DeMooiRooiKrant

15 februari 2017

DeMooiRooiKrant 15 februari 2017


Foto: Jos van Nunen

Terwijl uit de luidsprekers muziek uit de 'Sound of Music' klinkt, voert een jonge turnster uit de regio haar verplichte oefeningen uit op de vloer. Tegelijkertijd zijn links en rechts in sporthal 'De Streepen' andere turnsters bezig met hun oefeningen op de balk en de brug, terwijl achter in de zaal de veelal jonge meiden hun sprongen laten zien.

Afgelopen zaterdag en zondag was sporthal 'De Streepen' het decor van de voorwedstrijden voor de regionale turnkampioenschappen. In totaal streden het afgelopen weekend ruim vierhonderd jonge dames om een startbewijs voor de volgende ronde. Onder hen zo'n twintig meiden van de Rooise turnvereniging Dioscuri.

"Ongeveer één keer per twee à drie jaar mogen we een wedstrijd van deze omvang organiseren", vertelt Wouter Verwaard. Hij is de voorzitter van turnvereniging Disocuri. "Het is voor ons een hele eer, maar ook een hele klus om een dergelijke wedstrijd te organiseren. Maar we doen het als vereniging met de vrijwilligers graag. In totaal zijn we met zo'n vijftig vrijwilligers. Ongeveer twintig van hen zijn juryleden uit heel Brabant, de anderen zijn lid van onze club, zij verrichten allerlei hand en spandiensten. Dat gaat van het inrichten van de zaal tot het verzorgen van de catering. Ook de leden van de Rooise EHBO hebben een rol bij de wedstrijden. "Gelukkig hebben we tot nu toe alleen maar wat pleisters hoeven te plakken. Hopelijk blijft het daarbij", zegt Piet van Rooij van de EHBO.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

In totaal waren er gedurende het weekend twaalf wedstrijden. Zes op zaterdag en zes op zondag. Bij elke wedstrijd komen er zo'n dertig tot vijftig deelneemsters in zeven verschillenden categorieën aan de start. Ondanks dat het elkaars concurrenten zijn, is de sfeer onder elkaar heel gemoedelijk en zo hoort het ook. Inmiddels heeft Marlou van Roosmalen, de trainster van Dioscuri haar laatste pupil in deze wedstrijd door de oefeningen heen geloodst. "Met de wedstrijdgroep trainen we drie keer per week. Meestal hier in Sint-Oedenrode, maar af en toe ook in Best. Verder hebben we als voorbereiding op deze wedstrijd ook aan enkele kleinere wedstrijden deelgenomen".

De wedstrijd bestaat uit vier onderdelen", vertelt Wouter Verwaard. "Hier in het midden zie je de vloer. Daarop voeren de meiden hun oefeningen uit. Voor de allerjongste meiden is dat een verplichte oefening. Daarbij ligt alles vast, zelfs de muziek. Maar naarmate de deelneemsters ouder worden, krijgen zij zelf steeds meer invloed op de oefening die ze laten zien. Dat betekent dat ze zelf hun muziek kiezen, maar ook de figuren die ze aan de jury laten zien, bepalen ze zelf. Het spreekt voor zich, dat hoe moeilijker de figuren zijn, hoe meer punten er te verdienen zijn".

Maar ook de balk, de brug en de sprongen zijn verplichte stof op de meerkamp. Op elk onderdeel zijn er punten te verdienen en te verliezen. Net nadat Wouter uit heeft gelegd dat het van de balk raken punten kost, landt een jonge dame naast de balk. Het ziet er dan voor mij als leek allemaal heel elegant uit. Zonder uitleg had ik zelfs misschien nog wel gedacht dat het onderdeel van de oefening zou zijn, maar dat punt is ze toch echt kwijt.


Lidl past plannen voor bouw in Rooi aan

Het was even stil rondom de bouw van een Lidl supermarkt aan de Boskantseweg in Sint-Oedenrode. Op de achtergrond is de keten echter aan het kijken hoe ze haar oorspronkelijke plan kan aanpassen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf moet het een verbetering worden naar de Lidl-standaard van nu. Op korte termijn komt er een bijeenkomst voor de buurt. Daarna is het de bedoeling dat het nieuwe plan ter goedkeuring naar het college van Meierijstad gaat.

Het nieuwe plan zou inhouden dat het gebouw 200 tot 300 vierkante meter groter zou worden dan het eerste plan. "Dan kun je denken aan bredere gangpaden en meer comfort en beleving voor de klant. We zitten momenteel om de tafel met de gemeente om gezamenlijk tot een mooi plan te komen. We zijn daarmee in de afrondende fase en hopen er zeer binnenkort meer over te kunnen vertellen", voegt dezelfde woordvoerder van Lidl toe. Afgelopen september heeft de Lidl een principeverzoek ingediend bij het college van de toenmalige gemeente Sint-Oedenrode. Daar werd in principe mee akkoord gegaan. Dat wil zeggen dat het plan stedenbouwkundig akkoord is. "Ook welstand is akkoord", zegt Fieke van Schijndel namens gemeente Meierijstad. "Vervolgens moet de planologische haalbaarheid van het plan door Lidl worden aangetoond voordat het plan opnieuw aan het college kan worden voorgelegd met het advies het plan in ontwerp ter visie te leggen. Dit betekent dat Lidl moet aantonen dat er geen planologische belemmeringen zijn voor het plan. Lidl heeft inmiddels alle onderwerpen die een rol spelen bij de ontwikkeling laten onderzoeken en heeft het plan onderbouwd. Op dit moment bekijkt de gemeente de onderzoeksresultaten. Bij groen licht hiervoor van de gemeente kan het plan, na de informatieavond, worden voorgelegd aan het college. Als het college akkoord gaat met het plan zal het plan in ontwerp ter visie worden gelegd. De vertegenwoordigers van de omwonenden worden hier dan over geïnformeerd."

Verkeerssituatie
"Laat ik voorop stellen dat we niet per definitie tegen zijn, maar we hebben wel onze vraagtekens", steekt een betrokken bewoner van wal die om privé redenen anoniem wil blijven. "Ten eerste vinden we het vreemd dat bij de kwestie Albert Heijn door veel geledingen binnen de gemeente zo werd gehamerd op de centrumfunctie en dat er nu toch gekozen wordt voor een grote supermarkt buiten het centrum. Het valt te verwachten dat het veel klandizie uit het centrum wegneemt. Daarnaast zijn we bezorgd over de verkeerssituatie die gaat ontstaan. Het verkeer zal flink toenemen. Hoe gaat dat straks dan bij de huidige wegversmallingen op de Boskantseweg en bij de kruising Leunestraat / Geelgors?" Bij de geplande inloopavond wordt zeer waarschijnlijk een verkeersonderzoek getoond.

Jaargang 7 • Week 7 • Woensdag 15 februari 2017

Formido
Hair-by-Kim

Achtdelige cursus wijsheidstradities

Aan bod komen oer-religies, hindoeïsme, boeddhisme, judaïsme, islam, christendom, taoïsme en soefisme.

Voor een deel feitelijke kennis opdoen, voor een deel ervaren d.m.v. een ritueel of meditatie en een kans tot innerlijke groei. Voorkennis is niet nodig, wel een open blik en nieuwsgierigheid naar dat wat het leven zin geeft.

De cursus start op 10 maart 2017. De cursus duurt van 13.30 tot 15.30 uur. Frequentie: (Meestal) om de 14 dagen. Plaats: Het Tuinatelier aan de Stompersstraat 16 (achterom, bij de lichtgroene deuren). De kosten: Bijdrage volgens het principe van het boeddhistische principe van dana (vrijgevigheid, wat is het u waard?)

Informatie en aanmelden:
De Vier Kiezels, Karin van Vlerken. Tel. 0413-475008 en 06-13992915 e-mail: karinvanvlerken@hotmail.com.


Achtdelige cursus wijsheidstradities

Aan bod komen oer-religies, hindoeïsme, boeddhisme, judaïsme, islam, christendom, taoïsme en soefisme.

Voor een deel feitelijke kennis opdoen, voor een deel ervaren d.m.v. een ritueel of meditatie en een kans tot innerlijke groei. Voorkennis is niet nodig, wel een open blik en nieuwsgierigheid naar dat wat het leven zin geeft.

De cursus start op 10 maart 2017. De cursus duurt van 13.30 tot 15.30 uur. Frequentie: (Meestal) om de 14 dagen. Plaats: Het Tuinatelier aan de Stompersstraat 16 (achterom, bij de lichtgroene deuren). De kosten: Bijdrage volgens het principe van het boeddhistische principe van dana (vrijgevigheid, wat is het u waard?)

Informatie en aanmelden:
De Vier Kiezels, Karin van Vlerken. Tel. 0413-475008 en 06-13992915 e-mail: karinvanvlerken@hotmail.com.


Rhode clubman Mies Bekkers overleden

Mies Bekkers is afgelopen vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Officieel heet hij "Ties", maar voor Rhode was het altijd - om onduidelijke redenen - "Mies Bekkers".

Een clubman met een indrukwekkende staat van dienst, zowel op als langs het voetbalveld. In 1948 begon zijn actieve voetbalcarrière die ongeveer 25 jaar zou duren. Mies was kopsterk en een zogenaamde halfspeler die opviel door zijn spelinzicht.
Reeds tijdens zijn actieve loopbaan, op 23-jarige leeftijd, begon Mies al met bestuurswerk bij Rhode. Alles bij elkaar heeft Mies zo'n 50 jaar in het jeugdbestuur gezeten, hij was 32 jaar jeugdsecretaris en 25 jaar lid van het hoofdbestuur. Mies was jarenlang jeugdleider en trainer, heeft de pupillencompetitie opgezet, verzorgde mede de jeugdkampen, richtte het schoolvoetbaltoernooi op en was scheidsrechter. Hij presteerde het zelfs om twee jeugdwedstrijden tegelijkertijd te fluiten, wel met twee aparte fluitjes.
Behalve het bestuurswerk was Mies ook een man die altijd te vinden was op of rond het voetbalveld. Eerst aan de Kasteellaan, later op De Neul. Mies was terreinverzorger, hielp bij de bouw van de kantine, de kleedaccommodatie en tribune. Hij hielp bij de kienavonden en ondernam allerlei sponsoracties. Kortom, alle voorkomende werkzaamheden bij een voetbalclub heeft Mies gedaan.

Voor zijn bijzondere verdiensten, verspreid over meer dan 50 jaar, is Mies meerdere malen terecht onderscheiden. Een onderscheiding is een waardering voor de inzet en verantwoordelijk, in dit geval voor onze voetbalclub. Het is niet één onderscheiding door één organisatie, maar meerdere onderscheidingen door meerdere organisaties. Een teken van brede waardering voor zijn werk binnen het verenigingsleven:20.05.1978: Zilveren KNVB-speld, 14.05.1988: Erelid Rhode, 28.01.2005: Oorkonde Rhode: 50 jaar jeugdbestuurslid, 28.01.2005: Penning van verdienste van de gemeente Sint-Oedenrode, 28.01.2005: KNVB-speld in goud en 28.01.2005: NKS-gouden speld.

Mies Bekkers, Rhode-man met het hondje, was zijn laatste levensjaren niet meer in staat Rhode te bezoeken. De laatste twee jaren verbleef Mies in Odendael, waar hij op 10 februari is overleden. Rhode zal Mies Bekkers blijven gedenken als een Groot Clubman met vele verdiensten voor onze voetbalvereniging.

Bestuur voetbalvereniging Rhode


Pop&Colour Festival in de maak

Foto: Jos van Nunen

Op zondag 11 juni wordt het Pop&Colour Festival gehouden. De afgelopen twee jaren was dit festival bekend als het Amazing Colours Festival samen met Pop&co Fest. De samenwerking is zo succesvol gebleken, dat deze nu ook zichtbaar is in de naam van het festival, voortaan Pop&Colour Festival.

Net als vorig jaar wordt het Pop&Colour Festival gehouden op het buitenterrein van Mariëndael. Liefhebbers van Food-Art-Music zullen hier aan hun trekken komen. Creatieve talenten en kunstenaars kunnen hun creaties laten zien en verkopen. Wie liever zelf aan de slag wil, kan meedoen aan een workshop in één van de pop-up ateliers. Ondertussen kun je, onder het genot van een hapje en een drankje, genieten van de jonge talenten van de bands van Pop&co.

De formule is hetzelfde als vorig jaar, maar uiteraard zitten er ook een paar verrassende, nieuwe elementen in de koker. Hierover binnenkort meer in de DeMooiRooiKrant. Ben je creatief of kunstzinnig en wil je jouw creaties laten zien of verkopen? Of heb je een workshop ontwikkeld en zoek je een testpubliek? Heb jij een creatief idee wat zeker op Pop&Colour Festival thuishoort? Kortom heb je zin om een bijdrage te leveren? Wacht dan niet te lang en meld je aan of neem voor meer informatie contact op met Marlou Jansen: marlou.jansen@yahoo.com

Volg ons op Facebook voor actuele informatie en een sfeerimpressie van vorig jaar.https://nl-nl.facebook.com/AmazingColoursRooi/ of neem een kijkje op MooiRooi archieven voor een prachtig beeldverslag van die dag.


Event 'Rooi Werkt' om een heleboel redenen

Elske Huijbers (l) en Elli de Rijk Foto: Jos van Nunen

De Stichting Rooi Werkt houdt op 21 februari een groot event, als blijk van waardering voor Rooise werkzoekenden, ondernemers, politiek, gemeente en hun andere relaties. Kortom, voor iedereen die medeverantwoordelijk is voor hun bestaansrecht en succes, aldus de uitnodiging aan iedereen die er vrijblijvend een kijkje wil gaan nemen. Want ook wie nog nooit te maken heeft gehad met Rooi Werkt, werkt zoekt, personeel zoekt, omgeschoold wil worden of gewoon nieuwsgierig is, is er welkom.

Rooi Werkt werd in september 2014 opgericht door ondernemersvereniging BtB. De stichting werd eerst gefinancierd vanuit Agrifood Capital en later door de gemeente Sint-Oedenrode.

Door een eerder succesvol event in 2015 kreeg de naamsbekendheid ook nog een duwtje in de rug, dat was mooi meegenomen. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de plaatsingen. Dat is natuurlijk waar het om gaat: matches te scoren tussen werkgevers en werkzoekenden. En dat lukt bijzonder goed. Inmiddels is de stichting al niet meer weg te denken uit Rooi.

Erg veel veranderd
"En nu vonden we dat het tijd werd om iets terug te doen, vandaar het event" aldus projectgroeplid Elli de Rijk. Nu de naam Rooi Werkt inmiddels is gevestigd, met de ervaring van het eerste event op zak, heeft het bestuur van Rooi Werkt vertrouwen in een goede opkomst. Temeer omdat er op 21 februari een gevarieerd, onderhoudend én nuttig programma op de rol staat, waar ook nog eens iedereen van de partij is die in Meierijstad over het onderwerp 'gaat'. "In de afgelopen jaren is er wel erg veel veranderd" vertelt projectgroeplid Elske Huijbers. "Toen we met Rooi Werkt begonnen was de werkloosheid hoog, ook in Rooi, en waren er weinig vacatures. Inmiddels is het precies andersom. En tussendoor hebben we ook nog eens te maken gehad met sterk veranderde wetgeving, zoals de Wet Werk en Zekerheid. Om in te spelen op die snelle veranderingen moeten wij ons zelf dus steeds opnieuw uitvinden."' Net als de doelgroep dus? "Jazeker, alleen moeten wij ze natuurlijk met informatie en inzicht nog nét een stap voor zijn" vult Elli de Rijk haar aan. "Daarnaast zijn er nog de verschuivingen op de arbeidsmarkt, omdat veel administratieve en ondersteunende functies in hoog tempo worden geautomatiseerd. We doen erg ons best voor mensen die, om wat voor reden dan ook, een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zoals dat heet. Er lopen veel oudere werklozen met een schat aan ervaring rond, maar voor hen zijn er geen banen. Er zijn wel beroepen waar veel vraag naar is, zoals technische beroepen. Er is daarom veel behoefte aan omscholing."

