DeMooiRooiKrant

8 maart 2017

DeMooiRooiKrant 8 maart 2017


Foto:

Wat goed is komt snel. Dat geldt ook voor de Rooise Sophie Bongers. Onder de naam Sophie Francis is ze op dit moment aan het doorbreken als DJ. Het afgelopen jaar was voor haar een dollemansrit met als kers op de taart een contract bij Spinnin' Records. Een label met de grootste DJ's ter wereld in de stal. Toch is het geen 'walk in the park'. Sophie moet er keihard voor werken. Anderhalf jaar geleden interviewde MooiRooi het muziektalent en nu de kaarten anders geschud zijn, wordt het tijd voor een volgend vraaggesprek. Sophie vond nog een plekje in haar drukke schema.

Sinds het interview bij MooiRooi is het erg hard gegaan. Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
"Ik vond het geweldig! Er zijn zoveel toffe dingen gebeurd in zo'n korte periode. Het gaat zo snel dat het soms niet helemaal tot me doordringt wat er allemaal aan de hand is. Ik word er helemaal vrolijk van als ik terug kijk naar de video's van toffe shows, studio sessies en de gemaakte muziek. Het enige wat minder leuk was, was al het huiswerk, want ik heb natuurlijk ook nog mijn school. Soms moest ik zelfs shows en kansen afslaan omdat ik naar school moest of moest leren. Gelukkig ben ik over een paar maanden klaar met school en kan ik me 200% op mijn muziek richten!"

Moet je jezelf wel eens in je arm knijpen?
"Ja! Ik knijp mezelf constant, haha! Al mijn dromen komen uit in een heel korte tijd. Het is echt super tof en ik geniet van iedere seconde!"

Hoe was de ontmoeting met Martin Garrix? En hoe ging het optreden?
"Hij is een super toffe gast, heel down to earth, aardig en gezellig! Vanuit dat oogpunt is hij echt een voorbeeld voor me. Zijn succes is 'm niet naar het hoofd gestegen. Ik denk dat dat erg belangrijk is, zeker in de muziekindustrie. De 'back 2 back' gebeurde eigenlijk heel spontaan. Hij had een show in een andere club in dezelfde stad. Ik speelde later die avond. Ik zocht hem op bij zijn show en daarna ging hij met ons mee naar de club. Ik begon te draaien en na een tijdje besloot hij om mee te doen. Dat was heel leuk!"

Bij 538 werd je genoemd als zijn opvolger. Wat doet dat met je?
"Het is natuurlijk een eer dat mensen dat zeggen. Het is heel motiverend om zulke dingen te horen. Hij is een geweldige gast en artiest. Hij doet zijn ding en ik het mijne, beiden met veel energie en passie. Ik denk dat hij het wel een beetje beu is om heel de tijd over 'de vrouwelijke Martin Garrix' te horen, haha. Ik zou het tof vinden als mensen me als Sophie Francis gaan kennen, maar dat gebeurt nu steeds meer."

Je hebt veel optredens in het buitenland gehad. Kan je wat voorbeelden noemen en wat is het meest memorabele optreden?
"Ik heb veel gave shows in het buitenland gedaan. De meest memorabele club is voor mij BCM Mallorca. Ik heb daar afgelopen zomer meerdere nachten gedraaid. Het voelde bijna als een tweede huis met de crew en geweldige artiesten in een van de beste clubs ter wereld. Mijn meest memorabele festival was mijn eerste festival in Valencia voor 35.000 mensen. Ik vond de energie geweldig en het gaf me zo'n adrenaline rush om voor zoveel mensen op te treden. Toen mijn tijd er op zat, wilde ik eigenlijk niet van het podium af, haha. Ik had echt een super tijd!"

"Ik draai twee keer op Tomorrowland in België en er zijn meer dan dertig festivals bevestigd voor de zomer."

Hoe is het contact met Spinnin' Records tot stand gekomen?
"Na de release van 'Walls' in september was mijn manager in contact met verschillende labels die allemaal interesse hadden in een potentiële samenwerking. Nadat ze met al die labels had gesproken, hebben we gekozen voor degene die we het beste vonden passen en dat was Spinnin'. Het is een droom die uitkomt!"

Hoe wordt je carrière nu uitgestippeld nu je bij Spinnin' Records hebt getekend? Betekent het automatisch dat je op grotere evenementen wordt geboekt?
"Met het succes van 'Walls' afgelopen winter waren er al een hoop deuren geopend en kreeg ik veel booking requests van festivals voor aankomende zomer. Op het moment staan veel dingen voor de lente even in de wacht omdat ik midden in mijn examenperiode zit. Maar we hebben al vooruit gepland door de afgelopen zes maanden aan muziek te werken, zodat ik een aantal toffe tracks klaar heb staan om te releasen. 'Without You' is net gereleased en ik heb nog een andere track klaar die in april uit komt. Daarnaast heb ik ook nog twee tracks voor het begin van de zomer. En als ik dan klaar ben met school heb ik eindelijk tijd om heel veel shows te doen. Tot nu toe sta ik op het Spinnin' stage op Miami Music Week en Ultra Music Festival in Miami. Ik draai twee keer op Tomorrowland in België, en er zijn meer dan dertig festivals bevestigd voor de zomer. Ik denk niet dat tekenen bij Spinnin' automatisch betekent dat ik voor grotere shows word geboekt, maar het zal zeker helpen om meer mensen te bereiken die me leren kennen en om te groeien als artiest."

Wat is je ultieme droom als DJ?
"Het zou super tof zijn om een van de populairste DJ's ter wereld te worden. Het is een gebied wat altijd wordt gedomineerd door mannen. Het is duidelijk een mannenwereld en ik denk dat het tijd is dat er wat vrouwen aan de top komen!"

Je nieuwe single komt binnenkort uit. Wat verwacht je daar van??
" 'Without You' is op 17 februari uitgekomen. Het was heel spannend omdat het mijn eerste release was bij Spinnin'. De track doet het echt heel goed, support van Tiësto, Nicky Romero, Dimitri Vegas & Like Mike en nog veel anderen. Hij was ook in Maak 't of kraak 't op 538 en werd met 82% gemaakt! Hij staat ook in een hoop Spotify playlists en wordt op radiostations in de hele wereld gedraaid, ik ben zo blij."

Ben je op dit moment bezig met het produceren van meer nieuw materiaal?
"Ik probeer zoveel mogelijk tijd in de studio door te brengen. Ik heb net mijn bedroom studio gepimpt om meer ruimte te maken voor mijn studio gear. Ik kan niet wachten tot ik klaar ben met school en daar meer tijd kan doorbrengen. Mijn volgende release staat gepland voor april."

Hoe verloopt dat proces? Krijg je tips van grote DJ's of wie begeleidt je daarin?
"'Without You' en mijn volgende releases zijn allemaal ontstaan tijdens een writing camp wat ik afgelopen november in Amsterdam heb gedaan. Ik heb een paar dagen opgesloten gezeten in de studio met super goede schrijvers, zangers en producers en we begonnen muziek te creëren. We hebben een aantal heel toffe demo's gemaakt en we zijn nu bezig om deze tot complete tracks te produceren. Ik vind het fijn om te beginnen met een idee wat al een beetje vast staat en dat samen met vrienden verder uit te werken, want ik denk dat dat het proces verbeterd. Dat zorgt ervoor dat je track beter gaat klinken dan je in je eentje klaar had kunnen maken. Alle artiesten doen dit. Sommigen zijn net zo open als ik, anderen houden het voor zichzelf."

Geduld met megastal is op

Enkele leden van de actiegroep Blijeven Foto: Jos van Nunen

Het was al maanden stil rondom de vergunningaanvraag voor een megastal met 18.000 varkens, die gepland was aan de Lieshoutseweg nabij de Weieven. Op een gegeven moment was het genoeg, vonden zowel re-actiegroep De Bleieven die mordicus tegen de plannen zijn, als initiatiefnemer Verhagen.


Deze laatste heeft nu de gemeente Meierijstad in gebreke gesteld wegens het overschrijden van de wettelijke termijn waarbinnen een gemeente op een aanvraag actie moet ondernemen. De Bleieven is ondertussen naar de krant gestapt om hun ongenoegen publiekelijk kenbaar te maken. Ze begrijpen vooral niet waarom alles zo lang moet duren.

Geen schadeclaim
"De gemeente loopt, juridisch gezien, geen enkel risico op een schadeclaim wanneer ze nee zeggen tegen deze megastal. De ingebrekestelling, mocht die al terecht zijn, is het gevolg van de manier waarop de gemeente Sint-Oedenrode tot nu toe met het proces is omgegaan, hun eigen schuld dus" aldus Willy van Berkel van de Re-actiegroep.

De Bleieven heeft samen met hun advocaat, het afgelopen jaar de gemeente proberen te voeden met informatie over hoe ze op een voor iedereen goede manier met de aanvraag konden omgaan. Want, zo heeft de Provincie aangegeven: "het is voor de gemeente geen plicht om medewerking te verlenen aan deze procedure"..

Getouwtrek
Het proces loopt al sinds 2007, op basis van de toenmalige inzichten en wetgeving, en vervolgens een eventueel LOG-beleid. Het initiatief liep uit op een stroperig juridisch getouwtrek tussen initiatiefnemer, gemeentes en Provincie, met een ontheffing tot gevolg: de aanvrager mag een procedure starten om te komen tot een vergunning. Pas in november 2015 zijn de omwonenden op de hoogte gebracht van de plannen, door Verhagen. Volgens hem was hij hier niet toe verplicht; volgens De Bleieven was dat wel degelijk het geval, in het kader van de verplichte omgevingsdialoog.

Nadat de rol van de Provincie tot aan de Raad van State was uitgevochten lag de bal bij de gemeente Sint-Oedenrode, waar een Milieu Effect Rapportage een volgende stap zou kunnen zijn. Wethouder Jan van Burgsteden wilde echter eerst in overleg gaan om een alternatieve locatie te vinden. "Wij zijn mooi aan het lijntje gehouden. En toen kwam Meierijstad" aldus De Bleieven.

Twee belangengroepen ineen
In hun Re-actiegroep zijn in feite twee groepen omwonenden verenigd, die ieder hun eigen reden hebben om een megastal te weren. Enerzijds particulieren als Willy van Berkel en Marty Gevers die nu al de maximale hinder ondervinden van stank, fijnstof en zich grote zorgen maken over gezondheidsrisico's, anderzijds de gezinsbedrijven die hun eigen veehouderij op slot zien gaan of het veld moeten ruimen als Verhagen zijn vergunning krijgt.

Marty Gevers: "Van Burgsteden heeft ons gezegd dat het college had besloten om de procedure tot 1 juli 2017 'on hold' te zetten. Nog geen week later werd er al een planning opgesteld met Verhagen. 'Wat is zo'n besluit dan waard, als het binnen een week al op losse schroeven staat?' vroegen wij aan de wethouder. Maar zo moesten wij dat niet zien". Helmie van Duijnhoven, ook lid van de Bleieven, ervaart andere problemen in de huidige situatie. "Wij hebben zelf een varkensbedrijf. Maar als de plannen van Verhagen doorgaan nemen de overlast en de risico's, ook voor andere dieren en gezinsbedrijf, toe. De leden van de Bleieven maken zich vooral zorgen over de sociale en maatschappelijke gevolgen in hun buurt. Dergelijke vraagstukken verscheuren onze buurt en dat willen wij niet."

Afvoerputje van Meierijstad
De Bleieven toont overzichtelijke sheets waarop kengetallen, conclusies en aanbevelingen beknopt in kaart zijn gebracht. "In de huidige situatie hebben we, naast heel veel andere dieren, al te maken met meer dan 100.000 varkens. Straks: 130.000 varkens?" Volgens het VGO-onderzoek kan het gebied nu al worden aangemerkt als een urgentiegebied. Het GGD-advies aan Meierijstad is ook helder: Roep een halt toe aan de toename van het aantal bedrijven." Daarnaast ligt er het advies van de Provincie aan gemeenten: "Wanneer sprake is van een ongewenste risicovolle ontwikkeling, vragen wij gemeenten zich tot het uiterste in te spannen om deze te voorkomen. Zorgvuldig, maar uit voorzorg. Het is niet aan de samenleving uit te leggen dat we nu vergunningen verlenen terwijl binnenkort kan blijken dat hierdoor nieuwe of grotere knelpunten aangaande gezondheid voor omwonenden zijn ontstaan. Knelpunten die dan vervolgens weer met veel geld moeten worden opgelost."

Willy van Berkel: "Volgens de GGD is 15 veehouderijen in een straal van een kilometer het maximum, dat lijkt me duidelijk genoeg. We zitten daar in de Weieven al boven. En dan zouden er nog eens 18.000 varkens bij moeten komen? In een gigantische nieuwe stal, terwijl het buitengebied al vol staat met leegstaande agrarische bebouwing? En 70 vrachtwagens per week extra? Met de bijbehorende extra milieubelasting? En de verkeersveiligheid voor de schoolgaande jeugd? Als de plannen doorgaan, worden wij het afvoerputje van Meierijstad, zo voelen wij dat."


Jaargang 7 • Week 10 • Woensdag 8 maart 2017

Formido
SP Meierijstad

Gevild dier bij berg dode mollen

Foto:

Afgelopen week berichtte MooiRooi over een anonieme tip van een wandelaar die een berg dode mollen vond aan de Paardenbloem in Sint-Oedenrode. Dezelfde tipgever vond later op de dag even verderop de resten van een groot gevild dier.

"Ik durf er bijna niet meer te gaan wandelen. Er gebeuren hier rare dingen in het buitengebied van de Kienehoef", vertelt de tipgever geschokt. Het dode dier werd door de wandelaar gevonden aan de Vogelwikke, een pad achter de tennisbanen. Om wat voor dier het gaat is in dit geval niet duidelijk. MooiRooi heeft informatie opgevraagd bij de politie of deze incidenten bekend zijn en wat er nu mee gedaan wordt. De vrouw die de levenloze lichamen vond, gaf aan dat ze afgelopen maandagmorgen direct naar de gemeente zou bellen zodat het snel opgeruimd zou worden.

Foto:

Student Sjors Driessen wint ontwerpwedstrijd

Sjors Driessen is vierdejaars student Keramiek bij het Sint Lucas. Onlangs deed hij mee met de ontwerpwedstrijd van Cor Unum. Sjors werd eerste en won hiermee een geldbedrag van € 400,-. Zijn inzending 'A Musing Tale' bestaat uit een driedelig object dat bestaat uit een glas op voet waarop een porseleinen ei met een gouden bovenzijde rust. Een plateautje scheidt dop en ei en daarop kan een amuse gepresenteerd worden. In de onderste helft van het ei wordt een delicatesse gepresenteerd en het glas tenslotte is bedoeld om de cocktail te presenteren.

"Een verrassend cadeautje dat je uitpakt en dat uitstekend past binnen het thema van de wedstrijd: cocktails & appetizers. De kern van het concept, de driedeling van het product, - een glas, kommetje en bordje – werd unaniem als zeer goed beoordeeld", aldus juryvoorzitter Sergio Herman.

Cor Unum is een keramisch atelier in Den-Bosch. Zij zijn volop betrokken bij het opleiden van jong keramisch talent. Dit jaar was de vijfde editie van de ontwerpwedstrijd. Een knappe prestatie van Sjors dat hij dit gewonnen heeft. Bijna zeventig studenten schreven zich namelijk in. Daaruit werden zeventien ontwerpen genomineerd. Hun producten werden beoordeeld door een jury die bestond uit juryvoorzitter Sergio Herman (chefkok), Jacco La Gasse (The Jane en Pure C), Mary Hessing (founder WOTH, Wonderful Things magazine), Fredric Baas (conservator Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch), Jeroen Wand (ontwerper), Floris Hovers (ontwerper) en Charlotte Landsheer (ontwerper).


Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans

't Roois Theater verhuist dit jaar naar Mexico. Na het grote succes van vorig jaar met het maffiastuk "The Godmother", neemt de toneelgroep je nu mee naar Burrito, waar schurken en helden elkaar bestrijden. Op 15, 16, 22 en 23 september 2017 waan je je echt in de hitte met cactussen, sombrero's, tequila en Mexicaanse muziek.

In het gloednieuwe komische stuk Z. strijdt de mysterieuze supergespierde Zorro tegen al het onrecht in zijn dorp. Samen met Knollos en Kontos, zijn stand-up comedian-in-wording paard, neemt hij het onder andere op tegen de luie en arrogante legercommandant. Laatstgenoemde gooit kinderen in de put, perst het publiek af en zuipt al het geld op dat eigenlijk voor de AOW van de ouderen in het dorp is bedoeld. Kortom: tijd dat Zorro in actie komt!

De parodie op Zorro is een hilarisch stuk vol, al dan niet, flauwe grappen. We zien een rustige en sukkelige man telkens veranderen in zijn stoere alter ego Zorro. De sukkelige man, die houdt van het tokkelen op zijn gitaartje, wordt uitgehuwelijkt met zijn –op z'n zachtst gezegd - niet zo aantrekkelijke nichtje. Dat komt hem niet zo goed uit, want eigenlijk is hij verliefd op de knappe barvrouw van het dorp. Dat zorgt voor ongemakkelijke en hilarische momenten.
Lukt het Zorro om zijn geheime identiteit te bewaren? Krijgt hij alle onschuldigen van het dorp gered? Komt het goed met met zijn liefdesleven? En wat doen Sinterklaas, Batman en Robin Hood in godsnaam in dit stuk? Allemaal vragen die worden beantwoord in de voorstelling Z.

De regie is al voor het derde jaar op rij in handen van Harrie van den Brand en de teksten zijn voorzien met Brabantse en Rooise humor door Pauline Verstraten en Emile Kalmann. Ook dit jaar wordt het stuk weer in de buitenlucht opgevoerd waar een spectaculair podium de spelers naar grote hoogte zal brengen. Meer informatie over het stuk kan gevonden worden op www.rooistheater.com, de Facebook-pagina "Rooistheater Sint Oedenrode" en later in deze krant.

