DeMooiRooiKrant

7 maart 2018

DeMooiRooiKrant 7 maart 2018


Op allerlei manieren wordt geld ingezameld voor de bestrijding van volksziekte nummer één, maar Samenloop voor Hoop is met afstand de grootste. Ook in Sint-Oedenrode heeft de actie voet aan de grond gekregen, en hoé! Een van de initiatieven is de benefietavond op 14 april in Odendael, georganiseerd door Nico van de Wetering. En een van zijn gasten is een BN-er, die in zijn jonge jaren veel in Rooi is geweest: Wim Daniëls (63). DeMooiRooiKrant zocht hem thuis op in Eindhoven, waar hij helemaal tegen het randje in het groen woont. Wederom vlak bij de Dommel.

Zijn Rooise tijd bracht Wim door met zijn toenmalige vriendin. Hij heeft nog steeds 'veel met Rooi' en wil precies weten hoe het gaat met mensen die hij er kent, waar hospice Dommelrode ligt, en nog een heleboel meer.
Nico en Wim kennen elkaar. Twee taalmannen, al gaat de een over dialect en de ander over de 'landstaal'. Nico haalde hem vorig jaar ook al naar Rooi, toen hij zijn jubileum vierde. "Nico heeft mij gebeld of ik weer mee wilde doen, en ik zei meteen 'ja'. Zeker ook vanwege het doel, want ik heb best veel te maken gehad met kanker. Mijn zus is eraan overleden, mijn broer vorig jaar ook, dat was heftig. Ondanks die ziekte heeft hij zijn leven nog vier jaar weten te rekken. Hij overleed in zijn ouderlijk huis in Aarle-Rixtel, op één meter afstand van de plek waar hij ter wereld was gekomen. Ja, dat mag allemaal in de krant."
Wim is wat kanker betreft niet alleen ervaringsdeskundige, hij is er in zekere zin ook in geschoold. "Vorig jaar heb ik het boek 'De Baarmoeder' geschreven samen met Dick Schoot, een heel goede gynaecoloog, hier in het Catharinaziekenhuis. Het gaat niet specifiek over kanker, maar dat komt er wel ter sprake."
Waar vindt Wim dat de verantwoordelijkheid ligt bij kankerbestrijding? "In de eerste plaats bij de overheid, maar als je ziet wat een enorme vooruitgang er geboekt wordt nu we er met z'n allen aan trekken, moeten we hiermee doorgaan. Ze kunnen inmiddels al exact bepalen waar het zit, al is het nog klein. Wist je dat ze kanker tegenwoordig zelfs bij een ongeboren kind al kunnen ontdekken en bestrijden? Het stukje foute DNA wegknippen, een stukje gezond DNA ervoor terugzetten, en klaar is Kees! Of je het krijgt of niet, heeft te maken met genen en geluk." Ook niet een beetje met de leefstijl? "Ach ja, natuurlijk kun je door roken ook kanker krijgen. Dan ligt de verantwoordelijkheid toch wat meer bij de mensen zelf. Zelf heb ik trouwens nooit gerookt."
Wim maakt handig gebruik van de gelegenheid om ook even promotie te doen voor de andere dingen waar hij mee bezig is. Rond de gemeenteraadsverkiezingen – Meierijstad uitgezonderd – zal hij regelmatig te zien zijn op tv, onder meer bij DWDD. Hij is ambassadeur voor de Stichting Wensambulance, en als taalkundige auteur van verschillende boeken. "Op 9 maart begint de nationale Boekenweek, op 8 maart breng ik mijn nieuwste boek uit: koken met taal. Het is overigens geen kookboek, maar een taalboek."

Wim Daniëls was ook bij het jubileumconcert van Nico van de Wetering. Foto: Jos van Nunen

Zendmast Olland stap dichterbij

Foto: Henri van Hoorn

Iedereen weet inmiddels dat de mobiele bereikbaarheid in Olland zeer slecht is en niet van deze tijd. De dorpsraad maakt zich al een tijd hard voor een zendmast die dat probleem op moet lossen. Ineens is er licht aan het einde van de tunnel. De dorpsraad legt in deze verklaring uit wat er op dit moment speelt. Er lijkt in ieder geval een zendmast te gaan komen en dat is goed nieuws voor de dorpelingen.

'Enkele dagen geleden is de dorpsraad Olland benaderd door de gemeente Meierijstad in verband met de mobiele bereikbaarheid.

KPN heeft zich bij de gemeente gemeld en aangegeven te willen faciliteren bij het plaatsen van een mast waar meerdere mobiele operators gebruik van kunnen maken. Het lijkt erop dat de aandacht voor ons probleem in de media en richting politiek eindelijk effect heeft gehad.

Uiteraard zijn wij als dorpsraad buitengewoon verheugd door dit nieuws. (We konden immers wel wat goed nieuws gebruiken....). Als we er in slagen alle belanghebbenden op een lijn te krijgen, is de kans reëel dat er eindelijk een oplossing komt voor dit probleem. Hoewel KPN heeft aangegeven te opteren voor plaatsing van een mast op het sportpark, zijn op dit moment nog weinig details bekend. In overleg met gemeente, KPN en andere belanghebbenden zal een exacte locatie worden bepaald.

Hoewel er nog niets zeker en definitief is, hebben wij als dorpsraad gemeend u zo vroeg en volledige mogelijk te informeren. Zodra wij meer informatie krijgen, zullen wij dit uiteraard zo spoedig mogelijk communiceren met alle betrokkenen.'

Dorpsraad Olland

Alicia Holzken wereldkampioen K1

De Rooise Alicia Holzken is afgelopen weekend wereldkampioen kickboksen K1 onder 51 kg. geworden. Ze versloeg zaterdagavond in Rimini (I) de Italiaanse Stella Bartoletti.

Bartoletti was de favoriet, vooral omdat ze thuis bokste. Echter was het Holzken die dat feestje verpestte. Voor Omroep Brabant vertelde Holzken dat haar tegenstander moest huilen na de wedstrijd. Alicia zelf zit vol ambitie en ze wil nog veel meer titels gaan winnen.

Jaargang 8 • Week 10 • Woensdag 7 maart 2018

Formido
Forum klus wijs
't Paperas
Ziekenhuis Bernhove

Pop & Colour verguld met nieuwe locatie

v.l.n.r.: Kornelis Lievense (gitaardocent en bandcoach), Joost van Sprundel (bandcoach), Rob Jansen (eigenaar Helden van Kien), Paul van Rooij (promotie en evenementen Streekpark Kienehoef), Marlou Jansen (vrijwilliger Pop & Colour)

Even leek het succesverhaal Pop & Colour ten einde, toen bekend werd dat het festival niet meer door kon gaan bij Mariëndael. Tot Rob Jansen van Streekpark Kienehoef en de Helden van Kien zich meldde. Hij ziet volop mogelijkheden voor het evenement op het terrein nabij de Helden van Kien. Tot grote vreugde van de organisatie en de bandcoaches van Phoenix. De datum staat al: 10 juni.

Het dromen is inmiddels voorbij. Het dromen van een toplocatie met nog meer mogelijkheden. Die is er inmiddels en aan een uitwerking van de plannen wordt al hard gewerkt door een mix van vrijwilligers, afgevaardigden van Phoenix cultuur en Streekpark Kienehoef/Helden van Kien. "We zitten hier op een inspirerende plek die heel veel mogelijkheden biedt", vertelt Marlou Jansen, vanaf dag één betrokken bij de organisatie van het festival. "Rob is al een paar jaar bezoeker van het festival en heeft de mogelijkheden gezien. Ook dat er meer mogelijk is. Toen hij interesse toonde was het zo gepiept. 1 + 1 = 2."
Het Pop & Colour Festival is een creatieve mix van muziek, kunst, cultuur en culinair. Het biedt een creatieve markt aan lokale partijen om zich te laten zien en een poppodium voor beginnende bands. Phoenix cultuur is vanaf de start een partner, omdat het op deze manier haar muziektalenten letterlijk een groot podium kan geven. Kornelis Lievense en Joost van Sprundel van Pop&Co bandcoaching coachen alle bands en haar muzikanten. "Het hele jaar door wordt gerepeteerd en vier keer per jaar treden ze op. Pop & Colour wordt het grootste optreden. Voor muzikanten is dat de meest belangrijke test. Uiteindelijk gaat het er toch om dat een muzikant de bühne op gaat. Het is geweldig dat ze nu in deze setting een kans krijgen", spreekt Kornelis voor zijn leerlingen.
Over twee jaar enorme bezoekersaantallen en drie podia? "Nee hoor, dat past niet bij dit concept", is Rob Jansen duidelijk. "Pop & Colour Festival gaat niet om de massa, maar juist om het kleinschalige, het verrassende en het toegankelijke. Het is gestart als een festival voor Sint-Oedenrode, maar nu het Meierijstad is willen we graag Veghel en Schijndel er meer bij betrekken. Het wordt een creatieve mix."
Het gratis toegankelijke evenement vindt in de nieuwe setting plaats op zondag 10 juni van 12.00 tot 23.00 uur. Wilt u zich aanmelden voor de creatieve markt, als sponsor, of wilt u op een andere manier uw steentje bijdragen? Mail dan naar festival@streekparkkienehoef.nl

v.l.n.r.: Kornelis Lievense (gitaardocent en bandcoach), Joost van Sprundel (bandcoach), Rob Jansen (eigenaar Helden van Kien), Paul van Rooij (promotie en evenementen Streekpark Kienehoef), Marlou Jansen (vrijwilliger Pop & Colour)


De zesde ronde: Commissie Amusement Kinderen

V.l.n.r: Julie Lahaye, Susanne Hakvoort, Esther van der Heijden en Lieke van der Schoot.

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. DeMooiRooiKrant licht de komende maanden de verschillende commissies uit. Deze keer komt de Commissie Amusement Kinderen op bezoek.

De Commissie Amusement Kinderen zit niet stil en heeft al verschillende lijntjes uitstaan. Susanne Hakvoort, Esther van der Heijden, Lieke van de Schoot, Bodine Clement en Julie Lahaye gaan ervoor zorgen dat de jongste lopers en alle andere kinderen die het evenement bezoeken, zich niet hoeven te vervelen. Onderhandelingen over een springkussen en diverse workshops zijn al in volle gang.

Op zaterdag 1 september gaat de SamenLoop in Rooi van start, maar de jongste lopers worden een dag later verwacht. De KinderLoop begint op zondagmorgen om 10:00 uur en in plaats van een 24 uur durende wandelestafette, lopen de deelnemers van de KinderLoop een verkorte sponsorloop van 24 minuten. Na deze superknappe prestatie, is het tijd voor de nodige ontspanning en vertier. "Vanaf half 11 staan er volop activiteiten voor kinderen op het programma", vertelt Julie. "We hebben er bewust voor gekozen om alleen op zondag diverse kinderactiviteiten te organiseren, omdat de loop op zaterdag pas richting de avond begint."

De commissie wil zo min mogelijk budget besteden en dankzij diverse sponsoren hebben zij al het een en ander geregeld. "Zo hebben bijvoorbeeld de DJ voor de kinderdisco en een clown al toegezegd. Met sommige partijen zijn wij nog in overleg, maar daar hebben wij het volste vertrouwen in." Daarnaast is de commissie nog op zoek naar sponsoren, leuke ideeën, suggesties en een lading vrijwilligers. "Wij zijn nog op zoek naar goede schminkers, sjouwers en begeleiders die het leuk vinden om de kinderactiviteiten in goede banen te leiden. Wij zorgen voor de organisatie en het is de bedoeling dat de ouders zelf een oogje in het zeil houden."

Lijkt u het leuk om de Commissie Amusement Kinderen te ondersteunen? Meld u aan als vrijwilliger én vermeld uw voorkeur qua werkzaamheden via https://www.samenloopvoorhoop.nl/sint-oedenrode Sponsoren kunnen zich melden via sint-oedenrode@samenloopvoorhoop.nl

Kofferbakmarkt en Halfvastenspektakel

Zaterdag is het weer zover! Het traditionele Halfvastenspektakel van CV 't Skrothupke. Elke jaar wordt er een gevarieerd programma in elkaar gezet en ook deze keer zijn we er weer in geslaagd.

Het beloofd dan ook weer een waar spektakel te worden. Op zaterdag vanaf 20.30 uur treedt de band Quickback op in cafe Oud Rooij en de avond zal ook nog op z'n kop gezet worden door Leuk da ge d'r band. Zondag vanaf 10.00 uur is er op de Markt weer een Kofferbakmarkt. Wil je zelf nog wat spullen verkopen vanuit je kofferbak? Meld je dan nu nog snel aan via www.skrothupke.nl Vanaf 12.30 uur is er in café Oud Rooij weer een Kapellenfestival. Ook dit jaar zullen er weer diverse kapellen uit Rooi en de regio zijn opwachting maken. Het belooft weer een gezellige dag te worden. Om 18.00 uur wordt het festival afgesloten met een loterij, met ook dit jaar weer geweldige prijzen. Dus, zoals je leest belooft het weer een waar spektakel te worden, waar je bij moet zijn geweest.

Rieky v.d. Ven: jubileum bij Klavertje Vier

Foto: Jos van Nunen

De komende dagen geeft toneelvereniging Klavertje Vier weer een uitvoering in de Beckart. Voor de twee toneelspelers van het eerste uur is dit tevens hun laatste uitvoering, maar Rieky van de Ven gaat nog even lekker door en wordt daarmee het 'oudste' lid. Dit jaar is tevens haar 25-jarig jubileum bij de vereniging. Kortom, een uitvoering met een bijzondere betekenis.

"De eerste maandag in september vergaderen we altijd over wat we het komende seizoen gaan doen, de volgende maandagen gaan we oefenen. Sinds vier jaar hebben we een professionele regisseur, wij blijven het doen voor het plezier maar de regisseur legt de lat voor ons héél hoog. Die bepaalt ook na overleg met de leescommissie welk stuk we gaan spelen. We doen alleen blijspelen, er is al genoeg drama op de wereld. Zelf speel ik het liefst de rol van een jonge dame, in ieder geval géén deftige dame. Maar ook dát bepaalt de regisseur, daar hebben we zelf niks in te zeggen. En maar goed ook, anders wordt het touwtrekken. Ik leef er elk seizoen weer naar toe, maar ben eerlijk gezegd ook blij als het weer gedaan is. Er gaat best veel tijd in zitten en dan kom ik amper aan andere dingen toe", vertelt de jubilaris eerlijk. Maar ze staat dan ook niet alleen op de planken, ze zit ook in de kledingcommissie en zorgt mee voor het decor, schilderen en behangen. Klavertje Vier is zelfs een beetje de gezinshobby: haar twee zoons hebben drie seizoenen meegespeeld en haar man doet het geluid. "Door de professionele begeleiding gaat het heel goed, en durven wij ook steeds meer. We krijgen veel publiek, tegenwoordig ook van verder weg, op vijf avonden in totaal zo'n 900 à 1000 bezoekers."

Foto: Hans van den Wijngaard

"Het begon ongeveer 30 jaar geleden, met de NCB"

Gevraagd naar hoe het allemaal begon voor Rieky, en voor Klavertje Vier, moet ze even goed nadenken. "Het begon met de NCB. Zo was ook de naam van de toneelclub geloof ik." Een telefoontje geeft duidelijkheid. "Ja, het begon ongeveer 30 jaar geleden, met de NCB. Daarna zijn we een echte vereniging geworden. Het is eigenlijk meer dan dat, het is een hechte vriendenclub. We worden ook wel eens uitgenodigd door een andere toneelvereniging, bijvoorbeeld in Boerdonk. Zelf treden we trouwens alleen op in De Beckart. Odendael vraagt ons ook wel eens maar het decor lijdt te veel als we het verplaatsen."

Op 9, 10, 14, 16 en 17 maart staat Klavertje Vier weer op de planken in De Beckart, met het blijspel 'Comme chez Swa'. Aanvang 20.00 u, entree €7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bakkerij v.d. Eertwegh of Pari Bodyfashion. Reserveren via www.klavertjeviernijnsel.nl of telefonisch 06 53367625.


Foto: Wil Habraken

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Februari 2018 was voor het eerst sinds lang weer eens een maand die kouder was dan normaal. Maar dat zal voor niemand echt nieuws zijn. Zeker de tweede helft van de maand maakte de verwarmingsketel in menige woning overuren. Het was veel kouder, droger en zonniger dan in een gemiddelde februari

Eindelijk weer kouder dan normaal
Aan het eind van januari zette zich al een daling van de temperatuur in. Toch wezen zeker de eerste dagen van de afgelopen maand nog niet op een komst van de winter. In de tweede week van februari hadden voor het eerst in deze winter matige vorst. Ook de middagtemperatuur kwam maar net boven het vriespunt uit. Vanaf dat moment vroor het bijna elke nacht en op de 27e koelde het zelfs af tot -9,1°C. Dat was tot nu de laagste temperatuur in de hele winter. Twaalf dagen eerder op de 15e werd het later op de dag nog 9,2°C. Met deze twee waarden waren ook meteen de uiterste temperaturen van de afgelopen maand.

Gemiddeld bleef februari duidelijk kouder dan dat we gewend zijn. Met een gemiddelde middagtemperatuur van 4,4° bleef het ruim twee graden frisser dan normaal. De nachten waren met gemiddelde van -3,4°C zelfs ruim drie graden kouder dan een normale februari-nacht. De gemiddelde temperatuur bedroeg de afgelopen maand precies 0°C en ook dat is ruim drie graden minder dan normaal.

Nauwelijks neerslag
Met maar net iets meer dan een kwart van de normale hoeveelheid neerslag, was februari dit jaar een uitzonderlijk droge maand. In totaal tapten we 16,4 mm neerslag af. Op de eerste dag van de maand hadden we met 5 mm al de natste dag van de maand achter ons. Op donderdag 15 februari zagen de mensen die vroeg op moesten, 's-morgens nog wat sneeuw liggen. Maar die verdween in de loop van de dag al snel, want diezelfde dag werd nog de hoogste temperatuur van de maand gemeten.

Of je in een maand met weinig neerslag ook veel droge dagen mag verwachten is nooit helemaal zeker. In elk geval klopte dat de vorige maand wel, want op maar liefst 23 dagen bleef het helemaal droog.

