DeMooiRooiKrant

4 oktober 2017

DeMooiRooiKrant 4 oktober 2017


Tijdens een persbijeenkomst in het bestuurscentrum van Meierijstad heeft de nieuwe burgemeester, CDA'er Kees van Rooij, zich voorgesteld. Ook was er de gelegenheid om vragen te stellen aan de nieuwe burgervader.

Kees van Rooij komt uit Gemert. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen; twee dochters en één zoon. Nadat hij twaalf jaar burgemeester is geweest van Horst aan de Maas is het vanaf december de taak aan Van Rooij om de gemeente Meierijstad te besturen. Volgens Van Rooij zijn er verschillende overeenkomsten, maar zeker ook verschillen tussen de gemeenten. "De gemeente Horst aan de Maas in Limburg is ook een gefuseerde gemeente, net als Meierijstad. Daar waren zestien kernen, hier dertien. Hier is het alleen allemaal net wat 'grootser'. Dat maakt het spannend maar ook een hele mooie uitdaging. Ik zie Meierijstad daarom als een uitdagende gemeente. De variatie binnen de gemeente vind ik heel erg aantrekkelijk. De cultuur en hoe de mensen met elkaar om gaan past bij mij. Deze mentaliteit spreekt mij aan, wellicht ook omdat ik zelf hier vandaan kom."

Dat Kees van Rooij werd gekozen als nieuwe burgemeester van Meierijstad kwam ook voor hem als een verrassing. "Wat dat betreft krijgt de vertrouwenscommissie een compliment van me. Ze zijn heel zorgvuldig te werk gegaan zonder iets los te laten. Ik kreeg een half uurtje voordat de raadsvergadering begon een telefoontje. Ze zeiden: spreek ik met de nieuwe burgemeester van Meierijstad? Ik antwoordde dat ik hoopte van wel. Niet veel later was ik aan het skypen als nieuwe burgemeester."

De heer Van Rooij is er zelf van overtuigd dat hij past bij de nieuwe gemeente. "Ik ben op de ochtend dat ik bij het gemeentehuis aan kwam ontzettend warm ontvangen. Er stond een prachtige bos bloemen klaar en een pakket met streekproducten. Zo kan ik de gemeente nog wat beter leren kennen natuurlijk. De komende tijd heeft voor mij een dubbele lading omdat ik enerzijds afscheid neem van een gemeente en anderzijds heel veel zin heb om hier aan de slag te mogen."

In de beginperiode wil de burgemeester zoveel mogelijk kennismaken met de gemeente. "Het is zaak om eerst te observeren, te luisteren en te proeven. Als ik al plannen zou hebben zou ik ze nog niet op tafel gooien. Ik wil eerst nader kennismaken met deze mooie gemeente en me meer verdiepen in het leven van de burgers, verenigingen en andere zaken."

Naar verwachting kan Van Rooij begin december beginnen als nieuwe burgemeester. De exacte datum wordt nog bekendgemaakt.


Dewy Lo-A-Njoe (16) wint nu al NK judo voor senioren

Sint-Oedenrode – De Nijnselse judoka Dewy Lo-A-Njoe is pas zestien jaar, maar dit weekend werd ze verrassend Nederlands Kampioen bij de senioren -52 kg. Het was de eerste keer dat ze bij de senioren mee streed voor de titel en prompt sleepte ze de eerste prijs binnen.

Dewy was vrijgeloot in de eerste ronde. Haar tegenstandster in de tweede ronde weet ze al snel te verassen met een wazari. In de finale judode Lo-A-Njoe tegen de zes jaar oudere Julie Kemmink. Het werd een spannende finale die aan het eind met een ippon werd beslist. Daarmee verraste het zestienjarige talent van Sportcentrum Essink en voorheen Dai Ippo uit Sint-Oedenrode vriend en vijand.

Formido
Forum klus wijs
La Dolce Vita

Jaargang 8 • Week 40 • Woensdag 4 oktober 2017

Mysterieuze kist gevonden'

Pal voor de opening van de Helden van Kien – voorjaar 2016 – stuitten hoveniers in de aangrenzende tuin op een geheimzinnig luik. Het bleek de entree van een kleine Middeleeuwse kelder. Rondom de plek is de laatste maanden meer onderzoek gedaan. Afgelopen maandag werd een mysterieuze kist gevonden, vol met bijzondere munten.

Uiteraard riep dat vraagtekens op bij de archeologen van dienst. "We hebben zelden zoiets gezien, nog zo intact. Het lijkt wel een kist uit de collectie van Pieter de Josselin de Jong. Deze Rooise kunstschilder woonde en werkte eind negentiende eeuw in Rooi en omstreken. Hij spaarde dergelijke kisten. Maar waar die munten vandaan komen…?" vraagt de hoofdarcheoloog zich af. Na voorzichtig verder graven werd een prachtige koker gevonden met daarin een brief die nog net te lezen was. De boodschap is verrassend genoeg voor alle Rooise basisschoolkinderen.

Sint-Odarode, 19 juli 1889

Aan kinderen van Sint-Odarode,

Jaren voor mynen dood heb ick reedsch honderden zeldzaemen dukaten gespaard. Altijd in myn gedagten om deze te schenken aen kinder, wonende te Sint-Odarode. In alleryl begraef ick de dukaten vandaag, bang voor schermutselingen door op de loer liggenden bandieten. Meerdere malen hebben ze myn huijs betreden, op zoek naar deze buijt. Ick ben bang de dukaten te verliezen, vandaar de oproep aen hen die deze kostbare kist vinden: geef alle kinderen op Roois onderwijsch een duit. Dat maakt het de vermaledijde dieven onmogelijk om alle munten te verwerven.
Zodra zy allen een munt verkrijgen, zal ick na een lange vlucht terugkeren naar Sint-Odarode en iedereen belonen met mijn kennis en vermaeck…

Ick vertrouwe op u

Rhoderik van Oeth

Wie is deze geheimzinnige persoon? Hoe zal hij of zij terugkeren? Wanneer? Uiteraard buigen meerdere mensen zich nu over deze kwestie, evenals de nieuwe burgemeester van Meierijstad. Stap 1 is om alle kinderen van de Rooise basisscholen een munt te geven. Dat zal binnenkort gebeuren. Hopelijk laat de boodschapper achter dit alles zich snel zien en kan het mysterie worden opgelost….


Krijgt Rooi weer een klompenmakersgilde?

Foto: Hans van den Wijngaard

Als toeristen van over de hele wereld aan Nederland denken, dan denken zij als eerst aan klompen. Niet vreemd omdat in ons land de klomp in vroegere tijden het gangbare schoeisel was. In onze regio was in vroegere jaren klompenmaker dan ook een veel voorkomend beroep. Een beroep en traditie die in de loop van de jaren bijna volledig uit beeld verdwenen is.

Marc van Diest en Eric van den Hurk willen de kunst van het klompen maken niet verloren laten gaan, zij zijn dan ook voornemens om met enkele enthousiaste Rooienaren deze kunst in ere te houden. Dat vertelden beide Rooienaren zaterdag in de Gasthuishoeve, daar lieten zij ook zien hoe klompen met de hand worden gemaakt.

Foto: Hans van den Wijngaard

"Mijn opa was klompenmaker, hij maakte alle klompen nog met de hand. Ook mijn vader beheerste de kunst om klompen met de hand te maken. Maar hij stapte wel over naar het machinaal vervaardigen van klompen", vertelt Marc van Diest. "Als jongen ging ik met mijn opa en mijn vader altijd mee naar de klompenbeurs. Dat vond ik toen al interessant, maar klompenmaker ben ik nooit geworden. Nadat mijn vader enkele jaren geleden overleed vond ik het heel erg dat de kunst van het klompen maken daarmee uit de familie was verdwenen. Daarom heb ik zelf een cursus klompen maken gevolgd", zo vervolgt Van Diest.

Ook Eric van den Hurk van de Gasthuishoeve is enthousiast over het klompen maken. "Ik zou het mooi vinden als we met een groepje van een acht tot tien personen hier wekelijks weer met de hand klompen zouden kunnen maken. Het leuke van zo'n groep is namelijk dat je dan van elkaar kunt leren. Bovendien is het met groep ook gezelliger dan alleen in een schuurtje".

Naast het maken van klompen was er zaterdag en zondag in de Gasthuishoeve ook een kleine expositie over het houten schoeisel te zien. Rooienaar Luc van de Tillaart, die voorzitter is van de Nederlandse vereniging van klompenfabrikanten laat weten het te waarderen dat het handmatig vervaardigen van klompen weer in opmars is. "Tachtig jaar geleden verdween de handmatige productie en kwam de machinale klomp in zwang. Nu zien we een tegenovergestelde beweging. Mensen willen deze kunst niet verloren laten gaan". Toch heeft de klomp behoorlijk aan belangstelling ingeboet. Tien jaar geleden werden er per jaar nog zo'n drie miljoen klompen gemaakt. Dat zijn er nu volgens Van den Tillaart nu nog maar ongeveer driehonderdduizend, een daling van negentig procent.

Een en al klompen

Dit weekend stond De Gasthuishoeve compleet in het teken van de Brabantse klomp. Op vrijdag vond de 86e Klompenkeuring plaats en vervolgens werd de Brabantse Klompenbeleefroute in Het Groene Woud gepresenteerd. Daarnaast waren de deuren van De Gasthuishoeve het hele weekend geopend voor het publiek en er waren verschillende activiteiten en demonstraties rondom klompen te beleven.

Vijf van de elf machinale klompenmakers die ons land rijk is, kwalificeerden hun beste klompen voor de jaarlijkse Klompenkeuring. Drie keurmeesters, ieder met hun eigen expertise, beoordeelden de klompen op de pasvorm, het model en de kwaliteit. "De pasvorm wordt beoordeeld op 40 verschillende punten", vertelt Rooienaar Luc van den Tillaart, voorzitter van de klompenmakersvereniging NVK. Het model kan per klompenmaker verschillen, maar ernstige fouten worden in deze categorie wel gemeld."

De lijst met de verschillende criteria kan op ieder moment aangevuld worden, waardoor de lijst ieder jaar completer wordt. "De klompenmakers krijgen een verslag met aandachtspunten mee naar huis en het is de bedoeling dat de klompen op die manier steeds beter worden." Aankomende vrijdag wordt de winnaar van de keuring bekend gemaakt.

Naast de Klompenkeuring vond vrijdag ook de presentatie van de Brabantse Klompenbeleefroute in Het Groene Woud plaats. Met dit project hopen de initiatiefnemers uit Sint-Oedenrode, Liempde en Best toeristen naar onze regio te trekken. De organisatie hoopt ook een initiatiefnemer uit Schijndel aan dit lijstje toe te voegen. Tulpen, molens en klompen. Daar komen de toeristen voor naar Nederland. "Dus waarom zouden wij onze kansen laten liggen? Onze regio kent een rijke geschiedenis op het gebied van klompen en met dit project verbinden wij al deze onderdelen met elkaar", vertelt Désiré van Laarhoven, een van de initiatiefnemers. Het streven is om in het voorjaar van 2018 een fysieke route, een website en een koppeling naar social media te realiseren. De route loopt onder andere langs het populierenlandschap, de klompenindustrie en –winkeltjes. Deze Klompenbeleefroute biedt economische kansen voor organisaties en ondernemers, zoals bijvoorbeeld horecagelegenheden. "We willen deze regio op de kaart zetten en op dit moment zijn wij op zoek naar ondernemers die zich willen aansluiten."

Inburgeraars klaar voor de toekomst

Foto: Jan Ebben

Al sinds enige tijd organiseert Vluchtelingenwerk een workshop waarbij je meer leert over de waarden van onze samenleving. Woensdagmorgen is door verschillende deelnemers van deze workshops de eerste participatieverklaring ondertekend. Vanaf 1 oktober is dit verplicht.

Inburgeraars zijn vanaf heden verplicht om een participatieverklaring te tekenen. Deze kunnen zij tekenen na deel te hebben genomen aan een speciaal daarop gerichte workshop. In deze workshop zijn de vier grondwaarden van onze samenleving opgenomen: gelijkheid, solidariteit, vrijheid en participatie. Wat betekenen deze waarden voor de deelnemers en wat zegt het hen? Daar wordt tijdens de workshop aan gewerkt.

Vanaf heden is dit dus van belang voor de inburgering. Wanneer de workshops zijn afgelopen wordt officieel een participatieverklaring getekend door zowel de gemeente als de cursist. Vluchtelingenwerk Sint-Oedenrode gaf deze workshops al sinds vorig jaar maar tegenwoordig is het dus verplicht. Het tekenmoment dat hiervoor wordt georganiseerd wordt afgestemd door de gemeente.

Gisteren vond voor de eerste keer dit officiële moment plaats. De cursisten, allemaal uit de gemeente Meierijstad, waren uiteraard maar wat trots met het afronden van de cursus.

Jarig SKOSO opent 'ontdeklab'

SKOSO ontdeklab

SKOSO, Stichting voor Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode, bestaat alweer 50 jaar en dat is een feestje waard. Op 5 oktober, de dag van de leraar, wordt het jubileum van SKOSO gevierd én wordt het eerste 'ontdeklab' geopend.

Tijdens de receptie van het 50-jarige bestaan, opent SKOSO het 'ontdeklab'. In het lab leren kinderen op een leuke manier over natuur, techniek en duurzaamheid. Tegelijkertijd worden de kinderen voorbereid op hun rol in onze toekomstige maatschappij.

Op dit moment is het eerste ontdeklab gerealiseerd en deze is gevestigd op de locatie van Neovito op het Everse. Hier is van alles te doen. De kinderen leren werken met nieuwe technische materialen in een omgeving waarin ze zelf mogen creëren en produceren. Het lab beschikt over een werkplaats, een keuken en brainstorm-ruimtes. Daarnaast is er een (pluk)tuin met eetbare gewassen, zodat er gekookt kan worden. Ook zullen er een aantal kippen rondlopen, die zorgen voor verse eieren.

Op het gebied van innovatief onderwijs richt SKOSO zich met dit project op ICT, wetenschap, techniek en excellentie. Op dit moment is het eerste ontdeklab gerealiseerd en uiteindelijk is het de bedoeling dat op iedere basisschool een eigen ontdeklab wordt ingericht. Een bezoek aan het ontdeklab op het Everse dient dus als startpunt, zodat scholen daarna zelfstandig aan de slag kunnen gaan. Samen met zoveel mogelijk externe partijen wil SKOSO de olievlek niet alleen op de zeven basisscholen van de stichting zelf verspreiden, maar ook in de regio en misschien later ook daarbuiten.


Dode man aangetroffen in woning Kofferen

Zaterdagavond is in een woning aan het Kofferen een dode man aangetroffen. De politie en de recherche die met meerdere mensen aanwezig zijn doen onderzoek naar de doodsoorzaak van de man. De politie heeft ten minste drie personen meegenomen, of het om verdachten of getuigen gaat is niet bekend.

De politie maakt bekend dat de recherche een forensisch onderzoek uitvoert in de woning en dat in de buurt onderzoek en hoopt daar getuigen of mensen met relevante informatie te spreken. De politie heeft later op de avond bekend gemaakt dat er geen sprake is van een misdrijf.

Nieuwbouw Kombi bouwmaterialen bijna voltooid

Deze mensen staan dagelijks klaar bij Kombi bouwmaterialen

Supertrots zijn ze op het gemoderniseerde onderkomen van Kombi bouwmaterialen. De A-locatie aan de snelweg is door de immense verbouwing zeker een triple-A locatie geworden. In het voorjaar zal het project compleet af zijn. Inmiddels wordt de vernieuwde winkel en één van de loodsen al volop gebruikt en genieten zowel het personeel als de klanten van de vele voordelen die het 'bouwpaleis' biedt.

Natuurlijk hadden het oude kantoor en bijhorende loods de nodige nostalgie en charme. Het was Van Erp Bouwmaterialen zoals het ooit begon. Nog steeds wordt het bedrijf zo in de volksmond genoemd. "Dat is alleen maar mooi, maar het werd tijd om een volgende logische stap richting de toekomst te maken. We waren hier aan toe", vertelt bedrijfsleider Giel van Esch. Na jaren van plannen is het er eindelijk van gekomen. Een enorme loods is verrezen met inpandig een excellente en uitgebreide winkel met bijbehorende showroom. "We kunnen vrijwel alles op het gebied van bouwen leveren en dat kunnen we nu ook allemaal laten zien", prijst Van Esch zich gelukkig.

Aannemers, ZZP'ers én particulieren komen aan hun trekken bij Kombi bouwmaterialen. Vooral als straks de drive-inn van maar liefst 2600m2 klaar is. "Dan wordt het nog eenvoudiger en sneller om bouwmaterialen af te komen halen, ongeacht de weersomstandigheden. Ons personeel staat klaar om te helpen en te adviseren, van ruwbouw tot afbouw." Gastvrijheid staat bij het hechte team op één. Daarom staat bij Kombi bouwmaterialen de koffie altijd klaar. Het koffieapparaat heeft niet voor niets een prominente plek gekregen in de winkel. "Iedereen is welkom bij ons. Ook om de werkdag te beginnen, voordat de mannen naar de bouw gaan. We willen dat onze klanten zich bij ons thuis voelen", zegt de bedrijfsleider tot slot. De komende maanden zal de voltooiing van het vernieuwde onderkomen plaatsvinden. Houd DeMooiRooiKrant in de gaten voor meer Kombi-nieuws!

