DeMooiRooiKrant

19 oktober 2016

DeMooiRooiKrant 19 oktober 2016


Harrie Passier (midden met bril) is onder de indruk van de menigte die gezamenlijk 'Brabant' zingt Foto: John van Cuijk

Als Fashion + Food = drie, hoeveel is dan Fashion + Food + Rooi Vol Koren? Voor de duizenden die zondag het centrum van Rooi hebben bezocht zal het antwoord minstens vijf zijn. Waarom al die cijfers? Omdat woorden eigenlijk te kort schieten.

Vooral Rooi Vol Koren maakte indruk. Het slotoffensief kan nu al een historisch moment worden genoemd. Bijna 900 stemmen die met z'n allen tegelijk "Brabant" zongen op het Kerkplein, plus minstens evenveel publiek, nooit eerder bruiste het Rooise centrum zo hard en zo warm. En dat halverwege oktober.

Droom in vervulling
Bij de start rond 11.00 uur in de Martinuskerk werd de toon al min of meer gezet. Vooraf een a capella test op het podium voor de kerk. Wisseling van de wacht toen kerkgangers naar buiten liepen en plaats maakten voor koren, aanhang en andere muziekliefhebbers. Alleen de biechtstoel bleef leeg. Tenoren, bassen, alten en sopranen van alle deelnemende koren werden tijdelijk samengevoegd. De organist van het Smitsorgel werd verzocht om niet te snel te spelen omdat de koren het bij moeten kunnen houden. De inleiding door initiatiefnemer Harrie Passier, die zijn droom van een Rooi vol Koren in vervulling zag gaan. Die woorden te kort kwam om iedereen te bedanken die een bijdrage had geleverd en terecht, want dat waren er gewoon veel te veel. Een speciaal woord van dank sprak hij tot Onze Lieve Heer, die het wolkendek boven Rooi had opengegooid en daarmee een letterlijk stralende en warme dag had verzorgd.
Ondertussen had het personeel van de omliggende horecabedrijven de handen vol met het aanslepen van stoelen. Niet alleen op het Kerkplein, maar 'Rooi vol Koren' dus door het hele centrum waren podia ingericht. "Behalve op de kiosk" merkte een voorbijganger op. Hét traditionele podium van het centrum, dat gaf wel te denken … Getuige de vele volle winkels leek ook de koopzondag zijn naam eer aan te doen. De modeshows prikkelden weer andere zintuigen, waarschijnlijk ook menige portemonnee.

Keuzestress
Naarmate er meer activiteiten gelijktijdig in het centrum worden georganiseerd, wordt het natuurlijk wel steeds lastiger om een excuus te vinden om niét naar het Rooise centrum te gaan. Als er dan toch een nadeel bedacht moet worden, zou 'keuzestress' wel een kansje maken. Wellicht heeft het mooie weer het repertoire van sommige koren geïnspireerd, "Singing in the rain" bezorgde menig voorbijganger in ieder geval een glimlach. Het succes van die dag liet geen twijfel bestaan over het vervolg: om de twee jaar, dus in 2018.

Het hoogtepunt van de dag was indrukwekkend: het gezamenlijk optreden van alle 28 koren op het Kerkplein met "Brabant" van Guus Meeuwis. Maar er waren veel meer stemmen dan de 900 'officiële'. Heel het publiek zong mee. Zelfs een (nu even on-)bekende Rooienaar die op de lagere school nooit mee mocht doen met zangles.

Burgemeester Maas ook waarnemend burgemeester in Bladel

Burgemeester tijdens het afleggen van de eed bij de Commissaris van de Koning Hans van den Wijngaard

Sint-Oedenrode - De commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft burgemeester Peter Maas van de gemeente Sint- Oedenrode met ingang van 1 november benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Bladel. Hij zal daar de door ziekte getroffen burgemeester Boy Swachten waarnemen.

Burgemeester Maas is tot 1 januari 2017 burgemeester van Sint-Oedenrode en waarnemend burgemeester van Bladel. Daarna, vanaf 1 januari als Sint-Oedenrode op is gegaan in Meierijstad zal Maas tot wederopzegging in Bladel het ambt van burgemeester vervullen.

Peter Maas neemt in Bladel de portefeuille van burgemeester Swachten ( o.a. algemeen bestuurlijke zaken, openbare orde en veiligheid en economische zaken, Kempisch bedrijvenpark en recreatie en toerisme) over. Peter Maas was wethouder openbare werken en bouwzaken en later economische zaken in Deurne. In 2003 werd hij burgemeester in onze gemeente, daar had hij tot 2010 economische zaken in zijn portefeuille.

Jaargang 7 - Week 42 - Woensdag 19 oktober 2016

Open Praktijkroute Rooi

Afgelopen zondag vond voor de eerste keer de Open Praktijkroute Rooi plaats. Ondanks de vele activiteiten die plaatsvonden in het dorp kijkt de organisatie tevreden terug op deze dag.

Dertig praktijken openende haar deuren. Iedere praktijkhouder had zijn beste beentje voor gezet om de bewoners van Rooi te ontvangen, van informatie te voorzien met de materialen uit de praktijk. Twee fotografen hebben vele praktijken bezocht om een impressie van deze dag weer te kunnen geven. Overal werden zij enthousiast ontvangen en werden zorgvuldig geïnformeerd over de praktijk.

De praktijken hebben deze dag ieder op een andere wijze ervaren. Er zijn praktijken zonder bezoekers geweest en er waren praktijken die drie uur aanloop hebben gehad. Andere praktijken hadden niet veel bezoekers, maar wel mooie gesprekken die de praktijkhouder dan een voldaan gevoel gaven over deze dag. Een mooi resultaat voor de eerste Open Praktijkroute Rooi. "We zien u graag weer volgend jaar!" aldus de organisatie.

Reacties op website www.mooirooi

Zoals u misschien wel weet kunt u reageren op berichten die we op de website www.mooirooi.nl plaatsen. Gelukkig zijn het over het algemeen leuke opmerkingen die door onze lezers geplaatst worden. Helaas zijn er ook uitzonderingen. Afgelopen week hebben we enkele berichten verwijderd.

Boven in de menubalk van www.mooirooi.nl staat een rubriek 'reageren'. Daarin staan de spelregels waar we van verwachten dat mensen die respecteren. Zo nu en dan is dat niet het geval. Een voorbeeld: afgelopen week stond er een reactie bij een artikel waarbij duidelijk op de man werd gespeeld. Dat is niet de bedoeling en dat kunnen we niet tolereren. MooiRooi.nl is een website voor en door Sint-Oedenrode met interessant nieuws over deze gemeente. Het is geen stortbak voor frustraties. De redactie hoopt dat ook dat iedereen zich aan de regels wil houden. Dan blijft deze site voor iedereen boeiend, leuk en toegankelijk om te lezen!

De Loop'r organiseert volop

De Loop'r krijgt steeds meer naamsbekendheid in Sint-Oedenrode maar ook daar buiten. Het bestuur en medewerkers werken er samen hard aan om meer loop in de Loop'r te krijgen.

Zo hebben zij onlangs het volledige beheer over genomen van verhuurder Wovesto, een samenwerkingsverband gesloten met de Ollandse horecaondernemers voor het verzorgen van feesten en partijen in deze multifunctionele accommodatie en worden er volop activiteiten georganiseerd samen met de diverse verenigingen en comités.
Zondag 30 oktober staat de tweedehandsbeurs op het programma. Allerlei spullen die een tweede leven verdienen, (kinder)kleding, speelgoed, boeken etc. worden hier te koop aangeboden. Voor maar € 7,50 zijn de kramen te huur. Op deze dag start ook de voorverkoop van de derde editie van Wannûh Klets, de beste kletsers staan op 10 december weer in Olland in de ton. Dit jaar zijn de tickets en plaatsen genummerd, geen uren voor aanvang aanwezig zijn om een plaatsje te zoeken.
In 2015 is gestart met de keezavonden. Een toernooi met het populaire bordspel blijkt een schot in de roos. Elke avond is volle bak, voor 4 november is de inschrijving gesloten. De inschrijving voor de surprise keezavond gaat op 2 november open, de ervaring leert dat je er snel bij moet zijn.
Zaterdag 19 november houdt KV Odisco een grootse pubquiz, teams van maximaal 6 personen gaan de strijd met elkaar aan. Inschrijven kan via pubquizodisco@gmail.com.
Op zondag 11 december vindt voor de tweede keer de kerstmarkt plaats. Dit jaar pakt de Loop'r groots uit, zowel binnen als buiten zal het vol staan met kramen met alles voor de feestdagen. Ook zullen er leuke kinderactiviteiten zijn. Gitaarvereniging Ancora en de Ollandse Dorpskapel brengen de gehele middag een mooi stukje muziek ten gehore.


Burnout? Nee, Q-koorts!

Het leven na q-koorts volgens Inge Foto:

Nog niet eens zo heel lang geleden ging er geen week voorbij of er stond wel iets over in de krant: de Q-koorts. We lezen er weinig meer over. Dus het is verdwenen, of op zijn minst onder controle? Vertel dat maar niet aan een Q-koortspatiënt. Die zijn er volop en komen er nog steeds bij. Het wrange is echter dat velen van hen niet eens wéten dat ze het hebben. Lijders aan het Q-koorts vermoeidheidssyndroom (QVS) denken meestal aan een burnout, de welvaartsziekte die het antwoord lijkt op alle chronische vermoeidheidsklachten. En, erger: veel huisartsen denken er ook niet aan. Het wordt ook wel eens verward met de ziekte van Lyme.

"Terwijl het maar één prikje kost, en je weet het" merkt Annemieke de Groot op. "Mensen met chronische Q-koorts dragen de levende bacterie bij zich. Die veroorzaakt levensgevaarlijke ontstekingen aan vaten en hartkleppen. Onbehandeld ga je daaraan dóód!

Nascholingen voor artsen
Annemieke de Groot weet waarover ze praat. Ze is directeur van Q-support uit Den Bosch, een stichting die zich bezighoudt met advisering en begeleiding van Q-koorts-patiënten, en het onderzoek naar Q-koorts initieert. "In de stichtingsakte is geregeld waar we ons geld aan mogen besteden. Zo is het niet bedoeld om mensen die door Q-koorts in geldproblemen komen te compenseren. Maar we betalen bijvoorbeeld wél de eigen bijdrage voor het beweegprogramma dat speciaal is opgezet door een fysiotherapeut, maar dat niet wordt vergoed door de verzekeraar. We verzorgen ook nascholingen voor artsen en specialisten en, we proberen de expertise te behouden van de poli voor chronische vermoeidheidsziekten van het Radboudziekenhuis in Nijmegen, die nota bene wordt opgeheven. We doen nog veel meer. Afijn, kijk maar eens op http://www.q-support.nu/ . Daar kun je ook gratis het boek "Leven met Q-koorts, een dagelijks gevecht" downloaden. Het enige dat Q-support helaas niet kan, is de mensen beter maken."

Geen burnout
Het interview vindt plaats bij Inge Habaken-Verbakel thuis, een Rooise die weet wat het betekent om QVS te hebben. Eigenlijk blijft ze liever op de achtergrond. Al kan ze geen dag om de Q-koorts heen, ze probeert met haar 'beperkingen' toch haar gezinnetje draaiend te houden, waardoor andere dingen wel een beetje stil staan. Ze is liever bezig met léven, met haar jonge gezinnetje. "De antibiotica heeft wel zijn werk gedaan, maar ik heb nu wel QVS waardoor mijn immuunsysteem overuren draait. Bij mij werd dat eerst ook aangezien voor een burnout. Ik kreeg cognitieve gedragstherapie, zeg maar: leren om heel streng te leven, met strakke regelmaat. Toen die therapie niet veel meer toevoegde verklaarde de gedragstherapeut mij beter. Dat mág een gedragstherapeut helemaal niet! Ik begon toen zelf ook te twijfelen aan mijn ziekte, maar bleef iedere dag wakker worden met een griepgevoel. Omdat mijn handen en armen steeds zwaar werden als ik creatief bezig was, wist ik dat het geen burnout kon zijn."

"We organiseren regelmatig bijeenkomsten voor patiënten" herneemt Annemieke de Groot. "En dan zie je pas goed de impact van hun ziekte. Ze genieten bijvoorbeeld van een verwendag, maar de eerstvolgende drie dagen kunnen ze van vermoeidheid hun bed niet meer uit. Het lichaam is op oorlogssterkte tegen de restanten van de Q-koorts. Dat kost enorm veel energie, en die kan het lichaam maar één keer uitgeven."

Inge Habraken - Verbakel (l) en Annemieke de Groot Foto: Jos van Nunen

Rooi Vol Koren

Jeanne en Harrie Passier Foto: Jos van Nunen

Een prachtige titel voor dit evenement. Wat een feest. Koren van diverse pluimage gaven acte de presence in het zonnige Rooi.

Een groot muzikaal feest. Zelfs Harrie, de grote organisator, had zijn kapsel aangepast (muziKAAL). Alles klopte tot in de puntjes. De kasteleins hadden goed hun best gedaan om er een geslaagd feest van te maken; podia, tenten, zitjes, het was er allemaal.
Harrie en zijn Jeanne hadden niets aan het lot overgelaten. Harrie, al jaren één van de drijvende krachten achter de Rooise kapellenavond, is groter gaan denken.
Wat een feest. Als dan het weer ook nog meezit dan is dat geweldig. Rooi heeft er weer een evenement bij dat ons dorp op de kaart zet, zonder winstbejag en zonder eigenbelang. Werkelijk duizenden mensen bezochten het zangevenement. Ook veel mensen van buiten het dorp.

Het kan, samen met de Fietsvierdaagse, de Jaarmarkt en de Kermis wel eens uitgroeien tot één van de grootste activiteiten, die een regionale uitstraling heeft. Het riep een beetje de sfeer op van het vroegere Jazz-weekend, gezellig en ongedwongen.
Iedereen had goeie zin en de koren waren enthousiast. Overal een half uurtje optreden, dan wisselen. Het klopte perfect.

Een klein aandachtspuntje misschien: laat iedereen zonder versterking zingen. Ik hoorde op het Kerkplein een groepje waarbij alle twaalf leden een microfoon gebruikten. Behalve dat het geluid niet goed was, overstem je dan andere koren in de nabijheid. Op de dialectendag in Lieshout hadden we hetzelfde probleem, daar wordt aan gewerkt. Verder alleen maar lof en nog eens lof.

Och, es ge de goeie toon veint, is hil oew leve meziek.


Werken aan de JeugdNatuurWeij

Foto:

Kinderen van JeugdNatuurWacht De Populier hebben afgelopen zaterdag weer hard gewerkt op hun adoptieterrein, de JeugdNatuurWeij aan de Zuidelijke Randweg.

Foto: Henri van Weert

Daar staat een bank voor de bezoeker om even uit te rusten. Die was helemaal overwoekerd met struiken. De kinderen hebben deze struiken zo gesnoeid dat je er weer kunt zitten. Ook het pad naar de bank is weer voorzien van verse houtsnippers. Met grote emmers en een kruiwagen werd enthousiast gewerkt. Het pad is weer goed begaanbaar en er kunnen paddenstoelen gaan groeien op de houtsnippers.
De kinderen hebben ook een natuurwandeling gemaakt in Diependaal, waar ze hebben genoten van de natuur en met name van de mooie herfstkleuren die al weer zichtbaar zijn. Al met al is het een geslaagde dag geweest en de JeugdNatuurwachters hebben weer een leuke activiteit gehad. Iedereen is van harte welkom om op de JeugdNatuurWeij te gaan wandelen en te genieten van het werk dat de natuurwachters daar hebben verricht. Verdere info: jnwdepopulier@gmail.com website: www.jnw-depopulier.nl

Jong mediatalent presenteert zich

De leerlingen van groep 8 van basisschool Kienehoef hebben vier weken hard gewerkt aan het maken van filmpjes die uitgezonden worden via lokale omroep TV Meierij. Met ondersteuning van een flinke groep vrijwilligers van TV Meierij hebben ze een opzet gemaakt voor animatiefilmpjes, interviews, korte grappige filmpjes (pranks) en een kookprogramma. Daarna hebben ze de beelden gefilmd, zijn ze aan het editen geslagen (knippen en plakken van de filmpjes), hebben ze het geluid er ondergezet en muziek toegevoegd.

Donderdag 13 oktober was het dan zover: de resultaten konden bekeken worden. In het gebouw van Rabobank aan de Jan van Tinbergenstraat kwamen de leerlingen, hun leraar, veel ouders en een aantal medewerkers van TV Meierij en Rabobank bij elkaar en werden de resultaten getoond. Spannend, maar iedereen was erg tevreden over de resultaten. Met de woorden van Koen Broeren, de leraar van groep 8: 'ik had er veel verwachtingen van, maar dit overtreft mijn verwachtingen'. Duidelijk is dat er jong media talent in Rooi aanwezig is.

