DeMooiRooiKrant

24 februari 2016

DeMooiRooiKrant 24 februari 2016


Klokken carillon sfeervol gezegend

foto: Casper van der Staak Foto: Casper van der Staak

Wie zondag het kerkplein naderde, moet even gedacht hebben dat het veelbesproken carillon van de Martinuskerk al in werking was. Hoge speelse tonen rolden vanaf het plein het centrum in. Het bleek een PR-karretje voor de boekenbeurs van de Stichting Behoud Martinuskerk, dat alvast een voorproefje gaf van wat centrumbewoners en kerkgangers te wachten staat. Het ultieme scenario voor de uitdrukking "de toon was gezet".

De PR-stunt was de opmaat voor de zegening van de klokken van het carillon, dat binnenkort – ook alweer letterlijk én figuurlijk - zijn hoogste bestemming bereikt: het middelste torentje van de Martinuskerk.

"De misboekskes zijn al op" mompelde Wim van Rooij, secretaris van de Stichting Behoud Martinuskerk, tien minuten voor aanvang van de eucharistieviering. Dat zou erop kunnen wijzen dat het aantal bezoekers voor het parochiebestuur een prettige verrassing moet zijn geweest. Geen nood, de meeste kerkgangers lazen mee met hun buur, partner of familielid. Of filmden en schoten plaatjes met hun mobiel, want een zegening van het nieuwe carillon zie je maar één keer in je leven.

Na een indrukwekkende uitvoering van het Paaslied – in een volle kerk klinkt dat altijd beter – en een korte inleiding door Deken Vincent Blom, kreeg Fried van den Brand het woord. Als initiatiefnemer, aanjager en voorzitter van de Stichting Behoud Martinuskerk schetste hij op boeiende en ook humoristische wijze het verhaal rondom de restauratie van de Martinuskerk. Van de vooruitziende blik van Deken van Erp om het torentje geschikt te maken voor een carillon (al had hij liever een hoofdtoren van 72 meter gehad maar een nieuwe school kreeg destijds voorrang in het budget, red.) via het verval met kapotte ramen en steigers rondom om publiek te beschermen tegen vallende stenen, de optie van een Rooise architect om de kerk te slopen en in plaats daarvan een kapelletje te bouwen, tot de vervulling van de droom van Deken van Erp die niemand voor mogelijk had gehouden.

Onder het motto "Als ze de kerk willen afbreken, gaan wij ervóór liggen. Er achter, op het kerkhof, kan altijd nog" bleek het initiatief van de Stichting Restauratie Martinuskerk om geld in te zamelen een doorslaand succes, dat na enkele jaren al zichtbaar was in de naam van de nieuwe stichting: Behoud Martinuskerk.

Terugkijkend op de speech vergeleek Vincent Blom Fried met Lodewijk XIV, de zonnekoning die zei 'De staat, dat ben ik'. Voor Fried zou 'De stichting, dat ben ik' kunnen gelden. Maar Blom relativeerde dat meteen want al zou er zonder Van den Brand helemaal geen stichting en daardoor wellicht zelfs geen kerk meer zijn geweest, het doet natuurlijk geen recht aan de honderden vrijwilligers die er belangeloos, al 25 jaar, ongelooflijk veel vrije tijd en moeite in hebben gestoken om dit resultaat te bereiken. Blom eindigde met een kwinkslag dat de kerkbezoekers in de kou zaten toen de kerk in verval was, dankzij de stichting weer comfortabel, maar nu even niet omdat de verwarming kapot was. "Misschien een mooi volgend project voor de stichting?"

Na zegening van de klokken begon het "normale" programma van de eucharistieviering, ditmaal wel met een wat vollere kerk dan op een willekeurige zondag.        

Foto: Jos van Nunen

Brand in het gemeentehuis? Zal menig Rooienaar zaterdagavond gedacht hebben. Om- en aanwonenden van de Laan van Mariëndael zal het sirenegeweld met zwaailichten wellicht bekend voorkomen. Ook van binnen zag het gemeentehuis binnen de kortste keren zwart…. van de uniformen. Het is voor het brandweerteam Rooi dé manier om hun jubilarissen in het zonnetje te zetten, al is het nog zó donker en regent het nóg zo hard.

Dit keer waren Peter van Vugt en Maikel van der Velden de feestvarkens, met 12 ½ dienstjaren. Ze stappen mét gezinsleden uit de twee brandweerwagens en worden met applaus ontvangen door hun collega's. Na de fotomomentjes naar binnen, door een lange haag van directe collega's en hogere brandweerofficieren. Voor een doorsnee werkende mens is 12 ½ jaar amper de moeite om bij stil te staan. "Maar wij zijn wél gewend om mijlpalen te vieren" legt hun sectorhoofd uit. "Veruit de meesten zijn vrijwilligers, die elke week op oefening gaan" vult burgemeester Peter Maas aan. Na een korte inleiding door postcommandant Frank van der Heijden neemt Maas de microfoon over.

Hij schetst de loopbaan van beide jubilarissen, die op bijna alle punten gelijk verliep. De grootste verschillen, die lagen in de persoonlijkheid van beiden, werden door de aanwezigen herkenbaar voor het voetlicht gebracht. Maas memoreert de overgang van de brandweer naar de veiligheidsregio, ruim vijf jaar geleden, de onrust die dat bracht en de veranderingen die daarmee gepaard gingen. Tot slot noemt hij ook de namen van de collega's die 10 of 15 jaar in dienst waren. Geen jubilarissen volgens de regels van Brandweer Nederland, maar in Rooi wél even de moeite van het vermelden waard. Na afloop toog het zwarte en dorstige gezelschap naar De Toel in Olland, voor het échte feest.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Bakkerij van de Mortel

Jaargang 6 - Week 8 - Woensdag 24 februari 2016

Startsein gebruik 1.000 zonnepanelen in Sint-Oedenrode en Veghel

Wethouders Hendriks (l) en Van de Ven op het dak van het Veghelse gemeentehuis

Op donderdag 18 februari hebben wethouder Hendriks van gemeente Sint-Oedenrode en wethouder van de Ven van gemeente Veghel symbolisch het startsein gegeven voor het gebruik van zonnepanelen.

De zonnepanelen worden vanaf februari 2016 geplaatst op een aantal gemeentegebouwen. De foto's zijn gemaakt op het dak van het stadhuis in Veghel (tevens toekomstig gemeentehuis van Meierijstad). In de komende maanden worden er ook panelen op de daken van Cultureel educatief centrum Mariëndael, zwembad De Neul en sporthal De Streepen in Sint-Oedenrode geplaatst.

Goede voorbeeld
Met dit gezamenlijke project willen de gemeenten invulling geven aan de duurzaamheidsambities. Met dit project willen beide gemeenten energiekosten besparen en een impuls geven aan duurzame energie en zo het goede voorbeeld geven aan inwoners en bedrijven. Op deze manier worden zij gestimuleerd om ook van zonne-energie en andere natuurlijke hulpbronnen gebruik te maken.

Wethouder Jeanne Hendriks: "We willen hiermee het goede voorbeeld geven aan inwoners en bedrijven en hen stimuleren om ook van zonne-energie en andere natuurlijke hulpbronnen gebruik te maken. We doen dit niet alleen om zelf kosten te besparen, maar vooral ook om het milieu te ontlasten. Dat is momenteel met de subsidie van de Rijksoverheid ook nog eens extra aantrekkelijk. In de toekomstige gemeente Meierijstad staat duurzaamheid centraal."

Wethouder Annemieke van de Ven: "Met het plaatsen van de zonnepanelen op de verschillenden daken willen we energiekosten besparen en een impuls geven aan duurzame energie. Jaarlijks wordt hiermee ongeveer 234.500 kWh aan groene in plaats van grijze energie opgewekt. De CO2 uitstoot neemt hierdoor af met 123.3 ton per jaar. De productie staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 70 huishoudens!" De gemeenten Sint-Oedenrode en Veghel hebben, na een openbare aanbestedingsprocedure, de opdracht voor het leveren en monteren van zonnepanelen gegund aan E2 Energie.

De aanschafkosten van de zonnepanelen verwachten de gemeenten binnen 8 tot 10 jaar terug te verdienen, mede dankzij de subsidie van de Rijksoverheid Na de plaatsing van de panelen wordt in de gebouwen een monitor opgehangen, waarop de bezoekers kunnen zien hoeveel groene energie er al is opgewekt.

Sint-Oedenrode krijgt De Echte Bakker

Vanaf deze week is Sint-Oedenrode een bakker rijker. In het pand aan de Markt waar voorheen de apotheek was gevestigd, zit voortaan Bakker Van de Mortel. Deze bakkerij is aangesloten bij De Echte Bakker. Een bakkersgilde wat staat voor kwaliteit, ambacht en passie voor het vak.

Eigenaar Patrick van de Mortel komt uit Deurne. Hij runt meerdere bakkerijen in de regio. Zo heeft hij een winkel in Mariaheide, Volkel en Erp. Daar komt nu Rooi dus bij. Vanuit de bakkerij in Erp bevoorraadt hij al zijn zaken. "We maken ambachtelijk brood en banket, en zijn heel erg met de kwaliteit bezig. Een 'lidmaatschap' van De Echte Bakker krijg je niet zomaar! Bij alle broden die gebakken worden ben ik zelf bij. Zo kan ik de kwaliteit in de gaten houden. Dat vind ik heel belangrijk", typeert Patrick zijn gedrevenheid.
Patrick ziet kansen liggen in Sint-Oedenrode. "De mensen kennen ons niet, maar daar gaan we hard aan werken! Zo gaan we leuke acties op touw zetten om de mensen met ons en onze kwaliteit en assortiment kennis te laten maken. We hebben er veel zin in!"
De locatie van de nieuwe bakkerszaak is allerbest. Na een grondige verbouwing is het pand omgeturnd tot een prachtige zaak voor brood en banket. "Ik was nog nooit in Sint-Oedenrode geweest. Laatst bij toeval en ik was meteen verkocht. Vooral op deze plek, met een Albert Heijn naast me, en op het plein."

Openingsactie: 1 brood naar keuze, 2 Rooitjes (appel-kaneelgebak afgewerkt met boterkruimels), 5 worstenbroodjes en 5 witte broodjes voor slechts 9,99 euro.


Vluchtelingenwerk zoekt vrijwilligers

In DeMooiRooiKrant van vorige week stond een artikel over Vluchtelingenwerk. Per abuis stond er het verkeerde emailadres bij vermeld. Het emailadres moet zijn:
sint-oedenrode@vluchtelingenwerk-wobb.nl

Vluchtelingenwerk is op zoek naar vrijwilligers die als maatschappelijk begeleider de begeleiding op willen pakken van vluchtelingen die hier net zijn komen wonen. Het is belangrijk om hen de weg te wijzen in de gemeente en te helpen op allerlei gebieden in onze ingewikkelde samenleving, zoals een bezoekje aan de huisarts en boodschappen doen. U kunt ook contact opnemen via 0413-476999. Indien u vorige week gereageerd heeft dan is dat bericht niet aangekomen.

Wat is de houdbaarheidsdatum van Bob Hutten zelf?

Als je melk langer wil bewaren, dan kun je die het beste in de koe laten zitten. Als je wilt dat niemand door je sleutelgat kijkt, moet je de deur gewoon open laten. En als je van reizen houdt, moet je bolletjesslikker worden. Oké, die laatste klopt niet (die lui zitten namelijk overwegend vast), maar ik wil maar zeggen, we doen soms zo hopeloos moeilijk, terwijl de oplossing voor de hand ligt. Mijn tante Trui uit Olland zet altijd een kan kokend water in de koelkast. Als ze dan thee wil gaan zetten, hoeft ze die kan alleen maar te ontdooien. En haar man Ome Willy heb ik een keer de kont van zijn varken zien kussen. "Ja, ik heb gebarsten lippen maar daar zal ik vandaag niet meer aan likken, Mark." Ach, het ligt allemaal zo voor de hand.

Ik kwam laatst op een stottersite terecht. Prompt liep mijn computer vast. Had ik kunnen verwachten. Ik zou van de week optreden op een congres over impotentie, maar ik kon uiteindelijk niet komen. Weer zoiets. Nee, ze zeggen wel eens dat het leven één groot raadsel is, een legpuzzel met 5000 stukjes met alleen maar blauwe lucht, maar als je een beetje overzicht behoudt, zal je zien dat alles simpel en logisch in elkaar zit.

Zo las ik enkele weken geleden in deze Mooikrant dat Jan de vuilnisman is gestopt bij de milieustraat. Nou stopte hij de afgelopen 46 jaar dagelijks, namelijk troep in de container, maar nu stopt-ie dus zelf, en wel definitief. Logisch, want niemand wil meer betalen voor het weggooien van spullen. Die zet je op marktplaats. Of je laat het ophalen door Bob Hutten's Verspillingsfabriek. Echt, alles wat langer dan 5 jaar in de kelder staat te schimmelen, kun je bij Bob kwijt, en die maakt er soep van die hij dan weer over een jaar in de nieuwe kantine van het stadhuis aan alle ambtenaren van Meierijstad opdient. Want weggooien is zonde. Wist je, bij Nijnsel staat nota bene een babydump!? En die hebben zelfs een "continentale wielerploeg", zo las ik, al denk ik persoonlijk dat het bij die baby's slechts om "incontinente driewielers" gaat. Logisch, toch?

Cheques Rooise Kwis 'dichten gaten' bij Kinderboerderij

Al werkte het weer niet mee, "na regen komt zonneschijn" had zondag zomaar het motto kunnen zijn bij kinderboerderij De Kienehoeve. Stipt om 13.00 uur overhandigden "De Knolletjes" en "Rooische Zwets" hun cheques aan Rob Kamp van de kinderboerderij. Eerste prijswinnaar "De Knolletjes", hun naam indachtig in vol ornaat op een tiental paarden, hun cheque van € 750-, Rooische Zwets meteen daarna hun tweede prijs-cheque van € 400,-. Beide teams hadden hetzelfde goede doel gekozen.

Kamp, penningmeester en lid van het dagelijks bestuur van de Stichting Kinderboerderij Kienehoeve, nam de cheques dankbaar in ontvangst. Het was immers nog maar enkele maanden geleden dat de Stichting een faillissement boven het hoofd hing, als gevolg van de bezuinigingsdrift van de gemeente die de subsidiekraan grotendeels had dichtgedraaid. In tegenstelling tot veel andere stichtingen en verenigingen hadden zij geen eigen mogelijkheden om het daardoor ontstane gat te dichten en het college leek daar geen oplossing voor te kunnen bieden.

In zijn dankwoord keek Kamp terug op die periode van zwaar weer, waar in december jongstleden weer hoop gloorde toen ineens de gemeenteraad én het college besloten dat sluiting van de kinderboerderij absoluut niet door de beugel kon, en er een andere oplossing moest worden gezocht. Kamp: "De veiligheid en het dierenwelzijn zijn geen enkel moment in gevaar geweest. Alle medewerkers zijn BHV-gediplomeerd en de Kienehoeve was een van de eerste in Nederland die het landelijk keurmerk hebben behaald. Wel hebben we in die donkere periode pas op de plaats moeten maken met ons educatief lesprogramma, en achterstallig onderhoud opgelopen. Dat kunnen we, dankzij deze gift, weer oppakken. Dat komt dus weer ten goede aan de kinderen uit Rooi en omgeving".        

