DeMooiRooiKrant

24 januari 2018

DeMooiRooiKrant 24 januari 2018


Foto: Jos van Nunen

Heemkundekring De Oude Vrijheid is opgericht op 13 oktober 1954, maar ook in 1941 is er in Sint-Oedenrode al een heemkundekring opgericht, op initiatief van Bernard van Dam uit Eerde. Antoinette van de Burgt uit Eerde kreeg enige tijd geleden de vraag van een familielid van Bernard van Dam of ze geïnteresseerd was in een aantal documenten over Eerde. Deze documenten waren afkomstig uit het huis van de schoondochter van Bernard van Dam. Het huis waar ook Bernard heeft gewoond. Tussen de papieren vond ze de oprichtingsdocumenten. Deze besloot ze afgelopen zaterdag te overhandigen aan de 'tweede' Rooise heemkundekring De Oude Vrijheid.

Bernhard van Dam
Bernard van Dam, geboren in 1881, was de zoon van de Eerdse molenaar. Hij was een bijzondere man. Hij vertrok met de dochter van Driekske de Smid naar Engeland en kwam getrouwd terug. Dat was nog nooit vertoond in Eerde. Toen pastoor Willenborg in september 1944 tijdens de preek vertelde dat er iets bijzonders stond te gebeuren, speelde hij zachtjes het Wilhelmus op het kerkorgel. Bernard legde zich toe op tekenen en schrijven. In veel boekenkasten staat zijn boek 'Oud Brabants Dorpsleven' uit 1972. Hij overleed in 1958. Op 9 september 2018 houdt de werkgroep Eerdelogie van de Dorpsraad in Eerde een evenement over Bernard van Dam en over pastoor Willenborg.

De 'eerste' heemkundekring
In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog begon de heemgedachte in onze streken te leven. Bernard van Dam had daar al gesprekken over gevoerd met Hugo Heijman van de abdij van Berne, secretaris van de "Bond van Brabantsche Heemkundekringen" Het resultaat was dat besloten werd tot de oprichting van een regionale kring in Sint-Oedenrode. Het was de bedoeling dat deze kring drie gemeenten zou omvatten: Sint-Oedenrode, Schijndel en Son en Breugel.
In juni 1941 verspreidden de burgemeester van Sint-Oedenrode, H. van Rijckevorsel van Kessel, Jan Heesters uit Schijndel en Bernard van Dam een uitnodiging voor de oprichtingsvergadering voor een heemkundekring in Sint-Oedenrode, te houden in zaal van Van Herpen aan het marktplein. Die bijeenkomst op 26 juni 1941 werd druk bezocht en al meteen werden bijna 150 mensen lid. De naam van de nieuwe kring was 'Kring St. Oedenrode'.Op 15 juli 1941 laat de burgemeester van Sint-Oedenrode, H. van Rijckevorsel van Kessel, de Procureur-Generaal bij het Gerechtshof in Den Bosch weten dat er op 23 juli 1941 een vergadering zal zijn van de pas opgerichte kring, en dat er een spreker zal zijn over het onderwerp De Fauna en Flora van de Meiery. Den Bosch geeft op 16 juli al een verklaring van Geen Bezwaar. Vervolgens wordt dit goede nieuws in een brief van 17 juli meegedeeld aan de nieuwe kring. Tijdens de vergadering van 23 juli werden de heren Van Rijckevorsel van Kessel en Van Dam tot respectievelijk voorzitter en secretaris benoemd. De heer Neggers uit Eerde werd penningmeester.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Het einde van de 'eerste heemkundekring' De Duitse bezetter heeft niet zo heel lang na het bruisende begin de kring danig in haar bestaan beknot. Alle culturele activiteiten worden dan namelijk verboden, tenzij ze ter controle staan ingeschreven bij de sterk censurerende Duitse Kultuurkamer. Op overtreding van deze voorschriften staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal tweeduizend gulden. Noodgedwongen besluit de pas opgerichte kring op 15 september 1941 haar activiteiten te staken totdat betere tijden aanbreken. Het duurt dus nog tot 1954 voordat in Rooi opnieuw een heemkundekring wordt opgericht.

Jaargang 8 • Week 4 • Woensdag 24 januari 2018

Storm blaast sprookje weg

Het gaat om dit bekende huisje. Foto:

De storm van afgelopen donderdag heeft veel schade aangericht. Bomen waaiden om, dakpannen vlogen door de lucht. Maar de storm blies ook een sprookje omver. Het opvallende huisje bij A. van Liempd Sloopbedrijven aan de Bobbenagelseweg moest er aan geloven. Helaas wordt het niet meer teruggeplaatst...

Negen jaar heeft het huisje er gestaan, maar afgelopen donderdag is hij dankzij de storm ondersteboven geblazen. "Wij hebben besloten het huisje niet terug te plaatsen. Daardoor hebben we al een aantal teleurstellende reacties ontvangen. Het huisje wordt aan een grote beurt onderworpen en besloten is om het huisje privé in de tuin te plaatsen, waar het wederom tot zijn volste recht zal blijven voortbestaan", laat Arie van Liempd weten aan DeMooiRooiKrant.
Velen foto's zijn er bij het huisje gemaakt. Huwelijkskiekjes, maar ook vele kinderen vanuit het hele land wilden met het creatieve bouwwerk op de foto, vanwege de bekende Bobbenagelroute. Arie: "We zullen de vaak enthousiaste opmerkingen en complimenten missen."


Storm richt ravage aan

De bovenlaag van het dak van MHC waaide van het gebouw.

De storm heeft vorige week donderdagochtend en aan het begin van de middag veel teweeg gebracht in Sint-Oedenrode. Er kwamen veel meldingen van stormschade binnen. Onze reporter trotseerde de wind en maakte foto's. Ook kreeg de redactie enkele foto's aangeleverd. Bij deze een overzicht.

Het dak van manege De Leijer ging stuk door de wind.
Een gedeelte van het dak van de Rabobank raakte los.
Aan de Noordelijke Randweg waaide een vrachtwagen om.
Een flink tak brak af van een boom aan de Stekelbrem.
Aan de Dahliastraat in Nijnsel werd een schuurtje onthoofd.
Aan het Sluisplein ontstond een gevaarlijke situatie door vallende dakpannen.
Aan het Ameroyenhof brak de storm deze grote tak af.
Bij Basic-Fit waaide de zijkant van de hal er vrijwel in zijn geheel af.
Het Laarzenpad is omgedoopt tot Klauterpad toen deze boom de weg versperde. Foto: Thea Willems
Heel Meierijstad had last van de storm. In Veghel waaide een boom op dit busje. Foto: 112nieuwsonline.nl
De brandweer moest ook aan de slag aan de Heuvel om de boel veilig te stellen.
Het terras van de Pastorie in de war.
Deze bus aan de Coeveringslaan kreeg een tak op zijn dak.
Aan de Knapenhoek raakten deze pannen los.
De storm die over Rooi raasde nam nogal wat pannen mee. Deze koeien lijkt het niets te deren...

Bijzondere vogel gespot in Rooi

Foto: Frans Rijkers Foto: Frans Rijkers

Bijzondere vogel gespot in Rooi

Zo nu en dan worden zeldzame vogels gespot die in Nederland neerstrijken. Zoals de keep, een soort mus. Frans Rijkers wist deze keep hier in de regio vast te leggen. Erg bijzonder, en de website www.bogelbescherming.nl legt uit waarom....

Kepen zijn de noordelijke tegenhangers van 'onze gewone' vink. In Nederland broeden jaarlijks enkele kepen, maar om meer dan drie tot vijf paren lijkt het niet te gaan. Hoe anders is het in Fenno-Scandinavië, waar de keep een van de talrijkste broedvogels is. In de winter verblijven grote aantallen Scandinavische kepen in Nederland. Vinken en kepen houden zich 's winters vaak op in gemengde groepen. Ze kunnen gemakkelijk worden waargenomen in beukenbossen, waar ze de afgevallen beukennootjes eten.

Kepen zijn net zo groot als vinken, maar vallen vooral op door de combinatie van witte buik en oranje borst en vleugeldekveren. Daarnaast zitten er ronde donkere vlekken op de flanken en heeft hij een gele snavel met een zwart puntje (behalve in broedkleed). Bij het opvliegen is de witte stuit opvallend. In zomerkleed hebben mannetjes een ongetekend oranje keel en borst en een glanzend blauwzwarte kop en mantel. Vrouwtjes hebben slechts een oranje tint op de borst en hebben een bruingrijze kop. In de winter hebben mannetjes lichte, roestbeige zomen aan de zwarte veren waardoor ze een nogal bont uiterlijk krijgen.
Omdat kepen in Nederland niet vaak zingend te horen zijn, is de roep veel bekender in Nederland; het is een nasaal, karakteristiek, iets stijgend "kè-èèhhp", s. Roept in vlucht tuk- tuk. De zang van de keep is een monotoon, grof zoemend "zzziiihh", en lijkt wel wat op de zang van de groenling.

Heeft u ook een bijzondere natuurfoto gemaakt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl


Expositie fotogroep 'De Vriendschap' tot in de puntjes verzorgd

Foto: Hans van den Wijngaard

De tweede expositie van fotogroep 'De Vriendschap', die het afgelopen weekend in 'De Loop'r' in Olland werd gehouden, was tot in de puntjes verzorgd. Naast foto's van hoge kwaliteit, had de fotogroep ook de inrichting van de expositie op professionele wijze aangepakt. Met deftige panelen en aangepaste verlichting kwamen de foto's met het thema 'Natuur in beeld' helemaal tot hun recht. De planten op de hoeken van de panelen waren als de kers op de taart.

Zowel voorzitter Erik Huijbregts van 'De Loop'r' als Peter Sijbers, de voorzitter van fotogroep 'De Vriendschap' bleken vol lof over elkaar. Tijdens zijn speech geeft Huijbregts aan dat hij blij is dat deze actieve groep 'De Loop'r' als haar vaste honk heeft gevonden. Dat de tweede expositie dan ook in het Ollandse gemeenschapshuis wordt gehouden, waardeert Huijbregts: "dat zegt veel over de verbondenheid die we met elkaar hebben".

Naast aandacht voor de verbondenheid met 'De Loop'r', stond Peter Sijbers vooral stil bij de fotografie. Met terechte trots kon hij verwijzen naar de foto's van de leden, die op de plaats van de jeu de boule baan te zien waren. Met de titel 'Natuur in Beeld' is het niet vreemd dat de foto's een natuurcomponent in zich hebben. Maar de fotografen hadden veel vrijheid bij het invullen van de opdracht. Zo wist een hen een trein te vangen op een stenen brug in een fraai landschap. Een perfecte combinatie van natuur en cultuur.

Foto: Hans van den Wijngaard

Peter Sijbers bedankte alle leden voor hun inzet om deze tweede tentoonstelling mogelijk te maken. Maar voor Jan Roché had hij toch een paar speciale woorden. "We mogen trots zijn op Jan, dank zij zijn inzet, creativiteit en betrokkenheid kunnen we onze foto's op hoog niveau laten zien. Het enthousiaste applaus van de andere leden van de vereniging deed meer dan vermoeden dat de woorden van Sijbers door iedereen werden onderschreven.


De jeugdreporter interviewt de adjudante

Dit keer belandde ik met mijn pen in Nijnsel bij mijn oud-korfbal maatje Guusje van Kessel. Zij is de eerste adjudante van Papgat.

Kun je in het kort vertellen wie je bent?
'Ik ben Guusje van Kessel. Ik ben 12 jaar oud en ik kom uit Nijnsel. Ik zit in groep 8 van de Sint Antonius van Padua school. Mijn hobby's zijn korfballen en saxofoon spelen.'

Hoe ziet de samenstelling van de jeugdraad eruit?
'In de jeugdraad zijn we met 14 kinderen. Onder andere de jeugdprins, zijn naam is Mareno. Ik ben de adjudante en Amy is de nar. De jeugdraad is vroeger opgericht om kinderen meer te betrekken bij het carnaval.'

Hoe wordt de samenstelling van de raad gekozen?
'Het begint allemaal met 14 kinderen. Die gaan in september bij elkaar zitten en vertellen dan wat ze willen zijn en waarom ze het willen zijn. Iedereen mag 2 stemmen uitbrengen, die uiteindelijk door het bestuur geteld worden. Het bestuur gaat voor 20:00 uur bij de uitgekozen prins langs. Dan mag de prins beslissen wie hij van de 13 overgebleven kinderen als adjudant wil. Eerst belt hij de ouders en daarna het kind.'

Hoe vind je het dat je als adjudante bent gekozen?
'Ik vind het heel erg leuk en het is ook speciaal. Ik ben namelijk het eerste meisje dat adjudante is. Ik vind het leuk om de prins te mogen helpen en hem gezelschap te houden. Waar de prins is, ben ik ook.'

Waarom wilde je graag in de raad?
'Ik wilde al bij de jeugdraad toen ik 5 jaar oud was. Helaas mochten er toen nog geen meisjes in de raad. Omdat er maar een kleine kans is dat je in de raad komt, is het erg bijzonder als je gekozen wordt. Ik mag de titel "adjudante" het hele jaar gebruiken.'

Hoe vind je het om tijdens de optocht op de prinsenwagen te mogen?
'Ik vind het erg leuk. Ik deed als klein kindje al mee aan de optocht. Nu mag ik dan eindelijk zelf op de prinsenwagen. Dit vind ik super gaaf, want dit mag bijna niemand. De prinsenraad bouwt ieder jaar een nieuwe wagen in een ander thema. Hier help ik zelf niet aan mee.'

Wil je zelf nog iets vertellen?
'Ja, ik heb namelijk nog wat leuke weetjes. Wist je dat de eerste jeugdraad alleen maar uit Nijnselse kinderen bestond? Wist je dat de nar uit groep 5 komt en de andere kinderen uit groep 8 komen? Wist je dat 2 jaar geleden voor het eerst de nar een meisje was? En dat vorig jaar er voor het eerst een meisje in de raad mocht? Wist je ook al dat nu 6 van de 14 leden meisjes zijn?'


Studeren in het buitenland: Sjoerd van Acht

Sommige mensen gaan naar het buitenland vanwege hun grote liefde, anderen gaan naar het buitenland om daar te studeren. Sjoerd van Acht (22) behoort tot de laatste groep. Hij vertrok in 2016 naar Wales en heeft daar zijn master gehaald.

Waarom een studie in Wales?
"Ik ben destijds naar Wales vertrokken om de masteropleiding Renewable Energy and Resource Management aan de University of South Wales te volgen. Dat leek mij aantrekkelijk omdat het in het Verenigd Koninkrijk mogelijk is om een master in één jaar af te ronden. In Nederland duurt dat twee jaar. Tevens wilde ik de Engelse taal beter onder de knie krijgen met het oog op de toekomst. Na deze master ben ik als geluksvogel een driejarig promotieonderzoek gestart met the University of South Wales en Tata Steel. Hierin doe ik onderzoek naar innovatieve scheidingsmethoden om waterstof te winnen uit afvalgassen voortkomende uit de metaalproductie."

Sjoerd van Acht. Foto:

Wat heb je ervoor moeten doen?
"Tijdens deze master lag de focus op het verschaffen van kennis op het gebied van duurzame energie technieken en afvalverwerking. Persoonlijk ligt mijn interesse bij de energieopwekking uit hernieuwbare bronnen. Zo heb ik een projectvoorstel geschreven voor de implementatie van tien waterstofbussen in de busvloot van Cardiff. In het voorstel wordt de zonne-energie omgezet in de energiedrager waterstof, die vervolgens door de bussen wordt gebruikt als brandstof. Netto heeft dit geen uitstoot van broeikasgassen en kan het de luchtkwaliteit in steden verbeteren. Mijn taak was om dit verhaal technisch te onderbouwen door de capaciteit van de zonnepanelen, het elektrolysetoestel en het waterstofopslagsysteem te berekenen en te ontwerpen."

Hoe is deze studie verlopen?
"In het begin was het pittig, doordat ik moest wennen aan de cultuur en de Engelstalige omgeving, maar naar verloop van tijd ging dit steeds beter. Na een pittige, innoverende afstudeeropdracht bij Van Acht Koel- en Vriesopslag uit Sint-Oedenrode, heb ik mijn master behaald. Het mooie van deze opdracht was dat ik afgelopen zomer vanuit Nederland bij de overbuurman kon afstuderen."

Voor hoe lang blijf je in Wales?
"In principe wilde ik alleen naar Wales gaan voor mijn master en zou ik dus alweer op Rooise grond moeten zijn, maar vanwege het promotieonderzoek ben ik nog minimaal tot september 2020 in Cardiff, Wales. De mensen hier zijn iets relaxter dan de Nederlandse bevolking en dat bevalt me wel."

Was het moeilijk om Nederland te verlaten?
"Van te voren leek een jaar studeren in het buitenland me lang, maar ik ben terug geweest voor Kerst, Carnaval, Paaspop en de zomer; dat allemaal heeft het dragelijk gemaakt. Dit bood mij de kans om zo nu en dan bij te buurten met familie en vrienden wat dan toch hoog nodig is!"

Heb je veel contact met je familie in Nederland?
"Ik kom uit een warme, grote familie waarmee ik veel contact heb. Ik kijk er naar uit om de familie weer samen te zien op oma's negentigste verjaardag. Daar kom ik dan ook graag eventjes voor terug! Tevens zijn we met de moderne technologie al gauw dichter bij elkaar!"


MSG brengt DeMooiRooiKrant bij de bezorgers thuis

Foto:

De bezorgers van DeMooiRooiKrant krijgen iedere woensdag netjes de krant thuisbezorgd. Doet de redactie van de krant dat zelf? Nee, daarvoor heeft het een professionele partner in de hand genomen: MSG uit Eindhoven. De bussen van MSG heeft u vast al eens zien rijden. Vanaf komende week wordt het nog opvallender, want dan dragen de bussen ook het logo van DeMooiRooiKrant.

