DeMooiRooiKrant

27 september 2017

DeMooiRooiKrant 27 september 2017


Een aantal weken geleden lieten wij al weten dat 'SamenLoop voor Hoop' volgend jaar naar Rooi komt. Initiatiefnemers Irda Habraken en Marion van de Ven zijn maar wat trots dat het hen is gelukt om de organisatie van dit prachtige evenement op poten te zetten. En terecht. De twee weten hoe het voelt als een paar woorden van de arts je leven op zijn kop zetten. Tja, en hoe ga je dan in hemelsnaam verder?

Door Manon Swinkels

Irda valt meteen met de deur in huis. "Ik ben ongeneeslijk ziek. Alle behandelingen en de medicijnen die ik neem, zijn levensverlengend. In april 2015 is er bij mij longkanker geconstateerd. Na een periode van bestralingen, chemo's en operaties ben ik kankervrij verklaard. In februari 2016 is tijdens een controlescan iets nieuws gevonden en ik werd direct geopereerd. Het is door de artsen weggehaald en ik was voor de tweede keer kankervrij. Tijdens de controlescan in september van dat jaar is er een plekje gevonden op mijn longen en in mijn lymfe. Deze keer heb ik de pech dat een operatie niet mogelijk is. Ik zit in stadium vier en het is afwachten hoe het verder gaat lopen."

Zo, die zit. Ik ben even stil en ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Tegenover mij zit een sterke vrouw die haar emoties goed onder controle heeft. Ze is doodziek maar zo ziet ze er niet uit. In tegendeel zelfs. "Ik blijf positief en ik haal iedere dag eruit wat erin zit. Dat is ook mijn doelstelling: never give up. Ik merk wel dat ik beperkt ben geworden in mijn bezigheden. Een dag telt 24 uur waarvan ik zes uurtjes activiteiten kan ondernemen. Daarna ben ik gewoon moe en houdt het voor mij op. Ik moet mijn tijd dus nuttig verdelen. Ik probeer dan ook van ieder moment te genieten en dat doe ik het liefst samen met mijn dochter en mijn man."

Dochter Keri is elf jaar oud en zij wordt bij het hele proces betrokken. "Ze heeft het er erg moeilijk mee gehad, maar door maatschappelijke ondersteuning is ze er heel goed uitgekomen. Ze beseft goed wat er aan de hand is, maar doordat ik er nog zo goed uitzie en omdat ik nog best veel kan, wordt het een beetje naar de achtergrond geschoven. Zodra er een slechte uitslag volgt, worden we weer geconfronteerd met de feiten. Ze stelt me ook rake vragen hoor. Of ik liever begraven wil worden of gecremeerd. Daar geef ik zo goed mogelijk antwoord op en dan is het wachten tot de volgende vraag. Dat is wel heel heftig, maar het geeft me ook een goed gevoel doordat ik weet dat ze ermee bezig is. Dat ze toch mijn wensen wil uitvoeren als het zover is." Ik wist dat dit een heftig gesprek zou worden, maar ik had mij totaal niet voorbereid op het gevoel dat het mij zou geven. Blijkbaar ben ik niet als enige van mijn stuk gebracht, besef ik me wanneer ik Marion aankijk. De twee hebben elkaar het afgelopen halfjaar goed leren kennen en het verhaal wat Irda mij vertelt heeft Marion ongetwijfeld al tig keer gehoord. Toch lijkt het deze keer anders te zijn.

Irda vervolgt haar verhaal. "Ik voel me goed, echt. Ik heb gelukkig geen pijn, ik ben wel wat eerder vermoeid en als ik iets wil doen wat mij niet lukt, word ik eraan herinnerd dat ik toch echt iets mankeer. Mijn man probeert het mij zoveel mogelijk naar mijn zin te maken en hij is net als ik, erg positief. Ik vind het verschrikkelijk voor hem dat hij aan de zijlijn staat en niets anders kan doen dan toekijken. Dat maakt hem machteloos. Ook vind ik het moeilijk als ik zie dat de wereld om mij heen gewoon doorgaat. Vooral als ik net een chemo achter de rug heb en in mijn eentje dagenlang ziek op de bank zit. Op dit moment word ik niet behandeld. Volgende week moet ik terug voor een controlescan en dan krijg ik te horen wat er gaat gebeuren. In mijn situatie is genezing uitgesloten en dat maakt mijn toekomst onzeker. Ik ben ziek en ik weet dat ik niet meer beter word.

Het klinkt cliché, maar je gaat het leven pas waarderen als je iets krijgt. Iedereen dendert maar door, mensen hechten veel waarde aan hun carrière en ondertussen vergeten ze te genieten. Ik deed precies hetzelfde. Toen ik te horen kreeg dat ik kanker heb, dacht ik: shit, en nu? Vanaf dat moment ben ik met andere ogen naar mijn leven gaan kijken. Ik hoef geen dure auto of een groot huis. Ik vind mijn gezin het allerbelangrijkste en ik wil samen met hen genieten, iedere dag weer. Met een middag wandelen in het bos of samen op de bank met een film en een lekkere snack, maak je mij al heel blij. Naast het feit dat ik mij op leuke dingen probeer te focussen, wil ik alles geregeld hebben. Ik heb heel zware gesprekken met mijn man gevoerd om het zo goed mogelijk te regelen voor de toekomst. Er komt ook zoveel op je af. Inmiddels is het in grote lijnen duidelijk wat ik wil als het zover is. Ik weet dat ik dood ga, maar de vraag is: wanneer? Tot die tijd geniet ik samen met mijn gezin van iedere dag die ik heb."
Wat een kanjers heb ik naast mij aan tafel zitten. Allebei zo sterk en wat zijn ze positief. Er is toch een behoorlijke dosis lef voor nodig om een persoonlijk verhaal als dit met een groot publiek te delen. Ik voel me best een beetje vereerd dat ik hierin de boodschapper mag zijn.

Wanneer ik mij tot Marion richt worden de emoties haar even te veel. "Ik vind het zo ontzettend oneerlijk. Ik ben beter en Irda niet. Dat vind ik echt rot", begint Marion te vertellen terwijl ze haar tranen wegveegt. " Marion heeft de strijd tegen borstkanker gewonnen. "Er zat een gezwel in mijn borst en in juli 2015 werd er door mijn arts borstkanker geconstateerd. Het gezwel was enorm en ik kon het moeiteloos vastpakken. Het was daardoor meteen duidelijk dat mijn borst geamputeerd zou worden. Pas in augustus van dat jaar ben ik begonnen met de behandelingen. Ik had het namelijk nogal druk met andere dingen. Onze vakantie stond op de planning en ik vroeg de arts dan ook meteen of ik alsnog kon vertrekken. Daarnaast werk ik al zeventien jaar bij de benzinepomp en de overgang van Esso naar Shell stond voor de deur. Dat kon ik natuurlijk niet zomaar missen." Er verschijnt weer een glimlach op haar gezicht.
"Zolang ik niet werd behandeld, was ik ook niet ziek. Achter die gedachte heb ik mij een tijdje verscholen. Tot het moment dat ik er toch echt aan moest geloven. De knop ging om en de overleefmodus ging aan. Ondanks dat een amputatie op het programma stond, kreeg ik een chemo. Ik had gelukkig geen uitzaaiingen, maar de arts wilde er zeker van zijn dat alle slechte cellen werden vernietigd. Ik was altijd heel trots op mijn mooie lange haren en ik was heel bang om deze te verliezen. Tien dagen na de chemo stond ik onder de douche met de plukken haar in mijn handen. Dat was de eerste keer dat ik moest janken. Ik vond het verschrikkelijk en het deed mij zoveel pijn. Met het kleine beetje haar dat overbleef, heb ik de kale plekken weggemoffeld. Ik heb nog een hele tijd een staartje gehad, maar vraag me niet wat voor eentje. Een tijdje terug heb ik de rest ook maar laten knippen en eerlijk gezegd bevalt het me wel.
In de periode dat ik werd behandeld, ben ik blijven werken. Na de chemo lag ik een week voor pampus en daarna voelde ik mij weer goed genoeg om aan de slag te gaan. Het was niet dat ik dan veel werk verzette, maar de kanker mocht niet alles van mijn leven afpakken. Ik moest al zoveel en ik kon al zoveel niet meer. Ik wilde mezelf vastklampen aan de dingen die ik nog wel voor elkaar kreeg." Irda begrijpt volkomen wat Marion bedoelt. "Ik heb zoveel geleerd van het ziek zijn. Ik maak mij niet druk en ik geniet heel erg van de dingen die ik heb."

Anderhalf jaar bestond het leven van Marion uit kanker. Ze stond ermee op en ze ging ermee slapen. Na de chemo, een operatie, een hersteloperatie en uiteindelijk het hersteltraject, was het tijd om het normale leventje weer op te pakken. Het leven na de kanker. "Anderhalf jaar leef je in een behandeltraject. Je bent er constant mee bezig en ineens valt dat allemaal weg. Ik viel in een diep dal. Er is niemand die zegt hoe je moet leven wanneer je weer bent genezen. Het heeft best een tijd geduurd voor ik mijn leven weer een beetje op de rit had. Sinds januari van dit jaar ben ik weer volledig aan het werk.
Het klinkt misschien raar, maar de ziekte heeft mijn leven wel verrijkt. Ik ben egoïstischer geworden. Eerst dacht ik altijd eerst aan een ander en dan aan mezelf. Nu is dat omgedraaid. Ik ben gelukkig en erg dankbaar voor de dingen die ik heb. Ik heb een lieve man die mij enorm steunt en mij op tijd terugfluit wanneer ik te veel hooi op mijn vork neem. Ik kijk niet te ver vooruit en ik geniet van het hier en nu. Ik pak wat ik pakken kan, want morgen kan het zomaar anders zijn. Ik ben er een beter mens van geworden en ik wil graag iets terug doen."

De drang om iets te betekenen voor iedereen die met deze vreselijke ziekte te maken heeft, is bij zowel Marion als Irda heel groot. Vorig jaar zijn ze allebei naar 'SamenLoop voor Hoop' in Son geweest en dat heeft veel indruk gemaakt. Met deze actie wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Tijdens dit evenement wordt stilgestaan bij kanker en wordt het leven gevierd. De dames hadden dezelfde gedachten: dit evenement moet naar Rooi. En het gaat er komen ook!

Wat is 'SamenLoop voor Hoop' nu eigenlijk?
'SamenLoop voor Hoop' is een wereldwijde actie om geld in te zamelen voor kankeronderzoek waarbij 24 uur wordt gewandeld. Teamleden wisselen elkaar af op een parcours, als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Rondom de wandelestafette vinden er verschillende activiteiten plaats. Inmiddels vinden er jaarlijks meer dan 6.000 wandelestafettes plaats verspreid over tientallen landen. 'SamenLoop voor Hoop' heeft een herkenbaar concept, maar vrijwilligers krijgen genoeg ruimte om er een eigen invulling aan te geven. De Kaarsenceremonie, De Slotceremonie en De KinderLoop voor basisschoolleerlingen zijn vaste onderdelen.

Rooi is het eerste dorp van de gemeente Meierijstad die dit evenement organiseert en er wordt hard gewerkt om het evenement vorm te geven. De organisatie bestaat uit tientallen vrijwilligers en iedere dag melden zich nieuwe vrijwilligers die een bijdrage willen leveren om dit evenement in ons dorp op poten te zetten. Tientallen mensen slaan de handen in één om er een succes van te maken. Op 1 en 2 september 2018 gaat de eerste editie van 'SamenLoop voor Hoop' in Rooi van start en vanaf dit moment kunnen teams en vrijwilligers zich inschrijven via www.samenloopvoorhoop.nl


Formido
Pari Bodyfashion
Jos Martens & Zn.
Tante Lotje

Jaargang 8 • Week 39 • Woensdag 27 september 2017

Oprit Ekkersrijt afgesloten

Rijkswaterstaat voert van donderdag 28 september 21.30 uur tot vrijdag 29 september 05.00 uur onderhoud uit aan oprit (6) Ekkersrijt van de A50 richting 's-Hertogenbosch/Tilburg/Maastricht. Het betreft de oprit komende vanaf de meubelboulevard richting 's-Hertogenbosch/Tilburg/Maastricht. Weggebruikers dienen door omleidingen rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 5 minuten.

Afsluiting
- Oprit (6) Ekkersrijt van de A50 in de richting van 's-Hertogenbosch/Tilburg/Maastricht + Donderdag 28 september 21.30 uur tot vrijdag 29 september 05.00 uur.

Omleidingsroutes
Gele borden geven ter plaatse informatie over de werkzaamheden en verkeersmaatregelen.

Weersgevoelige werkzaamheden
Onderhoudswerkzaamheden zijn weersgevoelig. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden mogelijk geen doorgang vinden en worden ze opnieuw ingepland.

Regulier onderhoud
Deze onderhoudswerkzaamheden vallen onder het Variabel Onderhoudscontract dat Rijkswaterstaat laat uitvoeren. Het betreft regulier onderhoud dat wegennet, viaducten, bruggen en tunnels periodiek nodig hebben, zoals asfaltering, vervangen van voegovergangen en onderhoud aan de vangrail. Met als doel een vlotte en veilige doorstroming voor de weggebruiker.

Wegwerkzaamheden: veiligheid voorop
Rijkswaterstaat werkt dagelijks aan vlot en veilig verkeer. Daarvoor zetten wegwerkers en onze weginspecteurs zich dag en nacht in. Veiligheid staat hierbij voorop. Ook u kunt als weggebruiker een bijdrage leveren aan de veiligheid van wegwerkers én uzelf: volg de aanwijzingen en respecteer de snelheidslimiet.

Meer informatie?
Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Kijk op de pagina van de geplande werkzaamheden: www.rijkswaterstaat.nl/werkzaamheden

U kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).


Lezing Özcan Akyol verplaatst naar februari

Foto:

Het Roois Kultuur Kontakt (afdeling literatuur) heeft laten weten dat de lezing van Özcan Akyol door omstandigheden is verplaatst naar vrijdag 9 februari 2018.

Mevr. Kristien Hemmerechts zal haar lezing verzorgen op 24 november 2017. Beide lezingen vinden zoals altijd plaats in de Knoptoren en vangen aan om 20.00 uur.

Eerste slag Johan Cruijff Vijfje

Woensdag 20 september sloeg de Koninklijke Nederlandse Munt in het Olympisch Stadion in Amsterdam het eerste Johan Cruijff Vijfje. Deze eerste slag werd gevierd tijdens de 20e verjaardag van de Johan Cruyff Foundation. De eerste slag werd verricht door Danny Cruijff, de vrouw van Johan Cruijff.

Op de foto van links naar rechts: Stephan Satijn (Muntmeester Koninklijke Nederlandse Munt), Danny Cruijff, Hennie Bouwe (Rooienaar en ontwerper Johan Cruijff Vijfje) en Agnes Vos (Ministerie van Financiën).

Géén Humor in Meierijstad

De afgelopen maanden is de organisatie van Humor in Meierijstad druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de 1e editie op 28 oktober in de Loop'r in Olland. Na enkele nieuwe tegenslagen hebben zij helaas afgelopen weekend besloten het evenement niet door te laten gaan.

Anderhalf jaar geleden ontving men een budget van de gemeente Meierijstad om een avond vol humor te organiseren en de dertien kernen hiermee te verbinden. Het afgelopen jaar is er veel overleg gepleegd met alle kernen om samen tot een geschikte datum en een gevarieerd programma voor deze avond te komen. Iedereen was enthousiast en het zag er naar uit dat men samen een topavond neer ging zetten.

Helaas hebben diverse artiesten om uiteenlopende redenen besloten toch niet deel te kunnen nemen aan deze avond. Weer anderen konden weer om andere redenen hun belofte niet nakomen. De organisatie is daarop naarstig op zoek geweest naar nieuwe deelnemers. Uiteindelijk bleek het niet te lukken op 28 oktober een gevarieerd programma uit alle kernen op het podium te hebben staan. Dit heeft de organisatie doen besluiten het evenement niet door te laten gaan.

"Als we de avond door zouden laten gaan dan doet dit geen recht aan het oorspronkelijke idee, aan de artiesten die op het podium staan en de bezoekers die deelname uit heel Meierijstad verwachten. Het zou geen afspiegeling zijn van het carnaval zoals dat in alle dorpen van Meierijstad gevierd wordt", aldus de organisatie. "We vinden het erg jammer dat we na al het harde werken dit besluit moeten nemen, wellicht dat er in de toekomst op een andere manier nog invulling aan gegeven wordt".

Kaartverkoop
Een aanzienlijk aantal kaarten zijn reeds verkocht. Degene die per mail tickets gereserveerd hebben ontvangen het geld terug op hun bankrekening. De tickets die zijn gekocht in de bar van de Loop'r kunnen daar ingeleverd worden tegen contant geld.

Opening Skintime in het centrum

Op 1 oktober is het eindelijk zo ver. De opening van Skintime in Sint-Oedenrode. Een schoonheidssalon waar tijd is voor je huid én voor jezelf.

Na twintig jaar ervaring te hebben opgedaan start Mascha van Hamond vol enthousiasme haar eigen zaak aan de Heuvel. Midden in het hart van Sint-Oedenrode biedt Skintime een moment van rust. Een plek waar huidverbetering en ontspanning samen gaan.

