DeMooiRooiKrant

16 mei 2018

DeMooiRooiKrant 16 mei 2018


Foto: Hans van den Wijngaard

Bij de toerfietsers heeft Hemelvaartsdag inmiddels een vaste plaats in de agenda. Dan is het 'Rondom Meierijstad', een toertocht van 150 kilometer voor het goede doel, door en rond de gemeente Meierijstad. Rijden als een echte prof, onder begeleiding van motards van de politie en bij elke verkeerslicht door mogen rijden ongeacht de kleur die dan net brandt. De opbrengst van de tocht is dit jaar voor Dream4Kids, een organisatie die kinderen na een traumatische ervaring weer een duwtje in de rug geeft.

De toertocht bestond uit twee lussen van elk zo'n 75 kilometer. Voor de middag reden de ruim honderd deelnemers via Nijnsel, Son en Breugel, Best, Oirschot, Boxtel, Schijndel, Olland en Boxtel weer terug naar restaurant de Beleving. Daar startte 's morgens om tien uur de eerste ronde. Na een pauze van dertig minuten, stond om een uur de start van de tweede lus op het programma. Nu lagen Eerde, Zijtaart, Veghel, Mariaheide, Erp, Keldonk, Boerdonk, Beek en Donk en Mariahout op de route.

Pech, dubbelpech, heel veel pech
Na de zomerse dagen van de eerste helft van de week was het donderdagochtend wel net even anders met het weer. Het regende niet, maar wie zei dat het helemaal droog was, die sprak ook niet de waarheid. Toch lieten de echte diehards zich er niet van weerhouden om op de fiets te stappen. Wat de experts al hadden verwacht, namelijk dat door de regen van de afgelopen nacht de kans op lekke banden groot zou zijn, bleek al vrij snel. Nog voordat het peloton goed en wel in Best was, stonden de volgwagens al twee keer stil bij rijders met een lekke band. Daar waar het lukte om de eerste renner snel met een nieuw wiel weer op weg te helpen, had de tweede pechvogel minder geluk. Voor zijn bijzondere fiets met speciale onderdelen waren er in de volgwagen geen passende reserveonderdelen voor handen. Terwijl het peloton met de servicewagen van Bike SOS al in volle vaart richting Oirschot stormde, restte de onfortuinlijke renner niets anders dan zelf zijn band te plakken. Al met al zat het de man niet mee, want nog geen kilometer verder was zijn band weer plat. Met de fiets op het dak bracht de volgwagen de renner naar Boxtel, waar hij op een andere fiets aan zou sluiten bij het peloton. Aan zou sluiten.... ware het niet dat zijn schoenen niet op de klikpedalen van de reservefiets pasten en hij noodgedwongen in een volgwagen zijn eerste lus afrondde.

Agenten van de Politie Oost-Brabant hebben belangeloos de toertocht begeleid Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Begeleiding door Politie Oost-Brabant
De begeleiding van deze lustrumtoertocht 'Rondom Meierijstad' was in handen van agenten van de politie Oost-Brabant. Met hun dienst- en privémotoren zorgden zij voor de begeleiding en beveiliging van het peloton. Geüniformeerde agenten van het team verkeershandhaving zorgden er met dienstmotoren voor dat het verkeer stil werd gezet. Hun collega's op privémotoren begeleidden de renners en volgwagens. Voor de organisatie betekende de dienst van de politieagenten, dat er geen dure motards ingezet hoefden te worden. Het daarmee bespaarde geld komt volledig ten goede van de Rosmalense stichting 'Dream4Kids'.

Deze stichting zet zich in voor kinderen die een traumatische ervaring hebben ondergaan. Dat doen zij door het houden van 'Droomdagen' voor deze kinderen. Een tochtje in een snelle wagen, een dag met een bulldozer op stap of gewoon je idool ontmoeten. Als het maar half kan, dan doen ze het helemaal. Het zijn allemaal bijzondere dingen, die kinderen een compleet nieuwe start kunnen geven.

Agenten ook op de fiets
De agenten rijden niet alleen op de motoren. In september stappen ze zelf ook op de fiets om in zes dagen van München naar 's-Hertogenbosch te fietsen en zo ook geld in te zamelen voor Dream4 Kids. Ook tijdens de open dag die de politie 9 juni in Schijndel houdt, kunt u kinderdromen helpen waarmaken. De opbrengst van de goederen en dienstenveiling die dag komt namelijk ook volledig ten goede van 'Dream4Kids'.

Formido
Forum klus wijs
Theater De Blauwe Kei

Jaargang 8 • Week 20 • Woensdag 16 mei 2018

Piet van Kasteren overleden

Mij kwam deze week het droevige nieuws ter ore over het overlijden van Piet van Kasteren. Piet was een bijzonder aardig, humoristisch, opgewekt mens en heeft heel veel betekend voor de muziek in Rooi.

In de jaren '60 was hij één van de grote drijfveren van het regionaal bekende orkest: de Dynamite Shadows. Legendarisch waren de optredens, o.a. bij Daan Muller op de Markt. Vaak uitverkocht en dikwijls met nieuwsgierige mensen die van buitenaf door de gordijnen een glimp probeerde op te vangen van dit beroemde, populaire orkest.

Ik was daar vaak getuige van, want woonde daar recht tegenover en dan zat ik voor de raam, uitkijkend op dat café. Piet was bij dat orkest de gitarist. Piet kon veel meer, hij kon ook goed uit de weg met een drumstel. Dat heb ik zelf mogen ervaren in de tijd dat ik regelmatig de plaats in nam van gitarist/ zanger: Rinus van der Heyden bij de John Peters Band. Dat was een populair trio, met daarbij ook Piet de Koning. Pietje die drumde strak, ritmisch en enthousiast. Het was een feest om met hem samen muziek te mogen maken, want behalve de muziek had Piet ook prachtige anekdotes en sterke verhalen over zijn belevenissen als muzikant. Ik smulde daar werkelijk van. Het was een feest om met Pietje te mogen samenwerken.

De laatste jaren speelde Piet, samen met Piet de Koning nog regelmatig. Hij speelde de gitaar. Duizenden mensen heeft hij een groot plezier gedaan met zijn muziek. Jarenlang is Piet ook nog de grote drijfveer geweest van de, nog steeds bestaande, kapellenavonden. Een groot Roois muzikant is ons helaas te vroeg, ontvallen. D'r is niks dè vur goed verdwijnt es ge de herinnering bewaort.

Brandweer rukt uit voor kampvuur

Zo zag de brand er vanaf de weg uit. Foto: 112nieuwsonline.nl Foto: 112nieuwsonline.nl

Sint-Oedenrode – De Rooise brandweer werd in de nacht van zaterdag op zondag om 1.00 uur opgeroepen voor een woningbrand aan de Weievenseweg. Eenmaal ter plaatse bleek inderdaad dat er een brand woedde, maar het ging om een kampvuur, door bewoners aangestoken. De tipgever was een nachtelijke voorbijganger, maar de brandweer kon onverrichterzake weer naar huis.

Moederdagactie Natuurlijk! Sint-Oedenrode geslaagd

De dames van 't Schon Gruupke hebben Natuurlijk! Sint-Oedenrode afgelopen weekend geholpen met het opzetten van een geslaagde Moederdagactie. Op het Kerkplein stond een grote wensboom. Daar mochten kinderen een kaartje inhangen met een boodschap voor hun moeder. Het waren stuk voor stuk mooie teksten. Die moeders boffen maar…

Aan de actie zaten ook enkele mooie prijzen gekoppeld. Hieronder een overzicht van de winnaars:

Winnaar Albert Heijn pakket:
Zus Timmermans
Wens: Ik wens voor mijn 2e moeder. Omdat je zelf geen kinderen hebt en er altijd voor mij bent! Daarom wens ik jou een Moederdag gevoel. Hartje Anja

Winnaars taart Bakkerij Bekkers:
Monique.
Wens: Mijn mama is de liefste, ze staat altijd voor mij klaar en is trots op wat ik doe. Kusje Demi
Ria Verbakel
Wens: Moeder, dat ze zo energiek, gezond en lang in het leven blijft staan! Ze helpt mij ontzettend veel en vaak ondanks haar eigen drukke leven. Heel dankbaar! Inge

Winnaars bloemen Brekelmans:
Inge Habraken
Wens: Dat mama van Q-koorts beter wordt. Waarom is ze de liefste moeder: omdat ze thuis is.
Jolanda v.d. Elsen
Wens: Ik wens voor mijn moeder dat ze nog lang mijn was kan blijven doen.

Blijft Meierijstad dit schooljaar zitten?

Hoe het me ooit is gelukt om in zes jaar tijd het gymnasium te halen? Geen idee. Voor het vak wiskunde haalde ik zoveel onvoldoendes, ontelbaar in het kwadraat. Geen wonder, mijn handschrift was totaal onleesbaar, dus ook de leraren Nederlands, Duits en Frans hadden geen idee of ik kon spellen.

Geen enkel vak uitgezonderd, een proefwerk had voor mij slechts Olympische waarde; meedoen was belangrijker dan winnen. Ik ondertekende ze dan ook meestal met Van de Maaswater. Vroeg of laat zou ik zakken, dat kon niet anders. Ik had de motivatie van een stervensbegeleider op het abattoir. Ik zag er het nut totaal niet van in. Alsof Albert Einstein goed was geweest in Griekse grammatica!? Weet je, Mahatma Gandhi deed de coopertest in 3 uur en 15 minuten en Attila de Hun was zelfs analfabeet, maar schreef toch geschiedenis!

Verspilde tijd, dat was 't, die hele middelbare school. Hoe is het me dan toch gelukt om zonder oponthoud door het VWO te wandelen? Het antwoord is: Pure Bluf. En dat betekende in mijn geval, niet wachten op het vernietigende oordeel van een docent, maar gewoon het heft in eigen hand nemen. Concreet: Het allesbepalende proefwerk na afloop niet meteen bij de meester inleveren maar er eerst zelf met rode pen wat strepen in zetten, met bovenaan een zwierige 7.1 of 6.4. Nee, niet te hoog, want dat zou in mijn geval alleen maar argwaan wekken. Bij het nakijken zou de leraar bij het zien van al die corrigerende strepen zeker gaan denken dat-ie mijn werk al eerder had beoordeeld. En dan ging mijn proefwerk ongezien op de grote stapel. Actie geslaagd. En ik ook.

Deze Veerdonktruc werkt overigens niet altijd. Daar is de gemeente Meierijstad nou ook achter. Bij het finale oordeel over de milieuvergunning voor die Nijnselse megastal waren ze namelijk zelf op de stoel van de meester (rechter) gaan zitten. Stiekem. Met mooie rooie strepen hadden ze het werk een ruime onvoldoende gegeven: "vergunning geweigerd op juridische gronden". Helaas kwam de meester daar afgelopen week achter. Hij was niet boos, wel verdrietig. Meierijstad moet het proefwerk nog dit schooljaar overdoen. En het ergste: Bij een onvoldoende blijven ze straks zitten (met die stal).

Rooise zet zich in voor zwerfhonden

Foto:

De Rooise Janne van den Boomen zet zich in voor buitenlandse zwerfhonden. Dat doet ze samen met haar klasgenoten. Ze kan daar wel wat hulp bij gebruiken.

Janne is een twintigjarige studente die de opleiding paraveterinair volgt op het Helicon te Den Bosch. Samen met haar klas is ze van plan om naar het buitenland te gaan om zwerfdieren medische hulp te verlenen. "Ik maak deze reis met mijn klas en drie dierenartsen. De zwerfdieren zullen worden gesteriliseerd of gecastreerd om zo de populatie sterk te verminderen. Hierbij hebben we wel een (financieel) steuntje in de rug nodig", roept de studente op.
Janne wil daar graag iets voor terug doen. "Dat kan van alles zijn", zegt ze enthousiast. "Auto´s wassen, koffie serveren, honden uitlaten of oppassen. Mocht u meer informatie willen weten of mij op een andere manier willen helpen, kunt u mij mailen via janne.vandenboomen@gmail.com." Op de volgende site https://www.doneeractie.nl/pv43b-naar-het-buitenland/-27877 kan geld gedoneerd worden.


Acht nieuwe EHBO'ers

Foto:

Op dinsdag 8 mei heeft het bestuur van EHBO-vereniging Sint-Oedenrode aan acht nieuwe EHBO-ers een diploma uitgereikt.

Inge Verbakel
Zus Timmermans
Monique
Jolanda van den Elsen

In januari 2018 startte de nieuwe EHBO-opleiding onder leiding van instructeur Willie v.d. Steen. Op donderdag 22 maart werd de opleiding afgesloten met een examen van het Oranje Kruis. Het bestuur feliciteert de geslaagden met hun diploma; Berdie Oerlemans, Wil van Vught, Mirjam vd Zanden, Tamara Konings, Willeke Heling en Pim Sittrop. Miriam Bindels en Rien Wenselaar ontbreken op de foto.

FTC-robotwedstrijd: een dag vol inspiratie

Foto:

Negen tot op het bot gemotiveerde FTC-teams kwamen afgelopen zaterdag bij elkaar bij Neovito. Het doel van de dag? Voor de teams was dat natuurlijk ten eerste om met elkaar de strijd aan te gaan met hun zelfgebouwde robots. Daarnaast was het een dag van testen, strijden, falen, repareren en weer doorgaan: een dag van de eigen robot aan anderen tonen, kijken wat de ander voor slimmigheden had bedacht en een dag van strategie bepalen.

Door: Ria Balk

"De wedstrijd is verdeeld over drie fases", gaf Arno aan. "In de eerste, autonome fase, moet de robot het zelf doen. Dat deel moet voorgeprogrammeerd zijn. Tijdens de tweede fase besturen de teamleden de robot zelf en proberen ze zo veel mogelijk blokken in de rekken te plaatsen. En in de laatste fase is het de bedoeling dat ze de gele poppetjes oppakken en buiten het veld in de rode of blauwe vakken zetten. Het liefst rechtop, want daarmee verdienen ze de meeste punten."

Foto:
Foto:
Foto:

Al met al bleek het nog niet zo'n gemakkelijke opgave. Bij de start van de eerste wedstrijd, bleven twee van de vier robots in het veld gewoon stilstaan. Oeps, dat ging niet helemaal goed. Gelukkig verliep fase twee beter, maar toch werd even later uitgebreid bestudeerd wat het mankement was. Diverse keren liepen robots vast op punten waar ze het eerder wel nog deden. De teamleden konden dan direct aan de slag om het euvel weer te verhelpen. "Dat is juist het mooie van deze oefenwedstrijden", aldus Irene. "Er wordt ontzettend veel geleerd vandaag!"

Voor beide Rooise teams, Centurion en FTCunits, was de scrimmage opgezet ter voorbereiding op de Dutch Open die op 15 en 16 juni in Delft plaatsvindt. Dat wordt de ultieme strijd. De oefenwedstrijd van afgelopen zaterdag werd georganiseerd door Neobots. De stichting i.o wil kinderen uit de regio Meierijstad ondersteunen bij het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden. "Het zou mooi zijn als we de jeugd uitgebreid de kans kunnen bieden om met techniek in aanraking te komen, Daar ligt immers de toekomst", aldus Gijs van der Wilt. "Wie benieuwd is, kan altijd een keer komen kijken." Centurion en FTCunits zijn elke zaterdag van 13.00-16.00 uur bezig in de werkplaats van Neovito. Kijk voor meer informatie op www.neobots.nl.


De Politiek Dichterbij

Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Pascal Timmers (Team Meierijstad)
Geb. datum: 3 september 1971
Geb. plaats: Boerdonk
Woonplaats: Boerdonk
Burgerlijke staat: Geregistreerd partnerschap, met Dorette
Kinderen: Drie dochters
Opleiding: HEAO Bedrijfseconomie (tegenwoordig: HBO Financieel Management)
Post-HBO Controlling
Beroep: Teammanager Financiën GGD BZO
Hobby's: Fietsen (naar het werk + wielrennen) en amateurtoneel

Al zal hij het zelf nooit zo noemen, Pascal Timmers zou rolmodel kunnen zijn voor de vertegenwoordiging van de kleine kernen in de gemeenteraad. Evenals Boerdonk zelf, trouwens. Dat met 750 inwoners de kleinste van de dertien kernen van Meierijstad is en toch – of misschien juist dáárom - maar liefst twéé van de 35 raadsleden levert. De kloostertuin, de dorpsauto, allemaal op eigen initiatief en kracht. Hoe kleiner, hoe sterker. Daar zou Calimero wel wat van kunnen leren.

