Lourdesgrot
Dit jaar willen we een oude traditie in ere herstellen door op alle zondagmiddagen in de maand mei om 15.00 uur een korte gebedsviering te houden bij de grot. Uiteraard wordt er aandacht besteed aan de verschijning van Maria aan Bernadette in de grot te Lourdes. De meimaand zal geopend worden met een Eucharistieviering op zaterdag 6 mei om 18.30 uur. Deze Mariaviering vindt uiteraard bij de Lourdesgrot plaats. U bent bij alle vieringen van harte welkom.

Zij Actief Nijnsel maakt kennis met melkrobot

Zij Actief Nijnsel werd welkom geheten door de familie van Gastel voor een rondleiding. Op woensdagavond 26 april was het de hoogste tijd om een kijkje te nemen. Precies op de grens van Son en Sint-Oedenrode aan Villenbraken is het melkveebedrijf gevestigd.

Boer Hans weet met passie te vertellen over de dieren en het werk op de boerderij. De koeien worden al sinds ongeveer twintig jaar gemolken met behulp van de nieuwste techniek. Nu sinds kort staan er twee nieuwe robots op het bedrijf.

In tegenstelling tot de robotstofzuiger gaat de melkrobot niet rond langs de dieren, maar hebben de twee melkgiganten een vaste plek. De hele dag door kunnen de koeien langslopen om gemolken te worden. Door middel van een halsband met chip om de hals herkent de robot de koe. Als het nog geen 'tijd' is voor haar, wordt ze doorgestuurd. Als er wel gemolken kan worden krijgt het dier tijdens het melken krachtvoer op maat. We kijken met verbazing en interesse naar de manier van melken door dit apparaat. Wat een uitvinding. 'Kijk ze krijgt een massage,' wordt er gelachen.

Een robotarm met borstels beweegt naar de uier voor reiniging van de spenen en om de melkafgifte te stimuleren. Door een laser wordt precies de juiste positie van de spenen bepaald om de bekers te kunnen aansluiten. Dan zie je de melk stromen richting de koeltank.

De rondleiding gaat verder. Met ziet de jonge dieren en hoort over de voeding. Hoe belangrijk de structuur van de voeding is voor de gezondheid van de beesten. Al met al een zeer interessante avond.

Franse chansons

Op zondag 14 mei zijn in de Knoptoren in Sint Oedenrode allerlei Franse chansons en andere wereldliederen te horen.

Pure Song zal Franse chansons van Jacques Brel, Edith Piaf en Charles Dumont uitvoeren. Ook Nederlandse liederen komen aan bod zoals "Mag ik dan bij Jou" van Claudia de Breij, maar ook Ierse liederen en Zweedse liederen. Er wordt Noorse, oorspronkelijk instrumentale, muziek van Secret Garden uitgevoerd waarop Hetty Pronk-Verweij tekst heeft geschreven.

Verder worden songs ten gehore gebracht van o.a. John Denver. Tot slot krijgt het publiek een vleugje klassiek te horen o.a. uit de opera Le Nozze Di Figaro van Mozart . Zang: Hetty Pronk-Verweij. Piano : Hans van Tuijn. Viool : Piet Pijnacker. Het concert start om 11.30 uur.

Veghel Folklore

De combinatie van muziek met de open winkelzondag in Veghel staat op 7 mei garant voor een gezellige middag in het centrum van Veghel. Vanaf 13.00 uur wordt op 5 verschillende podia door diverse koren opgetreden, zoals de zeemanskoren De Klotvaarders uit Deurne en Deining uit Drunen, Dwarsgetuigd en Alle Hens uit Nuenen, de Jolly Sailors uit de Bommelerwaard, maar ook door satirekoor Pumps & Poeierdozen en Koor Betje Wolff uit Schijndel dat in hun kleurrijke kleding volksliederen van over de hele wereld zingt.

Daarnaast is er muziek verzorgt door Country & Western DJ Peter van der Leest en de mogelijkheid om met line dancing mee te doen. Een Iers accent wordt gegeven door Scoill Rince A Grá met dans en natuurlijk Iers koor de Kabelgat Ramblers uit Veghel dat vanuit een nieuw opgerichte stichting (Stichting Evenementen Kabelgat Ramblers) ook tekent voor de organisatie van dit evenement. Het Streetparade Orkest Veghel zal zich overal laten horen en het maakt niet uit wat voor weer het is, want de Sambaband Aventurado brengt je in tropische sferen. De dag wordt om 18.00 uur met een gezamenlijk gezongen laatste lied op de Markt afgesloten maar gaat 's avonds nog even door. Om 18.30 is er nog een sessieavond met Ierse muziek door The Bailiwick Sessiongroup bij Grandcafé Sax & Jazz met kleine intermezzo's bij Italiaans restaurant La Riva, beide in de Molenstraat in Veghel.

Het is de bedoeling dat Veghel Folklore een evenement wordt dat eens in de 2 jaar wordt georganiseerd door de Kabelgat Ramblers, die zich daarbij gesteund weten door winkeliers en horeca in en om het centrum van Veghel. Een gedetailleerd programma met tijden en locaties is te vinden op www.kabelgatramblers.nl


Bedrijfsleven maakt zich grote zorgen om opwaardering N279

Met verbazing – en vooral grote zorg - heeft het georganiseerde bedrijfsleven in de gemeente Meierijstad en enkele grote belanghebbende bedrijven in het bijzonder, kennis genomen van het voorgenomen besluit van de Stuurgroep N279 Zuid om geen omleiding bij Veghel te realiseren, maar de N279 door Veghel op te waarderen. De zorgen van het bedrijfsleven richten zich met name op het feit dat de gekozen oplossing niet bijdraagt aan een betere bereikbaarheid en de leefbaarheid verslechtert. Platform Ondernemend Meierijstad is met deze zorgen namens het bedrijfsleven naar buiten getreden.

Alternatieven worden afgeserveerd, zonder dat er concrete oplossingen en budgetten vanuit de Stuurgroep zijn aangedragen om de negatieve impact van de opwaardering van de N279 door Veghel op de economie/het Veghelse bedrijfsleven en de leefbaarheid voor omwonenden in Veghel aan te pakken.

De termen toekomstbestendig, duurzaam en 'smart' die door Gedeputeerde Christophe van der Maat worden gebruikt om de voorkeur vanuit de Stuurgroep te betitelen zijn vooralsnog allerminst van toepassing op de zogenaamde oplossing bij Veghel. Eerste berekeningen laten zien dat de komende jaren een verkeerstoename van 15% wordt verwacht. Dit gekoppeld aan de bereikbaarheid van Veghel, een dichtslibbende A50 en Rembrandtlaan, een noodzakelijke tweede verbinding over het kanaal, de aanstaande uitgifte van kavels op het nieuwe bedrijventerrein Foodpark, overlast voor omwonenden, een toename van vrachtverkeer en de groei van bedrijvigheid, baart het georganiseerde bedrijfsleven grote zorgen. De Stuurgroep N279 Zuid zal dan ook snel met oplossingen en financiële middelen moeten komen om de ontwrichtende invloed van de opwaardering van de N279 door Veghel aan de interne Veghelse infrastructuur en ontsluitingen te koppelen. De Stuurgroep en met name de provincie is nu aan zet om Veghel tegemoet te komen, zodat ook daadwerkelijk van een toekomstbestendige, duurzame en 'smart' oplossing gesproken kan worden en de opwaardering van de N279 een positieve invloed heeft op de economie en leefbaarheid van Veghel.

Het bedrijfsleven in de gemeente Meierijstad is de motor van de economie in Noordoost-Brabant en biedt werk aan ruim 27.000 werknemers in alleen al de kern Veghel zelf. Voor behoud – en versterking van deze economische toppositie is een optimale bereikbaarheid van cruciaal belang. Het georganiseerde bedrijfsleven wil zich hiervoor maximaal inspannen en gaat dan ook graag op korte termijn met de Stuurgroep en de provincie in overleg treden.


Pijnlijke foto's

Gespannen open ik de envelop. Het is altijd weer confronterend. Het onderzoek waaraan ik elke twee jaar mag deelnemen. Hoe zal de uitslag dit keer zijn? Goed? Dan ben ik het snel vergeten. Fout? Dan begint een lang traject.

Het is vrijdag en om 10.45 uur word ik verwacht in de onderzoekswagen bij sporthal De Streepen. Via een ijzeren trap kom ik bij de ingang. Ik sta vrijwel meteen in de smalle wachtkamer.                                

Als ik me heb aangemeld en tussen de dames in ga zitten, bekruipt me een ongemakkelijk gevoel.

Een van ons heeft kans om snel na dit onderzoek een verontrustend telefoontje te krijgen. Aan de ene kant wil ik er niet aan denken, gewoon kop in het zand. Maar aan de andere kant realiseer ik me dat ik niet voor niets mee doe aan dit onderzoek. Er kan dan vroegtijdig behandeld worden als er een afwijking in mijn borsten te vinden is.

Ik ben aan de beurt. 'Kleed u zich van boven maar uit,' zegt de dame vriendelijk. 'U wordt zo geroepen.' Het kleedhokje is zo klein dat ik met mijn knieën bijna tegen de wand zit. Ik kijk wat rond. Er staat deodorant, zodat je nog even kunt sprayen. Wel zo prettig voor de dames die de hele dag in de buurt van al die oksels aan het werk zijn.

Voor me aan de wand hangt een foto van een vrouw. Haar borst zit ingeklemd tussen twee doorzichtige platen. Ik voel me misselijk worden. Niet echt geruststellend, zo'n plaatje.