Skintime werkt met hoogwaardige producten van KLAPP Cosmetics, dat zich al sinds 1980 pionier mag noemen in de wereld van beauty. Uniek aan KLAPP is dat het werkt met gepersonaliseerde behandelkits. Echte gezichtsbehandelingen op maat dus. Uiteraard worden de kleinere behandelingen zoals epileren, harsen en verven ook aangeboden.

In huis is ook het hippe make-up van het merk New CID uit Londen. Professionele en eenvoudig draagbare make-up voor iedereen. Voor bruidsmake-up of make-up voor een leuke avond/feest kunt u natuurlijk ook bij Skintime terecht. Evenals voor een persoonlijk advies.

Zowel mannen als vrouwen kunnen bij Skintime terecht. Skintime staat voor persoonlijke aandacht, eerlijk advies, kwaliteitsproducten en een ontspannen sfeer. Er zijn twee behandelruimten aanwezig, waardoor de mogelijkheid er is voor andere specialisten, gerelateerd aan de schoonheidsbranche, diensten uit te voeren. Voor een passend advies over botox en injectables is er nu al regelmatig een cosmetisch arts in huis.

Zondag 1 oktober leek Mascha een leuke dag om haar deuren te openen. Dit omdat op deze dag alle winkels zijn geopend in verband met Fashion and Food Najaar 2017. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Tevens is er de kans om op deze dag een gratis schoonheidsbehandeling te winnen.

Politiek café

De VVD raadsleden en burgercommissieleden nodigen u van harte uit om samen met hen en andere VVD-leden van gedachten te wisselen over actuele onderwerpen die behandeld worden in de aankomende raadsvergadering.

Het Politiek café is voor iedereen toegankelijk en start met een politieke rondvraag. Graag tot ziens op dinsdag 3 oktober om 20.00 uur. De locatie is Café de Gouden Leeuw, Molenstraat 43 Veghel.


Alles om ons heen is goud

Rooienaar en rijksbouwmeeste Floris Alkemade vertelt een groep internationale studenten over Sint-Oedenrode Foto: Hans van den Wijngaard

Dat Sint-Oedenrode een fijne en mooie plaats is om te wonen realiseren de meesten van ons zich elke dag. Maar hoe kijken anderen naar ons dorp, mensen uit andere provincies, andere landen of zelfs andere werelddelen? Waardoor worden zij enthousiast? Rooienaren Anne van Kuijk en Rinus van der Heijden hebben het antwoord op deze vraag. Beiden zijn door toeval en beroepsmatig met mensen in contact gekomen die deze vragen voor ons kunnen beantwoorden.

Anne is een dochter van de veel te vroeg overleden Harry van Kuijk. Iedereen die zich ook maar een beetje met de Rooise geschiedenis bezig houdt, weet dat Harry zich zijn hele leven heeft verdiept in de Rooise topografie. Met het combineren van oude en nog oudere met nieuwe landkaarten bewees hij de heemkundige kring en vele anderen grote diensten, zodat we nu met grote zekerheid kunnen zeggen waar het Rooise leven zich in de geschiedenis afspeelde. Na zijn overlijden zette Anne, weliswaar op haar eigen manier, bijna als natuurlijk het werk van haar vader voort.

Foto: Hans van den Wijngaard

Rinus van der Heijden adviseerde zijn hele werkzame leven overheden op het gebied van landschapsontwikkeling. Nadat hij het enkele jaren geleden rustiger aan ging doen, bleef het bloed kruipen. Alleen zet hij nu zijn kennis in om Rooi bewust te maken van de kwaliteiten die het heeft. Niet alleen landschappelijk, maar ook en misschien nog wel meer, juist de mensen die er wonen. Want volgens Rinus zegt het landschap veel over de mensen die het in de loop van de eeuwen hebben gevormd.

Het afgelopen voorjaar deed een groep van 31 internationale studenten van de Wageningen University & Research, een studieproject over landschap en economische ontwikkeling. Anne was vanuit haar werk bij de provincie bij dit bezoek betrokken. Op een zaterdagmiddag in april trokken deze studenten, onder leiding van bijzonder Hoogleraar en de wereldwijd actieve landschapsarchitect Adriaan Geuze, door het Groene Woud en de stedendriehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Daarbij deden ze ook Sint-Oedenrode aan. Dat Rooi ook op het programma stond was niet alleen vanzelfsprekend omdat de gemeenten uit de Dommelvallei zich al eerder met een mozaïek van het landschap op de kaart zetten. Anne had daar zeker ook een rol in.

Rooienaar en Rijksbouwmeester Floris Alkemade vertelde de studenten op één van de door hem ontworpen kunstbruggen, over Rooi en het Rooise landschap. Bij de wandeling door ons dorp maakten de studenten kennis met de voor ons vanzelfsprekende, maar toch echt unieke combinatie van wonen, groen en water. De door het dorp meanderende Dommel, de groene uitlopers van het buitengebied die op verschillende plaatsen tot ver in het dorp reiken. Denk aan de Neul, het park Kienehoef of d'n Diependaal met de kasteeltuin achter Henkenshage, die Dommelrode en Vogelenzang scheidt.

Het zijn niet alleen de grote dingen die Rooi uniek maken, nee het zijn vooral de kleine dingen die Rooi groots maken. Die kleine dingen, die actieve vrijwilligers weten te realiseren. De participatie, de betrokkenheid van de burger en ondernemer bij de omgeving, is dat wat Rooi uniek maakt. Waar de Haagse politiek al jaren worstelt om burgers te betrekken bij hun omgeving, is dat in Rooi al lang de normaalste zaak van de wereld. Het zijn juist die kleine initiatieven die een gemeenschap uniek maken. Of het nu het bouwen van kapelletje is, zoals de Martinuskapel op 't Everse of de Ritakapel in Boskant, die met liefde en vakmanschap werd opgeknapt door betrokken Boskanters. Want juist die Boskanters vonden het onmogelijk dat hun kerk werd gesloten. Op deze manier behielden zij toch een plaats van bezinning in hun gemeenschap. Wat te denken van Nijnsel, daar werd na bijna een eeuw het processiepark voor het publiek opengesteld inclusief een eigen kruisweg. Maar ook de banken op het Kerkplein zijn bijna dagelijks een ontmoetingsplek waar Rooienaren het laatste nieuws met elkaar uitwisselen. Ook dat is een voorbeeld van iets kleins waar Rooi groots in is.

Maar naast het religieuze is de Rooienaar ook op andere manieren betrokken bij zijn leefomgeving. Vele kleine initiatieven maken Rooi groot. Denk aan de Sonnemansdriehoek in Boskant, 'unne tip grond woar anders toch niks mi gebeurt' waar de Boskantse levenskunstenaar Theo Sonnemans zijn creativiteit met bomen en spreuken tentoonstelt. De rotonde bij de Leunestraat waar Arie Verheijen met sculpturen iedereen die Rooi binnenkomt laat weten welk jaargetijden we hebben. Het tijdelijk gebruik van de leegstaande oude MAVO door startende ondernemers op initiatief van het Starterscollectief. Maar ook het enthousiasme waarmee de Jeugd Natuur Wacht hun Jeugd Natuur Wei langs de Zuidelijke Randweg om hebben getoverd tot een waar biodiversiteitspaleis. Waar in andere plaatsen de percelen zonder directe bestemming worden ingezaaid met gras, daar probeert de Rooienaar er een nuttige bestemming voor te vinden. De Sonnemans Driehoek is zo'n voorbeeld, maar ook de wilgentenen die Fried van den Brand tussen de Oostelijke Randweg en het viaduct over de A50 kweekt om zijn hoepels te maken is net zo'n kleine invulling van het landschap waarmee Rooi zich onderscheidt en uniek maakt.

Maar om terug te komen bij de studenten uit de Nederland, Europa en de rest van de wereld, die op die zaterdag in april ons dorp met hun ogen zagen. Zij waren verrast door het mooie van Rooi, dat door talloze initiatieven van Rooienaren tot stand komt. "Sint-Oedenrode is maqic", zei een Italiaanse studente eens bij een eerder bezoek. Dat zijn van die momenten dat we als Rooienaren met onze neus op de feiten worden gedrukt. Gelukkig wel op de mooie feiten. Dan realiseren we ons nog een keer extra dat onze omgeving goud is en dat wij het geluk hebben om daarin te mogen wonen en werken.


Presentatie boek racefamilie Van Kasteren

Plat door de bocht tijdens 1979 250 cc TT van Assen Foto:

Aanstaande zaterdag 30 september zal er in de Beckart in Nijnsel de presentatie plaatsvinden van het nieuwe boek Racefamilie Van Kasteren. Een boek over de belevenissen van deze Rooise racefamilie.

Er komen diverse bekende wegracecoureurs naar Nijnsel om bij de presentatie aanwezig te zijn. Wereldkampioen zijspannen Egbert Streuer, wereldkampioen 50 cc Henk van Kessel en GP-winnaar Boet van Dulmen zijn er, maar ook Nederlands kampioenen zoals Kees van der Kruijs en Bert Struijk. Uiteraard zullen Harrie van der Kruijs en onze eigen Rinus van Kasteren niet ontbreken. Het beloofd een mooie motorsportmiddag te worden, want er worden ook nog motorsportfilms vertoond en er is een kleine tentoonstelling. De presentatie is vrij toegankelijk en gratis. Aanvang 14.00 uur in de Beckart in Nijnsel.

Samen voor Haar verplaatst

Het evenement "Samen voor Haar" van 28 september is wegens omstandigheden verplaatst naar woensdag 25 oktober 2017.

Dus had u nog geen kaartje voor deze hele leuke en gezellige avond, dan kunt u die alsnog halen. Men maakt er een spraakmakende avond van met verrassende accenten, luchtig, met als hoofddoel "Samen voor Haar". Zo hoopt de organisatie aan het einde van de avond weer zo'n mooie cheque te kunnen overhandigen, net als vorig jaar (€ 1000). Laat u verrassen door de bijzondere ontvangst, een mooie modeshow met een verrassend muzikaal tintje. En dit alles onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Dus kom allemaal op woensdag 25 oktober naar De Gouden Leeuw!

Concert voor en met vrienden

Het eerste concert van Harmonie Nijnsel van dit schooljaar is het jaarlijkse Vriendenconcert. Het optreden is op 1 oktober, het begint om 14.00 uur in het streekbelevingscentrum De Gasthuishoeve aan de Kremselen 2.

Verschillende orkesten van de harmonie treden op mèt vrienden en vóór vrienden. Diverse vrienden hebben zich bij het harmonie-orkest en de slagwerkgroep aangesloten om dit leuke concert te geven. De afgelopen 3 weken hebben ruim 15 extra muzikanten mee gerepeteerd voor het optreden. Met het concert worden de vrienden van de harmonie bedankt voor hun steun gedurende het jaar. Dit geldt niet alleen voor leden van de vriendenkring, maar iedereen die de vereniging een warm hart toe draagt, is vriend van Harmonie Nijnsel en is van harte welkom.

Duurzaam ondernemen in de agrarische sector

Foto: Ellis Rijkers

'Milieu en duurzaam ondernemen in de agrarische sector' is een onderwerp vol tegenstrijdigheden dat bovendien veel gemoederen bezighoudt. Dinsdag 19 september stond het op de agenda van ondernemersvereniging BtB. Diverse leden meldden zich die avond in de prachtige tuin van Miss Hyacinth om er meer over te horen.

Door: Ria Balk

Voorzitter René Dekkers vatte tijdens zijn openingswoord direct de koe bij de hoorns: "De agrarische sector komt vaak negatief in de aandacht, maar er gebeurt ook veel goeds en dat komt niet in het nieuws. Daar willen we vanavond verandering in brengen." Om dat voor elkaar te krijgen, kregen de leden een rondleiding bij zowel melkveehouderij van der Linden als bij vleespluimveebedrijf Dekkers. Daarnaast werd het programma aangevuld door drie presentaties: FrieslandCampina, de Hoop mengvoeders en Rabobank.

Koeien(melk)
Agrariërs kampen met diverse tegenstrijdigheden. "Dierenwelzijn en duurzaamheid staan soms lijnrecht tegenover elkaar", gaf Anneke van Bakel van FrieslandCampina aan. "Nederlanders willen koeien in de wei zien dartelen. We willen gezonde koeien met een lange levensduur, maar vanwege duurzaamheid (minder fosfaatuitstoot) moeten er momenteel koeien geruimd worden."
Bij melkveehouderij van der Linden krijgen de kalveren de tijd om op te groeien. "Als ze zo'n 13 à 14 maanden oud zijn, proberen we ze drachtig te krijgen om de melkproductie op gang te brengen", vertelde Dirk van der Linden. De ruim 200 melkkoeien draaien dagelijks tweemaal rustig een rondje in het melkcarrousel. De warmte die bij de koeling van de melk vrijkomt, wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen.

Kuiken(voer)
Ook in de pluimveesector kampen agrariërs met tegenstrijdigheden. René Dekkers had bewust iedereen uitgedaagd om de 'plofkippen' in zijn vleespluimveebedrijf te komen bekijken. Tijdens de rondleiding werd die term echter direct ontkracht. "Er zijn al lang geen plofkippen meer", gaf dierenarts Janny Hermans aan, terwijl de kuikens vrolijk om haar heen dartelden. "Tegenwoordig kunnen we de groei beter managen en toch zo efficiënt mogelijk werken. Zo kunnen we de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden." Bram Evers van de Hoop Mengvoeders beaamde dit: "Bovendien blijkt dat kippenmest in combinatie met het strooisel dat de pluimveehouders op de grond hebben liggen, energie oplevert."
En de Rabobank? Die pakt de rol van aanjager in de energietransitie. "Wij zijn groot financierder van groen en hebben een groot netwerk", aldus René Jansen. De bank steunt onder meer de Coöperatie Energie Schijndel.

Foto: Ellis Rijkers

Integratie-diner bij het Damiaancentrum

Gezellig tafelen en mensen, uit andere culturen, leren kennen? Dat kan in het Damiaancentrum te Sint-Oedenrode op donderdag 12 oktober, tijdens het zevende Nationaal Integratiediner. Het diner is bedoeld om mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen, elkaar te laten ontmoeten.

Dit gebeurt onder het genot van hapjes of gerechten die de deelnemers zelf meebrengen. Er zijn geen kosten aan verbonden, voor koffie en thee wordt gezorgd. Laat u verrassen, kom op 12 oktober naar het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode, en breng een gerechtje mee.

Iedereen is welkom. Om eventueel iets op te warmen zijn fornuis en oven aanwezig. Inloop vanaf 17.30 uur. Aanvang diner: 18.00 uur (tot ca. 21.30 uur). Opgeven bij Anna Lied Poelstra. Stuur een mail naar: a.poelstra@ziggo.nl of bel: 06 3038 8322.

Prinsjesdag in Papgat

Federatie Oud Prinsen en Prins Frits Pap dín Urste

De derde dinsdag van september staat bekend als Prinsjesdag. In politiek Den Haag worden op deze dag de hoedjes uit de kast getrokken en de paarden van stal gehaald. In zijn gouden bolide vervolgt de Koning zijn weg naar de Ridderzaal en leest daar zijn Troonrede voor. In Papgat wordt Prinsjesdag net een tikkie anders gevierd.

Door: Manon Swinkels

Het is dinsdagavond, elf minuten over acht, en één voor één melden de leden van de Federatie Oud Prinsen zich bij de kiosk. Allemaal voorzien van een pet in de kleuren geel, groen of rood, op eentje na. De elfde van de elfde stapt Prins Frits Pap d'n Urste officieel van zijn troon en vanaf dat moment mag Frits zich aansluiten bij de club van de oud prinsen. Vanavond krijgt hij vast een voorproefje.

"Ieder jaar op Prinsjesdag komen de oud prinsen van Papgat samen om de nieuwe prins, die in november oud prins wordt, te verwelkomen. Tijdens deze avond geeft de nieuwe prins aan of hij zich bij de Federatie Oud Prinsen wil aansluiten", vertelt Tinus Kluytmans. "Verder is het in feite gewoon een gezellige avond met oud prinsen onder elkaar", antwoord Marijn van Genugten op de vraag wat er deze avond op het programma staat.

"Was het Koninkrijk der Nederlanden eerder met Prinsjesdag of hebben zij dat van ons afgekeken?"

De kop is eraf en de stoet van zeventien oud prinsen vervolgt zijn weg naar De Gouden Leeuw. Het is hoogtijd om de avond met een toost in te luiden. "Ook dit is traditie", vertelt Marijn. "De nieuwe prins drinkt deze avond uit een speciaal glas." Het glas wat voor Frits op tafel staat, is voorzien van een gouden rand. Ook is het glas speciaal omdat er net wat meer bier in gaat dan in de glazen van de anderen. Wanneer iedereen is voorzien van een pilsje wordt het glas geheven en de mannen roepen in koor: 'Leve de Koning, hoera, hoera, hoera!'