De reden dat de presentatie plaats vond bij de Rabobank was het gegeven dat dit project mogelijk was gemaakt door de actie 'Hart voor elkaar' een jaarlijkse sponsering van de Rabobank voor clubs, stichtingen etc. in Rooi. TV Meierij heeft met het geld dat ze afgelopen jaar ontvingen dit project gerealiseerd.

Tot en met donderdag 20 oktober is de special onder de naam 'Jong en Nieuwsgierig' te zien bij TV Meierij om 02:00 - 05:00 - 08:00 - 11:00 - 14:00 - 17:00 - 20:00 en 23:00 uur (Ziggo kanaal 36 en KPN glasvezel kanaal 559). De special is en blijft natuurlijk te zien via www.tvmeierij.nl.

Hoe zag het er hier vroeger uit?

Nederland was niet altijd zoals wij het nu kennen. Enkele tientallen jaren geleden was er veel minder bebouwing dan nu. Enkele honderden jaren geleden was Sint-Oedenrode niet veel meer dan een versterkte vesting aan de Dommel. Maar nog veel langer geleden liepen hier mammoeten rond en in de tijd daarvoor was er hier zelfs een zee. Maar hoe weten we dat nou allemaal? Op die vraag geeft Rooienaar Ir. Noud Peters een antwoord in het jeugdboek 'Wie zoekt die vindt' dat hij morgenmiddag presenteert in het Oertijdmuseum 'De Groene Poort' in Boxtel.

"Het begon allemaal toen ik met mijn kleinkinderen door een bos liep. Daar vonden we een paar botten", vertelt Noud Peters. Samen met zijn kleinkinderen bracht de gepensioneerde biologieleraar die botten naar de archeologische dienst in Eindhoven. "Daar ontdekten we met hulp van een bevriende archeoloog dat de botten een reegeit toebehoorden. Die vondst bracht me op het idee om een boek voor kinderen van rond de twaalf jaar te schrijven. In dat boek vertel ik hoe je iets over het verleden en over de geschiedenis van ons land te weten kunt komen".

Noud Peters met het boek 'wie zoekt die vindt' op de plaats waar veel archeologische vondsten zijn gedaan Foto: Hans van den Wijngaard

Het rijk geïllustreerde boek 'Wie zoekt die vindt' is niet het eerste boek van de Rooienaar. Eerder schreef hij ook al twee boeken over vondsten die hij samen met anderen deed bij zandafgravingen in Liessel en Langenboom. Daarbij kwamen, in elk geval voor leken, verrassende vondsten naar boven. Want er zijn maar weinig mensen die weten dat hier honderdduizenden jaren geleden een zee was met walvissen en dolfijnen. Dat soort vondsten zoals bij die zandafgravingen bewijst dat het er hier ooit heel anders uitzag. Maar ook nadat de zee zich terug had getrokken, liepen er hier diersoorten rond die je in onze streken niet verwacht, zoals olifantachtigen en tapirs.

"Voor mij geldt eigenlijk hoe ouder hoe beter en hoe mooier. Bij zandafgravingen zoals er die in Langenboom en in Liessel waren, kan ik me helemaal uitleven", vervolgt Peters. "Maar in de grond zijn ook veel sporen te vinden over de jongere geschiedenis. Zo zijn er inmiddels alweer een jaar of tien geleden ook hier in Sint-Oedenrode heel interessante vondsten gedaan. In het gebied waar nu de Borchgrave is, zijn toen restanten gevonden van de burcht van de heren van Rode".

In het boek 'Wie zoekt die vindt' vertelt Noud Peters op een begrijpelijke manier over de zoektocht naar sporen uit het verleden. Dat begint met de vondst van de botten van het ree dat enige tijd geleden stierf en daarna door andere dieren werd aangevreten. Maar gaat vervolgens verder met de vertelling over de sporen die de eerste Rooienaren achterlieten om te eindigen bij de fascinatie 'oertijd' en nog langer geleden.

Het boek 'Wie zoekt die vindt' ISBN 978-90-807642-0-0 is te koop bij het Oertijdmuseum 'De Groene Poort' in Boxtel. Bestellen kan ook via het emailadres amm.peters@kpnmail.nl van Noud Peters.

Tiona geeft een nieuwe stijl aan Blaasmuziek Plus

Blaasmuziek Plus komt er weer aan! Dit jaar voor de achttiende keer. Zaterdagavond 29 oktober a.s. is het zo ver. Dan vindt het jaarlijkse muziekspektakel van Blaasorkest Tiona plaats in een prachtig vernieuwde grote zaal van De Beckart, waar volgens de eerste inzichten de akoestiek enorm is verbeterd. De inrichting van de zaal geeft het orkest meer mogelijkheden om er een spectaculaire muziekavond van te maken.

Tiona geeft aan de achttiende editie van Blaasmuziek Plus een nieuwe stijl. De werkgroep uit het orkest, bestaande uit vader Jos en zoon Mark van Heesch, John van de Crommert en Toon van Rossum, heeft de invulling van Blaasmuziek Plus aangepast aan de modernere muziekstijl van het orkest. Natuurlijk wil Tiona ook dit jaar het programma voor Blaasmuziek Plus inhoud geven door een grote variatie van muziekstukken en artiesten, maar de muziekkeuze is veel meer in de richting van eigentijdse en populaire nummers gegaan. Herkenbare muziek vooral, die lekker in het gehoor ligt.
De werkgroep is trots dat het voor de uitvoering van 29 oktober a.s. is gelukt samen te werken met Zang- en Theatergroep Klik uit Best. Dit gezelschap staat garant voor top entertainment en verzorgt samen met Tiona een speciale theatervoorstelling. Het orkest gaat voor Blaasmuziek Plus ook samenwerken met Rocking Daddy. Met hem gaat Tiona swingen. Ook zal de mogelijkheid worden geboden op de muziek van Tiona te dansen. Dansschool Footloose uit Eindhoven zal op de muziek van Tiona verschillende dansstijlen presenteren, zoals Country Dance, Rock and Roll en Latin Dance. De afsluiting van de avond past geheel in de vernieuwde opzet van Blaasmuziek Plus.

Tijdens eten is een gesprek veel gemakkelijker

Foto: Hans van den Wijngaard

Nederland is inmiddels een kleurrijk land geworden. Mensen van vele nationaliteiten hebben in ons land een nieuw thuis gevonden en er komen nog dagelijks nieuwe mensen bij. Om die mensen wegwijs te maken in ons land, onze regels, onze gebruiken en onze taal zijn er talloze vrijwilligers actief die hen daarbij helpen. Afgelopen donderdag was er in het Damiaancentrum een integratiediner waarbij mensen met verschillende culturen en de vrijwilligers elkaar beter leerden kennen.

Veel zakelijke deals worden tijdens een etentje gemaakt. Eenvoudig omdat mensen tijdens het eten zich schijnbaar gemakkelijker voelen en dan sneller het gesprek aangaan. Dat is ook de gedachte achter het integratiediner. Voor dit diner nam iedereen iets uit zijn of haar eigen keuken mee. Aan het buffet ontstonden dan ook al snel de eerste gesprekken, want iedereen wilde toch weten wat voor lekkers er daar allemaal op tafel stond.
Een van de nieuwe Rooienaren is de negenjarige Natu. Hij woont alweer twee jaar in Sint-Oedenrode, maar komt oorspronkelijk uit Eritrea. Voor hem is dit integratiediner een feest en hij vindt de kippenpoten het lekkerste. "Die eten we thuis ook, maar ook gewoon aardappels en tomatensoep", zegt hij.
Tony van der Hagen is de taalcoach van Natu's moeder Thras. Als taalcoach begeleidt zij Thras bij het leren van onze taal. "Dat is ook nodig" vindt Tony, "want om je weg in onze maatschappij te vinden dat valt niet mee. Als je geen Nederlands spreekt, dan is dat een extra obstakel om zelfstandig je weg te vinden. Ik kan hen daar op deze manier een beetje bij helpen", zegt Tony.

Maja komt oorspronkelijk uit Somalië. Zij woont inmiddels alweer zeven jaar in Nederland en zes jaar in Sint-Oedenrode. Zij kwam op haar veertiende naar ons land en begon toen aan een MBO-2 opleiding. Daarna rondde zij gelijktijdig de MBO-3 en MBO-4 opleiding in drie jaar af en nu studeert zij alweer twee jaar aan het Fontys. Voor het diner bracht zij samboesa mee, dat is een gerecht uit Somalië. Het bestaat uit bladerdeeg dat met gehakt, uien en paprika is gevuld. "Maar", zo benadrukt Maja, "er zitten ook heel veel kruiden in, want die gebruiken wij veel meer in ons eten dan dat jullie dat doen."

De vijfjarige Nlajan uit Syrië die in Nijnsel woont, geniet van de rijst, "want die vindt ze het allerlekkerst", vertelt haar moeder Azza. Die vindt dit integratiediner overigens een heel mooi initiatief. "Toen we ervan hoorden hebben mijn man en ik ons met de drie kinderen dan ook meteen aangemeld."

Jeanne Roozendaal uit Schijndel las in DeMooiRooiKrant over het diner. Omdat ze in juli zonder werk kwam te zitten, wilde ze wel eens kijken wat er allemaal rondom de inburgering speelt. "Ik sluit niet uit dat ik me binnenkort als vrijwilliger bij vluchtelingenwerk aanmeldt. Ik heb altijd jongeren op weg geholpen naar werk. Deze mensen vertrekken zo mogelijk nog vanaf een lastigere startplek, het lijkt me leuk om hen daarbij te helpen", zo vertelt de Schijndelse.

Foto: Hans van den Wijngaard

Griezelen in wijk Kienehoef

Foto: Jos van Nunen

Op zaterdag 29 oktober aanstaande wordt Halloween voor de derde keer gevierd in wijk Kienehoef.

Afgelopen jaar was een groot succes. Veel kinderen gingen langs de prachtig versierde huizen. Wat een geweldig sfeertje hing er die avond! Alle kinderen die in wijk Kienehoef wonen of er naar school gaan kunnen zich aanmelden op www.halloween.chouke.nl

Wilt u zich aanmelden als aanklopadres? Graag! Ook dat kan via deze website. Dit jaar zal er een prijs uitgereikt worden aan het mooist verklede kind, mede mogelijk gemaakt door Jumbo Sint-Oedenrode.


Met Rooise defibrillatoren niets mis

'Defibrillatoren onbereikbaar' kopte het Eindhovens Dagblad maandagmorgen. "Dat geldt in ieder geval niet voor Sint-Oedenrode", kwam Toin Lathouwers van Rooi Hart Safe met een reactie.

Volgens het artikel van het Eindhovens Dagblad heeft een onderzoek van het Rode Kruis uitgewezen dat de meeste AED-apparaten in het land slecht vindbaar en slecht onderhouden zijn. Gelukkig zorgt Rooi Hart Safe er voor dat dit in Sint-Oedenrode een stuk beter is geregeld. "Het artikel geeft aan dat het landelijk slecht gesteld is met de AED's. Bij ons gaat het juist heel goed. Iedere drie maanden worden onze defibrillatoren geïnspecteerd. Dan wordt gekeken of ze nog werken en of ze makkelijk te bereiken zijn", vertelt Toin. In Sint-Oedenrode hangen bijna vijftig AED-apparaten en die zijn 24 uur per dag bereikbaar. Er zijn ook steeds meer mensen die er mee om weten te gaan. Rooi Hart Safe geeft cursussen die tot op heden enkele mensenlevens hebben gered. De laatste weken was die hulp hard nodig. Toin: "In acht dagen tijd zijn er drie reanimaties geweest. Door hartslagnu.nl kwamen er snel mensen ter plekke om te helpen."

Stukje Dommel aan Bobbenagelseweg uitgebaggerd

In de bocht langs de Bobbenagelseweg stond nagenoeg geen water meer in de Dommel. Vele telefoontjes van passanten kwamen binnen met de mededeling dat er veel vis naar lucht hapte. Door de lange droogte is de waterstand extreem laag.

Maar op dit stuk viswater ligt de oorzaak elders. Bij de aanleg van het fietspad zijn er op dat stuk zware dammen aangelegd om het water weg te kunnen pompen en de wand te kunnen versterken. Na de voltooiing van de werkzaamheden is de grond niet verwijderd maar in de Dommel verspreid. Door snel ingrijpen van de gemeente is ongeveer 200 kuub bagger verwijderd en kan de vis weer vrolijk zwemmen.

Zit er over een jaar ook nog muziek in Rooi?

Om te beginnen enkele muzikale feiten: Mensen die van achtergrondmuziek houden, hebben zelf geen achtergrond. Kippen hebben altijd kippenvel, welke CD je ook opzet. En van alle Japanse vechtsporten is karaoke de meest pijnlijke.

Maar nou even over jullie, want WOW, wat is Rooi toch muzikaal!! Ik heb even zitten turven maar alleen al het afgelopen weekend liepen er zo'n 8000 muzikale mensen door het centrum. Vol Koren. Zo heette het festival. En de horeca zag er ook wel brood in, zo heb ik begrepen. Verder was er nog een uitwisseling tussen Harmonie St. Caecilia en het opleidingsorkest van Fanfare Jungit Apollo ( hopelijk niet nummer 13!). Ja, hoe die uitwisseling er precies uitzag weet ik niet, maar ik neem aan dat het een beetje door elkaar werd gemixt; de slagwerkers van de een op de dwarsfluiten van de ander, en andersom. En na afloop natuurlijk shirtjes wisselen, ik bedoel uniformen.
Het maakte me wel jaloers. In de jaren 70 heeft een hele lieve mevrouw in Veghel geprobeerd om de kloof tussen mij en Chopin te dichten. Voorwaar geen kleinigheid want ik had het talent van een bejaarde vleermuis (enkel de zeer hoge tonen bleven hangen). Het was aan mij allemaal niet besteed, en zeker niet de klassieke muziek, zeg maar die deuntjes van dooie Duitsers. Ik had het zelf al na een jaar of drie opgegeven maar Mevrouw van Eerd niet. Op de laatste lesdag van jaar 6 heb ik haar moeten smeken om ermee te mogen stoppen. Ik weet haast zeker dat ze nog zeker een half jaar iedere maandagmiddag op me heeft zitten wachten. Zo gaat dat in Veghel. Die houden vol, maar dat hoef ik jullie in Rooi niet te vertellen (sterkte er mee!). Maar ik speel inmiddels vrij verdienstelijk tuba tandpasta. En daarop hoop ik straks te mogen spelen op het nieuwe muziekfestival in Olland dat mijn oom Willy aan het organiseren is. Het heet "Rock and Rollator", en The Red Hot Chili Pampers komen ook, samen met Prostatus Quo en Gerry and the Pacemakers. Inderdaad jaren zestig muziek, althans je moet minimaal 60 zijn om ervan te kunnen genieten. Ik kan niet wachten!


Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Het Internetcafé is op zoek naar vrijwilligers
Het Internetcafé is op zoek naar enthousiaste en deskundige vrijwilligers die hun team kunnen komen versterken. Het doel van het Internetcafé is om ouderen kennis te laten maken met de nieuwe digitale mogelijkheden. Een groep van ongeveer 20 deskundige vrijwilligers helpen de mensen hierbij graag in een ongedwongen sfeer. Houdt u van computeren en zou u dit graag willen overbrengen aan anderen, neem dan contact met ons op! Werktijden zijn in overleg, het Internetcafé is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van: 9.30 - 10.30 uur en 11.00 - 12.00 uur en op donderdagavond van 19.00 - 20.00 uur en 20.15 - 21.15 uur. (vacaturenummer: 10776)

Vrijwilliger gezocht ter ondersteuning bij het doen van boodschappen
Voor een jongeman van 34 jaar met PDDNOS zijn wij op zoek naar een vrijwilliger die ondersteuning wil bieden in het doen van boodschappen. Het gaat hier niet om het sjouwen, maar juist om ondersteuning bij contacten. Interpreteren van lichaamstaal van anderen is soms erg lastig, de vrijwilliger zal hierbij ondersteunend zijn. Werktijden zijn eenmaal per week en in overleg. (vacaturenummer 17312)

Vrijwilliger gezocht om samen leuke dingen te ondernemen
Een mevrouw uit Sint-Oedenrode wil graag een vrijwilliger (V) die samen met haar leuke dingen kan ondernemen zoals winkelen, terrasje zitten, erop uit gaan. Zij heeft een beperking dus het is belangrijk dat de vrijwilliger hier op in kan spelen. We zoeken een rustig persoon, die niet bazig of streng is en begripvol is. Die haar behandelt als een volwassene maar haar niet overschat. Zij heeft epilepsie, maar heeft bijna nooit aanvallen. Als ze er een heeft, hoeft de vrijwilliger niks te doen. Mevrouw rookt wel (niet binnen) en is 46 jaar. (vacaturenummer 17313)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Uit de oude doos

Als redacteuren van DMRK schrijven we onze vingers blauw over van alles en nog wat. Ons favoriete onderwerp is toch wel: mensen met een verhaal. Daarbij vergeten we wel eens dat we met alle ervaringen in onze rugzak, zelf langzaamaan ook mensen met een verhaal worden.

