DeMooiRooiKrant

14 september 2016

DeMooiRooiKrant 14 september 2016


Foto: Bart van der Aa

"Het is net een kippenhok", steunt fotograaf Bart van der Aa ditmaal niet om de hitte. Hij probeert met woord en gebaar de vijftigjarigen uit Boskant op zijn plek te krijgen voor de foto. Dat valt niet mee. In de schaduw onder een paar bomen is het immers goed toeven en het ophalen van herinneringen gaat gewoon door. "Zet hem maar voorop, want hij heeft nog een trauma van vroeger toen hij altijd achterop stond", grapt een vrouw wijzend naar een voormalig klasgenoot. Er komt schot in de zaak en snel krijgt 'het vogeltje' alle aandacht.

Soms is het vechten wie er naast elkaar op de foto wil. Rudolf Louwers uit Boskant bekijkt het positie zoeken vanaf de zijkant. Hij heeft de helft al lang niet meer gezien. "Ook van de mensen die nog in Sint-Oedenrode wonen, zijn er bij die ik al jaren niet gezien heb. Het is leuk om mannen als Frank Fransen en Gert-Jan Heijmans weer eens tegen te komen. Vroeger had ik ook veel vrienden in lagere klassen. Ik denk dat ik volgend jaar dan maar weer terug moet komen", gniffelt de Abraham. Hij is niet de enige die dat graag zou willen. Veel vijftigers kijken uit naar de jaarlijkse reünie. Zo ook Lillian Lathouwers. Eveneens in de schaduw staat ze te praten met haar oud-klasgenoten Harm Deckers (uit Canada) en Yvonne van der Rijt. "Mijn zussen hebben het er al jaren over. Ze vertelden me dat ik hier zeker naar toe moest gaan, zo leuk is het", twinkelt Lillian met haar ogen. Ondertussen probeert Harm mensen te herkennen. Dat valt niet mee als je al 27 jaar in Canada woont. "Het is heel gek", zegt hij. "Soms herken ik iemand direct. Anderen weer helemaal niet!" Yvonne stipt aan dat hun klas de eerste gemengde klas was van de Sint Antonius jongensschool in Eerschot. "We waren een heel hechte groep. Dat merk je nu meteen weer vind ik." Lillian knikt. "Het gaat gewoon allemaal heel makkelijk. Alsof de tijd stilgestaan heeft."

Foto: Bart van der Aa
Foto: Bart van der Aa
Foto: Bart van der Aa

De opkomst zaterdag was erg groot. "Ik denk zo'n 175 man", zegt Ruud Marinus namens het organiserende comité. "Daar zijn we dik tevreden mee. Maar ook met het weer. Dat is perfect en we zijn blij met deze locatie. Veel mensen waren nieuwsgierig naar De Helden van Kien." De afgelopen jaren werd het feest gehouden bij De Vriendschap, daarvoor jaren bij De Beurs. Dit jaar koos de organisatie voor het fonkelnieuwe onderkomen in park Kienehoef. Op het grote terras zochten de meeste Abrahams en Sarahs verkoeling onder de grote parasols. Anderen praatten bij op de trap. Er was ruimschoots de mogelijkheid om met iedereen een duik terug in de tijd te nemen. "Het is gewoon relaxed. Iedereen mag doen wat hij wil", voegt Marinus toe. Kijk voor foto's op www.mooirooi.nl

"De denk dat we de mooiste zaal van Sint-Oedenrode hebben"

Frans Sijbers (r) reikt Harrie Vulders een schaar aan om de opening te verrichten. Foto: Hans van den Wijngaard

Met de voltooiing van de grote zaal van de Beckart is het 'Bruisend Dorpshart van Nijnsel' helemaal klaar. Afgelopen vrijdag werd de grote zaal feestelijk heropend. Dat gebeurde in aanwezigheid van de verschillende gebruikers van de Beckart en de mensen die zich de afgelopen maanden hebben ingezet om de verbouwing op tijd klaar te hebben. Een verbouwing die zonder de vele vrijwilligers, sponsoren, het Rabobank Coöperatief Dividend, het VSBfonds en het Oranjefonds niet mogelijk was geweest.

"We kunnen nu zeggen dat het IDOP helemaal klaar is", vertelde Frans Sijbers bij de heropening van de grote zaal. "Het dorpshart van Nijnsel bruist weer volop. Het processiepark is in volle glorie hersteld, de parkeerplaats voor de deur en de Lieshoutseweg zijn opnieuw aangelegd en de Beckart zelf is van voor tot achter en van onder tot boven opnieuw ingericht. Het begon met de entree die we met hulp van subsidiegelden rolstoeltoegankelijk hebben gemaakt. Maar ook alle zalen hebben een grondige facelift ondergaan en vandaag vieren we dat ook de grote zaal weer helemaal aan de eisen van deze tijd voldoet".

De openingshandeling van de zaal was voorbehouden aan Harrie Vulders, hij was jarenlang voorzitter van de Beckart. "Ze hebben het over een metamorfose", zei Harrie. "Maar wij in Nijnsel hebben daar andere woorden voor: 'Kei Skôn'". Vulders gaf aan blij te zijn dat de Beckart nu zo weer nadrukkelijk in het middelpunt van de Nijnselse gemeenschap staat. "In het verleden heeft het voortbestaan aan een zijden draadje gehangen. In de tijd van burgemeester Schriek kregen we geen geld van de gemeente. Nijnsel zou zo'n groot gemeenschapshuis helemaal niet nodig hebben. Maar gelukkig hebben we het tij kunnen keren en kijk naar het resultaat dat er nu staat". Met het doorknippen van een lint met ballonnen opende oud-voorzitter Vulders onder het toeziend oog van de huidige voorzitter Frans Sijbers de grote zaal officieel.

Het plafond van de grote zaal is verhoogd en dat geeft een veel ruimere uitstraling. Hans van den Wijngaard
Ook de bar is compleet vernieuwd. Foto: Hans van den Wijngaard

De nieuwe zaal voldoet helemaal aan de eisen van deze tijd. De zaal is letterlijk en figuurlijk lichter geworden. Maar ook de akoestiek van de zaal is geoptimaliseerd. Door het verlaagde plafond te verwijderen en de wanden akoestisch te isoleren, is het geluid in de zaal veel beter geworden. Daarvan was het publiek getuige tijdens het optreden van de Kneuterkapel, één van de vele gebruikers van de Beckart. Ook het nieuwe verplaatsbare podium is een aanwinst. "Het podium bestaat uit delen van 1x2 meter en kan in drie verschillende hoogten worden opgebouwd en dat gaat ook nog eens veel vlugger dan vroeger. Verder kunnen we de zaal nu in drieën delen, zodat we voor elke soort bijeenkomst de juiste zaal hebben", vertelt bestuurslid Piet van Erp.

"Ik denk dat we daarmee de mooiste en waarschijnlijk ook wel de grootste zaal van Sint-Oedenrode hebben", vervolgt Van Erp. "We zijn begin juni gestart met de verbouwing en we hebben de hele zomer met zo'n vijftien tot twintig vrijwilligers en sponsorende bedrijven doorgewerkt. Het resultaat mag gezien worden. Naast de mensen die hun handen uit de mouwen hebben gestoken, waren we natuurlijk ook afhankelijk van de verschillende financiële bijdragen. Daarvoor stonden het VSBfonds, Oranjefonds en het Rabobank Coöperatief Dividend garant. Maar we mogen natuurlijk ook de mensen die aan de loterij mee hebben gedaan niet vergeten. Zowel de verkopers en de kopers van de lotjes zijn we zeer erkentelijk, maar natuurlijk ook de bedrijven die de prijzen ter beschikking hebben gesteld". De prijzen, met als hoofdprijs een verblijf van een week in Spanje, werden door notaris Bram van den Boogaart getrokken.

Jaargang 7 - Week 37 - Woensdag 14 september 2016

Formido
Forum klus wijs
Janssen Mode
Keurslagerij Kluijtmans
Starterscollectief

Zorg Coöperatie Rooi verwelkomt 150e lid

Een jaar geleden startte de Zorg Coöperatie Rooi officieel haar activiteiten met de opening van het kantoor in Campus Fioretti aan de Kasteellaan. Bijzonder is dat bij dit eenjarige bestaan ook het 150e lid verwelkomd mag worden.

Inderdaad, hij is best wel een bekend gezicht in Rooi: Peter van de Kerkhof. Sinds 10 jaar wonend in de Heikant, maar vooral bekend van bijzondere activiteiten zoals de Britse Automobieldagen in Sint-Oedenrode. Hij straalt nog bij de gedachte aan de vele mooie grote evenementen die hij organiseerde, maar ook bij de badmintonsport, het Roois Kultureel Kontakt en het Roois Gemengd Koor is Peter geen onbekende.
Zijn vrouw Agnes heeft hem daarbij altijd gesteund en was altijd aanwezig. Helaas wordt ze de laatste jaren hierin geremd door haar (spier)ziekte. Dat is mede de reden waarom Peter en Agnes besloten hebben om lid te worden van Zorg Coöperatie Rooi. Beiden worden ze een dagje ouder en in de toekomst zal toch meer hulp nodig zijn. Vraag is: wie kan hen daarin helpen en sturen?
Peter en Agnes hebben een uitgebreide vrienden- en kennissenkring waarvan ze veel steun ontvangen, maar daarin werden ze ook opmerkzaam gemaakt op het bestaan van de coöperatie. Zeker toen hun vaste hulp en steun wegens fysieke klachten haar activiteiten moest opgeven, werd deze vraag actueel. De korte lijnen, het persoonlijk contact en het feit dat het een vrijwilligersorganisatie betreft, sprak het duo aan. "Als je verwacht dat je in de nabije toekomst meer zorg nodig zult hebben, is het fijn wanneer iemand je helpt bij je zoektocht naar de juiste hulp in het woud van regels en bureaucratie", zegt Peter. Ze hebben inmiddels een keer contact gehad met de zorgcoöperatie en dat beviel hen goed. Peter: "We kunnen nog veel zelf en we tellen nog echt wel onze zegeningen, maar het is goed om een organisatie achter de hand te hebben voor raad en daad."
Dat wil de zorgcoöperatie graag doen, helpen bij zaken die je niet alleen kunt. Peter en Agnes ondersteunen de uitgangspunten meer handen aan het bed en minder voeten onder het bureau! Wilt u ook meer weten over de Zorg Coöperatie Rooi? Kijk dan op de website www.zorgcooperatierooi.nl

Eerste fietsroute in app
Natuurlijk! Sint-Oedenrode

Aan de mobiele app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode is de allereerste fietsroute toegevoegd. De komende maanden zullen er nog meerdere routes volgen. Het gaat dan om zowel wandel- als fietsroutes. Vooral voor toeristen, maar ook voor de Rooienaar zijn de routes interessant, want ze brengen je naar plaatsen waar je misschien nog nooit bent geweest.

De app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode werd in april van dit jaar gelanceerd. Het downloaden van de app liep al vanaf de start op rolletjes. Inmiddels is het aantal van 1500 downloads gepasseerd. De meesten van hen zullen al eens gekeken hebben onder de rubriek 'Recreatieve routes'. Daaronder stonden eerst alleen wandelroutes, maar daar is nu een fietsroute bijgevoegd. Het gaat om de Bobbenagel Route. Een prachtige fietsroute door en rondom Boskant.

Deze route staat binnenkort ook in het gloednieuwe informatiepaneel op het Ritaplein in Boskant wat maandag 26 september officieel in gebruik wordt genomen. Uiteraard komen daar meer routes op te staan en om elkaar te versterken komen deze routes dus ook in de app. Behalve de routes uit Boskant komen er nog veel meer wandel- en fietsroutes uit Sint-Oedenrode in te staan. Op dit moment wordt er ook gewerkt aan het plaatsen van een kunstroute in de app.

Fietsendiefstal mislukt dankzij alerte Rooienaar

"Hoeveel fietsen moeten hier voor de deur staan?", vroeg Jos Wijn aan de dames van het VVV toen hij er donderdag aan het begin van de middag binnentrad. 'Drie', kreeg hij als antwoord. Omdat er maar twee stonden, was zijn voorgevoel goed geweest. Hij zag even daarvoor een man wegfietsen en een tweede persoon wegwandelen richting de kerk. Hij ging er achteraan met zijn mountainbike.

Een omstander gaf de tip om achter de Martinuskerk te gaan kijken. Daar zouden vaker busjes staan. Warempel, er stond een grote witte Mercedes bus geparkeerd, met drie mannen en …. een fiets.
"Hier met die fiets!", riep de heldhaftige Rooienaar op dwingende toon. De mannen spraken geen Nederlands, Jos noteerde snel het Poolse kenteken en toen werd de boodschap voor hen extra duidelijk. Snel gaven de mannen de fiets terug en kregen ze nog een les van Wijn. "Dit is niet de manier in dit land!" beet hij hen toe. Meerdere omstanders keken inmiddels toe en de dieven gingen er met de bus vandoor. Jos belde de politie en maakte melding van het voorval. Volgens de politie is er rond dezelfde tijd nog een tweede melding van een gestolen fiets binnengekomen. Wees dus extra alert op uw fiets en op fietsendieven! Ziet u iets verdachts? Bel dan naar 0900-8844.


Spoedzoekers maken meer kans op een woning

Vanaf september 2016 adverteert Daarwilikwonen - het gezamenlijk woonruimteverdeelsysteem van de drie corporaties in de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode- zogenaamde 'loting woningen'.

Een beperkt deel van alle vrijgekomen woningen krijgt vanaf dat moment via loting een nieuwe bewoner. Daarmee maken ook spoedzoekers kans op een woning. Dit zijn woningzoekenden die weinig tot geen inschrijftijd hebben opgebouwd, maar wel huisvesting zoeken. Denk daarbij aan starters en mensen die gescheiden zijn.

Eerlijke kans voor iedereen
Deze nieuwe manier van toewijzen biedt iedere ingeschreven woningzoekende evenveel kans. "Eind september plaatst Huis & Erf zes tijdelijke woningen in de Neerlandstraat in Schijndel. De woningen worden maximaal twee jaar verhuurd aan eenpersoonshuishoudens vanaf 23 jaar. Twee van de zes woningen worden geadverteerd via het loting model ", aldus Marcel Meulen, directeur-bestuurder van Huis & Erf.
"Met loting hopen wij dat starters eerder in aanmerking komen voor een huis. De eengezinswoningen, ofwel het 'neusje van de zalm', blijven in Boxtel bestemd voor degene die het langst staan ingeschreven. Dat woningtype doet dus niet mee", aldus bestuurder Rob Dekker van St. Joseph uit Boxtel. Iedere corporatie beslist dus zelf welke woningen meedoen. Woningzoekenden die urgentie krijgen, kunnen niet op de lotingwoningen reageren.

Geautomatiseerde notaris
De loting wordt uitgevoerd door een computer. Het is een gecertificeerd systeem dat werkt als notaris. Alleen passende reacties krijgen een plaats op de ranglijst. Dat wil zeggen dat het inkomen moet passen bij de huurprijs.

Bekende reactieprocedure
Net als bij de reguliere toewijzing, blijft een lotingwoning 7 dagen op de website staan. Iedereen die staat ingeschreven bij Daarwilikwonen kan reageren.

Tipbericht
Later in dit jaar kunnen woningzoekenden zich aanmelden voor een tipbericht vanuit Daarwilikwonen. Ze stellen dan zelf hun woonwensen in (zoals locatie en woningtype) en krijgen bericht als een passende woning vrij komt.


CDA-Meierijstad trapt campagne in Rooi af

V.l.n.r. Coby van der Pas, Jan Goijaarts, Johan van Gerwen. Foto: Hans van den Wijngaard

Het CDA-Meierijstad verdiepte zich afgelopen zaterdag in de problematiek van Rhode. De politici lieten zich in een gesprek met Rhode voorzitter Wim van Meijl en bestuurslid Hans van Kasteren bijpraten over het wel en wee van de Rooise voetbalclub. Daarbij werd gesproken over de uitdagingen voor de lange termijn en de oplossingen voor de problemen op korte termijn. Aansluitend stelde lijsttrekker Jan Goijaarts zich in het doel op en daagde zijn partijgenoten uit om hem te passeren. Ter afsluiting maakte het gezelschap samen met gids Henri van Weert van IVN-Rooi een wandeling door het plan Dotterbloem.