Themamiddag Europees Kennisbeleid

Op donderdag 12 oktober houdt de buitenlandcommissie van CDA-Brabant samen met Lambert van Nistelrooij een themamiddag over Europeees Kennisbeleid bij VanderLande in Veghel van 14.00 uur tot 17.00 uur. Geopend wordt door Frans van der Heijden, projectmanager van Vanderlande die een korte impressie van het bedrijf geeft.

Daarna volgen 4 inleiders: Koen Rapstok, ERAC over de positie van de arbeidsmarkt in Europese programma's Marc van der Meer, hoogleraar Onderwijs Arbeidsmarkt UvT over de Arbeidsmarkt in Brabant, Jos van Asten, programmamanager van Agrifood Capital Werkt: Over de opleiding van werkenden, Michel Kaasschieter trainingsmanager over de eigen academie bij Vanderlande.

Daarna volgt er een pauze en gaat men in 4 deelgroepen uiteen en komt men daarna samen voor een plenaire terugkoppeling Europarlementarier Lambert van Nistelrooij zal dan een reflectie geven met aanvullingen door de 4 sprekers. Iedereen is van harte welkom, maar dient zich wel van te voren op te geven via e-mail bij brou6733@planet.nl , Daarna ontvangt men dan de officiële uitnodiging.

Herfstactiviteit voor stoere JeugdNatuurWachters

Zaterdag 7 oktober zijn de jeugdnatuurwachters van JNW De Populier actief op- en rond de JeugdNatuurWeij aan de Zuidelijke Randweg. De kinderen worden daar verdeeld in drie groepen. Eén groep steekt de handen uit de mouwen en gaat aan het werk op de JNWeij.

Er wordt onder andere een pad naar de vlindertuin met houtsnippers aangelegd. De andere twee groepen maken een paddestoelenzoektocht in de Diependaal en gaan vissen in de poel waarna met zoekkaarten de waterdiertjes gedetermineerd worden. De groepen wisselen steeds, dus iedereen neemt aan alle activiteiten deel.

Deze buitenactiviteit gaat altijd door, ook bij slecht weer. Laarzen en regenkleding zijn in dat geval aan te raden. De groep vertrekt onder begeleiding om 09.15 uur bij Mariëndael met de fiets naar de JNWeij. Rond 11.30 uur verwachten ze weer terug te zijn bij Mariëndael.

Voor meer info kunt u bellen met Annie Vervoort; 06-10299548 of Frank Bax; 06-55831827.

Nationale Archeologiedagen

Zaterdag 14 oktober organiseert de Archeologische Werkgroep van de Heemkundige kring de Oude Vrijheid een wandeltocht met gids langs archeologisch / historische plekken in Sint-Oedenrode.

Om 11.00 en 14.00 uur is het vertrek bij het Heemhuis Kerkdijk Noord 4 (bij de Knoptoren). In het Heemhuis zijn video's en documentatie van de opgravingen te bekijken. Het Heemhuis is open van 10.00-15.00 uur

De wandeling eindigt bij slot Dommelrode met een rondleiding door het slotje en bezichtiging van de archeologische vondsten die daar zijn tentoongesteld.De wandelroute is ook in het Heemhuis op te halen als men deze zelfstandig wil lopen. Let op : Slot Dommelrode is open van 11.00 tot 16.00 uur.

IVN wandeling: Een kijkje nemen in de Wijk

Op zondag 8 oktober houdt IVN Rooi een herfstwandeling in Nijnsel voor iedereen die van de natuur 'om de hoek' wel eens meer wil weten. We nemen 'een kijk in de wijk'.

Deze keer niet met de fiets of auto naar een natuurgebied om daar te gaan wandelen. We blijven lekker 'thuis'! Want er valt dicht bij huis veel natuur te ontdekken. Vaak gaan we er ongemerkt aan voorbij. Met de gidsen van IVN Rooi wandel je door Nijnsel en zij laten zien wat er bij jou om de hoek allemaal voor natuurschoon is, zoals de mooi gekleurde amberboom, de grote parasolzwam en allerlei bessen en vruchten.

Op zondag 8 oktober vertrekken we om 13.30 uur vanaf De Beckart in Nijnsel. De wandeling is gratis en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Kinderen onder begeleiding van ouders zijn ook van harte welkom! Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op: www.ivnrooi.nl

Comedy night in de Ossekop

Eet-&muziekcafé De Ossekop heeft in de afgelopen jaren een mooie naam opgebouwd als het gaat over live optredens. Op 20 oktober heeft de Ossekop een primeur voor Sint-Oedenrode. Vergeet de sportschool en kom je buikspieren trainen in de Ossekop tijdens de comedy night: "Sint-Oedenrode Lacht".

Duik op deze avond in de fascinerende wereld van stand-up comedy met aanstormend en gevestigd talent uit binnen- en buitenland. Met een microfoon en grappen in razend tempo bezorgen de comedians u een geweldige avond. Maak deze primeur voor Sint-Oedenrode mee en reserveer snel, want vol=vol. De toegang is gratis. Als u voorafgaand aan deze comedy night gebruik maakt van het comedy diner bent u verzekerd van een zitplaats. De comedyshow start uiterlijk om 21.30 na het sluiten van de keuken.

B&W maakt kennis met Damiaancentrum

Het Damiaancentrum bleek ook voor B&W een inspirerende plek. Foto:

Op maandag 2 oktober brachten waarnemend burgemeester Fränzel, de wethouders Van der Pas, Van Roozendaal en Witlox en twee ambtenaren, een bezoek aan het Damiaancentrum.

Het doel van het werkbezoek was kennismaken met (de activiteiten van) het Damiaancentrum en uitwisselen over welzijns- en vrijwilligerswerk in Meierijstad. In zijn presentatie benadrukte Piet van den Tillaart, voorzitter van het Damiaancentrum, dat het centrum een ontmoetingsplek is, voor iedereen, ongeacht achtergrond of cultuur. Het centrum legt zich erop toe om niet alleen inwoners uit Sint-Oedenrode, maar ook inwoners uit Schijndel en Veghel te bereiken.

Na de presentatie kreeg het bezoek een smakelijke lunch aangeboden. De soep en broodjes waren verzorgd door vrijwilligers van de werkgroep Keukenpraat. Na de lunch werd het gezelschap rondgeleid en kregen de vrijwilligers van de diverse werkgroepen het woord. Die gaven enthousiast uitleg over Keukenpraat, Senioren Vakantieweek, 't Onderonsje, het Textielatelier, de Tuin, de Fietsen- en Houtwerkplaats, Gilde Samenspraak en Grenzeloos Muziek. 'Het geeft veel voldoening om hier vrijwilliger te zijn, als je ziet hoe blij je iemand hebt gemaakt. En soms is dat alleen al door naar zijn verhaal te luisteren,' werd er gezegd.

Onder de aanwezigen was ook Irene Dijkstra, manager van Kentra24, de verslavingskliniek voor jongeren. Kentra24 werkt al jaren samen met het Damiaancentrum: de jongeren nemen deel aan diverse activiteiten die in het Damiaancentrum worden aangeboden in het kader van therapie en dagbesteding. Mevrouw Dijkstra benadrukte de fijne, vruchtbare samenwerking. Tot slot werd van B&W de aandacht gevraagd voor de onzekere toekomst die het Damiaancentrum op deze plek heeft. Omdat het pand van Kentra24, het voormalige klooster, te koop staat, moet het Damiaancentrum mogelijk op termijn ook verhuizen. 'Het zou heel jammer zijn als we deze bijzondere plek zouden moeten verlaten,' aldus de voorzitter.

De burgemeester bedankte het Damiaancentrum voor de hartelijke ontvangst. Hij noemde het centrum een 'pareltje in Meierijstad' en benadrukte dat het goed was dat de huisvestingskwestie onder de aandacht was gebracht van het college. De contacten zijn nu gelegd; waar nodig en mogelijk kan de gemeente hierover meedenken.

Genieten in 't Groen: met, door en voor Rooi

Sint-Oedenrode is een nieuw evenement rijker. Althans, de fundering voor Genieten in 't Groen wordt op dit moment gelegd door vader en zoon Frank en Jelle van den Brand. Van 25 mei t/m 3 juni willen ze Sint-Oedenrode en omstreken in het groen laten genieten van alles wat Sint-Oedenrode te bieden heeft. De opbrengst gaat naar Rooise verenigingen.

De oplettende onder jullie hebben de foto vast al bestudeerd en gezien wie er aan dit nobele project meewerken. De locatie is het prachtige weiland aan de Dommel van familie Wiersma en John en Wil van der Linden zullen onder de koksmuts van Twins Cooking voor het eten zorgen. "Negen dagen lang kunnen mensen in een inspirerende omgeving komen lunchen of dineren', vertelt Frank. "We gaan zoveel mogelijk gebruik maken van streekproducten en onze gasten nemen plaats in een transparante tent. Op die manier genieten ze echt in 't groen. De koeien lopen waarschijnlijk letterlijk voorbij." De bedenker van het idee praat verder. "Het is niet alleen een pop-up restaurant. Het gaat om de gedachtegang. We willen de burgers en het bedrijfsleven laten zien wat Sint-Oedenrode qua voeding en natuur te bieden heeft. We vragen verenigingen om een handje te helpen. De clubs die bijspringen krijgen een gedeelte van de opbrengst. Het is met elkaar, door elkaar, voor elkaar."

Groen, water, een oase van rust, sfeer en dat alles dicht tegen het centrum aan. "Het is voor onze 'stadsgenoten' de perfecte gelegenheid om Rooi te leren kennen", nodigt Jelle alvast uit. De eerste vereniging heeft zich al aangeboden om te helpen en ook komt er definitief een kunstexpositie aan de Dommel in die periode. Het meerdaagse festival krijgt steeds meer vorm. Deze woensdag verschijnt de vernieuwde website online en is Genieten in 't Groen ook op Facebook te vinden. Ook het reserveren is al gestart. "Complete groepen kunnen reserveren. Bijvoorbeeld voor een bedrijfslunch of diner, in combinatie met een productpresentatie of lancering. Er zijn volop mogelijkheden!" voegt Frank toe. Meer informatie of reserveren? info@genietenintgroen.nl of www.genietenintgroen.nl

Rooise leraren staken, basisscholen dicht

De Dag van de Leraar staat dit jaar op meerdere vlakken in het teken van het onderwijs. Op 5 oktober wordt er namelijk ook gestaakt door leraren in het basisonderwijs. Ook bij de basisscholen in Sint-Oedenrode gaat op deze dag de deur op de knip.

De leraren van alle basisscholen in Rooi leggen donderdag het werk neer. Met deze stakingsactie pleiten de leraren voor een lagere werkdruk en een hoger salaris. "Om kinderen goed onderwijs te blijven bieden, moet geïnvesteerd worden", vertelt Marieke Vervoort, lerares op Basisschool Kienehoef. Leerkrachten die werkzaam zijn in het basisonderwijs gaan 5 oktober in grote getalen naar het Zuiderpark in Den Haag om actie te voeren. Marieke is één van. Ze hoopt hiermee een duidelijk signaal af te geven aan de regering. Er is namelijk geld nodig om te investeren in kleinere klassen (waardoor het ziekteverzuim wordt verlaagd) én het salaris mag volgens Marieke gelijkgetrokken worden met collega's uit het voortgezet onderwijs. "Ons vak moet weer aantrekkelijk worden, zodat jonge mensen enthousiast raken om voor de klas te staan en alle leerkrachten de waardering krijgen die ze verdienen. Ik hoop dat de ministers overgaan tot actie en ons tegemoet komen."

Eerste Hulp Aan Kinderen

Er zijn nog steeds te weinig ouders die deze cursus volgen, terwijl er toch 60.000 kinderen per jaar door een ongeluk thuis in het ziekenhuis belanden. Na het volgen van de cursus hebt u de zekerheid dat u weet wat u moet doen bij huis-, tuin- en keukenongelukjes en houdt u uw hoofd koel als er professionele hulp geregeld moet worden.

Leer alles van Eerste hulp aan kinderen via deze cursus onder begeleiding van een ervaren EHBO-instructeur. De cursus zal bij voldoende deelname plaatsvinden op 9, 23, 30 oktober en 6 november. Aanvang 19.30 tot 22.00 uur bij Zorgboerderij Dommelhoeve aan het Cathalijnepad 1. Kosten voor deze cursus bedragen 65,00 euro inclusief lesboekje. Bij minimaal 8 deelnemers zal de cursus doorgaan. Er is een maximum van 12 deelnemers. Inschrijven kan tot 6 oktober. Aanmelden: info@ehbo-sint-oedenrode.nl.

Cursus: de digitale overheid

Foto: Lisa vd Ven

De overheid gaat digitaal. Daarom organiseert de Bibliotheek Sint-Oedenrode de cursus 'Digisterker: werken met de elektronische overheid'. De cursus is bedoeld voor mensen die willen leren hoe ze via internet gebruik kunnen maken van alle diensten van de overheid.

Foto: Lisa vd Ven

De cursus Digisterker gaat over het aanvragen van een DigiD en het gebruik daarvan. Ook leert u hoe u handig informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen. De cursus duurt vier dagdelen. In het werkboek bij de cursus wordt gewerkt met voorbeelden van de website van de gemeente Meierijstad. Na afloop ontvangt u een certificaat. Deze cursus is bestemd voor mensen die al goed met internet kunnen omgaan. Er kunnen maximaal 8 deelnemers meedoen per cursus. Zo kunnen we genoeg aandacht besteden aan vragen. Digisterker wordt in Sint-Oedenrode gegeven op:maandagochtend (10:00-12:00 uur) 6 november, 20 november, 27 november en 4 december in de bibliotheek (Deken van Erpstraat 1). De cursus is gratis. Het bijbehorende werkboek kost € 15,-. U kunt zich aanmelden via e-mail: vmm@nobb.nl of aan de balie in de bibliotheek.

Feesten in een lederhose

Drukte van jewelste bij het inmiddels in Rooi en omstreken bekende Oktoberfissa op het evenemententerrein aan het Dommelpark. Zowel vrijdag- als zaterdagavond wist een groot aantal bezoekers de feesttent te vinden. Natuurlijk gekleed in de welbekende lederhose of drindl.

Volgens organisator Nick van van de Pol was vrijdagavond al een goede eerste dag. "De sfeer zat er meteen goed in en iedereen leek zich ontzettend goed te vermaken." Vooral heel veel vriendengroepen waren op het feest aanwezig om er samen een gezellige avond van te maken.

Op zaterdagavond kwamen de mannen van Puinhoop Kollektiv de tent op zijn kop zetten. Een groot feest natuurlijk. Zondag was de welbekende biercantus aan de beurt. Ook dat werd één groot spektakel. Met natuurlijk heel veel bier, mensen en gezelligheid.

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

September 2017 was kouder dan dat wat we mochten verwachten. Een bijzonderheid, want de laatste jaren is de temperatuur doorgaans hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Ook viel er in de negende maand van het jaar net wat meer regen dan normaal, maar daar stond ook meer zon tegenover dan dat we mochten verwachten.

Kouder dan de gemiddelde september
De temperatuur bevond zich de afgelopen maand aan de onderkant van het gemiddelde. De nachten waren met precies 9°C drie tiende graad kouder dan normaal. Ook de middagtemperatuur bleef achter. Waar we normaal 19,4°C aflezen over de maand, was het de afgelopen maand niet warmer dan 18,9°C. Ook de etmaaltemperatuur was met 13,8°C lager dan het langjarige gemiddelde van 14,5°C. De laagste temperatuur lazen we af op 17 september, toen koelde het af tot 4,6°C. Op de vijfde wees de thermometer de hoogste waarde van de afgelopen maand aan, die dag steeg het kwik tot 24,2°C, net niet meer zomers.

Net wat meer regen
September was wat neerslag betreft een iets nattere maand. Normaal kunnen we rekenen op 67 mm neerslag, dat was dit jaar 76 mm. Op 14 september tapten we maar liefst 21 mm regen af. In totaal hadden we maar twaalf droge dagen. Op vijf dagen viel er minder dan een millimeter neerslag.

Behoorlijk wat meer zon
Ondanks dat er meer regen viel dan normaal, maakte de zon toch meer uren dan dat we mochten verwachten. Normaal kunnen we in de eerste herfstmaand op 139 uur zon rekenen. Dit jaar liet onze grootste bron van energie zich honderdzestig uur en drie minuten zien. Met tien uur en eenentwintig minuten was 21 september de zonnigste dag van de afgelopen maand. Uiteindelijk telde september zeven sombere dagen, dat zijn dagen waarop de zon zich minder dan twintig procent van de tijd dat ze kan schijnen laat zien. De kroon spande daarbij 8 september, op die dag zagen we de zon helemaal niet.

Kort samengevat, was september 2017 een te koude maand met net wat meer regen dan normaal, maar aan het eind van de maand hadden we wel meer zon dan dat we vooraf mochten verwachten.

Tip van de prins: tip 6

Kleur bekennen

Hoe meer kleur, hoe beter, lijkt tijdens carnaval wel te gelden. Kleurrijk Papgat, een kleurrijke optocht, kleurrijke mensen. Van oudsher zorgen de vrolijke kleuren ervoor dat de donkere dagen in de winter wat opgevrolijkt worden en letterlijk en figuurlijk wat meer kleur krijgen. Ook de carnavalsclubs onderscheiden zich vaak door middel van kleuren. Zie je oranje en groen dan weet je dat je in D'n Boskant bent beland en rood met blauw zou wel eens uit Nijnsel kunnen komen. Ook de neije prins bekent kleur in de volgende tip die ik van de Prinskeuzecommissie gekregen heb.