Meierijstad
De stichting wil graag uitbreiden naar Meierijstad. Dat betekent niet dat de dames op zoek gaan naar vacatures in Veghel en Schijndel. Want de kracht van Rooi Werkt is kleinschaligheid en plaatselijke bekendheid. De stichting hoopt gelijkgestemde ondernemers te vinden die naast Rooi Werkt een 'Veghel Werkt' en 'Schijndel Werkt' op willen starten. "Om dan vervolgens samen te werken zodat uiteindelijk werkgevers en werkzoekenden in heel Meierijstad profiteren van de matches die gemaakt worden" besluit Elske Huijbers. Het event vindt plaats in de Seat2Meet ruimte van de Campus Fioretti, vanaf 19.30 uur. Benieuwd naar het programma? www.Rooiwerkt.nl


Plakken voor landelijke campagne. Heeft het nut?

Of het echt helpt om de kiezer te overtuigen om voor een partij te kiezen weet niemand, maar de campagneborden zijn weer beplakt. Enkele maanden geleden werd de gemeentewerf door lokale partijen benut om pamfletten te plakken. Zaterdagmiddag was het de tijd voor de landelijke partijen. Uiteraard waren er ook lokale gezichten te bespeuren.

Terwijl Piet Klaassen en Wilma Wagenaars hun posters van de VVD aan het uitrollen waren, liep er ook een hele delegatie van het CDA binnen. Voorop Stijn Steenbakkers, de enige kandidaat voor de kamer, die de moeite heeft genomen om in Sint-Oedenrode mee te helpen met plakken. "Ik reken op 24 zetels", zegt hij positief. "Dat zou betekenen dat ik in de kamer komt." Steenbakkers krijgt hulp van kersverse wethouders Coby van der Pas en Jan Goijaarts. Ook Maarten van Bakel en Rien Verhagen vliegen met de kwast rond. Binnen no time hebben zij de eigen pamfletten hangen. Alles moet binnen de lijntjes, want dit keer zijn er veel meer partijen die mee doen. Of ze allemaal komen om de posters glad te strijken is nog maar de vraag. Om 12.30 uur zijn er enkele partijen geweest, daarna is het angstvallig stil. De medewerkers van de gemeente wachten daarna tot twee uur en dan begint de grootste klus; het plaatsen van de borden. De vraag is of deze manier van campagne voeren niet 'uit de tijd' is. Daar zou best eens een onderzoekje aan geweid mogen worden.


Sint-Oedenrode krijgt gezond fastfood restaurant

v.l.n.r.: medewerker Matthijs van Roessel, Frank Schevers en Sjors Stakenburg

Soms heb je geen zin om te koken, of gewoonweg geen tijd. Je wilt snel wat eten, maar ook gezond. Roll or Bowl vult die behoefte en opent binnenkort haar eerste restaurant in Sint-Oedenrode.

Aan het Mgr. Bekkersplein in de wijk Eerschot wordt op dit moment hard gewerkt om de zaak in maart te kunnen openen. Trots laten Sjors Stakenburg en zakenpartner Frank Schevers de ruimte zien. "Hier komt de keuken en daar kunnen de mensen straks zitten", wijst Sjors. "Oh ja en hier gaan we ons kantoor maken." Roll or Bowl ziet na bijna twee jaar een volgende fase tegemoet. Veel mensen kennen het concept van de foodtruck waarin Roll or Bowl zich door de regio verplaatst. Dat vertrouwde beeld blijft, alleen dan in combinatie met een fysiek restaurant wat straks drie dagen per week open is voor publiek.
Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Sjors op het idee kwam van het concept. "Ik heb altijd geloofd in een 'healthy fast food' concept en ben er met keihard werken in geslaagd om iets neer te zetten. Maar we zijn er nog lang niet, want ik heb altijd de intentie gehad om het concept verder te exploiteren", zegt de Rooienaar stellig. Dorpsgenoot Frank komt wat dat betreft als geroepen. Met tweeën ben je dubbel zo productief en Frank heeft de nodige kennis en ervaring in bedrijfsvoering. Frank: "Ik zag zijn visie en dat beviel mij ook. We zijn daarna de strategie verder gaan uitwerken en vooral de laatste maanden hebben we veel stappen gezet."
Vanaf de start staat Roll or Bowl op vrijdagavond bij groente- en fruithandel Ad de Bever. Op dinsdag, woensdag en donderdag rolt de foodtruck Eindhoven binnen om de gezonde hap aan de man te brengen. Net als in Rooi loopt het ook daar storm. "We zijn ons daarom aan het oriënteren om ook in Eindhoven een zaak te openen. Het idee is hetzelfde: mensen kunnen er afhalen of op locatie iets eten. Sint-Oedenrode is wat dat betreft een perfecte pilot", geeft Sjors aan.
Het eten wat Roll or Bowl aanbiedt is zeer gezond. Liefhebbers kunnen een Burito bestellen in verschillende smaken en het recept ook in een 'bowl' krijgen. "We willen het assortiment uit gaan breiden. Dat is nog een verrassing", knipoogt Frank. "Voor de opening is Roll or Bowl nog wel op zoek naar nieuwe medewerkers voor vrijdag, zaterdag en zondag middag. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan dan kun je reageren via frank@rollorbowl.com." Tot het etablissement opent, staat Roll or Bowl gewoon iedere vrijdagavond bij Ad de Bever. Daarna begint voor de foodtruck het drukke festivalseizoen. Ook dat doen de mannen er nog bij…

Stichting KAP levert jubileumproject op

Eind 2016 is het jubileumproject van Stichting KAP in Beles Village (Ethiopië) opgeleverd. Dit project in de Tigray provincie en het Tahtay Koraro Woreda district omvatte het slaan van een waterput in het dorpje Beles met 300 bewoners. Het project is uitgevoerd door de lokale The Well Foundation. Stichting KAP, waar enkele Rooienaren bij betrokken zijn, dankt ook bewoners van Sint-Oedenrode voor gulle giften.

"In totaal profiteren 7.286 mensen uit de directe omgeving er van", vertelt Martien van den Hove uit Sint-Oedenrode. "De lokale overheid houdt toezicht op de waterdistributie en toepassing van wetgeving. Uiteraard wordt de bevolking geleerd wat goede hygiëne en sanitatie is. Dit is de beste garantie voor een goede gezondheid." De uitgangspunten voor het project waren: - Selectie van mogelijk locaties in samenwerking met de dorpsbewoners, lokale overheid, waterorganisatie en de aannemer voor de waterboring. - Oprichting van het watercomité in het dorp - Openen van de bankrekening in Microfinance instituut met aanbetaling door de dorpsbewoners. - Het alloceren van de meest geschikte locatie om water te boren en de put te slaan.- Het bouwen door de dorpsbewoners van de fundatie en beveiliging en omheining van de waterput.- Het trainen van 7 personen in het efficiënt gebruik, onderhoud, reparatie en financiering van de waterput.

De Wilde Ganzen heeft de rapportage goedgekeurd. "Wij danken Wilde Ganzen voor hun subsidie, en The Well Foundation voor hun professionele uitvoering van dit project!" vervolgt Van den Hove.

"Daarnaast, danken we alle subsidiegevers, sponsoren en donateurs die dit mogelijk hebben gemaakt!"

In maart en april houdt het CNV weer belastingzittingen in heel Nederland, ook in de regio Zuidoost en Noordoost-Brabant. Goed opgeleide en bijgeschoolde vrijwillige invullers vullen dan samen met u de aangifte 2016 in.

In Zuidoost in de plaatsen Eindhoven, Helmond en Eersel en in Noordoost in de plaatsen Veghel, Uden, Oss, Cuijk en Grave. Niet-leden betalen een extra bijdrage in de kosten. Ook verzorgt de CNV-Belastingservice uw toeslagen. Daarnaast heeft het CNV experts voor de F-aangifte (bij overlijden) de M-aangifte (bij verhuizing naar buitenland of terugkeer naar Nederland) en de C-aangifte (voor mensen die in Nederland werken en in het buitenland wonen. Voor de Poolse leden maakt de CNV-belastingservice gebruik van tolken van CNV-Vakmensen. Ook wordt er aandacht besteed aan mensen die een Duitse Rente hebben en nog geen toelage hebben aangevraagd voor de ZVW-premie die ze in Nederland betalen. Voor meer informatie kunt u bellen met de regiocoördinator, Ger Brouwer op 06-53648372 en opgeven kunt u zich op het centrale nummer 030-7511001

Zegelactie voor Voedselbank wederom succesvol

Sjan Swinkels van de plaatselijke Voedselbank plaatste enkele weken geleden een oproep in DeMooiRooiKrant om spaarzegels van de EMTÉ bij haar in te leveren.

Ook dit jaar is daar veel respons op gekomen. De Voedselbank heeft daardoor extra voedselpakketten op kunnen halen voor haar cliënten. "Namens de Voedselbank wil ik opnieuw iedereen bedanken," zegt Sjan Swinkels. Mocht je nog zegeltjes over hebben dan kunnen deze ingeleverd worden bij Sjan thuis aan de Oranje Nassaulaan 63. Tel: 0413-474121.

Belastingaangifte voor leden en niet-leden

In maart en april houdt het CNV weer belastingzittingen in heel Nederland, ook in de regio Zuidoost en Noordoost-Brabant. Goed opgeleide en bijgeschoolde vrijwillige invullers vullen dan samen met u de aangifte 2016 in.

In Zuidoost in de plaatsen Eindhoven, Helmond en Eersel en in Noordoost in de plaatsen Veghel, Uden, Oss, Cuijk en Grave. Niet-leden betalen een extra bijdrage in de kosten. Ook verzorgt de CNV-Belastingservice uw toeslagen. Daarnaast heeft het CNV experts voor de F-aangifte (bij overlijden) de M-aangifte (bij verhuizing naar buitenland of terugkeer naar Nederland) en de C-aangifte (voor mensen die in Nederland werken en in het buitenland wonen. Voor de Poolse leden maakt de CNV-belastingservice gebruik van tolken van CNV-Vakmensen. Ook wordt er aandacht besteed aan mensen die een Duitse Rente hebben en nog geen toelage hebben aangevraagd voor de ZVW-premie die ze in Nederland betalen. Voor meer informatie kunt u bellen met de regiocoördinator, Ger Brouwer op 06-53648372 en opgeven kunt u zich op het centrale nummer 030-7511001.

"Leven met en na Auschwitz"

Op dinsdag 21 februari verzorgt de heer Herman Teerhöfer een lezing met als titel "Leven met en na Auschwitz". De lezing begint om 20.00 uur in De Gouden Leeuw aan de Markt.

Herman Teerhöfer heeft in de afgelopen 6 jaar 72 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd. In de lezing doet Teerhöfer verslag van de interviews en gaat hij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Ook geeft hij antwoord op de vraag hoe deze mensen zijn omgegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven. Aan de hand van korte interviewfragmenten (2 à 5 min) die Herman met Nederlandse Auschwitz overlevenden gehouden heeft, licht hij toe hoe zij zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz en verschillende andere kampen, balancerend tussen hoop en vrees. De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz) zijn voorbeelden van het zoeken naar krachtbronnen om weerstand te bieden aan existentieel zinverlies. Hun getuigenissen vormen ook een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie in onze huidige samenleving. De heer Teerhöfer kan levendig en gepassioneerd vertellen.

Loopbaanadvies en (om)scholing

Foto: Marianne Ketelaars

Zoek je werk? Dan moet je heel wat in je mars hebben. Van werkzoekenden wordt verwacht dat ze zich weten te presenteren, kunnen netwerken en weten hoe ze daarbij social media moeten gebruiken. Gewoon een sollicitatiebrief sturen en de reactie afwachten, zo werkt solliciteren anno 2017 niet meer.

Daarbij moet je als werkzoekende weten waar je goed in bent en loopbaankeuzes maken. En om de kans op werk te vergroten moet je bij voorkeur een loopbaankeuze maken die aansluit bij de vraag van vandaag, de vraag naar specialisten en vakmensen.

De arbeidsmarkt is drastisch veranderd. Banen die tot en paar jaar geleden vanzelfsprekend waren, bestaan ineens niet meer. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als administratief medewerker, secretaresse of receptionist. Het kan heel confronterend zijn te beseffen dat je ondanks een schat aan ervaring, misschien wel iets heel anders moet gaan doen of een opleiding moet gaan volgen om weer werk te vinden.

Bij Rooi Werkt zien we een grote groep mensen de kans loopt langdurig thuis te komen zitten. Het aanbod van vacatures is voor hen mondjesmaat. En als er dan een vacature is, solliciteren er talloze mensen waardoor de kans erg klein is om uitgekozen te worden.

Rooi Werkt wil deze groep mensen ondersteunen. We denken hierbij aan maatwerk, loopbaanadvies en coaching. Ondersteuning bij het zoeken van loopbaanmogelijkheden, het 'nieuwe' solliciteren, het maken van een cv en presentatie op LinkedIn. De focus zal liggen op kansen die er zijn, op beroepen waar wel vraag naar is. Op verkennen van persoonlijke mogelijkheden en aanboren van eigen kracht, inspiratie opdoen, in beweging komen.
Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@rooiwerkt.nl of via 0644346449 (Elli de Rijk). Alvast proeven? Kom dan naar ons Event, op 21 februari (zie elders in deze krant). Meld je hiervoor aan via www.rooiwerkt.nl of stuur een e-mail.


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Vrijwilligers voor Internetcafé

Het Internetcafé is op zoek naar enthousiaste en deskundige vrijwilligers die hun team komen versterken. Het Internetcafé laat ouderen kennismaken met de nieuwe digitale mogelijkheden. Een groep van 10 deskundige vrijwilligers helpt hierbij graag in een ongedwongen sfeer. Houdt u van computeren en zou u dit graag willen overbrengen aan anderen, neem dan contact met ons op. Werktijden zijn in overleg; het Internetcafé is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur en van 11.00 tot 12.00 uur en op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en van 20.15 tot 21.15 uur. (vacaturenummer 10776)

Individuele begeleiding bewoners Odendael
Odendael is op zoek naar vrijwilligers die bij bewoners van Odendael individuele vragen willen invullen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over samen wandelen, eropuit met de duofiets of samen even winkelen in het centrum of gewoon een praatje komen maken. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 18153)

Vrijwilligers gezocht voor De Zonnebloem
De Zonnebloem is op zoek naar vrijwilligers die ouderen en mensen met een fysieke beperking willen bezoeken. Samen een kopje koffie drinken, een gezellig praatje of een wandeling maken of samen een gezamenlijke hobby oppakken. Lijkt het u leuk om af en toe bij iemand op bezoek te gaan? Neem dan contact met ons op. Werktijden zijn minimaal 2 uur in de 3 weken. (vacaturenummer 10933)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Bekkers Advies: Een nieuwe uitstraling, vertrouwde gezichten!

Foto: Lisa van de Ven

Afgelopen week zijn de ramen van het pand aan het Bastion voorzien van nieuwe belettering. Bekkers Advies start 2017 met een nieuw logo en een iets andere naam maar vooral met vertrouwde gezichten en de service die u van ze gewend bent.

Een van de mensen van het eerste uur is Lucy Bax-Koenders. U kent haar misschien wel van haar column met fiscale tips en adviezen die maandelijks verschijnt in deze krant. Lucy is al jaren als fiscaal adviseur verbonden aan het kantoor en vanaf 2017 mag ze als eigenaresse trots zijn op 'haar' Bekkers Advies.