Klavertje Vier Nijnsel: Even voorstellen

Op 17, 18, 22, 24 en 25 maart staat Toneelvereniging Klavertje Vier Nijnsel op de planken van De Beckart Nijnsel met het kluchtige blijspel "De Nonnen Van Navarone". Kaarten zijn te koop bij Bakkerij van den Eertwegh in Nijnsel en Pari Bodyfashion in Sint-Oedenrode, telefonisch via 06-53367625 of via www.klavertjeviernijnsel.nl.
De afgelopen weken voelde DeMooiRooiKrant de spelers aan de tand over hun personages. Deze week sluiten Willem van de Sande en Betsy Verhagen de rij:

Willem van de Sande
Hallo iedereen, ik speel dit jaar voor de derde keer mee met toneelvereniging Klavertje Vier Nijnsel. Het eerste jaar als George de Butler, vorig jaar als Philip de uitgever en deze keer mag ik de rol vertolken van Rutger; een simpel typ dat op retraite is in klooster 'Huize Navarone'. Hij heeft daar een geheime ontmoeting met de vrouw van zijn beste vriend. Wat hij niet weet is dat de desbetreffende vriend ook in het klooster verblijft. Dit leidt tot een mix van paniek en hilariteit! Kom allen kijken op 17, 18, 22, 24 of 25 maart.

Betsy Verhagen
Dit jaar speel ik meneer Notiesch, een mannelijke rol met een vrouwelijke touch. Als notulist van de Eerwaarde is het mijn taak om alles goed te notuleren wat zich in het klooster afspeelt. Ik ben maar een saaie 'Piet', maar ook saaie Pieten kunnen soms heel verrassend uit de hoek komen. Noteer onze speeldata in uw agenda en bezoek één van onze voorstellingen bij De Beckart!

Marianne van Erp gastspreekster Sportgala

Sportpsychologe Marianne van Erp zal als gastspreekster optreden tijdens het Sportgala Sint-Oedenrode aanstaande vrijdag. De Rooise mental coach zal aan de hand van filmbeelden en een experiment ingaan op het mentale aspect van sport. Het Sportgala vindt ook dit jaar plaats in De Beurs en is voor iedereen toegankelijk.

De kampioenswedstrijd, een blessure of uit vorm: allemaal situaties waarin je als sporter last kunt hebben van spanning. Wat doet spanning met je als sporter? Sportpsychologe Marianne van Erp gaat met presentatrice Lin Schakenraad in gesprek over mentale druk. Waar komt het vandaan? En belangrijker nog, hoe kom je er weer van af? Marianne geeft antwoord met voorbeelden uit de theorie en de praktijk.

Het Sportgala, dat voor de vierde keer in zijn nieuwe opzet wordt gehouden, zal het laatste optreden zijn voor bestuursleden Ad van Kasteren en René Dekkers. Ad, die al vijftien jaar betrokken is bij het Sportgala, nam bij de oprichting van de Stichting Sportgala Sint-Oedenrode vier jaar geleden de rol van penningmeester op zich. Daarnaast nam hij vijftien jaar zitting in de huldigingscommissie, die uitmaakt welke sporters in aanmerking komen voor de huldiging en de titels. René trad 10 jaar geleden als wethouder Sportzaken toe tot de organisatie. Hij was voorzitter en medeoprichter van de stichting en nam zitting in de huldigingscommissie. Na zijn aftreden als wethouder, was René binnen de stichting onder andere verantwoordelijk voor de relaties met sponsoren.

Het stichtingsbestuur is beide heren ongelooflijk dankbaar voor hun inzet en zal hen op gepaste wijze uitzwaaien. Het bestuur gaat verder in de volgende samenstelling: Ad van der Heijden (voorzitter), Cor Leijtens, Rinus Pennings, Rick van den Oever, Jacqueline van der Heijden en Lin Schakenraad. Ieder van hen heeft zitting in de huldigingscommissie en houdt zich naast de benoemingen bezig met de gehele organisatie en financiering van het jaarlijkse sportgala.


In actie voor kinderen met hersenbeschadiging

v.l.n.r.: Suzanne, Kim, Nicole en Marion. Foto: Jos van Nunen

In café 't Kerkpleintje aan de Heuvel vinden in maart twee niet alledaagse gebeurtenissen plaats. Op zondag de 12e een kindermiddag, en op zaterdag de 25e een benefietavond met dienstenveiling. Bijzonder is ook het doel van beide activiteiten: de opbrengst is ten bate van de Stichting Kei Kim, opgericht om de kwaliteit van het leven van kinderen met een hersenbeschadiging te verbeteren.

"Het lijkt zo vanzelfsprekend, dat je een gezond kind krijgt. Wij hebben er zelf ook geen seconde bij stilgestaan dat ons kindje bij de geboorte een hersenbeschadiging zou kunnen oplopen door zuurstofgebrek" blikt voormalig Boskanter Rolph Bolwerk terug. "Als ik zoiets hoorde, dacht ik onbewust 'zo'n kind zou ik niet willen'. Maar toen het ons wél overkwam, en ik keek Kim voor het eerst in de ogen, was ik meteen en voorgoed verloren."

Stralend
Wie Kim ziet, moet inderdaad wel van steen zijn om niet door haar te worden geraakt. Ze is inmiddels vier en een stralend kind, bij wie je even goed moet kijken om te zien dat ze anders is dan haar leeftijdsgenootjes. Ook op de foto, omringd door de drie vriendinnen die ook in de stichting zitten, stráált ze. En ze blijft stralen als er over en tegen haar wordt gepraat. "Ze is niet geestelijk beperkt, Kim is een slimme meid en begrijpt alles wat wij zeggen" legt de Rooise Nicole van den Oever uit.

Voorzieningen
"Nederland kent voorzieningen voor kinderen als Kim, maar vanwege haar beperkingen blijven heel veel dingen onbereikbaar – een rolstoelfiets bijvoorbeeld, hoe doe je dat met drie kinderen? – of onbetaalbaar. Een schommel voor Kim kost al gauw zo'n 900 euro. Want ze kan niet rechtop blijven zitten en maakt af en toe spastische bewegingen" vullen de vriendinnen elkaar aan. Kim kan wel een aantal dingen, zoals praten, maar heeft daar hulpmiddelen bij nodig. Op http://keikim.nl is ze zelf aan het woord en 'vertelt' van alles over haar beperkingen, maar ook over haar vorderingen, hoe ze in het leven staat, en waar ze van geniet.

Activiteiten en kavels
De opbrengsten van de kindermiddag en de benefietavond, waar de eigenaar van 't Kerkpleintje ook zelf aan bijdraagt, zijn niet specifiek voor Kim. Want de stichting is er net zo goed voor haar lotgenootjes, die ook graag hun wereld een beetje leuker willen maken en ontzorgen.

Op de flyers van de kindermiddag staat precies wat die allemaal inhoudt. Bij de benefietavond worden een paar voorwerpen geveild, maar vooral diensten. Beautystylisten in allerlei specialisaties, computerservice, hovenier, lunches, barpersoneel voor een feestje, zeiltocht, winkelbon, high tea, thuisdiner, teveel om op te noemen en er stromen nog steeds kavels binnen. De complete kavellijst komt te zijner tijd op de website.


Jeugdvakantieweek roept 'help!'

Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen voor de jeugdvakantieweek 2017 zijn alweer in volle gang. Er zijn veel vrijwilligers nodig voor allerlei facetten binnen de organisatie om ook dit jaar de JVW tot een grandioos succes te maken.

De organisatie is daarom ook weer hard op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld een groepje kinderen te begeleiden tijdens de week die plaats zal vinden van 21 t/m 25 augustus. Ben jij 16 jaar of ouder en hebben jij en je vrienden zin om één van deze enthousiaste leiders te zijn? Of ben jij beschikbaar in die week om je als vrijwilliger in te zetten op andere facetten zoals spelbegeleider, lid van het bouwteam of verkeersregelaar voor zelf te kiezen dagdelen? Geef je nu dan snel op door een mail te sturen naar info@jeugdvakantieweek.nl of beter nog: meld je aan via de website www.jeugdvakantieweek.nl onder de tab 'vrijwilligers'. Jullie onmisbare hulp is ook dit jaar weer heel erg welkom.

Tevens wil het bestuur nogmaals het belang benadrukken van de welwillendheid van de Rooise gemeenschap om bij te dragen tijdens deze week, want zonder jullie hulp is er geen Jeugdvakantieweek. De inschrijving voor de kinderen van groep 5 t/m 8 vindt plaats op dinsdag 4 april van 18.30 uur – 19.30 uur in 'Dommelzicht' te Dommelstraat 18.

Grenzeloos Muziek in Damiaancentrum

Samen zingen, samen met muziek bezig zijn, dat is gezellig! Mensen elkaar laten ontmoeten is ons doel en de muziek het middel. Wil je met ons genieten van elkaars liederen en/of muziek, kom dan op maandag 13 maart naar het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491TB in Sint-Oedenrode. We beginnen om 19.30 uur (tot 21.30 uur) en de toegang is gratis. Heb je vervoersproblemen of extra vervoersruimte, neem dan even contact op (tel. 0413-291200), dan gaan we het regelen.

Elke tweede maandagavond van de maand is er Grenzeloos Muziek in het Damiaancentrum. Voor mensen die gezelligheid zoeken en voor mensen die (nog) beter Nederlands willen leren, maar ook voor hen, die het gewoon leuk vinden om samen te zingen is Grenzeloos Muziek bedacht. De bedoeling is veel samenzang, zonder een liederentafel te worden. Elkaars liedjes samen (te leren) zingen, zonder een koor te zijn: aan zangkwaliteiten worden geen eisen gesteld. Luisteren naar elkaars muziek, zonder concert-idee te krijgen. Misschien valt er wel wat te vertellen over traditionele muziek(instrumenten) en speelt iemand wellicht op zo'n instrument.

Heb je zin om samen te zingen, rond muziek elkaar te ontmoeten? Ken je mensen met een andere culturele achtergrond, die het ook leuk vinden om iets over hun (kinder)liedjes en muziek te vertellen? Neem ze mee op 13 maart om 19.30 uur naar het Damiaancentrum, dan gaan we elkaar ontmoeten rond muziek. Koffie en thee staan klaar en iedereen is welkom!

Genieten, verwennen en verwonderen tijdens Fashion & Food Festival

Foto: Carmen van den Bogaard

Velen denken met plezier terug aan de eerdere edities van het Fashion and Food Festival. Over een kleine vier weken zal de derde editie van dit festival wederom groots zijn.

Sint-Oedenrode is trots op de veelzijdigheid van het dorp, prachtige natuur, cultuurhistorie maar bovenal blinkt het uit in mode en horeca. Met het Fashion & Food Festival wordt dit benadrukt. Een naam die de lading niet helemaal meer dekt, want hoewel mode & horeca centraal staan, spelen in het weekend van 31 Maart t/m 2 April, genieten, verwennen en verwonderen de hoofdrol. Niet alleen op mode- en foodgebied maar ook op cultureel vlak.

Jan van Genugten in zijn eigen hobbybrouwerij Foto: Hans van den Wijngaard

Gevarieerd en gevuld programma
Op vrijdag openen de Corona's het festival met hun stand-up pop, live muziek met een vleugje cabaret. Men wordt iedere song opnieuw verrast. Deze avond serveert de organisatie een hapje bij het drankje. De 'Fashion and Food Dinnershow' op zaterdag staat volledig in het teken van fashion en food, omlijst met muziek en dans. Deze avond kan men genieten van een uitgebreid all-inclusive en luxueus 5-gangen diner bereid door lokale restaurants.

Op zondag waant men zich in Parijs. Door het gehele centrum zijn workshops voor jong en oud. Daarnaast kunt u genieten van muziek, kunst en straattheater. In het paviljoen worden modeshows afgewisseld met muziek en dans. Er is een speciaal blok waarin de laatste kindermode getoond wordt. Natuurlijk kunt u deze dag genieten van verschillende Rooise lekkernijen. Uiteraard zijn de winkels geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Kaarten zijn nu verkrijgbaar bij de deelnemende modezaken of op www.fashionandfoodfestival.com

Workshop bierbrouwen voor hobbybrouwers

Het meest gedronken bier in Nederland is Pilsener bier. Toch is het pilsje, zoals dit bier in de volksmond wordt genoemd nog niet eens zo oud. Pas in 1842 lukt het de brouwers in de stad Pilsen om het heldere bier te brouwen.

Dat bier werd zo bekend, dat de bieren die traditioneel in de Lage Landen werden gebrouwen tegenwoordig speciale bieren worden genoemd. Echte speciale bieren zijn de bieren die uit de talloze hobbybrouwerijen afkomstig zijn. Hebt u belangstelling om eens kennis te maken met zelf brouwen van bier, dan kan dat. Zaterdag 18 maart laten Gerard van de Sande en Rooienaar Jan van Genugten tijdens een workshop zien hoe je zelf een lekker biertje kunt brouwen.

De twee ervaren hobbybrouwers zullen elk hun eigen bier brouwen en uitleg geven over de verschillende onderdelen van het brouwproces. Ook wordt de functie van de verschillende gebruikte gereedschappen en ingrediënten toegelicht.

Voor een beperkt aantal deelnemers die zelf al beschikken over een brouwinstallatie is er de mogelijkheid om deze mee te brengen en hier zelfstandig of met hulp van de aanwezige brouwers mee te brouwen. Als je dit van plan bent dan willen we graag even vooraf overleg over de wensen en mogelijkheden. Ook kan je een of meer foto's van je installatie meebrengen zodat we kunnen zien met welke materiaal er wordt gewerkt.

Het steunpunt vrijwilligers zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Interieurverzorger/ster gezocht voor de Martinuskerk
De Martinuskerk is op zoek naar een interieurverzorger/ster die samen met anderen de kerk wil onderhouden en schoonmaken. Je wordt ingedeeld in bestaande groepen. Er wordt 2 uur gewerkt en per groep wordt uitgemaakt wanneer. Het gaat dan over een paar keer per jaar, naargelang er groepen zijn. (vacaturenummer 14237)

Begeleider ontmoetingsbijeenkomsten blinde en slechtziende ouderen
Het Rode Kruis afdeling Sint-Oedenrode is op zoek naar vrijwilligers die de bijeenkomsten voor
55+-ers die blind of slechtziend zijn willen begeleiden. De bijeenkomsten zijn informatief, om ervaringen te delen en voor ontspanningsactiviteiten (zoals voorlezen, aangepaste gezelschapsspellen). De middagen worden begeleid door vrijwilligers die zijn geschoold in het omgaan met blinden en slechtzienden. U ontvangt dus ook scholing. Werktijden zijn donderdagmiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur, eens per twee weken in de KBO-ruimte in Odendael (vacaturenummer 13980).

Klussendienst
Klussen in huis en tuin uitvoeren bij mensen die daar zelf niet toe in staat zijn, dat is wat de vrijwilligers van de Klussendienst doen. Bent u handig in en om het huis en wilt u zich inzetten voor anderen, dan horen wij graag van u. U werkt in tweetallen, gereedschap is aanwezig. (vacaturenummer 16737)
Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Grootste Moestuinmarkt van Benelux naar Rooi

De moestuin is voor veel hobbyisten de 'place tot be'. Er komt veel bij kijken om een eigen tuin goed te onderhouden. En ook op dat gebied zijn er nieuwigheidjes en trends. Dat is allemaal te zien op 19 maart in Sint-Oedenrode. Dan vindt in de Gasthuishoeve de grootste Moestuinbeurs van de Benelux plaats.

De markt wordt voor de vijfde keer gehouden door een organisator uit Best. De locatie in Oirschot – die de laatste jaren werd gebruikt – is te klein geworden, vandaar dat er wordt uitgeweken naar Sint-Oedenrode. Er strijken zo'n tachtig deelnemers neer uit Nederland, België en Duitsland en er worden duizenden liefhebbers verwacht.

Voorjaarsconcert 2017 Pop 'n Brass

Het fanfare orkest Nos Jungit Apollo geeft samen met Popkoor Novelty op 2 april om 15.00 uur een swingend concert met als thema Popmuziek. Tijdens het concert wordt Brass gemixt met zang waarbij de klanken van het orkest muzikaal samenvloeien met de energie van het popkoor.

Tijdens dit concert gaat NJA volledig het roer omgooien en van klassiek naar symfonische popmuziek zoals "the Alan Parsons Project" en "Fool's Overture". Popkoor Novelty laat opnieuw de zaal swingen met bekende en nieuwe nummers uit hun veelzijdige repertoire. Geniet van de klassiekers als de Beatles en de Stones tot aan het funky geluid van Bruno Mars en nog veel meer. De twee muziekgezelschappen zullen daarnaast een aantal popnummers samen uit gaan voeren. Laat u verrassen door deze combinatie "Roois" muzikaal talent.

Dit voorjaarsconcert vindt plaats op zondag 2 april om 15:00 uur in Theater de Brink in Eerde. Kaarten voor dit concert á € 4,- (inclusief consumptie) zijn verkrijgbaar bij Theater de Brink in Eerde, 't Paperas, Gerits Man en Mode en via de leden van NJA en Popkoor Novelty.


Wil jij je zegje doen over een nieuwe burgemeester?

"De nieuwe burgemeester van Meierijstad moet een eikel zijn." Kijk, dat zou nog 's een leuke stelling zijn geweest . Of "Zij hoeft niet slim te zijn maar moet wel goed Italiaans kunnen koken." Ook verrassend.

Maar helaas heeft de vertrouwenscommissie, die straks met een profielschets moet komen, voor een digitale enquête gekozen met elf dodelijk saaie stellingen, zeg maar "open deuren". Dus de uitslag weet ik al: "De inwoners van Meierijstad willen een betrouwbare, integere, betrokken, toegankelijke, initiatiefrijke, inspirerende, stressbestendige aanjager met analytische vaardigheden en een groot verbindend vermogen". Daar heb ik zo'n vragenlijst echt niet voor nodig. En wat krijg je dan met zo'n uitkomst? Precies, een profielschets voor wéér zo'n communicatieve bestuurder waar we er al zoveel van hebben; 17 in een dozijn. Mag het asjeblieft wat minder voorspelbaar?

Ik wil niet lullig doen maar waarom kiezen jullie mij eigenlijk niet? Ik bezit namelijk het tegenovergestelde van al die nobele eigenschappen. Ik ben bijvoorbeeld verre van initiatiefrijk. Mijn favoriete buitenactiviteit? Terug naar binnen gaan. Ik heb een keer naar een 90 minuten durende documentaire over varens en klimopplanten zitten kijken, omdat de afstandsbediening te ver weg lag. Ik hou ook enorm van duo penotti: twee smaken in één pot(ti). Lekker makkelijk. Hoef je maar één deksel voor af te schroeven!? Weet je, 't liefst zou ik 5 smaken in 1 pot hebben, chocopasta, mét jam, én pindakaas plus wat snijworst, én een sardientje erbij. Kortom, met mij aan het roer krijgt iedereen om me heen de absolute ruimte om uit te munten. Zeker als het over financiën, zorg, infrastructuur en milieu gaat, want daar weet ik niks van af. Maar ik ben wel echt een "teamplayer". Vroeger al. De leraar noemde dat trouwens "spieken"

Ik beloof dat ik me in geen enkel onderwerp zal inlezen. Improvisatie troef. En ik zal ook zeker niet bij iedere gemeenteraadsvergadering aanwezig zijn, per slot heb ik wel wat leukers te doen, maar áls ik er ben, beloof ik Rooi enorm voor te trekken. Dus een betere burgemeester kun je niet krijgen. Ga nu naar die gemeentelijke website en vul bij iedere stelling mijn naam in, dan komt het wel goed met Meierijstad. Vertrouw maar op mij.


