DeMooiRooiKrant

24 augustus 2016

DeMooiRooiKrant 24 augustus 2016


Rooise volkszanger Twan van Brabant overleden

Foto: www.twanvanbrabant.nl Foto:

Op zaterdag 20 augustus is de Rooise volkszanger Twan van Brabant op 47-jarige leeftijd overleden. Twan van Brabant – wiens echte naam Toon Schut luidde - bracht meerdere albums uit. De goedlachse Rooienaar was zeer geliefd en trad op in veel lokale en regionale cafés en op muziekevenementen.

Onlangs bracht de veelzijdige artiest in april zijn nieuwste single uit: 'Jij verandert mijn leven'. In café Oud Rooij – één van zijn favoriete cafés – gaf hij de cd-presentatie. Daarnaast maakte de artiest ook furore in de reclamewereld. Zo speelde de Rooienaar in reclames van KPN, Pearle (Salami? Nee, Armani!) en Centraal Beheer.

Samen met zangeres Ryan van Langen vormt hij het duo Best Off. In het verleden trad hij op met een Engels repertoire onder de artiestennaam Tony Nash. Sinds enkele jaren stond hij ook op de bühne tijdens oktoberfestfeesten als Spitze Anton.
Het trieste nieuws kwam zaterdag naar voren. De volkszanger laat zijn vrouw en twee jonge kinderen achter. In september zou zijn nieuwe album verschijnen. De zanger schreef hiervoor zelf de teksten.

"Goeie avond dames en heren"
Zo introduceerde volkszanger Twan van Brabant zichzelf altijd. Wekelijks op allerlei podia door heel Nederland. Daarna volgde vaak een grap of dubbelzinnige opmerking waarmee hij voordat hij ook maar één toon gezongen had, heel de zaal op de hand had.
Omdat Twan van Brabant heel veel mensen kende is er een condoleanceregister geopend. De tijd hiervoor is vrijdagavond van 18.00 uur tot 21.00 uur in zaal 't Hooghuis in Eerde, Kapelstraat 46. Iedereen is van harte uitgenodigd.


Raad van State: Biogasinstallatie Wolvensteeg mag doorgaan

De Stichting Tegengas Rooi heeft tot het hoogste rechtscollege geprobeerd om het tegen te houden, maar tevergeefs. Op 17 augustus bevestigde de Raad van State de eerdere uitspraak van de Rechtbank en stelde daarmee bezwaarmakers tegen de omgevingsvergunning voor een biogasinstallatie van Frank van Genugten in het ongelijk. Die gaat daar direct na de bouwvak aan beginnen.

Van Genugten kreeg in 2009 een vergunning voor een biogasinstallatie, uit mest en co-producten, van maximaal 25.000 ton per jaar, en drie jaar later een vergunning voor uitbreiding tot maximaal 80.000 ton per jaar. Ook kwam hij in aanmerking voor de zogeheten SDE +regeling (Stimulering Duurzame Energie). Daardoor krijgt hij een aanzienlijk hogere vergoeding per kuub gas en kan daardoor kleinschaliger produceren, maar mag dan uitsluitend groen gas maken uit mest, niet uit een mix daarvan met bijvoorbeeld zuivelafval. Daarmee kan hij zo'n 750 Rooise huishoudens voorzien. De rest wordt verwerkt tot droge korrel en er resteert schoon water, aldus de initiatiefnemer. Hij gebruikt daarvoor de mest van zijn eigen koeien, plus die van enkele andere veehouders. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want die voldoen daarmee aan de verwerkingsplicht die de overheid heeft opgelegd.

Diverse omwonenden, onder meer verenigd in de Stichting Tegengas Rooi, vreesden voor geurhinder, gezondheids- en veiligheidsrisico's. Ook waren ze van mening dat de installatie niet aan de best beschikbare milieutechnieken voldeed wat zou betekenen dat de omgevingsvergunning moet worden ingetrokken. Ze maakten bezwaar bij de Provincie die de vergunningen verleend had, en tekenden vervolgens beroep tegen aan bij de rechtbank Oost-Brabant en hoger beroep bij de Raad van State. Deze laatste wees de gemeente op fouten in het bestemmingsplan maar liet de vergunningen in stand.

Van Genugten had de bouwweg al aangelegd, in afwachting van een voor hem gunstige uitspraak. Hij wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de installatie, op bescheiden schaal met één silo en een productie van tussen de 25.000 en 35.000 ton per jaar, afhankelijk van het aanbod van mest.

"Nu de juridische zaak aan de kant is wil ik binnenkort graag in gesprek met de omwonenden" laat Van Genugten weten. "Ik wil ze dan bijpraten over de bouwplanning en hoe het project er met de nieuwe groengasregeling voor koemest eruit komt te zien. Ten tijde van het juridische geschil was daarvoor geen geschikt moment."


Zes MOOIE winnaars!

Tim van de Ven

Uit alle leuke, originele en mooie reacties hebben wij ZES winnaars gekozen!
Jullie kunnen je prijs op komen halen bij DeMooiRooiKrant op maandagmiddag vanaf 14.00 uur.

Alvast heel veel plezier!

Mats Neggers
Robin Verschuijten
Tessa
Gijs
v.d. Steen
Tim van de Steen
Lieke van Osch
Lindi Verhagen
Tom Raaijmakers
Levi Habraken
Sylvie van den Oever
Shirley van der Velden
Siebe van Zoggel
Mirte en Tim v.d. Berk
Juultje Verhoef
Robin Pennings
Tom Bekkers
Tieme Bekkers
Thijs Kersten
Kevin van Casteren

Nationaal Hitteplan actief

De laatste week van de zomer heeft nog warm weer in petto voor heel Nederland. Het RIVM activeert het Nationaal Hitteplan op 23 augustus. Hiermee roept het RIVM op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. De zon is nog steeds krachtig waardoor het belangrijk is om te letten op verbranding van de huid. Later deze week wordt smog door ozon verwacht wat kan leiden tot klachten van de luchtwegen. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven.

De komende dagen loopt de temperatuur op naar waarden rond de 30 graden. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor dieren, ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken.


Vernielingen in Ritakapel Boskant

In de Ritakapel in Boskant zijn vorige week donderdag en vrijdag vernielingen aangericht. De daders bleken kinderen uit hetzelfde kerkdorp. Ze zijn inmiddels in de kraag gegrepen.

Met stenen hebben de kinderen ruiten van de kapel ingegooid en daarnaast is meubilair omgeduwd, Uiteindelijk werden ze gelukkig betrapt.
De kapel is pas enkele weken geleden heropend na een grondige renovatie.

Vandaal uit Veghel aangehouden in Rooi

Woensdagavond is in Sint-Oedenrode een vandaal aangehouden die op het Stadhuisplein in Veghel een ruit van een bus had vernield.

De 23-jarige Veghelnaar verwondde zichzelf door deze actie. Hij werd aangehouden nadat de politie de bus staande had gehouden. Uiteindelijk is de man meegenomen naar het politiebureau.


Eigen bijdrage zorg

Foto: Tom Aarts

Ouderen en andere zorgbehoevenden die opgenomen zijn in een zorginstelling betalen daarvoor een eigen bijdrage. Ook als u hulp aan huis krijgt via WMO betaalt u een eigen bijdrage.

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe deze eigen bijdrage wordt berekend. Deze eigen bijdrage wordt berekend over uw verzamelinkomen + 8% van grondslag sparen en beleggen box III van twee jaar geleden. Dit is het peiljaar. Voor de berekening van de eigen bijdrage 2016 wordt dus het inkomen 2014 gehanteerd, het verzamelinkomen en de grondslag sparen en beleggen vindt u terug op uw aanslag Inkomstenbelasting 2014. De waarde van uw eigen woning wordt vooralsnog buiten deze berekening gehouden.

Als u in 2016 opgenomen wordt in een zorginstelling of u krijgt hulp aan huis dan bent u een eigen bijdrage verschuldigd. Het hangt af van uw situatie of dit een hoge of lage bijdrage is. De lage bijdrage bedraagt minimaal € 159,80 per maand en maximaal € 838,60 per maand. De hoge bijdrage bedraagt maximaal € 2.301,40 per maand.

De maximale bijdragen zijn behoorlijk hoog per maand. Het is daarom aan te raden om goed naar uw vermogen te (laten) kijken, om de bijdrage in de toekomst te beperken.

Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants
www.bekkersaccountants.nl

50e Ouderenkermis 12.30 uur

Als er iemand een trouwe bezoeker is van de Ouderenkermis dan is het burgemeester Maas. Natuurlijk is hij veel meer dan een bezoeker. Met zijn enthousiasme draagt hij een flink steentje bij. Omdat de komende editie de vijftigste Ouderenkermis is, is dit een mooi moment om de burgemeester eens te vragen naar zijn ervaringen.

Hoe kijkt u terug op al die jaren dat u zich heeft ingezet voor de Ouderenkermis? Wat vindt u van het initiatief?
"Ik vind het een erg bijzonder fenomeen. Bij mijn vorige gemeente had ik ook de kermis in mijn portefeuille, maar een dergelijke activiteit had ik nog nooit meegemaakt. Je merkt dat het zeer gewaardeerd wordt in Sint-Oedenrode wat de inzet van alle mensen die eraan meewerken meer dan waard maakt. Er wordt ieder jaar weer met veel enthousiasme aan gewerkt."
Denkt u dat de Ouderenkermis nog lang blijft bestaan?
"Ik verwacht dat de Ouderenkermis nog zal blijven bestaan zolang het gevoel van betrokkenheid bij de kermis onder de ouderen ook groot is. En als dit verminderd moet er worden gekeken of de jongere groep 'ouderen' kan worden aangesproken. De komende vijf jaar is de Ouderenkermis sowieso nog gegarandeerd vanwege het huidige contract."

Wat is uw mooiste herinnering over de Ouderenkermis?
"Het grootse uitpakken bij het 40-jarige jubileum. Dit is zelfs in de landelijke pers geweest, wat natuurlijk genoeg zegt over de impact die de viering heeft gehad."

De Ouderenkermis op dinsdag start dit jaar vanwege het volle programma om 12.30 uur.

Dansen met Rooi kermis

Zaterdag 27 augustus houdt KBO Sint- Oedenrode in samenwerking met Odendael een 50+ Dansavond tijdens de Rooise Kermis. Dit zal plaats gaan vinden in de Ontmoeting van Odendael met live muziek van Ad Goossens.

Odendael verzorgd lekkere dansmuziek. Er mag dus gedanst worden maar het is ook prettig om er gezellig naar te luisteren. Heeft u zin in een mooi en gezellig avondje met zang en dans, kom dan op zaterdag 27 augustus naar de Ontmoeting in Odendael. Aanvang 19.30 uur zaal open om 19.00 uur. De entree is 1 Euro voor KBO-leden en 1,50 euro voor niet leden.


Jeugdvakantieweek: De tijdmachine

De een-na-laatste week van de basisschoolvakantie breekt aan. Klaar om door de tijd te reizen met 270 enthousiaste kinderen. Vijf weken terug wellicht zodat ze zomervakantie opnieuw kan beginnen? Of willen we nog verder terug in de tijd om te rijden op de rug van een dinosaurus? Of juist naar de toekomst om te reizen over de melkwegsnelweg in een ruimteraket samen met de buitenaardse wezens? Een ding is zeker, Ein en Stein zullen er de hele week bij zijn!

Maandagmorgen begonnen Ein en Stein aan het experiment om de tijdmachine te activeren. Met behulp van de kinderen is het gelukt om door de tijd te kunnen reizen! Maar wat is er met die gekke tijdreizigers? Vooral die oude witte, met die vreemde blik in zijn ogen. Waar komt hij vandaan? Wat heeft hij allemaal op zijn geweten? Waar heeft hij de afgelopen jaren uitgehangen?

