DeMooiRooiKrant

16 augustus 2017

DeMooiRooiKrant 16 augustus 2017


Zilver Van den Oever op World Cup Berlijn

Rick (midden) en zijn teamgenoten zijn blij met de prijs.

Afgelopen week stond de vierde en laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op het programma voor handboogschutter Rick van den Oever. Deze werd gehouden op het Olympische venue van 1936 in Berlijn.

Van den Oever begon de week met een degelijke kwalificatie van 651 punten waardoor hij in een veld van 124 schutters op een 46e plaats rankte. Samen met zijn teamgenoten Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler bezetten de heren een solide derde plaats in de teamranking. Het individiuele hoofdtoernooi was voor Rick snel afgelopen na een ´platte´ finaleronde tegen de Spanjaard Pifarre.
De teamwedstrijd verliep voor de heren een stuk aangenamer. Door een beslissing van de bondscoach mochten Van den Oever, van den Berg en Wijler het team vormen voor deze wereldbekerwedstrijd. Een positieve sfeer en een goed tempo was zijn motivatie voor deze keuze. De teamverschieting begon tegen de nummer 14 uit het veld, Luxemburg. Dat land werd met overtuiging in een stand van 6-2 verslagen. De volgende wedstrijd tegen India zou een spannendere pot beloven. Nederland hield het hoofd koel en won van India met 10-10-9 tegen 10-9-9. De halve finale was een feit en zou uitwijzen voor welke medaille Nederland zou gaan schieten. Het jonge team van Rusland stond zijn mannetje en stond na drie rondes op een gelijke stand van 3-3 met de Nederlanders. Met een sterke serie van 58 uit maximaal 60 punten schoot Nederland zich overtuigend naar de gouden finale op zondag tegen Frankrijk. De finale zou geschoten worden op een apart finaleveld midden in de stad. De finale begon met een score van 54 punten voor beide landen, het was 1-1 in setpunten. De volgende set schoot Nederland een degelijke score van 55 punten waar Frankrijk antwoordde met slechts 53. Na de derde set stond het 3-3 doordat Frankrijk deze won met 56 tegen 55. De laatste ronde zou wederom beslissend zijn, maar helaas was Frankrijk net iets beter.

Petter in de tuin waar hij vaak voetbalt.

Tegenwoordig ben je een uitzondering in de klas als je je vormsel doet. Dat was vroeger precies andersom. Petter Marinus (10, bijna 11) is één van die uitzonderingen. Hij kiest er heel bewust voor om het vormsel te ondergaan. Onder de vormelingen is hij inmiddels óók een bijzonder geval, want hij krijgt zijn sacrament niet in de Rooise Martinuskerk, maar in Vaticaanstad.

Door: Jeroen van de Sande

Rome is een magische plek voor Petter. Vorig jaar kwam hij er voor de eerste keer toen zijn ouders Ruud en Colette er hun 25-jarig huwelijksjubileum vierden. Hij vond het zo prachtig dat hij er per se nog een keer naar toe wilde. Dat zette zijn moeder aan het denken. "Ik heb een tante die als secretaresse werkt voor bisschop Hurkmans", steekt Colette van wal. "Hurkmans woont en werkt inmiddels in het Vaticaan. De paus heeft hem gevraagd om daar te komen. We dachten 'als we gewoon eens vragen of Petter daar zijn vormsel mag doen'. Binnen twee dagen kregen we een ja! De bisschop reageerde heel erg enthousiast en hij vertelde er meteen bij dat hij er iets bijzonders van gaat maken."

"De bisschop reageerde heel erg enthousiast"


Terwijl zijn moeder vertelt kan Petter zijn brede glimlach niet verbergen. Hij beseft inmiddels wel hoe bijzonder het is. "Ik mag in de grote Friezenkerk mijn vormsel doen. Dat is blijkbaar nog nooit gedaan!" jubelt de aimabele lachebek. Vader Ruud maakt het nog mooier. "Ook nog eens tijdens de zondagse Nederlandse mis. Dan zitten er blijkbaar ruim 250 mensen in de kerk. Petter is dan de enige die zijn vormsel doet." Net als de andere vormelingen is Petter al druk doende met de voorbereidingen op zijn vormsel. De hoofdactiviteit daarvan vindt op 7 oktober plaats in de Rooise Martinuskerk. Niet voor Petter, want precies op die dag is hij het stralende middelpunt in Rome. "Dat vind ik natuurlijk niet erg", grapt de geluksvogel, "maar bij de voettocht naar Den Bosch in het voorjaar ben ik er wel bij." In Rome krijgt Petter fijn gezelschap. Niet alleen zijn ouders gaan mee, maar ook zijn opa en oma, tante Joke die alles heeft geregeld, een peettante en een oom en Zuster Emmanuella. "Dat is een non", zegt Petter wijs. "Toen we het de familie vertelden, wilden ze graag mee. Dit is ook te bijzonder om te laten schieten", heeft Colette gelijk.
Op één of andere manier is Petter voorbestemd om een speciale behandeling te krijgen, want ook zijn doop was al ronduit onalledaags. Colette: "We woonden destijds nog in België, maar we wilden graag dat Petter in de Martinuskerk gedoopt zou worden. Het liefst niet tegelijk met andere kinderen, dus dat moesten we aanvragen bij Jos van den Bosch. Die gaf goedkeuring. Destijds Vicaris-generaal Van Wijngaarden kwam de doop voltrekken. Hij had zijn gitaar meegenomen, ging op het altaar zitten en begon te spelen in intieme kring. Dat was natuurlijk heel erg bijzonder!" Petter luistert aandachtig naar zijn moeder. "Dat kan ik niet meer herinneren, haha." Dat zal dit keer wel anders zijn. Een volle Friezenkerk die je eigen vormsel gadeslaat, met ook nog eens een echte bisschop voor je neus. Dat is onvergetelijk.

Jaargang 7 • Week 33 • Woensdag 16 augustus 2017

Formido
Forum klus wijs
Roxs elektro world

Nachtelijk uitstapje witte kangoeroe in centrum

In de nacht van woensdag op donderdag is door de politie een witte kangoeroe gevangen. Het beestje zat rustig op straat te genieten van de rust en de omgeving. Een oplettende buurtbewoner zag de kangoeroe en pakte meteen haar fototoestel. Ook belde ze de politie.

De kangoeroe was in de buurt van de Boskantseweg ontsnapt en richting het dorp gesprongen. Terwijl de politie werd ingeschakeld maakte een bewoonster uit het centrum foto's van het dier. "De politie wist toevallig van wie het beestje was en dus werd de eigenaar snel ingelicht. Nadat de kangoeroe gevangen was kon het teruggebracht worden naar zijn eigen, veilige omgeving", aldus wijkagent Frans.

Rol Rooise verdachte nog onbekend

Vorige week werd een 21-jarige Rooienaar opgepakt voor het rookbommenincident bij de wedstrijd PSV-Ajax eerder dit jaar. Wat zijn rol precies is geweest wil het Openbaar Ministerie nog niet zeggen.

Wel werd de verdachte eind vorige week vrijgelaten, evenals de twee andere personen die op dinsdagochtend van het bed waren gelicht. Twee van de drie werden wegens persoonlijke omstandigheden vrijgelaten terwijl ze eigenlijk nog twee weken in voorarrest moesten.
Op dit moment loopt het onderzoek nog steeds en de kans op meer arrestaties is mogelijk.

Elvis Memorial Day nog meer in teken van herdenken

De Elvis Memorial Day van Bernie de Brouwer zal dit jaar nog meer in het teken staan van herdenken. Vandaag is Elvis namelijk precies veertig jaar geleden overleden. Met een lach en een traan zal worden teruggedacht aan die mooie tijd, maar dankzij de Elvis Memorial Day kan die periode een beetje worden herbeleefd. Veel mensen beleven daar ieder jaar veel plezier aan.

Er wordt namelijk flink gedanst en gezongen bij het jaarlijkse evenement dat dit jaar voor de elfde keer plaatsvindt. Daarnaast staan er ook dit keer veel optredens op het programma. De echte liefhebbers kunnen vooral uitkijken naar Elvis tribute zanger Mark Elbers. Vandaag is hij samen met Bernie de Brouwer te gast bij Omroep Brabant radio. Om zijn nieuwe cd te promoten, maar ook om te praten over The King.
Het is dan ook niet gek dat Memphis vooral deze week nog drukker bezocht zal worden door tienduizenden 'bedevaartgangers'. Heeft u niet die mogelijkheid? Dan is een dagje uit naar de Elvis Memorial Day in Boskant zeker een mooie tweede optie. Het Ritaplein bij De Vriendschap zal worden omgebouwd tot Elvis paradijs. Een groot podium, een dansvloer, (uiteraard) een bar en allerlei kraampjes met bijpassende attributen. Voor de kinderen is er ook iets te beleven. Er staat een overdekt speelkasteel en ook legt een overheerlijke snoepkraam aan.
Behalve Mark Elbers treden ook de Eightball Boppers op en verschijnt er een special guest op het podium. Kortom, Bernie de Brouwer heeft weer alles uit de kast gehaald om zijn (en wellicht uw) idool Elvis Presley te herdenken.

Elvis 40 jaar geleden overleden
Elvis Aron Presley (Tupelo (Mississippi), 8 januari 1935 – Memphis (Tennessee), 16 augustus 1977) was een Amerikaans zanger en acteur. Hij wordt vaak The King of Rock and Roll of kortweg The King genoemd en geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw. Vandaag is hij precies 40 jaar geleden overleden.

Presley is de enige levend ter wereld gekomen helft van een tweeling geboren in Tupelo in de staat Mississippi en verhuisde met zijn familie naar Memphis in Tennessee toen hij 13 jaar was. Daar begon zijn muzikale loopbaan in 1954, toen hij bij Sun Records een nummer opnam met producer Sam Phillips. Begeleid door gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black werd Presley een vroege popularisator van de rockabilly, een uptempo-, door een backbeat aangedreven versmelting van country en rhythm-and-blues. Presleys eerste single That's Allright kwam uit in juli 1954. Daarna kwam in januari 1956 Heartbreak Hotel uit, een Amerikaanse nummer 1-hit. Na een reeks van succesvolle televisieoptredens en platen die de top van de verkooplijsten bereikten, werd hij gezien als de vooraanstaande figuur van de rock-'n-roll. Zijn energieke interpretaties van liedjes en seksueel provocerende podiumoptredens, in combinatie met een opmerkelijk aansprekende versmelting van multi-etnische invloeden die samenviel met de opkomst van de burgerrechtenbeweging, maakten hem tegelijk enorm populair en controversieel. Presley is een van de meest gevierde en invloedrijkste muzikanten van de twintigste eeuw. Commercieel succesvol in vele genres, waaronder pop, blues en gospel, is hij een van de bestverkochte soloartiesten in de geschiedenis. Langdurig medicijnmisbruik ruïneerde zijn gezondheid en hij overleed op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd. Twee dagen na zijn dood werd hij op 18 augustus 1977 begraven. Rondom zijn dood zetten mensen nog steeds hun vraagtekens. Lees meer daarover op www.wikipedia.nl


Natuurgebieden, deel 4 Vlagheide: variatie!

De Vlagheide, de derde bestemming in onze zomerserie, bleek zo gevarieerd dat we aan één aflevering niet genoeg hadden. Onze gids: René Dekkers.