Via Wilma Voss, werkneemster van MSG, kwam Bezorging Nederland (een onderdeel van DeMooiRooiKrant) in contact met het Eindhovense bedrijf. Ze vertelt: "MSG is sinds januari 2017 gestart in Eindhoven. Het hoofdkantoor zit in Enschede. Bij mijn vorige werkgever (VTS Logistics) heb ik (en ook diverse chauffeurs) veel ervaring opgedaan met het uitrijden van reclamedrukwerken en week- en dagbladen. Toen ik hoorde dat MooiRooi een andere vervoerder nodig had, heb ik contact gezocht. Dat resulteerde in een mooie samenwerking. Behalve weekbladen bezorgen we ook medicijnen en ook in de pakketdienst zijn we actief."

Deze bussen ziet u wekelijks rijden, voortaan met sticker.

MSG begon 25 jaar geleden in Enschede als landelijke (spoed)koeriersdienst. Het unieke aan de dienst was het feit dat ze met hun subcontractors altijd binnen 45 minuten op de stoep stonden, waar dan ook in Nederland. De bezorging werd rechtstreeks naar de plaats van bestemming gebracht. Ruim 25 jaar later kiezen bedrijven nog steeds voor de expertise van MSG en brede inzetmogelijkheden op het gebied van (spoed)koeriers.

In mei 2012 breidde MSG haar diensten verder uit met de overname van de post- en koerierstak van het SW bedrijf in Enschede. Sindsdien groeiden zij met scherpe prijzen uit tot een belangrijke speler op de post- en pakkettenmarkt. Deze groei is mogelijk omdat MSG bedrijven en instellingen een besparing op de postkosten proberen te bieden, waarbij hoge kwaliteit en gemak gewaarborgd blijven. Daarnaast zetten zij mensen in met afstand tot de arbeidsmarkt, hierbij proberen ze invulling te geven aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Kortom, een scala aan vervoersoplossingen in combinatie met onze full-service postdiensten maakt dat DeMooiRooiKrant en Bezorging Nederland zowel regionaal als landelijk uw ideale partner voor diverse post- en koeriersdiensten kunnen zijn. Neem contact met ons op: 0413-479322.


Nieuws van de Zevensprong

De voorbereidingen voor de Zevensprong 2018 zijn al in volle gang. Het thema van de Zevensprong, die dit jaar plaats gaat vinden van dinsdag 10 juli tot en met vrijdag 13 juli, is: "Zingend en swingend de Zevensprong door!"

De Zevensprong is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, mogen deelnemen. De inschrijfavond is dit jaar op donderdag 12 april. Ouders kunnen hun kinderen voor de Zevensprong inschrijven middels een inschrijfformulier dat eind maart via school wordt uitgedeeld, of via de website kan worden gedownload.

Vrijwilligers gezocht!
Ieder jaar zijn er ongeveer 60 vrijwilligers nodig voor het begeleiden van een groepje kinderen tijdens de activiteiten. Het is de bedoeling dat 2 vrijwilligers een groepje begeleiden van ongeveer 11-13 kinderen. Er zijn al een groot aantal aanmeldingen van vrijwilligers binnengekomen, maar de Zevensprong zoekt nog meer jongeren die een groepje willen begeleiden.

Wat biedt de Zevensprong?
Een fantastische start van je vakantie. Veel plezier met leeftijdsgenoten. Evt. stageplaats voor Pabo-studenten of vergelijkbare opleiding (in overleg en aangemeld voor 1 mei). Evt. stageplaats voor maatschappelijke stage (in overleg en aangemeld voor 1 mei). Een leuke feestavond om de week te beginnen en jullie alvast te bedanken.

Wat wordt van de vrijwilligers verwacht?
Enthousiast in de omgang met kinderen. Verantwoordelijkheidsgevoel. Bereidheid tot samenwerken met andere vrijwilligers. Bereidheid tot aanpakken en na afloop mee opruimen. Bijwonen van de vrijwilligersvergadering ter voorbereiding. We zijn op zoek naar vrijwilligers met een minimale leeftijd van 16 jaar. Meer informatie en opgeven kan via info@zeven-sprong.nl

ING Help Nederland Vooruit
De Zevensprong is samen met 4 andere organisaties in de regio Den Bosch genomineerd voor een donatie van het ING Nederland fonds. Door een stem uit te brengen via www.helpnederlandvooruit.nl/doel/stichting-de-zevensprong kun je de Zevensprong helpen om een mooi bedrag te ontvangen. Voorzitter Martin van Hastenberg: "we zijn erg trots dat we uit de vele mooie initiatieven die er in de regio zijn, door ING zijn uitgekozen voor een donatie. Met de donatie kunnen wij veel leuke activiteiten voor de Rooise jeugd organiseren. We hopen op veel stemmen!".


Achter de schermen

Foto: Bob Bronshoff

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen. Vandaar deze rubriek, die we tweewekelijks uitbrengen.

Wat niét in de krant kwam
Een titel die iedereen zal aanspreken, want de mens is van nature nieuwsgierig. Gaan we jullie nu vertellen wat er zoal niét in de krant heeft gestaan? Natuurlijk niet. Tenminste: niet man en paard. En dan valt daar ineens best veel over te vertellen, wat wél in de krant mag.

We beginnen met wat je nooit leest, maar wat iedereen snapt. Als weekblad zijn wij in principe een onafhankelijke medium, maar gaan geen dingen schrijven die onze adverteerders niet prettig vinden. "Bijt nooit in de hand die je voedt" zegt de oude wijsheid. Als we niet om de feiten heen kunnen, gaat die vlieger echter niet op. Een optreden waarbij geen hond komt kijken, publiek dat een fluitconcert geeft, dat komt allemaal in de krant. Al zullen wij dat wat tactischer inkleden dan de zin hiervoor.

Maar neem nou dat landelijk organisatiebureau van orgieën, dat gecontracteerd werd door de uitbater van een Roois etablissement. Legaal, maar ook iets waar lezers – al dan niet stiekem - van zouden smullen. Je begrijpt dat de ondernemer er geen ruchtbaarheid aan wilde geven. Om zijn reputatie niet te schaden, om zijn gasten niet af te schrikken, en er waren al (gelovige) gemeentes waar de feestjes verboden waren wegens ''strijd met de goede zeden'.

Wij kregen er lucht van, en confronteerden de ondernemer (géén adverteerder) ermee. Die was witheet, ontkende en dreigde bij publicatie met een aanklacht wegens smaad. Juridisch stonden we ijzersterk, we hadden namelijk een screenshot van de advertentie gemaakt vóórdat die offline was gehaald. Uiteindelijk hebben we het maar laten zitten. De ondernemer deed er niemand kwaad mee, en wij zagen eigenlijk best de lol van in van het incident.

Het wordt al spannender. De Rooienaar die een chaotisch evenement op poten zette, wat flopte en breed werd uitgemeten in de krant. De volgende dag zaten er kopspijkertjes in de autobanden van de redacteur. Maar dat kwam dus niet in de krant.

Het kan zelfs grimmig, wat langer geleden. De redacteur die een kritische recensie had geschreven, met mogelijk grote gevolgen voor de omzet van de uitbater van de zaal, want het was de eerste uitvoering in een reeks. Bij de eerstvolgende reeks op locatie kreeg de redacteur meteen na aankomst een man naast zich, die hem sommeerde om positief te schrijven. Zo niet, wist hij wel waar de redacteur woonde. En ook waar zijn kindertjes naar school gingen (!) De uitsmijter voorkwam een kloppartij. De – ingehuurde? - bedreiger was niet zo flink om zijn naam te noemen, en bedankte ook voor de 'uitnodiging' van de redacteur om even mee naar buiten te komen. Ook dat kwam niet in de krant. .Het heeft jaren geduurd voordat de redacteur er achter kwam wie het was. Een gewone dorpsgenoot, die in nuchtere toestand zelfs verdiensten had voor de gemeenschap.

Drank, wraak, bedreigingen, intimidatie, huurlingen, het lijkt wel een filmscenario en nu blijken ze in ons provinciedorpje ook nog eens voor te komen. Maar laten we het niet groter maken dan het is. Er is geen druppel bloed gevloeid, en niemand getraumatiseerd geraakt. Het zijn incidenten, zoals iedereen ooit wel eens meemaakt. Hier ging het toevallig over de krant, waar de dagelijkse gang van zaken gelukkig heel wat luchtiger is, en met plezier wordt gewerkt voor dankbare lezers.

Loonstrookje en koopkracht 2018

Werkenden gaan er volgend jaar weinig op vooruit, ondanks de hoge economische groei. Van de door Rutte III beloofde belastingverlaging voor werkenden, merken mensen volgend jaar nog niets. Dit komt natuurlijk ook door het feit dat het belastingplan 2018 nog onder het demissionaire kabinet tot stand is gekomen.

Modale verdieners zien hun loonstrookje in januari met slechts 0,4 procent verbeteren. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat mensen netto iets meer van hun loon overhouden, komt met name doordat de belastingschijven iets 'langer' worden. Het laagste belastingtarief geldt daardoor over een (iets) groter deel van uw inkomen. Daardoor valt u minder snel in een hogere belastingschijf. Maar dat is verre van de lastenverlichting van 6,4 miljard euro die Rutte III had beloofd aan werkenden door het aantal belastingschijven te reduceren tot twee. Die maatregel wordt pas in 2019 in stapjes ingevoerd. Ook gaan de pensioenpremies die mensen betalen volgend jaar iets omlaag volgens het ministerie. Dat zorgt ervoor dat mensen iets meer van hun brutoloon overhouden.

Alleenverdieners met kinderen die modaal verdienen (37.000 euro per jaar) gaan er volgend jaar zelfs 0,2 procent op achteruit. Gezinnen met kinderen waarbij de ouders samen 1,5 keer modaal verdienen, gaan er 0,4 procent op vooruit. Ook voor ouderen is het beeld matig. Paren met alleen AOW blijven in koopkracht precies gelijk: zij gaan er niet op vooruit, maar ook niet op achteruit. Stellen met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaan er iets op achteruit (-0,1 procent).

Dat mensen in hun portemonnee nauwelijks iets merken van de economische voorspoed, komt onder meer doordat de overheid volgend jaar flink meer gaat uitgeven. De economische groei zorgt voor meer werkenden, hogere lonen en dus ook extra belastinginkomsten. Maar in plaats van dat extra geld terug te geven aan de burgers, heeft het centrumrechtse kabinet Rutte III besloten dit geld zelf uit te geven. Het geld gaat onder meer naar de zorg, defensie en onderwijs. De overheid geeft volgend jaar 3,5 procent meer uit. Consumenten geven volgend jaar 2,4 procent meer uit, voorspelt het Centraal Planbureau.

Van de Ven Accountants | Adviseurs,
Jack Biemans. 0413-49 11 11


Özkan Akyol geeft lezing in Rooi

Hij is bekend van radio, tv en gedrukte media: Özkan Akyol, oftewel Eus. Op vrijdag 9 februari komt hij naar Sint-Oedenrode voor een lezing in de Knoptoren.

Özcan Akyol (Deventer, 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Akyol volgde een mavo-opleiding en studeerde later Journalistiek en Nederlands. Met de laatste studie is hij echter direct gestopt toen hij twee contracten bij zijn huidige uitgeverij kreeg. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor het Algemeen Dagblad, de VARAgids, Nieuwe Revu en 90 Minutes. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in literair voetbalblad Hard gras. 'Voormalig straatschoffie' Özcan Akyol is beter bekend als 'Eus' - bijnaam en tevens titel van zijn debuutroman uit 2012. Het grotendeels autobiografische boek gaat over Eus' jonge jaren die in het teken van criminaliteit stonden. Daarin viel al te lezen dat zijn vader een schofterige zuiplap is. Over hem, Turis, gaat Akyols gelijknamige tweede roman. Dit boek verscheen begin 2016. Beelden uit het volwassen leven geven deze tweede roman een diepere laag. Vanaf 28 mei 2017 was op NPO2 zijn documentairereeks 'De Neven van Eus' te zien. In deze vijfdelige serie is Eus met hulp van zijn familie, op zoek gegaan naar het échte Turkije, dat misschien toch een tikkeltje anders in elkaar steekt dan ons wekelijks in westerse media wordt wijs gemaakt. De lezing wordt georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt en boekhandel 't Paperas en start om 20.00 uur.

HNM-Finance

HNM-Finance is sinds 2005 actief als onafhankelijk financieel adviseur in Sint-Oedenrode.

- Koopt u binnenkort een huis?

- Wilt u uw financiële situatie een keer grondig laten doorlichten?

- Hoe gaat het met uw pensioen?

Met al deze vragen kunt u bij ons terecht voor een objectief en onafhankelijk financieel advies. Wij zijn niet gebonden aan een bank of verzekeraar en kunnen daardoor volledig in úw belang adviseren.

U heeft uw wensen en ideeën, wij hebben de deskundigheid om u optimaal te adviseren. Omdat we een klein en ervaren bedrijf zijn, kunnen we dit waarmaken.

Bij financieel advies gaan we zorgvuldig te werk. We houden rekening met uw persoonlijke situatie, uw inkomen en bestedingspatroon, uw wensen en doelstellingen en uw verwachtingen voor de toekomst. De volgende onderwerpen kunnen in het advies worden meegenomen.

uw eigen woning en hypotheek uw situatie bij pensionering het risico van overlijden bescherming van uw inkomen (arbeidsongeschiktheid en werkloosheid) overig financieel advies

Mocht u interesse hebben dan kunt contact opnemen met ons kantoor, voor uitgebreide informatie kunt u terecht op onze site www.HNM-Finance.nl

Advisering bij Van de Ven Accountants | Adviseurs

Advisering bestrijkt een enorm breed terrein. Bij Van de Ven Accountants | Adviseurs geven wij advies op vele gebieden. Dit kan o.a. gaan om fiscaal-juridisch advies, agrarische dienstverlening en advies, bedrijfseconomisch advies, loon- en personeelsadvies of financieel advies. Uiteindelijk krijgt iedereen, zowel ondernemer als particulier, hier vroeg of laat mee te maken.

Onze overheid is hier met haar complexe (en aan veranderingen onderhevig zijnde regelgeving) debet aan. Om bijvoorbeeld de juiste financiële keuzes te maken is gedegen en onafhankelijk advies gewenst. Op alle hierboven genoemde gebieden van advisering heeft Van de Ven Accountants | Adviseurs een uitgebreide schat aan kennis en kunde. Wij doen dit volkomen onafhankelijk waarbij naast onze eigen expertise de strenge regelgeving van onze toezichthouder mede borg staat voor een gedegen advies.

Als u informatie of een vraag heeft hoe u kunt besparen op de belastingheffing over uw vermogen in Box III, de "Bijleenregeling eigen woning" of de eigenbijdrageregeling bij het CAK dan kunt u bij ons terecht. Maar ook voor advies met betrekking tot een financieringsaanvraag, advies over arbeidsrechtelijke zaken, successieplanning of financial planning staan wij u graag te woord.

Een handig uitgangspunt hierbij kan de aangifte inkomstenbelasting 2017 zijn, deze kan helpen om uw financiële positie in kaart te brengen. Wij kunnen u uiteraard helpen bij het indienen van de belastingaangifte 2017, die uiterlijk 30 april 2018 moet worden ingediend.

Mogelijk heeft u naar aanleiding van dit korte berichtje vragen of is u belangstelling voor één van de genoemde onderwerpen gewekt. Neem dan contact met ons op.

Wij geven u graag in een vrijblijvend gesprek een uiteenzetting van de mogelijkheden. Bel ons gerust op 0413-491111 of kijk op www.vdven.nl.

NLdoet 2018: heel Nederland doet mee

Foto: Hans van den Wijngaard

Op 9 en 10 maart 2018 steken vele maatschappelijk betrokken Nederlanders de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Ben of ken je een maatschappelijke organisatie waar vrijwilligers nodig zijn voor een leuke klus of activiteit? Of heb je zin om samen met collega's, vrienden of teamgenoten bij een organisatie aan de slag te gaan? Doe dan mee met NLdoet.

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van sociale initiatieven. Met NLdoet stimuleert het Oranje Fonds jong en oud om zich in te zetten voor de samenleving en zet vrijwillige inzet in de spotlights. Vorig jaar waren al 350.000 Nederlanders actief tijdens NLdoet. In 2018 wil het Oranje Fonds nog veel meer mensen op de been brengen.

Samen aan de slag
Overal in het land zijn leuke vrijwilligersactiviteiten te doen. Zo ook in Schijndel en Sint-Oedenrode. Het opknappen van een clubhuis, een dierenverblijf of een speeltuin. Een paar uur erop uit met ouderen of gehandicapten. Tussen al deze klussen vind je vast en zeker een mooie activiteit die je samen met je collega's, familie of je sportteam kunt doen. Ben je maatschappelijk betrokken en heb je zin om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken? Meld je aan op www.nldoet.nl. Er komen dagelijks nieuwe activiteiten bij!

Een klus te klaren?
Ben of ken je een maatschappelijke organisatie waar vrijwilligers nodig zijn? NLdoet is de uitgelezen kans om elke activiteit met hen aan te pakken. Meedoen betekent extra handen, nieuwe netwerken en naamsbekendheid voor je organisatie. Heb je een klus te klaren of wil je tijdens NLdoet net dat beetje extra doen? Meld je klus dan aan op www.nldoet.nl. Als je dit nog vóór 31 januari 2018, dan kan het Oranje Fonds een bijdrage geven van maximaal € 400,=. Daarnaast ontvangt elke organisatie - zo lang voorradig - 1 NLdoet promotiepakket per organisatie. En voor elke klus een Gamma kortingsbon van 25%! Check eerst de voorwaarden dat voorkomt teleurstellingen.

NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds
Vrijwilligerswerk vormt het hart van sociale initiatieven. Daarom zet het Oranje Fonds met NLdoet de schijnwerpers op vrijwillige inzet. Zo laten ze zien hoe belangrijk actieve burgers zijn voor de samenleving en dragen ze bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat doen ze met geld, kennis en contacten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Fonds. De Nationale Postcode Loterij steunt dit bijzondere initiatief met een extra bijdrage.

Rol van Welzijn De Meierij
Medewerkers van Welzijn De Meierij kunnen jou helpen met het aanmelden van de klus, je klus ook via andere kanalen extra bekendheid geven, of jullie ondersteunen bij te ontwikkelen activiteiten. Ook geven van informatie en advies en anderszins behoort tot de taken van medewerkers van Welzijn De Meierij in aanloop naar het fantastische NL Doet weekend.


Een vleugje Las Vegas

Foto:

Bijzondere hotels, extravagante casino's, spectaculair entertainment vol glitter en glamour; dat is Las Vegas. Op vrijdag 26 januari waait dat gevoel even over naar Holland Casino Nijmegen voor de jaarlijkse Vegas Night.

Het belooft een feestelijke avond te worden met bijzonder entertainment, extra prijzen en gratis Amerikaanse lekkernijen. Trouwplannen? Elvis Presley en Marilyn Monroe zijn aanwezig om alle geliefdes eeuwig te 'verbinden'. Laat je verbluffen door de trucs van een illusionist of luister naar de tunes van de Tom Jones tribute show.

Bovendien maakt iedere bezoeker van Vegas Night op vrijdag 26 januari gratis kans op een reis naar Las Vegas!

Over Holland Casino
Wij brengen het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld.

Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 98,6%. Meer informatie als ook de actievoorwaarden van deze Mystery Jackpot zijn beschikbaar op onze website of volg ons op Facebook.


Bezorger van de Maand: Kim van der Linden

Foto:

Kim van der Linden is verkozen tot Bezorger van de Maand. Kim is al enige tijd bezorger van DeMooiRooiKrant in de wijk Eerschot. Iedere week doet ze enorm haar best en dat is te merken, want er zijn nooit klachten uit haar wijk! Dat is super knap natuurlijk. Daarom heeft de redactie besloten dat ze de titel Bezorger van de Maand dubbel en dwars verdient. Kim krijgt een waardebon van Anytyme Snack & Dine De Beurs. Daar zal ze binnenkort vast en zeker gaan smullen.

Programma informatie

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Er staan tal van onderwerpen in de planning. Zodra ze gemonteerd zijn worden die meteen o.a. op tv getoond. De inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Dus ……. blijf kijken!

Carnavalsjournaal
De komende weken zijn er tal van carnavalsactiviteiten in Meierijstad. Ook nemen we een kijkje achter de schermen, zoals bij het bouwen van de wagens.
Tot en met de carnavalsweek een speciaal 'Carnavalsjournaal'. Uiteraard worden ook in dit journaal de onderwerpen regelmatig ververst.

Speciale aandacht voor radioprogramma 55Plus-show
Elke zondagavond van 20:00 – 22:00 uur een gevarieerd programma voor senioren met muziek, actualiteiten en zelfs Brabants dialect! Te beluisteren via o.a. de website omroepmeierij.nl (Onder de tab radio)

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193. Studio Schijndel: Steeg 9D. Tel. 073-5479955.

Wijkvereniging Eerschot

Op vrijdag 26 januari wordt de film Apenstreken gedraaid in Meerschot. Alle kinderen die zich hebben aangemeld zijn vanaf 18.30 uur welkom. Natuurlijk zorgt de wijkvereniging voor het drinken en wat lekkers om te knabbelen.

Het is belangrijk om goede voornemens vol te houden. Daarom kun je op dinsdag 30 januari mee gaan wandelen. Er wordt om 18.30 uur gestart bij Meerschot. Iedereen is van harte welkom.

Speelgoed- en kledingmarkt in Meerschot

Op zondag 18 maart is er weer een speelgoed- en kledingmarkt die gehouden wordt door wijkvereniging Eerschot in wijkcentrum Meerschot aan de Heistraat 22. De markt vindt plaats van 10.00 uur tot 12.00 uur en de entree bedraagt één euro. Voor tien euro kunt u zelf een tafel huren om spulletjes te verkopen. Voor verdere informatie of aanmelden kunt u contact opnemen via e-mail: wijkverenigingeerschot@gmail.com

Informatie en vermaak in "De Papbuik"

De club is voortaan thuis in de Ossekop. Foto:

Met het grote Carnavalsfeest aanstaande kunt u er vast niet langer op wachten, het verschijnen van de enige echte carnavalskrant "De Papbuik". De vrijwilligers van de schrijf- opmaak-, advertentie en sponsorafdeling zijn er maar druk mee geweest en er zit heel wat bloed, zweet en vooral enthousiasme in dat proces. Met trots presenteert de commissie daarom deze week "de Papbuik" 2018 aan u.

Wat gaat deze papieren Papbuik u bieden?
Natuurlijk allereerst alle broodnodige, onmisbare info voor de echte Carnavalsvierder of de betrokken toeschouwer. Deze info betreft onze optocht, het programma van Prins en gevolg en natuurlijk in het hart van de krant, alles over de Jeugdcarnaval. De clubs laten met trots zien waar zij mee bezig zijn en er staan leuke stukjes in. Bijvoorbeeld over het ontstaan van Wilhelmke Pap en een interview met de winnaar van de van Rossum Papgatprijs 2017. Uiteraard stellen Prins Ton, adjudant Sander, Jeugdprins Mareno, adjudante Guusje, nar Amy en de jeugdraad zich aan u voor. Dit alles met een sausje van vrolijke foto's. Al met al ter lering en vermaak. De Papbuik wordt deze week, huis-aan-huis aangeboden door de diverse carnavalsverenigingen. De krant is gratis, maar als u de betrokken verenigingen een vrijwillige bijdrage geeft, steunt u hun wagenbouwers en loopgroepen in de stijgende kosten voor de optocht. U helpt de prachtige traditie toch in stand te houden? De krant is na volgende week ook verkrijgbaar bij Forum en Paperas mocht er ondanks een zorgvuldige voorbereiding toch iets zijn misgegaan tijdens de verspreiding. Alvast hartelijk dank namens de Clubs en de commissie Papgatkrant.

CV de Papbuik naar de Ossekop

Zoals iedereen al heeft meegekregen is CV de Papbuik een nieuwe weg ingeslagen. Vanaf dit seizoen is de oudste club van Papgat doorgestart met nieuwe leden en een nieuw bestuur. Maar dat is nog niet alles. Er is ook gekozen voor een nieuw onderkomen: de Ossekop.

Daarnaast hebben alle leden zich in een nieuw jasje gestoken en is het logo enigszins aangepast. CV de Papbuik meent dat nu weer alle ingrediënten voor een goede toekomst voor de club zijn gewaarborgd en kunnen weer volledig meedraaien in de Papgatse carnaval. Het laatste ding waar de club zich nog over moest buigen: Wat wordt de residentie van CV de Papbuik voor de toekomst? Van oudsher was dit natuurlijk de Beurs. Na een gesprek te hebben gehad met de uitbater van de Beurs, Edwin Gordijn, is door de club besloten om deze plek te gaan verlaten en zich ergens anders in Papgat te gaan vestigen. Ze hebben de oversteek gemaakt naar de andere kant van de Heuvel en uiteindelijk is gekozen voor de Ossekop. Met uitbater Arno de Leijer is de club tot een goede overeenkomst gekomen en ze zijn dan ook van mening dat ze er een goede thuisbasis zullen hebben. CV de Papbuik dankt Edwin Gordijn voor het bieden van een jarenlange thuishaven voor de club en ze zullen elkaar zeker nog in de Beurs gaan treffen.

33 jaar Kapellenavond in Papgat

Prins Ton en adjudant Sander samen met hun moeders.

Waarschijnlijk kunnen maar weinig dorpen zeggen dat ze ieder jaar vlak voor Carnaval een geweldig carnavalsevenement georganiseerd kunnen krijgen. Hier bij ons in Rooi gaat het op zaterdag 27 januari voor de 33ste keer gebeuren.

De Rooise Kapellenavond is inmiddels wereldberoemd in heel Rooi. Van d'n Boskant tot Nijnsel en van Olland tot 't Everse. En da's natuurlijk niet zomaar, want wat zou Carnaval in Papgat zijn zonder kapellen of zonder kapellenavond, 33 jaar al. Een bijzonder jubileum. Maar liefst tien kapellen hebben zich ingespannen om een succes van de avond te maken. Met een oorverdovend "Willem Papbuik", zullen zij gezamenlijk de Prins en zijn gevolg verwelkomen. Dit jaar zonder Blèrcup, maar met een feestelijk thema. We gaan deze keer Zuid-Amerikaans. Iedere kapel speelt het derde nummer rond dit thema en doet daarmee een gooi naar de winst van de avond. Maar wat valt er, behalve eeuwige roem, nog meer te winnen? Een weekendje weg, een pak koffie, gereedschap, cadeaubonnen? We zaten zelfs te denken aan een half varken, maar da's het ook niet geworden, omdat vlees nou eenmaal snel bederft. Uiteindelijk hebben we iets bedacht. Het wordt een verrassing.
Ook hebben we de jurering aangepast. Iedere kapel heeft een eigen jurylid, dat uiteraard geheel objectief de andere kapellen gaat beoordelen. Dat zal gebeuren onder het toeziend oog van juryvoorzitter Edwin Gordijn.
Wat is er dit jaar nog meer veranderd? Binnen de commissie "Kapellenavond", zijn enkele wijzigingen geweest. Zo is Harry Passier na zestien jaar als voorzitter gestopt. Behalve Harry is ook Michiel Bakker gestopt. Zij zijn beiden opgevolgd door respectievelijk Willie Rust en Marielde van den Broek.

Meer kleur in Papgat!

Binnenkort is het al weer carnaval. "Sint Oedenrode" wordt voor een aantal dagen "Papgat". Bij het zien van de Papgatvlaggen in het dorp begint bij velen het carnavalsgevoel al te kriebelen. Stichting Papgat is al maanden bezig met de voorbereidingen om voor u weer een prachtige carnaval te organiseren. Maar u als inwoner kunt ons daar een handje bij helpen. Want de commissie Kleurrijk Papgat, onderdeel van de Stichting, kan niet alleen heel Papgat in een kleurrijke gemeente veranderen.

Wat vragen wij van u?
Het zou mooi zijn als tijdens de carnaval Papgat bont gekleurd is. Dus versier de voorgevel van uw huis. Vraag de buren en de hele straat om mee te doen. Het kan niet gek genoeg. Maar ook voor u als winkelier is hier een rol weggelegd. Tover uw etalage om tot een carnavaleske geheel. En niet te vergeten de scholen in ons dorp. Als alle kinderen hierbij de handen uit de mouwen steken moet het toch lukken om de school feestelijk aan te kleden. Aanmelden voor deze wedstrijd kan tot dinsdag 6 februari 12.00 uur. Een formulier hiervoor vindt u op de website van stichting Papgat. Hier staan ook alle voorwaarden van deelname beschreven.

Een deskundige jury zal op woensdag 7 februari bij alle deelnemers gaan kijken en hun punten uitdelen. Dus zorg dat u op tijd klaar bent! Want de prijzen zijn zeer zeker de moeite waard: Voor de mooist versierde straat een heerlijke barbecue. Voor alle kinderen van de winnende school is er een traktatie. En niet te vergeten de eeuwige durende (voor een jaar) roem voor de winkelier met de mooiste etalage. Het zal hun niet aan aandacht ontbreken. Is uw gevel uitgekozen tot mooiste van Papgat? Dan komt er een goed gevuld prijzenpakket uw kant uit.

Maar dat is nog niet alles. Er is ook nog een kleurwedstrijd voor alle kleine Papbuiken en Papbuikinnekes. Je kunt de kleurplaat downloaden op de website. Kleur 'm in en wie weet win jij een van de prijzen. Je hebt tot uiterlijk zondag 4 februari om de kleurplaat in te leveren.

Mocht u voor het versieren nog een Papgatvlag nodig hebben? Deze is te bestellen via de website, www.papgat.com. Voor € 12,50 is de vlag van u. De vlag en andere versierspullen vindt u ook bij het Paperas. Slagerij Puur Brabant en Puur 48 maken het mogelijk mooie prijzen uit te reiken. Kortom, werk aan de winkel. U doet toch ook mee?! Kijk voor meer informatie, de kleurplaat en een inschrijfformulier op onze website: www.papgat.com (bij activiteiten/kleurrijk Papgat). Veel kleur- en versierplezier!

Verder nog iets?
Jazeker; we hebben Fred Verzantvoort weten te strikken om eenmalig de avond aan elkaar te praten. En daar zijn we blij mee, want Fred heeft in het verleden maar liefst 22 keer de Kapellenavond gepresenteerd. En als klap op de vuurpijl hebben we de Rooise Formatie Eternity geboekt om de avond swingend af te sluiten. Al met al voldoende ingrediënten om er weer een gezellige avond van te maken.

Tot zaterdag 27 januari!

Zorg dat je erbij bent

Aanstaande zondag zal de enige voorverkoop-dag zijn van dit jaar! Van 10.00 uur tot 16.00 uur zal in Mariëndael de jaarlijkse voorverkoop zijn. Wil jij ook zeker zijn van dagelijkse toegang tot de tent, zorg dan dat je jouw kaartje weet te bemachtigen!

Met een overvol artiestenprogramma, zoals Beatcrooks, STTRBSTN, Hilversum House Mafia en de Rooise DJMastreat belooft het een carnaval te worden die je niet wilt missen!

Wil je nog kans maken op een gratis passe-partout, check dan even onze facebook-pagina!


GOEOEOEDE WOENSDAG PAPGAT,

Wauw, wauw en nog eens WAUW! De Prinsenzittingen hebben al mijn verwachtingen overtroffen. Wat was het een feest en wat hebben we genoten. Papgat mag apetrots zijn op de Rooienaren die een geweldige show neergezet hebben de afgelopen twee weekenden. Het dak ging keer op keer finaal van De Beurs!

Maar niet alleen de artiesten waren geweldig, ook het publiek en de vele vrijwilligers maakte de zittingen tot een enorm succes. Chapeau, chapeau, chapeau, niks dat (wit)lof! We hebben er samen een knalfeest van gemaakt. Er zat confetti in m'n bier, ik heb flink lopen zwaaien met m'n steek en we zijn voor 'n goeie van links naar rechts gegaan.

Papgat, ik kan niet wachten tot het Carnaval is, maar voor het zover is staan er nog een aantal mooie activiteiten op ons programma. Zo reizen Adjudant Sander en ik vrijdag met De Deurdouwers en wat andere Papbuiken af naar het Franse Tours voor een belangrijke missie. Zaterdag Kapellenavond en volgende week de Bonte Avonden in Nijnsel en Olland. Stuk voor stuk festiviteiten waar ik naar uitkijk!

Carnavaleske groet,

Prins Ton Pap d'n Derde

Fred en Ed gaan internationaal

Foto:

Met carnaval in aantocht worden binnenkort de Bonte Avonden in Nijnsel gehouden. Daar staan ook dit jaar Mark Vermeltfoort en Nûlleke Pluk, wellicht beter bekend als het duo Fred en Ed, op het podium na het succes van vorig jaar.

Fred en Ed hebben een pakket-bezorgbedrijf. Vorig jaar gaven ze een rondleiding door hun zaak en de zaken zijn dit jaar zo goed gegaan dat ze voortaan internationaal zaken doen. Tijdens het bezorgen van de pakketten met een vrachtschip hebben ze schipbreuk geleden. Zo kwamen ze terecht op een onbewoond eiland waar ze probeerden zichzelf te vermaken. Hilariteit ten top!

Foto:

Hoe bedenken jullie de verhalen?
Nûlleke: "Meestal komt een van de twee met een idee. Vorig jaar was dat echt Mark en dit jaar kwam ik met het ideetje, daarna ga je het verhaal eromheen invullen. Natuurlijk zijn er hier en daar wat grapjes die je al eens eerder hebt gehoord, maar zo probeer je wel een leuk verhaal in elkaar te zetten."
Mark: "We proberen wat leuke acts bij elkaar te zoeken op YouTube en daar maken we ons eigen ding van. Daar maken we dan een stukje van."

Verwachten jullie dat het aan zal slaan?
Beiden: "Ja!" Nûlleke: "Zelf hebben we er veel plezier om. Van wat we op YouTube gezien hebben wordt ook iedere keer om gelachen. Je moet het natuurlijk goed kunnen vertellen, maar vorig jaar was het ook een groot succes. We gaan er vanuit dat het dit jaar weer lachen, gieren, brullen wordt."

Wat vinden jullie het leukst aan optreden?
Mark: "We hebben vorig jaar heel veel plezier gehad met de voorbereiding."
Nûlleke: "Vorig jaar was het de eerste keer en dan tast je een beetje af om te kijken hoe het gaat. De kick is om mensen te zien lachen om jouw grappen. Je probeert ze te laten lachen en als dat lukt heb je een heel fijn gevoel."


De veren op de steek van de prins(es)

Foto: Jos van Nunen

Tijdens de dolle dagen van carnaval is het overal een drukte van belang. Mensen hossen en springen, doen de polonaise en maken plezier, binnen en buiten. Het feestgedruis draait rond degene die dezer dagen de scepter zwaait over dorp en stad: de prinses of prins. Belangrijk dus, dat hij ook snel herkenbaar is tussen grote groepen feestelingen. Mede dáárom zitten er lange veren op het hoofddeksel (steek) van de prins: fazantenveren. Maar daar zit een hele geschiedenis achter!

