DeMooiRooiKrant

6 januari 2016

DeMooiRooiKrant 6 januari 2016


Sint-Oedenrode heft voor het laatst het glas op het nieuwe jaar

Foto: Jos van Nunen

De laatste nieuwjaarsreceptie van de gemeente Sint-Oedenrode is een feit. Maandagavond kwamen in het gemeentehuis de vertegenwoordigers van de Rooise verenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en betrokken inwoners bij elkaar om het nieuwe jaar in te luiden. Tijdens deze nieuwjaarsreceptie die traditiegetrouw door de gemeente, Wovesto, Welzijn de Meierij, de drie dorpsraden en dit jaar ook door de wijkraad Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos wordt georganiseerd, sprak burgemeester Peter Maas namens de organiserende organisaties, het thema was 'verbinding'.

Maas stond stil bij thema's en gebeurtenissen die ons vorig jaar bezig hielden. De aanslagen in Parijs, de enorme vluchtelingenstroom die op ons afkomt, maar ook dichter bij huis waren er dingen die ons bezig hielden. De gasbrand in de nieuwjaarsnacht van 2015 die Olland in de kou zette. De oprichting van de wijkraad Kienehoef, Cathalijne Kinderbos en de reconstructie van de Boskantseweg en de aanleg van een fietspad naast de Bobbenagelseweg.

Maar ook de plannen voor een nieuwe school in Nijnsel die vorm hebben gekregen, net zoals de herinrichting van de centra van Boskant en Olland die in 2015 werden afgerond.

Natuurlijk sprak de Rooise burgervader over de fusie met Veghel en Schijndel tot Meierijstad. Die is over minder dan een jaar een feit. Dat dit de laatste Rooise nieuwjaarsreceptie is en dat Sint-Oedenrode het bestuurscentrum van Meierijstad wordt. Nou ja wordt, Maas wilde niet vervelend doen naar de burgemeesters van Veghel en Schijndel, maar vertelde tussen neus en lippen door dat Veghel en Schijndel vijfhonderd jaar geleden ook al vanuit Sint-Oedenrode werden bestuurd.

De hele toespraak van burgemeester Maas kunt u lezen op onze website www.mooirooi.nl

'De Knolletjes' schrijven derde Rooise Kwis op hun naam

Foto: Jos van Nunen

De naam 'De Knolletjes' doet al vermoeden dat er hippische elementen in het spel zijn. Dat blijkt, want achter het team gaat een groep ruiters van manege De Leijer schuil. Maar met een score van 1026 van de maximaal 1250 te behalen punten, geeft deze groep aan meer dan alleen iets van paarden te weten. Het team wist Rooische Zwets een derde opeenvolgende zege te onthouden.

Net als elk winnend team, wil ook 'De Knolletjes' niet graag vertellen wat nu het geheim was dat het verschil maakte. Maar een andere verdeling van de vragen was één van de tactische wijzigingen die het team doorvoerde. Ook waren er voor elke categorie specialisten beschikbaar. Maar er zullen zeker meer teams zijn geweest die dat hadden. Het echte geheim wil of kan 'De Knolletjes' niet verraden. Want één ding is zeker, met geluk alleen is de Rooise kwis niet te winnen, maar de vragen kunnen een team het ene jaar wel beter liggen dan het andere. Desondanks haalde het team 750,= euro op voor de Kinderboerderij Kienehoef, het door hen gekozen goede doel en daar is het naast de gezelligheid toch om te doen.

De kinderboerderij kan zich overigens nog een keer verheugen op een geweldige bijdrage van 400,= euro. Want ook de Rooische Zwets, die de twee eerste edities op haar naam schreef en nu met 'slechts' de tweede plaats genoegen moest nemen had ook de kinderboerderij als goed doel aangewezen. Het is de Rooische Zwets dan wel niet gelukt om de Rooise kwis voor de derde keer op haar naam te schrijven. Met een tweede plaats is dit team ook dik tevreden. "We hoopten op een top tien notering, maar er is geen enkel team dat kan zeggen dat het drie jaar achter elkaar een top twee notering heeft behaald", zo was de eerste reactie van de Rooische Zwets. Maar al snel komt de tweede reactie: "wat we nog belangrijker vinden, is dat we boven ''t Is Rolluk Iet' eindigen". Dat zegt iets over de ambities voor volgend jaar, want 't Is Rolluk Iet, eindigde als derde en mocht een bedrag van 250,= euro in ontvangst nemen. Dat zal later aan Stop Hersentumoren worden gedoneerd.

Foto: Jos van Nunen

Instinkers
Het leek zo'n makkelijke vraag: "wat is het hoogste punt van Nederland?" We leerden allemaal op school dat de Vaalserberg, op het drielandenpunt in Vaals, dat met 322,70 meter is. Maar laat sinds 2010 het eiland Saba in de Carabische zee een Nederlandse gemeente zijn. De Mount Scenery op dat eiland is 887 meter hoog en daarmee het hoogste punt van ons land. Maar ook dichter bij huis, waren antwoorden vaak minder eenvoudig dan gedacht. Zo was niet de woningbouwvereniging 'Sint-Oedenrode' de eerste Rooise woningbouwvereniging, maar had 'Op Honk' in 1918 die eer.

Maar ook de organisatie mist wel eens iets, want de vraag over de driehoeken kende te weinig uitgangsgegevens en was daarmee alleen met aannames op te lossen. Daarom kreeg iedereen voor die vraag gewoon het volle aantal punten, 'geen punt bij de Rooise Kwis'.Travel Counsellor

Jaargang 6 - Week 1 - Woensdag 6 januari 2016

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

November was gemiddeld met drie graden warmer al een extreem warme maand. Maar december zette de boel helemaal op zijn kop. De vorige maand was gemiddeld zes graden warmer dan een normale decembermaand. De nachten waren zelfs zeven graden warmer dan normaal. Bovendien was de laatste maand van 2015 veel droger dan anders en zagen we de zon bijna twee keer meer dan anders.

Veel te warm
Normaal wijst de thermometer in december gemiddeld 3,5°C aan, maar dat was vorige maand maar liefst 9,5°C. Ook overdag was de temperatuur met 12°C beduidend hoger dan de normale 6°C gemiddeld. De nachten waren in december het allerzachtst. Eigenlijk hoort het af te koelen tot -0,1°C, maar vorst hadden we helemaal niet. De gemiddelde temperatuur lag op 6,9°C, dat is nog warmer dan de normale maximumtemperatuur. De hoogste temperatuur lazen we af op 17 december, toen werd het 16°C. Vijf dagen eerder was het met 2,1°C het koudst.

Extreem droog
Normaal valt er in december 75 mm regen. De afgelopen maand tapten we in onze regio echter maar 42 mm af, iets meer dan de helft van normaal. De meeste regen viel op de eerste dag van de maand, namelijk 8 mm. In totaal bleef het zestien dagen helemaal droog.

Bijna twee keer zoveel zon
De zon maakte het hele jaar al overuren, maar in december zat er nog een eindspurt in. Eigenlijk hadden we maar recht op 46 uur zonneschijn, maar vorige maand kregen we de zon maar liefst 87 uur te zien. De meest zonnige dag was 30 december met 6 uur en 36 minuten zon. Ondanks de vele uren zon in de afgelopen maand, waren er toch nog zeven dagen, die helemaal bewolkt bleven.

Kort samengevat was december 2015 veel te warm, te droog en hoe gek het ook klinkt: december was ook te zonnig.


Lindendijk onder water, Tartwijck zonder water

Foto: Hans van den Wijngaard

Door een breuk in de waterleiding in de Lindendijk zat vorige week woensdag een deel van de wijk Eerschot zonder water. Iets na de middag borrelde er in de Lindendijk water uit het voetpad omhoog en kort daarna brak de waterleiding volledig. Gevolg was een overstroming van het fietspad aan de oostzijde van de Lindendijk.

Als gevolg van de leidingbreuk stroomden er grote hoeveelheden water over het fietspad. Medewerkers van de gemeentewerf legden ter voorkoming van waterschade bij een lager gelegen huis een tijdelijke zandrug aan.

"Over de oorzaak van de breuk kunnen we nu nog niets zeggen", vertelde Jos Franssen van Brabantwater ter plaatse. "Geruchten dat de oorzaak de bluswerkzaamheden van een brand in de Eerschotsestraat zou kunnen zijn, kan ik niet uitsluiten, maar ook niet bevestigen. Het is mogelijk dat bij het snel openen of sluiten van een brandkraan een drukgolf in de leiding wordt opgebouwd. Maar of dat dat hier ook het geval is, is moeilijk vast te stellen".

Op de vraag of andere lekken in de waterleiding vorige week (Zeeland en Oss) of eerder dit jaar in de Wilhelminastraat iets zeggen over de kwaliteit van de leidingen antwoordde Franssen: "Brabantwater heeft een groot leidingnetwerk en relatief gezien zijn er weinig storingen".

De waterleiding was tegen de avond weer hersteld. Daarna is de leiding enkele keren doorgespoeld om zeker te zijn dat geen vervuiling in het drinkwater zou komen. Donderdag is ter controle nog een watermonster genomen.


Laatste kaarten Prinsenzittingen 2016

Foto: Jeroen van de Sande

Met de oliebollen nog in de oren en de vuurpijlen in ons geheugen maken we ons op voor carnaval 2016. We kunnen dat niet beter doen dan met de Rooise Prinsenzittingen: een avond vol verrassingen!

Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor de Prinsenzittingen 2016 maar we durven ook dit jaar al wel te stellen dat we op 8, 9, 15 en 16 januari vier volle zalen zullen hebben. Niet vreemd als je naar het schitterende programma kijkt dat er op deze avonden gebracht wordt. Uitsluitend door talent van Rooise bodem! Overigens: het programma is op alle avonden gelijk. Er komen maar liefst drie kletsers in de ton, er is volop zang en dans, en ook dit jaar zullen er weer enkele groepen voor het toneellicht verschijnen die afgelopen jaren hun optredens met staande ovaties beloond zagen. Denk hierbij maar eens aan De Buuven, Barend en Barend, de Narrekap en het Prinselijk Vermaak.

Garantie voor succes en het stijgen van de toegestane decibellen bij De Beurs?! We zullen het snel weten. En als je het over lachsalvo's hebt dan kunnen we niet onder het kletsgeweld uit dat Rooi kent. Naast Rien van Genugten komen ook Ad van Acht en Hans Geerts in de ton. Vele Rooienaren passeren de revue van politicus tot student, en van chauffeur tot bruidegom. Zoals al eerder aangekondigd zullen de dansgroepen van Sunrise en Infinity met hun schitterende optredens zorgen voor spektakel, maar ook muzikaal kom je absoluut aan je trekken. Wat te denken van Blaasorkest Tiona die naast het begeleiden van alle artiesten ook nog zorgt voor de muzikale omlijsting na afloop. Maar ook de zang van Lydia de Weert en Carine Staals is niet te onderschatten. Er zit veel muziek in, dat is zeker! En dan als laatste. Voor het eerst op het podium op de Rooise zittingsavonden: Colinda Markus. Zorg dat je erbij bent en laat je verrassen!

Kaarten zijn (nog) verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, Zalencentrum De Beurs en bij Piet Klaasen Ollandseweg 131


.

Met de paplepel ingeven

Foto: Papgat

De kerst is voorbij, het nieuwe jaar is aangebroken. Met een irritante piep van al het vuurwerk in mijn oren, denk ik terug aan de afgelopen twee weken. Wat was het weer smullen geblazen tijdens de kerstdagen. Ons vrouw kookte speciaal voor mij een volle ketel met heerlijke pap. En wat smaakte dat goed!

Natuurlijk liet ik dit ook aan onze kleine vent proeven, want ik heb het al eerder gezegd, carnaval moet je met de paplepel ingeven. Ook hij vond het geweldig! We hadden nog wat over, dus leek het me een goed idee om ook burgemeester en wethouders van deze lekkere pap te laten proeven. Toevallig stond afgelopen maandag de nieuwjaarsreceptie op het programma. Ik en adjudant Berry deden onze uiterste best om deze loodzware papketel het gemeentehuis in te tillen. Het was de moeite waard want zo'n goede pap hadden ze nog nooit gehad! Ze vroegen me naar het recept. Maar dat gaf ik natuurlijk niet prijs. En toen gebeurde het.. We konden het jaar niet slechter beginnen. Nog voordat ik het pand verlaten had, stond mijn papketel niet meer op z'n plaats. Wij zoeken.. maar nee hoor, geen papketel te vinden. Het was een drama. Hoe moet ik nou toch al die jeugd van pap voorzien? Onze dames zeiden; dan maken we toch gewoon een nieuwe pap! Ze deden hun best, maar tevergeefs. Echte pap maak je niet in een pan, die maak je in een ketel. Vandaar dat wij dus haastig op zoek zijn naar onze enige echte papketel. En het lijkt ons fijn als jullie mee zoeken

Spelregels

De ketel dient;
1. binnen de grenzen van Sint Oedenrode te blijven.
2. maximaal 10 meter van de verharde weg te staan.
3. voor minimaal 33,33% zichtbaar te zijn.
4. in de buitenlucht, verplaatsbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen.
5. in originele staat te blijven.
6. Is de ketel in jouw bezit? Meld dit dan direct en stuur een foto + adres door naar org_idee@hotmail.com

Dus luister goed, jagers, boeren, burgers en buitenlui. Zodra ik ook maar één aanwijzing heb over de locatie van de papketel, laat ik het jullie onmiddellijk weten. Het spel kan dan beginnen. Probeer de Papketel in jouw bezit te krijgen en behouden. Maar pas op, er zijn kapers op de kust!
Lees de spelregels hieronder even goed door. Degene die ons de papketel persoonlijk terug kan bezorgen tijdens de sleuteloverdracht, zullen we rijkelijk belonen met 58 Groot Hertogbal dukaten. En dan hoop ik dat we de papketel tijdens de carnaval weer kunnen vullen met heerlijke pap! Houd de facebookpagina van Prins van Papgat in de gaten!

Wordt vervolgd

Prins Koss vrijdag met de raad van elf op bezoek in The Joy

Heb jij ook zo'n zin in carnaval en kun je bijna niet wachten! Dat hoeft ook niet! Vrijdag 8 januari, Carnavalsparty bij Jeugddisco The Joy. Lekker hossen en springen!

Prins Koss, Adjudant Bryan, Nar Temmi en de knappe jongens van de raad van 11 komen ook. Dat wil je niet missen.....!! The Joy is de uitgaansgelegenheid voor jeugd van 10 tot en met 15 jaar uit Boskant, Olland, Rooi, Nijnsel en omgeving. Van 19:30 uur tot 22:30 uur. Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). De entree is zoals altijd gratis. Voor vragen of opmerkingen, mail naar discothejoy@gmail.com.

In februari heeft The Joy geen party, dan kunnen jullie gezellig carnavalvieren in de tent op de Markt. Op 11 maart is de volgende party!

Prins, Adjudant en Deurdouwers haalden gezegende kaars en wijwater in Tours

Papgat kent vele tradities, het zegenen van de kaars in Tours is er daar intussen ook een van. Afgelopen zaterdag vertrokken Prins en Adjudant met de Deurdouwers in de prinsmobiel naar het Franse Tours.

Aldaar hebben de Papbuiken na het smeren van de kelen in de Franse horecagelegenheden het Papgatlied laten klinken. Toch was dat niet de ware reden om naar Tours af te reizen. De ware reden was veel nobeler namelijk. De prins en zijn gevolg hebben zondag 3 januari de plaatselijke geestelijke tijdens de dienst in de baselique van de Heilige Martinus de kaars en tien liter water laten zegenen. Deze kaars zal tijdens carnaval in de Martinuskapel aan het Everse Akkerpad branden. Na enig file leed in Parijs zijn de prins en zijn gevolg zondagavond laat weer veilig in Papgat teruggekeerd. Met een gezegende kaars en tien liter gewijd water in de bagage.

Nieuwjaarsbijeenkomst 2016 SKOSO

Skoso hield haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst op vier januari in de Knoptoren voor (oud)personeelsleden, raad van toezicht, ouderraden, medezeggenschapsraden en studenten. Het was een drukbezochte en geanimeerde bijeenkomst waarin door directeur-bestuurder Frans de Baaij werd teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruitgeblikt naar het jaar 2016.

SKOSO heeft een goed jaar achter de rug. Kwalitatief gezien hebben alle scholen van de inspectie van het onderwijs het basisarrangement gekregen. Het ziekteverzuim behoort nog steeds tot het laagste in de regio en ligt ruim onder het landelijk gemiddelde. Wel hebben de scholen te maken met krimp van het aantal leerlingen en zal het personeelsbestand geleidelijk moeten worden aangepast aan deze situatie, zonder dat er sprake zal zijn van gedwongen ontslagen. Financieel is en blijft SKOSO gezond, ook in meerjarenperspectief.

Het afgelopen jaar stond ook in het teken van de directiewisselingen. SKOSO is er van overtuigd dat mobiliteit een goede stap is op weg naar verdere kwaliteitsverbetering. Op de Odaschool zal mevrouw Ria Bongers vanaf 1 februari a.s. als nieuwe directeur starten met haar werkzaamheden. Begin 2016 start ook de benoemingsprocedure voor een nieuwe directeur voor basisschool Kienehoef. Deze zal waarschijnlijk per 1 mei a.s. benoemd worden.

In 2015 heeft SKOSO een nieuw strategisch beleidsplan 'Navigeren op krachtig leren' opgesteld, waarin de nieuwe koers voor de komende jaren is bepaald. Dit beleidsplan loopt parallel met de schoolplannen van de scholen. De koers van SKOSO is niet drastisch gewijzigd. De ontwikkelingen die de afgelopen jaren in gang gezet zijn, hebben vooral nieuwe accenten gekregen.

In haar visie is SKOSO in 2020 een professionele leergemeenschap, waarin medewerkers constructief samenwerken met elkaar en met de partners in opvang. Zij laten het beste uit kinderen naar boven komen in een doorgaande ontwikkeling. Hierbij gaan ze uit van de talenten en mogelijkheden van de kinderen. Uiteindelijk dient dit te leiden tot verhoging van brede opbrengsten.

Daarbij wordt uitgegaan van de volgende kernwaarden: Ambitieus, Inspirerend, Samenwerkend, Verbindend. Willen we samen bouwen aan de toekomst van ons onderwijs dan zal het vooral moeten gaan om inspireren en vonken.