Hoewel DMRK nog niet zo lang geleden haar eerste lustrum heeft gevierd, en MooiRooi.nl er iets meer jaartjes op heeft zitten, reiken de ervaringen van onze redacteuren soms van een stuk langer geleden.

MHC had een groot feest bij de ingebruikname van hun nieuwe locatie op sportpark Kienehoef. Alle hotemetoten waren van de partij en zelfs Erica Terpstra, toenmalig voorzitter van NOC*NSF – spreek uit alsof je snurkt - was erbij. Volop kansen om haar favoriete sport te promoten: praten. De sportwethouder, apetrots dat hij de topkanjer van de sportwereld binnen had weten te halen, sleepte de redacteur laaiend enthousiast in haar richting. Hij kon haar wel even vrij maken voor de krant. Maar daar had de redacteur helemaal geen zin in. Die keek en luisterde veel liever undercover naar de spontane dingen die op zo'n dag óók gebeuren. Hij werd op zijn wenken bediend. En de wethouder ook een beetje, want Erica kwam toch in de krant, al kreeg ze slechts een bijrol.
Een meisje van twee turven hoog wurmde zich tussen de zwerm persmuskieten en paparazzi door, snel naar die blijkbaar heel belangrijke dame. "Mevrouw, bent ú nou de Koningin?" Drie maal raden wie de hoofdrol kreeg.

Uitslag prijsvraag Oldtimerbeurs Automobielen & Hotrodshow Autotron

Foto: Hans van den Wijngaard

Ronkende motoren, oververhitte knalpijpen en fel gekleurde oldtimers. Wanneer u deze combinatie tegenkomt, dan kan er alleen maar sprake zijn van Hot Rods. Wilt u het met eigen ogen zien? Dat kan, want in het weekend van 22 en 23 oktober is in het Autotron Rosmalen weer de Internationale Oldtimerbeurs. U kunt daar bij zijn, want onder de lezers van DeMooiRooiKrant verloten we ook dit keer weer vijf keer twee toegangskaartjes voor deze beurs.

Als u ons kon vertellen dat de meeste Hot Rods uit de periode 1920-1950 stammen, dan maakte u kans op de kaartjes voor het Autotron. De onderstaande deelnemers aan de prijsvraag wisten het juiste antwoord en kunnen de toegangskaarten tot en met komende vrijdag ophalen op het kantoor van DeMooiRooiKrant aan de Heuvel 17.

1. Ben Geerts
2. Monique van Berkel
3. Henk van Kilsdonk
4. Frans Fransen
5. Dick van de Kaa

Wist u het antwoord niet of is uw inzending niet getrokken, maar wilt u toch naar deze beurs. Op zaterdag en zondag is de Internationale Oldtimerbeurs op Autotron Rosmalen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €12,50 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Vanaf donderdag 20 oktober zijn in dit Rondje opgenomen: - Nationale Ouderendag - Uitleg Lifesaving door Elise Pennings - Orgelexpeditie voor kinderen - Schouw grenspaal Driesteen - Kinderboekenweek 2016; kinderen lezen hun verhalen aan ouderen voor! - Cultureel Erfgoed: symposium "Een kwestie van Emotie en Realiteit"- Finale kookwedstrijd "Keukenbazen" voor kinderen - Nationaal Integratiediner bij Damiaancentrum - Fashion en Food en Rooi Vol Koren. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Bambu Social, duurzamer bouwen in Nicaragua.
Nederlandse studenten, waaronder de Rooise Mark Sittrop en zijn vriendin gaan in Nicaragua een fabriekje bouwen om op duurzame wijze bamboe te bewerken zodat het tot 10 keer langer als bouwmateriaal mee gaat. Daarna starten ze met de bouw van scholen. Uitzending gedurende 1 week vanaf 19 oktober. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur

Project Jong & Nieuwsgierig
Medewerkers van TV Meierij legden leerlingen van groep 8 van Bs. De Kienehoef uit wat er komt kijken bij 't maken van videoreportages en -animaties. U kunt zien hoe dat ging én natuurlijk de door leerlingen zelf gemaakte resultaten. Uitzending tot en met 21 oktober. Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur.

Evenement Rooi Vol Koren
Op zondag 16 oktober traden op een groot aantal podia, zowel binnen als buiten, een 30-tal koren op. Samen met collega-omroepen is van deze manifestatie een samenvatting gemaakt. Uitzending van 22 tot en met 30 oktober Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193


Speelgoed- en kinderkledingmarkt

Op het gebied van kinderspeelgoed en kinderkleding is er van alles te vinden op de markt, die wijkvereniging Eerschot, zondag 23 oktober houdt.

De markt vindt plaats in wijkcentrum Meerschot, Heistraat 22 Sint-Oedenrode. De deuren zijn open van 10.00 tot 12.00 uur. Er zijn onder andere tweedehandse broekjes, jurken, T-shirts, puzzels, poppen, auto's, duplo en kinderfietsjes en veel speelgoed te koop. Niet alleen ouders maar ook (oppas) opa's en (oppas) oma's kunnen hun slag slaan. Ook leuk om je sinterklaas inkopen te doen. De entree bedraagt 1.00 euro.

Alzheimer Café in Schijndel

Foto: Jeroen van de Sande

Op maandag 24 oktober wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: theatervoorstelling. "U kunt toch wel even aan tafel blijven zitten tot iedereen het op heeft?" Wat voor ons vaak vanzelfsprekend is, is voor mensen met dementie helemaal niet zo logisch. Zij gedragen zich vaak heel anders als je zou verwachten. Voor we het weten plakken we zomaar een etiket: "ze wordt zo egoïstisch", of gebruiken we woorden als gedragsproblemen of agressie. Maar zelf zijn wij heel bepalend in hoe mensen met dementie zich gedragen.
In de theatervoorstelling krijgen we een inkijk in het leven van de heer van Dijk, 82 jaar, met de diagnose ziekte van Alzheimer. We zien hoe hij zich thuis staande houdt, maar ook wat er gebeurt als de ziekte voortschrijdt en hij naar een zorgcentrum verhuist.
Steeds volgt uitleg over wat er in de verschillende situaties in de hersenen gebeurt en we krijgen daardoor zicht op de grote invloed van ons, de mensen om hem heen en de omgeving, op zijn gedrag.

Door: Jan van der Hammen, trainer/acteur en mede eigenaar van Ervarea. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Filosofisch Café

Tijdens de Zomeractiviteiten Rooi 50+ van de KBO heeft u mogelijk deelgenomen aan een van de 13 aansprekende activiteiten die een grote groep van vrijwilligers mogelijk heeft gemaakt voor de 50-plussers van Rooi. Voor de activiteit "Filosofisch Café" werden drie voortzettende sessies in het vooruitzicht gesteld. Op 18 augustus hadden we een filosofisch gesprek over de vraag "Wat is de (on)zin van het leven". Andere intrigerende vragen bleven liggen voor de drie nog volgende sessies.

Bij voldoende deelname hebben wij Jef De Schepper wederom bereid gevonden ons te begeleiden op onze weg in het zelf filosoferen. Ervaring is daar niet voor nodig wel de bereidheid met anderen in gesprek te gaan.

In de Senior Rooi van oktober is vermeld dat de voorzetting zal plaatsvinden op 20 en 27 oktober met een slotbijeenkomst op 3 november. De beoogde ruimte blijkt op die data niet beschikbaar. Wij hebben zaaltje "De Dommel" in Odendael kunnen reserveren echter op de vrijdagen 21 en 28 oktober en afsluitende op 4 november 2016, steeds van 10:00 tot 12:00 uur. Voor de deelname aan deze veel belovende discussie vragen wij op basis kostprijs voor entree incl. een kopje koffie per sessie € 6,-

Om te weten of deze samenkomsten daadwerkelijk kunnen doorgaan verzoeken wij geïnteresseerden omgaand in te schrijven. Het aantal deelnemers is in het kader van een zinvolle discussie begrensd op 12 personen. Haast u dus zich aan te melden via e-mail: jan.muusz@onsmail.nl. Geeft u dan aan voor hoeveel en welke sessies u wilt deelnemen. Betaling kan contant plaatsvinden in de zaal, dat kan per sessie maar ter verzekering van uw deelname voor meer sessies verdient het aanbeveling het bedrag ineens te voldoen. Vindt u het prettiger dat per bank te doen, kiest u dan NL54 RABO 0138 2242 77 t.n.v. J.Muusz, die deze activiteit coördineert.

Aangezien de vorengenoemde enquête anoniem was zijn de personen die aan hebben gegeven deel te willen nemen aan de vervolgsessies niet bij naam bekend, ook zij zullen zich dus opnieuw moeten melden via de e-mail of anderszins. De organisatie ziet uiteraard met belangstelling uw reactie/inschrijving c.q. een zinvolle discussie tegemoet. Tot dan…….

Codha-KREK bij 't Onderonsje

Donderdag 27 oktober is het Damiaancentrum weer open voor een activiteit van het Onderonsje. Deze keer kunt u genieten van een muzikaal optreden van Codha-KREK.

De vaste zangers van deze groep, Hans en Sjef, en deze dag aangevuld met Ellen, zingen over een breed scala aan onderwerpen. Dat gaat vaak in het Brabants dialect. Waarschijnlijk hoort u ook nog wat markante streekverhalen, verteld door Hans Lakwijk. Iedereen vanaf 55 jaar is welkom.

Aanmelden is fijn, maar u kunt ook spontaan komen. Aanmelden via 06-53448605 (Petra) of 06-13992915 (Karin) Tijd: 14.00-16.00 uur, Kosten: € 3,-, Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Koorleden in de bloemen

Petra v. Rooij (l) en Diny Kapteijns

Vorige week woensdag vierde het Requiemkoor van de Martinuskerk hun jaarlijkse feestavond.

Petra v. Rooij (l) en Diny Kapteijns werden tijdens deze avond in het zonnetje gezet door Mies Bekkers (voorz.) voor het vele werk wat deze dames voor het koor verrichten.

Boskant kermis met heuse kartbaan

Foto: Hans van den Wijngaard

Boskant kermis is meer dan kermis. De Lèpkes die elk jaar de kermis organiseren, weten ook bijna elk jaar wel een ander spectaculair evenement aan de kermis te koppelen. Vorig jaar was het koersen met een hometrainer, dit jaar veranderde de rotonde in een heuse kartbaan.

Het publiek staat niet rijen dik langs de dranghekken, maar belangstelling voor het streetkarten is er wel degelijk in Boskant. Al kort na elf uur komen de eerste ouders met hun kinderen naar het Ritaplein. De rotonde is voor het doorgaande verkeer afgesloten en de jeugd mag legaal met de fiets en skelters over de rotonde rijden. Voor de ouderen onder het publiek zeker een herinnering aan de oliecrisis in 1973. Toen reden er zondags ook geen auto's en veranderde elke asfaltweg in een rolschaatsbaan. Nu is dat anders, want de weg is afgezet voor het karten dat vanmiddag staat te gebeuren.

"Eigenlijk was het de bedoeling om een kartwedstrijd te houden, maar het parcours was daar niet geschikt voor", vertelt Twan Smolders van CC de Lèpkes. "Daarom hebben we besloten om er een leuke middag voor te maken voor iedereen die een keer wil karten. Aan de gezichten te zien van de mensen die na tien minuten uitstappen is dat gelukt".

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Hans van den Wijngaard
Hans van den Wijngaard

"Tja hoe is het idee ontstaan?", herhaalt Twan de vraag. "Het is misschien wel dertig jaar geleden, maar toen waren er hier in Boskant kartwedstrijden op het schoolplein. Toen we in het voorjaar bij 'De Vriendschap' nadachten over de kermis van dit jaar, was het karten één van de ideeën die voorbij kwamen. We keken eens naar de rotonde en we waren dolenthousiast. Ook de gemeente reageerde positief, als we maar zorgden dat het veilig zou zijn".

Veiligheid staat ook bij de mensen van Streetkarting.nl in hoog in het vaandel. Voorafgaand aan de races instrueren zij de baancommissarissen. "Zorg er voor dat mensen voldoende afstand houden en elkaar op de smalle delen van het circuit niet gaan inhalen. Inhalen kan alleen op de rotonde zelf, daar is de weg breed genoeg. Als je ziet dat er een kart dwars op de baan staat, zet de andere karts dan maar gewoon stil. We doen dit nu al zes jaar en in die tijd is er nog nooit een ongeluk gebeurd, dat willen we vandaag ook graag zou houden", vertelt instructeur Hans de baancommissarissen in spe.

Ook Twan Smolders staat als organisator op de veiligheid. "Mensen tekenen ervoor dat ze geen alcohol hebben gedronken voor dat ze instappen. Als we twijfelen, moet men blazen. Zo'n kart haalt op lange rechte stukken zeventig tot tachtig kilometer per uur. Die hebben we in dit circuit niet, maar hier op het fietspad kun je met gemak vijftig kilometer per uur rijden. Dan wil je niet hebben dat mensen door alcohol net wat trager reageren dan normaal. We houden Boskant kermis graag veilig", zo sluit Twan af.

Gebruikersraad zwembad De Neul opgericht

Tom van Wanrooij overhandigt het logo aan wethouders Hendriks en Van der Heijden Foto: Gerrit van Meeuwen

Met het zetten van zijn handtekening bekrachtigde Tom van Wanrooij dinsdagavond 11 oktober de status van de Gebruikersraad van zwembad De Neul, waarvan hij voorzitter is. De Gebruikersraad vertegenwoordigt een zevental verenigingen/doelgroepen die gebruik maken van het zwembad. Doel is, om als één partij naar buiten te treden om het zwembad voor Rooi te behouden als het opgaat in Meierijstad.

Kosten
Een zwembad kost een gemeente per definitie geld, en in het verleden heeft het voortbestaan van De Neul als zelfstandig zwembad vaker ter discussie gestaan. Het is niet toevallig dat de gebruikersraad, een initiatief van Wim van Kreij vorig jaar, nu het levenslicht ziet. De komst van Meierijstad levert een nieuwe impuls op voor eenzelfde discussie. Tijdens de bijeenkomst over sport in Meierijstad in Eerde, op 5 juli jongstleden, twijfelde een aantal lokale politici openlijk aan het bestaansrecht van drie zwembaden in Meierijstad. "Dat is bijna uniek in Nederland, dus onwenselijk" zou daar gezegd zijn. Het gebouw is 40 jaar oud, nog niet afgeschreven maar er moet wel regelmatig het een en ander aan gebeuren. Van de andere kant streeft De Neul al jaren naar een optimaal gebruik en bezetting ervan om de kosten te dekken.

Baten
De gebruikersraad noemt evenwel een groot aantal argumenten die pleiten voor het behoud van De Neul. Naast de traditionele maatschappelijke functie van zwembaden, is het verbonden aan het bestaansrecht van een aantal doelgroepen voor wie een lokaal zwembad geen wenselijkheid is, maar een noodzaak. Educatie (basisscholen, schoolzwemmen), sport, sociale contacten, bruisend verenigingsleven (o.a. duikvereniging), veiligheid (minder jeugd in openbaar water), en niet te vergeten vitaliteit en gezondheid voor Rooienaren die aangewezen zijn op een voorziening dicht bij huis. Van Kreij wees, naast het welzijnsaspect, op de financiële preventie van dat laatste bij ouderen: "Bij elke euro die dit kost, wordt vier euro bespaard op gezondheidszorg."

Gebruikersraad
De gebruikersraad heeft een passend logo laten ontwerpen: de contouren van een gebouw en een zwemmer in golven met de kleuren van Meierijstad. Tom van Wanrooij: "Met de gebruikersraad gaan we twee sporen bewandelen. De eerste is zorgen voor draagvlak. Er worden 2500 flyers verspreid, met de vraag of mensen sympathisant willen worden. Dat kost ze niets. Op Facebook en Twitter zijn we ook vrij actief. Het tweede spoor is het benaderen van de politiek. Wij kunnen dan per partij naar buiten aangeven hoe die tegenover het behoud van de Neul staat. We gaan niet zeggen 'kies die partij, en die niet" maar je kunt het wel zien als een stemadvies."

Vernhout verliest haar authenticiteit

Vernhout was een idyllisch straatje. Een pad, zo uit de Middeleeuwen gegrepen, middenin de Brabantse natuur. Afgelopen zaterdag werd de laatste hand gelegd aan de asfaltering van het Boskantse straatje. Nu is het een weg als zovelen. De klinkers hebben plaatsgemaakt voor een dik wegdek.
In april liet B&W in de gemeenteraad blijken dat het Vernhout toch geasfalteerd wilde hebben, tegen de wil van een aantal aanwonenden en het advies van Stichting het Roois Landschap in. "Ik en enkele bewoners meer zijn bang dat het een racebaan wordt", uitte een bezorgde aanwonende deze week bij DeMooiRooiKrant zijn zorgen. "Bovendien is de charme van Vernhout weg."
Dit zijn enkele punten van tegenstanders. Voorstanders zeggen dat het asfalt minder herrie maakt en dat het comfortabeler is voor fietsers. Hoe dan ook, één ding is zeker: Vernhout verliest haar authenticiteit.

