DeMooiRooiKrant

2 augustus 2017

DeMooiRooiKrant 2 augustus 2017


Eefje met Minke Booij (manager vrouwenvoetbal en Vivianne Miedema (midden, spits van het Nederlands Elftal).

Maar liefst 2,1 miljoen mensen keken de kwartfinale van de Oranje voetbaldames. Natuurlijk, hier en daar is wat kritiek, omdat er stromingen zijn die een vergelijking trekken met mannenvoetbal. Maar hoe je het wendt of keert, vrouwenvoetbal heeft – mede dankzij dit EK – een enorme boost gekregen. De Rooise sportmarketeer Eefje Janus is er vrijwel dagelijks getuige van. Ze zit midden in de marketingmolen van de groeiende sport. Pal voor de halve finale tegen Engeland zoekt DeMooiRooiKrant haar op.

Wanneer is de liefde voor vrouwenvoetbal begonnen?
"Velen zullen weten dat ik zelf fanatiek heb gehockeyd en bovendien alle sporten enthousiast volg. Maar één van mijn beste vriendinnetjes van vroeger, Lieke de Bever uit Boskant, voetbalde. Vele middagen uit school en in het weekend gingen we samen voetballen; in de tuin, op een pleintje of ergens op een veldje. Als het kon ging ik mee naar de voetbalwedstrijden. Ik zat zelf op hockey maar ik vond voetbal (dankzij Lieke) ook helemaal te gek en wilde zoveel mogelijk trucjes leren. Via mijn studie raakte ik bevriend met Nadine Hanssen die o.a. bij PSV en Anderlecht heeft gevoetbald. En misschien wel het belangrijkste; ik leerde Leoni Blokhuis van FlowSports kennen. Zij begeleidt zo'n 8 à 12 internationals en nam me overal mee naar toe; van Bayern München tot FC Barcelona. Daar ben ik de ontwikkelingen echt op de voet gaan volgen, heb ik enorm veel geleerd en heel veel plezier beleefd. FlowSports en het vrouwenvoetbal heeft vanaf die tijd een bijzonder plekje in mijn hart."

Eefje Janus met Shanice van de Sanden (matchwinner in de openingswedstrijd en speelster van Liverpool)

Wat is momenteel je functie en wat heeft dit met vrouwenvoetbal te maken?
"Bij Triple Double (het grootste sportmarketingbureau van Nederland red.) zeggen we ook wel dat wij "de gids voor het bedrijfsleven in de sport" zijn. Wij adviseren bedrijven zoals Energiedirect.nl (hoofdsponsor PSV), Opel (voormalig hoofdsponsor Feyenoord), M line (o.a. Sleep supplier van NOC*NSF). De werkzaamheden zijn dus heel divers, maar vinden altijd plaats in de sport. Op dit moment is het EK vrouwenvoetbal in Nederland bezig en zijn wij actief voor de KNVB, maar ook voor Continental en Intersport, die niet alleen partner van de KNVB zijn maar ook van de UEFA. Deze partijen hebben diverse rechten en wij adviseren en ondersteunen ze (o.a.) bij het activeren van deze rechten. We zijn aanwezig in de Fanzones voor de activatie van onze klanten en bezoeken daarnaast vele wedstrijden met klanten en andere relaties."

"Er lijkt vooral koudwatervrees te heersen in het bedrijfsleven."

Zijn er dingen die jij graag in het vrouwenvoetbal ziet veranderen?
"Het vrouwenvoetbal is een groeibriljant en kan enorm interessant zijn voor bedrijven, maar er lijkt vooral koudwatervrees te heersen in het bedrijfsleven. Ik zou het mooi vinden als er partijen komen met lef die instappen, het vrouwenvoetbal omarmen en helpen bij verdere ontwikkeling. Vanuit Triple Double hebben we onze klant Intersport in 2016 geadviseerd om partner te worden van het vrouwenvoetbal en hen begeleid bij de totstandkoming van het partnership. Verder zie ik vooral graag dat de positieve ontwikkeling verder wordt voortgezet. Dit EK is daar ongetwijfeld een katalysator voor. Zie het EK dus ook niet als een eindpunt van iets!"

Moeten we op een andere manier naar vrouwenvoetbal gaan kijken of gaat het juist de goede kant op?
"Ik vind dat het absoluut een goede ontwikkeling doormaakt. We moeten het vooral gaan zien als een eigen sport en vergelijk dat eens met vijf en tien jaar geleden. Dan zie je ook de stappen die gezet worden. Het aantal voetballende meisjes is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld naar een totaal van ruim 153.000 meisjes. Dit EK kijken er ruim 2,4 miljoen mensen naar de Oranje-leeuwinnen. Alle wedstrijden van Oranje zijn uitverkocht. Kleine meisjes hebben een droom die uit kan komen, want tegenwoordig is het mogelijk om in het Nederlands Elftal te voetballen, om bij Arsenal of Chelsea te spelen en daar je brood mee te verdienen. Records worden op alle fronten verbroken. Dat vind ik mooi. En bovendien komt er ook vanuit het bedrijfsleven steeds meer interesse voor het vrouwenvoetbal. Natuurlijk zijn er zaken die verbeterd kunnen worden, maar ik kijk graag naar wat de sport al wel bereikt heeft in plaats van steeds benoemen wat er (nog) niet goed gaat. Wat mij betreft gaat het dus zeker de goede kant op."

Tot slot. Hoe schat je de kansen van de vrouwen?
"Ik vind sommige toplanden wat tegenvallen, zoals Frankrijk en Duitsland. Underdogs verrasten juist weer. Inmiddels hebben de Leeuwinnen de halve finale bereikt en nemen de kansen toe, maar laten we eerst die maar eens spelen!"

Jaargang 7 • Week 31 • Woensdag 2 augustus 2017

Ode aan Dommelrode

De wijk Dommelrode vanuit de lucht.

Omdat het dit jaar precies 50 jaar geleden is dat ik voor het laatst vakantiewerk deed à raison de maar liefst één hele gulden per uur, wilde ik dat ultieme vakantiewerkgevoel dat ik nooit echt ben kwijtgeraakt ('mijn eerste salaris') nog één keer ondergaan. Vandaar dat ik me focuste op de sympathieke oproep in dit medium 'bezorgers gevraagd voor de vakantieperiode'.

Door: Lambert Verhoeven

Het werk scheen zich buiten af te spelen, volop beweging te bieden en als klap op de vuurpijl een, hopelijk riant, zakcentje op te leveren. En de ultieme garantie: de Rooienaar kijkt op die woensdagmiddag reikhalzend uit naar je komst! Los dan blijkbaar van de bewoners die je op een keiharde 'nee nee'-sticker menen te moeten vergasten.
Jeroen van de Sande wordt mijn baas, streng maar rechtvaardig, nadat ik door de screening ben gekomen. Ook dokter Van Osch had mij (goed) gekeurd, dat was nodig om bij het Vakantiebezorgers-Pensioenfonds in de boeken te mogen komen. Ik toog met 275 kranten, zes grote tassen van de Rooise grootgrutters vol, op pad en Jeroen vertrouwde mij toe dat ik een van de meest vooraanstaande wijken van Sint-Oedenrode in handen zou krijgen. En daar bleek geen woord van gelogen! Want toen ik de Schout van Peellandlaan in reed rook ik al meteen de onmiskenbare geur van oud geld en licht belegen aristocratie, dit in combinatie met nostalgische grandeur, iets van 4711 in combinatie met robuuste sigaren, goede malt en Côte d'Or chocola. Maar wat wil je ook als je straten doorkruist die genoemd zijn naar naast de reeds genoemde schout ook gerenommeerde jonkheren, baronnen, gouverneurs en graven uit een vaak ver en succesvol verleden? En die weelderige tuinen. Ik waande me in Versailles, de Gouden Eeuw, en dacht elk ogenblik een Louis de Zoveelste Zonnekoning tegen te komen. En vriendelijke mensen! Ik liep een van die kant naamloze straat in maar een bewoonster wist me meteen te vertellen waar ik was toen ze vertwijfeling in mijn ogen waarnam. 'Je hebt geluk, ik ben net op.' Betekent dat nu dat ik volgende week een uurtje eerder moet komen….? En een prachtig Lacoste shirt. Ik zoek ergens een brievenbus. 'Wat zoekt u?' 'Een brievenbus.' 'Maar dit is één huis meneer.' En laat ik nu even hebben gedacht dat het er twee waren. Het huis is waarschijnlijk ooit al op de toekomst gebouwd als we allemaal minimaal één migrant in huis moeten nemen. Of je schoonmoeder. Die keuze is voorwaar niet makkelijk, een duivels dilemma mag je rustig zeggen.

Ik waande me in Versailles, de Gouden Eeuw

In de Jonkheer Gerry van Gerwenlaan mis ik nummer 9, maar volgens mij ben ik de enige. In het best wel strenge bezorgreglement van mijn baas staat duidelijk vermeld dat de krant in zijn geheel in de brievenbus moet. Keiharde voorwaarde waarover niet te onderhandelen viel, evenmin als over een voorschot. Maar de bezorger van de Groot Eindhoven heeft een ander reglement of de onverlaat lapt alle regels aan zijn laars want wat zie ik zowat uit alle brievenbussen steken? Jawel, de Groot Eindhoven. Nette mensen ook hier want ze spreken allemaal met twee woorden: 'nee, nee' of 'nee, ja'. Er zijn ook stickers waarop de mensen aangeven dat ze niet zitten te wachten op de Wachttoren. Wel op collectanten. Ik schrijf die adressen vast op want eind van het jaar wil ik als trouwe vakantiebezorger toch mijn kerstgratificaties gaan innen. Niet alle straten zijn logisch ingericht, integendeel. Ik heb sterk het vermoeden dat er hier en daar architecten, planners aan het werk zijn geweest met een slok te veel op. Je wordt ook geconfronteerd met bewoners die vroeger zijn gepest en, dat zie je vaker, die dit nu jou doen: geen huisnummer, de brievenbus kunstig in de heg verstopt, de brievenbus net iets smaller gemaakt dan de MooiRooi Krant, een herniavriendelijke brievenbus net boven de dorpel of een staalborstel achter de brievenbus gestopt. Mijn baas heeft er ook nog de Nijnselseweg bij gedaan. Daar wonen wat medemensen uit het Oostblok. Voor hen heb ik de belangrijkste artikelen in het Pools vertaald en bijgevoegd. En bij de 'nee nee'- bewoners een net briefje, 'je weet niet wat je mist.' Eigen initiatief. Jonkheer Van den Oetelaar. Moet een oom zijn van Pascal die niet met wisselend succes bij Nijnsel voetbalt. Sommige mensen laten duidelijk zichtbaar merken dat ze achteraf toch liever geen tuin hadden gehad en weer anderen hebben een manifeste verfallergie. Ooit de creativiteitsworkshop gevolgd: 'Hoe val ik op, maakt niet uit hoe?' Sommige bewoners adviseren per brief om te kloppen omdat de bel het niet doet. Roept bij mij hetzelfde effect op als het verkeersbord 'slecht wegdek'. Dan denk ik, doe er dan iets aan en spaar een bord uit. Deuren die open staan wantrouw ik. Ik denk dan weer aan die postbode die ongewenst de oneerlijke confrontatie moest aangaan met een stel vechthonden, boordevol animositeit. Tegen zessen zie ik mensen buiten komen met een stopwatch. En terecht want de krant moet voor 18.00 uur op de mat liggen, dus niet half uit de brievenbus steken, maar dat had ik volgens mij al gezegd.
Met een niet te onderschatten en nog steeds aanwakkerende euforie verlaat ik met pijn in mijn hart 'mijn Dommelrode'. In een paar uur tijd is de nu al duurzame liefde opgebloeid. De geur van oud geld hangt nog steeds in mijn neus, evenals nu die van drukinkt die mijn vingers inmiddels aardig zwart hebben gekleurd. Helaas niet voor lang vrees ik want terug in Nijnsel zal deze snel worden verdrongen door een niet te missen mix van koeien, kippen, varkens, nertsen en niet te vergeten de biologische fijnstof van de A50. Ik mag helaas niet zeggen hoeveel kranten ik over had want mijn baas leest dit stuk natuurlijk ook. Maar alle begin is moeilijk en iedereen verdient een tweede kans, zo hoor ik vaak. Al staat dit niet in het reglement.

'Bouwvak indrinken' krijgt nieuwe dimensie

Het werd vrijdagavond al liefkozend 'Bouwvak indrinken 2.0' genoemd; het evenement op de Rooise kiosk. Daar vond de Rooi Top 100 Verzoekjesavond plaats. Jongerenfeestkapel Leuk da ge d'r band zorgde voor de sfeer. En hoe?!