Voor de Rooise politiek hebben de problemen rondom de huisvesting van voetbalvereniging Rhode weinig geheimen meer. De vereniging is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Het aantal beschikbare velden is daarentegen gelijk gebleven. Bovendien liggen de velden in de Neul ook nog eens in een soort polder, dat betekent dat ze zeker in de wintermaanden vaak onbespeelbaar zijn vanwege de hoge grondwaterstand. De meeste politici uit Veghel en Schijndel kennen de problematiek op de Neul alleen maar van het horen zeggen, maar zij moeten er straks in de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad wel over beslissen. Sinds zaterdag zijn in elk geval de CDA'ers op de hoogte van de problemen waar Rhode voor staat.

Verleden en toekomst
"Tijdens het gesprek dat wij met het een delegatie van het bestuur van Rhode hadden zijn we uitgebreid bijgepraat over de historie van Rhode, maar vanzelfsprekend hebben we ook naar de toekomst gekeken", vat Jan Goijaarts kort samen. "We hebben het gehad over de potentiële risico's van deze locaties. Wat de zorgen van de vereniging zijn en daarbij hebben wij aangegeven hoe we die als CDA denken op te kunnen lossen".

Links Wim van Meijl en Hans van Kasteren, Jan Goijaarts staand met CDA shirt Foto: Hans van den Wijngaard

"Na 1 januari wordt het beleid van de drie gemeenten samengevoegd tot één Meierijstads beleid. Dan zullen alle problemen en wensen die de verschillende sportverenigingen in Meierijstad hebben worden beoordeeld. De nieuwe gemeenteraad zal dan een beleidsplan voor de komende jaren vaststellen", vervolgt Jan Goijaarts. "Maar ook op de korte termijn zijn er oplossingen nodig. Ook daarover hebben we met het bestuur van Rhode van gedachte gewisseld".

Verdieping op alle terreinen
Coby van der Pas, de huidige Rooise CDA-fractievoorzitster en nummer drie op de lijst vult Goijaarts aan: "We hebben voor dit bezoek aan Rhode gekozen omdat deze vereniging met de capaciteit en kwaliteit van haar velden onder druk staat. Het CDA-Meierijstad wil zich breed laten informeren over de problematiek in de dertien kernen van de nieuwe gemeente. Bij bezoeken aan andere kernen stond sport ook hoog op de agenda. Maar ook cultuur heeft de aandacht van het CDA". Goijaarts haakt daarop aan en zegt: "Maar ook de combinatie van de verschillende onderwerpen heeft onze aandacht en verwees naar de problematiek van waterafvoer in natte perioden. Iets waar ze bij Rhode met de overstroming van de Neul nog vers in het geheugen, alles van weten".


Komt u ook naar ons Parkinson café Oss-Uden-Veghel?

Foto: Jeroen van de Sande

Op donderdag 29 september as. van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB). Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in ons café. Deze middag staat de Introductie Ppep4all centraal .

Ppep4all staat voor Patiënt en Partner Educatie Programma voor Alle chronische aandoeningen; Een oppepper voor Patiënt en Partner. Het doel van dit programma is het verminderen van psychologische en sociale problemen van patiënt en partner, om daarmee de kwaliteit van leven van beide te verbeteren. De Ppep4all biedt zowel de patiënt als de partner handvatten om beter om te leren gaan met de gevolgen van de ziekte. Onder leiding van 2 Ppep4alltrainers zal tijdens deze middag meer uitleg gegeven worden over de inhoud van dit programma.

In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeld. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287

Hebt u hulp nodig?

In 2017 bestaat de Stichting Ommekaar 25 jaar. In deze bijna 25 jaar hebben wij op heel veel manieren hulp geboden als daar bij ons aanvragen voor binnen kwamen.

Hoe gaan wij te werk?
Hebt u praktische eenvoudige hulp nodig, voor korte duur en alleen als er geen andere hulp mogelijk is, neem dan contact op met een van onze contactpersonen en wij proberen u van dienst te zijn.
Hebt u vervoer, of vervoer met begeleiding nodig om b.v. naar een ziekenhuis of specialist te gaan, ook dan kunt u contact opnemen met onze contactpersonen. Wij brengen voor autoritten 30 eurocent per km in rekening.
Hebt u hulp nodig bij het boodschappen doen of voelt u zich eenzaam en hebt u behoefte aan af en toe een bezoekje? Neem dan contact op met onze contactpersonen.
Hebt u klusje in of om uw huis, ook dan kunt u onze contactpersoon bellen om iets af te spreken. In principe is alle hulp gratis, behalve het vervoer, zoals u al hebt kunnen lezen.

Wie zijn onze contactpersonen: Nellie Verhagen telefoon 0413- 474765 of Riny van der Kallen, telefoon 0413-472066. Dan staat "Ommekaar" nog steeds voor u klaar.

Alzheimer Café

Op maandag 26 september wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: Als opname in zicht komt.

Wanneer de zelfredzaamheid verdwijnt en thuis wonen steeds moeilijker wordt, is het misschien tijd om over een andere oplossing na te denken. Zo kan opname in een verpleeghuis in zicht komen. Zijn er alternatieven en hoe maak je een keuze? Wat betekent het voor de mantelzorger? Hierover gaan we in gesprek met een Casemanager van ketenzorg dementie en een mantelzorger. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Maria Dohmen 40 jaar vrijwilliger bij De Zonnebloem

Maria Dohmen kreeg ook een mooi geschenk.

Afgelopen woensdag 7 september was de jaarlijkse vrijwilligersavond van de Zonnebloem afdeling Sint-Oedenrode.

Deze avond is bedoeld om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar. Dit jaar was de avond bij Ahrend. Bij binnenkomst was er koffie met gebak en na een korte inleiding over de geschiedenis van Ahrend, kregen ze een rondleiding door de fabriek. Iedereen was enthousiast en verbaasde zich over de grote van de fabriek.

Na de rondleiding was er een hapje en een drankje en een mooie gelegenheid om vier jubilarissen in de (zonne)bloemetjes te zetten. In het bijzonder Maria Dohmen, omdat ze al 40 jaar vrijwilliger is en zeer actief betrokken bij activiteiten. Ook zat zij 28 jaar in het bestuur. Marit Kunnen, van de provincie, was speciaal gekomen om Maria een gouden speldje te overhandigen. Jos Lauwen, Truus van Rooij en Nelly Kreijveld werden onderscheiden voor hun tienjarig jubileum. Na de cadeaus, bloemen en felicitaties, werd er nog gezellig nageborreld. De Zonnebloem afdeling Sint-Oedenrode, wil Ahrend hartelijk danken voor de gastvrije avond en Jos Lauwen voor de geweldige organisatie.

Op bezoek bij Orchids paardenmelkerij

De vakantie periode was weer voorbij, dus was er tijd voor een uitstapje met K.B.O. Boskant. Op woensdag 7 september gingen enkele leden naar het dorpje Zeeland, naar Paardenmelkerij Orchids.

Daar aangekomen was men juist met het melken begonnen en hebben ze vol verbazing staan kijken hoe dat ging. Eerst mag de leider van de groep de melkstal in, daarna een voor een de andere merries. De dieren weten het precies: linkse poort in en rechts er weer uit. Tijdens het melken kunnen de merries genieten van extra krachtvoer. Zodoende blijven ze ook rustig staan. Het melken duurt ongeveer drie minuten en levert 1 liter melk per merrie op. Ze worden vier keer per dag gemolken.
In de ontvangstruimte kregen de bezoekers een film te zien over het bedrijf en waar paardenmelk allemaal voor wordt gebruikt. Het is werkzaam voor mensen met eczeem en psoriasis en het stimuleert de leverfunctie. Daarnaast is het ook goed voor de darmflora.
Met enthousiaste uitleg van de eigenaar zijn de bezoekers buiten gaan kijken waar de merries met hun veulens stonden. Als laatst mochten ze natuurlijk wat paardenmelk proeven. Het is minder vet den koemelk, erg dun en wat zoetig van smaak. Kortom, de Boskanters hebben veel geleerd.

Eropuit-bus Rooi naar Schijndel

Op dinsdag 27 september gaat de Eropuit-bus Sint-Oedenrode naar Bakkerij van Doorn in Schijndel.

Ze gaan op bezoek bij de bakkerij waar ze allerlei broden en andere lekkernijen verkopen. Daarnaast drinken we er samen een kopje koffie of thee met wat lekkers. U wordt rond 10.00 uur thuis opgehaald en rond 12.30 uur bent u weer thuis. Er zijn kosten aan verbonden incl. consumptie en excl. persoonlijke uitgaven. Wilt u ook mee? Geef u dan op door te bellen naar Welzijn De Meierij, 073-544 1400.

Sint-Oedenrode - Hoe ouder de meiden worden, hoe zelfkritisch en zelfbewuster. Er wordt geoefend met make-up, maskertjes en bruisballen. Verzorgingsartikelen zijn vaak vrij prijzig en volgepropt met allerlei ingrediënten. Bij de Meidenplaza maken meiden kennis met een goedkope en supergezonde manier om hier zelf mee aan de slag te gaan. Woensdag 21 september kunnen meiden van 11 t/m 15 jaar scrub maken van gezonde ingrediënten die eigenlijk wel in ieder keukenkastje te vinden zijn. Wat dacht je van 'Honey Brown Sugar' scrub en 'Suikerspin Lip-Scrub'? Kosten voor deze workshop zijn 2 euro.

Jeroen vd Sande

In verband met een beperkt aantal plaatsen is inschrijven voor de activiteiten gewenst. Dit kan voor maandag 19 september via m.stegenga@welzijndemeierij.nl of via meidenplaza@outlook.com Voor vragen of meer informatie kunt u bellen met het nummer: 073-5441400. Vraag dan naar Monique Stegenga. Ons adres is: Laan van Henkenshage 2, 5492 BH te Sint-Oedenrode.

Stroomopwaarts

Dichter Julius Dreysandt zu schlamm is één van de initiatiefnemers van het Schrijverscollectief. Foto:

Voor de eerste keer houdt Schrijverscollectief Meierijstad in Sint-Oedenrode een bijeenkomst en wel op 22 september om 19 00 uur. Het thema is 'stroomopwaarts'.

Al anderhalf jaar plaatsen leden en redactie van het collectief teksten in een openbare groep op Facebook, zoals gedichten en verhalen, aforismen en cartoons. Dit jaar presenteert het collectief zich ook actief naar buiten toe. Als resultaat van een gewonnen subsidieaanvraag verschijnen er maandelijks teksten in de lokale kranten. Tevens heeft het collectief een avondprogramma georganiseerd met poëzie en literaire voordrachten op het in Veghel gehouden Fabrique Magnifique. Dit najaar volgt de uitgave van een bundel met daarin bijdragen van meer dan twintig schrijvers, het voorlopige hoogtepunt.
Inwoners van de nieuw te vormen gemeente wonen en werken in het stroomgebied van de Dommel, de Aa en de Beekse Waterloop. Soms gaan ze tegen de stroom in, soms bewegen ze met de stroom mee en soms bakkeleien ze over de instroom van nieuwe inwoners, vandaar het motto van de bijeenkomst: 'Stroomopwaarts'. Het schrijverscollectief kijkt met een creatieve blik naar de totstandkoming van de nieuwe gemeente en wenst in de eerste plaats literair talent bijeen te brengen.
De avond begint om 19:00 uur en is gratis te bezoeken. Naast voordrachten worden er tevens muziekoptredens tussendoor gehouden. Van Brabant Vlaai (Rooi en Zaltbommel:) krijgen de eerste 30 bezoekers een stuk vlaai bij koffie of thee aangeboden.

Meidenplaza maakt gezonde body- en lipscrub

Hoe ouder de meiden worden, hoe zelfkritisch en zelfbewuster. Er wordt geoefend met make-up, maskertjes en bruisballen. Verzorgingsartikelen zijn vaak vrij prijzig en volgepropt met allerlei ingrediënten. Bij de Meidenplaza maken meiden kennis met een goedkope en supergezonde manier om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Woensdag 21 september kunnen meiden van 11 t/m 15 jaar scrub maken van gezonde ingrediënten die eigenlijk wel in ieder keukenkastje te vinden zijn. Wat dacht je van 'Honey Brown Sugar' scrub en 'Suikerspin Lip-Scrub'? Kosten voor deze workshop zijn 2 euro.
In verband met een beperkt aantal plaatsen is inschrijven voor de activiteiten gewenst. Dit kan voor maandag 19 september via m.stegenga@welzijndemeierij.nl of via meidenplaza@outlook.com Voor vragen of meer informatie kunt u bellen met het nummer: 073-5441400. Vraag dan naar Monique Stegenga. Ons adres is: Laan van Henkenshage 2, 5492 BH te Sint-Oedenrode.

Waterkwaliteit

Foto: Henri van Weert

Op woensdag 21 september houdt IVN afdeling Sint-Oedenrode een bijeenkomst met als thema waterkwaliteit.

Nederland is een waterland en water is een essentiële voorwaarde voor het bestaan van leven. Toch zijn er vele omstandigheden die de kwaliteit van ons water bedreigen. IVN afdeling Sint-Oedenrode heeft daarom een echte kenner uitgenodigd voor een presentatie over allerlei aspecten van waterkwaliteit en het beheer daarvan. Mike Lurling is werkzaam bij de leerstoelgroep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer van de Wageningen Universiteit en tevens verbonden aan de vakgroep Aquatische Ecologie van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Hij staat in Nederland vooral bekend als blauwalg deskundige. Internationaal is hij één van de boegbeelden als het gaat om aanpak van vermestingproblematiek en overmatige blauwalgenbloei in oppervlaktewater. Als echte Rooienaar is hij zeer nauw betrokken bij de kwaliteit van het Rooise oppervlaktewater. Hij heeft ook hier veel onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit.
In de lezing zal Mike ingaan op de belangrijkste waterkwaliteitsproblemen, met voorbeelden uit de directe omgeving, en zal hij aangeven hoe de oppervlaktewaterkwaliteit verbeterd kan worden. Interessant dus voor iedereen die geïnteresseerd is in de kwaliteit van ons water en zeker ook voor ieder die een poel of vijver bezit of oppervlaktewater beheert.

De bijeenkomst wordt gehouden in het gebouw van de Handboogvereniging in Nijnsel, Industrieweg 18. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ca 22:00. Bijwonen is gratis voor leden van het IVN Rooi. Niet-leden betalen een eigen bijdrage van € 2. Voor meer informatie zie: www.ivnrooi.nl.


Zaterdag Open Dag JNW 'De Populier'

Op zaterdag 17 september houdt Jeugdnatuurwacht "De Populier" in Sint-Oedenrode de jaarlijkse Open Dag als begin van het nieuwe seizoen.

Alle nieuwe en al eerder aangemelde natuurwachters zijn hiervoor uitgenodigd. Andere belangstellenden zoals ouders, grootouders en andere natuurliefhebbers zijn ook welkom om kennis te maken met de Jeugdnatuurwacht en de activiteiten. Tussen half tien en half twaalf kan iedereen binnenlopen om deel te nemen aan het programma of een deel ervan. Kinderen van 9 t/m 15 jaar kunnen zich aanmelden als lid voor het nieuwe seizoen.
Elk jaar heeft de Open Dag een ander thema. Deze keer is dat "Tijd voor de Jeugdnatuurwacht". Het programma begint 's morgens om half 10 in de grote zaal van Mariëndael. Het zal een afwisselende ochtend zijn met diverse activiteiten om even de tijd voor te nemen. Er kan worden geknutseld met natuurlijke materialen en er kunnen waterdiertjes worden geschept en bekeken. De microscopen zijn beschikbaar om alles van nog dichterbij te bekijken. Regelmatig worden er presentaties gegeven over de Jeugdnatuurwachtactiviteiten, maar er zal onder andere ook aandacht zijn voor de geheimen van de vleermuizen in Sint-Oedenrode. Omdat deze vliegende zoogdieren zich alleen na zonsondergang laten zien zullen de aanwezige kinderen met hun ouders worden uitgenodigd om deze in de week na de open dag in het Kienehoefpark te komen bekijken. Er zijn weer veel mogelijkheden om kennis te maken met de natuur en met de jeugdnatuurwacht. Ook voor degenen die er vorig jaar al bij waren zal het zeker weer interessant zijn. Degenen die het hele programma willen meemaken kunnen vanaf half 10 terecht. Wie later op de ochtend wil aansluiten kan ook nog volop meegenieten.