Tip 6: Ze hebbe pèèrs bloed
De neije prins is van Koninklijken bloede en dat bloed is natuurlijk blauw gekleurd. Om daar paars bloed van te maken moeten we er een tikje rood aan toevoegen. Ik kan zo een paar carnavalsclubs opnoemen die rood en blauw of gewoon paars in hun clubkleuren dragen. Zouden ze lid zijn van een van die clubs? Of misschien zijn hun ouders of grootouders lid van een van die clubs en hebben die dat paarse bloed doorgegeven?

Het kan ook dat het helemaal niks met de carnavalsclubs te maken heeft maar dat ze een warm hart toedragen aan zowel de voetbalclub in Boskant als aan Rhode. Als je die shirtjes samen in de was doet wordt het ook behoorlijk paars. Werken ze bij een bedrijf dat het predicaat koninklijk mag dragen en is het blauwe bloed daarvan vermengd met dat van henzelf? Ik kan me ook nog een Brabantband herinneren met paarse pakken. Zijn ze daar lid van geweest en zijn ze nu, het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan, lid van een van de carnavalskapellen die Papgat rijk is?

Wat voor kleur bloed de neije prins ook heeft, als er maar carnavalsbloed door zijn aderen stroomt. Immers, zit de carnaval van Papgat hem in het bloed dan gaan we een fantastisch carnavalsseizoen tegemoet!

De extra hint zit er deze week ook weer in, zo ergens in het begin. Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van de Neije Prins van Papgat al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.

Win kaarten voor The Legends of '59 in het Autotron

Foto: persdienst Autotron

Het einde van de jaren '50 en het begin van de jaren '60 is de basis voor de muziek van nu. Misschien juist wel om dat in dat jaar 'The Music died' , toen Buddy Holly, Richie Valens en The Big Bopper bij een vliegtuigongeluk omkwamen. Reden om bij Rock Around the Jukebox, dat dit jaar op 14 en 15 oktober weer in het Autotron van Rosmalen plaats vindt, stil te staan bij 'The Legends of '59'. Natuurlijk draait Rock Around the Jukebox niet alleen om muziek, maar staat de Jukebox beide dagen centraal.

Ook voor deze beurs kunnen de lezers van DeMooiRooiKrant weer toegangskaarten winnen. Het enige wat u daarvoor moet doen is ons de naam te noemen van de muzikant die zijn plaats in het vliegtuig afstond aan de JP 'The Big Bopper' Richardson. De lezer die weet welke artiest bij toeval overleefde, dingt mee naar de toegangskaarten voor Rock Around the Jukebox.

U kunt u antwoord tot en met 8 oktober mailen naar redactie@demooirooikrant.nl. Weet u het antwoord niet, maar wilt u toch deze beurs bezoeken, dan kan dat altijd. De beurs is beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur geopend. Toegansprijs 15,= euro p.p. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Auto-puzzelrit richting Sint-Oedenrode

Op zaterdag 7 oktober a.s. wordt in Best de 45e Nacht van Best georganiseerd. Dit jaar gaat het tweede traject richting Sint-Oedenrode. De Nacht van Best is een avontuurlijk uitje in de vorm van een puzzelrit over mooie en minder bekende wegen door het buitengebied van Best.

De deelnemers rijden via een eenvoudige en ook door onervaren deelnemers zonder problemen te volgen routebeschrijving. De tocht is verdeeld in 2 trajecten van circa 40 kilometer elk met daartussen een pauze van een halfuur. De eerste deelnemende equipe start zaterdagavond om 20.00 uur en de laatste equipe wordt 's nachts om 02.00 uur terugverwacht. Deelnemers krijgen de routebeschrijving, een prachtig rallyschild voor op de auto, een goody bag, een bij de start genomen kleurenfoto van de equipe en prijzen voor elke deelnemende equipe.

Bij de start ontvangt elke deelnemende equipe (bestaande uit een chauffeur + navigator) de routebeschrijving. Wanneer de in de routebeschrijving vermelde routeopdrachten opeenvolgend worden uitgevoerd, dan komt elke deelnemer ook weer bij de finish. Om aan dit evenement deel te nemen, kan telefonisch worden ingeschreven bij Peter Hover (040-2527488). Nog gemakkelijker is het om in te schrijven via de website www.nachtvanbest.nl. Ook op de avond zelf kan tot 20.00 uur worden ingeschreven. De startlocatie is Zalencentrum Prinsenhof, Hoofdstraat 43, 5683 AC Best.

Winnaars vakantieprijs

Foto: Lisa vd Ven

Deze zomer schreven wij een wedstrijd uit waarbij je kans kon maken op een mooie prijs met je mooiste, leukste, liefste of grappigste vakantiefoto. Daar werd volop op gereageerd! Iets dat wij natuurlijk hartstikke leuk vinden en wat wij heel erg kunnen waarderen.

Met ietwat vertraging konden wij deze week eindelijk de gelukkige winnaars hun prijzen overhandigen. Sam van Duijnhoven gaat zijn zusje meenemen naar de bioscoop en Jeanne Wijnakker gaat een ander gezin heel erg blij maken met de bioscooparrangementen van Industry in Veghel. Heel veel plezier allemaal!

Foto: Lisa vd Ven

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 5 oktober bevat Rondje Rooi de volgende items: Open dag bestuurscentrum Meierijstad, Cees van den Boer 25 jaar tennisleraar, Klumpkesrace op de Dommel, Klompenbeleefroute in Gasthuishoeve, Presentatie boek Mari van Kasteren, Nieuwe burgemeester Meierijstad, Zonnepanelen bij Cloeck & Moedig en … voor iedere club mogelijk.

Special: Stroomopwaarts Meierijstad
Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel. 0413-471193.

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 4 oktober om 19.15 uur gaat de deur van Meerschot open. Om 20.00 uur begint de kienavond met mooie prijzen en een leuke loterij. Dinsdag 10 oktober gaat de vereniging lekker een uurtje een frisse neus halen en eens over wat anders praten. Ben om 18.30 uur bij Meerschot en loop gezellig mee. Wil je een aanbeladres zijn tijdens de Halloween optocht op 28 oktober, meld je dan vóór 8 oktober aan bij Shirley tel 472930. Ben je 18 jaar en ouder dan kun je de moord in Meerschot oplossen! Meld je aan bij hoofdinspecteur Carin tel: 475759 voor de jaarlijkse feestavond op 4 november.

Nieuwe burgemeester feliciteert echtpaar

De nieuwe burgemeester van Meierijstad, Kees van Rooij, feliciteerde op vrijdagavond 29 september in de Vresselsehut het Gouden Paar Toon en Berna van Duijnhoven van Acht.
Niet zodanig als burgemeester maar als familielid leuk hé. De familie is trots op deze benoeming en wensen hem veel succes.

Popkoor Novelty trakteert

Popkoor Novelty bestaat dit jaar 30 jaar! Reden voor een feestje! Wie jarig is trakteert. en dat doet Popkoor Novelty met een gratis toegankelijke korenmiddag op zondag 8 oktober vanaf 13 uur.

Tijdens deze korenmiddag is er een zeer afwisselend programma met maar liefst 8 andere koren uit de regio. Naast uiteraard een spetterend optreden van het jubilerende Popkoor Novelty treden de volgende koren op: Zanggroep Generation, Zanggroep Sheliak, Vocal Group Prefect Sound, Zangroep Just For Fun, Theaterkoor Sincère, Chant'Oers, Popkoor Transparant en Popkoor Kolok.

Popkoor Novelty is op zoek naar enthousiaste mannen die ons koor willen komen versterken. Binnenkort start onze ludieke mannenwervingsactie. Dus mannen: houd de website en Facebookpagina in de gaten! Iedereen is welkom om te komen kijken, luisteren en genieten naar de Korenmiddag op 8 oktober van 13 tot 18.10 uur in de Beurs in Sint Oedenrode.

De wereld in muziek bij Mathieu Dirven Concert

Op 8 oktober vindt in kasteel Henkenshage het eerste Mathieu Dirven Concert plaats van dit seizoen. Dit concert dat wordt georganiseerd door het RKK en Cultureel Platform komt meteen met een zeer bijzonder programma. Het thema is deze keer 'Wereldmuziek' en dus zullen veel talentvolle muzikanten het publiek meevoeren op een muzikale wereldreis.

Fingerstylegitarist Dennis van der Sanden is inmiddels geen onbekende muzikant meer in Sint-Oedenrode en daarbuiten. Een unieke kans dus om kennis te maken met zijn virtuoze gitaarspel. Afgelopen jaar heeft hij zelfs in Nashville gespeeld, dus in zijn optreden zullen veel Amerikaanse invloeden te horen zijn. Torkest van Phoenix Cultuur uit Veghel is een orkest dat bijna volledig bestaat uit accordeons. Toch brengen zij een heel divers geluid. Ze zullen zowel Oost-Europese muziek brengen als Zuid-Amerikaanse. Zuid-Amerikaans is zeker ook Villa-Lobos. Deze Braziliaanse componist heeft een groot aantal werken geschreven voor gitaar. Gitarist Indra Heerkens zal werk van hem ten gehore brengen. Hij is een talentvolle leerling van Phoenix.

Een zeer afwisselend programma is dus te horen. Het koffieconcert begint op zondagochtend 8 oktober om 11.30 uur in kasteel Henkenshage. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV en aan de kassa. Reserveren is mogelijk via het e-mailadres mdirvenconcert@rooiskultuurkontakt.nl.

Modekaravaan langs open én dichte winkels

Het blijft een probleem in Sint-Oedenrode; tijdens Koopzondagen zijn er nog steeds teveel winkels gesloten. Hoe mooi was het geweest als alle winkels zondag open waren geweest. Dan was het plaatje compleet, want de spetterende modekaravaan, de make-over, kindermodeshows en het wijnfestival zorgden voor een goede nazomersfeer.

Het kwam langzaam op gang maar op een gegeven moment moesten er stoelen en tafels bij worden gedragen.
Foto: Marion Verkampen

Na 14.00 uur werd het steeds drukker op straat. Mensen drentelden winkels in en uit en zochten een plekje op het terras. Zij vermaakten zich prima, al hoorde je hier en daar gemopper omdat aardig wat winkels niet open waren. Winkels waar ze juist voor kwamen. Dat is en blijft alarmerend. Mensen hebben voortaan ruim de keuze om in de regio te gaan winkelen. Als dan de rijen in Sint-Oedenrode niet gesloten zijn, dan bestaat de kans dat de boot gemist wordt. Dat zou spijtig zijn, want Natuurlijk! Sint-Oedenrode is een sterk merk dat mensen trekt en in Rooi is het nog steeds heerlijk toeven.

Wijntjes voor Sint-Maarten

Sint-Maarten kreeg het enkele weken geleden enorm te verduren. Het tropische eiland kreeg meerdere orkanen te verwerken en dat was teveel van het goede. Duizenden mensen hebben ineens geen dak meer boven hun hoofd en het hele eiland is verwoest.

Daardoor kan het extra hulp wel gebruiken en iedere euro is daarbij welkom. Daarom hield Serviceclub Sint-Oedenrode zondag een ondersteunende actie tijdens Fashion & Food. Op de Markt stonden meerdere kramen waar voorbijgangers wijn konden proeven. De laatste uren werden voorbijgangers zittenblijvers. Een zonnetje, fijne buurt en heerlijke wijnen met hapjes waren ingrediënten om op het gefabriceerde terras te blijven hangen. De opbrengst van iedere bon die is verkocht gaat naar het goede doel. Een typische actie van de Serviceclub, denkend aan anderen...

Een make over op straat

Anke Hellings likete vorige week een bericht op de Facebookpagina van Natuurlijk! Sint-Oedenrode en prompt won ze een make over. Zondag werd ze op een podium geposteerd tijdens Fashion and Food najaar. "Ik was gister jarig. Dit is dus wel een leuk cadeau", gniffelde Anke, terwijl Mascha van Hamond met de make up bezig was.

Mascha opende zondag haar zaak Skintime aan de Heuvel, maar maakte uiteraard haar handen vrij om Anke van een make over te voorzien op het gebied van huidverzorging en make up. Eva Wouters – eigenaresse van Stylish kappers – was de volgende die zich op de Rooise dame mocht uitleven. "Ik ga haar haren een mooie volle kleur geven mét balayage; een modetrend van donker naar licht", legde Eva uit. Ze is dagelijks bezig met make overs en weet dus exact hoe ze Anke nog mooier kan maken. "We halen het best in iedereen naar boven. Een make over geeft meer zelfvertrouwen zonder dat de eigen persoon verandert", voegde de styliste er aan toe.
Met zelfvertrouwen stond Anke enige tijd later op het podium, nadat ze bij You! Fashion for Women een prachtige outfit aangemeten had gekregen. Helaas was er geen presentator die haar kon aankondigen of de betrokken ondernemers kon bedanken. Een smetje op een zeer geslaagde make over. En Anke? Die kon alleen maar stralen!

Collectanten gezocht

Jaarlijks worden duizenden mensen in ziekenhuizen opgenomen met tweede- en derdegraads brandwonden. Brandwonden bezorgen slachtoffers vaak talloze operaties, pijnlijke verbandwisselingen en littekens. Eenmaal weer thuis, moeten zij zich driedubbel in de maatschappij bewijzen.

Het belangrijkste moment van het jaar voor de Brandwonden Stichting valt ongetwijfeld in
oktober. Ook dit jaar. Van 8 tot en met 14 oktober a.s. is het collecteweek. Bij voordeuren van huizen van Groningen tot aan Zuid Limburg klinkt dan de vraag: 'Hebt u nog wat over voor de Brandwonden Stichting?' In Sint-Oedenrode kan de Brandwonden Stichting nog collectanten gebruiken. Aanmelden: Christine de Gouw, telefoon: 0413-474923 of 06 41077455

Hoeveel bibs heeft Kees van Rooij?

Mijn tante Trui uit Olland kijkt dagelijks naar haar trouwvideo. Het is een ouwe van begin jaren 70 en net als bij haar huwelijk is de kleur er inmiddels goed vanaf. Haar favoriete moment is als ze na afloop van de film, de VHS versneld terug uit kan spoelen.

Vooral van het fragment waarbij haar man, ome Willy, de ring van haar vinger schuift en zij vervolgens achteruitlopend met haar vader de kerk verlaat, krijgt ze een brok in haar keel. Ze zijn inmiddels 15 jaar gelukkig getrouwd. Niet veel, als je al ruim 45 jaar samen bent. Waarom ben je eigenlijk ooit getrouwd, vroeg ik haar. "Nou dat kwam zo, Willy was indertijd loodgieter, en ik dacht, ik blijf bij hem tot de schijt hem doodt". Ik vroeg Ome Willy, hetzelfde, en die wees naar het achterwerk van tante Trui. "Ons huwelijk had toch best een breed draagvlak. Nog steeds, trouwens."

Ik heb daar 's over nagedacht, en ik vind dat een heel wijs antwoord, want ik denk echt dat het daar om draait in het leven: draagvlak. Neem die Bonte Avond in ontmoetingscentrum de Loop'r in Olland. Niemand liep daar in. Het ging niet door omdat er zich maar 5 tonpraters hadden aangemeld. Welke gemeenteraadsleden dat precies waren, vermeldde het bericht niet, maar jammer, er bleek dus onvoldoende draagvlak te bestaan voor een avond plezier in Olland. En zonder kont ben je nergens. Son en Breugel is tegen een fusie met Nuenen. Waarom? Er was onvoldoende kont voor! Een Italiaans wielrennersdurp wilde fietsvriendjes worden met Meierijstad, maar alleen in Schijndel zagen ze dat wel zitten, de rest had bij voorbaat zadelpijn.

De hamvraag van deze week: Is er voldoende bibs voor de komst van de nieuwe burgemeester, Kees van Rooij? Ik denk persoonlijk van wel. Kees is precies wat Meierijstad nodig heeft; een kruising tussen de branie van Robert de Niro (zonder haar) en de bevlogenheid van astronaut André Kuipers (mét bril). Kees is een Brabander, boerenzoon én verbinder. Vooral die laatste kwalificaties komen goed van pas, want als die Nijnselse megastal er echt gaat komen, dan heb je wel een gemeentelijke EHBO'er nodig, om daarna de gewonden te verbinden. Welkom Kees!

Winnaars dierendagfoto's!

Nummer 1

De winnaars worden op vrijdag om 16.30 uur verwacht bij Dierenspeciaalzaak Pets & Co de Borgmolen.

Nummer 3
Nummer 2
13 / 32

14 / 32

De mooie zwart-witte Leco is met zijn 1,5 jaar nog erg jong. Passend bij zijn leeftijd barst hij van de energie en speelt dan ook graag met hengelspeeltjes of een balletje. Als hij zijn energie kwijt is, vindt hij het ook fijn om aandacht te krijgen. Hij neemt graag een aai in ontvangst.

Hij is regelmatig buiten te vinden dus hij zou het op prijs stellen als zijn nieuwe huisje een tuin heeft zodat hij een frisse neus kan halen en lekker op verkenning kan.