De muzikanten wisten de terrassen goed op te zwepen. Daar zaten over het algemeen vakantievierende bouwvakkers en die houden wel van een feestje (en een drankje). Het sfeervolle aan Leuk da ge d'r band is dat ze eigentijdse muziek een nieuw jasje geven. Zo maar ineens komen ze op de proppen met Kind van de Duivel van artiest Je Broer of sprinten ze een terras op met een fles Tequila en een doos citroenen om het nummer 'Tequila' (hoe kan het ook anders) extra elan te geven. Er waren maar weinig feestvierders die de aangeboden fles links lieten liggen. Als dan ook nog een bladblazer voorbij komt die de nodige papiersnippers het terras op blaast dan kan niet meer worden ontkend dat het muziekgezelschap net zo origineel is als een zeehond met een tutu aan.

Verzoekjes voor Hospice Dommelrode
Op de kiosk kwam de Rooi Top 100 tot ontknoping. Enkele maanden is er gestemd, maar omdat het animo tegenviel gooide MooiRooi en Maarten Swinkels van U-Deejay het over een andere boeg. Een onvervalste Verzoekjesavond moest alsnog de nodige duiten voor het goede doel in het laatje brengen. Tegen alle verwachtingen in slaagde dat streven glansrijk. In totaal werd bijna vierhonderd euro opgehaald. Veel terrasbezoekers namen de moeite om de kiosk op te klimmen met een paraat nummer. De één gaf twee euro, de ander twintig. Iedere cent werd met een glimlach ontvangen, want de bijdrage was vrijwillig.
Er ontstond warempel een kleine competitie tussen het terras van De Gouden Leeuw enerzijds en de terrassen van d'n Dommel en Oud Rooij aan de andere kant van de Markt. De ene na de andere plaat werd uit het U-Deejay apparaat getoverd. Van Dré Hazes tot Django Wagner, van Queen tot Paradise by the Dashboardlight. Sint-Oedenrode kon meegenieten.

Vooral ook door de sfeervolle intermezzo's van Leuk da ge d'r band en het enthousiasme van het publiek is nu al besloten om er volgend jaar weer een slinger aan te geven. De ideeën vlogen al over de Markt, maar het beste streven – daar is iedereen het wel over eens – is om het publiek wat dichterbij de kiosk te krijgen. De verschillende horecaondernemers aan de Markt vertelden daar wel oren naar te hebben.

Foto:

Deelnemers fitness Odendael met vakantie

Het afgelopen seizoen zijn de deelnemers en begeleiders van Fitclub Odendael weer volop bezig geweest met het verbeteren van de fysieke conditie. De deelnemers van de maandag- en woensdagmorgensessie hebben op woensdagmorgen 26 juli met een gezellig samenzijn het seizoen afgesloten.

Onder het genot van een kopje koffie of thee en een heerlijk petitfourtje werd gezellig gebabbeld over het wel en wee tijdens de fitness en de dagelijkse dingen die de mensen bezig houden. Want naast fitness zijn ook de sociale contacten heel belangrijk. De deelnemers, bewoners van Odendael en vele 55+ van buiten het verzorgingshuis, genoten zichtbaar van dit koffie-uurtje dat, naast de medewerking van Odendael, mede mogelijk was gemaakt door het beschikbaar stellen van gebak en andere lekkernijen door Bakkerij Bekkers en Mars Veghel.

Maandag 4 september begint Fitclub Odendael weer met haar werkzaamheden op de eerste verdieping achter het Plein. Belangstellenden, die woonachtig zijn op Odendael of 55+ van buiten Odendael, kunnen op die dagen eens kijken hoe men bij deze club bezig is om de fysieke conditie te verbeteren onder begeleiding van vrijwilligers.

Vrijwilliger voor één dag

Foto: Lisa vd Ven

De Meeuw en Stichting Dichterbij staken afgelopen week de handen ineen om een mooi resultaat neer te zetten via Samen voor Eindhoven. Een stichting die bedrijven uitdaagt een dag per jaar kennis beschikbaar te stellen of de handen uit de mouwen te steken. Bedrijf De Meeuw uit Oirschot vond dit een bijzonder mooi initiatief. Tien medewerkers droegen daarom hun steentje bij op De Merode.

De Meeuw uit Oirschot stuurden deze dag zo'n tien medewerkers naar Sint-Oedenrode om daar het een en ander te ondernemen. De vrijwilligers-voor-een-dag zijn enthousiast over de dag. "We hebben een gezamenlijke lunch met de bewoners en straks komt de frietkar zodat we samen nog een frietje kunnen eten," aldus een van de vrijwilligers.

Volgens Rien Schepens, de vader van één van de bewoonsters van De Merode, is het een mooi initiatief. "Door bezuinigingen worden dit soort klusjes vaak overgeslagen. Met tien harde werkers vandaag schiet het wel op. We hebben daarom ook veel kunnen doen. Zo is de oude trampoline weggehaald, is er een schommel geplaatst, onkruid gewied, muren behangen en geschilderd en zijn er tal van andere klusjes gedaan. Hartstikke mooi natuurlijk. Wat het nog mooier maakt is dat De Meeuw al heeft gezegd dit volgend jaar weer een dag te willen komen doen. Fantastisch toch? We kunnen immers altijd een paar extra handen gebruiken."


Rooise uitkijktoren haalt landelijke media

Na een artikel in DeMooiRooiKrant van twee weken geleden pikte Omroep Brabant vorige week de oproep van Ruud de Wit op om de uitkijktoren in de Moerkuilen op te knappen. 27 Juli kwam het volgende tv-station voor een opname. Ditmaal een landelijk station. Eigenlijk zou het afgelopen zondag om 22.30u op tv komen, maar dat werd uitgesteld tot maandagavond.

Foto:

Nijnselnaar Ruud de Wit roept op om hem te helpen met het opknappen van een verouderde uitkijktoren in de Moerkuilen. Een oproep met een emotionele lading, want de toren werd tien jaar geleden gebouwd door zijn onlangs overleden vader Mari de Wit. Na MooiRooi en Omroep Brabant wil nu dus ook Hart van Nederland Ruud en zijn familie helpen om de droom te verwezenlijken. Meerdere mensen en partijen reageerden al positief op de oproep. "We zijn erg blij en dankbaar met alle positieve reacties. Het ziet er naar uit dat het goed gaat komen", reageert initiatiefnemer Ruud de Wit uitgelaten.

Dennis van der Sanden bij Omroep Brabant

De jonge Rooise muzikant Dennis van der Sanden is een groot talent. De Fingertstyle Gitarist is druk bezig om zijn carrière vorm te geven. Dat is ook Omroep Brabant niet ontgaan.

Dennis zal op 9 augustus a.s. tussen 15:00 en 15:50 optreden tijdens het radioprogramma "Muziek & Zo" van Omroep Brabant. Dennis is net terug uit Nashville uit de Verenigde Staten. Daar zal hij zich voegen bij de velen bekende gitaristen die daar hun opwachting maken om de Chet Atkins gitaar conferentie bij te wonen.

"Als ik op Bali ben, vind ik altijd wel iets nieuws"

Foto: Lisa vd Ven

Palmen in Nederland? Veel mensen zullen gelijk denken aan tropische zwemparadijzen of andere vakantieparken. Maar palmbomen die gewoon in de tuin groeien en dan ook nog eens in Rooi, dat verwacht niet iedereen. Toch is het voor Maria en Lambert Brouwers de gewoonste zaak van de wereld. Zowel voor als achter huis staan meerdere palmbomen. Zelfs een bananenboom ontbreekt niet in het 'subtropische' paradijs van de Rooise familie.

"Het idee van een tropische tuin is eigenlijk toevallig ontstaan", antwoordt Maria. "De muur achter in de tuin was foeilelijk en die hebben we laten bezetten met stucwerk en er Franse dakpannen op laten zetten. Daar kwamen weer palmen bij en daarna kwam van het een het ander. Heel bijzonder is ook de bananenboom. Dankzij het warme voorjaar draagt die nu zelfs vruchten. Maar het zal niet lang genoeg zo warm zijn, dat we bananen uit eigen tuin kunnen eten."

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Een echt thema heeft de tropische tuin niet. Er zijn mediterrane thema's zoals de Franse dakpannen, maar duidelijk is dat vakantieherinneringen aan het Indonesische eiland Bali zeker een flinke stempel drukt op de inrichting van de tuin. "Als we op Bali zijn, dan ga ik altijd op zoek naar nieuwe dingen voor in de tuin", vertelt Lambert. Maria vult haar man aan: "de laatste jaren laat ik Lambert alleen op pad gaan. Het is altijd verrassend wat hij weer op de kop weet te tikken. Zo heeft hij een keer drijvers van een prauw, (redactie: een soort kano) gekocht en daar lantaarns op geplaatst. Maar ook mensen die het thema van onze tuin kennen brengen altijd weer bijzondere dingen mee."

De tuin van Maria en Lambert is omringd door hoge bomen van de buren. "Eigenlijk passen die kastanjes helemaal niet bij het thema van onze tuin. Bovendien", zo zegt Maria, "hebben we er ook nog eens veertig vuilniszakken blad en kastanjes in het najaar van. Maar toch zouden we die bomen voor geen goud willen missen, ze maken de tuin af." Een nadere blik naar de wel twintig meter hoge kastanjes bevestigt het verhaal, de bomen laten de tuin groter lijken, dan dat die sowieso al is.

Dat zo'n tuin veel werk is, blijkt wel als Lambert aangeeft dat zijn vrouw elke dag minstens een uur in de tuin aan het werk is. Maar het resultaat mag dan ook gezien worden. De tuin ziet er tiptop uit. Geen plukje onkruid en het gras is geen millimeter te lang. "Maar met dat gras hebben we geen werk, dat wordt door 'Harrie' bij gehouden", vertelt Maria. 'Harrie' is de maairobot, die tijdens het gesprek over de tuin onvermoeibaar zijn werk blijft doen. "De kleinkinderen hebben de maaier een keer 'onze Harrie' genoemd en daarom heb ik op het laadstation de tekst Harrie's Home' gezet", lacht Maria.

Lambert en Maria genieten elke dag onbezorgd van hun eigen tropische paradijsje. Maar toch baart het Nederlandse klimaat hen wel wat 'zorgen'. "De kleinere planten kunnen we in de winter hier op het beschutte terras neerzetten. Maar als er weer een keer een strenge winter komt, dan is het risico dat de grote palmbomen, die we niet meer naar binnen kunnen halen het zwaar te verduren krijgen toch wel vrij groot. Het is maar de vraag of ze eventuele strenge vorst wel zullen overleven, maar dat zien we dan wel weer", zo sluiten Lambert en Maria af.
Heeft u een bijzondere of mooie tuin die u ons wilt laten zien? Stuur dan een email naar redactie@demooirooikrant.nl of bel naar 0413-479322.

Zomerschool, voor elk wat wils

De vijfde Zomerschool is swingend van start gegaan. In de eerste week deden een heleboel mensen mee met yoga, collages en sieraden maken en een prachtige IVN-wandeling. Ze maakten een lipdub van 'De kat van ome Willem' en je kon zelfs je eigen papier scheppen. Natuurlijk was er voor de liefhebbers ook volop Nederlandse les en de kinderen konden naar hartenlust tekenen, knutselen en rennen.

De Zomerschool is allesbehalve schools. Het is gewoon leren in vakantiestemming en het is een feestje om op de mooie locatie van het Damiaancentrum te vertoeven. Ook de komende weken is er nog van alles te doen, van mozaïeken tot origami en van mantra zingen tot Palestijns koken. De omgeving zelf staat centraal in een presentatie van de stichting Roois Cultureel Erfgoed en in een tweede IVN natuurwandeling.

Voor een uitgebreid programma kunt u terecht op www.taalwerkplaats-rooi.nl, onder de knop 'Zomerschool, programma 2017' rechts op de openingspagina. Iedereen is welkom op het Damiaancentrum (Schijndelsweweg 46). Rond een uur of 9 staat de koffie klaar. Aanmelden hoeft niet, je kunt gewoon binnenlopen. Volwassenen betalen € 1,50, kinderen niets.

Zomerserie: Natuurgebieden Deel 2: De Scheeken

Foto:

Na enkele jaren bij de campingtour alle Rooise campings meermalen te hebben afgestruind, en vorig jaar vrijwel alle B&B's te hebben bezocht, vonden we het tijd voor een nieuw zomerthema. De schijnwerper viel dit keer op de (gecultiveerde) natuurgebieden die Rooi rijk is. Zeker als je de kleinere meetelt zijn er dat best veel, dus we kunnen weer vooruit! Onze IVN-gids deze keer: Peer van Bakel. We nemen jullie mee naar:

De Scheeken: nat slakkenparadijs
Toegegeven, een meer sexy titel had hier niet misstaan. Maar de vlag moet ook de lading dekken. En sinds de cosmeticawereld slakkenslijm een enorme boost heeft gegeven, is het imago van slakken bezig met een inhaalslag. "Niet omdat er hier zo véél zitten, maar het aantal variëteiten is uniek in Nederland: 70 soorten!" legt onze gids uit. "De Scheeken is een natte natuurparel, de grond is leemrijk waardoor het regenwater maar heel langzaam in de bodem zakt. En slakken vinden dat geweldig. Als je onderweg 'krak' hoort weet je waar het van komt."