Super Tip van Oma

Hoe kom je van je keelpijn af?
De koude maanden staan weer voor de deur. De kans is groot dat je een keer gaat kampen met keelpijn. Deze week sluit de Super Tip van Oma daar perfect op aan!

Heb je keelpijn? Neem dan warm (gekookt) water. Doe daar twee eetlepels honing bij. Voeg er een beetje citroensap en een beetje kaneel- en speculaaskruiden aan toe. Het is lekker en je bent binnen een half uur van je keelpijn af!


14 / 40

Een meer recente foto deze week! Wie herkent zichzelf? Of wie herkent een ander? We horen het graag via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17.

Oplossing week 41

Wat een toeval, vorige week mijn vader in de krant en vandaag mijn moeder: Riet van der Heijden- van de Kant. Dit is een foto van de carnavalsclub in de jaren 60-70. Elke club had toen zijn eigen prins carnaval. Mijn moeder is de vrouw onderaan rechts. Helaas weet ik de namen van de andere dames en de prins niet.

Joke van der Eerden

Dit gezelschap is van de oude carnavalsclub De Zotte. Links op de foto Betsie van Erp met daarnaast Fien v. Velden. Beneden - de linkse mevrouw - Riek van Erp.

Rene van Erp

Mijn zus, mevr. van de Heijden - Van de Kant staat recht onder Prins Carnaval. Ik schat dat haar leeftijd ca. 30 jaar is op die foto. De foto is gemaakt tijdens Carnaval, waar zij helemaal verzot op was. Is zelfs ooit als Juffrouw Ooievaar (zelf gemaakt) verkleed gegaan. Ja, wij hebben een knappe familie.

mevr. van Miltenburg (Bilthoven)

CDA Meierijstad in actie tijdens Nationale Ouderendag én Rooi vol koren

CDA Meierijstad vervult hartenwens van ouderen tijdens Nationale Ouderendag
Op 7 oktober was de jaarlijkse Nationale Ouderendag. Vele vrijwilligers vervulden op deze dag een hartenwens van ouderen. CDA Meierijstad vindt aandacht en zorg voor mensen, in het bijzonder ouderen, belangrijk en zet zich hier graag voor in. Daarom was ook het CDA van de partij om de hartenwens van enkele ouderen in vervulling te laten gaan, een dagje naar de Efteling. Na een lekker kopje koffie in het restaurant van Odendael, gingen de ouderen, allemaal dames deze keer, onder begeleiding van de CDA-vrijwilligers op stap richting Kaatsheuvel. En wat werd het volop genieten tijdens het dagje Efteling! Er werden flink wat attracties bezocht, waaronder de Pagode met een prachtig uitzicht over de hele Efteling. En natuurlijk werd er tussen de middag heerlijk geluncht en was er 's middags ook nog tijd voor koffie met gebak. Het werd een echte verwendag, waar de oudere dames én de CDA-ers volop van genoten. Er werd nog lang over nagepraat bij terugkomst in Odendael…

CDA Meierijstad in actie tijdens Rooi vol koren
Wat was het weer genieten in hartje Rooi tijdens het Food &Fashionweekend vooral op zondag tijdens Rooi Vol Koren! Complimenten voor de vele vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet! Het was ronduit een fantastische dag! Natuurlijk was ook CDA Meierijstad present. Zo'n tien CDA-ers uit heel Meierijstad gingen in gesprek met bezoekers, veelal bewoners uit één van de kernen van onze nieuwe gemeente. Het waren levendige gesprekken, waarbij we veel reacties ontvingen op onze vraag 'Wat is uw wens voor Meierijstad?' Deze reacties konden in een heus 'CDA-stemhokje' worden opgeschreven. Een greep uit de wensen die we ontvingen: 'bevorderen van leefbaarheid door voldoende woningen te bouwen en het verenigingsleven te ondersteunen', 'aandacht voor veiligheid van fietsers, waaronder fietspad Zijtaart naar Mariahout' en 'bouw meer woningen voor senioren'. En ook …'het gemeentehuis in Veghel moet behouden blijven' en ' maak in het gemeentehuis in Rooi een gemeenschapshuis'. Ook werden 'behoud van het zwembad in Rooi', 'chillplekken voor jongeren' en 'behoud van de eigen identiteit' als wensen voor Meierijstad genoemd. Belangrijke wensen die leven bij onze inwoners en waarmee het CDA aan de slag gaat in de nieuwe gemeente Meierijstad.
Als ludieke actie mochten bezoekers van de CDA-kraam de uitslag van de voetbalwedstrijd Bayern-München tegen PSV raden, die op 19 oktober wordt gespeeld. Onder de goede inzendingen wordt een cadeaubon verloot. Binnenkort wordt de gelukkige winnaar bekend gemaakt.

CDA Rooi-Meierijstad; Maarten van Bakel, Ger Brouwer, Rien Verhagen en Coby van der Pas

Nummering kandidatenlijsten verkiezingen bekend

Het centraal stembureau heeft vanmiddag tijdens een zitting in het stadhuis in Sint Oedenrode de volgorde van de kandidatenlijst bepaald. Ook zijn de kandidatenlijsten geldig verklaard.

Ingediend zijn de kandidatenlijsten van 9 partijen: CDA, VVD, D66, SP, PvdA, Gemeentebelang Meierijstad, Team Meierijstad (TEAM), Hart voor Schijndel en een lijst zonder aanduiding. Partijen die al zitting hebben in de gemeenteraad van de gemeente die verkiezingen organiseert, in dit geval Veghel, komen in aanmerking voor voorkeursnummering. De partij die destijds de meeste stemmen heeft gehaald, krijgt lijstnummer 1, gevolgd door de partij met daarna de meeste stemmen, et cetera.

De partijen die zitting hebben in de gemeenteraad van Veghel, zijn: CDA, VVD en SP. Ook Team Meierijstad komt in aanmerking voor voorkeursnummering. Dit omdat de zittende partij Democratisch Dorpsbelang de naam heeft veranderd in Team Meierijstad. Partijen die geen zitting hebben in de gemeenteraad van Veghel en niet in aanmerking komen voor voorkeursnummering zijn D66, PvdA, Gemeentebelang Meierijstad, Hart voor Schijndel en een lijst zonder aanduiding. De lijstvolgorde van deze partijen is bij loting bepaald. Uitgaande van het bovenstaande is de nummering van de kandidatenlijsten als volgt:

1) CDA
2) Team Meierijstad (TEAM)
3) Socialistische Partij (SP)
4) VVD
5) Gemeentebelang Meierijstad
6) Partij van de Arbeid (P.v.d.A)
7) Blanco lijst met als eerste kandidaat Van Zutphen, T.P.M.
8) Democraten 66 (D66)
9) Hart voor Schijndel

Partijen mogen gaan plakken

De politieke partijen die meedoen aan de herindelingsverkiezingen krijgen op zaterdag 22 oktober de gelegenheid om hun verkiezingsposters te plakken op de diverse verkiezingsborden die in de toekomstige gemeente Meierijstad komen te staan.

Het beplakken van de verkiezingsborden gebeurt op de gemeentewerven in Schijndel, Sint-Oedenrode en in Veghel. Politieke partijen krijgen een borstel en behangselplak en kunnen vervolgens aan de slag. De burgemeesters van de drie gemeenten - Jetty Eugster in Schijndel, Peter Maas in Sint-Oedenrode en Marcel Fränzel in Veghel – zijn aanwezig om de partijen succes te wensen met de campagne. De tijdstippen en locaties waar op zaterdag 22 oktober het centraal plakken is, zijn: 10.00-12.00 uur Gemeentewerf Veghel, Doornhoek 3740, 5465 TA Veghel. 11.00-13.00 uur Gemeentewerf Schijndel, Bogaard 2, 5482 WL Schijndel. 12.00-14.00 uur Gemeentewerf Sint-Oedenrode, Eversestraat 1, 5491 SR Sint-Oedenrode.
Het aanplakken gaat op volgorde van lijstnummer. In de zitting van het centraal stembureau op vrijdag 14 oktober 2016 is bepaald dat de lijstvolgorde is: 1) CDA; 2) Team Meierijstad; 3) SP; 4) VVD; 5) Gemeentebelang Meierijstad; 6) PvdA; 7) lijst zonder aanduiding; 8) D66; 9) Hart voor Schijndel.
Meer informatie over de locaties waar de verkiezingsborden komen te staan, is te vinden via www.meierijstad.nl. De pers is van harte welkom om bij het centraal plakken aanwezig te zijn.

Gemeentebelang Meierijstad presenteert

Gemeentebelang Meierijstad presenteert zich in haar verkiezingsprogramma als een nieuwe partij en huldigt het adagium "Een nieuwe gemeente heeft een nieuwe politiek nodig". In het verleden maakte "Gemeentebelang Sint-Oedenrode" onder oprichter en lijsttrekker Peter Verkuijlen overigens deel uit van de gemeenteraad van Sint-Oedenrode.

Zodra het verkiezingsprogramma van Gemeentebelang Meierijstad online staat, wordt de locatie ervan gepubliceerd. De partij bestaat uit de volgende leden, in lijstvolgorde: Peter Verkuijlen, Sint-Oedenrode; Moniek van de Meerakker, Eerde; Huub van de Wijdeven, Erp; Erik van Aarle, Olland; Nick Johanns, Eerde; Mark van Pinxteren, Sint-Oedenrode; Rens van Lanen, Sint-Oedenrode; Ely van den Elsen, Erp; Jan van Vlokhoven, Sint-Oedenrode.

Enquête
GB Meierijstad heeft via Suvio.com een enquête uitgezet in de fusiegemeenten. Hierop kwamen 70 reacties: de kernen Schijndel (38,6%) gevolgd door Sint-Oedenrode (22,9%) en Veghel (17,1%). De verschillen in de kleine kernen liepen uiteen van 0 (Wijbosch, Olland, Boerdonk, Mariaheide, Keldonk) tot 4,3% (Nijnsel, Zijtaart). De deelnemers waren opvallend gelijk verdeeld onder alle leeftijdsgroepen. Het zestal vragen uit de enquête ging inhoudelijk over de verwachtingen en wensen van de kiezers ten aanzien van Meierijstad, plus de vraag "Vindt u dat er genoeg naar de burger geluisterd wordt?" Bijna twee derde van de respondenten antwoordde daarop ontkennend. Dat 67,1% van de respondenten aangaf op 23 november te gaan stemmen, en 30% nog twijfelt waardoor die 67,1% alleen nog maar kan stijgen, suggereert een aanmerkelijk hogere opkomst dan de landelijke tendens, die komende verkiezingen zelfs iets onder de 50% dreigt uit te komen. Bij gemeenteraadsverkiezingen ongeacht fusie, dat dan weer wel.
Al met al dient naar de mening van de redactie niet te veel waarde te worden gehecht aan genoemd percentage dat zegt te gaan stemmen. Gezien het beperkte aantal respondenten, plus het uitgangspunt dat uitsluitend betrokken burgers de moeite nemen om te reageren op enquêtes.

PGB, Persoonsgebonden Budget

Iedereen wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving en met een goede kwaliteit van leven. Of je nu ouder wordt, langdurig intensieve zorg nodig hebt of bent geboren met een beperking. De VVD begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de vraag of er straks nog wel iemand is die hen in huis komt helpen, bijvoorbeeld bij het aantrekken van steunkousen of bij het schoonmaken. Iedereen heeft recht op de beste zorg. Ook als je ouder wordt of leeft met een beperking, moet je de regie over je eigen leven kunnen behouden. Daarvoor is het van belang dat je zelf de keuze kunt maken voor een bepaalde zorgverlener of een zorginstelling, waarbij jouw wensen en zorgvraag centraal staan.

De VVD vindt dat de gemeente vooral regisseur is bij het creëren van nieuwe, welzijn- en zorgarrangementen. Zorgcoöperaties zijn hier een mooi voorbeeld van. Door goede afspraken te maken met huisartsen, zorgverzekeraars, wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners en door te sturen op prestaties verbetert de kwaliteit van de zorg en blijven de kosten beheersbaar. De wijkcentra en buurthuizen zijn voorzieningen waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Zij vervullen daarmee een functie in het aanbod van collectieve voorzieningen op het gebied van welzijnszorg. De VVD wil dat de keuzes van individuele mensen voorop staan. De VVD vindt dat er in de keukentafelgesprekken de keuze voor een persoonsgebonden budget, pgb, zeker besproken moet worden. Een pgb kan het verschil maken tussen meedoen in de samenleving of aan de zijlijn blijven staan als je complexe, langdurige zorg nodig hebt. Met een pgb kan de zorg die nodig is immers zelf worden ingekocht. Sommige vormen van zorg en ondersteuning zijn soms makkelijker te regelen via de gemeente of het zorgkantoor, bijvoorbeeld als het gaat om enkele uren huishoudelijke hulp. De VVD wil dat dergelijke zorg in natura een volwaardig alternatief is voor het pgb. Als je kiest voor een pgb is het noodzakelijk dat je de middelen die je voor zorg krijgt vrij kunt inzetten. Dat geldt zowel voor de middelen uit de Wet langdurige zorg als de middelen uit de Zorgverzekeringswet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Pgb staat voor mensen die zorgen voor medemensen in hun eigen kring, of in hun eigen buurt, terwijl tegelijkertijd ook nog eens allerlei micro-economieën worden ondersteund. De VVD is een voorstander van het pgb.

Fractie VVD Sint-Oedenrode; Piet Klaassen, Nick de Laat, Michiel van Seventer en Wilma Wagenaars

Ons spoor

Misschien niet het meest urgente punt uit ons verkiezingsprogramma noch een onderwerp dat direct met de PvdA wordt geassocieerd zoals zorg en armoedebestrijding. Maar het is wel ons meest spraakmakende standpunt: een spoorverbinding van Eindhoven naar Nijmegen, door Meierijstad. We leggen graag uit waarom we er heil in zien.

Ambitieuze plannen ontmoeten bij hun geboorte vaak de nodige scepsis. In Schijndel weten we daar alles van, denk aan de Glazen Boerderij. Tegen de komst daarvan werden zelfs politieke partijen opgericht. Die boerderij staat er inmiddels, die partijen zijn allang weer opgeheven. Inmiddels wordt de Glazen Boerderij door vele Schijndelaren omarmd en heeft het meer smoel gegeven aan ons Schijndelse centrum. Een spoorverbinding van Eindhoven naar Nijmegen, met een station in Meierijstad. Dat is de ambitie die we in ons verkiezingsprogramma hebben opgenomen. Geen belofte, want dat is niet reëel. Dergelijke projecten omvatten vaak meerdere raadsperiodes en vergen samenwerking met Rijk, provincie en andere overheidsinstellingen. En dat kost tijd en overtuigingskracht, merken we nu al. Maar waarom willen we het? Laten we daar eens mee beginnen. In deze regio (Meierijstad + Uden) wonen rond de 120.000 inwoners. Er zijn in Europa weinig tot geen regio's met een vergelijkbare omvang én economisch potentieel die het zonder spoorverbindingen moeten stellen. Waar dient het dan voor? Duurzaamheid, economische groei en een goede mobiliteit. Nu moet je van Eindhoven naar Nijmegen via Den Bosch of Venlo (zie kaartje). Dat is niet logisch. En het bedrijfsleven in Meierijstad wordt beter bereikbaar. Dat is inmiddels – na lange besluitvormingsprocessen – goed bereikbaar over land (A50) en het water (verbreding kanaal), nu nog via het spoor. Dat is goed voor de werkgelegenheid en economische groei en het scheelt CO²-uitstoot en files. Onderzoek toonde eerder al aan dat een oost-west verbinding niet reëel is: te weinig zakelijke en schoolse belangen. Wij denken dat het van zuid naar noord anders ligt.

Lijst 7, Lijst Blanco tegen hondenbelasting

Afgelopen donderdag schreven het Eindhovens- en Brabants Dagblad dat hondenbelasting een bespreekbaar onderwerp is voor Lijst 7, Lijst Blanco. Dit was een onvolledige interpretatie van ons standpunt. Wij zijn namelijk tegen hondenbelasting, nu en ook in de toekomst in Meierijstad.

Op een ander gebied met betrekking tot honden, heeft Lijst 7 - Lijst Blanco, nog zeker wat te melden! Overtredingen en overlast begaan door hondeneigenaren moeten streng aangepakt worden. Dit geldt overigens niet enkel voor hondenoverlast, maar voor alle vormen van overlast en asociaal gedrag in het algemeen. Neem bijvoorbeeld afval weggegooid op wegen en in bermen en het vernielen van gemeentelijke eigendommen, zoals prullenbakken tijdens Nieuwjaar. We kunnen ons voorstellen dat er in bepaalde gevallen eerst een waarschuwing gegeven wordt, maar later dient het echt raak te zijn! Van de middelen die vervolgens binnenkomen via de boetes kunnen de manuren en verdere kosten van handhaving betaald worden. Mensen die zich keurig gedragen moeten namelijk niet financieel opdraaien voor het wangedrag van anderen. Onze BOA's zijn in staat hiervoor te zorgen. Tot op heden lijkt het echter wel alsof deze ambtenaren aangesteld zijn om parkeerschijven te checken en fout geparkeerde auto's te beboeten, maar als het aan ons ligt worden ze veel breder ingezet! Verder zal Lijst Blanco in de toekomst zich blijven inzetten voor een prettige en veilige woon- en leefomgeving!

