DeMooiRooiKrant

15 juni 2016

DeMooiRooiKrant 15 juni 2016


Foto: Jos van Nunen

De organisatoren van Amazing Colours moeten een vooruitziende blik hebben gehad. Het evenement zondag bij Mariëndael was een stuk drukker dan vorig jaar en het terras telde ook veel meer stoelen en tafels dan de twee terrassen van vorig jaar tezamen.

Voor de optredens van Pop&Co waren er juist twee podia, aan weerszijden van het geheel, en ook dat bleek een goede zet. Door podia en kraampjes met de meest uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen, hapjes en drankjes, vermaak voor alle leeftijden naast én door elkaar te zetten tegenover Mariëndael, was het tegelijkertijd een gezellige warboel én een overzichtelijk geheel. Het werd één grote smeltkroes van aangename prikkelingen.
Vrijwilliger Marlou Jansen van de werkgroep Amazing Colours steekt haar enthousiasme niet onder stoelen op banken. "We hebben gebruik gemaakt van de ervaringen en expertise van vorig jaar, van (social) media, van elkaars netwerken en kijk maar eens om je heen, mét resultaat!"
Kornelis Lievense, coördinator van Pop&Co, deelt het enthousiasme van Marlou. "Continu optredens van kwart voor twaalf tot vanavond 11 uur, met goede bands en als topper vanavond Baby Blue, die verovert in een razend tempo het live-circuit." En dat optreden is een dubbele hit, want de kiem van Baby Blue is gelegd bij verschillende bands van Pop&Co. Er traden overigens ook bands op uit andere plaatsen, met toppers ertussen. Ondanks de sombere weersvoorspellingen bleef het bijna de hele middag droog.
Marlou, na afloop: "In één woord: Amazing! In de vooravond verdreef de regen een groot deel van het publiek. Voor publiekstrekker Baby Blue trotseerden echter vele fans en andere geïnteresseerden de regen en werden beloond met een geweldig optreden. Baby Blue heeft er vanavond weer een aantal fans, van alle leeftijden, bij gekregen. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag, waarbij de regen de pret uiteindelijk niet mocht drukken!"

Foto: Jos van Nunen

Amsterdammers aangehouden voor woningoverval

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een woningoverval aan de Johan Frisostraat, gepleegd op woensdagmiddag 8 juni. De bewoner raakte hierbij gewond.

Op donderdag 8 juni werd rond 17.45 uur een 77-jarige Amsterdammer in zijn woonplaats aangehouden. De tweede verdachte werd vrijdagmiddag 10 juni in Amsterdam aangehouden. Het gaat om een 59-jarige man uit Amsterdam. De verdachten en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar en het betrof een zakelijk geschil. Beide verdachten worden in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Jaargang 6 - Week 24 - Woensdag 15 juni 2016

Forum klus wijs
Roxs elektro world
Vennotex

Nieuw gezondheidscentrum krijgt naam

Maandag 6 juni is de naam van het gezondheidscentrum te Sint-Oedenrode door initiatiefnemer Joost de Vaan officieel bekend gemaakt. Uit de ruim honderd inzendingen blijkt dat de betrokkenheid bij de praktijk en de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum aan de Borchmolendijk groot is. Joost de Vaan wil jong en oud die een naam ingezonden heeft via deze weg bedanken. Na beoordeling van alle creatieve ideeën is de keus uiteindelijk gevallen op 'Gezondheidscentrum de Meierij'.

De bedenker van de naam en winnaar van de dinercheque van €100,- voor restaurant Osteria is de heer Theo de Brouwer, woonachtig in Sint-Oedenrode.

De Meierij
De naam 'de Meierij' vindt zijn oorsprong in de oude bestuursvorm in de landstreek in oostelijk Brabant waarvan onder andere Sint-Oedenrode deel van uitmaakt. Met de naam 'de Meierij' wordt daarnaast een verwijzing gemaakt naar de veranderende gemeentelijke grenzen en de start van de gemeente Meierijstad waarin Gezondheidscentrum de Meierij zijn plek als zorgpartner zal gaan vinden. Met het oog op de ligging van Sint-Oedenrode in de topografische driehoek tussen Eindhoven, Uden/Veghel en Den Bosch en de samenwerking met de desbetreffende ziekenhuizen versterkt dit de keus voor 'de Meierij' en de verbinding met regio.
Multidisciplinair: meerdere disciplines onder één dak
De regionale uitstraling wordt versterkt doordat gezondheidscentrum de Meierij bestaat uit uiteenlopende disciplines die elkaar in samenwerking versterken en ondersteunen. Zorgpartners in het gezondheidscentrum zijn onder andere: Podotherapie Makkelijk Lopen - Logopediepraktijk Brewel – Buurtzorg - Jeugd in de praktijk - Oefentherapie Cesar Sint-Oedenrode - Ergotherapie van Dam – Verloskundigepraktijk - Psychologenpraktijk TALK - Fysiotherapiepraktijk Joost de Vaan.
Status bouw
De bouw van gezondheidscentrum de Meierij loopt op schema, waarbij de ruimtes van de begane grond inmiddels gestalte hebben gekregen. In de komende periode wordt de eerste verdieping gebouwd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de keuze voor de materialen (o.a. type lift) en inrichting. Het afbouwen en inrichten neemt nog een aantal maanden in beslag waarbij de openingsdatum na de zomer bekend wordt gemaakt.

Bestseweg officieel heropend

Foto: Jos van Nunen

De uitwisseling van een witte klomp met het opschrift van de eigen dorpsnaam door de wethouders van Best en Rooi, symboliseerde donderdagmiddag de officiële heropening van de N619 ofwel - van Rooi af - respectievelijk de Boskantseweg, Bestseweg en Sint-Oedenrodeseweg. Beide portefeuillehouders kregen een compleet paar in dezelfde maat (42), wat na de uitwisseling weer compleet was maar dan met beide gemeentenamen.

De veranderde functie van de weg, van ontsluitingsweg naar erftoegangsweg, was een van de triggers om aan de reconstructie te beginnen. De maximum snelheid daalde daarmee van 80 naar 60, waar overigens lang niet iedereen zich aan houdt.

De Rooise wethouder Ad van der Heijden memoreerde de moeizame totstandkoming van de reconstructie, een onderwerp dat al tien jaar op de agenda stond. "Al drie colleges zijn ermee bezig geweest, het heeft drie bestuursperiodes geduurd, maar het resultaat mag er wezen." Hij prees de belangenverenigingen en burgers die met de gemeente hadden meegedacht en hun adviezen hadden ingebracht.

Zijn collega Verheijen van Best had daar weinig aan toe te voegen, al deelde hij wel wat plaagstootjes uit aan zijn Rooise collega. Rooi had eerst nee gezegd tegen de uitvoering, Best zou op eigen houtje aan hun deel gaan beginnen. En ineens had Rooi er de hoogste prioriteit aan gegeven, had inderhaast een vergadering belegd waar Rooi met een uitgebreide delegatie verscheen en Best met slechts drie man.

Met het planten van de bomen – boompjes eigenlijk – deze lente was de klus geklaard.

Woonbeleid Meierijstad: leren van elkaars successen

De nieuwe gemeenteraad van Meierijstad kan bij het vaststellen van de nieuwe woonvisie het beste de successen uit Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel combineren. Dat blijkt uit het eerste onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie Meierijstad: 'Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis?!'. Het rapport is aangeboden aan de raadsleden van de drie fusiegemeenten.

In het rapport wordt de inzet van de gemeenteraden van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel bij het tot stand komen van de bestaande woonvisies als positief en effectief beoordeeld. Om nog meer grip te krijgen op het nieuwe woonbeleid kunnen de gemeenten dus leren van elkaar. Bij gemeentelijk woonbeleid gaat het onder meer om het voorzien in voldoende (sociale) huur- en koopwoningen in een gemeente.
Een van de succesvolle voorbeelden die de rekenkamercommissie noemt om de woonvisie te realiseren, is het waar mogelijk belonen van woningcorporaties die de prestatieafspraken nakomen. Bijvoorbeeld door de grondprijzen te verlagen. En om naast de woningbouwcorporaties ook burgers, huurdersorganisaties, makelaars en projectontwikkelaars te betrekken bij het opstellen van de woonvisie.

In het rapport staan aanbevelingen voor nu en in de toekomst. Het gaat bij prettig wonen om meer dan bouwen en renoveren alleen. Ook zorg, welzijn, duurzaamheid, mobiliteit en financiën hebben een relatie tot woonbeleid. De rekenkamercommissie beveelt aan om deze raakvlakken te benoemen in de woonvisie, waarbij de positie van woningcorporaties en huurdersorganisaties steeds in het oog wordt gehouden. De nieuwe Woningwet 2015 biedt in dit kader mogelijkheden.

Ondersteun de Beckart en koop een verbouwingslot

De komende zomervakantie is er geen rust voor de Nijnselse vrijwilligers. De grote zaal van de Beckart wordt momenteel verbouwd en dat duurt de hele zomer. Direct na de schoolvakantie, vrijdag 9 september is de verbouwing klaar en dan is de Beckart klaar voor de toekomst. Om een deel van de kosten te dekken is er een loterij. Vandaag start de verkoop van de lotjes.

"Deze verbouwing is het slotstuk van een flinke metamorfose in Nijnsel. Die begon met de herinrichting van het Nijnselse centrum tegelijkertijd is een groot deel van de Beckart gerenoveerd. Maar met de grote zaal was tot nu nog niets gebeurd", vertelt Frans Sijbers. Hij is de voorzitter van de Beckart en samen met het bestuur timmerde Frans de afgelopen jaren flink aan de weg. "De grote zaal was, zoals sommigen het zeiden, wat oudbollig aan het worden. In de afgelopen dertig jaar is daar niets meer mee gebeurd".

De grote zaal van de Beckart wordt verbouwd. Op de foto enkelel bestuursleden: v.l.n.r Frans Sijbers, Piet van Erp en Marlies Schepens Foto: Hans van den Wijngaard

Nu het plafond weg is lijkt de zaal veel groter dan eerst. "Dat plafond komt ook niet meer terug" zegt Piet van Erp. Ook Piet is bestuurslid van De Beckart. "We pakken nu meteen de geluidsisolatie van de zaal aan. Enerzijds om de akoestische kwaliteit van de zaal te verbeteren, maar ook om geluidsoverlast naar buiten en de andere zalen te voorkomen. Bij de inrichting van de zaal denken verschillende ondernemers mee over hoe het er allemaal uit moet komen zien".

Ondanks dat de Beckart financieel niet slecht draait, is een verbouwing van deze omvang voor de beheerstichting net iets te veel. Maar gelukkig wist het bestuur een aantal financiële bronnen aan te boren. Zo kan men rekenen op een bijdrage van het Oranje Fonds, het VSB fonds en het coöperatief dividend van de Rabobank. Maar dat alleen is niet voldoende. Daarom worden er vanaf vandaag in Nijnsel ook lotjes verkocht voor een loterij, om zo nog meer geld bij elkaar te brengen. Die lotjes worden door diverse Nijnselse verenigingen verkocht en kosten vijf euro per stuk. Als dank voor het verkopen van de lotjes, is een deel van de opbrengst van de lotjes voor de verkopende vereniging.

Met de loterij zijn bijzonder fraaie prijzen te winnen. Zo is de eerste prijs een verblijf in huisje aan de Spaanse kust, de tweede prijs een flatscreen TV en de derde prijs is een fraaie fiets. Maar er zijn ook nog meer prijzen te winnen waaronder een ballonvaart. Notaris Grimbel Du Bois komt de winnende lotjes trekken tijdens het openingsfeest, dat vrijdag 9 september is. Houd voor het programma DeMooiRooiKrant in de gaten.

Papgat schenkt kinderboerderij collectegeld

Niemand denkt in de zomer aan Carnaval. Toch wapperde zaterdagochtend de vlag van Papgat op het terrein van Kinderboerderij Kienehoeve. Daar was dan ook reden genoeg voor, want Prins Maarten en Jeugdprins Koss en Jeugdadjudant Bryan kwamen op bezoek.

In 'casual' outfit, maar onder de geel-groen-rode vlag stonden ze samen de vrijwilligers van de kinderboerderij te woord. Ze hadden namelijk een cadeau bij zich. "Ieder jaar wordt de Carnavalsmis gehouden en ieder jaar geven we een gedeelte van de opbrengst aan een goed doel in Sint-Oedenrode. Samen hebben we gekozen voor de kinderboerderij, omdat het een belangrijke plek inneemt in ons dorp. Iedereen krijgt hier de kans om vrijblijvend binnen te lopen en te genieten van al die dieren. Daarom zijn we blij dat we jullie deze cheque mogen geven", vertelt Prins Maarten verguld. De cheque werd met veel plezier in ontvangst genomen door Jan Vogels namens Stichting Kinderboerderij Kienehoeve. Jan: "We hebben alle centen hard nodig om het allemaal draaiende te houden." De kinderboerderij zit niet alleen verlegen om financiële hulp. De stichting is eveneens hard op zoek naar vrijwillige mankracht. Naar mensen die bereid zijn om op de boerderij mee te helpen met allerlei klusjes en met het verzorgen van de dieren. "Vooral in de komende maanden komen we handen te kort", sipt Jan.

Heeft Rooi inmiddels een taalvoorsprong?

Ergens in Nederland loopt een meisje rond met de naam Yvette Kip. Dat moet een grapje van haar ouders zijn geweest, denk je nou misschien. Net zoals bij Anna Nas, Klaartje Komen en Conny Veren. Of het alleen maar lollig is bedoeld door de ouders, betwijfel ik echter. Nee, ik denk dat pappa en mamma dachten: "We willen een bijzonder kind, iemand die ze niet licht zullen vergeten … kom verzin 's wat!" En die kinderen bleken later maar wat trots op hun unieke naam.

De trouwe lezers van deze column weten inmiddels dat ik een voorliefde heb voor bijzonder taalgebruik. Dus toen de organisatie van het Rooise Taalweekend me vroeg voor de officiële opening, zei ik meteen: Boem Paukeslag Allemachies ! (vrij naar de dichters Paul van Ostaijen, Bassie en Adriaan.)

Het werd een drukke avond in d'n Dommel, want na mij was er een pubquiz. Ik mocht na burgemeester Maas, een naam die overigens geen succesvolle opleiding doet vermoeden, per slot zakt de Maas altijd tegen de zomer, maar dat terzijde. Het thema van de quiz was taal, dus geen wonder dat ik die avond won, (met glas en rimpel!). De vraag, wat is de oorsprong van het woord "vrijgezel" (je weet wel, hij die zijn seksleven in eigen hand houdt) was een inkoppertje: dat komt van "vrij gezellig". Het meervoud van "brandwond" is "barbecue", weet ook iedereen. En de eerste "mammogram" werd door een postbode in het Zwitserse Memmen thuis bezorgd. Makkie!

De buitenlandse vragen waren iets moeilijker. In Groenland duurt de poolnacht 3 maanden en daarom hebben de Eskimovrouwen 200 woorden voor NEE. Wist ik toevallig, mijn vriendin heeft namelijk IJslands bloed, denk ik. Zo wist ik ook de naam van die IJslandse vulkaan, Eyjafjallajökull, en wat dat betekent in het IJslands dialect, namelijk "oei, terwijl ik een naam moest verzinnen ben ik op mijn toetsenbord in slaap gevallen, sorry".

Hoe belachelijk dat laatste ook klinkt, je hoeft die naam maar één keer te horen en hij blijft je voor altijd bij. Want zo werkt dat met taal. Denk je dat Robin Hoedjes zijn naam wil veranderen? Of Bennie Dood? Nee, die zijn allebei Dick Tevreden!

Scholenbezoeken door Jeugdnatuurwacht

De komende weken worden de meeste basisscholen in Sint-Oedenrode bezocht door een of meer leiders van de Jeugdnatuurwacht. De leerlingen van groep 5 krijgen dan een presentatie over wat de Jeugdnatuurwacht is. De geïnteresseerden kunnen zich dan ook vast aanmelden als lid.

Op 25 juni sluit het seizoen met een leuke excursie, waarbij de JNW-ers van groep 8 na afloop een mooie oorkonde krijgen. De Jeugdnatuurwacht organiseert zo elk jaar weer 10 hele nieuwe activiteiten op zaterdagochtenden. Het zijn allerlei verschillende activiteiten, maar altijd hebben ze te maken met natuur. Zaterdag 17 september aanstaande begint het nieuwe seizoen met een Open Dag. Iedereen kan dan kennis maken met de Jeugdnatuurwacht en de diverse activiteiten. Ook kunnen zich dan nieuwe leden aanmelden. Alle Rooise kinderen vanaf 9 jaar kunnen zich aanmelden voor de Jeugdnatuurwacht. Dit kan met een formulier na afloop van de scholenpresentatie, via de website of op de Open Dag. Het lidmaatschap van de JNW stopt niet meer automatisch na de basisschool. Ook kinderen die op de middelbare school zitten kunnen zich aanmelden. Kortom: JNW De Populier is dé Rooise natuurclub voor kinderen vanaf 9 tot en met ongeveer 15 jaar. Het lidmaatschap kost € 10,= per jaar.

Een sprong terug in het verleden

Foto: Jos van Nunen

Het besef van deze wijsheid is voor enkele mensen aanleiding geweest om het verleden te koesteren en zaken uit het verleden, met name op landbouwgebied, te bewaren, te restaureren en aan mensen te laten zien. Daarom hebben zij het initiatief genomen om een club op te richten die dit doel nastreeft. In 1986 zag een vereniging het levenslicht en kreeg de naam Klassieke Landbouw Werktuigen vereniging, oftewel KLW. In het weekend van 1 t/m 3 juli houdt de KLW haar jaarlijkse Plattelandsfestival in Nijnsel.