Schei-eiken
We lopen over de - veelal naamloze - bospaden richting Liempdseweg - Broekdijk. Het gebied tussen Boskant en de A2 heeft vooral bos, afgewisseld door platte en rechte akkers. "Bij de ruilverkaveling had dit gebied geen echte bestemming, daarom zijn de perceelgrenzen hier vrij rechtlijnig verkaveld" legt onze gids uit. "Maar dat maakt de natuur niks uit" en dat is te zien. Onderweg vertelt hij honderduit: dat stichting Brabants landschap indertijd de grondwaterstand iets heeft verhoogd, dat de naam Scheeken een verbastering is van schei-eiken, die vroeger werden geplant om terreinen van elkaar te scheiden, dat het gebied bijzondere historische natuurwaarden heeft vanwege de originele bodembedekking en begroeiing, met de bijbehorende biodiversiteit. Zoals de bosanemoon die zich niet laat verplanten en daardoor als het ware een garantiebewijs vormt voor authentieke boskernen. Ondanks de aanplant van populierenbossen in de achttiende eeuw is de bodemvegetatie en daarmee grotendeels de biodiversiteit grotendeels intact gebleven. Vanwege de typische biotoop en ligging wordt de Scheeken ook wel 'het scharnierpunt van het Groene Woud' genoemd.

Rust
We nemen een zijpad en zien een vrouw die haar hond uitlaat. Onze gids haakt hierop in. "Hier is weinig wandeldruk, misschien ook omdat de grond vaak nat is. De meesten blijven op de rechte, half-verharde paden". Hij wijst op sporen van een ree, heeft meteen elke wildwissel in de smiezen en verklaart de oorsprong van menige boom en 'doorsteek' in de begroeiing. Of het hier altijd zo rustig is? Best wel, af en toe hoor je de A2 en als je er op let soms ook de trein, legt hij uit. Dat laatste vindt hij trouwens niet storend: het hoort er onderhand een beetje bij.

Zintuigen
Wie zijn zintuigen aan het werk wil zetten, is bij De Scheeken trouwens aan het goede adres. De favoriet van onze gids, de welriekende agrimonie die zijn naam eer aan schijnt te doen, treffen we nergens aan maar je kunt de natuur ook proeven en dan letterlijk. Want de waterpeper doet zijn naam ook eer aan. Even bijten op een blaadje, niet overmoedig worden als je niet meteen iets in de gaten hebt, het is een venijnig scherp tijdbommetje. Voor de oren is het hier prettig toeven: met een beetje geluk hoor je de nachtegaal.

Wildroosters
Al wordt het bos al langer niet meer begraasd, inmiddels zijn we toch over enkele wildroosters gelopen. Bij het rooster aan de Bundersdijk blijft onze gids even staan en wijst naar beneden, waar een laagje water staat. "Onder de meeste wildroosters is zand aangebracht zodat bijvoorbeeld kikkers er weer uit kunnen klimmen. Maar dit rooster heeft een dubbele functie, als afwatering." Via een nóg iets groener – en natter – pad komen we weer aan bij ons vertrekpunt. Oh ja, volgende keer toch écht laarzen aan.

Natuurgidsen gevraagd
Voor onze nieuwe zomerrubriek over de Rooise (gecultiveerde) natuurgebieden zijn wij op zoek naar natuurgidsen voor de volgende gebieden: Moerkuilen, Vresselse bossen en Diependaal.

De natuurgids fietst of wandelt hierbij samen met onze redacteur door 'zijn/haar' natuurgebied, en vertelt de wetenswaardigheden ervan. Alle zintuigen worden hierbij ingezet. In een tijdsbestek van ruim een tot anderhalf uur verzamelt onze redacteur informatie en inspiratie. De eerste resultaten heeft iedereen inmiddels kunnen lezen in de afleveringen over de Dommelvallei en de Geelders.

We hebben al contacten voor afleveringen over Vlagheide en Dommelbeemden. Suggesties voor een natuurgebied en/of gids in Rooi die we nog niet hebben genoemd zijn welkom. De grootte van het gebied is niet zo belangrijk. Zolang het zich maar onderscheidt van andere Rooise natuurgebieden, en een naam heeft. Reacties graag aan redactie@demooirooikrant.nl


Groep 8 vliegt uit

Basisschool de Kienehoef

De schoolvakanties zijn in volle gang. Basisschoolleerlingen bereiden zich langzaam voor op komend jaar, op een treetje hoger. Voor de groep 8 leerlingen van afgelopen schooljaar wordt het een stukje spannender. Zij vliegen uit naar de middelbare school. Een nieuwe omgeving, andere leraren en vooral veel nieuwe gezichten in de klas. Kortom, het wordt een sprong in een nieuw avontuur. In deze rubriek blikken de leerlingen vooruit, maar kijken ze ook terug op de afgelopen jaren op de basisschool. DeMooiRooiKrant wenst ze in ieder geval veel succes!

OBS de Springplank
De leerlingen: A.G., Lance, Lovre, Julius, Rama, Jini, Kaya, Amy, Joan, Lotte, Lieve, Collin en Ivar.
Groep acht is een kleine groep, die helemaal naar elkaar toe is gegroeid. De kinderen hebben een afscheidsboek gekregen met daarin een blad van elke leerling en elke leerkracht van de Springplank. Hieronder enkele uitspraken en herinneringen van de kinderen:
AG: 'De musical vergeet ik nooit! Hij was zo leuk. Ik was een meisje en zong een duet. Het moment dat we bij elkaar stonden vergeet ik nooit.'
Kaya: 'Mijn leukste herinnering is dat ik prinses was met carnaval.'
Collin: 'Ik wil de leerkrachten bedanken voor hun steun en dat ze altijd in mij geloven.'
Amy: 'Ik ga mijn klas erg missen, want we hadden een heel leuke en kleine klas.'
Lance: 'Groep 7 was een heel leuk jaar, want toen hadden we de bruiloft van juf Annemieke en toen hebben we een leuk dansje gedaan.'

De leerkracht van groep 8, meester Emiel, blikt terug: "Wat een bijzonder fijn clubje bij elkaar met ieder zijn eigen verhaal. Het overlijden van juf Fanny was erg moeilijk, maar jullie stonden daar als hechte groep te zingen in de kerk. Gedurende het jaar werd de groep steeds hechter. Wat was het een feest om naar jullie musical te kijken en om met jullie op kamp te gaan! Als team zijn we trots op de groei die zowel de kinderen als deze klas heeft doorgemaakt. We wensen iedereen veel plezier en succes op de nieuwe school, maar dat komt vast goed! We hopen dat jullie nog regelmatig binnenlopen om trots te vertellen hoe goed het met je gaat en dat je veel leuke dingen hebt meegemaakt."

Basisschool Eerschot
Odaschool
OBS de Springplank

Basisschool Eerschot

Einde van groep 8
De eerste echte dag van basisschool Eerschot; je mag naar groep 1. Na een jaar mag je naar groep 2. Nu heb je al veel dingen geleerd zoals de koprol en binnen de lijntjes kleuren. Weer een jaar later zit je in groep 3. Je leert schrijven en lezen. En zo gaan de jaren verder, totdat je in groep 8 zit. We hebben heel veel geleerd en toetsen gemaakt. Dat hoort er ook allemaal bij. Maar dan beginnen de leuke dingen: kamp, musical en natuurlijk een middelbare school uitzoeken. Het kamp was zeker geslaagd. Iedereen is blij met zijn middelbare school. En voor de musical hebben we flink gerepeteerd, zodat het een groot succes wordt. Minder leuk is het afscheid van bassischool Eerschot, waar we met zijn allen al die jaren hebben doorgebracht en waar we een mooie tijd hebben gehad. Natuurlijk is het jammer, maar de toekomst wacht! ;-)

Joni en Senna

Odaschool

Mats van Kaathoven
"Ik heb op de Odaschool gezeten en daar heb ik een hele leuke tijd gehad. Ik vond groep 8 het leukste jaar, want toen gingen we allemaal leuke dingen doen zoals; kamp, musical en kleuterkermis. Ik ga deze school, mijn vrienden en alle leuke dingen missen, maar ik heb ook zin in mijn nieuwe school, het Elde College."

Aimée van Hoegee
"Op de Odaschool heb ik een hele leuke tijd gehad. Ik vond alle groepen heel leuk maar de leukste vond ik toch wel groep 8. Met de kleuterkermis, het kamp en de musical natuurlijk. In groep 1/2 heb ik ook een hele leuke tijd gehad en telkens als ik de kleuters mag gaan helpen, komen er allemaal herinneringen op. Ik ga deze school en mijn vrienden heel erg missen als ik naar het Zwijsen College ga."

Basisschool de Kienehoef
"In groep 3 kwamen we bij elkaar en hadden we al meteen een soort groepsgevoel. Naarmate de jaren verstreken is dat gevoel alleen maar sterker geworden. En in groep 8 werd het al helemaal gestimuleerd op het kamp. Tijdens de spooktocht werden stoere kinderen stil en stille kinderen stoer. Ik weet nog goed dat ik in de armen van de juf was gesprongen omdat ik zo erg schrok. We waren een erg drukke klas, en er was een keer een meisje heel zenuwachtig voor de Cito en toen hebben we haar ook over haar angst heen geholpen. Tijdens alle leuke momenten die we bij en om de musical hebben gehad kun je ook wel een boek schrijven. En ik weet zeker dat iedereen die met deze klas te maken heeft gehad deze groep nooit zal vergeten."

Tiko (11 jaar)

34e OLAT Wandeldagen

Foto: Jos van Nunen

Sint-Oedenrode - Van 4 tot en met 8 augustus vinden voor de 34e keer de OLAT Wandeldagen plaats. Ook dit jaar is de start vanuit Natuurpoort De Vresselse Hut. Die bevindt zich op de Vresselseweg 33, 5491 PA Nijnsel (bij Sint-Oedenrode), gelegen in het Brabantse Nationaal Landschap Het Groene Woud. Daar kunt u volop genieten van een authentiek cultuurlandschap, eigen aan de Meierij en noordoostelijk Brabant.

Gevarieerd landschap
Vanuit Nijnsel worden dagelijks wandelroutes uitgezet in het mooie meanderende Dommeldal en verder langs akkers en weilanden door het fraaie populierenlandschap waar deze streek zo bekend om is. Deze omgeving kent verder prachtige natuurgebieden met loof- en naaldbossen, vennen en mooie kleine heidevelden waaraan dit deel van noordoost Brabant rijk is. Denk daarbij aan de Vresselse bossen, Hazenputten, Moerkuilen, Mosbulten, Oud Meer, Diependaal, Vlagheide, Koevering en Eerdse Bergen.

1, 2 of 3 dagen meedoen
Op vrijdag, zaterdag en zondag voeren de wandelroutes afwisselend in de richting van Boskant, Eerde en Mariahout. De wandelaar kan dagelijks kiezen uit de volgende afstanden: 10, 15, 20, 25 en 35 km. De OLAT Wandeldagen zijn een 3-daagse, maar u heeft de vrijheid om ook 1 of 2 dagen mee te doen. De afstanden en starttijden zijn dagelijks als volgt:35 km 07.00 – 10.00 uur25 km 07.00 – 11.00 uur20 km 07.00 – 11.30 uur15 km 07.00 – 12.30 uur10 km 07.00 – 12.30 uur

Deelnemers ontvangen een routebeschrijving en de routes zijn bepijld. Er is een korting van toepassing voor bondsleden en OLAT-leden. Kinderen tot 12 jaar genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Voor degenen die met het Openbaar Vervoer komen (lijn 156 en 157 Arriva) is er een vervoerservice vanaf het Raadhuisplein in Son en Breugel naar de Vresselse Hut en vice versa.

Rusten en overnachten
Op de 15-kilometerroute kunt u op minstens één wagenrust rekenen. Op de 20-kilometerroute wordt daarnaast een tweede café- of wagenrust in het vooruitzicht gesteld. Op de 25- en 35-kilometerroute is er sprake van minimaal twee wagenrusten en één caférust. Voor overnachtingen beschikt OLAT bij de startlocatie over een eigen kampeerterrein voor campers, caravans en tenten. Daarnaast is overnachting mogelijk bij een van de vele B&B's in de nabije omgeving.

Inschrijven en meer informatie
Meedoen? U bent van harte welkom en kunt zich tijdens de wandeldagen inschrijven op het startbureau. Nadere informatie zie www.olat.nl . Mailen of bellen mag ook: E-mail: olat-wandeldagen@olat.nl Telefonisch: Mevr. M. Dielesen op 06-44756978.

Weer over het weer

Foto: Freek van der Heijden

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Van juli 2017 kunnen we zeggen dat het een beetje warmer, behoorlijk natter, maar net zo zonnig als in andere jaren was.