Iedereen is van harte welkom tijdens deze ochtend, ook om alleen maar eens te komen kijken. Kinderen van groep 6 t/m 8 van de basisschool kunnen lid worden, maar ook kinderen tot en met ongeveer 15 jaar die op de middelbare school zitten. De locatie is Cultureel educatief centrum Mariëndael, Laan van Henkenshage 2 in Sint-Oedenrode. In verband met de voorbereidingen blijven de deuren dicht tot half 10. Daarna is iedereen van harte welkom tot ongeveer half 12.
Het lidmaatschap van de JNW kost € 10,= per jaar voor 10 maandelijkse activiteiten, graag meebrengen in een gesloten envelop met naam of overmaken op IBAN NL43 RABO 0138 2540 60 onder vermelding van de naam van het kind. Voor informatie over deze activiteit kunt u bellen met Henri van Weert, Tel (06) 29027765

Zwagers trekken Pyreneeën in

De zwagers Jo Verbakel en Ben van Oorschot zijn al vaak met elkaar én met hun fiets de wereld ingetrokken. Onlangs zijn ze teruggekomen van een volgende trip. De mannen hebben een fietstocht gehouden in Franse en Spaanse Pyreneeën. Een tocht van totaal 900 km.

De fietsbus bracht hen naar St. Jean Pied de Port van waaruit de tocht startte. Daar konden ze een klein beetje wennen aan de hoogteverschillen. De Col d' Aubisque werd beklommen. Met een hoogte van 1709 mtr. een mooi begin. Het sombere weer maakte dat ze die dag geen uitzicht hebben vanaf de top, maar de beklimming was erg mooi. Na deze klim volgen de Col du Tourmalet (2115 mtr.) en de erg lastig te beklimmen Col de St. Martin (1802 mtr.) Het landschap is er volgens de mannen adembenemend mooi met hoge toppen, naaldwouden, eindeloze korenvelden en prachtige middeleeuwse stadjes. De mensen zijn er aardig en houden veel rekening met de fietser.
Via Foz en Lumbier komen Jo en Ben via een prachtige kloof uit bij Puenta la Reine, een belangrijk knooppunt voor Santiago de Compostela. Aan het eind maken de fietsers nog een omweg richting een groot stuwmeer met daarna het einddoel Pamplona. De volgende dag nemen ze met weemoed afscheid van Spanje, de prachtige landschappen, de aardige mensen en de heerlijke wijnen.

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Tot en met woensdag 21 september telt Rondje Rooi de volgende onderwerpen:

  • Graard Donkers 100 jaar
  • Burger Koningschieten bijna traditie
  • Afsluiting Zomeractiviteiten KBO
  • Zonnige Jeugdvakantieweek
  • Herdenking 100e sterfdag huzaar van Diepenbeek
  • Roois Theater repeteert voor "The Godmother"
  • Nieuw waterveld MHC Sint-Oedenrode

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special "Rooi viert kermis2016"

Een samenvatting van de opening en gezellig drukke Rooise kermis.

Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij


Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 16 september liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf zestien jaar zijn welkom om 20.00 uur.

De koffie en thee staat vanaf 19.30 uur al klaar. Na afloop wordt er ook weer een loterij gehouden.
Helaas gaat het lasergamen op zaterdag 17 september niet door. Op dinsdag 20 september gaan we wandelen. Blijf fit, voel je goed en wandel met de wijk mee. Om 18.30 uur verzamelen op Meerschot.
In oktober viert de wijkvereniging haar 50jarig bestaan. Dit wordt gevierd met een feestavond, lunch en een Halloween optocht. Kijk op de Facebookpagina of in de wijkkrant hoe je je kunt aanmelden.


Mooie start expositiejaar

Foto: Cor van Oorschot Foto: Cor van Oorschot

Joke Verhoeven-Vogels heeft zondag de eer gekregen om het jubileumjaar van het Roois Kultuur Kontakt te openen met haar eigen expositie in Mariëndael. Het werd een mooie start. Het was aardig druk tijdens de opening en vol trots liet Joke haar werken zien en vertelde ze er over. De expositie is van 11 september tot 30 oktober 2016 in C.E.C. Mariendael, Laan van Henkenshage 2 in Sint-Oedenrode.

Kermis bij d'n Toel

Nog een dikke week te gaan en dan kan het feest weer losbarsten bij café d'n Toel in Olland

Van vrijdag 23 september tot en met dinsdag 27 september wordt het weer knallen geblazen. DJ Kicken zal dit jaar de spetterende kermis openen. Op dinsdag komt de bekende familie de Bruyn optreden. De artiesten van de Originals komen ook naar Olland toe. Evenals muzikanten van de bekende Crazy Piano's in Scheveningen. Op deze avond kun je je favoriete plaatjes aanvragen op de kaartjes die overal op tafel liggen. Dat wordt dus zeker de moeite waard. Tot dan!


Speelgoed- en kledingmarkt in Meerschot

Op zondag 23 oktober houdt wijkvereniging Eerschot in wijkcentrum Meerschot een markt voor kinderkleding en speelgoed.

De markt is van 10.00 uur tot 12.00 uur geopend. De entree bedraagt 1 euro. U kunt hiervoor ook een tafel huren om zelf uw spullen te verkopen. Voor verdere informatie of als u zich wilt aanmelden om een tafel te huren kunt u contact opnemen met José van der Heijden. Tel: 0413-477363 en via e-mail: wijkverenigingeerschot@gmail.com


Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

TV Meierij zoekt coördinator Facilitair
TV Meierij is op zoek naar een vrijwilliger die de facilitaire taken wil coördineren. Het gaat dan om het verzorgen van facilitaire, administratieve taken en het ontvangen van gasten en leveranciers. Heeft u enige administratieve ervaring, bent u nauwkeurig en gastvrij? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 12167)

Secretaris bij Scouting Rooi
Stichting Scouting Rooi zoekt een secretaris voor het bestuur. Een enthousiast persoon van minimaal 21 jaar of ouder, die affiniteit met Scouting heeft. De nieuwe secretaris neemt deel aan de bestuursvergaderingen (ca. 1x per twee maanden) en aan het overleg met alle Groepsraadleden (1x per zes weken). Hij of zij is tevens bereid zich gedurende minimaal 3 Scoutingseizoenen voor deze functie in te zetten en ook zelf hierin verder te willen leren. (vacaturenummer 14705)

Alzheimer Nederland afdeling regio Den Bosch zoekt belangenbehartiger voor mensen met dementie
Alzheimer Nederland (afdeling regio Den Bosch) is op zoek naar een vrijwilliger die de belangen wil behartigen voor mensen met dementie. Als belangenbehartiger probeer je dementie op de kaart van de gemeente te krijgen en mensen te enthousiasmeren en overtuigen. Daarnaast draag je de standpunten van Alzheimer Nederland uit en ben je gericht op het effect of de uitkomst voor de persoon met dementie en zijn mantelzorger. Alzheimer Nederland biedt je training via workshops en intervisiebijeenkomsten en ondersteuning en begeleiding door het landelijk bureau van Alzheimer Nederland. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 12039)

De Wereldwinkel Sint-Oedenrode zoekt enthousiaste verkopers
De Wereldwinkel Sint-Oedenrode is op zoek naar vrijwilligers die hun team willen komen versterken als enthousiaste verkopers in de Wereldwinkel. Als verkoper werk je 1 dagdeel van 4 uur per week. Na een introductie ga je samen met een ervaren kracht aan de slag. Opleiding of ervaring is geen vereiste, maar het is wel belangrijk dat je achter de principes staat van de Wereldwinkel. (vacaturenummer 11860)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Nieuw: het Meierijstadspel

Het spelbord gaat er ongeveer zo uit zien. Foto: Tjanne Hartman

Meierijstad - Ongetwijfeld hebben sommige Schijndelaren het bordspel nog ergens in de kast liggen: het Skinlespel uit 1990. Een spel dat vergelijkbaar is met Monopoly maar waarbij geen straten gekocht moeten worden, maar aandelen van Schijndelse bedrijven. De initiatiefnemer van destijds, Henk Kroon, gaat nu opnieuw een spel uitbrengen: het Meierijstadspel.

Door: Tjanne Hartman

Het Meierijstadspel is niet alleen ter vermaak, maar ook ter promotie van onze nieuwe gemeente. De acquisitie is in volle gang: bedrijven of instellingen kunnen een plekje op het bordspel kopen door simpelweg te beloven dat ze een minimum aantal spellen afnemen. "Geen gedoe met sponsorgelden en zo, gewoon heel transparant", aldus Kroon. "Adverteerders kopen hun plek door spellen te kopen. Daarmee wordt het spel vanzelf ook verspreid." Als Kroon in totaal 1.000 spellen kan laten maken, gaat het hele plan door. Op het spelbord worden de logo's van plaatselijke bedrijven afgedrukt, net als op de aandelenbewijzen. Hierdoor wordt, naast lokale herkenbaarheid, publicitaire aandacht gecreëerd. De adverteerders zorgen dat de productiekosten gedekt worden.

Promotiebudget
Net als Monopoly heeft ook het Meierijstadspel kanskaarten. "Ze beïnvloeden het spel op een humoristische, ludieke manier. Bovendien komt mijn spel eerder op gang dan Monopoly. Daar duurt het soms heel lang voor je voldoende bezit hebt om te gaan handelen. Bij het Meierijstadspel kun je al met één aandeel in je bezit aan het onderhandelen."
In juni kreeg Kroon voor zijn spel een bijdrage van het Promotiebudget Meierijstad. Van de in totaal 48 ingediende plannen zijn er in totaal 15 beloond met een financiële ondersteuning. De promotiebudgetten werden uitgereikt door de wethouders Roozendaal, Bräuner en Van der Heijden van de gemeente Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode.

Steden- en bedrijfsspellen
Het Skinlespel verscheen in 1990 en was voor Kroon de primeur. Het spel was in 1986 in Noorwegen op de markt gebracht als concept dat makkelijk te personaliseren is. Kroon startte zijn bedrijf Triaktiv en werd agent voor Nederland en is dat inmiddels ook voor Duitsland. Hij heeft al 150 spellen in Duitsland en ruim 100 spellen in Nederland gerealiseerd, zowel steden- als bedrijfsspellen. "Gewoonlijk worden de plekken op de borden verkocht door plaatselijke rotaryclubs en andere serviceclubs", legt Kroon uit. "Voor het Meierijstadspel doe ik het voor het eerst helemaal zelf."

Interesse om een vakje op het spel te bemachtigen? Neem dan contact op met Kroon via telefoonnummer 06-22974808 of e-mail info@triaktiv.nl. Via het e-mailadres zijn ook losse spellen te bestellen.


Veel meer dan alleen fokpaarden…

Foto: Jan Ebbenn

De Fokpaardendag in het centrum van Sint-Oedenrode staat al jaren garant voor een drukbezochte dag. Wat wil je? Paardenliefhebbers komen aan hun trekken en sinds enkele jaren wordt er veel omheen georganiseerd, zodat een nog breder publiek het aantrekkelijk vindt om naar Rooi te komen. Want winkelen is zondag 18 september mogelijk, maar ook een ronde maken door het dorp, op zoek naar oude ambachten…

Hoe werkten de boeren vroeger op het land? Hoe gaat een mandenvlechter aan het werk? Ambachten zijn interessant. Het dorp staat er zondag mee vol, met ambachtslieden die laten zien én graag uitleggen hoe ze in vroegere dagen werkten én met welke machines. Bezoekers zullen machines onder ogen krijgen die ze nog nooit gezien hebben! Het Kerkplein staat er mee vol. Vorig jaar trok de eerste editie van de ambachtenmarkt al veel bekijks en dus wordt het aanbod nu uitgebreid.
Ook aan het Kofferen staan namelijk oude ambachten en kramen, aan de Hertog Hendrikstraat worden oude tractoren opgesteld en bezoekers kunnen ook aan de Borchmolendijk in aanraking komen met oude ambachten. Ondertussen worden de kinderen vermaakt met enkele springkussens en vindt er ook een linedance demonstratie plaats. Kortom, van 12 tot 17 uur is er van alles te beleven.

Fokpaarden
Iets vroeger – om 11 uur al – begint de fokpaardenkeuring in de arena op de Markt. Halflingers, Shetlanders en Appaloosa's worden aan een keuring onderworpen. De show er om heen blijft altijd imposant. Veel mensen staan zich uren aan het hek te vergapen. Wat kan een paard toch een mooi dier zijn. De organisatie weet het publiek altijd op een zeer bijzondere wijze bij het evenement te betrekken en dus gebeurt het zeer regelmatig dat een applaus de paardenoren in wappert.

Winkels open
Natuurlijk, de temperaturen ruiken nog niet naar najaar, maar de eerste najaarscollecties hangen en staan al in de winkels. Het is daarom al reuze interessant om de koopzondag in Sint-Oedenrode te benutten. Dan ben je de eerste met die hippe broek, blouse of bril. De meeste winkels zullen geopend zijn, dus ook dat is de moeite waard om eens een ronde door het prachtige historische centrum te maken.

Fokpaardendag, Winkels open en Oude ambachten: zondag 18 september vanaf 11.00 uur

Foto: Jan Ebbenn
Foto: Jan Ebbenn

Kimberly's Fashion viert tienjarig bestaan

Foto: Lisa vd Ven

Deze zomer bestaat Kimberly's Fashion tien jaar. Nadat Jolanda en Kimberly tien jaar geleden in Oss zijn begonnen zit hun pareltje momenteel in het mooie Rooi. "Een tienjarig jubileum is niet zomaar iets, dus dat mag gevierd worden", aldus de eigenaresse.

Omdat de zaak tien jaar bestaat, waarvan Kimberly's al weer zeven jaar in Rooi gevestigd is, is het volgende week tijd voor een feestje. "Gewoon gezellig met een hapje en een drankje. Om iedereen die ons steunt te bedanken. Op vrijdag, zaterdag en zondag gaat alles de deur uit met maar liefst twintig procent korting."
Moeder en dochter zijn het vaste gezicht van de winkel. Dochter Kimberly werkt in de winkel, naast haar modellenwerk en missverkiezingen. Maar ook de vaderfiguur is actief. "Je ziet hem natuurlijk eigenlijk nooit, maar achter de schermen is hij de man die heel veel doet. Van de boekhouding tot met ons naar Parijs of Duitsland tuffen om weer de mooiste inkopen te doen", aldus Jolanda.

De winkel aan de Rooise Heuvel is een snoepwinkeltje voor vrouwen met een maatje meer. "Je kunt bij ons slagen voor een mooi bedrag. Het is betaalbaar en hip. En we proberen het natuurlijk de mensen zo fijn mogelijk te maken. Net als komend weekend. Dan gaan we ook weer genieten."


14 / 40

Wij willen graag weten waar deze foto is gemaakt. Weet u het misschien? Stuur dan uw inzending naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar!

Oplossing week 36:
Van links naar rechts; Mieke van Oers, Hans Godefroy, Frans van de Hurk, Bram Wijnans en Gerard van Oers. De bijbehorende muziekgroep is Aux Jolies Bois.