De belangrijkste speerpunten voor het nieuwe jaar betreffen:

  • Het realiseren van passend onderwijs en talentontwikkeling voor elk kind, we maken daarbij gebruik van de 21e eeuw vaardigheden.
  • De scholen van SKOSO gaan verder met het investeren in een professionele cultuur en leergemeenschap in alle lagen van de organisatie.
  • Er wordt geïnvesteerd in didactische en pedagogische vaardigheden van leerkrachten.
  • Er wordt gewerkt aan een intensieve samenwerking met partners in opvang, de Verbinding en Bellefleur (Nijnsel) zodat op alle locaties Integrale Kindcentra gevormd kunnen worden.
  • Huisvesting: Nieuwbouw voor St. Antonius van Padua uiterlijk gereed in 2018 en duidelijkheid over de plannen voor een nieuwe multifunctionele accommodatie in de wijk Kienehoef dit voorjaar en uitvoering rond 2020.
  • Naast de onderwijsinspectie bewaakt SKOSO ook zelf haar kwaliteit door het uitvoeren van externe visitaties en interne audits. Het komende jaar wordt dit gecontinueerd.
  • SKOSO gaat verder met het ontwikkelen van digitale leeromgevingen en een goede ICT-infrastructuur. In de loop van 2016 werken alle scholen in de 'cloud' en beschikken zij over nieuwe websites.
  • Onze scholen leiden toekomstige leerkrachten op en basisschool Dommelrode en de Odaschool gaan de onderzoekspoot verder versterken binnen de academische opleidingsschool.
  • SKOSO anticipeert uiteraard ook op de ontwikkelingen m.b.t. Meierijstad en participeert in voorbereidende werkgroepen.
  • In april 2016 staat het 100-jarig bestaan van de Odaschool op de agenda.

Al bij al plannen genoeg om op een inspirerende wijze mee aan de slag te gaan.

Frans de Baaij sprak, mede namens de RvT, de directeuren en de staf, de wens uit dat alle geledingen op inspirerende wijze kunnen werken aan een vruchtbaar SKOSO-jaar, waar met bezieling wordt gewerkt aan onderwijskwaliteit met een gemeenschappelijk doel: Passend onderwijs voor alle kinderen in de gemeente Sint-Oedenrode.

Aankondiging afscheid Frans de Baaij

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst deelde Frans de Baaij mee dat hij heeft besloten om per 1 augustus 2016 gebruik te gaan maken van keuzepensioen.

Na meer dan 42 jaar met veel plezier in het primair onderwijs werkzaam te zijn geweest in allerlei functies, waarvan de laatste 15 jaar als algemeen directeur, respectievelijk directeur-bestuurder van SKOSO, acht hij het een mooi moment om andere keuzes te gaan maken en in ieder geval ook te gaan genieten van meer vrije tijd. De raad van toezicht start op korte termijn met de procedure om een nieuwe directeur-bestuurder te werven. Er wordt gezorgd voor een goede overdracht zodat de continuïteit in de aansturing van de organisatie gewaarborgd blijft.


Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer enkele interessante vacatures.

Begeleider creatief atelier
In Schijndel is sinds december 2015 een creatief atelier van start gegaan. Een groepje dames vanuit het taalcafé en Vluchtelingenwerk nemen al deel, maar de activiteit staat open voor iedereen die kleding wil leren maken, breien of haken. Voor de begeleiding zoeken we nog enkele vrijwilligers. Het is fijn als u vaardig bent in het maken van kleding, kunt patroontekenen of breien en/of haken en dit de deelnemers wilt leren. Een open blik op de wereld is fijn. Ontmoeting, sociaal contact en het oefenen van de Nederlandse taal tijdens het samen creatief bezig zijn is belangrijk.
Vooralsnog draait het creatief atelier om de week, maar bij voldoende deskundige vrijwilligers kunnen we elke week het atelier aanbieden en wisselen de begeleiders elkaar af. Er zijn naaimachines aanwezig. Het creatief atelier is open op de 1e en 3e woensdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur (behalve op feestdagen of in schoolvakanties) (vacaturenummer 15459).

Begeleider taalcafé
Het taalcafé is bedoeld voor mensen die geen taalcoach (meer) hebben of geen Nederlandse les volgen. Als vrijwilliger helpt u de deelnemers bij het leren schrijven, lezen, luisteren, uitspreken van het Nederlands, samen met andere vrijwilligers. Er wordt in twee groepen les gegeven op verschillende niveaus. U beschikt over een open blik op de wereld en bent geduldig in het omgaan met mensen van diverse nationaliteiten. Het taalcafé is iedere maandagmorgen van 9.00 tot 11.15 uur bij Welzijn De Meierij, behalve op feestdagen en in schoolvakanties (vacaturenummer 12310).

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Welzijn De Meierij, telefoon 073 – 5441419 of stuur een e-mail naar: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Bezoek ook de website voor alle vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


"Wij jagen op niks"

Honden, ruiters en paarden volgen de scent

Er zijn zo van die woorden waar iedereen wel eens van gehoord heeft, maar het fijne er niet van weet. Slipjacht, bijvoorbeeld. Bij steeds meer mensen – van vegetariër tot consument van plofkippen - raakt die laatste lettergreep tegenwoordig een open zenuw. Hoofdschuddend maar ook begrijpend reageert Joost Nolte (31), organisator van slipjachten, op dat vooroordeel. "Eigenlijk jagen wij op niks".

Afgelopen zaterdag vond vanuit De Vresselse Hut zo'n slipjacht plaats, de tweede in Rooi. Als de parkeerplaats een blauwdruk is van de kringen waarin zo'n slipjacht zich afspeelt, van 45 km-sleutelhanger tot Aston Martin, is dat: iedereen. Ook de nationaliteit van de deelnemers is divers: zowel onze zuider- als oosterburen doen mee. Maar wat ís nu eigenlijk een slipjacht?

Vossenmest
Nolte: "'De honden zoeken een geurspoor. De slip – van 'sleep' – zijn lappen gedrenkt in vossenmest. Daarmee trekt de sliptrekker vooraf een spoor of 'scent', de meute vindt en volgt dat. De slipjacht in Nijnsel is 20-25 km lang. De route wordt opgedeeld in drie trajecten ofwel 'runs', om de meute en de volgers te laten hergroeperen en te rusten. Na afloop worden de honden beloond voor hun werk in het jachtveld, tegenwoordig met een koeienpens." De routes gaan door de bossen. In de ochtend heeft het flink geregend, wordt de slipjacht dan geen slibjacht? "Het zal wel wat modderig zijn, maar vochtig, koel weer met weinig wind is ideaal voor de slipjacht" aldus Nolte. "Ik ben allergisch voor zandpaden, de slip gaat echt dwars door de bossen. Alles met toestemming van StaatsBosBeheer natuurlijk."

Engels
"Ik vertrek zo meteen om de scent uit te zetten, een half uur later volgt de meute en de volgers. Daarbij horen ook the 'huntsman' – ja het is een Engelse sport hè – die de honden leidt, en zijn assistenten, de 'whippers', om de honden 'in pack' ofwel bij het spoor te houden. En dan heb je ook nog een 'fieldmaster' die het veld leidt"
Maar dan blijft er voor deelnemers niks anders over dan te voet of te paard mee te lopen … "Klopt, en dat is ook precies de bedoeling" grinnikt Nolte, die al van kinds af aan gefascineerd raakte en betrokken werd bij deze hobby van zijn voorvaderen. De slipjact werd naar ieders tevredenheid afgesloten, zonder noemenswaardige incidenten.

Op 12 maart wordt in Rooi weer een slipjacht gehouden, vanuit paardenmelkerij Bekkers aan de Hoogstraat.


"Wij kiezen voor vers"

Foto: Pien van der Sommen

Traiteur-Slagerij Verheijen bestaat dit jaar vijftien jaar en daar zijn ontzettend veel mensen erg blij mee. Het zijn de mensen die van vers houden en van kwaliteit, want daar staan Christian en Henriëtte Verheijen samen met hun team voor. "Wij kiezen voor vers. Varkens en runderen kopen we bij de boer, dus we weten altijd waar ons vlees vandaan komt. Dat vinden we heel belangrijk", onderstreept Christian.

Gigantisch assortiment
Getuige de meer dan 1300 klantenkaartleden is Traiteur-Slagerij Verheijen op de juiste manier bezig. Zes dagen in de week steken meer dan twintig medewerkers de handen uit de mouwen om iedere dag iets lekkers in de vitrines te leggen. Christian: "We hebben een gigantisch assortiment van vers vlees, vleeswaren en verse maaltijden. Alles wordt vers bereid in de eigen keuken." Zes jaar geleden opende Verheijen een totaal nieuwe winkel. Ingericht om ook de groeiende tendens van verse maaltijden te bieden. Christian en Henriëtte hadden de trend voorzien en speelden er op in. Een gouden zet, want het klantenbestand groeide gestaag. "Een stukje beleving is belangrijk", merkt Henriëtte op. "Lekker eten, maar toch ook snel. Als je alleen al ziet hoeveel soep we verkopen. Dat is niet normaal!" Christian valt haar bij. "Het voordeel bij ons is dat niets is voorverpakt. Mensen kunnen zelf de gerechten samenstellen. We willen ze als het ware laten scheppen. Zo kunnen ze kiezen en bepalen hoeveel ze willen."

Middenin de samenleving
In die vijftien jaar hebben Christian en Henriëtte meer dan het halve dorp leren kennen. Lief en leed is aan de toonbank gedeeld. Het koppel beseft dat het een bijzondere plek heeft ingenomen in de Rooise samenleving. "Om iets terug te kunnen doen, sponsoren we veel verenigingen. Ook in de kerkdorpen. Dat vinden we gewoon belangrijk en zo tonen we onze betrokkenheid. Uiteindelijk zien we ook veel leden van verschillende verenigingen in onze winkel."

Samen jubileum vieren
Net als 2,5 jaar geleden bij het memorabele 12,5 jaar bestaan van de zaak willen Christian, Henriëtte en het personeel van Traiteur-Slagerij Verheijen het jubileum samen met de klanten vieren. Daarom hebben ze voor de hele maand januari interessante en leuke acties bedacht. Houd dan ook DeMooiRooiKrant in de gaten of vraag er naar in de winkel.


In september op bedevaart naar Lourdes

Lourdes, de plek waar hemel en aarde elkaar raken. Een bedevaart naar Lourdes zorgt er voor dat u het leven van alle dag weer wat gemakkelijker aankunt. De Nederlandse Lourdesbedevaart voor zieken (N.L.Z) organiseert al vele jaren goed verzorgde reizen naar Lourdes met de trein of het vliegtuig. In 2016 ook weer bij voldoende belangstelling met de bus, van zondag 11 t/m maandag 19 september.

Deze busreis is een bedevaartreis met een toeristisch karakter, een reis met meerwaarde! In 2016 is gekozen voor een nieuwe prachtige route. Er worden onderweg mooie plaatsen bezocht, waaronder Amiens (de Kathedraal de Notre Dame), Nevers - waar Bernadette ligt opgebaard - Vezelay (de Basilique Sainte Marie de Madeleine) - Beaune (Hospice Civils uit de 15e eeuw).

In Lourdes sluiten we op maandag aan bij de pelgrims die met de trein of het vliegtuig zijn gekomen. We doen mee met de officiële internationale- en de N.L.Z vieringen. Daarnaast zijn er vieringen met onze eigen groep en maken we een uitstapje naar de Pyreneeën. De bedevaart wordt begeleid door reis- hotelleider Jos van der Heijden uit Best en pastoor A. Verschure. (beiden zijn al jaren vrijwilliger bij de N.L.Z bedevaarten)

Voor aanmelden en/of nadere informatie kunt u contact opnemen met: Jos van der Heijden, tel. 0499 - 373779 . e-mail: vwkn.lourdes@gmail.com

Fietsprogramma voor 2016 van de PVGE ligt weer klaar.

Voor 2016 heeft de fietsclub PVGE Son en Breugel e.o. een zeer compleet en gevarieerd fietsprogramma in elkaar gezet, dat gebaseerd is op de uitkomsten van een enquête, die recent onder de fietsclubleden is gehouden.

Allereerst starten we de eerste winterfietstocht op 20 januari, die naar Nuenen voert met een Nieuwjaarsontbijt in IKEA, dit op verzoek van vele leden, die dit zeer op prijs stellen. Gedurende het jaar zijn er 4 dagtochten naar wat verdere oorden: een tocht langs de Linge, een tocht door Belgisch Limburg, een tocht langs de Lek en door Schoonhoven en een tocht naar Gennep en omgeving. Om ook de leden aan hun trekken te laten komen,die opzien om eerst met de auto naar een startplaats te rijden, zijn extra fietstochten ingelast die direct van het 17 Septemberplein gaan. Vervolgens is er in de zomer, nu voor de negende keer de zomerfietsdriedaagse, die dit jaar in Midden Noord Holland wordt gereden, een absoluut hoogtepunt. En natuurlijk zijn er de fietstochten, die als evergreens kunnen worden beschouwd en die voeren naar vele zeer bekende punten. In totaal zijn er 18 fietsdagen gepland.

Wie meer wil weten over dit jaarprogramma 2016 kan contact opnemen met de coördinator van de fietsclub: Herman Hendriks, tel.:0499-473042, of per e-mail: herman.j.hendriks@planet.nl

Dokter op Dinsdag@Bernhoven: ziekte van Parkinson

De Dokter op Dinsdag@Bernhoven spreekt 26 januari over de ziekte van Parkinson. Neuroloog Joy Lion vertelt alles over deze neurologische aandoening.

Bij de ziekte van Parkinson is onder meer sprake van een beschadiging van een kleine groep cellen in de hersenen. Deze cellen sterven langzaam af waardoor ze geen dopamine meer kunnen aanmaken. Dopamine is een stof die in de hersenen wordt aangemaakt. Dopamine is een zogenoemde neurotransmitter, een stof die de communicatie tussen de verschillende zenuwcellen in de hersenen mogelijk maakt. Die communicatie raakt verstoord waardoor langzaam bepaalde functies steeds moeilijker worden. Op de voorgrond staande verschijnselen kunnen zijn trillen, stijfheid en evenwichtsverlies. Het hele lichaamsfunctioneren verloopt steeds trager en moeizamer. In de meeste gevallen is het verloop van de ziekte heel geleidelijk en duurt het een tijd voordat symptomen in verband worden gebracht met de ziekte van Parkinson. Helaas kan de ziekte (nog) niet genezen worden. De behandeling is vooral gericht op het verminderen van de symptomen en klachten.

Welke rol speelt de neuroloog?
Bernhoven werkt samen met Parkinsonconsulentes vanuit Brabantzorg. In Bernhoven zijn dit Els Coppens en Wilma van den Bos. Zij leveren onder meer een belangrijke bijdrage aan de (psychosociale) begeleiding van mensen met Parkinson. Beide consulenten zijn aanwezig om te vertellen hoe zij de patiënt én diens naasten tot steun kunnen zijn. Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze aandoening. Welke behandelmogelijkheden zijn er? Welke medicijnen zijn er voor deze ziekte, hoe werken die en zijn ze voor iedere patiënt hetzelfde? Ook hierover informeren neurologen en consulenten u tijdens deze avond.

Aanmelden
De avond vindt plaats op dinsdag 26 januari in Bernhoven, Uden, van 19.30 tot 21.00 uur. De toegang is gratis. In verband met een beperkt aantal plaatsen, graag vooraf aanmelden. Bel naar PatiëntService van het ziekenhuis, telefoon 0413 - 40 29 00. Of stuur een e-mail: psb@bernhoven.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Toewijzen van plaatsen geschiedt op volgorde van binnenkomst.

Nieuwjaarskaartfestijn bij KBO Boskant

KBO Boskant gaat ook in het nieuwe jaar weer kaarten. De vaste kaarters leggen vrijdagmiddag 8 januari om 14.00 uur hun kaartje. Een week later op zondag 17 januari is er om 20.00 uur het nieuwjaarskaartfestijn in 'De Vriendschap'

Tijdens het nieuwjaarskaartfestijn mag u niet ontbreken. Leo heeft weer geweldige vleesprijzen ingekocht. Het wordt weer een uitdaging voor de vele rikkers en jokeraars. Zowel leden als niet-leden van de KBO-Boskant zijn van harte welkom.

Nog 30 dagen tot… Carnaval in d'n Toeloop!

Tussen het nieuwjaar wensen door maakt Olland zich op voor carnaval 2016. Met de Prins en adjudant in hun midden kan het niet anders dan dat het een knallende carnaval wordt.

Nadat op vrijdag de voetjes van de vloer zijn gegaan met DJ Jerome feesten ze op zaterdag verder. Vanaf 14.00 uur is d'n Toeloop geopend en start de kindermiddag. Kinderen kunnen zich tijdens het hele carnaval naar hartenlust uitleven.

Zaterdagavond staat de band Damilie de Bruyn op het podium. Voor sommigen een begrip uit de dagen van weleer, voor anderen wellicht volslagen nieuw. Nog altijd maakt Familie de Bruyn een muzikaal bruin café van elke feestelijke gelegenheid, groot of klein. En traditiegetrouw geheel op verzoek." Met diverse muzikanten van de Crazy Piano's uit Scheveningen weten zij er de stemming goed in te brengen. Het belooft een Oud (h)Ollands gezellig feestje te worden. Op deze zaterdagavond vind ook de traditionele carnavalsdisco voor de kinderen weer plaats. Terwijl de ouders carnaval vieren in de grote zaal. Alles onder één dak.

Zondagochtend staat er vanaf 10.00 uur een carnavalsontbijt klaar om de dag goed van start te gaan en de kater van de vorige avond te lijf te gaan. Leg voor € 5,00 p.p. een goede bodem voor de optocht van Papgat. Kom na al het moois bekeken te hebben of zelfs zelf te hebben meegedaan snel terug naar Lolland en warm op met een gratis bordje stamppot. Daarna wordt er verder gefeest met o.a. Henk Dissel, bekend van "De Bom" en DJ Lolland.

Uiteraard zijn in d'n Toeloop niet alleen (L)Ollanders welkom. In de grote feestzaal en op het grote podium is ruimte genoeg voor alle carnavalsvierders, kapellen, prins met gevolg en alle andere carnavalsgekte. Ook 's avonds is de keuken geopend met ook plek voor grote groepen.

Het belooft een skônne carnaval te worden.


Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Jaaroverzicht Rondje Rooi
Traditiegetrouw blikt Rondje Rooi tot en met 13 januari nog even terug op 2015 met maar liefst 35 onderwerpen, waaronder: Winter met wateroverlast in Rooi; 75-jaar Boomkwekerij van den Berk; Postduivenvereniging jubileert; Reconstructie centrum Nijnsel; Sloop pand Boerenbond; Restauratie kerk in Nijnsel; Nick Boeijen wandelt alle straten van Rooi; Rhode Damesvoetbal kampioen; 40 jaar WTC Gerry v Gerwen; Tijdelijke verhuizing VVV en Poffermuseum; Ritaplein in Boskant vernieuwd; Hoogste punt bereikt Parkzicht Kienehoef; In Memoriam Nel van Hout; Roois Gemengd Koor 70 jarig jong; Start aanleg fietspad langs Bobbenagelseweg; en veel meer ……..Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.


Jubileumuitvoering van Roois Gemengd Koor
Een royale samenvatting van deze indrukwekkende uitvoering in 2015. Uitzending tot en met 10 januari 2016; Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl Facebook Met achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij


Lazy Sonnie Afternoon met Rooise Kiki Mettler

De Rooise Kiki Mettler, onder andere bekend van The Voice of Rooi, treedt zondag 10 januari tijdens Lazy Sonnie Afternoon op in La Sonnerie in Son. Kiki staat samen met een Fransman en Cubaan, Mathieu Pasqué en Hansel Gonzalez, op het podium.

