DeMooiRooiKrant

17 februari 2016

DeMooiRooiKrant 17 februari 2016


Foto: Jan Roche

Dit is het eerste kampioensteam van Ollandia. In het seizoen '64-'65 waren zij de beste van de rest. Toen bestond de vereniging pas tien seizoenen. Dit jaar wordt het zestigjarig bestaan gevierd. Natuurlijk slaan we de geschiedenisboeken er op na om historie van de club te delen, maar wat is er mooier dan luisteren naar anekdotes van leden? Van echte Ollanders, waarvan sommigen al meer dan vijftig jaar de krijtlijnen van Ollandia opzoeken. Daarom sprak DeMooiRooiKrant af met hen. Uiteraard op sportpark Ekkerzicht.

Door: Jeroen van de Sande

Het is donderdagmiddag na Carnaval. Wat verdwaalde confetti waait tegen auto's aan die op het parkeerterrein van sportpark Ekkerzicht staan geparkeerd. Het park ligt er zoals altijd prima bij. De stoep is geveegd en de lijnen zijn dik besmeerd. Zondag wordt er weer gevoetbald. De tig-duizendste wedstrijd in de geschiedenis van de club. Als ik de voordeur van de kantine opentrek, klinkt er geroezemoes uit de knusse bestuurskamer. De geur van koffie verraadt dat de voorbereidingen op het gesprek al zijn begonnen. Voor ik het weet schud ik Ad van Aarle, Janus van de Wetering, Jan Roche, Ad van der Heijden en Jan Hagelaars de hand. Een flink ontvangstcomité, wat gecompleteerd wordt door Maria Roche. Later blijkt dat ze niet alleen voor het koffiezetten bij de heren komt zitten. Ook haar historische kennis is van pas gekomen.

Foto: Jan Roche

'Wie zijn eigenlijk de oprichters van Ollandia?' schiet ik op open doel. Als een chaotisch middenveld beginnen de mannen door elkaar te praten. Er is discussie, hoewel vaak dezelfde namen voorbij komen. Uiteindelijk worden ze het eens. Pastoor Swinkels is de grote initiator geweest. Gelukkig weet Jan Roche wat boeken uit de kast te trekken met daarin (geheel in Ollandse stijl) zwart op wit, de levensloop van de vereniging. 'Die kan nog wel eens van pas komen', denk ik als het volgende discussiepunt op tafel komt…. pastoor Swinkels dus. De 50-jarig jubileumeditie van het clubblad van VV Ollandia vertelt het volgende: 'In Olland hadden voetbalfanaten al regelmatig over een voetbalveld en voetbalclub gesproken. Deze fanaten waren Janus van der Wiel, Johan Hubers, Hein Markus en Driek van Grinsven. De initiator van de oprichting van Ollandia was een belangrijk persoon in Olland, namelijk Pastoor Swinkels. Hij droeg de plannen van de voetballers een warm hart toe en regelde een voetbalveld, zodat er een voetbalveld opgericht kon worden."

Het volgende discussiepunt gaat over – je raadt het al – de velden. Waar lag het eerste veld van Ollandia? Dat weten de mannen wel te vertellen. Alleen de verhuizingen daarna en in welke jaren dat gebeurde was een stap te ver. Er wordt gegist. Logisch ook, want je kunt na zoveel jaar niet alles meer weten. Ad van Aarle trapt af. "We begonnen te voetballen op een veld bij Van de Sande. Daar ben ik aan het 'grensrechteren' gegaan. De volgende dag vroegen ze of ik secretaris wilde worden. 'Moet dat?' zei ik, maar dat moest! Mijn eerste klusje was om een gefrommeld stukje papier op te sturen naar de KNVB. Het was de aanmelding bij de bond." Het blijkt de aanzet van meerdere memoires om van te smullen, van alle aanwezigen. Toch pakken we het jubileumboek er nog even bij om wat te verduidelijken. 'De eerste twee jaar werd er naarstig gezocht naar een speelveld dat voldeed aan de eisen van de KNVB. Dit werd uiteindelijk gevonden aan de Kartuizerweg, waar de eerste officiële doelpunten van Ollandia geplaatst werden. Op 7 september 1958 werd het terrein aan de Kartuizerweg officieel in gebruik genomen door middel van een wedstrijd tussen de verenigingen Boskant en Irene. Natuurlijk verrichtte de geestelijk adviseur, pastoor Swinkels, de aftrap.' Later verhuisde de club in 1966 naar een nieuw onderkomen aan de Schootsedijk en elf jaar geleden betrok de club het huidige terrein. Tussendoor werd achter de Holm een trainingsveld aangelegd met de lampen die gebruikt werden aan de Kartuizerweg.

Vragen en antwoorden lopen inmiddels door elkaar heen. Maar het is gezellig en ook in Olland geldt: voetbal maakt de tongen los. Foto's worden van de muren getrokken en Janus laat eindelijk zien wat hij in zijn plastic zak heeft zitten. Hij schudt gele briefjes op tafel. Stuk voor stuk oude facturen, of rekeningen van de KNVB. Echte relikwieën met de geur van de jaren zestig. Jan Hagelaars weet het voor mekaar te krijgen het onderwerp telkens weer op wedstrijden van Ollandia uit te laten komen. Logisch, hij was immers achttien jaar lang de behendige spits van Ollandia 1. Even wordt hardop nagedacht over het jaar van het eerste kampioenschap en de getallen vliegen als bingocijfers rondt. Jan blijkt gelijk te hebben, volgens het jubileumboek althans, wat Janus van de Wetering eerder al citeerde: "De eerste jaren van Ollandia waren de voetbalkwaliteiten wat minder, maar de inzet vergoedde veel, zo niet alles. Dat resulteerde in 1965 dan ook in het eerste kampioenschap. Enkele jaren eerder waren we overigens ook al heel kort bij de titel. In een beslissingswedstrijd tegen Tongelre stonden we op een riante 4-1 voorsprong, maar uiteindelijk gingen we met 7-5 ten onder. Met afstand onze belangrijkste speler was Piet Goyaerts, onze topscorer. Hij was ijzersterk met de kop en had bovendien een uitstekend schot." Ad van Aarle komt ineens met een prachtige anekdote over hem op de proppen. "Piet mistte eens drie penalty's achter elkaar. In een belangrijke wedstrijd kregen we er weer een en die moest hij dus maken. Hij had de hele week getraind door ballen door een gat in de schuurdeur te schieten. Ik zei dat hij zo hard mogelijk moest schieten. Dat deed hij, bijna door het net heen!"
De mannen zijn ook het kampioenschap van het tweede in 1969 niet vergeten en Jan Hagelaars vertelt enthousiast over de titels in 1970 en 1974. Ad van der Heijden blikt terug naar het meest recente kampioenschap van 2009 – het jaar waarin ze de hoogste competitie ooit haalden – en naar de finale van de Toon Schröderbeker in 1978. Toch was hij ook betrokken bij het kampioenschap van 1974. "We speelden uit bij FC Uden", vertelt Van der Heijden. "Ik schoot er tegen mijn eigen paal aan! We verdedigden bijna de hele wedstrijd, maar wonnen uiteindelijk wel met 1-0. Het mooie was dat we helemaal met de fiets waren gekomen uit Olland, want het was autoloze zondag door de oliecrisis."

Drie flesjes bier die nog in de koelkast liggen, hebben inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden en Jan Roche begint zijn moppenetalage leeg te ruimen. Eenmaal in de kantine kan een echte Ollander het niet laten om gezelligheid te maken. De hamvraag stel ik met de gedachte om een serieus antwoord te krijgen. Ik word op de wenken bediend. Wat is typisch Ollandia? 'Saamhorigheid', zegt de één. 'bereidheid om elkaar te helpen', zegt de ander. 'Trots', zegt Ad van der Heijden. "De trots op de vereniging. Ondanks dat we lang laag gespeeld hebben. Iedereen helpt iedereen mee als er iets moet gebeuren. Alles wordt gedaan om de club beter en mooier te maken. Toen we nog aan de Schootsedijk voetbalden poetsten we zelfs beton! Van die trots krijg je energie en inspiratie van."

De komende maanden verschijnen meerdere artikelen over het zestigjarig bestaan wat in juli gevierd wordt met een feestweekend.

Dit zou de nieuwe naam kunnen zijn van het voorheen prachtige bos Diependaal in Sint-Oedenrode. Wie er voortaan doorheen fietst, wandelt of trimt, zal schrikken. De kaalslag door het kappen en rooien van bomen heeft toegetreden. Uiteindelijk moet het bos beter worden van deze ingreep, maar natuurliefhebbers hebben daar op dit moment even niets aan.

De laatste weken zijn nog eens ongeveer driehonderd bomen gerooid aan het perceel achter de Nijnselseweg. Klachten over de kap zijn er niet binnengekomen, zegt de gemeente. Wel de vraag of er populieren worden teruggeplaatst. Er komen in het gerooide gedeelte ongeveer tweehonderd populieren terug van het soort Canadensis Serotina. Het bos Broekdijk wordt waarschijnlijk volgende week gerooid en weer aangeplant met 130 populieren (merk: Nigra Vereecken). In 2017/18 wordt pas weer een vervolg gegeven om de overige bomen te rooien. Dan heeft de gemeente het over het stuk tegen de Sloef.

Een prijsvraag? Nee hoor! Een doe-opdracht? Ook niet! Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om kaartjes te winnen voor een top-evenement! Het enige wat u hoeft te doen is een email sturen naar win@fashionandfood.com. Uit alle inzendingen wordt een winnaar getrokken die vier kaartjes wint voor het optreden van Ben Liebrandt – Back to the 80's en 90's. Een avond vol flashbacks. Ook worden de winnaars gratis thuisgebracht door Taxi van Kronenburg. Inzenden graag voor 22 februari!

Jaargang 6 - Week 7 - Woensdag 17 februari 2016

In memoriam: Jan Swinkels

Bijna twee weken geleden is Jan Swinkels van ons heen gegaan. Dapper als hij is, koos hij zelf zijn moment en dat gaf hem de kans om afscheid te nemen van zijn dierbaren, zonder nog langer te lijden. Dat Jan belangrijk was voor Sint-Oedenrode weet iedereen. Als vrijwilliger heeft hij ontzettend veel gedaan. Vooral voor Kinderboerderij Kienehoeve, zijn kindje.

Jan is één van de oprichters van de Stichting Kinderboerderij Kienehoeve en bombardeerde zich vanaf de start tot voorzitter. Niet alleen in woorden, maar vooral ook in daden. Wie aan de kinderboerderij kwam, kwam aan Jan. Dag en nacht heeft hij zich voor de Stichting ingezet.
Behalve voor de Rooise kinderboerderij zette Jan zich ook in voor de Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland. Jan was regiomanager en adviseur van verschillende kinderboerderijen in het land. Hij beschouwde het als zijn lust en zijn leven, want Jan hield van kinderen en van dieren. Dat Jan deze functie vervulde, leverde Kinderboerderij Kienehoeve extra voordelen op. Zo wist Jan dat er een landelijk keurmerk aankwam met allerlei wettelijke regels en plichten. Samen met de andere vrijwilligers zorgde hij er met hard werken voor dat Sint-Oedenrode één van de eerste was met zo'n keurmerk. Daarnaast zorgde Jan voor informatie uit eerste hand. Daardoor bleef 'zijn' kinderboerderij de rest vaak een stapje voor en ontpopte het zich tot 'beste jongetje van de klas'. Niet altijd het braafste, want Jan was niet zo van de regeltjes. Hij had soms zijn eigen creatieve manier van dingen voor elkaar krijgen, maar het lukte hem altijd. Fysiek was Jan niet in staat om zware boerderijwerkzaamheden te verrichten, maar in plaats daarvan ging hij 'naar buiten'. Hij stapte overal naar binnen en kreeg alles voor elkaar. Een prachtig wapenfeit van Jan is het educatieproject. Nog steeds gaan honderden kinderen per jaar via de basisschool of privé naar Kinderboerderij Kienehoeve om er op een educatieve en speelse manier te leren over dieren. Vroeger moest Jan als boerenzoon thuis meehelpen in de boerderij. De kennis die hij daar opdeed, heeft hij met zijn hele ziel en zaligheid gedeeld. Het is dan ook dubbel en dwars verdiend dat Kinderboerderij Kienehoeve het binnenpleintje heeft omgedoopt tot Jan Swinkelsplein.

Ook op andere vlakken zette Jan zich in voor de Rooise gemeenschap. Zo was hij mede-initiatiefnemer van het Vrijwilligerssteunpunt (VSP) Jan was voorzitter van de Stuurgroep. Later is de Stuurgroep overgegaan naar een klankbordgroep met een adviserende rol en was Welzijn Salus verantwoordelijk voor de uitvoering en maken van beleid. Ook in de Klankbordgroep had Jan de rol van voorzitter. Daarnaast etaleerde Jan zijn organisatie skills toen Sint-Oedenrode het Groenste Dorp van Europa werd. Samen met Henri van Weert en Wim van Kreij organiseerde hij een Groene Markt in Sint-Oedenrode.
Roemrijk Rooi is een ander project waar Jan nauw bij betrokken was als bestuurslid. Het driejarige project bestond uit het uitbrengen van een CD, een boek en ten slotte het uitvoeren van een heuse Rooise revue. Met name voor de revue had Jan een grote inbreng. Hij was met zijn netwerk en zijn praktische denken de grote spil achter de revue. Jan kende werkelijk iedereen en vond ook bij die mensen een ingang om samen te werken. Logistiek was Jan onverbeterbaar en daar heeft de Stichting Roemrijk Rooi veel aan te danken. Ze hadden tot zes keer toe een volle zaal en dat allemaal mede dankzij de grote inzet van Jan. De andere betrokkenen bij het project Rooise Revue zijn erg blij dat de meeropbrengst van het hele project is besteed aan een stal, gebouwd in Jan's Kinderboerderij (Kienehoeve). Sint-Oedenrode is Jan Swinkels dankbaar voor alles wat hij gedaan heeft. Dat is zeker.


In memoriam: Jan Swinkels

Bijna twee weken geleden is Jan Swinkels van ons heen gegaan. Dapper als hij is, koos hij zelf zijn moment en dat gaf hem de kans om afscheid te nemen van zijn dierbaren, zonder nog langer te lijden. Dat Jan belangrijk was voor Sint-Oedenrode weet iedereen. Als vrijwilliger heeft hij ontzettend veel gedaan. Vooral voor Kinderboerderij Kienehoeve, zijn kindje.

Jan is één van de oprichters van de Stichting Kinderboerderij Kienehoeve en bombardeerde zich vanaf de start tot voorzitter. Niet alleen in woorden, maar vooral ook in daden. Wie aan de kinderboerderij kwam, kwam aan Jan. Dag en nacht heeft hij zich voor de Stichting ingezet.
Behalve voor de Rooise kinderboerderij zette Jan zich ook in voor de Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland. Jan was regiomanager en adviseur van verschillende kinderboerderijen in het land. Hij beschouwde het als zijn lust en zijn leven, want Jan hield van kinderen en van dieren. Dat Jan deze functie vervulde, leverde Kinderboerderij Kienehoeve extra voordelen op. Zo wist Jan dat er een landelijk keurmerk aankwam met allerlei wettelijke regels en plichten. Samen met de andere vrijwilligers zorgde hij er met hard werken voor dat Sint-Oedenrode één van de eerste was met zo'n keurmerk. Daarnaast zorgde Jan voor informatie uit eerste hand. Daardoor bleef 'zijn' kinderboerderij de rest vaak een stapje voor en ontpopte het zich tot 'beste jongetje van de klas'. Niet altijd het braafste, want Jan was niet zo van de regeltjes. Hij had soms zijn eigen creatieve manier van dingen voor elkaar krijgen, maar het lukte hem altijd. Fysiek was Jan niet in staat om zware boerderijwerkzaamheden te verrichten, maar in plaats daarvan ging hij 'naar buiten'. Hij stapte overal naar binnen en kreeg alles voor elkaar. Een prachtig wapenfeit van Jan is het educatieproject. Nog steeds gaan honderden kinderen per jaar via de basisschool of privé naar Kinderboerderij Kienehoeve om er op een educatieve en speelse manier te leren over dieren. Vroeger moest Jan als boerenzoon thuis meehelpen in de boerderij. De kennis die hij daar opdeed, heeft hij met zijn hele ziel en zaligheid gedeeld. Het is dan ook dubbel en dwars verdiend dat Kinderboerderij Kienehoeve het binnenpleintje heeft omgedoopt tot Jan Swinkelsplein.

Ook op andere vlakken zette Jan zich in voor de Rooise gemeenschap. Zo was hij mede-initiatiefnemer van het Vrijwilligerssteunpunt (VSP) Jan was voorzitter van de Stuurgroep. Later is de Stuurgroep overgegaan naar een klankbordgroep met een adviserende rol en was Welzijn Salus verantwoordelijk voor de uitvoering en maken van beleid. Ook in de Klankbordgroep had Jan de rol van voorzitter. Daarnaast etaleerde Jan zijn organisatie skills toen Sint-Oedenrode het Groenste Dorp van Europa werd. Samen met Henri van Weert en Wim van Kreij organiseerde hij een Groene Markt in Sint-Oedenrode.
Roemrijk Rooi is een ander project waar Jan nauw bij betrokken was als bestuurslid. Het driejarige project bestond uit het uitbrengen van een CD, een boek en ten slotte het uitvoeren van een heuse Rooise revue. Met name voor de revue had Jan een grote inbreng. Hij was met zijn netwerk en zijn praktische denken de grote spil achter de revue. Jan kende werkelijk iedereen en vond ook bij die mensen een ingang om samen te werken. Logistiek was Jan onverbeterbaar en daar heeft de Stichting Roemrijk Rooi veel aan te danken. Ze hadden tot zes keer toe een volle zaal en dat allemaal mede dankzij de grote inzet van Jan. De andere betrokkenen bij het project Rooise Revue zijn erg blij dat de meeropbrengst van het hele project is besteedt aan een stal, gebouwd in Jan's Kinderboerderij (Kienehoeve).


Vrijwilligers gezocht voor 56e Jeugdvakantieweek

Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen voor de jeugdvakantieweek 2015 zijn alweer in volle gang.

Het bestuur is zich bewust van het feit dat de JVW en Rooi Kermis ook dit jaar weer gedeeltelijk samen zullen vallen en hebben daarom besloten om de JVW in week 5 van de zomervakantie te laten vallen en te reizen door de tijd met de tijdmachine. Er zijn veel vrijwilligers nodig voor allerlei facetten binnen de organisatie om ook dit jaar de JVW tot een grandioos succes te maken!

Daarom zijn we ook weer hard op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld een groepje kinderen te begeleiden tijdens de week die plaats zal vinden van 22 t/m 26 augustus. Dus ben jij 16 jaar of ouder en hebben jij en je vrienden zin om één van deze enthousiaste leiders te zijn? Of ben jij beschikbaar in die week om je als vrijwilliger in te zetten op andere facetten zoals spelbegeleider, lid van het bouwteam of verkeersregelaar voor zelf te kiezen dagdelen? Geef je nu dan snel op bij Eric Markgraaff, tel. 0413 767290 of beter nog: meld je aan via de website www.jeugdvakantieweek.nl onder de tab: Vrijwilligers. Jullie onmisbare hulp is ook dit jaar weer heel erg welkom!

Tevens wil het bestuur nogmaals het belang benadrukken van de welwillendheid van de Rooise gemeenschap om bij te dragen tijdens deze week, want zonder jullie hulp is er geen Jeugdvakantieweek. De inschrijving voor de kinderen van groep 5 t/m 8 vindt plaats op donderdag 21 april van 18.30 uur – 19.30 uur. De locatie is nog niet bekend.

Carnaval zet Rooi op de kaart

Het was weer een fantastisch feest. Carnaval in Rooi. Een geweldige organisatie heeft er voor gezorgd dat Rooi weken in de ban van de carnaval was en dat hebben we geweten.

Prachtige prinsenzittingen met veel talent van Rooise bodem, dansmariekefestival, een gezellige kapellenavond, een werkelijk zeer kleurrijke optocht, een groot feest voor de jeugd met een grote tent op de Markt, tientallen blaaskapellen, een mooi versierd dorp met allerlei kleurrijke vlaggetjes, een mooie gewaagde roze boerenbruiloft, carnaval op Odendael met medewerking van allerlei Rooise artiesten en als laatste natuurlijk de Rooise horeca die goed aansloot bij dit evenement. Een goed verzorgde carnavalskrant.

Werkelijk duizenden Rooienaren genoten van dit carnavalsseizoen. Dank aan diegenen die dat allemaal mogelijk maakten. Hiermee hebben ze Rooi op een zeer goede manier op de kaart gezet. Over de muziek zal je mij niet meer horen, die strijd hebben we verloren. We moeten er mee leren leven dat de muziek tijdens de carnaval beheerst wordt door house en Nederlandstalige zangers die het hele jaar te horen zijn. Jammer maar waar, ondanks dat Toon Hermans zijn feestneus nog steeds niet gevonden heeft.

Rooi op de kaart zetten dat is wat deze mensen deden, evenals de organisatie van de Jaarmarkt en de kermis. Deze drie grote evenementen trekken ook veel mensen van buiten Rooi en dan kun je met recht zeggen dat je Rooi op de kaart zet. Niet met kleine evenementjes waar een paar honderd man, en dan alleen uit Rooi, op af komen.

"Volgend jaor gao ik verkleed es m'n eige mî de carnaval, dè is al gek genog."

25e Boeken- en Platenbeurs vol diversiteit

In het weekend van 27 en 28 februari wordt alweer voor de 25e keer de alom bekende boeken- en platenbeurs gehouden. Ook dit jaar weer in de Odaschool.