Harrie Kluijtmans, Wolfswinkel 2a

Eerste Ollandse zwarte markt een feit

Hans van den Wijngaard

Zondag werd in Olland de eerste zwarte markt gehouden. Op het Dorpsplein betrokken zo'n zestig verschillende kooplieden een plaatsje om hun waren aan de man te brengen. Rond het middaguur hadden er ondanks het wat sombere weer toch al ruim honderd bezoekers de zwarte markt bezocht.

"We zijn vanmorgen om halfvijf begonnen met het opbouwen van de kramen. Een uur later meldden zich de eerste kooplieden al aan", vertelt Barry Hubers van 'De Dorpsherberg'. Tegen de klok van tien uur, toen de markt opende, waren de eerste koopjesjagers er als de kippen bij. Daarna bleef het een gemoedelijk gaan en komen van mensen. We verwachten dat als vanmiddag het voetballen is afgelopen, er dan nog wel meer bezoekers zullen komen".

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Op de eerste zwarte markt waren er vooral kleding, schilderijen, speelgoed en hebbedingetjes voor in huis te koop. Natuurlijk was er ook voor de inwendige mens van alles te koop en kon er op het terras van 'De Dorpsherberg' worden genoten van een drankje. Ook waren er demonstraties Taekwondo te zien.

Altijd al een rol in een echte film willen spelen?

De Stichting Regio Filmproducties gaat aan het eind van dit jaar beginnen aan de opnamen van een speelfilm genaamd: DE ONDERGRONDSE VERGEET NIET….

Het verhaal begint aan het einde van de 2e wereldoorlog en maakt daarna een sprong naar de jaren van wederopbouw. De opnames vinden plaats in Berlicum, Den Dungen en Heeswijk-Dinther waar zich het verhaal zou kunnen hebben afgespeeld. Voor en achter de camera wordt er gewerkt met mensen uit de regio. Er is dus een grote rol weggelegd voor talenten uit de regio, jong en oud.


Eerst Kick Off op 21 september
Tijdens de Kick Off maken de acteurs en actrices, die zich al hebben aangemeld met het team kennis. Er moeten nog een aantal rollen worden ingevuld; rollen met tekst maar ook als figurant op de achtergrond. Om te weten wat de rollen inhouden en of geïnteresseerden het echt "in zich hebben" is deze Kick Off ook uiterst geschikt. 21 September 19:00 uur in Den Durpsherd in Berlicum. Regisseur Henny van de Burgt en spelregisseur Rick Hooijberg zullen daarna op 24 en 25 september met hun team screentestdagen organiseren.

Draaidagen en rollen
Een overzicht van geplande draaidagen, tussen Oktober 2016 en April 2017 a.s. staat binnenkort op de website. Dat zijn vooral zaterdagen en zondagen. Logisch omdat er met regionaal talent gewerkt wordt en die vrijwilligers zijn niet altijd op werkdagen beschikbaar. Dat geldt natuurlijk ook voor de camera-, geluids- en licht mensen, grime en schmink etc...

Dus...bewezen talent of talenten in de dop mailen naar info@regiofilmproducties.nl om zich aan te melden voor een rol of als figurant. Of kom naar de Kick Off op 21 september. Of geef je op via de website www.regiofilmproducties.nl Iedereen krijgt een persoonlijke reactie.

Alle kinderen spelen zich sterker

In vroeger tijden pakten kinderen, en nu nog in Nepal, een oud fietswiel zonder spaken. Dan rolden ze, in onderlinge wedstrijd, het fietswiel zo snel mogelijk naar de finish. Zondagmiddag 18 september is dat èèn van de kinderspellen tijdens de Klumpkesrace. Een middag t.b.v. kinderdoelen met het thema "álle kinderen spelen zich sterker", op het terrein bij Dommelzicht.

Dit en andere kinderspellen, races, muziek, eet- en drinkkraampjes zorgen voor een geanimeerde middag voor jong en oud. Het succes van kinderspellen van vorig jaar wordt uitgebreid. De Rooise Scouting bouwt een avontuurlijke, maar veilige, touwbrug voor kinderen over de Dommel. (Groot)ouders, vriendengroepen en passanten kunnen genieten van muziek van DJ Mastreat, opkomend Roois talent Tim van de Bersselaar.

Om 15.00 uur wordt door een deskundige jury het Mooist Gekleurde Klumpke gekozen, waarna deze voor de speciale kinderrace in de Dommel worden gestort. De opbrengst van de middag komt ten goede aan twee mooie kinderdoelen:

Kiwanis Kinderhand, een financieel platform dat ervoor zorgt dat minder bedeelde kinderen niet aan de kant hoeven te blijven staan.
De Rooise Stichting Hulp aan Nepal, die zorgt dat scholen in Nepal, na de aardbeving, weer herbouwt worden en/of armlastige kinderen in bergdorpen ook naar school kunnen.

Om een inkijk in het dagelijkse leven van Nepalese kinderen te krijgen, staan ook mensen in de Nepalkraam. Hier kun je proeven van het nationale volksgerecht en zijn de mensen in de stand graag bereid hun kennis van Nepal te delen. Komende zondagmiddag zijn het voorterrein bij Dommelzicht en het deel van de Dommel omgetoverd tot één evenemententerrein. Loten voor de Finale Klumpkesrace kunnen nog tot ca. 15.00 uur ter plekke worden gekocht. Het kinderdoelenfestijn begint om 14.00 uur.

Eerste bezoeker 'The Godmother' week te vroeg

Verbaasd! Een week te vroeg? Foto:

Verbaasd liep Hans van der Sandt afgelopen vrijdag het Ahrendterrein op. Hij dacht hier te gaan kijken naar het jubileumstuk van 't Roois Theater, maar helaas voor hem moet hij nog een week wachten. De première van dit stuk is pas aanstaande vrijdag.

"Ik was helemaal klaar voor de voorstelling. Het kopen van een kaartje was een hele onderneming. Ik weet dat de kaartjes op de dagen zelf ook te koop zijn bij de kassa, maar ik wilde er al vast één hebben. Dus ging ik het toegangsbewijs bij het VVV kopen, maar daar was ik pas om 10 over 4. Dan zijn ze net dicht. Daarna wilde ik het kaartje reserveren op www.rooistheater.com, maar toen deed mijn WI-FI het NIE-NIE", zegt de dorpsdichter. "Gelukkig wist ik dat Peer van der Linden, van Cafetaria de Mèrt, ook kaarten van The Godmother verkoopt. Daar heb ik behalve een kaartje ook een heerlijke frikandel gekocht."

"Maar het is dus nog niet begonnen?", vraagt Hans terwijl hij kijkt hoe de crew van 't Roois Theater de overdekte tribune op aan het bouwen is. "Dat is wel jammer. Ik verheugde me er al op. Ik begreep dat 't Roois Theater haar 60-jarig jubileum op een spectaculaire wijze gaat vieren. Een Italiaans maffiastuk gaan ze spelen, is me verteld." Nog een beetje uit zijn doen pakt de vroege bezoeker DeMooiRooiKrant erbij, en kijkt in de agenda. "Ja, hier staat het inderdaad. 16, 17, 18, 23, 24 en 25 september; Jubileumstuk, The Godmother. Op vrijdag en zaterdag om half 8 en op zondag om half 3". Hans haalt zijn schouders en loopt weer richting de uitgang. "Nou ja, dan kom ik volgende week weer terug, ik zie dat er nu een schuimparty is bij The Joy, misschien is dat ook leuk?"


Wil jij je verbinden?

Ja, klonk het afgelopen donderdagavond binnen de Borgmolen, nadat bezoekers vanuit De Bundel, Praktijk Haans-Kajo, Power of the Mind, Praktijk Vive en vdLOODESIGN en het Borgmolen team een plaatsje hebben gevonden. Achter de schermen legt directeur Amanda Hendriks het thema van de ontmoetingsavond uit: "Verbinding, want verbinding is zorg verlenen en samenwerken met je hart."

"Een inspirator voor mij is Hetty Hanekamp. Zij verwoordt die gedachte in een formule: A2+B2=C?. Waar aandacht, oprechte aandacht (A2) en begrip (B2) samengaan ontstaat een verbinding die het hart raakt. Dan ontstaat er een waardevol contact (C?). Dit is mijn visie achter De Borgmolen! Dit is wat ieder mens en iedere professional binnen De Borgmolen als kern in zich draagt", legt Amanda uit.

Met aandacht voor elkaar is in kleine groepjes verdieping gevonden met Martha School d.m.v. 'Jumpen'. Door het beantwoorden van 7 vragen weet Martha hier de juiste invulling aan te geven. Dit wordt positief ontvangen door de genodigden en tijdens de afsluitende netwerkborrel wordt er dan ook nog het nodige over uitgewisseld met elkaar.

Een geslaagde avond, waar bestaande verbindingen meer verdieping hebben gekregen en nieuwe verbindingen gelegd zijn. Contact met een hartje.


Gesprekswandeling over 'eerlijkheid'

Het Gesprek te Pas van a.s. zondag 18 september heeft als onderwerp 'eerlijkheid'. Is eerlijk zijn altijd het beste? Moet een leugentje om bestwil kunnen? Wie durft er nog radicaal eerlijk te zijn tegen anderen? En tegenover jezelf? Ook dit thema biedt vragen genoeg om met elkaar over te denken en te praten. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 18 september om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde:
Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.
Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden.
Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht.
Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.


Speulenderwijs

Trompet, klarinet, saxofoon, trombone, grote trom. Bespeult de Neije samen met zijn adjudant en misschien wel met de dames en de kinderen al deze instrumenten?

Voetbalveld, hockeyveld, tennisveld, korfbalveld, jeu-de-boules-baan. Bespeulen ze samen met elkaar zowat alle sportvelden van Rooi?

Keezen, Mens-erger-je-niet, schaken, Triviant, Monopoly. Hebben ze met elkaar alle speelvelden al een keer bespeuld?

Tip 3: Ze bespeulen bekánt alles

Ik denk dat ze vooral óns bespeulen, ons voor het lapje houden en aan het lijntje. Ze speulen af en toe een beetje met de waarheid en bespeulen de mensen om hen heen om maar niet voortijdig onthuld te worden. En de jagers, die speulen het spelleke gewoon mee.

Puzzel 3:

Los deze letter-sudoku op. Het woord dat u vindt op de 7e horizontale rij, heeft u nodig voor de Bonus-tip.

Begint het al wat 'op te speulen' en denkt u te weten wie de Neije en zijn adjudant gaan worden, stuur dan een berichtje aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Gerard van de Koevering: vdkoevering@kpnmail.nl. Bent u de eerste die beide namen correct inlevert, dan ontvangt u van het nieuwe koppel een geweldig aandenken.

19 / 40

20 / 40

Grote zwammen op Roois kerkhof

Mensen die regelmatig het kerkhof bezoeken hebben de grote zwammen rondom de rode beuk misschien al ontdekt. Een mooi beeld met een sombere achtergrond.

Veel eeuwenoude bomen die te vinden zijn op het kerkhof lijken inmiddels de beste tijd gehad te hebben. De rode beuk is nu al zijn blad verloren en onder aan de voet schieten gigantische zwammen uit de grond.

De zwam rondom de boom is een enorme zwam. De reuzenzwam is een parasiet en hecht zich aan de beschadigde wortels van beuken. De zwam kan zo gemakkelijk beuken kapot maken, omdat dit soort bomen een heel uitgebreid wortelstelsel hebben die ook vaak hoog in de grond liggen. De wortel van een beuk wordt beschadigd door dieren of andere factoren, op deze manier ziet de reuzenzwam zijn kans schoon om de beuk binnen te dringen.

22 / 40

Gert-Jan van Thienen Foto: Lisa vd Ven

De gemeenteverkiezingen komen steeds dichterbij. Dat heeft gevolgen, maar wat die gevolgen precies zijn daar kunnen we nu nog slechts naar gissen. Ook verenigingen, stichtingen, de kunst en cultuursector en andere bewegingen gaan veranderingen waarnemen. Reden voor DeMooiRooiKrant om eens in gesprek te gaan met Irene Mandos (bestuurslid Mariëndael), Gertjan van Thienen (voorzitter MHC Sint-Oedenrode) en Tonnie Heijmans (winkeliersvereniging Sint-Oedenrode)

Irene Mandos, bestuurslid Mariëndael
Gaat er bij Mariëndael iets veranderen na de verkiezingen?
"Ik denk dat er niet zo veel gaat veranderen. Mariëndael heeft de afgelopen 5 jaar een hele verandering doorgemaakt. We zijn nu in stabiele wateren gekomen en wij hopen natuurlijk dat dat zo gaat blijven. Het is natuurlijk afwachten wat er allemaal gaat gebeuren maar zoals het er nu naar uit ziet denken wij dat er niet zo veel gaat veranderen."

Gaan jullie meer samenwerken na de fusie?
"Tot op heden is dat nog niet gebeurd. We werken allen met andere visies,andere tools en belangen.. Daar hebben we ons in ontwikkeld. In alle drie de gemeente wordt heel anders gewerkt en dat moeten we meenemen. Los daarvan denk ik: samenwerken is power. Daar waar we elkaar kunnen versterken en kennis kunnen delen moeten we gebruik van maken en wellicht dat dat in de toekomst meer gaat gebeuren. Tot op heden hebben we wel eens een poging gedaan om een gesprek aan te gaan maar meer dan dat is het nog niet geworden."

Gaan er financieel gezien zaken veranderen?
"Vanaf 1 januari gaan er zaken veranderen qua subsidies. Natuurlijk proberen we bepaalde zaken daarvoor al geregeld te hebben. Wij gaan goed om met onze financiën en dat zullen we blijven doen. De subsidies die wij van onze gemeente krijgen zijn echter totaal niet te vergelijken met de subsidies in Veghel en Schijndel. Toch moeten we ons daar ook niet altijd mee meten. We zijn immers drie verschillende gemeenten met een eigen identiteit en visie . Ik verwacht niet zo veel gaat veranderen voor ons op dat vlak. Na de fusie zullen de regels wel meer gelijk getrokken worden , mag je verwachten. Zaak dat we nu dan ook goed wat we gaan vastleggen , zodat we de komende jaren goed kunnen blijven functioneren Als we vier jaar verder zijn hebben we weer heel wat geleerd en kan het wellicht worden aangepast."

Wat denk je tot slot van de fusie?
"Als Meierijstad zullen er veel regels en financiën aangepast worden. Een fusie betekent vooruitgang. We moeten daar niet bang voor zijn, maar durven en aanpakken daar waar de kansen liggen. We moeten het samen doen. Wij als bestuur maken ons niet direct zorgen over Mariëndael. Het samengaan van deze gemeentes geeft nieuwe kansen en die moet je gaan zien en gaan benutten."

Gertjan van Thienen, voorzitter MHC Sint-Oedenrode
Wat verwacht de hockeyclub dat de fusie voor hen als club gaat betekenen?
"Onze nieuwe gemeente Meierijstad kent een groot scala aan sportmogelijkheden. De steun van de nieuwe gemeente is zeer belangrijk voor de toekomst van de diverse verenigingen. Nieuwe gemeente betekent namelijk nieuwe prioriteiten. Wij als sportvereniging willen graag duidelijkheid over punten als de rol van de gemeente m.b.t. de sport, accommodatie beleid en de professionele ondersteuning voor de vereniging. Belangrijk is om de komende maanden de visies en standpunten van de politieke partijen duidelijk te krijgen."

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van de fusie?
"Het grootste voordeel dat wij gaan krijgen is dat we hopelijk dezelfde subsidies en budgeten gaan krijgen als in Schijndel en in Veghel. Als nadeel zie ik een verdere sturing op concentratie van sporten om kosten voor onderhoud en investeringen te controleren. Al met al is het afwachten. Deze fusie zal voor- en nadelen met zich mee gaan brengen."

3. Gaan er zaken binnen de club veranderen na de fusie?
"In het algemeen betekent een fusie dat men gaat kijken naar de overeenkomsten tussen vergelijkbare verenigingen. Binnen de nieuwe gemeente zijn er drie hockeyclubs met allemaal andere zaken. Dat kán problemen opleveren. Zo moeten we kijken naar het aantal leden, de vergoedingen en natuurlijk de accommodaties. Financieel gezien is MHC Sint-Oedenrode gelukkig gezond. Het risico bij een relatief kleine club is vaak kleiner waardoor we wellicht makkelijker bepaalde zaken kunnen regelen."