Om hier achter te komen begon de reis naar de prehistorie. Knotsen en speren kwamen tevoorschijn en kon er worden gestreden tijdens de sportdag bij KV Rooi/Fortuna '67/MHC. Dinsdag kwam de kinderen aan in de Griekse en Romeinse tijd. De Olympische spelen werden herbeleefd tijdens een gigantisch 6-kamp in Park de Kienehoef. Er werden zuilen en aquaducten gebouwd en de kinderen konden zich naar hartenlust uitleven. Ook deze dag, net als maandag, konden de kinderen weer aanwijzingen vinden om meer over de gekke professor Ein te weten te komen. De woensdag is traditioneel de dag van het uitstapje. De spanning was 's morgens te snijden, want waar zou het uitstapje dit jaar naartoe gaan? Naar het jaar 0? Naar de middeleeuwen? Of blijven we vandaag in het jaar 2016? Iedereen was zoals gewoonlijk weer vol spanning en in afwachting van wat de dag zou gaan brengen. Een ding is zeker, iedereen zal er een dolle dag aan hebben beleefd.

De week is doormidden, maar nog lang niet voorbij. Op donderdag zal er nog gefietst worden door de Gouden Eeuw en wordt er een film vertoond. In de avond is er voor de kinderen van groep 8 ook nog een spannend avondspel. Vrijdag vindt er nog een vossenjacht plaats en zal de tijdreis eindigen in de toekomst met een heuse talentenjacht. Aansluiten zal de officiële afsluiting om 16.30 uur plaatsvinden bij sporthal De Streepen en zal duidelijk worden wat er met professor Ein aan de hand is.


Terrasconcert bij D'n Toel

Terrasconcert bij D'n Toel

Zondag 28 augustus zal na enkele jaren afwezig te zijn geweest weer een terrasconcert worden verzorgd door Die drei Dörfer Musikanten bij café D'n Toel.
Zoals gebruikelijk verzorgt de kapel vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur een bijna non-stop programma van Egerländer- Böhmische- en Tsjechische volksmuziek waarbij gezongen wordt door Anny Stobbe en André van der Leest. Toegang gratis. Iedereen is van harte welkom bij D'n Toel. Het belooft een gezellige, muzikale middag te worden.

Centrum tijdens Kermisperiode goed bereikbaar

Komend weekend is het alweer Rooi Kermis. Een leuk evenement voor inwoners en bezoekers, kortom: niet de grootste, wel de gezelligste. Voor veel centrumondernemers brengt de opbouw, de kermis zelf en de afbraak best wel wat overlast met zich mee. Met name het autoverkeer van en naar het centrum ondervindt veel hinder. Rooi2000 en Centrummanagement willen er echter alles aan doen om het de bezoeker van het centrum zo gemakkelijk mogelijk maken.

Ze hebben daarom de winkeliers en hun medewerkers opgeroepen om tijdens de acht dagen opbouw tot en met afbraak de auto niet te parkeren achter de Rabobank, bij de Knapenhoek of bij de Emté. Waar dan wel? Tegenover de Kofferen bar, parkeerplaats Laan van Mariendael en bij De Neul.

Daarnaast gaan Rooi2000 en het Centrummanagement ervoor zorgen dat de hekken met "Doorgaand verkeer gestremd" pas om 14.00 uur zichtbaar op de weg worden geplaatst. Vóór deze tijd staan ze met de rug naar het verkeer parallel aan de rijstrook en vormen ze dus geen belemmering. Er komen ook duidelijke borden met "Parkeren Centrum", die verwijzen naar Rabobank, Knapenhoek en terrein Emté. Ook dringen de partijen er bij de gemeente op aan dat nauwlettend wordt toegezien op het minimaliseren van verkeersoverlast tijdens opbouw en afbraak. Op deze manier hopen ze bij te dragen aan een betere omzet voor de winkeliers tijdens deze dagen.


Hans Vroomen (66): "Alles op 1 plek, dat is ideaal en maakt het zo ontzettend gezellig" Foto: Lisa vd Ven

Wat is er zo leuk aan Rooi kermis?

Mika Hendriks (10): "Ik vind het vooral heel erg leuk met mijn vrienden" Foto: Lisa vd Ven
Mevrouw v.d. Sande (75): "Vooral het feit dat er zoveel gezellige terrasjes zijn maakt het heel leuk" Foto: Lisa vd Ven
Sabine van Esch (33): "De leukste kermis in de omgeving voor jong en oud" Foto: Lisa vd Ven
Alwin Jellema (6): "Ik vind het leuk dat je met je vrienden kunt spelen. Het leukste vind ik muntjes schuiven" Foto: Lisa vd Ven
Els van Bijsterveld (43): "Het is vrij groot voor een klein dorp. Het is altijd gezellig met veel bekenden" Foto: Lisa vd Ven
Shamira Hendriks (12): "Ik vind het fijn dat het goedkoop is en het is heel gezellig" Foto: Lisa vd Ven
Meneer v.d. Sande (77): "Vooral de ouderenkermis is ieder jaar helemaal top geregeld" Foto: Lisa vd Ven
Rinus van Baast (75): "De sfeer, de muziek en de terrasjes, dat maakt het een bijzondere kermis" Foto: Lisa vd Ven

Rooi Werkt: enthousiaste en gemotiveerde kandidaten

Steeds meer Rooise werkzoekenden weten de weg naar Rooi Werkt te vinden. Zij melden zich rechtstreeks bij ons aan of worden door de gemeente of het UWV geattendeerd op het bestaan van de stichting en de mogelijkheid zich bij ons in te schrijven. Zo groeit ons kandidatenbestand gestaag.

Om de kandidaten te leren kennen, organiseren wij, arbeidsbemiddelaars van Rooi Werkt, met enige regelmaat speeddates. Het doel van deze korte gesprekken is om face-to-face kennis te maken met de persoon achter het cv. Want het leren kennen van de kandidaten, hun wensen en mogelijkheden, is een voorwaarde om hen goed te kunnen bemiddelen naar werk.

Afgelopen week hielden we weer zulke speeddates. We spraken met een twintigtal nieuwe kandidaten. Het leverde interessante informatie op over ervaren, enthousiaste en gemotiveerde mensen. Goede, loyale krachten die graag weer aan de slag willen en staan te popelen om hun talenten en ervaring in te zetten. Onder de nieuwe kandidaten bevinden zich onder andere diverse administratieve toppers. Mensen met een schat aan ervaring bijvoorbeeld: in secretariële ondersteuning, planningswerkzaamheden, officemanagement, boekhoudkundige werkzaamheden, loonadministratie en advisering. Voor deze kandidaten gaan we actief op zoek naar werk, in en om Sint-Oedenrode.

Ben jij ook werkzoekend en kun je een steuntje in de rug wel gebruiken? We gaan graag aan de slag om een baan voor je te vinden. Ook als je op zoek bent naar een leer-werkplek of werkervaringsplek, kun je bij ons terecht.
Meld je bij ons aan en stuur je cv naar Rooi Werkt. We nodigen je dan uit voor onze volgende speeddates (die op 6 september gehouden worden).

Bent u werkgever en heeft u een vacature? Neem dan contact met ons op. We gaan graag op zoek naar de juiste match.

Hanny Brok, Corrie Haenen, Elske Huijbers en Elli de Rijk
info@rooiwerkt.nl of 06 4434 6449

16 / 36

In het voorjaar was IVN Sint-Oedenrode al te gast bij Alex en Linder van tuinderij De Voedselketen aan de Witte Bleek. Toen was alles net aan het groeien. Op zondag 4 september kunt u een kijkje komen nemen en proeven van wat de tuinderij zoal te bieden heeft.

Deze excursie begint met een rondleiding. Alex en Linder vertellen over de opzet van de tuinderij en de permacultuur die ontwikkeld is om een oplossing te vinden voor diverse problemen de zich kunnen voordoen. De Voedselketen teelt fruit, groenten en kruiden. Na de rondleiding staat er een lunch klaar. Aanmelden kan via: ivnrooi@gmail.com. Deelname kost € 4,- p.p. De excursie begint om 10.30 en duurt tot 13.00 uur.

Excursie in het kader van de Nacht van de Vleermuis

Het Kienehoefpark in Sint-Oedenrode is een mooi park met oude bomen en fraaie vijvers. Maar ook 's avonds en 's nachts wordt het park druk bezocht, namelijk door de verschillende soorten vleermuizen die hier jagen op hun prooi.

Tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis op zaterdag 27 augustus nemen gidsen van de vleermuiswerkgroep Sint-Oedenrode u mee voor een wandeling door dit park. De excursie begint met een korte presentatie over de vleermuizen. De presentatie start om 20:00 uur bij het paviljoen 'De Helden van Kien', adres Bremhorst 1. De aansluitende wandeling zal tot ongeveer 23:00 uur duren.

Een nieuwe week, een nieuwe opgave. Wie herkent mensen op deze foto? We horen het graag van u. Stuur een email naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 33

Foto is gemaakt rond 1942 bij grootmoeder Adriaans in Zijtaart. Op de foto staan: Tiny Vogels- Vervoort, Jos Vervoort, Annie Liebreks- Vervoort, Harrie Vervoort, Maria Mestrom- Vervoort, Leo van de Weijer, Nellie Voets, Mia Voets, Mia Nollen, Jo de Weijer, Tiny Nollen & Broer Voets.

Mevr. Annie Liebreks

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Zomers Rondje Rooi

Tot en met woensdag 24 augustus is er in Rondje Rooi te zien:

  • Kennismaking met "Geocaching"
  • "Ontspanning" volgt lid Sjef van den Berg in Rio
  • Workshop KBO "Koken zonder kopzorgen"
  • Voorpret Rooise kermis
  • Bezoek aan vernieuwd VVV-kantoor, mutsenmuseum en tuin en …. welke adviezen krijgen bezoekers aan Rooi?

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Presentatie over rol en veranderingen in het onderwijs

Cecile Boonstra gaf een boeiende lezing voor SKOSO over het onderwerp van de veranderde rol die de school inneemt.

TV Meierij geeft u hiervan een ruime samenvatting aan het begin van dit nieuwe schooljaar.

Uitzending van 25 tot en 31 augustus.

Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Chauffeur voor de afdeling logistiek bij D'n Einder
Kringloopwinkel D'n Einder is op zoek naar een chauffeur voor de afdeling logistiek. Er wordt gereden op maandagmiddag, woensdagmiddag, zaterdagochtend. Er wordt van de chauffeur verwacht dat die bereid is op deze dagdelen te kunnen worden ingezet. Op welk dagdeel gebeurt in overleg met de beheerder van de afdeling Logistiek. Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs BE. (vacaturenummer 14144)

Medewerker PR bij het Damiaancentrum
Het Damiaancentrum is op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om de activiteiten die worden georganiseerd te bezoeken en te delen met de buitenwereld. Je moet affiniteit hebben met social media zoals facebook en twitter, maar ook de kranten en enige ervaring met computers en de Nederlandse taal. Er zijn mensen binnen de organisatie die de vrijwilliger kunnen ondersteunen en begeleiden. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 13772)


TV Meierij zoekt coördinator Beeld en Geluid
TV Meierij is op zoek naar een vrijwilliger die zaken rondom Beeld en Geluid wil coördineren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voor produceren, het aansturen van het team vrijwilligers en het monteren van gefilmd materiaal. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 13575)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Winnaars kaartjes Oldtimerbeurs in het Autotron

Cabrio's zijn er zeker ook te vinden bij Autotron Rosmalen in het weekend van 27 en 28 augustus 2016. Dan vindt namelijk de zomereditie plaats van de Internationale Oldtimerbeurs voor Automobielen, Motoren & Bromfietsen. Op het buitenterrein en in de beurshal van Autotron Rosmalen kan het publiek zich vergapen aan de meest mooie en bijzondere uitvoeringen van auto's, motoren en bromfietsen uit vervlogen tijden.

