DeMooiRooiKrant

22 maart 2017

DeMooiRooiKrant 22 maart 2017


Nijnsel Vrouwen 1 ongeslagen kampioen

Sint-Oedenrode - Het sprookje duurt voort! Nijnsel VR1 heeft afgelopen zondag in de reserve tweede klasse het kampioenschap behaald met slechts twee verliespunten! Een unieke prestatie die volgend seizoen tevens promotie oplevert naar de reserve eerste klasse, nog nooit vertoond in Nijnsel en omstreken! Nijnsel VR1 is daarnaast een van de eerste kampioenen in het district Zuid 2. Met een ongelooflijke voorsprong van maar liefst achttien (!) punten werd op zondag 19 maart de kroon op het werk gezet met een 8-0 overwinning op het eerste damesteam van Gemert.

Ook het doelsaldo van + 49 laat aan onduidelijkheid niets te wensen over. De Nijnselse vrouwen onder leiding van de bezielde succescoach Arent van Dijk bonden alle tegenstanders tot nu toe aan de zegekar en gaandeweg het seizoen bouwde het team een indrukwekkende voorsprong op. Ook de sponsoren van het eerste uur, TVE Reclame, Peter Voss Baderie, Nol van den Oetelaar en Wetser Kappersbenodigheden deelden in het ongelooflijke succes van de Nijnselse dames.

Aanstaande zondag om half vijf meteen na afloop van de wedstijd van Nijnsel Heren 1 tegen Bergeijk is er in de kantine op Den Eimert een informeel samenzijn waarop alle leden, supporters en sponsoren van harte welkom zijn en iedereen in de gelegenheid is om de dames te feliciteren met dit ongekende succes. Een gerenommeerde dj zal het feestelijke gebeuren tot later op de avond omlijsten. Voel je welkom, onze dames kijken uit naar je komst en hebben recht op veel belangstelling uit Nijnsel en de andere kernen uit Meierijstad

Hoera het is lente!

Wat gaat het weer doen deze week? De regen wordt minder en de zon gaat zichzelf vaker laten zien gelukkig. Daarbij staat een matige tot krachtige westelijke wind. Deze week is het nog heel even geduld hebben op de échte zonnige dagen.

Maar niet getreurd hoor. De dagen worden weer langer, de temperaturen schieten om hoog en de dagen worden zonniger.

De Lente, ook wel het voorjaar genoemd, is een van de vier seizoenen. De lente start (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Dan begint de zomer! Tijdens de lente worden in de noordelijker streken de bomen groener en gaan de planten bloeien. Geleidelijk wordt het warmer en dat doet ook ons humeur ten goede! Laat die zon maar stralen!

Formido
't Paperas

Jaargang 7 • Week 12 • Woensdag 22 maart 2017

Rooi Isoleert

De actie 'Rooi Isoleert' is van start gegaan; een actie voor spouwmuurisolatie van coöperatie De Verbinding in samenwerking met onder meer de gemeente Meierijstad. Uit www.energielabelatlas.nl blijkt dat in Sint-Oedenrode, Boskant, Olland en Schijndel nog grote kansen liggen om samen woningen te isoleren. Dit zorgt niet alleen voor meer wooncomfort maar ook direct voor een besparing op de energierekening.

Bouwjaar
Spouwmuurisolatie is met name interessant voor huizen die zijn gebouwd tussen 1926 en 1976.
Bij huizen vallende binnen deze doelgroep is vorige week huis aan huis een brief en een folder met informatie over deze actie verspreid.
Dezelfde actie is ook al eerder in de voormalige gemeenten Schijndel en Veghel uitgevoerd. In Schijndel zijn inmiddels 90 woningen geïsoleerd en in Veghel, waar de actie nog loopt, zijn al 120 aanmeldingen ontvangen. Met "Rooi Isoleert" is heel Meierijstad bij de actie betrokken.

Energie neutraal
Gemeente Meierijstad vindt duurzaamheid, waaronder het zuinig omgaan met energie, heel belangrijk. Een van haar doelstellingen is om in 2050 een energie neutrale gemeente te zijn.
Wethouder van Rooijen is afgelopen vrijdag naar de weekmarkt in Sint-Oedenrode gegaan om de actie nog eens extra onder de aandacht van de bewoners te brengen: "Isoleren betekent niet alleen meer woonplezier en waardevermeerdering van een woning, maar ook een investering in onze duurzame toekomst".

Wijkbijeenkomsten
Deze week vinden er informatieve wijkbijeenkomsten plaats in Sint-Oedenrode-centrum (22 maart), Nijnsel (23 maart), Olland (24 maart) en Boskant (25 maart). Meer informatie over locaties en tijden zijn te vinden op de website www.rooiisoleert.nl.


Steunpunt vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Leer veilig omgaan met honden
Het Sophia SnuffelCollege is op zoek naar vrijwilligers: samen met je hond bezoek je de laagste groepen van basisscholen bij jou in de buurt om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Het Sophia SnuffelCollege is een project van de Koningin Sophiavereniging tot Bescherming van Dieren.
(vacaturenummer 15772)

Scouting Rooi zoekt leiding M/V
Scouting Rooi is op zoek naar vrijwilligers die leiding willen geven aan de welpen en scouts. Taken zijn het zorgen voor programma's rondom de bijeenkomsten en het uitdiepen van activiteiten voor de speltakken van de welpen en de scouts. De welpen (8-10 jaar) en scouts (11-14 jaar) komen op zaterdagmiddag van 13.30 - 15.30 uur bij elkaar voor een reguliere opkomst. Minimale leeftijd: 16 jaar (leiding welpen) en 17 jaar (leiding scouts). (vacaturenummer 18503)

Gastvrouw van Het Bewaarde Land
Als gastvrouw van Het Bewaarde Land heeft u een centrale rol in het programma en weet u heel veel van kruiden, dieren en planten. Als gastvrouw weet je een sfeer te creëren, waarin kinderen openstaan voor wat de natuur te bieden heeft. Je krijgt een driedaagse training aangeboden en loopt drie dagen mee als hulpwachter met een ervaren wachter. De rol van Vrouw Fleur kan ook door een man vervuld worden. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 16091) Voor aanmelding of informatie: (073 – 5441400).

Rustige inloopavond bouwplannen Lidl

De informatieavond over de aangepaste nieuwbouwplannen voor de Lidl in Mariëndael is donderdagavond rustig verlopen. Er was niet gekozen voor een presentatie omdat dat mogelijk discussie zou geven. Er kwamen circa 50 belangstellenden, die een kijkje konden nemen bij de oorspronkelijke ontwerptekeningen, die naast het aangepaste ontwerp hingen, en elkaar opvolgende beelden op een projectiescherm.

Volgens een vastgoedacquisiteur van Lidl, die niet met zijn naam in de krant wilde, was tegemoet gekomen aan alle bezwaren van omwonenden tegen het oorspronkelijke plan en had hij geen negatieve reacties gehoord. In de plaats van de oorspronkelijke hoogte gecombineerd met een sheddak ('zaagdak'), dat voor omwonenden een bijna provocerend beeld zou oproepen, is gekozen voor de nieuwe ontwerplijn van Lidl, met een laag plat dak dat naar de voorzijde langzaam oploopt. De oorspronkelijke winkeloppervlakte is gelijk gebleven, het magazijn wordt kleiner uitgevoerd. De bevoorrading wordt verdiept, waardoor de laadklep gelijkvloers blijft. Dit zou minder geluidsoverlast geven. Het aantal geplande parkeerplaatsen blijft ongeveer gelijk, alleen komen ze op een plaats die minder overlast en een beter beeld geeft.

Volgens de Lidl zijn de aangepaste plannen nog niet beschikbaar, ook niet digitaal. Ze worden binnenkort officieel ter inzage gelegd. Te oordelen naar de opgevangen reacties van omwonenden stond men er niet afwijzend tegenover. Omwonenden noemden ook wat voordelen: het lelijke boerenbondpand gaat verdwijnen, bij woningbouw als alternatief is er minder privacy en de overvolle parkeerplaats bij EMTE wordt ontlast. Wel was er forse kritiek op de slechte communicatie naar de omwonenden. De uitspraak van de wethouder vorig jaar dat de aangepaste plannen in goed overleg met de omwonenden tot stand waren gekomen – wat niet het geval bleek – lag nog vers in het geheugen, en je kunt je ook afvragen of de inloopavond donderdag het predicaat omgevingsdialoog verdient.


Man valt honden aan met pepperspray

De afgelopen weken zijn verschillende honden in het Vressels Bos aangevallen door een man. Hij sprayde ze met een nog onbekend goedje in de ogen. De baasjes van de honden zeggen dat het zeer waarschijnlijk om pepperspray gaat. De politie kreeg twee meldingen binnen, maar volgens buurtbewoners zijn er zeker vier slachtoffers.

De redactie van DeMooiRooiKrant kreeg een verontrustende mail van Mireille. De dame – die liever niet met haar achternaam in de krant komt - woont aan de rand van het Vressels Bos. Zij en haar hond waren zelf slachtoffer. "Enkele weken geleden liep ik door het bos met mijn hond. Hij was niet aangelijnd, maar als ik mensen zie doe ik dat altijd direct. Ik gooide een bal. Toen de hond op de weg terug naar mij was, verscheen er ineens een man. Hij liep naar onze hond, ik hoorde een klik, en toen spoot hij iets in de ogen. 'Hou de hond aangelijnd' riep hij en ineens was hij weg. Ik stond perplex en was te laat om iets te zeggen of om goed op een signalement te letten."


Bij enige navraag in de buurt is er wel een signalement vastgesteld. Het zou gaan om een man van ongeveer 60 jaar oud, ongeveer 1.90m lang, met grijze haren en een zwarte jas. Volgens buurtbewoners is het zeker vier keer voorgekomen en opvallend genoeg gaat het iedere keer om honden met een vrouwelijk baasje. Het laatste vergelijkbare incident is vorige week geweest.


Inmiddels is er door de buurt een app-groep opgestart om incidenten als deze snel aan elkaar te rapporteren. Daar is wijkagent Frans van Rozendaal blij mee. Hij roept daarnaast iedereen op die dit is overkomen om zich te melden bij hem via 0900-8844.


Hoge opkomst verkiezingen

Het opkomstpercentage voor de Verkiezingen Tweede Kamer 2017 lag landelijk gezien hoger dan de vorige keer in 2012. In 2012 was het landelijke opkomstpercentage nog 74,6 procent, dit jaar was dat 80,8 procent. In Meierijstad lag dit percentage op 77,1 procent.

Dat de opkomst hoog was, was al te zien aan de opkomst bij de verschillende stembureaus. Al vroeg in de ochtend stonden er mensen in de rij om hun stem uit te brengen. De verschillende stembureaus in Sint-Oedenrode waren voldoende bemand en hadden continu een komen en gaan van mensen.

Eric van den Bogaard wordt welkom geheten door Peter Maas en Bertje en Leentje Foto: Lisa van de Ven
Foto: Lisa van de Ven

Bij het gemeentehuis is het al aardig druk. "Als het zo de hele dag door blijft lopen, dan zit het wel goed," aldus één van de medewerkers. Meneer Van Kempen is duidelijk. "Wanneer je stemrecht hebt vind ik dat je de plicht hebt om te gaan stemmen. Daar is zo hard voor gestreden. Dus ja, ook ik heb vandaag mijn stem uitgebracht."

Bij de verkiezingen van de Tweede Kamer in Meierijstad zijn door de VVD 25,5% van de zetels binnen gehaald. CDA volgde met 17,5, daarna achtereenvolgens SP (13,5), PVV (12,9) en D66 (10,3). Hekkensluiter van de landelijke partijen die in Meierijstad in de gemeenteraad zitten was de PvdA, met 4,2%. Op de gemeentesite van Meierijstad is eveneens de uitslag per stembureau te lezen.

Dubbel Expositie in de Paulusgasthuisjes

Vanaf zaterdag 1 april is er een dubbelexpositie in de Paulusgasthuisjes bij de VVV. De expositie, met werken van Mohammad Aglah (fotograaf) en Aafke Steenhuis (beeldhouwster) is een bijzondere samenwerking voor het museum.

De Opening van de expositie is op zaterdag 1 april. De VVV en het museum zijn open vanaf 10.00 uur. Op zondag 2 april is het museum open van 12 tot 17 uur. De toegang van het museum is gratis en demonstreert conservator Willem de kunst van het mutsen maken. Ook kunnen bezoekers kledingstukken en sieraden meebrengen om die door Willem te laten taxeren.

Mohammad Aglah, fotograaf
In 2015 eerste prijs rivierenland Photo Challenge. (exposeert bij de VVV) Hij ziet overal gezichten om zich heen, die vragen om geportretteerd te worden. Hier in Nederland, in het land van Rembrandt, wordt hij geïnspireerd door het licht en de kleur, de oude stijl. Deze stijl is nog steeds prachtig als model, als persoon en in deze tijd.

Aafke Steenhuis, beeldhouwster
Publieksprijs 2015, zomerexpo Gemeentemuseum Den Haag (exposeert in de kruidentuin). "Ik groeide op in een schildersbedrijf in Zutphen en "hielp" van kleins af aan mee. Ik denk dat het daardoor komt dat ik plezier heb in dingen maken. Van handige oplossingen, tot klussen en schilderen en vooral ook beeldhouwen."

De expositie is in samenwerking met het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers en de VVV Sint-Oedenrode. Openingstijden: vanaf 4 april op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur, maandag en zondag gesloten.

Bertje en Leentje verwelkomen nieuwe voorzitter

In de hoedanigheid van burgemeester van Sint-Oedenrode was Peter Maas jarenlang voorzitter van de Stichting Sint Paulusgasthuis. Aangezien hij de ambtsketen heeft ingeleverd door de fusie, is het ook tijd geworden voor een nieuwe voorzitter. Die werd gisterenmiddag verwelkomt door Bertje en Leentje, de gereïncarneerde vroegere bewoners van het pand aan de Kerkstraat.
De nieuwe voorzitter is Eric van den Boogaard, één van de nieuwe wethouders van Meierijstad. Voor hem was speciaal een taart gebakken en Bertje en Leentje overhandigden het lekkers. Peter Maas was sinds 2004 voorzitter van de stichting en heeft hier veel voor betekend. "Dat moet ik nog maar waar zien te amken," aldus Van den Boogaard.

Lezing Erik Vlaminck: hekel aan schrijven, en geen fantasie

Foto: Jack van Haastrecht

Van de reeks auteurs in de lezingencyclus van het RKK en 't Paperas stond vrijdag weer een onderscheidende schrijver in de Knoptoren voor het publiek. Het is soms lastig om een relatie te leggen tussen de bezoekersaantallen en de auteur. Vrijdagavond was het zaaltje maar half gevuld en aan de reputatie van de auteur kan het volgens mij toch niet gelegen hebben: Erik Vlaminck.

Door: Jan Egmond

Soms is het verrassend hoe de spreker het contact met het publiek oppakt, en dat was vrijdag zeker het geval. "Goeienavond, over mijzelf" was de gortdroge aftrap. Nog niet meteen oogcontact. Als dat maar goed zou gaan. Dat ietwat lompe begin was mogelijk een bewust stukje spanningsopbouw, want voor plankenkoorts was de Antwerpenaar waarschijnlijk al jaren immuun. Zijn hele presentatie straalde routine uit, in de positieve zin van het woord. Even warmlopen, en na pakweg tien minuten gloorde zowaar zijn eerste lachje ook al liep de humor vanaf de eerste minuut als rode draad door zijn verhalen. In de tussentijd kreeg het publiek alle vrijheid. "Het is niet mijn avond, het is júllie avond. Als je vragen hebt, stel ze gewoon tussendoor. Ik pak de draad zo weer op" en dat laatste ging hem inderdaad met groot gemak af. Hele hoofdstukken uit zijn boeken Suikerspin en Brandlucht las hij uit het blote hoofd voor. Met tussen de zinnen door korte, niet ongemakkelijke stiltes, en veel handgebaren.

Vlaminck is een ras-verteller en de verhalen over de manier waarop zijn opa omging met de woede-uitbarstingen van zijn oma als hij tegen etenstijd uit de kroeg kwam, gingen er in als koek. Ook Miranda van frituur Miranda, die steeds weer in allerlei passages opdook, bleek een onuitputtelijke bron van humor en andere prikkelingen.

De vragen vanuit het publiek kwamen als vanzelf en de vraag of zijn personages echt bestaan hebben werd meermalen gesteld. Kennelijk kon Vlaminck's antwoord 'nee' niet overtuigen.

Opmerkelijk was de beschrijving van zijn eigen beperkingen, en hoe hij daarmee omging. "Ik maak eerst de verhalen in mijn hoofd, dat vind ik het leukste van mijn vak. Als het boek in mijn hoofd klaar is moet ik het opschrijven, en daar heb ik juist een hekel aan. Thuis word ik bij ieder geluid afgeleid, daarom doe ik dat in de trein, daar gebeurt dat merkwaardig genoeg niét. Ik pak de langste routes , niet om van A naar B te komen maar om zo lang mogelijk in mijn boek te kunnen schrijven." Een andere beperking zag hij in zijn gebrek aan fantasie. "Om aan namen van mijn personages te komen bezoek ik een kerkhof. Vooral voornamen inspireren mij." Ook putte Vlaminck inspiratie uit verhalen die zijn eerste 'lief', werkzaam in de psychiatrische hulpverlening, meenam naar huis. De rest van zijn oeuvre is gebaseerd op ervaringen die hij zelf opdeed tijdens zijn eigen loopbaan in de psychiatrische hulpverlening, maar vooral als straathoekwerker.

Volgens de aankondiging schittert Vlaminck in zijn boeken door de manier waarop hij met veel mededogen en geloofwaardigheid zijn figuranten beschrijft, niet belerend of moraliserend. Als verteller schitterde hij vrijdagavond vooral door de manier waarop hij de tragikomische kant van de minder bedeelden voor het voetlicht bracht. De afsluiting van de avond werd zelfs hilarisch, toen hij een drietal korte columns voorlas die hij maandelijks publiceert in een Antwerpse krant. Thema: brieven die dakloze Dikke Freddie stuurt aan instanties en bestuurders, steeds met een verzoek, gemotiveerd met de logica van een dakloze.

Van een lompe start naar een climax. Beter kun je een zaal niet boeien.


Het Meierijspel verbindt

Foto: Bas van Turnhout

Henk Kroon is inmiddels wel bekend met het maken van gezelschapsspellen. In 1990 bracht hij het Skinlespel op de markt. Nu, vele jaren en spellen later komt hij met een nieuwe editie: Het Meierijspel.

Het Meierijspel is een aandelenspel afgeleid van het bekende Monopoly. De slogan luidt: zicht op zaken, cultuur en welzijn in Meierijstad. En die drie zaken komen ook duidelijk naar voren in het spel.
Verschillende deelnemers als Bakkerij Bekkers en Phoenix Cultuur hebben een plekje 'bemachtigd' op het bordspel. Verrassende en ludieke kanskaart teksten hebben uiteraard betrekking op de deelnemende bedrijven en organisaties en zorgen voor een vrolijke stemming.

Het spel is bedoeld voor zowel jong als oud. Om thuis te spelen of om mee te nemen op vakantie. Dan kun je aan iedereen zien waar je vandaan komt natuurlijk. Want naast dat het een leuk spel is, ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Bekende hotspots uit Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel zijn te zien op het spelbord. Hierbij kun je denken aan Kasteel Henkenshage, Paaspop en De Noordkade.

Het spel is onder andere te koop bij Schellen in Veghel, Alfabet in Schijndel en kantoorboekhandel 't Paperas in Sint-Oedenrode en kost € 29,50.


WSD helpt Rooienaren al vijf jaar aan het werk

Foto: Bart van der Heijden

Deze week precies vijf jaar geleden startte de eerste training van de Werkacademie. Werkacademie is een trainingsinstituut van WSD voor gemeenten en haar inwoners die een uitkering ontvangen.

In een periode van 6 weken volgen deze inwoners een intensief traject waarin ze op zoek gaan naar werk. De resultaten van de Werkacademie zijn goed. Van de 470 deelnemers aan Werkacademie in de afgelopen vijf jaar vond 64 procent een passende baan.

Foto: Bart van der Heijden

De Werkacademie is in 2012 gestart. Bij verschillende gemeenten waar WSD voor werkt, bleek behoefte aan een methode om uitkeringsgerechtigden te helpen bij solliciteren. De kans op het vinden van een baan moest vergroot worden. Ingeborg de Kort is teamleider-trainer bij de Werkacademie: "Onze nadruk bij het vinden van werk ligt op het nemen van eigen verantwoordelijkheid. De deelnemers moeten het zelf doen. Wij ondersteunen met coaching en persoonlijke aandacht. Aan het einde van het traject is er voor iedereen een advies. Mensen die geen baan hebben gevonden kunnen met dat advies wel stappen zetten om uiteindelijk toch werk te vinden." Door de ondersteuning van coaches en veel persoonlijke aandacht gaan mensen inzien waar hun kracht zit en hoe ze die kunnen gebruiken. Daarnaast leren deelnemers zichzelf presenteren, worden CV's verbeterd, oefenen de kandidaten sollicitatiegesprekken en worden netwerken opgezet en/of uitgebreid.