Veel zon en nauwelijkse sombere dagen
Normaal schijnt de zon in de winter zo'n 190 uur. In december en januari zagen we de zon niet vaker dan respectievelijk 33 en 44 uur. Maar dat maakte februari ruimschoots goed. Vorige maand liet de zon zich maar liefst 167 uur zien. Op vrijdag de zestiende hadden we al meer zon gehad dan in december en januari samen.
De zonnigste dag in uren was zondag de 25e. Die dag konden we maar liefst 9 uur en 36 minuten in de zon zitten. Gerekend naar de tijd die de zon op een dag kan schijnen was vrijdag de 16e de zonnigste dag. Weliswaar scheen de zon die dag een half uur minder dan negen dagen later, maar door de kortere lengte van de dag, scheen de zon de 16e 90,2% van de maximaal mogelijke tijd tegen 90,1% op de 25e.
We hadden in februari drie sombere dagen, dat zijn dagen dat de zon zich minder dan 20% van de daglengte laat zien. De somberste dag van de afgelopen maand was 15 februari. Wie toen heel goed oplette, kon de zon op zijn hoogst negen minuten zien.
Kort samengevat, was februari 2018 een zonnige maand. Er viel nauwelijks regen of sneeuw en de temperatuur lag ver onder normaal. Duidelijk een keer iets anders dan normaal.


Expositie Leny Meulendijks

Foto:

Het Roois Kultuur Kontakt houdt een tentoonstelling van de Rooise kunstenaar Leny Meulendijks.

De opening is op zondag 11 maart om 15.00 uur. Leny was als kind al creatief bezig met tekenen. Maar heeft daar in haar latere leven niets nee gedaan tot het moment dat haar kinderen het huis verlieten en zij besloot te gaan schilderen. Eerst een cursus bij onze bekende Rooise kunstenaar Jan Sonnemans. Vervolgens heeft zij de opleiding aan de Academie der Schone Kunsten in Arendonk gevolgd. Zij vond aanvankelijk inspiratie in haar directe leefwereld wat resulteerde in een aantal stillevens. Maar ze voelde zich meer aangetrokken tot het magisch realisme. Op dit moment is haar belevingswereld haar belangrijkste inspiratiebron. Ze laat haar emoties achter op het doek. Haar schilderijen zijn kleurrijk en verhalend. Met beelden uit de werkelijkheid probeert ze een andere werkelijkheid te creëren, een andere wereld, haar wereld. Zij gunt de toeschouwer graag een blik in die wereld, die soms vervreemdend is. In deze wereld waarin zoveel geweld en vernietiging plaats vindt, heeft zij behoefte om kleurrijk bezig te zijn. Kleurrijke schilderijen maken die de toeschouwer hopelijk wat vreugde brengen. Naast schilderijen vormen ook portretten een onderdeel van haar werk.

De expositie is van 11 maart tot 22 april. Het Roois Kultuur Kontakt nodigt u van harte uit om deze expositie te bezoeken in CEC Mariendael in Sint-Oedenrode.


Buurtbemiddeling zoekt buurtbemiddelaars

Buurtbemiddeling Meierijstad biedt hulp bij burenconflicten en is op zoek naar enkele nieuwe vrijwilligers.

De meeste mensen wonen prettig met hun buren. Soms is dit niet het geval. De oorzaak kan uiteenlopen van kleine irritaties tot een groot meningsverschil. In veel van die gevallen maken opgelopen emoties het moeilijk nog in redelijkheid met elkaar te praten. Het gevolg kan zijn dat de situatie mogelijk nog slechter wordt. Buurtbemiddeling kan in die gevallen helpen. Bemiddeling houdt in dat partijen samen met Buurtbemiddelaars om de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden.

Buurtbemiddelaars zijn speciaal daarvoor getrainde vrijwilligers die bemiddelen bij huis-, tuin- en keukenconflicten tussen buren. Zij zijn onafhankelijk, kiezen geen partij en gaan vertrouwelijk om met de informatie. Wij zijn op zoek naar nieuwe bemiddelaars om ons team te versterken. We zijn op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers die op een plezierige en respectvolle wijze ondersteuning bieden.

Als u ouder dan 21 bent, goed kunt luisteren, respect hebt voor verschillende leefwijzen en gewoonten en in staat bent objectief te blijven dan nodigen wij u van harte uit contact met ons op te nemen voor een oriënterend gesprek. Als het klikt en u wordt bemiddelaar krijgt u voor dat u aan de slag gaat, een (verplichte) basistraining voor bemiddelaars. Voor elke bemiddelingstraject ontvangt u een kleine financiële tegemoetkoming. Daarnaast zijn er regelmatig teambijeenkomsten en zult u zonodig ook in de praktijk ondersteuning krijgen.

Herkent u zichzelf in het profiel van Buurtbemiddelaar, spreekt bemiddelen u aan en wilt u deel uitmaken van ons enthousiaste team, bel naar Buurtbemiddeling of mail ons. Meierijstad: Locatie Schijndel / Sint-Oedenrode: 073-5441415 E-mail: e.vissers@welzijndemeierij.nl

Steunpunt zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Scouting Rooi zoekt leiding M/V
Scouting Rooi is op zoek naar vrijwilligers die leiding willen geven aan de welpen en scouts. Taken zijn het zorgen voor programma's rondom de bijeenkomsten en het uitdiepen van activiteiten voor de speltakken van de welpen en de scouts. De welpen (8-10 jaar) en scouts (11-14 jaar) komen op zaterdagmiddag van 13.30 - 15.30 uur bij elkaar voor een reguliere opkomst. Een aantal keer per seizoen zijn er activiteiten die een hele dag, weekend of een week (zomerkamp) duren. Heb jij affiniteit met de doelgroep, humor, doorzettingsvermogen en geduld? Dan is deze vacature iets voor jou! Je krijgt begeleiding en trainingen en hebt ruimte om je te ontwikkelen. Minimale leeftijd: 16 jaar (leiding welpen) en 17 jaar (leiding scouts). (vacaturenummer 18503)

Damiaancentrum
Het Damiaancentrum Nederland is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, samen werken en elkaar inspireren. Eén van de activiteiten is het Textielatelier. Op vrijdagochtend en op donderdagmiddag komen de deelnemers samen om te naaien en/of te breien. Met mooie stoffen die, evenals de naai- en Lock machines, geschonken zijn kunnen mooie kledingstukken worden gemaakt. Tijdens deze bijeenkomsten worden contacten gelegd en verhalen uitgewisseld. Voor de donderdagmiddag (speciaal geopend voor cliënten van Kentra 24) is het Damiaancentrum op zoek naar iemand die goed kan omgaan met naai- en Lock machines en die het leuk vindt om - samen met andere vrijwilligers - de deelnemers te begeleiden met het maken van kleding of andere spullen. Het gaat hierbij niet om hen het werk uit handen te nemen maar om hen stap voor stap te leren naaien. (vacaturenummer 20034)

Aanmelding / informatie: (073 – 5441400) of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl.

Als paar naar de Abraham- en Sarahreünie

Foto: Hans van den Wijngaard

Diana Maas-Hol en Ronald Maas kennen elkaar al sinds de zesde klas van de lagere school. Het afgelopen jaar werden beiden vijftig en dat betekent dat ze in september samen naar het Abraham- en Sarahfeest mogen. Dat op zich is al bijzonder, want hoeveel lagere school liefdes overleven de roerige pubertijd? Maar dat beiden ook nog eens een andere lagere school bezochten en beiden naar dezelfde reünie gaan, maakt het verhaal nog unieker. Diana bezocht de Sint-Petrusschool in Olland en Ronald ging aan de andere kant van de Dommel in Boskant naar de Franciscusschool. Wat bracht het tweetal dan al zo jong samen? Het was het 27-MC bakkie dat de vonk tussen de twee liet overslaan.

Het kan natuurlijk niet anders, dan dat een groot deel van het gesprek ging over de bijzondere '27-MC liefde. Een liefde die inmiddels al bijna veertig jaar standhoudt. Maar natuurlijk heeft het tweetal ook veel herinneringen aan de tijd op hun beider scholen in Olland en in Boskant.

Diana ging de eerste jaren nog naar de school, die toen nog op de Misse was. In 1978 kwam er een nieuwe school in Olland, maar ook die is inmiddels alweer geschiedenis. Tegenwoordig schrijven de Ollandse kinderen hun eerste woorden op basisschool de Sprongh in de Loop'r. "Er is in die tijd veel veranderd", vertelt Diana. "Tegenwoordig zijn er in de klaslokalen allemaal smartboards. Toch heb ik nog steeds veel respect voor de juffrouw, die met krijt altijd de mooiste tekeningen op het bord maakte. Voor elk woordje dat we leerden schrijven, maakte zij een tekening. Het maakte niet uit wat het was, bij elk nieuw woord hoorde een mooi plaatje".

Foto: Hans van den Wijngaard

Mies van der Heijden
Wat Ronald zich in elk geval nog van de school in Boskant herinnert is dat de klassen in een logische volgorde naast elkaar lagen. Althans, het begon in de hoek met de eerste klas en daarnaast lag de tweede, gevolgd door de derde klas. Maar waarom de vierde klas dan in een keer aan de andere kant van het gebouw zat, is hem nu nog steeds een raadsel. Maar de beste herinneringen aan de lagereschooltijd heeft Ronald toch wel aan het vrije leven in en om Boskant. "Mies van der Heijden speelde een belangrijke rol voor veel Boskantse jongeren. Hij zorgde er voor dat in 't Pluugske regelmatig een film draaide en dat er elke maand wel een keer disco was. Maar daar bleef het niet bij", zo vervolgt Ronald. "Ook onze fietscrossbaan hadden we aan Mies te danken".

Als ze honger krijgen komen ze wel naar huis
Ook aan het spelen in de Scheeken heeft Ronald mooie herinneringen. "Hemelsbreed was je misschien maar een kilometer van huis, maar het was er zo anders. Tussen de naaldbomen was het zelfs overdag donker, dat gaf een bijzondere sfeer. Wat sowieso bijzonder was in die tijd, iedereen speelde gewoon buiten. Er was nog geen internet en ook geen mobiele telefoon waarmee iedereen de hele dag bereikbaar was. Ons mam zei altijd, 'tegen de tijd dat ze honger krijgen, komen ze vanzelf weer naar huis' en zo was het ook" lacht Ronald.

Kwartier fietsen om te bellen
Over de bereikbaarheid toen en nu kan Diana ook nog wel een leuke anekdote vertellen. "Ik weet dat het stom klinkt, omdat ik tegenwoordig mobiele telefoons verkoop. Maar eigenlijk was het best romantisch. Als we met ons gezin met de boot vakantie vierden, had ik altijd een paar guldens en kwartjes op zak. Direct na het aanleggen in een haven, stapte ik op de vouwfiets op zoek naar een telefooncel. Ooit wel een kwartier fietsen. Snel naar Ronald thuis bellen …... en dan vertelde zijn moeder dat hij niet thuis was", vertelt Diana. "Dat was toen niks bijzonders. Je fietste gewoon een uur later weer terug naar die telefooncel en dan hoopte je maar dat hij dan wel thuis was. 't Zou tegenwoordig toch niet meer kunnen".

Schrijf het maar op
Als Diana en Ronald terugkijken op respectievelijk Olland en Boskant uit hun jeugd, komen er zeker voor de jeugd van nu bijna onvoorstelbare dingen naar voren. Zo was er in Olland nog een dorpswinkel voor de dagelijkse boodschappen. Maar in Boskant was er zelfs nog een tankstation. Ronald vertelt daarover: "Mies van der Heijden had een tankstation. Daar reed je naar toe en tankte je. Je riep dan tegen Mies, dat ie het bedrag maar moest opschrijven. Aan het eind van de maand betaalde je je rekening. Dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen".

Efkes terug naor vruger
"Ja wat verwachten we van de reünie?", herhalen Diana en Ronald. "Ja, de mensen die nog in Rooi wonen die kom je regelmatig tegen. Maar ik ben best wel benieuwd naar hoe het de mensen is vergaan, die uit Rooi zijn vertrokken", antwoordt Ronald. "Ja, wat is er van iedereen terecht gekomen, dat is iets waar ik wel benieuwd naar ben. Maar, natuurlijk verwachten we ook wel dat we tijdens de reünie lekker los kunnen gaan en flink kunnen dansen op de muziek uit de jaren tachtig. Efkes terug naor vruger", zo sluit Ronald het gesprek af.


8 / 36

Nieuwe medewerker DeMooiRooiKrant

Sam van Dijck

Sam van Dijck is de nieuwe medewerker van DeMooiRooiKrant en MultiMooiMedia. Deze Rooienaar is vanaf 1 maart gestart als Accountmanager Media en stelt zich graag aan u voor.

"Al bijna heel mijn leven woon ik in Sint-Oedenrode. Vele zullen mij herkennen van cafetaria De Klomp waar ik inmiddels al vijf jaar een bijbaantje heb. Vóór DeMooiRooiKrant heb ik een tijdje gewerkt bij een festivalorganisatie. Direct daarna ben ik gaan werken voor dierenpark BestZoo, daar was ik verantwoordelijk voor de nieuwbouw en personeelszaken. Wat mij vooral aansprak in mijn baan bij de dierentuin waren de relaties die ik met klanten en accountmanagers had te onderhouden en uit te breiden. Omdat ik er meer ervaring en kennis in wil hebben, heb ik er voor gekozen om enkele trainingen en cursussen hierin te volgen, zowel in Nederland als in België. Toen de vacature in DeMooiRooiKrant kwam te staan vond ik dit dé kans om mijn baan op te zeggen bij de dierentuin en aan de slag te gaan als accountmanager. Naast mijn fulltime baan bij DeMooiRooiKrant volg ik ook nog een bachelor opleiding commerciële economie aan de hogeschool NCOI. Deze opleiding volg ik duaal wat betekent dat ik één keer per week naar school ga en daarnaast aan het werk ben. Dit kan in het weekend zijn, maar ook in de avonduren.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken, dus speel ik ook nog gitaar. Daarnaast zal je mij nog met regelmaat in het uitgaansleven tegenkomen."

50% korting in restaurant Holland Casino

U krijgt 50% korting in het restaurant van Holland Casino op vertoon van de advertentie van Holland Casino van pagina 5!

Begin december 2017 werd het restaurant van Holland Casino Eindhoven bekroond met plaats 104 in de IENS TOP 1000 beste restaurants van Nederland en binnen de stad Eindhoven zelfs op de derde plek. Tijd dus om onze gasten, aan wie we deze notering te danken hebben, te belonen.

Op pagina 5 van DeMooiRooiKrant treft u een advertentie aan van Holland Casino Eindhoven. Indien u een reservering maakt via 040 – 2357 357 in de periode van 12 tot en met 31 maart 2018 én de advertentie meeneemt, ontvangt u 50% korting op uw restaurantrekening. Deze actie wordt u aangeboden door DeMooiRooiKrant in samenwerking met Holland Casino Eindhoven.

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden RondOM: vanaf 1 maart 2018 ELK heel uur!

Boekenprogramma BBBeep – Afl. 7
Een programma over Boeken, Blaadjes en de Bieb, voor alle grote en kleine lezers. Vanaf 8 maart tot en met 18 maart elk halve uur.

Zenderoverzicht TV Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen
KPN digitaal kanaal 1435. TRINED kanaal 500.
Via ZIGGO: Analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Vodafone Thuis: kanaal 712

Zenderoverzicht RADIO Sint-Oedenrode en bijbehorende kernen
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ KANAAL 365. Kabel: 87.5 FM - KPN Digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

Studio Sint-Oedenrode
Laan van Mariëndael 30 A, Tel. 0413-471193

Wijkvereniging Eerschot

Voor de vaste liefhebbers én voor de leden die het wel eens willen proberen: kienen om leuke prijzen en een loterij bij Wijkvereniging Eerschot.

Meerschot is op woensdag 7 maart open vanaf 19.15 uur en we starten om 20.00 uur. Dinsdag 13 maart Walk en Talk: Langer licht en minder koud; ga een keer mee wandelen. We starten om 18.30 uur bij Meerschot, een uurtje later ben je weer terug. Het kinderkienen vindt deze keer plaats in het parochiezaaltje van de Goede Herderkerk. Meldt je aan vóór 13 maart bij Patroeska telefoonnummer 752781. Het kienen is voor kinderen vanaf groep 3.

Glow in the Dark party The Joy

Aanstaande vrijdag is het glowen, swingen, en chillen geblazen bij de Glow in the Dark party in Jeugddisco The Joy, vanaf groep 6. Je kunt je op deze avond helemaal op laten pimpen door onze glowers met glowsticks, glow make-up en zelfs glow nagellak.

Om 19:30 uur openen wij onze deuren en om 22:00 uur is de party afgelopen. Je vindt ons aan de Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel. Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl.

Zet alvast 13 april in je agenda dan hebben we Andersomparty!


10 / 36

Dolly is een verlegen dame van bijna drie jaar oud. Ze is dus nog erg jong en in de bloei van haar leven. Ze vindt mensen best spannend en aaien is dan ook nog een stap te ver voor haar. Maar ze laat zich wel steeds vaker zien en we denken dat ze in een rustig en liefdevol huishouden snel haar draai zal vinden.

Ze wil graag een huisje waar het lekker rustig is en waar ze op haar tempo de wereld en haar eigen verwenmens mag leren kennen.
Op zijn tijd wat lekkers, een zacht mandje om in te slapen en een dito verstopplek. Dat is wel zo ongeveer alles wat ze nu wil. Een soortgenootje vindt ze prima maar het is geen must.

Kun jij haar dit bieden? Kom dan snel kennismaken met haar! Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Trio a capella in Knoptoren

Voor de zesde keer op rij luiden we de lente in Sint-Oedenrode in met het programma "Trio a Capella". Op zondag 18 maart treedt de groep op in de Knoptoren. Aanvang: 14.30 uur.