De Oldtimerbeurs is voor liefhebbers en verzamelaars van klassieke voertuigen de perfecte gelegenheid om elkaar tussen alle pracht en praal weer eens te ontmoeten en hun passie te delen. De Ford Taunus M Club presenteert zich met een aantal fraaie modellen uit de zestig en zeventiger jaren.

De lezers van DeMooiRooiKrant die konden vertellen dat alle auto's die Ford Duitsland tussen 1945 en 1967 onder het merk Taunus werden verkocht, maakten kans op vijf keer twee toegangskaarten voor het Autotron op 27 en 28 augustus aanstaande.

Onder de inzendingen hebben wij de volgende winnaars gekozen:

1 Harold Broeren
2 Léon Koeleman
3 Piet van Kasteren
4 M. van Boxtel
5 Marga Verduin

De kaartjes kunnen opgehaald worden op ons kantoor: Heuvel 17 in Sint-Oedenrode.
Wist u het antwoord niet of viel u bij de loting buiten de boot, maar wilt u wel naar de Internationale Oldtimerbeurs voor Automobielen, Motoren & Bromfietsen dan kan dat toch. De entree bedraagt € 12,50 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding van een betalende volwassene, gratis toegang. De beurs is geopend op zaterdag 27 en zondag 28 augustus van 10.00 tot 17.00 uur.


Kofferbakverkoop

Er komt een hele leuke kofferbakverkoop aan! Deze is op zondag 11 september van 09:00 tot 15:00 uur. De entree bedraagt één euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

De kofferbakverkoop wordt gehouden op de parkeerplaats van De Neul aan het Dommelpark in Sint-Oedenrode. De auto en/of de aanhangwagen kan gewoon bij de staanplaats geplaatst worden. Kinderen kunnen met speelgoed gratig meedoen aan de verkoop. Info? www.kofferbakverkoopboxmeer.nl.

18 / 36

Stuur uw vakantiefoto in en win!

Mickel, Marieke, Boet en Mex van den Akker

Stuur je grappigste, leukste of meest originele vakantiefoto in en win! redactie@demooirooikrant.nl

We hebben het hier prima naar ons zin in Italie. Helemaal toppie! Groetjes, Anne en Lotte Verstraten.
Gewoon in Rooi met onze kleinzoon Jason. Ans van Dinten
Groeten van Bart en Dieke uit het zonnige Zuid Limburg.
Joep van den Brand, lekker in het zwembad in Grado, Italie. Foto: John van den Brand
Familie van Voorst is actief in eigen land: Texel
Familie van Voorst is actief in eigen land: Texel
Wij vermaken ons nog wel even in het prachtige San Marino. Groeten Frank, Anita, Floor en Siebe van Zoggel Foto:
Onze 3 kanjers ingegraven op het strand van Renesse. Ole, Melle en Tieme Dekkers Groetjes Karin dekkers Foto:

Bijna tijd voor de Godmother

Om dit boek gaat het.

Pasta, pizza, maffia en omertà. Bij 't Roois Theater gaat het de laatste tijd nergens anders over. De laatse puntjes worden nog op de i gezet voor hun jubileumstuk. Over drie weken gaat The Godmother in première.

Het script van dit stuk is geschreven door Mark van de Veerdonk en Winfred van Buren. "We hadden daarbij voor ogen: Paris Hilton wordt Don Corleone. Een dom modepopje krijgt leiding over een groep criminelen, zonder dat ze het weet ", zegt van Mark. Het was niet moeilijk om scènes en grappen te bedenken. "Tijdens het schrijven zag ik overal grappen, de maffiacultuur is een oneindige bron van inspiratie. Ik moest opletten, want met al deze grappen werden de scènes veel te lang."

"Niet alleen de grappen zijn leuk, maar ook de uitgesproken typetjes", zegt regisseur Harrie van den Brand. "Het is leuk om dat te zien ontstaan tijdens de repetities. We beginnen ons proces met het opnoemen van de tekst, maar in de loop van de tijd krijgt deze tekst steeds meer betekenis." Als voorbeeld noemt Harrie één van de scènes van The Godmother: "Er is een maffiavergadering. De volledige familie Tagliata komt bij elkaar om het te hebben over hun wapenhandel. Er is onderling een enorme spanning. De gelaagdheid in deze scène wordt door humor vormgegeven, dat is heel leuk om te zien."

"De Italiaanse sfeer is één van de redenen waarom The Godmother een leuk stuk is om naar te kijken", zegt Harrie. Op dat Italiaans is lang geoefend. "We zijn lang bezig geweest met de Italiaanse uitspraak van bijvoorbeeld 'Camilla' en 'Tagliata'. Ook hebben alle spelers een jaar lang verplicht, al pasta etend, naar Rai Uno moeten kijken", zegt voorzitter Emile Kalmann. "Natuurlijk hoor bij zo'n stuk ook Italiaanse muziek. We hebben een accordeoniste en een operazanger gevraagd. Zij brengen typisch Italiaanse nummers ten gehore."

"Ik ben heel erg benieuwd wat 't Roois Theater van dit stuk heeft gemaakt. Ik heb met dit script een bootje in de Waddenzee geduwd, of het nu in Italië of in Cuba terecht komt, prima. Dat is het leuke van het schrijven van een toneeltekst", zegt Mark. De spelers repeteren nog vier keer voordat het stuk in première gaat. "Ik hoop dat het publiek veel plezier beleeft bij het kijken naar dit stuk en dat de spelers tevreden kunnen terugblikken op de zes voorstellingen", zegt Harrie.

The Godmother is te zien op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 september achter Ahrend. Kaarten zijn te koop bij Cafetaria de Mèrt en het VVV. Reserveren kan op www.rooistheater.com.

Rooise schrijft romantisch drama

'Ik nam plaats op de barkruk en stond nog een beetje dromerig voor me uit te staren toen de barjongen voor me stond en me vragend aankeek. Ik keek op, recht in zijn donkerbruine ogen en het leek alsof de bliksem bij me insloeg, ik wist ineens geen woord meer uit te brengen. Hij had halflang zwart haar, strak naar achteren gekamd, en droeg een zwart shirt van het café en een blauwe strakke denimbroek. Hij zag er goed uit, knap koppie, goeie billen en die ogen. Ik stamelde mijn bestelling, tot leedvermaak van de barjongen en kreeg uiteindelijk iets heel anders mee dan wat ik eigenlijk wilde hebben. Volslagen verward liep ik met de glazen weer terug naar ons tafeltje in de zaal. Sjouke keek me een beetje verbaasd aan, maar gelukkig kreeg ze geen tijd om iets te vragen omdat de dansleraar, een jonge blonde jongen met een klein ringetje in zijn linkeroor, ons meteen weer op de dansvloer riep voor het leren van een nieuwe dans.'

Het is een fragment uit het boek 'De kracht van het gevoel' van Mieke van de Vossenberg. Een romantisch drama wat zich afspeelt in het dorp Beek en Donk, wat alles bij elkaar brengt. Vriendschap, liefde, bedrog, verdriet en depressie. Alles komt voorbij in dit boek, wat gaat over twee vriendinnen die in het laatste jaar van hun studie zitten. Christel ziet haar relatie met Tim niet langer meer zitten als ze Mark tegenkomt, en Mariëlle heeft moeite met het verwerken van haar gevoelens na het verlies van haar moeder. Zal het de dames lukken om ondanks alles vrienden te blijven?

Mieke groeide op in Beek en Donk, en was al op zeer jonge leeftijd bezig met het verzinnen en opschrijven van verhaaltjes. Haar eerste eigen dichtbundel 'Wandelen in de avondschemering' verscheen in 1998. Ze bracht het boek zelf uit door een eigen ontwerp op de computer en vele uren achter een tafel te zitten om het met veel geduld in te binden. Het gedicht 'Tedere bloem' werd zelfs nog eerste in een gedichtenwedstrijd, uitgeschreven door de lever- en darmstichting. Ook werd ze uitgenodigd voor een interview bij Radio Kontakt. Zo rolde ze bij de omroep binnen. Later nam ze ook de camera in de hand en ging ze op pad voor fotoreportages van de evenementen in Laarbeek voor op de website en de tekst-tv van de omroep. Inmiddels woont ze in Sint-Oedenrode, met haar vriend en twee kinderen. Het schrijven heeft ze weer opgepakt, en met behulp van Noortje Rooijakkers heeft ze haar eerste document helemaal afgeschreven. Haar debuutroman 'De kracht van het gevoel' is sinds maart 2016 te verkrijgen bij Yanga.be, Dorpswinkel Boskant en Jumbo Sint-Oedenrode.

Rooi op de kaart gezet door de fiets 4- daagse

Foto: Lisa vd Ven

Waar iedereen zijn best doet om Rooi op de kaart te zetten, daar slaagde de organisatie van de Rooise fietsvierdaagse meer dan voortreffelijk in. Geen winstbejag, geen eigenbelang maar gewoon mensen laten genieten van ons mooie Rooi.

Vier dagen lang kwamen ze naar Rooi. Zo'n duizend per dag. Allemaal Rooise mensen? Nee, helemaal niet. Uit het hele land kwamen de fietsers naar ons dorp. De routes waren prachtig, de organisatie met zijn honderden vrijwilligers klopte en de routes waren duidelijk uitgezet.

Rien Voets en de zijnen hadden het goed voor elkaar. Ik hoorde de loftrompet over dit evenement van mensen van buiten Rooi. Wat opviel waren de vele complimenten die je hoorde van mensen die bijna beroepshalve meerdere fietsvierdaagse in Nederland volgden. Rooi sprong er echt bovenuit. In Rooi was het het beste. Een gevoel van trots bekruipt je dan.

Toch was er ook een minpuntje: er was een mevrouw, ongelooflijk maar waar, die kwam terug van de fietstocht met een klacht, want ze had gehoord dat er 's morgens bij het vertrek een cake-je uitgedeeld was en dat had ze niet gehad. Verschrikkelijk toch? Haar stem deed vermoeden dat ze niet uit onze contreien kwam. Ik heb het er nog een beetje ingewreven door te zeggen dat het hele lekkere waren.

Rooi heeft dus, afgaande op de vele reacties, het meest aardige en beste fietsevenement van Nederland. Chapeau! Ge hoeft nie goed te zijn um d'n beste te zijn, zulang ge mer bitter bent dan de rest.

Vlinderpaspoort

Gerrit Ketelaars heeft een bijzondere hobby. Hij fotografeert nachtvlinders. "Met enkele mensen van IVN Sint-Oedenrode gaan we regelmatig naar nachtvlinders kijken. Om ook mensen te laten genieten van de mooie vlinders, zonder dat men zelf s´nachts met een lamp er op uit moeten wil ik dat op deze weg delen," aldus de hobbyfotograaf.

Halvemaanvlinder (Selenia terralunaria)

De halvemaanvlinder is een nachtvlinder van de familie Spanners. Vleugels aan de buitenrand iets gekarteld, geel tot roodbruin en ongeveer in het midden van de vleugels bevindt zich een halvemaanvormige witte vlek. Daaraan dankt deze vlinder zijn naam. De rupsen leven vooral van de bladeren van de houtachtige planten en bomen. De vlinders komen overal in Nederland voor, en vooral in bosachtige streken. De vlinders vliegen van maart tot september in twee generaties. De rups verpopt zich tussen bladeren op de grond en overwintert.