Eerst even terug naar jouw beroep.
"Naast mijn raadslidmaatschap werk ik fulltime, 36 uur per week."

Is dit goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Jawel. Bij mijn werkgever heb ik kunnen organiseren dat ik donderdagmiddag vrij ben. In de non-profit heb je toch vaak een iets grotere vrijheid."

En dan toch nog tijd voor hobby's?
"Jazeker. Van april tot en met oktober gaan we er met de wielertoerclub elke zondagochtend op uit." En in de winter? "Een paar diehards doet dat ook de winter door, maar daar zit ik niet bij haha"

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"In 2012 ben ik gestart als fractieadviseur bij Democratisch DorpsBelang Veghel. In 2014 kwam ik op de kieslijst en, mede dankzij voorkeursstemmen, in de gemeenteraad. DDB ging mee in Team Meierijstad en daar gebeurde hetzelfde." Maar jouw naam kon ik zo gauw niet vinden op hun website. "Dat zal waarschijnlijk zijn omdat ik niet op een verkiesbare plek stond. Deze keer ben ik absoluut dank zij voorkeursstemmen in de raad gekomen."

Oppositie voeren of regeren?
"In 2014 – 2017 zat DDB met zes raadsleden in de oppositie, kritisch maar constructief. Met ons werd wel degelijk rekening gehouden maar om de koers te bepalen moet je toch echt in de coalitie zitten, zoals Team nu in Meierijstad. In de oppositie praat het wat makkelijker, maar ik kies toch voor coalitie."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag
"Als het voorzieningenniveau in de kleine kernen gehandhaafd blijft. Dat is misschien wel een cliché, maar ik kan het niet duidelijker zeggen. Je merkt al dat de gemeente wat meer loslaat en toevertrouwt aan de kleine kernen, maar het blijft een punt van aandacht. Het grootste aandachtspunt op dit moment is: voldoende bouwmogelijkheden, zodat de jeugd hier kan blijven wonen als ze dat willen. Als we dát kunnen bereiken, is de raadsperiode voor mij al geslaagd."

Guilty pleasure:
Denkt even diep na. "Dat zou ik zo gauw niet weten." Geen nood, voor Pascal hebben we wel een plaagvraag. Komt je hobby, toneelspelen, je van pas in de politiek? Lacht. "Af en toe wel, ja!"

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"Hier vlak bij mijn huis is een prachtige kloostertuin, Corneliuskapel en dierenweide aangelegd door vrijwilligers. Daarnaast wordt het gehele groenonderhoud wekelijks uitgevoerd door dezelfde groep vrijwilligers. Deze burgerinitiatieven zijn een parel in Meierijstad en een mooi voorbeeld om aan te tonen wat de kracht van een kleine kern is."

Is er nog iets wat je er aan dit gesprek toe wilt voegen?
"Eigenlijk ben ik politiek actief geworden via een heel natuurlijk proces. Ik heb altijd een grote mate van maatschappelijke betrokkenheid gehad". Pascal somt een aantal maatschappelijke rollen op: jeugdleider, voorzitter voetbalvereniging. "Uiteindelijk wilde ik meer gaan betekenen voor mijn naaste omgeving, en vond dat in de politiek. Ik behartig ook de belangen van een andere kleine kern, Keldonk, die zelf geen afvaardiging in de raad heeft."


Overlevende holocaust geeft lezing in Knoptoren

Kiki Mettler in haar nieuwe clip. Foto:

Op vrijdagavond 18 mei geeft Zoni Weisz een lezing in de Knoptoren, aanvang 20.00 uur. Weisz is een Sinto die ontsnapte aan de Holocaust. Weisz werd op 4 maart 1937 geboren in Den Haag, in een woonwagen, als zoon van een muzikant en vioolbouwer. Zijn Sinti-ouders kwamen uit Litouwen.

Op 19 mei 1944 ontsnapte Weisz aan het zogenoemde zigeunertransport van Westerbork naar Auschwitz. Ouders Jacoba en Johannes, broertje Emil en zussen Augusta en Johanna waren enkele dagen ervoor tijdens een razzia in Zutphen opgepakt, terwijl hij bij een tante in een nabijgelegen dorp logeerde. Weisz werd alsnog opgespoord en moest zich op station Assen bij hen voegen, maar werd daar in bescherming genomen door een politieman: „Hij zei dat ik hard moest wegrennen als hij zijn pet afdeed. Dat heb ik gedaan. Terwijl ik de goederentrein met het blauwe jasje van mijn zus zag wegrijden, sprong ik in een personentrein." Na de oorlog was Weisz succesvol als ontwerper van bloemententoonstellingen. Weisz leverde onder meer de bloemen voor het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander. Zijn exposities bloemsierkunst in het Singer museum in Laren trokken veel publiek. Gaandeweg verdiepte Weisz zich echter meer en meer in zijn verleden. Hij werd bestuurslid van het Auschwitz Comité en voerde de onderhandelingen voor Roma en Sinti bij de zogenoemde restitutiebetalingen, begin deze eeuw. Ook vertelt hij zijn levensverhaal, niet alleen in Zutphen, maar ook op scholen, in kamp Westerbork en uiteindelijk zelfs bij de Verenigde Naties en in Duitsland, in de Bundestag. Kaartjes voor deze lezing zijn verkrijgbaar bij boekhandel 't Paperas en aan de kassa.

Taart en diploma's

Taart en diploma's voor de kinderen die deze week slaagden voor het fietsverkeersexamen. Alhoewel, niet alle 189 kinderen waren maandagmorgen in het voormalige gemeentehuis van Sint-Oedenrode om dit in ontvangst te nemen. Iedere school stuurde enkele vertegenwoordigers vooruit om die klus te klaren.

Gele hesjes verraadden vorige week woensdag dat het jaarlijkse fietsverkeersexamen weer bezig was in het Rooise centrum. Voor de kinderen een spannende klus, want zie je maar eens staande te houden in het hectische verkeer. Dat viel inderdaad niet mee. Van de 189 deelnemers slaagden er in eerste instantie 180. In de loop van de week deden de overige negen een herexamen en toen slaagden ook zij.
Wijkagent Frans van Rozendaal kreeg de eer om de diploma's uit te reiken. Maar niet voor dat hij in gesprek ging met de kinderen. Hij waarschuwde ze voor allerlei aspecten die gevaar opleveren. Vooral als de kinderen straks naar de 'grote school' gaan, liggen de gevaren op de loer. Eén van de kinderen kwam zelf al met het advies om niet op de fiets te appen. Dat wilde Frans horen, want appen of bellen op de fiets zorgt voor steeds meer ongelukken en daar zitten helaas ook dodelijke ongevallen bij. Op de vraag wat de kinderen lastig vonden op de route van de praktijktest werd direct een opvallend maar niet verrassend antwoord gegeven. "Ik vond de oversteekplek bij de Shell benzinepomp een moeilijk punt. Auto's komen er heel snel en soms stoppen ze zelfs niet eens!" zegt één van de leerlingen. Dit signaal is al vaker gegeven in Sint-Oedenrode. Door ouders, maar nu dus ook door kinderen zelf. Wanneer de maatregelen volgen? Dat weet niemand.

Foto: Manon Swinkels
Foto: Manon Swinkels
Foto: Manon Swinkels

Kiki Mettler wint niet

Haar doel was stiekem al bereikt: optreden in Paradiso. Maar als je in de finale staat van de Grote Prijs van Nederland dan wil je meer, dan wil je winnen.

Dat lukte Kiki Mettler echter niet. De singer-songwriter uit Sint-Oedenrode moest die eer laten aan Glenn Foreman uit Valkenswaard. Dat wil niet zeggen dat Kiki zonder 'prijs' naar huis ging. De zangeres kreeg ontzettend veel stemmen van het publiek. Een waardering die ook hoog aangeslagen moet worden. Foreman treedt in de voetsporen van vorige winnaars zoals Typhoon, Ali B en Mr. Polska. Hoewel Kiki niet heeft gewonnen, heeft ze zichzelf wel nog meer op de kaart gezet en zullen steeds meer mensen haar opzoeken en willen beluisteren. Wellicht geeft dit avontuur haar carrière een extra boost. Het optreden in Paradiso pakken ze haar in ieder geval niet meer af.

Tiende editie 7th Sunday Festival wil verrassen in full color

Er wordt hard gewerkt op festivalterrein de Roost in Erp. Met nog een paar dagen te gaan wordt alles aangedaan om het terrein festivalproof te maken. Op zondag 20 mei kunnen ruim 40.000 bezoekers hun festivalhart ophalen en het geluk beproeven op de tiende editie van 7th Sunday Festival. De laatste 500 tickets zijn gister in de verkoop gegaan!

Je kan er de klok op gelijk zetten, ieder jaar vindt exact zeven weken na Pasen 7th Sunday Festival plaats. Een klein stukje Erp transformeert gedurende één hele dag in een plek waar geluk, ontdekking, samenzijn en vooral feest vieren centraal staan. Dit jaar wordt daar ook nog extra kleur aan toegevoegd. Met het thema Colorful 7 worden de feestvierders zowel letterlijk als figuurlijk ondergedompeld in de ultieme festivalbeleving vol kleur. Geertje van Zoggel van PAR-T vertelt: "Ieder jaar proberen we de 7 weer heel prominent aanwezig te laten zijn. Daarom hebben we nu voor Colorful 7 gekozen. Het staat vooral voor de diversiteit binnen het festival. Daar wilden we wat tofs mee doen en dat gaat de bezoeker straks ook terugzien op het terrein." Diverse internationaal bekende artiesten als Ingrosso en Steve Aoki en zullen het podium betreden. Maar ook Brennan Heart, Showtek, Joris Voorn, Kraantje Pappie, LNY TNZ en Sam Feldt maken hun opwachting op Erpse grond.

Festivalterrein
Dit jaar heeft de organisatie enkele aanpassingen op het festivalterrein gemaakt. Geertje legt uit: "De belangrijkste verandering is de Slam Area in de Mountain. Dat is een van de meest populaire podia. Het is een geweldige plek en de sfeer is altijd heel goed. Helaas is die area zeker wel een paar keer per dag afgesloten in verband met drukte. Daar balen zowel wij als de bezoeker van. Daarom hebben we besloten om de Slam Area naar beneden te verplaatsen. Op die manier hoeven we niemand teleur te stellen." Met de verschuiving krijgt de Mountain nu een nieuwe area, toepasselijk The High genoemd. Deze nieuwe plek is vooral gericht op oude classics met DJ's zoals Dr. Lektroluv, Benny Rodriguez en Sander Kleinenberg. Voor wie de discosound wil opzoeken kan bij de Snolly area terecht. Dit jaar staat het Tilburgse collectief voor het eerst op het festival en biedt iedereen die even weg wil uit de grote massa de ultieme discobeleving. De mannen van Baby Blue zijn ook dit jaar weer met hun Speciaalbier & wijnbar aanwezig en ook Herrie met Gerrie is weer terug. De tiende editie is er een die verfrissend, verrassend maar ook herkenbaar gaat zijn. Ieder jaar probeert de organisatie het publiek weer te belonen met een verrassing. Ook dit jaar staat er iets op de planning. Wat dat precies inhoudt is nog geheim. "Ook dit jaar hebben we weer iets tofs gepland. Zorg dat je om 19.00u niet op de dixi zit, want dit wil je niet missen." www.7thsunday.nl

Help mee tijdens de Week Tegen Kinderprostitutie!

Morgen (Do. 17 mei) laat de Rooise Anne van Turnhout zich 12 uur opsluiten in een hokje van 1 bij 2 meter voor de actie Lock Me Up. Het hokje staat symbool voor de hokjes in Indiase bordelen waarin minderjarige meisje dagelijks opgesloten zitten en dag in dag uit seksueel worden uitgebuit. Inmiddels heeft Anne al €1500,- opgehaald maar zij hoopt hier in de laatste dagen nog €2000,- van te maken. Wil jij meehelpen in de strijd tegen kinderprostitutie? Doneren kan (ook anoniem) via onderstaande link. Vergeet niet dat álle kleine beetjes helpen! https://www.lockmeup.nl/deelnemers/anne-van-turnhout/

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Onderwerpen worden regelmatige geactualiseerd!
Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Specials
Bankgeheimen

In Sint-Oedenrode zijn zeven toponiemenbanken geplaatst. Elke bank heeft een naam. In de serie 'Bankgeheimen' wordt elke dag het geheim achter de naam onthuld. 1. Hooge Noel, 2. Die Berch, 3. Den Arme van Meegen, 4. Sint-Odaberg, 5. De Neep Hool, 6. Het Kruis, 7. De Haag
Uitzending vanaf 13 tot en met 19 mei.
Uitzendtijden: 02:30 – 05:30 – 08:30 – 11:30 – 14:30 – 17:30 – 20:30 en 22:30 uur

Attentie
Ziggo gaat analoge uitzendingen beëindigen! Meer informatie op onze website.

Zenderoverzicht TV
KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal kanaal 36, analoog 256 MHz, CI+ kanaal 331.
Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500

Zenderoverzicht RADIO
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365
Kabel: 87.5 FM - KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796
Radio via internet
http://www.omroepmeierij.nl/radio/live/

Sociale Media
Internet: Omroep Meierij is wereldwijd MET BEELD EN GELUID te volgen via www.omroepmeierij.nl
Facebook: Achtergronden, video's, foto's en meer … op: www.facebook.com/omroepmeierij


Garageverkoop Eerschot

Op zondag 10 juni van 11.00 tot 15.00 uur kan iedereen, die in de wijk Eerschot woont en wat te verkopen heeft, dit doen aan zijn eigen voordeur, op de oprit, op je parkeerplaats of in zijn garage. Je hoeft dus niet te sjouwen met je gebruikte of zelfgemaakte spullen, maar gewoon uitstallen bij je eigen huis. Woon je in de wijk Eerschot en je wilt spullen verkopen, meld je dan vóór 20 mei aan bij Jolanda Willems, Pastoor Hackenstraat 75, tel: 0413-840344. E-mail: t.willems25@chello.nl

Bij het centrale punt Meerschot Heistraat 22 zijn op 10 juni lijsten te verkrijgen, waarop alle verkooppunten vermeld staan.

Zevensprong zoekt vrijwilligers

De Zevensprong is een kindervakantieweek voor kinderen uit groep 3 en 4 van de basisschool. Dit jaar gaat de Zevensprong plaats vinden van dinsdag 10 juli tot en met vrijdag 13 juli.

Ieder jaar zijn er ongeveer zestig vrijwilligers nodig voor het begeleiden van een groepje kinderen tijdens de activiteiten. Het is de bedoeling dat twee vrijwilligers een groepje begeleiden van ongeveer 11-13 kinderen. Er zijn al een groot aantal aanmeldingen van vrijwilligers binnengekomen, maar de Zevensprong zoekt nog meer jongeren die een groepje willen begeleiden.

Wat biedt de Zevensprong?
- Een fantastische start van je vakantie
- Veel plezier met leeftijdsgenoten
- Een leuke feestavond om de week te beginnen en jullie alvast te bedanken.

Wat wordt van de vrijwilligers verwacht?
- Enthousiast in de omgang met kinderen
- Verantwoordelijkheidsgevoel
- Bereidheid tot samenwerken met andere vrijwilligers
- Bereidheid tot aanpakken en na afloop mee opruimen
- Bijwonen van de vrijwilligersvergadering ter voorbereiding
- We zijn op zoek naar vrijwilligers met een minimale leeftijd van 16 jaar

Meer informatie is te vinden op www.zeven-sprong.nl en opgeven kan via info@zeven-sprong.nl

Bijzondere bomen in Rooi

Foto: Henri van Weert

Al sinds de oprichting in 1998 maakt Stichting Het Roois Landschap zich sterk voor het behoud en waar nodig herstel van het fraaie landschap in Sint-Oedenrode. Hiertoe behoort ook de zorg voor de vele bijzondere en monumentale bomen, zowel in de dorpen als in het buitengebied. In een aantal afleveringen willen wij u kennis laten maken met enkele van de meest bijzondere exemplaren.

De Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)
De Paardenkastanje is een opvallende boom in ons landschap, met name in de lente wanneer de maar liefst 20 centimeter grote bloemen tevoorschijn komen. De bloemen staan rechtop in de boom als de kaarsen in een kerstboom. Het meest aangeplant is de wit bloeiende vorm met de Latijnse naam Aesculus hippocastanum , maar er zijn ook variëteiten met rode of gele bloemen.