De zangeressen van Dutch Blend zijn afkomstig uit verschillende windstreken: Amsterdam, Vlissingen, Eindhoven en Den Bosch. Ze kwamen elkaar regelmatig tegen op festivals, concerten en competities. Naast barbershop zingt Dutch Blend close harmony, pop en soul. Het kwartet behoort tot de top 3 van de Nederlandse Barbershopwereld. Uit Castricum komt het mannenkwintet Brothers-4-Tune, meerdere keren in de prijzen gevallen met hun combinatie van geweldige zang en aanstekelijke humor. De derde groep is Capella Ducis, een gemengd kamerkoor voor oude muziek uit Den Bosch. De diversiteit van de groepen en daardoor de verscheidenheid in repertoire zorgen ervoor dat het weer een fantastische ervaring zal worden voor zowel deelnemers als publiek. Het Roois Kultuur Kontakt spreekt dan ook de wens uit dat veel liefhebbers van zang en a capella muziek samen met Dutch Blend, Brothers-4-Tune en Capella Ducis, de lente komen begroeten. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor en aan de kassa.

Van afgelopen week kregen we geen oplossingen door. Maar natuurlijk hebben we weer een volgende foto klaarstaan. Carnaval is alweer een paar weken voorbij, maar deze foto is te mooi om te laten liggen. Wie zijn deze carnavalsvierders? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie staat klaar! Heb je ook een mooie historische foto die een plekje in de krant verdient? Het liefst uit de jaren '70, '80 of '90? De foto's zijn welkom!

Bijzondere erkenning voor Mozaïek Dommelvallei

Foto:

Mozaïek Dommelvallei is geselecteerd als een van de dertig praktijken voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2018-2020. Een bijzondere erkenning, omdat maar liefst 170 initiatieven uit Nederland en Vlaanderen zich hadden aangemeld.

De IABR is een tweejaarlijkse manifestatie waarin wereldwijde maatschappelijke vraagstukken centraal staan. De IABR onderzoekt en toont wat ontwerpers en creativiteit daarvoor kunnen betekenen. Curatoren (inhoudelijk leiders) voor deze editie zijn de Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de Belgische architect Joachim Declerck en de Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Zij stellen de wereldwijde ambities voor duurzaamheid en klimaat centraal en willen laten zien dat hier in de praktijk door veel mensen, overheden en organisaties volop aan wordt gewerkt. Mozaïek Dommelvallei is één van die voorbeelden. In de IABR gaan de 30 geselecteerde praktijken hun kennis en ervaringen onderling delen. Daarmee helpen zij elkaar verder en ontstaat gezamenlijk meer inzicht in wat nodig is om sneller de wereldwijde ambities te bereiken.

Mozaïek Dommelvallei
Mozaïek Dommelvallei is een gebiedsontwikkeling langs de Dommel tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch, waar initiatieven van inwoners, ondernemers en organisaties worden gecombineerd met doelen van gemeenten, provincie en het waterschap. Mozaïek Dommelvallei bouwt voort op het resultaat van het BrabantStad-atelier dat onderdeel uitmaakte van de IABR 2014. Floris Alkemade en Joachim Declerck waren destijds met Cees van der Veeken de architecten van dat atelier. Zij ontwikkelden voor Brabant het concept van de 'watermachines', waarbij de wateropgave slim wordt gecombineerd met andere vraagstukken die in een gebied spelen. Mozaïek Dommelvallei werkt inmiddels drie jaar aan het toepassen van dat concept in de praktijk. "Deze manier van gebiedsontwikkeling heeft toekomst en voegt een andere vorm van intelligentie toe aan ruimtelijke planning', aldus Floris Alkemade in 'Frits' februari-maart 2018. Meer informatie: www.iabr.nl en www.dommelmozaiek.nl

14 / 36

15 / 36

16 / 36

Wie gaat er in Olland die zendmast duwen?

Ik ben gekmakend nieuwsgierig. Ik wil echt alles weten. Zo ben ik bijvoorbeeld razend benieuwd hoe een biefstuk smaakt die is gebakken in zonnebrandolie, factor 45. En hoeveel Chinezen zijn er eigenlijk? Ja, 1,3 miljard zo ongeveer, maar hoeveel zijn er precies? Trouwens, hebben Chinese vrouwen nooit hoofdpijn? En hoe kunnen ze daar met zoveel geboortes nog volhouden dat pingpong de nationale sport is? Jawel, terwijl anderen allang depressief zijn afgehaakt, blijf ik me dingen afvragen. Een Push-up BH is die half vol of half leeg? Hangt dat van het humeur van de vrouw af?

Ieder week staat deze krant vol korte beschrijvingen van gebeurtenissen die door de doorsnee lezer worden geslikt voor zoete koek … maar niet door mij. Ik wil altijd weer meer weten. Toen ik van de week las dat er op de A50 ter hoogte van Sint-Oedenrode een vuilniswagen in brand stond, vroeg ik me meteen af of dit misschien de zoveelste vernieuwing op milieugebied was. We verbranden niet meer enkel het vuil, maar ook de vervuilende truck die het vervoert. En bij het bericht "Wijwater Martinuskerk bevroren" dacht ik meteen: Liep Jezus ook over het water bij min tien?

Nou het laatste Rooise sportgala voor de deur staat, ben ik ook 's in de sportpagina's gedoken. Zo las ik dat de oud-voetballer Luc Nilis naar VV Nijnsel TVE Reclame zou komen. Waar gaat die ex-speler van PSV dan spelen? Ook weer in de spits? En moeten nou vanwege zijn komst alle drempels uit de kleedkamers? En wordt er een extra defibrillator aangeschaft? Kan Nijnsel niet beter kijken naar VV Ollandia? Die zetten een zendmast voor mobiele telefoons op hun sportpark. Ik neem aan een mobiele mast, die ze steeds voor hun eigen doel kunnen duwen. Ze staan per slot maar drie punten boven de degradatiezone. KPN geeft Olland een niet te missen voorzet. Een inkoppertje dus.

En zo is er nog wel meer sportnieuws waar ik wat meer over zou willen weten. Zo lees ik bijvoorbeeld "Lijst Blanco is voor jaarlijkse publiekswissel" en "Wethouder Team Meierijstad volledig afgedroogd", maar helaas ontbreekt me hier de ruimte om daar nu verder op in te gaan. Jammer.

Nabestaandenmiddag Odaparochie

Ook dit jaar organiseert de Oda-parochie een bijeenkomst voor hen die in het afgelopen jaar een familielid of partner verloren hebben. Wie dit grote verlies in 2016 heeft moeten ervaren, wordt van harte uitgenodigd.

De bijeenkomst voor nabestaanden wordt op twee locaties gehouden: Vr 9/3 om 14.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder Kerk aan het Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode. Vr 16/3 om 14.00 uur in het parochiecentrum in Son, Kerkstraat 7 (achter de voormalige St. Petrus' bandenkerk) U bent welkom vanaf 14.00 uur, zo u wenst samen met een familielid, of een vriend of vriendin. Een of meer leden van het pastorale team en vrijwilligers van de parochie zijn aanwezig. De bijeenkomst wordt afgerond om circa 16.00 uur. Wilt u even laten weten als u voornemens bent te komen? U kunt zich opgeven bij: Secretariaat Parochie Heilige Oda; secretariaat@heiligeodaparochie.nl; tel. 0413 477741

Oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd:
Wo 7/3 18.00u sobermaaltijd - Kerk van de eenheid in Christus, Zandstraat Son. 19.00u vespers (zelfde locatie)
Do 8/3 20.00u Film 'Silence"- Kerk van de eenheid in Christus, Zandstraat Son
Za 10 / zo 11/3: collecte Vastenactie in de kerken van de Odaparochie
Woe 14/3 17.00u Solidariteitsmaaltijd - PC De Goede Herder, Eerschot. 19.00u: vespers St. Martinuskerk
Wo 21/3 17.00u: stiltewandeling start bij St. Genovevakerk in Breugel. 18.00u: soep en brood – Pastorie Breugel. 19.00u: vespers - St. Genovevakerk Breugel
Vr 30/3: 18.30u Kruisweg – Processiepark Nijnsel. Meer informatie vindt u op de website van de Odaparochie: www.heiligeodaparochie.nl

Vastenactie 2018

"Wij gaan waar niemand gaat"… een uitspraak van Zuster Yvonne, een van de zusters van de Heilige Harten die werkzaam is in het Noorden van Zambia (Afrika). De zusters hebben daar een zgn. Households in Destress-programma, kortweg HID-programma. Het doel ervan is om huishoudens die getroffen zijn door hiv/aids te helpen.

Zuster Yvonne en haar medezusters houden zich o.a. bezig met: Hulp aan weeskinderen en andere kwetsbare kinderen (voeding en scholing) Voorlichting en goede gezondheidszorg. Programma's om mensen bewust te maken van hun situatie. Hulp aan mensen om een bedrijfje op te zetten om in het eigen onderhoud te voorzien. "Onze hulp geeft mensen hun waardigheid terug. We geven ze een duwtje in de rug en dan bloeien ze op", aldus zuster Yvonne.
Een concreet voorbeeld is het verhaal van Elisabeth. Elisabeth is weduwe. Van haar tien kinderen zijn er zes overleden aan aids. Elisabeth zorgt nu ook nog voor haar zes kleinkinderen. Er is geen geld voor school en Elisabeth en haar overgebleven kinderen leven en werken van dag tot dag. Via het HID-programma leerden ze een visvijver aanleggen en vis kweken.
In het weekend van 10/11 maart wordt er in alle kerken aandacht besteed aan het project in Zambia, zoals hierboven beschreven. De opbrengst van de totale collecte is voor Zambia. Op woensdag 14 maart is er om 17.00 uur (5 uur) een solidariteitsmaaltijd in het zaaltje van De Goede Herder-kerk. (Aanmelden via het parochiebureau op alle voormiddagen, tussen 10.00 uur en 12.00 uur via telnr. 0413 477741 of via e-mail: secretariaat@heligeodaparochie.nl); kosten 12 euro, te voldoen aan het begin van de maaltijd. De opbrengst gaat uiteraard naar het project in Zambia. Het project steunen kan ook door een bijdrage over te maken op de Parochiële Caritas Instelling van de Odaparochie: NL 08 RABO 0305 365126 met vermelding "Zambia". Kom in beweging voor Zambia!! Manon van den Broek, pastoraal werkende en Jos Hamelink, diaken

Witte Donderdag

Ook dit jaar wordt er in aansluiting op de Avondmis van Witte Donderdag 29 maart weer een wake gehouden bij het rustaltaar. Biddend, zingend en in stilte verenigen wij ons in een aanbidding rond het Eucharistisch Brood. We worden uitgenodigd om de avond van Witte Donderdag ingetogen en wakend door te brengen. Zo verenigen wij ons met Jezus die na het Laatste Avondmaal met zijn leerlingen naar de Hof van Olijven ging om daar het uur van zijn verraad af te wachten. Zo leven ook wij van Witte Donderdag naar Goede Vrijdag. Om 23.45 uur wordt de aanbidding afgesloten met het bidden en zingen van de Completen, de dagsluiting.

In de St. Genovevakerk te Breugel en de St. Martinuskerk te Sint-Oedenrode wordt een deze wake en aanbidding gehouden. Allen bent u uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Wilt u in koorverband (sommige koren hebben reeds toegezegd) of met een groepje parochianen vanuit een werkgroep of anderszins een deel van deze aanbidding dragen, dan het verzoek dat te melden bij het centraal secretariaat van de parochie: secretariaat@heiligeodaparochie.nl. Uiteraard is vrije inloop op enig moment deze avond mogelijk. De beide kerken zijn tot middernacht geopend.

Je mag er zijn!

Iedereen is opgewonden. Jezus komt in de stad! Zacheüs wil Jezus ook zien. De mensen vinden Zacheüs niet aardig. Daarom verstopt Zacheüs zich in de boom. Lukt het hem om Jezus te zien?

Kom en luister mee in de viering voor Peuters en Kleuters, hun papa's, mama's, opa's, oma's en anderen die mee willen vieren, op zondag 11 maart. Om 9.30 uur
in parochiecentrum St Petrus' Banden, Kerkplein 7 in Son. Om 10.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder in Sint-Oedenrode.

Neem je muziekinstrumentje mee!

Avond van de Martelaren

Elk jaar organiseert Kerk in Nood een 'Avond van de Martelaren'. Deze avond bestaat uit een H. Mis met daarna een indrukwekkende gebedswake. Op deze avond zijn we samen rond, en bidden we voor de christenen die afgelopen jaar zijn vermoord vanwege hun geloof. Dit jaar is de avond voor het eerst in Maastricht, op vrijdag 9 maart in de basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. We gaan er als parochie heen. We vertrekken vrijdag om 16.00 u vanaf het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode. Wilt u mee?
Neemt u dan contact op met het parochiecentrum: 0413-477741 tussen 10.00 en 12.00 u of via mail: secretariaat@heiligeodaparochie.nl en houd deze avond vrij.

Tweet van de Paus

De Vastentijd maakt ons er op attent dat wij ons te richten op God en onze naaste. Het herinnert ons er aan dat alleen Hij onze honger kan stillen.

08 maart Ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum

09 maart Bijeenkomst nabestaanden

12 maart Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel

14 maart Solidariteitsmaaltijd Vastenactie

16 maart Tienerclub

17 maart Passieconcert Mi Canto, Antoniuskerk Nijnsel

19 maart Gelegenheid tot pastoraal gesprek Odendael

20 maart Bijeenkomst Zonnebloem

Passieconcert in Nijnselse kerk

Foto:

In het weekend van 17 en 18 maart geeft kamerkoor Mi Canto uit Heeswijk-Dinther een tweetal Passieconcerten. De concerten staan geheel in het teken van de Lijdenstijd. Ze werpen een mooi licht op de prachtige muziek die door de eeuwen heen op dit thema is gemaakt. Mi Canto heeft al eerder met dit thema gewerkt, bijvoorbeeld in concerten rond de Dodenherdenking. Dit jaar is ervoor gekozen om een breed palet van deze muziek in twee Passieconcerten ten gehore te brengen.

Centraal in het concert staat de Music for the Funeral of Queen Mary van Henri Purcell, zoals uitgevoerd bij haar begrafenis in 1695. Mi Canto voert het gehele werk uit onder begeleiding van Huub Sperber op orgel. Rondom deze prachtige muziek brengt Mi Canto u via uiteenlopende liederen, zoals Crucifixus van Lotti, Lux Aeterna van Edward Elgar en Salve Regina van Poulenc geleidelijk naar de moderne tijd met de première van Northern Lights van de Noorse componist Ola Gjeilo. Daarmee zijn de concerten zeer de moeite waard om te bezoeken. Mi Canto staat bij deze concerten zoals altijd onder leiding van Enrico van Schaik.

Het eerste van de twee concerten vindt plaats op zaterdagavond 17 maart om 20 uur in de Antonius van Paduakerk in Nijnsel. Het tweede concert vindt plaats op zondagmiddag 18 maart om 15 uur in de kerk van de Abdij van Berne in Heeswijk. Kaarten à € 10 (inclusief een consumptie na afloop) zijn online verkrijgbaar via www.micanto.nl en voor aanvang van het concert aan de ingang van de kerk.

Geef aan de Jantje Beton collectant

Van 5 t/m 10 maart 2018 wordt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte georganiseerd: een collecte voor en door het jeugdwerk bij u in de buurt. In Sint-Oedenrode loopt Scouting Rooi voor de Jantje Beton Collecte.

Op vrijdagavond 9 maart tussen 18.00 en 21.00 uur en zaterdag 10 maart van 12.00 tot 16.00 uur zullen leden van Scouting Rooi huis-aan-huis collecteren in Sint-Oedenrode, Nijnsel, Boskant en Olland. Van de collecteopbrengst is 50% bestemd voor Scouting Rooi. De andere helft van de opbrengst gebruikt Jantje Beton voor projecten die ervoor zorgen dat alle kinderen in Nederland weer vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen.

De Jantje Beton Collecte: voor zinvolle vrijetijdsbesteding in eigen buurt
De Jantje Beton Collecte is zo opgezet dat Scouting Rooi zelf de helft van de opbrengst mag besteden. Het geld mag naar eigen inzicht worden besteed aan activiteiten of spelmaterialen waar normaal gesproken geen geld voor is. Bijvoorbeeld voor het organiseren van een vakantiekamp of voor een buitenspeelactiviteit voor de leden. Op deze wijze kan Scouting Rooi mede dankzij de collecteopbrengst een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de jongeren en kinderen uit uw buurt organiseren.

Geef een bijdrage aan de Jantje Beton Collectant van Scouting Rooi en help de kinderen uit uw omgeving om lekker buiten te kunnen spelen. Alvast bedankt voor uw gift!

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 10/03
18.30 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Jan Vermeltfoort (maanddienst), Toon Kapteijns (maandienst), Maria van der Kallen – Kapteijns (maanddienst) en Sjaak van der Kallen, Toon en Anna de Korte – van Kempen, Erna van Dyck.
Zo 11/03 Vierde Zondag van de Veertigdagentijd – Zondag Laetare - Vastenactie 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Rogier Coolen, Gijs de Laat (maanddienst), Harrie Vos (maanddienst), Truus Versantvoort – Verkuijlen, Sjef Versantvoort en Jean, Ties Bekkers (maanddienst), An Lathouwers (maanddienst), Jos van Rijbroek – Vervoort (maanddienst), Piet en Tonny van de Loo – Brusselers, Toon Ruijs, Martien Verhagen en Coby Verhagen – Schepens.
Zo 11/03 10.00 uur: Peuter/Kleuterviering in zaaltje en dagkapel van de Goede Herder kerk.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Wo 14/03 19.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Heilige Rita te Boskant. Eerste Noveendag van de Heilige Rita van Cascia.

H. Martinus Olland
Za 10/3.
Geen Eucharistieviering.

Odendael
Zo 11/03
: woord en communiedienst. Intentie: Jan en Lena van Kampen.
Di 13/03: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 uur.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 11/03
Eucharistieviering om 11.00 uur met Deo Favente. Intenties:Dien Oerlemans- Vos.