Zit er wellicht in de toekomst ook een fusie in tussen de hockeyclubs in de verschillende plaatsen?
"Mijn persoonlijke mening is dat we hier niet aan zullen ontkomen. We moeten nu al gaan kijken hoe we elkaar kunnen versterken op gebied van technisch beleid, accommodatie en inkopen."

Irene Mandos Foto: Lisa vd Ven
Tonnie Heijmans Foto: Lisa vd Ven

Hoe zit het met de velden en andere kosten zoals inschrijfgeld? Worden deze gelijk getrokken in deze verenigingen of blijft dit per gemeente afhankelijk?
"Op dit moment hebben we daar nog niet precies zicht op. Speerpunt zijn vergoedingen per sporter ten behoeve van de instandhouding van accommodaties. We zullen de komende maanden het een en ander in kaart gaan brengen om wellicht samen de politiek te vragen hockey op de agenda te zetten. Al met al zijn er veel onzekerheden maar zien wij ook zeker kansen."

Tonnie Heijmans, winkeliersvereniging Sint-Oedenrode
Gaan er zaken veranderen na de gemeenteverkiezingen?

"Ik denk dat wij als winkeliersvereniging er niet zo veel last van gaan krijgen. Wij draaien op dit moment zonder subsidies dus wat dat betreft kan het alleen maar gunstiger worden. In de gemeente Schijndel en Veghel krijgt het centrummanagement namelijk wel bepaalde subsidies waardoor ook bepaalde zaken beter of eenvoudiger geregeld kunnen worden. Wellicht wordt dat hier ook zo. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Gaan er financieel gezien zaken gebeuren?
"Zoals ik al zei krijgen wij nu geen subsidies. Wellicht dat dat straks gaat veranderen. Verder denk ik dat er financieel gezien niet meteen zo veel gaat veranderen voor ons. Wij hebben onze zaken op dit moment goed op orde en regelen alles zelf. Wat dat betreft zie ik alleen maar kansen."

Wat zijn de voor- en nadelen van de fusie?
"Er zijn verschillende voordelen en nadelen te noemen. Rooi is redelijk streng wat betreft regels. In de andere gemeenten wordt daar soms minder naar gekeken. Ik vind dat dat straks gelijk getrokken moet worden.
We moeten ook realistisch zijn natuurlijk. Rooi is te klein om alleen verder te gaan. Door bepaalde besparingen binnen de fusie blijft er geld over voor andere zaken. Wellicht dat we daar weer andere mooie dingen mee kunnen doen. We moeten dus vooral zien dat het niet alleen een bedreiging is maar dat het ook een hele mooie uitdaging kan zijn."

Zijn er zaken waar we rekening mee moeten houden?
"We blijven natuurlijk drie verschillende centra. Die drie centra verschillen van elkaar op heel veel vlakken. Vaak wordt Schijndel nog wel een beetje vergeleken met Sint-Oedenrode maar Veghel is al veel meer een echte stad. We moeten dat in de gaten blijven houden. Daarmee bedoel ik dat we moeten oppassen dat niet alleen de grootste beslissen. Uiteindelijk moeten we onszelf niet meten met elkaar maar van onze eigen kracht uit gaan. Dat betekent wel dat we de zaken continu in de gaten moeten blijven houden en dat we alert moeten zijn. Misschien nog wel net iets meer dan dat we al waren."


Grote drukte tijdens Weekend van het Varken

Foto: Bart van der Heijden

Biggen knuffelen, meerijden op een quad, de uitgang zoeken in het maïsdoolhof of een kijkje nemen in de varkensstal, het kon allemaal tijdens het Weekend van het Varken bij familie Van den Berkmortel. Zoals altijd stond ook dit jaar het tweede weekend van september weer in het teken van het varken. Landelijk werd het Weekend van het Varken afgeblazen, maar familie Van den Berkmortel besloot het bij hun bedrijf wel door te laten gaan. En met succes.

Zaterdag en zondag waren tussen 10:00 uur en 18:00 uur de deuren van de Houtsestraat 17 en 26 open voor publiek. Buiten dat er veel gespeeld en gegeten kon worden, was er ook genoeg te leren. Bezoekers konden in de stallen de varkens bekijken en uitleg krijgen over hoe het bedrijf met de varkens omgaat en wat er mee gebeurt.

Voor de kinderen was er zoals altijd weer genoeg te beleven. Na in het maïsdoolhof eindelijk de goede weg te hebben gevonden, konden ze weer mee met de huifkar van de pendeldienst om bij de andere locatie mee te rijden op een stoere quad. Verder was er ook een aantal springkussens, konden er pony's en biggetjes worden geaaid, werd er volop geschminkt en was er nog veel meer te beleven. Veel ouders en opa's en oma's gingen er met de kinderen op uit en maakten er een gezellige dag van.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Wat natuurlijk ook opviel, was het logo van Puur Brabant, de merknaam waaronder de familie onder andere hun eigen varkensvlees verkoopt. Bezoekers konden de hele dag door het vlees proeven en zelfs een speciaal actiepakket voor het Weekend van het Varken kopen voor thuis. De vleesvarkens leven bij de familie in veel vrijheid en worden goed verzorgd. Er worden op duurzame wijze gezonde vleesproducten geproduceerd.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 17/09:
18.30 u. Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Cor van de Schoot, Jan en Margaretha Bekkers – van Thienen, Nelly van Enckevort – Bekkers.
Zo 18/09: Vijfentwintigste Zondag door het Jaar 09.30 u. Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Petronella Raaijmakers – Kluijtmans, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooij en Leo, Mien Snijders – Verhagen, Jo van de Laar, Riky Kersten – Ketelaars, Annie Bekkers – Kersten, Theo van der Heijden, Joos Pas, Jan van der Vleuten, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart en overleden familieleden, Marietje van den Biggelaar – van de Wijdeven namens processie Hakendover, Marietje van der Heijden – Eymberts namens processie Hakendover, Annie Bekkers – Kersten namens processie Hakendover, Overleden ouders Sigebertus Roefs – van den Heuvel en overleden familieleden, Jan Hulsen, Overleden leden van de KBO in de maand augustus, Harrie en Mieke van Engeland – van de Oever, Piet van Engeland, Piet van Kemenade, Jan Bekkers, Toos Jacobs – Fleuren.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk. Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.

H. Martinus Olland
Za 17/9:
17.30 u. Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: An de Bie-v.d. Berk, Chris Essens, Maria van Acht-van Hout, Martinus Witlox, Siska Witlox-Hagelaars, overleden ouders Huijberts-Appeldoorn en dochter Sjaantje, Marie van Gerwen-Eijkemans.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 13/09:
18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 15/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 16/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 18/09: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Riet van der Meeren-Prinsen, Louis van der Schoot, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Hans Rosenberg.
Di 20/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 22/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 23/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Za 24/09: 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 25/09: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Fam. vd Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-vd Laar, Ietje van Dinther-Raeven, Ben de Korte, Jans van der Wielen-Broks, Barbara Mühlstaff, overleden ouders Thoonen-Roijackers en zoon Bart en Betsie, Mien vd Kerkhof-Donkers, Mia Donkers-v Heeswijk, Gijs Bouwhuis, Janus Sanders.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 14/09:
19.00 u. Eucharistieviering.
Za 17/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 18/09: 11.00 u. Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Laurens van Vroonhoven (1e jaargetijde), Jef van den Boorn, overleden ouders Van den Hurk-Merks, Henk van Buul, Mia van Hest-Manders, Doortje Maas-de Bijl, Drieka van Gerwen-Smits, Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster.
Ma 19/09: 19.00 u. Eucharistieviering.
Wo 21/09: 19.00 u. Eucharistieviering.
Za 24/09: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 18/09:
Dienst in Son, 10.00 u. Predikant Ds. Bas Stigter, Startzondag m.m.v. cantorij, kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 18/09:
11.00 u. Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Harrie Dekkers, Jas van Gerwen, Grard en Mieke van Kessel- van Zutphen, Wim van Zoggel, Bert v.d. Boogaard, Joop de Ruijter.

Odendael
Zo 18/09: 10.00 u. Eucharistieviering met Koor Odendael. Intenties: Anny v.d. Rijt- de Groot, De Heer Verkampen, De Heer Jan Nooyen, De Heer de Vries.


Omslag

Er stond een stem op uit het gras
die vroeg vanwaar de regen kwam

De stem werd man met een gezicht
dat weerzinwekkend bloedde

Er hing een brandlucht om ons heen
van gloeiend staal en ijzer

Inslagen zwart smeulden nog na
in de verschroeide grond

Dat wij bij God nog leefden deed
ons naar de whisky grijpen

We lachten elkaar dronken toe
voorbij de doodsgeur van de nacht

Wij die nog bidden konden, ver-
vloekten wat wij deden

begroeven onze wapenen
en zegenden de nieuwe dag

                                                 Kees Hermis

Roois Wijnfestival

De Serviceclub Sint-Oedenrode houdt op zondag 16 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur het eerste wijnfestival van Sint-Oedenrode. Nog nooit eerder presenteerden vijf wijnhandelaren uit Sint-Oedenrode en omgeving hun wijnen.

Uit maar liefst zes landen zult u verschillende wijnen proeven. Van rood tot wit, van meer toegankelijk tot zeer bijzonder. Laat uzelf meevoeren in de wereld van de wijn en geniet ondertussen van een bijpassend hapje en muziekje.

Het Roois Wijnfestival vindt plaats in het prachtige Kienhoef bij de Helden van Kien. Een perfectie locatie om te genieten van de meest heerlijke wijnen. Bij goed weer wordt er buiten geproefd, en anders gaat iedereen gewoon gezellig naar binnen. De entree van het wijnfestival is gratis dus kom gewoon langs en maak het festival tot een succes. Neem gerust uw vrienden en familie mee. De serviceclub zal u met veel enthousiasme ontvangen en er alles aan doen om dit tot een wervelende proeverij te maken .

Zoals u van ons als serviceclub waarschijnlijk verwacht zal ook een goed doel worden gediend. De opbrengst gaat naar het Hospice Dommelrode.

BIN-Eerschot info avond

Op donderdag 22 september is er om 20:00 uur een informatie avond betreffende het "Buurt Informatie netwerk Eerschot". De info-avond is in wijkgebouw Meerschot. Alle wijkbewoners van Eerschot en Rooise Zoom zijn hiervoor uitgenodigd.

Het Buurt Informatie Netwerk - kortweg BIN - is een samenwerkingsverband tussen bewoners, politie en gemeente, met als doelstelling de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Door alert te zijn en uw signalen op tijd door te geven kunt u als bewoner van Eerschot & Rooise Zoom daarbij helpen. Om op een eenvoudige manier informatie uit te wisselen en hiermee samen snel en gericht aan veiligheid te werken. Via Buurt-WhatsApp, Nextdoor.nl en buurtpreventie in de wijk kunnen wij de criminaliteit een halt toe roepen. BIN-Eerschot nodig u van harte uit om op deze manier mee te werken aan een positieve veilige leefomgeving. Door een goed contact met de bewoners uit uw buurt en goede samenwerking met de wijkagent en gemeente, levert u een belangrijke bijdrage aan een prettige en veilige buurt! Wilt u weten hoe? U bent van harte welkom. BIN-Eerschot is bereikbaar via bin1eerschot@gmail.com

Vlinderpaspoort

Foto: Gerrit Ketelaars

Gerrit Ketelaars heeft een bijzondere hobby. Hij fotografeert nachtvlinders. "Met enkele mensen van IVN Sint-Oedenrode gaan we regelmatig naar nachtvlinders kijken. Om ook mensen te laten genieten van de mooie vlinders, zonder dat men zelf 's nachts met een lamp er op uit moeten, wil ik dat op deze weg delen," aldus de hobbyfotograaf.

Agaatvlinder (Phlogophora meticulosa)

De prachtige Agaatvlinder doet een beetje aan een Pijlstaart denken. De ingesneden vleugels, de groene en roze accenten maken dit tot één van de bekendste nachtvlinders. Hij is niet met een andere soort te verwarren. Het is ook best een grote uil, want de spanwijdte loopt uiteen van 45 tot 52mm. De vlinders vliegen van mei tot oktober in twee generaties.

De rups van de Agaatvlinder wordt het hele jaar door gezien. Hij is ook 's winters actief en eet op milde winterdagen. De rups is naast allerlei wilde planten ook gek op veel cultuurplanten en wordt daarom ook vaak gezien in bloembakken, zelfs op kleine balkons. De rups verpopt zich in een cocon in de grond.

De vlinders komen overal in Nederland voor en worden vaak gezien in tuinen. Laat zich overdag niet verstoren en kan zelfs door de fotograaf op de hand worden genomen en is daarmee één van de makkelijkst te fotograferen nachtvlinders.


Wet taaleis: studeerkamer botst met praktijk

De Wet taaleis is weer zo'n studeerkamerwet waarvan de bedenkers misschien een ideale samenleving voor ogen hebben maar nul komma nul praktisch inzicht of empathisch vermogen. Mensen met een bijstandsuitkering zijn verplicht om Nederlands te kunnen spreken, lezen, verstaan en schrijven op het niveau van groep 8 van de basisschool of ze moeten aantonen dat ze bezig zijn het te leren.

Niets mis mee op het eerste gezicht. Natuurlijk moeten mensen die in Nederland wonen Nederlands leren. Sterker nog, in mijn ervaring wil 99,9% van de anderstaligen die hier hun toekomst zien niets liever. Maar tussen droom en daad ..... zit vaak niets. Er zijn veel te weinig mogelijkheden om onze taal te leren. Zeker mogelijkheden die bereikbaar en betaalbaar zijn voor iemand in de bijstand.
Nederlands leren bij de Taalwerkplaats, een van de weinige plekken waar je met je bijstandsbeurs terecht kunt, voldoet niet aan de officiële eisen. Ook al kom je trouw elke woensdag, soms ook donderdag, dat telt niet mee als 'je best doen om de taal te leren'.
De eis 'niveau groep 8' doet geen recht aan de kinderen van groep 8 en ook niet aan de anderstaligen. Het inhoudelijk niveau van een twaalfjarige is volledig onvergelijkbaar met dat van anderstalige volwassenen, mensen die vaak ook nog van alles meegemaakt hebben in hun leven.
En hoe zit het met de Nederlandstalige laaggeletterden in de bijstand? Die voldoen wat spreken en verstaan betreft prima aan de taaleis, maar wat lezen en schrijven betreft komen ze nog niet in de buurt. (Oost-)Europeanen hoeven officieel geen Nederlands te leren. Mag je die mensen dan wel deze taaleis opleggen? En moet daar van de overheid dan niet een verplichting tegenover staan om hen de mogelijkheid te bieden om de taal te leren of te verbeteren? Want in de praktijk komt het erop neer dat er voor de Nederlandstalige laaggeletterden en voor de groep Oost-Europeanen veel te weinig aanbod is dat aansluit bij hun behoeften en mogelijkheden.

Wie wordt er beter van deze wet?
Niet de anderstalige bijstandsgerechtigde, die de hete adem van de gemeente in haar nek voelt, graag Nederlands wil leren maar geen mogelijkheid heeft omdat er geen bereikbaar (= ook betaalbaar) aanbod is. Niet de gemeente, die uit eigen middelen weer een duur, bureaucratisch circus moet optuigen om dingen vast te stellen die ze in feite zelf allang zou kunnen weten. Bovendien worden de mogelijkheden tot handhaving door veel gemeentes minimaal geacht. De enigen die er beter van worden zijn de instellingen en mensen die tegen zoveel honderd euro per persoon de toets af mogen nemen en een rapportje mogen schrijven.

Zou het niet vele malen beter zijn om al het geld dat nu gestort wordt in het afvoerputje van een praktisch onuitvoerbare wet te besteden aan mogelijkheden om daadwerkelijk Nederlands te leren voor mensen die dat graag willen en hard nodig hebben?

