DeMooiRooiKrant

16 november 2016

DeMooiRooiKrant 16 november 2016


Van achter de schermen kijkt Prins Frits de zaal in.

Hoe vaak krijg je de kans om de nieuwe Prins van Papgat een kwartier voor de onthulling te ontmoeten? Nooit! Daarom heb ik afgelopen Carnaval mijn kans gegrepen tijdens de Rariteitenveiling van CV d'n Egelantier. Ik kocht een meet & greet met 'de Neije'. Oké, de opbrengst ging naar een goed doel, maar eerlijk is eerlijk, ik deed het vooral om een wens van mijn bucket list te strepen.

Door: Jeroen van de Sande

Het is maandag als ik dit schrijf. Ik stuiter nog na! Zojuist post Prins Frits Pap d'n Urste een berichtje op mijn Facebook. Hij bedankt me voor het aanwezig zijn en het filmen. Ik heb een minuut gefilmd en die zestig seconden zijn al meer dan 2200 keer bekeken. Carnaval is in Papgat populairder dan de verkiezingen van Meierijstad. Nu Frits me heeft bedankt kan ik niet achterblijven. Ik dank iedereen die dit avontuurtje van een uurtje mogelijk heeft gemaakt. Het was een bijzondere belevenis…

Daar sta ik dan bij de bar. Ik heb net wat foto's gemaakt van enkele afscheidnemende steunpilaren en maak me klaar voor de ontmoeting. Mijn mond is droog. Zenuwen? Lijkt me sterk, ik heb wel voor hetere vuren gestaan. Toch voelt de hitte van Carnaval anders. Het laat mijn hart wat sneller kloppen, want ik merk aan alles dat ik zo meteen mag binnentreden in het grootste geheim van Papgat. Plotseling staat een dame van de Prinskeuzecommissie voor mijn neus. 'Kom maar mee', zegt ze serieus. 'Je zet niets op Facebook he?' 'Natuurlijk niet. Juist de krant kan het best geheimen bewaren', antwoord ik. We stappen de keuken voorbij en het deurtje van de tussenzaal gaat open. Plotseling kijkt een twintigtal mensen mijn kant op. 'Familie van het prinselijk paar', weet ik, 'maar waar is het koppel?' Ik zet een stap naar links, kijk tussen wat hoofden door en zie plotsklaps een mouw van de prinsencape. Mijn hart slaat over, mijn ogen trillen zich een weg naar boven. In een oogwenk zie ik het sprekende en jolige hoofd van Frits Stehmann. 'Frits!' roep ik uitgelaten. We slaan de handen ferm in elkaar en als twee ongemakkelijke tieners die zojuist een grap hebben uitgehaald, lachen we de eerste twintig seconden vol. Puur van de spanning, maar vooral de Prins ontkent dat. Frits haalt adjudant Bart Hulsen erbij. Ik ken hem van gezicht (zoals zo vaak in Rooi) en we raken aan de praat. Over zenuwen enzo… Beide heren ontkennen weer eens, maar ik kan het niet geloven, want ondertussen trillen mijn veters bijna uit mijn schoenen van opwinding. Zo moet Trump zich voelen als hij voor het eerst de staatsgeheimen onder zijn neus krijgt…

Ik maak kennis met de dames van Frits en Bart (Suzanne en Denise), schud wat handen van familie en babbel hier en daar met de PK-commissie. Het aftellen is begonnen. Ik kom er tot mijn geluk achter dat ik veel ruimer van te voren toegelaten ben. Weer gaat de deur open. Maarten van Hoof en Barry Markus – het koppel van vorig jaar - treden binnen. Zij zitten al ruim een half jaar in het nieuwe complot en hebben zojuist afstand moeten doen van de steek. "Het is goed zo. Het was een geweldig jaar, maar het is ook weer fijn om het stokje door te geven", verzekert Maarten mij. Ondertussen klopt Barry Bart op zijn borst. 'Ge ziet er skon uit, gas er op daluk'. De mannen weten precies wat het nieuwe koppel te wachten staat. Ze kennen het bakje van de achtbaan waar ze zo direct in stappen en de dollemansrit die volgt. Aan Frits en Bart zie ik vanaf dat moment de spanning in de ogen toenemen. Ik vraag naar de speech van Frits. "Die heb ik niet. Ik kijk dadelijk wel wat ik ga zeggen", overtuigt hij mij. Van vriendin Suzanne hoor ik even later iets anders. "Hij heeft wel wat voorbereid hoor, maar ik betwijfel of het te onthouden is", knipoogt ze. 'Het is tijd!' roept iemand. Ineens moeten de mannen naar de wc. Ze hebben toch geen spanning?

De kust is veilig. Frits krijgt een laken omgehangen. Voor het geval ze iemand tegenkomen die niets mag weten. Via de bovenverdieping lopen we naar de achterkant van het pand. Uiterst professioneel wordt het gangetje bij de wc's 'schoongeveegd', zodat het gezelschap de achterkant van het podium kan bereiken. Wat zenuwachtig lopen PK-leden, het voormalig prinselijk kwartet en de nieuwe feestvarkens door elkaar heen. Er is een act voorbereid die dadelijk tot wasdom moet komen. De spullen worden klaargezet, de instructies nog een keer doorgenomen. Het is niet alleen dat wat de druk in de ketel verder doet oplopen. Een half jaar zijn jagers ontweken en is er veel vergaderd. Een half jaar lang kijken Frits en Bart uit naar dit moment, naar deze explosie van Carnavalsliefde. Eindelijk mag het masker af. Het masker van het best bewaarde geheim van Papgat. Even nog een laatste kus, een laatste knuffel, alvorens de mannen in de doos gaan zitten. Op dat moment stap ik gniffelend de zaal in. Hier en daar wordt een poging gewaagd, maar natuurlijk houd ik de lippen stijf op elkaar. Even later vliegt de doos open en schreeuwt de hele Beurs voor Prins Frits Pap d'n Urste. Ik smul van de entourage en geniet na van mijn moment achter de schermen. Iets wat ik al drie dagen doe…

Lijsttrekkers sparen elkaar

De fractievoorzitters van de partijen die straks in grote lijnen samen de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad gaan vormen, kwamen maandagavond bijeen voor een debat bij Ahrend in Sint-Oedenrode. Op uitnodiging van Platform Ondernemend Meierijstad (POM), een vertegenwoordiging van zeven ondernemersverenigingen uit de drie gemeenten. Het werd een debat wat nooit echt tot de kern kwam. Bovendien vielen de lijsttrekkers elkaar nauwelijks inhoudelijk aan.

Aan de gecreëerde arena lag het niet, aan gespreksleider Arthur Frieser ook niet. Het plaatje oogde professioneel en had een setting van Nieuwsuur kunnen zijn. De reden dat het echte debat nooit losbarstte? De kans is groot dat van te voren is afgesproken dat iedereen ongeveer evenveel zijn zegje mocht doen. Daarnaast ontbrak de tijd om het debat los te laten gaan en de 'wet van de sterkste' te laten prevaleren. Bovendien proefden de ondernemers in de zaal dat vooral het eigen programma werd opgedreund. Logisch, maar om in een debat extra sterk voor de dag te komen is het scoren geblazen als de ander op de eigen inhoud kan worden 'gepakt'. Dat gebeurde zelden tot nooit. Alleen CDA voorman Jan Goijaarts lukte het twee keer.
Thema's als vestigingsklimaat en samenwerken kwamen aan bod. Er werden flink wat open deuren ingetrapt. Pas bij de vraag of de partijen een echte samenwerking met ondernemers zien zitten op het gebied van deregulering, grondverkoop en acquisitie voor bedrijven, ontstond een kleine discussie, waarbij SP'er Ruud Merks moest verdedigen waarom hij iedere inwoner een euro wil laten betalen om die samenwerking op te zetten. De meerderheid zag dat niet zitten, maar stond wel open voor een bijdrage, echter beter onderbouwd.
Aan het debat deden twee Rooienaren mee. 'Good-old' Peter Verkuijlen namens Gemeentebelang Meierijstad en de pas negentienjarige Thijs van Zutphen van Lijst Blanco. Verkuijlen trad op geheel eigen kenmerkende wijze op en Thijs oogstte vooral sympathie. Hij verontschuldigde zich ten opzichte van de ondernemers bijna voor zijn jonge leeftijd, maar kwam met enkele prima ideeën, ondanks het feit dat hij niet veel aan het woord kwam en sommige discussies compleet aan de 'oude mannen' overliet. Hoe meer dat voortduurde, des te meer werd de afwisselende toon en mening van een vrouw gemist.
Na de negen stellingen kon de conclusie worden opgemaakt dat enkele belangrijke onderwerpen onbenut zijn gebleven. Zo kwam duurzaamheid maar in één stelling terug en werden de kleinere kernen amper genoemd. Daarvoor zullen de ondernemers in de partijprogramma's moeten duiken.

Jaargang 7 - Week 46 - Woensdag 16 november 2016

CDA
D66 Meierijstad
Formido
Gemeentebelang Meierijstad
't Paperas
SP Meierijstad

Achttienjarige krijgt mantelzorgcadeau

Wethouder Hendriks-van Kemenade reikte donderdag 10 november in jongerencentrum 't Honk in Mariëndael het eerste exemplaar uit van het Mantelzorgcadeau 2016. Een 18-jarige Rooienaar kreeg het in handen.

Door een lastige thuissituatie neemt de jongeman die liever anoniem wil blijven al enkele jaren een deel van de zorg voor het huishouden en voor zijn jongere broer en zus op zich. De wethouder had lovende woorden voor hem. De aanwezige jongeren luisterden geboeid naar de toelichting van de wethouder, over wat een mantelzorger is en het iedereen kan overkomen; ook jongeren. Sinds 2015 heeft de gemeente Sint-Oedenrode de taak jaarlijks een blijk van waardering voor mantelzorgers te organiseren.

465 aanmeldingen
De gemeente en het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn De Meierij hebben begin september een oproep gedaan aan alle mantelzorgers om zich te laten registreren. Maar liefst 465 mensen hebben zich geregistreerd en het Mantelzorgcadeau 2016 is inmiddels ook bij hen bezorgd. Het Mantelzorgcadeau bestaat uit een cadeaubon ter waarde van €50 en het Financieel Zakboekje 2016, met allerlei tips en weetjes speciaal voor mantelzorgers. Onder de aanmeldingen waren 125 nieuwe mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers
De wethouder is blij met de (nieuwe) aanmeldingen: "Dit jaar hebben we extra moeite gedaan om jonge mantelzorgers te bereiken en dat is gelukt. Mantelzorgers zijn niet altijd gemakkelijk te vinden en dat geldt in het bijzonder voor jongeren; zij lopen vaak niet te koop met hun persoonlijke situatie. Het gevaar schuilt dat de mantelzorg zoveel tijd of aanwezigheid van hen vraagt dat ze beperkt worden in het onderhouden van andere contacten en bezigheden, zoals school, sport, verenigingen en vrienden." Het jongerencentrum is een plek waar jonge mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten of hun verhaal kunnen doen bij jongerenwerker Jack Elbers. Vanuit daar kunnen jongeren ook doorverwezen worden voor ondersteuning. Janny Forsten, van het Steunpunt Mantelzorg, benadrukt dat het Steunpunt elke maandag t/m donderdag van 9 tot 12 uur open is voor inloop, informatie, ondersteuning en advies: "Het Steunpunt is gevestigd in Odendael, maar is er niet alleen voor ouderen. We zijn er ook voor jonge mantelzorgers".


Afscheid van burgemeester Peter Maas: houdoe en bedankt

Foto: Jos van Nunen

Over anderhalve maand is Peter Maas burgemeester-af. Op 31 december om 24.00 uur bergt hij zijn ambtsketen voorgoed op. Rooi is dan niet meer. Rooi is Meijerijstad. En Peter Maas is vanaf dit tijdstip ambteloos burger, althans in Sint-Oedenrode. In Bladel hebben ze hem nog even nodig om de zieke eerste burger tijdelijk te vervangen. Ruim dertien jaar lang stond hij in Sint-Oedenrode aan het roer.

DeMooiRooiKrant neemt afscheid van Peter Maas met een groot interview over twee volle pagina's in de kersteditie van 21 december. Jan H.F. van der Heyden, de freelance schrijver en journalist, die 75 portretten van Rooienaren voor DeMooiRooiKrant schreef, heeft ruim vijf uur met de scheidende burgemeester gesproken. Hij deed dat in drie totaal verschillende 'settings' om Maas 'van binnen en van buiten' te leren kennen: tijdens een lunch in Brasserie 'De Pastorie', in zijn burgemeesterskamer op het gemeentehuis en bij hem thuis, samen met echtgenote Anneke op de bank. Bij al deze gesprekken heeft Van der Heyden getracht 'de mens in de burgemeester' te ontdekken. Zo kwam tijdens het lunch-interview aan het licht dat Maas het burgemeestersambt voor een deel als een eenzaam beroep heeft ervaren. Zeker als hij te maken kreeg met menselijke drama's, waarover hij met niemand kon en mocht spreken, zelfs niet met zijn eigen Anneke. De komende weken zal DeMooiRooiKrant melding maken van deze drie gesprekken gelardeerd met wetenwaardigheden, feiten en feitjes gedurende de bestuurlijke loopbaan van 'de eerste burger' van Sint-Oedenrode.

DeMooiRooiKrant neemt afscheid van Peter Maas met een groot interview over twee volle pagina's in de kersteditie van 21 december.


Peter Maria Maas kwam op 18 juli 1953 in Deurne ter wereld. Hij was de zesde uit een gezin van twaalf. Vader, ambtenaar bij de Rijkslandbouwdienst, was de enige kostwinner. Over zijn jeugd en opvoeding in een groot gezin laat hij zich niet uit. Hij bezocht na de ulo in Deurne en de havo in Stevensbeek de verkeersacademie in Tilburg hoewel hij liever jurist was geworden. Op zijn vijfentwintigste ging hij als verkeerskundige bij de gemeente Helmond aan de slag. Vier jaar later, als vicevoorzitter van de Dorpsraad in Liessel, voelde hij politieke kriebels om iets te kunnen betekenen voor zijn omgeving. Hij koos voor het CDA vanwege de waarden die deze partij hanteert. Hij was zevenendertig toen hij tot de gemeenteraad van Deurne toetrad. Vier jaar later werd hij al wethouder van Openbare Werken en Bouwzaken, later van Economische Zaken. Negen jaar lang haalde hij voor Deurne veel subsidies binnen en stond hij aan de basis van grote infraprojecten. Zijn zoektocht naar iets nieuws leidde in 2003 naar de burgemeestersfunctie in Sint-Oedenrode.

'Een logische stap', vindt hij. Hier had hij, net zoals in Deurne, de portefeuille Economische Zaken (van 2003 tot 2010) en was hij naast zijn wettelijke taken als burgemeester ook verantwoordelijk voor Informatisering en Automatisering (van 2003 tot 2010 en van 2014 tot heden), Personeelszaken en Organisatie (van 2003 tot 2010 en van 2014 tot heden), Grondzaken (van 2006 tot 2014), Coördinator Dorpsraden (van 2006 tot heden) en voor Grote Projecten (van 2003 tot heden). Hij leidde er 130 raadsvergaderingen, beëdigde 21 nieuwe raadsleden, zat 600 vergaderingen van het College van Burgemeester en Wethouders voor en werkte samen met acht verschillende wethouders, t.w. Cees van Rossum, Erik Huijbregts, Mari Thijssen, Jeanne Hendriks, René Dekkers, Henriëtte van den Berk en tot 31 december met Ad van der Heijden en Jan van Burgsteden.

Dertien jaar later kijkt hij 'met voldoening' terug op deze functie en zijn werkzaamheden in Rooi. De vraag of hij geslaagd is als bestuurder in Sint-Oedenrode beantwoordt hij met: 'Dat moet je de inwoners vragen'.

Impressies beleven in beeld- en klankschildering

Foto: Jos van Nunen

Het boeiende interview met dirigente Monique Joosten en Adri Frigge in DeMooiRooiKrant en zeker ook 'de vaste waarde', die het Roois Kamerkoor en Adri Frigge in onze gemeenschap vertegenwoordigen, had vele belangstellenden doen besluiten dit bijzonder concert afgelopen zaterdagavond te willen meemaken. De akoestiek van de Nijnselse kerk bleek dit genre vocale muziek zeer ten goede te komen. De opstelling van het meerdelig schilderdoek bevorderde het luisterend-kijken.

Door: Mattie De Schepper

Voortgezette lijn wekt verwachting
Wie het Kamerkoor al een tijdje volgt weet van de affiniteit die er steeds geweest is met kunstenaars en beeldende kunst. Ik denk daarbij aan het concert uit 2004 in het Gemeentehuis waar vocale werken gebracht werden die nauw aansloten bij werk van Trudie Broos, Adri Frigge en Jan Sonnemans. Met een sterke vertolking van Eric Noyer's Van Gogh Cantate werd in 2008 in het Van Gogh Museum in Amsterdam grote waardering geoogst. Dit keer was gekozen om het versmelten van impressies tegelijkertijd te laten gebeuren: "We gaan samen het diepe in. We moeten het op hetzelfde moment waar gaan maken en dat geeft een voor mij nieuwe dimensie aan de samenwerking," vertelt Frigge verwachtingsvol in de krant.

Foto: Jos van Nunen

Gezegend in Rooi
In de afgelopen twee jaar heb ik in de regio meerdere koorconcerten bijgewoond waarbij gekozen was voor deze samenwerkingsformule. Onze Rooise variant blonk echter uit door zowel kwaliteit van programmakeuze van het koor als door artistieke kundigheid, ontvankelijkheid en inleving van Adri Frigge. De relatie tussen muziek en beeld is er voor Adri Frigge altijd geweest. Zo maakte Frigge onder meer etsen bij de 24 preludes van Debussy, die getoond werden tijdens de vertolking op piano door Ruud Bouwman. Melodielijnen en structuren in een compositie zijn voor Adri vaak aanleiding tot het ontstaan van beeldend werk, klankidiomen en bewegingen zet hij in grafisch muziekschrift ook op doek. Jammer dat zijn verhaal, voor de slechthorenden onder ons niet te volgen was. Gelukkig maakte zijn sfeervolle vertolking van Berio's 'Brin' veel duidelijk en zette hij de toon voor de daarop volgende impressionistische koorwerken van Debussy, Wagenaar, Diepenbrock en Gjeilo. Zelf trok hij zijn werkschort aan en liet zich schilderend inspireren door bezongen beelden, indrukken en emoties. Zijn fijnzinnig gekozen kleurenpallet stemde overeen met de ingetogen en soms uitbundig verklankte verwondering. Deze gedeelde intense beleving groeide gaandeweg het concert uit tot en een fascinerend oor- en oogstrelend resultaat.

Keuze, inzet en resultaat
Mijn grote waardering voor het kamerkoor dat – zijn faam getrouw – durft te kiezen voor een repertoire 'buiten de platgetreden paden'. Waardering ook voor wat aan klankkleur en balans al bereikt werd met nieuwe mensen, dit na het wegvallen van kleurbepalende stemmen. De koorpareltjes van de Noorse componisten Nystedt en Ola Gjeilo verdienen een vaste plek in repertoire van het kamerkoor, zij waren voor mij echt de hoogtepunten van dit concert. Hopelijk krijgt Adri's prachtige klankschildering een mooie bestemming.


Lokale omroepen gaan samen

De intentieverklaring voor een fusie tussen TV Meierij, Los Schijndel en SkyLine RTV is getekend. Vorige week woensdag en donderdag en afgelopen maandagavond werden alle medewerkers van de drie omroepen hiervan op de hoogte gebracht.