Jeugdcarnaval was geweldig

Foto: Henri van Hoorn

Wat was het gezellig in de jeugdtent op de markt. De jeugd van Sint-Oedenrode heeft ervoor gezorgd dat carnaval 2017 een topper is geworden. Het begon dit jaar erg spannend, de tent moest opgebouwd worden tijdens storm, windkracht 8 en code oranje.

Door: Hettie van der Meijden, Stichting Jeugdcarnaval

Gelukkig was de brandweer bereid om ons te helpen en kon de tent op vrijdagavond open voor een spetterende start van dit seizoen. B-Brave gaf de aftrap voor een geweldig carnavalsfeest samen met de jeugd van 12 t/m 17 jaar. Op zaterdagmiddag begon voor de jongsten onder ons het carnaval. Samen met hun ouders, opa's en oma's waren ze aanwezig om fijn te dansen en de nodige versnaperingen te nuttigen. In de vroege avond heeft de jeugd van groep 5 t/m 8 de tent gevuld en er een groot feest van gemaakt.

Jeugd van Sint-Oedenrode en omgeving, allemaal super bedankt dat jullie naar de tent zijn gekomen en er een gezellig feest van hebben gemaakt. Op maandagmiddag had de jury het moeilijk om alle mooie creaties van de jeugdoptocht te beoordelen. Het was een feest om alle loopgroepen, wagens en individuelen door de straat te zien trekken en te mogen bewonderen. De weergoden waren ons dit jaar iets beter gezind, moesten we vorig jaar door de storm de optocht nog afblazen, dit jaar waren we net voor de grote regenbuien droog en warm in de tent.

Op dinsdagmiddag werd er carnaval gevierd tijdens het gezellige dolle bolle bal. Dit bal voor mensen met een beperking is al een aantal jaren een groot succes. Er was een geweldig optreden van Music Man, de grote raad met Prins Frits en de jeugdraad met prins Ot was aanwezig, een ballonnenclown maakte mooie creaties en de dames van Sunrise zetten nog een keer hun beste beentje voor. Samen met de jeugdraad van 11, prins Ot, adjudant Julian en nar Mika heeft Stichting Jeugdcarnaval een geweldig feest gehad wat zeker voor herhaling vatbaar is in 2018. Wil je in 2018 lid zijn van de jeugdraad, geef je dan op via www.jeugd-carnaval.nl

Door de steun van vele vrijwilligers en sponsoren hebben we ook dit jaar weer dit alles kunnen doen. We bedanken jullie enorm, weet dat we niet zonder jullie kunnen. We kunnen namelijk een hoop bedenken maar de uitvoering ligt grotendeels in jullie handen. We hopen nog vele jaren van jullie diensten gebruik te mogen maken en jullie volgend jaar weer terug te zien. Aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom en ook aanmeldingen van bestuursleden zijn welkom. We zijn momenteel op zoek naar 2 nieuwe bestuursleden. Meer informatie hierover of aanmelden kan via info@jeugd-carnaval.nl Nog even een tip om alvast te noteren in de agenda: Carnaval 2018 is van 9 t/m 13 februari 2018.


Start collecteweek Reumafonds

Sint-Oedenrode - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 13 t/m 18 maart 2017 komen ruim 57.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.

Met uw donaties financiert het Reumafonds onderzoeken die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandeling kunnen realiseren. Uw bijdrage is van groot belang, want het Reumafonds is afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Als u meehelpt, helpt u het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren.

Onzichtbare ziekte         
Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De kenmerken van reuma zijn vaak onzichtbaar, maar de impact van de ziekte is groot. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.        

Steun van iedere Nederlander nodig         
De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd tegen reuma. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Samen strijden we voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma in de toekomst. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt.
Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl

Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi
Vanaf donderdag 9 maart zijn de onderwerpen:

Nieuw boek Wim van Rooij over eerdere gemeenten van Meierijstad
KBO Jaarvergadering met bijzonder afscheid secretaris Henk Geerts
De natuur ontwaakt in de Meierij; het wordt weer lente.

Serie "Has en Jas" - deel 4.
We volgen kleine gebeurtenissen van twee broers die elkaars tegenstelling zijn, hun woordenwisselingen hebben maar samen ook veel lol delen. Deze aflevering wil een meisje met Jas appen, maar wat is dat …??

Elke aflevering wordt uitgezonden meteen na Rondje Rooi.
Uitzending aflevering 4 van 8 tot en met 13 maart.
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Natuur ontwaakt in Meierij - Lente
Een kijkje in de nabije natuur die op het punt staat haar mooiste kant te laten zien.

Uitzending van donderdag 9 tot en met woensdag 22 maart.

Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Kofferbakmarkt CV 't Skrothupke

Op Zondag 26 maart is er weer een kofferbakmarkt georganiseerd door Cv 't Skrothupke.

Deze vindt plaats op de Markt. Op zolder of in de schuur heeft u misschien wel spulletjes staan waarvan u denkt dat u ze inmiddels wel lang genoeg heeft bewaard! Bij de kringloopwinkel krijgt u er niet veel voor en bij de milieustraat moet u er geld bij geven. Dan is het nú tijd om deze spulletjes zelf te gaan verkopen! En waarschijnlijk hebben uw familie of buren ook nog wat te verkopen! Dus, laad uw auto vol en kom met uw familie naar de kofferbakmarkt. Of wilt u de spullen verkopen voor een goed doel kom gerust. Inschrijven voor een standplaats kan via het inschrijfformulier op www.Skrothupke.nl of tel. 06 – 52625062. (na 18.00 uur). Schrijft u op tijd in want vol is vol.

Glow in the Dark party

Glowen, swingen, en chillen bij de Glow in the Dark party! Vrijdag 10 maart, Jeugddisco the Joy, vanaf groep 6. Je kunt je op deze avond helemaal op laten pimpen door onze glowers met glowsticks, glow make-up en zelfs glow nagelak.

Om 19:30 uur openen wij onze deuren en om 22:00 uur is het afgelopen. Je vindt ons aan de Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel.

Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl. Zet alvast 14 april in je agenda dan hebben we PaasPopParty met live muziek van jullie zelf, we gaan namelijk karaoke!


Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 8 maart om 20.00 uur gaat de bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer van de avond trekken.

Iedereen kan een gokje komen wagen. Leden vanaf twaalf jaar zijn welkom onder begeleiding van een ouder. Wil je een gokje wagen? Kom dan deze avond naar Meerschot. De zaal is om 19.15 uur open en dan de staat koffie en thee klaar. In de pauze is er een loterij.

Dinsdag 14 maart gaan we weer wandelen. Loop je mee? Kom dan om 19.30 uur naar Meerschot.

De Allegretto's 50 jaar

Voor Carnaval moet alles wijken. Ook het jubileum van muziekvereniging De Allegretto's uit Eerde, die op 23 februari precies 50 jaar bestond, is even opgeschort om niet bedolven te worden onder de andere festiviteiten. Bovendien vieren de leden liever twee feesten dan één. Op zaterdag 11 maart wordt hun jubileum ingeluid met een H. mis in de H. Antonius Abt kerk in Eerde. De dag erna volgt een gezellig muziekfestijn van 13.30 tot 17.00 uur in gemeenschapshuis De Brink aan het St. Antoniusplein te Eerde. Vijf andere muziekverenigingen, onder meer uit Rooi, luisteren het festijn mee op.

Actieve leden van het eerste uur hebben ze niet meer. Gelukkig is de historie bewaard gebleven. En "Eensgezind vrolijk" – want dat betekent hun naam – zijn ze nog steeds, vooral tijdens het musiceren: zang, gitaar en mandoline.

Op het afgesproken tijdstip voor het interview is De Brink nog gesloten maar geen nood: dirigent Bea van Thiel woont twee straten verderop. Samen met drie andere leden praten ze daar verder. Even later sluit ook bestuurslid Margaret Gruijthuizen uit Son en Breugel zich bij het gezelschap aan.

De bakermat voor de Allegretto's is Eerde, waar destijds een aantal jongeren lid was van de gitaarclub in Zijtaart. In de winter gaf dat wel eens vervoerproblemen en initiatiefnemer Martina van de Ven wilde wel eens proberen of er in Eerde animo was voor een eigen gitaarclub. "Dat was een doorslaand succes, want we hadden meteen 22 leden" aldus Bea van Thiel. Haar voorgangers als dirigent waren het eerste jaar de heer Van Houtum en daarna Wim Foolen, een bekende naam in Rooi. "Hij heeft een aantal leden het gitaarspelen bijgebracht, ook mij" aldus het Rooise bestuurslid Marca van de Hurk.

Het aantal leden groeide in de eerste tien jaar van haar bestaan als kool. Momenteel zijn er nog 17 leden. Rond hun tweede lustrum waren dat er maar liefst 34, maar dat zegt meer over de zeventiger jaren dan over De Allegretto's zelf. "Toen we vorig jaar adverteerden met les geven kwamen er verrassend veel reacties. Uiteindelijk zijn twee leden 'blijven hangen'' aldus gitarist en Rooienaar Leo Steenbakkers.

Gevraagd naar anekdotes over de afgelopen decennia, valt het even stil. Hoogtepunten dan? Daar weet het hele gezelschap wel raad mee. "Het optreden samen met koor Transparant, een jaar of acht geleden, was het mooiste wat we in al die jaren hebben meegemaakt" vindt de Rooise Yvonne de Wit. "We hadden niet samen geoefend, en toch klonk het grandioos". De anderen vallen haar bij. Maar ook de jaarlijkse optredens op moederdag, bij de Mariakapel in Eerde met zangeres Annelieke Merx, staan bij hun favorieten. "Wij staan overal voor open, voor elke leeftijdsgroep, voor elke stijl, zang met of zonder begeleiding" aldus Steenbakkers. En vaak valt de naam van Wim Foolen. "Hij leerde ons muziek lezen. Niet van noten, maar van cijferschrift. Ook in de drie mandolines klinkt de melodielijn van Wim nog door."


Grootste Moestuinmarkt van Benelux naar Rooi

De moestuin is voor veel hobbyisten de 'place tot be'. Er komt veel bij kijken om een eigen tuin goed te onderhouden. En ook op dat gebied zijn er nieuwigheidjes en trends. Dat is allemaal te zien op 19 maart in Sint-Oedenrode. Dan vindt in de Gasthuishoeve de grootste Moestuinbeurs van de Benelux plaats.

De markt wordt voor de vijfde keer gehouden door een organisator uit Best. De locatie in Oirschot – die de laatste jaren werd gebruikt – is te klein geworden, vandaar dat er wordt uitgeweken naar Sint-Oedenrode. Er strijken zo'n tachtig deelnemers neer uit Nederland, België en Duitsland en er worden duizenden liefhebbers verwacht.

Presentaties vliegvissen en vermesting van water

Op 15 maart organiseert IVN Rooi presentaties met als thema Water. Er zijn twee sprekers met elk een eigen kijk op water. Lex Schregardus, IVN natuurgids, bespreekt welke gevolgen vermesting van water heeft op planten en dieren en welke oplossingen er zijn. Johan Minneboo is fervent vliegvisser en vertelt over de ins en outs van het vliegvissen.

Vermesting en waterkwaliteit
Een van de gevolgen van vermesting van oppervlaktewater ofwel eutrofiëring is algengroei. Dit belemmert de groei van waterplanten en kan leiden tot vissterfte. Wat zijn oorzaken en welke oplossingen zorgen voor verbetering van de waterkwaliteit?

Vliegvissen
Vliegvissen is vissen met een kunstvlieg, het aas. De aanbeet is elke keer weer een spannend moment; de adrenaline giert door het lichaam. Het kan een grote maar ook een kleine vis zijn. Ook het 'jagen' in de natuur, 1 op 1 met de vis die gespot is, is een spannende bezigheid. Behoedzaam sluipen langs de waterkant zowel in een stromende rivier of een mooie plas met de hoop op een goede vangst. De presentaties vinden plaats op 15 maart bij de Handboogvereniging Sint-Antonius. Aanvang om 20.00 uur en toegang is gratis.

Influencer op Instagram: sport en voeding

Lieke de Bever

Elle Carels
Jimmy van der Heijden

Lieke de Bever is 24 en woont in Breda. Lieke is altijd bezig geweest met sport. Al op jonge leeftijd begon zij met voetballen bij VV Boskant, en tenniste zij in Rooi. Later kwam Lieke hogerop in het voetbal. Naast deze teamsporten is zij ook gaan fitnessen. "Eerst preventief maar later ook structureel. Het sporten zit in mijn bloed."

"Sporten is voor mij het enige moment waarop ik niet nadenk. Vooral balsporten, de sporten met een spelelement dus, blijven mijn passie hebben. Vaardigheid in combinatie met tactiek en later de overwinningsvreugde geven voor mij een ultiem gevoel. Daar kan ik echt van genieten en daar leef ik echt naar toe. Ik hou van de fysieke inspanning en het gevoel dat je alles hebt gegeven."

"Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in voeding. Ik wilde altijd begrijpen wat voeding doet en als je eenmaal beschikt over kennis dan kun je die moeilijk negeren. Tegenwoordig ben ik werkzaam als voedingsadviseur in Breda. Voor mij is het niet lastig om structureel op mijn voeding te letten, het is meer vanzelfsprekendheid."

"Ik doe drie keer per week krachttraining en ik train anderhalf uur bij VV Nijnsel en op zondag speel ik een wedstrijd. Daarnaast werk ik dus zestien uur in Breda en ook dat zijn momenten dat ik met voeding en sport bezig ben. Ik schrijf op dit moment mijn afstudeeronderzoek maar hoop hierna ook een baan te vinden op het gebied van sport en voeding. Ik ben niet heel veel bezig met anderen inspireren maar op Instagram heb ik tegenwoordig wel een grote 'fitgirlcommunity'. Ik volg de grote accounts maar neem niet al te veel deel aan de interactie. Ik sta er altijd voor open om mensen te helpen en hun leefstijl te verbeteren.
"Mijn uiteindelijke doel is om mijn kennis omtrent voeding nog verder te vergroten en daar mijn beroep van te kunnen maken. We onderschatten de kracht van voeding met zijn allen. Anderen helpen met het verlichten van bijvoorbeeld reumaklachten of iemand betere prestaties laten leveren in zijn favoriete sport, dat geeft me echt enorm veel voldoening."

Jimmy van der Heijden

Jimmy van der Heijden (25) is er één van de topsporters uit Rooi. Hij sport zeven dagen in de week. Of het een soort verslaving is? "Ja, dat denk ik wel. Maar ik vind het ook hartstikke leuk om te doen, ik geniet er echt van."

Jimmy heeft zijn eigen sportschool in Schijndel. Sinds 2012 is hij volop bezig met fitness, gezond eten en wedstrijden. Jimmy doet namelijk aan bodybuilden. Op 23 april gaat hij deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen en hoopt hij door te mogen naar het WK. "Dat vergt heel veel discipline ja. Je moet continu bezig zijn met je voeding, de oefeningen die je doet en natuurlijk zorgen dat je voldoende slaap pakt. Wat dat betreft is het gewoon topsport."

"Ik ben iedere dag van 8.30 tot 21.00 uur aanwezig in de sportschool. Tussendoor ben ik zelf aan het sporten maar ik begeleid natuurlijk ook veel andere sporters. In het weekend ben ik er wat korter."

"Ik ben begonnen met fitnessen, daarna zijn de wedstrijden op mijn pad gekomen. Op Instagram post ik foto's van mijn vorderingen en natuurlijk van de sportschool. Ik probeer mensen te inspireren om te sporten en om gezond te leven, dat vind ik heel belangrijk."

"Mijn vriendin is ook veel bezig met sporten en voeding. We vullen elkaar daarmee natuurlijk ook goed aan. Een tijdje geleden zijn we op vakantie geweest en dan proberen we er een week niet op te letten. De eerste paar dagen was dat lastig omdat het echt onze levensstijl is. Daar komt bij dat ik me aan het voorbereiden ben op het NK. Daarbij hoop ik me te kwalificeren voor het WK. Nu ben ik er dus nog extra mee bezig. Dat is een doel waar je naar toe werkt."

"Via Instagram en andere Social Media kun je de rest van de wereld laten zien hoe jij progressie maakt. Maar je kunt ook veel 'leren' van anderen. Dat maakt het juist zo leuk."

Elle Carels

Elle Carels (27) is al lange tijd bezig met een gezonde levensstijl. "Met fitness ben ik begonnen toen ik een jaar of negentien was. In het begin wist ik nog niet zo goed wat ik deed maar je breidt je kennis steeds verder uit natuurlijk."

"Ik begon met hardlopen op de loopband. Daarna ben ik aan het ijzer begonnen. Dat is zo'n vijf jaar geleden. Natuurlijk begon ik met het bekende sportschool schemaatje en geloofde ik heilig in het buikspier kwartier. De afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd en heb ik afscheid genomen van die schema's."

"Sporten maakt mijn hoofd leeg. Na een drukke werkdag geeft mij dat energie en voldoening. Ik train altijd alleen met muziek in mijn oren en sluit me dan anderhalf uur even helemaal af van alles om me heen."

"Zonder je voeding op orde te hebben zal je niet veel bereiken met sporten. Maakt niet uit wat je doel is, afvallen of aankomen, voeding is de rode draad in combinatie met trainen. Om als vrouw op een vetpercentage van onder de tien procent te komen moet je echt hardcore diëten. Dit moet onder begeleiding van een coach om wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen."

"Ik schrik er soms van hoe weinig kennis mensen hebben over wat zij in hun mond stoppen. De meeste mensen hebben geen flauw idee van wat voedingswaarde zijn en hoeveel zij die per dag nodig hebben. Daar begint een gezonde levensstijl."

"Momenteel train ik drie uur per dag, zes dagen in de week. Dit komt ook omdat ik in de voorbereidingen zit naar een wedstrijd. Na deze wedstrijd bouw ik dit af naar vier dagen van anderhalf uur."