Een groep van ongeveer 25 enthousiaste mensen waren de trotse bezitters van oude werktuigen, gereedschappen, tractoren, stationaire motoren en literatuur op dat gebied. Deze groep is intussen uitgegroeid tot 850 leden. Samen houden ze jaarlijks een grootse 'tentoonstelling' in de bossen en op de akkers tegenover De Vresselse Hut. Een evenement wat ieder jaar duizenden bezoekers trekt.
De leden van KLW realiseren zich maar al te goed dat hun bezittingen op dit hobbygebied bijzonder zijn en willen heel graag groots uitpakken. Dat doen zij niet alleen door een grote diversiteit aan oude landbouwwerktuigen en tractoren ten toon te stellen en ze te laten werken, maar ook hun omgeving wordt nagebootst. Werkplaatsen zoals een smederij, een bakkerij, een schoenmakerij, een heus washok en nog veel meer oude ambachten zijn te zien, te ruiken of aan mee te doen. Het geluid van dorsmachines en het geklop van dorsvlegels, soms misschien overstemd door een ploegende tractor of een stationaire motor die een zaagmachine aandrijft, een oude vrachtwagen waarvan de vracht nog met de hand moet worden gelost, allemaal beelden uit een dorp, ja een gezellig dorp van toen. Trekkertrek met oude tractoren zal niet ontbreken, kinderen kunnen hun behendigheid testen met oude spelletjes, het dorpsplein zal een ontmoetingsplek zijn waar de surveillerende veldwachter links en rechts een praatje maakt en er op toeziet dat enkele oude kermisattracties niet alleen door opgeschoten jeugd wordt gebruikt, maar ook de kleineren een kans krijgen. Ook aan gezelligheid zal het niet ontbreken. De officiële opening van het Plattelandsfestival is op vrijdagavond om 20.00 uur in de grote tent op het festivalterrein. Om het dertigjarig jubileum gestalte te geven, is de burgemeester van Sint Oedenrode graag bereid de openingshandeling te verrichten. Op zaterdagmiddag komt er een heuse blaaskapel op het dorpsplein die wordt opgesierd met een ouderwetse kiosk. Ook op zondag is er live muziek. Natuurlijk is er een gezellig terras met een speelplaats voor de kinderen in de naaste omgeving. Deze twee dagen laten ze de kunst van diverse werkzaamheden zien met oude werktuigen zoals er in de jaren '50 van de vorig eeuw werd gewerkt. Er zijn demonstraties ploegen, grasmaaien met de vingerbalk en er worden aardappels gerooid met een voorraadrooier. Op zaterdagavond gaat er een aantal luchtballonnen op weg naar waar de wind ze brengt. Speciaal voor dit evenement komt er een beeldscherm van 10 m2 waarop actuele beelden te zien zijn. Geen computer of I-pod, maar kijken en luisteren naar oude mechanische technieken, die laten zien hoe iets werkt of wordt gemaakt. Uiteraard zorgt de KLW-vereniging voor een hapje en een drankje, zodat u zorgeloos kunt genieten van een prachtig stukje nostalgie. Zaterdag 2 juli van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 3 juli van 10.00 tot 17.00 uur bij De Vresselse Hut, Vresselseweg 33 te Nijnsel. Entree en parkeren gratis. Info: 06-54924764.

"We willen een culturele brug slaan"

David Chen en zijn vrouw Li Lee wonen al dertig jaar in Nederland, in Eindhoven. Beiden zijn professioneel muzikant en zeer zeker de grootste promotors van Sint-Oedenrode in China. Vanuit hun bedrijf S & L Cultural Exchange organiseren ze al jaren uitwisselingsprogramma's. Behalve Amsterdam zetten David en Li Sint-Oedenrode steevast op het programma. Waarom? Dat leggen ze graag zelf uit.

Hoe is het uitwisselen van culturen door jullie tot stand gekomen?
"In 2002 speelde ik als muzikant bij het Philips Harmonie Orkest. Daar leerde ik Ben van den Biggelaar uit Nijnsel kennen. Hij nodigde mij uit om ook eens in Nijnsel te komen spelen, omdat Ben daar dirigent was bij de plaatselijke harmonie. Het idee ontstond om er Chinese kinderen bij te betrekken en zo werd in datzelfde jaar een eerste bezoek aan Sint-Oedenrode op touw gezet. Inmiddels zijn er door de jaren heen al zeker twintig groepen naar Nederland gekomen. Voornamelijk kinderen. Eerst muzikanten, maar later bijvoorbeeld ook eens een groep kinderen van een modelbootclub. Ze kijken in Nederland de ogen uit."

Waarom betrek je Sint-Oedenrode altijd in je rondreis door het land?
"We gaan ook naar Amsterdam en naar andere bekende plekken in Nederland, maar Sint-Oedenrode zet ik altijd op de agenda. Het is het bekendste dorp in China, haha! Inmiddels heb ik er veel mensen over verteld of het ook echt laten zien. Het is belangrijk voor die kinderen om een dorp als Sint-Oedenrode te zien. Het klinkt als een grapje, maar vaak herinneren ze zich dit bezoek het best van heel de reis. Ze wonen in een grote stad en kennen de rust van een dorp en de natuur niet. Ik zie ze hier echt genieten."

Wat vinden ze van de bevolking?
"Vriendelijk! De mensen zijn hier heel erg vriendelijk. De burgemeester ontvangt ons altijd en door de jaren heen heb ik mensen leren kennen als Bert de Graaf, Ad Maas, Jos Wijn en Gijs van Aarle. Vooral Bert heeft me veel geholpen. Volgend jaar wil ik een trip naar China organiseren voor mensen uit Sint-Oedenrode. Zodat ze in contact kunnen komen met de gewone Chinezen. Op die manier willen we een culturele brug slaan. Nederlanders zijn heel nieuwsgierig naar China en de omgekeerde belangstelling groeit meer en meer. Ik wil graag uitdragen dat China zoveel meer is dan alleen Babi Pangang en eten met stokjes. Omgekeerd wil ik mijn volk laten zien dat Nederland veel meer is dan alleen maar klompen, tulpen en Amsterdam. Ik vind het belangrijk om via kunst en muziek twee verschillende culturen met elkaar in contact te brengen en om wederzijds begrip te kweken. De taal van kunst en muziek is universeel."

Pastorie plaatst 'zonneterras' op Kerkplein

Foto:

Sint-Oedenrode is weer een mooi en gezellig terras rijker. Op het Kerkplein heeft de Pastorie deze week een 'zonneterras' geplaatst.

Een groot pluspunt van dit terras is namelijk dat de gasten vrijwel de hele dag tot laat in de avond van de zon kunnen genieten. Sint-Oedenrode stond al bekend om haar vele mooie terrassen op verschillende plaatsen in het dorp. Nu is daar het Kerkplein bijgekomen en de sfeer werkt meteen verhogend. Het plaatje past prima in de visie van het Centrummanagement.

Opbrengst Anjercollecte

De landelijke Anjercollecte in de week van 29 mei t/m 4 juni heeft dit jaar € 3467,80 opgebracht. Ook werd nog € 105,- online overgemaakt. Hiermee werd het bedrag van vorig jaar van € 2729,15 ruim overschreden.
Vanaf dit jaar komt 50% van het door de vereniging ophaalde collectegeld ten goede aan die betreffende vereniging. Wij iedereen die het succes van deze collecte hebben mogelijk gemaakt.

Een massage voor bijzondere kinderen

Daniëlle Coolen is inmiddels al twaalf jaar werkzaam in de gezondheidszorg. Een hele tijd terug is zij met haar enthousiasme, kennis en open houding Jij&Ik begonnen. Haar zoon, die PDD NOS en ADHD heeft, is vaak onrustig door de vele prikkels. Daniëlle ging op zoek naar iets wat bij hem past. Zo kwam zij uit bij de Heppie Massage.

De Heppie Massage is een massagevorm voor kinderen met Autisme, PDD NOS, ADHD, Asperger, Syndroom van Down en voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Maar ook voor mensen die hoog sensitief zijn, moeilijk kunnen slapen, snel boos worden of niet lekker in hun vel zitten. Een massagevorm die onder andere zorgt voor een betere concentratie, een verbeterde weerstand, prikkelverwerking en het werkt kalmerend.

Foto:
Foto:

Daniëlle houdt eerst een intake om te kijken wat bij het kind past. Het kind heeft de regie, dat is erg belangrijk. Het is een kwestie van geduld en vertrouwen opbouwen en dan zijn er hele mooie effecten te bereiken. "Ik leer de ouders ook een bepaalde techniek die zij zelf thuis kunnen toepassen. Het gaat mij er om dat ik deze kinderen weer 'heppie' kan maken en dat ze zich beter gaan voelen en rust gaan ervaren. Ik hoop zoveel mogelijk kinderen te mogen helpen."
Contact: danielle@jijeniktraining.nl
of www.jijeniktraining.nl voor meer informatie.

Groot succes en veel sympathie voor boekverkoop

Foto: Bart van der Heijden

Na één week zijn al 72 van de 100 boeken van 'Mooie Mensen in Mooi Rooi' gekocht. Hierin staan de portretinterviews van de hand van freelance journalist/schrijver Jan H.F. van der Heyden, die in 2015 in DeMooiRooiKrant zijn gepubliceerd. De opbrengsten van het boek, dat voor € 19,95 bij vijf verkooppunten in Sint-Oedenrode is te verkrijgen, schenken de schrijver en zijn echtgenote aan twee goede doelen in Rooi, t.w. Hospice Dommelrode en de Rooise Taalwerkplaats.

Het boek bevat 50 aangrijpende en inspirerende 'levensverhalen' van Rooienaren. Het telt 150 pagina's en de cover is in kleur. Daarop staan de portretten van alle geïnterviewde Rooienaren. Er bestaat alom grote waardering voor het initiatief van Wenny van der Heyden-Vonken om de portretten te bundelen. Zij vindt dat de levensverhalen uit historisch oogpunt bewaard moeten blijven 'omdat ze representatief zijn voor een bepaald tijdsbeeld en heel representatief voor de mensen in een dorpsgemeenschap zoals Rooi.'
Ook de schenking van de totale verkoopopbrengsten van het boek aan de twee Rooise goede doelen ondervindt veel sympathie, zo blijkt uit tientallen reacties. Een van de geïnterviewden laat weten: 'Wat een mooi initiatief om al deze portretten te bundelen in een mooi boek. Ik voel me vereerd dat ik daar deel van mag uitmaken. Dat daarmee nog een aantal Rooise doelen gesteund worden, vind ik geweldig.' Een ander schrijft: 'Het feit dat het boek ook nog twee goede doelen steunt, betekent voor mij een extra toegevoegde waarde.' Een van de kopers noemt het 'een echt collectorsitem.' Iemand reageert met: 'Ga er binnenkort met veel plezier in lezen. Succes met deze loffelijke actie.' En weer een ander: 'Wat een leuk idee. De goede doelen zijn perfect gekozen.' En een andere koper van het boek zegt het hospice een warm hart toe te dragen 'en waardeer jullie steun hiervoor.'
Het boek is inmiddels ook in handen van de nieuwe bisschop van het bisdom Den Bosch, monseigneur Gerard de Korte. Tijdens zijn bezoek aan Sint-Oedenrode, vorige week dinsdag, bood Nijnselnaar Lambert Verhoeven, het boek als zijn cadeau aan. Verhoeven is één van de geportretteerden in de bundel, evenals pastoor-deken Vincent Blom. Ook mensen van buiten Sint-Oedenrode hebben belangstelling voor het boek getoond.
Er zijn 100 exemplaren gedrukt van het boek 'Mooie Mensen in Mooi Rooi'. De laatste exemplaren zijn te koop bij het kantoor van DeMooiRooiKrant, boekhandel 't Paperas, VVV-kantoor, Muller Mode en Gerits Man en Mode.

Tien jaar Paardenmelkerij Bekkers groots gevierd

Paardenmelkerij Bekkers bestaat 10 jaar en dat werd afgelopen weekend op zondag 12 juni groots gevierd. De melkerij hield een open dag en pakte daarbij groot uit. Het terrein was gratis toegankelijk voor publiek, dat zich met allerlei activiteiten kon vermaken. Zo kon er natuurlijk gekeken worden naar demonstraties van het paarden melken, maar was er ook een skelterparcours, springkussen, trampoline en nog veel meer. Op het terras kon genoten worden van een lekker drankje met voor de liefhebbers een cakeje of een vers worstenbrood. Uit de wijde omgeving kwamen bezoekers op de open dag af en zij keken met grote belangstelling rond op het terrein van Bekkers.

De demonstraties van het melken werden de hele dag door druk bekeken door de enthousiaste bezoekers. Jong en oud waren erg geïnteresseerd in het proces. De jongste bezoekers vermaakten zich ook prima met het springkussen, de trampoline en het skelterparcours dat was uitgezet. Terwijl de kinderen hun energie kwijt konden, konden ouders, opa's en oma's lekker buiten op het terras zitten met een hapje en een drankje. Tussen de drukte door liepen vele medewerkers van de melkerij om de belangstellenden uitleg te geven over hoe het er op het bedrijf aan toe gaat. Zo werd er uitgebreid uitgelegd wat de werking van paardenmelk op de gezondheid is en wat de melk zo bijzonder maakt. Ook over de producten die in de melkerij worden gemaakt werd veel informatie gegeven. Veel bezoekers gingen dan ook niet met lege handen naar huis.

Nieuwe Jumbo aanwinst voor Sint-Oedenrode

Vanmorgen om negen uur zijn de deuren van Jumbo aan de Pieter Chirstiaanstraat weer geopend. Niemand minder dan Colette Cloosterman – van Eerd verrichtte de openingshandeling. Daarmee is de vertrouwde ontmoetingsplek van de wijk de Kienehoef na een twee weken durende verbouwing weer helemaal bij de tijd.

Al bij aankomst op de parkeerplaats valt de nieuwe voorgevel van Jumbo op. Maar de grote verbeteringen zijn natuurlijk binnen. Wat meteen na binnenkomst opvalt is het grote versplein. Alle dagverse producten vindt u hier nu bij elkaar. Groenten, fruit, binnen- en buitenlandse kazen, vlees en vleeswaren zijn ruim voorhanden en gemakkelijk te vinden. Nieuw is ook de grill-afdeling waar elke dag vers gegrild vlees en kip verkrijgbaar is.

Het is voor de vaste klanten van Jumbo wel even wennen. De schappen met droge kruidenierswaren zijn op nieuwe meer overzichtelijke manier ingedeeld. Bij de versafdeling vindt u ook de wijnen. In de tweede gang treft de klant alles aan dat met ontbijt en tussendoor te maken heeft om vervolgens in de derde gang de producten voor de warme maaltijd te vinden. De laatste twee gangen bestaan uit non-food, bier en chips. Met hulp van het personeel zijn alle producten weer snel gevonden!

Met de verbouwing is de Jumbo in Sint-Oedenrode weer helemaal op de stand van 2016. De grootste verandering buiten de nieuwe inrichting is volgens filiaalmanager Tommy Grubben het zelfscannen. Bij de kassa kunnen klanten dan hun boodschappen afrekenen zonder ze nog een keer uit en in de winkelwagen te hoeven laden.

Tommy Grubben wil via deze weg ook graag de direct omwonenden excuses aanbieden voor de hinder die zij tijdens de verbouwing ondervonden. Hij bedankt hen voor het begrip en ook basisschool 'De Springplank' wil hij bedanken voor de hulp bij het inpakken van de tasjes voor de wijk.


Een mooi terras er bij in Rooi

De Markt leeft weer een beetje op. Waar het lijkt dat de weekmarkt terrein aan het verliezen is, gaat de Markt als centrum van activiteiten en horeca opnieuw leven.

We hebben er weer een prachtig terras bij. Regelmatig zit er al volk. Het zitje voor de Gouden Leeuw was enige tijd verdwenen maar is gelukkig weer terug. Het geheel staat op houten vlonders, die er voor zorgen dat alles gelijkvloers is. Het is werkelijk een mooi gezicht te zien dat het weer wat bruisender wordt op de Markt: Viva de Gouden Leeuw!

Zittend op het terras van de Gouden Leeuw heb je een mooi zicht op de Markt, ondanks het vervelende feit dat er steeds auto's af en aan rijden. Wat je steeds ziet en waar je eigenlijk niet omheen kunt is de kiosk. Onze kiosk, het hart van Rooi. Jammer dat er zo weinig activiteiten op deze kiosk zijn. Met wat kleine aanpassingen (o.a. de bomen rondom weghalen) kan het een leuk podium zijn voor muziekgroepen. Wat ook zou kunnen is dat het een podium wordt waarop mensen het volk toe kunnen spreken als men iets te vertellen heeft: hetzij nieuws, hetzij de aankondiging van een evenement, hetzij het verkondigen van standpunten, dansgroepjes, pantomimespelers of gewoon straatmuzikanten.

Aan alle kanten van de Markt kan men dan genieten van deze activiteiten, het hart zal kloppen. Kijk:slopen of weghalen kan altijd nog, maar ik denk maar zo: ge moet de stert van de hen nie plukke, want dan is 't schon er af.


Zomeractiviteiten voor alle Rooise Senioren 50Plus

In de vakantietijd wil je als het kan de dagelijkse gang van zaken even stopzetten en iets speciaals gaan doen. Dat kan nu weer van 30 juli tot 31 augustus. Het hoeft niet zo veel te kosten en je doet al gezellig mee. Alle Rooise 50Plussers kunnen meedoen; je hoeft geen lid te zijn van een Seniorenvereniging

Haal het fraaie Programmaboekje voor alle informatie bij Mariendael, Odendael en het VVV-kantoor en lever het ingesloten Inschrijfformulier uiterlijk 10 juli in op de aangeven adressen. Het is een programma vol met leuke, ontspannende, interessante en leerzame activiteiten. Prachtige muziek. Speciale uitstapjes voor wandelingen en fietsen. Leerzame momenten. Opgaan in de natuur. Gezelligheid met buurten en ook samen lekker eten.

Een greep uit het programma: Grootse openingsavond met Brabantse artiesten op zaterdag 30 juli: René Goossens uit Mill met internationale songs en Nederlandstalige liedjes van Guus Meeuwis en Nick en Simon. In afwisseling met het Trio d'Antonet, dat chansons en luisterliedjes ten gehore brengt. Te denken valt aan: Suzanne, Zeg me dat het niet zo is, Vluchten kan niet meer en vele anderen. Locatie: Zaal 'de Ontmoeting' op Odendael. Workshop Mindfulness op dinsdag 2 augustus, Mindfulness is de laatste jaren in populariteit gestegen. En dat is niet voor niets. Het staat voor opmerkzaamheid, met aandacht aanwezig zijn, waardoor we bewust kunnen worden van onze ervaringen. Locatie de Beckart in Nijnsel. Aanvang: 13.30 uur, Afsluiting 15.00 uur, Kosten: € 5,- incl. koffie of thee, met iets lekkers erbij. Docente: Lea van der Heijden. Romantiek en Drama in de film Dear John op donderdag 4 augusutus: Twee geliefden uit verschillende werelden krijgen een intense relatie. Afstand, verlangen en een onverwachte tragedie zorgen echter voor problemen. Lukt het om elkaar niet uit het oog te verliezen? Locatie Zaal Maas en Dieze in Odendael. Tijd; 14.30 uur. Kom ook en geniet mee.

Internationale dag tegen Ouderenmishandeling 15 juni

Wist u dat gemiddeld één op de twintig ouderen wordt mishandeld. Soms opzettelijk maar vaak ook vanuit overbelasting, onmacht en gebrek aan kennis. Bij een op de drie mantelzorgers van dementerende ouderen is er sprake van ontspoorde zorg. Meer dan de helft van de plegers is familie van de oudere. (Klein-)zoons, dochters en andere personen nabij de oudere. Vaak is er sprake van kwetsbaarheid en afhankelijkheid van de zorg van anderen.

In 2011 is gestart met een landelijke aanpak van ouderenmishandeling vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie. VWS heeft het nationaal actieplan 'Ouderen in veilige handen' gelanceerd. Op 15 juni wordt er wereldwijd aandacht besteed aan het onderwerp ouderenmishandeling.

Veilig Thuis Brabant Noordoost zet zich in ter voorkoming van ouderenmishandeling en ontspoorde (mantel)zorg en wil dit thema, ter gelegenheid van de dag tegen ouderenmishandeling, speciaal bij u onder de aandacht brengen. Contact: 0800 – 2000.

