DeMooiRooiKrant

18 oktober 2017

DeMooiRooiKrant 18 oktober 2017


Aan de Lieshoutseweg, midden in Nijnsel, komt elke woensdagavond een aftands busje aanrijden. Niet beletterd, en dat heeft ook helemaal geen zin. Omdat letters door het vuil onleesbaar zouden zijn, omdat de bus zélf al Rock & Roll is, en anders wel omdat 'iedereen' uit het wereldje de bus is gaan zien als mascotte van het King Size Trio. Van de voorgenomen repetitie van afgelopen week komt niet veel terecht. Want het is de vooravond van hun 25-jarig jubileum, en dan moet er meer worden voorbereid dan muziek.

Voordat drummer/slaggitarist Gert de Graaf, sologitarist Tiny Lathouwers en contrabassist Peter Dekker klaar zijn voor de fotoshoot is het al gauw een half uur verder. Vooral de stropdassen drijven het trio bijna tot wanhoop. Maar het verhaal voor in de krant kan ook tussen de worsteling door, en dat lukt aardig. Sterker nog: er komen zoveel verhalen los dat de helft ervan niet op de pagina past.

Zo is Elvis ook begonnen
"Voordat we begonnen met het King Size Trio, zaten sologitarist Tiny en ik in The Jumping Jukebox" memoreert Gert, die voornamelijk het woord voert. "Peter was een collega van mij op mijn werk. We kwamen op het idee om een rockabilly-trio op te richten, naar het voorbeeld van de Amerikaanse High Noon. Die speelden rockabilly zonder drums. Zo is Elvis ook begonnen. En toen wij dat gingen doen was dat nog behoorlijk uniek in Nederland. Omdat ik drummer was, moest ik dan wel gitaar leren spelen." Gert betrok Tiny erbij, en het trio was compleet.

Al gauw werd het drumstel weer uit de kast gehaald waardoor het trio haar publiek een breed repertoire kon bieden. "Zonder drums vooral country en ballads, mét drums kun je gas geven en meer opzwepende nummers brengen, en Peter is als bassist de man van de Hillbilly-nummers" legt Gert uit.

Bloot publiek
In 25 jaar Rock & Roll maak je natuurlijk wel wat mee, en de mannen zouden een avond kunnen vullen met het vertellen van waar gebeurde anekdotes. Bijvoorbeeld over de bluf waarmee een van de leden kort na de start, zonder medeweten van de andere twee, een afspraak maakte voor een akoestisch optreden, wat ze nog nooit hadden gedaan. Over het optreden in een groot saunacomplex met uitsluitend bloot publiek, tot groot vermaak van hun manager, waarbij alleen het trio hun kleren mocht aanhouden. Over Gert's 25 jaar oude zwart-witte schoenen die door de schoenmaker op het Kerkplein tot twee keer toe gratis werden opgelapt en uiteindelijk zelfs helemaal uit elkaar gehaald, maar nu echt niet meer te redden zijn en ingelijst gaan worden. Over de broeken met koeienprint, naar een idee van Peter, waarmee ze nota bene trendsetter werden voor carnavalskleding. Over de diefstal van de helft van de apparatuur uit hun bus. "Toen hebben we ons echt wel even afgevraagd: waar doen we het voor? Maar uiteindelijk blij dat we toch weer de moed en spullen bij elkaar geraapt hebben" aldus Gert.

Thuisgevoel
Het trio is nu al een kwart eeuw in dezelfde samenstelling bij elkaar. "Daar zijn we eigenlijk best trots op" aldus Gert. "Dat zie je toch niet zo vaak. Bij ieder optreden, waar dan ook, hebben we daardoor steeds het 'thuisgevoel'". Hun ambitie ligt dan ook vooral in het plezier bij hun hobby. "In de 25 jaar van ons bestaan hebben we maar één CD gemaakt." Aan de PR hebben de jongens weinig gedaan, hooguit een paar keer op een artiestenbeurs gestaan. De optredens kwamen meestal van mond tot mond reclame.

Onderscheiden ze zich van andere Rock & Roll bands? Tiny: "Wij werken niet met een setlijst, zoals andere bands. We spelen gewoon de nummers waar we zin in hebben, of waar het publiek zin in heeft, of wat bij de gelegenheid past. Dat spontane maakt het heel relaxt." En de toekomst? "We hebben wel een tijdje wat vaker opgetreden, maar houden dit niveau nu vast. En we gaan zo door tot we er bij neervallen" besluit Tiny.

Het jubileum van het King Size Trio wordt op 29 oktober gevierd in De Beurs in Rooi. "Om drie uur gaat de zaal open. Er komt een DJ en wij spelen twee sets. Kom jij toch ook?"        


Bewoners Bolle Akkers niet blij met bouwplannen

Wovesto gaat tien energie-neutrale prefabwoningen bouwen aan Boekweit. Het is de bedoeling dat de rij huizen naast de enige nog overgebleven woonwagen worden gerealiseerd. Bewoners van de Bolle Akkers (die anoniem willen blijven), zeggen middels een brief tegen DeMooiRooiKrant dat dit besluit is ingeslagen als een bom. Ze vinden dat de komst onverwachts is en ze zijn het niet eens met de bouw om verschillende redenen.

'De bewoners van Bolle Akkers zijn op 28 augustus opgeschrikt door een melding van een 'beschikking omgevingsvergunning voor het bouwen van tien woningen op Boekweit door de gemeente Meierijstad/Wovesto' staat in de brief namens de bewoners geschreven. Daarin is verder vermeld dat via een persoonlijke relatie één van de betrokken bewoners eind juni is geïnformeerd over de mogelijke verandering van de bestemming. Deze persoon heeft daarna alle andere bewoners ingelicht. Toch had de buurt al eerder van deze plannen kunnen weten, omdat volgens Wovesto-directeur Leo Overmars in mei een indieningsverzoek in de krant heeft gestaan.
Bolle Akkers valt in Plan Noordman. In de jaren negentig is de bouw ontwikkeld en gerealiseerd. Destijds is gekozen voor een bijzondere aanpak. Een groep potentiële bouwers werd samen met architecten nauw betrokken bij het 'organisch' bouwen van de wijk met als uitgangspunt 'gast in het landschap'. Zo ontstond de ruimtelijke wijk in de natuur. De buurt is bang dat de komst van de huizen dit gedachtegoed schaadt. 'De beschikking – ervaren als een bom – veroorzaakt grote onrust door de mogelijke komst van de tien sociale huurwoningen op de plaats van zes van de acht woonwagenstandplaatsen', staat genoteerd in het schrijven. De buurt benoemt daarin ook nog de eventuele toenemende verkeersdrukte en natuur die plaats moet maken voor twintig parkeerplaatsen. In de allerlaatste alinea schrijft de buurt dat ze niet betrokken zijn door de gemeente of Wovesto en dat ze bovendien geen informatie hebben ontvangen.
Volgens Wovesto zijn er inmiddels bezwaren binnengekomen. "Op 3 augustus hebben we al eens met drie buurtbewoners over de bouwplannen aan tafel gezeten. Mede omdat er bezwaren zijn, is dat voor ons de reden om nog eens met de mensen in gesprek te gaan. We gaan de buurt uitnodigen", geeft Overmars aan. Volgens de directeur van de woningbouwvereniging is dit bouwplan een zeer goed doordacht plan. Wat hem betreft gaan ze het realiseren. "Het wordt een prachtige nieuwe buurt", is hij overtuigd.

Meer bouwplannen
Wovesto heeft nog meer bouwplannen in de pijpleiding, waarvan er verschillende zelfs al in ontwikkeling zijn. Zo krijgt Boskant aan de Waterwilg 19 extra woningen en wordt er aan de Mater Lemmensstraat hard gewerkt om 22 appartementen op te leveren. Ook aan de Sluitappel is Wovesto aan het bouwen. Daar zet de organisatie 17 huizen neer. Op korte termijn zal er aan de Huisakkerweg in Nijnsel gebouwd gaan worden. Daar gaat het om twaalf projectwoningen. Eerschotsestraat 35 maakt op den duur plaats voor 6 eenpersoonswoningen. Daarnaast zijn de plannen al bekend voor het ombouwen van de Boskantse kerk tot 14 appartementen en het vervangen van 6 seniorenwoningen aan de Misse te Olland. Op de lange termijn ligt Eerschotsestraat-zuid onder de loep en wordt ook de bestemming van plan Koningsvaren wellicht aangepast.

Jaargang 8 • Week 42 • Woensdag 18 oktober 2017

Formido
Forum klus wijs

Asfalt op Dakotaweg bij Vlagheide blijft

Officieel is het nog steeds tijdelijk, maar de gemeenteraad en portefeuillehouder Harrie van Rooijen lieten er donderdagavond geen twijfel over bestaan: het asfalt op de (verlengde) Dakotaweg bij Vlagheide mag blijven liggen.

Jaren geleden besloot het Stadsgewest Den Bosch de weg tijdelijk te asfalteren omdat hij veel gebruikt werd voor transport naar de voormalige vuilstortplaats. Ook al paste dat niet in het bestemmingsplan, niemand had er problemen mee en ook toen de Dakotaweg aan de Schijndelse kant werd afgesloten om sluipverkeer naar bedrijventerrein Duin tegen te gaan, was er nog geen vuiltje aan de lucht. In de loop der jaren was het asfalt, dat overigens nog in prima staat verkeert, niet meer weg te denken. Door het sluiten van de stortplaats verdween de oorspronkelijke aanleiding van de aanleg, en dreigde het weer verwijderd te gaan worden. De afsluiting van de Dakotaweg bij Duin dreigde daarmee alsnog een probleem te gaan worden en de omwonenden gingen in gesprek met de gemeente om alles zo te laten. Ze vonden daarvoor donderdagavond een gewillig oor bij de gemeenteraad. Van Rooijen legde uit dat er nog een evaluatie komt om dat laatste te bepalen, maar gezien de argumenten en het draagvlak lijkt dat niet meer dan een formaliteit.

'Goedwillende honden- bezitter in de kou'

Tijdens de open dag op 24 september kreeg de SP-fractie vragen van inwoners uit Sint-Oedenrode over hondentoiletten en vuilnisbakken voor hondenpoep.

Met name in de wijk Kienehoef zeggen mensen hierop mis te grijpen. Hondenpoep in gewone vuilnisbakken gooien roept reacties op en wordt als niet netjes ervaren. Maar als er geen speciale vuilnisbakken voor zijn en je moet het mee naar huis nemen is dat ook geen pretje. Daarom heeft de SP hierover vragen gesteld. Hoe moet de goedwillende hondenbezitter in dit deel van de gemeente Meierijstad omgaan met hondenpoep?

Het antwoord op onze vragen luidt: "In het kader van bezuinigingen zijn in Sint-Oedenrode een aantal jaren geleden de hondentoiletten opgeruimd." Klopt dus, dat ze er niet meer zijn! "Momenteel heeft Sint-Oedenrode geen voorzieningen voor de goedwillende hondenbezitter", zo wordt vervolgd. Dus geen speciale vuilnisbakken voor hondenpoep. Mee naar huis nemen dus? In de struiken dumpen? Toch in de gewone bak? Lastig hoor! Logisch dat mensen naar de SP komen, als dit het beleid van de voormalige fracties in Sint-Oedenrode is geweest. Nu we Meierijstad zijn geworden vraagt dat om eenduidig beleid. "In het kader van harmonisatie van ook dit beleid zal voor Meierijstad een eenduidige werkwijze worden voorgesteld. Het is nog te vroeg om aan te geven welke voorzieningen dit zullen zijn", zo luidt de laatste regel van het antwoord. Vraag dat eens aan de goedwillende hondenbezitter zouden wij zeggen. Die kunnen beslist wat goede suggesties geven. En maak ook snel duidelijk wanneer we daar duidelijkheid over mogen verwachten. Want tot die tijd zit je toch met het dilemma: waar blijf ik in Rooi met mijn hondenpoep?

A50 krijgt een zonnegeluidscherm

De plannen om langs de A50 tussen Sint-Oedenrode en knooppunt Paalgraven een gecombineerd geluidsscherm- tweezijdig zonnepaneel aan te leggen, het zogeheten zonnegeluidsscherm ofwel Solar Highway, is een stap dichterbij.

Rijkswaterstaat heeft de opdracht hiervoor gegund aan Heijmans. De aanleg ervan start in 2018 en is op deze schaal nog niet eerder ontwikkeld en toegepast. Het is onderdeel van een groter pakket geluidswerende maatregelen op dit tracé. Na een testperiode van 18 maanden om de energieopbrengst en de beheeraspecten in beeld te brengen, wordt gekeken of dit op grotere schaal kan worden toegepast.

Het scherm wordt 400 meter lang en 5 meter hoog, en naar verwachting genoeg om 40 tot 60 huishoudens van stroom te voorzien. De bovenste 4 meter hiervan bestaat uit zonnepanelen. Er is niet precies aangegeven op welk gedeelte van de A50 het pilotproject wordt uitgevoerd.

Varkenshouders in Oost-Brabant bundelen de krachten

Marc van Erp is de derde man van links.

Varkenshouders in Oost-Brabant, die zijn aangesloten bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), hebben de krachten gebundeld in een eigen regiobestuur. Eric Stiphout werd gisteravond gekozen tot voorzitter van de POV Regio Zuid-Oost. Stiphout woont in Boxmeer en heeft een zeugen en vleesvarkensbedrijf in Sambeek. Hij produceert varkens onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Ook Marc van Erp uit Sint-Oedenrode is gekozen in het POV-regiobestuur Zuid-Oost.

De POV start in alle zeven POV-regio's in Nederland met regiobesturen. De Regio Zuid-Oost is na de regio's Noord (Groningen Friesland, Drenthe), West (Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland), Gelderland en Zuid-West (West- en Midden-Brabant en Zeeland), de vijfde regio waar een eigen regiobestuur is benoemd. Brabant heeft als enige provincie twee regiobesturen.

Eén geluid
Met het benoemen van een regiobestuur in de Regio Zuid-Oost, zet de POV de volgende stap naar het integreren van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij in de POV. De regiobesturen bestaan dan ook uit varkenshouders van zowel NVV- als (Z)LTO-huize. Hiermee wordt voldaan aan de wens van varkenshouders om met één geluid naar buiten te treden en één belangenbehartiger te hebben voor de gehele Nederlandse varkenshouderij. De definitieve fusie tussen NVV en LTO Varkenshouderij is op 1 januari 2018. Regiobesturen van de POV zetten zich in voor de belangen van de varkenshouders in hun regio. De regiovoorzitter vertegenwoordigt de belangen van zijn regio in het Landelijk bestuur van de POV.

De overige leden die gekozen zijn in het POV-regiobestuur Zuid-Oost zijn: Henny Driessen (53), zeugen-vermeerderingsbedrijf in Someren. Produceert onder het keurmerk Beter Leven, aangesloten bij Frievar en lokale vleesverkoop Friberne varkensvlees Jos van Vonderen (48), vleesvarkensbedrijf in Zeeland, tevens voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging Maashorstboeren Marc van Erp (36), zeugen- en vleesvarkensbedrijf in Sint-Oedenrode Wilfred Bankers (45), zeugenbedrijf en vrije uitloopkippen in Deurne Willem Berkers (25), zeugenbedrijf in Heusden en vleesvarkensbedrijf in Meijel.


Roderick van Oeth zaterdag onthuld

Heb jij ook zo'n munt in bezit? Die mag je vanaf zaterdagmiddag 21 oktober 14.30u inleveren bij de deelnemende winkels. (zie adv. hieronder) Foto:

Vorige week kregen alle Rooise basisschoolkinderen een gratis munt cadeau, geschonken door de mysterieuze Roderick van Oeth. Dat gratis geld is door de kinderen met groot plezier ontvangen. De meesten kwamen er zeer verguld mee thuis om snel te laten zien aan papa en mama. Maar wat kan er met de munt gekocht worden en wie is Roderick van Oeth nu eigenlijk? Dat wordt aanstaande zaterdagmiddag allemaal bekend in het centrum van Sint-Oedenrode. Om 14.30 uur wordt Roderick op het Kerkplein voorgesteld aan het grote publiek.

Het enige dat we van Roderick van Oeth weten is dat hij eind 19e eeuw in Sint-Oedenrode was. Dat liet hij doorschemeren in zijn brief van twee weken geleden. Die brief werd gevonden in een spannende schatkist vol munten. Wat we ook weten is dat Roderick een grote kindervriend is en dat hij alles van Sint-Oedenrode weet. Klaarblijkelijk heeft hij besloten om de komende jaren in Sint-Oedenrode te blijven wonen, dus we zullen hem nog veel vaker tegenkomen! Deze week is in het park de hoed van Roderick gevonden, heel dichtbij de vijver en het leuke huisje dat daar staat. Er brandde licht, maar niemand deed open. De hoed is in ieder geval al prachtig dus we verwachten dat Roderick er op en top gekleed uit zal zien. Het wordt alleen maar spannender nu zaterdag 21 oktober nadert!

Programma zaterdag
Zaterdagmiddag komt Roderick van Oeth met zijn bijzondere voertuig naar het centrum van Sint-Oedenrode. Rond 14 uur zwerft hij al ergens rond en om 14.30 uur wordt Roderick door een ietwat maffe burgemeester voorgesteld aan het publiek. Vanaf 14.30 uur is ook het moment aangebroken dat de munt uitgegeven kan worden bij de deelnemende winkels en horecazaken! Die zijn herkenbaar met een duidelijke sticker! Zie de advertentie hieronder. Kan jij 21 oktober niet? Bewaar de munt dan goed. Je krijgt nog veel meer kansen om hem in te ruilen voor iets leuks!