'Ik ben zeker trots' aldus Lucy. 'We hebben een mooi bedrijf opgebouwd en zijn in de afgelopen jaren echt met onze tijd meegegaan. We lopen zelfs voorop als het gaat om het automatiseren van de administratieve processen. Door deze efficiënte manier van werken ligt de nadruk dan ook niet op het verwerken van de administratie maar op het bieden van inzicht in de bedrijfsvoering. Niet achteraf, maar juist heel proactief, op basis van actuele cijfers. Zodoende kan waar nodig worden bijgestuurd, kunnen beslissingen weloverwogen genomen worden en heeft onze klant het prettige gevoel dat hij of zij steeds precies weet waar het bedrijf staat. Ook particulieren kunnen bij ons terecht voor fiscale ondersteuning'.

Relatiebeheerder Wim van Veggel vult aan: 'Als administratiekantoor zijn we in staat snel te schakelen en in alle bedrijfsaspecten mee te denken. Van ZZP-er tot holding, van groot tot klein, elke klant krijgt van ons persoonlijke aandacht, begeleiding en advies op maat.

Samen met hun team staan Lucy en Wim ook graag voor ù klaar. Lucy: 'We hebben een mooie start gemaakt met onze nieuwe uitstraling en nemen u graag mee in ons enthousiasme. Maak gerust een afspraak met Wim of met mij. Wij zorgen voor koffie met wat lekkers, een luisterend oor en een goed voorstel. Kom eens aan op het Bastion!'


De juiste mensen op de juiste plek

Deze week is het de week van de financiën. De tijd om uw zaken op orde te stellen.

Gaat u een nieuwe hypotheek afsluiten in het nieuwe jaar? Of bent u op zoek naar verzekeringsadvies? Of wilt u juist hulp met de boekhouding? Voor advisering en de juiste bedrijven bent u in Sint-Oedenrode op de juiste plek. Ervaren professionals, behulpzaam en betrouwbaar. Daar staat men in Rooi voor.

De Pastorie stopt met kledingverkoop na derde inbraak

Foto: Pien van der Sommen

Marion Peijen en dochter Romy waren al even bezig om te kijken of hun modezaak intern verplaatst kon worden. Ook een verhuizing behoorde tot de mogelijkheden. De derde brute inbraak van enkele weken geleden heeft de emmer doen overlopen. De dames stoppen met de verkoop van exclusieve damesmode, met pijn in het hart.

"Wij hebben het 10 jaar met heel veel plezier en inzet gedaan, maar kunnen dit niet meer opbrengen. Dit soort gebeurtenissen hebben zoveel impact op ons privéleven dat we er een punt achter gaan zetten. Ik heb ook steeds gezegd dat als het voor de derde keer gebeurt, ik er definitief mee stop", legt Marion de keuze uit. Ook deze keer waren het weer drie mannen met bivakmutsen die met het nodige geweld de winkel in acht minuten volledig leegroofde. Marion: "Wij hebben altijd een specifieke collectie gehad van exclusieve merken, maar blijkbaar is dat ook een reden om steeds maar weer terug te komen om het te stelen. De kans is groot dat er na een derde ook een vierde en vijfde keer komen en dat is mentaal niet meer op te brengen. Dit betekent dat we nog nauwelijks voorraad hebben en dat we de winkel dus niet meer kunnen openen. Onze klanten willen we bedanken voor de jarenlange loyaliteit."

Damesmode wordt horeca
Toch blijven Marion en haar man Hans ondernemen. Ze runnen samen al het succesvolle restaurant De Pastorie. Ze hebben nu besloten om de damesmodezaak om te bouwen tot horeca. Hans: "We gaan de ruimte omtoveren tot een gezellige horecaruimte, die niet alleen maar voor lunch en diner gebruikt gaat worden, maar meer een borrelcultuur gaat krijgen. Ook zal deze ruimte uitermate geschikt worden voor feestjes, partijen en bruiloften, hetgeen nu door ruimtegebrek vaak niet mogelijk is." Volgens de uitbater zullen er leuke events bedacht worden. Het zal een verlengstuk van de huidige formule worden waarbij het mogelijk is om even voor of na het eten gezellig te borrelen. Het komt frequent voor dat onze brasserie vol gereserveerd is en door deze ruimte erbij te betrekken wordt de capaciteit verdubbeld. "Het tijdsbestek van deze verbouwing hebben we nog niet helemaal in kaart maar de verwachting is najaar 2017."

Laatste restanten verkoop
Zaterdag 18 februari van 10.00 tot 17.00 uur is de modezaak voor de laatste keer geopend met restanten kleding, schoenen en accessoires tegen outletprijzen. "Tevens zouden wij het gezellig vinden om nog een borrel met u te drinken in dit laatste weekend", zeggen Marion en Hans tot slot.


Al dertig keer bij Bonte Avonden in Nijnsel

Dit jaar staat hij voor de dertigste keer bij de Bonte Avonden in Nijnsel op de planken. Sinds 1987 miste hij slechts één keer wegens ziekte dit evenement. Maar ook buiten het carnavalsseizoen is Geert van de Wijdeven actief in de Nijnselse gemeenschap. Vooruitlopend op zijn dertigste optreden komend weekend sprak DeMooiRooiKrant met Geert.

"Ja, ik ben er vanaf het begin bij. De eerste jaren altijd samen met de voetbalclub, maar daarna stond ik altijd ook wel alleen op het podium. Maar ook mijn vrouw Betty en onze dochter Demi, zijn elk jaar wel bij de artiesten van de Nijnselse Bonte Avonden te vinden", antwoordt Geert op de vraag hoe lang hij dit al doet. Dat mooie ronde getal van dertig keer optreden is ook meteen het antwoord op de vraag die Geert aan mij stelde: "waarom moeten ze nou juist mij interviewen?".

Geert brengt zijn buut elk jaar met veel plezier. Maar op de vraag of hij ook buiten Nijnsel op wil treden is hij heel duidelijk. "Ik kom uit Nijnsel en ik blijf in Nijnsel". Toch zou zijn buut ook buiten Nijnsel goed passen. Geert zegt daarover: "een buut moet neutraal zijn, ik houd er niet van om over mensen te vertellen. De grappen en woordspelingen in mijn buut hebben nooit betrekking op mensen. Dat hoort niet, je moet geen lol maken over de rug van anderen".

Als de zomervakantie tegen het einde loopt, dan begint het bij Geert en zijn vrouw Betty weer allemaal te kriebelen. Geert heeft dan al een typetje voor het komende carnaval in gedachten. Samen met zijn vrouw en met Frans Sijbers gaat hij dan aan schrijven. Betty en Frans schrijven het meeste, Geert is vooral de man die het verhaal brengt. "Het is een kwestie van de buut uit je hoofd leren, maar je moet er wel voor zorgen dat je de buut niet gaat opdreunen. Je moet een buut brengen, niet opdreunen, maar zeker ook niet voorlezen", vertelt Geert.

Carnaval zit er bij de familie Van de Wijdeven helemaal in. Geert, Betty en dochter Demi zijn allemaal lid van de Heikneuters. Maar ook op de Bonte Avonden zijn ze alle drie actief. Betty en Demi staan ook dit jaar weer met de korfbalclub hun mannetje. Maar Demi treedt ook met haar vriendin Noor Rijkers beide avonden op.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar wat Geert dit jaar gaat brengen, maar dat vertelt hij niet. "Wie dat wil weten, die moet op 17 of 18 februari maar naar de Beckart komen. Maar ik zal een tipje van de sluier lichten", zegt Geert. "Vorig jaar heb ik Betty en Demi bijgestaan toen zij met de korfbalclub optraden. Dit jaar staat de korfbalclub mij bij tijdens mijn buut". Wat het precies zal worden blijft een raadsel, maar wellicht is het antwoord op deze laatste vraag volgende week te lezen in deze krant.


Ook Jeugdprins Ot wil een eigen column

Zie ik in DeMooiRooiKrant dat Prins Frits d'Un Urste van Papgat een eigen column heeft. Nou dan wordt het tijd dat ik, Jeugdprins Ot d'Un Urste van Papgat, deze ook één krijg voor de komende weken. Want al die volwassenen roepen altijd zo hard: 'De jeugd heeft de toekomst" Dus........

Mijn eerste column wil ik nu juist wel aan die volwassenen besteden en dan juist aan een groep volwassenen die gelukkig wel begrijpt wat belangrijk is in het leven. Want ik denk dat de meeste volwassenen het leven een beetje veel te serieus nemen. Dat ze vergeten zijn hoe belangrijk het is om te spelen, om plezier met elkaar te maken, om te lachen en samen gekke dingen te doen. Fijn dat dit met carnaval wel mag en kan. Daarom vind ik, jeugdprins Ot d'Un Urste dit zo'n geweldig fist en ben ik zo blij met die groep volwassenen die er voor zorgen dat dit wel kan. Dus van mij een enorm dankjewel aan al die te gekke volwassenen die er ieder jaar weer voor zorgen dat Papgat bruist van het leven. En in het bijzonder aan de Stichting Jeugdcarnaval. Want o, o, o wat is dat een groep enthousiaste mensen, met het feesthart op de juiste plek, zij zetten zich zo ongelofelijk in voor de jeugd van Papgat. Al maanden zijn zij bezig om er voor te zorgen dat carnaval voor alle Papbuikskes en Papbuikinnekes weer een feest wordt om nooit te vergeten. Ook dit jaar zal er op de markt weer een grote feesttent komen te staan. Het thuishonk voor ons: jeugdraad van 11, nar, adjudant en prins. En daar gaan we zorgen dat het een feestje wordt. Maar feesten is vooral leuk als je dat met velen doet. Dus daarom spreek ik, Prins Ot, mijn hoop uit dat heel die tent vier dagen lang, tot aan de nok toe gevuld zal zijn met allemaal blije feestende Papbuikskes en Papbuikinnekes. En ook de grote fistende Papbuiken zijn natuurlijk van harte welkom om samen te fisten met de allerkleinste Papbuikskes. Lieve inwoners van Papgat kijk allemaal eens op de website van Stichting Jeugdcarnaval. Daar vind je naast, natuurlijk een knappe foto van jullie jeugdprins, het geweldige programma van de tent. Er is echt voor ieder wat wils. Ook in de carnavalskrant die afgelopen week is rondgebracht is het spetterende programma te vinden. Papbuikskes van Papgat en de nog niet naar de kroeg mogende Papbuiken, ik hoop jullie allemaal te mogen ontmoeten in de tent. Zodat wij ons eigen feestje kunnen gaan bouwen, een feestje waarvan al die volwassenen nog eens een boel kunnen leren.

Alaaf
Jeugdprins Ot d'Un Urste van Papgat.


Column van de prins

Foto:

Wat een feest was het bij de prinsenzittingen! We hebben ontzettend genoten. Veel zang, dans en natuurlijk veel grappen! Ik kan je vertellen, vier avonden prinsenzittingen verveeld zeker niet! Elke avond is weer anders. Ook knap van verschillende tonpraters dat ze in korte tijd hun stukje toch nog weten aan te passen zodat het publiek nog meer plezier ermee beleefd! Zondag zijn we bij de "Plekker van het Jaar" uitreiking geweest. Deze titel werd uitgereikt aan Cindy van Vugt voor haar jaren lange inzet als bestuurslid. Deze titel heeft ze ook meer dan verdiend.

Afgelopen zaterdag barste de strijd los om de Blèrcup tijdens het jaarlijkse kapellenavond. Tijdens de kapellenavond brengen alle kapellen een speciaal lied ten gehore waarmee ze de Blèrcup kunnen winnen. Bij binnenkomst van de Raad van 11 werd door alle aanwezige artiesten het "Willemke Pap" lied gespeeld, wat een mooi moment was dat! Die blijft nog lang in het geheugen zitten. De BloasPlekkers hadden ons dit jaar speciaal gevraagd voor het zingen van hun lied. Samen met Ot & Julian hadden we hier een mooi nummer neer gezet. De Blèrcup ging dit jaar terecht naar de nieuwkomers "Leuk da ge d'r band" met hun fantastische optreden.

Wil van Haaren Lèpke van het jaar

Elk jaar ontvangt een van de leden van carnavalsvereniging CC de Lèpkes tijdens de jaarvergadering de onderscheiding Lèpke van het jaar. Hij of zij ontvangt deze onderscheiding voor de jarenlange inzet voor onze vereniging. Dit jaar is Wil van Haaren uit Best verkozen.

Hij verdient deze onderscheiding voor zijn werkzaamheden in het verleden en heden, te denken valt aan: het bestuur, organisatie van Boskant kermis en 11-11 bal, podiumopbouw voor het dansfestijn op vrijdag met de carnaval, het bouwen van de carnavalswagen en nog veel en veel meer.

Leuk da ge d'r Band wint Blèrcup 2017

Foto: Bart van der Heijden

Het is weer bijna carnaval en dat betekent dat het ook weer tijd is voor de jaarlijkse kapellenavond. Afgelopen zaterdagavond werd de feestavond alweer voor de 32e keer gehouden en zoals gewoonlijk was De Beurs weer afgeladen vol met alle kapellen en aanhang. Onder toeziend oog van Prins Frits Pap d'n Urste en adjudant Bart werd de prijs dit jaar gewonnen door een groep nieuwkomers.

Vanaf zeven uur in de avond gingen de deuren open en stroomde de De Beurs vol. De kapellen maakten zich klaar voor een avond vol muziek en plezier, om helemaal klaar te zijn voor carnaval. De bonte kleuren van alle pakken gaven al een gezellige en vrolijke sfeer. Om de beurt kwamen de carnavalskapellen het podium op om het publiek en de concurrentie te laten zien wat ze in huis hadden. De jury had het lastig om te bepalen welk kapel nu het beste had gepresteerd. Het publiek in de zaal genoot zichtbaar van elke kapel en danste en hoste vrolijk mee met de muziek.

Een jong stel muzikanten uit Rooi won de 32e editie onder de naam 'Leuk da ge d'r Band'. Zij deden dit jaar voor het eerst mee en wisten de sfeer er gelijk goed in te brengen. Ze kregen de hele zaal op zijn kop en troefden zo de LepKpeL af. De Boskanters werden tweede. De jury van dit jaar werd ook weer traditioneel bedankt voor het harde werk en zij kregen allen een lekkere fles wijn mee. De organisatie hoopt dat de 33e editie weer net zo'n succes wordt als dit jaar en kijkt er net als vele andere Rooienaren alweer naar uit.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Inschrijving Carnavalsoptocht geopend

Op Carnavalszondag 26 februari zal om 11 voor 1 weer de grote optocht van Papgat vanaf de Markt vertrekken. Heb jij, Papbuik of Papbuikin, een mooie creatie waar je de hele winter hard aan gewerkt hebt en wil je deze tijdens de optocht aan het publiek laten zien? Schrijf je dan nu in.

Of je nu een individuele deelnemer, een groep of met een wagen bent...., je bent van harte welkom om deel te nemen. Het inschrijfformulier kun je vinden op de website van www.papgat.com onder het kopje "activiteiten/optocht". Hier is ook het reglement te downloaden, zodat iedere deelnemer met zijn of haar creatie veilig mee kan doen en daarmee meedingt naar de te winnen prijzen. Maar het belangrijkste is dat iedereen een gezellig optocht kan beleven. Opgave is mogelijk tot uiterlijk 16 februari.


Blog jeugdcarnaval

9 days to go!

Met nog twee weken te gaan hadden we afgelopen zondag onze laatste centrale verkoopdag gehouden. Wederom is er een flinke hoeveelheid aan passe-partouts en dagkaarten verkocht. Maar niet getreurd voor diegene die nog geen kaartje hebben weten te bemachtigen: we hebben enkele winkeliers bereid gevonden om nog dagkaarten te verkopen de komende anderhalve week. Hierbij gaat het om Roxs elektro world in Sint-Oedenrode, Vervoort schoenen in Veghel en Elektro world Schijndel in Schijndel.