Een klopje op de deur. Ik mag naar binnen en kom in een halfdonkere ruimte zonder ramen. Een mix van deodorant en transpiratiegeur stroomt mijn neus binnen. De mevrouw geeft vriendelijk aanwijzingen. 'Leg de linkerhand op de buik en houd met de rechter deze handgreep vast.' Terwijl de laborante mijn borst in de juiste positie manoeuvreert voel ik dat ik mijn nagels pijnlijk diep in mijn vel heb gedrukt. 'Wilt u de schouder ontspannen?' Terwijl ze dat zegt, merk ik dat mijn schouder tot aan mijn oor is opgetrokken. Met een zucht probeer ik te ontspannen. Ik spreek mezelf toe: Rustig blijven, even doorbijten. Maar dan schiet de opmerking van mijn vriendin Marieke door mijn hoofd: 'De stroom kan uitvallen.' Ik begin te transpireren. Ja natuurlijk kan dat, maar daar wil ik absoluut niet aan denken terwijl een deel van mijn lichaam geplet wordt als in een bankschroef. 'Nu even draaien voor de laatste foto's. Zet uw voeten schuin naar voren.' Ik krijg de neiging om een stap te zetten om mijn evenwicht te bewaren. 'Nee, blijven staan,' zegt de laborante, 'ik begeleid u naar het apparaat.' Ik geef me aan haar over en daar hang ik, scheef opzij als de toren van Pisa.

De vrouw is zich bewust van de vervelende houding waarin ik me bevind. Op een holletje verdwijnt ze achter een scherm zodat ze me weer snel uit mijn benarde positie kan verlossen.

Wat een opluchting. Dat hebben we weer gehad. Nu is het wachten op de uitslag. Mijn gedachten gaan uit naar al die vrouwen die een slechtnieuwsgesprek hebben moeten voeren met hun arts en die bezig zijn hun lichaam weer op orde te krijgen.

Willemien van de Ven

Reageren? schrijvers@impesant.nl


Onderwaterbeestjes vangen en bekijken

In het water van het Dommelpark leven veel soorten kleine beestjes zoals schrijvertjes, watervlooien, waterschorpioenen, libellenlarven, kokerjuffers, bloedzuigers, waterspinnen en natuurlijk ook kikkervisjes. Kinderen tot en met 10 jaar die deze en veel andere waterdiertjes wel eens met eigen ogen willen bekijken kunnen zondagmorgen 7 mei samen met hun volwassen begeleiders terecht bij het IVN.

Vanaf 9 uur zondagmorgen zijn de natuurgidsen van IVN Rooi aanwezig om kinderen te begeleiden bij het vangen van waterdiertjes. De kinderen kunnen met netjes en bakjes zelf scheppen in een ondiep gedeelte van het water, waarna de vangsten gezamenlijk bekeken worden. Natuurgidsen geven uitleg over het scheppen en zullen samen met de kinderen en ouders de vangsten op naam proberen te brengen. Er zijn zoekkaarten beschikbaar om de namen op te zoeken.
Tussen 9 en 12 uur is iedereen welkom om mee te doen, zo lang en zo kort als men wil. Ook voor de ouders zal het zeker weer een verrassing zijn wat er allemaal boven water komt. Na afloop worden alle diertjes weer losgelaten waar ze zijn gevangen. Kinderen die een eigen schepnetje hebben kunnen dit meebrengen. Ook het IVN zal voor een aantal netjes zorgen. Vanwege het scheppen vanaf de waterkant is het voor de kinderen belangrijk om laarzen te dragen.
De activiteit begint zondagmorgen om 9 uur bij één van de poelen in het Dommelpark in Sint-Oedenrode. Dit park is te bereiken vanaf de Van Rijckevorsel van Kessellaan, ingang via de straat "Dommelpark". Het scheppen vind plaats in het park zelf en zal ongeveer tot 12 uur duren. Deelname is geheel gratis. Let op de groene IVN-vlag die aangeeft op welke plek precies geschept wordt. Alle kinderen tot en met ongeveer 10 jaar zijn van harte welkom, maar alleen onder volwassen begeleiding. Inlichtingen: ivnrooi@gmail.com of www.ivnrooi.nl

Wat bloeit er in onze bermen?

Foto: Hans van den Boom Foto: Hans van den Boom

Er wordt door gemeenten veel aan bermbeheer gedaan om het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk te maken. Zo ook in Sint-Oedenrode. Als wij door ons Dommelpark lopen bespeuren we een groot aantal soorten bloemplanten welke destijds via `plan Dotterbloem` zijn ingezaaid en zichzelf in de loop der jaren hebben gehandhaafd. Onze gids Theo Gottenbos doet verslag.

Foto: Jeroen van de Sande
Foto:

Waterviolier (Hottonia palustris ) Hottonia is genoemd naar de Nederlander Paul Hotton, hoogleraar in de kruidkunde te Leiden (1648-1709). Palustris betekent " het moeras bewonend " en behoort tot de Sleutelbloemfamilie.
Niet alleen in de bermen maar op sommige plaatsen, ook in het water, komen we waterplanten tegen met een minimale tot uitbundige bloei. Deze prachtige Waterviolier welke zich in het voorste gedeelte van de Dommelvijver vanaf de R. van Kessellaan bevindt, is overblijvend en door lange wortels in de bodem verankerd. Hier staat het in gezelschap van de Witte waterranonkel (Ranunculus ololeucos) en het te overvloedige watergras (Catabrosa aquatica)
De ondergedoken bladeren van de waterviolier zijn tot op de middennerf kamvorig veerdelig en vormen een rozet. De bloemen zijn tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De trompetvormige bloemen steken boven het water uit en zitten in trosvormig bijeen geplaatste kransen in de oksels van kleine schutbladen. Ze zijn bleeklila of wit. De keel is geel. Daar waar de Waterviolier groeit bevindt zich veelal kwelwater. De bloem wordt door bijen bezocht . De plant zelf heeft in de oude geneeskunde geen rol gespeeld. Bron: Wilde planten in Nederland en België / Planten en hun naam van H. Kleijn.

Vroege Vogel wandeling naar De Prekers

Heem-natuurgroep Sint-Oedenrode gaat zondag 7 mei vroeg uit de veren. Om zes uur in de ochtend gaan ze op zoek naar vogels en hun zang in het natuurgebiedje de Prekers achter de Schaapskooi in Schijndel.

Het gebiedje De Prekers is een oud en ruig bos met veel ondergroei van hazelaar, bramen, vogelkers en meidoorn, en met de dikste populieren van het Wijboschbroek. Het ligt aan de noordkant, juist voor de grote waterloop. Er loopt een smal en slingerend paadje doorheen. Lang geleden was het bos van de Predikheren uit Den Bosch, dat was een gemeenschap van geestelijken die het land in trokken om te preken. Het is het pareltje van het Wijboschbroek. Er zijn vogels als spechten, zwartkop, tuinfluiter, tjiftjaf, fitis en roodborst te zien. Op zo'n vroege ochtend heb je ook nog kans om een vos tegen het lijf te lopen.
Mensen die mee willen wandelen verzamelen zich om zes uur op de Markt vanwaar carpoolend naar de Schaapskooi wordt vertrokken. Deelname is gratis. Aanmelden niet nodig.

Das doodgereden op Lieshoutsedijk

Twee passanten vonden zaterdagmorgen een dode das aan de Lieshoutsedijk in Sint-Oedenrode. Helaas sneuvelen er per jaar zo'n 150 in Noord-Brabant.

De kans dat er dassen sneuvelen bij het oversteken in Sint-Oedenrode is vrij groot, zegt dassenkenner Ton Popelier van Dassenwerkgroep Brabant. "Ze begaan nog al eens de stommiteit om een weg over te steken bij het zoeken naar voedsel. In het gebied Moerkuilen, Vressels Bos en richting Mariahout leven ongeveer vijf á zes dassenfamilies. Je kunt er vanuit gaan dat één familie zo'n drie dassen bevat. In Engeland is dat wel anders. Daar is het heel normaal dat een burcht uit wel tien tot twaalf dassen bestaat."

Op de foto valt te zien dat de das een aardige omvang heeft. Ton: "Veel mensen denken dat de das een omvang heeft van een konijn, maar ze zijn stukken groter." Dassen trekken er in de schemer en 's nachts op uit om voedsel te zoeken. Ze eten vooral regenwormen en fruitsoorten zoals bessen. "Het zijn alleseters", voegt de expert er tot slot aan toe.

KBO Cultuurclub naar Museum De Pont in Tilburg

Op het programma van dit voorjaar jaar staat ook nog het bezoek aan museum De Pont in Tilburg, het museum bestaat 25 jaar. De rondleiding begint op 16 mei om 13.45 uur, dus graag om 13.30 uur aanwezig. Het is een algemene rondleiding en deze duurt een uur.

De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting 'ter stimulering van de hedendaagse kunst' kon worden opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die door het Amsterdamse bureau BenthemCrouwel Architekten is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken. De Pont is sinds september 1992 voor het publiek geopend en kan dankzij het legaat van de stichter functioneren zonder gebruik te maken van overheidssubsidies of sponsoring. Het museum verzamelt niet in de breedte maar in de diepte, waarvoor een drietal grote tentoonstellingen per jaar de voedingsbodem leveren. Daarnaast worden er kleinere solo-exposities in de projectzaal georganiseerd die niet direct met de verzameling in verband staan. Naast de collectie zijn er drie exposities te zien; Fiona Tan, Doorenweerd & Doorenweerd en Fiona Banner.

Veluwetocht voor KBO-leden met beperking

Op 16 mei houdt de reiscommissie van de KBO een Veluwetocht voor leden die niet of niet makkelijk meer het tempo van een "gewone" dagtocht kunnen volgen.

U kunt zich aanmelden via Corrie van der Heijden: Tel 0413-473550. Dan kunt ook meteen doorgeven of u een rolstoel gebruikt en of u deze in de bus nodig heeft. Daarnaast kunt u ook dieetwensen doorgeven. Meld het ook als u van andere hulpmiddelen gebruik maakt. Er is een verpleegkundige aanwezig tijdens de reis.

Als u hulp nodig heeft bij het verplaatsen van de rolstoel, dient u zelf voor een begeleider te zorgen. Zoals gebruikelijk geldt, wie het eerst komt het eerst maalt en vol is vol. Meer weten over de kosten en het programma? Bel dan naar bovenstaand nummer.