Rondvraag commissie: stand van zaken hete hangijzers

De agenda van de voorbereidingscommissie beloofde afgelopen donderdag geen nieuws, de rondvraag leverde echter wel het een en ander op, met name over de stand van zaken van hete politieke hangijzers.

Het gesprek met de provincie over de megastal aan de Lieshoutseweg zou moeten hebben plaatsgevonden, maar verdere bijzonderheden laten nog even op zich wachten omdat wethouder Jan van Burgsteden niet aanwezig was, liet burgemeester Peter Maas Rien Verhagen (CDA) weten. Een vraag van Wilma Wagenaars (VVD) naar de situatie van VV Rhode maakte portefeuillehouder Ad van der Heijden behoorlijk nerveus, vooral toen hij in de ogen van Maas te snel verwachtingen wekte over het pas uitgebrachte rapport ter zake, dat hij eerst zelf wel eens wilde inzien. Zowel VVD als CDA drongen aan op inzage van het rapport vóór de raadsvergadering komende week. Na een lang betoog stemde de portefeuillehouder met zichtbare tegenzin in. "U zet als raad het college zwaar onder druk." Tot slot meldde Maas dat de Tweede Kamer zich die middag in meerderheid positief had getoond over de fusie tot Meierijstad. Alleen de SP had kritiek op de gang van zaken, omdat er geen referendum aan vooraf was gegaan. Alleen de Eerste Kamer zou de fusie nu nog in de weg kunnen staan.

Sicilië nieuwe bestemming van 't Roois Theater

Zes dagen regeert de mooie, naïeve Camilla komende september over haar Tagliata-clan. Ze weet niet beter dan dat haar familie handelt in echte Siciliaanse salsa di pomodoro en het enige doel in haar leven als capo lijkt te zijn om het recept van die tomatensaus te verbeteren. Dat lukt haar uiteindelijk ook, op een in de familietraditie passende wijze. En u kunt daar uit de eerste hand getuige van zijn.

't Roois Theater neemt u op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 september mee naar Ventimiglia di Sicilia. Ze duiken in het leven van de twee families die daar de dienst uitmaken. De Tagliata''s (spreek uit Taljaata's) zitten in de wapenhandel, de di Rossi's beheersen het gokwezen. Kortom, de wereld van de Cosa Nostra, de leggi d'onori (wet van de eer) en de omertá. Dit spectaculaire stuk wordt gespeeld ter ere van het 60-jarige jubileum van de club, op een voorlopig geheim te houden plaats in de open lucht. De oorspronkelijke tekst van Winfried van Buren en Mark van de Veerdonk, is voor 't Roois Theater bewerkt door laatstgenoemde en Emile Kalmann. Harrie van den Brand tekent weer voor de regie.

De 'capi' (familie-hoofden) van Ventimiglia di Sicilia hebben allebei teleurstellende opvolgers. De twee zonen van don Tagliata willen nergens voor deugen. Ze doen wel stoer, maar in de grond genomen zijn ze zeer laf. Don di Rossi heeft alleen een pleegzoon en dat is een watje, die bovendien altijd verliefd is geweest op Camilla, de dochter van aartsvijand Tagliata. Een vleugje Godfather, een vleugje Romeo en Julia, wat Italiaanse meezingers en ziedaar: een jubileumvoorstelling. En of ze nu in Sherwood Forest zitten of op Sicilië, de acteurs van 't Roois Theater gaan voor een spetterende voorstelling.

Gevarieerd muziekprogramma in De Ossekop

Komend weekend zal het podium in café de Ossekop weer goed bezet zijn. Op zaterdagavond speelt daar vanaf 21.30u de Mojo Hand bluesband.

Wie bij blues alleen maar denkt aan slow blues komt bij deze band bedrogen uit. Mojo Hand heeft een repertoire dat het hele spectrum van de verschillende blues stijlen omvat. Van slow blues, blues rock naar swingende en funky blues. Compleet met virtuoos gitaarspel, scheurende blues harp, grommende Hammond en een stuwende ritmesectie belooft dit eenn bluesavondje van de bovenste plank te worden. Op zondagmiddag zal het er wat rustiger maar zeker niet minder muzikaal aan toegaan. Vanaf 15.00u staan twee Rooienaren, Erik Lathouwers en Rene Dolstra, op het podium. Zij brengen bekende songs uit de jaren '60 en '70 in een akoestische uitvoering. Special guest deze middag is Dennis van de Zanden. Hij bespeelt de gitaar in de stijl van Chet Atkins. Zoals altijd in de Ossekop, entree is gratis.

Vriendenactie Roois Kamerkoor: vriendschap is veel waard

Vriendschap is het Roois Kamerkoor veel waard. Daarom besteedt het speciale aandacht aan de groep trouwe volgers van het koor: de vrienden van het Roois Kamerkoor.

Zij ondersteunen de zangers mentaal en ook financieel. In ruil voor hun jaardonatie (van minimaal €22,00) krijgen ze een vriendenkaart die recht geeft op enkele privileges. Zo krijgt één persoon per vriendenkaart gratis toegang bij de a capella concerten van het koor. Verder worden vrienden gastvrij ontvangen tijdens de zogenaamde vriendenavond die dit jaar plaatsvindt op 17 maart. De vriendenavond krijgt vorm in een speciale repetitie. Dit is voor het koor een mooie gelegenheid om een voorproefje te geven van het op handen zijnde programma. Deze keer blikt het koor vooruit op de zogenaamde Tour de Chant, die voor 22 mei op het programma staat. Dit is een fietstocht door het lommerrijke Sint-Oedenrode met enkele stops onderweg, waar het koor toepasselijke liederen bij zingt.

Warm hart toedragen
Iedereen die het koor een warm hart toedraagt en het financieel wil ondersteunen is van harte uitgenodigd toe te treden tot de vriendenkring. Dit kan door het mailen van naam en adres naar info@rooiskamerkoor.nl en minimaal €22,00 over te maken op bankrekening NL95 RABO 0198 2292 91 ten name van Stichting Het Roois Kamerkoor, onder vermelding van 'Vriendenactie 2016'. Op deze manier hoopt het Roois Kamerkoor zijn vriendengroep verder uit te breiden onder het motto" Vrienden heb je nooit genoeg."


TipMooiRooi uitslagen

Vasten is uit de tijd (plaatsen vraag 7, 8 en 9

Dat 98% van ons burgerpanel vorige week woensdag het askruisje niet is gaan halen in de kerk zegt genoeg. Mensen zijn daar blijkbaar niet meer mee bezig. De andere uitslagen van deze vraagstelling spreken boekdelen.

Liever een koude dan een warme winter (vraag 1, 2, 3 erbij)

Toevallig vriest het deze week weer enkele dagen, maar over het algemeen is deze winter en afgelopen herfst zeer warm geweest. Warmer dan ooit zelf. Rooienaren zijn daar niet zo blij mee. Ze hebben liever de kou! Of ze zich zorgen maken over de temperatuurstijging? Daar zijn de meningen over verdeeld. Een kleine greep uit de reacties: 'Niet zozeer door de temperatuur op zich, maar door het feit dat er mooie woorden gesproken worden en verder niets gebeurt.' 'Als het erg hard gevroren had, had iedereen geroepen dat het aan het veranderende klimaat ligt. Nu is het omgekeerd. Maak me pas zorgen als dit de komende jaren aanhoudt.'

Je moet op elkaar kunnen vertrouwen

Betsy Verhagen en Johan van de Sande viern hun vijfentwintigjarig lidmaatschap bij Klavertje Vier Foto: Hans van den Wijngaard

Johan van de Sande en Betsy Verhagen vieren dit jaar hun vijfentwintigjarige lidmaatschap van het Nijnselse toneelgezelschap 'Klavertje Vier'. Het was Noud van der Zanden die hen in 1991 benaderde met de vraag of de twee lid wilden worden, van wat toen nog het NCB-toneel was. Beiden zeiden ja en zijn nog steeds enthousiaste leden.

"Ze hebben gebeld of je lid wilt worden van het toneel, maar ik heb gezegd dat je dat wel niet zal doen. Hoorde ik toen ik thuis kwam", vertelt Betsy Verhagen. "Ik antwoordde, hoe kom je daarbij, dat lijkt me juist hartstikke leuk". Nu vijfentwintig jaar later blijkt dat wel te kloppen, want als iets niet leuk is, dan houd je dan niet zo lang vol.

Duwtje in de rug
Net als Betsy had Johan van de Sande ook een duwtje in de rug nodig, want pas nadat Noud van der Zanden hem vroeg om bij het toneel te komen, zette hij die stap. Behoudens een kleine bijrol speelde Johan echter nooit zelf mee. De eerste tien jaar was hij als regisseur actief. "Toen vond ik dat ik lang genoeg regisseur was geweest.
Je moet zorgen dat je als gezelschap blijft vernieuwen. Dat kan niet als een regisseur te lang blijft en daarom ben ik daar na tien jaar mee gestopt", vertelt Johan. Maar hij bleef het gezelschap wel trouw want daarna vervulde hij nog verschillende hand- en spandiensten voor 'Klavertje Vier'. De laatste twaalf jaar past hij als penningmeester op de clubkas.

Team
Als Betsy en Johan terugkijken op de afgelopen vijfentwintig jaar zijn er wel een paar momenten die nog helder op het netvlies staan. "De mooiste momenten zijn toch wel de momenten als er iets mis gaat. Wanneer je dat met zijn allen zo oploste dat het publiek zich afvroeg ging er iets mis of hoorde het er bij?
Dan doe je het goed", vertellen de twee jubilarissen. "Ik kan me nog een keer herinneren dat iemand zijn tekst kwijt was. Toen zijn we met een briefje met daarop een steekwoord het podium opgelopen. Het publiek merkte er niets van", vervolgt Betsy. "Ja dan zie je maar weer hoe belangrijk het is dat je als team volledig op elkaar kunt vertrouwen", vult Johan haar aan.

Wens
Op de vraag of het tweetal zich nog iets wenst voor 'Klavertje Vier' geven de jubilarissen aan dat wat verjonging van het ledenbestand welkom zou zijn. "We hebben op dit moment vier jongere spelers in onze vereniging. Dat zouden er best wel wat meer mogen worden. Maandag is onze vaste repetitieavond, mensen die graag een keer komen kijken hoe zo'n repetitie verloopt omdat zij misschien wel lid willen worden, zijn dan altijd welkom".

Jaarlijkse opvoering
Over drie weken staat 'Klavertje Vier' weer met haar jaarlijkse opvoering op de planken in de Beckart. Dit jaar is het de klucht '3 maal 2 is 6 teveel' van Ray Cooney en John Chapman. Het belooft volgens Johan en Betsy een hilarische voorstelling te worden over drie stellen en hun relatieproblemen, die het bezoeken zeker waard is.

Vaste plantenkwekers nemen kijkje bij koelbedrijf

De LTO Cultuurgroep Vaste Planten was donderdag te gast bij Van Acht Koel- & Vriesopslag. De excursie naar het bedrijf ging vooraf aan de jaarvergadering van de Cultuurgroep.

Inmiddels is het een traditie dat de Cultuurgroep Vaste Planten voorafgaand aan de jaarvergadering een bezoek brengt aan een bedrijf. Dit jaar werd Van Acht Koel- & Vriesopslag in Sint-Oedenrode bezocht.
Het bedrijf was niet toevallig gekozen. Van Acht is deelnemer aan het Catt-project. De kwekers kregen een rondleiding over het bedrijf en mochten ook een kijkje nemen in de cellen die voor de Catt-behandeling worden gebruikt. Om te demonstreren dat ze in deze cellen kunnen variëren in temperatuur maar ook in luchtvochtigheid, konden de kwekers ook kijken in een cel met zware mist.
Aansluitend op de rondleiding gaf Pieter van Dalfsen van PPO Boomkwekerij uitleg over het Catt-project, waar door middel van bepaalde luchtsamenstellingen, luchtvochtigheid en temperatuur aaltjes worden bestreden in de vaste planten. Hans van Acht, directeur van het koelbedrijf gaf een presentatie over de ervaringen met catt-behandeling in de aardbeien, waar de behandeling inmiddels grootschaliger wordt toegepast.

Nijnsel's mama-café: wie denkt er mee?

De dorpsraad is op zoek naar enthousiaste moeders van kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar om samen na te denken over een op te richten mama-café in de Beckart.

Het idee van de groep Voorzieningen van de dorpsraad in Nijnsel is om eens per maand een mama-café te organiseren voor alle moeders én kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Een gezellige ontmoeting voor de moeders en waarbij de kinderen samen kunnen spelen. Maar deze ochtend kan natuurlijk ook worden uitgebreid met een thema, een kledingbeurs of voorlichting over bijvoorbeeld voeding of EHBO.
Wie het leuk vind om mee te denken over het organiseren van zo'n café of de inhoud van zo'n ochtend kan een mailtje sturen aan mamacafenijnsel@gmail.com. Begin maart zal dan bij elkaar gekomen worden om de mogelijkheden door te spreken.

Rariteitenveiling verrast vv Nijnsel

Afgelopen carnavalsdinsdag werd in Nijnsel de Rariteitenveiling gehouden. Een gewaardeerd maar ook gedurfd initiatief van D'n Egelantier en de Antonius Harmonie.

Gedurfd omdat het een bijzondere dag is natuurlijk en veel notoire carnavalsvierders dan al aardig aan hun theewater zitten. Dit jaar was de opbrengst bestemd voor de voetballende jeugd van vv Nijnsel/TVE Reclame. Na een enerverende middag stond er maar liefst 1951 euro op de teller. Dankzij Klussenier Dennis van Zutphen werd dit bedrag zelfs naar 2000 euro afgerond. Een aangename verrassing! Geld overhouden met carnaval, kom er maar eens om….. VV Nijnsel/TVE Reclame en met name de jeugdcommissie dankt de organisatie en Dennis van Zutphen heel hartelijk voor deze geweldige opsteker die vanzelfsprekend optimaal zal worden besteed aan onze jeugd(activiteiten).

Veel belangstelling voor Edah museum

Er was veel belangstelling voor het KBO-bezoek aan het Edah Museum, dat in april 2005 geopend werd voor het publiek.

Het museum laat de ontwikkeling van de distributie en de productie van levensmiddelen uit vroegere tijden naar de supermarkt van nu. De deelnemers konden een goede indruk krijgen middels film, documenten, reclame-uitingen en heel veel historische inventaris. De hele inrichting van het museum was ruim opgezet.

Foto: Bert de Graaf

Het museum sprak de KBO'ers aan, want er waren veel herinneringen van vroeger, die nu nog zichtbaar waren. Ook was er veel waardering voor de hedendaagse ontwikkelingen. Een bijzonder pluspunt was de gastvrije ontvangst en de leuke rondleiding door de medewerkers van het museum.

Lezing Brabantse tradities

Dinsdagavond16 februari was de lezing 'Brabantse tradities', georganiseerd door de HKK De Oude Vrijheid in het Cultureel Educatief Centrum Mariendael. Jan Franken, docent bij de KBO en Seniorenacademie, was uitgenodigd om deze lezing te houden.

Door: Bert de Graaf

De gezellige ingerichte zaal was inmiddels gevuld met meer dan vijftig belangstellenden die zaten te wachten op de spreker. De organisatie was al een beetje nerveus aan het worden, maar om acht uur was Jan er niet en het liep al tegen half negen dat hij plotseling opdook. Als excuus voerde hij aan dat hij verdwaald was en ook zijn mobieltje vergeten was.