Thijs van Zutphen, Lijsttrekker Lijst Blanco, 06-11812854

Verkiezingsbijeenkomst 'Vrijetijdseconomie in de Meierij'

Op dinsdag 1 november is er van 19.00 uur tot 21.00 uur een verkiezingsbijeenkomst bij camping Het Goeie Leven met als thema 'Vrijetijdseconomie in de Meierij'. De avond wordt georganiseerd door RECRON Brabant.

Willem Kraanen, regiomanager RECRON, komt spreken over het thema 'Een gezond ondernemersklimaat voor een sterke vrijetijdseconomie. Hij haalt dan het belang van verbindingen en randvoorwaarden binnen de sector Meierijstad aan. Die belangen zijn groot om te komen tot een gezond ondernemersklimaat. ANWB regiomanager Janique Huijbregts gaat het hebben over de economische kansen op het gebied van recreatie en toerisme. Wat zijn de belangrijke ontwikkelingen en wat vraagt de consument? Ankie Joos van VisitBrabant spreekt over de Brabantse vrijetijdseconomie. Welke trends zijn er hoe speelt VisitBrabant er op in?

Succesvol handhavingsweekend in buitengebied

Foto:

Zaterdag 15 en zondag 16 oktober hebben circa 60 buitengewoon opsporingsambtenaren in heel Brabant een handhavingsactie gehouden. Boa's van diverse Brabantse gemeenten, Politie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Sportvisserij Nederland, jachtopzichters en de Waterschappen sloegen onder de vlag van "Samen Sterk in Brabant" (SSiB) de handen ineen. Het doel van de actie was om gezamenlijk op te treden tegen misstanden die de kwetsbare natuur bedreigen en tot een onveilig gevoel in de buitengebieden kunnen leiden. Opvallend was vooral de constatering van enorme hoeveelheden afvaldumpingen.

Vanaf zaterdagochtend 10.00 uur zijn boa's gaan controleren in het buitengebied. Afvaldumpingen, loslopende honden, afvalverbrandingen, flora en fauna overtredingen, vliegen met drones, visserij, verboden toegang en off the road rijden in natuurgebieden zijn voorbeelden van zaken waarvoor opgetreden of gewaarschuwd is. Opvallend was de enorme hoeveelheid geconstateerde afvaldumpingen, zo'n 40 in aantal, van uiteenlopende aard. Van huishoudelijk- en snoeiafval tot bouw- en sloopafval en hennep (2 dumpingen).
In de nacht van zaterdag op zondag hebben de Politie, Dierenpolitie en het Handhavingsteam Buitengebied (onderdeel van SSiB) voertuigen gecontroleerd die zich op de binnenwegen in de grensgebieden met België bevonden. Tijdens deze actie is in Roosendaal een persoon aangehouden die nog een straf open had staan en werd in Reusel een voertuig in beslag genomen waarvan de eigenaar nog een groot bedrag aan boetes had openstaan. De nachtelijke controle vond in de Kempenregio onder grote belangstelling van plaatselijke bestuurders plaats, waarvan er ook drie ter plekke waren.

Een boom kan ons niet bellen, u wel!
Het handhavingsteam roept iedereen op het buitengebied in de gaten te blijven houden. Wie denkt dat er iets niet in de haak is, kan tegen lokaal tarief bellen met het speciale telefoonnummer 0900-9965432. De melding gaat direct naar één van de instanties die samenwerken in het handhavingsteam van Brabant. U kunt uw melding ook doen via de BuitenBeter app. Met de app is het een kwestie van een foto maken, gps-locatie bevestigen en versturen.


Middenin de strijd tussen Hillary en Trump

Lisa is de dame die linksboven het bordje van Hillary vast heeft. Foto:

"Ik heb echt geluk dat ik in het vierde jaar zit", glimt Lisa van der Pasch uit Sint-Oedenrode. Ze volgt de opleiding communicatie in Tilburg en is uitgekozen om met 23 andere studenten naar Amerika te gaan om daar de verkiezingen bij te wonen. Het heeft aardig wat kruim gekost om de selectie te halen en ook de dikke week dat ze daar is zal ze vol aan de bak moeten…

Als ze er zou mogen stemmen; Trump of Hillary? Lisa denkt lang na. Ze lijkt te twijfelen tussen de twee, maar dat is het niet. "Ik twijfel of ik dan überhaupt zou stemmen", zegt ze snel. "Veel Amerikanen staan er op dit moment zo in." Al vanaf september hebben de studenten zich gedompeld in het circus van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Lisa heeft zich ondertussen een duidelijke mening gevormd, maar objectief blijven is het devies. Dat is de boodschap van een van de docenten die meegaat. Zij is expert in Amerikaanse politiek en weet er veel van. "De media in Nederland lijkt meer op de hand van Hillary, maar toch mogen we onze ogen en oren niet sluiten voor Trump."

De studenten gaan niet naar Amerika om er in een plaatselijk fastfood-restaurant met de benen omhoog de verkiezing te volgen. Verre van dat. Er zal gewerkt moeten worden. "Het wordt pittig, maar ook heel bijzonder! Zo gaan we de Washington Post bezoeken. Die kans krijg ik natuurlijk nooit meer! Daarnaast bezoeken we het Capitool, de Nederlandse ambassade en het American Enterprise Institute, waar Ayaan Hirsi Ali heeft gezeten. Behalve Washington bezoeken we ook New York. Daar gaan we naar de VN en krijgen we een gastcollege van de bekende Nederlandse journalist Michiel Vos. Wat me ook erg leuk lijkt, is dat we gaan canvassen. Het lijkt er op dat we campagne gaan voeren voor Hillary. We hebben contact met studenten die haar ondersteunen. Met het kamp van Trump is het moeilijk om contact te krijgen."
Een waslijst aan interessante en onvergetelijke agendapunten. Het pittige van de reis zit hem in het tempo en in het feit dat de studenten tussendoor nog allerlei opdrachten moeten vervullen. "Iedereen heeft een taak", gaat Lisa verder. "Sommige regelen een bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken, anderen houden vlogs en blogs bij op onze eigen website www.amerikaanseverkiezingen2016.com. Daarnaast is er een persvoorlichter en een hoofdredacteur. Ik ben travelmanager en dus verantwoordelijk voor het reisschema. Ik moet zorgen dat we overal op tijd komen. Ook nog een hele klus, want de agenda is zeker nog niet helemaal ingevuld. We zullen ook reageren op gebeurtenissen. Zo hebben we het weekend voor de verkiezingen van 8 december vrijgepland. Er kan dan nog veel gebeuren en je weet nooit waar. Maar als er iets gebeurt, willen we er bij zijn om verslag te doen!"

Lisa wordt steeds enthousiaster naarmate ze er langer over praat. "Het geeft een geweldige inkijk in de Amerikaanse verkiezingen en ik ben misschien wel bij de verkiezing van de eerste vrouwelijke president ooit. Een historische gebeurtenis!"
Van 3 t/m 12 november gaan de dames naar The States. De beloning? Natuurlijk de reis die als onvergetelijke ervaring de boeken in gaat, maar ook zijn er tien studiepunten te verdienen. Dat zou je bijna vergeten…

Lisa en haar teamgenoten zijn te volgen via
Website: www.amerikaanseverkiezingen2016.com
Facebook: www.facebook.com/amerikaanseverkiezingen2016
Instagram: www.instagram.com/amerikaanseverkiezingen2016
Snapchat: hpusa2016


20 / 40

21 / 40

Allerzielen

Als parochie gedenken wij met Allerzielen allen die gestorven zijn, bijzonder hen die in het afgelopen jaar zijn overleden.

In de vieringen op 2 november, of op de daarop volgende zondag, noemen wij de namen van allen die in het voorbije jaar zijn overleden en wij bidden: "Heer, herinner U de namen van hen, die gestorven zijn."

Allerzielen is heel nauw verbonden met de werken van de barmhartigheid, die juist in dit Heilig Jaar zo centraal staan. Het zevende lichamelijke werk van barmhartigheid is het begraven van de doden en, in het verlengde daarvan, de zorg voor de grafplaats, het kerkhof of de urnenzuil. Het zevende geestelijke werk van de barmhartigheid roept ons op te bidden voor de levenden en de overledenen.

Beide werken van barmhartigheid worden door velen trouw nageleefd, zeker rond Allerzielen. De kerkhoven liggen er verzorgd bij en velen bidden in deze dagen bij de rustplaats van hun dierbare. Het gebed voor de overledenen vindt ook plaats op de volgende dagen en uren:

-St. Genovevakerk te Breugel: woensdag 2 november om 18.00 uur
-St. Martinuskerk te St. Oedenrode: woensdag 2 november om 19.00 uur
-St. Petrus' Bandenkerk te Son: woensdag 2 november om 19.30 uur
-St. Antonius van Paduakerk te Nijnsel: zondag 6 november om 11.00 uur
-Begraafplaats te Boskant: zondag 6 november om 15.00 uur
-Begraafplaats te Olland: zondag 6 november om 15.00 uur

MISSIO Wereldmissiemaand 2016: FILIPPIJNEN

Foto:

Getuigen van barmhartigheid
In de Wereldmissiemaand oktober besteedt Missio/Pauselijke Missiewerken dit jaar aandacht aan de katholieke gelovigen in de Filippijnen. Natuurrampen, armoede en arbeidsmigratie zijn slechts enkele van de problemen in dit land.

Missio/Pauselijke Missiewerken steunt dit jaar diverse projecten van religieuzen in de Filippijnen. Zij laten Gods barmhartigheid zien in hun handelen, zij zijn getuigen van Gods barmhartigheid. Hun voorbeeld is een inspiratie voor ons. Zo hebben de Missiebenedictinessen het initiatief genomen tot de bouw van een nieuw dorp voor de vissersfamilies in Tacloban. En in Manila is zuster Cecille Ido de drijvende kracht achter het gezinscentrum 'Tuluyan', waar dakloze gezinnen worden opgevangen en weer op weg geholpen.

Help onze medegelovigen in de Filippijnen in hun streven naar een menswaardig bestaan. Geef aan MISSIO/Pauselijke Missiewerken. In het weekend van Missiezondag 22 en 23 oktober is de hele collecte bestemd voor dit goede doel.

Van de pastores

Foto:

Samen bouwen in vertrouwen

Zaterdag 8 oktober jongstleden heeft onze bisschop, Mgr. De Korte, het nieuwe beleidsplan voor het bisdom gepresenteerd. Vijf maanden na zijn installatie in de Bossche St. Jan, en na een periode van kennismaken met de dekenaten, pastorale teams, parochiebesturen en de kloosters, is dan nu zijn beleidsplan voor de komende jaren gepresenteerd onder de titel: 'Samen bouwen in vertrouwen'.

Op alle gedoopten in ons bisdom doet onze nieuwe bisschop een klemmend beroep om de verantwoordelijk die uit ons doopsel voortvloeit serieus te nemen. Hij roept ons op te stoppen met zeuren en klagen en in de kracht van Gods Geest de schouders er onder te zetten en de verdeeldheid een halt toe te roepen. In een gezonde verhouding en een vruchtbaar evenwicht van gebed en actie dienen wij ons katholieke geloof op een bezielende manier gestalte te gaan geven.

Bij dit alles wordt een missionair pastoraat het uitgangspunt. Het krijgt vorm in vijf pastorale werkvelden: liturgie, catechese, diaconie, jongerenpastoraat en huwelijkspastoraat. Het is daarbij belangrijk, zo stelt Mgr. De Korte, om de deugd van de hoop in onszelf steeds opnieuw te voeden.

'Samen bouwen in vertrouwen', dat is ons in ons bisdom het leidmotief voor de komende jaren. Als zoon van een aannemer vraagt Mgr. De Korte dat wij allen met hem meebouwen!

Pastoor Vincent Blom

Het volledige beleidsplan 'Samen bouwen in vertrouwen' is te lezen op de website van het bisdom: www.bisdomdenbosch.nl. Ook op de parochiesite is een link opgenomen naar deze tekst.

Begin volgend jaar willen wij in parochieel en dekenaal verband het beleidsplan gaan bespreken.

Pelgrimskoor verzorgt 'thuisoptreden'

Dat wil zeggen in Sint-Oedenrode. Henk van Riel componeerde speciaal voor deze bedevaart een 'muzikale mis' die in Italië ten gehore zal worden gebracht. Het betreft de 'Missa in Anno Misericordiae' en het motet 'Tu es Petrus'.

Al maanden is een zeer enthousiaste groep zangers en zangeressen uit onze parochie aan het repeteren, teneinde straks zo goed mogelijk voor de dag te komen in al die fraaie kerken. Het zou echter jammer zijn als alleen de pelgrims zouden kunnen genieten van dit gelegenheidskoor.
Daarom is dan ook het wijze besluit genomen om deze viering ook in onze eigen parochie te houden en wel op zondag 20 november in de St. Martinuskerk in het centrum. De viering in Nijnsel komt deze zondag te vervallen. Deze bijzondere viering begint om half tien. Tevens wordt dan het Heilig Jaar van Barmhartigheid officieel afgesloten. Aansluitend vindt de reünie plaats voor alle pelgrims.

Laat deze unieke kans niet voorbijgaan en geniet van de bijzondere liederen die eerst eind deze maand in Rome zullen klinken en op zondag 20 november dus in onze eigen St. Martinuskerk.

Allerheiligen

Dinsdag 1 november viert de Kerk het hoogfeest van Allerheiligen. In één plechtige viering worden alle heiligen herdacht: de met name bekende, maar ook zij die in het verborgene hebben getuigd van een heilige levenswandel. De heiligen zijn onze voorsprekers. Zij leiden ons op de pelgrimsweg van het leven door hun voorbeeld en hun voorspraak.

Op 1 november eren wij onze heiligen en bidden om hun voorspraak. Er zijn deze dag twee Eucharistievieringen in onze parochie:
-19.00 uur in de St. Genovevakerk te Breugel
-19.00 uur in de St. Martinuskerk te Sint-Oedenrode

Bereikbaarheid parochiecentrum

Tijdens de herfstvakantie (van 24 tot en met 29 oktober) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht, telefoon 0413 477741.

Tweet van de Paus

Wij christenen hebben een Moeder, dezelfde Moeder als Jezus. Wij hebben een Vader, dezelfde Vader als Jezus. Wij zijn geen weeskinderen!

Pianisten aan het woord

Het initiatief om eens een concert te organiseren waarbij 'De Vleugel' en zijn bespelers centraal staat, kwam van Brechje van den Brand, die sinds vorig jaar deel uitmaakt van de werkgroep Mathieu Dirven Koffieconcerten.

We kennen haar in Rooi als pianiste en ook als zeer verdienstelijk accordeon bespeelster bij culturele evenementen. Voor dit concert nodigde zij pianisten uit die wonen, werken of gelieerd zijn aan Rooi. Dit leverde een zeer interessant aanbod op. Naast professionele en zeer ervaren pianisten als Wim van den Hoek, Ruud Bouman, Maarten van den Hoven, Brechje van den Brand, Nicole Krijnen en Jos Friedrich zal ook het jonge talent niet ontbreken. Zo zullen Jochem Brusse, Tobia Klokgieters en Diana Pivak - leerlingen van Ruud Bouman en Maarten van den Hoven te horen zijn.

Bijzonder aan dit concert is dat tijdens dit concert zowel solo – als vierhandig en zelfs zes-handig zal gespeeld worden en dat er door Marc en Monique van Hoorn Piano-vleugels uit Eindhoven, een tweede vleugel ter beschikking werd gesteld zodat de sonate van Mozart voor twee piano's door Nicole Krijnen en Jos Friedrich ook echt op twee vleugels kan vertolkt worden. Naast meerdere werken van Mozart staan ook stukken van o.m. Scarlatti, Schubert, Scriabin, Einaudi en Rachmaninov (zes-handig) geprogrammeerd. Mis dit niet, het belooft een uniek concert te worden.

Kasteel Henkenshage om 11:30 uur, Zondag 23 oktober 2016, Entree: € 7,50 aan de kassa, kinderen € 3,00, Reserveren: cultureelplatform@kpnmail.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV kantoor Sint-Oedenrode. Organisatie Cultureel Platform en Roois Kultuur Kontakt

Kerkberichten

Sint Antonius Nijnsel
Zo 23/10
11.00u: Eucharistieviering met volkszang Intenties: Harrie Dekkers, Marinus en Drika Verhagen- van Hooff en zoon Rini, Martien Raaijmakers en zijn ouders, Johan en Petronella Thijssen- Gloudemans en dochter Tonny, Jas van Gerwen, Bert v.d. Boogaard, Theo Moeskops, Overl. ouders Verstraten- Kronenburg, Rien v.d. Laar. Mededeling: Collecte t.b.v. wereldmissiedag.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 23/10: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 uur, Predikant Ds. J.W. Beks.