"Dat ik mensen via bijvoorbeeld Social Media kan inspireren is een mooie bijkomstigheid. Dat is niet mijn doel, maar het is mooi meegenomen. Ik vind dat iedereen voor zichzelf moet beslissen hoe hij/zij met sport en voeding om wil gaan. Wie ben ik om te zeggen dat iemand moet gaan sporten en diëten als diegene goed in zijn velt zit en gelukkig is?"

'Supporters van Schoon' aan de slag

Zo'n 120 vrijwilligers maakten Rooi een beetje schoner Foto: Hans van den Wijngaard

Sint-Oedenrode - Tienduizenden Supporters van Schoon houden zaterdag 25 maart hun traditionele buurtschoonmaak tijdens de Landelijke Opschoondag.

Iedereen die graag in een schone omgeving woont, werkt of vrije tijd doorbrengt, steekt tijdens deze 15e editie de handen uit de mouwen voor een zwerfafvalvrije buurt. In 2016 staken meer dan 100.000 vrijwilligers op zo'n 1750 locaties in Nederland de handen uit de mouwen tijdens de Landelijke Opschoondag. Ook voor 2017 zijn alweer honderden opruimacties aangemeld via supportervanschoon.nl. Zo gaan vrijwilligers, scholen, sportclubs, ondernemers en supermarktketens ook dit jaar weer aan de slag met aanstekelijke initiatieven om samen met de buurt de omgeving afvalvrij te maken. Het thema voor dit jaar: "Eén buurt, één missie"

Wereldrecord 100% elektrische aangedreven voertuigen

Op zondag 26 maart a.s. Organiseert Rotary Eeckaerde uit Eindhoven, de E-Parade. Er wordt gemikt op meer dan 600 elektrisch aangedreven voertuigen, waaronder ook scooters en motoren vallen.

Het moeten gekentekende voertuigen zijn omdat er voor het "Guiness Book" gecontroleerd moet kunnen worden. Het vorige record is in Berlijn gevestigd met 567 voertuigen. Hebt u een elektrisch aangedreven voertuig? Meld u dan aan, we komen nog een paar deelnemers te kort. De recordpoging vindt plaats vanaf de Automotive Campus in Helmond tijdens de Automotive Week. Deze start op zondag 26 maart met een publieksdag, welke vanaf 9.00 uur voor iedereen toegankelijk is. Inschrijven kan via: www.e-parade.nl

Herken jij de mensen op deze oude foto? Laat het ons weten! Stuur je antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor. De koffie staat klaar!

Oplossing week 9:

Helaas hebben wij geen oplossingen ontvangen voor de foto van vorige week. Deze week beter!

Team Rembrandts wint in Florida prijs voor design

Het team Rembrandts dat bestaat uit studenten van Fontys Hogeschool uit Eindhoven en het Zwijsen College uit Veghel met daarin ook enkele Rooise leden, heeft afgelopen zaterdag in Florida (USA) de Industrial Design Award gewonnen, de prijs voor het beste industrieel design. Dat deden zij met hun robot bij de FIRST Robotic Competition.

Team Rembrandts is momenteel in de Verenigde staten om deel te nemen aan de FIRST Robotic Competition. Dat is een internationale wedstrijd waarin studenten met en tegen elkaar strijden om met een robot zoveel mogelijk vooraf benoemde opdrachten uit te voeren. Doel van de wedstrijd is dat studenten van verschillende hogescholen uit de hele wereld niet alleen tegen elkaar strijden om het beste resultaat te behalen. Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd is ook dat de studenten juist met elkaar, en dus met hun directe concurrenten, samenwerken.

Team Rembrandts haalde afgelopen zaterdag in Miami in staat Florida de halve finale van de roboticwedstrijd. In die halve finale verloor het team weliswaar, waardoor het de felbegeerde finale plaats met een ticket voor de wereldfinale miste, maar de designprijs ging wel naar het team van Fontys en het Zwijsen.

"Met de ervaring die we bij de wedstrijd in Miami hebben opgedaan gaan we deze week onze robot nog verder verbeteren", vertelde Tim Hulsen vanuit de Verenigde Staten DeMooiRooiKrant. Hij is daar samen met zijn eveneens uit Sint-Oedenrode afkomstige nicht Lara Hulsen en Youri Rovers. "Tijdens de wedstrijd kwamen we erachter dat het klimmen nog niet zo ging als dat we graag zouden zien. Maar we hebben er goede hoop dat we dat voor het komende weekend hebben opgelost. Dan is er een wedstrijd in Orlando en daar hopen we als nog een ticket voor de wereldfinale te bemachtigen.

Nieuws van de Zevensprong

De voorbereidingen voor de Zevensprong 2017 zijn al in volle gang. Het thema van de Zevensprong, dat dit jaar plaats gaat vinden van dinsdag 18 juli tot en met vrijdag 21 juli is: "De Zevensprong 2017: Superhelden in actie!"

De kerngroep is druk doende met het bedenken van leuke activiteiten in het thema. Natuurlijk zullen ook onder andere de traditionele zeskamp, het sport- en spellencircuit en de vossenjacht helemaal in het teken van superhelden staan. En is er natuurlijk ook weer met de bus een uitstapje!

De Zevensprong is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, mogen deelnemen. De inschrijfavond is dit jaar op 20 april. Begin april zullen alle kinderen uit groep 3 en 4 een inschrijfformulier ontvangen op school. Kinderen die buiten Sint-Oedenrode naar school gaan kunnen een inschrijfformulier downloaden van de website.

Voorzitter en vrijwilligers gezocht!
Ieder jaar zijn er ongeveer 60 vrijwilligers nodig die een handje helpen bij het begeleiden van een groepje kinderen tijdens de activiteiten. Het is de bedoeling dat 2 vrijwilligers een groepje begeleiden van ongeveer 11-13 kinderen. Er zijn al een groot aantal aanmeldingen van vrijwilligers binnengekomen, maar de Zevensprong zoekt nog enkele jongeren van 16 jaar of ouder die een groepje willen begeleiden.

Ook is de Zevensprong op zoek naar een nieuwe voorzitter. Na ruim 20 jaar voorzitter te zijn geweest, vindt de huidige voorzitter het tijd om het stokje door te geven. Daarom zoekt de kerngroep een nieuwe voorzitter die de Zevensprong kan leiden. De huidige voorzitter zal nog een paar jaar meedraaien zodat de nieuwe voorzitter goed kan worden ingewerkt. Meer informatie over het worden van vrijwilliger of voorzitter is te vinden via www.zeven-sprong.nl

Geschiedenis zonder woorden

In 1949 kon de N.V. ODA v.h. H.J. van de Kamp wel wat extra orders gebruiken. Hiertoe werd een Rijksinkoper, genaamd Hans, uitgenodigd voor een jachtpartij, waarbij ook zijn bevriende officier Pat aanwezig was.

In 1949 waren er in heel Brabant geen wilde zwijnen meer te bekennen (allemaal weggestroopt), maar men wilde de inkoper toch een bijzondere jachtdag voorschotelen. Zodoende werd een flink tam varken gekocht, dat zwart gespoten werd op de stalen-meubelenfabriek, vervolgens naar de Vresselse bossen getransporteerd (de tekening laat zelfs een vrachtauto van Raaymakers zien), aldaar losgelaten en vakkundig, onder het uitroepen van "wild zwijn, wild zwijn!" richting nietsvermoedende schutter gedreven. Deze velde het arme dier met een welgemikt schot.

Dat deze enerverende gebeurtenis uitgebreid gevierd moest worden laat zich raden en dus werd er een flink bacchanaal aangericht in De Gouden Leeuw. Na diverse geestrijke glazen eiste de trotse schutter dat de kop –als 'n soort trofee- op tafel zou komen te staan. De kastelein en zijn vrouw vonden die kleverige verf maar niets en besloten de kop met behulp van een ouderwets scheermes te reinigen. Aldus verscheen te midden van het feestende gezelschap een tamme varkenskop op een zilveren schaal, tot grote ontsteltenis van de rijksinkoper. Of deze gebeurtenis nog aanleiding is geweest tot een mega-order is mij niet bekend.

P.S. dit verhaal, in diverse variëteiten, is op veel plaatsen in Nederland een eigen leven gaan leiden, zelfs ook dat het daar ter plaatse gebeurd zou zijn. Een brief (in mijn bezit) uit 1949 aan de meubelfabrikant echter vormt, samen met de illustratie, het harde bewijs dat de schelmenstreek in ons eigen Rooi plaatsvond.

"SCHOOL VOOR RESERVE OFFICIEREN VAN DEN

GENEESKUNDIGEN DIENST

COMMANDANT

Ede, 6 december 1949

Beste Piet, en echtgenote

Allereerst nog onze hartelijke dank voor de genoten jachtpartij met aansluitend voortreffelijk diner, dat wij naar waarde hebben genoten. Inderdaad is de grap met het wilde zwijn volkomen geslaagd en was ik volkomen perplex dat mijn vriend Hans een dermate goed schutter was, dat zelfs een wild zwijn voor hem niet veilig was. Gelukkig werd het drama later tot aller tevredenheid opgelost. Het buitengewoon slechte weer heeft de stemming niet gebroken. Etc. etc.

Met hartelijke groeten, van huis tot huis,

Pat Kleijndert"

Nieuwe locatie BSO De Verbinding geopend

Foto: Lisa vd Ven

Maandag werd er op een feestelijke manier een nieuwe locatie van BSO De Verbinding geopend. Alle kindjes uit groep 1, 2 & 3 mochten hierbij aanwezig zijn.

De kindjes mochten om kwart over drie allemaal een ballon pakken en deze oplaten toen de BSO officieel geopend werd. Natuurlijk vlogen er al wat eerder een paar ballonnen in de lucht maar dat mocht de pret niet drukken. Juffrouw Maria, het langst actief op de Odaschool, mocht het feestelijke lintje doorknippen. De Verbinding is actief op verschillende plekken in Sint-Oedenrode. Met deze nieuwe locatie is het ook voor de kindjes van de Odaschool stukken gemakkelijker om na de school naar de Buitenschoolse opvang te gaan.


Terug naar Zanzibar

Foto: Els van Acht

Nadat wij vorig jaar in december een artikel plaatsten over Els van Acht en haar ervaringen in het Afrikaanse Zanzibar, is er een balletje gaan rollen. Via via kwam Els in contact met een organisatie die op zoek was naar iemand die een verloskunde training wilde geven in Zanzibar. Na enkele gesprekken en een positieve toon van Els was het drie weken geleden zo ver. Terug naar Zanzibar.

Wanneer de Rooise opnieuw in Zanzibar aankomt voelt het meteen vertrouwd. "Omdat ik vorig jaar al in het ziekenhuis heb gewerkt wist ik natuurlijk een klein beetje wat me te wachten stond. Toch was ook deze keer weer ontzettend speciaal. Ik mocht een cursus verloskunde geven aan tien vrouwen die in verschillende ziekenhuizen werkten. Een fantastische ervaring. Niet alleen omdat ik die vrouwen veel heb kunnen leren, ik heb zelf ook ontzettend veel geleerd. Het positivisme van de vrouwen werkte aanstekelijk. Iedere dag werd er een lied voor me gezongen en dan kan ik natuurlijk niet achterblijven. Ik heb ze toen 'My bonny is over the ocean' geleerd. Geweldig!"

Foto: Els van Acht

De training bestond uit acute verloskunde. "Ik moest ziekenhuispersoneel van daar gaan trainen. Daar hebben ze dit soort trainingen om up-to-date te blijven niet. Er wordt door organisaties geld beschikbaar gesteld voor spullen en apparatuur maar zij willen ook dat er dan op de juiste manier gebruik van gemaakt wordt. Daarom geven ze verschillende trainingen als schoonmaken, management én verloskunde. Uiteindelijk ben ik twee weken geweest om tien vrouwen les te geven. Deze vrouwen varieerden in de leeftijd van begin twintig tot begin vijftig. Een heel bijzondere ervaring voor mij."

Els gaf in de ochtend vaak theorieles en in de middag meer de praktijk. "Die afwisseling beviel goed. Door het te doen leren de vrouwen ontzettend veel. Het was leuk om te zien dat ze ook écht wilde. Ik wilde graag interactie met de vrouwen en liet ze dus veel zelf doen, presentaties geven en uitleggen. Het niveauverschil in taal maakte dat soms lastig, maar als één van de vrouwen iets niet begreep legde een andere vrouw het even in het Swahili uit en was het weer duidelijk. Juist door het enthousiasme van deze vrouwen kreeg ik dat ook. Iedere dag werd er voor me gezongen en gedanst, als je de persoonlijkheden van deze vrouwen leert kennen wil je nog meer geven. Fantastisch!"

"Ik vond ze heel sterk en krachtig"

In Zanzibar hebben vrouwen veel meer met de dood te maken tijdens en na de zwangerschap dan in Nederland. "In ons land komt dat zelden nog voor. Ik vroeg de vrouwen daar hoe ze er mee om gaan. Dan vond ik ze heel sterk en krachtig. Het is een moeilijke en harde wereld waar deze vrouwen in leven. Tegelijkertijd kennen ze daar de stress van hier niet. Dat maakt het op de een of andere manier ontspannend maar tegelijkertijd ook gevaarlijk. Wanneer er snel iets moet gebeuren na de zwangerschap gebeurt dit niet altijd meteen. Daar moeten we op blijven hameren."

Tijdens haar verblijf was Els alleen. De tweede week kwamen ook drie andere collega's verschillende cursussen geven. "Dat vond ik wel gezellig. Dan kun je in de avond fijn samen eten, dat is toch gezelliger dan in je eentje. Ik heb van iedere minuut genoten. Wie weet dat ik nog eens terugga. De vrouwen waren namelijk ook hartstikke enthousiast na afloop. Die vertelden me allemaal dat ze veel geleerd hebben en deze trainingen het liefst vaker zouden willen volgen. Ik ben dan ook echt heel erg trots op deze vrouwen. Dat geeft hoop voor de toekomst. Zowel voor mij, als voor het land."


'Een huis om heerlijk thuis te komen''

Een keuze voor verfraaiing van uw Interieur gaat in nauwe samenwerking met wandstyling, wanden en plafonds. Want ook die vlakken verdienen aandacht. Ze vormen de basis van de sfeer in huis. Of u nu van landelijk, klassiek, hypermodern of trendy houdt, de toon wordt gezet met de keuze van uw stucwerk. Zowel in uw woonkamer keuken badkamer of slaapkamer.

En dan hebben we de kleur nog niet eens meegenomen. Het is niet gemakkelijk om een goede keuze te maken. Maar hoe scherper u het eindresultaat voor ogen heeft, hoe makkelijker de volgende stappen in het keuzeproces. WandStyling heeft deskundige stylisten in huis die u helpen uw woonwens te realiseren. WandStyling is een bezoek meer dan waard. Niet alleen doet u hier ideeën op voor uw wand- en plafondafwerking, u krijgt vooral ook een waardevol advies van deskundige medewerkers. Advies en begeleiding bij materiaalkeuze, kleurstelling en integrale oplossingen voor wandafwerking behoren tot onze standaardservice. Ervaar het zelf en maak een afspraak. Adres: Zwembadweg 8, 5482 RH Schijndel, www.advanweert.nl en advanweert@planet.nl Voor meer info zie advertentie pagina 13.


Kanters Timmerwerken: ambachtelijk vakmanschap

Sint-Oedenrode herbergt veel vaklui. Specialisten die iets kunnen maken wat anderen in gedachten hebben. Niels Kanters is één van die specialisten. Zijn Rooise bedrijf Kanters Timmerwerken staat voor kwaliteit, service en ambachtelijk vakmanschap.

"Kanters Timmerwerken is gespecialiseerd in bouw- en verbouwwerkzaamheden voor particulieren en bedrijven", legt Niels uit. "Ons streven is om het door u beoogde doel te behalen, binnen het gestelde budget en tijdschema. Of het nu gaat om een nieuwbouw, aanbouw van een keuken of tuinkamer, plaatsen van een dakkapel of het vervangen van kozijnen, overal geldt dat aan al uw verwachtingen wordt voldaan. Door de samenwerking met andere vaklui kunnen wij uw complete verbouwing uit handen nemen."

Verder staan wij voor een persoonlijke benadering waarbij wij u alle bouwzorgen uit handen nemen. Eén aanspreekpunt dus, en dat is wel zo gemakkelijk." Voor meer info: www.kanterstimmerwerken.nl Voor meer info zie advertentie pagina 13.

NVM Open Huizen Dag
Uit onderzoek van de NVM blijkt dat van de huizen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag 12 weken later 43% is verkocht.
Op 1 april 2017 is het alweer zover.

Het huis van uw klant voor de maximale prijs verkopen met de Open Huizen Dag? De speciale huizen pagina in DeMooiRooiKrant biedt uitkomst! Naast de krant ook 24/7 te zien op internet!

20 / 40

21 / 40

Veertigdagentijd

Van oudsher is de veertig-dagen-tijd, ook wel de vastentijd genoemd, een tijd van bezinning, bezinning b.v. op het eigen leven. Er kunnen dan vragen naar boven komen als: Wie ben ik? Wat inspireert mij? Wat maakt mijn leven zinvol?

Mediteren, wandelen in de natuur, vertoeven aan de zee, het zijn mogelijkheden om helderheid te krijgen op bovenstaande vragen, om misschien beter met verdriet en tegenslagen om te gaan, misschien ook om nieuwe mogelijkheden in je leven te ontdekken en daarin vreugde te vinden. Deze bezinning op het eigen bestaan kan heilzaam zijn, kan je helen en voeden.

De veertig-dagen-tijd nodigt ook uit tot nadenken over ons omgaan met de mensen om ons heen. Krijgen kwetsbare mensen voldoende aandacht, merken we eenzame mensen op en vooral, maken we tijd voor hen? Soms kan een vriendelijk woord wonderen doen, de zon weer laten schijnen op een sombere dag.

Project El Salvador

In de vastentijd worden we ook uitgenodigd stil te staan bij plaatsen in de wereld waar een menswaardig bestaan geen vanzelfsprekendheid is. "Vastenactie" reikt elk jaar mogelijkheden aan om heel concreet iets te doen voor mensen in benarde omstandigheden. Dit jaar vraagt "Vastenactie" aandacht voor El Salvador, een land in Midden-Amerika. Het is een van de meest gewelddadige landen in de wereld. Bendes beheersen het straatbeeld en maken het leven onveilig. Zusters, paters en vrijwilligers richten er "Eilanden van Hoop" op, om kinderen en jongeren die op straat leven op te vangen op een veilige plaats, waar hen handvatten worden aangereikt om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Dat is ontzettend hard nodig want rondhangen op straat betekent heel vaak in de klauwen komen van bendes en dan zijn er maar drie opties: je belandt in het ziekenhuis, in de gevangenis of op het kerkhof. De "Eilanden van Hoop" geven een veilige beschutting en de mogelijkheid zich goed op de toekomst voor te bereiden.