De Federatie Oud Prinsen is in 1982 opgericht en de club komt twee keer per jaar bijeen. In de maand mei vindt er een uitstapje plaats en op de derde dinsdag van september volgt deze bijeenkomst, oftewel kroegentocht. "We hebben allemaal de ervaring gehad om prins van Papgat te zijn en dat is wel heel bijzonder. Sinds '82 komt de club op Prinsjesdag bij elkaar en wij vragen ons wel eens af: Was het Koninkrijk der Nederlanden eerder met Prinsjesdag of hebben zij dat van ons afgekeken?", lacht Tinus.

De huidige prins van Papgat ziet het tot nu toe wel zitten om zich bij dit gezelschap aan te sluiten. Frits houdt het tempo waarop de oud prinsen hun tweede biertje drinken goed bij en ik ben benieuwd wat hij van de avond verwacht. "Ik gok op een avond vol gezelligheid en slappe klets. Verder heb ik geen idee. Ik ben uitgenodigd om erbij te zijn en we gaan met zijn allen de cafés langs." Later op de avond geeft Frits de mannen een nieuwe tip over de toekomstige prins carnaval. Zal het een gouden of een zilveren tip zijn? De glazen zijn leeg en het is tijd voor de tweede bestemming van deze avond. Ik zet de mannen af bij café Oud Rooij en houd het voor gezien.


Tip van de prins: tip 5

Um en um

Rasechte tradities zijn er om in ere te houden. Op de 3e dinsdag in september, Prinsjesdag zoeken de oud-prinsen elkaar op in het centrum van Papgat en proosten ze op weer een mooi nieuw jaar. Ook is dat het moment dat de huidige Prins Frits officieel zich mag aansluiten bij de Federatie Oud Prinsen in ruil voor enkele goede tips die ons weer verder brengen in de zoektocht naar de Neije, de volgende Prins van Papgat. Helaas ook nadat deze extra tips mij ingefluisterd waren kon ik er nog steeds niks van bakken en ook van de nieuwe tip die ik ontving van de voorzitter van de Prinskeuze- commissie kan ik geen chocola maken.

Tip 5: Ze losse mekoare af

Ze doen dus iets om de beurt, eerst de een en dan de ander. Maar wie lost wie af en waar lossen ze elkaar af? Hebben de toekomstige prins en adjudant om beurten een functie bekleed in een bestuur van een vereniging of club? Werkt de een voornamelijk nachtdiensten en de ander overdag? Gaat het deze keer om dames die om de beurt zwanger zijn? Bij een estafette los je elkaar ook af. Hebben ze deelgenomen aan een hardloopwedstrijd waarbij je elkaar af moet lossen of aan de 24-uurs zwemmarathon. Te denken valt ook nog aan een vader en zoon die elkaar aflossen als prins en jeugdprins. Of krijgen we dit jaar weer een Plekker als Prins en lost hij de huidig Prins Frits af?

Als je elkaar aflost doe je het in ieder geval niet samen. Dat is dus eigenlijk niet zo'n goede basis want de Neije en zijn adjudant zullen er toch echt samen iets van moeten gaan maken de komende carnavalsperiode. Hopelijk moeten we deze tip dus niet al te letterlijk nemen.

De extra hint zit er deze week ook weer in. Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van de Neije Prins van Papgat al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.


30e Rooise Klompenklets komt er aan

Sint-Oedenrode - Na de geweldige reacties op de 29e klompenklets van 2016, is de Kletscommissie van K.V. de Narrekap wederom vol goede moed begonnen om ook voor de 30e editie een topprogramma neer te zetten. Met de allerbeste tonpraoters uiteraard!

In het weekend van 24, 25 en 26 november a.s. zal, in De Beurs het jaarlijkse spektakel van K.V. de Narrekap weer los barsten. Dit evenement behoort al jaren tot de top van tonpraatevenementen en is een echte traditie binnen het carnaval in Papgat.

Veel organisaties kondigen vol trots de toppers aan, zoals de Brabants kampioen en de winnaar van de Zilveren Narrekap. De echte vooruitziende blik zit echter bij K.V. de Narrekap. Zij weten al jaren op rij een programma samen te stellen waaruit de grote winnaars van dat seizoen voortkomen. Ook dit jaar staat het programma wederom vol toppers die hun sporen ruim verdiend hebben en/of nog gaan verdienen. Zo staat debutant Jo Deckers in het programma, die aangetoond heeft met de "grote jongens" mee te kunnen. Ad Vermeulen staat na een turbulente (privé) tijd weer zijn "mannetje" in de ton. Ook oudgedienden en meervoudig kampioenen Berry Knapen, Hans Eykemans en Frans Bevers zullen optreden, Het programma wordt compleet gemaakt door de huidige Brabants kampioen Hans Keeris en de laatste winnaar van de Zilveren Narrekap Boy Jansen, uiteraard allebei met een nieuwe buut. Kortom, weer een veelbelovend programma dat garant zal staan voor een heerlijke avond (of middag) lachen, gieren, brullen. Vrijdag 24 en zaterdag 25 november aanvang 20.00 uur (zaal open 19.00 uur) en zondag 26 november aanvang 15.00 uu (zaal open 14.00 uur). De voorverkoop zal plaatsvinden bij Grand café de Beurs op zaterdag 7 oktober aanvang 12.00 uur. Toegangsprijs € 12,50.

Grand café & Zalencentrum de Beurs organiseert, op zondag 26 november, een smakelijke brunch voorafgaand aan de Klompenklets, totale kosten € 22,50 dit is uiteraard incl. toegangskaart voor de Rooise Klompenklets. Aanvangstijd van de brunch om 12.00 uur. Natuurlijk zijn de kaarten ook los te koop (€ 12,50) voor het programma. Na 7 oktober vindt de kaartverkoop plaats via Grand café & Zalencentrum de Beurs, Heuvel 44 te Sint-Oedenrode. Tijdens de Rooise Klompenklets zijn meegebrachte etenswaren NIET toegestaan, (Grand café de Beurs zal zorgen voor alternatieven).

Boek over Rinus van Kasteren

Wel eens gehoord van: Wil den Hartog, Jack Middelburg, Spaan, Streuer, Timmer, van Kessel, van de Wal, van Dulmen en gebroeders van der Kruijs? Grote namen uit de motorracerij. In dat rijtje past onze dorpsgenoot Rinus van Kasteren.

Hij genoot grote bekendheid in de jaren '70 en begin jaren '80. Behalve dat Rinus een groot sportman was, had hij ook veel verstand van de motor als dusdanig. Zo stond hij bekend als groot specialist op het gebied van de uitlaten. Hij werd ook wel een "uitlaat kunstenaar" genoemd door zijn collega's. Tegenwoordig ken ik Rinus meer als: "uitgaans-kunstenaar." Altijd gezellig.

In Rooi had Rinus een grote supportersclub die domicilie had bij café den Oldtimer. Alwaar Jan Lathijnhouwers de drijvende kracht was. Jan heeft toentertijd veel betekent voor Rinus. Tientallen, zo niet honderden supporters gingen mee wanneer Rinus ergens moest racen. Wat was Rooi trots op hem toen hij op grootse wijze in 1974 de 24-uurs race van Oss won samen met zijn compagnon Johan van der Wal. Rinus reed toen op een Kawasaki als ik me goed herinner. Rinus behaalde nog tientallen aansprekende overwinningen.

Nu heb ik er niet veel verstand van maar ik begreep van Rinus dat hij in diverse klassen reed. Getuige ook de uitslagen van 1971 tot en met begin jaren '80: 50 cc, 125 cc , en 350 cc. In 1976 won Rinus het algemeen klassement van alle wegraces van dat seizoen in de klasse 250 cc. Zaterdag komt er een boek uit over Rinus, geschreven door zijn broer Mari.

Een relativerende uitspraak van snelle Rinus was: "d'r is niks zû snel es 'n oog".


Expositie oud Rooienaar Maarten Ketelaars

De expositie 'Sensus Tactilis' van fotograaf en oud Rooienaar Maarten Ketelaars is op dit moment te bewonderen in de Granaatzaal van het Kruithuis in Den Bosch. De expositie staat in het teken van herinneringen, gedachten en gevoelens.

Maarten projecteert zijn werk in het algemeen op canvas, maar voor deze serie ging hij met glas aan de slag. "Ik had de nijging om met andere technieken te werken en ik heb mij daarbij gefocust op imperfectie", vertelt Maarten. "Herinneringen zijn vaag en je hele tijdslijn is onzeker. Die onduidelijkheid wilde ik graag vastleggen."

Dit is niet de eerste keer dat Maarten afstand doet van zijn vertrouwde canvaswerk. Tijdens een eerdere expositie heeft hij zijn beelden letterlijk bevroren. "Dat was een beetje onhandig", lacht de kunstenaar. Naast het werk van Maarten is ook het werk van Jasmijn Duterloo te aanschouwen. Afgelopen zondag werd de expositie geopend en deze is te bezoeken tot 22 oktober.

Uniek verhaalconcert in Biobest

De Russische docente en schrijfster Sandra Geller trekt al geruime tijd door de Nederlandse theaters met bijzondere verhaalconcerten : een combinatie van een lezing en een film met hetzelfde thema. Eerder werden meet veel success en belangstelling verhaalconcerten met het thema Rembrandt, Chagall en Modigliani uitgevoerd in o.a. De Verkadefabriek in Den Bosch, het Chassétheater in Breda, Bioscoop Cinecitta in Tilburg, de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

Op 5 oktober a.s. brengt Sandra Geller deze unieke uitvoering éénmalig in het Biobest Theater met de Russische film EEN WREDE ROMANCE. Deze zelden eerder vertoonde film, met o.a. de beroemde russische acteur Nikita Mikhalkov, is gebaseerd op het toneelstuk MEISJE ZONDER BRUIDSSCHAT van Aleksandr Ostrovski. Deze voorstelling is tevens het openingsconcert van het Festival Muzikale Oktober Best (www.stichtingmob.nl).

De filmvoorstelling wordt voorafgegaan door een verhaalconcert en gepresenteerd door Geller. De muziek wordt uitgevoerd door de bekende pianiste, componiste en zangeres Olga van der Pennen uit Best en violiste Olena Lavrenko, beiden russische muzikanten. Het verhaalconcert begint om 19:00 uur. Kaarten (€ 12,50 p.p.) zijn verkrijgbaar via www. biobest-theater.nl. of aan de kassa van het Biobest Theater.

Wereld Dierendag bij Kinderboerderij Kienehoeve

Wereld Dierendag is een dag waar iedereen met plezier naar uitkijkt! Onze huisdieren worden overladen met lekkernijen en knuffels.

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier, deze kan men dan bekijken in dierentuinen en op kinderboerderijen. Ook deze dieren 'vieren' dierendag en wij doen maar al te graag mee! Dinsdag 4 oktober is de kinderboerderij dan ook (bijna) de gehele dag open!

Alle kinderen zijn met hun begeleiders van harte welkom tussen 09.30 en 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur, zij krijgen dus volop de gelegenheid het zelf meegebrachte lekkers uit te delen! Sommige dieren zijn dol op groenteafval, andere zijn wellicht blij met wat extra brood of wortelen. Laten we die dag extra lief zijn voor de dieren die ons het gehele jaar plezier bezorgen……. U bent natuurlijk van harte welkom, de dieren zullen u dankbaar zijn!

Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 29 september liggen voor de derde keer deze maand de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22.

Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Dinsdag 3 oktober gaat men weer wandelen. Heb je zin om mee te gaan kom dan om 18.30 uur naar Meerschot. In de maand oktober heeft men weer vele leuke activiteiten voor leden en niet leden. Op 22 oktober is er bij Meerschot een speelgoed- en kledingmarkt. Verkoop van 10.00 tot 12.00 uur. Zaterdag 28 oktober de Halloween optocht door de wijk. Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je de plattegrond bij Meerschot halen voor de adressen en op zondag 29 oktober vanaf 11.00 uur is er de jaarlijkse paranormale dag. Tot dan allemaal.

Collecte Nierstichting

Mevrouw van Hoof collecteert dit jaar voor de 45e keer! Een jubileum. Wat heel bijzonder is, is dat ze een van de eerste in Sint-Oedenrode was die voor de Nierstichting ging collecteren! Hier op de foto samen met haar dochter Ellen die ook al jaren collecteert en Esther, de wijkhoofd 'centrum', van de Nierstichting. Zij wil graag iedereen bedanken die dit jaar weer op pad is geweest!

Bankjes nieuw leven

Foto:

Zo nu en dan worden bankjes in de Rooise natuur vernield. Door wie? Dat is moeilijk te zeggen, maar soms ligt plotseling een plank los, of wordt zelfs beton kapot gemaakt zodat de bankjes amper te maken zijn. Een Rooienaar die niet met zijn naam in de krant wil, heeft er zijn hobby van gemaakt om die bankjes te repareren. Op geheel eigen wijze, maar de mensen kunnen in ieder geval weer zitten. Op verschillende plekken in Rooi heeft hij een creatie gemaakt, waaronder deze.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 21 september kunt u kijken naar: 15 Jaar fietsen met Fifty Fit, Schuimparty voor jongeren in The Joy, Open Monumentendag, Expositie Frans Alkemade, Roois Theater met Zorro "Z", Fokpaardendag.

Special: Stroomopwaarts Meierijstad

Special: "In de oorlog": deel 5 – Na de oorlog
Serie korte films over leven in oorlogstijd in onze regio.

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel. 0413-471193.


Servicedag bij Huiskens

De eerste Widex hoortoestellen Servicedag bij Huiskens Optiek & Horen. Iedereen met een Widex hoortoestel is welkom om haar of zijn hoortoestel te laten controleren. Als enige fabrikant organiseert Widex de hoortoestel-Serivcedagen voor haar klanten en op 28 september zijn ze in Rooi.

Een technicus van Widex, Martin, komt dan met zijn notebook, microscoop, gereedschap, schoonmaakspullen, reparatieonderdelen en 30 jaar reparatie-ervaring. Een kei dus in zijn vakgebied. Martin zal kijken hoe het met de conditie van uw hoortoestellen is gesteld. Hij zal de toestellen schoonmaken en voert eventuele kleine reparaties ter plekke uit. Dit helemaal gratis.                 Bent u benieuwd hoe een hoortoestel er van binnen uitziet? Dan laat hij u dit door de microscoop zien. Het zal u verbazen wat er allemaal in een toestel zit aan techniek, maar ook aan vuil. Soms zijn er zelfs kleine insecten te zien.

Reacties zoals: wat interessant, wat leuk en wat fijn krijgt Martin altijd te horen. Meestal mag hij het jaar daarna veel van dezelfde klanten weer welkom heten. Hopelijk mogen Martin en wij u als Widex hoortoestel drager ook welkom heten op 28 september!

DJ in een Tuk Tuk en een modekaravaan

Fashion & Food najaar staat komende zondag op het programma. De winkels gaan de zintuigen prikkelen. Een modekaravaan en een DJ in een Tuk Tuk helpen daarbij.

De horecaondernemers staan klaar om gasten te laten proeven van allerlei lekkernijen terwijl men kijkt en geniet van de voorbijtrekkende modekaravaan. Onder aanvoering van een dj in een heuse Tuk Tuk zullen de modellen de nieuwste najaarscollectie tonen. Niet op een podium maar met de winkelstraat als catwalk. Op het podium op het "Heuvelplein" zal naast de kindermodeshows een live make-over plaatsvinden. Dat is mede mogelijk gemaakt door Stylish kapper en Skincare. Uiteraard hoort daar ook een nieuwe outfit bij, mogelijk gemaakt door de winkeliers. Wilt u kans maken? Dat kan via de Facebookpagina van Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

Tijdens het Fashion & Food Festival zal op de Markt het wijnfestival van Serviceclub Sint-Oedenrode plaatsvinden. Onder het genot van een hapje kan men wijnen proeven van verschillende Rooise ondernemers. De opbrengst gaat naar het goede doel, dit jaar is dat het eiland Sint-Maarten.
Modekaravaan (Markt-Heuvel-Kofferen-H Hendrik-Heuvel-Markt) 13.00uur // 14.30uur // 16.00 uur. Kindermodeshow Heuvelplein 14.00 uur // 15.30 uur.


Olland kermis was volop genieten

Foto: Jos van Nunen

De kermis in Olland zit er helaas weer op. Na een aantal dagen feest en gezelligheid is het weer wachten tot volgend jaar.
Voor jong en oud was er ook dit jaar weer voldoende te beleven op de gezellige kermis. Bij de Ollandse terrassen was het weer een drukke bedoeling. Omdat ook de zon zich van zijn beste kant liet zien was het volop genieten buiten van zowel de attracties als het terras. Opnieuw een geslaagde kermis voor het kerkdorp!


Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Burendag voor buurbuurten

Foto: Hans van den Wijngaard

Bij de burendag denkt iedereen meteen aan buren die elkaar eens op een andere manier willen leren kennen. Maar aan buurten die gezamenlijk iets willen doen wordt minder snel gedacht. Toch is dat wat de wijken Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos zaterdag hebben geprobeerd.

Op het terrein voor de Kienehoefschool was zaterdagmiddag een kleine braderie ingericht. Bewoners en bedrijven uit de wijken lieten daar zien waar ze goed in zijn. Zo waren er voor een paar stuivers verschillende producten te koop, maar mocht ook gratis worden geproefd van baklava. Wie zijn, maar vooral haar haren, eens netjes in model wilde laten brengen die kon ook op het burenfeest terecht.