Reumapatiëntenvereniging organiseert informatie bijeenkomst

Op Donderdag 22 september van 19.30 uur tot plusminus 21.45 uur houdt de reumapatiëntenvereniging een informatie bijeenkomst in het Dienstencentrum van de Peppelhof in Veghel. Mw. Dr. B.J. Radovits, Reumatoloog in het Bernhovenziekenhuis zal deze avond een lezing geven met het onderwerp " Jicht ".

Jicht ( artritis urica ) is een eeuwenoude aandoening die de laatste 2 decennia in rap tempo is toegenomen onder de bevolking. Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. Wat is Jicht? Wat zijn de symptomen? Welke behandelingen zijn er?

De Reumatoloog wil u hier graag meer over vertellen tijdens deze informatiebijeenkomst en als u vragen heeft zal zij deze proberen te beantwoorden. Men hoopt dat het een interessante avond mag worden, iedereen die belangstelling heeft is van harte welkom. De toegang is voor iedereen gratis.


Nederlands talent in De Blauwe Kei

Theater De Blauwe Kei heeft niet alleen veel buitenlandse artiesten te gast komend seizoen, ook veel Nederlands talent komt naar Veghel toe. Zo staan onder andere Herman van Veen, Saskia & Serge, Simone Kleinsma, Tim Knol, Karin Bloemen en Mini & Maxi op het programma.

Bent u in Nederland gebleven tijdens de vakantieperiode, of bent u weer blij om terug in Nederland te zijn? Komend theaterseizoen kunt u gewoon in Veghel genieten van grote namen uit de Nederlandse theater- en muziekwereld. Naast een aantal grote acteurs zoals Paul de Leeuw, Matteo van der Grijn, Huub Stapel en Anne Wil Blankers, zijn de Nederlandse artiesten Simone Kleinsma, Karin Bloemen en Mini & Maxi te bewonderen en kunt u genieten van de muziek van onder andere Saskia & Serge, Tim Knol en De Dijk.

Theater De Blauwe Kei is trots op haar gevarieerde aanbod van talenten uit allerlei genres uit ons mooie landje. Kaarten voor alle voorstellingen zijn te reserveren via www.blauwekei.nl.

Waterplanten excursie

Een plantenzaadje komt ergens neer, wortelt en groeit uit tot een plant ….. maar zo gemakkelijk gaat het allemaal niet. Stevige concurrentie van andere planten, allerlei weersomstandigheden, droge voedselarme grond of juist nattigheid; een plantenzaadje wordt niet zomaar plant. Dus passen planten zich aan, maken van de nood een deugd. Waterplanten hebben ervoor gekozen om in een natte omgeving te leven, wat hebben ze daarvoor moeten doen, welke aanpassingen hebben zij gemaakt?

Op zondag 11 september laten natuurgidsen van IVN Veghel tijdens een excursie in de Aa- broeken verschillende strategieën van planten zien die in en om het water groeien. Start 10.00 op de parkeerplaats Middengaal; aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie Karin Koppen 0413-210216.

Bakkerij Bekkers bij De Succesfactor

Bakkerij Bekkers is genomineerd voor de Nationale Business Succes Award. Op zondag 28 augustus om 12.55 uur en op zaterdag 3 september om 12.55 uur is het bedrijf te zien bij het TV-programma De Succesfactor op RTL 7.

Het programma staat in het teken van businessformules, zakelijke strategieën en tactieken. De branchewinnaars van de award komen in dit programma aan het woord en delen hun visie op succes. "Tips, toelichtingen en inzichten. Dat is wat de kijker kan verwachten in dit Business to Business-programma. Een kijkje in de keuken van de beste bedrijven van Nederland", zo laat het programma op haar website weten.

Achtste editie van Pleinpop in Schijndel

Pleinpop zal aankomende zaterdag plaatsvinden in het Kloosterpark. Om 14.00 uur zullen de poorten opengaan om ongeveer 1500 bezoekers te verwelkomen. Pleinpop heeft dit jaar drie podia met het hoofdpodium, de kerk en met de brouwerij. Nationale bands als Donnerwetter, Orgel Vreten en St. Tropez staan op het podium.

Ook regionale bands als Fume, Haunt Hound en Rockabilly Three krijgen hun kans om zich te laten horen. Op het nieuwe podium zullen dj's zorgen dat er voor iedere muziekliefhebber genoeg te beleven valt. Hiernaast kan iedereen genieten van ongeveer 30 verschillende speciaalbieren en zijn er twee unieke Pleinpopbieren. De entree zal gratis zijn en alle leeftijden zijn welkom. In de middag zijn er ook activiteiten voor de kinderen. Er is ook genoeg keuze aan eetgelegenheden, ook voor de vegetariërs.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 27/08:
14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers,15.30 uur: Orgelconcert, 18.30 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Henk van Uden, Amélie Vasconcelles – van de Broek.
Zo 28/08: Tweeëntwintigste Zondag door het Jaar 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Bernard van de Laar, Toon van den Oever, Riek van den Oever – van Kempen, An en Nard van den Oever – Bekkers, Nico van der Horst, Nellie van der Pasch – van de Ven, Harry van der Pasch en hun zoontje Henkie, Overleden ouders van Rooij – van de Laar en overleden familieleden, Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Jan en Gonda van de Laar.
14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.
Wo 31/08: 19.00 u. Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intentie: Francien van der Vleuten – Aarts.
14.00 u. tot 16.00 u. Expositie Mgr. Bekkers.

H. Martinus Olland
In de vakantieperiode tot 1 september zijn er geen eucharistievieringen in de Ollandse kerk.
Sint Petrus' Banden, Son
Wo 24/08:
19.00 u. Eucharistieviering.
Za 27/08: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel.
Zo 28/08: 11.00 u. Eucharistieviering MIVA-collecte. Intenties: Ouders van Kuijk-de Greef, Ad van de Wetering, Jan Koks, Joep Potting, Chris de Rooij, Martien van Kleef, Alberts Schers..
Ma 29/08: 19.00 u. Eucharistieviering.
Wo 31/08: 19.00 u. Eucharistieviering.
Vr 02/09: Eerste Vrijdag van de Maand, 08.30 u. Eucharistieviering.
Za 03/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 28/08:
Dienst in Son, 10.00 uur, Predikant Mv. B. vd Zwaag.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 28/08:
11.00 u. Eucharistieviering met volkszang. Intenties: Truus Mulders- van Hoof, Cor Verschuijten, Marietje v.d. Heijden- Manders, Lucin Bezdigian.
Mededeling: MIVA collecte voor project in India.
Tijdens de zomervakantie (van 25 juli tm 2 september) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht. Tel 0413 477741.

Odendael
Zo 28/08: 10.00 u. Eucharistieviering met Odendael koor. Int: Voor Drieka Donkers- van Heeswijk en uit dankbaarheid bij een 100ste verjaardag.


Herdenking huzaar van Diepenbeek

Op 13 juli 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, gaan Willem van Diepenbeek (35 jaar) en Wilhelmus de Goeij (26 jaar) vissen op de Moerkuilen. Beide militairen zijn onderdeel van het 2de regiment huzaren en ingekwartierd in Sint-Oedenrode. Bij de Moerkuilen springen ze op een moerbak - een soort vlot - om hun visnetten binnen te halen. De bak slaat om en beide mannen raken met de sporen die aan hun rijlaarzen zitten verward in de netten. Hoewel Van Diepenbeek goed kan zwemmen verdrinken beide mannen.

De verslagenheid in Rooi is groot. Beide overledenen worden met militaire eer begraven. De Goeij, katholiek, wordt begraven op het Martinuskerkhof. Van Diepenbeek, protestant, en vader van drie kinderen, krijgt zijn laatste rustplaats bij de Knoptoren. Op weg naar het kerkhof in Eerschot wordt de lijkstoet voorafgegaan door het muziekkorps van de huzaren dat een treurmars speelt die door Van Diepenbeek zelf is gecomponeerd. Bij de ingang van het kerkhof worden saluutschoten gelost. Die weerkinken ook als de kist in het graf wordt neergelaten.

Het graf van De Goeij - een houten kruis - is verdwenen, het graf van Van Diepenbeek is onlangs gerestaureerd en is nog steeds te vinden op het inmiddels prachtig opgeknapte kerkhof bij de Knoptoren.

Op zaterdag 3 september herdenkt de Stichting Knoptorenkerk het feit dat Van Diepenbeek honderd jaar geleden is gestorven. Iedereen wordt uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

Om 10.30 uur opent het muziekkorps van de Garde Grenadiers en Jagers en de burgemeester van Sint-Oedenrode de heer P. Maas op het bordes van de Knoptoren de herdenking. Aansluitend is er een korte plechtigheid, met kranslegging, op het kerkhof bij de Knoptorenkerk. De nakomelingen van Van Diepenbeek zullen ook aanwezig zijn.

Om 11.00 uur wordt door de voorzitter van de Stichting Knoptorenkerk in de kerk een tentoonstelling geopend die als thema heeft: Sint-Oedenrode in de Eerste Wereldoorlog. Leo van Lieshout is de samensteller van de tentoonstelling en dat garandeert een hoge kwaliteit!

De tentoonstelling is vier dagen te bezichtigen: Zaterdag 3 september van 11.00 - 17.00 uur, Zondag 4 september van 14.00 – 17.00 uur, Vrijdag 9 september van 14.00 – 17.00 uur & Zaterdag 10 september van 10.00 – 12.00 uur.

Het beklimmen van de toren is ook mogelijk, op zaterdag 3 september en zondag 4 september van 14.00-17.00 uur. Voor de tentoonstelling en voor het torenbeklimmen wordt een kleine bijdrage gevraagd die helemaal ten goede komt aan het behoud van de Knoptoren!

Rooise Wim van den Berg vijftig jaar gildebroeder

In Sint Oedenrode is het nog maar enkele jaren geleden dat het gilde heropgericht werd. Toch is er een inwoner uit Rooi die binnenkort zijn 50 jarige jubileum als gildebroeder viert. Namelijk Wim van den Berg uit Nijnsel! Wim is echter geen lid van het Rooise gilde maar van het Sonse Sint Catharinagilde.

Wim is namelijk in 1944 in Son geboren en werd daar in 1966 lid van het gilde. Samen met zijn echtgenote Dilia woont Wim inmiddels al weer meer dan 40 jaar in Nijnsel maar hij is het Sonse gilde altijd trouw gebleven.

Binnen het Sonse gilde speelt Wim al jarenlang een grote rol als een van de dragende krachten van het gilde. Hij is de vaandrig (vaandeldrager) van het gilde, dit houdt in dat hij bij officiële gelegenheden het hoofdvaandel draagt en hiermee het gilde voorgaat. Daarnaast zit Wim ook al sinds 1998 in het bestuur van het gilde.

Sinds 2013 is Wim ook nog de Keizer van het Sonse gilde. De titel Keizer van het Gilde verkrijgt men niet zomaar, om aanspraak te kunnen maken op deze titel moet men 3 x achter elkaar of 5 x in totaal het koningschap veroverd hebben. Aan deze voorwaarden voldeed Wim al lang. (Hij werd al voor de eerste keer Koning in 1968 en herhaalde dit in 1969, 1974,1979,en 1981). Op dat moment had het Sonse gilde echter al een Keizer en een gilde kan maar een Keizer hebben, dit is een titel die men voor het leven krijgt. Vandaar dus dat Wim pas in 2013 na het vacant komen van deze titel tot Keizer geïnstalleerd werd.