Zo begon deze lezing met een van de bekendste Brabantse tradities: Het 'Brabants ketierke', oftewel het 'Roois ketierke'. Het werd toch nog een gezellige avond en goed gebracht door de KBO docent. De bekendste Brabantse tradities volgens Jan Franken zijn: achterom komen voor buurten en koffie, worstenbrood, Brabantse koffietafel, gildegebeuren en kermis.

Kaartavond in de Vriendschap

Donderdag 3 maart is er weer een kaartavond in Boskant die wordt georganiseerd door de Beukenbuurt, Ritabuurt en Boskant West.

Om 20.00 uur willen we graag beginnen in de Vriendschap. Het is de vijfde avond van het seizoen 2015-2016. De winnaar krijgt nu al een prijsje, maar misschien nog wel belangrijker is dat deze avonden aan het eind van het seizoen een eindwinnaar oplevert. De ene avond met de minste punten telt dan niet mee. We trekken altijd een kaartje om te zien bij wie je aan de tafel speelt en dit gebeurt nogmaals voor de tweede ronde. Dan zit je vaak weer met andere mensen aan tafel. Je hoeft echt geen wereldspeler te zijn, maar slechts uit Boskant te komen. Iedereen mag voor 1.50 euro gewoon gezellig mee rikken.

Stichting Mondzorg voor Ouderen van start

'Mondzorg voor Ouderen' is gestart. Mondzorg voor Ouderen is de nieuwe mondzorgspecialist voor thuiswonende, (kwetsbare) ouderen in de regio noordoost-Brabant die gebruik willen maken van gespecialiseerde mondzorg door een ervaren team van professionals. Mondzorg voor ouderen heeft op dit moment praktijken in Oss, Cuijk en Sint Oedenrode en werkt voor ouderen in instellingen voor verpleging en verzorging (Wlz) samen met NoviaCura. Bij beiden draait alles om de gezondheid van gebit.

Wetenschappelijk onderzoek levert steeds meer aanwijzingen over het belang van goede mondzorg bij ouderen voor de algehele gezondheid. Dat staat in schril contrast tot de afname van tandartsbezoek met het stijgen der leeftijd. Zo zag, blijkens onderzoek uitgevoerd door de KNMT, in 2014 minder dan 6 op de 10 mensen tussen de 70 en 80, en minder dan 40% van de 80-plussers een tandarts.

De praktijken van Mondzorg voor Ouderen zijn opnieuw ingericht waarbij speciale aandacht is uitgegaan naar behandeling van ouderen. Ook beschikt Mondzorg voor Ouderen over een splinternieuwe dental car (met lift), die rondrijdt in de regio noordoost-Brabant.

Mondzorg voor Ouderen is een initiatief van JTV mondzorg voor kids. Beiden zijn een zelfstandige stichting zonder winstoogmerk. Eventueel rendement wordt direct geïnvesteerd in het optimaliseren van de kwaliteit van behandeling en de preventie. Meer informatie?: www.mondzorgvoorouderen.nl

Filmclub Senioren vertoont Nebraska

Een oude man, overtuigd dat hij het grote lot gewonnen heeft bij een weinig geloofwaardige loterij, probeert naar Nebraska te gaan om zijn prijs op te halen.

Zijn familie maakt zich ernstige zorgen. Ze denken dat hij begint te dementeren en willen hem in een verzorgingstehuis plaatsen. Eén van zijn twee zonen besluit toch om met hem per auto het winnende lot op te halen. Tijdens de reis verwondt de oude man zich en zijn ze verplicht om te stoppen in een klein dorpje in Nebraska. In dit dorpje is de oude man geboren. Gesteund door zijn zoon, vindt de oude man herinneringen uit zijn jeugd terug. Speciaal om het verhaal extra te ondersteunen opgenomen in prachtige zwart/wit beelden. Film duurt 115 minuten. Zaal Maas en Dieze, 3 maart: Aanvang: 19:00 uur. Entree: €3,50 (incl. koffie/thee tijdens pauze)

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Vanaf donderdag 25 februari zijn de volgende onderwerpen in de planning opgenomen: Plannen over bouwen op plek Fioretti-college aan Kasteellaan - Met je huisdier naar de tandarts - Een e-book lenen bij de bibliotheek; hoe gaat dat? - Rooise Brandweer zet jubilarissen in 't zonnetje - Zegening klokken nieuwe carillon Martinuskerk - Winnaars Rooise Kwis dragen prijs over - Ondertekening plannen woningbouw Kremselen. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special: Film met beelden van winterse natuur in onze omgeving
Een productie van onze Schijndelse collega Leo van de Veerdonk Uitzending tot en met zaterdag 27 februari. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Studio-Bloem start in Rooi

Sint-Oedenrode - Op de Borchgrave, langs de Zeeman, is dinsdag Studio-Bloem geopend. Gert-Jan Pompen uit Mariahout had al langere tijd de droom om een eigen bloemenzaak te beginnen.

"Ik heb altijd op de markt gewerkt en daarna in een bloemenwinkel. Maar mijn droom was een eigen zaak. Ik heb op meerdere plekken gekeken maar deze plek sprak me meteen aan." Nu is de winkel gevuld met prachtige bloemen, planten en is er volop decoratie. Voor ieder wat wils volgens Gert-Jan.
Studio-Bloem is van dinsdag tot en met zaterdag geopend.

Open Dag Knoptorenkerk

Tijdens de boekenbeursdagen op 27 en 28 februari aanstaande staat de Knoptoren ter bezichtiging open.

Van 11.00-17.00 uur is er gelegenheid de kerk te bezichtigen of de toren te beklimmen. Het beklimmen van de toren kost € 2,- p.p., kinderen beneden de 12 jaar gratis, maar alleen onder begeleiding van een volwassene. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de Knoptorenkerk. Vanuit de toren is er een prachtig uitzicht over Sint-Oedenrode en de omgeving.

Speelgoed- en kledingmarkt

Voor de speelgoed- en kledingmarkt op zondag 20 maart in wijkcentrum Meerschot, Heistraat 22, zijn alle tafels verhuurd.

U bent van harte welkom van 10.00 tot 12.00 uur om te komen snuffelen tussen het speelgoed en de kinderkleding. De entree is €1,- t.b.v. de wijkvereniging Eerschot.

Inschrijfavond Zevensprong 2016

Dit jaar wordt de Zevensprong voor de 30e keer georganiseerd. De kindervakantieweek heeft dit jaar het thema "Trammelant in Waterland!" en gaat dit jaar plaats vinden van dinsdag 26 juli tot en met vrijdag 29 juli.

De Zevensprong is een kindervakantieweek voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs zijn natuurlijk van harte welkom!

De inschrijfavond voor de Zevensprong is op donderdag 14 april van 19.30 tot 20.00 uur bij Mariëndael. De inschrijfformulieren worden begin april op de basisscholen uitgedeeld.

Kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan of buiten Rooi een basisschool bezoeken, kunnen na 1 april een inschrijfformulier downloaden op www.zeven-sprong.nl. Het is ook mogelijk om een formulier aan te vragen via info@zeven-sprong.nl. Volg de Zevensprong ook op facebook: "Stichtingdezevensprong" en Twitter: @zevensprongROOI

Tour van NIX doet Sint-Oedenrode aan

Op 24 februari doet de landelijke Tour van NIX Sint-Oedenrode aan.

Wie van de drie is 25 jaar? Die vraag staat centraal bij de tour van NIX met de levende leeftijdsquiz. Door mee te doen aan de levende leeftijdsquiz maken de deelnemende winkels kans op de oorkonde 'Winkel van NIX'. Het is belangrijk dat gemaks- en tabakszaken altijd naar een ID vragen bij jonge tabakskopers om te voorkomen dat zij onbedoeld aan jongeren onder de 18 tabak verkopen. Daarom hanteren de gemaks- en tabakszaken in Sint-Oedenrode de stelregel om iedere jongere tot 25 naar een ID te vragen. Want het inschatten van iemands leeftijd is moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt. De Tour van Nix is een initiatief van de samenwerkende tabaks- en gemakswinkels, waarmee aangesloten wordt op de landelijke NIX18-campagne: geen alcohol en tabak onder de 18.

Donaties van Ton van der Heijden

Ruim een maand geleden overleed 'superopa' Ton van der Heijden. Deze Rooienaar ging regelmatig naar Nieuw-Zeeland om er familie op te zoeken. Hij hield ontzettend veel van het land met haar prachtige natuur. De donaties tijdens zijn uitvaart komen ten goede aan 'Forest and Bird'. Een stichting die opkomt voor de natuur in het land. In totaal is driehonderd euro opgehaald en familie van Ton heeft dit inmiddels al laten weten aan de stichting. Die namen de moeite om per brief te reageren.

Uw prachtig geschenk van 300 NZ dollar, voor de Nieuw-Zeelandse natuur, in de gedachtenis van Ton van der Heijden, zal worden gebruikt om enkele van de meest waardevolle en kwetsbare inheemse soorten en habitats van New Zealand te beschermen.

We beginnen aan een 25-jarige visie voor Forest & Bird; die campagne gaat voeren, zodat de Nieuw-Zeelandse industrie leert om te beschermen en de biodiversiteit te vergroten, voor alle zoetwaterbronnen, zodat die veilig zijn om in te zwemmen en uit te drinken, een maritieme milieu waar we trots op kunnen zijn en een carbon-neutraal land, waar de hele natuur wordt gekoesterd en beschermd en waar onze inheemse soorten kunnen gedijen, veilig van geïntroduceerde roofdieren.

Ark in the Park in Auckland, is een voorbeeld van hoe uw gift gebruikt kan worden voor het beschermen en herstellen van een aantal van de zeldzaamste diersoorten van Nieuw-Zeeland. In 2009 heeft het Ark in the Park project opnieuw ervoor gezorgd dat sommige Kokako van wilde vogels die in het centrale Noordereiland werden gevangen zijn geherintroduceerd. Sindsdien heeft de Ark 26 Kokako ontvangen van een aantal reservaten en het is nu bekend dat ze met succes zich voortplanten.
Vrijwilligers en medewerkers zijn nu hard aan het werk om mee te helpen aan een succesvolle broedseizoen.
Meer gevederde vrienden zijn er aan de Ark toegevoegd toen een verdere honderd whitehead werden gevangen op Tiritiri Maitangi in de Ark zijn losgelaten. Een verheugend aantal waarnemingen van deze vrolijk kwetterende vogels zijn inmiddels gemeld. Projecten als deze worden elke dag ondersteund met geschenken als de uwe. Wat een prachtige manier om een man die zo was geliefd bij u allen te herinneren. Ik hoop dat u het gevoel heeft dat uw gift een passend eerbetoon is en dat Ton trots zou zijn om zo nauw verbonden te zijn met een liefdadigheidsinstelling die vastbesloten is om het milieu te helpen en te beschermen voor nu en voor toekomstige generaties. Wij zijn heel erg dankbaar dat u wilde denken aan Forest & Bird in deze ongelooflijk trieste tijd voor u allen. Met zeer vriendelijke groet, Jess Winchester, Relationships Manager

Bij deze iedereen bedankt voor uw donaties namens Yvonne van Hommel – Van der Heijden en Marian de Koning – van der Heijden.

Vandalisme Koninginnelaan

Ik schrijf deze brief aan de hand van het volgende. Al jaren wordt in onze straat tijdens de weekenden veel vernield! Voor jaren terug hadden wij bloembakken staan, waarbij we iedere zondag morgen de bloemen en planten moesten verzamelen om de bloembakken weer toonbaar te maken. Vaak werd ook door de gemeente de zaak weer hersteld.

Gelukkig zijn deze vreselijke ondingen nu weg. Sinds een aantal jaren heeft de uitgaande jeugd die ons dorp gevonden heeft vanuit Schijndel er ontzettend veel plezier in om de spiegels van de auto's te trappen. Op weg naar het dorp, maar zeker 's nachts op de weg terug....
Afgelopen Carnaval was het resultaat meer dan 15(!) spiegels, helemaal kapotgetrapt! Elektrisch verstelbare spiegels die tot aan de draad gewoon afgerukt of afgetrapt waren. De schade reikt tot ver over de duizend euro. Dit weekend, de nacht van zaterdag op zondag, was het weer raak. In één nacht acht spiegels in de Koninginnelaan en dan praat ik nog niet over de Rijckevorsel van Kessellaan en de Philippusstraat.
Wat ik eigenlijk wil zeggen: WIJ ZIJN HET ZAT! Door middel van Buurtpreventie gaan we proberen de nachtelijke orde te herstellen. Voor de duidelijkheid: ik schrijf hierboven 'vanuit het Schijndelse'. Dat komt omdat het spoor leidt tot Schijndel en vice versa. Wij hopen dat door een samenwerking met de wijkagent, de Buurtpreventie en hopelijk ook de gemeente er een oplossing komt.

Ben Geerts
Koninginnelaan

Reactie op 'Mijn verhaal van het groene woud'

Zie pagina 17 in DeMooiRooiKrant van vorige week. Hierin schetst men een idyllisch beeld van genieten in het Groene Woud. De werkelijkheid gedurende de wintermaanden is echter van andere aard. De romantische bankjes waarover gesproken wordt in dit artikel zijn dan moeilijk tot niet bereikbaar. Dit vanwege het feit dat de doorgaande wegen (zandpaden, waaronder Schekenstraat, Esdoornstraat etc.) veranderd zijn in modderpaden. Vaak veroorzaakt door quads, jeeps, motoren, waardoor het genieten in het Groene Woud voor de wandelaar bijna onmogelijk wordt. Tevens is door het geluid de rust dan ver te zoeken, vooral in de weekenden. Dankzij de betonnen paden rondom de percelen van firma v.d. Berk is het gebied momenteel nog te bewandelen. Positief blijven is belangrijk, echter we moeten onze ogen niet sluiten voor wat er werkelijk gaande is.

Een fervente wandelaar en genieter van het Groene Woud

Dhr. J. v Zwam
Kastanjestraat 26

Perceel korfbalveld Nijnsel verkocht

Hret contract is getekend Foto: Gemeente

Met de ondertekening van het contract met Kemabo bv, op maandag 22 februari, is de verkoop van het korfbalveld bij Eimbert door de gemeente een feit. De gebroeders Ketelaars, eigenaren van Kemabo, hebben hierdoor de mogelijkheid om structureel door te blijven groeien.

Wethouder Jan van Burgsteden stond even stil bij de lange tijd die het geduurd heeft voordat de handtekening was gezet. Hij schreef dit toe aan de nauwkeurigheid waarmee zo'n overeenkomst moet worden opgesteld, rekening houdend met juridische en archeologische voorschriften. Dennis Ketelaars complimenteerde de gemeente. "Zonder grandioos meedenken van de gemeente was het niet gelukt." Daarna legde hij uit hoe belangrijk de uitbreiding is. "Het huidige huurpand van 450 meter groeit op dit moment uit zijn voegen. Als alles volgens planning verloopt gaat in oktober de schop in de grond. We willen beginnen met een pand van +/- 1700 meter met binnen drie jaar een uitbreiding naar een totaal van 3500 meter. Onze uitgangspositie is om alles voor eigen gebruik te bouwen. Dit neemt niet weg dat als we ruimte over hebben, dat het misschien in aanmerking gaat komen voor verhuur. Deze uitbreiding brengt uiteraard ook de nodige werkgelegenheid met zich mee. Op dit moment heeft Kemabo zeven vaste en twee parttime personeelsleden in dienst. Daarnaast huren we gemiddeld nog twee ZZP'ers per maand in. Onze verwachting is om binnen vijf jaar het personeelsbestand uit te breiden naar twintig personen. Hiervan zijn de eerste twee vacatures ondertussen een feit."