IJssalon omgetoverd tot kralenparadijs

Waar de vitrine van de zomer nog vol lag met schepijs in allerlei smaken, is de ruimte nu gevuld met kralen in verschillende vormen, kleuren en maten. Wanneer ik het pand van Puur 48 binnenloop, is Henriëtte druk bezig met het repareren van een ketting.

Door Manon Swinkels

Het is de tweede week dat Henriëtte met haar kralenatelier in dit pand is gevestigd en ze geniet iedere dag met volle teugen. "Ik vind het hier geweldig. Met mijn atelier zwerf ik al jaren door Rooi en ik heb op veel mooie plekjes in het dorp gezeten. Afgelopen zomer zat ik in de kruidentuin van het gasthuis bij de VVV. Een heel bijzondere plek waar ik veel mensen in mijn atelier heb ontvangen. Nu wordt het wat kouder en omdat de ijssalon in de winter leegstaat, ben ik hierheen verhuisd."

Henriëtte is ooit begonnen met een ruilboetiek voor kinderkleding. Daarnaast volgde Henriëtte met een aantal andere dames een cursus sieraden maken. De een na de ander haakte af en uiteindelijk bleef Henriëtte samen met haar buurvrouw over. De liefde voor handwerk werd zo groot, dat Henriëtte besloot om de kleding in haar boetiek te verruilen voor kralen. "Naast de verkoop van kralen en sieraden, gaf ik workshops en kinderfeestjes. Hier ben ik inmiddels al een tijdje mee gestopt."

Het kralenatelier bestaat inmiddels al 45 jaar en door de jaren heen heeft Henriëtte veel moois gemaakt. Je zou het niet zeggen maar deze enthousiaste dame heeft deze zomer al 81 kaarsjes uitgeblazen. "Ik zie het nog allemaal heel goed en geen kraaltje is voor mij te klein. Ik ga door zolang mijn handen het toelaten. Ik geniet nog iedere dag van mijn atelier." Van dinsdag tot en met zaterdag is Henriëtte in haar kralenatelier te vinden.


Karten op de openbare weg

Foto: Hans van den Wijngaard

De bewoners van Boskant kijken elk jaar weer uit naar de kermis op het Ritaplein, dit jaar van 21 t/m 23 oktober, maar ook inwoners van Sint-Oedenrode en omstreken weten jaarlijks de weg te vinden naar het Boskantse kermisterrein.

Carnavalsclub CC De Lèpkes is er trots op om elk jaar in samenwerking met grand café De Vriendschap weer een spetterend driedaags programma samengesteld te krijgen. Dit jaar zal de kermis wederom spectaculair zijn, omdat na het succes van aflopen jaar weer met gemotoriseerde kart op de openbare weg gaan racen.

De eerste kermisexploitanten zijn al weer gearriveerd op het Ritaplein in Boskant en gaan zich installeren voor de kermis van dit weekend. Verschillende attracties zoals de botsauto's, draaimolen, schietkraam, gokspelen en een snoepkraam zullen aanwezig zijn.

Kofferbakverkoop
In de Populierenlaan (aansluitend aan het kermisterrein) wordt zaterdag 21 oktober van 13.30 tot 16.30 uur een kofferbakverkoop georganiseerd.

Live muziek
Op zaterdagavond 21 oktober zal vanaf 20.00 uur een optreden worden verzorgd door de zangeres Esther van Heeswijk en DJ Johan Mauriks in De Vriendschap. Deze muziek zal iedereen bekend en hartelijk in de oren klinken. Entree is gratis. Vol = Vol.

Skelter- en kartrace
Zondag 22 oktober vindt vanaf 11.00 uur een wedstijd met skelters plaats voor kinderen op het racecircuit, hetgeen gerealiseerd wordt op de openbare weg rond de kermis.

Op zondagmiddag vanaf 14.00 uur zal er geracet worden met gemotoriseerde karts op de openbare weg. Hierbij zijn twee categorieën, namelijk één voor kinderen van 12 tot 16 jaar en één voor 16 jaar en ouder. Bij De Vriendschap in Boskant zullen inschrijfformulieren beschikbaar zijn, maar het inschrijfformulier is ook te downloaden van de internetsite www.ccdelepkes.nl. Inleveren kan bij De Vriendschap of op Pastoor Teurlingsstraat 44 in Boskant. De kosten voor deelname bedragen € 10,- p.p. welke bij het inleveren van het inschrijfformulier voldaan moet worden. Inschrijvingen zijn mogelijk tot het programma vol is. Op zondagavond zal vanaf 19.00 uur het feest worden voortgezet met de band dutch show company in De Vriendschap.

Gezellig samenzijn
Maandag 23 oktober vanaf 20.00 uur zal in De Vriendschap de zangeres Ryan van Langen optreden. Met deze geweldige show kan men dan onder het genot van een drankje de kermis gezellig samen afsluiten.


Illegale alcoholstokerij in de schijnwerpers

De cameraploeg van 'Andere Tijden' met de Rooise Piet Opheij (rechts)

In een gloednieuwe aflevering van het televisieprogramma 'Andere Tijden' fungeert de oude schuur aan het Everse Akkerpad als decor. De lens van de camera volgt de Rooise Piet Opheij die het verhaal vertelt over de illegale alcoholstokerij van zijn familie.

De eerste paasdag van 1968 vormt een keerpunt in de historie van het illegale alcoholstoken in Nederland. Op deze dag werd namelijk door ambtenaren van douane en rijkspolitie een grootschalige alcoholstokerij opgerold in Sint-Oedenrode.
In de schuur van de woning aan het Everse Akkerpad 10 werd jaren geleden volop huisgemaakte jenever geproduceerd. Een groot geheim waar zelfs binnen de familie nauwelijks over gesproken werd. Eén van de FIOD-rechercheurs van destijds, meneer Van de Put, was ook bij de opnames aanwezig. Samen met Piet haalden de twee voor het oog van de camera herinneringen op.

Op zaterdagavond 11 november is het verhaal rondom de Rooise alcoholstokerij te zien op NPO 2.

Nacht van de Nacht

Dit jaar organiseren IVN Sint-Oedenrode en IVN Son en Breugel samen de Nacht van de Nacht in het bos bij de Vresselse Hut.

Ze beginnen de nacht waarin ook de klok weer wordt teruggezet naar de wintertijd met een wandeling voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Zij mogen op zaterdag 28 oktober mee met de Nachtwachter om deze bijzondere nacht te beleven. "Samen met de nachtwachter ga je op zoek naar de geheimen van een donkere nacht. In het donker worden andere zintuigen gebruikt dan overdag. Zijn er nog wel plaatsen waar het echt donker en stil is; is er leven en een donkere nacht."

Met deze wandeling voor kinderen kunnen maximaal 15 personen mee, en ook volwassenen die mee gaan moeten zich hier voor aanmelden. Ze verzamelen om klokslag 19.30 u. Rond 21.00u is de activiteit weer afgelopen. Je kunt alleen mee als je hiervoor een bevestiging hebt ontvangen. Indien u interesse voor deze jeugdwandeling kunt u zich via een mail naar nacht@ivn-senb.nl aanmelden onder vermelding van: Naam en leeftijd (kind), telefoonnummer en e-mail-adres.

Vanaf 21:00u hebben ze speciaal voor de oudere jeugd en volwassenen diverse activiteiten rondom het thema de Nacht in en om de Vresselse Hut. Hiervoor hoeft u zich niet speciaal aan te melden, dit mag natuurlijk wel. Startpunt is de Vresselse Hut. Daar vertrekken ze elk kwartier voor een nachtwandeling door het bos. Onderweg ervaart u, via diverse activiteiten, de Nacht. Zo gaan ze bijvoorbeeld aan de slag met een Bat detector. Honden (ook aangelijnd) mogen helaas niet mee. Meer info: Ellen van Wijk, tel. 0499 - 49 09 90. Aanmelden: nacht@ivn-senb.nl. Zie voor meer achtergronden over dit project de website www.nachtvandenacht.nl.

De meest inspirerende maand op het gebied van wonen

De blaadjes kleuren bruin en de bomen zijn nagenoeg kaal: een nieuw seizoen is aangebroken. Na de zomerperiode waarin we volop buiten genieten van het mooie weer, gaan we op zoek naar de warmte in huis. Hoog tijd om ons interieur onder de loop te nemen! Oktober staat bekend als dé woonmaand van het jaar en fabrikanten maken dan ook in deze maand hun nieuwe collectie bekend. De zachte fluwelen stof doet het goed op bijna alle woonartikelen en oudroze is de trendkleur van het moment. Met goudkleurige accessoires maakt u met een paar kleine aanpassingen al een grote verandering in uw woning. Daarnaast zien we dit najaar veel warme tinten, zoals (oker)geel, donkerblauw, groen en bordeauxrood. Vergeet de lampen in huis niet! Licht is namelijk sfeerbepalend en maakt uw interieur af.

Tip van de prins: tip 8

Op het tweede plan

Jarenlang is het al een beetje aan de gang in Papgat. De emancipatie van de vrouw in de carnavalswereld. Zoetjes aan veranderen er gelukkig wat dingen. Steeds meer vrouwen dragen hun steentje bij voor en achter de schermen om het carnaval van Papgat tot een heel mooi feest te maken. De laatste jaren worden ze er ook steeds meer voor gewaardeerd en zijn sommige privileges niet alleen meer aan de mannen voorbehouden. Zo zijn er nu ook vrouwen lid van de stichting, mogen de vrouwen van de prins en adjudant mee in de bak bij de prinsenzittingen en vorig jaar zat er voor het eerst een meisje in de jeugdraad. De volgende tip zou daar zomaar mee te maken kunnen hebben. Komen de vrouwen vaak op de tweede plaats maar is het dit jaar dan toch echt anders en krijgen we een vrouwelijk Hoogheid?

Tip 8: Ze komme vaak twiddes

Een andere verklaring is natuurlijk gewoon dat de Neije en zijn adjudant letterlijk vaak als tweede ergens arriveren. Zijn ze nooit als eerste op een feestje maar sluiten ze de boel vaak wel als laatste af? Misschien zijn het grossiers in tweede prijzen, in de optocht, de kapellenavond of misschien op het sportveld. Als je vaak "twiddes komt" betekent dat op zijn Roois ook dat je vaak te laat bent, dat je achter het net vist of dat je ergens achteraan loopt. Deze keer hebben de Neije en zijn gevolg in ieder geval niet achter het net gevist want zij zullen de scepter gaan zwaaien over Papgat in februari. Dan sta je heel vaak voorop en kom je zeker niet als "twiddes".

Ook deze week is er weer een kleine hint in de deze tekst verstopt. Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van de Neije Prins van Papgat al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.

Ut Vurproefke: inblazen voor carnaval

Foto: Hans van den Wijngaard

Het is nog geen elf-elf, maar carnavalminnend Nederland kan niet wachten tot het weer zover is. Daarom hielden de Heikneuters zaterdag alweer voor de derde keer 'ut Vurproefke'. Het is geen carnaval, maar de dertien kapellen die dit jaar in Nijnsel te gast waren konden zich mooi inblazen voor het nieuwe feestseizoen.

Met maar liefst 225 muzikanten uit de hele regio, was de derde editie van 'ut Vurproefke' druk bezocht. De organiserende Heikneuters, hadden dan ook maar liefst twee zalen bij de Beckart in gebruik om al dit muzikale geweld in toom te houden. Voor het publiek lastig, want in welke zaal speelde de beste kapel? Een keuze die alleen maar gemakkelijk te maken was als de eigen kapel speelde. Dat veel mensen het moeilijk vonden om te kiezen bleek wel, want het publiek wisselde regelmatig van zaal.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Maar als het publiek het dan al moeilijk vond om de juiste zaal te kiezen, was er altijd nog de mogelijkheid om via Twitter de beste kapel te kiezen. Dat leverde de Keienkraôkers uit Waalre 35% van de stemmen op. Daarmee mocht deze kapel de publieksprijs mee naar huis nemen.

Voor het eerst was er ook een kapel van boven de rivieren te gast op 'ut Vurproefke'. Uit Achterveld op de Utrechtse Heuvelrug kwam 'Eentje tussedeur'. De andere kapellen hadden na afloop allemaal een kortere weg naar huis te gaan, zij kwamen allemaal uit de regio. De Blaosplekkers en de Narrekapel, leverden de Rooise bijdrage aan deze editie. De Kneuterkapel trapte als gastheer af.


Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

PR Medewerker bij het Damiaancentrum
Het Damiaancentrum is op zoek naar een vrijwilliger die georganiseerde activiteiten van het Werktijden zijn in overleg, binnen de organisatie wordt u ondersteund en begeleid. (vacaturenummer 19449)

Vrijwilliger gezocht voor het verpakken van brood bij De Winkel van Boskant
De Winkel van Boskant is op zoek naar een vrijwilliger die 's morgens mee wil helpen met het verpakken van brood. Werkdagen zijn dinsdag-, donderdag- vrijdag- en zaterdagmorgen van 7.30 uur – 9.00 uur. (vacaturenummer 10545)

Het Diabetes Fonds zoekt collectanten

Het Diabetes Fonds zoekt collectanten om de jaarlijkse collecte in Sint-Oedenrode tot een succes te maken. Één op de 14 Nederlanders heeft diabetes. Collecteren voor het Diabetes Fonds is belangrijk om onderzoek naar oplossingen en betere behandelingen voor al deze mensen te financieren. Met twee uurtjes collecteren kom je heel ver en meer mag natuurlijk.

De collecte vindt plaats van 30 oktober tot en met 4 november a.s. Met de opbrengst van de collecte kan belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar diabetes worden uitgevoerd. En dat is nodig! Want in Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Bij diabetes heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker normaal te houden. Als de bloedsuiker jaren te hoog is, lijdt het lichaam daaronder. En dat heeft ernstige gevolgen: hartaandoenigen, slechter zien of blind worden, beschadiging van nieren en zenuwstelsel.

Door met een groot aantal vrijwilligers een aantal uur te collecteren, kan samen een groot bedrag worden opgehaald.

Vrijwilligers kunnen zelf bepalen op welke avond ze willen collecteren. Bel voor meer informatie met de collecteleider; Noud Pouwels, telefoonnummer 0413-474842/ 06-18628292 of een mailtje naarcollecte@dibetesfonds.nl

Speelgoed & kinderkledingmarkt in Meerschot

Op het gebied van kinderspeelgoed en kinderkleding is er van alles te vinden op de markt die wijkvereniging Eerschot organiseert. Op zondag 22 oktober is het zo ver. De markt is te vinden in wijkcentrum Meerschot aan de Heistraat 22 in Sint-Oedenrode.

De deuren zijn geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Wie op zoek is naar onder andere tweedehands jurkjes, broekjes, t-shirts, puzzels, poppen en auto's is bij Meerschot aan het juiste adres. Niet alleen ouders maar ook opa's en oma's kunnen natuurlijk hun slag slaan. De entree bedraagt één euro.

Bezorger van de Maand: Matte Kapteijns

Matte Kapteijns poseert met zijn waardebon.

Sint-Oedenrode – Bezorger van DeMooiRooiKrant Matte Kapteijns is verkozen tot Bezorger van de Maand. Dat is natuurlijk niet voor niets. Matte bezorgt al meer dan een jaar DeMooiRooiKrant in een buitengebied van Sint-Oedenrode en er zijn nooit klachten te bespeuren. Dat geeft aan hoe serieus Matte zijn bijbaantje neemt. Uiteraard zijn wij daar als redactie heel erg blij mee en dus is de waardebon van Anytyme snack & dine meer dan dik verdiend! Matte heeft zin in een heerlijke hamburger. Dat komt dan goed uit, want die hebben ze in overtal bij Anytyme De Beurs.

Wil jij ook bezorger worden van DeMooiRooiKrant? We hebben nog enkele wijken vrij! Meld je aan via 0413-479322, mail naar redactie@demooirooikrant.nl of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 19 oktober weer nieuwe onderwerpen zoals: Nationale Ouderendag – ook in Rooi, 50 Jaar SKOSO met opening ontdeklab, Stichting Meierijstad helpt Oost Europa, Klompenbeurs met uitreiking Zilveren Klomp, Oktoberfeest in Kofferen; gemütlich, Nationale Duurzame Huizenroute met 800ste deelnemer, Restauratie Korenmolen De Hoop in Keldonk.

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel. 0413-471193

Kaartavonden Olland

De Ollandse Dorpskapel organiseert zoals ieder jaar weer een aantal kaartavonden waarop je gezellig kunt komen rikken en jokeren.

De avonden beginnen om 20.00 uur in de Dorpsherberg te Olland. Er zijn mooie vleesprijzen te winnen. Data: Zondag 5 november 2017, Zondag 26 november 2017, Zondag 17 december 2017 (wild).

Boompjes afgebroken door vandalen

Aan dit pad staan meerdere vernielde boompjes.

Sint-Oedenrode – Jonge boompjes langs de weg zijn nogal eens het slachtoffer van vandalen. Ook deze vijf bomen in Plan Dotterbloem hebben het onderspit moeten delven. Ze zijn alle vijf afgebroken. Wat heeft het voor zin?, vraag je jezelf af zodra je dit ziet. Precies, helemaal geen!

Muzikaal entertainment in feestelijke entourage

Het is weer oktober. Traditiegetrouw verzorgt het Nijnsels Blaasorkest Tiona elk jaar op de laatste zaterdag van oktober Blaasmuziek Plus in zalencentrum De Beckart in Nijnsel. Een muzikaal avondprogramma dat bol staat van entertainment in een feestelijke entourage.