KBO presentatie vakantie

De 7 daagse vakantie naar Noord-Duitsland en Rügen is van 20 augustus tot en met 27 augustus. Het is een cultuur en natuur vakantie waarbij de gids in Rooi opstapt en iedereen tijdens de heenreis vertelt over wat men onderweg en de volgende dagen te zien krijgt. De presentatie van deze reis vindt plaats op 8 mei om 14.00 uur.

De gids komt op de presentatie in Odendael vertellen en laten zien wat de reis te bieden heeft. Het is een busreis. Na de presentatie heeft u de gelegenheid om direct in te schrijven. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Wanneer het aantal inschrijvingen te groot is zal er meteen geloot worden. Voor info kunt u terecht bij: Ton van den Hurk: 474516, Antonie Lubbers: 479383 & Jan de Vries: 472540.

Vijf jaar Eetpunt in Boskant

Sint-Oedenrode - In 2012 stopte Welzijn Salus met de bezorging van de warme maaltijden. Hoe dat verder zou gaan was voor vele ouderen een brandende vraag. Maar tijd brengt raad.

Een initiatief kwam van K.B.O. Boskant, Attent Boskant, Welzijn Salus, de maaltijdbezorgers en Wil v.d. Laar (Odendael). Het werd een plan om te komen tot een gezamenlijk Eetpunt in de kern van Boskant en V.V. Boskant stelde haar kantine beschikbaar. Iedereen was blij met deze oplossing. Nu de invulling nog.

Op 9 mei 2012 was er de kennismaking van het Eetpunt in de vorm van een proeverij. Zestig senioren kwamen een hapje eten. Het was een geweldig succes. Men was vol lof en waardeerde de maaltijd ten zeerste. Vijfentwintig personen waren zo enthousiast dat ze zich voor deelname opgaven. Er werd gekozen voor één dag per week en wel op vrijdag. Nu na vijf jaar is het Eetpunt niet meer weg te denken, 25 tot 30 personen zijn wekelijks van de partij. De kantine van V.V. Boskant wordt wekelijks omgebouwd tot een restaurant. Tal van vrijwilligers staan op toerbeurt klaar. Vrijdag 12 mei maken zij er een klein feestje van. Voor de wekelijkse gasten is er een speciaal diner. Voor de vrijwilligers vanaf 15.00 uur enkele gezellige uurtjes. Mocht U in de toekomst gebruik willen maken van het Eetpunt. Schroom dan niet een berichtje aan Annemarie Rovers of Toon Hageman is voldoende. Er zijn nog enkele plaatsen. Dit kan telefonisch via Annemarie: 0413- 475538 of via Toon: 0413- 474084.

Extra uitstapje Eropuit-bus

10 april is de Eropuit-bus tijdens een verrassingsmiddag op bezoek geweest bij een bedrijf in Sint-Oedenrode. Omdat er zoveel animo was voor dit verrassingsmiddag, wordt ditzelfde uitstapje nogmaals aangeboden op maandag 15 mei van 13.00 uur – 17.00 uur.

Kosten voor het uitstapje bedragen €4,00 inclusief consumptie. Lijkt het u leuk om mee te gaan? Er zijn nog drie plaatsen beschikbaar in de bus! Voor meer informatie en/of om u op te geven kunt u bellen naar Welzijn De Meierij, telefoonnummer: 073-544 1400. De Eropuit-bus Sint-Oedenrode is een samenwerking van Welzijn De Meierij en Brabantzorg Odendael.

De schaal eindelijk weer naar de Coolsingel

Patrick en Jorit Wenting

Het leven als Feyenoord-fan is zeker niet altijd over rozen gegaan. De laatste keer dat een kampioenschap werd gevierd in Rotterdam-zuid is in de vorige eeuw, in 1999. In al die jaren daarna zijn Feyenoord-fans het middelpunt van spot geweest. Na weer een misgelopen kampioenschap, na rellen in Rome, na een 10-0 verlies in Eindhoven of na zeven nederlagen op een rij. Komend weekend óf de week erop wordt Feyenoord eindelijk weer eens kampioen van Nederland. Verdient dat in deze streek een item in de krant? Jazeker, want er zijn aardig wat Rooise inwoners met een liefde voor de club aan de Maas. En na al die jaren van tegenslag, mogen zij best eens de laatste zijn die lachen. Aan het woord enkele diehard Feyenoord fans uit Sint-Oedenrode…

Kampioenschap na niertransplantatie

Vincent van den Wildenberg is altijd Feyenoord-fan geweest. Hij ging vroeger naar alle uit- en thuiswedstrijden. Toen zijn zoon Jop werd geboren ging dat helaas niet meer door zijn ziekte. Een week of zes geleden heeft Vincent een nier af gestaan aan zijn zoon. Hij is bijna klaar met zijn revalidatie. Een kampioenschap komend weekend zou een geweldig cadeau zijn om deze periode af te sluiten. "Als ze kampioen worden ga ik er maandag heen. Net als in 1999. Toch zeg ik nog steeds 'als'. Net als veel andere Feyenoorders. De kans is heel groot dat ze kampioen worden, maar ik ga nog niet zeggen dat het zeker is. Als Feyenoorders blazen we niet te hoog van de toren. Daarom zijn wij ook zo anti-020."

"Hand in hand kameraden"

Marlies Timmermans en partner Twan
Lambert Verhoeven
Jan-Willem van Gerwen
De tickets en seizoenkaarten van Jan-Willem
Vincent en Jop

Wij zijn twee echte fanatieke Feyenoord supporters. Jorit heeft dit al vanaf kinds af aan van mij meegekregen. Als je eenmaal voor Feyenoord bent dan ben je dit voor altijd. Wij kijken samen bijna alle wedstrijden van Feyenoord op Fox of we kijken de wedstrijd in de Kuip. Dit seizoen zijn we samen naar een kameraadjeswedstrijd in Rotterdam gaan kijken. Dat is een speciale wedstrijd voor de kameraadjes (jeugdleden van de Feyenoord supportersclub) Ook bezoeken we elk jaar de open dag van Feyenoord in een tot de nok toe gevulde Kuip. Nu het kampioenschap steeds dichterbij komt wordt het natuurlijk met de week spannender, maar we gaan er vanuit dat ze tegen Excelsior de zege en de titel pakken. Deze wedstrijd zullen we zeker vanaf het begin tot het eind samen thuis voor de buis kijken. Na het laatste fluitsignaal (mits ze kampioen zijn) zal het bij ons thuis één groot feest zijn! Jorit is zelf ook keeper bij Rhode met natuurlijk Brad Jones de keeper van Feyenoord als groot voorbeeld. "You'll never walk alone"

Patrick en Jorit Wenting

Een droom die uitkomt

Jan-Willem van Gerwen (37) is Feyenoord fan in hart en nieren. In Nederland gaat hij naar alle thuiswedstrijden van de club, maar probeert hij ook bij de uitwedstrijden aanwezig te zijn. "Iedere wedstrijd ga ik met de trein richting Oss. Daar pik ik mijn maten op en dan gaan we richting Rotterdam. Het hele weekend ben ik daarmee bezig. De spanning, de sensatie, fantastisch. Als supporters onderling zijn we niet alleen vrienden, het voelt als een soort familie." In zijn woning laat Jan-Willem trots zijn Feyenoord collectie zien. De kledingkast hangt vol Feyenoordshirts, hij heeft veel shawls en vlaggen en zijn vele seizoen- en wedstrijdkaarten dwingen respect af. Een favoriete speler heeft Jan-Willem niet. "Het is het hele team dat het doet. Hoewel Kuyt natuurlijk fantastisch is. Kuyt hoort op Zuid! Ik zou het fantastisch vinden als Feyenoord dit jaar kampioen wordt. Dan ga ik ook zeker richting Rotterdam. Zoiets kun je niet missen als groots fan. Voor mij is het echt een droom die uitkomt. De laatste keer dat Feyenoord kampioen werd was ik er ook bij, dat wil ik nog wel eens meemaken."

Feyenoord kampioenschap zegen voor Nederlands voetbal

Het nakende kampioenschap van cult- en volksclub Feyenoord is een zegen voor het Nederlandse voetbal. Bereikt door passie, onverzettelijkheid, geloof in eigen kunnen, collectiviteit, cadans en kameraadschap. Geen telefoons beloven aan De Graafschap, maar zelf daden stellen. We waren het afgelopen seizoen heer en meester. Toen we de inmiddels onttroonde kampioen met speels gemak voor de tweede keer voetballes hadden gegeven, toen wist ik het: dit wordt ons jaar. Ik ben geboren met Feyenoord-bloed, een gift van de schepper. Daarom zien ze me ook zo graag komen bij de Bloedbank, ook al staat deze in 040. De club zit in mijn genen, in mijn vezels. Ik voel me dan ook een bevoorrecht mens. Achttien jaar geen kampioen lijkt lang, maar onze jongens hebben Het Legioen altijd vermaakt met aanvallend voetbal. Aan de amusementswaarde hebben we nooit concessies gedaan en, inderdaad, dan laat je hier en daar wel eens een puntje liggen. Ik heb mogen genieten van memorabele wedstrijden, zowel in binnen- als buitenland. Op bezoek bij de Spurs bijvoorbeeld met Ton van Aarle als bodyguard. Hoogtepunten waren de heroïsche wedstrijden tegen Nijnsel; een tegenvaller was de 10-0 tegen 040. Onze jongens stonden in het begin niet goed en ook Nijhuis ontpopte zich gaandeweg tot vriend van de thuisclub. Komend weekend verblijf ik vanzelfsprekend op de Coolsingel, nog steeds het Mekka van het Nederlandse voetbal. Kamer met bordeszicht. Misschien nog wat ver weg, maar wat mij betreft komt er in mei 2018 een zinderende reprise van de mooiste CL-finale ooit: Feyenoord-Celtic. Het Nederlandse clubvoetbal wordt na 18 jaar eindelijk weer serieus genomen. Count your blessings.