In het dagelijks leven heeft Wim jarenlang een montagebedrijf in Nijnsel gehad. Tegenwoordig is hij gepensioneerd en heeft hij wat meer tijd voor zijn hobby's. Naast het gilde is dit het opknappen van oude landbouwwerktuigen en daarnaast is hij ook nog als vrijwilliger en rondleider actief bij museum Hoeve Strobol in Nijnsel. Op vrijdag 2 september wordt Wim samen met de andere jubilarissen van het gilde gehuldigd met aansluitend een receptie. Deze huldiging begint om 20.00 uur, locatie clubhuis Den Tref op het Zonhoveterrein, Nieuwstraat 70 te Son.

Tijdbrug

Ergens onder het hagelwit van
maagdelijk papier moet iets
te vinden zijn van je bestaan

met dunne schetslijnen, aanvankelijk
vaag, gevoed, beademd door woord
en gebaar zoals die van jou zijn bekend

worden de omtrekken verkend
van hoe je tot en met vandaag
in de herinnering wordt bewaard

omzichtig daaruit losgeschreven
onder de bladspiegel vandaan
komen in beeld je mond, gezicht

maar bovenal je ogen,
dragers van leven, licht

toch, hoe levensecht getekend ook,
hoe doder, onbereikbaarder je
uit het blikveld raakt

in deze staat wordt werkelijkheid
dat jouw aanraakbare dichtbij
naar absoluut onoverbrugbaar smaakt

                                                 Kees Hermis

Vijftigers aan het woord...

In aanloop naar de 50 jarigen reünie halen we herinneringen op uit de basisschooltijd met (oud) Rooienaren die dit jaar 50 worden of net 50 geworden zijn. We laten leerlingen herinneringen ophalen aan vroeger en we laten ze vertellen hoe het nu met ze gaat. Degene die deze keer aan het woord is, is Kitty van Eijk.

"Eerlijk gezegd wist ik vroeger niet zo goed wat ik wilde worden. Ik zat te denken aan de missie, daar had ik een heel romantisch idee bij. Net als bijna alle meisjes in Boskant ben ik bij het korfballen gegaan. Daar was ik niet zo'n ster in, maar ik had wel lol! Mijn moeder werd leidster en scheidsrechter en ging mee op kamp. Velen zullen haar daar van kennen. Daarnaast vonden mijn ouders het bij de opvoeding horen om AMV (muzikale vorming) te volgen, blokfluitlessen na schooltijd onder leiding van Mattie de Schepper. Zij dirigeerde ook het kinderkoor "de Kolkjes". Daar ben ik ook nog even bij geweest maar dat ging niet zo goed. Juffrouw Van de Vleuten vond wel dat ik talent had en zij vroeg mij te komen zingen bij het kinderkoortje in Boskant. Binnen een paar maanden mocht ik al solo zingen. Na de AMV-les ben ik saxofoon gaan spelen bij fanfare Nos Jungit Apollo (NJA). Eerst op de sopraansax en later op de altsax. Dat kon ik best wel goed! Na de basisschool ging ik naar de Scholengemeenschap Best, afdeling MAVO. In het examenjaar wist ik nog steeds niet wat ik wilde gaan doen en daarom ging ik daarna naar HAVO. Mijn saxofoonleraar bedacht dat ik misschien wel naar het conservatorium kon gaan. Ik was er eigenlijk niet zo zeker van of ik dat wel zou kunnen. Tegen alle verwachtingen in werd ik direct toegelaten, puur op talent. Die had ik ook niet aan zien komen. Helaas sloeg het noodlot toe. In HAVO 5 werd ik ziek en het duurde een poos voor men in de gaten had wat er precies aan de hand was. Dat bleek van mijn rechteroor te komen. Na een operatie mocht ik 6 weken niet blazen. Dat was het einde van mijn professionele muziekcarrière. Aan het begin van dat jaar werd ik door mijn nieuwe klasgenoten uit Boskant gevraagd om een avond mee uit te gaan naar het gehuchtje Aarle bij Best. Die avond traden de Dolly Dots op. We hadden snel aanspraak van een groep jongens. Ene Kees van Eijk was daar ook bij en hij is blijven plakken…..

Na de HAVO wist ik nog steeds niet wat ik wilde worden. PABO leek me de beste keuze. Het liep niet volgens verwachting en ik besloot te gaan werken. Eerst een paar maanden via een uitzendbureau bij Rabobank Nederland, later als typiste bij drukkerij Dick Willems (huis aan huis bladen in Best). Daarna ben ik gaan werken bij Zuid Nederlands Accountantsbureau (ZNAB) in Sint-Oedenrode als telefoniste/receptioniste/administratief medewerkster. In 1988 ben ik met Kees in Best gaan samenwonen. Na een kleine 4 jaar gewerkt te hebben bij het ZNAB ging ik het proberen bij BDO-CampsObers, een groot accountansbureau in Den Bosch. Helaas was dat geen goede match. Via een uitzendbureau kwam ik terecht bij NV RAZOB in Nuenen, een grootvuilverwerkingsbedrijf. In 1994 besloten we om in Sint-Oedenrode te gaan wonen. Hier zijn onze 3 kinderen geboren: Luc in 1998, Yann in 2000 en Vera in 2002. Ter gelegenheid van de komst van Luc zijn wij in 1998 getrouwd en ben ik gestopt met werken. In 2005 heb ik de draad weer opgepakt en ben ik parttime begonnen als telefoniste van de ZorgCentrale van Zuidzorg. Erg leuk en afwisselend werk. Naast mijn werk als telefoniste zit ik in een klachtencommissie.

Ondanks de problemen met mijn oor ben ik muzikaal actief gebleven, niet alleen met saxofoon maar ook met zingen. Met mijn vaste begeleider Michel van den Nieuwenhof hebben we samen veel huwelijksmissen verzorgd en veel plezier gehad. Na de geboorte van Luc had ik er niet meer zoveel zin in. Even later werd ik gevraagd door de president van de fanfare, Han de Jong, om samen met hem muziek te gaan maken. Hij had wel een heel ander genre voor ogen wat ik gewend was: klassiek! Hij kwam met stukken van Mozart, Schubert, noem maar op. Nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden! Daarnaast ben ik altijd saxofoon blijven spelen bij NJA. Ook ben ik actief als secretaris van de vereniging. Muziek is altijd erg belangrijk geweest. Het mooiste maar tegelijkertijd aller-moeilijkste wat ik ooit heb gedaan was zingen tijdens de afscheidsdienst van mijn schoonouders en mijn moeder. Dat was zo ontzettend waardevol!

Echte herinneringen aan school heb ik niet. Op de basisschool kon ik met iedereen en niemand overweg en had geen vaste vriendengroep. Eerlijk gezegd voelde ik me vaak alleen. Met een glimlach denk ik terug aan "slingeletse", dat ik met mijn rolschaatsen een sinaasappel ben gaan brengen naar Colinda de Beer omdat zij lang ziek was en last but not least aan de "nieuwe huizen" die naast ons huis in de Populierenlaan werden gebouwd. Samen met Rianne van der Heijden heb ik mezelf daar een keer behoorlijk vies gemaakt. Toen we bij Rianne aan kwamen stopte haar moeder ons samen in bad.

Als ik dit zo terug lees heb ik stiekem best veel gedaan voor iemand die niet wist wat zij wilde worden.


Perpetuum mobile

Tik, tik, tik… Met gesloten ogen hoor ik het beter. Maar wat hoor ik eigenlijk? Een regelmatig terugkerend geluid komt mijn oren binnen. Ik luister gespitst.

Is het een vogel die in een constant ritme met zijn snavel een gaatje hamert in een boomstam? Een Friese staartklok die zijn seconden wegtikt? Een buurvrouw die trippelt op haar hooggehakte schoentjes?
De ene na de andere mogelijkheid streep ik weg. Dit geluid is anders. Het doet me denken aan het tikken van breinaalden. Het roept beelden en emoties op uit een ver verleden. Ze borrelen naar boven. Ik heb ze in een roze verfbad gestopt om er met mildheid naar terug te kunnen kijken. Het leven was nog zo zorgeloos, zo eenvoudig. Nauwelijks verleden en nog heel veel toekomst.

Stel je voor een doorzonkamer in een nieuwbouwwijk in de jaren zestig. Een eettafel met 6 stoelen en een hoge kinderstoel. In het midden een schouw met een gashaard geflankeerd door twee fauteuils. Aan de ene kant staat de rookstoel van mijn vader en aan de andere het elegante leunstoeltje waarin mijn moeder de avonden doorbrengt. We hebben nog geen tv. De radio is er voor het nieuws, de arbeidsvitaminen en de hoorspelen. En in het eigentijdse wandmeubel staat een pick-up die alleen in het weekend singeltjes draait.
De kleintjes liggen eindelijk in bed en mijn zus en ik zitten met een boek op de bank. We mogen nog even lezen voordat we naar boven moeten. Het is winter, de haard brandt roodgloeiend en straalt een knusse warmte uit. Twee koffiekopjes op de schouw, twee melkbekers op de salontafel.

Er is een foto van dit tafereel. Met een vader die ontspannen zijn pijp rookt en een moeder die haar ellebogen laat rusten op de armleuningen. Haar voeten heeft ze naast elkaar op de grond gezet. Die afbeelding is mij heel dierbaar. Ik zoom in en ben terug in die tijd. Als ik mijn ogen dicht doe hoor ik pas goed het regelmatige tikken van de breinaalden met de zoveelste trui voor het zoveelste kind. Ik kreeg een roze met v-hals die vervelend kriebelde. Over dat kriebelen heb ik nooit geklaagd, of er ook maar iets van gezegd.

Tik, tik, tik, als een perpetuum mobile, een gestaag repeterende klank die me rustig maakt. Ook een meditatieve klank, een woord waar ik toen het bestaan nog niet van wist. Het regelmatige tikken gaf me een goed gevoel. Ik was veilig daar. Heimwee komt naar boven. Kon ik nog maar even dat meisje zijn met een boek op de bank en met een moeder die truien breide. Ik zou zo gelukkig zijn. Toen wist ik nog niet wat ik nu weet. Ik verlang er soms naar terug. Die roze trui is uit mijn garderobe verdwenen maar niet uit mijn herinnering.

Nelleke Thijssen
Reageren?
schrijvers@impesant.nl


Groep 8 vliegt uit

Eerschot

Sint-Oedenrode - Al deze kinderen maken volgende maand een volgende stap in hun leven. Aan het basisschooltijdperk is een einde gekomen. DeMooiRooiKrant wenst ze allemaal veel succes op de nieuwe school. Dat doet ook de eigen leerkracht. Zij blikken terug op de bijzondere periode.

De Springplank
'Voor het vierde jaar heb ik groep acht gedraaid. Na vier jaar kan ik concluderen dat elk jaar anders is. Dit jaar is groep acht gaan werken met Snappet, digitale werkboeken. Dat was wennen, maar het wende snel en vrijwel iedereen was enthousiast. Ook hebben we geoefend met IPC, naast normale activiteiten en lessen. Je kunt dus zeggen dat dit jaar weer een enorm druk jaar was. Echt een overgangsjaar tussen het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs. Kinderen leren om zelf verantwoordelijk te zijn, eigen keuzes te maken en voor zichzelf op te komen. Daarnaast leren ze leren en komen ze in aanraking met allerlei nieuwe technologieën. En daarbij hoort ook een gezonde dosis puberteit. Deze groep acht is enorm gegroeid. Ze zijn zelfstandiger geworden, hebben zichzelf beter leren kennen, zijn beter gaan samenwerken en heeft vooral heel veel lol met elkaar gehad.
Na de basisschool praat men vaak over de musical, kamp, schoolreis en de uitdaging. Dat waren allemaal geweldige activiteiten, maar mij zal vooral bij blijven hoe deze groep met lagere groepen omging. Wat was het leuk met bijvoorbeeld de kleuters! Ik blijf het bijzonder vinden, dat iedereen elkaar kent en samen speelt. Dat blijft voor mij speciaal.
Lieve groep achters, heel veel succes op jullie nieuwe school. Jullie zijn er klaar voor! Maak vooral veel lol en geniet. Ik hoop dat jullie snel gewend zijn en dat je nog eens binnen komt lopen om te vertellen hoe leuk de nieuwe school is en hoe goed het met je gaat!