Hij blijft rustig als er andere katten in de buurt zijn, maar is dan niet heel enthousiast dus we denken dat hij het waarschijnlijk niet erg zou vinden als hij alle aandacht voor zichzelf heeft. Meneer kan wel deuren openmaken dus dat is iets om rekening mee te houden. Kom jij hem halen? Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Historische beelden week 40:
Herkent u de mannen op deze foto? Laat het ons weten. Stuur uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop gerust eens bij ons op kantoor binnen: Heuvel 7.


16 / 32

17 / 32

Kerkberichten

Martinuskerk
Do 05/10:
08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 06/10: Eerste Vrijdag van de Maand 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Za 07/10: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Cor en Jo van den Biggelaar – van Rossum, Martien en Nellie Versantvoort – Vermeltfoort, Theo en Leentje van den Berg – Dierking.
Zo 08/10: Zevenentwintigste Zondag door het Jaar - Odaviering 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten, Wim van Rooij, Truus Versantvoort – Verkuijlen, Sjef Versantvoort en Jean, Ties Bekkers, Tiny van den Biggelaar, Henk Janssen, André van Hoof, Harrie van Dongen, Jo van Dongen – Vos, Jan Lathouwers, Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Gijs de Laat, Guus Bevers en overleden familieleden, Jan van den Elsen.

In de maand oktober, Rozenkransmaand, wordt elke doordeweekse Viering voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Ma 09/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering
Di 10/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel, 09.00 u: Eucharistieviering, 19.00 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel in Odendael.
Wo 11/10: 18.40 u: Rozenkransgebed in de Heilige Ritakapel te Boskant, 19.00 u: Eucharistieviering.
Do 12/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Do 12/10: 13.30 u: Ziekenbezoekgroep Martinus Centrum.
Vr 13/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.

Odendael
Vr 06/10:
Geen eucharistieviering.
Zo 08/10: 10.00 u: Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Mevrouw van de Zanden, Jan Hulsen uit dankbaarheid. Drika Donkers van Heeswijk, Jan en Martina van der Staak- van den Aker.

H. Martinus Olland
Za 07/10:
Geen Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 04/10: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 06/10: Eerste Vrijdag van de maand, 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 07/10: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel, 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
Zo 08/10: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Frits en Doortje Maas-de Bijl, Dien Sanders-Peters, Riet Passier-Swinkels, Marinus van Dinter, Karel Bekx, Rein Biegel, Jan Verheijden, Karel van de Ven, Lieke Braam-van Dieren.
Wo 11/10: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 14/10: 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan. Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel. Intenties: Frans Merks.
In de maand oktober wordt het Rozenhoedje gebeden: elke woensdag om 18.30 uur in de Sint Petrus' Bandenkerk elke zaterdag om 19.00 uur in de Mariakapel aan de Beverlaan.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 08/10: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. C. Pumplun.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 08/10: 11.00 u: Eucharistieviering met volkszang en om 12.30 uur doop van Eef van de Ven.
Intenties: Jan Schepens nms KBO, Gerard Sijbers.
Di 10/10: 09.00 uur Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 03/10:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 05/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 07/10: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg Intentie: overleden ouders Versantvoort-Derks.
Zo 08/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Hein en Corrie Raaymann-van Oirschot, Robert en Marieke van der Lande Wijnands, Gerard Lenting, Kitty Lagraine-Konings, Gijs Doesburg en Mien Doesburg-Sanders, ouders van den Tillaart en Antoon en Truus, Nico Koopman
Di 10/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 12/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 15/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, Jeanne vd Wijdeven-van Erp, Jan Overzee, Cor Minten, 14.00 – 16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw.


Bouw Olland zorgt voor revolutie

Onlangs is de eerste hand gelegd aan de bouw van een woning in Olland en dit zorgt voor een stukje revolutie. De manier waarop deze woning tot stand komt is zeer uniek in de bouwsector. De woning in Olland is de eerste in Brabant die op deze wijze wordt gerealiseerd.

Er wordt namelijk gewerkt met een damp-open systeem en Nederland telt op dit moment vier van dit soort projecten. Op het oude schoolterrein in Olland komen vier woningen te staan. Eén daarvan wordt op deze nieuwe manier gebouwd. Er wordt namelijk gewerkt met een duurzaam systeem. Dit systeem kenmerkt zich vanwege het energetische en klimatologisch verhaal. Kant en klare, in Oostenrijk samengestelde, wanden van deze speciale 'mantelsteen' inclusief isolatie en leidingwerk worden op de bouwplaats aan elkaar gelijmd. De handelingen op de bouwplaats worden daardoor tot een minimum beperkt. Via door de bodem opgewarmde buitenlucht wordt de woning verwarmd en in de zomer gekoeld.

Foto: Hans van den Wijngaard
Mari van Kasteren vertelt over het totstandkomen van het boek Foto: Hans van den Wijngaard
Mari van Kasteren vertelt over het totstandkomen van het boek Foto: Hans van den Wijngaard

Joop Muller heeft tientallen jaren gewerkt in de bouwsector en heeft zich verdiept in de bouw van het huis van zijn zoon. "De woning die wij gaan bouwen, krijgt een damp-open constructie in tegenstelling tot de Nederlandse traditionele bouw. Hierdoor kan de woning ademen, het voert woningdampen naar buiten, waardoor er minder ventilatie nodig is. Dit zorgt voor een beter binnenklimaat en daarnaast kan men rekenen op zowel in de zomer als in de winter op constante temperaturen." Joop noemt verschillende voordelen van het bouwen op deze manier. "Deze vorm van passief wonen scheelt in energieverbruik, het binnenklimaat is constant, de woning heeft een veel hogere isolatiewaarde, het gebouw slaat CO2 op én je bouwt voor de toekomst. Deze woning is zelfs aardbevingsbestendig en voldoet in 2040 nog steeds aan de norm." De nadelen? Die zijn er volgens Joop niet. "Zelfs niet qua kosten."

Boek over racefamilie Van Kasteren

De Beckart in Nijnsel was zaterdagmiddag het trefpunt waar oud Nederlandse motorwegracers elkaar ontmoetten.

De reünie was er ter gelegenheid van de presentatie van het boek dar Mari van Kasteren schreef over zijn wegracende broer Rinus en zijn vader Christ. Bij de drukbezochte presentatie waren onder andere oud wegracer Boet van Dulmen en zijspanracer Egbert Streuer aanwezig.

Dienstverlening Meierijstad

De gemeentelijke organisatie en dienstverlening komen steeds meer op stoom. Waar in de eerste helft van 2017 de dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen op onderdelen onder druk stond, zijn er nu goede stappen in de juiste richting. In de afhandeling van vragen kan het antwoord in veruit de meeste gevallen binnen de daarvoor gestelde wettelijke termijn worden gegeven. En ook de telefonische bereikbaarheid en ICT hebben een normale situatie bereikt, die horen bij een organisatie van de omvang van Meierijstad.

De dienstverlening grotendeels op orde
Voor bijna alle terreinen van de dienstverlening geldt dat er gewerkt wordt binnen de wettelijke of gestelde termijnen, incidentele uitzonderingen daargelaten. Soms maken de omstandigheden dat een aanvraag wat langer duurt, bijvoorbeeld omdat aanvullende informatie beschikbaar moet komen. Of omdat, bijvoorbeeld bij meldingen openbare ruimte, de afhandeling in een groter werk wordt meegenomen. Dit kan natuurlijk alleen als de situatie geen acuut gevaar oplevert en de overlast niet te groot is.

Achterstanden
Bijna alle terreinen van de dienstverlening lopen goed. De komende maanden werken we hard om dit voor álle terreinen van onze dienstverlening te laten gelden. In het sociaal domein zijn de afgelopen maanden de achterstanden teruggelopen, maar nog niet volledig weggewerkt. De inkomende aanvragen op grond van de Participatiewet, WMO en Jeugdwet verlopen volledig binnen de wettelijke termijn. Er zijn nog wel achterstanden op het terrein van minimaregelingen en administratieve achterstanden WMO. De klant merkt hier zo min mogelijk van: waar nodig wordt de zorg al wel geleverd en volgt de administratieve afhandeling later, zodat niemand uit deze kwetsbare doelgroep tussen de wal en het schip raakt.

Ierse Avond in de Brink

Muziek verbroederd in Meierijstad en dit jaar in het teken van een Ierse avond met muziek en dans. Te beluisteren zijn 3 Ierse koren: Dolin uit Nijmegen, "The Lads? uit Beneden Leeuwen en de Kabelgat Ramblers uit Veghel. Dit gebeurt op zaterdag 7 oktober om 20.00 uur.

Ook word er gedanst door de World Irish Dance Association Scoil Rince A Ghrá uit Eindhoven. En natuurlijk mag de echte Ierse Uilleann Pipes ( Ierse doedelzak ) van Marco Baartse uit Krommenie niet ontbreken. De avond sluiten we af met de Ierse band de Bokma Boys uit Wijbosch . En de Ierse vereniging The Claddagh uit de Haag zijn aanwezig met een stand . Dit alles onder het genot van een heerlijke Ierse Guinness. Entree is gratis.

Open libre biljartkampioenschap

In Eerde wordt vanaf 6 t/m 18 november 2017 het Open Eerdse Biljartkampioenschap libre gehouden.

Iedereen vanaf 16 jaar en die woonachtig is in Meierijstad kan hieraan deelnemen. Allemaal van harte welkom dus. Schrijft u zich daarom in voor dit open biljartkampioenschap.

Dit kampioenschap wordt gehouden in gemeenschapshuis De Brink Sint-Antoniusplein 7 in Eerde De wedstrijden beginnen dagelijks om 19.00 uur.

Men kan zich inschrijven t/m 23-10-2017 via het volgende adres: Kees Verouden, Burchtstraat 104, 5492 AS Sint-Oedenrode, Tel: 0653670817, Email: keesverouden@home.nl


Bloot

Na een lange fietsdag in Noordoost-Duitsland komen we aan bij een camping. Het lijkt een groene, kleinschalige camping middenin de duinen, met toegang tot het strand. Een mooie overnachtingsplek. Pas als we het terrein oprijden, zie ik: het is een FreiKörperKultur- oftewel naturistencamping. Nou ben ik niet tegen naakt recreëren, maar ik heb er ook niks mee. Ik knijp in de remmen en kijk Henk aan: 'Wat doen we? Hier blijven? Of verder fietsen naar een 'gewone' camping?' Henk haalt zijn schouders op: 'Het is een lange dag geweest, om nou nog verder te fietsen… Ik heb geen bezwaar tegen een blotebillencamping, het is weer eens wat anders.' 'Oké,' zeg ik aarzelend 'vooruit dan maar. Er is voor alles een eerste keer.' Ik spreek mezelf moed in: we gaan immers ook naar de sauna? En het is maar voor een nachtje.

Henk gaat ons aanmelden bij de receptie. Ik neem intussen de omgeving in me op. Ik zie campers en caravans, mensen die lekker in een luie stoel zitten. Dan zie ik een volleybalnet. Mijn fantasie neemt een loopje met me en als Henk weer buiten komt, val ik uit: 'Maar we gaan niet volleyballen hoor, en ik ga ook niet bloot op de fiets zitten.' Henk kijkt me verbaasd aan, pakt zijn fiets en wijst: 'Het veldje voor de tenten is hier verderop.' Op weg naar de kampeerweide hoop ik nog even dat het weer zal omslaan, dat het koud wordt of gaat regenen. Maar de zon blijft volop schijnen. Het is zeker 25 graden, ideaal weer om uit de kleren te gaan.

Al snel blijkt dat ik me voor niks druk heb gemaakt. Het is een hele rustige camping, met vriendelijke, gemoedelijke mensen. Ik ben snel over mijn schroom heen en mis mijn kleren geen moment. Als de tent staat en we een drankje genuttigd hebben, besluiten we te gaan zwemmen. Een FKK-strand heeft ook z'n voordelen. Ik neem nooit een badpak mee, en dat heb ik nu dus ook niet nodig.
Op het strand is het redelijk druk. Grinnikend stoot ik Henk aan: 'Ik zie hier alleen maar egaal gebruinde mensen. We vallen aardig uit de toon, als overduidelijk beginnende bloteriken.' Ik wijs op ons 'charmante' fietsersbruine lijf. 'Het lijkt alsof onze bruine armen en benen uit een wit vleeskleurig badpak steken.'

We hebben een relaxte avond. Het enige moment waarop ik me opgelaten voel is als ik ongewild en ongemakkelijk tegen de edele delen van onze buurman aankijk. Hij staat ineens voor me als ik met een boekje voor de tent zit. Wat hij me precies vraagt gaat op dat moment langs me heen. Het is vast zoiets geweest als: 'Hoe ver hebben jullie gefietst?'

In fietsbroek en -shirt rijden we de volgende dag weer verder, een prima ervaring rijker. 's Middags loopt Henk een supermarkt binnen terwijl ik buiten bij de fietsen blijf wachten. Op de parkeerplaats leunt een man van een jaar of vijftig nonchalant tegen zijn auto. Ongegeneerd neemt hij me van top tot teen op. Hij grijnst onbeschaamd. Het geeft me een unheimisch gevoel. Ik draai me om. En voel zijn ogen in mijn rug priemen. Als ik me na enkele minuten weer terugdraai, staat hij me nog steeds te bekijken. Ik voel me ineens heel bloot.

Elli de Rijk
reageren? schrijvers@impesant.nl


"Zo stond ik ineens op nummer één in de hitparade"

Foto: Manon Swinkels

Als tienjarig jongetje pingelde Nico van de Wetering voor het eerst op zijn gitaar. De muziekschool hield hij al gauw voor gezien. Zin om noten te leren lezen, dat had Nico niet. Hij leerde zichzelf wat akkoorden spelen en stapje voor stapje kreeg hij het gitaarspel onder de knie. Het begin was gemaakt. Op 1 november zit Nico alweer 25 jaar in het vak en samen met hem blik ik terug op zijn bijzondere carrière.

Door: Manon Swinkels

"Mijn oom, Thieu Sijbers, was vroeger de godfather van het Brabantse dialect. Hij schreef en zong liedjes over onze provincie en hij was daarmee regelmatig te horen op Omroep Brabant. Daarnaast had hij een eigen cabaretprogramma en dat alles deed hij in het Brabantse dialect. Iedereen kende Thieu Sijbers. Na zijn overlijden, zo'n twintig jaar geleden, ben ik zoetjesaan wat liedjes van hem gaan zingen. Later heb ik mijn repertoire uitgebreid met eigen liedjes."

In 1992 maakte Nico samen met andere Rooienaren een CD vol nummers over het leven in een dorp. Het kinderkoor en verschillende Rooise muzikanten werden opgetrommeld om er samen wat moois van te maken. "De CD presentatie vond plaats in De Beurs en deze zat afgeladen vol. Er was wel duizend man. Mijn eerste eigen nummer 'Altijd fist' was ook op deze CD te horen. De reacties waren positief en zodoende ben ik meer liedjes gaan schrijven.

In 1995 bracht ik mijn eerste solo album uit 'Rond d'n Torre' en dit was een mix van wat werk van mijn oom en mijn eigen werk. De nummers van mijn oom had ik opnieuw bewerkt en ingezongen. Na mijn eerste CD volgde in 1997 het tweede, genaamd 'Wor ik me content vuul'. Ik werd regelmatig uitgenodigd bij Omroep Brabant en daar werden mijn liedjes volop gedraaid. Drie jaar later verscheen mijn derde album 'Tevreeje'.

'Mijn oom was de godfather van het Brabantse dialect'

Mijn liedjes waren leuk en aardig, maar een tikkie oubollig, vond Omroep Brabant. Het was tijd voor vernieuwing. Samen met de Rooise rockband 'Private Circle' heb ik twaalf van mijn liedjes bewerkt en uitgebracht op een Brabo Rock CD." Ook ging Nico met het nummer 'Ik kom uit Brabant' aan de slag, omdat er op dat moment een discussie was ontstaan over het Brabantse volkslied. Tegelijkertijd wilde Nico de jeugd enthousiast maken voor zijn muziek. Dit resulteerde in een hit. "We hebben er een house versie van gemaakt en deze werd overal gedraaid. In de kroeg, tijdens de après-ski en op de radio. Bij dit nummer is een videoclip opgenomen in café 't Straotje. De jeugd die in de clip te zien is, heeft opgeroepen om met zijn allen op dit nummer te stemmen en zo stond ik ineens op nummer één van de toentertijd populaire hitparade van Omroep Brabant. Het was te gek voor woorden. Bohemian Rhapsody van Queen stond door mijn Brabantse volkslied op nummer twee. Ik heb dit nummer destijds in vijf minuten geschreven. Het was één van de minste liedjes die ik heb gemaakt en dit is nu de bekendste."

Het is alweer vijftien jaar geleden dat het nummer 'Ik kom uit Brabant' massaal gedraaid werd. Toch ben ik ervan overtuigd dat de tekst van dit liedje nu in je hoofd klinkt. Het is nog niet vergeten. Door de jaren heen heeft Nico al meer dan honderd optredens achter zijn naam staan en eveneens zoveel zaaltjes met liefhebbers van zijn muziek weten te vullen. "De mensen die naar mijn muziek luisteren zijn over het algemeen wat oudere Brabanders. Zij gaan rustig op een stoeltje in een zaal zitten en daar komen geen Frans Bauer toestanden aan te pas. Ik moet er ook niet aan denken om op een podium de clown uit te hangen met allemaal gekke fratsen. Dat is niet mijn ding."