De titel van deze aflevering, een tip van onze gids, konden we achteraf alleen maar beamen. Waar vind je op één grondgebied – even diep ademhalen – drie fusiegemeentes, een 'toplocatie' met uitzicht op de skyline van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven, een heideveldje met schapen en eeuwenoude eiken, leemvennen met bijbehorende biotoop, een mix van naald- en loofbossen, houtwallen, een eendenkooi, scharrelvarkens, akkers vol natuurgroen, gemarkeerd met een aansprekend monument uit de tweede wereldoorlog?

Hoog en droog
We klimmen de voormalige vuilstort op, naar het 'point of view' via het grindpad, dat op sommige plekken duidelijk te lijden heeft gehad van crossmotoren. "Ze rijden de grindpaden hier naar de kloten," gromt onze gids. Met het oog op dit soort vernielingen geven we in deze serie trouwens geen details over kwetsbare natuurparels als dassenburchten.
Ondanks de bewolking zijn de hoogste gebouwen van de grote steden allemaal te zien. Richting Tilburg spotten we de windmolen bij de A58, richting Veghel zien we auto's rijden. Niet omdat de A50 zo hoog ligt, het is de projectie van het A50-verkeer op het fabrieksgebouw van Agrifirm, vertelt onze gids. Hij geeft toe dat het uitzicht richting Schijndel wat minder boeiend, is, met lege groene weilanden en daartussen, buiten de industrieterreinen, wat grotere bedrijven. Hij wil daar wel iets over kwijt. "Ge kunt de natuur niet onderhouden zonder dat ergens geld verdiend wordt".

De koude, de mensen- en de mierenoorlog
We dalen weer af en komen via paden door het gemengde bos uit bij het voormalig MOB-complex, aangelegd tijdens de 'koude oorlog'. Twee van de oorspronkelijk drie munitiedepots met barakken zijn inmiddels verwijderd. Twee voorbijgangers liften mee op de uitleg van onze gids over de Spitfire, het ietwat abstracte maar absoluut herkenbare kunstwerk ter herinnering aan WO II.
Een paar meter verder loopt het afwateringsslootje van de heuvels. Pas een jaar geleden aangelegd, nu al gecamoufleerd door de natuur. Aan de andere kant van het pad, een reusachtig grote rode bosmierenhoop. Ook daarover wil onze gids wel stof tot nadenken meegeven. "Weet je wat hun grootste natuurlijke vijand is? Dat zijn ze zelf. Het zijn precies mensen." Zou het toeval zijn dat de diertjes uitgerekend bij het oorlogsmonument hun wereldstad hebben gebouwd?

Heideveldje
We komen bij de favoriete stek van onze gids, een omheind heideveldje, dat door schapen wordt begraasd. Het "honden aan de lijn" is niet besteed aan een bezoeker, maar het hondje heeft meer ontzag voor de schapen dan omgekeerd. Het baasje houdt vriendelijk de poort open en vertelt dat ze net een ree heeft gezien. Op het veldje staan twee eeuwenoude eikenbomen. Zo zwaar, dat ze in de loop der tijd spontaan zijn gespleten en nu hun steun vinden op de onderste takken, die op de grond rusten.
We passeren ook het landgoed van Gloudemans, een agrariër die van zijn grond – met subsidie - een openbaar landgoed heeft gemaakt. Een grote visvijver, een eendenkooi die echt in gebruik is, een pittoresk kooikershuisje dat nota bene te huur is, een doolhof voor kinderen, een bamboebosje aan het water, kortom een mooi voorbeeld van herbestemming van agrarische gronden.

Miss Hyacinth
Voor de terugweg nemen we de andere kant van de Vlagheide. De kelen zijn dorstig van het vele lopen en – vooral – praten, en we 'tanken' even bij Miss Hyacinth, een natuurparadijsje met terras naast het natuurgebied. Gastvrouw Ans praat ons nog even bij over de ervaringen in haar bloemen-pluktuin en over het houten bijgebouw, waar binnenkort de laatste hand aan wordt gelegd. Het is zo'n dag waarop je niet op de klok moet kijken, maar nu bedanken we toch voor een rondleiding. Dat komt vast wel weer een keer.


Groep 8 vliegt uit...

basisschool dommelrode Foto:

De schoolvakanties zijn in volle gang. Basisschoolleerlingen bereiden zich langzaam voor op komend jaar, op een treetje hoger. Voor de groep 8 leerlingen van afgelopen schooljaar wordt het een stukje spannender. Zij vliegen uit naar de middelbare school. Een nieuwe omgeving, andere leraren en vooral veel nieuwe gezichten in de klas. Kortom, het wordt een sprong in een nieuw avontuur. In deze rubriek blikken de leerlingen vooruit, maar kijken ze ook terug op de afgelopen jaren op de basisschool. DeMooiRooiKrant wenst ze in ieder geval veel succes!

Basisschool Dommelrode

Wij vliegen uit…

basisschool nijnsel Foto:
basisschool boskant Foto:

Deze 8 jaren op basisschool Dommelrode, wat waren ze mooi. En wat heb ik genoten, geleerd en gelachen. Maar nu is het einde in zicht en zullen we allemaal naar een andere school gaan. Andere plek, ander niveau, een nieuwe start, maar dat is ook wel mooi. Ik weet nog dat we de klassen kregen te horen voor groep 8 en we met alle meiden hand in hand zaten en hoopten dat we met zijn alle bij elkaar bleven. En natuurlijk dat we bij meester Rob kwamen, want wat was dat een topmeester zeg.

Kris Langens

Na 8 mooie jaren op de basisschool, is het einde dan in zicht. Het is tijd voor een nieuwe start op een nieuwe school. Met nieuwe kinderen, nieuwe leraren en nieuwe roosters. Bijna niks blijft hetzelfde. Maar belangrijk is dat jij wel jezelf blijft. Want het mooiste dat je kunt worden ben je zelf. Het zal een moeilijk afscheid worden met deze gezellige klas en mijn gekke vriendinnen. We zitten dan misschien niet meer allemaal op dezelfde school, maar deze klas zal ik nooit vergeten. De leuke momenten op kamp, de musical. Het is moeilijk om zoiets achter te laten. Maar een frisse, nieuwe start kan ook heel fijn zijn. Het is natuurlijk wennen, maar na een paar dagen of weken is het heel normaal.

Eva Sonnemans

Lees de complete verhalen van deze dames verder op www.mooirooi.nl

Basisschool Boskant

Onze mooiste herinneringen aan onze basisschooltijd: Het is een hele gezellige, knusse school. We keken Leesdas Lettervos in groep 3 (en 8). Bij de kleuters speelden we met de smurfenstad. We hebben een prachtig schoolplein!! We kennen iedereen op school! Geweldig jaar in groep 8; schoolkamp, schoolvoetbaltoernooi, bankbattle, musical!! Groetjes van Jade, Luuk, Tristan, Lisa, Pleun, Thijs, Tess, Elena, Lotte, Roel, Josh, Sem, Jens, Youri, Meike, Mirco, Levi, Felix, Joep en Amelie

Basisschool Nijnsel

Dit was het dan, groep 8 schooljaar 2016-2017. Voor mij het tweede jaar op deze school, voor de kids het jaar waar ze, na een aantal jaren waarin zij verdeeld waren over combinatieklassen, weer bij elkaar kwamen. Deze groep 8 was een interessante mix van persoonlijkheden en dat maakte elke dag weer een prachtige uitdaging! We hebben ontzettend hard gewerkt om een echte 'groep' te smeden, maar ook om mooie adviezen richting het Voortgezet Onderwijs te realiseren. Dit is erg goed gelukt, we haalden mooie scores en mogen allemaal ontzettend trots zijn op onszelf!
Tussen al dit harde werken door hebben we natuurlijk ook veel leuke dingen gedaan. Een mooi voorbeeld was het schoolkamp op 't Uilenest in Geldrop, waar we avonturen beleefden van Horrorouders tot Scheerschuim.
Aan het einde van het schooljaar lieten we zien ook over veel acteertalent te beschikken, door onze musical 'Monsterhit' met groot succes op de planken te brengen! Jongens en meiden, we hebben er een prachtig jaar van gemaakt! Ik ben trots op jullie en weet zeker dat jullie allemaal gaan slagen op de middelbare school. Tot ziens en bedankt!

Meneer Steven Gevers

Back to school!

Voor Isis Louwren (12) en Roos van Vilsteren (14) zit de zomervakantie er al weer bijna op. Allebei de meiden zijn net terug van vakantie en mogen nog even genieten van de Nederlandse zon. "Die is er helaas niet zo veel op dit moment, hopelijk wordt dat nog wat beter", zegt Roos. De meiden mogen tijdens de kermis weer naar de middelbare.

Voor Roos is het namelijk het derde jaar dat ze alweer richting het Elde college in Schijndel gaat. Voor Isis wordt dit het eerste jaar dat ze naar het Heerbeeck college in Best fietst. Toch vinden ze het allebei niet zo spannend. "Ik had bij het Heerbeeck een heel fijn gevoel en ik zit in een leuke klas. Ik zal wel wat meer huiswerk krijgen maar dat gaat vast ook wel lukken."
De twee meiden zijn het er over eens dat het belangrijk is wat voor schoolspullen je hebt. "Meiden zijn daar toch mee bezig. Het is leuk om allemaal spullen van dezelfde lijn te hebben en een mooie tas en fiets. Jongens zijn daar wel iets minder mee bezig", vullen de twee elkaar aan.
Volgens Roos is het leuk om de spullen aan het begin van het jaar te kopen maar is het ook leuk om bijvoorbeeld het kaftpapier aan het eind van het jaar er af te halen. "Dan is het jaar voorbij en kun je lekker de vakantie in. Dan scheur je het er vanaf en dat heeft ook een leuk gevoel", lacht de veertienjarige.
Roze en mintgroen & flamingo's zijn in ieder geval iets wat we veel terug gaan zien volgens de meiden. "Maar niet iedereen doet hetzelfde hoor. Iedereen heeft wel iets wat zij zelf het mooiste vindt."

Zo ver mogelijk weg?

Foto:

Sint-Oedenrode – Van Zuid-Afrika tot aan Australië en van Indonesië tot aan Peru. Iedereen trekt er op los. Tegenwoordig is het eerder een gewoonte dan een bijzonderheid wanneer je gaat backpacken in het buitenland. De een voor wat langere tijd, de ander, 'gewoon', voor een vakantie.

Floortje Dessing is helemaal hot, alle jongeren lijken 3opreis te kijken en op Instagram worden talloze vakantiekiekjes gedeeld. Wij spraken een aantal van deze avontuurlijke Rooienaren.

Marieke Jansen & Jaap Maas - Brazilië

Foto:

Brazilië is een land in Zuid-Amerika. Het grootste wel te verstaan. Het beslaat namelijk bijna de helft van dit continent. De hoofdstad van dit prachtige land is Brasilia. De officiële taal van Brazilië is Portugees. Ongeveer 86 procent van de bevolking is Christelijk. De bekendste steden in het land zijn waarschijnlijk São Paolo en Rio de Janeiro. Steeds meer toeristen weten het land te bereiken en genieten van het Braziliaanse leven.