Voor singer songwriter Kiki Mettler, is de aantrekkingskracht tot muziek te groot om te weerstaan. Daarom weet ze dat haar toekomst in de muziek ligt. Kiki laat zich graag inspireren door pop/folk artiesten en dat kun je terug horen in haar tokkeltjes. Verder wil de Rooise zich niet te veel vasthouden aan een bepaalde muziekstijl: 'Ik doe gewoon wat op dit moment goed voelt, wel zou ik in de toekomst graag wat vrolijkere uptempo nummers gaan schrijven'. Op dit moment wil ze vooral heel veel leren, schrijven en spelen om steeds meer ervaring op te doen. Zo heeft ze al gespeeld op het Mundial Festival! Maar wat Kiki ook doet, het komt altijd recht uit haar hart!

Lazy Sonnie Afternoon begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. De zaal is vanaf 15.00 uur open. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage is meer dan welkom.

Fanfare NJA vol goede moed 2016 in

Foto: Hans van den Wijngaard

Voor fanfare Nos Jungit Apollo is het Sylvesterconcert een vast thema in de agenda. Dat was in 2015 niet anders. Of was het toch anders dan anders? Het afgelopen jaar was voor NJA zeker anders. Na het jubileumjaar 2014, toen NJA het 150-jarig jubileum vierde, werd 2015 een tussenjaar met twee interim dirigenten en daarna de nieuwe dirigent, Dick-Jan Verbeek.

Het was exact een jaar geleden dat NJA tijdens het Sylvesterconcert van 2014 afscheid nam van Carlo Balemans. "Na dat afscheid hebben we ons een jaar wat minder laten zien. Eerst hebben we een nieuwe dirigent gezocht. Daarna moesten het orkest en de dirigent elkaar leren kennen ", zo vertelde voorzitter Simon Passier. "Maar we hebben muzikaal niet helemaal stil gezeten, in juni was er in een volle Loop'r in Olland een fantastisch 'Concert voor de Vrijheid'. Passier keek niet alleen terug, hij keek vooral vooruit. In 2016 wil de fanfare zich aan de Rooise samenleving laten zien. Daar was dit Sylvesterconcert, het eerste onder leiding van Dick-Jan Verbeek, het begin van.

Vocals en solo
Zoals gebruikelijk tijdens het Sylvesterconcert had NJA ook een aantal vocale gasten. Dit jaar was dat het vocaal mannenkwartet KeyChord, dat een aantal a capella nummers ten gehore bracht en samen met NJA het bekende Hallelujah liet horen. Maar ook de eigen Silke Willems was vocaal present. Zij legde haar instrument even terzijde om 'That Man' van Caro Emerald samen met de fanfare ten gehore te brengen. Naast de vocale bijdragen was er ook nog een indrukwekkende solo van Lucas van der Endt. Hij speelde de Rhapsody van Waignein op zijn trompet.

De hoofdrol was natuurlijk weggelegd voor twee orkesten van de fanfare zelf. Zowel het groot orkest als het opleidingsorkest speelden de noten van de hemel. Met bekende nummers zoals onder andere Imperial Crown, Olympic Dream, Happy en de Florentiner Mars, vloog het bijna drie uur durende concert als in een flits voorbij aan de volle zaal.


Koffieconcert kasteel Heeswijk door Wim van den Hoek

Foto: Hans van den Wijngaard

De Rooise Pianist, Wim van den Hoek, speelt zondag 10 januari op Kasteel Heeswijk een koffieconcert met romantische pianomuziek van Glinka, Tchaikovsky, Scriabin, Richard Strauss en Wagner/Liszt. Het concert begint om 12.00 uur. Nadere gegevens vindt u op www.kasteelheeswijk.nl

Foto: Persbericht

Automobilist laat oliespoor na op Rooise wegen

Een automobilist heeft zaterdagmiddag een enorm spoor van dieselolie achtergelaten op de Nijnselseweg, Corridor Lindendijk en Schijndelseweg. Deze wegen waren vanaf Nijnsel tot aan de de rotonde met de Noordelijke Randweg met dieselolie besmeurd.

De omvang van het oliespoor was zodanig dat de gemeente en de brandweer samen alles uit de kast moesten halen om de weg schoon te maken. Inmiddels is het wegdek weer gereinigd.

Bron: AS Media

Fietsendieven met de lokfiets op stap

Voor twee fietsendieven is 2016 minder 'fortuinlijk' gestart. Het tweetal kreeg in Sint-Oedenrode twee fietsen op het oog en nam die mee.

Wat de twee niet wisten, was dat zij niet zomaar twee fietsen meenamen, maar twee lokfietsen. Dankzij de GPS-apparatuur in de fietsen was het voor de politie een koud kunstje om zo het tweetal in Eindhoven staande te houden. Daarmee zijn deze twee fietsen weer terug bij hun rechtmatige eigenaar en kunnen ze opnieuw worden ingezet om lieden met snode plannen een hak te zetten.

Wietkwekerij ontdekt na brand

foto: AS Media Foto: AS Media

In een vrijstaande loods aan de Eerschotsestraat is vorige week woensdagochtend rond halftwaalf brand uitgebroken. De gealarmeerde brandweer was snel ter plaatste en bluste de brand snel. Na het blussen zijn in de loods zo'n vijf- tot zeshonderd hennepplanten aangetroffen. Na de vondst van de kwekerij stelde de politie een onderzoek in.

Tijdens de bluswerkzaamheden was de Eerschotsestraat afgesloten. Door het aftappen van bluswater is enkele honderden meters verder in de Lindendijk, mogelijk een lekkage in de waterleiding ontstaan. Een woordvoerder van Brabantwater kon de geruchten hierover niet bevestigen, maar sloot dat ook niet uit.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar kortsluiting wordt niet uitgesloten. De planten zijn geruimd en er zijn geen aanhoudingen verricht, ook waren er geen gewonden.


Politie vindt drugs, munitie en vuurwerk na anonieme tip

Na een anonieme tip heeft de politie afgelopen dinsdagmiddag rond half vijf drie Rooienaren (62, 24 en 25 jaar oud) aangehouden. In de woning van de 62-jarige man trof de politie een grote hoeveelheid drugs aan. Verder vond de politie vuurwerk en munitie.

De vuurwerkvondst bestaat uit onder andere veertien Cobra's, twee vlindermatten en een vuurpijl. De drugsvondst bestaat uit onder andere een kleine 50-tal xtc-pillen, 240 gram speed en hennepgruis van ongeveer 2 kg. Verder trof de politie weegschaaltjes en een grote hoeveelheid gripzakjes aan. Daarnaast nam de politie 10 busjes pepperspray en ruim honderd munitiepatronen in beslag. In de woning werden ook goederen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachten zijn in verzekering gesteld en de politie is nog volop bezig met het onderzoek.


Auto slipt en komt in sloot

Bron: AS Media

Op de Noordelijke Randweg is afgelopen nacht rond kwart voor drie een auto in de slip geraakt en in de sloot terecht gekomen. De bestuurder kon zelf uit zijn auto komen, ambulancepersoneel heeft de bestuurder nog gecontroleerd, maar hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De auto van de onfortuinlijke bestuurder is door een bergingsbedrijf uit de sloot getakeld en afgevoerd.

Bron: AS Media:

13 / 32

Foto: Hans van den Wijngaard

"Je voelt je thuis!" Dat is het geheim achter het succes van wellnessresort Thermae Son. Daarom lanceert onze sportclub het nieuwe concept "Floo", een uniek concept dat bijdraagt aan rugpreventie, en een nieuwe functionele trainingszone genaamd Energy Zone. Daarom pakken we met de nieuwste ontwikkelingen uit in onze sportclub.

Dé beste training voor je rug
"We bewegen te weinig en te eenzijdig. Zoals met zittend werk, wat resulteert in kromtrekkende spieren. Floo zorgt ervoor dat de spieren weer in een natuurlijke en soepele stand komen. De unieke Floo trainingsmethode met houten bewegingstoestellen richt zich veelal op het strekken van het lichaam. Zowel achterwaarts als voorwaarts strekken. Klachten aan rug, nek, schouders en heupen verdwijnen doordat je lijf weer flexibel en soepel kan bewegen. De resultaten zijn verbluffend! Floo is al effectief na enkele trainingen." vertelt Marleen Veen (sportteamleider) enthousiast.

Wat is de Energy Zone?
"Ga voor een vlammende work-out in de Energy Zone van ons sportgedeelte. Win spierkracht, uithoudingsvermogen en energie door je te verliezen in een reeks korte en hoogintensieve oefeningen. Individueel te gebruiken of als les (small-group training) te volgen. De small-group trainingen zullen plaatsvinden met maximaal negen deelnemers in een circuit onder begeleiding van een instructeur. Geen tijd om te sporten is geen excuus meer, een training in de Energy Zone duurt slechts 30 minuten!" aldus Marleen.

Lancering FeelGoodClub
Onze sportclub presenteert een nieuwe naam; FeelGoodClub Thermae Son. Vanaf afgelopen maandag 14 december slaat FeelGoodClub Thermae Son, samen met 49 andere zelfstandig opererende fitnessclubs, de handen ineen onder de nieuwe merknaam "FeelGoodClubs". Een nieuw kwaliteitsgeluid in de fitnessbranche. FeelGoodClubs richten zich op die consument die bereid is te investeren in de eigen vitaliteit en daarbij kwalitatief en goed begeleid wil worden. Edwin Staal, de directeur van deze nieuwe organisatie: "Vanuit een landelijk netwerk van leefstijlcentra fungeren we als regisseur voor een gezonde leefstijl waarbij "je goed voelen" ons streven is."

Maak kennis met FeelGoodClub Thermae Son inclusief Floo en/of Energy Zone. Kom naar onze introductieweek van 11 t/m 17 januari 2016 en kijk voor het programma op www.thermaeson.nl. Informeer ook naar de sportactie met één maand gratis sporten. Bel voor info naar 0499-476383. Thermae Son is gelegen aan de Thermaelaan 2 te Son en Breugel.

Foto: Hans van den Wijngaard

14 / 32

Food and Fashion komt er weer aan. Maar ook in het verleden waren we in Rooi al in fashion geïnteresseerd. Toen noemden we het nog gewoon mode. Veel eenvoudiger, maar net zo begriijpelijk. Wie herkent deze jonge manequins op de catwalk of weet wanneer deze modeshow was.

Als u het weet mag u het zeggen. Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl of bel even met (0413)479322. Natuurlijk mag u ook bij ons binnen lopen op de Heuvel 17. De koffie staat klaar.


'Door eigen keuzes heb je je eigen leven in de hand'
Yogadocent Eric Staals

Eric Staals in yogahouding op de Borobudur, een boeddhistisch heiligdom op midden-Java

De 51-jarige Rooienaar Eric Staals is al meer dan twintig jaar yogadocent. Hij volgde de driejarige beroepsopleiding bij de Stichting Yoga en Vedante in Amsterdam van 1994 tot 1997. In 2006 zette hij de stap om zelfstandig fulltime yogadocent te worden in zijn geboorte- en woonplaats Sint-Oedenrode. Verliet daarvoor een mooie en veilige 'loondienstfunctie' als bewegingsagoog bij de woonvoorziening voor meervoudig gehandicapten 'De Donksbergen' in Duizel. Een moedige wending in zijn leven. Het was niet zijn eerste. Al eerder had hij een goedbetaalde profitfunctie ingeruild voor een baan in de non profitsector. Eric Staals draait zijn hand niet om voor dergelijke ingrijpende veranderingen in zijn leven. Hij volgt zijn gevoel, zijn ingevingen, en maakt daarop zijn keuzes. En die zijn in zijn filosofische beleving nooit verkeerd. Want de levensvisie van Eric Staals is gestoeld op een mengeling van Hindoeïsme en Boeddhisme, waarmee hij al vroeg in aanraking kwam. Nog maar voor in de twintig verliet hij Rooi om de wereld in zijn eentje te verkennen. Trok als een arme zwerver door Australië en talrijke Aziatische landen. En werd er verliefd. Niet op zijn Rooise dorpsgenote Joyce Muusz, maar op de Aziatische cultuur en het leven-op-straat. Het maakte een man van hem. Een zelfbewuste man, die nu met zakelijk succes een yogastudio in Sint-Oedenrode runt en les geeft aan yogastudenten in Amsterdam, Groningen, Oosterbeek en Deventer.

Door: Jan H.F. van der Heyden

Wat doet yoga met de mens?
'Yoga helpt je op fysiek niveau. Helpt je heel gevoelig worden. Je lichaam wordt een soort antenne om het leven met je zintuigen te ervaren. Yoga maakt je heel zuiver, door yoga ontvang je het leven heel zuiver. Wat je geeft, krijg je terug. Geven is ook krijgen. Ik vind het fijn om uit te dragen wat ik geleerd heb.'
De belangstelling voor yoga is groot, zegt hij, en neemt nog steeds toe, ook in Sint-Oedenrode. Noemt wat getallen. 'Ik geloof dat we hier in Sint-Oedenrode twee of drie scholen hebben. In Schijndel zijn zeven docenten bezig. In Eindhoven zijn vierenzestig yogascholen.' In de visie van Eric is de interesse in yoga mede te danken aan het verval van de katholieke kerk. 'Yoga is in zeker opzicht een vervanging van de kerk, een vervanging van het geloof in de kerk. De mens zoekt een doel in zijn leven. Yoga biedt dat doel, maar het is absoluut geen geloof. Je praktiseert yoga op de mat, maar het sijpelt door in je hele leven. Yoga is een levensfilosofie.'

Eric Staals en de Matterhorn, beiden met hun hoofd in de wolken

'Yoga is in zeker opzicht een vervanging van de kerk, een vervanging van het geloof in de kerk.'

Zijn studio in Sint-Oedenrode en zijn lessen aan de Yoga Academie in Amsterdam leveren hem voldoende inkomsten op, zegt hij. 'Nu wel. En met het salaris van Joyce als jobcoach in Helmond erbij zeker. In het begin niet. Toen deed mijn schoonpa de boekhouding. Hij vond dat ik beter vakken kon gaan vullen bij Albert Heijn. Dat levert méér op, zei hij. Maar ik zag het gewoon zitten. Gewoon mijn ding doen. Vrienden vonden dat in die begintijd ook heel raar. Nu achteraf zeggen ze dat het precies bij mij past. Het is op jouw lijf geschreven, zeggen ze. Je hebt een heel sterk vertrouwen in het leven.'

Ik confronteer Eric Staals met een paar citaten over yoga op zijn website, zoals "Je zult gaan ervaren dat je je eigen leven in de hand hebt."
'Ja,' antwoordt hij zelfverzekerd, 'dat is zo.' Legt uit: 'Als je spontaan genoeg in het leven staat, maak je je eigen keuzes. Je maakt in het leven constant keuzes. Jíj maakt jóuw keuzes. En de keuzes die jij maakt, zijn geen foute keuzes, geen foute beslissingen. Als ik dit zeg, komen sommige mensen met het voorbeeld van een aanrijding. "Ja maar, ik ben aangereden door een auto. Dat was niet mijn eigen keuze", verweren ze zich. Je had ook een andere weg kunnen kiezen, is dan mijn antwoord. Mensen wijzen graag naar de buitenwereld of naar een ander als er iets met hen zelf gebeurt, maar dat is onterecht. Niet de buitenwereld maakt keuzes voor jou, dat doe je zelf. Door jouw eigen keuzes heb je je eigen leven in de hand.'
Bewijs dat eens aan de hand van je eigen leven.

'Als ik terugkijk naar mijn eigen leven, leiden alle stapjes die ik heb gezet, de keuzes die ik heb gemaakt, naar dit moment in mijn leven. Dat is het gevolg van alle keuzes die ik zelf gemaakt heb. Dat ligt niet aan de buitenwereld. Dat ligt aan mijzelf.'
Wijst dan naar mij en herhaalt nog eens: 'Jij hebt je leven in eigen hand. Dat ligt aan jou zelf, aan jouw keuzes. Mijn eerste yogalerares attendeerde mij op het wijzen met de vinger naar een ander.' Wijst dan naar mij en laat daarmee zien dat in de houding van zijn hand de wijsvinger naar mij wijst en drie andere vingers naar hemzelf. Vervolgt dan met de bekentenis dat hij geen krant leest en geen nieuws op de televisie kijkt. 'In de krant en op de televisie krijg ik de wereld op een totaal kromme manier te zien. Dan lees of zie ik een gebeurtenis op de manier zoals de journalist of televisieverslaggever het gebeuren ziet. Het verhaal dat jij over mij gaat schrijven, is jouw idee over wat ik heb gezegd. Het zijn jouw keuzes over wat ik heb gezegd.'
Ik houd hem een tweede boute stelling op zijn website voor: "Terug in je eigen kracht kun je de wereld aan, wat er ook op je pad komt."
'Ja', zegt hij opnieuw zelfverzekerd, 'je moet inzien dat jouw keuzes bepalend zijn en niet de keuzes van een ander. Jij moet geen journalist worden als je beter bent in wiskunde. Maar op school wordt ons een keuzepakket aangepraat door leraren. Zo kan iemand uit zijn eigen kracht worden gehaald. Laat jouw keuzes niet door anderen maken, want daardoor raak je uit balans.'

Als yoga zo is, zoals jij met je stellingen op je site beschrijft, zou de belangstelling voor yoga toch veel groter zijn.
'De belangstelling groeit ook', repliceert hij. 'Maar je moet het eerst wel geloven dat het zo is. Mensen geloven niet meer. Geloven heeft de Kerk helemaal onderuitgehaald. Eerst was er het geloof in de Weesgegroetjes, maar je moet bij jezelf terecht, niet bij God of Maria. De Kerk heeft het eigen geloof afgebroken.' Komt dan met een opmerkelijke gedachte op de proppen: 'Ik geloof dat Christus een yoga-aanhanger is geweest. Het uitdragen van het leven, zoals Hij deed, is een yogagedachte. Men zegt, met name in het Oosten, dat Christus in het oosten is geweest bij de Meesters om te leren.'
Als yoga zo gezond is voor lichaam en geest zouden artsen, psychologen en psychiaters toch veel meer naar yogabeoefening verwijzen.
'Dat gebeurt ook steeds meer,' is zijn reactie, 'ik heb zelf psychologen in mijn lessen. Ze glimlachen als ze iets in mijn les herkennen uit hun eigen medische kennis of praktijk. Steeds meer dokters zeggen dat yoga goed is.'
Dan zouden ziektekostenverzekeraars yoga in hun pakket moeten opnemen, want yoga verbetert de volksgezondheid, beweer jij – indirect - op je site.
'Ja, zegt hij, 'dat klopt. Sommige verzekeraars doen dat ook al. Ze zijn er ook al jaren mee bezig om dat structureel gedaan te krijgen, maar de moeilijkheid is dat er nog geen vastomlijnd yogasysteem is, zoals dit bij fysiotherapie wél bestaat.' Verhaalt dan over de verschillen in kwaliteit van yoga-opleidingen. 'Je kunt op sommige plekken in zes weken yogaleraar worden. Dan ken je een paar oefeningetjes, maar het gedachtegoed van yoga is in zes weken niet ingesijpeld.'