Ook vorig jaar gebruikte de wijkraad van Kienehoef, Kinderbos en Cathalijne de burendag als aanleiding om de mensen uit deze wijken nader met elkaar kennis te laten maken. Daarbij wordt de wijkraad door medewerkers van Welzijn de Meierij met raad en daad bijgestaan. Gerry Jochems van Welzijn de Meierij is vanuit haar werk bemoeit met deze drie Rooise wijken. Samen met enkele van haar collega's en een groot aantal vrijwilligers was zij zaterdag nadrukkelijk aanwezig op het buurtfeest van de wijkraad.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Toch viel het aantal bezoekers van het buurtfeest ondanks een oproep in DeMooiRooiKrant van vorige week in verhouding tot het aantal inwoners van de drie wijken tegen. Mogelijk dat de wijkraad zich toch actiever bij alle inwoners van de drie wijken moet promoten voor het verkrijgen van een breder draagvlak in de wijk. "Vooral bewoners die geen kinderen op de twee basisscholen in de wijk hebben, hebben het gevoel niet bij de activiteiten van de wijkraad te worden betrokken", aldus één van de bezoekers die op het geluid rondom het feestgedruis was afgekomen.

Ook de bewoners van de Kalmoes en enkele aanwonenden van de Kruidenlaan vierden voor de tweede maal burendag. De dag begon om 10.00 u met koffiedrinken voor twee werkploegen. Onder deskundige leiding van buurtbewoner en hovenier Peter van der Loo startte vervolgens een groepje met een flinke opknapbeurt van het openbaar groen waardoor het achterstallig onderhoud meteen werd weggewerkt. De andere groep zette de tent op en richtte het pleintje in. Daarna verzamelden de buurtbewoners zich op het pleintje van de Kalmoes en werd iedereen verwelkomd met een kopje koffie/thee met "iets lekkers", gemaakt door buurtbewoners. Om 16.00 u startte een wandeling voor de liefhebbers en de overige buurtbewoners bleven lekker buurten op het gezellig ingericht pleintje. Om 18.00 u werd er gezamenlijk gegeten: zelf gemaakte soep, – broodje ei ter plekke gebakken door onze echte bakker, Jan Bekkers, – pannenkoeken en poffertjes gesponsord door buurtbewoner Alex Veldt en als toetje een ijsje voor iedereen.

Ook op verschillende andere plaatsen in Sint-Oedenrode werd zaterdag burendag gevierd en soms ging dat tot in de kleine uurtjes door.


Zonnige burendag op de "Kalmoes"

Zaterdag 23 september was het weer zover: de landelijke burendag. Deze dag, gesponsord door het Oranjefonds, heeft als doel buurtbewoners dichter tot elkaar te brengen middels allerlei initiatieven/activiteiten. De buurt wordt leuker – veiliger – socialer als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Ook de bewoners van de Kalmoes en enkele aanwonenden van de Kruidenlaan vierden voor de tweede maal burendag.

De dag begon om 10.00 u met koffiedrinken voor twee werkploegen. Onder deskundige leiding van buurtbewoner en hovenier Peter van der Loo startte vervolgens een groepje met een flinke opknapbeurt van het openbaar groen waardoor het achterstallig onderhoud meteen werd weggewerkt. De andere groep zette de tent op en richtte het pleintje in. Om 14.30 u verzamelden de buurtbewoners zich op het pleintje van de Kalmoes en werd iedereen verwelkomd met een kopje koffie/thee met "iets lekkers", gemaakt door buurtbewoners. Twee ervaringsdeskundigen op het gebied van veiligheid in de wijk en op het gebied van 'zorg en welzijn voor elkaar' gaven vervolgens uitleg. Martijn van de Langenberg vertelde iets over het project BIN ( Buurt Informatie Netwerk) in de wijk Kienehoef en Marianne Bekkers vertelde hoe haar buurt ( 't Everse) ' zorg en welzijn voor elkaar' heeft georganiseerd. Om 16.00 u startte een wandeling voor de liefhebbers en de overige buurtbewoners bleven lekker buurten op het gezellig ingericht pleintje. Om 18.00 u werd er gezamenlijk gegeten: zelf gemaakte soep, – broodje ei ter plekke gebakken door onze echte bakker, Jan Bekkers, – pannenkoeken en poffertjes gesponsord door buurtbewoner Alex Veldt en als toetje een ijsje voor iedereen.

Op naar de winter!

Zo, de vakanties zijn weer voorbij. Ook bij ons is het normale leven weer begonnen. Onze vakantie in het Rooise was super. We hebben genoten van de kermis. Veel vrienden en bekenden weer ontmoet en veel mogen vertellen tot de stem er weer schor van was.

Het blijft een speciaal iets, dit spektakel. Om de week vol te maken hebben we nog een dag aan zee genoten. En met de dames een dag in Amsterdam doorgebracht natuurlijk. Daar kijk je je ogen uit aan alle mensen en nationaliteiten die daar rondlopen. De Efteling stond ook op het wensenlijstje en hebben we natuurlijk bezocht. Gelukkig was het er niet te druk en was het super weer. Na thuiskomst begint dan meteen het dagelijkse leven weer. Wassen, strijken, poetsen, koken etc. etc. Bij ons heeft de herfst ook meteen zijn intrede genomen en zoals het weer nu is begint de winter alweer te kriebelen. Hopend op veel sneeuw en mooie concerten. Dit jaar treden onder andere Andrea Berg en Helene Fischer op. Met dit alles in het vooruitzicht kan het seizoen eigenlijk al niet meer kapot. Dus voor komende winter:

Auffe aufn Berg.
Liebe Grüßen vanuit Kappl,

Geert, Maaike en Lieke Termeer

Chelsey is een lieve, aanhankelijke Mechelse Herder teef van ongeveer 8 jaar oud. Dat is overigens niet aan haar te zien, ze is nog erg fit en graag actief bezig.

Ze speelt graag met tennisballen (en/in water) en ook wandelen vindt ze erg leuk. Ze sjouwt dan ook altijd een tennisbal mee. Ze is wel kampioen ontsnappen, ze kan erg hoog springen en zich tussen kleine ruimtes wringen dus een afgezette tuin is een must! Anders gaat ze achter andere dieren aan, haar prooidrift is erg hoog. Ze reageert wisselend op reutjes, met teefjes kan ze helaas niet. Als ze haar energie kwijt is, vindt ze het heerlijk om te knuffelen. Ze is graag bij je en vindt het erg fijn om aandacht te krijgen. Wie geeft deze lieve knuffelkont een gouden mandje? Ze wacht al sinds december!

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Historische beelden week 39
Herkent u de mannen voor de kerk op deze foto? Laat het ons weten. Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop gerust eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing historische beelden week 38
Helaas hebben we op de historische beelden van week 38 geen reacties ontvangen.

Oplossing historische beelden week 37
Ik heb DeMooiRooiKrant gelezen van week 37. Ik herken mijn oma en opa hierop. Het is 54 jaar geleden.

Bram Klein


Aftrap Rooise Klompenreeks

Al bijna een eeuw wordt de Nationale Klompenbeurs in Rooi georganiseerd en daar mogen we best een beetje trots op zijn. Vanaf aankomende vrijdag gaat dit evenement voor de negentigste keer van start. Voor de eerste keer in De Gasthuishoeve. Sint-Oedenrode is een echt klompendorp en de komende weken bekijken wij de rijke geschiedenis van dit ambachtelijke vak en de connecties met Sint-Oedenrode. Daarnaast staat er een aantal mooie projecten voor de deur rondom de Rooise klomp. Kortom, er is genoeg te vertellen! In deze eerste aflevering de geschiedenis van de Zilveren Klomp. De prestigieuze prijs die klompenmakers kunnen winnen.

De Zilveren Klomp
De Zilveren Klomp is de prijs die de gemeente Sint-Oedenrode ooit als wisselprijs beschikbaar heeft gesteld voor de beste klompenmaker. Hij is vervaardigd door de Firma De Leeuw te 's-Hertogenbosch en werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse Klompenbeurs. Ook dit jaar wordt de zilveren klomp weer uitgereikt.

Door: Willie Damen van de Mosselaer

Foto's uit de collectie van Jo van der Kaaij

De eerste winnaar van de Rooise Zilveren Klomp was C. Vogel uit Best. De eerste klompenmaker uit Sint-Oedenrode die hem in ontvangst mocht nemen, was Johannes Hastenberg in 1932 (rechts op de foto).

In de notulen van de gemeenteraad van Sint-Oedenrode uit 1930 lezen we een aardig verslag over de eerste uitreiking van de zilveren klomp aan de winnaar: "Voorstel van Burgemeester en Wethouders tot steunverlening aan de vijfde Brabantse Klompenbeurs. De Voorzitter zegt dat Burgemeester en Wethouders van oordeel zijn geweest, dat de gemeente zich niet onbetuigd moet laten bij het vieren van dit eerste lustrum en bij de officiële opening der Klompenbeurs door de Heer Commissaris der Koningin in deze Provincie op 4 september aanstaande.
We hebben reeds de verschillende schoollokalen in orde laten brengen, hetgeen toch reeds hard nodig was, en verder hebben Burgemeester en Wethouders gemeend aan de officiële personen bij de opening een Brabantse koffietafel te moeten aanbieden, waarbij als gastheren zullen fungeren het College van Burgemeester en Wethouders, met raadsleden en secretaris, en verder de genodigden, zoals o.a. de burgemeesters en pastoors uit de aangrenzende gemeenten, het bestuur van de Klompenbeurs, het bestuur van de Nationale Bond, en nog enkele anderen, in totaal 40 à 50 personen.
Verder stellen Burgemeester en Wethouders voor als prijs beschikbaar te stellen een zilveren klomp (als wisselprijs) welke klomp eigendom zal blijven van de gemeente, en waarop zal worden gegraveerd den naam van de persoon, die het hoogste aantal punten behaalt op de tentoonstelling. Aan de kampioen zal een klein zilveren klompje worden uitgereikt. De kosten hiervan zullen bedragen ongeveer fl. 140,- á fl. 150,-, doch hiermede wordt voorzeker een der voornaamste industrieën in de gemeente mede gesteund.
De heer Van de Laar meent dat het zijn plicht is als klompenmakerspatroon reeds nu een woord van dank te brengen aan het gemeentebestuur voor de steun, die de Klompenbeurs reeds tot heden van hen mocht ontvangen, en is er van overtuigd, dat zeer zeker alle Rooise klompenmakers met deze besluiten zullen medeleven.
De heer Van Acht kan zich wel met het voorstel verenigen, doch vreest voor het scheppen van precedenten, en is van oordeel dat men daarom voorzichtig moet zijn met het nemen van dergelijke besluiten. De Voorzitter noemt het een verblijdend teken, dat we hier in Sint-Oedenrode ook iets tot stand kunnen brengen en dat deze gemeente het centrum is van de Klompenindustrie. Het voorstel van Burgemeester en Wethouders wordt daarna met algemene stemmen aangenomen.

De Klompenbeurs
De Klompenbeurs was destijds één groot feest. Het was een hele happening omdat er in die tijd nog niet veel te doen was. Mensen kwamen van heinde en verre naar Rooi, om het evenement bij te wonen. Door de jaren heen is de vorm van het jaarlijkse klompenevenement in het nieuw gestoken. Zo is de Klompenbeurs vervangen door de Klompenmakers Contactdag en voor het eerst in de geschiedenis is de Klompenkeuring toegankelijk voor publiek. Voorheen werden de klompen gekeurd achter gesloten deuren. Aan de wijze waarop de klompen worden gekeurd, is niets veranderd. De klompen worden beoordeeld op drie elementen: de pasvorm, het model en de kwaliteit. De keuring is een mooie traditie die al tientallen jaren in eren wordt gehouden.

Op vrijdag 29 september vindt de 95e Klompenkeuring van de Nederlandse Vereniging van Klompenmaker (NVK) plaats in De Gasthuishoeve. Iedereen is welkom! Daarnaast is De Gasthuishoeve het hele weekend geopend en er zijn diverse activiteiten en demonstraties rondom de klomp te bewonderen. Op vrijdag 6 oktober wordt de winnaar van de Zilveren Klomp bekend gemaakt.


20 / 40

21 / 40

Vormseldag 2017

Het belangrijkste onderdeel van de vormselvoorbereiding in onze parochie is de jaarlijkse Vormseldag. Dan komen alle vormelingen van onze eigen Odaparochie, samen met de vormelingen van de Michaëlparochie van Schijndel, Sint-Michielsgestel, Den Dungen en Gemonde bij elkaar.

De leiding van de dag is in handen van jongeren van de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV). Zij vertellen over het geloof, over de heilige Geest en ze doen allerlei leuke en leerzame spellen.

Dit jaar zijn we te gast in Son op basisschool De Bloktempel. De opzet van het programma is wat gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Na een ochtendprogramma in de gymzaal van de school gaan we het dorp in met een lijst van opdrachten. Tenslotte verzamelen we in de Sint Petrus' Bandenkerk, waar we gezamenlijk de dag afsluiten met een korte viering.

Hopelijk wordt het voor al onze vormelingen een gezellige en vooral inspirerende dag.

diaken Wilchard Cooijmans


Oktober-rozenkransmaand

Naast de meimaand is ook oktober toegewijd aan Maria. In de oktobermaand staat het rozenkransgebed centraal. Wij worden uitgenodigd om ons bij dit wereldwijd gebed aan te sluiten.

Met Maria overwegen wij in dit gebed het leven, lijden, sterven en verrijzen van haar Zoon Jezus. Daarnaast worden wij uitgenodigd om de intenties van de Kerk, de wereld en van ons eigen leven in dit gebed toe te vertrouwen aan de Moeder Gods. Er zijn vele noden om voor te bidden. Er is ook veel om dankbaarheid voor uit te spreken. Dat alles mag samenkomen in het gebed van de oktobermaand. In onze parochie is ruime gelegenheid om het rozenkransgebed mee te bidden. Van harte welkom!

In Son en Breugel:
Dinsdag en donderdag 18.10 uur: St. Genovevakerk
Woensdag                        18.40 uur: St. Petrus' Bandenkerk
Zaterdag:                         19.00 uur: Mariakapel Beverlaan

In Sint-Oedenrode:
Maandag, donderdag en vrijdag 8.40 uur: Dagkapel Goede Herder
Dinsdag        08.40 uur: St. Antoniuskerk
Dinsdag        19.00 uur: Dagkapel Odendael
Woensdag 18.40 uur: H. Ritakapel Boskant

Actie Schoenmaatjes Wie maak je blij met een onvergetelijk cadeau?

De actie Schoenmaatjes gaat weer beginnen. Dit is een actie van Edukans, waarbij kinderen in Nederland een schoenendoos vullen met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor kinderen in arme landen. De afgelopen jaren zijn maar liefst twee miljoen kinderen verrast met een prachtig cadeau.

Deze actie wordt hier georganiseerd door de gezamenlijke kerken van de PKN Sint-Oedenrode/Son&Breugel en de Odaparochie. De doos kan ingeleverd worden tot en met zondag 12 november 2017 op het Parochiebureau in Son, Kerkplein 7, Son of bij het Parochiecentrum de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein1 in Sint-Oedenrode. Maandag tot en met vrijdag van 9.30-12.00 uur.

Hoe vul je een schoenendoos?
Edukans heeft een mooie folder uitgegeven. Daarin staat hoe je de schoenendoos maakt en vult. De folder kan worden afgehaald in de kerken of op een van de parochiebureaus, maar staat ook op de website van de parochie. Voor de verzending wordt een bijdrage gevraagd van € 6,- per schoenendoos.
De dozen worden uitgedeeld in landen als Albanië, Moldavië, Irak of Ghana. Veel kinderen daar leven in moeilijke omstandigheden in weeshuizen, vluchtelingenkampen en sloppenwijken. Een schoenendoos is voor hen een cadeau om nooit te vergeten. Wie ga jij blij maken met een onvergetelijk cadeau?

28 september Ark kinderclub
02 oktober Mogelijkheid tot pastoraal gesprek Odendael
Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel
06 oktober Rondbrengen ziekencommunie
07 oktober Vormseldag

Tweet van de paus

Wanneer wij trouw zijn aan Christus en goede werken doen, dan kunnen wij het Licht van Gods hoop laten schijnen.

Kerkberichten

H. Martinus Olland
Za 30/9, 17.30u.
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Maria van Acht-van Hout, Toos de Haas-Verberne, overleden ouders De Bie-v.d. Berk, Lambert Uijen, Jas Huijberts, Miet Huijberts-Appeldoorn en dochter Sjaantje.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 01/10: Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Mariet Verschuijten, Theo v.d. Meulengraaf, Mieke Smits- Hulsen, Diny Vos- Steenbakkers, Nel van Hastenberg- Smits, Annie v.d. Laar.
Di 03/10: 09.00 uur Eucharistieviering.