Samba, Onça en Cachaça
Samba"Zoals bij velen, begon ook onze reis in Rio de Janeiro. En het is waar wat ze zeggen over deze stad, hij heeft Samba. Wij landen op 3 juli en het was er hartje winter, nog steeds 30 graden. Het vinden van een taxi die ons niet te veel zou berekenen was de eerste uitdaging, uitvoerig gewaarschuwd voor allerlei boeven, vonden we uiteindelijk een betrouwbare taxichauffeur die ons keurig bij ons appartement afzette. Hier begon onze echte kennismaking met het warme land wat Brazilië achteraf bleek te zijn, de eigenaren van het huis, de 51-jarige architect Marcello en zijn vrouw Isabella, ontvingen ons letterlijk met open armen én zoenen. Koffers weggezet en meteen met Marcello op sjouw, op de eerste avond lopend door zijn wijk Santa Teresa kwamen de geuren en kleuren ons al tegemoet. En oh ja de favela (Braziliaanse sloppenwijk) die aan het einde van de straat lag, die moesten we maar vermijden. De volgende dag begonnen onze drie dagen Rio, wat een bruisende stad, die af en toe gevaarlijk uit de hoek kan komen. Blijf waar de mensen zijn is dan ook het devies. De wijk waar wij in zaten, Santa Teresa, zat vol mooie verrassingen, zoals een ruïne van een 19de eeuws landhuis boven op een berg midden in de wijk, de karakteristieke gele tram (zoals je die kent uit Lissabon) en de meeste schattige restaurantjes. Op zondag als alle Brazilianen vrij zijn, gebeurt het in de stad; volle stranden, maar bovenal volle cafés met live muziek, Samba en Salsa volop. Het contact met de mensen, het eten en het wandelen door deze wereldstad, die prachtig gelegen is tussen de heuvels, heeft ons aangenaam verrast. Bovenop Suger Loaf Mountain en laveren op de stranden van Copacabana en Ipanema, waar iedereen aan krachttraining lijkt te doen, is een belevenis die we niet hadden willen missen."

Onça
"Na vier dagen Rio pakten we een binnenlandse vlucht naar Campo Grange, de toegangspoort naar de volgende bestemming: De Pantanal. Na de Amazone het grootste natuurgebied van Brazilië. Geen regenwoud, maar een wetland waar in de winter het water drie meter zakt en in de zomer 50% van het gebied onder water staat. In totaal is het gebied net zo groot als heel Nederland. Dit zorgt voor een ongelofelijke rijkheid aan dieren. Toch gingen we op zoek naar de meeste zeldzame; de Onça, oftewel de Jaguar. Eén van de weinige plekken in de wereld waar dit prachtige dier nog in het wild leeft. Na een tussenstop in het toeristische Bonito waar we gesnorkeld, geraft en de meest prachtige watervallen hebben gezien op naar Fazenda San Francisco. Een eco lodge midden in de Pantanal. Vier hele dagen en drie tours per dag de kans om onze Onca te zien. Spannend. Van alles hebben we gezien; roofvogels, de hyacinth ara (uit de film Rio), uilen, bevers, miereneters, kaaimannen en zelfs de nog zeldzamere Tapir, maar geen Onça. Of we nu in een jeep zaten, op een paard of in een kano, geen Onça. Is de missie mislukt? Uiteindelijk niet, we hebben er één in de verte gezien en op de laatste avond zagen de even bijzondere Jaguarita, bij ons bekend als een Ocelot, op vijf meter afstand. Een prachtige dier dat eruit ziet, zich beweegt en gedraagt als een jaguar, maar iets kleiner is. De volle week in de Pantanal was het hoogtepunt van onze reis. Prachtig om te zien dat Brazilië naast de hectiek van de steden en de armoede van de favela's zo rijk is aan de meest prachtige natuur. Een aanrader voor iedereen die naar Brazilië reist. Hier komen we nog een keer terug, al was het maar om een rondtrip te maken op de Pantanal Highway, een weg die alleen in de winter begaanbaar is en die helemaal tot in Paraguay de Pantanal doorkruist."

Cachaça
"Terugvlucht via Campinas en na een dagje Rio de Janeiro (waar we weer bij Marcello en Isabella verbleven) maar eens op eigen houtje het achterland van Rio de Janeiro verkennen. De eerste dag bracht ons via Cabo Frio naar Buzios. Een mondaine badplaats met prachtige stranden en honderden karakteristieke restaurantjes. Waar de zee in Cabo Frio ijskoud was (hadden we kunnen weten, want Frio betekend koud in het Portugees) was het warme water en de hoge golven in Buzios erg aangenaam én leuk. Wandelen langs het strand, ingehaald worden door buggys (strandwagentjes op Volkswagen kever onderstellen) en uiteraard prachtige Braziliaanse mannen en vrouwen in mini bikini's en nog kleinere zwembroekjes. Na drie dagen op naar Nova Friburgo en onze kennismaking met Cachaca, de lokale jonge jenever zullen we maar zeggen. Nova Friburgo ligt in de bergen, niet toeristisch en wij waren dan ook de enige bezoekers van het hotel boven op de berg. Een hotel met vijf appartementen gemaakt van zeecontainers. De eigenaren waren de hele dag voor ons in touw en met hen gingen we de eerste avond dan ook eten bij boer in een dorp in de buurt. Die stookte twee keer in de week voor het hele dorp de barbecue aan. Eten, en afrekenen per 100 gram. 10 Euro voor vlees, groenten, bier en de gratis welkomstdrank Cacahça, voor twee. Een drankje waar we ons toch in vergiste, uiteindelijk is het toch witte rum van 40%, maar het maakte het roestige Engels van onze gastheer een stuk beter. Ook hier hebben we ons laten verrassen door de prachtige natuur, we zijn zelfs twee keer naar dezelfde plek terug gegaan, een prachtige waterval waar je alleen kwam als je over een onverantwoorde slechte weg reed, die onze huurauto niet echt kon waarderen. Maar als je dan op een plek komt waar je alleen bent en eruit ziet als het paradijs, is het dat zeker waard. De problemen met de autoverhuur bedrijf zie je dan later wel. Na drie dagen Nova Friburgo voor de derde keer terug naar Rio de Janeiro. Terug naar Marcello en Isabella, waar we de laatste twee dagen van ons verblijf zijn gebleven. Nog sterker, door een overboeking, verbleven we in het huis en nog sterker in de slaapkamer van Marcello en Isabella. "Dat doen we normaal nooit, maar voor vrienden maken we een uitzondering.": zei Marcello. Dit zegt alles over de mensen in Brazilië, wat een fijn land, niet altijd even gemakkelijk om te reizen door de taalbarrière, corruptie en armoede, maar wat een feestelijke drie weken hebben wij daar gehad. Snel weer terug."

8 / 28

Nog hoger!

Janneke Heus Foto: Janneke Heus

Vorige week plaatsten we een zonnebloem in deze krant met een hoogte van 330 cm. Nu blijken er toch nog een paar hogere te zijn! Een goed verzorgd door de familie Verschuren van 360 cm, maar ook eentje van Marianne Broeks die nog groter is! "Deze zonnebloem in mijn tuin is 364 cm hoog. Word je daar niet vrolijk van?", mailt Marianne.
Ook Janneke Heus stuurde op de valreep nog een foto in. Haar zonnebloem in haar kleine tuintje blijkt ook groter dan 360 cm.

Marianne Broeks Foto: Marianne Broeks
Familie Verschuren Foto:

Goedgevuld cadeaupakket bij plaatsen geboortebericht

Foto: Lisa vd Ven

Bij het plaatsen van een geboortebericht in DeMooiRooiKrant krijgen de kersverse ouders een goedgevuld cadeaupakket met cadeaubonnen ter waarde van ongeveer 60 euro. Aangezien het geboortebericht maar 25 euro kost, maakt dat direct een goede deal!

Dat is te danken aan allerlei Rooise ondernemers die graag mee willen doen om het cadeaupakket heerlijk te vullen. Het cadeaupakket zit boordenvol cadeaubonnen die uit te geven zijn in Sint-Oedenrode. Op het gebied van levensmiddelen, kleding, horeca en nog veel meer.
Is je zoon of dochter geboren? Plaats dan een geboortebericht in onze krant en je krijgt het cadeaupakket er gratis bij! Aanmelden van geboorteberichten kan voortaan ook via www.persoonsberichten.nl, maar een mail sturen naar redactie@demooirooikrant.nl kan ook. Wij denken altijd mee!

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 23 augustus zijn in Rondje Rooi te zien: Oogstfeest Hoeve Strobol - Religieus erfgoed met Eric Kolen - Doortocht Rooi 1e etappe BinckBank Tour. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special: Klompenmakers in Sint-Oedenrode
Over klompen maken, de Klompenvakschool en de Klompenbeurs. Tot en met woensdag 23 augustus. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A Tel. 0413-471193

Mariet Roché tweede

Helaas was een regel in het artikel van beugelclub De Lustige Spelers vorige week weggevallen. Dat was vooral voor Mariet Roché niet zo leuk, want ze had een paar dagen daarvoor een verdienstelijke tweede plek gehaald tijdens een toernooi. In de BOB-2 pakte ze zilver.

Succesvolle matches, ook in de zomer

Heeft u een vacature? Zoek jij werk? Schakel Rooi Werkt in, mogelijk kunnen we iets voor je betekenen.

Ook in de zomermaanden zit Rooi Werkt niet stil. Er kwamen diverse nieuwe vacatures binnen. Daar zijn we enthousiast mee aan de slag gegaan. Het heeft geleid tot een aantal plaatsingen en tevreden klanten. Nog niet alle procedures zijn op dit moment afgerond, er zitten nog meer matches in de pijplijn. Onder de geplaatste kandidaten zijn diverse ouderen, vijftigers en zestigers. En daar zijn we blij mee. Want voor de grote groep oudere werkzoekenden blijft het moeilijk om bij een werkgever aan tafel te komen.

Ondernemers zijn blij met ervaren en gemotiveerde werknemers. En ze kunnen profiteren van de subsidiemogelijkheden die er zijn. Zoals de mogelijkheid van een proefplaatsing. Dan werkt de werknemer maximaal twee maanden met behoud van uitkering. Dat kost de ondernemer niets. Beide partijen kunnen dan aftasten of het bevalt. Rooi Werkt volgt gedurende deze periode hoe het gaat en zorgt eventueel voor aanvullende begeleiding. Er gelden soms belastingvoordelen, tot € 7000,- per jaar. En met het aannemen van iemand uit de doelgroep van de Participatiewet, stijgt de werkgever op de ladder van sociaal ondernemerschap.

De arbeidsmarkt trekt aan. Dat zien we ook bij Rooi Werkt. Bedrijven groeien en het aantal vacatures neemt toe. Ook vacatures in het kader van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid nemen toe, dus we komen ook graag in contact met jongere werkzoekenden.
Ben je werkzoekend? Meld je dan bij ons aan! We gaan op zoek naar een passende baan voor je, bij een lokale ondernemer.
Voor meer informatie over de mogelijkheden van Rooi Werkt en onze werkwijze, neem contact met ons op of kijk op onze website: www.rooiwerkt.nl. Elli de Rijk, elli@rooiwerkt.nl, tel: 06 4434 6449


Vakantiefoto's!!