Er werd besproken welke weg er ingeslagen gaat worden. Omdat de gemeente Veghel straks onderdeel wordt van de gemeente Meierijstad, is er geen plaats voor drie lokale omroepen. Daarom hebben de drie omroepen de intentie om te fuseren en zodoende te komen tot één omroep. Eind oktober werd de zendvergunning hiervoor aangevraagd. De drie omroepen gaan nog tot 1 augustus 2017 door op hun eigen frequenties en kanalen en zenden tot die tijd nog de programma's uit die ze nu brengen. Daarnaast komt er een nieuwe naam voor de fusie-omroep. Voor de gemeente Uden blijven de uitzendingen ook gewoon doorgaan zoals SkyLine dat al sinds 1987 doet. Voor de gemeente Uden is er al een zendvergunning afgegeven tot 2021. Ook het samenwerkingsverband met de omroepen van Landerd, Boekel, Gemert en Laarbeek blijft gewoon doorgaan. DeMooiRooiKrant sprak TV Meierij-voorzitter Wilbert Aben en legde hem enkele vragen voor.

Gaat de locatie van TV Meierij in Rooi verdwijnen?
"Er blijft een locatie in Rooi. Voor nu de huidige locatie, maar wellicht in de toekomst een andere. We zijn niet gebonden aan de huidige plek, maar we willen wel een locatie in Sint-Oedenrode houden. Die zal geen studiofaciliteiten hebben. In Schijndel en in Uden staan namelijk uitgebreide studio's."

Blijven alle vrijwilligers van TV Meierij werkzaam?
"Wat ons betreft wel. Er heeft zich niemand afgemeld na de vrijwilligersbijeenkomst. We verwachten op termijn door de nieuwe omroep meer vrijwilligers aan te kunnen trekken en proberen de omroep zo in te richten, dat we enkele (deeltijd) betaalde krachten op sleutelposities kunnen zetten."

De nieuwe naam van de omroep is nog niet bekend. Hoe wordt die verkozen?
"We hebben aan de vrijwilligers gevraagd om met suggesties te komen."

Gemeenten werken samen op gebied Sociale Zaken

De gemeenten Meierijstad, Bernheze en Boekel bekrachtigen hun samenwerking op het gebied van Sociale Zaken. Maandag wordt de overeenkomst ondertekend in Schijndel.

De stuurgroep van de toekomstige gemeente Meierijstad heeft besloten dat de sociale dienst binnen de gemeente Meierijstad wordt opgezet. De huidige intergemeentelijke sociale dienst Optimisd wordt ontbonden. Meierijstad zal per 1 januari de diensten op gebied van werk en inkomen ook voor Boekel en Bernheze uitvoeren. Hiervoor zijn dienstverleningsovereenkomsten opgesteld. Deze dienstverleningsovereenkomsten worden a.s. maandag ondertekend door de burgemeesters van de gemeenten Bernheze, Boekel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel.

Werk en inkomen
In deze overeenkomst wordt vastgesteld dat de taken op het gebied van werk en inkomen door de sociale dienst van de gemeente Meierijstad worden uitgevoerd voor de gemeenten Bernheze en Boekel. Er wordt onder meer in afgesproken dat de gemeenten Bernheze en Boekel betrokken blijven bij het beleid en de uitvoering en daarbij de ruimte behouden voor eigen beleidskeuzes en lokaal maatwerk.

Kerstconcert 'Duif': vijf Rooise koren in 1 concert

Vijf Rooise koren en een gelegenheidskoor van leerlingen van groep 4, 5 en 6 van basisschool 'Kienehoef' geven 18 december een kerstconcert in de H. Martinuskerk. Het concert is een initiatief van het Cultureel Platform Sint-Oedenrode. De titel van het concert is 'Duif'

"Normaal geeft elk koor ieder jaar een eigen kerstconcert. In 2012 hebben we voor het eerst een gezamenlijk kerstconcert gegeven in de Goede Herderkerk", vertellen Lia Bekkers en Marius Wijnakker van het Cultureel Platform Sint-Oedenrode. "Nu vier jaar later vond een vijftal koren dat het weer tijd was voor een gezamenlijk kerstconcert. Het is een concert rondom een verhaal met een kerstgedachte over een duif dat geschreven is door Lisanne van Aert".

Bekkers en Wijnakker vertellen vol enthousiasme over het concert, over de prettige samenwerking met de parochie, die de kerk voor het concert gratis ter beschikking stelt en het enthousiasme bij de afgevaardigden van de koren bij het samenstellen van het programma en op de manier waarop de organisatoren het publiek bij het concert gaan betrekken.

De vijf Rooise koren die zondag 18 december deelnemen aan het concert zijn: Polyhymnia, Gemengd koor Cantecleer, Gemengd Koor Sint-Oedenrode, het Roois Kamerkoor en koor Aurora. Naast deze vijf koren zal er ook een gelegenheidskoor van leerlingen van groep 4, 5 en 6 van basisschool 'Kienehoef' onder leiding van muziekdocente Elke Holsheimer – van Gompel zingen bij het kerstconcert 'Duif'

Moeten jullie echt al de 23e stemmen?

Weet je nog, de tweede Kamerverkiezingen nu bijna 4 jaar geleden? VVD-partijleider Rutte beloofde dat hij Nederland gewoon zakelijk zou blijven leiden, "alsof het een bedrijf is". Oké, dacht ik, laten we ons land dan in de fik steken, het geld van de verzekering innen en met z'n allen vertrekken naar de Bahama's. Briljant idee, Rutte!

Verkiezingen geven me altijd een onbehaaglijk gevoel, alsof je zelf mag bepalen aan welk minderjarig neefje je de autosleutels af gaat geven. En wat je ook kiest, daarna moet je je toch neerleggen bij wat de rest heeft besloten, want "de meerderheid heeft altijd gelijk"! Oh ja? Er zijn 500 miljard vliegen op aarde, die kunnen toch niet allemaal ongelijk hebben, dus laten we met z'n allen stront gaan eten! Of ga ik nou te ver? Nee, als het over de wil van het volk gaat, zeg ik maar één ding: de Vogeltjesdans. Iedereen vindt het een stupide deuntje, maar wordt het gedraaid dan staat ineens de hele dansvloer vol met halve zolen die een gebraden kip imitatie ten beste geven. Ik incluis.

Weet je op welke partij ik zou stemmen, aanstaande 23 november? Nou dus NIET op de meest rechtvaardige, scherpste, multicultureelste, groenste of meest veelbelovende autoluwste Rooise marktpartij … maar gewoon op de leukste. Zo stemde ik 4 jaar terug op de S.O.P.N.. Nee, geen idee waar dat voor stond, maar die totaal onbekende club rekende namelijk op minimaal 72 zetels! Een buitenaards aantal! En dat klopte ook, want zij wilden eigenlijk maar 1 ding: absolute openheid over UFO's. Is dat leuk of niet? Die partij bestond volledig uit zweefteven en gebakken luchtballonnen, die zich enkel bezig hielden met de volgende vragen: Waarom komt Miss Universe toevallig altijd van onze planeet? Hebben ze op Mars een fabriek die Veghel heet? En hoe zat dat met E.T.? Is die eigenlijk ooit teruggebeld of niet?

Wat? Doet de S.O.P.N niet mee de 23e? Weet je wat Rooi, stem dan maar Hart voor Schijndel. Klinkt ook grappig. Of wat zeg ik? Nee nee, stem gemeentebelang Olland. Wat? Bestaat die niet? Eh, nou ja, stem dan maar blanco. Oh nee, is dat ook een partij?! Nou ja, zie maar. Sterkte allemaal.

'Leukste attractie van Rooi' geopend

De organisatoren van het kerstconcert Foto: Hans van den Wijngaard

Duizenden keren zal het pontje de vijver van park Kienehoef al op en neer zijn gegaan afgelopen maanden, maar donderdagmorgen was het pas officieel geopend.

Wethouder Van der Heijden en beleidsmedewerker van de gemeente Albert Nooteboom (beheerder openbare ruimte) kregen de eer om het houten 'vlot' naar de overkant te trekken om de attractie op symbolische wijze te openen. Albert is de creatieve bedenker van het pontje toen besloten werd dat de brug die er eerst lag niet meer terug kon komen. De brug vertoonde scheuren en het was een dure operatie om deze te repareren of te vervangen.

Het pontje ligt er nu als geslaagd alternatief. "Het is inmiddels misschien wel de leukste attractie van Rooi", gooit de wethouder een balletje op. "Als je ziet hoeveel dit al gebruikt is!" Hij doelde op de honderden kinderen, gezinnen, maar ook oudere mensen – soms zelfs met fiets – die spelenderwijs de oversteek al hebben gewaagd.

Neem een ruime voorbereidingstijd
Weet wat je wilt
Bouw een financiële reserve op
Schakel een deskundige in
Neem voldoende tijd voor het hele project
Doe het! Succes!

Spaarsysteem en 'breaking' nieuws in app

De app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode krijgt deze week een nieuwe update. Daarin komen niet de minste nieuwe features. Zo zal het vernieuwde spaarsysteem van Natuurlijk! Sint-Oedenrode erin verwerkt worden en kunnen gebruikers kiezen voor nieuwsalerts, oftewel pushberichten van MooiRooi.nl.

De app is al vanaf april in de lucht en de lancering plus de eerste maanden kunnen als een succes bestempeld worden. Er zijn namelijk al meer dan 1800 mensen die de app hebben gedownload. Om het aantal gebruikers nog verder te laten stijgen én om de app gebruiksvriendelijker en nuttiger te maken, staan er dus meer verbeteringen op de rol.

Spaarsysteem
Het spaarsysteem van Natuurlijk! Sint-Oedenrode is vorige week breed uitgemeten in DeMooiRooiKrant. Op deze pagina leest u daar nog meer informatie over. Om ook het wat jongere publiek te bewegen in eigen dorp te kopen én te sparen is besloten om het Natuurlijk! Sint-Oedenrode spaarsysteem in de app te integreren. Het aanschaffen van een fysieke pas is nog wel nodig, maar na het inscannen in de app, kan de pas in de lade blijven liggen. Een spaarder die iets koopt bij een deelnemende winkelier kan zijn barcode in de app tevoorschijn toveren zodat de winkelier de punten er bij kan scannen. Vanaf de lanceerdatum va het nieuwe spaarsysteem - 11 december - treedt dit in werking.

'Breaking' nieuws als eerste
MooiRooi.nl is de snelste nieuwsvoorziener van Sint-Oedenrode. Het is een partnership aangegaan met Natuurlijk! Sint-Oedenrode en app-ontwikkelaar Fruitcake Studio. MooiRooi zorgt voor de content van de app en de tv-schermen in het dorp. De meest actuele agenda van het dorp wordt dus geïntegreerd, maar ook het laatste nieuws. Na de update van deze week is het mogelijk voor gebruikers om zich aan te melden voor een pushbericht. Mocht er 'breaking' nieuws zijn, door MooiRooi verzorgd, dan krijgt de gebruiker dat als allereerste via de app binnen. Dit zal gaan om zeer bijzondere gebeurtenissen en niet bij alledaags nieuws. Bijvoorbeeld: 'Gemeentehuis in brand' is zo'n bijzonder nieuwsfeit, maar 'Rien Bekkers wint Kletstoernooi' weer niet, al is dat ook leuk om te lezen. Iedereen kan de functie zelf aan en uit zetten, zo blijft u dus op de hoogte van alles wat er in Sint-Oedenrode speelt, wanneer u maar wilt. Het is een extra aanvulling op de nieuwspagina die al in de app verwerkt zit.

Nog meer verbeteringen
Aan het uitbreiden en verbeteren van het aantal fiets- en wandelroutes in Sint-Oedenrode wordt hard gewerkt. In de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode staan al meerdere routes. De gebruiksvriendelijkheid in het systeem is aangepast. Het wordt nu nog makkelijker en duidelijker om via de app een route te volgen. De komende tijd zullen er meerdere routes worden toegevoegd, zoals de route 'Binnendur naor Gasthuishoeve' en routes van Nijnsel naar Boskant, langs de Dommel. Die zullen op dezelfde manier worden opgezet als bijvoorbeeld Ommetje Rijsingen. Een route die enkele maanden geleden officieel geopend is.
Wat op een andere manier de gebruiksvriendelijkheid verder toe doet nemen in de app is de toegevoegde zoekfunctie bij winkels, overnachten en horeca. Een toevoeging die direct opvalt. Evenals de nieuwe lay-out. De app heeft een prachtige nieuwe look gekregen.

Voorlopig is dit de laatste update, maar er zullen er vast en zeker meer volgen. Er wordt naar toegewerkt dat de app onmisbaar is voor iedere Rooienaar, maar ook voor de toerist die Sint-Oedenrode komt bezoeken.


Ondernemers sluiten zich aan bij nieuw spaarsysteem

Het nieuws over de lancering van het vernieuwde loyaliteitssysteem in Sint-Oedenrode – het Natuurlijk! Sint-Oedenrode spaarsysteem – is goed geland bij de ondernemers. Er zijn twee definitieve aanmeldingen binnengekomen. Daarnaast is er veel interesse, zowel van winkeliers als van horeca.

Ook de definitieve aanmeldingen komen uit die twee sectoren. Optiek Moonen is één van de bedrijven die mee gaat doen aan het vernieuwde loyaliteitssysteem. Horecazaak De Helden van Kien vertegenwoordigt de andere aanmelding. Twee zaken die veel potentiële spaarders over de vloer krijgen. Rooi2000, de gangmaker achter dit nieuwe systeem, is erg blij met de aanmeldingen. Vooral het feit dat het een mix is tussen horeca en winkels stemt tot tevredenheid. Het sparend publiek moet de punten zo breed mogelijk weer uit kunnen geven.

Koop lokaal! Spaar lokaal!
De Rooise Winterbraderie van 11 december wordt gezien als het officiële startschot van het nieuwe spaarsysteem. Op die dag kunnen de huidige spaarders alvast de oude pas om komen ruilen. Uiteraard blijven de punten behouden. Ook mensen die voor het eerst mee willen gaan doen, kunnen op die dag een pas aanvragen. Bent u de pas kwijt? Dan kan er een nieuwe aangevraagd worden. Om de aandacht te vestigen op de 'nieuwe start' begint zeer binnenkort de promotie rondom de lancering met de titel: Koop lokaal! Spaar lokaal!


Popkoor Novelty houdt open repetitie

Nog maar net heeft Popkoor Novelty 'De Versiertour 2016' achter de rug. Een gevarieerde en succesvolle show die iedere keer volle zalen trok. Nu er weer tijd is voor nieuwe projecten is er ook weer ruimte voor nieuwe zangers, zangeressen én een drummer. Popkoor Novelty uit Sint-Oedenrode houdt daarom een open repetitie op dinsdag 29 november om 20.00 uur.

Popkoor Novelty is een gemengd koor van ongeveer 42 leden en staat onder leiding van dirigent Peter van Beijnum. De afgelopen anderhalf jaar is er een ledenstop geweest.om zodoende met een vaste groep leden te kunnen toewerken naar de grootse show; 'De Versiertour 2016'. Nu deze succesvol is afgerond heeft het koor ruimte voor nieuwe leden.
Bassen, tenoren en alten zijn vooral gewenst om alle stempartijen evenwichtig te kunnen aanvullen. Daarom vindt er een open repetitie plaats zodat iedereen kan komen kijken en vooral sfeer proeven bij dit swingende popkoor. Even zeker weten dat het niet saai en suf is bij dit koor…(want dat is het zeker niet! ) Daarnaast zoekt het koor een drummer voor hun eigen combo. Voor drummers begint de open repetitie op dinsdag 29 november al vanaf 19.00 uur. Drumstel is eventueel aanwezig.
Popkoor Novelty heeft leden uit de hele regio maar vooral uit Sint-Oedenrode en Son. Iedere dinsdagavond wordt er gerepeteerd van 20.00-22.15 uur, met uitzondering van de schoolvakanties, in De Beurs, Heuvel 44 in Sint-Oedenrode. Maandelijks vindt er een repetitie plaats met het eigen combo. Het repertoire is gevarieerd en bestaat o.a. uit muziek van Nickelback, Claudia de Breij, Avicii, Kensington en Ed Sheeran.

Je bent van harte welkom op dinsdag 29 november bij de open repetitie van Popkoor Novelty, geheel vrijblijvend. Kom luisteren, kijken, misschien al voorzichtig mee neuriën of zelfs al meezingen. Het is in ieder geval dé gelegenheid om sfeer te proeven. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.popkoornovelty.nl, facebook, stuur een mailtje aan pr@popkoornovelty.nl of bel 06-13922775.

De VoorleesExpress van start

De VoorleesExpress, uitgevoerd door Welzijn De Meierij, is een project waarbij kinderen met een taalachterstand 20 weken lang wekelijks thuis worden voorgelezen door een vrijwilliger. Het samen (voor)lezen zorgt voor plezier in het gezin, het bevordert de taalontwikkeling en het introduceert het voorleesritueel in het gezin.

Dit project loopt nu een aantal weken en blijkt een schot in de roos. Er zijn binnen heel korte tijd 10 enthousiaste vrijwilligers gekoppeld aan de 10 deelnemende gezinnen. Deze gezinnen zijn aangemeld door scholen, het consultatiebureau, peuterspeelzalen en logopediepraktijken. Deze toeleidende partijen geven aan blij te zijn met de VoorleesExpress omdat het een landelijk erkend project is wat daadwerkelijk bijdraagt aan het bevorderen van de taalontwikkeling.

Cherdine van Zutphen, projectleider VoorleesExpress bij Welzijn De Meierij, vertelt: "Zó fijn om middels zo'n vriendelijk en stimulerend project hier aan te kunnen werken. Het belangrijkste is dat het voorlezen een ritueel wordt. Iets wat dus ook na die 20 weken doorgezet wordt. Want door voor te lezen wordt de taalomgeving in huis verrijkt, het aantal leeservaringen vergroot en dit bevordert de ontwikkeling van taal en geletterdheid bij kinderen. Daarnaast is de ervaring dat het zoveel plezier brengt, zowel voor het hele gezin als voor de vrijwilliger!"

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Welzijn De Meierij. Cherdine van Zutphen, 073-5441400


Quiz'm in de Beckart

Op zaterdag 26 november zal in De Beckart weer een avondje Quiz'm worden gespeeld. Quiz'm wordt gespeeld in teams van 6 personen en de samenstelling van het team bepaal je natuurlijk zelf.

De organisatie heeft zich weer ingezet om een spectaculaire quiz in elkaar te zetten. Zo kun je vragen verwachten over muziek en Meierijstad, maar ook een tactiele ronde of rustig wat plaatjes bekijken komt op deze avond voorbij. Door deze grote diversiteit aan vragen zal er ook zeker ook een ronde bij zal zitten waar je samen met je team punten kan scoren! Doe je mee samen met familie, de buren of sportmaatjes? Deelname is €10,- per team en natuurlijk hebben we voor de slimste teams weer mooie prijzen beschikbaar! Meer info of je team opgeven kan via evenementen@zalencentrumdebeckart.nl.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.