Lambert Verhoeven

Dubbele liefde voor Feyenoord

Tussen de vele PSV-supporters hier in Rooi vallen we natuurlijk wel op als Feyenoorders. Als jong meisje ben ik met ons pap mee geweest naar Ajax, maar toen ik als 15-jarige één keer door een vriend meegenomen werd naar de Kuip was ik verkocht! Wat een sfeer in een geweldig stadion, het publiek dat altijd als twaalfde man achter de club blijft staan - ook in mindere tijden - en de Kuip laat trillen als er gescoord wordt. Dat altijd blijven knokken wat je ook in het voetbal terugziet. Bij mij ging het kriebelen en mijn Feyenoordhart was geboren... Ik heb ook lange tijd een seizoenkaart gehad. Toen ik Twan leerde kennen, bleek ook hij een Feyenoordsupporter te zijn en we bleken maar een paar vakken bij elkaar vandaan te zitten. Twan is nog een tikkeltje fanatieker (wat menig mens zal beamen) Hij ging ook naar alle uitwedstrijden, zelfs mee naar het buitenland. In 1999 waren we beiden op de Coolsingel (toen nog zonder elkaar) om het kampioenschap te vieren. Het feestje toen Feyenoord in 2002 de UEFA cup won vierden we wel samen. Het wordt de hoogste tijd dat we weer eens kampioen worden en wederom een feestje op de Coolsingel kunnen gaan bouwen! Het lijkt nu dan toch echt te gaan gebeuren. Dik verdiend naar mijn mening als je het hele seizoen nog niet van de eerste plaats af bent geweest. Ons hotel heb ik stiekem op de gok al geboekt...

Marlies Timmermans

Medewerker van de maand

Alex Benjamins is een bekend gezicht binnen het bedrijf Van Engeland IJzerwaren gereedschappen. Hij werkt al sinds 2006 bij het Rooise bedrijf. "Mijn roots liggen ook in Rooi. Mijn moeder komt er oorspronkelijk vandaan, maar ikzelf woon in Beek en Donk."

Alex is een manusje van alles. Zo doet hij de verkoop, de inkoop, reparaties, en de keuringen van klimmateriaal en elektrisch gereedschappen. Alex is ook regelmatig op locatie voor de montage van deuren en hang- en sluitwerk.

"Dat is juist wat het werk hier zo ontzettend leuk maakt. Dat je met allerlei dingen tegelijk bezig bent. In de ochtend weet ik eigenlijk nooit hoe mijn dag er uit gaat zien en dat vind ik heerlijk."

Het manusje-van-alles werkt veertig uur bij Van Engeland. "Ik heb eigenlijk altijd in de technische handel gezeten. Via een advertentie kwam ik in 2006 hier terecht. Vanaf dag één heb ik het hier naar mijn zin. We worden heel vrij gelaten in onze werkzaamheden, daardoor kunnen we alles oppakken en leren we op ieder vlak wat. Klantencontact en service staan bij ons hoog in het vaandel. Dat is ook juist wat dit werk zo leuk maakt. Tevens is de interesse in de techniek er altijd geweest. Dat is wel een beetje met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis werkte iedereen binnen de technische sector."

Ook thuis is Alex een 'handyman'. "Ik doe bijna alles zelf ja. Daarbij hou ik van professionele, goede spullen. Het moet bij mij in één keer goed zijn. Ik doe niet aan half werk. Zo zit ik in elkaar en Van Engeland als bedrijf ook. Dat klikt dus. Het werken bij een kleinere organisatie vind ik heel erg fijn. Ik heb eigenlijk altijd binnen kleinere organisaties gewerkt. Ik zou niet graag de hele dag hetzelfde doen. Hier heb ik dat dus nooit. Je leert overal wat van, bent met allerlei zaken bezig en je dagen zien er iedere keer anders uit. Als dan ook nog eens, net als bij ons, je team fantastisch is, kan ik wel zeggen dat ik mijn werk met plezier doe."

26 / 32

Zadkine aan de Rotte,
Oorlogsmonument Rotterdam
Tweede wereldoorlog

de vingers knoestig
zij schreeuwen naar de lucht
spieren als gedraaide ijzeren balken

hij roept met brakende mond
het onwezenlijk gerucht
terwijl gewone lieden
rondom hem hene zwalken

gepoot op het altaar
van stenen blokken
blijkt zijn hart al vroeg
er uitgeschoten

doorzeefd met kogels en licht
hij staat verstijfd
doch zie hem knokken

Foto: Bart van de Sande

Bart van de Sande maakte deze prachtige natuurfoto. Een stel grauwe ganzen met hun kleintjes. Wat een plaatje!

D'r is ginne schonneren dood es smerres dood wakker worre

Het ware van geluk bestaat slechts in de illusies die men zich daarover maakt.
Desiderius Erasmus (1469-1536) Nederlands priester

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn legde de prachtige natuur achter de Knoptoren vast. Rooi op z'n mooist!

Op zaterdag 29 april mocht Dames 3 van TV de Kienehoef het opnemen tegen L.T.C. Uden 3.

In de damessingle kwamen Karlijn en Patroeska helaas te kort, waardoor deze partijen beiden in twee sets werden verloren. Tijd voor revanche dus! Aansluitend werden twee dubbels gespeeld. Anne en Marleen verloren de eerste set met 6-2, maar kwamen daarna sterk terug. 6-2 en 6-1: waardoor de eerste punten van die dag werden binnengesleept. Ilse en Patroeska kwamen de eerste set net te kort en helaas ging de tweede set ook verloren. Aan Anne en Karlijn de opdracht om nog een tweede punt die dag binnen te halen! Samen speelden ze een goede eerste set, waardoor deze met 6-2 werd gewonnen. Echter trokken ze de tweede en derde set aan het kortste eind. Eindstand 1-4.

TV De Kienehoef zamelt geld in voor jeugdkamp

Onder leiding van selectietrainer Joery Jansen is vorig jaar bij TV De Kienehoef een geweldig tenniskamp voor de jeugd georganiseerd. Dit viel zo goed in de smaak, dat de vereniging heeft besloten dit jaar op 8 en 9 juli wederom een grandioos weekend te organiseren. Wat ditmaal anders is, is dat het geld voor de organisatie hiervan nu middels een actie wordt ingezameld.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de organisatie "Scoren voor de Club". Alle jeugdleden t/m 17 jaar krijgen een kraskaart waarop vakjes met een gemiddelde waarde van 2 euro zijn te vinden. Elke donateur ontvangt voor zijn/haar gulle bijdrage acht kortingsbonnen die bij landelijke pretparken of in de regio besteed kunnen worden. De leden die het meeste geld binnenhalen vallen zelf ook nog eens in de prijzen, met twee entreebewijzen voor De Efteling als hoofdprijs! Tijdens de actie, die loopt van 8 tot en met 28 mei, wordt tweemaal een tussenstand gepubliceerd met de koplopers. Aan het eind van de actie zullen de winnaars en het totaal opgehaalde geldbedrag via verschillende kanalen worden gepubliceerd.

Wilt u ook het tenniskamp ook graag financieel steunen maar kent u niet direct een jeugdlid met een kraskaart? Tijdens verschillende competitiedagen zal er achter de bar of bij aanwezige bestuursleden ook een kraskaart aanwezig zijn, waarmee u een bijdrage kunt leveren. Aangezien de actie plaatsvindt in huiselijke kring zullen de jeugdleden niet aan systematische deur-tot-deur verkoop doen.

Nijnsel Onder 9 kampioen

Vorig seizoen leverde Nijnsel geen jeugdkampioen en dat zat niemand lekker. Vandaar dat met name de jongsten zich dit lot aantrokken en na de winterstop trok de voormalige 'F1' ten strijde en rolde de ene na de andere tegenstander op.

De beslissende wedstrijd was 'uit' naar Elsendorp. Maar Nijnsel Onder 9 was in de winning mood en gaf niets meer weg; 'erop en erover'. Een prachtige prestatie.

Ollandia 2 bekroont seizoen

Op een met veel toeschouwers omzoomd terrein speelde Ollandia 2 afgelopen zondag haar kampioenswedstrijd.
Bij winst zouden ze niet meer te achterhalen zijn en kon de platte kar tevoorschijn gehaald worden. In een meer spannende dan goede wedstrijd kwam Ollandia 2 al vrij snel op een 1-0 voorsprong en daarna de 2-0. Na rust kwamen daar nog twee goals bij en de 4-0 overwinning was een startsein voor een mooi feest.

Pijnappels Tuinen kampioen

Na een seizoen in de C-poule gaat zaalvoetbalteam Pijnappels Tuinen een niveau hoger het succes proberen te proeven.
Volgens het team was dat zonder de sponsor niet mogelijk geweest. Ook heeft hij er voor gezorgd dat de mannen allemaal in mooie tenues het kampioenschap konden behalen.

Foto:

Ollandia oppermachtig tegen Boerdonk

Foto: Jan Roche

Eerder dit seizoen werd het in de uitwedstrijd tegen Boerdonk uiteindelijk 2-4 voor Ollandia, maar hier ging een hele strijd aan vooraf. Zondag voeltbalde Ollandia op het vertrouwde sportpark Ekkerzicht en waren zij wederom gebrand op een overwinning.

Ollandia betrad zondag het speelveld met enige aanpassingen in de opstelling naar aanleiding van enkele schorsingen. Desalniettemin begon Ollandia sterk aan de wedstrijd met Boerdonk. De bezoekers uit het gelijknamige Boerdonk kregen geen strobreed ruimte en binnen twee minuten opende de thuisploeg de score. Robert Erven bracht de bal terug in het doelgebied, waarna Stan de Beer het prachtig afmaakte door de bal net naast de keeper te spelen. 1-0.