Naast uitvoeringen van het orkest zelf zijn er dit keer drie gastoptredens van het Eindhovense popkoor Sway met een eigen live band. Verder treedt de One-Man-Band Dubbelop van Nico Weijns uit Vught op, de 'eigen' Rooise DJ Maarten Swinkels sluit het programma af. Het geheel begint om 20.00 uur, maar de deuren van De Beckart zijn al vanaf 19.15 uur open en de toegang is gratis.
Het jaarlijks muziekfestijn is een gebaar van het Nijnsels orkest naar de leden van de Stichting Vrienden van Tiona, maar iedereen die van hedendaagse muziek houdt is welkom. Het avondvullend programma wordt compleet door de muzikanten zelf georganiseerd. Geen enkel onderdeel van de noodzakelijke werkzaamheden wordt uitbesteed. Op een enkele uitzondering na zijn het allemaal Nijnselse mensen die op basis van vrijwilligheid al maanden bezig zijn het muziekprogramma zo professioneel mogelijk aan te bieden. Het evenement wordt zaterdag 28 oktober voor de achttiende achtereenvolgende keer gehouden.

Allerzielenconcert in de Martinuskerk

Het is intussen een jaarlijkse traditie geworden: het Allerzielenconcert met een groot projectkoor en orkest, dat begin november plaatsvindt en wel op zondagmiddag 5 november om 15.00 uur in de Martinuskerk in St. Oedenrode.

In het projectkoor zitten ook enkele zangers uit Rooi en wat was het een feest om dit concert in 2016 in de prachtige Martinuskerk - voor eigen publiek - ten gehore te brengen. 'Remember with Rutter': In het programma staat dit jaar het werk van de nog levende Engelse componist John Rutter centraal. Deze bekende en zeer geliefde Engelse componist (geb.1945) staat bekend om zijn eigentijdse, tevens elegante en melodieus klinkende stijl. Het concert wordt een mix van stijlen met soms serene, dan weer swingende klanken in een afwisselende bezetting: koor, orkest, koperensemble & slagwerk en orgel. De uitvoerenden: Het koor en orkest nemen in wisselende samenstelling op het podium plaats. Enige werken worden a capella uitgevoerd, andere worden begeleid door het orkest. Tijdens het slotstuk, de anthem 'Be Thou My Vision' , vormen alle uitvoerenden te samen één groot indrukwekkend ensemble met bijna 120 deelnemers. Informatie en entreekaarten via: projectinfopunt@gmail.com

Canto Ostinato in de Rooise Martinuskerk

Op zondag 12 november 2017 om 16:00 uur wordt de beroemde "Canto Ostinato" van Simeon ten Holt gespeeld op 2 orgels en 1 vleugel. Deze eigentijdse klassieke muziek is de laatste jaren bij het publiek erg geliefd geworden. Ze past qua sfeer en beleving uitstekend in de mooie Martinuskerk.

Organist Bert Augustus bespeelt het monumentale Smitsorgel achter in de kerk, Arjan Mooij neemt plaats achter het koororgel voor in de kerk en Martien Maas speelt op een vleugel die midden in de kerk staat. Het publiek zit daardoor tussen de instrumenten in. Het is bijzonder dat deze compositie, die ongeveer een uur zal duren, op 2 orgels en een piano gespeeld wordt. Vooral vanwege de opstelling van de instrumenten is dit voor de uitvoerenden een uitdaging. De spelers moeten immers contact met elkaar kunnen hebben. Canto Ostinato is ontstaan rond 1975. Canto verwijst naar de melodie of een kort motief; Ostinato verwijst naar herhaling. Simeon ten Holt (1923 - 2012) liet het werk al spelend op het klavier ontstaan. Hij creëerde meer dan honderd losse korte stukjes die door zijn collega de componist Andries Hubers tot een partituur werden samengevoegd. Het is een zeer toegankelijk stuk; je hoeft geen geoefende luisteraar te zijn om van dit stuk in de ban te raken. De spelers zijn vrij om eigen accenten aan te brengen. Blijven herhalen of doorspelen? Luider, zachter, spannender? Dat moet natuurlijk op elkaar afgestemd zijn. Dat vereist uiterste concentratie van de musici en stilte in de kerk.

Waar was crosser Hans Vogels al die tijd?

Heb je het al gehoord? Het Nederlandse elftal krijgt nieuwe shirts. De leeuw wordt vervangen door een tampon, want ze zitten momenteel in de grootste kutperiode ooit. En toch … ben ik TROTS op onze jongens. Tijdens de kwalificatiereeks hebben ze namelijk zowel tegen Bulgarije als tegen Frankrijk de nul gehouden. En dan heb ik het over onze voorhoede. Nadat Oranje met een 2-0 overwinning onderuit ging in de Johan Cruijff ArenA, werd bekend dat Ahrend uit Sint-Oedenrode een groot deel van de stadionstoeltjes gaat reviseren. Ze krijgen nieuwe poten. Kunnen ze het Oranje-elftal niet beter nieuwe poten geven? Tuurlijk, maar ik was toch best TROTS dat uitgerekend een bedrijf uit Rooi de KNVB uit de brand gaat helpen. Overigens, Ahrend komt oorspronkelijk uit het Duitse Nedersaksen, dus hopelijk winnen we binnenkort weer (in de laatste minuut).

TROTS. Ken je dat woord nog? Nee hè, TROTS is een vergeetwoord geworden. Samen met dienstbode, bolderwagen en bustehouder wordt het binnenkort uit het woordenboek geschrapt. Want we vinden het eigenlijk best een beetje stom, al dat op de borstgeklop. "Oké, Liempdse Zoë Timmermans, je mag dan wereldkampioene paaldansen zijn, en jij, Mariet de Boer uit Rooi, je bent dan toevallig mondiaal de beste buikdanseres, maar jullie moeten ook gewoon om te plassen naar de wc, dus doe maar gewoon, meisjes!" Die houding. Bah! Waarom kunnen we niet gewoon TROTS zijn? Daarom is deze weekkrant ook zo geweldig. Hier vind je bij uitstek zaken waarop je als dorpsgenoten nog TROTS kunt zijn. Neem bijvoorbeeld het bericht "Ollandia pakt eindelijk in uitwedstrijd eerste punten". Fantastisch toch? Oké, ze speelden de uitwedstrijd niet uit maar thuis – ik denk dat het Ollandse bestuur wat steekpenningen aan de KNVB heeft doorgespeeld – maar ook daar zou Rooi best een beetje TROTS op mogen wezen. Nog even over een ander mysterieus sportbericht: "Crosser Hans Vogels uit Boskant na 9 maanden eindelijk op de weg terug". Dat is toch vreemd. Weet iemand waar Vogels al die tijd is geweest? En was zijn motor kapot of was-ie al die maanden verdwaald en – stom stom - indertijd vergeten zijn TOMTOM in zijn koffer te stoppen? Weet jij het antwoord, ben er dan maar TROTS op.

Popkoor Novelty zoekt mannen

Kom op 31 oktober naar de Beurs om te ervaren hoe het is om muzikaal bezig te zijn bij Popkoor Novelty! Je krijgt één uur gratis Vocal Coaching. Dit onder leiding van een deskundige en ervaren coach. Samen met de mannelijke leden ga je met elkaar aan de slag om lekker te zingen.

Je hoeft echt niet veel ervaring of een geoefende stem te hebben om mee te kunnen doen. Dus voel geen drempel en kom gewoon een keertje kijken en proef de gezellige sfeer.

Novelty repeteert op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur. Uiteraard wordt er tussendoor en na afloop gezellig wat gekletst en gedronken met elkaar. Het repertoire van het koor bestaat uit zeer afwisselende popmuziek.

Popkoor Novelty; een enthousiaste groep, leuk repertoire, samen een muzikale prestatie neerzetten... Het koor mist alleen nog wat mannen om het geluid wat meer body te geven. Kom jij het koor versterken? Iedereen is van harte welkom op 31 oktober om 19.30 uur in de Beurs. Kijk voor meer info op de website of mail naar info@popkoornovelty.nl

Nos Jungit Apollo try-out concert

Binnenkort gaan de muzikanten van het Nos Jungit Apollo orkest naar een festival in Knegsel. Daar zullen zij een aantal serieuze werken gaan uitvoeren welke gejureerd worden. Hiermee gaat NJA peilen waar het staat qua niveau en waar verbeterpunten liggen voor in de toekomst.
Aanstaande zondag gaan zij het gehele repertoire doornemen in Mariëndael voor het Rooise publiek. Iedereen is welkom om te komen luisteren naar de prachtige stukken welke NJA gaat spelen. Het gaat onder meer om het werk van Philip Sparke, The Saga of Haakon the Good en Flashback van Jan de Haan. Inspeelwerk is het prachtig koraalstuk, genaamd Florian Choral. Kom deze zondagmiddag luisteren naar wat de muzikanten hebben ingestudeerd en voorbereid voor het Festival. Entree is gratis, aanvang concert 15.30 uur in Mariëndael.

Bijzondere diners in Sint-Oedenrode

Foto: Jos van Nunen

In Sint-Oedenrode vonden gisterenavond twee bijzondere diners plaats. Het integratiediner bij het Damiaancentrum en het Make a Dinner day van stichting Zonnebloem.

Integratiediner
Bij het Damiaancentrum werken veel vrijwilligers die zich door het jaar heen inzetten voor vluchtelingen die in ons dorp zijn neergestreken. Om elkaar nog beter te leren kennen houdt het centrum daarom jaarlijks een gezamenlijk diner. Want waar leer je elkaar nou beter kennen dan aan tafel? Als er ook nog eens eigen gerechten voorbij komen?! Dan pas komen de verhalen en gewoontes naar boven. Ook dit keer werd het diner goed bezocht en waren de reacties uitsluitend positief. Zo'n vijftig mensen uit een tiental verschillende landen wisten de weg naar het Damiaancentrum te vinden. Onder hen een tiental kinderen en jongeren. Iedereen had iets te eten meegenomen uit zijn eigen land. En zo stond er binnen een mum van tijd een heerlijk buffet klaar. Er waren verschillende soepen, waaronder goulash, pompoen en zurek - een lichtzure Poolse soep. Er was een keur aan hoofgerechten waaronder hartige taart, boerenkool met worst, pasta, Indiase viscurry, bulgursalade, omelet en kippenpootjes. En er waren heerlijke toetjes, van ananasbavarois tot 'kleedjes' (koekjes), stoofperen en appeltaart.

Foto: Jos van Nunen

Make a Dinner day
Stichting de Zonnebloem weet precies hoe het ieder jaar haar gasten en vrijwilligers in het zonnetje moet zetten. Dat doet het door een groots diner in De Ontmoeting van Odendael. Twee particuliere personen maakten deze avond mogelijk. Leden van de tuinvereniging aan het Cathalijnepad hielpen het personeel mee met het uitserveren van de maaltijden. Ze zagen dan ook van dichtbij hoe de mensen genoten van al het lekkers wat op tafel kwam.

Zevensprong zoekt uitbreiding

De Zevensprong 2017 lijkt nog maar kort geleden te hebben plaats gevonden. Toch is de Kerngroep al plannen aan het maken voor de editie van 2018. Hiervoor is de Kerngroep, die de kindervakantieweek voor Rooise kinderen uit groep 3 en 4 organiseert, op zoek naar uitbreiding. Ze zoeken meerdere kerngroepleden en een voorzitter.

Van de kerngroepleden wordt verwacht dat zij een actieve bijdrage leveren bij de organisatie en voorbereiding van de Zevensprongweek. Er wordt gezocht naar personen met organisatietalent en verantwoordelijkheidsgevoel die affiniteit hebben met de doelgroep, kinderen in de leeftijd van 6 tot 8 jaar.

Na ruim 20 jaar voorzitter te zijn geweest, vindt de huidige voorzitter het tijd om het stokje door te geven. Daarom zoekt de kerngroep tevens een nieuwe voorzitter die de Zevensprong kan leiden. Er wordt gezocht naar een persoon die een herkenbaar gezicht voor de Zevensprong kan zijn. Iemand met natuurlijk overwicht die waar nodig orde kan houden in een team van enthousiaste mensen en bij een groep van uitbundige kinderen. Naast het mee organiseren van de Zevensprongweek, bewaakt de voorzitter de jaarplanning en stuurt hij/zij de kerngroep aan zodat deze optimaal functioneert. De huidige voorzitter zal nog een paar jaar meedraaien zodat de nieuwe voorzitter goed kan worden ingewerkt.

Voor meer informatie over de taken van de kerngroepleden en voorzitter, kun je kijken op www.zeven-sprong.nl of contact opnemen met Martin van Hastenberg tel. 06-22461100 (na 18.00 uur).

Ben jij degene die de kerngroep de komende jaren komt versterken? Ben je ouder dan 18 jaar? Mail dan je motivatie voor 2 november naar info@zeven-sprong.nl

Muzikaal entertainment in feestelijke entourage

Het is weer oktober. Traditiegetrouw verzorgt het Nijnsels Blaasorkest Tiona elk jaar op de laatste zaterdag van oktober Blaasmuziek Plus in zalencentrum De Beckart in Nijnsel. Een muzikaal avondprogramma dat bol staat van entertainment in een feestelijke entourage.

Naast uitvoeringen van het orkest zelf zijn er dit keer drie gastoptredens van het Eindhovense popkoor Sway met een eigen live band. Verder treedt de One-Man-Band Dubbelop van Nico Weijns uit Vught op, de 'eigen' Rooise DJ Maarten Swinkels sluit het programma af. Het geheel begint om 20.00 uur, maar de deuren van De Beckart zijn al vanaf 19.15 uur open en de toegang is gratis. Het jaarlijks muziekfestijn is een gebaar van het Nijnsels orkest naar de leden van de Stichting Vrienden van Tiona, maar iedereen die van hedendaagse muziek houdt is welkom. Het avondvullend programma wordt compleet door de muzikanten zelf georganiseerd. Geen enkel onderdeel van de noodzakelijke werkzaamheden wordt uitbesteed. Op een enkele uitzondering na zijn het allemaal Nijnselse mensen die op basis van vrijwilligheid al maanden bezig zijn het muziekprogramma zo professioneel mogelijk aan te bieden. Het evenement wordt zaterdag 28 oktober voor de achttiende achtereenvolgende keer gehouden.


Leerlingen Heerbeeck College zoeken sponsoren

Leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College gaan een school in Bosnië opknappen, hiervoor zoeken zij sponsoren. Ook Rooise jongeren nemen deel aan het project.

Na de oorlog is Bosnië zeer arm geworden en zijn er onvoldoende middelen om kinderen het onderwijs te geven waar ze recht op hebben. De basisscholen kunnen bijvoorbeeld wel een goede opknapbeurt gebruiken. Daarom gaan leerlingen in maart 2018, samen met de stichting Out of Area, naar Bosnië om een basisschool op te knappen in Ostrosac.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Out of Area. De Stichting Out of Area zet zich in voor mensen in gebieden waar hulp hard nodig is. Zij werken nauw samen met vrijwilligers uit Nederland. Door het aanbieden van educatieve activiteiten en het opknappen van onder andere scholen, jeugdcentra, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en instellingen voor mensen met een beperking verbeteren de vrijwilligers van Out of Area de leefbaarheid in die gebieden. De leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College gaan letterlijk hun handen uit de mouwen steken in Ostrosac om te zorgen voor een mooi opgeknapte school. Dat doen zij niet alleen tijdens de uitvoering van het project, maar ook tijdens de voorbereiding in Nederland.

Om dit hele project te kunnen financieren, zijn er sponsoren nodig. De leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College zijn daarom op zoek naar bedrijven en/of particulieren die een bijdragewillen leveren aan dit project. Voor meer informatie over het project kunt u terecht op de volgende website: www.heerbeeckforbosnia.webnode.nl Ook kunt u telefonisch contact opnemen met dhr. J. van de Wijdeven van het Heerbeeck College. Telefoonnummer: 06 28253185.


Leerlingen Heerbeeck College zoeken sponsoren

Leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College gaan een school in Bosnië opknappen, hiervoor zoeken zij sponsoren. Ook Rooise jongeren nemen deel aan het project.

Na de oorlog is Bosnië zeer arm geworden en zijn er onvoldoende middelen om kinderen het onderwijs te geven waar ze recht op hebben. De basisscholen kunnen bijvoorbeeld wel een goede opknapbeurt gebruiken. Daarom gaan leerlingen in maart 2018, samen met de stichting Out of Area, naar Bosnië om een basisschool op te knappen in Ostrosac.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Out of Area. De Stichting Out of Area zet zich in voor mensen in gebieden waar hulp hard nodig is. Zij werken nauw samen met vrijwilligers uit Nederland. Door het aanbieden van educatieve activiteiten en het opknappen van onder andere scholen, jeugdcentra, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en instellingen voor mensen met een beperking verbeteren de vrijwilligers van Out of Area de leefbaarheid in die gebieden. De leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College gaan letterlijk hun handen uit de mouwen steken in Ostrosac om te zorgen voor een mooi opgeknapte school. Dat doen zij niet alleen tijdens de uitvoering van het project, maar ook tijdens de voorbereiding in Nederland.

Om dit hele project te kunnen financieren, zijn er sponsoren nodig. De leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College zijn daarom op zoek naar bedrijven en/of particulieren die een bijdragewillen leveren aan dit project. Voor meer informatie over het project kunt u terecht op de volgende website: www.heerbeeckforbosnia.webnode.nl Ook kunt u telefonisch contact opnemen met dhr. J. van de Wijdeven van het Heerbeeck College. Telefoonnummer: 06 28253185.


14 / 32

Historische beelden week 42:
Herkent u de mensen op deze foto? Laat het ons weten! Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons nieuwe kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar!