Afgelopen week is ook het laatste contact geweest met de drankleverancier en ook het assortiment van dit jaar gaat met zijn tijd mee. Zo zal er vanaf dit jaar bijvoorbeeld ook Radler 0.0% te verkrijgen zijn. Naast de drank is ook de snoep geregeld, waarvoor we ook dit jaar weer een groots assortiment hebben samengesteld.

We zijn druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten, zodat we volgende week vrijdag los kunnen met het spetterende optreden van B-Brave. We hopen jullie allemaal in de ochtend, middag of avond te mogen begroeten in de tent met carnaval! Wij hebben er zin in! Eventuele passe-partouts zijn ook nog aan te vragen via secretaris@jeugd-carnaval.nl

Alaaf!CV de Loopgravers komt met Galalalalala

Dames en Heren, hooggeëerde Papbuiken en Papbuikinnen. Vraag jij jezelf ook wel eens af; wie of wat heeft mij voor het laatst de das omgedaan? Is deftig eten voor jouw vent een broodje in de shoarmatent? Dat is dan vanaf komende carnaval afgelopen. Dit jaar kan je namelijk je carnaval op een uiterst stijlvolle wijze beginnen en op een feestelijke manier afsluiten. CV de Loopgravers pakt namelijk uit met het eerste Loopgravers Galalalalala en de kroegentocht: Pappuhn & Nathouwuh!

Je leest het goed; dit is niet zo maar een feest maar een Galalalalala op 25 februari.. Oftewel een carnavalesk feest met een stijlvol karakter. Tijdens deze avond zullen niemand minder dan Prins Frits Pap d'n Urste en zijn adjudant Bart diverse Papbuiken en Papbuikinnen onderscheiden voor hun jarenlange inzet voor carnaval in Papgat.

CV de Loopgravers heeft een alternatieve tocht uitgezet die je langs vijf stempelposten brengt en ondertussen van hartverwarmende sfeer voorziet. Koop voor € 8,- een echte Pappuh & Nathouwuh stropdas en neem deel aan de kroegentocht. De stropdas is goed voor 5 consumpties, 1 in elke deelnemende kroeg.

Opsporingsbericht Blèrcup

Leuk da ge d'r band vraagt om uit te kijken naar de 32-jarige Blèrcup uit Papgat die sinds enige tijd wordt vermist. De Blèrcup verliet na de Kapellenavond op zondag 24 januari 2016 omstreeks twee uur 's ochtends
met HZZ (red. Harmonie Zonder Zaal) Zalencentrum De Beurs aan de Heuvel
in Sint-Oedenrode.


Op 5 januari jongstleden is hij omstreeks 1 uur 's ochtends nog in verwarde toestand gezien te Piets Party Palace aan de Boskantseweg in Sint-Oedenrode, maar sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor. Mogelijk is hij richting Kofferenbar of Markplaats.nl gereisd. De Blèrcup is groot en blinkend, heeft een robuust voorkomen en vertoont sporen van feest. Hij heeft twee grote oren en is voorzien van diverse gegraveerde plaatjes als 'HZZ winnaar Blèrcup 2014' en 't Skrôthupke winnaar Blèrcup 2015'.

Wie De Blèrcup heeft gezien of weet waar hij verblijft, wordt gevraagd contact op te nemen met de rechtmatige eigenaar, te weten: Leuk da ge d'r band.

Jeugdtheater zet beste benen voor

Jeugdtheater straalt

De jongeren van het Rooise jeugdtheater hebben afgelopen weekend het beste beentje voor gezet. Ze stonden maar liefst twee keer op het podium om het stuk Keizer. Zkt. Vr. te brengen.

Wekenlange voorbereidingen hebben er voor gezorgd dat het stuk goed werd ontvangen door het publiek. De jongens en meiden zelf beleefden uiteraard ook veel plezier aan het stuk. De verschillende typetjes maakten Keizer Zkt. Vr. een humoristisch stuk, met snelle grappen en een boeiend verhaal.


Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 9 februari zijn opgenomen:

  • Project De Wereld bij Basisschool Dommelrode
  • Rob van Goethem en Ryan van Langen met duet over Meierijstad
  • Bisschoppelijke zegen over Meierijstad
  • Expositie Tosca van der Griend in Mariëndael
  • Onderonsje: Tips schoonheidsbehandeling bij Damiaancentrum
  • Impressie Prinsenzittingen 2017

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Serie "Has en Jas" - deel 1: Opruimen kerstspullen

Deze TV-serie, in Brabants dialect, gaat over twee broers die elkaars tegenstelling zijn, vaak woordenwisselingen hebben maar samen ook veel lol delen. De onderwerpen die worden getoond, zijn voorvallen uit het dagelijks leven.. Elke aflevering duurt 6 – 8 minuten. Productie: TVE Media.

Elke aflevering wordt uitgezonden meteen na Rondje Rooi.

Uitzending aflevering 1 van 15 tot en met 20 februari

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Activiteiten van Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 17 februari liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. De avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22. Maar iedereen is vanaf 19.30 uur welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al weer klaar staan.

Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. De hapjes zijn aangepast om alvast in de carnavalsstemming te komen. Dinsdag 21 februari is er weer een Walk en Talk. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en je kunt vrijblijvend om 18.30 uur bij Meerschot zijn om een uur mee te wandelen. Terug van weggeweest is de Kinderbingo. Kinderen vanaf groep 3 kunnen zich aanmelden bij Patroeska Koot tel: 752781. Ook is er nog een tafel vrij voor de speelgoed- en kinderkledingmarkt op zondag 19 maart. Heb je interesse mail naar wijkverenigingeerschot@gmail.com


Rommel in de Diependaal

Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode - Een oplettende lezer van DeMooiRooiKrant tipte ons dat er nogal wat rommel ligt in de Diependaal. Na ter plekke te zijn gaan kijken bleken er talloze blikjes, flessen en plastic zakjes te zijn gedumpt in de sloot. Verschrikkelijk want de natuur hoor je juist te respecteren.

Vanaf de Nijnselseweg kun je richting de Diependaal. Daar is de laatste tijd niet alleen veel gekapt, maar er wordt dus ook veel rommel neergegooid. Al vrij in het begin zie je de blikjes en flesjes al liggen. Laat dit een wijze les zijn voor iedereen om zijn of haar rommel netjes op te ruimen!

Lisa vd Ven
Lisa vd Ven

Klavertje Vier: de rolverdeling

Op 17, 18, 22, 24 en 25 maart staat Toneelvereniging Klavertje Vier Nijnsel op de planken van De Beckart Nijnsel met het kluchtige blijspel "De Nonnen Van Navarone". De komende weken voelt DeMooiRooiKrant de spelers aan de tand over hun personages. Deze week Leon van Aalst en Rieky van de Ven:

Leon van Aalst
Mijn 12e rol bij Toneelvereniging Klavertje Vier Nijnsel speel ik Broeder Bas. Bas is de enige man in Nonnenklooster 'Huize Navarone' en hij neemt niet alles zo serieus. Zijn rol als manager wordt er niet makkelijker op door zijn verwarde moeder die ook in het klooster woont.

Als dan ook nog twee van zijn lievelingsnonnen voor een tijdje weg gaan en Bas voor het eten moet gaan zorgen breekt er paniek uit. En dat juist tijdens een controle. Hoe gaat broeder Bas dit allemaal oplossen? Kortom, weer een geweldig stuk dat je niet mag missen!

Rieky van de Ven
Vorig jaar speelde ik de krankzinnige schijfster Anne-Jo, wat een mooie rol was om te spelen. Deze keer een nieuwe, leuke uitdaging. Nu sta ik op de planken als Conny, een kamperig, ordinair typetje dat in het klooster de koffer induikt met uitgerekend de beste vriend van haar man.

Echter loopt niet alles op rolletjes en steekt Conny graag haar neus in andermans zaken met een verrassende wending tot gevolg, het is spannend van begin tot eind. Waarop ik doel mag je zelf komen bekijken. Het wordt zeker weer een avondje lachen dus ik zie jullie graag bij één van onze vijf voorstellingen!


Wil je ook je huis terugzien op deze huizenpagina? Vraag ons naar de voorwaarden.

Wist je dat de volgende Open Huizen Route op zaterdag 1 april is.
En wij gaat daar natuurlijk weer volop aandacht aan gaan schenken! Zonder afspraak kijken naar misschien wel je droomhuis.

Eigentijds wonen met respect voor bouwtraditie

Alles wat het wonen in de Rooise Gaard zo aantrekkelijk maakt, komt terug in fase 3. De ruimte, de verbinding met de landelijke omgeving en het hoogstaande wooncomfort. Een duidelijk verschil is er ook: de nieuwbouwwoningen hebben dit keer een meer hedendaagse uitstraling gekregen.

Ook fase 3 komt weer tegemoet aan uiteenlopende woonwensen, met drie verschillende woningtypes. Bouwgroep van Stiphout bouwt hier twee eigentijdse hoekwoningen, vijf strakke tussenwoningen en twee halfvrijstaande woningen in fraaie jaren '30-stijl. Daarmee biedt fase 3 mogelijkheden voor kopers met verschillende woonwensen en budgetten.

Oog voor duurzaamheid en comfort
Hoe divers de keuze ook is, de woningen in fase 3 hebben ook veel gemeen. De mooie lichte woonkamer bijvoorbeeld, met open keuken en vrij zicht op de eigen tuin. Ze zijn ontworpen met veel oog voor duurzaamheid en comfort. En ook dit keer is natuurlijk weer gebruik gemaakt van traditionele materialen en authentieke elementen. Daarmee passen de woningen naadloos in de prachtige, landelijke omgeving.

Start verkoop
De verkoop van de woningen in fase 3 start op 17 februari. Vanaf 10 uur ligt dan de verkoopdocumentatie en het inschrijfformulier voor u klaar bij Van den Berg Makelaardij aan de Koninginnelaan 5 in Sint-Oedenrode. Inschrijven kan tot en met 6 maart. De selectie vindt pas plaats na afloop van de inschrijfperiode, de volgorde van inschrijving speelt hierbij geen rol.

Kijk voor meer informatie op www.rooise-gaard.nl en volg het project op Facebook.


Herken jij de man op deze foto? We horen het maar wat graag! Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop gerust eens binnen. De koffie staat klaar!

Oplossing historische beelden week 6:

Clemens van den Dungen. Een goede kennis.
Hannie van Doorne

Cleem van den Dungen.
Ria Vogels

Clemens v.d. Dungen.
Bianca Nillezen

Zou het Harry Konings kunnen zijn. Had een aannemersbedrijf en woont nu in Den Hulst!
Hans Hoppenbrouwers

Op de foto staat Clemens van den Dungen.
Albert Latijnhouwers

Oplossing voor 8 feb is Cleem van den Dungen.
Lamber Oerlemans

Clemens van den Dungen.
Trees

De man op de foto is Cleem van den Dungen.
Cor Smits

Clemens van den Dungen
Henk Penninx

De man op de foto van deze week is Çleem v.d. Dungen
Lenie vd Berk

Louwi van den Dungen van bouwbedrijf v. Dungen
Martien Kremers

Ik herken deze man wel,het is namelijk mijn Broer, Clemens van/den Dungen, Wonende op de Coeveringslaan in Sint Oedenrode
Sjan Hermes van /den Dungen

Adriaan Vogels. Woonde in Nijnsel.
Mari Oerlemans

Wat leuk, dat is mijn paps, Cleem van den Dungen, aan het werk als Metselaar.
Suzanne v/d Berk-v/d Dungen.

Luister naar mijn lied

'Luister naar mijn lied' wordt een concert waarin het beoefenen en beluisteren van de Liedkunst centraal staat. Hiervoor werden zangdocenten, geschoolde amateurzangers en professionelen benaderd. Tijdens dit concert treden ook professionele instrumentalisten op die naast hun passie voor hun eigen instrument en muziekdiscipline ook de vocale muziek omarmen en die zich hierin schoolden.

Alle zangers willen de rijkdom en vreugde die zij ervaren als ze soli, in duet, kwartet en groter ensemble zingen, met u delen. Vocalisten: Wikkie Vis- Schlösser – sopraan, Hanneke van der Velden- sopraan Annelies Rooijackers – alt, Kitty van Eijk – van den Brand – sopraan, Lucas Vis – bariton, Will van den Broek – tenor (Stemstudio Caroline Spanjaard) en Toos Siertsema – alt (Jo Bollekamp en Vera Plojhar), Nol Ardts & gezellen: Marja Appünn- mezzosopraan, Daphne van Zundert – sopraan, Louise Rijs – alt, Elianne Ardts – sopraan, Rosalie Ardts- alt, Berend Stumphius en Nol Ardts- bas. Aan de vleugel: Kiny Wenstedt-Hinlopen, Hannah Bogman, Han de Jong en Ruud Bouman. Programma: Er worden liederen uitgevoerd van: Purcell - Mozart - Schubert - Schumann – Brahms e.a.

Zondag 19 februari 2017 om 11:30 uur in Kasteel Henkenshage in Sint- Oedenrode. Entree: Entree: € 7,50 aan de kassa, kinderen en jeugd 3,- Reserveren: cultureelplatform@kpnmail.nl Organisatie: Cultureel Platform en Roois Kultuur Kontakt


Beestenboel bij de jeugdnatuurwacht

Op zaterdag 18 februari gaan de kinderen van Jeugdnatuurwacht " De Populier " er een gezellige en leerzame beestenboel van maken. Op die dag komt dierenarts Elke Bax naar Mariëndael om van alles te vertellen over het werk van de dierenarts en de huisdieren van de kinderen te beoordelen.

De opdracht aan de kinderen is daarom: "breng je huisdier mee! Tenminste… als je er een hebt". Ieder dier wordt dan door de dierenarts besproken en beoordeeld en je krijgt adviezen over de verzorging, het gedrag en over de voeding.

Vertel je hond, poes, pony, konijn, rat, muis, hamster, leguaan, kanarie of je goudvis maar vast dat ze samen met jou op 18 februari mee mogen. Zorg wel dat de hond aangelijnd is, de poes in een mand zit en de goudvis in een kom, zodat ze niet schrikken van elkaar.

Breng ook een waterbakje, wat voer, een borstel en eventueel een speeltje mee voor je huisdier. Je mag natuurlijk ook over je huisdier vertellen. Dat is hartstikke leuk om van elkaar te horen natuurlijk. Je wordt verwacht om 09.30 uur in Mariëndael. De activiteit duurt tot 11.30 uur. Bij vragen of afmeldingen kun je bellen met Hetty Klerks: 06-22335175 of Frank Bax: 06-55831827.

"Klanttevredenheid is het belangrijkste"

Bennie Gevers is de grootste persoon op de foto.

Bennie Gevers stond jarenlang als supermarktmanager aan het hoofd van een Albert Heijn filiaal in Veldhoven. "Eerlijk gezegd ben ik meer een dorpsmens", zegt hij stellig. Daarom voelde hij zich direct thuis toen hij enkele weken geleden neerstreek in Sint-Oedenrode. De veranderingen voor het winkelend publiek zijn inmiddels positief merkbaar.