Emiel Kroese, leerkracht groep 8

BS Eerschot
Het was een mooi clubje. We zijn begonnen met een mix van kinderen uit twee groepen 7, die samen een groep 8 van 35 kinderen vormden. Eerst was het nog een beetje wennen, maar dat ging vlot voorbij. Het was een groep, die nog een echte groep moest worden. Een groep, die nog naar elkaar moest toegroeien. Een groep die samen wilde werken en plezier wilde maken. Er is hard gewerkt. We hebben ons gericht op individueel presteren en samen met elkaar omgaan. Het ging om elkaar waarderen om wie we zijn en daarvan kunnen genieten. Geleidelijk bloeide er iets moois op en zijn we naar elkaar toegegroeid. Ieder op z'n eigen manier.
Het resultaat is een leuke groep 8, waar de kinderen trots op zichzelf en elkaar mogen zijn. De kinderen hebben genoten van het kamp in Geldrop op het "Uilenest". Er is hard gewerkt om een mooie musical neer te zetten met hulp van vele ouders. In een van de laatste weken hebben drie meisjes hun verjaardag gevierd in een discobus.
De basisschool is intussen verleden tijd. Het afscheid was mooi. We hopen dat de kinderen allemaal op een fijne manier terug kunnen denken aan de basisschool. Het voortgezet onderwijs wacht. Ook zijn hier weer veel uitdagingen. Maar we hebben er het volste vertrouwen in dat de kinderen ook daar goed mee om kunnen gaan. Het gaat jullie goed! Bedankt groep 8 voor een leuk jaar.

Dommelrode
Nijnsel

Meneer Mark, John en Nicky

Sint-Antonius van Padua
Samen met de kinderen van groep 8 van Basisschool Nijnsel heb ik een prachtig jaar gehad. We kenden elkaar nog niet, omdat ik nieuw was op de school. Gelukkig waren we snel aan elkaar gewend! Samen hebben we veel leuke dingen meegemaakt, maar helaas ook een aantal heftige dingen. Hierdoor is de band tussen de kinderen onderling en leraar echter wel erg sterk geworden en gaan we elkaar enorm missen.
We hebben dit jaar hard gewerkt om een mooie gemiddelde score te halen bij de Eindcito, dit is zeker gelukt, want met de uitslag waren we zeer tevreden! Alle energie die we gestoken hebben in rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen maken we nu dubbel en dwars goed door het oefenen en uiteindelijk opvoeren van onze musical 'Herrie op 't Eiland'.
Ook de verhalen over de Griekse mythologie, grappen over pizza en sushi, kinderen die teveel op hun meester lijken, stiekem briefjes schrijven en denken dat de meester het niet ziet, stiekem roddelen en denken dat de meester het niet hoort, staarwedstrijden, boerderijbezoeken en natuurlijk het schoolkamp waren geweldige dingen van dit schooljaar. Ook het moment waarop één van onze leerlingen de Peaceposter-wedstrijd wist te winnen, en de enthousiaste 'Nènzelse' aanmoedigingen daarbij, was echt te gek!

Al met al een jaar wat ik als leraar nooit meer zal vergeten! Groep 8, jullie waren fantastisch! Houdoe!

Steven Gevers

31 / 36

Henriette van de Laar

Henriette van de Laar mailde ons. Vanuit Griekenland! Dat was nog eens verrassende mail. Uiteindelijk heeft de redactie zelfs met haar aan de telefoon nog een praatje gemaakt. Een erg prettig gesprek. Kent u Henriette? Ze woont al jaren in het zonnige land en via DeMooiRooiKrant wil ze daar graag over vertellen.

Vertel eens wie je bent en wat je connectie met Sint-Oedenrode is?
"Ik ben geboren op 1 mei 1961 te Sint-Oedenrode uit een gezin van drie kinderen. Betty is mijn oudste zus, ik ben de middelste en Harry is de jongste. Mijn vader is Jan van de Laar, geboren en getogen in Sint-Oedenrode. Mijn moeder is Wies van Bree. Zij is geboren te Asten en op tienjarige leeftijd naar Sint-Oedenrode verhuisd om met het gezin op 'Hoeve Arbeidslust" te gaan wonen. Deze plek is tot enkele jaren geleden het middelpunt van onze fam. van Bree geweest. Al die jaren hebben mijn ouders "t Leeuwke" gerund. Ondanks dat ons pap en mam zijn overleden heb ik altijd nog veel contact met familieleden en vrienden in Sint-Oedenode. Vol belangstelling lees ik elke woensdagavond DeMooiRooiKrant."

Hoe ben je in Griekenland terecht gekomen?
"Door te trouwen met een Griekse man. Een vakantieliefde, maar dat is niet zomaar gegaan. Vijf jaar lang heb ik op en neer gereisd. Na een ernstig ongeluk in 1983 had ik mijn leven weer aardig op de rit. Uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt en in januari 1988 zijn we in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode getrouwd. Daarna hebben we een jaar in Athene gewoond. Toen werd mijn man voor zijn werk overgeplaatst naar Rhodos. Daar hebben we ruim 18 jaar gewoond. Onze dochters Maria (1990) en Wies (1992) zijn er geboren. Het is gebruikelijk dat de kleinkinderen de namen van de ouders krijgen. Na een overplaatsing naar Kreta zijn we weer in Athene beland. Daar wonen we nu alweer zes jaar."

Een bijzonder moment; een kind van Henriëtte wordt hier gedoopt.

Wat vind je van Griekenland?
"Griekenland is een prachtig land met een rijke cultuur. De zon, zee, de gastvrije mensen, geweldig! Ondanks de crisis blijven ze behulpzaam, met het weinige wat ze hebben delen ze nog. Daarnaast staat de deur altijd open en er is altijd plaats aan tafel. De Griekse orthodoxe kerk doet ontzettend veel voor de bevolking. Elke dag worden er maaltijden bereid, zondags gaat er in de kerk een collecte rond voor de arme Griekse mensen. Iedere keer roept de priester op gezinnen aan te geven die het zwaar hebben, zodat ze geholpen kunnen worden. Grieken zijn trots en vragen niet om hulp! Gelukkig leef ik in een land waar nog oog is voor elkaar."

Hebben wij een verkeerd beeld van Griekenland?
"Ja, sommige Nederlanders hebben een heel verkeerd beeld van Griekenland. Ten eerste: Grieken zijn niet lui! Ze zijn op Korea na het hardst werkend volk op deze aardbol. Hoe vaak is Griekenland niet geteisterd door natuurrampen en oorlogen? En elke keer werd het land weer opgebouwd door de Grieken zelf. Ook is er vaak een negatief beeld over de gezondheidszorg. In die 28 jaar dat ik hier woon heb ik ontelbare keren het ziekenhuis bezocht om mensen te begeleiden die opgenomen werden. Altijd is er een begeleidster of familielid bij de patiënt en dat 24 uur! Het is vaak niet de luxe, zoals we die in Nederland gewend zijn, maar op medisch gebied zitten we hier super goed. De kennis die de dokters in Griekenland hebben is met geen pen te beschrijven Mocht er ooit iets mis gaan? Dan komt dit voor het gerecht en wordt de arts geschorst."

Heb je veel te maken met de vluchtelingenstroom?
"Griekenland is een voorbeeld voor andere landen. Miljoenen vluchtelingen zijn hier al aangekomen en komen nog steeds. Voor iedereen is er een plaats en eten. Aandoenlijk om te zien hoe de plaatselijke bevolking steeds weer met man en macht klaar staat om te helpen en geeft van het weinige wat ze zelf hebben. Grieken discrimineren niet, maar het lijkt wel of Griekenland een opslagplaats is geworden van vluchtelingen. In sommige delen van Athene lijkt Griekenland wel een derde wereldland. Mensen worden bestolen, verkracht, vermoord en uit angst hebben burgers hekwerk voor de ramen en vaak het kleine balkon of terras geplaatst. Dagelijks word je met de situatie geconfronteerd. Natuurlijk hebben deze mensen recht op hulp, maar Europa is meer dan alleen Griekenland!"

Hoe denken de mensen in Griekenland over Europa?
"De meningen lopen uiteen. Het grootste gedeelte van de Griekse bevolking is teleurgesteld in Europa, vooral over Duitsland. De werkeloosheid - vooral onder de jongeren - is heel hoog, er heerst armoede en het komt vaak voor dat in een gezin iedereen zonder werk zit. De gewone arbeider verdient zo weinig dat hij zijn gezin niet kan onderhouden. Voor de crisis had iemand twee banen om het gezin draaiende te houden. Kinderen die willen gaan studeren moeten na hun middelbare school bijles gaan volgen om bij de Landelijke examen hoge cijfers te halen om zo ergens te worden toegelaten. Het gebeurt regelmatig dat iemand zelfmoord pleegt uit pure wanhoop! De miljarden die worden overgemaakt komen niet bij de bevolking terecht. In plaats daarvan wordt er nog steeds gekort op salarissen en pensioenen. Er is misbruik gemaakt door politieke leiders. Door leningen die gegeven zijn op een onjuiste manier te gebruiken.
Toch heeft Europa Griekenland ook veel goeds gebracht. Subsidies die gegeven zijn voor bijzondere trajecten, zoals het onderwijs, de metro-export van Griekse producten, het toerisme etc. Europa heeft Griekenland op de goede weg gebracht en we vechten door om ook in deze moeilijke zware periode de kop boven water te houden."

Ellada pote ta petenie: Griekenland zal nooit dood gaan!

Jassoe Houdoe!


"Ik wil de 25 halen!"

Zodra de paraplu's worden ingeklapt en de trekker het water van de dansvloer heeft verwijderd, betreden de eerste dansschoenen weer het hout. Eerlijk is eerlijk, als het droog is, klinken de klanken van Mark Elbers – de Elvis uit Nuenen – nog beter. Toch wordt tijdens de Elvis Presley Memorial Day amper geklaagd over het weer. Daar is de tiende editie veel te gezellig voor…

Organisator Bernie de Brouwer rent ondertussen van links naar rechts. Zijn plichtplegingen krijgt hij amper gedaan, want om de paar meter wordt hij aangeklampt. Voor een compliment, een kort praatje of gewoon om even te laten zien van 'ik ben er!' Bernie geniet er met volle teugen van. Het is voor hem best een speciale editie. Niet alleen omdat het de tiende is. "Mijn vader komt hier vandaan", kijkt hij weemoedig, omdat hij enige jaren geleden is overleden. "Ook heb ik mijn eerste horecastappen hier gezet. Bij Van Hastenberg in het Ritahof tapte ik mijn eerste biertje." Zijn keuze om het evenement in Boskant thuis te laten vinden, voelt dan ook een beetje als thuiskomen.
Met de keuze van de locatie is Bernie erg tevreden, maar veel 'nieuw' publiek levert het echter niet op laat hij weten. "Ik zie vooral veel vaste bezoekers die ieder jaar terugkomen. Er is weer een groep uit Helmond, uit België, Utrecht, Limburg en ga zo maar door. Het is druk, maar niet per se drukker dan vorig jaar. Er zijn veel mensen die voor de gezelligheid komen, maar sommigen komen puur voor de muziek. Zo trekt vooral Mark Elbers veel fans."
Op de achtergrond houdt de artiest het publiek bezig, maar ook de dansers van The Dancing Shoes en The Thunderbirds trekken de aandacht met swingende capriolen. Na tien edities van de Elvis Presley Memorial Day is duidelijk dat het recept nog lang niet is uitgewerkt. "Ik wil doorgaan. Ik wil de 25 halen!" jubelt Bernie. Met zijn ongekende enthousiasme moet dat zeker lukken. Elvis zal het ook niet laten afweten. Zijn nummers blijven voortleven, want ook in Boskant deint en neuriet jong en oud nog steeds mee.