De glanzende vruchten van de Paardenkastanje zijn voor de mens niet eetbaar omdat er een gifstof en bitterstoffen in zitten die ervoor zorgen dat eten van de vrucht leidt tot braken. De boom is dan ook in het geheel niet verwant met de wel eetbare Tamme Kastanje (Castanea sativa).

Witte Paardenkastanjes zijn niet inheems in Nederland maar komen oorspronkelijk uit Griekenland, Bulgarije en Albanië. Ze zijn vanwege hun schitterende uiterlijk en prachtige bloemen veel aangeplant bij kastelen en op landgoederen. Eeuwenlang is de Paardenkastanje in Nederland vrij gebleven van plagen en aantastingen. Daardoor zijn er veel uitgegroeid tot monumentale bomen.
Dat veranderde pas vanaf 1998. Toen werd in Nederland de eerste Kastanjemineermot aangetroffen. Binnen enkele jaren waren de bladeren van vrijwel alle Paardenkastanjes al in de zomer bruin omdat dat vlindertje van 5 millimeter groot massaal haar eitjes legt in het blad. De boom gaat hieraan niet dood, maar sinds 2002 is er een nog veel grotere bedreiging opgedoken. Toen is in ons land de eerste aantasting van de Kastanjebloedingsziekte ontdekt. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en leidt tot roestbruine vochtige plekken op de bast. Onder de aangetaste plekken ontstaan scheuren in de bast en vaak gaat de boom uiteindelijk dood. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar een mogelijke bestrijding van de ziekte maar ondertussen worden nieuwe Paardenkastanjes nauwelijks meer aangeplant.
Ook in Rooi zijn al diverse Paardenkastanjes verdwenen omdat ze waren aangetast door deze ziekte, waaronder op een na alle oude Kastanjebomen op de markt. Ook van de jonge bomen die daar zijn geplant zijn er diverse al aan de ziekte ten onder gegaan.
Gelukkig staan er ook nog monumentale exemplaren van de Paardenkastanje in Rooi, bijvoorbeeld het exemplaar op de foto. Deze boom staat bij restaurant De Rooise Boerderij .Tot maart 2016 stond er naast deze boom nog een andere monumentale Paardenkastanje. Bij onderzoek bleek deze echter ernstig aangetast door de Dikrandtonderzwam, waardoor een gevaarlijke situatie dreigde en de boom moest worden gekapt.
De nog bestaande boom ziet er nog mooi vitaal uit en heeft dit jaar weer prachtig gebloeid. De boom heeft een stamomvang op 1,30 gemeten van 3,08 meter en is ongeveer 15 meter hoog. Op oude foto's van café De Grote Doelen is deze al te zien als volwassen exemplaar zodat deze in ieder geval een respectabele leeftijd heeft. Het is de laatste van de minimaal 6 Paardenkastanjes die vroeger op het voorplein van dit voormalige café stonden.

Heeft u meer informatie over deze boom of wilt u meer weten over Stichting Het Roois Landschap? Mail rooislandschap@gmail.com Tekst en Foto: Henri van Weert, Stichting Het Roois Landschap


JeugdNatuurWacht op zoek naar waterleven

Foto:

Zaterdag 26 mei gaan de kinderen van de JeugdNatuurWacht De Populier op ondekkingstocht naar de Moerkuilen om daar te zoeken naar alles wat er aan waterleven in de Rooise voorjaarsnatuur te vinden is.

De organisatie zorgt voor o.a. schepnetten, emmers, bakken en zoekkaarten zodat de waterdiertjes en planten goed te determineren zijn. Om natte voeten te voorkomen worden de jeugdnatuurwachters geadviseerd om laarzen mee te nemen en bij slecht weer ook regenkleding, omdat de activiteit altijd door gaat.

Foto: Mari Kapteijns

De groep vertrekt om 9.15 uur met de fiets vanaf het Avia tankstation aan de Noordelijke Randweg. Rond 11.30 uur worden de kinderen daar ook weer terug verwacht. Ouders wordt aangeraden om de kinderen na afloop goed op teken te controleren.

Voor afmeldingen of informatie kan contact worden opgenomen met Mike Lurling; 06-41076795 of Frank Bax; 06-55831827.

Op de voet gevolgd

Enkele weken geleden werden enkele Schotse Hooglanders losgelaten in natuurgebied De Hazenputten. Dat trok veel bekijks. De laatste weken is het drukker dan normaal in het bos omdat veel mensen de beesten van dichtbij willen zien. Ook liefhebber Mari Kapteijns is er meerdere malen geweest. Hij heeft de dieren op de voet gevolgd en stuurde deze mooie plaatjes in. De koeien laten zich prachtig fotograferen.

IVN Rooi viert 20-jarig bestaan onder stralende zon

Het bouwen van bijenhotels is een van de opgaven die het IVN voor zichzelf ziet Foto: Hans van den Wijngaard

"Je krijgt wat je verdient", dat zal het bestuur van IVN-Rooi zaterdagmiddag zeker hebben gedacht. Niet te warm, droog en lekker zonnig. Inderdaad, ideale omstandigheden om bij Miss Hyacinth de twintigste verjaardag te vieren. De leden van IVN Rooi bemanden diverse stands en lieten de bezoekers zien waar zij met zijn allen voor staan.

Pronkstuk van de dag was natuurlijk de nieuwe oeverzwaluwwand die op 28 maart werd afgerond en nu al door zo'n vijftig zwaluwpaartjes wordt bewoond. Ze vliegen af en aan en graven zich een nest in de wand. Aan de overkant van de vijver op landgoed 'De Rijt' houden de vogelaars van het IVN de zwaluwen met telescopen nauwlettend in de gaten. De zwaluwen zelf voelen zich hierdoor geenszins gestoord en vliegen af en aan. Maar het zijn niet alleen de zwaluwen die de aandacht trekken van de vogelaars. Ook de Canadese en Nijlganzen mogen zich op grote belangstelling verheugen. De aalsgolvers op een eiland in de richting van de Vlagheide verraden dat er in de nieuwe vijvers al volop vis zou moeten zitten.

Van natuurgroep naar afdeling
Terwijl de bezoekers van de open dag langzaam binnendruppelen, vertelt voorzitter Wim de Vrij over het jarige IVN: "IVN Rooi is op 7 april 1998 opgericht door een tiental mensen. Zij waren als natuurgroep nauw betrokken bij het wel en wee van de Rooise natuur. Zij hebben toen een eigen afdeling van het IVN opgericht. Daarmee konden zij op landelijke ondersteuning rekenen bij het organiseren van activiteiten, maar ook gebruik maken van voorzieningen zoals opleidingen etc. Inmiddels kent IVN Rooi zo'n honderd leden". Daarvan zijn er ongeveer vijftien opgeleid als gids. Ter afronding van hun studie bouwde een groep de eerste uitkijktoren in de Dommelbeemden. De tweede groep plaatste als onderdeel van hun opleiding de informatieborden in d'n Diependaal en de laatste groep die werd opgeleid zette een compleet bijenhotel bij de Vresselse Hut neer.

Gerrit Ketelaars vertelt met passie over nachtvlinders. Foto: Hans van den Wijngaard
Vliegvissen. Hoe doe je dat? Foto: Hans van den Wijngaard
Henk Steenbakkers was projectleider bij de aanleg van de oeverzwaluwwand Foto: Hans van den Wijngaard

Vlinders en bijen
Bij veel bezoekers van de open dag staat de oeverzwaluwwand op het programma. Maar ook de andere onderdelen van de open dag kunnen rekenen op ruime belangstelling. Zo vertelt Gerrit Ketelaars vol enthousiasme over nachtvlinders. Regelmatig gaat hij met een groepje vrijwilligers op 'jacht' naar deze vlinders. Met een lamp en een witte doek, weet hij de nachtdieren zichtbaar te maken. Maar ook de wereldwijd bedreigde bijen kunnen rekenen op het IVN Rooi. Naast het eerder genoemde bijenhotel bij de Vresselse Hut, zijn daarom op nog een aantal andere plaatsen in de regio bijenhotels gebouwd. In het algemeen relatief eenvoudige constructies die voor de bedreigde diersoort het leven kunnen veraangenamen.

Vliegvissen
Rooienaar Johan Minneboo, toonde zijn grote hobby, het 'vliegvissen'. Met een zelfgemaakte vlieg aan een lijntje vangt hij vissen. Bij voorkeur op snel stromende beken in Noorwegen, Denemarken of Duitsland. Maar ook op de Maas en de Waal en zelfs in de Dommel weet hij vaak een vis uit het water te halen. Vooral bij Odendael, waar door de kanovoorzieningen het water van de Dommel wat sneller stroomt, heeft hij regelmatig beet. Zaterdagmiddag op de vijvers bij Miss Hyacinth had Johan wat meer geduld nodig om een vis uit het water te halen.

Jebroer en WC Experience in Nijnsel

In het weekend van 8 t/m 10 juni staat Nijnsel in het teken van kermis nieuwe stijl. De naam: Nijnselse Kermis Feesten. De Dorpsraad en enkele betrokken Nijnselnaren hebben de handschoen opgepakt om Nijnsel Kermis weer smoel te geven. Café Oud Nijnsel heeft daarom enkele grote toppers binnen gehaald. Jebroer (bekend van Kind van de duivel) treedt vrijdag 8 juni op en WC Experience op zondag 10 juni. De kaarten voor Jebroer zijn nu al te koop bij Oud Nijnsel, voor slechts €5,- per stuk.

Foto:

Aftellen naar Pop & Colour Festival…

Het aftellen naar de nieuwe editie van het Pop & Colour Festival is begonnen. De hoofd-act in de persoon van Lucas Hamming werd enkele weken geleden bekendgemaakt. Veel muziekliefhebbers kijken daar naar uit. Maar op zondag 10 juni is in park Kienehoef nog veel meer te beleven op het gebied van kunst, cultuur, eten en muziek. De komende weken blikken we vooruit. Dit keer belichten we de smakelijke kant van het festival.

Twee weken geleden vertelde Martine de Louw over haar kunstzinnige inbreng op het Pop & Colour Festival dat zondag 10 juni bij de Helden van Kien wordt gegeven. Naast het feit dat Pop & Colour in het teken staat van creativiteit, kunst, cultuur en muziek is er dit jaar meer plaats voor food.

Meierijstad Celebrates Food
Noord Brabant is dit jaar European Region of Gastronomy. Het zal dus borrelen en bruisen in onze provincie. Overal vinden smaakmakende events plaats en worden spannende foodconcepten op touw gezet. Meierijstad staat er ook bij stil onder het motto. De organisatie van Pop & Colour zal er alles aan doen om een zo divers mogelijk aanbod van food neer te zetten voor zowel het jonge als het wat oudere publiek.
Dit jaar zullen verschillende lokale partijen deelnemen aan het festival. Naast het vertrouwelijke aanbod van De Helden van Kien is er ook plaats voor de Quoco vuurschaal. Middels een passe partout kunnen kinderen hieraan deelnemen en een leuke en leerzame activiteit beleven. Voor de echte barbecueliefhebbers is er een grote 'smoker' geregeld. Daar kan iedereen terecht voor een overheerlijke hamburger en uiteraard een goed stuk vlees. Dat wordt allemaal bereid door een lokale kok.

Een extra verrassend element op zondag 10 juni – en ook nog eens een bijzonder smaakvol – is de stand waarin de Nigeriaanse keuken aan bod komt. Kom proeven, probeer uit en laat je inspireren, dat is waar Pop & Colour Festival 2018 voor staat.

Foto:

Bliksempje is een mooie, zwarte poes van nog geen 2 jaar oud. Ze is nog best bang voor mensen en dat in combinatie met haar vachtkleur maakt dat veel mensen haar niet zien en áls ze al gezien wordt, wordt ze vaak overgeslagen. Dus we zetten haar eens in het zonnetje, want ook zij verdient een warm en liefdevol huisje.
Bliksempje zoekt een rustig huisje zonder kleine kinderen waar ze op haar eigen tempo kan wennen en leren dat mensen niet zo eng zijn. Een jong en sociaal soortgenootje zou leuk zijn voor haar, dan heeft ze ook een positief voorbeeld en kan ze zich daaraan optrekken. Met veel liefde, geduld en af en toe wat vleesvoer komt vrijwel elke kat van zijn angst af en veel angsthaasjes worden uiteindelijk echte knuffelkatten.

Geef jij haar een kans? Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Themawandeling over inspiratie

Het Gesprek te Pas van aanstaande zondag 20 mei, eerste pinksterdag, heeft als onderwerp 'inspiratie'.

Waar komt inspiratie vandaan? Waardoor word jij geïnspireerd? Kun je inspiratie oproepen? Bestaat inspiratie eigenlijk wel? Ook dit (pinkster?)-thema biedt aanleiding genoeg om met elkaar in gesprek te gaan. We nodigen iedereen uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op 20 mei, eerste pinksterdag, om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

De historische foto van deze week is een heel oude, maar ook een heel bijzondere. Het is een foto van een schoolklas van de Ollandse basisschool. Misschien herkent u nog wat mensen op deze foto? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7.

De oplossing week 19:
Foto van het 12e eeuwfeest van Sint Oda, datum 24-05-1926. Er werden ook spandoeken meegedragen, waarop o.a. de tekst "Het offer der Kuischheid".

Ria van Laarhoven

Uitstapje KBO op 9 mei

Op uitnodiging van mijn moeder ga ik vandaag mee met het uitstapje van de KBO naar Maastricht. Om 8.15 uur melden we ons bij de bus en als Nel onze naam heeft aangevinkt mogen we de bus in. Even later gaan we op weg. Onderweg vertelt Patrick, de chauffeur, allerlei weetjes over het landschap waar we door rijden.

In Maastricht aangekomen stapt iedereen met hulp van het personeel van de rederij op de boot. Het is een hele steil loopplankje naar beneden, dus voorzichtigheid is geboden. En dan… tja, hoe kan het anders, staat de Limburgse vlaai al op ons te wachten. Nu de koffie en thee nog. Ook daar hoeven we niet te lang op te wachten.
Na de koffie verspreidt het gezelschap zich over de boot. Een aantal gaat bovendeks op het buitendek genieten van het zonnetje dat ons vandaag ruimschoots bijstaat. Een aantal blijft benedendeks, gezellig keuvelend en genietend van de natuur die voorbij schuift. Want zodra we de bewoonde wereld hebben verlaten en de sluis door zijn bevinden we ons in het mooie groene België.
Dan spreekt de kapitein en hij vraagt of het gezelschap uit Sint - jeetje wat een moeilijke naam… oh ja - Oedenrode zich weer benedendeks wil begeven voor de lunch. Op tafel wordt een heerlijke variëteit aan broodjes, brood en beleg gezet en we krijgen nog een yoghurt toetje. Wie hierna nog honger heeft, nou, die heeft het echt aan zichzelf te danken.
Achter Maastricht keert de boot en gaat de reis via dezelfde vaarweg weer terug. Weer voorbij het huis van André Rieu en langs een paar monumentale panden en gedenktekens.
Terug aan de aanlegsteiger is het weer een hele klus om iedereen van boord te krijgen, want was het loopplankje eerst steil naar beneden, nu moet iedereen, met rolstoel, rollator of zelfstandig flink klimmen om op de kade te komen.
Omdat het nog te vroeg is voor de bus en de meesten van ons toch wel zin hebben in een ijsje, zoeken we een leuk terras in de schaduw, tegenover de plaats waar later de bus zal arriveren. Op onze vraag of ze ijs hebben is het antwoord "nee". Lichtelijk teleurgesteld bestellen we dan maar een lekker fris drankje en wordt er gekletst en flink gelachen. En niet te vergeten, er wordt genoten van het mooie, warme weer. Wat hebben we toch een fantastische dag getroffen.
Als de bus van Bolderman parkeert is er even verwarring. Dit is toch niet onze bus, die van ons is van Fassbender. Jawel, dit is onze bus, dus langzaam aan gaan we er naar toe en stapt iedereen in de goede bus. Onderweg naar Thorn, het witte stadje, legt Patrick uit hoe het zit: Bolderman is een reisorganisatie en die huurt bussen in van busmaatschappijen zoals Fassbender. Daar komen dan de markeringen van Bolderman op en gaan ze onder die naam rijden. Zo, dat is dan ook weer duidelijk.In Thorn aangekomen, kunnen we meteen aan tafel. Al snel wordt de soep geserveerd, een beetje te zout, maar toch lekker. Het hoofdgerecht is uitgebreid: een grote schnitzel, witte kool salade, appelmoes, boontjes met uitjes, erwtjes, gemengde groeten van worteltjes, broccoli en bloemkool en daarbij frites en gebakken aardappeltjes. En als je niet genoeg had, kon je nog bijbestellen. Als toetje een ijsje van twee bolletjes, een vanille-ijs en een aardbeienijs natuurlijk met een grote toef slagroom.
Met een volle maag begint de laatste etappe van de reis, terug naar Rooi. We komen iets eerder aan dan gepland en gaat iedereen moe, maar voldaan, naar huis.