Tekst: Evert Meijs

Het blijkt dat het bijna altijd om fazantenveren gaat. De veren van deze vogel hebben allereerst een bepaalde symboliek. De fazant staat in onze streken symbool voor vruchtbaarheid, seksualiteit en stoutmoedigheid, en bij de Chinezen voor geluk. De veren (1 t/m 5 stuks) zijn bevestigd aan de steek, die oorspronkelijk driehoekig was. Koetsiers en lakeien aan het hof dragen soms nog een steek, om aan te geven dat men een belangrijke functie heeft. Aangezien met carnaval vaak de draak wordt gestoken met de lokale en landelijke overheid, draagt de prins overdreven nette kleren, heeft hij overdreven veel medailles om en heeft hij doorlopend de scepter in zijn handen. Door zich zó te presenteren, onderscheidt hij zich van het gewone volk; hij behoort tot de hogere klasse; is een vooraanstaand persoon met macht. In de Middeleeuwen gaf een veer al belangrijkheid aan. Iemand die tot ridder was geslagen, mocht vanaf dat moment een veer of pluim dragen.

Preparateur
De fazantenveren zouden ook symboliseren het 'pronken met andermans veren'. Iedereen kan de veren onmiddellijk zien in de drukte en weet dus waar de prins zich bevindt. Meestal worden de fazantenveren aan de linker kant van de steek bevestigd. De reden hiervoor is –volgens het internet- dat links de hartzijde is. Theo Meijs, enkele jaren geleden nog adjudant van de prins in de gemeente Sint-Oedenrode: "De veren zijn een zeer voornaam onderdeel van het kostuum. Zonder veren verliest de prins zijn waardigheid. Bij ons is het de gewoonte dat de adjudant zorg draagt voor de veren. Dat ze er pico bello uit zien. Bovendien kunnen ze best prijzig zijn, zeker een lange veer van goede kwaliteit, dus we zijn er erg zuinig op". Blijkbaar kunnen de haartjes in het feestgedruis gemakkelijk verkeerd komen te zitten. Meijs: "Maar een veer kan ook knakken omdat ie knel heeft gezeten. Dan brengt de adjudant die 's avonds naar een preparateur in onze gemeente. Voor een fles wijn maakt hij deze weer in orde. Soms zet hij er een metalen pen in, soms kort hij de veer in, zodat deze voor de jeugdprins kan worden gebruikt". De carnavalsvereniging van 'Rooi' (met carnaval Papgat genaamd) heeft een aparte koker, waarin de veren zorgvuldig worden bewaard. "Er zijn altijd kapers op de kust", aldus de oud-adjudant, "die proberen de veren te stelen om die voor 'n krat bier weer terug te geven. Dus ze worden nauwlettend in het oog gehouden, vooral door de adjudant".

Enkele jaren geleden was in Het Belang van Limburg te lezen dat niet elke prins veren draagt. Bijvoorbeeld de prins van carnavalsvereniging De Tempeleers in Maastricht draagt er géén, terwijl de prins van Venlo er vier heeft. In Keulen zijn de veren bovendien gekleurd in de narrenkleuren rood, geel en groen, aangevuld met een witte veer en een ongekleurde fazantenveer uit de muts van de president.


Stoer???

De prullenbak is helemaal naar de gallemiezen.

Een wandelaar aan het Hooibeemdenpad te Nijnsel spotte deze totaal vernielde prullenbak. Stoer???

Foto: Pien van der Sommen

De mensen die dit gedaan hebben dachten waarschijnlijk heel erg stoer te zijn, maar dat is het vernielen van openbare objecten allerminst. Deze prullenbak zal compleet vervangen moeten worden en dat kost altijd te veel geld voor zo'n nutteloze actie. Laten we hopen dat dit niet meer gaat gebeuren.

Zegelactie voor voedselbank wederom succesvol

Jeanne Swinkels van de plaatselijke Voedselbank plaatste enige tijd geleden een oproep in DeMooiRooiKrant om spaarzegels van de EMTÉ bij haar thuis en bij het kantoor van DeMooiRooiKrant in te leveren.

Ook dit jaar is daar veel respons op gekomen. De Voedselbank heeft daardoor extra voedselpakketten op kunnen halen voor haar cliënten. "Namens de voedselbank wil ik opnieuw DeMooiRooiKrant en de EMTÉ bedanken voor hun medewerking met de zegelactie", zegt Jeanne. "Al onze cliënten krijgen een pakket en de pakketten die over zijn worden de komende tijd verdeeld onder onze cliënten zo lang de voorraad strekt."

Feest: Huiskens Optiek & Horen 35 jaar

Op jonge leeftijd wist Roel Huiskens precies hoe zijn carrière eruit moest gaan zien. Met zijn vader als grote voorbeeld bewandelde hij het pad naar het doel dat hij als tiener al voor ogen had. "Ik zag hoeveel plezier mijn vader had in zijn vak en als ondernemer. Een eigen optiekzaak, dat wil ik ook!"

Eenmaal klaar met de havo vertrok Roel, net als zijn vader destijds, naar Rotterdam om te starten met de opleiding Optiek aan de Christiaan Huygensschool. "Ik kwam leraren tegen die ook mijn vader les hebben gegeven. Doordeweeks ging ik naar school en iedere zaterdag werkte ik bij mijn vader in de winkel. Een jaar later had ik mijn rijbewijs op zak en ik besloot mijn horizon te verbreden. In Nistelrode vond ik een geweldige leermeester die de tijd nam om mij het vak te leren." Na de mbo opleiding optiek begon Roel met de hbo studie Optometrie in Utrecht. Hij koos bewust voor de deeltijd variant, waardoor hij voldoende ruimte creëerde om zijn kennis in het werkveld te vergroten. "Op die manier kon ik naast mijn studie drie á vier dagen aan het werk in de praktijk. Ik vond de uitdaging om ieder jaar in een andere zaak aan de slag te gaan om zoveel mogelijk ervaring op te doen bij zowel grote bedrijven als bij zelfstandige ondernemers."

"Ik heb op verschillende plekken gewoond, maar ik voel mij in deze regio het meest op mijn gemak"


Op zesentwintig jarige leeftijd zat de studie erop en na bijna tien jaar in de randstad te hebben gewoond, vond Roel zijn weg terug naar Brabant. "Ik heb in Rotterdam en Amsterdam gewoond, maar ik voel mij in deze regio toch het meest op mijn gemak. Ik vond een appartement in Eindhoven en ik ging aan het werk in een optiekzaak in Boxmeer. Toen ik de dertig naderde, begon het te kriebelen. Ik heb altijd voor ogen gehad om op die leeftijd in mijn eigen zaak te staan. Het was hoogtijd voor een goed gesprek met mijn vader. Hij heeft mij altijd vrij gelaten in mijn keuze qua studie en hij vindt het alleen maar leuk dat ik voor hetzelfde vak heb gekozen als hij. Toch kwam mijn wens om samen met hem de zaak te gaan runnen onverwacht. Hij was op dat moment halverwege de vijftig en helemaal niet bezig met stoppen of minderen. Onze gesprekken werden steeds serieuzer en na een tijdje besloten we een datum te prikken om de zaak samen voort te zetten. Tot op de dag van vandaag ben ik mijn vader ontzettend dankbaar voor die beslissing en werkt hij nog steeds met plezier mee in het bedrijf."

"Toen ik de dertig naderde, begon het te kriebelen"


Vanaf 2006 stonden vader en zoon aan het roer van Huiskens Optiek en werd de zaak compleet in het nieuw gestoken. Het kreeg daardoor een nieuwe impuls en het werd alsmaar drukker. "Om onze klanten zo goed mogelijk te helpen, besloten wij medewerkers in dienst te nemen. In plaats van met zijn tweeën, stonden wij ineens met vier man te werken. In een pand met maar één oogmeetruimte was dat op een gegeven moment geen doen meer. We zijn om ons heen gaan kijken, op zoek naar alternatieven." In 2011 stond het pand van ABN-AMRO te koop en een volgende verbouwing werd in gang gezet. Ook de bedrijfsnaam groeide mee en deze werd veranderd in Huiskens Optiek & Horen. Door de jaren heen merkte Roel op dat er vanuit zijn klanten veel vraag was naar gehoortoestellen. "Eerder was daar geen ruimte voor, maar het nieuwe pand bood ook op dit gebied kansen. Een speciale ruimte hebben wij volledig kunnen inrichten voor gehoortesten en sindsdien versterkt een gediplomeerd audicien ons team." Met onze audicien Marie-Jose de Haan, streven wij er naar om de hoortoestelklanten hetzelfde aandacht- en serviceniveau te kunnen bieden als de bril- en contactlensklanten al jaren van ons gewend zijn.
Met vier medewerkers in dienst en een prachtig pand, lijkt het doel bereikt. "Toch zijn wij constant bezig met de toekomst, want de markt blijft zich vernieuwen qua merken, producten en apparatuur. Onze zaak is voorzien van het nieuwste oogmeetapparatuur, en we streven er naar ook andere ontwikkelingen te blijven volgen om onze klanten zo kundig mogelijk te kunnen helpen. Een van onze nieuwste aanwinsten is de DNeyescanner, waarmee we onder andere nachtzicht kan meten. Ook zijn er deze maand twee VisionPerformers geïnstalleerd. Dit zijn prachtige digitale schermen waarmee we de kijkwensen van onze klanten inventariseren, om een nog beter een advies op maat kunnen geven."
Dat is uiteindelijk wat Roel het liefst doet. "Bezig zijn met klanten vind ik het allerleukst. Ik vind het belangrijk om goed naar de klachten en wensen van een klant te luisteren om vervolgens naar een passende oplossing te zoeken. Goede service en klantvriendelijkheid staan bij ons nog steeds voorop, of het nou gaat om een kleinigheidje, of om een aanschaf van een bril, contactlenzen of hoortoestellen. Daarnaast hebben wij geluk met onze klanten. Ik heb op meerdere plekken gewerkt en ik kan uit ervaring zeggen dat Rooienaren hele fijne en vriendelijke mensen zijn." De tevredenheid klinkt door wanneer Roel het over zijn team heeft. "Er heerst onderling een goede sfeer en dat voel je meteen zodra je bij ons binnenloopt. We hebben een gezellig team, bestaande uit goed opgeleide en ervaren mensen en dat zorgt voor een fijne samenwerking. Loop gerust eens binnen en ervaar het zelf, u kunt altijd terecht voor een gratis oogmeting en een vrijblijvend advies."
Komende maand bestaat Huiskens Optiek & Horen alweer 35 jaar en dat laat de optiekzaak niet zomaar aan zich voorbijgaan. De hele maand februari vliegen er scherpe kortingen en mooie aanbiedingen de deur uit. Houd hiervoor DeMooiRooiKrant goed in de gaten!


Open dag bij het Kempenhorst College en het Heerbeeck College

De scholen van Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot houden hun jaarlijkse Open Dag. Op zaterdag 3 februari opent het Kempenhorst College in Oirschot de deuren voor belangstellenden. Op zondag 4 februari verwelkomt het Heerbeeck College in Best leerlingen en ouders van groep 7 en 8 van de basisscholen uit de regio.

Het Kempenhorst College in Oirschot biedt alle leerwegen binnen het VMBO aan: basis, kader en theoretisch. De school laat leerlingen hun talenten ontdekken en ontwikkelen in en buiten de reguliere vakken. Het Kempenhorst College straalt geborgenheid uit, maar kijkt natuurlijk ook naar buiten. Leerlingen komen door middel van stages, projecten, excursies en bedrijfsbezoeken voortdurend met de 'echte' wereld in aanraking.

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van het onderwijs en de begeleiding op het Kempenhorst College. Naast aandacht voor de vakken en projecten die leerlingen in de brugklas krijgen is er ook informatie over de ruime keuzemogelijkheden in de bovenbouw. Voor de BBL- en KBL-leerlingen vanaf leerjaar 3 zijn er sinds vorig jaar zeven nieuwe profielen, die nog beter aansluiten op het MBO. Binnen de unieke theoretische leerweg T op maat (TOPm) hebben leerlingen in de bovenbouw de keuze uit twee programma's: één specifiek gericht op doorstroom naar de havo en één specifiek gericht op doorstroom naar het MBO.

De Open Dag van het Kempenhorst College op zaterdag 3 februari begint om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur. De school is gevestigd aan de Eikenbussel 1 in Oirschot. Het Heerbeeck College in Best biedt opleidingen op mavo-, havo- en vwo-niveau en het Heerbeeck International College (HIC), de nieuwe onderwijsvorm voor havisten en vwo'ers met veel aandacht voor de vaardigheden van de 21ste eeuw. Het Heerbeeck College is een Brainport School waar leerlingen onderzoekend, ondernemend en ontdekkend leren.

Middels een route door het hoofdgebouw krijgen bezoekers van de Open Dag een indruk van het Heerbeeck College en waar de school voor staat. Er wordt informatie geboden over de vakken die worden gegeven, de begeleiding die de leerlingen krijgen: alle aspecten van het onderwijs krijgen de aandacht. Bezoekers die de leertrajecten na de brugklas willen aftasten, kunnen op de afdelingen alle gewenste informatie krijgen van de aanwezige medewerkers. In het Junior College, het 'eigen' gebouw van de brugklassers waar zij bijna al hun lessen volgen, wordt de route afgesloten met een brugklasfilm. Zo krijgen leerlingen een indruk van wat hen in het brugjaar te wachten staat.

De Open Dag van het Heerbeeck College op zondag 4 februari begint om 11.00 uur en eindigt om 15.00 uur. De school is gevestigd aan de Willem de Zwijgerweg 150 in Best. Kijk voor meer informatie op de websites van beide scholen: www.kempenhorst.nl en www.heerbeeck.nl.


Ik hou van mijn vak

In gesprek met: Hendrik-Jan Sonnemans

Beroep? "Ik ben hovenier en groot groenvoorziener."

Waar werk je? "Ik werk bij Ploegmakers Cultuurtechniek."

Hoe lang werk je al op deze plek?
"Ik werk al een enige tijd bij Ploegmakers. Maar bij de EVZ (ecologische verbindingszone) A&Maas werk ik voor mijn tweede seizoen. Dat is een natuurgebied waar ik ingezet wordt door Ploegmakers voor het onderhouden van deze plek. Dit doen we met een groepje van vijf mensen."

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
"Ik ben altijd al een buitenmens geweest. Mijn naam heb ik natuurlijk ook al mee: Hendrik-Jan de tuinman. Ik hou van bloemen, planten en het buitenleven. De buitenlucht en de natuur geven me een gevoel van vrijheid."

Wat wilde je vroeger worden?
"Ik wilde vroeger graag boswachter worden dus ik ben redelijk in de buurt gekomen."

Wat is de mooiste kant van je vak?
"Dat het iedere dag zo'n verrassing is wat er gaat gebeuren. Juist omdat het zo onvoorspelbaar is en omdat geen dag hetzelfde is vind ik mijn vak zo mooi."

Mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak?
"Dat zijn er nogal wat. Er was eens een stuk bos zo begroeid met bramenstruiken, ongeveer 2,5 meter hoog. Nadat we daar doorheen zijn gegaan kwamen we en houten poort tegen. Midden in the middle of nowhere. Daar vonden we een pad dat richting een watertje liep. Een bever had daar een prachtige dam gebouwd waardoor het water niet meer weg kon op die plek. Zoiets vind ik prachtig om te zien."


Maak gebruik van persoonsberichten.nl

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.
Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden. Dit kan via redactie@demooirooikrant.nl, u kunt bellen naar 0413-479322 of u kunt binnenlopen op ons kantoor: Heuvel 7.

De roodwitte Biet is met zijn 2 jaar een jonge kater in de bloei van zijn leven.

Biet vindt mensen leuk als ze hem rustig benaderen. Hij laat zich dan graag aaien en geniet van alle aandacht. Maar ga je te snel of te onverwachts, dan is Biet weg. Daarom zoeken we voor hem een rustig huisje zonder kleine kinderen.

Voor andere katten is Biet bang en daarom zit hij vaak verstopt. Dat is natuurlijk geen goede verkooptechniek, dus zetten wij Biet eens extra in de aandacht, zodat hij hopelijk snel een eigen huisje vindt. Hij heeft de potentie om een knuffelkat te worden als hij zijn verblijf niet langer hoeft te delen met andere katten. Zoek jij een leuk maatje en heb je geen kleine kinderen of andere dieren? Kom dan een kennismaken met Biet!

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Historische beelden week 4
Herkent u de jongens op deze prachtige foto? Wij horen het graag! Mail uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar!

18 / 36

19 / 36

Aktie Kerkbalans van start

Jongstleden zaterdag 20 januari is het startschot gegeven voor de landelijke Actie Kerkbalans. De H. Odaparochie doet ook dit jaar weer mee aan de Kerkbalans. Onze bisschop, Mgr. De Korte, beveelt de Actie Kerkbalans van harte bij ons aan.

Telkens weer roept hij de gelovigen van ons bisdom op om bij te dragen aan het vitaal houden van het kerkelijk leven in onze eigen omgeving. Hiertoe is het volgens de bisschop belangrijk om zowel geestelijk, materieel als financieel bij te dragen. De Actie Kerkbalans richt zich op het financiële aspect. De kerkbijdrage is immers noodzakelijk voor de continuïteit van onze lokale geloofsgemeenschap. Het pastoraat, de gebouwen, salarissen, de liturgie met koren, bloemen en kaarsen, energielasten en zo vele andere onkosten worden gemaakt voor het goed functioneren van onze parochie en haar geloofsgemeenschappen in Sint-Oedenrode, Olland, Boskant, Nijnsel, Son en Breugel.

In deze weken ontvangt u een brief over de Actie Kerkbalans. Dit op de eerste plaats om u te bedanken voor uw financiële steun in de voorbije jaren. Een steun die onmisbaar is voor een goed functioneren van onze parochie. Daarnaast vragen wij ook om voortzetting van de kerkbijdrage. We vormen samen de parochie, dus het is belangrijk dat we met elkaar solidair zijn en blijven.
Wij brengen de Actie Kerkbalans graag onder uw aandacht en bevelen deze van harte bij u aan.