Martinuskerk (centrum)
Za 30/09:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Jan van de Ven, Harrie Vos, Lien Kraus – Holsken, Tonia en Harrie Hulsen – Swinkels, Jan Kanters.
Zo 01/10: Zesentwintigste Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Lucie Claessens – Kikken, José van Oirschot – Heijmans, Jas en Miet Heijmans – van Wanrooij en zoon Wim, Overleden familieleden van familie van Bree, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuyzen – Hazenberg, Tonny de Brouwer – Russens, Piet van de Donk vanwege zijn sterfdag, Huward Bekkers, Tonnie van 't Hof – van den Tillaart (maanddienst) en Jan van 't Hof, Jan van Acht en overleden familieleden, Marietje Versantvoort – van der Pas, Ine van den Brand – Linders, Siraar en Bertha van Erp – van de Ven. 12.30 u: Doopviering Levi Schenkels. 13.15 u: Doopviering Lynn van der Heijden. In de maand oktober, Rozenkransmaand, wordt elke doordeweekse Viering voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Ma 02/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk. 09.00 u: Eucharistieviering
Di 03/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel. 09.00 u: Eucharistieviering. 19.00 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel in Odendael.
Wo 04/10: 18.40 u: Rozenkransgebed in de Heilige Ritakapel te Boskant. 19.00 u: Eucharistieviering. Intenties: Dora van Hastenberg.
Do 05/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk. 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 06/10: Eerste Vrijdag van de Maand 09.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van Odendael. 10.00 u: Eucharistieviering in Odendael.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 27/09:
Geen Eucharistieviering.
Za 30/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 01/10: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intentie: Jan Swinkels.
Wo 04/10: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 06/10: Eerste Vrijdag van de maand 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 07/10: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel, 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
In de maand oktober wordt het Rozenhoedje gebeden: elke woensdag om 18.30 uur in de Sint Petrus' Bandenkerk elke zaterdag om 19.00 uur in de Mariakapel aan de Beverlaan.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 01/10:
Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. Bas Stigter + kindernevendienst

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 26/09:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 28/09: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 01/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
intentie: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Hens Aelmans, Lies Sanders-van den Boogaart, Miet Foolen, Ine en Piet Maximus, ouders van Kuijk-van Hastenberg en Janus Jan Johan Harrie en Piet, Annie Swinkels-Manders, 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Di 03/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 05/10: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 07/10: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: overleden ouders Versantvoort-Derks.
Zo 08/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Hein en Corrie Raaymann-van Oirschot, Truus van den Tillaart, Robert en Marieke van der Lande Wijnands, Gerard Lenting, Kitty Lagraine-Konings.

Odendael
Zo 01/10:
10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Harry Verschuren, Jan Verkampen.
Di 03/10: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte in Odendael.


Paddenstoelenwandeling

Foto: Lonja Woonings Foto: Lonja Woonings

Het is weer herfst. Tijd voor paddenstoelen. Al eeuwen spreken zij tot de verbeelding. Dat blijkt al uit hun namen: heksensnot, duivelsei, elfenbankje. Daarom gaat de Heem-natuurgroep op zondag 1 oktober op pad in het Noorden van de Geelders om deze mooie natuurverschijnselen te zoeken, nader te bekijken en hun magische namen te ontleden.

De Geelders is een belangrijk nat leembos dat veel soorten bijzondere planten en dieren herbergt. Nu is het tijd voor de vele prachtige paddenstoelen die er jaarlijks verschijnen.

De wandeling is bedoeld voor iedereen die interesse heeft. Ook kinderen zijn van harte welkom. Laarzen of stevige schoenen zijn een aanrader want het kan er nat zijn. Voor carpoolers is het vertrek om 9 uur op de Markt in Sint-Oedenrode. Mensen die rechtstreeks willen komen kunnen zich rond 9.15 aansluiten bij de groep op de parkeerplaats aan de Schijndelsedijk in Boxtel.

Cursus wijsheidstradities

Religie, geloof, spiritualiteit, wijsheid, (on)zin? Een cursus in wijsheidstradities. Op donderdagavond 19 oktober start de cursus wijsheidstradities in het Tuinatelier aan de Stompersstraat. In acht avonden komen verschillende wijsheidstradities aan bod, waaronder de oerreligies, het hindoeïsme, het boeddhisme, het judaïsme, het christendom, de islam, de Chinese religies, soefisme en mystiek.

Naast het opdoen van kennis kunt u zich ook afvragen hoe u zich verhoudt met deze wijsheid. En het is ook een kans tot innerlijke groei want er is tevens aandacht voor hetgeen zin geeft aan het leven. Een bepaalde voorkennis is niet nodig, wel een nieuwsgierige, open blik voor wat mensen beweegt.

De lessen zijn om de veertien dagen, van 19.30 – 22.00 uur. Uw bijdrage kunt u geven in de vorm van dana, volgens het boeddhistische principe van vrijgevigheid: wat is het u waard? Bent u nu al nieuwsgierig geworden? U kunt bellen voor meer informatie en aanmelding naar Karin van Vlerken, interspiritueel voorloper, tel. 06-13992915.

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Medewerker Maatje voor Maatje
Maatje voor een Maatje is op zoek naar een of twee vrijwilligers die het matchingsteam in Sint-Oedenrode willen versterken. Het maatjesproject is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een gelijkwaardige vriendschap in de eigen omgeving. De werkzaamheden zijn veelzijdig en bestaan o.a. uit het aannemen en registreren van verzoeken en reacties voor een maatje, het organiseren van een kennismakingsgesprek, het matchen van verschillende maatjes.

Je fungeert als contactpersoon en bemiddeld tussen vraag en aanbod. Ook organiseer je kennismakingsgesprekken tussen mogelijke maatjes. Basiskennis van de computer is onmisbaar, daar we werken met een registratiesysteem op de computer. Bent u enthousiast, heeft u inlevingsvermogen en vindt u het leuk om met mensen te werken? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn in overleg, uitgaande van 1 vast dagdeel in de week. (vacaturenummer 19371)

Fietsers voor de duofiets
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is dringend op zoek naar vrijwilligers die samen met iemand willen gaan fietsen op de duofiets. Ook in Sint-Oedenrode zijn er mensen die niet meer zelf naar buiten kunnen om een stukje te fietsen. Voor deze mensen zijn wij op zoek naar vrijwilligers die samen met hen willen fietsen op de duofiets. Wilt u graag iets betekenen voor een ander en bent u graag buiten? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden in overleg, gemiddeld 1 dagdeel per week. (vacaturenummer 10899)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Eten uit de natuur met picknick

Op zondag 1 oktober organiseert IVN-Rooi een wandeling waarbij we vooral gaan kijken wat we in dit jaargetijde nog voor eetbaars kunnen vinden. Zien we in het voorjaar vooral bloemen, in de herfst zijn het voornamelijk vruchten, zaden en bessen die we tegenkomen. Geniet tijdens de wandeling van de prachtige plek, de Eendenkooi van de familie Gloudemans aan de Vlagheide.

We verzamelen om 10.00 uur bij de ingang van de tuin aan de Vlagheide: de poort tegenover het bos, ter hoogte van zijstraatje Het Loo. Na afloop van de wandeling hebben we een picknick op het eiland, met verrassende hapjes en drankjes uit de natuur.

Een leuke activiteit met (klein)kinderen, wel onder begeleiding. Einde ongeveer 13.00 uur. Voor meer informatie en precieze locatie zie: www.ivnrooi.nl

Wapenen tegen criminaliteit

Misschien wekt de titel van dit artikel wel te hoge verwachtingen, maar zeker is dat de gemeente Meierijstad de BIN's, de Buurt Informatie Netwerken kansen geeft. Een BIN bestaat per wijk of kerkdorp uit een aantal vrijwilligers die zich bekommeren om de veiligheid in de eigen woonomgeving. Vorige week stond de buurttent van BIN Meierijstad samen met de politie en de gemeente in Vogelenzang, Olland en Eerschot.

"Nee", zegt Toin Lathouwers, een van de vrijwilligers van het eerste uur. "We zijn er zeker niet om de mensen in de gaten te houden. Ons motto is juist: 'we houden u niet in de gaten, maar we houden het vóór u in de gaten'. "Voor de politie betekent een BIN dat ze beter op de hoogte is van wat er in een dorp of wijk gebeurt", vertelt wijkagente Anouk van Eijk. "Het is fijn voor ons als politie dat we extra ogen in de wijk hebben. We kunnen niet overal tegelijk zijn, maar als mensen een oogje in het zeil houden dan worden we sneller geïnformeerd". Naast Toin Lathouwers is ook Joop Muller één van de BIN-coördinatoren. "Ik wilde als vrijwilliger iets doen. Als BIN-coördinator kan ik grotendeels zelf bepalen wanneer ik iets doe. Maar, ook als je helemaal geen tijd hebt om als BIN-vrijwilliger iets te doen, kun je je nog altijd bij een BuurtApp aansluiten." Voor de mensen uit de wijken Vogelenzang, Olland en Eerschot die de buurttent hebben gemist, maar zich wel bij BuurtApp aan willen sluiten, dat kan. Via binvogelenzang@gmail.com, binolland@gmail.com of bin1eerschot@gmail.com kunt u zich aanmelden.

Meierijstad doet mee aan Nationale Duurzame Huizen Route

Foto: Lisa vd Ven

Op zaterdag 4 en 11 november 2017 zijn de opendeurendagen, ook in Meierijstad. Huiseigenaren van duurzame huizen in Meierijstad openen hun deuren en delen hun kennis en ervaringen met geïnteresseerden. Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het College van B&W van Meierijstad. Gemeente Meierijstad ondersteunt dit initiatief en moedigt haar inwoners aan om hun woning open te stellen.

"Veel mensen willen hun huis wel meer energiezuinig maken, maar weten vaak niet waar te beginnen. We vinden het als gemeente een mooie en laagdrempelige manier voor onze inwoners om elkaar op weg te helpen. Ik hoop dat veel mensen van de gelegenheid gebruik maken om elkaar op te zoeken. En als mensen al veel maatregelen hebben genomen is het natuurlijk prachtig als zij meedoen met hun woning en hun ervaring willen delen" aldus wethouder van Rooijen. Alle kennis en ervaring met het toepassen van duurzame maatregelen zijn welkom. Zowel bij bestaande woningen als nieuwbouw. Denk aan zonnecollectoren, warmtepompen, zonnepanelen en hergebruik van materialen. Van Rooijen: Onze ambitie is dat Meierijstad in 2050 energieneutraal is. De grootste winst is, ook op termijn, te behalen bij energiezuinig maken van de bestaande woningvoorraad. Daarom heeft het college ook voorgesteld om juist die groep over de streep te halen met een verduurzamingssubsidie."

In heel Meierijstad dezelfde winkeltijden

Als het aan het college van B&W ligt gaan in heel Meierijstad dezelfde winkeltijden gelden voor de detailhandel. In de Verordening Winkeltijden Meierijstad, waarover de gemeenteraad beslist, staat dat er geen beperking is voor het aantal koopzondagen. In de voormalige gemeenten Schijndel en Veghel was dit al het geval. Nu geldt dat in alle dertien kernen van Meierijstad.

De enige uitzondering hierop is 4 mei, dan moeten eigenaren hun panden uiterlijk 19.00 uur sluiten. In de voorgestelde verordening wordt de wettelijke vrijheid maximaal benut. Dit voorstel is er gekomen na overleg met de drie centrummanagement-organisaties in Meierijstad. In de voormalige gemeente Sint-Oedenrode mochten de winkels maximaal twaalf zondagen open. Alleen voor supermarkten was hierop een uitzondering. Doordat winkels op zondag de vrijheid hebben om open te gaan, hoeven ze geen vrijstellingen of ontheffingen meer te vragen.

Aan de slag met toekomst buitengebied

Onder het motto 'iedereen doet mee' gaan bewoners, bedrijven, belangorganisaties en de gemeente zich buigen over de toekomst van het buitengebied in Meierijstad.

"De kwaliteit van het buitengebied staat bij ons voorop. Wij willen graag horen van bewoners, bedrijven en andere betrokkenen welke wensen, kansen en dilemma's er zijn. Mensen die er wonen en werken weten dat vaak het beste. Vervolgens koersen wij op een gezamenlijke agenda voor de toekomst", aldus wethouder Eric van den Bogaard. Een nieuw kwaliteitskader voor het buitengebied is nodig omdat zich in rap tempo veranderingen voordoen. Voorbeelden daarvan zijn: leegstaand agrarisch vastgoed doordat agrarische bedrijven ophouden te bestaan en schaalvergroting in de agrarische sector. "Wij gaan verder onderzoeken welke ontwikkelingen er zijn en hoe we daarmee omgaan."

Trillingen

Ik heb een iPhone overgenomen van mijn zoon. Dat is de manier om een modernere versie in handen te krijgen zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. En zoonlief is blij dat hij er nog wat voor krijgt. Bij zijn leeftijdgenoten hoeft hij met dit verouderde type telefoon niet aan te komen.

Het is een hele klus om de werking van het apparaat onder de knie te krijgen. Ik vraag mijn zoon het hemd van zijn lijf net zo lang tot ik de kneepjes ken. Ik ben er heel blij mee.

Binnenkort wordt mijn tweede kleinkind geboren en ik wil altijd goed bereikbaar zijn voor als mijn schoonzoon belt. En ik wil perfecte foto's maken. Niet dat dat het allerbelangrijkste is. Natuurlijk niet. Absoluut niet. Tot nu toe is de zwangerschap van mijn dochter Dorien voorspoedig verlopen, maar ik ben pas echt gerustgesteld als het kind geboren is. Ik wil er niet aan denken, maar ik doe het wel: Er kan nog van alles misgaan.

De datum waarop de baby geboren zou moeten worden is verstreken, al dagen, al een week. De onrust wordt steeds heftiger. Hoe moet dat voor de aanstaande ouders zijn? Ik ben blij als ik ze zie. Gretig luister ik dan naar de laatste nieuwtjes rondom de belangrijke gebeurtenis die komen gaat. Elke dag denk ik, hoe zal het zijn? Zal het vandaag gebeuren? Wat zal ik doen? Bellen? Nee, toch maar niet. Overal waar ik heen ga, is de telefoon binnen handbereik. Als ik een keer meen te moeten bellen, omdat ik het niet meer uithoud, neemt Bjorn op. Ik denk meteen: daar heb je het al, ze neemt zelf niet op. Ik bel vast op het verkeerde moment. 'Ja, hallo.' Ik merk dat mijn stem trilt. Hoe gaat het? Alles rustig? 'Ja hoor.' Na een voor mijn gevoel heel lange pauze: 'Ze staat onder de douche. Ze belt wel terug.'

Ik schiet overeind. Wat hoor ik? Dat geluid. Het is mijn telefoon! Kwart voor zes. Dat moet nieuws over de baby zijn. Met mijn ene hand por ik Dirk in zijn zij en met de andere probeer ik mijn telefoon van het nachtkastje te pakken. Ik heb hem. Dat stomme flapje zit er nog overheen. Ik zie het rode en groene telefoontje op het scherm. Ik druk op het groene. 'Ja, ja,' roep ik. 'Het is vandaag onze eerste trouwdag.' Verdraaide grapjas. Ik houd het niet meer van de spanning. Dirk trekt aan mijn arm. De luidspreker moet aan. Ik raak het scherm aan. Nu hoor ik niets meer. Verdorie, ellendig nieuwerwets touchscreen. En dat gebeurt juist nu we op het punt staan te horen over ons kleinkind. Met trillende vingers probeer ik terug te bellen. Voor ik zover ben belt Bjorn weer.

Nu moet ik het goed doen, rustig blijven en het icoontje van de luidspreker aanraken. Dan hoor ik zijn stem weer: 'Het is onze trouwdag en we hebben het mooiste cadeau ooit gekregen. Een prachtige zoon en hij heet Jort.'

De tranen rollen over mijn wangen van blijdschap. Stamelend vraag ik: 'Is alles goed?' 'Ja, alles is goed.' Een paar uur later zit ik dolgelukkig met mijn kleinkind in de armen en kijk ik vertederd naar zijn grote broer Rikkie die met zijn 'grote' knuistjes op zijn manier het baby'tje welkom heet.

Willemien van de Ven

Reageren? schrijvers@impesant.nl

reageren? schrijvers@impesant.nl


Lezing Bert Wagendorp

Bert Wagendorp (1956) is een Nederlandse journalist en schrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde. Momenteel is hij algemeen columnist bij de Volkskrant. Zijn romans Proloog (1995), Ventoux (2013), en het dit jaar verschenen Masser Brock werden allemaal uitstekend ontvangen. Proloog is in het Duits vertaald en Ventoux is inmiddels verfilmd; in beide boeken speelt de wielersport een hoofdrol.

Wie Bert Wagendorp zegt, zegt ook Tour de France. We konden hem de afgelopen jaren regelmatig zien in tv-programma's rond de Tour, en hij geldt dan ook als een echte kenner. Bert Wagendorp heeft veel geschreven over sport o. a. een biografie over Ard Schenk en Tussen Bordeaux en Alpe d'Huez, over 100 jaar Nederland in de Tour.