Wat gaat er gebeuren?

In het weekend van 25/26 maart wordt er in de Rooise kerken uitgebreid aandacht aan "Eilanden van Hoop" besteed en aan het einde van de vieringen van dat weekend wordt er gecollecteerd voor dit bijzondere project in El Salvador. "Vastenactie" staat garant voor een goede besteding van geldelijke inzamelingen. Op dinsdag 28 maart zal er om 17.30 uur een eenvoudige maaltijd zijn in het zaaltje van de voormalige Goede Herderkerk aan het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode, tot ongeveer 19.30 uur. Met deze maaltijd (15 euro) ondersteunen we "Eilanden van Hoop". De maaltijd is ook een mooie gelegenheid om elkaar, rond het steunen van dit mooie project in El Salvador, te ontmoeten. Iedereen is welkom. Mocht iemand slecht ter been zijn, dan kan er voor vervoer gezorgd worden (via het parochiesecretariaat). Opgeven voor de maaltijd kan bij het parochiesecretariaat op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur via tel. nr. 0413 477741 of via email: secretariaat@heiligeodaparochie.nl. Vanaf 18 maart liggen er in alle kerken flyers met een strookje eraan; met dit strookje kan men zich ook aanmelden.

Veertig-dagen-tijd…., een bijzondere tijd…..

Manon van den Broek, pastoraal werkende en Jos Hamelink, diaken

De Nederlandse bisschoppen moedigen alle gelovigen aan op 15 maart aanstaande te gaan stemmen. "Stemmen is een recht en een voorrecht omdat we leven in een democratische samenleving. Maar het is ook een plicht om zodoende een bijdrage te leveren aan het algemeen welzijn. Bij verkiezingen kunnen we duidelijk maken wat we voor de mens en onze samenleving willen", schrijven de bisschoppen.

De bisschoppen willen graag enkele gedachten meegeven die voor een verantwoorde omgang met het stemrecht van belang zijn. Ze putten daarbij uit de rooms-katholieke bronnen en citeren onder anderen paus Franciscus, die over het kiezen tussen verschillende partijen heeft gezegd: "Bestudeer de voorstellen goed, bid en kies volgens je geweten."

Bij de keuze voor een partij is het volgens de bisschoppen van fundamenteel belang om de vraag te stellen in hoeverre partijen bijdragen aan het algemeen welzijn. De bisschoppen noemen daarbij belangrijke onderwerpen uit het katholiek sociaal denken: "Staan zij voor de bescherming van het leven vanaf de bevruchting tot het natuurlijk levenseinde, ondersteunen zij gezinsvorming, mantelzorg, vrijwilligerswerk en de opvang van migranten? Aan de compassie met de armen van deze wereld is niet alleen voldaan door vluchtelingen op te nemen. Welke andere initiatieven staan partijen voor om de solidariteit met de lijdende van deze wereld gestalte te geven? Staan zij pal voor de godsdienstvrijheid, armoedebestrijding, toegang tot goed onderwijs, kwaliteit van de zorg, correcte omgang met dieren, veiligheid, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking?"

"Politici moeten niet appelleren aan angst", aldus de bisschoppen, die zich daarmee uitspreken tegen een mentaliteit van ieder voor zich en eigenbelang. Ze roepen daarentegen op tot zorg voor elkaar, solidariteit en verbinding. "Door het uitbrengen van onze stem kunnen we een bijdrage leveren aan het algemeen welzijn", schrijven de bisschoppen.


8 maart Oecumenisch gebed, protestante kerk Son 19.00 uur

15 maart Oecumenisch gebed, Martinuskerk-Centrum 19.00 uur

22 maart Oecumenisch gebed, Petrus' banden kerk Son 19.00 uur
22 maart Start Ritanoveen, Ritakapel Boskant 19.00 uur

29 maart Oecumenisch gebed, Knoptoren Sint-Oedenrode 19.00 uur

5 april Oecumenisch gebed, Genovevakerk Breugel 19.00 uur

9 april Passieconcert Roois Kamerkoor, Antoniuskerk Nijnsel

18 april Start Antoniusnoveen, Antoniuskerk Nijnsel 09.00 uur

13 mei Viering rondom introductie nieuwe patroonheilige Meierijstad,
Lambertuskerk Veghel, m.m.v. Pelgrimskoor 17.00 uur


'Droog en dor'

Familieviering Veertigdagentijd zondag 19 maart in Sint-Oedenrode en Son

In de Veertigdagentijd bereiden we ons voor op het feest van Pasen. We leven soberder dan anders, we delen met anderen en maken zo ruimte voor Jezus. In de familievieringen horen we het verhaal van de vrouw die water komt halen bij de put. Ze komt thuis met levend water! Kom op zondag 19 maart met je familie naar de viering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode om 9.30 uur of naar de viering in de Sint Petrus' Bandenkerk in Son om 11.00 uur. Misschien kom jij dan ook wel met levend water thuis!

Nabestaanden middag Odaparochie

Ook dit jaar organiseert de Oda-parochie een bijeenkomst voor hen die in het afgelopen jaar een familielid of partner verloren hebben. Wie dit grote verlies in 2016 heeft moeten ervaren, wordt van harte uitgenodigd.

De bijeenkomst voor nabestaanden wordt op twee locaties gehouden:

Vrijdag 24 maart om 14.00 uur in het parochiecentrum in Son, Kerkstraat 7 (achter de St. Petrus' Bandenkerk)

Vrijdag 31 maart om 14.00 uur in de zaal bij de voormalige Goede Herder Kerk aan het Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode.

U bent welkom vanaf 14.00 uur, zo u wenst samen met een familielid, een vriend of vriendin. Een of meer leden van het pastorale team en vrijwilligers van de parochie zijn aanwezig. De bijeenkomst wordt afgerond om circa 16.00 uur.

Wilt u even laten weten als u voornemens bent te komen?

Namens Nabestaandenwerkgroep

Parochie Heilige Oda

diaken Wilchard Cooijmans

Oecumenische initiatieven Veertigdagentijd

De veertigdagentijd is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed. Daarom zal ook dit jaar weer een vijftal oecumenische avondgebeden worden gehouden door de protestantse gemeente Sint-Oedenrode, Son en Breugel en de Heilige Oda parochie.

* Woensdag 8 maart 19.00 uur oecumenisch avondgebed in de protestantse kerk aan de Zandstraat in Son. Voorafgaand is er om 18.00 uur een sober-maaltijd.

* Woensdag 15 maart 19.00 uur: oecumenisch avondgebed in de St. Martinuskerk in Sint-Oedenrode.

* Woensdag 22 maart 19.00 uur: avondgebed in de St. Petrus' Bandenkerk in Son.

* Woensdag 29 maart 19.00 uur: avondgebed in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode.

* Woensdag 5 april 17.00 uur: stiltewandeling vanuit de St. Genovevakerk in Breugel. Aansluitend soep en broodjes in d'n Bauw en om 19.00 uur oecumenisch avondgebed in de Breugelse kerk.

Als u wilt deelnemen aan de sober-maaltijd en/of de stiltewandeling kunt u zich daarvoor opgeven bij ondergetekende (wcooijmans@heiligeodaparochie.nl).

Uiteraard hoeft u zich niet op te geven voor het avondgebed. U bent van harte welkom!

Diaken Wilchard Cooijmans

Vasten betekent niet alleen dat je afziet van voedsel. Het houdt ook in dat je je voedsel deelt met allen die geen eten hebben.

Kerkberichten

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 08/03:
19.00 u: Eerste Oecumenisch avondgebed in het kader van de Veertigdagentijd in de Protestantse kerk aan de Zandstraat, om 18.00 uur voorafgegaan door een sober-maaltijd.
Deelnemers aan de sober-maaltijd kunnen zich opgeven bij diaken Wilchard Cooijmans: wcooijmans@heiligeodaparochie.nl of tel: 0499-471230. Er is vanavond geen Eucharistieviering in de Sint Petrus' Banden-kerk.
Za 11/03: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 12/03: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. intenties: Doortje Maas-de Bijl (1e jaargetijde) Ine Roxs-de Leijer, Pieter Renders, Anna Meulenbroeks-van de Wetering, Drieka van Gerwen-Smits, Jan van Lieshout, Els van den Heuvel-Schel, Ben Giesbers, Lieke Braam-van Dieren.
Ma 13/03: 19.00 u: Eucharistieviering.
Wo 15/03: 19.00 u: Eucharistieviering in de Sint Petrus' Banden-kerk. 19.00 u: Tweede Oecumenisch avondgebed in het kader van de Veertigdagentijd in de Sint Martinuskerk in Sint-Oedenrode.
Za 18/03: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 07/03:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 09/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 10/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 11/03: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: overleden ouders Beniers-Gevers en dochter Frieda, overleden ouders Dekkers-Renders.
Zo 12/03: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Cees en Leon van Stuivenberg, John Meulendijks.
Di 14/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 16/03: 18.15 u: Rozenhoedjem, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 17/03: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 19/03: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Hens Aelmans, Corrie Raaijmann-van Oirschot, Han Verhagen, Tiny Rooijakkers. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.

H. Martinus Olland
Za 11/03: Geen Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 12/03: Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. Bas Stigter met kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 12/03: 11.00 u: Eucharistieviering met Deo Favente. Intenties: Annie Stamps- v.d. Ven, Zus Oerlemans- van Geffen, Arwin Oerlemans, An v.d. Rijt- van Schijndel.

Martinuskerk
Za 11/03:
18.30 u: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Gerda Kusters – Hoedemakers, Joke Gaffert – Dortmans, Toon en Anna de Korte – van Kempen, Martien van den Biggelaar, Harry Merks, Jan Vermeltfoort.
Zo 12/03: Tweede Zondag van de Veertigdagentijd 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jan van der Vleuten, Theo en Joke Muselaers – van de Laar, Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten, Overleden familieleden van de familie van Bree, Rien Kappen.
Op maandag, dinsdag en donderdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk. De Viering van donderdag wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed vanaf 08.45 uur.
Wo 15/03: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Wo 15/03: 19.00 u: Oecumenisch Avondgebed in de Sint Martinuskerk in het centrum in Sint-Oedenrode.

Odendael
Zo 12/03: 10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Piet van Rooy, overleden mevr de Brouwer.
Di 17/03: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte op Odendael.


Wim van Kreij geeft lezing over Bisschop Bekkers

Op 12 februari jl. was het precies 60 jaar geleden dat Wilhelmus Marinus Bekkers tot bisschop van het Bisdom 's-Hertogenbosch werd gewijd. Helaas zou hem geen lang episcopaat gegund zijn. Op 9 mei 1966 overleed hij, pas 58 jaar oud. Zijn overlijden veroorzaakte een emotionele schok, bij zowel katholieken als ook niet-katholieken.

Nog steeds wordt deze aimabele man, die volgens Kardinaal Alfrink "zoveel goedheid, hoop en vertrouwen rond zich had verspreid" door velen op handen gedragen. Bekkers is voor de Katholieke Kerk in Nederland maar ook daarbuiten van grote betekenis geweest.

Wim van Kreij uit Sint-Oedenrode heeft over deze markante Brabander, die tijdens zijn seminarietijd ook 6 jaar in Sint-Michielsgestel heeft gewoond, een boeiende lezing samengesteld met veel beeldmateriaal over zijn leven en werk. Naast veel foto's laat hij ook opnamen zien over zijn installatie, zijn bijdragen aan het KRO-programma Brandpunt en zijn optreden in het programma Mies en Scène van Mies Bouwman.

Heemkundekring Son en Breugel heeft Wim van Kreij uitgenodigd om op dinsdag 21 maart a.s. deze lezing te houden in De Zwaan in Son. De aanvang is 20.00 uur. Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis, van niet-leden zal een bijdrage van 2 euro worden gevraagd.


Speelgoed- / kinderkledingbeurs in Meerschot

Op het gebied van kinderspeelgoed en kinderkleding is er van alles te vinden op de beurs die zondag 19 maart plaatsvindt in Meerschot aan de Heistraat 22.

De deuren zijn open van 10.00 tot 12.00 uur. Er zijn onder andere tweedehandse broekjes, jurken, T-shirts, puzzels, poppen, duplo en kinderfietsjes en veel speelgoed te koop. Niet alleen ouders maar ook opa's en oma's kunnen hun slag slaan.

De entree bedraagt 1.00 euro. Alle tafels zijn inmiddels verhuurd.


Verbranden snoeihout mag in maart

In Meierijstad mag gedurende de maanden maart en november snoeihout verbrand worden in het buitengebied.

Het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad heeft hiervoor een algemene ontheffing vastgesteld. Aan het verbranden van snoeihout zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Deze zijn terug te lezen op de website van de gemeente www.meierijstad.nl . De voormalige fusiegemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel kenden verschillende perioden waarin het was toegestaan om snoeihout te verbranden. Daar is nu één lijn in getrokken voor geheel Meierijstad.

Naar een duurzame oplossing
De algemene ontheffing geldt voor maximaal twee jaren en is nadrukkelijk bedoeld als een tijdelijke oplossing; Het verbranden van grondstoffen in de open lucht past immers niet bij de ambities van Meierijstad om energieneutraal te worden en om circulaire economie te bevorderen. In het kader van duurzaamheid zal daarom in 2017 nader onderzoek plaats vinden naar alternatieve verwerkingsmethoden voor snoeihout.

Groei en Bloei afdeling Meierijstad

Met ingang van 1 maart 2017 gaat Groei & Bloei afdeling Veghel verder onder de naam Groei & Bloei afdeling Meierijstad.

Deze naamsverandering is een logisch gevolg van het ontstaan van de nieuwe fusiegemeente Meierijstad per 1 januari 2017. Ook biedt het de vereniging de mogelijkheid om de naamsbekendheid met name in Schijndel en Sint-Oedenrode te vergroten.

Groei & Bloei afdeling Meierijstad is één van de 130 afdelingen van Groei & Bloei in Nederland. Het is een actieve vereniging die veel lezingen, workshops en excursies organiseert. Als je abonnee wordt van het tijdschrift Groei & Bloei kun je gratis deelnemen aan de meeste activiteiten van onze vereniging. Je kunt natuurlijk ook een keer naar een bijeenkomst komen om vrijblijvend kennis te maken.

De vereniging telt momenteel ongeveer 150 leden. Als je van tuinen en tuinieren houdt, is een bezoekje aan website www.meierijstad.groei.nl zeker aan te bevelen. Op de website kun je ook lezen over de groenactiviteiten die door Groei & Bloei afdeling Meijerijstad georganiseerd worden.

Industry genomineerd voor Beste Uitje

Industry service bioscoop Veghel bestaat nog geen vijf jaar en is nu al genomineerd voor de titel Beste uitje van Nederland 2017 in de categorie bioscopen. In deze landelijke wedstrijd bepaalt het Nederlands publiek welke uitjes worden verkozen tot Beste Uitje van 2017.
Door te stemmen maakt men kans op één van de volgende prijzen: Een 7-daagse reis naar Curaçao voor 2 personen. Een jaar lang gratis tickets voor de beste Uitjes. 25 x hotelovernachting voor 2 personen ergens in Nederland. 10 X 2 INDUSTRY Bioscoopkaartjes. Er kan maximaal 1 keer per e–mailadres een stem uitgebracht worden. Stemmen kan tot 31 maart via de link: http://bit.ly/2mfi1dS "Uiteraard is dit al een prachtige eerste beloning voor al ons harde werk maar we zitten niet stil: we blijven verbeteren om onze bezoeker steeds beter te kunnen bedienen", aldus Patric Brinkman exploitant van de genomineerde Bioscoop.

PVDA: geld volledig gebruiken

November vorig jaar besloot het kabinet, mede onder impuls van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, 85 miljoen euro uit te trekken voor armoedebestrijding onder kinderen. Inmiddels is duidelijk dat door dit besluit de gemeente Meierijstad een bedrag van ruim 300.000 euro beschikbaar krijgt voor dat doel. Het College van B&W heeft inmiddels besloten dat geld daarvoor ook te gebruiken.

Het College weet echter nog niet of ze dat geld wel volledig voor dat doel nodig heeft en dat heeft de PvdA-fractie in de gemeenteraad hogelijk verbaasd. Vandaar dat de PvdA-fractie het College heeft gevraagd met een volledig plan te komen. De fractie doet de vraag vergezeld gaan van de suggestie te komen met een 'kindpakket' zoals al in Den Bosch en Eindhoven wordt aangeboden. Binnen een dergelijk pakket krijgen de kinderen die daarvoor in aanmerking komen, bijvoorbeeld de financiële mogelijkheid een computer te kopen, mee te gaan met het schoolreisje, muziekonderwijs dan wel sportlessen te volgen of een fiets aan te schaffen. De PvdA-fractie Meierijstad doet voorts de suggestie in deze samen te werken met scholen en sociale wijkteams.

Meierijstad zoekt een burgemeester

De gemeente Meierijstad is op zoek naar een burgemeester. Een vertrouwenscommissie gaat de gesprekken met de kandidaten voeren. Het streven is ná de zomer bekend te maken wie de burgemeester van Meierijstad wordt.

In de vertrouwenscommissie zijn alle fracties van de gemeenteraad vertegenwoordigd. "Het is belangrijk wie de burgemeester van Meierijstad wordt. En daarbij betrekken we graag onze inwoners!" zegt de voorzitter van de vertrouwenscommissie Johan van Gerwen.

Profiel burgemeester
In de sollicitatiegesprekken is de profielschets van de burgemeester een belangrijke leidraad. Daarin is verwoord wat de raad van de burgemeester verwacht en wat zijn of haar vaardigheden, eigenschappen en taken zijn. Op 20 april 2017 stelt de gemeenteraad in een vergadering de profielschets vast en biedt deze aan de Commissaris van de Koning aan.

Om een goede profielschets te maken, wil de raad weten wat de inwoners van Meierijstad belangrijk vinden. Vanaf 6 maart kunnen inwoners een enquête invullen op www.meierijstad.nl. Een papieren versie van de enquête komt te liggen bij de balie van het gemeentehuis in Veghel en bij de balies van de nevenvestigingen in Schijndel en Sint-Oedenrode.

