DeMooiRooiKrant

4 mei 2016

DeMooiRooiKrant 4 mei 2016


De tocht van afgelopen zaterdagochtend van het Roparunteam van Mars stelde niks voor, vergeleken met de Roparun die tijdens Pinksteren op hen wacht. Hardlopers en fietsers van de snoepgigant renden en fietsten vanuit standplaats Veghel naar Sint-Oedenrode, naar de Hospice in wijk Dommelrode. Om kennis te maken met het goede doel waar ze voor 'strijden'.

Het team Forward Mars bestaat uitsluitend uit collega's van de gelijknamige multinational. De enige Rooienaar die meedoet is Henk Pennings. Dokter van Osch fietste mee vanuit Veghel. Hij is betrokken bij het Hospice en legde de teamleden met liefde en plezier uit wat Hospice Dommelrode allemaal doet. "Onze opbrengst gaat naar het Hospice, net als vorig jaar", vertelt een bezwete Henk die net van zijn fiets stapt. "Dit is de vierde keer dat we meedoen aan de Roparun. Een tocht van Rotterdam naar Parijs. Wij doen hem van Parijs naar Rotterdam, zodat mensen niet vermoeid vanuit Frankrijk naar huis hoeven te rijden. Maar liefst dertig collega's zijn onderdeel van het team. Dat zijn niet alleen lopers en fietsers, maar ook koks en mensen die kampementen opbouwen en afbreken of zich op een andere manier nuttig maken." Forward Mars is Team 50 en vloeit voort uit Team 44 uit Oud-Beijerland. Zij begonnen met het initiatief en inmiddels heeft Veghel dat overgenomen. Niet alleen collega's uit de regio doen mee, maar ook uit het buitenland. Gezamenlijk hebben ze geld ingezameld. Henk: "We hebben op verschillende markten gestaan, hebben kantinesessies gehouden en massages gegeven. Op allerlei manieren hebben we geld ingezameld. Ook de buitenlandse collega's zijn aan de slag gegaan om geld te verzamelen. Als we te weinig ophalen dan legt Roparun geld bij. Mochten we teveel ophalen, dan gaat dat geld naar andere goede doelen."
Na een kennismaking bij het Hospice vertrokken de sportievelingen naar Odendael, waar een heerlijke lunch wachtte. Over een paar weken is het tijd voor het grote werk. Dan gaan de heren en dames een weekend lang ploeteren. Nu weten ze precies waar ze het voor doen. Kijk voor meer informatie op www.roparun.nl. Alle teams kunnen via die site in de gaten gehouden worden.

Jaargang 6 - Week 18 - Woensdag 4 mei 2016

Forum klus wijs
De Wit Schijndel
Pari Bodyfashion

Stiltedag in Tuinatelier Sint-Oedenrode

Zoals er een spreken is dat stil maakt, zo is er een stilte die spreekt. Op zaterdag 14 mei is er een stiltedag in het Tuinatelier.

In het rumoer van alledag gaat de tijd snel en hebben we het druk. Nooit tijd genoeg, althans dat denken we. De hele dag worden we gebombardeerd door gedachten, duizenden. Maar zijn wij daarmee onze gedachten? Moeten wij het tempo van onze gedachten bijhouden, kunnen wij dat überhaupt? En heeft de stilte wel iets te zeggen? De stilte is veel te stil, daar heb ik geen tijd voor.

Als deze gedachten bij u spelen is het misschien tijd voor een nader onderzoek. Hoe zou het zijn als u een dag de beschouwer zou worden van uw gedachten en daar tijd en aandacht aan zou besteden op een andere manier? De mogelijkheid hiervoor is op 14 mei en 18 juni. Op die dagen kunt u de stilte ervaren, stil zijn, bij uzelf zijn met aandacht.

De dag wordt gevuld met oefeningen zoals de bodyscan, zitten in aandacht, qigong-oefeningen, muziek luisteren, lopen en bewegen in aandacht, stilte-meditatie. Het laatste uurtje delen we wat ieder ervaren heeft op een mindfule manier. Verder brengen we de dag in stilte door. De dag wordt gegeven in het Tuinatelier, Stompersstraat 16, 5492 CR, Sint-Oedenrode. Er is thee en soep. Graag zelf een lunchpakketje meebrengen. Tijd: van 10.00-16.00 uur. Voor informatie en aanmelding: karinvanvlerken@hotmail.com. Tel.0413-475008 en 06-13992915.

Blikseminslag in Nijnsel

Bijna iedereen in Sint-Oedenrode zal de harde klap van de bliksem afgelopen donderdag gehoord hebben. Die bliksem zorgde voor een inslag in Nijnsel.

Camping de Graspol is het haasje. De bliksem sloeg er in, in een grote boom. Een grote kabouter die onder de boom stond, explodeerde en de meterkast kreeg een enorme optater. Via de leiding in de grond, vond de bliksem zijn weg naar de meterkast. Het heeft een flinke schadepost opgeleverd voor de camping. Binnen enkele dagen wordt bekeken of de boom gerooid moet worden. De gasten op de camping schrokken zich een hoedje, maar het enige waar ze last van hebben is dat ze enkele dagen geen WiFi hebben gehad.

Kroon op het werk

Het dak werd met precisie geplaatst.

"Na het opknappen van het dorpsplein en het centrum van Boskant is dit de kroon op het werk", verwijst pastor Blom naar het opknappen van de Boskantse kapel nabij de kerk. Zaterdagochtend werd letterlijk 'de kroon' op het werk geplaatst. Door een kraan van Van Kaathoven vond het nieuwe dak een weg naar boven.

Vanaf november zijn tientallen vrijwilligers in de weer om de oude doopkapel van Boskant om te toveren tot een nieuwe Ritakapel. De burgers wilden graag een religieus punt behouden voor het dorp nu de kerk gesloten is. "Het heeft nog aardig wat voeten in de aarde", weet Arie van Alebeek, één van de vrijwilligers. "Blom dacht dat even met de kwast rond te gaan, maar het behelst veel meer, haha." De pastor refereerde naar zijn twee linkerhanden en daarmee naar het gebrek aan kennis over bouw en renovatie. Van Alebeek: "De kapel was in zeer slechte staat, daarom heeft het meer werk nodig dan verwacht." De officiële opening is om die reden uitgesteld naar 24 juli. Zo hebben de vrijwilligers wat meer lucht om alles op orde te krijgen. Het torentje – gemaakt door Toon van Zutphen – staat in ieder geval al op zijn plaats. Daarmee is een belangrijke stap gezet. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Rooienaar brengt boek uit

"Na een avontuurlijk leven bij de Marine en later bij het Korps Mariniers moest ik veel emoties en belevingen van me af schrijven. Ik wilde dat doen op een fantasierijke manier. Mijn oud-collega's en veteranen zullen hierin veel herkenbare situatie terugvinden. Maar ze zijn ook voor iedereen, een spannende belevenis", vertelt Cor van Eijndhoven. Hij brengt deze week een boek uit.
Het boek heet: 'Tijdsruimte - Born' en valt in de categorie Fantasy. Samenvatting van het boek: Na een ernstig auto-ongeluk raakt een man in coma. Hij wordt wakker, maar zijn lichaam is niet meer hetzelfde... Wat is er gebeurd? Flarden van herinneringen aan zijn comateuze lichaam dringen binnen, terwijl hij i n het lichaam van de holbewoner Born zich probeert te redden met de beperkte middelen die beschikbaar zijn in een totaal ander tijdperk in een ver verleden. Maar wanneer zijn geest is losgekomen van zijn comateuze lichaam, kan hij dan nog wel terug? Laat je meevoeren met de spannende avonturen die de hoofdpersoon beleeft wanneer zijn geest loskomt van zijn comateuze lichaam en gaat dwalen door de tijd.

Moederdag

Je bent de allerliefste, allerleukste, allerbeste mama (oma) van heeeeel de wereld!!!
X Carel en Joris

Lieve mama Elske! Jij bent onze allerliefste mama van heel Rooi! En ook nog super knap! Dikke x Saar & Nina

Lieve mama oma Rooi
Omdat je de allerliefste en de beste oma en mama bent!
Kus Hanneke, Remco, Robin en Merel

Ons mam is de beste! Ze staat ondanks haar ongemakken ( artrose / rugpijn), altijd voor iedereen klaar. Erg zorgzaam en lief!!
Jolanda Hellings-de Wit

Ons mam is lief, liever, liefst!!
Dikke knuffel Joan en Anja

Mama, jij bent de allerbeste. We kunnen altijd bij jou terecht als we je nodig hebben!
XXX Karin, Erica en John

Oma/mama. Jij verdient een dikke zoen en een flinke knuffel. Bij jou komen spelen, vinden we heel erg leuk!

Imke, Joey en Roy

Het Roois Tourspel verhuist

Foto: Jos van Nunen

De voorbereidingen voor de 32ste editie van het Roois Tourspel zijn net opgestart en de eerste grote verandering is al een feit. De prijsuitreiking van het Tourspel verhuist namelijk naar Restaurant en Zalencentrum De Beurs.

Vorig jaar was het Roois Tourspel voor het eerst te gast bij de Beleving. De ontknoping van de Tour de France werd daar door vele Tour liefhebbers en Tourspel deelnemers beleefd. Na overleg met Ralf Dirven (De Beleving) en Edwin Gordijn (De Beurs), is besloten om de prijsuitreiking van het Tourspel te verhuizen naar De Beurs. Op deze manier kunnen beide horeca ondernemers nog beter samenwerken om dit jaar de activiteiten rondom het Tourspel en de prijsuitreiking in te vullen. Het Tourspel is uiteraard zeer verheugd met deze samenwerking.

Ook in 2016 een smaakvolle en sportieve Tour
Met Ralf Dirven van Restaurant De Beleving zijn afspraken gemaakt om het Tourspel ook dit jaar zowel sportief als smaakvol in te kleden. Zondag 10 juli zal deze keer De Beleving haar deuren openen voor jouw Tourspel- en Tour de France Beleving van 2016. Vorig jaar werd de ontknoping gevolgd in De Beleving. Dit jaar is gekozen om de bergetappe naar Arcalis in Andorra op groot scherm uit te zenden. Wielerliefhebbers kunnen deze datum dus alvast met potlood in de agenda vastzetten.

Kiwanis Kinderhand
Ieder jaar ondersteunt het Tourspel een goed doel in Sint-Oedenrode. Dit jaar is gekozen om Kiwanis Kinderhand te ondersteunen. Een initiatief dat ervoor zorgt dat kinderen, vanwege financiële beperkingen in hun thuissituatie, niet aan de kant hoeven blijven staan bij gemeenschappelijke activiteiten. Dankzij Kiwanis Kinderhand kunnen kinderen toch deelnemen aan bijvoorbeeld sport- en culturele activiteiten. Het Tourspel is blij met dit geweldige doel en zal er ook dit jaar weer alles aan doen om een mooi bedrag te kunnen overhandigen tijdens de prijsuitreiking op maandag 25 juli.

Vorig jaar kreeg Hospice Dommelrode een mooi bedrag van Het Rooise Tourspel

Eerste contouren duurzaamheidsambitie zichtbaar

Onze maatschappij moet duurzamer ingericht worden. Op wereldniveau worden daar afspraken over gemaakt. Of die ooit helemaal worden nagekomen is nog maar de vraag, maar Sint-Oedenrode – en in de toekomst Meierijstad – is nu zo ver om een duit in het zakje te doen. Met de aanleg van zonnepanelen op gemeentegebouwen zijn de eerste contouren van de duurzaamheidsambitie van gemeente Meierijstad zichtbaar.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler waar de nieuwe gemeente zich vanaf 1 januari 2017 voor gaat inzetten. Om dat te onderstrepen klommen wethouder van Sint-Oedenrode Jeanne Hendriks en Annemieke v.d. Ven (wethouder van Veghel) maandagmorgen het dak op van Mariëndael om getuige te zijn van de ingebruikname van de zonnepanel die daar zijn geplaatst. Op Mariëndael zijn 234 panelen geplaatst. Samen met de 252 panelen op sporthal de Streepen, de 318 panelen op zwembad de Neul en de 192 panelen op het gemeentehuis van Veghel gaan ze stroom leveren aan zo'n zeventig gezinnen. Maandag waren techneuten druk bezig om de aansluiting af te ronden. Ook op de sporthal liggen de panelen al. Vanaf volgende week maandag wordt begonnen met het plaatsen van de zonnepanelen op het zwembad.

"We willen middels dit project energiekosten besparen en een impuls geven aan duurzame energie en het goede voorbeeld geven aan bedrijven en huishoudens. We moeten elkaar stimuleren om van zonne-energie en andere natuurlijke hulpbronnen gebruik te maken", vertelt Van de Ven. Hendriks vult aan: "Ook goed isoleren is heel belangrijk om energie te besparen. We zijn druk bezig om onze burgers daarop te attenderen. Daarnaast is er in Schijndel een burgerinitiatief succesvol op touw gezet om gezamenlijk met duurzame energie aan de slag te gaan. Het is goed om daar bij aan te haken. Dan hebben we meer massa. Zo zie je maar dat er al mooie initiatieven binnen Meierijstad ontstaan die er voor zorgen dat we elkaar versterken."
Of in de toekomst nog meer panelen worden geplaatst op gemeentegebouwen binnen Meierijstad is nog niet bekend. "Daar gaan wij nu niet over. Dat is straks aan de nieuwe gemeenteraad", legt de Veghelse wethouder uit.

Repareer uw fiets samen met vrijwilligers

Een van de uitgangspunten van het Repair Café is samenwerking. Als gast van het Repair Café wordt u uitgenodigd om samen met vakmannen en vakvrouwen op verschillende gebieden de reparatie uit te voeren. Wist u al dat u dat ook kunt doen, wanneer er iets mankeert aan uw fiets? Bij het Repair Café werken vrijwilligers die zijn gespecialiseerd in fietsen maken. Van het vervangen van een wiel tot het gesmeerd laten lopen van de ketting.

In de fietswerkplaats van Welzijn De Meierij in Schijndel, Steeg 9 ('t Spectrum), draait het op donderdagmiddag allemaal om repareren. Op donderdag 12 mei tussen 13.30 en 16.00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, timmerlieden, slijper, klusjesmannen en een fietsenmaker helpen u gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies en alles, wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Het gaat in principe om kleine klusjes, waarmee men niet naar de winkel gaat en die maximaal twee uur reparatietijd in beslag nemen en makkelijk te hanteren zijn.

De bedoeling is dat u samen met de vakman de klus klaart. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. U bent van harte welkom! Elke tweede donderdag van de maand kunt u bij het Repair Café terecht. Meer info: Steeg 9f, (073) 544 14 00 of info@welzijndemeierij.nl

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een vacatureaanbod gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in de eigen omgeving. Ook deze keer hebben we een paar interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Helpen bij Fabrique magnifique
Rond en tijdens het Festival Fabriek Magnifique in Veghel meewerken aan de opbouw, het op orde houden van de locaties, de catering, de afbouw enz. Werktijden in bloktijden naar keuze tussen van 22 t/m 24 juli op diverse locaties. Festival Fabriek Magnifique is een tweejaarlijks festival op het gebied van Cultuur en Food; dit jaar van 22 t/m 24 juli. (vacaturenummer 11237)

Enthousiaste verkoper gezocht voor de Wereldwinkel
De Wereldwinkel Sint-Oedenrode is op zoek naar een enthousiaste verkoper voor in haar winkel.
Het gaat om het helpen van klanten in de winkel. Na een introductie ga je samen met een ervaren kracht aan de slag. Opleiding of ervaring is geen vereiste, maar het is wel belangrijk dat je achter de principes staat van de Wereldwinkel. De werktijden zijn woensdagochtend van 9.30 uur tot 13.30 uur. (vacature 11860)

Samen wandelen
De dagen worden langer en het weer wordt beter, dus tijd om meer naar buiten te gaan!
Het Steunpunt krijgt steeds meer vragen van mensen die op zoek zijn naar een vrijwilliger die met hen kan gaan wandelen. Het gaat voornamelijk om mensen die in een rolstoel zitten en zelf niet meer naar buiten kunnen. Vindt u het leuk om samen met iemand een stukje te gaan wandelen en zo iets voor een ander te betekenen? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 11261)

Info: 073 – 5441419 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Open Dommelrit

Op zondag 22 mei is er weer de Open Dommelrit van Motorclub d'n Dommel.

Deze rit is ongeveer 200 km lang en gaat door Nederland, België en Duitsland. Zorg dus dat je je paspoort, groene kaart en veiligheidshesje bij hebt. Wil je vast de rit van te voren ontvangen zodat je deze op je eigen navigatiesysteem kunt zetten? Stuur dan een mail naar info@mtcdndommel.nl en je krijgt de informatie via de mail toegestuurd.

Kosten zijn 5 euro per persoon incl. 1 consumptiebon voor een drankje bij Tapperij & Eeterij d'n Dommel. Inschrijven tussen 9.00 en 12.00 uur Markt 15 Sint-Oedenrode

KBO Boskant viert de lente met Duo CenS

Foto: Bert de Graaf

Het belooft op woensdag 11 mei weer een geweldig feest te worden. De donkere dagen hebben we achter ons gelaten en nu kunnen we er lekker op uit om weer nieuwe energie op te doen. Deze dag houdt KBO Boskant een gezellige en ontspannen middag met Duo CenS.