Hoe spannend is het in Italië de voetbalfinale kijken. Foto: Wim Wijnen Foto: Wim Wijnen

Sint-Oedenrode - Er wordt massaal vakantiefoto's ingezonden en dat vindt onze redactie leuk! Bij deze weer een hele lading! Veel plezier ermee! Wilt u ook een foto insturen en kans maken op een bioscooparrangement? Stuur dan de foto naar redactie@demooirooikrant.nl

Dit moment was te mooi om te laten liggen. Foto: Joep van Gastel Foto: Joep van Gastel
De MAri's hebben een topweek gehad in Mallorca. Jeroen mocht niks doen. Foto: De Mari's
Op weg naar het zwembad en alle zwembanden mee. Foto: familie Vissers Foto: Familie Vissers
Rowy en Jenty van der Meijden op Kreta. Foto: familie van der Meijden Foto: familie van der Meijden
Onze 4 kleindochters op Sardinië. Foto: Angeline Vernooij
Luna en Noa waaien uit in eigen land! Foto: Linda van den Berg Foto: Linda van den Berg
Dit moment was te mooi om te laten liggen. Foto: Joep van Gastel Foto: Joep van Gastel
Een prachtig Nederlands schouwspel. Foto: Elles Brouwers Foto: Elles Brouwers
Dikke poot van Dutchy en groetjes van oma
Anke Verstappen is niet bang. Foto: Otto en Marion Verstappen
iets met een drone en een zwembad in Thailand Foto:
14 / 28

15 / 28

16 / 28

Foto:

Asieldier van de week

Hallo, ik ben Chucky, een knappe rode kater van 11 jaar. Omdat mijn baasje niet voldoende tijd voor mij had werd ik erg ongelukkig in huis en hebben ze me naar het asiel gebracht zodat ik een nieuw huisje kan krijgen. Helaas is dat nog niet gelukt en ik ben toch echt een heel erge lieverd hoor. Ik laat me niet zo goed zien als het erg druk is, maar als het stiller is kom ik wel tevoorschijn en wil maar wat graag geaaid worden. Ik kan ook heel goed kopjes geven en zachtjes spinnen. Heb jij voor mij een plekje zonder andere katjes waar ik veel geknuffeld kan worden en waar iemand lekker veel thuis is zodat ik niet zo vaak alleen ben? Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo! Dierenopvang Hokazo - Lange Goorstraat 6 - Uden - 0413-260546 - admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Een geweldige, mooie en grote foto hebben we deze week binnen gekregen om te tonen aan u. Hier staan zoveel mensen op... u zult vast en zeker iemand herkennen. Weet u wie dit zijn, waar en wanneer de foto is gemaakt? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat voor u klaar. U bent ook welkom om foto's bij ons in te leveren voor publicatie.

reactie foto week 32
Ik sta op de foto (helemaal rechts) en ben benieuwd waar deze foto gemaakt is en wie deze foto in zijn/haar bezit heeft. Linksonder op de foto is mijn zus Francien en linksboven broer Harry. In het midden (denk ik) mijn oudste zus Gert. Op de foto staan ook nog de zussen Maria en Anna die destijds voor ons werkten.

Christine van Heertum- van den Berk

Kerkberichten

Olland vanuit de lucht Foto: Henri van Hoorn

Martinuskerk (centrum)
Za 19/8
15.30u: Orgelconcert. 18.30u: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Cor en Martha van der Velden, Martien en Nellie Versantvoort – Vermeltfoort, Fien Rovers – Markgraaff, Johan Rovers, Jan Vermeltfoort.
Zo 20/8 Twintigste Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Overleden ouders Harrie en Bertha van de Ven – Kempe, Wim van Iersel, Fanny Sneijder – van Roosmalen, Toon en Tonia van Kemenade – van den Hurk, Gerard en Mien van Berkel – van der Voort, Mien Verhoeven – Steenbakkers, Theo en Jaan Ketelaars – van Kaathoven en zoon Martien Ketelaars, Zus van de Laar – van Heertum, Overleden ouders van de Laar – Vermeltfoort, Betsie Vermeer – Verhagen en overleden familieleden.
Di 22/8 09.00u: Woord- en Communieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

H. Martinus Olland
Za 19/8,
15.00u. Viering ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van Ger en Nard van Rooij-Panhuyzen.17.30u. Woord- en communieviering met kerkkoor.

Sint Petrus' Banden, Son
Woe 16/8
19.00u: EucharistievieringZa 19/8 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 20/8 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. intenties: Jan van Lieshout, Loes Mom-Wiekart, Ada Teunisen-Feijen, Truus van Bussel-Franssen, Miny Driessen-Aarts
Wo 23/8 19.00u: Eucharistieviering

Sint Genoveva-kerk
Do 17/8
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding
Zo 20/8 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hens Aelmans, Marius van de Ven
Di 22/8 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Sint Antonius Nijnsel
Zo 20/8 11.00u Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Bert v.d. Boogaard, An v.d. Rijt- van Schijndel, Arwin Oerlemans, Jan Schepens, Jan en Petra Aarts- v.d. Laar, overl. familie Aarts en v.d. Laar.
Di 22/8 9.00u: Woord- en Communieviering.

Odendael
Zo 20/8 10.00u: woord en communieviering met Odendael koor
Di 22/8 19.00u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte Odendael

Protestantse kerk Knoptoren
Zo 20/8
Dienst in Son, 10.00u Pre4dikant Ds. Mv B. vd Zwaag.

Genieten van Arjan Mooij

Afgelopen zaterdagmiddag stond er een improvisatie van het 'Lieke vur Rooi' door Arjan Mooij op het programma. Hij bespeelde het Smitsorgel in de Martinuskerk

Door: Bert de Graaf

Foto:
Foto: Bert de Graaf

Het was genieten in de Heilige Martinuskerk. Niet alleen voor de Rooise orgelliefhebbers, maar ook voor de verdwaalde toerist, die toevallig de kerk bezocht om daar te schuilen voor de regen. De Stichting Smitsorgel had het weer goed voor elkaar. Het had organist Arjan Mooij met zijn registrant voor dit fraaie concert uitgenodigd.
Mooij volgt in Helmond orgellessen bij Jan van de Laar en is actief bij diverse koren en kerken in de omgeving van Helmond. Momenteel is hij organist van Gemengd Koor 'De Klokkengieters' in Aarle-Rixtel. Tevens is hij dirigent en pianist van oecumenisch koor 'Lighthouse' in Helmond, waarmee dit jaar de eerste jury prijs en de publieksprijs heeft gewonnen op het Nationale Middenkorenfestival (NMKF)
Het programma bestond uit werken van; Max Reger, J.S. Bach,Cesar Frank en Louis Vierne en tot slot 'Lieke vur Rooi' dat op schitterende muzikale wijze vertolkt werd. Ook het werk van Cesar Franck (1822-1890), Choral 3 in mineur werd prachtig weer gegeven op het Smitsorgel.
Het was inderdaad genieten van dit mooie zomerse concert. Ook de regen was inmiddels gestopt, de zon scheen op het drukke Kerkplein, dat gevuld was door de jeugd met hun ouders die naar de poppenkastvoorstelling keken.

Fluitist en organist geven laatste zomerconcert

In de laatste weken van augustus staan tijdens de weekenden meerdere evenementen gepland in het centrum van Sint-Oedenrode. Om die reden wordt de reeks zomerconcerten 'Op en rond het Smitsorgel' afgesloten op zaterdag 19 augustus. Dit laatste zomerconcert van 2017 in de Martinuskerk wordt een ware apotheose.

Fluitist Georges van de Ven en Organist Roelof Hamberg zullen het slotconcert verzorgen met een programma waarop werken staan van componisten die tijdens de concertreeksen van afgelopen jaren niet vaak de revue passeerden. Er worden werken ten gehore gebracht van relatief jonge componisten zoals: Hans-André Stamm (1958), Ad Wammes (1953) en Paul Hindemith (1895–1963).

Fluitist Georges van de Ven
Geboren in 1969 groeit Georges op in een artistiek gezin. Zijn moeder is pianiste, zijn vader kunstenaar en astroloog. Georges studeerde fluit bij Martijn Alsters en AMV plus voorbereidend conservatorium bij Gerard Franck te Venlo. Hij volgde Masterclasses in Zwitserland bij Sir James Galway, die zegt: „Georges has a very beautiful singing tone". Na samenwerking met diverse artiesten heeft hij in 2014 met pianist Egbert Derix het album „The sadness of beauty" gemaakt. Onlangs is zijn eerste solo album „Georges van de Ven plays Bach" uitgekomen.

Organist Roelof Hamberg
Geboren in 1965 te Hardenberg, volgde hij zijn eerste orgellessen vanaf 9-jarige leeftijd, eerst bij Ed Spoor te Hardenberg, later bij Haite van der Schaaf te Amsterdam. In 1989 won Roelof het nationaal Domstadorgelconcours voor amateurorganisten. Hij verzorgde o.a. enkele radio- en tv-opnames voor de NCRV. Vanaf 1992 studeert hij orgel bij Jan van de Laar te Helmond. In het kader van muzikale fondsenwerving voor een orgeluitbreiding/-restauratie heeft hij in 2003 een 32 uur durend orgelconcert gegeven, waarmee hij een wereldrecord op zijn naam bracht. Momenteel is Roelof Hamberg organist in de Joriskerk te Venlo.

Het concert van zaterdag 19 augustus begint om 15.30u. Stichting Smitsorgel nodigt alle muziekliefhebbers van harte uit voor dit gratis toegankelijk concert. Daarnaast adviseert zij u nu al vast om op zondag 12 november as. vanaf 16.00u. uw agenda vrij te houden. Dan is er een uitzonderlijk concert gepland die u zeker niet wilt missen. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Wilt u het Smitsorgel van dichtbij bewonderen of zelfs eens (onder begeleiding) bespelen? Die mogelijkheid wordt u geboden tijdens Nationale monumentendag op zaterdagmiddag 9 september.

Vacatures Steunpunt Vrijwilligerswerk

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Bezoekvrijwilligers gezocht
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om iets voor een ander te betekenen. Er staan op dit moment meerdere vragen open voor een bezoekvrijwilliger: samen naar buiten om een stukje te wandelen, duofietsen of bijvoorbeeld een kaartje leggen en een kopje koffie drinken. Wilt u zich graag een paar uur in de week inzetten voor iemand anders? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 11782)

Vrijwilligerscoördinator Eropuit-bus gezocht
Welzijn De Meierij is op zoek naar een vrijwilliger die de Eropuit-bus wil coördineren samen met een andere coördinator. Taken van de coördinator zijn het coördineren van de andere vrijwilligers die meegaan als begeleider, het beantwoorden van vragen als er onduidelijkheden zijn, het bellen van de deelnemers die meegaan met de Eropuit-bus en het terugkoppelen naar de Sociaal Werker van Welzijn De Meierij bij onduidelijkheden/problemen.

Als coördinator is het belangrijk dat je het leuk vindt om met mensen (samen) te werken, overzicht kunt houden, een veilige en leuke sfeer kunt creëren en leiding kunt geven. Maar het belangrijkste is dat je vooral plezier hebt in het werk en dat je passie ligt bij het werken met mensen! Werktijden in overleg, gemiddeld 2 uur per maand. (vacaturenummer 15938)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Tekenworkshop Knoptoren á la Hundertwasser

Op zaterdag 9 september vindt er een wel heel bijzondere workshop plaats in of buiten de Knoptoren. Tekenen is Toveren is gevraagd om op deze dag een teken workshop te verzorgen met als thema de Knoptoren.