Organisatie, bedankt voor de mooie geslaagde dag!

Ria Raaijmakers

Zonnebloem zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij. Wij brengen hulpvragenden en hulpaanbieders in contact met elkaar. Daarom zijn wij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Voor vrijwel iedereen zijn er geschikte vacatures en bezigheden. Deze keer speciale aandacht voor:

De Zonnebloem zoekt bezoekvrijwilligers
De Zonnebloem is op zoek naar vrijwilligers die ouderen en mensen met een fysieke beperking willen bezoeken. Gezellig samen een kopje drinken, tijd voor een gezellig praatje of een wandeling maken of samen een gezamenlijke hobby oppakken. Werktijden zijn minimaal 2 uur in de 3 weken. (vacaturenummer 10933) Denkt u, dit kan wel iets voor mij zijn, bel ons dan even: 073 - 5447400 of of mail ons: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Parkinson café: Slaapstoornissen

Op donderdag 24 mei van 14.00 tot 16.00 uur is er weer een Parkinson Café in zalencentrum-restaurant het Witte Huis te Zeeland, Reekseweg 7 in Zeeland.

Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of geïnteresseerd dan bent u van harte welkom bij het café. "Slaapstoornissen" staat centraal deze middag. Dhr. van Beek, neuroloog van het Bernhoven ziekenhuis, is uitgenodigd als gastspreker. Hij zal o.a. de onderwerpen REM sleepstoornissen (het levendig dromen) en slaperigheid/vermoeidheid overdag bespreken. Hij zal een interactieve lezing verzorgen over bovenstaande onderwerpen en er zal ruimte zijn voor vragen of discussie. Ook is er dan de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan om ervaringen met elkaar uit te wisselen. De toegang is gratis.

Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

Mannen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld kunnen moeite hebben daarover te praten. Soms moeten zij iets overwinnen voordat zij het er over kunnen hebben. Om bespreekbaar te maken waar zij mee zitten, nodigt de ProstaatKankerStichting hen uit om hun ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat zij doormaken.

Hoe zij ondanks de beperkingen toch kwaliteit van leven kunnen hebben. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom houdt de ProstaatKankerStichting een lotgenotenbijeenkomst in inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19 in Helmond. Het thema van deze middag is: Prostaatkanker heb je niet alleen. De bijeenkomst is op maandag 28 mei om 14.00 tot circa 16.00 uur. Partners en familie zijn, zoals altijd, welkom.De toegang is gratis.

Bijna gescoord in het Philips Stadion

v.l.n.r.: Dirk Das, Bas Verbakel, Rein van Zutven, Leon Peters en Joost de Vaan.

Hij kreeg de bal plotseling voor zijn voeten, dacht niet na en schoot op doel. De bal vloog net naast en zo de tribunes in. Iedereen zou wel eens willen scoren in het Philips stadion, maar voor de Rooise fysiotherapeut Joost de Vaan bleef het bij bijna. Dat is overigens ook niet verkeerd, want hij heeft in het Philips-stadion gevoetbald. Er zijn niet veel mensen die dat kunnen zeggen.

St. Anna TopSupport is al jaren medisch partner van PSV, de kampioen van Nederland. Medisch sportgezondheidscentrum TopSupport, onderdeel van de St. Anna Zorggroep, coördineert de sportmedische begeleiding van de selectie van PSV, Jong PSV, de PSV-jeugd en die van PSV Vrouwen. Maandagavond hield TopSupport voor de vijfde keer een voetbaltoernooi in het Philips-stadion. Voor personeel, partners en vertegenwoordigers van (voetbal)clubs in de regio. Uit Sint-Oedenrode waren er zes geluksvogels die hun opwachting mochten maken in het stadion van de landskampioen. Ze werden ontvangen in de spelerstunnel en mochten zelfs omkleden in de kleedkamer van PSV.

Leon Peters uit Sint-Oedenrode is werkzaam als fysiotherapeut bij Jong PSV. Hij nodigde twee bestuursleden uit van VV Nijnsel, namelijk Bas Verbakel en Jeroen van de Sande. Joost de Vaan en Rein van Zutven van Gezondheidscentrum de Meierij kregen een invitatie van Dirk Das. Hij is orthopedisch chirurg en verbonden aan St. Anna. De groep werd verdeeld in vieren en zo kwam een klein toernooi tot stand. Na twee uurtjes bikkelen en zweten werd de grote douche opgezocht. Aan de rand van het veld was een VIP lounge opgebouwd waar het hele gezelschap na kon genieten met een Italiaans diner. Zo waande iedereen zich voor even full-prof en werd in de auto naar huis nog gebaald van die ene gemiste kans…

Goed en kwaad

In de maand mei moet ik denken aan goed en kwaad. Altijd. Steeds die associatie. Ik vraag me af waar dat vandaan komt. Natuurlijk is er een voor de hand liggende verklaring voor: in deze maand is het dodenherdenking en wordt de bevrijding gevierd. Daarbij gaat het over de ultieme tegenstelling tussen goed en kwaad, oorlog en vrede.
Toch lijkt er meer te zijn. Mei is een vreugdevolle maand, als de natuur zich weer ontpopt als een kleurrijk voorproefje op de zomer. Zelden zo'n palet aan tinten groen gezien. De zon doet er nog eens een schepje bovenop tot het mij groen en geel voor de ogen ziet, zelfs als ik in beloftevolle dromen mijn ogen sluit. Daar word ik blij van. Definitief afscheid van de winter zodra de IJsheiligen ten langen leste vertrokken zijn. Licht en donker, goed en kwaad. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Gorter constateerde het al.

In mijn katholieke jeugd, op school bij de zusters, was er veel aandacht voor de meimaand waarin we de Heilige Maagd vereerden met bloemenkransjes, het bijkans eindeloze rozenkransgebed en de Marialiedjes, die wij leerden. 'De goede Moeder,' zei zuster Constantine, 'verdient onze lofzang.' Menig moeder zat met tranen in haar ogen op de tweede zondag in mei, Moederdag, als wij tijdens de Hoogmis meerstemmig 'Als ik een Vogel Was' ten gehore brachten. De pastoor legde in zijn preek breedsprakig verbinding tussen Maria en onze eigen moeder.
Mijn moeder noemde het een uitvinding van de winkeliers en drukte ons op het hart het niet te gek te maken. Toch was ze zichtbaar blij met de geraniums en lobelia's waarmee we de stenen plantenbak in de tuin ieder jaar vulden. Ontbijt op bed mochten we overslaan, want ze haatte kruimels tussen haar lakens. We maakten daarom ieder jaar veel werk van de lunch met broodjes en fruit. Het was Moederdag. Dan verwennen kinderen hun moeder.
Op school knutselden we een week lang aan fotolijstjes, naai-etuitjes, plakwerkjes met vrolijke boeketten.
Mijn beste schoolvriendinnetje Maria had geen moeder meer, maar moest ook zo'n cadeautje maken. 'Aan wie moet ik dat dan geven?' vroeg ze verdrietig aan de zuster. 'Geef het maar aan je vader, die is papa en mama tegelijk.' Mijn vriendinnetje werd opstandig als ze ook nog een wensje moest leren dat begon met: 'Lieve moeder, Op deze blijde dag...' Ze moest in de hoek gaan staan, omdat ze huilde en zich zo verschrikkelijk aanstelde. 'Wat moet de goede Moeder Maria wel niet van jou denken, Maria?'
Dat was voor mij het kwaad van mei, dat - zolang we bij zuster Constantine in de klas zaten - ieder jaar terugkeerde. Het goede dat daar tegenover stond was de vriendschap tussen Maria en mij. Ik nam haar plakwerkjes mee naar huis en samen schilderden we ieder jaar een portret van haar moeder. Haar vader was daar heel erg blij mee. Jaren hingen die schilderingen in volgorde boven zijn bureau. 'Mooi, hè?', zei hij iedere keer als ik bij haar thuis speelde, 'die heeft Maria voor mij gemaakt. Wat is het toch een goed kind. Haar moeder zou zo trots op haar zijn.'

Het is niet moeilijk om overal kwaad te zien: kijk het nieuws. Maar er is ook heel veel goeds. Goed en kwaad, ze liggen dicht bij elkaar. Niet alleen in mei.

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Vriendelijke mensen, hitte en kou

De fietsende zwagers Jo Verbakel en Ben van Oorschot trokken de laatste jaren vaak met elkaar door verschillende gebieden in Europa. Dit keer namen ze meer fietsvrienden mee.

Afgelopen meivakantie fietsten de Rooienaren met Dick Swinkels, Jan Smits en Frans Mabesoone de Hispania route, een tocht door Spanje. Van Malaga in het zuiden tot aan Pau in Frankrijk. "Een prachtige reis door een zeer afwisselend landschap", zegt Jos, nog steeds onder de indruk. Spanje kent vele bergen waarvan de meeste van oost naar west lopen. Al reeds bij Malaga aan de kust klommen ze al snel naar zo'n 1000 meter. Het was even wennen, ook aan de warmte. De eerste dagen fietsten ze door uitgestrekte olijfboomgaarden. De bebouwing was er schaars en ze kwamen weinig dorpjes tegen. Er zijn fietspaden aangelegd op oude spoortrajecten. De mannen genoten van de rust en de natuur.
Jo: "We doorkruisten de Sierra Morena, een uitgestrekt bergmassief met steile hellingen waar nauwelijks bewoning is en slechts enkele wegen. Er leven nog beren en wolven. Het is het land van Calatrava, waar de roman van Don Quijote werd geschreven en waar de windmolens staan die hij bevocht; het waaide er de hele dag. In Belmonte bezochten we het prachtig bewaarde kasteel, een van de velen op onze tocht. Het werd stilaan kouder en overdag waaide het ronduit fris met zo nu en dan regen en veel bewolking. Over het algemeen zijn de wegen er goed en de Spanjaarden beleefde chauffeurs." De fietsmakkers staken de Taag over, een bescheiden rivier, maar die uiteindelijk uitmondt in zee bij Lissabon. Ook de Ebro staken ze over, de Pyreneeën lieten zich in de verte al zien.

Via de bedevaartsplaatsen Sangüesa en Xavier fietsten ze door naar het prachtige dal van de Roncal. Vol goede moed begonnen ze aan de beklimming van de Col de Pierre Saint Martin, de imposante bergpas naar Frankrijk. Vlak onder de top moesten ze door hevige sneeuwval en bijtende kou hun poging staken. Ze kwamen weer op temperatuur in een klein barretje waar ze het einde van hun tocht bezegelden. "Wat een prachtige tocht door een van Europa's mooiste gebieden. Vriendelijke mensen, hitte en kou, maar met warme herinneringen", besluit Jo tevreden.

Luchtpost vanuit Kappl

Foto: Frans Mabesoone

Dit was weer een seizoen. Een seizoen met veel tegenstellingen. De vele sneeuw, de extreme wind en de koude. Deze winter hebben we alles mee mogen maken. De extremen zijn nog niet voorbij. De seizoenafsluiting is op 1 mei. Strak blauwe lucht en bij ons temperaturen tot 25 graden. Skiën gaat nog super. Wel leuk om te zien, hardlopers en fietsers in de korte broek en daarnaast lopen mensen die zijn gaan skiën met dikke jassen en broeken aan.

Voor ons was het ook een pracht seizoen met vele gasten uit vele delen van Europa. Nederland, Duitsland, Zwitserland, Rusland, Finland en zelfs uit Litouwen. Vanuit Litouwen 1800 kilometer met de auto. De Oostenrijkers zeggen hier dat de Nederlanders al veel over hebben om zo ver te rijden vanwege een week skiën maar dit heeft zelfs ons verwonderd.
Wij zelf zijn alweer aan het zorgen voor de volgende winter. Natuurlijk zorgen we ervoor dat we er warm bij zitten. Kachelhout is alweer in huis en verwerkt. Ook volgt zo meteen weer een grote schoonmaak en een paar kleine aanpassingen zoals een verflaagje in ons appartement.
Nu op naar het einde van het seizoen. Op 30 april kwam Helene Fischer optreden op een hoogte van 2300 meter. Het hele dal was overvol. Het weer op de dag van het concert was super. Een mooi afsluitfeest gegarandeerd waar 26000 mensen van mee konden genieten.
De volgende weken en maanden zullen de bouwmaterialen het dal weer inrollen. De euro's die in Ischgl verdiend zijn moeten weer uitgegeven worden. Dat betekent voor mij weer werk genoeg deze zomer!

Foto:

Tot op Rooi Kermis!

Groetjes uit Kappl, Geert Termeer

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 19/05
18.30 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herder Koor. Intenties: Uit dankbaarheid bij gelegenheid van het zestig-jarig Huwelijk van Theo en Riek van Genugten – Adriaans, Overleden familieleden familie van Genugten – Adriaans, Fien Rovers – Markgraaff (maanddienst) en Johan Rovers, Jan van Roosmalen (maanddienst), Wim en Barbara Goossens – Vermeltfoort, Tof Thissen.
Zo 20/05 Hoogfeest van Pinksteren 09.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Overleden familieleden familie van Bree, Marietje van Driel – van der Heijden (maanddienst), Leo van Driel (maanddienst), Jan Kanters, Alie van Oorschodt – van den Eertwegh (maanddienst), Theo Timmermans (maanddienst), Marie-Louise Timmermans – van de Pas, Toon van Erp (maanddienst), José Peters (maanddienst), Frens Versantvoort (maanddienst), Gerard en Mien van Berkel – van der Voort, Bertha Verbakel – Gibbels, Uit dankbaarheid bij gelegenheid van een vijfenvijftig-jarig Huwelijk, Overleden ouders van Aarle – van den Biggelaar en overleden familieleden.
Ma 21/05 Tweede Pinksterdag 09.30 uur: Eucharistieviering. Intenties: Christiaan Wouters en echtgenote Petronella en verder overleden familieleden, Theo Bekkers (maanddienst), Toon Kapteijns (maanddienst), Maria van der Kallen – Kapteijns (maanddienst) en Sjaak van der Kallen, Overleden ouders Kapteijns.
In de meimaand wordt voorafgaand aan elke doordeweekse Viering, het Rozenkransgebed gebeden.
Op dinsdag, donderdag en vrijdag begint het Rozenkransgebed om 08.40 uur, op woensdag om 18.40 uur.

Di 22/05
09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel. Tevens Zesde Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Wo 23/05 19.00 uur Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do + vr 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 20/05
Hoogfeest van Pinksteren. Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Miet de Vries- Aarts, Jan Schepens, Jan van Delft, Mia van Stratum, Has en Mieke van Hoof- v.d. Burgt en zoon Theo.
Di 22/05 08.40 uur i.v.m. Mariamaand rozenkransgebed en om 09.00 uur 6de noveen H. Antonius van Padua.

Odendael:
Zo 20/05
Eerste Pinksterdag 10.00 uur, eucharistieviering. Intentie: Mieke v.d. Heijden-Gottenbosch, Theo Bekkers.
Ma 21/05 Tweede Pinksterdag, geen viering.
Di 22/05 19.00 uur Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Kerkdienst protestantse kerk (PKN)
Dienst in Knoptorenkerk
Zo 20/5 om 10.00u: (Pinksteren). Ds. B. Stigter. Dienst van Schrift en Tafel + Kindernevendienst.

H. Martinus Olland
Za 19/5.
Geen Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden, Son
De vieringen vinden tijdelijk plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Do 17/5 18.00u: Rozenhoedje. 18.30u: Eucharistieviering
Za 19/5 18.30u: Eucharistieviering. Collecte Week Nederlandse Missionaris 19.00u: Rozenhoedje in de Maria-kapel aan de BeverlaanZo 20/5, Pinksterzondag 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Collecte Week Nederlandse Missionaris. intenties: Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Willem en Grarda van Kemenade-Nouwens, Nell Gerzon-Kerstholt (1e jaargetijde), Louis Pessers, Hanne van den Hurk-Bennenbroek, Karel van de Ven, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Ties en Anneke van der Heijden-van der Zanden, Frans Merks, Manon van Rijsingen, Louis van der Schoot.
Ma 21/5, Tweede Pinksterdag 09.30u: Eucharistieviering 11.00u: Eerste Communieviering. intentie: Jan Sanders

Sint Genoveva-kerk, Breugel,
Do 17/5
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Za 19/5 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Piet Pijnacker. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe
Zo 20/5 Hoogfeest Pinksteren 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. intentie: overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Frans en Jeanne van de Wijdeven-van Erp, Kitty Lagraine-Konings, Gerard Lenting, Jan Overzee, Frans Swinkels.
Ma 21/5 Tweede Pinksterdag 9.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor 11.00u.: Eerste Heilige Communie Son


26 / 44

27 / 44

"Ga de zondag mee danse in Boering?"