Al jaren staat deze beurs bekend om de prima sortering in dertig categorieën, maar zeker ook om haar hoge kwaliteit tegen nog steeds dezelfde lage prijzen. Een groot deel van de meer dan 50.000 onderwerpen gaat de deur uit voor €1,50,-, voor € 1,00,- of zelfs voor € 0,50,-. Daarnaast vindt U op de geprijsde afdeling de mooiste boeken, zeer aantrekkelijk geprijsd en ook goed gesorteerd. Prachtige fotoboeken over de natuur, architectuur en landen en steden. Ook is er een grote hoeveelheid boeken over W.O. I en II. Vooral de categorieën Brabantica en Kunst zijn ook dit jaar goed voorzien door schenkingen van uitgebreide collecties van verzamelaars en particulieren aan de stichting Behoud Martinuskerk. Bij de geprijsde romans vindt U nu al mooie nieuwe boeken van recente datum en een extra service voor de liefhebbers: men heeft nu ook de ongeprijsde romans op alfabet gesorteerd, dit vergemakkelijkt het zoeken enorm. Bij de afdeling Specials en Snuffeldoos vindt men allerlei soorten, vaak zeer bijzondere en aparte boeken.

Niet alleen boeken
Er zijn veel legpuzzels (van 10 tot 3.000 stukjes), gezelschapsspelen, strips, losse tijdschriften, maar ook complete jaargangen op de beurs aanwezig. Wederom zijn er nieuwe landkaarten van de provincies en nieuwe geschiedenisschoolplaten te koop.

Muziekafdeling
Het merendeel van de klassieke en populaire lp's is te koop voor slechts €1,-. Speciale en bijzondere exemplaren kosten slechts enkele euro's, terwijl de hoeveelheid aangeboden dvd's en cd's ook steeds groter wordt. Zelfs voor een pick-up kunt U op de beurs terecht.

Op zondagmiddag 50% korting
En als extra aanbieding voor de trouwe bezoekers: vanaf 14.00 uur zondagmiddag hoeft men dit jaar maar de helft van de prijs te betalen voor boeken in de ongeprijsde, maar zelfs ook in de geprijsde categorieën. Deze extra korting geldt ook voor de complete muziekafdeling. De cd's zijn tijdens het hele weekend verlaagd in prijs van €1,50,- naar € 1,00,-. Op zondag geldt er een speciaal aanbod bij grotere afname.

Slechts één euro
De entreeprijs bedraagt slechts één euro, (inclusief een plastic tasje ter waarde van € 0,05,-). Voor de kinderen, die zelf heerlijk kunnen snuffelen in de vele dozen met jeugdboeken en strips, is het gratis. Op vertoon van de gele flyer ontvangt U gratis een lekkere kop koffie in de gezellige aula van de Odaschool. Deze flyer is o.a. te verkrijgen in Sint-Oedenrode bij de bibliotheek, het VVV, en Odendael. Ook kunt U de flyer downloaden vanaf de website. Op vertoon van de groene flyer krijgen kinderen een gratis kinderboek op de niet geprijsde afdelingen. Deze flyer wordt uitgedeeld op alle basisscholen van Sint-Oedenrode.

Adres: Laan ten Bogaerde 7, Sint-Oedenrode. Openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Info: www.boeken-en-platenbeurs.nl

Verzet omwonenden: asfaltering Vernhout op losse schroeven

Het collegebesluit om de Vernhout te asfalteren is bij omwonenden op verzet gestuit. De asfaltverharding zou in de plaats komen van de huidige (gebakken) klinkerverharding.

De buurt heeft hun bezwaren kenbaar gemaakt bij portefeuillehouder Ad van der Heijden en ook de VVD-fractie heeft vragen gesteld. Het college heeft daarop besloten om eerst een externe partij nader advies te vragen. Dat advies zal, samen met de ingebrachte zienswijzen, opnieuw bekeken worden. Eind februari hoopt het college een nader besluit te kunnen nemen en de omwonenden op de hoogte te brengen.

"Wij hebben de indruk dat het college onze argumenten serieus neemt en wachten daarom de heroverweging van het college af" laat woordvoerder Leo Kwinten namens alle omwonenden van de Goeiendonk weten.

Het Roois Kaashuis klaar voor de toekomst

Het Roois Kaashuis is klaar voor de toekomst. De zaak is nog geen week heropend of honderden mensen hebben al met eigen ogen gezien hoe mooi de winkel is geworden na een intense verbouwing. Het interieur kreeg een flinke facelift. "Een opknapbeurt is nodig op zijn tijd. We zijn erg blij met het resultaat", vertellen de trotse eigenaren Dick en Marianne Speek.

Terecht, want het Roois Kaashuis heeft nog meer allure gekregen. De vele lekkernijen die de winkel te bieden heeft, komen nu beter tot uiting. "Samen met een interieurbouwer hebben we gekeken hoe we het aan moeten pakken", legt Dick uit. "De indeling is nu beter en we vinden het nu overzichtelijker." Wie goed kijkt, merkt dat het zo is. Natuurlijk is het in het begin altijd even zoeken, maar de klanten hebben vast en zeker de draai zo gevonden. Mocht iemand het toch even niet kunnen vinden dan staat er altijd wel iemand van het vriendelijke personeel klaar om te helpen.
Het zeer ruime kaasaanbod is naar de linkerkant van de zaak verhuisd, waar ook een extra snijpunt is geplaatst. De speciale kaasjes staan tegenwoordig op ooghoogte en de vleesbalie heeft haar vertrouwde plek behouden. Zeer bijzonder zijn de prachtige schenkflessen met olie en balsamico-azijnen. Ook het assortiment hummus is uitgebreider geworden. "Dit is heel populair en kan in sommige gevallen een ideale en gezonde vervanger van boter zijn", tipt de winkeleigenaar die ook wijst op de heerlijke zelf gebrande noten.

Beemster speciaalzaak
Het Roois Kaashuis is een speciaalzaal en mag daarom schermen met privileges. Zo verkoopt de winkel de allerbeste en meest exclusieve kaassoorten van Beemster onder de noemer: Beemster van 't mes, gewoon het allerlekkerst. Deze Beemster van 't mes kazen zijn extra groot en dat betekent extra lekker. Dit komt doordat een grote kaas langzamer rijpt en zo heel geleidelijk zijn rijke en volle smaak krijgt. En de naam zegt het al: altijd versgesneden van 't mes. Bovendien, door de kaas vers af te snijden blijft de pure smaak van de kaas bewaard. Kijk voor meer informatie over Beemster van 't mes op de nieuwe website www.beemstervantmes.nl of vraag om nuttige informatie in Het Roois Kaashuis, ook de plek voor tapas, salades en de beste worsten.

De Springplank opent instrumentheek

De kinderen maakten meteen gebruik van de instrumenten.

Omdat uit onderzoeken blijkt dat 'Muziek slim maakt', is Openbare Basisschool Springplank een school waar muziek in zit. Tijdens de jaarlijkse carnavalsviering, die dit jaar helemaal in het teken van muziek stond, werd de nieuwe instrumentheek geopend.

Deze ruimte, gevuld met een scala aan instrumenten, kan door de leerlingen gebruikt worden om zelf te experimenteren of om les te krijgen. De Springplank wil meegeven dat met een open blik de muziek in gaan een verrijking is voor de ontwikkeling van een kind. Dit sluit mooi aan bij het nieuwe initiatief waar onder andere Koningin Maxima bij betrokken is: Méér Muziek in de Klas.

Na deze feestelijke opening door Springplank-prinses Kaya en prins Yannick, werden er verschillende muziekworkshops gegeven. Er werden instrumenten gemaakt, er was een rapworkshop, een dansworkshop en een ritmiekworkshop. Daarna werden de nieuw verworven vaardigheden ten gehore gebracht in een optocht door de wijk.

Na 10 maanden antwoord op vragen rond A50

Op 13 april 2015 heeft raadslid Will van Gerwen van DGS/BVT Rooi aan B&W vragen gesteld over de veiligheid en filevorming op de A50. Bij brief van 1 februari 2016 ontving hij van het college antwoord op zijn vragen.

In de periode 2009 - 2013 zijn er op de A50 53 ongevallen geregistreerd binnen Rooise gemeentegrenzen, waarvan twee met dodelijke afloop. Het antwoord van het college, dat ze dit vergeleken met andere wegen niet zorgelijk vinden, is bij Van Gerwen in het verkeerde keelgat geschoten. "Elk ongeval is me er een teveel", stelt hij.
Wel ziet het college de door Van Gerwen aangehaalde filevorming als problematisch, om zich vervolgens af te vragen of het zin heeft hier verdere aandacht aan te besteden, omdat de A50 niet voorkomt in de landelijke file-toplijsten.
Van Gerwen vindt deze reactie getuigen van weinig ambitie. Door bij de pakken neer te gaan zitten zal er in ieder geval weinig gebeuren, en nemen de problemen alleen maar toe, aldus het DGS/BVT raadslid. In de commissievergadering van 18 februari zal hij nader op de zaak ingaan.

En dan sta je zelf in het nieuws

Hans van den Wijngaard (2e van rechts), Baljuw van Papgat, tussen Adjudant Berry, Prins Maarten en Groot Hertog Michael Toelen Foto: Hans van den Wijngaard

Dat is wat mij overkwam toen ik afgelopen woensdag naar het Kasteleinsbal in d'n Toeloop ging als verslaggever voor DeMooiRooiKrant. Snel even een foto maken en een kort verhaaltje maken over de verloting van de titel 'Baljuw van Papgat'. Dat was wat er in de mail stond die de redactie me een dag eerder stuurde.

Door: Hans van den Wijngaard

Als ik er om kwart over negen zou zijn, dan was dat een mooie tijd. Ook dat stond in de mail. Netjes op tijd was ik in Olland, want het nieuws wacht niet. Voor de deur staat Henk Wiersma, die nog snel een sigaret opsteekt. We hebben het nog even over hoe carnaval de afgelopen dagen is verlopen. Dan ga ik vast naar binnen en krijg van Jannie Brinkman een lotje. "Dan kun je ook meedoen met de loterij", zegt ze me. Ik stop het lotje in mijn broekzak. Nadat ik mijn jas bij de garderobe heb afgegeven maak ik enkele foto's van het optreden van Anne van der Heijden.

Iets na halftien komt Maarten van Hoof samen met Berry Markus het podium op. Hun stembanden hebben het de afgelopen dagen druk gehad, maar verder hebben de twee ogenschijnlijk niet veel geleden met carnaval. Als eerste roept Maarten alle ex-ketelbezitters op het podium. Deze elf mensen zijn allemaal even in het bezit geweest van de Papketel, maar op het allerlaatste moment weten de Loopgravers, de vrienden van de prins, de ketel weer in hun bezit te krijgen. "Het is geen doorgestoken kaart", roept van Hoof nog een keer.

Dat er met de rekenkunsten van de prins niets mis is, laat hij de volle zaal vol trots horen. Ik heb 58 dukaten en elf ex-papketelbezitters. Dat zijn dan vijf dukaten per man en dan hebben wij er zelf elk ook nog één, rekent hij Berry Markus en Michael Toelen voor. Of het doorgestoken kaart is en Maarten vooraf thuis in Excel heeft uitgerekend hoeveel dukaten hij nodig heeft als hij elke ex-papketelbezitter er vijf geeft en er nog eentje voor Berry, Michael en zichzelf achterhoudt zullen we nooit weten. Nog snel een groepsfoto van de prins, adjudant en groot-Hertog Michael voor op mooirooi.nl
Dan is het zover, de verloting van de titel 'Baljuw van Papgat' begint. Alhoewel ik niets verwacht kan ik het toch niet laten om een keer te kijken welk nummer mijn lotje heeft: 756. Berry mag het lotje voor Maarten trekken. Markus geeft het lotje zonder enige emotie aan Maarten, die de zaal er op wijst dat ze het blauwe lotje moeten pakken, want als ze met het witte lotje naar voren komen, dat ze dan hun jas niet meer bij de garderobe op kunnen halen.
"Zeven...." roept Maarten, in de zaal zijn er al zeker zeshonderd mensen die hun lotje weg kunnen doen. "...honderdzes........." en weer zijn er tientallen mensen die hun lotje op bergen. ".....en vijftig". Maarten werpt een blik in de zaal, om te kijken waar er leven in de brouwerij komt. Maar in de zaal blijft het stil.
"Zevenhonderdzesenvijftig", roept Maarten nog een keer, maar er gebeurt echt niets in de zaal. Dat kan ook niet, want de gelukkige met het winnende lotje staat al op het podium. Alleen die realiseert zich nu pas, dat hij nu zelf het nieuws is geworden. Met enig ongeloof, want het gevoel om te winnen ken ik niet van de Staatsloterij, laat ik mijn lotje aan Berry zien. Terwijl Maarten nog een keer het winnende nummer roept, geeft Berry mijn lotje aan Maarten. Die reageert: "Het is de fotograaf en ook dit is geen doorgestoken kaart!".
Hoffotograaf Johnny Huijberts pakt snel mijn camera om een foto te maken voor deze krant. Rollen kunnen snel veranderen.

Column van de Prins

Dit is het einde….Dat doet de deur dicht… Daar zijn geen woorden voor… ja, dat is laaallallaaallallallallaaaa…

M'n prinsenpak blijft maar zielig op z'n hangertje aan de kast hangen. Ik mag er alleen nog maar naar kijken en trek mijn gewone kloffie maar weer aan en - zoals ik veel gezongen heb tijdens de carnaval - moet ik nu weer nadenken over; "Wat trekte aon NA carnaval (en dat zijn gin lilluke wijven meer ;) Als je denkt wat grof en het niet snapt… Je had erbij moeten zijn..

Maar goed, het heeft even geduurd voordat ik weer met beide benen op de grond stond. Ik heb van de week een halve dag duf voor me uitgestaard op de bank. Het is voorbij. Mijn hoofd tolt nog steeds een beetje na. Wat was Papgat schitterend.
Als ik alles op wil sommen dan ben ik wel even bezig, dus ik hoop dat DeMooiRooiKrant dit keer meer dan 400 woorden toelaat. Dus bij deze Jeroen ;) Dit is hij Stichting Papgat ook wel verschuldigd, want Jeroen heeft tijdens de rariteitenveiling het kavel gekocht om een kwartier voor de onthulling het neije koppel voor 2017 te zien. Spannend!

Vrijdag, na het bezoek aan alle basisscholen, Meerschot en Odendael, was het tijd voor het dansmariekesfestijn van C.C. de Lepkes. Mooie dames, leuke dansjes, prijs voor de Hofdames. Gefeliciteerd! De weergoden waren ons zaterdag en zondag goed gezind. Zaterdag werden we door de Deurdouwers mooi voor paal gezet. Jezus, 'wa is Maria toch een skon vrouw'. Marga en Benita, we love you. Nadat we burgemeester Peter Maas omgedoopt hadden tot Pjotr Maasisz, werd het tijd om de sleutel op te hangen in het schitterende nieuwe sleutelkastje in de Beurs, aangeboden door K.V. de Narrekap, die overigens sinds jaren tijdens de optocht weer eens de eerste prijs wonnen in categorie Loopgroepen. Super gedaan.
Even terug naar zaterdag. Na de sleutelophanging gingen we naar de Sint-Martinuskerk. Het was een prachtige dienst, opgeluisterd door de koren Aurora, de Rooi Tulpen en de Ollandse Dorpskapel. Ook tijdens de mis, de doop van onze Bram. Dit onder toeziend oog van Stichting Jeugdcarnaval, Prins Koss, Adjudant Bryan en Nar Temmi.

We gingen van hoogtepunt naar hoogtepunt, want wat hebben wij vanaf een schitterende plek op zondag de optocht kunnen bekijken. Genieten geblazen. De eerste prijs en publieksprijs helemaal verdiend door C.V. de Heikneuters. Ze waren niet alleen succesvol in de optocht. Ook hebben ze een prachtige Wilhelmke Pap gemaakt. Het was nog sunt om deze op te steken dinsdag. Papgat X was ook een wild feestje. Bedankt organisatie voor het meedenken en natuurlijk samen produceren van het Wilhelmpke Pap 2016 versie, top om de jeugd ons lied rond te horen zingen! Ook maandag en dinsdag waren lekkere en wilde dagen. Zo hebben we deelgenomen aan het prinsheerlijk ontbijt in d'n Toeloop te Olland en de Amsterdamse middag van de Klôtjes. We gingen van links samen met V.C. de Kornuiten naar het Struifconcert en naar rechts richting het Snertconcert van C.V. 't Skrôthupke. De laatste ook hartelijk bedankt voor de creatieve versiering van de Prinsmobiel. Eén van de toppuntjes was toch wel het bezoek aan C.V. de Plekkers, waar ik in mijn roze tutuutje het Zwanenmeer gedanst heb. Stond me goed overigens. Toen op mijn roze klompjes door naar de Boerenbruiloft van de Lepkes. Anne en Ellis, fijn dat ik heel even jullie momentje mocht onderbreken om mijn Malou ten huwelijk te vragen.

Dit alles was onder toeziend oog van onze geweldige PK, President Ard die we dankbaar zijn voor de goede last minute besluiten die wij hem opdrongen, onze geweldige Raad van 11 en de Hofdames. Wat hebben wij enorm genoten afgelopen dagen. Wij kunnen iedereen die bijgedragen heeft aan dit prachtige feest niet genoeg bedanken.

Samen met ons clubje C.V. de Loopgravers, die we overal tegenkwamen, hebben Berry, Marianne Malou en ik een onvergetelijke tijd achter de rug. Heel Papgat bedankt!!

Want gullie het het mee kunnen maken. Mi un boer en schilder was carnaval dees jaor net wa wilder!

Alaaf! Prins Maarten Pap d'n Urste


Jeugdcarnaval 2016 voor herhaling vatbaar

Wat was het gezellig in de jeugdtent op de markt. De jeugd van Sint-Oedenrode heeft ervoor gezorgd dat carnaval 2016 een topper is geworden.

Overdag was de jongste jeugd samen met hun ouders al aanwezig om de dag goed te starten met een dansje en drankje. In de vroege avond heeft de jeugd van groep 5 t/m groep 8 de tent gevuld en werd er gefeest samen met dj Frank, dj Luka en dj Job. Vanaf 20.30 uur stroomden de middelbare scholieren binnen en kwamen dj Giel, dj laCometa, dj Bassanova, miss Faith en Sophie Francis om er samen een groots spektakel van te maken. Jeugd van Sint-Oedenrode en omgeving allemaal super bedankt dat jullie naar de tent zijn gekomen en er een gezellig feest van hebben gemaakt.
Op dinsdagmiddag was er weer het oergezellige Dolle Bolle bal. Deze middag voor mensen met een beperking is al een aantal jaren een groot succes waar feesten, dansen en bij elkaar zijn de belangrijkste activiteiten zijn. Samen met de jeugdraad van 11, prins Koss, adjudant Bryan en nar Temmi heeft Stichting Jeugdcaraval een geweldig feest gehad wat zeker voor herhaling vatbaar is in 2017. Wil je in 2017 lid zijn van de jeugdraad, geef je dan op via het download-formulier op www.jeugd-carnaval.nl .
Door de steun van vele vrijwilligers en sponsoren hebben we ook dit jaar weer alles kunnen doen . De Stichting bedankt hen enorm en hoopt nog vele jaren van de diensten gebruik te mogen maken.

"Ik mag nooit gaan"

Antonie Lubbers en het Syrische gezin wat ze begeleidt

Iedere dag lezen we over vluchtelingen die richting Europa trekken. Nederlanders hebben allemaal een mening over het 'probleem', maar hoe je het wendt of keert. Die mensen zijn ook gewoon mensen en zullen geholpen moeten worden. Ook Sint-Oedenrode wordt geacht een steentje bij te dragen. Nog dit jaar moet onze gemeente slechts 41 vluchtelingen onderdak gaan bieden. Dat kan nog oplopen tot meer dan zestig. Juist nu schreeuwt Vluchtelingenwerk dan ook om vrijwilligers.

Jos Koenen, coördinator van Vluchtelingenwerk in Sint-Oedenrode is bezorgd. Natuurlijk, want ze is bang dat Nederland de stroom niet aan kan. Ook Jos merkt dat haar organisatie alle zeilen bij moet zetten. "Veel vluchtelingen komen alleen of met tweeën. Daarna volgen er meestal nog vier of vijf meer en wordt het gezin weer compleet. Ze komen allemaal terecht in een vreemde omgeving waar ze de taal niet spreken. Goede begeleiding is daarom heel belangrijk. Normaal gesproken krijgt een gezin voor een jaar een maatschappelijk begeleider, maar dat dreigt minder te worden omdat we vrijwilligers te kort komen", sipt Koenen.

Samen de post doorkijken
Maatschappelijk begeleider Antonie Lubbers komt uit Rooi en begeleidt op dit moment een jong Syrisch gezin. Vader Aladdin woont nu bijna 1,5 jaar in Nederland. Sinds kort is hij herenigd met zijn vrouw en kinderen. Antonie: "Als het gezin een huis krijgt toegewezen dan komt Vluchtelingenwerk in beeld en daarmee dus ook de maatschappelijk begeleider, ik dus. Samen zijn we naar het huis gaan kijken en daaromheen regel ik allerlei praktische zaken, zoals de dokter en de tandarts. Ik ga mee naar de school en kijk samen met hen de post door. Vaak help ik ze met de taalbarrière. Ik heb met Azza (de vrouw van Aladdin) een heel speciale band. Ik ben bij de bevalling geweest. Dat is niet niks. Stel je eens voor dat je in een vreemd land komt waar je niemand kent en dan moet je bevallen in een vreemd ziekenhuis, in totaal drie kinderen opvoeden. Dan heb je veel steun aan een maatschappelijk begeleider die je overal mee helpt."