Van de pastores

Wat is erg?
Onlangs kreeg ik twee dozen vol missaaltjes en devotieboekjes. Net gered van het oud papier. Deze boekjes raakten mij. Ze waren duidelijk intensief gebruikt. Van sommigen waren de pagina's gesleten door het veelvuldige omslaan. Ooit kostbaar, gekoesterd en leidraad bij de meest intieme momenten van een leven, nu weggedaan en klaar om gemalen te worden voor hergebruik. Boekjes van onze vaders en moeders, opa's en oma's. Is dit erg?

De maatschappij om ons heen verandert onomkeerbaar in een kennis- en netwerksamenleving. Scholen helpen hun leerlingen vaardigheden te ontwikkelen om in deze nieuwe samenleving te kunnen leven: de zogenaamde 21st-century skills. Kinderen leren hoe zij informatie kunnen ophalen. Zij worden opgevoed in de vreugde van het ontdekken. Voor hen zijn de missaaltjes en de oude catechismusles ingehaald door de tijd. Andere vormen voor het aanbieden van geloofskennis zijn daarom nodig geworden. En wij mogen ons troosten met de wetenschap dat wat kostbaar was en is, kostbaar zal blijven, alle 'century's' door. Een beetje erg dus, de dozen met missaaltjes, maar óók niet zo erg.

Wat past wel bij deze 21st century? De app Bidden Onderweg, waarmee je al reizend een Bijbeltekst bemediteert (zeker eens proberen!). Onze kerkgebouwen presenteren als een ontdekplaats, een tijdmachine, een plaats waar het geloven van mensen zichtbaar en hoorbaar wordt. Meewerken aan een van de kortdurende projecten die de parochie onderneemt. En ga mee op bedevaart. Een bedevaart is niets anders dan een afgebakende onderdompeling in de wereld van geloven, waar enorm veel live te ontdekken valt aan kostbaarheden over de eeuwen heen. Wees niet bang en neem je (klein)kinderen mee. Getraind in het speuren en ontdekken, verzamelen deze kleine dames en heren met plezier wat voor hen wezenlijk is. Dat is niet erg, dat is heerlijk!

Manon van den Broek

Kerstpakkettenacties een groot succes

Eind 2017 hebben de mensen van de kerstpakkettengroep, namens de gezamenlijke kerken van Son en Breugel en Sint-Oedenrode, u gevraagd om een kerstpakket af te staan of artikelen in te leveren.

En u heeft gul gegeven! Het was een succes! Veel mensen brachten kant en klare pakketten of losse artikelen. En we kregen contant geld! We hebben alles netjes uitgezocht, verpakt en bezorgd. We hebben in Son en Breugel alleen al zo'n 154 gezinnen of alleenstaanden blij kunnen maken. Bij het zien van de verrassing waren de reacties van de ontvangers hartverwarmend. Dankzij u hebben wij deze, inmiddels traditionele, actie kunnen organiseren. En we hebben het met veel genoegen gedaan.

Hartelijk dank voor uw steun.

Volgend jaar hoort u zeker weer van ons, wij hopen dan opnieuw een beroep op u te mogen doen. Namens de kerstpakketten groep van het Interkerkelijk Diaconaal Overleg, Son en Breugel en de gezamenlijke kerken van Sint-Oedenrode, Son en Breugel.

28 januari Muziekvereniging Allegretto's Eerde, Antoniuskerk Nijnsel 11.00 uur
29 januari Biddende Moeders parochiezaal Nijnsel 13.45 uur
02 februari Viering Odendael 10.00 uur, Rondbrengen ziekencommunie, Tienerclub
05 februari Gelegenheid pastoraal gesprek Odendael namiddag
07 februari Informatieavond bedevaartsreis Israël, parochiecentrum Eerschot 20.00 uur
08 februari Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum
12 februari Biddende Moeders parochiezaal Nijnsel 13.45 uur
25 februari Aurora Antoniuskerk Nijnsel 11.00 uur
17 maart Passieconcert kamerkoor Mi Canto, Antoniuskerk Nijnsel
22 april Gildekoor Dinther, Antoniuskerk Nijnsel 11.00 uur
29 april Gitaarclub Ancora Olland, Antoniuskerk Nijnsel 11.00 uur


Informatiebijeenkomst over reis naar het heilig land

Op woensdag 7 februari om 20.00 uur is er een informatiebijeenkomst over de reis naar het Heilig Land. Deze bijeenkomst vindt plaats in het pastoraal centrum 'De Goede Herder' aan het Mgr. Bekkersplein te Sint-Oedenrode.

Van 1 t/m 13 augustus aanstaande vindt de reis naar het Heilig Land plaats. We gaan de plaatsen bezoeken waar Jezus werd geboren, woonde, preekte en wonderen verrichtte. We bezoeken de plaats waar Hij stierf en waar wij zijn verrijzenis herdenken. Zo bezoeken we onder andere Bethlehem, Jericho, de Jordaan en Qumran, de Dode Zee, Nazareth, Kana, Kafarnaum en Jeruzalem. Tegelijk zien we vele andere plaatsen, waar mensen in de loop van vele eeuwen gewoond, gewerkt en gebeden hebben. Een boeiende reis, lopend over de wegen waar Jezus liep, mogen we ons verdiepen in ons geloof en in de bijbelse tradities. Tijdens deze reis zijn er Eucharistievieringen op diverse bijbelse plaatsen.

Groot feest!

Viering voor peuters en kleuters, hun papa's, mama's, opa's, oma's en anderen die mee willen vieren. Zondag 4 februari om 09.30 uur in parochiecentrum St Petrus' Banden, Kerkplein 7 in Son.

Nu het gebouw van de Petrus' Bandenkerk leeg staat, vieren we in het naastgelegen parochiecentrum! Diezelfde dag vieren we om 10.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode. Het is groot feest in Kana. Een trouwfeest! Maar dan is de wijn op. Hoe moet dat nou? Gelukkig weet Maria een oplossing, ze vraagt gewoon aan Jezus om te helpen…
Voor meer informatie zie de website en Facebook groep van de parochie.

Werkgroep Peuter- en kleutervieringen

Tweet van de paus

De boodschap van het Evangelie is een bron van vreugde. Een vreugde die verder wordt gedragen van generatie op generatie en die ook wij ontvangen.

Gezinsbedevaart naar Lourdes 13 t/m 19 oktober

Afgelopen maandag 15 januari was er een eerste informatieavond rond de gezinsbedevaart naar Lourdes, 13 t/m 19 oktober 2018, de herfstvakantie in Zuid-Nederland. De PowerPoint presentatie van deze bijeenkomst, evenals andere relevante informatie vindt u op de website van onze parochie, onder het kopje 'Bedevaarten 2018'.

Van harte aanbevolen!

Rode-Loper-Week bij d'n einder

Martha School en Mieke Huiskens van Stichting d'n einder vertellen hun verhaal maar wat enthousiast. D'n einder heeft de afgelopen tijd namelijk niet stilgezeten. Daarom wordt van 30 januari tot en met 3 februari de Rode-Loper-Week gehouden. Binnen is er van alles veranderd, wat de zaak nóg mooier maakt.

Zo is er door de hele zaak een rode loper gelegd. "De vloerbedekking was toe aan vervanging. Natuurlijk hebben we eerst gekeken om nog wat met de oude vloerbedekking te doen maar het was slimmer om nieuwe te leggen. Heel veel vrijwilligers hebben zich toen ingezet om alles aan de kant te zetten en de nieuwe vloerbedekking, inclusief rode loper, in het pand te plaatsen. Een heel karwei maar velen handen maken licht werk natuurlijk," vertelt Martha School enthousiast.

Naast de nieuwe vloerbedekking zijn er ook nieuwe rekken geplaatst en is alles weer eens opnieuw ingedeeld. "De winkel ziet er nu weer picobello uit en dan komen natuurlijk de producten ook weer mooier naar voren. Daarnaast zijn er ook twee nieuwe vitrines met curiosa geplaatst voor klanten die op zoek zijn naar iets speciaals. Deze hebben natuurlijk een mooi plekje in de winkel gekregen," vertelt Mieke Huiskens. Spullen krijgen bij d'n einder een tweede leven en dat is in het kader van duurzaamheid ontzettend belangrijk.

Al met al is wel te zien dat de vrijwilligers zich ook nu weer voor dit project voor de volle honderd procent hebben ingezet. Ontmoeting en samenwerking staan hierbij nog steeds centraal en vormen een mooie opmaat naar het 20-jarig bestaan in 2019.

Antonius abt viering in Kasteren

Sinds 1984 viert buurtvereniging Kasteren de patroon dag van de Heilige Antonius Abt, beschermheilige van het vee. Dit jaar doet men dat op zondag 28 januari met medewerking van het gilde Antonius Abt uit Liempde.

Het programma op 28 januari is als volgt: om 11 uur de H. Mis, opgedragen in het zaaltje van café 't Groene Woud door Kapelaan J. de Jong, met assistentie van M. Hendrix , pastoraal medewerker van zorgcentrum Elbe te Boxtel. Muzikaal wordt dit geheel verzorgd door troubadour Jan v.d. Heijden.

Na afloop van de H. Mis trekt men in processie naar de Antonius kapel op de hoek van de Kasterense straat en de Maai. Vooraf gegaan door het gilde met slaande trom, daar aan gekomen zal Kapelaan de Jong wat kleinvee zegenen met een toepasselijk gebedje. Na de vendel groet gebracht door het gilde keert men terug naar het café 't Groene Woud waar de koffietafel gedekt staat met van alles van het varken: zult, kooikes, worst en platte ribben met een borrel brandewijn vooraf.

Degene die zich hiervoor hebben opgegeven kunnen dan aanschuiven en zich goed laten verwennen van dit alles. De kosten zijn € 10,- per persoon. Kinderen tot 14 jaar betalen € 2,50. Dit alles wordt georganiseerd door buurtvereniging Kasteren bij Jos en Miranda Sanders van café 't Groene Woud aan de Kasterense straat 23 in Liempde. Opgeven kan tot en met donderdag 25 januari bij Jan v.d. Sande via: 0411-631895 of bij Jos v.d. Leest via: 0411-631303 of bij Rien v.d. Langenberg via: 0411-632724.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 27/01:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herder koor.Intenties: Wim van Hommel, Toon Kapteijns, Maria van der Kallen – Kapteijns (maanddienst) en Sjaak van der Kallen, Annie Vervoort – Ketelaars, Jas en Betsie van Schijndel – van Berkel, Martina van Eindhoven – de Wit.
Zo 28/01: Vierde Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jan Kanters, Lies van den Brand – Verhoeven, Antonet en Piet van den Brand – van de Weetering en hun zonen Albert, Harrie en Kees, Jan van Nunen, Corry van Nunen – van Engeland, Miet Schepens – Harks, Nico van Acht en Tonny van Acht – van der Steen, Sjaan en Gerard Wenting – Kreté en Annemiek, Jitka Westgeest, 12.30 u: Doopviering Sofie van Schijndel, 13.15 u: Doopviering Moos Bouwens.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 30/01: 09.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 31/01: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 28/01:
09.30 u: doop van Noud Pluk en om 11.00 u: Eucharistieviering met gitaarclub de Allegretto's.
Intenties: Overl. familieleden van der Burgt en van Zoggel, Jos Peters, Ann v.d. Laar, overl. familie Verhagen- Kronenburg, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Piet Rooijakkers, Antje Habraken- Smits.
Di 30/01: 09.00 u: Eucharistieviering. Tevens vragen wij uw aandacht voor de actie KERKBALANS.

Odendael
Zo 28/01:
Woord en gebedsdienst. Intentie: Jo Kluijtmans van Aggelen.
Di 30/01: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 uur.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 25/01:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 27/01: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Piet Pijnacker. Intentie: Overledenen familie Kerkhof.
Zo 28/01: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Ton Goossens, Mia Donkers-van Heeswijk.
Do 01/02: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 04/02: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor, Blasiuszegen, Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Miet Foolen, Han Verhagen.

Geloofsgemeenschap Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Za 27/01: 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 28/01: 11.00 u: Eucharistieviering. Intenties: Corrie Potting-Nolden, Bertha Verhagen-van Erp, Willem Mühlstaff, Wim Sanders, Corry Verhaar-Fijen.
Vr 02/02: Eerste Vrijdag van de maand, 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 03/02: Geen Eucharistieviering.

Protestantse kerk (PKN) Knoptoren:
Zo 28/01:
10.00 u: Ds. Mw. C. Crouwel. (Carrouseldienst)


Exclusief Boeiende Buren Diner

Op donderdagavond 1 februari organiseert Theaterkoor Stem en samenwerking met restaurant De Beleving in Sint-Oedenrode een speciale culinaire avond. Deelnemers hieraan kunnen genieten van een heerlijk 4-gangen menu afgewisseld met muzikale vermaak.

Bij de speciaal voor Theaterkoor Stem samengestelde en getitelde gerechten wordt gebruik gemaakt van producten uit de eigen streek. Sinds 2015 wordt De Beleving aanbevolen door Michelin met een Bib Gourmand voor een uitzonderlijk goede prijs/kwaliteit verhouding.

De avond begint om 18.30 uur. Het diner zal om 19.00 uur aanvangen. Gasten worden verwelkomt door deelnemers van het theaterkoor en zij zorgen ook voor de muzikale aankleding van de avond. Er wordt o.a. een voorproefje van de nieuwe productie ten gehore gebracht.

Het 4-gangen menu
menu kost € 45,00 p/p inclusief amuse, exclusief overige drankjes. De opbrengst wordt gebruikt voor de uitvoeringen van het theaterkoor die 16. 17 en 18 maart in De Brink op de planken staan. Belangstellenden voor deze muzikale culinaire avond kunnen een e-mail sturen aan diner@theaterkoorstem.nl en ontvangen dan een bevestiging en inschrijfformulier. Meer informatie is tevens te vinden op de Facebookpagina en website van Theaterkoor Stem.

Herders gezocht voor Het Groene Woud

Anuschka (L) en Wil Schellekens Foto:

Op diverse locaties in Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn herders actief die met hun hond schaapskuddes hoeden of drijven. Zoals op de Schaapskooi in Schijndel, waar twee herders met hun honden schapen drijven. De Schaapskooi is momenteel op zoek naar een derde herder die hier op vrijwillige basis met zijn of haar border collie aan de slag wil. Ook op andere locaties in Het Groene Woud is behoefte aan nieuwe herders. Daarvoor is het wel nodig dat baas-en-hond goed beslagen ten ijs komen. Aan de zoektocht is dan ook een workshop verbonden, verzorgd door trainers Wil en Anuschka Schellekens. Wil is driemaal Nederlands kampioen schapen drijven.

Het drijven van schapen is een vak apart. Daar weten Wil en Anuschka alles van. Beiden hebben al vele jaren ervaring op nationaal en internationaal niveau. Ze weten border collies op natuurlijke wijze te ontwikkelen tot een hond die een schaapskudde kan drijven en bewaken.

Workshop en voorwaarden
De workshop die Wil en Anuschka gaan verzorgen, staat in het teken van 'werken met schapen en een border collie'. De workshop vindt plaats op zaterdag 10 maart 2018 op de Schaapskooi aan de Martemanshurk 12 in Schijndel en begint om 10.00 uur. Deelname aan de workshop is gratis. Wel zijn er wat voorwaarden aan deelname verbonden:
- De eigenaar van de border collie moet volwassen zijn;
- De border collie is minimaal anderhalf jaar en maximaal vier jaar oud;
- De border collie moet gehoorzaam zijn en gemakkelijk kunnen worden aangelijnd.

Trainings- en wedstrijdervaring
Wil en Anuschka beoordelen tijdens de workshop of de eigenaren en hun honden over de juiste eigenschappen en kwaliteiten beschikken om als derde herder te kunnen functioneren. Hun oordeel is gebaseerd op vele jaren ervaring in het trainen van honden én het deelnemen aan wedstrijden, van selectiewedstrijden in diverse klassen tot kampioenschappen op mondiaal, Europees en Nederlands niveau met de geselecteerde Nederlandse ploeg. Wil wist het Nederlands kampioenschap inmiddels drie keer op zijn naam te schrijven met zijn hond Stacey.

Aanmelden
Belangstellenden met een border collie kunnen zich tot 28 februari 2018 voor de workshop aanmelden bij herder Kees Cornelissen van de Schaapskooi via cornelissencornelis@gmail.com. Ook voor vragen staat hij paraat. Daarvoor is hij te bereiken op telefoonnummer 06-511 928 19.

Start kaartverkoop Boeiende Buren

Foto: Jos Kaldenhoven

De kaartverkoop voor de voorstellingen van Theaterkoor Stem is gestart. De première van de nieuwe productie "Boeiende Buren" is op vrijdagavond 16 maart om 20.15 uur. Verder zijn er voorstellingen op zaterdag 17 maart om 20.15 uur en op zondag 18 maart om 14.30 uur. De uitvoeringen vinden plaats in De Brink in Eerde. Kaartjes zijn online te bestellen via website www.debrinkeerde.nl/evenementen. Kaarten kosten €17,50 per stuk. Het adres van De Brink is Sint Antoniusplein 7 in Eerde.

Theaterkoor Stem heeft anderhalf jaar gewerkt aan deze zelfgeschreven productie. Rode draad door de voorstelling is elkaar ontmoeten. Het betreft een avondvullend programma met veel korte toneelscènes en een breed, gevarieerd repertoire van gezongen en live gespeelde muziek. De leden van Theaterkoor Stem komen uit Meierijstad of nabije omgeving. Deze piepjonge gemeente krijgt ook de nodige aandacht in de voorstelling. Het belooft een unieke en vooral ook vermakelijke avond te worden. Meer informatie is te vinden op de website www.theaterkoorstem.nl.