In december maakte Ger Koopman bekend dat hij na vele jaren ging stoppen als eigenaar van het Albert Heijn filiaal aan de Rooise Markt. Hij verkocht zijn zaak aan Van Doormalen Retail, een bedrijf met acht Albert Heijn winkels onder de vleugels. Sint-Oedenrode is nummer negen en tevens de kleinste. Dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen liggen. "Natuurlijk kunnen we met de beperkte vierkante meters die we hier hebben niet alles aanbieden wat we zouden willen, maar door slim met de meters om te gaan, halen we het beste eruit", vertelt Bennie. "Uiteindelijk is klanttevredenheid voor ons het belangrijkste. Daarom zijn we er eerst voor gaan zorgen dat de winkel meer rust uitstraalt. Een mooi voorbeeld: in plaats van vijf of zes aanbiedingen op een kop, brengen we er nu twee of drie. Die rust is veel van onze klanten opgevallen."
Behalve Bennie lopen er nog meer nieuwe gezichten rond. "Dat is voor de mensen best even wennen, maar gelukkig is het vaste team er ook nog steeds", glimlacht de manager. "Zij zijn het gezicht van deze Albert Heijn. Zij maken de winkel tot wat die nu is; gemoedelijk en warm." Een andere verandering is het terugkeren van het kopieerapparaat en de komst van een sinaasappelpers. "Eerlijk is eerlijk. Die apparaten kosten ons alleen maar geld. Toch willen we die service verlenen", legt Bennie uit. Ook over de AH-bonuskaart is hij duidelijk. "In veel winkels is de bonuskaart verplicht om korting te krijgen. Daar doen wij niet aan mee. Wij vinden dat iedereen de korting verdiend. Bonuskaart of niet."
Op de achtergrond speelt uiteraard het vertrek naar de nieuwe locatie op het De Leijer-terrein. Daar wordt veel over gesproken. Ook Bennie ziet een verhuizing wel zitten en weet precies wat de voordelen zijn. "Die winkel kan een meer regionale functie krijgen en ook zal er veel minder een parkeerprobleem zijn. Natuurlijk, de markt op vrijdag zorgt voor extra klanten, maar aan de andere kant is het parkeren dan problematisch. Dat zal op de nieuwe locatie waarschijnlijk niet zo zijn." Voorlopig prijst Bennie zich nog gelukkig in het huidige filiaal. "Met frisse energie gaan we er iedere dag tegenaan. Er liggen hier nog genoeg mogelijkheden."

Genomineerden 'ondernemer van het jaar' bekend

In een voorgaande editie van DeMooiRooiKrant hebben we al aangekondigd dat er dit jaar twee ondernemers van het jaar gekozen gaan worden, en waarom. Ook lieten wij Hennie van Osch aan het woord, die deze titel in 2014 in de wacht sleepte. Hij gaf een terugblik op de titel, deed daarbij uit de doeken wat daar allemaal bij komt kijken, en dat is niet gering. Ook had hij een paar tips voor de toekomstige genomineerden.

Dit jaar worden de volgende bedrijven genomineerd in twee categoriën; business-to-business en business-to-consumer:

Business-to-business
Hoveniersbedrijf Twan Brinkman
Bouwbedrijf Van Stiphout
Installatiebedrijf P. Voss b.v.
Van Hoof zachtfruit en asperges
Leef en Vind

Business-to-consumer
Keurslagerij G. Kluijtmans
Bloembinderij De Keizerskroon
't Paperas
Forum Bouwmarkt en Bouwmaterialen

20 / 40

21 / 40

Kiezen voor groei

De winter is de tijd van het jaar waarin de natuur zich terugtrekt. Het is een tijd waarin zij alle energie die voor bloei, zaadvorming en loslaten nodig is geweest, weer bijeen sprokkelt en zich daarmee diep in de aarde terugtrekt. Hier kan het stil worden in haar. Ook al rukken wind en regen buiten hard aan takken en bomen of wordt de aarde met een laag sneeuw of ijs bedekt, in haar grond blijft ze ongestoord en wacht rustig af. De natuur weet dat vanuit de stilte van dit seizoen nieuwe ideeën de kans krijgen gehoord te worden. Met een gevoel van spannende nieuwsgierigheid naar wat er komen gaat, heeft ze haar laatste bladeren in november laten vallen.

Het is pas januari als in haar iets begint te borrelen. Eerder dan ze gewend is. Hoewel buiten nog sneeuw ligt en de dagen alweer lengen, roept het winterzonnetje om naar buiten te komen. Doe eens iets geks, lijkt ze te roepen. Kom lekker buiten spelen in de sneeuw. Ik weet van je ideeën. Je hebt ze al voldoende uitgekristalliseerd. Kom eens kijken naar die prachtige ijskristallen buiten. Zo mooi gaat jouw toekomst ook worden.

Even twijfelt mijn natuur nog, maar dan ineens laat ik het vrolijke, twinkelende, bevrijdende gevoel wat tijdens het schrijven is ontstaan, toe. Ja, inderdaad. Ik durf aan mezelf te erkennen dat ik al weet hoe ik invulling wil geven aan de tijd die voor me ligt. Ik wil verder gaan op de nieuwe weg die ik het afgelopen jaar ben ingeslagen, me hier verder in verdiepen en in ontwikkelen. De belangrijkste prioriteit hiervoor is dat ik alle tijd heb om met veel plezier bezig te kunnen zijn met de dingen die ik graag doe. Dit heeft wel consequenties.

Een ervan is dat ik ga stoppen met de verhalen die ik schrijf voor Impesant.

De tijd ontbreekt me ervoor. Nu het hier geschreven staat, voelt het al als een gemis. Loslaten betekent het missen van de goede tijd die we met elkaar hebben. Iedere twee weken kwamen we een ochtend bijeen om de verhalen die voor publicatie klaar waren, met elkaar door te nemen. In het begin voelde ik me kwetsbaar om mijn verhaal, waar ik uren op had zitten broeden, hier hardop voor te lezen. Steevast begon ik met te zeggen wat ik er nog niet goed aan vond. Gelukkig heb ik dat na verloop van tijd afgeleerd.

Een verhaal is eigenlijk nooit af. Verhalen gaan altijd verder, maar ik als schrijver mag ergens in de tijdlijn een punt zetten. En waar ik die ga zetten, is vaak spannend. Vraagt moed.

Tijdens het schrijven van dit verhaal voelde ik me opgelucht, omdat ik een keus had gemaakt. Impesant voel ik me nu ook een beetje verdrietig worden omdat dit ook een afscheid is van Impesant. Deze tegenstrijdige gevoelens tegelijkertijd toe te laten, voelt ongemakkelijk. Ik denk dat het goed is om me hiermee weer even terug te trekken in mijn holletje. Per slot van rekening is de winter nog niet voorbij.

Henriette Snelders

Reageren? schrijvers@impesant.nl


Wandobject Annie Veldkamp kruist door Nederland

We kennen Annie Veldkamp allemaal van AVlook. De Rooise maakt al jaren verschillende kunstobjecten van vilt. Deze keer was één van haar prachtige creaties te zien in het NPO 2 programma De Maatschap. Maar de creaties van Veldkamp gaan heel Nederland door. Dit om aandacht te vragen voor De Nacht van de Vluchteling.

Het doek wat Annie gemaakt heeft was in de eerste vijf minuten van het programma duidelijk zichtbaar in beeld. Haar vilten kunstwerken kenmerken zich doordat het dikwijls grote objecten zijn met een driedimensionale uitstraling. Warm, origineel en natuurlijk. Vernieuwend is het gebruik van zeefdruktechniek op het vilt, zo schrijft zij zelf op haar website. Een prachtig werk dat op deze manier flink in de aandacht kwam. Annie zelf zegt het "heel bijzonder te vinden" om haar doek op deze manier terug te zien. Het programma De Maatschap kwam op tv op 8 februari en is terug te kijken online.

Puur&Grenzeloos
Daarnaast is Annie een tijd geleden nog een bijzonder project gestart. "Op 1 ander Festival ben ik met een nieuw project begonnen. Een wanddoek dat we samen met heel veel dansers hebben gemaakt. Om meer aandacht te vragen voor vluchtelingen in het algemeen en 'De nacht van de vluchteling' in het bijzonder, gaat het unieke wandkleed zelf ook op reis. Een jaar lang is dit wandkleed te zien en voelen op diverse en uiteenlopende plekken; bij culturele evenementen, in gemeentehuizen of in bankgebouwen. Zo is het doek net terug uit Veghel, hangt het volgende week in het Van Abbemuseum en vertrekt het daarna richting Den-Haag. Het geld dat betaald wordt om het doek tentoon te stellen gaat dus naar 'De nacht van de vluchteling,' vertelt Annie.

Prijsvraag Natuurlijk Ondernemen

Het Groen Ontwikkelfonds Brabant daagt ondernemers en burgerinitiatieven uit om met nieuwe, verfrissende ideeën te komen voor vijf clusters van percelen in het buitengebied van Noord-Brabant. De clusters liggen in de gemeenten Breda, Hilvarenbeek, Meierijstad en Son en Breugel.

Voorwaarde is wel dat op de beschikbare grond natuurontwikkeling en ondernemerschap op een creatieve wijze worden gecombineerd. Deelname is vooral interessant voor ondernemers en burgerinitiatieven die goede plannen hebben, maar niet beschikken over de grond om hun ideeën ook daadwerkelijk te realiseren. Twee percelen liggen in Schijndel, locatie Boschweg (3,2 ha) en Hardekamp (16 ha). Via de prijsvraag Natuurlijk Ondernemen krijgen boeren, burgers en buitenlui de kans om op deze percelen zelf nieuwe natuur tot stand te brengen. Ruim 42 ha grond ligt er voor klaar, waarvan dus ruim 19 ha in Schijndel. De percelen zijn eigendom van de provincie. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant stelt ze beschikbaar voor aankoop of pacht. Tot 12 mei a.s. kan worden ingeschreven voor de prijsvraag. In juni wordt bekend aan wie de grond wordt gegund. Voor meer informatie over de achtergrond en procedure, zie https://www.groenontwikkelfondsbrabant.nl/prijsvraag-natuurlijk-ondernemen

Via de prijsvraag worden geïnteresseerden uitgedaagd hun droom te realiseren. Dat kunnen ondernemers zijn, maar ook burgergroepen. De inhoud van een plan telt bij de beoordeling zwaarder dan de prijs die voor de grond geboden wordt. Een groepje burgers dat altijd tegen een perceel maïs heeft aangekeken kan bijvoorbeeld zeggen: we zetten een crowdfunding-actie op, kopen het aan en maken er natuur van. Maar het kan ook gaan om een boer die verbreding zoekt met bijvoorbeeld recreatie of natuurbeheer. Of iemand die iets wil doen aan het energievraagstuk en brood ziet in de aanplant van biomassa. Of een combinatie van opvang van water ter voorkoming van wateroverlast bij hevige regenval met het realiseren van 'natte natuur'.

Wie wordt d'n urste prins van Meierijstad

Deze week de op een na laatste tip die jullie krijgen van ons. Onze urste prins van Meierijstad heeft er in ieder geval heel veel zin om zich te laten zien aan de mensen in Meierijstad.

Een paar weken geleden vroegen we om een ludieke carnavalsnaam te verzinnen voor Meierijstad. Hieruit is een mooie ludieke naam gekomen namelijk: PAPSTAD. Dus na Papgat hebben we nu ook Papstad ( misschien omdat Sint Oedenrode als enigste dorp stadsrechten heeft). Wil je d'n urste prins van Meierijstad (Papstad) voor het eerst zien, dan zul je naar de optocht in kleurrijk Papgat moeten komen kijken. Tijdens de optocht zal onze urste prins van Meierijstad (Papstad) verschillende keren zijn gezicht laten zien, na de optocht is het feest voor onze urste prins van Meierijstad (Papstad) weer voorbij.

Onze tiende tip luidt als volgt:

Wie de klok luidt, heeft het touw nog niet in handen.

Als je weet wat dit spreekwoord inhoudt, wordt alles weer een beetje duidelijker.

Heb je een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.

P.s. Komend weekend komt er een extra tip op onze facebook pagina


Nationaal ZorgFonds Informatieavond

Al een kwart miljoen mensen steunen het Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Zij vinden dat het anders moet in de zorg. Huisartsen, fysiotherapeuten, medisch specialisten, psychiaters en andere zorgverleners doen mee. Jij ook? Of wil je meer hierover weten? Kom dan naar de informatieavond NationaalZorgFonds, georganiseerd door SP Meierijstad.

Van concurrentie naar samenwerking in de zorg Ieder jaar maken de zorgverzekeraars gemiddeld een miljard euro winst. Dit geld wordt dus niet besteed aan goede zorg, maar verdwijnt in de zakken van de vier grote verzekeraars. En wanneer u ziek bent krijgt u een boete van 385 euro, het 'eigen risico'. Daarom is het tijd voor één Nationaal ZorgFonds. Zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende reclame. Zonder torenhoge salarissen voor zorgbobo's en zonder de boete op ziek zijn. Want ziek zijn is geen keuze.

Kom ook naar het Spectrum in Schijndel! Op 20 februari vanaf 20.00 uur komen diverse sprekers aan het woord, met oa Tweede Kamerlid (en ex huisarts) Henk van Gerven. Zij laten zien dat het anders kan en anders moet in de zorg. U bent van harte welkom. De toegang is gratis en de koffie staat klaar! Voor meer informatie: 073- 5430460 of 06-22983628 of via mail Meierijstad@SP.nl

Dinosaurus weken bij Intratuin Veghel

De dinosaurussen hebben Intratuin Veghel overgenomen! Vanaf aankomende zaterdag 18 februari tot en met 19 maart kunnen kinderen meedoen aan een dino speurtocht en op zoek gaan naar de verschillende dinosaurussen die Intratuin Veghel hebben overgenomen.

Neem deel aan de leuke speurtocht. Ook op zondag 19 februari gaat Intratuin Veghel speciaal voor je open. In het weekend van 4 en 5 maart is er in Intratuin Veghel een dinoweekend met extra leuke activiteiten, waaronder ook een bezoek van echte reptielen, amfibieën en spinnen. Ook zijn er dan volop leuke spelletjes en workshops voor de kinderen. Kinderen kunnen nu al deelnemen aan de leuke kleurplaatactie waarbij je verschillende dinoknuffels kunt winnen met als hoofdprijs een dinoknuffel t.w.v. 140,-.

Alle kinderen die deelnemen aan de speurtocht maken ook nog kans op leuke prijzen. Waaronder wekelijks vier vrijkaartjes voor het Oertijdmuseum in Boxtel, een kinderfeest voor 6 kinderen bij de koekenbakkers in Heeswijk-Dinther en leuke dinoknuffels. Iedereen die aan de speurtocht heeft deelgenomen krijgt sowieso een voucher voor een tweede kaartje gratis voor dierenpark `De Oliemeulen` in Tilburg.

Zaterdag 18 februari organiseert Intratuin Veghel ook een leuke trendworkshop "ingewikkelde bloembollen" voor volwassenen. Creëer samen met de Intratuin een prachtige eyecatcher. Schrijf je nu alvast in bij de servicebalie, dit mag ook telefonisch via 0413 350816. Deze workshop kost € 10,- per persoon. Woensdagmiddag 22 februari kunnen kinderen gratis deelnemen aan de workshop "dino-ei beschilderen" Kijk voor het volledige programma op www.intratuin.nl/veghel Zondag 19 februari is Intratuin veghel geopend van 12 tot 17 uur.

Vrijwilligers in hart en nieren

Joke v.d. Laak en Gerry Clabbers zijn inmiddels vaste gezichten van de Boeken- en Platenbeurs. Vooral Gerry. Zij heeft nog geen enkele keer gemist en is er dit jaar voor de 26e keer bij. Samen zijn ze het eens over het succes: "Het is ontzettend gezellig en fijn samen."