Mijn hof

mijn tuin kent
stenen vierkanten
bij de vleet

omgeven met kunstgras
van een meter breed

vanuit de serre
aanschouw ik
deze rijkdom

doch ter volmaking
zoek ik een zijden
rododendron

ik zet hem dan midden
in mijn hof van beton

hij staat dan in de schaduw,
en gelijk mijn tuinkabouter
uit de brandende zon

't is nie alle daog kermis

Foto: Henri van Doorn

Het gemeentehuis vanuit de lucht. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Lisette van Helden

Lisette van Helden kwam tijdens een wandeling in Olland deze prachtige ooievaar tegen. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

33 / 36

Afgelopen weekend stonden er twee vluchten op het programma. Op zaterdag stond de vlucht vanuit Sezanne op het programma en op zondag vanuit Zellik.

De vlucht vanuit Sezanne bedroeg 340 kilometer. De duiven werden gelost om 7.15 uur en daarbij werd de eerste geklokt door combinatie G. en H. van Dijk. Dit was om 10.59 uur. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: G. en H. van Dijk: 1,7,8,9. Team J.E.L: 2,5,1. J. van Boxmeer: 3,4,6,11,15. J. van Laarhoven: 10. T.H. van Houtum: 12 & W. van Houtum: 14.

Zondag bedroeg de vlucht 111 kilometer. Hierbij werd de eerste bij de jongen geklokt door J. v. Boxmeer. Bij de ouden was H. van Boxmeer de eerste.
De eerste vijftien in Sint-Oedenrode bij de ouden waren: J. van Boxmeer: 1,2,3,13. R. v.d. Brand: 4,6,10,14,15. A. v.d. Heyden: 5,12. J. van Laarhoven: 7,9. W. van Esch: 8. W. van Houtum: 11. Bij de jongen waren dit: H. v. Boxmeer: 1,12. J. v. Boxmeer: 2,3,13,14,15. W. v. Houtum: 4,5,6,7,8,9,10,11.


Op dinsdag 9 augustus was de Jeu de Boules club uit Boskant met achttien mensen op bezoek bij De Klutsers in Nijnsel. Van de Klutsers namen 24 leden deel.

Mede gezien het schitterende weer was het weer een zeer leuke avond waarop drie partijen werden gespeeld. Telkens werden de spelers van Boskant gekoppeld aan iemand van de club uit Nijnsel. De uitslagen toonden aan dat de heren beter presteerden dan de dames, maar ook dat Boskant niet onder deed voor de kracht van De Klutsers. Eerste was Jo v.d. Heijden met 3 winstpartijen en 31 plus, tweede Ad Hurkmans met drie winstpartijen en 23 plus, derde Jo Bekkers met drie winstpartijen en 20 plus.


Rhode
Programma senioren 25/08:

Boskant 2-Rhode 2 18:45 u.
Rhode 3-Schijndel 2 18:45 u.
Rhode VR1-Beerse Boys 20:00 u.
Programma senioren 28/08:
RPC 1-Rhode 1 14:30 u.
Rhode 2-Avanti'31 2 11:00 u.
Nijnsel 3-Rhode 3 12:00 u.
Avanti'31 5-Rhode 5 12:00 u.
Rhode 6-Schijndel 6 12:00 u.
WEC 6-Rhode 7 10:00 u.
Rhode 9-Schijndel 8 12:00 u.
Rhode 10-WEC 7 10:00 u.
Rhode VR1-Heeswijk VR1 10:00 u.
Rhode 35+1 - ELI 5 10:00 u.
Uitslagen senioren:
Rhode-Oirschot Vooruit, 1-4
Rhode 2-Heeswijk 2, 3-1
DVG 2-Rhode 3, 2-1

Ollandia
Programma senioren 24/08:
Start training lagere teams 19.30 u.
Programma senioren 27/08:
Ollandia 1-Avanti'31 1 18.00 u.
Programma senioren 01/09:
Sparta'25 6-Ollandia 2 19.45 u.
Programma junioren 29/08:
Start trainingen Ollandia jeugd

v.v. Boskant
Uitslagen senioren

Boskant 1-Ollandia 1 2-0
Avanti'31 2-Boskant 2 5-1
Programma senioren 23/08:
Boskant 1-Avant'31 118.45 u. (beker)
Programma senioren 25/08:
Boskant 2-Rhode 2 18.45 u. (beker)
Programma senioren 27/08:
Nijnsel 1-Boskant 1 18.00 u. (beker)
Programma senioren 28/08:
Boskant 2-Heeswijk 2 12.00 u. (beker)
Blauw Geel 8-Boskant 3 10.00 u. (beker)
Boskant 4-Boskant 5 11.00 u. (oefenwedstrijd)
Boskant 6-Drievieten 10.00 u. (oefenwedstrijd)
Programma jeugd 27/08:
Boskant JO19-1 – Berghem Sport JO19-2 14:30 u.
Boskant JO17-1 – Berghem Sport JO17-2 13:00 u.
Boskant JO13-1 – MVC JO13-1G 11:30 u.

BC de Beckart/Maas en Dieze:
18/08: 1. Riet van Hout en Cees van Hout 65.00 %, 2. Harrie van Erp en Jan van Erp 60.83 %, 3. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 54.58 %, 4. Toon van Schaijk en Pet van Schaijk 52.91 %, Tijdens de vakantie is iedereen welkom om te komen bridgen. Graag van te voren aanmelden bij Riet v Hout: tel. 0413287712.
Bridgeclub De Beckart Nijnsel
18/08:
1. Tineke Klomp en Riet Verstappen 56.94 %, 2. Riet v.d. Laar en Hilda v.d. Kaden 55.55 %, 3. Annie en Lena v. Acht 54.56 %, 4. Doca v.d. Oetelaar en Sjannie v.d. Wijdeven 50.00 %.
Bridgeclub J.V.G.
17/08: 1 Heren Van Erp 60,42 %, 2 Dames B. v.d. Laar- M. v. Schijndel 57,29 %, 3 Dames N. Lathouwers & Z. Bevers 54,69 %.
Bridgeclub De Neul
22/08:
A-lijn: 1. Marijke Klaassen & Els v.d. Westerlaken 64.35%, 2. Doca v.d. Oetelaar & Sjannie v.d. Wijdeven 56.25%; 3. Mies Stroeken & Jos Jansen 55.56%. B-lijn: 1. Jeanne Swinkels & Heleen Voets 59.11%; 2. Aafje v.d. Bogaard & Pieta Timmermans 55.94%; 3. Corrie Kapteijns & Babs v.d. Vleuten 54.69 %. C-lijn: 1. Nelly Philiposen & Wil v. Rooij 66.04%; 2. Netty v. Dijk & Thea Huijberts 61.01%; 3. Bertha v.d. Laar & Nellie Lathouwers 55.03%. Volgende week geen bridgen i.v.m. de kermis. Op maandag 5 september starten we met de nieuwe competitie.

S.V. Fortuna '67

06/08: Barre des Cévennes, Le Coupe De Barre

Mannen60 12.000 m
Pierre Lardenois 1.05.22
12/08: Poppel (B), Ravelse Zomermarathon
Mannen Halve marathon

Pim van Grinsven 1.39.06
14/08: Florac (Fr), Course du Dolmen
Mannen60 12.400 m

Pierre Lardenois 1.10.04
21/08: Boekel, Stratenloop Boekel
VrouwenTrim 5.000 m

Annette Boonstoppel 28.30
Saskia Boonstoppel 33.00
MannenTrim 10.000 m
Patrick Sanders 39.57
Ad CM van der Heijden 49.21
Peter Hellings 57.18


Topgolf op Golfbaan de Schoot

Op Golfbaan de Schoot in Sint-Oedenrode zijn zondag 28 augustus enkele Nederlandse (oud-)topgolfers in actie te zien. Inder van Weerelt, Floris de Vries. Marjet van der Graaf en oud-topspeler Cees Renders en zijn zonen Iwan en Alexander doen mee aan het jaarlijkse Pro-Am toernooi. De topspelers spelen die dag samen met de beste 32 spelers van de club. Wie die 32 leden zijn, wordt 14 augustus, na de kwalificatiewedstrijden, bekend gemaakt.

De topspelers komen naar Rooi omdat één van de leden van Golfbaan de Schoot goede contacten heeft bij Golf Team Holland, een initiatief van de Nederlandse Golf Federatie. Golf Team Holland begeleidt beginnende professionele topgolfers bij hun internationale carrière. Onder anderen Joost Luiten en Anne van Dam, de huidige Nederlandse topspelers, hebben van Golf Team Holland deel uit gemaakt. Het Pro-Am toernooi wordt al jaren gehouden, maar sinds een paar jaar met dergelijke topspelers.

Van Weerelt, De Vries en Van der Graaf hebben op het hoogste Europese niveau gespeeld en het is volgens de organisatie uniek dat spelers van deze sterkte op de golfbaan aan de Schootsedijk in Sint-Oedenrode aan een wedstrijd deelnemen. Oud topspeler Cees Renders is momenteel de coach van de nationale Damesselectie van de Nederlandse Golf Federatie en doet me, samen met zijn zonen Iwan en Alexander. Drie leden uit één gezin die topspeler worden, mag ook als uniek betiteld worden.

Het Pro-Am toernooi is ook toegankelijk voor publiek; iedereen kan meelopen met één van de flights en/of kijken of de golfsport iets voor hem/haar is. Het toernooi begint om 10.00 uur en eindigt rond de klok van 17.30 uur.

Voor meer informatie: Peer Wouters (voorzitter van de Pro-Am commissie: telefoonnummer 06-53544047 of e-mail peer.hannie@kpnmail.nl.

Broer en zus van start in Belgische rally

Traditiegetrouw start in het laatste weekeinde van augustus de Short Rally van Kasterle, net over de grens in België. De gele Fiat Seicento Trofeo van het Nijnselse Ruud Middel Rally Team stond al diverse keren aan de start van deze zeven klassementsproeven tellende wedstrijd. Twee jaar geleden maakte Simone haar debuut als navigator. Helaas wisten broer en zus toen de finish net niet te halen vanwege een gebroken aandrijfas op de laatste kp.

Na de klassenoverwinning in de ELE Short Rally begin juni heeft het team vertrouwen in een goede afloop. Ruud: "Prioriteit blijft finishen want een goede klassering in het 90 equipes tellende startveld lijkt vrijwel onmogelijk".

De Kasterlee Short Rally telt in totaal 70 kilometer op wedstrijdsnelheid, verdeeld over twee verschillende proeven. De start staat zondag 28 augustus om 09.00 uur gepland en de eerste deelnemers zullen rond 17.00 uur aan de eindstreep verschijnen.

Meer informatie is te vinden op www.ruudmiddelrallyteam.nl of de Facebook-pagina van het team.