Oplossing historische beelden week 41:
De foto van week 41 heb ik zelf. Hij is van mijn oma Betje Markus geweest. Jaske komt regelmatig bij mij op de koffie en ik heb hem pas deze foto laten zien om te vragen wie er allemaal op staat van de familie van ons oma, de familie Leenderts. De vrouw in de eerste witte schort is Martina Leenderts. De zevende van links bovenste rij is Jans Leenderts, derde van rechts matroos pakje is Jaske Leenderts en de onderste rij 2e van links met gestreept pakje is mijn oma Betje Markus

Colinda Markus

Groepsfoto van een klas van school in Olland. Op de foto staan de broers en zussen Verberk, Tiny, Miet, Riek en Ties

Mevrouw Oerlemans - Verberk


Er wonen veel angsthaasjes bij Hokazo. De jongere exemplaartjes zijn vaak buiten geboren en hebben weinig tot geen (positief) contact met mensen gehad. Hun gebrek aan vertrouwen is dan ook niet vreemd. Maar daarom worden ze vaak wel overgeslagen. Terwijl ze een warm thuis zo hard nodig hebben.

Diz en Doddi zijn twee van die pechvogels. Geboren in april en buiten gevonden met hun moeder en zusje. Zij hebben al een huisje gevonden, nu de twee broertjes nog.

Diz, met het meeste wit, is de dapperste van de twee. Als je hem rustig benaderd, kan hij al geaaid worden. Met veel liefde en geduld gaat dat moment er bij Doddi ook zeker komen. Echt heel bang zijn ze namelijk niet, ze zijn eerder verlegen te noemen. Help jij hen daar vanaf? Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


15 / 32

Best Intermediair Groep: uw creatieve, flexibele en onderscheidende makelaar!


Al ruim 35 jaar is makelaarskantoor Best Intermediair Groep actief op de woningmarkt.
Hoewel Best Intermediair Groep een gevestigde naam heeft als het gaat om de aan- en verkoop van
woningen in het hoger segment, is de specialisatie inmiddels verbreed naar alle prijsklassen.


We hebben woningen in de hele regio in onze portefeuille, van 200.000 tot 2.500.000 en alles
ertussenin. Door onze brede portefeuille kunnen we aan de wensen van iedere (ver)koper voldoen.
En die zijn er genoeg want de woningmarkt zit zoals bekend al tijden enorm in de lift.

Betrokkenheid
Op het kantoor zijn Register Makelaar en Taxateur Henk van de Sande, Register Makelaar Joyce van
Tuijl en Office Manager Saskia Hülck werkzaam. De betrokkenheid is belangrijk op ons kantoor.
We zijn op de hoogte van elkaars dossiers, zijn goed op elkaar ingespeeld, weten exact van elkaar
waar we mee bezig zijn en kunnen klanten altijd helpen, ook wanneer iemand van het team even niet
aanwezig is.

Kwaliteit
Best Intermediair is vooruitstrevend als het gaat om het onder de aandacht brengen van diensten en
objecten zo blijkt uit de voorbeelden die Henk noemt: 'Ons kantoor is professioneel en maakt indien gewenst gebruik van verkoopstylisten. De woningen
die we in ons portefeuille hebben zijn gefotografeerd door een professionele fotograaf wat maakt dat je een goede brochure hebt waarin een woning optimaal tot zijn recht komt. Natuurlijk maken we ook gebruik van sociale media zoals Facebook.' Ervaring en het enthousiasme kenmerken dit kantoor. Bij Best Intermediair bent u duidelijk aan het juiste (toekomstige) adres…

Best Intermediair Groep, Bosseweg 3, 5682 BA Best Tel: 0499 398725, www.best-intermediair.group admin@best-intermediair.nl.

16 / 32

17 / 32

"Met de caravan zochten wij naar de mooiste plekjes"

In januari van dit jaar heeft Corry Lambermont-Kooijman afscheid moeten nemen van haar man Henk. "Dat ik op 88 jarige leeftijd nog in de krant zou komen", lacht Corry. Jazeker, want op 8 oktober zou het echtpaar maar liefst zestig jaar getrouwd zijn. Om deze dag alsnog een feestelijk tintje te geven, heeft Corry een heel bijzondere manier bedacht om haar man te eren.

Henk heeft altijd een grote interesse gehad in kunst, cultuur en muziek. Toen het eenmaal tijd was om met pensioen te gaan, kon Henk zich volledig storten op zijn grootste hobby: schilderen. "Henk volgde een cursus bij groot Roois kunstenaar, Adri Frigge. Henk maakte zijn werk met aquarel- en olieverf en later vond hij zijn passie in etsen." Niet alleen Henk voelde zijn handen jeuken, maar ook bij Corry begon het te kriebelen. Terwijl Henk zijn schilderkunsten verfijnde, volgde Corry een beeldhouwcursus bij Trudie Broos. Op die manier vonden de twee een leuke tijdsbesteding. Het liefst gingen Henk en Corry er op uit om inspiratie op te doen. "Toen Henk met pensioen is gegaan, hebben wij een caravan gekocht. Dat wilde ik in eerste instantie niet. Ik ga toch niet in zo'n hokje? Achteraf heb ik spijt. Hadden we die caravan maar eerder gekocht! Ik vond het geweldig, je bent zo vrij. Bevalt het je ergens niet, dan ga je weer verder." De lievelingsplek waar het echtpaar op vakantie ging, was de Vaucluse in Frankrijk. Henk maakte foto's van de omgeving, de bergdorpjes en de prachtige bomen. Eenmaal terug in Rooi ging Henk met zijn materiaal aan de slag. "De rechtse kant van onze woning gebruikte Henk als atelier. Hij genoot ontzettend als hij met zijn hobby bezig was. Ons huis hing vol met zijn werk en zijn collectie werd steeds groter." Henk heeft tijdens zijn schilderstudie veel werken gemaakt en om het zestigjarige huwelijk alsnog te vieren, heeft Corry een expositie ingericht met zijn schilderijen. "Ik heb natuurlijk wel wat hulp gehad van een neef en zijn vrouw om Henk op deze manier te gedenken. Daarnaast kreeg ik vanuit Odendael ook alle medewerking. Henk verdient het want hij was een heel lieve man. Wij hebben het goed getroffen met elkaar en ik mis hem nog iedere dag." De expositie met het werk van Henk is tot 14 november te bezichtigen in Odendael. Naast Henk zijn schilderijen, is ook het werk van Corry te bewonderen.

Nationale Ouderendag

Ook familie van den Brand en mevrouw van de Sande beleefden een mooie dag tijdens de Nationale Ouderendag.

Zij vertrokken met acht personen, inclusief chauffeur, richting de veluwe. Daar hebben zij heerlijk koffie gedronken in het pannenkoekenhuis 'De Strooppot'. De dag was zeker de moeite waard! Volgens de deelnemers een compliment aan de organisatie.

K.B.O. Boskant Sportief

Woensdag 11 oktober zijn 24 leden gaan Jeu des Boulen op de banen van "Boskants Boeleke". Twaalf andere leden zijn gaan tennissen op de banen van "Sportpark De Esdoorn" in Boskant.

Het was een sportieve en gezellige middag. Bij de tennissers was het de bedoeling om de meeste gewonnen sets binnen te halen, bij de Boulers moest je de meeste punten halen. Er is sportief en zeker ook gezellig gespeeld, waarbij regelmatig het meetlint uitkomst moest geven wie er korter bij het buutje lag. Maar ook hier geld, weten is meten.

Ook op de tennisbanen is sportief gespeeld. Alle wedstrijden zijn gespeeld met dubbelspel. Iedereen heeft 4 wedstrijden van 30 minuten gespeeld, het ging dan ook over het aantal gewonnen sets. Jan van Boxtel was bij het tennissen als eerste geëindigd met 28 gewonnen sets. Toon Hageman ging bij de Boulers met de eerste prijs aan de haal met 20 punten.

Alzheimer Café

Alzheimer Café

Op maandag 23 oktober wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: Karakterveranderingen bij dementie

Bij dementie is er buiten het geheugenprobleem veel meer aan de hand. Mensen kunnen moeite krijgen met handelingen die voorheen gewoon waren. Bijvoorbeeld met het vinden van woorden. Of ze kunnen gaan dwalen omdat ze de weg niet meer herkennen. Daarnaast kan het zijn dat mensen rare verhalen gaan vertellen om te verbloemen wat ze niet meer weten. Ze vallen in herhaling. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Sluitende begroting 2018

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeentelijke begroting voor 2018 vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad.

Wethouder Goijaarts (financiën): "Ik ben trots op deze eerste begroting van gemeente Meierijstad. We hebben ons huishoudboekje op orde. Het, door de raad vastgestelde coalitieakkoord bevat enkele stevige ambities. Het is mooi dat het ons gelukt is deze te verwerken in de begroting en om een structureel sluitende begroting samen te stellen. Daarbij zijn we er in geslaagd om de lastendruk voor inwoners en bedrijven te verlagen. De jaarlijks terugkerende lasten en baten in de begroting laten een positief beeld zien; de opbrengsten zijn hoger dan de lasten. De extra stijging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) die voor 2018 opgenomen is in het collegewerkprogramma is dit jaar niet nodig. Ook de lastenverlichting op rioolheffing en afvalstoffenheffing zorgen voor een voordeel voor de inwoners.

In 2018 werkt Meierijstad samen met inwoners, ondernemers en instellingen verder aan:
Een nieuw jeugdbeleid: We investeren extra in het voorkomen en bestrijden van armoede. Hierin werken we samen met organisaties in Meierijstad, die direct of indirect te maken hebben met de gevolgen van (kinder)armoede.
Het sportbeleid voor Meierijstad: Dat doen we samen met de sportverenigingen. Aan de hand daarvan harmoniseren we tarieven en subsidies. Samen met basisonderwijs en betrokken organisaties geven we vorm aan goede peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie en werken we aan goede huisvesting van onderwijs.
Gezondheid: We gaan onze inwoners informeren, enthousiasmeren en stimuleren naar gezond gedrag.
Duurzaamheid: We willen een duurzame gemeente zijn. Daarom is het bij alle plannen in alle portefeuilles een vertrekpunt en passen we het in bij de investeringen die door ons worden gedaan. Een goede bereikbaarheid is voor Meierijstad van groot belang. Hiervoor gaan we een mobiliteitsvisie opstellen. Ook is er een nieuw rioolplan gemaakt, waarmee we het beheer van vuil en schoon water zo goed mogelijk aan gaan pakken.
Een integrale ondernemingsvisie: Dat doen we in overleg met het georganiseerde bedrijfsleven. Samen met partners wordt een programma opgesteld voor het event 'We Are Food' waarin Meierijstad als Europees centrum van food wordt gepresenteerd. We ontwikkelen een gedragen centrumvisie met de centrummanagementorganisaties van de drie hoofdkernen. En we zoeken mee naar een fysieke locatie waar overheid, ondernemers en onderwijs bij elkaar gebracht worden. De begroting is in te zien op www.meierijstad.nl/begroting. De inhoudelijke behandeling in de gemeenteraad vindt plaats op 6 november.

Van Tiel Haarden in Veghel: Specialist in sfeerwarmte

Bij van Tiel Haarden ligt de nadruk op 100% beleving van het vuur. In de loop der jaren is Van Tiel Haarden uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van sfeerwarmte. Schitterende haardopstellingen en innovatieve technologieën worden in de prachtige, 1.200 vierkante meter grote showroom tentoongesteld. Bij de nieuwste generatie gashaarden kunt u zelfs genieten van een levensechte vuurbeleving!

Een warm haardvuur zorgt voor extra charme in het interieur. Een haard geeft bezieling aan een ruimte en op het moment dat de haard aangaat ontstaat spontaan het gesprek. Eigenlijk is dat het allermooiste van vuur. Van Tiel Haarden helpt u hierbij graag met een hout-, elektrische of gashaard.

Levensechte vuurbeleving bij een gashaard
Mensen met een houthaard kennen het wel; het hout is verbrand, maar blijft toch gezellig nagloeien met af en toe een vlammetje. De nieuwste generatie gashaarden simuleert dit effect met LED-verlichting. Met de afstandsbediening kan de sfeerverlichting naar wens in- en uitgeschakeld worden. De verlichting is bovendien energiezuinig en geeft geen warmte af. Zo kunt u zonder extra warmteproductie toch van het licht en de sfeer genieten.

Profiteer tijdelijk van gratis sfeerverlichting
Kom nu langs in onze showroom om met eigen ogen de sfeer van de Faber en Bellfires haarden met levensechte vuurbeleving te proeven. En profiteer meteen van de gratis sfeerverlichting! Van Tiel Haarden is gevestigd aan de Doornhoek 3766 in Veghel. Meer informatie is daarnaast te vinden op www.vantielhaarden.nl

Derde editie fotofestijn Meierijstad

Voor het derde jaar op rij organiseren de regionale fotoclubs Fotofestijn Meierijstad. Vanaf zaterdag 28 oktober start het jaarlijks foto-evenement haar eerste expositie, op de Noordkade te Veghel. Vervolgens zijn er in november nog 4 exposities; in Veghel, Schijndel, St. Oedenrode en we sluiten weer af in Veghel.

Opening door fotografe Eva Roefs
De jonge fotografe Eva Roefs (1993) uit Amsterdam, met roots in Loosbroek, opent vrijdagavond 27 oktober om 19:30 uur de derde editie van Fotofestijn Meierijstad. Eva Roefs toont en vertelt iets over haar eigen werk en verricht op haar wijze de openingshandeling. De opening vindt plaats op De Noordkade in Veghel.

Vijf verschillende fotoclubs
Onder de naam 'Fotofestijn Meierijstad' presenteren de enthousiaste leden van liefst vijf verschillende fotoclubs van eind oktober tot eind november hun mooiste prenten aan het grote publiek. Uitgebreid overleg heeft ertoe geleid dat het aanbod zeer divers zal zijn. Van landschappen/stillevens tot stadsfotografie en portretten. Van abstract tot avondfotografie. Daarnaast zijn er op diverse locaties AV-series en korte fotoseries.

5 Exposities op 5 locaties
Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit die de regionale amateurfotografie te bieden heeft. Fotocollectief Zien & Doorzien (Phoenix Cultuur), 28 en 29 oktober, aan de Noordkade te Veghel. Fotoclub Veghel, 4 en 5 november, in De Hertoghof te Veghel. Fotoclub Schijndel, 11 en 12 november, in De Vink te Schijndel. FotoclubRooi, 18 en 19 november, in Hof van Rode te Sint-Oedenrode. Fotogroep Zooomm (WijNu), 25 en 26 november, in de Peppelhof te Veghel.

Kinderen én jongeren betrekken bij politiek

In navolging van een initiatiefvoorstel van de fractie Hart voor Schijndel om het instellen van een kinderparlement, met kinderen van basisscholen, heeft Team Meierijstad donderdagavond in de gemeenteraad in een motie voorgesteld om ook jongeren van middelbare scholen meer te betrekken bij politiek.

Na veel discussie, onder meer over het gebrek aan concrete zaken in de motie, kregen beide initiatieven voldoende steun om verder te worden uitgewerkt. Volgens Team Meierijstad gaat het om ruim 6.000 jongeren tussen 13 en 18 jaar. Een moeilijk te bereiken en interesseren doelgroep, merkten verschillende fracties op. "Die zijn al met zoveel andere dingen bezig." Team Meierijstad was er nog niet uit op welke manier die doelgroep dan het beste kan worden betrokken bij de politiek. Aldus TM-er Mari van der Aalsvoort werd er met interesse gekeken naar jongeren die op een informele manier signalen opvangen van mede-jongeren, de zogeheten 'adviesvangers'. "Maar laten we samen op zoek gaan naar de best passende methode". In hun motie werd 1 april 2018 genoemd als datum waarop het onderzoek afgerond moest zijn. Op verzoek van burgemeester Marcel Fränzel werd dit aangepast naar 1 juli 2018.

Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 21/10:
Geen Eucharistieviering.

Martinuskerk
Do 19/10:
08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 20/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Za 21/10: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Fien Rovers – Markgraaff, Johan Rovers, Wim van Hommel, Dien de Leijer – Moeskops (maanddienst) en overleden familieleden.
Zo 22/10: Negenentwintigste Zondag door het Jaar - Wereldmissiedag 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Wim van Iersel, Overleden ouders Reijs – Gunst, Overleden ouders van Breemaat – Hoefnagel, Paul, René en Wilma, Mien Verhoeven – Steenbakkers, Adriaan Ketelaars (maanddienst) en Anna Ketelaars – Kremers, Stien en Wim Habraken, Willy Vermeulen, Nelly Vermeulen – Habraken, Carla Janssen – van den Hurk, Gerrit Roijakkers en overleden familieleden Smits en Roijakkers, Antoon en Nelly Adams – Seykens en zoon Willy, Overleden ouders Vos – van den Brand, Cor de Bever en overleden familieleden de Bever en van Zutphen, Overleden leden van de KBO in de maand september.
Zo 22/10: 14.00 u: Doopviering Szymon Skuza.
Ma 23/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Di 24/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel, 09.00 u: Eucharistieviering, 19.00 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel in Odendael.
Wo 25/10: 18.40 u: Rozenkransgebed in de Heilige Ritakapel te Boskant, 19.00 u: Eucharistieviering.
Do 26/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering, 20.00 u: Stichting Behoud Martinuskerk.
Vr 27/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 22/10: Eucharistieviering om 11.00 uur met Deo Favente. Intenties: Arwin Oerlemans, Annie v.d. Laar, Marinus en Drika Verhagen- van Hooff en zoon Rini, Martien Raaijmakers, Jan Schepens, H. Mis uit dankbaarheid, Rien v.d. Laar, overl. fam. v.d. Laar- v.d. Eertwegh, overl. fam. Vogels- Brugmans, overl. ouders Verstraten- Kronenburg, Henricus en Henrica v.d. Burgt- van Dijk en hun overl. kinderen en kleinkinderen. Piet Sauve. Collecte voor Wereldmissiedag.
Di 24/10: 09.00 u: Eucharistieviering.