Deze week uiteraard weer een foto uit de oude doos. Weet u wie deze scheurneuzen zijn? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossingen week 7:

Ik denk dat het fam. van Dijk-de Lous is, uit de jaren 1940, zij woonden richting Rijsingen-Hoogeind.

Mevr. van Laarhoven

De foto zou Willem van Dijk en zijn vrouw Trina en een van de zonen kunnen zijn .

Bep van Zoggel

De foto is van: Wim en Trina van Dijk-Oosterholt met hun zoontje Ad. Ad heeft nu een tandartspraktijk aan de Ollandseweg. (Arcade) Geboortejaar 1951. Wim en Trina boerden waar nu Kinderbos is. In hun oude boerderij is nu de praktijk gevestigd van Van Geel.

Theo Jansen

Op de foto staat Fam. van Dijk. Wim & Trina en ik denk Harrie uit het Kinderbos

Martien van den Oever

Glow in the Dark party

Zit jij in groep 5 of 6 en wil jij graag een keer komen 'glowen' bij de Glow in the Dark EXTRA party? Dat kan op vrijdag 26 februari van 19:00 uur tot 21:00 uur bij Jeugddisco The Joy.

Je kunt je op deze avond helemaal op laten pimpen door onze glowers met glowsticks, glow make-up en zelfs glow nagelak. Het adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). Je kunt altijd mailen op discothejoy@gmail.com voor al je vragen of opmerkingen.

Zegelactie weer succes

Dat Rooienaren aan de medemens denken is inmiddels duidelijk en Sjan Swinkels kan daar over meepraten. Zij zette een Emté-zegelactie op voor de Voedselbank en net als de afgelopen twee jaar bleek dat een groot succes. Veel mensen leverden bonnen in en dat had tot gevolg dat de Voedselbank veel extra etenspakketten kon verwelkomen. "Namens de Voedselbank wil ik iedereen hartelijk bedanken", vertelt Sjan blij.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer een paar interessante vacatures.

Bestuursfuncties
Voor diverse organisaties in Schijndel en Sint-Oedenrode zoeken we bestuursleden. In goed overleg wordt afgesproken wat u doet en hoeveel tijd u daaraan besteedt. Vacatures voor bestuursleden kunt u vinden in onze vacaturebank. Bijvoorbeeld de pétanquevereniging 'Wij liggen' in Schijndel zoekt met spoed een penningmeester (vacaturenummer 16160).

Hartstichting zoekt wijkhoofden
Hartstichting afdeling Schijndel zoekt wijkhoofden (coördinatoren). In verband met het stoppen van een aantal wijkhoofden/coördinatoren i.v.m. leeftijd en verhuizing zoeken wij enthousiaste mensen die zich hiervoor willen inzetten. (vacaturenummer 15983)

Vrijwilligers verkeersexamen Schijndel
Op maandag 23 mei 2016 is het jaarlijkse verkeersexamen op de fiets. Wie wil met tweeën bij een van de controleposten zitten? (vacaturenummer 16205)

Gastvrouwen/gastheren voor dagbesteding
De dagbesteding in Schijndel zoekt mensen ter ondersteuning van de wekelijkse groepen. Dagbesteding blijkt zo'n groot succes, dat er gedacht wordt aan uitbreiding. (vacaturenummer 16022)

Boodschappenbus zoekt begeleiders
De boodschappenbus in Sint-Oedenrode zoekt begeleiders. Welzijn De Meierij en Brabantzorg Odendael gaan in Sint-Oedenrode starten met een boodschappenbus. De boodschappenbus is een dienst voor mensen die niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen en/of meer sociale contacten zouden willen. De boodschappenbus haalt de mensen thuis op en brengt ze ook weer thuis. (vacaturenummer 15939) Aanmelding/info: 073 – 5441419 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Kennis delen en inspiratie opdoen

Wil je nieuwe mensen ontmoeten? Kennis delen, inspiratie opdoen, of zo maar een kopje koffie drinken? Kom dan op woensdag 9 maart tussen 9 en 11 uur naar de Open Coffee het Groene Woud. Deze keer zijn we te gast bij Cultureel Educatief Centrum Mariëndael, Laan van Henkenshage 2, 5492 BH Sint-Oedenrode. Mariëndael is een multifunctioneel gebouw met theater waar meerdere verenigingen, stichtingen en bedrijven gebruik van maken.

Open Coffee is er voor iedereen, de gemeenschappelijke factor is dat men graag wil netwerken en kennis wil delen. Een goed initiatief om mensen met allerlei achtergronden, kennis en ervaringen bijeen te brengen. Het vooropgezette doel is op een laagdrempelige manier je persoonlijke netwerk vergroten en het delen van kennis. Open Coffee 't Groene Woud is het platform waar een ieder kan kennis delen, ideeën bespreken, brainstormen of samenwerken.

Kortom natuurlijk netwerken op zijn Brabants! Vooraf aanmelden is niet nodig.

Grondlegger van De Wit Schijndel en kampioen motorcross: 'Ik heb altijd gewonnen'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Toen Albert de Wit (77), de op één na oudste grondlegger van De Wit Schijndel, 15 jaar was mocht hij van zijn vader Grard zelf al 'handel' kopen en de winst in eigen zak steken. Als vader Grard er na lang aanhouden niet in slaagde geld te beuren van klanten, mocht de 15-jarige Albert erop af. Alles wat Albert incasseerde mocht hij zelf houden.
Albert de Wit, residerend met echtgenote Willy in een appartement in 'Borchgrave' met een prachtige uitkijk over het Kerkplein en de Markt, vertelt het pas aan het einde van een lang gesprek bij toeval. Hij is er zich nauwelijks van bewust dat hij met deze twee voorbeelden zichzelf het beste portretteert als een nuchtere 'no nonsens' handelsman. Een harde werker, die zijn vader al van jongs af aan hielp met de verkoop van legergoederen, handgemaakte matten en bezems, op markten van maandag tot en met zaterdag. En 's zondags in het winkeltje aan de Rooiseweg. Zeven dagen werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

Door Jan H.F. van der Heyden

De huidige eigenaren van De Wit Schijndel, zoon Mark (47) en dochter Yvonne (45), afficheren hun bedrijf als 'het meest complete kampeer-, tuin- en sportwarenhuis in Europa.' Als ik hun vader vraag wat dit affiche met hem doet, komt zijn nuchterheid meteen tot uiting: 'Dat ze op het goede spoor zitten.'
Albert is een man van weinig woorden als het over hemzelf gaat. Dan zijn de antwoorden in een paar zinnen op te schrijven. Maar hij is nauwelijks bij te houden als hij uitgebreid en gedetailleerd over het bedrijf praat, over de forse verbouwingen en uitbreidingen vooral, want daar is hij het meest trots op. Als we aan het gesprek beginnen, ligt al een keurig stapeltje bedrijfsdocumenten inclusief foto's naast hem klaar. 'Ik heb vast wat voorbereid,' zegt hij.
Albert de Wit was 32 toen hij het bedrijf van vader Grard in 1970 overnam, samen met zijn broers Henk, Ad en Peter. 'Het werd hem teveel, te druk, allemaal nieuwe dingen. Hij was blij dat hij het stokje kon overdragen. Het was een zeer harde werker. Hij is nog wel een hele tijd bezig gebleven met tenten opzetten buiten. Hij was het liefste buiten.'
Albert erkent dat hij heel veel van zijn ongeschoolde vader heeft geleerd. 'Van niemand méér dan van hem.' Wat Albert bijvoorbeeld leerde was het inkopen tegen contante betaling. 'Mijn vader kocht alleen maar spullen die hij ook meteen kon betalen. Ik heb hem vaak horen zeggen: "had ik maar wat meer geld." Want hoe groter je inkoopt, hoe goedkoper het product wordt. Wij moesten soms 90 cent voor een product neertellen waar anderen maar 20 cent hoefden te betalen. Maar hij had niet meer geld. Dat vond hij zo verschrikkelijk jammer.'
De vier broers De Wit specialiseerden zich. Albert en Henk met kampeerartikelen en tenten, Ad met de verkoop van automaterialen en Peter met caravans, vouwwagens en voortenten. Tussen 1980 en 1990 wordt er fors uitgebreid. Albert laat luchtfoto's zien van de gebouwen. 'We zaten behoorlijk ingesloten, konden eigenlijk geen kant uit. We moesten vier huizen wegkopen en een bos bijkopen om te kunnen uitbreiden. Vanaf 1990 hebben we steeds moeten bijkopen om groter te groeien. We konden eigenlijk niet vooruit zoals we wilden.'
Het zijn de grote succesjaren van De Wit Schijndel. De verklaring van het succes volgens Albert: 'Niet bij de pakken neerzitten. Steeds naar nieuwe dingen zoeken. Als je niks probeert, komt er ook niks uit.' Over de omzetten in die jaren wil hij niet meer kwijt dan 'vele miljoenen.'
Broer Henk laat zich in 1993 'uitkopen' door Albert. 'De aandelen waren op dat moment heel goed. Hij kon toen een mooie pot vangen.'
Drie jaar later, Albert heeft dan 26 jaar het bedrijf geleid, stapt de oudste De Wit eruit – hij is dan pas 58 - en draagt het bedrijf over aan zijn twee kinderen Mark en Yvonne. Albert: 'Mark en Yvonne draaiden al een hele poos mee en deden dat heel goed. Ik heb het geleerd van mijn vader: je moet het op tijd overzetten. Dat deed hij ook. Je moet anderen kansen geven.'
Mark en Yvonne nemen in 1998 de aandelen van hun oom Peter over en twee later die van oom Ad. 'Om te voorkomen dat hun bedrijven in handen van de concurrentie zouden vallen', verklaart Albert. En met enige trots in zijn stem en ogen verklaart hij dat de 18-jarige zoon van Mark, Bart, best al lichte interesse toont in het bedrijf.
Of Albert het bedrijf goed kon loslaten? 'Ik heel goed. Zij veel minder.' Hij wijst naar zijn echtgenote Willy (74), die ook een kleine 30 jaar in het bedrijf van haar man heeft gewerkt als inkoper van kleding. 'En', voegt hij er onmiddellijk aan toe, 'ik ben er wel blijven werken, op de achtergrond en zonder zeggenschap. Ik heb zeker nog 10 jaar meegelopen.'
Het was niet moeilijk om afscheid te nemen, vertelt hij 'want het ging goed door.' Hij roemt met trots de inzet en het vakmanschap van zoon en dochter. 'Ze doen het prima. Steeds nieuwe artikelen erbij. Veel meer sport en kleding. De tentenverkoop is verhoudingsgewijs iets achteruit gegaan. Ze zijn gestopt met caravans en vouwwagens weer teruggebracht in het assortiment.' Albert: 'Mark vond het rot om de stekker uit de caravans te trekken. Maar ik zei: 'jongen, doe het nou.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden
Foto: Jan H.F. van der Heyden

'In Zuid-Afrika kan ik gewoon Roois praten.'


Hoeveel uren hebben jullie in het bedrijf zitten?
'Heel veel. We keken niet naar uren. Nooit gedaan.' Tijd voor andere zaken hebben Albert en Willy niet gekend. 'Vaak schoten de vakanties er nog bij in.' Hobby's? Ze kijken elkaar aan. 'Eigenlijk niet.' En toch zijn Albert en Willy zeer tevreden mensen. 'We hebben het gemakkelijk gehad, vind ik zelf.' En ze hebben er ook niets voor hoeven laten, zeggen ze. Albert: 'Ik deed niks, was bij geen vereniging, deed niet aan sport, dus ik heb er ook niks voor hoeven laten. Altijd gewerkt. Tot laat in de avond. Elke avond. Ik was nooit thuis.' Willy vult aan: 'En daar waren de kinderen niet blij mee.' Albert: 'Nee, Willy heeft ze altijd goed opgevangen.'
Als ik vraag zijn eigen karakter te omschrijven, denkt hij enige tijd na, blaast wat lucht uit zijn mond, en zegt dan: 'Ik ben niet gauw over de zeik. Ik wil altijd winnen. Als ik ergens aan begin, wil ik het ook afmaken, wil ik het ook doorzetten. Maar ik zal het altijd eerst goed uitzoeken, niet in het wilde weg ergens aan beginnen.'

Nu genieten ze van het uitzicht op de zee en de bergen, van de walvissen en de dolfijnen

Hoe voelt het om niets te doen?
'Nou, gewoon. We doen alles op ons gemak, gaan samen de stad in, een dagje niksen.' Vertelt dan dat ze vier maanden per jaar in Zuid-Afrika verblijven, waar ze midden in het centrum van Plettenberg Baai, in de buurt van Kaapstad, een eigen huis hebben. Aan de achterkant van hun huis hebben ze uitzicht op zee, de lagune en de bergen, zien er walvissen en dolfijnen zwemmen. 'En', zegt Albert, 'we kunnen er gewoon Roois praten, want het Zuid-Afrikaans lijkt op het Roois. We hoefden dus geen vreemde taal te leren. Ik rijd er overal rond in mijn autootje. Zuid-Afrika gevaarlijk? Ik heb er nog nooit iets meegemaakt. Overal goede wegen, vriendelijke mensen. Ja, je moet bepaalde wijken niet bezoeken, maar dat moet je hier in Nederland ook niet doen.'
Vertelt breeduit dat hij 's morgens om half acht in de 'Maffiabar' ('het is helemaal geen maffia, maar de eigenaar is een Italiaan en daarom noemen ze het zo') de Zuid-Afrikaanse krant 'Die Burger' leest met een kopje koffie en vervolgens om negen uur verse broodjes gaat kopen en mee naar huis neemt. 'En daar heeft Willy voor de rest gezorgd.' Over de Zuid-Afrikaanse taal raakt Albert niet uitgepraat. 'Er zit niet één woord Engels in die taal, hè. Wij hier in Nederland smijten met Engelse woorden en termen. Weet je bijvoorbeeld hoe ze in Zuid-Afrika een mountainbike noemen? Een bergfiets! En een snowboarder? Een sneeuwplankrijder! Voor "hemelsbreed" zeggen ze "zoals de kraai vliegt." Een harde weg noemen ze "teerpad" en een zachte weg "stofpad." Ze schrijven de woorden ook gewoon zoals ze het uitspreken, hè: een kachel is een "kaggel." Dat zou iets voor onze Pa zijn geweest. Die schreef ook alles op zoals ie het zei.'

De twee rasechte Schijndelnaren wonen sinds 2005 in een appartement in Borchgrave, naast hun dochter Yvonne. Albert: 'Ik heb altijd en heel vroeger al gezegd: als we stoppen gaan we middenin Rooi wonen in een appartement. We woonden al die tijd zo achteraf in de Langstraat in Schijndel.'
Een hoogtepunt in zijn leven noemt Albert het kampioenschap van Nederland dat hij 1960 als 22-jarige motorcrosser op zijn BSA Gold Star 500 cc behaalde. Een dieptepunt is het overlijden van zijn vader in 1991. 'Ik had hem nog wel graag een tijdje bij me gehad.'
Hij kijkt met groot genoegen terug op zijn leven. 'Ik heb nergens spijt van. Goed geboerd, ja. Ik zou het ook niet anders doen als ik het nog een keer zou mogen overdoen. Ik heb eigenlijk altijd gewonnen.'