Cursus Nederlands voor Poolstaligen

Uwaga! Kurs jezyka Niderlandzkiego. Spotkanie informacyine i zapisy: 7 lutego o godzinie 19:00 Welzijn De Meierij, Steeg 9F Schijndel

Wil je je verstaanbaar kunnen maken bijvoorbeeld bij de dokter, op het werk, in de winkel, in de buurt, op de school van je kinderen of in het verkeer? Dan biedt Welzijn De Meierij hiervoor de mogelijkheid door middel van een taalcursus Nederlands. Deze taalcursus is bedoeld voor mensen uit Polen die nog niet zo lang in Nederland zijn en die graag snel een gesprek willen kunnen voeren. Als u de Nederlandse taal beheerst, kunt u beter meedoen in Nederland. Via alledaagse teksten wordt de woordenschat op een redelijk peil gebracht. De grootste aandacht gaat uit naar het spreken en het oefenen van gesprekken en grammatica. Je maakt ook kennis met de gewoontes in de Nederlandse maatschappij.

De cursus heeft 12 bijeenkomsten en start bij voldoende deelname op woensdag 21 februari. Kom naar de informatieavond over deze cursus bij Welzijn De Meierij, Steeg 9 (in cultureel centrum 't Spectrum) te Schijndel op woensdag 7 februari om 19.00 uur. Meer informatie: 073-5441400.

POM: Verder naar elkaar groeien

Het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) hield op 16 januari haar tweede nieuwjaarsreceptie voor genodigden. Die vond ditmaal plaats in het Fioretti College in Veghel. Zoals te doen gebruikelijk werden daar toespraken gehouden, ditmaal door de besturen van POM en Fioretti en door burgemeester Kees van Rooij. De rest van de receptie vond plaats in een ongedwongen sfeer, gezelligheid voorop en natuurlijk werd daarbij ook genetwerkt.

Even los van de receptie vroeg DeMooiRooiKrant alvast een 'sneak preview' over de stand van zaken bij ondernemend Meierijstad en de plannen voor dit jaar. We spraken met POM woordvoerder Jos van Asten. Hoe zien de ondernemers de samenwerking met andere ondernemers(-organisaties) in Meierijstad? "We hebben ondernemersverenigingen uit de vier kernen Veghel, Erp, Schijndel en Sint-Oedenrode. We groeien steeds meer naar elkaar toe en de samenwerking wordt steeds wat versterkt. Op bijeenkomsten van de ene ondernemersvereniging worden bijvoorbeeld ook de andere ondernemersverenigingen uitgenodigd. Ook degenen die geen lid zijn, zoals het Centrummanagement en de ZLTO. Een eventuele verdere fusie is echter nog niet in beeld. Dat is in de eerste plaats een keuze van de ondernemersverenigingen zelf, en dat moeten hun leden zelf willen. Dat wordt door ons ook niet aangejaagd." Zijn er wellicht nog gezamenlijke initiatieven van de ondernemersverenigingen? Bijvoorbeeld collectieve inkoop van energie, wat je bij meer grotere gemeentes ziet gebeuren? "Daar spraken we al over voordat het POM bestond, maar heeft nog niet tot concrete resultaten geleid. POM kijkt wel steeds hoe we initiatieven daartoe kunnen stimuleren. De RABO is er trouwens ook mee bezig." De receptie zelf stond grotendeels in het teken van de brug tussen schoolverlaters en het bedrijfsleven. De locatiekeuze was dan ook geen toeval: Zwijsen- en Fiorettidirecteur Anita O'Çonnor gaf de gasten een rondleiding door het 'in bedrijf zijnde' Fioretti. De receptie stond grotendeels in het teken van de brug tussen schoolverlaters en het bedrijfsleven. De locatiekeuze was dan ook geen toeval: Zwijsen- en Fiorettidirecteur Anita O'Çonnor gaf de gasten een rondleiding door het 'in bedrijf zijnde' Fioretti.

TEAM Meierijstad blijft strijden voor bouwen in alle kernen

TEAM Meierijstad is altijd duidelijk geweest; bouwen is van het grootste belang voor alle dorpen van Meierijstad. Zodra er langdurig niet voorzien wordt in de behoefte aan passende woonruimte of grond gaat dat ten koste van de leefbaarheid, scholen, verenigingen en andere voorzieningen komen onder druk te staan en krijgen het moeilijk.

De fractie van TEAM Meierijstad heeft dan ook niet stil gezeten, en is achter de schermen druk in gesprek geweest met belanghebbenden over mogelijkheden om zo de behoeftes aan passende woningbouw in alle kernen van Meierijstad zo snel mogelijk te realiseren .

Daarnaast heeft TEAM Meierijstad in een aantal dorpen al bijeenkomsten georganiseerd met als titel "woontafel ", en we gaan dit in andere kernen zeker nog doen. Deze bijeenkomsten worden zeer goed bezocht, en zijn zeer nuttig gebleken. Zowel voor de woningzoekenden als voor de politiek. In iedere kern/ in elk dorp van Meierijstad is er behoefte aan constante woningbouw mogelijkheden, in sommige kernen is de druk echter groter door het vol lopen van bouwmogelijkheden. Olland neemt hierbij vooralsnog echter een bijzondere positie in met het oog de problematiek rond de geitenhouderijen.

Deze problematiek speelt op meerdere plaatsen in de gemeente en regio. Momenteel wordt daarom in regionaal verband (Kopgroep transitie landbouw) gestudeerd op een te hanteren afwegingskader voor met name nieuwe en in procedure zijnde bestemmingsplannen. Een afwegingskader- , dat de gemeente Meierijstad dan kan gebruiken. Wij hopen dit binnenkort tegemoet te zien.

Blij is de fractie van TEAM Meierijstad dan ook met de geluiden en signalen die ons nu bereiken vanuit B & W van Meierijstad, er komt nu eindelijk "Goaren op de klos".1; Er zijn zijn circa 400 woningen in aanbouw binnen de gemeente. 2; Er zijn prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties Area, Woonmeij en Brabant wonen. 3; Er is een aanjaagteam samengesteld om de sociale woningbouw te versnellen. 4; Er is een woonvisie in voorbereiding om scherpe keuzes te maken over het type woningen waaraan behoefte is.

En Ja; het heeft langer geduurd dan dat TEAM Meierijstad gehoopt en verwacht had, maar gelukkig zien steeds meer mensen in dat woningbouw van de aller grootste belang is voor ALLE dorpen van Meierijstad. Wij zullen ons in ieder geval hiervoor maximaal inzetten, en gaan graag met iedereen hierover in gesprek en aan de slag.

De Fractie van TEAM Meierijstad

Prinsendiner bij het Fioretti College

Het Prinsendiner van Meierijstad, dat vorig jaar nieuw leven ingeblazen werd door Prins Robert d'n Urste, wordt dit jaar wegens groot succes opnieuw georganiseerd. Prins Jess d'n Urste en adjudanten Harry en Rudy hebben ditmaal de eer om de heersers uit te nodigen voor dit gratis diner op het Fioretti College in Veghel.

De prinsen, adjudanten en hofdames van Kuussegat (Veghel), Schorsbos (Schijndel), Papgat (Sint-Oedenrode), Empeldonk (Erp), Paplippelland (Keldonk), Zandhazenrijk (Boerdonk), Reigerland (Zijtaart), Heikrikkeldurrup (Mariaheide), de Piereslikkers (Vorstenbosch) en Oiversland (Eerde) zijn uitgenodigd.

Het Prinsendiner vindt plaats op woensdag 7 februari van 12.00 tot 14.00 uur in het restaurant van het Fioretti College. Leerlingen zullen voor de hoogheden en hun gevolg een driegangendiner koken en serveren. Dat zal bestaan uit streekproducten uit de gemeente Meierijstad. Uiteraard wordt het restaurant voor deze bijzondere gelegenheid geheel in stijl ingericht.


Carnaval in Odendael

Al heel wat jaren verzorgt de KBO in samenwerking met Zorgcentrum Odendael twee culturele Carnavalszittingen in Odendael. Dit jaar zullen deze plaatsvinden op woensdag 7 februari in de middag en in de avond.

Maar liefst twee voorstellingen zullen er gegeven worden. De eerste start om 13.30 uur en de tweede start om 19.00 uur. De organisatie is er trots op dit jaar weer artiesten te hebben gevonden die belangeloos mee willen werken. Zij zullen zowel in het programma van de middag als de avond hun opwachting maken. Dat betekent dus dat allebei de zittingen van hetzelfde kaliber zijn en dat het niet uitmaakt of u de middag- of avondvoorstelling bezoekt.

De KBO is enorm blij met de toezegging van deze artiesten. Met gepaste trots mag de organisatie u de volgende artiesten presenteren: Hèdde Èfkes als "d'n Twilling", Rien Bekkers als Tinuske T(r)ap, Piet Klaasen als De Pensionada, Gerrit van Roosmalen als Doruske Diependaal, Dansgroepen Sunrise, Marga van Acht en Anja Hebing als 2 bejaarde zusjes, Smartlappenkoor De Rooise Dommelklanken, Feestzanger Erik Lathouwers, C.V. De Papbuik met "De Ouwe doos" en dat alles met de muzikale medewerking van Seniorenorkest Dommelvolk. En natuurlijk zullen Jeugdprins Mareno en zijn gevolg 's-middags, en Prins Ton Pap d'n Derde met zijn gevolg 's-avonds, ook hun opwachting maken. De kaartverkoop voor de leden van de KBO heeft reeds plaatsgevonden en de vrije verkoop begint op vrijdag 26 januari in het "Grand Café" van Odendael. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 per persoon inclusief 2 consumpties en een borrelhapje. Wees er snel bij want vol is vol.

KBO met stormkracht 10 op reis

Donderdag 18 januari 2018 vertrok het bonte reisgezelschap van de KBO, aangevuld met leden van de culturele club en andere belangstellenden, vanaf de Rooise markt naar Den Haag en Delft. De bedoeling was dat er om 8.00 uur vertrokken zou worden, maar uiteindelijk werd er nog vijf minuten gewacht op die ene laatkomer, die helaas niet kwam opdagen.

Die donderdag 18 januari werd het een zware stormachtige dag met codes als oranje en geel. De dappere chauffeur van de bus hield met zijn krachtige handen het stuur in bedwang en zo arriveerde het reisgezelschap tegen 10.00 uur in Den Haag. De culturele club had samen met de reisclub een mooi programma bedacht. Namelijk een dagtocht naar Den Haag en Delft. In den Haag om de tentoonstelling te bezoeken van de Rooise kunstenaar Pieter de Josselin de Jong. Na het bezoek in Den Haag, waar de Rooise gasten ook nog werden verrast met koffie en gebak, met of zonder Haags Hopje, reden ze naar Delft waar de Oude en Nieuwe Kerk werd bezocht. De Nieuwe Kerk trok veel belangstelling vanwege de laatste rustplaats van een aantal leden van het Koninklijke huis. Op de Delftse markt werd er in verschillende taveernes de lokale producten geproefd en werd er in Vuren een eenvoudige maaltijd geserveerd.

Om half tien arriveerde de bus op de markt in Rooi en werd er afscheid genomen. Het thuisfront was ongerust geweest, maar de KBO'ers hadden zelf niks gemerkt van de storm op deze gezellige culturele dagtocht.

Eetpunt Nijnsel viert vijfjarig jubileum

Foto: Jos van Nunen

Eetpunt Nijnsel blaast dit jaar vijf kaarsjes uit en dat is reden voor een feestje. Samen met de vrijwilligers en de deelnemers werd het woensdag 17 januari gevierd in de Beckart. Daar kregen de deelnemers een heerlijke maaltijd voorgeschoteld.

Wat ooit is begonnen als club van veertien is nu uitgegroeid tot een club van eenentwintig met veertien vrijwilligers. Allemaal hebben ze ervoor gezorgd dat het Eetpunt dit jubileum heeft kunnen halen. "Het is een trouwe club. Er moet echt iets bijzonders gebeuren willen ze niet komen", laat Ria Dortmans, vrijwilligster Eetpunt Nijnsel, weten. Zij verwacht dan ook dat ze over vijf jaar weer een feestje kunnen vieren.
De deelnemers zijn ook erg blij met het Eetpunt en laten dat goed merken. Een van hen las een gedicht voor dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven. Later deelden drie andere deelnemers kleine cadeautjes uit aan de vrijwilligers. Dat werd gedaan als bedankje voor al het fijne werk van de afgelopen jaren.
"Alleen eten is ook niet fijn", vertelt een deelnemer, "veel mensen eten vaak gezellig thuis wanneer ze met z'n tweeën zijn. Maar als je alleen komt te zitten is het thuis al snel minder leuk." Dit is een voorname reden dat ze zich aansluiten bij het Eetpunt. Van alle ouderen aan de tafels is er maar één koppel; de rest is allemaal alleen.

Na wat champagne en een korte toost van Ria komt het voorafje op tafel. Niet de soep waar ze normaal mee beginnen, maar een kipcocktail als extraatje. Ze kunnen dan eindelijk genieten van het eten en van elkaar. "Op naar de volgende vijf jaar!" zoals het zo mooi in het gedicht werd beschreven.

Foto: Jos van Nunen
De tafels zaten weer goed vol. Foto: Jos van Nunen

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Foto: Hans van den Wijngaard

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

PR Medewerker bij het Damiaancentrum
Het Damiaancentrum is op zoek naar een vrijwilliger die georganiseerde activiteiten van het Damiaancentrum wil bezoeken en de daarbij opgedane ervaring wil delen met de buitenwereld. Bent u handig met social media zoals Facebook en Twitter en heeft u enige ervaring met de Nederlandse taal en gebruik van computers? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn in overleg, binnen de organisatie wordt u ondersteund en begeleid. (vacaturenummer 19449)

Wandelaars/fietsers gezocht!
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om 1 keer in de week of 1 keer per twee weken met iemand te gaan wandelen of fietsen. Het gaat dan vooral over wandelen met de rolstoel en fietsen met de duofiets. Gaat u er vaak op uit en vindt u het niet erg om iemand mee te nemen tijdens een wandeling of fietstocht? Meld u dan aan bij het Steunpunt! (vacature 11782)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).


Speelt Theo Lucius binnenkort op het hoofdveld van Rhode?

Ik wil niet gaan stoken in een goed huwelijk, begrijp me goed, maar wat zijn die gemeenteraadsleden van Meierijstad toch een stel pinnen, BAH! Natuurlijk moet voetbalclub Rhode snel een nieuw sportcomplex krijgen. Ze kunnen momenteel in de middencirkel rijst planten! Met die storm van vorige week legde zowaar een binnenvaartschip, dat vanuit Den Bosch was komen binnenwaaien, aan bij de dug-out van de bezoekers. Nee, dat kan zo niet langer. Ik zou zeggen, kom op met dat geld, anders stapt Rooi alsnog uit die fusiegemeente!

Al moet ik niet te hard schreeuwen, want ik kan zelf ook best gierig zijn. Als ik geld overmaak aan Unicef of Memisa, dan wil ik wel graag anoniem blijven, dus zet ik nooit mijn handtekening op de cheque. Ik heb dat krenterige van mijn oma. Als het nette pak van opa naar de stomerij moest, dan stopte zij de zakken eerst vol sokken en onderbroeken. En dure antirimpelcrème gebruikte oma nooit! Onzin! Ze deed gewoon haar BH uit, weg rimpels. Jawel, mijn oma wist hoe ze moest bezuinigen. Ze had niet voor niets de crisisjaren '30 meegemaakt. "Toen hadden we het zwaar, Mark. Ik moest de kleren van mijn oudere zus afdragen, terwijl ze die nog aan had. Gegeten heb ik niet in die tijd. Iemand die bij ons een boer liet, was een leugenaar." Oma kon smakelijk vertellen over die ellendige tijd. Haar verhalen over hun armoedige huisje zijn inmiddels legendarisch. "Onze badkamer was zo klein, ik moest mijn tanden verticaal poetsen. Een kachel hadden we niet. We hadden het enkel warm als moeder weer 's één van mijn zussen aan het baren was. Och, en het dak was zo slecht. Stront op de vloer betekende niet meteen dat onze hond dat had gedaan."

Mijn oma is helaas allang overleden dus ik kan haar niets meer vragen. Maar waarschijnlijk zou zij wel weten hoe voetbalclub Rhode tijdelijk het hoofd boven water zou kunnen houden. Waarschijnlijk met 11 zwembandjes en wat snorkels. En verder zou ze adviseren om het hoofdveld door de week te gaan verhuren aan ex-voetballer Theo Lucius. Theo is tegenwoordig namelijk sportvisser.


Opening woonwinkel AFRIT 29

Giel Valize opent 28 januari zijn woonwinkel AFRIT 29.

Het centrum van Sint-Oedenrode is een ondernemer rijker. Rooienaar Giel Valize opent op zondag 28 januari zijn zaak 'AFRIT 29' op de Borchmolendijk. Een woonwinkel voor modern wonen, met volop mogelijkheden.

Het pand waar voorheen de dierenwinkel zat, is flink onderhanden genomen. De gevel wacht nog op de huisstijl, maar binnen is de industriële stijl perfect afgestemd op het assortiment qua meubels. "In de winkel vind je verschillende objecten die de woonkamer meteen kleuren. Items die stuk voor stuk uit het interieur springen." AFRIT 29 biedt keuze in vloerkleden, verlichting, tafels, salon-, wand- en bijzettafels, krukken en heel veel stoelen.

Het assortiment is zorgvuldig geselecteerd en in verschillende uitvoeringen te leveren. Giel loopt naar een stoel met oudroze bekleding en rosé gouden poten. "Kijk, niet iedereen vindt deze kleuren mooi, maar dat maakt de stoel zelf niet lelijk. Er zijn verschillende opties in kleuren en materialen die ik de klant graag laat zien. Sommige stoelen kunnen zelfs in 220 verschillende uitvoeringen!" Verderop staat een bijzondere stoel die er op het eerste gezicht niet heel comfortabel uitziet. "Ga er maar eens op zitten. Zie je wel, het zit heerlijk. Ik vind het belangrijk dat mensen de meubels voelen en zeker zijn van hun aankoop."