Het komt voor Nico niet als een verrassing wanneer ik naar de hoogtepunten uit zijn carrière vraag. "Deze vraag moest er van komen. Ik heb veel mooie momenten meegemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld om half negen 's morgens muziek gemaakt voor een echtpaar. Ik geloof dat de een ziek was en de ander jarig. Ik vond het schitterend dat ik speciaal voor deze twee mensen, vroeg in de morgen, een paar liedjes mocht zingen. Ook heb ik ooit mijn allerjongste fan, een meisje van tien, mogen ontmoeten. Dat was jaren geleden. Ik kreeg het verzoek om haar te verrassen tijdens een televisieopname. Je kan toch haast niet geloven dat iemand van die leeftijd naar mijn muziek luistert."

Over een maand zit Nico al 25 jaar in het vak en deze mijlpaal kan hij natuurlijk niet ongestoord voorbij laten gaan. De zanger van het Brabantse lied heeft verschillende activiteiten aan zijn jubileum gekoppeld. "Met een beetje technische hulp heb ik al mijn Tv-momenten op YouTube geplaatst. Ook breng ik de liedjes 'Altijd fist' en 'Ik kom uit Brabant' opnieuw uit samen met de Rooise muziekgroep 'Leuk da ge d'r band'. Daarnaast heb ik hen de opdracht gegeven om bij ieder liedje een videoclip te maken. De clip laat ik helemaal aan hen over. Mijn kop hoeft daar in ieder geval niet op. Ik houd er niet van om voor een camera te gaan staan playbacken."

Naast de twee liedjes die in het nieuw worden gestoken, treedt Nico vijf keer gratis en voor niets op bij verschillende KBO's en zorgboerderijen in Brabant. Hij sluit het spektakel rond zijn jubileum op 18 november af met een groots optreden waar Nico samen met zijn gitaar en een accordeonist centraal staat. "Tijdens deze avond zijn er ook een aantal gastoptredens, waaronder Geert Chatrou, meervoudig wereldkampioen kunstfluiten. Hij fluit hele concerten met zijn mond. Een van mijn andere gasten is een heel goede flamingo gitarist." Het concert van Nico vindt plaats in de grote zaal in Odendael en de toegang is gratis. Wél is er een reservering nodig omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Bestel dus snel een kaartje via nicovandewetering@kpnmail.nl

Betekent dit jubileum meteen het einde van Nico's liefde voor het Brabantse lied? "Ik heb mijn werk, mijn gezin en ik geef vier keer in de week gitaarles. Ik heb ongeveer honderd man op les zitten en tijdens de repetitie leer ik hen liedjes van bijvoorbeeld Corry Konings en The Beatles. Dat vinden ze geweldig! Op dit moment heb ik het te druk om nieuwe liedjes te schrijven maar dat sluit ik voor de toekomst zeker niet uit."


Polonaise met Tinus in zijn rolstoel voorop

Afgelopen zondag was het groot feest in Odendael. Mariet en Tinus Habraken vierden namelijk hun 60-jarig huwelijksfeest met vrienden en familie. Het was een geweldige dag en er was zelfs tijd voor de polonaise, met Tinus in zijn elektrische rolstoel voorop.

Eén dag na het feest zit het huis weer vol met bezoek. De slingers en ballonnen hangen nog voor de deur en verschillende gebakjes en lekkernijen staan op tafel. Het echtpaar is druk in gesprek met waarnemend burgemeester Fränzel, die speciaal voor deze gelegenheid wat tijd heeft vrijgemaakt. "Was het meteen liefde op het eerste gezicht?", vraagt de Fränzel. "Jazeker!", antwoordt Mariet. "Tinus kwam regelmatig bij ons thuis, want hij was bevriend met mijn broer. Ik heb nog vier andere zussen maar hij had alleen oog voor mij." Tinus bevestigt het verhaal met een knik. De twee komen oorspronkelijk uit Boskant en daar werd dan ook getrouwd na een verkering van vijf jaar. De bruiloft zou eigenlijk een week eerder plaatsvinden, maar er heerste een flinke griep waardoor de grote dag werd uitgesteld. "Samen met de jongste zus van Mariet ging ik op de brommer al onze gasten langs om te vertellen dat ons huwelijk een week werd opgeschoven. Dat was een hele klus op dat ding!" lacht Tinus. "Toen kon men nog niet via Whatsapp een berichtje sturen", valt de burgemeester hem bij. Al zag het bruidspaar zestig jaar geleden nog een beetje pips, er werd getrouwd op 1 oktober. Het stel kreeg drie kinderen en er volgden zeven kleinkinderen.

De familie heeft verdrietige momenten gekend en uit het gesprek is op te maken dat Mariet en Tinus een groot hart hebben. Na 65 jaar samen kunnen de twee elkaar niet meer missen. "Natuurlijk zijn er wel eens verschillen, maar dat zal bij iedereen wel zo zijn", zegt Mariet. "De dakpannen lagen ooit goed vast", vult Tinus zijn vrouw aan. "De zon kan niet altijd schijnen en het mag gerust een keer stormen. Het gedonder hebben wij doorstaan en we zijn nog steeds heel gelukkig met elkaar."

Mariaviering

ít Kumt Vaneiges.

De oktobermaand is speciaal gewijd aan de heilige maagd Maria. De K.B.O. afdeling Sint-Oedenrode heeft een Mariaviering georganiseerd op maandag 10 oktober. Aanvang om 14.30 uur in de grote zaal van Odendael. Pastoor Vrijdag zal hierin voorgaan.

Het Odakoor zal de gezangen verzorgen onder leiding van Otto Verheijen. Men zal samen bidden en zingen ter ere van de moeder Gods. Na afloop kan er samen even nagepraat worden met een heerlijk gratis kopje koffie of thee. Iedereen is van harte welkom.

Seniorendag in "De Ontmoeting"

Seniorenorkest Dommelvolk uit Sint-Oedenrode organiseert op woensdag 18 oktober aanstaande voor Rooise senioren een middag- en avondvoorstelling met muziek, zang en voordracht in "De Ontmoeting" van Odendael.

De middaguitvoering begint om 13.30 uur en de avonduitvoering om 19.30 uur. Bij binnenkomst krijgt iedereen, bij inlevering van het entreebewijs, een consumptiemunt. In de pauze wordt een kleine versnapering aangeboden.

De toegang tot De Ontmoeting is aan het begin van de biljartzaal. De zaal is 's middags open vanaf 13.00 uur en 's avonds vanaf 18.45 uur. Vanaf vrijdagmiddag 6 oktober worden de entreekaarten verkocht à € 5,- in het Grand Café van Odendael; uiteraard zolang de voorraad strekt. Het Grand Café is open van 10.00 uur tot 22.00 uur. Behalve Seniorenorkest Dommelvolk treden zowel 's middags als 's avonds op: De Brabantse zanggroep 't Kumt Vaneiges uit Berlicum, muziekgroep Un Bietje Brabants uit Aarle- Rixtel en tonpraoter Dirk Kouwenberg, winnaar van het Keiebijters Kletstoernooi 2017.

Mede dankzij de sponsors Serviceclub Sint-Oedenrode en Rabobank kan het seniorenorkest dit aantrekkelijke programma aanbieden.

Kaarten in Boskant

K.B.O. Boskant gaat in het nieuwe winterseizoen weer van start met gezellige kaartavonden op Zondag. Zowel Rikken als Jokeren.

Bij "Horecacentrum De Vriendschap" in Boskant, aanvang van de avonden is om 20.00 Uur, het inschrijfgeld per avond is €4.00, met schitterende vlees prijzen. Zondag 8 Oktober is de eerste avond, men hoopt weer veel mensen te mogen begroeten, iedereen is welkom. De volgende datums zijn al gepland: 29 Oktober, 19 November en 10 December in 2017 7 Januari, 18 Februari, 11 Maart en 29 April. Voor iedereen hopelijk tot in Boskant!

Nog plek bij integratiediner

Op 12 oktober worden er in heel Nederland Integratiediners georganiseerd. Dit jaar al voor de zevende keer.

Breng mensen met elkaar in contact rondom eten en vooroordelen over uiterlijk, kleding, taal of eetgewoonten verdwijnen. Daarom doet het Damiaancentrum ook dit jaar weer mee. De gasten brengen gerechtjes en hapjes mee die worden uitgestald. Er zijn geen kosten aan verbonden. Laat u verrassen, kom op 12 oktober naar het Damiaancentrum en breng een gerechtje mee. Aanvang: 18.00 uur, opgeven via a.poelstra@ziggo.nl.

24 / 32

Kees von Gemert

als het de Koning snel behaagt
dan is Kees, geboren van Gemert
in de eerste stap van zijn missie geslaagd

hij wordt ons Burrie, met een brede smile
gelijk ons aller bisschop Bekkers
en met de uitstraling van een pindel, immers
zijn schedel is eigentijds gecoiffeerd,
houdt hij zeker ook van veel lekkers;
daarbij oogt zijn uitstraling vrij en onverveert

via een satellietverbinding
en op breed beeldscherm uitgemeten
vertelt hij er zin in te hebben, zo laat hij
ons goei gemeenschap weten

namens de gewone man in de straat
heet ik hem van harte welkom
en wens hem succes met de uitdaging
waar hij binnenkort alling voor gaat


'n goei akkoord is 'n zachte scheiding

Met beide benen op de grond kom je geen stap verder.
Kadé Bruin (1915-1985) Nederlands publicist

Foto: Thea Willems

De herfst is weer in aantocht. Dat betekent prachtige bladeren en kleuren. Thea Willems legde dit mooie plaatje vast.

Foto: Henri van Hoorn

De wijk Kienehoef en het kleine winkelscentrum aldaar vanuit de lucht gezien. Dat geeft een heel ander beeld. Foto: Henri van Hoorn

Van de Ven Accountants | Adviseurs

Van de Ven Accountants | Adviseurs is een bekende naam in Sint-Oedenrode. Het bedrijf is behulpzaam bij het voeren van een betrouwbare administratie. Afhankelijk van de wensen van de klant kan de administratie volledig of gedeeltelijk verzorgd worden. Daarnaast is het mogelijk om het zelf te doen met behulp van de ondersteunende middelen van het kantoor, waarbij zij met enige regelmaat 'over de schouder' mee zullen kijken.

Zoals tegenwoordig wel vaker wordt uitgelicht is een website op dit moment ontzettend belangrijk. De online reclame, in combinatie met de gedrukte media, wordt met de dag belangrijker. De vindbaarheid op onder andere Google is voor veel bedrijven een trigger om aan online campagnes mee te doen. Van de Ven Accountants | Adviseurs doet hier ook aan mee. De website is overzichtelijk en onder andere de foto's op de website maken het een stuk persoonlijker. Daarnaast worden er met enige regelmaat actuele artikelen geplaatst op de website waardoor je continu up-to-date kunt blijven.

Neem ook eens een kijkje op de website van Van de Ven: http://www.vdven.nl

Gefeliciteerd!

Rene van der Heijden

25-jarig jubileum op 28 september 2017

"De club groeide de kroeg uit"

Ook in De Beckart wordt druk gebridged. Foto: Jos van Nunen

Op 7 november vindt de grote Rooise Bridgedrive 2017 plaats in Mariëndael. Alle leden van de Rooise bridgeclubs maar ook alle Rooise thuisbridgers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze wedstrijd. Gezelligheid staat tijdens dit evenement voorop en tegelijkertijd wordt er gestreden om het Rooise bridgekampioenschap. Deze week nemen wij een kijkje bij Bridgeclub 't Koffertje '94.

"De club is in 1994 opgericht in een café genaamd 't Kofferen", vertelt Ad van de Laar, voorzitter van de club. "Vandaar de naam: B.C. 't Koffertje." De club telt op dit moment 72 leden en iedere maandagmiddag wordt er volop gekaart in De Beckart in Nijnsel. Doordat het thuishonk van de club in Nijnsel is gevestigd, is het ook voor liefhebbers uit Son en Breugel aantrekkelijk om zich bij deze club aan te sluiten. "23 jaar geleden begonnen wij met bridgen in café 't Kofferen. Daar zijn wij op een gegeven moment de tent uitgegroeid. Onze club werd te groot voor de kroeg en dus zijn wij destijds verhuisd naar restaurant 't Leeuwke. Tegenwoordig zijn we dus in De Beckart te vinden." Ad is ongeveer twaalf jaar lid van de club en fungeert inmiddels zo'n acht jaar als voorzitter. "Bij ons thuis werd vroeger veel bridge gespeeld en vooral mijn vader was erg fanatiek. Jaren geleden werd in Rooi een bridgecursus georganiseerd waar mijn vrouw aan meedeed. Nadat zij de smaak te pakken kreeg, ben ik ook begonnen het spel te spelen." De leden van Bridgeclub 't Koffertje houden van gezelligheid en om de vijf jaar wordt een lustrumfeestje georganiseerd. "Iedere keer is een andere commissie verantwoordelijk voor het feest. Gedurende het feestje wordt gezellig met elkaar gekletst, er wordt wat gedronken en natuurlijk wordt er ook een potje gekaart."


Laatste loodjes voor Rooise renners

Als voorbereiding op het NCK reed Jarno van Esch een koppeltijdrit van 25km met clubgenoot Jody in Well. In deze wedstrijd behaalde zij een hele mooie 3e plaats. Sep Schuurman reed in het Belgische Geel na zijn polsbreuk zijn 3e wedstrijd op de weg en eindigde daar weer mooi in het peloton op een 30e plaats.

Jarno nam deel aan het NK voor studenten en eindigde in Amsterdam op een 24e plaats. Afgelopen zaterdag startte Jarno voor de Wielervereniging Schijndel bij de junioren in Dronten voor het Nederlands kampioenschap ploegentijdrit. Ietswat teleurstellend werd er een 18e plaats behaald. Het NK was voor WVS verder wel heel succevol zaterdag met het Nederlands kampioenschap bij de jeugd categorie 7 en een hele knappe 6e plaats bij de A categorie (Profs/Elite/beloften) Diezelfde zaterdag startte Sep Schuurman voor zijn eerste MTB wedstrijd en wist deze op zijn naam te schrijven. Het zijn wedstrijden voor de Tom Cycling Cup waar renners in Limburg rijden om de wintermaanden door te komen. Vrij snel na de start was er een afscheiding tussen Sep en zijn medevluchter met de rest van het veld. Heel slim bleef Sep in het wiel tot aan de eindsprint. Deze wist hij daarna op overtuigende wijze te winnen. Gefeliciteerd Sep. Komend weekend wordt het wielerseizoen in Belgie afgesloten en daarna volgt na een zeer lang wielerseizoen de rust.


Bij de wedstrijd Boskant 1 – ELI 1, afgelopen zondag, was Lars van Kollenburg de pupil van de wedstrijd. Hij speelt bij Boskant in het team JO10. Lars is een echte verdediger. Hij is iemand met veel inzet en bezorgt z'n tegenstanders sportief een moeilijke wedstrijddag. Een van zijn sterke wapens is de sliding. Vermoedelijk van opa geleerd! Omdat z'n team geen "vaste" keeper heeft, staat Lars om de week in de goal. Hij is een echte PSV fan maar z'n favoriete voetballer voetbalt in het buitenland: Cristiano Ronaldo. Natuurlijk vond hij het jammer dat Boskant de wedstrijd niet heeft gewonnen: "volgende keer beter".

Afgelopen zondag mocht Dylan Exters als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia 1 - RKGSV 1. Dylan woont samen met zijn ouders, zijn zus Demi en zijn vissen in Olland. Hij zit groep 7 van Bs. De Sprongh. Hij voetbalt in het team JO11-1. Hij vindt het erg leuk om te voetballen. Ook voetbalt Dylan graag bij Ollandia, omdat het er gezellig is. Zijn vader Gerwin Exters is zijn favoriet binnen Ollandia. Naast goed voetballen, kan hij ook goed drummen.

De 8 jarige Tijn van Kuringe is zondag 8 oktober "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Helvoirt 1. Tijn speelt in JO9-2. Hij heeft een dubbele waarde in zijn team. Zowel voetballer als keeper staat hij zijn mannetje. Met zijn uittrappen, verraadt hij al zijn kwaliteiten als voetballer, want hij heeft een krachtig schot waarmee hij ook als voetballer het net van de tegenstander weet te vinden. Zijn favoriete club is Ajax. Zijn favoriete speler is Ronaldo. Tijn zit in groep 5/6 van de Odaschool. En vindt gymmen en rekenen het leukst. Rhode wenst Tijn een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Opnieuw gelijkspel Boskant

Boskant heeft aan de thuiswedstrijd tegen ELI slechts één punt overgehouden. Op basis van de verhouding binnen de witte lijnen was dat te weinig, maar het is in het voetbal nog steeds zo dat doelpunten de uiteindelijke puntenverdeling bepalen.