Odendael
Zo 22/10:
10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Jan Dortmans en overleden familie V. Schaijk. Piet Bekkers, Mari Bekkers- Timmermans. Nelly Bekkers- Nijssen. Manuel Peters.
Di 24/10: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte van Odendael.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 18/10:
18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 21/10: 18.30 u: Eucharistieviering on Breugel, 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
Zo 22/10: Wereldmissiedag 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
collecte ten bate van diverse activiteiten van de Kerk in Burkina Faso. Intenties: Nell Gerzon-Kerstholt, Bets van de Ven-van den Oever, Leo Pagels, Nico de Jongh, Ouders Dings-Sanders, Louis Pessers, Cilia Hoonhout-van Schöll.
Wo 25/10: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 19/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 21/10: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 22/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Piet Egelmeers en ouders van Schijndel-Neelen, Jan Adriaans, ouders Saris-van Heeswijk, Sjaak van de Ven, 16.00 u: Concert orgelkring : Rowan van der Westen (orgel) en Ilse van Wuijckhuijse (sopraan). Gedichten Yvonne Mulder. Na afloop haar boekpresentatie.
Di 24/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 26/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 29/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Mia Donkers-van Heeswijk, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Jan Streur, ouders van Riel-Bogers en familieleden, ouders Swinkels-van Rooij en familie, Woutherus Leermakers en Catharina Leermakers-van Gestel.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 22/10: Dienst in de Knoptorenkerk 10.00 u: Predikant Ds. Rien op den Brouw.


Rooise naar India om kinderen te helpen

Inge is de jongedame rechtsonder op de foto. Foto:

Op 31 januari vliegt de Rooise Inge Korsten samen met zestien andere leerlingen van het Stedelijk College Eindhoven naar India om maatschappelijk werk te verrichten. Als voorbereiding op de reis is de groep leerlingen druk bezig om geld in te zamelen voor drietal projecten. Hun doel: zoveel mogelijk kinderen helpen.

De reis is onderdeel van een uitwisselingsproject en naast een dosis excursies en bezienswaardigheden, zet de groep zich in voor het goede doel. "De eerste dagen verblijven we in de hoofdstad van India, New Delhi. Vervolgens reizen wij door naar het plaatsje Pune waar we verblijven op de campus van de St. Peter's School", vertelt Inge. Onderweg bezoeken de leerlingen een aantal projecten waar zij hun handen uit de mouwen steken en geld doneren. Op deze manier ziet de groep met eigen ogen waar het geld heen gaat. "Sparsh Orphanage in Pune staat als eerste op ons lijstje. Dit is een weeshuis in een buitenwijk van Pune, dat zich richt op verwaarloosde kinderen van verslaafde ouders. Daarna bezoeken wij The The Municipal School in Panchgani. Deze school is gelegen in een klein sloppendorp achter Mumbai. Kinderen waarvan de ouders het niet breed hebben, kunnen hier gratis onderwijs volgen. Tot slot bezoeken wij de Little Scholars Foundation, een instelling dat onderwijs en voeding verzorgt voor kinderen die in verafgelegen gebieden wonen. Op 11 februari vliegen wij weer naar huis." Middels een sponsorloop hopen de leerlingen een mooi bedrag mee te nemen naar India. De route die de leerlingen hiervoor trotseren, is 20 kilometer lang en uitgestippeld in de vorm van India. "Tijdens de sponsorloop worden er onder andere koekjes verkocht en ook deze inkomsten gaan rechtstreeks naar India. Daarnaast mailen wij een hoop bedrijven met de vraag of zij ons willen sponsoren." Nieuwsgierig geworden naar deze actie? Volg Inge en haar klasgenootjes via Facebook: SCE meets India 2018. Wilt u geld doneren aan bovenstaande projecten? Neem dat contact op met Inge via: ipjkorsten@gmail.com

Popkoor Novelty zoekt mannen

Kom op 31 oktober naar de Beurs om te ervaren hoe het is om muzikaal bezig te zijn bij Popkoor Novelty! Je krijgt één uur gratis Vocal Coaching. Dit onder leiding van een deskundige en ervaren coach. Samen met de mannelijke leden ga je met elkaar aan de slag om lekker te zingen.

Je hoeft echt niet veel ervaring of een geoefende stem te hebben om mee te kunnen doen. Dus voel geen drempel en kom gewoon een keertje kijken en proef de gezellige sfeer. Novelty repeteert op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur. Uiteraard wordt er tussendoor en na afloop gezellig wat gekletst en gedronken met elkaar. Het repertoire van het koor bestaat uit zeer afwisselende popmuziek. Popkoor Novelty; een enthousiaste groep, leuk repertoire, samen een muzikale prestatie neerzetten... Het koor mist alleen nog wat mannen om het geluid wat meer body te geven. Kom jij het koor versterken? Iedereen is van harte welkom op 31 oktober om 19.30 uur in de Beurs. Kijk voor meer info op de website of mail naar info@popkoornovelty.nl

Loop naar de hel

Dat zei ze tegen me: 'Loop naar de hel!' Nu heeft de hel toch al niks aantrekkelijks, maar te voet is het helemaal geen optie. Al is de weg naar de hel een dalend pad naar het gat in de aarde waar geween is en geknars der tanden, voor mij kan het dan nog een hele klim worden, want de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens en daar ben ik goed in, in die voornemens. Die leveren aardig wat obstakels op, waar ik overheen zal moeten.
Wat was er aan de hand? Waarom wenste mijn beste vriendin mij dit vreselijke lot toe? Ik dacht dat ik door mijn goede daden juist wel een stoeltje in de hemel had verdiend.

Gaby had mij gevraagd twee dagen in haar huis te komen bivakkeren, omdat zij voor een conferentie de stad uit moest. De leverancier van het witgoed kwam om haar nieuwe wasmachine te installeren en de cv-monteur kon komen om reparaties aan de ketel uit te voeren. Meteen kon ik twee dagen haar bouvier uitlaten. 'Verder niks, hoor.'
Ik deed het graag. Ik had geen afspraken en net een stapeltje nieuwe biebboeken. Precies op tijd stond ik op haar stoep. Vriendin stond al ongeduldig klaar in de hal van het flatgebouw. Ze overhandigde me haar sleutelbos. 'Er staat nog een doosje bonbons in de koelkast voor bij je boeken.' 'Ga nou maar. Het komt allemaal dik voor mekaar.'

Toen ik haar appartement binnenkwam, viel ik steil achterover van het huishouden van Jan Steen dat ik aantrof. Boef blafte welgemoed. 'Hallo, Boef,' zei ik. 'Zo jongen, dit varkentje gaan wij eens even wassen.' Ik blaakte van de energie. Mijn tas met nachthemd en boeken zette ik naast het bureau. Eerst de keuken. Een afwas van een week liet geen plekje van het aanrecht vrij. Op zoek naar afwasmiddel trok ik hier en daar een keukenkastje open. De Dreft vond ik naast de hagelslag en de pindakaas. Als de vaat gedaan was, zou ik die kastjes eens piekfijn indelen. Na een uur noeste arbeid had ik een schoon kopje voor de ochtendkoffie. De verdere dag besteedde ik aan de keuken, de woonkamer, de douche. Laat in de middag arriveerde de nieuwe wasmachine. Mooi op tijd, want ik had in de slaapkamer stapels vuile was ontdekt. Om het stof van mijn lijf te spoelen had ik alleen koud water gehad, want de cv-monteur was nog niet geweest. Morgen nog een kans.
Hoe kreeg iemand het voor elkaar er zo'n zooi van te maken? Gaby toch! De volgende dag begon ik eerst alle paperassen op het bureau op onderwerp te sorteren: rekeningen, werk, krantenknipsels, kaartjes van deze en gene. Verder dan een snelle scan ging ik niet. Dit was privéterrein. Ik kende mijn plaats. Ik stofte, sopte, waste, streek. Tussendoor liet ik Boef uit. Hij moest het doen met korte wandelingetjes, maar ja, er was nog meer te doen; volgens mij snapt zelfs een hond zoiets.

Toen Gaby thuiskwam, glom haar flat, alles was geïnstalleerd, warm water deed het weer. 'Zo meid, zullen we lekker een hapje bij de Italiaan gaan eten?' 'Loop naar de hel, jij!' Gaby had de citroengeur opgesnoven en de keurige stapeltjes op haar bureau gespot. Ik was te ver gegaan. Nooit meer doen, nam ik me voor.

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Albumpresentatie Jesje De Schepper: "Een warm bad van mooie klanken"

Jesje De Schepper. Foto: Barbara van Ittersum Foto: Barbara van Ittersum

Omdat de officiële release pas tegen de kerst wordt uitgebracht is het eigenlijk nog te vroeg. "Maar ik wil en kan mijn Rooise donateurs niet langer laten wachten" aldus Jesje De Schepper. Op 22 oktober krijgen ze een exclusieve pre-release van haar eerste liedjesalbum "Boek". En zij niet alleen: alle Rooienaren zijn die dag om 16.00 uur welkom bij de presentatie in de Knoptoren.

Een locatie met intimiteit én een goede akoestiek, ideaal voor dit doel. Het zou niet de eerste keer zijn dat voor een optreden van Jesje de stoelen aangesleept blijven worden. Jesje: "We maken er een mooie middag van, met een borreltje in de pauze en achteraf onder de vleugels van Peter de Koning en alle gelegenheid om bij te kletsen met je cultuurgezinde dorpsgenoot. Praten zal ik daar niet veel doen, ik breng de liedjes en word daarbij begeleid door trio Luego. https://trioluego.com. Steengoede muzikanten die ieder afzonderlijk aan het album hebben bijgedragen, en als trio helemaal op elkaar ingespeeld zijn. Deze mooie muzikanten kunnen in alle stijlen improviseren en zijn op zichzelf eigenlijk al een avondvullend programma waard. Het wordt een warm bad van mooie klanken".

Foto: Stagiar DMRK

Jesje, telg uit het bekende Rooise gezin met de zeer toepasselijke achternaam, woont in Amsterdam. Ze studeerde kleinkunst en filosofie. Een beschrijving van haar liedjes is niet in één woord te vangen. Het zijn allemaal toegankelijke, Nederlandstalige luisterliedjes. Ze zijn origineel, vaak verrassend, humoristisch, tijdloos en actueel tegelijk. Ze gaan over de liefde, het ontbreken daarvan, over ouderdom, over een rijke patser die wordt meegesleept in de recessie of over onderwerpen als tuinaarde waar niemand een liedje over zou schrijven. Jesje wél.

Hoewel ze al een tiental jaren optreedt, zit nu pas haar eerste CD er aan te komen. "Zo'n project kost veel tijd" aldus De Schepper. Dat ze de voorbereiding niet heeft uitbesteed maar zelf een crowdfunding is gestart, heeft daarbij ook een rol gespeeld. "Het album is heel rijk qua arrangement, er speelt een gans orkest aan muzikanten op mee, en niet allemaal tegelijkertijd, dus dat was best een organisatie. Daarnaast heb ik het album zelf geproduceerd, dat wil zeggen dat ik alle processen zelf heb aangestuurd, alle arrangementen heb gemaakt, sommige stukken meerdere keren heb laten inspelen, veel zelf heb geëdit en alle beslissingen zelf heb genomen. Ik heb er geen spijt van dat ik het zo heb gedaan, want daardoor ben ik nu tevreden. En het was een heel leerrijk traject."

Toegangskaarten voor de albumpresentatie à 10 euro zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV, bij boekhandel 't Paperas of via jesje.muziek@gmail.com.

"Op de donderdagmiddag heerst hier een geweldig goede sfeer"

Op 7 november vindt de grote Rooise Bridgedrive 2017 plaats in Mariëndael. Alle leden van de Rooise bridgeclubs maar ook alle Rooise thuisbridgers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze wedstrijd. Gezelligheid staat tijdens dit evenement voorop en tegelijkertijd wordt er gestreden om het Rooise bridgekampioenschap. Deze week nemen wij een kijkje bij Bridgeclub De Meierij.

Onder leiding van Bertha van de Laar werd in oktober 1995 Bridgeclub De Meierij opgericht. "De club telde toen twaalf leden en iedere donderdagmiddag werd er in De Beckart volop gebridget", vertelt Frans van den Boomen. In 2010 werd er een officieel bestuur aangesteld en Frans werd benoemd tot voorzitter van de club. "Door de jaren heen groeide het ledenaantal aanzienlijk. Op een gegeven moment bestond de club uit zo'n zeventig man, maar de afstand naar De Beckart werd voor velen een probleem."

Het bestuur werd verzocht om een locatie in het centrum van Sint-Oedenrode te zoeken. Dat is gelukt! Sinds juli 2016 bridget de club in de zaal Maas en Dieze op Odendael. "Een aantal leden vonden de overgang naar Rooi niet acceptabel en zij kaarten nog steeds in het oude thuishonk. Op dit moment kaarten wij met 51 mensen in Odendael. Onze club heeft nog plek voor negen leden en dan zit de zaal vol."

En wat is nu typisch aan deze bridgeclub? "Nou, dat is in één woord te beschrijven: gezelligheid. Er heerst op de donderdagmiddag een geweldig goede sfeer en er wordt desalniettemin fantastisch gekaart. Het nieuwe jaar luiden we in met een compleet buffet en een drankje." Heeft u interesse om zich bij deze bridgeclub aan te sluiten? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Riet van Hout, via het telefoonnummer: 287721 of via de mail: riet.van.hout@gmail.com. "U bent van harte welkom!"

Receptie oud-leden gouden jubileum Fortuna'67

Het jaar 2017 staat voor sportvereniging Fortuna'67 in het teken van het gouden jubileum. Om dit jubileumjaar op een feestelijke manier af te sluiten vindt er op zaterdag 9 december aanstaande een receptie plaats voor alle oud-leden en ereleden van Fortuna'67. De receptie is van 17.00 tot 19.00 uur in de Beckart in Nijnsel, Oude Lieshoutseweg 7.

Vereniging Fortuna'67 is 50 jaar geleden opgericht als een echte omnisportvereniging. Er werden verschillende sporten beoefend, waaronder basketbal, handbal en turnen. Ook toen al nam atletiek een belangrijke plaats in bij de vereniging: van hoogspringen tot kogelslingeren. Op dit moment is Fortuna'67 een sportvereniging waarin atletiek, sportief wandelen, zaaltrimmen en mountainbiken centraal staan, zowel voor de jeugd als voor de sporter op leeftijd.

Festiviteiten
In dit jubileumjaar zijn er tal van leuke en sportieve activiteiten georganiseerd waaraan veel mensen hebben deelgenomen. Het sportieve hoogtepunt van alle festiviteiten is natuurlijk de Marathon van Rooi! Op zondag 5 november. En voor alle oud-leden en ereleden van Fortuna'67 wordt het jubileumjaar feestelijk afgesloten met een receptie op 9 december van 17.00 tot 19.00 uur in de Beckart in Nijnsel. Hopelijk tot dan!

BMX-wedstrijd in Oss

In Oss werd op zondag 15 oktober de allerlaatste wedstrijd van 2017 gereden door de Rooise BMX-ers. Op deze zonnige nazomerdag werd er nog hard gestreden om de broodnodige punten voor het eindklassement van de AK wedstrijden.

Alex Veldt plaatste zich met 3x een derde plaats voor de A-Finale. Hierin werd hij zesde. In de open klasse rijden Lex Veldt en Kyro van Schijndel beide bij de boys 14/15 jaar. Lex werd in de manches 3x vierde en in de halve finale werd hij 6e. Kyro reed in de manches 3-4-3 bij elkaar, in de halve finale werd hij 7e. Bas Verhagen rijdt in de open klasse bij de boys 12/13 jaar. Hij was hierin oppermachtig, won al zijn manches, de halve finale en ook de finale schreef hij op zijn naam. In de eigen klasse rijden Lex, Kyro en Bas allen bij de Boys 14 jaar. Een leeftijdsklasse die nog altijd een van de grootste is met tevens heel veel hele goede rijders. Lex plaatste zich voor de halve finale met een 3-4-3 in de manches. In de halve finale werd hij 7e wat hem een startbewijs voor de B-Finale opleverde, hierin werd hij 8e. Bas won al zijn manches en met een keurige 2e plaats in de halve finale mocht hij in de A-Finale starten. In het eindklassement is hij op een 4e plaats geëindigd. Kyro is in het eindklassement op een 10e plaats geëindigd.


Een estafettemarathon, da's iets voor jou

Zondag 5 november wordt de Marathon van Rooi gehouden. Deze hardloopwedstrijd over 42,2 kilometer kan ook als estafette worden gelopen.