"Als het goed is, nemen ze dat van me aan"
"Ik mag nooit gaan", glimlacht Antonie, als ze Azza aankijkt. Ze begrijpt wat haar coach bedoelt. Antonie praat verder. "Een paar uur per week ben ik bij ze thuis, of ga ik met ze mee ergens naar toe. Dat vind ik heel belangrijk, vooral als er gezinnen zijn die zich erg terugtrekken." Dit jonge gezin komt regelmatig buiten. Zo hebben dochters Leen en Layan meegedaan aan de optocht. Aladdin en Azza vonden het spannend, maar mede dankzij Antonie zegden ze toe. "Als ik zeg dat het goed is, dan nemen ze dat van me aan. Het is goed voor de kinderen." Die noemen haar liefkozend 'oma'. Dat zegt veel over de band die ze inmiddels hebben opgebouwd. 'Oma' schakelt steeds vaker de hulp van de kleine meiden in. Ze spreken al Nederlands en kunnen papa en mama dan ook helpen. In de winkel bijvoorbeeld, al zijn ze natuurlijk nog wat verlegen.

Aangezien er meer vluchtelingen komen, kan Vluchtelingewerk de hulp van mensen als Antonie heel goed gebruiken om er voor te zorgen dat de werkdruk niet te hoog wordt en de begeleiding niet te kort. Hoe meer begeleiding, hoe beter de integratie zal verlopen.

Interesse om maatschappelijk begeleider te worden? Geef u dan op via sint-oedenrode@vluchtelingenwerkwobb.nl


Jarig Ancora houdt Pubquiz

Dit jaar viert het Ollandse muziekgezelschap Ancora een jubileum. Daarom hebben ze verschillende evenementen georganiseerd. Op 11 maart aanstaande wordt in De Loop'r te Olland om 19:30 uur een PubQuiz georganiseerd. De prijzen zijn niet mals. Wat te denken van een vakantie in een Duitse bungalow!

De avond zal worden afgesloten met een loterij waarvoor véél mooie prijzen beschikbaar zijn. Voor genodigden en belangstellende is er op 12 maart een receptie van 15:30 tot 17:30 uur. De receptie zal géén gewone receptie zijn, maar voorzien van muzikale verrassingen. Alles met het doel dat de naam, de groep en de muziek van Ancora nog lang in het geheugen blijft hangen. Ook de receptie wordt afgesloten met een loterij.

Op alle activiteiten worden sponsoren van Ancora op een scherm/beamer gepresenteerd. Er heeft zich al een groot aantal uit Sint-Oedenrode en omgeving gemeld. Van enkele grote sponsoren hebben ze bijdragen ontvangen welke besteedt dienen te worden met een sociale en/of culturele achtergrond. Een van de doelen is de aanschaf van muziekinstrumenten voor kinderen die de aanschaf van een gitaar niet kunnen bekostigen. Het instrument wordt dan door Ancora ter beschikking gesteld in bruikleen. Op deze manier wordt muziek leren toegankelijk voor iedereen.

Dus heb je zin in een gezellige Pubquiz? Meld je dan aan via Ancora60jaar@gmail.com. Groepsgrootte: maximaal zes personen.

Boskantse KBO'ers nemen kijkje in de ruimte

Er staat weer een fantastisch uitstapje op het programma voor zowel de oudere als de jongere senioren van KBO Boskant.

Op woensdag 24 februari wordt een bezoek gebracht aan de Sterrenwacht in Heesch/Vinkel. Wie wil er geen kijkje nemen in het heelal? Het programma duurt ongeveer twee uur, met een presentatie over sterrenkunde. Een rondleiding door de sterrenwacht en het planetarium. Bij helder weer is er natuurlijk de gelegenheid om met de telescoop het universum te bekijken.

De tentoonstellingsruimte en het auditorium zijn voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Ontvangst; 14.00 uur – vertrek Ritaplein 13.00 uur. Wel aanmelden bij Annemarie.

Bijzondere uitnodiging
Voor alle Boskantse rikkers en jokeraars, zowel leden als niet leden. Op zondag 21 februari 20. 00 uur is er in De Vriendschap weer een spannende happening en een palet van geweldige prijzen. Inleggeld: 4.50 euro.

Alzheimer Café

Op maandag 22 februari wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: Spelenderwijsch speelt de muziekvoorstelling "Bij de hand"

Deze voorstelling gaat over Arie. Arie is al bijna 50 jaar getrouwd met Rosa. Rosa kreeg vijf jaar geleden de diagnose Alzheimer. Arie probeert nog zoveel mogelijk te genieten van de goede momenten die hij met Rosa heeft. Hij schrijft daarover in zijn dagboek. Met dagboekfragmenten en mooie liedjes geeft Arie u een kijkje in zijn leven met Rosa. Een bijzondere voorstelling waarin dementie en muziek de hoofdrol spelen.

Eén van de reacties uit het publiek: "De voorstelling heeft mij geraakt, maar niet op een verdrietige manier. In deze voorstelling lagen zoveel mogelijkheden om het leven, óók het leven van mensen met dementie, een kans te geven. Het geeft mij hoop voor de toekomst. Ik ga niet bij de pakken neerzitten. Ik kijk ernaar en ga er zo goed mogelijk mee om." Gespeeld door: Angela de Rooij. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer enkele interessante vacatures.

Vrijwilligers voor boodschappenbus in Sint-Oedenrode
Welzijn De Meierij en Brabantzorg Odendael gaan in Sint-Oedenrode starten met een boodschappenbus. De boodschappenbus is een dienst voor mensen die niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen en/of meer sociale contacten zouden willen. De boodschappenbus haalt de mensen thuis op en brengt ze ook weer thuis.

Vrijwilligerscoördinator boodschappenbus
We zijn op zoek naar twee vrijwilligers die de begeleidende vrijwilligers coördineren, vragen beantwoorden als er onduidelijkheden zijn, communiceren met de receptie van Brabantzorg. (vacaturenummer 15938)

Begeleiders boodschappenbus
De begeleiders begeleiden de groep deelnemers, helpen bij in- en uitstappen, duwen eventueel een rolstoel en creëren een veilige sfeer en gezelligheid. (vacaturenummer 15939)

Voorlezen
Moeder in Schijndel zoekt iemand die haar twee kinderen (6 en 9 jaar) wil helpen bij het verbeteren van hun Nederlandse woordenschat door bijvoorbeeld voor te lezen. (vacaturenummer 16095)

Verzorgen nachtlunch
Amnesty International organiseert in de nacht van 4 op 5 mei een sponsorwandeltocht onder de naam 'nacht van de vrijheid'. Er wordt gewandeld van Vught naar Eindhoven. Voor de tussenstop in Schijndel zoekt de organisatie vrijwilligers die overdag inkopen willen doen en tussen 23.30 en 24.00 uur voor vermoedelijk 40 wandelaars een 'nachtlunch' willen verzorgen. (vacaturenummer 16096)

Jeu de boulesvereniging zoekt penningmeester
Pétanquevereniging 'Wij liggen' in Schijndel zoekt met spoed een penningmeester. Jeu de boules (pétanque) is een razend populaire sport. 'Wij liggen' bestaat al meer dan 30 jaar en beschikt over binnen- en buitenbanen. (vacaturenummer 16160)

Aanmelding en informatie: 073 – 5441419, vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Metaal hobbyen bij Welzijn De Meierij

Welzijn De Meierij biedt in Schijndel mogelijkheid tot metaal hobbyen.

Op maandagochtend 29 februari start Welzijn De Meierij met de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding te hobbyen in de metaalwerkplaats. Is uw schuur te klein om te hobbyen of mist u de benodigde machines en gereedschappen. Wilt u iets lassen, draaien of frezen, maar hebt u daar begeleiding bij nodig. Van 9.00 tot 11.30 uur bent u welkom in de metaalwerkplaats. De kosten voor deze ochtend bedragen € 2,50,- exclusief het materiaal dat u gebruikt en de koffie en thee. U koopt voor € 12,50,- een knipkaart, waarmee u 5 keer kunt komen hobbyen. De eerste keer is gratis. U bent van harte welkom in de metaalwerkplaats van Welzijn De Meierij, Steeg 9F in Schijndel. Voor informatie kunt u bellen (073-5441400) of mailen (info@welzijndemeierij.nl).

KBO cultuurclub bezoekt lunchpauze-repetitie

KBO Cultuurclub bezoekt op 17 maart de lunchpauzerepetitie in het Muziekcentrum Eindhoven. Er is dan een optreden van het Philharmonie Zuid-Nederland onder leiding van Douglas Boyd

De Philharmonie Zuid-Nederland is voor de KBO Cultuurclub geen onbekende meer. Met enige regelmaat worden er repetities van dit orkest bezocht. Het orkest staat dit keer onder leiding van de Britse dirigent en hoboïst Douglas Boyd. Hij is momenteel Chef-dirigent van het Musikkollegium Winterthur, Artistiek Directeur van Garsington Opera en Muziekdirecteur van het Orchestre de Chambre de Paris. Daarnaast zijn er nog vele gastdirecties bij tal van orkesten over de hele wereld, zoals dus nu bij de philharmonie zuidnederland. Op het programma van deze lunchpauzerepetitie staan de Symfonie nr.4 in c mineur (ook wel de tragische genoemd) en de entr'acte uit Rosamunde van Franz Schubert.

Het lunchpauzeconcert is op 17 maart en begint om 12.30 uur in de grote zaal. De kosten voor het bijwonen van dit concert bedraagt slechts € 2,00 per persoon. U wordt uiterlijk om 12.15 uur verwacht. Het is belangrijk op tijd aanwezig te zijn, want tijdens het concert worden geen toehoorders meer toegelaten. Het muziekgebouw is gemakkelijk te bereiken, het ligt dicht bij het station. Als u desondanks problemen hebt met het vervoer, laat u dit dan even aan de organisatie weten, dan wordt er geprobeerd een oplossing te vinden. Meerijden kan dan voor € 3,- p.p.

Aanmelden kan bij Harry van Oorschodt tot 10 maart, bij voorkeur per mail: cultuurclub@kborooi.nl of telefonisch: 0413-477179. De toegangskaarten à € 2,- per stuk verkrijgt u voor aanvang van het concert bij hem bij de ingang van het muziekcentrum.

Spelmiddag bij het Onderonsje

Op donderdag 25 februari wordt er een spelmiddag georganiseerd bij het maandelijkse Onderonsje in het Damiaancentrum.

Allerlei spelletjes zijn aanwezig en u mag ook zelf een spel meebrengen. Er kan gekaart worden, of gesjoeld, rummikub of een ouderwets partijtje Mens-erger-je-niet. Uiteraard is er weer een lekkers bij de koffie. De middag is van 14.00-16.00 uur. U hoeft zich niet aan te melden en de bijdrage is € 3,-

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 17 februari om 20.00 uur gaat de bingomachine van wijkvereniging Eerschot het eerste nummer trekken.

Aan alle leden die een gokje willen wagen deze avond zijn welkom op Meerschot, Heistraat 22. De zaal is om 19.15 uur open. Je wordt ontvangen met koffie en thee. In de pauze is er een loterij. Vrijdag 19 februari gaan we kaarten. Kom vanaf 19.30 uur naar Meerschot, breng je kaart mee en je bent gegarandeerd van een vleespakketje. Of je een prijs wint met de loterij, blijft natuurlijk nog de vraag.

Dinsdag 23 februari Walk & talk. We blijven stug volhouden. Lekker wandelen van 18.30 tot 19.30 uur. Verzamelen op Meerschot. Heb je je al aangemeld voor de libelle zomerweken op 26 mei? Dit kan nog tot zondag bij Hennie van Hastenberg. Tel: 0413-475721.


Programma informatie        

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Vanaf 11 februari staat het Rondje Rooi bijna helemaal in het teken van Carnaval in Papgat. Met onder andere: De opening bij de Martinuskapel - De sleuteloverdracht in gemeentehuis - Carnavalsmis met doopplechtigheid - In de tent op de Markt - De boerenbruiloft – Struifconcert - Sfeerbeelden, en meer … Bovendien: Johnny van Vught werd verrast met 50 Abrahams. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Special: Film met beelden van de natuur in onze omgeving in wintertijd.
Uitzending van zondag 14 tot en met zaterdag 27 februari. Uitzendtijden specials: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
De studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Knoptoren aan groot meer

Door de hevige regenval van vorige week en afgelopen weekend zijn verschillende delen in de natuur ondergelopen met water. Zo ook in de Dommelbeemden. Vanuit daar bekeken lijkt de Knoptoren ineens aan een meer te staan. Een prachtige foto van Lisette van Helden die zich regelmatig in de Rooise natuur begeeft.

Kofferbakmarkt in Sint - Oedenrode

Op zondag 6 maart wordt op de Markt een Kofferbakmarkt gehouden. De organisatie is in handen van CV 't Skrothupke.

Een ideale kans om spulletjes die men niet meer gebruikt tegen een mooi prijsje zelf te verkopen. U kunt hiervoor nog een plaats reserveren via kofferbakmarkt@skrothupke.nl of na 18.00 uur bellen naar 06 52625062. Voor kopers is het juist een uitstekende gelegenheid om leuke spullen voor een mooi prijsje te kopen. De markt is geopend van 10 tot 15 uur.

Win gratis deelname aan Color Fun Laarbeek

Color Fun! is zoals wellicht bekend een evenement met heel veel kleur, sportiviteit, feest en gezelligheid. Via DeMooiRooiKrant kunt u gratis deelname winnen!

's Middags is Color Fun! een run waarbij je bestrooid wordt met kleurenpoeders; 's avonds een spetterend kleurenfeest! Het evenement is voor iedereen toegankelijk. Nieuw dit jaar is de 'Kids Area'. Een heus speelterrein voor kinderen waar ze veel plezier kunnen beleven. Het Laarbeekse evenement wordt dit jaar op 1e pinksterdag -zondag 15 mei- gehouden. Deelname kost 15 euro per persoon, maar DeMooiRooiKrant geeft 2 x 2 kaarten weg. Beantwoord de volgende vraag: Welke twee goede doelen worden door Color Fun! ondersteund? Mail uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl

De Borrelbus is iets kwijt!

Tijdens de laatste dag van de Carnaval is de Borrelbus een grote plaat kwijt geraakt. Een magnetische sponsorplaat van Van Kuringe. Deze plaat is ongeveer twee meter bij 60 centimeter. Heeft u deze gevonden of misschien al wel in bezit? Kom de plaat dan bij MooiRooi afgeven. Heuvel 17, Sint-Oedenrode.

World Yoga Day bij Lemon Tree Yoga Studio

Sint-Oedenrode - Op zondag 21 februari worden over de hele wereld yogalessen gegeven voor het goede doel en ook in Nijnsel bij Lemon Tree Yoga Studio. In de studio kun je die dag terecht voor hatha yoga, sivananda yoga, stress-relief yoga of mindfulness&meditatie. Alle opbrengsten van de dag gaan naar Save the Children.

Yoga wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit en dat is niet voor niets. Yoga is een manier om te werken aan een gezond lichaam en een heldere, rustige geest. Tijdens de lessen wordt spanning los gemaakt en wordt gewerkt aan meer ontspanning, soepelheid, kracht en conditie. Yoga wordt dan ook door velen ervaren als een welkome afwisseling van onze vaak drukke levens. Bij mindfulness en meditatie ligt de nadruk op het ontwikkelen van aandachtigheid en bewustzijn via verschillende meditatieoefeningen.

World Yoga Day is een dag voor mensen om kennis te maken met yoga of meditatie in een ongedwongen sfeer. Tussen de lessen door kun je vragen stellen aan de docenten, Aafke en Yvonne. Iedereen die wil is welkom, maar reserveer wel op tijd een plek, want het aantal plaatsen is beperkt.

Meer informatie over de studio is te vinden op de website www.lemontree-yoga.nl , op de Facebookpagina of via info@lemontree-yoga.nl .

De onlangs gehouden Open Dag op het Kempenhorst College is zeer goed bezocht. Bezoekers hebben op allerlei manieren informatie gekregen over het onderwijs en de ondersteuning op de Oirschotse VMBO-school. Speciaal voor ouders en leerlingen uit groep (7 en) 8 van de basisschool organiseert de school op 25 februari nog een extra informatieavond.

In aanvulling op de Open Dag wordt tijdens deze avond specifieke informatie gegeven over het eerste schooljaar. Tijdens de informatieve bijeenkomst voor ouders kunnen de leerlingen een aantal minilessen volgen. De informatieavond op donderdag 25 februari begint om 19.30 uur op het Kempenhorst College, Eikenbussel 1 in Oirschot. Kijk voor meer informatie op www.kempenhorst.nl.

Behoefte aan ondersteuning financiering van MKB-ondernemingen

Uit onderzoek over financiering van ondernemingen is gebleken dat er veel aan het veranderen is. In het verleden liep de totale financieringsbehoefte via de bank, zowel hypotheek, factoring als werkkapitaal. Inmiddels is een doorlooptijd van drie maanden bij een aanvraag de norm en wordt de aanvraag afgewezen zonder opgaaf van reden. De persoonlijke begeleiding vanuit de bank bij een financieringsaanvraag vindt niet meer plaats. Er wordt veel zelfstandigheid gevraagd van de ondernemer, die in zijn beleving met het kluitje in het riet wordt gestuurd.

Traditionele situatie
De ondernemer wil zijn plannen, dromen of ideeën realiseren en heeft daardoor behoefte aan geld. Maar hoe komt hij aan dit geld? Traditioneel neemt de ondernemer contact op met zijn bank die hem dan doorverwijst naar een website van de bank. De kans is groot dat de ondernemer na 3 maanden een afwijzing ontvangt van de bank, waarmee zijn geldbehoefte en daarmee zijn dromen in de prullenbak verdwijnen.

Nieuwe aanbieders
Er zijn nieuwe aanbieders van financiering ontstaan. Denk daarbij aan Geld voor elkaar, Spotcap, Qcredits, Voldaan, Pin Voorschot, Trefi. Zij hebben allemaal hetzelfde doel: de MKB ondernemer voorzien van de financiële middelen om zijn plannen, dromen of ideeën te realiseren. Er zijn inmiddels al mogelijkheden om binnen 24 uur een antwoord te hebben op je aanvraag.

Knelpunten financiering
Gebrek aan inzicht vooraf in de kans van slagen van de aanvraag vormt een belemmering om de aanvraag in te sturen. Het grootste probleem bij de verstrekkers van financiering is dat de kosten voor het ondersteunen te hoog zijn. Ook hebben de ondernemers hun eigen processen om de aanvraag efficiënt te laten verlopen vaak niet op orde. Daarnaast vormt ook de onbekendheid met andere financieringsvormen een belangrijk knelpunt.

Financieren vandaag de dag
Bij een aanvraag wordt het financieringsdoel bepaald, bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen, groeifinanciering, innovatie, werkkapitaal. Van hieruit wordt de soort financiering bepaald: leasing, hypotheek, achtergestelde lening etcetera. Daarna wordt onderzocht of er overheidsregelingen mogelijk zijn. Hierdoor ontstaat de ideale financieringsmix voor het invullen van de financieringsbehoefte. Als er meerdere soorten financiering bij verschillende aanbieders ontstaan is 'gestapeld financieren' een feit.

MKB-Kredietcoach
MKB-Kredietcoach is een onafhankelijke organisatie die MKB'ers ondersteunt bij het krijgen en behouden van financiering. Zo worden de (financiële) kennis, vaardigheden en professionaliteit aangescherpt. De ondernemer bouwt zo een goede, duurzame relatie op met de financier(s). Tegen gunstige voorwaarden. En op een manier dat ook de financier minder risico loopt. Zo wordt een win-winsituatie voor beide partijen gecreëerd.

Week van de Financiering
De financieringswereld is ingrijpend veranderd. Wilt u hierover bijgepraat worden? Kom dan naar de Week van de Financiering op vrijdag 19 februari a.s. in Eindhoven, georganiseerd door de Kamer van Koophandel. Op de website van de KvK (www.kvk.nl) vindt u alle informatie.

Tenslotte
Heeft u nog vragen over gestapeld financieren of bent u op zoek naar een coach die u succesvol kan begeleiden bij uw financieringsaanvraag van uw MKB-onderneming? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag op weg!

Twan de Louw
MKB-Kredietcoach
twandelouw@mkbkredietcoach.nl

Nieuwenhof & Hulsen

Sint-Oedenrode - Ondernemen is een vak apart. Het nemen van de juiste beslissingen is niet altijd even makkelijk. Maar ook ondernemers adviseren en begeleiden is een vak apart. Rooienaar Peter Hulsen is partner bij Nieuwenhof & Hulsen, een Bedrijfskundig, Bancair en Fiscaal adviesbureau voor ondernemers.

Nieuwenhof & Hulsen uit Helmond begeleidt al bijna twintig jaar ondernemers in de regio Brabant, waaronder ook diverse ondernemers in Rooi. Peter Hulsen komt uit een ondernemersnest. "Ik heb jarenlang in de bankensector gewerkt", vertelt hij. "Daar viel het me op dat ondernemers behoefte hebben aan deskundig advies en begeleiding om als bedrijf het verschil te kunnen maken".

Helikopterview
Inmiddels bestaat het team van Nieuwenhof & Hulsen uit vijftien medewerkers, waarvan twaalf adviseurs. "Wij kijken met een helikopterview naar een bedrijf. Door op die manier naar een onderneming te kijken, zien wij snel wat er binnen het bedrijf zelf, bancair en/of fiscaal goed of niet goed gaat. Wij nemen een zekere afstand, als ondernemer leef je vaak in de waan van de dag. Dan is het moeilijk om even een stapje terug te doen, of ontbreekt op bancair en fiscaal gebied de expertise.

Onafhankelijk

Doordat Nieuwenhof & Hulsen Bancair-, Bedrijfskundig- en Belastingadvies combineert, kan er een integraal advies gegeven worden. "Wij gaan voor het belang van de ondernemer en staan hierin náást de ondernemer".

Nieuwenhof & Hulsen
Panovenweg 12, 5708 HR Helmond, T: 0492 505 300, F 0492 554 330
E info@nieuwenhof-hulsen.nl.
Bieslook 9, 5492 KE Sint-Oedenrode.

Financieel advies bij Van de Ven Accountants | Adviseurs.