Tijdens deze workshop vindt er een ontmoeting plaats tussen de Oostenrijkse kunstenaar/ architect Friedrich Hundertwasser (1928-2000) en de Knoptoren. Wat hebben onze Knoptoren en Hundertwasser nou met elkaar gemeen? Nou eigenlijk niet zo veel, alleen dat de Knoptoren een prachtig mooie kerk is die bepalend is voor onze Rooise skyline en dat Hundertwasser ook prachtige gebouwen heeft ontworpen. Hundertwasser werd vooral bekend om de door hem ontworpen kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een tekenworkshop waar je in tweetallen gaat werken aan een heus kunstwerk in de kleurrijke, fantasievolle stijl van de kunstenaar Hundertwasser. Het is niet nodig om goed te kunnen tekenen, het samen plezier maken is wat voorop staat. Deze workshop is bedoeld voor iedereen tussen de zes en honderd jaar.

Tekenen is Toveren is een tekenatelier voor jong en oud en sinds vijf jaar gevestigd tegenover de Knoptoren. Vanuit het atelier kun je de fiere toren zien staan. Tekenen is Toveren verzorgt al een aantal jaren succesvol samen tekenenworkshops. Deze workshops worden bezocht door kinderen met hun ouders, opa's en oma's uit Rooi en van heinde ver. De workshop gaat op zaterdag 9 september om 11:00 uur van start en duurt tot 15:00 uur. Tijdens de workshop word je verwend met een lunch, bestaat er de mogelijkheid om de toren te beklimmen en ga je naar huis met een kleurrijk, ingelijst, door jullie samen gemaakt kunstwerk. Dit alles onder de bezielende leiding van Ingrid Vissers van tekenatelier Tekenen is Toveren. Zij zal jullie aan de hand nemen om samen tot een prachtig resultaat te komen. En als kers op de taart zal misschien jullie kunstwerk ook nog, in november, tentoongesteld worden tijdens een tentoonstelling die georganiseerd gaat worden van al het kunstwerk wat afgelopen jaren is gemaakt van onze prachtige toren. Dus laat je verwennen en verrassen door je eigen scheppingskracht door jullie samen en meld je aan voor deze bijzondere workshop.

Er is maar beperkt plek, dus als je interesse hebt meld je snel aan! Lees meer hierover en meld je aan via de website of facebookpagina van Tekenen is Toveren.

Uitstapjes Eropuit-bus

De Eropuit-bus van Welzijn de Meierij heeft weer twee nieuwe uitstapjes in de agenda staan.

Dinsdag 29 augustus vindt er een bezoek plaats aan het Openluchtmuseum Eynderhoof van 11.00 uur- 17.00 uur. Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof laat goed zien hoe het leven was in de peelregio rond het jaar 1900. U kunt er rustig rondkijken en ze nemen ook de tijd voor een kopje koffie met iets lekkers. De Museumjaarkaart is hier niet geldig! Neemt u een boterham mee voor onderweg?

Zaterdag 9 september vindt er een bezoek plaats aan Puur Brabant van 13.00 uur – 17.00 uur.
Op 9 en 10 september is het Weekend van het Varken bij Puur Brabant. Ze gaan op bezoek bij Puur Brabant en krijgen daar een rondleiding. Ook is er tijd om even in het winkeltje te kijken en drinken ze samen koffie met wat lekkers. Info over kosten en aanmelden voor een uitstapje? Welzijn De Meierij: 073-544 1400.

Heel Rooi bakt

Foto:

Voor wie bak jij een taart? Doe mee met de bakwedstrijd Heel Rooi bakt: schrijf een kort verhaal, bak een taart en win!

Wie verdient er een lekkere taart?
Je kent vast wel iemand die een taart verdient: een moeder, oma, vader, zoon, vriend(in), juf of buurman. Schrijf in het kort op voor wie jij een taart wil bakken en waarom deze persoon deze taart verdient. Stuur het verhaal in via e-mail en wij kiezen uit de ingezonden verhalen 5 finalisten die daadwerkelijk hun taart gaan bakken en aanbieden aan de persoon uit het verhaal. Uit deze vijf finalisten kiezen we dan weer de winnaar van Heel Rooi bakt. In de bibliotheek vind je heel veel bakboeken om inspiratie op te doen.

Zo doe je mee: Schrijf in een kort verhaal voor wie jij een taart wilt bakken, Mail dit verhaal vóór 10 september 2017 naar mmathijsen@bibliotheekmeierijstad.nl, Wij kiezen dan 5 finalisten die daadwerkelijk hun taart gaan maken voor deze persoon, Uit deze 5 taarten kiezen we op zaterdag 21 oktober 2017 de lekkerste/mooiste en de bakker ervan wint Heel Rooi bakt. Iedereen kan meedoen: jong en oud!

Alle katten in het zonnetje!

De campingkat

Op dinsdag 8 augustus was het Internationale Kattendag. En ook wij bij DeMooiRooiKrant zijn gek op deze beestjes. Net als jullie is wel gebleken.

Op Facebook vroegen wij om foto's van jullie lieve viervoeters en die kregen we massaal. De lieve, schattige, poezelige huisdiertjes zijn zeker de moeite om gedeeld te worden dus dat konden we niet laten… Zeg nou eerlijk, deze lieverds verdienen ook een speciale kattendag, toch?

Diva
Evert
Funky
Gizmo
Julie
Kater Koe
Kaya en Nova
Kira
Loesje
Lucky
Mauw
Mika
Mini
Minoes
Ravy
Rosa
Saartje
Simba
Spikey
Tante Kaatje
Wijlen Poeki Poep
Yenthe
Bella
Bella en Lotje
Bello
Bert

Het sleutelbos deel 6

Sleuteloog schrok zich een reuzenhoedje: de sleutel was weg! Die kostbare en enige sleutel van de poort die Bosbaas hem in bewaring had gegeven. Bosbaas die hem de beste sleutelbewaarder van het Sleutelbos had genoemd.

Met zijn dikke knuisten wreef hij in zijn ogen. Hij miste vandaag dat heerlijk uitgeslapen gevoel van wakker worden op zijn sleutelbloemenbed. Zijn hoofd voelde vreemd, er zat nog een droom in zijn hoofd die er maar niet uit wilde. Zijn grote lijf trilde als een reuzenriet. Eindelijk overeind zag hij een envelop liggen. Er stonden vreemde letters op. 'Wat is hier aan de hand?' mompelde hij in zichzelf. 'In welk reuzensprookje ben ik terechtgekomen?'

Toen kwamen er drie reuzenvaders aangerend. Snel stopte Sleuteloog de envelop in zijn broekzak. Die zou hij straks wel een keer openmaken. Toen de reuzenvaders dichterbij waren gekomen, zag Sleuteloog dat het de vaders van Slimme Slabber, Lange Lapper en Holle Hopper waren. Ze waren buiten adem van het harde lopen: 'Onze kinderen zijn verdwenen. We hebben overal gezocht, maar we hebben ze niet gevonden.' Grote tranen biggelden over de wangen van de vaders. Sleuteloog keek naar hun enorme verdriet. Hij sloeg troostend zijn reuze grote armen om hun schouders. 'Vertel mij alles. Daarna zal ik vertellen wat mij is overkomen.' 'Is er ook wat met jou gebeurd dan?' riepen de vaders uit. 'Nou en of! Ik tril nog als een r-r-rietje,' stamelde Sleuteloog.

De vaders vertelden hun verhaal. Gisteravond toen de jonge reuzen naar bed gingen, hadden ze hun vader en moeder met een reuze pakkerd welterusten gewenst. Daarna waren ze zoet gaan slapen. Vanmorgen hadden ze de jonge reuzen geroepen voor hun bizonontbijt. 'Opstaan!' Maar het bleef muisstil. Ze hadden nog een keer geroepen. Maar er was geen jonge reus naar beneden gekomen. Met dreunende stappen waren de vaders naar boven gerend om poolshoogte te nemen. Daar hadden ze een ontdekking gedaan: de jongens waren weg. Even dachten ze dat er een grap met hen werd uitgehaald, maar toen ze de dekens hadden weggetrokken, hadden daar alleen kussens gelegen. Zo leek het net of er iemand onder de dekens lag. De moeders van de jongste reuzen waren van het tumult ook wakker geworden. Toen ze het slechte nieuws van de vaders hoorden, waren ze reuze snel hun warme bed uitgesprongen. Ze hadden iedereen opgetrommeld om mee te zoeken. Maar waar ze ook zochten, geen enkel spoor. 'Wat kan er gebeurd zijn? Waar zouden Slimme Slibber, Lange Lapper en Holle Hopper kunnen zijn?' De vaders keken Sleuteloog vertwijfeld aan.

Sleuteloog vertelde over zijn akelige dromen. Zijn enge dromen waren na het uitje in augustus begonnen. 'Je weet wel, ons uitje naar de mensenwereld, als ook de feeën, heksen, kabouters, tovenaars en elfjes komen. Ik droomde steeds maar dat er enge figuren kwamen om de sleutel van het Sleutelbos te stelen. Ik heb toen besloten dat ik de sleutel helemaal nooit meer van mijn broeksriem zou halen.' Sleuteloog zuchtte diep.
'Toen ik vanmorgen wakker werd, voelde mijn hoofd heel vreemd aan. Even later ontdekte ik dat de kostbare en enige sleutel van de poort van ons bos, was verdwenen. En weet je, er zit nog steeds een droom in mijn hoofd, die er maar niet uit wil.' 'We zijn vast in een reuze val gelopen,' zeiden de vaders.

Elli, Emmy, Hanny, Henriëtte, Nelleke, Willemien

Reageren? schrijvers@impesant.nl

Grote opruiming bij Intratuin

Foto:

Koopjesjagers kunnen bij Intratuin Veghel komende weken hun hart ophalen tijdens de Voordeelharkweken. Van woensdag avond 16 augustus tot en met zondag 27 augustus gelden hoge kortingen tot wel 60%.

Er moet ruimte komen voor de najaarscollecties. Daarom gaan de tuinmeubelen, parasols, barbecues, binnen- en buitenpotterie tegen hoge kortingen weg. Daarnaast zijn er volop aanbiedingen, waarvan een deel ook staat in de Intratuin-folder. Heb je hem nog niet ontvangen, kijk hem dan online op intratuin.nl.

Foto:

Tip voor de Kamado BBQ liefhebbers. Zaterdag 19 augustus verzorgt chef-kok Jeffrey van Leusden van de leverancier Kamado Joe een demonstratie van 10:30 tot 16:00 uur. Hij staat klaar voor al uw vragen, tips en technieken over de Kamado Joe. Een kamado is een keramische grill met daarin nog een keramische binnen pot en vuurring. Bovenop de kamado zit een deksel. Boven en onderin zitten luchtregelaars, waarmee de temperatuur zeer nauwkeurig te regelen is.
Tip: Tot en met 28 augustus kunt u nog genieten in het tuincafe van een heerlijk ontbijt inclusief kopje koffie of thee voor slechts 2,-. Het ontbijt is dagelijks tot 11uur, met uitzondering van zondag. Intratuin Veghel is ook alle zondagen geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Feestweekend Buurtvereniging SKV te Best

Buurtvereniging SKV bestaat al 40 jaar en organiseert elk jaar rond de heilige gebeurtenis "Maria ten hemel opneming" een feestelijk weekend. Deze datum is ontstaan omdat er in het buurtgenootschap een kapel staat die naar Maria verwijst.