Minder dan een graad warmer
De afgelopen maand was het net zoals zo vaak warmer dan normaal. Maar de temperatuur was op alle terreinen minder dan een graad warmer dan normaal en dat is tegenwoordig al nieuws. In de nachten daalde het kwik tot 13,4°C en dat is 0,6 graden warmer dan normaal. Met precies 7° C was het op de 13e het koudst. De hoogste temperatuur hadden we op 19 juli, toen werd het 30,7°C. De middagtemperatuur over de maand was met 24°C ook 0,6° warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg vorige maand 18,5°C en dat is normaal 18,2°C.

Veel regen
Viel er in juni juist nog extreem weinig neerslag, de hooimaand maakte dat ruimschoots goed. De afgelopen jaren tapten we in onze regio 70 mm regen af. Dit jaar was dat met 135 mm bijna het dubbele van normaal. De meeste regen viel 12 juli, die dag stond er ruim 40 mm in de regenmeter. Maar ook op 20 juli, viel er met 20 mm neerslag ook een flinke plons water. Ondanks alle regen was het op twaalf dagen helemaal droog en hadden we ook nog eens zes dagen met minder dan 1 mm neerslag.

Zon volgens de dienstregeling
De zon hield zich afgelopen maand keurig aan de afspraken. Met 200 uur en 54 minuten kregen we nagenoeg de 201 uur die gemiddeld voor juli op het programma staan. De zonnigste dag met 14 uur en 24 minuten zon hadden we op 21 juli. Een paar dagen eerder op de 16e kregen we de zon met 39 minuten amper te zien. In totaal waren er vijf dagen met minder dan 20% zonneschijn en die worden door meteorologen somber genoemd.

Kort samengevat, was juli 2017 duidelijk te nat. Was het iets warmer dan normaal en reed de zon helemaal volgens de dienstregeling.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 9 augustus doen we verslag van deze onderwerpen: - Rooi Fietst fietsvierdaagse - Van Alles Wa, tomaten van Jolanda Eijkemans - Visueel gehandicapten tandemtocht - Vakantieweek De Zevensprong - Wandelvierdaagse van Nijmegen. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.
Studio: Laan van Mariëndael 30A Tel. 0413-471193

Vertrouwen in de gemeente

In het kader van mijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg doe ik onderzoek naar het vertrouwen van u als burger in uw gemeente voor en na een herindeling. Hiervoor zoek ik nog reacties van enkele mensen uit Sint-Oedenrode. Mijn vragenlijst bestaat uit enkele stellingen en enkele persoonlijke vragen. Het onderzoek is anoniem en u zou me erg kunnen helpen door de vragenlijst in te vullen, deze is hier te vinden: http://www.thesistools.com/web/?id=540566

Ik dank u alvast vriendelijk!

Lisa Coolen

"Waarom verhuizen als je het hier goed hebt?"

Foto: Manon Swinkels

Van jongs af aan woont Teun Rovers (26) met zijn ouders aan het Kofferen en binnenkort verhuist hij samen met zijn vriendin naar de overkant van de straat. Teun is niet weg te slaan uit zijn straat, maar wat maakt het Kofferen dan zo bijzonder?

"Wij wonen heel dicht bij het centrum, maar we hebben geen last van de drukte. Ik heb een tijdje boven de Albert Heijn gewoond en ik vond het daar veel te druk. Ik moet veel natuur om me heen hebben en dat vind je hier." Het zal je misschien verbazen, maar de tuin achter het huis van de familie Rovers is enorm. Overal waar je kijkt is groen en de tuin is bezaaid met verschillende bloemen, planten en bomen. Het centrum lijkt ineens heel ver weg. "In onze tuin zitten veel vogels en zo nu en dan lopen er eekhoorntjes. De honden die hier rondlopen zijn van de buren. Het hek naar hiernaast staat altijd open en het contact met hen is heel goed. Vroeger speelde ik achterin de tuin vaak een potje voetbal met mijn vriendjes. Daar was genoeg ruimte voor en iedereen vond het geweldig. Hierachter zijn ze op dit moment flink aan het bouwen, dus een stukje van onze achtertuin wordt helaas volgebouwd."

"Het contact met elkaar in de straat is prima. Mensen maken regelmatig een praatje met elkaar en als er een keer een feestje is, doet niemand moeilijk. Het is hier allemaal relax en ik heb veel mooie herinneringen aan het wonen in deze straat. Ieder jaar komt er bijvoorbeeld een optocht van wagens richting het gala in het kasteel voorbij. Super leuk om te zien. De gezellige buurtfeesten op de parkeerplaats naast de Kofferenbar zijn mij ook bijgebleven. Tegenwoordig vinden deze op een andere locatie plaats, maar ik vond dat altijd erg leuk. Mijn mooiste herinnering aan het wonen in deze straat, is van een hele tijd geleden. Toen ik een jaar of twaalf was lag de straat open en dat zorgde voor een speeltuin aan bouwmaterialen. Alle kinderen uit de straat speelden verstoppertje in de rioolbuizen. Super gaaf was dat."

"Over een tijdje verhuis ik naar de andere kant van de straat en kijk ik uit op mijn ouderlijk huis. Ik woon dan nog steeds in een groene omgeving. Henkenshage en de Dommel zijn dichtbij en daarnaast is de kroeg op loopafstand. Dat vind ik ook best belangrijk. Wonen in de stad lijkt mij echt helemaal niks. Ik blijf mooi op het Kofferen, want waarom verhuizen als je het hier goed hebt?"

In het centrum, maar toch net daar buiten

Peter van Beeck woont sinds 2002 aan het Kofferen. In 1988 begon hij in dezelfde straat de welbekende stomerij Van Beeck, die vandaag de dag nog steeds bestaat. Mieke, de vrouw van Peter, is zelfs geboren in deze straat. "Wij wonen hier met liefde en plezier en zouden ons geen betere plek kunnen wensen."

Zelf is de oud-ondernemer geboren in Helmond. Een plek waar hij met fijne gedachten aan terugdenkt. "Daar is het natuurlijk allemaal begonnen. Mijn vader begon met een stomerij en ik en mijn broers zijn daar ook gaan werken. Rond 1981 ben ik naar Sint-Oedenrode gekomen, voor Mieke natuurlijk. Die had ik leren kennen tijdens Carnaval in Papgat. Ik voelde me hier meteen thuis."

Ze woonden eerst samen aan de Merodestraat. "Daar hebben we met plezier gewoond maar vooral Mieke wilde graag terug naar het Kofferen. In 2002 kwam ons huidige huis vrij en zijn we hier ingetrokken. We kenden de straat natuurlijk al maar wat goed vanwege de zaak. Die zijn we namelijk begonnen in 1988. Op dat moment kwam het pand van Van Aarle vrij. Ik heb altijd gezegd dat ik een keer voor mezelf wilde beginnen en dit was de uitgelezen kans. Of we graag boven de stomerij wilden gaan wonen? Nee, absoluut niet! Wonen bij de zaak zelf, dat wilden wij allebei niet. Dat een aantal jaren later het pand vrijkwam dat zo dicht bij de stomerij ligt was puur toeval. Toen hebben we toch maar de keuze gemaakt." Ondertussen bleef Peter zich inzetten voor Sint-Oedenrode. Voor de altijd drukke winkelstraat 't Kofferen, maar ook voor evenementen in het centrum. Zo is de geboren ondernemer jarenlang actief geweest voor de Oranjevereniging, als bestuurslid voor Rooi2000 en heeft hij zijn steentje bijgedragen aan de commissies voor de Jaarmarkt en de Winterbraderie. Ondertussen bestierden hij en zijn vrouw dagelijks de stomerij. Het was een periode van hard werken.

Tegenwoordig zien de mensen Peter vaak wandelen met zijn hond. Dan geniet hij op een andere manier van zijn leefomgeving. "Tot aan 2012 hebben wij altijd in de stomerij gewerkt en we vonden het een heerlijke plek. Je zit in het centrum, maar toch net daarbuiten. Wat betreft het wonen maakt het dat ideaal. Nadat Marieke van Weert de stomerij over had genomen, konden we extra van deze mooie plek gaan genieten."

Asieldier van de week

Foto:

Hallo, ik ben Luna, een prachtige en superlieve dame van 15 jaar. Ik ben bijzonder aanhankelijk, houd heel veel van knuffelen en aandacht en achtervolg mijn pleegmoeder vaak omdat ik heel graag bij haar wil zijn. Ik zoek een rustig huisje waar ik zo veel mogelijk bij je kan zijn. Ik ben eigenlijk het liefste dag en nacht bij je dus als je me dat kunt bieden zou dat wel helemaal geweldig zijn. Ik woon in een pleeggezin omdat een asiel geen fijne plek is voor een senior kat. Ik mag dan 15 zijn, ik houd niet van de hele dag slapen of stilzitten. Wil je meer over me weten? Stuur dan een mailtje naar dierenasiels@hokazo.nl en mijn pleegmama neemt zo snel mogelijk contact met je op. Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Foto:

We kregen deze prachtige groepsfoto ingestuurd door een trouwe lezer. Die is benieuwd (en wij trouwens ook!) naar wie deze mensen zijn en waar deze foto is gemaakt. Weet u dat misschien? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij Heuvel 17 binnen. De koffie staat klaar! Bovendien zijn oude foto's hartstikke welkom. Die plaatsen we graag in onze krant!

Oplossing week 30:

Bertha, Doortje, Sjaantje en Mieke Versantvoort

Diny Boleij

Dit zijn de zusjes Versantvoort

Janet van Kuringen-Klink


Op de foto staan de vier zusjes Versantfoort. Van links naar rechts: Doortje, Sjaantje, Bertha en Mieke.

Mevrouw Sjan de Wit


Doortje, Sjaantje, Bertha en Mieke Versantvoort uit Olland

José van Asseldonk


Leuk deze wekelijkse rubriek! De meisjes op de foto zijn uiterst rechts Mieke Versantvoort en daarnaast haar zus Bertie. Ze woonden volgens mij op het Hoogeind. De namen van de andere meisjes ken ik niet (zusjes van de eerste 2?).

Liesbeth Bekkers-Verboort

Fam. Versantvoort uit Olland; Doortje, Sjaan, Bertha, Annemie

Mevr. Brouwers

Huis goed ventileren is de beste manier om ongedierte te bestrijden

Het is vooral belangrijk om je huis goed schoon te houden, laat geen eten slingeren en maakt eens in de zoveel tijd het huis goed schoon. Beestjes worden aangetrokken door voedsel en zo houd je ze buiten de deur.

Zilver- en papiervisjes Zilver- en papiervisjes zitten op warme, vochtige plekken. Maak daarom kieren en gaten goed dicht. Stofzuig je huis goed. ze leven graag op warme plaatsen waar veel papier ligt, bijvoorbeeld op zolders waar een cv-ketel hangt. Berg boeken en papieren daar op in afsluitbare plastic boxen.

Motten Kledingmotten zitten voornamelijk in kleding die van natuurlijk producten is gemaakt, zoals kasjmier, wol en katoen. Het beste kun je dan al je kleding op zestig graden wassen, zodat al het ongedierte doodgaat. Een wollen truitje kan dat natuurlijk niet zo goed hebben, dus je kunt je kleding ook dertig uur lang in een vrieskist bewaren, op -20 graden of kouder. Tip: regelmatig je kledingkasten luchten en kleding in afgesloten dozen of zakken bewaren.

Fruitvliegjes Fruitvliegjes komen veel in de zomer voor en komen vooral op zoetigheden en voedsel af. Aanrader: vaak luchten en laat ook regelmatig het water uit de kraan lopen en wees voorzichtig met het laten staan van lege flesjes en fruitresten in huis. Ververs regelmatig je vuilniszak, maak je gft-bak schoon en droog 'm nadat 'ie geleegd is. Zet de kliko niet te dicht bij je huis en niet in de volle zon, zodat de vliegjes niet je huis in komen

(Vliegende) mieren De belangrijkste tip om mieren buiten de deur te houden is schoonmaken : laat afwas niet staan, veeg kleverige jampotjes af en ruim etensresten direct op. Wil je wat aan het nest doen, gooi er dan een paar keer kokend water in. Op deze manier komt er geen gif aan te pas en loop je niet het risico andere nuttige insecten als bijen mee te vergiftigen

Wespennest Je moet wespennesten nooit dichtstoppen, want dan kunnen ze zich door je muur heenvreten en in huis komen. Afgeraden wordt om een wespennest zelf te verwijderen, schakel daarvoor een professional in. Mocht je er erg last van hebben van wespen op je terras, kun je een wespenval maken van een halve PET-fles, met de andere helft er omgekeerd in, met daarin een paar centimeter limonadesiroop. De wespen kunnen er wel in, maar niet meer uit en verdrinken in de siroop. Hang de wespenval op een afstandje van het terras.