Sint-Oedenrode - De term financieel advies bestrijkt een enorm breed terrein en in feite heeft iedereen er vroeg of laat mee te maken. De regelgeving is continue aan verandering onderhevig en wordt ondanks de beloften van de politiek toch steeds complexer. Hierdoor is er bij financiële keuzes steeds meer behoefte en ook noodzaak voor een gedegen en onafhankelijk advies.

Bij Van de Ven Accountants | Adviseurs bieden wij u een uitgebreide schat aan kennis en kunde op het gebied van financieel advies, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Wij zijn in deze advisering volkomen onafhankelijk en vallen bovendien onder het strenge toezicht van onze beroepsorganisatie. Zo kunt u bij ons terecht voor een advies over successieplanning, een financieringsaanvraag, financialplanning maar ook voor een vraag over de "Bijleenregeling eigen woning" of de eigenbijdrageregeling bij het CAK. De vóór 1 mei 2016 in te vullen aangifte inkomstenbelasting 2015 kan een handig uitgangspunt zijn om uw financiële positie in kaart te brengen. Wij geven u graag in een vrijblijvend gesprek een uiteenzetting van de mogelijkheden. Bel ons gerust op 0413-491111 of kijk op vdven.nl.

Waarom verzekeren via een tussenpersoon?

Verzekeringen zijn nodig om risico's af te dekken die u zelf niet kunt dragen. Stel dat uw huis afbrandt en het is niet verzekerd, dan kunt u de kosten voor zo'n schade niet zelf dragen, daarom betaalt u premie voor een verzekering die de schade betaalt mocht deze onverhoopt plaatsvinden.

Als u op zoek gaat naar een verzekering voor bijvoorbeeld een auto zijn er honderden aanbieders met producten waar u uit kunt kiezen, wat voor veel mensen verwarrend is.

Kiezen met verstand
Inmiddels kun je alles kopen via internet, ook verzekeringen. Dat kan handig zijn voor 'eenvoudige' verzekeringen (reisverzekering). maar op het moment van schade staat u er alleen voor, en helpt internet u niet. Wij als tussenpersoon helpen u wel bij uw schade.

De belangrijkste taken van een tussenpersoon
Adviseren: Wij adviseren u over de meest geschikte verzekeringsproducten. Daarbij kijken we naar uw situatie en wensen, en zoeken een passende verzekering. Als een verzekering overbodig is vertellen we dat ook.
Selecteren: Wij beschikken over vergelijkingssoftware van veel verzekeraars. Dit levert een compleet beeld op van alle mogelijke verzekeringsoplossingen. Gecombineerd met onze verzekeringskennis helpen wij u om de juiste keuzes te maken.
Informeren: Het is ondoenlijk om overal van op de hoogte te blijven. Een van de belangrijkste taken van ons is dan ook u te informeren over veranderingen die gevolgen hebben voor uw verzekeringspakket en de risico's die u loopt.
Ondersteunen: Onze waarde is goed merkbaar op het moment van schade. Wij zijn dan uw partner en nemen u werk uit handen en adviseren bij de stappen die moeten worden ondernomen. Zodat alle gevolgen van de schade snel achter de rug zijn.

Heeft u vragen of behoefte aan een persoonlijk gesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Van den Berk Assurantiën, Kofferen 23, 0413-420190

Piet Duffhues: 'Onder werktijd thuis gaan koffiedrinken? Dat heb ik meteen afgeschaft.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Het leven van de 88-jarige Piet Duffhues, die zeventien jaar gemeentesecretaris van Sint-Oedenrode was en anderhalf jaar wethouder, laat zich niet zo gemakkelijk in een notendop beschrijven. Hij heeft een glansrijke dertigjarige overheidscarrière achter de rug bij zes verschillende gemeenten, dreef gedurende vijftien jaren tot aan zijn pensioen een eigen rechtskundig adviesbureau en was makelaar/taxateur in Sint-Oedenrode. Hij was docent én examinator in verschillende juridische vakken aan de Bestuursschool Gelderland en aan de opleiding van de Centrale voor Handelsonderwijs en ook examinator bij de Nederlandse Federatie van Makelaars. Hij komt uit een gezin van veertien kinderen, dat opgroeide in Oeffelt. Doorliep het gymnasium B en studeerde in de avonduren de cursussen Gemeenteadministratie en Gemeentefinanciën, behaalde in de avonduren de titels meester in de rechten (civiele richting) en doctorandus (vrije studierichting). Een man die meer dan een halve eeuw Sint-Oedenrode op verschillende manieren heeft 'bestierd' en wel zodanig dat hij er tot ereburger werd benoemd.

Door Jan H.F. van der Heyden

Na een ambtelijke loopbaan vanaf 1948 bij de gemeenten Geldrop, Uden, Wanroij, Drunen en Den Bosch ('je moest in die tijd vlug verkassen dan schoot je het hardste op') wordt Piet Duffhues in 1960 op 32-jarige leeftijd gemeentesecretaris van Sint-Oedenrode. Min of meer op verzoek van de toenmalige burgemeester Werner. Hij solliciteerde, maar trok zijn sollicitatie snel weer in nadat hij een grondige studie van de politiek in dit dorp had gemaakt. Het woord 'wespennest' wil hij niet in de mond nemen voor de situatie die hij aantrof. 'Maak er maar "politieke strijd" van,' zegt hij met een 'smile' op zijn gezicht. Hij roept ter illustratie een herinnering op: 'Twee jaar daarvoor was burgemeester Leurs hier weggestemd.' Op herhaald dringend verzoek van Werner zet hij toch de stap waarvan hij nooit spijt heeft gehad. 'Ik heb altijd goed met de mensen overweg gekund.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

'Ereburger van Sint-Oedenrode, een hoogtepunt in mijn leven.'

'Ja, dat klopt als een bus,' antwoordt hij, als ik hem confronteer met enkele typeringen van vroegere medewerkers, die hem "streng, maar rechtvaardig" noemen. 'Onder werktijd thuis gaan koffiedrinken heb ik meteen afgeschaft. En op tijd komen natuurlijk. Ik wilde niet dat er brieven met taalfouten de deur uitgingen, de stukken goed voorbereiden. Geen gelanterfanter.'
De hard-werkenden hadden een goede baas aan u, is een andere typering.
'Ja, dat klopt ook. Bij het toekennen van de jaarlijkse gratificaties bleek altijd duidelijk wie hard werkte en wie niet.'
U was gemeentesecretaris in de tijd dat burgemeester Werner veel afwezig was wegens ziekte. Hij liet veel aan u over.
'Alles.'
Op mijn vraag wat zijn grote verdiensten voor Sint-Oedenrode zijn, antwoordt hij 'welzijn voor de jeugd en voor de ouderen. Ik ben in 1972 met Odendael gestart.'
Een hoogtepunt in zijn leven noemt hij het ereburgerschap van Sint-Oedenrode, dat hem in 1977 werd toegekend bij zijn afscheid als gemeentesecretaris.

'Iedereen wilde zich overal mee bemoeien. Ook de gemeenteraad. Daardoor kon ik niet meer fatsoenlijk werken.'

Piet Duffhues schetst zijn karakter en werkwijze zelf het beste als hij vertelt waarom hij in de zeventiger jaren zijn ideaal en lievelingsbaan van gemeentesecretaris opgaf. 'Het was de tijd van de provo's. Iedereen wilde zich overal mee bemoeien. Ook de gemeenteraad. Daardoor kon ik niet meer fatsoenlijk werken. Je moest alles aan de gemeenteraad gaan vragen. Daar kon ik niet tegen. Er is daardoor zoveel geld en tijd verloren gegaan. Omdat je overal toestemming voor moest vragen heeft de gemeente heel wat subsidies misgelopen.'
Piet stapte op en begon een eigen rechtskundig adviesbureau gecombineerd met het beroep van makelaar/taxateur.
In 1992 bereikte hij de pensioengerechtigde leeftijd. Wie denkt dat hij toen alleen maar ging genieten van zijn paardenhobby, vergist zich. Piet is 67 als hij in 1994 wordt benaderd door de Rooise Partij voor een zetel in de gemeenteraad. 'Da's goed', had hij tegen Jan Verhagen c.s. gezegd, 'maar alleen als ik dan ook lijsttrekker word.'
Waarom?
'Omdat ik zeker wist dat ik dan de meeste stemmen zou halen. En ze wisten natuurlijk dat ik veel voor Rooi had gedaan en ik was bekend in Rooi.'
Met 1750 stemmen komt De Rooise Partij in de gemeenteraad en Piet wordt meteen wethouder. Zonder politieke ervaring?
'Als gemeentesecretaris houd je rekening met de politiek. Je verdiept je erin. Rooi was een politieke gemeente.'
Met welke ambities werd u wethouder?
'Ik wilde mijn werk voortzetten wat ik als gemeentesecretaris had gedaan. Scholenbouw, sporthallen.
En waarom de Rooise Partij?
'Dat was de partij die het dichtste bij het volk stond. Dat is DGS/BVT, waarin de Rooise Partij is opgegaan, nu nog steeds.' Duffhues is nog steeds lid van DGS/BVT, de partij van Jan Verhagen en Will van Gerwen. 'Bij de laatste verkiezingen was ik nog lijstduwer.'
Dan verhaalt Piet over zijn succesvolle werkwijze als gemeentesecretaris waarin hij blijkbaar veel vrijheid genoot. 'Ik kende bijna alle h.i.d.'s.' (hoofdingenieur-directeur van rijksdiensten. JvdH) 'uit de tijd dat ik bij de gemeente Den Bosch plaatsvervangend chef van de Afdeling Eigendommen en Volkshuisvesting was. Zij belden mij als er bijvoorbeeld tegen het einde van het jaar nog geld over was dat ze niet aan een andere provincie wilden geven. Dan had ik de plannen klaarliggen voor woningbouw en wegen. Daar had ik met de Heidemij een afspraak over. Dan belde ik de Heidemij en twee dagen later diende ik een kant-en-klaar plan in. In mijn tijd is meer dan honderd kilometer aan wegen verhard in Rooi. Ken je de Odaschool en de Dommelrodeschool? Dat zijn twee identieke schoolgebouwen qua ontwerp en hoogbouw, op de gang na dan. Door het indienen van een identiek bouwplan hoefde je geen toestemming te vragen aan het ministerie voor de bouw. Zo voortvarend ging het ook in de woningbouw. Als er nog budget over was had ik binnen twee dagen een bouwplan klaar. Ik zei gewoon tegen de aannemer: "voor dit bedrag moet je het bouwen!"' Hij glundert nog na als hij zich deze voorbeelden herinnert. 'Als je de wegen kent, kun je veel doen.'

De reden waarom Piet maar anderhalf jaar wethouder was, blijft tijdens ons gesprek in nevelen gehuld. In ieder geval was er een conflict tussen hem en fractiegenoot Will van Gerwen. En het ging over een krediet voor het parkeerterrein bij het gemeentehuis. Over brieven daarover en de rol van de toenmalige gemeentesecretaris Jorritsma, de huidige Commissaris van de Koning in Friesland, daarin. Van Piet word ik niet wijzer over deze politieke affaire die destijds behoorlijk veel stof deed opwaaien in het dorp. Hij wenst er niet over te praten.

Zijn visie op de ontwikkeling van het dorp Sint-Oedenrode?
'Rooi moet niet te groot worden. Het moet zo rond de achttienduizend inwoners blijven. Dat is een mooie grootte. Kan zichzelf daardoor bedruipen.' Daarmee zijn we meteen bij de fusie tot Meierijstad.
'Daar ben ik tegen, omdat daardoor de politiek te ver van het volk komt te staan. Hoeveel Rooienaren zullen straks in de gemeenteraad van Meierijstad zitten? Ik heb nog nooit gehoord dat een fusie geld oplevert. Daar geloof ik ook niet in. Rooi is te hard van stapel gelopen met die fusieplannen, te snel "ja" gezegd. De provincie is al omgedraaid als het om fusies gaat. Fusies hoeven voor "Den Bosch" niet meer zo hard te gaan.'
Hoe kijkt u naar het huidige beleid van de gemeente?
'Ik weet niet of er beleidsplannen zijn. Ik heb er weinig of niks over gelezen. Ik weet het niet.'
En naar de plaatselijke politiek?
Denkt opvallend lang na. Rekt tijd om na te denken met 'daar vraag je me wat.' En dan: 'Het is nu allemaal zo anders. De wethouders zijn veel vrijer. De raadsvergaderingen stellen niet meer zo veel voor. Alles wordt besproken in commissievergaderingen. Daardoor krijg je geen echt debat meer in de raad. Daar wordt geen politiek meer bedreven.'
En de landelijke politiek?
Opnieuw lang nadenkend trekt hij een bedenkelijk gezicht. 'Ja, wat zal ik daarover zeggen? Laat ik dit zeggen: te veel linksgeoriënteerd.'

Piet Duffhues' oog viel op zijn huidige echtgenote Wilma Cornelissen toen hij in de beginjaren vijftig op het gemeentehuis van Wanroij werkte. Daar was de vader van Wilma burgemeester. En de Cornelissens woonden naast het gemeentehuis. Piet: 'Ik hoefde maar naar buiten te kijken en dan zag ik ze weghuppelen.'
Samen brachten zij vier kinderen ter wereld, waarvan er twee in Sint-Oedenrode wonen: de dochters Trudis en Noortje, getrouwd met respectievelijk Thomas Janus en Chris van Lokven. De derde dochter, Mariëlle, woont in Hoorn en is gehuwd met Pit Kerstens. Hun enige zoon, Servaas, heeft een makelaarskantoor in Den Bosch en woont in Vught.
Als onze conversatie nagenoeg ten einde is, voegt ook Wilma zich bij het gesprek. En komen ze alle twee goed los. Ze zouden nog zoveel kunnen vertellen, zeggen ze. 'We hebben best veel meegemaakt,' zegt Wilma en Piet bevestigt haar uitspraak met een lichte knik met het hoofd. Nieuwsgierig gemaakt informeer ik.
'De oorlog bijvoorbeeld', antwoordt Wilma, 'daar hebben we behoorlijk onder geleden.' En wat blijkt dan? Door het oorlogsgeweld heeft Wilma haar zus verloren en Piet twee ooms, een tante, een nichtje en een neef.
Toch zegt Piet, buiten het verlies van dierbare familieleden, dat hij geen grote tegenvallers of dieptepunten in zijn leven heeft gekend. 'Ik heb een gelijkmatig leven geleid.'
Eén ideaal heeft hij gemist: in plaats van de academische titels 'meester' en 'doctorandus' voor zijn naam had hij liever 'ingenieur' gezien. 'Jazeker, werktuigbouwkunde, maar in die tijd waren er geen studiebeurzen.'
Of Piet nog wensen heeft?
'Ja, nog heel lang leven!'

Fijn gevoel, bijzonder, interessant

Iets erbij nemen dat de grenzen verlegt, een interessant verhaal oplevert en het leven verrijkt... Ga leuk vrijwilligerswerk doen dat veel oplevert zoals aardige gesprekken, dankbare reacties en bij thuiskomst een goed gevoel. Collegiale samenwerking maakt het allemaal nog aantrekkelijker!

GGZ heeft in Veghel enkele vrijwilligerstaken die een boeiende tijdsbesteding opleveren en geheid het leven gaat verrijken. Man of vrouw zijn dat maakt niet uit, een sterke persoonlijkheid zijn daar gaat het om. Natuurlijk wordt er gerekend op de komst van vrijwilligers maar vakanties en dergelijke gaan altijd voor.

- In een huis voor begeleid wonen is een bordspelletje spelen een geliefde bezigheid. Zo nu en dan kiezen de bewoners ervoor om te winkelen of een terrasje te pikken in het nabijgelegen centrum. Wij zoeken enkele enthousiaste vrijwilligers die wekelijks de bewoners een gezellige ochtend komen bezorgen.
- In een woon-zorg-centrum zijn een aantal bewoners niet in staat zelfstandig te fietsen. Het zou fantastisch zijn als een vrijwilliger met een redelijke conditie, bij toerbeurt met enkele bewoners een kort rondje maakt met een duofiets. Het betreft een ochtend in de week.

Natuurlijk is het nodig geduldig te zijn, voor een fijne sfeer te kunnen zorgen en zich kunnen inleven in mensen met beperkingen. En niet onbelangrijk: bij het enthousiasmeren mag de eigen voorkeur geen voorrang krijgen.

Maak een afspraak voor een vrijblijvende oriëntatie. Doen: de werksfeer is opperbest, vrijwilligers met een tienjarig jubileum is heel gewoon bij ons! Opgeven per e-mail: Vrijwilligers@ggzoostbrabant.nl

Hell's Highway Run werkt samen met leerlingen uit Meierijstad

In het weekend van 17, 18 en 19 juni 2016 vindt de eerste editie van Hell's Highway Run plaats op Recreatiegebied de Vlagheide in Eerde. De organisatie van deze Obstacle Run ligt in handen van Stichting Meierij Run.

Samenwerken met jongeren
Samenwerken aan hetzelfde doel is één van de speerpunten van de Hell's Highway Run. Teamwork staat voorop. "Het was voor ons dan ook een logische stap om jongeren uit de gemeente Meierijstad hierin te betrekken" aldus een woordvoerder van Stichting Meierij Run. De stichting benaderde hiervoor scholen die vallen binnen de grenzen van de nieuwe gemeente. Zij traden in contact met het Elde College in Schijndel en ROC de Leijgraaf in Veghel. Beide scholen zijn erg enthousiast om hun leerlingen een bijdrage te laten leveren aan de Run.

Elde College
"Leerlingen van het Elde College helpen de stichting bij het bouwen van de obstakels" aldus een enthousiaste Johan van Geffen. Johan is leerkracht Maatschappijleer op het Elde College. Hij juicht evenementen zoals deze graag toe. "Ik heb contact gelegd met mijn collega's van de afdeling Bouw en Hout. Ik heb samen met hen gekeken naar de mogelijkheden om leerlingen obstakels te laten bouwen. Stichting Meierij Run levert ons de bouwtekeningen van de obstakels aan, hier gaan de leerlingen mee aan de slag. Daarnaast bedenken leerlingen van de derde klas van het Tweetalig VWO passende namen voor de obstakels. De namen zullen betrekking hebben op de luchtlanding van de 101 militairen in Eerde" vertelt van Geffen tevreden.

ROC de Leijgraaf
Ook Mark Zanders van ROC de Leijgraaf steekt zijn enthousiasme voor dit maatschappelijke evenement niet onder stoelen of banken. "Leerlingen van de afdeling Sport & Bewegen zullen de begeleiding bij de obstakels gaan verzorgen. Onze leerlingen hebben affiniteit met sporten en bewegen en zien de begeleiding van deze stoere Run als een mooie toevoeging op hun CV. We zijn zelfs nog in gesprek met Stichting Meierij Run om te kijken of we de uren die de leerlingen maken tijdens het evenement kunnen aanmerken als stage-uren voor de leerlingen".

Sportdag voor scholieren
Uiteraard is bouwen en begeleiden niet het enige wat de leerlingen van het Elde College en ROC rondom Hell's Highway gaan doen. Scholieren uit Meierijstad zijn door de stichting uitgenodigd voor gratis deelname aan de Hell's Highway Run. Op vrijdag 17 juni organiseert Hell's Highway Run een sportdag voor scholieren. "Hieraan doen niet alleen de middelbare scholen mee, ook basisscholen melden zich enthousiast aan. Uiteraard passen we voor de jongere kinderen het parcours enigszins aan" aldus de tevreden woordvoerder van de organisatie.

Vrijwilligers gezocht
Lijkt het u ook leuk om als vrijwilliger mee te werken aan dit evenement? Stuur dan een mail naar info@hellshighwayrun.nl. Wanneer u meer wilt weten over de Hell's Highway Run kijk dan op www.hellshighwayrun.nl.

Expositie fotografiestudenten

Twee jaar geleden zijn veertien studenten begonnen aan een tweejarige opleiding tot Vakfotograaf aan de Fotovakschool in Boxtel. Negen van hen ronden hun opleiding af met een grote expositie op de Noordkade in Veghel waarin zij gezamenlijk hun examenwerk laten zien.

De expositie biedt een scala aan foto's die door de studenten in het laatste jaar van hun opleiding zijn gemaakt. De groep bestaat uit studenten met diverse achtergronden en van verschillende leeftijden die elkaar gezamenlijk naar een hoger niveau hebben gebracht in de afgelopen twee jaar. Wilt u deze mooie inspirerende beelden niet missen? Kom dan op zaterdag 27 of zondag 28 februari naar De Noordkade in Veghel . U kunt daar de werken bekijken van: Gabie Oostelbos, Rene Post, Peter Waardenburg, Sacha Goossens, Cindy Langenhuijsen, Hanneke Lathouwers, Chessarina Spaninks, Marc van den Hout en Arjan Jeurgens. Kunt u 27 of 28 februari niet of wilt u de werken graag nog een keer bekijken? Dat kan: Een gedeelte van de expositie is nog tot en met 10 april dagelijks te bezichtigen tussen 10u tot 18u. Plaats: De Noordkade, N.C.B laan 52a, 5462 EH Veghel Opening: 27 februari om 15:00 uur en 28 februari tussen 10.00u en 18.00u

Voorlichtingsbijeenkomst Reumatologie

Afdeling Reumatologie Bernhoven houdt op 3 maart een voorlichtingsbijeenkomst in het dienstencentrum van de Peppelhof, Wilgenstraat 15, Veghel.

Het thema van deze avond zal zijn: Wat kan de orthopedisch schoenmaker, instrumentenmaker en ergotherapeut voor u betekenen? Deze lezing zal worden gegeven door Paul van den Brand, orthopedisch schoenmaker, Marieke Kinkelaar instrumentmaker en een ergotherapeut van handencentrum Uden. Wat kunnen zij betekenen voor reumapatiënten en wat is het belang voor deze patiënten categorie. Iedere spreker zal 25-30 minuten aan het woord zijn. Zij zullen ook materiaal meenemen om te laten zien. Daarnaast is er ruimte voor vragen.