Elk Onderonsje is een feest

De Onderonsjes, die het Damiaancentrum maandelijks organiseert, worden door de deelnemers ervaren als een feestje. De gezelligheid, het samenzijn, de ontmoeting en ook de activiteit zijn er de belangrijkste onderdelen van.

Mensen van boven de 55, die houden van gezelligheid en aanspraak, zijn van harte welkom op de Onderonsjes, die maandelijks worden georganiseerd in het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46 in Sint-Oedenrode. Het organisatieteam bedenkt samen met de deelnemers voor elke keer een leuke bezigheid, die meestal weinig ervaring vereist. Of het nu gaat om (oud-Hollandse) spelletjes spelen, knutselen en verhalen vertellen of om een boswandeling of meezingen met muziek: iedereen kan meedoen. Het samen eten en bereiden van voedsel is altijd een topper. Het belangrijkste is de ontmoeting met elkaar en het "er even uit" zijn. De begeleiders proberen ieder tot zijn/haar recht te laten komen en zorgen voor de koffie en thee. Het Damiaancentrum wil drempelloos zijn: iedereen is welkom. Moeilijkheden met vervoer of met de eigen bijdrage ( € 3,00 – bij maaltijden iets meer -) worden in overleg opgelost. Hebt u ook wel zin in zo'n 'feestje' of weet u iemand, die dat zou kunnen gebruiken, neem dan contact op met het Damiaancentrum: 06-43654850 of 0413-475008. Het eerstvolgende Onderonsje is op donderdag 30 juni van 10.00 uur tot 13.30 uur. Het thema daarvan is "mediterraanse hapjes" bereiden én verorberen! De eigen bijdrage is € 6,00. Het is wel raadzaam om je van tevoren aan te melden bij een van de genoemde telefoonnummers.


Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Als je hoort dat je prostaatkanker hebt, gaat er heel wat door je heen. Zo'n uitslag roept veel vragen op en zet alles in een ander daglicht, ook voor de mensen om je heen. Daarom willen lotgenoten je in deze moeilijke en onzekere periode bijstaan.

De ProstaatKankerStichting houdt op maandag 20 juni in Helmond een bijeenkomst voor patiënten, hun familie en kennissen. Aanvang is 14.00 uur. Zij kunnen ervaringen uitwisselen en vragen stellen over zaken waar zij mee zitten. Het thema is: Prostaatkanker en alleenstaand. Prostaatkanker. Wat nu? De bijeenkomst is gratis en vindt plaats in inloophuis De Cirkel, Piet Heinstraat 59, Helmond.

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 15 juni organiseert wijkvereniging Eerschot de laatste kienavond van het seizoen. Om 20.00 uur gaat de bingomachine het eerste nummer trekken. Geef thuis even aan dat je wat later thuis bent want wij hebben een extra ronde en een extra prijs. Dus leden wil je een gokje wagen? Kom dan deze avond naar Meerschot, Heistraat 22. De zaal is om 19.15 uur open en in de pauze is er een loterij.

Zaterdag 18 juni vertrekt de bus om 8.15 uur vanaf het Mgr. Bekkersplein met de kinderen die zich hebben aangemeld naar MoviePark Bottrop. Alle kinderen moeten een lunch pakketje voor 's middags meenemen. Voor lekkers, drinken en later een frietje zorgt de wijkvereniging. Om 19.30 uur zijn we weer terug. Maandag 20 juni gaan we nog een keer wandelen, kom om 18.30 naar Meerschot. Ben jij 12 jaar of ouder? Heb je zin om te Lasergamen op zaterdag 17 september? Meld je dan voor 23 juli aan bij Gerda, telefoon: 0413-476173


Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 16 juni staan de volgende onderwerpen in de planning:
Taalweekend met internationale kijk op taal.
Bisschop De Korte brengt werkbezoek aan Rooi.
Nationale Straatspeeldag met extra tintje in Eerschot
BZT-show met doel: "Meer muziek in de klas"
Amazing Colours Festival brengt Muziek, Art & Food samen
Tour du ALS – beklimming Mont Ventoux
Prachtig weer bij 12e OLAT Avondwandel4daagse
IVN-gidsen bouwen bijenhotel
Arabian Horse Weekend.

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special: SMEK – Smullen met Eerlijke Kost
Een programma waarin kok Robert van den Brand gerechten bereid met louter Fair-Trade producten. Een productie van Locale Omroep Schijndel
Uitzending van 14 tot en met 21 juni
Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Tijdens deze thema-avond wisselen we informatie uit en gaan we met elkaar in gesprek. Welke middelen gebruiken jongeren tegenwoordig, wat kunnen de gevolgen zijn en hoe praat je hierover met je puber? Hoe gaat het jongerenwerk om met middelengebruik?

Doelgroep: ouders van pubers (12-17 jaar), Datum: dinsdag 28 juni, Tijd: 19.30 - 21.00 uur. Zaal open 19.15 uur, 19.30 - 20.30: pubers en uitgaansmiddelen, 20.30 - 21.00: omgaan met middelengebruik in het jongerencentrum, inclusief rondleiding. Locatie: Mariëndael, Laan van Henkenshage 2, Sint Oedenrode. Aanmelden kan tot 27 juni via info@cjggeeftantwoord.nl
Deze avond wordt georganiseerd door Centrum voor Jeugd en Gezin, Novadic-Kentron en Jongerenwerk Welzijn de Meierij.


Kofferbakmarkt Skrothupke gaat niet door

De reeds eerder aangekondigde Kofferbakmarkt van CV 't Skrothupke, die op parkeerterrein in 't Kofferen gehouden zou worden op 19 juni, gaat wegens omstandigheden niet door. Wanneer dit evenement op een andere datum wordt gehouden, zal dit tijdig in deze krant worden gepubliceerd.


Winnen voor je vader

Zondag is het Vaderdag en dus staat papa centraal! Op zondag sowieso, maar misschien wel het hele weekend. Rooi2000 heeft in een leuke actie op touw gezet, voor…..jawel, papa!

Wil jij iets winnen voor je vader? Dan is het nu de tijd om je kans te grijpen. Heb je iets gekocht in Sint-Oedenrode op 17 of 18 juni? Deponeer dan de kassabon in de daarvoor bestemde ton bij Puur48 aan de Hertog Hendrikstraat of Muller Mode aan de Markt en maak kans op geweldige prijzen. De hoofdprijs wordt verzorgd door Traiteur-Slagerij Verheijen. Het betreft een cadeaubon voor een vier personen BBQ-pakket. Verder schenkt Rooi 2000 maar liefst drie cadeaubonnen van twintig euro. Lang hoef je niet in spanning te zitten, want op zaterdag de 18e worden de winnaars meteen gebeld, zodat papa de volgende dag al kan worden verwend met een geweldige prijs!

12 / 36

'Mijn keuze om mijn leven aan God te wijden voel en beleef ik elk moment'

Foto: Jan van der Heyden

Pater Pushpa Raj Antonysamy (37) is priester in het pastoraal team van de Heilige Odaparochie met vijf kerken in Olland, Nijnsel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel. Hij kwam in 2011 vanuit India naar Nederland om vanuit de Sint Jan in Den Bosch het bisdom te helpen met het priestertekort. Een jaar later werd hij overgeplaatst naar Sint-Oedenrode. Hij werd geboren in het dorpje Varadarajanpet, volgde de priesteropleiding in zijn hindoestaanse geboorteland, waar rooms-katholieken sterk in de minderheid zijn. Werd in 2005 tot priester gewijd en benoemd tot parochiepastoor in Andra Predesh voor de sacramentele en pastorale zorg van vijfhonderd gelovigen in vijf verschillende dorpen zo'n twintig kilometer van elkaar verwijderd. Hij spreekt en verstaat redelijk Nederlands, maar een interview van dik twee uur verloopt desondanks vrij moeizaam. Sommige uitdrukkingen en woorden zijn hem vreemd. Hij is de vriendelijkheid zelve, lacht voortdurend minzaam, drukt beide handen in de mijne bij de begroeting en het afscheid. Hij is opvallend nederig, stelt zich volledig in dienst van God, de paus, de bisschop en zijn missiecongregatie. Op nagenoeg elk plekje in zijn huis in de Nijnselse Hortensiastraat én in zijn Suzuki Swift op de oprit hangen, staan of liggen rozenkransen, beelden en beeldjes, schilderijen en schilderijtjes, foto's en plaatjes van heiligen en pausen. Een leeg wijwatervaatje bij de kamerdeur. Hij ontvangt me in een stemmig grijs streepjeskostuum met bijpassend hemd dat rond de hals eindigt in een hagelwit boordje.

Door Jan H.F. van der Heyden

Ik wilde van pater Pushpa Raj - dat is zijn voornaam in het Indiase Sanskriet en betekent letterlijk 'koning der bloemen' - de verschillen horen tussen India en Nederland in het geloof en de geloofsbeleving. Maar Pushpa Raj schrikt daarvoor terug. 'Verschil maken wil ik niet. Ik wil niet oordelen.'
Pushpa Rai komt uit een gezin van zes kinderen. Zijn vader is 25 jaar geleden overleden. Zijn jongste broer Francis (30) werkt als priester in India. Twee 'priesterzonen' binnen één gezin. Ik vraag of hij daarvoor een mogelijke verklaring heeft. 'Ik was vijftien toen ik besloot mijn toekomst aan God te wijden. Mijn broer wilde mij navolgen om zich aan God te wijden. Ik was zijn voorbeeld.'
Wat bedoelt u met 'toekomst aan God wijden'?
'Dienaar van God te zijn.'
Is dat een 'roeping'?
'Mijn keuze om mijn hele leven aan God te wijden voel en beleef ik elk moment.'
Met zo'n keuze ontzegt u uzelf nogal wat. U leidt een celibatair leven bijvoorbeeld.
'Ik heb al vóór die keuze besloten dat een leven in dienst van God goed en beter is, belangrijker, een betere keuze. Ik voel geen tekort. Ik ben blij en dankbaar dat ik die keuze heb gemaakt. In de opleiding ben ik getraind om deze keuze waar te maken, om blij en gelukkig te zijn.'

Foto: Jan van der Heyden

'Iets kleins kan groot zijn in de ogen van God.'


Op de site van de H. Odaparochie stelt u zichzelf voor met o.m. het volgende statement: "De kracht van mijn priesterschap is vol vertrouwen in de geest van Jezus Christus en in navolging van Sint Theresia van Lisieux, graag iets kleins doen dat goed is in Gods ogen." Wat bedoelt u met 'graag iets kleins doen'?
'Een klein gebaar. Iemand helpen, met iemand praten. Iets kleins kan groot zijn in de ogen van God.'
U behoort tot de missiecongregatie 'Heralds of Good News'. De afkorting ervan, HGN, vermeldt u achter uw naam. Waarom?
'Heralds of Good News' betekent 'Verkondigers van het goede nieuws'. Ik ben een verkondiger van het goede nieuws.'
En wat is het goede nieuws?
'Het evangelie van Jezus.'

'Sommige mensen denken dat geloof en geloven ouderwets is.'

In een preek sprak u over 'roepingen' en stelde toen 'dat onze samenleving steeds meer van God lijkt los te raken.' Hoe komt dat, denkt u?
'Ik denk door het modernisme. Sommige mensen denken dat geloof en geloven ouderwets is. Men wil graag modern zijn.'
En wat is daaraan te doen?
'Jezus navolgen.'
Door wie?
'Door iedereen.'
In diezelfde preek zei u ook 'dat er priesters nodig zijn om de stem van God voor ons te vertolken.' Maar er zijn en komen steeds minder priesters. Hoe gaat het dan met het vertolken van die stem van God?
'Iedere katholiek heeft door het doopsel een roeping gekregen. U ook. U heeft ook de stem van God te vertolken door bijvoorbeeld een goede vader te zijn. Katholieken hebben een roeping om in hun leven God een plaats te geven.'
U wordt gekenschetst als 'erg sociaal en zeer betrokken bij en actief in de gemeenschap.' Waaruit blijkt dat?
'Ik probeer bij de mensen te zijn als ik kan. Ergens aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij feesten, kermis, carnaval, sporten. Ik kijk naar de sportende jeugd op de velden. Waar de gemeenschap is, probeer ik aanwezig te zijn. Ik doe mee aan de Rooise Fietsvierdaagse en aan de Wandelvierdaagse. Maar de prioriteit ligt natuurlijk bij de parochie.'
U beschouwt de kerk eerder als 'samenwerkende mensen in al hun diversiteit dan als instituut', vertelde men mij. Klopt dat?
'Ja.'
Hoe ervaart u het werken in een vreemd land als Nederland?
'Ik ben missiepater. Ik ben gewend om te werken en te wonen overal in de wereld.'
Wat is voor u vreemd in Nederland?
'De kou. In India is het elke dag zo rond de veertig graden. En carnaval, maar dat bedoel ik niet negatief, hoor!

'In Nederland kan men zich overal voor verzekeren. Dat bestaat in India niet.'

Werken in een vreemde cultuur. Wat is voor u vreemd in de cultuur van Nederland?
'In Nederland kan men zich overal voor verzekeren, financieel bedoel ik. Dat kan in India niet, bestaat niet zoiets. Ik begrijp dat elk land zijn eigen situaties heeft.'
Ziet u verschillen tussen het werk van een Indiase priester en een Nederlandse priester?
'Nee, geen grote verschillen. Wij zijn de lokale leiders van de kerk. In India en in Nederland.'

Ik besluit het gesprek over een andere boeg te gooien. U werkte in de Sint Jan in Den Bosch. Kent u het carnavalslied 'Onze ouwe Sint Jan'?
'Dat heb ik wel gehoord, ja, maar ik kon het niet onthouden.'
Hoe vindt u het dat een carnavalslied wordt geschreven over een kerk in Den Bosch?
'De mensen houden van die stad en van de kathedraal. De Sint Jan is in het hart van Den Bosch. Van overal kun je de Sint Jan zien.'
U heeft autorijles gehaald in Sint-Oedenrode. Hoeveel lessen had u nodig?
'Vijftig. Moeilijk. In India rijden ze links, hier rechts. In India had ik ook al een rijbewijs, maar geen auto, wel een brommer. Nederland is een veilig land in vergelijking met India. Ik heb respect voor de verkeersregels in Nederland.'
En inmiddels ook in het bezit van een auto?
'Ja, een Suzuki Swift.'
Hoe kijkt u naar de Rooise gemeenschap?
'Een mooie gemeenschap.'
Kunt u daarover misschien iets meer zeggen?
'Mensen zijn sociaal en vriendelijk. Zal ik u eens wat vertellen? Door de naam van de krant 'Midden Brabant' dacht ik dat Rooi in het midden van Brabant lag en dat Rooi in het hart van het bisdom lag. Dat zei ik ook altijd tegen pastoor Vincent Blom: "Onze parochie is het hart van het bisdom!"'
Maar die krant bestaat niet meer. Het is nu "DeMooiRooiKrant". Wat vindt u dan van die naam?
'Klinkt zo mooi: mooi Rooi. "Mooi Rooi", zeg ik ook altijd zoals de naam van de krant. Ik vind het mooi hier. En ook mooi Schijndel en mooi Son.'
Leeft uw moeder nog?
'Ja.'
Hoe oud is ze?
'65.'
Hoe vaak ziet u haar nog?
'Een keer per jaar.'
Weleens heimwee naar India?
'Nee. Ik bel regelmatig naar India. Met mijn moeder, mijn broers, neven en nichten.'

'Ik maak fietstochten van twintig kilometer rond al die kapelletjes. Heel mooi, die kapelletjes.'

Hoe brengt u hier uw vrije tijd door? Hoe vermaakt u zich?
'Ik luister graag naar klassieke muziek en kijk naar de sporten. Ik wandel, loop hard en fiets. Hardlopen doe ik een rondje om Nijnsel en fietstochten maak ik van twintig kilometer rond al die kapelletjes. Heel mooi, die kapelletjes.'
Kent uw leven hoogtepunten?
'Dat ik priester ben.'
Dieptepunten?
'Het overlijden van mijn vader.'
Heeft u weleens beproevingen doorstaan?
'Nee, die heb ik niet.'
Teleurstellingen?
'Nee, altijd positief blijven.'
Hoe gaat u met emoties om?
'Die horen bij het leven.'
Wat is uw dierbaarste herinnering?
'De wijding van mijzelf en van mijn broer.'
Heeft u nog wensen of idealen?
'Nee. Ik ben heel gelukkig hier.'

We sluiten het gesprek af en maken ons op voor het maken van foto's. Pater Pushpa Raj grijpt in zijn binnenzak naar een haarborstel en strijkt zijn gitzwarte haarbos nóg strakker. Bij het afscheid vraagt hij nieuwsgierig wanneer het interview wordt gepubliceerd.


Veertig jaar WBE Jagersvereniging

De WBE jagersvereniging Midden-Brabant werd opgericht in 1976 en bestaat dus 40 jaar. Een mooie aanleiding om eens aan tafel te gaan met hun woordvoerder Bert van de Wiel. Dat staat tenminste op het plaatje bij zijn voordeur. "Maar iedereen kent me als Bart." Bart werd in 1978, dus twee jaar na oprichting, lid. De vereniging heeft in totaal 10.000 ha grond ter beschikking. Voor een organisatie met 155 leden treedt de WBE (Wildbeheereenheid) Midden-Brabant niet veel naar buiten, althans niet figuurlijk. Bert heeft daar wel een verklaring voor.

Imago
"Veel mensen denken bij een jagersvereniging nog aan een plezierjacht. Die zijn er niet meer, dat was vroeger alleen voor de hoge heren, daar zat geen boer of bouwvakker bij. Jagers hadden daardoor vaak een slechte naam, en gingen 'stiekem' jagen. Nee, niet stropen, maar zo ongezien mogelijk te werk gaan. Wat burgers vaak niet zien, is de nuttige en zelfs noodzakelijke kant van de jacht. De gemeente geeft geen geld meer uit aan wildspiegels – die wij altijd plaatsen - en het maaien van bermen. Dat wordt nu gedaan door het aannemersbedrijf dat voor de laagste prijs meters maakt en niet kijkt naar een wildspiegel meer of minder en de maairand smal houdt. Daardoor wordt er veel groot wild aangereden, meer dan honderd herten per jaar. In een gebied met hoge reedichtheid schiet de WBE het teveel aan reeën af, dat is weidelijker dan aanrijdingen en natuurlijk ook veel veiliger voor de verkeersdeelnemers.

Begrip
Gelukkig hebben de mensen tegenwoordig wat meer begrip voor jagers. We maken wel eens een praatje, ze zien dat wij ook veel nuttig werk doen. De landelijke schoonmaakdag bijvoorbeeld, was een initiatief van ons. Ook besteden wij veel tijd aan het open houden van het bos, voor het wild en ook voor behoud van onze vennetjes die anders snel dichtgroeien met zaaigoed, vooral Amerikaanse eik en vogelkers. Al zijn het wel vaak dezelfde groepjes die jagen en die schoonhouden haha.
We doen trouwens nog veel meer. Als een boer gaat maaien belt hij mij bijvoorbeeld om te kijken waar nesten zitten van weidevogels zitten. Daar zet ik dan een vlaggetje bij op een stok zodat de boer weet waar hij straks omheen moet. Helaas werken niet alle boeren daaraan mee, en loonwerkers willen sowieso alleen meters maken. En het gaat slecht met de weidevogels in Nederland."