Carine en Saskia en zijn twee dames uit Sint-Oedenrode. Ze zingen al jaren onder de naam Duo CenS. Het repertoire van dit duo is zeer uitgebreid met zowel Engelstalige als Nederlandstalige toppers.
We verwachten zeker onze ouderen senioren die vaak onze excursies moeten missen. Om ook de spanning er wat in te houden is er een gratis loterij en in de pauze de prijsuitreiking van het thuisrikken. Aanvang 14.00 uur, dan staat de koffie klaar. De eigen bijdrage bedraagt 5 euro. Graag aanmelden bij Annemarie voor 6 mei.

Pak je fiets
Weer eens lekker op pad met je E – Bike of je omafiets? Een voorstel, door Annie en Gerard gedaan op de jaarvergadering is om er samen met de fiets op uit te gaan. We gaan van start op woensdag 4 mei en woensdag 18 mei. Om 13.30 uur vertrek vanaf het Ritaplein. Dat wordt weer een tocht met verrassingen. Wel even aanmelden!

Primeur tijdens eerste orgelconcert

Het eerste orgelconcert van dit seizoen vond plaats op zondag 1 mei in de H. Martinuskerk. Uitgenodigd was het Vocaal Ensemble Melos en dat was een briljante keuze.

Door: Bert de Graaf

Meer dan zeventig concertbezoekers zaten om drie uur in de kerkbanken te wachten op dit unieke concert. Het was namelijk de eerste keer dat Melos optrad met orgel.
Vocaal Ensemble Melos is opgericht op initiatief van sopraan Caroline Spanjaard en dirigent Lucas Vis. Het koor bestaat uit negen tot twaalf zangeressen – semiprofessioneel - van hoog niveau en met een grote passie voor vocale muziek. Het koor put uit een rijk en divers repertoire dat vele eeuwen beslaat. In januari van dit jaar vonden pas de eerste concerten plaats die geheel a capella.
Melos ziet ieder concert als een apart project en de concerten worden gepresenteerd door de dirigent. Onder inspirerende leiding van dirigent Lucas Vis hoorden we een fenomenaal concert. Mede door een goed beheerste zangtechniek van het koor en professioneel gespeelde orgelmuziek door Bert Augustus.
Volgende concert is op zondag 19 juni om 15.00 uur: Domenico Strada, viool en Ugo Sforza, orgel.

Bezoek Parkinson café Oss-Uden-Veghel

Op donderdag 26 mei van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland.

Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in het café. Deze middag staat de Notaris centraal.
In een gewoon testament regelt u alles voor als u er niet meer bent. Maar wat als er een situatie ontstaat waarin u zelf tijdelijk of langdurig geen beslissingen meer kunt nemen? Is er dan iemand die dat voor u kan doen? Heeft u zo iemand schriftelijk aangewezen? Zijn uw naasten van die aanwijzing op de hoogte? Dit soort zaken kunt u regelen in een levenstestament. Ook kunt u bij een levenstestament uw medische wensen vastleggen. Een levenstestament is een document, opgesteld en vastgelegd door de notaris. Deze middag komt de notaris hierover vertellen. Het tweede deel van de middag is er ruimte voor onderling contact. Het café is vrij toegankelijk. In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeld. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287

Excursie naar andere kring

Op zondag 22 mei is er een kleine excursie, alleen voor de heemleden, naar de heemkundige kring Erthepe in Erp. Het verzamelen is om 13.30 uur bij de knoptoren. De heemleden zijn te gast bij de HKK Erthepe, waar ze om 14.00 uur worden verwacht in hun Heemkamer. Ze krijgen een rondleiding. Na de rondleiding is er een bijeenkomst met een drankje samen met de Erpse heemleden.

Wim van Rooij verrast door medebestuursleden

Wim van Rooij en zijn vrouw Toos werden verrast door Fried van den Brand

Zelden tot nooit komt de Stichting Behoud Martinuskerk bijeen buiten vergaderingen om. Laat staan met de partners van de bestuursleden erbij. Maandagmiddag werd er een uitzondering gemaakt. Het bestuur kwam om een bijzondere reden bij elkaar in De Helden van Kien.

Voorzitter Fried van den Brand had namelijk een verrassing. Hij wilde maar wat graag zijn dankbaarheid uiten aan enkele personen binnen zijn organisatie waarvan één persoon in het bijzonder: Wim van Rooij. Nadat Fried Theo Jansen nogmaals feliciteerde met zijn verkregen lintje van de Koning en hem bedankte voor de jarenlange inzet als penningmeester richtte hij zich al snel tot Wim. "Je bent al meer dan 27 jaar secretaris", begon Fried. "Dat zijn 306 vergaderingen waarvan je er maar één (!) hebt gemist! Daarnaast ben je iemand die nooit te laat komt en waar we altijd een beroep op kunnen doen. Ik weet nog dat je zei 'Fried, wanneer begin je eens met acties?' Daarna zijn we gestart met de eerste vergadering. Ik heb je altijd enorm gewaardeerd om je inzet, je fanatisme. Altijd ging je door. Ook als het tegenzat, was jij het boegbeeld van onze stichting." Mooie woorden voor Wim, die van zijn collega bestuursleden een cadeau kreeg en een echte oorkonde. Zijn taken werden (nog niet officieel) overgedragen aan André van den Warenburg. Dat werd met applaus begroet. Wim kon er wel om lachen. "Proficiat met het vele werk", grapte hij.

Behalve deze twee mannen werden ook Ben van de Laar en Jos van Acht in het zonnetje gezet. Ook deze twee heren zetten zich al vanaf de start van de stichting in voor – in eerste instantie – restauratie en onderhoud van de Martinuskerk. "Zonder jullie was er al lang geen kerk meer", merkte de voorzitter op, die zelf eveneens geëerd werd voor bewezen diensten. De middag maakte eens temeer duidelijk hoe hecht de club is. Ze zijn niet voor niets zeer waarschijnlijk het langst zittende bestuur van Sint-Oedenrode. Met de meeste ervaring, want samen krijgen ze veel goeds voor elkaar met als meest recente voorbeeld het realiseren van het carillon.

Fried kreeg ook zelf een oorkonde.

Wie wil slagwerk leren spelen bij Harmonie Nijnsel?

Foto:

Trommelt uw zoon of dochter de hele dag: met de handen op zijn of haar benen of met het bestek op tafel? Wilt uw zoon of dochter slagwerkinstrumenten leren bespelen, maar is het er nog niet van gekomen? Harmonie Nijnsel geeft hen nu de mogelijkheid om een 2-tal proeflessen te nemen.

Op dinsdag 10 en 17 mei worden 2 proeflessen gegeven in het bespelen van slagwerkinstrumenten. Deze zijn van 15.45 tot 16.15 uur in De Beckart in Nijnsel. Mocht u vragen hebben of uw zoon of dochter willen aanmelden voor deze proeflessen, stuurt u dan een email naar jeugdharmonienijnsel@gmail.com.

Wijkvereniging Dommelrode denkt aan goede doelen

Vijf jaar geleden is Wijkvereniging Dommelrode opgeheven. Destijds is de volgende afspraak met de leden gemaakt. De vereniging zal maximaal vijf jaar "slapende" gehouden worden. Als er binnen vijf jaar geen enkel lid zich gemeld heeft om de vereniging nieuw leven in te blazen dan zal het bestuur het nog aanwezige geld schenken aan een goed doel. Het bestuur heeft besloten om het geld te schenken aan goede doelen/organisaties: Bestrijding eenzaamheid ouderen, Hospice Dommelrode en Zwemmen voor gehandicapten. De stichting Zwemmen voor gehandicapten is al op de hoogte en wilde graag kort reageren: "Hartelijk dank namens onze zwemmers en vrijwilligers."

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 4 mei om 20.00 uur gaat het bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van de avond trekken.

Leden vanaf 12 jaar zijn welkom mits onder begeleiding van een ouder. Wil je een gokje wagen? Kom dan deze avond naar Meerschot. De zaal is om 19.15 uur open en dan de staan koffie en thee klaar. In de pauze is er een loterij.
Maandag 9 mei is het tijd voor Walk & Talk; een uur in de buitenlucht wandelen. Ze vertrekken om 18.30 uur bij Meerschot. Heb je je al opgegeven voor het dagje naar de Libelle zomerweek op 26 mei? Bel snel Henny van Hastenberg tel 475721 er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor de fietstocht met een picknick op zondag 29 mei kun je je aanmelden bij Gerda 476173. De kinderen van groep 2 tot en met 16 jaar die mee willen naar Movie Park Bottrop kunnen het opgave strookje uit de wijkkrant van mei met een kopie van je identiteitsbewijs en de eigen bijdrage van 10 euro inleveren bij Carin Jansen, Tartwijck 47.

Programma informatie         

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 5 mei zenden we uit: TT Attaque met 2 teams kampioen. - Tentoonstelling Hobby's en Verzamelingen druk bezocht - 24-uurs Zwemmarathon in zwembad De Neul - Jubileum Ollandse Dorpskapel met Gein op het Plein - Wedstrijdzwemmers Argo kampioen - 6 Gedecoreerden bij lintjesregen - Koningsdagviering: koud en nat! - Overdracht kunstwerk "Knoptorre" - Startsein gebruik zonnepanelen gemeentelijke gebouwen. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Fietsen langs 't "Duits lijntje".
Via een serie in 3 delen fietsen we langs de voormalige spoorlijn van Boxtel naar Gennep. Langs dit deels verdwenen tracé herinneren nog tal van zaken aan de tijd dat hier nog (stoom)treinen reden. Derde en laatste deel wordt gedurende 1 week uitgezonden vanaf 9 mei. Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur. Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Prijswinnaars Autotron zijn bekend

Autotron Rosmalen doet op zondag 8 mei 2016 weer een stap terug in de tijd. Liefhebbers van 'The golden fifties, sixties en seventies' kunnen op deze Moederdag hun hart weer ophalen tijdens de Rock Around The Jukebox Open-Air Market.

Jukebox, Rock and Roll en vinyl zijn de belangrijkste ingrediënten in de receptuur van de Rock Around The Jukebox Open-Air Market. Bij de honderden marktkramen wordt alles op het gebied van flipperkasten, grammofoons, radio's, langspeelplaten en andere memorabilia uit de jaren '50, '60 en '70 aangeboden. En mochten de weergoden het evenement in de steek laten: er is ook een overdekt gedeelte met kramen.

De volgende lezers van DeMooiRooiKrant hebben toegangskaartjes gewonnen voor deze beurs en kunnen deze ophalen op ons kantoor; Heuvel 17:
1. Hans Verkuilen 2. Albert Mikkers. 3. Monique Verhoeven. 4. Rens van Kasteren. 5. Paul van de Laar

Zij konden ons vertellen dat het stereogeluid van een oude grammofoonplaat werd overgebracht door het combineren van een horizontale en verticale persing van de groef.

Hoort u niet tot de gelukkigen, maar u wilt toch naar Rock Around the Jukebox Open Air, dan kan dat toch. De beurs is zondag 8 mei 2016 geopend van 10.00 tot 17.00 uur in Autotron Rosmalen. De entreeprijs bedraagt € 12,50. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

MooiRooi.nl extra goed bezocht

De website MooiRooi.nl wordt op werkdagen door 2000 á 3000 bezoekers bezocht. Een hoog aantal en afgelopen week spande de kroon.

Mede dankzij het nieuws over de Lintjesregen en De Gouden Leeuw verwelkomde MooiRooi.nl op één dag 9321 bezoekers en de dagen er na 6890 en 4400 kijkers. Flinke aantallen die bewijzen dat veel mensen binnen en buiten Rooi de website weten te vinden… Uiteraard spint de website garen bij de input van de Rooise burgers. Vaak brengen zij nieuwtjes, waar redacteurs van MooiRooi.nl dan op inspringen. Heb jij een nieuwtje? Mail het door naar info@mooirooi.nl.

Even voorstellen: stagiair Jelle van den Brand

Sinds twee weken hebben we bij DeMooiRooiKrant een nieuwe stagiair. Hij stelt zich graag even aan u voor, zodat u ook weet wie hij is als u hem tegenkomt.

Ik ben Jelle van den Brand, 17 jaar oud en ben maandag 18 april bij MooiRooi begonnen aan mijn stage van 10 weken. Ik woon in het centrum van Sint-Oedenrode samen met mijn ouders en mijn broertje. Ik zit op ROC de Leijgraaf waar ik de studie Marketing & Communicatie volg. Deze stage vult mijn opleiding dus perfect aan. Verder doe ik graag veel met vrienden en pak ik op z'n tijd een pilsje.

'Het gaat op de operatietafel altijd om de mens-van-vlees-en-bloed.'

Operatie-assistente Kitty Bax bezig met een oogheelkundige operatie. Foto: Jan H.F. van der Heyden

Kitty Bax-Stappers (57) werkt al twintig jaar in een ruimte waar niemand wil komen: de operatiekamer (OK) van een ziekenhuis. Duizenden operaties heeft ze als operatieassistent meegemaakt, soms tien tot vijftien op één dag, gemakkelijke en moeilijke, geslaagde en minder geslaagde. Ze praat in dit interview rustig en consciëntieus over de sfeer en gang van zaken in een OK. Over de menselijke en technische kanten van chirurgie en haar beroep. Over één aspect van haar werk laat ze geen enkel misverstand bestaan: het gaat op de operatietafel nooit of te nimmer om 'een appendix' of een 'galblaas', maar altijd om de mens-van-vlees-en-bloed. 'Het gaat altijd om de jongen of het meisje, de vrouw of de man die een appendixoperatie of een galblaasoperatie moet ondergaan.'

Door Jan H.F. van der Heyden

'Als ik in de auto stap, ben ik in gedachten al bij mijn werk in het ziekenhuis', antwoordt Kitty op mijn vraag wanneer haar focus op het werk begint. 'De dag tevoren soms al, als ik weet dat er moeilijke of speciale operaties op het rooster staan.' Eenmaal op haar werk in Bernhoven in Uden begint haar werkdag om kwart voor acht met een briefing van het gehele OK-team, dat bestaat uit zes mensen: specialist, anesthesioloog en vier operatieassistenten. Dan worden de operaties van die dag uitvoerig besproken. De operatieassistenten zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de OK. Zij verdelen hun werkzaamheden onderling in steriele en niet-steriele handelingen. De 'steriele' assistenten staan met de specialist aan de operatietafel. OK-teams hebben steeds een wisselende samenstelling. De ene dag worden keel-, neus- en ooroperaties uitgevoerd, de andere dag gynaecologische operaties en weer een andere dag vaatoperaties. Kitty is als 'vakoudste' verantwoordelijk voor de oogheelkundige operaties. Ze werkt drie dagen van negen uur.

Foto: Jan H.F. van der Heyden
Operatie-assistente Kitty Bax bezig met een oogheelkundige operatie. Foto: Jan H.F. van der Heyden

'Bloed? Ja, dat is het eerste wat je ziet als je een sneetje maakt.'

'Ja', bevestigt Kitty, 'de meeste patiënten komen bloednerveus de OK binnen. Dat merken we meteen. Ze zijn óf heel stil óf ze praten heel veel óf ze zijn heel snel emotioneel. We proberen hen op hun gemak te stellen, soms door ze af te leiden. "Nog een leuke vakantie in het verschiet?" vragen we weleens om ervoor te zorgen dat ze zo rustig mogelijk in slaap vallen.'
Moet een operatieassistent goed tegen bloed kunnen?
'Ik denk het wel, ja', lacht Kitty, 'het is het eerste wat je ziet als je een sneetje maakt.'
Als je dagelijks zoveel bloed ziet dat bij je werk hoort, zou je toch 'bedrijfsblind' voor bloed kunnen worden, opper ik.
'Absoluut niet. Je constateert bloedverlies en dat houd je constant in de gaten. Als het te veel wordt, reageer je daar alert op. '
Breekt er ook weleens paniek uit?
'Ja', antwoordt Kitty voorzichtig en licht aarzelend. 'In principe kan dat natuurlijk, maar het komt heel weinig voor. Soms kunnen er omstandigheden zijn waarop je heel alert en direct moet handelen, een onverwachte bloeding bijvoorbeeld of een patiënt die tijdens de operatie heel erg ziek wordt. Je probeert panieksituaties altijd te voorkomen, want je schiet er niks mee op. Je moet altijd alert blijven en doen wat je moet doen. Daarop worden we getraind.'

'Een enkeloperatie kan moeilijk zijn, maar niet levensbedreigend. Bij een buikoperatie kan dat wel.'

De sfeer in een OK omschrijft ze als 'in het algemeen heel gezellig.' Soms staat 'gewoon' de radio aan, vertelt ze. Dat is afhankelijk van de 'dienstdoende' specialist. 'Er wordt serieus gewerkt, want we zijn met mensen bezig. We werken met plezier met elkaar en dat stralen we ook uit. Hoe meer je je op je gemak voelt, hoe beter je presteert en hoe beter dat is voor de patiënt.'
Ja, soms is het ook wel spannend. 'Als het wat moeilijker wordt, wordt het vanzelf wat rustiger, wat stiller. Hangt ook sterk af van het type operatie en de moeilijkheidsgraad. Of het een levensbedreigende operatie is of niet. Kijk, een enkeloperatie kan best heel moeilijk zijn, maar is niet levensbedreigend. Bij een buikoperatie kan dat wel.'