SKV is een bloeiende buurtvereniging met veel vrijwilligers die er het feestweekend, een gezellige happening van maken met veel activiteiten voor iedereen (zie advertentie verder in de krant). Maar buurtvereniging SKV heeft ook een maatschappelijke functie voor jong en oud. Zo wordt er in de wintermaanden gekaart, voor de jeugd zijn er veel activiteiten en zijn er uitjes voor ouderen. Tevens zijn er bierproefavonden, bloemschikken en bierpongwedstrijden. Tevens geeft het buurthuis ruimte voor organisaties zoals active4you die zorg en dagbesteding verleent aan jongeren. Al met al veel activiteiten die ook weer in het feestweekend van 18 tot 21 aug. zullen plaatsvinden. Iedereen is welkom!

Doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht

In de avond en nacht van vrijdag 25 augustus is heel Nederland in de ban van de Nationale Nachtvlindernacht. Op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland wordt in deze nacht gekeken naar nachtvlinders met behulp van lakens, lampen en stroop. Dat kan in de eigen achtertuin, maar ook met samen met een expert in de Kloosterwiel, Zaltbommel.

Een nachtvlinderexcursie is een spannende gebeurtenis, want wie gaat er nu 's avonds in de nacht het bos in, gewapend met een pot stroop? Wie spant er een laken in zijn achtertuin en zet er een felle lamp bij? Geen idee? Nachtvlinderonderzoekers vinden dit soort zaken heel gewoon. Ze doen het om beestjes met namen als agaatvlinder, huismoeder, rood weeskind en windepijlstaart te lokken. Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee tijdens de Nationale Nachtvlindernacht, in de Kloosterwiel, Zaltbommel
De Nationale Nachtvlindernacht wordt gecoördineerd door De Vlinderstichting en heeft als doel om zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis laten maken met nachtvlinders en tegelijkertijd verspreid in het hele land gegevens van nachtvlinders te verzamelen.
Meer informatie over excursies bij u in de buurt: www.nachtvlindernacht.nl. Zo is er onder andere een Nachtvlindernacht in Zaltbommel. Ze heten u daar van harte welkom om mee te doen aan de wandeltocht.

"Het zal wennen zijn dat ik niet meer in het veld sta"

Ron van Uden en zijn zoon Jesse Foto:

Hij is nog maar 31, maar toch speelde Ron van Uden maar liefst vijftien jaar in de selectie van VV Boskant. Hij maakt nu een andere stap. De voetbalschoenen in de wilgen? Niet helemaal, want Ron gaat aan de slag als coach van het tweede. Met zijn ervaring hoopt hij jonge spelers de weg te wijzen. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd als speler? Wat gaat de toekomst brengen? We vroegen het hem.

Omschrijf je carrière bij VV Boskant eens…
"Samen met Maarten van der Linden en Edo Brans kwam ik bij het eerste de onderin de derde klasse voetbalden. Onder leiding van Peter Hendriks hebben wij ons debuut gemaakt in 2002. Dat seizoen degradeerden we helaas. Het dieptepunt in mijn carrière was het moment dat we weer degradeerden, ditmaal naar de vijfde klasse. Met het elftal dat we toen hadden moesten we hoog in de vierde klasse kunnen spelen, maar helaas zat alles tegen. Gelukkig kwamen daarna de mooie jaren in mijn carrière, waarin we kampioen werden! De eerste keer onder leiding van Rob van Griensven in het jaar 2007 en het jaar erop, in 2008, werden we weer kampioen. Deze keer onder leiding van Fred Smies. Dat kampioenschap overtrof alles. Het was een week lang feest! We kwamen in de derde klasse terecht en hebben dat drie jaar vol gehouden. In die tijd heb ik ook de aanvoerdersband nog met trots gedragen. Na die drie jaar zijn we in 2011 gedegradeerd naar de vierde klasse. In 2014 uit bij SDDL scheurde ik mijn voorste kruisband af. Het einde van mijn voetbalcarrière dacht ik toen... Bij het ziekenhuis aangekomen zei de dokter dat ik fysiotherapie moest gaan doen om mijn knie sterk te maken. Mijn knie hoefde niet geopereerd te worden, want hij was stabiel ook zonder voorste kruisband. Na maandenlang herstel om mijn knie weer sterk te maken onder begeleiding van Rein van Zutven en Cor Leijtens, stond ik in 2015 gelukkig weer op het voetbalveld."

Je hebt ook nog bij het tweede gespeeld?
"Klopt, de laatste twee seizoenen van mijn voetbalcarrière. Het eerste jaar zaten we tegen degradatie aan maar speelden we ons de laatste competitiewedstrijd nog net vrij. Het afgelopen seizoen werden we kampioen. De kampioenswedstrijd tegen Nijnsel 3 was een rare wedstrijd, maar we wisten die winnend af te sluiten met 1-0. Dat was voor mij nog een hoogtepunt die ik niet meer had verwacht. Schitterend om mijn voetbalcarrière zo af te sluiten."

Je speelde vrijwel altijd.
"Ik heb tijdens mijn voetbalcarrière inderdaad maar weinig op de bank gezeten. De trainers maakten voor mij altijd wel een plekje vrij."

Welke positie speelde je en wat waren jouw plus- en minpunten?
"Ik speelde vrijwel altijd aan de linkerkant; linksback of linkshalf, maar ook wel ooit achter de spitsen (op 10), of als laatste man. Mijn pluspunten zijn altijd mijn instelling en winnaarsmentaliteit geweest. Ik kon ook aardig een bal met links wegleggen (knipoog). Minpunten: Ik vind dat ik te laat een echte leider in het veld ben geworden."

Wat is de kracht van VV Boskant?
"Als je zondag om 14:30 uur het veld oploopt - thuis en uit - en al die Boskanters langs de kant ziet staan. Dan zie je dat we het niet individueel doen maar met alle Boskanters samen. Er is zo'n saamhorigheid binnen de club. Dat heb ik vooral meegemaakt met het overlijden van mijn vader (in februari 2016) en daar ben ik de club ook erg dankbaar voor."

Waarom heb je besloten om te stoppen?
"Ik heb altijd geroepen dat ik tot mijn 30ste in de selectie zou voetballen. Ik heb me altijd voor 100% ingezet en ik heb een mooie voetbalcarrière gehad. Samen met mijn vrouw Kitty heb ik nu een zoontje (Jesse van 2 jaar) en we verwachten eind januari ons tweede kindje."

Volgend jaar wordt je leider van het tweede. Hoe schat je komend seizoen in?
"Ik word ondersteund door Peter van der Heijden en Mayk van Driel komend seizoen. Voor mij een ideaal instapmoment en ik ben blij dat ze het willen doen. Het is een mooie competitie waar we in zitten. We gaan ons best doen om zo hoog mogelijk te eindigen in deze pittige competitie. Het zal voor mij wel even wennen zijn dat ik niet in het veld sta. Ik kijk er naar uit om met dit team aan de slag te gaan!"

"Zo lang mogelijk meedoen voor de prijzen"

Foto: Wil van der Linden

Het nieuwe voetbalseizoen begint ongeveer drie weken later dan iedereen gewend is. De KNVB wil in de lente wat langer door laten spelen. Vandaar dat ook de voorbereiding wat later van start is gegaan. Vorige week startte VV Boskant op. Trainer Mayk van Driel (47) kijkt met vertrouwen uit naar het nieuwe seizoen.

Het is alweer het derde jaar van Van Driel bij de blauw-witten uit Boskant. Daarvoor coachte hij drie jaar het eerste van SCMH en zes seizoenen het tweede van Heeswijk. Ook was hij assistent van Heeswijk 1. Zijn ervaring is de laatste jaren alleen maar meer geworden. Voor het nieuwe voetbalseizoen spreekt Van Driel al zijn ambities uit: "Ik hoop dat we zo lang mogelijk mee kunnen doen voor de prijzen. Voor mij is het moeilijk om de tegenstanders in te schatten aangezien we veel nieuwe teams tegenkomen, maar voor de prijzen mee blijven doen moet lukken."
De Boskantse spelers zijn inmiddels gewend aan de tactische plannen van Van Driel. Daar zal dus waarschijnlijk niet veel aan veranderen. "Tactisch zullen er weinig of geen aanpassingen komen ten opzichte van de vorige jaargang. We willen graag de bal hebben om van daaruit aanvallend te voetballen", predikt de hoofdtrainer. In de selectie van VV Boskant zijn weinig veranderingen. Van Driel: "We hebben een nieuwe keeper en hopelijk is onze andere keeper ook weer fit om de strijd aan te gaan. Deze heeft vorig jaar bij DeMooiRooiSchaal zijn kruisband afgescheurd." Dat is een minder plezante herinnering aan de editie van vorig jaar, maar toch heeft de trainer er zin in. "Voor de komende editie verwacht ik leuke wedstrijden waarbij wij veel spelers in zullen zetten om zo iedereen de mogelijkheid te geven om minuten te maken. Verder kijk ik er naar uit om met Theo van Lieshout en Bas van Engelen (resp.trainer van Rhode en Ollandia) gezellig een pilsje te drinken."

"We willen bij de eerste 5 eindigen"

Bas van Engelen Foto:

Olland - Ook voor Ollandia staat het nieuwe seizoen voor de deur. Trainer en Heeswijkenaar Bas van Engelen (48) kijkt er met vertrouwen naar uit. "We willen bij de eerste 5 eindigen", zegt hij vol zelfvertrouwen.

Je bent pas net bij Ollandia. Waarom pas je als trainer bij deze club?
"Omdat Ollandia een club is met no nonsens, waar plezier hoog in het vaandel zit en er veel respect is voor elkaar."

Wat zijn je doelstellingen met deze vereniging?
"Met de vereniging heb ik niet een bepaald doel, want de club moet zijn eigen identiteit behouden en dat zit goed. De doelstelling dit seizoen is om bij de eerste 5 te eindigen en we gaan proberen een periodetitel te pakken. Maar vooral staat het plezier voorop."

Wat zijn de sterke en zwakke kanten van je selectie?
"Ons sterke punt is het collectief en ons zwakke punt is het feit dat wij een smalle groep voor Ollandia 1 hebben."

Hoe ga je om met een toernooi als DeMooiRooiSchaal en wat vind je van het initiatief?
"Ik vind het een heel mooi initiatief en zeker zal het gezellig worden. Maar om dit nu te organiseren aan het begin van de voorbereiding vind ik eigenlijk niet het goede moment. Twee wedstrijden in twee dagen is zwaar. Ik neem een grote groep mee, want ik wil geen risico's lopen met blessures. Voor ons telt fit zijn op 24 september."

"Ik voelde me direct thuis bij Ollandia"

Foto: Jan Roche

Sint-Oedenrode - Hij heeft een verleden bij Rhode, maar dat waren ze bij Ollandia snel vergeten. Rene Raaijmakers is namelijk altijd van enorme waarde geweest voor de wit-zwarten uit het kleine kerkdorp. Maar aan alles komt een eind. Afgelopen seizoen beleefde de karakteristieke middenvelder zijn laatste seizoen bij Ollandia. Een goede reden om hem eens op te zoeken.

Hoe lang heb je bij Ollandia gespeeld?
"In totaal negen seizoenen. Vanaf het seizoen 2008-2009."