Tevens zullen er een aantal medewerkers van de afdeling Reumatologie aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De toegang is gratis. Aanvang 19.30 uur.

16 / 32

Een team van sparringpartners voor ondernemende ondernemers

Foto: Kim Balster

Als de Rooise ondernemers Judith Brouwers en Rob Jansen vanuit hun nieuwe kantoor aan de Rooise Zoom over de snelweg richting Veghel kijken, beseffen ze hoe snel de tijd gaat. Zes jaar geleden alweer werd gestart met Meierij Accountancy. Er is veel veranderd; het team groeide gestaag, de klantenkring breidde zich flink uit en inmiddels is er dus ook een nieuwe locatie. Dat is nog niet alles. De actieve aanpak van het kantoor wilden ze graag in de bedrijfsnaam naar voren laten komen. Daarom is de bedrijfsnaam onlangs gewijzigd in Meierij Accountancy & Advies.

De bovenste verdieping van de derde toren (vanaf de afrit A50) is het domein van Meierij Accountancy & Advies. Judith en Rob zijn ontzettend blij met deze stap. "Vanaf dag één was het de bedoeling om uiteindelijk ons kantoor in Sint-Oedenrode te vestigen. Hier liggen tenslotte onze roots! Na enige oriëntatie kwamen we uiteindelijk op deze plek uit. Een fantastische locatie, vooral met het oog op Meierijstad", zegt Rob.

Op de nieuwe website van Meierij Accountancy & Advies springen de termen 'beter presteren' en 'sparringpartner' direct in het oog. Wie verder leest weet direct waar het kantoor voor staat. Judith licht het graag even toe. "Als adviseur en sparringpartner zorgen we ervoor dat ondernemers optimaal voorbereid zijn op de toekomst. Door ondernemers te wijzen op kansen en mogelijkheden voor hun bedrijf ontstaan er verrassende oplossingen. Met onze kennis en ervaring zijn we een waardevolle sparringpartner voor ondernemers. Met onze frisse blik zetten we ondernemers aan het denken en in actie om resultaten te verbeteren."

Niet alleen Judith en Rob zijn die klankborden. Er staat inmiddels een team klaar van zo'n negen mensen. Rob: "We werken met ervaren en professionele mensen die samen alles weten over onder meer fiscale zaken, financiering, personeel, subsidies, (online) administratie, bedrijfsovername en herstructurering. Ondernemers ervaren onze brede kennis en actieve aanpak als zeer prettig."

Voor ondernemers de tip om de bovenste verdieping van de toren eens te bezoeken voor een vrijblijvend gesprek. Misschien wel met uw toekomstige sparringpartner die uw bedrijf beter zal laten presteren! Op 3 maart vindt de officiële opening van het nieuwe kantoor van Meierij Accountancy & Advies plaats. Geïnteresseerden voor de opening kunnen zich aanmelden via info@meierijaccountancy.nl.

Meierij Accountancy & Advies, www.meierijaccountancy.nl, Sluitappel 83, Sint-Oedenrode, 085-4890930.


DGS/BVT Rooi kiest voor TEAM Meierijstad

DGS/BVT Rooi is een plaatselijke partij die al ruim 40 jaar de belangen van de Rooise burgers behartigt, onafhankelijk van landelijke of provinciale politieke partijen. In maart 2015 hebben de gemeenteraden van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode in ruime meerderheid gekozen voor een fusie per 1 januari 2017.

DGS/BVT Rooi wil dat de belangen van de Rooise bevolking ook in de nieuwe gemeente goed worden behartigd. Om dit mogelijk te maken heeft onze partij ervoor gekozen om intensief samen te gaan werken met andere lokale partijen in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

We hebben met zes lokale partijen afgesproken om een nieuwe partij op te richten: TEAM Meierijstad, die geworteld is in zo veel mogelijk kernen van Meierijstad en die opkomt voor alle kernen in Meierijstad. Alle zes lokale partijen zijn ervan overtuigd dat we op deze manier het beste op kunnen komen voor de leefbaarheid in de dertien kernen. We zijn op de hoogte van alle belangrijke zaken die er spelen bij de bewoners van de kernen, omdat we in alle kernen van Meierijstad vertegenwoordigd willen zijn. Door deze samenwerking kunnen we meer invloed uitoefenen op het bestuur van Meierijstad.
Wilt U meer weten over TEAM Meierijstad? Kijk dan op onze website www.teammeierijstad.nl.

Samen maken we Meierijstad: 13 kernen, 1 TEAM.        

Fractie DGS/BVT Rooi
Jos Beerens, Wil van Gerwen, Hans Hulsen, Bert Ernest en Henri Raaijmakers

Body Result trakteert tijdens haar 12,5 jarig bestaan

Afslankstudio's komen en gaan, maar Body Result begon 12,5 jaar geleden als eerste in Best en is nog steeds toonaangevend en een stabiele speler in de markt.

Klein begonnen met voedingsadvies en 1 Vacustep en nu een 135 m2 tellend afslankwalhalla met vele verschillende disciplines waaronder diverse bewegingsvormen o.a. Vacustep, Better Belly, Trilplaat. Diverse dieetvormen waarbij door het deskundige team gekeken wordt welk dieet het beste bij een persoon past voor het beste afvalresultaat. Verder biedt Body Result vele mogelijkheden om plaatselijk de probleempunten aan te pakken, te verstevigen en/of te liften o.a. cavitatie, cryo lipolyse, thermodermie, VIPline.

Dan biedt deze uitgebreide afslankstudio jou nog de mogelijkheid om definitief van je overtollige haargroei af te komen met de Elos. En als je na een afslank sessie heerlijk wilt ontspannen, kunt je ook nog gebruik maken van een zonnebank die bovendien je huid strakker en zachter maakt. Je wordt altijd vriendelijk ontvangen met een kopje koffie of thee en het eerste intake gesprek is gratis, discreet en geheel vrijblijvend. Wie wil na het lezen van deze informatie nu niet in de watten gelegd worden bij Body Result en daarbij nog slank en fit worden ook. Wil jij slank en fit het voorjaar in? Dan is dit jouw kans! Kom langs op de inloopdagen van 22 t/m 26 februari a.s. en profiteer van alle feest aanbiedingen. Kijk hiervoor op de website www.bodyresult.nl/acties of op facebook of bel naar 0499 – 37 97 87.

Politiek Café VVD

Op dinsdagavond 23 februari zal er weer een Politiek VVD Café plaatsvinden.

De locatie is deze keer Café de Vriendschap in Boskant. Het Politiek VVD Café start om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Het politiek café staat in het teken van actuele politieke thema's.

Achterbanvergadering DGS-BVT

Op dinsdag 23 februari om 19.30 uur is de achterbanvergadering van DGS-BVT Rooi in de commissiekamer van het gemeentehuis. Eventuele vragen via website www.dgs-bvtrooi.nl of via de secretaris A. Smetsers: 0413-477024.

Openbaar fractieberaad CDA Rooi

Op maandag 22 februari houdt de CDA-fractie Rooi een openbare vergadering in lokaal 2 van Mariendael, Laan van Henkenshage 2.

Aanvang 20.00 uur. Besproken wordt de agenda van de raadsvergadering van donderdag 25 februari. Iedereen is van harte welkom en kan ook andere punten aandragen.

Vrijdag 4 maart vindt in Odendael de jaarlijkse gemeenschappelijke ziekenzalving plaats. De eucharistieviering, met daarin de toediening van het sacrament der zieken, begint om 10.00 uur.

Al enkele jaren is er de mogelijkheid om op deze wijze dit sacrament te ontvangen. Het sacrament der zieken is er allereerst voor zieken, maar ook voor hen voor wie het leven door (hoge) ouderdom broos is geworden. Het tijdig ontvangen van dit sacrament geeft rust en overgave. In tegenstelling tot vroeger, beleeft de Kerk dit sacrament niet als stervenssacrament maar als gelovig teken om de levende te sterken in z'n ziekte, ouderdom of broosheid. In die zin is het ontvangen van dit sacrament ook niet aan leeftijd gebonden.

De kern van de ziekenzalving bestaat uit de handoplegging en de zalving van voorhoofd en handpalmen met de door de bisschop gezegende olijfolie. Het is raadzaam om te overwegen om dit sacrament te ontvangen. Wilt u er eens over spreken met een lid van het pastorale team, dan is dat natuurlijk altijd mogelijk. Neem dan contact op met het parochie secretariaat voor het maken van een afspraak.

Op uitnodiging van diverse kerken in Zuidoost-Brabant wordt in het weekend van 26 tot 28 februari op enkele plaatsen in de regio het theaterstuk 'As I Left My Fathers's House' opgevoerd. Ook als Odaparochie ondersteunen we dit initiatief en nodigen we u van harte uit om de voorstelling te bezoeken.

'As I Left My Father's House', winnaar van de Compassieprijs 2011, zal op zaterdag 27 februari 2016 worden vertoond in het Kerkelijk Centrum De Regenboog te Nuenen, Sportlaan 5. Aanvang 20.00u. Na afloop wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
Met de bekroonde voorstelling wordt de toeschouwer een kijkje gegund in de levens van verschillende oorlogsslachtoffers. Indrukwekkende verhalen vanuit verschillende landen, culturele achtergronden en religies ontroeren, verbinden en geven stof tot nadenken. Voor en na de voorstelling wordt dan ook ruimte geboden aan interactie met het publiek.
Twee vluchtelingen en een oorlogswees vertellen over de hartverscheurende situaties waar ze mee te maken kregen door de oorlog, maar ook over de levenskracht en hoop die geput kan worden uit diverse religies. Mensen met verschillende verhalen, maar in wezen ook gelijk. Herkenbare vragen, pijn, wensen en dromen, slechts in een andere context. Met As I Left My Father's House probeert Bright O. Richards, zelf voormalig vluchteling uit Liberia en creatief brein achter de voorstelling, bruggen te slaan tussen Oude en Nieuwe Nederlanders.De voorstelling vindt in datzelfde weekend ook plaats in: Helmond (vrijdag 26 februari, Keizerin Marialaan 12), Asten/Someren (27 februari 14.30u in de Pauluskerk te Someren , Kerkweijerstraat 12), en Venray (28 februari, Wijkcentrum Brukske 14:30 uur, Kiosk 5).

Het was misschien maar goed dat Zeeman trouwjurken ging verkopen, dat premier Mark Rutte een komische speech moest houden en dat de storm optochten verhinderde op carnavalsmaandag. Hierdoor hadden we weer een paar dagen gespreksonderwerpen, die ons niet meteen lam slaan.

Want als je de rest van de berichten in de krant echt tot je laat doordringen, dan voel je je zo machteloos. Wat moet je nou toch met de zoveelste boot met vluchtelingen die is gezonken op de Middellandse zee? Wat moet je met een president die een hele stad of streek in zijn eigen land wil uithongeren? Wat moet je met die eindeloze vluchtelingenstromen? Met de noodtoestanden in opvangkampen? Het gaat over zulke grote problemen, over zulke grote aantallen mensen… dat gaat toch ieders krachten te boven.

Het doet me denken aan een genezingsverhaal uit de bijbel. In het vijfde hoofdstuk van het Johannesevangelie wordt Jezus geconfronteerd met een grote massa zieken: blinden, lammen, mensen met verschrompelde ledematen. Mensen die hopen op een wonder als het water van de vijver gaat bewegen. Maar zijn oog valt op één man, die daar al 38 jaar lang lag. Jezus spreekt hem aan en geneest hem.

Een massa mensen kun je waarschijnlijk niet helpen. Maar wel die ene, die een gezicht voor je krijgt, een naam. De ene mens die op jouw pad komt, kan je naaste worden. Laten we daar onze ogen en ons hart voor open houden.

Diaken Wilchard Cooijmans

Foto: Lambert Verhoeven

Zondag 21 februari worden tijdens de eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk (aanvang 9.30 uur) de nieuwe klokken voor het carillon gewijd. De zegening is een belangrijke stap op weg naar Paaszaterdag wanneer het klokkenspel voor het eerst zal klinken over Sint-Oedenrode.

Bij gelegenheid van de 100e verjaardag van de Rooise parochiekerk heeft de Stichting Behoud Martinuskerk het initiatief genomen tot dit bijzondere cadeau aan de jarige. Met medewerking van velen wordt een en ander nu verwezenlijkt.

Door de zegening en wijding van de klokken worden ze als het ware instrumenten van God. Dat wordt ook tot uitdrukking gebracht door de spreuk op de grootste klok van de reeks van achttien: "Moge ons samenklinken eenheid, vrede en zegen brengen aan allen die ons horen". Dit wordt nog eens versterkt door de wapenspreuk van Mgr. Bekkers: "met de liefde als wapen".

Hoewel de Veertigdagentijd is begonnen, en de liturgie daarmee wat soberder is, zullen wij op 21 februari toch op feestelijke wijze eucharistie vieren. Dankbaar voor 100-jaar Sint-Martinuskerk, dankbaar voor 25-jaar Stichting Behoud Martinuskerk en haar boeken-en platenbeurs, dankbaar voor het mooie en klinkende cadeau van de achttien klokken.

Op woensdagavond in de Veertigdagentijd komen we samen voor gebed en overweging. Zo willen wij als parochie en protestantse gemeente samen toeleven naar Pasen. Thema van deze korte gebedsvieringen is: Barmhartig als de Vader. U bent van harte uitgenodigd om mee te bidden.

Woensdag 17 februari 19.00 uur Protestantse kerk Zandstraat in Son
Woensdag 24 februari 19.00 uur St. Martinuskerk in Sint-Oedenrode
Woensdag 2 maart 19.00 uur Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode
Woensdag 9 maart 19.00 uur St. Petrus' bandenkerk in Son
Woensdag 16 maart 19.00 uur St. Genovevakerk in Breugel
Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

22 februari Mogelijkheid tot pastoraal gesprek Odendael 13.30-17.00 uur

Bijeenkomst Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel 13.45-14.30 uur

23 februari Bezinningsavond Heilig Jaar, parochiecentrum Eerschot 19.45-21.45 uur

24 februari Oecumenisch avondgebed, Zandstraat Son 19.00 uur

1 maart Bijeenkomst parochiebestuur 20.00 uur

2 maart Oecumenisch avondgebed, Knoptoren 19.00 uur

6 maart Italiaanse eucharistieviering, Antoniuskerk Nijnsel 12.30 uur

7 maart Bijeenkomst Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel 13.45-14.30 uur

In het kader van het Heilig Jaar wordt in onze parochie een reeks bezinningsavonden gehouden. De eerste handelde over de encycliek Laudato Si en de tweede belichtte het werk van Stichting Kindia. Komende dinsdag, 23 februari, staat een heilige van de Barmhartigheid centraal: Vincentius a Paulo (1581-1660).

Vincentius was een Franse priester, die de barmhartigheid van God hoog in zijn vaandel had staan. Hij ontwikkelde een totaal nieuwe visie op de naastenliefde door zich daadwerkelijk in te zetten voor de meest armen. Velen gingen in zijn voetspoor en werden dragers van deze liefdesboodschap. Inleider is pastoor Vincent Blom.

De avond vindt plaats in pastoraal centrum 'De Goede Herder' aan het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode. Aanvang 20.00 uur, graag aanwezig om 19.45 uur.

God wil wonen te midden van zijn zonen en dochters. Laten wij voor Hem tijd en ruimte maken in ons hart.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 20/2, Tweede Zondag van de Veertigdagentijd 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Tony Vermeltfoort – van Dijk, Cor van Aarle.
Zo 21/2, Tweede Zondag van de Veertigdagentijd 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Tevens Eerste Heilige Communiegroep kerkles 6 en 7. Intenties: Harrie Hellings, Riek van der Burgt – Vermeer, Jans Bekkers, Siraar en Bertha van Erp – van de Ven, Jan en Marie Kuis, Nellie van der Kruis – van Gastel, José Blommers – van den Tillaart, Thea van de Berkmortel – Maas, Ouders van de Loo – Brusselers, Martien Kaskens, Peter Sonnemans, Jan Sonnemans, Jan en Gonda van de Laar, Wim van Heesch en overleden familieleden van Heesch, Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Overleden ouders Neggers – Lamers en van Kraaij.
Ma 9u: Eucharistieviering.
Di 9u: Eucharistieviering.
Wo 9u: Eucharistieviering. 19u: Oecumenisch Avondgebed.
Do 9u: Eucharistieviering. Intentie: Uit dankbaarheid bij een tachtigste verjaardag.
Vr 9u: Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 21/2 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor, 12.30 uur doop van Gijs Middendorp en Maud van Gastel, 13.30 uur doop van Tess Delisse. Intenties: Piet van Hoof, Truus Mulders- van Hoof, Harrie Dekkers.        

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 21/2:
Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 uur, Predikant Ds. G. Baerends.

H. Martinus Olland
Za 20/2, 17.30u.
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Berty v.d. Sanden-Roche, Thomas de Bie, overleden ouders Vervoort-de Beer, Henk Kastelijn.

Sint Genoveva-kerk
Di 16/2
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 18/2 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 19/2 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Zo 21/2 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
intentie: Constant Sadée, Harry Swinkels, Ben de Korte, Corrie Sanders-Welte, Jans van der Wielen-Broks, Louis van der Schoot, Johan van Kuijk.
Di 23/2 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 25/2 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 26/2 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 27/2 18.30u: Eucharistieviering, Familieviering. Intentie: overleden ouders Versantvoort-Swinkels

Odendael
Zo 21/2
10.00u eucharistieviering met Odendael-koor, intenties: Jan Dortmans zijn verjaardag, Nelly Bogers, Ton van der Heijden, Tiny Janssen-van der Voort, Toos Rovers van Hout.

Sint Petrus' Banden
Wo 17/2
19.00u: Eucharistieviering, 19.00u: Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd. Protestantse kerk, Zandstraat 26
Za 20/3: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 21/2 09.30u: Peuter- en kleuterviering, thema: "Isaak" 11.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor. Intenties: Anneke Sanders, Adrie Renders-de Haas, Rie Hessels-van der Sman, Jan Swinkels, Wim Toonen, Ouders Van Kuijk-de Greef, Petra Royackers-van der Spank, Ouders Geerts-van 't Westende, Ouders Van Kleef-van Lieshout, Martien van Kleef, Harrie en Tonnie de Laat-van Kleef, Ouders Van Zutphen-Paskowskaja. 12.30u: Doop Joris Goossen
Ma 22/2 19.00u: Eucharistieviering
Di 23/2 20.00u: Derde bezinningsavond in het kader van het Jaar van Barmhartigheid, Parochiecentrum, Mgr. Bekkersplein 1, Sint Oedenrode, Onderwerp: Vincentius a Paulo.
Wo 24/2 19.00u: Eucharistieviering. 19.00u: Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd, St. Martinuskerk, Sint Oedenrode
Za 27/2 18.30u: Eucharistieviering in Breugel

Een foto van het platteland deze week. Misschien herkent u wel één van deze mensen? We horen het graag. Stuur uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen. De koffie staat klaar.

Oplossing week 6

Parodie door de K.A.
H. Hendriks vertelde op 21 mei 2014 om 13:51 uur. Op het einde of zeer kort na de bevrijding, mogelijk in augustus/september 1945 is deze foto genomen. Op de achtergrond is de portierswoning van kasteel Henkenshage te zien, staande op de hoek van het Kofferen en de Kasteellaan. Het zijn duidelijk als Duitse soldaten verklede jongens (en zien we daar ook niet een nep-Hitler, met lok en snorretje?). Deze parodie is destijds georganiseerd door de "Katholieke Actie', afdeling Sint-Oedenrode. De jeugdbeweging hiervan, "De Jonge Wacht", was in juni 1941 door Duitse bezetter verboden en opgeheven omdat men uniformen droeg. Dit weerhield de mensen er overigens niet van om in een ander verenigingsverband bijeen te komen.

(Bron: BHIC)

Het is een parodie. Op de foto Rooise jongeren van de K.A. Op de foto (Hitler) is Antoon Hendriks, 21 jaar oud. Hij woonde destijds op de Hoef wat tegenwoordig De Hogevonder heet. Het meisje voorop is Jo van de Ven.

Piet Hendriks, broer van Antoon.

Merel Witkamp van MW Personal Training terug in thuishaven Sint-Oedenrode

Je kent het vast wel, in 2016 wil je afvallen; meer spieren, fitter worden en dan ineens is het bijna maart. Nog geen kilo ervan af, niet fitter en tal van smoesjes. Je wil wel, maar doet het vaak niet.

In de tijd van nu hebben we het druk en geven we onszelf niet de tijd en ruimte om aan onszelf te werken. Dat terwijl we allemaal weten dat gezonde voeding en voldoende beweging goed voor ons is. Hoe ga jij dit aanpakken?! Waar begin jij?! Tijd voor verandering!
Door het geven van persoonlijke aandacht en de juiste fysieke training ben ik een stok achter de deur en help ik je met het behalen van jouw doelstellingen. Meer energie, een sterker lichaam, meer zelfvertrouwen en minder stress. Daarom tijd voor verandering! MW Personal Training geeft je resultaat, een fysieke basis. Kortom: fit,sterk en in balans.
Nadat Merel Witkamp van MW Personal Training zichzelf 1,5 jaar heeft ontwikkeld in Eindhoven is ze nu ook terug in haar thuishaven Sint-Oedenrode. Precies op de plek waar het zes jaar geleden allemaal begon! De mooie locatie Basic Fit, Bremhorst 4 te Sint-Oedenrode.

Wil jij de stap zetten naar een gezond, vitaal en fit leven? Stuur dan een mailtje en kom eens langs voor een proeftraining. info@mwpersonaltraining.nl

Laatste optreden van historische 'Kajottersdrumband'

Na 68 jaar houdt het Rooise showkorps 'Brabantband', dat in binnen- en buitenland grote successen heeft behaald, op te bestaan. Er is onvoldoende aanwas vanuit de jeugd en andere leden. Gedurende 68 jaar zijn ongeveer 200 mensen actief lid geweest van dit muziekgezelschap, dat in 1970 op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade bij de marswedstrijden een eerste prijs behaalde in de hoogste afdeling.

