DeMooiRooiKrant

26 juli 2017

DeMooiRooiKrant 26 juli 2017


De presentator fietste door het dorp en werd op deze manier vastgelegd door de cameraman.

Een filmploeg van SBS6 maakte afgelopen weekend kennis met Sint-Oedenrode. Camping de Kienehoef heeft het tv-programma 'Op de camping' weten te strikken en nam daarna contact op met Natuurlijk! Sint-Oedenrode, want dit is uiteraard een mooie kans om Rooi te promoten. Daarom zijn er afgelopen weekend opnames in het dorp geweest. Er wordt een compleet item van gemaakt en – om precies te zijn op 17 december – uitgezonden op de commerciële zender.

Uiteraard kan een programma als 'Op de camping' niet zonder camping. Daarom staat Camping de Kienehoef in een groot gedeelte van de uitzending centraal. Vrijdagmorgen was er een ideaal moment om te filmen, want het fietsevenement Rooi Fietst startte met de laatste dag en dus was er veel volk op de been. Daarna trok het camerateam richting het park, maar ook richting de Knoptoren, Kasteel Henkenshage en het historische centrum. De dorpspomp werd logischerwijs niet overgeslagen. Nu is het afwachten wat er allemaal in de eindproductie te zien zal zijn. Daar zullen we nog even op moeten wachten…

De cameraploeg rijdt achter de presentator en camping uitbater Ron van Rooij aan. Foto:

Bezorgers gezocht!

Op zoek naar een leuk (vakantie)baantje in de buitenlucht waar je ook nog een leuk zakcentje aan verdient? Dan ben je bij DeMooiRooiKrant aan het juiste adres.

Heb je interesse om bij ons te komen bezorgen? Vanaf 13 jaar ben je welkom in ons bezorg team! Geef aan wanneer je beschikbaar bent en we nemen snel contact met je op! redactie@demooirooikrant.nl of 0413-479322

Jaargang 7 • Week 30 • Woensdag 26 juli 2017

De 'heren van Kuis' in het nieuw

Willy-Ann Gerits te midden van de 'Heren van Kuis'

Ze staan er weer netjes op; 'de heren van Kuis'. Afgelopen vrijdag ontvingen ze de nieuwe bedrijfskostuums uit handen van Willy-Ann Gerits van de gelijknamige herenkledingzaak aan de Markt.

Antwan Kuis van Uitvaartverzorging A. Kuis hecht veel waarde aan de uitstraling van zijn personeel: "Ik vind het erg belangrijk dat onze dames en heren goed gekleed hun taken vervullen. Dit jaar zijn onze heren aan de beurt om in het nieuw gestoken te worden. Goed passende kostuums, mooie witte hemden en allemaal dezelfde stropdas is een vereiste. We hebben gekozen voor een mooie middengrijze kleur. Het 'zwarte' van vroeger is uit de tijd en echte gekleurde kostuums zijn voor de meeste uitvaarten niet geschikt. Ik heb onze heren aan laten kleden door Gerits Mannenmode uit Sint-Oedenrode omdat ik veel vertrouwen heb in de deskundigheid en kwaliteit die zij leveren en …. waar mogelijk proberen we het in het 'Rooise' te houden."

Maak gebruik van Persoonsberichten.nl!

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl. Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen. Is de krant al gedrukt? Geen probleem. U kunt het bericht ook alleen op de website laten plaatsen tegen een gereduceerde prijs. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden.

Nijnselnaar krijgt straf voor cokebezit

Toen de politie in oktober 2015 een gestolen auto in het vizier kreeg, kwamen ze uit bij Leon S. uit Nijnsel en zijn maat Maikel B. Ze bleken ook nog eens cocaïne in bezit te hebben.

Leon S. had bijna een ons in zijn tuin. Omdat de gestolen auto ook nog bij hem voor de deur stond, kreeg hij van de rechtbank onlangs 120 uur werkstraf en twee maanden cel. Maikel B. kreeg een maand langer, omdat hij 30 gram in bezit had. Die straf zaten beide heren in voorarrest al uit.


Het snoep is op: Z&Z Snoepshop gaat sluiten

Bert en Diny in hun kleurrijke paradijsje.

Al meer dan 66 jaar is de snoepwinkel niet meer uit het Kofferen weg te denken, maar binnenkort zal het meest kleurrijke paradijs voor jong en oud uit het straatbeeld verdwijnen. Na 46 jaar ondernemen gaan Bert en Diny van de Ven genieten van hun oude dag.

"We hebben nog geen idee hoe we dat moeten doen", lacht Diny. "De winkel is ons leven, vooral sinds de kinderen het huis uit zijn. Dit is ons dagelijks ritme en dat zijn we straks kwijt." Ontelbare dropjes, chocoladeletters, paaseieren, ijsjes en snoepzakken zijn over de toonbank gegaan en iedere dag weer verscheen er een brede lach op de snoeten van de kinderen. Snoepen is immers een feestje.

De hele nacht verbleven de toeristen buiten. Foto:

46 jaar geleden hebben Bert en Diny de snoepwinkel overgenomen, die toen nog onder de formule van Jamin draaide. In al die jaren hebben de twee ondernemers heel wat zien veranderen. "Vroeger mocht er meer dan nu", vertelt Diny. "Snoepen was toen echt een traktatie, maar nu mag de jeugd niet meer snoepen op de lagere school. Snoepen is slecht, niet goed voor de tanden, je wordt er dik van en het bevat veel te veel suiker. De maatschappij en het koopgedrag zijn veranderd. Vroeger had snoepgoed veel meer waarde dan nu. In die tijd waren de moeders thuis om voor het gezin te zorgen en een bezoekje aan onze winkel was naast een feest, ook een vast onderdeel van het boodschappen doen. Een lekkernij voor 's avonds hoorde er gewoon bij."

Ook is de concurrentie in al die jaren enorm toegenomen, want het is wel erg gemakkelijk om een grote zak snoep in het winkelwagentje van de supermarkt te gooien. "Vroeger hadden de supermarkten bijna geen snoepartikelen in de schappen liggen", vertelt Bert. "De exclusiviteit van snoep is minder geworden. Daarnaast is Rooi een hartstikke gezellig en mooi dorp. Wanneer er hier iets te doen is, komt er een berg volk op af. Als plaats trekt Rooi een enorm publiek, maar voor de detailhandel is het in het dorp wat lastiger."

"Bij de wisseling van de seizoenen gaat Bert helemaal los. Pasen is onze favoriet, dan ligt de winkel vol chocolade eieren en paashazen in alle kleuren en maten."

Hoewel het overleven van kleine ondernemingen in deze tijd wat moeilijker is dan jaren geleden, zijn Bert en Diny iedere dag weer vol passie in hun zaak te vinden. Hun liefde voor de winkel is wel degelijk af te lezen aan de zorgvuldig ingerichte etalage. "Bij de wisseling van de seizoenen gaat Bert helemaal los. Pasen is onze favoriet, dan ligt de winkel vol chocolade eieren en paashazen in alle kleuren en maten. De etalage is dan één groot kleurig Paasfestijn. Helaas gaan wij dat seizoen niet meer draaien."

Wanneer precies de knip op de deur gaat, is nog niet bekend. Er is nog genoeg lekkers te krijgen en de schappen zijn nog lang niet leeg. Maar als de bodem van de snoeppot eenmaal is bereikt, gaat de deur definitief op slot. "Het zal een ontzettend gemis zijn en we zien enorm op tegen dat moment, maar wij staan volledig achter onze beslissing. Wij krijgen een leeftijd dat de risico's op ziek zijn groter worden en we stoppen met ondernemen uit voorzorg. Want hoe moet dat nou als één van ons ziek wordt? Dan zit je met een winkel te kijken. We willen de zaak graag zelf sluiten en misschien is het dan ook wat makkelijker om er afscheid van te nemen. Wij zijn erg dankbaar voor het vertrouwen van de vele klanten en wij willen hen daarvoor ontzettend bedanken. Als de winkel zowat leeg is, dan zit het erop en gaan wij genieten van een volgend hoofdstuk."

Inburgeren bij de Gasthuishoeve

Foto:

Voor de vluchtelingen die in Nederland arriveren staat een pittige inburgeringscursus op het programma. Niet alleen de taal is een aspect wat geleerd moet worden, ook gebruiken, tradities, planten en dieren komen voorbij. Enkele vluchtelingen die hun heil een jaar geleden in Rooi gevonden hebben, haalden onlangs het eerste gedeelte van de inburgeringscursus. Ter afsluiting brachten ze bijna twee weken geleden een bezoek aan de Gasthuishoeve. Weer een extra kijkje in de Nederlandse cultuur.

De cursus werd op een leuke manier afgesloten met een workshop klompen maken (kan het nog Hollandser?), een test van plantenkennis en natuurlijk oudhollandse spelen. Alle deelnemers vonden het een zeer geslaagde dag. Vooral het lopen op klompen was een belevenis. In de mediterrane tuin kwamen sommigen ineens heel bekende planten tegen die in hun land van herkomst groeien. In gebrekkig Nederlands werd er levendig over verteld en zo leerden de aanwezige Nederlanders ook nog eens wat bij over het eten van druivenbladeren en onkruid als delicatesse.

Foto:

Samen met Stichting Vluchtelingenwerk heeft de Gasthuishoeve het idee opgepakt om een Vluchtelingenweekend te organiseren. Hier zal onder andere door Syrische mensen Syrische gerechten geserveerd worden. Ook de bediening zal volledig uit handen gegeven worden aan de nieuwe Nederlanders. Er komen diverse stands waar producten gepresenteerd worden uit landen van herkomst.


Roois gezin slaapt op straat na aardbeving

In de nacht van donderdag en vrijdag werden de Griekse plaats Kos en de Turkse badplaats Bodrum opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 6.7 op de schaal van Richter. Het Rooise gezin De Vries kreeg de schrik van hun leven. Ze verbleven op dat moment in Bodrum en wachtten tot het woensdag werd. Vandaag vliegen ze pas weer naar huis. Ze bleven lange tijd verstoken van informatie van de reisorganisatie. "We horen niets. Slecht geregeld", zegt vader Stephan de Vries.

"Het ging hier als een gek tekeer vannacht", vervolgt hij zijn verhaal op vrijdag tegenover MooiRooi.nl. "We zaten precies in het epicentrum. Het was behoorlijk paniek. De rest van de nacht hebben we buiten gezeten. Er zijn al naschokken geweest en ze verwachten nog een zware schok van ongeveer 5 op de schaal van Richter." Op de foto is te zien dat Stephan en zijn gezin buiten op straat bivakkeren, samen met andere toeristen, ook uit Nederland. In Turkije vielen zeventig gewonden. Op het eiland Kos kwamen twee mensen om en raakten een paar honderd mensen gewond.

Vanuit de zee kwam door de schok een kleine Tsunami op gang. Stephan: "De straten in Bodrum stonden allemaal blank en ook het water van het zwembad steeg meer dan een meter." Gelukkig raakte niemand van het Rooise gezin gewond. Uiteraard had het wel een flinke impact. "Maar alles komt goed", eindigt Stephan positief. Naar het schijnt verbleef ook op Kos een Roois gezin en vierde wethouder Jan Goijaarts er zijn vakantie.

Jan Klaassen behoedt vrienden voor buikkramp

Foto: Hans van den Wijngaard

Gelukkig is het allemaal maar poppenkast, maar wel een poppenkast om van te genieten. Jan Klaassen, wie kent hem niet, voorkwam zaterdagmiddag samen met Giel uit het publiek dat Jan's verjaardagsfeestje op een ramp zou uitdraaien.

Net als de afgelopen jaren is ook deze zomer elke zaterdagmiddag een poppentheatervoorstelling te zien van Luuk's poppentheater. Afgelopen zaterdag speelden Jan Klaassen, clown Jippie en wie anders dan de heks de hoofdrol. Jan vierde zijn verjaardag, maar de heks nodigde hij niet uit. "Omdat de heks vorig jaar in haar eentje de hele taart had opgegeten", legde Jan Klaassen uit aan zijn vriend clown Jippie. Dat de boze heks elk jaar een andere 'geintje' in petto heeft bleek wel. Dit keer betoverde ze de taart in een buikpijntaart. Ondanks het gejoel van de naar schatting zo'n vijftig kinderen uit het publiek lukte de betovering. Clown Jippie, die de verleiding niet kon weerstaan om toch van de taart te eten, eindigde dan ook met buikloop in het kleinste kamertje van de poppenkast.

Foto: Hans van den Wijngaard

Dankzij de tip van Giel uit het publiek, voorkwam Jan Klaassen, dat de overige feestgangers van de taart aten. Sterker Giel, adviseerde de bekendste pop van het land om de heks in het ootje te nemen. In al haar gulzigheid at de heks de hele taart op. De gevolgen die dat voor deze dame had, laten zich raden.

Over Jan Klaassen
Iedereen van ons kent de figuur Jan Klaassen en zijn vrouw Katrijn. Maar waar ligt de oorsprong van deze figuur. Is het dezelfde Jan Klaassen, die trompetter was in het leger van de Prins? Wikipedia zegt daar het volgende over:

Volgens een theorie zijn de poppenkastfiguren gebaseerd op twee inwoners van de Jordaan, Jan Klaassen en Katrijn Pieters. Zij waren in 1686 in de Nieuwe Kerk getrouwd. Catharina woonde in de Tuinstraat, Jan in de Anjeliersstraat. Zíj dronk, en híj hield niet van hard werken. Jan Klaassen begon een poppenkast en vermaakte boeren, burgers en buitenlui met de uitbeelding van zijn rumoerige huwelijksleven. Hun huwelijk kende echter zoveel wantoestanden, dat de kerkenraad van de Amsterdamse hervormde gemeente op 21 januari 1706 besloot het stel ter verantwoording te roepen, en stelde het paar onder toezicht.

Volgens een andere theorie was Jan Claesen oorspronkelijk een trompetter in het leger van Frederik Hendrik; later gaf hij samen met zijn vrouw Katrijn poppenkastvoorstellingen. Hij werd geboren rond 1634 en is begraven in Andel, daar herinnert een steen op zijn graf aan Jan Klaassen de trompetter.

Welke van de theorieën dan ook maar waar is, misschien beide wel, maakt niet zoveel uit. In elk geval leveren Jan Klaassen en Katrijn al honderden jaren kindervertier, zoals zaterdag te zien was op het Kerkplein.


'In de rij' voor openluchtshow Roois theater

Al weken liggen er mensen in tenten en slaapzakken voor cafetaria de Mèrt en het VVV. Zij liggen in de rij om kaarten te kopen voor het openluchtstuk 'Z', van 't Roois Theater. Vanaf vandaag zijn deze kaarten eindelijk te koop! Online reserveren kan ook, op www.rooistheater.com. De kaarten kosten 10 euro.

Z.
Wie is toch die fijn behaarde, mysterieuze, knappe Zorro? Waar haalt hij het lef vandaan om het op te nemen tegen de slechte legercommandant? Waarom is Sinterklaas er al in september en waarom is hij zo zat? Hoe kan het dat de kont van het paard van Zorro kan praten? Wat is Peri en waarom is iedereen daar zo lovend over? Allemaal vragen waar de bezoeker van 'Z' op 15, 16, 22 en 23 september antwoord op krijgt.