Kitty Bax was als kind al geïnteresseerd in medische aspecten. Dat kwam hoofdzakelijk door haar vader die EHBO-praktijklessen verzorgde die Kitty mocht bijwonen. Ze zat nog op de lagere school in het Limburgse Heythuysen, haar geboorteplaats, toen ze haar EHBO-diploma behaalde. Na het lyceum in Roermond wilde ze medicijnen gaan studeren of dierenarts worden, maar daarvoor was haar vakkenpakket niet zwaar genoeg. Dus werd het een praktijkopleiding van drie jaar in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Als negentienjarige ging ze in 1978 in de grote stad 'op kamers' wonen. In dit ziekenhuis heeft ze ook de langstdurende operatie meegemaakt, een openhartoperatie van zeven uur. Ze werkte in het 'Cathrien' tot ze in 1984 met Frank trouwt en naar Veghel verhuist om te gaan werken in het destijds geheten Jozefziekenhuis. In 1987 verhuizen Kitty en productmanager Frank naar Sint-Oedenrode waar ze in De Kienehoef hun eigen huis bouwen. Ze stopt met werken, omdat ze in oktober 1987 haar eerste kind, Elke, ter wereld brengt. Elke heeft thans het beroep dat haar moeder ook zo graag had willen uitoefenen, namelijk dat van dierenarts. In 1994 wordt haar tweede dochter, Kirsten, geboren. Op 1 april 2005, na 18 jaar 'eruit' te zijn geweest, wordt ze opnieuw operatieassistent in Bernhoven. 'Ja, dat was best wel spannend om weer te beginnen, want er was natuurlijk heel veel veranderd. Veel nieuwe en modernere OK's bijvoorbeeld. Ik heb toen als herintreedster een eenjarige hernieuwde praktijkopleiding gevolgd.'

Wanneer ben je een goede operatieassistent?
Kitty hoeft daarover niet zo lang na te denken. 'Op de eerste plaats natuurlijk moet je patiëntvriendelijk zijn, goed in teamverband kunnen werken, empathisch vermogen hebben, je vak kennen, goed voorbereid zijn, de in's en out's van de operatie weten, uiteraard stressbestendig en collegiaal.' En ze wenst nog wel een stapje verder te gaan: 'Een goede operatieassistent moet kunnen meedenken, meedoen, meekijken, de specialist telkens een stap vóór zijn in zijn handelingen.'
Ik praat met Kitty over moeilijke en makkelijke operaties. Operaties van tien minuten en van vier uur. Kitty laat met een bedenkelijke, licht afkeurende blik merken dat ze de term 'lopende bandwerk', die ik gemakshalve hanteer voor de gemakkelijke operaties, niet fraai vindt. Kitty gebruikt liever de vaktermen als we het over moeilijke en gemakkelijke operaties hebben. Ze heeft het dan over 'laag complexe', 'midden complexe' en 'hoog complexe' operaties. Vaatoperaties, darmoperaties, knie- en heupprotheses, prostaatoperaties en grote ooroperaties rekent ze tot de 'hoog complexe.' Een 'midden complexe' is een liesbreukoperatie. Een 'laag complexe' ingreep is bijvoorbeeld de plaatsing van buisjes in de oren van kinderen of volwassenen. 'Doen we tien minuten over', zegt ze en onmiddellijk volgt een waarschuwing: 'maar denk eraan, bij kinderen gebeurt dat onder narcose en dat vinden ze eng en naar, zo'n kapje. Dus daar moeten we wel degelijk rekening mee houden. Maar technisch is het een laag complexe operatie.'

'Dan sta je alleen met de specialist aan de operatietafel om een mooie neus te maken.'

Haar voorkeur gaat uit naar vaatoperaties, omdat ze interessant en ingewikkeld zijn. Uitgebreide neuscorrecties horen ook bij haar favorieten 'want dan sta je alleen met de specialist aan de operatietafel om een mooie neus te maken.'
Ze gaat geweldig in haar vak op, ook al omdat ze 'levensreddend' bezig kan zijn met het plaatsen van een nieuw vat of een omleiding 'om een been te redden.' De concentratie in een OK is altijd heel hoog, zegt ze. In de koffiekamer kan ze ontspannen, maar ze maakt ook werkdagen zonder van de OK te zijn geweest, ofschoon een half uurtje lunchpauze verplicht is. Buiten werktijd ontspant ze door te sporten. 'Sport is mijn uitlaatklep. Ik blijf er fit door en kan ik alles loslaten.' Als ze niet hoeft te werken is ze elke dag een uur in de sportzaal.
Wat trekt jou zo aan in dit vak?
'Het medische. Ik vind het interessant om te zien hoe een mens er vanbinnen uitziet. Het is technisch heel boeiend om met operaties bezig te zijn én het is prachtig werk om een botbreuk weer mooi heel te maken.'
Ja, bekent ze, ze heeft op de OK ook wel dieptepunten meegemaakt. 'Als mensen op de operatietafel overlijden. In het Catharinaziekenhuis is dat met een kind gebeurd en twee of drie keer in Veghel en Uden. Ja, dat hakt erin. Daar wen je nooit aan.'

'De keizersnede toepassen is zo'n mooi moment bij een vrouw, maar ook bij een koe!'

Met inachtneming van haar beroepsgeheim kan ze thuis goed praten over haar werk. Want, bekent ze, ze neemt soms haar werk wel mee naar huis. 'Vooral met Frank natuurlijk, met de kinderen doe je dat minder snel.' Met Elke, de dierenarts en sinds kort ook wonend in Sint-Oedenrode, wisselt ze regelmatig informatie uit. En dan, puur en enthousiast: 'Ik heb met Elke een keizersnede bij een koe gedaan! Gewoon met blote handen! Zonder masker, zonder muts, zonder handschoenen. Geweldig was dat! Dat contrast met de OK, waarin steriliteit alles is, is zó groot! De keizersnede toepassen is zo'n mooi moment, zowel bij een vrouw als bij een koe. Het is zó mooi, als dat kindje begint te huilen, als je een mooie baby aan een gelukkige papa en mama kunt geven. Dat is een feestje! Ik denk dat ik daarvan zo kan genieten, omdat ik zelf kinderen heb. Dat je zelf weet wat het betekent een kind te baren.'

Vak Apart

Naam: Wout Gevers

Wat studeer je en waar?
"Ik studeer Financial Management op de Fontys Hogeschool in Eindhoven. In het Propedeusejaar zitten de opleidingen; Accountancy, Bedrijfseconomie, Fiscaal Recht en Economie. Na dit eerste jaar moet je een keuze maken welke richting je wilt gaan volgen. Welke richting dit voor mij wordt weet ik nog niet."

Wat ik leuk vind aan de studie…
"Wat erg fijn is bij mijn studie is dat er een goede verhouding is tussen hoorcolleges en werkcolleges. Je krijgt eerst uitleg, dan maak je je huiswerk en wat je dan niet snapt kun je vragen. Ook is fijn dat de studie in het Nederlands is, de studie die ik voorheen volgde was in het Engels (IBMS)."

Minder leuk vind ik…
"Er zitten in dit eerste jaar ook vakken bij die mij minder interesseren, maar natuurlijk moet je deze ook gewoon volgen. Ook neemt de opleiding veel tijd in beslag."

Na mijn studie ga ik…
"Vieren dat ik geslaagd ben. Als ik dan nog zin heb ga ik verder leren en anders wil ik gaan werken. Omdat het een brede studie is, heb je veel keus in werkmogelijkheden."

Ik geef het stokje door aan
"Freek Hexspoor."


Kijken in kastelen

Foto:

Kasteel Henkenshage is open tijdens Dag van het Kasteel en in de zomermaanden.

Ook dit jaar wordt op Tweede Pinksterdag, maandag 9 juni a.s., weer de Dag van het kasteel gehouden. Op ruim 110 locaties in het land zullen de poorten van kastelen, historische buitenplaatsen en kasteeltuinen geopend worden. Tussen 11.00 en 16.00 uur is de poort open van kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode. In het kasteel is de unieke verzameling schilderijen, documenten, ordetekens, de grote stamboom en andere wapenschilden en het bijzonder fraaie transcript van de adelbrief van de adellijke familie de Girard de Mielet van Coehoorn ondergebracht. Gedurende de openstelling wordt vrijwel continu toelichting gegeven over de geschiedenis van het kasteel, zijn meest kleurrijke bewoners en de expositie.
Voor meer informatie www.kastelen.nl Vanaf zondag 5 juni tot 28 augustus is het kasteel en museum Henkenshage in Sint-Oedenrode weer open voor bezoekers. Tussen 11.00 uur en 14.00 kan men vertoeven op het terras op de binnenplaats of, bij minder fraai weer in het cafégedeelte van het koetshuis van het kasteel onder het genot van een kopje koffie. Gedurende de zomermaanden is er iedere zondag om ca 12.30 uur een rondleiding door het kasteel. De entree bedraagt € 4,00 per persoon inclusief een consumptie. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Foto: Henri van Hoorn

Klim je zaterdag 7 mei ook mee naar boven?

Al van ver is de Rooise Knoptoren te zien. In de zomermaanden wordt de mogelijkheid geboden om een zaterdag per maand de toren te beklimmen. De eerste keer is dat op 7 mei van 11.00 uur tot 14.00 uur.

De hoogte van de toren is 53,36 meter. Het metselwerk is 32 meter, de spits 21,68 meter hoog. De klautertocht van 154 treden eindigt bij het uurwerk. Van daar heb je bij helder weer een schitterend uitzicht vanuit de vier openingen van de toren. Je ziet Westpoint in Tilburg en de Sint Jan in Den Bosch maar ook de prachtige groene omgeving van Sint-Oedenrode en Meierijstad. Voor de beklimming vragen ze €2,00 per volwassene, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis. De opbrengst komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Knoptorenkerk. Van 11.00 uur tot 13.00 uur is ook de Knoptorenkerk open voor bezichtiging. De Knoptorenkerk is één van de zogenaamde Napoleonskerkjes van Noord-Brabant. De kerk is een juweeltje om te bezichtigen. Orgel, preekstoel, doopvont en lezenaars stammen uit de 19e eeuw.

Ook kunt u het schilderij 'Onzen Torre' bewonderen
Zo heet het schilderij dat de Rooise schilders Ine Beerens en Harry Passier samen hebben gemaakt en afgelopen zaterdag officieel hebben overgedragen aan de Stichting Knoptorenkerk. Het werkstuk van beide Rooise amateurschilders toont een dominante Knoptoren in gezelschap van werelderfgoederen zoals het Atomium, de Eiffeltoren en het Vaticaan. 'Onzen Torre' laat volgens de makers de plaats zien van de Knoptorenkerk binnen de Rooise gemeenschap. 'Een plaats waar vreugde en verdriet, cultuur en vertier elkaar afwisselen,' aldus Ine Beerens en Harry Passier. Zij lichtten hun gezamenlijk werk als volgt toe: 'Het schilderij geeft de gehoorzaamheid weer aan de kerkelijke en wereldlijke macht. Ze heeft zich door de jaren heen aangepast aan innovatie en techniek. Wijwater en Wifi zijn haar niet vreemd. De antenne op het Vaticaan heeft een directe verbinding met de Russische Spoetnik, die linksboven in het schilderij te zien is, en bedoeld als symbool van de verbinding tussen verschillende wezenlijkheden of culturen.'

Tour Rossini in Mariëndael

In samenwerking met een aantal bekende solisten voert Kamerkoor Mi Canto op zaterdag 28 en zondag 29 mei Petite Messe Solennelle van Rossini uit in de oorspronkelijke bezetting met vier solisten, harmonium en piano.

Gioacchino Rossini (1792-1868) schreef zijn 'kleine plechtige mis' ter gelegenheid van de opening van een huiskapel van Parijse vrienden. De titel moet ironisch bedoeld zijn door de componist, want hoewel het werk past in de traditie van de Missa solemnis, is het verre van een klein werk. Rossini zelf schrijft daarover aan "de lieve God": "ik ben geboren voor de opera buffa." Juist die schertsachtige operasfeer maakt het werk zeer bijzonder en een feest om naar te luisteren. Het eerste concert vindt plaats op zaterdagavond 28 mei om 20.00 uur in de theaterzaal van Cultureel Centrum Mariëndael in Sint-Oedenrode. Het tweede concert is op zondagmiddag 29 mei as. om 14.30 uur in de kerk van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther.

Nepal: een jaar na de aardbevingen

Het is ondertussen een jaar geleden dat de rampzalige aardbevingen zich in Nepal hebben voltrokken. Zoals we al eerder hadden verwacht en ondertussen (in november 2015) met eigen ogen hebben gezien heeft de echte ramp zich voltrokken in de bergdorpen van Midden Nepal. Peter van de Laar uit Sint-Oedenrode houdt zich bezig met ontwikkelingshulp aan het land. Via deze wijze houdt hij anderen op de hoogte over Stichting Hulp aan Nepal.

In Midden-Nepal zijn dikwijls meer dan de helft van de woningen verwoest. Vrijwel direct nadat duidelijk werd dat het een grote humanitaire ramp betrof, zijn we als stichting begonnen met het zoeken van de publiciteit om zodoende geld voor hulp bijeen te brengen. Via de kranten en de lokale TV hebben we veel aandacht gekregen voor de de stichting en haar projecten. Het afgelopen jaar is er door veel mensen flink gedoneerd. Dat er zo veel mensen betrokkenheid hebben getoond heeft ons aangenaam getroffen.

Het zal duidelijk zijn dat we ondanks onze inspanningen slechts lokaal problemen op kunnen lossen. Daarom hebben we besloten om onze hulp te concentreren op de voortgang van het onderwijs. En wel in de getroffen bergdorpen waar we als stichting al actief waren via de bouw van klaslokalen, water tappunten, toiletten en de sponsoring van leerlingen. We hebben projecten in Tanglichok/Patiswara in het Ghorkha district en Jyamrung in het Dhadhing district. Via onze contactpersonen hebben we daar in eerste instantie voor elk dorp 1000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp (voedsel, tentzeilen en golfplaten). Daarnaast hebben we geld beschikbaar gesteld voor een vijftigtal zwaar getroffen gezinnen in "onze" dorpen door de extra schoolkosten (boeken, schoolbenodigdheden e.d. (50 euro per jaar) te betalen. We zullen dat voor een periode van 4 jaar gaan doen.

Het onderwijs wordt in de getroffen dorpen nu gegeven in tijdelijke bamboe en golfplaten hutten en in de beschadigde lokalen. Zo draait het onderwijs nu ondanks de moeilijke omstandigheden zo goed en kwaad mogelijk door. Ondertussen hebben we ook een duidelijk zicht op hoe en welke klaslokalen moeten worden vervangen of gerepareerd. Daarbij is het streven zo "aardbeving bestendig" mogelijk te bouwen. Wij gaan de scholen daar financieel bij helpen. Het is ondertussen wel duidelijk dat ze in de bergdorpen van de regering niets te verwachten hebben. Die lukt het maar niet een goed hulpplan voor de getroffen gebieden op te zetten. Daardoor blijven honderden miljoenen euro's die door het buitenland zijn toegezegd "op de plank liggen". Corruptie ligt hierbij constant op de loer.

Gelukkig is het probleem van de enorme schaarste en de daarmee samenhangende woekerprijzen, door het grensprobleem met India, genormaliseerd. Het land keert weer terug naar back to normal. Ons grootste speerpunt op dit moment is de Shree Shankha Devi school in het zwaar getroffen berg dorp Jyamrung. We gaan er zes nieuwe lokalen bouwen. De bedoeling is dat we dat gaan doen hulp van de stichting Wilde Ganzen. Die doneren een bijdrage van 50% op de door ons bijeen gebrachten gelden. Bouwplan, tekeningen en begrotingen zijn ondertussen binnen. We denken voor 30.000 euro zes mooie nieuwe klaslokalen te bouwen.

De verwachting is dat we omstreeks begin augustus met de voorbereiding en in september (na de moesson) met de bouw kunnen beginnen. Eind oktober, dus ruim voor de winterperiode, zou de bouw gereed moeten zijn. Als dit plan is gerealiseerd zullen in de omliggende dorpen veel ouders en kinderen een zorg minder hebben.

Kralenatelier weer in Kerkstraat

Foto:

"Ongelooflijk wat heb ik geluk gehad" zegt 'n stralende Henriette v.d. Vleuten (bijna 80), doelende op haar zevende stekje voor haar kralenateliertje.

Nú, helemaal achter in de Kruidentuin van de prachtig gerestaureerde St. Paulusgasthuisjes. In hun eerste ruimte wordt nog een gezellige ontvangstkamer gerealiseerd, waar men gezellig een kopje, thee of koffie kan drinken. Henriette: "Tegen een kleine vergoeding, want deze stichting kan alle aandacht en steun goed gebruiken! Vooral de reparaties geven mij zoveel voldoening. Wanneer ik stop? Geen idee, want in de winter is het er vochtig en koud. Dan moet ik noodgedwongen naar de zon!" Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00u tot 16.00u. Tel. 0631230566. En wie 't straks overneemt? Haar bedje is gespreid!