Ik houd hem het zweverige, het softe imago van yoga voor. Hij weet het. 'Dat komt uit het Westen in de beginjaren zestig van yoga. Het Westen was toen nog niet aan het gedachtegoed van yoga toe. In de zestiger jaren was men sterk georiënteerd op materialisme en kapitalisme en yoga is anti-materialistisch. In de ogen van de harde kapitalisten waren yoga-beoefenaars softies. Met geitenwollen sokken aan vanwege de kou, omdat ze geen vlees aten. . . . . . . . '

'In het Westen pakken we liever een pilletje, dat werkt, dat geeft een snelle oplossing voor iets.'

Wat zou Eric Staals kunnen doen aan de verbetering van dat imago?
'Mensen overtuigen van de gezondheid van yoga met woorden helpt niet,' weet hij uit eigen ervaring. 'Je moet het eerst doen, het effect ervan zelf ondervinden. Ik laat het zien door mijn eigen lijf. Ik ben 51 jaar en beklim steile bergwanden, ben nergens bang voor, omdat ik niet bang ben voor de dood. Mensen zien het effect van yoga aan mij. Maar je moet er wel iets voor doen. Je moet wel werken. Maar in het Westen pakken we liever een pilletje. Dat werkt, dat geeft althans een snelle oplossing voor iets. Yoga is geen snelle oplossing. Je moet het minstens één jaar doen. En dan moet je, na een jaar terugkijken en je afvragen: is er iets veranderd in mijn leven?'

16 / 32

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Maas van Sint-Oedenrode

2016 een jaar waarin we zoeken naar verbinding

Beste aanwezigen, inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen.
Verbinding als rode draad voor ons doen en laten…
Daar kunnen we u niet bij missen: een warm en hartelijk welkom daarom!

Verbinding…

Dat is ook waarom u vanavond hier aanwezig bent…
Ik mag u niet alleen verwelkomen namens het gemeentebestuur, maar ook namens de dorpsraden van Olland, Boskant en Nijnsel; Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode; Woningbouwvereniging Wovesto en Welzijnsinstelling De Meierij. Heel hartelijk welkom op onze gezamenlijke nieuwjaarsreceptie.
Een receptie waarbij ook ú de verbinding zoekt met partners of bekenden. Met mensen die zich verbonden voelen met Sint-Oedenrode.

En daar horen ook onze fusiepartners bij, de gemeenten Schijndel en Veghel.
Zij voelen zich nauw verbonden met ons: de burgemeesters van Schijndel en Veghel onderstrepen dit nog eens met hun aanwezigheid hier vanavond. Ook is het fijn dat de beoogd gemeentesecretaris van Meierijstad, Marijke Wilms aanwezig is.
Welkom!
Fijn dat u vanavond hier samen met ons het glas komt heffen op het jaar waarin de verbinding definitief wordt omgezet in een samensmelting. Met u allen samen, begin ik graag aan dit bijzondere nieuwe jaar, waarin onze verwachtingen van de fusie verder gestalte krijgen.


Ik wens u allen een gezond en voorspoedig 2016 toe!


2015

We begonnen geschokt en onzeker aan dat jaar, aangeslagen door de laffe aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Aan het einde van het jaar waren er in datzelfde Parijs 3 moordaanslagen met een ongekende brute wreedheid. De beelden van Bathaclan zitten nog vers in het geheugen. Door deze gebeurtenissen werden en worden we angstig en onzeker. Deze onzekerheid is door andere gebeurtenissen in de loop van het jaar niet verminderd. De onrust van de wereld ís er: indringend, voelbaar en zichtbaar. Ze dringt binnen in onze eigen samenleving.

Wie had kunnen voorzien dat het Midden-Oosten zodanig instabiel zou worden, dat zovele mensen moesten vluchten van huis en haard. Nederland heeft een rol bij de opvang van die vluchtelingen en ook onze provincie neemt daarbij haar verantwoordelijkheid.

Als gemeente werken we op het niveau van de veiligheidsregio hierin samen. Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel hebben gezamenlijk aangegeven graag te willen helpen. Voor vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben, gaan we versneld huisvesting verzorgen. Ook onderzoeken we concrete initiatieven voor noodopvang tot maximaal 1 jaar.
En natuurlijk hebben we hierbij oog voor de onrust die dat mogelijk oproept. Inwoners van onze gemeenten bieden spontaan hulp en opvang aan. Mooi om te zien dat mensen zich verbonden voelen met het lot van anderen.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze mensen hun leven weer op de rit krijgen. We kunnen ervoor zorgen dat ook zij een menswaardig leven kunnen leiden.

Dicht bij huis zoeken we ook de verbinding.
Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen en met onze dorpsraden en wijkraad Kienehoef.
We hebben samen met de dorpsraden Boskant en Nijnsel de reconstructie van de dorpskernen afgerond.
Beide kernen hebben nu een nieuw bruisend dorpshart dat de dorpsbewoners bindt.

Olland luidde 2015 een beetje vurig in… Een groot gaslek zorgde ervoor dat de Ollanders op nieuwjaarsdag in de kou zaten. Dat je dan de verbinding zoekt lijkt me logisch, dicht bij elkaar is het warmer…
De reconstructie van de Boskantseweg kreeg zijn beslag en met de aanleg van het fietspad langs de Bobbenagelseweg werd begonnen.
In de wijken Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos is de nieuwe wijkraad een feit.
Betrokken Rooienaren zetten zich in voor de leefbaarheid van deze drie wijken en het welzijn van bewoners ervan. Zo kreeg de sociale samenhang een impuls met de Kerstdineractie van Jumbo. Deze actie was i.s.m. wooninitiatief Kamille en betrokken vrijwilligers uit de wijk.

Voor Nijnsel en Olland mag het 'Samen koken Project' (een samenwerking van Welzijn de Meierij met het Elde college, de KBO's, Brabantzorg en Dichterbij) niet onvermeld blijven. En ook nam de gemeenteraad voor Nijnsel en de wijk Kienehoef besluiten rondom de onderwijsvoorzieningen. Voor Nijnsel werd besloten tot nieuwbouw van basisschool Sint Antonius van Padua. Dit plan is nu zó ver gevorderd, dat het mogelijk moet zijn om de nieuwbouwplannen op hoofdlijnen in de lente van 2016 vast te stellen. De eerste steen kan dan hopelijk nog in 2016 door een Rooise bestuurder worden gelegd.
Dit zal niet lukken voor de Multifunctionele accommodatie Kienehoef, waarin basisschool De Kienehoef en de openbare school De Springplank van de Stichting OOG een plaats zullen krijgen. Hoewel de voorbereidingen hiervoor zijn gestart, vraagt het nog enkele jaren voordat realisatie mogelijk is.

Voor SKOSO (Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode) maken deze bouwplannen onderdeel uit van het onlangs vastgestelde strategische beleidsplan 2015-2020.
Het motto van dit plan is: "Navigeren op krachtig leren" met als belangrijkste speerpunten:
• talentontwikkeling voor elk kind; en
• de ontwikkeling van scholen tot professionele leergemeenschappen.

Voor Welzijn De Meierij was 2015 het jaar van het 'Maatjesproject'.
Een project dat mensen met elkaar verbindt en zo het persoonlijk netwerk om op terug te vallen vergroot.
Wel 78 inwoners van 15 tot 92 jaar uit Schijndel en Sint-Oedenrode meldden zich om het leven voor anderen nou nét dat beetje meer kleur te geven, door bijvoorbeeld vriendschappelijk gezelschap, zinvolle taken of activiteiten. Zo bouwden de inwoners zelf een netwerk waarin iedereen mee kon doen en langer zelfstandig blijven.

2015 was ook het jaar waarin voor onze jeugd het vrijwilligersproject Backstage voet aan de grond zette.
Een groep van wel 15 jongeren vanaf 18 jaar gaf ondersteuning aan de meest uiteenlopende projecten die zijn georganiseerd voor inwoners.
Op zo'n momenten ben ik ronduit trots dat ik hier burgemeester mag zijn. Op zo'n momenten voel ook ík me innig verbonden aan Rooi.

Verbinding…

Dat is ook woningbouwvereniging Wovesto niet vreemd. De nieuwe prestatieafspraken voor de periode 2016-2018 werden eerst door de huurderbelangenvereniging ondertekend, alvorens de gemeente de handtekening zette. Als derde partij bouwen zij, samen met ons, mee verder aan prettig woonklimaat in Sint-Oedenrode.
Dat dit geen loze kreet is, bewijst wel de waardering met een score van 8 bij het Huurlabel van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWK).In 2014 was dit nog een score van 7.7.

Terugkijkend op 2015 zijn er nog meer memorabele momenten.
De foto-presentatie die deMooiRooikrant beschikbaar stelde, geeft u tijdens deze receptie een impressie hiervan.
Op 26 maart 2015 besloot onze gemeenteraad om de fusie met Schijndel en Veghel per 1 januari 2017 definitief door te zetten. Een historisch besluit, dat impliceert dat deze nieuwjaarsreceptie de laatste is die Sint-Oedenrode als zelfstandige gemeente organiseert.
Van die grootsheids is ook de grootste decentralisatie die de overheid de laatste decennia uitvoerde.
Afgelopen jaar pakten we die nieuwe verantwoordelijkheid in het Sociaal Domein op, op een wijze die past bij onze cultuur en schaal, en die – kunnen we inmiddels wel zeggen - op een wijze verloopt, waarover we erg tevreden kunnen zijn.

Zeker niet onvermeld mag blijven, dat de drie gemeenteraden van Meierijstad in december een besluit namen over de toekomstige huisvesting. Het ambtenarenapparaat vindt een plek in het huidige gemeentehuis van Veghel. Het bestuurscentrum, waarin raad en griffie een plek hebben, komt hier in dit kasteel-raadhuis.
Ik bedoel er niets mee hoor beste burgemeesters uit Schijndel en Veghel, maar het is een historisch feit dat ook 500 jaar geleden al, onze gemeenten vanuit deze plek werden bestuurd.
De dienstverlening aan inwoners en bedrijven blijft voor Veghel en Sint-Oedenrode vanuit de huidige gemeentehuizen. Inwoners en bedrijven uit Schijndel kunnen hiervoor terecht in het Spectrum.

En daarmee kijk ik al een beetje vooruit.


Wat gebeurt er in 2016?


In het komende jaar ronden we de fusievoorbereidingen van de drie gemeenten af en zijn er op 23 november verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad. Vorig jaar vergaderden de drie gemeenteraden meerdere keren in kerngroepverband. Tijdens deze vergaderingen zochten zij constructief naar oplossingen, waarbij rekenschap werd gegeven aan de eigen verantwoordelijkheid. De discussies, veelal via de vertrouwde partijpolitieke lijnen, verliepen met respect voor de eigen identiteit van elk van de drie gemeenten. En die overstijgen de drie afzonderlijke gemeenten. Deze bestuurlijke trend zal zich in 2016 verder voortzetten. Dat is een betekenisvolle ontwikkeling, die laat zien dat mensen zich kunnen verbinden aan meerdere naast elkaar bestaande identiteiten. Evenzo kunnen onze inwoners zich in de toekomst verbonden voelen met zowel Sint-Oedenrode als Meierijstad. Ik ben ervan overtuigd dat de Rooise identiteit nu en in de toekomst behouden zal blijven. Niet een gemeentebestuur maakt Rooi, dat doen de mensen die er wonen… En het is goed dat deze band voelbaar blijft… Deze drijfveer heeft al tot heel veel moois geleid!

Dat de Rooienaren best wat trotser mogen zijn heb ik vorig jaar al aangegeven. Met het concept - Natuurlijk! Sint-Oedenrode - krijgen onze ondernemers, winkeliers, horeca, verenigingen en inwoners het recept aangereikt! Sint-Oedenrode heeft veel te bieden. En daarmee zal Sint-Oedenrode zich op de kaart zetten. Het eerste grote evenement is in maart: een 4-daags Fashion & Food Festival. Daarna staat er in 2016 een volledig responsive en gebruiksvriendelijke website op de agenda en ziet een eigen Rooise App het levenslicht.
Een eigen clubje Rooise experts zal het centrum optimaliseren op het gebied van veiligheid, toegankelijkheid en beleving. Kansen worden vertaald in uitgevoerde projecten, niet alleen in het centrum maar ook in Agrifood en het toerisme.
Vanaf medio 2016 bruist het in de RooiseGaard van de bouwactiviteiten. Er is veel animo voor een woning op deze locatie. Ook in de huursector zijn er woningen voorzien.
En natuurlijk kijk ook ik uit naar de opening van het project Parkzicht in april van dit jaar. De prachtige nieuwbouw nadert nu haar einde en belooft een pareltje te worden in het park Kienehoef. Een prachtige omgeving om te verblijven, te ontspannen en een omgeving die ons bindt.

Dames en heren, ik ga afronden.
En, zoals u van mij gewend bent, rond ik mijn toespraak af met het benoemen van belangrijke momenten in de persoonlijke levenssfeer van onze inwoners.

We zijn het jaar 2016 gestart met 17.890 Inwoners.
Dit jaar mag ik maar liefst 75 gouden echtparen toevoegen aan de eregalerij; waaraan ook 9 diamanten paren worden toegevoegd. In 2016 bereiken 3 inwoners de leeftijd van 100 jaar.
En de oudste inwoner van Sint-Oedenrode mag maar liefst 101 kaarsjes op de taart uitblazen.

Namens de organiserende partijen, namens het gemeentebestuur, wil ik u van harte uitnodigen om er in 2016 weer samen voor te gaan. Zoals uit dit beeld blijkt, geven de drie zittende burgemeesters het voorbeeld! We houden koers! Een einde betekent ook het begin van iets moois…
Samen vormen we straks de mooie gemeente Meierijstad!

Graag wil ik met u proosten op dit bijzondere nieuwe jaar!
Ik wens u allen een gezond en gelukkig 2016 toe!


Burgemeester van Sint-Oedenrode,

Peter Maas

Foto: Hans van den Wijngaard

In alle toespraken en preken staat Paus Franciscus stil bij de betekenis van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Hier volgt een tweede overdenking van de Paus.

Een belangrijk teken van het Heilig Jaar is het sacrament van verzoening, de biecht. Tot het sacrament naderen waardoor wij ons met God verzoend hebben, staat gelijk met de directe ervaring van Zijn barmhartigheid. Het is de Vader vinden die vergeeft: God vergeeft alles. God begrijpt ons, ook in onze beperktheden, Hij begrijpt ons ook in onze tegenstrijdigheden. Dat is niet alles: met Zijn liefde zegt Hij ons dat Hij, juist wanneer wij onze zonde erkennen, nog dichter bij ons is en ons aanspoort verder te gaan. Meer nog: Hij zegt dat wanneer wij onze zonden erkennen en vergeving vragen, het feest is in de Hemel. Jezus viert feest: dat is Zijn barmhartigheid; laten wij niet ontmoedigd worden! Laten wij doorgaan, doorgaan!

Hoe dikwijls heb ik horen zeggen: "vader, ik kan mijn buur, collega, buurvrouw, schoonmoeder, schoonzus niet vergeven". Wij hebben dat allemaal gehoord: "ik kan niet vergeven". Maar hoe aan God vragen ons te vergeven als wij geen vergeving kunnen schenken? Vergeven is iets groots, en toch is het niet gemakkelijk, omdat ons hart arm is en uit eigen kracht alleen er niet kan toe komen. Maar als wij ons openstellen om Gods barmhartigheid voor ons te ontvangen, worden wij op onze beurt in staat vergeving te schenken. Ik heb dikwijls horen zeggen: "ik kon die persoon niet zien: ik verafschuwde haar. Maar op een dag ben ik naar de Heer gegaan en heb Hem vergiffenis gevraagd voor mijn zonden en ik heb die persoon ook vergeven". Het zijn dingen van alle dag. Die mogelijkheid ligt in ons bereik.

Dus, heb moed! Beleven wij dit Heilig Jaar, beginnend met die tekens die een grote liefdeskracht in zich bevatten. De Heer zal bij ons zijn om ons andere tekens te laten ervaren die belangrijk zijn voor ons leven. Betoon moed en blijf niet stilstaan!


Foto: Hans van den Wijngaard

Het feest van Driekoningen, afgelopen zaterdag en zondag gevierd, is ook de dag om de Huiszegen te verspreiden. Het is een goede gewoonte om bij gelegenheid van het nieuwe jaar het huis te laten zegenen door een priester of diaken. Dat is dikwijls niet mogelijk vanwege het grote aantal parochianen. Om in deze leemte te voorzien, wordt een huiszegen aangeboden, die u boven de deur van uw woning of huiskamer kunt hangen.

Betekenis
De letters C+M+B worden in verband gebracht met de namen die vanuit de traditie aan de wijzen uit het oosten zijn gegeven: Caspar, Melchior en Balthasar. Maar deze letters betekenen nog meer. Zij zijn ook de beginletters van de zegentekst "Christus Mansionem Benedicat", vertaald "Christus zegene dit huis".

De letters worden ook in verband gebracht met de drievoudige openbaring van de Heer. Kerstmis is het feest van de openbaring aan alle mensen. Deze openbaring van God wordt gevierd met Driekoningen, bij het feest van de Doop van de Heer en bij het eerste wonder van Christus in Kana. Zo wijzen de letters ook naar deze feesten: de bruiloft in Kana (Cana), de aanbidding van de Wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma).

Gebed
Bij de huiszegen kan het volgende gebed worden gebruikt:
U God, almachtige Vader, smeken wij ootmoedig voor dit huis, voor zijn bewoners en voor al wat er in is: opdat Gij U moogt gewaardigen het te zegenen en te heiligen en met alle goed te verrijken: geef hun, Heer, van de dauw des hemels overvloed en van de vruchtbaarheid der aarde levensonderhoud, en gelief de verlangens van hun gebed tot het uitwerksel uwer erbarming te geleiden. Gewaardig U dus bij onze intrede in dit huis te zegenen en te heiligen, gelijk Gij U gewaardigd hebt te zegenen het huis van Abraham, Isaac en Jacob. En mogen binnen de wanden van dit huis de engelen van uw licht wonen en het en zijn bewoners bewaren. Door Christus onze Heer. Amen.

Buitenland
In het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland, wordt de huiszegen met krijt boven de voordeurpost geschreven. Eerst wordt het jaartal en de letters met gewijd krijt bovenaan de deurpost geschreven: 20 C+M+B 16. Dan wordt met wierook en het Driekoningenwater elk vertrek besprenkeld en een zegen uitgesproken. Indien mogelijk wordt dit door een priester gedaan of anders door het hoofd van het gezin.


Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 9/1 18.30u.: Doop van de Heer Eucharistieviering. Int: Marietje van den Biggelaar – van de Wijdeven, Hill Jansen.
Zo 10/1 9.30u.: Doop van de Heer Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Int.: Toon en Sjaan Verhoeven – van de Wetering, Janus Strijbos, Jan Hulsen, Bertus Vermeltfoort, Overleden leden van de KBO in de maand december, Broer van den Tillaar, Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Overleden familieleden van de familie van Bree, Nathalie van Nuland – van Lieshout bij gelegenheid van haar verjaardag.
Ma 11/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Di 12/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Wo 13/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Do 14/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Vr 15/1 9.00u.: Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 10/1 11.00u.
Doopdankviering m.m.v. Kinderkoor. Int.: Riek en Martien v.d. Linden- de Groot, Cor Verschuijten nms KBO, Petra Aarts- v.d. Laar.