Geweldige opkomst Fun on Wheels

Het was een gezellige opkomst bij het Veghelse Fun on Wheels. Boven verwachting zelfs. Op 16 februari was de aftrap van een blok van tien skatelessen bij de rolschaatsvereniging Fun on Wheels.

Elke deelnemer was erg enthousiast om het skaten onder de knie te krijgen. Of men het nu voor het eerst deed of al wat langer rolden. Een happening en de kans voor iedereen om op deze locatie eens te kijken of het skaten/skeeleren echt iets voor je is. De vloer en ruimte van de Podiumzaal op de Noordkade is er uitermate geschikt en veilig voor.
Voor wie nog mee wil doen, er is altijd een plek voor jou, onder deskundige begeleiding van Hylco Broos, met ondersteuning van andere leden van Fun on Wheels. Let op de "Fun" staat bij ons altijd voorop. Aanmelden of meer info. via www.fun-on-wheels.nl.


De Blauwe Kei doet oproep aan bezoekers van de afgelopen 50 jaar

Theater De Blauwe Kei is op dit moment druk bezig met het samenstellen van de theaterbrochure van seizoen 2016-2017. Aangezien De Blauwe Kei in dit seizoen haar 50-jarig jubileum viert, blikt het theater graag terug in de tijd en vraagt daarbij hulp aan haar bezoekers van de afgelopen 50 jaar.

Om de theaterbrochure een jubileumtintje te geven is het Veghelse theater op zoek naar bezoekers die beschikken over foto's van zichzelf met een artiest die zijn genomen in de Blauwe Kei. Ook alle andere foto's die genomen zijn in het theater zijn van harte welkom. Uiteraard hoort het theater graag welke herinnering er bij de foto hoort. De leukste foto's krijgen een plaats in de brochure en de inzender ontvangt een leuke theateravond.

Iedereen die een foto van zichzelf (met artiest) in De Blauwe Kei heeft kan deze uiterlijk 6 maart per e-mail versturen naar info@blauwekei.nl. Foto's kunnen ook afgegeven worden bij de theaterkassa op werkdagen geopend tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Persoonlijke aanmelding op Zwijsen en Fioretti

Voor leerlingen van groep 8 én hun ouder(s)/verzorger(s) is de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs een flinke stap. Het Zwijsen College en het Fioretti College vinden het belangrijk om al bij de aanmelding persoonlijk kennis te maken met de nieuwe leerling en zijn of haar ouder(s)/verzorger(s). Zij nodigen u van harte uit op 7, 8 of 9 maart om uw kind persoonlijk in te schrijven.

Leerlingen verlaten hun vertrouwde schoolomgeving en komen in een compleet nieuwe dynamiek terecht. Beide scholen bieden brugklassers en hun ouder(s)/verzorger(s) daarbij de nodige begeleiding en ondersteuning. Dat begint al bij de aanmelding van het kind als nieuwe leerling.

Op maandag 7 maart en dinsdag 8 maart kunnen nieuwe leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) terecht tussen 19.00 en 21.00 uur. Op woensdag 9 maart kan dat tussen 16.00 en 17.00 uur. Voor het Zwijsen College (havo, vwo, Fast Lane vwo+ incl. gymnasium) aan het Prins Willem Alexander Sportpark 15 in Veghel en voor het Fioretti College (mavo, vmbo en praktijkonderwijs) aan de Muntelaar 4 in Veghel. Op www.fioretticollege.nl en www.zwijsencollege.nl vindt u informatie over de formulieren en gegevens die meegebracht dienen te worden.

18 / 36

Inkoop Wmo-contracten Meierijstad

Vanaf 1 januari 2017 vormen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel de gemeente Meierijstad. Op dit moment hebben de drie gemeenten nog afzonderlijke Wmo-contracten bij diverse aanbieders voor zorg en hulpmiddelen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat een inwoner van Meierijstad in 2017 met dezelfde hulpvraag wellicht andere zorg of hulpmiddelen ontvangt.

Om dit te voorkomen hebben de colleges van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel op 16 februari 2016 besloten om te streven naar één contract per Wmo-onderdeel (Begeleiding, Hulpmiddelen, Regiotaxi en Huishoudelijke verzorging) per 1 januari 2017. Uitgangspunt is dat er zo min mogelijk wijzigingen komen voor de huidige Wmo-klanten.

Klant centraal
De drie gemeenten onderzoeken of het mogelijk is de bestaande Wmo-contracten om te zetten naar gezamenlijke contracten. De klant staat hierbij centraal. Er wordt daarom gezocht naar een goed werkbare oplossing, met zo weinig mogelijk gevolgen voor de huidige klant.

Zo kunnen bijvoorbeeld bestaande contracten uitgebreid worden met nieuwe aanbieders, of kan er gekozen worden voor een overgangsperiode. De gesprekken met de aanbieders vinden binnenkort plaats.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 27/2 Derde Zondag van de Veertigdagentijd 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Piet Foolen, Paul Kempe, Miet Kuijpers, Jan en Toos van Lieshout.
Zo 28/2 Derde Zondag van de Veertigdagentijd 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Henk Gordijn, Bernard van de Laar, Pieter en Toos Verhagen – Rooijakkers, Francien van der Vleuten – Aarts, Piet van Rooij, dochter Renata en overleden familieleden van Rooij – de Groot, Harrie van der Pasch en zoontje Henkie, Cees en Toos Timmermans – van den Broek, Jan van Rooij en zoontje Marcel.
12.30 uur: Doopviering Lize van der Linden.
Ma 9u: Eucharistieviering.
Di 9u: Eucharistieviering.
Wo 9u: Eucharistieviering. 19.00u: Oecumenisch Avondgebed in de Knoptoren.
Do 9u:"Eucharistieviering.
Vrijdag Eerste Vrijdag van de Maand 10.00u in Odendael: Eucharistieviering met daarin de gemeenschappelijke ziekenzalving: toediening van het Sacrament der Zieken.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 28/2:, Dienst in Son, Predikant Ds. Mevr. W. van Seventer, Kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 28/2 11.00u
: Eucharistieviering m.m.v. Nol Ardts. Intenties: Pastoor Chris Bekx, Harrie Sijbers, Noud van Erp, Cor Verschuijten, Jan Hulsen.        

Sint Genoveva-kerk
Di 23/2
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 25/2 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 26/2 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 27/2 18.30u: Eucharistieviering. intentie: overleden ouders Versantvoort-Swinkels
Zo 28/2 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Tony Lepelaars-Verbaandert, Martina Foolen-Jansen, Ietje van Dinther-Raeven, Mia Donkers-van Heeswijk.
Di 1/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden
Wo 24/2
19.00u: Eucharistieviering, Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd, St. Martinuskerk, Sint Oedenrode
Za 27/2 18.30u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 28/2 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Son Parochiekoor
intenties: Karien van Vroonhoven (1e jaargetijde), Laurens van Vroonhoven,, Petronella van Vlokhoven-van de Ven (1e jaargetijde), Riet Schoonderwoerd- Looijmans, Emmy Govaarts-Beirens, Gerard Verbeek, Jan van den Boorn, Kees Thunissen, Bart van de Weijdeven, Zus Veeneman.
Ma 29/2 19.00u: Eucharistieviering
Wo 2/3 19.00u: Eucharistieviering, Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd, in de Knoptorenkerk in Sint Oedenrode

Odendael
zo 28/2
10.00u eucharistieviering met Odendaelkoor, intenties: Nelly Bogers - Ton van der Heijden

        

Het nieuwe 50-jarigen comité

Foto: Onbekend

Een nieuw jaar betekent nieuwe kinderen in groep 8, een met verse talenten aangevuld Rhode A1 en een nieuwe lichting bij de Jeugdnatuurwacht. Een andere club waar een nieuwe generatie om de hoek komt kijken is de 50-jarigen.

Honderden mannen en vrouwen zijn dit jaar aan de beurt om vijftig te worden. Als ze ook nog eens in Rooi op de basisschool hebben gezeten, hebben ze het plezierige recht om deel te nemen aan de 50-jarigen reünie die jaarlijks wordt gehouden in De Helden van Kien. Via DeMooiRooiKrant wordt ook dit keer het comité voorgesteld wat de festiviteiten van dit jaar gaat organiseren. Op 10 september is het zover. Dan wordt het onvergetelijke feest gehouden. Dit clubje mensen gaat u daar nog verder over informeren, samen met DeMooiRooiKrant. Maar voor het zover is… Geniet eerst maar even van deze foto!

Uitbreiding diëtistenpraktijk De Arcade

Naast Annette Broekman zijn de ervaren diëtisten Dorien Goijaerts en Stephan van Rooij vanaf 1 maart werkzaam in Diëtistenpraktijk De Arcade.

De uitbreiding biedt extra specialisaties zoals: sportvoeding, ziekte van Parkinson, coeliakie, sondevoeding, ondervoeding en ouderenzorg, naast diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht, COPD, oncologie, maag- lever-darmziekten en het groepsprogramma HappiePeople, HappieTeens en HappieKids.

Diëtistenpraktijk De Arcade en Diëtistenpraktijk Schijndel zullen in de toekomst verder gaan onder de naam Diëtistenpraktijk Meierijstad. U bent hartelijk welkom op Ollandseweg 86 te Sint – Oedenrode. Wij zijn te bereiken op tel. 0413-475673 en via www.dietistenpraktijksintoedenrode.nl / www.dpda.nl / www.dietistenpraktijkmeierijstad.nl. De diëtisten hebben contracten met alle zorgverzekeraars en zorggroepen.

Taalreiziger

Hij leefde op de woorden van
een lang, smal slingerend gedicht

een ademspoor waarin hij uitschreef
wat hij zocht en wat hem mogelijk dreef

daarin zijn eigen reisgenoot bleef
hij op weg naar verte, ieder gevonden
antwoord keerde hij om tot vraag

Zo hield hij zich socratisch met
een tweegesprek op gang, dit duurt
tot op vandaag

zolang hij tijd van leven heeft
blijft hij in woord als daad bestaan

                                                 Kees Hermis

Veertien nieuwe woningen in Kremselen

Tussen Kremselen en de Eikenstraat in Boskant komen veertien vrijstaande woningen. Negen hiervan worden ontwikkeld door projectontwikkelaar Ruimte voor Ruimte, waarmee onlangs het contract voor de aankoop van 9000 m2 werd getekend. De gemeente, die eerder de grond aankocht, gaat de resterende kavels bouwrijp maken en te koop aanbieden. Voor de ontsluiting worden ook twee nieuwe wegen aangelegd.

De huidige trainingsvelden worden in het plan niet meegenomen, antwoordde burgemeester Peter Maas donderdag in de voorbereidingscommissie op vragen van Hans Hulsen (DGS/BVT). Op zijn vraag of er bestaande woningen worden gesloopt was het antwoord: "Mogelijk." De overeenkomst voor de bouw aan het Elzenpad liet ook lang op zich wachten, merkte Hulsen op. Maas: "We hebben overeenstemming op hoofdlijnen, maar er is nog niets getekend."

Sint-Oedenrode herbergt veel vaklui. Specialisten die iets kunnen maken wat anderen in gedachten hebben. Niels Kanters is één van die specialisten. Zijn Rooise bedrijf Kanters Timmerwerken staat voor kwaliteit, service en ambachtelijk vakmanschap.

"Mede dankzij mijn ruime ervaring zijn wij gespecialiseerd in bouw- en verbouwwerkzaamheden voor particulieren en bedrijven", legt Niels uit. "Ons streven is om het door u beoogde doel te behalen, binnen het gestelde budget en tijdschema. Of het nu gaat om een nieuwbouw, aanbouw van een keuken of tuinkamer, plaatsen van een dakkapel of het vervangen van kozijnen, overal geldt dat aan al uw verwachtingen wordt voldaan."?

Verder staan wij voor een persoonlijke benadering waarbij wij u alle bouwzorgen uit handen nemen. Eén aanspreekpunt dus, en dat is wel zo gemakkelijk."

Www.kanterstimmerwerken.nl

Mark van Dijk Schilderwerken is alweer meer dan 10 jaar werkzaam in Sint-Oedenrode en omgeving. Wij verzorgen voornamelijk schilderwerk voor particulieren, maar ook bedrijven zijn bij ons aan het juiste adres. Naast schilderwerk binnen en buiten, zijn wij ook gespecialiseerd in het spuiten van muurverf, behangen en het aanbrengen van speciale verftechnieken. Ons bedrijf is in de loop der jaren uitgebreid, waardoor wij snellere service kunnen bieden. Wij werken de meeste tijd met drie schilders, waardoor mensen snel weer een netjes geschilderd huis hebben. Voor vragen of een offerte kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen op 06-21254914 of mail naar markvdijkschilderwerken@live.nl. Bezoek ons ook op Facebook."

Schoolgebouw Olland maakt plaats voor nieuwbouw

Olland - Het oude schoolgebouw op het Binnenveld in Olland gaat, na jaren leegstand, eindelijk tegen de vlakte.

Op de locatie mogen volgens het bestemmingsplan maximaal zes nieuwbouwwoningen komen, bevestigt Frans Ligtvoet van woningbouwvereniging Wovesto. Om wat voor soort woningen het gaat, en in welke sector, is nog onderwerp van overleg.

Maart's Meidenplaza Maandprogramma

Bij de Meidenplaza worden iedere woensdagmiddag van 14:00 tot 16:30 uur (m.u.v. de schoolvakanties) leuke activiteiten georganiseerd of er kan gewoon lekker als meiden onder elkaar wat gekletst worden. Voor sommige activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd.

In de maand maart kunnen meiden vanaf groep 8 deelnemen aan armbandjes knopen en rijgen met kralen (2 maart; € 1,50), beautymiddag (9 maart; gratis deelname), telefoonhoesjes maken van vilt (16 maart, € 1,50), persoonlijke fotocollage maken (23 maart; gratis deelname) en koekjes bakken, gezond en lekker! Omdat gezond eten niet duur hoeft te zijn, bieden we deze activiteit gratis aan op 30 maart (want met 1 zakje bloem en de juiste zoetstof kunnen we wel 1000 koekjes bakken!). In verband met een beperkt aantal plaatsen is inschrijven voor de activiteiten gewenst. Dit kan via m.stegenga@welzijndemeierij.nl of via meidenplaza@outlook.com De Meidenplaza is een onderdeel van Welzijn De Meierij in de gemeente Sint-Oedenrode. Tijdens de Meidenplaza worden uitsluitend activiteiten georganiseerd voor meiden uit de gemeente Sint-Oedenrode in de leeftijd van 11 t/m 15 jaar.


Vak Apart

Naam: Joep Heesakkers
Leeftijd: 18 jaar

Welke studie volg je en waar volg je de studie?
"Ik volg de studie Aviation Studies (Engineering) aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn interesse voor de luchtvaart is ontstaan vanuit mijn hobby zweefvliegen."

Wat vind je leuk aan de studie?
"Wat ik leuk vind aan mijn studie is de techniek achter een vliegtuig. Hoe dat allemaal werkt werkt en wat voor systemen zich aan boord van een vliegtuig bevinden. De vakken met betrekking tot de prestaties van vliegtuigen, zoals aerodynamica spreken mij heel erg aan."

Wat vind ik minder aan de studie?
"Wat ik minder leuk vind zijn de electrotechnische vakken, zoals Electrical Power Systems en Signal Usage & Analyses. Deze vakken vind ik minder interessant."