Beugelclub zoekt penningmeester
Beugelclub "De Lustige Spelers" uit Olland (± 50 leden) is op zoek naar een penningmeester voor het verwerken en bijhouden van de financiën. Werktijden zijn in overleg. Bent u iemand met affiniteit voor sport en cijfers? (vacaturenummer 16303)

Bestuursleden voor de huurdersbelangenvereniging
De huurdersbelangenvereniging van Wovesto is op zoek naar bestuursleden en begeleiders voor diverse werkgroepen. Heeft u algemene interesse in de samenleving en volkshuisvesting, kennis van en omgaan met een computer, bent u besluitvaardig en kunt u in teamverband werken? Dan is deze vacature wellicht iets voor u! Werktijden zijn in overleg; het gaat om zo'n 20 tot 30 uur per jaar. (vacaturenummer 16225)

Bezoekvrijwilliger gezocht om te gaan wandelen
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is op zoek naar een vrijwilliger die wil gaan wandelen met iemand in een rolstoel. Het gaat om een mevrouw in een rolstoel met elektrische ondersteuning. Het liefst voor de middag, de dag is nog nader te bepalen. (vacaturenummer 16810)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Vanaf donderdag 17 november telt Rondje Rooi de volgende onderwerpen:

  • United Concert of Rooi; Harmonie Nijnsel en Nos Jungit Apollo
  • Familiedag DV Sunrise
  • Eerde Grenzeloos
  • Concert Impressies: Roois Kamerkoor / Adri Frigge
  • Intocht Sinterklaas
  • Bezoek aan het Pietenhuis!
  • Brandweer oefent in de wijk

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Meierijstad kiest
Vanaf 14 november tot en met 22 november komen lijsttrekkers van alle politieke partijen in Meierijstad voor het voetlicht. Lijsttrekkers stellen zichzelf en hun partij voor, krijgen vragen en stellingen voorgelegd, spelen een mini Meierijstadquiz en klimmen voor een 30 seconden durende boodschap op de zeepkist.
Elke dag komen 4 partijen aan bod.
Volgorde partijen: Gemeentebelang Meierijstad, D66, SP, Lijst Blanco, CDA, Hart voor Schijndel, VVD, TEAM Meierijstad, PvdA
Uitzendtijden: 01:00 – 01:30 – 02:00 – 02:30 met telkens dagelijks 3 uur later herhaling. Gedetailleerd schema op www.tvmeierij.nl

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij

Pepernotenconcert en nog meer talenten

Vrijdagmorgen 18 november staat er een bijzondere kraam op het Kerkplein van Sint Oedenrode, op dezelfde tijd als de weekmarkt. Daar worden allerlei producten verkocht die zijn voortgekomen uit de actie "Talenten gevraagd", ten behoeve van steun aan vluchtelingen in kampen en oorlogsgebieden in het Midden-Oosten.

De Protestantse Gemeente startte de actie op, maar inmiddels hebben allerlei mensen die mee wilden doen zich aangesloten met een activiteit. In de marktkraam worden werkstukken uit schilderworkshops aangeboden, met daarnaast allerlei producten die deelnemers voor deze actie hebben gemaakt. Schilderijen, tekeningen, handvaardigheidswerk, ceramiek, taarten, jams, (kerst)kaarten enz. enz. Alle reden dus om even langs te lopen. Er is ook informatie over het actiedoel te krijgen. De opbrengst komt gegarandeerd ter plekke, via de lokale kerken in die regio.

En dan is er zondag 27 november in de (verwarmde) Knoptorenkerk aan de Eerschotsestraat/Kerkdijk Noord in Sint Oedenrode om 12.15 uur een Pepernotenconcert. De blokfluitleerlingen van Eleanor de Groot en Rosalyn de Groot zetten dan hun talent in voor de vluchtelingenkinderen in het Midden Oosten. De leerlingen, in de leeftijd van basisschool en middelbare school spelen muziek die bij de decembermaand past. Iedereen is van harte welkom. De talenten rekenen dan wel op een mooie bijdrage voor het doel.

De Talentenactie is inmiddels al een succes. Er zijn taarten gebakken, lezingen gehouden, schilderworkshops en huisconcerten gegeven. Er was een muzikale lunch , een yogales en een rommelmarkt , er komt een culinair diner enz. enz. De actie wordt 18 december afgesloten.

nformatie over kraam en concert bij Jolanda Oomen, tel. 0413-478094, jolandaoomen72@gmail.com Voor informatie over de actie zie www.pgsintoedenrodesonenbreugel..nl/nieuws .

Themawandeling Gesprek te Pas over (ge)schenken

Het Gesprek te Pas van a.s. zondag 20 november heeft als thema '(ge)schenken'. Met Sinterklaas in het land en Kerst al nabij is dit onderwerp beslist actueel. Hoe moeilijk is het om te geven en/of te ontvangen? Hoe ver kun je of mag je gaan met schenken? Je bent van harte welkom op zondag 20 november om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.

Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Ledenwerving Katholieke Bond voor Ouderen

Het moge duidelijk zijn dat alle bonden moeite moeten doen om het ledenaantal op peil te houden. Dit is een gegeven, daar men weet dat er helaas ook leden wegvallen. Maar dat is niet alleen de reden van deze wervingsactie. Wat de meeste mensen nog niet weten is dat het naast een mooie ontspanning bij de vele activiteiten welke worden georganiseerd, ook een goede hulp kan zijn.

Deskundige mensen helpen u gratis bij het invullen van uw belastingformulier en door een collectieve ziektekostenverzekering, welke voor u geregeld wordt, bent u goedkoper uit. Alle hulp, welke wordt aangeboden, en ook de activiteiten worden kort bij uw woonomgeving gehouden, dus de instapdrempel is niet hoog, want ook de contributie blijft ruim binnen de perken. Bovendien krijgt u op vertoning van uw KBO-pasje bij verschillende winkeliers in Schijndel korting op uw aankopen. Bent u geïnteresseerd of wilt u alleen informatie, neem dan rustig contact op met Mevr. Annie Smits, tel.: 073 5493039 of e-mail: acmsmits@kpnmail.nl

85-Jarigen komen samen

De eerste club die samen een 50-jarigen reünie organiseerde, is voortaan in de leeftijdscategorie van 85 jaar. Door de jaren heen zijn ze samen blijven komen. Ze hebben er dus al flink wat reünies opzitten. Volgende week donderdag is de volgende bijeenkomst en dat is misschien wel de laatste.

"Dat kan zomaar de laatste zijn. We zijn nog maar met vijftien mensen over", vertelt Mia de Leijer als één van de 85-jarigen. Donderdag 24 november is er een samenkomst gepland bij café de Ossekop, vanaf 17.00 uur. De afgelopen 35 jaar kwam het clubje om de vijf jaar bij elkaar. Logischerwijs is de spoeling steeds dunner geworden, maar dat maakt het niet minder gezellig. "Iedereen heeft al een uitnodiging gehad, maar bij deze dus nog een herinnering", zegt Mia tot slot.

Kerstkaarten maken bij het Onderonsje

Donderdag de 24e is het Damiaancentrum weer open voor een activiteit van het Onderonsje. Deze keer gaan de deelnemers zelf kerstkaarten maken en iedereen vanaf 55 jaar is welkom.

Denkt u dat u minder creatief bent? Geen nood, er zijn inspirerende voorbeelden en de vrijwilligers helpen u mee. Ook zorgen zij voor de materialen. Aanmelden is fijn, maar u kunt ook spontaan komen. Aanmelden via 06-53448605 (Petra) of 06-13992915 (Karin) Tijd: 14.00-16.00 uur Kosten: € 3,- Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Collecte Alzheimer Nederland

Vorige week zijn er 22 collectanten de straat opgegaan om te collecteren voor Alzheimer Nederland.

Dit heeft het mooie bedrag van 1531,44 euro opgeleverd. Dank aan alle collectanten voor hun inzet en alle gulle gevers voor hun gift. Kijk voor informatie ook eens op: www.alzheimer-nederland.nl. Zou U willen helpen de collecte te organiseren of volgend jaar collecteren? Bel dan Marianne van Aert: 473334 of Dorothé Vermeltfoort 479434

Terug naar vroeger in De Gouden Leeuw

De ouderen onder ons weten het nog wel. Jaren geleden, toen Harry en Mia Dahmen nog de uitbaters waren van De Gouden Leeuw, traden Die Drei Dörfer Musikanten er zo'n vier keer per jaar op. Die tijden komen weer terug.

Of het om vier keer per jaar zal gaan is nog niet zeker, maar zondag 20 november wordt het alvast de tweede keer. Afgelopen zomer trad het muziekgezelschap al eens op, op het terras van het café/restaurant. Daar kwamen meer dan driehonderd ouderen op af, dus het leeft nog steeds! Zondag aanstaande van 14.00 tot 17.00 uur treden de muzikanten op. De toegang is gratis.

Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Als u prostaatkanker heeft, kan het zijn dat u behoefte heeft aan lotgenotencontact. Het uitwisselen van ervaringen en het delen van gevoelens met iemand in een vergelijkbare situatie kan u helpen.

Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op 21 november a.s. bij inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond. We beginnen om 14.00 uur tot 16.00 uur. Het thema is: Hoe ervaren ik en mijn omgeving prostaatkanker? Ook uw partner, familie en begeleidende kennissen zijn welkom. De bijeenkomst is gratis.

Afscheid van steunpilaren

Met een lach en een traan werd zaterdag tijdens het Elf-Elf bal afscheid genomen van vier steunpilaren. Wil en Sandra van der Linden en Eric en Sylvia de Graauw zwaaiden af. Natuurlijk ging dit met alle egards.

Nadat Wil adjudant is geweest, heeft hij samen met Sandra nog zes jaar bij de Raad van 11 gezeten. Allebei waren ze in al die jaren heel actief in verschillende commissies, zoals PK, commissie Papgat-diner en catering commissie. Daarnaast is Sandra jarenlang penningmeester geweest van het Stichtingsbestuur.

Ook Eric en Sylvia zijn zes jaar lid geweest. Sylvia zette zich in voor de kledingcommissie en de commissie lief & leed. Eric ontpopte zich als een aardige duizendpoot, want hij heeft de commissie Titelveiling gedraaid, de sponsorcommissie, en de commissies Kleurrijk Papgat, website, fotografie pr & communicatie. De mooie woorden, maar vooral ook het overweldigende applaus zorgden er voor dat er een traantje weggepinkt moest worden.

De plechtigheid begon voor het viertal nog in de kleding van de Raad van Elf, maar al snel werden ze door de vrienden van de Stichting van een nieuw outfit voorzien. Al snel kwam de glimlach weer tevoorschijn en kon het feest beginnen.


Rien Bekkers wint kletskampioenschap

Trots laat Rien zijn beker zien. Foto:

Vrijdag 11 november werd door CS de Pottenbakkers uit Deurne voor de 50e keer het Kletskampioenschap Groot Deurne georganiseerd. Rien Bekkers uit Olland kwam er als winnaar uit de bus.

Zeven kletsers waren geselecteerd om in de ton hun verhaal af te steken om deze titel te veroveren. Ton Brekelmans uit Udenhout, Jorlan Manders uit De Mortel, Helmonder René vd Heuvel, Christel vd Dungen uit Tilburg, Erik Mulder uit Maarheeze, Frans Bevers uit Oirschot en de Ollander Rien Bekkers kletsten het eelt op hun tong om de grote beker te winnen.

Aan het einde van de avond vond het publiek dat Jorlan Manders de derde prijs had verdiend en Frans Bevers de tweede prijs mee mocht nemen. Maar de meeste stemmen gingen naar Rien Bekkers uit Olland. Hij reed in zijn creatie van "Rinuske T(r)ap" in de hoogste versnelling door de zaal. De aanwezigen vonden dat Rien de meeste lachsalvo's had weten los te krijgen. Deze buut, het vervolg op zijn verhaal "Rinuske Rasmussen", oogstte veel hilariteit. Daarom kreeg Rien de titel Opperkletser van Groot Deurne en ontving hij uit handen van prins Werner de daarbij behorende wisselbeker. Het is al de tweede keer dat Rien deze beker heeft veroverd.

Derde editie Wannûh Klets

Op zaterdag 10 december vindt de derde editie van Wannûh Klets plaats. De beste kletsers staan die avond weer in Olland in de ton.

Zo heeft de organisatie een paar kampioenen naar Olland weten te krijgen. Berry Knapen, Brabants kampioen 2016 en Gilbert Petit, Limburgs kampioen 2016. Ook Erik Mulder, Hans Keeris en Frans Schrijen betreden het podium met hilarische optredens.

De mannen van cabaretgroep Jeroens Clan brengt grappige, intelligente en scherpe sketches en liedjes. De avond wordt gepresenteerd door de Ollandse Rien Bekkers, onlangs viel hij nog in de prijzen bij het Kletskampioenschap Groot Deurne. Dus ook tijdens de presentatie zal de grappige noot niet ontbreken. Zoals ieder jaar wordt de muzikale noot verzorgt door de Ollandse Dorpskapel.

De organisatie garandeert een avond gezelligheid. Tickets zijn nog te koop bij de Loop'r. Ook kunnen ze per email besteld worden via info@deloopr.nl. Dit jaar zijn de tickets en plaatsen genummerd, geen uren voor aanvang aanwezig zijn om een plaatsje te zoeken.

Rooienaren helpen elkaar

Rooienaren helpen elkaar. Dat is vanmiddag weer eens onderstreept. De Stichting Kapel van de Heilige Martinus deelde cheques uit aan enkele goede doelen. Maar er kwam niet alleen een fikse bijdrage vanuit de Stichting.

Een delegatie van Welzijn de Meierij was uitgenodigd, evenals leden van dansvereniging Sunrise. Zij kregen een aantal mooie cheques aangeboden. Welzijn de Meierij is dit jaar gestart met de Eropuit-bus. Een bus die met ouderen op stap gaat, die weinig of niet buiten Sint-Oedenrode komen. Om ook de chauffeurs en vrijwilligers op die dagen van drinken en eten te kunnen voorzien, kregen zij een bedrag van 500 euro toebedeeld.

Dansvereniging Sunrise heeft voor drie gardeteams nieuwe jassen nodig om de winter mee in te gaan. Dat is voor een dorpsclub een forse besteding die (bijna) niet op te brengen is. Tinus Kluijtmans maakte de dames van Sunrise dan ook erg blij met de cheque van 1250 euro. Dat was echter nog niet alles. De Kiwanis-afdeling van Sint-Oedenrode schonk ook nog eens 250 euro en daar deed het bedrijf Van Berkel-groep een flinke schep van 500 euro bovenop.

Ot Vissers nieuwe Jeugdprins van Papgat

Ot Vissers is de nieuwe jeugdprins van Papgat Foto: Hans van den Wijngaard

'Hij is er vur in de wieg geleet', de elfjarige Ot Vissers van de basisschool Eerschot. Ot werd namelijk op Prinsjesdag 2005 geboren en dan kan het bijna niet anders, dan dat je Prins wordt. Zaterdagavond presenteerde de elfjarige Rooienaar zich als Jeugdprins van Papgat voor carnaval 2017.

Het was als in een sprookje. Het podium van de benedenzaal van de Beurs was voor de gelegenheid omgetoverd tot een grote slaapkamer. Vlak voordat de jeugd zou gaan slapen las moeder nog een sprookje voor. Maar dat leidde er niet toe dat haar kroost slaap vatte. Integendeel, na het voorlezen van het sprookje was iedereen klaarwakker en was er een spontaan feest met als middelpunt Prins Ot, de eerste.

De achtjarige Mika Foolen werd als eerste 'uit zijn beNARde positie bevrijd'. Verstopt in een grote doos, mocht de Nar van het komende carnaval zich als eerste voorstellen aan het grote publiek. Na Mika was het de beurt aan de leden van de Jeugraad van Elf om één voor één hun masker af te zetten en hun ware gezicht te tonen. Frank Scheepens, Gijs Smits, Iwan der Kinderen, Koen Verbree, Lars van Doorn, Menno Harks, Merlijn Peters, Rens de Roo, Tom van de Loo, Wesley Vorstenbosch en als enige, maar eerste meisje in de Jeugdraad van Elf mocht Meike van Roosmalen zich tonen.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Voor de Prins en zijn Adjudant duurde het wachten het langst. Maar verstopt achter hun masker, konden zij vanuit hun eigen wieg het hele spel aanschouwen. Maar nadat de Nar en Jeugdraad zich hadden voorgesteld, was het tijd voor de vertelster van het sprookje om de Julian van de Sande als Jeugdadjudant van Papgat 2017 voor te stellen. Kort daarna mocht ook Ot Vissers zijn masker afzetten en zijn echte gezicht laten zien.

Leon van Rooij hees daarna de Jeugdprins en -Adjudant in hun pakken en hing hen de versierselen om die bij de titel horen. Aansluitend installeerden Prins en Adjudant hun Raad van Elf en natuurlijk Nar Mika.

Maak een moodboard. Blader tuinmagazines door en verzamel afbeeldingen van uw ideale tuinstijl, materialen, tuinsets en plak dit op een bord. Uiteraard kunt u ook online een zoektocht starten en de afbeeldingen in Word bij elkaar plakken. Het is wel belangrijk om alle afbeeldingen samen te brengen om het totaalplaatje voor uw tuinaanleg te zien. Zo ziet u direct of alles in dezelfde stijl is, daadwerkelijk bij elkaar past en voorkomt u dat uw tuin na de verbouwing een manusje van alles is.

Lezing "Edelherten"

Op donderdag 24 november 2016 geeft Ellen Luijks (ARK) op uitnodiging van NWG Liempde een lezing over Edelherten.

Geen enkele geïnteresseerde natuurliefhebber kan het zijn ontgaan: over enkele weken worden dan toch edelherten uitgezet in het natuurgebied de Scheeken. Na twee eeuwen van afwezigheid zal de "Koning van het woud" weer in onze omgeving rondlopen. Velen kijken met spanning uit naar het bijzondere moment, dat de herten zullen worden losgelaten. Maar hoe zal het dan verder gaan? Wat voor gedrag zullen de dieren (16 stuks in totaal) gaan vertonen in het voor hen aangelegde raster? Wat voor invloed zullen deze grazers gaan hebben op de begroeiing? Zullen de dieren te zien zijn voor attente wandelaars?

Het Weerterbos (tussen Soerendonk en Weert) kent sinds tien jaar een eigen edelhertenpopulatie, ook binnen een afgesloten gebied. Uiteraard worden deze dieren nauwlettend gemonitoord. Ellen Luijks van ARK Natuurontwikkeling is sinds de start betrokken bij dit edelhertenproject. Nu traint ze vrijwilligers die excursies verzorgen in het hertenleefgebied en geeft ze veldlessen. De ervaringen in het Weerterbos hebben ten grondslag gelegen aan het uitzetten van edelherten in de Scheeken.

De lezing wordt gehouden in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 te Liempde en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Foto:

Deze week een grote groep mannen die zo naar het schijnt aan het bier zitten. Wie weet wie deze mannen zijn en waar en wanneer is de foto gemaakt? We horen het graag via 0413-479322, mail naar redactie@demooirooikrant.nl of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar en nieuwe historische beelden zijn altijd welkom!

Oplossing week 44:
Bert van Heesch, Van doorn, Wim van der Heijden, Bert de Haas, Harry van Dijk, Bert Habraken, ? Van Dijk, Fons fierens, Toon van de Burght, Harry Damen, Toon van Heesch, Wim van Heesch, Jan Horst, Jan van delst, Frans van 't Hof, Rens van de Dungen , Toon van Hamond, Juffrouw Giesbergen, Jan van acht, Jan bekkers, Harry van Hoof, Van Kasteren, Ad van den Brand, Van heesch, . Karel Huijbers, Jos van Acht, Van asseldonk, Harry Boley, Harrie Bekkers, Bekkers, Ad Foolen, Berdie van Aarle, Piet Hendriks, Theo van Genugten, Jan van de Bogaert, Frans van de Biggelaar, Van Doorn, Van Heertum, Jack Hoppenbrouwer, Antoon Gevers, Harrie van den Brand

Toon Bekkers

Super Tips van Oma

Bevriezing: Om te voorkomen dat je wangen, voorhoofd en neus gevoelsmatig bevriezen in hartje winter, kun je je gezicht insmeren met een dun laagje olijfolie. Neem wat vellen wc-papier mee om het er af te vegen zodra je op plaats van bestemming bent. Vooral handig voor fietstochten.