14 / 28

15 / 28

Maaltijdbezorgers gezocht

Mensen die zelf moeilijk of niet de dagelijks noodzakelijke warme maaltijd kunnen bereiden, kunnen gebruik maken van de maaltijdvoorziening van ONS welzijn. Vrijwilligers bezorgen één keer per week koelverse maaltijden bij de deelnemers. Deze kant en klare maaltijden kunnen zeker een week in de koelkast bewaard worden. Wie wil eten, hoeft de maaltijd alleen maar 8 minuten in een magnetronoven op te warmen. In Veghel en Mariaheide gebruiken ongeveer 80 mensen deze koelverse maaltijden, die wekelijks op vijf dagdelen worden bezorgd.

Voor het bezorgen van de maaltijden in Veghel en Mariaheide zoekt ONS welzijn vier vrijwilligers. Van hen wordt verwacht, dat ze één keer in de drie weken op dinsdagochtend of dinsdagmiddag beschikbaar zijn om ongeveer op 20 adressen maaltijden te bezorgen. De maaltijden worden bezorgd met een koelwagen van ONS welzijn, die bemand wordt door twee vrijwilligers, een chauffeur en een bezorger. Op de dag waarop de vrijwilligers dienst hebben, gaan ze naar de koeling in Veghel. Daar ligt de route voor die dag klaar, aan de hand waarvan ze de wagen laden en de maaltijden bezorgen. Als dat gebeurd is, melden de vrijwilligers zich af op kantoor van ONS welzijn in Veghel en geven eventuele bijzonderheden door. Als daarna de koelwagen gestald is bij de koeling zit het werk er weer voor drie weken op.

ONS welzijn vergoedt de onkosten die vrijwilligers maken, zoals de kilometers die zij in hun eigen auto moeten rijden om op en neer naar de koeling te reizen. Uiteraard gaan de vrijwilligers goed verzekerd op pad en zij kunnen rekenen op de nodige ondersteuning door een beroepskracht. Mensen die geïnteresseerd zijn in dit leuke vrijwilligerswerk kunnen voor meer informatie contact opnemen Carmen van den Boom of Thea Goorts van ONS welzijn. Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088-374 25 25 en via het e-mailadres carmen.vandenboom@ons-welzijn.nl.

Vernieuwde expositie in Mutsenmuseum

In 1959 werd in het leegstaande slot Dommelrode (nu kasteel-raadhuis) een grote heemkundige tentoonstelling gehouden. Een van de vertrekken was ingericht als het atelier van een mutsenmaakster. De tentoongestelde mutsen en poffers maakten veel indruk en toenmalig voorzitter van de heemkunde, August van Breugel, ging zich verdiepen in de Brabantse hoofddracht.

Samen met pater Wiro Heesters sloeg hij aan het verzamelen en bemerkte dat een pater in een habijt zeer veel vertrouwen genoot bij de gulle schenksters! De collectie groeide gestaag en in 1964 werd in kasteel Henkenshage weer een tentoonstelling mutsen en poffers ingericht. Eind 1971 telt de collectie, eigendom van de heemkundige kring, 170 objecten die opgeslagen waren bij August van Breugel thuis. In dat jaar worden de 40 mooiste exemplaren tentoongesteld in de hal van het nieuw-geopende provinciehuis. Het werd tijd voor een gebouw waarin de collectie tentoon gesteld kon worden!

In 1971 verlaat de laatste bewoonster het Sint Paulusgasthuis en na 'n restauratie kunnen alle dozen van het huis van August naar het dorp en wordt op 26 september 1975 het Museum van Brabantse Mutsen geopend. Al ruim veertig jaar kennen we in ons dorp dus een museum dat helemaal gewijd is aan de Brabants hoofddracht van de periode sinds 1870. Dit museum is uniek in Brabant omdat noch het Noord-Brabants museum noch het Textielmuseum streekdracht exposeren. Veel streekmusea hebben een beperkte collectie mutsen en poffers en bij allemaal ontbreekt het aan gedegen kennis over de materie. Niet voor niets komt het standaardwerk over deze dracht, het boek Brabantse mutsen uit grootmoeders tijd van August van Breugel, uit Rooi!

Het depot van het museum is te vinden in het kasteel-raadhuis, daar waar in 1959 alles begonnen is. Conservator Willem van Liempt heeft in het Sint Paulusgasthuis uit die rijke collectie een tentoonstelling ingericht over de rouw: de periode na het overlijden van een familielid. Vooral vrouwen moesten dan voldoen aan allerlei kledingvoorschriften. In het huisje van Bertje en Leentje is een diepbedroefde familie bij elkaar rond een ziekbed…met op tafel een borreltje dat helpt tegen alles.

De museumcollectie wordt door de heemkunde ook ingezet om de volgende generatie iets te vertellen over vroeger: veel kinderen bezoeken het museum tijdens het koster-Brock-project en tijdens het project Overgisteren. En buiten deze schoolbezoeken is er altijd een speurtocht beschikbaar voor alle basisschoolleerlingen – ze mogen gratis met hun ouders naar binnen – en is er een mooi prijsje beschikbaar! Sint Paulusgasthuis, Kerkstraat 20 5492 AH Sint-Oedenrode, Openingstijden dinsdag tot zaterdag van 10 uur tot 16.00 uur.


Rooienaren die vochten voor de Paus (1866-1870)

Wilhelmke van der Hagen, gefotografeerd als pauselijk zouaaf Foto:

In de tweede helft van de vorige eeuw is Italië zo ongeveer het kruitvat van Europa. Eén van de grootste slachtoffers is paus Pius IX (1846-1878). Tot aan het midden van de vorige eeuw bestaat Italië uit een half dozijn middelgrote staten - waaronder de Kerkelijke Staat, die heel Midden-Italië beslaat - plus nog een handvol kleine gebiedjes. In de eerste helft van de negentiende eeuw ontstaat in Italië een sterk nationaal bewustzijn, dat tot uiting komt in een streven naar staatkundige eenheid van het land. Als gevolg hiervan dreigt de katholieke kerk een groot gedeelte van haar grondgebied in Italië kwijt te raken. Om zijn troepen aan te vullen doet de paus een beroep op alle katholieke jongeren hem te hulp te komen. Hier begint de geschiedenis van de Pauselijk Zouaven, een legertje van ongeveer 11.000 man, waaronder ruim 3.000 Nederlanders. Ook zeventien inwoners van Sint-Oedenrode nemen tussen 1866 en 1870 aan de strijd deel, waaronder Wilhelmke van der Hagen, bekend als Wilhelmke Pap.

Door: Heemkundige Kring De Oude Vrijheid

Deel 1: De geschiedenis
Op 21 september 1870 wordt het zouavenleger van paus Pius IX ontbonden. De ouderen onder ons weten nog wel wat Zouaven zijn. Zij hebben in hun jeugdjaren misschien ooit als Zouaaf uitgedost in de kindsheid-processie meegelopen. Ook kennen zij uit hun geschiedenisboekjes vast nog wel het legendarische verhaal van Pieter Jong, de held uit Lutjebroek, die in 1867 als Zouaaf in dienst van het pauselijke leger in de slag bij Monte Libretti met de kolf van zijn geweer meer dan veertien Garibaldisten velde.

Begin 1860 bestaat Italië uit drie delen: in het noorden het Koninkrijk Sardinië, Lombardije, Parma, Modena en Toscane; in het midden de Kerkelijke Staat (rood) en in het zuiden het koninkrijk 'der twee Siciliëní Foto:

Pieter Jong uit LutjebroekJongeren weten echter nog nauwelijks wat Zouaven waren. Daarom zal ik eerst trachten duidelijk te maken wie dat waren en hoe deze meestal eenvoudige jongens ertoe kwamen helemaal naar Rome te gaan om soldaat in het pauselijke leger te worden. Begin 1860 bestaat Italië uit drie delen: in het noorden het Koninkrijk Sardinië, Lombardije, Parma, Modena en Toscane; in het midden de Kerkelijke Staat (rood) en in het zuiden het koninkrijk 'der twee Siciliën'. In Sardinie is Victor Emanuel II koning. Het is vooral zijn minister-president Cavour, die Italië tot één groot koninkrijk wil samenvoegen. In 1860 verovert Victor Emanuel het noordelijk gedeelte van het pauselijk gebied, de Romagna.
De paus beseft op dat moment dat hij een sterk leger nodig heeft om zijn grondgebied te verdedigen en zendt daarom zijn noodkreet 'nullis certe verbis' de wereld in, waarin hij een beroep doet op alle katholieke jongeren hem te hulp te komen bij de verdediging van de Kerkelijke Staat. Pastoors geven deze kreet, al of niet versterkt, door vanaf de preekstoel.
Nog in 1860 wordt uit toegesnelde Franse en Belgische vrijwilligers het bataljon "Tirailleurs franco-belges' onder leiding van generaal Christophe de Lamoricière gevormd. Het eerste grote treffen vindt plaats op 18 september 1860 bij Castelfidardo, een plaats aan de oostkust van Italië. Door deze slag verliest Pius IX ook Marken en Umbrië. Op 1 januari 1861 worden de Tirailleurs franco-belges officieel herdoopt tot 'pauselijke Zouaven'. Intussen heeft de vrijheidsheld Giuseppe Garibaldi zijn beroemd geworden tocht naar Sicilië ondernomen. Hij verovert het en steekt over naar het vasteland van Italië (Calabrië) en trekt Napels binnen. Op 17 maart 1861 wordt Victor Emanuel tot koning van Italië uitgeroepen. Paus Pius IX behoudt nog slechts Rome met omgeving, het zogenaamde Patrimonium Petri (= Sint-Pieters Erfgoed).

Lees volgende week meer in DeMooiRooiKrant

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Do 3/8
09.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Vr 4/8: Eerste Vrijdag van de Maand 10.00u: Eucharistieviering in Odendael.
Za 5/8 15.30u: Orgelconcert. 18.30u: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Cor en Jo van den Biggelaar – van Rossum, Theo en Leentje van den Berg – Dierking.
Zo 6/8 Oogstviering bij Hoeve Strobol te Nijnsel om 10.00u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor.
Ma 7/9 09.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder kerk. Intenties: Joke Gaffert – Dortmans.
Di 8/8 09.00u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel.
Wo 9/8 19.00u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Jos Schepens vanwege zijn sterfdag.E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 6/8: Oogstdankviering op hoeve Strobol. 10.00u: Eucharistieviering met gelegenheidskoor. Intenties: Grard en Bertha Verbakel- Wijnen, Toon Corsten, overl. vrijwilligers van Hoeve Strobol, Gerardus en Antonetta van Hoof- v.d. Oever, Mariet Verschuijten, Mieke Smits- Hulsen, Diny Vos- Steenbakkers, Nel van Hastenberg- Smits, Marietje Versantvoort- v.d. Pas, Theo en Anna Jansen- van Gerven, Annelies Jansen- van Engeland, Frans van Kaathoven, Betsie Verhoeven- van Roozendaal, Gerrit Verhoeven, Ties Bekkers, Tiny v.d. Biggelaar, Harrie van Dongen, Jo van Dongen- Vos,
11.00u geen viering in de kerk.
Di 9.00u: Eucharistieviering.

H. Martinus Olland
Za 5/8,
17.30u. Eucharistieviering met kerkkoor. Intentie: Toos de Haas - Verberne

Sint Genoveva-kerk
Do 3/8
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding. Intentie: Hans Peters
Zo 6/8 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst
Intentie: Miny vd Ven-Winkelman, Ad Versantvoort, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Hans Rosenberg, Janus Sanders, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Piet Keizers, Miet Foolen, Piet Buur. 14.00-16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw
Di 8/8 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden
Wo 2/8
19.00u: Eucharistieviering
Vr 4/8, Eerste Vrijdag van de maand 08.30u: Eucharistieviering
Za 5/8: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 6/8 11.00u: Eucharistieviering. intenties: Toon, Riek en Jo van Grotel, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Harrie Derks (1e jaargetijde), Els van den Heuvel-Schel, Dien Sanders-Peters, Riet Passier-Swinkels, Marinus van Dinter, Karel Bekx, Jan Verheijden, Karel van de Ven, Petra Royackers-van der Spank.

Odendael
Vr 4/8
10.00u: 1e vrijdag Eucharistieviering Odendael koor. int. voor een ernstig zieke.
Zo 6/8 woord en communieviering. Int. Mevr. van de Zanden, Harrie Verschuren, Jan van Kampen, Rien en Jan Merks en fam. en uit dankbaarheid.

Organist Groenendijk geeft gratis concert

Op zaterdag 5 augustus zullen diverse orgelklanken vol Barokke invloeden de kerkruimte vullen. Het is nog afwachten of ook de improvisatie van het 'Lieke voor Rooi' door dit tijdperk wordt beïnvloed. Zeker is al wel dat dit 'Roois Volkslied' een nieuw muzikaal jasje gaat krijgen.