Protestantse kerk
Dienst in de Knoptorenkerk, St. Oedenrode.
Zo 11/3 10 uur: Ds. B. Stigter + Kindernevendienst

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Wo 7/3
In het kader van de oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd: 18.00u: sobermaaltijd in de Protestantse kerk, Zandstraat 26. 19.00u: Vespers (zelfde locatie)
Do 8/3 In het kader van de oecumenische activiteiten in de Veertigdagentjd: 20.00u: Film 'Silence' ('De Stilte') in de Protestantse kerk, Zandstraat 26. Deze film is door de beroemde regisseur Martin Scorsese gemaakt naar het gelijknamige boek van Shusaka Endo.
Za 10/3 18.30u: Eucharistieviering collecte Bisschoppelijke Vastenactie
Zo 11/3 09.30u: Peuter- en kleuterviering in het Parochiebureau, Kerkplein 7. 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Collecte Bisschoppelijke Vastenactie. intenties: Frits en Doortje Maas-de Bijl, Miny Driessen-Aarts, Marinus van Dinter (1e jaargetijde), Nico de Jongh, Rein Biegel, Jan Verheijden, Karel van de Ven, Cilia Hoonhout-Schöll, Truus van Bussel-Franssen, Jo Cleophas, Lieke Braam-van Dieren.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 8/3
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Za 10/3 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg
Intentie: Petra Hulsen en An Hulsen, ouders Beniers-Gevers, overleden ouders Dekkers-Renders
Zo 11/3 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Ietje van Dinther-Raeven, Lies Sanders-van den Boogaart, Truus van den Tillaart, Jan Overzee

Roois Kamerkoor is blij met zijn vrienden

Op 19 april organiseert het Roois Kamerkoor voor de vrienden van het koor een gezellige avond uit voor waardering voor de vriendschap voor 2018 .

Al sinds vele jaren kent het koor "volgers" die zich verbonden weten met het koor. Deze verbondenheid drukken ze uit door de belangstelling bij de verschillende optredens van de zangers en door hun financiële bijdrage.

Binnenkort gaat de vriendenactie weer van start. Ook u kunt vriend worden! Als u minimaal €25,00 overmaakt op NL95RABO0198229291 ten name van Stichting het Roois Kamerkoor onder vermelding van "Vriendenbijdrage 2018" en van uw naam en adres ontvangt u een vriendenkaart. Hiermee hebt u gratis toegang tot de a capella concerten. Natuurlijk zijn nieuwe vrienden ook van harte welkom op de vriendenavond.

Lessen over wijsheidstradities

Uit de erfenis die Jezus Christus ons nagelaten heeft, kunnen we nog iedere dag inspiratie opdoen. Maar er zijn nog meer wijsheid tradities naast het christendom. Daarin kunt u antwoorden vinden op de grote zingevingsvragen van het leven.

Ook in de leer van Lao Tse, Mohammed, Boeddha, Inayat Khan of in de mystiek zijn interessante antwoorden te vinden. Op donderdagmiddag 22 maart start weer een nieuwe cursus over de wijsheidstradities in het Tuinatelier aan de Stompersstraat 16. Het zijn acht middagen van 13.30-15.30 uur op 22 maart, 5, 12 en 26 april, 3, 17 en 24 mei en 7 juni. Aan bod komen oer-religies, hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom, islam, Chinese religies, soefisme en mystiek. Voorkennis is niet nodig, wel een open blik en nieuwsgierigheid naar dat wat het leven betekenis en zin geeft. Voor informatie en aanmelding: Karin van Vlerken, 06-13992915 of karinvanvlerken@hotmail.com

Zilveren Speld uitgereikt door KBO Brabant

Marianne van der Wijst ontvangt de Zilveren Speld van KBO Brabant.

Afgelopen vrijdagmiddag werd in Odendael de jaarvergadering gehouden van KBO-centrum. De voorzitter, Theo Schevers, verwelkomde de circa 150 leden, die de snijdende kou hadden getrotseerd om de vergadering bij te wonen. Ook de vertegenwoordigers van de KBO-besturen uit Boskant, Nijnsel en Olland werden verwelkomd, evenals de vertegenwoordiger van de Seniorenraad van Meierijstad.

De voorzitter vertelde, dat er ook voor de KBO in het verslagjaar 2017 het een en ander was veranderd door de fusie tot Meijerijstad. Gelukkig is er een goede samenwerking tussen de dertien KBO's en het cluster van Meierijstad. Ook de samenwerking met de gemeente en de Seniorenraad is uitstekend. Alle partijen zijn doordrongen van het belang van samenwerking op het gebied van het ouderenbeleid. Daarom is het goed dat er een convenant is ondertekend, waarin wordt vastgelegd dat er geen besluiten worden genomen op dit gebied zonder overleg met de Seniorenraad.
Verder sprak Dhr. Schevers zijn tevredenheid uit over de beslissing van de gemeente om zwembad De Neul te handhaven. De KBO had hier, samen met andere groeperingen, op aangedrongen. Voor de KBO is dat natuurlijk vooral in het belang van de oudere inwoners van Sint-Oedenrode.

Uiteraard was er een speciaal dankwoord aan Marianne van der Wijst, voor haar jarenlange en enorme inzet voor de vereniging. Zij kreeg de Zilveren Speld van KBO Brabant uitgereikt als blijk van waardering voor haar verdiensten evenals Jo Oerlemans voor de vele jaren vrijwilligerswerk die zij voor KBO Sint Oedenrode verricht heeft.
De secretaris die het jaarverslag toelicht, Marianne van der Wijst, is na de maximale bestuurstermijn van negen jaren aftredend. Zij wordt opgevolgd door Mariëtte Hoozemans. Daarnaast richtte de voorzitter zich in een dankwoord tot twee commissieleden die afscheid nemen. Mevrouw Jo Oerlemans en de heer Wim van Rooij werden in het zonnetje gezet voor hun jarenlange bijdrage aan de KBO.
In 2019 viert KBO-centrum het 60-jarig jubileum. Uiteraard wordt hier de nodige aandacht aan besteed. Er zal een speciale feestcommissie in het leven worden geroepen om de jubileumviering gestalte te geven.


Afscheid Riet van Hout als voorzitter

Secretaris Rian de Jong en rechts aftredend voorzitter Riet van Hout. Foto:

Op dinsdag 27 februari jongstleden hield KBO Olland zijn jaarlijkse ledenvergadering. Riet van Hout nam afscheid als voorzitter en werd terecht in de bloemetjes gezet.

Riet is vijftien jaar bestuurslid geweest, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. Haar verenigingsgenoten hebben Riet een zilveren speld en een oorkonde mogen overhandigen van KBO Brabant. KBO Olland bedankte daarmee Riet hartelijk voor de vele jaren van betrokkenheid. Helaas is er nog geen nieuwe voorzitter gevonden in Olland. Uiteraard staan ze open voor geïnteresseerden.
Wim van Meijl gaf tijdens de vergadering een presentatie over activiteiten van de Seniorenraad Meierijstad. Na de vergadering was er tevens een lekker stukje muziek van duo Kèj Schôn.

Filmclub senioren: Het stille meer

Kerngroep Dementievriendelijke Gemeenschap Rooi toont woensdag 14 maart in het kader van Filmclub Senioren de film Het Stille Meer.

In Zaal Maas & Dieze in Odendael wordt de film vanaf 19:00 uur getoond. (zaal open 18:30 uur). De entree: €4,00 (incl. koffie/thee tijdens pauze) Waar gaat de film over? Norman (Henry Fonda) en Ethel Thayer (Catherine Hepburn) verblijven in hun zomerhuisje. Norman wordt 80. Hun dochter Chelsea (Jane Fona) komt met haar verloofde en stiefzoon op bezoek. Chelsea merkt dat haar vader en stiefzoon een band krijgen die zij als kind altijd al met haar vader had willen hebben. Film duurt 105 minuten. Na de film is er gelegenheid om even na te praten tot 21:30 uur.

Toneelvoorstelling Alzheimercafé

Vier acteurs uit de gemeente Laarbeek weten de bezoekers van hun voorstelling "Zoeken" diep te raken.

Daarin spelen zij korte scenes uit het leven van een man met dementie. Zij zijn uitgenodigd om op 20 maart in het Alzheimercafé in het Pieter Brueghelhuis Veghel te komen spelen. De deuren gaan open om 19.00 uur, de voorstelling begint om 19.30 uur. De scenes zijn ontstaan door de vraag of het dorp of de stad waarin mensen met dementie wonen en leven dementievriendelijk is. Zijn de inwoners in staat om mensen met dementie een veilige omgeving te bieden? De toegang tot het Alzheimercafé is gratis. Mensen die geen vervoer hebben, kunnen tijdens kantooruren bellen naar ONS welzijn op telefoonnummer 088-3742525.

Veel mogelijkheden in voormalig gemeentehuis Schijndel

Jan Terlouw Foto:

Als het aan het college van B&W ligt is er een nieuwe invulling voor het voormalig gemeentehuis van Schijndel. Na onderzoek kiest het college ervoor plek te bieden aan een servicepunt van de gemeente, de bibliotheek en de kunstcollectie van de gemeente. Tijdens de beeldvormende avond van 27 februari zijn de plannen gepresenteerd.

Wenkend perspectief

Door de fusie tot Meierijstad werd er gezocht naar een nieuwe invulling van het voormalig gemeentehuis van Schijndel. Het college liet onderzoek doen naar de verschillende mogelijkheden. Het wenkend perspectief biedt volop ruimte voor wonen. Het nieuwe deel van het gemeentehuis wordt hiervoor bestemd. Hierbij wordt gedacht aan woningen voor jongeren, ouderen en/of wonen met zorg. Het oude raadhuis krijgt publieke functies en daarnaast is er ruimte is voor andere huurders. In het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis is er een plan om woningen (mogelijk in combinatie met zorg) te realiseren.

Participatiegroep
Gemeente Meierijstad gaat zorgvuldig om met de erfenis van de voormalige gemeenten. De herbestemming van het voormalig gemeentehuis Schijndel biedt ruimte voor functies die bijdragen aan de kernwaarden en daarmee publiek- en centrumversterkend zijn. De kernwaarden zijn levendigheid, diversiteit en energie. Door de participatiegroep is daar nog de kernwaarde maatschappelijke identiteit aan toegevoegd. Er ligt nu een mogelijkheid en een kans om extra waarde te leveren voor een cruciale plek in het centrum. Een voor het publiek en het centrum versterkende functie is van maatschappelijke betekenis.

Kunst
Met het wenkend perspectief wordt het gehele kunstbezit van de gemeente Meierijstad maximaal bereikbaar gemaakt voor een breed publiek.

Aanvang
Om deze ontwikkeling mogelijk te maken staat het principebesluit op 29 maart op de agenda van de raad. Als de raad instemt met het voorstel van het college starten de voorbereidingen voor een aanbesteding. Na de aanbesteding zal de gemeente een definitief besluit nemen. Naar verwachting kan er dan in de loop van 2019 een start worden gemaakt met de herontwikkeling.

Jan Terlouw komt naar Meierijstad

Van 10 tot en met 18 maart wordt de Boekenweek 2018 gevierd. Het thema van deze editie is natuur. Zaterdag 17 maart is niemand minder dan Jan Terlouw te gast in Veghel. Deze avond zal in het teken staan van het door hem geschreven Boekenweekessay Natuurlijk.

Natuurlijk is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties. Terlouw uit hierin zijn bezorgdheid, want de natuur is in gevaar. Het is zeker nog niet te laat, maar wel tijd voor drastische maatregelen.
Jan Terlouw (1931) werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, vicepremier en minister van Economische Zaken. Tijdens zijn rijke politieke carrière was hij ook zeer succesvol als jeugdboekenschrijver. Hij schreef onder andere de klassiekers Koning van Katoren, Oorlogswinter en Briefgeheim. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag verschenen eind 2016 twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit 't zand. Terlouw hield hierbij een hartstochtelijk pleidooi in De Wereld Draait Door, dat miljoenen keren bekeken is en door jong en oud is omarmd. Het 'touwtje uit de brievenbus' werd hierdoor een veelbesproken begrip.
Het bezoek van Jan Terlouw wordt georganiseerd door Bibliotheek Meierijstad, in samenwerking met CHV Noordkade en Bek Boeken. De avond begint om 20.00 uur met een lezing door Jan Terlouw. Vervolgens zal hij geïnterviewd worden door Chris Perreijn. Na afloop is er gelegenheid om boeken te kopen en te laten signeren. De avond vindt plaats in De Cultuurfabriek (CHV Noordkade): Verlengde Noordkade 10-12, Veghel. Kies de ingang bij P1, bij de skatebaan aan de rechterkant. Voor meer informatie en kaartverkoop kunt u terecht op www.bibliotheekmeierijstad.nl.

Zonnepark Veghel voorjaar 2018 klaar

Foto:

Deze week start de aanleg van het zonnepark langs de A50 bij Veghel. Het zonnepark bestaat uit 8000 zonnepanelen.

Wethouder Harry van Rooijen (Infrastructuur en duurzaamheid) van de gemeente Meierijstad gaf woensdag het startsein voor de bouw, samen met directeur Erik Zweers van Energie van Hollandsche bodem en BOM-manager Jeroen Kok. Het zonnepark is in juni klaar. Het zonnepark Korenstreep ligt langs de A50, ten westen van afrit 12 Veghel-Noord. De eerste voorbereidingen voor de aanleg zijn al getroffen. Energie van Hollandsche bodem ontwikkelt het zonnepark samen met de gemeente Meierijstad, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en ING. Op het zonnepark wordt na de ingebruikname jaarlijks bijna 2 miljoen kWh aan groene stroom opgewekt. Dat is ongeveer gelijk aan het verbruik van 600 huishoudens.

Meedoen
Een deel van het zonnepark wordt eigendom van de energiecoöperatie Korenstreep. Deze bestaat uit particulieren en bedrijven (kleinverbruikers) uit de gemeente die mee doen met een aantal panelen in het park. Voorwaarde voor deelname is dat inschrijvers gehuisvest zijn in het gebied met postcode 5406, 5461, 5463, 5464, 5467, 5469 of 5476. Inschrijven is nog mogelijk. Op dinsdag 13 maart is er een informatiebijeenkomst van 20.00 tot 21.00 uur in De Stapperij, De Bunders 3 Veghel.

Samenwerkingsproject
Energiefonds Brabant – onderdeel van de BOM – en Energie van Hollandsche Bodem werken in de provincie samen om meerdere zonneparken te ontwikkelen, te realiseren en te financieren. Korenstreep is de eerste. Energiefonds Brabant brengt risicodragend kapitaal in. ING heeft de bankfinanciering voor het zonnepark verstrekt. ING wil door de financiering van duurzame projecten Nederlandse ondernemingen verder helpen in de energietransitie.

Gemeente Meierijstad
Met de verhuur van een agrarisch perceel faciliteert de gemeente Meierijstad de realisatie. "Om in 2050 energieneutraal te zijn moeten we in Meierijstad fors inzetten op de opwekking van duurzame energie. De aanleg van dit zonnepark is een mooi concreet initiatief, maar de opgave blijft nog enorm groot. Het daagt ons uit om kansen te creëren voor de realisatie van meer zonneparken in het buitengebied. Het project 'Vitaal Buitengebied' moet daar de handvatten voor gaan geven." aldus wethouder Van Rooijen (Infrastructuur & Duurzaamheid).

Alle tuinen groen

Gemeente Meierijstad heeft zich samen met gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Oss en Uden, en Waterschap Aa en Maas recent aangesloten bij de landelijke publiekscampagne van Operatie Steenbreek. Het doel van deze actie is het tegengaan van de verstening in de tuin en bewoners bewust maken van de nadelige gevolgen van deze verstening. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en omgaan met effecten van klimaatverandering.

Woensdag 7 maart 2018 geven de betrokken wethouders gezamenlijk het startsein voor deze campagne in de regio. Nu het aantal hevige hoosbuien meer en meer toeneemt, kampen steden en dorpen steeds vaker met wateroverlast. Door de vele verhardingen komen riolen onder druk te staan en lopen straten over. Met allerlei nadelige praktische gevolgen, maar bovenal een flinke kostenpost voor gemeenten en zeker ook voor haar inwoners. Gemeenten zijn zich bewust van de nadelige gevolgen van klimaatverandering en de relatie met verharding. Tal van maatregelen worden dan ook getroffen. Met de actie Operatie Steenbreek gaan gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden samen met Waterschap Aa en Maas zich richten op eigenaren van particuliere tuinen en bedrijfstuinen. Er ligt een enorme uitdaging als men zich bedenkt dat gemiddeld 40 procent van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren. Zeker gezien de trend dat tuinen grotendeels of geheel verhard zijn. Wanneer inwoners inzien wat de consequenties daarvan zijn en wat de positieve gevolgen zijn van meer groen in de tuin, levert dat voor zowel gemeenten als bewoners een win-winsituatie op.
Iedereen kan in eigen tuin aan de slag om tegels te verwijderen en planten erin te zetten. Alle beetjes helpen! Met Operatie Steenbreek gaan we de komende jaren laten zien dat er tal van mogelijkheden zijn voor een groene tuin. Ook die weinig onderhoud vergen. De acties in het kader van Operatie Steenbreek zijn er dus op gericht om het bewustzijn te vergroten en bewoners te ondersteunen bij de vergroening van hun tuin. Er komen volop mogelijkheden om samen met buurtgenoten aan de slag te gaan want vele handen maken licht werk. De plannen voor specifieke acties worden momenteel uitgewerkt en bekend gemaakt via de gemeentelijke publicaties over
Voordelen van een groene tuin: - Kan veel doen voor je gezondheid - Brengt de natuur dichterbij - Biedt leven aan meer soorten dieren - Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit - Vermindert wateroverlast en waterschade - Vermindert energielasten - Verhoogt de waarde van de woning. In Nederland nemen al zo'n 70 gemeenten deel aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.

"Rooise" fusieboom geplant

Burgemeester van Rooij en Pieter van den Berk schudden elkaar de hand na het planten van de boom. Foto: Jos van Nunen

Wat kun je allemaal doen om de gemeentefusie tot Meierijstad uit te drukken in symbolen, in plaats van mooie woorden? Met een boom, bedachten ze bij boomkwekerij Van den Berk. Ze schonken de boom, die niet toevallig drie stammen heeft, aan de gemeente.

Maandagmiddag kreeg hij een plaatsje in het Julianapark in Veghel, aan de oever van de Aa vlakbij de Markt. Pieter van den Berk en burgemeester Kees van Rooij gooiden als eersten aarde over de wortels en dat was heel wat meer dan een symbolisch handjevol. "Jongens, jullie kunnen wel vast naar huis" grapte een omstander naar de mannen van de gemeentelijke plantsoenendienst die het gat hadden gegraven.