H. Martinus Olland
Za 9/1 17.30u.: Eucharistie met kerkkoor. Int.: Caspar Melchior Balthazar Heesakkers.

Odendael
Zo 10/1 10.00u.: Eucharistieviering met Odendaelkoor. Int.: Jan Dortmans zijn verjaardag en fam. Frans-Mijntje van Schayk en overleden fam. Overl. Amélie Vasconcelles- van den Broek.
Di 12/1 19.00u.: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 10/01, 10.00u
.: Dienst in de Knoptorenkerk, Predikant Ds. G. Baerends, Dienst van Schrift en Tafel. Tevens inzameling voor de voedselbank.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 6/1 Geen Eucharistieviering
Za 9/1 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 10/1 11.00u.: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Int: Anny Verhappen-van de Water, Toos van Osch-van Kemenade, Bertha Bekkers-Roefs, Willem en Riek Lavrijssen-Joosten, Marie-Louise Poppelaars-Crijnen, Karel Bekx, Wil Doreleijers
Ma 11/1 19.00u.: Eucharistieviering
Wo 13/1 Geen Eucharistieviering
Za 16/1 18.30u.: Eucharistieviering in Breugel
Zo 17/1 11.00u.: Carnavalsviering m.m.v. De Bloaskaken. Int: Anneke Sanders, Tini Saris, Marion Meulenbroeks-van Rooij, Piet en Jo van Rooij-Rovers, Leo Toonders, Jan Swinkels, Bernard Peters, Ouders Kisters-Bindels'

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Zo 10/1 9.30u.: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Int: Ietje van Dinther-Raeven, Riet vd Meeren-Prinsen, Elie Kluijtmans-Eestermans, overleden ouders Thoonen-Royakkers en zoon Bart en Betsie, ouders Saris-van Heeswijk, overleden ouders vd Heuvel-van der Heijden, Riky vd Heuvel, Rien vd Heuvel en Nelleke, Marijke Tonneijk-Rooijakkers en Annie Rooijakkers-van Zon.
Za 16/1 18.30u.: Eucharistieviering. Int: Drika Peters-Anthonissen, Riky van Rulo-Keijzers, Lies van Wanrooij-Maas.
Tijdens de afwezigheid van pater Pushpa Raj zijn er geen Eucharistieviering op woensdagavond in Son en op de doordeweekse dagen in Breugel.

Mede namens de overige leden van het pastorale team wil ik dank uitspreken aan allen die in de voorbije periode een bijdrage hebben geleverd aan het welslagen van het Kerstfeest in de H. Odaparochie. Velen hebben zich ingezet om hieraan een bijdrage te leveren. Kerststalbouwers, siergroepen, poetsgroepen, koren, dirigenten, organisten, kosters, collectanten, lectoren, misdienaars en acolieten. Allen zijn zij 'in touw' geweest om een bijdrage te leveren aan een mooi Kerstfeest in de kerken van onze parochie. Ook zijn velen actief geweest in de voorbereiding van de diverse vieringen. Ook daarvoor past een woord van dank.

Eveneens dank voor de vele goede wensen die ons via een kaartje of via de mail mochten bereiken!

Inmiddels is het nieuwe jaar al weer enkele dagen oud. We hebben het feest van Driekoningen gevierd en komende zondag, met het feest van de Doop van de Heer, sluiten wij de Kersttijd af. Moge de vieringen rond Kerstmis en de jaarwisseling ons allen voldoening geven en de voorbode zijn van een mooi en gezegend Heilig Jaar 2016.

Pastoor Vincent Blom


8 januari Bijeenkomst Tieners                                19.00 uur

11 januari Mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael 13.00-17.00 uur
                 Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel 13.45-14.15 uur

12 januari Bijeenkomst parochiebestuur                 20.00 uur

14 januari Ziekenbezoekgroep Martinus-C                 13.30 uur

19 januari Bezinningsavond Jaar van Barmhartigheid 19.30 uur
                Parochiecentrum Eerschot

20 januari Bijeenkomst Ark                                         12.30 uur


Laten wij bidden voor de christenen die lijden onder vervolging, vaak zwijgzaam toegelaten door zo velen.

Damiaancentrum zoekt coördinator werkgroep ouderen

Het Damiaancentrum is naarstig op zoek naar iemand, die de werkzaamheden van de werkgroep voor ouderen wil coördineren. Het gaat hierbij niet zozeer om de flink bezochte maandelijkse "Onderonsjes", maar vooral om de vakantieweken voor ouderen, die het Damiaancentrum een of twee keer per jaar organiseert en verzorgt.

Het Damiaancentrum is zeer actief om vooral kwetsbare ouderen een ontmoetingsplek te bieden en wat zon in hun leven te laten schijnen. Naast alle activiteiten van andere werkgroepen (keukenpraat, naaiatelier en gesprekken te pas b.v.) kunnen ouderen deelnemen aan de maandelijkse 'Onderonsjes', waarin zij gezellig samen bezig zijn rond een thema.

Bijzonder zijn de weken, die in het Dominicanenklooster in Huissen worden aangeboden. Het Damiaancentrum biedt daar ouderen een heerlijke week vol activiteiten en mogelijkheden. Ook dan staat het ontmoeten en met elkaar in gesprek raken centraal, waarbij het vooral gaat om een aantal dagen ontspanning en zorgeloos genieten. Het eten en het onderdak in Huissen is bijzonder goed en het Damiaancentrum zorgt ervoor, dat het financiële drempeltje voor niemand te hoog is. De eerste nieuwe vakantieweek staat gepland voor 25 tot 29 april.
Het regelen van de weken, het samen met de vrijwilligers opzetten van een programma en het contact met Huissen zouden onder de taak van de gezochte coördinator vallen. Heel belangrijk is ook het contact met de verenigingen en instellingen, die ons de ouderen wijzen, die voor zo'n vakantieweek in aanmerking komen, zoals Welzijn de Meijerij, ouderenbonden, Caritas. Ons netwerk wat dat betreft zou nog kunnen worden uitgebreid.

Wie ons wil helpen om deze vrijwilligersfunctie te vervullen, kan op elke dinsdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur bij het Damiaancentrum binnenstappen. Ook kan contact worden opgenomen via e-mail info@damiaancentrum.nl of telefonisch: 06 43 65 48 50.

Gewaarwording

Soms zie ik beelden zonder dat
het beelden zijn

caleidoscopisch in beweging
lopen ze uit hun vormen weg,
veranderen hun omtrek

zolang het duurt bestaan ze,
sculptuurlandschappen die
over lucht en water gaan

Onzichtbaar is de hand die stuurt
aan lichtsporen en rookkolom

alsof er iets in brand staat maar
er is geen vuur, nergens de inslag
van een bom

indrukken zijn het, mogelijk waar,
die vloeibaar, onverwacht uit
een soort dodenslaap worden gewekt

                                 Kees Hermis

Vrijwilliger Terminale zorg worden?

Er is nog plaats voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) in de basistraining! VPTZ is een vrijwilligers organisatie die door middel van actieve ondersteuning met getrainde VPTZ vrijwilligers cliënt en mantelzorgers ondersteunt in de terminale situatie.

Hebt u ook interesse om VPTZ vrijwilliger te worden?
De basistraining start op: woensdag 20 januari 2016. Deze training bestaat uit 12 dagdelen. De training is bedoeld om u goed toe te rusten om de cliënt en mantelzorger te kunnen ondersteunen. Bij het vrijwilligerswerk ontvangt u intensieve begeleiding van de 3 coördinatoren.

Meer informatie over dit dankbare vrijwilligers werk:
www.vptz-uden-veghel.nl E-mail: info@svptz.nl Telefoon: (0413)82 03 05 of 06 12 11 46 06

IJsland is een must voor natuurliefhebbers

Grote belangstelling bij de lezing over IJsland en Spitsbergen Foto: Bart van der Heijden

Vele natuurliefhebbers maken steeds vaker ook reizen naar het buitenland om daar te kunnen genieten van het natuurschoon wat onze wereld te bieden heeft. Zo ook Hans en Helma van de Veerdonk van de Heemkundekring Sint-Oedenrode. In 2011 gingen zij op reis om te ontdekken wat IJsland en Spitsbergen op het gebied van flora en fauna te bieden heeft. In een lezing in D'n Einder vertelde Hans over zijn reis. Ook was er nog een speciaal moment voor een bijzonder lid van de Heemkundekring Sint-Oedenrode.

Op het eiland wonen zo'n 300.000 mensen, terwijl het net zo groot is als Portugal. Dat komt doordat er verder in het binnenland veel vulkanen, modderpoelen, zwavelbronnen en andere natuurverschijnselen voorkomen. ''Mijn vrouw en ik hebben daar een auto gehuurd en in drie weken het hele eiland rondgereden'', vertelt Hans over zijn bijzondere reis. ''Er is één ringweg rondom het hele eiland, met zijwegen die naar het binnenland leiden. De natuur is echt overweldigend. Van watervallen tot vulkanen.'' Volgens Hans is het enige nadeel eigenlijk dat het weer vaak tegen kan zitten, iets waar hij en zijn vrouw gelukkig geen last van hadden op hun reis. ''Of vulkaanuitbarstingen, dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet eens naar het eiland toe kunt vliegen'', vult hij verder aan.De meeste bezienswaardigheden vindt je vlak buiten Reykjavik. ''Reykjavik is een hele leuke en mooie stad, maar het is vooral daarbuiten te doen voor de toerist. De meeste toeristische attracties liggen op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad'', vervolgt Van de Veerdonk zijn verhaal. Op het eiland zijn veel verschillende vogelsoorten te zien en langs de mooie kusten is het mogelijk om verschillende walvissoorten te spotten, bijvoorbeeld een Bultrug. Ook haaien ontbreken niet. ''IJsland is echt een must om eens te bezoeken voor de echte natuurliefhebber. Het is ook een heel vriendelijk eiland voor de natuurmens'', besluit Hans.

Diverse activiteiten bij wijkvereniging Eerschot

Foto: Bart van der Heijden

Gezellig kaarten in Meerschot. Vrijdag 8 januari liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer klaar. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom.

Deze avond begint om 20.00 uur, maar vanaf 19.30 staan de koffie en thee al klaar. Na afloop is er weer een loterij. Beetje aangekomen tijdens de feestdagen? Geen probleem kom maandag 11 januari een uurtje mee wandelen. We vertrekken om 18.30 uur bij Meerschot.

Kinderen van 5 tot 10 jaar; kom je naar de filmavond op vrijdag 15 januari? Geef je dan op voor 10 januari bij Shirley. De entree is gratis, breng je een vriendje of vriendinnetje mee dan vragen wij een bijdrage van €1.00. Kinderen uit groep 5 tot en met 8 die mee gaan naar Disco Rollerskate in Beek en Donk kunnen zich aanmelden bij Shirley tel 472930. Donderdag 18 februari houden wij een Hobby verkoopbeurs. Dus maak je schilderijen, kaarten, beelden, poppen, of noem maar op en wil je je creaties verkopen huur dan voor €5,- een tafel in Meerschot. Voor reserveringen bel even Gerda tel 476173.

Workshop mindful koken

Wilt u eens proeven én ervaren wat het is om op een mindful manier met koken en eten bezig te zijn?

Dat wil zeggen koken zonder stress, bewust en met volle aandacht voor wat u klaarmaakt. Proeven, zien en ruiken wát u eet; ervaren dat stilte gevuld kan zijn én afwassen is leuk. De workshop wordt gegeven in het Tuinatelier aan de Stompersstraat 16. Vier personen per workshop. Het is een vegetarische maaltijd van drie gangen. Voor informatie en reservering: Karin van Vlerken, karinvanvlerken@hotmail.com Telefoon 0413-475008

Jeane Soetens 25 jaar bij Heemnatuurgroep

Vlak voor de lezing van de Heemnatuurgroep (zie artikel rechtsboven op deze pagina) werd bestuurslid Jeanne Soetens in het zonnetje gezet. Zij is inmiddels al 25 jaar actief voor de natuurgroep en doet dat nog altijd met veel passie en plezier. Daarvoor werd zij geëerd met een zilveren speld, van het Brabants Heem.

?Stappen zetten, zorgen voor én door elkaar en… Kerst spreekt alle talen!

Foto: Jeroen van de Sande

Is de eerste stap zetten naar het Vrouwennetwerk een lastige? Welnee! Dat bleek maar weer eens tijdens de druk bezochte introductieavond van het Vrouwennetwerk afgelopen oktober. Vooral jongere introducées hadden hun weg naar deze bijeenkomst gevonden. Met letterlijk stappen zetten, vooruit, achteruit en opzij maakten leden en introducées kennis met elkaar en met wat het vrouwennetwerk zo al doet. Met vijf stappen achteruit gingen de dames in tweegesprekjes terug in de tijd en met even zoveel stappen vooruit spraken de dames met elkaar over hun toekomstverwachtingen. Sommige dames bespeurden al grappend enkele (vermeende ) gezamenlijke vetrolletjes, ontstaan door de tijd. Een introducé zag haar kinderen uitgroeien tot uitbundige pubers en één van de leden deelde de ambitie om kinderboeken te schrijven. Al met al een geslaagde 'stap'-avond!

Ook in de zorg worden flinke stappen gezet, vertelden Gerry Jochems en Wendy Seegers, beiden lid van het Sociaal team Sint-Oedenrode in de novemberbijeenkomst. Uit de vele vragen en betrokken reacties bleek dat dit thema de gemoederen flink bezig houdt. Het sociaal team bestaat uit professionals uit zorg- en welzijnsorganisaties die samen antwoorden proberen te vinden op meervoudige zorgvragen van Rooise inwoners en gezinnen. 'Van zorgen voor naar vooral zorgen dat', zo vertelde Gerrie Jochems, werkzaam bij St. Welzijn de Meierij. 'Daarbij ligt de focus op zoveel mogelijk zelfredzaamheid van de zorgvrager, met hulp van zijn/haar directe omgeving en professionele ondersteuning waar nodig. Het sociaal team heeft al goede ervaringen opgedaan met deze werkwijze', zo vertelde zij, 'maar er is ook nog veel te doen'. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld legde verpleegkundige Wendy Seegers deze werkwijze uit. Aan het eind van deze avond maakte het bestuur het goede doel bekend, waarop het Vrouwennetwerk in 2016 haar goede doelenactiviteit gaat richten. Leden konden eerder hun favoriete doel aanmelden. Stichting Make-A-Wish, die zich inzet voor kinderen met een levensbedreigende ziekte, werd de nummer één. Daarnaast komt een deel van de opbrengst als stimuleringsbijdrage ten goede aan Zorg coöperatie Rooi. Benieuwd wat de goede doelenactiviteit dit keer weer gaat opbrengen!

'Kerst spreekt alle talen' bleek tijdens een overvolle decemberbijeenkomst, deze keer in de sfeervolle Knoptoren. Het was dan ook een bijzondere avond met Mia van Boxtel en haar 'leerlingen' als gast. Maar liefst 75 aanwezigen luisterden met volle aandacht naar haar gedreven verhaal over de Taalwerkplaats die ze samen met vrijwilligers runt. Zo'n acht jaar geleden is Mia met enkele anderen met deze Taalwerkplaats gestart. En niet zonder succes. De Taalwerkplaats is uitgegroeid tot een groep van soms wel 30 mensen, die de Nederlandse taal willen leren. En bij de Taalwerkplaats kunnen zij dat prima. De avond werd opgeluisterd door de prachtige zang van Wilma Gommers en Ada Hillenaar, die een verstilde kerstsfeer teweeg bracht. Kerst spreekt alle talen… klonk luid toen iedereen samen een lied zong als afsluiting van deze mooie avond. Laat ook in 2016 alle talen spreken! Alle goeds in het nieuwe jaar!

Coby van der Pas
Voorzitter

Meer weten over het Vrouwennetwerk Sint-Oedenrode, surf dan naar www.vrouwennetwerksint-oedenrode.nl


Fietsen naar Nieuwjaar

Henk en ik fietsen op Lanzarote. Vandaag, oudjaarsdag, klommen we naar het noorden van het eiland. Een fantastische tocht. Niet alleen vanwege het bereiken van een van de hoogste punten van het eiland, maar met name vanwege de magische vergezichten. Onuitwisbare beelden van een ruig, veelkleurig, landschap. Op een zonnig terras genieten we nog na. Wat een mooie dag om het jaar mee af te sluiten.

Mijn gedachten gaan terug naar die andere keer dat we in Spanje Oud en Nieuw vierden, in 1992. We fietsten toen met een groepje vrienden in het zuiden, tussen Murcia en Granada. In het dorpje Ugíjar hadden we onderdak gevonden. 's Avonds stippelden we onder het genot van een wijntje een route uit voor de volgende dag, oudjaarsdag. Op de kaart zagen we verleidelijke slingerweggetjes in de bergen van de Sierra Nevada. En daar stond het: 'Puerto de la Ragua, 1993 meter'. We hoefden niet lang na te denken: we zouden op oudjaarsdag natuurlijk naar 1993 fietsen.

De top bevond zich op ongeveer 30 kilometer van het dorpje. Niet zo'n enorme afstand, maar het vroeg wel om een plan. We wilden op de top namelijk een groepsfoto maken: met z'n allen 1993 bereikt. Bovenop de berg moest het koud en winderig zijn. Het zou geen pretje zijn om daar met een bezweet lijf lang te moeten wachten. Dus werd er druk gerekend met afstand en snelheden. Al gauw werd er beslist: 'Elli, jij klimt niet zo snel, jij vertrekt als eerste.' De zes mannen zouden volgen, eerst de langzaamsten, dan de middenmoters en als laatste de snelle jongens. Zo zouden we ongeveer gelijktijdig boven zijn.

En dus fietste ik de volgende ochtend, uitgezwaaid door mijn fietsvrienden, als eerste omhoog naar 1993. Het was heerlijk winters fietsweer, fris en helder. Ik genoot van besneeuwde bermen, winterse bomen en sprookjesachtige vergezichten. En van de stilte. Geen mens of dier te bekennen. Ik hoorde alleen het geluid van mijn adem. Af en toe trokken de wolkjes die ik uitademde mijn aandacht. Van tijd tot tijd moest ik aan 'mijn mannen' denken. Hoe lang nog voordat ze deze bijzondere rust zouden verstoren? Maar ze kwamen niet, de stilte bleef. Ik hield het er maar op dat ze me een grotere voorsprong hadden gegeven, of dat ik vandaag goede benen had. Ritmisch trapte ik door, gefocust, in trance bijna.
Bijna drie uur duurde deze magische tocht. Toen stond ik op de top. Tot mijn verrassing hoefde ik niet te koukleumen of beschutting te zoeken. Er stond er een hut, een gloednieuwe skihut. En er kwam rook uit de schoorsteen. Ik parkeerde mijn fiets, pakte mijn fietstas en stapte een heerlijk warme ruimte binnen. Opgefrist en met een droog shirt zat ik even later met een beker warme chocolademelk bij het knappende haardvuur. Klaar om mijn vrienden te verwelkomen. En klaar voor 1993.