Giel richt zich op de particulier als ook op bedrijfsprojecten. "Ik heb het interieur van Skintime mogen verzorgen, kantoren mogen inrichten en na de carnaval gaan we o.a. het interieur van cafetaria De Koffer en café D'n Dommel vernieuwen. Leuke projecten die mijn werk erg divers maken. Nederlanders zijn meer dan ooit met hun interieur bezig. Velen pinnen op Pinterest en kijken naar woonprogramma's. Met de woonwinkel wil ik de particuliere klant verrassen. "

Op zondag 28 januari opent AFRIT 29 haar deuren. "Iedereen is 12.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom om kennis te komen maken. Een binnenhuisstylist geeft, tijdens een 'speeddate', advies aan de vijf winnaars van de bekendmaking op Facebook".


Dat verdient een bloemetje

Foto: Silvie van de Schoot

Al een hele tijd verschijnt iedere week in DeMooiRooiKrant de rubriek, gesponsord door Bloembinderij de Keizerskroon, Dat verdient een bloemetje…! Een mooie manier om iemand eens in de bloemetjes te zetten.

Wie verdient er volgens jou een bloemetje? Dat kan om verschillende redenen zijn. Om dat iemand lang ziek is geweest, of misschien is er iemand die altijd voor je klaar staat? Het kan ook zijn dat je een bloemetje gunt aan je moeder die altijd trouw op je kinderen past. Of aan je collega, omdat hij je iedere morgen komt ophalen met de auto. Kortom, het kan van alles zijn! Wie verdient er volgens jou een bloemetje? Stuur jouw motivatie van maximaal 50 woorden en een foto van degene die het verdient naar redactie@demooirooikrant.nl. Wie weet krijgt diegenen dan binnenkort een prachtig bloemetje...


Van den Oever Brons op Ghents Archery Festival

In het weekend van 13 en 14 januari veroverde Rick van den Oever de 3e plaats tijdens het Ghents Archery Festival. Tijdens deze wedstrijd wordt er geschoten volgens het Face 2 Face format waarbij 6 personen een poule vormen. In deze poules worden onder 5 wedstrijdjes van 12 pijlen verschoten tegen steeds een andere tegenstander uit de poule.

De hoogste 2 van iedere poule gaan steeds door naar de volgende pouleronde. Rick won zijn eerste 2 poulerondes overtuigend op zaterdag met 10 wedstrijdpunten. Op zondag won hij zijn eerste pouleronden bij de laatste 30 schutters en deelde hij een eerste plaats in zijn poule bij de laatste 12 schutters.

De finale bestond uit een zestal heren volgens het Last Man Standing format. Iedere serie van 3 pijlen valt de laagst score de persoon af waar uiteindelijk een winnaar overblijft. Rick werd uiteindelijk 3e in deze finale. Komend weekend staat het NK indoor op het programma. Hierna zit zijn indoorseizoen erop en gaat hij zich voorbereiden op het outdoorseizoen.

Zwemdiploma's uitgereikt!

Deze groep is geslaagd voor hun A-diploma

Zondag 14 januari was een grote dag voor veel kinderen. Ze moesten in zwembad De Neul op voor het zwemdiploma. De kinderen hebben allemaal heel goed hun best gedaan en dat maakte de zwemleraren, maar ook de ouders heel erg trots. En de kinderen zelf ook natuurlijk, want zij gingen er uiteindelijk met een diploma vandoor.

Vijfentwintig kinderen behaalden hun A-diploma, vierendertig kinderen werden beloond met een B-diploma en tien kinderen behaalden hun C-diploma.

Deze groep is geslaagd voor hun A-diploma
Deze groep is geslaagd voor hun B-diploma
Deze groep is geslaagd voor hun C-diploma
Deze groep is geslaagd voor hun B-diploma

Leon Schepens voegt zich in illuster rijtje

Leon Schepens is de nieuwe clubkampioen van Attaque. Hij won zijn eerste titel door Menno van Os in de finale te verslaan. Stefan Kerk legde beslag op de Rita van der Vleutentrofee. Het dubbelspel werd gewonnen door het duo Leon Schepens/Job van Galen.

Dit jaar wedijverden twintig deelnemers om de felbegeerde titel van clubkampioen 2018. In de poulefase waren er weinig verrassingen te zien. Alleen Nick van Galen verraste met een overwinning op Stefan Kerk en daarmee stelde hij bij zijn rentree meteen een plek in de kwartfinale veilig.
De kwartfinales kenden ook geen sensaties en de vier favorieten kwamen elkaar in de halve finale tegen. Het bleken twee fanatische halve finales te worden. Menno van Os nam het op tegen oudgediende Frank van der Zanden. Frank begon sterk en pakte zowaar de eerste twee games en was er nog een verwijderd van een finaleplek. Hij kon echter zijn matchpoint niet benutten en Menno kwam terug in de wedstrijd. Het kwam uiteindelijk neer op een vijfde en beslissende game, waarin Menno superieur was. De andere halve finale ging tussen Dirk Kastelijn en Leon Schepens; de finale van vorig jaar. Het spelverloop was identiek, Leon pakte een 2-0 voorsprong en kreeg vervolgens ook matchpoints om het af te maken, maar wederom vocht Dirk zich terug in de partij. 2-0 werd 2-2 en ook deze wedstrijd ging naar een beslissende game. Het ging lange tijd gelijk op, maar gemiste smash werd Dirk fataal en de finale was bekend.

Leon Schepens bereikte voor de tweede keer op rij de finale. Menno heeft de titel al eens gewonnen. Het leek dus ook een spannende finale te worden. Menno van Os won de eerste game en Leon de tweede. Het bleef gelijk op gaan tot 7-7 in de derde game. Leon Schepens kreeg, tot ieders verbazing, een vrijwel onhoudbare bal terug en pakte het punt, dat uiteindelijk de wedstrijd kantelde. Menno's verzet was gebroken en Leon won de wedstrijd met 3-1, waardoor hij nu ook behoort in het illustere rijtje van clubkampioenen
Door het toegenomen deelnemersveld was dit jaar ook de B-ronde van een aanzienlijk niveau. De kwartfinale kende al gelijk een verrassing. Job van Galen won van Jo van de Ven, winnaar van de B-finale van vorig jaar, maar vond uiteindelijk zijn waterloo tegen Anne van de Sande. Stefan Kerk verwerkte de teleurstelling van het missen van de A-finale en kwam, via Jasper Foolen en Cliff van Driel in de finale terecht. Het werd uiteindelijk een finale van hoog niveau. Anne en Stefan schotelde de kijkers lange rallies voor met zowel aanvallend als verdedigend spel. Anne won de eerste game, maar kon dat niet doortrekken en uiteindelijk won Stefan met 3-1, waardoor hij voor de derde keer de Rita van der Vleutentrofee mee naar huis mocht nemen.

De loting van het dubbelspel zag een paar ijzersterke dubbels naar voren komen. De twee sterkste bleken Leon Schepens/Job van Galen en Leon Huijberts/Nick van Galen te zijn. Er werd gehoopt op een finale van drie games (best-of-3) en dat werd het ook. De laatste game ging gelijk op, maar een van de twee teams moest ergens een steek laten vallen om de finale te beslissen. Uiteindelijk wonnen Leon en Job de derde game met 11-9, waardoor zij zich de dubbelkampioenen van 2018 mogen noemen.

zeven

morgen start de zevendaagse
neen, niet op de fiets of te voet
het is bedoeld voor menig dichter
die dan extra aan de 'poiesis' doet

dat is in het grieks het woord
voor "dichten als kunst"
nu weet ieder wel zijn hemd te lichten
zoals men dat in de volksmond zegt

maar in dit geval "schept" men iets
met potlood op papier
letters die woorden worden
soms uit de diepte gedregd
maar wel mooier dan normaal

alsof men praat in een andere taal
die ons hart beroert met een lach of traan
of zomaar zoals muziek al trillend
door je hele lijf zou kunnen gaan


Foto: Hendrik-Jan Sonnemans

Hendrik-Jan Sonnemans schoot dit prachtige plaatje. De zon schijnt fel door het hoge gewas heen. Wanneer zal het weer wat warmer worden?

Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte weer een mooie luchtfoto van een prachtig stukje Rooi. Deze keer de Lindendijk, waarop goed te zien is hoe groen Sint-Oedenrode is!

Het geheim van zaken doen is iets weten wat anderen niet weten.
Aristoteles Onassis (1906-1975) Grieks scheepsmagnaat.

Stamppotmaanden

Het woord stamppot drijft voor mij in een wolk van nostalgie. Vroeger thuis samen met vader, moeder, broers en zus aan tafel. Een tafel met twee verlengstukken en een tafelzeil waarop een dampende pan vol stamppot werd gezet. Mijn 'Verklarend Handwoordenboek Der Nederlandse Taal' uit 1960, de tijd dat ik op de Kweekschool zat, omschrijft stamppot als: 'Een gerecht van dooreengestampte aardappelen en groente'. Het 'Haagse Kookboek' helpt me verder: 'De beste aardappelen zijn van de kruimige soort. Die laten zich goed stampen en vallen mooi los uiteen'. Mijn moeder was goed in stamppotten als boerenkool, zuurkool, hutspot of rauwe andijvie. Zelden kwam
'hete bliksem' op tafel. Wij, kinderen, vonden dat maar een rare combinatie: aardappelen, zoete appels en uien.

Aardrijkskunde en geschiedenis waren vroeger mijn lievelingsvakken. Ik hing aan de lippen van de meester als hij ons vertelde over de aardappelplant die door de Spaanse veroveraars, rond 1540, uit Zuid-Amerika werd meegebracht naar Europa. De koning van Spanje kreeg die aangeboden als sierplant voor in zijn tuin. Pas jaren later konden wij Nederlanders genieten van wat nu volksvoedsel nummer één is.

Sinds kort draai ik mee in een kookgroepje op Odendael. Dat is een mix van Nederlandse 60-plussers en dames van buitenlandse afkomst. Om de beurt brengen we een recept mee en doen de boodschappen voor een gerecht dat typisch is voor onze eigen landaard. Zo werden we enige weken geleden verrast met een traditioneel Chinees maal waarin de aardappel een hoofdrol speelde. De combinatie met uien, knoflook en pittig gekruid buikspek gaf opgetrokken wenkbrauwen. Zeker toen we hoorden dat het gebruikelijk is dit eten op te dienen met witte rijst en sojasaus. Het was een nieuwe smaakervaring en allemaal vonden wij 'ons bintje' in een exotische variatie heerlijk.

Wat mij van school is bijgebleven is hoe een van onze bekendste aardappelsoorten aan zijn naam komt. Er was een Friese dorpsonderwijzer die als hobby nieuwe aardappelrassen kweekte. Ieder nieuw ras kreeg de naam van een van zijn kinderen. Hij had er negen maar dat bleek niet genoeg. Dus ook de namen van de beste leerlingen en oud-leerlingen kwamen aan de beurt. Een van die knappe en ijverige kinderen heette Bintje, Bintje Jansma. In 1905 werd het Bintje officieel opgenomen in de rassenlijst.

De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt voor stamppotgerechten. Alle koolsoorten zijn dan ruim voorradig. Je kunt geen supermarktkrantje openslaan of je wordt geïnspireerd door weer een nieuwe variatie op het thema stamppot. Mijn vader zou het nieuwerwetse gedoe niet waarderen. Je kon hem niet blijer maken dan met boerenkoolstamppot met een sappige rookworst en vette jus. Zijn dag kon niet meer stuk als er ook nog spek in zat. Ook voor mij is dit de ultieme stamppot gebleven.

De feestweken in december zijn vol van zoete lekkernijen en culinaire hoogstandjes. Dan zijn we vooral druk met bijzondere gerechten die meer tijd kosten dan een pan winterkost.

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, ben ik na alle bijzondere dinertjes wel weer toe aan zo'n ouderwetse stamppot. Het is mijn favoriete wintermaaltje totdat de eerste lentegroenten weer in de schappen liggen.

Nelleke Thijssen
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Rikken bij Ollandia

Ook de rikliefhebbers kunnen weer terecht in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht. Op donderdag 25 januari is de eerste rikavond uit een serie van drie.


Deze rikavond, die toegankelijk is voor iedereen, begint om 20.45 uur en er zijn weer mooie prijzen te winnen. Ook de andere rikavonden op 22 februari en 22 maart kunnen alvast in de agenda worden gezet.


Nijnsel verliest drie keer op rij

Na twee verloren wedstrijden was het hoog tijd voor Nijnsel om punten te verdienen om niet verder af te zakken in het klassement. De wil was er, maar daarmee red je het vanzelfsprekend niet.

Het was een stevig potje korfbal. Zowel door Nijnsel als bezoeker Tovido werd vanaf het startsein hard gewerkt en dit leverde mooie aanvallen en ook de nodige duels op. Maar het geluk was niet aan Nijnselse zijde. De gasten uit Esch kwamen al snel op een ruime voorsprong: 0-4. Nijnsel gaf zich niet gewonnen en vocht tot het eind om het geslagen gat te dichten. Maar echt een spannende wedstrijd werd het niet. Met 8 tegen 11 moest Nijnsel weer het verlies accepteren.

Kringkampioenen in Rooi

Het was weer een heuse strijd om afvaardiging naar de Brabantse Kampioenschappen, zeker omdat de Brabantse Kampioenschappen van het springen dit jaar door én bij de Rooise Ruiters worden georganiseerd! Van alle Rooise Ruiters en Ponyruiters gaan maar liefst zestien ruiters een poging wagen om met de titel Brabants Kampioen huiswaarts te keren.

Volgend weekend bijten de dressuurpaarden en hun ruiters de spits af. In Manege de Molenheide in Schijndel worden het gehele weekend de Brabantse Kampioenen gehuldigd in de verschillende klassen. In de klasse B zijn de Rooise Ruiters en Ponyruiters vertegenwoordigd door Bente Voorn en haar paard Jtamalia Z. Bente mag ook deelnemen aan de Brabantse Kampioenschappen springen op 24 februari in de klasse B met hetzelfde paard.

Springpiste ingeruild voor witte hekjes
Monique Verhoeven maakt volgende week ook haar opwachting in de dressuurring. Tot afgelopen jaar zagen we Monique eigenlijk alleen maar op springwedstrijden. "Na mijn val in 2016 heb ik de springsport verplicht vaarwel moeten zeggen, en dat was niet leuk. Gelukkig kreeg ik de beschikking over Utah, een zestienjarige merrie, om toch weer een beetje te kunnen rijden en revalideren. Dat beviel zo goed dat wij een startkaart hebben aangevraagd en de drie laatste dressuurselecties in de M1 hebben gereden. We zijn zelfs geselecteerd voor de Brabantse, heel erg leuk!", vertelt Monique enthousiast.

Tiësto aan de bak
Een week later, van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari, is het de beurt aan de ponydressuurruiters. Ook hiervan is Manege de Molenheide in Schijndel de locatie. Bij de allerkleinste pony's wist Tessy van der Velden Jonkers met haar pony Tiësto zich te selecteren. In de klasse AB-B ging deze pony er al vandoor met de titel Kringkampioen Kring Eindhoven-de Kempen met in het zadel zijn amazone Tessy. Maar ook Romee van de Biggelaar gaat de strijd aan op de Brabantse Kampioenschappen in dezelfde klasse met deze allround pony. Tessy heeft daarmee niet één maar twee troeven, met haar pony Pepper is zij ook geselecteerd in de klasse AB-B.

Trots
In de klasse DE-B mag Jasmijn van de Brand haar kunsten vertonen met haar pony Nevil. Het was voor Nevil al bijna dertien jaar geleden dat ze voor het laatst had gesprongen. Jasmijn is super trots dat ze samen met haar pony is geselecteerd voor de Brabantse Kampioenschappen. Het Brabants Kampioenschap voor de springpony's vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 februari bij de manege.

Amazones aan zet
Het laatste weekend van de Brabantse Kampioenschappen is van zaterdag 24 tot en met zondag 25 februari, eveneens in Manege de Pijnhorst. Een grote groep vrijwilligers is druk bezig met alle voorbereidingen. Tijdens dit weekend verschijnen maar liefst negen Rooise Ruiters in de baan. In de klasse B werd al genoemd dat Bente is geselecteerd, maar ook Nienke Theuns maakt met het paard van haar nichtje Miranda Ulehake, Eugenique, haar opwachting. Bo van Gorkum zien we eveneens in deze rubriek aan de start verschijnen, zij doet dit in het zadel van Naomi van www.olland.biz. Een niveau hoger, de klasse L, zien we twee Rooise amazones in actie komen. Pleun van der Vleuten doet dit met haar schimmelmerrie Gerdina en Marloes Merks met Dora Bella. Beide dames namen ook afgelopen zomer deel aan de Brabantse Kampioenschappen waarbij Pleun zelfs werd afgevaardigd naar het Nederlands Kampioenschap.

Kringkampioen
Twee andere Rooise Ruiters maken hun opwachting in de klasse M, dit zijn Peter van Gaal en Judith Martens. De enige ruiter van dit gezelschap, Peter van Gaal, kende al een succesvol winterseizoen met zijn als veulen gekochte Finito. Zij werden namelijk Kringkampioen. Sinds drie jaar zijn zij samen te zien op springwedstrijden. Na het Brabants Kampioenschap vorig jaar winter in de klasse B en afgelopen zomer in de klasse L, mag Judith Martens ook in de klasse M aan de start verschijnen met Lynn van de Sonniuswijk. In de klasse Z en ZZ zien we twee keer dezelfde ruiter maar met verschillende paarden. Julia Geers wist dit winterseizoen met regelmaat in de prijzen te vallen met haar twee paarden. In de klasse Z is zij afgevaardigd naar de Brabantse Kampioenschappen met Fleur Donja. In de allerhoogste klasse neemt Julia deel met Darwin waarmee zij inmiddels vier jaar in de wedstrijdring verschijnt.