Henry Wijffelaars uit Sint-Oedenrode volgde de Werkacademie in 2016. "Dat was een hele fijne ervaring", vertelt Henry. "Door de persoonlijke benadering en de open gesprekken heb ik heel veel geleerd. Hoe bereid je een gesprek voor, hoe kom je over, hoe reageer je op een vacature. Door veel te oefenen en ervaringen uit te wisselen met medecursisten ging solliciteren me opeens veel beter af." Na zijn training de Werkacademie heeft Henry verschillende banen gehad, onder andere bij een bakker, via het uitzendbureau en bij TNT.

Megadrukte tijdens Groenmoesmarkt

Afgelopen zondag vond voor het eerst de Groenmoesmarkt in Sint-Oedenrode plaats. De grootste moestuinmarkt van Nederland verhuisde van Oirschot naar Sint-Oedenrode, en met succes. De grote opkomst zorgde voor een enorme drukte op de Liempdseweg, die potdicht zat.

Bezoekers kwamen van heinde en verre, ze kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België. Door de grote bezoekersaantallen werd parkeren een enorme opgave. Van alle richtingen kwamen de auto's uit op de Liempdseweg en dat zorgde voor veel opstoppingen. Dat mocht de pret binnen bij de Gasthuishoeve echter niet drukken. Eenmaal binnen werden de bezoekers overrompeld met veel verschillende kraampjes en stands. Van speciale bezems tot biologisch eten, alles was te vinden op de grootste moestuinmarkt van Nederland.Zo'n 75 bedrijven uit Nederland en België waren te vinden op de beurs. Zij verkochten alles wat te maken heeft met (moes)tuinieren en eerlijk voedsel.

Er werd ook allerlei informatie gegeven over het (moes)tuinieren en er was zelfs een cabaretshow die gratis bezocht kon worden; de Smoestuinshow. Even bijkomen en de aankopen van de dag doornemen kon natuurlijk in het café-restaurant van de Gasthuishoeve.

Eerste roeiboot bij Streekpark Kienehoef

Foto: Lisa vd Ven

Vrijdagmorgen is de eerste roeiboot bij Streekpark Kienehoef te water gelaten. De roeiboot kon meteen getest worden, het was immers nog redelijk weer.

De kunststof boot, die in Nijnsel gemaakt is, is geschikt voor 5 á 6 personen en kan ongeveer 480 kilo houden. Het leuke aan de boot is, dat het tafeltje zo gedraaid kan worden dat je gezellig in de boot kunt picknicken. De boot is de eerste in een reeks van twaalf. "Uiteindelijk moeten er 12 komen liggen ja, dit is de eerste in de reeks, we gaan kijken wat het teweeg brengt," vertelt Rob Jansen.

Foto: Lisa vd Ven

Er kan dus volop gevaren worden deze zomer!


Waarom ik Boskanters zo graag mag

In de jaren '60 –'70 waren de voetbalontmoetingen tussen Boskant en Rhode een strijd die aangewakkerd werd door de spelers en door de aanhang. Boskant dat tegen het ietwat grotere Rhode perse wilde winnen.

Tegenwoordig is dat een stuk minder. Men kent elkaar en de diverse spelers kennen elkaar of spelen samen bij het zaalvoetbal of volgen dezelfde opleiding. Jongeren gaan bij elkaar op feest in de voetbalkantine, iets wat vroeger ondenkbaar was. Ik hoorde Karel van Wanrooij van Rhode nog zeggen: "Ik ga niet kijken in d'n Boskant, die beure van men ginne knaak".

Onveranderlijk is het karakter van de Boskanter. Iets wat mij enorm aanspreekt en dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik Boskanters zo graag mag; Ze zijn besluitvaardig, kordaat, vastberaden en wilskrachtig.

Onlangs ging ik kijken in d'n Boskant, ze speelden tegen Rhode 7. Heel vervelend, maar een speler van Rhode raakte zwaar geblesseerd, door eigen toedoen. Ik vond het hartverwarmend om te zien hoe Boskanters in de weer waren om alles goed te regelen: ziekenwagen werd gebeld, iemand maakte de poort open, betreffende speler werd mee opgepakt, velen kwamen vragen hoe het met hem was, enz.

Aan de kenmerken van Boskanters kan ik er dan ook een paar toevoegen: ze zijn sociaal, hebben interesse in anderen, ze tonen medeleven en bekommeren zich over anderen. Fantastische mensen.

Op de terugweg naar huis werd ik nog uitgenodigd door één van Boskants dochters om even mee op de koffie te gaan. Gastvrij Boskant, dat is het ook nog.

Ge verliest 'nne vijand es ge 'm tot vriend maokt.


Duizenden woorden bij aftrap "Duizendjarig Woud"

Jarenlang was de Rooise kunststichting bezig met het belevingsproject 'Duizendjarig Woud', een burgerinitiatief waarmee historie, heden en toekomst worden verweven met kunst, natuur, architectuur, dat alles met water als leidraad. Vrijdagmiddag was het eindelijk zo ver: de officiële aftrap, bij het hoofdkantoor van Ahrend aan het Kofferen.

Het project kent vele betrokken partijen en die kwamen vrijdag allemaal aan het woord. Samen met de terugblik op al het gedane werk, had de 'aftrap' meer weg van een halve wedstrijd en zonder programma-agenda was het een hele klus voor de aanwezige pers om de eigen (foto-)planning daar in te passen. Maar het ging wél ergens over en er kwamen zoveel interessante onderwerpen en sprekers aan bod dat bijna iedereen bij de les bleef.

Gastheer Ahrend, die onder meer het eigen terrein beschikbaar stelt als onderdeel van het project, beet het spits af met een presentatie van het eigen bedrijf. Een eye-opener voor menig Rooienaar die niet in de gaten had dat hun eigen voormalige "KampOda" via Koninklijke Ahrend een wereldspeler is geworden. Het gedachtegoed van de eigentijdse kantoorinrichter sluit zowel letterlijk als figuurlijk goed aan bij dat van de kunststichting, te vangen in woorden als duurzaamheid, trots op Rooi en liefde voor kunst en natuur. Namens de kunststichting lichtte projectleider Peter van den Berk het een en ander toe. Van de overige sprekers laten we rijksbouwmeester Floris Alkemade en landschapsarchitect Paul Roncken niet onvermeld. Alkemade gaf op zijn eigen, met humor doorspekte manier een spoedcursus Rooise historie en kijken naar kunst, Roncken vanuit zijn vakgebied wat Rooi van het ambitieuze project kan verwachten. "De gemiddelde leeftijd van een boom is in Nederland 15 tot 20 jaar. Na die tijd moet hij om de een of andere reden weg, of wordt vervangen. Maar bomen in de wildernis zijn omstreeks hun tachtigste levensjaar pas op z'n mooist. Wat zou het mooi zijn als wij in Nederland met onze handen van bomen af kunnen blijven." Het geplande woud wordt overigens geen bos waarin je makkelijk zult verdwalen. Het is alleen zo ontworpen dat het visueel oneindig lijkt.

Na een zit van twee uur toog het gezelschap naar buiten, waar de presentatie werd voortgezet en een billboard werd onthuld met informatie over het project. De realisatie zal stapsgewijs gebeuren, de provinciale subsidie, uit het potje "Landschappen van allure", wordt verstrekt per deelproject.


Rooi Werkt en Alertzorg zorgen voor maatwerk

Lucy van den Hoven - van de Ven (47 jaar) werkt sinds september als zorghulp bij Alertzorg. Via DeMooiRooikrant kwam ze op het spoor van Rooi Werkt en vond via deze stichting betaald werk. Lucy had door persoonlijke omstandigheden een periode niet deelgenomen aan het arbeidsproces. Na enkele jaren vrijwilligerswerk was ze toe aan een betaalde baan.

Vacatures
Alertzorg stelt door zorgdiensten mensen in staat om zelfstandig te blijven wonen. De initiatiefnemers, Jan van 't Hof en Sabine van de Laar, waren al een hele tijd op zoek naar geschikte kandidaten voor zorghulp en verzorgende. Doordat de organisatie vanwege kleinschaligheid geen aaneengesloten uren aan werknemers kan bieden, bleek het moeilijk om nieuwe geschikte teamleden te vinden. De gemeente attendeerde Jan op de diensten van Rooi Werkt.

Succesvolle match
Het team van Rooi Werkt inventariseerde de wensen van Alertzorg. Zij verzorgde de werving en selectie en stelde Lucy voor. 'Ik had direct een klik. Het aantal uren kan ik goed combineren met mijn gezin en andere activiteiten'.

'Lucy is een aanvulling voor ons gedreven team. In mijn visie dienen zorgfuncties elkaar te overlappen. De inzet van Lucy bij ondersteunende begeleiding en hulp bij het schoonhouden van het huis van onze cliënten, past hier heel goed in', aldus Jan.

Lucy werkt momenteel gemiddeld 10 uur per week bij Alertzorg. 'Werk is veel meer dan geld. Het versterkt zelfvertrouwen en structuur. Je hebt echt tijd voor de mensen', reageert Lucy tevreden.

Maatwerk
Jan ziet Rooi Werkt als een lokale extra voorziening die maatwerk voor Rooise bedrijven levert. Lucy vult aan: 'Ik vind het fijn dat ik door Rooi Werkt dit werk heb gevonden. Bij Alertzorg kan ik echt iets betekenen voor anderen'. Ondernemer of werkzoekende uit Sint-Oedenrode en graag contact met Rooi Werkt? Mail info@rooiwerk.nl of bel 06 - 44346449 (Elli de Rijk).


'De Nonnen van Navarone' ruim twee uur lachen met Klavertje Vier

Foto: Hans van den Wijngaard

Vrijdagavond was in de Beckart in Nijnsel de première van 'De Nonnen van Navarone' dat door Klavertje Vier werd opgevoerd. Een doldwaze klucht waarin de toestanden zich opstapelen en naar mate de avond vordert de lachspieren het steeds zwaarder te verduren krijgen.

Huize Navarone is een klooster ergens in Nederland. Moeder overste, broeder Bas en de tweelingzussen Merel en Verel krijgen te maken twee heren die een week op retraite worden gestuurd door hun echtgenotes. Die echtgenotes geven aan, zonder het van elkaar te weten, een week naar Manilla te gaan. Het laat zich raden, er gaat niemand naar Manilla, maar iedereen komt elkaar tegen in het oude klooster.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Alsof dat nog niet genoeg komische en verwarrende situaties oplevert, komt heer Eerwaarde het klooster nog eens inspecteren.

De Nonnen van Navarone is vanavond, komende woensdag en volgende week vrijdag en zaterdag nog te zien in de Beckart. De voorstellingen beginnen om acht uur en de entree bedraagt 7,50 euro. Informeert u eerst of er nog plaatsen vrij zijn, want er zijn al veel kaarten verkocht.


Waar blijft de tijd als je staat te tuinieren?

Mijn vriendin is afgelopen weekend in haar eentje begonnen met het "zomerklaarmaken" van onze tuin. Wat een werk, ze stond daar in haar uppie te ploeteren en te graven. Ik kon het niet aanzien …en heb toen de gordijnen dichtgetrokken. Ik doe alleen het gazon. Dat heb ik vanmorgen pas gemaaid. Tussen het metershoge gras vond ik onze vorige motormaaier terug. Je snapt het, ik heb andere hobby's. Ik zag van de week een vrachtwagen met rollen gras voorbij komen. Wow, zo rijk hoop ik ook nog 's te worden, dat ik mijn gazon laat ophalen om het te laten maaien.

Afgelopen weekend was bij Gasthuishoeve de Groenmoesmarkt, maar aan mij was die beurs voor volks-tuinieren niet besteed. Nee, het duurt me ook veulste lang voor er iets uit de grond komt, en ik heb het geduld gewoon niet. De eerste groene aardbei die ik zie, is de mijne; hap weg.

Ik las dat er vorige week in Rooi zelfs een "Duizendjarig Woud" is geopend. Het is, zo begrijp ik inmiddels, "een belevingsproject". Zal best maar het idee om slechts een 40ste van zo'n project te mogen beleven, want veel ouder word ik niet, staat me tegen.

Nou ik het er toch over heb, je hoort vaak mensen zeggen "waar blijft de tijd!?", en ik vind dat persoonlijk een uiterst moeilijke vraag. Op deze plek heb ik de afgelopen anderhalf jaar antwoord gegeven op de meest idiote vragen: Hoe kreunt een doventolk in gebarentaal? Als in het vliegtuig van de Paus de druk wegvalt, komen er dan rozenkransen boven je stoel naar beneden gevallen? En bijt de zwarte weduwespin na de gemeenschap de kop van haar mannetje af … om van zijn gesnurk af te zijn? Verzin maar een absurde vraag, ik had altijd wel een antwoord paraat … maar op deze … ? Wat me wel opvalt is dat de tijd sneller lijkt te gaan. Draait de aarde inderdaad sneller om haar as? Dat lijkt op het eerste gezicht best fijn, want nog even en je krijgt elke dag een maandsalaris, maar de vrouwen bloeden wél dood.

Je ziet het, nadenken doe ik liever dan tuinieren. Al levert dat ook niet echt veel op.


Jeugdnatuurwacht op volle toeren

Op zaterdagochtend 18 maart jl. draaide de Jeugdnatuurwacht op volle toeren. De kinderen hadden een binnenactiviteit in Mariëndael. Hein de Koning gaf uitleg bij een mooie fotopresentatie over uilen. Bert Vervoort had een prachtige tentoonstelling ingericht over uilen. Na de presentatie mochten de kinderen eerst de tentoonstelling bekijken.

Daarna gingen ze aan de slag met het uitpluizen van braakballen van uilen. Ze waren hier zeer geconcentreerd mee bezig en verbaasden zich over alles wat ze vonden. De botjes van de kaken en schedels van muizen waren nog in intact en herkenbaar. Op een groot vel met tekeningen konden de kinderen zien van welk dier het botje geweest was. Ze konden de botjes ook nog onder de microscoop bekijken.

Foto: Henri van Weert
Foto: Henri van Weert

Diezelfde ochtend was een groep van zeven vrijwilligers van de Jeugdnatuurwacht hard aan het werk op de JeugdNatuurWeij aan de Zuidelijke Randweg. Op dit adoptiegebied van de gemeente moesten de wilgen geknot worden. Dat veel handen licht werk maken, is afgelopen zaterdag wel weer bewezen.
Dankzij de inzet van de enthousiaste vrijwilligers is er veel werk verzet.

Op zaterdagochtend 8 april a.s. gaan de kinderen en leiding van de Jeugdnatuurwacht naar de JeugdNatuurWeij om met de gesnoeide wilgentenen wanden te vlechten.

Waar blijft de tijd als je staat te tuinieren?

Mijn vriendin is afgelopen weekend in haar eentje begonnen met het "zomerklaarmaken" van onze tuin. Wat een werk, ze stond daar in haar uppie te ploeteren en te graven. Ik kon het niet aanzien …en heb toen de gordijnen dichtgetrokken. Ik doe alleen het gazon. Dat heb ik vanmorgen pas gemaaid. Tussen het metershoge gras vond ik onze vorige motormaaier terug. Je snapt het, ik heb andere hobby's. Ik zag van de week een vrachtwagen met rollen gras voorbij komen. Wow, zo rijk hoop ik ook nog 's te worden, dat ik mijn gazon laat ophalen om het te laten maaien.

Afgelopen weekend was bij Gasthuishoeve de Groenmoesmarkt, maar aan mij was die beurs voor volks-tuinieren niet besteed. Nee, het duurt me ook veulste lang voor er iets uit de grond komt, en ik heb het geduld gewoon niet. De eerste groene aardbei die ik zie, is de mijne; hap weg.

Ik las dat er vorige week in Rooi zelfs een "Duizendjarig Woud" is geopend. Het is, zo begrijp ik inmiddels, "een belevingsproject". Zal best maar het idee om slechts een 40ste van zo'n project te mogen beleven, want veel ouder word ik niet, staat me tegen.

Nou ik het er toch over heb, je hoort vaak mensen zeggen "waar blijft de tijd!?", en ik vind dat persoonlijk een uiterst moeilijke vraag. Op deze plek heb ik de afgelopen anderhalf jaar antwoord gegeven op de meest idiote vragen: Hoe kreunt een doventolk in gebarentaal? Als in het vliegtuig van de Paus de druk wegvalt, komen er dan rozenkransen boven je stoel naar beneden gevallen? En bijt de zwarte weduwespin na de gemeenschap de kop van haar mannetje af … om van zijn gesnurk af te zijn? Verzin maar een absurde vraag, ik had altijd wel een antwoord paraat … maar op deze … ? Wat me wel opvalt is dat de tijd sneller lijkt te gaan. Draait de aarde inderdaad sneller om haar as? Dat lijkt op het eerste gezicht best fijn, want nog even en je krijgt elke dag een maandsalaris, maar de vrouwen bloeden wél dood.

Je ziet het, nadenken doe ik liever dan tuinieren. Al levert dat ook niet echt veel op.


Leuke start project bouwen

Afgelopen week zijn de kinderen van groep 1 en 2 van de Odaschool gestart met een project: Bouwen.

Met dank aan Bouwbedrijf van Stiphout was er een geweldige start van het project. Een van hun medewerkers, Harold Bouwmans, was naar school gekomen om iets te vertellen over het bouwen van huizen. Er waren allerlei spullen aanwezig die met de bouw te maken hadden en hierover konden de kinderen vragen stellen. Hij nodigde de kinderen ook uit om naar de bouwplaats te komen kijken. Op dinsdag 14 maart hebben de kinderen een bezoek gebracht aan de bouwplaats, waar Harold natuurlijk ook aanwezig was. Er was veel te zien, ook een grote kraan die stenen naar boven takelde.

Harold heeft ook hier de kinderen veel verteld en daarvoor zijn de kinderen hem heel dankbaar.

Tweede bodemcafé in Boskant

Bodem Netwerk Brabant organiseert op donderdag 23 maart het tweede Bodemcafé in de Gasthuishoeve te Boskant. Dit Bodemcafé wordt geopend door gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur). Iedereen is er welkom; de toegang is gratis.

Het doel van de Bodemcafé's is het uitwisselen van praktijkkennis en -ervaring over duurzaam bodemgebruik in Brabant. Bodemexperts en agrarische ondernemers kunnen er in informele sfeer met elkaar van gedachten wisselen.

Programma
Het programma is de Gasthuishoeve in Boskant (Kremselen 2) duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Het programma begint met de lancering van het digitale platform van het Bodem Netwerk Brabant. Vervolgens vertellen sprekers over mestscheiding in een kwatrijnstal en bodemkwaliteit, compost en bodemkwaliteit en bodemkwaliteit in relatie tot keuzes in landgebruik.

Aanmelden
Aanmelden kan via het online aanmeldformulier in de kalender op www.milieuwaternb.nl of door een mail met contactgegevens te sturen aan MvSebille@Brabant.nl

Samen doen workshop voor vrouwen

Afgelopen maandagavonden vond er in de gymzaal van basisschool Eerschot en in het atelier van Tekenen is Toveren een workshop voor vrouwen plaats met de titel "Samen doen". Een bijzondere workshop waaraan zes vrouwen hebben deelgenomen, onder de bezielende leiding van Ingeborg Minderhoud van Praktijk Emergo en Ingrid Vissers van Tekenen is Toveren.

Al tijdens hun opleidingen ontdekten Ingeborg en Ingrid zelf hoe ontzettend fijn het is uit je hoofd en in je lijf te mogen. Alle opdrachten die zij samen met kinderen mochten doen, hebben zij ook zelf gedaan en iedere keer weer mochten zij de helende kracht hiervan ervaren. Zij ontdekten dat wat voor onze kinderen helpt, ons ook zelf kan helpen. Gesterkt door deze ervaring verzorgen zij dan ook beiden al geruime tijd ook workshops aan volwassenen.

Een tijd geleden werden beiden gevraagd om een workshop te verzorgen tijdens een ouderavond van kinderopvang "De Verbinding" en dat bracht hen samen in verbinding. Zij ontdekten dat zij samen een workshop voor vrouwen wilden gaan ontwikkelen waarin "het samen doen" vooral voorop stond. Het is een workshop geworden waar Ingeborg middels Rots en Water lichaamsoefeningen, laat ervaren hoe het is om stevig te staan, grenzen te stellen en voor jezelf op te komen. Bij Ingrid ligt de nadruk op het samen mogen spelen op papier, samen ontdekken en verwonderen. Na deze workshop eenmaal uitgevoerd te hebben, kregen zij van de cursisten te horen dat het een verrassende en bijzondere workshop was.


Open Zuid-Nederland in de Dorpsherberg

Op 24, 25 en 26 maart is het weer zover. Een dart-toernooi bij de Dorpsherberg in Olland. Het toernooi is een samenwerking tussen Bullshooter Rooi en de Dorpsherberg.