De boom luistert naar de Latijnse naam Salix Sepulcralis Chrysocoma. Van den Berk vertelde omstanders het een en ander over de eigenschappen ervan. Hij groeit heel snel, kan zichzelf vernieuwen, hij zag ook symboliek in de veelzijdigheid van de drie stammen. De burgemeester had zich ook voorbereid en wist te vertellen over het goudkleurig blad, over de drie stammen die én samen én in elkaar groeien, dat het een 'werkboom' is en daardoor meteen de werkmentaliteit symboliseert, en nog een paar dingen meer. De Griekse wijsgeer Socrates repte al over de salicine die uit de bast kan worden gedestilleerd, de voorloper van de aspirine. De link met gezondheid was dus ook al gelegd. De enige symboliek die je er niét in moet zien zit in de Nederlandse naam van de boom, verzekerden de sprekers. Het is een treurwilg.


Recepten-met-restjes wedstrijd voor inwoners Meierijstad

In het kader van de opening van het we Are food jaar en de Maand van de Verspilling startte vanaf gisteren de recepten-met-restjes wedstrijd. Inwoners van Meierijstad kunnen tot en met 25 maart hun lekkerste en meest originele recepten-met-restjes insturen naar recepten@meierijstad.nl

Een professionele jury met daarin onder meer wethouder Coby van der Pas, chef-kok Bas van Boxtel van Hutten Catering en Bob Hutten van de verspillingsfabriek beoordeelt de inzendingen. Tijdens een bijeenkomst in de verspillingsfabriek op donderdag 29 maart vanaf 17.30 uur wordt de prijswinnaar van de recepten-met-restjes wedstrijd bekend gemaakt.
Jurylid en wethouder Coby van der Pas: "Wij gooien jaarlijks meer dan 40 kilo per persoon eetbaar voedsel in de kliko. Dat is ontzettend jammer, slecht voor het milieu èn niet goed voor onze portemonnee. De gemeente Meierijstad stimuleert inwoners om bewust en duurzaam om te gaan met voedsel. De recepten-met-restjes wedstrijd vraagt op een positieve manier aandacht voor het tegen gaan van voedselverspilling. Een prachtig initiatief. Ik daag onze inwoners van harte uit om mee te doen."
De recepten met restjes wedstrijd is in het kader van de maand van de verspilling en het feestjaar Brabant Celebrates Food. Dit jaar staan in Meierijstad tal van activiteiten en evenementen op de rol. Kijk op www.brabantcelebratesfood.com voor meer informatie over het programma.

Toekomstbestendig plan voor huisvesting scholen

Goed onderwijs vraagt om kwalitatief goede gebouwen. Gemeente Meierijstad en de vier schoolbesturen voor het basisonderwijs hebben daarom de handen ineen geslagen en het Integraal Huisvestingplan 2018-2020 (IHP) opgesteld. Met het IHP geven gemeente Meierijstad en de besturen samen vorm aan de gedeelde ambitie én verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting. Centraal staat de gedeelde doelstelling om voor alle leerlingen in Meierijstad gezonde en duurzame huisvesting te hebben en te houden.

Waar staan we en waar willen we naartoe?
De gemeente en schoolbesturen zijn samen verantwoordelijk voor goede huisvesting van scholen. De gemeente is verantwoordelijk voor nieuwbouw en uitbreiding en de schoolbesturen voor onderhoud en aanpassingen. Met het plan brengen zij in kaart waar we nu mee te maken hebben qua huisvesting, welke ontwikkelingen ze op zich af zien komen en wat dit voor huisvesting betekent en wat er nodig is om aan te sluiten bij toekomstige ontwikkelingen.

Kwaliteit Plus
Goed en eigentijds onderwijs vraagt om kwalitatief goede schoolgebouwen; eigentijdse, functionele en duurzame gebouwen met een gezond binnenklimaat en een lage energierekening. Lees verder op www.mooirooi.nl

Fietsenwerkplaats: van oud naar nieuw

Foto:

Prachtig werk is het: van een oude, kapotte fiets weer een nieuwe maken. Dat gebeurt in de fietsenwerkplaats van het Damiaancentrum. De vrijwilligers van de fietsenwerkplaats gebruiken de bruikbare onderdelen van oude fietswrakken om andere oude fietsen op te knappen tot een prima vervoermiddel. Deze 'nieuwe' fietsen worden verkocht – voor een zacht prijsje - aan mensen met een smalle beurs, bijvoorbeeld statushouders.

Het Damiaancentrum stimuleert mensen die zo'n fiets nodig hebben om naar het centrum te komen en zelf te sleutelen aan de eigen nieuwe fiets - onder begeleiding van ervaren vrijwilligers. Want zelf je eigen fiets opbouwen geeft veel voldoening. Het is vooral ook gezellig om samen te klussen bij een muziekje en onder het genot van een kopje koffie. Om dan uiteindelijk vol trots op je eigen nieuwe karretje naar huis te rijden.

Zo hebben al verschillende mensen de weg naar de fietsenwerkplaats gevonden. De een zoekt een vervoermiddel of wil zijn eigen fiets leren repareren, de ander komt voor de sociale contacten of om de Nederlandse taal te oefenen. Ook jongeren van de verslavingskliniek Kentra24 komen naar de werkplaats. Voor hen is het een leuke uitdaging met de handen te werken, geconcentreerd met een klus bezig te zijn en samen te werken met anderen. Zo is het repareren van fietsen geen doel maar een middel om gezellig en nuttig samen bezig te zijn.

Foto:
Foto:

Heeft u nog een oude fiets staan die u weg wilt doen? Het Damiaancentrum is er blij mee. Bent/kent u iemand die het leuk vindt te sleutelen of een leuke dagbesteding zoekt? Of een mooie opknapfiets kan gebruiken? Elke maandagmiddag is de fietsenwerkplaats open. Iedereen is welkom om binnen te lopen en een kijkje te nemen. De koffie staat klaar. Voor meer informatie, neem contact op met Piet Fennis, vrijwilliger Damiaancentrum, via: 06 2500 3017.

Een avond speciaal voor collectanten

De Hartstichting Comité Sint-Oedenrode heeft voor de zesde keer in haar bestaan een collectantenavond gehouden in de zaal "Maas en Dieze" van zorgcentrum Odendael. Ook een ideale gelegenheid om de jubilarissen in het zonnetje te zetten.

Tijdens de opening van de avond werd een korte toelichting gegeven over de doelstelling van de Hartstichting: "niemand wordt meer overvallen door een hart- of vaatziekte". De focus in de periode 2018-2022 is het eerder opsporen en oplossen van hart en vaatziekten.
Aansluitend aan de opening werd door Ad van Gool, voorlichter van de Hartstichting een presentatie gegeven over "Vrouwen en hart- en vaatziekten." Hart- en vaatziekten vooral een mannenkwaal? Zeker niet! Er overlijden zelfs meer vrouwen dan mannen aan een hart- of vaataandoening. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 2. Uit onderzoek is gebleken dat hartklachten bij vrouwen op een totaal andere wijze manifesteren. Voor vrouwen erg belangrijk, omdat zeker na de overgang vrouwen steeds meer getroffen worden door deze ziekten. Daarbij blijken er grote verschillen te bestaan in de symptomen die vrouwen voelen vergeleken met mannen. Symptomen specifiek bij vrouwen kunnen zijn: Abnormale moeheid – Maagpijn – Kortademigheid - Misselijkheid/overgeven - Slecht slapen - Pijn in kaken, nek, rug. Verder werd benadrukt dat je zelf preventief, invloed kunt uitvoeren middels een gezonde leefstijl. Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven betekent niet roken, voldoende beweging, gezonde voeding en beter leren omgaan met stress. Zo houd je jouw hart en vaten gezond.
De afstuiting van de avond stond in het teken van het bedanken van de collectanten welke 10 jaar, 25 jaar en 40 jaar als vrijwilliger in Sint-Oedenrode hebben gecollecteerd. Oorkonde 10 jaar: Mevrouw M. van Berkel, De heer T. de Brouwer, Mevrouw M. Dahmen, Mevrouw Dortmans, Mevrouw A.Th.M. van der Heijden, Mevrouw L.A. van den Hurk, Mevrouw L. Lunenburg, Mevrouw A. Osta, Mevrouw T. Peters, Mevrouw A. Raaijmakers De heer C. Verschuijten, Mevrouw M. Visser-de Brouwer. Oorkonde 25 jaar: Mevrouw N. van Esch, Mevrouw W.M. Habraken-v.Rooij, Mevrouw S. Hermes, Mevrouw J.A.M. van Rossum, Mevrouw B. Timmers, Mevrouw N. van de Ven Mevrouw A. van der Vleuten-Kapteijns. Oorkonde 40 jaar: Mevrouw M. van Schijndel.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het nieuwe thema "niemand wordt meer overvallen door een hart- of vaatziekte"? Wordt dan collectant van de Hartstichting. Voor nadere informatie over de activiteiten kunt u contact opnemen met De heer E. Steijaert, 06-29096780 hartstichting.sint-oedenrode@live.nl.

Ik hou van mijn vak: Marjolijn Huyberts

In de nieuwe rubriek 'Ik hou van mijn vak' komen Rooienaren aan het woord die wat vertellen over hun beroep. Dit keer interviewen we Marjolijn Huyberts. Als topstyliste in een kapsalon heeft ze oog voor persoonlijke schoonheid en weet ze de mooiste coups te creëren. Dames, heren en kinderen lopen er na een bezoek bij Marjolijn in de stoel, weer picobello bij.

In gesprek met: Marjolijn Huyberts
Beroep: "Ik ben topstyliste in een kapsalon in Uden."

Paul en Syreeta met Katja Schuurman op de foto. Foto:

Waar werk je?
"Bij Kapperij Fixie."

Hoe lang werk je al op deze plek?
In mei werk ik hier acht jaar."

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
"Ik wist op jonge leeftijd al dat een creatief beroep mij goed zou passen. Naast mijn creatieve kant ben ik erg sociaal en deze twee eigenschappen vormen een perfecte combi in het kappersvak. Ik houd van de uitdaging om met mijn creativiteit de schoonheid van een persoon naar boven te halen. Een kapsel zegt namelijk zoveel en het kan de persoonlijkheid positief versterken."

Wat wilde je vroeger worden?
"Heel vroeger wilde ik graag met kinderen werken, maar een doe-dag op het Elde College bracht daar verandering in. De jaren op de middelbare school konden voor mij niet snel genoeg voorbij zijn, zodat ik eindelijk kon starten met de opleiding Allround Kapster op het Koning Willem l College."

Wat is de mooiste kant van je vak?
"Dat ik zie dat mensen met een lach mijn stoel verlaten en tevreden de deur uitlopen. Dat geeft mij een goed gevoel en veel energie."

De mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak?
"Met ons team staan wij niet alleen in de salon, maar zijn wij ook ieder jaar op 7th Sunday te vinden. In onze eigen stand maken wij alle bezoekers festival ready."

De Gouden Leeuw weer 'leukste restaurant'

Voor het tweede jaar op rij is restaurant de Gouden Leeuw verkozen tot 'Leukste restaurant van Sint-Oedenrode'. Maandagmiddag haalden eigenaren Paul en Syreeta van der Vleuten de prijs op in Gorinchem.

Zo stonden ze zomaar ineens op de foto met Katja Schuurman. Zij is dit jaar het gezicht van de campagne die dit keer is gefaciliteerd door Bakkersvak 2018. De beurs die voor zowel bakkers als horecaprofessionals aantrekkelijk is. 4 en 5 maart werd deze voor het eerst in Evenementenhal Gorinchem gehouden.

Media centraal tijdens BtB-bijeenkomst

Foto: Lisa vd Ven

De BtB-bijeenkomst van vorige week dinsdagavond laat zich typeren als 'pure gezelligheid'. Zo'n 125 ondernemers kwamen samen om een kijkje te nemen in Mediahuis Meierijstad, met het Bourgondische naastgelegen café de Ossekop als uitvalsbasis.

Foto: Ellis Rijkers

Björn Ontwerp, Pixelfuse en DeMooiRooiKrant – de bedrijven die in Mediahuis Meierijstad zijn gevestigd – hadden de avond goed voorbereid. Een avond die bol stond van variatie. Een kwis, uitslag van een enquête, een drietal kleinere presentaties en een charmante zangeres moesten de gasten boeien en imponeren. Het thema van de avond? Media, hoe kan het ook anders…

De organiserende bedrijven wilden vooral zorgen voor variatie en doorstroom. Geen ellenlange presentaties, maar korte en bondige items in een kleinere setting. Bij binnenkomst kregen de gasten direct een duidelijk kaartje met daarop het tijdschema. Dat kon niet misgaan! Op een kleine misvatting na – in het tweede half uur duurde de presentaties iets te lang waardoor het schema door elkaar dreigde te raken – liep het programma goed door. Zoals altijd kregen de bezoekende ondernemers tegen 22.00 uur de drang om te netwerken. Logisch, daar zijn de avonden immers voor bedoeld. Daarom was het programma ook net voor 22.00 uur klaar en restte alleen nog de prijsuitreiking van de kwis. Enkele ondernemers wonnen mooie prijzen: een halve pagina in DeMooiRooiKrant, een gratis social media campagne en een gratis grote banner. Ondertussen was het netwerken in volle gang en werd het een avond waar de BtB om bekend staat. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl.

JeugdVakantieWeek zoekt vrijwilligers

Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen voor de JeugdVakantieWeek 2018 zijn alweer in volle gang. Er zijn veel vrijwilligers nodig voor allerlei facetten binnen de organisatie om ook dit jaar de JVW tot een grandioos succes te maken!

Ze zijn daarom ook weer hard op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld een groepje kinderen te begeleiden tijdens de week die plaats zal vinden van 13 t/m 17 augustus. Dus ben jij 16 jaar of ouder en hebben jij en je vrienden zin om één van deze enthousiaste leiders te zijn? Of ben jij beschikbaar in die week om je als vrijwilliger in te zetten op andere facetten zoals spelbegeleider, lid van het bouwteam of verkeersregelaar voor zelf te kiezen dagdelen? Geef je nu dan snel op door een mail te sturen naar info@jeugdvakantieweek.nl of beter nog: meld je aan via de website www.jeugdvakantieweek.nl onder de tab: Vrijwilligers. Jullie onmisbare hulp is ook dit jaar weer heel erg welkom!

Tevens wil de organisatie nogmaals het belang benadrukken van de welwillendheid van de Rooise gemeenschap om bij te dragen tijdens deze week, want zonder jullie hulp is er geen JeugdVakantieWeek. Geef je daarom vroegtijdig op, zodat ze op tijd zeker zijn dat het ook dit jaar weer een groot succes zal worden!

Deze maand is het mogelijk om bij de Jumbo supermarkt in Sint-Oedenrode uw statiegeld bon te doneren aan Stichting JeugdVakantieWeek. Na het inleveren van de lege flessen en/of kratjes, kunt u het bonnetje in de donatie box bij de emballage afdeling stoppen. De gehele opbrengst vanuit deze actie komt ten goede aan de JeugdVakantieWeek. De kerngroep hoopt natuurlijk dat een ieder de JeugdVakantieWeek steunt en zijn lege flessen en/of kratjes inlevert bij de Jumbo en het bonnetje aan hen doneert!

De inschrijving voor de kinderen van groep 5 t/m 8 vindt plaats op donderdag 29 maart van 18.30 uur – 19.30 uur in 'Dommelzicht' te Dommelstraat 18.

Foto van de maand: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Waar kun je allemaal foto's van maken? Van alles wat je tegenkomt, als je je ogen maar de kost geeft.

Door: Hans Vervloed

Het thema 'Filmmuziek' werd door het publiek enthousiast ontvangen. Foto: Jack van Haastrecht

Marij Wagenaars van FotoclubRooi zat op een regenachtige dag voor het raam van haar woonkamer naar buiten te kijken. Zo'n dag lijkt niet erg inspirerend. Maar Marij ontdekte dat elke druppel als een soort lensje fungeerde. In de druppels zag ze de woning van de overburen. In geen enkele druppel was het beeld van de overburen hetzelfde. Het huis leek in de druppels vaak een soort abstractie. Soms zie je een voordeur en twee ramen en de andere keer zie je een onherkenbaar onderwerp. Af en toe lijken het wel letters. Nu eens scherp afgebeeld, dan weer onscherp. Meestal sterk vervormd. De druppels gedroegen zich echt als lensjes.
Het is niet mogelijk in elke druppel een scherpe afbeelding te krijgen van het huis van de buren, maar het is wel mogelijk elke druppel scherp op de foto te zetten. Wat er dan overblijft van de woning die er doorheen te zien is blijft een verrassing. Daarop heb je geen invloed. Je werkt als het ware met twee lenzen: één op je camera en één als druppel op het glas.
De achtergrond van de foto wordt gevormd door hetzelfde huis. Doordat Marij scherp heeft gesteld op de druppels wordt de achtergrond, die zich relatief ver van de ruit bevindt, heel onscherp. Maar de kleuren blijven zichtbaar en, bij nauwkeurige beschouwing, ook nog wel wat van de vorm. Door die onscherpe achtergrond lijkt het er zelfs op dat de druppels op de foto liggen. De kleuren passen mooi bij het hoofdonderwerp.
TIP. Slecht weer is geen reden geen foto's te maken. Als de camera er tegen kan zijn foto's buiten in de regen of een sneeuwbui vaak interessant. Op het merendeel van de foto's die mensen bewaren staat een stralende zon en daarom is een foto in slechte weersomstandigheden vaak verrassend.
Bescherm je camera als dat nodig is door een paraplu of door te fotograferen door een geopende autoruit. Een foto door een (deels) beslagen dan wel een beregende ruit, of dat nu de ruit van een auto of een huis is, kan een mooi niet-alledaags plaatje opleveren. Varieer bij het maken van dit soort foto's tussen scherpstelling op de ruit en op het onderwerp dat zich erachter bevindt. Dan heb je misschien wel twee interessante platen!

Alle lof voor Mathieu Dirven concert

Aan de toeloop naar Mariëndael en de rij bij de kassa was te zien dat de belangstelling voor dit Mathieu Dirven Concert bijzonder groot was. Het thema Filmmuziek sprak zowel jong als 'wat ouder' aan. Toeval of niet viel dit concert precies in de week waarop bij Radio 4 alle aandacht op filmmuziek gericht was.