Knoptoren
Na het succes van de Gebochelde en Robin Hoed, allebei stukken die bij de Knoptoren opgevoerd zijn, speelt ook 'Z' zich weer op deze plek af. Tegen de Dommel wordt een gigantisch decor van meerdere verdiepingen gebouwd. De plek achter de Knoptoren ziet er nu nog typisch Roois uit, maar in september waant de bezoeker zich in Mexico.

Rabobankleden
Rabobankleden krijgen 2,50 euro korting, bij inlevering van de kortingsbon uit magazine Dichterbij, van afgelopen juni. De aanbieding geldt voor maximaal twee personen per bon. Rabobankleden kunnen ook reserveren, de korting wordt bij de kassa op de speeldagen zelf verrekend.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Het Internetcafé is op zoek naar vrijwilligers
Het Internetcafé is op zoek naar enthousiaste en deskundige vrijwilligers die hun team kunnen komen versterken. Het doel van het Internetcafé is om ouderen kennis te laten maken met de nieuwe digitale mogelijkheden. Houdt u van computeren en zou u dit graag willen overbrengen aan anderen, neem dan contact met ons op! Werktijden zijn in overleg, het Internetcafé is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van: 9.30 - 10.30 uur en 11.00 - 12.00 uur en op donderdagavond van 19.00 - 20.00 uur en 20.15 - 21.15 uur. (vacaturenummer 10776)

Individuele begeleiding bewoners Odendael
Odendael is op zoek naar vrijwilligers die bij bewoners van Odendael individuele vragen willen invullen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over samen wandelen, eropuit met de duofiets of samen even winkelen in het centrum of gewoon een praatje komen maken. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 18153)

Gastheer/gastvrouw bij het Damiaancentrum
Vind je het leuk om mensen te begeleiden die deelnemen aan allerlei activiteiten op het Damiaancentrum? Dan is deze vacature iets voor u! Taken van de gastheer/vrouw zijn het ontvangen van de gasten, het verzorgen van koffie/thee en gezellig een praatje maken met de gasten. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 18779)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Oogstfeest op Hoeve Strobol: een proeverij voor jong en oud

Zondag 6 augustus van 11.00 tot 17.00 uur kunnen jong en oud nog beleven hoe vroeger het boerenleven in de oogsttijd was. Niet voor niets heet augustus vanouds de 'oogstmaand'. Dat boerenleven was best gemoedelijk zo is (ook letterlijk) te proeven op "Hoeve Strobol". Voor de tiende keer is dit jaarlijkse oogstfeest aan de Strobolse Heidesteeg 10 te Nijnsel.

Na een groot succes van 2016 begint het oogstfeest weer met een H. Mis in de open lucht met als voorganger pastoor Vincent Blom van de Heilige Odaparochie. Hoeve Strobol organiseert dit samen met de ZLTO. De Gildes uit Sint-Oedenrode en Son en Breugel staan weer garant voor een prachtige opening van het oogstfeest. Voor ieder die de mis bezoekt zijn er twee gratis consumpties beschikbaar. De mis begint om 10.00 uur.

Na afloop kunnen de bezoekers zien hoe enthousiaste boeren, bakkers en auteurs het hardwerkende boerenbestaan en het vernuftig inzicht van de boeren in beeld brengen. Ze maaien met de zigt het koren. Voor het grote en 'snelle' werk wordt de nostalgische vleugelmaaier Lanz-Weri uit 1923 ingezet. Deze maaier wordt voortgetrokken door een Case uit 1929. Het paard van Toon Krol loopt zijn rondjes in de dorsmanege die de Lanz langdorser aandrijft. Veel dorskasten werden later gesloopt en zelfs opgestookt om plaats te maken voor het modernere mechanisch materiaal. Maar dorsclub De Stofvreters uit Bernheze bewaart met veel zorg de dorskasten en laat ook zien, waarvoor ze gemaakt waren: 'zingend' het graan dorsen voor het dagelijks brood. Na het dorsen is het de beurt aan de bakker. Hij bakt het dagelijks brood geheel volgens het oude ambacht in de echte houtoven. Zijn speciale lekkernijen uit de oven zijn natuurlijk te koop. Dat het boerenleven vol zat met tradities en gebruiken laat toneelgroep Klavertje Vier treffend zien: de pastoor die zijn werkzame parochianen 'ondersteunt', de zigeunerin en de landloper, die een graantje mee willen pikken. Herkenbare figuren die bij de bezoekers op de lachspieren werken en ongetwijfeld bij hen de reactie 'witte nog' zullen ontlokken.
Extra service van Hoeve Strobol: ben je minder mobiel en je wil graag naar het oogstfeest en of de openluchtviering? Maak dan gratis gebruik van de EROPUIT-bus. Meld je aan bij het volgende telefoonnummer: 073-5441400


Wie zet nog meer zijn handtekening?

Foto: Bas van Turnhout

Mijn nichtje Esmeralda is niet moeders mooiste. Als de clown Bassie bij Patty Brard een meisje had verwekt, dan zou ze op haar lijken. Op het strand kleden mannen haar in gedachte weer aan. Ze danst tegenwoordig in een Eindhovense nachtclub, altijd tegen sluitingstijd, om de tent snel leeg te krijgen.

Voor een pedicuur moet ze naar de garage. Moet ik nog meer zeggen? Nee, ze is gewoon lelijk, en dat was ze al bij haar geboorte. Er werd toen gevochten wie tegen haar billen mocht slaan. Ze is thuis geboren, maar toen haar ouders haar zagen, zijn ze toch maar even naar het ziekenhuis gegaan. Er was niets meer aan te doen. Ze was gezond. Mijn zwager, de vader van Esmeralda, kreeg later nog wel een excuusbrief van Durex.

Helaas gaat het verhaal hier verder, want nou komt-ie: Esmeralda doet dit jaar mee met de Miss Slabroek Verkiezing. Komende zondag is het zover. Waarom ze mee doet, weet ik niet precies. Het is alsof de Rooms Katholieke Sportvereniging Rhode zich inschrijft voor de Champions League. Of dat die reuzenklomp op het Dommelplantsoen aan het Rijksmuseum te koop wordt aangeboden, in ruil voor de Nachtwacht. Toen bekend werd dat mijn nicht zich had ingeschreven, is hier vanzelfsprekend een handtekeningenactie gestart en welgeteld 15 duizend mensen hebben meteen gereageerd. Ze waren stuk voor stuk faliekant tegen deelname van Esmeralda. Dus succes uitgesloten, zou je zeggen, ware het niet dat ik toevallig voorzitter ben van de jury van de Slabroekse Miss Verkiezing 2017. En ik ken haar vader goed en …nou ja, je snapt het. Van de week waren mijn zwager en zijn vrouw toevallig 50 jaar getrouwd en toen heb ik op hun feest, waar ik toevallig ook even was, in alle vertrouwelijkheid tegen hen gezegd dat ze er op kunnen rekenen dat hun dochter niet alleen mee mag doen, maar dat ze, wat mij betreft, ook zeker de eerste prijs in de wacht zal slepen, wat de rest van de jury er ook van vindt. We zullen de diameter van de sjerp en de kroon wat moeten vergroten, maar mijn support heeft ze. Wedden dat ze gaat winnen!


IVN Biowalking: wandelend spreekuur een succes

Biowalking, een activiteit van IVN Rooi, is een succes. In de afgelopen maanden wandelde een groep mensen met een chronische ziekte onder begeleiding van een zorgverlener en een IVN-gids in de mooie natuur van Rooi. Zowel de deelnemers als de zorgverleners en IVN-gidsen zijn erg enthousiast over de Biowalks. Daarom start er in september een nieuwe serie.

Biowalking is een gezonde en leuke activiteit in de natuur. Al wandelend kunnen deelnemers aan de zorgverlener vragen stellen over voeding, beweging en medicijngebruik. Eigenlijk zijn de Biowalks een laagdrempelig spreekuur in de natuur! Een wandelaar verwoordt het zo: "in gesprek met de zorgverlener krijg ik bevestiging dat ik goed bezig ben." Onderweg vertelt de IVN-gids over wat er groeit, bloeit en fluit. "Voortaan kijk ik veel oplettender naar de vogels in mijn tuin" merkt een deelnemer op.

Wie mee wil doen schrijft zich in voor een serie van 4 wandelingen. Die zijn op vrijdagochtend een keer per maand. Na een half uur flink doorwandelen en een korte pauze duurt de wandeling nog een uur. Hierna praten de deelnemers nog gezellig na, onder het genot van een kop koffie of thee. De zorgverlener geeft nog wat meer informatie en tips over leefstijl. De ene keer loopt een praktijkondersteuner mee, en dan weer een diëtiste, apotheker of fysiotherapeut.

Op vrijdag 8 september om 10.00 uur start de eerste wandeling vanuit Odendael en duurt tot 12.00 uur.

Meedoen?
Mensen uit Sint-Oedenrode met de chronische ziektes COPD, diabetes type 2 en risico op hart- en vaatziekten zijn welkom. Er zijn kosten aan verbonden. Aanmelden kan op www.ivnrooi.nl. Daar is ook meer informatie over data en startlocaties te vinden. Voor vragen kunt u een mail sturen naar biowalking.ivnrooi@gmail.com of contact opnemen met coördinator Connie Smits, 06-12221458.


Tattoo met een verhaal

Foto:

Vroeger was het een taboe, maar steeds meer mensen hebben een tattoo. Achter iedere tattoo zit een verhaal en daar zijn we naar op zoek. In de eerste aflevering de 26-jarige Vanja uit Sint-Oedenrode.

"Ik ben Vanja, ik ben 26 jaar en woon momenteel in Eindhoven. Ik heb Communicatie – International, Event, Music & Entertainment studies gestudeerd en heb sinds december mijn bachelor of Arts in de pocket. Vier jaar lang ben ik werkzaam als Grafisch Vormgever (zzp'er) en daarnaast ben ik zoekende naar een baan in de evenementensector. Ik ben geboren in Bosnië & Herzegovina, op mijn achtste zijn wij gevlucht naar Nederland en ben ik opgegroeid in Rooi, waardoor ik een rasechte Brabander ben geworden (haha).

Human Rights Tattoo is een organisatie uit Tilburg die als doel heeft de complete verklaring van de mensenrechten (bestaande uit 6773 letters) op 6773 mensen te tatoeëren. Iedereen die zich aanmeldt, en het geluk heeft aan de beurt te komen, krijgt een letter. De organisatie reist de hele wereld af om mensen van zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten/culturen bij elkaar te brengen door middel van een tatoeage in de vorm van een letter. De grootte van de tattoo staat vast en is voor iedereen hetzelfde. Deze letters vormen samen de verklaring van de mensenrechten. Een jaartje of drie geleden raakte ik bekend met Human Rights Tattoo en wilde hier graag een onderdeel van zijn. Ik ben ze gaan volgen en vorig jaar op het Zwarte Cross festival is het mij eindelijk gelukt om een tattoo te bemachtigen. Deze tattoo betekent veel voor mij en ik ben trots om onderdeel te zijn van een bijzonder project als deze. Het is een soort van handtekening die je zet onder de verklaring van de mensenrechten, maar nu is een deel van dat document ondertekend op mijn huid, voor altijd.

P (staat voor Practice) uit artikel 18 van ''The Universal Declaration of Human Rights''.

Heb jij een tattoo met een verhaal en wil je daar over vertellen? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl


Prins Frits welkom op De Kamille

Prins Frits kreeg natuurlijk een warm onthaal. Foto:

Op het moment dat in Rio de Janeiro het Zomercarnaval losbarstte, belde Prins Frits Pap dun Urste en zijn vrouw Suzan aan bij wooninitiatief Kamille. Ze werden van harte welkom geheten door de bewoners en door Jan van den Tillaar in het bijzonder! "Jan Til" had voor de gelegenheid zelfs zijn Prinsenpak aangetrokken.

Voor de carnaval had Prins Frits dun Urste het wooninitiatief ook al een bezoek gebracht. Toen vertelde hij de bewoners dat de meeropbrengst van de collecte van de carnavalsmis geschonken zou worden aan "De Kamille." Vandaar dat de bewoners niet konden wachten om te horen hoeveel centen dat opgebracht zou hebben. Prins Frits overhandigde Jan de cheque met daarop het bedrag van €380,50! Een waanzinnig gejuich en korte polonaise werd door de bewoners ingezet. Daarna was er tijd voor een 'lekker bekske koffie' en werd er nog gezellig nagebuurt. Conclusie was dat met zo'n mooi bericht elke prins welkom is op De Kamille!


Zevensprong 2017 opnieuw een groot succes

Afgelopen vrijdag werd de Zevensprong 2017 met zeepbellen en confetti afgesloten. De week waarin het thema "Superhelden in actie!" centraal stond, is uitstekend verlopen. Het was een superleuke week met vele blije en vermoeide snoetjes.

Tijdens de opening op dinsdag maakten de kinderen kennis met Superman, Buzz Lightyear en Wonderwoman. Zij waren op weg naar een superheldenbijeenkomst.

Na de opening zijn de kinderen in groepjes met namen als Batmans, Spidermans en Zorro's begonnen aan een leuk sport- en knutselcircuit. Aan het einde van de middag werd Wonderwoman ontvoerd door Vladimir de Verschrikkelijke. Hierdoor moesten de kinderen op woensdag aan de slag met een superheldentraining, zodat zij haar weer zouden kunnen redden. De training bestond uit een spellencircuit in het park en super zeskamp. Er werd flink geklommen, geklauterd en gesprongen tijdens de zeskamp op spectaculaire springkussens. In park de Kienehoef stonden spellen in het superheldenthema klaar.

Donderdag was de dag van het uitstapje. 's Ochtends ruim voor half negen stonden de eerste kinderen al klaar om met de bus op stap te gaan. Voor veel kinderen (en ouders) is dit een spannende dag, want voor velen is het de eerste keer dat ze zonder ouders op pad gaan. Om 9 uur vertrokken er vier bussen naar… ja, dat was een verrassing. Na een busrit van ruim een uur was de bestemming Peewee in Posterholt bereikt. Hier hebben de kinderen zich zowel buiten als binnen prima vermaakt.

De volgende dag, vrijdag, waren de kinderen te gast Marëndael. In de ochtend stond er een vossenjacht op het programma. De kinderen gingen op zoek naar de superheld-vossen die in het centrum verstopt zaten.

Tijdens de vossenjacht kregen de kinderen een ijsje van Albert Heijn, en van Emté wat te drinken.

Nadat tussen de middag eindelijk duidelijk werd wat Vladimir de Verschrikkelijke met Wonderwoman van plan was, werd hij snel gevangen genomen, en werd Wonderwoman bevrijd. Inmiddels was het hoog tijd voor een super-reuzebingo. De hoofdprijs van deze bingo werd gewonnen door Mats Neggers. Hij won een rondvlucht in een ultralight vliegtuig.

Nadat iedereen een leuke prijs had uitgezocht, werden alle leiding, de kerngroep, EHBO, helpende handen en sponsorcommissie bedankt. Ook werden er 5 jubilarissen in het zonnetje gezet. En werd er afscheid genomen van Gerry van Hastenberg. Zij is 13 jaar vrijwilliger geweest, waarvan 11 jaar als kerngroeplid. Zij werd als dank voor haar inzet tot erelid benoemd.

Na de prijsuitreiking was het toch echt tijd om naar buiten te gaan. Daar werden de kinderen opgewacht door hun ouders en andere belangstellenden. Na een afsluiting met veel bellenblaas en confetti gingen ze allemaal moe maar voldaan naar huis.

De organisatie kijkt terug op een perfecte week!