Jubileum
"We vieren het op 18 juni bij De Vriendschap in Boskant, alleen voor leden. Om 18.00 uur is er een lopend buffet. We maken er geen grote feestpartij van" aldus Bart. "Wel doen we van te voren een hondenwedstrijdje bij Van den Berk, van twaalf uur tot half drie. Daar kunnen niet-leden ook gewoon een kijkje komen nemen."        

Bees Bed and Breakfast bij de Vresselse Hut

Foto: Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode heeft er sinds zaterdagmiddag weer een Bed and Breakfast bij. Een heel bijzondere dit keer. Deze Bed and Breakfast is namelijk voor bijen en is door zes IVN-gidsen in opleiding gebouwd bij de Natuurpoort Vresselse Hut.

Een vast onderdeel van de opleiding tot IVN-gids is het realiseren van een blijvend educatief project. Gerrit Ketelaars, Gerrit Tuinstra, Lex Schegardus, Adrie van Miltenburg, Theo Gottenbosch en de enige dame in dit gezelschap Conny Smits begonnen zaterdag 13 februari onder leiding van hun mentor Wim de Vrij met de bouw van hun bijenhotel. Eerdere gidsen in opleiding van het Rooise IVN bouwden al eens een uitkijktoren in de Dommelbeemden of plaatsten informatieborden in het Diependaal.

Foto: Hans van den Wijngaard

Wethouder Ad van der Heijden opende het bijenhotel 'Bees Bed and Breakfast. Dat deed hij, door het eerste gat in één van de gestapelde boomstammen te boren. Omdat het hout van de boomstammen nog te nat was, bleef het zaterdag ook bij dat ene gat. Als de bouwers van het bijenhotel nu al alle gaatjes in het hout zouden boren, zouden bijen de eitjes in het natte hout leggen en die zouden dan gaan verschimmelen. Er is voor de gidsen dus nog wel wat werk te doen na de zomer.

Overigens bleef het voor de bouwers van het bijenhotel niet alleen bij het bouwen van een hotel. Net zoals onze hotels worden gebouwd op plaatsen waar we graag zijn, zo geldt dat nog meer voor een bijenhotel. Om het de bijen helemaal naar hun zin te maken in hun (nieuwe?) omgeving hebben de zes gidsen gezorgd voor de juiste bloemen en planten in de omgeving van het hotel.

De zes Rooise gidsen die samen het bijenhotel bouwden, volgden hun opleiding samen met nog 27 andere gidsen in het Groene Woud. Komende zondag ontvangen zij in Oisterwijk hun diploma en dan mogen zij zich officieel natuurgids noemen.

Orgel en vioolconcert (Duo Italiano) in Sint-Oedenrode

Op zondagmiddag 19 juni om 15.00 uur wordt in de H. Martinuskerk weer een groots concert verzorgd. Twee formidabele muzikanten: Dhr. Domenico Strada (violist) en Dhr. Ugo Sforza (organist) komen helemaal uit Italië naar Sint Oedenrode om hier een sublieme uitvoering ten gehore te brengen.

De muzikale carrière van beiden is niet gering. Domenico Strada studeerde onder leiding van Maestro A. Marchetti in Rome, hij volgde diverse masterclasses bij de Masters S. Gheorghiu, V. Spivakov, F. Ayo en E. Gatti (Barokke uitvoeringspraktijk). Hij speelde in orkesten en kamerorkesten in Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Argentinië, Brazilië, Ecuador, Montenegro en in Korea (ook als solist, onder andere voor de Academie S. Pietro a Majella in Napels, de FIMU Belfort). Hij maakte opnames voor Radio France, voor Bongiovanni en Saidera Tokio. Hij werkte samen met de symfonieorkesten van Savona, de provincie Foggia, de Magna Grecia in Taranto en met het orkest van het Teatro Petruzzelli.
Ugo Sforza (1982) studeerde af als organist bij Prof. B. Leighton in Linz met de titel Master of Arts. Ook studeerde hij Piano en Cultuurbezit. Zijn leraren waren: Salvatori Balducci, Friedrich, Radulescu, Tagliavini, M.C. Alain, Antonello, Robilliard, Harris, Flury, Longato. De President van de Italiaanse Republiek bekroonde hem.

Bikecenter Rooi gaat met de tijd mee

Bikecenter Rooi is een bekende naam in Sint-Oedenrode en omstreken. Ruim twee jaar geleden zijn zij verhuisd naar de Hertog Hendrikstraat. Met nog steeds dezelfde klantvriendelijkheid, kwaliteit én een prachtige winkel.

Jeroen Voorbij vertelt: "onze verhuizing heeft heel veel voor ons betekend: meer ruimte in de werkplaats en ook meer ruimte voor een breder aanbod. Er zijn veel ontwikkelingen in de fietsbranche. Vooral ook op het gebied van E-bikes. De E-bikes worden betaalbaarder en beter. Wij spelen daar op in door te kiezen voor een nieuw merk in ons assortiment: Votani. Dat merk staat voor kwaliteit én is niet te duur. Daarmee kunnen we concurreren met internet bedrijven en met thuisbezorgbedrijven, terwijl de klanten ons kunnen bezoeken wanneer het hen uitkomt omdat ze weten dat onze monteurs klaarstaan voor de klanten.
Daarnaast hebben wij ons brede, vertrouwde assortiment met heel veel e-bikes, schoolfietsen en sportfietsen van merken als Gazelle, Flyer, Stevens, Cortina, Batavus,Trek, en Cube. De laatste is marktleider uit Duitsland: Ze zijn niet alleen vernieuwend wat betreft materialen en kleuren, maar vooral omdat alles klopt: fietstechnisch, kleurtechnisch en vooral prijstechnisch. Dat moet ook wel want in een transparante markt als tegenwoordig moet alles kloppen om klanten aan te spreken. Cube doet dat uitstekend de fietsen zijn heel erg gaaf."
Zondag 26 juni is er de bekende jaarmarkt in Sint-Oedenrode. "Wij hebben dan een heus fietsplein ingericht. Op deze dag zijn er veel leveranciers aanwezig bij wie je verschillende fietsen kunt testen. We kleden het gezellig aan en er zijn verschillende mooie acties, aldus Voorbij."
Bikecenter Rooi is te vinden aan de Hertog Hendrikstraat 1a, achter de Emté supermarkt. Voor meer info: 0413-477722 of www.bikecenterrooi.nl

Inwoners denken mee over afvalinzameling en riolering

De gemeentes Schijndel Sint-Oedenrode en Veghel hebben vandaag een enquête uitgezet, waarin inwoners hun wensen kunnen aangeven op het gebied van afvalscheiding en riolering. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor de voorbereiding van het nieuwe afvalbeleid en het rioleringsplan voor toekomstig Meierijstad.

Enquête
Uit de drie gemeentes zijn, door middel van een aselecte keuze, 4.500 adressen geselecteerd. Deze huishoudens ontvangen de enquête op papier. Inwoners kunnen hem met de bijgeleverde retourenvelop via een antwoordnummer kosteloos terugsturen. Parallel daaraan heeft de gemeente de enquête ook via internet beschikbaar gesteld, zodat hij door iedereen ingevuld kan worden. Invullen van de enquête kan via www.Meierijstad.nl/enquete tot en met 30 juni 2016. De resultaten van deze enquête zijn vanaf september op deze website te vinden. Eind juni gaan er op een aantal locaties enquêteurs de straat op om, op bijvoorbeeld markten en winkelcentra in de drie gemeenten, de enquête af te nemen.

Inwonersavond
Daarnaast wordt er in september een bijeenkomst georganiseerd om de inwoners verder te informeren over de kaders van het nieuwe afvalbeleid en de meningen daarover te inventariseren. Uiteindelijk kan de nieuwe gemeenteraad dan, mede op basis van de bewonersraadpleging, een keuze voor een herzien afval- en rioleringsbeleid maken. De datum, tijd en locatie van deze avond worden via de gemeentepagina's, website, Facebook en Twitter bekend gemaakt.

De foto van deze week is weer een pareltje, wie zijn deze mensen. Weet u het? We horen het graag via redactie@demooirooikrant.nl, 0413-479322 of loop eens binnen in ons kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar. Heeft u nog een oude foto die u in de krant geplaatst wilt hebben? Stuur deze dan naar ons of kom hem brengen. We kunnen de foto inscannen.

Oplossing week 23:

Het ouderlijk huis van Jan van de Ven op de Heuvel. Hij was schilder en brandweerman.

Naam onbekend

Dit is de Heuvel omstreeks 1920/1925. Eerste pand is nu Amigos en Paperas. Daarna Huiskens, de Griek en pizzazaak. De hoge gevel aan het eind is nu de DA drogist.

Gijs van Aarle

Maatjes-koffiebijeenkomst in Damiaancentrum

Op dinsdag 21 juni houdt Maatje voor een Maatje een gezellige koffie-ontmoetingsbijeenkomst. Op deze middag kunnen al ingeschreven Maatjes en mensen die misschien wel een Maatje zoeken met elkaar in contact komen. Iedereen die graag andere, nieuwe mensen wil ontmoeten is welkom. U hoeft niet per se ingeschreven te staan als Maatje op de website van Welzijn De Meierij. Komt u gezellig op de koffie? De bijeenkomst is in het Damiaancentrum aan de Schijndelseweg 46 in Sint-Oedenrode.

Het Damiaancentrum ligt tussen Schijndel en Sint-Oedenrode in, achter het grote Novadic-Kentron gebouw. U kunt terecht van 13.30 tot 15.30 uur. Met lekker weer gaan we heerlijk op het terras zitten. Wij horen het graag als u wilt komen: meld u aan voor vrijdag 17 juni 11.00 uur bij Welzijn De Meierij, telefoon 073-5441400. Er zijn Maatjes die met de auto rijden en u eventueel mee kunnen nemen. U mag natuurlijk ook op eigen gelegenheid komen. Als u zelf rijdt en mensen mee kunt en wilt nemen, horen wij dat ook graag. Maatje voor een Maatje is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar gezelschap, naar iemand om leuke dingen mee te doen. Dat kan iemand van uw eigen leeftijd zijn, maar dat hoeft niet.

Veel mensen hebben behoefte aan gezelschap van andere mensen voor een praatje, kopje koffie, kaartje leggen, een wandeling of een spelletje doen. Maar ook zoeken mensen iemand om mee te sporten, skaten, schilderen, koken of dansen. Kortom – alles wat u leuk vindt om te doen, maar wat gewoon leuker is om dat samen met iemand anders te doen.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een vacatureaanbod gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in de eigen omgeving.

Versproducten in de schappen plaatsen
De Dorpswinkel in Boskant is op zoek naar een vrijwilliger die op vrijdagmorgen versproducten in de schappen wil plaatsen. Lijkt het u leuk om in een winkel te werken en een praatje te maken met de klanten? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 10544)

Broodjes bakken en brood snijden
De Dorpswinkel in Boskant is op zoek naar een vrijwilliger die 's ochtends mee wil helpen met het afbakken van broodjes en het snijden van het brood. Lijkt het u leuk om in een winkel te werken en een praatje te maken met de klanten? (vacaturenummer 10545)

Hulp in de huiskamer bij dementerende bewoners
Brabantzorg Odendael is op zoek naar een vrijwilliger die hulp wil verlenen in de huiskamer bij dementerende bewoners. Het gaat dan vooral om het verzorgen van het ontbijt, het eten brengen, koken, een activiteit begeleiden en het verzorgen van dieren. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10551)

Vrijwilligers gezocht voor het Internetcafé
Het doel van het internetcafé is om ouderen kennis te laten maken met de nieuwe digitale mogelijkheden. Een groep van ongeveer 20 deskundige vrijwilligers helpt de mensen hierbij graag in een ongedwongen sfeer. Nu is het Internetcafé op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Houdt u van computeren en zou u dit graag aan anderen over willen brengen? Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10776)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Welzijn De Meierij, telefoon 073 – 5441419 of stuur een e-mail naar: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl Bezoek ook onze website voor al onze vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Modelovereenkomsten, opdrachtgevers en ZZP'ers: stand van zaken

In het verleden hebben wij u bericht over de komst van de modelovereenkomsten. De opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) heeft per 1 mei 2016 zijn intrede gedaan. Een maand met het nieuwe systeem heeft al behoorlijk wat vragen opgeleverd, ook onder inhurende partijen en beroepsverenigingen.

Vanwege de onrust die bij enkele zelfstandigen bestaat heeft de Belastingdienst al toegezegd wat soepeler te zullen controleren in het eerste jaar. Dat betekent dat niet snel boetes uitgedeeld gaan worden, tenzij sprake is van misbruiksituaties. Dat laatste is dan volgens het oordeel van de Belasting of (uiteindelijk) de rechter. Na 30 april 2017 is de overgangsfase voorbij en zal de Belastingdienst overschakelen op regulier toezicht. Hoe dit er in de praktijk gaat uitzien is nog onduidelijk.

De modelovereenkomsten zijn vooralsnog geen success story. Met name in de bouwsector is gebleken dat bedrijven geen ZZP'ers meer willen inhuren. Tot op zekere hoogte mogen zij als opdrachtgever wel instructies geven maar tegelijkertijd mag geen gezagsverhouding ontstaan. En dat is volgens veel ondernemers balanceren op een dun koord. Zij vrezen voor een naheffingsaanslag loonheffingen omdat niet conform de modelovereenkomst wordt gewerkt. Die vrees is enigszins terecht aangezien sommige bepalingen in de overeenkomst interpretatieverschillen kunnen oproepen.

Tot slot gebruiken veel bedrijven eerder de gepubliceerde algemene modelovereenkomsten dan de branche- of beroepsspecifieke modelovereenkomsten. In de laatste categorie overeenkomsten zijn veelal bepalingen opgenomen die bijzonder gedetailleerd van aard zijn. Partijen kunnen dan, zelfs buiten hun schuld om, niet voldoen aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt. Gelukkig kan in dergelijke gevallen de algemene modelovereenkomsten soelaas bieden. Zolang ze volgens de inhoud daarvan opereren is de opdrachtgever gevrijwaard van loonheffingen en sociale premies. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413 – 49 11 11 of via e-mail: info@vdven.nl.

18 / 36

19 / 36

Zijtaart Biedt Meer staat in teken van Belgisch Trekpaard

'Zijtaart Biedt Meer' wordt komende zondag alweer voor de 29e keer gehouden. Daarmee kan het Veghelse kerkdorp rustig zeggen dat het een klassieker in huis heeft. Het thema dat de Zijtaartse Ondernemers Vereniging dit keer voor dit jaarlijkse evenement heeft gekozen is de keuring van het Belgische Trekpaard.

"Het is inmiddels een traditie dat 'Zijtaart Biedt Meer' begint met een openluchtmis met pater Van Delden", zegt mede-organisator Franc Kleijngeld. "Direct na afloop van de mis vertrekt de oldtimerrit voor bromfietsen, solexen, auto's en tractoren. Maar pas dan nadat ze gezegend zijn voor een behouden jaar. Dit jaar staat de keuring van het Belgische Trekpaard centraal bij 'Zijtaart Biedt Meer'. Voor deze keuring, die wordt georganiseerd door de Jongeren Trekpaard Fokkers, komen Belgische Trekpaarden uit heel Nederland en België bij elkaar in Zijtaart. Op het terrein waar vroeger de school stond, zullen de keurmeesters de paarden op lichaamsbouw en karakter beoordelen. Liefhebbers kunnen vanaf daar ook een rondrit maken in een rijtuig dat door een 'echte' Belse Knol wordt getrokken. Op de braderie met zo'n honderd kramen, kan het publiek kennismaken met de tweeënveertig Zijtaartse ondernemers, die dit jaarlijkse evenement organiseren. "Het is iedere keer weer verrassend om te zien wat bedrijven uit een kleine kern zoals Zijtaart allemaal wel niet maken. Veel mensen verwachten zoiets gewoon niet", zegt Franc Kleijngeld. Natuurlijk is er ook aan de jeugd gedacht. Zo staan er op verschillende plaatsen in het centrum springkussens en is er een draaimolen. De waaghalzen kunnen zelfs een bungee-jump maken. Vanzelfsprekend zijn de kinderattracties allemaal gratis, dankzij de sponsoren zoals hoofdsponsor Mark van de Ven Schilderwerken uit Zijtaart. Voor de allerkleinsten onder ons is er ook een kinderboerderij en wie eens met een echte uil op de foto wil heeft daarvoor zondag de kans.

Loterij
Ook dit jaar is er weer een loterij aan 'Zijtaart Biedt Meer' verbonden. Voor elke tien euro die klanten bij leden van de Zijtaartse Ondernemers Vereniging besteden ontvangen zij een lot. Ook is er voor elke bezoeker aan Zijtaart Biedt Meer een gratis lot. De prijzen worden om 17.00 bij de sluiting verloot. 'Zijtaart Biedt Meer' wordt gehouden op vaderdag, zondag 19 juni van 9.30 tot 17.00 uur in het centrum van Zijtaart. De entree bedraagt 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Meer informatie en de prijswinnaars kunt u lezen op www.zijtaartonline.nl.


Oldtimerrit en autozegening in Zijtaart

Voor de vijftiende keer organiseren de Zijtaartse Oldtimer Vrienden een oldtimer rit voor auto's, motoren en tractoren. Vooraf aan deze rit zullen alle voertuigen worden gezegend, voor een behouden oldtimer seizoen.

"Waar een klein dorp groot in kan zijn", zo verteld Jan van de Wetering trots. "De oldtimerrit is al jaren een prachtige start van de jaarlijkse braderie in ons dorp". "Prachtig om te zien hoe de mensen rijen dik staan te wachten bij de start om een glimp op te vangen van de auto of brommer waar ze zelf "vruuger" de weg mee op gingen". "Daar doe je het toch allemaal voor, om de deelnemers en het publiek een leuke dag te bezorgen". "Je ziet ook veel dezelfde gezichten elk jaar weer terug komen".

Inschrijven kan tussen 09.00 en 10.45 uur bij Café Kleijngeld te Zijtaart (hier is tevens het startpunt van de rit). Om bij het opstelpunt te komen hoeft u alleen de aanwijzingen te volgen.

Het inschrijfgeld bedraagt voor ieder voertuig € 10,-. Iedere deelnemer ontvangt hiervoor bij inschrijving een kop koffie met cake, een routebeschrijving, een herinneringsschildje, een consumptiebon, diverse kortingsbonnen, een foto van uw voertuig die gemaakt wordt tijdens de zegening en een gratis lot voor de loterij.

Na afloop van de rit is er wederom gelegenheid om de klassiekers te bewonderen. Tevens kunt U een bezoek brengen aan de braderie van Zijtaart Biedt Meer.