Enkele weken geleden hebben we nog een artikel geplaatst over de Huzaren.Deze foto heeft de heer Jan Heldens uit Horst gezonden naar mevrouw Mien Vos van de Heemkundige kring. De grote soldaat was Theo Teurlings uit Lottum. Kan iemand zeggen wie de familie is op de foto, waar hij was ingekwartierd? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 17

Deze foto is van een voetbaltoernooi van de basisscholen Sint-Oedenrode 5e en 6e klas, ergens tussen 1983 - 1985 achterste rij: Marcel vd Brand, Gerwin Verbakel, Norberth Corsmit, Edward van Acht Jochem van Delft, Jurgen Verhagen, Gert-Jan van Steenoven, leraar/coach Carlo van Kronenburg. Zittend: Paul van Nuland, Ted van Oorschot, Stefan de Vries, Ton Smits, Stefan vd Wijst en Marco van Stoffelen

Ton Smits

De foto is van het kampioenschap van het schoolvoetbaltoernooi in van 1982 van De Sint Anthonius van Paduaschool uit Nijnsel. Op de foto staan staande v.l.n.r. Marcel van de Brand, Gerwin Verbakel, Norberth Korsmit, Edward van Acht, Jochem van Delft, Jurgen Verhagen, GertJan van Steenhoven en Carlo van Kronenburg (leraar). Zittend v.l.n.r. Paul van Nuland, Ted van Oirschot, Stephan de Vries, Ton Smits, Stefan van der Wijst en Marco Stoffelen.

Stephan de Vries

Nabestaanden

ik stond er
stram
achter bloemen
op een betonnen graf

dacht aan
vrinden
met doorweekte pijn

zij,
een leven lang zoekend
verlichting te vinden
van een niet uitgesproken straf

ik stond daar even
dacht aan hen,

maar wel
aan de zijlijn

Mindfulness avond met Greg Burdulis

Foto:

Er wordt veel over gesproken, maar Mindfulness, wat is dat nou eigenlijk? Op 2e Pinksterdag van 19.00 – 21.30 uur komt Greg Burdulis, een mindfulness 'guru' uit de VS, een workshop geven in Yoga-centrum Libra, Sint Oedenrode. Een geweldige kans voor iedereen die hier iets (meer) over te weten wil komen voor maar € 35,-- p.p..

Het gaat om een introductie in mindfulness en zal bestaan uit een beetje uitleg en veel oefeningen. Je krijgt een beter begrip van wat mindfulness is en door middel van ervaring en technieken die je thuis kunt oefenen pas je het meteen in het dagelijkse leven toe.

Momenteel geeft hij wereldwijd trainingen aan mensen die (dikwijls) onder grote druk leven en werken. Mindfulness cultiveert bewust leven, concentratie, geduld, waardering, de kracht van intenties en van geluk. Je gaat er beter uitzien, lacht meer en kunt stress effectiever aanpakken. Je wordt gelukkiger en iedereen om je heen profiteert daarvan mee.

Greg mediteert als een onderdeel van zijn zoektocht naar waar een mens toe in staat is, zowel fysiek als mentaal. Zo is hij ook professioneel verhalen verteller, heeft de wereld bereisd, was manager op een vliegveld in Soedan en heeft gewerkt als kapelaan.

Hij heeft een yoga opleiding gedaan en is aansluitend bezig gegaan met Mindfulness en Vipassana meditatie. 3 maanden mediteerde hij bij Tibetaanse monniken in Dharamsala en heeft later jaren als monnik geleefd in Burma.

Om een indruk van Gregory te krijgen kijk op; www.youtube.com/watch?v=pbJZFb3ZTrY, voor info en aanmelden ga naar; www.yogacentrumlibra.nl .


Weer over het weer

Foto:

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April had aan het einde van de maand nog een paar winterse trekjes met een paar nachten vorst aan de grond. De lage temperatuur van vorige week was er zelfs de oorzaak van dat april voor het eerst sinds maanden een koudere maand dan gemiddeld was. De vierde maand van het jaar kende ook veel regen, maar daar tegenover stonden ook meer uren zon dan normaal.

Winterse trekjes
De maand april had nog een paar winterse trekjes in petto. Het kwik daalde aan de grond enkele keren tot onder het vriespunt. Op 20 april wees de thermometer op ooghoogte zelfs -1,6°C aan. Maar de vorige maand kende ook al een warme dag, op 3 april werd het 21°C. De gemiddelde temperaturen lagen echter onder het langjarige gemiddelde. De minimumtemperatuur was gemiddeld 3,4°C tegen normaal 4,0°C. De gemiddelde middagtemperatuur bedroeg 14,1°C en dat hoort 14,4°C te zijn. Ook de gemiddelde etmaaltemperatuur was met 8,9°C tegen langjarig 9,4°C.

Veel regen en zelfs natte sneeuw
De afgelopen maand viel er veel regen. In totaal viel er in april 59,3 mm neerslag. Normaal is dat 45 mm. De meeste regen viel op vrijdag 15 april, die dag viel 7,3 mm regen. Door de lage temperatuur aan het einde van de maand viel er toen zelfs natte sneeuw. Niet uniek in april, maar de laatste jaren hebben we dat toch niet meer beleefd. Ondanks alles was het op negen dagen helemaal droog.

De zon maakt alles toch nog goed
Ondanks de vele regen en de lage temperatuur, deed de zon het in april beter dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we ruim 192 uur van de zon genieten. Dat is zo'n 26 uur meer dan gemiddeld in de vierde maand. De zonnigste dag was woensdag 20 april. Die dag scheen de zon maar liefst 13 uur en 9 minuten. De somberste dag was 6 april, die dag zagen we de zon maar 1 uur en 3 minuten.

Mindfulness avond met Greg Burdulis

Er wordt veel over gesproken, maar Mindfulness, wat is dat nou eigenlijk? Op 2e Pinksterdag van 19.00 – 21.30 uur komt Greg Burdulis, een mindfulness 'guru' uit de VS, een workshop geven in Yoga-centrum Libra, Sint Oedenrode. Een geweldige kans voor iedereen die hier iets (meer) over te weten wil komen voor maar € 35,-- p.p..

Het gaat om een introductie in mindfulness en zal bestaan uit een beetje uitleg en veel oefeningen. Je krijgt een beter begrip van wat mindfulness is en door middel van ervaring en technieken die je thuis kunt oefenen pas je het meteen in het dagelijkse leven toe.
Momenteel geeft hij wereldwijd trainingen aan mensen die (dikwijls) onder grote druk leven en werken. Mindfulness cultiveert bewust leven, concentratie, geduld, waardering, de kracht van intenties en van geluk. Je gaat er beter uitzien, lacht meer en kunt stress effectiever aanpakken. Je wordt gelukkiger en iedereen om je heen profiteert daarvan mee.
Greg mediteert als een onderdeel van zijn zoektocht naar waar een mens toe in staat is, zowel fysiek als mentaal. Zo is hij ook professioneel verhalen verteller, heeft de wereld bereisd, was manager op een vliegveld in Soedan en heeft gewerkt als kapelaan.

Hij heeft een yoga opleiding gedaan en is aansluitend bezig gegaan met Mindfulness en Vipassana meditatie. 3 maanden mediteerde hij bij Tibetaanse monniken in Dharamsala en heeft later jaren als monnik geleefd in Burma. Om een indruk van Gregory te krijgen kijk op; www.youtube.com/watch?v=pbJZFb3ZTrY, voor info en aanmelden ga naar; www.yogacentrumlibra.nl .

Foto: Hans van den Wijngaard

Wat niet in het water zit, hoeven we er ook niet uit te halen

Die boodschap kregen de 400 tot 500 bezoekers op de open dag van de rioolzuivering zondag te horen. Want al het vuil dat we in het water stoppen, moet het waterschap er ook weer uit halen voordat het water in de Dommel mag worden geloosd. Dat het water sneller vuil is gemaakt, dan het weer schoon wordt, bleek wel tijdens de rondleiding over de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) die de bezoekers zondag kregen.

De RWZI aan de Boskantseweg maakt niet alleen het Rooise rioolwater schoon, maar ook het rioolwater uit Boskant, Olland, Nijnsel, Best, Oirschot en zelfs helemaal uit Spoordonk. Ongeveer een etmaal nadat het water in de RWZI aan is gekomen, stroomt het bijna schoon de Dommel in. Bijna schoon, want ondanks dat het waterschap miljarden bacteriën inzet om alle rommel uit het rioolwater op te eten, zijn er op het eind van de rit toch nog 53 chemische stoffen die met het gezuiverde water in de Dommel stromen. Dat zijn bijvoorbeeld kleurstoffen uit shampoos of tandpasta, restanten van medicijnen of zout dat in de winter bij gladheid wordt gestrooid. Tot nu zijn er geen bacteriën bekend die deze stoffen lusten.

Foto: Hans van den Wijngaard

De bezoekers van de open dag kwamen mooi verspreid over de dag. Dat gaf de gidsen van het waterschap de gelegenheid om iedereen te vertellen hoe een RWZI werkt. "Nog voor het water in de zuivering is, wordt het al bemonsterd", vertelt gids Ad van de Biggelaar. "Zouden er stoffen in het water zitten die voor de bacteriën dodelijk zijn, zoals chloor of olie, dan gaat de aanvoer dicht".

Als het rioolwater alleen maar die stoffen bevat die er in thuis horen, dan wordt als eerste het grof vuil eruit gezeefd. Daarna wordt het zand uit het water gehaald. Dat gaat relatief gemakkelijk, want als het water bijna niet stroomt, dan zakt het zand gewoon naar de bodem van de bezinkbak. Als dan alle grove bestanddelen uit het water zijn gehaald, komen de bacteriën in actie. Zij gaan de strijd aan met het vuil in het water, poep, plas, stikstoffen het zijn allemaal hapklare brokken voor deze noeste werkers. Een vol etmaal eten zij zich vol met alles wat wij van nature kwijt willen. Als er in die tijd maar genoeg zuurstof in het water wordt gepompt, dan eten zij alle biologische verontreinigingen op.

Na een dag te zijn rondgepompt, komt het water met de volgevreten bacteriën in de bezinktanks. Van daaruit stroomt het schone water via een grote boog in de Dommel. Maar voordat het water in de Dommel komt wordt het eerst nog belucht, zodat het zuurstofgehalte van het water stijgt. De bacteriën gaan weer naar voren, want daar komt nog steeds vuil water binnen, dag en nacht, week in week uit, 365 dagen per jaar en in zo'n jaar wordt ongeveer 5,5-miljoen kubieke meter vies water weer schoon gemaakt.

Het Krachtig Fotoportret

Fotograaf Wim Roefs start bij Phoenix Cultuur in september met een korte cursus 'Het Krachtig Portret'. Voorafgaand geeft hij in de Week van de Amateurkunst, op dinsdagavond 31 mei een introductie over deze bijzondere workshopserie.

Die avond kunnen mensen met belangstelling voor fotografie komen kijken en luisteren naar Wim Roefs en zijn geliefde onderwerp 'Portretten'. Wim Roefs is professioneel fotograaf (vrij en in opdracht). Zijn fotostudio is gehuisvest in Loosbroek. Daarnaast is hij inspirator en voorzitter van de fotoclub FC Bernheze. Wim is zeer ervaren in zijn vakgebied en krijgt als professioneel fotograaf veel uiteenlopende opdrachten. Daarbij staat het fotograferen van mensen centraal. Wim noemt zichzelf dan ook 'mensenfotograaf'. "Uiteindelijk draait het niet om de techniek in de uiteindelijke foto, het draait erom of de foto bij de kijker blijft hangen. De impact, de kracht van het beeld. Dat opnamen, techniek, gebruik van licht en visie hierbij een grote rol spelen is wel duidelijk."
Als dit je raakt, kom dan naar de inspiratieavond op 31 mei om 19.30 uur op de Noordkade in Veghel (gratis toegang) en ervaar hoe het is om op zoek te gaan naar dat Krachtige Portret. Als inspirator zal Wim Roefs ongetwijfeld geïnteresseerden motiveren om te starten met de korte cursus portretfotografie, vanaf september bij Phoenix Cultuur. www.phoenixcultuur.nl

18 / 36

Scouting betrokken bij Dodenherdenking

Scouting Rooi is ook dit jaar weer betrokken bij de Herdenking op 4 mei. In Sint-Oedenrode zal deze herdenking plaatsvinden bij het monument gelegen aan de Dommel. De scouts zullen hierbij aanwezig zijn en de gemeente ondersteunen onder andere door het dragen van de kransen, bloemen en fakkels.

Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de Herdenking op 4 mei. Zij spelen hierbij al jaren een ceremoniële rol. Deze rol past goed in de spelvisie van Scouting Nederland. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Zo ontwikkelen de scouts zich tot zelfstandige volwassenen. Bij het herdenken van 4 mei komen de overlevenden van oorlogsgeweld en de nabestaanden van oorlogsslachtoffers op de eerste plaats. Voor hen staan bij de herdenking de eigen ervaringen en herinneringen, gekoppeld aan concrete mensen en situaties, centraal. Voor hen is de jaarlijkse herdenking vooral een moment van (gezamenlijke) rouw. Voor anderen en jongeren is de herdenking vooral een eerbetoon aan de slachtoffers en een blijk van respect en verbondenheid met de oorlogsbetrokkenen. De saamhorigheid van het gezamenlijk herdenken biedt voor velen die rouwen een moment van erkenning en troost.


Nacht zonder dak en 24 uur van barmhartigheid

Zestien tieners uit onze parochie hebben vorig weekend meegedaan aan Nacht Zonder Dak. Om geld op te halen voor dakloze kinderen en jongeren, lieten zij zich sponsoren om een nacht in een doos onder de blote hemel te slapen.

Nacht Zonder Dak maakte dit jaar deel uit van de dekenale 24 uur van Barmhartigheid. Zaterdagochtend begon deze 24 uur met een lezing van Hendrik Hoet van de beweging San Egidio in Antwerpen. Hoet vertelde hoe zij in Antwerpen daadwerkelijk en op een heel eigentijdse manier de 14 Werken van Barmhartigheid in praktijk brengen. Centraal staat vrienden te worden van de armen, eenzamen, kwetsbaren. Er is daarbij geen onderscheid tussen helpers en geholpenen. Bovendien duurt deze band een leven lang. We hebben elkaar nodig.
Naast een honderdtal deelnemers uit de parochies van het dekenaat waren ook vier burgemeesters en een loco burgemeester aanwezig. Zij keerden geïnspireerd en bemoedigd naar hun gemeenten terug. Want, er is scheiding van kerk en staat, maar niet van kerk en straat. Gemeenten en kerken staan samen voor de taak van een barmhartige samenleving.

In de middag startte Nacht Zonder Dak. Goed voorbereid op regen en kou kwamen de 75 tieners en jongeren uit het hele bisdom naar Dinther. De tieners van de Odaparochie begonnen met het bouwen van hun kartonnen 'krotje'. Hoe kleiner de huisjes, hoe steviger. Een paar groepjes dames wilden echter toch een groot groepsverblijf bouwen. Het kwam een tijdje niet zo van de grond, maar na een bui en wat windvlagen stonden daar toch nog snel onze superstevige grote en kleine krotjes. Na het bouwen vertelde een ex-dakloze over het leven op straat, en hoe je daar gemakkelijk terecht kunt komen. Daarna volgde een presentatie over dakloze kinderen in Kenia. Als laatste kregen we les in graffiti spuiten. Na een gezellig inloopuur voor ouders en een dagsluiting in de kerk werd het tijd om echt te gaan slapen. Wat was het koud! Toch hebben al onze tieners het echt stoer volgehouden in hun zelfgebouwde huisjes. De volgende ochtend was het terrein snel weer opgeruimd, en konden we de oogst in ogenschouw nemen. Veel tieners zijn anders, met meer begrip gaan kijken naar daklozen. De meeste tieners en jongeren hadden het volgehouden in hun krotje, en zelfs geslapen. Er zijn nieuwe vriendschappen gesloten. Lars van Elderen uit onze parochie had het hoogste sponsorbedrag bij elkaar gehaald: € 157,-! In de afsluitende mis werd het totaalbedrag bekend gemaakt: € 2.800,-. Veel geld, maar vooral ook veel mededogen!

Manon van den Broek

Viering vijftigste jaargetijde mgr. Wilhelmus Bekkers

Zondag 8 en maandag 9 mei wordt herdacht dat het vijftig jaar geleden is dat de uit Sint-Oedenrode afkomstige Bisschop Wilhelmus Marinus Bekkers is overleden.

Op 9 mei 1966 overleed Mgr. Bekkers. Op 14 mei 1966 vond in de Bossche St. Jan zijn uitvaart plaats, waarna hij werd begraven op het St. Martinuskerkhof van zijn geboortedorp.