Vervolgens had Ollandia al binnen een kwartier met 3-0 voor kunnen staan, omdat zij kans na kans rakelings voor het doel zagen gaan. Boerdonk was niet bij machte om Ollandia te stoppen. De 2-0 was een soloactie van Stefan Erven. Hij soleerde richting het vijandelijk doel, waarbij hij enkele verdedigers te slim af was. De Boerdonkse keeper leek de bal uit de lucht te vangen. Mede dankzij het doorzettingsvermogen van Stefan Erven lukte het hem uiteindelijk toch te scoren. In de eerste helft domineerde Ollandia het spel. Alle linies stonden prima in positie. Schoten op het Ollandse doel waren geen gevaar voor de Ollandse achterhoede. Vlak voor rust, in de 41e min, wist Johnny v.d. Meerendonk, terug van weggeweest, de 3-0 binnen te schieten in de lange hoek. Zijn invalbeurt was er één van grote waarde. Met een geruststellende 3-0 tussenstand ging Ollandia de rust in.

In de tweede helft leek er een ander Ollandia op het veld te staan. In het begin van de tweede helft was Ollandia nog de bovenliggende partij, maar het spel ging zienderogen achteruit. Na een corner kwam de afvallende bal terecht bij Robert Erven. Hij gaf de bal mee aan Johnny v.d. Meerendonk. Zijn voorzet op Paul van Driel werd door Paul uitstekend in het doel geschoten. 4-0. Vervolgens kreeg Boerdonk 1 meer ruimte en werden zij ook gevaarlijker. In de 67e min mochten de bezoekers een vrije trap nemen. Roy Swinkels wist hier wel raad mee en de bal vloog moeiteloos rechtsonder in het doel. 4-1.

Het spel speelde zich steeds meer af op de Ollandse helft. Na vermeend hands van Ollandia legde de scheidsrechter de bal op de stip. Joey v.d. Vossenberg wist wat hem te doen stond en hij schoot de 4-2 genadeloos binnen.

In de slotfase maakten Martijn van Rooij en Harm van Oirschot hun debuut bij het vaandelteam van Ollandia. Samen met de rest van het team zorgden zij ervoor dat de winst Ollandia niet meer kon ontgaan. Met een terechte 4-2 eindstand bleven de punten in Olland. Volgende week speelt Ollandia een uitwedstrijd tegen Elsendorp. Tot dan!

Boskant afgetroefd door bezoekend SCI

Over twee wedstrijden gezien geven beide teams, Boskant 1 en SCI 1, elkaar geen duimbreed toe. De eerste wedstrijd, uit bij SCI, werd door Boskant met 1-2 gewonnen. Frappant, maar zeker niet onverdiend, was dat die uitslag ook in Boskant op het scorebord verscheen: 1-2 winst dus voor het bezoekende SCI.

De start van de wedstrijd was voor Boskant. Meteen al meer balbezit en vooral voetballend richting "vijandelijk" doel. De kans die de bezoekers in de 13e minuut kregen toen Luuk van de Velden vrij voor doelman Fred van Bussel verscheen, werd door Fred attent om zeep geholpen en leek maar een incidentje. Maar in de minuten daarna werd wel duidelijk dat het geen eenvoudige middag zou worden voor Boskant. De echte scherpte leek te ontbreken en de eindpasses waren vaak niet zuiver genoeg. Toch leek Jim van der Zanden na een goede dieptepass op weg naar de 1-0, maar SCI doelman Marcel Bekers wist de bal tijdig te onderscheppen. Ook in de 23e minuut was er een mogelijkheid via Roy van der Linden, maar z'n lobje ging een metertje aan het doel voorbij. Net daarvoor was het aan twee goede reddingen van Fred te danken dat SCI al niet op voorsprong stond. En net daarna, nog geen minuut na het lobje van Roy, had Fred de hulp nodig van Rens van de Wijdeven om een inzet van SCI van de lijn te koppen. SCI speler Jorg van Oers had in de 38e minuut de 0-1 op de schoen. Maar ook nu wist Fred met al z'n routine een doelpunt te voorkomen.

Boskant kreeg na rust al meteen een goede mogelijkheid via Roy van der Linden, maar doordat hij de bal ongelukkig raakte ging die kans voorbij. Twee minuten later kwam SCI op voorsprong. Na een snelle uitval kwam Jorg van Oers vrij voor Fred. De redding die Fred ook deze keer verrichtte was volgens de goed fluitende scheidsrechter van Bree niet volgens de regels. Penalty dus. Thomas Kerkvliet maakte het karwei voor SCI af: 0-1.
SCI verzuimde daarna enkele goede kansen te verzilveren, zodat Boskant in de wedstrijd bleef en op zoek kon gaan naar de gelijkmaker. In de 54e minuut had Boskant pech dat de corner van Rens van de Wijdeven via een verdediger en de onderkant van de lat het doel uit stuiterde. In de 84e minuut kwam Boskant op gelijke hoogte. Na goed terugleggen van Emiel van den Elsen en een voorzet van Roy van der Linden tikte invaller Yannick Opheij de bal binnen: 1-1. De honger naar de 3 punten werd Boskant fataal. Dik in blessuretijd profiteerde SCI van de ruimte in de Boskant verdediging en zorgde Marco Hommels voor de 3 punten. Een tegenvallend resultaat voor de thuisclub!

Volgend weekend staat voor Boskant de uitwedstrijd tegen Mariahout op het programma. Wie zich de thuiswedstrijd nog weet te herinneren, zal bevestigen dat Boskant nog iets goed te maken heeft, want indertijd bleek Mariahout, met een 1-2 eindstand, oppermachtig!

Nijnsel struikelt

Nijnsel speelde thuis tegen Bladella, een rechtstreekse concurrent voor de periode en voor een positieve eindrangschikking. De eerste helft hield niet over en de kansen waren schaars. Dit was mede te danken aan de vlagerige wind. In de 40e minuut wordt Stefan Hulsen onderuit geschoffeld in de zestien. Tot verbazing van vriend en vijand wordt de bal echter buiten de beruchte lijnen gelegd. Vijf minuten later komt Stefan vrij voor goal, alles en iedereen is geslagen maar de bal belandt niet over de doellijn!

Doelman Thijs van Esch had zich al eerder onderscheiden door belangrijke reddingen maar was kansloos toen iedereen Cas Vosters liet lopen en tot zijn eigen verbazing de 0-1 liet aantekenen. Vijf minuten later werd in de Nijnselse zestien een bal keihard tegen de arm van een Nijnsel verdediger aangeschoten. Daar kun je je niet tegen verweren maar de bal belandde toch op de stip: 0-2. Nijnsel viel aan wat het kon maar zag geen kans de verdediging van Bladella echt te verontrusten. In de laatste minuut viel alsnog de 0-3. Een ongelukkige maar uiteindelijk verdiende nederlaag voor de bezoekers die veel effectiever met de kansen en de geboden ruimte omgingen.

Zondag de laatste thuiswedstrijd, themamiddag en afscheid
Zondag speelt Nijnsel opnieuw een thuiswedstrijd en dan tegen Reusel Sport. Er is nog een kleine kans op de nacompetitie. Er wordt in deze wedstrijd afscheid genomen van meerdere spelers, of van de vereniging of van de selectie. Stefan Hulsen vertrekt naar Nuenen en Ruud van der Rijt gaat volgend seizoen aan de slag als trainer bij De Valk uit Valkenswaard om te proberen deze ploeg naar de Hoofdklasse Amateurs te begeleiden. Leon Peters, Mark van Berlo, Johan van der Pas en Lars van Zutphen gaan een trapje lager spelen. Kortom, een bijzondere wedstrijd om meerdere Nijnsel-coryfeeën een waardig afscheid te bezorgen! Nijnsel hoopt en vertrouwt op veel supporters om een uniek tijdperk af te sluiten!

Rhode ook tegen Erp gelijk

Rhode speelde opnieuw gelijk, dat was de derde puntenverdeling op rij. Net als de eerste wedstrijd tegen Erp werd het opnieuw 1-1. Dat ene puntje was wel genoeg om Erp definitief op afstand te houden, maar nog niet genoeg om zich definitief veilig te stellen. Bovenin wonnen Best Vooruit, Oirschot Vooruit en Helvoirt en lijken onderling te gaan uitmaken wie met de titel kan gaan strijken.

Rhode begon goed en had binnen de 10 minuten al 4 goede kansen. Een voorzet van Tim Stewart ging rakelings voorlangs, vervolgens tikte Koen vd Zanden een voorzet van Daan van Dinten ook al net voorlangs. Daarna werd de lat geraakt en een schot werd door de doelman van Erp gestopt. Vervolgens kwamen er langzamerhand ook wat kansen voor Erp. In de 20e minuut was er zelfs een prima kans toen een afstandsschot net naast ging. Daarna waren er nog wat meer mogelijkheden voor Erp, maar doelpunten vielen er niet in de eerste helft.

Erp was eigenlijk niet gebaat met één punt en begon met de nodige wilskracht aan de tweede helft. Toch was de eerste kans voor Rhode, Koen vd Zanden ging op doel af, werd gevloerd, de overtreding leek binnen de 16-meter te zijn gemaakt, maar de scheidsrechter zag het anders en de vrije trap leverde niets op. In de 56e minuut kon Erp op voorsprong komen. Een voorzet van links werd door de lange spits breed gelegd en toen door de andere spits binnen gekopt, 1-0. Rhode moest op jacht naar de gelijkmaker. In de 75e minuut viel die ook. Een vrije trap vanaf de zijlijn werd hoog ingezet en door een verdediger van Erp geruimd. Paul Smeets ving de bal op en binnenkant voet verdween de bal met een fraaie boogbal in het doel, 1-1. Er vielen toen nog wat kansjes voor zowel Erp als Rhode te noteren, maar doelpunten vielen er niet meer. Rode kaarten wel. Beiden voor Erp, de eerste voor commentaar en de tweede na een tweede gele kaart.

A.s. zondag speelt Rhode haar laatste thuiswedstrijd. Tegenstander is het al gedegradeerde Nieuw Woensel. Nieuw Woensel lijkt een makkelijke prooi, maar doet het de laatste weken toch niet slecht en mag niet onderschat worden.