Wat wil je na je studie gaan doen?
"Momenteel heb ik gesolliciteerd voor de functie Vlieger bij Defensie. Dit lijkt me een super gaaf beroep. De selectie is vrij streng, de kans van slagen is dus erg klein. Wanneer me dit niet lukt, wil ik uiteindelijk piloot worden. Deze gedachte heb ik even opzij gezet, door de kleine baankans in de arbeidsmarkt."

Aan wie geef je het stokje door?
"Rowan Arts."

Foto: Rien van de Loo

Fotograaf Rien van de Loo: Bijgaand heb ik een bijzondere foto van twee ganzen die op een eksternest in het centrum van Nijnsel kennelijk een broedplaats zoeken. Heeft u ook een mooie foto gemaakt in de natuur? Stuur deze dan naar
redactie@demooirooikrant.nl

De grootste bedreiging voor onze planeet is het geloof dat iemand anders haar wel zal redden.

Robert Swann (1918-2003) Amerikaans vredes- en milieuactivist.

.n weinterkunningske zingt zowel van ermoei es van wilde.

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte ook deze foto van boven. Veel lezers van deze krant hebben hier op school gezeten.

oplossing: Antonie Lubbers

Winnaar: Mieke Vervoort
Wilgenstraat 25

Jeugd kookt voor ouderen

Foto: Lisa van de Ven

Voor de bewoners van de Lavendel en de Korenbloem op Odendael stond er vorige week dinsdag een speciaal menu op het programma. Leerlingen uit de vierde klas van het VMBO, afdeling verzorging, verzorgden die dag het diner voor de bewoners. Samen leren ze van elkaar. "De aardappels schil ik altijd met zo'n mesje, dat gaat stukken sneller."

7 leerlingen van het Elde college zijn al druk bezig in de keuken. Samen met een echte kok, Melvin Bomer, koken ze vandaag voor de ouderen op Odendael. Andijviestamppot met gehaktballen en als toetje chocoladetaart. Melvin, die wegens omstandigheden thuis is komen te zitten, heeft het erg naar zijn zin. "Er is er nu geen een die kok wil worden, maar na vanmiddag willen ze het vast allemaal."
Volgens Ingrid Gevers van Odendael is het goed dat zoiets georganiseerd wordt. "Het is goed voor de ontwikkeling en ze kunnen natuurlijk leren van elkaar. Vroeger aten de mensen andere gerechten dan nu en zo kunnen ze ideeën met elkaar uitwisselen. Dat gebeurt ook en dat is leuk om te zien."

Terwijl de gehaktballen gedraaid worden naar geheim recept van Melvin schillen Sanne (17) en Iris (16) de aardappelen. De tafel wordt mooi opgedekt en het toetje is inmiddels uit de oven gehaald. Koken voor 35 mensen is zo eenvoudig nog niet. "We doen zoiets ook twee keer in de week op school maar dit is veel leuker." Wanneer het diner wordt opgediend verschijnen ook de potten appelmoes op tafel. "Ja, dat vinden wij lekker", aldus mevrouw Koolen. Maarja als je honger hebt smaakt alles." Meneer Joosten heeft naar eigen zeggen altijd trek. "Nu ook ja. Mijn bordje is helemaal leeg, dat is een goed teken hé?" Volgens de leerlingen van het Elde college is het een geslaagde ochtend. "We kunnen hier wat van leren en het is leuk om met de ouderen mee te eten. Ze zijn erg gezellig."

Foto: Jos van Nunen

Voor het goede doel en goede gevoel

Duchenne spierdystrofie is een ernstige erfelijke spierziekte die de spieren aantast en verzwakt. De eerste verschijnselen zijn vaak al voor het tweede levensjaar zichtbaar. Op den duur kunnen de aangetaste spieren niet meer gebruikt worden. Het treft nagenoeg altijd jongens. Dit geeft aan wat voor verschrikkelijke ziekte Duchenne is. Carla van Dijk en Harold Hagelaars doen daarom mee aan Duchenne Heroes, want mede dankzij Duchenne Heroes is er hoop op een medicijn.

Carla en Harold zijn verzot op sporten. Hardlopen, fietsen, mountainbiken, het maakt ze niet uit. Toch wilden ze al langer eens aan een tocht meedoen die is gekoppeld aan een goed doel. Daarnaast is ook de uitdaging belangrijk. Een uitdaging…. dat is Duchenne Heroes! Het is namelijk een mountainbiketocht door vier landen. In zeven dagen van Saarland (D) naar Noord-Brabant over een route van 700 kilometer. Onder de naam Team Rooi gaat het Rooise sportieve duo de strijd aan. Inmiddels zijn ze al druk bezig met het werven van sponsoren om 5000 euro of meer op te halen voor het goede doel. Aangezien de tocht in september is, hebben Carla en Harold nog enkele maanden om acties op touw te zetten. Daar zijn ze nu druk mee bezig en via DeMooiRooiKrant is het te volgen! Wilt u het koppel steunen? Ga dan naar de site www.duchenneheroes.nl en sponsor hen!

De site geeft veel informatie het evenement. Misschien wilt u zelf ook wel meedoen? Dan staat er uitgelegd wat het allemaal precies inhoud. Alle deelnemers worden vermeld op de site. Zo hebben Carla en Harold dus een eigen plekje tussen de 'helden'.

Gelijke kansen

De televisiejournaals en kranten tonen mij veel beelden van ouders met kinderen. Zij vluchtten vanuit oorlogsgebieden naar Europa en hopen op een betere toekomst voor de kleintjes. Ik zie vaak prachtige jonge gezichtjes. Wat hebben die al veel meegemaakt. 'Krijgen deze kinderen in hun nieuwe vaderland dezelfde kansen als onze jongeren?' gaat er dan door mij heen. De mogelijkheden om je als mens te ontwikkelen worden vaak bepaald door de plek waar je opgroeit.

In het grote gezin waar mijn vader groot werd, was gelijke kansen krijgen helemaal niet vanzelfsprekend. Je had niet veel in te brengen en je wensen voor opleiding of werk telden nauwelijks mee. Zo mocht zijn oudste broer 'doorleren' zoals dat werd genoemd: Na de lagere school naar de Mulo en dan naar de Kweekschool om onderwijzer te worden. Mijn vader zag het met lede ogen aan. Wat had hij die kans graag zelf gekregen. Die kreeg hij wel van de meester van de zesde klas. Die liet hem soms kinderen helpen met rekenen en taal.

Ook voor de andere kinderen in het gezin had mijn opa al het pad uitgestippeld. Zijn tweede zoon vond hij geschikt later de boerderij over te nemen. Die bleef dus thuis om het vak te leren. Mijn vader kon op de plaatselijke Melkfabriek beginnen. De meisjes bleven na de lagere school thuis om moeder te helpen of werden voor kost en inwoning 'uitgeleend' aan familie of dorpsgenoten waar een paar extra handen hard nodig waren.
Mijn vader kon maar niet accepteren dat hij met 14 jaar al aan het werk moest. Hij heeft zijn teleurstelling omgebogen in een enorme studiedrift. De veelzijdigheid van de zuivelindustrie gaf hem veel mogelijkheden om zich te ontplooien. Na een lange dag hard werken stortte hij zich in de boeken. Ook later toen hij met mijn moeder zijn eigen gezin kreeg en het kindertal groeide tot vijf jongens en meisjes bleef hij studeren. Hij greep zijn kansen en kwam waar hij wilde komen. Hij werd directeur van de zuivelfabriek. Wij groeiden op met een vader die na het eten met zijn neus in de boeken zat. Het huishouden en opvoeden van de kinderen kwam daarom vooral op mijn moeders schouders terecht.

Zo leerde vader ons dat je ambitieus moet zijn om te komen waar je wilt komen. Ook dat je moet gaan voor je eigen keuzes en je door niets moet laten weerhouden. Mijn ooms en tantes begrepen niet dat mijn vader het goed vond dat mijn oudste broer naar de Filmacademie in Amsterdam ging, de tweede broer naar de Fotovakschool in Den Haag en de jongste naar de H.T.S. in Eindhoven. 'Wat moet er van die jongens terecht komen in de grote stad,' werd er gesmiespeld tijdens de familiebijeenkomsten. Mijn zus en ik gingen voor het onderwijs en maakten daarmee vaders droom waar. 'Ook meisjes moeten later voor hun eigen boterham kunnen zorgen,' was zijn visie en die stond nogal haaks op die van vele leeftijdsgenoten.

Ik was maar wat blij met zo'n vader. Ik mocht naar de Kweekschool. Ik zie me na het eindexamen nog staan tussen mijn vriendinnen op de trappen van de school. Het diploma in de hand. Ik zwaai met de bos bloemen die mijn vader uit zijn eigen tuin plukte. Apetrots op zijn dochter.

Gelijke kansen gun ik alle kinderen.

Nelleke Thijssen
schrijvers@impesant.nl

vv Nijnsel vist met succes in sponsorvijver

Afgelopen zaterdag waren er op Den Eimert weer twee leuke fotoshoots. Niet lang na het ochtendgloren verscheen Geert Jansen die vorig jaar Autobedrijf Kees Vervoort definitief overnam. Er was al langer sprake van een partnership maar in 2015 nam Geert, woonachtig in Beek en Donk, definitief de regie over van het succesvolle bedrijf aan de Schietbergweg in Nijnsel. Hij verraste Nijnsel/TVE Reclame F2 met mooie, nieuwe shirts welk gebaar de jonge gasten met een spontaan applaus honoreerden.

's Middags verscheen een van de meest traditionele families met ondernemersbloed uit Nijnsel ten tonele: de Maatschap Heijmans Elsendorp. Oftewel: pa Jos, ma Els en zoon Ralf. Langere tijd actief aan de Vresselseweg maar zes jaar geleden hun vleugels uitgeslagen in het pittoreske Elsendorp, een dorp met een uitgestrektheid die aan Australië doet denken. De jongste telg Ralf: 'We konden daar destijds een prachtig stuk grond kopen. We hebben daar alles van de grond af opgebouwd en runnen nu een prachtig bedrijf met maar liefst 15.000 zeugen. We wonen nog in Nijnsel want daar voelen we ons nog steeds thuis. In ons bedrijf zijn drie medewerkers werkzaam, twee uit Elsendorp en een uit Gemert. We sponsoren de shirts van Nijnsel B2 waar mijn jongste broer met wisselend succes zijn doel probeert schoon te houden. We dragen de club, waar ik zelf ook nog actief ben, een warm hart toe en daarom vinden we het leuk om met onze sponsoring een steentje bij te mogen dragen aan de continuïteit van deze mooie vereniging. We hebben daarom ook nog een reclamebord.'
Voorzitter Willy Kremers sprak zijn oprechte waardering uit voor beide sponsoren en gaf aan graag in te zetten op een duurzame en vruchtbare samenwerking met beide partijen.

Richard Kluijtmans Schilderwerken maakt van Rhode E10 kleurrijk team

Rhode E10 is door Richard Kluijtmans Schilderwerken voorzien van nieuwe trainingspakken.

Foto: Lambert Verhoeven
Foto: Lambert Verhoeven

Richard en Karin hebben onlangs hun eigen bedrijf opgestart. Richard is al jaren lang een ervaren vakman als het gaat over schilderwerk van o.a. woningen. "Meteen een leuke gelegenheid om het team waar onze zoon met veel plezier in speelt te voorzien van nieuwe trainingspakken waar onze nieuwe logo heel mooi op uit komt" aldus Richard. Rhode dankt Richard en Karin hartelijk voor hun bijdrage aan de club op deze wijze en wenst hun veel succes met hun nieuwe onderneming. Is uw woning toe aan professioneel schilderwerk? Bel 0413-476789

Trimhockey bij MHC Sint-Oedenrode

Hockeyclub MHC Sint-Oedenrode met iets nieuws: trimhockey. Trimhockey is voor iedereen die vrijblijvend wil hockeyen zonder competitieverplichtingen. Het laagdrempelig spelen staat centraal. Alle oud-leden of andere geïnteresseerden zijn welkom om hier aan mee te doen.

Trimhockey kan gespeeld worden door een gevarieerde groep volwassenen, al dan niet met een hockeyverleden. Een trimhockeygroep wordt gevormd door dames, heren of een combinatie van beiden. Het niveau wordt onder andere bepaald door hockeyervaring, leeftijd en fysieke gesteldheid. De trainingen staan gepland voor de maanden april, mei en juni. Kortom, als je graag (weer) wilt hockeyen, maar zonder al te veel verplichtingen dan is trimhockey zeker de moeite waard! De exacte data en tijden zullen afhankelijk van de belangstelling bepaald worden. Interesse of vragen? senioren@mhcsint-oedenrode.nl

Twee spelers scoren

Slechts twee spelers uit Sint-Oedenrode wisten afgelopen weekend het net te vinden: Simon van de Wetering en Rob van der Heijden. Allebei schoten ze twee keer raak. Dit heeft echter geen gevolgen voor de top van het klassement. Voor Simon waren het namelijk zijn eerste twee goals. Rob komt op drie in totaal.

Stefan Hulsen Nijnsel 12
Johan vd Pas Nijnsel 10
Roy vd Linden Boskant 9
Maikel Merks Boskant 8
Kyron Brus         Rhode 6
Stefan Erven Ollandia 6
Rens vd Wijdeven         Boskant 4
Nick Dortmans Nijnsel 4
Rob vd Heijden Ollandia 3
Tim Stewart        Rhode 3
Joep vd Mortel Rhode 3
Frank vd Heijden         Boskant 3
Geert van Gils Boskant 3

Handboogvereniging Ontspanning

De Rozelaer heeft op dinsdagmiddag voor de eerste keer geschoten voor de wisselbeker tegen de Vrienden van Pieter Breugel. De wedstrijd werd geschoten op 18 meter op 60 cm blazoenen. Er werd geschoten tegen een vooraf opgegeven gemiddelde. Winnaar van de wisselbeker is de vereniging, die na een uit- en thuiswedstrijd, het dichtst bij 0 eindigt.

Deze middag verzamelde Ontspanning +12 tegen de Vrienden van Pieter Breugel +13. De individuele scores van Ontspanning waren: Jan van Bergen 215 (-5), Leo van Breugel 171 (-10), Jan van Erp 213 (0), Antoon Hermes 201 (+10), Ron Spijker 166 (-9), Antoon Vervoort 229 (+9), Mart Verhoeven 235 PR (+5), Joep Verbunt 115 (10) en Jan Habraken 136 (+2). Scores Vrienden van Pieter Breugel: Frans van Ballegooy 182 (-10), Bernard Bogers 196 (-5), Huib Brews 194 (0), Paul de Groot 201 (+10), Jan Huybregs 160 (+10), Ad Keeren 185 (+9), Bart van Kollenburg 212 (0), Cees Meeuwsen 215 +10), Rinus Verhagen 173 (-1) en Gerard Theuns 202 (-10).