Organist Piet Groenendijk stelde, voor zijn concert in de Martinuskerk, een programma samen met drie koraalbewerkingen als rode draad. Hij speelt muziek van verschillende componisten zoals:
Max Reger (1873-1916), Georg Ph. Telemann (1681-1767) en Felix Mendelssohn (1809-1847)

Alleszins de moeite waard dus om zaterdag as. dit orgelconcert te bezoeken. Organist Piet Groenendijk studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie J. Keyzer, waar hij in 1975 het eindexamen behaalde. De Prijs van Uitnemendheid behaalde hij in 1978. Hij studeerde ook muziektheorie aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf 1976 tot 2011 werkte hij als docent muziektheoretische vakken aan het Rotterdams Conservatorium. Tevens maakte hij deel uit van de examencommissie orgel van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Als cantor-organist was hij actief van 1971 tot 1992. Tot 1992 concerteerde hij als organist en clavecinist, ook als basso continuo speler bij diverse koren en ensembles in binnen- en buitenland. Daarna is hij zich meer gaan concentreren op compositie. Sedert begin 2006 heeft hij het orgelspelen toch weer opgepakt en bespeelde/beheerde hij het Vollebregt-orgel (1854) van de Sint-Genovevakerk te Breugel. Sedert eind 2012 woont hij in Zuidbroek (Gr.)
Als componist is Piet Groenendijk autodidact. Een Cd met enkele van zijn composities is gemaakt in 2002/2004, gespeeld door Jos van der Kooy, (Bavo-Haarlem) Gottfried Sembdner en Christoph Mehner (Grote Kerk-Deventer). Het concert van zaterdag 5 augustus as. begint om 15.30u. De toegang is gratis.

Mega magazijn verkoop bij Coppens Warenhuis

Wanneer is het tijd om op te ruimen? Als je plaats wil maken voor nieuwe artikelen natuurlijk!

Coppens Warenhuis in Uden is op de hoogte van alle nieuwe trends en wil deze ook volgen. Op alle afdelingen van het warenhuis wordt plaats gemaakt voor nieuwe artikelen. Artikelen die uit de collectie gaan worden in een speciaal hiervoor ingericht magazijn verkocht. Dit magazijn is te vinden bij het warenhuis om de hoek. De prijzen zijn gunstig aangepast tot wel 70% korting. Het magazijn gaat helemaal leeg.

Er zijn diverse showroommodellen te vinden, maar ook artikelen die nog niet uit de verpakking zijn geweest. Complete loungesets en tuinsets, maar ook diverse binnen meubelen, van bureaustoel tot complete kamers. Eethoeken, relaxfauteuils en bankstellen. Ook verlichting en diverse woonaccessoires voor zowel binnen als buiten. Kussens, serviesgoed, koffers en nog veel meer. Loop binnen en kom kijken. Je bent van harte welkom.
De magazijn verkoop van tuinmeubels, meubels, decoratie en huishoudelijke artikelen wordt gehouden in augustus, elke vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Voor alle artikelen geldt weg is weg en op is op.

In Coppens Warenhuis bevinden zich 2 hallen gevuld met tuinmeubelen en toebehoren. Ook hier zijn diverse aanbiedingen te vinden. Op alle toch al lage Coppensprijzen in de tuinmeubelshowroom wordt in augustus nog 10% extra korting gegeven. Coppens Warenhuis en de magazijn verkoop zijn naast elkaar gelegen. Voor beide locaties is parkeren gratis.

Bas Koster speelt 'Lieke vur Rooi'

Foto:

Zaterdag 29 juli was organist Bas Koster te gast in de H. Martinuskerk om het monumentaal Smitsorgel te bespelen. Dat deed hij met verve.

Foto:

Door: Bert de Graaf

Hij schilderde als het ware met noten, vanaf een breed muzikaal palet en toverde met grote kunstvaardigheid schitterende geluiden uit het orgelinstrument, dat in 1839 is gebouwd. Op zijn programma stond ook nog een première; improvisatie van het bekende liedje 'Lieke vur Rooi'.
Zijn programma bestond verder uit werken van; Francois Couperin (1668-1733), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) o.a. met het geweldige Allegro moderato maestoso, Flor Peeters (1903-1986). Een geweldig applaus viel de jeugdige organist ten deel.

Anoir vraagt hulp in strijd tegen Lyme: 'Dit wens je zelfs je grootste vijand niet toe'

De ooit zo sportieve en actieve Anoir Benabdillah zit er uitgeput bij. De ellende begon zo'n tien jaar geleden toen hij na een koortsaanval van 42 graden nooit meer de oude werd. Vele doktoren en ziekenhuizen wisten zich geen raad met de situatie omtrent de Veghelaar. In 2015 kreeg hij uiteindelijk de diagnose Chronische Lyme. "Ik droom van een volledig herstel", aldus de 28-jarige Anoir.

Op dit moment is Anoir afhankelijk van verzorging van naasten. Hoe anders was dat vroeger toen hij niet weg was te slaan bij Blauw Geel, hij zette zich in voor licht-verstandelijk beperkte jongeren, hij had net een hbo-diploma op zak en Anoir was erg actief binnen de islamitische gemeenschap. "Ik droom ervan dit alles weer op te pakken." Toch is dat op dit moment niet aan de orde. Een aantal keer balanceerde Anoir tussen leven en dood. Toch ziet hij een uitweg.

Stamceltherapie
Anoir heeft zijn zinnen gezet op een stamceltherapie in Duitsland. Na veel dingen geprobeerd te hebben in Nederland, zoals een hoge dosis antibiotica, hyperthermie, neuraal therapie, bioresonantie is hij in Nederland volgens specialisten uitbehandeld. "Ik neem daar geen genoegen mee. Er is kans op genezing", klinkt het strijdvaardig. "Op 25 september vertrek ik naar Duitsland voor een stamceltherapie. Mijn immuunsysteem wordt daar opnieuw in gang gezet. De genezingskans ligt tussen de 80 en 85 procent." In sommige gevallen treed volledige genezing op, veel genezen echter deels. "Al verbeter ik maar 50 procent. Het is momenteel geen doen. Dit wens je zelfs je grootste vijand niet toe."

Emotioneel
Deze behandelmethode, waarbij Anoir twee weken volle bak wordt behandeld in Duitsland, wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Daarom startte de Veghelaar met Marokkaanse roots vorige week eencrowdfunding. Zijn doel is om 30 duizend euro op te halen. Binnen een week zit hij al op de helft. "Geweldig. Ik word er zelfs een emotioneel van. Door de ziekte is mijn sociale leven weggevallen. Veel contacten verwateren of verdwijnen. Daar word je depressief van. Door zo'n actie zie je toch dat ze mij niet vergeten zijn. De steunbetuigingen zijn overweldigend."

Boos
Lyme is een zeer slopende en diverse ziekte en kenmerkt zich bij Anoir door onder andere: de hele dag door ontzettende hoofdpijn, hartkloppingen, maag- en leverklachten, zenuw- en gewrichtspijnen, moeite met lopen, verlammingen, constante ontstekingen omdat zijn immuunsysteem niet goed werkt, moeite met concentreren, enorme vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Een bizarre lijst. Anoir glimlacht: "Ja, dat is iets anders dan alleen moe zijn, wat veel mensen denken. Er is zo weinig over Lymne bekend. Erg frustrerend. Ik word wel eens boos op mijn huisarts, maar die kan er eigenlijk ook niks aan doen. Ze weten niet beter."

Teken
Anoir woont op zichzelf in Veghel. Hij komt net rond. "Ik zit in de bijstand en krijg financiële steun van mijn broer. Hij is samen met mijn ouders en zus van onschatbare waarde." Naast zijn familie haalt Anoir veel steun uit het geloof. "Daar ben ik dagelijks mee bezig. Ik lees veel over de Islam." Hij vraagt zichzelf vaak af waarom hij is getroffen door Lyme. "Ik zie het als een uitdaging een beproeving. Zo probeer ik het een plekje te geven."
Een triest en aangrijpend verhaal. Vermoedelijk begon de ellende jaren terug met een teek in Anoirs navel. "Er was toen al helemaal weinig over Lyme bekend. Al was ik zelf ook wel wat naïef hoor. Kinderen spelen veel in de natuur, controleer ze altijd even op teken", besluit hij.

Anoir steunen in zijn strijd tegen Lymne kan via https://www.doneeractie.nl/red-anoir-van-de-chronische-ziekte-van-lyme/-2932.
Rechtsteeekse donaties kunnen naar NL49ABNA0526273275.


Bedrijventerrein De Dubbelen genomineerd 'Wel-zo-veilig-Award'

De kanshebbers op de 'Wel-zo-veilig-Awards' zijn bekend! Bedrijventerrein De Dubbelen in Veghel is genomineerd en dus kanshebber voor de award in de categorie transport. De nominatie op zich is al eervol. Maar uiteraard wordt er vol ingezet om de award in de wacht te slepen. Parkmanager Vitaal Bedrijvig Veghel, Jos van Asten: "Wij zijn trots op deze nominatie, het zittende bedrijfsleven, de vele logistieke en transportbedrijven en -bewegingen, de veilige bedrijfsomgeving die we hebben gecreëerd en de goede samenwerking met de gemeente Meierijstad, politie en brandweer op het gebied van veiligheid. Maar we zijn nu natuurlijk genoeg aangemoedigd om ons best te doen ook die award te bemachtigen!"

Wat zijn de 'Wel-zo-veilig-Awards'?
De 'Wel-zo-veilig-Awards' zijn in het leven geroepen om het belang van veiligheid en preventie extra te ondersteunen. De awards worden uitgereikt in vier categorieën: een horecagebied, een winkelgebied, een bedrijventerrein en transport, waarbij sprake is van een goede publiek-private samenwerking op het gebied van veiligheid. Gemeenten kunnen hiervoor zelf gebieden aandragen.

Uit de inzendingen worden per categorie drie gebieden genomineerd. De genomineerden laten vervolgens op hun eigen manier zien waarom zij moeten winnen. De brancheorganisatie die bij de desbetreffende categorie hoort (Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, MKB-Nederland en Transport en Logistiek Nederland), kiest op basis daarvan de winnaar. De 'Wel-zo-veilig-Awards' worden tijdens de Week van de Veiligheid (maandag 9 tot en met zondag 15 oktober) uitgereikt.

Auto belandt in voortuin

Zondagmiddag 30 juli rond 16.00 uur is er een gewonde gevallen bij een fikse aanrijding tussen een bedrijfsbus en een personenauto op de Vorstenbosscheweg in Veghel.

De personenauto belandde door de crash in een voortuin van een huis. Een persoon is afgevoerd naar het ziekenhuis Waarschijnlijk is voorrangsfout de oorzaak van het ongeluk.

Organisatie Tuinenfestival in volle gang

26 artiesten en 66 optredens in 18 tuinen in Veghels Buiten. Dat is kort samengevat het Tuinenfestival Veghels Buiten dat de gemeente Meierijstad op zondagmiddag 10 september 2017 organiseert. Een bijzonder cultureel festival, dat een podium biedt aan enthousiaste amateur artiesten uit Veghel en omgeving. Gratis toegankelijk voor iedereen.

De gratis optredens zijn zeer gevarieerd. Diverse grote en kleine koren, een strijktrio, zangduo, blues/rock- en popbands, smartlap zanger, barbershop kwartet, singer-songwriter, djembégroepen, zanger-dichter, een damesorkest, saxofoonensemble, slagwerkleerlingen en een goochelaar zullen hun talenten laten zien en horen. Het complete overzicht van alle artiesten en deelnemende tuinen is op de website van Veghels Buiten te bekijken (www.veghelsbuiten.nl). Aan het programma wordt nog hard gewerkt, dat volgt in augustus.

Kleinschalig festival voor jong en oudHet Tuinenfestival Veghels Buiten is een kleinschalig cultureel festival in de openlucht voor een breed publiek. In verschillende tuinen en erven van bewoners van Veghels Buiten zijn gratis optredens van amateur artiesten uit Veghel en omgeving. De artiesten treden 2-3 keer op, telkens een half uur, volgens een bepaald programma. De bezoekers wandelen of fietsen langs de route naar de deelnemende tuinen en erven, en genieten in elke tuin/erf van een ander optreden. Ze mogen zelf eventueel stoelen meenemen en hapjes en drankjes. Ook in het kunstwerk De Groene Ontmoeting zullen artiesten optreden. Het festival wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd.

Win een bioscooparrangement!