Nog een paar dagen en dan...gaat Hell's Highway Run van start

Nog maar een paar dagen, en dan is het echt zover! De eerste editie van de Hell's Highway Run. Maanden van voorbereiding zitten er bijna op. Onze bouwers legden afgelopen week de laatste hand aan alle obstakels. Voor de laatste keer vergaderde de organisatie met elkaar. Afgelopen dinsdag was de laatste dag waarop de deelnemers konden inschrijven. Al met al zette de organisatie van Hell's Highway Run afgelopen week de laatste puntjes op de i. Nu gaat het echte werk beginnen!

17 juni aanstaande gaan we van start, wij hebben er zin in! Op vrijdagochtend zijn er zo'n 1000 scholieren op het parcours. En op vrijdagmiddag verricht burgemeester Eugster, samen met twee wethouders om 14.00 uur de officiële openingshandeling van het evenement. De zaterdag en de zondag zijn voor de individuele sporters en voor families. Samen met zo'n 50 vrijwilligers per dag zorgt de organisatie ervoor dat het evenement op rolletjes verloopt.

Het start- en finishterrein bevindt zich op Camping Het Goeie Leven. De eigenaren van Camping Het Goeie Leven verzorgen het foodplein op het terrein. Zo benaderden zij Mario en Luigi, twee jonge startende ondernemers. Zij bakken heerlijke, ovenverse pizza's met daarin originele Italiaanse producten. Ook kan men op het foodplein terecht voor een soepje van Het Goeie Leven. Uiteraard is er op het evenemententerrein ook de mogelijkheid om samen een drankje te drinken na de Run. Toeschouwers zijn van harte welkom bij de Hell's Highway Run! Aanmoedigen van de deelnemers is mogelijk langs het hele parcours. Op het evenemententerrein is een groot scherm aanwezig waar je live de deelnemers op het parcours kan volgen. Ook aan de kleintjes is gedacht! Voor hen is een springkussen op het terrein aanwezig. Jij bent er toch ook bij? Graag tot ziens bij de Hell's Highway Run op 17, 18 en 19 juni in Eerde!

Kom kijken, luisteren, dansen en muziek maken

Zondag 26 juni opent Phoenix Cultuur haar deuren voor een open dag Muziek en Dans in samenwerking met de Food & Happiness Fair in de Proeffabriek aan de CHV Noordkade. Onder de noemer IKTOON, het thema van de jaarlijkse maand van de amateurkunst, laten leerlingen en docenten die middag zien en horen wat zij in huis hebben.

Van 12:00 uur tot 14:00 uur kan jong en oud in de Malerij op de CHV Noordkade genieten van korte optredens, verzorgd door jonge muziek- en dansleerlingen van Phoenix Cultuur. Voor iedereen die zelf een muziekinstrumenten wil leren bespelen is er daarna de mogelijkheid om alle instrumenten te ontdekken en uit te proberen op de instrumentenmarkt. Hebben muzikanten in de dop de smaak te pakken, dan kunnen ze zich nog voor de zomervakantie aanmelden voor een gratis proefles. Van 13:30 uur tot 14:45 uur kunnen bezoekers deelnemen aan een Capoeira workshop in Danszaal 2. De workshop is voor jongens en meiden vanaf 14 jaar en volwassenen. Om 15:30 uur is er een wervelend dansoptreden in de Malerij.

Van 14:00 uur tot 16:00 uur treden ensembles van Phoenix Cultuur op tijdens de Food en Happiness Fair in de Proeffabriek. Onder het genot van een lekker drankje en hapje wordt de middag feestelijk afgesloten!
Processiepark Nijnsel na een eeuw helemaal klaar

Pastoor Blom zegent de kruisweg, die zijn voorganger 100 jaar geleden al had gewenst Foto: Hans van den Wijngaard

"Nee ik heb geen worst naar Clara gebracht, maar wel gebeden tot Antonius voor een droge Mis", zei Pastoor Vincent Blom aan het begin van de traditionele openluchtmis in Nijnsel ter gelegenheid van Antoniusdag. Het gebed is verhoord, want pas nadat de koffie en thee, die aansluitend aan de openluchtmis werden genuttigd, waren opgeruimd was de eerste donder te horen. Regen viel er zelfs pas in het Nijnselse processiepark toen iedereen alweer thuis kon zijn.

De openluchtmis was dit jaar weer op de vertrouwde plaats in de 'groene kathedraal' van het processiepark. Vorig jaar was het gras in dat processiepark nog zo kort geleden ingezaaid dat eenmalig werd uitgeweken naar de parkeerplaats voor de kerk. Dit jaar was de vertrouwde plaats voor het buitenaltaar weer beschikbaar.

Het processiepark was nu ook echt af. Het gras was er groener dan in de wei van de buren en de vijftien kruiswegstaties stonden sinds enkele weken op hun plaats. Vorige week waren de allerlaatste werkzaamheden aan de kapelletjes helemaal afgerond. Tijd om ze zegenen. Dat gebeurde door Pastoor Vincent Blom en Pater Puspa Raj die samen met een aantal communicanten van dit jaar langs de vijftien staties liepen. De kinderen plaatsten een kaars en bloemen terwijl de pastoor en pater de kapelletjes zegenden. In zijn slotwoord dankt Pastoor Blom Bert Verbakel en alle vrijwilligers die samen hadden gezorgd voor de realisatie van de kruisweg. Die kruisweg, die meer dan honderd jaar geleden al door Pastoor Panken was gewenst, maar die pas dit jaar werd voltooid.

De openluchtmis was tevens de afsluiting van alle projecten rondom de Heilige Communie van dit schooljaar. Drie communicantjes vertelden over hun reis naar de Zusters van Moeder Theresa in Amsterdam. Daar brachten zij allemaal een klein presentje voor de daklozen en zwervers die in Amsterdam voor een warme maaltijd terecht kunnen bij de zusters. Als verrassing was er aan het einde van de openluchtmis voor de communicanten een persoonlijk dankbriefje van de zwervers en daklozen.

CDA Meierijstad presenteert conceptverkiezingsprogramma

Op 22 juni 2016 presenteert CDA Meierijstad haar conceptverkiezingsprogramma voor de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Meierijstad, die op 23 november 2016 zullen worden gehouden. De presentatie is het hoofdonderwerp van de openbare Algemene Ledenvergadering die om 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Loop'r, Pastoor Smitsstraat 40 in Olland/Sint-Oedenrode van start gaat.

Het verkiezingsprogramma is mede tot stand gekomen dankzij de input vanuit ouderenverenigingen, sportclubs, het bedrijfsleven, dorpsraden, gehandicaptenorganisaties en zo meer. Het CDA heeft deze informatie zorgvuldig bestudeerd en meegenomen bij het opstellen van het nu voorliggende concept. Op 22 juni krijgen de inwoners van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode een laatste kans om met het CDA in gesprek te gaan. Iedereen die daarom nog een mondelinge of schriftelijke bijdrage wil leveren aan het verkiezingsprogramma is op genoemde datum van harte welkom. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk. Na deze openbare bijeenkomst zal de commissie aan de slag gaan om te komen tot het definitieve verkiezingsprogramma.

Reeds maandenlang is het CDA Meierijstad-interim-bestuur, met daarin afgevaardigden uit Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, samen met diverse werkgroepen aan de slag om te bouwen aan een krachtig en doelgericht CDA Meierijstad. Buitengewoon positief en voortvarend, zo betitelt het bestuur de voortgang, en met een groot vertrouwen in de komende verkiezingen. CDA Meierijstad voelt zich daarbij in grote mate gesteund door het landelijke partijbureau. Dit is verder aangewakkerd door het bezoek van een Meierijstaddelegatie onlangs aan het voorjaarscongres in Utrecht, waar tevens een ontmoeting plaatshad met partijleider Sybrand Buma.

Behalve aan de fusie en het verkiezingsprogramma, worden er achter de schermen ook voorbereidingen getroffen voor de verkiezingscampagne, waarvan het landelijke CDA-najaarscongres in Veghel onderdeel is. Hiervoor verwachten de CDA-leden van Meierijstad op 12 november honderden partijgenoten op de CHV Noordkade.

Kerkberichten

Martinuskerk, centrum
Za 18/06:
14.00u. tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers.
Za 18/06: Twaalfde Zondag door het Jaar, 18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Jos Pittens, Mien Snijders – Verhagen, Henk van Uden.
Zo 19/06: Twaalfde Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jan van Rooij en zoontje Marcel, Janus Strijbos, Cornelus en Adriana van Rooij – Verhoeven en Maria, Toon en Anna de Korte – van Kempen, Jan Kanters, Annie Bekkers – Kersten, Riek Versantvoort – Roestenburg, Vader en Zoon van den Burgt, Theo van der Heijden, Overleden ouders van den Oever – in 't Zandt en overleden familieleden, Joos Pas, Jan van der Vleuten, Cisca en Jan Steenbakkers – van Erp, Johan en Truus van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Anton en Nelly Adams – Seijkens en zoon Willy, Overleden leden van de KBO in de maand mei.
Zo 19/06: 12.30u: Doopviering Carmen Megens, 15.00 uur: Orgelconcert.
Ma 20/06: 09.00u: Eucharistieviering.
Di 21/06: 09.00u: Eucharistieviering.
Wo 22/06: 09.00u: Eucharistieviering. Van14.00u. tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers.
Do 23/06: 09.00u: Eucharistieviering, Tevens negende Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
Vr 24/06: 09.00u: Eucharistieviering.
Sint Petrus' Banden, Son
Wo 15/6
19.00u: Eucharistieviering
Za 18/6 18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 19/6 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Emmy Govaarts-Beirens, Gerard Verbeek, Leo Toonders, Annie in t Zandt-van Kuyk, Laurens van Vroonhoven, Pim Prinsen, Kees Thunnissen, Bart van de Weijdeven, Nettie Brands-Haerkens, Mia van Hest-Manders, Doortje Maas-de Bijl, Familie van Dinter-Kemps.
Ma 20/6 19.00u: Eucharistieviering
Wo 22/6 19.00u: Eucharistieviering. Intentie: Ouders van de Ven-Renders
Za 25/6 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Odendael
Zo 19/6 10.00u Eurcharistievering met Odendael koor. Intenties: voor alle vaders, Nelly Bogers, Ton vd Heijden, Joos Pas, overl. de heer Hulsen
Sint Antonius, Nijnsel
Zo 19/6 11.00u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Harrie Dekkers, Marietje v.d. Heijden- Manders, Jas van Gerwen, Noud en Maria v.d. Aa- Vogels, Harrie van Vijfeijken.
H. Martinus Olland
Za 18/6:
Geen Eucharistieviering.
Protestantse kerk Knoptoren
Zo 19/06:
Dienst in Son, 10.00u: Predikant Ds C. Mondt, + kindernevendienst.
Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 14/06:
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering.
Do 16/06: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 17/06: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering.
Za 18/06: 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob v Stuijvenberg.
Zo 19/06: 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Harry Swinkels, Willy Scheepers, Ben de Korte, Corrie Sanders-Welte, Louis van der Schoot, Mien vd Kerkhof-Donkers.
Di 21/06: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 23/06: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 24/06: 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering.
Zo 26/06: 9.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intentie: Fam vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers- van Heeswijk, Jans van der Wielen-Broks, Han Verhagen, Barbara Mühlstaff, Lena en Theo Roestenburg- vd Wetering


Lezen

Ik lees in de lijnen van je lichaam,
je woorden en gebaren het vanzelf-
sprekende waarmee je bent

geen ander dan jezelf, die ene
die ik meer dan slechts bij name ken

De eerste sporen van verval zijn
weliswaar vaag maar onmiskenbaar
is de slopershand van tijd

zou en zou willen zeg ik niet
zinloos is 'als, dan was je misschien'
omdat het is zoals het is

juist nu het licht nog aan is
moeten wij zuinig zijn en
koesteren de momenten

zolang wie weet hoelang
wij voor elkaar betekenen meer
dan een naam en een gezicht

Ik sluit mijn ogen, weet dat dit
niet alles is, hoe onbestaanbaar ver
jij voorbij deze woorden reikt

                                 Kees Hermis

Rooi viert vijftigste Ouderenkermis

Tiny Vermolen (l) en Johan Paashuis

De kermis in Sint-Oedenrode staat niet alleen bij het publiek in deze regio bekend als één van de gezelligste en meest drukbezochte kermissen van Brabant. Ook de exploitanten zien Rooi Kermis als paradepaardje. Ze komen hier graag. Zo ook Tiny Vermolen van de rupsbaan en Johan Paashuis van de draaimolen. Ze kijken extra uit naar de komende editie, want dan wordt voor de vijftigste keer de Ouderenkermis gevierd. Een initiatief wat de oorsprong vindt in de tijd dat de vaders van Tiny en Johan nog de scepter zwaaiden.

Het fenomeen begon als Bejaardenkermis en is later Ouderenkermis geworden. Tijden veranderen en het is dus niet verrassend dat de reden om de kermis voor senioren te starten al lang achterhaald is. "Jo Kunkels is de bedenker van de Seniorenkermis", vertelt Tiny. "Hij had destijds een autoscooter. Het was in de tijd dat er geen zaaltjes waren om feest te vieren. Toen in Zeeland een bruidspaar een feest wilde vieren, kreeg Jo het idee om dat in zijn botsautotent te doen. Een slimme zet! Omdat de dinsdagmiddag van de kermis traditioneel een slappe middag was, besloot Jo om iets voor de 'bejaarden' te doen." Hoewel de eerste editie maar twintig senioren een kijkje kwamen nemen, nam het aantal de jaren daarna snel toe. Het was namelijk niet zomaar even een samenzijn. Het middelpunt van de middag werd de loterij. "Ik weet nog dat ik samen met mijn vader de andere exploitanten af ging om prijzen op te halen", denkt Johan hardop terug. Later hielp Piet Duffhues Jo Kunkels volop mee met het vinden van sponsoren en dat zorgde voor extra groei van het evenement.
Tiny: "We probeerden het ook in andere gemeenten op te starten, maar dat kwam maar niet van de grond. Het geeft aan hoe de mensen uit Rooi in elkaar zitten. Er is veel betrokkenheid. De mensen helpen elkaar hier. Ook vanuit de gemeente hebben we altijd volop medewerking gekregen en met de horeca onderhouden we goede contacten. Er is nooit verveel." Een leuke anekdote van Johan onderstreept de opmerking van zijn collega. "Iedereen kent Gijs van Aarle wel. Als wij op dinsdagochtend de prijzen aan het sorteren zijn, komt hij aanfietsen en heeft hij heerlijke worstenbroodjes voor ons bij. Binnen vijf minuten is hij dan weer weg, omdat hij het druk heeft. Geweldig! Dat is typisch Roois…"
Oprichter Kunkels wilde het oorspronkelijke idee in ere houden en alleen prijzen vragen van de exploitanten. Daar dachten Tiny en Johan iets anders over. "Om een samenwerking te creëren vroegen we ook aan plaatselijke ondernemers of ze wilden sponsoren. Daar werd flink gehoord aan gegeven. Zo kunnen we ieder jaar prachtige hoofdprijzen weggeven", weet Johan. Zoals een ijskast. Daar heeft Tiny nog een grappige anekdote over. "Een hoogbejaarde dame won een paar jaar geleden een grote koelkast. Ze zou hem op laten halen, nog dezelfde middag. Toen ik 's avonds voorbij liep zag ik een grote doos staan. Ik dacht zonder koelkast, maar nee, die zat er nog in! Uiteindelijk hebben wij de vrouw maar gebeld en werd de prijs netjes thuisbezorgd."
Het meest spraakmakende moment rondom de Ouderenkermis was het bezoek van Jack Spijkerman en zijn 'Spijkers met Koppen'. "Dat had iets leuks moeten worden, maar hij kwam alleen maar om ons voor gek te zetten. Daar waren we toen erg boos over. Wat heeft die man de plank mis geslagen!" foetert Tiny nog na. Gelukkig deerde het niemand om de jaren er na vrolijk terug te blijven komen. Ieder jaar weer drommen honderden bezoekers samen bij de botsautokraam om een gezellige middag te beleven. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Editie 2016 wordt een bijzondere, want het is de vijftigste in successie. Johan, Tiny en hun collega's hebben de dinsdagmiddag al dik gemarkeerd in de agenda en met hen vele senioren.

Foto: Tom Aarts

Afscheid

Met de klink in mijn hand, draaide ik me nog een keer naar haar om. Breed lachend ging haar hand omhoog en ze zwaaide naar me. 'Tot maandag,' zei ik. Niets vermoedend ging ik de kamer uit.

Een paar jaar nadat mijn vader was overleden werden de eerste signalen zichtbaar. Ze was spulletjes kwijt en beschuldigde haar kinderen, bezoekers en de zusters om haar heen. Overtuigd van haar gelijk ging ze steeds meer in haar eigen wereldje leven. Ik zag haar langzaam veranderen van een hartelijke, zorgzame vrouw in een achterdochtig en in zichzelf gekeerd persoon.

De verpleging gaf aan dat er iets meer aan de hand was met mevrouw. Ik geloofde het niet. Ik zag het niet. Zocht smoesjes. Allerlei dingen waren gemakkelijk te verklaren. Dat moeder de deur niet open kon krijgen dat kwam doordat de sloten nog niet zo soepel functioneerden. Het splinternieuwe verzorgingshuis was nog geen maand opgeleverd. Het was toch logisch dat ze in dat nieuwe gebouw verloren liep? De voordeuren en de afdelingen leken allemaal op elkaar. Er waren verklaringen genoeg voor haar gedrag. Als de zusters hun zorgen over haar gedrag vertelden, hoorde ik het wel, maar ook weer niet.

De bezoekjes waren zoals altijd leuk. We dronken samen koffie, wandelden in de tuin en buurtten over koetjes en kalfjes.

Langzaam drong het tot me door. De talloze 'eigenaardigheden' begon ik op te merken. Als iemand van de familie met haar naar een verjaardag ging, wilde ze na een kwartier alweer weg. Het was onmogelijk om haar langer te laten blijven. Later bleek dat ze niets meer herkende van de woonomgeving van haar kinderen. Bij het openen van haar voordeur wist ze niet meer naar welke kant de sleutel gedraaid moest worden.

De vele onderzoeken bij de geriater resulteerden in een laatste gesprek met deze arts. Samen met mijn moeder hoorde ik zijn diagnose aan: De ziekte van Alzheimer. Mijn bange vermoedens werden uitgesproken. Mijn emoties kregen de overhand en ik liet mijn tranen de vrije loop. Mijn moeder keek mij niet begrijpend aan.

Uiteindelijk kon ze niet meer alleen gelaten worden en werd er overdag permanent toezicht voor haar geregeld in de zogenaamde 'huiskamer.' Ze merkte niet meer dat ze 'in de fout ging.' Haar verdriet verdween.

Die verdrietige momenten bleven bij haar kinderen. Bijvoorbeeld als ons moeder ons niet meer herkende. De bezoekjes aan haar voelden vaak als een eenzame gang naar een vreemde.

Daarna was de gesloten afdeling een feit. Ze ging niet meer van huis, werd bedlegerig en een gesprek was niet meer mogelijk. Ze werd angstig. De handelingen die nodig waren om haar te verzorgen, begreep ze niet meer. Die voelden als een aanval op haar lichaam.