Foto: Hans van den Wijngaard

In 2015 verscheen Vader en dochterboek dat hij samen met zijn dochter Hannah schreef. Een boek over de vader-dochterrelatie met allerlei tips, liedjes en wetenswaardigheden over vaders en dochters. De werkgroep literatuur denkt met Bert Wagendorp een schrijver te hebben uitgenodigd die beslist ook het mannelijk deel van onze inwoners erg aanspreekt.

De lezing wordt georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt en Boekhandel 't Paperas. De prijs voor de kaartjes bedraagt € 10,00. De lezing vindt plaats op 6 oktober 2017 in de Knoptoren. Aanvang 20.00 uur. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, via de website: www.rooiskultuurkont.nl en aan de kassa.

Novelty viert jubileum met Korendag

Popkoor Novelty bestaat dit jaar 30 jaar. Dit jubileum wordt op zondagmiddag 8 oktober gevierd met een korenmiddag in de Beurs in Sint Oedenrode.

Tijdens deze korenmiddag treden diverse andere koren uit de regio op waaronder bijvoorbeeld popkoor Transparant uit Schijndel, theaterkoor Sincère uit Son en Breugel en Chant'Oers uit Eindhoven. Popkoor Novelty is in 30 jaar uitgegroeid tot een gemengd, zesstemmig koor van 42 enthousiaste leden dat eigentijdse popmuziek brengt onder begeleiding van een eigen combo.

Binnen het koor zijn naast het bestuur, diverse commissies actief om concerten en diverse festiviteiten en evenementen te organiseren. Novelty staat onder leiding van dirigent Peter van Beijnum. Iedereen is van harte welkom om op deze korenmiddag op 8 oktober vanaf 13 uur te komen kijken en luisteren.

Boeken inleveren voor de Boekenbeurs

De organisatie van de Boekenbeurs prijst zich gelukkig dat er in de loop van het jaar voorafgaande aan de Boekenbeurs enorm veel boeken worden ingeleverd. Tot nu toe waren daar twee adressen voor beschikbaar. Namelijk Drankenhandel de Leijer en bij Fried van den Brand.

Daar komt nu een kleine wijziging in. Vanaf heden kunnen boeken als volgt worden ingeleverd. Bij: Fried van den Brand, na telefonische afspraak ( 0413-472190) bij Drankenhandel De Leijer aan de Borchmolendijk 20a op maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag en zaterdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur. Bij het Parochiecentrum bij de Eerschotsekerk aan het Mgr. Bekkersplein van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur, behalve tijdens de schoolvakanties.

De beurs wordt komend jaar gehouden op 24 en 25 februari 2018, het laatste weekend van februari dus.

Hoe normaal is dementie?

Tijdens het minisymposium van Alzheimer Nederland Afdeling Regio 's-Hertogenbosch op 20 september werd stilgestaan bij deze vraag. Er passeerden allerlei initiatieven die ontwikkeld worden om het leven voor mensen met dementie en hun familie te kunnen veraangenamen.

De afdeling bestaat dit jaar 10 jaar. In deze Wereld Alzheimer Week werd dit jubileum gevierd op een interactieve en prikkelende manier in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch

Aan de DWDD tafel zat Onno Hoes als gastheer en Karin Bruers als tafeldame. Zij ontvingen gasten die een bijdrage leveren aan de belangrijkste wens van mensen met dementie: een zo normaal mogelijk leven te leiden. Mooie items passeerden de revue. De SocialSalon in Tilburg waar mensen de kapsalon bezoeken en ook dient als ontmoetingsplek voor ouderen èn voor mensen met dementie. De Generatietuin in Boxtel. Aangelegd zodanig dat mensen met dementie zelfstandig door de tuin kunnen wandelen, genietend van de kleuren en geuren die de tuin voortbrengt, en er ook kinderen in de speeltuin ontmoeten

Een uitgebreid gesprek met een mevrouw en meneer met dementie, die hun ervaringen met de ziekte vertellen. Maar ook over de energie die ze krijgen van bezig blijven en bewegen. Mevrouw die haar passie voor balletdansen nog elke week onderhoudt en op de vraag of dat niet moeilijk is zegt: 'Mijn lichaam onthoudt de bewegingen'. En meneer die nog veel plezier ervaart in het maken van mooie mozaïeken, nu hij geen auto meer mag rijden en ook het fietsen steeds moeilijker wordt.

Een nog jong initiatief in de regio is "Het Andere Wonen". Mensen met geheugenproblemen kunnen, met of zonder partner, in een volwaardig appartement in hun eigen wijk blijven wonen. Veel waardering was voor het feit dat deze kleinschalige woonvorm gegarandeerd toegankelijk is voor mensen met een kleine beurs. Er dat er met zo weinig mogelijk protocollen gewerkt wordt en waar aangesloten wordt bij behoeften van bewoners. Een mantelzorger verwoordde het zo: "Wij zijn ontzorgd".

Vervolgens werden ervaringen gedeeld van twee dementiekoren. Elke veertien dagen komen ze bij elkaar in Oss en Uden-Veghel om onder begeleiding van een professionele dirigent hun uitgebreide repertoire te oefenen en aan het zingen veel plezier te beleven.

De centrale en ook slotvraag was "Wat kan een dementievriendelijke gemeenschap betekenen voor de kwaliteiten van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers?" Saskia Heyboer, wethouder in Vught, gaf aan dat in elke gemeente wel nagedacht wordt over voorzieningen en faciliteiten op maat. Maar ook dat samenwerking van organisaties binnen de gemeenten en gemeenten onderling meer dan noodzakelijk is. "Als wij een dementievriendelijke samenleving willen nastreven moet het taboe van dementie af en zullen wij met z'n allen uit de comfortzone moeten komen. Niet alleen de focus op zorg, maar meer ook op welzijn en samen sterk in de wijk.", zo was de conclusie.

Jo Caris, voorzitter van de jubilerende afdeling, benadrukte dat we er - ondanks al deze geweldige initiatieven - nog lang niet zijn. Samenwerking zowel bestuurlijk als in de uitvoering, borging van de continuïteit van al deze initiatieven is noodzakelijk. Het stimuleren van het maatschappelijk ondernemen door bedrijven in facilitering en financiële middelen, het aantrekken van meer vrijwilligers. Dat moet niet alleen geroepen worden, maar ook uitgevoerd.


Dansen in Odendael

Dansen in Odendael blijft
hartstikke gezellig

Het afgelopen jaar heeft men wat geëxperimenteerd wat betreft het dansen op de woensdagmiddag en zaterdagavond. In goed overleg is destijds besloten om zowel de woensdag als de zaterdag te handhaven.

Men heeft de laatste maanden diverse dansavonden gehouden met live muziek van Rooise Bluf. Dat is zo goed bevallen dat Rooise Bluf heeft aangegeven dat vaker te willen doen.

Zij zijn dan ook min of meer het huisorkest geworden van de KBO en Odendael. In samenwerking met Odendael hebben zij dan ook besloten om dit jaar elke eerste zaterdag van de maand Rooise Bluf te contracteren. Dat houdt wel in dat de andere zaterdagavonden komen te vervallen.

De dansavonden met live muziek van Rooise Bluf zijn voorlopig gepland op: zaterdag 7 oktober, zaterdag 4 november en zaterdag 2 december. De Entree blijft € 2,- Men gaat dan voor het nieuwe jaar 2018 een en ander opnieuw bekijken.

Men hoopt dat we er veel mensen op deze manier een groot plezier mee doen en dat men dan op deze manier in het nieuwe jaar ook door kan gaan. Tijdens de woensdagmiddagen blijft DJ Wim van Schijndel de muziek verzorgen en Huub van de Zanden zal hem vervangen indien Wim verhinderd is. Iedereen veel plezier gewenst.


Wijnfestival in Rooi

Dit weekend barst Fashion and Food najaar los in het centrum van Sint-Oedenrode. Volop mode, gezelligheid en de nieuwste trends natuurlijk. Tijdens deze feestelijke dag zal de Serviceclub Sint-Oedenrode een heus wijnfestival organiseren in het centrum van het dorp.

Daar kan men dan genieten van een heerlijk glaasje wijn van verschillende Rooise wijnboeren. De serviceclub haalt hiermee geld op voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Op de Markt is iedereen van harte welkom om te genieten van de nieuwste trends en een lekker hapje en een drankje.

Tevens is er binnenkort ook een Roois wijnfestival Dinner bij De Helden van Kien in Sint-Oedenrode. Op 14 oktober kun je daar genieten van een heerlijk diner met de lekkerste Rooise wijnen. Het geld dat hiermee wordt ingezameld gaat tevens naar Sint-Maarten. Speciaal voor de wederopbouw van het land. Een hartstikke mooi goed doel dus en een gezellige avond. Tijdens het diner zal zangeres Esther van Heeswijk haar mooiste tonen laten horen. Ben jij er ook bij op zaterdag 14 oktober?


Oktoberfissa weer voor de deur

Dit weekend zal Rooi weer overspoeld worden door lederhosen en dirndl jurkjes. Van 29 september tot en met 1 oktober barst namelijk alweer het derde Oktoberfissa los.

Inmiddels weten de Rooise fans van dit eeuwenoude Duitse bierfestijn de weg naar het evenemententerrein bij de Neul moeiteloos te vinden. Vanaf vrijdag- tot en met zondagavond zal alles uit de kast worden getrokken om de bezoekers te laten genieten van deze Duitse traditie. En dat gaat natuurlijk gepaard met vele liters bier. Restaurant de Beleving zorgt er ook dit jaar weer voor dat de bezoekers geen honger zullen lijden; vorig jaar hing er om die reden zelfs een heus speenvarken aan het spit. Bovenal zullen de gezellige meezingers komend weekend de boventoon voeren. Zo zullen de bezoekers vrijdagavond een aloude bekende op het podium zien staan, die garant staat voor een feestje zoals alleen hij dat kan maken. Op zaterdagavond reizen de mannen van Puinhoop Kollectiv af richting Rooi, om hier de feesttent even volledig af te breken. De zondag wordt traditioneel afgesloten met de nu al legendarische Biercantus. Hiervoor komen bezoekers vanuit alle windstreken naar Rooi. Ook dit jaar staat de Biercantus weer garant voor unieke gezelligheid met de meest bizarre opdrachten voor de eventuele valsspelers. Als het animo weer net zo groot is als voorgaande jaren, wordt het weer een leuk feestje op het dommelpark. Wil jij dit feestje ook niet missen? De dagkaarten kosten €10,- en een weekendticket voor alle drie de dagen kost €15,-. Ze zijn te koop bij Cafe 't Straotje, Amigo's Menswear, Switch Fashion & Dott Fashion. Ohja, de dresscode is natuurlijk Tiroler stijl, maar dat zal niemand verbazen.

Kofferbakverkoop tijdens Boskant kermis

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de Kofferbakverkoop en kinderkledingbeurs op zaterdag 21 oktober van 13.30 tot 16.30 uur. Wie ongebruikte 'zundspullen' op zolder heeft liggen en er een zakcentje aan over wil houden, kan zich melden voor een afgebakende plek.

Dat kan op verschillende manieren. Via de kofferbak van de auto, een aanhanger, kruiwagen of u legt uw spulletjes gewoon op een kleed. Naast de kofferbakverkoop aan de Populierenlaan in Boskant is er een tweedehands speelgoed- en kinderkledingmarkt in de naastgelegen Meidoorn. Bovendien draait de kermis op het Ritaplein. Voor € 1,50 bezoeken geïnteresseerden zowel de kofferbakverkoop als de tweedehandse kinderkleding- en speelgoedbeurs. Kinderen t/m 12 jaar gratis entree. Reserveer snel voordat alle plekken bezet zijn via bvboskantwest@gmail.com of bel na 18.30 uur naar Paul: 06-10061895 Edwin: 06-83379050

Antoon Vervoort koning bij de Rozelaer

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer het jaarlijkse koningschieten gehad. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er serieus gestreden om de koningstitel. De wedstrijd gaat over 30 pijlen.

Na 25 pijlen was de wedstrijd nog niet beslist en de laatste 5 pijlen moesten het verschil gaan maken. Antoon Vervoort maakte geen fouten en bleef sterk schieten. Hij werd de nieuwe koning bij de Rozelaer met 267 puntnen. Mart Verhoeven werd Prins met 249 en Leo van Breugel werd ridder met 246. De overige scores: Jan van Erp 242, Antoon Hermes 236, Ron Spijker 191, Joep Verbunt 179 en Jan Habraken 133. Dinsdagavond was ook de tweede ronde in de indoorcompetitie. Het recurveteam schoot in Boxtel. Hun scores waren: Piet van den Berg 277, William Huyberts 268, Simon Boersbroek 268, Kristin Davies 262 en Mart Verhoeven 242. Zij behaalden hiermee de eerste plaats in de ereklasse. De houtschutters schoten in Sint Oedenrode. De scores: Agnes Vissers 130 en Jos van den Berg 128. De compoundschutters schoten in ook in Sint Oedenrode. De scores: Theo Passier 282, Paul van de Mortel 278 en Wil Kivits 278. Op vrijdagavond hebben we de 8e zona-wedstrijd geschoten. Hierbij gaat het om zoveel mogelijk negens. De dagwinnaar was Piet van den Berg met 237 punten en 13x9. De overige scores: Patrick van de Sanden 226, 12x9; William Huyberts 234, 10x9; Mark Kuys 197, 10x9; Annette Boonstoppel 203, 8x9; Kristin Davies 233, 8x9; Frans van de Braak 182, 5x9; Simon Boersbroek 193, 3x9; Karin 115, 2x9; Henri 144, 0x9 en Sjef van den Berg 250, 0x9. Hoewel Sjef het minste negens had, schoot hij een nieuw clubrecord met een perfecte score van 250, waarvan 18 pijlen in de innerten (de kleine 10) belandden. Er was slechts één houtschutter: Antoon Vervoort. Hij schoot 115 punten en 2x9. Bij de compoundschutters schoot Wil Kivits 223, 18x9 en Paul van de Mortel 226, 14x9. De jeugd schoot op vrijdag de tweede competitiewedstrijd in Eerde. De scores: Ray Matuszewski 197, Rick van de Mortel 175, Stan de Bie 171, en Jelt de Bie 118.


Zonovergoten Klumpkesrace

Foto: Jos van Nunen

Kiwanis Sint-Oedenrode kan met een brede glimlach terugkijken op de laatste editie van de Klumpkesrace. Het was zonovergoten en de sfeer zat er prima in!

Muziek van het duo CenS en de topband Eternity zorgde op het terras voor een perfecte ambiance. Terwijl de kinderen zich onder andere vermaakten met het beschilderen van klompen maakte het publiek zich op voor dé race! Zo kwam er een winnaar bij de race met kinderklompen én natuurlijk bij de sponsorrace.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Winnaars loterij Klumpkesrace

De Kiwanis Klumpkesrace haalt geld op voor het goede doel, maar ook vindt er een loterij plaats! Hier vinden jullie alle winnaars.

Vier toegangskaarten Efteling Kiwanis Sint-Oedenrode 1913
Hovenierswerk 8 uur Hoveniersbedrijf Krans 137
FotoreportageTekst, Foto en Video van den Wijngaard 2182 en 873
Kadobon €50 Novyvon 1962
Kadobon €50 Forum 1811
Kadobon gourmet compleet €50 Slagerij Kluijtmans 868 en 1532
Abonnement van 3 maanden Van de Oever Fitness 2133, 433, 683 en 2237
Tegoedbon Tapas menu 1 persoon 't Zusje 2119, 802, 1601 en 450
Kadonbon €25 Tuincentrum Brekelmans 961, 1857
Kadonbon €25 Amigos 3, 95, 834 en 471
Kadobon €25 De Beleving 2111 en 892, 1644 en 390
Kadobon €25 Van Brunschot Tweewielers 1666 en 1559
Wijnpakket KE Trading 2194 en 1978
Dinerbon €25 Ossekop 1287
Kadobon €25 Stapperz 935
Kadobon €25 Kiddooz 837
Dinerbon €25 De Pastorie 1526
Bitjes set Forum 920
Leefmiddelen pakket Jumbo Supermarkt 896 en 1635
Kadobon € 12,50 Formido 866 en 933
Smultas Bakkerij Bekkers 19 en 1822
Kortingsbon 10% Van Rijsingen Diepvries Veghel 1574, 1930, 1590 en 1924
Toegangskaart concert Dennis van der Sanden 1818, 498, 1971 en 1952

"Onze bridgeclub is een gezelligheidsclub, maar we gaan voor de winst"

Henk Schakenraad Foto: Jos van Nunen

Op 7 november vindt de grote Rooise Bridgedrive 2017 plaats in Mariëndael. Alle leden van de Rooise bridgeclubs maar ook alle Rooise thuisbridgers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze wedstrijd. Gezelligheid staat tijdens dit evenement voorop en tegelijkertijd wordt er gestreden om het Rooise bridgekampioenschap. Een goed moment om een kijkje te nemen bij de bridgeclubs die Rooi rijk is.

Henk Schakenraad is sinds vier jaar voorzitter van B.C. Rooi 750 en heeft daarvoor dertig jaar als penningmeester gefungeerd. Hij heeft al behoorlijk wat potjes bridgen op zijn naam staan. "Met mijn naam ligt de keuze voor schaken voor de hand, maar toch ben ik een echte bridger." In 1982 speelde Henk voor de eerste keer het spel. Hij was toen 26 jaar. Samen met zijn schoonmoeder vormde hij een team. Tijdens de lessen kwam hij Jan Machielsen tegen en de twee hebben maar liefst 34 jaar samen gekaart.