De thuisclub was met name de 1e helft duidelijk het bovenliggende team. Toch was de eerste kans er een voor Bram Donkers namens de gasten uit Lieshout. Maar hij kwam in de 6e minuut net een teentje tekort bij een goede voorzet vanaf rechts. Daarna was het vooral de beurt aan Boskant. In de 18e minuut was Brett Veldkamp dicht bij het openingsdoelpunt. Vanuit de draai mikte hij de bal echter precies naast de verkeerde kant van de paal. In de 22e minuut leek de voorsprong er wel te komen, maar de inzet van Frank van der Heijden, uit een corner van Roy van der Linden, verdween na een aantal onvoorspelbare caramboles tegen Lieshoutse benen, net naast het doel. Ook de inzet van Brett, in de 35e minuut, had niet de venijnigheid die hij in gedachte had, zodat de bal een eenvoudige prooi werd voor ELI doelman Bjorn Mezenberg. Geen doelpunten dus in de eerste 45 minuten.

In het begin van de 2e helft leek het er op dat Boskant het karwei zou gaan afmaken. Uit een corner, in de 50e minuut, kopte Rob van der Heijden de bal maar net over de lat. Maar ELI gaf zich niet zomaar gewonnen en leek te profiteren van de ruimte die het zo nu en dan kreeg. Na een goede pass door de midden, in de 53e minuut, verscheen Ruben van Hoof pardoes vrij voor Boskant doelman Vincent Staals. Diens goede reactie was voldoende om, samen met hulp van verdediger Rick van der Zanden, te voorkomen dat ELI op voorsprong zou zijn gekomen. Vijf minuten later was het wel raak voor Boskant. Een lange vrije trap van Rens van de Wijdeven werd door Roy van der Linden met het hoofd verlengd: 1-0. In de 10 minuten die volgden had Boskant het karwei af moeten maken. Maar de knal van Brett, in de 65e minuut na aangeven van Rens, miste de juiste richting en de rush van Rick van der Zanden had meer op kunnen leveren als hij de bal breed had gelegd naar een tweetal geheel vrijstaande medespelers. ELI bleek effectiever. Uit een corner, in de 68e minuut, kopte Aaron Hurkx in vrije positie de bal snoeihard tegen de touwen: 1-1. Met enkele aanvallende wissels probeerde Boskant trainer Mayk van Driel in de laatste 10 minuten een overwinning te forceren, maar echte kansen leverde dat niet op. De stand van 1-1 stond, tot vreugde en tevredenheid van de bezoekers, ook na het affluiten van een uitstekend leidende scheidsrechter E. Blotevogel, nog op scorebord! Boskant leverde een uitstekende prestatie door de uitwedstrijd tegen de reserves van Heeswijk, met 1-3 te winnen.

Nijnsel excelleert bij Excellent

Na de 0-4 thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen Sparta'25, waarbij ook nog eens keeper Thijs van Esch zwaar gehavend uit de strijd kwam, was het afwachten hoe Nijnsel Heren 1 deze mispeer had verwerkt. Het moest afgelopen zondag aantreden in Oploo tegen het plaatselijke Excellent dat eveneens haar eerste wedstrijd had verloren.

Het was even zoeken daar ergens in de Peel maar uiteindelijk werd sportpark 'Het Domein' toch aangetroffen. De bezoekers creëerden al snel een overwicht maar kansrijke situaties leverde dit offensief aanvankelijk niet op. Net voor de rust een aardige aanval van Nijnsel die redelijk vlekkeloos over meerdere schijven verliep. En zowaar deed Rick van der Vleuten het Oploose net bollen: 0-1. Een mooie opsteker net voor de thee. Niet ver na de pauze een ferme uittrap van goalie Youri Dortmans van de bezoekers die de bal deed belanden bij John Egelmeers uit het pittoreske Son. Deze twijfelde geen moment en lanceerde de snelle Nick van Heesch die al eerder een aardige kans om zeep had geholpen. Deze keer echter haalde hij meedogenloos uit en toverde de 0-2 tussenstand op het scorebord dat overigens vandaag een off day had. De thuisploeg liet het er echter niet bij zitten en de in het oranje zwart gestoken gastheren deden er nog een tandje bij. In de 70e minuut een ogenschijnlijk ongevaarlijk schot op goal waarbij de vervaarlijke stuiter net voor de goal de Nijnselse doelman toch fataal werd: 1-2. De aansluitingstreffer was een feit en het gaf de Oploose burger weer alle moed. Deze opsteker werd echter niet lang na de 1-2 teniet gedaan door John Egelmeers die zijn eerste competitietreffer voor Nijnsel aantekende en de eindstand op 1-3 bepaalde. Johan van der Pas die vandaag zijn 32e verjaardag vierde leverde als assistent-scheidsrechter een vrijwel foutloze partij af wat weer de nodige complimenten opleverde van de eveneens foutloze opererende leidsman, de heer De Goeij uit Best. Aanstaande zondag wederom een wedstrijd op vreemde bodem en wel tegen het sterke Vitesse'08 uit Gennep.

Rhode wint tegen SSS'18

De eerste klap is een daalder waard, maar de tweede natuurlijk ook. Rhode deed zondag dan ook goede zaken door bij SSS'18 met maar liefst 0-3 te winnen.

SSS'18 komt uit de 1e klas, was bijna 10 jaar geleden al eens de tegenstander, maar voor de rest toch een onbekende. Het eerste wapenfeit was in de 1e minuut voor SSS'18 uit een corner, die niets opleverde. Een minuut later was Rhode uit een corner een stuk gevaarlijker. In feite was dit tekenend voor de hele wedstrijd. De gastheren combineerden aardig, maar dat leverde allemaal weinig op. Kyron Brus kopte in de 12e minuut een voorzet van rechts net naast. In de 17e minuut was er wel serieuze kans voor SSS'18, maar Roel Smeets kon via de borst de bal opruimen. In de 26e minuut kwam Rhode op voorsprong. SSS'18 verdedigde uit, maar Kyron Brus onderschepte de bal, en zijn dieptepass bracht Koen v.d. Zanden in stelling, die met een mooie actie zijn tegenstander uitspeelde en de bal in de hoek schoof, 0-1. Vlak voor rust was er nog een twijfelachtige aangeschoten hands bij Rhode, in het 16-meter gebied, maar de scheidsrechter zag er gelukkig geen strafschop in. SSS'18 begon met veel inzet aan de 2e helft. In de 50e minuut kwam Rhode goed weg toen een vrije trap voorlangs werd gekopt en de rebound ook niets opleverde. In de 60e minuut had Rhode geluk toen een voorzet over de lat rolde. In de 63e minuut was de volgende kans voor Rhode, Kyron Brus kopte een voorzet goed in de hoek, maar de keeper wist de bal te stoppen. Rhode kwam daarna ook weer beter in de wedstrijd en er kwamen ook kansen. In de 76e minuut viel de beslissing, Tim Stewart zocht uit een counter de achterlijn op, en hij legde de bal panklaar voor Mark v.d. Zanden, en die wist daar wel raad mee en liet de keeper kansloos, 0-2. In de 89e minuut was er opnieuw een goede kans, maar de rooise verdediging stak in goede vorm en wist ook nu erger te voorkomen. De bal werd vervolgens uitverdedigd, de keeper kwam ver uit, verkeek zich een beetje op de bal die over hem heen ging, en Koen v.d. Zanden pikte de bal op en kon eenvoudig zijn tweede treffer op het scorebord zetten, uitslag 0-3. A.s. zondag speelt Rhode de thuiswedstrijd tegen Helvoirt.

Ollandia pakt geen punten

Foto: Jan Roche

Afgelopen zondag werden de vele supporters op sportpark Ekkerzicht getrakteerd op vele goals tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Ollandia verwelkomde RKGSV 1 uit Gerwen. Voorafgaand aan de wedstrijd werd één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Leo Lammers, erelid van Ollandia.

Na het startsignaal van de scheidsrechter gingen beide ploegen op jacht naar de openingstreffer. Binnen 6 minuten was het de thuisploeg, Ollandia, die de openingstreffer op haar naam mocht schrijven. In eerste instantie leek Steven van Dijke een schot op goal te kunnen maken, maar het was uiteindelijk Robert Erven die zijn prachtige schot net binnen de goalpalen zag vallen. 1-0! Ollandia mocht niet lang genieten van de voorsprong. Een overtreding werd door de scheidsrechter afgestraft met een vrije trap voor RKGSV 1. De muur werd opgesteld en goalie Tom Wouters nam zijn positie in. Helaas voor Ollandia koos hij, door een verminderd zicht, de verkeerde hoek, waardoor de bal rakelings over zijn hoofd in het net viel. 1-1. RKGSV schroefde het tempo op en Ollandia wist voetballend niet adequaat te reageren. In de 16e min kreeg RKGSV 1 een penalty na vermeend hands van Ollandia. De 1-2 vond moeiteloos het net. Ollandia moest op dit moment in de wedstrijd toegeven dat RKGSV de bovenliggende partij was, met name in de eerste helft. Zij wisten snelle counters op te bouwen, waarbij Ollandia simpelweg het vizier niet goed had staan. Met een 1-4 achterstand ging een ongelukkig Ollandia richting de thee. De tweede helft leek een totaal andere wedstrijd. Beide ploegen leken van rol gewisseld te hebben. Ollandia begon sterk aan de tweede helft en binnen 2 minuten lag de eerste (inhaal)treffer in het doel. Robert Erven bleef druk zetten op de verdediging. Nadat zijn poging geen kans van slagen had, wist Steven van Dijke het alsnog af te maken. 2-4! Vervolgens zat Ollandia beter in de wedstrijd. Passes werden gecombineerd en ruimtes werden gevonden. Ollandia leek met een ware inhaalslag bezig te zijn. RKGSV had hier geen antwoord op, behalve door felle duels niet uit de weg te gaan. Robert Erven werd op schandalige wijze in het 16 meter gebied onderuit gehaald door RKGSV. De gegeven penalty werd door Steven van Dijke in de 53e min op fraaie wijze binnengeschoten, waardoor de achterstand weer ingelopen werd tot 3-4.Vervolgens waren er nog mooie kansen voor onder andere Remco Voets en Steven van Dijke. Toch leek er een soort vloek op de goal te rusten, want de bal wilde er simpelweg niet in. Ollandia streed als collectief voor de gelijkmaker, maar was vandaag te laat begonnen met voetballen. Na 90 minuten ging RKGSV 1 er toch met de punten vandoor. Eindstand 3-4. Volgende week speelt Ollandia een thuiswedstrijd tegen Fiducia 1. Tot dan!


Ahmed Boulgalag verrassende winnaar

v.l.n.r. Ahmed Boulgalag (1), Wim Wijnen (2), Wim van de Boogaard (3). Gijs van Aarle (4).

Op 7 september begonnen 32 biljarters aan het derde toernooi van 2017 in de Ontmoeting van Odendael. Bij bandstoten moet de speelbal minimaal een band raken vooraleer hij caramboleert.

Er werd gespeeld in poules van 4. Van elke poule gaan de beste 2 naar de volgende ronde. Uiteindelijk blijven er dan 4 spelers over die de finaleronde spelen. Deze werd gehouden onder grote belangstelling op vrijdag 29 september. Hiervoor hadden zich geplaatst: Gijs van Aarle (33 car.), Wim Wijnen (21 car.), Wim van de Boogaard (20 car.) en Ahmed Boulgalag (8 car.) Ahmed speelde een ijzersterk toernooi en werd terecht kampioen. Hij behaalde 27,5 punten met een toernooimoyenne van 0,474. 2e werd Wim Wijnen met 26,67 punten en een toernooimoyenne van 1,360. 3e Wim van de Boogaard met 24 punten en een toernooimoyenne van 0,969. 4e Gijs van Aarle met 20 punten en een toernooimoyenne van 1,994. De finalisten ontvingen een cadeaubon van Traiteur-Slagerij Verheijen.

Rooise Biljart Competitie

In ronde 3 een mooie score voor D'n Toel van 89 punten en B.C. Eerschot 87 punten.

Korte partijen: Piet Verbeek (B.C. Eerschot) 24 car. in 9 beurten waarbij een serie van 17 (moy. 2,66), Marcel de Laat (St.Joris) 30 car. in 11 beurten (moy. 2,72), Hans van Dinten (B.C. Eerschot) 24 car. in 12 beurten (moy. 2), Hans Hulsen (Kofferen) 44 car. bandstoten in 13 beurten (moy. 3,38), Arnold de Haan (de Kroeg) 20 car. in 13 beurten (moy. 1,53), Albert Kusters (St.Joris) 36 car. in 14 beurten (moy. 2,57) en Bas van de Tillaart (D'n Toel) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42). Rick van Roosmalen van Oud Rooij en Noud Klerkx van Boskant maakten een serie van 10 resp. 8 caramboles.

Uitslagen: B.C. Eerschot – Wapen van Eerschot 87-53, Boskant – de Kroeg 75-65, Kofferen –Beurs 65-75, Oud Rooij – Jachtrust 75-65, Wellie Winne Welles – St.Joris 63-77, D'n Toel – Dorpsherberg 89-51.

Stand: 1. B.C. Eerschot 238, 2. Kofferen 229, 3. Boskant 221, 4. D'n Toel 216, 5. Beurs, Jachtrust en Oud Rooij 212, 8. Wellie Winne Welles 208, 9. St.Joris 206, 10. de Kroeg en Dorpsherberg 190, 12. Wapen van Eerschot 168.

Programma: Di. 3 okt: Dorpsherberg – St.Joris, Oud Rooij – D'n Toel. Do. 5 okt: Wellie Winne Welles – de Kroeg, Beurs – B.C. Eerschot, Jachtrust – Kofferen, Wapen van Eerschot - Boskant.

Biljartkampioenschappen Olland

In verband met Olland kermis zijn er afgelopen week geen wedstrijden gespeeld. Op 2 oktober is de competitie weer hervat. Deze avond was er sprake van goede en minder goede partijen. Van de 12 gespeelde wedstrijden eindigden er zeven in de maximale toegestane 20 beurten.

Henk van Eerdt was goed in vorm en speelde zijn wedstrijd uit in 13 beurten met een gemiddelde van 2.31 en zijn hoogste serie van 7. Op de voet gevolgd door Peter van Driel met 14 beurten. Zijn tegenstander Mark van Oorschot gaf aanvankelijk goed partij maar moest genoegen nemen met 7 wedstrijdpunten. Rien v.d. Spank (hoogste serie 15) en John van Oorschot (hoogste serie 11) speelden voortreffelijk en hadden beiden 19 beurten nodig om hun 10 wedstrijdpunten binnen te halen.

Uitslagen De Dorpsherberg: Peter van Driel 10 – Mark van Oorschot 7; Joost Hungerink 8 – Berrie Hubers 10; Rien v.d. Spank 10 – John van Oorschot 10; Wil Koolen 5 – Arie Markus 10; Gonny v.d. Pasch 7 – Twan v.d. Akker 9; Peter Markus 9 – Dorien Jans 8.

Uitslagen D'n Toel: Ton van Alphen 1 – Henk van Eerdt 10; Bert v.d. Plas 4 – Harrie Toelen 9; Gerard v.d. Tillaart 8– Albert van Driel 5; Rob van Oorschot 10 – Wil v.d.Pasch 3; Frans van Esch 7 – Jos van Bakel 7; Tonnie Hagelaars 7– Jos Markus 4.

Tweede overwinning voor Attaque 3

Na de 6-4 overwinning van vorige week moest Attaque 3 naar Vlijmen om het op te nemen tegen Hooghei 3. Het bleek een spannende avond te worden, maar de overwinning werd gepakt.

Hooghei 3 had zijn vorige 2 wedstrijden met 6-4 verloren en er werd verwacht dat ze ook zouden verliezen tegen de Rooise talenten. De start van de Rooienaren was in ieder geval sterk: Stefan Kerk won zijn eerste wedstrijd eenvoudig met 3-0 en Cliff van Driel won, na een roestige start, met 3-1. Het eerste punt van de Vlijmense tegenstanders kwam, nadat Bram Marinus nipt zijn wedstrijd verloor, 3-2. Stefan en Cliff vormden vervolgens een gelegenheidsdubbel en dat pakte goed uit, 3-1. Stefan won vervolgens ook zijn tweede wedstrijd zeer eenvoudig, weer 3-0. Halverwege de avond was het dus al 1-4. Hooghei deed vervolgens wat terug: Bram verloor met 3-1 en Cliff verloor in een thriller met 3-2. Attaque 3 liet echter niet over zich heen lopen en Bram pakte zijn eerste pot van de avond met 3-1. Toen Stefan ook zijn derde partij met 3-0 won was de overwinning een zekerheid. Cliff kon helaas niet het zevende punt van de avond scoren. Hij verloor zijn laatste pot wederom met 3-2, wat een eindstand opleverde van 4-6 in het voordeel van de Rooise mannen. De overwinning zorgde ervoor dat Attaque 3 naar de gedeelde tweede plaats klom. Heet team staat nu 5 punten achter ROTAC 3, dat al een wedstrijd meer gespeeld heeft.

Prestatiepony Eastwood's Starlight

De Nationale New Forest Pony Stamboek-sportdag bestaat 25 jaar. Dit hoogtepunt stond in het teken van de jaarlijks gehouden NNFP-sportdag op 30 september 2017 te Ermelo, waar duizenden liefhebbers van de New Forest Pony's uit heel Nederland bijeenkwamen.

Het jaarlijkse evenement waar afgelopen zaterdag de NNFPS-fokkerij en -sport elkaar ontmoetten en er weer een gezellige sportieve dag van hebben gemaakt. Een spannende en felle strijd in alle disciplines dressuur, springen, aangespannen en andere onderdelen werden verreden op deze bijzondere feestdag. De hotspot van deze hippische wedstrijd vormde dit jaar de kwalificatie van de NNFPS-Prestatie sportpony's.