Mia van Boxtel, Taalwerkplaats Rooi

Genieten van taal

De vakantie is weer voorbij. Overal in huis liggen kleine stapeltjes boeken. Stille getuigen van de afgelopen vrije tijd. Het kost me moeite om ze op te ruimen. Ze mogen nog even blijven liggen voor ik ze in de boekenkast zet of aan vrienden teruggeef. Opbergen betekent einde van de vakantie en dat wil ik eigenlijk niet. Ik wil de tijd rekken, want wat zijn de weken omgevlogen.

En wat heb ik genoten van taal. Het is alweer twee maanden geleden dat ik het boekje kocht van Max Porter: 'Verdriet is het ding met veren'. Op de binnenflap las ik dat het gaat over een vader (bewonderaar en kenner van het werk van de dichter Ted Hughes) en zijn twee jonge zoontjes die geconfronteerd worden met de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder.

Ik kwam dit boekje eerder dit jaar tegen in een boekwinkel in Franeker. Had er toen in gebladerd, enkele passages gelezen en weer teruggelegd. Toen ik ter voorbereiding van de vakantie nog even bij 't Paperas binnenliep, viel mijn oog er meteen op en ik heb het direct gekocht. Sinds Franeker wist ik al dat ik het heel graag wilde hebben.

Ik las ook het boek van Connie Palmen met de titel: 'Jij zegt het'. Dit gaat over het leven van Ted Hughes. Ik was er eerder aan begonnen, maar op de een of andere manier sprak het me toen niet aan. Onbegrijpelijk denk ik nu, want het is echt prachtig geschreven. De diepgang van haar taalgebruik raakte me. Bewondering ook voor hoe Palmen in staat is wijsheid en kennis, menselijke gevoelens en gebeurtenissen om te smeden tot taal. Zoals in de volgende zinnen bijvoorbeeld: 'De dagen en de getallen, de sterren en de planeten, en mijn vrienden waarschuwden me, maar mijn geluk leek op het geluk uit mijn jeugd, toen ik met mijn tien jaar oudere broer de natuur introk. Me zo verbonden voelde met een ander dat ik daarna altijd heb gezocht naar een tweelingverbond dat daarop leek, naar een geluk zo krachtig dat het me oploste en liet verdwijnen'.

Meestal heb ik een paar boeken tegelijk onder handen. Terwijl ik 'Jij zegt het', las, was ik ook bezig met de debuutroman van Tea Obreht: 'De tijgervrouw van Galina'. De schrijfster is pas zesentwintig jaar. Knap als je dan al zo'n dikke pil kunt schrijven. 'Een boek dat je telkens opnieuw wilt lezen' schrijft The Independent op het titelblad. Eerlijk gezegd weet ik niet meer waar het over ging. Al bladerend door het boek begint het me weer te dagen. Nee, voor mij geen boek om opnieuw te lezen. Het verhaal vond ik niet boeiend genoeg.

En eindelijk 'Stoner' van John Williams. Het stond al jaren ongelezen in de kast. 'Een spectaculair onspectaculaire roman, vormgegeven in bijna perfecte en precieze taal, met een ingetogen wijsheid die de ziel raakt. Een ode aan de liefde, waaronder de liefde voor literatuur' volgens NRC. Dit klopt voor mij precies. Wat ontzettend mooi en verrijkend. Het verhaal lijkt ondergeschikt aan de taal terwijl juist taal het verhaal verheft tot een ontroerende roman.

Wat hebben we met taal toch een bijzondere rijkdom ter beschikking en wat is het mooi als je de waarde ervan tot uitdrukking kunt brengen. Heerlijk dat er zoveel boeken zijn waaruit ik kan kiezen.

Henriëtte Snelders

Reageren?
schrijvers@impesant.nl


"Subsidieregelingen werkgevers interessant maar buitengewoon complex"

"De werkgever ziet niet langer de bomen door het bos", aldus Jack Biemans. De vennoot bij Van de Ven Accountants | Adviseurs is niet te spreken over de wirwar aan subsidieregelingen voor de werkgever. "Er zijn nu meer dan honderd verschillende sociale regelingen terwijl dat er drie jaar geleden nog maar zeventig waren. Ondernemers grijpen daardoor mis bij subsidies die speciaal in het leven zijn geroepen om ouderen of arbeidsbeperkten aan de slag te krijgen."

Onderzoek van Aon bevestigt het beeld van Jack Biemans. Becijferd is dat per werkgever het nadeel in de duizenden euro's kan oplopen. Jack: "Met de invoering van de Participatiewet zijn er ook gemeenten die zelf stimuleringsmaatregelen hebben genomen. Zodra wij ze daar op wijzen is het voor vele ondernemers een onverwacht extraatje." Volgens de cijfers van Aon zou maar liefst de helft van alle werkgevers één of meerdere subsidieregelingen mislopen. Vooral de ouderenkorting, scholingsgelden en de premies voor arbeidsgehandicapten blijven onbenut. Bovendien wordt de premiekorting vaak vergeten voor oudere werknemers die al voor langere tijd in loondienst zijn. "Elke subsidieregeling heeft bovendien een eigen formulier en eigen randvoorwaarden. Wij hebben daar gelukkig veel ervaring mee want anders is het onbegonnen werk", aldus Jack. Wilt u weten wat Van de Ven Accountants | Adviseurs voor u iets kan betekenen hierin? Bent u ook bang dat u voordelen laat liggen? Wij zijn te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.

Jaske's Bloementuintje

Foto: Theo Janssens

Fietsend over het mooie fietspad van Olland naar Liempde is mij opgevallen dat iemand daar een mooi bloementuintje heeft aangelegd. De vraag wie dit zo mooi voor elkaar heeft gekregen werd afgelopen vrijdag beantwoord. Want wie was daar aan het schoffelen. Inderdaad Jaske Leenderts. 93 jaar en nog vol energie. Natuurlijk moet hij af en toe ook even rusten. Daarvoor heeft hij dan eigen bankje. Mijn voorstel is dit bankje om te dopen tot: Jaske's Benkske.

Theo Janssen


DoReMi: De leukste muziekles

Dit jonge talent vindt drummen leuk. Foto:

Zit jij in groep 3, 4 of 5 en kun jij ook niet stil blijven zitten als je muziek hoort? Zing en beweeg je graag of droom je ervan om een fantastische muzikant of zangeres te worden? Kom dan naar DoReMi! De lessen DoReMi zijn elke week weer een feestje. De leukste muziekles bij jou in de buurt!

Kinderen ontdekken in 30 lessen verschillende muziekinstrumenten en ervaren zo welk instrument het beste bij hen past. Ze leren de 'geheimtaal' van muzikanten: het notenschrift. De DoReMi-lessen worden gegeven door de superleuke en professionele muzikanten van Phoenix Cultuur. Spelenderwijs leren de kinderen de wereld van muziek kennen. Samen zingen, dansen en muziek maken. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel leerzaam. Natuurlijk mogen (groot)-ouders en broertjes en zusjes regelmatig komen luisteren. Het einde van het seizoen wordt in het voorjaar afgesloten met een indrukwekkend optreden tijdens het grote DoReMi-feest.
DoReMi is er voor kinderen uit groep 3, 4 en 5 van de basisschool en wordt gegeven op verschillende locaties in Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Kijk voor het rooster op www.phoenixcultuur.nl. De lessen starten in de week van 19 september, in die week kunnen kinderen een gratis proefles volgen. Aanmelden kan via de site. Het cursusgeld bedraagt € 185,- per kind voor 30 lessen van 45 minuten.


Herdenking in Eerde

Op 17 september 1944 landden honderden Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Eerde. Na zware gevechten, die veel soldaten en burgers het leven kostten, herstelden zij de vrede in onze regio. Sindsdien heeft die vrede in ons land stand gehouden.

De strijd was in enkele weken beslecht. Toch heeft deze korte periode een enorme indruk achtergelaten, niet alleen bij degenen die het bewust hebben meegemaakt maar ook bij hen die de verhalen hebben gehoord van dorpsgenoten en veteranen.

Elk jaar organiseert het Airborne Comité Eerde op 17 september een ceremonie om de bevrijding te herdenken. Dit jaar is zaterdag 17 september de eerste dag van de Vredesweek, ter gelegenheid waarvan in de Eerdse kerk een themaviering zal worden gehouden. Aansluitend – omstreeks 18:50 uur – vertrekt men vanaf het Kerkplein naar het Airborne monument aan het Zandvliet. De leerlingen van de adoptieklas van de Petrus en Paulus basisschool gaan met vlaggen voorop in de stoet. Deze kinderen leveren een belangrijke bijdrage aan de herdenking. Muziekvereniging EDB zorgt voor de muzikale omlijsting.

De wijze waarop Eerde de bevrijding herdenkt spreekt veel mensen aan, niet alleen in Eerde maar ook ver daarbuiten. Vrijwel altijd zijn er bij de herdenking buitenlandse gasten aanwezig zoals veteranen of familieleden van soldaten die hier sneuvelden.

Open dag Dahliatuin

De Dahliatuin in Eerde houdt op zondag 18 september een open dag.

De open dag duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u genieten van de kleurrijke tuin. De tuin is gelegen aan de Bernard van Damstraat in Eerde. De toegang voor deze gezellige dag is gratis. Graag tot dan.

VDZ start in Hellendoorn op voorbereiding titel

Foto: Joris van Esch Foto: Joris van Esch

Aankomend weekend wordt het Nederlandse rallyseizoen na een lange zomerstop hervat met de Eurol Hellendoorn Rally. Deze rally telt niet mee voor de Nissan 350Z Challenge waar VDZ Racing de titel voor het grijpen heeft. Desondanks redenen genoeg om wel deel te nemen aan één van de mooiste rally's van Nederland om zo ook ritme te behouden voor de GTC Rally (7 en 8 oktober), wat, als het even kan, het hoogtepunt van het seizoen moet worden met de titel in de Nissan 350Z Challenge.

In de rally die vorig jaar nog dankzij aquaplaning in de sloot eindigde, en daardoor een race tegen de klok werd om de auto op tijd te herstellen voor de GTC Rally, zullen dit jaar hopelijk niet zo'n taferelen plaatsvinden. Roel en Ilse zijn gewaarschuwd! Ze hebben dit jaar echter laten zien zeer op elkaar ingespeeld te zijn, wat eind augustus meteen weer werd bewezen tijdens de Shortrally in Kasterlee, waar het team een keurige 15e plaats algemeen behaalde.

Op de vrijdagavond wordt er gestart met 5 klassementsproeven: Luttenberg (3x) en Ypelo (2x) staan dan op het programma, waarbij de laatste proef van start gaat om 0.48 's nachts. Op zaterdag staan er 9 klassementsproeven op het programma. Naast de rally (een kleine 60 teams) staan er ook nog een short- en Legends-rally op het programma. Er staan 3 350Z's aan de start in de rally. Roel: "Hellendoorn blijft toch 1 van de mooiste rally's van Nederland, samen met natuurlijk de ELE en GTC. Dat zijn de rally's waar we het voor doen: 2 dagen wedstrijd, lekker 's nachts starten. Dat zijn enkele ingrediënten die onze sport zo mooi maken. We gaan geen grote risico's nemen met het oog op de GTC en de naderende titel. We gaan echter gewoon onze eigen wedstrijd rijden en samen met het hele team er een mooi weekend van maken."

Alle informatie m.b.t. de Hellendoorn Rally: Start rally 1e auto: 18:31 uur Service OUT, Industrieterrein 't Lochter te Nijverdal. Start KP5 vrijdag 1e auto: 00:48. Herstart zaterdag: 09:01 uur, vanuit Parc Ferme (Energiestraat 2 te Nijverdal) Finish van de rally: 20:49 uur podium Restaurant 'de Kroon", Dorpsstraat 26 te Hellendoorn. VDZ Racing zal starten met startnummer 30


Regenschirm

als het regent vandaag
en dat doet het zeker
dan overkap ik mij
met een Regenschirm

ja dat is Duits voor paraplu
het schermt wat beter af
heb ik de idee
of heb ik iets tegen een Frans woord
dan is het misschien laf
ben ik soms eerder tevree
met iets dat dichter bij
het Nederlands hoort

in ieder geval blijf ik droog
of het nu komt uit zuid of oost
druppels vallen uit de zelfde lucht
en vertrekken van even hoog

gelijkelijk verdeeld over de zijden doek
druipen ze om me heen naar benee
ik vertoef dan op een klein toneel
rondom in een cirkel gevangen
zie niet verder dan een natte waas
hier ben ik de held of zo je wilt een dwaas
huppel door de plassen
schreeuw luid schunnige gezangen


Mijn beide ouders verdienen een bloemetje omdat ik hen dankbaar ben voor alles wat ze voor me hebben gedaan in de 23 jaar dat ik thuis heb gewoond. Ik woon sinds kort niet meer thuis, maar wil hen laten weten dat ik zielsveel van hen houd!

Oplossing: Bram Seegers

Winnaar: Annie Lathouwers-de Poorter

Foto: Van den Boomen

Dhr van den Boomen heeft oog voor mooie stukjes natuur. Deze bloem is daar het voorbeeld van. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Onlangs vierden we Rooi Kermis. Dat is ook vanuit de lucht bekeken. Foto: Henri van Hoorn

Boere hè'n ok maniere,….mer aander.

Open Rooise Crosslopen 2016-2017

Zondag 18 september gaat alweer de eerste wedstrijd van de Open Rooise Crosslopen in park de Kienehoef, aan de Zwembadweg in Sint-Oedenrode van start.

Deze competitie, georganiseerd door SV Fortuna`67, staat open voor zowel leden als niet-leden van Fortuna`67. Alle wedstrijden vinden plaats op de derde zondag van de maand. Deze competitie is al jarenlang populair bij jeugd en volwassenen en deze populariteit is nog steeds groeiende, getuige de deelname in het afgelopen jaar. Dit loopevenement staat open voor de zeer jeugdigen en de wat oudere jeugd, die in verschillende categorieën zijn ingedeeld. Ook voor de volwassenen is de keuze in afstand afgestemd op verschillende niveaus en capaciteit en daarom geen reden om niet mee te doen.
Afstanden
Junioren, geboren tussen 1998 en 2005, lopen 1.800 m in verschillende leeftijdscategorieën. (Mini)Pupillen, geboren in 2006 of daarna, lopen 900 m eveneens in verschillende leeftijdscategorieën. Start voor de junioren is om 10.30 uur, de pupillen starten vanaf 10.45 uur. De volwassenen, geboren voor 1998, starten om 11.00 uur, over een afstand van 4.812 m of 8.020 m. Inschrijven tot uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de wedstrijden of via www.fortuna67.nl.
Vanaf dit jaar is het parkoers aangepast i.v.m. de verwijdering van een brug en de vervanging door een looppont. Inschrijven is in het nieuwe paviljoen: De Helden van Kien. Kledingtassen kunnen binnen worden achtergelaten. Start en finish zijn vlak bij het paviljoen. Parkeren op de parkeerplaats achter het paviljoen, er is ook een fietsenstalling. Inschrijfgelden: t/m 16 jaar € 1,00 per keer of € 4,00 voor de gehele cyclus. Vanaf 17 jaar € 2,00 per keer of € 8,00 voor de gehele cyclus.

Klassement
Pupillen en junioren over drie beste prestaties. Senioren, 4,8 km en 8,0 km over de vier beste prestaties.

Jeugd
Indeling in Atletiekunie pupillen- en juniorencategorieën. 4.812 m en 8.020 m. Indeling in diverse Atletiekunie categorieën, minimaal 3 deelnemers per categorie. Na afloop wordt het eindklassement opgemaakt en worden de winnaars gehuldigd.
Meer informatie en inschrijven op www.fortuna67.nl.

Softtipcompetitie weer van start

Gezien het weer zou je het niet zeggen, maar de wintercompetitie softtip darts is toch echt afgelopen donderdag weer van start gegaan.