Na enkele keren verhuisd te zijn is de keuze gevallen op deze formule. Dit heeft alles te maken met de hoge kosten. Op vrijdag gaat de zaal open vanaf 18.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur en op zondag ook vanaf 11.00 uur. In de middag komen de jeugdige weer aan bod, voor hen is er vanaf 15.00 een toernooi . Met een totale prijzenpot van 1500 euro en punten te halen voor de Nederlandse selectie is het een van de grotere toernooien in Nederland. De kastinworp is vrij en op iedere dag is er een meter bier te winnen. Iedereen is van harte welkom!

Reumafonds haalt 5654,76 euro op

Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Sint-Oedenrode voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 13 t/m 18 maart 2017 is in Sint-Oedenrode in totaal 5654,76 euro opgehaald. Met deze donaties financiert het Reumafonds wetenschappelijk onderzoek om reuma te bestrijden.        

Onzichtbare ziekte         
Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De kenmerken van reuma zijn vaak onzichtbaar. De grote meerderheid van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Steun van iedere Nederlander nodig         
De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd tegen reuma. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek. Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Het fonds is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt.
Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl


Asieldier van de week

Hallo, ik ben Toon, een stoere kater van bijna zeven. Ik val maar meteen met de deur in huis, ik ben FIV positief. Dit virus is alleen besmettelijk voor andere katten. Op dit moment gaat het top met mij! Ik houd van spelen op zijn tijd maar kom ook graag bij je op schoot zitten. Ik heb zo nu en dan mijn nukken. Ik wil namelijk wel eens mijn nagels of tandjes gebruiken (bijvoorbeeld als je weggaat). Ik bedoel het niet kwaad, maar kan wat lomp doen. Ik zoek een huisje waar ik binnen mag wonen en waar geen andere katten of kleine kindjes zijn. Ik ben op zoek naar mijn eigen verwenmens voor veel knuffels en spelletjes. Ben jij dat misschien? Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 23 maart weer diverse onderwerpen, zoals;: Stimulering taalontwikkeling met VoorleesExpress. NLDoet; vrijwilligers zetten zich in. Muzikale uitwisseling Eigen Wijs uit Veghel en Dommelvolk uit Rooi. Rooise hobby-bierbrouwers aan het werk. Aftrap kunstproject Duizendjarig Woud. Henk Helsdingen maakt voor heemkundige kringen film Meierijstad. Weer groots Sportgala in De Beurs. Grote Moestuinbeurs in Gasthuishoeve.

Serie "Has en Jas" - deel 6: "Horoscoop".
We volgen kleine gebeurtenissen van twee broers die elkaars tegenpolen zijn, hun woordenwisselingen hebben maar samen ook veel lol delen. Jas leest in de krant dat er kans is op vallende sterren en Has legt uit wat een horoscoop betekent,

Elke aflevering wordt uitgezonden meteen na Rondje Rooi.
Uitzending aflevering 6: 22 tot en met 27 maart.
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Paranormale avond in Meerschot

Donderdag 23 maart om 19.30 uur gaat Wim van der Heijden een avond foto's lezen. Deze avond is gratis en iedereen is welkom.

Wel verzoeken wij u om maar één foto per persoon mee te nemen, zo kunnen er veel bezoekers aan de beurt komen. De zaal van Meerschot gaat om 19.00 uur. We stoppen deze avond rond de klok van 10.00 uur. Koffie en thee zijn te koop voor 1 euro. Dinsdag 28 maart is er weer een Walk en Talk. Het wordt al langer licht dus nu is het wandelen nog gezelliger. Kom om 18.30 uur naar Meerschot en loop gezellig mee. Voor het paasknutselen kun je je tot 5 april opgeven bij Shirley, tel: 472930. Wil je mee gaan kegelen op zaterdag 22 april? Bel dan even Carin 475759.

't Skrothupke deed veel dingen als eerste

Met 'Bitter un pens van ut zuipen, dan een bult van het ut werken' won 't Skrothupke voor het eerst een grote prijs Foto: Hans van den Wijngaard

De krant van het drieëndertigjarige bestaan wordt uit de kast gehaald om de verhalen te ondersteunen. Het zijn sterke verhalen, maar gegarandeerd dat ze niet zijn aangedikt. Aan tafel zitten de voorzitter en drie van zijn voorgangers. John Vogels, de vierde ex-voorzitter, is voor zijn werk in Friesland. Toch kan hij het niet laten om zich telefonisch te melden om ook zijn inbreng aan het gesprek te leveren. Voor wie het nog niet in de gaten had, we hebben het hier over 't Skrothupke. Dat viert dit jaar haar vierenveertigjarige bestaan. Een veelvoud van elf, dus carnavalesk een waar hoogtepunt.

Aan tafel zitten Christ, oftewel Broer, Wouters, Piet Habraken, Peter Vogels en de huidige voorzitter Gerrit van Roosmalen. Samen halen zij verhalen op uit het roemrijke verleden van 't Skrothupke. Hoe de vereniging, naar eigen zeggen, in veel dingen het eerste was. "Toon van Liempd, een Bosschenaar, was onze grote leermeester", vertelt Piet Habraken. "Hij had de ideeën, hij naaide ons op, en wij deden het werk. We waren de eerste vereniging met een eigen kapel. De eerste instrumenten maakten we zelf. Het waren allemaal houten en blikken instrumenten. Helaas zijn ze in 2014 allemaal verbrand, want ze hingen aan de prinsenwagen, toen die vlak voor de brandweerkazerne in rook opging".

Maar ook het snertconcert is een echte uitvinding van 't Skrothupke. "Het eerste snertconcert was in 1978. Het waren niet alleen onze eigen gemaakte instrumenten die het aanhoren van het concert tot een ware beproeving maakten. Er was niemand van ons die noten kon lezen", vult Broer Wouters aan. "We konden toen precies drie nummers spelen: 'Onze oude Sint-Jan', 'zak eens lekker door' en natuurlijk 'Wilhelmke Pap'".

De roots van 't Skrothupke liggen in het Kofferen, in de Kofferenbar. Het kasteleinsechtpaar Agnes en Willem van der Velden stonden samen met hun trouwe klanten aan de wieg van de carnavalsvereniging. "Toch was het geen uitgemaakte zaak dat we als vereniging mee zouden gaan naar Oud Rooij dat het echtpaar in 1987 overnam. We hebben er zelfs over gestemd", vertelt Broer Wouters, die in die tijd voorzitter was. Maar krantenartikelen uit die tijd, die tevoorschijn worden gehaald, bewijzen dat de verhuizing in augustus ook door de carnavalsclub uitbundig werd gevierd.

Natuurlijk blijft ook het bouwen van de carnavalswagen niet onbesproken. Vol trots vertelt Piet Habraken wat daar allemaal bij kwam en nog steeds komt kijken. "We maakten van niks iets. Ook toen hadden we altijd te weinig geld. We waren dan ook maar wat trots toen we voor het eerst de eerste prijs haalden. Het motto was toen 'Bitter un pens van ut zuipen, dan een bult van het ut werken'. Maar", zo vervolgt hij, "het was vroeger vanzelfsprekender dat mensen mee kwamen bouwen. Dat is tegenwoordig veel anders. Het is net of de mensen tegenwoordig minder tijd hebben dan vroeger". Gerrit van Roosmalen haakt daar op aan: "ja, ondanks de huidige communicatiemiddelen is het nu veel lastiger om mensen te bereiken dan vroeger. Toen wist iedereen wat er wanneer moest gebeuren. Tegenwoordig wordt er veel geappt en gemaild, maar het is veel moeilijker om mensen te bereiken dan toen".

Niet zonder trots vertellen de heren dat de vereniging in die vierenveertig jaar vier prinsen heeft geleverd. Dat zijn de broers Peter en John Vogels, Roel van Eck en Erwin Delissen. "Maar als we dan toch mensen in het zonnetje zetten, dan mogen we Hendrik Verbakel, die jarenlang penningmeester was niet vergeten. Zonder computer, gewoon in een schriftje hield hij de vereniging financieel overeind", zo sluiten de heren af.

Week van de zorg afgesloten met open dag Odendael

Foto: Hans van den Wijngaard

Week van de zorg afgesloten met open dag Odendael

Afgelopen week was de week van de zorg. Die werd zaterdag afgesloten met een open dag bij veel zorginstellingen. Ook bij Odendael stonden de deuren zaterdag voor iedereen die geïnteresseerd was open. In totaal kwamen er zo'n honderdvijftig tot tweehonderd mensen kennismaken met de zorg.

"De opzet van de open dag is heel breed", vertelt Ingrid Gevers van Odendael. "In de week van de zorg presenteren we ons aan jonge mensen die mogelijk in de zorg willen werken, maar ook aan vijftig plussers die zich oriënteren op de mogelijkheden die er voor hen zijn. Dat kan variëren van informatie over dagbesteding en thuiszorg tot de mogelijkheid van het wonen in Odendael en het inkopen van zorg".

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Naast de verschillende kraampjes in 'de Ontmoeting' waar zich niet alleen Odendael presenteerde, maar bijvoorbeeld ook 'De Vrienden van Odendael" en de zorgboerderij, waren er ook rondleidingen. Tijdens die rondleidingen door het gebouw van Odendael kon iedereen die niet dagelijks op Odendael komt, kennismaken met de Rooise zorginstelling. Zo kon iedereen zien dat bijvoorbeeld de afdelingen voor mensen met Alzheimer, die tien jaar geleden bij de opening van het nieuwe Odendael nog gesloten waren nu gedeeltelijk open zijn. "We werken met leefcirkels", zegt Ingrid Gevers daarover. "Met behulp van moderne technieken hebben deze mensen veel meer vrijheid dan vroeger. Afhankelijk van de staat waarin Alzheimer zich openbaart, kunnen zij zich vrij door meer delen van het gebouw bewegen".

Naast deze open dag staat Odendael regelmatig open voor informatiebijeenkomsten over zorg en ouder worden. Over een maand is de Seniorenmarkt weer. Daar presenteren zich dan verschillende bedrijven en instellingen die met hun producten en diensten het leven voor ouderen vergemakkelijken. Bedrijven die hieraan deel willen nemen kunnen voor meer informatie contact opnemen met Ingrid Gevers, ingrid.gevers@brabantzorg.eu


Stichting Goud voor Oud van start!

Muziek kan iemand echt ráken. Tijdens een optreden voor de ouderen staat iemand na lange tijd eventjes op en maakt voorzichtig een dansje. Een dementerende die zijn eigen dochter niet meer kent zingt ineens een lied van vroeger mee. Dochter en personeel zijn ontroerd. Er wordt nog lang over nagepraat en nog weken van genoten. Muziek en humor geven energie!

We hebben het hier over een optreden van professionele artiesten voor ouderen en minder validen. Door artiesten met speciale programma's voor ouderen en met een gave de mens áchter de beperking te kunnen zien. Dit soort optredens zijn echter niet vaak meer mogelijk door enorm teruggelopen subsidies bij zorginstellingen en voor ouderenverenigingen. Stichting Goud voor Oud, een initiatief van Nancy van Heeswijk, zelf een zingende entertainster met een heel groot hart voor de ouderen, zet zich ervoor in om dit soort optredens vaker en gemakkelijker mogelijk te maken.

Steun gezocht!
Stichting Goud voor Oud zoekt bedrijven, verenigingen en particulieren die willen doneren. De stichting besteed deze donaties aan een artiestengids vol passende optredens en een aanvullende bijdrage om de optredens te kunnen bekostigen. Via www.stichtinggvo.nl is reeds elke welkome euro te doneren! Op deze site leest u ook alles over de stichting en hoe u ons verder kunt steunen met acties of vrijwilligerswerk. Laat gerust een bericht achter en kijk wat u voor ons kunt betekenen, dan helpt u vele ouderen bij u in de buurt!

Op donderdag 30 Maart word de stichting officieel gelanceerd bij Archipel Berkenstaete te Son en Breugel. Om een uitnodiging te ontvangen kunt u bellen met 0499-460113 of mailen naar info@stichtinggvo.nl.


Herken jij de mensen op deze foto? Laat het ons weten. Stuur je antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel met 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor, Heuvel 17. De koffie staat klaar!

Oplossingen week 11:

Rhode 2, kampioen 21 maart 1993

Staand v.l.n.r.: Tiny Kersten (hoofdtrainer), Piet Lathouwers (voorz.), Jeroen van Doorn, Henny van Schijndel (ass.trainer/coach Rhode 2), Rob van Kaathoven, Bart v.d. Wetering, Adrie van Roosmalen, John van Erp, Jan van Hamond, Rob v.d. Ven, Rob Lauwen, Twan van Kampen, Joseph Huijbers (verzorger). Zittend v.l.n.r.: John Habraken, Michel Steenbakkers, Michel Markgraaf, Michiel Bergen, Jan de Louw, Paul der Kinderen, Theo van Lieshout, Jan Dekker (grensrechter), Bas v.d. Velden, Mies Bekkers (begeleider/mat.).-

Abraham- en Sarafeest 2017 krijgt langzaam maar zeker vorm

Foto: Hans van den Wijngaard

Het is al meer dan een generatie een goed Roois gebruik dat de vijftigjarigen die in Sint-Oedenrode de basisschool bezochten bij elkaar komen. Ook dit jaar is er op de tweede zaterdag van september weer een Abraham- en Sarafeest. De afgelopen weken kon u in DeMooiRooiKrant al kennismaken met enkele van hen. Deze week vertelt een aantal van de organisatoren van het Abraham- en Sarafeest van dit jaar over de voorbereidingen van hun feest.

In oktober droeg het organisatiecomité van vorig jaar het stokje over aan de mensen die in het schooljaar 1978/79 in de zesde klas zaten. Al meteen tijdens de eerste vergadering verdeelden de zestien (bijna) vijftigers de rollen. Uit elke zesde klas van dat jaar namen twee mensen plaats in het comité. Maarten van der Vleuten werd, al of niet bewust, tot voorzitter van de club gebombardeerd. "De taken waren snel verdeeld. Er kwamen verschillende commissies die zich bezig houden met zaken zoals uitnodigingen, financiën, pr, locatie en natuurlijk het feest zelf", vertelt Maarten.

Net als elke jaargang, was een van de eerste dingen die het comité van dit jaar voor de kiezen kreeg, het achterhalen van de adressen van de oud-klasgenoten. In tegenstelling tot de groep, die 36 jaar geleden het eerste Abraham- en Sarafeest organiseerde, kan de huidige generatie (aanstaande) vijftigers gebruik maken van verschillende social media. Vooral LinkedIn en Facebook blijken een snel spoor naar oude vrienden en vriendinnen te zijn. Maar gelijktijdig is Facebook ook een belangrijk middel om al op voorhand met de meer dan driehonderd oud-klasgenoten te communiceren. Toch zijn de uitnodigingen vorige week nog gewoon traditioneel op de post gedaan. Daar zaten ook een aantal verre adressen in Canada, Australië, Zuid-Afrika, Spanje en Duitsland bij. Maar toch is het overgrote deel van de mensen gewoon in Sint-Oedenrode of de directe omgeving ervan blijven wonen.

Een ander item dat al op korte termijn geregeld moest worden was de locatie voor de reünie. "Met de commissie die daarvoor verantwoordelijk was, hebben we zowat alle Rooise horecagelegenheden bezocht", zegt Frans Willems. "Uiteindelijk heeft de commissie aan het feestcomité voorgesteld om het feest dit keer bij de Vresselse Hut te houden. 'De Hut', zoals we de Vresselse Hut in die tijd noemde kwam als beste naar voren".

Voor het programma heeft de organisatie een beetje het vaste patroon aangehouden. Vanaf half twee tot twee uur is de ontvangst. Daarna worden de klassenfoto's gemaakt en na gezellig bijpraten is er een buffet, zodat er een goede bodem is voor het feest dat de hele dag duurt tot in de late uurtjes. Voor deze dag is de discjocky die destijds in 't Palmke wekelijks zijn platen draaide uitgenodigd. Dat moet zeker herinneringen aan die tijd ophalen.

"Vijftig worden is een mijlpaal die op verschillende manieren wordt gevierd. Deze reünie is er één van", vertellen Paul van der Steen en Belinda Versantvoort. "Maar tijdens het verzamelen van adressen kwamen we er achter dat er toch zo'n zeven van ons al niet meer leven. Om hen er toch een beetje bij te betrekken, zullen we op 9 september een hoekje inrichten, waarbij we ook even bij hen stil kunnen staan".

Ondanks dat er afgelopen week meer dan driehonderd uitnodigingen per post zijn verzonden, durft de uitnodigingencommissie toch niet helemaal uit te sluiten dat er misschien toch nog iemand is vergeten. Daarom vraagt zij u als u iemand kent die tussen 1 oktober vorig jaar en 30 september van dit jaar vijftig wordt of is geworden op de reünie te wijzen. Via mailadres: reuniebramensaar@gmail.com kunnen deze mensen zich dan alsnog aanmelden.

18 / 36

19 / 36

Heerlijk concert van drie A Capella formaties

Foto: Cor van Oorschot

Laat ik maar eens beginnen met de organisatie te complimenteren voor de keuzes die ze maakten bij dit eerste lustrum 'Trio A Capella' concerten. Duidelijk is dat het aanbod A Capella groepen groot is, dat de kwaliteit met de jaren stijgt en dat men originaliteit en eigenheid hoog in het vaandel houdt.

Door: Mattie De Schepper

De opkomst waaronder een mooie doorsnee van 'zingend Rooi' te bekennen viel was aanzienlijk groter dan bij eerdere edities.

Foto: Cor van Oorschot

Interessant concept in bijzondere ruimte
Eigenlijk is a capella zingen de meest eerlijke en ook de meest veeleisende vorm van zingen. Als dan ook nog de akoestiek meewerkt zoals in de Knoptorenkerk het geval is, hoeft het geluid niet versterkt te worden en is het zowel voor zangers als voor luisteraars een feest om de menselijke stem in pure schoonheid te laten en te horen klinken.

Het gehanteerde concept, in beide delen van het concert de drie groepen een onderdeel te laten brengen, zorgt voor afwisseling en opnieuw uitkijken naar ieders eigenheid en sterkte.

Fijn dat ik geen puntenbeoordeling hoef te geven; de verscheidenheid in samenstelling, scholing en streven van deze drie vocale formaties sluit dit uit. Toch wil ik even stilstaan bij wat mij bekoorde, mij verraste, wat mij opviel.

Vocal Group I Sing
Ondanks dat ik me niet helemaal kon vinden in sommige mouvementen en de outfit van de dames, wisten ze te overtuigen in kwaliteit en bezieling. Intonatie, dynamiek, dictie, coloriet en koorklank waren lovenswaardig. Niet te verbazen dat vanuit zowat 12 plaatsen in Nederland ( waaronder uit Rooi) gading is om bij dit ensemble te zingen. Knap ook dat ze de verhindering van hun vaste dirigent zo soepel werd opgevangen door één van de leden. Chapeau! Ik laat in het midden of, nuances en dynamische finesses na de pauze positief beïnvloed waren door het inspirerende optreden van de mannenformatie T-Sing uit Tilburg.

Kwartet DRIEST uit 's Hertogenbosch
Met inspirator/huiscomponist/tekstschrijver Frans van Hoek en geschoolde stemmen van Ien Bouwmans, Lieve van Tuijl, Peter Cornelissen en Peter Ruiter heb je echt wat in huis. Frans van Hoek zijn schrijfstijl was voor mij dè verrassing van deze middag. Hij laat je met zijn composities en teksten toeven in Renaissance -of Barokstijl ( Chanson des Anges) en zet je haast ongemerkt met je twee benen in deze tijd. Met lichte ironie en meeslepende melancholie bezong DRIEST het noodlottig einde van 'Willy John and Doodle-Jack in the valley'. 'Eleison riep 'Mistero Buffo' - achtige taferelen op. Ik was heel gelukkig met de door hen zo schitterend vertolkte Nederlandstalige nummers.

T-Sing!
Last but not least deze in Tilburg gevestigde herenformatie: Na één nummer was ik volledig in de ban van dit spetterend mannengezelschap. Keurig in het pak bleek hier uitstekend samen te gaan met welluidend stemmenmateriaal, bekoorlijkheid, humor, ambitie en kunde. De regie in 'Tears in Heaven' was meesterlijk. Met Michiel Bekker hebben zij de dirigent die ze waard zijn. Wat hebben we genoten! Alle succes tijdens de Barbershop Conventie in Veldhoven.


Inschrijving Jeugdvakantieweek 2017

Foto: Jos van Nunen

Binnenkort kunnen de kinderen van groep 5 t/m 8 zich weer inschrijven voor Jeugdvakantieweek 2017! Het thema van dit jaar zal zijn 'Disney's Wonderlijke Wereld'. De inschrijving zal op dinsdag 4 april plaatsvinden van 18.30 – 19.30 uur in 'Dommelzicht' te Dommelstraat 18.