H. Martinus Olland
Za 22/10.
Geen Eucharistieviering.

Martinuskerk (centrum)
Za 22/10 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Toos van Aarle – Jansen
Zo 23/10: Dertigste zondag door het jaar 9.30u: Eucharistieviering met het Martinuskoor. Intenties: Bijzondere intentie; José Blommers – van den Tillaart; Carel en Anna van Kempen – van de Pas; Marietje van der Heijden -Eijmberts; Joos Pas; Stien en Wim Habraken; Willy Vermeulen; Nelly Vermeulen-Habraken; overleden ouders Vos – van den Brand; Cor de Bever; Theo Rovers; Antoon en Nelly Adams-Seijkens en zoon Willie.
Op maandag 24, dinsdag 25, donderdag 27, vrijdag 28 oktober vervallen de ochtendmissen in de St.-Martinuskerk-centrum.
Op woensdag 26 oktober is er een viering in de Ritakapel om 19.00 uur, voorafgegaan door het rozenkransgebed om 18.45 uur.

E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Odendael
Wo 19/10 19.00 u: In de Rita kapel een eucharistieviering in Boskant. Voor alle pelgrims naar Rome.
Zo 23/10 10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor.

Sint Genoveva-kerk
Do 20/10
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 21/10: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 22/10 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg
Intentie: ouders Swinkels-van Rooy en familie
Zo 23/10 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor
intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Mien vd Kerkhof-Donkers, Mia Donkers-van Heeswijk, Hans Rosenberg, Herman en Toos van den Boogaard en hun zonen Herman en Frans, Sjaak van de Ven
Di 25/10 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden
Wo 19/10 19.00u: Eucharistieviering
Za 22/10 18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 23/10 11.00u; Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Collecte Wereldmissiedag. Intenties: Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens. Toon en An van Dijk-van de Wijdeven, Ad van de Wetering, Anton Ellenbroek, Nel van Helmond-Coppelmans, Ine Rox-de Leijer, Pieter Renders, Drieka van Gerwen-Smits, Joep Potting, Frans van Beek.
Ma 24/10 19.00u: Eucharistieviering
Wo 26/10 19.00u: Eucharistieviering


Enge Dieren

Foto:

Tijdens de Peuter-Kleuter viering van afgelopen zondag hoorden we een verhaal over een hele enge wolf.

Brechje van den Brand Foto:

Er zijn nog veel meer enge dieren, wat moeten we daarmee? Moeten we er bang voor zijn, en moeten we ze wegjagen? De Heilige Fransiscus heeft ons geleerd dat we ze moeten leren kennen, en dan zijn ze veel minder eng, we zijn allemaal broertjes en zusjes van elkaar. We maakten maskers, en toen waren we zelf wolven, en dat was heel gezellig! De volgende keer vieren we Sint Maarten, kom je ook op 13 november?

Première in Martinuskerk

Bij gelegenheid van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid heeft musicus-componist Henk van Riel twee werken gecomponeerd. Het betreft de "Missa in Anno Misericordiae" en het motet "Tu es Petrus".

Tijdens de oktober-bedevaart van de parochies van het dekenaat Sint-Oedenrode / Veghel worden deze koorstukken voor het eerste gezongen in Rome en Assisi. Speciaal voor deze bedevaart is een koor samengesteld uit pelgrims. Veelal zijn zij actief in één van de (kerk)koren uit onze regio. De naam van dit koor is, heel toepasselijk 'het Pelgrimskoor'. De Nederlandse première van deze composities vindt plaats op zondag 20 november aanstaande tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de Sint- Martinuskerk van Sint-Oedenrode. Aanvang om 9.30 uur. Uiteraard zal het Pelgrimskoor de zang verzorgen. De Odaparochie is bijzonder trots en dankbaar voor deze twee nieuwe koorwerken. Het is mooi dat er ook vandaag nieuwe kerkmuziek wordt gecomponeerd, zeker wanneer de componist uit ons midden komt en verbonden is aan onze geloofsgemeenschap.

Tekenbeten

Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Lyme kan gepaard gaan met gewrichtsklachten en verlammingen. Niet iedereen die door een teek is gebeten, krijgt deze ziekte. Een teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd.

Wat te doen bij een tekenbeet

  • Gebruik voor het verwijderen van teken geen alcohol of benzine.
  • Pak met behulp van een tekenpincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
  • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek.

Noteer de datum van de tekenbeet en houd een maand lang in de gaten of er een rode kring ontstaat rondom de tekenbeet. Neem dan contact op met de huisarts. Doe dat ook bij ongewone vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust of pijn aan gewrichten.

Ga naar de huisarts of huisartsenpost

  • Als het verwijderen van de teek niet lukt.
  • Als er in de weken na de beet een rode kring om de tekenbeet ontstaat.
  • Als na de tekenbeet sprake is van ongewone vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust of pijn aan gewrichten.

Interesse gekregen in een cursus? Kijk dan op www.ehbo-Sint-Oedenrode.nl.

Verwantschap

Om een totaalindruk te krijgen zijn
de gemaakte foto's van aankomst,
verblijf, vertrek achter elkaar gezet

Een volle week van dag tot dag in
ogenblikken vastgelegd, geschoten tijd
om mee te nemen, voorlopig te bewaren

De beelden doen woordloos verslag van
waar wij die dagen waren, van
wat we deden, zagen maar

Wat we beleefden, dachten blijft
onzichtbaar voor het statisch oog
van onze camera

Ieder van ons was daar op zijn en
haar manier, drie broers, één zus
tijdelijk bijeen, uit een gezin van vier

Wat ons verbond en blijft verbinden
zijn nestgeur en gedeeld verleden,
bakermat van familietaal en

Kleurrijke herinneringen die in
een gezamenlijk verhaal door ons
getoonzet worden tot op heden

                                         Kees Hermis

Vrijwilligers kinderboerderij in het nieuw

De vrijwilligers tonen hun nieuwe outfit Foto: Hans van den Wijngaard

De vrijwilligers van kinderboerderij Kienehoeve zijn de afgelopen weken allemaal in het nieuw gestoken. Die nieuwe kleding kon de kinderboerderij kopen dankzij de bijdrage van bijna 360 euro die Stichting Papgat schonk. Tegelijk met de nieuwe kleding werd ook het nieuwe logo van de kinderboerderij bekendgemaakt.

"Tijdens de carnavalsmis, die altijd op zaterdag is, was een extra collecte", vertellen Frank van den Brand en Arnie van der Heijden van de stichting Papgat. "Het bedrag dat daarbij is opgehaald is vanuit de stichting Papgat nog extra aangevuld. Prins Maarten en jeugdprins Kos mochten samen kiezen waaraan ze dat bedrag wilden besteden. De keuze viel op de kinderboerderij en enkele weken geleden hebben zijn de cheque aan de vrijwilligers gegeven".

Frank van den Brand ziet de bijdrage van de stichting Papgat aan de kinderboerderij als onderdeel van de maatschappelijke cirkel in Rooi. "Rooienaren die carnaval vieren, dragen bij aan de collecte en die collecte komt weer ten goede aan Rooienaren die zich vrijwillig inzetten voor de Rooise bevolking".

Jan Vogels van de Kinderboerderij, was net als de andere vrijwilligers vanzelfsprekend enorm blij met de bijdrage van de Stichting Papgat. "Met deze kleding zijn onze vrijwilligers voor iedereen herkenbaar en daar zijn we de stichting Papgat dankbaar voor. Bovendien hebben we een nieuw logo dat we nu ook graag presenteren."


Ranking the stars

De achtste tip die ik ontving van de Neije Hoogheid belooft heel wat goeds. Als prins moet je natuurlijk in de schijnwerpers durven staan en als een ster kunnen stralen bovenop de prinsenwagen tijdens de Rooise carnavalsoptocht. Een beetje gepaste kapsones, wat de letterlijke vertaling is, kan daarbij geen kwaad.

Tip 8: Ze hèn sterallures
Wellicht hebben ze al wel vaker in de spotlights gestaan bijvoorbeeld bij de prinsenzittingen of bonte avonden. Een playback-act bij een van de Rooise voetbalclubs heeft ze misschien ook wat sterallures gebracht. En er zijn vast nog meer evenementen te bedenken waarop de toekomstig prins en zijn adjudant een sterrenwaardig optreden hebben kunnen geven. Maar waar vinden we nog meer sterren? Op de voetbalshirts van PSV, de vlag van Amerika of bij Restaurant Wollerich.

Maar ook al hebben ze wat kapsones, echte sterren zullen het sowieso worden: De sterren van Papgat 2017.

Puzzel 8:
Welk leesteken komt het meeste voor in deze ster? Onthoud dit teken want dat heb je nodig voor de bonustip.
Welke sterren gaan er stralen op 12 november tijdens het 11-11-bal en worden de Neije Prins van Papgat en zijn Adjudant? Heb je een idee, stuur dan een berichtje aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Gerard van de Koevering: vdkoevering@kpnmail.nl. Bent u de eerste die beide namen correct inlevert, dan ontvangt u van het nieuwe koppel een geweldig aandenken.

Steeds meer herfst(kleuren)

Foto: Bart van der Heijden

De herfst laat zich steeds meer zien. Koude ochtenden met een rode zon, een stralend herfstzonnetje in de middag, oranje en gele bladeren aan de bomen en steeds meer op de grond, bijzondere paddenstoelen en steeds vroeger donker. Veel mensen kijken op tegen de herfst, omdat het steeds kouder wordt. Anderen houden er van. Spontaan kregen we meerdere foto's binnen deze week. Daarom deze pagina. Onze fotograaf Bart van der Heijden vulde de rest aan. Heeft u ook een mooie herfstfoto gemaakt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Ilja van Bommel
Foto: Lonja Woonings
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Lonja Woonings
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Thea Willems
Foto: Marry van Wijk

Van onze Jeugdreporter

Foto:

Opa's en oma's in de klas…

Van 5 tot 12 oktober was de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar was "voor altijd jong". De kinderboeken week is altijd van 5 tot 12 oktober. De Kinderboekenweek is bedoeld om reclame te maken voor kinderen.

Door: Pascalle van Dis

Zo willen ze de boodschap doorgeven dat lezen leuk en gezond is en dat het helpt je ook goed te concentreren op school. Daarom is het belangrijk dat je dit goed en veel doet want als je het veel doet, maar niet goed doet, helpt het natuurlijk helemaal niets! Omdat het thema van de kinderboeken week "voor altijd jong" is nodigen we opa's en oma's uit om gezellig een middagje door te brengen in de klas. We gaan leuke spelletjes doen zoals scrabble, Rummikup en PimPamPet. We houden ook een interview met de opa en oma's:


Vraag 1: leest u zelf graag boeken? Zo ja, welke boeken dan?
1. Nelly van der Linden: "Nee, zelf lees is nooit geen boeken. Ik lees alleen voor aan mijn kleinkinderen."
2. Peter van Dis: "Ja, ik lees vooral geschiedenis- en oorlogsboeken."
3. Annie van de Wijdeven: "Niet heel veel nee."
4: Mien Huibergs: "Ja, vooral streekromans."
5: Lies van der Velden: "Dokter romannetjes."

Vraag 2: Wat is uw lievelingsboek?
1: "Als ik lees, lees ik strips."
2: "Ik heb niet echt een keuze, vind alle boeken die ik lees leuk."
3: "Ik lees niet, dus heb geen lievelingsboek."
4: "Veel bladen uit andere streken in Nederland.
5: "Alle boeken vind ik leuk."

Vraag 3: Heeft u zelf ooit geprobeerd om een boek te schrijven?
1: "Heb ik ooit aan gedacht, maar dat heb ik nooit gedaan."
2: "Opa en oma vertellen. Heb ik 1 of 2 bladzijdes van ingevuld, maar meer ook niet."
3: "Ooit over de Eerste Communie."
4: "Nee, nooit aan gedacht, omdat ik dat eigenlijk niet zo leuk vind."
5: "Nee, ik schrijf niet echt iets."

Vraag 4: Leest u uw kleinkinderen wel eens voor?
1: "Ja, maar nu is de tijd gekomen dat ze leren lezen en schrijven en mij voor gaan lezen."
2: "Oma heeft het meer gedaan als ik, maar ik heb het wel gedaan."
3: "Ja, net voordat je naar bed ging en meestal, maar ook wel overdag."
4: "Ja, altijd heb ik dat gedaan. Dat vonden ze erg leuk."
5: "Ja, altijd gedaan en dat doe ik nu nog steeds."

Vraag 5: Omdat het thema 'voor altijd jong' is, willen wij graag weten of u zichzelf nog jong voelt?
1: "Ja nog heel erg, maar niet heel de tijd."
2: "Ja, alleen kan niet alles meer wat ik vroeger wel kon, zoals hardlopen of zo. Tenminste niet zo hard meer."
3: "Ja, omdat mijn kleinkinderen net als mijn eigen kinderen voelen."
4: "Ja, want ik kan gewoon nog veel en genoeg."
5: "Ja, kan bijna alles nog."

Vraag 6: Gaat u wel eens naar de bibliotheek?
1: "Ik ga weleens naar de bieb, maar ik ben geen lid hiervan."
2: "Nee, vroeger wel, maar nu koop ik gewoon een boek of leen ik van mijn zoon een boek, want die heeft heel veel boeken, maar lees ook nog wel
eens op internet een boek of gewoon het nieuws."
3: Nee, nooit meer eigenlijk. Wel toen mijn kinderen nog jong waren."
4: "Altijd en elke week."
5: "Nee, eigenlijk helemaal nooit."

        

Wereldrecord programmeren door De Springplank

Foto: Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode - Vrijdagochtend deden groep 7 en 8 van basisschool De Springplank mee aan de wereldrecordpoging programmeren. Ruim 10.000 Nederlandse kinderen deden mee aan deze poging. De kinderen van de Springplank vonden het vooral erg leuk én moeilijk.

Leonie en Amy vinden het vooral moeilijk. "Hier hoef ik later echt niets mee te doen. Maar toch wil ik de opdrachten wel afronden want een wereldrecord is wel gaaf." De kinderen maken met deze opdrachten kennis met het programmeren. Er is tegenwoordig steeds meer behoefte aan technische expertise en daar moeten de kinderen mee om leren gaan. Zij zijn immers onze toekomst.

Levi en Rutger zitten ook allebei in groep 7. "Ik wil later wel iets doen met programmeren," zegt Levi. "Het is leuk om te doen en ik vind computers leuk." Om elf uur werd uiteindelijk bekend dat de Nederlandse leerlingen het wereldrecord gehaald hebben! Het vorige record stond op naam van Australië maar dat is nu dus in handen van Nederland.

Lisa vd Ven
Lisa vd Ven

Tweehonderd opa's en oma's

Foto:

Het was erg druk in de grote gymzaal afgelopen donderdag. Niet met kinderen die aan het gymmen waren, maar met opa's en oma's.

Zij waren uitgenodigd om te komen kijken naar optredens van hun kleinkinderen. Bijna tweehonderd opa's en oma's hadden gehoor gegeven aan deze uitnodiging. Elke groep had een optreden voorbereid en liet dit zien op het podium. Er werd gezongen, gedanst, er was een echt drumstel en ook werden er gedichten voorgelezen. Dit alles als afsluiting van de Kinderboekenweek die dit jaar het thema had: opa's en oma's, voor altijd jong.

Foto:

Sponsor-rollatorloop voor schoolbibliotheek

Foto: Jos van Nunen

Olland – Een sponsor-rollatorloop. Het ziet er even ludiek uit als het klinkt. Donderdagmiddag hield basisschool De Sprong dit kolderieke evenement ter afsluiting van de Kinderboekenweek.

Niet alleen daarom werd de race gehouden. Eigenlijk was de voornaamste reden om geld in te zamelen voor de plaatselijke schoolbibliotheek. Zo liepen de kinderen vol plezier – uiteraard mét rollator – door het dorp. Ze lieten zien dat hun capriolen aansloten bij het thema van de Kinderboekenweek: 'voor altijd jong.'

Behalve de sponsorloop werd ook een lipdub gehouden, samen met de ouderenvereniging. Het centrale gebouw 'De Loop'r werd daardoor op zijn kop gezet, tot groot genoegen van alle kinderen.

Foto: Jos van Nunen
Jos van Nunen
Zo ziet een rollatorrace eruit. Lachen!! Jos van Nunen

Kiemkracht

Een langpootmug vliegt traag voorbij. Ik ruik de geur van Vlierbloesem. Een stralend blauwe lucht strekt zich boven me uit. Geleidelijk vallen mijn ogen dicht. Gedachten komen en gaan. Hoe lang ben ik nu al thuis?