De estafettemarathon houdt in dat je met een team van maximaal 6 personen om beurten een stuk van het parkoers loopt en op deze manier samen de hele afstand aflegt. Deze estafetteloop is een unieke manier om de beleving van een hele marathon te ervaren zonder dat je super getraind hoeft te zijn. Teams kunnen bijvoorbeeld bestaan uit familieleden, collega's of (sport) vrienden. Er moet steeds één teamlid aan het hardlopen zijn. Degene die loopt mag door de andere teamleden op de fiets begeleid worden. Zo kun je elkaar ondersteunen en kun je de loper op elk gewenst moment aflossen. Met een groep van 6 personen loopt elk teamlid gemiddeld 7 kilometer. Dat is goed te doen voor iedere sportieve Rooienaar. De onderlinge verdeling van de kilometers mag je overigens zelf bepalen. Er zijn prijzen voor de snelste teams maar in deze estafettemarathon zijn teamgeest en gezelligheid belangrijker dan winnen. De Marathon van Rooi wordt georganiseerd als onderdeel van het 50-jarige jubileum van Sportvereniging Fortuna '67. Inschrijven kan nog tot en met 1 november. Kijk voor meer informatie op de website van S.V. Fortuna '67 of google op "Marathon van Rooi".

Wijdeven Isolatie nieuwe sponsor Boskant 1

Ton van de Wijdeven, van het gelijknamige bedrijf Wijdeven Isolatie, twijfelde geen moment toe hij door vv Boskant werd benaderd met de vraag of hij bereid was om een seniorenteam van de vereniging te voorzien van een nieuw tenue.
Zeker niet toen bleek dat het Boskant 1 betrof, het team waar z'n zoon Rens alweer een aantal jaren acteert. Ton levert geen half werk, want met zijn (financiële) steun zijn er, naast tenues, ook nieuwe trainingspakken aangeschaft. Aan de kledij zal het dus het komend seizoen niet liggen! Vanzelfsprekend is vv Boskant (en ook de spelersgroep) zeer content met de bijdrage van Ton.

26 / 32

zicht-baar

ik sterf aan mijn huid
waar jij nog flirt met bloesem
mijn ogen dimmen telkens meer,
de glans van binnen lijkt te tanen

jij daarentegen verbeeldt
een eeuwig wuivende verenpracht,
in dit moment dat jij met mij deelt
buig ik verder terwijl jij lacht


Vrouwelijk schoon kan je nooit precies in cijfers achter de komma uitdrukken, want juist de afronding maakt het zo mooi.
Kadé Bruin (1915-1985) Nederlands publicist.

Wil Habraken schoot dit mooie plaatje van twee prachtige ooievaars. Zouden ze op zoek zijn naar wat lekkers of zijn ze dorstig door het warme weer?

Foto: Henri van Hoorn

De rotonde bij de Hambrug vanuit de lucht gezien, gemaakt door Henri van Hoorn. Vanuit vele kanten komen we zo ons mooie Rooi binnen.

Kaokele is niks mer 'n eij legge dè's de kunst

Ruime overwinning voor Ollandia

Foto: Jan Roche

Op een exceptionele mooie nazomerdag weet Ollandia het mooie gevoel van het weer een extra dimensie te geven door een ruime overwinning van 8-0 op Tongelre.

Als je de start van de wedstrijd ziet zou je de uitkomst niet verwacht hebben want Ollandia begon erg slordig en niet gefocust aan de wedstrijd. Oorzaak.. onbekend

Het was wel vanaf het begin duidelijk dat Ollandia de bovenbliggende partij was en missschien dat dat gevoel ook bij de spelers te nadrukkelijk aanwezig was want het was een beetje lamlendig wat er op het veld werd vertoond in de eerste 15 minuten. In minuut 4 had Ollandia al op voorsprong moeten komen want een uitstekende voorzet van Robert Erven leverde Steven van Dijke een dot van een kans op maar deze werd jammerlijk over doel het getrapt. Nadien was het een beetje aanmodderen met de wedstrijd en was het uiteindelijk uit het niets dat Ollandia op 1-0 kwam. Een dieptepass van Gerbe Voets kwam eindelijk wel eens aan en bracht Jos Leenderts in vrije positie voor de keeper. Heel beheerst wist hij de bal binnen te schuiven en dit was de opmaat naar meer. Acht minuten later werd het 2-0 door Robert Erven die een uitstekende pass van dezelfde Jos Leenderts op waarde wist in te schatten en de 2-0 op het scorebord bracht. Door deze stand werd het spel van de tegenstander ook wat feller met wat stevigere overtredingen en werd er ook wat meer 'gezeurd' met geel tot gevolg. Maar 2 keer geel voor dezelfde speler is wel rood en daardoor moesten er tussen de 30e en 40e minuut twee spelers van Tongelre inrukken waardoor het spelbeeld en het verdere vervolg van de wedstrijd behoorlijk beïnvloed werd.

Na rust ziet men een voortkabbelende wedstrijd die eigenlijk na 52 minuten al gespeeld was, want intussen was de stand opgelopen naar een 5-0 tussenstand op het scorebord door doelpunten van Remco Voets, Robert Erven en Gerbe Voets. Toen ook nog eens in de 58e minuut voor de derde keer een speler van Tongelre rood kreeg na twee keer geel was het over en sluiten en hopen op een waardige afsluiting van de wedstrijd. Door doelpunten van Gerbe Dankers, Robert Erven en Steven van Dijke werd er een 8-0 eindstand op het scorebord vermeld maar euforisch was er niemand meer. Bij Tongelre zal er waarschijnlijk het gevoel zijn geweest van wat hebben we eigenlijk verkeerd gedaan want zo zwaar waren de overtredingen niet. Bij Ollandia was het gevoel van niet goed maar wel de punten.

Overwinning voor Rhode | Van Stiphout Bouw

Onder ideale weersomstandigheden speelden Heeswijk en Rhode in de eerste helft een aantrekkelijke wedstijd waarin Rhode het betere van het spel had, in de tweede helft was het niveau van wedstrijd minder, maar bleef het spannend tot de laatste minuut.

De eerste kans was al in de derde minuut voor Rhode, een goede voorzet van Daan van Dinten bracht Kyron Brus in een kansrijke positie. Helaas wist hij niet te scoren. In de vijfde minuut kwam Heeswijk op voorsprong. Geklungel in de achterhoede van Rhode leidde tot een strafschop die feilloos werd benut. Rhode herpakte zich snel en wist al vijf minuten later de gelijkmaker te scoren. Een vrije trap van Daan van Dinten werd fraai binnen gewerkt door Geert Oerlemans. Gedurende het verdere verloop van de eerste helft bleef Rhode de beter voetballende ploeg, maar voordat dit in een voorsprong werd uitgedrukt moest doelman Paul van Heesch nog een fraaie redding verrichten in de drieëntwintigste minuut. Een vrije trap van Heeswijk ranselde de Rhode-doelman knap uit de kruising. In de zevenendertigste minuut kwam Rhode uiteindelijk op de verdiende voorsprong. Koen van der Zanden trapte een vrije trap keurig binnen. De 1-2 voorsprong van Rhode. was tevens de ruststand.

Rhode opende de tweede helft sterk en creëerde in het eerste kwartier zeker vijf goede scoringsmogelijkheden. Kyron Brus, Geert Oerlemans en Koen en Mark van der Zanden wisten de scoringsmogelijkheden niet om te zetten in een doelpunt. In het tweede gedeelte van de tweede helft had Heeswijk meer balbezit, zonder tot goede scoringsmogelijkheden te komen. In de zevenenzestigste minuut voorkwam Rhode-doelman Paul van Heesch de gelijkmaker door met een fraaie redding een vrije trap uit de kruising te ranselen. Maar in het speelbeeld van de wedstrijd lag het meer voor de hand dat de 1-3 zou vallen dan de 2-2. En zo gebeurde het ook. De sterk ingevallen Simon van de Wetering won een duel en bood Koen van der Zanden in de negentigste minuut een niet te missen kans. Hierdoor werd de eindstand van 1-3 bepaald en werd Rhode de verdiende winnaar van deze wedstrijd.

Rhode is door de vierde overwinning op rij de trotse lijstaanvoerder van de tweede klasse en heeft zelfs vier punten voorsprong op de nummer twee. Al met al een ongekende fraaie start van de competitie.

A.s. zondag speelt Rhode de thuiswedstrijd tegen TGG uit Den-Bosch. TGG werd vorig seizoen kampioen en promoveerde naar de tweede klasse. TGG is slect aan de competitie begonnen met 3 nederlagen. Afgelopen zondag speelde het niet, de wedstrijd tegen Venhorst, dat ook met nederlagen begon, zal op 12 november worden gespeeld.

Boskant en SBC delen de punten

Het is een heerlijke voetbalmiddag geworden op sportpark De Scheeken in Boskant. Geen winnaar deze middag want na 90 minuten boeiend voetbal eindigde het treffen tussen Boskant en SBC in een 1-1 gelijkspel.

Het bezoekende SBC bleek op momenten technisch wat meer in huis te hebben dan de thuisclub, die dat "gemis" echter met veel inzet wist te compenseren. Boskant startte furieus en kreeg in het begin van de wedstrijd een drietal mogelijkheden om de score te openen. Helaas was de eindpass vaak net niet zuiver genoeg, zodat het bij kansjes bleef. Het bezoekende SBC deelde in de 9e minuut een eerste speldenprik uit. Na een goede pass rukte Cas Kuipers op richting Boskant doel, maar een uitstekend keepende Vincent Staals wist de bal over het doel te werken. De tegenaanval leverde voor Boskant de voorsprong op. Een goede crosspass van Rob van der Heijden bereikte via broer Frank medespeler Brett Veldkamp die de iets voor z'n doel staande SBC doelman Dennis den Hollander met een stift kansloos liet: 1-0. Daarbij leek het niet te blijven, want met een aantal goede aanvallen zorgde Boskant regelmatig voor gevaar voor het SBC doel. Het lukte echter niet om te scoren. Omdat in de 44e minuut bij een scrimmage voor het Boskant doel, de paal redding bracht na de inzet van Cas Kuipers, ging Boskant met de 1-0 voorsprong de theepauze in. Al snel was duidelijk dat SBC na rust een andere speelwijze hanteerde in een poging de achterstand ongedaan te maken. Slechts 5 minuten bleek het daarvoor nodig te hebben. Na een goede aanval over rechts was de strakke voorzet van Dirk van Eck voor Cas Kuipers niet te missen: 1-1. Daarna moest Boskant vol aan de bak om niet op achterstand te komen. In die periode bleken enkele vrije trappen van SBC voor het meeste gevaar te zorgen. In de 52e minuut voorkwam doelman Vincent Staals met een "elegante" snoekduik dat SBC uit zo'n vrije trap op voorsprong kwam; in de 59e minuut kon hij de bal simpel oprapen nadat een van de SBC aanvallers in vrije positie de bal maar half raakte. Het werd daarna nog een spannend half uurtje! De wedstrijd was weer in evenwicht en een winnende goal zou zomaar aan een van beide kanten kunnen vallen. Zowel Boskant als SBC kregen daar gelegenheid voor maar konden dat geen vervolg geven, zodat het scorebord na ruim 90 minuten voetbal een terechte 1-1 eindstand aangaf!

Nijnsel sluipt naar de top

Je zou het na de eerste (thuis)wedstrijd tegen Sparta'25 eind september niet hebben gezegd, maar na drie achtereenvolgende overwinningen neemt Nijnsel/TVE Reclame Heren 1 inmiddels een fraaie derde plaats in op de ranglijst! Boven de geelblauwen staan nog Volkel en Sparta Beek en Donk en Nijnsel wordt op zijn beurt op de hielen gezeten door Handel.

En laat nu net aanstaande zondag koploper Volkel op bezoek komen! Dit team behaalde tot nu toe de volle winst en kreeg nog geen enkel doelpunt tegen; alle hens aan dek dus aanstaande zondag!

Afgelopen zondag kwam het voor Nijnsel volledig onbekende Stormvogels'28 uit Siebengewald op bezoek, in het oranje gestoken; een kleur die we volgende zomer in Rusland in elk geval niet terug zullen zien. Siebengewald ligt pal aan de Duitse grens en vanuit de Hauptbahnhof reis je voor 79 euro in ruim zes uur naar Berlijn. Maar dat terzijde. In de wandelgangen hadden we reeds vernomen dat de Vogels, dus niet die van het IJsselmeer, over een goede ploeg beschikken en zeker in de eerste helft was dit ook wel zichtbaar. De gasten combineerden naar hartenlust en verwierven zich enkele goede kansen op een voorsprong. Maar ook dit keer gaf de Nijnselse achterhoede geen krimp en speelde een solide partij. Aanvallende middenvelder Rick van der Vleuten had de gastheren zelfs op een geflatteerde 1-0 ruststand kunnen zetten maar dit onheil bleef de Limburgers bespaard. Na de Assam Hathikuli thee leek zich aanvankelijk eenzelfde spelbeeld te ontwikkelen maar, opnieuw, John Egelmeers brak de score redelijk onverwacht open. Dit Sonse talent raakt steeds meer in vorm, nu hij het aan het hogere tempo van Nijnsel gewend begint te raken. Stormvogels raakte door dit doelpunt behoorlijk van slag en de combinaties verdwenen dan ook als sneeuw voor de zon. Voor Nijnsel aanleiding om het spel 'dood' te maken en de wedstrijd professioneel uit te spelen. Ook keeper Youri Dortmans gaf geen krimp toen hij in de dying seconds van de wedstrijd nog een gevaarlijke vrije trap uit het doel moest ranselen. Een ander vermeldenswaardig feit is dat Arjan van Zutphen na een slepende blessure eindelijk weer in de basis verscheen. Met zijn snelheid en passeerkracht als wapen krijgen de Nijnselse voorwaartsen nog meer dreiging.

Pupil v.d. Week Ollandia: Jelle Wemmenhove

Afgelopen zondag mocht Jelle Wemmenhove als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia tegen Tongelre. Jelle woont samen met zijn ouders en zijn zus Robin in Olland.
Hij is 10 jaar oud en hij zit in groep 7 van Bs. De Sprongh. Hij voetbalt in het team JO11-1. Hij vindt het erg leuk om een teamsport te beoefenen en tijdens een voetbalwedstrijd is hij lekker in beweging. Jelle kan goede passes geven op het voetbalveld. Hij voetbalt graag bij Ollandia, omdat hij een leuk team heeft. Bram van Heesch en Arno van Oss zijn Jelle's favorieten binnen Ollandia. Naast voetballen vindt Jelle het ook leuk om te zwemmen.

Pupil van de wedstrijd vv Boskant

Bij de wedstrijd Boskant 1 tegen SBC 1, afgelopen zondag, was Indy de Koning de pupil van de wedstrijd. Indy speelt als enig meisje in de JO10. Altijd goed geluimd en van de partij, maar ze staat ook zeker als voetbalster haar 'mannetje' tussen alle jongens. Als echte spits pikt ze regelmatig haar goaltjes mee. Soms moet ze ook even in de verdediging en dit gebeurt dan (in woord en gebaar) met frisse tegenzin! Indy was wel een klein beetje zenuwachtig bij het begin van de wedstrijd. Maar toen ze een beetje "gewend" was, vond ze het een hele mooie middag!

De Rozelaer heeft geschoten

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De dagwinnaar was Mart Verhoeven met 213 punten. De overige scores: Jan Gordijn 204, Jan van Erp 197, Antoon Hermes 196, Leo van Breugel 183, en Ron Spijker 169.

Dinsdagavond was de vierde ronde in de indoorcompetitie. Het recurveteam schoot thuis. Hun scores waren: Kristin Davies 259, Mart Verhoeven 263 en Agnes Vissers (Hout) 148. Zij behaalden hiermee de vierde plaats in de ereklasse. De compoundschutters schoten in Liempde. De scores: Theo Passier 282, Wil Kivits 281, en Paul van de Mortel 276.

De jeugd schoot op vrijdag de vierde competitiewedstrijd in Schijndel. De scores: Floris Mesu 259, Dione Mesu 247, Ray Matuszewski 198, Rick van de Mortel 177, Stan de Bie 174, en Jelt de Bie 122.

Op vrijdagavond was op de club de seniorenwedstrijd (50+-ers). De wedstrijd gaat over 25 pijlen op 25 meter. Na de wedstrijd worden de scores omgeloot. De winnaar bij recurve was Henrie van de Zanden met 167 punten na loting, 148 punten geschoten. De overige: Anette Boonstoppel 159 (206) en Mart Verhoeven 137 (207). Bij compound was Theo Passier de winnaar met 77 punten (233 voor loting). De overige: Wil Kivits 69 (224) en Paul van de Mortel (buiten mededinging; 50-) 107 (229). Bij de houtschutters won Michael Moonen met 141 punten (111 voor loting). De overige: Antoon Vervoort 130 (95) en Antoon Hermes 111 (104, PR).

In het weekend was de indoorfita in Eerde. Mart Verhoeven schoot daar mee op zaterdag en zondag. Met een score van 492 punten wist hij op zaterdag de eerste plaats te behalen. Op zondag werd hij derde met een score van 485 en 503. Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Mix-doubletten van start

Met 29 doubletten is het clubkampioenschap mix-doubletten bij Cloeck & Moedigh van start gegaan. Door loting worden de doubletten gevormd en het is altijd voor iedereen spannend aan wie men wordt gekoppeld voor de komende 5 weken.

Het doublet Wil Passier/Lineke den Boer is voortvarend van start gegaan en staat voorlopig aan kop met 2 +23. Hierna volgens op de 2e plaats André van de Nieuwenhof/Hanneke van Erp 2 +21, 3e plaats Piet Habraken/Annemie Selten 2 +16, 4e plaats Wim van de Rijdt/Jan van Erp 2 +15, 5e plaats Jan van der Schoot/Mien van der Velden 2 +8, 6e plaats Huub van Abeelen/Tonny van de Rijt 2 +6 en 7e plaats Mari Saris/Annie van de Nieuwenhof 2 +4. Alle overige doubletten hebben al verliespartijen opgelopen.