De kerngroep wil alle vrijwilligers bedanken voor hun geweldige inzet. Ook de vele sponsoren die deze week mogelijk hebben gemaakt, ontzettend bedankt! Op de website www.zeven-sprong.nl en Facebookpagina "Stichtingdezevensprong" zijn vele foto's te vinden. Ook staan daar foto's van de gevonden voorwerpen.


Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 9 augustus doen we verslag van deze onderwerpen: Rooi Fietst fietsvierdaagse, Van Alles Wa, tomaten van Jolanda Eijkemans, Visueel gehandicapten tandemtocht, Vakantieweek De Zevensprong, Wandelvierdaagse van Nijmegen.

Zomerspecial: Bankgeheimen onthuld
In Sint-Oedenrode zijn 7 toponiemenbanken geplaatst. Elke bank heeft een naam die verwijst naar een gebeurtenis of speciale plaats uit het verleden. In 7 films, elke dag een nieuwe aflevering, worden de achtergronden van die namen op beeldende wijze onthuld. Vanaf 20 juli bij TV Meierij.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193

Voorkom een domper bij thuiskomst

Foto:

Ruim tien miljoen Nederlanders vertrekken deze zomer naar hun vakantiebestemming. Tijd om uit te rusten en om je weer even op te laden. Dat hele vakantie-effect is in één klap weg als bij thuiskomst blijkt dat inbrekers tijdens je afwezigheid hun slag hebben geslagen. Sta daarom vooraf even stil bij wat u kunt doen om écht een zorgeloze tijd tegemoet te gaan. En doe dit niet last-minute.

Wie aan vakantie denkt, denkt ongetwijfeld aan ontspanning en genieten. Het is een periode waar u vast al maanden van tevoren halsreikend naar uitkijkt. Toch zullen er maar weinig vakantiegangers op de dag van vertrek fluitend de deur achter zich dichttrekken. Waar liggen de paspoorten ook alweer? Wat! Staan er nu al files! Zitten alle ramen eigenlijk wel goed dicht? Vakantiestress is misschien een onvermijdelijk fenomeen. Maar een goede voorbereiding kan veel spanning bij vertrek en – minstens zo belangrijk – een domper bij thuiskomst voorkomen.

Lijstje
Een lijstje maken is een handige manier om te zorgen dat je niets vergeet. Naast zaken als de verzekering en informatie voor thuisblijvers, mag inbraakpreventie hierop niet ontbreken. Controleer ruim voor vertrek of uw huis ook 'vakantieklaar' is. "Gelukkig controleren de meeste mensen, voordat ze op vakantie gaan, nog eens extra of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten", zegt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). "Om een inbraak te voorkomen, is het daarnaast ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de woning een bewoonde indruk maakt.

Een beetje rommel in huis is beter dan een woning waar alles strak aan kant is. Dat is met alle vakantiestress alvast een zorg minder", lacht Tieman. "Een kopje op tafel, een paar magazines op de bank, wat speelgoed op de vloer. "Ze zijn zeker toch niet op vakantie!", is de reactie waar je op hoopt als iemand naar binnen kijkt. Een tijdschakelaar op de lamp zorgt ervoor dat het 's avonds ook lijkt alsof er iemand thuis is.

Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of de buren ze water willen geven. Daarnaast kunt u hen bijvoorbeeld vragen om hun auto op uw inrit te parkeren. Veel mensen vragen de buren al om de post van de mat te halen. "Maar wijs hen er dan ook op om deze uit het zicht neer te leggen", adviseert Tieman. "Een grote stapel post op tafel laat weinig te raden over. Spreek met uw buren af dat zij bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie 's nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen."

Uit het zicht
"Veilig wonen is vaak een kwestie van bewust wonen", vervolgt Tieman. Het loont om zelf uw woning eens door te lopen alsof u een inbreker bent. Waar zou uw oog op vallen? Het antieke zilver, de computer met groot beeldscherm, een waardevol schilderij? Kijk voordat u op vakantie vertrekt wat er uit het zicht geplaatst kan worden. Kleinere zaken kunt u in een goed verankerde kluis opbergen of overweeg om voor deze periode een kluis buitenshuis te huren voor uw waardevolle bezittingen."

Ook wie niet op vakantie gaat, of alweer terug is van zijn reis, doet er goed aan in deze periode alert te blijven op inbrekers en insluipers. Gelegenheid maakt de volgens Tieman de dief. "Een dagje weg, biedt kwaadwillenden meer dan genoeg gelegenheid. Het helpt als ook dan de achterpoort netjes op slot zit, het bovenraampje afgesloten is en de laptop uit het zicht is opgeborgen. Zorg dat dergelijke eenvoudige maatregelen een vast onderdeel van uw dagelijkse routine worden. Dat scheelt - niet alleen in de vakantieperioden, maar ook de rest van het jaar - een hoop stress."

Meer informatie
Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u op vakantie gaat op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: https://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/wat-kan-ik-zelf-doen/alert-in-zomer-en-winterperiode/. Naast deze maatregelen is het natuurlijk wel belangrijk dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen helpt u hierbij.

Wat bloeit er in onze bermen

Er wordt door Gemeenten veel aan bermbeheer gedaan om het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk te maken. Zo ook in Sint- Oedenrode. Als wij door ons Dommelpark lopen bespeuren we een groot aantal soorten bloemplanten welke destijds via `plan Dotterbloem` zijn ingezaaid en zichzelf in de loop der jaren hebben gehandhaafd. Onze gids Theo Gottenbos doet verslag.

Wilde Cichorei ( Cichorium intybus ) Een bijzonder mooie uitgezaaide bloemsoort die veelvuldig voorkomt aan de rand van de bermen van ons Dommelpark. De naam Cichórium is afgeleid van de Griekse woorden kio: ik ga en chorion: veld en wil zeggen dat zij niet groeit op akker of het veld maar aan de rand ervan. Het is dus zinvol daar waar mogelijk is geen bemaaiing in de zomermaanden toe te passen.

Deze Cichorei behoort tot de Composieten- familie. Zij kan tot 140 cm. hoog worden, is overblijvend waarbij de winterknoppen op of iets onder de grond aanwezig zijn. De plant bevat een penwortel. De stengels zijn vertakt en meestal ruw behaard, bevatten melksap en dragen maar weinig bladeren. De bloemen zijn tweeslachtig ( een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen) en lichtblauw van kleur. Bloeitijd: juli t/m oktober. De zaden zijn tweezaad- lobbig, bruin van kleur en kantig. Onze bekende witlofgroente is een veredelde vorm van Cichorei.

Oude benamingen zijn Bittere pee of Bitterpeen, verwijzend naar de bittere smaak van de penwortel en werd voorheen als varkensvoer gebruikt. Tevens werd de wortel in de volksgeneeskunde als maagmiddel aangewend om de spijsvertering te activeren. Het sap werd aangewend bij lever- en miltkwalen. Vooral onze houtduif veroorzaakt schade aan de Cichorei door het aanpikken van de bladeren of het groeipunt. Hierdoor blijft de ontwikkeling van de plant achter..

Ik ben het er helemaal niet mee eens...

…dat is hetgeen dat ik wel eens hoor n.a.v. van mijn Rois Praotje. Dat vind ik prima, leuk zelfs, want dan weet ik dat het in ieder geval gelezen wordt. Dat sommige mensen soms zelfs boos worden over hetgeen wat ik schrijf zegt meer over die mensen dan over mij. Besef altijd dat het maar een mening of een visie is van één persoon. Niets meer en niets minder.

Soms zijn Rooienaren het wel eens met hetgeen dat ik verkondig, ook prima. Soms wordt het als provocerend ervaren. Soms vinden mensen het humoristisch, boeiend, saai, slecht, keigoed, teleurstellend, niks aan, leuk en ga zo maar verder.

Ook hoorde ik eens: "daar heeft hij toch helemaal geen verstand van.." Dat zijn meestal de leukste reacties. Je maakt blijkbaar emoties los. Goed dat mensen dat uiten en niet opkroppen. Dat is immers niet goed voor het hart. Steeds is er een teken dat het in ieder geval gelezen wordt . Ik doe het nu al zo'n acht jaar en vind het nog altijd leuk om te doen.

Kijk, een column is niks meer dan een stukje in de krant op gezette tijden waarin de schrijver zijn mening geeft over een, als het kan, actueel onderwerp. Vaak is het een mooie aanzet tot een discussie.

De mensen van DeMooiRooiKrant vinden het in ieder geval leuk genoeg om er voorlopig mee door te gaan en dat zal ik ook zeker doen. Tot slot ter overweging: 't nadeel van gin mening hebbe hè ok 'n vurdeel: ge hoeft oew mening noit te verandere.


Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda

Foto: Jos van Nunen

Eén op de vijf kinderen in Nederland speelt minder vaak buiten dan ze willen. Daar is wat aan te doen door de gemeente. Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen daarom een oproep aan alle lokale politieke partijen. Zij doen dit in een brief en via de website buitenspelen2018.nl. Zij richten zich daarmee tot alle partijen, die hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 maken: "Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda."

De kracht van buitenspelen
Een kindvriendelijke buitenruimte waar kinderen leuk kunnen spelen is belangrijk voor alle inwoners van de gemeente. Het draagt er aan bij dat kinderen spelenderwijs gezond kunnen ontwikkelen. Ruimte voor spelen en sporten vergroot de leefbaarheid van een buurt. En het bevordert integratie, sociale cohesie en veiligheid. De speelplekken bieden kansen om via burgerparticipatie mensen te betrekken bij hun omgeving.

Plaats buiten spelen op de agenda
Jantje Beton en de Branchevereniging spelen roepen lokale partijen op in te zetten op een kindvriendelijke gemeente met een leefbare omgeving. Plaats buitenspelen hoog op de agenda met de volgende punten:

1. In onze gemeente maken we ruimte voor buitenspelen, 2. Wij betrekken kinderen bij buitenspelen, 3. Onze gemeente stimuleert activiteiten om kinderen naar buiten te halen. Gemeenten kunnen faciliteren dat buitenspelen vanzelfsprekend wordt. Zo stimuleren ze ontmoeting en beweging voor jong en oud. En verder is buitenspelen gewoon leuk en maakt het kinderen blij!

Ondersteun deze oproep op buitenspelen2018.nl
Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen ook een oproep aan organisaties die de kracht van buitenspelen onderschrijven. Zij kunnen de oproep aan de gemeenten steunen, via de website buitenspelen2018.nl. Onderaan de website kunnen zij hun naam invullen. Alle namen komen op de website te staan.


"In dit straatje wordt lief en leed gedeeld"

Het Kerkstraatje is een iconisch plekje in Sint-Oedenrode. Een betoverend steegje dat de historie van Rooi met een beetje fantasie blootlegt. Maria Sterks streek er vijftig jaar geleden neer vanuit Den Dungen. Ze werd er samen met Gerard Kluijtmans ondernemer (Slagerij Kluijtmans) en is sindsdien erg begaan met het wel en wee van de plek. Zitting in de besturen van het Centrummanagement en Stichting Paulusgasthuisjes is voor haar dan ook niet meer dan logisch.

Door: Jeroen van de Sande

Ik tref Maria in de slagerij in haar kenmerkende schort, met haar opgestoken haren. Ze hoeft niet per se meer te werken, maar ze doet het toch. Het is voor haar een liefhebberij. Als ik rondkijk merk ik dat er veel veranderd is door de jaren heen, maar ook weer niet. Vooral het terrein achter de slagerij is nog vrijwel hetzelfde. Maria beaamt het, maar als ze vertelt wat ze zag toen ze hier kwam, hoor ik dat vooral het ondernemerslandschap uitgebreider was. "Ik zie het Brabants Eethuis nog voor me, met de friettent van Géraar en Lies Gloudemans. Daar kon je Stella Artois drinken", weet Maria nog. "Naast ons huisde familie Van der Kaaij. Jo was schilder en koster en Zus verkocht Delfsblauw. Vader Van der Kaaij kweekte vogels, samen met pastoor Schoofs. Het is eigenlijk jammer dat het pand nu alweer een paar jaar leeg staat." We schakelen van de historie even over naar het Kerkstraatje en de Borchgrave vandaag de dag. Maria: "Het is gewoon zonde dat er zoveel leegstand is. Uiteindelijk is het plan veel te laat gebouwd. Als ze tien á vijftien jaar eerder waren geweest hadden de winkels vrijwel zeker vol gezeten. Maar ja, daar is nu niets meer aan te doen."
Een sprong terug in het verleden doet de problemen van vandaag de dag weer vergeten. We mijmeren verder en Maria ziet het Kerkstraatje van toen weer voor zich. Ze vertelt over familie Lavrijssen, over de timmerwinkel en Kees de Leeuw. Ze schetst de dierenwinkel van familie J. Kuis met schoondochter Ger achter de toonbank, maar ook de begrafenisonderneming van Jan en Piet Kuis. De families Willems, Van den Oever, Evers en Genugten passeren de revue. Mij zeggen ze niets of weinig, maar Maria wekt ze weer tot leven.
"Louis Keetels had er zijn 'Kroon' kruidenierswinkel. Dat werd later een Chinees en weer later een café van familie Kremers. Joop en Ans Hastenberg maakten er daarna het succesvolle café 't Straotje van. Met hen had ik vrij veel contact door de jaren heen", vertelt Maria. In de Paulusgasthuisjes woonden in die tijd nog Ant Bijsterveld en juffrouw Van den Brand. Tegenwoordig houdt het VVV zich er schuil en is er een mutsenmuseum. In een totaal opgeknapt pand. "Ze hebben het prachtig opgeknapt. Niets is vergeten! Daar ben ik erg blij mee. De Paulusgasthuisjes zijn een echt visitekaartje voor Rooi. Samen met onze winkel een baken in deze straat."

'Wat is nou typisch het Kerkstraatje?' vraag ik aan Maria. "Het is het middelpunt van Rooi. Lief en leed wordt hier gedeeld. Rouwstoeten komen hier voorbij, maar ook bruidsparen, winkelend publiek, uitgaande jeugd. Het is hier heel levendig." Met een schuin oog kijkt Maria naar de winkel. Ze moet bijspringen. Na veertig jaar is ze nog even gretig om 'haar' klanten te helpen. Ik bedank haar voor het interview, maar vooral voor de sprong terug in de tijd. Ik zag het allemaal voor me.


Stadsrechten dankzij Hertog Hendrik

"Hendrik, door Gods genade hertog van Lotharingen, groet allen die deze brief zullen lezen. Wij maken aan iedereen bekend dat wij aan onze geliefde mensen die in Rode wonen of er willen gaan wonen, dezelfde vrijheid schenken die wij aan onze burgers in Den Bosch hebben geschonken…" Zo begon de brief van Hertog Hendrik aan de inwoners van Sint-Oedenrode. Dankzij deze brief werd Sint-Oedenrode een stad. Hoe zat dat?

Vrijheidsrechten
Sint-Oedenrode kreeg van Hertog Hendrik I van Brabant speciale rechten. Net als de stad Den Bosch. Je noemt deze rechten 'vrijheidsrechten' of stadsrechten. De inwoners van Sint-Oedenrode werden daardoor vrije burgers of 'poorters'. Ze kregen een schepenbank (= dorpsbestuur) met eigen wetten en regels. En ze mochten markten houden op een marktveld. Ook hadden de inwoners van Sint-Oedenrode het recht om zichzelf te verdedigen: ze mochten stadsmuren bouwen en grachten graven. De burgers kregen een eigen vrijheids- of stadszegel waarmee ze brieven konden ondertekenen.