Inschrijfformulieren worden verstrekt via de Rooise basisscholen. Kinderen die niet in Sint-Oedenrode naar school gaan, kunnen het inschrijfformulier downloaden van onze website www.jeugdvakantieweek.nl. Dit geldt ook als u geen inschrijfformulier heeft ontvangen. Voor vragen kunt u mailen naar info@jeugdvakantieweek.nl.

Ieder aanwezig op 4 april wordt er op gewezen dat het die avond noodzakelijk is om een volgnummer te verkrijgen bij één van de aanwezige kerngroepleden. Geen nummer in de rij is helaas geen inschrijvingsmogelijkheid, dit om verwarring te voorkomen en een eerlijke inschrijfprocedure te garanderen.

Foto: Jos van Nunen

Er wordt een maximum van 5 inschrijvingen per ouder/kind gehanteerd. Graag maken wij de ouders en andere geïnteresseerden ervan bewust dat het elk jaar moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden voor de begeleiding van spellen gedurende de week. Wij moedigen het dan ook enorm aan om even stil te staan bij de vraag of u zichzelf wellicht beschikbaar zou willen/kunnen stellen gedurende de week. U kunt op het inschrijfformulier van uw kind of via de website www.jeugdvakantieweek.nl aangeven of en wanneer u eventueel bereid bent te komen helpen.

Leiding gezocht voor 57e Jeugdvakantieweek
Het lijkt nog ver weg, maar de Jeugdvakantieweek staat al weer sneller voor de deur dan we denken. Wij zijn nog steeds hard op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om een groepje kinderen te begeleiden tijdens de week die plaats zal vinden van 21 t/m 25 augustus. Dus ben jij 16 jaar of ouder en hebben jij en je vrienden zin om één van deze enthousiaste leiders te zijn?

Geef je nu dan snel op via de link op onze website: www.jeugdvakantieweek.nl onder het tabblad vrijwilligers. Ook is het mogelijk ons te mailen via info@jeugdvakantieweek.nl. We hopen dat jullie ook dit jaar weer bereid zijn in genoeg aantallen te komen helpen zodat ook de 57e JVW een grandioos succes kan worden.


RITA-NOVEEN BOSKANT 2017

Woensdag, 22 maart, wordt een begin gemaakt met de jaarlijkse noveen ter ere van de heilige Rita van Cascia. Voor de eerste maal wordt deze noveen gehouden in de nieuwe Ritakapel. Deze kapel, de voormalige doopkapel van de oude Ritakerk, is vorig jaar juli in gebruik genomen als devotiekapel ter ere van de heilige Rita. Velen vinden iedere woensdagavond de weg naar deze kapel voor de viering van de Eucharistie. Vanaf 22 maart wordt op negen achtereenvolgende woensdagen het leven van de heilige Rita overwogen en het noveengebed gebeden. Alleen op de woensdag in de Goede Week (12 april) is er geen viering. Tijdens de noveen bidden wij voor onze persoonlijke intenties en voor de intenties van Kerk en wereld. Er zijn vele noden om voor te bidden. Van harte welkom om u bij dit gebed aan te sluiten. De Noveenvieringen vinden plaats in de Ritakapel aan de Pastoor Teurlingsstraat in Boskant. Aanvang 19.00 uur. Voorafgaand wordt de rozenkrans gebeden.

22 maart

29 maart

5 april

19 april

26 april

3 mei

10 mei

17 mei

24 mei

25 mei (openluchtmis Kremselen)

Vastentijd

Ruimte maken voor bezinning

Wie inspireert mij?

Wat maakt mijn leven zinvol?

Wat beweegt mij?

Voor wie sta ik voor open?

Hulp nodig in El Salvador

In El Salvador (een land in Midden Amerika) maken bendes het dagelijkse leven onveilig.

Kinderen en jongeren die op straat leven, zijn vaak een prooi voor deze bendes.

"De Eilanden van Hoop", gerund door zusters en vrijwilligers, bieden deze kinderen en jongeren een veilige beschutting en een plaats waar ze zich kunnen ontwikkelen. "Vastenactie" vraagt steun voor deze "Eilanden van Hoop".

Extra aandacht

In het weekend van 25/26 maart zal er in de Rooise kerken uitgebreid aandacht worden besteed aan deze "Eilanden van Hoop". Aan het einde van de vieringen wordt er gecollecteerd voor dit bijzondere project in El Salvador.

Kom en schuif aan!

Op dinsdag 28 maart zal er om 17.30 uur een eenvoudige maaltijd zijn (verzorgd door "De Beleving") in het zaaltje van de voormalige Goede Herderkerk aan het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode (tot ongeveer 19.30 uur). Met deze maaltijd waar we 15 euro voor vragen, ondersteunen we "Eilanden van Hoop". Deze 15 euro graag contant meebrengen. De maaltijd is ook een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Mocht iemand slecht ter been zijn, dan wordt er voor vervoer gezorgd.

Opgeven voor de maaltijd kan bij het parochiesecretariaat op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur via tel 0413 477741 of via email: secretariaat@heiligeodaparochie.nl

Opgeven voor de maaltijd kan ook door een strookje in te vullen.

In de verschillende kerken liggen flyers; door het strookje in te vullen onderaan de flyer en dit strookje in de oranje doos te doen (ook in de kerk), kan men zich ook voor de maaltijd aanmelden. Welkom!

Manon van den Broek, pastoraal werkende

Jos Hamelink, diaken

Huwelijksparen bereiden zich voor aan de hand van 'Amoris laetitia'

Ook dit jaar hebben zich de nodige jonge mensen bij de Oda Parochie gemeld om zich voor te bereiden op hun huwelijk deze zomer.

Paus Franciscus heeft de kerk opgedragen om extra aandacht te schenken aan een goede huwelijksvoorbereiding. Om deze voorbereiding te ondersteunen heeft de paus een zogenaamde exhortatie geschreven die in het Nederlands vertaald betekent 'de vreugde van de liefde'. In deze exhortatie heeft paus Franciscus de kenmerken van de christelijke liefde besproken aan de hand van het Hooglied van de Liefde zoals deze is terug te vinden in de Eerste brief aan de Korintiërs hoofdstuk 13, 4-7.

Heel concreet gaat paus Franciscus in op wat hij ziet als de wezenlijke kenmerken van de christelijke liefde. Onder andere komen hierbij aan de orde geduldig zijn, dienstbaar zijn, niet jaloers zijn, je niet teveel verbeelden, vriendelijk zijn, kunnen vergeven, durven hopen en vertrouwen en kunnen verdragen.

Deze onderwerpen hebben tot een mooie discussie geleid tussen de jonge echtparen. Echter voor elke katholiek hebben de wezenlijke kenmerken van de christelijke liefde een grote betekenis. Zowel voor getrouwden als alleenstaanden, voor jongeren als ouderen voor mannen en vrouwen. Amoris Laetitia laat zich heel gemakkelijk lezen ook omdat aan de hand van duidelijke onderwerpen de vreugde van de liefde wordt besproken.

Paus Franciscus sluit af met een gebed tot de heilige Familie. Hierin vraagt hij Jezus, Maria en Jozef om van onze gezinnen plaatsen van verbondenheid en gebed te maken, waarachtige scholen van het Evangelie en kleine thuiskerken.

Als Odaparochie proberen wij onze jonge echtparen goed voor te bereiden zodat zij in liefde aan elkaar en aan God verbonden zijn. Evengoed geldt voor mensen die al langer getrouwd zijn dat het goed is opnieuw na te denken over de basis van hun huwelijk, te weten de liefde voor elkaar. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het mysterie van de liefde beveel ik Amoris Laetitia van harte aan. Het is zowel via het internet te downloaden als via de bekende verkoopkanalen voor slechts € 17,50 te koop.

Diaken Frank van der Geld

Dakloze jongeren bij de Nacht Zonder Dak

De Tienergroep van parochie Heilige Oda laat de pastorietuin in Breugel vrijdagavond 26 mei in een grote krottenwijk veranderen. Zij organiseert de 'Nacht Zonder Dak', waarbij zo'n 20 jongeren in zelfgebouwde hutten van karton en plastic de nacht gaan doorbrengen. Met deze actie halen ze geld op voor straatjongeren in Bolivia, Kenia en India, die hun nacht altijd op deze manier moeten doorbrengen.

De actie Nacht Zonder Dak is een initiatief van de christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie Tear. De opbrengst van deze actie is bestemd voor projecten die Tear steunt in Bolivia, Kenia en India. Deze projecten helpen straatjongeren een toekomst op te bouwen door het geven van onderdak, begeleiding en onderwijs.

Tijdens de Nacht Zonder Dak kunnen de deelnemers genieten van een afwisselend programma. Door de Nacht Zonder Dak hebben jongeren de mogelijkheid om daadwerkelijk iets te doen voor leeftijdsgenoten die dagelijks op straat leven. Jongeren die mee willen doen, kunnen zich opgeven bij de parochie Heilige Oda, tel. 0413-477741 of per email: jongeren@heiligeodaparochie.nl.


Op vrijdag 31 maart is de voorbereidende bijeenkomst in parochiecentrum de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode, van 19.00 tot 20.30 u. Ieder is van harte welkom. www.nachtzonderdak.nl

22 maart Oecumenisch gebed, Petrus' banden kerk Son 19.00 uur

22 maart Start Ritanoveen, Ritakapel Boskant 19.00 uur

25 maart Mis met Sons Kamerkoor, Genovevakerk Breugel 18.30 uur

29 maart Oecumenisch gebed, Knoptoren Sint-Oedenrode 19.00 uur

5 april Oecumenisch gebed, Genovevakerk Breugel 19.00 uur

9 april Passieconcert Roois Kamerkoor, Antoniuskerk Nijnsel

12 april Chrismamis, Sint-Jan Den Bosch 19.00 uur

18 april Start Antoniusnoveen, Antoniuskerk Nijnsel 09.00 uur

13 mei Viering rondom introductie nieuwe patroonheilige Meierijstad,
Lambertuskerk Veghel, m.m.v. Pelgrimskoor 17.00 uur


'Brood uit de hemel' Viering voor peuters en kleuters zondag 26 maart

Zelfs als je denkt: 'Nu komt het nooit meer goed', mag je toch op God vertrouwen. Kom en luister naar het mooie verhaal over het brood uit de hemel, en hoe God voor ons zorgt.

Zondag 26 maart is er weer een viering voor peuters en kleuters,
hun papa's, mama's, opa's, oma's en anderen die mee willen vieren.

Om 9.30 uur in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son.
Om 10.00 uur in het parochiecentrum de Goede Herder in Sint-Oedenrode.
Let op! In Sint-Oedenrode beginnen we voortaan om 10.00 uur!

Net als altijd maken we muziek.
Je mag je muziekinstrumentje meenemen!

Vasten betekent niet alleen afzien van eten, maar is ook een vorm om af te zien van ongezonde gewoonten en in het bijzonder van de zonden.

Een muzikale zondag in Nijnsel

Op zondagmiddag 9 april a.s. geven zowel Gemengd Koor Polyhymnia als het Roois Kamerkoor een concert in Nijnsel. Polyhymnia bijt om 14.00 uur het spits af in de Beckart en om 15.30 uur treedt het Roois Kamerkoor op in de Antonius van Paduakerk. Een kwestie van "de weg oversteken" als u beide bijzondere concerten wilt komen bezoeken.

Tijdens het lenteconcert van Polyhymnia zijn er gastoptredens van de gemengde zangvereniging Una Sono uit Liessel en van het trio Laetus. Een instrumentaal trio van 3 jonge meiden, die een muziekopleiding volgen aan het CKE in Eindhoven. Hun docente is Nicole Friedrich-Krijnen, de dirigent van Polyhymnia. Het trio bestaat uit de violisten Femke Chu en Vera Klaassen, beiden 13 jaar en pianiste Julia van de Velden van 14 jaar. Onlangs trad het trio op tijdens het Storioni Festival in Eindhoven, waarbij jonge musici hun talent mogen laten horen. Zij spelen drie delen uit "Hausmusik" van Carl Bohm.

Una Sono uit Liessel staat onder leiding van dirigent Mario Geurtjens. Polyhymnia hoeven we niet meer aan u voor te stellen. Het koor is immers niet meer uit het Rooise weg te denken. Beide koren zingen een gevarieerd repertoire, van licht klassiek tot vrolijke liederen uit binnen- en buitenland, voornamelijk a capella.

VIA DOLOROSA is de titel van het passieconcert dat het Roois Kamerkoor aansluitend verzorgt in de kerk van Antonius van Padua. Palmzondag is het begin van de lijdensweek. Juist op deze dag brengt het kamerkoor onder leiding van Monique Joosten een prachtige selectie uit het rijke repertoire koorwerken over het lijden en sterven van Jezus. Op het programma staan onder andere werken van oude meesters als Monteverdi en Victoria. Er zal ook werk klinken van eigentijdse componisten als Pablo Casals en Vic Nees. Bij een aantal liederen zoals het Stabat Mater van Rheinberger wordt het koor begeleid door organist Gerard Habraken. Het concert geeft weer hoe componisten door de eeuwen heen erin slagen de emoties die verbonden zijn met lijden en sterven te verklanken in muziek die de mensen blijft raken. Via Dolorosa begint om 15.30 uur.


Kerkberichten

Martinuskerk
Wo 22/03:
19.00 u: Eerste noveendag van de Heilige Rita. Eucharistieviering in de Ritakapel te Boskant.
Za 25/03: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Amélie Vasconcellis – van den Broek, Jan van de Ven, Johan Linders.
Zo 26/03: Vierde Zondag van de Veertigdagentijd – Zondag Laetare 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Johan en Truus van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Marinus van Hout en Maria van Hout – Kapteijns, Nico van der Horst, Miet Kuijpers, Sjef en Petra van den Burgt – van de Wijdeven, Lies van den Brand – Verhoeven, Marietje van de Sande – Verhagen en kleinkind Sander, Leonie van der Poel – Peeters, Gerard van der Heijden vanwege zijn verjaardag en overleden familieleden Smulders en van der Heijden.10.00 u: Peuter en Kleuterviering in het zaaltje van de Goede Herderkerk.
Op maandag, dinsdag en donderdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk. De Viering van donderdag wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed vanaf 08.45 uur.
Wo 29/03: 19.00 u: Tweede Noveendag van de Heilige Rita. Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. 19.00 u: Oecumenisch Avondgebed in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 22/03: 19.00 u: In de dagkapel: Derde Oecumenisch avondgebed in het kader van de Veertigdagentijd (Er is vandaag geen Eucharistieviering.) Voorafgaand aan het avondgebed is er in de protestantse kerk aan de Zandstraat een sober-maaltijd van 17.45 – 18.45 uur. Deelnemers aan deze sober-maaltijd kunnen zich opgeven bij diaken Wilchard Cooijmans, tel: 0499-471230.
Za 25/03: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel m.m.v. het Sons Kamerkoor.
Zo 26/03: 09.30 u: Peuter- en kleuterviering, thema: 'Brood uit de Hemel', 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Toon, Riek en Jo van Grotel, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster, Frans van Beek, Familie Van Vroonhoven-Swinkels, Loes Mom-Wiekart, Alda Teunissen-Feijen, Laura, Frans en Thea Swinkels, Theo van Lieshout, Ouders Sanders-van de Berg en Jan.
Ma 27/03: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 29/03: 19.00 u: in de dagkapel van de Sint Petrus' Banden-kerk: Eucharistieviering, 19.00 u: in de Protestantse Knoptoren-kerk in Sint-Oedenrode: Vierde Oecumenisch avondgebed in het kader van de Veertigdagentijd.
Za 01/04: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

Sint Genoveva-kerk
Di 21/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 23/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 25/03: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Kamerkoor.
Zo 26/03: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Fam van de Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte- van de Laar, Mien van de Kerkhof-Donkers, Hans Rosenberg, Janus Sanders, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Mia Donkers-van Heeswijk, Martina Foolen-Jansen, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens.
Di 28/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 30/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 02/04: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Gijs Bouwhuis, overleden ouders Thoonen-Roijackers en zoon Bart, Betsie en Marian. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Di 04/04: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 26/03:
Dienst in Son, Predikant Ds. Mv. J Nieuwenhuizen, met kindernevendienst.

H. Martinus Olland
Za 25/3:
Geen Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 26/03: 11.00 u: Eucharistieviering met kinderkoor Okiko Nijnsel. Intenties: Marietje v.d. Heijden- Manders, Lucin Bezdigian, Bert en Miet van Erp- v.d. Tillaart, dochter Dinie en zoon Wim, Theo Moeskops.
Mededeling: Collecte voor de vastenactie waarvoor wij uw aandacht vragen.

Odendael
Zo 26/03:
10.00 u: Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Frans v.d. Velden.


Dinsdag 21 maart publiceert Rabobank haar jaarverslag. In heel Nederland heeft Rabobank vorig jaar veel bedrijven duurzaam gefinancierd, zzp-ers laten starten, duizenden mensen toegang gegeven tot de woningmarkt en sport voor velen mogelijk gemaakt. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de impact die zij maakt in de maatschappij. En daar zijn ze trots op.

Benieuwd naar de maatschappelijk impact in onze regio?
Lokaal laat Rabobank Hart van de Meierij via de publicatie "Onze maatschappelijke impact in regio Hart van De Meierij" u graag zien waarin en hoe ze als bank een verschil maakt en wat ze in onze regio voor elkaar hebben gekregen. Rabobank doet meer dan het verstrekken van geld. Door netwerk, kennis en kapitaal te verbinden aan dat van andere partners komen dingen in beweging. Dat heeft niets met liefdadigheid en alles met goed zakendoen te maken.

Geen zin in pagina's vol cijfers, grafieken en teksten?
Rabobank heeft enkele belangrijke cijfers in een infographic gezet: een korte samenvatting van haar activiteiten in het jaar 2016 en een overzicht van de maatschappelijke impact. Speciaal voor mensen die in enkele minuten willen weten hoe de zaken ervoor staan. Kijk op: rabobank.nl/hvdm Interesse in de landelijke beelden? Kijk dan op rabobank.nl/trots

Paaswinkeltje

In Mtinko, een plaats in Tanzania, hebben zusters van de Heilige Carolus Borromeus een klooster, een ziekenhuis en een school gesticht. Met steun van giften is er onlangs voor de kleuters een klaslokaal gebouwd. Het lokaal wordt intensief gebruikt. Wat nog ontbreekt is een grote tafel om aan te kunnen werken. De communicanten van de Odaparochie gaan hun best doen om geld voor deze tafel bij elkaar te sparen.

Kinderen zetten daarvoor zelf acties op touw, of brengen geld mee. Maar er zijn ook een paar gezamenlijke acties. Eén ervan is het Paaswinkeltje.

Aan het einde van de vieringen op Palmzondag 9 april, om 9.30 u in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode en om 11.00 u in de Sint Petrus' Bandenkerk in Son gaan de communicanten zelf gemaakte paasspulletjes, koekjes en paastakken verkopen. Zo hopen ze extra geld bij elkaar te brengen, en u als kerkganger aan leuke paasspulletjes te helpen. We hopen op veel aanloop bij onze Paaswinkeltjes!

Manon van den Broek

Matthäus Passion in Veghel

Matthäus Passion in Veghel

Op vrijdagavond 7 april aanstaande om 19.00 uur geven Kamerorkest Alveare uit Veghel, het Philips' Philharmonisch Koor uit Eindhoven en het Helmobs Kamerjoor een uitvoering van het grote meesterwerk van Johan Sebastian Bach, de Matthäus Passion.

Dit majestueuze werk, dat elk jaar op veel plaatsen in Nederland wordt gepresenteerd door diverse ensembles en in diverse samenstellingen, vinden we dit jaar in een uitvoering in Veghel in de kapel van de zusters Franciscanessen aan de Deken van Miertstraat.

Alveare, het Philips Koor en het Helmonds kamerkoor hebben hiertoe een samenwerkingsverband aangegaan en zijn er bijzonder trots op om met diverse musici en zangers een uitvoering van dit muzikale kunstwerk te geven op het allerhoogste niveau. Een uitvoering, die men beslist niet mag missen, zeker nu deze gebracht wordt in onze directe omgeving.

De uitvoering vindt plaats in de kapel van het klooster van de Franciscanessen met een voor dit werk, prima akoestiek. Het werk is geschreven voor 2 orkesten en 2 koren en de totale bezetting, inclusief 6 solisten bestaat uit ruim 100 instrumentalisten en zangers. Een imposante aanblik onder een schitterende muzikale kunstzinnigheid van Bach, die blijft verwonderen en ontroeren. Het lijdensverhaal van Christus naar het evangelie van Mattheus. Het verhaal, dat verteld wordt door de evangelist/tenor en de Christus/bas, ondersteund door aria's en koralen van verdere zangsolisten en koren. Soms tezamen, soms tegen elkaar in, elkaar antwoordend of aanvullend.

Het geheel staat onder leiding van de vaste dirigent van Kamerorkest Alveare, Sander Teepen. Alle nodige informatie is te vinden op de speciale site www.mp2017.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het UitPunt Veghel en online via www.mp2017.nl. Daarnaast kunt U kaarten kopen aan de deur, voorafgaand aan de voorstelling.