Rooienaren fietsen en wandelen veel in eigen omgeving

Sint-Oedenrode heeft veel wandel- en fietsroutes in eigen dorp. Zowel in het centrum als in het buitengebied. Een eerdere raadgeving gaf al aan dat Rooienaren sportief zijn. Het is dan ook geen verrassing dat veel van de burgers dan ook gebruik maken van de wandel- en fietsroutes. Dat geeft het nieuwste onderzoek van TipMooiRooi aan.

Bijna de helft van de mensen vindt de wandel- en fietsroutes in Rooi optimaal. Enkele mensen reageerden positief op het feit dat verschillende organisaties binnen de gemeente zich er hard voor maken. Niet onvermeld bleef de staat van (vooral) enkele fietspaden in Sint-Oedenrode en een enkele fanatieke wandelaar reageerde met 'er zijn nooit genoeg wandelpaden!'

Wellicht een goede tip van één van de fietsende raadgevers: er is geen enkel fietspad door het Vressels bos voor de normale fiets en er wordt een idee geopperd voor meer fietsknooppunten. Ook zijn opmerkingen ingevuld dat het Dommeldal niet bereikbaar genoeg is voor de wandelaar. Valkenswaard wordt als voorbeeld aangedragen. Daar kan je bijna overal naast de Dommel wandelen.

16 / 44

17 / 44

18 / 44

CDA Meierijstad: Dichtbij en samen vooruit, ook voor Rooi

Er staan maar liefst 50 enthousiaste Rooienaren op de kieslijst van CDA Meierijstad voor de gemeenteraadsverkiezingen op 23 november. Rooienaren die net als u geworteld zijn in Rooi, begaan zijn met wat hier leeft en weten wat er speelt. Rooienaren die zich maar al te graag inzetten voor een nog fijnere woon-, werk en leefplek in onze unieke kernen Sint-Oedenrode, Boskant, Nijnsel en Olland. Dat doen we niet alleen maar samen, voor Sint-Oedenrode en heel Meierijstad.

Voor Rooi hebben we als CDA een top 10 van concrete speerpunten benoemd. Speerpunten die wij graag samen met u de komende jaren willen waarmaken.

Top 10 CDA-speerpunten voor Sint-Oedenrode
- Herinrichting markt, verplaatsing AH, woningbouw Kapittelhof/Markt en behoud bibliotheek in het centrum.
- Een multifunctionele accommodatie in wijk de Kienehoef.
- Een volwaardige sportaccommodatie voor VV Rhode en behoud zwembad De Neul.
- Dotterbloem-/Neul verder ontwikkelen als natuur- /recreatiepark na verplaatsing Rhode.
- Een 'sportlane' voor voetgangers en fietsers van Neul naar Sportpark Kienehoef.
- Een nieuw bedrijventerrein naar Rooise maat en schaal.
- Carpoolplaats en HOV-halte nabij A50.
- Voldoende woningbouw in Boskant, Nijnsel en Olland en behoud van onderwijs, welzijn- en sportvoorzieningen.
- Snel internet en goede mobiele bereikbaarheid Olland, Boskant en Nijnsel.
- Geen grenscorrectie Zwijnsbergen en omgeving

Bent u benieuwd naar de speerpunten voor álle dertien kernen? Lees dan de nieuwsbrief van CDA Meierijstad. Deze vindt u deze week samen met de MooiRooikrant in uw brievenbus. Interesse in het complete verkiezingsprogram van CDA Meierijstad? Ga dan naar www.cda.nl/meierijstad.

Kies ook voor Rooi! Stem Lijst 1 CDA Meierijstad


Vergeet groen rond Nijnsel niet

Nijnsel is een van de dorpen in Brabant die goed opgeknapt zijn. Dankzij de Integrale Dorpsontwikkelingsplannen (iDops) waar de provincie enkele jaren terug veel geld in pompte, zijn de broodnodige verbeteringen aangebracht. Denk aan de omleiding van het vrachtverkeer buiten de bebouwde kom (Lieshoutseweg) en het nieuw elan voor dorpshuis De Beckart. Ook zijn er weer woningen gebouwd in Nijnsel.

Nijnsel heeft een bruisend verenigingsleven en is op de valreep van Meierijstad nog nieuwbouw van de basisschool in het vooruitzicht gesteld. Eerder werd de buitensport al verbeterd. Een goede zaak aldus de PvdA. "Dorpen als Nijnsel hebben goede voorzieningen en woningbouw nodig. Het aandeel sociale woningbouw mag alleen wat groter zijn", aldus Martha School, PvdA kandidaat-raadslid.

De PvdA Meierijstad hoorde van inwoners ook wel wat zorgen. Met name over het buitengebied van Nijnsel. PvdA-lijsttrekker Menno Roozendaal vertelt: "In het buitengebied zijn enkele megastallen van varkenshouders. Dat heeft een behoorlijke impact op de omgeving. Wat ons betreft is het vestigen van nieuwe megastallen niet erg wenselijk, omdat er geen sprake meer is van gezinsbedrijven. De claim van een dergelijk bedrijf is te groot. We moeten rekening houden met mogelijke gezondheidseffecten op de omgeving en we moeten het groen niet vergeten rondom Nijnsel. Het behoud en herstel van cultuurhistorische waarden, denk aan bebossing, zandpaden en ruimte voor flora en fauna, dat heeft bij ons ook prioriteit".


Jongerendebat Meierijstad

Foto:

Op 18 november aanstaande zal Jongerenwerk Welzijn de Meierij een avond met verkiezingsdebat organiseren aan de Laan van Henkenshage 2 in Sint-Oedenrode. Tijdens deze avond komen er een aantal lokale politici van de politieke partijen van Meierijstad naar Mariëndael.

De avond gaat van start met een debat en de mogelijkheid om vragen te stellen aan de politici onder het motto van 'Ask me what you want'. Daarna volgt er een grandioze Neonparty zijn met DJ! De avond zal beginnen om 19.30uur en duurt tot 00.00uur. Dus heb jij altijd al vragen stellen aan de politieke partijen en heb je zin om daarna aanwezig te zijn bij een super vette neonparty? Kom dan naar deze super gave avond!

Voor vragen kun je mailen naar j.elbers@welzijndemeierij.nl of bellen naar 06-45770141.

Wat bedoelt U nou eigenlijk? Wees toch eens duidelijk

Politici scoren vaak niet op duidelijkheid. Soms met opzet, want duidelijkheid kan stemmen kosten. Soms onbewust, om goede of minder goede redenen. Tijdens de verkiezingsdebatten voor Meierijstad is dit herkenbaar. Is de PvdA duidelijk door te roepen dat ze een nieuwe treinverbinding Eindhoven- Nijmegen wil? Gaat die trein door Vressel? Met een station in Rooi? Is het CDA duidelijk? Ze waren voor en zijn nu tegen de megastal in Nijnsel?

Tijdens de verkiezingsdebatten hoorde je vaak "Ja, maar......." en iedere kiezer weet dat "Ja, maar..........." bijna altijd "Nee" betekent. D66 werd bevraagd over het behoud van de zwembaden in de drie kernen. "Ja natuurlijk, maar...... als er renovatie komt, dan moeten we er nog eens goed naar kijken". Is de VVD voor meer sociale huurwoningen? "Ja, maar..... we moeten de koopwoningen niet vergeten". De VVD was overigens wel duidelijk over de ouderenzorg. Daar was de afgelopen jaren niet op bezuinigd. Alleen die duidelijkheid werd in de zaal door niemand herkend!

Door de bibliotheek Veghel was een verkiezingsdebat georganiseerd met de naam "Klare Taal". Niet bekend was dat de woordvoerder van de politieke partij die het meest duidelijk zijn standpunt kon verwoorden, na afloop beloond werd met een prijs. TEAM Meierijstad is er trots op dat haar woordvoerster Janine Heisterkamp door de onafhankelijke jury werd uitgeroepen tot winnaar. Zij sprak echt klare taal!

TEAM Meierijstad wil niet alleen in de verkiezingstijd helder overkomen, of straks in de gemeenteraad. TEAM Meierijstad wil dat de gemeente Meierijstad in al zijn publicaties voor de inwoners "klare taal" spreekt: duidelijk, leesbaar en op tijd. Met uw stem gaan we daar voor zorgen.

Rik Compagne, Janneke van Vugt, Will van Gerwen, Jos Beerens, Hans Hulsen, Henri Raaijmakers, Janine Heisterkamp, Arie Smetsers , Peter Verbraak.

Meierijstad duurzamer en schoner

Een speciale wethouder voor Landbouw en Innovatie, windmolens, een energieopslagcentrale aan de A50 en een duurzaamheidsfonds. Dat zijn de drie speerpunten van D66 om Meierijstad duurzamer en schoner te maken en de innovatie van landbouw een stimulans te geven.

Deze speciale wethouder moet vernieuwing van de landbouw in Meierijstad verbinden met de foodindustrie, samen met de provincie zorgen dat er meer ruimte in de regels komt voor duurzame landbouw en dat agrariërs een aanspreekpunt hebben binnen de gemeente. De wethouder moet ook zorgen dat het geld uit Brussel hiervoor naar agrariërs in Meierijstad komt.
Op de 100 meter brede strook tussen de A50 en het bedrijventerrein, voorbij de afslag Eerde, wil D66 een windmolenpark met daarbij ook opslagpunten waar duurzaam opgewekte stroom kan worden opgeslagen en weer afgegeven wordt aan het elektriciteitsnet, als de stroombehoefte toeneemt.

Tot slot wil D66 een duurzaamheidsfonds, waarbij particulieren en bedrijven een bijdrage kunnen vragen voor kleinere duurzame initiatieven en projecten. Dat fonds moet gevuld worden met geld uit Brussel en de provincie, maar ook met eigen middelen van de gemeente door hier in de begroting structureel geld voor vrij te maken. Het fonds moet in vijf jaar minimaal 5 miljoen bedragen. "Als we zelf investeren, kunnen we dat geld verdubbelen met het geld dat voor innovatie en duurzaamheid in Brussel klaar ligt. En alle inwoners zijn gebaat bij een florerende en duurzame landbouw en bij schone energie," aldus Marrik van Rozendaal, lijsttrekker van D66 in Meierijstad.

Sportief omgaan met sport

Sportverenigingen, ze zijn cruciaal voor de leefbaarheid in onze gemeente. Denk maar eens aan de bevordering van gemeenschapszin en gezondheid. De verenigingen staan echter onder druk.

Zo heeft bijvoorbeeld Veghel besloten om de striktere eisen van NOC*NSF en de sportbonden als leidraad te nemen. Dit houdt in dat er sportclubs zijn die nu zelf een veld moeten maaien en hiervoor of een bedrijf moeten inhuren of een beroep moeten doen op vrijwilligers. De vrijwilligers, waar tegenwoordig toch al een grote druk op ligt, moeten niet overbelast worden. Als gemeente moeten wij, met het oog op de leefbaarheid, sportverenigingen zoveel mogelijk faciliteren. Allereerst wil Lijst 7, Lijst Blanco eigen initiatieven van sportverenigingen waar mogelijk optimaal ondersteunen. Een evenement als de Boskant Challenge is een voorbeeld van zo een initiatief, waar verenigingen van verschillende disciplines samenwerkten om gezamenlijk iets moois neer te zetten. Een bijkomend voordeel van een dergelijke samenwerking is dat het een breed draagvlak heeft, aangezien het door een groot deel van de samenleving opgezet is. Verder wil Lijst 7, Lijst Blanco dat onze nieuwe gemeente zich soepel en dienstbaar opstelt richting de verenigingen. Zet het onderhoud van de groenstroken rondom de velden, bijvoorbeeld het snoeien van de struiken, veel druk op de vrijwilligers en leden van de club, dan zou de gemeente hier toch eens kritisch naar moeten kijken. Ook vinden wij dat de vereisten en regelgeving met betrekking tot sportverenigingen op een gunstige manier toegepast moeten worden. Het strikt toepassen, zoals hierboven genoemd, is wat ons betreft niet de manier waarop we ons sportbeleid vorm zouden moeten geven. Ben je het met ons eens en ga je voor sterke sportverenigingen, stem dan op 23 op Lijst 7, Lijst Blanco!

Met vriendelijke groeten, Lars van Asseldonk, Nummer 4 van Lijst 7, Lijst Blanco

VVD Meierijstad, een lokale partij

Soms is er verwarring over. Wat is nu een lokale partij? U kent ons als VVD in Rooi natuurlijk als lokale liberalen. Een fractie van mensen die wonen in Rooi, boodschappen doen in Rooi, recreëren in Rooi en die u zelfs regelmatig tegenkomt in Rooi.

En toch worden we, zeker rondom lokale verkiezingen, vaak bestempeld als een landelijke partij. Dat klopt natuurlijk ook. U weet wat u van een VVD partij mag verwachten. Een partij die u mag aanspreken op de liberale kaders waarmee we naar besluitvormingsstukken kijken. Vrijheid, Verantwoordelijkheid, Verdraagzaamheid, Sociale Rechtvaardigheid en Gelijkwaardigheid, dat zijn de liberale kernwaarden. En die liberale kernwaarden passen wij toe op onze lokale besluitvormingsstukken. En u mag ons aan die kaders houden.

Dat betekent overigens niet dat we het altijd helemaal eens zijn met alles wat er in Den-Haag gebeurt. Het gebeurt wel eens dat er in Den-Haag iets besloten wordt, waar wij het lokaal ook niet helemaal mee eens zijn. Bijvoorbeeld omdat wij lokaal een ander belang hebben. Een afwijkend standpunt kunnen we wel in Den-Haag kenbaar maken en daar wordt dan ook écht iets mee gedaan. Een mooi voorbeeld is de passage over de mantelzorgwoningen die we vanuit Meierijstad willen toevoegen aan het landelijke verkiezingsprogramma.

Op 23 november zijn de verkiezingen van Meierijstad. Lokale verkiezingen, waarbij u kiest op lokale vertegenwoordigers. Met Wilma, Nick en Piet heeft VVD Meierijstad méér Rooise kandidaten in de top 6 dan menig andere (lokale) partij. Wat dat betreft is Sint-Oedenrode in VVD Meierijstad volop vertegenwoordigd. Een landelijke partij is soms dichterbij dan u denkt.

Wij roepen iedereen van harte op om te komen stemmen. Wilt u lokaal stemmen? Kies dan vooral een Rooise kandidaat op onze kandidatenlijst. Alternatieven genoeg!

Fractie VVD Sint-Oedenrode
Nick de Laat
Wilma Wagenaars
Michiel van Seventer
Piet Klaasen


Sybrand Buma op bezoek in Meierijstad

Foto: Jos van Nunen

Vrijdagmiddag 11 november kreeg Rooi bezoek van Sybrand Buma, CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer en CDA-lijsttrekker voor de verkiezingen in maart 2017. Ook partijvoorzitter Ruth Peetoom was erbij, evenals een delegatie van andere CDA-vertegenwoordigers op alle niveaus.

Doelgroep van het bezoek aan Sint-Oedenrode waren de inwoners, de Rooise vrijwilligers in het bijzonder. "CDA Meierijstad staat dichtbij de burgers en wil samen met hen aan een goede toekomst voor Meierijstad werken. Ook de vele vrijwilligers zijn daarbij van belang" aldus de aankondiging. Coby van der Pas, fractievoorzitter van de Rooise CDA-afdeling, heette de gasten welkom. In haar speech kreeg ook de plaats van ontvangst een warm plekje: de Knoptorenkerk, die meer en meer 'het' symbool van Sint-Oedenrode lijkt te gaan worden en voor veel Rooienaren ook een persoonlijke herinnering inhoudt. Het gezelschap liep vanaf de Knoptoren via de Markt richting Odendael, waar behalve 300 beroepskrachten ook 300 vrijwilligers werken. Velen in het CDA-groen, maar niet iedereen en ook Buma niet. "Dat doe ik bijna nooit" aldus Buma, die overigens al eens vaker Rooi had bezocht. In Odendael kregen de Christendemocraten tekst en uitleg van locatiemanager Maarten Coolen, die er onder meer op wees dat naast BrabantZorg ook veel andere organisaties met veel vrijwilligers van het gebouw gebruik maakten. De christendemocraten gingen vervolgens in gesprek met vrijwilligers en daarna met hen aan tafel voor het nuttigen van een maaltijd. Maar ook een bewoonster in een rolstoel die brutaal vroeg "En wat kunnen jullie voor mìj doen?" werd serieus te woord gestaan. Later op de avond stond een bezoek aan diverse sportaccommodaties op de agenda, ook in Schijndel.

De dag erna, zaterdag 12 november, hield de delegatie hun najaarscongres in Veghel, waarbij ze in het bijzijn van honderden genodigden, waaronder de landelijke pers, vanuit de Noordkade flink in de bus bliezen met hun verkiezingscampage. Het programma omvatte onder meer workshop/deelsessies, een campagnetour in en door Veghel, en een groot winterbuffet. Het congres werd opgeluisterd met live muziek, onder meer van de Veghelse zangeres Lotte Verhoeven.


Lodewijk Asscher in Schijndel

Op zaterdag 19 november houdt PvdA Meierijstad een grote straatcampagne waarbij vele kernen van Meierijstad worden bezocht met de rode bus. Maar ook na zaterdag is de PvdA, zoals al jaren, met grote regelmaat op straat te vinden om gesprekken aan te gaan met burgers.

Komende zaterdag geven vele PvdA-er acte de présence zowel lokale, regionale als landelijke. Partijvoorzitter Hans Spekman is al in de ochtend op de Schijndelse markt en later sluiten er diverse kamerleden aan, waaronder uit Brabant Henk Leenders, Sultan Günal en Atje Kuiken.

Om 16.00 uur Sluit PvdA Meierijstad de straatcampagne af met een bijeenkomst in Cafe de Hopbel. Lijsttrekker Menno Roozendaal is daar samen met de vicepremier en kandidaat partijleider Lodewijk Asscher. De bijeenkomst is openbaar, iedereen is welkom.

22 / 44

23 / 44

Foto: Lonja Woonings Foto: Lonja Woonings

De bladeren zijn bijna allemaal van de bomen. Van de week vroor het overigens al een paar keer. Zijn dit de laatste herfstplaatjes? Laten we hopen van niet, want ze zijn zo mooi! Stuur uw natuurfoto's naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Toon Kluijtmans Foto: Toon Kluijtmans
Foto: Marga Verduin
Foto: Leny Bouwman Foto: Leny Bouwman
Foto: Lonja Woonings Foto: Lonja Woonings
Foto: Marga Verduin Foto: Marga Verduin

Sint Maarten in de Odaprochie

Dit jaar is het 1700 (!) jaar geleden dat de Heilige Martinus, Sint Maarten geboren werd in Sabrië in Hongarije. Martinus begon als soldaat in het Romeinse leger. Al geïnspireerd door Jezus, gaf hij het laatste wat hij had, de helft van zijn warme soldatenmantel weg aan een bedelaar in de barre kou. In een droom die nacht zag hij Jezus, die de halve, weggegeven mantel droeg. Martinus liet zich dopen, werd monnik en later bisschop. Hij leidde een heilig leven, steeds gericht op kwetsbare mensen. De verering van Martinus is oud, ook in onze streken. Toen Willibrordus rond het jaar 700 naar ons land kwam, trof hij hier al een verering van de heilige Martinus aan. Ook in de Odaparochie vinden we twee oude kerkplaatsen die gewijd zijn aan de heilige Martinus; Olland en Sint-Oedenrode. Een reden om zijn feestdag, 11 november, dit jaar extra feestelijk te vieren.