Daarnaast is er op 16 maart aanstaande een bijeenkomst waarbij inwoners worden uitgenodigd mee te denken. Hierover volgt later nog meer informatie.

Aanbevolen kandidaat en benoeming
De advertentie voor de nieuwe burgemeester verschijnt naar verwachting op 27 april 2017 in de Staatscourant. De vertrouwenscommissie adviseert de gemeenteraad over de beste kandidaat. Hier neemt de raad in een besloten vergadering een besluit over. Wanneer dat is gebeurd, wordt de naam van de kandidaat publiekelijk bekend gemaakt. Uiteindelijk zal de burgemeester van Meierijstad na de benoeming door de Koning in een aparte raadsvergadering worden beëdigd en geïnstalleerd.


Stichting Toegankelijkheid Meierijstad een feit

Van links naar rechts: Antoon Buiting (penningmeester), Gerard Visser (voorzitter) en Marion de Laat (secretaris)

Nog net voor het weekend werd bij notaris A. van den Boogaart in Veghel de oprichtingsakte gepasseerd waarmee officieel de Stichting Toegankelijk Meierijstad van start is gegaan.

In deze nieuwe stichting bundelen de Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode en Stichting Platform voor Ouderen en Gehandicapten Veghel hun krachten. Om in de gemeente Meierijstad voor mensen met een beperking en senioren een zo optimaal mogelijke leefomgeving te creëren zodat ieder met respect, volwaardig en zo zelfstandig als mogelijk kan functioneren.

De bestaande stichtingen in Veghel en Sint-Oedenrode worden in de loop van 2017 opgeheven maar blijven als lokale werkgroep functioneren. Omdat zo'n platform in Schijndel nog niet functioneert is de nieuwe stichting samen met Welzijn De Meierij en de Seniorenraad nog op zoek om ook in Schijndel een lokale werkgroep op te richten.

De stichting gaat structureel in overleg met de gemeente Meierijstad over inrichting van de openbare ruimte, gebouwen, (industrie)terreinen en verkeer. Het toegankelijk inrichten van de leefomgeving is een essentiële voorwaarde om iedereen mee te laten doen; of het nu gaat over wonen, winkelen, websites of evenementen. Respectvol gedrag met senioren en mensen met een beperking staat daarin centraal.
In de doelstelling weet de stichting zich extra gesteund door zowel de Tweede- als de Eerste Kamer. Op 12 april 2016 stemde de Eerste Kamer in om het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking te ratificeren. Daarmee wordt het inrichten van gebouwen en leefomgeving geen vrijblijvendheid meer maar een verplichting! Daar valt nog een flinke klus te klaren.


"Het harde werken zit in mijn bloed"

Anouk en Kim vd Ven Foto: José Munster

Anouk van de Ven werkt al van kinds af aan mee bij Vennotex. Wanneer zij uit school kwam ging zij samen met haar zus aan de slag in de winkel. Sinds elf jaar is zij full-time in de winkel aanwezig.

"Mijn passie is altijd om een zo groot mogelijke klantenkring te krijgen en te behouden binnen het bedrijf. Dat is waar we voor staan en dat vind ik daarom ook ontzettend belangrijk. Ik vind het leuk om met trendy items bezig te blijven want dat verandert continu. Op alle vlakken moet je met de trends meegaan. Wat dat betreft is dat net als bij kleding. Daarmee moet je altijd up-to-date blijven maar dat is juist wat het zo leuk maakt."

"Tevens vind ik het ontzettend leuk om nieuwe dingen te proberen. Zoals de verkoop via internet en via Social Media. Wij zijn in de winkel altijd bezig met het zoeken naar leuke en nieuwe spullen. Bepaalde dingen die wij doen slaan aan bij bepaalde doelgroepen en het is continu inspelen op die zaken."

"Ik heb enkele jaren in de horeca gewerkt. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Het harde werken zit dus wel in mijn bloed. Ik heb op de school voor konsumptieve beroepen gezeten maar uiteindelijk ben ik dus hier terecht gekomen. Met heel veel plezier natuurlijk. Ik geniet er nog steeds iedere dag van."

"Naast mijn werk hou ik van lekker uit eten gaan. Daar kan ik echt van genieten. Een terrasje pakken en met vrienden gezellige dingen doen. Laat de zomer dus maar komen! Haha. Ik ben fulltime aan het werk in de winkel, daarna eet ik vaak samen met mijn zus en 's avonds kijk ik tv, doe ik het huishouden en beantwoord ik de mails en bestellingen via de computer. Er is altijd wel wat te doen dus je hoef je nooit te vervelen."

"Over tien jaar woon ik nog steeds bij de winkel want dit bevalt me ontzettend goed. Werk en privé zo dicht bij elkaar maakt het op heel veel momenten gemakkelijk. Ik ben heel erg tevreden met alles hoe het gaat. Wellicht dat we in het assortiment wat zullen uitbreiden maar ik ben nog steeds werkzaam in de winkel."

Henk Geerts krijgt speldje van KBO Brabant

Foto: Lisa vd Ven

Sint-Oedenrode – Vrijdag stond er een bijzondere dag op het programma voor KBO Rooi. Allereerst was het de dag van de jaarvergadering. Maar er namen ook twee trouwe bestuursleden afscheid. Henk Geerts en Jeanne van de Ven stoppen ermee.

Henk Geerts spreekt eerder in zijn toespraak de volle zaal aan. "Ik wil jullie bedanken voor al het vertrouwen. Ik blijf wel actief binnen enkele commissies maar niet meer als bestuurslid. Wel blijf ik ook actief binnen de nieuwe Seniorenraad Meierijstad. Ik blijf de belangen van de Rooise senioren behartigen."

Voorzitter Theo Schevers gaat verder: "Ik zou vlugger klaar zijn wanneer ik zou vertellen wat Henk niet voor de KBO heeft gedaan. Acht jaar lang is Henk als secretaris heel erg betrokken geweest. Ik kan wel zeggen dat hij één van de dragende krachten was. Ook in de periodes dat hij het persoonlijk moeilijker had. Henk is een evenwichtige en betrokken persoon en dat heeft hij altijd bewezen."

Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven

Het is dus niet zo gek dat Henk niet veel later een speldje opgespeld krijgt namens KBO Brabant. Een waardering voor zijn jarenlange inzet.

Daarna volgt Theo zijn woord over Jeanne van de Ven. Ook zij gaat namelijk stoppen. "Een verenigingsmens in hart en nieren. Ook zij heeft de maximale bestuursperiode van drie jaar bereikt en is dus niet meer herkiesbaar. Jeanne is een drukbezet mens en heeft niet meer alle tijd hiervoor. Toch heeft zij zichzelf geruime tijd met veel enthousiasme en plezier ingezet voor de KBO. Zij was een goed en nuchter bestuurslid waar wij heel veel plezier van hebben gehad," aldus de voorzitter.

Gezamenlijk optreden Eigen Wijs en Dommelvolk

Op maandag 13 maart spelen Orkest Eigen Wijs uit Veghel en Seniorenorkest Dommelvolk uit Sint-Oedenrode in de Ontmoeting van Odendael van 14.00 tot 16.30 uur.

Eigen Wijs is voor en van Veghel. Iedereen die op latere leeftijd graag nog eens een muziekinstrument oppakt en samen met medemuzikanten muziek wil maken kan zich aansluiten bij dit orkest. Eigen Wijs heeft als doel muzikanten uit de regio Veghel gelegenheid te bieden om op een prettige en leuke manier muziek te maken en daar een goed niveau in te bereiken. Het repertoire is erg divers en gaat van populaire muziek tot licht klassiek. Het orkest speelt onder leiding van Remco Spierings.

Het Seniorenorkest Dommelvolk bestaat dit jaar precies 23 jaar. De muziek die gespeeld wordt is gezellige populaire muziek zoals: tango's, polka's walsen, marsen enz. Kortom voor elk wat wils. De muzikale leiding van Dommelvolk is in handen van dirigent Peter Willems.

Foto:

Wij nodigen iedereen uit om naar deze twee orkesten te komen luisteren en te genieten. De toegang in de Ontmoeting van Odendael is gratis.                                


                        

Seniorenmarkt bij Odendael

Op 21 en 22 april 2017 wordt door de Stichting Vrienden van Odendael in Odendael een Seniorenmarkt georganiseerd. De Seniorenmarkt richt zich met name op alle belangstellende senioren uit Sint-Oedenrode en omgeving, Meierijstad. Op deze markt is een gevarieerd aanbod te zien tussen producten en diensten voor senioren.

Naast bedrijven die zich met hun producten en/of diensten presenteren zullen er tijdens de Seniorenmarkt een variabel aantal verenigingen, stichtingen en andere vrijwillige organisaties zich presenteren die zich dagelijks richten op zorg en welzijn. Kortom, de Seniorenmarkt is bij uitstek een gelegenheid om te zien wat ondernemend Meierijstad te bieden heeft.

Daarom zijn wij op zoek naar ondernemers die het leuk vinden om op deze markt hun product aan te prijzen en benaderen wij vrijwillige organisaties die hun vereniging willen promoten. Op vrijdag 21 april begint de markt om 16.00 uur tot 20.00 uur, op zaterdag 22 april duurt de seniorenmarkt van 11.00 uur tot 16.00 uur. Voor informatie en aanmelden: Ingrid Gevers 06-10558591, e-mail: ingrid.gevers@brabantzorg.eu of Jan van Vlokhoven 06 -22375074, e-mail: info@vriendenvanodendael.nl


Open Dag bij BrabantZorg

Op zaterdag 18 maart a.s. neemt BrabantZorg deel aan de landelijke Open Dag van de Zorg. Iedereen is die dag welkom voor een kijkje in de keuken van locaties van BrabantZorg.

Tijdens de Open Dag kunnen belangstellenden sfeer proeven en informatie verzamelen over de producten en diensten van BrabantZorg, waaronder thuiszorg, acute zorg, maaltijden en activiteiten. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over de mogelijkheden van zorg en ondersteuning thuis, kleinschalig wonen of zorgwonen? Onze medewerkers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Wilt u meer weten over werken en leren binnen BrabantZorg? Loop dan even langs bij de praktijkopleiders of bij een personeelsadviseur. Zij vertellen graag alles over bestaande vacatures, arbeidsvoorwaarden en opleidingsmogelijkheden. Ook over vrijwilligerswerk is er volop informatie beschikbaar.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij ontmoeten u graag op: Catharinahof – Koninginnedijk 252 in Grave - van 13.30 tot 17.00 uurNieuwe Hoeven – Udensedreef 5 in Schaijk - van 11.00 tot 16.00 uur??Odendael – Odendael 1 in Sint-Oedenrode - van 11.00 tot 16.00 uurUdens Duyn? – Annaboulevard 6 in Uden - van 11.00 tot 16.00 uur.

Kaartavond in Boskant

Op Zondag 12 Maart staan de tafels weer klaar voor een gezellige kaartavond. Zowel Jokeren als Rikken, met geweldig lekkere prijzen waar je later van kunt genieten.

Iedereen is welkom, inschrijfgeld bedraagt €4.00 p.p. Om 20.00 uur gaat het van start. Als je niet komt krijg je spijt, het is altijd heel gezellig. Deze avond wordt georganiseerd door K.B.O. Boskant.

Café Brein: Dromen en wensen

Ieder mens, dus ook iemand met hersenletsel, heeft dromen en wensen om invulling te geven aan zijn of haar leven. Dit thema staat centraal tijdens Café Brein op 20 maart in Uden en op 23 maart in Oss.

Voor de een is het makkelijker dan voor de ander om hun dromen uit te laten komen. Sommige mensen vinden het moeilijk om iets te bedenken wat ze wel kunnen. De bijeenkomsten in maart gaan over het in gang zetten van of het uitvoeren van de wensen en/of dromen die jij hebt. Café Brein Uden is op maandag 20 maart in Muzerijk, Klarinetstraat 4. Café Brein Oss is op donderdag 23 maart in Buurthuis De Kortfoort, Floraliastraat 93. Beide bijeenkomsten starten om 19.30 uur.

Foto van de maand

Foto: Erwin Roost

De foto die bij deze tekst is geplaatst is gemaakt door het jongste lid van FotoclubRooi, Erwin Roost. Erwin experimenteert vaak met kunstlicht. Dat heeft hij in deze foto ook gedaan.

Door: Hans Vervloed

Suzanne Grem Foto: Jack van Haastrecht
Hetty de Haan Foto: Jack van Haastrecht

De foto is gemaakt in een studio. Het lijkt een luchtig plaatje van een meisje dat met een antieke camera een foto maakt. Maar over alles is nagedacht. De kleur van de lippen die prachtig correspondeert met die van de strik in het haar. De vervreemding die optreedt door het feit dat het model handschoenen draagt. De felle blauwe kleur van haar jasje. Maar ook de achtergrond. Die geeft de schijn van een achterafsteegje, terwijl het één van de vele achterwanden in de studio is.

Het meest van alles valt echter de lichtval op. Het licht komt niet van dezelfde kant als waar de fotograaf staat. Anders gezegd: het licht komt niet van een flitser die recht op de camera is gemonteerd, maar iets van linksboven. Hierdoor houdt het model diepte en wordt tevens de achtergrond meegenomen in het geproduceerde licht. Vervolgens loopt het licht mooi weg aan de rechterkant, zodat de indruk ontstaat dat de gevel verder loopt.

Het model staat op de juiste plaats. Door haar links op de foto op te stellen ontstaat de noodzaak rechts voldoende ruimte over te laten. In de fotografie wordt dat de "kijkruimte" genoemd. Als je de ruimte rechts van het model te krap maakt zie je vanzelf dat de compositie niet meer klopt. De foto verliest dan heel veel van zijn schoonheid. In dit geval staat het model op de "gulden snede". Die gulden snede is een verdeling van een beeld in twee delen die al volgens de oude Grieken het oog het meest streelt. Die verdeling is 1:1,618, wat grofweg neerkomt op 1/3e deel model en 2/3e deel achtergrond.

Als er al een kritische noot kan worden gekraakt dat is dat mogelijk over het feit dat het model de antieke camera wat te hoog houdt. Dit soort antieke camera's, waarin het beeld (meestal in spiegelbeeld) verschijnt op een schermpje bovenin werden in de praktijk lager vastgehouden, iets boven de navel. Maar wat doet die werkelijkheid ertoe? Het plaatje zou er zeker niet fraaier van zijn geworden als de camera technisch juist was vastgehouden. We zullen maar zeggen: om esthetische redenen is de houding onjuist. Zoals de dichter zich dichterlijke vrijheden veroorlooft heeft de fotograaf zijn fotografische vrijheid om tot het beste resultaat te komen.

TIP. Flitslicht is vaak veel aantrekkelijker als je "indirect" flitst, bijvoorbeeld via een wit plafond. Maar dat kan alleen als je flitser een draaibare flitskop heeft. Als de flitser niet vast op de camera zit, kun je die loskoppelen en met een snoer of afstandsbediening laten flitsen. Dan kun je experimenteren met het licht! Leden van FotoclubRooi experimenteren geregeld met flitstechnieken. Het maken van een aantrekkelijke foto met flitslicht is een kunst op zich.

Uitgelaten

Opgeschrikt door een aanzwellend brommend geluid, omklem ik het autostuur. Het zal toch niet weer de uitlaat zijn?

Dit is het sein om zo snel mogelijk de auto aan de kant te zetten. Mijn hersens draaien op volle toeren. Langs de A2? Dat zie ik niet zitten. Een klein stukje verderop is een afslag en een carpoolplaats. Met trillende handen manoeuvreer ik langzaam mijn oude karretje de afrit op naar de bewuste plek. Helaas geen leeg parkeervak onder de straatlampen. Ik rijd verder en zet de auto in de berm van een landweggetje. Een doffe klap onder de auto vertelt me dat dit het eindpunt is. De uitlaat is afgebroken.

Daar sta ik dan. Alleen, in het donker. Tot overmaat van de ramp regent het. Ik stap uit om de boel te inspecteren en bel de Wegenwacht. 'U wordt geholpen maar moet rekening houden met een uur wachttijd.' Zuchtend zoek ik de beschutting van mijn auto weer op. Met een boterham en mijn telefoon probeer ik de tijd te doden.

Na ongeveer een half uur verschijnt mijn redder in nood. Het blijkt een stoere jongeman met een onvervalst Limburgs accent. Kort leg ik uit wat er aan de hand is. Het is hem snel duidelijk: een eenvoudig karweitje. Hij duikt onder de auto. Binnen de kortste keren is het gepiept. 'Zo, u kunt weer verder rijden. Het lawaai zal er nog wel zijn, maar veel minder. De uitlaat kan er wel weer onderuit vallen,' waarschuwt hij. 'Laat de koppeling rustig opkomen.' Met gemengde gevoelens bedank ik hem.

Ik stap weer in en draai het sleuteltje om. Hij heeft gelijk. Het brommende geluid is minimaal. Voorzichtig rijd ik weg. Maar dan hoor ik tot mijn ontzetting een tikkend geluid. Ik vertrouw het niet en rijd terug. De Wegenwacht staat gelukkig nog op dezelfde plek. 'Ik geloof dat er iets nog niet in orde is. Ik hoor nu een tikkend geluid.' 'Nou mevrouwtje, dat is van de modder. U stond immers in de modderige berm. Dat gaat vanzelf weer over. Start de auto maar eens.' Ik start. Geen tikkend geluid. Ik kijk de man niet begrijpend aan. 'Weet u wat, mevrouwtje, we gaan gewoon samen een stukje rijden.' We rijden een eindje het landweggetje in. Eenmaal aan het rijden, klinkt weer dat tikkend geluid. De man begint weer over modder. Ben ik een dom blondje? Iemand die beren op de weg ziet? Dat geluid kan toch niet van modder zijn?

Dan opeens is het geluid verdwenen. 'Ziet u wel, het is alweer weg,' zegt de man op sussende toon.

We keren om en gaan terug richting de carpoolplaats. 'Ik zag iets op de weg liggen,' roep ik. De man zet de auto een stukje terug. Hij stapt uit en raapt iets op. 'Het is de lamp die ik onder de auto had gemonteerd om bij te lichten,' antwoordt hij luchtig. Hij doet alsof het heel normaal is. Ik doorzie het direct: die lamp was hij gewoon vergeten.

'Het is in ieder geval een goede lamp,' merk ik droogjes op. Ik gniffel in mezelf: Ja, ja modder. Mannen kletsen zich er altijd uit.

Uitgelaten kruip ik weer achter het stuur. Ik kan weer verder. Maar ik heb het bange vermoeden dat mijn autootje zijn langste tijd heeft gehad.