Fijn om te wonen
Het was fijn om in een plaats met vrijheidsrechten te wonen. Door de markten was er veel handel. Mensen uit de Meierij kwamen speciaal naar Sint-Oedenrode om spullen te kopen of verkopen. Ambachtslieden en handelaren woonden graag in de buurt van De Plaets. Dat was het marktveld. Door de handel kon je geld verdienen en een goed leven opbouwen. Belangrijke burgers bouwden mooie huizen rond het marktveld.

Waarom gaf Hertog Hendrik stadsrechten?
De hertog van Brabant deelde niet zomaar vrijheidsrechten uit. De hertog wilde zijn macht vergroten. Hij was pas sinds 1231 de baas in Sint-Oedenrode. Hij had Sint-Oedenrode, Erp, Schijndel en Veghel van de graaf van Gelre gekocht. De graaf van Gelre had nog veel invloed. Om zelf meer macht te krijgen, gaf de hertog de inwoners van Sint-Oedenrode vrijheidsrechten. Zo waren ze tevreden en kozen ze partij voor de hertog.

De grenzen van de vrijheid
Alleen de mensen die binnen de grenzen van de vrijheid woonden, waren burgers. Maar waar lagen die grenzen? Hertog Jan III van Brabant liet ze in 1340 opschrijven. Daarvoor gebruikte hij opvallende grenspunten. Een eikenboom met de naam 'De Kruiseik', het hek 'de Aude Ameijde' waarmee je de weg kon afsluiten of een houten brugje over de Dommel met de naam 'de Hoge Vonder'.

De rechten gelden voor heel Sint-Oedenrode
In 1404 besloot hertogin Johanna van Brabant dat de vrijheidsrechten voor alle inwoners van Sint-Oedenrode waren. Niet alleen voor de mensen in het dorp, maar ook voor de mensen van Nijnsel, Olland en Boskant. Als je binnen de grenzen van de gemeint van Sint-Oedenrode woonde, werd je inwoner van 'de Vrijheid'. Het dorp werd vanaf toen 'Oude Vrijheid' genoemd. Bron: Regiocanons.nl


Nieuwe zomerserie: Natuurgebieden Deel 1: Dommelvallei: de stilste plek van Rooi

Foto: Henri van Weert Foto: Henri van Weert

De politiek is met reces, veel activiteiten worden doorgeschoven naar september, dus voor DeMooiRooiKrant is het weer tijd voor ons jaarlijkse zomerthema. Na enkele jaren bij de campingtoer alle Rooise campings meermalen te hebben afgestruind, en vorig jaar vrijwel alle B&B's te hebben bezocht, vonden we het tijd voor iets nieuws. De schijnwerper viel dit keer op de (gecultiveerde) natuurgebieden die Rooi rijk is. Zeker als je de kleinere meetelt zijn er dat best veel, dus we kunnen weer vooruit! Onze INN-gids deze keer: Henri van Weert. De aftrap van onze serie:

Dommelvallei: de stilste plek van Rooi
De Karthuizerweg. Fietsende of wandelende natuurliefhebbers uit Rooi kennen hem gegarandeerd, als kortste en volgens velen mooiste verbinding tussen Olland en Liempde. Met halverwege de Dommelbrug, waarop je bijna stil moét staan om even te genieten van de natuur. Als niet Liempde maar de natuur je einddoel is, kun je misschien nóg beter honderd meter na de start links aanhouden, het Morgenstraatje in. Je komt dan bij "een cultuurlandschap met veel natuurwaarden" aldus onze gids.

Fauna
Na nog geen honderd meter wordt hij teruggeroepen door een bekende, een vrouw die haar honden uitlaat. Ze heeft een vreemde vogel gezien, met veel wit in de veren, ze dacht een uil, net voorbij de splitsing langs de Karthuizerweg. We kunnen hem niet meer spotten, wel de steenuilenkast waar hij waarschijnlijk woont. Terug naar het Morgenstraatje, weer zo'n honderd meter verderop, zit een torenvalk roerloos bovenop een lange houten staak, met haviksogen zijn jachtterrein te bespieden.
Toevallige ontmoetingen, maar op deze stek is dat toeval wél dichtbij. "Het zit hier vol met zulke pareltjes" verzekert onze gids. En hij krijgt gelijk. We passeren het bruggetje over de Ollandse Waterloop en stallen onze fietsen even verderop, bij de kano-aanlegplaats aan de Dommel. Overal dartelen groene (v) en zwarte (m) weidebeekjuffers. Het ijsvogeltje laat zich vandaag niet zien, maar overal zijn al dan niet stille getuigen van wat zich hier op een zomerdag afspeelt.

Cultuurhistorie
Het landschap staat niet alleen bol van de bolle akkers, maar ook van de verhalen over wat zich hier vroeger allemaal heeft afgespeeld. De dekzandruggen uit de laatste ijstijd, de toevallige ontdekking van een vierkante houten waterput – of was het een looiput? – uit de Romeinse tijd, het Kartuizerklooster dat niet bestand bleek tegen het Dommelmoeras en waarvan twee claims zijn over de exacte locatie op Roois grondgebied, Den Berg die rond 1970 nog voor een stuk werd afgegraven, de Dommel-meander die bijna zichzelf had afgesneden maar door mensenhanden 'een handje werd geholpen' in de tijd dat kanaliseren het motto was. En, meer recent, het Marilandicapad dat zijn naam ontleent aan een gekloonde populier en een wethouder.

Het landschap staat niet alleen bol van de bolle akkers, maar ook van de verhalen over wat zich hier vroeger allemaal heeft afgespeeld

Flora
Voor een deel is de flora ook door mensenhanden bepaald. Gekloonde - dus identieke – Marilandicapopulieren, akkers ingezaaid met gevarieerde graansoorten als gerst en haver, al dan niet vergezeld van een bonte mengeling korenbloem, gele ganzenbloem en klaproos. Verderop staat een solitaire appelboom van een cultuurras. Maar de meeste vorm en kleur – meestal groen – wordt toch opgeëist door moeder natuur zelf: de in Nederland zeldzame lange ereprijs, de kale jonker, een overdaad aan bramen waarvan medio juli al een aantal rijp.

Stilte
Gaandeweg valt steeds meer op dat we, tot in de verre omtrek, de enige bezoekers zijn, en ook dat recente sporen van mensen nagenoeg ontbreken. En dan staat onze gids stil, zijn wijsvinger verticaal tegen zijn lippen. Geen A50, geen A2, geen vliegtuigen, maar stilte. Geen doodse stilte, maar pure. Alleen de natuur die je hoort. Een kwaliteit, waarin de Dommelvallei zich zelfs onderscheidt van de andere natuurgebieden in Rooi.

Genieten van de zomer

De zomer is het warmste seizoen van het jaar. Tijd om naar buiten te gaan, van je vakantie te genieten en natuurlijk neer te ploffen op een heerlijk plekje in de zon of in de schaduw. Ook in Rooi kan dat op verschillende plekken.

De Rooise terrassen liggen er ook deze zomer weer mooi bij. Een goede gelegenheid om even te stoppen voor een lekker bakje koffie, een broodje, een heerlijk diner of om lekker even te borrelen. Ben je op dit moment op vakantie in Rooi of geniet je van vakantie in eigen huis? Ga dan eens naar buiten en ervaar een heerlijk vakantiegevoel in ons eigen mooie dorp. Wij zullen onze duimen draaien voor het mooie weer, de rest komt vanzelf. Genieten!

14 / 32

Hallo, ik ben Samira, een cypers met witte poes. De mensen van het asiel zagen me eerst bijna nooit omdat ik altijd verstopt lag in een holletje. Dat vond ik erg prettig en de mensenwereld vond ik nogal spannend. Maar inmiddels ben ik erg vooruit gegaan, zeg maar gerust met reuzenstappen! Als ik iemand zie ga ik miauwen en kom ook naar je toe. Ik laat me ook al aaien (en vind dat erg fijn), zeker als ik wat lekkers krijg. Dat is erg knap zeggen de mensen hier tegen mij. Mag ik ook bij jou nog grote stappen maken in mijn eigen rustige huisje? Ik ben nog maar drie jaar en zou zo graag nog heel lang bij mijn eigen verwenmens willen wonen. Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Historische beelden week 29

Leuke voor mij verrassende foto. Tramhalte, ver voor mijn tijd, zo te zien bij de Gouden Leeuw voor de deur ... hoe liep die tramrails dan ... niet over de huidige Borchmolendijk? Het pand links boven de bomen staat er nu nog; ik noem het het pand van de Fam. Van de Vleuten. Was eerst Rafaissen (oid) Boerenleenbank, voorloper RaBo. Twee panden verder herken ik de gevel van Oud Rooi. Daarnaast, 1 pand verder iets wat ik me niet herinner op de plek van de huidige Rabobank. Ik mis de kiosk!

Piet van der Velden

Op de achtergrond: De Martinuskerk. Molentje was vroeger van Nutricia, woonde gemeentesecretaris Verhoeven. Cafe restaurant Schoonhen, (het huidige Oud Rooy) Dan Lambermont, grossierderij in koloniale waren en tabak (huidige Rabobank) Cafetaria de Mert, was vroeger Ockhuizen, winkel in huishoudelijke artikelen, ook verhuur van bestek (soort cateringbedrijf) J. Muller was herenmode daar nu Jola gehuisvest is. Lenny Laurence was vroeger cafe Muller. Voor Labermont woonde DHR van Rooij. Hij was de vader van Wim van Rooij historicus en auteur. De foto is rond 1936 gemaakt.

Mari Oerlemans

Historische beelden week 30
Deze keer een hele schattige historische foto. Herken jij de mensen op deze foto? Laat het ons weten. Bel naar 0413-479322, mail naar redactie@demooirooikrant.nl of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat uiteraard klaar.

16 / 32

17 / 32

Hou van Rooi, hou het mooi!

Vorige week plaatste Richard de Visser in DeMooiRooiKrant kanttekeningen bij de gemeente inzake het onderhoud van het openbaar groen en de onkruidbestrijding. Jawel, het kan altijd beter.

In vergelijking met andere gemeentes ben ik positiever over onze dienst Openbare Werken betreffende het onderhoud, grasmaaien, bladruimen en als het gaat over het schoonhouden van straten en pleinen. Neem als voorbeeld dat daags na Carnaval met man en macht wordt gewerkt om de Markt en de straten waar de Carnavalsoptochten doortrekken schoon te maken. Ook de bloemen langs de Lindendijk, Corridor en de rotondes zijn een visitekaartje voor onze gemeente
Gelukkig zie je steeds meer inwoners "de mouwen opstropen" om mee te werken aan het schoonhouden van hun woonomgeving, het opruimen van zwerfafval en na een stortbui de straatkolken open maken. Vaak worden deze handelingen zeer gewaardeerd. Slechts enkelen uiten kritiek en vinden dat dit een taak is van de gemeente.

Maar de gemeente: dat zijn wij toch?!
Dus Richard, we zijn het snel samen eens, want door eendrachtige samenwerking kan er veel bereikt worden. Als de gemeente er een tandje bijzet en de inwoners helpen mee komt het wel goed. Dan kunnen we trots zijn op ons Rooi. En ook vele bezoekers vinden Rooi een echt mooi dorp. Fijn dat wij hier mogen wonen.

Wim van Kreij

Win tickets voor formule 1 Grand Prix Spa

Bezoek Holland Casino Eindhoven tussen 17 juli en 19 augustus en ontvang alleen op vrijdag & zaterdag een gratis lot. Met uw lot(en) maakt u op maandagavond kans op twee kaarten voor een geheel verzorgde reis naar de Formule 1 Grand Prix van België in Spa Francorchamps op zondag 27 augustus of één van de twee troostprijzen.

Elke vrijdag en zaterdag geven we gratis nieuwe loten uit waarmee u op de eerstvolgende maandag kans maakt op deze prachtige prijs.

Speelt u tijdens uw bezoek op de speelautomaten? Dan maakt u ook nog eens kans op een geheel verzorgde reis naar Miami. Dé stad van Florida; the Sunshine State. Maak op alle speelautomaten kans op de Mystery Jackpot: € 100,- en een lot voor een reis naar Miami voor twee personen. Gebruik uw Favorites Card en ontvang dan zelfs twee loten! Uiteraard wordt tijdens de Casino Sunshine Weeks ook aan de innerlijke mens gedacht. Voor slechts € 25,- geniet u dagelijks met een heerlijk glas Cava van een tongstrelend en fris Casino Sunshine Menu.

Over Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Eindhoven op Facebook.

Voorkom legionella, ook in eigen huis!

Het aantal legionellabesmettingen in Nederland neemt toe. Mogelijk speelt het veranderende klimaat met warm en nat weer hierbij een rol. Wat is legionella en wat kunt u zelf doen om mogelijke besmetting te voorkomen?

De legionella-bacterie groeit vooral in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Mensen kunnen een besmetting oplopen door nevel (kleine druppeltjes) in te ademen uit een waterbron die besmet is met legionella. De meeste mensen die besmet raken met legionella worden niet echt ziek. Ouderen, mensen die roken of mensen met een verminderde afweer hebben meer kans om ziek te worden van legionella. In ernstige gevallen kan iemand overlijden. De legionellabacterie is niet van mens op mens overdraagbaar.

Wat zijn de klachten bij een legionella longontsteking?
Snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, geen eetlust en later ook koorts. Daarnaast komen voor: hoesten, kortademigheid en soms ook braken of diarree. De klachten ontstaan meestal 5 tot 6 dagen na besmetting. Ga naar de huisarts als u deze klachten bij uzelf herkent.

Checklist! Hoe voorkom je een legionella besmetting?
Stel de temperatuur van uw boiler of CV ketel minimaal af op 55 graden. Maak luchtbevochtigers regelmatig schoon en ververs het water dagelijks. Gebruik alle kranen in huis minimaal 1x per week. Sluit ongebruikte kranen af.Spoel ná de vakantie de leidingen in uw huis goed door. Spoel uw douche- en sproeiapparatuur 2 minuten met warm en 2 minuten koud water door. Doe dit met open raam of dompel de sproeikop onder water. Spoel op dezelfde manier de leidingen door als u tijdelijk ergens verblijft zoals in een hotel of caravan tijdens uw vakantie. Laat de tuinslang en andere sproeiapparatuur leeglopen na gebruik. Hang deze op een koele plaats weg.Maak plantensproeiers leeg en vul deze vlak voor gebruik.

Meierijstadse dorpspolitiek

Ik geniet altijd van politiek. Heerlijk. Handen schudden; prachtige beloftes 'met de kennis van nu'. Ik kan daar uren over mijmeren.

Vannacht droomde ik van een groot varken met op zijn rug Ericje van den Bogaard in luier. Een vlag in zijn knuistje met de tekst 'Team Meierijstad Megastal'. Op weg van Veghel via Schijndel en Sint Oedenrode naar Nijnsel, gevolgd door 17999 varkens, keurig voorzien van het brandmerk CDA.
Gierend van het lachen werd ik wakker. Gelukkig stond mijn luchtreiniger aan, maar het stonk toch. In mijn broek gescheten! Van het lachen. Heb ik toch mijn eigen nest bevuild.