Op dinsdagavond heeft een team van Ontspanning thuis de 6e wedstrijd uit de 25 meter 1 pijl competitie van de NHB geschoten en eindigde hier op de 2e plaats. De individuele scores waren: Theo Passier 171 (BB), Simon Boersbroek 217 (PR), Mart Verhoeven 222, Jan van Bergen 214 en Jos van den Berg 199.
Op vrijdagavond is de 1e ZONA wedstrijd geschoten. Deze competitie gaat over de meest geschoten score van 9 (zona) na 9 wedstrijden. De 1e wedstrijd is gewonnen door Wil Kivits met 11 * 9 en een score van 212. De verdere uitslag was: Jan van Bergen 11 (195), Mart Verhoeven 9 (211), Jan van Erp 7 (171), Theo Passier 6 (181, PR-BB), Jerica van de Mortel 6 (175 PR), Beppie van Bergen 5 (196), Jos van der Veer 4 (196), Frans van der Braak 4 (180), Agnes Vissers 3 (169) en Michael Moonen 1 (105 BB). Op vrijdagavond heeft de jeugd de 6e wedstrijd uit de 25 meter 1 pijl competitie van de NHb geschoten bij L Únion Boxtel. De behaalde scores waren Rick van de Mortel 166 (PR), Ray Matuszwesky 178, Dione Mesu 220, Floris Mesu 229, Simon Roumen 135 en Tim Hulsen 193. Op zaterdagavond en zondagmiddag hebben enkele schutters van Ontspanning deel genomen aan het koppeltoernooi bij de Rozenjagers in Eerde. Theo Passier schoot op zondagmorgen bij een inhaalwedstrijd 25m1p opnieuw een PR met een score van 182 (BB).
Op maandagavond hebben de Vrienden van Pieter Breugel hun clubavond. Dinsdagmiddag schiet de Rozelaer en op vrijdagavond de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

VDZ Racing start seizoen 2016 in Zandvoort

Op zaterdag 27 februari start het Nederlandse rallyseizoen weer met de Circuit Short Rally op het Circuit Park Zandvoort, en natuurlijk ontbreekt VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigatrice Ilse van de Sande, niet op de startlijst. Al sinds de start van het rallyteam staat deze rally jaarlijks op het programma.

De servicemannen van VDZ Racing hebben het rallywapen in de winter helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd zodat er met de auto weer om mooie resultaten gestreden kan worden. Naast de seizoensopener staat de Nissan 350Z Challenge ook weer op het programma in 2016. Verder zal de Peugeot 205 GTi ook weer in Nederland gaan rijden, daarover later meer. Verder zal het team aan zoveel mogelijk wedstrijden in Nederland deelnemen om een hoge klassering in het Rally Club Holland af te dwingen aan het einde van het seizoen. Ook staan enkele buitenlandse wedstrijden op het programma. De ambitie voor de Nissan 350Z Challenge is het kampioenschap. Roel: "Ik kijk enorm uit naar seizoen 2016! Vorig jaar hebben Ilse en ik enorme stappen gemaakt en daar gaan we dit jaar hopelijk de vruchten van plukken. De voorgaande 2 jaren hebben we in Zandvoort de Nissan-klasse gewonnen en dat is voor dit jaar ook het doel, alsmede natuurlijk weer ritme opdoen om straks in de Nissan 350Z Challenge hoge ogen te gaan gooien."

Druk weekend voor Nijnselse ruiters en amazones

Dit weekend werd er weer gesprongen in Velddriel en Nistelrode. Juliët Bosshard en Eline Peters startten hun paarden op een springwedstrijd in Nistelrode.

Eline en haar paard Forever Alve reden twee foutloze parcoursen en met 72,5 stijlpunten behaalden zij de vijfde prijs. Juliët en haar paard Dutch Pride reden in de klasse L twee foutloze rondes en behaalden de derde prijs. Judith en Marwin van den Nieuwenhuijzen en Marloes van Stiphout reisden af naar Velddriel voor een springwedstrijd. In de klasse B eindigde Judith en haar paard Loesje van de Soniuswijck met een tweede prijs in de klasse B.

Marloes en haar paard Figaro eindigde in het springen klasse B met een vierde prijs. In de klasse M kwam Marwin aan de start met Eton. Na twee foutloze parcoursen behaalden ze de tweede prijs. Op zondag startte Marwin zijn paard Fien in het springen klasse M. Na een snelle barrage eindigde dit duo met een eerste prijs. In de klasse Z/ZZ werden in de prijsuitreiking zowel de eerste als de tweede plaats bezet door Marwin. Met zijn nieuwe troef Zelena eindigde hij als eerste en met ERP van WWW.Olland.biz als tweede. Volgend weekend vinden in de Mortel de Brabantse kampioenschappen springen voor paarden plaats. De volgende Nijnselse ruiters gaan hier in diverse klassen strijden voor de hoogste eer. Noortje Gevers, Anouk van den Nieuwenhuijzen,Marloes van Stiphout, Nicole Gevers, Marwin van den Nieuwenhuijzen, Suzan van Gastel, Thom van Dijck en Mandy Jansen. De wedstrijden vinden plaats in Manege het Zwarte Water op 27 en 28 Februari.

Eveline van der Looij en Esprit in de prijzen

Afgelopen weekend vonden de Brabantse Kampioenschappen pony's plaats in Manege 't Zwarte Water te De Mortel. In de klasse D/E-L deed namens de RPPR mee, Eveline van der Looij met Esprit. Eveline herstellende van een longontsteking wilde absoluut deze wedstrijd niet afzeggen, naast een ticket voor de Nederlandse kampioenschappen was er ook deelname aan Indoor Brabant te verdienen. De beste 5 mogen naar Ermelo, de beste 20 geklasseerde mogen op 13 maart aantreden bij het "grote werk" Indoor Brabant.

In de eerste omloop met 53 combinaties bleef Eveline en Esprit foutloos, gelijk 29 andere combinaties, waarna de barrage volgde. Hier werd duidelijk dat het parcours duidelijk in het voordeel was van de D-pony's, de wendbaarheid gaf de doodslag om tot een snelle eindtijd te komen. Eveline en Esprit leverde een geweldige prestatie om van alle 6 E- combinaties als enige foutloos te zijn en daarmee de beste E-L combinatie te zijn van indoor 2016. In de totaal ranking werd de 11 de plaats behaald. Wedstrijd omroeper Ard van de Eertwegh prees de combinatie voor het doorzettingsvermogen met de herstellende Eveline. Secretariaat lid voor de Brabantse kampioenschappen Henny Merks was verheugd om Eveline mede te delen dat zij mag aantreden in de grote ring op Indoor Brabant.

Voor de paarden staat aankomend weekend in het teken van de kampioenschappen. Afgelopen weekend werd door menig ruiter en amazone ter voorbereiding deelgenomen aan de wedstrijden in Velddriel en Nistelrode. Anne van Liempde en Falanda zijn in vorm. In Velddriel reed deze combinatie twee mooie foutloze rondes in de klasse B wat werd beloond met de eerste prijs. Isabel Geers en Alexander kwamen aan de start in de klasse L, de balken bleven liggen wat resulteerde in een zesde prijs. Haar zus Julia Geers reed met Darwin het M parcours binnen, na twee rondes werd deze combinatie vierde. Sanny van der Velden en haar Esta vertrokken naar Nistelrode. Ook zij reden twee mooie rondes en werden tweede in de klasse B.

Ryan Lo-A-Njoe derde in Europa Cup

Nu komt het grote werk er echt aan na al die jaren hard werken voor Dewy en Ryan Lo-A-Njoe.

Op uitnodiging van de Judo Bond Nederland mochten ze mee naar Italië. Dewy is nog erg jong in de klasse tot -18 jaar. Toch wist zij haar eerste partij te winnen van de kampioen van Oostenrijk. In haar tweede partij kwam ze op achterstand met yugo en dit kon zij niet meer rechtzetten.
Ryan had in de eerste ronde een vrij loting. In zijn eerste pot wist hij te winnen met omstrengeling van een Italiaan, vervolgens kreeg zijn Zwitserse tegenstander twee straffen en ging Ryan nog steeds erg goed. Toen kwam hij een Kroaat tegen die ook met ippon van de mat af moest. Even later een sterke Hongaar voor hem. Deze wist de zegetocht van Ryan te stoppen en werd uiteindelijk kampioen. Strijd om het brons: Het werd de Zwitser een beetje zwart voor de ogen toen Ryan hem in een stevige Sankaku techniek liet afkloppen. Vol trots stond Ryan even later te stralen op het podium.
Ook Erik Markgraaff en Cor van der Heijden gingen dit weekeinde op pad om hun krachten te meten. In Brussel werd het Marcel Klaus Judo Kata Tournament gehouden. Dit is in Europa het grootste Kata toernooi. Veel deelnemers van het EK en WK van het afgelopen jaar gaven daar acte de presence. Voor Eric en Cor was dit een mooi moment om te kijken hoe het gesteld is met de voorbereiding voor het NK op 13 maart. Het koppel wist niet de finale te behalen, ze waren tevreden over de uitvoering. Bondscoach Wil Lüschen gaf het tweetal nog wat aandachtspunten mee. Maar moest ook de sterke punten benoemen, vooral de standvastigheid van Cor in de eindcontrole. Hij zag nog steeds in een stijgende lijn. Dat stelde Eric en Cor gerust in hun voorbereiding voor weer een lang seizoen met vele belangrijke evenementen.        

Sydney vierde bij Brabantse Kampioenschappen

Sydney Renders van de Vresselse Ruiters mocht het spits afbijten met haar pony Ramona. Samen zijn ze de laatste tijd goed in vorm.

Ze reed een keurig foutloos rondje met maar liefst 47 deelnemers in de strijd. Daarna mochten er dertig stuks barage rijden. Dat is erg veel, dus er moet een snelle tijd neergezet worden om bij de prijzen te horen. Dat deed Sydney dan ook. Ze werd beloond met een heel mooie vierde prijs. Nu mag ze naar de Nederlandse Kampioenschappen in Ermelo en als kers op de taart mag ze op Indoor Brabant rijden in Den Bosch, dat gehouden wordt van 10 tot 13 maart. Anne en Nina hadden wat pechfouten en bleven buiten de prijzen. Vorige week behaalde Sydney ook nog een mooie derde prijs in Berlicum.

KV Rooi pakt belangrijke punten

Deze week stond de uitwedstrijd tegen Bladella op het programma. Met het einde van de competitie in zicht, zou punten pakken tegen Bladella enorm belangrijk zijn. Als KV Rooi deze wedstrijd wist te winnen, zitten ze nog steeds bij de top 3. De meiden begonnen dan ook allemaal met een enorm grote motivatie aan de wedstrijd.

Ondanks dat Rooi fel aan de wedstrijd begon, kwamen ze al snel achter met 0-1. Hier kwam snel een antwoord van KV Rooi op en zorgde een afstandsschot voor de gelijkmaker. Hierna ging het lange tijd gelijk op en was de stand na 23 minuten 3-3. Bladella speelde hoog tempo maar Rooi probeerde hier niet in mee te gaan en hun eigen spel te blijven spelen. Net voor de rust werd de 4-5 gemaakt. Een belangrijk doelpunt waardoor er met een voorsprong de rust in kon worden gegaan.

Het doel was dan ook zo snel mogelijk de stand uitbreiden en dit vol te houden. Dit lukte en al snel na rust stond het 4-8. Hierna was er een moment van onoplettendheid waardoor Bladella drie keer achter wist te scoren. Dit bracht de stand op 7-8 en Rooi moest zich snel gaan herpakken om de winst nog mee naar huis te kunnen nemen. Met nog 20 minuten te spelen moest Rooi proberen het hoge tempo te blijven spelen en geconcentreerd de wedstrijd uit te spelen. Dit werd goed opgepakt en Rooi kon als sterkste van de twee ploegen de wedstrijd uitspelen. Er werd nog vier keer gescoord door KV Rooi waardoor de eindstand op 7-12 kwam.

Een belangrijke en goede overwinning van de dames. Volgende week staat Klick '15 op het programma, wederom een belangrijke wedstrijd om bij de bovenste drie te blijven. De wedstrijd wordt om 15.30u in De Streepen gespeeld.

Odisco wint belangrijke wedstrijd voor lijfsbehoud

Odisco speelde afgelopen zondag tegen Eyckelkorf 1 uit Bergeyk. Odisco zou bij winst het verschil op de ranglijst kunnen vergroten en dus een belangrijk gaatje kunnen slaan.

Odisco kwam binnen 10 minuten op een 4-1 voorsprong via Lienke Merks, Marlon van Heeswijk, Lisa Wouters en Meike Leenderts. Odisco bleef geconcentreerd verdedigen en had veel dreiging in de aanval. Zo kon de ploeg uitlopen naar een 8-4 ruststand. Doelpunten van Marlon van Heeswijk (2x), Lienke Merks en Lisa Wouters.
De voorsprong behouden was het voornaamste doel. Na rust had Odisco veel moeite met het creëren van kansen en de kansen die er waren, werden niet benut. Zo kon Eyckelkorf terugkomen naar 8-7. Pas na twaalf minuten wist Odisco weer te scoren via Marlon van Heeswijk. Hierna bleef de wedstrijd in evenwicht en speelde Odisco de wedstrijd slim uit. Met doelpunten van Floor van Heeswijk (2x) en Lisa Wouters wist Odisco deze belangrijke wedstrijd te winnen met 12-9. Door deze overwinning en puntverlies van directe tegenstanders, zijn de dames uit Olland veilig in de strijd tegen degradatie! Odisco speelde een goede eerste helft, maar had veel moeite om in de tweede helft de wedstrijd definitief te beslissen.

Volgende week speelt Odisco om 14.35u uit in Den Dungen tegen de ongeslagen kampioen Flash.

KV Nijnsel neemt punten mee naar huis

De strijd om twee punten werd zondag gestreden in Schijndel. Alico 1 was de tegenstander voor KV Nijnsel.

De teams waren aan elkaar gewaagd waardoor er relatief weinig doelpunten werden gescoord. Na een dik kwartier spelen was de stand 2-2. Echter wist Alico op voorsprong te komen door met drie ballen de korf te raken. Maar niet voor lang, want Nijnsel reageerde snel op dit snel spel en scoorde in korte tijd ook twee maal van afstand. Met 5-4 op het scorebord ging Nijnsel de rust in. Nog even leek het een erg spannende wedstrijd te worden. Toch was het Nijnsel die in de tweede helft de kansen goed wist te benutten en daardoor loskwam van Alico. Nijnsel maakte het de tegenstander moeilijk en scoorde zelf de ene mooie doorloopbal naar de andere waardoor de Schijndelse ploeg geen schijn van kans meer had. Het was 6-12 in het voordeel van Nijnsel toen het eindsignaal van de scheidschetsrechter te horen was.

Doelpunten: Myrna Foolen (6x), Sandra Verhagen (2x), Astrid van de Laar, Judith van den Nieuwenhuijzen, Nicole de Koning, Selly van Roosmalen (1x).

NJBB Winteravondcompetitie Cloeck en Moedigh

Team 1 wist uit tegen Oisterwijk 1 nipt de overwinning naar zich toe te trekken. Voor men aan de laatste speelronde begon was de tussenstand nog 3-3 en was nog alles open.

Door overwinningen in de laatste speelronde van de triplets Marco/Igor/Joris en Gerrie/Wim/André kwam het uiteindelijk nog goed (4-5). Een belangrijke overwinning omdat het team hiermee de eindoverwinning in de hoofdklasse met nog 1 te spelen wedstrijd wist veilig te stellen. Team 2 wist in de hoofdklasse thuis eveneens te winnen en wel van Tilburg 1 (5-4). Het team heeft hiermee weer aansluiting met de onderste teams in de hoofdklasse. Team 3 ging in de 1e klasse nipt onderuit in haar uitwedstrijd tegen Tilburg 3 (5-4), nadat de tussenstand eveneens 3-3 was. Dit lag niet aan het triplet Toon Bergen/Maria van Berkel/Tiny vd Donk die 3 van de 4 partijen op hun naam schreven. Team 4 boekte thuis tegen Oisterwijk 4 in de hoofdklasse een belangrijke overwinning (6-3) en houdt daarmee zicht op de eindoverwinning in de 2e klasse. Het triplet Karel Kreijveld/Nelly Hendriks/Toos Hazenberg boekte hiervan 3 winstpartijen.