Wat goed dat bij dit concert gekozen was voor Mariëndael en gebruik kon gemaakt worden van de aanwezige logistiek en faciliteiten. Waar zelfs een Radio 4 uitzending niet tegenop kan, is dat het hier vertolkingen betrof van overwegend jonge, zeer gemotiveerde jongelui. Dat filmfragmenten ook tegelijk met de live uitvoering van de muziek getoond werden en dat alles naadloos in elkaar overliep maakte het wel heel professioneel.

Boeiend aanbod
Het programma was opgebouwd uit zeer verschillende muziekstijlen horende bij fragmenten uit diverse filmgenres. Een flitsende opening - vierhandig piano "Manfred Schmitz- ragtime" - door Marie Vranken en Brechje van den Brand bracht een muzikale ode aan de stomme film. Hiermee was de toon gezet, het publiek was gewonnen. Aansluitend lichtte Riet Meijs in haar welkomstwoord vormen van filmmuziek toe die tijdens dit concert aan bod zouden komen nl; of men zocht bestaande muziek die inhoud dan wel beelden ondersteunde, of men gaf de componist een specifieke opdracht, of men liet zich bij het samenstellen van beelden inspireren door bestaande muziek.

Levende muziek
Haonan Qin vertolkte – zeer expressief en zonder partituur –'The Rose' uit de film Titanic. Fragmenten uit The Sound of Music en het 'Heigh Ho' uit Sneeuwwitje kwamen op ontroerende wijze tot leven met soliste Eva Lathouwers, het kinderkoor van Sint- Maarten o.l.v. Nol Ardts en Brechje vd. Brand aan de vleugel. Tobias Klokgieters, piano en Niek Lurling, bandoneon brachten een indringend en sereen 'Oblivion' van de beroemde Argentijnse componist Astor Piazzolla bij de trailer uit 'La meglio juventù'. Ontwakende liefde ontroerde bij de song van Ed Sheeron door Allin Aarts, piano en Maaike Meier, zang. John Williams is de componist bij Schindler's List van Steven Spielberg. De vioolpartij werd subliem vertolkt door Femke Chu. Ze werd bijgestaan op piano door kamermuziekdocente Nicole Krijnen die de harppartij van de gisteren ziek geworden Laura van der Kloet voortreffelijk overnam. Tiko Verhelst overtuigde in The Pirates of the Caribbean. Mathijs Lemmens, heeft zich de afgelopen jaren hoorbaar fantastisch ontwikkeld en liet ons bij de beelden uit Out of Afrika genieten van het Adagio uit Mozarts klarinetconcert. De vertolking van Carl Maria von Webers concertino voor klarinet werd uitstekend begeleid door Jeanne Verhoeven Olijslagers en oogstte, mede door de schitterende beeldencompositie van Michiel Bakker geïnspireerd op deze muziek, een staande ovatie.

Gebundelde krachten
In de nabeschouwing door voorzitter Marius Wijnakker klonk dank en waardering voor alle uitvoerders, voor het publiek en voor de gebundelde inzet van het RKK/werkgroep MD concerten, Cultureel Platform, Phoenix Cultuur en betrokken muziekdocenten en het bijzonder gastvrije, ondersteunende Mariëndael. Hopelijk wordt het thema filmmuziek een blijvertje in deze concertreeks.

Aan verhuizen toe

De jongen ging verhuizen. Hij kon niet wachten. Net op tijd kon hij de studentenflat in de grote stad verlaten. Hij ging er dood. Zijn dromen aan gort gedroomd. Hij zat er nu een halfjaar en had nog geen studiepunt weten te scoren. Te veel prikkels, te veel afleiding. Nu had hij een kamer bij een schoolvriendin van zijn moeder ten zuiden van de stad weten te bemachtigen. Tante Jetty ('zeg toch Jetty, jongen') woonde buiten, maar toch op fietsafstand van het centrum van de stad. Hij was er vroeger wel eens met zijn ouders op bezoek geweest. Op tijd was haar naam in zijn hoofd geschoten. Met een telefoontje had hij zichzelf uitgenodigd om eens te mogen kijken in haar grote huis en: 'Ik vroeg me af of er misschien een plekje voor mij zou zijn.' 'Wat goed dat je aan mij hebt gedacht, jongen. Natuurlijk heb ik voor jou een kamer. Op zolder heb je alle ruimte.'
Nu zou hij kunnen studeren, met uitzicht op de polder.
Zijn moeder was van haar stoel gerold, toen hij haar had verteld, dat hij een kamer bij Jetty had gehuurd. 'En nog voor de helft van de prijs ook.' Dat had haar met het idee verzoend. Aanvankelijk had ze allerlei bezwaren gemaakt over afstand en isolement. Ze was natuurlijk jaloers dat hij niet terugkwam naar het ouderlijk huis. Als er problemen waren, kon hij toch nergens beter terecht dan bij haar? De jongen had dat resoluut van de hand gewezen. 'Doe niet zo gek. Je weet dat dat niet werkt. Jou met mij opzadelen? Doe niet zo idioot.' Ze wist dat hij gelijk had.

Al zijn bezittingen zaten in twee boodschappentrolleys, die hij voor een paar centen via Marktplaats had aangeschaft. Een paar boeken en zijn papieren in zijn rugzak. Bepakt en bezakt was hij in de streekbus gestapt. 'Boodschappen gedaan voor je oma?' had de buschauffeur gevraagd. Hij had dom gegrijnsd.
Een paar uur later zat hij op zijn nieuwe kamer, gemeubileerd en met bloemetjesbehang. Hij tekende met zijn vinger patronen in het bonte kleed op tafel en wist nu al dat het er morgen weer anders uit zou zien. 'Koffie, jongen? Nee, een borrel. Kom gezellig even beneden,' riep Jetty van onder aan de trap. 'Gezellig,' riep hij terug. Hij haatte dat woord, maar hij was verhuisd, dus dat hoorde er nu bij. Gezelligheid was een begrip dat door de generatie van zijn moeder was uitgevonden.
Jetty had een borrel voor hem ingeschonken en wijn voor zichzelf. Hij had nog nooit jenever gedronken. Verhuizen: allerlei nieuwe gewoonten en gebruiken. Het was goed daar maar aan te wennen. Bij de laatste slok wist hij dat hij moest verhuizen. Hij zei het tegen tante Jetty, die vroeg wat er mis was met haar en haar huis. Het ligt niet aan haar, noch haar huis, dacht de jongen. Ik hoor gewoon nergens thuis. Hij tekende een nieuw toekomstperspectief op de zoldertafel en was onder de indruk van zijn eigen grillige patroon.
Hij pakte zijn boodschappenwagentjes in, hing de aangebroken fles jenever in een plastic tasje aan het handvat, en verdween als een dief in de nacht zonder Jetty gedag te zeggen. Hij volgde in gedachten het web van zijn patroon en hoopte dat hij de goede kant op ging.

Emmy van Haastrecht
Reageren?
schrijvers@impesant.nl

Ryan Lo-A-Njoe derde op NK

Foto:

Zaterdag zou het weer een spannende dag worden voor de familie Lo-A-Njoe. Het NK -21 stond op het programma.

Isabel is het rechtse meisje met het oranje badpak. Foto:

Voor Dewy was dit één leeftijdscategorie hoger dan waar zij normaal in uit komt, namelijk de -18. Maar voor velen is het de gewoonste zaak van de wereld dat zij in de -21 ook meedraait. Dewy maakte in haar eerste partij een foutje en deze fout werd meteen fataal. Kans op de titel was meteen weg. Toch ging zij op jacht naar de derde plek. In de strijd om die derde plek wilde het ook niet echt lukken en moest ze genoegen nemen met een vijfde plek. En ook dit is een knappe prestatie.
Voor Ryan die uitkomt in de klasse -21 jaar lag de druk wat hoger. In zijn tweede jaar in deze categorie is hij aan zijn stand verplicht om mee te doen voor de prijzen. Hij ging dan ook zeer voortvarend van start en kwam met overwinningen door Ippon in de halve finale. Daar stuitte hij op een lastige judoka uit Limburg. Helaas moest hij het onderspit delven. Daarna kon hij zich gaan opmaken voor de strijd om het brons. Daar liet hij niets aan het toeval over en wist overtuigend te winnen met Ippon. Daarmee pakte hij toch die felbegeerde derde plek op dit NK.
Op de Brabant Cup wedstrijd zaterdag wisten de Rooise judoka's nog de volgende ereplaatsen te behalen; Hein Korsten en Wessel Biemans wisten beiden een zeer mooie eerste plaats te behalen. Jannick Schilder, Rolf van Boxmeer en Quinton Marinus pakten een tweede plek. Derde plaatsen waren er voor Alizee Foolen, Marlene Kastelijn, Luka Smit en Youri Biemans.

Geen hoge scores in zeventiende ronde

Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft D'n Toel een voorsprong van maar liefst 80 punten op de nummer twee in de Rooise Biljartcompetitie.

Korte partijen: Ad Geboers (Kofferen) 32 car. in 12 beurten (moy. 2,66), Antoon van Eeert (Boskant) 32 car. in 13 beurten (moy. 2,46), Hennie Immens (D'n Toel) 28 car. in 13 beurten waarbij een serie van 14 (moy. 2,15), Dorien Jans (Dorpsherberg) 24 car. in 13 beurten (moy. 1,84), Martien van Asseldonk (Wapen van Eerschot) 22 car. in 13 beurten (moy. 1,69), Peter Kempe (Beurs) 30 car. in 14 beurten (moy. 2,14), Wim van Liempd (Oud Rooij) en Dorita Bekkers (Dorpsherberg) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42).

Uitslagen: Boskant – Kofferen 67-73, B.C. Eerschot – Jachtrust 78-62, D'n Toel – St.Joris 79-61, Wapen van Eerschot – Dorpsherberg 63-73, Wellie Winne Welles – Beurs 66-74, de Kroeg – Oud Rooij 75-62.

Stand: 1 D'n Toel 1326, 2 Boskant 1246, 3 Kofferen 1215, 4 B.C. Eerschot 1200, 5 Wellie Winne Welles 1199, 6 Oud Rooij 1185, 7 Beurs 1168, 8 Dorpsherberg 1150, 9 St.joris 1145, 10 Wapen van Eerschot 1125, 11 Jachtrust 1117, 12 de Kroeg 1113.


Programma:
08/03: Jachtrust – St.Joris

Rooise schittert in show PSV

Afgelopen zondag was de jaarlijkse show van het synchroteam van PSV. De elfjarige Isabel Oorschodt uit Sint-Oedenrode zwom mee in een groepsnummer bij de aanloop.

Ze zwemt pas sinds de zomervakantie en heeft inmiddels al twee diploma's behaald. Isabel, wier broers bij PSV fanatiek waterpolo spelen, gaat nu in voorbereiding op een uitvoeringswedstrijd in juni en is druk aan het oefenen voor de overige aanloopdiploma's om volgend jaar ook mee te kunnen doen bij de wedstrijdgroepen.

30 / 36

Over The Hill

mijn stem hoefde ik
niet meer te verheffen
hij was al zacht zogezegd
van nature in den aard

macht had hij zelden nodig
en de stilte die ik schiep
was ook vaak door
mijn blik in de ogen uitgelegd

zoals ik daar stond
omvatte dat gelijk
het gehele alom

de cirkel leek kennelijk rond,
trompetten figureerden doofstom;

de winter was dood
en het grijze opnieuw
in 't helder verwachten
vliedend in de groene maagd
uitgemond ; zij die mij immer
weer bevruchting aanbood

Vechten um 'nnen legen buil

Melancholie is het geluk om verdrietig te zijn.

Foto: Monique Bekkers

Monique Bekkers wist deze prachtige foto te maken, uiteraard in het mooie Sint-Oedenrode. Heb je ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl.

Foto: Henri van Hoorn

Een meanderende Dommel door het Roois landschap met de uitkijktoren als kers op de taart. Foto: Henri van Hoorn

Oogcontact

Oplossing: Dianne Kapteijns.
Winnaar: Linda Willems

Zilveren medaille voor Jong Talent Dioscuri

De Jong Talenten van Dioscuri nemen een mooi diploma mee naar huis.

Afgelopen zaterdag hebben de Jong Talenten van Dioscuri een wedstrijd geturnd in Boxmeer. Hier namen ze het op tegen de Jong Talent meisjes van De Meere. Voor de meeste meiden was dit hun eerste officiële wedstrijd. Dat maakte het allemaal niet minder spannend.

Twee keer goud en één keer brons voor Summer van den Hurk bij toestelfinales Regio Brabant-Oost.

Juultje Verhoef, Sylvie vd Oever, Imke Hemels en Roos van Hoof, uitkomend in de categorie pre-instap, turnden een goede wedstrijd. Juultje wist met 15.100pt op de brug zelfs de allerhoogste score van alle Jong Talentjes te behalen. Ook Sylvie behaalde een hoge score op dit onderdeel, 14.600pt. Op balk blonk Imke uit. Van de Dioscuri-talentjes behaalde zij met 12.400pt de hoogste score op het evenwichtstoestel. Roos liet een hele strakke vloeroefening zien aan jury en publiek en wist op dat toestel de hoogste score namens Dioscuri binnen te halen: 13.800pt.
Voor de jongere meisjes, categorie pre pre-instap, was het de allereerste wedstrijd. De groep bestaande uit Esmeé van Kuik, Cailynn Langenhuijsen, Roos Verhappen, Femke van Rooij, Luna van de Berg, Evi Dekker en Anne Dekker begon gespannen, maar vol enthousiasme aan de wedstrijd. Het zag er allemaal keurig uit en met af en toe wat hulp van de trainsters Sterre, Myrne en Marlou maakten ze er een mooie wedstrijd van. Cailynn behaalde met 13.900pt van alle Dioscuri-talentjes zelfs de hoogste score op het onderdeel sprong. Femke en Esmeé volgde haar op de voet, met beide 13.650pt. Ook op brug liet Cailynn zien wat ze in haar mars heeft. Haar brugoefening was goed voor 14.100pt. Luna en Evi lieten eveneens een sterke brugoefening aan jury en publiek zien. Beiden werden beloond met een mooie 13.600pt. Femke wist op de evenwichtsbalk haar zenuwen goed in bedwang te houden en scoorde daarmee de hoogste balkscore van de pre-pre-instappers van Dioscuri. En ook op vloer was het Femke die er samen met Cailynn met de hoogste toestelscore in de categorie pre-pre-instap vandoor ging. Hun oefeningen waren goed voor 13.100 pt. Roos deed niet veel voor hen onder. Haar nette vloeroefening was goed voor 12.900pt. Anne, die nog maar net gestart is in de Jong Talentgroep, liet ook al hele mooie dingen zien. Dat belooft wat voor de toekomst.
Uiteindelijk behaalden de Dioscuri-talentjes een totaalscore van 317.300pt. De Meere won de wedstrijd met een score van 325.250pt. Met een zilveren medaille op zak en een ervaring rijker ging iedereen weer tevreden naar huis.

Winst waterpolodames Argo

Doelstelling van het dames waterpoloteam van Argo voor dit jaar staat in het teken van het inpassen van de jeugd in de hoofdselectie. Het afgelopen weekend stond de thuiswedstrijd tegen TRB-RES op het programma en het team werd voor deze wedstrijd aangevuld met twee jeugdspeelsters van het team van trainer/coach Marijke van den Bersselaar.

Naar verwachting zullen zij in de toekomst ook de dragers moeten gaan worden van het Dames 1 team, samen nog met een aantal jonge dames uit de huidige selectie. Het kwam dan ook prima uit dat Argo tegen de hekkensluiter mocht spelen, maar de wens om toch punten te pakken was wel groot. Het werd een pracht partij, waarbij het een genot was om te zien dat de jonge meiden al prima mee konden draaien onder aansturing van een aantal ervaren rotten van Dames 1. Het gejuich in het team en bij het publiek was groot op het moment dat Eline van den Berg het doel weet te vinden. Ook Puck Valize ligt in het water, ze weet net niet haar doelpogingen te verzilveren maar speelt een goede wedstrijd. Carlijn Bosma, nog geen jaar aan het bekend met het spel, maakt haar eerste doelpunt en Reina vd Velden weet maar liefs twee ballen in het net te leggen. Met een overwinning van 11-7 op TRB RES weet Argo drie punten te behalen, maar veel belangrijker nog, er lijkt nu wel een grote stap gemaakt te zijn om de toekomst van het dames waterpolo in Sint-Oedenrode veilig te stellen. Overige doelpunten van Argo werden gemaakt door Paula Smith (4x) en Tamara Vervoort (3x).

Zwemmen
Afgelopen zondag hebben negen zwemmers van de Wedstrijdgroep in zwembad De Wiemel in Deurne deelgenomen aan de vijfde Solo wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd hebben zij drie keer een eerste plaats, drie keer een tweede plaats en twee keer een derde plaats behaald. Daarnaast werden er acht persoonlijke records gezwommen.

Topprestatie Rooise turnster

Zondag 25 februari vonden de toestelfinales Regio Brabant-Oost plaats in Valkenswaard. Summer, uitkomend voor Topturnen Zuid, had zich geplaatst voor alle vier de toestelfinales in de categorie N1/N2 Jeugd 1.

Ze begon de wedstrijd op balk. Ze turnde een oefening met een hoge moeilijkheidsgraad met onder andere dubbele flik flak en losse radslag. Helaas moest ze drie keer het toestel verlaten. Wat haar drie punten aftrek opleverden. Het leverde haar uiteindelijk een vijfde plaats op met 8,700 punten.

Op vloer turnde ze een strakke, sierlijke oefening met goed uitgevoerde series. Wat haar de eerste plaats opleverde met 12.700 punten. Op sprong liet ze twee mooie Tshukahara's zien met ruime afzet van de Pegasus. Ook op dit toestel behaalde ze de eerste plaats met 13.275 punten.
Op brug turnde Summer een moeilijke oefening. Voor het eerst deed ze een dubbele salto af als afsprong. Helaas maakte ze wel een foutje bij een van de reuzen. Het leverde haar uiteindelijke de derde plaats op. Mooie resultaten om trots op te zijn.
Op 24 maart turnt Summer in Middelburg haar eerste kwalificatie wedstrijd voor het NK turnen.