Basisscholen die dat wilden konden met een project rond Sint Maarten aan de slag. Bijvoorbeeld Bs de Sprongh in Olland en Bs Franciscus in Boskant hebben dit gedaan. 5 november vierden we al Sint Maarten in Breugel. In het weekend van 12 en 13 november stonden alle vieringen in het teken van Sint Maarten. In de familievieringen op zaterdagavond in Olland en Sint-Oedenrode hadden de (kinder)koren twee mooie en nieuwe Sint-Maarten liederen ingestudeerd. Het verhaal van Sint Maarten werd verteld en ook uitgebeeld. En natuurlijk was er een lampionoptocht. In Sint-Oedenrode trokken we door een donkere kerk. In Olland was er een optocht buiten, voorafgegaan door een trommelaar. Met daarna koekjes en warme chocomelk.

De peuters en kleuters vierden zondag het feest van ridder Sint Maarten. We maakten lampionnen en er was wederom een lampionoptocht. Zondag tenslotte was er een plechtige gregoriaanse mis in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode. Sint Maarten die ons leert delen, leeft in onze parochie. Dank aan iedereen die hiertoe heeft bijgedragen. Op de website van de parochie vindt u enkele foto's van de vieringen.

Manon van den Broek

26 en 27 november toediening van het Vormsel

26 tieners uit onze parochie bereiden zich voor op het Vormsel. Op 15 oktober namen zij deel aan de vormseldag, die dit jaar gehouden werd in Den Dungen. Ook zijn ze druk doende met zangrepetities, want zij gaan hun eigen vormselviering zingen! Binnenkort is het zover. Mgr. Mutsaerts zal naar onze parochie komen om de tieners te vormen. Zaterdag 26 november om 18.30 u worden 10 kinderen gevormd in de kerk van de Heilige Genoveva in Breugel. Zondag 27 november om 10.30 (!) u ontvangen 16 tieners het sacrament van het Vormsel in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode. We vieren dan ook de eerste zondag van de Advent én de feestdag van de heilig Oda. U bent van harte welkom in deze feestelijke vieringen.

Manon van den Broek

Pelgrimskoor zingt feestelijke mis; afsluiting Heilig Jaar

Bij gelegenheid van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid heeft de Rooise musicus Henk van Riel twee werken gecomponeerd: "Missa in Anno Misericordiae" en het motet "Tu es Petrus". De Odaparochie is bijzonder trots en dankbaar voor deze twee nieuwe koorwerken van een lid uit eigen geleding.
Tijdens de oktober-bedevaart van de parochies van het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel zijn deze koorstukken voor het eerst gezongen in Rome, Assisi en Matrei am Brenner (Oostenrijk). Deze eer viel te beurt aan het speciaal voor deze bedevaart samengestelde Pelgrimskoor. De leden van dit koor zijn veelal actief in een van de (kerk)koren uit onze regio. Maar ook minder ervaren zangers zingen mee, evenals vier geschoolde zangers die de solopartijen voor hun rekening nemen. Het gehele koor heeft steeds met veel enthousiasme de bedevaartsmissen opgeluisterd.
Aanstaande zondag 20 november zal het Pelgrimskoor tijdens een feestelijke Eucharistieviering "Missa in Anno Misericordiae", het motet "Tu es Petrus" en andere gezangen van de bedevaart ten gehore brengen. De dienst begint om 9.30 uur in de Sint-Martinuskerk van Sint-Oedenrode. Tevens zal op zondag 20 november officieel het Heilig Jaar van Barmhartigheid wereldwijd worden afgesloten! Iedereen is van harte welkom om dit alles mee te beleven. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar achter in de kerk te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.
De viering in de Antoniuskerk in Nijnsel van 11.00 uur komt hiermee te vervallen.
Alle parochianen worden van harte uitgenodigd deze feestelijke viering bij te wonen!

We vierden de verjaardag van Sint Martinus…….

Afgelopen zondag vierden we de verjaardag van de heilige Martinus van Tours, die maar liefst twee kerken in onze Oda-parochie naar zich vernoemd zag, te weten de centrumkerk en de kerk in Olland. Hij werd namelijk in het jaar 316 na Christus geboren in Savaria, Hongarije, dat is dus 1700 jaar geleden.
In een sfeervolle en goed bezochte viering afgelopen zondag herdachten we hem. De Schola Cantorum onder leiding van niemand minder dan Otto Verheijen zong een uitgelezen en indrukwekkende Gregoriaanse viering.

Martinus, Maarten, kwam op 15-jarige leeftijd onder de wapenen. Hij klom op in het Romeinse leger en vocht menig veldslag uit. Toen hij een keer de stadspoorten naderde kwam hij oog in oog te staan met een welhaast naakte bedelaar. Deze was al vaker uitgescholden en gevraagd om op te hoepelen. Mogelijk kreeg hij zelfs een trap van een paard. Martinus ving echter een glimp op van de wanhoop in de ogen van de man en dat beroerde hem. Hij stapte af en doorkliefde met een zwaard zijn dure kleed. De helft gaf hij aan de bedelaar. Daarnaast gaf hij hem een zak met dukaten om schoeisel en eten te kopen.

Des nachts droomde Martinus en hij ontmoette daarin Jezus die de helft van zijn kleed droeg. Toen werd het duidelijk: 'wat gij aan een dezer geringsten hebt gedaan, dan hebt ge aan Mij gedaan.'
Dit beeld zien wij ook terug in het evangelie van Matteüs: de naakten kleden, de hongerigen spijzen, de dorstige laven, de bedroefden troosten, de geringen verheffen, de zieken en de gevangenen bezoeken, de vreemdelingen herbergen en de doden begraven. Dat is onze opdracht als christen: barmhartigheid betonen. Misschien nog makkelijker: geef iemand die dorst heeft een glas water en iemand die honger lijdt een boterham.
Hoe moeilijk kan het zijn?

20 november Plechtige afsluiting van het Heilig Jaar van Barmhartigheid in de Martinuskerk-C.
Tevens de première van de Missa in Anno Misericordiae en het motet Tu es Petrus, gecomponeerd door Henk van Riel en verzorgd door het pelgrimskoor dat ook heeft opgetreden tijdens de bedevaartreis naar Rome en Assisi eind oktober. De viering begint om 09.30 uur. De viering in

Nijnsel van 11.00 uur komt deze zondag te vervallen.
26 november Vormselviering Genovevakerk Breugel                                                         18.30 uur

27 november Vormselviering Martinuskerk-Centrum                                                         10.30 uur
Bijeenkomst vrijwilligers Antonius Nijnsel, Beckart                                        12.00 uur

Donatie voor Parochiële Caritas Instelling "De Goede Herder"

Krinloopcentrum d'n einder heeft de goede gewoonte om jaarlijks het geld, dat door vele vrijwilligers bijeengebracht wordt door middel van de kringloopwinkel en de drukkerij, te verdelen onder een aantal goede doelen. Dit jaar was onze parochiële Caritasinstelling "De Goede Herder" één van de gelukkigen. De Caritasinstelling wil mensen ondersteunen, met name in materiële en financiële nood. Ze doet dit door een luisterend oor te bieden, te helpen bij het vinden van de weg naar de juiste instanties en zo nodig door het verstrekken van een renteloze lening of een gift. In de anderhalf jaar dat PCI "De Goede Herder" bestaat, hebben we al diverse mensen vooruit kunnen helpen. Tijdens de algemene vrijwilligers-vergadering van d'n einder op donderdag 27 oktober, mochten acht goede doelen zich presenteren en werd aan elk van hen een cheque overhandigd. Daarna was er nog een gezellig samenzijn met alle vrijwilligers en de vertegenwoordigers van de goede doelen.

Als bestuur van de PCI zijn we Kringloopcentrum d'n einder en al haar vrijwilligers heel dankbaar voor de donatie van maar liefst € 1000. Hier kunnen we weer veel goed mee doen.

diaken Wilchard Cooijmans

Meedoen aan de actie 'talenten gevraagd'

"Talenten gevraagd" is een actie van de protestantse gemeente Sint-Oedenrode, Son en Bruegel voor noodhulp aan vluchtelingen in het Midden Oosten. De gemeente daagt alle mensen, ook parochianen, uit om in beweging te komen, naar de Bijbelse gelijkenis van de talenten.

Deze week worden onze talenten gevraagd voor een marktkraam op de weekmarkt. Op donderdag 17 november staat er een marktkraam op de markt in Son, op vrijdag 18 november op het kerkplein in Rooi. Allerlei creatieve producten kunnen daar worden ge- en verkocht, zoals schilderijen, keramiek, wenskaarten, sieraden, maar ook eigengemaakte jam, lekkernijen en dergelijke.

Aan u de vraag of u een product van uw eigen talent wilt afstaan voor de verkoop, of om de kraam te bezoeken op een van deze twee dagen. Meer informatie vindt u op http://sint-oedenrode.protestantsekerk.net/nieuws_en_reflectie. Ook kunt u contact opnemen met Son: Thea Prummel, tel. 0499 475209 of Sint-Oedenrode: Jolanda Oomen, tel. 0413-478094.

Van harte aanbevolen.

Onlangs ontdekten wij het mooie boek: 'Het katholieke geloof ontdekken'. Want hoewel we soms met hart en ziel katholiek zijn, weten we niet altijd (meer) hoe het nu ook alweer zit met heiligen, kloosters, sacramenten, het kerkgebouw, de Bijbel, de geschiedenis van de kerk, wat we geloven, wat de jaarfeesten zijn, enz. Dat alles, en nog veel meer kun je vinden in dit mooie en eenvoudige gezinsboek. Neem even een kijkje op http://www.samueladvies.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2631:prachtig-nieuw-boek&catid=1:algemeen en laat je overtuigen.
Een gratis cadeautip voor jong en oud!

Tweet van de paus

Heiligheid bestaat uit een leven van liefde en het geven van een christelijk getuigenis in het leven van alle dag.

Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 19/11:
Geen Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 20/11:
Geen Eucharistieviering, vanwege gezamenlijk viering om 9.30 uur in Martinuskerk tgv afsluiting Heilig Jaar.

Odendael
Zo 20/11 10.00u:
Woord en communieviering met Odaendael koor. Intenties: overleden Lies v.d. Tillaart. Ouders van der Heyden - Gottenbos. Adriaan en Bertha van Nuland - Aarts, verjaardag. Jan en Rien Merks.

Martinuskerk
Za 19/11 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor.
Zo 20/11 Feest van Christus Koning – Afsluiting van het Heilig Jaar – Reünie Bedevaart 09.30u: Feestelijke Hoogmis. Het Rome Pelgrimskoor zingt de Missa in Anno Misericordiae van Henk van Riel.
Intenties: Uit dankbaarheid bij gelegenheid van een vijftig – jarig Huwelijk, José Blommers – van den Tillaart, Annie Bekkers – Kersten, Theo van der Heijden, Joos Pas, Lucie Claessens – Kikken, Bijzondere intentie voor twee overleden families, Harrie Dekkers, Martien van der Kallen en zoon Ad, Jeanne Hulsen – van Heeswijk, Overleden leden van de KBO in de maand oktober.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Ritakapel te Boskant.
Intenties: Jos Schepens.
Vr 25/11: 16.00u. tot 17.00u: Oefenen voor de Vormelingen.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 20/11:
Dienst in Son, 10.00 uur, Predikant Ds. G. Baerends, met kindernevendienst.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 15/11 18.15u:
Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering.
Do 17/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 18/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering.
Za 19/11 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Frieda Beniers en Frans Renders.
Zo 20/11 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Han Verhagen, Dré de Haas, ouders Biemans-vd Velden en zonen Henk en Jan, Hens Aelmans, Hein en Corrie Raaijmann-van Oirschot. 14.00-16.00 uur. Inloopmiddag Den Bauw.
Di 22/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering.
Do 24/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 25/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering.
Za 26/11 18.30u: Eucharistieviering, Vormselviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 27/11 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jans van der Wielen-Broks, Barbara Mühlstaff, Mia vd Kerkhof-Donkers, Mia Donkers-van Heeswijk, Hans Rosenberg, Janus Sanders, Theodorus van der Eerde.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 16/11 19.00u:
Eucharistieviering.
Za 19/11 18.30u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 20/11 Hoogfeest van Christus Koning, 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor.
Intenties: Lenard Egelmeers, Kees Thunissen, Bart van de Weijdeven, Nettie Brands-Haerkens, Ad van de Wetering, Anton Ellenbroek, Nel van Helmond-Coppelmans, Ine Roxs-de Leijer, Pieter Renders, Drieka van Gerwen-Smits, Joep Potting, Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster, Frans van Beek, Truus Laas-van Loon, de overleden leden van ons Gregoriaans koor.
Ma 21/11 19.00u: Eucharistieviering.
Wo 23/11 19.00u: Eucharistieviering.
Za 26/11 18.30u: Vormselviering in Breugel. Kinderen uit Son en uit Breugel worden gevormd door hulpbisschop Mgr. R. Mutsaerts.


Wolter Kroes verrast Rooienaar met 100.000 euro

Foto:

Een grote verrassing voor Jasper uit Sint-Oedenrode. Hij heeft in de oktobertrekking van de VriendenLoterij 100.000 euro gewonnen. Wolter Kroes, ambassadeur van de VriendenLoterij, verraste Jasper en zijn vrouw Patricia maandag thuis met de cheque.

Jasper is blij verrast: "Wow ongelooflijk. Ik ben geboren op de Antillen en zou heel graag met mijn gezin nog eens naar Bonaire willen gaan. Dat gaat nu zeker lukken!"

Uitreiking bij RTL 4
De uitreiking aan Jasper uit Sint-Oedenrode is op zondag 11 december te zien in het televisieprogramma 'VriendenLoterij De Winnaars', dat iedere zondag rond 19.20 uur wordt uitgezonden bij RTL 4.

Bij de VriendenLoterij winnen niet alleen deelnemers, maar ook maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen en mogelijkheden een steuntje in de rug geven. De helft van de maandelijkse inleg van alle deelnemers gaat naar 49 goede doelen die actief zijn op het gebied van gezondheid en welzijn en meer dan 3.200 clubs en verenigingen in Nederland.


Foto:

Een grote verrassing voor Jasper uit Sint-Oedenrode. Hij heeft in de oktobertrekking van de VriendenLoterij 100.000 euro gewonnen. Wolter Kroes, ambassadeur van de VriendenLoterij, verraste Jasper en zijn vrouw Patricia maandag thuis met de cheque.

Jasper is blij verrast: "Wow ongelooflijk. Ik ben geboren op de Antillen en zou heel graag met mijn gezin nog eens naar Bonaire willen gaan. Dat gaat nu zeker lukken!"

Uitreiking bij RTL 4
De uitreiking aan Jasper uit Sint-Oedenrode is op zondag 11 december te zien in het televisieprogramma 'VriendenLoterij De Winnaars', dat iedere zondag rond 19.20 uur wordt uitgezonden bij RTL 4.

Bij de VriendenLoterij winnen niet alleen deelnemers, maar ook maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen en mogelijkheden een steuntje in de rug geven. De helft van de maandelijkse inleg van alle deelnemers gaat naar 49 goede doelen die actief zijn op het gebied van gezondheid en welzijn en meer dan 3.200 clubs en verenigingen in Nederland.

Uit de oude doos

Als redacteuren van DMRK schrijven we onze vingers blauw over van alles en nog wat. Ons favoriete onderwerp is toch wel: mensen met een verhaal. Daarbij vergeten we wel eens dat we met al onze ervaringen in de rugzak, zelf langzaamaan ook mensen met een verhaal worden. Hoewel DMRK pas anderhalf jaar geleden haar eerste lustrum vierde, en MooiRooi.nl er iets meer jaartjes op heeft zitten, stammen de ervaringen van onze redacteuren soms uit een verder verleden.

Slecht nieuws
De psyche van de mens zit soms vreemd in elkaar, zelfs bij mensen die bekend staan als 'normaal' of wellicht zelfs 'intelligent'. Neem nou de tweeslachtige houding die ook de weldenkende mens vaak ventileert naar de schrijvende pers. Tijdens een receptie in het Rooise gemeentehuis raakte de redacteur verwikkeld in een discussie met een wethouder, laten we hem Piet noemen. "Jullie schrijven bijna uitsluitend negatief, bah" zei hij op hoge toon tegen de redacteur, die nog wat olie op het vuur gooide. "Tsja, mensen lezen nu eenmaal liever slecht nieuws dan goed nieuws. Maar dat willen jullie gewoon niet weten. Wat heb ik nou weer verkeerd gedaan?" (Piet mopperde namelijk wel vaker op 'de krant')
De discussie ging ongeveer als volgt.
"De krant van afgelopen dinsdag, was dat nou nodig om de sportnota zo af te kraken?"
"De politiek kraakte hem af, dát stond in de krant."
"Ja maar over het goede nieuws heb je niks geschreven."
"Over welk goed nieuws heb je het?"
"Het jongerenproject, daar was iedereen enthousiast over."
"Beste Piet, bedankt, je hebt zojuist het bewijs geleverd van mijn stelling."
"Waar heb je het over?"
"De dag na het verslag over de gekraakte sportnota stond een juichend verslag over het jongerenproject in de krant. Paginabreed. En jij hebt het niet gezien."
Als het decor geen receptie was geweest, had je wellicht een speld kunnen horen vallen.
Op zachte toon mompelde Piet iets onverstaanbaars, en zocht snel een andere gesprekspartner.

Foto-expositie Fotoclubrooi

Foto: Jos van Nunen

In het komende weekend, 19 en 20 november 2016, wordt het officiële gedeelte gehouden van de foto-expositie van FotoclubRooi. De expositie bevindt zich op de begane grond en de eerste verdieping van Zorgcentrum Odendael. De tentoonstelling is één van de vijf die in vijf opeenvolgende weekenden worden gehouden in Veghel, Schijndel en Rooi in het kader van Fotofestijn Meierijstad.

In het weekend van 19 en 20 november zijn op beide dagen van 11:00u tot 17:00 nu leden van FotoclubRooi aanwezig. Zij geven u graag toelichting bij de foto's en, als u zelf geïnspireerd raakt en eens met de fotoclub wilt kennismaken, over de overige activiteiten van de club.

In verband met de toenemende vergrijzing wil de club graag geïnteresseerde jongeren aansporen lid te worden, hoewel ouderen eveneens zeer welkom zijn. De leden vergaderen op de laatste dinsdag van elke maand, behalve in juli en augustus in café Dommelzicht vanaf 20:00u. Op die avonden kan iedereen vrijblijvend een kijkje komen nemen. Kijk ook eens op onze website www.fotoclubrooi.nl, maar vergeet vooral niet dit weekend even langs te komen in Odendael.


Lezing Kader Abdolah in Knoptoren

Vrijdagavond 18 november houdt Kader Abdolah een lezing in de Knoptoren te Sint-Oedenrode.

Abdolah [ Perzië 1954 ] groeide op in een streng Islamitisch milieu. Zijn vader was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking; hierdoor had hij een zware jeugd. Abdolah verdiepte zich al vroeg in de westerse literatuur en samenleving. Aan de Universiteit van Teheran studeerde hij in 1977 af in Natuurkunde. Hij sloot zich aan bij een linkse politieke partij die zich verzette tegen het bewind van de Sjah en latere Ayatollahs. Dit had tot gevolg dat hij in 1985 moest vluchten en in Apeldoorn in een asielzoekerscentrum belandde .
Abdolah maakte zich de Nederlandse taal eigen met behulp van onder meer de kinderboeken van Annie. M.G. Schmidt. Zijn eerste boek in de Nederlandse taal werd in 1993 gepubliceerd . Eén van zijn bekendste boeken is Het huis van de moskee. Het boekenweekgeschenk 2011, De kraai, is ook van zijn hand. Een zeer gewaardeerd aspect van zijn werk is dat hij zich bewust tussen de westerse en Islamitische cultuur plaatst. Salam Europa (oktober 2016) is de nieuwste roman van Abdolah.