Mijn bezoekjes aan haar bestonden nu uit andere dingen. Ik hield haar hand vast, zong liedjes en liet haar drinken. Met alle mogelijke middelen probeerden we samen haar angsten weg te nemen. Haar leven zo aangenaam mogelijk maken was het doel.

Ik prentte mezelf in dat mijn moeder echt zwaaide naar mij, haar dochter, die laatste keer. Toen zij later zachtjes weggleed uit mijn leven, hield ik me daaraan vast.

Willemien van de Ven

schrijvers@impesant.nl


Stichting KAP in de watten gelegd door jeugdraad Laarbeek

Foto: Joost Duppen

In het Ontmoetingscentrum in Laarbeek overhandigden leden van de jeugdgemeenteraad afgelopen week een cheque aan Rooienaar Martien van den Hove en Frank Rondeel van de stichting Kleinschalige Afrikaanse Projecten. De cheque werd met grote dankbaarheid in ontvangst genomen.

Stichting KAP
De stichting KAP realiseert projecten voor veilig drinkwater in Afrika. "We hebben zelf gedurende ons arbeidzame leven voor Philips in Afrika gewerkt. Bij ons heeft altijd de wens bestaan om ooit nog eens wat terug te doen voor de mensen daar. Vanuit die wens hebben we in 2005 als drie oud-collega's de stichting opgericht", vertelt Martien van den Hove vol enthousiasme. De stichting werkt samen met subsidiegevers zoals Wilde Ganzen en the Well Foundation. Wilde Ganzen krijgt de middelen van de Postcodeloterij. "We maken gebruik van elkaars expertise. Zo houden we de lijntjes kort en weten we zeker dat het geld op de juiste plaats terechtkomt", vertelt Van den Hove. Na projecten in Zuid-Afrika, Zuid-Sudan, Mozambique en Tanzania is de stichting momenteel met het achtste project bezig, thans in Ethiopië. In samenwerking en overleg met the Well Foundation wordt daar een waterbron geslagen. "Alles wat we doen, gebeurt in overleg met de lokale bevolking en overheid. De lokale bevolking is eigenaar en voert de exploitatie uit. Ook als het project is opgeleverd, blijven we in contact om te kijken of alles loopt en of dat er nazorg nodig is."

"Bij ons heeft altijd de wens bestaan om ooit nog eens wat terug te doen voor de mensen daar"

Zandloperproject
Ex-jeugdwethouder Jordi de Laat bedacht vorig jaar in het kader van duurzaamheid dat je verspilling van water kunt tegengaan met behulp van een zandloper. Hij ontwierp een zandloper die voorkomt dat je langer dan vijf minuten in de douche staat. Vanuit die gedachte koppelde hij het project aan de stichting KAP. De nieuwe raadsleden hebben zich heel enthousiast ingezet voor dit project en hebben zich tot het uiterste toe ingespannen om zoveel mogelijk zandlopers te verkopen. En met resultaat: Er werden er maar liefst 3.000 verkocht! "We hebben zandlopers bij de PLUS supermarkt verkocht, aan familie, aan buurtbewoners, eigenlijk aan iedereen", vertellen diverse raadsleden enthousiast. Na een korte inleiding door vaste begeleidster en ViERBINDEN-medewerkster Anneke Merkx reikten Kyell de Haas en Amber Duijmelinck de cheque ter waarde van €2.500,- uit aan de heren van stichting KAP. Wilt u meer informatie over stichting KAP? Kijk dan op www.skap.nl!


Midzomerfeesten in Olland

Ook dit jaar knalt Café d'n Toel in samenwerking met carnavalsclub de loopgravers met een spetterend weekend voor jong en oud. Dit zal plaats gaan vinden op 9 en 10 juli.

Zaterdag 9 juli is er op het terrein naast het Café een beachparty. Heel het terrein wordt omgetoverd die dag. De muziek zal verzorgd worden door Dj J'roen, een bekende naam voor velen. Het beloofd een spektakel te worden. De avond begint rond de klok van 19.00 uur.
Het zeepvoetbaltoernooi is op 10 juli. Al glibberend en glijdend door de groene zeep proberen de wedstrijd te winnen. Er zijn twee velden beschikbaar zodat er voldoende kan worden gespeeld. Een wedstrijd speel je 5 tegen 5. Heb jij het lef en de zin om mee te doen?! Twijfel dan niet en download het inschrijfformulier op www.loopgravers.nl.
Rond de klok van 20.00 uur is de prijsuitreiking. Daarna is op groot scherm de finale van het EK te bewonderen!


"Het kleinschalige van Boskant heeft me altijd getrokken"

Foto: Hans van den Wijngaard

Hij belde naar huis met de boodschap dat de opleiding tot fysiotherapeut het niet ging worden. Het antwoord dat zijn moeder hem gaf, was kort maar bondig: "Dan ga je maandag maar naar de Pedagogische Academie bij de nonnen in Schijndel." Zo werd op die decemberdag, midden jaren zeventig, de toekomst van Thijs Greijmans geschreven.

Door: Hans van den Wijngaard

"Ik heb er geen minuut spijt van gehad dat ik uiteindelijk leraar ben geworden", vertelt Thijs. "Die opleiding voor fysiotherapeut was voor mij te hoog gegrepen. Mijn vooropleiding was onvoldoende en ook mijn vakkenpakket sloot niet bij de opleiding aan. Tachtig procent van de eerstejaars haalde de tweede klas niet. Ik snapte met Sinterklaas dat ik niet bij de twintig procent hoorde die het wel zouden gaan maken. Na het afronden van de opleiding aan de Pedagogische Academie, die toen nog gewoon PA heette, ben ik in Boskant op de Franciscusschool begonnen. Ik had daar ook al stage gelopen. Dat is denk ik ook wel het geluk geweest dat ik daar meteen aan de slag kon."

Foto: Hans van den Wijngaard

Geen schoolkrijt meer
Toen Thijs in 1978 als leerkracht begon, was het allemaal nog net wat anders dan tegenwoordig. Tafeltjes werden net zo lang opgedreund, tot dat iedereen ze kon dromen en meneer Thijs was nog gewoon Meester Greijmans. Maar dat veranderde al snel in meester Thijs en nog wat later had iedereen het over Mees of Meesie. Maar niet alleen de lesstof en de omgangsvormen zijn in de loop van die achtendertig jaar anders geworden. Thijs schudt daarover een anekdote uit zijn mouw. "Tijdens de gymles wilde ik met krijt wat aangeven op de grond. Maar ik kon in geen enkel klaslokaal ook nog maar één krijtje vinden, digiborden hebben de taak van het schoolbord de laatste jaren helemaal overgenomen". Als we het dan toch over de digitalisering in het onderwijs krijgen, vraag ik Thijs of dat een vloek of een zegen is? Maar net als zoveel dingen, heeft ook deze medaille twee zijden. "Vroeger vertelde ik een verhaal voor de klas, zeker met geschiedenisles zaten de leerlingen dan gekluisterd in de schoolbanken. Het leuke was dat je dan ook wat meer je eigen draai aan zo'n verhaal kon geven. Daar tegenover staat dat als de kinderen tegenwoordig een filmpje kijken, dat ze dan op een andere manier heel intensief betrokken zijn bij het onderwerp".

Ons kent ons
Het kleinschalige en het ons-kent-ons gevoel is er in Boskant nog volop en dat spreekt de scheidend leraar nog steeds aan: "Boskant is een hechte gemeenschap. Je hoeft een vraag maar half te stellen en er zijn meteen tientallen ouders en andere vrijwilligers die klaar staan om mee te helpen. Dat was vroeger aan het einde van het schooljaar bij het poetsen van de lokalen voor de vakantie. Tegen de klok van negen waren we meestal wel klaar met poetsen, de aansluitende borrel daarentegen duurde meestal tot een uur of één als ongeruste echtgenoten belden met de vraag of het nog niet schoon was. Maar ook bij het inrichten van de speelplaats in 1987. Wat we toen met de vrijwilligers hebben opgebouwd, was een goede basis voor de nieuwe inrichting van het afgelopen jaar, waarbij opnieuw veel vrijwilligers hun handen uit de mouwen staken." Ook over de kleinschaligheid weet Thijs zo weer een mooie anekdote op te lepelen. "Ik was de enige man op school en een conciërge kenden we toen nog niet. Als er een klusje moest gebeuren, dan deed ik dat ook. Zo kon het gebeuren dat ik eens op mijn knieën in de gang zat om aan de vloer wat kleine reparaties te verrichten. Precies op dat moment kwam een vertegenwoordiger op bezoek. De beste man vroeg me: 'Conciërge? Zou ik de directeur kunnen spreken?' Ik heb hem toen naar de directeurskamer verwezen met de boodschap dat ik de directeur zou roepen. Nadat ik de beste man eerst nog een kopje koffie had gebracht met de boodschap dat de heer Greijmans er zo aankwam, keerde ik zonder stofjas terug als directeur. Je kunt je wel een voorstelling maken van de blik die de beste man toen in zijn ogen had."
Bijna veertig jaar voor de klas staan in een kleine kern betekent ook dat je als leraar kinderen van oudleerlingen in de klas krijgt. "Tijdens een ouderavond hoefde ik de laatste jaren vaak niet veel uit te leggen aan de ouders die ik vroeger in de klas had. Een korte verwijzing naar het gedrag van pa of ma in het verleden sprak meestal wel boekdelen. Toch ontkwam ook Boskant en daarmee Thijs Greijmans niet aan de schaalvergroting. "Vroeger was het kerkbestuur ook het schoolbestuur. Daarmee was pastoor Manders ook voorzitter van het schoolbestuur. Zijn verjaardag was altijd een gezellige boel. Dat soort dingen zijn in de loop van de jaren met de komst van SKOSO allemaal veranderd. Het is zakelijker geworden", overpeinst Thijs.

Schoolkamp
Wat de meesten van ons maar één keer meemaakten was het eindkamp van de lagere school. Thijs maakte het jaarlijks mee. Hij was er zevenendertig keer bij. Alleen dit jaar miste hij het kamp door omstandigheden. "Het was altijd een dolle boel, zeker met het nachtspel heb ik veel oud-leerlingen waarschijnlijk een blijvend litteken op hun hart bezorgd. Ik speelde 'de dodende straal'. Gewapend met een felle zaklantaarn hulde ik me in het bos. Bij een naderende groep kinderen schoot ik met veel kabaal als een duvel uit een doosje. Ik hoor er nu nog steeds verhalen over als ik oud-leerlingen spreek." Iets anders waar Thijs met plezier op terugkijkt zijn de musicals van groep acht. "Na de Cito-toets is er elk jaar ineens veel tijd. De druk is er af en komt er meer tijd voor leuke dingen. Een aantal keren per week oefenen, alle liedjes voorzingen en naar de optredens voor de medeleerlingen en ouders toewerken, was altijd mooi."

Theaterkoor Rooi
Die musicals in groep acht zijn ook een mooie brug naar de andere Thijs Greijmans. Ondanks dat hij zijn sporen natuurlijk vooral voor de klas heeft verdiend, is Thijs voor veel Rooienaren die niet in Boskant naar school gingen geen onbekende. Als lid van de Rooi Tulpen kwam hij in aanraking bij 'grote' Rooise theaterproducties zoals 'De Gebochelde'. Dat was weer de opmaat naar Theaterkoor Rooi waarmee Thijs ook veel voorstellingen verzorgde. Maar wie nu denkt dat Thijs na zijn pensioen zich direct in de wereld van amusement en theater gaat storten heeft het mis. "Ik ga het eens even rustig aan doen. Er zijn een paar dingen die nu eerst voorrang krijgen en daarna sluit ik niets uit", zo sluit de leraar af.

Natuurlijk laat het team van basisschool Fransciscus Thijs niet zomaar vertrekken. Op zijn laatste werkdag is er een feestprogramma voor alle leerlingen en daarna is er voor ouders, oud-leerlingen en collega's een receptie om Thijs nog één keer de hand te schudden en hem het allerbeste te wensen.


'Rooienaren adviseren voetbalclubs geen fusie'

Toen het onderwerp 'verhuizing sportpark Rhode' aan de orde kwam, werd direct gesproken over een eventuele fusie van de Rooise voetbalclubs in de toekomst. Een onderwerp waarbij de emoties hoog op kunnen lopen, want niemand ziet natuurlijk graag zijn club ter ziele gaan. Het zal voorlopig nog niet aan de orde zijn, maar toch stelden we het raadgeverspanel van TipMooiRooi enkele vragen over de fusie. Allereerst legden we de verhuizing van de voetbalvelden van Rhode aan het panel voor. Die is duidelijk van mening dat de Kienehoef de juiste locatie is. Daarnaast vroegen we ook nog om advies. Hieronder vindt u de uitslagen

Tineke Kleij en Ellen Voets exposeren in Achelse Kluis

Op dinsdag 21 juni om 11.00 uur worden de deuren geopend van de expositieruimte van de Achelse Kluis en wordt het publiek feestelijk ontvangen door 5 eigenzinnige Brabantse kunstenaars die zijn aangesloten bij de Brabantse stichting KuBra.

Kunstenaars collectief KuBra (Kunstenaars uit Brabant) kent 125 kunstenaars die allemaal wonen en werken in Brabant (NL). De kunstenaars hebben als doel hun werk gezamenlijk te exposeren in verschillende samenstellingen, op diverse locaties in Nederland en België. De kunstenaars Truus de Wijs, Bernadette Stokwielder, André Lieu, Ellen Voets en Tineke Kleij-van den Boomen tonen een selectie uit hun oeuvre van twee– en driedimensionaal werk.

Wie zijn deze kunstenaars?
Ellen Voets: De schilderijen van Ellen Voets (Deurne) zijn uitsluitend geschilderd met paletmessen. Door de grote hoeveelheden olieverf, die ze met snelheid en trefzekerheid op het linnen aanbrengt, krijgt haar werk een zekere beweeglijkheid en een ruig karakter. Ze is gespecialiseerd in het schilderen van mens en dier.
Tineke Kleij- van den Boomen: En Tineke Kleij-van den Boomen (Sint Oedenrode). Haar werk kent meerdere vormen. Haar schilderijen zijn kleurrijk, gebaseerd op fantasie en spiritualiteit (haar persoonlijke innerlijke ervaring). Het is een mix van vrijheid, van realisme, van surrealisme, van abstractie en van mystiek. Achelse Kluis, de Kluis 1, B-3940 Hamont-Achel. De expositie loopt van 21 t/m 26 juni 2016 en is iedere dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de openingstijden wordt u ontvangen door een tweetal kunstenaars. Ik (Tineke Kleij-van den Boomen) ben woensdag 22 juni en vrijdag 24 juni aanstaande aanwezig. De toegang is gratis.

Zeven Rooise kinderen spelen mee in Peter Pan

Kleintje BMT uit Schijndel voert binnenkort de musical Peter Pan op. Onder hen zitten zeven Rooise jonge acteurs. Zij hebben in het najaar van 2015 auditie gedaan voor een rol in de musical. Na maandenlang gerepeteerd te hebben worden de voorstellingen gegeven in Sociaal cultureel centrum De Enck in Oirschot, komend weekeind op 18 en 19 juni.

Het verhaal gaat over een jongen die kan vliegen, nooit ouder wordt dan twaalf en een schaduw heeft die een eigen leven leidt: Peter Pan. Peter leeft in Neverland, een land waar niemand volwassen wordt en waar iedereen verhalen mag blijven vertellen, hoe oud je ook bent.
Wie één van de voorstellingen van het Kleintje BMT in Oirschot mee gaat maken, wordt door 55 jonge acteurs door middel van zang, muziek, dans en acteertalent meegenomen naar een sprookjeswereld om de pittige tijden van nu voor even te vergeten. Peter Pan is een musical voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Op de foto boven van links naar rechts staan: Veerle van Capelleveen, Stijn van Oirschot, Dirk van de Biggelaar, June Jansen onderste rij van links naar rechts: Anne van Hoof, Naomi Berkepas en Sophie van Hoof.

Ibiza meidenevent bij Meidenplaza Rooi

Sinds juni 2016 organiseert de Meidenplaza elk seizoen een thema-event boordevol muziek, activiteiten, beauty, mode, maar ook voorlichting op het gebied van gezond eten, beweging en andere typische meidenzaken. Woensdag 22 juni van 13.00-17.00 uur zijn alle meiden van groepen 7 en 8 in Sint-Oedenrode van harte welkom bij het Ibiza meidenevent bij de Meidenplaza in Sint-Oedenrode.

Het meidenevent staat geheel in het teken van zon, zee en strand en natuurlijk Ibiza! Zo kunnen de meiden letters maken van bloemen, heerlijke fruitspiesen maken, is er een Ibiza-dancebattle, de meiden kunnen smoothies maken van vers fruit of meedoen aan allerlei waterspelen in de meidentuin die geheel in Ibizasferen is aangekleed. Het is dus een goed idee om droge warme kleding mee te nemen als reserve! Mocht het weer niet zo zonnig zijn: ook op Iibiza regent het wel eens. De buitenactiviteiten worden dan vervangen door binnenactiviteiten.

Aanmelden: m.stegenga@welzijndemeierij of meidenplaza@outlook.com. Deelname: 3,50 euro. Laan van Henkenshage 2, 5492 BH Sint-Oedenrode, tel: 073-5441400.

uitgestrekt als een
dalende springer
met parachute

lig ik op nog pril gewas
amper bovengronds,
ben als het ware zacht neergevlijd
ik spreek over gras

stengelachtig
en broos van natuur
maar zeker tot dragen bereid

zo woel ik met mijn lippen
wat kort geplukt
maagdelijk groen

en aanschouw
de steltlopende snippen
die door weinig wuivend riet
aan het oog worden ontrukt

zwalkend door
de gebroken vliezen
van mijn lage hemel heen
gaat de jonge naamloze geur

verraadt zonder enig geluid
dat de aarde is herboren
in vele gedaanten;
zogezegd,
te kust en te keur


Ibiza meidenevent bij Meidenplaza Rooi

Sinds juni 2016 organiseert de Meidenplaza elk seizoen een thema-event boordevol muziek, activiteiten, beauty, mode, maar ook voorlichting op het gebied van gezond eten, beweging en andere typische meidenzaken. Woensdag 22 juni van 13.00-17.00 uur zijn alle meiden van groepen 7 en 8 in Sint-Oedenrode van harte welkom bij het Ibiza meidenevent bij de Meidenplaza in Sint-Oedenrode.

Het meidenevent staat geheel in het teken van zon, zee en strand en natuurlijk Ibiza! Zo kunnen de meiden letters maken van bloemen, heerlijke fruitspiesen maken, is er een Ibiza-dancebattle, de meiden kunnen smoothies maken van vers fruit of meedoen aan allerlei waterspelen in de meidentuin die geheel in Ibizasferen is aangekleed. Het is dus een goed idee om droge warme kleding mee te nemen als reserve! Mocht het weer niet zo zonnig zijn: ook op Iibiza regent het wel eens. De buitenactiviteiten worden dan vervangen door binnenactiviteiten.