In 1983 werd B.C. Rooi 750 opgericht, maar de eerste aanzet daartoe was al een jaar eerder genomen. In 1982 telde Sint-Oedenrode 750 jaar stadsrechten en dat wat meteen een mooie aanleiding om de bridgeclub naar dit memorabel moment te vernoemen. Sinds de afgelopen jaren neemt het aantal leden van de club weer flink toe. De club telt op dit moment meer dan honderd leden en iedere woensdagavond wordt het spel in Mariëndael fanatiek gespeeld. Tijdens deze avond worden er maar liefst 24 spellen gespeeld, verdeeld over zes rondes van elk vier spellen.

"Onze bridgeclub is een gezelligheidsclub, maar we spelen wel competitief en iedereen vindt het natuurlijk leuk om te winnen. Dat is niet anders dan bij een potje tennis. Er is genoeg ruimte om wat te kletsen. Tijdens het spel moet dat wel een beetje ingehouden gebeuren, want het kan zijn dat anderen nog bezig zijn en het blijft tenslotte een denkspel. We trappen het seizoen af met een wedstrijd tegen de Bridgeclub van Schijndel en in de week tussen Kerst en oud en nieuw spelen we tegen Bridgeclub de List uit Veghel. Met Kerstmis organiseren we een speciale wedstrijd in feestelijke sferen." In de wereld van het bridgen wordt een wedstrijd een drive genoemd.

Bridgen is een populair kaartspel en de Nederlandse Bridgebond (NBB) groeide van 40.000 leden in 1981 tot 117.000 leden op dit moment. Het aantal mensen dat bridge speelt zonder lidmaatschap van de NBB is misschien wel het grootst. Ook in ons dorp wordt het kaartspel volop gespeeld. Iedereen die wil deelnemen aan de Rooise Bridgedrive op 7 november kan zich aanmelden via http://www.rooise-bridgedrive.nl


Vrouwenvoetbal Rhode in de lift "We komen handen te kort"

Foto: Manon Swinkels

Vrouwenvoetbal is populairder dan ooit en dat is de afgelopen jaren ook bij Rhode te merken. De club wil graag investeren om de kwaliteit van het vrouwenvoetbal naar een hoger level te tillen, maar komt daarvoor op dit moment handen te kort.

Het aantal vrouwen- en meidenteams groeit en hierdoor kunnen de faciliteiten niet achterblijven. "Op dit moment telt onze vereniging 144 dames en deze zijn onderverdeeld in zeven meiden- en drie vrouwenteams. Wij vinden vrouwenvoetbal een serieuze sport en daar willen wij meer aandacht aan schenken", vertelt Wim van Meijl, voorzitter van de club. "Daarom is ons streven om het onderscheid tussen vrouwen- en mannenvoetbal recht te trekken."

Om dit doel te bereiken is Rhode op zoek naar de juiste mensen die zich specifiek richten op het vrouwenvoetbal waardoor de club zich op dit gebied kwalitatief kan ontwikkelen. Daisy van Kuik voetbalt al dertien jaar met veel plezier bij Rhode en ervaart op welke vlakken extra hulp gewenst is. "Op dit moment trainen alle vrouwenteams samen. De groep bestaat dan uit ongeveer veertig dames en hier staan twee trainers op. Dat is gewoon te weinig." Daarnaast wil de club de meiden- en vrouwenteams meer naar niveau indelen, zodat ook zij de kans krijgen om door te groeien. "Vrouwenvoetbal steekt net iets anders in elkaar dan mannenvoetbal", gaat de voetbalster verder. In onze teams zie je veel vriendinnengroepjes en deze trek je niet zomaar uit elkaar. Ook is het voor meiden een hele drempel om over te stappen naar een team waar de leeftijd een stukje hoger ligt."

Voetbalplezier en veilig sporten staat bij Rhode bovenaan, maar de club ziet het ook als een verplichting om talenten de mogelijkheid te bieden om zich te ontwikkelen. "Wij willen ervoor zorgen dat iedereen kan presteren op zijn of haar eigen niveau. Voor de jongens is daar al jaren genoeg ruimte voor, dus hoogtijd om dit ook in het vrouwenvoetbal door te voeren. Wij zijn heel blij met de vrijwilligers die zich daar nu op richten, maar we missen naast voldoende begeleiding ook een kartrekker. Iemand die precies weet wat er speelt in de teams om deze te kunnen uitbouwen", laat Rutger van der Sandt weten, bestuurslid bij Rhode.

Op zaterdag 30 september zet Rhode de deuren van haar kantine wagenwijd open voor alle geïnteresseerden die zich willen inzetten om het vrouwenvoetbal binnen de club op de kaart te zetten. Van 10:00 tot 12:00 uur staat de koffie klaar. Meer informatie? Neem contact op met Rutger van der Sandt via voetbalzaken@rhode.nl of via het nummer 06-50505491.


32 / 40

De verlaten akker

als de dag
buigt naar de zon
en de aarde
de hemel kust

zoekt de schaduw
traag haar weg
over reeds
gerooid veld

dat verlangt
naar stilte,
een geborgen rust

en vormt de herfstige kilte
in de groeiende duisternis,
langzaam spreidend,

een deken van droefenis


Foto: Kees Luijten

Deze boom geeft in Juni mooie bloemen en in September rijpe bessen. De boom wordt in Nederland ook wel Pindaboom genoemd, omdat de bladeren de reuk van pindakaas hebben. Foto: Kees Luijten.

De kleuren op deze foto van Henri van Hoorn komen prachtig tot zijn recht. Het Bastion met op de achtergrond de mooie Knoptoren.

't kumt zo spits nie es 't mer scherp is

Afwezigheid doodt de liefde niet tenzij die al ziek was bij het vertrek.
Comtesse Diane de Beausacq (1829-1899) Frans schrijfster

BMX wedstrijd in Made

Op zondag 17 september werd in Made de achtste AK wedstrijd van 2017 gereden. Enkel Bas Verhagen en Kyro van Schijndel waren hier aanwezig.

Bas Verhagen won in de open klasse 12/13 jaar al zijn manches, de halve finale en tevens ook de finale. In zijn eigen klasse Boys 14 jaar werd hij in de manches 1-2-1 en met een tweede plaats in de halve finale plaatste hij zich voor de A finale waarin hij knap tweede werd.

Kyro van Schijndel plaatste zich in zijn eigen klasse Boys 14 jaar met een 5-4-4 nipt voor de halve finale, hierin werd hij achtste. In de B finale werd hij zevende. Zondag 24 september werd er een TC gereden in Kampen. Hier waren Alex Veldt, Lex Veldt, Bas Verhagen en Kyro van Schijndel aanwezig. Alex Veldt reed drie mooie derde plekken bij elkaar in de manches, in de finale werd hij zesde.

Lex Veldt, Bas Verhagen en Kyro van Schijndel rijden alle 3 bij de Boys 14 jaar. Lex werd in de manches 6-4-6. Kyro plaatste zich voor de halve finale met een 3-4-4 in de manches. In de halve finale werd hij achtste. Bas reed in de manches 3-2-2 bij elkaar, met een winst in de halve finale plaatste hij zich voor de halve finale waarin hij na een spannende strijd nipt vijfde werd. De volgende wedstrijd is weer een AK wedstrijd, deze wordt gereden in Schijndel op zondag 01 oktober.

Rooise Golfkampioenschappen

Traditioneel worden de Rooise Golfkampioenschappen gehouden op de baan van Golf- & Country Course Sint-Oedenrode, beter bekend als Golfbaan De Schoot. Normaal wordt dit gespeeld in het eerste weekend van oktober, maar omdat men berichten kreeg dat veel Rooise golfers op die datum al een andere activiteit gepland hebben is deze 25e editie verschoven naar zaterdag 21 oktober.

Men wil immers zoveel mogelijk deelnemers de kans geven om aan deze jubileumeditie mee te doen. Deze kampioenschappen worden mede mogelijk gemaakt door een aantal Rooise sponsoren. De Rooise Golfkampioenschappen worden georganiseerd voor de bij de NGF geregistreerde golfende inwoners van Sint-Oedenrode, Nijnsel, Boskant en Olland. Golfers van alle niveaus kunnen zich inschrijven en strijden om de titel "Roois beste golf(st)er". De bijbehorende bekers zijn voor de beste speler en speelster in de strokeplay-wedstrijd. Afhankelijk van je golfniveau speel je mee met de strokeplay wedstrijd (hcp 0 t/m 24) of de stableford wedstrijd (hcp 24,1 t/m 54). Naast de felbegeerde titel zijn er allerlei prijzen te winnen. Deelnemen aan de Rooise Golfkampioenschappen betekent genieten van 18 holes golf op een prachtige 9 holes baan. De prijsuitreiking en na afloop is er een buffet. Dit alles voor slechts € 17,50 per persoon. De Rooise Golfkampioenschappen, een golftoernooi voor en door Rooienaren. Leden van golfclub de Schoot kunnen zich inschrijven via het bekende programma van Golfclub De Schoot. Alle andere golfers kunnen een inschrijfformulier aanvragen per e-mail bij mariokorsten@live.nl

Wil je meedoen, wees er snel bij want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Twee Rooise derbies

Niet alleen het voetbalseizoen maar ook het dartseizoen is weer begonnen.

Zo zijn er al een paar mooie steeltip wedstrijden geweest in onder andere Café de Dorpsherberg, Café d'n Toel, Café 't Kerkpleintje en café 't Kofferen. Maar ook het softtip dart seizoen gaat aankomende donderdag weer van start. In café 't Kerkpleintje komt café de Kroeg op bezoek voor een mooie en sportieve avond. De tweede "stads" Derbie wordt gespeeld door Café 't Kofferen en café de Dorpsherberg. Ook zin om eens te komen kijken of het wat voor jou is? De wedstrijden beginnen om 20.30 uur.


Rhode boekt zege

Foto: Max Vervoort

De eerste klap is een daalder waard, ook bij het voetbal en Rhode is de competitie goed begonnen met een 1-0 overwinning tegen Erp. In de eerste helft was het een aardige pot met niet al te veel kansen. Na rust had Erp veruit het meeste balbezit, er werden echter weinig kansen gecreëerd en met de kansen die kwamen ging met slordig om. Het bleef 1-0.

Erp was in het eerste wat feller dan Rhode, het won de meeste duels. In de 6e minuut was er een kans voor Erp toen de rooise doelman ver uit zijn doel was, maar Daan van Dinten kopte de bal van de doellijn. Daarna zakte het wat terug en kon Rhode het initiatief overnemen en er kwamen ook wat kansen. Er was ook nog een goede kans voor Erp, uit een corner werd de bal hard ingeschoten, maar Paul van Heesch had een goed redding in huis. In de 33e opende Rhode de score. De bal werd over de laatste man gewipt en Koen vd Zanden zocht de ruimte en zijn voorzet werd door broer Mark binnen geschoven, 1-0.

Foto: Jan Roche

Na rust was er voor de Rhode supporters niet zo veel meer te genieten. Erp had veel balbezit. Rhode kreeg al snel wel 2 kansen, de eerste opnieuw uit een combinatie van Koen en Mark vd Zanden en vervolgens een uit voorzet vanaf de achterlijn uit een voorzet van Paul Smeets. Daarna dus veel balbezit voor Erp, wat eigenlijk niet zo veel opleverde, veel gaf de verdediging van Rhode niet weg en als er al kansen kwamen deed men daar weinig of niets mee. In de 59e minuut was er nog een kansje voor Tim Stewart. Vervolgens moest Paul van Heesch nog een keer flink in actie komen bij een gevaarlijke aanval van Erp. Rhode gaf Erp te veel ruimte zodat zij gemakkelijk konden combineren, maar hiervan werd niet geprofiteerd. Rhode kreeg in de slotfase ook nog een drietal kansen, maar de 1-0 bleef op het scorebord.

A.s. zondag gaat Rhode naar Overloon. Tegenstander is SSS'18, dat jarenlang verdienstelijk in de 1e klas meedraaide, maar vorig seizoen degradeerde. Zondag wonnen ook zij hun eerste wedstrijd, tegen Volharding werd het 2-0.


Boskant weet toch een punt te pakken

Lange tijd leek het er op dat Boskant de competitie met een nederlaag zou gaan starten. MVC kon een 2-0 voorsprong tot aan de 77e minuut vasthouden. Toen pas lukte het Boskant de aansluitingstreffer te maken. Omdat MVC daarna enkele levensgrote kansen niet wist te benutten, werd het door een treffer van Boskant in de 89e minuut toch nog een (onverwachte) puntenverdeling.

Boskant opende nog niet eens zo slecht. In de eerste 15 minuten was er zelfs een goede mogelijkheid op een doelpunt. Maar daarna werd het allemaal toch wel wat minder en bleek het fysiek sterke MVC voor Boskant een lastige tegenstander. In de 21e minuut kwam de thuisclub eigenlijk toch nog onverwacht op voorsprong. Een corner van de thuisclub werd door Boskant doelman Vincent Staals niet voldoende geraakt, waarna Teun van de Kam via een strakke schuiver de openingstreffer binnenschoot. Even nog was er discussie omdat de bal door Rob van der Heijden uit de doelmond werd gekopt, maar de goed opgestelde scheidsrechter van den Wildenberg was er zeker van dat de bal de doellijn was gepasseerd: 1-0. In de 37e minuut werd het zelfs 2-0. Na een snelle uitval over rechts werd de teruggelegde bal door Bart Siebers snoeihard binnengeschoten. Boskant kreeg ook wel enkele kleine kansen, maar zonder resultaat.
Zeer waarschijnlijk zal de 2-0 achterstand in de kleedkamer van Boskant wel onderwerp van gesprek zijn geweest. Heel veel leverde dat in actie in de 2e helft niet op. Pas in de 57e minuut werd Boskant door een snoeiharde schuiver van Roy van der Linden gevaarlijk, maar MVC doelman Baltussen wist de bal uit het doel te ranselen. Pas in de 77e minuut viel de aansluitingstreffer. Uit een vrije trap kopte invaller Yannick Opheij de bal tegen de touwen: 2-1. Door het offensieve spel van Boskant kreeg de thuisclub tot tweemaal toe een uitstekende gelegenheid om de wedstrijd op slot te gooien. Bij de eerste kans, in de 86e minuut, wist Boskant doelman Staals de bal op een sublieme manier te onderscheppen en ruim een minuut later treuzelde de aanval van de thuisclub zelf, zodat ook die kans verloren ging. Een laatste krachtsinspanning aan Boskant zijde leverde het broodnodige punt op. Een ingooi van Geert van Gils bereikte uiteindelijk Brett Veldkamp die van dichtbij de 2-2 aantekende!

Voor volgende week staat de thuiswedstrijd tegen ELI uit Lieshout, dat haar openingswedstrijd met 1-3 verloor van Wodan, op het programma. Het zal voor Boskant dan toch anders moeten, want een ontsnapping in de laatste minuut is niet het meest gewenste scenario!

Nijnsel kan geen vuist maken

De eerste competitiewedstrijd van Nijnsel eindigde, rond de klok van vijf uur, in een 0-4 eindstand. De nederlaag was zuur maar nog veel zuurder was het ernstige nekletsel dat keeper Thijs van Esch in de 82e minuut opliep. Hij werd uiteindelijk na stabilisatie afgevoerd met de ambulance.

De gastheren konden het aanvankelijk aardig bijbenen tegen het sterke Sparta '25, de enige ploeg die uit de vorige competitie met Nijnsel mee verhuisde naar 'Zuid 2'. De gasten hadden meer balbezit, meer vaart in hun spel en de thuisploeg had duidelijk moeite om de bal in de eigen gelederen te houden. In de 34e minuut prikten de gasten uiteindelijk toch door de defensie van de thuisploeg en dat leverde de 0-1 ruststand op.
En zolang het 0-1 blijft lonkt de gelijkmaker maar Nijnsel moest het hebben van halve kansjes die niets opleverden. Binnen vijf minuten kregen de gasten vervolgens door een overtal aan persoonlijke fouten de 0-4 op het bord. Net na de 0-4 ging in de 82e minuut Thijs van Esch onderuit die al eerder in een lastige situatie was beland. Dit leverde een oponthoud op van ongeveer drie kwartier waarna hij werd afgevoerd door de ambulance. Plichtmatig volgden nog enkele minuten die werden uitgespeeld. Een moeilijk begin tegen een team dat uiteindelijk de zaakjes beter voor elkaar had.

Komende zondag gaat Nijnsel op bezoek bij Excellent in het sfeervolle Oploo dat 1806 inwoners telt met iets meer mannen dan vrouwen. Ook zij leden afgelopen zondag een nederlaag zodat beide teams starten met nul punten. Supporters zijn opnieuw van harte welkom want onze geelblauwen zullen dit seizoen alle zeilen moeten bijzetten.

Valse start Ollandia

Sint-Oedenrode - Het leek een herhaling van het vorige seizoen toen men ook hetzelfde scenario had: 0-1. Zouden de spelers van Ollandia deze keer beter spelen?