Foto: Bart van der Heijden

De lezing wordt georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt en Boekhandel 't Paperas. De prijs voor de kaartjes bedraagt € 10,00. Aanvang 20.00 uur. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, via de website: www.rooiskultuurkontakt.nl en aan de kassa. Vanwege de te verwachten belangstelling is het raadzaam uw kaartje vooraf te reserveren. In de pauze is er gelegenheid om boeken van Abdolah te kopen en te laten signeren. Na de pauze is er ruimte voor het stellen van vragen. Aanvang 20.00 uur.

Eerste Open podium Mariëndael slaat goed aan

Vrijdagavond 11 november had Mariëndael een primeur. Voor het eerst had het cultureel centrum namelijk een Open podium. Muziekdocent Kornelis Lievense was één van de initiatiefnemers en wil het idee, dat in Schijndel al meerdere malen heeft plaatsgevonden, nu ook naar Rooi brengen.

Iedereen die muziek maakt en het leuk vindt om hun talent te laten zien, kon zich inschrijven. Alles was geheel kosteloos, ook voor de toeschouwers werd er geen entree gevraagd. Rond de klok van 21:00 uur vond het eerste optreden plaats. Een aantal deelnemers kwam uit Schijndel. ''Die ken ik al van het Open podium in Schijndel en zo zijn zij hier nu ook terecht gekomen in Rooi'', legt Lievense uit. "We hebben ook een aantal deelnemers hier uit het dorp, wat natuurlijk ook de insteek is.'' Uit Rooi deden onder andere Dennis van de Sande en Janne van de Wertering mee.

In Schijndel wordt het Open podium nu al zo'n vier jaar georganiseerd en is het intussen zo gegroeid dat het vier keer per jaar gehouden wordt. Lievense hoopt dat het hier in Mariëndael ook zo goed aanslaat. Deze eerste keer was in elk geval al een goed begin dat veel goeds beloofde. De zaal zat lekker vol met ouders, opa's en oma's en muziekliefhebbers die werden getrakteerd op goede optredens en allerlei verschillende muziekstijlen. Hapjes, drankjes en lekker live muziek luisteren, alle ingrediënten voor een gezellige vrijdagavond.

Foto: Gerrit Ketelaars

8. Moerasgoudvenstertje (Plusia putnami)


Het Moerasgoudvenstertje hoort tot de familie van de Uilen.

Het moerasgoudvenstertje heeft een voorvleugellengte van 14-15 mm. Net als de verwante soorten houdt deze uil in rust de vleugels dakvormig omhoog. Op de bovenkant van het borststuk bevindt zich een opvallende kuif. De vleugeltekening komt sterk overeen met die van het goudvenstertje; deze is algemener.

Het moerasgoudvenstertje leeft in vochtige biotopen en heeft als waardplant diverse grassen, zoals duinriet, hennepgras en gestreepte witbol.

Het moerasgoudvenstertje is vrij zeldzaam. Het komt verspreid over het land voor; de meeste waarnemingen komen uit de drie noordoostelijke provincies. Het leeft vooral bij moerassen, vochtige weiden en andere vochtige open plaatsen.

De soort overwintert als jonge rups en verpopt zich in een cocon tussen de waardplanten.

De vlinders vliegen in de schemering (soms ook overdag) en bezoeken de bloemen van onder andere de gewone smeerwortel van eind mei tot begin oktober, in twee generaties.

Carmen van Hoof wint peaceposterwedstrijd

Lachende gezichten na de uitreiking. Foto: Jos van Nunen

Afgelopen week stond in het teken van respect. In de week van 7 tot en met 13 november is het thema rondom deze week: 'jij maakt het verschil!' In Sint-Oedenrode vond in dit kader daarom donderdag de dag van het respect plaats. Verschillende basisscholen uit Sint-Oedenrode namen deel aan deze dag en hebben daarvoor meegedaan met de wereldwijde Peaceposterwedstrijd. Donderdagochtend vond de prijsuitreiking plaats.

Geroezemoes en heel veel blije, vrolijke kinderen. Het duurt niet lang of iedereen zit netjes op zijn of haar stoel. Omringd door de fantastische tekeningen die ze zelf allemaal gemaakt hebben. Voordat de winnaars bekend gemaakt worden, wordt er eerst naar een film gekeken over respect. Loco-burgemeester Jeanne Hendriks begint de voorstelling met een eigen verhaal. "Ik heb gisteren het eerste mantelzorgercompliment uitgereikt aan een jongen van achttien. Daar mogen we bij stilstaan, dat verdient echt respect." Na het openingswoord wordt de film gestart. De film 'Bounty' is uitgekozen om de leerlingen na te laten denken. De doodse stilte tijdens de film geeft al aan dat de kinderen onder de indruk zijn van de film. Een eigentijdse film over hiphop, respect, jezelf zijn en jezelf blijven. Bart Lips van de Lions krijgt uiteindelijk de eer om de prijzen uit te reiken. De aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar Roos Ooijen van basisschool de Sprongh. De derde prijs is voor Donna Foederer van basisschool Eerschot en de tweede prijs is voor Tim Eshuis van de Odaschool. Daarna is het tijd om de eerste prijs uit te reiken. De spanning in de zaal is te voelen en de kinderen beginnen langzaam te klappen en te stampen met hun voeten. Bart Lips laat de leerlingen niet langer in spanning. "De winnares van dit jaar is Carmen van Hoof van basisschool de Sprongh! Carmen had een prachtige tekening gemaakt met een witte duif, een peaceteken en heel veel andere zaken die met respect te maken hebben," aldus Bart. Carmen mag met haar tekening meedoen met de Nederlandse verkiezingen. Wie weet komt ze nog een stapje verder. Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl

Deze kinderen werden in het bijzonder eruit gepikt. Carmen staat als tweede van links. Foto: Jos van Nunen

Brabantband schenkt aan basisscholen

Toen eind 2015 de leden van de Brabantband de beslissing namen om te gaan stoppen werd door de leden van deze vereniging besloten dat het batig saldo van de vereniging conform de statuten moest worden bestemd voor een sociaal-cultureel doel in Sint-Oedenrode.

Bovendien moest er een afscheidsconcert komen om nog een keer de plaatselijk bevolking te bedanken voor alle steun in de bijna 68 jaar van het bestaan van deze vereniging. Op 9 april 2016 is er een prachtig afscheidsoptreden geweest in De Beurs. Later werd de suggestie gedaan om het batig saldo te verdelen onder alle basisscholen in Sint-Oedenrode om aan te wenden voor muziekonderricht. Dat kreeg de instemming van alle leden. Donderdagmorgen 10 november was het zover. Tijdens een bijeenkomst van de directeuren van de basisscholen van SKOSO op de Sint-Antonius van Padua-school te Nijnsel waarbij voor deze gelegenheid ook de Openbare School de Springplank was uitgenodigd, overhandigde oud-voorzitter Henk Vervoort aan alle directeuren een cheque van € 636,00 met de uitdrukkelijke wens deze te besteden voor muziekonderwijs. Deze donatie sluit volgens oud-voorzitter Henk Vervoort ook prima aan bij de wens van Erelid Arie Verheijen, oud-onderwijzer van de 100-jarige Oda-school. De donatie van de Brabantband kan mooi bijdragen om de jeugd meer belangstelling bij te brengen voor muziek in het algemeen en wellicht dat andere plaatselijke muziekverenigingen in Sint-Oedenrode daar op een of andere manier de vruchten van kunnen plukken.
Namens alle scholen bedankt Paul Meessen de Brabantband voor deze bijzondere donatie. Met deze actie is definitief een einde gekomen aan het bestaan van de Brabantband. Na bijna 68 jaar is het boek gesloten.

"Ik wil weer in eigen dorp vakantie kunnen vieren"

Foto: Jos van Nunen

Nog een week en dan worden de rode potloden geslepen voor de verkiezingen. Begin januari gaat een nieuwe gemeenteraad aan de slag met Meierijstad. Het is zeker dat Jeanne Hendriks, Janneke van Vugt en Rik Compagne (Hart voor Rooi/Team Meierijstad. zich niet bij dat gezelschap zullen voegen. Alle drie hebben ze besloten om een stap terug te doen. Jarenlange politieke ervaring gaat daarmee verloren. Alhoewel, het drietal blijft zijdelings betrokken bij de nieuwe partij Team Meierijstad. DeMooiRooiKrant zocht ze op…

In café De Ossekop. Bijna letterlijk en figuurlijk een thuiswedstrijd voor wethouder Jeanne Hendriks. Zij woonde er en groeide er op. Onder foto's van haar ouders nemen we plaats. Waarom de keuze om te stoppen? Hoe kijken de drie terug op hun politieke inbreng van de laatste jaren? Zomaar wat vragen die logischerwijs te binnen schieten.

Als Rik en Janneke hebben verteld over het verloop van hun politieke carrière willen we dat natuurlijk ook van Jeanne weten. "Het badrandje…" lacht Janneke al. "Het badrandje inderdaad", begint Jeanne. "Dat moest opgehoogd worden voor onze thuiswedstrijden (Jeanne speelde in Dames 1 van Argo red.) Ik ging in het bestuur en het werd mijn eerste politieke raakvlak. We kregen het voor elkaar! Het badrandje werd verhoogd!" Jeanne had vrij jonge kinderen en nooit echt een politieke ambitie. Via Antoon Buiting en Mari Thijssen raakte ze er toch bij betrokken. Ze vroegen haar bij de Rooise afdeling van de PvdA. "De groep mensen beviel me. Ik keek het eerst even aan, maar besloot toen om me erbij te voegen. Ik had altijd wel ergens bij een bestuur gezeten, had wat ervaring met planschade en werkte bij de gemeente Helmond. Ik werkte met een nieuw systeem wat werd ingezet bij voorzieningen voor gehandicapten. Ik kon dus ook 'vanuit de klant' denken", weet Jeanne nog. Door haar ervaring bij verenigingen heeft Jeanne altijd op een andere manier naar het dorp gekeken. "Vanuit de burger", zoals ze het zelf zegt. Ze zat vier jaar in de raad en twee jaar in de commissie alvorens de Rooise wethouder werd. "Ik heb veel geleerd in die periode. Ik denk ook dat het essentieel was. Een goede basis voor mijn werk als wethouder." In die tijd stapte de raad over van een monistisch naar een dualistisch systeem. Het zorgde voor wat verwarring, maar volgens Jeanne was het leerzaam. "Opeens ga je nadenken over Thorbecke en democratie."
Oud-Groen Links voorman Paul Rosemöller noemde het wethouderschap eens 'de mooiste hondenbaan die er is.' Zo expliciet is Jeanne niet in haar bewoording. "Het heeft voor- en nadelen, maar ik heb nooit spijt gehad. Het is ontzettend mooi werk. Je mag overal komen. Vanuit de praktijk leerde ik het meest en daar deed ik het dan ook voor. Zodra ik wist dat er een taak bijkwam - bv. jeugdzorg - dan ging ik me daar al een jaar van te voren in verdiepen om er klaar voor te zijn. Het gaat wat mij betreft altijd om inleven." Jeanne is trots op wat ze heeft bereikt op een manier die ze zelf als 'recht door zee en altijd eerlijk' typeert. "We hebben nu een brede welzijnsinstelling waar we hard voor geknokt hebben, in Olland staat een prachtig Multifunctioneel centrum en de welzijnssubsidie voor jeugd staat nog steeds overeind. In mijn eerste periode besloten we om geen subsidie voor vrijetijdsbesteding voor volwassenen vrij te maken, maar wel voor kinderen. Er was veel weerstand, maar het blijkt al jaren in de praktijk dat er logica en structuur in zit."

"Opeens ga je nadenken over Thorbecke en democratie."Rik zit 'pas' tien jaar in de politiek. Gezien zijn leeftijd van 29 toch al een hele tijd. De Rooienaar pur sang studeerde bestuurskunde en vond de politieke arena daarom bijster interessant. Hij voegde zich bij de achterban van Hart voor Rooi om er de kneepjes te leren. "Mij werd de ruimte gegeven om te leren. Dat was erg fijn. Op een gegeven moment moest ik Janneke waarnemen die met zwangerschapsverlof ging. Natuurlijk was ik stikzenuwachtig, maar ik kreeg een kick als input van mij in de raad werd behandeld." De jonge hond leerde compromissen sluiten en spreken voor grote groepen. "Daar heb ik tot de dag van vandaag profijt van", geeft Rik te kennen. Zijn grootste wapenfeit? Rik noemt er twee. "Ik heb het college er mede van kunnen overtuigen om ruimhartiger te zijn met de geluidsnormen rondom evenementen als Papgat X." "Dat klopt", breekt Jeanne in met een knipoog. "Daarnaast ben ik blij met de oplossing die we de kinderboerderij hebben kunnen bieden. Daar stond het water tot aan de lippen. Dankzij de samenwerking met Dichterbij zijn ze gered. Het geeft veel voldoening als de volgende dag iemand belt en zegt dankbaar te zijn voor het feit dat ik het zo snel heb kunnen regelen." Zware periodes zijn er ook geweest. Nog niet zo lang geleden moest Rik een paar keer slikken toen het asieldebat op het programma stond. "Dat was heftig. Plotseling sta je voor de omwonenden die er nauw bij betrokken zijn. Vanuit je hart wil je de vluchtelingen helpen, maar met wat voor procedure en wat betekent het voor de omgeving? Gelukkig hebben we veel steun aan elkaar gehad", wijst Rik op de hechte band met zijn partijgenoten en andere raadsleden.

Janneke knikt instemmend als ze Rik hoort vertellen dat hij veel heeft geleerd het afgelopen decennium. Zelf draait ze al wat langer mee en heeft ze een zelfde evolutie doorgemaakt. Op de vraag of het kort geleden lijkt dat ze begon, antwoordt ze "Nee, totaal niet. Ik ben inmiddels twee kinderen en drie banen verder. Het was een totaal andere periode in mijn leven. Samen met Freek Glorius organiseerde ik vanuit de gemeenteraad de politieke jongerendag in Sint-Oedenrode. Dat hebben we drie jaar mogen doen." In totaal maakte Janneke drie periodes mee als raadslid. Tijdens de laatste verkiezingen behaalde ze haar grootste succes. Rik voorspelde dat ze een speech moest voorbereiden, maar daar geloofde ze niet in. "Ik vond de strijd hard en moeilijk, maar het resultaat mocht er zijn! We werden niet de grootste, maar wel de grootste stijger. Ik had mijn speech dus wel nodig haha." Plotseling werd Janneke formateur. "Ik had het nog nooit gedaan, maar ik ben dankbaar dat ik op het gebied van cultuur en duurzaamheid en met een ruimhartig Wmo de stempel van onze partij heb kunnen drukken." Het laatste jaar is de fusie tot Team Meierijstad een tijdrovend project voor haar geweest. Samen met Toon van der Wijst nam ze namens Hart voor Rooi het voortouw, omdat ze het samengaan van de dorpspartijen direct zag zitten. Toen het tot een fusie kwam, kon ik mijn taken overdragen aan de stuurgroep en voelde het voor mij als een slot. Het is goed zo, dacht ik meteen." Viel er een last van haar schouders? "Toch wel. Er was altijd een spanningsveld tussen privé en politiek. Ik voelde me soms schuldig als ik weer naar een vergadering moest. De komende jaren kies ik voor mijn gezin en mijn nieuwe baan."
Waarom legt Rik het bijltje er bij neer? "Ik wil me richten op mijn carrière en mijn sociale omgeving. De politiek slokte vaak drie avonden in de week op en dat is veel als je ook nog sport, een fulltime baan, vrienden en een vriendin hebt. Nu wordt het tijd om andere prioriteiten voorrang te geven."

Jeanne hoort het begrijpend aan. Ze oogt trots op haar protegés. Haar redenen om te stoppen zijn van dezelfde aard, alleen dan gerelateerd aan een andere levensfase. "Ik ben sinds kort oma en om eerlijk te zijn wil ik weer eens in eigen dorp op vakantie kunnen", doelt ze op haar publieke functie waar ze vaak op wordt aangesproken. Waar ze het meest trots op is in haar loopbaan als wethouder? Enkele pluspunten noemde ze al eerder, maar Jeanne wil er graag nog wat aan toevoegen. "We zijn als Sint-Oedenrode niet rijk, maar we weten wat we uitgeven en zijn 'in control'. Oh ja, en dat we hier nog steeds zwem- en muzieklessen hebben op school. Landelijk willen ze dat weer gaan invoeren. Ja, dat vind ik toch wel erg mooi."

Het Rijke Roomsche en Rooische Leven in Assisi (2)

Foto:

Een kleine 125 pelgrims uit het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel, onder wie een achttal kinderen, vertrokken op zaterdag 22 oktober in alle vroegte in drie touringcars via Oostenrijk naar Midden-Italië. Met op het programma de Eeuwige Stad, later Assisi en tot slot nog een vleugje La Verna. Vorige week verhaalden we over de ervaringen als pelgrim in de Eeuwige Stad Rome waar je nooit raakt uitgekeken. In het laatste deel van dit tweeluik komen we in Assisi en La Verna terecht.

Assisi, een 'schokkende' ervaring
Een paar busuren van Rome ligt het hoger gelegen Assisi, het telt circa 25.000 inwoners. Sint Franciscus en de H. Clara ('Chiara'), je moet ze in één adem noemen, waren hier thuis. Minderbroeder Franciscus, zijn doopnaam was Giovanni, was met name actief onder de leprozen in de benedenstad. Zijn welgestelde ouders vonden hem in zijn jeugd nogal eens recalcitrant en als dat dreigde te ontsporen, dan werd hij een tijdje onder 'huisarrest' geplaatst. Tijdgenoot Clara was van oorsprong ook met rijkdom begiftigd, maar ze werd al snel bezield door de levenswijze van Franciscus en ruilde haar vermogen in tegen de rijkdom van de armoede. Later stichtte zij de Clarissen, de vrouwelijke tak van de Franciscanen.
De frescorijke en met veel architectonische hoogstandjes gezegende Basiliek bestaat uit drie kerken boven elkaar; twee jaar na de dood van Franciscus in 1226 (hij werd slechts 45 jaar oud) werd begonnen met de bouw, later werd zijn lichaam hier bijgezet. We bezoeken ook het wat verscholen en van soberheid mooie klooster San Damiano waar Franciscus uiteindelijk zijn roeping gewaar werd (1205) en hij het bekende Zonnelied schreef. (Hij vond de zon een van de mooiste schepselen). In dit klooster stierf de heilige Clara in 1253 op 60-jarige leeftijd. Zij ligt nu opgebaard in haar eigen basiliek. Tot slot zien we nog de plaats waar Franciscus werd geboren. Werkelijk een van de grootste heiligen die onze kerk kent, die zich onderdompelde in armoede en actief was onder de mensen aan de rafelranden van de maatschappij, ver verwijderd van de adellijken in de bovenstad. Nee, Franciscus zou in zijn tijd zijn stem niet makkelijk hebben gegeven aan de VVD.