Mari Kapteijns, Schijndel

Kerkberichten

Martinuskerk
Do 27/07: 09.00 u. Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Za 29/07: 15.30 u. Orgelconcert.
Za 29/07: 18.30 u. Eucharistieviering met Volkszang.Intenties: René en José van Eck, Lien Krans – Holsken, Overleden ouders Linders – van de Wijst, Overleden ouders de Korte – Verhaar, Johan Linders, Piet Habraken.
Zo 30/07: Zeventiende Zondag door het Jaar 09.30 u. Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Lucie Claessens – Kikken, Lies van den Brand – Verhoeven, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuijzen – Hazenberg, Tonny de Brouwer – Russens, Jeroen Markgraaff, Jan en Martina van de Staak – van de Aker.
Ma 31/07: 09.00 u. Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 01/08: 09.00 u. Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel.
Wo 02/08: 19.00 u. Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Dora van Hastenberg.
Do 03/08: 09.00 u. Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Vr 04/08: Eerste Vrijdag van de Maand 10.00 u. Eucharistieviering in Odendael.

Odendael
Zo 30/07: Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Janske Schepers.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 30/07: 11.00 u. Eucharistieviering met volkszang. Intenties: Jan en Fien van Gastel-Kerkhof.
Di 01/08: 09.00 u. Eucharistieviering.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 30/07: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u. Predikant Ds. Mv. Nieuwenhuizen.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 26/07:
19.00 u. Eucharistieviering
Za 29/07: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel
Zo 30/07: 11.00 u: Eucharistieviering. Intenties: An van Dijk-van de Wijdeven, Bets van de Ven-van den Oever, Joop van Heugten, pastoor Jan van Dinter, Leo Pagels.
Wo 02/08: 19.00 u. Eucharistieviering.
Vr 04/08: Eerste Vrijdag van de maand 08.30 u. Eucharistieviering.
Za 05/08: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

H. Martnus Olland
Za 29/07:
Geen eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 25/07:
18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 27/07: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 29/07: 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 30/07: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Willemien Merks-Roestenburg, Jan Streur, Ben Swinkels.
Di 01/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 03/08: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding. Intentie: Hans Peters.
Zo 06/08: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Miny vd Ven-Winkelman, Ad Versantvoort, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Hans Rosenberg, Janus Sanders, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Piet Keizers, Miet Foolen. 14.00-16.00 u. Inloopmiddag Den Bauw


De Elfstedentocht met de step

Na met de skeelers Brussel bereikt te hebben en met de tandem naar Parijs te zijn gefietst, was het dit jaar tijd voor een nieuwe uitdaging voor de Rooise Anne van Esch en Veerle Wouters. Met de step de Elfstedentocht rijden.

Hiervoor werden twee oude steps op Marktplaats aangeschaft. "Dag een zijn we naar Friesland afgereisd waar het allemaal begon. Diezelfde dag werd er nog tachtig kilometer gestept. Dit was de zwaarste dag gezien we de dag daarvoor terugkwamen van een vriendinnenvakantie in Praag. Dit was dan ook goed in de benen te voelen. Dag twee hoopten we meer te kunnen genieten dan de dag ervoor. We voelde goed aan onze benen dat het toch wel zwaar begon te worden. Zo hebben we uren achter elkaar gestept zonder te praten omdat hier geen energie voor was. Toch konden we trots zijn op het resultaat: 95 kilometer. Gelukkig hoefden we de derde dag nog maar zestig kilometer te steppen. De finish kwam steeds dichterbij. Totdat we dertig kilometer voor het einde een lekke band kregen. Hier waren we niet op voorbereid. Gelukkig was er dichtbij een fietsenwinkel die het heeft opgelost. Onze ouders waren er dit jaar weer bij om ons te supporteren. Zij hebben de Elfstedentocht in twee dagen op de racefiets gedaan. We sliepen in dezelfde hotels en kwamen ze onderweg vaak tegen." Wat zullen de meiden volgend jaar weer verzinnen?

Inloopconcert 'Op en rond het Smitsorgel'

Uitzonderlijk kun u het gerust noemen, die verscheidenheid aan klanken die organisten weten te halen uit het Smitsorgel van de Martinuskerk te Sint-Oedenrode. Het is alsof er in de schitterende kast van dit instrument met zijn prachtige ornamenten, een heel orkest schuilt.

Zaterdag 29 juli as. om 15.30u. kunt u weer volop genieten van het schitterend geluid van dit geweldig orgel. Organist Bas Koster zal dan met grote kunstvaardigheid de toetsen van de twee klavieren en het pedaal bespelen, en u een keur aan muziekwerken voorschotelen.

Organist Bas Koster begon met orgellessen en improvisatielessen bij Gerben Mourik in Oudewater, die hem voorbereidde op het conservatorium. Vanaf 2013 volgde hij les bij Ad van Sleuwen voor literatuur, en sinds september 2015 bij Ruud Huijbregts en Jelena Bazova voor literatuur en improvisatielessen bij Henco de Berg aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Naast deze lessen heeft Bas meegedaan aan een aantal symposiums en cursussen, die onder leiding stonden van gerenommeerde organisten.
Bas is sinds 2010 als organist verbonden aan de Protestantse Gemeente in Gouda waar hij voornamelijk de diensten begeleid in de Westerkerk aldaar. In 2011 volgde de benoeming tot organist aan de Hervormde gemeente van Oudewater-Hekendorp. Tevens is hij bestuurslid bij de Muziekcommissie van de Stichting Goudse St. Jan, en bij de stichting Art UnOrganized waarbij het orgel op vernieuwende manieren gepromoot wordt.

Kunt u niet wachten en wilt nu al iets van deze organist horen? Op zijn site: www.baskoster.nl is een voorproefje van zijn meesterlijke orgelspel te vinden.

Hiervan genieten kan zeker op zaterdag 29 juli tijdens het gratis te bezoeken concert in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode dat om 15.30u. begint. U luistert dan naar een breed programma met werken van o.a.: François Couperin (1668-1733), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) en Flor Peeters (1903-1986).

Orgelconcert Tannie van Loon

Zaterdagmiddag 22 juli was het derde zomerconcert op het Smitsorgel in de Martinuskerk. Uitgenodigd was organiste Tannie van Loon uit Eindhoven. Het werd een concert met veel zomerse klanken, maar ook een uitgebalanceerd concert met een gevarieerd muzikaal menu.

Er was ruime belangstelling voor dit concert. De talentvolle organist bespeelde het Smitsorgel op sublieme wijze en daarbij werd zij bijgestaan door haar vader als registrant. Op het afwisselend programma stonden werken van: Chr. Kellner (1734-1803), J.H. Buttstedt ( 1666-1727), J.S Bach (1685-1750), V. Lubeck (1654-1740), M. Camidge (1764-1844) en ook 6 werken van A. de Klerk (1917-1998) uit 'Octo Fantasiae super themata gregoriana, dat zij op een sublieme wijze uitvoerde.

(Het orgeloeuvre van de Albert de Klerk wordt gekenmerkt door een combinatie van kamermuzikale intimiteit, contrapunt, klassieke vormen en romantische klankkleuren).

Tannie van Loon (1974) studeerde achtereenvolgens schoolmuziek, piano en orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman. In het kader van de 2e fase opleiding orgel volgde zij tevens interpretatielessen bij Ewald Kooiman (Amsterdam), Ad van Sleuwen (Hilvarenbeek), Theo Jellema (Leeuwarden) en Eric Lebrun (Parijs).

Zij treedt regelmatig op als soliste, begeleidt op projectbasis diverse koren en is organist van de Maria Presentatiekerk in Aalst. Voor de Brabantse Orgelfederatie heeft Tannie medewerking verleend aan een aantal cd-opnames van bijzondere instrumenten in Brabant. In de afgelopen jaren heeft zij onder andere concerten mogen geven in de kathedralen van Den Bosch, Brugge, Brussel, de Grote Kerk in Breda, de Universiteitskerk St. Mary the Virgin in Oxford, de St. Severikirche te Erfurt, de Dom van Wenen, het klooster in Melk en de Thomaskirche te Leipzig. Sinds 2015 speelt zij in 'Tango de Barrio' (bandoneon, viool en piano). Dit trio speelt zowel traditionele tangomuziek als modernere werken van onder andere Astor Piazolla. Ook verzorgd zij tijdens schooluren piano- en orgelles.

Iets bijzonders doen

Foto:

Waarom niet bij werk of studie een gaatje vrijgemaakt om iets buitengewoons te doen. Dat kan in het centrum van Veghel. Die wekelijkse uurtjes zijn gegarandeerd leerzaam, gaan grenzen verleggen, zullen interessante verhalen opleveren en het leven verrijken. We hebben vrijwilligerstaken die wellicht passen bij de persoonlijke belangstelling van man of vrouw, voor doener of 'persoonlijke aandachtgever'.

In het mooi gelegen verzorgingstehuis Aatrium, heeft GGZ Oost Brabant een vleugel waar oudere mensen met psychische beperking, begeleid wonen. Al kunnen deze bewoners zich terugtrekken in hun kamer, de woonkamer is plezieriger om er gezamenlijk te eten, een spelletje te doen en gasten te ontvangen. Daarnaast is er nog een serre met gezellige zitjes en om er onder meer televisie te kijken. Er zelfstandig op uit trekken zit er helaas zonder hulp, niet in. We zoeken daarom enkele vrijwilligers om hun dagelijkse sleur te doorbreken.

De mogelijkheden zijn divers. Een boodschapje doen in de nabijgelegen supermarkt bijvoorbeeld of gezellig samen winkelen in het centrum van Veghel of er een terrasje pikken. Anderen vinden het geweldig om een stukje te wandelen of fietsen. We hebben ook een duo-fiets met elektrische ondersteuning waarop de deelnemer meetrapt. Zo'n fietstochtje duurt ongeveer een half uur waardoor meerdere belangstellenden aan bod kunnen komen.
Begin van de avond zo na de koffie, zou het voor de bewoners fijn zijn nog wat leuks te doen. Geweldig als dan een enthousiast iemand komt voor een gezamenlijk kaartspelletje, te sjoelen, iets leuks knutselen, liedjes zingen of het nieuws doornemen. Wat te doen maakt niet zo veel uit. Dat er iemand van 'buiten' komt is al zo speciaal, van persoonlijke aandacht genieten ze het allermeeste!
Vooraf geeft de vrijwilliger aan welke dag en tijd het beste gelegen komt. Al wordt op de komst van een vrijwilliger gerekend, vakanties en uitstapjes hebben echter altijd voorrang. Natuurlijk is het voor dit vrijwilligerswerk nodig om geduldig te zijn, voor een fijne sfeer te kunnen zorgen en zich te kunnen inleven in mensen met beperkingen. En niet onbelangrijk: bij het enthousiasmeren mag de eigen voorkeur geen voorrang krijgen. Maak een afspraak voor een vrijblijvende oriëntatie. Doen: de werksfeer is opperbest, vrijwilligers met een tienjarig jubileum is heel gewoon bij ons! Opgeven per e-mail: Vrijwilligers@ggzoostbrabant.nl

Veghelaren naar monument MH17

Jan en Irene Vogels uit Veghel waren 17 juli aanwezig tijdens de officiële opening van het Nationaal monument MH17 in Vijfhuizen. "Het was een waanzinnig indrukwekkende en emotionele bijeenkomst", aldus Jan.

Het Nationaal Monument MH17 werd officieel geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het bijzijn van ruim tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland. Na speeches en muziek volgde een defilé waarmee het monument werd geopend. De bijeenkomst was alleen voor genodigden. Irene vertelt dat zij en haar man Jan met een bijzonder verhaal welkom waren. "Jane, de schoonzus van mijn tante, en haar vriendin Gerda zaten in het vliegtuig. Zij behoren tot de 298 slachtoffers." In mei van dit jaar vlogen de tante van Irene en een nicht uit Indonesië naar Nederland om het monument vast te bezoeken. Met speciale toestemming mochten ze het terrein op. "Het was voor hun niet te doen om naar de opening te komen. Toch wilde ze graag dat de familie werd vertegenwoordigd. Omdat wij de verongelukte tante kennen vanuit Indonesië en meerdere malen hebben ontmoet, kwamen ze bij ons uit. Daar zijn we op ingegaan. De bijeenkomst was erg emotioneel. Irene: "Er zijn daar kinderen waarvan hun ouders zijn gestorven of familieleden waarvan complete gezinnen zijn weggevaagd. Verschrikkelijk."

Verdriet
Voor iedere overledene is er een boom geplant. Het bomenpark heeft de vorm gekregen van een lintje. Elke boom heeft een naamplaatje. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken waarin alle namen bij elkaar komen. "Het was een mooie dienst en het gedenkteken is prachtig geworden", vertelt Jan. Hij vervolgt: "Aan de andere kant was het ook enorm treurig. Het verdriet van de mensen greep je aan." Ondanks dat er onder de slachtoffers geen naaste familie van Jan en Irene zijn, heeft de bijeenkomst een diepe indruk achtergelaten.


Fietsdriedaagse K.B.O. Wijbosch-Schijndel

Op zondag 30 juli, maandag 31 juli en dinsdag 1 augustus organiseert K.B.O.-Wijbosch haar jaarlijkse Fietsdriedaagse. We hopen op drie dagen prachtig weer om te fietsen, dat de stijgende lijn qua aantal deelnemers weer opgepakt wordt en dat we mogelijk het aantal van totaal 1000 fietsers bereiken. Ook dit jaar starten en eindigen we dagelijks bij De Schaapskooi, Martemanshurk 12 in Schijndel.

Natuurlijk is er elke dag een andere route en u kunt kiezen tussen een kleine ronde van ongeveer 30 km of een grotere ronde van circa 45 km. Bij de stempelpost kunt u nog wisselen van 30 naar 45 km of omgekeerd.

U kunt starten tussen 10.30 uur en 13.30 uur. De deelname kost € 3,00 per dag of € 7,50 voor drie dagen. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis meefietsen. Info: Tel. 06-53622534.

HET SLEUTELBOS deel 3

'Reuze!' riep Slimme Slibber, 'Het is ons gelukt. We hebben de sleutel. Wat zijn we toch slim. En als we de rest van ons slimme plannetje hebben uitgevoerd, dan gaan we de grote reuzen verrassen. Dan zullen ze ons bedanken en eren als de slimste reuzen van het Sleutelbos.'
Het drietal liep regelrecht naar de poort van de mensenwereld. Daar hadden ze een afspraak. Heel vroeg in de ochtend zouden ze daar de Allerhoogste Tovenaar ontmoeten. De jonge reuzen waren ruim op tijd op de afgesproken plek. Er was zelfs nog tijd om een paar uurtjes te slapen. Ze kropen dicht tegen elkaar aan, de sleutel veilig verstopt tussen hen in. Uiteindelijk vielen ze in een diepe slaap. Maar de Allerhoogste Tovenaar was klaarwakker. En toen de tovenaar vond dat het tijd was, wekte hij de jonge reuzen: 'Kom slaapreuzen, opstaan! De smid wacht op ons.' Slaperig kwamen de reuzenkinderen overeind.' 'Vergeet de sleutel niet,' riep de tovenaar, die al in de poort van de mensenwereld stond. Slimme Slibber pakte de sleutel en stopte hem onder zijn kleren. De jonge reuzen volgden de tovenaar, zigzag door de straten van de mensenstad. De jonge reuzen moesten, hoewel ze voor een reus nog maar klein waren, heel voorzichtig lopen om niets om te stoten of kapot te trappen.
Opeens stopte de tovenaar. Hij stond stil bij een oud huis. Het huis had een schuur met kleine raampjes. 'Hier is het,' zei de tovenaar. 'Die schuur is de werkplaats van de smid. Ik zal de smid roepen. Hij weet dat jullie komen en zal jullie verder helpen. Jullie weten wat jullie moeten vragen. Dag, jonge domme reuzen. Het ga jullie goed!' Maar de jonge reusjes waren zo opgewonden dat zij die belediging niet hoorden.