Deze vraag stelde Riek aan Theo, zo'n 68 jaar geleden. "Dat was toen de mooiste dag van mijn leven", zegt Theo terwijl hij aan tafel met de burgemeester aan het kletsen is. Hij praat honderduit en springt met gemak terug in de tijd. Riek en Theo zijn zestig jaar getrouwd. Zondag staat er een mooi feestje in de Gouden Leeuw op het programma.

Het diamanten echtpaar Riek en Theo van Genugten - Adriaans is overduidelijk nog steeds dolgelukkig samen. Ze zijn trots op de tuin, hun erf en hun woning. Natuurlijk ook op de vier dochters en acht kleinkinderen. "Ze logeren niet meer hier, maar ze komen natuurlijk nog wel heel vaak", spreekt Riek vol liefde over haar kleinkinderen. "Het leven is mooi, maar kan ook heel verdrietig zijn", snijdt haar man een heel ander onderwerp aan. "Enkele maanden geleden verloor ik twee broers in een week tijd. Ook de buurvrouw overleed. Wat een droefenis." "Jullie mam zou zeggen 'Met die daog regeert d'n duvel' vult één van zijn dochters hem aan.
Zodra Theo hardop terugdenkt aan de watersnoodramp in 1953 wordt hij emotioneel. Theo was jarenlang een hardwerkende boer. In de weken na de watersnoodramp werd hij opgeroepen om te gaan helpen in het rampgebied. Samen met andere boeren haalde hij doden koeien uit het overstroomde gebied. Als twintiger maakte hij er vrienden voor het leven. Door de jaren heen hebben ze samen Zeeland veel bezocht. Binnenkort gaan ze er weer naar toe met het gezin. Vooral om de kameraad van Theo te bezoeken. "Dat wil ik heel graag. Het kan zomaar de laatste keer zijn…"
Theo en Riek vullen elkaar aan in de boeiende, geestige en hartverwarmende anekdotes over toen, maar ook over nu. Over de buurt, de kinderen, het boerenleven en ga zo maar door.
De kermis in Zoffelt, daar hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet. En inderdaad, Theo is gaan dansen in Boering (Boerdonk). Na het tweede afspraakje wisten ze het allebei zeker…

Phoenix Cultuurplein op 1 Ander Festival

Het 1 Ander Festival viert dit jaar haar 25-jarig jubileum, een fantastisch feestje en natuurlijk is Phoenix Cultuur daar graag bij! Waar alle talenten en docenten van Phoenix voorgaande edities verspreid over het festival workshops en optredens gaven, wordt er nu een heus Phoenix Cultuurplein ingericht. Bezoekers van het festival kunnen op het plein genieten van grote en kleine optredens en natuurlijk zelf meedoen met allerlei activiteiten. Beeldende kunst, muziek, dans en theater, alles komt aan bod!

Zodra de bezoekers van het 1 Ander Festival op zondagmiddag 3 juni door de poort het Phoenix Cultuurplein op lopen, worden zij ondergedompeld in alles wat de cursisten, leerlingen en kunstdocenten van Phoenix te bieden hebben. En dat is heel veel moois! Verspreid over de dag zijn er verschillende optredens van dansgroepen, popbands en ensembles. Er is straattheater, musical en circus. Kinderen kunnen heuse waterrakketten bouwen en hun eigen fashion ontwerpen en maken. Of zelf muziek maken op de trommeltafel. Bezoekers maken kennis met het prachtige ambacht edelsmeden, het maken van glazen kralen en vilt, en mogen wellicht ook zelf wel eens proberen.

Naast alle activiteiten op het Phoenix Cultuurplein treden er op het hoofdpodium ook twee topbands van Phoenix. Big Band Schijndel o.l.v. Bas van Dun zal op zaterdagavond om 18:30 uur het avondprogramma openen en VIB (Very Important Brass) o.l.v. Marc van Kessel opent op zondagmiddag het dagprogramma om 14:00 uur. Het Phoenix Cultuurplein op het 1 Ander Festival in Schijndel is op zondag 3 juni tussen 14.00 uur en 18.00 uur te bezoeken.

Juni in teken van amateurkunsten met landelijke iktoon

De maand juni staat ook dit jaar weer geheel in het teken van de amateurkunsten via de landelijke iktoon-campagne. Op meer dan duizend locaties in 200 gemeenten wordt deze maand extra aandacht geschonken aan amateurkunstenaars. Ook in Meierijstad staan er volop culturele activiteiten gepland en kan iedereen genieten van alle prachtige kunsten uit de regio.

Meierijstad op de culturele agenda
Meierijstad groeit en bloeit als het alleen al gaat over alle culturele activiteiten die worden georganiseerd. Dat bewijst de culturele agenda voor de maand juni. Jong en oud geniet deze maand van kunst en cultuur, maar ook van zelf kunst maken. Van tentoonstellingen, muziekoptredens en concerten, lezingen en (musical-)voorstellingen tot workshops en festivals. Zo trappen we op 2 & 3 juni de maand af met het 1 Ander Festival in Schijndel en gaan we op 10 juni door met het Pop & Colour Festival op Streekpark de Kienehoef in Sint-Oedenrode. Voor wie de smaak te pakken heeft gaan we in juli gewoon door, met o.a. het Art & Food Festival Fabriek Magnifique in Veghel.
Drie jaar geleden werd het startschot gegeven van de landelijke campagne. Hoewel er het hele jaar door diverse culturele activiteiten worden georganiseerd, wordt er in de maand juni extra aandacht aan geschonken, ook buiten de regio. Alle inwoners van Meierijstad en daarbuiten kunnen op een laagdrempelige manier kennismaken met de diversiteit aan amateurkunsten en zo een positieve impuls geven aan kunst en cultuur. Meer informatie en de landelijke culturele agenda is te bekijken op www.iktoon.nl. Voor een overzicht van alle activiteiten in Meierijstad: www.phoenixcultuur.nl en voor vragen: info@phoenixcultuur.nl.

Vroege vogelactie bij Intratuin

De natuur bruist, bloeit, ontluikt en ontspruit! Het is tijd om buiten lekker aan de slag te gaan. Intratuin Veghel helpt jou op alle fronten om je tuin, terras of balkon mooi te maken.

Aankomende zaterdag 19 mei krijgen alle klanten tussen 8:00 en 10:00 uur bij Intratuin Veghel 20% korting op al haar aankopen. Op deze manier kun je extra voordelig profiteren van het uitgebreide assortiment planten, vijverartikelen, barbecues, potterie, gereedschap, sfeerartikelen en de grote collectie van tuinmeubelen. Kijk voor de voorwaarden op www.intratuin.nl/veghel

Barbecue liefhebbers opgelet
Woensdag avond 13 juni organiseert intratuin Veghel een culinaire workshop. Onder begeleiding van een professionele chef leer je de nieuwste barbecue-technieken en alles over de keramische barbecue. Kijk voor beide workshops voor meer informatie op www.intratuin.nl/veghel 2e Pinksterdag is Intratuin geopend van 10:00 tot 17:00.

Gitaarcursus

In september wordt weer gestart met een nieuwe cursus gitaarles voor 50-plussers. De cursus is bedoeld voor mensen die nooit gitaar gespeeld hebben, ietwat ouder zijn en die dit nog graag willen leren.

Vaak twijfelen mensen of ze het gaan doen of niet. Niet twijfelen: gewoon doen. Iedereen kan het. De oudste deelnemer nu is 74 jaar en hij heeft er het grootste plezier in. Er wordt niet gewerkt met noten maar met zogenaamde gitaarakkoorden. Daarmee kan je dan liedjes begeleiden. De liedjes die gebruikt worden zijn veelal liedjes uit de jaren '60 en '70.
Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal vier personen. Je kunt eventueel ook je eigen groepje samenstellen. Een gitaar aanschaffen kan in overleg. Verdere info te verkrijgen per email: info@nicovandewetering.nl

Van den Oever wint Lowlands Cup stage 2

Foto:

Het outdoorseizoen is weer in volle gang voor de Nederlandse handboogsporters. Dat betekent dat de jaarlijkse Lowlands Cup ook weer van start gaat. Traditioneel een toernooi waar Rooienaar Rick van den Oever goed scoort, ook vorige week weer.

Foto:

De Lowlands Cup bestaat uit een vijftal wedstrijden (vier in Nederland en één in België) waar de handboogschutters klassementspunten kunnen verdienen voor de Lowlands finale aan het einde van het seizoen. Vorige maand stond de eerste wedstrijd op het seizoen in Almere. Daar veroverde hij een tweede plaats waar hij het in de finale moest afleggen tegen zijn Nederlands teamgenoot Steve Wijler in een shootoff. In het weekend van 5 mei werd stage twee van de Lowlands Cup verschoten in Zoetermeer. Rick begon de dag slapjes maar werd beter naarmate de dag vorderde. In de head-2-head matches liet hij zijn beste series zien en vond zijn weg naar de finale die hij met 6-2 won. Winst op de tweede Lowlandswedstrijd van 2018 was een feit.
Het niveau op deze wedstrijden wordt steeds hoger, maar ook breder. Vorig jaar werd de nationale ploeg gesplitst in een Olympische selectie en een nationale selectie. Van den Oever zit met vijf teamgenoten in deze Olympische (A-selectie). Rick: "De naam heeft overigens nog niets van doen met de volgende Olympische Spelen. Doordat we met een kleinere groep intensiever samen trainen dan voorheen gaat het niveau van het hele team omhoog. Daarnaast wordt er op jeugdniveau al steeds serieuzer omgegaan met de sport waardoor de aanwas groot is. Qua internationale optredens ziet het seizoen er nog onduidelijk uit voor mij. Naast de kopmannen Sjef van den Berg en Steve Wijler worden de jeugdigere schutters van de Olympische selectie ingezet om ervaring op te doen. Dit is af en toe hard om mee te dealen aangezien je graag wil laten zien wat je kan op internationaal niveau." Rick is in afwachting voor deelname aan eventueel de derde of vierde wereldbekerwedstrijd van het jaar. In augustus staat voor hem sowieso een Grand Prix wedstrijd op de planning.

Dioscuri'94 turnsters succesvol in Oss

Op zaterdag 12 mei traden de Recreatie Plus turnsters van Dioscuri'94 in het strijdperk in Oss, tegen het plaatselijke Sportief en De Meere uit Boxmeer. Het was voor de meiden, die twee keer in de week trainen, de tweede wedstrijd van het seizoen. Alle dames lieten mooie vooruitgang zien en mogen terugkijken op een prima wedstrijd.

De wedstrijd was opgezet als koppelwedstrijd: de meiden werden aan een andere turnster gekoppeld, hun scores op ieder toestel werden opgeteld en aldus werd een eindklassement opgemaakt. Aldus kwamen 19 turnsters (8 koppels en 1 trio) in actie. De Rooise meiden hadden er zin in en dat bleek wel uit de oefeningen die ze lieten zien. Zo zette Janne Lauwen een prachtige en elegante vloeroefening neer, goed voor de hoogste dagscore van maar liefst 14.20 punten. Megan van der Beek, die een prima en stabiele meerkamp turnde, blonk eveneens uit op vloer met 13.40. Formidabel brugturnen was er voor Saartje Renders en Isabella Schuurmans, die met 14.60 resp. 14.20 de concurrentie op dat toestel achter zich wisten te laten. Isis Peters haalde op brug een mooie derde plek (13.20) en kan, mede dankzij haar zeer sterke vloeroefening (13.40, gedeelde derde plaats met Megan op dat toestel), terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Isabella van Dommelen en Nina van Driel deden het prima op balk met scores van resp. 12.90 en 12.40. Jazzlyn Krayo had een prima turndag, en zij liet op alle 4 de toestellen prima en stabiel turnen zien. Jazzlyn mocht dan ook, geheel verdiend, samen met haar medeturnster uit Boxmeer de gouden medaille in ontvangst nemen. Op het erepodium werd ze geflankeerd door Saartje Renders, die (uiteraard ook samen met haar partner) het zilver omgehangen kreeg.

Dat de Rooise meiden het goed gedaan hebben bleek wel uit de individuele einduitslag. Bij de beste vijf meiden bevonden zich maar liefst vier Dioscuri turnsters: Saartje op de eerste, Jazzlyn op de tweede (met een miniem verschil van 0.90 punten), Megan op de vierde en Janne op een prima vijfde plek. Mooi gedaan Dioscuri'94 meiden!

Simon Boersbroek vierde op NK

Afgelopen zaterdag was in Schijndel het Nederlands Kampioenschap 25 meter 1 pijl. Simon Boersbroek schoot daar namens Ontspanning bij de junioren tweede klasse. Met een score van 210 en 208, totaal 418, werd hij vierde.

Op woensdag schoot de jeugd de derde wedstrijd voor de krokuscup. Hierbij gaat het erom zoveel mogelijk zevens te schieten. De winnaar was Rick van de Mortel met 134 punten en 7 x 7. De overige scores: Jelt de Bie 130; 6x7, Roos Kragten 159; 5x7, Ray Matuszewski 175; 4x7, Puck Foolen 94; 1x7 en Daan Foolen 60; 1x7.
Dinsdag schoot de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie. De dagwinnaars waren Antoon Vervoort en Jan van Erp met 203 punten. De overige scores: Martie Verhoeven 202, Toon Hermes 177 en Ron Spijker 156.
Vrijdagavond was de vijfde wedstrijd in de Zonacompetitie, Hierbij gaat het erom zoveel mogelijk negens te schieten. De houtschutters schieten op een gildeblazoen. Zij moeten zoveel mogelijk vijven schieten. De winnaar bij recurve was Patrick Bouman met 227 punten en 17x9. De overige scores: Martie Verhoeven 207; 11x9, Karin de Jong 206 (PR); 10x9, Rob Naus 209; 10x9 en Jeroen Kragten 180; 3x9. Bij de compound ging de winst naar Wil Kivits met 228; 18x9. Tweede werd Paul van de Mortel met 231; 17x9. Bij de houtschutters won Antoon Hermes met 59; 3x5. De overige scores: Antoon Vervoort 49; 2x5, Sjef van den Berg 66; 2x5, Jos van den Berg 32; 1x5, Michael Moonen 33; 1x5, Marleen Kremers 32; 1x5, Frans Temmink 18; 1x5, Ray Matuszewski 11; 0x5, Agnes Vissers 34; 0x5 en Kristin Davies 8; 0x5.
In het weekend was een veldwedstrijd in Boekel. Theo Passier schoot daar mee. Met een score van 379 en 394, totaal 773 werd hij winnaar bij de compound veteranen.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

v.d. Brand met andere navigator

Na twee uiterst succesvolle wedstrijden in de competitieve M-Cup treed Mats van den Brand aankomend weekend met een andere navigator, Martijn Wydaeghe, aan voor de Sezoensrally.

De spannende wedstrijd, gekenmerkt door de snelle maar ook zo verraderlijke Maaskiezel, vormt de derde ronde van de M-Cup waarin Mats van den Brand na twee overwinningen aan de leiding gaat.

Mats: "De Sezoensrally is een bekende wedstrijd voor mij. Ik heb hier al enkele keren eerder gereden en vind het een geweldige wedstrijd. Het parcours is snel, bevat veel gravel - of eigenlijk Maaskiezel - en dat ligt mij wel. Ik had de wedstrijd graag gereden met Eddy maar hij zal, net als afgelopen jaren, met Stephen Wright in een Fiesta R5 gaan strijden voor een plaats in de top drie van het algemene klassement. Tijdens de zoektocht naar een ervaren navigator kwam ik al erg snel bij Martijn uit. We hebben in 2015 gezamenlijk de Drive DMACK Fiesta Trophy in het World Rally Championship gereden waarin we, ondanks wat tegenslagen, een mooi seizoen hebben meegemaakt. Ik verwacht samen met Martijn ook tijdens de Sezoensrally voor de nodige spektakel te kunnen gaan zorgen.