Rooi herdenkt Mgr. Bekkers op 8 mei tijdens een bijzondere Eucharistieviering de St. Martinuskerk. Aanvang 9.30 uur. De gezamenlijke parochiekoren van Sint-Oedenrode verzorgen de zang. Een koperkwartet van Nos Jugnit Apollo verleent muzikale medewerking. Mgr. Drs. A.L.M. Hurkmans is hoofdcelebrant in deze Eucharistieviering. Dit zal de laatste Eucharistieviering zijn die Mgr. Hurkmans opdraagt als residerend bisschop van 's-Hertogenbosch. Op zaterdag 14 mei zal hij terugtreden als bisschop. Het is bijzonder dat Mgr. Hurkmans zijn laatste officiële verplichtingen als residerend bisschop vervult in Sint-Oedenrode.

In aansluiting op de viering wordt een groet gebracht aan het graf van Mgr. Bekkers. Na deze plechtigheden wordt in de Rooise St. Martinuskerk een expositie over het leven van Mgr. Bekkers geopend. De openingshandeling geschied door een schoonzus van de oud-bisschop. Tevens wordt het door Dr. J. Peijenburg geschreven boek 'Marinus Bekkers, een gewone bisschop voor gewone mensen' gepresenteerd.

Op 9 mei, de eigenlijke sterfdag, worden er door Wim van Kreij twee lezingen gehouden over Marinus Bekkers: de jongen uit Rooi, de priester, de bisschop. Deze lezingen vinden plaats in de grote zaal van Odendael. Aanvang: 15.00 uur en 19.30 uur. Toegang vrij.

Het is Koningsdag 2016 als ik dit stukje zit te schrijven. Ik kijk daar elk jaar weer naar uit, want ik vind het heerlijk om over de vrijmarkt te struinen; dat is voor mij het hoogtepunt van Koningsdag. Maar dit jaar werd het een teleurstelling. Wie verwacht er nou dat het op 27 april kouder zal zijn, dan met Kerstmis?

Omdat er regen, hagel en windstoten werden voorspeld, zijn verschillende evenementen al afgeblazen en op andere plaatsen komen veel minder mensen hun huis uit om met een kleedje op de grond te gaan zitten dan gewoonlijk. Carnaval was al niks door het weer; nou is Koningsdag ook nog in het water gevallen. Een teleurstelling.… Maar één die toch maar weinig voorstelt tegen de achtergrond van wat er zich op de wereld allemaal afspeelt. Als je toch moet leven in een van die brandhaarden van oorlog en geweld, of je huis is ingestort door een aardbeving, dan is het leven een teleurstelling. Want die mensen hopen net zo goed op een vreedzaam en gelukkig leven.

Zo vergaat het ook de apostelen. Al hun hoop op een betere toekomst hebben ze gevestigd op Jezus. Maar dan komt de grote afknapper: zijn gevangenneming en zijn kruisdood. De teleurstelling van hun leven. Hun hoop laait weer op als Hij na Pasen aan hen verschijnt. Maar daarna komt onvermijdelijk Hemelvaartsdag. Voor ons een feestdag, maar voor de leerlingen op dat moment niet. Het is weer een afscheid, en dus moeilijk. Pas met Pinksteren komen ze over hun teleurstelling heen. Het is God zelf die de kracht van Zijn Geest zendt en hen de kracht geeft om het leven, met al zijn moeilijkheden, aan te kunnen.

Laten wij God vragen dat Hij ook nu zijn Geest schenkt aan de wereld, zodat we met vertrouwen en moed werken aan een goede toekomst; zodat we teleurstellingen te boven komen. En dan bedoel ik niet een verregende Koningsdag.

diaken Wilchard Cooijmans

Sons Kamerkoor te gast in St. Genovevakerk

Op zaterdag 7 mei a.s. om 18.30 uur zal het Sons Kamerkoor de eucharistieviering in de Sint-Genovevakerk muzikaal omlijsten. Het koor zingt de Missa in G van Giovanni Battista Casali en, in verband met de Meimaand, enkele Marialiederen van o.a. Da Vittoria en Verdi. U bent van harte uitgenodigd voor deze bijzondere viering.

Geloven in de ander - samen op zoek naar perspectief en hoop

Foto:

Missionarissen en missionair werkers geven dagelijks concreet handen en voeten aan Geloven in de ander. Zij leven samen met kwetsbare en arme mensen in alle delen van de wereld.

Met hun aanwezigheid zeggen zij: 'Ik geloof in jou. Wie je ook bent, wat je ook doet, waar je ook vandaan komt en hoe anders jij ook bent.' Dat geeft mensen kracht en moed om hun eigen situatie te veranderen. Samen zijn zij verbonden in de hoop op een betere toekomst. Tijdens de Pinksteractie van de Week Nederlandse Missionaris (WNM) kunt ook ú in actie komen vanuit uw geloof in de ander. De collecte van het Pinksterweekend, 14 en 15 mei, is in zijn geheel bestemd voor het werk van de Nederlandse Missionarissen.

Zet het op een lopen!

In de mooie meimaand/mariamaand is het heerlijk om te wandelen, zeker nu de temperaturen weer aangenaam beginnen te worden. Wilt u eens een bijzondere wandeling (mee)maken, sluit u dan aan bij de zestien vormelingen van onze parochie, die aanstaande zondag 8 mei van Sint-Oedenrode uit naar Den Bosch lopen. Meer informatie en inschrijven bij het parochiesecretariaat.

4 mei                 18.45 uur                         Dodenherdenking, Martinuskerk-Centrum

5 mei                 10.00 uur                         Openluchtviering t.e.v. H. Rita, kapel Kremselen, Boskant
                         11.00 uur                         Openluchtviering Mariakapel, Beverlaan Son

6 mei                 vanaf 09.30 uur                Plaatsing kruiswegstaties Processiepark Nijnsel
                         vanaf 09.30 uur                Rondbrengen ziekencommunie
                         10.00 uur                         Viering Odendael

7 mei                 18.30 uur                         Viering opgeluisterd door Sons Kamerkoor, Genovevakerk Breugel, 18.30 uur.

8 mei                 09.30 uur                         Plechtige eucharistieviering t.g.v. 50e sterfdag Mgr. Bekkers, Martinuskerk Centrum,
                                                                         voorganger Mgr. Hurkmans, daarna opening expositie

10 mei                 09.00 uur                         Noveen H. Antonius van Padua, Antoniuskerk Nijnsel
                         20.30 uur                         Bijeenkomst parochiebestuur

15 mei                 09.30 uur                         Eerste Heilige Communie, Martinuskerk Centrum

                         11.30 uur                         Eerste Heilige Communie, Martinuskerk Centrum

16 mei                 13.45 uur                         Biddende Moeders, Antoniuskerk Nijnsel
                         vanaf 13.00 uur                Mogelijkheid tot pastoraal gesprek, Odendael

17 mei                 09.00 uur                         Noveen H. Antonius van Padua, Antoniuskerk Nijnsel

18 mei                 12.30 uur                         Ark-club

Oecumenische 4 mei – vieringen

Op woensdagavond 4 mei vinden er in onze parochie twee oecumenische gebedsvieringen plaats in het kader van de Nationale Dodenherdenking:

-18.45 uur in de St. Martinuskerk van Sint-Oedenrode (Kerkplein) -19.30 uur in de Protestantse Kerk van Son (Zandstraat)
Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze ingetogen gebedsvieringen waarin wij de oorlogsslachtoffers herdenken. In aansluiting op beide vieringen vindt er en tocht plaats naar het gedachtenismonument waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht wordt genomen.

Installatie nieuwe bisschop

Het Pinksterfeest wordt in ons bisdom gekleurd door de installatie van onze nieuwe bisschop. Pinksterzaterdag 14 mei wordt Mgr. dr. Gerardus de Korte in de Bossche St. Jan geïnstalleerd tot 17e bisschop van 's-Hertogenbosch. Tijdens de Pinkstervieringen bidden wij om zegen over zijn herderschap in ons bisdom. Tevens bidden wij die dagen voor onze scheidend bisschop, Mgr. Hurkmans. Op dinsdag 7 juni aanstaande brengt Mgr. De Korte een kennismakingsbezoek aan het dekenaat Veghel / Sint-Oedenrode.

Tweet van de Paus

Jezus overwint het kwaad tot in de wortel: Hij is de Deur van de verlossing die altijd wijd openstaat opdat ieder mens zijn barmhartigheid vindt.

Kerkberichten

Sint Antonius Nijnsel
Zo 8/5
Geen Eucharistieviering i.v.m viering t.g.v. sterfdag Bisschop Bekkers in Martinuskerk centrum.
Di 10/5 9.00u: 5de Antonius noveen.

H. Martinus Olland
Za 7/5.
Geen Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk
Di 3/5
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering
Do 5/5 Geen mis.13.00u -16.00u: Open Torendag, bespelen Vollebregt orgel door Han van Weeren.
Vr 6/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering
Za 7/5 18.30u: Eucharistieviering met Sons KamerKoor. Intentie: Drika Peters-Anthonissen
Zo 8/5 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Martina en Johan Foolen en zoon Karel, Noud Stultiëns, Ietje van Dinther-Raeven, Riet van der Meeren-Prinsen, Elie Kluijtmans-Eestermans, Jo Witlox, overleden familieleden vd Wijdeven-vd Nieuwenhof bij gelegenheid van het gouden huwelijk, ouders van Mook van- Wouw, Norman Tee, Marijke Tonneijk-Rooijakkers, Tonnie Lepelaars-Verbaandert, Piet Egelmeers, Bijzondere intentie, overleden ouders van Schijndel-Neelen. Eerste heilige communie voor Rowen Leenders.
Di 10/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden
Wo 4/5
19.30u: Korte oecumenische viering in de kerk aan de Zandstraat, voorafgaand aan de Dodenherdenking bij het Airbornemonument aan de Europalaan
Do 5/5, Hemelvaartsdag
11.00u Eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Beverlaan m.m.v. het Sons Parochiekoor (Bij slecht weer is de viering in de kerk.)
Vr 6/5 Eerste Vrijdag van de maand, 08.30u: Eucharistieviering
Za 7/5 18.30u: Eucharistieviering in Breugel m.m.v. het Sons Kamerkoor. Het koor zingt de Missa in G van Giovanni Battista Casali en, in verband met de Meimaand, enkele Marialiederen van o.a. Da Vittoria en Verdi.
Zo 8/5 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
intenties: Ties en Anneke van der Heijden-van der Zanden, Karel Bekx, Harrie en Martien van Eck, Henk van Buul.
Ma 9/5 19.00u: Eucharistieviering
Wo 11/5 19.00u: Eucharistieviering

Martinuskerk
Wo 4/4 18.45u:
Oecumenische Gebedsdienst in het kader van de Nationale Dodenherdenking met medewerking van Het Goede Herderkoor.
Do 5/5 Feest van de Hemelvaart van de Heer 10.00u: Eucharistieviering bij de Ritakapel in Kremselen/Boskant. Bij slecht weer in de nabij gelegen kassen van Kwekerij Van den Hurk. Tevens Tweede Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
Vr 6/5 Eerste Vrijdag van de Maand 10.00u: Eucharistieviering in Odendael.
Za 7/5 Zevende Zondag van Pasen 18.30u: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Petra van der Maat – Vermeulen, Hill Jansen, Jan en Margaretha Bekkers – van Thienen, Nelly van Enckevort – Bekkers, Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Tom Lathouwers, Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Jan van den Elsen, Piet van Schijndel vanwege zijn verjaardag.
Zo 8/5 Zevende Zondag van Pasen – Eucharistieviering bij het Vijftigste jaargetijde van het overlijden van Mgr. Bekkers 09.30u: Eucharistieviering met de gezamenlijke koren en een koperkwartet van NJA. Intenties: Wim van de Ven, Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Riek Versantvoort – Roestenburg, Janus Strijbos, Ina Hulsen – Martens, Jan Hulsen, Mgr. Bekkers, Overleden familieleden van de familie Bekkers – Krol, Wim Bekkers en dochters Marie-José en Marianne van Iperen – Bekkers, Toon en Tonia van Kemenade – van den Hurk, Petronella Raaymakers – Kluytmans, Cornelus en Adriana van Rooij – Verhoeven en Maria, Marietje van der Heijden – Eijmberts, Martha en Martinus van de Ven – Moeskops, Riky Kersten – Ketelaars, Tonnie Prinssen – van den Berg, Tiny Janssen – van der Voort, Annie Bekkers – Kersten, Jan van Nostrum, Stina van Nostrum – Cooijmans, Overleden ouders Jos Boley – van Deursen, hun zonen en dochter, schoondochters en schoonzoon, Wout van Mensvoort, Overleden ouders van der Kallen – Seegers en overleden familieleden, Henk van Uden, Antoon en Nelly Adams – Seykens en zoon Willy.
Ma 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u:Eucharistieviering.
Di 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Wo 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Do 08.45u Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Tevens derde Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
Do 13.30u: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.
Vr 08.45u: Rozenkransgebed. 9.00u: Eucharistieviering. 13.30u tot 16.00u Oefenen voor de Eerste Heilige Communie.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Odendael
Do 5/5 10.00u
: eucharistieviering met Odendaelkoor
Vr 6/5 10.00u; 1e vrijdag van de maand: eucharistieviering met Odendaelkoor
Zo 8/5 10.00u: eucharistieviering met Odendaelkoor. Intentie: Jan Dortmans jaargetijde.
Di 10/5 19.00u: Rozenhoedje bidden in stilteruimte

Het stille land

De lucht kromt zich over het huis waar
voor zover bekend geen mens meer woont

door dag en nacht geadopteerd
richt het zich op passanten

de open velden eromheen maken
het vindbaar en voor iedereen

die het niet zoekt tot plek die
toevalt, stilte incorporeert

de stilte van ademhalend land
waarin het huis zich weet omarmd
en zich aan tijd verliest

o vredige bezonkenheid,
vaste bewoner van die plek,
ook als zij niet thuis geeft,
maar dan nog, als onderpand

                                 Kees Hermis

Trainen voor de Hell's Highway Run

Over vijf weken is het zover! Dan vindt de eerste editie van de Hell's Highway Run plaats. Hoe bereid jij je voor op deze run? We spraken daarover met Kevin Pijnappels. Kevin schreef zich samen zijn vrienden (Rob van Kasteren, Rick van Grinsven en Freek Habraken) in voor de run van vijf kilometer.

Kevin houdt van sporten, hij tennist graag en gaat regelmatig een rondje hardlopen. "Zo'n mooi evenement dicht bij huis, daar wilde ik graag aan mee doen" vertelt Kevin. Voorbereiden op de Hell's Highway Run is voor Kevin en zijn vrienden een mooie stimulans om extra te sporten. Samen met hun trainer, Marcel van Bemmel, zijn de jongens elke zondagochtend te vinden in het Wijbosch Broek.
Marcel is oud-marinier en gewend aan een sportief leven. "Hij is een fanatieke trainer" lacht Kevin. "Regelmatig neemt Marcel wat touwen mee, welke we bevestigen aan de bomen. We klimmen als apen de bomen in. De ene keer lukt dit beter dan de andere keer, maar we peppen elkaar op. Teamwork, dat is het belangrijkste!" En dat is nu precies waar het bij Hell's Highway Run om draait. Samen naar de eindstreep, elkaar helpen als het even niet lukt. Samen de overwinning vieren bij de finish.
Kevin heeft enorm veel zin om de Hell's Highway Run te lopen. "Ik heb bewust gekozen voor de vijf kilometer, zodat ik zeker weet dat ik hem op een vlot tempo uitloop. Ik hou er niet van om op te geven". Het lijkt hem een pittig parcours met als afsluiter de Mega Mud Slide. Met een voldaan gevoel een laatste duik nemen om vervolgens met zijn maten een pilsje te drinken op de overwinning.
Ben jij iets minder sportief dan Kevin, maar wil je ook de uitdaging aangaan? Geen probleem! Elk obstakel bevat een escape route, wat wil zeggen dat je niet verplicht bent alle obstakels te nemen.
Ben jij ook al aan het trainen voor deze run? Of kun je nog wel wat tips in de voorbereiding gebruiken? De organisatie van de Hell's Highway Run is de samenwerking aangegaan met verschillende sportscholen in Meierijstad. Kijk snel op onze website voor meer tips in de voorbereiding www.hellshighwayrun.nl of stuur een mail naar info@hellshighwayrun.nl

'Specific Subjects'

Vrijdag 6 mei is de vernissage van de expositie 'Specific Subjects' in galerie ArteSoffitta, Stationsstraat 33 te Veghel. van 17.30u t/m 21.30u. De expositie is van 6 mei t/m 24 juli. Openingstijden woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 17.30 uur.