Even later kwam er een slaperige man uit de schuur. Slimme Slibber was degene die hem aan durfde te spreken. Hij haalde de sleutel tevoorschijn en zei: 'Beste mensensmid, dit is de sleutel van ons Sleutelbos. Hij is heel bijzonder en kostbaar. Wij geven hem aan jou, in ruil voor sleutelgeld. Jij mag de sleutel omsmelten en er andere dingen van maken. Wij willen het geld.' 'Ja, met dat geld gaan we terug naar ons bos. Daar geven we het sleutelgeld aan onze Bosbaas. Die zal heel blij zijn, 'zei Lange Lapper. Holle Hopper vult aan: 'Alle reuzen trouwens, want reuzen hebben nog nooit sleutelgeld gehad. We hebben geleerd van de heksen en tovenaars dat we met het geld heel veel mooie dingen kunnen kopen, mensendingen.' 'Geef mij die sleutel maar eens,' zei de smid. Toen verscheen er een boze rimpel op zijn voorhoofd. 'Houden jullie me voor gek, jonge reuzen? Moet ik hiervoor zo vroeg mijn bed uit komen? Dit is een sleutel van het allergoedkoopste ijzer dat je maar kunt bedenken. Die is niets waard. Helemaal niets. Denken jullie nou echt dat ik zo dom ben om jullie spel mee te spelen? Of zijn jullie zo dom om te denken dat dit ijzer geld waard is? Ik trap hier in ieder geval niet in. Wegwezen, ga maar gauw terug naar jullie bos. En laat je hier nooit meer zien.'
En weg liep de smid, zijn huis in. Met een klap gooide hij de deur achter zich dicht.

Elli, Emmy, Hanny, Henriëtte, Nelleke, Willemien
Reageren? schrijfgroep@impesant.nl


Wil jij achtbaantester worden?

Ben jij in het bezit van stalen zenuwen en een sterke maag? Houd je van snelheid, hoogtes en loopings? Dan heeft de Nederlandse kortingswebsite Uitmetkorting.nl wellicht een droomvacature voor jou. De website is voor het vijfde jaar op rij op zoek naar een achtbaantester!

De afgelopen 4 jaren heeft de kortingswebsite een vacature voor achtbaantesters uitgezet. Om de bezoekers van de website een nóg beter thrilladvies te kunnen geven, zijn ze ook dit jaar weer op zoek naar kandidaten voor deze populaire functie!

"Het was uniek om als moeder met drie kinderen samen vier dagen de tochten van 30 kilometer te kunnen lopen," aldus Hanneke. Voor Roos (12) was het de eerste keer, voor Gijs (14) de tweede keer, voor Bram (15) de derde keer en voor Hanneke de vierde keer dat ze heeft meegelopen.
Frank en Rob van de Velde: We did it: 4 x 50 kilometer! Wat een geweldig evenement!
Miriam Hof: Bijzonder om zo mijn vriendinnen van de Frotklup te zien zitten langs de zijkant van de weg in Elst op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Geweldig leuke aanmoediging, we hebben het gehaald de 4x40km.

Functie-eisen
Over welke kwaliteiten de achtbaantester moet beschikken? Uiteraard stalen zenuwen en een sterke maag! Daarnaast moet de kandidaat een adrenalinejunkie zijn, van hoogtes, snelheid en steile afdalingen houden, maar hij of zij moet ook nauwkeurig en punctueel zijn. Daarbij dient degene die deze functie gaat vervullen, natuurlijk beschikbaar te zijn om deze zomer 7 verschillende pretparken te bezoeken!

Doel
De achtbaantester dient de rollercoasters van de attractieparken Drievliet, Duinrell, Efteling, Hellendoorn, Slagharen, Toverland en Walibi Holland te beoordelen op verschillende criteria zoals bijvoorbeeld thrill, misselijkheid en comfort. Met de uitslag van het onderzoek wil de website, die kortingen op uitjes aanbiedt, zijn bezoekers meer inhoudelijke informatie geven over de kwaliteit van de achtbanen en pretparken.

Hoe kans te maken?
Solliciteren kan via de vacature op: https://www.uitmetkorting.nl/achtbaantester/.
Het gaat om een vrijwillige functie, maar de winnaar krijgt voor elk te testen attractiepark twee gratis toegangskaartjes.

Rooienaren lopen de Vierdaagse

Verschillende Rooienaren hebben afgelopen week de Vierdaagse in Nijmegen gelopen. Een bijzondere, knappe prestatie!

Feestelijke start zomer- activiteiten KBO Rooi

Foto: Bart van der Heijden

De zomer is inmiddels al even begonnen en voor veel mensen betekent dat alle koffers gepakt worden voor een welverdiende vakantie. Voor veel ouderen betekent de zomer echter ook dat er weinig bezoek komt, vanwege de vakanties. Speciaal voor deze ouderen zorgt KBO Rooi al voor het negende jaar op rij voor de zomeractiviteiten voor 50-plussers. Afgelopen zaterdagavond vond de openingsavond plaats in de grote zaal van Odendael.

Rond de klok van half acht in de avond startte de muzikale opening. een kleine 100 belangstellenden vulden de zaal en zaten klaar voor het eerste nummer van de band Rooise Bluf. Voordat de muziek begon sprak wethouder Eus Witlox de zaal nog even toe. Hij vertelde dat het fantastisch is wat KBO Rooi hier organiseert voor de ouderen en verwachtte dan ook dat het een leuke zomer wordt met activiteiten die voor ieder wat wils bieden. Na het mooie welkomstwoord van Witlox bracht Rooise Bluf de sfeer er gelijk goed in. Met voornamelijk nummers uit de jaren '50 en '60 waanden veel aanwezigen in de zaal zich weer even in hun jonge jaren. De voetjes gingen dan ook vlot van de vloer. Waar Rooise Bluf de avond opende en ook weer eindigde, kwam daar tussenin nog een aantal mooie dansacts van de Eindhovense Studentendansvereniging Footloose. Met verschillende muziekstijlen en soorten dansten zij door de hele zaal, terwijl veel ouderen vrolijk mee klapten en mee bewogen met de muziek.

Vicevoorzitter van KBO Rooi Marcel Janse was erg enthousiast over de activiteiten deze zomer. ''We hebben voor ieder wat wils, er zitten veel verschillende soorten activiteiten bij'', vertelt hij. ''We hebben nu ongeveer 400 inschrijvingen voor onze activiteiten, maar inschrijven blijft altijd mogelijk, dus dat kan nog verder oplopen.'' De activiteiten lopen uiteen van een uitleg over AED en reanimatie tot een fietstocht naar de Kilsdonkse Molen. Ook een natuurfilm over Zuid-Amerika en een kookworkshop ontbreken niet op de activiteitenlijst. ''Bij veel mensen die zich inschrijven is het bijvoorbeeld zo dat de kinderen en kleinkinderen op vakantie zijn, en dan zitten ze vaak alleen. Voor die mensen organiseren we nu al voor het negende jaar deze zomeractiviteiten'', zegt Marcel Janse.


Filmclub senioren

Donderdag 3 augustus wordt er weer een film gedraaid in de zaal 'Maas en Dieze' op Odendael. De aanvang van de film is 19.00 uur en de film die getoond zal gaan worden is: Zuid-Amerika, een prachtige natuurdocumentaire.

De Zuid-Amerikaanse wildernis is van een ongekende schoonheid. Het middelpunt wordt gevormd door het Braziliaanse Amazonegebied. Dit ondoordringbare oerwoud is de thuishaven van een onmeetbare rijkdom aan bijzondere dieren en andere organismen. Sommige delen van deze jungle zijn volledig afgezonderd van de buitenwereld. Bekijk oogverblindende vogels, onoverwinnelijke roofdieren en volstrekt unieke diersoorten in deze adembenemende natuurdocumentaire en ga mee op onderzoek in de jungle van de Amazone en bergen van de Andes.


Foodblogger Lindsey Thompson deelt haar Passie voor voeding via Social Media

Social Media staat vol met informatie over gezonde voeding en je wordt al gauw doodgegooid met foto's van perfect opgemaakte borden eten. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter een foto van een bakje havermout met amandelmelk en banaan? Foodblogger Lindsey Thompson (24) hoopt middels haar succesvolle Instagram-account een ruim aantal volgers te bereiken en hen te inspireren op het gebied van voeding en gezondheid.

"Twee jaar geleden ben ik de opleiding Wellness & Lifestyle gestart en de focus binnen deze opleiding ligt bij voeding, sport, gezondheid en ontspanning. Mijn passie voor gezond leven is drie jaar geleden ontstaan door mijn persoonlijke gezondheidsklachten. Ik kan bepaalde voeding niet goed verdragen, zoals lactose in melkproducten en ik voelde mij niet op en top fit en energiek. Ik ben onderzoekend en redelijk creatief, waardoor ik eerst zelf aan de slag ben gegaan voordat ik eventuele hulp wilde inschakelen. Ik heb het internet afgestruind en ik ben eindeloos gaan lezen. Door informatie uit artikelen, blogs en boeken ben ik van alles te weten gekomen op het gebied van gezonde voeding en op welke manier het effect heeft op mijn gezondheidsklachten. Vanaf toen wilde ik bewuster gaan leven en mijn kennis delen met anderen. Maar hoe?

Eén jaar voordat ik met de opleiding startte, begon ik mijn passie te delen via Instagram. Ik was op dat moment net gestopt met een andere studie waardoor ik mij volledig kon focussen op gezonde voeding, producten en het samenstellen van recepten. Ik vind fotografie super leuk, dus ik besloot foto's te maken van mijn creaties en deze ben ik gaan delen op mijn Instagram-pagina. Steeds vaker kreeg ik positieve reacties op mijn foto's en mensen waren geïnteresseerd in de recepten. Ik vond het heel leuk om te merken dat ik anderen inspireer met wat ik doe en ik werd regelmatig benaderd door mensen uit mijn omgeving met vragen over gezonde voeding. Ik dacht: oké, ik wil hier echt iets mee gaan doen zodat ik er later geld mee kan verdienen. Ik ben echt niet de enige in dit wereldje dus wat wil ik hiermee bereiken? Ik ben zelf een heel enthousiast en vrolijk ding, dat typeert mij en dat hoor ik ook vaak terug. Ik wil mijn vrolijkheid (happy) in combinatie met het gezonde gedeelte (healthy) overbrengen naar mijn volgers. Zo is de naam van mijn Instagram-account 'lindsey_happyhealthy' ontstaan."

Naast het posten van inspirerende foto's van healthy ontbijtjes, smoothies en snacks, deelt Lindsey haar recepten op verschillende websites in de vorm van blogs. "Bloggen is eigenlijk de basis: je maakt recepten en deelt deze met jouw ervaring op websites van anderen. Mijn bereik werd groter toen een meisje die net bezig was om haar bedrijfje op te zetten, vroeg of ik voor haar wilde bloggen. Zij had op dat moment al zo'n 9.000 volgers op Instagram. Door deze samenwerking kregen mijn foto's meer likes en mijn account meer volgers. Ook werd ik door andere platforms benaderd om voor hen te bloggen en ik werd als blogger uitgenodigd om bij verschillende evenementen aanwezig te zijn. Daarnaast zijn leuke samenwerkingen ontstaan, waarbij ik bijvoorbeeld een doos vol producten van een bepaald merk thuisgestuurd kreeg, waarmee ik een receptje mocht maken om deze vervolgens te delen op hun website. "

Op dit moment telt het Instagram-account van Lindsey ongeveer 3.600 volgers, maar dat getal vindt ze eigenlijk niet zo belangrijk. "Mensen uit mijn eigen omgeving volgen mij om wie ik ben, om wat ik doe en omdat ze er hopelijk geïnspireerd door raken. Alles wat daarboven zit is mooi meegenomen. Ik vind de interactie via Instagram heel leuk en wanneer iemand een berichtje stuurt met de vraag naar een recept, denk ik: yes, het slaat aan! De recepten die ik deel probeer ik zo origineel mogelijk te maken, want op het internet is al zo ontzettend veel te vinden. Originaliteit wint het uiteindelijk van hetgeen dat er al bestaat. Ik ben niet van plan om mij alleen te focussen op het delen van recepten via Instagram, want mijn interesse gaat veel verder dan dat.

Mijn opleiding is zo breed dat ik dadelijk mensen op het hele lifestyle gebied kan coachen. Ik weet op welke manier je het beste kunt ontspannen, hoe je in de sportschool resultaat boekt en een fitness schema in elkaar zet en welke voeding je het beste kunt nemen. Na mijn studie wil ik als personal coach mensen één op één begeleiden naar een bewuster leven. Ik ben ervan overtuigd dat balans ontzettend belangrijk is. Ik geloof in het 80-20 principe, waarbij gezonde voeding overheerst en je de overige twintig procent mag invullen met een uitje zoals een wijntje en bitterballen op het terras, een etentje, noem maar op. In het begin was ik heel streng voor mezelf en ik hield mij strikt aan mijn voedingsschema om resultaten te behalen. Dat is mij ook gelukt, maar dat houd je natuurlijk niet je leven lang vol. Daarom is het vinden van een goede balans zo belangrijk. Motivatie is daarbij noodzakelijk. Je moet echt oprecht gezonder willen leven en niet alleen omdat een ander het doet, omdat het een hype is of omdat je denkt dat je anders buiten de boot valt. Als je kiest om bewust te leven, kan je natuurlijk heus wel af en toe lekker wat drinken of naar een feestje gaan. Je doet je best door grotendeels gezond te eten en niet super veel pakjes en zakjes te gebruiken. "Balance is key!"

De positieve effecten die ik zelf heb ondervonden dankzij mijn gezonde leefstijl en mijn kennis hierover, wil ik graag overbrengen naar anderen. Zo is mijn huid, humeur en energie ontzettend verbeterd. Wanneer je veel vitamine E binnenkrijgt, geeft dat je huid en weerstand een enorme boost. Mensen gaan zien dat je straalt. Ik heb gemerkt dat ik veel enthousiaster en nog vrolijker ben, maar ook energieker door de dag heen. Ik slaap zonder dat ik mijn wekker zet zo'n acht uur gemiddeld aan één stuk door. Daarnaast ben ik mij gaan richten op fitness en daar merkte ik het grootste verschil. Ik doe vooral workouts waarbij ik mijn eigen lichaamsgewicht gebruik en dat zijn best pittige trainingen. Door gezonde voeding krijg ik zoveel energie om deze super explosieve workouts te kunnen doen en op die manier besef je pas echt wat voeding voor je lichaam doet.

In september begin ik aan mijn laatste studiejaar en ik kan niet wachten om hierna mijn eigen bedrijfje te beginnen. Alles wat ik leer op school is mooi meegenomen voor later. Ik zit daar ook echt om hetgeen wat ik wil kennen en kunnen te leren en om het in de praktijk later toe te passen. Mensen vragen mij nu al om advies en het kriebelt om met hen aan de slag te gaan, maar ik wil mensen met de volle 100 procent coaching geven en dat kan ik op dit moment niet bieden. Ik vind het wel jammer dat ik nu nog niet kan doen waar ik het liefst mee bezig ben, maar dat komt vanzelf wel. Ondertussen blijf ik mijn passie delen via Instagram."