Foto: Mieke van Heeswijk Foto: Mieke van Heeswijk

Stuur je leukste vakantiefoto in en win een bioscooparrangement voor twee personen van servicebioscoop Industry!
redactie@demooirooikrant.nl

Jet van de Riet maakt een foto van Mont Saint Michel Foto: Jet van de Riet
Foto: Ans Habraken. Geinen in het zand Foto: Ans Habraken
Lekker een midweek op de camping met opa en oma. Foto: Ellen van Kempen Foto: Ellen van Kempen
Aan de wandel in Frankrijk. Foto; Shirley van der Velden Foto: Shirley van der Velden
Families Van Eck en Voets op weg naar de camping in Frankrijk Foto:
Jet Schoo: "best eng zo'n aap op je schouder" Foto: Jet Schoo
Edwin Willems fietste langs de Engelse kust. Niet geheel zonder gevaar! Foto: Edwin Willems
Spelen met een opblaaskrokodil! Foto: Rob en Manuela Smits Foto: Rik en Manuela Smits
Irisstraat aan zee door een geknapte waterleiding. Foto: Linda en Melanie Foto: Linda en Melani
22 / 28

verlate vlinders

ik zag verlate vlinders
dichtbij maar ook ver weg
ze hadden op mij gewacht
had ze ver verbannen,
uit mijn denken gedacht

had het pad verengd
zag nog weinig licht
sloot mij verkrampt
voor ander goeds
het bleek, uiteindelijk,
niet echt gedicht

heb die fladderaars
bij me geroepen
mijn ramen weer
wijds open gezet

dat heb ik nodig
met meerdere te gaan
over mijn levensstoepen

kan mijzelf
aan anderen
niet onthouden
dat is wat ik zo
van het leven leer

ik laat me daarom
opnieuw roepen

Een sportieve foto, van boven! Vanaf het dak van TV de Kienehoef heb je een mooi uitzicht over de banen,

Foto:

De Knoptoren bij zonsondergang. Een prachtig schouwspel.

Wij snappen het leven niet eens, hoe zouden wij dan de dood kunnen begrijpen?

Ermî sukkele es mî 'nne kreuge mî kikvorse

Oplossing: Bert van de Ven
Winnaar: Naomi Daniëls

HET SLEUTELBOS deel 4

De jonge reuzen bleven beteuterd achter. Wat was er aan de hand? Die mooie sleutel was toch heel veel sleutelgeld waard? Slimme Slibber was de eerste die iets zei. 'Hier klopt iets niet. Kijk dan, d-d-dit is niet de echte sleutel,' hakkelde hij. De drie jonge reuzen bogen zich over de sleutel en zagen het nu ook. In deze sleutel stonden geen mammoeten gegraveerd, deze sleutel was glad en lelijk. 'Misschien hebben we de verkeerde sleutel gestolen van Sleuteloog', opperde Holle Hopper. 'Dat kan niet', zei Slimme Slibber, 'we hebben toch zelf met deze sleutel de poort open gemaakt? We moeten terug naar het Sleutelbos.'

Zo snel ze konden liepen de jonge reuzen terug naar de poort van het Sleutelbos. Maar toen ze daar aankwamen, wachtte hen een onaangename verrassing. De poort was op slot! Hoe kon dat nou? Ze hadden hem vannacht niet op slot gedraaid. Snel stopte Slimme Slibber de lelijke sleutel in het slot. Maar: de sleutel paste niet! Slimme Slibber, Lange Lapper en Holle Hopper probeerden om de beurt het slot open te krijgen. Maar de poort was dicht en bleef dicht. Ze schrokken zich een reuzenhoedje. 'Help,' riep Holle Hopper zo hard hij kon. 'Help!'
'Ha, ha, ha.' Er galmde een schelle, holle lach. Het was de lach van de Allerhoogste Tovenaar. Hij stond zomaar ineens voor hen. 'Domme jonge reuzen. Ha, ha, ha. Ik heb de sleutel! Kijk maar!' De tovenaar hield de sleutel van de poort van het Sleutelbos omhoog zodat ze die goed konden zien. 'Ik heb de sleutel vanochtend van jullie gestolen. Een heel klein beetje bedwelmpoeder was genoeg om jullie even zo diep te laten slapen, dat jullie niet merkten dat ik de sleutels verwisselde. En nu heb ik de poort van jullie bos op slot gedaan. Niemand kan er meer in of uit. Ik ben nu de baas van het Sleutelbos. Ha, ha, ha!' Nog voor de jonge reuzen iets konden zeggen, was de tovenaar verdwenen.

Hij was weg van de grond, maar hij hing nog wel in de lucht. De jonge reuzen stonden zij aan zij terwijl ze de nepsleutel samen vasthielden. Ze zagen de tovenaar langzaam opstijgen en terechtkomen in een zwarte wolk. Uiteindelijk verdween ook de wolk en werd het doodstil.

De jonge reuzen keken elkaar in de ogen, die zo groot als ontbijtbordjes waren geworden en zo vurig als het vuur van de mensensmid. 'Jij, nee jij, nee jij, het is jouw schuld. Dit is een afgang, een reuzenramp.' Goede raad was duur en waar moesten ze die goede raad vandaan halen? Nu ze het sleutelgeld waren misgelopen, hadden ze geen stuiver te besteden. Wie, o wie, zou hen willen helpen?

Uit de ogen van Slimme Slibber kwam een waterval van tranen. Zo veel tranen dat er langzaam een bosmeertje ontstond. 'Baboe, baboe,' hoorde je uit zijn mond komen. Lange Lapper liep naar de dichte poort. Hij schopte er tegenaan en ondertussen riep hij woorden die zijn moeder hem nooit geleerd had. Bosbaas zou hem een reusachtige straf geven als hij die lelijke woorden hoorde. Alle drie voelden ze zich heel erg klein. Ze voelden zich nog kleiner dan de kleinste babyreus die gisteren was geboren. Alles is mislukt, zij zijn mislukt en lang niet zo slim als ze zelf hadden gedacht.

Elli, Emmy, Hanny, Henriëtte, Nelleke, Willemien
Reageren? schrijfgroep@impesant.nl

Druk weekend Rooise duiven

Foto:

Op 27 juli stonden de vlucht Vervins (jong en oud, afstand 222 km) en de fond vlucht vanuit Bergerac (832 km) op het programma.

Vervins: gelost om 8.00 uur, bij de jonge werd de eerste geklokt door J. v. Laarhoven om 9.54 uur met een snelheid van 1889 m.p.m. Bij de oude werd de eerste geklokt door H. v. Boxmeer om 9.56 uur met een snelheid van 1909 m.p.m. De uitslag van de jonge duiven: J. v. Laarhoven: 1. H. v. Boxmeer: 2,3,4,5,6,12,13. J.e.L: 7,8,9. A. v.d. Heijden: 10. J. v. Boxmeer: 11,15. Comb. G. en H. v. Dijk: 14. Uitslag bij de oude duiven: H. v. Boxmeer: 1,4,5,6. J. v. Boxmeer: 2,11,12,13. R. v.d. Brand: 3,8,14. M. Sips: 7. W. v. Houtum: 9,10,15.

Op zaterdag werden ook achtendertig duiven van zes liefhebbers gelost in Bergerac. Daar werd de eerste op zondag geklokt door B. Giebels om 6.05 uur met een snelheid van 1426 m.p.m. Uitslag: B. Giebels: 1,2,12,13. J. v. Houtum: 3,4,5,6,7,8,9,10. W. v. Houtum: 11.

Jarno van Esch sterk na vakantie

Wielrenner Jarno van Esch nam na twee weken vakantie deel aan de klassieker Grote Prijs Eddy Schepers te Linter (Belgie), meetellend voor de beker van België.

De 156 deelnemende junioren maakten er een harde en snelle wedstrijd van. Jarno reed een sterke wedstrijd. Tien kilometer voor het einde (van de totaal 125km) was de situatie als volgt; drie renners voorop, dertien erachter en toen Jarno met vier man en vervolgens het jagende peloton. Jarno wist met zijn drie metgezellen op 300 meter toch nog de aansluiting bij de dertien te maken, maar voor de sprint was het toen op. Toch pakte hij een knappe negentiende plaats in deze klassieker. Zondag startte hij in het Belgische Rapertingen waar hij ook aanvallend reed. Na 90km kwam hij als zeventiende over de eindstreep.
Komend weekend mag Jarno op uitnodiging van de Jonge Renner uit Oosterhout deelnemen aan een van de zwaarste meerdaagse wedstrijden in Europa voor junioren; Aubel-Thimister-Stavelot. Een driedaagse wedstrijd met vier etappes in de Ardennen.

Bridge uitslagen

Bridgeclub J.V.G. 26/7: 1 Hrn. R.Kuipers- S.v.d.Kerkhof 68,22 % 2 Hrn. Van Erp 66,42 % 3 Dms. B.v.d.Laar- M.v.Schijndel 61,46 %.

Bridgeclub De Neul 31/7: A-lijn: 1. Annie van de Sangen en Gerarda van Oirschot 60.42%; 2. Margot Fassbender en Lieke Pieters 56.60%; 3. Els Franssen en Annie Kooymans 55.56%. B-lijn: 1. Toon Majoor en Jan Wouters 62.85%; 2. Mien van Schijndel en Lonja Woonings 59.035; 3 en 4 gedeeld: Doca van de Oetelaar en Sjannie van de Wijdeven 69.44%; 2. & Riek Prinsen en Piet Strik 57.99%. C-lijn: 1. Toon der Kinderen en Jo van de Tillaart 69.44%; 2. Jo Evers en Anja Lafleur 61.11%; 3. Mia van Eertwegh en Ger Vervoort 57.64%. D-lij: 1. Anneke Majoor en Liesbeth Wouters 61.25%; 2. Truus Vissers en Wil v Rooij 57.08%; 3. Jo Verhoeven en Jan Verbunt 55.00%. Iedere maandagavond open bridgedrive. Iedereen is welkom. Opgeven bij Riet v Hout 06 54970750.

Kermistoernooi al gespeeld In verband met de bouwvakvakantie is het jaarlijkse Kermistoernooi van 't Wapen van Eerschot een maand eerder gespeeld. Tachtig deelnemers streden om de titel.

Het was zoals gewoonlijk weer een geslaagd toernooi. Er werden hele goede partijen gespeeld met als uitblinkers Jac Janssen (23 caramboles in 8 beurten) en Willy Smetsers (22 caramboles in 9 beurten.) Dit jaar was ook Sjef Creusen heel het toernooi aanwezig met biljartkeus en accessoires. Hij repareerde keus waar nodig.
Voor de finale bleven er vier spelers over: Piet Smits, Benny Smits, Rob Verbruggen en Willy Smetsers. Benny Smits en Rob Verbruggen verloren de kruisfinales. Uiteindelijk pakte Rob de derde plek. Willy Smetsers speelde tegen Piet Smits de finale en dat was een zeer spannende partij. Ze gaven elkaar niet veel toe, maar uiteindelijk versloeg Piet toch Willy met 18 tegen 20.

VV Nijnsel neemt afscheid van steunpilaren

Johan van der Pas (r) in zijn tijd dat hij bij TOP voetbalde. Foto:

De laatste jaren heeft VV Nijnsel zich ontpopt tot een vaste derdeklasser. Ook afgelopen seizoen draaide de ploeg van Arno Methorst met de beste ploegen. Komende jaargang zal zeer waarschijnlijk wat pittiger van aard zijn. Topschutter Stefan Hulsen is verhuisd naar Nuenen en enkele steunpilaren hebben gekozen voor een treetje lager. Johan van der Pas en Leon Peters sluiten zich aan bij Nijnsel 3, na velen jaren trouwe dienst voor het vaandelteam. DeMooiRooiKrant sprak met hen.

Johan van der Pas
Hoe lang ben je speler van Nijnsel 1 geweest?

"Ik maakte mijn debuut in april 2001 en mijn laatste wedstrijd heb ik afgelopen seizoen gespeeld. In die 16 jaren heb ik in totaal drie seizoenen elders gespeeld."

Waarom ben je gestopt en heb je nog getwijfeld?
"Al vanaf mijn 17e heb ik problemen met mijn rug rondom het voetballen en dat is de voornaamste reden dat ik besloten heb nu toch te stoppen. Na mijn seizoen bij HVCH wilde ik al stoppen, maar het bloed kruipt weleens waar het niet gaan kan. Na de zomer ben ik toch weer aangesloten bij de trainingen en de laatste vier seizoenen kon ik door aangepast te trainen die jonge gasten nog wel bijbenen. De laatste maanden van afgelopen seizoen kostte me het veel energie om fit te blijven en daar had ik dan van maandag tot en woensdag nog 'plezier' van. Natuurlijk twijfelde ik en zeker nu ik in de zomer klachtenvrij ben, komen die dagen nóg weleens voor, maar het is mooi geweest. Ik kijk er naar uit om weer met vrienden en oud-eerste elftalspelers in het derde elftal nog een paar seizoenen op m'n gemak plezier te maken."

Wat is je beste herinnering aan je tijdperk in Nijnsel 1?
"De laatste vier seizoenen stonden bol van de hoogtepunten. Wat dat betreft heb ik het mooi kunnen afsluiten voor mezelf. Natuurlijk was het kampioenschap in de 4e klasse op sportief gebied binnen Nijnsel het ultieme, maar ik heb zeker zo genoten van al die sfeervolle zondagen in een ramvolle kantine. Die saamhorigheid binnen de vereniging, welke leeftijd of niveau dan ook, is uiteindelijk wat maakt dat je het zo lang mogelijk vol wilt houden en onderdeel wilt blijven van een bruisende gemeenschap."