Voordat we afdaalden, hebben we bij het bord 'Puerto de la Ragua' onze groepsfoto gemaakt. De hoogteaanduiding is op de foto afgedekt. Want dat de top uiteindelijk op ruim 2000 meter bleek te liggen, wilden we niet weten. Zonde om de magie te doorbreken.

Vandaag proost ik met Henk: 'Op het maken van mooie herinneringen. Op het samen genieten. En op volop magie in 2016.'

Elli de Rijk
schrijvers@impesant.nl


De3wielers gaan naar Alpe d'Huzes

De laatste jaren is het evenement Alpe d'Huzes uitgegroeid tot één van de grootste wielerevenementen in Europa. Duizenden mensen beklommen de legendarische wielerberg om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker.

Op 2 juni gaan drie Rooise fietsfanaten, Jo Gloudemans, Wim Dortmans en Ruud van Vijfeijken onder de naam " de3wielers.nl" deelnemen aan Alpe d'Huzes. Meerdere jaren waren ze aanwezig op de berg als supporter en Ruud al eens als deelnemer. Ruud: " Het is een fantastisch evenement waar zoveel mensen gezamenlijk strijden voor het goede doel. De vaak ontroerende verhalen van deelnemers en vrijwilligers maakten dat er een sfeer van verbroedering ontstond". Nu keren ze dus terug als deelnemer met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF. Wim: " Wij doen dit jaar mee aan dit evenement omdat de ziekte ook in onze omgeving weer slachtoffers heeft gemaakt. Op deze manier kunnen wij ons steentje bijdragen en hebben daarvoor een paar mooie acties bedacht".

Jo: "Op 10 januari starten we onze acties tijdens het nieuwjaarsconcert van Harmonie Nijnsel in de Beckart in Nijnsel. We hebben een loterij op touw gezet met schitterende prijzen die ter beschikking zijn gesteld door verschillende sponsoren. U kunt bij ons voor € 10 een lot kopen waarvan de opbrengst naar KWF gaat. Met een lot maak je kans op prachtige prijzen waaronder een gloednieuwe fiets, een Bavaria biertour en een dinercheque. De trekking vindt plaats op 21 mei bij Basic Fit.

Verder hebben De3wielers nog een spinningmarathon, een whiskyproeverij en een sportvoedingsclinic op het programma staan. Wilt u De3wielers volgen en/of meer info kijk dan op www.de3wielers.nl". Via deze site kunt u ook loten bestellen. De komende tijd gaan de mannen volop in training. De3wielers zijn ook te volgen op www.opgevenisgeenoptie.nl onder overzicht Teams.

Muzikaal dialect met Cohda-KREK

Foto: Hans van den Wijngaard

De liefhebbers van liedjes in ons eigen dialect doen er goed aan om dinsdagavond 19 januari vrij te houden. Die avond treedt de dialectgroep Cohda-KREK, op uitnodiging van de Heemkundige Kring 'De Oude Vrijheid', in de grote zaal van Zorgcentrum Odendael op.

De groep Cohda-KREK komt uit de buurt van Veghel en zingt liedjes in het "Meierijs dialect". Musicus Sjef van Rooij en tekstschrijver Hans Lakwijk hebben voor de uitvoering van hun liederen ad hoc (vandaar andersom: Cohda!) zangers en zangeressen gezocht. Deze groep werd al gauw een vast clubje: Cohda-KREK. De groep treedt vanaf 2004 op en bestaat uit Ellen van de Ven (Vorstenbosch), Ruth van der Pol (Dinther), Marieke Lakwijk (Erp), Roan Raymakers (Zeeland) en Hans Lakwijk (Dinther). Sjef van Rooij (Den Bosch) zorgt voor de begeleiding op zijn keyboard. De KREK-kers staan bekend om de grote variatie in het uitgebreide repertoire (van rock-nummers tot stille luisterliedjes), maar vooral om hun gezelligheid. Deze relatief jonge dialectgroep probeert de oude "eigeste taol" te verpakken in een modern muzikaal jasje en brengt daarmee een fris geluid in het Brabantse dialect.

Foto: Hans van den Wijngaard

Cohda-KREK viel al verschillende keren in de prijzen: Na verschillende keren in de top-10 te zijn geëindigd bij de verkiezingen van het mooiste Brabantse dialectlied won Cohda-KREK in 2012 de dialectpenning bij het dialectenfestival in Lieshout met het lied "'t Strömke". In 2014 werd de tweede prijs bij deze wedstrijd behaald met het "Kedooliedje". Hans Lakwijk, tekstschrijver van de liedjes van Cohda-KREK, won met het gedicht "Op dieje plek" in 2014 de dialectpenning bij de categorie gedichten.

Dinsdag 19 januari 2016, Zorgcentrum Odendael, Aanvang: 19.30 uur www.cohda.nl/uitvoerenden_cohdakrek.htm

23 / 32

24 / 32

Intratuin Veghel klaar voor een groene start

De feestdagen zijn achter de rug. Het nieuwe jaar is begonnen. De kerstboom is weg en laat een ongezellige leegte achter in huis. Het begin van het jaar is hét moment om het interieur weer eens verrassend en sfeervol aan te kleden. Uiteraard mag groen daarin niet ontbreken.

Dat planten al een belangrijke plek in het huishouden hebben verworven moge duidelijk zijn. Uit onderzoek van Intratuin blijkt namelijk dat maar liefst 92% van de Nederlander wel eens planten in huis heeft. Gemiddeld heeft men negen planten in huis. Intratuin Veghel geeft graag advies hoe de kamerplanten volgens te laatste trends te stylen en organiseert daarom verschillende activiteiten voor jong en oud.

Kleindier tentoonstelling
Vrijdag 8 en zaterdag 9 januari wordt bij Intratuin Veghel een kleindier tentoonstelling gehouden in samenwerking met Kleindier sportvereniging Veghel, Uden en omgeving. Topfokkers uit de regio Veghel en Uden presenteren eeuwenoude, excentrieke en vaak zeldzaam geworden dieren. Onder andere hoenders, konijnen, watervogels en sierduiven worden dan tentoongesteld. Deze dieren worden deze dag gekeurd door keurmeesters. Speciaal voor de kinderen wordt een leuke knuffelhoek ingericht, waar kinderen onder toezicht kunnen knuffelen met diverse tamme konijnen.

Koopzondag
Intratuin Veghel heeft in de maanden januari en februari geen koopavond op vrijdag. Daarentegen zijn ze wel extra geopend op zondag 10 januari. Die dag is Intratuin Veghel geopend van 12.00 tot 17.00. Intratuin Veghel trakteert dan iedere klant op appeltaart bij aanschaf van een koffie of thee!


Bijeenkomst over gevaren TTIP

In Brussel en Washington wordt volop gesproken over TTIP ( Transatlantic Trade & Investment Partnership), dit handelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten kan vergaande gevolgen hebben. Om u te informeren over deze handelsovereenkomst houdt de SP Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode op vrijdagavond 15 januari openbare avond.

De avond wordt gehouden in zaal "het Magazijn" aan de Noorkade NCB-laan 52a te Veghel en begint om 20:00 uur. Toegang is gratis. SP Europarlementslid Anne-Marie Mineur vertelt wat de grootste bezwaren en gevaren zijn bij dit akkoord. Over dit zeer ingrijpende handelsakkoord wordt onder grote geheimzinnigheid onderhandeld buiten de directe controle van nationale parlementen. Het doel is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen. Dat klinkt leuk, maar er zijn een aantal grote gevaren. Het is nog maar de vraag of nationale parlementen überhaupt goedkeuring mogen geven. Als het aan de Europese Commissie ligt, gebeurt dat niet. Anne-Marie Mineur zal hierop in gaan en uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen. De avond wordt gepresenteerd door Nico Heijmans, fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.


Foto: DMRK

De afgelopen weken kon u zich als lezer van DeMooiRooiKrant onderscheiden door een mooirooisticker op te plakken en te fotograferen. Verschillende enthousiaste lezers namen de moeite om zich te onderscheiden. Voor de onderstaande mensen leverde dat stickerplakken een mooie cadeaubon ter waarde van twintig euro op. Dat is toch maar mooi een meevaller in de dure maanden die we net achter de rug hebben.

Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK
Foto: DMRK

Motoren, (brom)fietsen & the wonderworld of airbrush in het Autotron

Liefhebbers van tweewielers kunnen op zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 hun hart ophalen bij Autotron Rosmalen. Dan vindt namelijk weer de Internationale Oldtimerbeurs voor motoren, bromfietsen en fietsen plaats. Tegelijkertijd wordt ook de grootste airbrush-show van Europa gehouden met een recorddeelname van meer dan 65 kunstenaars.

Airbrushing is populair geworden in de wereld van het auto- en motor-customizen. Naast het personaliseren van voertuigen zijn er echter nog tal van airbrushdisciplines. Ook die worden medio januari 2016 dus gepresenteerd in het Autotron: portretkunst, custom paint, decoreren en ga zo maar door. Meer dan vijfenzestig internationale kunstenaars laten in Rosmalen zien wat ze kunnen. Zij exposeren hun werk, maar zullen tijdens live-acts ook nieuw werk creëren. Bij Autotron Rosmalen kan er verder genoten worden van motoren, bromfietsen en fietsen van weleer. Daarnaast hebben tientallen clubs zich aangemeld om hun mooiste exemplaren te tonen: zij vullen daarmee het hele Eventron.

Maak kans op kaartjes
Lezers van DeMooiRooiKrant maken zoals altijd kans op toegangskaartjes voor deze beurs. In Nederland noemen we een rijwiel of een tweewieler meestal fiets. Dat is uitzonderlijk want in de meeste andere talen gebruikt men juist de letterlijke vertaling van tweewieler of rijwiel. Bycicle, Fahrrad, Velo of bicyclette. Wie kan vertellen waar het Nederlandse woord fiets vandaan komt, dingt mee naar de toegangskaarten.

Weet u het antwoord niet, dan kunt u toch naar de beurs. De entree bedraagt 15,= euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding van een volwassene, gratis toegang. De beurs is geopend op zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 van 10.00 tot 17.00 uur.


Trudie Broos exposeert Metamorfosen

Foto: Hans van den Wijngaard

De Rooise kunstenaar Trudie Broos exposeert van morgen tot 1 maart in de sociëteit van het Academisch Genootschap (AG) in Eindhoven. De solo-expositie van Trudie Broos heeft als titel: Metamorfosen.

Voor haar expositie in het Academisch Genootschap heeft Trudie gekozen voor een combinatie van ruimtelijk en tweedimensionaal werk. Op de expositie laat Trudie onder andere een serie reliëfs zien. Daarin verbeeldt de Rooise kunstenaar met minimale middelen gedachten of thema's.

Meer informatie over Trudie Broos vindt u op haar website: www.broos-beeld.nl en op de website van het Academisch Genootschap

Academisch Genootschap Eindhoven, Parklaan 93, 5613 BC Eindhoven,
Openingstijden: van maandag t/m vrijdag van 9.00-21.00 uur
www.ag-eindhoven.nl


ik schrijf je dit

ik schrijf je dit
als het zwart
nog de ramen
bedekt

en rust nog
naast stilte zit
alsof de nacht,
met gemak,
nog even
de eeuwigheid
oprekt

ik schrijf je dit,
zomaar,
zonder heden
en verleden,

en droom dat het licht
nog niet
door jachtige gedachten
wordt bereden

Wit we ge zegt, zeg nie we ge wit

Winnaars
Bep van Lieshout

Oplossing
Karin van der Heijden (De Vriendschap)

Foto: Henri van Hoorn Foto: Henri van Hoorn

Hoe kasteel Henkenshage er vanaf de grond uit ziet weet elke Rooienaar je wel te vertellen. Maar vogels zien 'ons' kasteel op een heel andere manier.

foto: Thea Willems Foto: Hans van den Wijngaard

De hazelaar in bloei op de laatste dag van het jaar. Wat zal de natuur ons in het nieuwe jaar voor verrassingen bezorgen (foto: Thea Willems)

Uit de oude doos

Als redacteuren van DMRK schrijven we onze vingers blauw over van alles en nog wat. Ons favoriete onderwerp is toch wel: mensen met een verhaal. Daarbij vergeten we wel eens dat we met alle ervaringen in onze rugzak, zelf langzaamaan ook mensen met een verhaal worden. Hoewel DMRK nog niet zo lang geleden haar eerste lustrum heeft gevierd, en MooiRooi.nl er iets meer jaartjes op heeft zitten, reiken de ervaringen van onze redacteuren soms van een stuk langer geleden.

Zo ging een van ons eens op bezoek bij een diamanten echtpaar in Nijnsel. Tegenwoordig is dat niet zo bijzonder meer, maar destijds had Rooi er nog geen één per jaar. Dat moést dus met een interview in de krant. Hoe hij de afspraak met de oudjes gemaakt heeft wist hij na al die jaren niet meer precies, maar feit was dat er niemand van het gezin beschikbaar was om zo nodig nadere uitleg te geven.

En nodig was dat, ondervond de redacteur. Toen hij bij het aanbellen een oorverdovend geluid hoorde, voelde hij al nattigheid. De twee oudjes waren zo goed als doof. Tot overmaat van ramp hadden ze tijdens het interview de TV aanstaan, ook keihard natuurlijk. Het lukte hem niet om hen duidelijk te krijgen dat dat ding zachter moest. Zelfs niet met gebarentaal met zijn hand aan de volumeknop. Dat ding moést gewoon aan blijven staan, keihard.

De wanhoop nabij, probeerde de redacteur het lawaai te overstemmen met vragen. Hopeloos, ze verstonden er niks van. Aangeland bij "hebben jullie hobby's?": geen contact. Nog eens, schreeuwend als een marktkoopman: "Is TV kijken soms jullie hobby?", wijzend naar de TV. Eindelijk antwoord. "TV? Maor gij bent toch van de kránt?"

"Volle bak" bij De Ossekop voor derde editie Top2000-Quiz

In De Ossekop werd vorige week dinsdag voor de derde achtereenvolgende keer gestreden om die felbegeerde eerste plaats. Wie weet er het meeste van de Top 2000?

De strijd is gestreden, de winnaars zijn bekend. Maar liefst 31 teams hadden zich van te voren ingeschreven voor de Top2000-Quiz om mee te dingen naar die eerste plaats. Voor deze gelegenheid had Arno de Leijer maar liefst 3 tv schermen opgesteld in zijn muziekcafé. Er werden negen ronden gespeeld met elk tien vragen, muziekfragmenten, cryptische omschrijvingen of videoclips. Ze werden op voortreffelijke wijze in elkaar gezet door DJ/VJ Edward.

Het ging er heet aan toe, want elk team wilde natuurlijk wel met de eerste plaats naar huis. De twee dames van de jury / telcommissie, Ans en Heidi, hadden hun handen vol om na elke ronde de antwoordbriefjes op te halen en de antwoorden na te kijken. Rond middernacht was de uitslag bekend. De spanning was om te snijden.

Er werd begonnen met nummer 31 en zo terug tot de laatste 10. Het werd steeds spannender en rustiger totdat de tweede plaats bekend gemaakt werd want dan was natuurlijk nummer één ook meteen bekend. ........"En de winnaars zijn……met 87 punten……het team…… "Professor Plop" klonk het door de luidsprekers. Dan de ontlading, blijdschap, en gejuich, want het is niet niks om deze moeilijke quiz te winnen, je moet van goeie muzikale huize komen, en dat kwamen ze. De waardebon die Arno en Cis beschikbaar hadden gesteld voor de winnaar was dan ook heel terecht verdiend. Op een gedeelde tweede plaats, ook niet onverdienstelijk, de teams "Ace of Space" en " Brigit " beiden met 83 punten.

Jaarwisseling rustig verlopen

De jaarwisseling in Sint-Oedenrode is 'rustig' verlopen. In vergelijking met andere jaren zijn er minder vernielingen geweest.

Dat er minder vernielingen waren dan andere jaren, wil niet zeggen dat er niets is misgegaan. Zo zijn er toch nog een groot aantal prullenbakken en verkeersborden met vuurwerk opgeblazen. De gemeente ziet ook steeds vaker dat straatkolken het moeten ontgelden. Het zware en illegale vuurwerk dat tegenwoordig in omloop is, is daar debet aan. Het voorlopige schadebedrag schat de gemeente op zo'n 5.000,= euro. Geld dat niet gebruikt kan worden voor jeugdwerk, ouderenwerk of andere leuke dingen.

'Snertrit' MTC D'n Dommel

Anders dan andere jaren waar de 'Snertrit' plaats vond in december is deze nu zondag 17 januari.

De lengte van de rit is ongeveer 160 km en gaat door mooi landelijke Grave en waterrijke gedeelte langs de Maas bij Alphen om zo diverse molens te mogen zien en via Heusden terug te rijden naar Café D'n Dommel waar een verse kop snert klaar staat!

De rit is alleen beschikbaar op GPS! Kosten € 5,= per rit. Voorinschrijving is ook mogelijk stuur een mail naar info@mtcdndommel.nl. Inschrijven is mogelijk van 09.00 tot 12.00 uur bij Café D'n Dommel, Markt 15 in Sint-Oedenrode. Kijk ook op www.mtcdndommel.nl.

Kaarten in Boskant

Ook in 2016 wordt in Boskant ouderwets gezellig gekaart. Donderdag 7 januari is in 'De Vriendschap' weer de vierde avond van de kaartcompetitie 2015-2016 van de Boskantse buurtverenigingen. De avond begint om 20.00 uur.

Je hoeft echt geen wereldkaarter te zijn om mee te kunnen doen, gezelligheid staat altijd met stip op de eerste plaats. Op deze avond wordt er gerikt en eventueel bij voldoende deelname gejokerd. U mag altijd twee verschillende ronden spelen. U zit elke keer met drie anderen aan een nieuwe tafel.

Er is donderdagavond een dagprijs voor de nummers 1, 2 en 3. Aan het einde van dit seizoen worden alle punten van de kaartavonden bij elkaar opgeteld. De deelname is bedraagt 1,50 euro.

Nieuwjaarsreceptie vv Boskant gezellig druk.

Een dagje rust na Nieuwjaarsdag bleek voor velen voldoende om op zondagmiddag 3 januari een bezoekje aan de kantine van vv Boskant te brengen om daar gezamenlijk een toast uit te brengen op het nieuwe jaar. En als het dan gezellig is, blijft het daar meestal niet bij!

Om daaraan niet teveel afbreuk te doen was het officiële gedeelte beperkt gehouden. Vanzelfsprekend sprak voorzitter Ronald ter Haak namens het bestuur z'n beste wensen uit richting leden, sponsors en andere personen die zich op een of andere manier verbonden voelen met onze vereniging. Kort, de onderwerpen waren per slot van rekening ook al uitgebreid aan de orde geweest tijdens de Algemene Ledenvergadering in oktober, noemde hij de uitdagingen die bij de vereniging, bestuur en leden, op het bordje liggen. Met name de invulling van het secretariaat heeft op dit moment zo ongeveer de hoogste prioriteit. Dus ………… !