De Boeken- en Platenbeurs wordt dit jaar voor de 26e keer gehouden. Stichting Behoud Martinuskerk is al maanden druk bezig met de voorbereidingen. Op zaterdag 18 en zondag 19 februari wordt de Odaschool omgetoverd tot een boeken-walhalla. Joke begint enthousiast te vertellen. "Ik ben er even tussenuit geweest, maar de laatste jaren ben ik er weer bij. Net als al die andere vrijwilligers. We bouwen echt iets moois op samen. Er zijn heel veel mensen die het al heel lang doen. De veroudering slaat daardoor een beetje toe. We moeten daarom heel trots en zuinig zijn op de vrijwilligers die we hebben." Gerry is het volkomen met haar eens. "Ik zit al jaren achter de kassa. Maar goed ook want anders zou ik veel te veel zelf mee willen nemen. Op de twee dagen is het hartstikke gezellig onderling maar ook met de bezoekers. Zij blijven een kop erwtensoep eten en een kopje koffie drinken. Vaak wordt ons gevraagd of we al weten wanneer het volgend jaar is, dat zegt toch wel iets over de beurs."

Foto: Thea Willems
Foto: Marry van Wijk
Foto: Marianne van der Velden
Eva Rovers maakte deze leuke foto Foto: Eva Rovers
Sneeuwkunst Foto: Hans Jansen
Eva Rovers maakte deze leuke foto Foto: Eva Rovers

De boekenbeurs is volgens de twee echt een gezellig dorpsgebeuren. "In de stad gaat zoiets toch anders. Hier is het allemaal heel gemoedelijk onderling. Dat maakt het voor de vrijwilligers ook zo'n fijne plek om te helpen," zeggen de dames in koor.
"Je hoort bijzondere verhalen op die dagen", vervolgt Joke. "Zo was er eens een gezin aanwezig dat brand had gehad. Ze waren op zoek naar exact dezelfde boeken als die ze eens hadden. Uiteindelijk hebben ze er heel veel bij ons op de boekenbeurs kunnen vinden, dat is toch bijzonder. Boeken hebben vaak een speciale betekenis voor mensen."
Zowel Joke als Gerry komt oorspronkelijk niet uit Sint-Oedenrode. Toch hebben ze inmiddels, na al die jaren dat ze in het mooie Rooi wonen, hun plek gevonden. "Het is ook zo'n fijn dorp. Dat merk je met alles en dus ook op de Boeken- en Platenbeurs. Wij zien er ontzettend naar uit en hopen weer veel mensen blij te maken. Net als alle andere vrijwilligers, want wij zijn niet de enige die helpen hoor! Er zijn ontzettend veel mensen die heel veel werk verzetten. Daar mogen we trots op zijn."

Laatste stuiptrekkingen van de winter

De winter heeft dit weekend waarschijnlijk haar laatste stuiptrekkingen laten zien. Het leverde enkele mooie plaatjes op.

Als we de weermannen moeten geloven, piept deze week de lente om de hoek. Daar snakken inmiddels veel mensen naar. Maar voor het zover is, laten we eerst even de laatste serie winterfoto's zien.

Gratis boek voor kinderen

De boeken- en platenbeurs wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Niet alleen door volwassenen. Ook kinderen snuffelen er graag rond.

Speciaal voor hen houdt de organisatie ook dit jaar weer een mooie actie. Een dubbele actie eigenlijk, want kinderen tot en met twaalf jaar mogen niet alleen gratis binnen, ze krijgen ook een groene waardebon om in te ruilen tegen een gratis boek. Speciaal daarvoor mogen ze in de groene sector een boek uitzoeken. Sla je slag!


Wervelend taalspel tijdens literair concert

Foto: Cor van Oorschot

Denkend aan de vele lachsalvo's die we tijdens dit optreden hoorden en alle blije gezichten en twinkelende oogjes die we om ons heen zagen komt de kwalificatie 'eerbewijs' misschien wat plechtig over. Toch hebben we met velen – alle extra bijgeplaatste stoelen waren bezet –volop kunnen genieten van hoe rijk, veelzeggend en levendig onze eigen Nederlandse taal is.

Door: Mattie De Schepper

Foto: Cor van Oorschot
Foto: AS Media

Virtuoze taalkunstenaars
Deze twee taalkunstenaars, die zovele jaren een duo vormden, hebben klaarblijkelijk maar een half woord nodig om er vervolgens honderden te laten opwellen. Koppel opmerkingsgave, humor, cynisme, spot en taalvaardigheid aan elkaar en je krijgt een spraakwaterval aan schitterend geformuleerde bewoordingen in allerlei versvormen. Het muzikale repertoire van Pieter Nieuwint sluit naadloos aan bij de lichtvoetige, soms nostalgisch getinte teksten van Ivo de Wijs. Door het elkaar uitdagen in spitsvondigheid en tempo weten zij hun publiek scherp te houden.

Verstaanbaarheid
Tijdens een instrumentaal concert gebeurt het me wel eens dat de muziek gedachten en beelden bij me oproept en dat ik me dan baadt in een zee van klanken en lijnenspel. Dat bleek nu uitgesloten. Ik moest alle zeilen bijzetten om te kunnen volgen, dit mede doordat het spreektempo vaak zo hoog lag. Tijdens de pauze hoorde ik ook van anderen dat zij de grootste moeite hadden om de teksten te volgen. Lag het aan het feit dat ons gehoor in de loop der jaren heeft moeten inboeten of vergt deze vorm van literair concert toch een meer specifieke geluidsvoorziening, zodat het luisteren niet gehinderd wordt door bijgeluiden in een verstoord klankbeeld. Bij het onderdeel waarbij Ivo de Wijs, aan de hand van op groot scherm getoonde teksten, zijn bijzondere hobby, namelijk het verzamelen van rouwadvertenties uit de krant, meesterlijke toelichtte, was duidelijk dat deze visualisering in grote mate bijdroeg aan de interactie met het publiek.

Educatief, respectvol, beschouwend
Knap hoe Ivo de Wijs ons aan de hand van voorbeelden attendeerde op schrikkelrijm, oogrijm, stuntrijm, raadselrijm en op versvormen, versvoeten, liedstructuur, op gewilde en ongewilde woordspelingen, op gedachtenkronkels, op wat rijmt en niet rijmt. Mooi is ook hoe zij beiden vertelden over hun diepgewortelde bewondering voor Drs. P.

De onderwerpen voor hun liederen en teksten halen zij uit het dagelijkse leven van mens en dier. Hebbelijkheden worden met lichte spot en humor uitvergroot zonder in banaliteit of minachting te vervallen. Pieter Nieuwint is met zijn gloedvolle zang en subtiel gevarieerd pianospel een waardige partner in dit inspirerende duo. Bedankt Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint voor het plezier dat jullie uitstralen, voor de rijkdom die je met ons deelde. Bedankt Roois Kultuur Kontakt en Peter de Koning met zijn team voor het mogelijk maken van deze heerlijke middag.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 18/02:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Jan van de Ven en kleinkind Roel van den Dungen, Cor en Martha van der Velden.
Zo 19/02: Zevende Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Theo van der Heijden, Joos Pas, Annie Bekkers – Kersten, Truus en Johan van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, An en Nard van den Oever – Bekkers, Wim van Iersel, Fanny Sneijder – van Roosmalen, Thea van den Berkmortel – Maas, Overleden leden van de KBO in de maand januari, Martien Kaskens, Jan van de Laar.
Zo 19/02: 10.00 u: Peuter/Kleuterviering in zaaltje en dagkapel van De Goede Herderkerk.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk. Woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 23/02: 20.00 u: Stichting Behoud Martinuskerk.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 15/02: 19.00 u: Eucharistieviering. Intentie: Wim van Kemenade.
Za 18/02: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 19/02: 09.30 u: Peuter- en kleuterviering. Het thema is: 'Carnaval', de dansmariekes van de Dommelsoppers komen dansen en alle kinderen mogen verkleed komen. 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Nel van Helmond-Coppelmans, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Harrie Derks.
Ma 20/02: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 22/02: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 25/02: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Zo 19/02:
09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Hens Aelmans, Jan Brugmans, Nolda Boudewijns-Vos. Inleveren palmtakjes. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Di 21/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 23/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 23/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 25/02: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 26/02: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Mien vd Kerkhof-Donkers, Hans Rosenberg, Janus Sanders, Mia Donkers-van Heeswijk, Ton Goossens, Hein en Corrie Raaijmann-v Oirschot, overleden ouders Spooren-van der Heijden, Snoeba Eijkenboom, Tiny Rooijakkers.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 19/02: Dienst in de Knoptorenkerk, Predikant Ds. Corine Beeuwkes, Helmond, carrouseldienst.

Odendael
Zo 19/02:
10.00 u: Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Jan Dortmans en de verjaardag van zijn zoon Jan.

H. Martinus Olland
Za 18/02:
17.30 u: Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Chris Essens, Thomas de Bie, An de Bie-v.d. Berk.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 19/02: 11.00 u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Jas van Gerwen, Wim van Zoggel, Bert v.d. Boogaard, An v.d. Rijt- van Schijndel, Theo v.d. Meulengraaf. Mededeling: Wij vragen uw aandacht voor de actie Kerkbalans.


Twee ongelukken kort achter elkaar

Zondagavond 12 februari is er rond 19:40 uur een aanrijding gebeurd tussen twee voertuigen op de A50 bij Sint Oedenrode.

De hulpdiensten zijn ter plaatse gekomen om de situatie veilig te stellen. Bij de aanrijding zijn beide voertuigen flink beschadigd geraakt. Eén van de auto's is in de middenberm tegen de vangrail tot stilstand gekomen. Bij de aanrijding raakte uiteindelijk niemand gewond.
De politie heeft tijdens het incident één rijstrook af moeten sluiten. Een berger heeft één van de betrokken voertuigen afgesleept.

Er vond op dezelfde A50 nog een ongeval plaats. In de file ontstond een kopstaart aanrijding. Twee personen raakten door deze aanrijding gewond. Beiden zijn voor controle met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een berger heeft de auto's afgevoerd om de weg weer vrij te maken. Bron: AS Media

Inbraak bij Switch mislukt

In de nacht van donderdag op vrijdagnacht hebben dieven geprobeerd om via een inbraak binnen te komen bij Switch Fashion & Lifestyle aan het Kofferen. Gelukkig is de inbraakpoging mislukt en is er niets meegenomen.

Kledingdieven hebben het de laatste tijd gemunt op Sint-Oedenrode. Twee weken geleden werd bij De Pastorie ingebroken. Daar werd met grof geweld een ruit aan diggelen geslagen om daarna de hele winkel leeg te roven. Dezelfde werkwijze hebben ze geprobeerd ook bij Switch toe te passen, maar door gelaagd veiligheidsglas is het dit keer niet gelukt. Er is door de criminelen wel veel schade aangericht, maar hoeveel dat is, is niet duidelijk.

Informele cliëntondersteuning onmisbaar bij Wmo-aanvraag

Twee jaar ervaring met Brabants Wmo-beleid laat zien dat senioren betere Wmo-voorzieningen krijgen door de inzet van vrijwillige cliëntondersteuners en laagdrempelig juridisch advies. Onafhankelijke, informele cliëntondersteuning is daarmee een belangrijke pijler voor het Wmo-beleid, zo stelt KBO-Brabant in een brief aan staatssecretaris Van Rijn.

Onafhankelijke cliëntondersteuning
Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) heeft iedereen recht op 'onafhankelijke cliëntondersteuning' bij het keukentafelgesprek. In dat gesprek bespreken gemeente en burger welke zorg en/of ondersteuning nodig zijn. Vervolgens geeft de gemeente een beschikking af waarin het recht op zorg of ondersteuning wordt vastgelegd. Geen eenvoudig traject. Vooral voor senioren die niet gewend zijn met ambtenaren te spreken of te onderhandelen over hun rechten, blijkt het lastig. Daarom is ondersteuning daarbij erg belangrijk.

Cliëntondersteuning van KBO-Brabant uniek
Wilma Schrover, directeur van KBO-Brabant, roept Van Rijn op om daarbij gebruik te maken van de ervaring met 150 vrijwillige cliëntondersteuners in Brabant. Schrover: "Dankzij een breed netwerk van vrijwilligers, en met hulp van laagdrempelige juridische ondersteuning, werden in al zeker een derde van de Brabantse gemeenten, voor meer dan 150 cliënten, betere afspraken met de gemeente gemaakt. Afspraken die hen in staat stellen om langer thuis te blijven wonen en regie over hun eigen leven te houden".

Pas op voor formalisering
Maatwerk is de kern van de Wmo. Informele cliëntondersteuning (vrijwillige hulp voor en door hulpvragers zelf) is een belangrijke pijler om dat voor elkaar te krijgen. KBO-Brabant wijst de staatssecretaris erop dat ondersteuning van de cliëntondersteuning niet moet uitmonden in verdere formalisering van de dienstverlening. Er moet ruimte blijven voor vrijwilligers. Zij brengen: meer onafhankelijkheid, betere juridische mogelijkheden, meer tijd en meer kennis van de doelgroep, meer keuzemogelijkheden voor hulpvragers.

Kortom, de combinatie van goed opgeleide vrijwilligers, echte onafhankelijkheid en laagdrempelige juridische expertise zoals nu geregeld in Brabant, zou brede navolging moeten krijgen elders in het land.

Samen even uit de zorg

Heeft u ook behoefte om in een ontspannen sfeer even iets anders te doen en een beetje afgeleid te worden van de zorg? Kom dan naar "Samen even uit de Zorg".

Het Steunpunt Mantelzorg wil graag inventariseren waar u als mantelzorger of zorgvrager behoefte aan heeft om even los te komen van de zorg. Er even tussenuit gaan is vaak juist lastig voor mantelzorgers, omdat er eerst van alles geregeld moet worden. Om dat te voorkomen nodigen wij u beiden uit.

Als mantelzorger of zorgvrager bent u ook alleen welkom bij de bijeenkomst. Bijna alles is mogelijk tijdens deze bijeenkomst, denk aan een eindje wandelen, iets creatiefs of juist lekker ontspannen niets doen, een praatje maken. Na inventarisatie gaan wij kijken hoe we hier vorm aan kunnen geven. Laat uw stem horen, zodat wij de juiste steun kunnen bieden.

De bijeenkomst is gratis en wordt gehouden bij Welzijn De Meierij, Steeg 9F, Schijndel. Om een inschatting te kunnen maken van het aantal aanwezigen willen we u vragen om u zelf van tevoren aan te melden. Dit kan tot en met maandag 20 februari door te bellen met Welzijn De Meierij op nummer 073 544 1400. Woensdag 22 februari van 10.00 tot 12.00 uur bij Welzijn De Meierij n Schijndel.

Alzheimer Café

Op maandag 20 februari wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: De dag door met dementie

Omgaan met mensen met dementie begint met kennis over de ziekte. Dementie is meer dan vergeten. Het is ook het verlies van je denkend vermogen en niet meer kunnen kiezen.

Wat vraagt het van de omgeving, hoe kun je simpele misverstanden voorkomen en hoe doe je dat 24 uur per dag? Dick Kits heeft samen met Anneke van der Plaats hierover een boek geschreven en hierover zal Dick deze avond komen vertellen. Na deze lezing snap je hoe het demente brein werkt en hoe je het beste met mensen met dementie om kunt gaan; hen kunt helpen en ondersteunen. Een interessante avond voor mantelzorgers, familie, vrienden, artsen en zorgprofessionals. Gastspreker: Dick Kits. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Themawandeling over het 'hiernamaals'

Het Gesprek te Pas van zondag 19 februari, heeft als thema 'hiernamaals'. Allerlei geloven en culturen hebben allerlei beelden van een leven na de dood. Wat weten, geloven en hopen wij hiervan? Heeft dat gevolg voor het leven nu? Ook bij dit onderwerp vragen genoeg voor een goed gesprek. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 19 februari om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde: Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Onderonsje in het Damiaancentrum

Genieten van het zelfgemaakte stamppottenbuffet bij het Onderonsje. Op donderdag 23 februari wordt het weer druk in de keuken van het Damiaancentrum.