Open dag werkplaatsen

Op zaterdag 25 maart tussen 11.00 en 14.30 uur kunnen gelangstellenden een kijkje komen nemen tijdens de open dag van de werkplaatsen bij Welzijn De Meierij in Schijndel. De werkplaatsen vindt u in cultureel centrum 't Spectrum aan Steeg 9. Deze open dag heeft ook een officieel tintje, omdat de nieuwe naam onthuld wordt.

Tijdens de open dag zijn de hout-, metaal- en fietswerkplaatsen open. Hier wordt dagelijks door een grote groep vrijwilligers een diversiteit aan klussen uitgevoerd. Denk aan een kast voor de dagbesteding, een trap in de hopest van de Schaapskooi, de Spitfire, vogelkastjes, en nog veel meer. Naast klussen wordt er ook op enkele dagdelen gehobbyd met hout en metaal en kan men deelnemen aan diverse cursussen.
Bezoekers van de open dag mogen deze dag ook zelf de handen uit de mouwen steken. In de houtwerkplaats kun je vogelhuisjes timmeren en een demonstratie houtdraaien volgen. Daarnaast kunnen kinderen leren solderen onder begeleiding.

Daarnaast is er voor deze gelegenheid een extra Repair Café. Bij het Repair Café kun je een kapot apparaat, kleding of fiets samen maken met de aanwezige monteurs, naaisters, slijpers en reparateurs. Welzijn De Meierij heeft voor deze gelegenheid ook de klussendienst gevraagd deel te nemen aan de open dag. Bij de klussendienst kunnen kortdurende klussen aangevraagd worden bij mensen thuis, die dat zelf niet meer kunnen. Een goede mogelijkheid om uzelf te informeren over alle mogelijkheden die Welzijn De Meierij biedt.

Welzijn De Meierij grijpt het ontstaan van Meierijstad aan om de werkplaatsen nog meer onder de aandacht te brengen. Daarom zijn organisatie, verenigingen, bedrijven, politiek, onderwijs en andere belangstellenden uit Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel van harte welkom op zaterdag 25 maart tussen 11.0 en 14.30 uur. De officiële bekendmaking van de nieuwe naam is om 11.15 uur.

Soufflé speelt de sterren van de hemel

Toneelgroep Souffle heeft het afgelopen weekend haar 30 jarig jubileum gevierd met het stuk "Papa moet aan de vrouw". De spelers stonden op 3 avonden op de planken op de Noordkade om het publiek een fantastische avond te geven. Het publiek was na afloop razend enthousiast gezien het luide en lange applaus.

Dus dat het voor het publiek een leuke avond uit was, waarbij er veel gelachen werd zoals Soufflé vooraf had beloofd, is ruimschoots waar gemaakt door de toneelgroep. Alle rollen werden dan ook op zeer mooie en goede manier gebracht en gespeeld. Dat de spelers zich in hun rol hadden ingeleefd was duidelijk zichtbaar. "Dit is toneelspel met een hoofdletter zoals het hoort" was een van de reacties van het publiek.

Dat de schrijver, Rien Buunk, van het stuk ook in de zaal zat op vrijdagavond was geen verrassing maar wel extra spannend voor zowel de regisseuse als ook de spelers. Als blijkt dat hij achteraf in het gastenboek een bericht heeft achtergelaten waarin hij schrijft "Het woord amateur toneel is niet correct, dit is een niveau hoger. TOP ", dan kan Soufflé zeker erg trots zijn op zichzelf. Soufflé ziet het als een waardering voor de regisseuse, Hanneke v d Linden, en voor het toneelspel van alle spelers, niet één uitgezonderd. Mede dankzij vrijwilligers die de toneelgroep hebben bijgestaan, is het jubileumjaar voor Soufflé zeer geslaagd en kijkt het met een gerust hart uit naar het komend seizoen waarin zij wederom een mooi toneelstuk voor u zullen presenteren.

Gratis tuinschets bij Intratuin Veghel

De bomen worden weer groen, de krokussen breken open en dieren ontwaken uit hun winterslaap. De natuur bruist, bloeit, ontluikt en ontspruit! En dat doet het ook in Intratuin Veghel. Het is tijd om buiten lekker aan de slag te gaan. Intratuin helpt jou op alle fronten om je tuin, terras of balkon lente klaar te maken.

Kom aankomende zaterdag langs voor een gratis tuinschets. Hovenier Van der Loo is dan van 10 tot 16 uur aanwezig voor het geven van gratis tuinadvies, het maken van een gratis tuinschets en helpt je verder naar uw ideale droomtuin. Hovenier van der Loo is exclusief geselecteerd door de Tuinen van Appeltern wat staat voor kwaliteit en vakkennis.

Potgronddagen zaterdag 25 maart
Lekker makkelijk! Op zaterdag 25 maart is er een potgrond drive-in bij Intratuin Veghel. Blijf jij lekker in de auto zitten, dan laden medewerkers van Intratuin de zakken potgrond en tuinaarde voor je in. Kom vervolgens bij Intratuin Veghel binnen voor gratis tuinadvies.

Rust in roerige tijden

Er is een grote roep naar meer rust in ons leven. We hebben 24/7 toegang tot het oneindige wereldwijde web. Technologieën stellen ons in staat voortdurend bereikbaar te zijn. Informatie stroomt binnen. Hoe stil te staan, hoe rust te vinden in de drukte van alledag? De Maand van de Filosofie (april) onderzoekt en bevraagt dit jaar het thema rust. Daarom biedt Bibliotheek Veghel op 6 en 20 april 'Rust in roerige tijden' aan.

Tijdens de eerste avond staat de vraag 'Wat is rust?' centraal. Door middel van het stellen van vragen en nauwkeurig luisteren onderzoeken we individueel en gezamenlijk wat rust voor ons betekent. De gehanteerde gespreksvorm ontleent zijn naam aan Socrates, de leermeester van Plato. Kort gezegd was zijn overtuiging dat je een inzicht niet van buitenaf verwerft, maar wel door elkaar te bevragen, door samen na te denken. Het doel van deze eerste avond is dus meer inzicht in de vraag 'Wat is rust' te krijgen. De tweede avond gaan we aan de slag met de meegegeven huiswerkopdracht en komen we zo tot weer meer inzicht.

De workshop is geschikt voor iedereen die op een leuke, toegankelijke manier wil ontdekken wat rust nu eigenlijk voor hem/haar betekent. Beide avonden worden verzorgd door Emma FitzGerald, afgestudeerd kunsthistoricus en eerstegraads docent. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek en via de kaartverkoop op www.bibliotheekveghel.nl.

Boek Schijndelse slagers en vleesbedrijven

In de hoogtijdagen - begin en medio vorige eeuw – kende Schijndel 25 slagers en vleesverwerkers. Om de Schijndelse geschiedenis van dit ambacht in kaart te brengen, hebben Wather Van Rooij en Theo Jansen vele interviews gehouden met slagers en/of hun familieleden.

Veel foto's brengen het ambacht van het slagersvak in beeld: van een varken op de leer tot de rommelpotten gemaakt van varkensblazen en van slager Rien Princee op de Boschweg tot Denis van de Ven op de Hoevenbraak.
Verkrijgbaar
Het boek is verkrijgbaar voor € 15,00 bij VVV Schijndel, Pompstraat 17. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Telefoonnummer: (073) 549 22 76. I: www.vvvschijndel.nl

Boekenbal Schrijverscollectief

Voor de eerste keer houdt het collectief op 24 maart as om 20.00 uur op zijn nieuwe vaste plek een gezellige bijeenkomst. Dit is bij Casa del Arte in Wijbosch.

De avond wordt aangekleed met muziek, voordrachten door o.a een bekroonde tachtiger/schrijver Jan van de Ven uit Uden. Hij won de Raadselige Roosprijs in Venray. De avond wordt gepresenteerd door het veelzijdige Nijmeegse talent Marjolein Pieks die sinds kort ook dorpsdichter is van Gemeente Heumen in Gelderland. Zij is inmiddels vast verbonden aan ons collectief. Bezoekers wordt gevraagd zich passend te kleden of wel naar eigen keuze zich te gedragen. Iedereen is welkom en kan, indien daar ruimte voor is, een bijdrage leveren.

Rijk geïllustreerde handschriften over Rooi en Meierij online

Foto:

Gewapend met kroontjespen en galnoteninkt trok Adriaan Brock door de Meierij. Tijdens deze voettochten beschreef hij als een blogger avant la lettre de dorpen en tekende hij er zelf de illustraties bij. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft nu vier van zijn handschriften - afkomstig uit het archief van de parochie van Sint-Martinus in Sint-Oedenrode - integraal gedigitaliseerd en online gezet. Dankzij de aanhoudende nieuwsgierigheid van Brock hebben wij nu een beeld hoe Sint-Oedenrode en de Meierij er in het begin van de negentiende eeuw uitzagen.

Enige jaren geleden heeft het BHIC het archief van de parochie van Sint-Martinus in Sint-Oedenrode in beheer gekregen. Dit belangrijke archief strekt zich uit over een grote tijdspanne. Het bevat documenten vanaf 1603 tot bijna de dag van vandaag. Een van de vroegere Rooise parochianen was de bovengenoemde koster Adriaan Brock. Hij maakt onder meer gebruik van dit archief. Zijn onderzoekingen leidden tot diverse handgeschreven werken over de geschiedenis van de Meierij en Rooi. Ze zijn eigenhandig door hem voorzien van prachtige kaarten en tekeningen.

Vier van zijn handschriften zijn bewaard gebleven bij de parochie en in het parochiearchief opgenomen onder de inventarisnummers 459-462. De beschrijving van Sint-Oedenrode uit 1832 (inventarisnummers 460 en 461) is in 2003 door de stichting Roois Cultureel Erfgoed als facsimile uitgegeven. De geschiedenis van stad en Meierij van Den Bosch, tweede afdeling (inventarisnummer 462) is door het Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel in 1987 als eenvoudige zwart-wit reprint uitgebracht. De Oudheden en gestichten van Sint-Oedenrode, met een kort overzicht van de geschiedenis van de Meierij, geschreven door Brock in 1815, (inventarisnummer 459) is nog nooit uitgegeven.

Wie was Brock?
Adriaan Brock (1775-1834) studeerde aan de universiteit van Leuven. Hij kwam terug in zijn geboortedorp Sint-Oedenrode. Daar werd hij koster, huisschilder en kaarsenmaker. Hij was leergierig en werd "door prijslijke nieuwsgierigheid aangezet" om op onderzoek uit te gaan. In de archieven vond hij veel oude documenten om verhalen over te schrijven.

Zoeken
Op de website staan de rechtstreekse links naar de handschriften. Nu kan niemand de inhoud van deze rijk en fraai geïllustreerde handschriften nog ontgaan. Vooral in inventarisnummer 462 zijn vele kleurige Meierijse juweeltjes te bewonderen: www.bhic.nl


Netwerkavond Meierijstad

In 't Spectrum in Schijndel was het gisteravond volle bak. Het college van B&W van Meierijstad nodigden diverse vertegenwoordigers uit om mee te denken over de agenda voor de komende vijf jaren: de Mijlpalen van Meierijstad. Onderlegger hiervoor was het coalitieakkoord 'Meierijstad zijn we samen!

In de Mijlpalen van Meierijstad komen de gezamenlijke ambities te staan van Meierijstad: van de gemeente, inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen. Meer dan honderd deelnemers spraken gisteren over het coalitieakkoord en vulden aan. De sfeer was goed en de reacties waren positief: 'Goed initiatief van het college en een mooie kans voor ons om te netwerken'. De avond was een prima aanzet om te komen tot een goede samenwerking. De Mijlpalen van Meijerstad gaat over de gezamenlijke ambities, doelen en de daaraan gekoppelde projecten voor Meijerstad de komende jaren. Al eerder werden raadsleden en ambtenaren gevraagd om mee te denken. Alle inbreng, suggesties en bijdragen vormen input voor het college om te komen tot een goed en gezamenlijk document. En omdat ook in Meierijstad de bomen niet tot in de hemel groeien, zal het college keuzes moeten maken. Het is de ambitie van het college om de Mijlpalen van Meierijstad eind april vast te stellen. En omdat de wereld constant in beweging is, is het volgens burgemeester Fränzel goed om op termijn met elkaar te evalueren, aan te vullen en waar nodig bij te sturen.

Boomfeestdag: bomen verbinden

Wethouder Jan Goijaarts opende dinsdag om 9.00 uur de Boomfeestdag bij de boomkwekerij van Veghel's Buiten aan de Erpseweg te Veghel.

Zoals ieder jaar worden de kinderen van groep 8 van diverse basisscholen uitgenodigd voor de Nationale Boomfeestdag. Gemeente Meierijstad organiseert dit jaar in samenwerking met het IVN Veghel op twee locaties "natuur-postenspellen" die allerlei activiteiten bevatten voor de kinderen onder leiding van vrijwilligers van IVN en medewerkers van de gemeente Meierijstad. In Sint-Oedenrode en Schijndel worden op diverse plaatsen bomen en heesters geplant.

Bomen Verbinden
Dit jaar is het thema 'Bomen Verbinden'. In 2017 is het namelijk 25 jaar geleden dat het verdrag van Maastricht getekend is en de Europese Unie een feit werd. Mede om deze reden worden EU- lidstaten uitgenodigd om op de jubileumboomfeestdag in 2017 met vele kinderen een boom te planten. Stichting Nationale Boomfeestdag viert dit jaar haar 60e verjaardag. Deze oproep, en de daaruit voortvloeiende oprichting van de Boomfeestdag, was de allereerste maatregel voor een beter klimaat in Europa; het heeft inmiddels geleid tot het aanplanten van ruim 10 miljoen bomen.

Jolande van den Bogaard, 'moeder' van TV Kienehoef

Jolande van den Bogaard Foto: Hans van den Wijngaard

Het bestuur van Tennisvereniging de Kienehoef vroeg DeMooiRooiKrant om eens met Jolande van den Bogaard te praten. Zij zet zich al verschillende jaren in als vrijwilligster voor deze vereniging. Zelf is ze van mening dat er onder de ruim driehonderdvijftig vrijwilligers die de vereniging draaiend houden, er veel mensen zijn die veel eerder dan zij in aanmerking komen voor DeMooirooikrant. Dat ze dat meent blijkt tijdens het gesprek. Dan noemt zij steeds weer namen van mensen, die zich net als zij ook hartstochtelijk voor TV de Kienehoef inzetten.

Jolande is lid van de jeugdwerkgroep omdat haar hart bij de jeugd ligt. Ondanks dat haar eigen kinderen inmiddels bijna twintig zijn, blijven het sinterklaasfeest, of zoals ze het bij TV de Kienehoef noemen, het 'Friet met Pietfeest' en de verschillende kindertoernooien voor haar de kersen op de taart.

Binnen de jeugdwerkgroep zijn we met een leuk clubje mensen actief. Als er iemand van de jeugdwerkgroep is die vandaag op mijn stoel had moeten zitten, dan is het Luuk van Schijndel wel. Hij besteedt veel tijd aan het jeugdwerk binnen onze vereniging. Hij speelt ook een prominente rol rond 'tenniskids'. Tenniskids is een programma dat de bond ontwikkelt heeft waarin kinderen van 5 tot 12 jaar heel snel het tennis leren, doordat ze spelen met op hun leeftijd aangepaste ballen, rackets en velden. Luuk heeft dit programma vijf jaar geleden samen met onze enthousiaste trainers naar de club gehaald en met succes. Een succes dat mede te danken is aan de ouders die het project omarmd hebben.

Er zijn nog veel meer activiteiten die zonder Jolande zouden kunnen plaatsvinden, maar dan wel veel minder gezellig zouden zijn. "Het midwintertoernooi is ook een toernooi waar wij als jeugdwerkgroep heel trots op zijn. Van dat toernooi gaat zoveel positiviteit uit. Ouders helpen ons op veel fronten mee, ik denk dan aan het punten tellen en pannenkoeken bakken. Ook is er een ouder die de hele dag kinderen zit te schminken. Genieten dus", vertelt Jolande.

Het kind ouder toernooi is ook al jaren een groot succes. "Ik breng tijdens dat toernooi heel wat uurtjes in de Kienehoefkeuken door. Ik ben dan één van de mensen die de frietjes en de snacks bakken die de kinderen met hun bonnetje kunnen bestellen. Ja, jullie zijn van MooiRooi, maar als ik tijdens dat toernooi sta te bakken, dan noemen ze mij altijd 'MooiRood'", lacht Jolande. "Vrijwilligerswerk kost tijd, maar het brengt me ook heel veel ."

Wie denkt dat het vrijwilligerswerk van Jolande nu wel zo ongeveer allemaal genoemd is, die heeft het mis. Want naast het werk voor de jeugdwerkgroep draait Jolande ook nog met enige regelmaat bardienst. Al met al kunnen we eigenlijk wel stellen dat Jolande van den Bogaard wel een beetje de moederrol van de vereniging vervult. Want laten we eerlijk zijn, zorgen voor een goede sfeer: ranja, frietjes en snacks tijdens toernooien, soep tijdens NL doet, en bovendien jezelf wegcijferen tegenover veel andere vrijwilligers, dat is toch iets dat vooral moeders doen. Om dat te onderstrepen vertelt Jolande terwijl ik mijn notitieblok al heb ingepakt: "Oh ja en je moet niet vergeten te vermelden in het artikel dat het werk van de vrijwilligers door bijna iedereen wordt gezien en wordt gewaardeerd. Het werk van het bestuur vindt achter de schermen plaats en wordt dus minder goed gezien. Het bestuur wil ik even in het zonnetje zetten. Want net zoals de Kienehoef niet zonder vrijwilligers kan, kan de Kienehoef ook niet zonder bestuur. Dat wilde ik even gezegd hebben". Nou bij deze Jolande, het komt in de krant.

Biowalking: wandelen in de natuur

Op vrijdag 7 april start IVN Sint-Oedenrode, in samenwerking met zorgverleners, een nieuwe activiteit, genaamd Biowalking. Een maandelijkse groepswandeling in de natuur voor mensen uit Sint-Oedenrode die diabetes type 2, hart- en vaatziekten of COPD hebben. De wandelingen worden begeleid door een IVN natuurgids en een zorgverlener. Samen wandelen in de natuur is niet alleen goed voor de gezondheid maar vooral ook heel leuk.

Deelnemers wandelen mee met in totaal vier maandelijkse Biowalks. Elke Biowalk begint met een half uur flink doorwandelen om conditie op te bouwen. Na een korte pauze wordt nog een uur gewandeld. De IVN natuurgids vertelt onderweg over de natuur en het landschap van Sint-Oedenrode en de zorgverlener beantwoordt vragen over beweging, voeding, medicijngebruik. Na de wandeling kunnen de deelnemers, onder het genot van een kop koffie/thee, napraten en geeft de zorgverlener informatie en tips over leefstijl.

De eerste twee wandelingen zijn op vrijdag 7 april en 12 mei om 14.00 uur, vertrek vanaf Odendael. De wandelingen in juni en juli starten vanaf de Gasthuishoeve in Boskant. Wie deel wil nemen moet zich aanmelden op www.ivnrooi.nl. Hier is ook meer informatie te vinden. Vragen over Biowalking? Mail dan naar biowalking.ivnrooi@gmail.com.

1-loket voor al uw vragen over welzijn & zorg

Deze tijd van snelle veranderingen op het gebied van welzijn & zorg, gecombineerd met de behoefte om langer thuis te blijven wonen, vraagt om duidelijkheid, dus 1 loket voor al uw vragen. Een plek waar u wellicht niet direct de benodigde hulp kunt krijgen, maar waar ze wel weten waar die gehaald kan worden. Waar ze luisteren naar uw vraag en met u meekijken en zoeken naar een goede oplossing.

Verschillende organisaties, zoals Wovesto, de Dorpsraad Boskant, de KBO, Ommekaar, een politieke afvaardiging en Welzijn De Meierij hebben er voor gezorgd dat er zo'n loket is gekomen. Ze hebben gezorgd voor 1 telefoonnummer, 073 – 544 14 00 en vrijwilligers geworven voor een spreekuur.

Iedere vrijdagochtend van 09:30 – 11:00 uur kunt u bij hen terecht in Odendael en wordt u te woord gestaan door zeer deskundige vrijwilligers. 1-loket voor al uw vragen over welzijn & zorg!

KBO's bezoeken EDAH-museum

Woensdag 15 maart hebben de KBO's van Nijnsel en Olland het EDAH-museum in Helmond bezocht. Het werd een weerzien met EDAH-producten van vroeger, zoals die bij EDAH Aben in Rooi te koop waren. Na ontvangst met koffie en koek, werd de groep gesplitst en onder leiding van twee gidsen werd het verleden zichtbaar.

Het museum is gevestigd in het oude gebouw waar de heren Ebben Aukes, Damen en Hettema hun samenwerkingsverband in 1910 zijn begonnen.