Een vast punt op de agenda is het huldigen van de jubilarissen. Drie personen werden door Ronald in het (winter) zonnetje gezet. Bert van de Wijdeven voor z'n 50-jarig lidmaatschap en Lambèr van Kronenburg en Cees van Rossum voor hun 40 jarig jubileum. Als aandenken werd aan het drietal een oorkonde uitgereikt. De muzikale noot werd verzorgd door Corné Delanos die met z'n meezingers zorgde voor een echte Hollandse gezelligheid! Komend weekend staat er opnieuw een belangrijke activiteit op het programma. Op vrijdag 8 januari vanaf 19.30 uur zullen de senioren hun muzikale talenten ten gehore brengen. Het thema voor deze avond is "Around the World", dus deze keer gaan we op reis! Voor de jeugd is dat twee dagen later, op zondag (middag) 10 januari vanaf 13.30 uur. Het thema voor die middag is "Sprookjes".

Al jarenlang is dit weekend, naast het voetbal, één van de (muzikale) hoogtepunten binnen onze vereniging, met optredens die menig talentenjacht de loef afsteken! U bent van harte welkom. Meer info vindt u op onze site: www.vvBoskant.nl.


Ruben Plaat toont klasse in kerstperiode

Ruben Plaat (r) samen met Yvar Biezemans (archief)

De 11-jarige tennisser Ruben Plaat ontdekte in 2015 hoe leuk het spelen van jeugdranglijsttoernooien kan zijn. Ter afsluiting van het jaar schreef hij zich op een iets hoger niveau in dan waarop hij tot dusver had gespeeld.

Hij greep deze uitdaging op de indoorbanen van Simon Tennis met beide handen aan en bond niet alleen Timo Houthuijse maar ook de als zesde geplaatste Pepijn Bastiaansen aan zijn zegekar in de poulefase. Door beide zeges plaatste hij zich voor het afvalschema, waarin Jasper Dullens zijn eerste tegenstander werd. Zonder al te veel moeite walste Ruben met 6-2 en 6-3 over zijn opponent heen. In de halve finale wachtte in de als tweede geplaatste Nikola Vidojkovic een jongen met veel toernooiervaring. Ook hierin toonde Plaat zich echter oppermachtig en wist hij het – na een eenzijdige eerste set - professioneel in twee sets af te maken: 6-0 7-6.

Met zijn finaleplaats had de Rooienaar al boven verwachting gepresteerd. Echter, de honger naar de eindzege bleef uiteraard aanwezig. Ruben speelde zijn finale enkele uren na zijn halve finale en verschalkte daarin Melle Salfischberger met maar liefst 6-1 6-0. Hiermee gaf hij direct zijn visitekaartje af voor de rest van het seizoen, waarin hij nog meer ranglijsttoernooien zal gaan spelen. Mede door zijn toernooiwinst steeg hij naar de 59e positie op de nationale ranglijst t/m 12 jaar!

Voor Tim Heijmans eindigde het toernooi helaas in de halve finale. Waar hij in de kwartfinale nog knap won van top-40 speler Martijn Fens, dolf hij in de halve finale het onderspit tegen Joep Kamphorst: 6-0 6-4.

In de week na kerst bereikte Plaat knap de finale van het open jeugdtoernooi t/m 14 jaar in het Vrijetijdscentrum in Best. In het toernooi worden alle wedstrijden (exclusief de finale) op tijd gespeeld (1 uur). Ondanks het feit dat dit extra spanningen oplevert, wist Ruben zijn hoofd koel te houden en Guus Borel en Sam Coolen te verslaan. In de finale wachtte Kibo van Dorsten, de clubkampioen van LTC Uden t/m 17 jaar. Na een verloren eerste set (3-6) rechtte Plaat zijn rug en kwam hij knap langszij (6-4). In de beslissende supertiebreak startte hij echter slecht en mede door concentratieverlies kwam hij een achterstand niet meer te boven. Desondanks wederom een zeer knappe prestatie van het jonge talent, waarvan we in 2016 nog veel gaan horen.

Mid-Wintertoernooi De Kienehoef zeer succesvol

Net na de kerstdagen houdt tennisvereniging De Kienehoef traditioneel het "Mid-Wintertoernooi" voor jeugdleden t/m 11 jaar. Hiervoor hadden zich 42 kinderen aangemeld.

Met een spelletjescircuit, waarbij tennisvaardigheden, snelheid en balcontrole erg belangrijk zijn, werden de kinderen uitgedaagd om zich van hun beste kant te laten zien. Niet alleen de kinderen zetten hun beste beentjes voor, ook vele ouders en jeugdwerkgroep leden maakten er samen met trainer Cees van den Boer een mooi toernooi van.

1e plaats: Bo van Hastenberg, Robin van Wijk, Luka vd Wijdeven, Lex van Vessum, Boet vd Akker en Sem vd Meulengraaf. 2e plaats: Gijs van Hastenberg, Juul van Heijst, Kaya van Hoof, Stijn Langeler, Wouter Peters en Niels van Helvoort. Groepsprijs: Yilin vd Heijden, Britt vd Ven, Roos Verrijt, Linde Bollen, Isabeau Ramsahai, Juul van Heijst en Robin van Wijk.

Veel huldigingen en 1000-ste lid bij Rhode

Levi Habraken is het duizendste Rhode-lid

Tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst bij Rhode afgelopen zondag zijn maar liefst twaalf jubilarissen gehuldigd, werd een erelid en twee leden van verdienste benoemd, werd de vrijwilliger van het jaar gehuldigd en tevens werd het duizendste Rhode-lid gepresenteerd.

Voorzitter Wim van Meijl wenste iedereen een gelukkig nieuwjaar en sprak de hoop uit dat in 2016 weer eens een kampioenschap gevierd kan worden van Rhode 1. Het laatste kampioenschap dateert uit 1992 en Rhode is als lijstaanvoerder de winterstop in gegaan. Dit is uiteraard geen garantie dat hiermede een kampioenschap gehaald wordt, het is wel zo dat de ervaring leert dat de eerste periodekampioen ( en dat is Rhode 1) mee doet voor het kampioenschap.

Nog even werd stilgestaan bij de wateroverlast van januari 2015. Dat leidde in elk geval tot een discussie over een toekomstbestendig sportpark. Rhode hoopt dat het gemeentebestuur met enige voortvarendheid het probleem van de Neul oplost en niet wacht op Meierijstad omdat e.e.a. dan waarschijnlijk op de lange baan geschoven wordt. Verder werd nog even stilgestaan bij de vele Rhode-successen in 2015 waarbij de prestatie van Dames 1 met het kampioenschap en de bekerfinale wel het grootste succes was. Vervolgens werden de jubilarissen gehuldigd: 25-jarig lidmaatschap van Florus van Meijl – Kevin Raaijmakers – Henny van Schijndel – Geert van Sinten; 40-jarig lidmaatschap van Henk van Langen – Ronald van Doorn – Robert van Kaathoven – Theo van Lieshout; 50-jarig lidmaatschap van Ad Vulders en Cor van Erp; 60-jarig lidmaatschap van Broer van Berkel en Ad van Kasteren. Tevens werd het duizendste Rhode-lid verwelkomd: de 5-jarige Levi Habraken.

Piet van Erp werd benoemd tot erelid, het eenentwintigste in de Rhode geschiedenis. Deze onderscheiding heeft Piet te danken aan zijn jarenlange inzet bij Rhode op het gebied van elektrotechniek. Bij alle bouwwerkzaamheden - bij verbouwingen – bij reparaties – bij Beach-soccer, Piet staat klaar om zijn diensten aan te bieden. Hans van de Mortel vanwege zijn grote inzet bij "De Rhode-draad-jeugdopleiding" en Lia van de Ven vanwege haar werkzaamheden bij het damesvoetbal – het Beach soccer – kassabezetting. De vrijwilliger van het jaar werd Geert van Kasteren. Rhode stimuleert jongeren bepaalde taken op zich te nemen en Geert is één van de jongeren die dit goed heeft begrepen en zijn verantwoordelijkheid heeft genomen bij de evenementencommissie. Overigens ook bij andere commissies, zoals de communicatiecommissie, begint de verjonging vorm te krijgen. Een ontwikkeling waar Rhode blij mee is. Tenslotte werd de "rikkoningin 2015" Marij van Erp in de bloemetjes gezet en werd Roel Smeets gefeliciteerd met zijn overwinning bij het pokeren.


Druk bezochte nieuwjaars- receptie bij v.v.Ollandia

Een groot aantal leden en direct betrokkenen waaronder de Ollandia ereleden en sponsoren hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van Ollandia om op zondag 3 januari samen het glas te heffen op een mooi, gelukkig, goed, sportief en vooral gezond 2016.

Bij Ollandia is het gebruikelijk dat tijdens de Nieuwjaarsreceptie door de leden de vrijwilliger van het jaar wordt gekozen. Dit jaar waren de drie genomineerde voor deze titel Peter van Lierop, Rob van der Heijden en de groep vrijwilligers die het onderhoud van de sportaccommodatie Ekkerzicht beheren. Ter nagedachtenis aan, en uit eerbied voor onze oud-voorzitter en erelid Ad Roché is de titel vrijwilliger van het jaar omgedoopt naar de Ad Roché vrijwilligerstrofee. Een titel waarvoor de naamgever het ideale voorbeeld is. Mede door dit mooie initiatief zal de herinnering aan Ad Roché bij Ollandia tot in lengte van jaren levendig blijven aldus voorzitter Erik Huijbregts. Na het tellen van de stemmen was de onderhoudsploeg - die figureren o.l.v Martien Hagelaars – de gelukkigste die de eerste Ad Roché vrijwilligerstrofee in ontvangst mocht nemen. Heren proficiat.

Wilbert Maas werd geëerd als Lid Van Verdienste. Dat kon niet uitblijven, want met zo'n staat van dienst verdien je in het zonnetje te worden gezet. Wilbert zijn hart lag en ligt nog altijd bij de jeugdafdeling van Ollandia. Van jeugdtrainer en jeugdleider tot voorzitter jeugdactiviteiten tot coördinator penaltybokaal, Wilbert kent alle facetten en vaardigheden die nodig zijn om de jeugd te enthousiasmeren en ze een mooie Ollandia voetbal ervaring mee te geven. Vorig jaar gaf Wilbert aan om een stapje terug te doen in het coördineren en begeleiden van een groot aantal activiteiten die hij op zijn lijstje had. En sinds een aantal maanden doet hij het inderdaad bij Ollandia wat rustiger aan. Want Wilbert zou Wilbert niet zijn als hij niet voor zijn "eigen" opvolgers zou zorgen. Dat is gelukt, de "lege" plekken die Wilbert achterlaat zijn inmiddels ingenomen door een aantal enthousiaste vrijwillige nieuwkomers. Wilbert bedankt. Onder luid applaus wordt de oorkonde aan Wilbert overhandigd en zijn de bloemen voor zijn vrouw Dorien.

Tijdens de receptie was de feestelijke aftrap van het Ollandia 60-jarig jubileumjaar. Hierover volgende week meer.

VV Nijnsel start het nieuwe jaar goed

Het voetbal ligt even stil, maar dat wil niet zeggen dat vv Nijnsel/TVE Reclame deze weken stil zit. Zo was er afgelopen weekend de nieuwjaarsreceptie en het komende weekend is weer de traditionele playbackshow.

Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie van vv Nijnsel/TVE Reclame van afgelopen zondag huldigde de vereniging maar liefst elf jubilarissen. Het oudste lid was Frans van Erp. Frans is maar liefst 60 jaar lid! Hij heeft jarenlang gevoetbald, is ook al heel lang sponsor en is nog elke maandag actief als lid van de Maandagmiddagploeg. Ook is hij al vele jaren lid van de veteranen waar hij binnenkort ook nog jubileert. Piet van de Sande is 55 jaar lid, Jan Tacken en Wim van Grinsven 50 jaar.

Afgelopen december konden de leden van vv Nijnsel/TVE Reclame digitaal hun stem uitbrengen op hun favoriete Clubman/Clubvrouw van het afgelopen jaar. Er waren maar liefst 133 kandidaten op wie kon worden gestemd. Aanvankelijk ging het redelijk gelijk op, maar Antoon Verbakel passeerde na een indrukwekkende eindsprint met overmacht de finish. Niet vreemd gezien het groot aantal werkzaamheden die hij voor Nijnsel verricht. Een eretitel voor de man die deze eer toekomt!

Zo geldt dat ook voor de jaarlijkse playbackshows van vv Nijnsel/TVE Reclame/kv Nijnsel die al sinds 'mensenheugenis' op het programma staan. Op vrijdag trappen de senioren van voet- en korfbal af. Deze avond start stipt om 20.00 uur want de deelnemerslijst is goed gevuld. Rond middernacht zou de jury dan zomaar klare wijn kunnen schenken. Zondagmiddag, rond de klok van half twee, dan komt de jeugd aan bod, dit in de leeftijd van 5+ tot 18-. Succes verzekerd. Ook hier wisselen voet- en korfbal elkaar af. Op zondag treden dan ook nog eens de winnaars op van de vrijdagavond.

Nijnsel 1 zondag aan de bak

Na het kerstreces pakken de mannen van Nijnsel 1 de draad weer op. Zij mochten langere tijd genieten van de laatste en mooie overwinning in december tegen EMK. De week daarna werd nog volop ingehaald, zodat het aantal wedstrijden inmiddels weer enigszins is rechtgetrokken. En dan zien we nog steeds de fraaie plek in de subtop van Nijnsel1!

Jammer dat Nijnsel1 pas op zondag 14 februari thuis aan het werk te zien is, dan tegen Woenselse Boys uit Eindhoven. Op 24 januari start de terugronde met een ongetwijfeld pittige uitwedstrijd tegen Nevelo uit Oisterwijk. Thuis werd weliswaar geflatteerd maar desondanks ruim verloren. Dus alle aanleiding voor een sportieve revanche!

Aanstaande zondag 10 januari speelt Nijnsel 1 thuis een oefenwedstrijd tegen het 'onbekende' Liessel uit de gelijknamige plaats. Deze ploeg draait goed mee in de vierde klasse. De wedstrijd begint om 12.00 uur.

Ollandia start voorbereiding

Met een nieuwjaarsreceptie is 2016 ook bij Ollandia begonnen. Intussen is ook het balletje weer gaan rollen als voorbereiding op de tweede competitiehelft. Ollandia hoopt met een goede voorbereiding op 24 januari klaar te zijn voor de hervatting van de competitie thuis tegen WHV.

Met een aantal trainingen en enkele oefenwedstrijden, te beginnen op 12 januari thuis tegen Essche Boys en 14 januari uit tegen SCI, moet de weg worden gevonden om onder de degradatiestreep uit te komen. Ook alle andere teams beginnen met de voorbereiding op de tweede competitiehelft. Die begint voor de Vrouwen en Veteranen al 31 januari met een inhaalwedstrijd. Ook de Ollandiajeugd, met een extra nieuw Mini-F team, begint weer aan de voorbereiding op de voorjaarsreeksen, omdat de KNVB de start hiervan heeft vervroegd naar 23 januari.

Rikken bij Ollandia
Op donderdag 7 januari is het rikken in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht. Vanaf 20.30 uur zijn zowel leden als niet-leden weer van harte welkom voor een gezellig avondje rikken, waarbij dan weer mooie prijzen zijn te winnen. Ook al vast in de agenda te zetten zijn de overige rikavonden op donderdag 28/1, 25/2 en 31/3.

Hans Vogels ploetert door de modder

In Zuid-Amerika, in Buenos Aires om heel precies te zijn, startte afgelopen zaterdag 'Dakar 2016'. Een van de 556 deelnemers is Hans Vogels uit Boskant. Hij rijdt de meer dan achtduizend kilometer lange tocht op de motor. De komende twee weken volgen we onze dorpsgenoot en kunt u dagelijks op de website en wekelijks in de krant over zijn prestaties lezen.

Bij Zuid-Amerika denken we bijna altijd aan mooi, droog en warm weer. Zeker met de zomer die nu op het zuidelijk halfrond de trom slaat, komt regen niet snel bij ons op. Hoe anders kan de werkelijkheid zijn. De eerste etappe werd zondag zelfs wegens het slechte weer geschrapt.

Zaterdag de proloog
'Dakar 2016' startte zaterdag met een proloog van zo'n elf kilometer. Tijdens de proloog eindigde Hans Vogels op de zestiende plaats in het algemeen klassement. Daarmee was hij de beste Nederlander in course. Wie denkt dat er zaterdag maar elf kilometer is gereden heeft het overigens mis. Tijdens Dakar worden dagelijks grote afstanden afgelegd en slechts delen van de route gelden als onderdeel van de wedstrijd. Zo was de proloog slechts een stukje van elf kilometer van de verplaatsing van Buenos Aires naar Rosario.

Zondag in het water gevallen
De eerste etappe, die zondag gehouden zou worden, is letterlijk in het water gevallen. De weersomstandigheden waren van dien aard, dat de organisatoren besloten om het wedstrijdelement voor die dag maar te laten vallen. De Quads en de motoren reden en bloc van Buenos Aires naar Villa Carlos Paz. Net als voor de anderen zat er ook voor Vogels geen verbetering van het klassement in.

Maandag door de modder
"Laat de modder maar komen", was een gevleugelde uitspraak van Hans Vogels. Toen hij dat zei, zal hij er zeker niet aan hebben gedacht dat in Zuid Amerika alles groter is dan hier. De laag modder die we op de TV-beelden zagen was wel een halve meter dik. Desondanks gaf de Rooise coureur slechts 15:07 minuut toe op de winnaar van de tweede etappe van Villa Carlos Paz naar Termas de Rio Hondo over een afstand van 786 kilometer. Daarvan golden 450 kilometer als wedstrijd en wist Vogels de dertigste plaats te pakken.

Ollandia
Programma senioren 7-1:

Start training Ollandia Vrouwen 19.30u
Programma senioren 12-1:
Ollandia 1 – Essche Boys 1 19.30u
Programma senioren 14-1:
SCI 1-Ollandia 1 19.30u
Start training lagere teams 19.30u
Programma jeugd 9-1:
Activiteiten in de kantine: Mini-F en F-pupillen Aanvang: 10.00u, E- en D-pupillen Aanvang: 13.00 uur.
Programma jeugd 11-1:
Start training jeugd.