Hanny Brok

Reageren? schrijvers@impesant.nl


Dubbelexpositie Hetty de Haan en Suzanne Grem

Dit weekend opende de dubbelexpositie van Hetty de Haan en Suzanne Grem. De expositie is te zien in Mariëndael. De expositie is te bewonderen tot en met 16 april.

Hetty de Haan (1973) uit Eindhoven heeft een passie voor beeldhouwen in steen. Beeldhouwen is vormgeven door materiaal te verwijderen of te sparen. Ze kiest een steen uit op haar ruwe vorm, en dan begint voor haar de uitdaging en het mooie gevecht. Haar abstracte beelden hebben elk hun eigen unieke lijnenspel, met mooie vloeiende vormen, die uitnodigen om aangeraakt te worden.

Suzanne Grem uit Ravenstein schildert al vele jaren. Op haar reizen naar verschillende mooie plekken in de wereld, maakt ze foto's die ze later omzet in een schilderij. Het is haar uitdaging om met de juiste penseelstreek, compositie en kleur een impressie te geven van wat indruk gemaakt heeft. Ze wil daarbij de kijker ook het gevoel van dat moment meegeven. Wilt u ook mee op reis? Komt u dan kijken naar haar olieverfschilderijen en laat u meevoeren.

Vijftigers aan het woord...

In aanloop naar de 50 jarigen reünie halen we herinneringen op uit de basisschooltijd met (oud) Rooienaren die dit jaar 50 worden of net 50 geworden zijn. We laten leerlingen herinneringen ophalen aan vroeger en we laten ze vertellen hoe het nu met ze gaat. Aan het woord is Jolanda Görgen.

"Mijn naam is Jolanda Görgen (Schepers) en ik ben geboren en getogen in Sint-Oedenrode. Ik ben opgegroeid in de Graaf-Arnulfstraat, vandaar dat ik op de Odaschool heb gezeten. Ik heb niet meer zo heel veel herinneringen aan de tijd op de lagere school. Er zijn een aantal dingen blijven hangen zoals boontjes planten, de knoptoren tekenen, het Dommeldal bekijken en gedichten schrijven in klas 6."

"Na de lagere school heb ik op het Zwijsen College in Veghel gezeten en ben ik daarna op kamers in Hoensbroek (bij Heerlen) gegaan om mijn opleiding als logopediste te volgen. Nadat ik klaar was met de opleiding ben ik in 1989 naar Bernkastel-Kues aan de Moezel (Duitsland) vertrokken om daar in een revalidatiecentrum te gaan werken. Ik wilde eigenlijk hooguit 2-3 jaar blijven, maar vanwege de liefde ben ik aan de mooie Moezel blijven hangen. Het leuke is dat mijn moeder uit Duitsland komt en vanwege de liefde in Nederland is beland, bij mij was het dus precies andersom."

"Rooi ben ik natuurlijk trouw gebleven, alleen al omdat mijn familie daar woont. Mijn twee zonen hebben het ook altijd heel gezellig gehad met hun 3 nichten, het was altijd feest als ze elkaar zagen. De verbinding met Rooi is ook wel eens toevallig opgelaaid. Zo heb ik mijn leraar van de 6e klas een keer ontmoet in der buurt van Bernkastel. Ik heb een tijdje in een lunchroom gewerkt en wie komt er een ijsje kopen? Meneer van Baal! Dat was natuurlijk erg grappig. Nadat het in mijn huwelijk mis liep ben ik 2013 in Kinheim (15 km van Bernkastel vandaan) gaan wonen, waar ik met mijn nieuwe partner een wijnbouwbedrijf leid. Ik werk nog steeds ongeveer 25 uur per week als logopediste maar de rest van de tijd houd ik in onze vinotheek wijnproeverijen (ook in het Nederlands), ga mee de wijnberg in en help in de kelder bij het vullen, etiketteren en verpakken van de wijn."

"Het is erg interessant om te zien hoe de druiven ieder jaar weer groeien en hoe verschillend het resultaat is, afhankelijk bijvoorbeeld van het weer en het werk in de kelder. Het is ook ontzettend leuk om tijdens de wijnproeverijen aan de mensen uit te leggen hoe de wijn in de fles komt. Erg is het natuurlijk als de oogst binnen enkele minuten kapot gaat door een extreme hagelbui, zoals het 2011 het geval was. Tijdens de druivenoogst is het altijd erg gezellig. Vrienden en familie helpen bij het plukken van de druiven en er wordt in de pauze lekker midden in de natuur gegeten, koffie en natuurlijk wijn gedronken. Mijn twee volwassen zoons zijn al enkele keren mee geweest en de oudste zegt altijd: 'Mama, in de wijnberg smaakt het eten veel beter dan aan tafel'. Ook in het weekend wordt er bij ons hard gewerkt. Onze vinotheek is namelijk ieder weekend geopend. Behalve lekkere wijnen bieden wij ook culinaire lekkernijen aan, die mijn partner als hobbykok toebereidt. In onze vinotheek en ook in onze mooie vakantiewoning komen er veel Nederlanders over de vloer, waar ik natuurlijk van geniet, alleen al om de taal niet helemaal te verleren. Vanwege het bedrijf kom ik niet meer zo vaak naar Rooi, maar ook hier helpt af en toe het toeval een handje mee. Een vroegere vriendin uit Sint-Oedenrode vond ons in het internet en is een paar dagen in onze vakantiewoning op vakantie geweest. Misschien zien we elkaar dus ook wel een keer bij ons, de Moezel is namelijk een heel mooi vakantiegebied. En wie wil kan graag meehelpen in het bedrijf! We hebben al enkele Nederlandse plukkers gehad, die het geweldig vonden om dat een keer mee te maken."

"Zoals jullie zien: We hebben een heel druk leventje, maar we genieten ervan en vervelen ons nooit!"


32 / 40

de lente

vandaag verlaat
de dood het sterven
en zoekt in de kringloop
der seizoenen
alom weer de geboorte
te verwerven

in aangelegde plantsoenen
of op verweesde plekken
waar de mens
geen hand heeft
in het natuurlijk stekken

daar kleurt de lentebodem
weer de winterse graven
verschijnt vernieuwd leven
uit onze baarmoeder aarde

De zwakheid van de mens is dat hij dingen wil weten die hij liever niet zou weten zodra hij ze eenmaal weet.
Moliere (1622-1973) Toneelschrijver.

De sportvelden in Nijnsel liggen er prachtig bij! Foto is gemaakt door Henri van Hoorn.

Es d'n erremoei dur de deur binnekomt vliegt de liefde het venster uit

Foto: Thea Willems

Thea Willems maakte deze prachtige foto. De takken lopen uit. Op naar de zomer!

Kick-off Duizendjarig Woud

De voorbereidingen zijn al jaren bezig en de contouren inmiddels zichtbaar. Daarom wordt op vrijdag 17 maart de officiële kick-off gegeven van het project Duizendjarig Woud. Dat vindt plaats bij Ahrend BV.

Sint-Oedenrode heeft een unieke historie en kent een fantastisch landschap. Deze eigenschappen verdienen het om Sint-Oedenrode eens goed te benaderen en duidelijk zichtbaar te maken. De kunststichting Sint-Oedenrode heeft hier een ambitieus plan voor opgezet waarbij zij buitengewone ondersteuning heeft weten te realiseren met een Provinciale subsidie uit het programma Landschap van Allure, Het Kloppend Hart van Het Groenewoud.

Het kunstproject Duizendjarig Woud is een initiatief van de Kunststichting Sint-Oedenrode. Het Duizendjarig Woud is een belevingsproject, een kunstzinnige toevoeging aan de natuur die het landschap versterkt en waarmee het wandelen door stad en ommeland van Sint-Oedenrode en langs de Dommel een intensievere beleving wordt. Verleden en toekomst worden met elkaar verbonden door een woud te laten verrijzen op een plek die duizend jaar geleden bepalend was voor het ontstaan van Sint-Oedenrode. Het thema 'duizendjarig' geeft aanleiding om via dat verre verleden na te denken over een (verre) toekomst en te benadrukken dat geschiedenis, natuur, religie en schoonheid een eeuwigheidswaarde hebben.

Een deel van het kunstproject Duizendjarig Woud ligt op het terrein van Koninklijke Ahrend, de internationale projectinrichter die is gespecialiseerd in het leveren van eigentijdse en zeer duurzame office lifestyles. Ahrend profileert zich als eerste Cradle to Cradle-bedrijf binnen de branche. De eerste stappen zijn gezet om met Ahrend een samenwerking op gang te brengen. Een deel van het wandelpad zal over terrein van dit hoofdkantoor lopen en deel uitmaken van het Duizendjarig Woud.

Het woud wordt met een wandelpad verankerd in zijn omgeving, slingerend langs en over de Dommel met bruggen en trekpontje. Bestaande en nieuwe kunst langs de wandelroute voegt een extra beleving toe. Het Duizendjarig Woud wordt een landmark die tot de verbeelding zal spreken als een innoverende vorm van landschapsarchitectuur tussen dorpskern en ommeland. Het maakt op een toegankelijke en aansprekende manier duidelijk dat kunst en natuur niet los van elkaar staan.

Met het project Duizendjarig Woud, presenteert de Kunststichting Sint-Oedenrode een project waarin de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van Sint-Oedenrode tastbaar worden gemaakt.

Stemmen op school

Foto: Ties van Dooren

Over precies een week gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De bovenbouw van het Zwijsen College kunnen vanaf vandaag, woensdag 8 maart, stemmen op school. De Veghelse middelbare school doet mee aan de Scholierenverkiezingen.

Leerlingen van het Zwijsen kunnen tot en met dinsdag 14 maart hun stem uitbrengen in het stembureau op school. Vakgroepvoorzitter maatschappijwetenschappen Hans van Dooremalen vertelt dat de organisatie achter de Scholierenverkiezingen is afgestapt van de stemcomputer. "Te hack-gevoelig. Er wordt weer 'gewoon' gestemd via een stembiljet van papier. Het stembureau wordt constant bemand en alle stemmers worden bijgehouden op een namenlijst. Iedereen kan maar één keer stemmen." Hans probeert zijn leerlingen in de les te interesseren voor politiek. Een jaar met verkiezingen maakt het extra leuk. "Absoluut. De leerlingen krijgen les over de verschillende partijen en ze leren begrippen als conservatief en progressief. Ook zijn ze actief bezig. Op dit moment vormen ze aan de hand van de peilingen mogelijke coalities. Uiteraard moeten dat logische combinaties zijn." Ook worden de verkiezingen van 2012 vergeleken met wat er nu allemaal gebeurd. Rector Anita O'Connor is blij met de lessen en opdrachten van Hans. "De school is veranderd. Vaardigheden zijn belangrijker geworden. Het kritisch denken en kijken naar waarom iets gebeurt. Daarna conclusies trekken en een mening vormen."

Toekomst
De rector van het Zwijsen College vindt het vanzelfsprekend dat het Zwijsen meedoet aan de Scholierenverkiezingen. "We zijn opvoeders. Het is belangrijk dat deze jongeren het belang zien van stemmen en dat ze straks, als ze oud genoeg zijn, gebruik maken van dit voorrecht. Het is immers hun toekomst." Toch was de opkomst onder de jongeren in 2012 niet best. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ging bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 bijna een derde van de jongeren niet naar de stembus (30 procent). Het gemiddeld aantal niet-stemmers onder alle leeftijdsgroepen was 25 procent.
Tim Hofman hoopt jongeren naar de stembus te krijgen. Samen met een clubje enthousiastelingen wil hij de groep jongeren die voor het eerst mag stemmen motiveren om daadwerkelijk te gaan stemmen. Zijn initiatief De Stembus is goed ontvangen en wint elke dag aan populariteit. Volgens Tim heeft deze generatie 'een schop onder z'n hol' nodig. Anita weet niet hoe het komt dat de jeugd de weg naar de stembus zo moeizaam vindt. "Een eenvoudig antwoord is er niet. Iedereen met een opvoedkundige rol moet blijven zeggen dat het belangrijk is. Hans doet dat op een fantastische manier", vindt ze. Hans vindt de actie van Hofman goed, maar hoopt wel dat de jongeren zich inhoudelijk verdiepen in de politieke partijen en niet zomaar 'iets' stemmen.

Trump
Zijn werk als docent maatschappijleer is momenteel alles behalve saai. Een verkiezingsjaar en de inauguratie van President Trump. "Met die man is het elke dag raak. Erg interessant en leuk om over te praten in de klas. Je leert de leerlingen een actuele mening vormen en niet alles klakkeloos over te nemen." Anita vult aan: "Kinderen en jongvolwassenen leren kritisch te denken en je laat ze zelf een mening genereren. Zo dragen we bij aan het burgerschap van onze leerlingen."

Jesse Klaver
De afgelopen editie van de Scholierenverkiezing werd gewonnen door de PVV. Jongeren in het voortgezet onderwijs en op het mbo brachten in 2015 in heel Nederland hun stem uit in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Een voorspelling durft Hans niet te geven wel verwacht hij dat GroenLinks in populariteit is gestegen. "Jesse Klaver is toch een beetje de new kid on the block. Ik denk dat GroenLinks goed gaat scoren. Een lijsttrekker is niet per se doorslaggevend, maar kan een leerling wel over de streep trekken. Je ziet overigens dat de Scholierenverkiezingen vaak een goede voorspellende waarde hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen", besluit Hans.

Uitslag
De bovenbouwleerlingen, zo'n 800 in totaal, kunnen tot en met dinsdag 14 maart hun stem uitbrengen in het stemhokje op het Zwijsen College. Dinsdagavond hoopt het Zwijsen de uitslag van de eigen school bekend te maken.

Geef om vrijheid

Foto: Henri van Hoorn

'Ik wil alle mensen die zich voor me hebben ingezet enorm bedanken. Dank dat jullie door bleven vechten. Blijf doorgaan met dit prachtige werk, het vechten voor anderen.' Yecenia Armenta uit Mexico zat vier jaar gevangen nadat ze, na vijftien uur lang gemarteld te zijn, een moord bekende die ze niet had begaan. Ze kwam vrij, mede nadat Amnesty International actie voor haar voerde.

Geef om vrijheid
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2017 voor de vijftiende keer een landelijke collecte. In de gemeente Sint-Oedenrode zullen van 5 tot en met 11 maart 2017 ca 30 collectanten de straat op gaan. Vorig jaar werd tijdens de collecte in de gemeente ca.€ 2000,- opgehaald. Vorig jaar gingen in heel Nederland 17.000 collectanten langs de deuren en werd €1,5 miljoen opgehaald voor het werk van Amnesty.

Missie Amnesty
Amnesty International wil een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert actie tegen die schendingen.

Waarom een collecte?
Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie.

Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Yecenia Armenta uit Mexico en voor talloze anderen. De collecteweek van Amnesty international is van 5 t/m 11 maart.

Vrijwillige docenten voor Digisterkercursussen

De overheid werkt steeds meer via internet: denkt u maar aan de campagne 'Vaarwel blauwe envelop' van de Belastingdienst en het digitaal afspraken maken met uw gemeente. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk of om het doorgeven van een verhuizing: steeds vaker kan dit alleen via internet. Best lastig als je hier nog niet zo handig mee bent.

Om iedereen hier mee op weg te helpen, wil de bibliotheek in Sint-Oedenrode Digisterkercursussen organiseren. Tijdens vier bijeenkomsten wordt aan cursisten uitgelegd hoe men de digitale sleutel DigiD kan aanvragen en gebruiken. Daarnaast wordt uitgelegd hoe men handige informatie kan vinden, iets moet aanvragen bijvoorbeeld bij de gemeente en wat de overheid allemaal registreert zoals de opbouw van de AOW.

Voor het geven van deze cursussen in Sint-Oedenrode is de bibliotheek op zoek naar vrijwillige docenten. Wat wordt van hen verwacht: Affiniteit met doelgroep (ouderen, laaggeletterden, digibeten); Affiniteit met internet en digitale vaardigheden; Communicatieve, didactische en presentatievaardigheden; Bereidheid om per cursus 4 cursusbijeenkomsten van 2 uur te verzorgen en dit voor te bereiden; Beschikbaar om een cursus meerdere keren te geven; Bereidheid om zich te conformeren aan de gedragsregels voor Digisterker-docenten door deelname aan een docententraining (één dagdeel); Bereidheid om in eigen tijd de cursus te geven; Bereidheid om een Verklaring Omtrent Verdrag (VOG) te overleggen.

Wat kunt u van de bibliotheek verwachten:Een kant en klaar cursusboek met een speciale module over gemeente Meierijstad; Ondersteuning bij het voorbereiden en geven van de cursussen; Deskundigheid en ervaring op het gebied van Digisterkercursussen; Een goed vrijwilligersbeleid.

Bent u geïnteresseerd om als vrijwillige docent de cursus te geven? Of wilt u de Digisterkercursus in Sint-Oedenrode graag volgen? Neem dan contact op met Marie-José Mathijsen via telefoonnummer 073-5493337 of via mail: vmm@nobb.nl

Rooise renners al vroeg in vorm

Vorige week zondag was het Kuurne Brussel Kuurne, naast de Profs ook een UCI wedstrijd voor junioren over een afstand van 128km. Hier stonden de Rooise Renners Jarno van Esch en Sep Schuurman samen met 193 anderen aan de start.

Het was een zeer internationaal deelnemersveld met nationaal kampioenen uit verschillende Europese landen. Jarno en Sep wisten zich echter een groot deel van de wedstrijd voorin te handhaven, maar kwamen halverwege, na enkele zware beklimmingen als de Oude Kwaremont en Kanarieberg, door een lekke band van Jarno op een zeer ongelukkig moment en een breuk in het peloton in een tweede groep terecht, Jarno kon met 3en net voor Nokereberg na een achtervolging van 30km (door die lekke band) net de aansluiting met groep 1 niet maken. Doordat de profwedstrijd tegelijkertijd bezig was werd door de organisatie na 90km besloten ook de tweede groep uit de wedstrijd te halen. Hierdoor finishten uiteindelijk maar 70 renners, maar dit was een goede test voor de rest van het seizoen. Heel goed gereden door onze jongens.