Zesde competitiewedstrijd voor Ontspanning

Toon Vervoort wint eerste prijs in de vrijdagavondcompetitie

Dinsdagavond was de zesde competitiewedstrijd in Liempde. De scores bij compound waren: Theo Passier 242, Wil Kivits 228, Paul van de Mortel 225 en William Huyberts 209. Bij de recurve: Jan van Bergen 225, Martie Verhoeven 207 en Simon Boersbroek 197. Op vrijdagavond heeft de jeugd van Ontspanning een competitiewedstrijd geschoten in Eerde. De scores waren: Ray Matuszewski 190, Jelt de Bie 133, Rick van de Mortel 157, Daan Foolen 100 en Puck Foolen 92.

Vorige week was het koppeltoernooi in Eerde. Namens Ontspanning deden daar op zaterdag twee teams mee: Wil Kivits + René van Erp en Martie Verhoeven + Rob Naus. Wil en René werden eerste in groep 4 en Martie en Rob wonnen in groep 5. Op zondag schoten er vier teams van Ontspanning mee: Paul van de Mortel + Wil Kivits, René Aarts + Theo Passier, Jade Janssen + Piet van den Berg en Martie Verhoeven + Rob van de Brand. Paul en Wil werden derde in groep 2, René en Theo werden vierde in groep 1, Jade en Piet werden vierde in groep 4 en Martie en Rob werden vierde in groep 5.
Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie geschoten. De winnaar was Antoon Vervoort met 229 punten. Overige scores: Rob Naus 225, Martie Verhoeven 209, Jan van Bergen 202, Ron Spijker 183 en Jan van Erp 176.
Vrijdagavond werd de derde zona wedstrijd geschoten. Hierbij gaat het om zoveel mogelijk negens (bij de houtschutters zoveel mogelijk vijven op gildeblazoen). De winnaar bij recurve: Patrick Bouman met 219 punten en 13x9. De overige scores: Jan van Bergen 218; 8x9, Rob Naus 215; 6x9, Martie Verhoeven 215; 6x9, Jos van de Veer 179; 5x9 en Karin de Jong 182; 5x9. Bij de compound: Wil Kivits 228; 20x9, Paul van de Mortel 226; 16x9 en Sjef van den Berg 237; 12x9. Bij de houtschutters: Marleen 34; 1x5, Toon Hermes 47; 1x5 en Agnes Vissers 28; 0x5.
Op zaterdag was het NK indoor voor aspiranten in Schijndel. Rick van de Mortel schoot daar mee namens Ontspanning. Rick schiet bij de jongens t/m twaalf jaar. Met een score van 140 punten eindigde hij op de zestiende plaats. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De kunnen zelf binnen en buiten trainen als de accommodatie vrij is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Toon Vervoort wint vrijdagavondcompetitie

Toon Vervoort won op de laatste vrijdagavond van het winterseizoen met 3 +21 en werd daarmee deze avond eerste.

Tweede werd Ad vd Velden (3 +16), derde Jan vd Loo (3 +11), vierde Anja in 't Zandt (2 +12) en vijfde Angela Gerritsen (2 +6). Door hun overwinningen eindigden Toon Vervoort en Ad vd Velden beide op de eerste plaats in het eindklassement van de vrijdagavondcompetitie winterseizoen met +13. Doordat Toon Vervoort de laatste avond een hoger saldo scoorde dan Ad vd Velden ging de wisselbeker naar hem. Jan vd Loo, Frans vd Velden en Bas in 't Zandt eindigden ex aequo met +10 op de derde plaats.

In de strijd om het clubkampioenschap tête-à-tête 2018 bij Cloeck & Moedigh blijft Jan in 't Zandt (8 +46) na acht gespeelde partijen alleen aan kop staan. Piet Habraken tweede (7 +37) en Bert Goorts derde (7 +27) volgen goed. Ad vd Velden, Pieter Vereijken, Erik Verschuijten, Tonny vd Rijt, André vd Nieuwenhof en Karel Kreijveld doen met zes winstpartijen ook nog duchtig mee om de prijzen. Komende donderdag vallen de beslissingen op de laatste wedstrijddag. De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie (NPC) van deze week: 5e divisie 5003, Cloeck en Moedigh 2-PC Eindhoven 1: 3 – 5.

Jarno van Gorkum Nederlands kampioen

Foto:

Sint-Oedenrode heeft er een Nederlands kampioen handboogschieten bij. Jarno van Gorkum uit Nijnsel treedt in de voetsporen van Rick van den Oever.

Jarno won afgelopen zaterdag de titel in de categorie aspiranten tot tien jaar. De wedstrijd werd gehouden bij handboogvereniging Landmans Unie in Schijndel. De schutter van handboogvereniging Concordia werd eerste met tien punten voorsprong op zijn naaste concurrent. Jarno schoot een score van 244 punten over totaal dertig tellende pijlen.

Jeugdkampioenschap schaken

De Noord-Brabantse Schaakbond (NBSB) houdt samen met de Rooise dam- en schaakvereniging op zondag 18 maart het kampioenschap jeugdteams schaken.

Het wordt gespeeld in Café Dommelzicht en het begint om 10.00 uur. Tijd van afsluiting is afhankelijk van het aantal teams wat zich inschrijft. Dit kampioenschap wordt in drie categorieën gespeeld, te weten: Categorie C geboren in of na 2004, Categorie D geboren in of na 2006, Categorie E geboren in of na 2008. De winnaar van het kampioenschap is officieel Brabants Kampioen. Winnaars plaatsen zich voor de Meesterklasse Nederlandse kampioenschappen voor jeugdclubteams. De inschrijving staat open voor alle verenigingen. Teams dienen te bestaan uit KNSB-leden. Er is geen inschrijfgeld verschuldigd. Inschrijfformulier dient uiterlijk op 11 maart ontvangen te zijn door Albert Jan Blank per e-mail: albertjanblank@hetnet.nl

Een slaapplek voor Nilis

Toon Verhagen (l) en Frans van den Burght poseren met hun favoriete PSV speler aller tijden.

Op woensdag dacht heel Nijnsel nog dat Bas Nijhuis tijdens de sponsoravond van afgelopen vrijdag een lezing zou geven. Toen de scheidsrechter door liet schemeren dat hij KNVB-verplichtingen had, moest de sponsorcommissie in allerijl een vervanger regelen. Dat werd Luc Nilis, een grote held voor veel voetballiefhebbers. Een nog veel grotere vis dan Nijhuis en dat zou maar weinig clubs binnen een dag zijn gelukt.

De sponsorcommissie onderhoudt al langer nauwe contacten met de perschef van PSV, Thijs Slegers. Dat kwam goed van pas. Thijs werd gebeld, zei tijd te hebben en had het heerlijke nieuws dat ook Luc Nilis bereid was om naar Nijnsel te komen. Zo belandde ze afgelopen vrijdagavond met een stapel boeken in de kantine van VV Nijnsel TVE / Reclame waar meer dan honderd sponsoren hen met smart opwachtten.
Twee jaar geleden brachten Slegers en Nilis het boek 'de Waarheid' uit. Een heroïsch, maar ook dramatisch verhaal over de carrière van de Belgische topvoetballer. Een loopbaan die na vele hoogtepunten in mineur eindigde door een 'horrorbreuk'. Vooral de periode na de blessure is voor Nilis een enorm zwart gat geworden. Gelukkig is hij de laatste jaren uit dat dal gekrabbeld. PSV heeft daarin een grote rol gespeeld door de voormalige publiekslieveling een baan als spitsentrainer aan te bieden. In het boek is Nilis openhartig, maar dat was hij vrijdagavond ook op het podium in de Nijnselse kantine.
Ondanks wat kleine technische opstartproblemen hadden de heren het naar hun zin. Slegers haalde Nijhuis even door de mangel en ook tijdens de lezing kwam de humor vaak bovendrijven. Vooral enkele anekdotes van Nilis werden door de sponsoren schaterlachend ontvangen. Tijdens de rondvraag werd duidelijk hoe zeer het Nijnselse publiek op Nilis is gesteld. Hem werd een slaapplek aangeboden. "Dat zou ik helemaal geweldig vinden", stak Frans van den Burght niet onder stoelen of banken. Nilis sloeg beleefd af en zat niet veel later in de auto terug naar Zonhove (B). En Slegers? Die is inmiddels een bekende van de club. Hij zal vast en zeker nog eens terugkomen in. Wie weet bij de volgende sponsoravond…

Nijnsel reist af naar Vianen

De Beer uit Siberië is terug in zijn hok, naar het schijnt, en daarom ziet het er alleszins naar uit dat we zondag weer eens kunnen voetballen. Dat spel met twee goals en een bal. Nijnsel 1 reist af naar Vianen waar zij wordt opgewacht door de lokale voetbalclub Vianen Vooruit.

In 1770 gingen de armste bewoners van Cuijck huisjes bouwen op de woeste heidegrond net buiten het dorp en dat aantal groeide uit tot 1265 inwoners nu. Dat is de helft van Nijnsel, maar zondag om half drie is het toch gewoon elf tegen elf.
De gastheren beschikken over een stugge ploeg, dat zagen we destijds in Nijnsel. Met velen achter de bal en gokken op de snelle counter. En als er eenmaal een voorsprong is dan wordt vaak met succes het spel dood gemaakt. Een tactiek die in het begin van de competitie nog niet zo lukte, maar voor de gasten inmiddels wel een mooie plek in het linker rijtje heeft opgeleverd. Nijnsel heeft deze weg meer andersom afgelegd en wil nu toch serieus punten gaan pakken. Het scorend vermogen blijft nog wel wat achter, maar goed, alle neuzen staan in Nijnsel nog steeds de goede kant op en er zijn nog voldoende punten te behalen, daar zijn er ook een aantal van nodig. De competitie is pas net over de helft. Laten we hopen dat de geelblauwen nu snel in het ritme komen; er is de afgelopen weken wel fanatiek getraind en dat zou net het verschil kunnen maken.
De brigade van Arno, Marc, Ton en Lianda hopen aanstaande zondag ten westen van Cuijck en ten zuidoosten van Beers, aan de andere kant van de A 73, weer veel trouwe Nijnsel supporters te mogen begroeten. Deze steun blijft elke zondag hard nodig en wordt door het team en de begeleiding zeer op prijs gesteld.

Thuiswedstrijd voor Rhode tegen Emplina

Zoals het er nu naar uitziet kan aanstaande zondag de competitie eindelijk weer hervat worden.

Na twee vriendschappelijke wedstrijden op kunstgras, in Veldhoven tegen tweede klasser Marvilde 1 -2 en tegen derde klasser BMC in Berlicum 3 – 2 ,gaat het zondag weer voor de punten. Rhode is koploper in de tweede klasse met 37 punten uit 14 wedstrijden ( slechts 5 verliespunten), Emplina staat in middenmoot met 18 punten uit 15 wedstrijden. De wedstrijd in Empel werd op 5 november met 3 – 1 gewonnen door Rhode. Het belooft voor Rhode een spannende tweede helft van de competitie te worden. Rhode heeft 8 verliespunten minder dan nummer 2 EVVC uit Vinkel en 12 verliespunten minder dan nummer 3 Prinses Irene uit Nistelrode. Met nog 12 wedstrijden te gaan is dit een mooie uitgangspositie voor Rhode, niet meer en niet minder. Iedere wedstrijd moet Rhode vol aan de bak om punten te behalen, want het onderling verschil is zodanig dat geen enkele wedstrijd makkelijk gewonnen wordt. Hierbij komt dat de teams tegen de koploper extra gemotiveerd zijn om punten te pakken. Voeg hierbij dat de strijd om degradatie en nacompetitie waarschijnlijk tot de laatste wedstrijd spannend blijft, dan kunnen we ons opmaken voor spannend slot in de tweede klasse H zuid 2.

Maak kennis met De Klutsers

In deze winterse periode denk je er niet aan om in de buitenlucht een jeu de boulesspel te spelen. Toch zal de zon binnen enkele weken zoveel kracht hebben, dat de vorst zich gewonnen moet geven. De leden van Boulesvereniging De Klutsers uit Nijnsel zitten alweer te wachten op de zonnige dagen dat zij hun hobby weer buiten kunnen uitoefenen.

Op maandag 2 april wordt weer gestart met het zomerprogramma. Elke maandagmiddag en dinsdagavond wordt er recreatief gespeeld. Verder kun je deelnemen aan een interne competitie en diverse uitwisselingstoernooien door het jaar heen.
Spreekt bovenstaande je aan, kom dan naar onze instructiemiddagen en ervaar zelf of je, jeu de boules leuk vindt en jeu de boules wellicht jouw sport zou kunnen worden!
Vanaf 14 april worden er op enkele zaterdagen om 13.30 uur, op onze banen gelegen bij de Beckart, instructies verzorgd. Deelname is gratis. Hierbij wordt aandacht besteed aan de werphouding, de techniek, tactiek en verblijf op de baan. Er hebben zich inmiddels enkele mensen aangemeld, maar er is nog plaats om deel te nemen en kennis te maken met jeu de boules. De club beschikt over voldoende bruikleenboules.
Meer informatie kun je vinden op de website www.deklutsers.nl of neem contact op met Martien de Koning telefoon 0413-474856 of met Rien van der Loo telefoon 0413-474165. Aanmelden kan telefonisch bij Martien of Rien of per email info@deklutsers.nl

Boskant speelt uit tegen ASV'33

Stephan de Vries (l) en Joost Kapteijns (r) verlengen hier het contract. Foto:

Het lijkt erop dat de winter zijn beste tijd heeft gehad. Hopelijk is dat zo, waardoor er eindelijk weer wat regelmaat in het wekelijkse voetbalgebeuren komt. Voor Boskant komend weekend een compleet programma, zowel op zaterdag als op zondag.

Voor Boskant 1 staat de uitwedstrijd tegen Aarle-Rixtel op het programma. De thuiswedstrijd werd een overwinning voor Boskant. Maar wie zich die wedstrijd nog voor de geest kan halen, zal nog weten dat het eerste halfuur duidelijk voor de bezoekers was. Pas nadat Boskant de 1-0 maakte, veranderde het wedstrijdbeeld.
Beide teams vertoeven in de middenmoot, dus heel veel over een eventuele uitslag is op voorhand niet te zeggen!

Ollandia naar Nederwetten

Opnieuw waren de winterse omstandigheden spelbreker en werden alle wedstrijden door de KNVB afgelast. Komend weekend wordt er opnieuw een poging gedaan, waarbij Ollandia op bezoek moet in Nederwetten.

Op sportpark De Koppel aan de Koppeldreef 2 moet Ollandia dan aantreden tegen het plaatselijke vaandelteam. Met bijv. een 5-3 overwinning op koploper RKPVV heeft deze tegenstander laten zien dat ze zeker in thuiswedstrijden sterk voor de dag kan komen. Ollandia zal zich hierop moeten instellen en meteen vanaf de aftrap laten zien waarvoor ze naar Nederwetten zijn gekomen. Ze zullen zich ook moeten wapenen tegen fysiek sterke tegenstanders en voetballend de oplossingen zien te vinden. Als Ollandia daarbij de juiste inzet en scherpte op de mat legt is er ook zondag weer een goed resultaat mogelijk en kunnen ook de supporters weer met een goed gevoel huiswaarts keren. Ook voor de overige teams staat er in het komende weekend weer de volgende competitieronde op het programma.

Contract verlengd met Top Oss

Het Rooise cateringbedrijf Kapteijns en De Vries catering heeft het cateringcontract met Top Oss afgelopen week verlengd met drie jaar.

De afgelopen vier jaar verzorgde Stephan de Vries en Joost Kapteijns al de catering van de voetbalclub uit de Jupiler League. Dat is blijkbaar zo goed bevallen, dat het contract daarom met zo'n lange tijd is verlengd.

Ollandia
Uitslagen senioren:

Alle wedstrijden afgelast.
Uitslagen jeugd:
Alle wedstrijden afgelast.
Programma senioren 11/3:
Nederwetten 1-Ollandia 1 14.30u.
SV Brandevoort 2-Ollandia 2 12.00u.
Mariahout 5-Ollandia 3 10.30u.
Ollandia 35+1-Irene 35+1 10.00u.
SBC Vr2-Ollandia Vr1 10.15u.
Programma zaterdag 10/3:
Mariahout Jo17-1-Jo17-1 14.30u.
Jo15-1G-Avesteyn Jo15-3 13.00u.
Nijnsel/TVE Reclame Jo11-3-Jo11-1 9.45u.
Jo11-2G-Fc de Rakt Jo11-3 9.30u.
VOW Jo8-1-Jo8-1G 10.30u.