Myrthe van Happen van de Rooise Ruiters en Ponyruiters was in de vroege ochtend vertrokken naar Ermelo om deel te nemen aan dit sportieve evenement. Myrthe startte in de klasse D-M2 dressuur waar ze met haar pony Eastwood's Starlight een knap gereden derde prijs behaalde. Daarna reed ze met Eastwoods Starlight haar debuut wedstrijd B-springen waar ze met haar bijzonder fanatieke pony door de snelheid een balk meenam en de ruiters en amazones met nul-fouten voor moest laten gaan. Op het hoogtepunt van deze dag vond de uitreiking van het NNFPS-Prestatiepony-certificaat plaats, met alle zegen van boven. Vol trots mocht Myrthe van Happen met haar pony Eastwoods Starlight het felbegeerde NNFPS-Prestatiepony certificaat in ontvangst nemen. Na deze mooie sportieve NNFPS-sportdag keerde Myrthe van Happen met Eastwood's Starlight voldaan terug naar Sint-Oedenrode om nog lang te kunnen (na)genieten van deze prestaties.

De Nijnselse ruiters succesvol in Geldrop

In Geldrop was een meerdaagse indoorwedstrijd waar meerdere combinaties van de vereniging aan de start verschenen. In de klasse B startte Judith van den Nieuwenhuijzen met het paard Izaminka. Met 71,5 stijlpunten in de barrage eindigde ze met een tiende prijs.

In de klasse M tweede fasen eindigde Suzan van Gastel met het paard Eye Catcher Go na twee foutloze rondes met een achtste prijs. In de klasse L twee fase eindigde ze met haar paarden Herbie en Hercules met een derde en vierde prijs. Beide paarden lieten alle balken in de lepels liggen. Marwin van den Nieuwenhuijzen startte in het nationaal 1.30m. Met Fabulous eindigde Marwin na twee foutloze rondes met een tweede prijs en met Eton met een derde prijs. Ook Eton was twee rondes foutloos maar in de barrage iets langzamer. Suzan van Gastel startte in deze klasse haar paard Fergie. Deze combinatie eindigde met een veertiende prijs.

Nina van Enckevort goed op dreef

Vorige week reed Nina van Enckevort de laatste buitenwedstrijd in Eindhoven en behaalde met Conchita's een mooie derde prijs. Afgelopen weekend stond er een mooie wedstrijd van Geldrop op het spel met mooie prijzen.

Bij de eerste binnenwedstrijd van het winterseizoen afgelopen vrijdag behaalde Nina een mooie tweede prijs met haar schimmel merrie Conchita 's. In een zeer korte tijd in een tweede fase parcours in de klasse Z en met haar andere paard behaalde ze een mooie zesde plaats met maar liefs 88 deelnemers in het veld. Op zondag had ze nog een mooie zesde plaats in de klasse Z met haar Darc Du Rona Z.

KV Rooi komt moeilijk op gang

De eerste dag van oktober staat VVO uit Hapert op het programma voor KV Rooi. VVO staat na 4 gespeelde wedstrijden in de competitie, onderaan de ranglijst met 1 punt. Aan KV Rooi, die momenteel gedeeltelijk een eerste plek in de competitie bezit, de taak om hiervan te winnen. Uit eerdere wedstrijden is gebleken dat VVO een taaie tegenstander is en ze zich niet zomaar gewonnen geven. Een lastige klus.

Om half 2 klonk het fluitsignaal en mocht VVO de wedstrijd openen. De eerste 2 doelpunten vielen aan de kant van KV Rooi. Hierna wist VVO een Strafworp te benutten wat het eerste doelpunt aan de thuisclub opleverde. Hierna was het weer aan KV Rooi, 1-3. Door het niet afronden van kansen door KV Rooi kon VVO profiteren, wat een 5-3 voorsprong opleverde voor VVO. Net voor rust kon Rooi het gat nog dichten en ging er met een 6-6 de rust in gegaan. Er kwam weinig rendement uit de kansen die KV Rooi creëerden. Met nog 5 minuten te spelen staat het scorebord op 10-10. Hierna was het KV Rooi wat de wedstrijd wel goed wist uit te spelen. Een 10-14 winst was dan ook de terechte uitslag.

Odisco wint met duidelijke cijfers

Na de forse nederlaag van afgelopen week stond, zondag de wedstrijd tegen DAKOS uit Someren op het programma. Om de zure smaak van vorige week weg te spoelen, moest er vandaag gewonnen worden.

Odisco begon wat twijfelachtig aan de wedstrijd. Met een doelpunt op slag van rust werd de ruststand op 9-4 gezet. In de rust werd de dames verteld dat ze er nog niet waren en dat er fel en geconcentreerd gespeeld moest blijven worden. Als dat zou lukken zou het vandaag goedkomen. Na rust bleef Odisco sterk spelen en met veel vertrouwen werden de doelpunten gevonden. Verdedigend werd bijna niks weggegeven en onder aanvoering van Rachel van de Moosdijk en Marlon van Heeswijk (samen goed voor 10 doelpunten) kon de wedstrijd sterk uitgespeeld worden. Door voor elkaar hard te werken en elkaar op alle posities te steunen stond er na 70 minuten dan ook 17-9 op het scorebord. Odisco speelde sterk en kreeg steeds meer vertrouwen, hierdoor kon DAKOS nooit in de buurt komen. Door het goede samenspel en hard te werken voor elkaar kon Odisco makkelijk de overwinning binnen halen.

KV Nijnsel verliest van koploper

Na de winst van vorige week mocht afgelopen weekend Nijnsel 1 het opnemen tegen de koploper. Oxalis had nog geen wedstrijd verloren dus Nijnsel bereidde zich goed voor op dit duel.

Meteen in de eerste minuut speelde Dimphy Goverde zichzelf mooi vrij en zorgde voor de 1-0. Echter direct daarna had de tegenstander hier al een antwoord op en scoorde de gelijkmaker. Nijnsel startte met een zeer sterke verdediging, aanvallend was het voor beide partijen moeizaam. Na een krappe tien minuten wist Nijnsel maar niet tot scoren te komen en werd Oxalis zeer trefzeker. Na 25 minuten keek Nijnsel tegen een achterstand van 1-7 aan. Net voor rust wist Selly van Roosmalen voor Nijnsel nog tot scoren te komen, maar met een stand van 2-10 kwam de rust als geroepen. Weer vol met energie benutte Nijnsel direct al beter haar kansen. Ook verdedigend stelde Nijnsel zich sterker op en Oxalis had het hier zichtbaar moeilijk mee. Het gat dichten leek door het grote verschil een onmogelijke opgave. Wel lukte het Nijnsel in de tweede helft vijf doelpunten te scoren, hetzelfde aantal als de ploeg uit Limburg. Met een eindstand van 7-15, kwam het eindsignaal voor Nijnsel te vroeg om nog in de buurt van de winst te komen.

Kampioen bij Cloeck & Moedigh

Er waren 2 gedoodverfde winnaars, te weten Wim v.d. Rijdt en Annie Verbruggen, om het zondagmiddag kampioenschap bij Cloeck & Moedigh. Het liep echter anders deze laatste zondagmiddag; beiden spelers kwamen niet verder dan 1 winstpartij en daarmee minstens 1 punt tekort voor de eindoverwinning.

Hiervan profiteerde Gerrie v.d. Rijdt optimaal met 3 winstpartijen en kwam daarmee in de totaalscore op 11 punten uit. Goed voor het kampioenschap. Wim vd Rijdt en Annie Verbruggen werden ex aequo 2e met 10 punten, Martien v.d. Donk 4e (+9) en Tonny van Eerd 5e (+8). De dag overwinning ging naar Koen vd Linden (3 +26), 2e werd Gerrie v.d. Rijdt (3 +24), 3e Rien v.d. Rijt (3 +22), 4e Martien v.d. Donk (3 +17), 5e Martien v.d. Hurk (3 +14) en 6e Martien Versantvoort (3 +11).

Nationale Petanque Competitie (NPC)
Het nieuwe seizoen van de Nationale Petanque Competitie (NPC) is deze week van start gegaan. Cloeck & Moedigh neemt wederom met 7 teams hieraan deel, te weten 3 op maandagavond en 4 op zaterdagmiddag. De uitslagen van deze week: 4e divisie 4002, Cloeck en Moedigh 1 - t Lover 3: 6 -2, 5e divisie 5003, Cloeck en Moedigh 3 - Cloeck en Moedigh 2: 5 - 3, 5e divisie 5004, Cloeck en Moedigh 4 - PC Oisterwijk 1: 6 - 2, 5e divisie 5005, Cloeck en Moedigh 5 - t Lover 7: 2 - 6, 6e divisie 6004, JBC Venray '80 2 - Cloeck en Moedigh 6: 4 - 4, 6e divisie 6005, Boules de Boeuf 7 - Cloeck en Moedigh 7: 3 - 5.

Drie overwinningen bij softtip

Zoals jullie vorige week in deze krant hebben kunnen lezen is de softtip dartcompetitie weer van start gegaan.

Café d'n Toel ging op bezoek bij Café de Merx in Berghem. Het was een zeer mooie pot tussen deze rivalen. Uiteindelijk won de ploeg uit Olland met 13 tegen 12. In Café 't Kofferen kwam het nieuwe team de Dorpsherberg uit Olland op bezoek. De darters van Toon zijn vorig seizoen kampioen geworden en hadden dus ook wat te verdedigen. Dat deze ze dan ook en wonnen met ruime cijfers 23 tegen 2 was uiteindelijk de uitslag.

In de tweede divisie werd de wedstrijd tussen café t Kerkpleintje en café de Kroeg gespeeld. De darters uit van t kerkpleintje moesten nog even wennen aan het nieuwe seizoen. Ze verloren de wedstrijd uiteindelijk met 3 tegen 18. In Café t Kerkpleintje is aankomende zondag middag vanaf 1300 uur een softtip darttoernooi. Heb je ook zin om mee te doen? Om 12 uur gaan de deuren open.

Brabant Cup Judo in Moergestel

Afgelopen zaterdag stond de eerste ontmoeting op het programma van de Brabant Cup. Dit zijn 6 wedstrijden waarin de judoka's opgedeeld worden in poules van 4 of 5 tegenstanders. Iedereen draait één keer tegen de andere judoka's en dan komt er een winnaar uit.

Met maar liefst 17 judoka's ging men naar Moergestel. Jannick Schilder, Jamie Bekkers en Rolf van Boxmeer hadden de smaak al meteen te pakken en pakten een eerste plaats. Boet Strijbos, Wessel Biemans, Wick van de Ven, Marlène Kastelijn, Mathijs Liewes en Quinton Marinus wisten een tweede plaats te behalen. Heel erg knap want de meesten hadden nog niet zo veel wedstrijdervaring.

Derde plaatsen waren er voor Youri Biemans, Luka Smith, Robin van Wijk, Hein Korsten. De anderen wisten niet op het podium te komen en zij moeten er volgende keer voor zorgen dat ze wel op het podium komen. Zaterdag 4 november is er de tweede ontmoeting voor de Brabant Cup.

Herfstrit van MTC d'n Dommel

Zondag 8 oktober 2017 organiseert M.T.C. D'n Dommel weer haar jaarlijkse open Herfst-rit. De lengte van de rit is ongeveer 200 km en gaat door het mooie Brabantse landschap.

De rit is alleen beschikbaar op GPS. Kosten bedragen € 5,= per rit. Inschrijven is mogelijk van 09.00 tot 12.00 uur bij Dommelzicht, Dommelstraat 18 in Sint-Oedenrode. Kijk ook op www.mtcdndommel.nl.

30 / 32

Rhode
Jeugd
Uitslagen:

Orion JO19/1-JO19/1 1-1
JO19/2-WEC JO19/1 0-10
Prinses Irene JO19/2-JO19/3 7-0
Rood Wit'62 JG1G-JG1 11-5
JO17/1G-Brandevoort JO17/1 4-3
JO17/2-Erp JO17/2 2-0
JO17/4-JO17/3 0-3
Deurne JO15/1-JO15/1 3-2
JO15/2-Blauw Geel JO15/3 0-3
Nijnsel JO15/1-JO15/3 5-2
DVG JO15/2-JO15/4 2-3
JO13/1-Mierlo JO13/1 4-1
JO13/2-Avesteyn JO13/2 1-3
JO13/4 JO13/3G 0-1
Gemert JO12/1-JO12/1 4-1
Blauw Geel JO11/1-JO11/1 2-2
Erp JO11/1-JO11/2G 12-3
JO11/3G-Schijndel JO11/3 4-3
JO11/4-Mariahout JO11/1G 0-17
Avanti'31 JO11/2-JO11/5 20-1
WEC JO11/2G-JO11/6 9-0
JO11/7-Schijndel JO11/5 4-6
JO10/1G-MULO JO10/1 3-1
JO9/1-HVCH JO9/1 5-11
JO9/2-Gemert JO9/5 12-0
DVG JO9/1-JO9/3 11-4
WEC JO9/2G-JO9/4 2-9
JO9/5-JO9/6M 6-4
Schijndel JO8/1-JO8/1 7-5
JO8/2-Gemert JO8/2 11-7
Schijndel JO8/3-JO8/3 8-4
JO8/4-Heeswijk JO8/1 2-17
MO15/1-UDI'19/CSU MO15/1 11-0
SCMH MO15/1-MO15/2 4-1
Programma jeugd:
UDI'19/CSU JO19/1-JO19/1 15:00
UDI'19/CSU JO19/4-JO19/3 14:45
JG1-Heythuysen JG1G 11:30
JO17/1G-Gemert JO17/2 14:45
Nijnsel JO17/1-JO17/2 15:00
JO17/3 -u DI'19/CSU-JO17/8 14:45
Schijndel JO17/4-JO17/4 15:00
Someren JO15/1-JO15/1 12:45
FC de Rakt JO15/2-JO15/2 12:15
JO15/3-Sparta'25 JO15/2 13:00
JO15/4-SCMH JO15/1G 13:00
JO13/1-DAW JO13/1 11:45
Gemert JO13/2-JO13/2 10:00
JO13/3G-Sparta'25 JO13/3 11:45
Blauw Geel JO13/4-JO13/4 11:30
JO13/5-Avesteyn JO13/3G 11:45
JO13/6M-Heeswijk/Avesteyn JO13/4M 10:30
JO12/1-JVC Cuijk JO12/1G 10:30
JO11/1-Brandevoort JO11/1 9:15
JO11/2G-Heeswijk JO11/1 9:15
Schijndel JO11/2-JO11/3G 10:15
Nijnsel JO11/1-JO11/4 9:40
JO11/5-WHV JO11/1 10:30
JO11/6-WEC JO11/3G 10:30
Boekel JO10/1-JO10/1G 10:30
JO9/1-Boekel JO9/1 9:15
Programma senioren:
Rhode 1-Helvoirt 1 14:30
Rhode 2-Deurne 2 11:00
Rhode 3-Avesteyn 2 12:00
UDI'19/CSU 8-Rhode 4 13:00
Boskant 4-Rhode 5 10:00
Rhode 6-Nijnsel 4 12:00
ELI 5-Rhode 8 11:15
WEC 35+1-Rhode 35+1 10:00
Rhode VR1-Mariahout VR1 10:00
Rhode VR3-SJVV VR3 12:00
SSC'55 3-Rhode 2 (zat) 14:30
Gemert-Veteranen 17:00
Uitslagen senioren:
SSS'18 1 Rhode 1 0-3
Nulandia 2-Rhode 2 1-3
Mariahout 2-Rhode 3 4-2
Rhode 4-Mariahout 3 3-3
Boskant 5-Rhode 6 1-3
Rhode 7-Nulandia 8 3-5
Rhode 8-Nijnsel 6 1-3
Nulandia 10-Rhode 9 2-4
RKVV Keldonk VR1-Rhode VR1 1-1
Nijnsel VR2-Rhode VR2 3-0
Rhode 2 (zat)-Bladella 2 0-1
Veteranen-Boerdonk 3-5

VV Nijnsel
Uitslagen jeugd:

JO17-1-Avesteyn JO17-2 1-4
JO15-1-Rhode JO15-3 5-2
DVG JO13-2G-Nijnsel JO13-1 1-5
Heeswijk JO11-2-Nijnsel JO11-1 0-5
JO11-2-Avanti'31 JO11-3G 4-5
VOW JO11-2-JO11-3 2-17
JO9-1-DVG JO9-3 3-8
Sparta'25 JO9-4-JO9-2 8-7
Volkel MO15-1-MO15-1 2-0
Uitslagen senioren:
Excellent 1-Nijnsel 1 1-3
Nijnsel 2-Nulandia 3 1-1
Juliana Mill 2-Nijnsel 3 2-5
Mariahout 4-Nijnsel 4 3-8
Nijnsel 5-Avanti'31 6 4-1
Rhode 8-Nijnsel 6 1-3
DVG 9-Nijnsel 7 1-7
Nijnsel VR1-DVC '26 VR1 0-2
Nijnsel VR2-Rhode VR2 3-0
Programma jeugd:
ELI JO19-1-JO19-1 14.30
JO17-1-Rhode JO17-2 15.00
VOW JO15-1-JO15-1 13.00
JO13-1-Blauw Geel JO13-5 11.15
JO11-1-Rhode JO11-4 09.45
JO11-2-Mariahout JO11-2G 09.45
ELI JO11-3G-JO11-3 10.30
JO9-1-WEC JO9-2G 09.45
Erp JO9-4-JO9-2 10.30
Programma senioren:
Vitesse'08 1-Nijnsel 1 14.30
Nijnsel 2-Mariahout 2 12.00
Nijnsel 3-UDI'19/CSU 4 12.00
Rhode 6-Nijnsel 4 12.00
Irene 2- Nijnsel 5 10.00
Nijnsel 6-Avanti'31 7 10.00
Nijnsel 7-Schijndel 8 09.30
Nijnsel VR1-Baronie VR1 14.30
TOP VR1-Nijnsel VR2 12.30