Negen maanden geleden werd ik in de auto op weg van werk naar huis plotseling overvallen door een heftige onrust in mijn lichaam. Mijn ademhaling versnelde, ik kreeg buikpijn en werd heel angstig. Het verkeer raasde langs me heen. Ik zat midden in de spits. Toen de eerste paniek voorbij was, maande ik mezelf tot kalmte. Ik kon hier midden op de snelweg geen kant op en bleef achter een vrachtwagen hangen tot de eerstvolgende afslag. Daar zou ik stoppen en om hulp bellen. Dit voornemen maakte me rustiger. Bij de afslag aangekomen besloot ik het erop te wagen om verder te rijden naar huis. Thuis dook ik met kleren en al mijn bed in. Uitgeput, uitgeteld, helemaal op. Slapen kon ik niet. Iedere prikkel veroorzaakte enorme pijnreacties. De huisarts zei: 'We hebben hier een woord voor, burn-out.'

Weken bracht ik in bed door. Het werd herfst voor ik uit mijn holletje kroop. De dokter raadde me aan naar een psycholoog te gaan en gaf me het adres van een vrouw die wel goed bij me zou passen. Het klikte inderdaad goed met haar. Naar de eerste afspraken werd ik gebracht. Auto rijden lukte niet. Vaak als ik een wandelingetje maakte en naar de mensen keek die langs raceten, fietsten, of snel voorbij liepen, voelde ik me eenzaam. Er was niets aan me te zien. Niemand wist hoeveel moeite het me kostte hier te lopen. De wereld raasde maar door en ik kon niet meer mee.

Na verloop van tijd durfde ik mezelf toekomstgerichte vragen te stellen. Kon en wilde ik nog wel terug naar mijn stressvolle baan? Zo niet, wat dan? Wat voor werk sprak me nog aan om te doen? Vragen waar ik toen geen antwoord op had.

Het werd weer voorjaar en het lukte me steeds grotere wandeltochten te maken. Ik had niet meer nodig dan een picknickje in mijn rugzak en de contacten onderweg met mensen op straat of op een bankje. Het 'eenvoudige leven' trok me aan. Ook al overviel me nog regelmatig een gevoel van stress, de periodes dat het goed met me ging, werden steeds langer.

Op een dag viel mijn oog op die advertentie: Boswachters gevraagd bij Staatsbosbeheer. Ik kwam meteen in actie en onderzocht wat de voorwaarden waren en opleidingsmogelijkheden. In september start ik met de opleiding. In de tussentijd ben ik als vrijwilliger deze zomer bezig met de inventarisatie van flora en fauna in het gebied Banisveld op de Kampina. Er is hier jaren hard gewerkt om de natuur meer ruimte te geven.

Vandaag vond ik de rode Guichelheil. Een plantje van de Rode lijst dat hier al jaren niet meer is gezien. Een geluksmomentje. Zaden kunnen hun kiemkracht tientallen jaren in de grond terugtrekken en komen weer tot volle wasdom als de omstandigheden goed zijn. Ik had ook tijd nodig om me terug te trekken. Stress los te laten en ruimte te maken voor nieuwe kiemkracht.

Henriëtte Snelders,

Reageren?
schrijvers@impesant.nl

Herfstwandeling Zij Actief Nijnsel

Foto:

Woensdagmiddag verzamelen achttien dames, uitgerust met stevige wandelschoenen, op De Strobolseheidesteeg. IVN-gids Henk Timmermans heeft heel wat te vertellen over de bezienswaardigheden in het Vressels bos.

Een gedeelte van het bos waar de dames langs wandelen bestaat uit dennen. Hoge bomen met kaarsrechte stammen. Die zijn in het verleden geplant om te kunnen gebruiken in de mijnen. Een eigenschap van dat hout is dat het een krakend geluid maakt alvorens het breekt. De mijnwerkers wisten zo op tijd weg te komen als een gang op instorten stond.
De gids weet te vertellen dat de meeste bomen die er te zien zijn, geen dennen zijn. Dat kun je zien aan het aantal naalden. Een ezelsbruggetje: Spar (begint met 's' van solitair) heeft enkele naalden. Bij een den (begint met 'd' van duo ) staan de naalden in paren bij elkaar. De Larix (begint met 'l' van legio) heeft groepjes naalden. Weer wat geleerd!

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Aangekomen op een lager stuk grond, zeker een meter lager dan het pad, krijgen de wandelaars een verrassend plantje te zien. Een vleesetende soort. De kleine zonnedauw. Een roodachtig gekleurd vleesetend plantje dat met behulp van kleverige glimmende druppels op de blaadjes insecten vangt en verteerd. Ook de wolfsklauw hebben ze leren kennen. Een klein groen plantje dat je als onkruid voorbij zou lopen als je er niet op gewezen wordt. Doordat het gebied afgeplagd is, hebben deze twee soorten weer kans gekregen. Door het landschap, de vennen, de reigers die af en aan vliegen en zich niets aantrekken van de groep vrouwen die op de oever van het water staan, waant de club zich in het buitenland.

Popkoor Novelty: 'De Versiertour 2016'

Afgelopen zondag tijdens Rooi Vol Koren heeft Popkoor Novelty een voorproefje laten zien van hun nieuwe voorstelling 'De Versiertour 2016'. Drie keer wisten zij het publiek op het Kerkplein In Sint-Oedenrode razend enthousiast te krijgen.

Maar dit was natuurlijk slechts een voorproefje. Op 4, 5 en 6 november staat Popkoor Novelty op het podium van De Brink in Eerde en dan is alles af: licht, geluid, decor, combo en natuurlijk de zangers en zangeressen in stijl aangekleed. Het belooft een wervelende show te worden waarin zang gemixt wordt met een vleugje theater.
Peter van Beijnum is al 8 jaar de dirigent van Novelty en weet nog steeds te inspireren. Dit keer ook samen met de regisseurs Eva van Rooijen en Marloes Luiten die ook het beste uit het koor weten te halen. Dat de regie in goede handen is liet Popkoor Novelty zondag wel zien. Vlotte nummers werden afgewisseld met rustige nummers en het publiek hoefde zich niet te vervelen.
Dat bleek ook bij de afsluiting van deze geslaagde Rooi Vol Koren editie. Peter van Beijnum dirigeerde honderden zangers en zangeressen én het publiek tijdens het zingen van Brabant van Guus Meeuwis.

Hebt u de optredens zondag gemist en/ of wilt u juist meer zien dan kan dat op vrijdagavond 4, zaterdagavond 5 en zondagmiddag 6 november in Theater De Brink in Eerde. Kaarten kosten €12,50 en zijn te koop via www.popkoornovelty.nl en aan de kassa van De Brink. De kaartverkoop gaat zo goed dat de zaterdagavond bijna uitverkocht is. Wacht dus niet te lang met reserveren…

Dommelklanken treden op in Knoptoren

De afgelopen jaren danken de Rooise Dommelklanken hun trouwe fans middels een concert in de Knoptoren. Omdat het iedere keer een succes bleek, is het komende zondag tijd voor de volgende editie.

Het mannenkoor van eigen bodem gaat een optreden verzorgen voor de trouwe aanhang en voor iedereen die van Nederlandstalige muziek houdt.
U bent van harte welkom op deze zangmiddag vanaf 13.00 uur. De toegang is geheel gratis.
De Rooise Dommelklanken zit in haar negentiende jaar van het bestaan. De heren doen nog volop mee tijdens festivals en korendagen, zoals afgelopen zondag in het Rooise centrum.
Voor hen die misschien zin hebben om het koor te komen versterken, is dit een mooie gelegenheid om eens te komen luisteren. Dat kan ook op de repetitie-avonden, iedere woensdag vanaf 20.00 uur bij Cloeck en Moedigh.

29 / 40

Groen Woon Event bij Intratuin Veghel

Langzamerhand gaan wij van buiten weer naar binnen. Intratuin is daar helemaal klaar voor! Wij zitten boordevol (groen)inspiratie om het binnen weer supergezellig te maken. Kom daarom naar het Groene Woon Event op zaterdag 22 oktober van 10:00 – 17:30 uur.

Intratuin nodigt je dan van harte uit! Er zijn verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen, zoals een 'Stijl je kamer en win!' wedstrijd, verschillende workshops, en de gratis oppotservice. Stijl je kamer en win! Vanaf 11.30 uur gaat de eerste ronde van de 'Stijl je kamer en win!' wedstrijd van start. Laat je gevoel voor stijl zien en maak kans op mooie prijzen…
Om 13 uur start de workshop kokodama maken met rotsplantjes. De kokodama is een unieke Bonsai-stijl en overgewaaid vanuit Japan. Om 15 uur start de workshop decoratieve krans maken.
Kijk voor het volledige programma op www.intratuin.nl/winkels/intratuin-veghel. Voor deze workshops kun je je inschrijven via de servicebalie of info@veghel.intratuin.nl. Ook aan kinderen wordt gedacht! Er is van 12 uur tot 16 uur een leuke kinder workshop. Inschrijven is hiervoor niet nodig, je kunt gewoon aanschuiven.

Kom in het Groen
Ben je ook fan van groen? Kom dan tijdens het Groene Woon Event in het groen en ga naar huis met een leuk presentje!
Intratuin Veghel is tot de kerst alle zondagen geopend.

Boek over het ontstaan van Veghel

Ruim dertig jaar heeft Martien van Asseldonk, geboren te Zijtaart 1954, vrijwel al zijn vrije uren in een diepgravend onderzoek naar de historie van Veghel gestoken.

Zijn werkwijze heeft een wetenschappelijk karakter. Op basis van een proefschrift over het dorpsbestuur vanaf de late Middeleeuwen in de Meierij wist hij een aantal jaren geleden al te promoveren. Nu de gemeente Veghel na vele eeuwen ophoudt te bestaan en straks verder gaat als Meierijstad, is dat voor Martien een goede reden om veel van zijn ontdekkingen vast te leggen in een mooi boekwerk over het ontstaan van Veghel.

In dit boek wordt de geschiedenis van het landschap gereconstrueerd vanaf de komst van eerste bewoners rond 575 tot het jaar 1810. Er wordt gekeken hoe het landschap zich ontwikkeld heeft en hoe de mensen er door de eeuwen heen geleefd hebben. Het boek beschrijft de geschiedenis van een groot aantal huizen en landgoederen in Veghel, waaronder kasteel Frisselstein. Verder passeren kerken, kapellen en kerkhoven de revue met tal van nieuwe wetenswaardigheden. Het boek legt uit wanneer de armenzorg en het onderwijs in Veghel van start ging en wanneer de eerste school gebouwd werd. We leren over de gezondheidszorg en de ontwikkeling van het dorpsbestuur.

En nu is het eindelijk zo ver
Met behulp van sponsoren en een uitgever is een mooi standaardwerk van de Veghelse geschiedenis gerealiseerd. De resultaten van al het onderzoek zijn op een prettige manier vormgegeven in een prachtig boek van 336 pagina's. Het boek kreeg als titel mee: Veghel een goet ende vet Dorp. Het boek van Martien zal op vrijdag 28 oktober om 15.00 officieel gepresenteerd worden in de oude raadzaal aan de Markt.

Vrijwilligers gezocht voor tuinonderhoud

In Eerde, Zijtaart, Mariaheide, Erp, Boerdonk en Keldonk houden vrijwilligers van ONS welzijn tuinen bij voor ouderen en voor mensen met een beperking, die dat zelf niet meer kunnen.

Er zijn momenteel te weinig vrijwilligers om aan de vraag naar tuinonderhoud te kunnen voldoen. Met de naderende winter is er weer werk genoeg; mensen willen hun tuin graag winterklaar maken. ONS welzijn zit dan ook te springen om meer vrijwilligers, die klein tuinonderhoud willen doen. Het gaat om werkzaamheden die in maximaal twee uur gedaan kunnen worden, zoals wieden, maaien, een heg knippen en eenvoudig snoeiwerk. De vrijwilligers hoeven geen hovenier te zijn; zij zorgen er voor dat een tuin toonbaar blijft. De vrijwilligers werken op aanwijzingen van de eigenaar. Ze gebruiken het gereedschap van de tuinbezitter of hun eigen gereedschap. Voor het gebruik van de eigen auto kunnen de vrijwilligers een kilometervergoeding declareren. Voor al zijn vrijwilligers heeft ONS welzijn een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en met hen wordt een vrijwilligerscontract afgesloten. Er wordt ook een verklaring omtrent gedrag gevraagd. Het werk kost een ochtend of middag per week. Werktijden kunnen in overleg met de tuineigenaar vastgesteld worden.
Mensen die het leuk vinden om dit werk te doen, kunnen voor meer informatie en om zich als vrijwilliger aan te melden contact opnemen met ONS welzijn. Dat kan telefonisch op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op nummer 088-3742525 en via het e-mailadres klussendienst@ons-welzijn.nl.

Zangfestijn in Veghelse Johanneskerk

In de Veghelse Johanneskerk (Van Diemenstraat 1) wordt op zondag 30 oktober door het Jan van Lee Mannenkoor een uniek zangfestijn gehouden, waaraan twee mannenkoren, een sopraan, een gospelkoor en een zanggroep deelnemen.

In eendrachtige samenwerking zullen het Jan van Lee Mannenkoor uit Veghel en het Vlijmens Mannenkoor uit Vlijmen - totaal plm. 60 man - een aantal liederen zingen uit hun opera-, musical- en populair-klassieke repertoires. Onder andere zullen zij zingen het 'Slavenkoor' en het 'Kruisvaarderskoor' van Verdi, het 'Wolgalied' van Léhar, 'Climb ev'ry mountain' uit The Sound of Music en 'The holy city' van Stephen Adams, liederen dus die velen als zeer bekend in de oren zullen klinken.
De dirigent van de mannenkoren is Carla Bons uit Rosmalen, die op het gebied van koormuziek haar sporen ruimschoots heeft verdiend. Wim van Asseldonk uit Mariaheide zal de mannenkoren op piano en orgel begeleiden.
De Vlijmense sopraan Maria van Alphen, die van zingen haar levenswerk heeft gemaakt, zal de solo's zingen van liederen, die door de mannenkoren gezongen worden, o.a. 'La Vergine degli angeli' van Verdi. Ook zal zij de solo 'Deh vieni non tardar' uit Le Nozze di Figaro van Mozart vertolken.
Een bijzondere bijdrage aan dit concert zal geleverd worden door Gospelkoor Adaja uit Uden. Deze gemengde zanggroep, die opgericht werd in 1994, telt momenteel 40 leden, waaronder een combo van pianist, gitarist, bassist en drummer. Onder de bezielende leiding van dirigent Wim Mank zullen zij een tiental gospelsongs ten gehore brengen, waaronder 'Happy day', 'O Lord, kumbajah' en 'Hallelujah'.
Voordat de pauze van het concert begint, zal de zanggroep 'CantorHei' uit Mariaheide voor een kort muzikaal intermezzo zorgen. Tien jaar geleden begonnen als 'gelegenheidskerstkoor' telt deze groep een sopraan, een alt, een bas en een toetsenist. Op muzikaal gebied zijn zij voor alles te porren, als het maar driestemmig is. Zij zingen o.a. 'The Lord bless you and keep you' en 'Monday, Monday'.

Het zangfestijn, dat gratis toegankelijk is, begint om half drie en de kerkdeuren gaan om twee uur open.

Kerstmarkt Eerde

Op zondag 11 december a.s. wordt in gemeenschapshuis De Brink in Eerde de tweede editie van de Indoor Kerstmarkt Meierijstad gehouden. Deze markt wordt geheel in kerstsfeer aangekleed en is van 10.00 tot 17.00 uur.

Heb jij zin om op de markt iets te verkopen, jezelf te presenteren en er met ons een mooie kerstmarkt van te maken? Dan ben je van harte welkom. Je stand moet wel een relatie hebben met kerst en/of de wintertijd. Zowel voor particulieren als bedrijven is deelname gratis. Ben je geïnteresseerd? Bel of mail naar beheerder@debrinkeerde.nl of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 0413-367528.

Biljartkampioenschap Meierijstad

Foto:

In Eerde wordt van 7 t/m 19 november 2016 het Open Eerdse Biljartkampioenschap libre gehouden. De organisatie is in handen van de Eerdse Biljartvereniging 'Ons Genoegen' die al vele jaren het Eerdse libre kampioenschap organiseert. Deze keer staat deelname open voor iedereen (m/v) vanaf 16 jaar en die woonachtig is in de toekomstige gemeente Meierijstad.

Schrijft u zich daarom in voor dit open biljartkampioenschap. Dit kampioenschap wordt gehouden in gemeenschapshuis De Brink, Sint-Antoniusplein 7 in Eerde. De wedstrijden beginnen dagelijks om 19.00 uur. Men kan zich inschrijven t/m 28 oktober 2016 via het volgende adres: Kees Verouden, Burchtstraat 104, 5492 AS Sint-Oedenrode, Tel 0653670817 en E-mail keesverouden@home.nl.

Mariahoutse liederentafel

Foto:

Vindt u het leuk om te zingen? Dan is de 'Mariahoutse Liederentafel' misschien wel iets voor u! Zij zingen een breed repertoire aan Brabantse- en Nederlandse liedjes en willen graag nieuwe stemmen toevoegen aan het koor.