'Specific Objects' is de titel van de nieuwste expositie bij atelier-galerie ArteSoffitta. Het is een tandem-expositie van jonge kunstenaars met kunstuitingen in zeer uiteenlopende technieken en verschijningsvormen. De titel 'Specific Objects' is een kunstconcept van de Amerikaanse kunstenaar Donald Judd, een van de grondleggers van de na-oorlogse Amerikaanse 'minimal art' kunststroming. Hij zegt: "Half or more of the best new work in the last few years has been neither painting nor sculpture". Onze jonge maar inmiddels al internationaal gerespecteerde creatieven Goof Kloosterman, Boele Zwanenburg, Jet Smit en Diego Sindbert laten u hun nieuwste 'Specific Object's ervaren bij atelier-galerie ArteSoffitta.
Goof Kloosterman: Geboren en getogen Veghelaar is blij met een expositie in Veghel. Afgestudeerd aan de hogeschool voor de kunsten in Utrecht. Goof heeft een scherp oog en een onderzoekende geest. Zijn werk is een zoektocht naar onze waarneming. Jet Smits: New media kunstenaar Jet Smits onderzoekt de overgangsgrens tussen de fysieke en de virtuele wereld. Ze onderzoekt het moment waarop 'data' voelbaar en zichtbaar wordt voor de toeschouwer. Jet exposeert de LL-series (Liquid Lattices) bij ArteSoffitta. Joele Zwanenburg: Boele besloot dat hij zijn 'creatieve ei' voor product-design beter kwijt kon aan de kunstacademie in Utrecht dan aan de technische universiteit in Delft. Zijn expertise heeft geresulteerd in technisch doordachte kunstwerken: hij exposeert met TIC - Time Injected Circels -, een kosmische klok uit messing. Hij is een veelzijdig kunstenaar, uitvinder, techneut, designer, fijnbankwerker en houtbewerker in een persoon samengevat. Diego Sindbert: Diego werkt eerder als een architect dan als een ontwerper en niet als een klassieke kunstenaar. De interactie van de kleuren onderling met het licht is een wezenlijk element in zijn werk. www.artesoffitta.nl

Moederdagcadeaus bij Intratuin Veghel

Zondag 8 mei is het moederdag, hét moment om moeder eens extra te verwennen. Dat kan natuurlijk met een ontbijtje op bed of een mooie bos bloemen. Maar wat dacht u van het aankleden van het terras of balkon, zodat moeder daar heerlijk kan genieten van de lentezon. Met balkon- en terrasplanten creëert u een eigen vakantieparadijs, gewoon lekker thuis.

Ook biedt Intratuin Veghel volop snijbloemenboeketten en kant en klare bloemstukjes aan. Speciaal rondom moederdag wordt extra uitgepakt met een zeer groot assortiment snijbloemen met scherpe aanbiedingen. Daarnaast heeft Intratuin Veghel ook in samenwerking met dé ambachtelijke slagerij Pennings uit Veghel een leuke actie. Bij iedere € 100,- die besteed wordt aan de barbecue of accessoires krijgt u een vleescheque t.w.v. € 10,- te besteden bij de ambachtelijke slager Pennings.

Bovendien wordt op deze dagen extra rekening gehouden met het gratis feestelijk inpakken van de moederdagcadeaus. Ook een leuk cadeau bij Intratuin is de digitale cadeaubon. Een kaart die is op te waarderen naar ieder gewenst bedrag. Nieuw is de High-Tea cadeaubon. Lekker samen genieten van een heerlijke High-Tea. Tip: Op de facebooksite van Intratuin Veghel kun je een heerlijke High-Tea winnen. Neem ook een kijkje op www.intratuin.nl voor de digitale Intratuin-folder boordevol moederdagcadeaus!

Stichting 'Vrienden Dementievriendelijk Meierijstad' opgericht

Op donderdag 28 april vond in het kantoor van notaris van den Boogaart aan de N.C.B.-laan in Veghel de officiële oprichting plaats van een nieuwe stichting. Deze stichting heeft de naam 'Vrienden Dementievriendelijk Meierijstad'.

De stichting stelt zich ten doel geld te verzamelen om in Meierijstad een dementievriendelijke benadering te ondersteunen. Er zal een rekening geopend gaan worden, waarop de gelden van het boek 'Om niet te vergeten' gestort kunnen worden. Notariskantoor Schepers & van Nunen was bereid om geheel belangeloos aan de oprichting van de stichting mee te werken. Het boek 'Om niet te vergeten', naar een idee van Marie-José Keurlings, zal op 29 mei gepresenteerd gaan worden in het Oude Raadhuis. Vanaf13.30uur is het boek dan te koop.

Herdenking 50e sterfdag Mgr. Bekkers

Foto:

Maandag wordt een bijzondere dag voor Sint-Oedenrode. Dan is het alweer vijftig jaar geleden dat de zeer geliefde Bisschop Bekkers stierf. Niemand minder dan bisschop Hurkmans zal een dag eerder bij de plechtigheid - die ter ere van deze gebeurtenis wordt gehouden – hoofdcelebrant zijn.

Vanaf 9.30 uur is in de St. Martinuskerk een speciale eucharistieviering. Na de viering is er een processie naar het graf van de Rooise bisschop, waarna na gebed en zegening van het graf het gilde een groet zal brengen aan de rustplaats.
Dr. J. Peijnenburg schreef het boek: 'Bekkers, een gewone bisschop voor gewone mensen'. Op deze dag zal hij dat presenteren aan het publiek. Ook is er de komende maanden (t/m augustus) een expositie over het leven van Bisschop Bekkers. De expositie wordt aanstaande zondag geopend en is in de maanden mei en juni open op woensdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. In juli en augustus is de tentoonstelling te zien op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur

René van den Biggelaar Foto: Hans van den Wijngaard

Een dag later – op maandag 9 mei – zijn er om 15.00 en 19.30 uur lezingen in Odendael. Deze presentaties worden gehouden door Wim van Kreij en het is voor iedereen gratis toegankelijk. De presentatie is samengesteld met dia's over het leven en werk van Bisschop Bekkers. Ook zijn er diverse filmfragmenten in opgenomen. Onder andere diverse Brandpunt t.v.-uitzendingen en bij "Mies Bouman in de stoel". Ook hoort u hemzelf aan het woord.

Trainen om een onbekende berg te bedwingen

Voor het goede doel een berg op fietsen is niets nieuws. WeCyclingVentoux3 bestrijkt elk jaar de flanken van de Mont Ventoux in de strijd tegen hersentumoren. Ook de Alpe d' Huez kan buiten de Tour de France op grote Nederlandse belangstelling rekenen tijdens Alpe d' Huzes. Maar is nog een onbekende berg, Mystery Mountain, zo onbekend dat zelfs de deelnemers de berg nog niet kennen. Wat wel zeker is, is dat zij van 8 tot 11 september ergens in Europa een berg gaan beklimmen voor Orange Babies en een door hen zelf aan te wijzen goed doel.

De eerste drie edities van de tocht waren op de Mont Ventoux in Frankrijk. Daar was weinig mysterieus aan. Maar vorig jaar gooide organisator Destil uit Tilburg het roer helemaal om. Zij ruilden de Mont Ventoux om tegen een onbekende berg ergens in Europa. Tot twee dagen voor de tocht wist de deelnemers niet wat hen te wachten stond. Toen ontvangen zij een SMS met de mededeling dat de Sellaronde in de Italiaanse Dolomieten op hen wachtte. Een 'rondje' van 52 kilometer met maar liefst 1700 meter klimmen per ronde. Dit jaar is de vijfde editie en de organisatoren hebben een geweldig spektakel beloofd. Maar wat het gaat worden.....

René van den Biggelaar uit Nijnsel is één van de deelnemers aan de prestatietocht van dit jaar. "Ik fiets al zo'n twintig jaar en was ook bij de eerste uitgave van deze fietstocht op de Ventoux. Ik heb via mijn werk contacten met Destil en was dan ook vrij snel enthousiast over dit initiatief. Mijn eigen goede doel voor deze tocht is KWF kankerbestrijding. Net als iedereen ken ik wel mensen die deze vreselijke ziekte hebben of zelfs niet meer onder ons zijn. Met deze tocht kan ik iets voor hen doen. Ik vind dat op deze manier geld inzamelen op zijn minst net zoveel betekent als bij hen op bezoek gaan of een bloemetje sturen. Daarom ga ik op 10 september zo diep als dat ik maar kan om hen bij te staan".

René wil tijdens Mystery Mountain heel diep gaan. "De mensen waar ik dit allemaal voor doe gaan elke dag diep, daarbij vergeleken valt mijn afzien dat ik die dag zeker zal doen, eigenlijk nog in het niets", vertelt René.

Het doel van Mystery Mountain is geld inzamelen voor Orange Babies en omdat dit jaar de vijfde editie is kunnen de deelnemers zelf ook een doel aanwijzen. Voor René is dat zoals al gezegd KWF kankerbestrijding. Mensen die René willen sponsoren kunnen dat doen via de website www.mysterymountain.nl/deelnemers/renevandenbiggelaar/.

Oranjevereniging zegt 'Sint-Oedenrode, geweldig bedankt'

Vorige week woensdag vierden we in Sint-Oedenrode, ondanks de slechte weersomstandigheden, de 49e verjaardag van Koning Willem Alexander.

Koningsdag 2016 ligt inmiddels alweer een week achter ons en alles is weer opgeruimd, de terrasjes zijn weer schoongeveegd en de straten en het kerkplein zijn weer leeg. Niets herinnert ons nog aan Koningsdag dat hier heeft plaatsgevonden………of misschien toch ook weer wel? Wat opviel was natuurlijk het weer. Nog nooit is er door iedereen zo vaak op het mobieltje gekeken naar de weersvooruitzichten, ook door de Oranjevereniging.

Op maandagochtend, voorafgaande aan Koningsdag, zijn we nog snel met het hele bestuur bij elkaar gekomen voor een crisisoverleg. Na rijp beraad wordt er besloten om toch door te gaan met hetgeen waar we maanden aan gewerkt hadden. We blijven optimistisch en laten ons door een enkel buitje niet uit het veld slaan. Gelukkig kregen we de medewerking van de winkeliers en de horeca die vertrouwen hadden in onze beslissing. Hierdoor werd het toch nog heel gezellig in het centrum van Sint-Oedenrode. Om klokslag 10.00 uur openden burgemeester Maas (voor de laatste keer) en de voorzitter van de Oranjevereniging Peter de Koning de feestelijkheden. De Ollandse Dorpskapel speelde het Wilhelmus en vertrok samen met de kinderen met hun versierde fietsen richting Odendael waar voor het eerst met heel veel succes het drukbezochte Oranje Brunch Concert plaatsvond. Op het Kerkplein stonden sfeervolle overkappingen en voldoende parasols, die af en toe dienst deden als paraplu's, om tijdens dat enkele buitje te kunnen schuilen. The Dutch Show Company trok zich gelukkig niets aan van het weer en zong hun repertoire en entertainden de moedige bezoekers vanaf de prachtig versierde podiumwagen die beschikbaar was gesteld door de Fa. Van Deursen. De diverse dansgroepen o.l.v. Neeltje van Kasteren dansten dat het een lieve lust was en alsof het zo moest zijn bleef het in die tijd mooi droog. Ook bij de gratis schminkkraam van Connie Simons was het de hele middag hard werken. En natuurlijk niet te vergeten de twee lakeien van De Koning die de hele dag aanwezig waren en de prijzen uitreikten voor de mooist geknutselde koningskroon.
En dan nog een héél groot compliment aan alle kraamdames- en heren die ondanks het geringere bezoekersaantal de kou en regen trotseerden en desondanks toch op dinsdagavond tijdens de Vrijmarkt en op Koningsdag de speelgoedmarkt, hun kramen bleven bemannen.
Maar dan komt er een tijd van stoppen, want alles moet ook nog opgeruimd worden. Gelukkig hadden de mensen van Odisco uit Olland nog voldoende energie over en zij hadden in een mum van tijd alle kramen weer afgebroken en weer op de aanhangwagens liggen. En zo hebben we toch nog héél veel mooie herinneringen aan Koningsdag 2016. Lieve mensen van Sint-Oedenrode, rest ons alleen nog jullie allemaal te bedanken voor de geweldige manier waarop jullie er toe hebben bijgedragen, op welke manier dan ook, om Koningsdag 2016 tot een grandioos succes te maken. Graag tot volgend jaar.

Namens de Oranjevereniging,
Will van der Linden


Oplossing: Marijke Rovers
Winnaar: Froukje van den Wildenberg
Berkstraat 20

Foto: Lisette van Helden

Nieuwe wereldbewoners! Foto: Lisette van Helden. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Vorige week stonden we op de Ahrend en nu vliegen we er voor langs. Foto: Henri van Hoorn

Als je geen fouten maakt zijn de problemen waaraan je werkt niet moeilijk genoeg. En dat is een grote fout.

Iedere moeder mî slechts twee errum is gehandikept

Foto:

Wij willen Carla van der Sterren graag verrassen!
Omdat, ondanks de zware omstandigheden, ze altijd voor zowel haar moeder als vader klaar staat.
En dat ze toch positief blijft!

Ronald, Emily, Nienke en Veerle

Ollend Dreijt Dur heeft er zin in!

MiBaby Blue komt, de knaller van Paaspop 2016! Foto: Jos van Nunen

Dit is het team wat dit jaar Ollend Dreijt Dur organiseert. Ze hebben er al vele uren in zitten en nu begint het te borrelen, want bijna is het zo ver. Deze mensen hebben er zin in en ze vertellen hier waarom!

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Chipje in je schoen

Het zit er al een hele tijd aan te komen. Ik heb er zelfs naar verlangd. Het gaat al veel te lang niet goed met jou. Gisteren kwam het telefoontje. Na maanden wachten is er een plekje vrijgekomen in de woonzorgboerderij voor dementerenden. Ik ben naar je toegegaan. Zorgvuldig heb ik het nog een keer uitgelegd. Na het weekend ga jij verhuizen.

's Nachts ging je vaak wandelen. Afgelopen winter, op blote voeten naar buiten. Toen je moest plassen ben je in een hoekje bij de kerk gaan zitten. 'Het gaf niets hoor. Een aardige mijnheer heeft me naar huis gebracht.'
Er is sprake van crisisopvang geweest, maar nergens was er een plekje vrij in Brabant Zuid-Oost. Dan maar medicijnen, een anti–psychosemiddel, las ik op de bijsluiter. Daar zou je rustig van worden. Ik hoorde later dat jouw tuindeuren definitief gesloten werden. De crisisdienst, je huisarts en een goede vriend hadden dat zo afgesproken. De sleutel kwam in beheer van de receptie van het appartementencomplex. De voordeur zou door de laatste verzorgende van de avond op slot gedaan worden en door de ochtenddienst weer geopend. Dikwijls, als ik tegen de middag bij je aanbelde, was de voordeur nog op slot. Je kreeg die zelf niet open en bleef maar aan het handvat morrelen. Wat was de confrontatie dat je opgesloten zat in je eigen appartement pijnlijk.
Op mijn vraag of de hulp al was geweest, kon je geen antwoord meer geven. Je voelde je steeds eenzamer en een gevangene in je eigen huis. Zeventien minuten per dag zorg kreeg je. Hoe is dat mogelijk, heb ik me vaak afgevraagd. Is dit je lot als je alleenstaand bent en geen familie meer hebt?

Op zondag help ik je met inpakken. Het is een drukke, emotionele dag en je wilt vroeg naar bed. Als ik je nog eens lekker instop voor ik naar huis ga, zeg je dat je bang bent.
'Ben ik hier nu helemaal alleen?' 'Je bent nog niet verhuisd, je bent nog thuis,' zeg ik. 'Herken je je slaapkamer nog?' 'Nee.' 'Je bent hier veilig. Straks komt de zuster nog even langs.' Ik geef je nog een keer een kruisje en een kusje, net zoals mijn moeder vroeger deed toen ik nog klein was. 'Ik ben zo moe.' 'Doe je ogen maar dicht.' Stilletjes ga ik. Wat ben ik blij dat je eindelijk hier weg kunt.
De volgende ochtend rijden we samen naar je nieuwe woonplek. Buiten worden we al opgewacht. De ontvangst is hartelijk. Niet alleen voor jou, ook voor mij. Niemand kijkt op van je knuffelhondje dat je stevig tegen je aandrukt. Je hebt het een keer cadeau gekregen toen je donateur werd van de Stichting Hulphond. Nu is het jouw hulphondje geworden. De deuren zijn hier niet op slot. Je krijgt een chipje in je schoen en kunt overdag vrij naar buiten. Er is een grote moestuin en er zijn weitjes rondom met dieren die bij de boerderij thuishoren.

Na een week zeg je: 'Ik blijf hier niet. Ik zal het nog een paar weken proberen, maar dan ga ik toch liever weer naar huis.' 'Fijn, dat je het nog wilt proberen,' antwoord ik en hoop stilletjes dat je je vorige thuis snel zult vergeten.

Henriette Snelders
schrijvers@impesant.nl

Filmpjes helpen ouders van ernstig meervoudig beperkte kinderen

Het krijgen van een kind met een ernstige meervoudige beperking is enorm ingrijpend. Ouders van jonge kinderen die ernstig meervoudig beperkt zijn krijgen te maken met heftige emoties én moeten onverwacht en zonder enige kennis de zorg en ondersteuning van hun kind regelen. Met het programma Meervoudig Ondersteund biedt de BOSK hen nu een helpende hand. Recent zijn daarom tijdens een landelijke ontmoetingsdag 9 filmpjes en 8 checklists gepresenteerd.

Ouders moeten zich sterk genoeg voelen om de regie over de zorg in eigen hand te nemen, terwijl ze ook te maken hebben met hun eigen emoties, en de praktische en financiële impact ook dikwijls groot is. De BOSK, als vereniging voor mensen met een meervoudig complexe handicap, weet als geen ander hoe belangrijk het is dat je je als ouder gesteund weet in een fase van onzekerheid die niemand kan wegnemen. Juist dan is de ervaringskennis van andere ouders van grote waarde.