NPC
De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie(NPC) van deze week: vierde divisie 4002, PV Beek 1 - Cloeck & Moedigh 1: 5 - 3, vijfde divisie 5003, Cloeck en Moedigh 2 - La Ferme Boel 2: 6 - 2, vijfde divisie 5003, La Donnée 1 - Cloeck en Moedigh 3: 3 - 5, vijfde divisie 5004, 't Lover 6 - Cloeck en Moedigh 4: 3 - 5, vijfde divisie 5005, L'Ammerzo 3 - Cloeck & Moedigh 5: 3 - 5, zesde divisie 6004, Cloeck & Moedigh 6 - PV Wij Liggen 5: 7 - 1, zesde divisie 6005, Cloeck & Moedigh 7 - Jeu de Bouckles 4: 5- 3.

Rooise kampioenschappen in Boskant

Martin van Erp, Emiel van de Wetering, Gerard Klokgieters, Joos van Baast

Het was zaterdag 14 oktober 2017 een drukte van jewelste op sportpark "De Scheken" met de finales van de Rooise kampioenschappen, die dit jaar werden gespeeld bij TV Boskant. Tijdens de Rooise kampioenschappen gaan de tennisverenigingen van Sint-Oedenrode met elkaar de strijd aan.

De hele week waren er wedstrijden op de tennisvelden van TV Boskant, TV Nijnsel en TV De Kienehoef. Meer dan 180 deelnemers deden er dit jaar mee. Het leuke van dit toernooi is dat je ook kunt samenspelen met iemand van een andere vereniging.

Marieke Raaijmakers, Silvia van Gils, José van den Oever, Mieke Heijmans Foto: Jacqueline van Leeuwen
Will Gevers, Willian van der Zanden, Guus van Uittert, Maud Latijnhouwers.

Het toernooi kan elk jaar tot stand komen door de toernooicommissies van de verschillende clubs. De leden van de toernooicommissie hebben dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van TV De Kienehoef, er komt tenslotte heel wat kijken bij het organiseren van zo'n groot toernooi.

Het was flink zweten voor de finalisten en niet alleen omdat ze aan de bak moesten op het veld, maar ook vanwege het geweldige weer. De toeschouwers genoten dan ook van de wedstrijden én van het zonnetje.

De finalisten
GD8: 1. Marjon v.d. Wetering – Emiel v.d. Wetering, 2. Joyce van Kasteren - Martijn van Berkel. GD7: 1. Bernadette van de Wiel – Sander van der Post, 2. Sanne Kluijtmans – Toon van den Heuvel. GD6: 1. William van der Zanden – Will Gevers, 2. Maud Latijnhouwers – Guus van Uittert. HD8: 1. Martin van Erp – Gerard Klokgieters, 2. Joost van Baas – Emiel v.d. Wetering. HD7: 1. Casper Aalders – Daan Stamps, 2. Eric van Dijk – Rinus Latijnhouwers. HD6: 1. Eric Frank – Buddy Latijnhouwers, 2. Pim van Grinsven – Jack Habraken. HD5: 1. Luuk Hanegraaf - Wessel van Iperen, 2. Tom van den Oever – Lucas Tersmette. DD8: 1. Manon Hazenberg – Kim Leenders, 2. Astrid Keeren – Claudia Vriens. DD7: 1. Silvia van Gils – Marieke Raaijmakers, 2. Mieke Heijmans – José van den Oever. DD6: 1. Malou Oosterholt – Marca Dortmans.

Kind-Ouder toernooi bij de Kienehoef

In het weekend van 3, 4 en 5 november organiseert de Jeugdwerkgroep van Tennisvereniging De Kienehoef wederom het Kind-Ouder Toernooi. In 1997 werd dit toernooi voor de eerste keer georganiseerd.

Ongeveer 200 kinderen en 200 ouders, oma's en opa's zullen strijden om de fel begeerde fotolijstjes en bekers. Door dit grote aantal deelnemers is dit toernooi weer het grootste tennistoernooi van TV de Kienehoef en tevens helaas "uitverkocht". Wedstrijden verzetten zal heel erg moeilijk zijn want alle 16 banen zullen de gehele dag in gebruik zijn. In een tijdsbestek van 3 dagen zullen ongeveer 460 wedstrijden worden gespeeld. De organisatie is dan ook druk bezig om ieder deelnemer in te plannen en ook nog een beetje op speelsterkte. Echter is de indeling in goede handen door onze trainer Cees vd Boer. Ieder lid van de TV de Kienehoef, jong of (wat) ouder, mag een kind of ouder uitnodigen (hoeft geen lid te zijn) voor dit gezellige toernooi.

De wedstrijden duren een half uur en de meeste wedstrijden zullen zaterdag 4/11 en zondag 5/11 gespeeld worden. Door de grote deelname zal ook de vrijdag ingedeeld moeten worden. Op zondag 5/11 zal voor alle "kind" deelnemers een geweldig loterij georganiseerd worden met schitterende prijzen. (Voor eventuele sponsoring mag U bellen 06-23381737 s.v.p. na 17.00 uur) Voor dit toernooi geldt daarom de speciale regel: "meedoen is belangrijker dan winnen". De Kienehoef nodigt jullie allemaal uit om een kijkje te komen nemen bij dit gezellige toernooi Tot ziens op het 21e Kind Ouder tennis toernooi van Tennisvereniging de Kienehoef op 3,4 en 5 november

Vissen voor 55-plussers

Ook dit jaar werden er weer 10 wedstrijden gevist op de verschillende wateren van alle Rooise hengelsport verengingen. Er werden verschillende visjes gevangen die na het wegen zijn terug gezet.

Het ging op deze dag natuurlijk niet perse om de prijzen. Het gaat er om dat je gezellig met elkaar bezig bent. De uitslag was uiteindelijk als volgt: Op de eerste plek: A. v. Uden: 26 punten. Op de tweede plaats: C. Nollen met 35 punten. Op de derde plaats: K. Brands met 37 punten. Op de vierde plaats: H. v.d. Plas met 43 Punten en op de vijfde plek: W. v. Breugel met 50 punten. Uiteraard hoopt de organisatie volgend jaar weer iedereen aan het water te mogen verwelkomen.

Rooise Biljart Competitie

Wederom 86 punten voor Kofferen. Korte partijen: Gijs van Aarle (Oud Rooij) 40 car. (bandstoten) in 10 beurten (moy. 4), Ron de Leest (Wapen van Eerschot) 28 car. in 11 beurten (moy. 2,54), Jan Kuijpers (Boskant) en Martijn de Jong (Wellie Winne Welles) 24 car. in 11 beurten (moy. 2,18), Wim van de Boogaard (Jachtrust) 28 car. in 12 beurten (moy. 2,33), Jan van Erp (Wellie Winne Welles) 32 car. in 13 beurten (moy. 2,46) en Johnny Bax (Beurs) 22 car. in 13 beurten (moy. 1,69).

Uitslagen: B.C. Eerschot – Kofferen 54-86, Boskant – Beurs 65-75, St.Joris – Oud Rooij 63-73, D'n Toel – Jachtrust 80-60, Wellie Winne Welles – Wapen van Eerschot 62-78, de Kroeg – Dorpsherberg 66-66.

Stand: 1Kofferen 401, 2 D'n Toel 381, 3 Beurs 364, 4 Boskant 360, 5 B.C. Eerschot 355, 6 St.Joris 345, 7 Oud Rooij 340, 8 Wellie Winne Welles 336, 9 de Kroeg 330, 10 Jachtrust 326, 11 Dorpsherberg 320, 12 Wapen van Eerschot 312.

Programma: Ma. 16 okt. Kofferen – Boskant. Di. 17 okt. Oud Rooij – de Kroeg, Dorpsherberg – Wapen van Eerschot, St.Joris – D'n Toel. Do. 19 okt. Beurs – Wellie Winne Welles, Jachtrust – B.C. Eerschot.

Biljartkampioenschappen Olland

Op maandag 16 oktober, de zesde speelavond, zijn 11 van de 12 partijen uit de eerste ronde gespeeld. Dat het einde van de eerste ronde in zicht is en dat elk punt er toe doet, was toch bij een aantal spelers wel te merken.

Dit zorgde dan ook voor een aantal verrassende uitslagen. De kortste partijen werden gespeeld door Dorien Jans en Jos Markus, respectievelijk 12 en 16 beurten, met hun gemiddelde van 2.17 en 1.125. Ook deze week werden er weer een aantal hoge series gemaakt door Jan Hagelaars (19) en Gerard van de Tillaart (9).

Uitslagen D'n Toel: Peter van Driel 10 – Ton van Alphen 0; Gerard v.d. Tillaart 8 – Rien v.d. Spank 4; Jo v.d. Biggelaar 5 – Dorien Jans 10 ; Jos van Bakel 6 – Bert van Kessel 10; Erik Bekkers 10 – Peter Markus 9 ; Martien Huijberts 7 – Rien Kastelijn 3 .

Uitslagen De Dorpsherberg: Renee Wisse 7 – Jos Essens 5 ; Jan Hagelaars 10 – Leo Hagelaars 8 ; Jan de Jong 9 – Sander v.d. Pasch 7 ; Wil Koolen 4 – Bas v.d.Tillaart 4 ; Bart van Esch 4 – Harrie v.d. Heijden 6 ; Ruud van Driel 5 – Jos Markus 10.

KV Rooi sluit het seizoen winnend af

Donderdag stond eerst de bekerwedstrijd tegen Be Quick op het programma. Be Quick speelt in de topklasse, dus dit beloofde een hele lastige pot te worden. Rooi begon de wedstrijd met de instelling dat ze niks te verliezen hadden.

Door deze instelling gingen ze lekker ballen en vielen de kansjes goed in de korf. Het eerste doelpunt viel aan de kant van Rooi, maar toch kwam Be Quick hierna op een voorsprong. De hele wedstrijd was heel spannend. Rooi liep steeds achter met 1 of 2 doelpunten verschil. Uiteindelijk liep Be Quick uit tot 18-14. Zondag 15 Oktober stond DSV op het programma. DSV draait op dit moment onder aan de poule mee. Toch mocht KV rooi deze ploeg niet onderschatten. Tot de 25e minuut ging het gelijk op. Maar toen ging Rooi scoren. En liep uit tot 4 doelpunten verschil. Met 8-4 gingen de ploegen de rust in. In de rust werd gezegd dat we de stand verder moesten uitbouwen. Logisch natuurlijk. Toch was dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het werd 11-5 voor rooi. Maar DSV kwam terug in de wedstrijd, ze scoorde veel en het werd 12-11. Rooi liet dit niet gebeuren en won de wedstrijd met 15-12. Hiermee is het buitenseizoen afgelopen, en is Rooi geeindigd op een gedeelde 2e plaats. In het voorjaar gaat het buitenseizoen verder, en gaan ze proberen bovenaan te komen. Maar eerst nog een seizoen binnen.

Odisco begint te laat met scoren

Afgelopen zondag kwam Melderslo op bezoek in Olland. Melderslo stond net onder Odisco. Om aansluiting te houden met de kopposities, moest Odisco vandaag winnen.

Odisco begon aardig aan de wedstrijd en creëerde meteen wat kansjes. Helaas werden deze niet benut en zakte het vertrouwen wat weg. Het spel werd slordiger en Melderslo kon na 10 minuten op 0-1 komen. Ondanks kansen, lukte het Odisco niet om te scoren. De tegenstander liep weg naar 0-5. Na 28 minuten wist Odisco het eerste doelpunt te maken. 5 minuten voor rust was het 1-7, maar Odisco piekte even en kon door goede aanvallende keuzes rusten met 5-7. Na de rust mistte Odisco echter de concentratie in de verdediging. Zo werd de stand 5-10. Odisco gaf de moed niet op en knokte zich nog een keer terug naar 9-11. Verdedigend bleven er verkeerde keuzes gemaakt worden, waardoor Odisco niet in de buurt van de tegenstander kon komen. Eindstand 12-17. Door een slechte start liep Odisco achter de feiten aan, maar bleef het wel proberen. Verdedigend was het echter te zwak, waardoor Melderslo met de winst naar huis ging.

KV Nijnsel sluit buitencompetitie goed af

Nijnsel speelde zondag de laatste wedstrijd in de eerste helft van de buitencompetitie. Nijnsel was dan ook gebrand om te winnen. Dat zou betekenen dat ze op een vierde plaats de competitie in het voorjaar van 2018 weer hervatten. HBSV uit Venlo was een onbekende ploeg voor Nijnsel, wat de voorbereiding lastig maakte voor het team.

HBSV opende de wedstrijd binnen enkele minuten met een doelpunt. Nijnsel wist hier snel antwoord op te geven. De doelpunten vielen aan beide kanten, maar Nijnsel was aanvallend sterker dan de tegenpartij waardoor ze op voorsprong kwamen. Vlak voor de rust zorgden twee strafworpen voor het verschil. De ruststand was in het voordeel van Nijnsel, 7-3. In de tweede helft gaf de Limburgse ploeg amper druk tijdens het verdedigen, maar ging wel voor de rebound. Nijnsel moest zorgen voor lange aanvallen en zuivere doelpogingen, wat niet erg slaagde. HBSV wist opnieuw binnen enkele minuten te scoren en kroop langzaam dichterbij. Toch lukte het Nijnsel om de voorsprong te behouden. Eindstand 10-8.

Voetbal
VV Boskant
Uitslagen senioren:

Boskant 1-SBC 1 1-1
Prinses Irene 2-Boskant 2 1-1
Boskant 3-DVG 4 0-5
VOW 3-Boskant 4 1-5
Boskant 5-Heeswijk 5 1-2
Ollandia VR1-Boskant VR1 5-0
Programma senioren:
Boskant 1-Mariahout 1 14.30
Boskant 6-Nulandia 8 11.00
Uitslagen jeugd:
Erp JO17-7-Boskant JO17-1 1-3
Boskant JO15-1-Festilent JO15-1G 1-3
Boskant JO13-1-WHV JO13-1G 6-4
Rhode JO9-4-Boskant JO9-1G 10-2
Boskant MO13-1-EVVC MO13-1 4-3
Programma jeugd:
Rhode JO19-3-JO19-1 14:45
JO13-1-Mariahout JO13-1 11:00
Gemert JO10-3-JO10-1G 09:15
Rhode JO8-2-JO8-1G 10:30
Nijnsel JO7-1-JO7-1G 09:45

Rhode
Programma senioren:

TGG 1-Rhode 1 14:30
Rhode 5-Schijndel 5 10:00        
Heeswijk 6-Rhode 7 10:00        
Avanti'31 8-Rhode 9 10:00        
Rhode 35+1-Avesteyn 35+2 10:00        
Rhode VR2-Nulandia VR2 10:00
Rhode VR3-Handel VR1 12:00
Rhode 2 (zat)-Bladella 2 16:30(21-okt)
Rhode 7-FC Uden 6 19:30(24-okt)
Nijnsel 4-Rhode 9 19:30(24-okt)
Uitslagen senioren:
Heeswijk 1-Rhode 1 1-3
SV Venray 2-Rhode 2 2-2
Vorstenbossche Boys 2-Rhode 3 2-4
Rhode 4-Sparta'25 5 5-3
DVG 6-Rhode 6 1-3
Rhode 7-Blauw Geel 13 8-0
Rhode 8-DVG 8 3-3
Rhode 9-Heeswijk 8 2-1
MVC VR2-Rhode VR1 1-4
EVVC VR2-Rhode VR2 1-1
Rhode 2 (zat)-Reeshof 2 15-3
Veteranen-Erp 2-1
Uitslagen jeugd:
Irene JO19/1-JO19/2 13-0
Rood Wit'62 JO17/2-JO17/1G 1-6
JO17/2-Sparta'25 JO17/2 0-1
Nulandia JO17/2-JO17/3 0-12
JO17/4-Erp JO17/3 5-3
JO15/1-Stiphout Vooruit JO15/1 2-0
Heeswijk JO15/2-JO15/4 1-2
Erp JO13/1-JO13/1 1-4
JO13/2-Volkel JO13/1 1-5
JO13/4-Schijndel JO13/3G 2-7
Blauw Geel'38 JO13/7-JO13/5 3-1
Margriet JO13/8M-JO13/6M 9-0
SV Venray JO12/1G-JO12/1 3-5
Schijndel/DE WIT JO11/1-JO11/1 5-0
JO11/4-Heeswijk JO11/2 1-6
Blauw Geel'38JO11/3-JO11/5 13-2
Ollandia JO11/1-JO11/6 15-0
JO11/7-Ollandia JO11/2G 1-6
JO10/1G-Stiphout Vooruit JO10/1 1-6
ELI JO9/1G-JO9/3 10-5
JO9/4-Boskant JO9/1G 10-2
Boerdonk/Keldonk JO9/2G-JO9/6M 4-2
JO8/2-Nooit Gedacht JO8/1 17-2
Boekel Sport JO8/2-JO8/3 5-13
JO8/4-Erp JO8/2 9-1
VOW JO8/1-JO8/5 16-0
MO15/1-Margriet MO15/2 2-1
Vorstenbosch MO15/1-MO15/2 6-0
MO11/1-Maaskantse Boys MO11/1 0-6
Programma jeugd:
JO19/3-Boskant JO19/1 14:45
WEC JO17/1G-JO17/2 14:30
JO17/3-Blauw Geel'38 JO17/6 14:45
JO15/1-UDI'19/CSU JO15/1 13:00
Schijndel JO15/3-JO15/3 11:30
JO15/4-Sparta'25 JO15/4 14:45
JO13/1-Ollandia JO13/1G 11:45
JO11/5-Berghem JO11/3 10:30
UDI'19/CSU JO9/1-JO9/1 10:15
JO9/5-Avesteyn JO9/2 10:30
JO8/2-Boskant JO8/1G 10:30
FC de Rakt JO8/2-JO8/3 9:00
MO17/1-Margriet MO17/1 13:00
Mini-pupillen 10:00