Odisco
Programma senioren 6-1:

Odisco Mw1 – Flamingo 's Mw1 20.00u
Programma senioren 10-1:
Korloo 1 – Odisco 1 10.00u
Programma jeugd 9-1:
Avanti C2 – Odisco C1 15.30u
Blauw-wit D1 – Odisco D1 10.00u
Emos E3 – Odisco E1 12.30u
Bladella E3 – Odisco E2 10.00u

Argo
Programma 9-1:

VZV Njord – B1 18.15u
Programma 10-1:
D1 – Zeester-Meerval 15.45u
D2 – VZV Njord 16.30u
C1 – AquAmigos 17.15u
E1 – PSV 18.00u
B1 – TRB-RES 18.45u

Kv Rooi
Programma senioren 6-1:

Avanti MW1 – KV Rooi MW 1 a. 18.45u
Altior MW1 – KV Rooi MW2 a. 21.00u
Programma senioren 10-1:
KV Rooi 1 – Stormvogels 1 a. 12.30u
KV Rooi 2 – VVO 2 a. 11.15u
KV Rooi 3 – Be Quick 6 a. 10.00u
Programma jeugd 9-1:
Flash A1 – KV Rooi A1 v. 09.00u
KV Rooi B1 – BMC B1 a. 14.00u
KV Rooi B2 – Nijnsel B1 a. 15.00u
KV Rooi C1 – Spoordonkse Girls C1 a. 13.00u
KV Rooi E1 – BMC E1 a. 10.00u
KV Rooi E2 – Flash E1 a. 10.00u
Korloo F1 – KV Rooi F2 v. 08.00u

Fortuna
Sylvesterloop 31-12:

MannenTrim 5.500m Jos van Uden 29.50
MannenTrim 11.000m Frank Scheutjens 45.20
MannenTrim 16.500m Eric van den Oetelaar 1.19.26
MannenTrim 16.500m Ad CM van der Heijden 1.24.46
MannenTrim 16.500m Peter Hellings 1.37.13
VrouwenTrim 16.500m Lisette van der Kallen 1.24.46
Bedafcross 3-1:
Mannen 9.240m Marco Verbeek 39.16
Mannen 9.240m Peter Hellings 59.05
Mannen 9.240m Wil Kivits 1.02.10
MannenTrim 7.700m Ad CM van der Heijden 42.46
Vrouwen 9.240m Annette Boonstoppel 1.02.09
VrouwenTrim 9.240m Lisette van der Kallen 50.33
Genneperparkenloop 3-1:
MannenTrim 14.000m Jeroen Rijkers 1.05.00
MannenTrim 14.000m Henry Wijffelaars 1.08.59
VrouwenTrim 14.000m Rikie Huyberts 1.08.59
Jaspercross 3-1:
MeisjesPC 1.000m Sanne Olislagers 5.59
JongensJD 2.000m Ivar van der Sanden 9.18

Bridge
B.C. Rooi 750
A-lijn:
1Theo Janssen & Robert Janssen 67.33% ;2 Marianne & Joop Muller 62.58%; 3 Margot Fassbender & Lieke Pieters 58.83% B-lijn: 1 Will Schilder & Tino Hillenaar 65%; 2 Mieke Janssen & Christine v. Heertum 57.08%; 3 Mieke v. Lankveld & Will v. Rooij 51.25% C-lijn: 1 Lia v. Ham & Leny Kremers 62.50%; 2 Hans Huybers & Lenie v.d. Wall; 58.85% 3 Nelleke Kappen & Jeanne Swinkels 54.69%

Zijtaartse Bridge Club
29/12 A-lijn: 1. Toon & Marietje v.Schaijk 60,94 % 2. Jan Rijkers & Toos v.Berlo 57,81 % 3. Jana v.d.Acker & Anny v.d.Hurk 57,29 % B-lijn: 1. Ria Veldhuis & Mien Vissers 65,00 % 2. Jacqueline Brus & Riet Koevoets 57,50 % 3. Anneke Jans & Maria Pepers 56,25 %

Bridgeclub J.V.G.
30/12
1 Hrn. R.Kuipers- S.v.d.Kerkhof 59,38 % 2 Hrn. Van Erp 58,85 % 3 Echtpr. Seegers 58,33 %.

BC De Neul
4/1: A-lijn: 1. Riet van Hout en Cees van Hout 63.07 2. Marielle Knippen en Fons Raaijmaakers 59.70 3. Nellie Vervoort en Lonja Woonings 59.40 B-lijn: 1.Bertha van de Laar en Nellie Lathouwers 57.44 2. Corry van Niftrik en Ria van Zon en Riet van de Laar en Jeanne van de Ven 55.65 C-lijn: 1. Harrie Kremers en Jan Tacken 71.73 2. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 61.31 3. Annie Kastelijn en Corrie Kastelijn 59.23.

BC 't Koffertje '94
4/1 A-lijn
: 1 An van Genugten & Wil van Gerwen 62,50; 2 Hetty van Geffen & Wil Schilder 62,08; 3 Corry & Jos van der Hamsvoort 60,50 B-lijn: 1 Jan van Rooij & Piet Voss en Nelly Derks van de Ven & Jo Renders 58,09; 2 Marcel Janse & Willy Swinkels 56,88; 3 Thea van de Aker & Christ Verhoeven 56,52 C-lijn: 1 Tonny van Acht & Ben van der Steen 56,77; 2 Wil Janse & Rietje Vianen 53,65; 3 Wim Stierum & Piet Swinkels 52,60

BC 't Koffertje '94
4/1 A-lijn
: 1 An van Genugten & Wil van Gerwen 62,50; 2 Hetty van Geffen & Wil Schilder 62,08; 3 Corry & Jos van der Hamsvoort 60,50 B-lijn: 1 Jan van Rooij & Piet Voss en Nelly Derks van de Ven & Jo Renders 58,09; 2 Marcel Janse & Willy Swinkels 56,88; 3 Thea van de Aker & Christ Verhoeven 56,52 C-lijn: 1 Tonny van Acht & Ben van der Steen 56,77; 2 Wil Janse & Rietje Vianen 53,65; 3 Wim Stierum & Piet Swinkels 52,60

Eveline Hazelberg en Eagle starten 2016 in de prijzen

Eveline Hazenberg (archief)

Dit weekend maakte Eveline Hazelberg van de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters de overstap van de pony`s naar de paarden. Ze startte haar paard Eagle op een dressuurwedstrijd te Liempde. Haar eerste proef in de klasse B beloonde de jury met 68% en een derde prijs. In de tweede proef behaalde Eveline en Eagle de tweede prijs met een score van 65%. Een mooie start van deze nieuwe combinatie.

In Geldrop werd dit weekend een springwedstrijd verreden. Eline Peters startte haar paard Forever Alve in de klasse B. Twee foutloze rondes en 72,5 stijlpunten waren goed voor een vijfde prijs. Marwin van den Nieuwenhuijzen en zijn paard Fien H startten in de klasse M. Ook zij behaalden de vijfde prijs na twee foutloze ronden.

Anne van Liemd en Falanda winnen wisselbokaal

De Rooise Ruiters hadden tweede kerstdag een selectiewedstrijd springen in manege De Pijnhorst. De eerste ruiters waren op deze tweede kerstdag vroeg aanwezig voor de klasse B. In deze rubriek werd tevens gestreden om de Wim van de Ven wisselbokaal. Uiteindelijk was het de Rooise amazone Anne van Liempd die hem met haar paard Falanda wist te winnen.

In de klasse L wist Belle van Breugel twee snelle foutloze rondes te rijden. Met Capistrano behaalde ze een tweede plaats. Isabel Geers en Alexander eindigden na twee foutloze rondes op de vierde plaats. Het afgelopen weekend wist deze combinatie eveneens twee foutloze rondes te rijden in Geldrop en werd daar vijfde. Ook Marloes Merks en Dora Bella zijn in vorm. In Sint-Oedenrode wist deze combinatie al twee foutloze rondes te rijden en ook afgelopen weekend in Asten bleven zij twee rondes foutloos. Dit werd beloond met de vijfde plaats.

Laura Petersen en Divident namen derde kerstdag deel aan de dressuurwedstrijd in Sint-Oedenrode. Zij werden ruimschoots eerste in de klasse Z2 met maar liefst 67,35%. Ook Wies Willekens en Dzsudzsa zijn in vorm. In Eersel behaalden zij een eerste prijs met 188 punten en een tweede plaats met 183 punten. Vorige week werd deze reeks voortgezet in Liempde. Ook daar werd de eerste prijs gewonnen met 203 punten.

Gian van Veen aanstormend softtiptalent

Het allerlaatste softtiptoernooi van 2015 vond 30 december plaats in 't Kofferen. Softtipvereniging Bullshooter Rooi had nog één keer alles uit de kast gehaald om een mooie afsluiter te organiseren.

Nadat ook de deelnemers aan, het ook door de Rooise darters georganiseerde, Open Sint-Michielsgestel binnen waren konden de wedstrijden om halfnegen beginnen. De jongste deelnemer aan het toernooi, Gian van Veen had ook de weg naar 't Kofferen gevonden. Deze jongen van 15 jaar is nu al een naam om te onthouden. Omstreeks halftwaalf werd de finale gespeeld. Deze zeer enerverende finale werd gespeeld tussen de koppels Hein en Axel tegen Silvain en Jermaine. Uiteindelijk ging dat laatste koppel er met de winst vandoor.

1 Sylvain van Boxtel en Jermaine van der Heijden; 2 Hein Jansen en Axel Goverde; 3 Leon van der Heijden en Jaap Schapendonk; 4 Harrie van den Boomen en Nick Hoefnagels; 5/6 Gian van Veen met Bart de Koning; 5/6 Dylan School met Jaap van der Linde.

Programma zwemmen Argo

Komend weekend nemen acht zwemmers van de wedstrijdgroep deel aan de Brabantse Winterkampioenschappen die gehouden worden in Roosendaal. Zij zullen daar 21 keer individueel en één keer als een estafetteploeg aan de start verschijnen. De wedstrijd begint zaterdag en zondag om 14.10 uur.

Yannick Siauw wint Hazenkamp kersttoernooi

Foto: Hans van den Wijngaard

Hoewel de kerstdagen al achter ons lagen en ook het nieuwe jaar al was begonnen, hield De Hazenkamp Nijmegen zaterdag 2 januari haar kersttoernooi.

Voor de turners van Gymnastiek Vereniging Best betekende deze wedstrijd de opening van het seizoen, dat hopelijk ook dit jaar weer zal eindigen op het Nederlands Kampioenschap in juni. Voor de onderbouwturners stond in Nijmegen een teamwedstrijd op het programma. De Rooise Yannick Siauw maakt deel uit van het team van GV Best dat er met de winst vandoor ging.

Jim van de Ven

Samen met Sem Versfeld (Son), Kevin Giesberts (Best), Tijn Gense (Best) en Rens Manders (Middelbeers) nam Yannick deel aan de teamwedstrijd. Er werd gewerkt met een 5-3-3 systeem, wat betekent dat een team uit vijf turners mag bestaan en er op elk toestel drie turners in actie mogen komen waarbij alle drie de scores meetellen voor het teamresultaat. Het was een flinke puzzel om de sterkste opstelling te maken, vooral ook omdat Tijn, Rens en Yannick veel nieuwe oefeningen moeten turnen dit jaar. De turners en trainers waren overtuigd van hun opstelling en na zes toestellen werd dat glansrijk bevestigd. Het team van GV Best mocht namelijk plaatsnemen op de hoogste trede van het erepodium en kreeg de gouden medailles omgehangen. Yannick was van grote waarde voor het team met de hoogste score op vloer en brug en de tweede score op ringen en voltige. Op vloer en brug laat hij al zeer moeilijke oefeningen zien, ondanks dat hij dit jaar voor het eerst uitkomt in de categorie pupil-9. Recent is Yannick dan ook uitgenodigd voor de Oranje Jong Talent selectie van district Zuid.

Dai-Ippo start 2016 in Gilze en Mierlo

De wedstrijdgroep van Dai-Ippo vertrok zondag 3 januari met een kleine delegatie Gilze om hun krachten te meten. Met vijf judoka's wisten Dai-Ippo zondag twee keer een derde prijs te behalen.

Jim van de Ven moest in de halve finale het onderspit delven. Het was een zeer spannende partij die in de reguliere tijd geen winnaar gaf. Dus volgde er een Golden Score. In deze Golden Score mag je niet verzaken en elke kleine fout wordt door je tegenstander of de scheidsrechter afgestraft. In het geval van Jim was het zijn tegenstander. Deze rolde door na een actie die helaas geen punt opleverde voor Jim maar hij kwam in een omstrengeling terecht en moest aftikken. Het brons wist hij later wel weer te winnen.

Quint Rovers maakte ook een mooie start. Hij wist twee partijen met ippon te winnen. In zijn derde partij liet hij het even liggen en verloor. Daarna om de derde plaats liet hij toch weer mooie dingen zien en won met wazari en pakte net als Jim een derde plaats. Voor Zjuul Rovers, Alizee Foolen en Wick van de Ven liep het zondag niet soepel en zij moesten dan ook zonder winst naar Rooi terug.
In Mierlo maten de beginnende judoka's hun krachten. Floor van Heist zag haar goede werken op de trainingen weer beloond met een eerste plaats. Siem van den Bersselaar, Rolf van Boxmeer en Youri Biemans deden het ook goed en werden tweede. De derde plaatsen waren voor Daan Blommestein, Wes Pruissen, Mila van Nuland. Voor Rick Heier en Jarno Renders ging het zondag wat te snel en zij wisten helaas geen partij te winnen. Jesse van de Akker begon niet fit aan het toernooi maar wist zijn eerste partij wel te winnen maar was daarna te ziek om nog verder te gaan.

Willy Brus clubman van WTC Gerry van Gerwen

Hij reed Parijs-Olland uit, maar daar verdiende Willy Brus de titel clubman 2015 bij WTC Gerry van Gerwen niet mee. Zoveel mogelijk bij de trainingen zijn, toertochten mee rijden en natuurlijk de handen uit de mouwen steken als er binnen de vereniging iets te doen is. Daar zijn de punten mee te verdienen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie afgelopen zondag bij Café D'n Toel in Olland maakte voorzitter Marco van Esch bekend welke elf mensen zich vorig jaar in de top 10 plaatsten. Elf mensen in de top 10? Ja want bij een negende plaats die door drie mensen wordt gedeeld, zijn er elf mensen in de top 10.

1 Willy Brus 279; 2 Martien der Kinderen 254; 3 Cees Leijtens 249; 4 Fred Verzantvoort 236; 5 Harrie der Kinderen 225l 6 Sjef Kraaijvanger 222; 7 Gerard Habraken 217 ;7 Henny Verhoeven 217; 9 Ad van Kuik 214l 9 Erik Muusz 214; 9 Wim van de Langenberg 214.

32 / 32

6 januari
Drie Koningen
Nederland

6 januari
Nieuwjaarsconcert NJA
Odendael

8 januari
Dressuurwedstrijd
Manege de Pijnhorst

8 januari
Carnavalsparty met de Jeugdprins
The Joy

8-9-15-16 januari
Prinsen zittingen
De Beurs

8 januari
Filmtheater Mariendael

9-10 januari
HBV Concordia Handboogschieten Winterveld
Boskantseweg 77a

9 januari
Green Apple
De Ossekop

10 januari
Spinningmarathon Team Alpe de Suus
Basic Fit

10 januari
Receptie Jeugdprins
De Beurs

10 januari
Nieuwjaarsbijeenkomst Nijnsel
De Beckart

10 januari
Harmonie Nijnsel: Nieuwjaarsconcert
De Beckart

10 januari
Nieuwjaarsreceptie
Cafe d'n Toel

10 januari
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

11 januari-16 februari
Expositie Mieke Ketelaars Schilderijen
Cultureel Centrum Mariëndael

16 januari
Aura Special
De Ossekop

17 januari
OLAT winterwandeltocht
Eef Kamerbeek Atletiekcentrum

17 januari
Snertrit MTC D'n Dommel
Markt

17 januari
Rooise Crosslopen
Kienehoefpark

22 januari
Lezing Petra Stienen
De Knoptoren

23 januari
Ever Since Lucy finalist Clash of the Coverbands
D'n Dommel

25 januari
Versierwedstrijd / Kleurwedstrijd
Heel Papgat

30 januari
Rockin Daddy
De Ossekop

31 januari
Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

1 februari
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

4 februari
Pubquiz Alaaf editie
Café d'n Dommel

6 februari
Papgat Carnaval 2016
Sint-Oedenrode

7-9 februari
Carnaval
Nederland

9 februari
Snertconcert CV 't Skrothupke
Café Oud Rooy

14 februari
Valentijnsdag
Nederland

14 februari
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

19 februari
De film "The imitation game"
Filmtheater Mariendael

19 februari
Keeztoernooi
De Loop'r

21 februari
Rooise Crosslopen
Kienehoefpark

21 februari
OLAT wandeltocht
Feesterij-Camping Dommelvallei

27 februari
Funky Monks RedHotChiliPeppers Coverbands
D'n Dommel

4 maart
Dressuurwedstrijd
Manege de Pijnhorst

4-6 maart
Halfvastenspektakel
Café Oud Rooy

5 maart
Room 6
D'n Dommel

6 maart-20 april
Expositie Harry Passier en Ine Beerens Schilderijen
Cultureel Centrum Mariëndael

7 maart
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

11-12-16-18-19 maart
Toneelvoorstelling Klavertje Vier Nijnsel
De Beckart

17 maart
Pubquiz
Café d'n Dommel

18 maart
De film "A Late Quartet"
Filmtheater Mariendael

18 maart
Lezing Griet Op de Beeck
De Knoptoren

18 maart
Fashion and Food Flashbacks

19 maart
Fashion and Food Dinnershow

20 maart
OLAT Wandeltocht
Brasserie Klein Speijck

20 maart
Fashion and Food Family

20 maart
Lenteconcert ofwel trio a capella
De Knoptoren

21 maart
Fashion and Food Dinnershow

25 maart
Goede vrijdag
Nederland

27 maart
1e paasdag
Nederland

28 maart
2e paasdag
Nederland

3 april
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

4 april
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

8 april
De film "Clouds of Sils Maria"
Filmtheater Mariendael

15 april
Lezing Gustaaf Peek
De Knoptoren

17 april
OLAT voorjaarstocht
Eurocamping Vesem

17 april
Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

21 april
Pubquiz
D'n Dommel

24 april
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

27 april
Koningsdag
Nederland

1 mei
Dag van de Arbeid
Nederland

1 mei
Heem-natuurgroep waterdieren scheppen
Markt

4 mei
Dodenherdenking
Nederland

5 mei
Hemelvaartsdag
Nederland

5 mei
Bevrijdingsdag
Nederland

8 mei
Moederdag
Nederland

15 mei-26 juni
Expositie Au Tens Tekeningen
Cultureel Centrum Mariëndael

15 mei
1e pinksterdag
Nederland

16 mei
2e pinksterdag
Nederland

20-22 mei
Ollend Dreijt Dur

22 mei
Dommelrit MTC D'n Dommel
Markt

22 mei
Concert Pythagoras kwartet
De Knoptoren

27 mei
De film "Deux jours, Une nuit"
Filmtheater Mariendael

29 mei
Mathieu Dirven Concert

2 juni
Pubquiz
Café d'n Dommel

5 juni
Excursie Heem-natuurgroep
Markt

12 juni
Amazing Colours Festival
Mariëndael

17 juni
De film "Coming home"
Filmtheater Mariendael

19 juni
Vaderdag
Nederland

29 juni
Avond 4 daagse MTC D'n Dommel
Markt

6 juli
Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

7 juli
Pubquiz
Café d'n Dommel

16-17 juli
Feestweekend 60-jarig Ollandia
V.V. Ollandia

26-29 juli
Zevensprong

27-31 augustus
Kermis
Sint-Oedenrode

20 september
Prinsjesdag
Nederland

4 oktober
Dierendag
Nederland

9 oktober
Herfstrit MTC D'n Dommel
Markt

31 oktober
Halloween
Nederland

11 november
Sint Maarten
Nederland

12 november
Elf-elf bal
De Beurs

5 december
Sinterklaas
Nederland

25 december
1e kerstdag
Nederland

26 december
2e kerstdag
Nederland

27 december
Dressuurwedstrijd

31 december
Oudejaarsdag
Nederland