Deze 200 leden wonen in een wijde omgeving van Sint-Oedenrode, met name in Eindhoven, Son, Best, Schijndel, Boxtel, Uden en Veghel en verder weg. Oud leden van de 'Brabantband' wil graag dat al deze leden aanwezig zijn bij het laatste muzikaal optreden van het showkorps. Dit zal plaatshebben op zaterdagmiddag 9 april in de grote zaal van restaurant 'De Beurs' in Sint-Oedenrode. Aanvangstijd 14.00 uur, zaal open vanaf 13.00 uur.
De 'Brabantband' is in 1948 ontstaan uit de zogenaamde Katholieke Arbeiders Jeugd (K.A.J.). De Kajotters van de K.A.J. hadden namelijk verschillende ontspanningsgroepen. Een daarvan was een tamboerkorps. Ook hadden zij een geestelijke adviseur (kapelaan). ' Het geld voor de aanschaf van de eerste instrumenten was afkomstig van melkveehouders aan wie was gevraagd een bepaald bedrag per liter melk beschikbaar te stellen. Nog steeds wordt het verhaal verteld dat de K.A.J.-leden altijd met tweeën de melkveehouders bezochten voor een bijdrage. Weigerde een boer mee te doen aan de actie, dan zei de een tegen de ander bij het verlaten van de boerderij 'Heb jij lucifers bij je?'

In elk geval konden in 1948 voor ruim 700 gulden 7 marstrommen, 7 bandeliers, 7 besklaroenen en een grote tromknuppel worden aangeschaft; een jaar later kwamen daarbij 1 tambourmaître-stok, 7 paar tromstokken, 1 juniortrom, 1 methode-signaaltrompet en 1 bes-signaaltrompet.
Het tamboerkorps startte onder de naam 'Kajottersdrumband.' In 1965 werd het korps uitgebreid met 8 jachthoorns waardoor enkele jaren later (1971) de naam werd veranderd in 'Trompetter- en Jachthoornkorps Brabantband.' Als zodanig heeft het vele prijzen behaald op concoursen in binnen- en buitenland en deelgenomen aan grote internationale taptoes in Frankrijk, Duitsland en België. De laatste jaren fungeerde het korps vooral als brassband.

Het korps ,,Brabantband" was altijd present bij diverse activiteiten in Sint-Oedenrode, ook verleende het belangeloos medewerking aan serenades bij diverse jubilea's. Het zal wennen worden dat het korps ,,Brabantband" niet meer bij de plaatselijke activiteiten vertegenwoordigd zal zijn.

Drie k's in De Beckart

In ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel worden voor diverse doelgroepen gezellige avonden georganiseerd. Hieronder een korte toelichting van drie geplande avonden.

Vrijdag 26 februari is er een kaartavond. Het wordt Krokuskaarten genoemd. Er zijn altijd mooie prijzen. Men kan kiezen voor rikken of jokeren. Het inschrijfgeld is € 2,50 per persoon. Aanvang 20.00 uur.

Vrijdag 4 maart wordt er weer een gezellig Keeztournooi gehouden. Dit spel, wat een combinatie is van het bordspel "Mens erger je niet" en het kaartspel "Pesten" wordt steeds populairder. Er worden vijf rondes gespeeld op een vierpersoons-keezbord. Een team bestaat uit twee personen. Men kan per team inschrijven via evenementen@zalencentrumdebeckart.nl. Het inschrijfgeld bedraagt € 5,-- per persoon. Dit is inclusief een kopje koffie of thee. Ook hier zijn weer leuke prijzen te winnen. Zaal open om 19.00 uur. Aanvang Keezen 19.30 uur. Dan is er zaterdag 9 april een kwisavond "Quiz'm". Dit is een Nijnselse dorpskwis, boordevol Rooise vragen, algemene vragen en altijd wel een leuke opdracht. Men kan een team inschrijven via evenementen@zalencentrumdebeckart.nl. Een team bestaat uit 5 tot 6 personen en het inschrijfgeld per team bedraagt € 10,--. De zaal is open om 19.00 uur, aanvang kwis 20.00 uur.

In de ring

Toen mijn tai chi-leraar zei: 'Dat is echt iets voor jou', liet ik me meteen overhalen. Ik ben altijd wel in voor iets verrassends. Hij had me bemoedigend toegeknikt en met zijn zachtblauwe ogen indringend aangekeken. Een week later stond ik in 'de ring', een cirkel in zijn sportzaal. Met een helm op mijn hoofd en enorme handschoenen aan. Ik ging boksen.

Tijdens het droog oefenen kwamen televisiebeelden van boksers boven, dansend en springend om de tegenstander heen. Daar ging ik. Mijn benen dansten soepel een zelfverzonnen ritme. Mijn handen maakten plaagstootgebaartjes in het niets. Mijn hoofd ging van links naar rechts. Ik zuchtte luid, in het ritme van mijn stotende armen. Mijn ogen stonden op scherp. Dansen, stoten, dansend stoten …. Ik voelde me goed. Ja, dit paste bij mij.

Rob werd mijn eerste echte tegenstander. Ons gevecht moest in 'de ring' plaatsvinden. Zodra een van ons uit de cirkel zou stappen, was het 'einde gevecht'.
Ik peilde Rob: half mijn leeftijd, een kop groter dan ik en dubbel zo breed. Hij zag er rustig uit, zachtaardig ook. Ik had er zin in.
We dansten energiek om elkaar heen, stootjes uitdelend hier en daar. Mijn benen en armen waren vertrouwd met de bewegingen. Ik was geconcentreerd, gefocust op mijn techniek. Voorzichtig aan, beetje spielerei. Ik was een gracieuze bokser, met overzicht over het spel.

PWAAF! Ineens een klap. Niks spielerei! Rob meende het serieus! Hij had fors uitgehaald. Onaangekondigd. Vol in mijn gezicht! Ik was verbijsterd.
Mijn hoofd tolde, mijn gezicht verstrakte. Ik hapte naar adem, was geschokt. En het deed gewoon hartstikke pijn. Ik voelde boosheid opkomen: hij ziet toch dat ik het rustig aan doe, nieuw ben. Dit is geen stijl. Wat denkt hij wel. Ik laat me niet zomaar slaan!

Ik wilde, moest, terugslaan en begon hard en driftig te meppen. Het was menens. Ik laat mezelf toch niet kennen! Ik zou hem wel eens laten zien en voelen wat ik in huis had. Met een hoofd bomvol emoties probeerde ik mijn lijf te dwingen tot het nemen van revanche.
Maar waar was mijn concentratie? Waar was mijn dansende stoottechniek? Mijn armen en benen zwabberden, zwaar als lood, zonder ritme, zonder coördinatie. Ze kwamen nauwelijks nog in beweging. Ik incasseerde nog meer klappen. Een hopeloze strijd. Ik was doodop. Uitgeput. Waren die drie minuten nou nog niet voorbij?

'Hoe ging het?' vroegen de zachtblauwe ogen. 'Vreselijk! Ik ben echt een grens over gegaan. Ik zou hem nooit hebben geslagen. Geen haar op mijn hoofd…. Maar toen ik zelf een klap kreeg, sloegen de stoppen door, wilde ik het hem betaald zetten.' Hijgend, bijna snikkend vertelde ik mijn verhaal. 'Ik had niks meer onder controle, voelde me verschrikkelijk, dit was helemaal niet leuk meer. Drie minuten is veel te lang, ik ben zo ongelooflijk moe…'
'Waarom stapte je dan niet uit de ring?' wilde mijn leraar weten. Ik moet hem aangekeken hebben alsof ik water zag branden. Ja, waarom eigenlijk niet?
'Helemaal niet aan gedacht. Het is gewoon niet bij me opgekomen om te stoppen, om op te geven,' hoorde ik mezelf zeggen.

Met mijn zware lijf en een hoofd vol vragen sleepte ik me naar een bankje. Ik had rust nodig.

Elli de Rijk
schrijvers@impesant.nl

De Keizerskroon heropend

Foto: Lisa van de Ven

Nadat de pinkluis op de Kienehoef verwijderd was, kon het avontuur voor Silvie van de Schoot van de Keizerskroon beginnen. Zij besloot haar winkel, die al ruim 12,5 jaar een vast gezicht is op de Kienehoef, uit te gaan breiden en te verbouwen. Met resultaat. Een prachtige grote winkel met natuurlijk talloze bloemen. Maar eigenlijk kun je voor heel je interieur bij de Keizerskroon terecht. Van bloemen tot kastjes en van vazen tot lampen. Bloembinderij de Keizerskroon verkoopt het allemaal.

"Volgende maand bestaan we al weer 12,5 jaar. Het krantenartikel van toen we begonnen heb ik hier nog op de kast hangen." De Keizerskroon is veel meer dan alleen maar bloemen. Silvie geeft interieuradvies aan huis, is gespecialiseerd in bruidswerk en rouwbloemen en spendeert al haar vrije zondagen om op zoek te gaan naar de mooiste spulletjes voor in huis. "Dat kost veel tijd maar het is een hobby van me. Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken." "Door de ruimte die we nu hebben kunnen we alles veel beter laten zien. Er is een breder assortiment en de winkel is gewoon heel mooi opgeknapt", aldus Silvie. De Keizerskroon is van maandag tot en met zaterdag geopend om een kijkje te komen nemen.

De vernieuwde bloemenhoek is aardig in trek, Foto: Silvie van de Schoot

ik, het kunstwerk

ik weet niet
welk beeld je
uit mij houwt
of in welke stijl
jij mij graag bouwt

maar onderwijl
zijn mijn rondingen
Romaans
met een vleugje
Jugendstil

ik spreek maar niet
over datgene
dat zich bij tijd en wijle
Gotisch gedraagt
maar waarvan je al zei
dat het beviel

mijn buik hangt
wat boers over mijn riem
dus ook genesteld
tussen de benen
en wordt enigszins als
vormloze intimiteit gezien
die geen kunstenaar wil lenen

eer je begint te herscheppen
nog een welgemeende raad
vergrijp je niet aan de esthetiek
van mijn unieke bilnaad

Jeugdnatuurwacht bezoekt dierenpark en reptielenhuis

Jeugdnatuurwacht "De Populier" uit Sint-Oedenrode gaat op zaterdag 20 februari een bezoek brengen aan het dierenpark en slangen- en reptielenhuis "De Oliemeulen" te Tilburg.

De natuurwacht verwacht de kinderen om 9.00 uur bij cultureel educatief centrum Mariëndael. Het vertrek is om 9.15 uur met de bus naar Tilburg. Kom op tijd, de bus wacht niet. In het reptielenhuis zijn vele vitrines met slangen, kameleons, gifkikkers en padden te zien. Ook zijn er vogelspinnen, schildpadden en vleermuizen. Buiten kun je onder andere wasberen, servalkatten, stokstaartjes en de oehoe zien. Voor de durfals is er de mogelijkheid om een slang vast te houden, of een vogelspin over je hand te laten lopen. De reiskosten worden dit jaar vergoed door JNW "De Populier" via diverse sponsors. Om 12.30 uur vertrekken ze huiswaarts en hopen om 13.15 uur weer bij Mariëndael te zijn. Voor afmelden en verdere informatie kun je bellen naar Hein, tel.nr. 47 60 29. Adres is: Reitse hoevenstraat 30, Tel.nr. 013 – 463 00 26


Olland Dreijt Dur schenkt klaptafel

Na de achtste editie van "Ollend Dreijt Dur" (ODD) in 2015 heeft de organisatie besloten om onder andere €500,- te doneren aan de "Ollandse Bonte Avonden" met als specifiek doel het vervangen van de klaptafel. De klaptafel wordt voor meerdere doeleinden gebruikt en was duidelijk aan vervanging toe. Ook ODD zelf heeft al jaren dankbaar gebruik gemaakt van deze klaptafel.

Na het bekend worden van deze donatie hebben een aantal Ollanders zich hard gemaakt om de nieuwe klaptafel tot stand te laten komen. En het is een plaatje geworden! De klaptafel is in twee delen inklapbaar en heeft met de afgelopen bonte avonden in Olland de vuurdoop gehad...En deze glansrijk doorstaan! Ook de komende editie van ODD zal deze prachtige klaptafel gebruikt worden in de kleedkamer voor de artiesten en voor het schminken van de kinderen.


Niks doen is gruwelijk moeiluk, ge wit noit wanneer ge klaor bent.

Foto: Lisette van Helden

Dit konijn is gespot in de Rooise natuur. Heeft u ook een dier op de foto gezet of een bijzondere plek in het Rooise landschap? Stuur dan de foto in naar redactie@demooirooikrant.nl en vind deze terug in de krant.

Foto: Henri van Hoorn

U kunt zelf wel invullen waar deze foto is gemaakt! En anders veel plezier bij het ontcijferen. Foto: Henri van Hoorn.

Oplossing week 6: Stef Oerlemans

Winnaar: André van den Akker
Sperwer 43

Handboogvereniging Ontspanning

Dinsdagmiddag is bij de Rozelaer geschoten voor de Carnavalsbeker op geluksblazoenen. De winnaar was Jan van Erp met een score van 126. Verdere uitslagen waren: Ron Spijker 90, Jan Gordijn 72, Jan Habraken 44 en Mart Verhoeven 153 (bm).

Op vrijdagavond is een F2F wedstrijd geschoten. Hiervoor waren ook de jeugdleden uitgenodigd. Na een voorronde van 10 pijlen om de ranking te bepalen, wordt de wedstrijd via het set systeem voortgezet. Na spannende en gezellige onderlinge wedstrijdjes was Rene van Erp de winnaar. Verdere plaatsing: Dione Mesu, Theo Passier, Floris Mesu, Jan van Bergen, Simon Boersbroek, Jos van der Veer, Toon Hermes, Mart Verhoeven, Jan van Erp, Beppie van Bergen, Frans van der Braak, Agnes Vissers, Rick van de Mortel, Michael Moonen en Jos van den Berg. Op zondag is bij Ontspanning het RK indoor teams Ere-klasse geschoten. Alle finale ronden eindigden gelijk zodat met een shoot-off de beslissing gebracht moest worden voor de winnaar van de kleine en grote finale. Rayon III kampioen indoor teams werd Concordia uit Zeeland, zilver voor Doele Willem III uit Boekel en brons voor Constantia uit Drunen.

Op maandagavond hebben de Vrienden van Pieter Breugel hun clubavond. Dinsdagmiddag schiet de Rozelaer en op vrijdagavond de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Team d'n Toel divisiekampioen

Vanwege carnaval werd er niet afgelopen dinsdagavond maar op donderdagavond Europees gedart. Team 't Kofferen thuis tegen het voor Portugal uitkomende team Barrio. Team d'n Toel speelde "uit" tegen het Poolse team Shark.

Met de carnaval nog in de armen en benen ging 't Kofferen vol goede moed beginnen aan de wedstrijd tegen Portugal. Met een terechte winst van ons Rooise team van 7 tegen 4 komen ze op een voorlopige tweede plek, vlak achter het andere Nederlandse team Kaai Pro uit Bergen op Zoom. D'n Toel stond voor de wedstrijd al ver bovenaan in hun poule. Met de 10 tegen 1 winst hebben ze zich als eerste geplaatst voor de kruisfinales later dit jaar.
Ook in de reguliere Nederlandse competitie werd er een inhaalwedstrijd gespeeld en wel in Proeverij Van Ouds.
Het team van het Kerkplein kreeg team Nogus uit Boxmeer op bezoek. Na een iets mindere periode van het Rooise team zijn ze weer begonnen aan het vervolg van de competitie. Met een 12 tegen 9 winst is de hoop weer volop terug.

Grootste softtipdarts toernooi van Benelux
Bullshooter Rooi organiseert in samenwerking met Olland Events het inmiddels overbekende softtip darttoernooi "Open Zuid Nederlandse Kampioenschappen" op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 februari in de Loop'r te Olland. We gaan dus weer verder in de grote zaal waar het ooit allemaal begon. Met zo'n 500 inschrijvingen per weekend is dit met grote afstand het grootste softtip darttoernooi van de Benelux te noemen. Behalve dat het een groots opgezet toernooi is, is het ook een zeer gezellig toernooi. Zondagmiddag rond 13.00 uur uur is het kinderdarts gepland. Dit toernooi is drie jaar geleden door Bullshooter Rooi voor het eerst in de wereld geïntroduceerd. In de leeftijden van 4 t/m 8 en 9 t/m 15 kunnen alle kinderen hier hun geluk komen beproeven in de dartswereld. Deelname voor de kinderen is gratis. Wil jij ook meedoen? Dat kan. Loop dan vanaf vrijdagavond 26 februari rond 19 uur uur de Loop'r binnen en schrijf je in voor één van de evenementen van het weekend.

Dewy Lo-A-Njoe derde op NK -21 jaar

Afgelopen zaterdag traden Dewy en Ryan Lo-A-Njoe aan bij de Nederlandse Kampioenschappen tot 21 jaar. Dus voor beiden was dit een leeftijdscategorie hoger dan waar zij normaal in uitkomen.

Dewy beet het spits af tegen de kampioen van vorig jaar. Dewy, die nog 14 jaar is, kreeg dus meteen een zware kluif op haar bordje. Het was dan ook geen schande dat zij deze partij als "broekie" in deze categorie verloor. De tegenstander werd voor de tweede keer op rij kampioen van Nederland. Maar in haar twee volgende partijen wist ze de winst wel naar zich toe te trekken. Dit leverde haar meteen de derde plaats op en dat is super goed in deze klasse. Broer Ryan begon ook zeer sterk aan dit kampioenschap. Met twee keer winst zat hij al goed in het toernooi. Maar Ryan moest opboksen tegen judoka's die soms twee á drie jaar ouder zijn en juist in die jaren wordt krachttraining erg belangrijk. Hij verloor vervolgens twee keer en toen was zijn toernooi voorbij. Verder in het toernooi wisten twee ex-Dai-Ippo leden wel eremetaal te behalen. Tom Meulensteen werd Nederlands Kampioen bij de heren -73 kg en in dezelfde klasse kwam Jasper van de Oetelaar tot een mooie derde plaats.

Roois kampioen doubletten

Voor het tweede jaar op rij wist het doublet Wim vd Rijdt/Jan Bekkers beslag te leggen op de titel Roois Kampioen Doubletten.

Dit was echter maar op het nippertje. Na 5 wedstrijden had dit doublet (5+38) maar 1 punt meer dan het doublet Karel Kreijveld/Gerrie vd Rijdt (2e, 5+37). Met 1 winstpartij minder volgden de doubletten Frenk van Mierlo/Tonny vd Rijt (3e, 4+32), Jan vd Schoot/Kees Luijten (4e, 4+19) en Ria vd Loo/Jan vd Loo (5e, 4+16). Vervolgens kwamen de doubletten Martien Verzandvoort/Stien van 't Hof (6e, 3+7) en Netty Leijtens/Jo vd Heijden (7e, 3+3). De overige doubletten bleven steken op 2 of minder winstpartijen.

Vrijdagavondcompetitie

Er waren maar liefst 8 spelers die deze avond 3 partijen wisten te winnen, maar Wim vd Rijdt (+28) ging met de eer strijken.

Hij liet daarmee Frans vd Velden (2e, +25), Kees Luijten (3e, +22), Gerry van Erp (4e, +22), Koen vd Linden (5e, +20), Jan van Erp (6e, +19), Ria vd Loo (7e, +19) en Harrie van Breugel (8e, +18) achter zich. Met nog 1 avond te gaan voert Frans vd Velden nu het klassement aan (+9) met op de 2e plaats Bert Goorts (+8).

Carnavalsboulen
Het carnavalsboulen op maandagmiddag werd gewonnen door Jan van Erp (3 +25). Wim vd Rijdt werd 2e (3 +21), Ad vd Velden 3e (3 +20), Lies de Bie 4e (3 +17), Frans vd Velden 5e (3 +14) en Maria Thijssen 6e (3 +10). Met 2 gewonnen partijen werd Ad vd Meerendonk 7e (2 +14).

Pupil van de Wedstrijd Rhode

De 7 jarige Thijmen Hiddink is zondag 21 februari "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Avensteyn 1.

Thijmen voetbalt in de F5. Hij speelt het liefst in de verdediging en is moeilijk te passeren. Thijmen's favoriete club is Rhode. Hij hoopt dat hij later in Rhode 1 mag spelen. Thuis gaat hij het liefst de tuin in om te voetballen met zijn "kick-back". Ook kan hij mooie dingen bouwen van Lego. Thijmen zit op de Odaschool in groep 3. Rhode wenst Thijmen een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Grote overwinning team 1 TTV Attaque

Attaque 1 kreeg TTV Waalwijk op bezoek. Het team won met de maximale score van 10-0. Menno van Os, Dirk Kastelijn en Leon Schepens wonnen al hun wedstrijden inclusief het dubbel. Attaque heeft na twee wedstrijden 18 punten en staat hiermee op de 1e plaats, 4 punten voor nummer 2 OTTC.
Attaque 2 kreeg TTCV van Herwaarden uit Veghel op bezoek. Het werd een kleine nederlaag van 6-4. Henry van Casteren won twee wedstrijden, Leon Huijberts en Peter Verhagen ieder één. Het team staat met 11 punten op de 2e plaats, 3 punten achter op koploper Rally.

Attaque 3 nam het op tegen HTTC uit Heerewaarden. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel van 5-5. Anne van de Sande en Stefan Kerk wonnen ieder twee wedstrijden, Bram Marinus won er één. Na 2 wedstrijden heeft Attaque 8 punten en staat hiermee op de 5e plaats.

Rooise amazones nemen prijzen mee naar Rooi

Het weekend van carnaval werd er een springwedstrijd georganiseerd in De Mortel. Anne van Liempd en haar paard Falanda bewezen daar wederom dat ze dit seizoen terecht kringkampioen zijn geworden. Na twee mooie foutloze rondes mocht deze combinatie zich vooraan opstellen voor een eerste prijs in de klasse B.