Dit jaar spelen er vijf teams uit Rooi mee. Twee teams komen uit in de master divisie: Team 't Kofferen en De Toellies 1. Respectievelijk uit 't Kofferen en café d'n Toel. Drie teams komen uit in de eerste divisie, namelijk De Toellies 2, De Kroeg en team Van Ouds.

Toellies 1 - Merx 2: Toellies 1 hebben een valse start gemaakt. Alles ging mis. Het niveau was zwaar onder het niveau, maar er zijn toch 10 punten in Olland gebleven. Uitslag 10-15
Fellows & friends - De Kroeg: Team de Kroeg heeft meestal moeite om veel punten mee te nemen uit Veghel, maar deze keer wonnen ze met 18-5 van Fellows & friends. Na een goede start deze wedstrijd, zijn ze niet meer in de problemen gekomen.
Nie nogus - Toellies 2: Deze wedstrijd ging tot 4-4 gelijk op. Er zaten een aantal mooie en spannende potten bij, maar op de cricket wisten De Toellies de wedstrijd in handen te nemen. Uiteindelijke uitslag: 16-7 voor De Toellies.
Kofferen – Demerx: Kofferen won met 17-8 van Demerx. Voor de eerste wedstrijd was het een goede uitslag, maar het was even wennen aan de nieuwe teamgenoten.

Aanstaande donderdag speelt Van Ouds uit tegen Nogus 5. Team de Kroeg speelt thuis tegen Nogus 3, De Toellies 2 speelt uit tegen Piek 3 en de Rooise kraker De Toellies 1 tegen Kofferen staat gepland in café d'n Toel.

Ollandse biljartkampioenschappen

Op de tweede speelavond werden wisselende partijen gespeeld 9 van de 12 gespeelde wedstrijden eindigden in het maximale aantal van 20 beurten.

Alles hangt af van de vorm van de avond. De bijzondere en tevens kortste partijen werden gespeeld door Peter van Driel. Hij maakte zijn partij uit in 18 beurten met een gemiddelde van 1.94. en had 18 beurten nodig om zijn partij naar zich toe te trekken. Hoge series werden gemaakt door Jan de Jong (9 ), Gerard Eijkemans (8 ), Peter van Driel (8) .
Uitslagen D'n Toel: Erik Huijbregts – Wil .d. Pasch 7-7 ; Joost Hungerink – Mark Verhagen 10-0; Peter van Driel – Jo v.d. Biggelaar 10-6; Rien v.d. Spank – Gerard Eijkemans 6-8; Henk van Eerdt – Doritta Bekkers 4-6; Ad Huijbers – Rob van Oorschot 8-7.
Uitslagen De Dorpsherberg: Martien Huyberts – Rien Kastelijn 5-7 ; John van Oorschot – Albert van Driel 6-4; Lia v.d. Ven – Bert van Kessel 7-9; Arie Markus – Berry Hubers 7-5; Jan de Jong – Harrie v.d. Heijden 9-10 ; Tonny Hagelaars – Jos Markus 7-8.

Ontspanning handboog

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdag een wedstrijd in de competitie geschoten. De winnaar was Martie Verhoeven met 218 punten. De overige scores: Jan van Erp 202, Antoon Hermes 202, Jan Gordijn 200 en Ron Spijker 186.

Op vrijdag is er een wedstrijd uit de Zona-competitie geschoten. Hierbij gaat het erom zo veel mogelijk negens te schieten op 25 meter. De winnaar was Wil Kivits met 227 punten en 19x9. De overige scores: Paul van de Mortel 220, 17x9; René van Erp 231, 15x9; Piet van den Berg 227, 11x9; Martie Verhoeven 218, 9x9; Jan van Erp 188, 5x9; Frans van de Braak 183, 4x9; Agnes Vissers 168, 3x9; Antoon Vervoort 119, 1x9, Jerica van de Mortel 110, 1x9 en Jos van den Berg 100, 0x9.

Op zaterdag was de selectiedag voor de jeugd in Schijndel. De jeugdschutters uit het rayon kwamen bij elkaar om een wedstrijdje te schieten. Daarbij werden zij beoordeeld door de regio- en rayontrainers. Namens Ontspanning stonden er vijf schutters: Piet van den Berg, Simon Boersbroek, Floris en Dione Mesu en Rick van de Mortel.

BMX 3-Nationscup in België

Op zondag 4 september werd op de nieuwe baan van Wijchen alweer de zevende AK wedstrijd van 2016 gereden. Ondanks de weervoorspellingen bleef het toch nagenoeg droog. Wel stond er veel wind waardoor het toch flink aanpoten was voor de BMX-ers.

Lex Veldt rijdt bij de open klasse 12/13 jaar. Hij werd in de manches 3x 2e en met een 4e plaats in de kwart finale plaatste hij zich voor de halve finale waarin hij 7e werd. In zijn eigen klasse Boys 13 jaar werd hij in de manches 3-3-4 en in de kwartfinale 5e waardoor hij zich jammer genoeg net niet plaatste voor de halve finale.

Bas Verhagen werd bij de open klasse 12/13 jaar in zijn manches 2-1-2, in de kwartfinale werd hij 2e en met een 3e plaats in de halve finale plaatste hij zich voor de finale waarin hij 4e werd. Bij zijn eigen klasse Boys 13 jaar won hij alle 3 zijn manches, ook de kwartfinale schreef hij op zijn naam en in de halve finale werd hij 3e waardoor hij zich plaatste voor de A finale, hierin werd hij 8e.

Kyro van Schijndel won in de open klasse 12/13 jaar alle 3 zijn manches, in de kwart finale werd hij 3e en in de halve finale werd hij 4e, zodoende plaatste hij zich voor de finale, hierbij kwam hij als 6e over de finish. In zijn eigen klasse Boys 13 jaar werd hij in de manches 3x 3e waardoor hij zich plaatste voor de kwartfinale. Hierbij kwam hij helaas in de eerste bocht ten val en was daarmee uitgeschakeld voor plaatsing in de halve finale.

Jelle van Delft rijdt bij de Boys 15 jaar, met 3x een 2e plaats plaatste hij zich gemakkelijk voor de halve finale. In de halve finale kwam hij als 4e over de streep waardoor hij voor de eerste keer in zijn BMX carrière een startbewijs in de A finale veroverde, hierbij werd hij 8e.

In het weekend van 10 en 11 september werd in Zolder (BE) de 3e en tevens laatste 3-Nationscup van 2016 gereden. Bas Verhagen en Kyro van Schijndel kwamen hier in actie. Beide komen als 13 jarige uit in de klasse Boys 13/14 jaar. Met 103 deelnemers is dit de grootste leeftijdsklasse. Beide heren moesten dus in de manches al flink de sokken erin zetten om uberhaupt een ronde verder te kunnen komen.

Op zaterdag werd Bas Verhagen in de manches 3x 5e waardoor hij net mis greep op een plaats in de achtste finale. Kyro van Schijndel plaatste zich met 3x een 4e plaats in de manches wel voor de achtste finale, hierbij werd hij 6e. Op zondag wisten Bas en Kyro allebei de achtste finale te bereiken. Bas deed dit door in de manches 2-5-2 te rijden, hij kwam in de achtste finale als 6e over de streep. Kyro plaatste zich met een 3-4-4 in de manches en kwam eveneens als 6e over de finish in de achtste finale. De volgende wedstrijd is weer een AK wedstrijd, deze zal in Venlo gereden worden op zondag 18 september.

Drie wedvluchten gevlogen

Op 3 september stonden er drie vluchten op het programma voor jong en oud vanuit Chimay. Tevens stond de vlucht vanuit Gien op het programma.

Aan de start in Gien stonden 87 duiven. Deze werden gelost en om 09.00 uur werd de eerste geklokt door W. v. Houtum.
Na deze wedstrijd stonden ook de vluchten jong en oud vanuit Chimay op het programma. Bij de jongen en oude werd de eerste geklokt dor J. v. Boxmeer. Op tien september stonden de vluchten vanuit Gien en vanuit Vervins op het programma. Bij de vlucht vanuit Gien werd de eerste geklokt door J. v. Boxmeer. In Vervins werd de eerste eveneens geklokt door W. v. Houtum.

Reünie Rooise ijsclub groot succes

Na eerdere publicaties in DeMooiRooiKrant was het zondagmiddag 11 september zover in De Beckart te Nijnsel. Ruim 30 jaar na oprichting werden onder temperaturen waarbij je eerder aan softijs dan over natuurijs denkt, de herinneringen opgehaald aan de vereniging die in 2002 ook weer ophield met bestaan.

Ruim 40 oud-leden genoten van de film over de mini-Elfstedentocht in 1997 op de Kienehoef vijvers, maar ook van de presentatie van oude actiefoto's die intussen waren verzameld. Er was zelfs een modepop gekleed in het traditioneel groene schaatspak. Het mooiste waren echter toch de verhalen die men elkaar te vertellen had over deze bijzonder mooie periode tussen 1986 en 2002. Nadat er een quiz over de ijsclub was gehouden werd iedereen geëerd met een originele medaille van de Rooise ijsclub.

Met dank aan alle aanwezigen sloten de organisatoren Jan van Zutphen, Hans van Rossum en Paula van der Kaaij deze bijzondere reünie aan het eind van de middag af.

Brabantse prijzen voor Argo zwemmers

Het buitenseizoen is ten einde na de laatste open water wedstrijd van afgelopen zaterdag in Sleeuwijk. Voor Argo hebben 4 zwemmers deelgenomen aan deze laatste wedstrijd. Lars Diesch, Dana en Roel Janssen zwommen de schoolslag en Luc van Eijndhoven de vrije slag. Deze vier zwemmers hebben dit buitenseizoen allemaal een vol klassement gezwommen. Van de 4 Brabantse wedstrijden die werden gezwommen in Breda, Oirschot, Oosterhout en Sleeuwijk moest aan minimaal 3 wedstrijden worden deelgenomen om aanspraak te kunnen maken op de prijzen.

Nadat alle punten bij elkaar geteld waren bleek dat Luc een eerste klassementsprijs had weten te behalen op de vrije slag. Dana en Lars behaalden een tweede plaats en Roel een derde plaats in het Schoolslag klassement. Alle vier mochten ze een mooie medaille ophalen. Ook het Nederlands klassement werd opgemaakt en Luc was in zijn categorie derde op de vrije slag. Op zondag was de eerste binnen wedstrijd, de Solo in zwembad 'De Neul'. Hieraan werd door 17 zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen. Zij behaalden 4 keer een 1e plaats, 4 keer een 2e plaats en 1 keer een 3e plaats. Er werden 14 persoonlijke records gezwommen. Komend weekend staat de allereerste Minioren,Junioren wedstrijd op het programma voor de zwemmers. Deze wedstrijd is onderdeel van de dit seizoen door de KNZB geïntroduceerde circuits. Deze wedstrijd wordt gehouden in zwembad De Neul en begint om 14.00 uur.

Drie Rooise tennissers in actie

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver: de beste spelers van de districten West-, Centraal- en Oost-Brabant kruisten de degens tijdens de Brabantse Jeugdmasters (BJM). Deze spelers hadden zich eerder dit jaar in de kijker gespeeld door bij de top 4 van hun district te eindigen.

Ook voor Sint-Oedenrode was het een mooi moment: maar liefst drie deelnemers aan de BJM kwamen namelijk uit dit mooie dorp; Jade Kluijtmans (t/m 14 jaar), Ruben Plaat (t/m 12 jaar) en Tim Heijmans (t/m 16 jaar).
Voor laatstgenoemde begon het evenement, gehouden op de gravelbanen van TC Goirle en De Pellikaan wel erg vreemd. Niet alleen zijn eerste, maar ook de tweede tegenstander gaf een walkover, waardoor hij op zaterdag niet in actie hoefde te komen. Hierdoor stond hij direct in de halve finale, waarin hij uitkwam tegen de Sonse Tom Lieverse. Hoewel Lieverse een moeilijk seizoen kent, wist hij Tim met tweemaal 6-2 toch redelijk eenvoudig te verslaan. In de wedstrijd om de derde plaats wist hij echter orde op zaken te stellen en schakelde hij de – voor zijn leeftijd boomlange – Wouter Janssen met tweemaal 6-3 uit. Voor Ruben Plaat begon het toernooi wel op zaterdag. In de poule nam hij het op tegen Pepijn Bastiaansen en de als tweede geplaatste Wesley Vromans. Met twee klinkende zeges (6-2 6-4 en maar liefst 6-2 6-0 tegen Vromans) stelde hij zijn plaats in de halve finales veilig. Dit werd een echte kraker tegen zijn vriend Wout Vermeer. Van de zeven ontmoetingen die de heren voorafgaand aan de partij tegen elkaar hadden gespeeld, ging de zege maar liefst vijf keer naar Vermeer. Ondanks deze geschiedenis begon Plaat echter goed aan de partij en won de eerste set met 7-6. Daarna kwam zijn tegenstander echter beter in zijn spel en trok de wedstrijd alsnog met 6-4 en 6-2 naar zich toe.
Ruben wist de prestatie van Heijmans wel te evenaren, doordat zijn tegenstander Rayan Damnati een walkover gaf in de wedstrijd om de derde plaats. Met twee spelers bij de beste 3 kon de als eerste geplaatste Jade Kluijtmans eigenlijk niet achterblijven. Door haar status begon de linkshandige Rooise direct in de kwartfinales tegen de Centraal-Brabantse Noufayla Benjaddi. Met sterke groundstrokes en veel winners veegde Jade haar met 6-0 6-1 van de baan. In de halve finale trof ze wederom een tegenstandster uit Centraal-Brabant, de als vierde geplaatste Jaynie van Wanrooy. Ook Jaynie werd met gemak verslagen. Na ongeveer een uur kon Jade zich na een 6-1 6-2 overwinning opladen voor de finale tegen haar trainingsmaatje Nika Beukers. Met een 1-1 tussenstand in onderlinge ontmoetingen kon het alle kanten op. Na een te overmoedige start van Jade ging de eerste set met 6-1 verloren. Brutaal pakte Jade in set twee een 5-2 voorsprong en wist ze de set in een tiebreak binnen te slepen. In de beslissende set liet Jade zich door de ietwat onsportieve Beukers aan de kant zetten: 6-4, waarmee ze eindigde als nummer twee van Brabant! Volgend jaar zullen de Brabantse kampioenschappen waarschijnlijk plaatsmaken voor landelijke kampioenschappen. Hopelijk wederom met veel Rooise inbreng!


Teun Swinkels en Sjef Kraayvanger tijdritkampioenen WTC Gerry van Gerwen

Teun Swinkels (l) en Sjef Kraayvanger mogen zich tijdrijdkampioen 2016 noemen Foto: Hans van den Wijngaard

De renners van Wielertourclub Gerry van Gerwen hadden afgelopen zondag de mogelijkheid om elkaars krachten te meten in een tijdrit van twintig kilometer. Naamgever van de vereniging, Gerry van Gerwen, startte om 8.30 uur als eerste renner en was iets meer dan drieëndertig minuten later weer terug aan de start. Na hem volgden nog negenentwintig andere renners die het uiterste van zich zelf vroegen.

"Je start over één minuut, nog dertig seconden, nog tien seconden, vijf, vier, drie, twee, een en veel succes", met die woorden begeleidt de starter elke deelnemer aan de tijdrit naar het vertrek. Met een tussenpoze van telkens twee minuten starten de deelnemers aan de Saveldonksestraat in Liempde. Vanaf daar rijden ze via Onrooi, de Koppenhoefsestraat en Schijndelsedijk in Boxtel, de Eekhoorn, de Boxtelseweg en de Slophoosweg weer terug naar de start voor hun tweede rondje. Om half tien is de laatste deelnemer op weg voor zijn twintig kilometer tegen de klok.