Waarom stapte je destijds over vanuit Rhode?
"Ik heb daarvoor inderdaad altijd bij Rhode gevoetbald, zo´n tien jaar in Rhode 1. Vooral door een hardnekkige liesblessure had ik een minder seizoen en kwam ik dat seizoen een beetje tussen wal en schip. Mijn broer (Marcel) voetbalt nog steeds bij Ollandia, maar dat was de voornaamste reden. Het leek me mooi om nog een paar jaar met hem in een eerste elftal te ballen. Verder kende ik die groep van Bart v.d. Tillaart en Michel van Hoof redelijk goed. Ook werd Sijmen Pijnenburg, die ik goed kende van Rhode A1, het seizoen erop (2008-2009) hoofdtrainer bij Ollandia."

Wat is je mooiste moment bij Ollandia geweest?
"In mijn eerste seizoen werden we ongeslagen kampioen in de zesde klasse. Ook de promotie naar de vierde klasse in 2013 was geweldige om mee te maken, want Ollandia had nog nooit de vierde klasse gehaald."

Waarom is de vereniging speciaal voor jou?
"Ollandia is een heel warme en gezellige club. Ik heb me daar vanaf het eerste moment ´thuis´ gevoeld."

Waarom ben je gestopt?
"Ik vond het mooi geweest. Ik ging steeds meer opzien tegen de verplichting van het moeten trainen."

Stop je helemaal met voetbal?
"Nee hoor, ik ga nu met een aantal maten voetballen bij Rhode Zaterdag. Een leuk ploegje met allemaal oud-selectie spelers, waaronder ook Teun Latijnhouwers. Daarnaast speel ik ook nog zaalvoetbal."

Wat verwacht je van Ollandia komend seizoen?
"Ik denk dat ze in de middenmoot eindigen. Wellicht kunnen ze meedoen voor een nacompetitieplaats."

WK vissen: Nick Eestermans tiende van de wereld

Foto:

Nick Eestermans heeft een knappe prestatie geleverd door afgelopen weekend aan Ierse Inniscarra Lake tiende te worden op het WK vissen. Met zijn team werd hij negende in het teamklassement.

De Nederlandse U25 en U20 ploegen waren afgelopen weekend respectievelijk 7e en 9e geworden op het WK Zoetwatervissen Junioren. De Fransen waren oppermachtig en wonnen in beide categorieën. Bondscoach Nico Bakkernes is tevreden met het resultaat. "Gezien de omstandigheden en concurrentie hebben we een uitstekende score neergezet", zegt Bakkernes. De Nederlandse junioren moesten hun meerdere erkennen in landen die veel ervaring hebben met de voornvisserij. "Er moest op snelheid worden gevist. Dat zijn wij niet gewend. Maar de jongens hebben stuk voor stuk enorme progressie geboekt dus ik ben trots op hun prestatie." Op zondag werd Nick eerste in zijn vak. Hij ving iets meer dan 15kg aan vis. Nick is een groot talent. Hij vist al jaren en zit nu in de U20 ploeg. Helaas was Frankrijk voor de Nederlanders onverslaanbaar.

Foto:

Zij werden zowel individueel als met het team in alle categorieën wereldkampioen. "Zij hebben veel ervaring met de snelle visserij op voorn. Als je nagaat dat zij gemiddeld 55 vissen per uur vingen en wij 30, dan is het klassenverschil duidelijk", vertelt de bondscoach. Het was tijdens de wedstrijddagen hard werken voor de junioren. "Na elke twee vissen een balletje voer met wat casters, hennep en geknipte wormen en weer door. Je was vier uur lang continu bezig en moest de hele tijd scherp blijven." Aan het Ierse meer visten de junioren uitsluitend met de vaste stok op 11,5 en 13 meter op voorn en een enkele bliek. Bakkernes: "In tegenstelling tot de trainingsdagen, bleef de beet van de voorn er tijdens de wedstrijddagen constant in. Daarom besloten wij de matchhengel te laten voor wat het was en ons te focussen op de vaste stok. Ze konden de jongens zich volledig concentreren op één visserij."
Het WK Junioren U25 was de eerste grote internationale wedstrijd voor het coach-duo Nico Bakkernes en Dieter Friederichs. Eerstgenoemde blikt tevreden terug op zijn eerste WK als bondscoach. "Het is uitstekend bevallen. Samen met de coaches Ron Steijvers en Eddy Rijken van het U20 team hebben we een hechte groep gecreëerd en goed samengewerkt. Dieter heeft natuurlijk ontzettend veel wedstrijdervaring en ik denk dat het ons goed is gelukt om onze ideeën en tactieken over te brengen op de jongens." Bron: www.sportvisserijnederland.nl

VV Boskant gastheer DeMooiRooiSchaal

Komend weekend staat DeMooiRooiSchaal voor de vijfde keer op het programma. Boskant was indertijd de "gelukkige" en mocht dit sportief treffen als eerste organiseren. Het lot besliste voor de vijfde editie met als resultaat dat vv Boskant opnieuw als organiserende vereniging "aan de bak" mag.

Het blijft niet bij de vaandelteams, want op zaterdag spelen de vrouwenteams van de BRON-verenigingen tegen elkaar en op zondag de veteranenteams. Vanzelfsprekend is er op beide dagen na afloop van de wedstrijden alle ruimte voor de derde helft, die muzikaal zal worden opgeluisterd door discotheek "Twist and Shout."
Deze week halen ook de Boskant vrouwen en de spelers van de lagere teams hun (voetbal) schoeisel uit het vet. De dames op woensdag 16 augustus vanaf 19.30 uur en de lagere teams een dag later, zelfde tijd.

De oefenwedstrijd van Boskant 1, uit tegen Best Vooruit 2, eindigde in een 5-1 overwinning voor de thuisclub. Dus niet echt een sprankelende start voor de Boskanters. Maar ….. het kan alleen maar beter, laten we daar maar vanuit gaan!

35+ tennistoernooi in Schijndel

Zaterdag 26 augustus start het Meierijstad makelaardij open 35+ toernooi bij TV De Hopbel aan de Rooiseheide in Schijndel.

Er wordt in dit toernooi gespeeld in de speelsterktes 3 t/m 8. Het is een open toernooi wat betekend dat ook niet-leden van TV De Hopbel zich in kunnen schrijven voor dit toernooi. Er wordt gespeeld van 26 augustus tot en met 3 september. De prijsuitreiking zal op zondag 3 september aansluitend aan de finales plaatsvinden. Schrijf vóór 20 augustus in om aan het toernooi deel te kunnen nemen, kijk hiervoor op www.tvhopbel.nl

24 / 28

Leunen op steunen

je ziet mij wel denken
alsof ik aan iets aandacht wil schenken
maar zo zit het niet
het is een pose om te turen
kijken zonder het denken te sturen

leg ik het zichtbare in de luren
en droom van wat niet is
of ooit zal komen
is het een gemis,
kan ik het kopen of huren
daar ben ik niet uit
het hoort bij mijn kuren
en voel dat het is, zo is.

zo verstrijkt de tijd
ik noem dat geen vervelen
ben blikken aan het stelen
van hem of haar
het is al helemaal geen delen

eerder een narcistisch gebaar
ja, die kan ik enkel zelf telen
in wezen een vorm van stelen
maar dat vraagt om een geweten
dat is bij mij wel mager aangemeten

erfelijk heet dat tegenwoordig
kan ook mijn keuze zijn
ach, laat mijn vinger het hoofd steunen
en de ander op de onderlip leunen.

zo kan ik omgaan met het heden
waar ook niets wordt vermeden
althans zo komt het mij voor
ik heb al langer de lucht beschreven
(niemand heeft het door)

mijn ogen kijken mij aan
ook al iets waarin ik ben bedreven
ik noemde het reeds, doch
om een eind aan dit schrijven te maken
dien ik hier van weg te gaan, dag

Ge kunt 'r 'nne stoel in de himmel mî verdiene

Het rijkst is niet de man die het meeste heeft maar hij die het minste nodig heeft.

Foto: Petri Sanders

Een moment om vast te leggen. Petri Sanders deed het. Een mooie zonsondergang op Zwijnsbergen. Stuur ook uw natuurfoto in via redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Odendael, stukje Dommel en het Ameroyenhof vanuit de lucht gezien. Foto: Henri van Hoorn

Oogcontact

oplossing: Ria Wijnen
Winnaar: Joke Hagelaars
Olland

Geslaagde Nijnselse ruiterdagen

Wat een vreugde! Foto:

Dit weekend werden op de terreinen van de familie van Gastel het outdoor gedeelte van de Nijnselse ruiterdagen 2017 verreden. Op vrijdag zijn ze begonnen onder een bleek zonnetje en op zondag
geëindigd onder een stralende zon met de pony`s.


Op vrijdag begon Suzan van Gastel gelijk met winst in de eerste rubriek springen klasse M met een nieuwe troef Disney Go. In de klasse Z/ZZ eindigde Suzan met haar paard Eye Cather Go met een tweede prijs en met Fergie met een vierde prijs. Marwin van den Nieuwenhuijzen eindigde met een vijfde prijs in deze klasse.
Hierna werd het springen klasse B verreden. In deze klasse is niet alleen foutloos rijden in een snelle tijd doorslaggevend maar worden ook punten gegeven voor stijl en wijze van rijden. Linda van Gastel en haar paard Coco Flanel reden in deze klasse in de barrage de meeste stijlpunten bij elkaar en eindigden met een eerste prijs. In de opvolgende klasse L ging de winst weer naar Suzan met het paard Hercules. Dit was waarschijnlijk een van de laatste wedstrijden van Suzan op Hercules want dit paard wordt binnenkort weer bereden door Moniek van Gastel die zondag ochtend bevallen is van een zoon. Over een aantal jaren verschijnt deze waarschijnlijk ook in DeMooiRooiKrant als hij met zijn pony op wedstrijd gaat.
Op zaterdagochtend begonnen ze met het springen klasse B. Hier eindigde Linda van Gastel met een tweede prijs en Judith van den Nieuwenhuijzen en het paard Izaminka B met een achtste prijs.
In de klasse L eindigde Suzan met een eerste prijs met het paard Happy en met een derde prijs met het paard Grazia Go. Marwin eindigde in deze klasse met een vijfde en zesde prijs met de paarden Gigi Carmen en Giola. In de klasse M eindigde Marwin met een vierde prijs met het paard Gigi-Carmen. Mandy Janssen eindigde in deze klasse met een vijfde prijs met het paard Gibson S.
In de klasse Z/ZZ eindigde Suzan met het paard Enrico du Mesnil met een eerste prijs en met Fergie
met een vijfde prijs. Marwin eindigde in deze klasse met een vijfde prijs.
Dit weekend verschenen Thom van Dijck en zijn paard Don Diablo aan de start op een internationale springwedstrijd op de terreinen van Jan Tops. In een tweesterren 1.35m wedstrijd reden Thom en
Don Diablo een mooie foutloze ronde. Eveline Hazenberg en haar paard Eagle verschenen vorige week aan de start op een dressuurwedstrijd te Liempde. De jury beloonde haar proeven met respectievelijk 63 en 68.7% beide goed voor een tweede prijs.