Dit was wat vv Ollandia overkwam tegen vv Menos. Direct na de aftrap was het duidelijk dat Ollandia het betere van het spel had en dat het er Menos om te doen was de tegengoal zolang mogelijk uit te stellen. Toen Steven van Dijke er in de 10e minuut na een strakke voorzet van Stefan Erven echter al 0-1 van maakte ging menig Ollandia-supporter er eens goed voor zitten om hun ploegie in de stralende zon de eerste drie punten te zien pakken.

De zon scheen volop maar men kon echter toen nog niet weten dat er zich donkere wolken boven het sportpark van Menos aan het verzamelen waren. Uit het niets en werkelijk bij de eerste aanval van Menos was het direct raak. Uit een hoop gekluts stuiterde de bal pardoes in het net.

Nog niets aan de hand zou je denken en de schouders eronder. Dat was echter niet het geval. Een groot aantal kansen werd gemist. Kopballen gingen over, ballen werden op de doellijn gekeerd door spelers en benen waarvan men zelf niet meer wist waar ze stonden en zo kan men nog wel even doorgaan. Echter het zou Menos te kort doen als dat enkel de rede zou zijn van het verlies. Nee, bij Ollandia werden ook de ballen niet meer goed aangespeeld en werden er de verkeerde keuzes gemaakt. Bij Menos echter groeide het geloof met de minuut in een goed resultaat. Na een discutabele beslissing van de scheidsrechter, na eerst een goal van Menos te hebben afgekeurd, kwam hij na het inpraten van spelers van Menos op zijn besluit terug. Dat de winst nu ook nog naar Menos ging was geheel in lijn met het scenario van vorig jaar.

Als vv Ollandia dit jaar een rol van betekenis wil gaan spelen zal men echt anders in de wedstrijd moeten gaan staan en moet men geen cadeautjes meer weggeven. Ollandia was de betere voetballende ploeg en heeft wel 75% balbezit gehad maar daarentegen wel de minste goals gemaakt en daar gaat het uiteindelijk om. Met 4 thuiswedstrijden achter elkaar op het programma mag men de komende weken hopen op een beter resultaat. Een goede opkomst van de trouwe supporters zal daar zeker een steentje aan bijdragen.

Geen WK, wel een vierde NK 3D titel op rij voor Rick van den Oever

In Ysselsteyn vonden afgelopen weekend de Nederlandse Kampioenschappen 3D handboogschieten plaats. In deze discipline lopen de boogschutters een parcours door het bos waar zij verschillende schuimrubberen dieren tegen komen. Ieder dier staat tussen een afstand van 5 en 55 meter variërend in grootte en kan zowel vlak, bergopwaarts als bergafwaarts staan. De afstanden zijn onbekend waardoor de afstanden dus op inschattingsvermogen geschoten dienen te worden.

Op zaterdag vond voor Rick van den Oever de Animal-ronde plaats. Bij dit parcours schiet men tot het dier is geraakt met een maximum van 3 pijlen. Als het dier wordt geraakt met de eerste pijl scoort deze 20 of 18 punten. Bij een 2e pijl 16 of 14 en bij een 3e pijl 12 of 10. Van den Oever had op deze eerste dag slechts 1x een 2e pijl nodig waardoor hij na dag 1 met een score van 536 en een voorsprong van 34 punten het bos uit kwam. Dag 2 tijdens het NK 3D staat bekend als 'moving day' aangezien er een Hunter ronde geschoten wordt. Bij dit format schiet men per dier maximaal 1 pijl. Schiet je deze pijl op een onbekende afstand recht in het hart van het beest, dan krijg je 20 punten. Net buiten het hart scoort 16 punten en de rest van het dier 10 punten. Laat je inschattingsvermogen je in de steek bij een dier, dan kost je dat mogelijk 20 punten ten opzichte van je concurrenten. Ook deze dag ging Rick goed af waardoor hij aan het eind van het weekend weer op de hoogste trede van het podium stond. Voor Rick is dit zijn 4e Nederlandse 3D titel op rij op het onderdeel Freestyle Recurve. Van den Oever hoorde enkele weken geleden dat hij net niet mee mocht naar de Wereldkampioenschappen outdoor in Mexico volgende maand. Hij zal als 4de man fungeren en reserve staan mocht er iets gebeuren met zijn collega's Sjef, Steve of Rick van der Ven. 'Dit seizoen heb ik echt stappen gemaakt. Ik ben weer mee geweest naar 1 Grand Prix en 2 Wereldbekerwedstrijden en heb hier een gouden en zilveren plak mee naar huis genomen. Meedoen aan het WK was een super einde van dit seizoen geweest, maar het niet mee mogen geeft geen bittere nasmaak. Het seizoen afsluiten met een Nederlandse titel geeft een goed gevoel. Ik ben op de goede weg en blijf mijn best doen.'

Grote dank gaat uit naar mijn sponsoren voor hun steun tijdens mijn topsportcarrière. Dank jullie wel!

Cees is er voor iedereen

Op een zonovergoten tennispark werd afgelopen zaterdag het 25 jarig jubileum gevierd van trainer Cees van den Boer. Op de uitnodiging stond, iedereen kent Cees en Cees kent iedereen.

Nou dat bleek de waarheid. Massaal kwamen genodigden naar het park om Cees de hand te schudden. De jongste leden kregen als eerste de kans. Zij en hun ouders verwelkomden Cees met een daverend applaus. Om 16.30 uur ging het feest verder voor de oudere leden. Honderden mensen zijn door de erehaag van ballonnen gelopen nadat ze op de foto met een op ware grootte afbeelding van Cees waren gegaan. Een veelgehoorde uitspraak op de receptie was, "ja, als je iemand zo'n feest gunt dan is het Cees wel. Hij is het hart van de vereniging."

De waardering voor Cees werd niet alleen in kaarten, toespraken en cadeaus uitgedrukt maar ook in het harde werk wat tientallen vrijwilligers verricht hebben. Dat de receptie 2 uur langer duurde dan gepland heeft niemand erg gevonden. Gerry de echtgenote van Cees zei na afloop, "deze dag was nog mooier dan onze trouwdag. " Een groter compliment kan je niet krijgen als vereniging….toch?

Rooienaren winnen estafetterace met mountainbike

Mark van Dijk is uitzinnig met de champagne. Foto:

De Rooise wielrenners Mark van Dijk en Paul van de Wetering hebben succes geboekt in Nuenen. Ze wonnen een 6-uurs estafetterace met de mountainbike.

Een prachtig parcours was door de organisatie uitgezet door gebied De Gulbergen. Dat is deels door Nuenen, deels door Mierlo. Ook Dierenrijk en de plaatselijke golfbaan werden meepakt in de route. Er vond een 24-uurs marathon plaats, maar dus ook een 6-uurs estafette. Samen met Niek de Bont uit Uden zaten Paul en Mark in een team. Na ieder rondje van 10km wisselden ze. Uiteindelijk bleken ze na zes uur de snelste.

Clubkampioenschappen TV Boskant

Afgelopen week hebben de clubkampioenschappen plaatsgevonden bij tennisvereniging Boskant. Een week lang werd er gestreden om de Paulus van den Berk Bokaal. Nadat de eerst avond flink in het water was gevallen, konden alle deelnemers de rest van de week genieten van een zonnetje tijdens hun wedstrijden.

Op zaterdag 23 september vonden de finales plaats. Dit jaar ging de bokaal voor clubkampioen naar Jeanne v.d. Wijdeven. De andere poules werden gewonnen door Peer en Dorine van de Loo (gemengd dubbel). Herendubbel ging naar Tim en Wil van Haaren en de damesdubbel was een prooi voor Petrie Kuijpers en Connie Snep.

Beker succes voor RDS'ers

Afgelopen donderdag vond in Rosmalen de eerste ronde plaats van de Brabantse beker kampioenschappen dammen individueel. Maar liefst 11 spelers van de Rooise dam- en schaakvereniging hadden zich daarvoor ingeschreven.

Toen de balans aan het einde van de avond werd opgemaakt hadden zich 6 dammers geplaatst voor de tweede ronde. Ondanks het feit dat o.a. oud kampioenen Arno Bloks en Piet van Erp werden uitgeschakeld wisten Leo van Vlerken, David Riupassa, Jacques Brouns, Johan Rijnen, Walter Beekmans en Harm van der Veen zich te plaatsen voor de tweede ronde.

Ponyruiters succesvol in Lieshout

Dit weekend was er een dressuurwedstrijd voor pony`s in Lieshout. Na de successen op de clubkampioenschappen hadden de meisjes Fem, Wieke en Rian de smaak te maken. Wieke Koster startte haar pony Dolly in de klasse A/BB.

De jury beloonde de proef met 64 % en een tweede prijs. Fem Scheepens startte haar pony Avoriaz in de
klasse C/B en scoorde 60.2% en een achtste prijs. In de tweede proef beloonde de jury Fem en Avoriaz met 62.3 % en een vierde prijs. Daarna kwam Dolly nog een keer aan de start met amazone Rian Koster
in de klasse AB/B. De beloning van 64.8 % van de jury was goed voor een eerste prijs. Annette Swinkels startte haar paarden in Lierop in de vierjarige competitie. De jury beloonde het parcours van Annette en Icipari in totaal met 59.5 punten en een eerste prijs. Met het paard Hare Majesteit werden de beide parcoursen beloond met 57 punten en een derde prijs. De Nijnselse ruiters hebben samen met hun paarden genoten van het prachtige weer op het strand van Renesse afgelopen weekend. Hiermee is het outdoor seizoen afgesloten.

Dames MHC pakken geen punten

De dames van MHC Sint-Oedenrode wisten afgelopen weekend helaas geen punten te pakken. Tegen tegenstander HCAS uit Asten/Someren wilden het team eigenlijk gaan stunten.

Dat deden de Rooise dames in eerste instantie ook. Al binnen vijf minuten was het Marlies van der Graaf die wist te scoren na een prachtige actie van Dieke Gordijn. Niet snel daarna werden de dames overrompeld en scoorde HCAS uit een strafcorner. Dat was natuurlijk even balen maar de dames gingen snel door met de wedstrijd. Het systeem loopt steeds beter en ook de dames zelf weten elkaar steeds beter te vinden. Dit resulteerde uiteindelijk in een 2-1 voorsprong voor MHC. Helaas wist HCAS in de tweede helft nog tweemaal te scoren. Dubieus want de vraag bleef of de bal wel over de lijn was geweest. Echter de scheidsrechter heeft natuurlijk altijd gelijk. Met een verlies maar met een opgeheven hoofd kijken de dames uit naar de volgende wedstrijd. Een pittige want dan spelen de meiden tegen en in Venlo. De week daarna speelt Rooi tegen de buren van de Hopbel. Iedereen is natuurlijk van harte welkom.

KV Rooi wint van de koploper

Om het korfbalweekend te beginnen stond donderdagavond een bekerwedstrijd op het programma. KV Rooi moest naar Veghel tegen de Kangaroe. Rooi begon de wedstrijd niet scherp, toch vielen de ballen goed in de korf. Heel erg goed zelfs. Doordat Rooi goed samen en voor elkaar werkten was de eindstand was 36-8. Met de winst en een hoop zelfvertrouwen liep Rooi het veld af. Dit was een goede voorbereiding voor de wedstrijd van zondag 24 september.

Zondag 24 september, de koploper Rietvogels stond op het programma. Rooi moest dit winnen om mee bovenin te blijven draaien. Rooi begon de wedstrijd niet scherp. Kansen werden niet afgemaakt en er werd niet echt voor elkaar gewerkt. Toch was het Rooi dat op 2-0 voorsprong kwam. Met een magere 6-3 in het voordeel van Rooi klonk het fluitsignaal van de rust.

In de rust werd besproken dat rooi scherper moest zijn, en voor elke bal moest gaan. Na de rust werd er nog steeds niet veel gescoord. En kreeg Rooi 2 strafworpen tegen doordat ze dom verdedigden en zo fouten maakte. Toch liep Rooi uit tot 10-5. Rietvogels had nog steeds vertrouwen, en kwam terug tot 11-10. Hierna klonk het fluitsignaal en bleven de punten in Rooi! Volgende week zondag moet Rooi uit tegen VVO om 1 uur. Ook in de uitwedstrijden is publiek meer dan welkom!

Odisco incasseert grote nederlaag

Afgelopen zondag speelde Odisco uit in Diessen tegen DSV. Na de goede bekerwedstrijd van afgelopen donderdag tegen Be Quick, ging Odisco met een goed gevoel de wedstrijd in.

Odisco begon sterk aan de wedstrijd en stond na 3 minuten voor met 0-3. Hierna ging werkelijk alles mis in de wedstrijd. DSV kwam in de wedstrijd en Odisco zakte steeds verder weg. Na 35 minuten stond er dan ook een 11-7 stand op het scorebord.

In de rust werd de dames verteld niet met randzaken bezig te zijn, maar met het eigen spel. Er zou een tandje bij moeten, want zo zou de wedstrijd verloren gaan.

Na rust leek het ieder voor zich en werd er niet meer goed samen gespeeld. De schuld werd gelegd bij van alles (de scheidsrechter, de tegenstander, onze medespeler), maar niemand keek zichzelf erop aan. Hierdoor werden het lange en pijnlijke 35 minuten voor Odisco die resulteerde in een 22-12 eindstand.

Odisco speelde vandaag ver onder hun kunnen en had een totale offday. Randzaken kregen meer aandacht dan het eigen spel, waardoor het een pijnlijke nederlaag is geworden. Volgende week speelt Odisco thuis tegen Dakos. Hier zal de ploeg zich moeten herstellen van deze forse nederlaag.

KV Nijnsel pakt twee punten

Nijnsel speelde afgelopen zondag tegen Lottum in het gelijknamige dorp in Limburg. Met een lange autorit in de benen moest Nijnsel nog even op gang komen, maar na acht minuten viel het eerste doelpunt door een strafworp in Nijnsels voordeel. Doelpunten vielen aan beide kanten, maar Nijnsel was aanvallend sterker dan de tegenpartij waardoor ze op voorsprong kwamen. Vlak voor rust zorgde drie afstandschoten van onder andere Sandra Verhagen ervoor de ruststand op 4-9 te krijgen.

In de rust kreeg Nijnsel vanzelfsprekend de opdracht huidige tactiek en felheid te handhaven. En hoewel de ploeg moeite had de draad weer op te pakken, wist het wel de voorsprong te behouden. Beide scoorden nog twee maal in de tweede helft en daarmee eindigde de stand op 6-11 en gingen de punten mee naar Nijnsel.

Clubkampioenschap bij het Boskants Boeleke

Zaterdag 23 september onder een stralende zon was het een drukte van activiteiten op sportpark De Scheeken. Voetbalwedstrijden, clubkampioenschap tennis en clubkampioenschap van onze vereniging J.B.C. Boskants Boeleke.

Vooraf aan de wedstrijd hadden de deelnemers een gokje gewaagd wie de kampioen zou worden. Twee deelnemers hadden goed gegokt en mochten de inleg delen.

Na 3 wedstrijden was het uiteindelijk een gelijke uitslag Betsie v.d. Berk en Christ Toonen hadden ieder 3 gewonnen wedstrijden en 20+ punten. Het aantal punten van de eerste wedstrijd was doorslaggevend en Christ had 2 punten meer dan Betsie. Heel jammer voor haar om niet als eerste vrouw van J.B.C. Boskants Boeleke de prijs in ontvangst te kunnen nemen.

Boskants Boeleke op bezoek in Nijnsel

Op vrijdag 22 september was het Boskants Boeleke op bezoek bij De Klutsers in Nijnsel. Op die avond werd er fel gestreden om de prijzen door 38 boulers. Na 3 wedstrijden gingen de volgende 8 boulers met de prijzen naar huis.

Van het Boskants Boeleke. 1e prijs Wim van Breugel, 3 gewonnen partijen en 28 punten. Tweede prijs Jan v.d.Elzen, met 3 gewonnen partijen en 16 punten. Derde prijs Gerrit v.d.Berk met 2 gewonnen partijen en 14 punten. Vierde prijs Betsie v.d. Berk met 2 gewonnen partijen en 7 punten,dit na loting.

Van De Klutsers Nijnsel 1e prijs Theo v.d. Ven met 3 gewonnen partijen en 25 punten. Tweede prijs Ad Hurkmans met 3 gewonnen partijen en 21 punten. Derde prijs Toos Sanders met 3 gewonnen partijen en 11 punten. Vierde prijs Hans van Genugten met 2 gewonnen partijen en 12 punten, dit na loting.

Speelster van de wedstrijd

Afgelopen zondag 24 september was Pien v.d. Linden speelster van de wedstrijd bij de wedstrijd KV Rooi 1 – Rietvogels 1. Pien mocht de eerste doorloopbal nemen voor al het publiek dat kwam kijken. Het werd een erg spannende wedstrijd. KV Rooi speelde namelijk tegen de koploper. De wedstrijd wonnen ze met 11-10. Pien speelt zelf in de E2. Ze vindt het erg leuk om te korfballen met haar teamgenoten. Pien heeft genoten van de wedstrijd.