VV Boskant
Uitslagen senioren
Boskant 1-ELI 1 1-1
Heeswijk 2-Boskant 2 1-3
Boskant 3-Nooit Gedacht 4 2-4
Avanti'31 5-Boskant 4 1-3
Boskant 5-Rhode 6 1-3
Boskant 6-Irene 2 1-3
SBC VR2-Boskant VR1 3-1
Programma senioren:
Keldonk 1-Boskant 1 14.30
Boskant 2-Nooit Gedacht 2 12.00
Avanti'31 4-Boskant 3 12.00
Boskant 4-Rhode 5 10.00
Blauw Geel'38 12-Boskant 5 10.00
Blauw Geel'38 13-Boskant 6 10.00
Boskant VR1-Vlijmense Boys VR1 10.00
Uitslagen jeugd:
Avanti'31 JO17-2-JO17-1 0-1
JO15-1-EVVC JO15-1 9-1
JO13-1-Schijndel JO13-4 2-3
ELI JO13-2-JO13-1 2-3
JO10-1G -Deurne JO10-2 4-5
Mariahout JO9-2G-JO9-1G 2-3
JO8-1G -UDI'19 JO8-3 13-3
MO17-1-Heeswijk/Avesteyn MO17-1 2-5
Programma jeugd:
Festilent JO19-1G-JO19-1 14:45
JO17-1-Schijndel JO17-3 14:30
Heeswijk JO15-1-JO15-1 13:00
Blauw Geel'38 JO13-6-JO13-1 11:30
Mifano JO10-1-JO10-1G 09:30
JO9-1G-Boerdonk JO9-1G 10:30
JO7-1G-Blauw Geel JO7-3 09:45
FC De Rakt MO17-2-MO17-1 14:45

Ollandia
Uitslagen senioren:

Ollandia 1-RKGSV 1 3-4
Cito 7-Ollandia 3 3-3
Ollandia 35+1-WEC 35+1 3-3
Ollandia Vr1-Avanti'31 Vr2 5-1
Programma senioren:
Ollandia 1-Fiducia 1 14.30
Ollandia 2-Schijndel 3 10.30
Ollandia 3-Prinses Irene 9 11.00
Tivoli Vr1-Ollandia Vr1 11.30
Uitslagen jeugd:
VOW Jo17-1-Jo17-1G 1-4
Schijndel Jo15-3-Jo15-1G 4-2
Schijndel Jo13-2G-Jo13-1 2-7
Mariahout Jo11-2G-Jo11-1 3-4
Jo8-1G-Erp Jo8-2 9-4.
Programma:
Jo17-1G-Avanti'31 Jo17-2 14.30
Jo15-1G-Mariahout Jo15-1 13.00
Sparta'25 Jo13-2G-Jo13-110.15
Blauw Geel'38 Jo11-8-Jo11-1 8.15
Jo11-2G-VOW Jo11-2 9.30
Rhode Jo8-3-Jo8-1G 9.30

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen:

VVO1-KV Rooi 1 10-14
Odio 2-KV Rooi 2 7-7
Oranje Wit 4-Rooi 3 6-7
Tovido A1-KV Rooi A1 5-3
De Korfrakkers B2-KV Rooi B1 4-0
KV Rooi B2-De Korfrakkers B4 3-2
Prinses Irene C3-KV Rooi C1 8-5
Odisco C1-KV Rooi C2 2-1
DSV C2-KV Rooi C2 2-1
KV Rooi D1-Avanti D2 0-13
De Kangeroe E1-KV Rooi E1 5-4
KV Rooi E1-Be Quick E1 3-6
Corridor E2-KV Rooi E2 13-1
KV Rooi E3-JES E2 0-9
Celeritas F1-KV Rooi F1 2-2
Programma:
KV Rooi MW1-Merselo MW1 19.15
KV Rooi MW2-Avanti MW1 20.30
KV Rooi A1-Be Quick A2 14.30
KV Rooi B1-BMC B1 13.30
Odisco B1-KV Rooi B2 12.45
KV Rooi C1-Blauw Wit C1 11.00
KV Rooi C2-Winty C1 12.30
Flash D1-KV Rooi D1 10.00
Altior E1-KV Rooi E1 08.15
KV Rooi E2-Korloo E2 10.30
Emos E3-KV Rooi E3 11.30
KV Rooi F1-Rust Roest F1 09.30
Odisco Uitslagen jeugd:
Odisco D1-Altior D1 2-15
Avanti E1-Odisco E1 2-1
Uitslagen senioren:
Odisco 1-DAKOS 1 17-9
Tovido 2-Odisco 2 8-6
Odisco 3-SDDL 1 0-12
DDW Mw1-Odisco Mw 9-8
Programma jeugd 7/10
Odisco B1-Rooi B2 13.30
Odisco C1-Bladella C2 11.30
Odisco D1-Heumen D1 10.30
Odisco E1-MOSA E1 9.30

KV Nijnsel
Programma:
Arcades MW2-Nijnsel MW1 20.00
Nijnsel A1-Eyckelkorf A1 19.30
Emos 1-Nijnsel 1 13.00
Rosolo 5-Nijnsel 2 10.10
Uitslagen:
Nijnsel 1-Oxalis 1 7-15
Nijnsel 2-Spoordonkse Girls 2 5-6
Merselo MW1-Nijnsel MW1 11-6
Nijnsel A1-Euro Girls A2 14-4

Beugelen
De Lustige Spelers
Uitslagen:

Olland 1-Hegelsom 1 3-2
Schijndel 2-Olland 2 1-4
Loosbroek 2-Olland 3 3-2
Heeze 2-Olland 4 0-5
Programma 04/10:
Olland 4-Hoogeloon 4 20.00u
Programma 07/10:
Sevenem 1-Olland 1 20.30u

Bridge
Bridgeclub De Beckart:
1.Tiny en Ben v.d. Steen 62.21%, 2. Nel Dielemans en Jan Verbunt 57.40%, 3. Riet Verstappen en Jacques Jongeneel 48.88%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge. Iedereen is welkom, ook als je geen bridgepartner hebt. Info 0413 474297.

B.C. Den Einder '05: A lijn: 1. Liesbeth Bekkers & Marie-Cathrien Wielens 54,69%, 2. Maria Foolen en Johan van Bakel 54,69%, 3. Diny v.d. Boogaart & Nel Dielemans 54,38% zie ook www.bridgeclubdeneinder.nl

Bridgeclub J.V.G. 1. Dames N.Lathouwers & Z. Bevers 59,90%, 2. Dames W. v. Gerwen & A. v. Genugten 57,29%, 3. Mevrouw J.Hendriks & Heer H. v. Erp 55,21%.

Bridgeclub Rooi 750: A-lijn: 1. Margot Fassbender & Lieke Pieters 61,1%, 2. Will Schilder & Tino Hillenaar 57,99%, 3. Theo van Geffen & Hans Somers 56,25%. B-lijn: 1. Harrie Hol & Ad van Kaathoven 60,42%, 2. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 58,33%, 3. Anneke Majoor & Toon Majoor 57,64&. C-lijn: 1. Joke van de Westelaken & Wiel Sporken 62,50%, 2. Jan Janssen & Christ Verhoeven 55,83%, 3. Willem Dekker & Jan Verbunt 55,00%.

BC de Meierij: A-lijn : 1. Mia Poels en Heleen Wiers 63.54%, 2. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 60.41%, 3. Mieke van de Ven en Frans van de Ven 59.37%, 4. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 56.77%, B-lijn: 1. Ans van de Laar en Frans van den Boomen 59.16%, 2. Truus van Heesch en Corrie Kastelijn 56.33%, 3. Riet Koevoets en Ad Koevoets 52.93%, 4. Jan van den Acker en Harrie van den Acker 52.08%.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Hetty van Geffen & Wil Schilder 61,73%, 2. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 57,71%, 3. Jan van Rooij & Piet Voss 57,41%. B-lijn: 1. Marcel Janse & Willy Swinkels 58,75%, 2. Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 57,81%, 3 Agnes & Gerard Obbema 56,88%. Eindstand eerste cyclus: A-lijn: 1. Ad van Helvoort & Jan van Lanen 55,32%, Hetty van Geffen & Wil Schilder 55,25%, 3. Riet van de Laar & Nelly Vervoort 55,01%. B-lijn: 1. Tonnie & Ton van Acht 54,54%, 2. An van Genugten & Wil van Gerwen 54,39%, 3. Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 53,97%.


Dory, Nemo en Marly nemen zwembad De Neul over

Voor de 42ste keer organiseert zwemvereniging Argo tussen 16 en 20 oktober de Nationale Zwem4daagse. Vier avonden lang, tussen 18:30 en 20:00, staat Zwembad De Neul in het teken van jong en oud die met al hun inzet en plezier de nodigde baantjes zwemmen. De een doet het voor zichzelf, de ander omdat er samen met vriendjes en vriendinnetjes elke avond weer veel plezier beleefd wordt.

Zoals we gewend zijn zorgt zwemvereniging Argo, in samenwerking met Zwembad De Neul, weer voor een unieke sfeer. Dit jaar staat in het teken van de "Finding Dory". De Neul verandert in een echt water-feestpaleis. Tel hier de leuke activiteiten bij op, waaronder het traditionele discozwemmen op vrijdag, en je hebt weer alle ingrediënten voor een fantastische Zwem4daagse. Of je nu net je A-diploma hebt of je zwemt al heel je leven, iedereen is welkom. De uitnodiging voor de Nationale Zwem4daagse wordt op dit moment op de scholen in de regio verspreid. Mocht je meer informatie wensen, dan kan je hiervoor al terecht op de website van zwemvereniging Argo: http://www.zw-argo.nl/zwemvierdaagse.

Sportieve finaledag Clubkampioenschappen

Afgelopen zondag was de finaledag van de jaarlijkse L. van den Biggelaar Clubkampioenschappen van TV de Kienehoef. In twee weken tijd hebben 227 spelers, 278 wedstrijden gespeeld verdeeld over 31 onderdelen. Na afloop van de partijen mogen 52 leden zich het hele jaar clubkampioen noemen. We kunnen als organisatie met trots terugkijken op een zeer succesvol toernooi.

Het was een finaledag waar spanning en meedogenloze inzet vanaf spatte. Dit was ook aan het publiek te merken die men in grote getale mochten verwelkomen op het park. In het heren enkelspel mocht Evert Pluk zich voor de 8e opeenvolgende keer clubkampioen noemen in de hoogste categorie. Hiermee evenaart hij het record van Frank van Oerle (1978-1985). Joery Jansen, gebrand om Evert van zijn ''winning streak'' af te houden, kon in de finale geen vuist maken en verloor met 6-2 en 6-2. Even daarvoor werd het dubbelspel in de koningsklasse op naam geschreven van Koen van Kessel en Alex Quinten. In een op papier spannend affiche werden Michiel Plevier en Gijs van Uden met 6-0 en 6-3 opzij gezet. Bij de dames was Inge de Laat de koningin van het enkelspel in de hoogste damescategorie door te winnen van Astrid Keeren. De eerste set ging met 7-5 naar Inge, waarna Astrid sterk terugkwam in de tweede set (4-6). In een beslissende derde set trok Inge met 6-4 aan het langste eind. In het damesdubbelspel in de hoogste categorie mochten Sylvia van Gils en Sanne Kluijtmans aantreden tegen Ilse van de Meulengraaf en Korien Verhagen. In een zenuwslopende wedstrijd trokken Ilse en Korien uiteindelijk aan het langste eind waardoor zij zich tot clubkampioenen mochten kronen. De wedstrijd werd gewonnen met 2-6, 6-4 en 6-0. In de gemengd dubbel waren het wederom Koen van Kessel en Michiel Plevier die van zich lieten horen. Koen van Kessel en Kimberley van Steenbergen troffen in Michiel en Greetje de Wit een gelijkwaardige tegenstander. Helaas wisten Michiel en Greetje de voorkennis over het spel van de opponenten niet om te zetten in winst. In een spannende wedstrijd werd het 6-3 en 6-2.

Mens-erger-je-niet bij Ontspanning

Op vrijdagavond hebben we een spelletje mens-erger-je-niet gespeeld. De aanwezige schutters werden in vier teams ingedeeld. Een veldblazoen (1 t/m 6) was de dobbelsteen.

Het rode team met William Huyberts, Karin de Jong en Jos van den Berg was de winnaar. Op de tweede plaats eindigde het Groene team met Simon Boersbroek, Jos van der Veer en Michael Moonen; op de derde plaats het zwarte team met Patrick Bouman en Antoon Vervoort; op de vierde plaats het witte team met Mart Verhoeven, Antoon Hermes en Agnes Vissers.

Waterpoloërs Argo doen goede zaken

In de tweede wedstrijd van het seizoen hebben de dames van Argo goede zaken gedaan. Door een overtuigende winst op Nayade met de cijfers van 11-6 plaatst zijn de eerste 3 punten binnen.

Jeugdspeelster Ellis Brugmans mocht deze wedstrijd haar optreden maken in de selectie. Dat de jeugd van Argo op de deur klopt van dames 1 heeft Ellis wel bewezen afgelopen weekend. Josine Raaijmakers was goed voor 4 doelpunten, Paula Smith wist er 3 te scoren. De overige doelpunten werden gemaakt door Liesbeth vd Korst (2x), Gabri van Boxmeer en Anita vd Heijden. Heren 1 wist zijn wedstrijd met 3-5 te winnen tegen BZ&PC, Heren 2 heeft zijn 2e wedstrijd op rij gewonnen met 9-11 tegen de Treffers in Rosmalen. Beide herenteams zitten bij elkaar in de competitie, hebben 6 punten uit 2 wedstrijden en staan gezamenlijk aan kop.

Koningsschieten Handboogvereniging Concordia

Zaterdag 30 september 2017 was het zover. De strijd voor de kroon barstte los nadat de Koning en aspirant Koning naar het clubgebouw aan de Boskantseweg 77a waren gebracht in een zijspan van een mooie motor!

Er werden 2 rondes van elk 20 pijlen geschoten op een afstand van 25 mtr. (voor de aspirant leden was de afstand 18 mtr) Na 40 pijlen gingen de 6 hoogste schutters door naar de finaleronde van weer 20 pijlen.
Het was een spannende strijd maar vooral gezellig want na de prijsuitreiking was er nog een feestavond waar iedereen kon genieten van heerlijke friet en natuurlijk kon proosten op zijn of haar overwinning!
Uitslag: Koning: Rick van den Oever, 581 punten, 2e: Willem Nijssen, 569 punten, 3e: Henk Ketelaars, 497 punten, 4e: Chrislaine van den Berk-de Haan, 491 punten (hoogste dame), 5e: Sheila van den Berk, 469 punten, 6e: Ramon Gevers, 465 punten, Pijlendrager: Roos Kragten, 315 punten, Aspirant Koning: Tristan van den Berk, 306 punten, Nar: Henk de Mol, 20 punten.

32 / 32

Woensdag 4 oktober
Dierendag

Nederland

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Woensdag 4 oktober t/m zonadg 15 oktober
Kinderboekenweek

Nederland

Donderdag 5 oktober
Informatieavond Pleegzorg

CEC Mariendaal

Filmclub Senioren met "Chocolat"
Odendael

Zaterdag 6 oktober
Nationale Ouderendag

De 'Nationale Ouderendag' is een dag waar individuele wensen van ouderen worden vervuld. Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk alleen kunnen vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen. Op 'Nationale Ouderendag' vervult het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden van deze wensen. Ouderen staan deze dag aan het roer.

Lezing Bert Wagendorp
Knoptoren

Zaterdag 7 oktober
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

HZZ Traditionale Oktoberfest
Kofferen

Solid Sound
De Ossekop

Zondag 8 oktober
MTC D'n Dommel Herfstrit

Dommelzicht

Open dag praktijk Light Sign
Boskant

Softtip darttournooi
't Kerkpleintje

HZZ Traditionale Oktoberfest
Kofferen

Concert Mathieu Dirven
Kasteel Henkenshage

Popkoor Novelty trakteert
De Beurs

IVN wandeling Een Kijk in de Wijk
De Beckart

Kaarten bij De Vriendschap
De Vriendschap

Woensdag 11 oktober
Vissen Stichting Mensen Zonder Werk

Boskant

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Donderdag 12 oktober
Integratiediner

Damiaancentrum

Zaterdag 14 oktober
Archeologiewandeling

Heemhuis

Roois wijnfestival dinner
De Helden van Kien

Ut Vurproefke
Beckart

Toep toernooi
't Kerkpleintje

The Magical History Tour
De Ossekop

Dansen in de Ontmoeting
Odendael