VV Nijnsel
Uitslagen jeugd:

JO19-1-DVG JO19-2 3-0
MO15-1-DVG MO15-1 0-4
Uitslagen senioren:
Nijnsel 1-Stormvogels 1 1-0
Sparta 3-Nijnsel 2 5-2
DAW 3-Nijnsel 3 1-0
Nijnsel 4-Blauw Geel 12 1-1
Nijnsel 5-UDI 12 5-2
Blauw Geel 14-Nijnsel 6 2-7
Irene 3-Nijnsel 7 2-1
Someren VR1-Nijnsel VR1 3-2
Programma jeugd:
JO15-1-Blauw Geel JO15-4 13.00
WEC JO13-2-Nijnsel JO13-1 11.45
Avesteyn JO11-2G-JO11-1 09.00
Irene JO11-1-JO11-2 09.00
JO11-3-Avanti JO11-4G 09.45
JO9-2-ASV JO9-5 09.45
Programma senioren:
Nijnsel 1-Volkel 1 14.30
Bekkerveld VR1-Nijnsel VR1 11.00

Ollandia
Uitslagen senioren:

Ollandia 1-Tongelre 1 8-0
DVG 3-Ollandia 2 3-2
Avanti'31 9-Ollandia 3 5-4
Ollandia 35+1-HVCH 35+1 6-1
Ollandia Vr1-Boskant Vr1 5-0
Programm senioren:
Ollandia 1-HVV Helmond 1 14.30
Uitslagen jeugd:
Schijndel Jo17-3-Jo17-1G 1-6
ELI Jo15-1G-Jo15-1G 11-0
Jo13-1-Avesteyn Jo13-1 2-1
Jo11-1-Rhode Jo11-6 15-0
Rhode Jo11-7-Jo11-2G 1-6
Jo8-1G-Blauw Geel'38 Jo8-4 1-3
Programma jeugd:
Rhode Jo13-1-Jo13-1 10.45

Beugelen
De Lustige spelers
Uitslagen:

Olland 1-Helden 1 1-4
Heeze 1-Olland 2 1-4
Schijndel 1-Olland 3 1-4
Olland 4-Liempde 2 1-4
Programma 18/10:
Olland 2-Liempde 1 20.00
Programma 24/10:
Olland 2-Schijndel 1 20.00
Loosbroek 3-Olland 4 20.00

Korfbal
Odisco

Uitslagen jeugd:        

De Korfrakkers B-Odisco B1 3-2                        
Celeritas D1-Odisco D1 9-4
NeCa C1-Odisco C1 1-4                
Odisco E1-Emos E1 2-3
Flamingo 's E2-Odisco E1 6-4
Uitslagen senioren:                                
NeCa Mw1-Odisco Mw 1 9-3
Odisco 1-Melderslo 1 12-17                                
Odisco 3-ODC 3 5-15
Programma senioren 18/10:
Odisco Mw1-Flash Mw3 20.00
Programma senioren 22/10:
Odisco 2-JES 2 10.30
De Peelkorf 3-Odisco 3 11.00

KV Nijnsel
Uitslagen:

Nijnsel 1-HBSV 1 10-8
Nijnsel 2-Flash 2 10-9
KV Rooi Uitslagen
Be Quick 1-KV Rooi 1 18-14
KV Rooi 1-DSV 1 15-12
KV Rooi 2-Prinses Irene 3 23-8
KV Rooi 3-DSV 3 1-14
Stormvogels MW2-KV Rooi MW1 9-4
Skunk MW1-KV Rooi MW2 6-5
Mosa'14 A1-KV Rooi A1 2-4
Altior B2-KV Rooi B1 6-6
KV Rooi B2-Korloo B1 2-3
KV Rooi D1-KVS'17 D1 1-1
KV Rooi E1-BMC E1 11-1
KV Rooi E3-Be Quick E3 0-4

Programma 18/10:
KV Rooi MW1-De Rietvogels MW 20.30
KV Rooi MW2-ONA MW 1 19.15

Bridgen
B.C "d'n einder '05':
A-lijn: 1. Bert Foolen & Jan v.d. Velden 64,58%, 2/3. Diny v.d Boogaard & Nel Dielemans en Jo Evers & Marianne Timmermans 61,98%. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC Rooi750: A lijn: 1 Will Schilder & Tino Hillenaar 62,92%, 2 Theo van Geffen & Hans Somers 59,62%, 3/4 Dirk Gillissen & Jan van Lanen, Heleen Voets & Ad van Helvoort 59,24%, B lijn: 1 Marieke Bressers & Paul Feddon 62,92%, 2 Marijke van den Berk & Francine de Koning 59,17%, 3 Willem Pieters & Rien Voets 58,75%, C lijn: 1 Jannie van Boxtel & Bets Versantvoort 61,11%, 2 Tonnie van Acht & Joost van Heertum 60,07%, 3 Wil Janse & Riny van Uffelen 58,68%

Bridgeclub J.V.G: 1. Heren Van Erp 63,54%, 2. Dames B. v.d. Laar & M. v. Schijndel 63,02%, 3. Echtpaar Seegers 58,85%.

BC De Meierij: A-lijn: 1. Nelly Seegers en jan Seegers 62.08%, 2. Mia Poels en Heleen Wiers 60.41%, 3. Mieke van de Ven en Frans van de Ven 59.58%, 4. Jan van Rooy en Jan Kastelijn 52.91%, B-Lijn: 1. Truus van Heesch en Corrie Kastelijn 63.00%, 2. Marianne E Timmermans en Harrie Timmermans 62.91%, 3. Thea van der Heijden en Marjolijn van Alst 60.83%, 4. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 55.41%.

Inloop Bridgeclub De Beckart: 1. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 60.15%, 2. Diny v Oorschot en Jet v.d. Meerakker 54.55%, 3. Fried v.d. Laar 53.12%, 4. Lies Vissers en Tiny v.d. Steen 51.30%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge in De Beckart. Iedereen is welkom, ook als je geen bridgepartner hebt. Info 0413 474297.

BC 't Koffertje '94: A-lijn: 1. Tonnie & Ton van Acht 69,91%, 2. Jan van Lanen & Theo van Geffen 58,80%, 3. Irmgard Etman & Dirk Gillissen 58,56%, 4. Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 57,64%, 5. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 56,48%.

Bridgeclub De Neul: A-lijn: 1. Toon Majoor en Mies Stroeken 67.08%, 2. Harrie van Erp en Harry Hitschemakers 59.17%, 3. Corry van Niftrik en Ria van Zon 55.00%. B-lijn: 1.Anja Lafleur en Els Raaijmaakers 60.83%, 2. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 56.67%, 3. Heleen Voets en Christ Verhoeven 54.17%. C-lijn: 1. Liesbeth Bekkerss en Ria Verboort 61.67%, 2. Mia van Eertwegh en Ria Jongepier 57.08%, 3 en 4 gedeeld: Marie Cathrien Wielens en Jeanne Swinkels & Guus Plevier en Fried van de Laar 53.75%. D-lijn: 1. Truus Vissers en Ger Vervoort 60.42%, 2. Ans van Bakel en Riky van de Schoot 54.69%, 3. Wilma Coolen en Toos Hurkmans 54.17%.


Vele prijzen voor de Nijnselse ruiters

Dit weekend verschenen er weer verschillende leden van de Nijnselse ruiters in de wedstrijdring. In de pijnhorst was er dit weekend een dressuurwedstrijd voor paarden die tevens de eerste selectiewedstrijd was voor het indoorseizoen. Michelle Westerdijk verscheen aan de start met haar paard Grand Romancier.

De juryleden beoordeelden haar proef met een gemiddelde score van 66.3 % en een vierde prijs. Marloes van Stiphout startte met haar paard Figaro in de klasse M2 en een score van 66.3% was goed voor een vijfde plaats. Martijn van Stiphout startte met Hannibal in de klasse L1. Deze combinatie behaalde 65.7% en een zevende plaats. In Asten was een springwedstrijd voor paarden. Op vrijdag startte Linda van Gastel met haar paard Coco Flanel in de klasse B en eindigde na twee foutloze rondes met een tweede prijs. Suzan van Gastel startte op deze wedstrijd met haar paarden Grazia Go, Herbie en Hercules in de klasse L. Alle drie de combinaties reden twee foutloze rondes. In de barrage eindigde Herbie met een tweede prijs, Hercules was iets langzamer en eindigde met een derde prijs en Gracia Go eindigde met een elfde prijs. In de klasse ZZ eindigde Suzan met Fergie met een tiende prijs. Noortje Gevers startte met haar paard Fleur op een springwedstrijd In Boxtel. In de klasse M eindigde deze combinatie met een tweede prijs.

Attaque 1 verliest van concurrent

De 8-2 overwinning van vorige week smaakte naar meer voor Attaque 1, dat woensdagavond op bezoek ging bij Return Oss 1. De Ossenaren bezette de vijfde plaats en hadden 4 punten minder dan het Rooise vaandelteam. Die achterstand is na de ontmoeting echter verdwenen.

De start was voor Attaque. Menno van Os sleepte een knappe 3-2 overwinning uit het vuur. Dirk Kastelijn gaf daar een goed vervolg aan door zijn eerste partij te winnen. Leon Huijberts, die inviel voor Leon Schepens, kon niet verrassen. Die nederlaag was het begin van een reeks die doorliep tot de negende partij. Dirk wist uiteindelijk nog de laatste pot van de avond te winnen waardoor de uitslag 7-3 werd in het voordeel van de Ossenaren. Door de nederlaag staan de Rooise mannen nu gedeeld vierde met 17 punten uit 4 wedstrijden.

Foto: Hans van den Wijngaard
Wethouder Van der Pas houdt het kort want de jeugd wil gaan zwemmnen Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Attaque 2 had wederom personele problemen, waardoor het speelde met 2 invallers. Tegenstander was Belcrum 6 uit Breda. Belcrum stond na 3 wedstrijden derde met 20 punten. Attaque 2 stond laatste met 5 punten. Leon Huijberts beet het spits af en had weinig kans. Stefan Kerk kon zijn invalbeurt nog opfleuren met een gewonnen game, maar verloor wel. Bram Marinus had het moeilijk en verloor ook met 3-0. Leon en Stefan pakten nog een game in het dubbelspel, maar dat was gelijk de laatste game die gewonnen werd. Dit resulteerde in een kansloze 10-0 nederlaag. De Bredanaren deden goede zaken en hebben nu de gedeelde koppositie. Attaque 2 daarentegen lijkt nu al rijp voor degredatie, ondanks dat ze nog niet halverwege het seizoen zijn.

Van start tijdens de Twente Rally

Aanstaande zondag 22 oktober zal het Nijnselse Ruud Middel Rally Team deelnemen aan de Twente Rally. Deze wedstrijd is traditiegetrouw de afsluiter van het Nederlandse rallyseizoen en beslaat 12 klassementsproeven verreden in de regio Hengelo.

Vorig jaar stond het team hier aan de start met de gele Fiat Seicento, nu met de 200pk sterke Grande Punto Abarth diesel. Ruud: "Helaas verliep ons debuut met deze auto, tijdens afgelopen ELE Rally, niet helemaal vlekkeloos. Halverwege deze rally moesten we de auto namelijk aan de kant zetten met koelproblemen". De motor is hierna volledig herbouwd en het team heeft er het volste vertrouwen in dat nu wel de finish gehaald wordt.

"Veel dank gaat uit naar monteur Dave van de Ven (eigenaar van DK Autoservice uit Eindhoven) die vele vrije uren opgeofferd heeft om de Fiat weer wedstrijdfit te krijgen en naar onze sponsoren die het mogelijk gemaakt hebben dat we op korte termijn weer aan de start kunnen verschijnen!" vervolgt Ruud.

Het laatste nieuws over de Twente Rally en het Ruud Middel Rally Team vindt u op de Facebook-pagina van het team.

Zwemvierdaagse weer gestart

Maandagavond is alweer voor de 42e keer de zwemvierdaagse van start gegaan. Om precies halfzeven trapte wethouder Coby van der Pas het festijn af. Zij hield het kort, want de meer dan honderd veelal jeugdige deelnemers konden niet wachten om met hun zwembaantjes te starten.

Voor de deelnemers van tien jaar en jonger staan er dagelijks tien baantjes van vijfentwintig meter op het programma. Voor de volwassenen en de jeugd ouder dan tien jaar geldt dat zij twintig baantjes mogen zwemmen. Voor wie maandag door het mooie weer de vierdaagse heeft gemist: er is niets aan de hand, want je mag een dag een dubbele afstand zwemmen en zo kun je de verplichte afstanden toch gewoon afleggen. Voor wie de dubbele afstand net iets te veel van het goede is, is er vrijdag nog een inhaalmogelijkheid. Voorafgaand aan het discozwemmen dat voor alle deelnemers toegankelijk is, bestaat er tussen halfzeven en kwartzeven ook nog een mogelijkheid om de gemiste afstand in te halen.

32 / 32

Woensdag 18 oktober
Seniorendag

Odendael

Donderdag 19 oktober
Biergilde

De Ossenkop

Vrijdag 20 oktober
Sint-Oedenrode Lacht comedy night

De Ossekop

Zaterdag 21 oktober t/m dinsdag 24 oktober
Boskant Kermis

Boskant

DJ Johan Mauriks en Esther van Heeswijk
De Vriendschap

Open dag museum Rooi in Beeld
Sint-Oedenrode

Kofferbakverkoop
Boskant

Onthulling Roderick van Oeth
Sint-Oedenrode

Springwedstrijd pony's
Manege De Pijnhorst

Knus
D'n Dommel

Stonesduo Spider&Fly
De Ossekop

MNQ Countdown
Oud Rooij

Internationale Dag van de Nacho
Begin jaren negentig ontstond de 'Internationale Dag van de Nacho', die jaarlijks plaatsvindt op 21 oktober en vooral in de VS en Mexico populair is. Nacho's zijn in 1943 uitgevonden door de Mexicaanse kok Ignacio Anaya. Hij serveerde aan een aantal soldatenvrouwen driehoekige tortilla's met jalapeño en cheddar.

Zondag 22 oktober
Wereldstotterdag

Nederland

Karten en optredens van Dutch Show Company
De Vriendschap

Speelgoed- en kinderkledingmarkt
Wijkcentrum Meerschot

Springwedstrijd paarden
Manege De Pijnhorst

Albumpresentatie liederen Jesje de Schepper
De Knoptoren

Nos Jungit Apollo try-out concert
Mariëndael

Maandag 23 oktober
Ryan van Langen live

De Vriendschap

De man in de 19e eeuw
Odendael

Woensdag 25 oktober
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Samen voor Haar
De Gouden Leeuw

Donderdag 26 oktober
't Onderonsje

Damiaancentrum

Vrijdag 27 oktober
Goederen- en dienstenveiling

VV Nijnsel

Zaterdag 28 oktober
Scratchdag Roois Kamerkoor

Odendael

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Halloweenoptocht door Eerschot
Wijkcentrum Meerschot

Storing Live
De Ossekop

Muziekfeest Tiona
De Beckart

Nacht van de Nacht
Vresselse Hut

Zondag 29 oktober
Bluezy akoestische blues

De Ossekop

Whisky proeverij
't Kerkpleintje

Concert Dennis van der Sanden
De Loop'r

Dinsdag 31 oktober
Halloween

Op deze dag verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. In Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen, maar wel door Halloweenfeesten en het versieren van huizen.

Woensdag 1 november
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Cursus Vitaal eten en bewegen
Mariëndael

Donderdag 2 november
Kaarten in Boskant

De Vriendschap

Vrijdag 3 november
MooiRooi kind-ouder toernooi

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Zaterdag 4 november
Pupquiz

Café 't Kerkpleintje

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Vrije dansavond
De Beckart

Zondag 5 november
Marathon van Rooi

Sint-Oedenrode

Slotconcert Cantecleer
De Knoptoren

Rikken en Jokeren
Dorpsherberg

Maandag 6 november
Natuurbeelden Gerrit van Eenbergen

D'n Einder

Dinsdag 7 november
Eerste Rooise Bridgedrive

Mariëndael

Woensdag 8 november
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Vrijdag 10 november
Pupquiz Gitaarvereniging Ancora

De Loop'r

Film: Eye in the sky
Mariëndael

Zaterdag 11 november
Elf-elf bal
De Beurs

Vogeltentoonstelling
KV Rooi

Zondag 12 november
Op en rond het Smitsorgel

Martinuskerk

Canto Ostinato
Martinuskerk

Vogeltentoonstelling
KV Rooi

Woensdag 15 november
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 16 november
Biergilde

De Ossekop

Zaterdag 18 november
Casino avond

't Kerkpleintje

Zondag 19 november
Muziek: de Mandogita's

De Gasthuishoeve

Woensdag 22 november
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Vrijdag 24 november
Keez Toernooi Samenloop voor Hoop

De Vriendschap

Lezing Kristien Hemmerechts
De Knoptoren

Zaterdag 25 november
Steeltip darttoernooi

't Kerkpleintje

Zondag 26 november
Driedorpencross

Eerdse bossen

Concert Dennis van der Sanden en Trio d'Antonet
Kasteel Henkenshage

Koopzondag
Sint-Oedenrode

Rikken en Jokeren
Dorpsherberg

Woensdag 29 november
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 30 november
't Onderonsje

Damiaancentrum

Vrijdag 1 december
Keeztournooi Surprise-editie

De Loop'r