"Tijdrijden is een zware discipline" vertelt zowat elke renner voor dat hij vertrekt. Ze zien er allemaal op hun eigen manier tegenop. "Je mag niet te snel vertrekken, want dan kom je jezelf al in de derde bocht tegen, maar als je niet alles van jezelf geeft dan maak je je zelf na de wedstrijd verwijten". Als Martien der Kinderen om vier minuten over tien weer over de finish komt is iedereen binnen en kan de jury gaan rekenen.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Uitslag tijdrit:
Renners jonger dan 55 jaar:
Teun Swinkels 30:41 gem. 39,11 km/h; Gert Jan van de Berselaar 30:44; Patrick de Laat 31:25; Roy Verhoeven 31:29; Mark van Dijk 31:42; Jos van de Wijst 32:48; Frank van Wershoven 33:33; Maikel de Koning 33:38; John Habraken 33:39; Willy Brus 33:59; Lars van de Velden 34:01; Gert Jan Hulsen 34:04; Michiel van de Pas 34:49; Rob van de Biggelaar 34:58; Rob van de Ven 35:41; Hennie Bowe 37:17.

Renners van 55 jaar en ouder:
Sjef Kraayvanger 32:14 gem. 37,23 km/h; Cees Leijtens 32:26; Fred Versantvoort 33:08; Jan van de Ven 33:38; Gerry van Gerwen 33:42; Wil Verstappen 33:54; Ties van Doorn 33:57; Tjeu van Abeele 33:58; Martien der Kinderen 34:27; Joost van der Velden 34:49; Toon van Uden 34:55; Gerard Habraken 34:59; Johan Merks 35:20; Winfried van der Bom 38:04.

Diekirch-Valkenswaard
Het tijdrijdkampioenschap bij WTC Gerry van Gerwen is maar één van de disciplines waar de renners zich mee bezig houden. Twee weken geleden waren ruim vijfentwintig leden van de tourclub bij de achtendertigse uitgave van Diekirch-Valkenswaard. Dat is een eendaagse fietstourtocht over een afstand van 255 km die vanuit Luxemburg door Duitsland en de Belgische Ardennen voert om vervolgens op de Grote Markt in Valkenswaard te eindigen. Bij de start om 07:00 uur bevonden zich onder de ruim 650 deelnemers zevenentwintig Rooienaren waaronder zes(!) Rooise vrouwen. Door de extreem hoge temperatuur die dag kende deze tocht uitzonderlijk veel uitvallers. Op één na haalden alle Rooienaren de finish in Valkenswaard. Iets dat zeker gezien de de zware omstandigheden een prestatie van formaat genoemd mag worden.

De aankomsttijden van de Rooise deelnemers:
Gabriëlle Creemers 20:08 uur; Geert-Jan Engbers 20:08; Harm Wouters 20:08; Jan Schepens 8:01; Johan van den Boogaard 20:08; Johan Merks 19:59; Jos van der Wijst 16:12; Karine Vohs 20:08; Lia Wouters 20:08; Maarten van der Vleuten 20:08; Marco van Schijndel 14:34; Mari Sanders 20:08; Marielle Swinkels 20:08; Nick Derks 18:01; Nick Holl 18:28; Nicole Engbers 20:08; Nicole van der Vleuten 20:08; Otto Verstappen 18:01; Rinus Pennings 20:08; Sjef Kraayvanger 16:53; Ties van Doorn 18:01; Tiny van Gastel 19:46; Ton van Sinten 20:08; Willian van de Sande 20:08; Willy Brus 18:01; Winfried van der Bom 19:59.

Met Maarten van Bakel als nieuwe hoofdcoach en aantal nieuwe spelers binnen de selectie begon rooi met een frisse start aan de competitie. Weert was de tegenstander en afgelopen jaar waren het twee erg spannende wedstrijden tegen de mannen uit Limburg.

Rooi begon goed georganiseerd aan de wedstrijd en het duurde vrij lang voordat beide teams een schot op goal konden creëren. Gaandeweg de eerste helft nam de druk op de Rooise defensie meer toe. Rooi had een goede kans op de openingstreffer maar deze bleef uit. Weert groeide hierna in de wedstrijd en scoorde al enkele keren voor de rust. In de tweede helft probeerde Rooi zich te herpakken alleen de echte grote kansen bleven uit. Waar de mannen van Sint-Oedenrode het nalieten om kansen te creëren en deze te verzilveren, wisten de Limburgers uitstekend met hun kansen om te gaan. Toen Weert voor de 6-0 op het scorebord tekende leek dit de eindstand te worden. Echter wist Rooi via een ere treffer van Willem van der Heijden (6-1) toch nog op het scorebord te verschijnen.


Dames MHC verliezen eerste competitiewedstrijd

Afgelopen zondag is het nieuwe seizoen van start gegaan. De eerste tegenstander voor het eerste team van MHC Sint-Oedenrode was HC Eindhoven, dat vorig seizoen degradeerde uit de overgangsklasse.

De ploeg uit Eindhoven zoekt meteen de aanval. Binnen 6 minuten staat het 0-2. Sint-Oedenrode wordt wakker geschud door deze snelle doelpunten. Door balbezit en het gedegen veldspel neemt Oedenrode meer initiatief. Combinaties worden gemaakt om meer druk uit te oefenen in de cirkel van Eindhoven. Desondanks worden de aanvallen in de kiem gesmoord. De keepster van Oedenrode, Vera Simons, weet de tegen aanvallen vakkundig af te weren. Met nog 14 minuten op de klok weet Oedenrode een strafcorner te forceren. Door alert te zijn op de rebound, weet Sabine Kühne de bal binnen te tippen, 1-2. Dit geeft Oedenrode vertrouwen en de laatste minuten van de eerste helft is het Oedenrode wat de klok slaat, goede aanvallen en hard werken geven Eindhoven meer tegenwicht. Na rust komt Eindhoven fel en met snel spel de kleedkamer uit. Wederom wordt er een snel doelpunt gemaakt, 1-3. Oedenrode prikt af en toe de defensie van Eindhoven. Uit een van deze speldenprikken komt een doelpunt, maar de scheidsrechter geeft aan dat de bal over de achterlijn is gespeeld en dus gaat het feest niet door. Het spel golft nu op en neer, beide teams zijn aan elkaar gewaagd met kansen over en weer. Een strafcorner wordt 5 minuten voor tijd gegeven aan Eindhoven. In eerste instantie wordt de bal gestopt maar in de rebound wordt er toch gescoord, 1-4. Rooi is een team in opbouw dat zeker nog goede resultaten gaat boeken dit seizoen.

Drie wedvluchten gevlogen

Op 3 september stonden er drie vluchten op het programma voor jong en oud vanuit Chimay. Tevens stond de vlucht vanuit Gien op het programma.

Aan de start in Gien stonden 87 duiven. Deze werden gelost en om 09.00 uur werd de eerste geklokt door W. v. Houtum.
Na deze wedstrijd stonden ook de vluchten jong en oud vanuit Chimay op het programma. Bij de jongen en oude werd de eerste geklokt dor J. v. Boxmeer. Op tien september stonden de vluchten vanuit Gien en vanuit Vervins op het programma. Bij de vlucht vanuit Gien werd de eerste geklokt door J. v. Boxmeer. In Vervins werd de eerste eveneens geklokt door W. v. Houtum.

Nijnsel niet aandachtig

In Nuenen trad Nijnsel aan tegen EMK. Ook nu begon Nijnsel weer ontzettend zwak aan de wedstrijd wat al vlug resulteerde in de eerste kans voor EMK. Na zwak uitverdedigen was het de spits van EMK die een niet te missen kans op de paal schoot en ook de rebound leverde niets op.

Na een kwartier was het wel raak. Een lange bal van EMK werd verkeerd beoordeeld en de te korte bal terug op de keeper werd genadeloos afgestraft. EMK bleef de betere ploeg en Nijnsel stelde daar niets tegenover. Na een goed half uur was het weer raak. De spits van EMK kreeg een zee van ruimte en maakte knap in de draai zijn tweede van de middag. Net voor rust kreeg Nijnsel een enorme kans, maar Stefan Hulsen raakte de paal. Na rust werd Nijnsel sterker en kreeg het aantal kansjes, waarbij een kopbal van Ruud van der Rijt de grootste was. Ook EMK kreeg kansen op de counter en een schot van afstand verdween nog op de lat. Helaas bleef Nijnsel achterin knoeien en kreeg EMK weer een kadootje zodat ze het derde doelpunt konden maken. Kort daarna werd een goede aanval van Nijnsel door Ruud van der Rijt afgerond. Er gloorde weer wat hoop en de zojuist ingevallen Nick Dortmans vuurde op het doel van EMK. De bal raakte twee keer de lat waarbij de bal de doellijn gepasseerd zou zijn, maar de scheidsrechter kon dit helaas onmogelijk waarnemen. Nijnsel probeerde het nog wel, maar grote kansen leverde dit niet op. De eerste nederlaag van het seizoen was een feit. Volgende week zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden in de derby tegen SBC in Son en Breugel.


Ongelukkige nederlaag Rhode tegen koploper BVV

Foto: Jan Roché

Na een aantrekkelijke en pittige wedstrijd was men het van BVV-zijde en van Rhode-zijde over één ding eens: deze wedstrijd verdiende geen winnaar omdat beide partijen aanspraak mochten maken op een punt. Jammer genoeg voor Rhode trok BVV uiteindelijk aan het langste eind en won met het nodige geluk met 2-1.

Het begin van de wedstrijd was veel belovend. Twee ploegen met direct aanvallende intenties, met veel strijd en inzet. Dit zorgde vanaf het begin voor hachelijke situaties voor beide doelen. BVV liet meteen zien over enkele snelle en balvaardige spelers in de voorhoede te beschikken die het verschil in een wedstrijd kunnen maken. Het eerste kwartier was BVV duidelijk de bovenliggende partij en drukte Rhode steeds in de verdediging. In de zevende minuut leverde een snelle actie op rechts meteen een doelpunt op voor BVV, gelet op het overwicht in de eerste fase van de wedstrijd ook verdiend. Rhode herpakte zich prima vanaf de twintigste minuut en werd stilaan de bovenliggende partij. De 1-1 stand was hiervan een logisch gevolg. Een goede actie van Maikel Merks bracht Tom Willems in kansrijke positie. Tom rondde fraai af. De ruststand was 1-1.

Na de rust zette Rhode het sterke spel voort en was zeker in de eerste fase van de tweede helft de betere ploeg. Kansen voor Glenn van Lieshout en Maikel Merks leverden helaas geen doelpunt op. De eerste aanval in de tweede helft van BVV betekende, enigszins gelukkig, in de zestigste minuut de 2-1. Rhode bleef doorgaan waar het mee bezig was, dominant voetbal en op zoek naar de gelijkmaker. Hiervoor kwamen enkele goede kansen, Tom Willems scoorde net voorlangs in kansrijke positie en een goede actie van opnieuw Maikel Merks werd helaas niet beloond. Rhode bleef drukken op jacht naar de verdiende 2-2. Dit bood ook BVV nog enkele mogelijkheden verder uit te lopen, maar gescoord werd er niet meer. Zuur voor Rhode en een gelukkige overwinning voor BVV. Het vertoonde spel van Rhode biedt perspectief voor het verdere verloop van de competitie.

A.s. zondag Rhode – Baardwijk
Zondag komt Baardwijk naar Rhode. Een tegenstander tegen wie Rhode nog nooit eerder heeft gevoetbald. Baardwijk behaalde zondag eer fraaie overwinning in Schijndel. Rhode zal dus opnieuw vol aan de bak moeten om de punten in huis te houden.

Ollandia te laat bij de les

Ollandia heeft zondag een wedstrijd gespeeld met 2 gezichten. In de 1e helft was het erg timide en liet men zich veel te ver terugzakken waardoor ELI de bovenliggende partij was en verdiend met 0-2 ging rusten. Na de theepauze zagen we gelukkig een ander Ollandia dat nu veel verder naar voren voetbalde en de druk op de verdediging van Eli hield. Helaas was het doelpunt van Stan de Beer onvoldoende om de opgelopen achterstand goed te maken.

Was het in de eerste 15 minuten nog een beetje aftasten aan beide zijde, nadien kwam ELI steeds beter in de wedstrijd en had het meeste balbezit. Ollandia liet zicht, zoals eerder gezegd, verder terugdringen en was niet bij machte om het ELI echt lastig te maken. Ondanks dat was het wel Mike van Rooij die namens Ollandia de eerst kans kreeg. Hij soleerde door de verdediging van ELI maar wist het laatste zetje net niet te geven. Ook ELI kreeg zo zijn kansje maar het leek op een 0-0 russtand uit te draaien. Plotseling was het echter in de 41e minuut 0-1 doordat een zwak ingeschoten bal van ELI speler Frank van Erp zowel door onze verdediging als wel door onze doelman werd gemist. En zoals wel vaker was het 2 minuten later 0-2. Dit keer ging er een goede aanval van ELI aan vooraf en was het de spits die de bal teruglegde op de inkomende Bob Spijkers die hard raak schoot. Ruststand 0-2.

Gelukkig zaqgen we na rust een ander Ollandia. Veel meer de aanval zoekend en proberend ELI op eigen helft vast te zetten. Dit lukte grotendeels en Ollandia was dan ook veel meer in balbezit dan ELI,alleen tot echt uitgespeeld kansen leidde dat niet. Toch kwam er al snel de aansluitingstreffer. Het was Stan de Beer die van buiten naar binnen kwam, zijn tegenstander uitspeelde en vanaf rand zestien uithaalde, de bal in de verre hoek deponerend waarbij de doelman van ELI kansloos was. Dit gebeurde in de 52e minuut en bleef Ollandia het proberen om te komen tot de gelijkmaker. Ondanks de goede wil kregen we niet echt veel uitgespeelde kansen en moesten we alert blijven op uitvallen van ELI dat zich maar nauwelijks staande wist te houden. Toch waren zij het die met 3 punten naar huis gingen en Ollandia teleurgesteld achterliet. Eindstand 1-2 en hopelijk kunnen we de lijn van de 2e helft volgende week tegen Nederwetten doortrekken.

Boskant wint eerste thuiswedstrijd van VOW

Boskant heeft ook de tweede competitiewedstrijd in winst om weten te zetten. Thuis werd VOW nipt met 1-0 verslagen. Door dit resultaat staat Boskant nu op zes punten uit twee wedstrijden. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Avesteyn op het programma. Wederom een lastige tegenstander, die net als Boskant de eerste twee wedstrijden heeft weten te winnen.

Boskant begon sterk aan de wedstrijd. Binnen tien minuten was het al raak. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Rens van de Wijdeven. Deze omspeelde zijn directe tegenstander en schoot in de korte hoek hard raak. VOW ging echter niet bij de pakken neerzitten en zette Boskant flink onder druk. Met aanvallend, gedurfd voetbal werd geprobeerd de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, maar net als vorige week, liet Boskant doelman Fred van Bussel ook deze week weer zien het keepen zeker nog niet verleerd te zijn. Met een aantal goede reddingen wist hij VOW van scoren af te houden. Het eerste grote gevaar in de tweede helft was weer voor de thuisploeg. Na een aanval over rechts kreeg de mee opgekomen Rob van der Heijden de bal in het zestienmetergebied voor zijn voeten. Helaas voor hem spatte zijn poging op de lat uiteen.
Hierna was het weer de beurt aan VOW. De ploeg uit Zijtaart bleef aandringen, maar het lukte ze niet om een doelpunt te forceren. Doordat VOW vol op de aanval speelde, ontstond er ruimte voor de Boskant aanval. Frank van der Heijden was tot twee keer toe dicht bij een treffer met het hoofd. Iets later was het VOW-doelman Niek van Zutphen die met een uiterste inspanning wist te voorkomen dat een voorzet van Jim van der Zanden kon worden binnen gelopen door Roy van der Linden. Het slotakkoord was voor VOW. In de 90e minuut verscheen vanuit het niets spits Rick van der Linden voor het vijandelijk doel. Hij leek vanaf vijf meter de gelijkmaker binnen te gaan koppen, maar het was opnieuw doelman Fred van Bussel die met een katachtige reflex de overwinning voor Boskant veilig wist te stellen.
In de uitwedstrijd van volgende week tegen Avesteyn uit Dinther een nieuwe test voor Boskant.

Pupil van de wedstrijd - Ollandia, Mark van Krieken