David Riupassa Brabants kampioen sneldammen

Afgelopen zaterdag werden in Tilburg de Brabantse kampioenschappen sneldammen gehouden. In een deelnemersveld van maar liefst 38 dammers waarbij volgens het Zwitsers systeem werd gespeeld slaagde RDS 'er David Riupassa er in om de Brabantse titel in de categorie rating tot 1100 de eerste plaats te bemachtigen.

Met 6 overwinningen, 1 remise en slechts 2 verliespartijen bleef hij in zijn klasse Ties Slagter ruimschoots voor en sleepte daarmee het kampioenschap binnen. David hield zelfs maar liefst acht spelers uit de hoogste categorie achter zich en liet daarmee zien dat hij in topvorm is.

In de hoogste categorie behaalde Fred Passchier van de rooise dam- en schaakvereniging een verdienstelijke vijfde plaats.

Rooise ruiters en ponyruiters

De zusjes Van der Velden Jonkers vertrokken twee weken geleden naar de wedstrijd in Zijtaart. Tessy van der Velden Jonkers kwam met haar pony Tiesto aan de start in de klasse B-B. Na een nette proef werd een tweede prijs behaald. Haar jongere zusje, July van der Velden Jonkers, nam met de pony Pepper deel aan de Bixiewedstrijd in Zijtaart. July en Pepper hebben samen voor de eerste keer een bixieproefje dressuur gereden, een parcours gesprongen en de stoelendans meegedaan. Een knappe prestatie waarvoor ze een rozet hebben gekregen.

Michelle Bakx en Golden Tulip namen afgelopen weekend deel aan de selectiewedstrijd dressuur in Leende. Ze moesten als eerste combinatie van de klasse L2 in de ring verschijnen en maakte meteen een goede indruk op de jury. Met 194,5 punten werd een derde prijs behaald. Julia Geers vertrok met haar paard Darwin naar de springwedstrijd in Oss. Met twee foutloze rondes in de klasse Z werd een vierde prijs behaald.

De vresselse ruiters in de prijzen

De vresselse ruiters zijn weer op pad geweest. Veerle reed op zondag met haar paard Cennetial in asten en behaalde een mooie derde plaats in een tweede fase parcours in de klasse M.

Nina reed een tweedaags concours in Oss en reed zaterdag een mooi rondje en een super snelle barrage. Dit leverde haar een mooie derde plaats op in de klasse Z. Op zondag deed ze nog een keer hetzelfde en haalde weer een mooie derde prijs in de klasse Z met haar paard darc Du Rona Z. Sydney heeft ook een nieuw paard en reed in de Peelbergen een wedstrijd. Helaas pakte zij een balk maar al met al heel netjes voor de eerste keer met haar nieuwe paard Palmee.

Nijnselse ruiters pakken prijzen

Dit weekend was er volop paardensport in Oss. De springruiters van de Nijnselse ruiters waren te gast bij de familie van Erp. Op zaterdag startte Judith van den Nieuwenhuijzen met haar nieuwe paard Izaminka B in de klasse B.

Het basisparcours leverde geen problemen op voor deze combinatie. In de barrage beloonde de jury Judith en Izaminka B met 77,5 stijlpunten en een derde prijs. Juliët Bosshardt gaat als een speer de laatste tijd met haar paard Giolita. Ook in de klasse M rijden ze zich bij elke start in de prijzen. Zo ook deze week. Juliët en Giolita eindigden met een derde prijs.

30 / 32

Voetbal
Ollandia
Uitslagen senioren:

Ollandia 1-Boerdonk 1 4-2
Ollandia 2-VOW 2 4-0
Boekel Sport 8-Ollandia 3 2-1
Vorstenbossche Boys 35+1-Ollandia 35+1 5-3
Ollandia VR1-Baardwijk VR2 9-1
Programma senioren 07/05:
Elsendorp 1-Ollandia 1 14.30u
Mierlo Hout 4-Ollandia 2 14.30u
Ollandia 3-Avesteyn 7 11.00u
Ollandia 35+1-Schijndel 35+1 10.00u
Fc Uden Vr1-Ollandia VR1 10.30u
Uitslagen jeugd:
Ollandia Jo17-1-ELI Jo17-1 8-5
Ollandia Jo9-1-Rhode Jo9-2 0-1
Programma jeugd 06/05:
Jo17-1-WEC Jo17-2 14.30u
Jo15-1G-Rhode Jo15-5G 13.00u
Blauw Geel'38 Jo13-3- Jo13-1 10.15u
Jo11-1-ELI Jo11-2 9.30u
Avanti'31 Jo9-7-Jo9-1 9.45u

Rhode
Uitslagen jeugd:

JO19/1-JVOZ JO19/1 1-10
Venhorst JO17/1-JO17/3 5-2
JO17/4-Someren JO17/3 0-5
JO15/3-Blauw Geel'38 JO15/5 1-3
FC de Rakt JO13/1-JO13/1 5-1
JO13/2-Helmond JO13/1 6-3
Avanti'31 JO13/3-JO13/3G 2-9
JO11/6-Gemert JO11/6 3-2
JO11/7G-Sparta'25 JO11/5G 10-0
Ollandia JO9/1G-JO9/2 0-1
Blauw Geel'38 JO9/12-JO9/6G 1-0
JVC Cuijk JO8/1-JO8/1 5-5
MO11/1-Margriet MO11/3 4-1
Programma jeugd 03/05:
Volharding JO17/1-JO17/1 19:30u
Nijnsel JO17/1-JO17/4 20:00u
Programma jeugd 06/05:
OJC ROSMALEN JO19/1-JO19/1 14:45u
WEC JO19/1-JO19/2 14:30u
JO19/3-ELI JO19/1 14:45u
JO17/1-Margriet JO17/1 14:30u
Gemert JO17/3-JO17/2 15:00u
JO17/3-SCMH JO17/1G 13:00u
Deurne JO17/3-JO17/4 15:00u
Boekel JO15/1G-JO15/1G 13:00u
JO15/2-NWC JO15/2G 13:00u
Boekel JO15/2-JO15/3 11:30u
JO15/4-Sparta'25 JO15/3 13:15u
Ollandia JO15/1G-JO15/5G 13:00u
JO13/1-Stiphout V. JO13/1 11:4u
JO13/2-Mariahout JO13/1 10:30u
JO13/3G-Gemert JO13/4 11:45u
JO13/4-Mierlo Hout JO13/3 11:45u
Boekel JO13/5G-JO13/5G 11:45u
DVG JO13/2-JO13/6 11:45u
JO11/2-VOW JO11/1 10:30u
Gemert JO11/4-JO11/3 9:15u
WHV JO11/1-JO11/5G 10:00u
Blauw Geel'38 JO11/7-JO11/6 9:15u
Gemert JO10/2-JO10/1 9:15u
Someren JO9/1-JO9/1G 9:15u
Blauw Geel'38 JO9/7-JO9/4G 10:15u
JO9/5-Schijndel JO9/3 9:15u
JO9/6G-Blauw Geel'38 JO9/13 9:15u
Venhorst JO9/3G-JO9/7G 10:15u
JO9/8-Sparta'25 JO9/4G 9:15u
JO9/9 -Mariahout JO9/4G 9:15u
Blauw Geel'38 JO9/18M-JO9/10G 10:15u
JO8/1-Margriet JO8/1 10:30u
MO19/1-Herpinia/OKSV MO19/1 14:30u
WEC MO17/1-MO17/1 13:00u
MO11/1-VOW MO11/1 10:30u
Mini-pupillen onderling 10:30u
Programma senioren:
Rhode 1-Nieuw Woensel 1 14:30u
TOP 2-Rhode 2 11:30u
Boekel Sport 2-Rhode 3 11:30u
Avanti'31 3-Rhode 4 12:00u
SCMH 5-Rhode 5 10:00u
Rhode 6-Nijnsel 6 12:00u
Rhode 7-Erp 10 12:00u
Rhode 10-FC Uden 8 10:00u
ASV'33 VR1-Rhode VR1 11:00u
HVCH VR3-Rhode VR2 10:00u
Rhode 35+1-Vorstenbossche Boys 35+1 10:00u
Veteranen-A.S.V.'33 16:30u
Uitslagen senioren:
Erp 1-Rhode 1 1-2
Rhode 2-ZSV 2 2-3
Rhode 3-Sparta 2 3-3
Rhode 4-Blauw Geel 5 1-1
Rhode 5-Avanti 6 7-2
Irene 4-Rhode 6 5-8
Heeswijk 7-Rhode 7 2-0
DVG 6-Rhode 10 3-3
Rhode VR1-Gemert VR2 3-0
Rhode VR2-VOW VR2 0-3
WHV 35+1-Rhode 35+1 0-7
Bladella 2-Rhode 2(Za) 2-11

VV Boskant
Uitslagen senioren:

Boskant 1-SCI 1 1-2
DVG 2-Boskant 2 1-1
Boskant 4-Gemert 6 2-0
Avanti'31 7-Boskant 5 1-2
Avanti'31 8-Boskant 6 4-0
Boskant VR1-Tivoli VR1 0-1
Programma senioren 07/05:
Mariahout 1-Boskant 1 14.30u
Boskant 2-SC Helmondia 2 12.00u
Mariahout 4-Boskant 3 12.00u
Erp 6-Boskant 4 12.00u
Boskant 5-ELI 5 10.00u
Boskant 6-Festilent 6 10.00u
Vlijmense Boys VR1-Boskant VR1 12.00u
Uitslagen jeugd:
Stiphout Vooruit JO19-2-JO19-1 0-10
JO17-1-Gemert JO17-5 3-8
DAW MO15-1-MO15-1 0-10
Programma jeugd 06/05:
ZSV JO19-2-JO19-1 15:00u
Sparta'25 JO15-2-JO15-1 13:00u
Schijndel JO13-4-JO13-1 11:45u
JO11-1G-Sparta'25 JO11-7G 09:30u
JO9-2G-VOW JO9-2 10:30u
Programma jeugd 09/05:
JO17-1-VOW JO17-1 19:30u