Helaas moeten de gebouwen wijken voor woningbouw en zal het museum naar elders moeten vertrekken. Het zou jammer zijn, wanneer dit, door zeer enthousiaste vrijwilligers gerunde museum, geen ander onderkomen zou vinden in Helmond. Het museum was het bezoek meer dan waard.

Alzheimer Café

Op maandag 27 maart wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.Het thema van de avond is: Domotica en hulpmiddelen.

Het langer thuis wonen van mensen met dementie wordt gestimuleerd door de overheid. Technologie en bouwkundige maatregelen kunnen hierbij ondersteuning bieden. Door gebrek aan kennis weten mensen met dementie en naasten vaak niet welke oplossingen voor hen beschikbaar zijn. Dit vergt een grote inspanning en creativiteit bij het zoeken naar oplossingen. Hoe bereik je dat mensen met dementie en hun partners al tijdig ook hun woning/woonomgeving zodanig inrichten en vormgeven zodat men zo lang mogelijk zelfredzaam kan blijven? Het gaat hierbij om het gegeven dat veel ouderen met dementie en hun naasten zelf op zoek gaan naar laagdrempelige oplossingen die zij eventueel zelf bedenken of aanschaffen. Deze oplossingen zijn voor de individuen die dit gebruiken van bewezen meerwaarde. In deze presentatie wordt ingegaan op hoe ouderen met dementie langer thuis kunnen wonen met behulp van technologie en aanpassingen.

Door dr.ir. Joost van Hoof Eur Ing, verbonden aan Fontys Hogescholen, Eindhoven

Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Samen zingen en dansen bij het Onderonsje

Op donderdag 30 maart wordt het gezellig in het Damiaancentrum. Die middag wordt er gezongen en gedanst onder leiding van Jeroen van de Crommert. Deze duizendpoot is thuis in de Gregoriaanse zang tot in het musicalgenre en kan ons ook wegwijs maken op het gebied van de Latin dans.

U hoeft geen goede stem of dansbenen te hebben, het gaat vooral om een gezellig samenzijn met veel plezier. Dus u bent van harte welkom om mee te komen doen! Iedereen vanaf 55 jaar kan komen en aanmelden voor deze activiteit mag, maar hoeft niet. Informatie en aanmelding: 06-53448605(Petra)of 06-13992915(Karin) Tijd: 14.00-16.00 uur. Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Bewegen heel belangrijk

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging dan bij een gezond gewicht. Alleen voldoende lichamelijke inspanning kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC op basis van het bevolkingsonderzoek ERGO. Zij publiceerden hierover in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.

Dat overgewicht en obesitas het risico op hart- en vaatziekten vergroten, is inmiddels bekend. De meeste mensen krijgen dan ook het advies om af te vallen. "Maar bij 65-plussers ligt dit genuanceerder. In onze studie vinden we dat bewegen op hogere leeftijd belangrijker is dan het hebben van een gezond gewicht, als we kijken naar het risico op hart- en vaatziekten", zegt Chantal Koolhaas van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC.

"Zelfs ouderen met een gezond gewicht kunnen het risico verkleinen door dagelijks voldoende te bewegen. Het gaat dan niet eens zozeer om intensief bewegen, maar om de dagelijkse huishoudelijke zaken zoals fietsen, wandelen of tuinieren." De onderzoekers benadrukken dat deze conclusies niet zonder meer van toepassing zijn op andere leeftijdsgroepen. De wetenschappelijke publicatie is terug te vinden op de website van European Journal of Preventive Cardiology.

Muzikale middag K.B.O.

K.B.O. Boskant heeft op woensdag 15 maart weer een activiteit gehad. Dit om met een goed gevoel de naderende lente in te gaan.

Allereerst heeft men genoten van een overheerlijke lunch, geserveerd door onze Gastheer en Gastvrouw van "De Vriendschap", het was heerlijk. Ondertussen ook alle wetenswaardigheden uitgewisseld te hebben en met goed gevulde buiken, heeft men die middag genoten van een fantastisch optreden van "Koor zonder noten" een geweldig enthousiast koor met leuke liedjes. Er is volop gezongen en andere waagde een dansje. Het was voor iedereen een geweldige activiteit en zo kan men met een goed gevoel het voorjaar in.

Huize 'Kerklust" met theekoepel

In maart 1964 is het excentrieke huize Kerklust wegens verregaand verval helaas gesloopt. Het stond aan de westzijde van de Molenwiel. In het begin van de vorige eeuw was het huis vanaf de straatzijde nog te zien, maar in latere jaren werd het door de weelderige begroeiing aan het oog onttrokken.

De juiste bouwdatum van het huis is niet bekend. Wel echter, dat het gebouwd werd door de vierde burgemeester van Sint-Oedenrode, Carl Joseph Schindler. Deze was geboren op 27 december 1824 te 's-Hertogenbosch.

Burgemeester Schindler liet zijn huis tegen de reeds bestaande theekoepel aanbouwen. Oorspronkelijk werd de theekoepel, die veel gelijkenis vertoonde met soortgelijke theehuisjes langs de Vecht en de Zaan, gebouwd door de predikant Henricus J. Hoogeveen. Deze was predikant van 23 juli 1815 tot1 januari 1839. Hij stierf op 14 juli 1854. Het bouwjaar van de theekoepel is niet met zekerheid bekend.

Het is nog altijd een open vraag waarom Schindler zo'n excentriek huis bouwde. De bouwstijl doet wel denken aan huizen zoals die in Indië door de Nederlanders bewoond werden. Dat is niet zo verwonderlijk, want het gezin Schindler had tenslotte jarenlang in Nederlands Oost-Indië gewoond. Het echtpaar Schindler had twee zonen en drie dochters. De jongste dochter, Carolina, kwam op 13 februari 1877 in Sint-Oedenrode ter wereld en bleef in Kerklust wonen tot haar dood in 1944.

Carl Joseph Schindler was van huis uit katholiek maar had zich jarenlang niet aan zijn kerkelijke plichten gehouden. Op zijn sterfbed verzoende hij zich met de katholieke kerk. Hij werd begraven op het kerkhof achter de Sint-Martinuskerk, waar nu nog zijn grafsteen ligt. Op het grafkruis staat de tekst: "Gerechtigd tot het dragen van de Gouden Kroon Expeditiekruis met Gesp. Mevrouw Schindler en haar dochter Carolina, die allebei protestant waren, werden begraven op de begraafplaats bij de Ned. Herv. kerk.

Na de dood van Carolina werd de inboedel bij openbare verkoop van de hand gedaan terwijl het huis zelf verkocht werd aan de familie Jan Damen die op huize "Den Berg" woonde.

Die verhuurde huize Kerklust - de Rooienaren spraken overigens meer van "bij Schindler achter de Meule" - aan de emeritus dominee Jonker en diens dochter. Toen deze dominee in 1958 stierf, vertrok zijn dochter uit Sint-Oedenrode waarna het pand tot oktober 1962 werd bewoond door Dr. F. Alkemade.

Na die tijd stond het leeg en kregen regen en wind vrij spel. Het verval nam dan ook van dag tot dag toe. Nog in 1954 stelde Monumenten- zorg een plan voor restauratie op, dat jammer genoeg nooit werd uitgevoerd. Door het verdere verval was het pand rijp geworden voor sloop. In 1964 verdween voorgoed een markant dorpsgezicht. Vooraf had August van Breugel , 1904-1986, (gemeente architect) in opdracht van de gemeente, de koepel nauwkeurig opgemeten. Het lag in de bedoeling de koepel elders in Sint-Oedenrode te herbouwen. Als geschikte plaats daarvoor werd het plantsoen genoemd aan de achterzijde van het pas gerestaureerde kasteel-raadhuis.

De onderdelen van de gesloopte koepel werden overgebracht naar het Nutriciagebouw aan de Markt en daar zolang opgeslagen. Bij het slopen van de koepel bleek dat onder het pannen dak het oorspronkelijke houten dak van de koepel nog aanwezig was. Dat bestond uit één geheel in klokvorm en was beslagen met kleine eikenhouten dakpannen. Toen echter ook de gebouwen van Nutricia gesloopt werden, moest het opgeslagen materiaal ergens anders ondergebracht worden. Men heeft toen het klokvormige dak doormidden gezaagd omdat het dan handelbaarder was. Toen dit August van Breugel ter ore kwam, barstte hij in woede uit. Hij distantieerde zich van eventuele herbouw en wellicht is dat een van de redenen dat het koepeltje, jammer genoeg nooit is herbouwd.

Keuzestress

Mijn omgeving wordt vast horendol van mij. Ze moeten maar zien hoe ze omgaan met mijn zucht naar interieurinspiratie en verbouwadviezen. Dat alles om te komen tot de keuken à la Nelleke.

Overal waar ik kom spied ik naar de kleur van de keukenkastjes, het aanrechtblad en de achterwand. Bij mijn vragen zie ik fronsrimpels verschijnen. Ik zet mijn gastvrouwen regelmatig voor het blok. Ik ben nogal opdringerig en stel soms indiscrete vragen. Het lijkt wel of ik informatie en meningen verzamel voor de nieuwste uitgave van een woonblad.

Nadat ik vrienden en familie heb uitgehoord, gooi ik het over een andere boeg. Ik dompel me onder in de virtuele wereld van de keukenbranche. Op internet dwaal ik langs ontwerpers en adviseurs. Van witte kastjes gecombineerd met een zwart blad, krijg ik geen warm gevoel. Een interieur dat er uitziet alsof je in een sciencefictiondecor bent beland is niet mijn ding. Binnenkomen en in vuur en vlam worden gezet door signaalrode deurtjes is me iets te heftig. Maar wat dan wel?

De regionale keukenspecialisten heten mij van harte welkom voor een rondgang door hun showrooms. Ze komen met schetsen en voorstellen zonder mij persoonlijk goed te kennen of ook maar een blik te hebben geworpen in mijn huis. 'Welke kleur had u in gedachten?' vraagt de verkoper terwijl ik een stalenkaart onder mijn neus krijg. Zijn wijsvinger gaat langs de vakjes met termen als: wit, witwit, ijswit, sneeuwwit, warmwit en hoornwit. 'Juist ja, daar word ik dus horendol van.' 'Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden,' is zijn reactie. De uitstraling schijnt ook super belangrijk te zijn. Je laat daarmee iets van je persoonlijkheid zien. Wil ik stralen dan moet dat met glans of hoogglans. Ben ik meer ingetogen, dan past zijdeglans of matte verf beter. Dan komen de werkbladen langs en hoor ik de voor- en nadelen van greep of greeploos. En met termen als blumotion en softclose waan ik me in een wellness paradijs. Met een vol hoofd en een tas vol brochures ga ik huiswaarts.

Het programma 'Verbouwen of verhuizen' heeft er een fan bijgekregen. Het is smullen geblazen als de bewoners hun gerestylde woning terugzien. De o's en a's zijn niet van de lucht. Ook de mannen laten hun emoties vrij spel. 'Hoe vindt u het geworden?' vragen de programmamakers. 'Prachtig! Dit hadden we niet verwacht. Zoiets hadden wij nooit zelf kunnen bedenken.' Het wekt bij mij nogal wat wrevel op. Ja, lekker gemakkelijk zo. Je laat een toverfee met haar stokje zwaaien terwijl je zelf tijdelijk in een luxe woning trekt die te koop staat. Als je dan na enkele weken de voordeur van je eigen huis weer opendoet, staat daar plots een nieuwe keuken. De muren zijn strak gestuukt en het houtwerk zit glanzend in de lak. De woonaccessoires op de juiste plekken. Geen bouwstress en twijfels omdat je misschien toch de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Niet 's nachts dromend terechtkomen in een fel roze keuken met een gebloemd aanrechtblad, gecombineerd met grasgroene wandtegels en een turkooise vloer. Thuiskomen in Villa Kakelbont.

Maar kommer en kwel zijn voorbij. Over een paar maanden staat deze keukenprinses te glimmen in haar stonekleurige interieur met bijpassend aanrechtblad. De grepen hebben een designuitstraling en de vloer is praktisch betegeld in antraciet.

Heeft u nog advies nodig of geestelijke bijstand?

Nelleke Thijssen
Reageren? Schrijvers@impesant.nl


De Coronas openen Fashion & Food festival

De Coronas zijn het perfecte recept om de derde editie van het Fashion & Food Festival te openen. Deze artiesten spelen namelijk alles, met het publiek als belangrijkste instrument. Zij hebben het namelijk voor het zeggen tijdens de super-interactieve show.

De Coronas hebben al meer dan 2.000 optredens op hun naam waaronder hoogtepunten als Pinkpop, het Holland Heineken Huis en optredens bij tv-shows zoals De Wereld Draait Door en Serious Request. De telefoonmachine is het kloppend hart van De Coronas-show en is bepalend voor de unieke wijze waarop de band met het publiek communiceert. Want het publiek bepaalt wat De Coronas spelen. U beklimt gewoon de Telefoonmachine en vertelt de band en het publiek wat u wil horen. Laat u dan door De Coronas verassen, want ze spelen op zijn minst uw muzikale wens. Maar misschien ook het liedje in een andere stijl! Terwijl u danst of gewoon geniet van de danskunsten van anderen serveert de organisatie een lekker hapje. Bovendien krijgt u tussen 2 April en 1 Juni ook nog eens 10% korting op de rekening bij Lounge 8 in Nijnsel op vertoon van uw Fashion and Food toegangskaart. Kaarten voor vrijdag 31 Maart zijn verkrijgbaar via www.fashionandfoodfestival.com of bij een van de deelnemende modezaken in het centrum van Sint-Oedenrode en kosten € 12,50 (entree inclusief hapjes)

VDZ Racing start met enerverende rally

Afgelopen zaterdag fungeerde VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigator Gijs Boom, als 0-auto in de eerste rally van het seizoen, de Zuiderzee Rally in Emmeloord en omgeving. Wat kleine probleempjes verhinderden dat het team de volledige rally uit kon rijden, de ervaring om als eerste de proeven op snelheid te kunnen rijden was een zeer waardevolle die het team graag aannam in afwachting van de verkoop van de Nissan 350Z.

Tijdens het verkennen was al gebleken dat de proeven er verraderlijk bij lagen en werd er dus behouden gestart om niet tegen verrassingen aan te lopen op de verraderlijke dijkproeven. Tot aan de start van de 3e proef ging alles volgens plan, tot de aandrijfas het begaf.

Ten opzichte van de eerdere boucles lagen de proeven er gedurende de dag steeds verraderlijker bij, vooral de krappe hairpins op de dijken moesten creatieve lijnen gevonden worden. Met totaal ± 70 deelnemers (rally & shortrally) werd de toeschouwers een divers startveld voorgeschoteld. De uiteindelijke winnaars van de rally werden Hermen Kobus en Erik de Wild in een Skoda Fabia R5 die de afgelopen jaren vooral in België hebben gereden en dit jaar het Nederlands Kampioenschap en nog wat buitenlandse wedstrijden gaan rijden.

De laatste proeven was VDZ Racing helaas niet meer van de partij. Bij de start van KP11 begaf waarschijnlijk de dynamo het wat ook nog resulteerde in een lege accu waardoor de equipe nog van een mooi showtje op het industrieterrein werd beroofd. Alles is natuurlijk te vervangen, echter was de tijd te kort om ook nog de laatste 2 proeven als 0-auto te fungeren.

De Neul voor kwaliteit

Afgelopen zondag, 19 maart, is door de Coby van de Pas (Wethouder Sport) de licentie Zwem ABC in ontvangst genomen. Mariska Hol reikte namens de Nationale Raad Zwemdiploma's de licentie uit. Dit gebeurde tijdens het diplomazwemmen. In totaal haalde er 26 kinderen het A diploma, 17 kinderen het B diploma, en 13 kinderen het C diploma.

Sinds jaren wordt er bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging waar je kunt afzwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of het afzwemmen verloopt conform de afzwemeisen. Met de invoering van de Licentie Zwem-ABC krijgt de klant meer duidelijkheid. Daarmee voldoet Zwembad De Neul aan de kwaliteitscriteria om zwemles te mogen geven voor het Zwem-ABC, de Nationale Zwemdiploma's. De zwemlesaanbieders krijgen tot 1 januari 2018 de tijd om te voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen. Alleen zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van de Licentie Zwem-ABC mogen het Zwem-ABC uitgeven. Voor ouders is dit een belangrijke stap. Door te kiezen om je kind te laten afzwemmen voor het Zwem-ABC kies je heel bewust voor kwaliteit.

Afgelopen zondag mochten de eerste kinderen hun zwemdiploma in ontvangst nemen.

Nieuwe shirts voor 'jubileummarathon van Rooi'

Afgelopen week zijn bij Sportvereniging Fortuna '67 nieuwe marathonshirts uitgedeeld. Deze shirts zijn speciaal ontworpen voor 'de jubileummarathon van Rooi' die plaatsvindt op zondag 5 november. De bedoeling is dat hardlopers van Fortuna '67 hiermee op regionale, nationale en zelfs internationale wedstrijden de aandacht vestigen op de Marathon van Rooi. De opvallende bedrukking van de shirts is ontworpen door Reclamebureau Publik uit Eindhoven en de shirts zijn geleverd door Business for Sport B.V. uit Nijnsel.

In verband met het gouden jubileum organiseert SV Fortuna '67 dit jaar voor de derde keer een hele marathon. De organisatie is ruimschoots op tijd gestart met de voorbereiding. Ze rekenen erop dat het aantal deelnemers in dit kroonjaar nog hoger zal zijn dan tijdens de voorgaande edities. De Marathon van Rooi is een bijzondere marathon die wordt gelopen in een mooie en landelijke omgeving. De marathon kan individueel maar ook als estafette worden gelopen. In een estafette wisselt een team van lopers elkaar onderweg af en legt zo samen de ruim 42 kilometer af. Er kan worden gelopen met teams van twee tot zes personen. Het team is volkomen vrij in de verdeling van het aantal kilometers onder de teamleden. Voorwaarde is wel dat steeds een van de teamleden loopt en dat ieder teamlid ten minste één keer aan de beurt komt. Een prachtige uitdaging dus om deze estafette samen met collega's, sportvrienden of familieleden aan te gaan. Meer informatie over de Marathon van Rooi is te vinden op de jubileumwebsite van SV Fortuna '67 (fortuna67.nl). Via deze website kun je je nu al inschrijven!

Nieuw hockeyteam bij MHC

Sinds vorige week donderdag is er een nieuw hockeyteam actief bij MHC Sint-Oedenrode. Zij zijn ingestroomd in de donderdagavond competitie van de KNHB.

Vele oud-spelers van de club, veelal oud dames 1, hebben opnieuw de hockeystick uit de kast getrokken om het veld op te gaan. Voor de club natuurlijk een hartstikke mooie aanwinst.

Het team zit dan ook al vol. Maar er is wel een damestrainingsteam op maandagavond. Zij beginnen die training om 20.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: senioren@mhcsint-oedenrode.nl

30 / 36

ik ken jou niet

ik ken jou niet
enkel in het voorbijgaan
of wellicht achter het verschiet
zag ik je daar staan?

met een blik van herkenning
en nog eens
ik weet het niet zeker
de leeftijd presenteert de rekening

dat maakt mij ook weker
en heb meer oog voor iedere mens
toch was er een ontmoeting,
zo een dichter eigen,
ik verbeeld me dan dat jij het bent
als ik naar de zon wil neigen

ik draai maar een sjekkie
om hopelijk nog verder
in een dagdroom weg te zijgen

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte deze prachtige foto van de Dommel. Rooi aan het water!

Het rijkst is niet de man die het meeste heeft maar hij die het minste nodig heeft.
Onbekend.

Ge moet gin vloie zuke in 'n schon hemd

Marga Verduin maakte deze prachtige foto. Laat de lente maar beginnen!

Veel spektakel in slotminuten

Toen de eerste 45 minuten voorbij waren stond er een 1-1 gelijke stand op het scorebord. In de enerverende slotminuten gebeurde tenslotte nog van alles, maar de gelijke stand bleef wel staan, uitslag 2-2.

Het eerste kans voor Rhode was er al na 3 minuten en kwam uit een vrije trap. Toch kwam Rhode wat moeizaam op gang. Emplina deed het beter, combineerde goed, maar al snel waren de partijen goed aan elkaar gewaagd. In de 9e minuut was Emplina voor het eerst gevaarlijk, balverlies op het middenveld was de inleiding. Een fraaie aanval van Rhode over rechts leverde voor Rhode bijna een doelpunt op, maar de bal ging buiten bereik van de rooise aanvallers net voorlangs. In de 20e minuut was het wel raak, uit een ingooi bracht Daan van Dinten de bal voor de goal, precies in de voeten van Tim Stewart en die wist daar wel raad mee, 1-0. Nauwelijks 1 minuut later raakte Rhode vervolgens de paal. Maar toen was het de beurt voor Emplina, weer via rechts werd de achterlijn opgezocht en de voorzet werd buiten bereik van de doelman binnen geschoten, 1-1.