Van Tongeren blijft Keizer

Bij Handboogvereniging Concordia, aan de Boskantseweg 77a, werd zondag voor de tweede keer in het 140-jarige bestaan van de club om de "Keizerlijke" titel gestreden! Jan van Tongeren, keizer, werd uitgedaagd door Rick van den Oever, die de drie voorgaande jaren de "Koninklijke" titel wist te bemachtigen tijdens het jaarlijkse "Koningsschieten" op de club.

Het was een spannende en uitdagende strijd waar Jan van Tongeren zijn titel uiteindelijk toch wist te behouden. Er werden 40 pijlen geschoten door beide schutters waarbij ze een maximale score konden halen van 400 punten. Rick van den Oever had het met 392 punten moeten afleggen tegen Jan van Tongeren die 396 punten geschoten had en dus Keizer blijft!
Het was een leuke sportieve middag. De club wil de supporters bedanken voor hun aanwezigheid bij deze historische strijd!
Ben je geïnteresseerd geworden in de handboogsport? Loop gerust eens binnen tijdens de trainingsavonden! Jeugdtraining is op dinsdagavond van 18.30 uur tot 20 uur. Trainingen voor volwassenen is op dinsdag en donderdagavond van 20.30 uur tot +/-22.30 uur.

Een gezond tussendoortje

Met drie goede maaltijden op een dag zou je tussendoor geen honger hoeven hebben. Toch zijn tussendoortjes een belangrijk onderdeel in het voedingspatroon.

Ze verhogen de stofwisseling, stimuleren de vetverbranding en verminderen de kans op snaaitrek. Het gaat er niet om wanneer of hoe vaak je eet, maar om wat je eet tussen de maaltijden door. Wat dacht je van een heerlijk smeuige brownie? Klinkt goed, toch? Maar dan een gezonde variant, zonder een boter en suiker.

Schrik niet: de basis van deze brownies bestaat uit zwarte bonen en dit super simpele recept is zeker het proberen waard.

Het boodschappenlijstje voor acht stuks:
- 1 blik zwarte bonen (uitgelekt 265 gram)
- 10 dadels zonder pit
- 2 eieren
- 3 eetlepels olie
- 70 gram cacao
- 1 theelepel vanille
- 2 theelepels bakpoeder

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel ze eventueel af met water. Mix de bonen, dadels, eieren en olie met een keukenmachine tot een glad beslag. Voeg de cacao, vanille en bakpoeder toe en mix tot je een glad mengsel hebt. Vergeet het invetten van een bakblik maar gebruik bakpapier. Giet het beslag in een klein bakblik en zet het bakblik zo'n 30 minuten in de oven. De brownies zijn klaar als een satéprikker er net niet helemaal schoon uitkomt. Een beetje klef zijn ze namelijk het lekkerst. Geniet ervan!

Kleurrijke zomervoeten

Zijn uw voeten al klaar voor de zomer? Bij een ultieme voetverzorging horen natuurlijk mooi gelakte teennagels. Met de trendkleuren van dit moment op een rijtje kunt u direct aan de slag.

Nude tinten, zoals zachtroze, melkwit, beige en taupe doen het nog steeds goed. Zorg ervoor dat de nude kleur zoveel mogelijk in het verlengde van uw eigen huidskleur liggen.

Geel zien we niet alleen terug in diverse kledingcollecties, maar deze knalkleur slaat ook over naar de nagels. Zorg ervoor dat u kiest voor een frisse en uitgesproken kleur, zoals citroengeel. De nagels moeten niet vergeeld lijken.

Houdt u van veel glitter? Dan wordt u hier vast blij van. Niet alleen in de decembermaand maar ook met zomerse temperaturen zijn metallics en glitter een trend. Goud en zilver zijn veel geziene kleuren. Metallics en glitter is ook goed te combineren bij nude-tinten. Het is juist mooi om maar één nagel te voorzien van een glitterlak.

Last but not least is roze. Naast de nude variant zien we ook de wat meer uitgesproken tinten, zoals baby roze, Barbie roze en zalmroze. Roze nagels zijn zacht en lief, maar ook netjes en casual.

Wat is uw favoriete kleur?

Bekende Youtubers komen naar Rooi

Bekende Youtubers als Dylan Haegens, Noah Zeeuw en politievlogger Jan-Willem komen vrijdag naar Sint-Oedenrode.

Op het tweede NK Beachsoccer voor Hulpdiensten zullen vrijdag 18 mei diverse bekende Youtubers meevoetballen. De Creators FC treden aan met o.a. Dylan Haegens, de Ponkers, Pranks by Ama, Jeroen en co, Luca Like, Matthew Gernaat, Goochelen doe je zo en Joshua Agteres. Daarnaast komt er een team van bekende politievloggers en instacops waaronder politievlogger Jan-Willem uit Utrecht en Tess uit de Bijlmermeer. Beiden ook bekend onder de jeugd van Youtube. Samen hebben de Youtubers en vloggers die naar Sint-Oedenrode komen een netwerk van maar liefst 2,4 miljoen abonnees.

De entree is vrijdag gratis en ze spelen op het hoofdveld van RKSV Rhode waar twee strandvelden zijn gerealiseerd. Het NK voor hulpdiensten start om 10.30 uur en de laatste wedstrijd van Creators FC tegen de Politievloggers/Instacops zal worden gespeeld om 15:24 uur op veld 1. Tenzij één van de teams de achtste finales bereiken, dan spelen ze ook nog wedstrijden later die dag. Het totale wedstrijdschema en de uitslagen zijn LIVE te volgen via de toernooi app: www.beachsoccerrooi.nl/app


Rooise ruitertoppers

Foto:

De Rooise ruiters waren het Hemelvaart-weekend 4 dagen lang in de weer tijdens de eigen springwedstrijd bij Manege De Pijnhorst in Sint-Oedenrode. Hier streden zowel de volwassen ruiters als de ponyruiters om de prijzen.

Als eerste maakte Miranda Kerkhof haar comeback met haar paard Eugenique. Na een lange tijd niet meer op springwedstrijd geweest te zijn, wilde de Miranda afgelopen vrijdag een ronde in de klasse B starten. Dit ging onverwachts zo goed, dat zij ook een ronde in de klasse L startte. Zij wisten deze klasse te winnen! 'Leuk om dit op je eigen wedstrijd mee te maken. En dat smaakt natuurlijk naar meer!' vertelde Miranda enthousiast. We hopen ze zeker vaker terug te zien op concours.

Het paardenweekend werd afgesloten met de ponyruiters. Hier kwam Tessy van der Velden Jonkers aan start met haar pony Tiësto. Op eigen bodem wisten zij de 1e prijs in de wacht te slepen in de klasse AB-B. Na een mooie barrage had ze van de jury 81,5 stijlpunten gekregen. Eerder dat weekend namen Tessy en haar zusje July de pony's mee naar de selectiewedstrijd dressuur in Maarheeze. Ook hier wist Tessy in de prijzen te rijden. Samen met Tiësto behaalden ze 199 punten en hiermee de 2e plaats. July had met haar pony Pepper een hele goede proef gereden en wist ook een winstpunt te behalen.

Terwijl de strijd in Sint-Oedenrode nog in volle gang was, ging Michelle Bakx met het paard Golden Tulip naar de dressuurwedstrijd in Velddriel. Michelle heeft de 7 jaar oude Golden Tulip zelf opgeleid vanaf haar 3e jaar. De eigenaar van dit mooie paard en tevens lid van de Rijvereniging is Chris van Rooij. Afgelopen halfjaar heeft de combinatie veel geoefend. 'Het harde werken werd afgelopen vrijdag beloond!' Aldus de amazone. In de klasse M1 wisten zij de 1e prijs te behalen met maar liefst 202 punten. Ondanks dat Golden Tulip haar tong over het bit gooide en zij even hulp hiervoor nodig hadden, wist de mooie combinatie de proef netjes af te ronden.

Veel prijzen naar Nijnsel

De Rooijse ruiters organiseerde in het Hemelvaart weekend een springwedstrijd voor paarden en pony`s. De wedstrijd was tevens selectie wedstrijd voor de Brabantse outdoor kampioenschappen.

Op donderdag werd begonnen met de klasse M. In het basisparcours liggen de hindernissen op 1.20m hoogte. Marwin van den Nieuwenhuijzen startte in deze klasse het paard Giola en eindigde met een vierde prijs na twee foutloze parcoursen. Aansluitend in de klasse ZZ eindigde Marwin met het paard Spock ook met een vierde prijs. In de klasse Z, waar in het basisparcours de balken op 1.30 m liggen, waren in het basis maar 5 van de 50 deelnemers foutloos. Thom van Dijck en het paard Don Diablo hadden wel alle balken in de lepels laten liggen, maar de toegestane tijd overschreden, toch goed voor een zesde prijs. Don Diablo en Thom waren goed in vorm want ze verschenen ook aan de start in de Maarten van den Bosch Memorial 1.40m rubriek. In de barrage was een tijd van 41.93 seconde goed voor een tweede prijs. In de klasse Z eindigde Marwin met Figo met een tiende prijs en Suzan van Gastel en het paard Herbie met een twaalfde prijs.
Op donderdag startte Thom het paard Anukiya in de klasse L en behaalde een achtste prijs. In een rubriek voor vijfjarige paarden behaalde Marwin en het paard Illita B 24,6 punten en een eerste prijs. Thom en het paard ADSL van Olland.biz behaalde 23 punten en de tweede prijs.
Op zaterdag startte Larissa Laenen het paard Levesta SZ in de klasse B. In het barrage parcours waren 77.5 stijlpunten goed voor een derde prijs. Linda van Gastel startte haar paard Coco Flanel ook in deze klasse en behaalde met 73.5 stijlpunten de vierde prijs. In de klasse L startte Judith van den Nieuwenhuijzen het paard Izaminka B.Deze combinatie reed twee foutloze rondes. Goed voor een vijfde prijs.
Annette Swinkels en haar paard Iciparis eindigde in deze klasse met een elfde prijs. In de klasse M startte Thom nogmaals het paard Anukiya en behaalde een derde prijs. Michelle Westerdijk startte haar paard Impress Me op een dressuurwedstrijd in Maarheeze in de klasse L1. De jury beloonde de proef met 65.3% en een tweede prijs.


Jarig Argo geeft waterfeestje

Foto:

Wat doet een zwem- en waterpolovereniging als het jarig is? Juist! Voor kinderen een waterfeest geven. Dat kwam zaterdag perfect uit aangezien het buiten 25 graden was. Daardoor trokken vele tientallen kinderen naar zwembad de Neul waar zwemvereniging Argo een hoop waterspellen had voorbereid. Zowel binnen als buiten konden de kinderen plezier maken. Dat was natuurlijk een absolute voltreffer. Aan de kant keken wat ouders mee. Die zwaaiden en maakten foto's van hun enthousiaste kinderen. Enkelen van hen mochten ook 's avonds nog opdraven bij de receptie en de feestavond. Dat maakte het waterfeestje compleet.

Vijf Argo leden Lid van Verdienste

Deze leden werden terecht in het zonnetje gezet. Foto: Jos van Nunen

Zaterdag vierde zwem- en waterpolovereniging Argo het 50-jarig jubileum met een dag vol activiteiten. Ook stond voor vijf leden een verrassing op het programma. Zij werden 's avonds tijdens het feest gehuldigd als Lid van Verdienste.

De ochtend en middag stonden in het teken van een waterspektakel voor de leden van G-zwemmen en de Rooise jeugd tot 16 jaar. Tijdens de receptie van 16.30 tot 18.00 uur ontving Argo oud-leden en een aantal genodigden waaronder wethouder Eus Witlox en KNZB regiovoorzitter Wim Breedveld. De dag werd afgesloten met een feestavond in café Dommelzicht.
Aan het begin van de feestavond, rond 21.00 uur, was er een officieel moment voor de leden. Daarbij werden leden van het eerste uur gehuldigd. Zij ontvingen de titel Lid van Verdienste van de vereniging. Het betreft Nick Boeyen, Matten Bonekamp, Jeanne Hendriks-van Kemenade, Anja van Wanrooij-van den Brand en Miriam van de Wijdeven-Adams, allen woonachtig in Sint-Oedenrode.

Rooise Renners actief

Foto: Manon Swinkels

Afgelopen weken waren de Rooise Renners in diverse rondes actief. Helaas is Sep nog steeds niet hersteld van zijn val in Duitsland. Youri reed een internationale UCI meerdaagse in het Franse Troyes waar 29 teams/landen vertegenwoordigd waren met zes Renners.

In de eerste etappe kwam Youri ten val maar wist knap binnen de tijd aan de finish te komen. In de ploegentijdrit wist de WV Schijndel een knappe elfde plaats te bemachtigen. In de derde etappe, de koninginnenrit moest Youri helaas na 50km het peloton laten gaan. In Maren Kessel pakte Youri een mooie 29e plaats en afgelopen zaterdag in de klassieker de Flevotour in Kampen kwam hij 15km voor het einde ten val maar wist toch met een groep net achter het eerste peloton te finishen als 72e. Jarno wist bij de beloften bij het Brabants kampioenschap tijdrijden over 24.5km met een gemiddelde van 44.3km/u een knappe vijfde plaats te pakken. Zaterdag reed Jarno de klassieker Zuid Hollandse Eilandentour over 165km. Jarno reed deze wedstrijd zeer sterk met verschillende vluchtpogingen maar uiteindelijk werd het een massasprint en kwam als 42e over de finish. Zondag was de Ronde van Uden een ronde die Jarno in het verleden als nieuweling al eens won. Ook nu reed hij een sterke wedstrijd ondanks de kilometers van de klassieker die hij de zaterdag nog reed in de benen. In deze wedstrijd met veel regen pakte hij een mooie negende plaats.


WTC Gerrie van Gerwen in het nieuw

Nee, de kleur van het tenue van Wieler Toerclub Gerrie van Gerwen is niet veranderd. Dat is nog steeds Milram-blauw, de kleur waarin ook het laatste Pro Tour team van de Rooise ploegleider reed. Wel staan er een aantal nieuwe sponsoren op de shirts en de jassen van de wielrijders.

Afgelopen zondag presenteerde WTC Gerrie van Gerwen zich officieel voor het eerst in haar nieuwe tenues. Dat was op de stoep van een van de twee nieuwe hoofdsponsoren Mutsaars Bikes in Schijndel. De andere hoofdsponsor is Centro Bed & Breakfast Short Stay uit Sint-Oedenrode. Beide partijen hebben zich voor vijf jaar aan de in 1975 opgerichte toerclub verbonden. Naast deze twee hoofdsponsoren, kan de WTC Gerrie van Gerwen ook rekenen op de subsponsoren Cyclolab uit Vught en Café D'n Toel uit Olland, al jarenlang het vertrouwde clubhuis van de renners.

Over velden

ik ga over glanzende glooiende velden
langs bloemen, bomen en blaren
waar geurende rozen ruiken
en strelende struiken stuiven

adem de zachte zwoele zucht
die mijn lijf laat leven
en vrijelijk vult vol vreugde
om mij met het waarachtige
wezen te verweven

ik zie een zuiverende zwevende zon
waaronder vriendelijke vogels vliegen
en leeuwen briesend blazen
in mijn hemelse hof van heden

ontmoet mijn mooie medemens
met een lovende liefelijke lach
en toeven teder en tevreden
door deze dromerige dichtende dag

Winnaar oogcontact

Oplossing: Jan Kemps

Winnaar: Ingrid van Herel

Foto: Henri van Hoorn

Hij is al eens vaker aan bod geweest, onze Knoptoren. Maar het blijft mooi. Foto: Henri van Hoorn

Foto: Jac Naus

Jac Naus is een natuurliefhebber en hij heeft een scherp oog. Dat blijkt wel weer door deze mooie foto. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

De hardste werkers wone in de klenste huiskes.

Ik geloof dat trouwen de snelste manier is om een relatie te ruïneren.

Volle winst voor Boskant

Boven v.l.n.r.: Marcel Harks, Marcel Raaijmakers, Daan van Dinten, Rene Raaijmakers, Rik van Ruremonde en Adrie Harks. Onder v.l.n.r.: Bart Hermsen, Robert vd Heijden, Willem van Schijndel en Stefan Erven.

Boskant lijkt zich weer enigszins hersteld te hebben van de 2-0 nederlaag thuis tegen Keldonk. Doordeweeks (woensdag) werd de uitwedstrijd tegen Essche Boys met 0-3 gewonnen en op zondag (13 mei) leverde de uitwedstrijd tegen Bavos via een 0-2 score opnieuw drie punten op.