VV Nijnsel
Programma jeugd 03/05:

JO17-1-Rhode JO17-4 20.00u
Programma jeugd 06/05:
JO19-1-Irene JO19-1 15.00u
JO17-1-ZSV JO17-2 15.00u
JO13-1G-SCMH JO13-1 11.15u
JO11-3G-MVC JO11-3 09.45u
Emplina MO15-2-MO15-1 13.00u
Programma senioren 07/05:
Nijnsel 1-Reusel 1 14.30u
Nijnsel 2-Volkel 2 12.00u
Mariahout 2-Nijnsel 3 11.30u
Nijnsel 5-Mariahout 6 09.30u
Rhode 6-Nijnsel 6 12.00u
Heeswijk 9-Nijnsel 7 09.30u
OJC Rosmalen VR2-Nijnsel VR1 10.00u
Nijnsel VR2-Mariahout VR1 10.00u

Korfbal
Odisco
Programma jeugd 06/05:

Odisco-Altior D3 11.30u
Odisco C1-Corridor C1 13.00u
Odisco E1-Be Quick E1 10.30u
Odisco E2-Alico E3 9.30u
Programma jeugd 08/05:
Odisco D2-De Korfrakkers D4 18.30u
Programma senioren 03/05:
Flash Mw2-Odisco Mw1 20.00u
Programma senioren 07/05:
Odisco 1-Spordonkse girls 1 12.00u
Odisco 2-Oxalis 2 10.30u                        

KV Rooi
Programma 03/05:

KV Rooi MW1-Altior MW1 19.30u
KV Rooi MW2-Emos MW1 20.45u
Programma 06/05:
KV Rooi B1-Corridor B1 14.00u
KV Rooi C1-SCMH C1 13.00u
Prinses Irene D1-KV Rooi D1 10.15u
De Kangeroe E1-KV Rooi E1 08.45u
KV Rooi E2-Corridor E1 10.45u
KV Rooi E3-Altior E3 09.30u
KV Rooi F2-Rosolo F 09.30 u
Programma 07/05:
KV Rooi 1-Rietvogels 1 13.00u
KV Rooi 2-Be Quick 3 10.30u
KV Rooi 3-MOSA'14 1 10.00u

Hardlopen
Fortuna21 april 2017, Lommel (B)

Mannen50 13.700 m
Peter van Rooij 1.15.50
Vrouwen40 13.700 m
Tineke Mous 1.10.05
23 april 2017, Lieshout
Mannentrim 5.000 m
Patrick Sanders 19.19 (3e)
Guus van Kessel 21.25
Jaap van Kessel 24.36
Henry Wijffelaars 26.39
VrouwenTrim 5.000 m
Saskia Boonstoppel 29.32
MannenTrim 10.000 m
Pierre Lardenois 49.02
Peter Hellings 1.01.31
VrouwenTrim 10.000 m
Astrid Keeren 52.24
VrouwenTrim 15.000 m
Rikie Huyberts 1.15.00 (2e)
MannenTrim Halve marathon

Jeffrey van Hout 1.26.50
Frans Gezelle Meerburg 2.07.37
VrouwenTrim Halve marathon
Tineke Mous 1.58.21                                        
27 april 2017, Wijbosch
MeisjesTrim 2.500 m
Emma van Oijen 13.27
Mannen 5.000 m
Marco Verbeek 18.12 (2e)
Pim van Grinsven 21.12
Jaap van Kessel 24.30 (2e)
Vrouwen 5.000 m

Sanne van Lieshout 23.27
Saskia Boonstoppel 28.52
Mannen 10.000 m
Frans Giebels 37.44 (3e)
Patrick Sanders 39.45
Mannen40 10.000 m
Thijs Dekkers 38.51
John Welvaarts 40.,04
Jorrit Dekkers 43.54
Mannen50 10.000 m
Pierre Lardenois 48.33
Peter van Rooij 51.34
Henry Wijffelaars 55.23
Frans Gezelle Meerburg 55.48
Peter Hellings 58.15
Vrouwen40 10.000 m
Evonne van der Pol 47.32
Vrouwen50 10.000 m
Tineke Mous 51.34
Rikie Huyberts 55.23
Tineke van Boxmeer 1.00.49
Isa van Heijningen 1.02.13

Bridgen
B.C. "d'n einder '05": A lijn: 1. Diny v.d. Boogaard & Nel Dielemans 58.33 %, 2. Mia Poels & Truus v. Heesch 56.25 %, 3. Jo Evers & Anja Lafleur 51.67 %. B lijn: 1. Bert Foolen & Jan v.d. Velden 73.13 %, 2. Sjane en Toon v.d. Vleuten 60.83 %, 3. Johan v. Bakel & Ger Vervoort 53.13 %. Eindstand 6e ronde: A lijn: 1. Jo Evers & Anja Lafleur 55.76 %, 2. Corrie Kastelijn & Riet v Hout 55.23 %, 3 Diny v.d. Boogaard & Nel Dielemans 54.35 %. B lijn: 1. Bert Foolen & Jan v.d.Velden 60.02 %, 2. Ardie v. Bakel & Leny Tijsma 51.59 %, 3. Johan v. Bakel & Ger Vervoort 50.77 %. Zie ook: www.bridgeclubdeniender.nl.

Bridgeclub J.V.G: 1. Echtpaar Van Gerwen 66,67 %, 2. Heren R. Kuipers & S. v.d. Kerkhof 59,38 %, 3. Heren Van Erp 58,85 %.

Bridgeclub Rooi 750 A-lijn: 1. Heleen Voets & Ad van Helvoort 60,50 %, 2. Theo van Geffen & Henk Schakenraad 56,50 %, 3. Dirk Gillissen & Jan van Lanen 55,50 %. B-lijn: 1. Willem Pieters & Rien Voets 60,71 %, 2. Marijke van den Berk & Francine de Koning 59,52 %, 3. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 59,23 %. C-lijn: 1. Willem Dekker & Henk van Walbeek 64,29 %, 2. Riet van de Laar & Mia de Leijer 63,78 %, 3. Annie van de Biggelaar & Jos van de Biggelaar 57,65 %.

BC 't Koffertje: A-lijn: 1: Hetty van Geffen & Wil Schilder 62,00 %, 2. Ad van de Laar & Elvira Thijssen 57,08 %, 3. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 57,00 %. B-lijn: 1.J os van Bommel & Jan Verbunt 62,92 %, 2. Nelly Derks van de Ven & Jo Renders 57,92 %, 3. Frans van den Boomen & Heleen Wiers 57,50 %.

Bridgeclub De Neul: A-lijn: 1. Toon Majoor en Jan Wouters 60.35 %, 2. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 58.23%, 3. Riet van Hout en Cees van Hout 57.71 %. B-lijn: 1. Mies Stroeken en Jos Jansen 68.96%, 2. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 57.99 %, 3. Cor van Gerwen en Toon van der Vleuten 57.29 %. C-lijn: 1. Ria Jongepier en Stephan van de Wiel 60.42 %, 2. Joke Bouwdewijns en Frans Bouwdewijns 60.00 %, 3. Annie Kastelijn en Corrie Kastelijn 59.17 %. D-lijn: 1. Lenie van Rooij en Marianne Timmermans 67.71 %, 2. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 60.42 %, 3. Riet van de Laar en Jeanne van de Ven 60.28 %.


KV Nijnsel
Programma senioren 03/05:
Nijnsel MW1-Klick '15 MW2 20.00u
Programma senioren 07/05:
Nijnsel 2-Be Quick 4 11.15u
Programma senioren 09/05:
NDZW MW1-Nijnsel MW1 20.00u
Programma jeugd 06/05:
Nijnsel B1-BMC B1 13.30u
Programma jeugd 08/05:
Nijnsel D2-De Korfrakkers D4 18.30u

Winnaars koppeltoernooi bekend

Door loting werden twee spelers aan elkaar gekoppeld. De speler met het hoogste moyenne moet over band stoten en de andere speelt libre. In het totaal krijgen beide spelers samen maximaal 24 beurten. Is hun te maken caramboles eerder gemaakt dan is de partij ten einde.

De partijlengte voor de speler over band is 60% van zijn libre moyenne en voor de libre speler uiteraard zijn libre moyenne. Er werden poules gevormd van 3/4 koppels. De nummers 1 en 2 gingen naar de volgende ronde. Op dinsdag 18 april is gestart en de finale werd gespeeld op vrijdag 28 april jl. Hiervoor hadden zich geplaatst: Martien van de Vorstenbosch en Peter van Kempen (36 car.), Jan van Gorkum en Wim van Breugel (27 car.), Rien der Kinderen en Jan Kuijpers (27 car.) en Wim Wijnen en Harrie Bekkers (26 car.)

Foto:
v.l.n.r. Harrie Bekkers(2), Wim Wijnen (2), Martien van de Vorstenbosch (1) en Peter van Kempen (1)

Martien van de Vorstenbosch en Peter van Kempen wisten elke wedstrijd de volle 10 punten te pakken en eindigden dus met 30 punten op de eerste plaats. Hun toernooi moyenne was 2,05 .Op de tweede plaats met een gering verschil op nummer 3 eindigden Wim Wijnen en Harrie Bekkers met 26,15 punten. Hun toernooi moyenne was 1,19. Derde werden Rien der Kinderen en Jan Kuijpers met 25,19 punten. Hun toernooi moyenne was 1,23. Vierde werden Jan van Gorkum en Wim van Breugel met 17,04 punten Hun toernooi moyenne was 1,31. De nummers 1 en 2 ontvingen ieder een tegoedbon van Peer van der linden van Cafetaria de Mert.

Toernooi bij De Klutsers

Op vrijdag 28 april werd op de jeu de boules banen van De Klutsers een toernooi gespeeld met als gasten Larferme Boel uit Son en Breugel. Dit is het eerste toernooi wat gehouden werd met 34 spelers op een mooie koude avond. Het weer speelde geen parten want er werd naar hartenlust gegooid met de bouls.