Foto:

Gezocht: Team van de Week

We krijgen zoveel sportnieuws dat er geen plek is voor de lagere elftallen of jeugdteams. Daarom komen we met een nieuwe rubriek: Team van de Week. Korfbal jij bij KV Rooi 3, speel je bij VV Boskant 4 of hockey je in de A1 van MHC? Maakt niet uit welke teamsport je doet, geef je dan op voor Team van de Week. Jij en je team krijgen dan de kans voor een plekje in de krant, uiteraard mét foto! Opgeven kan via redactie@demooirooikrant.nl

Wil Passier winnaar uitwisseling

Foto:

Afgelopen donderdag stond de uitwisseling tussen Cloeck & Moedigh en het Boskants Boeleke op het programma. Een lokaal onderonsje omdat iedereen elkaar goed kent, hetgeen een garantie is voor een prima onderlinge stemming.

Temeer daar de spelers onderling door elkaar worden gehusseld en er steeds in een wisselende samenstelling g wordt gespeeld. Voerden in juli bij de uitwisseling in Boskant de spelers van het Boskants Boeleke de boventoon, nu waren het de thuisspelers van Cloeck & Moedigh. De eerste 4 prijzen gingen aan het eind van de avond dus naar de spelers van Cloeck & Moedigh, te weten naar Wil Passier als eindwinnaar, Piet Habraken als 2e, Pieter Vereijken als 3e en Wim vd Rijdt als 4e.

Vrijdagavondcompetitie
Nellie Hendriks werd deze vrijdagavond 1e (3 +19) in het kader van de vrijdagavondcompetitie. Zij scoorde daarmee meer punten dan Erik Verschuijten (2e , 3 +16), Wim vd Rijdt (3e, 3 +14), Martien vd Hurk (4e, 3 +10) en Jan in 't Zandt (5e, 3 +10). Er zijn momenteel 3 koplopers met +10. Dit zijn Harrie van Breugel, Jan vd Loo en Wim vd Rijdt. Komende maand wordt de competitie beslecht.

Nieuw: Freerunning bij Dioscuri'94

Dioscuri'94 gaat van start met workshops freerunning. Benieuwd naar wat deze stoere sport inhoudt en wat je tijdens de freerunninglessen bij Dioscuri'94 kunt verwachten? Bekijk dan het filmpje op onze website: www.dioscuri94.nl.
De workshops worden gegevens in sporthal De Streepen op woensdagavonden van 19:45 tot 20:45 uur. Ben jij tussen de 10 en 14 jaar en mega enthousiast geworden na het zien van het filmpje? Geef je dan op door een mailtje te sturen met je naam en leeftijd naar ledenadministratie@dioscuri94.nl en kom op woensdag 30 augustus gratis meedoen!! Ben je na afloop nog net zo enthousiast als nu dan kun je je voor de workshop inschrijven. De contributie bedraagt slechts 35 euro per workshop. Geen langdurig lidmaatschap, gewoon vrije inschrijving per workshop. Wees er wel snel bij, want VOL = VOL.

Foto:

Op woensdag 30 augustus start de eerste workshop. Gedurende het schooljaar worden drie workshops gegeven, ieder van 8 á 10 weken. De freerunninglessen worden aan een gemixte groep aangeboden. Zowel jongens als meisjes zijn dus van harte welkom!

Afzien in de Ardennen

Anderhalve week geleden stond Jarno van Esch op uitnodiging van de Jonge Renner aan de start bij de 2.1 UCI wedstrijd. Een driedaagse wedstrijd Aubel-Thimister-Stavelot. Dit is een van de zwaarste meerdaagse wedstrijden voor junioren met 34 ploegen, 170 renners uit 10 Europese landen en Amerika.

De eerste etappe op vrijdag reed Jarno een goede wedstrijd en eindigde hij in het eerste gedeelte van het peloton als veertigste. De tweede etappe op zaterdag was een ploegentijdrit. Daarin eindigde Jarno met zijn ploeg op een verdienstelijke negentiende plaats. 's middags was de derde etappe. Dat was een wedstrijd over zes cols in de Ardennen. Jarno reed zeer sterk. Lang zat hij in een eerste groep van vijfentwintig renners, maar helaas 10km voor het einde sloot een tweede groep van dertig renners aan. Uiteindelijk wist hij toch een hele mooie tweeëntwintigste plaats te pakken. De derde etappe was de Koninginnerit; acht cols in de Ardennen en niet de minste. Jarno reed in het begin opnieuw zeer sterk en reed op de tweede beklimming al met tweeën weg, met vijf renners er net voor. Jammer genoeg ging hij in deze etappe op de zesde beklimming helemaal kapot waardoor hij terug in groep vier terecht kwam. Deze groep zou ook de laatste zijn die de wedstrijd mocht uitrijden. Op 7.58 kwam hij als 77e over de streep en 72e in het eindklassement. Zeer aanvallend gereden maar helaas mislukt. Dat het een zware wedstrijd was bleek wel, uiteindelijk reden er eenentachtig junioren de wedstrijd uit van de honderzeventig die op vrijdag aan deze meerdaagse begonnen. In Genk (B) eindigde Jarno als eenendertigste in het peloton.

Sportuitslagen
Bridgeclub J.V.G. 9/8 1 Hrn. Van Erp 69,27 % 2 Hrn. S.v.d.Kerkhof- R.Kuipers 66,15 % 3 Echtpr. Seegers 63,02 %.
B.C. Rooi 750: Zomerinloop no. 10 A-Lijn: 1 Marianne & Joop Muller 71,09; 2 Annie Schellekens & Marion Vugts 57,81; 3 Theo van Geffen & Hans Somers 57,29 B-lijn: 1 Mia de Leijer & Joost van Heertum 65,31; 2 G. Eykemans & P. Suidman 62,76; 3 Marietje Koolen & Riet van Boxtel 62,50
BC De Meierij: Donderdag 24 augustus begint BC De Meierij weer met de competitie. Er wordt gespeeld in twee lijnen. Kun je niet aanwezig zijn graag tijdig afmelden bij Riet van Hout. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij Riet van Hout tel. 0413-287712 of 0654970750.
Bridgeclub De Neul 14/8/ A-lijn: 1. Theo van Geffen en Willem Pieters 62.92%; 2. Marijke Klaassen en Els van de Westelaken 61.25%; 3. Marietje van der Spank en Trees de Veij 57.08%. B-lijn: 1. Nettie Passier en Mia Poels 60.17%; 2. Francien van Oirachot en Miep van Oss 57.42%; 3. Toon der Kinderen en Jeanne Swinkels 57.27%. C-lijn: 1. Jo Evers en Anja Lafleur 62.92%; 2. Annie Kastelijn en Ans van de Laar 55.83%; 3. Corry Kastelijn en jan Kastelijn 55.42%. D-lijn: 1. Gerda van de Kerkhof en Bertie Kuipers 58.25%; 2. Leny van Rooy en Marianne Timmermans 54.92%; 3. Ans vd Vleuten en Truus Vissers 51.42%. Op 21/8 laatste zomerdrive. Iedereen is welkom. Opgeven bij Riet v Hout, 06 54970750

Fortuna '67
9/8 Biest-Houtakker
Mannen35 10.000m
Thijs Thielemans 41.03
Jorrit Dekkers 42.45
Mannen60 10.000m
Peter Hellings 1.01.02

Weer verre vlucht uit Frankrijk

Op 13/8 stonden de vluchten jong en oud vanuit Nanteuil Le Haudouin (330 km) op het programma Ze werden gelost om 8.30 uur.

Bij de jongen werden van negen liefhebbers 156 duiven de lucht in gestuurd. De eerste werd geklokt door Comb. G. en H. v. Dijk om 12.35 uur met een snelheid van 1351 m.p.m. Bij de ouden waren van drie liefhebbers 51 duiven van start gegaan. De eerste werd geklokt door W. v. Houtum om 12.41 uur met een snelheid van 1334 m.p.m.

De complete uitslag:
Eerste vijftien oud: W. v. Houtum: 1,2,4,8,9,13,14,15. H. v. Boxmeer: 3,5,6,7,11,12. J. v. Boxmeer: 10.
Eerste vijftien jong: Comb. G. en H. v. Dijk: 1,4,9,12. J. v. Boxmeer: 2,6,11. J. v. Laarhoven: 3,13. J.e.L: 5,7,8,14,15. H. v. Boxmeer: 10.

28 / 28

Woensdag 16 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zomerinloop bridgedrive
Mariëndael

18 augustus
James Watt overlijdt
Als op 18 augustus 1819 de schotsman James Watt overlijdt laat hij een wereld achter die heel wat efficiënter met energie omgaat. Zo zorgde hij ervoor dat door toevoeging van een koelcilinder en een krukas aan de stoommachine de warmte- én de bewegingsenergie veel beter bewaard werd. Verder verbeterde hij de olielamp en vond hij een methode uit om pas geschreven brieven te kopiëren. Zijn stoommachine vormt zonder twijfel de start van de industriële revolutie waarbij vooral de fabriekseigenaren garen spinnen bij de grotere productiemogelijkheden.

Zaterdag 19 augustus
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

zaterdag 19 en zondag augustus
DeMooiRooiSchaal
VV Boskant

Spreuk
Is het warm en voorspoedig weer, brengt augustus de eerste peer.Zondag 20 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

Elvis Presley Memorial Day
Ritaplein, Boskant

Muziek: de Vrijbuiters
de Gasthuishoeve

Woensdag 23 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zomerinloop bridgedrive
Mariëndael

24 aygustus
Onafhankelijkheidsdag Oekraïne
Na de staatsgreep in Mos­kou riep het Oekraïense parlement op 24 augus­tus 1991 de onaf­han­ke­lijk uit. Het land heet sinds de onafhankelijkheid 'Oekraïne' zonder het lidwoord 'de'. 'De Oekraïne' was een grensstrook in de Russische tijd.

Zaterdag 26 t/m woensdag 30 augustus
Rooi Kermis
Sint-Oedenrode

Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Burgerkoningschieten
Gildeterrein

Kermisbal; dansen
Odendael

Zondag 27 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

Koningsschieten
Gildeterrein

Woensdag 30 augustus
Vissen
Ollandse Waterloop

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Donderdag 31 augustus
't Onderonsje
Damiaancentrum

2 september 1945
Capitulatie Japan
Op het slagschip Missouri, gelegen in de baai van Tokyo, ondertekenen minister van buitenlandse zaken Mamoru Shigemitsu en generaal Yoshijiro Umezu de capitulatie van Japan. Namens de Westerse mogendheden tekent de geallieerde opperbevelhebber in de Grote Oceaan, generaal Douglas MacArthur. Ook vertegenwoordigers van onder andere Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie, China, Australië en Nederland zetten hun handtekening. De Tweede Wereldoorlog is voorbij...

Zaterdag 2 september
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zondag 3 september
Wandeling Balsvoort Heem-natuurgroep
Markt

Openluchtmis Ritakapel
Boskant

Woensdag 6 september
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zaterdag 9 september
Open monumentendag
Martinuskerk

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Beerpong toernooi
Café 't Kerkpleintje

Dinsdag 12 september
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

woensdag 13 september
Vissen
Cathalijnepad

Vrijdag 15 september
Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans
Knoptoren

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zaterdag 16 september
Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans
Knoptoren

Zondag 17 september
Fokpaardendag
Markt

Dinsdag 19 september
Prinsjesdag

Woensdag 20 september
Dansen in de Ontmoeting
Odendael