Ervaringskennis
Om die reden heeft de BOSK deze ervaringskennis van ouders samen met die van professionals ingezet en vertaald in twee handzame instrumenten; checklists en online films. Ouders hebben inhoudelijk bijgedragen aan de totstandkoming van deze producten. Hiermee is het echt een programma van ouders voor ouders. Deze filmpjes zijn te vinden op www.bosk.nl/meervoudigondersteund.

Negen thema's
Meervoudig Ondersteund is uitgewerkt in negen thema's: Gezin en verwerking / Ziekenhuizen / Behandeling en therapie / Communicatie en opvoeding / Ontwikkeling, opvang en onderwijs / Zorgen voor en over / Vrije tijd, vervoer en sociale kaart / Hulpmiddelen en voorzieningen / Wetten, regelgeving en vergoedingen.

Filmpjes brengen gezinnen in beeld
Op www.bosk.nl/meervoudigondersteund staan negen filmpjes, die voor elk van de thema's zijn gemaakt. In elk filmpje komt een ander gezin aan bod, waarbij de ernst van de aandoening bij de kinderen verschilt, juist ook omdat EMB/MCG (Ernstig Meervoudig Beperkt/Meervoudig Complex Gehandicapt) een erg breed begrip is, met veel diversiteit binnen het spectrum qua ontwikkeling. We willen hiermee kleine inkijkjes geven in het leven van deze gezinnen met een EMB/MCG kind, zodat andere ouders hier, naast informatie, ook kracht en inspiratie uit kunnen halen.

Praktische checklists
Daarnaast zijn er op de website www.bosk.nl/meervoudigondersteund acht zeer praktische checklists te vinden, waarmee we ouders helpen inzichtelijk te krijgen wat er geregeld moet worden. Ook bieden ze ondersteuning bij de voorbereiding op een gesprek in het ziekenhuis met een specialist, of bij het aanvragen van hulpmiddelen. Zo hopen we dat ouders zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden en zich bewust zijn van wat ze willen en nodig hebben in hun zoektocht. Deze checklists zijn als download beschikbaar op de website.

Kamperen met camper of caravan is populair

Foto:

Kamperen is van alle tijden. Dat klopt, al jaren trekken Nederlanders er op uit, maar de laatste jaren zit kamperen met caravan of camper weer in de lift. Van Uden caravans weet daar als geen ander op in te spelen.

De drukke tijd is inmiddels volop aangebroken voor het bekende Rooise bedrijf. Doorgewinterde toeristen, maar ook vakantiegangers in spe rijden af en aan. Om een reparatie te laten plaatsvinden aan camper of caravan, of om een dergelijk vakantiehuis op wielen te kopen of te huren. Want dat kan allemaal bij Van Uden caravans.

Twee echte trekpleisters en daarom ook 'eyecatchers' zijn de buscamper van Bürstner en de lichtgewicht Springline caravan. Beide modellen zijn zeer exclusief. Slechts enkele zaken in Nederland mogen deze modellen verkopen. Dat geeft aan hoe hoog Van Uden caravans staat aangeschreven. De buscampers zijn erg in trek, omdat het modellen zijn die wendbaar en niet te groot van formaat. Veel mensen vinden een kleiner model vaak genoeg om er mee op uit te trekken. Toch interesse in een ander model? Dat kan uiteraard ook. Van Uden caravans heeft zowel nieuwe als gebruikte modellen te koop in allerlei soorten en maten.
Dat is ook op het gebied van caravans zo. Maar zoals gezegd springt de Springline er het meest uit op dit moment. Dit lichtgewicht model kan ook achter de wat lichtere auto gehangen worden en dat maakt hem voor iedereen toegankelijk. Je bent vast benieuwd geworden?!
Loop eens binnen in de prachtige showroom van Van Uden caravans: Jan Tinbergenlaan 6, Sint-Oedenrode. www.vanudencaravans.nl

De buscamper van Bürstner Foto:

Mindfulness avond met Greg Burdulis

Foto:

Er wordt veel over gesproken, maar Mindfulness, wat is dat nou eigenlijk? Op 2e Pinksterdag van 19.00 – 21.30 uur komt Greg Burdulis, een mindfulness 'guru' uit de VS, een workshop geven in Yoga-centrum Libra, Sint Oedenrode. Een geweldige kans voor iedereen die hier iets (meer) over te weten wil komen voor maar € 35,-- p.p..

Het gaat om een introductie in mindfulness en zal bestaan uit een beetje uitleg en veel oefeningen. Je krijgt een beter begrip van wat mindfulness is en door middel van ervaring en technieken die je thuis kunt oefenen pas je het meteen in het dagelijkse leven toe.
Momenteel geeft hij wereldwijd trainingen aan mensen die (dikwijls) onder grote druk leven en werken. Mindfulness cultiveert bewust leven, concentratie, geduld, waardering, de kracht van intenties en van geluk. Je gaat er beter uitzien, lacht meer en kunt stress effectiever aanpakken. Je wordt gelukkiger en iedereen om je heen profiteert daarvan mee.
Greg mediteert als een onderdeel van zijn zoektocht naar waar een mens toe in staat is, zowel fysiek als mentaal. Zo is hij ook professioneel verhalen verteller, heeft de wereld bereisd, was manager op een vliegveld in Soedan en heeft gewerkt als kapelaan.

Hij heeft een yoga opleiding gedaan en is aansluitend bezig gegaan met Mindfulness en Vipassana meditatie. 3 maanden mediteerde hij bij Tibetaanse monniken in Dharamsala en heeft later jaren als monnik geleefd in Burma. Om een indruk van Gregory te krijgen kijk op; www.youtube.com/watch?v=pbJZFb3ZTrY, voor info en aanmelden ga naar; www.yogacentrumlibra.nl .


Central Harley-Day 2016 in Veghel

Foto: Hans van den Wijngaard

Een groots evenement! Uit het hele land komen Harleyrijders en –liefhebbers naar Veghel voor de jaarlijkse Central Harley-Day.

Mis het niet en kom ook op zondag 8 mei naar deze fantastische dag met weer tal van leuke standjes op de braderie, aanbiedingen bij Central H-D zelf, lekker eten en drinken, live muziek van "private label" en de traditionele 'Ride-in' waarmee ruim 250 Harleyrijders na een tourtocht arriveren bij Central H-D aan de Corridor 15A in Veghel! Kijk op www.centralharley-davidson.nl

Nepal: een jaar na de aardbevingen

Het is ondertussen een jaar geleden dat de rampzalige aardbevingen zich in Nepal hebben voltrokken. Zoals we al eerder hadden verwacht en ondertussen (in november 2015) met eigen ogen hebben gezien heeft de echte ramp zich voltrokken in de bergdorpen van Midden Nepal. Peter van de Laar uit Sint-Oedenrode houdt zich bezig met ontwikkelingshulp aan het land. Via deze wijze houdt hij anderen op de hoogte over Stichting Hulp aan Nepal.

In Midden-Nepal zijn dikwijls meer dan de helft van de woningen verwoest. Vrijwel direct nadat duidelijk werd dat het een grote humanitaire ramp betrof, zijn we als stichting begonnen met het zoeken van de publiciteit om zodoende geld voor hulp bijeen te brengen. Via de kranten en de lokale TV hebben we veel aandacht gekregen voor de de stichting en haar projecten. Het afgelopen jaar is er door veel mensen flink gedoneerd. Dat er zo veel mensen betrokkenheid hebben getoond heeft ons aangenaam getroffen.

Het zal duidelijk zijn dat we ondanks onze inspanningen slechts lokaal problemen op kunnen lossen. Daarom hebben we besloten om onze hulp te concentreren op de voortgang van het onderwijs. En wel in de getroffen bergdorpen waar we als stichting al actief waren via de bouw van klaslokalen, water tappunten, toiletten en de sponsoring van leerlingen. We hebben projecten in Tanglichok/Patiswara in het Ghorkha district en Jyamrung in het Dhadhing district. Via onze contactpersonen hebben we daar in eerste instantie voor elk dorp 1000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp (voedsel, tentzeilen en golfplaten). Daarnaast hebben we geld beschikbaar gesteld voor een vijftigtal zwaar getroffen gezinnen in "onze" dorpen door de extra schoolkosten (boeken, schoolbenodigdheden e.d. (50 euro per jaar) te betalen. We zullen dat voor een periode van 4 jaar gaan doen.

Het onderwijs wordt in de getroffen dorpen nu gegeven in tijdelijke bamboe en golfplaten hutten en in de beschadigde lokalen. Zo draait het onderwijs nu ondanks de moeilijke omstandigheden zo goed en kwaad mogelijk door. Ondertussen hebben we ook een duidelijk zicht op hoe en welke klaslokalen moeten worden vervangen of gerepareerd. Daarbij is het streven zo "aardbeving bestendig" mogelijk te bouwen. Wij gaan de scholen daar financieel bij helpen. Het is ondertussen wel duidelijk dat ze in de bergdorpen van de regering niets te verwachten hebben. Die lukt het maar niet een goed hulpplan voor de getroffen gebieden op te zetten. Daardoor blijven honderden miljoenen euro's die door het buitenland zijn toegezegd "op de plank liggen". Corruptie ligt hierbij constant op de loer.

Gelukkig is het probleem van de enorme schaarste en de daarmee samenhangende woekerprijzen, door het grensprobleem met India, genormaliseerd. Het land keert weer terug naar back to normal. Ons grootste speerpunt op dit moment is de Shree Shankha Devi school in het zwaar getroffen berg dorp Jyamrung. We gaan er zes nieuwe lokalen bouwen. De bedoeling is dat we dat gaan doen hulp van de stichting Wilde Ganzen. Die doneren een bijdrage van 50% op de door ons bijeen gebrachten gelden. Bouwplan, tekeningen en begrotingen zijn ondertussen binnen. We denken voor 30.000 euro zes mooie nieuwe klaslokalen te bouwen.

De verwachting is dat we omstreeks begin augustus met de voorbereiding en in september (na de moesson) met de bouw kunnen beginnen. Eind oktober, dus ruim voor de winterperiode, zou de bouw gereed moeten zijn. Als dit plan is gerealiseerd zullen in de omliggende dorpen veel ouders en kinderen een zorg minder hebben.

Stopper taalweekend

Taalweekend Rooi
barstensvol taal-activiteiten
2 tot en met 6 juni
Kom en doe mee!

Ollandia haalt drie punten op bij SCMH

Foto: Jan Roche

Voor aanvang van de wedstrijd stond Ollandia met 23 gespeelde wedstrijden en 13 punten op de een na laatste plaats van de ranglijst, wat betekent rechtstreeks degraderen. SCMH stond met hetzelfde aantal gespeelde wedstrijden en 15 punten op de twee na laatste plaats, wat betekent nog een mogelijkheid om in nacompetitie een plek in de 4de klasse af te dwingen.

SCMH ging aanvallend en sterk van start met als doel snel de openingstreffer maken, maar tot een snel SCMH-doelpunt kwam het niet. Ollandia liet zich niet verrassen en kwam zelf steeds beter in de wedstrijd. De eerste serieuze scoringskans voor SCMH was in de 20ste min. Gerommel op het middenveld, onnodig balverlies van Ollandia waarna een SCMH-er ongeziens de bal richting Ollandia doel trapte en terecht kwam bij de vrijstaande nummer 9 van SCMH.

Op een haar na mistte hij de kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Vijf minuten later was het echter wel raak. Vrije trap aan de zijlijn, de met gevoel genomen vrije trap van Carlie van Asseldonk werd in de 16 meter keurig afgemaakt door Bob van de Berg. Uit de goed lopende aanval van Ollandia, na een dik half uur spelen, zette Gerbe Voets met een prachtige kopbal zijn ploeg op gelijke hoogte. De perfect afgemeten assist op maat kwam van de voet van Stefan Erven.

Een spannende 2de helft volgde. Kansen en mogelijkheden over en weer en naarmate de tijd verstreek leek het erop dat de wedstrijd zou eindigen in een gelijkspel. Maar in voetbal is niets wat het lijkt. De wedstrijd is pas gespeeld als de arbiter zijn fluitsignaal "einde wedstrijd" heeft gefloten. Met de negentigste minuut op de klok werd Stefan Erven nog van achteruit in een alles-of-niets-poging met een lange bal gelanceerd richting doel tegenstander. SCMH verdediger Arjo Verkuijlen zag het gevaar van de snelle spits en wist met een overtreding op twintig meter van het doel het tij even te keren. De toegekende vrije trap werd door Stefan Erven zelf feilloos en onhoudbaar voor de doelman in de touwen gewerkt. De ontlading was groot. Ollandia haalde 3 punten op bij SCMH.

Op dit moment staat Ollandia op de twee na laatste plaats wat recht geeft op spelen in de nacompetitie. Er volgt nog een spannende ontknoping. Ollandia kan alle support goed gebruiken dus graag tot zondag op Sportpark Ekkerzicht.

Ook nederlaag Rhode tegen Stormvogels

Foto:

Rhode verloor voor de tweede keer in successie met 2-0. Door deze nederlaag zijn van de voorsprong van 7 punten, die het had, er nog maar 2 overgebleven.

Wat spelverloop waren er wel wat overeenkomsten met de wedstrijd van vorige week tegen Boekel Sport. Vlak voor de rust scoorde Stormvogels 1-0 en in de slotfase werd met een tweede treffer de strijd beslist.
Maar speelde Rhode vorige week voor rust niet erg overtuigend dat was zondag tegen Stormvogels in ieder geval een stuk beter. Rhode ging fel van start en al in de eerste 10 minuten waren er al 4 mogelijkheden te noteren. In de 19e en 21e minuten waren er twee fraaie voorzetten die beiden jammer genoeg ook niets opleverden. Pas na 25 minuten was er uit een corner een eerste kansje voor Stormvogels. Vervolgens waren er weer 3 kansen voor Rhode o.a. een actie van Mart Krüsemann die werd gestopt en ook de rebound leverde niets op. Stormvogels had niet zoveel kansen nodig. Een simpele voorzet van rechts stuiterde via het been van een Rhode verdediger voor de voeten van Thomas Creemers die de bal in het hoekje schoof, ruststand 1-0.
Stormvogels kreeg vlak na rust een paar kleine kansjes, maar ging vervolgens de verdediging opzoeken om van daaruit te counteren. Rhode kreeg ook na rust nog verschillende mogelijkheden, de lat werd geraakt en de rebound nog net op de lijn gestopt, maar voor de rest moest het gevaar uit afstandsschoten komen, die de keeper niet echt in verlegenheid brachten. In de 73e minuut kon Stormvogels de genadeklap uitdelen. Via een counter over links werd de bal voor het doel gebracht en simpel binnen getikt, 2-0. In de 76e minuut kwam Rhode nog goed weg toen uit een volgende aanval de bal werd overgeschoten. In de slotfase kwamen er nog wel een aantal goede kansen voor Rhode, maar de teller bleef op 0 staan.
De strijd om het kampioenschap is nu weer helemaal open. Zondag volgt de volgende topper. Rhode gaat dan op bezoek bij de nummer twee DAW dat zondag 2 keer een achterstand wegwerkte en Rhode nu tot op 2 punten is genaderd. Margriet staat op 3 punten en moet op bezoek bij Boekel Sport, ook geen makkelijke opgave, want Boekel Sport lijkt de inzinking na de winterstop weer te boven te zijn. De competitie krijgt dus nog een zinderend slot, want in de laatste wedstrijd speelt Rhode tegen Avanti en DAW tegen Margriet. Voor de lagere teams wordt zondag in principe de laatste competitie ronde afgewerkt. Voor Rhode 8-10-VR2 staan er nog wel inhaalwedstrijden op het programma. De laatste trainingen voor de lagere elftallen zijn op donderdag 12 mei.

Nijnsel verslikt zich; 0-2

De voorlaatste thuiswedstrijd van afgelopen zondag leverde een bezoek op van een traditioneel Kempische club: Bladella. Dit was voor Nijnsel de allereerste tegenstander ooit in de derde klasse op 6 september 2015. Een streep van Toby Verhoeven leverde destijds de bejubelde 0-1 eindstand op.