De uitslagen waren als volgt: Eerste prijs Martin Versantvoort met 3 gewonnen partijen en 21 punten, tweede werd Hans Kisters met drie gewonnen partijen en 20 punten, derde werd Fans van der Velden met drie gewonnen partijen en ook 20 punten, vierde werd Jan Rattink met drie gewonnen partijen met 17 punten, vijfde werd Rien van der Loo met drie gewonnen partijen met 11 punten, zesde werd Karel Verschuijten met twee gewonnen partijen met 22 punten, zevende werd Ad Hurkmans met twee gewonnen partijen met 7 punten, achtste werd Jan Oome met twee gewonnen patijen met 6 punten.

Drukke EK ronde BMX

In het weekend van 29 en 30 april werd in Erp de derde en vierde EK ronde van 2017 gereden. Met op zaterdag 158 manches en op zondag 152 manches te rijden was het een erg drukke wedstrijd. Bas Verhagen en Kyro van Schijndel komen beiden uit bij de Boys 13/14 jaar.

Bas Verhagen won alle 3 zijn manches en ook de 1/16e finale. Met een 2e plaats in de 1/8e finale plaatste hij zich voor de kwartfinale waarin hij 4e werd. In de halve finale werd hij wederom heel knap 4e en hiermee plaatste hij zich voor de finale. Hierin werd hij 7e.

Kyro van Schijndel werd zijn manches 3-3-4. In de1/16e finale had hij helaas ook pech doordat een rijder voor hem midden in de bocht viel, hij moest hiervoor uitwijken en raakte daarmee de aansluiting met de eerste 4 kwijt en moest genoegen nemen met een 6e plaats.

Koen v/d Wijst rijdt bij de Elite Men. In de eerste manche ging er wat mis bij een sprong, maar met een 6-5-1 in de manches plaatste hij zich gelukkig wel voor de kwartfinale waarin hij 6e werd. Met een 5e plaats in de halve finale plaatste hij zich helaas net niet voor de finale in zijn eerste seizoen Elite Men.

Wandeltocht vanuit De Vresselse Hut

Foto:

Op zondag 7 mei houdt Wandelsportvereniging OLAT de vierde Natuurpoorttocht vanaf Natuurpoort De Vresselse Hut, gelegen tussen Nijnsel en Son.

Er zijn 4 afstanden: 5-10-15-20 km. Alle routes gaan eerst richting Oude Putten en Hazeputten, vennen gelegen in het Vresselse Bos. De 10 en 20 km vervolgen daarna hun wandeling door de Krieze en het Dommeldal richting Moerkuilen. Na een rustpauze in Natuurpoort De Vresselse Hut gaan de 15 en 20 km verder in de richting van Mariahout door het Vresselse Bos richting Torrenven.

Op de 20 km kan starten men starten tussen 09.00 uur - 12.00 uur, de 15 km tussen 09.00 - 13.00 uur, de 5 en 10 km tussen 09.00 - 14.00 uur. Iedereen moet om 16.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. De routes zijn bepijld en men krijgt een routebeschrijving mee. De routes zijn ook geschikt voor gezinnen die samen met de kinderen willen wandelen. Het adres van Natuurpoort De Vresselse Hut is Vresselseweg 33, 5491 PA Sint-Oedenrode. Info op www.olat.nl of bij dagtochten@olat.nl.

Vierde wedstrijd zonabeker

Op woensdag bij de jeugdtraining hebben de schutters een wedstrijdje geschoten op 28 meter op klein blazoen. Dit is te vergelijken met een outdoorwedstrijd op 70 meter. De winnaar was Piet van den Berg met 306 punten. De overige scores: Dione Mesu 253, Simon Boersbroek 232, Bas van de Laak 174, Remco Boleij 169, Stan de Bie 138, Daan Foolen 131, Ray Matuszewski 101, Jelt de Bie 80, Puck Foolen 72 en Rick van de Mortel 58.

Op donderdag is er geschoten om het Schijndels Kampioenschap. Van Ontspanning deed Martie Verhoeven hieraan mee. Met een score van 258 punten ging hij als 8e geplaatst naar de finales. Hij wist uiteindelijk de zevende plaats te behalen.

Vrijdagavond is de vierde wedstrijd voor de zonabeker geschoten. Hierbij gaat het erom zoveel mogelijk negens te schieten. De winnaar was René van Erp met 234 punten en 12 x 9. De overige scores: Jan van Bergen 196 (10x9), Martie Verhoeven 215 (9x9), Mark Kuys 193 (9x9), John van Mulukom 199 (9x9), Frans van den Braak 184 (8x9), Jerica van de Mortel 150 (7x9), Kristin Davies 212 (5x90 en Sjef van den Berg 249 (1x9). Bij de compound was de eerste plaats voor Paul van de Mortel met 226 punten en 18x9 en de tweede plaats voor Wil Kivits met 221 (14x9). De houtschutters schieten deze wedstrijd op klassiek gildeblazoen. Bij hen gaat het om de vijven. De winnaar was Agnes Vissers met 30 punten en 2x5. De andere twee: Michael Moonen 43 (2x5) en Jos van den Berg 39 (0x5).

Er zijn ook pijlen getrokken om de baanindeling te bepalen voor het Koningschieten op 6 mei. Die zaterdag wordt er opnieuw gestreden om de koningstitel van Ontspanning. In verband hiermee is er vrijdag geen wedstrijd, maar is er een vrije trainingsavond.

Ketelaars wint Koningsboulen

De winnaar van het door Cloeck & Moedigh in samenwerking met de Oranjevereniging georganiseerde Koningsboulen werd dit jaar Ad Ketelaars (3 +24).

Hij legde daarmee beslag op de door de Oranjevereniging beschikbaar gestelde fraaie plaquette, de 1e in Meierijstad. De eerste boules werden gegooid door wethouder Coby van der Pas waarmee het Koningsboulen werd geopend. Na het nuttigen van een oranjebittertje streden de 43 deelnemers, waaronder vele nieuwe gezichten, gezellig 3 partijen om de eer. Op de 2e plaats eindigde Martin Gerritsen (3 +16), 3e werd Gerrie vd Rijdt (3 +13) en 4e Ad Verbruggen (3 +10).

Duivenvlucht vanuit Vervins

Deze week stonden 475 duiven in Vervins aan de start. Een tocht van 222 kilometer waarbij zeventien liefhebbers meededen.

Er werd gelost om 09.30 uur en de eerste werd geklokt door J. v. Boxmeer om 12.01 uur. De snelheid bedroeg 1462 mpm. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: J. v. Boxmeer: 1,2,3,7,8,9,11,14. J. v. Laarhoven: 4,5,6,12,13. R. v.d. Brand: 10. H. v. Boxmeer: 15.

32 / 32

Woensdag 3 mei
Vissen

Boskant

Dansen
Odendael

Droom concert / meditatie
Leef en Vind

Donderdag 4 mei
Dodenherdenking

Jaarlijks op 4 mei worden in Nederland de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Een dag later wordt de bevrijding van de Duitse bezetter (1940-1945) gevierd.

Filmclub Senioren: "TROY"
Odendael

Vrijdag 5 mei
Bevrijdingsdag

Deze dag wordt ook wel 'Dag van de vrijheid' genoemd. Viering van de capitulatie van de nazi's (op 5 mei 1945), die tot dan toe de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland nog bezet hielden.

Zaterdag 6 mei
Museumweekend

Hoeve Strobol

Dansavond
Odendael

Zondag 7 mei
Vroege vogelwandeling

Markt

Expositie Jan van den Biggelaar
Mariëndael

Vierde OLAT Natuurpoorttocht
De Vresselse Hut

Onderwaterbeestjes vangen en bekijken
Dommelpark

Woensdag 10 mei
Fietsexamen schooljeugd

Sint-Oedenrode

Dansen
Odendael

Vrijdag 12 mei
Mama's Ontmoeten Mama's

Neulstraat 41

Moederdag actie
Sint-Oedenrode

Vijf jaar Eetpunt Boskant
Boskant

Veiling voor Syrische vluchtelingen in Turkije
Mariëndael

Doe raar met je haar disco
The Joy

Lezing Mensje van Keulen
De Knoptoren

Zaterdag 13 mei
Moederdag actie
Sint-Oedenrode

25 bekende Nederlanders opnieuw in gesprek met 'hun' vluchteling
Kerkplein

Dansavond
Odendael

Softtip darttoernooi
Café 't Kerkpleintje

Zondag 14 mei
Moederdag

Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. Dit is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in o.a. Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika.

Moeders-in-het-zonnetje-concert
De Beckart

Woensdag 17 mei
Vissen

Boekweit

Dansen
Odendael

Donderdag 18 mei
't Onderonsje

Damiaancentrum

Biergilde
De Ossekop

Vrijdag 19 mei
Olland KeezToernooi

De Loop'r

Speelgoed- en kledingmarkt
Wijkcentrum Meerschot

Filmtheater: Room
Mariëndael

Zaterdag 20 mei t/m zondag 21 mei
Arabian Horse Weekend

Manege de Pijnhorst

Zaterdag 20 mei
Dansavond

Odendael

Steeltoernooi
Café 't Kerkpleintje

Zondag 21 mei
Jubileum wandeltocht

Clubgebouw SV Fortuna 67

Mathieu Dirven Koffieconcert
Kasteel Henkenshage

Muziek: zangeres Ryan
De Gasthuishoeve

SNS Ollands Mooiste (Toertocht)
Olland

Woensdag 24 mei
Dansen

Odendael

Donderdag 25 mei
Hemelvaartsdag

Hemelvaart. In veel landen een officiële vrije dag, o.a. in Nederland, Duitsland (ook Vatertag), België en Frankrijk.Op de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf.

Rondom Meierijstad
De Beleving

Zaterdag 27 mei
Kunst in Rooi

Sint-Oedenrode

Dansavond
Odendael

Tafelvoetbal toernooi
Café 't Kerkpleintje

Zondag 28 mei
Bedrijventoernooi

VV Nijnsel