Heb je vragen na het lezen van dit artikel of eventuele op- of aanmerkingen? Stuur Lindsey dan gerust een berichtje via Social Media. Dit vindt ze alleen maar leuk!

Recept 'easy-to-make-pancakes a la Lindsey'

INGREDIËNTEN (voor zes middelgrote pannenkoekjes)?100 gram speltmeel of meel naar keuze 50 gram boekweitmeel 300 ml. ongezoete (plantaardige) melk 1 el. pindakaas (de verschillende smaken van het merk 'Mister Kitchens', te koop bij Albert Heijn = dikke aanrader!) 1 el. koek- en speculaaskruiden ÓF kaneel 1 tl. bakpoeder + 1 snufje zout + 1 tl. baking soda + 1 tl. vanille aroma 1 el. totaal om steeds met (kokos)olie de pan in te vetten OPTIONEEL: 1 ei kan weg gelaten worden! De pindakaas vervangt deze in dit recept

Topping:
Deze fluffy pancakes zijn ontzettend lekker met wat vers fruit en een banaantje in plakjes gesneden! Tenslotte wat honing of siroop eroverheen... Smullen!

BENODIGDHEDEN Pan Garde Hoge mengkom Spatel of lepel

BEREIDINGSWIJZE Mix alle ingrediënten, behalve de melk en pindakaas, door elkaar met een garde. Voeg vervolgens de melk toe, dan de pindakaas en meng het tot een samenhangend geheel. Schep dan met een (soep)lepel kleine hoopjes in een warme koekenpan met wat (kokos)olie erin en bak de pannenkoeken op middelhoog vuur (licht)bruin. Zodra er bubbeltjes op de bovenkant komen, kun je ze omdraaien. Je kunt ondertussen de pannenkoeken die al klaar zijn warm houden in aluminiumfolie, zodat je daarna je "pancake tower" kan gaan bouwen als je dit leuk vindt. Hierdoor heb je straks nog warme pannenkoeken om op te eten na het maken van je foto zoals ik dat vaak doe Eet smakelijk!

(Dit recept + overige receptjes is ook te vinden op: www.beaubewust.com/recepten-van-lindsey)


Lokale blogs als creatieve uitlaatklep

Lieke (l) en Noortje. Foto:

Ze hoeven elkaar alleen maar aan te kijken en ze weten beiden hoe het zit. Een teken dat Lieke van Casteren en Noortje Schevers hartsvriendinnen zijn. Door de jaren heen hebben ze lief en leed gedeeld, maar sinds twee jaar werken ze ook aan dezelfde passie: Local Twentyfive. Een lokale website met blogs over food, drinks & lifestyle.

Wat een blog is vragen zich nog maar weinig mensen af. 'Weer een blog?' zal een gedachte zijn die wel opkomt bij velen. Er zijn er namelijk al duizenden. Blogs en vlogs schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch zijn de blogs van deze Rooise dames onderscheidend. "Dat willen we natuurlijk ook en daar hebben we goed over nagedacht", vertelt Lieke aan haar keukentafel in de wijk Dommelrode. "Er is al zoveel van hetzelfde. Daarom richten we ons op de lokale markt." Wie de site bezoekt ziet inderdaad bekende gezichten. Linda van den Berg van Huidpraktijk Sint-Oedenrode vertelt over haar vakgebied, Ralf Dirven van restaurant De Beleving deelt zijn laatste keukengeheimen en Lucie's Plateau laat als jong cateringbedrijf de eerste stappen in de wereld van het ondernemen zien. Food, drinks & lifestyle dus, kersvers van de lokale markt.
"In het begin dachten we iedere week een nieuwe blog te móeten plaatsen, maar dat kwam de kwaliteit niet ten goede", geeft Noortje toe. "Inmiddels hebben we er een goede planning aan vast hangen. Ideeën werken we uit en daar gaan we mee aan de slag als de tijd rijp is. Soms hebben we zelfs een aantal blogs op voorraad. Dat is prettig, want we hebben ook nog andere bezigheden."

De rolverdeling is duidelijk en simpel; Lieke schrijft, Noortje maakt foto's. Noortje is professioneel fotograaf van beroep, haar collega werkt als projectmanager bij Ahrend (iets heel anders) maar Lieke vindt het heerlijk om zich uit te kunnen leven op papier. Ook Noortje ziet Local Twentyfive als uitlaatklep. "Tot voor kort had ik een baan waarbij ik gebonden was aan bepaalde opdrachten. Hier kan ik mijn creativiteit meer laten spreken. Dat is echt heel leuk", voegt de Rooise toe.

De website die de dames zelf in elkaar hebben geknutseld, wordt meer en meer bezocht. Lieke: "Dat is goed om te zien. Blijkbaar waarderen de mensen het wat we maken. Dat geeft voldoening!" Als gevraagd wordt naar de nieuwste ideeën kijken de meiden elkaar aan. Een duidelijk moment van 'een blik zegt genoeg'. Ze willen er niet teveel over zeggen. "Houd social media en onze website maar in de gaten", lachen ze.


Sint-Oedenrode – Wie wil er nu niet een verzorgd filmarrangement voor twee personen winnen, bij de unieke servicebioscoop van Nederland: Industry in Meierijstad? Iedereen toch?! Industry bioscoop stelt dit arrangement beschikbaar voor de winnaar van de vakantiefotowedstrijd! Dus stuur je leukste, grappigste of meest ridicule vakantiefoto in en win deze leuke prijs! Dan krijg je een film naar keuze, met een gratis drankje en snack. Sturen maar! redactie@demooirooikrant.nl

26 / 32

Zoeken

ik kijk naar ergens weg
doch zij naar binnen
niet de lippen spreken
maar blikken
zoeken een uitweg

die van haar als
van onder een deken
immers haar ogen duiden zwart
in een melancholisch teken
de wangen kleuren bleek
aangestuurd, wellicht door het hart

ikzelf volg een onbestemde gedachte
in witgrijs omhuld
het is dat mijn glazen zijn geborgen
in een schaduwkleur, anders
was ik enkel een aardse geest

wachten wij op de ontmoeting
waarin ons gevoel
met hoop wordt gevuld;
in de dromerige afwezigheid
waar het de leegte zelf is,
die uit zijn dagboek voorleest


Foto: Jeroen Kaarsemaker

Mooi van boven.... uit de kajak. Een bijzondere ditmaal. Jeroen Kaarsemaker stuurde deze foto vanuit zijn kajak. Van daaruit overziet hij de Dommel enigszins van boven. Een mooi plaatje.

Foto: Lisette van Helden

Het ooievaarsnest is bijna te klein voor de hele familie! Lisette van Helden wist dit mooie tafereel vast te leggen.

Van tel zijn es 'nne rotte kol bij d'n gruuntenboer

Wij interpreteren de wereld verkeerd en zeggen vervolgens dat ze ons niet begrijpt.
Rabindranath Tagore (1861-1941) Indiaas schrijver.

Succesvolle Summer Course Rooise Judoka's

Eric Markgraaff en Cor van der Heijden hadden dit jaar ingeschreven voor de Kodokan Summer Course in Tokio van 14 t/m 21 juli. De Kodokan is het instituut dat wereldwijd bepalend is voor het op pijl houden van de kennis en de kunde van het judo op Kata gebied. Beiden waren al vaker voor het judo naar Japan afgereisd maar nu waren zij samen om met judoka's uit ruim 40 landen nog meer kennis te vergaren over de verschillende Kata's.

Het judo kent 7 officiële Kodokan Kata's die tijdens deze Course allemaal aan bod kwamen onder leiding van de beste Japanse instructeurs van de Kodokan. Zoals Eric en Cor gewend zijn werd er door hen hard gewerkt in een dojo zonder airconditioning waar het dagelijks ruim boven de 30 graden was. Op de dag dat het Kime-no Kata werd behandeld viel het Nederlandse koppel op bij de docenten. Mukai sensei stapte op Eric en Cor af en vroeg of ze aan het einde van de dag dit Kata wilden demonstreren. Een zeer eervolle uitnodiging die ze met beide handen aangrepen. In het hol van de leeuw, met 300 toeschouwende judoka's, fungeerde Cor als Tori (diegene die zich steeds moet verdedigen) en Eric als Uke (hij valt steeds aan). Het liep goed en na 10 minuten was een geweldig applaus een mooie beloning. Maar de mooiste beloning kwam van Sato sensei, hij vond het koppel echte experts en maakte een diepe buiging voor hen. Later kreeg het Roois tweetal ook vele complimenten van andere judoka's.

De volgende dag stond het Kodokan Goshin Jutsu op het programma. Dit is het Kata waar Eric en Cor zich al een paar jaar in het specialiseren zijn en waarin ze aan het einde van de Course hun contest moesten laten zien. Het is niet direct een wedstrijd zoals ze dat gewend zijn. In deze contest moesten beide judoka's namelijk zowel de rol van aanvaller alsook die van verdediger uitvoeren. Dit vraagt veel van de concentratie. Komata sensei, één van de leraren die jaarlijks door Cor vanuit CIOS Nederland naar Nederland wordt gehaald was er ook bij deze dag. Hij had Fuyita sensei, die deze dag de leiding had, al ingeseind op de Rooise mannen te letten. Regelmatig kwam Fuyita voorbij en gaf hen nog extra aanwijzingen. Ook vandaag werd de vraag aan Eric en Cor gesteld of zij aan het einde van de dag wilden demonstreren. Eric en Cor spraken af dat Eric vandaag degene zou zijn die de aanvallen moest pareren, iets wat ze dus in de wedstrijden nooit zo doen. Ook Eric liet zich in deze demonstratie van zijn beste kant zien. Wederom was er een groot applaus voor de heren, mét de nodige complimenten van de Japanse sensei.

Vrijdag was de dag van de Contest. Nu moest het gebeuren. De hoge temperatuur en het harde werken van de hele week bracht de nodige vermoeidheid met zich mee, maar ook nu liep het goed, zeker ook in vergelijking met alle andere koppels die mee deden. Toch waren er een paar schoonheidsfoutjes te bespeuren. Uiteindelijk behaalden ze het op één na hoogste certificaat wat er te behalen was en hier waren Eric en Cor toch wel content mee. Tijdens de Course behaalde niemand het hoogste certificaat en diverse koppels gingen zelfs zonder certificaat naar huis.

De deze dagen opgedane ervaringen nemen de heren mee in hun voorbereiding op het WK dat begin oktober op Sardinië gehouden wordt.


Uitwisseling Cloeck en Moedigh met J.B.C. Boskants Boeleke

Het Rooise onderonsje van 11 juli 2017, jeu de boules uitwisseling, met Cloeck en Moedigh in sportpark De Scheken was er een van een gezellige, onderlinge wedstrijd. De wedstrijd begon wat later en na wat bellen waar toch een speler bleef is dit opgelost doordat Tiny ging spelen voor Rob.

Met de haar behaalde punten zou Rob niet blij zijn geweest!! Nadat het de hele avond droog was gebleven gaf Jan v.d. Elzen na 3 partijen spelen de uitslag van deze avond. De volgende spelers hebben 3 partijen gewonnen:

1. Frenk v. Mierlo, Cloeck en Moedigh +27 punten, 2. Jo Bekkers, J.B.C. Boskants Boeleke +23 punten, 3. Wim v. Breugel, J.B.C. Boskants Boeleke +20 punten, 4. Gerard v.d. Berk, J.B.C. Boskants Boeleke +20 punten, 5. Joan v. Hastenberg, J.B.C. Boskants Boeleke +17 punten, 6. Piet Habraken, Cloeck en Moedigh +10 punten. De winnaars op de foto v.l.n.r. zijn: achter: Wim v. Breugel-Frenk v. Mierlo-Jo Bekkers-Joan v. Hastenberg, voor: Gerard v.d. Berk-Piet Habraken.


Rooi Fietst staat als een huis

Foto: Frans Mabesoone

Voor de tientallen vrijwilligers van Rooi Fietst is het voortaan een routineklus; het ontvangen van duizenden gasten en het hen naar de zin maken. De afgelopen week was het wederom tijd voor het vierdaagse fietsevenement en alles liep op rolletjes.

Met iedere dag rond de duizend bezoekers kan wel gezegd worden dat Rooi Fietst staat als een huis. Natuurlijk, het weer speelde geweldig mee, maar dan nog moet het allemaal maar weer geregeld worden. Een versnapering voor onderweg, goed gepijlde routes, een mooi terras, een EHBO die paraat staat en natuurlijk weer eens een nieuwe route. Alles zat er in en nu al kijkt men uit naar de volgende editie.

Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone
Foto: Frans Mabesoone

Bijzonder in Rooi bijzonder blij

Als twee stuiterballen stonden Cindy en Ria van Stichting Bijzonder in Rooi maandagavond op het podium. De enorme cheque met daarop het immense bedrag van €2500,- knepen ze bijna fijn. Het Roois Tourspel had zojuist weer een Roois goed doel enorm blij gemaakt.

Voorheen was de uitreiking van de eerste drie plekken van het Roois Tourspel het hoogtepunt van de avond. Maar als niemand uit Sint-Oedenrode één van de hoogste drie treden mag beklimmen, dan wordt dat feestje al snel naar de achtergrond verdrongen door de aanwezigen in de zaal. Marc van Uden uit Heesch werd knap tweede én derde. Mia Rooijakkers pakte de eerste plek. Op de inschrijflijst staat Sint-Oedenrode achter haar naam, maar dat klopt helaas niet. De eerste echte Rooienaar op de lijst is F. van Uittert op de vierde plek.
De uitreiking werd dit keer in de grote zaal van De Beurs gehouden. Een prima plek, overzichtelijk, maar het geluid was niet goed genoeg, zodat mensen achterin de zaal de interviews niet goed konden horen. De stem van de grappige presentator Lambert Verhoeven was redelijk duidelijk, maar de zachte stemmen van de dames niet. Dat had deels ook met het rumoerige publiek te maken. Jammer, want het verhaal over Bijzonder in Rooi was reuze interessant. De Stichting laat Rooise kinderen met een beperking sporten beoefenen die ze anders wellicht nooit hadden kunnen beoefenen. Het geld gaat naar een goede bestemming. Ook Hospice Dommelrode kreeg nog een onverwachte verrassing. De organisatie had €600,- over en besloot die te schenken aan dat goede doel.

Aan het slot werd natuurlijk nog de loterij gehouden. Iedereen hield het eigen lotje paraat in de hoop dat die zou vallen op de gloednieuwe wielrenfiets. De weg naar de hoofdprijs toe verliep ook dit jaar weer tergend langzaam. Dat is Stephan de Kruijf vast alweer vergeten, want hij won de blinkende fiets. Volgens eigen zeggen was het alweer twee jaar geleden dat hij gefietst had. Een mooie reden om weer te beginnen…

Ria en Cindy (r) zijn erg blij met de cheque.

Wat de wielrenfiets doet met mensen

Foto van Pien Verhagen; twee vingers in de neus maar niet heus Foto:

Sport in het algemeen, maar vooral ook wielrennen doet veel met een mens. Op de fiets worden jubelmomenten beleefd, maar ook letterlijk en figuurlijk emotionele bergen beklommen. De wielrenfiets verbindt mensen. Aan tafel met een flesje bier na een zware rit, of zij aan zij een berg op tijdens een groot evenement als Alpe d'Huzes of het rijden van de Marmotte. Mensen rijden voor het plezier, anderen fietsen om geld in te zamelen, weer anderen doen het om het verlies van een dierbare te verwerken. Al die foto's die we de afgelopen weken hebben binnengekregen laten zien hoe belangrijk de wielrenfiets voor veel mensen is. Namens het Roois Tourspel en MooiRooi: bedankt voor de inzendingen! Deze foto's zijn de afgelopen week nog ingezonden.