Wordt u al nieuwsgierig? U kunt altijd vrijblijvend een avond komen luisteren of meezingen. Optreden doen ze ook: voor de Zonnebloem, het Rode Kruis en in verzorgingshuizen. De vaste repetitie is op de dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur bij de Pelgrim, Mariastraat 21, 5738 AH in Mariahout. Wilt u meer weten, bel dan met Bernard Donkers, t:0499-422551


kringen in de sloot

ik voel mij
in de rust
van je schoot
droom daar
tijdloos genieten
uitdijend
als kringen
in de sloot

waar ik over schrijf
zijn de
koesterende blikken
en strelende vingers,
over mijn vragend lijf

ik spreid mijn letters
over stille gedachten
waan mij even in
jouw paradijs
wat mag ik
meer verwachten
op deze
herscheppende reis

Foto:

Mijn lieve mama en onze lieve oma verdient dit! Ze staat altijd voor ons klaar met oppassen, poetsen of een spelletje. Helaas al veel te lang zonder papa, maar gelukkig volop in het leven! Hier een foto van ons eerste echte meiden weekend met drie generaties. Zo trots!

Oplossing: Vivian Valks

Winnaar: Corrie Nooijen

Foto: Henri van Hoorn

Een luchtfoto boven de Dommel genomen. Wie goed kijkt ziet links de Ahrend en de Martinuskerk. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Miranda van den Brand

Een leuke 'groepsfoto'! Miranda van den Brand maakte deze foto in Sint-Oedenrode. Dank daarvoor! Heeft u ook een leuke natuurfoto? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Ge moet nie in 'nnen emmer zonder bojem melke

Laatste weekend voor BMX'ers

Op zondag 16 oktober werd in Nuland de allerlaatste wedstrijd van 2016 gereden. Tijdens deze 72 manches tellende AK wedstrijd werd nog even hard geknokt om de laatste broodnodige punten voor de BMX Zuid Competitie te verdienen. Met een graadje of 16 en een stralende zon waren de weersomstandigheden perfect. Na afloop van de wedstrijd was er voor de Rooise BMXers nog een prijsuitreiking waarbij zij een mooie beker kregen

Alex Veldt (Cruisers 30+) werd in de manches drie keer derde en in de A finale werd hij zesde. Lex Veldt, Bas Verhagen en Kyro van Schijndel rijden alle drie in dezelfde leeftijdsklasse en reden zowel de open klasse als de eigen klasse.
Open Klasse 12/13 jaar
Lex werd in de Manches 2-3-3 en in de halve finale zevende. Kyro scoorde eveneens een 2-3-3 in de manches. In de halve finale lag hij op koers voor een finaleplek, maar maakte helaas op het derde stuk een foutje waardoor hij nipt vijfde werd en zich daarmee niet plaatste voor de finale. Bas won alle drie zijn manches en met een tweede plaats in de halve finale plaatste hij zich gemakkelijk voor de finale waarin hij heel knap tweede werd.

Foto:

Eigen klasse Boys 13 jaar
Lex Veldt plaatste zich voor de halve finale met een 4-5-4 in de manches. In de halve finale werd hij zevende en daarmee mocht hij starten in de B-finale, hierin werd hij ook zevende. In het eindklassement is Lex dertiende geworden.

Kyro werd in zijn manches drie keer derde en met wederom een vijfde plaats in de halve finale plaatste hij zich jammer genoeg ook hier net niet voor de A-finale. Hij mocht wel een B-finale rijden die hij gemakkelijk won. In het eindklassement is Kyro zevende geworden. Bas ging in zijn manches steeds beter en met een 3-2-1 plaatste hij zich voor de halve finale. Hierin werd hij tweede waardoor hij een startbewijs veroverde in de A-finale waarin hij zesde werd. In het eindklassement is Bas vierde geworden. Alle BMX-ers gaan zich in de komende maanden voorbereiden op het nieuwe seizoen dat in maart 2017 weer begint.

De AH-Rhode Techniekdag

Op woensdag 26 oktober 2016 (in de herfstvakantie) zal De AH Rhode Techniekdag worden gehouden op de voetbalvelden van RKSV Rhode.

Deze speciale Techniekdag is speciaal bedoeld voor de D-, E- M en hoogste F-Pupillen. Aan dit evenement zullen ruim 100 spelers/speelsters van RKSV Rhode deelnemen, verdeeld over 9 groepen. Doel van deze Techniekdag is het vergroten van de technische (basis) voetbal vaardigheden d.m.v. diverse oefeningen in circuitvorm. Dit alles onder leiding van trainers en spelers van Rhode 1, 2.

De dag zal om 09.15 uur beginnen met een gezamenlijke warming-up en hierop aansluitend zullen 10 techniekoefeningen in circuitvorm door de 10 groepen worden uitgevoerd. Van 12.00 tot 13.00 uur worden de deelnemers en vrijwilligers getrakteerd op een geheel verzorgde lunch. Om 13.00 uur start het spelcircuit, bestaande uit 9 spelvormen, waarvan er één een super speciale zal zijn. Natuurlijk is iedereen van harte welkom op dit nieuwe evenement van RKSV Rhode.

Eerste dame in zaalvoetbalcompetitie

Sinds dit seizoen prijken de twee bedrijven Autobedrijf vd Berk en Risero Rioolservice op de shirts van het gelijknamige team. Dit Nijnsel-georiënteerde gezelschap, waar voornamelijk het publiek de grote winnaar is bij de wedstrijden, is zeer gelukkig met deze mooie sponsoring.

Saaie wedstrijden zal je bij dit team zelden zien, vaak worden er veel doelpunten gemaakt. Zowel voor als tegen… Om het spel nóg aantrekkelijker te maken, zorgen ze dit jaar ook voor een échte primeur. Er speelt namelijk voor het eerst een dame mee in deze competitie, de Nijnselse Nicole Vervoort is aangetrokken. Met haar ervaring en kwaliteit, die ze ook wekelijks etaleert bij R.K.S.V. Nuenen VR1, hopen ze de tegenstanders extra angst in te boezemen. Zaalvoetbalteam Autobedrijf vd Berk/Risero Rioolservice wil graag hiermee nogmaals hun dank uitspreken aan de sponsoren.

Clubkampioenschap mix-doubletten

Foto:

Er zijn vijf doubletten die nog geen steek hebben laten vallen. De overige doubletten hebben al 1 of meerdere partijen verloren.

De stand na de 2e speelavond: Erik Verschuijten-Tonny van Eerd (4 +43), Frans vd Velden-Anja in 't Zandt (4 +40), Henk Smulders-Angela Gerritsen (4 +28), André vd Nieuwenhof-Ingrid vd Eijnden (4 +27) en Ad vd Velden-Narda van Zutphen (4 +26).

KBO'ers sporten op De Meidoorn

Op woensdag 12 oktober is door KBO-leden op sportpark 'de Meidoorn' gespeeld om zich jeu de boules en tenniskampioen 2016 van KBO Boskant te kunnen noemen.

Er is een geweldige en sportieve strijd geleverd, zowel bij het tennis als op de jeu de boulesbanen. Mede omdat het weer ook meewerkte. Daarom konden de jeu de boules banen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Ook tussen de wedstrijden door was het goed toeven in de kantine met de nodige hapjes die verzorgd zijn door Nelly en Annie en gastvrouw Betsie. De kampioenen dit jaar zijn bij het tennis Rien Taks met 37 gewonnen games en bij het jeu de boule Annie Bekkers met 20 punten. Poedelprijzen waren er natuurlijk ook voor Eef Brouwers bij het tennissen en voor Nelly Verhagen bij de jeu de boules.

Zwaarbevochte wedstrijd eindigt in gelijkspel

KV Nijnsel mocht zondag vroeg uit de veren om koers te zetten naar Mierlo. Daar stond een wedstrijd tegen Midako op het programma.

De start van de wedstrijd was niet zo positief als de Nijnselse in de voorbereiding voor ogen hadden. Hoewel ze vrij snel het eerste doelpunt wisten te scoren, werd hier door Midako net zo rap verandering in gebracht door met twee toegekende strafworpen de stand op 2-1 te zetten. Dit leverde frustratie op bij de speelsters van Nijnsel, wat zichtbaar werd in het spel en resulteerde in meer balverlies en tegendoelpunten, 5-1. Met een time-out bracht coach Van de Wittenboer weer orde in de chaos en vocht Nijnsel zich terug in de wedstrijd. Met 7-4 werd er gerust.

De tweede helft werd vol goede moed gestart en leverde meteen het vijfde doelpunt voor Nijnsel op. Toch ontbrak het Nijnsel aan pit en scherpte en kon ook Midako nog een aantal keer het doel te vinden, 9-6. Desondanks liet Nijnsel het er niet bij zitten en knokte stevig door terwijl de klok door tikte. En het harde werk werd beloond want vlak voor het eindsignaal scoorde Nijnsel de gelijkmaker, en mocht met 9-9 nog een puntje mee naar huis nemen. Doelpunten: Nicole de Koning, Dimphy Goverde en Selly van Roosmalen (1x) Sandra Verhagen (2x) en Myrna Foolen (4x).

Odisco pakt makkelijke overwinning

Afgelopen zondag kwam Alico uit Schijndel op bezoek in Olland. Alico stond onderaan met 0 punten, maar Odisco moest waken voor onderschatting.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd: de eerste aanval was meteen raak via Rachel van de Moosdijk. Hierna werd er niet zuinig met de kansen omgegaan. Vanwege een overdaad aan kansen zakte de felheid en gretigheid enigszins weg. Na 7 minuten stond er 2-1 op het scorebord via Floor van Heeswijk. Hierna liep Odisco wel weg naar 10-1 via Ingrid van Boxtel, Rachel van de Moosdijk, Myrthe van Heereveld, Dorenda van Liempd, 2x Marlon van Heeswijk, Meike Leenderts en Floor van Heeswijk. Alico deed nog wat terug, maar Rachel van de Moosdijk zette de ruststand op 11-3.
In de rust was het niet de vraag of Odisco ging winnen, maar hoe groot het verschil zou zijn. Als Odisco scherper zou durven zijn in de afmaak, was een monsterscore mogelijk.

Na rust was Odisco wederom slapjes met betrekking tot het benutten van kansen: pas na 10 minuten scoorden Lisa Wouters en Marlon van Heeswijk (13-3). Alico kon hierna ook wat goaltjes mee pikken, maar Odisco bleef scoren ondanks het missen van vele kansen. Via 3x Meike Leenderts, 2x Rachel van de Moosdijk, 2x Lisa Wouters, Dorenda van Liempd, Myrthe van Heereveld en invalster Hilde Leenderts werd de eindstand op 23-8 gezet.

Een simpele overwinning voor Odisco. Een echte monsterscore bleef uit, doordat de thuisploeg verzuimde effectief met de kansen om te gaan. Volgende week speelt Odisco de laatste wedstrijd van de eerste helft van de buitencompetitie. Ze spelen dan om 10.00 uur in en tegen Vessem.

Rooise tenniskampioenen bekend

Foto: Jos van Nunen

Afgelopen week werd er op de drie tennisparken van onze gemeente fel gestreden om de Rooise Kampioenschappen. In alle categorieën kwamen mooie partijen op de baan. De gezelligheid staat bij dit toernooi hoog in het vaandel. Daarom wordt er ook geprobeerd om de leden van de verschillende verenigingen te laten spelen op het park van een andere vereniging. Dit lukt natuurlijk niet altijd maar als het lukt, bevorderd dat de gemoedelijkheid tussen de verenigingen enorm, want wat is er nu mooier dan tennissen in Boskant tegen een duo uit Nijnsel als je lid bent in Rooi?

Op zaterdag werden de finales gespeeld op het park van TV de Kienehoef. Vanaf 12.30 uur startten in drie ronden totaal negen partijen. Nadat de ochtendregen was weggetrokken werd het uiteindelijk nog een zonnige dag. Supporters konden dus ook heerlijk genieten langs de kant. Nadat om 17.00 uur de laatste bal was geslagen in de DD8, waar de dames Kim Dané en Bianca van Thienen hun titel prolongeerde, was het meteen tijd voor de prijsuitreiking. Voor de finalisten was er een heerlijke schaal met vers fruit; verzorgd door www.versuitrooi.nl Dit is een samenwerkingsverband tussen 4 ondernemers binnen Sint-Oedenrode en Schijndel. Zo gaat sport en gezonde voeding hand-in-hand!
Traditiegetrouw werd er nog gespeecht door de winnaar in de koningsklasse HD3. Koen van den Oever toonde zich, ondanks zijn jonge leeftijd als een echt clubman en bedankte de drie clubs, hun vrijwilligers en sponsoren voor een supertoernooi en nodigde iedereen uit om volgend jaar weer in te schrijven, zodat dit toernooi met de unieke opzet blijft bestaan. De organisatie sluit zich hier natuurlijk graag bij aan.

De winnaars:
HD3 1e Frank van den Oever/Koen van den Oever - 2e Timo Foolen/Jeff Witlox
HD6 1e Pascal van Boxtel/Marcel Plaat - 2e Roel van de Ven/Bart van de Wijdeven
DD6 1e Monique Merks/Malou Oosterholt - 2e Dianne Olijslagers/Karin Wouters
GD6 1e Teun van Kessel/Malou Oosterholt - 2e Joost Pennings/Anne de Koning
HD7 1e Marcel van den Akker/Aty van Hastenberg - 2e Daan Stamps/Daan Steijaert
DD7 1e Sylvia van Gils/Sanne Kluijtmans - 2e Caroline van der Linden/Esther Scheepens
GD7 1e Jurian Nannenga/Marieke Nanninga - 2e Kees de Jong/Marion Konings
HD8 1e Gerard Klokgieters/Frank van der Linden - 2e Martijn van Berkel/Paul Schepens
DD8 1e Kim Dané/Bianca van Thienen - 2e Patroeska Koot/Jolinde van der Zanden
Er kan teruggekeken worden op een schitterende week tennis! Toernooiwerkgroepen TV Boskant, TV Nijnsel en TV de Kienehoef

Winst waterpolodames Argo

Zo langzaam maar zeker beginnen de waterpolodames van Argo elkaar weer te vinden.

Afgelopen weekend stond het duel tegen "de Zeeuwse Kust" op het programma. Dit team uit Vlissingen is nieuw in de 1e klasse district en doet het voor alsnog prima. Met een gelijk aantal punten beloofde het een mooie wedstrijd te worden. Het spel ging gelijk op, maar gevoelsmatig leek Argo toch net iedere keer iets scherper te zijn. Ondanks de blessure van vaste keepster Yvonne vd Vorstenbosch en met inmiddels bewezen stand-in Renske vd Burgt, had de tegenstander moeite om het doel van Argo te bestoken. Dit kwam mede ook door de goede strakke verdediging die prima functioneerde. Aanvallend had Argo het wel lastig doordat de tegenstander zone speelde. Hierdoor moest de aanval regelmatig afgerond worden met een schot uit de 2e lijn en dit bleek niet altijd succesvol. Opmerkelijk feit is dat Argo 3 strafworpen mocht nemen, alle 3 verkregen door Liesbeth vd Korst, maar genomen door 3 verschillende speelsters. Hieruit kon 2 keer gescoord worden en een 3e doelpunt ontstond hier indirect uit. Het blijkt wel dat Argo steeds meer resultaten gaat bereiken als team en minder afhankelijk is geworden van een paar speelsters. Natuurlijk is het wel prettig dat topscoorder Josine Raaijmakers er ook deze wedstrijd weer 3 weet in te leggen, maar overige doelpunten zijn gemaakt Lotte van Schijndel, Tamara Vervoort, Anita vd Heijden (2x) en Liesbeth vd Korst (2x). Hierdoor is Argo op de 3e plaats gekomen.

Zwemmen
Zondag 9 oktober hebben 9 zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan de 1e Junioren-Jeugd wedstrijd van dit seizoen die gehouden werd in Het Dommelbad in Boxtel. In de series werden 6 1e plaatsen, 5 2e plaatsen en 1 3e plaats behaald. 5 Zwemmers mochten een Finale zwemmen, hierbij behaalden zij 1 keer een 1e plaats en 1 keer een 2e plaats. Er werden 23 persoonlijke records gezwommen.

KV Rooi wint in Hapert van VVO

Foto: Jos van Nunen

Na de overwinning van vorige week vertrok KV Rooi vol vertrouwen richting Hapert voor de wedstrijd tegen VVO.

KV Rooi begon sterk en kwam op een 4-1 voorspong. VVO kon voor de rust terugkomen tot 4-6 en ook na de rust ging de inhaalrace nog even door. Hierdoor kwam VVO zelfs op gelijke hoogte: 7-7. Vanaf dat moment was het weer KV Rooi dat de korf makkelijker wist te vinden. Hierdoor konden zij uitlopen tot 7-12. De wedstrijd leek gespeeld maar door onnodig balverlies in de slotfase wist VVO toch nog dichterbij te komen: 11-13. Er werd een time-out aangevraagd en met nog 2,5 minuut op de klok moest KV Rooi dit uitspelen en dat is gelukkig gelukt. KV Rooi staat nu met 5 punten 5e op de ranglijst. Volgende week spelen zij tegen koploper Merselo: 13:00 op sportpark de Kienehoef.