VDZ Racing hervat seizoen in Kasterlee Shortrally

Aankomende zondag zal VDZ Racing ter voorbereiding op de 2e helft van het Nederlandse rallyseizoen starten in Kasterlee (B) waar het team vorig jaar voor het eerst aan deelnam. Dat was goed bevallen en dus is er voor dit jaar weer ingeschreven. In Kasterlee staat naast de reguliere rally ook een Regularity-rally aan de start. In de rally staan maar liefst 7 Nissan 350Z's aan de start, waaronder 2 Belgische equipes. Totaal staan er in de rally een dikke 90 (!) teams aan de start. VDZ Racing hervat seizoen in Kasterlee Shortrally

Na een erg lange zomerstop is het tijd om de handschoenen weer op te pakken en alles in gereedheid te brengen voor de belangrijke 2e seizoenshelft. Roel en Ilse voorop en het complete team zijn vastberaden om er net zo'n succes van te maken als de eerste seizoenshelft. Kasterlee en Hellendoorn zijn opwarmers voor de GTC Rally (7-8 oktober, omgeving Roosendaal (service) en Etten-Leur) waar de eerste mogelijkheid zich aandient om Nederlands Kampioen Nissan 350Z Challenge te worden. Daarnaast is het team ook nog verwikkeld in een hevige strijd om de toppositie in het SKEG-klassement waar vorig jaar al de titel werd behaald.

Succesvol weekend voor Myrthe van Happen en Eastwoods Starlight

Myrthe van happen en haar pony Eastwoods Starlight zijn afgelopen weekend voor het eerst L2 gestart. In Heeze reden zij hun eerste L2 dressuurproef met 193 punten naar een tweede plaats. Met de tweede proef werd eveneens een tweede plaats behaald. Ditmaal met 198,5 punten. Deze succesvolle wedstrijddag was goed voor drie winstpunten. Op zondag werden de successen van Myrthe en Eastwoods Starlight voortgezet in Liempde. Hier werd een mooie derde prijs behaald met 189,5 punten.

Julia Geers en haar paard Fleur Donja vertrokken op zaterdag naar de Royal Canin wedstrijd in Asten. Maar liefst 130 combinaties namen deel aan de L rubriek. Julia en Fleur Donja wisten de twee rondes foutloos te blijven en behaalden een achtste prijs.

Sydney Renders brabantskampioen

Afgelopen weekend was het dan weer zover de brabantsekampioenschappen die dit jaar gehouden werden in ons eigen dorp Nijnsel . Het weer was geweldig en het was super georganiseerd door de Nijnselseruiters Iedereen droomt ervan om er te mogen rijden al onze ruiters waren er ook voor geselecteerd.

Alleen Sydney was dit weekend heer en meester. Ze reed twee geweldige rondjes in de klasse D/E M . Ze liet alle balken netjes liggen waarna de barrage volgde waar zij foutloos bleef, dus mocht ze zich opstellen als een ware kampioen met een mooie deken en de gouden medaille. Nina van Enckevort startte ook met haar pony darc Du Rona Z en behaalde een mooie vijfde plaats. Beide dames zijn afgevaardigd naar de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo op zaterdag 27 augustus. Nina van Enckevort heeft ook deelgenomen aan de Europese kampioenschappen voor childeren in Ierland in Millstreet met haar paard darc Du Rona Z. Zij behaalde op de eerste dag een keurige dertiende plaats.

Juliet Bosshardt wint springen klasse B tijdens Outdoor Helvoirt

Dit weekend was er een springwedstrijd in Helvoirt. Juliet Bosshardt startte hier haar paard Giolita in de klasse B. De jury beloonde haar in de barrage met de hoogste stijlpunten en daarmee ook de eerste prijs.

Thom van Dijck startte dit weekend zijn paard Don Diablo in Roosendaal tijdens een wedstrijd op internationaal niveau. In een groot deelnemersveld eindigde hij met een tijdfoutje met een vijftiende prijs. Marwin van de Nieuwenhuijzen en het paard ERP van www.olland.biz starten in het Belgische Lier. Na twee foutloze rondes eindigde ze na een snelle barrage met een derde prijs.

Uitbreiding trainings- mogelijkheden S.V. Fortuna '67

Houdt u van hardlopen en hebt u altijd al graag lid willen worden van een atletiekvereniging, maar passen de huidige trainingstijden bij Fortuna '67 niet bij uw gezin of uw werk? Welnu, wellicht hebben wij nu de oplossing voor u.

Per 1 september gaat Fortuna een extra trainingsmogelijkheid starten op een ochtend of middag. Samen met u en alle andere geïnteresseerden in deze training zal worden bepaald op welke middag of ochtend van welke dag de training gaat plaatsvinden. De gediplomeerde trainer, die de trainingen gaat geven, is daar heel flexibel in en zal in overleg met u en alle anderen, die geïnteresseerd zijn in deze nieuwe training, vorm gaan geven aan deze training. Daar hoort ook het niveau van de training bij.

Bent u geïnteresseerd in deze nieuwe training bij Fortuna, meldt u dan aan bij: Leon Verrijt, trainingscoördinator, tel 0413 479492, email leon.verrijt@merck.com of Jos van Uden, trainer, 06 83674824, email josvanuden52@gmail.com of via het aanmeldformulier op www.Fortuna67.nl

Trimhockey bij MHC

Hockeyclub MHC Sint-Oedenrode is onlangs met iets nieuws gestart: trimhockey. Trimhockey is voor iedereen die vrijblijvend wil hockeyen zonder competitieverplichtingen. Het laagdrempelig spelen staat centraal. Alle oud-leden of andere geïnteresseerden zijn welkom om hier aan mee te doen.

Trimhockey kan gespeeld worden door een gevarieerde groep volwassenen, al dan niet met een hockeyverleden. Een trimhockeygroep wordt gevormd door dames, heren of een combinatie van beiden. Het niveau wordt onder andere bepaald door hockeyervaring, leeftijd en fysieke gesteldheid. De trainingen staan gepland. Kortom, als je graag (weer) wilt hockeyen, maar zonder al te veel verplichtingen, dan is trimhockey zeker de moeite waard! De exacte data en tijden zullen afhankelijk van de belangstelling bepaald worden. Interesse of vragen? senioren@mhcsint-oedenrode.nl

Rhode overzomert samen met Fortuna

De kersverse selectie van Rhode JO17-1 ( voorheen B1 genoemd) heeft de eerste 'stappen' richting de hoofdklasse gezet. Op basis van hun eerste wedstrijdervaring tijdens de selectie momenten, werd al snel duidelijk dat ondermeer het conditionele aspect aandacht nodig had. En bij wie kun je dan beter zijn dan bij de rooise atletiekvereniging Fortuna'67.
Kort overleg leverde al direct een win-win situatie op. De spelers van Rhode hebben tijdens de vaderdagloop bij Fortuna verschillende posten langs het parcours bemand. In ruil daarvoor konden ze tijdens de zomermaanden wekelijks looptraining krijgen tegen een aantrekkelijke prijs. Negen weken tijdens de zomermaanden stonden de Fortuna trainers klaar om de conditie van onze jongens op te krikken naar hoofdklasse niveau. Eerlijk is eerlijk, een uur lopen met vele tempowisselingen maar zonder bal is niet de eerste keuze op deze leeftijd. Des te meer zijn de trainers trots op onze jongens die hierin overwegend een juiste commitment hebben laten zien.

Ollandia bekert thuis tegen Avanti'31

Na de uitwedstrijden tegen Boskant en Nijnsel staat zaterdag 27/8 de derde bekerwedstrijd op het programma. Hiervoor komt derde klasser Avanti'31 vanuit Schijndel naar sportpark Ekkerzicht in Olland.

Vanwege de late vakanties is het belangrijk om weer zo snel mogelijk conditie, balgevoel en spelritme op te bouwen en dus zijn wedstrijden en trainingen belangrijk om klaar te zijn voor de competitiestart op zondag 4/9 uit tegen Fiducia. Ook voor de overige teams begint de voorbereiding op de competitie. Aanstaande donderdag 25/8 begint dan ook de training voor de lagere teams. Ollandia 2 speelt op donderdag 1/9 ( i.p.v. 28/8) de eerste bekerwedstrijd tegen Sparta'25 en op zondag 4/9 tegen Mierlo Hout en Ollandia 3 oefent op 4/9 tegen DVG. Ook de Ollandia jeugd gaat m.i.v. maandag 29/8 weer van start met hun trainingen als voorbereiding op de bekerwedstrijden, welke op zaterdag 10/4 op het programma staan.

Wisselend bekersucces Boskant selectie

Afgelopen weekend hebben Boskant 1 en Boskant 2 hun eerste bekerwedstrijd gespeeld. Met wisselend succes.

Boskant 1 wist haar wedstrijd, thuis tegen Ollandia met 2-0 in haar voordeel te beslissen. De tweede goal viel trouwens pas in de allerlaatste minuut. Aanstaande dinsdag speelt Boskant 1 thuis tegen Avanti'31 dat in haar eerste bekerwedstrijd met 0-0 gelijk speelde tegen Nijnsel. De laatste bekerwedstrijd voor Boskant 1 is meteen weer een derby; zaterdagavond uit tegen Nijnsel 1!

Boskant 2 kon het in haar eerste wedstrijd tegen Avanti'31 2 tot aan de theepauze redelijk bolwerken ( 2-1 ruststand), maar na rust bleek Avanti'31 over de meeste adem te beschikken. Donderdag staat Rhode 2 op het programma; opnieuw een zware klus dus! Aanstaande zondag spelen Boskant 2 en 3 een bekerwedstrijd, voor de lagere teams staan er oefenwedstrijden op het programma.
Zaterdag is het dan voor onze jeugd ook al weer zover en zullen door een aantal teams de eerste oefenwedstrijd worden gespeeld. Zoals u ziet in het programma overzicht is de naamgeving van de teams veranderd. Door de KNVB is afscheid genomen van de termen '-junioren' en '-pupillen'. Daarvoor in de plaats komt de term JO (jeugd onder) met daarachter de leeftijd. JO19 zijn de vroegere A-junioren, JO17 de vroegere B-junioren enz.

Het zal nog wel evenwennen zijn!

Rhode begon de bekercompetitie op eigen veld met een flinke nederlaag, Oirschot Vooruit, ook tegenstander in de competitie, won met maar liefst 1-4.

In verband met de vakantie had Rhode nogal wat mensen waarop nog geen beroep gedaan kon worden, maar ook Oirschot Vooruit kon nog niet op oorlogssterkte aantreden. Maar toch leek Oirschot Vooruit al over een betere conditie te beschikken en zij waren vooral in de beginfase een stuk feller in de duels. Al na een minuut of 10 werd een aarzeling in de defensie afgestraft, 0-1. Pas halverwege de eerste helft kwam Rhode beter in het spel en creëerde ook een paar goede kansen. Oirschot Vooruit begon weer goed aan de tweede helft en al na een minuut of 5 was het 0-2. Een voorzet werd over de keeper in het doel gekopt. Rhode scoorde vervolgens een buitenspeldoelpunt, en vervolgens kon Oirschot Vooruit de wedstrijd beslissen. Slecht uitverdedigen werd goed afgestraft, 0-3. In de slotfase werd het zelfs nog 0-4. Mart Krüsemann kon nog wel de eretreffer aan laten tekenen met een fraaie kopbal uit een corner werd 1-4.
Op dinsdag stond er weer lastige klus op het programma. Eersteklasser Geldrop wil persé naar de hoofdklasse en heeft zich flink versterkt en won de eerste bekerwedstrijd ook ruim van RPC, uitslag 5-2. A.s. zondag wordt het bekerprogramma afgesloten met de uitwedstrijd naar RPC.


Zwemprogramma Argo

Komend weekend wordt er deelgenomen aan twee wedstrijden, zaterdag de 5e PSV Arena SportEmotion Kanaalrace in Oirschot, aanvang 10.00 uur en zondag de 85e Dopharma Open Water Zwemklassieker in Oosterhout, aanvang 10.00 uur.

36 / 36