De winnaar van het driegangenmenu voor twee personen is: René van den Biggelaar!!

Eric Muusz stuurde deze foto. Je moet hier goed gekleed zijn! Foto: Eric Muusz
Igo van Roosmalen: "het blijft opletten wat je tegen kunt komen op het fietspad" Foto: Igo van Roosmalen
Samen knutselen in de berm. Heel herkenbaar Foto: Hugo Bokhoven
Rene van den Biggelaar in zichzelf gekeerd na een emotionele rit. Foto:
Al fietsend de zon tegemoet Foto: Marco van Schijndel
Foto: Johan Merks Foto: Johan Merks
Foto: Leo Kwinten Foto: Leo Kwinten

Bridgen

Bridgeclub J.V.G.1. Heren Van Erp 59,72%, 2. Echtpaar Seegers 58,33%, 3. Dames B. v.d. Laar & M. v. Schijndel en Heren S. v.d. Kerkhof & R. Kuipers en echtpaar Van Genugten 53,47%.

Bridgeclub De Neul: A-lijn: 1. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 61.25%. B-lijn: 1. Margot Fassbender en Lieke Pieters 57.50%, 3. Irmgard Etman en Willem Pieters 55.42%. B-lijn: 1. Jan Derks van de Ven en Christ Verhoeven 59.58%, 2. Ad van Helvoort en Jan van Lanen 57.50%, 3. Sjef van de Kerkhof en Rinus Kuipers 54.58%. C-lijn: 1. Toon Majoor en Jan Wouters 66.67%, 2. Guus Plevier en Fried van de Laar 54.69%, 3, 4 en 5 gedeeld: Ria Damen en Toos Sanders & Bertha van de Laar en Mieke Tibosch & Anneke Majoor en Liesbeth Wouters 51.04%. D-lijn: 1. Jo Kremers en Harry Kremers 59.38%, 2. Toon der Kinderen en Jo van de Tillaart 57.29%, 3. Janny Ruisch en Jan van Gerwen 53.65%. Iedere maandagavond open bridgedrive. Iedereen is welkom. Opgeven bij Riet v. Hout 06 54970750

BC Rooi 750: A-lijn: 1. Christine van Heertum & Mieke Janssen 62.80%, 2. Irmgard Etman & Willem de Roo 58.93%, 3. Anneke en Toon Majoor 58.63%. B-lijn: 1. Jos van Schijndel & Francine Versantvoort 61.46%, 2. Jan Derks van de Ven – Christ Verhoeven 58.33%, 3. Riet van de Laar & Willy Swinkels 56.94% We organiseren weer een beginnerscursus bridge. Inlichten tel:0413-476925.

Hardlopen
Fortuna '67
19 juli 2017, Oss, Hazenakkerloop
Mannen35 5.000 m
Thijs Thielemans 19.25 (3e)


Rhode-meisjes dragen Duitse vlag het veld op

Foto:

Na een succesvol seizoen mochten enkele meiden van Rhode afgelopen vrijdag bij een EK-wedstrijd optreden als vlaggendraagster. Onder begeleiding van trainer Millo van Schaijk beleefden deze dames een onvergetelijk avontuur.

Vrijdag 21 juli was de interland Duitsland - Italië tijdens de WEURO 2017 in speelstad Tilburg. Voor acht meiden van Rhode was dit een bijzondere dag. s' Middags al moesten ze zich melden in het Willem II Stadion. Daar werden de protocollen eerst zorgvuldig doorgenomen.

Daarna gingen ze met een UEFA official het veld op om het 'vlagdragen' uitvoerig te oefenen. Na de pauze werden de UEFA tenues aangedaan en gingen ze naar de catacomben. Om 20.42 uur precies gaf de regisseur het sein om het veld op te gaan.

De vlag van regerend Europees kampioen vrouwenvoetbal Duitsland werd door de Rooise meiden het veld op gedragen. Na de volksliederen weer snel het veld af en naar de tribune. Daar werd de wedstrijd met grote belangstelling gevolgd, die met 2-1 door Duitsland werd gewonnen. Een mooie kers op de taart na een geweldig seizoen.


Wieke, Rian en Dolly winnen vele prijzen

Vorige week startten de ponyruiters Wieke, Rian en Fem voor het eerst op een dressuurwedstrijd in Uden. Rian en Wieke Koster startten in de klasse AB/BB op pony Dolly. In de eerste proef eindigde Rian met 65.6 % en een eerste prijs. Wieke en Dolly eindigde daar net achter met 65.3% en een tweede prijs.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

In de tweede proef deed Dolly er nog een schepje bovenop. Nu eindigde Wieke met een eerste prijs met 67.5% en Rian met een tweede prijs en 66.5%. Resumerend hebben Wieke Rian en Dolly op een dag 8 winstpunten bij elkaar gereden aangezien een percentage van 65% twee winstpunten oplevert. Fem Scheepens startte met haar pony Avariaz in de klasse C/BB. De jury beloonde haar proef met 61%, een tiende plaats in de eerste proef. In de tweede proef behaalden Fem en Avariaz een vijfde plaats met 63.2%. Meike Nooijen startte met haar pony Black Magic op een dressuurwedstrijd in Liempde en eindigde hier met een eerste prijs.
Dit weekend kwamen de grote paarden in actie op diverse springwedstrijden.

Ashley Peter startte haar paard Balinda Fs in de klasse L in Geldrop en eindigde hier met een zesde prijs. Linda van Gastel en haar paard Coco Flanel startten hier ook in de klasse B en eindigde met een vijfde prijs. Judith van den Nieuwenhuijzen startte met paard Iminka op een springwedstrijd in de Mortel. In de klasse B eindigde ze met een vijfde prijs.

Voetvolley al jaren traditie in Olland

Voetvolleybal, in Olland is het al meer dan tien jaar een terugkerende happening. Zodra de competitie en de nacompetitie achter de rug zijn, verandert het Dorpsplein in een waar voetvolleybaldrome. Dit jaar waren er maar liefst 33 teams op de vier velden die met elkaar om de titel streden.

"Eigenlijk weet ik niet hoe vaak we dit toernooi al houden", vertelt Jochem Treuren zonder dat het wordt gevraagd. "Het is misschien al wel de elfde of de twaalfde keer dat we dit in Olland doen. Dit jaar hebben we vier verschillende poules, drie heren poules met elk negen teams van twee mensen. In de vierde poule spelen zes damesteams om de finale plaatsen".

Tijdens de poulefase zijn de regels wat minder streng. De bal hoeft dan niet per se binnen het team over te worden gespeeld, maar in de finalewedstrijden moet de bal minstens één keer in het team zijn overgespeeld. Overigens geldt ook voor de puntentelling dat een punt een punt is en niet alleen dat gescoord kan worden als het team de service heeft. Dus uiteindelijk zal elk team wel een keer hebben kunnen scoren en dat is toch waar het bij zo'n toernooi uiteindelijk allemaal om draait.

Dames MHC hebben een nieuwe coach

De dames van MHC Sint-Oedenrode hebben voor aankomend seizoen een nieuwe coach weten te strikken. Giovanni Jansen staat komend seizoen aan het roer van de Rooise hockeydames.

Samen met Bob Meijer, die komend seizoen meehelpt met de trainingen, en Lieke Swinkels, manager van het team, heeft de club een perfecte club bij elkaar. Op vrijdag elf augustus maken de dames kennis met Giovanni, dan start namelijk de voorbereiding voor het seizoen 2017/2018. Ook dit seizoen spelen de Rooise dames in de eerste klasse C. Naast de nieuwe coach is het Rooise vaandelteam ook druk bezig met het werven van nieuwe speelsters. Nadat zij al verschillende speelsters in het team hebben mogen verwelkomen zullen ook in augustus nog enkele speelsters mee gaan trainen.

Er staan inmiddels al een aantal wedstrijden in de voorbereiding op het programma. Zo spelen de dames op zondag 13 augustus hun eerste thuiswedstrijd tegen Uden. Op vrijdag 25 augustus spelen de dames wederom thuis tegen Civicum uit Cuijk. De dames hebben in ieder geval hartstikke veel zin in het nieuwe seizoen en hopen ook dit jaar weer verschillende supporters langs de lijn te zien.

Tennisvereniging Nijnsel organiseert Open Toernooi

Evenals vorig jaar gaat Tennisvereniging Nijnsel ook dit jaar weer een open toernooi organiseren. Het toernooi wordt gesponsord door Fred van de Laar Sloop-, Grond-, Weg-, en Waterbouw BV. en zal plaatsvinden van maandag 25 september tot en met zondag 1 oktober.

De organisatie roept alle Rooise tennissers en tennissters in de regio op om mee te doen met dit gezellige toernooi in Nijnsel.

"We hebben al een redelijk aantal inschrijvingen, zowel van eigen leden, maar ook van andere verenigingen en we zijn blij dat we een aantal actieve leden hebben die zich nu en de komende periode volop inzetten om het toernooi te laten slagen. Naast onze eigen leden zijn we natuurlijk afhankelijk van onze sponsoren. Daarom willen we graag de naam van het open toernooi koppelen aan onze hoofdsponsoren. Vorig jaar was dat Vossius, dit jaar is dat Fred van de Laar Sloop-, Grond-, Weg-, en Waterbouw BV," aldus de organisatoren.

Deelname aan het toernooi is voor iedereen van zeventien jaar en ouder. Er wordt gespeeld in gemengd-, heren- en damesdubbel. Het inschrijfgeld bedraagt € 8,00 per onderdeel en aanmelden kan via www.toernooi.nl tot en met 17 september. De sponsor heeft al een mooie attentie klaarliggen voor alle deelnemers aan het toernooi.

Spannend slot mix-tripletten Cloeck & Moedigh

Tot aan de 13e en laatste partij bleef het spannend welk triplet clubkampioen mix-tripletten zou worden. Bij winst van het triplet Frans v.d. Velden, Wil Passier & Netty Leijtens en verlies van het triplet Erik Verschuijten, Piet Habraken & Hanneke van Erp zou het kwartje zo maar de andere kant op kunnen rollen.

Het liep echter anders doordat het triplet Erik Verschuijten, Piet Habraken & Hanneke van Erp het hoofd koel bleven houden en ook haar laatste partij met 13-6 won. Het triplet Erik Verschuijten, Piet Habraken & Hanneke van Erp (11 +66) werd daarmee terecht clubkampioen mix-tripletten 2017. Het triplet Frans v.d. Velden, Wil Passier & Netty Leijtens (10 +60) eindigde overtuigend op de tweede plaats. Het triplet Leon v.d. Rijdt, Harrie van Breugel & Maria Thijssen (9 +40) handhaafde zich op de derde plaats en het triplet Karel Verschuijten, Tonnie van Eerd & Henny Gevers (9 +24) werd vierde.

Wedvluchten bij de Vredesduif

Op vijftien juli stond er een vlucht vanuit Bordeaux op het programma. Er werd om 13.30 uur gelost en er werd een afstand van 866 kilometer afgelegd. De eerste werd geklokt door J. v. Houtum om 12.31 met een snelheid van 891 mpm.

De eerste 15 waren: J. v. Houtum: 1,3,6,7,9,10,15, J. Toelen: 2,14, O. Roeters: 4, Verhagen v.d. Steen: 5, P. v. Breugel: 8, B. Giebels: 11,12,13.

Op 22 juli stonden er vluchten voor jong en oud vanuit Chimay op het programma met een afstand van 186 kilometer. Om 08.50 uur werd er gelost. De eerst werd geklokt bij jong door H. v. Boxmeer om 10.35 uur met een snelheid van 1774 mpm.

De eerst bij oud werd geklokt door H. v. Boxmeer om 10.29 uur met een snelheid van 1872 mpm. De eerste 15 bij de jongen waren: H. v. Boxmeer: 1,3,11, J. e. L: 2,4,5,6,9, Combinatie G. en H. v. Dijk: 7,10, M. Walravens: 8, M. Sips: 12, J. v. Laarhoven: 13,14,15.

De eerste 15 bij de oude waren: H. v. Boxmeer: 1,12,13, Combinatie G. en H. v. Dijk: 2,5, R. v.d. Brand: 3,14, W. v. Houtum: 4,7,8,9,10, J. Lathouwers: 6, M. Sips: 11,15.

32 / 32

Woensdag 26 juli
Dansmiddag

Odendael

Donderdag 27 juli
't Onderonsje

Damiaancentrum

Vrijdag 28 juli
Rooi Top 100 Verzoekjesavond

Markt

Optreden Leuk da ge d'r band
Kiosk

Zaterdag 29 juli
Knoptorenklimmen

De Knoptoren

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

Dansavond
Odendael

Zaterdag 29 juli t/m 6 augustus
Amsterdam Gay Pride

De een-en-twintigste editie van de 'Amsterdam Gay Pride' vindt plaats van 29 juli t/m 6 augustus 2017 in Amsterdam met op zaterdag 5 augustus de Canal Parade. Amsterdam Gay Pride vindt sinds 1996 jaarlijks in Amsterdam plaats tijdens het eerste weekend van augustus. Amsterdam Gay Pride is het jaarlijkse hoogtepunt voor gay Amsterdam met straatfeesten, gay dance parties en de wereldberoemde Canal Parade over de Amsterdamse grachten. De Canal Parade is een bonte stoet van boten op de eerste zaterdag van augustus (13:30 uur), die voert vanaf het Westerdok via de Prinsengracht, Amstel, Zwanenburgwal en Oude Schans naar het Oosterdok.

Zondag 30 juli
Open Tuin De Stal

Sint-Oedenrode

Woensdag 2 augustus
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Vrijdag 4 augustus
34e OLAT Wandeldagen

Natuurpoort De Vresselse Hut

Zaterdag 5 augustus
Knoptorenklimmen

De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

Zondag 6 augustus
Oogstfeest Hoeve Strobol

Museum Hoeve Strobol

Open Tuin De Stal
Sint-Oedenrode

Woensdag 9 augustus
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Zaterdag 12 augustus
Openluchtmis

Mariakapel

Knoptorenklimmen
De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

Zondag 13 augustus
Open Tuin De Stal

Sint-Oedenrode

Woensdag 16 augustus
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Zaterdag 19 augustus
Knoptorenklimmen

De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Poppenkast
Kerkplein

Op en rond het Smitsorgel
Martinuskerk

DeMooiRooiSchaal
Boskant

Zondag 20 augustus
Open Tuin De Stal

Sint-Oedenrode

Elvis Presley Memorial Day
Ritaplein, Boskant

Muziek: de Vrijbuiters
Gasthuishoeve

Woensdag 23 augustus
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Zaterdag 26 augustus t/m woensdag 30 augustus
Rooi Kermis

Sint-Oedenrode

Zaterdag 26 augustus
Knoptorenklimmen

De Knoptoren

Burgerkoningschieten
Gildeterrein

Kermisbal
Odendael

Zondag 27 augustus
Open Tuin De Stal

Sint-Oedenrode

Koningsschieten
Gildeterrein

Woensdag 30 augustus
Vissen

Ollandse Waterloop

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Donderdag 31 augustus
't Onderonsje

Damiaancentrum

Zaterdag 2 september
Knoptorenklimmen

De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zondag 3 september
Wandeling Balsvoort Heem-natuurgroep

Markt