Rhode
Programma senioren zo 11/3

Rhode 1 - Emplina 1 14:30u
Rhode 2 - Wittenhorst 2 11:00u
Rhode 3 - Nulandia 3 12:00u
Avanti'31 3 - Rhode 4 12:00u
Avesteyn 5 - Rhode 5 10:00u
Heeswijk 5 - Rhode 6 12:00u
Rhode 7 - Boskant 6 12:00u
Rhode 8 - Blauw Geel 14 10:00u
HVCH 35+1 - Rhode 35+1 9:30u
Sparta VR2 - Rhode VR2 12:00u
Rhode VR 1 – Vianen VR 1 11.00u
Programma za 10/3
Zwaluw VFC 2 - Rhode 2 15:00
Blauw Geel A – Veteranen, 17:00
Programma jeugd za 10/3
Juliana '31 JO19-1 - JO19-1 14:30u
Nijnsel JO19-1 - JO19-2 15:00u
JO19-3 - Blauw Geel JO19-3 14:45u
MULO JG1 - JG1 12:00u
Gemert JO17-2 - JO17-1G 13:15u
JO17-3 - Irene JO17-1 14:45u
JO17-4 - Nulandia JO17-2 13:00u
Brandevoort JO15-1 - JO15-1 13:00u
Blauw Geel JO15-4 - JO15-2 13:00u
JO15-3 - Schijndel JO15-4 13:00u
Sparta'25 JO15-3 - JO15-4 13:00u
JO13-1 - Stiphout JO13-1 11:45u
JO13-2 - Blauw Geel JO13-2 11:45u
JO13-3G - Schijndel JO13-3G 11:45u
Volkel JO13-2 - JO13-4 11:30u
Blauw Geel JO13-5 - JO13-5 11:30u
OSS'20 JO13-6M - JO13-6M 10:00u
JO12-1 - UNA JO12-1G 10:30u
JO11-1 - Bruheze JO11-1 09:15u
de Rakt JO11-2 - JO11-2G 10:00u
Heeswijk JO11-3G - JO11-3G 09:00u
JO11-5 - VOW JO11-2 10:30u
JO11-6 - Erp JO11-3 10:30u
Mariahout JO11-3G - JO11-7 11:00u
JO10-1G - Gemert JO10-1 10:30u
Heeswijk JO9-1G - JO9-1 10:00u
Blauw Geel JO9-5 - JO9-2 10:15u
JO9-4 - Gemert JO9-4 9:15u
UDI'19 JO9-5 - JO9-5 10:15u
JO9-6M - Nooit Gedacht JO9-3 09:15u
JO8-1 - H.B.S.V. JO8-1 10:30u
Festilent JO8-1 - JO8-2 09:00u
Boekel JO8-2 - JO8-3 09:30u
Heeswijk JO8-2 - JO8-4 10:00u
JO8-5 - SCMH JO8-1 10:30u
MO17-1 - Nulandia MO17-1 13:00u
Margriet MO15-1 - MO15-1 13:00u
MO15-2 - DAW MO15-1 10:30u
MO11-1 - Haps MO11-1 10:30u

v.v. Boskant
Programma senioren 11/03:
ASV'33 1-Boskant 1 14.30u.
Boskant 2-EVVC 2 12.00u.
Avesteyn 4-Boskant 3 12.00u.
Boskant 4-WHV 2 10.00u.
WEC 4-Boskant 5 10.00u.
Rhode 7-Boskant 6 12.00u.
Boskant VR1-SPV VR1 10.00u.
Programma jeugd 10/03:
Blauw Geel'38 JO19-2-JO19-1 14.45u.
JO17-1-Heeswijk JO17-1 15.00u.
Schijndel JO15-2-JO15-1 11.30u.
Nooit Gedacht JO13-3-JO13-1 09.15u.
JO10-1G-SV Brandevoort JO10-6 09.30u.
JO9-1G-Handel JO9-1G 10.30u.
JO7-1G-SCMH JO7-3 09.45u.
Achates/De Zwaluw MO17-2- MO17-1 12.00u.
MO13-1-Achilles Reek MO13-1 12.00u.

VV Nijnsel / TVE Reclame
Programma senioren 11/03:
Zwaluw MO17-1- MO17-1 13.30u.
Vianen Vooruit 1-Nijnsel 1 14.30u.
Nijnsel 2- Heeswijk 3 12.00u.
Nijnsel 3- Berghem Sport 2 12.00u.
ELI 4-Nijnsel 4 11.30u.
Nulandia 8-Nijnsel 5 09.30u.
Nijnsel 6- WEC 6 10.00u.
Nijnsel 7-WEC 7 09.30u.
Nijnsel VR1-DSE VR1 14.30u.
Nooit Gedacht VR5-Nijnsel VR2 10.00u.
Programma jeugd 10/03:
JO19-1- Rhode JO19-2 15.00u.
Erp JO17-2- JO17-1 14.45u.
JO15-1- VOW JO15-1 13.00u.
JO13-1- ELI JO13-1 11.15u.
JO11-2- Avesteyn JO11-2G 09.45u.
JO11-3- Ollandia JO11-1 09-45u.
JO9-1- Schijndel/DE WIT JO9-3 09.45u.
Sparta'25 JO9-4- JO9-2 09.15u.

KV Nijnsel
Uitslagen:

Spoordonk 1-Nijnsel 1 16-10
Be Quick 4-Nijnsel 2 10-8
Arcades A2-Nijnsel A1 5-7

KV Rooi
Uitslagen senioren:

KV Rooi 1-Klimroos 1 17-9
Klimroos 1-KV Rooi 1 12-16
Klimroos 2-KV Rooi 2 7-12
ODC 3-KV Rooi 3 14-9
Prinses Irene MW1-KV Rooi MW1 13-7
Uitslagen jeugd:
KV Rooi A1-Spoordonkse Girls A1 5-9
KV Rooi B1-Avanti B1 5-3
KV Rooi B2-JES B1 0-1
Flamingo's C2-KV Rooi C1 7-2
Flamingo's E1-KV Rooi E1 6-3
JES E2-KV Rooi E3 9-2

Programma senioren 07/03:
KV Rooi MW1-SCMH MW1 a. 19.30u
Programma senioren 12/03:
KV Rooi MW2-Korloo MW 1 a. 18.30u.
Programma jeugd 10/03:
DSV A2-KV Rooi A1 v. 10.00u.
KV Rooi C2-Emos C3 v. 10.15u.
NDZW E1-KV Rooi E2 v. 09.00u.

KV Odisco
Uitslagen senioren:
Oranje wit 1-Odisco 1 25-15
Odisco 2-Tovido 2 14-9
Uitslagen jeugd:
Odisco B1-Flamingo's B2 2-5
DAW C2-Odisco C1 10-1        
Altior D2-Odisco D1 3-8        
DAW E1-Odisco E1 13-3
Programma senioren 7/3:
Flamingo 's Mw1-Odisco Mw1 21.00u. De Streepen

Fortuna '67
04/03 Rico Salvettiloop Moergestel

Mannen 15.000 m
Pim van Grinsven 1.07.47
Mannen 55 15.000 m
Henry Wijffelaars 1.30.04

Argo
Uitslagen:

C gemengd-Hellas-Glana 2-12
C jongens-PSV 5-6
D1-Zeester-Meerval 1-15
Dames 1-TRB-RES 11-7
Heren 1-VZV Njord 5-3
Heren 2-Nayade 11-5

Programma 10/03:
DBD-D1 ZIB te Best 16:00u.
Aegir-C gemengd Ir. Ottenbad te Eindhoven 16:30u.
DBD-C jongens ZIB te Best 16:45u.
VZV Njord-Heren 2 Den Ekkerman te Veldhoven 16:45u.
Thalassa-Heren 1 in De WissenHelmond 17:15u.
PSV-B1 in De Tongelreep Eindhoven 17:55u.

Bridge
JVG 28/2
1: 2: Harrie van Erp & Harrie van Genugten 64,17% 2: Nelly Seegers & Jan Seegers 56,67% 3: Sjef van de Kerkhof & Rinus Kuipers 55,56% Wij bridgen op woensdagmorgen van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben. Aanmelden kan op woensdagmorgen of Tel. 0413473825

B.C. "d'n einder '05" 28/2: A lijn: 1. Jo Evers-Anja Lafleur 67.71 % 2. Bert Foolen- Jan v.d.Velden 57.29 % 3. Netty v. Dijck- Rinus Kuipers 55.73 % 4. Mari en Nellie v.d.Vleuten 54.69 %. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Meierij 1/3: A-lijn: 1. Riet van Hout en Cees van Hout 63.75 2. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 62.92 3. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 52.92 4. Mia Poels en Heleen Wiers 52.50 B-lijn: 1. Mies Stroeken en Jos Jansen 69.27 2. Mia van Eertwegh en Rinus Kuipers 60.42 3. Betsie van Gerwen en Frans van den Boomen 55.73 4. Annie Kastelijn en Addie Rijkers 52.60

Bridgeclub De Beckart 1/3 1..Riet vd Laar en Fried vd Laar 55.83%; 2.Tineke Klomp en Nel Dielemans 51.11%[ 3.Hilda vd Kaden en Lena v Acht 49.72%. Ook meespelen in De Beckart op donderdagmiddag? Info 0414 474297

BC de Neul: A lijn: 1e Cor van Gerwen en Toon van der Vleuten 62,50% - 2e Harrie van Erp en Mia Poels 62,15 % - 3e Mariëlle Knippen en Jan van Heeswijk 56,60% - B lijn: 1e Truus van Heesch en Nelleke Kappen 63,17 % - 2e Nettie Passier en Jo Evers 56,50% - 3e Riet van de Laar en Jeanne van de Ven & Peter Schepers en Harrie Timmermans C lijn: 1e Ardie en Johan van Bakel 60,42 % - 2e Jan Verbunt en Jo Verhoeven 58,85 % - 3e Mies Stroeken en Gonnie de Poorter 56,77% D lijn: 1e Corrie Kapteijns en Baba van der Vleuten 61,46 % -2e Jan Rijkers en Toos Hurkmans 60,94 % - 3e Ria Jongepier en Stephan van de Wiel 57,81 %.

BC Rooi 55 A-lijn: 1. Lin en Bas de la Parra 58.85% 2. Theo en Robert Janssen 58.07 3. Hetty van Geffen – Lieke Pieters 56.77% B-lijn: 1. Harrie Hol en Ad van Kaathoven 59.10% 2. Maria Broeke en Nettie Passier 57.64% 3. Hannie en Jan Bosch 57.50% C-lijn: 1. Hermien en Dick Botter 68.75% 2. Lenie v.d. Wall en Hans Huijberts 58.75% 3. Annette Termeer en Carla v.d. Wetering 56.25%

BC 't Koffertje '94 5/3 A-lijn: 1 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 66,67; 2 Hetty van Geffen & Wil Schilder 60,42; 3 Tonnie en Ton van Acht 53,47 B-lijn: 1 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 59,33; 2 Nelly Derks van de Ven & Jo Render 57,75; 3 An van Genugten & Wil van Gerwen 57,58

De Lustige Spelers, Olland
Uitslagen:

ELL1-Olland 1 3-2
Olland 2-Heeze 1 1-4
Olland 3-Schijndel 1 4-1
Olland 4-Hoogeloon 5 1-4

Programma 08/03:
Schijndel 1-Olland 2 20.00u.
Olland-Hoogeloon (clubbeker) 20.00u.

Pupil van de wedstrijd Rhode

De zevenjarige Tijs Kersten is zondag 11 maart "Pupil van de wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Emplina 1. Tijs speelt in de JO8-1. Hij is een goede verdediger die altijd veel zin heeft in het voetbal. Hij luistert altijd goed naar de uitleg en tips van zijn trainers. Sinds een paar wedstrijden heeft hij ook de goal van de tegenstander gevonden. Zijn favoriete voetbalclub is Real Madrid en AJAX. Naast voetballen vindt hij tennis en met de lego bouwen ook leuk. Tijs zit in groep 4 op de Odaschool. Rhode wenst Tijs een heel gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Nominaties Sportgala bekend

Summer van den Hurk werd in 2015 verkozen tot Talent van het Jaar.

De Stichting Sportgala Sint-Oedenrode heeft de nominaties bekend gemaakt voor het twintigste sportgala. Voor de titel Sportman van het jaar zijn Boudewijn de Poorter (mountainbike), Hans Vogels (motorsport enduro) en Rick van den Oever (handboogschieten) genomineerd.

In de categorie Sportvrouw van het jaar zullen Summer van den Hurk (turnen), Dewy Lo-A-Njoe (judo) en Marlou Hulsen (korfbal) om de titel strijden. Bij de teams gaan de voetbaldames van VV Nijnsel/TVE Reclame de strijd aan met de dames van korfbalvereniging Odisco en Judo-Kata duo Cor van der Heijden en Eric Markgraaff. Het Sportgala vindt plaats op vrijdag 16 maart in de Beurs.

Sportvrijwilliger van het jaar
Ook tijdens dit gala wordt vanzelfsprekend de titel Sportvrijwilliger van het jaar uitgereikt. De titel dient als symbolische dank voor alle sportvrijwilligers die Rooi rijk is. De volgende zes kandidaten zijn voorgedragen: Ad van de Laar (SV Fortuna '67), Maria Habraken (RKSV Rhode), Ad Ketelaars (Jeu de Boulesvereninging Cloeck & Moedigh en Wandelsportvereniging OLAT), Michel van den Bersselaar (Zwem- en waterpolovereniging Argo), Ramon Gevers (Handbalvereniging Concordia) en Ria van Kuijk (Korfbalvereniging Rooi).

Twintigste en laatste sportgala
Het Sportgala wordt dit jaar voor de twintigste en laatste keer georganiseerd. Tijdens de feestelijke avond worden de Rooise sportkampioenen via het welbekende programma gehuldigd en de verschillende titels uitgereikt. De bedoeling is dat het Rooise Sportgala vanaf volgend jaar op zal in gaan in de Sportawards Meijerijstad.

Sport kan niet zonder sponsoren
Het sportgala kan ook dit jaar niet zonder de steun van verschillende Rooise ondernemers. MK2 audiovisueel, De Beurs, DeMooiRooiKrant, Kalmann Mediaproducties, de gemeente Meijerijstad, DJ Bunk, Fysiotherapie de Meierij, EMVO Techniek, Aben Reclame, Bloemisterij C.J. Brekelmans, TFV van den Wijngaard en Dansgroep Unique maken door middel van een bijdrage of dienst dit gala mogelijk.

Sportgala open voor iedereen
Het Sportgala vindt 16 maart plaats in De Beurs en is voor iedereen toegankelijk. Bezoekers zonder uitnodiging kunnen voor zover toereikend plaatsnemen in de zaal tussen de sporters en hun familieleden. De deuren openen om 19.00 uur.

Voormalig winnaars Sportgala

Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel hier boven houdt het Sportgala Sint-Oedenrode op te bestaan. Dat is uitermate jammer, maar daarom is het ook tijd voor een mooie terugblik. Wie zijn bijvoorbeeld de oud-winnaars van het Sportgala. Deze en komende week laten we ze allemaal voorbij komen. Deze week de vrijwilligers en talenten van het jaar. Volgende week staan de oud-sportmannen, sportvrouwen en sportploegen in DeMooiRooiKrant.

Sportvrijwillig(st)er
1998: Riek van Bakel - hockey
1999: Piet van Eerd - zwemmen voor gehandicapten
2000: Frans Vliegenthart - paardensport
2001: Coen de Goeij - zwemmen en waterpolo
2002: Will van Weert, Hanny van den Hurk, Sjan Saris - korfbal
2003: Henk Kastelijn - voetbal
2004: Jos Dekkers - atletiek
2005: Mieke Berkvens - wandelsport
2006: Conny van der Wiel - zwemmen voor gehandicapten
2007: Jan van Hastenberg - voetbal
2008: Gijs van Wanrooij - waterpolo
2009: Peter Hellings - atletiek
2010: Peter Hulsen - handboogschieten
2011: Thea van de Laar - korfbal
2012/2013: Rien van de Loo - tennis
2014: Martien van Erp - dammen en schaken
2015: Marlou van Roosmalen - turnen
2016: Hans van der Staak - zwemmen

Talent
2006: Ivan Filipan - basketbal
2007: Johan Schepers - handboogschieten
2008: Lieke de Bever - voetbal
2009: Jesse van de Sande - kunstschaatsen
2010: Alicia Holzken - boksen
2011: Ryan Lo-A-Njoe - judo
2012/2013: Koen van der Wijst - fietscross
2014: Jade Kluijtmans - tennis
2015: Summer van den Hurk - turnen
2016: Lita van Weert - schoonspringen

36 / 36

Spreuk: Veel wind in maart, geeft appels in de gaard.

Woensdag 7 maart
Dansen
Odendael

Donderdag 8 maart
Workshop
"Weg met stress"
Puur-Gevoel

Vrijdag 9 maart
NL Doet
Sint-Oedenrode

Glow in the dark party
Jeugd disco the Joy

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Film: Demain tout commence
Mariëndael

Zaterdag 10 maart
NL Doet
Sint-Oedenrode

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Quickback en Leuk da ge d'r band
Café Oud Rooy

Bells Hells ACDC coverband
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

Zondag 11 maart
Kofferbakmarkt
Markt

Kapellenfestival
Café Oud Rooy

Expositie Leny Meulendijks
Mariendael

Rikken en Jokeren Ollandse Dorpskapel
Café zaal de Dorpsherberg

Week van zorg en welzijn
Maandag 12 t/m zaterdag 17 maart
De week van zorg en welzijn wordt georganiseerd door de 14 regionale werkgeverorganisaties in zorg en welzijn. De week wordt 's maandags feestelijk geopend en tijdens deze week kun je een kijkje nemen op de werkvloer van meer dan duizend zorg- en welzijn instellingen. Het doel van de week is om jongeren te stimuleren en motiveren om voor een baan of opleiding in deze sector te kiezen.

Woensdag 14 maart
Dansen
Odendael

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Donderdag 15 maart
Roois biergilde
De Ossekop

Vrijdag 16 maart
Workshop
"Weg met stress"
Puur-Gevoel

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Sportgala 2018
De Beurs

Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Zaterdag 17 maart
Optreden Klavertje Vier
De Beckart

Passieconcert
Kerk Nijnsel

Eenjarig bestaan
Café 't Kerkpleintje

Back to the good old times
Tapperij en Eeterij d'n Dommel

Rock en Roll Junkies (Herman Brood tribute)
De Ossekop

Zondag 18 maart
Olat Winterserietocht
Den Dungen

Speelgoed- en kledingmarkt
Wijkcentrum Meerschot
Rikken en Jokeren
De Vriendschap

Concert Trio A Capella
De Knoptoren

Brabantse Teamkampioenschappen Schaken jeugd
Café Dommelzicht

Begin van de lente
Dinsdag 20 maart
Het woord lente is een oude afleiding van het woord lang en heeft betrekking op de lengen van dagen. De lente begint astronomisch gezien als de dag en de nacht even lang duren dit noemen we de lentenachtleving, deze vind op het noordelijkhalfrond plaats rond 20 of 21 maart. De dagen worden steeds langer en de nachten korter.

Woensdag 21 maart
Dansen
Odendael

Zaterdag 24 maart
Landelijke Opschoondag
Sint-Oedenrode

Twenty Sicks
Tapperij en Eeterij d'n Dommel


The Bunch (B)
De Ossekop

Zondag 25 maart

Zomertijd
klok 1 uur vooruit


Mega vlooienmarkt
De Beckart

Koopzondag
Sint-Oedenrode

Rikken en jokeren met Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

Dinsdag 27 maart
Workshop
"Weg met stress"
Puur-Gevoel

Vrijdag 30 maart
Goede vrijdag

Zaterdag 31 maart
Mojo hand Bluesband
De Ossekop