Rhode begon goed aan de 2e helft. In de 48e minuut werd een inzet van Koen vd Zanden met de voet gestopt en in de 50e minuten was er een kans van Geert Oerlemans en de corner die daaruit ontstond zorgde voor het nodige gevaar, maar niet voor een doelpunt. De volgende kans voor Rhode kwam in de 69e minuut, uit een pass van Koen vd Zanden raakte Geert Oerlemans de buitenkant van de paal. In de 75e minuut juichte Emplina, maar gelukkig voor Rhode vond dit doelpunt geen genade in de ogen van de scheidsrechter omdat de keeper werd gehinderd. In het laatste kwartiertje werd Emplina weer wat gevaarlijker zonder dat er echte kansen kwamen. Een puntenverdeling leek het logische gevolg, die kwam er ook, maar er werd nog wel gescoord. Rhode kreeg op de rand van de 16 meter en achterlijn een vrije trap die door Daan van Dinten hard en laag werd ingeschoten, tot tweemaal toe wist de doelman de bal te stoppen, maar driemaal was scheepsrecht en op een schot van Martijn van Boerdonk had hij geen verweer, 2-1. De strijd leek beslist, maar dat was niet waar. Emplina kreeg een strafschop, nadat een aanvaller werd vast gehouden en benutte deze buitenkans, 2-2. Het had zelfs nog 2-3 kunnen worden, maar gelukkig werd deze kans gemist.

A.s. zondag gaat Rhode naar Waalwijk voor de ontmoeting met WSC. Thuis won Rhode, maar had wel de handen vol aan WSC. Zondag verloor WSC van de nieuwe koploper Best Vooruit met 2-1, maar doet het na de winterstop goed. Erp won zondag en heeft daarmee ook aansluiting gekregen met de grote middenmoot, zodat de punten nu extra kostbaar worden.

Ollandia verliest in Milheeze

Milheezer Boys thuis tegen Ollandia. Gezien de stand op de ranglijst zou er door Ollandia zwaar strijd geleverd moeten worden om tegen de no 2 van de ranglijst niet weggespeeld te worden. De straffe wind over de lengte van het speelveld zou nog wel eens voor verrassingen kunnen zorgen aldus trainers en spelers.

De eerste helft van de wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de speelhelft van Milheeze. De creatieve voetbalinitiatieven kwamen - tot grote verrassing van de groen/witte - voornamelijk van Ollandia. Met goed voetbal was Ollandia zowel aanvallend als verdedigend op dat moment de betere partij. De sporadische aanvallen van Milheeze werden al in een vroeg stadium vakkundig in de kiem gesmoord, en voorin werden de spitsen van Ollandia met regelmaat goed in stelling gebracht. In de 30ste min beleefde Ollandia een hachelijk momentje. Onverwacht serveerde Milheeze de bal van achteruit op de vrij gelopen spits Twan Bukkens. Carlo Siemons fanatiek en altijd gedreven zag het gevaar en in een split second haalt hij de bal van de schoen van zijn tegenstander en poeiert hem over de zijlijn. Met zijn inzet belet hij dat Milheezer Boys de eerste 100% scoringskans kan verzilveren. Op slag van rust krijgt Ollandia gezien het spelbeeld waar ze recht op hebben. Ollandia neemt de leiding door een prachtig doelpunt van Stefan Erven. De steekpass van William Bekkers door het midden was precies op maat voor de snelle Stefan. Zijn schot in de verre hoek treft doel en Ollandia gaat met de stand 0-1 de rust in.

In de tweede helft zien we een heel ander Milheeze. Vanaf de aftrap voert Milheeze de druk en het tempo op om zo snel mogelijk de gelijkmaker te scoren. Ollandia had eenvoudigweg geen verweer tegen het sterke offensief van haar tegenstander. Het was alleen maar verdedigen voor Ollandia en hopen dat het ijverige Milheeze dit geen 45 min zou volhouden. De gelijkmaker viel in de 57ste min door een heerlijk afstandsschot van Twan Bukkens. 1-1. Twee minuten later krijgt Milheeze de kans om op voorsprong te komen. De strak genomen corner valt bij de tweede paal en met zijn laatste krachtsinspanning doet Carlo Siemons wat hij moet doen in die positie, ruimen dus. Uiteindelijk blijven de 3 punten toch in Milheeze want in de slotminuten van de wedstrijd scoort Dirk van de Boom voor zijn team het winnende doelpunt. 2-1.

Nijnsel schiet zichzelf in de voet

Nijnsel ging afgelopen zondag op bezoek bij het Eindhovense WODAN, verblijvend in de kelder van de rangschikking. Maar het is eerder gezegd: de verschillen in deze klasse zijn niet groot, mogelijk los van de soevereine koploper.

Op een goed bespeelbaar veld legden beide partijen in de eerste helft geen oogstrelend voetbal op de mat. De aanwakkerende wind was hier mede de oorzaak van. Veel ballen vlogen uit, achter, onbereikbaar voor medespelers. Na de pauze werd het aanvankelijk niet veel beter maar beide partijen bleven strijden voor de punten. In de 62e minuut kwam er dan eindelijk kentering in de strijd. Na een handsbal van de gastheren kreeg Nijnsel een vrije trap op een behoorlijke afstand van het doel. Logisch dat specialist Stefan Hulsen zich achter de bal opstelde en hij flikte het opnieuw: hij krulde de bal onhoudbaar in de linkerbenedenhoek: 0-1. De score was opengebroken. Tien minuten later een slordige terugspeelbal van de Eindhovense achterhoede die door, opnieuw, Stefan Hulsen werd onderschept. Hij kende geen mededogen en tekende de schier onaantastbare 0-2 aan. Vervolgens rolden diverse aanvallen van de bezoekers op het doel van WODAN; lekker wind in de rug en volop ruimte. De beslissende 0-3 hing in de lucht maar wenste het luchtruim niet te verlaten met redelijk fatale gevolgen. Twee minuten later namelijk een hoge bal in de doelmond van Nijnsel die door de keeper niet goed werd verwerkt en de aansluitingstreffer op het scorebord bracht. Nijnsel raakte echter niet in paniek en wist de aanvallen van de gastheren met redelijk gemak van zich af te houden. In de voorlaatste minuut echter brak het fatale moment aan. Opnieuw de nodige drukte in de Nijnselse doelmond en er werd geduwd en getrokken. Niet de doelpuntenmaker maar de aangever bevond zich in een duidelijke buitenspelpositie. De scheidsrechter van dienst echter was een andere mening toegedaan en tot afgrijzen van de talrijke Nijnsel supporters wees hij ondanks felle protesten naar het midden. Voorzitter Jan de Koning, de sympathieke broer van Nol, vond dat zijn team goed weg kwam maar koesterde desondanks het kostbare punt. Na het laatste fluitsignaal werd het nog even rumoerig, mede dankzij de inbreng van enkele supporters van Noord-Afrikaanse afkomst maar Nijnsel ervoer het onnodige puntverlies terecht als een nederlaag.

Zondag thuis tegen Bergeijk en kampioensfeest Nijnsel VR1
De laatste zondag in maart komen de Kempenaren op bezoek. Ook zij staan in de gevarenzone en wisten destijds in een rumoerige wedstrijd de eerste drie wedstrijdpunten tegen Nijnsel uit het vuur te slepen. De ploeg bleef lang op die drie punten staan maar begon voor de winterstop toch meer punten te sprokkelen. De concurrentie deed dat echter ook zodat het degradatiespook nog steeds op de loer ligt. Nijnsel heeft echter sterke revanchegevoelens en wil de fraaie derde plaats in de rangschikking graag verstevigen.
Meteen na de wedstrijd is er een feestelijke informele receptie naar aanleiding van het behaalde kampioenschap en promotie van het eerste Vrouwenteam van Nijnsel waarbij iedereen van harte welkom is. De muzikale ondersteuning is in handen van een gerenommeerde dj.

Boskant afgetroefd door Vorstenbossche Boys

Boskant 1 heeft zich de kaas van het brood laten eten door het bezoekende Vorstenbossche Boys. Vooral in de eerste helft was de beleving van ons 1e team onder de maat. De 0-2 achterstand bij rust was daar een logisch gevolg van! De donderpreek tijdens de theepauze leverde in ieder geval een veel betere 2e helft op. Helaas leverde dat uiteindelijk aan Boskant zijde slechts één doelpunt en dus nul punten op!

Al bij de eerste de beste aanval kregen de bezoekers een goede mogelijkheid op de 1-0. Boskant doelman Erwin Brouwers moest vol aan de bak om Perry Dominicus, die vrij voor hem opdook, het scoren te beletten. De toon was gezet! In de 11e minuut was Vorstenbosch aanvaller Thijs van der Zanden de volgende die, randje buitenspel, vrij op Erwin afstormde . Vrij voor doel tikte hij de bal echter naast. Drie minuten later was hij wel succesvol. Een hoge voorzet van Perry Dominicus werd door Thijs snoeihard binnengekopt; doelman Brouwers was kansloos. Pas in de 40e minuut was Boskant voor de 1e keer gevaarlijk. Na een vlotte combinatie snelde verdediger Rick van der Zanden richting doelman Teun van der Sanden die de bal echter met z'n been uit de doelmond wist te werken. Net voor het rustsignaal kwamen de bezoekers op 0-2. Een snelle aanval over links werd door Perry Dominicus bij de 1e paal binnengetikt.

Na rust had Boskant trainer Mayk van Driel z'n elftal op enkele plaatsen gewisseld en in de personen van Daan Voets en Yannick Opheij een tweetal A-junioren ingebracht. Ondersteunt door z'n donderpreek leverde dat in ieder geval al in de 48e minuut de aansluitingstreffer op. Doelman van der Sanden werd verrast door een vrije trap van Rens van de Wijdeven: 1-2. De snelle treffer leverde Boskant weliswaar geen vleugels op, maar wel een licht overwicht in de zoektocht naar de gelijkmaker. In de 62e minuut was Boskant dicht bij die gelijkmaker. Een voorzet van Frank van der Heijden werd door Roy van der Linden op de lat gekopt. In de 71e minuut was Boskant opnieuw gevaarlijk. Na een goede aanval over rechts kwam Emiel van den Elsen een teentje tekort om de strakke voorzet van Yannick Opheij binnen te tikken. De beste kans op 2-2 kreeg Roy van der Linden in de 76e minuut. Na een voorzet-op-maat van Frank van der Heijden werd de bal door Yannick Opheij goed teruggelegd. Roy had de bal voor het inleggen, maar raakte het projectiel helemaal verkeerd. In blessuretijd ging de wedstrijd definitief op slot. Nadat aanvoerder Marvin van Heeswijk enigszins gelukkig de bal kon oppikken, gaf hij er een goed vervolg aan door de bal strak langs doelman Brouwers te schuiven: 1-3.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Boxtel, dat met liefst 5-2 klop kreeg van achtervolger DVG, op het programma. De thuiswedstrijd werd indertijd nipt met 2-3 verloren.
Boskant 2 leverde een uitstekende prestatie door de uitwedstrijd tegen achtervolger ASV'33 met 0-3 te winnen. Boskant 2 gaat daardoor met een voorsprong van 5 punten en één wedstrijd minder gespeeld, fier aan kop in de reserve 3e klasse F.

Jarno van Esch tweede in Heeswijk

Vorige week zaterdag stond voor de Rooise Renners Jarno van Esch en Sep Schuurman de mooie Belgische UCI klassieker Nokere Koerse op het programma. Starten in Deinze, met 197 renners uit 6 landen, vele kasseienstroken, geen enkel vlak stuk en 6 keer de Nokereberg op.

Op dit loodzware parcours wisten onze jongens zich heel goed voorin te handhaven ondanks de vele valpartijen. In de voorlaatste plaatselijke omloop was er wederom een grote valpartij, net achter Jarno, maar Sep moest uitwijken en wist alleen terug naar het peloton te rijden. Dit kostte enorm veel energie maar het lukte hem wel. Na 127 km met een gemiddelde van 40,2km/uur zat meesprinten er voor Sep niet meer in. In de laatste kilometer wederom een valpartij waardoor Jarno een mooie klassering kon vergeten, zij reden vanaf plaats 14 en eindigde hierdoor toch nog knap als 34e en Sep als eerstejaars junior wist de 77e plek te bemachtigen.

Afgelopen zondag was het weer dichter bij huis, 70 km op een rondje door Heeswijk. 50 Renners aan de start met daarbij een zeer gemotiveerde Jarno van Esch die hier vorig jaar als eerstejaars knap 3e werd. Youri van Esch en Sep Schuurman lieten zich ook van hun beste kant zien. Jarno ontsnapte al vroeg aan het peloton met 2 medevluchters en zij wisten ronden lang weg te blijven maar werden op zo'n 20km voor de finish weer terug gepakt. Na zich even herpakt te hebben was er een nieuwe poging van Jarno en samen met de latere winnaar lukte het nu wel. Samen gingen zij op de streep af maar in de laatste bocht maakte Jarno een schuiver door de plotselinge regenval. Door goed stuurmanskunst wist hij op de fiets te blijven maar de sprint was verloren. Een 2e plek is echter een prachtig resultaat. Youri kon in de harde wind even de waaier niet meer volgen en moest afhaken. Hij werd uiteindelijk 37e In de sprint van het peloton wist Sep Schuurman nog knap een 6e plek te veroveren, ook hij had een hele sterke wedstrijd gereden.

Geen bijzondere scores in biljart competitie

In ronde 21 waren er geen echte hoge scores. Korte partijen: Toon van Uden (Beurs) 40 car. in 9 beurten waarbij een serie van 21 (moy. 4,44), Johan van de Sande (de Kroeg) 22 car. in 9 beurten waarbij een serie van 12 (moy. 2,44), Hans Hulsen (Kofferen) 52 car. bandstoten in 10 beurten waarbij een serie van 25 (moy. 5,2), Dorien Jans (Dorpsherberg) 24 car. in 10 beurten (moy. 2,4), Jos van Doremalen (St.Joris) 34 car. in 11 beurten (moy. 3,09), Jan Sanders (Gin Keus) 22 car. in 12 beurten (moy. 1,83), Henk van Rooij (Wellie Winne Welles) 20 car. in 12 beurten (moy. 1,66), Tiny van Mosseveld (Wellie Winne Welles) 34 car. in 13 beurten (moy. 2,61), Dries van der Vegt (Kofferen) 26 car. in 13 beurten (moy. 2) en Wim Lathouwers (Beurs) 34 car in 14 beurten (moy. 2,42). Hellen van de Rijt van St.Joris (20 car.) maakte een serie van 8.

Uitslagen: Kofferen – Boskant 79-61, B.C. Eerschot – Dorpsherberg 51-78, Gin Keus – Wapen van Eerschot 73-67, de Kroeg – St.Joris 67-73, Jachtrust – Oud Rooy 78-62, Beurs – Wellie Winne Welles 74-66. D'n Toel was vrij.
Stand: 1Boskant (21) 1552, 2 Wapen van Eerschot (20) 1532, 3 Kofferen (20) 1472, 4 D'n Toel (20) 1459, 5 St.Joris (20) 1449, 6 Oud Rooy (21) 1432, 7 Beurs (20) 1410, 8 Dorpsherberg (21)1382, 9 Wellie Winne Welles (21) 1368, 10 Jachtrust (20) 1366, 11 Gin Keus (20)1328, 12 de Kroeg (20) 1327, 13 B.C. Eerschot (20) 1215.
Programma: Ma. 20 maart: Boskant – D'n Toel. Di. 21 maart: St.Joris – Beurs, Oud Rooy – Kofferen. DO. 23 maart: Gin Keus – de Kroeg, Wapen van Eerschot – Jachtrust, Wellie Winne Welles – B.C. Eerschot, Dorpsherberg is vrij.

Het nieuwe jeu de boules seizoen komt weer

Boulesvereniging De Klutsers uit Nijnsel bestaat inmiddels bijna 23 jaren. Gedurende al die jaren hebben al vele inwoners op een zeer leuke en sportieve manier met elkaar hun krachten kunnen meten. Schitterend om te zien dat de spelers, eenmaal lid van de club, steeds meer plezier krijgen in het spel. Na het leren van de de techniek en tactiek krijgen ze steeds meer de smaak te pakken.

Ook dit jaar wil de vereniging weer starten met een groep jonge senioren die op een nuttige en leuke manier hun vrije tijd willen gaan vullen. Er is ook de mogelijkheid voor een proefperiode. De groep zal in de eerste weken worden begeleid door ervaren mensen. Er worden gratis enkele instructielessen verzorgd. Daarvoor zijn een groot aantal boules beschikbaar die tijdelijk geleend kunnen worden. Na zo'n de deelname zal blijken dat jeu de boules niet zomaar een spelletje is, maar dat het wel degelijk een kunst is om het spel goed onder de knie te krijgen. Er is plaats voor minstens 12 mensen.

Aan te bevelen is om niet te wachten tot je te oud bent en teveel fysieke klachten krijgt om nog te kunnen spelen. Geïnteresseerden kunnen de verenigingssite https://wwwdeklutsers.nl bezoeken of contact opnemen met het bestuur van de Klutsers. Telefoon 0413-474165 of info@deklutsers.nl

Ontspanning heeft geschoten

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdagmiddag een competitie wedstrijd geschoten. De dag winnaar was Jan van Bergen met 219 punten. De overige scores waren: Mart Verhoeven 212, Jan van Erp 196, Toon Hermes 178, Leo van Breugel 172, Joep Verbunt 165 en Ron Spijker 131.

Vrijdagavond is de eerste wedstrijd van het F2F toernooi geschoten, waaraan ook jeugdschutters mogen deelnemen. Deze bestaat uit 3 wedstrijden. Na een ranking ronde wordt tegen elkaar geschoten in korte wedstrijdjes volgens het set systeem in verschillende classes. Winnaar jeugd was Rick van de Mortel 16 punten. Uitslag Hout: Jos van den Berg 16, Michael Moonen 15 en Antoon Vervoort 14 punten.

Uitslag compound: Sjef van den Berg 16, Paul van de Mortel 15, Wil Kivits 14 en Rene van Erp 13 punten. Uitslag recurve: Kristin Davies 16, Mart Verhoeven 15, Jan van Bergen 14, Beppie van Bergen 13, Simon Boersbroek 12, Frans van de Braak 11, Marjelein Verhoeven 10, Mark Kuys 9, Jerica van de Mortel 8 en Toon Hermes 7.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Juliët Bosshardt en Giolita succesvol

Dit weekend startte Juliët Bosshardt haar paard Giolita op een springwedstrijd in Udenhout. In de klasse L liet deze combinatie in zowel het basisparcours als de barrage alle balken in de lepels liggen. De snelle barragetijd zorgde voor een vierde prijs.

Tevens was dit een goede generale repetitie voor het KNHS kampioenschap wat volgende week plaats gaat vinden en waar Juliët en Giolita gaan strijden voor een plaats op het ereschavot in de klasse L. Eefje Huijbers startte haar paard Honeypop om een springwedstrijd in de Mortel. In de klasse B kwam deze combinatie foutloos rond en werd door de jury beloont met 76.5 punten. Goed voor een zevende prijs. Tijdens de KNHS kampioenschappen komt in de klasse M van onze vereniging Marwin van den Nieuwenhuijzen aan de start met het paard Fabulous. In de klasse Z gaat Suzan van Gastel van start met haar paard Fergie. Heel veel succes allemaal.