Voor deze activiteit dienen de meiden zich aan te melden via: m.stegenga@welzijndemeierij of meidenplaza@outlook.com. Deelname bedraagt 3,50 euro. Dit is all inclusive! Meidenplaza is onderdeel van Jongerenwerk Welzijn De Meierij, Laan van Henkenshage 2, 5492 BH Sint-Oedenrode, tel: 073-5441400.


Foto:

Ik geef mijn buurvrouw Toos op voor het bloemetje van de week. Toos heeft het op het moment niet makkelijk en toch is ze er altijd voor ons. Ze komt dan bij ons binnen gelopen om te kijken hoe het met ons en de kindjes gaat. Zij en haar man Martien staan altijd voor ons klaar. Daarom vinden wij dat ze een bloemetje verdient.

Rob, Kim, Lars, Evi en Anne Dekker.

Bijzondere prestatie Rooi d'Huez op Mont Ventoux

Foto:

De doelstelling van zo'n vijftig enthousiaste Rooi d'Huez renners om op vrijdag 10 juni de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk minimaal eenmaal te bedwingen, is door iedereen met succes gehaald. Er waren diverse fanatiekelingen bij die de berg twee, drie of zelfs vier keer fietsend bedwongen hebben. Daarnaast heeft de enige wandelaarster in de groep ook haar doelstelling gehaald door de Mont Ventoux eenmaal te beklimmen. De sporters waren moe, maar zeer voldaan over de eigen prestatie.

Oplossing: Tijs van den Berk
Winnaar: Martje Gevers

Foto: Kees Weeder

Kees Weeder legde deze Sperwer vast op de gevoelige plaat. Heeft u ook een natuurfoto die u wilt delen? Stuur de foto naar redactie@demooirooikrant.nl

Gif vaoder mî vaoderdag 'n plank, 'm 'r mî z'n boor van vurrig jaor gaotjes in te maoke.

Foto: Henri van Hoorn

Het Sluisplein van boven...foto: Henri van Hoorn

Handboogvereniging heeft opnieuw geschoten

De Rozelaer heeft op dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Antoon Vervoort met 216 punten. De overige scores waren: Martie Verhoeven 214, Jan van Erp 194, Antoon Hermes 189, Ron Spijker 167, Jan Habraken 144 en Joep Verbunt 111.

Op vrijdagavond is de eerste vriendschappelijke wedstrijd geschoten tegen "De Eendracht" uit Aarle-Rixtel. Beide clubs schieten tegen een vooraf opgegeven gemiddelde van iedere schutter. Ontspanning schoot 43 pluspunten en 32 minpunten en staat voorlopig op +11. De Eendracht schoot 10 pluspunten en 17 minpunten en staat voorlopig op -7. Over enkele maanden schieten we de tweede wedstrijd uit in Aarle-Rixtel. Daar wordt dan de winnaar van dit jaar bekend.

De individuele scores waren: Antoon Vervoort 129, Jos van den Berg 124, Martie Verhoeven 203, Antoon Hermes 201, Toon van den Berg 211, Piet van den Berg 235, René van Erp 226, Mark Kuys 211, Jan van Erp 186 en Theo Passier 234. In het weekend was de jeugdfita in Goirle. Rick van de Mortel schoot op zaterdag bij de aspiranten t/m 10 jaar. Met een score van 253, 228 en 226, totaal 707 punten (PR) werd hij de winnaar in zijn categorie. Op zondag schoten Simon Boersbroek en Floris en Dione Mesu. Simon schiet bij de junioren op 70 meter. Met een score van 625 punten eindigde hij op de 2e plaats. Floris en Dione schieten bij de cadetten op 60 meter. Floris werd 6e bij de jongens met 868 punten en Dione werd 4e bij de meisjes met 798 punten.

Wedvluchten in Sezanne en Argenton

Dit weekend stonden de vluchten vanuit Sezanne van 340 kilometer en Argenton van 624 kilometer op het programma. De wedstrijd in Sezanne werd gelost om 12.30 uur met 148 duiven van 11 Rooise liefhebbers.

Na 340 kilometer werd de eerste geklokt door J. v. Boxmeer om 17.15 uur. De snelheid was 1192 meter per minuut. De eerste 15 in Sint-Oedenrode waren: J. v. Boxmeer 1,2,5,7,8,10,11. Combinatie G. en H. v. Dijk 3,6,9. A. v.d. Heyden 4,15. H. v. Boxmeer 12 en W. v. Houtum 13,14. Mooie tijden zijn dus neergezet. De vlucht vanuit Argenton begon met 69 duiven en werd gelost om 07.00 uur. De eerste werd geklokt om 15.07 uur. door H. v. Boxmeer. Snelheid was 1278 meter per minuut. De eerste 15 in Sint-Oedenrode waren: H. v. Boxmeer 1,4,9,15. J. v. Boxmeer 2,3,10. W. v. Houtum 5,7,11,13,14. J v.d. Brand 6. O. Roeters 8 en Th. v. Houtum 12.

Julia van Hoof achtste van Zuid Nederland

Foto: Lisa vd Ven

Zaterdag 11 juni vonden in het Limburgse Panningen de Districtsfinales voor de 4e divisie plaats. Uitkomend in de categorie Jeugd II nam Julia het op tegen de 30 turnsters uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg die zich voor deze wedstrijd geplaatst hadden.

Julia is al het hele seizoen aan het pieken. De overgang van de onderbouw naar de bovenbouw heeft duidelijk een positieve invloed op haar prestaties. En ook tijdens de Districtsfinales, de hoogst haalbare wedstrijd in Julia's klasse, liet Julia zien dat er rekening met haar gehouden moet worden. Julia begon strijdlustig aan de wedstrijd op het onderdeel brug. Ze liet op dit toestel een sterke oefening zien, inclusief een geslaagde zolendraai. De jury beloonde Julia met een prachtige score van 11.850 pt, de 5e score van alle turnsters. Op het tweede toestel, de evenwichtsbalk, liet Julia helaas wat puntjes liggen. Ondanks enkele balansverstoringen wist ze gelukkig wel op de balk te blijven staan en scoorde ze toch nog 10.100 pt. Op het derde toestel, vloer, behaalde Julia met haar prachtige vrije oefening op muziek 11.600 pt, de 10e score op dit toestel. Op sprong tot slot, wist Julia nogmaals hoog in de elf punten te scoren. Haar twee half in/half uit sprongen waren goed voor maar liefst 11.875 pt, de 7e score op het onderdeel sprong. Met drie top-10 noteringen eindigde Julia met een puntentotaal van 45.425 pt op een knappe 8e plaats. Julia heeft dan ook duidelijk haar visitekaartje afgegeven in het Limburgse Panningen en mag met trots terugkijken op haar succesvolle wedstrijdseizoen.

VDZ Racing zet strijd in 350Z Challenge voort

Aankomende zaterdag wordt in de regio Hardenberg de Vechtdal Rally verreden, na de Zuiderzee Rally en de ELE Rally alweer de 3e rally in de Nissan 350Z Challenge. Na de winst in de ELE Rally is het nu vooral zaak voor Roel van der Zanden en Ilse van de Sande om de finish te halen en zo de voorsprong in het klassements in tact te houden. Na de Vechtdal Rally is het tijd voor de zomerstop.
Om een zo groot mogelijk deelnemersveld aan de start te brengen, is de rally opgesplitst in 2 losse wedstrijden: De rally (9 klassementsproeven) en de shortrally (6 klassementsproeven). VDZ Racing neemt deel aan de rally in de prachtige omgeving van Hardenberg. Naast de gebruikelijke Nederlandse deelnemers staan er wederom een flink aantal buitenlanders aan de start, die o.a. uitkomen in het WERC (West Euro Rally Cup). Totaal staan er een kleine 70 equipes aan de start van beide rally's. Na de ELE Rally is het rallymonster weer helemaal nagelopen door het serviceteam. Daarnaast heeft hij afgelopen weekend nog gepronkt op het Arabian Horse Weekend waar hoofdsponsor Progress Uitzendbureau ook bij betrokken was.

Internationaal feestje van allure

Het klinkt tegenstrijdig als een evenement niet jaarlijks meer publiek trekt, maar toch groeit op de internationale kaart. Het Arabian Horse Weekend is het levende voorbeeld dat dit mogelijk is.

Het enige smetje op het succesvol verlopen evenement van afgelopen weekend noemde organisator Pieter Stoop het wegblijven van grote getalen publiek. Wel werd hij op een ander vlak verrast. "Er zijn veel beroemde mensen komen kijken die ik totaal niet verwacht had", vertelt Pieter schor. "Normaal zie ik die personen alleen maar bij shows in Parijs of Monaco, dus het is een geweldige eer als ze dan hier ook eens komen kijken." Sint-Oedenrode staat in het imposante rijtje Las Vegas, Monaco en Parijs als het gaat om internationale shows voor Arabische volbloedpaarden. Een onorthodox rijtje voor een leek, maar in het eigen wereldje een Abc'tje. "We horen er helemaal bij en dat is natuurlijk geweldig om te merken. Dit weekend kregen we onverwachts bezoek van een Duitse prinses en kwam voormalig Victoria's Secret model Mindy Peeters over de vloer. En zo waren er nog meer belangrijke gasten die anders niet komen."
Pieter heeft een verklaring voor het feit dat de aandacht voor zijn evenement groeit. De wereld van de Arabische volbloedpaarden wordt gedomineerd door het Midden-Oosten. Daar komen de meeste geldschieters en paardenbezitters vandaan. Dat zal nog wel even zo blijven, maar door het dalen van de olieprijs gaan ook zij de horizon verbreden. "Om die redenen krijgen wij meer bezoekers die zich juist wel nog op deze markt blijven oriënteren en dus op zoek gaan naar kansen", legt de Rooienaar uit.
Het 'paardenfeest' werd binnen afgesloten. Het weer was twee dagen lang nagenoeg perfect, maar door een fikse onweersbui op zondagmiddag werd de laatste finale in manege de Pijnhorst afgehandeld. Toen werd eens te meer bewezen dat de samenwerking tussen de manege en de familie Stoop goed is. "Daar wil ik ze dan ook voor bedanken. Evenals de Helden van Kien, want mijn gasten waren lovend over de catering." Pieter is na weer een geweldig verlopen weekend een tevreden man, maar hoopt stiekem toch op meer publiek volgend jaar. "Al kom je maar even een half uurtje. Dan zal je zien hoe prachtig deze sport is…"

Sint-Oedenrode is wandelgek!

Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode is wandelgek, dat is wel duidelijk. Vorige week dinsdagavond gaf al een goed beeld van de dagen die volgden. Honderden wandelaars – zowel jong als oud – trokken de wandelschoenen aan om de Rooise natuur in te trekken. Daar zagen ze veel moois, veel verrassend moois voor velen. Een veelgehoorde opmerking was dan ook 'wat is het hier toch mooi!' De Avondwandelvierdaagse van Olat is dus het ideale moment om Sint-Oedenrode eens goed binnenstebuiten te keren. De opkomst was zeer goed met een gemiddelde van 1104 deelnemers per avond. De uitschieter was in Nijnsel. Daar stonden 1156 wandelaars aan de start.

Foto: Noud Wijn
Foto: Noud Wijn
Foto: Noud Wijn
Foto: Noud Wijn
Foto: Noud Wijn
Foto: Noud Wijn
Foto: Jos van Nunen

Rooise Renners in Limburg

Erik Lathouwers Foto: Lisa vd Ven

Op zaterdag 4-6 werd in Limburg de Omloop van de Maasvallei gereden, een klassieker voor nieuwelingen over 80km en voor junioren over 120. Dit is voor hun een van de zwaarste klassieker die er is in Nederland door de vele beklimmingen die ze moeten nemen. Bij de nieuwelingen stond Sep Schuurman aan de start maar helaas finishste Sep niet. Bij de junioren stond Jarno van Esch aan de start en Jarno reed een zeer sterke wedstrijd in het Limburgse. Dat het een zeer zware wedstrijd was bleek wel uit dat van de 150 gestarte renners er maar 44 aan de finish kwamen.

Na 16 beklimmingen reed Jarno voor de 7e plaats in de wedstrijd en wist er als eerste jaars junior een mooie 28e plaats uit te slepen. Op zondag stond Youri van Esch aan de start in Rijen. Youri die de laatste wedstrijden pech had omdat hij bij 2 valpartijen betrokken was had opnieuw de pech dat ze voor hem vielen en ook nu weer ten val kwam. Youri reed de wedstrijd nog wel uit en werd 38e. Afgelopen zaterdag hadden Jarno en Sep een pittige training met de districtploeg en daarom stond Jarno nog met zere benen aan de start in Gilze. Toch wist hij hier nog een 13e plaats te behalen. Zijn broertje Youri reed in het Belgische Alken waar 69 renners aan de start stonden. Youri reed goed mee in het peloton en in de massasprint werd hij 35e. Frank en Erik Lathouwers stonden op zondag 5 juni aan de start in de Omloop van Achel. Erik wist nog juist in een groep voor het peloton over de streep te komen als 39e. Frank kwam in het peloton als 60e over de meet. Volgende week staan Jarno en Sep aan de start bij de Nederlandse Kampioenschappen in Goeree Overflakkee en op zondag is het klimcriterium in Brunssum. De week erop staan ze aan de start in Bladel.
De elite renners starten op maandag 20 juni in Riethoven.


Leonie behaalt zilver tijdens Brabantse Minioren Finale

Tijdens de Minioren Finale, de Brabantse Kampioenschappen voor zwemmers t/m 11 jaar, heeft Leonie Habraken zilver behaald op de 400m vrije slag in 5.38.15, tevens goed voor een Clubrecord.

Ook de andere zwemsters hebben goed gezwommen, maar wisten helaas geen plek op het podium te bemachtigen: Leonie Habraken: 12e op de 100m vlinderslag in 1.45.46, 9e op de 100m vrije slag in 1.18.57, 16e op de 100m rugslag in 1.32.30 en 12e op de 100m schoolslag in 1.41.95; Anne Janssen: 7e op de 100m rugslag in 1.38.73, 7e op de 50m vlinderslag in 0.47.47, 10e op de 100m vrije slag in 1.31.74, 5e op de 100m schoolslag in 1.46.58 en 6e op de 200m wisselslag in 3.36.80;

Fenne Peters: 10e op de 50m vlinderslag in 0.49.42, 13e op de 100m vrije slag in 1.34.57, 4e op de 100m schoolslag in 1.46.48 en 5e op de 200m wisselslag in 3.33.05;

Komend weekend

Komende donderdag tot en met zondag nemen Luc van Eijndhoven en Pascal van Bakel deel aan de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen in zwembad 'Sportboulevard' in Dordrecht. Voor Pascal staat de 50m schoolslag op het programma, Luc mag maar liefst 7 keer starten. Zaterdag neemt Antwan Peijnenburg deel aan de 10 km vrije slag tijdens de Twenterand Kanaalrace in Vriezenveen. Aanvang 13.00 uur Ook op zaterdag staan de clubkampioenschappen op de agenda in zwembad De Neul, aanvang 16.00 uur. De zwemmers dienen om 15.15 uur aanwezig te zijn.


Zilver voor Lita van Weert

Op zondag 12 juni werd in het Hofbad in Den Haag het NK breedtesport schoonspringen georganiseerd. Lita van Weert was met haar 7 jaar de jongste deelneemster aan deze wedstrijd. Ze deed mee op de 1-meter-plank in de E-categorie (8/9 jaar). Lita sprong een heel goede wedstrijd. Met twee zweefsprongen achterwaarts, waarvan 1 met halve schroef, een zweefsprong voorwaarts gehurkt en een salto behaalde ze een totaalscore van 88 punten. Goed voor een PR en een welverdiende zilveren medaille. Volgend weekend neemt Lita deel aan de wedstrijd Pokalspringen in Bonn. Ze komt daar uit op de 1-meter en 3-meter plank.

Voorjaarswedstrijden gevist

De voorjaarswedstrijden zijn gevist en de prijzen verdeeld. Vier van de zes geviste wedstrijden tellen voor de klassering. De vangsten waren zeer wisselvallig. De drie beste vissers eindigden met een gelijk aantal wedstrijdpunten. Het totaal gewicht van de gevangen vis is dan bepalend voor de klassering.

De vijf besten waren: 1. Sjaak Verhoeven, 6 punten en 5160 gram, 2. Koos Brands, 6 punten en 4320 gram, 3. Martien Rovers, 6 punten en 2740 gram, 4. Leo v.d. Heyden 8 punten, 5. Joke Verhoeven, 13 punten.

Ad v.d. Hurk Bokaal
Gecombineerd met de laatste voorjaarswedstrijd is er om de bokaal gevist. Hij werd gewonnen door Leo v.d. Heyden.
Vriendschapsbokaal
De wedstrijd om deze bokaal is op 18 juni van 14.00 – 16.30 uur, waarna de prijsuitreiking bij "de Vriendschap" is.


Suzan van Gastel en Epke winnen Z springen in Geldrop

Het was weer een druk wedstrijdweekend voor de leden van onze vereniging. Ze vertrokken met hun paarden naar diverse hippische evenementen in de regio en keerden terug met diverse prijzen. Suzan van Gastel startte het paard Epke in Eindhoven in de klasse Z. In deze klasse liggen de balken 1.30 m hoog.

Na 2 foutloze omlopen en een snelle barragetijd eindigde Suzan en Epke met een eerste prijs. In de klasse M kwam Suzan aan de start met het paard Enrico du Mesni . De combinatie eindigde met een zevende prijs. Noortje Gevers startte haar paard Diarade Rona Z ook in de klasse Z in Eindhoven. Deze combinatie eindigde met een vierde prijs. Eline Peters startte haar paard Forever Alve op de springwedstrijd in de Mortel in de klasse L. Eline en Forever Alve lieten beide rondes alle balken in de lepels liggen en eindigde met een zesde prijs. Inge Heesakkers en haar paard Cora reisde af naar Lunteren voor een dressuurwedstrijd speciaal voor Friese paarden. In de klasse L2 beloonde de jury hun proef met 63.2%. Goed voor een derde prijs. Michelle Westerdijk startte haar paard Grand Romancier op een dressuurwedstrijd in Heeze in de klasse L2. De jury was zeer content met de verrichtingen en beloonde de proef van deze combinatie met 67% en een eerste prijs.

Zusjes De Haas blijven de M2 domineren

Afgelopen weekend werd een Geldrop een selectiewedstrijd dressuur verreden. De zusjes De Haas hebben de voorgaande selecties al laten zien onverslaanbaar te zijn in de klasse M2. Ook in Geldrop bleven zij iedereen de baas. Marloes de Haas en Rokarlos haalden met 201 punten de winst binnen. De tweede plek was met 200,5 punten voor Marlon de Haas met Evita. Ook Michelle Bakx en Golden Tulip wisten wederom vooraan mee te rijden. Met 204 punten behaalden zijn een tweede prijs in de klasse L1.