De deelnemers gaan zelf een stamppottenbuffet klaarmaken. Wat maken ze klaar? Hete bliksem, blote billetjes in het gras, hutspot of Hawaii-stamppot? Het is nog een verrassing. Maar lekker zal het zijn!

Als u 55-plus bent en u heeft zin om mee te doen kunt u zich aanmelden. Een echte keukenprins(es) hoeft u niet te zijn. Het gaat ook om het samen zijn en de gezelligheid. Voor deze activiteit is het nodig u aan te melden (vóór 20 februari) via 06-53448605(Petra) of 06-13992915(Karin) Tijd: 10.00-13.30 uur. Kosten: € 6,-

Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Kaarten bij De Vriendschap

Op Zondag 19 Februari is er weer een gezellige kaartavond in Boskant met natuurlijk weer heerlijke prijzen

Rikken en Jokeren is voor iedereen, een sportieve strijd, onder het genot van een hapje en een drankje Kom gezellig kaarten in Boskant, deze avond wordt organiseerd door K.B.O. Boskant.

Scouting en Jantje Beton

De Jantje Beton Collecte: zinvolle vrijetijdsbesteding in eigen buurt. Van 13 t/m 25 februari wordt de jaarlijkse landelijke Jantje Beton Collecte georganiseerd.

Van de opbrengst gaat 50% rechtstreeks naar de collecterende jeugdorganisatie die het geld besteedt aan allerlei jeugdgerelateerde buitenspeelactiviteiten van de eigen club. De overige 50% gaat naar Jantje Beton die hiermee diverse projecten in het land mogelijk maakt waardoor alle kinderen vrij buiten kunnen spelen in hun eigen wijk.
Zo komt 100% van de opbrengst ten goede aan kinderen in Nederland.

Waarom gaat niet de gehele opbrengst naar Jantje Beton?
Jantje Beton vindt het belangrijk om ook verenigingen die zich inzetten voor het speelplezier van kinderen direct te ondersteunen. Zij zetten zich in voor dezelfde missie als Jantje Beton.

Geef aan de Jantje Beton collectant van Scouting Rooi!
In Sint-Oedenrode en de Rooise kerkdorpen gaat Scouting Rooi op pad met de Jantje Beton Collecte. De bevers (5 - 7 jaar), welpen (8 - 10 jaar) en scouts (11 - 14 jaar) zullen in Rooi bij u aanbellen op zaterdag 18 februari. De explorers (15 – 17 jaar) kunt u verwachten in de kerkdorpen op vrijdag 17 februari.


februari

ik kijk door mijn raam
dubbelglas in een vierhoek

daarachter een kwart van steen
en buren met een eigen boek

de rest is grijs als de winter
met kale takken als decor

mijn blik is flinterdun vernauwd
een vangnet waar ik me niet aan stoor

met een haast afgebakend gevoel
dat traagheid boekt en het heden vertrouwt


Foto: Henri van Hoorn

De kinderboerderij op de Kienehoef gefotografeerd vanuit de lucht. Henri van Hoorn legde het prachtige beeld vast.

',nne weinterkunning zingt zowel van erremoei es van wilde

Foto: Lisette van Helden

Mooi in de natuur, de reiger moet er wat voor over hebben om aan een maaltje te komen, met de lange poten in het ijskoude water....Foto gemaakt door Lisette van Helden.


Nijnsel troeft SBC af

De derby Nijnsel-SBC is afgelopen zaterdagavond in het voordeel van de thuisploeg beslecht. En dat mag rustig verrassend worden genoemd omdat de gastheren opnieuw met de nodige absenties hadden te kampen. Maar mogelijk gaf dat de elf uitverkoren voetbalartiesten juist de geest want de ploeg streed voor elke meter, gaf weinig ruimte weg en ontregelde het spel van de gasten.

De afgelopen periode werd keeper Thijs van Esch vaak bewierookt, hij had echter dit weekend elders de ski's ondergebonden. En zo kwam Youri Dortmans op doel te staan en ook hij kweet zich uitstekend van zijn taak, zodat de credits dit keer dan ook volledig terecht naar hem gaan.
Nijnsel begreep maar al te goed dat het op een andere manier moest spelen dan de week ervoor tegen EMK. Er werd nu veel beter en korter gedekt en, het moet gezegd, de terugkeer van Stefan Hulsen voorin zorgde voor veel meer gevaar. Hij werd de afgelopen weken node gemist. In de 38e minuut sprong het talrijke publiek met een geelblauw Nijnsel hart al omhoog toen er in hun ogen een zuiver doelpunt werd geproduceerd. Zowel de assistent-grensrechter van SBC als de leidsman hadden echter een geur van buitenspel waargenomen. Beide heren beschikken klaarblijkelijk over een uitstekend reukvermogen.
In de rust schonk 'theoloog' Verhoeven een puike 'China (spreek uit 'Tsjaina') pai mu than feng sui superior Avondthee' met een vleugje afrodisiacum en dat kwam het spelbeeld in de tweede helft zeker ten goede. In de 51e minuut namelijk brak Stefan Hulsen door de oranjezwarte defensie die binnen de zestien werd aangetikt en dat kan in het moderne voetbal maar één ding betekenen: strafschop! Ofschoon de Sonse keeper, ook goed op dreef, wel de goede hoek koos was de pingel toch voor hem te scherp aangeschoten en dat betekende voor de Nijnsel aanhangers de luid bejubelde 1-0. Niet veel later kwam de sneeuw met bakken naar beneden. Een prachtig gezicht in de felle lampen en veel vrouwelijke supporters uit beide kampen met een serieuze hang naar romantiek beschouwden dit dan ook als een vervroegd hemels Valentijnsgeschenk. De scheidsrechter, woonachtig in Valkenswaard en geboren in 'Nittersul', een van de Acht Zaligheden met een slordige 870 inwoners, overlegde met de spelers 'wat te doen', maar tot opluchting van het enthousiaste publiek wilde iedereen door. Toen brak er een periode aan van 'vrouwen en kinderen eerst' en kon de thuisploeg niet veel meer dan verdedigen en de bal zo ver mogelijk van het eigen doel houden. Bij enkele uitbraken van de thuisploeg ontbrak vervolgens de precisie. Er hing van alles in de lucht maar niet de verlossende 2-0. Voor het Nijnsel doel ontstonden nog enkele hachelijke situaties maar zolang de bal niet over de lijn gaat, wordt er niet naar het midden gewezen. Na negentig minuten, waarvan de laatste vijftien wel erg lang duurden, konden eindelijk de Nijnselse armen in de lucht. Een fraaie, niet verwachte overwinning na een wedstrijd die niet louter vergeven was van een pastorale schoonheid, kon voor de thuisploeg worden bijgeschreven. Trois points.
Nijnsel 2 haalde op zondag eveneens een belangrijke thuisoverwinning tegen concurrent Sparta'18 2 uit het pittoreske Sevenum. Na een ruststand van 1-2 wees het scorebord na negentig minuten de eindstand 4-2 aan.

Zondag naar het Jan Louwers stadion
De voorlopig laatste wedstrijd vindt aanstaande zondag plaats in het historische Jan Louwers stadion aan de Charles Roulslaan 1 in het Eindhovense Stratum. Nijnsel neemt het dan op tegen het sterke en getalenteerde 'Eindhoven Amateurs' waartegen thuis met veel kunst- en vliegwerk een gelijkspel werd behaald, 1-1. De wedstrijd begint om 14.30 uur. En na het vele nepnieuws van de afgelopen weken ('PSV gaat nog steeds voor de titel'), nu eindelijk weer eens echt nieuws: Luuk Kremers is vanwege zijn stijgende vorm (tijdelijk) aan de selectie toegevoegd. Op zondag 12 maart staat dan weer de eerste wedstrijd op het programma, thuis tegen Braakhuizen. Tevens wordt op die middag het nieuwe kunstgras korfbalveld op sportpark Den Eimert officieel in gebruik genomen.

De 8 jarige Bart van Rossum is zondag 19 februari "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Heeswijk 1. Bart voetbalt in JO9- 6. Is een fanatiek voetballertje die aanvallend ingesteld is, huppelend over het veld gaat en ook nog vaak een goaltje kan maken Heeft goed spel inzicht. Bart gaat met veel plezier voetballen en gezelligheid staat voorop. Favoriete voetbalclub is PSV. Favoriete spelers Siem de Jong, Bart Ramselaar en Oleksandr Zinchenko. Bart zit in groep 5 van bs Odaschool. Hobby's van Bart zijn voetballen, lego, buiten spelen en op de tablet. Rhode wenst Bart een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Boskant wacht zware klus

Afgelopen weekend is er slechts één wedstrijd gespeeld door de teams van v.v. Boskant. Boskant 2 speelde in Mierlo op kunstgras tegen Mifano 2 en behaalde daar een zeer verdienstelijk gelijkspel. De beste kans in de 1e helft was voor de thuisclub, maar de penalty die ze in de 40e minuut kregen, werd voortreffelijk door Boskant doelman Geert Foolen gestopt.

Net voor rust had Joris van der Heijden de 0-1 op z'n schoen, maar jammer genoeg wist hij een goede kans niet te verzilveren. Na rust was het met name aan Geert te danken dat de 0-0 over de eindstreep getrokken kon worden. Alle overige wedstrijden, zowel op zaterdag voor de jeugd als op zondag voor de senioren en dames, werden afgelast.

Voor Boskant 1 waren de uitslagen van de koplopers Boxtel en BMC niet onverdeeld ongunstig. Boxtel werd door Keldonk op een keurige 1-1 gehouden en BMC kreeg thuis met een 0-3 eindstand stevig klop van DVG. En juist datzelfde DVG is voor aanstaande zondag de tegenstander van Boskant! De thuiswedstrijd werd destijds door Boskant met 1-0 in haar voordeel beslist, in een periode waarin DVG moeizaam draaide. Maar de knop lijkt in Liempde op de juiste stand gezet te zijn, want vanaf 13 november heeft DVG geen wedstrijd meer verloren en 15 punten behaald in 5 wedstrijden. En misschien nog wel indrukwekkender is de manier waarop: liefst 22 doelpunten voor en "slechts" 5 tegen!
Boskant kan dus vol aan de bak!

Rhode zondag tegen Heeswijk

De wedstrijd zondag tegen Baardwijk werd afgelast. Zuidoost Brabant, en dus ook Sint-Oedenrode, waren sneeuwvrij gebleven, maar de rest van Nederland en ook Waalwijk niet dus het veld van Baardwijk was onbespeelbaar.

Voor komende zondag staat de thuiswedstrijd tegen Heeswijk op het programma. De weersberichten voor deze week zijn goed, dus een redelijke kans dat het door kan gaan. De uitwedstrijd in Heeswijk eindigde in een gelijkspel, 1-1. Het was toen een aantrekkelijke wedstrijd, in hoog tempo, met wisselende kansen. Heeswijk scoorde voor rust en Rhode trok na rust de stand weer in evenwicht. Heeswijk begon goed aan de competitie en pakte ook de eerste periodetitel. De laatste wedstijden heeft Heeswijk de nodige punten laten liggen, maar afgelopen zondag stelde het orde op zaken en won met 1-0 van BVV. Het was de enige wedstrijd die zondag doorgang kon vinden in de 2e klas F.

Pupil van de wedstrijd

De 8 jarige Bart van Rossum is zondag 19 februari "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Heeswijk 1. Bart voetbalt in JO9- 6. Is een fanatiek voetballertje die aanvallend ingesteld is, huppelend over het veld gaat en ook nog vaak een goaltje kan maken Heeft goed spel inzicht. Bart gaat met veel plezier voetballen en gezelligheid staat voorop. Favoriete voetbalclub is PSV. Favoriete spelers Siem de Jong, Bart Ramselaar en Oleksandr Zinchenko. Bart zit in groep 5 van bs Odaschool. Hobby's van Bart zijn voetballen, lego, buiten spelen en op de tablet. Rhode wenst Bart een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Ollandia voor derby naar Irene

Zondag staat er voor Ollandia weer een uitwedstrijd op het programma. Het moet dan op sportpark De Laat in Gemonde aantreden voor de derby tegen Irene. Ollandia behaalde in de thuiswedstrijd, na een 0-1 achterstand een verdiende 4-1 overwinning. Irene draait met een jonge ploeg een moeizaam seizoen, maar zal zeker tegen Ollandia graag de punten in eigen huis willen houden.

Ook Ollandia zal voor de punten naar Gemonde afreizen om zo op de standenlijst aansluiting te vinden met de middenmoot. Ollandia zal dan wel vanaf de aftrap bij de les moeten zijn en dit ook tot het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter moeten blijven. De spelers zullen verdedigend en aanvallend scherp moeten zijn en ook in de persoonlijk duels zullen ze als winnaar voor de dag moeten komen. Wij rekenen in deze derby weer op de steun van vele supporters. Ook voor de overige seniorenteams staan er zondagmorgen weer wedstrijden op het programma, waarbij de Ollandia Vrouwen voor een derby op bezoek moeten bij Boskant en Ollandia 2 hun hoge positie op de standenlijst in de uitwedstrijd tegen DVG zal willen vasthouden. Ook zaterdag is er weer volop voetbal voor de Ollandia jeugd, waarbij er ook weer mooie wedstrijden op het programma staan.

Succes in eigen huis

Zaterdag 11 en zondag 12 februari 2017 organiseerde turn- en gymnastiekvereniging Dioscuri samen met de technische commissie turnen dames van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie de voorwedstrijden voor de D1 en 4e divisie.

Evie van Bers en Evelien den Ouden, beide Jeugd I, beten in de ochtendwedstrijd namens Dioscuri het spits af. Evie begon op de brug. Zij turnde een oefening als nooit tevoren. Evelien gooide vooral hoge ogen met haar balk- en vloeroefening. Op de evenwichtsbalk wist zij knap de hoogste score van alle 50 turnsters op haar naam te laten schrijven, waarmee zij zeker is van een plaats in de toestelfinale balk. Evelien werd in het grote deelnemersveld uiteindelijk heel knap 2e.

Na deze prachtige start was het de beurt aan de Jeugd II dames. Mikayla Clarke, Anouk van den Brand en Amy Jones begonnen de wedstrijd op balk. Alle drie moesten ze op dit onderdeel een val incasseren. Amy liet een hele stijlvolle oefening op vloer zien en ook Mikayla straalde op de vloer met de 3e score. Op het derde onderdeel, sprong, was het Anouk die een hoge score wist neer te zetten. Haar twee half in/half-uit sprongen waren goed voor de 2e plaats en een sprongfinale. Ook op brug turnde Anouk subliem ze kwalificeerde zich zelfs als 1e voor de brugfinale.

In de derde wedstrijd kwamen Veerle Dahler, Amy Pompen en Keri Habraken, de pupillen II D1 van Dioscuri, in actie. Keri begon de wedstrijd ijzersterk op vloer. Goed voor de 5e vloerscore. Veerle blonk vooral uit op brug, waar zij 2e brugscore van de wedstrijd behaalde en zich daarmee verzekerde van een plaatsje in de brugfinale. Amy tot slot, liet op balk een strakke oefening zien. Zo strak zelfs dat zij ondanks een val en dus een vol punt aftrek alsnog de 5e balkscore neerzette.

Nadat op dag één alle turnsters zich gekwalificeerd hadden lag de lat voor dag twee hoog. Noa der Kinderen (Pupil 1 D1) en Julia van Hoof (Junior) voelden de druk. Noa turnde echter een keurige wedstrijd. Met name op sprong zette zij een hoge score neer, goed voor de 8e plaats. Julia startte haar wedstrijd wat matig op brug. Op het tweede onderdeel maakte ze dit gelukkig ruimschoots goed. Een vrijwel perfecte oefening resulteerde in een megascore. Julia heeft zich daarmee als 1e geplaatst voor de balkfinale. Na ook een 5e score te hebben neergezet op vloer wist Julia dat ze meedeed om de medailles. En jawel, zilver!