Dat niet al het goede van boven komt, worden we gewaar rond de klok van half acht, waar we verzameld zijn in de lobby van het hotel, in afwachting van de avondmaaltijd. Een handjevol pelgrims woont de Vespers bij in de nabijgelegen monumentale basiliek Santa Maria degli Angeli, waar Franciscus is gestorven. Op dat moment begint de aarde te schudden, de schaal van Richter staat ergens stil in de buurt van de '6.1', episch centrum in het nabijgelegen Perugia. In de kerk struikelen de paters over elkaar de kerk uit, almaar angstig naar boven kijkend of de koepel het wel houdt. Alle hotelgasten staan inmiddels buiten. Twee uur later, net na het toetje een nieuwe siddering, gevolgd door een derde om half twaalf, het lijkt wel afgesproken werk. Het gesprek van de avond en een deel van de nacht natuurlijk. Tonnie Donkers weet te melden dat medio jaren tachtig in Nijnsel ook een aardschok werd waargenomen. Goede raad is duur, ook voor de reisleiding. Het hotel is stevig gebouwd, zo meldt de hotelier. Hij zegt niet 'stevig genoeg'. En niet met de lift of met de trap. 'Per favore.' Het wordt een lange nacht, in de (enigszins geruststellende) wetenschap dat de paus dichtbij is……

Foto:

La Verna (Franciscaanse Calvarieberg)
Later op de vrijdagmorgen, voordat de pelgrims op zaterdag weer naar de Meierij terugkeren, doet het gezelschap nog 'even' La Verna aan. In het voorjaar van 1213 hield Franciscus een preek voor een stel feestvierende ridders. Graaf Orlandus, een van de feestelingen, was zo onder de indruk dat hij hem spontaan een berg cadeau deed, waarschijnlijk zonder cadeaupapier. Franciscus was erg in zijn sas met de berg want op deze afgelegen plek kon hij zich makkelijk terugtrekken om te bidden. Via een in 1578 speciaal aangelegde processiegang, trekken de Minderbroeders nog steeds elke middag naar de kapel van de Stigmata. Ook hier staat weer een grote basiliek; de Chiesa Maggiore.
De gedenkdag van Franciscus is 4 oktober niet toevallig ook Dierendag. De heilige was zoals bekend een grote dierenvriend en hij ging regelmatig in gesprek met de vogels zoals prinses Irene zo af en toe een gesprek aanknoopt met bevriende bomen.

Het Romekoor, het Pelgrimskoor
Een bonte verzameling van dames en heren pelgrims, jong en op een leeftijd met een minder kansrijke pretentie van jeugdigheid, maar bovenal bevlogen. Er zitten nachtegalen tussen en, om maar even binnen de ornithologie te blijven, merels, wielewalen en, wie overkomt het niet een keer, kanaries met een vermoeden van een kraai met een opgezette huig die echter, keurig in de harmonie ingebed, geen kans krijgen om de boventoon te voeren. Alles en iedereen met een ijzeren wil om zijn beste muzikale beentje voor te zetten. En daar zijn ze in geslaagd, cum laude. Met speels en haast achteloos gemak beklommen zij de hoogste toonladders. Het gezelschap heeft vele maanden lang met een even beangstigend als bewonderenswaardig fanatisme de complexe muzikale stof doorgeworsteld en zich eigen gemaakt. Muzikale duizendpoot Henk van Riel vertrouwde duizenden muzieknoten aan het liturgische papier toe en gaf het koor niet de gelegenheid om op adem te komen, enkel de duimschroeven nog verder aangedraaid. Er werd op meerdere plaatsen geoefend in een hoge frequentie.
Ooit ging zelfs de avond over in de nacht en werden, raar genoeg, eerst aan het einde van de repetitie de stemmen gesmeerd. Alle vieringen vielen ten prooi aan het koor. Gevoelig solowerk roerde de kerkgangers tot tranen, nooit werd uitgekeken naar de bel die het einde van de dienst aankondigde.Deze mensen verdienen alle lof, hun niet aflatende inzet leverde een niet te versmaden resultaat op. Het is wachten op de eerste cd…… Wie had ooit kunnen bevroeden dat dit gezelschap met een aanvankelijk hoog heterogeen gehalte een zulke muzikale homogeniteit aan de dag zou weten te leggen, dit onder de bezielende leiding van meerdere dirigenten en de professionele ondersteuning van de organisten? Als de noot het hoogst is, is het Pelgrimskoor nabij in casu nooit ver weg.

Aanstaande zondag 20 november, om half tien in de Martinuskerk, treden zij nog één keer op, zij luisteren de bijzondere viering op die tevens het einde van dit, door velen als zo waardevol ervaren en beleefde, Heilig Jaar van Barmhartigheid inluidt. Een niet te missen kans. En namens Sint Franciscus: 'Pace e Bene,' Vrede en alle Goeds!


Bij jaarlijks onderhoud kunnen problemen worden voorkomen of tijdig worden opgelost. Kleine defecten kunnen worden gerepareerd voordat deze voor een storing gaan zorgen. Tijdig onderhoud zal onderdelen langer doen meegaan waardoor de kans op uitval verminderd wordt. Zodat het rendement van uw CV-ketel behouden blijft!

Waarom ik op Maarten stem

Stemmen doe ik regelmatig: gitaren. Stemmen voor een verkiezing zoals nu voor Meierijstad doe ik voor de eerste keer. Waar moet je toch in Godsnaam op stemmen?

Kijk, bij dorpspolitiek maakt het niet uit op welke partij je stemt. De Markt autovrij of niet autovrij heeft niet zoveel van doen met welke ideologische partij dan ook. Ik bedoel maar.

Nee, wij Rooienaren stemmen op personen, op namen.

We moeten er dan ook voor zorgen dat er gestemd wordt op Rooise mensen met inhoud. Zelf stem ik op Maarten, maar dat heeft een reden. Iedere zondagavond zit hij gezellig met ons, een vriendengroep van ervaren mannen, in café de Dommel om gratis en voor niets allerlei adviezen van ons te krijgen die hij dan op zijn beurt weer in kan brengen in de gemeenteraad.

Vaak bespreken we met deze groep de dorpsproblemen en dragen allerlei constructieve oplossingen aan. Hoe later het wordt, hoe beter de adviezen. Het ondergelopen sportpark van Rhode wordt dan bijvoorbeeld zwembad de Neul. Maarten kan daar echt iets mee, de hele Rooise gemeenschap kan hier zijn voordeel mee doen, zo ook straks de Meierijstadters.

Dat Maarten op de lijst van het CDA staat maakt ons niet uit. Bovendien kan hij daar niets aan doen, dat schijnt erfelijk bepaald te zijn. Vader, Martien van Bakel, was een echte KVP-er.

Wij, als vriendengroep, zijn bereid als Maarten straks gekozen is in de gemeenteraad, om deze adviezen te blijven geven.

En het is nog altijd zo: drie kirres links is ok rechts.


Hoe een keukenbrandje zo uit de hand kan lopen

Foto: Hans van den Wijngaard

Nee, dit keer was het een oefening van de brandweer. De drie slachtoffers van de uit de hand gelopen keukenbrand aan de Borchmolendijk hadden slechts die rol. De rook kwam uit een rookmachine en het vuur bestond uit knipperende lampjes. Voor de Rooise brandweer een mooie gelegenheid om aan het publiek te laten zien waarvoor zij 24 uur per dag en zeven dagen per week in de startblokken staan. 'Brandweer oefent in de wijk' is het motto van deze actie.

Het is tien voor halfacht als de 'bewoner' van het pand Borchmolendijk 12 luid schreeuwend naar buiten komt rennen. Er is brand in zijn keuken op de eerste verdieping, de vlam is in de pan geslagen. Ondanks dat zijn buurman hem probeert te verhinderen weer naar binnen te gaan, doet de bewoner in 'blinde paniek' wat velen van ons ook zouden doen. "Helemaal fout", zegt Frank van der Heijden, de postcommandant van het Rooise brandweerkorps. Wat de man daarna doet is nog fouter, met water probeert hij de brand te blussen. Een grote steekvlam die de hele bovenruimte in de lichterlaaie zet is het gevolg.

Omstanders hebben inmiddels 112 gebeld, maar voordat de brandweer ter plaatse is, gaat er ogenschijnlijk veel tijd voorbij. "Gemiddeld duurt het drie minuten voor de eerste vrijwilligers op de kazerne zijn", vertelt Frank van der Heijden. Dan duurt het een minuut voor iedereen in de brandweerauto zit en dat die aan het rijden is. In dit geval was de brandweer vijf minuten na de melding bij de brand.

Via de luidsprekers kan het publiek het portofoonverkeer tussen de brandweerwagen en de meldkamer volgen. Aan de hand van de melding schaalt de bevelvoerder in de auto al op van binnenbrand naar middelbrand. Dat betekent dat er ook een tweede tankautospuit wordt opgeroepen. Ook de politie en een ambulance worden ingeschakeld. Als de brandweerwagen vanuit de Stompersstraat de Borchmolendijk opdraait en voor het 'brandende' pand stopt loopt de brandweerwagen leeg. Iedereen weet wat te doen, de chauffeur schakelt de pomp in, de bevelvoerder vormt zich een beeld van de situatie en vertelt de brandweermannen wat hen te doen staat.

Met persluchtmaskers op betreden de brandweermannen het brandende pand. De rook kwam dit keer uit een rookmachine en de vlammen waren niet meer dan knipperende rode lampen. Daarom mocht de toegesnelde pers, dit keer vanaf de 'vuurhaard' het werk van de spuitgasten aanschouwen. Nou ja aanschouwen, in een ruimte vol met rook is het zicht beperkt tot een paar meter. "Als het echt was, zou je nog veel minder zien", vertelt een spuitgast. Laag aan de grond, want daar zijn de hitte en de rook het minst, doen de Rooise brandweermannen hun werk. Na een half uur is de brand geblust en zijn de drie slachtoffers uit het pand gered. Gelukkig was het nu een oefening en zijn de brandweerlieden weer wat beter getraind, voor het geval het een keer echt zou zijn!


Op de uitkijk

Iedereen kent het. Tijdens een wandeling of fietstocht hoge nood hebben. Wat doe je als je op zo'n moment in een omgeving bent waar in geen velden of wegen een toilet te vinden is? Voor mannen is het meestal geen probleem. Er wordt zelfs geen probleem van gemaakt. Opeens is hij weg en na enkele minuten komt hij weer tevoorschijn vanachter een boom of wat struikgewas. Soms merk je het pas, als hij aan komt hollen of racen om je in te halen.

Toeristisch fietsen kan leuk en gezellig zijn, maar soms ook ongemakkelijk of gênant. In Nederland hoef je nooit heel erg lang te fietsen. Er is altijd wel een of andere gelegenheid om ergens naar het toilet te gaan. Maar als je het niet goed hebt ingeschat en je het echt niet meer houdt, heb je als vrouw toch beslist een probleem. Het overkwam mij toen ik samen met Dirk een van onze tochten aan het rijden was.

Niet zo lang geleden hebben we een sanitaire stop gemaakt. We fietsen alweer een kwartiertje als mijn blaas begint te vervelen. Het is toch niet waar, zeg ik tegen mezelf. Houd het maar op. Het kan niet dat je nu alweer moet. Ik voel me steeds ongemakkelijker en schuif onrustig over mijn zadel heen en weer. Is het nu suggestie, omdat ik er steeds aan zit te denken of moet ik nu echt heel erg nodig. Toch blijft het gevoel aanhouden. Ik houd het niet meer en roep naar Dirk: 'We moeten stoppen!' We rijden langs de Dommel en er is niet veel bosschage waarachter ik ongezien kan gaan zitten. We overleggen even en spreken dan af dat Dirk op straat op de uitkijk gaat staan. Ik klauter een stukje langs de oever naar beneden, in de richting van het water. Daar is het 'veilig'.

Met Dirk vlakbij, die me zal waarschuwen als iemand in de buurt dreigt te komen, laat ik me met een gerust hart zakken tussen de kriebelende grassprieten. Wat een opluchting! Ik had het niet veel langer volgehouden.
Terwijl ik probeer op te staan om mijn kleding te fatsoeneren, kijk ik terloops over het water en val van schrik bijna terug in het gras. Daar komt een bootje aan. Het is toch niet te geloven? Juist op deze plek langs de Dommel, terwijl die rivier vele kilometers lang is.
Heb je een aardig privé-plekje gevonden in de natuur, omdat je niet anders kan, komt er uit onverwachte hoek een kanovaarder om de bocht van de rivier over het water gegleden.
Heeft hij iets gezien? Ik hoop van niet. Ik voel me als een kind dat betrapt wordt bij het stiekem staan roken achter een schuurtje.

Ik maak ik me zo snel mogelijk uit de voeten en strompel onbeholpen tegen de oever omhoog. De ogen van de kanovaarder voel ik in mijn rug priemen. Ik durf niet meer om te kijken. Stel dat hij me herkent. Boven op straat staat Dirk nog steeds rustig op de uitkijk. Rood aangelopen roep ik:'Had je niet even kunnen waarschuwen? Heb je die kano niet gezien?' 'Wat bedoel je? Waar dan? Welke kano? Ik heb niets gezien.'

Willemien van de Ven
reageren?
schrijvers@impesant.nl

De tijd van kinderen verwennen is weer aangebroken! Sint is immers weer in het land! Bij de intocht duikelden allerlei Pieten over elkaar heen en enkele daarvan zijn zondagmiddag 20 november te zien bij Kinderboerderij Kienehoeve in Sint-Oedenrode.

De Pieten zullen alle kinderen die zij tegen komen met wat lekkers verwennen! Het spreekt voor zich dat wij de Pieten van harte welkom zullen heten! Mocht u plannen hebben samen met uw kinderen of kleinkinderen een bezoek te brengen aan Park Kienehoeve kom dan zeker ook even langs bij de Kinderboerderij. Natuurlijk bent ook u, met uw kinderen welkom tussen 13.30 tot 16.00 uur.


Sint zet voet aan wal

Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode - Gelukkig geen dranghekken en politie te paard in Sint-Oedenrode. In Rooi konden de Sint en zijn Pieten met een gerust hart voet aan wal zetten.

Zondagmiddag zagen honderden mensen hem aan komen varen over de Dommel. Het was nat en daardoor koud, maar dat weerhield de Goedheiligman er niet van. Hij had er zin in, net als zijn Pieten. Ze zwaaiden, gingen met kinderen op de foto en deelden alvast snoep uit. De Rooise jeugd was door het dolle heen. De eerste dagen zullen alle schoenen vast al een keer gezet zijn en met zo'n warm welkom worden ze zeker ook gevuld.

Jos van Nunen
Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Open Dag Koning Willem I College

De Open Dag van het Koning Willem I College is dit schooljaar op zaterdag 26 november. Het is een dag voor iedereen die wil studeren op het Koning Willem I College. Een dag waarop je overal kunt rondkijken. Vragen kunt stellen. Aan leraren, maar ook aan studenten. Een dag waarop je in de praktijk kunt zien hoe het eraan toe gaat. Alle afdelingen presenteren zich van 9.30 tot 16.30 uur, op alle locaties.

Studenten en hun docenten zijn in hun eigen (praktijk)ruimtes aanwezig om je specifieke informatie te geven over hun opleiding. Zij presenteren projecten waar ze op dat moment mee bezig zijn en vertellen je daarover. Op Vlijmenseweg 2 kun je terecht als je interesse ligt op het terrein van Economie, Zorg & Welzijn, Creatief en Horeca & Toerisme. Zoals bijvoorbeeld de opleiding Medewerker evenementenorganisatie of Maatschappelijke zorg.

Techniek en veiligheid
Op Onderwijsboulevard 3 vind je de opleidingen op het gebied van Techniek. Je kunt denken aan ICT-beheerder, autotechnicus, verspaner of Urban design. Of de nieuwe opleiding Human Technology!

Ook is hier het Kort Middelbaar Vak Onderwijs gevestigd, met onder andere de opleiding Facilitair Medewerker. Op Onderwijsboulevard 1 vind je de opleidingen die te maken hebben met Orde & Veiligheid zoals Beveiliger, Veiligheid en Vakmanschap en Handhaver toezicht en veiligheid.

Sport, bouw en andere locaties
In de hal van Flik-Flak aan de Marathonloop in de Maaspoort presenteert de Sportacademie zich. Voor schilders- en stukadoorsopleidingen kun je terecht in de praktijkruimtes in de Meester Vriensstraat 2 en voor bouw, meubel- en interieurbouw op de Rietveldenweg 18. De voltijd bouwopleidingen kun je bezoeken op de Kleine Elst 11.

Alle entreeopleidingen, zoals Assistent dienstverlening en zorg, kun je op Weidonklaan 99-100 vinden. En de Vavo presenteert zich op Stadionlaan 53.

Voor meer informatie kijk op: www.kw1c.nl of bel de opleidingeninfo: 073-6249600.


oplossing Rob van Kaathoven
Winnaar: Stef Jansen

'r Is veul praot over, mer 't wordt stil gehauwe

Foto: Henri van Hoorn

Een foto toen de zon nog scheen! Een mooie luchtfoto van Henri van Hoorn. Bedankt!

Een paar weken terug kreeg ik deze foto van een bidsprinkhaan van mijn zus (Jeanny Ruitenbeek) gemaakt in Spanje bij haar vriendin. Ze vindt het leuk dat ik jullie deze foto stuur, want ze leest elke week DeMooiRooiKrant op internet (zelfs als ze in Spanje is)

Thea Willems

in goede dagen

ik heb je lief mijn medemens
vooral in goede dagen
mijn gemoed is dan opgewekt,
kan zoveel geven

ik hoef niets te vragen

als een tegenwind mij overvalt,
mij tegen de aarde knalt
hou ik mezelf voor
door jou en jou te worden gedragen

ik hoef dan niets te vragen

Schijndelse Bouwsociëteit wordt Bouwsociëteit Meierijstad

De Schijndelse bouwsociëteit wordt vanaf 1 januari Bouwsociëteit Meierijstad. "Met Meierijstad in het vooruitzicht gaan ook wij de vleugels uitslaan. We roepen vakgenoten uit Sint-Oedenrode en Veghel op zich bij ons te voegen", aldus penningmeester Rob Baas.

Tekst: Tjanne Hartman

De stichting heeft nu vijftig leden: ontwikkelaars, notarissen, makelaars, aannemers, architecten, stedenbouwkundigen, financiers: iedereen die een link heeft met de bouw- en vastgoedsector en woont en/of werkt in Meierijstad kan zich aansluiten. De sociëteit heeft twee doelen: netwerken en sparren met vakgenoten. De bijeenkomsten hebben meestal een formeel deel waarvoor bijvoorbeeld een spreker wordt uitgenodigd en eindigen met een informeel gedeelte. Ook staan met regelmaat bedrijfsbezoeken aan ondernemingen (eventueel) van eigen leden op het programma. De sociëteit komt zes keer per jaar bij elkaar in Café De Sok. "Maar de locatie gaat vanaf volgend jaar rouleren, zodat we ook in Sint-Oedenrode en Veghel komen", vertelt secretaresse Karina van Tartwijk.

Dezelfde bloedgroep
De Schijndelse Bouwsociëteit is sinds 2012 een stichting. Al enige tijd is het bestuur, naast Baas en Van Tartwijk ook bestaande uit voorzitter Robert van den Brand, bezig om uit te breiden richting Meierijstad. De eerste leden uit Sint-Oedenrode en Veghel hebben zich al bij de club aangesloten. De laatste bijeenkomst van dit jaar, 24 november, vindt plaats in het nieuwe kantoor van Vanderlande in Veghel. Een eerste stap over de Schijndelse gemeentegrens richting Meierijstad. Baas: "Er verandert weinig zodra we Bouwsociëteit Meierijstad worden, we zijn tenslotte ondernemers met dezelfde bloedgroep qua vakgebied. Het is heel prettig om in een informele setting van gedachten te wisselen over de markt en over je werk. Dat is verrijking die het lidmaatschap oplevert."