Ook de ponyruiters wisten afgelopen weekend vele prijzen mee naar Rooi te nemen. Nienke Theuns en haar pony Allendara Thunder Beauty waren oppermachtig tijdens de dressuurwedstrijd in Veghel. Zij wisten in de klasse DE-B maar liefst twee proeven te winnen met 207 en 204 punten! Hilde van den Oever en haar pony Rana kwamen aan de start in de klasse D-Z1 tijdens de dressuurwedstrijd in Leende. Met 66,64% wisten Hilde en Rana de nummer twee ver onder zich te houden. De eerste proef werd door Hilde en Rana dik gewonnen. De tweede proef werd beloond met 62,62% en een derde prijs. Jasmijn van den Brand en haar pony Nevil vielen afgelopen weekend eveneens wederom in de prijzen. Jasmijn en Nevil namen deel aan de dressuurwedstrijd in Uden in de klasse DB. In de eerste proef was Jasmijn nog wat gespannen, desondanks werd een tweede prijs behaald. De tweede proef was de spanning weg. Zichtbaar genietend reden Jasmijn en Nevil een winnende proef. Met 207.5 punten werd een mooie eerste prijs mee naar Rooi genomen.

Familie/vriendentoernooi: Sportief en gezellig

Aangezien de weersvoorspellingen er niet heel gunstig uitzagen voor afgelopen zondag, was KV Nijnsel blij verrast toen de zon tussen het wolkendek door kwam. En gelukkig bleef deze regelmatig terugkeren waardoor het korfbalfestijn een nog sfeervoller tintje kreeg met alle deelnemers en bezoekers in het veld en langs de lijnen. Een prachtig jaarlijks evenement voor jong en oud. Ook aan de kleinste bezoekers was gedacht, die vermaakten zich volop op het springkussen en oefenden op een van de korfbalpalen.

Met elf teams in twee poules werd hard gestreden om de felbegeerde bokaal die nog in handen was van De Shakies. Deze titelverdediger was weer sterk vertegenwoordigd, maar greep toch naast een plaats in de finale. Wat ook gold voor De Pindarotjes, De Korfstakkers, Help mijn man is klusser en vele anderen. De echte meisjes wisten daarentegen wel poulewinnaar te worden. En hoewel de naam anders doet vermoeden, waren het De Zwijntjes die heel behendig de ballen door de korf gooiden en in de beslissingswedstrijd met 5-3 van De echte meisjes wonnen. Met pijn in het hart moesten de winnaars van vorig jaar toezien hoe de trofee mee ging naar Ollandse bodem.

Maar het verdriet was gauw genoeg verdwenen toen DJ Jordi van Kessel de leukste dansplaatjes aanslingerde. Of beter gezegd, regendansplaatjes want de prijsuitreiking en loterij waren amper voorbij of het kwam met bakken uit de lucht. Maar dit mocht de sfeer zeker niet drukken, want er werd nog de nodige uurtjes door gefeest in de feesttent.

Deze dag had voor KV Nijnsel nog een speciale betekenis omdat dit het allerlaatste evenement was op het reeds verkochte korfbalveld. Uiteraard werd hier nog even bij stilgestaan door voorzitter Erik Hoppenbrouwers. Vanaf volgend seizoen vestigen zij zich op een ander veld op Den Eimert waar vanzelfsprekend volgend jaar weer een familie/vriendentoernooi georganiseerd gaat worden.


Bridgen
BC de Beckart 09/06: A-lijn: 1. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 65.14 %, 2. Guus Plevier en Fried van de Laar 54.16 %, 3. Riet van Hout en Cees van Hout 53.64 %, en Mieke en Frans van de Ven 53.64 %. B-lijn : 1. Frans van den Boomen en Jan Langenhuyzen 67.36 %, 2. Hilda van der Kaden en Diny Vos 56.25 %, 3. Annie Kastelijn en Jet van de Meerakker 55.55 %.
Bridgeclub Rooi 750 08/06: A-lijn: 1. Lin de la Parra & Bas de la Parra 61,81 %, 2. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 61,46 %, 3.Jos van Rijbroek-Vervoort & Harrie van Rijbroek 59,03 %. B-lijn: 1. Ellen Weyenberg & Bert Weyenberg 60,42 %, 2. Riet van de Laar & Lenie van de Wall-Romme 58,33 %, 3. Ton Schuurman & Gerard Verkade 57,92 %.
Zijtaartse Bridge Club 07/06: A-lijn: 1. Noud & Toos v.Zutven 59,69 %, 2. Bert & Diny Kanters 57,81 %, 3. Jan Rijkers & Riet Koevoets 57,29 %. B-lijn: 1. Clasien Nolle & Trudy Smulders en Chris & Christien v.Helvoirt 65,00 %, 3. Maria & Fien Rooijakkers 59,58 %.
Bridge Club KBO Zijtaart 10/06: A-lijn: 1. Cees & Riet v.Hout 61,11 %, 2. Harrie Lucius & Nelleke Stolk 60,76 %, 3. Anny v.d.Hurk & Lida v.Houtum 56,94 %. B lijn: 1. Toon Gevers & Huub v.d.Heuvel 59,38 %, 2. Chris & Christien v.Helvoirt 55,21 %, 3. Adriaan v.d.Tillart & Petra v.d.Hurk 53,65 %.
Bridgeclub J.V.G 08/06:1 Mevr. F.Raaimakers- Hr.H.v.Genugten 66,67 %, 2 Echtpr. Van Gerwen 61,98 %, 3 Echtpr. Seegers 54,17 %.
Bridgeclub De Neul 13/6: A-lijn: 1. Toon Majoor en Jan Wouters68.49 %, 2. Margot Fassbender en Lieke Pieters 67.45 %, 3. Gerarda v Oirschot en Annie van de Sangen 59.11 %. B-lijn: 1. Wilmien van Gastel en Albert van Gastel 65.97 %, 2. Guus Plevier en Fried van de Laar 60.00 %, 3. Aagje van de Bogaard en Pieta Timmermans 57.64 %. C-lijn: 1. Bertha van de Laar en Nellie Lathouwers 63.75 %, 2. Iet Damen en Gerard Damen 58.33 %, 3. Liesbeth Bekkers en Ria Verboort 57.50 %.


Carwash groot succes

Afgelopen zaterdag heeft de carwash actie van de Dames A1 van KV Nijnsel plaatsgevonden. Het auto's wassen was een groot succes! Hartelijk bedankt aan alle bezoekers en alle mensen die een steentje hebben bijgedragen en natuurlijk aan Lounge 8 voor het beschikbaar stellen van hun terrein en de sponsoring aan KV Nijnsel.


Meggie van der Heijden Nederlands kampioen

De Rooise Meggie van der Heijden, die uitkomt voor het Nulandse Be Quick, heeft afgelopen weekend de titel landskampioen veldkorfbal veroverd. Na de verloren finales voor de beker en in de zaal lukte het het team nu wel.

Be Quick speelde tegen de Korfrakkers uit Erp. Meggie scoorde 1 minuut voor tijd de gelijkmaker van 10-10 waardoor een verlenging volgde. De winnende kwam uiteindelijk van Marlie Korsten. Waarna het team uit Nuland zich dus Nederlands Kampioen mag noemen.

De Klutsers op toernooi in Berlicum

Stien van ´t Hof. Martien Versantvoort.Jac Naus. Ad v.d. Tillaar. Truus Naus. Betsie van Heesch. Ria Vos. Jan Philipsen. Jo van Oirschot.Willemien van Schijndel.Francien Broeren.Frans van de Velden. Foto: Lisa vd Ven

Boule vereniging De Klutsers uit Nijnsel hadden op 8 juni een uitwisselings toernooi met Mooie Boule uit Berlicum. Er werd met vaste partner 3 wedstrijden gespeeld en het ging er sportief aan toe,Enkele wedstrijden liepen uit tot zelfs anderhalf uur maar dat mocht de pret niet drukken.

Eerste werden Ad v.d. Tillaar met Ria Vos. Zij hebben drie wedstrijden gewonnen met 27 punten. Tweede werden Stien van ´t Hof en Martien Versantvoort. Zij hebben wedstrijden gewonnen met 14 punten. Derde werden Jo van Oirschot en Frabs v.d. Velden. Twee wedstrijden gewonnen met 10 punten. Vierde werden Truus en Jac Naus. Twee wedstrijden gewonnen met 9 punten. Vijfde werden Betsie van Heesch en Jan Philipsen. Twee wedstrijden gewonnen met 7 punten. Zesde werden Willemien van Schijndel en Francien Broeren. Een wedstrijd gewonnen met 1 plus punt

Kasteeltoernooi Cloeck en Moedigh

Op de wandelpaden rondom kasteel Henkenshage en de paden rondom sportveld voor het kasteel werd Zondag door 28 teams gespeeld om de Kasteelwisseltrofee. Diverse goede spelers vanuit o.a. Asten, Dommelen, Son en Breugel, Venray, Zeist, Sint-Michielsgestel, Middelburg, Vlaardingen, Nieuwerkerk en zelfs twee teams vanuit Duitsland (Gogh en Wuppertal ) en twee teams vanuit België (Antwerpen en Lint) waren naar Rooi gekomen om samen met acht teams van onze vereniging de strijd aan te gaan.

Nadat iedereen vijf wedstrijden had gespeeld bleek dat onze spelers toch iets tekort kwamen om zich in de top van het klassement te spelen. Winnaar werd het Belgische team; Kris Verelst -Jerry Vlemicks van de vereniging P.C.Hemelhof uit Antwerpen. Tweede werden Leon Schoenmakers – Huub Bergmans van Dommels Boeleke. Derde werden Rob Janssen j.b.c.Venray – Benny Aerts P.C.Lint. Vierde Bernd Motte –Angela Flieger van P.T.S.V. Wuppertal. Vijfde Henk Spanjers - Marion Oosterveen van ' t lover Asten. Zesde Joey Ras – Jeroen Cortooms 't Lover Asten. 7e Erik Verschuijten – Margriet Weber La Ferme Boel uit Son en Breugel. In de Afdeling Competitie is in de eerste klasse het triplette Wim, Gerrie, Leon v.d.Rijdt op een verdienstelijke derde plaats geëindigd. Het team Narda v. Zutphen en team Rob v. Berkel eindigden als tiende en elfde. In de tweede klasse eindigde het team van Jos v. Eck op de dertiende plaats.

Nieuwe huid voor kantine TV Boskant

Foto: J. van Leeuwen

Tennisvereniging Boskant bestaat zo'n 10 jaar. Bij het opbouwen van de kantine 'De Esdoorn' in 2006 werd door Verhagen Schilderwerken, vertegenwoordigd door Sander en Fred, de buitenkant voorzien van een verflaag in de kleur kiezelgrijs. Deze watergedragen verf Noxyde heeft sindsdien de weersinvloeden doorstaan. Over duurzaamheid gesproken! Nu werd het tijd voor een vernieuwing.

Foto:

Er werd gekozen voor wit RAL9010. Na een grondige voorbereiding door de eigen klusgroep die het afplakwerk heeft uitgevoerd, hebben Sander en Fred hetzelfde type verf razendsnel en vakbekwaam aangebracht op 8 juni jongstleden. Op bijgaande foto zie je Sander aan het werk op een zonnige dag en niet meer gehinderd door de pluisjes van de nabije populierenbomen. Het contrast tussen nieuw (wit) en oud (grijs) is duidelijk te zien. Het eindresultaat: een nieuwe frisse kleur en, op grond van ervaring, bescherming voor ruwweg 10 jaar.

Kampioenen voorjaarscompetitie TV de Kienehoef

Afgelopen 9 weken hebben van zowel gezelligheids- tot fanatieke-teams en van jongere jeugd tot de oudere senioren genoten van de voorjaarscompetitie. In totaal hebben 58 senioren teams deelgenomen en 7 jeugdteams welke op zondag competitie speelde. Op hier en daar een hagel en onweersbui na, heeft het weer tijdens de voorjaarscompetitie erg goed meegewerkt. Hierdoor kon er regelmatig genoten worden van mooi tennis onder het genot van een koud drankje en lekkere hapjes op ons terras.

Als laatste zijn er dit jaar zijn er een aantal teams kampioen geworden! Gemengd 2 zondag; Megan McGowan, Lisanne Mathot, Veerle Wouters, Britt Hazenberg, Jasper van Geffen, Lucas Tersmette en Rens v Gastel. Heren 3 zondag; Dylan McGowan, Job van Galen, Nick van Galen en Bram van Galen. Gemengd dubbel 35+ 1 zaterdag; Cees de Boer, Marion Meeuwis, Hans Meeuwis, Iwan van Brussel, Leoni Gevers en Suzan Kerkhof. Dames 17+* 1 zaterdag; Kimberley Blommestein, Lenneke van Kessel, Greetje de Wit, Jeannette Peters, Tjelka Blok en Simone van der Heijden. Heren 5 zaterdag; Pim vd Broek, Casper Aalders, Daan Stamps, Daan Steijaart, Mas Geeven, Jeroen Bongers Wouter Pennings.
Proficiat iedereen namens TV de Kienehoef.

Stratentoernooi Tennisvereniging Boskant

Voor de eerste keer organiseerde TV Boskant een stratentoernooi voor heel Boskant. Een toernooi waar straten tegen elkaar tenniswedstrijden spelen. Het bijzondere van dit toernooi was dat er zowel leden van de club als niet leden meededen. Op deze manier konden Boskanters die kennis wilden maken met de tennissport hun eerste ervaringen opdoen in een gezellige ambiance.

Om 13.00 uur stonden de eerste deelnemers te popelen om te beginnen aan hun eerst partij. Zo werden vele wedstrijden gedurende de middag gespeeld. Aan het einde van de middag bleven de deelnemers nog na babbelen onder het genot van een hapje van de barbecue. Het evenement is zeker voor herhaling vatbaar! De organisatie heeft dit super uitgevoerd.

Uw conditie op peil houden tijdens de zomer

Zijn er tijdens de zomermaanden bij uw sportvereniging geen trainingen omdat de competitie voorbij is en wilt u toch graag uw conditie op peil houden? Fortuna '67 biedt u de gelegenheid om vanaf nu tot 1 september aan hun trainingen deel te nemen. Fortuna vraagt hiervoor van u een vergoeding van slechts € 15,00.
U kunt daarvoor deelnemen aan de conditietrainingen op de maandagavond om 19.30 uur en/of de duurloop training op de woensdagavond, eveneens om 19.30 uur. Hiermee kunt u deze zomer fijn uw conditie op peil houden.
Er zijn meerdere afstanden mogelijk op woensdag. Variërend van ongeveer 5 kilometer tot aan 15 kilometer of zelfs nog meer. Er is dus eigenlijk voor ieder wat wils.
De accommodatie van Fortuna is gelegen aan de Zwembadweg (tegenover de camping). Kleedgelegenheid en douches zijn beschikbaar. Aanmelden kan via Leon Verrijt, tel: 0413-479492 of via E-mail leon.verrijt@merck.com

Tennisvereniging Nijnsel Kampioen

Tennisvereniging Nijnsel heeft met 11 senioren-teams deelgenomen aan de externe voorjaars competitie. Bij het damesteam van captain Jet van den Hanenberg heeft dat geleid tot een kampioensschap. Proficiat! Mirjam Timmermans, Ellen van den Brand, Carla Oosterholt, Ine Berkvens, Leentje van de Ven en Jet van den Hanenberg

36 / 36

Woensdag 15 juni
Kleuterproject Overgisteren
Sint Paulusgasthuis

Biergilde
Proeverij van Ouds

Vrijdag 17 juni
Filmtheater
Mariëndael

Zaterdag 18 juni
Dag van de architectuur
Deze dag bestaat sinds 1986. Ieder jaar vindt deze dag eind juni plaats. Dan wordt er gedurende een heel weekend aan verschillende thema's gewerkt. Tal van gebouwen worden op deze dag opengesteld en worden heel veel activiteiten georganiseerd met natuurlijk het thema architectuur.

Spirituele wandeling
Leef en Vind

Demonstratie jachtvereniging WBE
De Vriendschap

EK België
D'n Toel

Afternoon tea met reading
Leef en Vind

Dj Erik
Proeverij van Ouds

De Frits Philips Band
De Ossekop

Zondag 19 juni
Vaderdag
Deze dag worden alle vaders in ons land even extra in het zonnetje gezet. Of het nu vaders zijn, stiefvaders, bijna-vaders of heel lieve vaders van vaders, ze krijgen allemaal een beetje extra aandacht op deze dag.

Live muziek: Rachel en Lysanne
Gasthuishoeve

Orgelconcert: Dominico Strada en Ugo Sforza
Martinuskerk

Dinsdag 21 juni
Internationale Yogadag
De Knoptoren

Woensdag 22 juni
Kleuterproject Overgisteren
Sint Paulusgasthuis

Ek België
D'n Toel

Vrijdag 24 juni tot zaterdag 25 juni
Voorstelling What's Newz?!
Mariëndael

Zaterdag 25 juni
Nederlandse Veteranendag
De Nederlandse Veteranendag is de officiële herdenking van, en eerbetoon aan hen die zich ingezet hebben in dienst van de vrede. Dit is sinds 2005 officieel geregeld in Nederland.

Nos Jungit Apollo in the Mix
Kerkplein

Zondag 26 juni
Jaarmarkt
Sint-Oedenrode

Right Choice
De Ossekop

Out of the basement
De Ossekop

Woensdag 29 juni tot zaterdag 2 juli
Avond 4 daagse MTC D'n Dommel
D'n Dommel

Donderdag 30 juni
't Onderonsje
Damiaancentrum

Zaterdag 2 juli tot zondag 3 juli
KLW Plattelandsfestival
De Vresselse Hut

Zaterdag 2 juli
Orgelconcert: Tstvan Eperjesi
Martinuskerk

Vynil avond
Proeverij van Ouds

Zondag 3 juli
Rondje Rooi
Sint-Oedenrode

Open dag
Leef en Vind

Woensdag 6 juli
Kleuterproject Overgisteren
Leef en Vind

Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

Meditatie
Leef en Vind

Donderdag 7 juli
Dag van het sprookje
De dag van sprookje is een initiatief van De Efteling en wordt jaarlijks gehouden op 7 juli. Sinds 2007 wordt deze dag 'gevierd' in ons land.

Pubquiz
D'n Dommel

Midzomerfeesten
Olland

Zaterdag 9 juli
Orgelconcert: Tannie van Loon en Frank Hermans
Martinuskerk

Spirituele wandeling (rolstoel vriendelijk)
Leef en Vind

Zaterdag 16 juli tot zondag 17 juli
Feestweekend 60-jarig Ollandia
Ollandia

Zaterdag 16 juli tot zondag 17 juli
Beachvolleytoernooi
Sporthal de Streepen

Zaterdag 16 juli
Orgelconcert: Jack Evers
Martinuskerk

Zondag 17 juli
Live muziek: Smartlappenkoor Gemertse Smart
Gasthuishoeve

Dinsdag 19 juli tot vrijdag 22 juli
Rooi Fietst

Sint-Oedenrode

Vrijdag 22 juli
Zomermarkt

De Beckart

Zaterdag 23 juli
Orgelconcert: Marc Schippers

Martinuskerk