Leon Peters was altijd een ideale speler voor welke trainer dan ook.

Wie is de beste speler waar je mee gespeeld hebt?
"Binnen vv Nijnsel is dat Geert Vogels geweest. Ik was heel jong, hij op zijn retour, maar het was een genot om te zien hoe gedreven en behendig hij op zijn leeftijd nog was. Hij maakte in het seizoen dat we samenspeelde als linksback rond de vijftien doelpunten, dat zegt genoeg denk ik. Natuurlijk is Ruud van der Rijt binnen Nijnsel degene met de meeste kwaliteiten en het hoogst behaalde niveau. Hij is voor ons nog heel belangrijk geweest afgelopen jaren ondanks zijn verminderde fitheid."

En de beste trainer?
"De beste trainer die ik meegemaakt heb bij vv Nijnsel is Fred Smies. Een man met een bijzondere manier van doen en denken, maar daar heb ik verreweg het meeste van geleerd in alle jaren dat ik selectievoetbal gespeeld heb."

Leon Peters
Weet jij hoeveel seizoenen je bij Nijnsel 1 hebt gespeeld?

"Ik weet het niet precies meer, maar ik denk dat het zeventien seizoenen zijn."

Je hebt ook besloten om te stoppen. Waarom?
"Twee keer in de week trainen en op zondag voetballen is niet meer te combineren met werk en privé. Ook fysiek was het steeds moeilijker op te brengen. Ik moest altijd extra trainen om fit te blijven. Daarom heb ik geen moment getwijfeld. Mijn keuze stond vast."

Je hebt veel mooie momenten meegemaakt. Wat is het mooiste moment?
"Alle kampioenschappen waren geweldig. Zowel in de zesde klasse als alle andere. Maar van de laatste jaren was de nacompetitie in de Derde Klasse het hoogtepunt. En niet te vergeten ook alle teamuitjes en de kleedkamerhumor!"

Wie is de beste speler waarmee je gespeeld hebt?
"Dat is Mark de Vries geweest, ondanks dat hij niet mee terug kon of wilde verdedigen! En Jeroen van Gastel was als doelman niet te passeren."

En van welke trainer heb je het meest geleerd?
"Alle trainers zijn eigenaardige en bijzondere mensen en ik heb van allemaal wel iets opgestoken. Van Carlo van Kessel (jeugdtrainer) bijvoorbeeld het teambelang, Van Peer van der Heijden het 'met zijn allen bier drinken' en teamtaken van Fred Smies. Theo Hageman leerde ons niet lullen, maar poetsen en Sander Strik bracht interactie tussen de linies bij."

Eén ding is zeker. VV Nijnsel TVE/Reclame zal de rushes van Leon Peters langs de rechterflank gaan missen. Evenals de exceptionele kwaliteiten van Johan en zijn geweldige goals. Welke spelers staan er op om Nijnsel op sleeptouw te nemen? Dat zal komend seizoen duidelijk moeten worden.


Argo zwemmers in Amstelveen

Afgelopen zaterdag hebben Dana en Roel Janssen deelgenomen aan de open water wedstrijd die gezwommen werd in de Olympische roeibaan 'de Bosbaan' in het Amsterdamse bos.

Dana en Roel hadden zich beiden ingeschreven op de 4000 meter vrije slag, het langste programmanummer van de dag. Voor Roel was deze lange afstand de eerste keer en hij was bij de heren ook veruit de jongste deelnemer. Roel ging te snel van start en moest dit in de 2e helft van de race bekopen, maar door technisch goed te blijven zwemmen en met flink wat wilskracht en doorzettingsvermogen wist hij toch goed te finishen tussen al het geweld van de heren. Dana, al wat meer ervaren op deze lange afstanden zwom een gedegen race. Ze zwom heel constant en wist juist in het tweede deel te versnellen en eindigde mooi in de middenmoot van de dames / senioren klasse.

Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen is een raadsel. De start van de dames vond 5 minuten later plaats dan de heren maar toch was het verschil in tijd tussen Roel en Dana over 4000 meter maar 0.07 seconden. Roel had een tijd gezwommen van 1.06.11.52 en Dana 1.06.11.59. De gezwommen tijden waren voor allebei goed voor een persoonlijk- en clubrecord.

Clubkampioenschappen T.V. de Kienehoef 2017

Van 16 september tot 1 oktober staan de jaarlijkse clubkampioenschappen weer op de agenda. Een sportief maar vooral gezellig toernooi waarbij leden van T.V. de Kienehoef strijden om de titel van clubkampioen 2017. Nieuw dit jaar is de categorie 5, waarin zowel in het enkelspel, dubbelspel als de gemend dubbel gespeeld kan worden.

Er kan worden ingeschreven in 65 onderdelen (categorie: open, 5, 6, 7 en 8) verdeeld in 17+ en 35+. Voor de jeugd wordt gespeeld in de leeftijdscategorieën 8 tot 14 (groen) 10 tot 12, 10 tot 14 en 11 tot 17. Zoals je van ons gewend bent wordt de eerste week van het toernooi afgesloten met de feestavond op 22 september. Zet deze avond alvast in de agenda.

Ook nieuw dit jaar is dat de winnaars van elke categorie uitgenodigd worden voor het Meierijstad Tenniskampioenschap dat gehouden wordt van 3 t/m 5 november. Dit nieuwe toernooi is exclusief opgezet voor de winnaars van alle clubkampioenschappen van de tennisverenigingen binnen Meierijstad. Een leuke manier om vervolg te geven aan het euforische gevoel van clubkampioen.

Inschrijven voor de clubtitel kan tot en met zondag 10 september 2017. Hopelijk kunnen we ook dit jaar weer veel leden verwelkomen op ons park.

't Trefpunt op bezoek bij De Klutsers

Op vrijdag 28 juli werd op de banen van De Klutsers in Nijnsel een onderling toernooi gespeeld met ´t Trefpunt uit Mariahout.

Het was een drukbezocht toernooi waar door zesendertig boulers in drie rondes werd gestreden om de prijzen. Bij het uitreiken van de prijzen bleek dat De Klutsers met acht boulers de prijzen hadden weten binnen te halen, maar om ´t Trefpunt niet met lege handen naar huis te sturen werden er twee prijzen aan hen toebedeeld.

Uitslag:
1e prijs met 3 gewonnen partijen: Jo Biemans met 25 punten.
2e prijs met 3 gewonnen partijen, Wim van de Boogaard met 24 punten.
3e prijs met 3 gewonnen partijen, Jo van Oirschot met 19 punten.
4e prijs met 3 gewonnen partijen, Betsie van Heesch met 18 punten.
5e prijs met 3 gewonnen partijen, Gina van der Loo met 17 punten.
6e prijs met 3 gewonnen partijen, Ria Vos met 17 punten.
7e prijs met 2 gewonnen partijen, Wout Vermeulem met 20 punten.
8e prijs met 2 gewonnen partijen, Jeanne van Hoof met 4 punten.

Brabantse kampioenschappen succesvol

Dit weekend werden in Dongen de Brabantse kampioenschappen voor basiswedstrijdsport verreden. De Nijnselse ruiters bleken succesvol.

Michelle Westerdijk startte haar paard Grand Romancier F in de dressuur klasse Z en eindigde in de eerste proef met 66.8% en een vijfde prijs. In het springen klasse B reed Judith van den Nieuwenhuijzen haar paard Izaminka B - na een foutloze eerste ronde - in de barrage 73 stijlpunten bij elkaar. Dat was goed voor een dertiende prijs. Marwin van den Nieuwenhuijzen startte in de klasse Z, de balken liggen in het basisparcours op 1.30m hoogte. Met alle drie de paarden: Fuji, Fabulous en Elvixis reed hij zowel in de eerste als de tweede manche foutloos. In de barrage was Marwin met zijn paard Fuji het snelst en eindigde hij met een tweede prijs. Fabulous was iets langzamer en verdiende de derde prijs. Marwin eindigde met Elvixis met een zevende prijs. Deze uitslag levert ook een startplaats voor de Hippiade op. Reglementair mag hij in deze klasse met maar een paard startten op de Hippiade.

Suzan van Gastel en haar paard Blikvanger eindigden net buiten de prijzen, maar deze regel levert haar dan waarschijnlijk wel een startplaats voor de Hippiade op. In de klasse ZZ waren maar drie combinaties die zowel de eerste als de tweede manche foutloos bleven. Een daarvan was Marwin van den Nieuwenhijzen met zijn paard Eton. In de barrage eindigde hij met een derde prijs en ook weer een startbewijs voor de Hippiade. Suzan van Gastel eindigde met haar paarden Fergie en Enrico du Mesnil met respectievelijke de negende en tiende prijs en één startbewijs voor de Hippiade.

De Hippiade springen voor paarden in Ermelo vindt plaats op 1 en 2 september van dit jaar.

Vresselse ruiters in de prijzen

Foto:

Vorige week ging Veerle van der Pasch van de Vresselse ruiters op pad naar De Mortel. Ze haalde een mooie achtste plaats in de klasse M met maar liefst 64 deelnemers. Clubgenoot Nina van Enckevort had een internationale wedstrijd bij Jan Tops in Valkenswaard. Ze behaalde een knappe eerste prijs bij de rubriek junioren.

Dat lukte met haar paard Darc Du Rona Z. Zondag behaalde ze met haar andere paard Conchita in dezelfde rubriek een nette twaalfde prijs. Afgelopen weekend waren de Brabantse kampioenschappen in Dongen. Veerle en Nina waren daarvoor gekwalificeerd. Veerle reed met haar paard Cennetial twee nette rondjes, wat haar een dertiende plek opleverde in een sterk deelnemersveld in de klasse M. Nina reed twee foutloze rondjes in de klasse Z en mocht een achtste prijs ophalen en een startbewijs voor de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo.

28 / 28

Woensdag 2 augustus
Zomerinloop brigdedrive
Mariëndael

Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 augustus
34e OLAT Wandeldagen
Natuurpoort De Vresselse Hut

Zaterdag 5 augustus
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

Zondag 6 augustus
Oogstfeest
Hoeve Strobol

Oogstviering
Hoeve Strobol

Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

8 augustus 1963
Op deze dag vindt in Engeland de grootste treinroof in de geschiedenis plaats, die bekend zal worden onder de naam The Great Train Robbery. Een trein van de Engelse posterijen wordt door een bende van 15 man tot stilstand gebracht. Ze maken geen gebruik van geweren en er vallen geen dodelijke slachtoffers. De machinist Jack Mills wordt echter wel met een ijzeren staaf op zijn hoofd geslagen. De mannen maken in totaal 2,3 miljoen Britse ponden buit (huidige waarde ongeveer 80 miljoen euro). Deze gebeurtenis heeft vele filmmakers geïnspireerd. De daders verkregen mede daardoor een soort heldenstatus. Bron: www.beleven.org


Woensdag 9 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zomerinloop brigdedrive
Mariëndael

zaterdag 12 augustus
Openluchtmis
Mariakapel

Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

zondag 13 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

15 augustus
Herdenking Japanse capitulatie en bevrijding van Nederlands-Indië. Jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië.

Woensdag 16 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zomerinloop brigdedrive
Mariëndael

17 augustus
Sint Juttemis
Met de uitdrukking 'met of op Sint-Juttemis' wordt gewoonlijk 'nooit' bedoeld. Hierdoor denken veel mensen dat deze dag niet bestaat. Sint-Juttemis bestaat echter wel degelijk: de uitdrukking wordt in 1577 voor het eerst vermeld in de Kroniek van Roermond.
Sint Juttemis valt op 17 augustus. Jutte is een koosvorm van Judith, en haar naamdag is op 17 augustus. De volledige uitdrukking was dan ook met Sint-Juttemis, als de kalveren op het ijs dansen. In augustus ligt er natuurlijk geen ijs, en kalveren kunnen niet dansen, vandaar de betekenis nooit. Ook in andere landen heeft Sint-Juttemis een soortgelijke betekenis. In Duitsland krijgt de dag bijvoorbeeld de naam Sankt Nimmerlein.

Zaterdag 19 augustus
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

Zaterdag 19 en zondag 20 augustus
DeMooiRooiSchaal
VV Boskant

Zondag 20 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

Elvis Presley Memorial Day
Ritaplein, Boskant

Muziek: de Vrijbuiters
de Gasthuishoeve

Woensdag 23 augustus
Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zomerinloop brigdedrive
Mariëndael

Zaterdag 26 t/m woensdag 30 augustus
Rooi Kermis
Sint-Oedenrode

Zaterdag 26 augustus
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Burgerkoningschieten
Gildeterrein

Kermisbal; dansen
Odendael

Zondag 27 augustus
Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

Koningsschieten
Gildeterrein

Woensdag 30 augustus
Vissen
Ollandse Waterloop

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Donderdag 31 augustus
't Onderonsje
Damiaancentrum

Zaterdag 2 september
Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zondag 3 september
Wandeling Balsvoort Heem-natuurgroep
Markt

Openluchtmis Ritakapel
Boskant