Op bezoek bij Essche Boys was het verschil in de ranglijst was ook op het veld zichtbaar. De thuisclub kreeg gedurende de wedstrijd wel enkele kansen, maar miste bij de doelpogingen de juiste richting of vond bij haar inzet (in de dertigste minuut na een breed gelegde vrije trap) de attent keepende doelman Vincent Staals als sta-in-de-weg. Boskant daarentegen kreeg een aantal goede kansen en had met de rust al (bijna) de wedstrijd op slot kunnen gooien. Met name Roy van der Linden leek z'n dag niet te hebben en miste in de eerste helft een paar dotten van kansen. Met de rust stond het toch 0-1 doordat Rob van der Heijden in de zeventiende minuut een corner van Rens van de Wijdeven tegen de touwen knikte. Pas in de 51e minuut kwam Boskant door een doelpunt van Emiel op 0-2. Normaliter krijgt een wisselbeurt niet zoveel aandacht, maar het invallen van Pieter van de Warenburg in de 61e minuut is hierop een uitzondering. Het betekende de rentreé van Pieter na vele jaren blessureleed. De 0-2 leek de eindstand te worden, maar in de allerlaatste minuut wist Aimeé Opheij uit een ingooi van Geert van Gils de bal attent binnen te koppen. Een beloning voor z'n goede optreden als basisspeler.
De wedstrijd tegen Bavos was er eentje van een ander kaliber. De thuisclub startte in een hoog tempo en bezorgde het bezoekende Boskant het eerste kwartier handenvol werk. In de vijfde minuut was de openingstreffer dichtbij, maar Joris van der Heijden wist een inzet van Jim Hillekens nog net op tijd te blokkeren. In de elfde minuut kreeg Pim van Lijssel namens de thuisclub een nog betere kans. Z'n inzet miste echter snelheid zodat Ruud van der Zanden de bal nog net voor de doellijn kon wegtrappen. In de 24e minuut kwam Boskant op voorsprong. Na treuzelen in de Bavos verdediging ging Jim van der Zanden er met de bal van tussen en gaf ook doelman Marc Gloudemans het nakijken: 0-1. Het gaf hem blijkbaar zoveel vertrouwen dat hij in de dertigste minuut een aantal Bavos spelers dolde en vervolgde met splijtende pass op Roy van der Linden, die het karwei, vrij voor doelman Gloudemans, gedecideerd afmaakte: 0-2. Bijna nog was het voor rust 0-3 geworden, maar bij een vrije trap van Joris van der Heijden kwam Emiel van den Elsen net een teentje tekort.
Met nog meer energie probeerde de thuisclub na rust het tij te keren, maar echt gevaarlijke kansen leverde dat vooralsnog niet op. Boskant daarentegen kreeg via Emiel van den Elsen en Ruud van der Zanden nog enkele goede mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen, maar daar bleef het dan ook bij. In de 77e minuut leek de thuisclub de aansluitingstreffer te scoren. Een goede actie van Pim van Lijssel werd afgesloten met een snoeiharde schuiver, maar Boskant doelman Vincent Staals bleek vastberaden om de 'nul te houden'.
De 0-2 van voor de rust haalde dus de eindstreep; een prima overwinning voor Boskant, dat met een vierde plaats in de rangschikking nog steeds in de race is voor nacompetitie. Nog twee wedstrijden te spelen en dan weten we het!

Rhode nog van slag

Tegen Heeswijk liep Rhode voor de derde keer op rij tegen een nederlaag aan. En dat nog wel eigen veld, want de laatste nederlaag thuis dateerde van eind 2016 tegen Oirschot Vooruit. En dan ook nog in de laatste wedstrijd dat Rhode op de Neul op natuurgras speelde.

Voor de wedstrijd werd Tim Stewart gehuldigd, hij speelde zijn 250e wedstrijd voor Rhode en neemt op het einde van het seizoen afscheid als actieve speler. Tim is in al die jaren een voorbeeldige speler geweest, sportief, veel werklust, in de beginjaren supersnel en in de laatste jaren ook een bindende factor in het team.
Rhode kreeg zondag al in de tweede minuut een goede mogelijkheid met een herkansing. Er volgden nog een paar kansen en in de 23e minuut uit een corner een gevaarlijk kopbal en een rebound die met moeite werden gestopt. De eerste echte kans voor Heeswijk kwam in de 29e minuut, en die was ook meteen raak. Het was een fraaie combinatie over drie schijven die door Stef Adank werd afgewerkt, 0-1. En het zat Heeswijk ook wel een beetje mee met de afwerking, in de 40e minuut werd een voorzet van rechts door Bryan van Deursen ineens op de slof genomen en rechts in de hoek geknald, 0-2.
In de tweede helft liet Heeswijk Rhode wat komen, er kwamen ook wel wat kansen, maar het doelpunt wilde niet vallen. Aan de andere kant viel die wel. In de 74e minuut werd een verkeerde breedtepass door Max Sluiter opgepikt en raak geknald en nauwelijks twee minuten later was het al weer raak. Het was weer Max Sluiter die een voorzet van rechts eenvoudig kon binnen werken. Koen van der Zander mocht vervolgens de eindstand op 1-4 brengen, hij werd onderuit gehaald en mocht zelf de strafschop nemen.
Zondag tegen Venhorst moest Rhode de vierde nederlaag op rij slikken. Dat is heel lang geleden dat dit gebeurde. Rhode speelde tegen Venhorst een zeer matige partij. Voor de rust was Venhorst ook de betere, had meer strijdlust. Rhode kreeg twee kansen. De eerste ontstond toen de keeper probeerde te ruimen en de bal tegen Tim Stewart aan knalde en de bal rakelings langs de paal zag gaan. De tweede kans was voor Koen van der Zanden, die iets te ver naar buiten moest uitwijken om tot scoren te komen. Venhorst had voor rust drie goede kansen en de derde was raak, in de 41e minuut scoorde Rens van Sleeuwen uit een voorzet vanaf de achterlijn.
In de tweede helft was er wel wat meer beleving en balbezit voor Rhode, maar heel veel meer dan een paar vrije trappen leverde dit niet op. Venhorst was uit een paar counters nog wel gevaarlijk, maar er werd niet meer gescoord.

A.s. zondag ontvangt Rhode Margriet uit Oss dat samen met TGG uit moet gaan maken wie er rechtstreeks degradeert en wie via de nacompetitie nog een herkansing krijgt. Inmiddels is de renovatie op de Neul begonnen en dat betekent dat Rhode uit moet wijken naar het Sportpark van Ollandia.

Het 7 tegen 7 toernooi

Het winnende team van het 7 tegen 7 toernooi. Foto: Manon Swinkels

De activiteiten die jaarlijks door vv Boskant op Hemelvaartsdag worden georganiseerd, zijn opnieuw zeer succesvol verlopen. Deels heeft dat ook wel te maken met het weer. De voorspellingen waren niet echt optimistisch, maar gelukkig beperkte de regen zich tot de ochtenduren. Daarna was het prima 'evenementen-weer', zowel voor een bezoek aan de vlooienmarkt als voor deelname aan het 7 tegen 7 toernooi.

De vlooienmarkt, waarvan de opbrengst bestemd is voor onze voetbaljeugd, werd druk bezocht. Het bezoekersaantal was een fractie minder dan die van vorig jaar, maar daar heeft de opbrengst, die opnieuw hoger was dan die van de voorgaande jaren, dus niets onder geleden! Ook bij de organisatie van het 7 tegen 7 toernooi was de stemming opperbest. Ondanks het feit dat de KNVB een volledig voetbalprogramma had ingepland op Hemelvaartsdag, waardoor veel (senioren) spelers verplichtingen hadden, hadden zich toch nog veertien teams ingeschreven voor het toernooi. Met name de jeugd was goed vertegenwoordigd!
Rond half 5, na het spelen van maar liefst 46 (!) wedstrijdjes, was bekend wie deze keer met de wisselbokaal op huis aan mocht. Opnieuw bleek dat de vriendengroep 'De Koninklijke' te zijn, die in de finale het team van familie van de Wijdeven wisten te verslaan. Daarmee leverden ze een prima prestatie, want ook vorig jaar wisten ze het toernooi te winnen. De sportiviteitsprijs kwam in handen van 'De Levensgenieters', die naast dit resultaat ook uitstekend presteerden door in het toernooi op de vierde plaats te eindigen.

Foto: Manon Swinkels

Vriendinnendag vv Boskant

Meidenvoetbal is stoer! Daarom organiseert vv Boskant ook dit jaar weer een training speciaal voor meiden die graag eens kennis willen maken met voetbal.

Vind je het leuk om een potje te voetballen met jouw vriendinnen? Schrijf je dan snel in voor de vriendinnendag via Facebook of e-mail ons. Nodig ook zeker jouw vriendinnen, zusje(s) en nichtje(s) uit om deel te nemen aan dit leuke evenement!
De vriendinnendag van vv Boskant is bedoeld om meiden te laten ervaren hoe het is om een echte voetbalster te zijn. Tijdens de vriendinnendag zal er een training worden georganiseerd waarin scoren, dribbelen en overspelen aan bod komen. Natuurlijk wordt er afgesloten met een partijtje. De speelsters van het vrouwenteam van vv Boskant zijn bij de training aanwezig en zullen jullie laten zien hoe leuk het is om te voetballen.
De vriendinnendag wordt op zondag 27 mei georganiseerd, dezelfde dag als de seizoensafsluiting. Traditioneel zijn er dan leuke festiviteiten in de kantine. Het is daarom dus ook erg gezellig voor jullie opa's, oma's en ouders om te komen kijken. De training begint om 12.00 uur en duurt tot 13.30 uur en is bedoeld voor alle meiden t/m 19 jaar. S.v.p. aanmelden via vriendinnendagvvboskant@hotmail.com of via Facebook.

Winnaar Zaalvoetbalcompetitie

Vrijdagavond 4 mei vond de bekerfinale van de Rooise Zaalvoetbalcompetitie plaats. Deze ging dit seizoen tussen de nummers één en twee van de A-poule, namelijk Bart Klerkx Hoveniers en Schildersbedr. Gebr. Harks.

Het werd een spannende finale waarin Schildersbedr. Gebr. Harks uiteindelijk met duidelijke cijfers het seizoen als bekerwinnaar afsloot. Einduitslag 6-2. Namens alle spelers van ZVV Schildersbedr. Gebr. Harks willen we de sponsor bedanken voor alweer een seizoen sponsoring en voor het feestje na afloop van de finale!

Foto: Jan Roche

Opnieuw verdiende winst voor Ollandia

Opnieuw heeft Ollandia een overwinning behaald tegen een van de kandidaten voor het kampioensschap. Evenals afgelopen donderdag speelde Ollandia een prima wedstrijd en waren ze de bovenliggende partij tegen Milheezer Boys.

Als je Ollandia de laatste weken ziet voetballen dan denk je nog eens terug aan die drie of vier wedstrijden die onnodig werden verloren van ploegen uit de onderste regionen. Ze hadden zo bij de bovenste drie moeten staan. Maar het is niet zo en dus moeten we vooral blij zijn met de punten en hopen dat ze in het nieuwe seizoen wat stabieler zijn en dan m.n in de wedstrijden waarin we meer zelf het spel moeten maken.
Vandaag begonnen we trouwens ook dramatisch. Reeds na zeventig seconden stond er 0-1 op het scorebord. Veel vlugger gaat niet. Een diepe bal over de breedte van het veld kwam terecht bij de rechterspits die simpel de "wild" inkomende Stan de Beer omspeelde en een schot op doel kon geven. De gladde bal kon niet klemvast worden gehouden door Tom Wouters waardoor de spits van Milheezer Boys simpel de bal kon binnen tikken.
Nadien was het even afwachten hoe Ollandia onder die onverwachte tegenvaller zou reageren en hopelijk niet overlopen zou worden door Milheezer Boys. Gelukkig gebeurde dat niet en na een paar minuten waren de spelers van de schrik bekomen en gingen weer voetballen zoals ze dat de laatste wedstrijden doen. Vanuit achter aan voetballen en niet te bang om de combinaties te maken. Dus zien we al snel in de wedstrijd een steeds meer de overhand krijgend Ollandia die nog geen echte grote kansen weet te creëren maar wel steeds dreigender wordt. Dus snel viel dan ook de gelijkmaker. Een breedtepass van William Bekkers kwam terecht bij Stefan Erven die met de bal aan de voet naar binnen trok en op de rand van de zestien uithaalde met een schot. Via de rug van een verdediger zagen we de bal in het doel verdwijnen. Een tikkeltje gelukkig maar wel terecht en mooi dat de man in vorm deze goal wist te maken. Ollandia bleef hierna op jacht gaan naar meer doelpunten en was in de duels ook iets feller en meer gefocust op de winst dan de tegenstander. In de 26e minuut waren er een paar mooie combinaties op het middenveld die besloten werden met een prachtige steekbal van William Bekkers op de goed vrij gelopen Gerbe Voets die de bal beheerst in de verre hoek schoof, onhoudbaar voor de keeper, 2-1 voorsprong. Nog voor de rust wist Ollandia die voorsprong uit te breiden naar 3-1 en 4-1 door het duo dat elkaar al de gehele competitie goed weet te vinden. Aangever Stefan Erven en afmaker Steven van Dijke. Steven had hiermee de doelstelling en weddenschap van 35 goals bereikt en zelfs overtroffen waardoor Wim, onze kantinebeheerder, de munten voor één fust bier kon gaan tellen. Na rust was Ollandia een stuk minder aanwezig. Het liet zich te ver inzakken en speelde teveel op de eigen helft waardoor Milheezer Boys het gevoel kreeg dat er misschien toch nog wat te halen viel. Toch wisten ze niet echte kansen te creëren en kon Ollandia, ondanks wat gemakzucht, toch relatief gemakkelijk overeind blijven. De tweede treffer voor Milheezer Boys was typerend voor dat moment in de wedstrijd. Een misverstand tussen Tom en Carlo, over wie de bal zal wegtrappen maakt dat beide twijfelen en uiteindelijk de spits wel zijn voet tegen de bal plaats en langzaam in het doel verdwijnt. Dit was in de zestigste minuut en daar is het wel bij gebleven. Een uitstekende overwinning en a.s zondag op bezoek bij SPV, de volgende kandidaat voor het kampioenschap en/of nacompetitie. Eens kijken of we daar ook voor een verrassing kunnen zorgen.

V.d. Pas houdt Nijnsel in leven

De spelers van VV Nijnsel / TVE Reclame werden zondag door een kleine erehaag opgewacht bij het eigen clubhuis. Ook de fakkels impliceerden een feeststemming. Na de overwinning op Hapse Boys is directe degradatie niet meer mogelijk. Een goede reden om de misère van de afgelopen weken even te vergeten.

Na de vele nederlagen van afgelopen weken begon het degradatiespook zich wel heel erg thuis te voelen op sportpark den Eimert. Directe degradatie kwam zelfs nog erg dichtbij. Daarom moest gewonnen worden in Haps om het spook voorlopig bij de uitgang plaats te laten nemen. De nacompetitie ligt immers nog op de loer. Alleen als Nijnsel de komende twee wedstrijden wint en Boekel Sport en/of Vitesse '08 haar beide wedstrijden verliezen dan is directe handhaving een feit. Een moeilijke klus natuurlijk, want Nijnsel speelt komend weekend thuis tegen de sterke kampioenskandidaat Olympia '18. Op de laatste dag is Nooit Gedacht de tegenstander. Een onmogelijke opgave? Dat niet, in de voetbalwereld zijn wel eens gekkere dingen gebeurd.
Zondag liet Nijnsel duidelijk zien dat het volgend jaar in de Derde Klasse wil blijven spelen. De mannen van Arno Methorst waren gretig in de stromende regen. Ze vochten voor iedere meter. Dat resulteerde in de 24e minuut in een terechte 0-1. Na goed samenspel tussen Frenk Remeysen en Arjan van Zutphen op de linkerflank, kwam de bal bij Johan van der Pas terecht. Hij schoot laag over de grond richting de linkerhoek. Op dat gladde veld een perfecte keuze. Haps kwam er niet aan te pas. De laatste strohalm leken ze niet te willen grijpen. De gasten waren daar niet mee bezig. Ze wilden vooral zelf op rozen zitten. Dat werd net voor rust kracht bij gezet toen Van der Pas uit een penalty 0-2 maakte.
Ook in de 53e minuut wees de scheidsrechter naar de stip. Van der Pas kreeg zijn kans op een hattrick en liet die niet liggen. Een 0-3 achterstand weerhield Haps er niet van om eindelijk eens gas te gaan geven. Het opportunisme leidde in eerste instantie niet tot problemen bij Nijnsel. Sterker nog, de schuifpui van Haps stond door de aanvalsdrift nog verder open en dat leverde de bezoekers grote kansen op. Zo stond Nick van Heesch ineens één op één op de keeper, maar hij schrok van de mogelijkheid en miste. Een penalty voor Haps bracht de spanning een klein beetje terug, maar daarna werd Nijnsel niet meer serieus bedreigd.
Een zucht van verlichting bij de supporters die ondanks de regen naar Haps waren gekomen. Mooi dat delegaties van Dames 1 en de Nijnselse korfbalclub een hart onder de riem kwamen steken. Dat heeft goed geholpen en hopelijk komen de mannen mede daardoor in de overwinningsmodus. Het is de komende weken hard nodig.