Afgelopen zondag was het iets dichter bij huis. Op industrieterrein Duin werd de Omloop van Schijndel georganiseerd. Ook hier stonden Jarno en Youri van Esch en Sep Schuurman aan de start bij de junioren. Met koude wind, kracht 5, en een flauw zonnetje ging het vanaf de start meteen volle bak zodat het peloton van 87 man na 1 ronde al helemaal uit elkaar lag. Een groep van 9 renners scheidde zich af, met kort daarachter een groepje van 17 waarin Jarno en Sep. Youri lag iets op achterstand in groep 4. Bij groep 1 moesten 4 renners lossen en dat betekende dat de groep van Jarno en Sep voor plaats 6 reden. Jarno die een van de sterkere was in deze groep, kreeg geen loon naar werken en werd 12e en Sep die als 1e jaars zich knap wist te handhaven reed naar een mooie 14e plaats. Youri die voor zijn doen een zeer knappe wedstrijd reed, wist zich te handhaven in groep 4 die reden voor de 41e plaats. De vele trainingsarbeid van afgelopen winter lijkt in ieder geval nu al zijn vruchten af te werpen. Dat belooft wat voor dit nieuwe seizoen!

Odisco sluit zaalcompetitie af

Odisco speelde afgelopen zondag tegen Miko in Mill. Bij winst zou Odisco met alleen maar winstpartijen de zaalcompetitie afsluiten. De dames hadden voldoende stimulans om de wedstrijd te gaan winnen.

Odisco begon goed aan de wedstrijd en na twee minuten kon Myrthe van Heereveld het 200ste doelpunt in de zaal maken voor Odisco. Helaas was het vertrouwen vandaag ver te zoeken bij de dames en werd er zelfs niet meer gescoord in de eerste helft. Hierdoor moest Odisco gaan rusten met een 2-1 achterstand. In de rust werd de dames verteld dat ze meer vertrouwen uit moesten gaan stralen dan zou het wel goed komen vandaag.

Na rust bleef het beeld hetzelfde: Odisco was beter, maar vergat de kansen af te maken. De wedstrijd werd helaas steeds fysieker en het leek soms zelfs meer op rugby dan op korfbal. Na 12 minuten was de stand 3-4 en bleef het spannend. Amber Timmermans viel vervolgens in en Cheryl van Dooren verving de geblesseerde Ingrid van Boxtel. De 2 invallers lieten zien ook als het spannend is de druk aan te kunnen. Odisco scoorde nu op de juiste momenten en kon zo de wedstrijd met 4-6 naar zich toe trekken.

Met een doelsaldo van +108 (205 voor en 97 tegen) en 14 winstpartijen uit 14 wedstrijden is Odisco de terechte kampioen van de zaal. De ploeg gaat zich nu voorbereiden op de tweede helft van de buitencompetitie om daar hetzelfde te gaan doen.

KV Nijnsel verliest nipt

Na een lange reis naar het Limburgse dorpje Grubbenvorst begon Nijnsel met goede moed aan de wedstrijd tegen Lottum 1. De ploeg staat op de ranglijst net een plaats boven Nijnsel.

Nijnsel kwam al snel op een 0-1 voorsprong. Het spel daarna werd meteen een stuk rommeliger. Het lukte niet om een goede aanval op te zetten omdat het aan samenwerking ontbrak. Aan de andere kant hadden de Limburgers het gat van de korf inmiddels ook gevonden. Coach Van de Wittenboer greep hierop in door een time-out aan te vragen. Met zijn aanwijzingen herpakte de Nijnselse ploeg zich waardoor er met een kleine achterstand gerust werd (6-3).

De 2e helft verliep een stuk beter. Er werd weer als een team gespeeld en daaruit ontstonden verschillende mooie aanvallen. Nijnsel kroop langzaam dichterbij en in de laatste twee minuten zette Sandra Verhagen met een fraai schot van afstand de stand gelijk, 10-10. Nijnsel wilde graag met een gelijkspel naar huis en knokte hard om de verdediging dicht te houden. Toch flikte Lottum het hem om er in de laatste seconden een doelpunt te scoren, waardoor de stand eindigde op 11 tegen 10.

Verschillende malen greep Nijnsel net naast de punten in deze zaalcompetitie, waardoor ze op een zesde plaats zijn geëindigd. Inmiddels zijn de buitentrainingen weer hervat en wordt de ploeg klaargestoomd voor het tweede deel van de veldcompetitie waar het de eerste plaats moet gaan verdedigen.

Aanstaande zondag 12 maart om 13.30 uur wordt officieel het nieuwe kunstgrasveld van KV Nijnsel geopend en zal aansluitend een oefenwedstrijd plaatsvinden tussen het eerste team van Nijnsel en Olland.

Toch kunstgrasveld voor Nijnsel

Inmiddels zijn we een viertal maanden verder en ligt er een geweldig kunstgrasveld met een mooie ruimte voor de opslag van materialen.

De totstandkoming van dit prachtige kunstgrasveld is het resultaat van een unieke en geweldige samenwerking tussen gemeente en de Nijnselse voetbal- en korfbalvereniging. Ook hebben we veel steun gehad van sponsoren en andere sympathisanten.

Een groep die we zeker niet mogen vergeten zijn onze vrijwilligers. Met behulp van vele vrijwilligers is het ons gelukt om dit mooie veld aan te leggen. Wij als korfbalvereniging zijn dan ook enorm trots dat we nooit tevergeefs een beroep hebben gedaan op deze mensen. Nogmaals willen we iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage namens korfbalvereniging Nijnsel. Op zondag 12 maart aanstaande zal het veld officieel in gebruik genomen gaan worden.

De officiële opening rond de klok van 13.30 uur zal worden verricht door de jongste telgen van korfbalvereniging Nijnsel. Ze zullen worden geassisteerd door (voormalig) wethouder van sport Ad van der Heijen en de nieuwe wethouder van sport mevrouw Coby van der Pas.

KV Rooi blijft in de hoofdklasse

Afgelopen zondag ging Rooi de strijd aan tegen Oranje-Wit. Omdat voor de carnavalsvakantie Oranje-Wit hun wedstrijd had verloren, betekende dat een zeker plek voor klasse behoud.

Met dit gevoel ging Rooi dan ook de wedstrijd in. Toch werd al snel duidelijk gemaakt dat er te slap gespeeld werd. Oranje-wit wist in nog geen 10 minuten met een 1-5 voorsprong te starten. Rooi was niet fel en moest scherper worden. Dit gebeurde nog voor rust door de stand op 6-7 te zetten. Toch bleef Rooi in de tweede helft achter de feiten aan lopen en wist de voorsprong niet te pakken. Dit resulteerde dan uiteindelijk ook in een 9-13 einduitslag.

Gelukkig voor Rooi stond er niks meer op het spel, maar voor het buitenseizoen gaan de dames er weer volle bak voor!

De Wit Schijndel sponsor Rhode

Met ingang van het nieuwe seizoen wordt De Wit Schijndel de exclusieve kledingsponsor van Rhode.

Directeur Mark de Wit en voorzitter Wim van Meijl ondertekenden hiervoor afgelopen dinsdag 7 maart een contract waarmee de samenwerking voor drie jaar werd vastgelegd.

Boskant wint van WHV

Door een moeizame 2-1 overwinning op WHV blijft Boskant meedoen in de strijd om de bovenste plaatsen in de 4e klasse I. Voor tegenstander WHV was het extra zuur dat die 2-1 overwinning pas in de laatste minuut tot stand kwam!

Speltechnisch was Boskant wel de betere ploeg. In de loop van de wedstrijd kreeg het meer kansen dan tegenstander WHV, maar ook nu weer bleek de afwerking een groot struikelblok. Toch kregen de bezoekers als eerste al vroeg in de wedstrijd, in de 8e minuut, een goede mogelijkheid om de score te openen. Na een goede aanval kreeg Thomas Bosch namens WHV van dichtbij een vrije schietkans, maar zijn inzet werd door Boskant doelman Fred van Bussel knap gered. Dat Boskant niet wist te scoren was voor een groot deel ook de "schuld" van WHV doelman Davy van de Ven. Met een drietal goede reddingen op inzetten van Rens van de Wijdeven en Rob van der Heijden (tweemaal) wist hij de 0-0 vast te houden. In de 38e minuut had Boskant geluk. Een scherp indraaiende vrije trap van Thomas Bosch werd door een glijpartij van doelman van Bussel onverwacht gevaarlijk, maar stuiterde, gelukkig voor Boskant, over het doel.


Pas in de 58e minuut kwam Boskant op voorsprong. Na een snelle aanval over links werd de strakke voorzet van Jim van der Zanden van dichtbij door Emiel van den Elsen tegen de touwen gewerkt: 1-0. De voorsprong gaf de thuisclub niet de rust die je zou verwachten, zodat WHV in de wedstrijd bleef. In de 72e minuut had Boskant, via Roy van der Linden, de wedstrijd op slot kunnen gooien. Na een steekbal kwam hij vrij voor het WHV doel, maar z'n inzet verdween naast de verkeerde kant van de paal. In de 75e minuut viel de gelijkmaker. Een snelle aanval door de midden werd door invaller Teun van Mil onhoudbaar voor doelman van Bussel tegen de touwen geschoten. Die 1-1 leek de eindstand te worden, mede omdat Rens van de Wijdeven in de 88e minuut uit een corner namens Boskant van dichtbij naast kopte. Het geluk lachte Boskant echter toe. In de allerlaatste minuut maakte Roy van der Linden de bal in de hoek prima vrij en zag z'n voorzet, nog licht geraakt door een van de verdedigers, over de doellijn stuiteren: 2-1.


Nijnsel wil goede positie zeker stellen

Na enkele weken (voetbal)rust kan Nijnsel Heren 1 aanstaande zondag weer aan de bak. En dat zal geen halve bak moeten worden want het sterke Geldropse Braakhuizen komt op bezoek. Weliswaar werd in de eerste wedstrijd een benauwde 2-1 zege geboekt, maar als je naar de curve van de laatste vijf wedstrijden van beide opponenten kijkt, dan gaat die van de bezoekers zo ongeveer recht omhoog en die van de gastheren buigt behoorlijk naar beneden af.

Maar goed, alles kan snel weer veranderen en bij Nijnsel komt nu ook weer een wat completer team in het veld te staan. De (vaak jonge) vervangers kweten zich weliswaar uitstekend van hun taak, maar de automatismen moet je noodgedwongen toch even los laten en een gezonde dosis opportunisme komt daar voor in de plaats. Tegen SBC thuis zagen we dat ook dit goed kan uitpakken. De wedstrijd op Den Eimert begint om half drie en staat onder leiding van de heer Makkelie. De bal moet dus echt helemaal tegen het net zijn voordat hij wordt goedgekeurd.

Deze zondag wordt tevens het nieuwe kunstgras korfbalveld officieel en op feestelijke wijze in gebruik genomen. Voormalig wethouder van Sint-Oedenrode Ad van der Heijden heeft zich destijds met bewonderenswaardige overgave ingespannen om dit succesvolle project te realiseren en hij is deze middag dan ook eregast. Ook de vrouw die nu het pluche bekleedt, CDA-coryfee mevrouw Drs. Coby C.M. van der Pas-Van Nuland, heeft een sporthart en is van de partij. Een succesvolle lobby dus van de gewaardeerde voorzitter Erik Hoppenbrouwers die insisteerde op de komst van de (voormalige) politieke zwaargewichten. Er staat ook een aansprekende demonstratiewedstrijd op het programma. Naast de officiële plichtplegingen wordt er deze middag op het gezamenlijke sportpark door beide verenigingen een sfeervolle themamiddag georganiseerd en het treft natuurlijk dat Nijnsel Heren 1 ook thuis moet.

Ollandie: verdiende driepunter in thuisduel

Wind, regen en volop strijd in de wedstrijd Ollandia – Fiducia in de 5de klasse F van de KNVB afdeling Zuid 2. Ollandia was de gastheer voor voetbalploeg Fiducia uit De Rips. Deze wedstrijd had gespeeld moeten worden op zondag 29 januari maar vanwege het slechte weer werd de wedstrijd toen afgelast.

Twee ploegen die zich manifesteren net onder de middenmoot op de ranglijst. Bij de aftrap van de wedstrijd hadden beide teams 14 punten maar hierbij dient te worden aangetekend dat Fiducia 1 wedstrijd minder heeft gespeeld.

De beste kansen in de eerste 20 min waren voor Ollandia. Met veel passie, lef en durf opent Ollandia de wedstrijd waarmee het zelfvertrouwen in de ploeg toenam en de openingstreffer in de lucht "hing". Dat de wind vooral in de 1ste helft vaak hinderlijk aanwezig was bleek wel uit een aantal spelsituaties. Bij de aanval over links waar de bal door William Bekkers met veel maatgevoel randje 16 meter op de vrijstaande Robert Erven werd gespeeld kreeg de wind grip op de bal en met een prachtige slinger verdwijnt de bal over de achterlijn zonder door Robert Erven te zijn aangeraakt. Even later overkwam Rene Raaijmakers hetzelfde. Vrije trap op 20 meter van het doel, wind mee, en Rene Raaijmakers achter de bal. Zijn doelgerichte schot werd door de wind teniet gedaan en de kans op scoren was verkeken. De mogelijkheid van Robert Erven in de 15de min om de openingstreffer te maken werd in de kiem gesmoord door de goed uit zijn goal komende doelman van Fiducia. De lob van Robert Erven werd door de uiterste inspanning van de Fiducia doelman net voldoende van richting veranderd om een doelpunt te voorkomen. In de 25e min was het raak. Aanval van Ollandia over rechts waarbij Remco Voets wordt aangespeeld. Prachtige bal aanname, bal goed onder controle, speelt zich dan knap vrij en kan dan ook nog de perfecte pass afleveren op de goed meegelopen Robert Erven. Met een prachtige kopbal werkt die de bal in de touwen. 1 – 0. Twee minuten later maakt Ollandia een kopie van de aanval waaruit het doelpunt viel, echter nu was de assist van Robert Erven en de sterke kopbal van Remco Voets. Jammer dat de bal net naast ging, Remco had meer verdient. Vlak voor rust kreeg Carlo Siemons de kans om de voorsprong te vergroten maar zijn schot van afstand kon ternauwernood door de doelman tot hoekschop worden verwerkt. Deze hoekschop leidt uiteindelijk niet tot waar Ollandia op had gehoopt. Na rust lijkt het erop dat Fiducia het heft in handen neemt, toont veel initiatief en duikt herhaaldelijk gevaarlijk op in het doelgebied van Ollandia. Met lange mannen voorin zijn de corners van Fiducia erg gevaarlijk maar Ollandia had de zaak onder controle. Met de wissel Jurrit van Roosmalen voor Remco Voets kwam er iets meer snelheid voorin en was het loeren op de counter om de voorsprong uit de breiden en daarmee de overwinning veilig te stellen. Over en weer geen hoogstaand voetbal, Fiducia op zoek naar de gelijkmaker en Ollandia voor behoud gewonnen wedstrijd. Voor het publiek bleef het tot het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter erg spannend. Spelers en toeschouwers van Ollandia terecht blij met de verdiende 3 punten

Rhode verliest van Helvoirt

Ondanks dat Rhode voor de rust zeker niet de mindere was tegen Helvoirt keek het na 45 minuten toch tegen een 3-0 achterstand aan. In de tweede helft deed Rhode er schepje boven op, kwam terug tot 3-2, maar de gelijkmaker, waar het zeker recht op had, kwam niet op het scorebord.

Helvoirt had wel een flitsende start. Al in de 1e minuut was er een levensgrote kans die werd gemist en ook de herkansing werd naast geschoten. Maar het was uitstel van executie. In de 3e minuut werd uit de rebound de 1-0 binnen geschoten. Rhode kreeg snel daarna meer controle op de wedstrijd. In de 12e minuut was er een eerste serieuze kans voor Rhode, een kopbal van Geert Oerlemans uit een vrije trap die naast ging. Amper 1 minuut later kopte Mart Krüsemann een voorzet van Koen vd Zanden net naast. En nauwelijks 2 minuten later was er, na een fraaie combinatie over 3 schijven, een kans voor Daan van Dinten, maar ook die leverde niks op. Helvoirt deed het beter. Een voorzet van links leek rechts over de zijlijn te gaan, maar werd nog onderschept en uit de voorzet werd het 2-0. In de 26e minuut werd Mart Krüsemann onderuit gehaald met een strafschop als resultaat. Daan van Dinten mocht het vonnis gaan voltrekken, maar de doelman koos de juiste hoek. Vervolgens waren er nog een paar goede kansen voor Rhode, een uit een voorzet van Simon vd Wetering en een voorzet van Koen vd Zanden die rakelings voorlangs ging. En zoals zo vaak viel toen het doelpunt aan de andere kant. Ingeleid door balverlies op het middenveld kon de bal uit de voorzet binnen worden gewerkt, 3-0.

Ondanks de 3-0 achterstand wilde Rhode zich nog niet gewonnen. Teun Latijnhouwers, net in de ploeg, rondde in de 49e minuut een mooie actie af, 1-3. Direct daarna waren er 2 kansen voor Simon vd Wetering, een uit een voorzet van Joep Vermeltvoort en de andere na een fraaie actie van Bas van Kuringen. Rhode was de betere ploeg, maar toch had ook Helvoirt wel een paar kansjes, er werd zelfs gescoord, maar het doelpunt vond geen genade in de ogen van de scheidsrechter wegens gevaarlijk spel. In de 68e minuut kwam de spanning weer helemaal terug. Roel Smeets knalde van 20 meter een vrije trap hard binnen, 3-2. In het laatste kwartier hing de gelijkmaker in de lucht, er waren diverse kansen, maar de gelijkmaker, die Rhode zeker wel verdiende, bleef uit.

Wintercompetitie de Kienehoef

De dag was aangebroken om het op te nemen tegen de koploper. De ongeslagen koploper, met nog geen partijverlies! Door het winterse weer was deze competitiedag al een keer afgelast. Nadat het team een goede pasta maaltijd had verorberd stapten zij vol goede moed in de auto voor de wedstrijden tegen Thos in Grave. Vier herendubbel partijen stonden deze koude dag op het programma.

Gelukkig hadden ze twee naast elkaar gelegen banen tot hun beschikking en konden daardoor genieten van elkaars spel. Nadat een korte warming-up vond men het tijd om aan de wedstrijd te beginnen. Zoals gezegd had Thos tot die dag nog geen partij verloren en was men dan ook niet al te vrolijk toen het spreekwoordelijke kwartje niet hun kant op leek te gaan vallen. Na twee partijen gespeeld te hebben stond er 1-1 op het scorebord en was het eerste partijverlies voor Thos een feit. Na een korte pauze was het tijd voor de laatste twee partijen. Beide partijen waren weer spannend en mooi voor de neutrale toeschouwers die helaas niet aanwezig waren. Na afloop van deze partijen stond er 3-1 op het scorebord en had men zich helaas meerdere moeten erkennen in Thos.