In 2009 organiseerde de gemeente Schijndel de zogenoemde 'Bouwtafel, Schijndel bouwt' om met bouwers en makelaars te brainstormen over een toekomstvisie. Aanleiding daarvan was onder meer een aantal grote ontwikkellocaties dat beschikbaar kwamen, zoals het nieuwe deel van Hulzenbraak. "We waren enthousiast en hebben het doorgezet", blikt Baas terug. "Dat kwam ook omdat Robert en ik al bij de Bossche Bouwsociëteit zaten en een dergelijk initiatief graag in Schijndel wilden starten."

Meer weten of lid worden? Zie www.schijndelsebouwsocieteit.nl

Beleef De Leijgraaf

Vrijdag 18 november opent De Leijgraaf haar deuren. Leerlingen en docenten zetten hun beste beentje voor om uw kind helder te informeren over De Leijgraaf. Informatie over de opleidingen, maar ook over onderwerpen die verdergaan dan het onderwijs.

Het opleidingsaanbod van De Leijgraaf sluit goed aan bij de vraag van bedrijven en instellingen uit de regio. Er wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, het onderwijs wordt samen met hen gemaakt. Denk hierbij aan stages, gastlessen en workshops. De nieuwe opleiding Food is hier een goed voorbeeld van. Hierin zijn de krachten gebundeld met een breed scala van bekende regionale Food-concerns.

Foto:

De opleidingen van ROC de Leijgraaf scoren goed tot zeer goed in de MBO Keuzegids. Ondersteunende administratieve beroepen, Secretariële beroepen, Medewerker ICT, Autotechniek, Bouw en de Laboratoriumopleiding zijn zelfs Topopleidingen.

Workshop 'Kiezen doe je zo'

Elke leerling is op zijn eigen manier talentvol. ROC de Leijgraaf stimuleert hun talent met een opleiding die bij hen past en met goede begeleiding. Dit begint al op de open dag. Kan een leerling maar moeilijk een keuze maken, dan biedt De Leijgraaf de workshop 'Kiezen doe je zo' aan. Een workshop waar samen met een ouder aan kan worden deelgenomen. De workshop spreekt veel bezoekers aan. Het wordt als waardevol gezien om vanuit verschillende invalshoeken naar het maken van een keuze te kijken. Vooral als je er thuis samen nog niet bent uitgekomen.

Persoonlijke begeleiding voorop

Is de keuze al gemaakt, dan is aanmelden voor een opleiding tijdens de Open Dag mogelijk. Er volgt dan al snel een kennismakingsgesprek. Hier wordt nog eens stil gestaan bij de opleidingskeuze. Sluit deze aan bij je kwaliteiten en je uiteindelijke doel? Ook wordt er bekeken of er extra ondersteuning nodig is om succesvol te zijn. Dit onderstreept nog eens het belang dat de Leijgraaf hecht aan persoonlijke begeleiding. Volgens de onderwijsinspectie scoort De Leijgraaf hier hoog op. En begin 2016 was er de persoonlijke felicitatie van de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, met de landelijk laagste score op voortijdig schoolverlaten. Dit succes is het resultaat van de jarenlange goede samenwerking met het voortgezet onderwijs.

Kom zelf een kijkje nemen!

De Open Dag op vrijdag 18 november is een mooi moment om te oriënteren op een vervolgopleiding of om de sfeer te komen proeven. Alle lokalen en praktijkruimtes staan open. Het is mogelijk om vrij rond te lopen of deel te nemen aan een van de rondleidingen of workshops. Kijk voor meer informatie en deelnemende locaties op www.leijgraaf.nl/opendag. Hier vindt u ook een overzicht van tijden en locaties van de workshops en rondleidingen.

Theaterkoor stem zoekt stemmen

Zing jij wel eens onder de douche en vind je het tijd worden dat je een groter publiek krijgt? Vind je het naast zingen leuk om ook te acteren en te dansen? Dan heb je geluk! Wij zijn het ideale koor voor je, die je graag willen verwelkomen in de groep. Theaterkoor stem is op zoek naar enthousiaste zangers en zangeressen.

Ben jij een Bas, Tenor, Alt of hoge Sopraan? (Sorry, wij hebben genoeg mezzo's) Heb jij al ervaring en zoek je een nieuwe uitdaging? Of heb je juist nog nooit gezongen en wil je leren samen zingen en performen? Dan zoeken wij jou. Dan is dit je kans!

Wat wij bieden
1x per week repeteren onder begeleiding van een professionele dirigent. Eens in de 2 jaar een grote voorstelling met zang, toneel en dans. Een leuke, gezellige club mensen met een groot saamhorigheidsgevoel

Wat wij vragen
Je bent een enthousiaste zanger/zangeres. Je kunt zuiver zingen en pikt aanwijzingen over bijvoorbeeld stemtechniek of timing op. Je kunt met anderen meerstemmig zingen of bent bereid dit te leren. Je bent bereid regelmatig tijd in Stem te steken (woensdagavond repeteren, thuis inoefenen, af en toe optreden, grote voorstelling in 2018, repetitieweekenden en commissiewerk). Je bent bereid minimaal t/m de voorstelling in 2018 bij Stem te zingen. Je kunt noten lezen / van blad zingen. Je kunt improviseren.

Heb jij interesse? Geef je dan op voor de open repetitie op woensdag 23 november vanaf 20.00u via aanmelden@theaterkoorstem.nl

Cursus goudsmeden

Vakschool Schoonhoven gaat vanaf 7 januari 2017 in samenwerking met Phoenix Cultuur een unieke cursus Goudsmeden in Veghel op de zaterdagmiddag aanbieden. De cursus wordt aangeboden op een bijzondere locatie te weten de Noordkade. Deze voormalige veevoederfabrieken zijn een culturele broedplaats geworden waarbij Kunst een verbinding heeft met Food en Leisure.

Vakschool Schoonhoven is een landelijk en internationaal bekende school op het gebied van opleidingen en cursussen binnen de goud- en zilverbranche en heeft op het gebied van goud- en zilversmeden een enorme expertise opgebouwd.

Het aantal cursusdagdelen in Veghel op de zaterdagmiddag start met 14 lessen en wordt van 7 januari t/m 13 mei 2017 in de middag van 13.15-16.15 uur aangeboden, daarnaast zijn er ook op de zaterdagochtend lessen van 09.30-12.45 uur.
Om een goede begeleiding en sturing te kunnen geven zullen er niet meer dan 16 cursisten in een lesgroep geplaatst worden. Zowel starters als gevorderden kunnen zich aanmelden voor de cursus Goudsmeden. Aanmelden kan via www.vakschoolschoonhoven.nl .

Getuige van historische verkiezingen

Foto:

Na een enerverende nacht op 8 november werd Donald Trump verkozen tot de nieuw president van Amerika. Lisa van der Pasch uit Sint-Oedenrode was op dat moment in de Verenigde Staten. Met klasgenoten van haar opleiding maakte ze het van dichtbij mee. Hoe kijkt ze terug op de 'week om nooit te vergeten'?

"Het was erg bijzonder om tijdens de verkiezingen in Amerika te zijn. Tijdens een groot deel van onze tijd in Washington heb ik niet eens echt in de gaten gehad dat de verkiezingen zo dichtbij waren. Het leven op straat is niet anders dan anders. Aan de Clinton- en Trump-bordjes in de tuin kun je zien dat het toch wel leeft en dat merk je ook als je de Amerikanen zelf spreekt. Omdat Washington erg democratisch is zijn we naar de swingstate Virginia geweest om daar langs de deuren te gaan en met verschillende mensen te spreken, dat was een bijzondere ervaring. Verkiezingsdag zelf was rustig, pas in de avond wanneer het tellen van de stemmen begon, kon je de sfeer proeven. Ook de paar dagen na de verkiezingen in New York waren een hele beleving."

Waar waren jullie toen de uitslag bekend werd?
"We waren op verkiezingsdag nog in Washington. Onze groep was opgedeeld in kleinere groepen die bij verschillende 'watch parties' aanwezig waren. Zo was ik bij de watch party #NeverTrump in het Lincoln restaurant van een groep republikeinen en conservatieven die Trump wilden stoppen. Hier was een gemengde groep aanwezig van zowel republikeinen als democraten. De spanning was om te snijden en toen Trump steeds verder aan kop kwam, liep de zaal langzaam leeg. Een deel van onze groep is toen naar het Witte Huis gegaan en een deel naar het Trump hotel, dat zouden de twee plekken zijn waar het eventuele feest zou plaatsvinden. Maar bij het Witte Huis was de sfeer niet zoals gedacht; mensen waren boos, verdrietig, teleurgesteld maar sommigen waren ook blij. Het duurde en het duurde en de kroegen sloten om 2 uur dus rond die tijd is de hele groep naar ons eigen hotel gegaan om daar op tv de uitslag af te kijken. Ondertussen kreeg ik al een aantal berichtjes van vrienden en familie uit Nederland. Pas rond half 3 werd het echt bekend, omdat Clinton toen overtuigd was dat Trump ging winnen en hem al feliciteerde via de telefoon, terwijl de telling van de stemmen nog steeds niet afgerond was. We hebben de aanvaardingsspeech van Trump nog afgekeken en zijn daarna gaan slapen."

Hoe reageerden de mensen?
"Niemand had dit zien aankomen dus het was een grote schok. Wij waren op het moment van de officiële uitslag in ons hotel, dus op dat moment weet ik niet hoe de Amerikanen eronder waren. Tijdens het leegstromen van de watch party was wel al duidelijk dat de sfeer niet goed was. Vanuit Nederland kreeg ik al veel berichten, iedereen was in shock over de uitslag: "Wat is er mis met de mensen in Amerika?", "De eerste gek als president?" en "Wat een kater voor de hele wereld en half Amerika". In New York zagen we pas echt de reacties van Amerikanen. Tijdens onze eerste avond in een restaurant dicht bij Times Square zagen we al een stoet schreeuwende mensen met borden voorbij komen. Dit hebben we nog een aantal keren vaker gezien, zoals bijvoorbeeld op vrijdagmiddag. We hadden die dag eigenlijk om 5 uur met journalist Michiel Vos op Washington Square afgesproken maar toen bleek er van 4 tot 7 een demonstratie gaande te zijn. We zijn nog wel naar het plein gegaan, maar om kwart over 5 kwamen er zoveel demonstranten aan dat we samen met onze docenten besloten om niet langer te blijven wachten. Er is dus blijkbaar een hele groep Amerikanen niet tevreden over de verkiezingsuitslag en ik ben benieuwd hoe lang de demonstraties nog door zullen gaan."

Wat is jullie visie op 'hoe nu verder in The States'?
Zoals jullie misschien zelf al hebben gezien is Trump in zijn speeches na de verkiezingen al een stuk rustiger dan dat hij van tevoren was. Ook over een aantal keiharde standpunten is hij al enigszins bijgetrokken, zoals bijvoorbeeld het afschaffen van Obamacare. Daarnaast kan een president in zijn eentje niet zoveel doorvoeren omdat hij ook het Congres achter zich moet hebben staan. Het is dus nog maar de vraag hoe het allemaal gaat lopen. Het kan zo slecht gaan als iedereen denkt, maar het kan misschien ook iets positiever uitpakken. Er bestaat zelfs nog een minieme kans dat Trump niet de volgende president wordt, namelijk als de kiesmannen op 19 december anders gaan stemmen. Al is de kans echt minimaal, deze verkiezingen hebben al voor genoeg verrassingen gezorgd, dus wie weet!"

De Knolletjes blikken terug en vooruit

Foto: Jos van Nunene

De Knolletjes zijn de bollebozen van Sint-Oedenrode. Tenminste, nog een paar weken. Of het moet zijn dat ze De Rooise Kwis ook komende editie weer op hun naam schrijven. MooiRooi blikt samen met de heren en dames terug op afgelopen jaar, maar kijkt ook met hen vooruit…

Teamnaam: de Knolletjes
Aantal personen: 30-40
Thuisbasis: Manege Hertog Jan van Brabant ("manege de Leijer"); vanwege de ligging werken we tijdens de quiz vanuit Mariëndael.

Hadden jullie verwacht dat jullie zouden winnen?
"Nee, zeker niet."

Wat was jullie tactiek? En is de tactiek dit jaar hetzelfde?
"We proberen de vragen bij de juiste personen te krijgen. Bij degenen die ze het beste op kunnen lossen. Daarnaast is het houden van het overzicht belangrijk: wie is waar mee bezig? Wat is klaar en wat nog niet? Hoe we dat doen? Dat vertellen we niet aan de concurrentie!"

Wat is jullie sterke punt en wat is het minder sterke punt?
"We zijn een grote zeer diverse groep en we kennen elkaar redelijk goed. Daar maken we gebruik van. Discipline is geen sterk punt van de meesten van ons, improviseren weer wel."

Denken jullie dit jaar weer kans te maken?
"Vorig jaar hadden we ook een grote portie geluk met de juiste persoon voor de speciale opdracht. Of dat weer gaat lukken moeten we afwachten, maar we gaan zeker voor een podiumplek."

Wat vinden jullie zo leuk aan De Rooise Kwis?
"In al onze diversiteit gezamenlijk achter de oplossingen aan. De vragen en opdrachten zijn altijd van hoge kwaliteit; uitdagend en gevarieerd. Ieder draagt zijn eigen steentje bij, van de accommodatie tot de coördinatie, van de chauffeurs van de buitendienst tot de specialisten in de binnendienst."

Zijn er nog verbeterpunten voor de organisatie?
"De avond van de prijsuitreiking is wat langdradig. Maar zoals gezegd, de organisatie en de inhoud van de quiz zitten prima in elkaar."

Aanmelding Sportgala geopend

De aanmelding voor het jaarlijkse Sportgala is weer geopend. Tijdens dit Sportgala worden al meer dan 25 jaar de sporters van Sint-Oedenrode op professionele wijze gehuldigd. Ook worden de titels van Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sportvrijwilliger en Sporttalent van het jaar uitgereikt. Sint-Oedenrode kent enorm veel talentvolle sporters. Sporters die met veel fanatisme en enthousiasme de kleuren van de Rooise verenigingen verdedigen en sporters die hun hele leven wijden aan de sport. Dit talent vraagt dan ook om een jaarlijks Sportgala. Het gala vindt plaats op vrijdagavond 10 maart 2017 in Grand Café en Zalencentrum De Beurs.

Aanmelden kandidaten 2016
De aanmeldingsformulieren voor de kampioenen 2016 zijn deze week verzonden aan de Rooise sportverenigingen. Ook Rooise sportkampioenen die lid zijn van een sportvereniging buiten Sint-Oedenrode kunnen voor informatie en het toezenden van aanmeldingsformulieren contact opnemen met de stichting via Jacqueline van der Heijden, telefoonnummer (0413) 481318, email j.vd.heijden@sint-oedenrode.nl. Daarnaast ontvangt de Stichting graag de aanmeldingen voor Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Sportvrijwillig(st)er 2016. Bijzondere talenten kunnen ook bij de Stichting worden aangemeld. De stichting ontvangt de aanmeldingen graag zo spoedig mogelijk, uiterlijk 15 december 2016.

Criteria
In het algemeen geldt dat kandidaten in Sint-Oedenrode moeten wonen. Echter wanneer zij, bijvoorbeeld voor studie of werk, tijdelijk niet in de gemeente Sint-Oedenrode staan ingeschreven, maar maatschappelijk sociaal (bijvoorbeeld via hun sport) wel nadrukkelijk aan Sint-Oedenrode zijn verbonden, wordt hiermee voldaan aan het criterium 'woonachtig in Sint-Oedenrode'.

Criteria voor te huldigen sportkampioenen
-
kampioen moet woonachtig zijn in de gemeente Sint-Oedenrode of lid zijn van een Rooise sportvereniging. Voor dit laatste geldt dat het kampioenschap is behaald onder de vlag van deze Rooise sportvereniging;
- kampioen kan zowel jeugd als volwassene zijn;
- kampioen moet lid zijn van een vereniging die (via de sportbond) is aangesloten bij NOC*NSF;
- kampioen moet een door de sportbond c.q. NOC*NSF erkend kampioenschap hebben behaald;
- kampioen moet een kampioenschap hebben behaald op provinciaal, landelijk, Europees, wereld, of Olympisch niveau of een 2de of 3de plaats hebben behaald op landelijk, Europees, wereld, of Olympisch niveau;
- de stichting behoudt zich het recht voor in voorkomende gevallen hiervan af te wijken.

Criteria voor nominaties Sportman, Sportvrouw, Sportploeg
Om in aanmerking te komen voor de nominaties Sportman, Sportvrouw, Sportploeg gelden andere criteria. Hiervoor hoeft men géén kampioenschap op bovengenoemde niveaus te hebben behaald. Criteria zijn:
- genomineerde moet woonachtig zijn in de gemeente Sint-Oedenrode;
- genomineerde kan zowel jeugd als volwassene zijn;
- genomineerde hoeft geen kampioenschap te hebben behaald op provinciaal, landelijk, Europees, wereld of olympisch niveau. In principe kan iedereen die een bijzondere sportprestatie heeft verricht hiervoor in aanmerking komen;
- de stichting behoudt zich het recht voor in voorkomende gevallen hiervan af te wijken.

Geef kandidaten door voor de titel Sportvrijwillig(st)er 2016
De verkiezing tot Sportvrijwillig(st)er van het jaar is eigenlijk symbolisch. Immers alle vrijwilligers verdienen deze titel! Toch willen wij hierbij extra aandacht vragen voor deze titel. Voor al deze onmisbare en belangrijke vrijwilligers hebben we heel veel waardering. Wij willen dan ook dringend vragen om de vrijwilliger(s), in de breedste zin van het woord, voor te dragen voor deze titel. De vrijwilliger moet woonachtig zijn in de gemeente Sint-Oedenrode, of vrijwilligerswerk doen voor een Rooise sportvereniging.

Sporttalent 2016
Tijdens het gala wordt ook het 'Sporttalent van 2016' bekendgemaakt. Hiervoor gelden geen specifieke criteria. Kent u een sporttalent? Meld hem of haar dan meteen aan!

Meer informatie?
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de Stichting Sportgala Sint-Oedenrode, via Jacqueline van der Heijden, telefoonnummer (0413) 481318, email j.vd.heijden@sint-oedenrode.nl Ook voor het aanvragen van (extra) aanmeldingsformulieren kunt u contact opnemen met Jacqueline.

Indoor Breugel 2016

Indoor Breugel is een begrip in de regio. De dressuur- en springwedstrijd vindt standaard plaats in de laatste 2 weekenden van november in manage de Molenheide te Schijndel. Dit jaar wordt op 19 en 20 november de springwedstrijd verreden. Het laatste weekend van november staat geheel in het teken van de dressuursport.

Tijdens het springweekend, vindt op zaterdagavond om 19.00 uur het 'Trendycars.nl Teamspringen' plaats. Een spannende rubriek waarin 7 teams van ieder 4 ruiters en/of amazones strijden om de hoogste eer. Het belooft een mooie en gezellige avond te worden.
Tijdens het dressuurweekend presenteren wij op zondagmiddag 27 november, wederom de Decor Son Finale. De allerbeste ruiters en/of amazones per klasse worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze finalerubriek. Het bijzondere van de Decor Son Finale is dat de dressuurruiters een dressuurproef rijden ondersteund door 'live' pianomuziek. Een uniek concept waar ruiters en amazones al jaren ontzettend enthousiast over zijn.