Siebengewald
De donderdag ervoor speelde Nijnsel ook al een belangrijke en beladen wedstrijd tegen Stormvolgers in Siebengewald, net voor de Duitse grens. Stormvogels stond tot voor de wedstrijden op vier punten van Nijnsel en moest dus winnen. Nijnsel had geen enkel moment aanspraak op de overwinning. Stormvogels speelde ook niet best, maar wist uiteindelijk wel te winnen. Ze kregen een dubieuze strafschop en een zondagsschot viel binnen.

Pupil van de wedstrijd

De zevenjarige Siebe van Zoggel is zondag 20 mei 'Pupil van de wedstrijd' bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Margriet 1. Siebe speelt in de JO8-4. Een echte linkse poot. Een spelertje die graag op het middenveld speelt en afwacht om zijn linkse pootje te gaan gebruiken. Klein maar fijn. Makkelijk draait. En als hij de bal heeft alles en iedereen probeert voorbij te lopen. Zijn favoriete voetbalclub is PSV. Favoriete spelers: Messi en Jeroen Zoet. Siebe zit in groep 4 van de Odaschool en naast voetbal vindt hij buiten spelen en lezen leuk. Rhode wenst Siebe een heel gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Ollandia zet jubilarissen in het zonnetje

Na de winstwedstrijd op Olympia Boys was het weer tijd voor de jaarlijkse vrijwilligers/clubfeestavond.

Na het versterken van de inwendige mens met een goedverzorgd koud en warm buffet was het rond de klok van half negen dat voorzitter Erik Huijbregts de microfoon ter hand nam. In zijn woordje bedankte hij alle vrijwilligers en al diegene die het afgelopen jaar weer een bijdrage hadden geleverd aan het wel en wee van Ollandia. Ook sprak hij de hoop uit het volgend seizoen weer op hun te mogen rekenen. Verder haalde hij aan dat het de komende tijd spannend zou worden met betrekking tot de uitwerking van de sportnota en de gevolgen hiervan voor de vereniging en haar vrijwilligers. Tevens worden op deze jaarlijkse clubfeestavond diverse jubilarissen in het zonnetje gezet. Mark Verhagen en Ruud van Driel vanwege hun 25 jarig lidmaatschap, Wim Koolen, Carlos Ooijen, Ton van Kessel, Robert van de Biggelaar en Walter Rooijakkers vanwege hun 40 jarig lidmaatschap en tenslotte Willy Witlox die al 50 jaar verbonden is aan Ollandia. Hij bedankte de jubilarissen voor hun jarenlang trouw aan de vereniging en hoopte iedereen nog lang in goede gezondheid te mogen blijven ontmoeten op sportpark Ekkerzicht.

Ollandia op bezoek bij SPV

Aanstaande zondag, Eerste Pinksterdag, staat er voor Ollandia al weer de laatste uitwedstrijd van dit voetbalseizoen op het programma. Ze moeten hiervoor dan op sportpark Hoge Zijde aan de Hoge Zijde 11 in Vlierden aantreden tegen SPV.

Ollandia heeft zeker de laatste drie thuiswedstrijden al laten zien met inzet en goed spel van elke tegenstander te kunnen winnen en ook tegen kampioenkandidaten de drie punten zelf kan laten bijschrijven. Als ze dit zondag ook op kunnen brengen tegen SPV, dat alleen nog een theoretisch kans heeft op het kampioenschap, dan is er ook dan weer een goed resultaat mogelijk. Hopelijk, met op 27/05 nog de thuiswedstrijd tegen Boerdonk voor de boeg, kan Ollandia dus zorgen voor sterke serie wedstrijden en daarmee een mooi competitieslot. Ook de overige Ollandia teams moeten in actie komen, maar ook daarna moeten de meesten nog wel enkele weken langer door, soms wel tot 10/06, voordat zij het seizoen er op hebben zitten. Dus er valt voorlopig nog volop te genieten, mede omdat ook Rhode, vanwege de aanleg van drie nieuwe kunstgrasvelden, een aantal wedstrijden op sportpark Ekkerzicht in Olland zal spelen. Dit begint al a.s. zondag wanneer kampioen Rhode om 14.30 uur zal aantreden tegen Magriet, dat nog volop degradatiezorgen heeft.

Wie wint de Ollandia Kennis Kwis?
Na twee spannende halve finales staat er donderdag 17 mei in de kantine op sportpark Ekkerzicht de finale van de Ollandia Kennis Kwis op het programma. Vanaf 21.30 uur worden de teams van de Ollandia Vrouwen en Ollandia 3, als winnaars van de halve finales, met Ollandia 1 als beste tweede, getest op hun algemene kennis en gaan de strijd aan om de felbegeerde titel.

KV Rooi naar de Hoofdklasse

Met nog drie wedstrijden te gaan in de Overgangsklasse, hoefde nog maar één punt gehaald te worden om volgend jaar te spelen in de Hoofdklasse. Dit lukte afgelopen zondag door te winnen van VVO.

KV Rooi begon goed aan deze wedstrijd en zorgde al snel voor een voorsprong van 3-0. Daarna begon VVO ook met scoren, maar het lukte hen niet om dichterbij te komen dan twee doelpunten verschil. Felle acties en een hoog tempo konden beide ploegen niet laten zien in deze wedstrijd, door het gladde veld van de regen. Toch wist KV Rooi doelpunten te maken en werd gerust met een tussenstand van 11-7. Een voorsprong op VVO, maar het verschil was nog niet gemaakt. In de tweede helft had KV Rooi moeite met scoren en zijn er in totaal maar vier doelpunten gemaakt. Gelukkig was de verdediging onder controle waardoor de winst toch binnen was na zeventig minuten. Uitslag: 15-11.

Op zondag 27 mei speelt KV Rooi haar laatste thuiswedstrijd om 13:00 uur tegen DAKOS. Publiek is weer welkom!

KV Nijnsel verliest ondanks sterk spel

Op de regenachtig zondagmiddag mocht KV Nijnsel 1 afreizen naar de bekende tegenstander Oxalis 1. Na een verlies van 8-15 in het najaar, wist Nijnsel dat het een zware wedstrijd zou worden.

De wedstrijd begon met goed spel van beide ploegen. De scheidsrechter hield de touwtjes strak in handen. Hierdoor werden de eerste drie doelpunten gemaakt door middel van een strafworp, 2-1 in het voordeel van de thuisploeg. Na het zoeken en benutten van de juiste kansen kwam Nijnsel op voorsprong. Myrna Foolen wist een vrije worp mooi af te maken (2-3). Beide ploegen bleven vechten. Nijnsel wist lang de voorsprong te behouden, maar moest deze voor de rust toch nog afgeven: 8-6.
Eigen spel spelen en de rust bewaren was de opdracht die Nijnsel mee kreeg. Beide ploegen bleven om de beurt score tot Nijnsel met de afstandschoten van Joyce van Kessel en Myrna Foolen weer de spanning terug brachten in de wedstrijd 11-10. De thuisploeg antwoordde gelijk met tegendoelpunten, waarop Nijnsel wat af zwakte. Het eindsignaal klonk bij 14-11 in het voordeel voor Oxalis.

Odisco zeker van lijfsbehoud

Afgelopen zondag speelde Odisco 1 in Someren tegen DAKOS 1. De thuiswedstrijd werd overtuigend gewonnen door Odisco, maar ook nu zouden de dames vol voor de winst gaan om daarmee lijfsbehoud in de overgangsklasse te behalen.

Binnen enkele seconden na het beginsignaal maakte DAKOS al 1-0. Hierna nam Odisco echter de leiding over: met goede aanvallen en mooie doelpunten had Odisco na tien minuten een 2-4 voorsprong. Halverwege de eerste helft bouwden de dames de voorsprong verder uit naar 3-7. Hierna vielen de ballen minder gemakkelijk en kreeg DAKOS de kans om dichterbij te komen. Met een 8-10 ruststand zaten beide ploegen nog volop in de wedstrijd. In de rust werd de dames verteld vooral meer overtuiging in de afmaak te hebben, dan zouden ze de winst veiligstellen. In de tweede helft was het spelbeeld anders. DAKOS had tactisch gewisseld en Odisco had meer moeite om kansen te creëren. Na twaalf minuten kwam DAKOS op slechts één doelpunt verschil (10-11). Hierna wist Odisco het gat weer te vergroten en gaf niet meer af. Myrthe van Heereveld maakte, met haar vijfde doelpunt in deze wedstrijd, de stand 11-14 en gooide daarmee de wedstrijd definitief op slot. Eindstand 13-15. Odisco speelde goed en scoorde op de juiste momenten, waardoor er drie punten werden verdiend. Odisco staat slechts één punt achter de derde plaats. De komende twee wedstrijden zal vol worden gegaan voor een plek in de top 3. 27 mei speelt Odisco thuis tegen Rietvogels 1 en 3 juni gaat Odisco naar Melderslo.

Pupil van de week Janne van Rooij

Afgelopen zondag mocht Janne van Rooij als 'Pupil van de Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia 1 - Milheezer Boys 1. Zowel Janne als haar broer Wout voetballen al vele jaren bij Ollandia. Janne is elf jaar oud en zij zit in groep 7 van Bs. De Sprongh. Zij voetbalt in het team JO11-2G. Janne vindt het leuk om tijdens een voetbalwedstrijd te mogen keepen. Ze kan haar teamgenoten goed coachen. Voorlopig blijft ze keepen, omdat ze dit heel erg leuk vindt. Haar favoriet binnen Ollandia is Hans van Eijk. Naast voetballen vindt Janne het leuk om 'lompe' spelletjes te spelen zoals bijv. rugby op school of met dieren te spelen.

Rhode
Uitslagen senioren:
Rhode 1 - Heeswijk 1 1-4
Rhode 2 (ZAT) - OVC'26 2 6-3
Rhode 3 - Vorstenbossche Boys 2 6-2
Rhode 7 - Heeswijk 6 3-2
Rhode 8 - ELI 5 2-2
Mariahout VR1 - Rhode VR1 1-2
Nulandia VR2 - Rhode VR2 2-3
Venhorst 1 - Rhode 1 1-0
SSS'18 2 - Rhode 2 3-1
Heeswijk 3 - Rhode 3 2-2
Rhode 4 - S.V. Brandevoort 2 1-2
Blauw Geel 11 - Rhode 5 6-0
Sparta 8 - Rhode 6 4-4
Rhode 7 - Avanti 6 2-0
Rhode 8 - Erp 7 1-1
Blauw Geel 15 - Rhode 9 7-2
Rhode VR1 - Erp VR1 4-0
Rhode 2 (zat) - Merlijn 2 2-2
Veteranen – ELI 2-4
Avanti 5 - Rhode 5 19:00u.
Nijnsel 5 - Rhode 7 20:00u.
Estria VR1 - Rhode VR1 20:00u.
Uitslagen jeugd:
Vorstenbossche Boys JO10/1-JO10/1G 2-6
JO11/2G-Margriet JO11/5 8-3
JO11/3G-JO11/4 13-0
JO13/3G-TOP JO13/3 6-1
JO13/6M-Hedel MO13/1 5-0
JO17/1G-Blauw Geel'38 JO17/2 1-0
JO9/6M-Nulandia JO9/5 2-0
Heythuysen JG1G-JG1 4-7
JO11/1-ELI JO11/1G 3-2
Blauw Geel'38 JO11/10M-JO11/5 3-5
JO11/6-Schijndel JO11/5 3-5
Odiliapeel/Braks Gro JO11/2-JO11/7 4-4
JO12/1-OSS'20 JO12/1 4-1
DVG JO13/1G-JO13/1 1-5
JO13/2-Boekel Sport JO13/2G 2-1
Schijndel JO13/4-JO13/4 5-3
Stiphout Vooruit JO13/4G-JO13/5 1-5
JO15/1-DVG JO15/1 4-0
JO15/2-OSS'20 JO15/6 7-0
DVG JO15/2-JO15/3 2-3
JO15/4-Nijnsel JO15/1 1-5
JO17/2-JO17/3 4-1
DVG JO17/2-JO17/4 2-2
JO19/1-Best Vooruit JO19/1 1-2
Mariahout JO19/1-JO19/2 5-2
JO19/3-Erp JO19/3 4-0
JO8/1-Venlosche Boys JO8/1 12-2
JO8/2-Avesteyn JO8/1 7-2
Sparta'25 JO8/2-JO8/5 3-5
JO9/1-UDI'19/CSU JO9/1 6-9
Sparta'25 JO9/3-JO9/2 0-10
Avesteyn JO9/2-JO9/3 3-10
Blauw Geel'38 JO9/8-JO9/4 6-4
JO9/5-Heeswijk JO9/2G 3-10
HVCH MO15/1-MO15/1 4-1
MO15/2-Blauw Geel'38 MO15/2 2-1
MO17/1-Festilent MO17/1 3-3
Programma senioren 17/05:
Blauw Geel 5 – Rhode 4 20:15u.
Schijndel 6 – Rhode 6 20:00u.
WEC 6 – Rhode 8 20:00u.
Irene 35+1 – Rhode 35+1 19:30u.
VOW VR2 – Rhode VR2 19:00u.
Programma senioren 19/05:
Heeswijk 4 – Rhode 5 19:00u.
UDI 3 – Rhode 3 18:00u.
Programma senioren 20/05:
Rhode – Margriet 14:30u. (terrein Ollandia)
TOP 2 – Rhode 2 11:30u.

VV Nijnsel / TVE Reclame
Programma senioren 16/05:

Avanti'31 7-Nijnsel 6 19.30u.
Programma senioren 17/05:
Nijnsel 4-WEC 4 19.30u.
Programma senioren 20/05:
FC de Rakt MO17-1-MO17-1 14.45u.
Nijnsel 1-Olympia'18 1 14.30u.
HVCH 4-Nijnsel 2 11.00u.
OSS'20 3-Nijnsel 3 09.45u.
UDI'19/CSU 13-Nijnsel 6 11.00u.
Blauw Geel'38/JUMBO 15-Nijnsel 7 10.00u.
Programma jeugd 17/05:
JO15-1-S.V. Brandevoort JO15-5 19.00u.
Programma jeugd 19/05:
JO19-1- OSS'20 JO19-3 15.00u.
JO17-1- Blauw Geel'38/JUMBO JO17-8 15.00u.
Handel JO13-1G-JO13-1 10.00u.
ELI JO9-2G-JO9-1 09.15u.
JO9-2-ST Boerdonk/Keldonk JO9-3M 09.45u.

vv Boskant
Uitslagen senioren:

Essche Boys 1 – Boskant 1 0-3
Bavos 1 – Boskant 0-2
Boskant 2 – Festilent 2 1-5
WHV 3 – Boskant 3 2-4
DVG 5 – Boskant 5 3-2
ELI 5 – Boskant 5 2-2
Boskant 6 – UDI'19 12 0-0
Boskant VR1 – Tivoli VR1 1-2
Uitslagen jeugd:
JO15-1 – Nooit Gedacht JO15-2 4-1
MO17-1 – ST Ravestein/SDDL MO17-1 1-5
Juliana Mill MO13-1 – MO13-1 7-0
EVVC JO19-1 - JO19-1 3-1
WEC JO17-2 – JO17-1 2-3
Blauw Geel'38 JO13-4 – JO13-1 3-8
JO10-1G – SV Brandevoort JO10-4 8-4
Programma senioren 17/05:
Erp 3 – Boskant 2 19.30u.
DVG 4 – Boskant 3 19.30u.
Boskant 6 – WEC 5 19.30u.
Programma senioren 20/05:
Boskant 1 – EMK 1 14.30u.