Clubkampioenschap tripletten 2016
De strijd om het clubkampioenschap tripletten 2016 is los gebarsten. 19 tripletten dingen mee naar de titel. In poule A wisten de tripletten Frenk van Mierlo/Rob van Berkel/Jos van Eck (2 +21), Hennie van Eck/Jan vd Loo/Ria vd Loo (2 +13) en Mariet Verschuijten/Jan van Thienen/Wil Passier (2 +11) en in poule B de tripletten Toon Bergen/Karel Kreijveld/Huub van Abeelen (2 +13) en Mien vd Velden/Lineke den Boer/Ad Ketelaars (2 +9) de eerste kleine verschillen te boeken met de rest van het deelnemersveld.

Volop activiteiten Boulesvereniging De Klutsers

De winter heeft zich van de goede kant laten zien. Toch broeit het van de activiteiten bij de Klutsers nu het zomerseizoen nadert. Dat wil niet zeggen dat het boulen in de winter stil ligt. Elke dinsdagavond wordt er gestreden om de winst bij de interne competitie in de hal van Cloeck & Moedigh.

Daarnaast is er een team van twaalf mensen dat deelneemt aan een dorpencompetitie. Hieraan doen mee: Lieshout, Aarle Rixtel, Gemert, Erp en Boekel. Gebleken is dat het team van de Klutsers zich goed in kracht kan meten met de overige deelnemers. Er zijn echter nog drie wedstrijden te spelen alvorens een uitslag te kunnen vermelden. Ook is er een website in ontwikkeling die over een maand beschikbaar zal zijn.
Per 4 april vangen de wedstrijden aan op het eigen complex op tien banen achter ontmoetingscentrum De Beckart. Ook in het zomerseizoen worden naast de achttien toernooien twee kaartavonden en een clubfeestdag, weer een interne competitie gespeeld. De club bevat altijd rond de vijftig leden. Niettemin kan de vereniging ook dit jaar weer nieuwe leden gebruiken. Nieuwe aanwas is een must om te voorkomen dat de club vergrijst. Mensen die geïnteresseerd zijn, zijn van harte welkom. Voor opvang en begeleiding wordt steeds goed gezorgd. Info: Toos Sanders, 0623050762, Rien van der Loo, 474165, Dinie van Esch, 472064 of Truus Naus, 477023.

Vrijwilligers in het zonnetje

Op 19 februari heeft het 'clubkanjerfeest' plaatsgevonden bij TV de Kienehoef. Het doel van deze avond is om alle vrijwilligers te bedanken die zich gedurende het afgelopen jaar hebben ingezet voor de vereniging.

Tevens wordt elk jaar één vrijwilliger specifiek in het zonnetje gezet. Dit jaar is Nelly van de Wetering verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Nelly zet zich al vele jaren in voor de vereniging en sinds drie jaar is zij toernooileider van het Open Toernooi. Naast deze verkiezing en het gezellig bijkletsen met elkaar, is er ook altijd een activiteit. Dit jaar was het een mini Rooise quiz / TV de Kienehoef quiz. Onder het genot van een drankje en de door De Beleving verzorgde hapjes bogen de elf teams zich fanatiek over diverse quiz-, doe-, proef- en zoekvragen. Ze kijken terug op een zeer geslaagde feestavond. De organisatie wil graag De Beleving, DeMooiRooiKrant en de apotheek bedanken voor hun bijdrage aan dit feest.
Tot slot willen ze alle vrijwilligers hartelijk danken voor de inzet het afgelopen jaar.

MHC D3 beste in de zaal

Deze jonge hockeyers van MHC D3 zijn afgelopen weekend kampioen geworden in de zaal.

De wedstrijd tegen Best was zeer spannend en werd met 2-3 gewonnen. Van linksboven tot onder: Job Saris, Julian van Hamond, Guus van Stiphout, Stijn van der Linden, Ton van Weert, Tristan van Erp, Bob Ploegmakers, Tijn Seegers, Luka van de Wijdeven, Coach Geert Saris, Olivier Bach.

Rooise Heidetoernooi 2016

Het Rooise Heidetoernooi wordt gehouden van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart en vindt dit jaar plaats bij T.V. de Kienehoef.

Voor veel tennissers een mooie gelegenheid om zich in te slaan voor het Kienehoef Open of als voorbereiding voor de voorjaarscompetitie. Dit jaar heeft de toernooicommissie weer nieuwe plannen om de avond tot een nog groter succes te maken, dus zorg dat u erbij bent! Inschrijven kan nog tot en met 28 februari!

Brons voor Anouk van den Brand

v.l.n.r. Anouk, Kaya, Juul, Sterre en Amy

In het weekend van 20 en 21 februari vonden in Oss de regio- en toestelkampioenschappen Divisie 3 en de voorwedstrijden voor de categorie Jeugd I – D1 plaats.

Anouk op het podium

Zowel Sterre van den Brand (Junior) als Jade van Vechel (Senior) wisten zich eerder dit seizoen te plaatsen voor de regio- en toestelfinales Divisie 3. Sterre turnde beide finales sterk. Op de drie zolendraaien op brug na (in plaats van één) turnde ze en bijna foutloze meerkamp tijdens de regiokampioenschappen. In het eindklassement behaalde ze een keurige 22e plaats. Tijdens de toestelfinale sprong werd Sterre knap 5e. Bij Jade ging het wat minder. Ondanks pijn in de rug begon zij haar wedstrijd goed op sprong en brug. Op het derde onderdeel, balk, besloten Jade en haar trainster het boogje in Jade's oefening te vervangen voor de losse rol. Jade bleef knap op de balk staan en was terecht tevreden met haar balkoefening. Op vloer ging het echter mis. Na een verkeerde landing tijdens de eerste serie moest Jade de wedstrijdvloer verlaten. Ook de toestelfinale balk heeft zij om die reden aan zich voorbij moeten laten gaan. Gelukkig gaat het inmiddels weer beter met Jade. Juul van Bogget, Anouk van den Brand, Amy Jones en Kaya van der Wijst turnden dit weekend hun individuele voorwedstrijd, van waaruit zij zich konden kwalificeren voor de regiokampioenschappen en één of meerdere toestelfinales. De meiden begonnen op vloer, waar vooral Amy uitblonk. Haar oefening werd door de jury beloond met 13,750 pt, wat ruimschoots de eerste plek in de wedstrijd opleverde en dus een welverdiende vloerfinale. Ook Kaya liet een sterk optreden op vloer zien. Op het tweede toestel was het Anouk die er letterlijk bovenuit sprong. Met twee half in / half uit-sprongen sprong Anouk zich naar de tweede plaats op dit onderdeel. Ook voor Anouk dus een toestelfinale. Op het derde onderdeel, de brug, veroverde ze wederom een plekje in de toestelfinale. Ditmaal door de derde score neer te zetten. Ook Kaya liet een sterk optreden op de brug zien, goed voor een knappe 7e plaats op dit toestel. De meiden sloten de wedstrijd af op het onderdeel balk. Juul deed dit voortreffelijk en met 13,550 pt heeft zij zich als eerste geplaatst voor de balkfinale. Bij Kaya ging het helaas wat minder op balk. Hoewel zij er met de lastige onderdelen knap op wist te blijven staan kostte twee vergeten draaitjes haar uiteindelijk vier volle punten en daarmee ook een plek in de regiofinale. De andere meiden slaagden er wel in zich te plaatsen. Anouk bleek zelfs 3e te zijn geworden en nam op het podium trots de bronzen medaille in ontvangst.

Pupil van de Week: Ruth van den Hengel

Ik ben Ruth van den Hengel, 8 jaar en zit in groep 5 van de basisschool in Nijnsel. Ik voetbal bij de F1, waar ik meestal in de spits mag staan. Dit doe ik altijd met veel plezier. Mijn broertje Lars en mijn mama zijn ook lid van de voetbalclub. Mijn favoriete trainers zijn: mijn mama, Doreen, Dennis en Willem. Adrie is mijn favoriete leider. Kom zondag 28 februari allemaal kijken naar de wedstrijd van Nijnsel /TVE Reclame 1- Hilvaria1. Ik ben dan de 'Pupil van de Week. Shirtsponsor: Installatietechniek L. van de Biggelaar

Pupil v.d. Week Ollandia: Anne van Hoof

Afgelopen zondag mocht Anne van Hoof als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen. Anne is 8 jaar oud en zij woont samen met haar zussen Roos, Sophie en Julia in Olland. Zij zit in groep 5 van Bs. De Sprongh. Later hoopt ze profvoetbalster of CliniClown te worden. Anne voetbalt in de F2. Haar favoriete voetbalclub is PSV. Anne houdt ook van piano en cornet spelen. Daarnaast houdt ze van musicals. Zij heeft een hond Sassa, een kat James en heel veel koeien.

Pupil van de wedstrijd: Lieke Gevers

De 9-jarige Lieke Gevers is zondag 28 februari "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen FC Uden 1.

Lieke voetbalt in de F6. Lieke is een rots in de branding voor de verdediging. Ooit hoopt ze in Dames 1 van Rhode te spelen. Haar favoriete club is PSV. Lieke zit op basisschool Eerschot in groep 6A. Ze vindt eigenlijk wel alles leuk op school maar taal en spelling springt er boven uit. Rhode wenst Lieke een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Rooise Biljart Competitie

In ronde 18 een uitstekende score van 95 punten voor Oud Rooij. Ook Kofferen en de Beurs deden het goed.

86. Korte partijen: Peter Kempe (Beurs) 30 car. in 6 beurten waarbij een serie van 13 (moy. 5), Harrie Toelen (D'n Toel) 24 car. in 10 beurten (moy. 2.4), Renée Wisse (Dorpsherberg) 20 car. in 11 beurten (moy. 1,81), Peter van Driel (Boskant) 28 car. in 12 beurten (moy. 2,33), Gijs van Aarle (Oud Rooij) 36 bandstoten in 13 beurten waarbij een serie van 15 (moy. 2,76), Theo Tebbertman (Boskant) 48 car. in 14 beurten (moy. 3,42), Theo van Hastenberg (Beurs) 30 car. in 14 beurten (moy. 2,14), Hans de Wit (Oud Rooij) 28 car.in 14 beurten (moy. 2) en Mark Huibers (Gin Keus) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42). Uitslagen:B.C. Eerschot – Kofferen 54-86, Boskant – Dorpsherberg 74-66, D'n Toel – Wellie Winne Welles 71-69, 't Pumpke – Beurs 54-86, Wapen van Eerschot – Oud Rooij 45-95, Gin Keus – Jachtrust 74-66. St.Joris was vrij.
Stand: 1 D'n Toel (17) 1341, 2 Kofferen (17) 1233, 3 Oud Rooij (17) 1232, 4 Jachtrust (17) 1210, 5 Beurs (17) 1198, 6 Wellie Winne Welles (17) 1187, 7 St.Joris (16) 1164, 8 B.C. Eerschot (17) 1151, 9 Dorpsherberg (17) 1127, 10 Gin Keus (16) 1061, 11 Wapen van Eerschot (16) 1054, 12 Boskant (16) 1047, 13 't Pumpke (16) 1036. Programma Ma. 22 febr. B.C. Eerschot – D'n Toel, Kofferen – 't Pumpke Di. 23 febr. Dorpsherberg – Gin Keus, Oud Rooij – St.Joris Do. 25 febr. Wellie Winne Welles – Boskant, Beurs – Wapen van Eerschot Jachtrust is vrij.

Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen

Aanstaande weekend - vanaf vrijdagavond – staan de algemeen bekende Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen softtip darten weer op de agenda.

Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt georganiseerd door Bullshooter Rooi in samenwerking met Olland Events. Hier komen zo'n driehonderd bekende en minder bekende darters op af. Met een gegarandeerde prijzenpot van 1500 euro is dit zeker een aanrader voor de hele Benelux . Het wordt op niveau ingedeeld, dus heb je nooit een pijl gegooid? Dan maak je nog steeds een kans. Op zondag middag om 15.00 uur is er voor de kleintjes een kinderdarttoernooitje en op zaterdag een extra gezellige avond.

Op een goed bespeelbaar veld maar onder lastige weersomstandigheden, de wind was hinderlijk om goed voetbal op de mat te leggen, heeft Rhode een gemakkelijke zege behaald op Avesteyn uit Dinther. Rhode, koploper in de derde klasse, zal voorlopig met ploegen te maken krijgen die met een verdedigende opstelling voetballen om resultaat te kunnen boeken In Sint-Oedenrode.

De eerste helft was een matte partij voetbal waarin Avesteyn vanuit een verdedigende opstelling het aanvallend ingestelde Rhode lastig maakte. Rhode begon agressief, maar dit leidde nog niet tot echte kansen. Een hard schot van Joep van de Mortel in de vierde minuut kon de keeper van Avestyn nog weren. Aan de andere kant was er een gevaarlijke situatie waarbij de bal op de bovenkant van het Rhode-doel belandde. In de vijftiende minuut kwam Rhode verdiend op voorsprong door een mooi doelpunt van Simon van de Wetering. Direct daarna werd het bijna 2–0 . Uit een corner creëerde Teun Latijnhouwers een kans die net geen doelpunt opleverde. Avesteyn probeerde met afstandsschoten de Rhode-keeper te verslaan. Er zat te weinig overtuiging in het spel van Avesteyn. De Rhode verdediging speelde een sterke partij en gaf geen kans weg. De ruststand was 1 – 0.

Direct na de rust begon Avesteyn enigszins aanvallender te voetballen, dit leidde tot grote kansen voor de Rhode-aanvallers Teun Latijnhouwers en Simon van de Wetering kregen kansen om de voorsprong te vergroten, helaas stond hun vizier net niet scherp genoeg. Toch kon een tweede doelpunt voor Rhode niet uitblijven gelet op de vele scoringsmogelijkheden. De 2 -0 in de zesenzestigste minuut was dan ook verdiend. Een hard schot van Simon van de Wetering kon de Avesteyn-keeper niet weren en de 2- 0 stond op het scorebord. Rhode bleef de bovenliggende partij maar was niet zorgvuldig genoeg in de afweking van de kansen, want gelet op het speelbeeld had de overwinning groter moeten zijn. Joep Vermelfoort schoot in de negentigste minuut tegen de paal ,meer zat er niet in.

Na negentig minuten voetbal floot de goed leidende scheidsrechter Schenk uit Roermond deze sportieve wedstrijd af en blijft Rhode koploper in de derde klasse.

Aanstaande zondag: Rhode – FC Uden
FC Uden, bij de aanvang van de competitie getipt als één van de kanshebbers voor de titel, heeft dit tot heden niet kunnen waarmaken. FC Uden staat de negende plaats met 8 punten achterstand op Rhode. Wil FC Uden nog meedoen om het kampioenschap, dan zal er gewonnen moeten worden van Rhode. De eerste in Uden wedstrijd op 13 september verloor Rhode, onverdiend, met 2 – 1. Rhode is uit op revanche voor deze nederlaag en zal ook na 16 speeldagen koploper willen blijven.