Nu zijn we 23 wedstrijden verder en de vlag hangt er voor de thuisclub beter bij dan voor de gasten die een groot deel van het seizoen in het rechterrijtje hebben gebivakkeerd. Met als gevolg dat er nog wat puntjes nodig zijn om de onderste vier plaatsen te ontlopen want daar heerst het rijk van het (dreigende) degradatiespook waar niemand wat mee op heeft.
Het publiek ging er buiten eens goed voor zitten in een heerlijk zonnetje en een aanzienlijk deel van de aanhang bleef in de kantine om de eredivisie te volgen, nauwelijks bekomen van de desillusie dat de betrokken ploegen opnieuw niet sterk genoeg bleken om de Nederlandse beker te veroveren.
Het eerste wapenfeit viel te noteren in de dertiende minuut toen Leon Peters, ijzersterk op dreef in zijn nadagen, de doelman van de gasten tevergeefs probeerde te verschalken. In de 30e minuut een vrije trap voor de gasten. De scheidsrechter had een gestrekt been geconstateerd zonder dat er een tegenstander in de buurt was. Het leverde echter toch een vrije trap op. Het leek in eerste instantie een redelijk onschuldig rollertje richting de Nijnselse goal maar tot afgrijzen van alles wat geel en blauw was, ging de bal via de keeper en de binnenkant van de paal toch over de doellijn: 0-1. Johan van der Pas had nog net voor de thee de gelijkmaker op zijn schoen, maar het was de verkeerde…..
Na de rust probeerde Nijnsel een tandje bij te zetten maar er werd te doorzichtig en onzorgvuldig gespeeld om de Kempische verdediging echt in verlegenheid te brengen. Bladella leek net iets gretiger te zijn in het ver- of heroveren van de bal. Dè Actie van de Wedstrijd kwam in de 67e minuut op naam van Robin Wetser die een magistraal schot los liet dat op de lat in de schoonheid stierf. Dat had beter verdiend! Niet veel later een meer dan verdienstelijke en sierlijke kopstoot van Leon Peters die echter onvoldoende richting had. De tsunami aan Nijnselse aanvallen leverde bijna vanzelfsprekend aan de andere kant de nodige ruimte op en zowel in de 74e als de 79e minuut hadden de gasten de wedstrijd in het slot kunnen gooien. De sleutel bleef echter nog even zoek. Nijnsel bleef (wan)hopen, opportunisme vierde hoogtij. Dit tot de 90e minuut toen de sleutel aan de andere kant wel werd gevonden en de 0-2 aan alle onzekerheid een eind maakte. Nijnsel teleurgesteld, de laatste thuisnederlaag werd geleden in september 2015 (!) tegen kampioen Oirschot Vooruit. In de kantine waren beide supportersgroepen inmiddels tien keer opgesprongen.

Zondag laatste thuiswedstrijd tegen Hapert.
Aanstaande zondag 8 mei opnieuw een thuiswedstrijd en wel tegen Hapert. De uitwedstrijd eindigde destijds in 2-2. De bezoekers zijn al veroordeeld tot de nacompetitie. Daar SBC afgelopen zondag ook 'slechts' gelijkspeelde kan de derde plaats in de eindrangschikking nog steeds in handen komen van Nijnsel, zeker omdat op Tweede Pinksterdag de kraker SBC-Nijnsel op het programma staat. Maar eerst Hapert, in de hoop dat de motor van Nijnsel dan niet opnieuw hapert. De laatste thuiswedstrijd wordt traditioneel omgetoverd in een themamiddag met als titel ''t is Bal'. Kort maar vooral krachtig.

Berghem wordt kampioen tegen Boskant

Berghem Sport is met het gelijkspel tegen Boskant kampioen geworden in de 4e klasse.

De wedstrijd eindigde zoals deze was begonnen met een 0-0 einduitslag. Donderdag 5 mei start om 10.00 uur het familietoernooi bij v.v. Boskant. Op dezelfde dag gaat de vlooienmarkt open om 10.00 uur en deze duurt tot 14.00 uur (locatie parkeerplaats v.v. Boskant.)

Ollandia naar WEC

Zondag staat er voor Ollandia de laatste uitwedstrijd van de reguliere competitie op het programma. Hiervoor moet het naar sportpark "De Glorie" in Wijbosch om daar aan te treden tegen WEC.

De Wijbosch Eerde Combinatie heeft zich inmiddels vrij gespeeld en kan zondag dus vrijuit aan de wedstrijd tegen Ollandia beginnen. Ollandia is nog niet zover, want het is met SCMH nog volop in een strijd gewikkeld voor om rechtstreekse degradatie of nacompetitie. Hopelijk geven de goede resultaten van de komende weken het team de extra stimulans om ook zondag een goed resultaat neer te zetten en daarmee SCMH onder zich te houden. Hopelijk krijgt het hierbij weer de steun van vele trouwe supporters. Voor de meeste ander teams staat de laatste competitiewedstrijd op het programma, waarbij de Ollandia Veteranen bij winst tegen WHV en verlies van Irene bij concurent Schijndel/De Wit nog een gedeeld kampioenschap kan binnenhalen.

Op zaterdag staan er voor de jeugd nog enkele competitiewedstrijden en in de vooravond het A-junioren toernooi met teams van Boskant,DVG, Rhode en |Ollandia op het programma.

Rooise ponyruiters slepen prijzen binnen

De ponyruiters uit Sint Oedenrode lieten van zich horen

Myrthe van Happen en haar pony Startlight reden vorig weekend hun allereerste weekend. Deze combinatie belooft wat voor de toekomst want zij wisten in 1 weekend maar liefst 3 eerste prijzen te winnen. In Lieshout werd hun eerste wedstrijd gewonnen. Hierna had de combinatie de smaak te pakken. Zij vertrokken daags erna naar Heesch waar zij wederom twee grote bekers wisten te winnen. Het eindresultaat na een weekend was 3 eerste prijzen en maar liefst 6 winstpunten.

Foto:

Sanne van Run vertrok afgelopen weekend met haar pony Prestige naar Reusel. In de klasse L1 wist deze combinatie tweemaal in de prijzen te vallen. Sanne en Prestige behaalden een mooie 3e en 5e prijs. Ook Evi de Beer kwam aan de start in Reusel. Zij reden een nette proef in de klasse L2 en werden daarmee tweede. Ook Jasmijn van den Brand en haar nieuwe D-pony Nevil hadden hun wedstrijd debuut in het Schijndelse Woud in Schijndel. Zij wisten samen 188 en 197 punten te behalen en werden tweede van de B klasse. Hun debuut werd beloond met een mooie grote beker.

Ook voor de paarden werden er dit weekend wedstrijden georganiseerd. Michelle Bakx en Golden Tulip kwamen aan de start in Heeswijk-Dinther. Ze moesten als eerste de ring in en werden uiteindelijk ook knap eerste. Anne van Liempd vertrok naar Cromvoirt. Samen met haar paard Falanda werden twee mooie foutloze rondes gereden. Anne en Falanda werden eerste in de klasse b.

Meike Nooijen en Black Magic winnen dressuurproef

Dit zonovergoten weekend hebben diverse Nijnselse ruiters en ponyruiters gebruikt om samen met hun paard of pony op wedstrijd te gaan.

Meike Nooijen en Black Magic kwamen aan de start op een dressuurwedstrijd in Reusel. Een wedstrijd die gold als selectiewedstrijd voor de Brabantse outdoor kampioenschappen die in augustus in Nijnsel plaatsvinden. Meike en haar pony Black Magic werden door de jury in de klasse AB/B beloond met 67.2% en een eerste prijs. Meike is al goed op weg voor een startbewijs.

Nicole Gevers en haar paard Bentley startten op een springwedstrijd in Eindhoven. Met haar paard Bentley behaalde ze een negende prijs in het springen klasse L.

Marloes van Stiphout
Bij de familie van Erp in Oss werd een meerdaagse springwedstrijd georganiseerd. Marloes van Stiphout had dit weekend het dressuurzadel vervangen door een springzadel en kwam hier aan de start. Haar paard Figaro maakt het niks uit in welke discipline ze aan de start verschijnen. De barrageronde in de klasse B op vrijdag werd door de jury beloond met 82.5 stijlpunt. Goed voor een eerste prijs. Suzan van Gastel startte haar paarden Al Gore Go en Fergie succesvol in de klasse L.

Al Gore Go
Na een foutloze eerste ronde kwam Al Gore Go iets sneller foutloos door de barrage en eindigde met een eerste prijs. Fergie deed er iets langer over maar wel foutloos en eindigde met een derde prijs. Op zondag startte Suzan Epke in het springen klasse M en eindigde met een vierde prijs.

Asten en Soniuswijck
Met het paard Enrico du Mesnil behaalde ze de vijfde prijs. In de klasse M startte ze tevens haar paard Fergie en hiermee eindigde ze met een zevende prijs. Judith van den Nieuwenhuijzen startte haar paard Loesje van de Soniuswijck ook in Oss in de klasse L. Judith en Loesje eindigde met een zevende prijs. Thom van Dijck kwam aan de start op een springwedstrijd te Asten. Met zijn paard Fleurissant eindigde hij in de klasse L met een tweede prijs. Met zijn paard Torsilla eindigde Thom in deze klasse met een vierde prijs.

Maak kennis met zwemmen

Op zondag 8 mei laat Argo in zwembad De Neul een ieder kennismaken met de zwemsport. Tijdens deze middag - die om 13.30 uur begint - zullen de zwemmers van Argo hun kunsten vertonen tijdens diverse zwemdemonstraties.

Alle toeschouwers krijgen hierdoor een duidelijk beeld van wat er bij Argo wordt geleerd en hoe er bij Argo wordt getraind. Alle zwemtechnieken die de zwemmers zullen laten zien, worden begeleid door een speaker die aan alle aanwezigen precies zal uitleggen wat en hoe er wordt gezwommen. Argo heeft diverse zwemmers die actief zijn op de regionale en Nederlandse kampioenschappen en deze zwemmers zullen ook diverse demonstraties verzorgen. Aan bod komen o.a. vlinderslag, borstcrawl, rugslag, schoolslag, wisselslag, starts en keerpunten. Na de demonstraties - die ongeveer een uur duren - is er voor alle aanwezigen de mogelijkheid om een half uur vrij te zwemmen. Tijdens dit half uur blijven de zwemmers, trainers en officials in het zwembad om eventuele vragen te beantwoorden.
Dus wil je meer weten over de zwemsport en wil je graag weten wat er zoal bij Argo wordt gedaan? Dan is dit bij uitstek de gelegenheid om je hierover te laten informeren. Dus tot zondag 8 mei om 13.30 uur in zwemkleding in het zwembad, deelname is gratis.

Koen van der Wijst terug van blessure

In het weekend van 30 april en 1 mei werd in Kampen de tweede EK-ronde van 2016 gereden. Gelukkig dit keer onder betere weersomstandigheden. Er verschenen drie Rooise BMX-ers aan de start.

Koen v/d Wijst (Junior Men) is inmiddels hersteld van een flinke schouderblessure waardoor hij helaas een aantal weken niet heeft kunnen fietsen. Hij kwam dit weekend voor het eerst weer in actie bij een wedstrijd.

Vrijdag reed hij in de manches 1-2-1, in de halve finale reed hij tot de laatste bocht op een 1e plek maar helaas kwamen er op het laatste stuk toch nog vier rijders voorbij waardoor hij 5e werd en daarmee net naast een plaats in de finale greep. Op zondag werd Koen in de manches 3x derde, in de halve finale werd hij 4e. In de finale is hij helaas gevallen maar werd toch nog 6e.

Bas Verhagen (Boys 13/14 jaar) reed zowel op zaterdag als op zondag de manches. Kyro van Schijndel (Boys 13/14 jaar) reed op zaterdag 3-4-4 in de manches, in de achtste finale werd hij 8e. Op zondag had hij het zwaar. Hij werd 3x vijfde in de manches, daarmee was hij helaas net niet door naar de achtste finale.

Dames MHC winnen weer van Hopbel

Afgelopen zondag stond de derby tegen De Hopbel uit Schijndel op het programma. Uit in Schijndel werd met 2-1 gewonnen. Ook deze keer was het team van Jan Kemps en Hugo van Gent gefocust om de drie punten te pakken. Schijndel is tenslotte nog vol op in de race voor de play-offs samen met de dames van MEP uit Boxtel. Kortom, een heerlijke hockeypot op een zonnige zondag.

Sint-Oedenrode startte de wedstrijd fel. Er werd direct met hoge press gespeeld om het Schijndel lastig te maken. Een antwoord had Schijndel dan ook niet. Dit hadden de dames al snel in de gaten, waardoor ze het nog lastiger gingen maken voor De Hopbel. Niet alleen hoge press maar ook het snel passen werd ingezet. Door uitstekende combinaties wist Loes van der Heijden de bal langs de achterlijn de cirkel in te slaan. Door het scherp reageren van Corinne van Uden, wist zij de bal in de goal te tippen.

Na rust zette Sint-Oedenrode het uitstekende spel voort. Door het snel handelen en snelle passen, wisten zij de press van De Hopbel te omzeilen. De dames uit Schijndel lieten iets meer van zich zelf zien, maar lastig konden zij het niet maken voor Sint-Oedenrode. Door een overtreding in de cirkel aan Schijndelse zijde werd er een corner gegeven. Karien Thielen, die tevens haar laatste thuiswedstrijd speelde, schoot de bal genadeloos in de rechterhoek. Toen was het zaak om de voorsprong te verdedigen. Dit lukte helaas niet helemaal, door een tip aan Schijndelse zijde werd het nog 2-1. In de laatste 10 minuten werd de wedstrijd professioneel en zorgvuldig gespeeld. Met een 2-1 overwinning bleven de drie punten in Sint-Oedenrode. Volgende week staat de laatste competitiewedstrijd uit tegen Helmond op het programma.

Rooise renners strijden in de regio

De nieuwelingen en junioren reden afgelopen weken weer verschillende wedstrijden. Onder zeer natte weersomstandigheden op de kasseien in Eijsden vond het Sep Schuurmans zijn draai/durf niet en gaf op.

Diezelfde zondag waren de weersomstandigheden in Zeeland bij de klassieker Omloop van Borsele niet veel anders. De zeer harde wind zorgde voor een waar slagveld bij deze juniorenklassieker. Toch wist Jarno van Esch zich knap te handhaven in het 166 tellende peloton en eindigde in de 3e waaier knap op de 29e plaats. Slechts 46 renners haalden de finish. Op koningsdag waren de weersomstandigheden opnieuw zeer slecht. Veel regen en kou deden Jarno verkleumd afstappen 7 ronde voor het einde. Zijn broertje Youri deed het hier wel zeer knap en reed de wedstrijd keurig in het peloton uit als 46e. Afgelopen zondag stonden de nieuwelingen aan de start in Sint Michielsgestel. Achter de drie leiders sprintte Sep naar de 20e plaats en achter het peloton eindigde Youri als 52e. Jarno reed een zware klimkoers in Wallonie, in Retinne. Hij reed hier een zeer sterke wedstrijd en kwam uiteindelijk ook in de kopgroep van 6 renners te zitten. Helaas sloeg het noodlot 3 ronde voor het einde toe en was materiaalpech de boosdoener dat hij niet meer verder kon. Heel jammer want op dat moment reed Jarno voor plek 2 t/m 4.

Programma komende twee weken:
Nieuwelingen: 8 mei Yerseke, 15 mei Lieshout, 16 mei districtskampioenschappen Wernhout. Junioren: 5 mei Wilsele(B), 8 mei Tongeren (B), 15 mei Lieshout, 16 mei districtskampioenschappen Wernhout. Elite: 15 mei Lieshout, 16 mei districtskampioenschappen Mierlo.

Duif Van Boxmeer het snelst vanuit Laon

Deze week was er een vlucht vanuit Laon (251 km) 's Morgens was het regenachtig in Noord-Frankrijk en België, dus werd het wachten.

Na een verbetering van de weerssituatie kon er om 13.00 uur gelost worden. De 425 duiven van 17 Rooise liefhebbers vertrokken met een noordwesten wind richting huis. Daar werd om 16.34 uur de eerste geklokt door Johan v. Boxmeer (snelheid 1167 m p m.) De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: J. v. Boxmeer: 1,6,7,8,11,12,15. W. v. Houtum: 2,3,5. H. v. Boxmeer: 4,10. J. v. Laarhoven: 9. Comb. G. en H. v. Dijk: 13,14. Volgende week staat weer Laon op het programma.

BV Rooi jeugdtoernooi op 18 mei

Na het succes van vorig jaar, organiseert Basketbal Vereniging Rooi ook dit jaar weer een jeugdtoernooi voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 van alle basisscholen in Sint-Oedenrode, Son en Breugel en Schijndel. Met dit toernooi wil BV Rooi de jeugd laten ervaren dat basketbal een ontzettend leuke teamsport is.

Kinderen kunnen zich inschrijven met een team van 5 tot 10 personen dat door hen zelf is samengesteld. Er worden wedstrijden van ongeveer 20 minuten gespeeld, afhankelijk van het aantal deelnemende teams. Het toernooi zal worden begeleid door ervaren en deskundige mensen van BV Rooi. Ze hopen ook dit jaar natuurlijk weer op een grote opkomst! Wil je graag meedoen? Aanmelden kan nog via website van BV Rooi. Ga naar www.bvrooi.info/school en schrijf je snel in! Het BV Rooi Jeugdtoernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Drukkerij ANEO-SERVICE."

Domper voor Heren 1 MHC

Deze zondag speelden Heren 1 van MHC Sint-Oedenrode tegen Asten. Heren 1 moest uit deze wedstrijd drie punten halen om degradatie te voorkomen.

De boodschap was duidelijk, dood of de gladiolen. Tijdens de wedstrijd speelde Rooi goed en de ruststand was dan ook 2-1. Na rust bleef Rooi sterk spelen en twee doelpunten verder stond het 3-2. De 4-2 hing in de lucht maar viel nog niet. Toen ineens met een snelle tegenaanval Asten scoorde en het 3-3 was. Heren 1 ging door en was steeds heel dichtbij. Het bleek een onfortuinlijke wedstrijd voor keeper Lars van de Ven te worden. Hij moest met geel het veld verlaten. Zonder keeper werd de eindstand 3-5. Een enorme domper.