Drie Rooise amazones kwamen aan de start in Berlicum. In de klasse B reed Yasmin Demper en haar Lieve van de Sonniuswijck twee foutloze rondes wat goed was voor een zevende prijs. In de klasse L reed Belle van Breugel twee razendsnelle rondes. Met haar paard Capistrano werd een tweede prijs behaald. Julia Geers en haar Darwin waren een fractie van een seconde minder snel over de finish en werden derde.
Sanny van der Velden en haar paard Esta vertrokken afgelopen weekend naar de springwedstrijd in Asten. Ook zij wisten beide rondes foutloos te blijven. De jury beloonde deze combinatie met een mooie tweede prijs.

Open Minidag

Voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar bestaat er bij Voetbalvereniging Boskant de mogelijkheid om lekker te komen voetballen Totdat de kinderen gaan spelen in teamverband mogen ze trainen bij de Mini's.

De bedoeling van de Mini's is om spelenderwijs het voetballen te ontdekken en om te kijken of de jongens en meisjes het voetballen interessant en vooral leuk vinden.

Alle kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar zijn op zaterdag 20 februari om 10.00 uur welkom in de gymzaal bij de school om vrijblijvend een keertje mee te komen trainen. In de wintermaanden trainen de mini's elke zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur in de gymzaal, en verder altijd op het hoofdveld van V.V. Boskant. Zolang de kinderen bij de Mini's voetballen, hoeven ze geen contributie te betalen. Wanneer je vragen hebt kun je terecht bij: André Olislagers 06-20613757 of Ron van Breemen 06-10691947. Kom gezellig kijken en doe lekker mee!!

Rhode E5 strak in pak door Synergie International Recruitment

Het vijfde E-team van Rhode is dit jaar voorzien van nieuwe trainingspakken door Synergie International Recruitment van Bas Hermes.

Synergie International Recruitment is gespecialiseerd in het uitzenden van met name Poolse medewerkers. Uitgebreide kennis van de markt en de diverse branches, persoonlijke aandacht en begeleiding voor, tijdens en na het werk, waarborgen de kwaliteit van de uitzendkrachten die dagelijks door Synergie worden te werk gesteld. Naast nieuwe trainingspakken kregen de spelers van dit team ook nog solide nieuwe sporttassen van Kuijpers Betonboringen van Ton Kuijpers. Kuijpers Betonboringen is gespecialiseerd in boorwerkzaamheden, diamantzagen, sleuvenzagen in betonnen wanden en stenenmuren en sloopwerkzaamheden.

Proeflessen garde- dansen bij DV Sunrise

Carnaval zit er weer op. Voor heel veel Rooienaren een van de hoogtepunten van het jaar. En zeker ook voor de Garde danseressen van dansvereniging Sunrise. Zij vergezellen de Jeugdprins en de grot prins en hun zijn raden van elf vier dagen lang en treden heel veel op.

Al jaren maakt de Garde groep van Sunrise onderdeel uit van het gevolg van de Jeugdprins. Nu is de carnaval achter de rug. De danseressen hebben zich met vier dagen feest en heel veel dansen goed vermaakt. De kans is dus groot dat je ze ergens tegen gekomen bent en hebt kunnen genieten van hun optreden. Tijdens de rest van het dansseizoen verzorgen zij regelmatig optredens in de regio. Mocht je tijdens carnaval enthousiast zijn geworden over deze dansstijl, dan biedt Sunrise je de mogelijkheid om deel te nemen aan drie gratis proeflessen. Deze worden gegeven op donderdag 18 , 25 februari en 3 maart in Mariendael van 18.00 tot 19.00 uur. Deze proeflessen zijn voor kinderen vanaf 5 jaar. Je kunt je hiervoor opgeven via info@dansverenigingsunrise.nl . Vermeld hierbij duidelijk je naam, geboortedatum en telefoonnummer.

Ollandia verliest bij Schadewijk

In de 4de klasse H werden afgelopen zondag - vanwege het slechte weer en/of vanwege de slechte staat van de speelvelden – alle wedstrijden afgelast op twee na.

De wedstrijd Boskant – WEC ging door en ook op Sportpark De Meervelden in Os kon de wedstrijd Schadewijk – Ollandia gespeeld worden. De wedstrijd begon in lichte motregen, maar naarmate de tijd verstreek veranderde de regen in sneeuw en werd het strijdtoneel nog bijna een mooi winters plaatje. Beide ploegen gingen fel van start wat resulteerde in een spannende openingsfase. Toen na een kwartier spelen de aanvalsgolven enigszins waren geluwd zagen we twee ploegen die in evenwicht waren, en niets wees erop dat de mannen van Schadewijk zich een aantal plaatsen hoger op de ranglijst hadden genesteld dan Ollandia. Beide ploegen creëerden kansen en kansjes om de score te openen maar vooralsnog waren beide doelmannen in goede doen of het waren paal en lat die het score belemmerde. In de 40ste minuut was Schadewijker Muhammed Aslan de gelukkigste om de score te openen. Met een mooie schijnbeweging wist het de achterhoede van Ollandia inclusief doelman Tom Wouters op het verkeerde been te zetten en draaide de bal met veel gevoel in de rechterbovenhoek. Met dit doelpunt was het Schadewijkse schaap over de dam, want vijf minuten later ging de nummer achttien van Schadewijk mee naar voren en op slag van rust krulde hij de bal achter de Ollandia doelman.

Na rust begon Ollandia met dezelfde opstelling als waar ze de 1ste helft mee eindigde. Inmiddels was door de aanhoudende regen het veld bijna onbespeelbaar geworden. Mede hierdoor maakten de spelers nogal eens een schuiver en werden er prachtige, maar soms ook gevaarlijke slidings gemaakt. Halverwege de 2de helft moesten Gerbe Voets en Luc vd Heijden beide geblesseerd het veld verlaten. William Bekkers en Ruud van Driel kwamen voor beide heren in het veld. Niet lang na deze cruciale wissel maakte William Bekkers met een heerlijk afstandschot de aansluitingstreffer. Ollandia putte veel kracht uit dit doelpunt en aangemoedigd door de 13de man speelden de mannen van Ollandia zich terug in de wedstrijd. In dit stadium was Ollandia de meest aanvallende ploeg maar jammer genoeg bleef de gelijkmaker uit. In de 90ste minuut zorgt Mitch Gielis met het 3de Schadewijkse doelpunt definitief voor de drie punten.

Zure nederlaag Rhode tegen Margriet

Foto: Will van der Linden

Rhode trok zondag in een koud Oss tegen Margriet uiteindelijk aan het kortste eind door in de negentigste minuut middels een doelpunt uit een vrije trap met 1–0 te verliezen. Het was een wedstrijd die eigenlijk geen verliezer verdiende. Beide ploegen waren bang te verliezen, hetgeen in de wedstrijd goed te merken was.

In de eerste helft vielen nauwelijks hoogtepunten te noteren, Margriet voetbalde vanuit een sterk defensieve houding en Rhode slaagde er niet in hier door heen te komen. In de achtentwintigste minuut leek Margriet op voorsprong te komen, maar de goed leidende scheidsrechter keurde het doelpunt af op advies van de Rhode-grensrechter Adrie van Heesch. Hij had buitenspel geconstateerd. De 0–0 ruststand was een logisch gevolg van het wedstrijdbeeld.

In de tweede helft speelde Margriet wat offensiever waardoor er over en weer kansen kwamen. De eerste kans was voor Margriet. Een goede aanval werd afgerond met een schot naast het doel. De kansen voor Rhode kwamen op naam van Kyron Brus en de ingevallen Simon van de Wetering. Beide kansen werden helaas niet benut. In de vierentachtigste minuut schoot Roel Smeets keihard op doel vanuit een corner, zijn schot kon maar net geweerd worden door de Margriet-keeper. Tussendoor creëerde Margriet ook nog wel enkele kansen, maar ook deze kansen levereden geen doelpunt op. Zo leek de wedstrijd te eindigen in een gelijkspel, waarmee uiteindelijk beide ploegen beloond zouden worden met één punt. Helaas liep het voor Rhode anders af. Goudhaantje Joë Schuurmans krulde in de allerlaatste minuut een vrije trap binnen waardoor de punten in Oss bleven.

Aanstaande zondag: Rhode –Avesteyn
Ondanks de nederlaag blijft Rhode koploper in de derde klaas D. Evenals vorig jaar belooft deze competitie weer spannend te blijven tot de laatste wedstrijd. Tien ploegen van de veertien strijden nog mee om de titel. Daar zit Avesteyn niet bij. Deze ploeg staat op de twaalfde plaats met slechts 8 punten. Dit is geen garantie dat de punten in Sint-Oedenrode blijven. Juist tegen ploegen die de punten hard nodig hebben is het vaak lastig voetballen. Rhode is wel aan zijn stand verplicht deze wedstrijd te winnen.

Boskant en WEC delen de punten

In een spannend treffen hebben Boskant en WEC de punten broederlijk verdeeld; over de gehele wedstrijd gezien een juiste uitslag. Door het puntenverlies is voor Boskant het gat met de top twee (met name met FC Schadewijk) helaas toch weer iets groter geworden. Maar, aanstaande zondag kan dat al veranderen. Dan staat voor Boskant namelijk de uitwedstrijd tegen FC Schadewijk op het programma.

Terug naar de wedstrijd. Vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende leidsman Munster, werd het een attractieve wedstrijd. Niet altijd met oogstrelend voetbal, maar wel een partij met veel inzet en met veel spannende situaties voor beide doelen. En een partij met twee uitstekende sluitposten. WEC doelman Luuk Santegoeds kan gerust op de schouders van z'n teamgenoten, want hij bleek bij een aantal goede mogelijkheden aan Boskant zijde toch de grootste sta-in-de-weg! Die goede mogelijkheden ontstonden overigens pas, nadat de bezoekers in de 6e minuut "brutaalweg" een 0-1 voorsprong hadden genomen. Na een snelle uitval kreeg Kevin van de Bogaard een goede mogelijkheid. Hij raakte de bal echter helemaal verkeerd en bereikte daardoor onbedoeld medespeler Danny Marta die van dichtbij de 0-1 binnenschoot. Boskant kreeg voor rust nog minstens vier goede mogelijkheden op een doelpunt. Het ontbreken van een beetje geluk en …. een zeer attent keepende Luuk Santegoeds zorgden ervoor dat die stand met de theepauze nog op het bord stond. Aan de andere kant bleken de snelle counters van WEC ook niet geheel ongevaarlijk. Maar de Boskant verdediging wist een verdere achterstand te voorkomen.

Na rust was Boskant bijna een half uur de betere ploeg. Al vrij snel leidde dat tot de gelijkmaker. In eerste instantie was doelman Santegoeds opnieuw spelbreker toen hij in de 55e minuut een snoeihard ingeschoten bal van Mike van der Heijden nog tot corner verwerkte. Uit de daarop volgende voorzet van Roy van der Linden kon Geert van Gils van dichtbij de 1-1 binnentikken. Boskant was de bovenliggende ploeg en het leek een kwestie van tijd voor de 2-1zou vallen. Maar het liep anders. Het laatste kwartier leek de thuisclub wat op te breken waardoor WEC weer wat meer het initiatief had. Met hun sterkste wapen, de counter kregen ze via Kevin van de Bogaard, Yoeri Verbakel en Danny Marra nog enkele goede mogelijkheden. Maar ook Boskant doelman Tom van der Heijden was niet van plan om nog meer tegentreffers te incasseren en wist met een aantal goede reddingen een achterstand te voorkomen. Vijf minuten voor tijd leek Boskant toch met de winst te gaan lopen. Na een goede individuele actie van Maikel Merks leek z'n inzet in de korte (boven)hoek binnen te vliegen, maar ook deze keer bleek doelman Santegoeds niet te passeren. De wedstrijd eindigde dus in 1-1; voor Boskant een kleine revanche voor de uitwedstrijd die met 4-1 door WEC gewonnen werd!

VV Nijnsel/TVE Reclame wint nipt

Op een druilerig sportpark Den Eimert ontving VV Nijnsel/TVE Reclame Woenselse Boys uit Eindhoven. Deze ploeg kende een stroeve start maar behaalde uit de laatste zes duels elf punten.

Nijnsel begon sterk en in de tweede minuut was het Ruud van der Rijt die een vrije trap op doel schoot. De keeper verwerkte de bal niet goed en Nick Dortmans was er als de kippen bij om alsnog het net te laten bollen. Niet veel later was het weer Nick Dortmans die alleen op de keeper afging. Net voor het strafschopgebied werd hij onreglementair gestopt door een verdediger van Woenselse Boys. Deze kwam er met geel genadig vanaf. De vrije trap van Ruud van der Rijt werd deze keer goed gestopt door de sluitpost. Nijnsel bleef de overheersende partij en kreeg een aantal goede mogelijkheden. Na een knappe pass omspeelde Rob Witlox de keeper maar kwam in een moeilijke hoek waardoor hij niet kon scoren. Net voor rust deed Nick Dortmans hetzelfde, maar hij besloot tot een mooie duik.
Tot ieders verbazing ging de bal op de stip en de doelman kon inrukken. Stefan Hulsen benutte de strafschop en verdubbelde daarmee de score. Na rust tapte Woenselse Boys met tien man uit een ander vaatje. Na een fout in de verdediging scoorde Woenselse Boys. Nijnsel wist zich geen raad met het veldoverwicht, maar kwam toch tot een aantal kansen. Stefan Hulsen kreeg de grootste. Na een aanval over rechts kreeg hij een vrije schietkans, maar zijn schot vloog hard over. Ook Woenselse Boys kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, maar ook zij hadden het vizier gelukkig niet op scherp staan. Net voor tijd kreeg VV Nijnsel/TVE reclame nog een dot van een mogelijkheid. Stefan Hulsen probeerde het met een stift waarbij de keuze om af te geven beter was geweest. In de laatste minuut volgde er nog een vrije trap van Woenselse Boys op een gevaarlijke positie. Maar tot opluchting van de gastheren werd deze bal gekeerd door de verdediging, waardoor de overwinning een feit was. Komende zondag volgt de zware uitwedstrijd bij Wilhelmina Boys. De ploeg uit Best staat samen met Nijnsel bovenaan in de tweede periode. In de thuiswedstrijd was Nijnsel de mindere ploeg, maar pakte het toch een punt. Hopelijk kunnen de mannen van Arno Methorst goed tegenstand bieden en met een positief resultaat huiswaarts keren.

Ollandia ontvangt Festilent en gaat voor overwinning

In het voorbije weekend waren op zaterdag weer alle wedstrijden van de jeugd afgelast en op zondag bij de senioren ook nog diverse wedstrijden. Hopelijk kunnen ze komend weekend wel allemaal doorgaan. Komend weekend staat er op zondag namelijk de thuiswedstrijd van Ollandia tegen Festilent op het programma.

Deze tegenstander uit het bij Uden gelegen Zeeland staat met 20 punten uit 14 wedstrijden in de middenmoot en ging in de uitwedstrijd onterecht met de 1-0 winst aan de haal. Ollandia zal zondag met volle overgave de wedstrijd in moeten gaan en dan als team moeten strijden voor elke meter. Als ze dezelfde strijdlust op kunnen brengen als tegen kampioenskandidaat Fc Schadewijk, moet het een keer lukken om een goed resultaat neer te zetten en de punten in eigen huis te houden. Ook de overige teams moeten, als het weer het ditmaal wel toelaat, komend weekend in actie komen. Supporters zijn dan komend weekend ook weer van harte welkom om de diverse teams te steunen.

Voetbal
V.V. Nijnsel / TVE reclame

Programma senioren:
Wilhelmina Boys 1 - Nijnsel/TVE 1 14:30u
DAW 2 - Nijnsel/TVE 2 12:00u
Nijnsel/TVE 3 - Helmondia 2 12:00u
Mariahout 5 - Nijnsel/TVE 4 10:30u
Nijnsel/TVE 5 - Blauw Geel 15 09:30
Heeswijk 5 - Nijnsel/TVE 6 10:00u
Nijnsel/TVE - SVC 2000 VR1 14:30u

Programma jeugd:
Milheezer Boys B1 - Nijnsel/TVE B1 14:30u
Nijnsel/TVE B2G - Irene B2 15:00u
Nijnsel/TVE C1G - Blauw Geel C11 13:00u
Nijnsel/TVE D1G - VOW D1 11:15u
Nijnsel/TVE E1G - Rhode E8 9:45u
Blauw Geel F14 - Nijnsel/TVE F1G 10:15
Nijnsel/TVE F2G - Rhode F9 9:45

Rhode
Uitslagen senioren zo 14-02:
Margriet 1 - Rhode 1 1-0
Rhode 2 - Wittenhorst 2 0-2
Sparta'25 3 - Rhode 3 0-3
Handel 2 - Rhode 4 afg.
Rhode 6 - Sparta'25 6 3-1
Rhode 7 - Avesteyn 7 8-0
Rhode 8 - Heeswijk 7 2-1
Schijndel 9 - Rhode 9 afg
Mariahout 6 - Rhode 10 afg
Gemert VR2 - Rhode VR1 6-1
Uitslagen jeugd za 13-02:
Gemert A1 - Rhode A1 1-1
WEC A1 - Rhode A2 afg
SCMH A2 - Rhode A4 1-2
Rhode B1 - ST Sparta'18 B1 afg
Rhode B2G - Gemert B4 afg
Schijndel B4 - Rhode B3 0-1
Rhode C1G - Deurne C1 afg
Rhode C3 - ELI C1Gafg
Blauw Geel C8 - Rhode C4 3-5
MVC C2G - Rhode C5 0-8
Olympia'18 D1 - Rhode D1 0-6
Rhode D3 - Blauw Geel D4 afg
Boekel Sport D5G - Rhode D6G 3-4
WEC E3G - Rhode E4 4-8
Rhode E6 - Gemert E7 afg
Boskant E1G - Rhode E7G afg
Rhode E8 - Boekel E6 afg
Rhode E9G – Schijndel E6G afg
Rhode E10G - Sparta'25 E4 afg
SV Venray F1 - Rhode F1 1-0
Rhode F4 - S.V. Brandevoort F6 afg
Rhode F5G - WEC F3 afg
Rhode F7G - Venhorst F3G afg
Rhode F9 - Blauw Geel F11 afg
Rhode F11G - Avanti'31 F6 afg
Rhode F12 – Schijndel F7 afg
Programma senioren zo 21-02:
Rhode 1 - Avesteyn 1 14:30u
Rhode 2 - SSS'18 2 12:00u
Rhode 3 - Boekel 3 12:00u
WEC 2 - Rhode 4 12:00u
Boerdonk 2 - Rhode 6 12:00u
Schijndel 9 - Rhode 7 10:00u
Erp 11 - Rhode 8 12:00u
Rhode 9 - DVG 7 12:00u
Rhode VR1 - Mierlo VR2 10:00u
Boekel VR2 - Rhode VR2 12:00u
Programma jeugd za 20-02:
Geldrop A1 - Rhode A1 15:00u
SPV A1 - Rhode A3 15:00u
Rhode A4 - MULO A3 14:45u
Rhode B1 - Erp B1 14:30u
MULO B2 - Rhode B2G 15:00u
Rhode B3 - Rood Wit'62 B5 13:00u
Boskant B1 - Rhode B4 14:30u
Rhode C1G - Avanti'31 C1 13:00u
Rhode C2 - Boekel C4 13:00u
Rhode C3 - ST Fiducia C1 13:15u
Boskant C1 - Rhode C4 13:00u
Erp C3 - Rhode C5 12:15u
MULO D1 - Rhode D1 12:30u
Rhode D2 - WEC D1 11:45u
Gemert D3 - Rhode D3 13:15u
Rhode D4G - Avanti'31 D2G 11:45u
Rhode D6G - SCMH D1 10:30u
DAW E1 - Rhode E1 10:00u
Schijndel E2G - Rhode E2 9:00u
Brandevoort E5 - Rhode E3 9:45u
Rhode E4 - Sparta'25 E2 10:30u
Rhode E5G - Brandevoort E7G 10:30u
Erp E3 - Rhode E6 9:15u
Rhode E7G - Blauw Geel E5 10:30u
Nijnsel/TVE E1G - Rhode E8 9:45u
Rhode E9G - ST Elsendorp E2 10:30u
Rhode E10G - VOW E2 10:30u
Rhode F1 - DVG F1 9:15u
Blauw Geel F2 - Rhode F2 10:15u
Irene F1 - Rhode F3 10:15u
Rhode F4 - Gemert F3 9:15u
Erp F2 - Rhode F6G 10:30u
Rhode F7G - Erp F4 9:15u
Blauw Geel F16M - Rhode F8G 10:15u
Nijnsel/TVE F2G - Rhode F9 9:45u
Rhode F10G - Blauw Geel F18 9:15u
Rhode F11G - DVG F5 9:15u
Boekel Sport F10 - Rhode F12 9:30u
Minies onderling aanvang 10:30u