34 / 36

Rhode
Programma senioren 26/03:

WSC 1-Rhode 1 14:30
Rhode 2-Mierlo Hout 2 11:00
Sparta'18 2-Rhode 3 12:00
WEC 2-Rhode 4 12:00
Rhode 5-FC de Rakt 4 10:00
Schijndel 6-Rhode 7 10:00
Rhode 10-Avesteyn 7 10:00
SCMH 35+1-Rhode 35+1 10:00
Nooit Gedacht VR3-Rhode VR1 10:30
Rhode VR2-WEC VR1 10:00
OVC'26 3-Rhode 2/ZAT 14:30
Veteranen-Mariahout 16:30
Uitslagen senioren:
Rhode 1-Emplina 1 2-2
HVCH 2-Rhode 2 3-1
Rhode 3-Nijnsel 2 1-1
Rhode 4-WHV 2 5-2
Sparta'25 9-Rhode 5 1-0
Blauw Geel 14-Rhode 6 1-0
Rhode 7-Nijnsel 5 3-0
Boekel Sport 8-Rhode 10 0-4
Rhode 35+1-Ollandia 35+1 3-0
Rhode VR1-Festilent VR2 3-0
Mierlo Hout-Veteranen 1-2
Uitslagen jeugd:
RKDVC JO19/1-JO19/1 1-2
Rood Wit'62 JO17/5-JO17/3 3-1
MULO JO15/1-JO15/1G 1-4
Avanti'31 JO15/2-JO15/4 5-1
Nijnsel JO15/1-JO15/5G 2-0
Mariahout JO13/2G-JO13/3G 0 -12
Ravensetin JO13/4M-JO13/7M 3-3
Schijndel JO11/1-JO11/1 0-0
WEC JO11/2G-JO11/3 0-7
Handel JO11/1-JO11/5G 12-2
VOW JO9/2-JO9/7G 0-1
Blauw Geel'38 JO9/14-JO9/9 1-0
Ravenstein MO17/1-MO17/1 3-0
Programma jeugd 25/03:
JO19/1-ZSV JO19/1 14:30
Schijndel JO19/2-JO19/2 15:00
JO19/3-Boekel JO19/2 14:45
Sparta'25 JO17/1-JO17/1 14:30
Mariahout JO17/2-JO17/2 13:00
JO17/3-NWC JO17/4 13:00
ZSV JO17/2-JO17/4 15:00
JO15/1G-Erp JO15/1 12:45
Blauw Geel'38 JO15/3-JO15/2 13:00
JO15/3-SCMH JO15/1G 13:15
Erp JO15/3-JO15/4 12:15
JO15/5G-Gemert JO15/7 11:45
MULO JO13/1-JO13/1 12:30
ELI JO13/1-JO13/2 11:30
JO13/3G-Irene JO13/1 11:45
Elsendorp JO13/1-JO13/4 11:30
JO13/5G-Irene JO13/2 11:45
JO13/6-ELI JO13/2 11:45
JO11/1-UDI'19 JO11/1 9:15
Schijndel JO11/2-JO11/2 9:00
JO11/3-Gemert JO11/3 10:30
JO11/5G-Erp JO11/2 10:30
JO11/6-Blauw Geel'38 JO11/5 10:30
Gemert JO11/5-JO11/7G 9:15
Nijnsel JO11/3G-JO11/8G 9:45
Berghem JO10/1-JO10/1 10:30
Rood Wit'62 JO9/1-JO9/1G 9:00
JO9/2-Blauw Geel'38 JO9/5 9:15
Erp JO9/5-JO9/3 10:30
JO9/4G-DVG JO9/3 9:15
Boekel JO9/3-JO9/5 9:30
Schijndel JO9/3-JO9/6G 9:00
JO9/7G-Boskant JO9/2G 9:15
DVG JO9/4-JO9/8 10:45
JO9/9-Avanti'31 JO9/5 9:15
JO9/10G-VOW JO9/3M 10:30
Margriet JO8/1-JO8/1 8:45
Olympia'18 MO19/2-MO19/1 15:00
Avesteyn MO17/1-MO17/1 13:00
MO13/1-Gemert MO13/1 9:15
OSS'20 MO11/1-MO11/1 8:45
Mini-pupillen onderling 10:30

V.v. Boskant
Uitslagen senioren:

Boskant 1-Vorstenbossche Boys 1 1-3
ASV'33 2-Boskant 2 0-3
WEC 4-Boskant 5 0-2
ELI 4-Boskant 6 1-1
Programma senioren 26/03:
Boxtel 1-Boskant 1 14.30
Boskant 2-Mariahout 2 12.00
ASV'33 3-Boskant 3 11.30
Keldonk 3-Boskant 4 11.30
Boskant 5-Heeswijk 7 10.00
Boskant 6-Heeswijk 8 10.00
FC Uden VR1-Boskant VR1 10.30
Uitslagen jeugd:
Gemert JO15-4-JO15-1 2-1
Schijndel MO15-1-MO15-1 3-4
DVG JO9-3-JO9-1G 0-1
Programma jeugd 25/03:
JO19-1-ELI JO19-1 14:30
Blauw Geel JO17-7- JO17-1 14:45
JO15-1-Boekel JO15-2 13:00
MO15-1-FC De Rakt MO15-2 10:30
Gemert JO13-5-JO13-1 13:15
JO9-1G-Blauw Geel JO9-11 10:30
Rhode JO9-7G-JO9-2G 9:15

Ollandia
Uitslagen senioren:

Milheezer Boys 1-Ollandia 1 2-1
Ollandia 2-Heeswijk 4 2-1
Rhode 35+1-Ollandia 35+1 3-0
Ollandia Vr1-SES Vr2 1-3
Programma senioren 26/03:
Ollandia 1-Brandevoort 1 14.30
Blauw Geel'38 9-Ollandia 2 12.00
VOW 4-Ollandia 3 11.00
Ollandia 35+1-Heeswijk 35+1 10.00
Uitslagen jeugd:
Schijndel Jo11-4-Jo11-1 5-4
Erp Jo9-6-Jo9-2G 1-1
Programma jeugd 25/03:
Irene Jo17-1-Jo17-1 13.45
Blauw Geel'38 Jo15-4-Jo15-1 11.45
Jo13-1G-Avanti'31 Jo13-2 11.30
Jo11-1-WHV Jo11-1 9.30
Erp Jo9-2-Jo9-1 9.30
Jo9-2G-Schijndel Jo9-4 10.30

V.v. Nijnsel
Programma senioren 23/03:

WEC 5-Nijnsel 7 20.30
Programma senioren 26/03:
Nijnsel 1-Bergeijk 1 14.30
Nijnsel 2-Boekel 2 12.00
Nijnsel 3-Milheezer Boys 2 12.00
Nijnsel 4-Avesteyn 6 09.30
Nijnsel 5-DVG 8 10.00
Irene 4-Nijnsel 6 10.00
Avesteyn 8-Nijnsel 7
HVCH VR1-Nijnsel VR1 11.00
EVVC VR2-Nijnsel VR2 10.00
Programma jeugd 25/03:
JO19-1-Blauw Geel JO19-2 15.00
ASV'33 JO17-3-JO17-1 14.30
JO15-1-Erp JO15-4 13.00
Boekel JO13-4G-JO13-1G 11.45
Avanti JO11-3G-JO11-1G 09.30
JO11-3G-Rhode JO11-8G 09.45
JO9-1G-Avanti JO9-4G 09.45
MO15-1-Blauw Geel MO15-2 13.00
Uitslagen senioren:
WODAN 1-Nijnsel 1 2-2
Rhode 3-Nijnsel 2 1-1
Nijnsel 3-Mifano 2 3-1
HVCH 13-Nijnsel 4 3-6
Rhode 7-Nijnsel 5 3-0
Nijnsel 6-Festilent 7 2-2
Nijnsel 7-Blauw Geel'38/JUMBO 13 6-2
Nijnsel VR1-Gemert VR1 8-0
Nijnsel VR2-TOP VR1 3-3
Uitslagen jeugd:
JO19-1-Avesteyn JO19-1 1-3
JO15-1-Rhode JO15-5G 2-0
FC de Rakt MO15-2-MO15-1 1-0
JO11-1G-Blauw Geel'38 JO11-3 10-1
Nijnsel/ JO9-1G-Boekel JO9-3 1-0

Waterpolo
Argo
Uitslagen:

D1-VZV Njord 2-8
Dames 1-PSV 7-6
E1-VZV Njord 6-10
Heren 1-AquAmigos 18-4
Programma 25/03:
E1-AquAmigos 15:30
D1-AquAmigos 16:20
CJ1-SBC2000 17:10
B1-PSV 18:50
AquAmigos-CM1 19:35
Dames 1-AquAmigos 19:40
Heren 1-SBC2000 20:40

Hardlopen
Fortuna
05/03: Londen

Mannen40 10.000 m
Thijs Dekkers 38.44
11/03: Veldhoven
JongensTrim 1.640 m
Ivar van der Sanden 5.47
MannenTrim 5.820 m
Peter Hellings 34.30
VrouwenTrim 5.820 m
Rikie Huyberts 28.06
12/03: Mierlo
MannenTrim 10.000 m
Pim van Grinsven 49.19
17/03: Best, Fun Run
MannenTrim 5.500 m
Patrick Sanders 20.25
VrouwenTrim 5.500 m
Irene van der Velden 34.25
Saskia Boonstoppel 34.30
18/03: Sint-Anthonis
Mannen60 Halve marathon
Pierre Lardenois 1.48.01
Peter Hellings 2.24.22
Vrouwen55 Halve marathon
Rikie Huyberts 1.54.58
Tineke Mous 1.55.04
19/03: Nijmegen
Vrouwen45 10.000 m
Harriet van den Bergh 1.00.41
19/03: Hapert
MannenTrim 6.500 m
Patrick Sanders 24.26
Henry Wijffelaars 34.48
Peter Hellings 40.25
VrouwenTrim 6.500 m
Rikie Huyberts 34.49
Saskia Boonstoppel 39.18

Beugelen
De Lustige Spelers
Uitslagen:

Kronenberg 1-Olland 3-2
Heeze 1-Olland 4-1
Programma 21/03:
Olland-Heeze
Programma 25/03:
Tegelen 2-Olland 1

Bridgen
BC De Meierij:
A-lijn: 1. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 65.97 %, 2. Annie Kastelijn en Addie Rijkers 57.63 %, 3. Riet van Hout en Cees van Hout 54.16 %, 4. Mia Poels en Helma van den Heuvel 52.08 %. B-lijn: 1. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 68.05 %, 2. Marietje van Aarle en Jo Verhoeven 55.55 %, 3. Leny van Rooy en Mieke Raaimakers 54.86 %, 4. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 47.91 %.

Inloopbridgeclub De Beckart: 1. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 62.50 %, 2. Nel Dielemans en Jan Verbunt 54.17 %, 3. Hilda v.d. Kaden en Lies Vissers 50 %, 4. Toos Sanders en Jacques Jongeneel 47.50 %. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als je geen bridgepartner hebt. Info 0413 474297.

Bridgeclub J.V.G. 1. Heren Van Erp 67,08 %, 2. Dames W. v. Gerwen & A. v. Genugten 62,92 %, 3. Echtpaar Van Gerwen 56,25 %.

Bridgeclub Rooi 750: A-lijn: 1. Lin de la Parra & Bas de la Parra 62,50 %, 2. Hetty van Geffen & Lieke Pieters
59,90 %, 3. Theo van Geffen & Will Schilder 57,29 %. B-lijn: 1. Hanny Bosch & Jan Bosch 63,75 %, 2. Dirk Gillissen & Jan van Lanen 60,42 %, 3. Willem Dekker & Henk van Walbeek 53,33 %. C-lijn: 1. Marieke Bressers & Paul Feddon 60,00 %, 2. Hermien Botter & Dick Botter 58,13 %, 3. Jos van Schijndel & Francine Versantvoort 58,13 %. Uitslag competitieronde 5: A-lijn: 1. Lin de la Parra & Bas de la Parra 60,26 %, 2. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 56,81 %, 3. Theo Janssen & Robert Janssen 55,40 %, 4. Theo van Geffen & Henk Schakenraad 54,24 %. B-lijn: 1. Frank Heijckmann & Leon Heijckmann 56,64 %, 2. Hanny Bosch & Jan Bosch 53,20 %, (3) Hans Huijbers & Lenie van de Wall 52,04 %, (3) Dirk Gillissen & Jan van Lanen 52,04 %. C-lijn: 1. Jan Derks van de Ven & Christ Verhoeven 57,33 %, 2. Hermien Botter & Dick Botter 56,20 %, 3. Ellen Weyenberg & Bert Weyenberg 54,82 %, 4. Harrie Hol & Ad van Kaathoven 54,56 %.

Bridgeclub De Neul: A-lijn: 1. Loes van de Meerendonk en Jose van der Steen 63.19 %, 2. Riet van Hout en Cees van Hout 53.82 %, 3. Francien van Oorschot en Miep van Oss 53.82 %. B-lijn: 1. Hermien Botter en Dick Botter 64.17 %, 2. Nettie Passier en Ans Wagenaar 60.00 %, 3. Ria Habraken en Toon Habraken 59.17 %. C-lijn: 1 Corry van Niftrik en Ria van Zon 61.81 %, 2. Wilma Coolen en Toos Hurkmans 55.61 %, 3. Joke Bouwdewijns en Frans Bouwdewijns 52.81 %. D-lijn: 1. Truus van Heesch en Nelleke Kappen 60.68 %, 2. Ria Damen en Toos Sanders 58.36 %, 3. Jo Evers en Jo Kremers 56.58 %.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Nicole van de Berg & Theo van Geffen 63,99 %, 2. Dirk Gillissen & Geert van der Zanden 63,39 %, 3. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 61,01 %. B-lijn: 1. Thea van de Aker & Christ Verhoeven 66,00 %, 2. Wim Stierum & Piet Swinkels 59,00 %, 3. Martien Hulsen & Jan van der Velden en Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 56,67 %.


Goud voor Nora Wijnen en brons voor Puk Glorius

Afgelopen weekend vonden in Eindhoven de individuele voorwedstrijden D2/Divisie 5 plaats. Namens Dioscuri kwamen 13 turnsters in actie. Inzet: kwalificatie voor de regio- en toestelfinales.

Imke Dirven en Nicci Verheijke begonnen zaterdagochtend in de categorie Instap. Imke turnde met name op brug sterk. Helaas kregen de zenuwen bij balk de overhand en moest Imke genoegen nemen met de 28e plaats. Nicci turnde een stabiele wedstrijd en wist heel knap als 13e te eindigen: plaatsing voor de regiofinale!

In de andere baan kwamen Jeugd I-turnsters Jindy van den Oever, Alysha Broeders en Janne Oerlemans in actie. Jindy had haar dag niet helemaal. Met name op vloer ging het even mis. Ook bij Alysha ging het niet zoals gehoopt. Vooral de balk bleek lastig. Janne turnde een goede wedstrijd. Mede door een prima brug (13,050pt en de 5e brugscore) werd zij knap 13e. Helaas stroomden slechts 9 kinderen door naar de regiofinale.

Later op de dag turnden Lieke de Visscher, Bente Derks en Birgit Maurix. Lieke (pupil I) presteerde op drie toestellen werkelijk optimaal. Helaas greep zij door twee vallen van de balk net naast de medailles. Maar met een kwalificatie voor de regiofinale op zak én plaatsing voor drie toestelfinales kon Lieke's dag niet meer stuk. Bente (Jeugd II) liet een prachtige vloeroefening zien en bij Birgit (Jeugd II) lukte boogje op de balk. Van de 41 turnsters werd Bente 22e en Birgit 16e. Voor Birgit betekende dit plaatsing voor de regiofinale.

Zondags stonden pupillen I Lindsy Hagelaars en Hanna Hessels te popelen om aan hun wedstrijd te beginnen. Lindsy turnde met name op brug een ijzersterke oefening. Goed voor de 2e plaats en dus een toestelfinale. Hanna liet zien de laatste tijd veel progressie te hebben geboekt, met name op het onderdeel balk. Lindsy plaatste zich als 6e en Hanna als 16e voor de regiofinale. In de laatste wedstrijd kwamen Puk Glorius, Nora Wijnen (pupillen II) en Phil Lathouwers (Senior) in actie. Nora en Puk waren in topvorm en plaatsten zich als op balk als 2e resp. 3de voor de balkfinale. Nora kwalificeerde zich daarnaast nog voor de sprongfinale. Beide dames eindigden bovendien op het overall podium: brons voor Puk, terwijl Nora stralend het hoogste podium mocht betreden. Een prachtig slot van een geweldig weekend!

MHC Dames 1 pakt punt van Venlo

Afgelopen zondag zijn de Dames van Sint-Oedenrode afgereisd naar het Limburgse Venlo. Ondanks de twee flinke nederlagen tegen Eindhoven en Oss bleven de Dames mentaal sterk.

Na een prima trainingsweek gingen de Dames met vertrouwen de wedstrijd in. Dit resulteerde in een stabiele start, ondanks dat Venlo druk uitoefende op de verdediging. Oedenrode bleef kalm en gecontroleerd de bal rond spelen. Hier had Venlo het moeilijk mee. Doordat Venlo hoge druk bleef spelen, was er veel ruimte achter hun verdediging. Hier wist Maaike Rooijakkers slim mee om te gaan, door de bal in de ruimte te passen naar Iris van de Loo die de bal vervolgens met een backhand schot de keeper passeerde, 0-1. Helaas wist Venlo hier snel een antwoord op te geven middels een strafcorner, 1-1. Sint-Oedenrode bleef vertrouwen houden en speelden hun eigen spel. Korte passing, combineren en de rust bewaren. Dit resulteerde in een strafcorner. Middels een hard direct schot op goal wist Corinne van Uden de voorsprong te vergroten, 1-2.

Na rust was het eenrichtingsverkeer van Venlo. Sint-Oedenrode had moeite met het spelen van hun eigen spel. Iets wat de eerste helft goed ging. Met het verdedigen kwam de bal zelden over de middellijn. Tevens kreeg Venlo vele strafcorners mee. Uiteindelijk wisten zij er vlak voor tijd één te benutten, 2-2.

Met een punt op zak kan er aankomende week getraind worden voor de thuiswedstrijd tegen Goirle.

Attaque 1 wint overtuigend

Na de 10-0 overwinning van vorige week was Attaque 1 weer koploper in de 3e klasse poule L. Ook vrijdag werd er wederom gewonnen, maar het team verloor de koppositie opnieuw aan ROTAC '82 1.

De tegenstander van het eerste was JCV uit Vught. De nummer 5 van de competitie strijdt hevig om lijfsbehoud. Voor Attaque 1 ziet dit seizoen er veel rooskleuriger uit, maar de strijd om het kampioenschap is nog steeds niet een kant op aan het vallen. De start was veelbelovend voor de Rooise mannen, want al snel was het 3-0. Leon Schepens, Dirk Kastelijn en Menno van Os wonnen alle 3 hun eerste partij. Tegen de verwachting in ging het dubbelspel naar de Vughtse tegenstanders, waarna ook wedstrijd 5 verloren werd. Dit werkte echter niet verlammend voor het Rooise trio en 3-2 werd al snel weer 6-2. De laatste twee wedstrijden werden eerlijk verdeeld en daardoor stond er uiteindelijk 7-3 op het wedstrijdformulier. Leon Schepens bleef ongeslagen en Menno van Os en Dirk Kastelijn wonnen ieder 2 wedstrijden. Omdat ROTAC met 10-0 van Smash '73 won moest het Rooise vaandelteam wel de koppositie weer teruggeven aan hun Rossumse concurrenten.

Attaque 2 is al het hele seizoen dominant in de 4e klasse poule F en die dominantie konden ze wederom tonen tegen BSM uit Dongen, de nummer 2 in de stand. Er waren echter wat personele problemen binnen het team waardoor Bram Marinus zijn opwachting mocht maken. Dit deed hij zeker niet onverdienstelijk. in zijn wedstrijden was hij een aantal keren dicht bij een 2-1 voorsprong in games, maar het killer instinct ontbrak om een wedstrijd binnen te halen. Frank van der Zanden en Leon Huijberts lieten opnieuw zien dat ze nog steeds makkelijk hogerop kunnen en wonnen op souvereine wijze al hun partijen plus het dubbelspel. Net als Attaque 1 stond er uiteindelijk 7-3 op het formulier, waardoor Attaque 2 nu een grote voorsprong van 9 punten heeft op hun Dongense tegenstanders.

Attaque 3 begon de competitie wat stroef, maar begint nu beter op gang te komen. Tegenstander vrijdag was Always Fair. De Ammerzodense tegenstanders stonden 2 punten boven de Rooise talenten. De start was gelijk opgaand en na 6 partijen stond het dus ook 3-3. Daarna vielen alle partijen de kant van Attaque 3 op. Cliff van Driel won zijn 2 resterende partijen. Stefan Kerk boog een 6-0 achterstand in de vijfde game om en Anne van de Sande zag haar laatste tegenstander opgeven. Dit betekende dat ook Attaque 3 met 7-3 won en hiermee de derde plek overnam in de stand. Stefan Kerk ging opnieuw 3 uit 3. Cliff van Driel won er 2.

Waterpolodames verrassen

Het afgelopen weekend was PSV het slachtoffer van een dames waterpoloteam wat in de winning mood is. PSV staat 5e en inmiddels is Argo opgeklommen naar een 8e plek, en dus was PSV op papier de favoriet. Door afwezigheid van 3 speelsters bij Argo positioneerde het team zichzelf nog meer in de underdog positie. Echter, de laatste weken speelt Argo in een ander systeem waardoor de wedstrijd minder bepaald wordt door individuele acties en meer door het collectief goed samenwerken.

Hierdoor konden de jeugdspeelsters Mika vd Berg en Marlies van Riel heel mooi inschuiven waarbij Anita v.d. Heijden de persoonlijke coaching van de meiden voor haar rekening nam. PSV had geen goed antwoord op het zone spel van Argo. Schoten uit de tweede lijn werden door een goed keepende Yvonne v.d. Vorstenbosch gekeerd. De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op, halverwege de wedstrijd stond het 3-3. In het tweede deel van de wedstrijd wist Argo het verschil te maken en uiteindelijk uit te lopen naar een 7-4 voorsprong. PSV kon in de laatste minuten nog terugkomen tot 7-6, maar het zou onverdiend zijn wanneer ze ook nog daadwerkelijk punten zouden afpakken van Argo.

Verrassende ontknoping competitie

De wintereditie van de zondagmiddagcompetitie is afgesloten met winst voor Wim vd Rijdt (3 +28). Door deze winst maakte Wim vd Rijdt e