In de tweede wedstrijd kwamen Instappers Naomi van der Post en Karlijn Limbourg in actie. Naomi turnde een vloeroefening als nooit tevoren. Super strak en geconcentreerd turnde zij naar een score die goed was voor de 5e plaats. Karlijn's vloeroefening (evenals die van Naomi met een spectaculaire arabier flikflak) was zelfs goed voor de 2e plaats. Karlijn is in ieder geval zeker van een plaatsje in de toestelfinale vloer. Zij eindigde bovendien op het podium overall en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Een mooie prestatie!

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan de Senioren. Een grote groep van zes turnsters trad namens Dioscuri aan. Elena Haenen, Nienke van der Vleuten, Ilse van der Heijden, Myrne van den Eertwegh en Anneke en Paula Verwaard begonnen hun wedstrijd op brug. Met name Myrne blonk uit op dit onderdeel. Maar ook Elena begon haar wedstrijd keurig op brug. Op de evenwichtsbalk ging het voor de meiden helaas niet zoals gehoopt. Alleen Paula wist te blijven staan en haalde knap de 5e plaats op dit onderdeel. Op vloer turnde Paula voor het eerst een salto achterwaarts én een salto met halve draai voorwaarts in haar oefening. Opvallend was verder dat de vloeroefeningen van de zussen Paula en Anneke door de jury met exact hetzelfde punt werden beloond. In het individueel eindklassement moesten de dames zich bij de beste 16 turnen voor een plaatsje in de regiofinale. Een zware opgave in de Senioren-categorie. Toch wisten Anneke en Ilse zich knap als 9e resp. als 12e te plaatsen voor de regiofinale.

Met drie medailles en 13 regiofinaleplaatsen een sportief uitermate succesvol weekend voor Dioscuri!

OLAT winterwandeltocht vanuit Zeeland

Op zondag 19 februari is de start van de vierde wandeltocht van dit 50e winterseizoen vanuit de plaats Zeeland. Het is februari. Misschien loopt men onder winterse omstandigheden en geniet iedereen van vorst en strakblauwe winter-luchten, of voelt men een eerste glimp van het naderende voorjaar? Hoe dan ook, het wordt een fijne wandeldag.

De vereniging loopt door de bos- en heidegebieden van het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant, De Maashorst. De lopers op de 40 km maken bovendien een lusje naar de Bedafse Bergen. Na de start loopt men al snel in het bos van Zevenhuis. De 10 km buigt af en zij lopen via boerenlandpaden richting camping De Heidebloem. De andere afstanden lopen via Tooverkamp naar de Maashorst. Met een beetje geluk zie je op afstand enkele wisenten die hier vorig jaar zijn uitgezet. Via Menzel, een buurtschapje, maar ook een eeuwenoud agrarisch landschap met een fraaie afwisseling van akkers, weilanden, bos, waterlopen en oude boerderijen komt men bij grafheuvels en even verder bij het begrazingsgebied Brobbelbies. Via Holenberg, de nieuwe natuurbegraafplaats, buurtschap Nabbegat en het bosgebied de Reekse Heide komen alle wandelaars weer terug bij de startlocatie.

Startlocatie is Het Witte Huis, Reekseweg 7, 5411 RB Zeeland. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en café rustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.

Prolongatie Nederlandse titel Dai-Ippo trainers

Zondag werden in Beverwijk de Nederlandse kampioenschappen Kodokan Kata gehouden. Het Rooise duo Eric Markgraaff en Cor van der Heijden, beide trainers bij Dai-Ippo, moesten hun Nederlandse titel in het Kodokan Goshin Jutsu verdedigen.

Dit is een Kata, bestaande uit 21 technieken, dat sterk aan het Jiu Jitsu verwant is. Dus met de nodige trappen en stoten. Alle handelingen zijn strikt voorgeschreven en een 5-koppige jury geeft voor iedere techniek een score. Eric en Cor hadden in hun voorbereiding maar liefst 4 toernooien op een rij weten te winnen, waaronder het internationale toernooi in Bonn (D). Als eersten de tatami op beten ze de spits dan ook maar meteen scherp af. Met een goed gevoel stapten zij de mat af. Met een ruime voorsprong op de andere koppels en een goed gevoel gingen ze zich voorbereiden voor de finale. De winnaar van de voorronde mag als laatste de finale in. Tijdens de warming-up toch weer even met twee voeten terug op aarde. Eén fout in de finale en je punten totaal wordt gedeeld door 2 en dan heb je niets. In de finale begint iedereen weer op 0. Eric en Cor spreken af om toch nog wat meer scherpte in hun uitvoering te brengen. Ook nu verloopt alles super. Ze stappen met een goed gevoel de mat af en nu wachten op de jury uitslag: na 2016 is ook in 2017 de Nederlandse titel een feit. Met een totaal van 566 bleven zij het koppel op de 2e plaats met maar liefst 38 punten voor. En dat is veel. Op 26 februari gaan zij zich weer meten met het internationale veld op het sterk bezet toernooi van Brussel.


Diploma zwemmen bij de Neul

Diploma A!

Zondag 5 februari was het zover; de eerste keer diploma zwemmen van 2017. Na al het harde werken zijn er weer een heleboel kinderen geslaagd.

Diploma A: 14 geslaagden
Diploma B: 22 geslaagden
Diploma C: 9 geslaagden

Op de foto's kun je zien hoe blij de kinderen ermee waren!

Diploma C!
Diploma B!
Diploma B!

Succesvol weekend voor Nijnselse ruiters

Succesvol weekend
voor Nijnselse ruiters

Dit weekend werden de Indoor Brabantse kampioenschappen springen paarden verreden in Oud Gastel. Op zaterdag startten Suzan van Gastel en Marwin van den Nieuwenhuijzen hun paarden respectievelijk in de klassen M en Z. In de klasse Z startte Suzan het paard Epke en reed zowel de eerste als de tweede manche foutloos rond. In de barrage viel een balkje, de snelle tijd was goed voor een vijfde prijs en een startbewijs voor indoor Brabant en de KNHS kampioenschappen.

Marwin startte het paard Fien H en reed eveneens 2 foutloze eerste omlopen. ook bij Marwin en Fien H rolde een balkje uit de lepels in de barrage. De barragetijd zorgde ervoor dat Marwin en Fien H naast Suzan en Epke opgesteld stonden in de prijsuitreiking en de zesde prijs in ontvangst mochten nemen. Ook Marwin en Fien H verdienen een startbewijs voor Indoor Brabant en de KNHS kampioenschappen. In de klasse M startte Marwin het paard Fabulous en bleef drie rondes foutloos. Dit was goed voor een derde prijs.

Suzan startte in de klasse M het paard Eye-Catcher Go. Deze combinatie bleef ook zowel de eerste als de tweede manche foutloos. De barragetijd was iets langzamer dan die van Marwin en Fabulous zodat ze weer naast elkaar stonden in de prijsuitreiking en de vierde prijs in ontvangst mochten nemen. Ook deze combinaties zijn beide uitgenodigd voor zowel Indoor Brabant als de KNHS kampioenschapen. Op zondag in de klasse L kwam Juliët Bosshardt met haar paard Giolita aan de start op de kampioenschappen. Juliët en Giolita bleven ook de eerste en de tweede manche foutloos.

Ook in de barrage liet deze combinatie alle balken in de lepels liggen en de barragetijd was goed voor een vierde prijs en een startbewijs voor de KNHS kampioenschappen. Änouk van den Nieuwenhuijzen en haar paard Irena Z startten ook in de klasse L en eindigde met een tiende prijs. Marloes en Martijn van Stiphout startten hun paarden op een dressuurwedstrijd in Zeeland. Marloes startte in de klasse M2 haar paard Figaro. De jury was tevreden en beloonde de proef met 64.7% goed voor een derde prijs. Martijn startte zijn paard Hannibal in de klasse L. ook hij werd beoordeeld met 64.7% en ook een derde prijs.

Roois kampioen doubletten

Het doublet Marijke Hurkmans/Frans vd Velden van De Klutsers werd afgelopen zondag ongeslagen (5 +42) Roois kampioen doubletten 2017. Zij wist als enige 5 partijen op naam te schijven en liet hiermee de concurrentie ver achter zich. Dus terecht kampioen.

Op de 2e plaats kwam met 4 +26 het doublet Jo vd Heijden/ Jos van Eck. En met een 3e plaats (4 +24) wist het doublet Ad Hurkmans/Piet Habraken het podium compleet te maken. Hier viel het doublet Ingrid vd Eijnden/Wim vd Rijdt met 4 +22 nipt naast. Op afstand werd het doublet Rob van Berkel/Karel Kreijveld 5e (3 +17) en het doublet Annie en André vd Nieuwenhof 6e (3 +8).

Cloeck & Moedigh 4 kampioen NPC 5e divisie afd. 5011
Met nog 2 te spelen wedstrijden is het team Cloeck & Moedigh 4 reeds zeker van het kampioenschap in de Nationale Petanque Competitie (NPC) 5e divisie afd. 5011. Dit door naaste concurrent De Soepele Pols 2 thuis met 5-3 te verslaan. Met 16 punten, 8 punten meer dan de naaste concurrent, is het team niet meer in te halen. Het team bleef tot nu toe ongeslagen. Verdere uitslagen van deze week: 4e divisie 4008, Cloeck & Moedigh 1 - 't Lover 3: 5-3, 5e divisie 5003, Cloeck & Moedigh 2 - 't Dupke 4: 8-0, 5e divisie 5010, PC Eindhoven 1 - Cloeck & Moedigh 3: 4-4, 6e divisie 6005, Boules de Boeuf 7 - Cloeck & Moedigh 5 : 4-4, 6e divisie 6013, Cloeck & Moedigh 6 - Oisterwijk 2: 6-2, 6e divisie 6014, Dongen 3 - Cloeck & Moedigh 7: 5-3.

Rooise ruiters en ponyruiters

Afgelopen weekend vonden de Brabantse kampioenschappen springen voor paarden plaats in Oud Gastel. In de klasse B kwamen Judith Martens en Lynn van de Sonniuswijck aan de start. Zij reden twee foutloze rondes en kregen van de jury een hoge stijlpuntenbeoordeling. Judith en Lynn mochten zich opstellen voor een vierde prijs.

Nienke Theuns vertrok het laatste weekend van januari naar de dressuurwedstrijd in Udenhout. Met haar pony Allendara Thunder Beauty werd deelgenomen in de klasse D-L1. Nienke en Beauty werden vierde en derde met respectievelijk 207 en 200,5 punten. Dianne Merks vertrok dat weekend met haar paard Eva naar Asten. In de klasse M werden twee foutloze rondes gereden en een negende prijs behaald.

Zilver voor Yannick Siauw

De regiokampioenschappen turnen heren hebben weer plaats gevonden. Ruim 150 turners uit Noord-Brabant en Zeeland streden in Goirle om de titels. Yannick Siauw legde bij de pupillen beslag op het zilver. Op brug liet de turner van Gymnastiek Vereniging Best het hoogste punt van de wedstrijd noteren en ook zijn oefeningen op de vloer en sprong waren van grote waarde voor het eindresultaat.

Yannick liet onder andere een dubbel flikflak en streksalto met ½ schroef zien. Het verschil met de nummer 1 was slechts 0,2 punten. Afgelopen weekend stond de 1/8 finale van het NK turnen heren op het programma. Ook daar wist Yannick de 2e plaats te behalen en daarmee heeft hij zich ruimschoots geplaatst voor de volgende ronde op weg naar de NK finale. Wederom scoorde Yannick hoge punten op de brug. Hij wil graag de nationale toestelfinale bereiken op dit toestel. Ook op ringen en vloer liet de turner, die ook deel uit maakt van de Oranje Jong Talent Selectie een van de betere oefeningen van de wedstrijd zien. Een goede start van het wedstrijdseizoen. Op naar het NK?

Summer van den Hurk naar halve finales NK

Afgelopen zondag mocht Summer van den Hurk deelnemen aan de ¼ finales voor het NK turnen te Zierikzee, categorie pupillen 2 N2. 10 van de 16 turnsters konden zich plaatsen in deze wedstrijd voor de ½ finales NK turnen. In een sterk deelnemersveld startte Summer met een prima oefening op haar favoriete toestel brug.

Met 14.250 haalde zelfs het 3de punt van de wedstrijd op dit toestel. Hierna volgde het altijd zenuwslopende toestel balk. Helaas moest ze bij de arabier de balk verlaten wat haar een punt aftrek kosten. Ze haalde uiteindelijk 12.550 op balk. De vloeroefening ging prima tot het laatste element wat haar wat aftrek kosten. Ze werd beloond met een 14.150. Op het laatste toestel sprong liet ze twee prachtige sprongen zien wat haar 13.766, 4de punt van de wedstrijd op dit toestel. Uiteindelijk werd Summer knap 7de in dit sterke deelnemersveld. Hiermee plaatst ze zich voor de ½ finales van het NK turnen die in april gehouden zullen worden.

HBV Concordia pakt zilver

Op 11 februari stond voor Handboogvereniging Concordia het Rayon kampioenschap indoor Ere klasse op het programma. Met een team van 4 gingen zij de strijd aan. Na de eerste helft van de kwalificatie stond Concordia op een 4e plek.

Het was belangrijk dat zij deze positie vasthielden of hoger zouden eindigen aan het eind van de kwalificatie. Slechts de top 4 gaat namelijk door naar de finalerondes. De schutters van Concordia zetten hun pijlen op scherp en schoten een sterke 2e helft waardoor zij met 1652 als 2e geplaatst de finales in gingen. De halve finale tegen het team uit Zeeland werd overtuigend gewonnen met een uitslag van 6-2. In de finale stond Doele Willem III Boekel, één van Nederlands beste teams tegenover Concordia. Helaas moest Concordia met een uitslag van 1-5 het onderspit delven en genoegen nemen met zilver. De schutters van het 1ste team van Concordia: Thijs Verstappen, Willem Nijssen, Jos de Vries en Rick van den Oever kijken terug op een geslaagd Rayon kampioenschap waar zij zich ook direct hebben geplaatst voor het Nederlands Bondskampioenschap wat in maart verschoten wordt.

Rooi pakt wederom belangrijke punten

Afgelopen zondag mocht Rooi thuis spelen tegen Avanti. Dit werd een pittige wedstrijd omdat Rooi wist dat Avanti veel druk ging zetten. In de eerste 10 seconden kwam er een mooie kans bij Rooi wat in een 1-0 resulteerde. Niet snel daarna had Avanti een antwoord met een strafworp.

Maar door het mooie spel van Rooi kwamen er vele kansen. Zo vielen zowel de afstandsschoten als de korte kansen erin. Hierdoor werd het al snel 6-1 in het voordeel van Rooi. Toch bleef Avanti door knokken en maakte het Rooi niet gemakkelijk. Terwijl Rooi nog aan het zoeken was kwam Avanti terug in de wedstrijd. Zo was het in de rust 13-11.

In de rust werd besproken dat het zeker niet afgegeven mocht worden. Toch was het Avanti dat weer snel de korf wist te raken en zo was de wedstrijd weer vrij spannend. Rooi wist weer uit te lopen omdat Britt van de Laar twee mooie afstandsschoten erin legde en zo de score weer omhoog haalde. Hierdoor kreeg Rooi weer vertrouwen en wisten ze de kansen weer af te maken. Dit leidde naar een 18-13 voorsprong. Als eindslot werd er nog een mooie strafworp afgerond en zo kwam de stand op 21-18! A.s zondag speelt Rooi tegen de Peelkorf om 15:30. Deze wedstrijd wordt uit gespeeld in Venray.