Ollandia
Uitslagen senioren 14-02:
Schadewijk 1-Ollandia 1 3-1
Ollandia 2-DVG 4 afg
Ollandia 3-WEC 5 1-2
Nijnsel/TVE 6-Ollandia 4 4-5
Vorstenbosch VE1-Ollandia VE1 afg
Uitslagen jeugd 13-02:
Alle wedstrijden afgelast.
Programma senioren 21-02:
Ollandia 1-Festilent 1 14.30 u
Boskant 3-Ollandia 2 12.00u
Avesteyn 6-Ollandia 3 10.00u
Ollandia 4-Boskant 5 10.30u
Ollandia VE1-Avanti'31 VE1 9.30u
ASV'33 VR1-Ollandia VR1 11.00 u
Programma jeugd 20-02:
Ollandia B1-Boekel B3 14.30u
Boekel D3G-Ollandia D1G v:10.30u
Ollandia D2G-Handel D2 11.30u
Ollandia E1-Gemert E8 9.30u
Blauw Geel F15M-Ollandia F1G 9.15u
Boskant MF1-Ollandia MF1 uitgest.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren 14:02:
Boskant 1-WEC 1 1-1
Boskant 2-Bruheze 2 2-3
WEC 3-Boskant 3 afg
Boskant 4-VOW 3 5-1
Boskant 5-Blauw Geel 4 0-2
Handel 5-Boskant 6 afg
Boskant VR2-SPV VR2 0-1
Uitslagen jeugd:
Alle wedstrijden afgelast.
Programma senioren 21-02:
FC Schadewijk 1-Boskant 1 14.30u
Lierop 2-Boskant 2 11.30u
Boskant 3-Ollandia 2 12.00u
Schijndel 6-Boskant 4 10.00u
Ollandia 4-Boskant 5 10.30u
Boskant 6-FC De Rakt 6 10.00u
Boxtel VR2-Boskant VR2 12.00u
Programma jeugd 20-02:
ZSV A2–Boskant A1 15:00u.
Boskant B1–Rhode B4 14:30u
Boskant C1–Rhode C4 13:00u
Boskant D1–Erp D2 11:30u
Avanti E4–Boskant E1 9:30u
DVG F3–Boskant F1G 9:30u
Boskant F2G–SCMH F2 10:30u
Minies: Open dag gymzaal 10.00u

Waterpolo
Argo
Programma za 20-02

E1 - VZV Njord 15:15u
D1 - Aegir 16:00u
D2 - Hellas-Glana 16:45u
C1 - ZVDO'74 17:30u
B1 - Arethusa 18:15u
Heren 2 - Arethusa 19:00u
Heren 1 - HZPC 19:45u
Dames 1 - De Zuidwesthoek 20:45u

Korfbal
KV Rooi
Uitslagen senioren:

KV Rooi 1 - ODIO 1 10-11
KV Rooi 2 - Celeritas 2 25-5
KV Rooi 3 - MOSA'14 7-8
KV Rooi MW1 - Kangeroe MW1 10-5
KV Rooi MW2 - Korloo MW1 7-17
Uitslagen jeugd:
Korloo A1 - KV Rooi A1 9-14
Tovido B1 - KV Rooi B1 3-14
EDN/DSV C2 - KV Rooi C1 1-7
KV Rooi C2 - Altior C3 2-2
KV Rooi D1 - Avanti D2 1-5
KV Rooi E2 - Korloo E2 3-5
Celeritas E1 - KV Rooi E1 16-1
KV Rooi F2 - Alico F1 4-9
Programma senioren wo 17-02:
BMC MW1 - KV Rooi MW1 a. 19.30u
Programma senioren zo 21-2:
Bladella 1-KV Rooi 1 a. 13.10
Swift 3-KV Rooi 2 a. 11.35
Flash 3-KV Rooi 3 a. 12.15
Programma jeugd za 20-02:
KV Rooi A1 - JES A1 a. 15.00
KV Rooi B1 - Avanti B2 a. 14.00
Corridor B1 - KV Rooi B2 v. 11.00
KV Rooi C1 - Klimop C1 a. 13.00
Odisco C1 - KV Rooi C2 a. 16.10
Emos D1 - KV Rooi D1 v. 12.30u
Avanti E2 - KV Rooi E2 v. 08.15u
KV Rooi F1 - Korfrakkers F1 a. 10.00u
Tovido F1 - KV Rooi F2 v. 09.00u

Odisco
Uitslagen senioren:

Flash Mw1 - Odisco Mw1 6-5
NDZW 1 - Odisco 1 15-9
Uitslagen jeugd:
Odisco B1 - Dakos B2 7-1
Odisco C1 - DSV/EDN C1 1-4
Odisco D1 - Flamingo 's D2 0-9
Odisco E2 - DSV/EDN E3 4-3
Programma senioren 17-02:
Odisco Mw1 - SCMH Mw1 21.00u
Programma senioren 21-02:
Odisco 1 - Eykelkorf 1 10.00u
Programma jeugd 20-02:
Odisco B1 - Nijnsel B1 17.10u
Odisco C1 - Rooi C2 16.10u
Odisco D1 - Emos D2 11.00u
Odisco E1 - Flash E1 10.30u
Odisco E2 - Rietvogels E1 9.30u

KV Nijnsel
Uitslagen senioren:
Nijnsel 1 - BIO 1 12-13
Nijnsel 2 - Flash 3 12-7
Dakos MW1 - Nijnsel MW1 13-10
Uitslagen jeugd:
Nijnsel A1 - Korfrakkers A2 12-5
Nijnsel B1 - Corridor B1 2-4
Eendracht D1 - Nijnsel D1 4-10
Programma senioren 17-02:
Nijnsel MW1 - Corridor MW1 20.00u
Programma senioren 21-02:
Alico 1 - Nijnsel 1 11.00u
Corridor 3 - Nijnsel 2 14.5u
Programma jeugd 20:02:
Emos A2 - Nijnsel A1 15.35u
Odisco B1 - Nijnsel B1 17.10u

Bridgen
Zijtaartse Bridge Club

A-lijn: 1.Cees & Riet v.Hout 67,36%
2.Wim & Tiny v.Lieshout 60,76%
3.Bert & Diny Kanters 58,68%
B-lijn: 1.Lenie & Ria Swinkels 65,83%
2.Mies & Joke v.d.Burgt 58,50%
3.Cor & Marietje Mollen 56,00%

Beugelen
Beugelclub "De Lustige Spelers"
Uitslagen:

Helden 1 – Olland 1 5-0
Programma wo 17-02:
Olland 5 – Liempde 3 20.00u
Programma do 18-02:
Schijndel 1 – Olland 3 20.00u
Programma za 20-02:
Olland 1 – Kessel 1 20.00u
Programma ma 22-02:
Olland 4 – Loosbroek 3 20.00u
Programma di 23-02:
Olland 2 – Schijndel 1 20.00u
Loosbroek 2 – Olland 3 20.00u
Schijndel 3 – Olland 5 20.00u

Bridgen
BC Rooi750
A-lijn: 1. Willem Pieters & Lieke Pieters 61,98 2. Betsy van Kaathoven & Tiny v.d. Pasch 59,38 3. Theo Janssen & Jan Machielsen 54,69 B-lijn: 1. Maria Broeke & Lin de la Parra 62,50 2. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 56,67 3. Marijke van den Berk & Francine de Koning 55,50 C-lijn: 1. Hermien Botter & Dick Botter 67,71 2. Harrie Hol & Ad van Kaathoven 61,98 3. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 60,94
B.C. "d'n einder '05" A Lijn:1 Jo Evers & Anja Lafleur 67.71 % 2. Mari & Nellie v.d.Vleuten 56.67 % 3. Bet Foolen & Jan v.d.Velden 56.56 % B Lijn: 1. Fons & Els Raaijmaakers 59.57 % 2. Lenie Gruithuijzen & Carla v.d. Wetering 57.22 % 3. Maria Foolen & Annette Termeer 53.96 % zie ook: www.deneinder.nl
Bridgeclub De Neul A-lijn: 1. Maria Broeke en Francien de Koning 64.84 2. Wilmien van Gastel en Albert van Gastel 56.25 3. Riet van Hout en Cees van Hout 55.47 B-lijn: 1. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 58.01 2. Diny van Erp en Joke van de Laak 54.46 3. Riet van de Laar en Jeanne van de Ven 53.42 C-lijn: 1. Guus Plevier en Fried van de Laar 68.45 2. Netty van Dijck en Thea Huyberts 59.82 3. Lenie van Rooy en Marianne Timmermans 59.23
BC 't Koffertje '94 A-lijn: 1.Jan van Rooij & Piet Voss 62,08 2.Jan Machielsen & Rien Voets 61,25 3.An van Genugten & Wil van Gerwen 54,17 B-lijn: 1.Tonny van Acht & Ben van der Steen 59,03 2/3. Bep Machielsen & Heleen Voets 55,56 2/3.Rietje Donker & Nelly van Zon 55,56 C-lijn: 1.Jan Engbers & Leon Heijckmann 70,83 2.Maria Bloem & Ria Goosens 54,17 3.Wim Stierum & Wil Janse 50,69
Bridgeclub J.V.G. uitslag 10 febr. 1 Mevr. J.Hendriks- Hr.S.v.d.Kerkhof 57,29 % 2 Hrn. Van Erp 56,77 % 3 Dms. N.Lathouwers- Z Bevers 53,13 %.

Het Rooise Heidetoernooi wordt gehouden van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart en vindt dit jaar plaats bij T.V. de Kienehoef.

Voor veel tennissers een mooie gelegenheid om zich in te slaan voor het Kienehoef Open of als voorbereiding voor de voorjaarscompetitie. Dit jaar heeft de toernooicommissie weer nieuwe plannen om de avond tot een nog groter succes te maken, dus zorg dat u erbij bent! Tot dan!

Kienehoef Open Toernooi 2016
Ook dit jaar organiseert T.V. de Kienehoef het Kienehoef Open Toernooi. Een uitgelezen kans om u voor te bereiden op de voorjaarscompetitie. Het toernooi zal plaatsvinden van zaterdag 19 maart t/m zondag 27 maart. Inschrijven kan tot en met zondag 13 maart. U bent van harte welkom op ons park om onze leden aan te moedigen! Of, wil jij de kampioen worden en ben je lid? Schrijf je dan nog snel in.


Puck Sonnemans was op zondag 14 februari Speelster van de Wedstrijd. Haar ouders, broer, zus en oma kwamen kijken naar de wedstrijd. Puck mocht mee inspelen en de openingsbal uitnemen. Ze heeft naar de wedstrijd gekeken, maar deze werd helaas niet gewonnen door senioren 1. Puck, leuk dat je er was!

Limietwedstrijd voor Van Eijndhoven

Luc van Eijndhoven heeft afgelopen zondag in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion deelgenomen aan een limiet wedstrijd. Hij zwom daar de 100m rugslag in 1.12.68, 100m vrije slag in 1.02.84 en 400m vrije slag in 4.48.65.

Komend weekend staan er twee zwemwedstrijden op het programma. Vrijdagavond de LAC in het Dommelbad te Boxtel, aanvang 19.30 uur en op zaterdag en zondag de Jumbo Multi meet in zwembad De Kwel in Cuijk, aanvang zaterdag om 12.30 uur en zondag om 10.00 uur.

Open Rooise Crosslopen 2015-2016

Zondag gaat alweer de 5e en tevens laatste wedstrijd van de Open Rooise Crosslopen in park de Kienehoef van start. Deze competitie, georganiseerd door SV Fortuna`67, staat open voor zowel leden als niet-leden.

Alle wedstrijden vinden plaats op de 3e zondag van de maand. Dit loopevenement staat open voor de zeer jeugdigen en de wat oudere jeugd, die in verschillende categorieën zijn ingedeeld. Ook voor de volwassenen is de keuze in afstand afgestemd op verschillende niveaus en capaciteit en daarom geen reden om niet mee te doen. Afstanden: Junioren, geboren tussen 1997 en 2004, lopen 1.800 mtr in verschillende leeftijdscategorieën. Pupillen, geboren in 2005 of daarna, lopen 900 mtr eveneens in verschillende leeftijdscategorieën. Start voor de junioren is om 10.30 uur, de pupillen starten vanaf 10.45 uur. De volwassenen, geboren voor 1997, starten om 11.00 uur, over een afstand van 4,8 km of 8.0 km. Inschrijven tot uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de wedstrijden of via www.fortuna67.nl. Inschrijfgelden: t/m 16 jaar € 1,00 per keer of € 4,00 voor de gehele cyclus. Vanaf 17 jaar € 2,00 per keer of € 8,00 voor de gehele cyclus. Klassement: Pupillen en junioren over drie beste prestaties. Senioren, 4,8 km en 8,0 km over de 4 beste prestaties. Jeugd: Indeling in Atletiekunie pupillen- en juniorencategorieën. 4,8 km en 8 km Indeling in diverse Atletiekunie categorieën, minimaal 3 deelnemers per categorie. Na afloop wordt het eindklassement opgemaakt en worden de winnaars gehuldigd.

Wandel je fit in tien weken

Het 'Wandel je fit in tien weken' programma is voor zowel geoefenden als voor mensen die weinig conditie hebben en die willen starten met sportief wandelen.

Iedereen in de regio van Sint-Oedenrode en omstreken kan meedoen. Het doel is om onder begeleiding van twee gediplomeerde wandeltrainers, tien weken lang, elke dinsdagavond vanaf 19.00 uur, te wandelen om conditie op te bouwen. Het einddoel is om mee te wandelen met de Rooise Avondvierdaagse op 7 juni t/m 10 juni. Keuze uit de wandelroutes van 5, 10 of 15 km per avond. De kennismaking- en informatieavond is op dinsdag 22 maart om 19.30 uur in ons clubgebouw op Zwembadweg 62.Kosten: slechts 10 euro. Men krijgt voor dit bedrag tien trainingen met gediplomeerde trainers, gratis consumptie, een veiligheidshesje en een start bewijs voor de avondvierdaagse. Tevens wordt er door sponsor De Wit Schijndel op deze avond uitleg gegeven over Hi-Tec wandelschoenen en kleding. Info: George Zoontjens via geozoo@zonnet.nl of 0413-476748 0657700066. U kunt ook contact op nemen via de website www.fortuna67.nl.

KV Rooi loopt belangrijke punten mis

KV Rooi speelde op zondag 14 februari de thuiswedstrijd tegen ODIO uit Millingen aan de Rijn. Hoewel ODIO laatste op de ranglijst staat, staat zij bekend als een lastige tegenstander.

In het begin was het even zoeken naar goede aanvallen bij de meiden van Rooi. Het was dan ook ODIO die de score opende met een afstandsschot. Het volgende doelpunt viel ook aan de kant van ODIO. Rooi had hier een paar minuten daarna antwoord op door ook twee mooie kansen af te maken wat de score weer op gelijke stand bracht. Ook de drie doelpunten daarna werden gescoord door Rooi. Met een stand van 7-4 in het voordeel van Rooi werd de rust in gegaan. Het doel van Rooi voor de tweede helft was om verder uit te lopen door te blijven scoren. Echter was het ODIO die na de rust als eerste de korf wist te vinden. Rooi bleef scoren, maar ODIO wist toch dichterbij te komen waardoor het weer spannend werd. Vier minuten voor tijd was het 10-9 in het voordeel van Rooi. Dit voordeel duurde niet lang, want de gelijkmaker werd gemaakt door een afstandsschot van ODIO. Aanvallend werden nog een paar kansen gecreëerd door Rooi, maar helaas mocht dit niet meer tot een doelpunt leiden. In de laatste minuut was het ODIO die aan het langste eind trok door de 10-11 op het scorebord te zetten. Rooi blijft nu op de derde plek op de ranglijst staan, maar door het mislopen van deze punten heeft Rooi haar concurrenten gelegenheid gegeven om wel erg dichtbij te komen. Volgende week staat Bladella op het programma. Deze wedstrijd wordt om 13:10 uur gespeeld in Bladel.

Odisco geeft niet thuis tegen NDZW

Odisco speelde afgelopen zondag uit in Vlijmen tegen NDZW. De door griep geteisterde ploeg uit Olland wist dat het heel moeilijk zou gaan worden tegen de nummer 2 van de competitie. Ondanks dit alles had Odisco toch het idee dat er iets te behalen viel.

Odisco begon redelijk goed aan de wedstrijd en wist via Lisa Wouters in de eerste aanval te scoren. De felheid van NDZW was op alle fronten veel groter. Odisco kon in de 1e helft niet bijbenen en NDZW sloeg een gat sloeg naar 8-3 tot de rust. Doelpunten werden gemaakt door Meike Leenderts en Marlon van Heeswijk. In de rust werd de dames verteld dat er gecompenseerd moest worden met felheid en dat het daaraan ontbrak. Ook de tweede helft begon de uitploeg slap en het leek alsof NDZW Odisco zou gaan trakteren op een riante nederlaag.
Na vijf minuten was het al 10-3. Toen werd Odisco wakker speelde wat beter en was vooral feller, waardoor de ploeg uit Olland kon terugkomen naar 12-8. Doelpunten van Marlon van Heeswijk, twee keer Meike Leenderts, Lisa Wouters en Floor van Heeswijk. Helaas bleek dit te laat en het slotoffensief was wederom voor NDZW. Hierin wist alleen Myrthe van Heereveld nog te scoren. Ook deze wedstrijd waren er speelminuten voor twee meiden van de B1: Christy Verhagen en Evi van Galen. Ze lieten zien goed mee te kunnen draaien. Eindstand 15-9. De eerstvolgende wedstrijd is aanstaande zondag om 10.00 uur in de sporthal de Streepen tegen Eyckelkorf 1.

Sterk spelend KV Nijnsel zonder punten

KV Nijnsel 1 had afgelopen zondag de thuiswedstrijd tegen BIO 1 op het programma staan. Tijdens een eerder treffen lukte het Nijnsel niet van hen te winnen. Dit keer wist Nijnsel het tot de laatste minuut erg spannend te houden, maar het leverde helaas geen punten op voor de thuisploeg.

De ploeg uit Veldhoven begon sterk aan de wedstrijd en was de verdediging van Nijnsel meerdere malen te slim af. In korte tijd stond de teller op 3-0 in het voordeel van BIO. De thuisploeg herpakte zich en creëerde kansen in overvloed. De doelpunten van BIO en Nijnsel wisselden elkaar af. Ruststand: 5-8. In de tweede helft volgde nog drie doelpunten voor BIO. De dames van Nijnsel vochten zich terug in de wedstrijd, wat resulteerde in een reeks van zeven doelpunten aan de kant van Nijnsel. Met slechts één doelpunt verschil was de spanning terug in de wedstrijd. De thuisploeg vocht tot de laatste minuut, maar na een sterke pot moest Nijnsel de punten toch uit handen geven. Eindstand: 12-13.

32 / 32

17 februari
Dansmiddag
Odendael

Lezing IVN. Vorm, vet, vacht & veren
Handboogvereniging Nijnsel

Biergilde
Proeverij Van Ouds

18 februari
Bewust & Zo Inspiratieavond 'Zelfvertrouwen'
Kasteellaan 6R, Sint-Oedenrode

19 februari
Keeztoernooi in De Loop'r
De Loop'r

Filmtheater
Mariendael

20 februari
Aftercarnavalsparty met LIJN7
De Beurs

Leftover Live
De Ossekop

21 februari
Rikken en jokeren
De Vriendschap

OLAT wandeltocht
Borkel en Schaft

Rooise Crosslopen
Park Kienehoef

Inwijding nieuw carillon
Sint-Martinuskerk

24 februari
Dansmiddag
Odendael

IVN Nachtvlinderskijken
Parkeerplaats de Moerkuilen

25 februari
't Onderonsje
Damiaancentrum

26 februari
Krokuskaarten
De Beckart

Open Zuid Nederlandse Kampioenschappen softtipdarts
De Loop'r

27 februari
Filmdag
Mariendael

Funky Monks RedHotChiliPeppers Coverbands
D'n Dommel

25e Boeken- en Platenbeurs
Odaschool

Hollandse avond
De Beurs

Mojohand bluesband
De Ossekop

28 februari
25e Boeken- en Platenbeurs

Odaschool

2 maart
Dansmiddag
Odendael

4 maart
Keeztoernooi
De Beckart

Dressuurwedstrijd
Rooyse ruiters en ponyruiters

Halfvastenspektakel
Café Oud Rooy

5 maart
Room 6
D'n Dommel

Dansavond
Odendael

Van Gilsing live
De Ossekop

zondag 6 maart
Expositie Harry Passier en Ine Beerens
Mariendael

Kofferbakmarkt
Markt

Rikken en jokeren
Dorpsherberg

7 maart
Lezing Heem-natuurgroep
D'n Einder

9 maart
Dansmiddag
Odendael

11 maart
Pubquiz Ancora
De Loop'r

Sportgala
De Beurs

Toneelvoorstelling Klavertje Vier
De Beckart

12 maart
Toneelvoorstelling Klavertje Vier
De Beckart

Receptie Ancora
De Loop'r

De grote muziekquiz
De Vriendschap

13 maart
Mountainbike- en Wegtoertocht
Vresselsehut

16 maart
Toneelvoorstelling Klavertje Vier
De Beckart

Dansmiddag
Odendael

17 maart
Pubquiz
D'n Dommel

Bewust & Zo Inspiratieavond 'Grenzen Stellen'
Kasteellaan 6R, Sint-Oedenrode

18 maart
Toneelvoorstelling Klavertje Vier
De Beckart

Filmtheater
Mariendael

Lezing Griet Op de Beeck
De Knoptoren

Fashion and Food Flashbacks (muziekavond)
Markt

19 maart
Toneelvoorstellingen Klavertje Vier
De Beckart

Fashion and Food Dinnershow
Markt

20 maart
OLAT Wandeltocht
Bosweg 140, Oisterwijk

Speelgoed en kledingmarkt
Meerschot

Fashion and Food Family
Markt

Lenteconcert ofwel trio a capella
De Knoptoren

21 maart
Fashion and Food Dinnershow
Markt

23 maart
Dansmiddag
Odendael

25 maart
Goede vrijdag
Nederland

26 maart
Quick Back Band
Café Oud Rooy

27 maart
1e Paasdag
Nederland

28 maart
2e Paasdag
Nederland

30 maart
Dansmiddag
Odendael

31 maart
't Onderonsje
Damiaancentrum

2 april
Dansavond
Odendael

3 april
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg

4 april
Lezing Heem-natuurgroep
D'n Einder

6 april
Dansmiddag
Odendael

9 april
Laatste optreden Brabantband
De Beurs

Quiz'm
De Beckart

13 april
Dansmiddag
Odendael

15 april
Dienstenveiling
Rhode

Lezing Gustaaf Peek
De Knoptoren