Rooise Biljart Competitie

Boskant goed voor 83 punten in de dertiende ronde.

Korte partijen: Kees Latijnhouwers (Beurs) 20 car. in 9 beurten (moy. 2,22), Pieter van Veijfeijken (Wapen van Eerschot) 28 car. in 11 beurten (moy. 2,54), Petra Leijtens (Wellie Winne Welles) 22 car. in 11 beurten (moy. 2), en Rob van Oirschot (D'n Toel) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42). Uitslagen: B.C. Eerschot – de Kroeg 73-67, Kofferen – Wapen van Eerschot 66-71, St.Joris – Boskant 57-83, D'n Toel – Wellie Winne Welles 79-61, Oud Rooij – Dorpsherberg 72-68, Beurs – Jachtrust 66-74. Stand: 1 D'n Toel 1010, 2 Boskant 972, 3 Oud Rooij 933, 4 Kofferen 920, 5 Wellie Winne Welles 908, 6 B.C. Eerschot 904, 7 Beurs 892, 8 St.Joris 884, 9 de Kroeg 870, 10 Jachtrust 863, 11 Dorpsherberg 857, 12 Wapen van Eerschot 852. Programma: Di. 23 jan.         Dorpsherberg – D'n Toel St.Joris – Wellie Winne Welles. Do. 25 jan. De Kroeg – Boskant Wapen van Eerschot – B.C. Eerschot Beurs – Kofferen Jachtrust – Oud Rooij.

Driebandentoernooi Poedelpret

Vanaf dinsdag 27 februari t/m woensdag 7 maart organiseert biljartvereniging Poedelpret haar jaarlijkse driebandentoernooi. Deelname aan dit toernooi is voor alle inwoners van de gemeente Meierijstad vanaf 16 jaar.

De partijen beginnen dagelijks om 18.45 uur. In het weekend wordt vanaf 12.00 uur gespeeld. Dit driebandentoernooi is niet alleen voor de hogere speler, maar ook voor de minder geoefende speler. Er wordt gespeeld in sets en per set moet men tussen de 5 en 18 caramboles maken. De partijen gaan over 2 gewonnen sets. Verder wordt er gespeeld volgens het knock-out systeem. Uitzondering hierop is de eerste ronde; spelers die de eerste partij verliezen, kunnen via de verliezers-ronde nog naar de tweede ronde. Men mag dus minimaal 2 partijen (en vier sets) spelen.
Het driebandentoernooi wordt in een kort tijdsbestek afgewerkt. De spelers die meedoen moeten er daarom rekening mee houden dat het moeilijk is om wedstrijden te verplaatsen. Het inschrijfgeld bedraagt € 7,00 en moet bij inschrijving worden voldaan.
Wie mee wil doen kan zich t/m 6 februari a.s. opgeven bij Café-Zaal Kleijngeld, Past. Clercxstraat 55 in Zijtaart, bij Gerard Oppers, Past. Clercxstraat 79 in Zijtaart of via de mail (m.verbruggenzijtaart&ziggo.nl). Ook voor nadere inlichtingen kan men terecht bij Martien Verbruggen, tel: 06-54378832.

Wick van de Ven pakt 3e plek

Wick van de Ven was de enige deelnemer namens Dai-Ippo op het jaarlijkse judotoernooi van judo club Gemert. Wick had zaterdag middag al lekker warm gedraaid tijdens de Brabant Cup Waar hij een tweede plek opeiste. Daarna was de tegenstand wel wat groter. Ook het niveau lag duidelijk hoger.

Wick had in de eerste ronde een vrij loting maar daarna moest hij aan de bak. Hij won zijn eerste twee partijen. Daarna moest hij zijn meerdere erkennen aan de uiteindelijke nummer 2. Na dit verlies moest hij zich weer opladen om de strijd voor de derde plek. Hij wist deze partij te winnen en pakte hiermee de derde plaats.

Op zaterdag ging Wick met nog 15 andere judoka's van Dai-Ippo naar Oirschot voor de Brabant Cup. Daar behaalden de Rooise mooie ereplaatsen. Er waren eerste plaatsen voor Hein Korsten, Jamie Bekkers en Pip van Nimwegen. Tweede plaatsen waren er voor Wessel Biemans, Lars de Groot, Luka Smith, Matthijs Liewes, Marlène Kastelijn, Laura van de Hurk en Wick van de Ven. Derde plaatsen waren er voor Boet Strijbos, Jannick Schilder, Alizee Foolen en Rolf van Boxmeer. Voor Robin van Wijk en Youri Biemans was er deze keer helaas geen podiumplaats.

Dubbel winst Wintercompetitie TV de Kienehoef

In een grijs en regenachtig decor te Vught vond zaterdag de officiële laatste speelronde plaats voor het mixteam Kienehoef 2. Tenminste, als er deze week geen inhaalronde op het programma staat. Zij zijn nog volop in de race voor het kampioenschap en begonnen dan ook vol goede moed aan de dag.
Allereerst de heren- en damesdubbel, respectievelijk Guus + Ruud en Ilse + Anne, waarbij beide partijen op een driesetter aankwamen. Goed was het lang niet altijd (voornamelijk bij de heren), maar op doorzettingsvermogen werden beide wedstrijden uiteindelijk toch gewonnen in de derde set. De stand: 0-2 met nog beide mixpartijen te gaan.
De eerste mix gespeeld door Marleen en Guus was van hoog niveau waarbij beide teams het spannend maakten in de eerste set. In de tiebreak werden er uitstekende winners geslagen en trokken zij aan het langste eind. De tweede set ging gelukkig een stuk makkelijker en met een mooie backhand van Guus werd de 3-0 tussenstand aangetikt. Tegelijkertijd stonden Anne en Ruud op de baan voor de tweede mix. Deze wedstrijd werd gemakkelijk gewonnen met 6-2 6-1. 4-0!
Mede door deze overwinning maken ze volgende week goede kans om thuis het kampioenschap binnen te halen.

Inge Heesakkers eerste prijs in Liempde

Dit weekend startte Inge Heesakkers haar paard Cora op een dressuurwedstrijd in Liempde. In de eerste proef beloonde de jury de proef van deze combinatie met 64.5 %, goed voor
de eerste prijs. In de tweede proef was de score 61.5% en een tweede prijs.


In Schijndel werd Indoor de Meierij verreden een driedaagse springwedstrijd voor paarden. Op zaterdag startte Suzan van Gastel twee paarden in de klasse M. Met Herbie eindigde ze na twee foutloze parcoursen met een eerste prijs. Suzan en Hercules deden iets langer over het barrage parcours en mochten de tweede prijs in ontvangst nemen.
In de klasse L op zaterdag eindigde Marwin van den Nieuwenhuijzen met het paard Ilitta met een zesde prijs. In de klasse L op zondag startte Marwin het paard Hercules en behaalde de zevende prijs.
De twee volgende weekenden komen de dressuurhekjes in Manege de Molenheide want dan worden de Brabantse indoorkampioenschappen verreden. Op vrijdagavond 26 Januari start Marloes van Stiphout haar paard Figaro in de klasse M2. In de ochtend van drie februari start Rian Koster de pony Dolly in de klasse AB/B. Veel succes dames.

Eerste winterkampioen TV de Kienehoef is bekend

TV de Kienehoef heeft donderdag haar eerste wintercompetitie kampioenschap 2017/2018 behaald.
Onder leiding van captain Petrie Kuijpers hebben de dames een uitstekende competitie gespeeld met maar één verliespartij! Namens TV de Kienehoef hartelijk gefeliciteerd met het behalen van deze knappe prestatie.

Vriendschappelijke maar spannende wedstrijd Rozelaer

Een vriendschappelijke maar spannende wedstrijd voor de Rozelaer.

Maandagavond schoten de leden van de Rozelaer een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Vrienden van Pieter Breugel. De vereniging die het dichtstbij zijn gemiddelde schiet, wordt de winnaar. Er wordt een wedstrijd thuis en uit geschoten. In de eerste wedstrijd (uit) schoot de Rozelaer 32 pluspunten. De Vrienden van Pieter Breugel schoten 38 pluspunten. Over enkele maanden is de thuiswedstrijd voor de Rozelaer en zal de winnaar bekend zijn.

Dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De winnaars waren Antoon Vervoort en Jan van Bergen met 222 punten. De overige scores: Jan van Erp 212, Jan Gordijn 211, Ron Spijker 184 en Toon Hermes 183.

De derde wedstrijd in de 25 meter 1 pijl competitie is deze week geschoten. De senioren schoten in Liempde. De scores: Recurve: Martie Verhoeven 204, Simon Boersbroek 202 en Jan van Bergen 226. Compound: Paul van de Mortel 222, Wil Kivits 231, William Huyberts 224 en Theo Passier 225. De jeugd schoot vrijdag thuis. Hun scores: Daan Foolen 102 (PR), Puck Foolen 85 (PR), Jelt de Bie 154 en Ray Matuszewski 188.

Vorige week zondag schoten Theo Passier en René van Erp de winterveld in Sint-Oedenrode. Zij schieten beide bij de heren masters compound. Met een score van 762 punten werd Theo winnaar en René werd vierde met 592 punten.

Kristin Davies en Sjef van den Berg schoten dit weekend in Nîmes een indoor worldcup. Kristin schoot 510 punten en eindigde op de 56e plaats bij de dames recurve. Sjef schoot 597 punten en ging als eerste geplaatst naar de finales. In de eerste ronde won hij met 6-0 van zijn Britse tegenstander. In de achtste finale trof hij zijn teammaat Steve Wijler. Sjef schoot twee negens in zijn vijftien pijlen. Helaas één teveel en hij verloor met 4-6. Sjef eindigde als negende.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden, op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Waterpolodames komen tekort

De waterpolodames hebben het afgelopen weekend geen punten gescoord tegen PSV, de nummer drie van de competitie.


Vooraf was er al rekening gehouden met het feit dat het een lastige wedstrijd zou worden door afwezigheid van Lotte van Schijndel en Josine Raaijmakers. Daarnaast waren een aantal speelster niet geheel fit en dus was het roeien met de riemen die je dan hebt. Dat ging toch nog wonderbaarlijk goed, mede dankzij twee goede scheidsrechters die zo strak floten waardoor het geen fysieke partij werd. Het verschil was alleen in het eerste part goed zichtbaar, PSV wist al direct met 1-5 voor te komen. Daarmee was de wedstrijd al beslist, maar dit bood direct ook ruimte voor Argo om vrij uit te spelen. Dit ging prima en Argo wist het verschil uiteindelijk terug te brengen tot 7-9 bij aanvang van de vierde periode. Daarna wist PSV zich te herstellen en walste er alsnog overheen. De einduitslag van 9-15 was een goede weergave van het krachtsverschil. De manier waarop Argo echter gespeeld heeft biedt perspectief en biedt aanknopingspunten voor de volgende wedstrijd tegen de Warande. Met een complete en fitte selectie kan Argo het tweede deel van de competitie met vertrouwen tegemoet zien.
Doelpunten van Argo werden gemaakt door Tamara Vervoort (2x), Paula Smith (2x), Renske vd Burgt (2x), Liesbeth vd Korst (2x) en Gabri van Boxmeer.

Rozelaer schiet vriendschappelijke wedstrijd

Maandagavond schoten de leden van de Rozelaer een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Vrienden van Pieter Breugel. De vereniging die het dichtstbij zijn gemiddelde schiet, wordt de winnaar. Er wordt een wedstrijd thuis en uit geschoten. In de eerste wedstrijd (uit) schoot de Rozelaer 32 pluspunten. De Vrienden van Pieter Breugel schoten 38 pluspunten. Over enkele maanden is de thuiswedstrijd voor de Rozelaer en zal de winnaar bekend zijn.

Dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De winnaars waren Antoon Vervoort en Jan van Bergen met 222 punten. De overige scores: Jan van Erp 212, Jan Gordijn 211, Ron Spijker 184 en Toon Hermes 183.

De derde wedstrijd in de 25 meter 1 pijl competitie is deze week geschoten. De senioren schoten in Liempde. De scores: Recurve: Martie Verhoeven 204, Simon Boersbroek 202 en Jan van Bergen 226. Compound: Paul van de Mortel 222, Wil Kivits 231, William Huyberts 224 en Theo Passier 225. De jeugd schoot vrijdag thuis. Hun scores: Daan Foolen 102 (PR), Puck Foolen 85 (PR), Jelt de Bie 154 en Ray Matuszewski 188.

Vorige week zondag schoten Theo Passier en René van Erp de winterveld in Sint-Oedenrode. Zij schieten beide bij de heren masters compound. Met een score van 762 punten werd Theo winnaar en René werd vierde met 592 punten.

Kristin Davies en Sjef van den Berg schoten dit weekend in Nîmes een indoor worldcup. Kristin schoot 510 punten en eindigde op de 56e plaats bij de dames recurve. Sjef schoot 597 punten en ging als eerste geplaatst naar de finales. In de eerste ronde won hij met 6-0 van zijn Britse tegenstander. In de achtste finale trof hij zijn teammaat Steve Wijler. Sjef schoot twee negens in zijn vijftien pijlen. Helaas één teveel en hij verloor met 4-6. Sjef eindigde als negende.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden, op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Britt Dekker van 'Paardenpraat' komt naar Rooi

Britt Dekker brengt ook boeken uit. Foto:

Wie kent haar niet? Immens populair is haar YouTube-kanaal Paardenpraat TV, waarop ze samen met Esra de Ruiter wekelijks in enkele video's en vlogs verschijnt. Je krijgt hierbij een exclusief kijkje in haar drukke (paarden)leven. De Rooise Ruiters en Ponyruiters hebben haar weten te strikken voor een clinic én een meet & greet tijdens de Brabantse Kampioenschappen Springen in Sint-Oedenrode.

Foto v.l.n.r.: Jan Nolle, Gerrit Swinkels, Gerard Kluijtmans, Jan van der Aa, Ad van Aarle.

De clinic is op zaterdag 17 februari en Britt gaat dan één van haar eigen paarden rijden. Na afloop is er nog alle tijd om je vragen aan Britt en Esra te stellen en met ze op de foto te gaan! De toegang is gratis dus neem vooral je broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, ouders en opa's en oma's mee. De Brabantse Kampioenschappen Indoor Springen worden voor de tweede keer georganiseerd door de Rooise Ruiters en Ponyruiters. Geselecteerde ruiters uit Noord-Brabant gaan op 17 en 18 februari en op 24 en 25 februari de strijd met elkaar aan om de kampioenstitels en afvaardiging naar de Nederlandse Kampioenschappen. De uitvalsbasis van deze gezellige paardensportvereniging uit Sint-Oedenrode is manege De Pijnhorst. Deze accommodatie beschikt over twee binnenbanen, waarbij je vanuit het losrijden perfect zicht hebt op de wedstrijdpiste. Uiteraard is er ook een gezellig strodorp aanwezig en is er voor de kinderen een speciale hoek waar ook zij zich kunnen vermaken. De entree is gratis, graag tot dan!

Meer informatie over de Brabantse Kampioenschappen vind je op: www.rooiseruiters.nl/brabantse-kampioenschappen. En voor degene die Britt Dekker en Esra de Ruiter nog niet zo goed kennen, neem dan snel een kijkje op hun YouTube-kanaal. https://www.youtube.com/channel/UCQqfUQBK861S8d1nOcuJFrQ

Gerrit Swinkels weer koning Sint Antonius

De strijd om de jaarlijkse koningstitel bij Handboogschutterij Sint Antonius Nijnsel is nog niet volledig gestreden. Gerrit Swinkels werd zaterdag voor de derde keer op een rij uitgeroepen tot koning van het jaar.


Dat zou betekenen dat hij de keizerstitel zou krijgen, ware het niet dat Johan Schepers deze titel sinds 5 juli 2010 in bezit heeft. Volgens het huishoudelijk reglement dient de koning binnen een maand de regerende keizer uit te dagen voor een tweegevecht over dertig pijlen. Dat is dan voor de tweede keer in het 130-jarig bestaan van Sint Antonius. Wordt vervolgd dus.
Zaterdag werd Gerard Kluijtmans prins en tot ieders verrassing veroverde Jan Nolle de functie van ridder. In de afdeling "wijze mannen" van tachtig jaar en ouder scoorde Ad van Aarle zodanig, dat hij werd uitgeroepen tot 'senator'. Jan van der Aa scoorde de titel van 'nar', omdat hij als laatste eindigde in de voorronde.
Wederom was dit jaarlijks evenement er één met verrassingen. Dat had alles te maken met het systeem van een voorronde, afvalronden en finaleronden met sets. Na de voorronde van dertig pijlen was de stand: Gerrit Swinkels 215, Toon Relou 213, Riky van Acht 196, Tom van den Brand 195, Gerard Kluijtmans 193, Martien van den Brand 180, Jan Nolle 122, Jan van der Aa 116. In de afvalronden schoten zeven schutters telkens drie pijlen; de nar was hiervan uitgesloten. Wie in drie pijlen de laagste score had, viel af. Een aanvankelijk hoog geklasseerde schutter kon met een iets mindere pijl voor de rest worden uitgeschakeld. Dit jaar was dat sommige schutters weer overkomen, zoals Riky van Acht en Tom van den Brand; Jan Nolle schoof zodoende door.
In de finaleronden stonden twee schutters tegenover elkaar; de hoogste score van drie pijlen leverde twee setpunten op. Wie het eerst zes setpunten behaalde ging door naar de volgende ronde. Uiteindelijk streden Jan Nolle en Toon Relou om de titel van ridder. Deze twee hadden de volle vijf sets nodig. Jan won met zes tegen vier. Ook de strijd om de uiteindelijke koningstitel was niet zomaar in één keer beslist. Gerrit Swinkels en Gerard Kluijtmans hadden ook vijf sets nodig; Gerrit won de strijd met zeven tegen drie.

Winst tijdens derde Vierkamp

Zondag hebben zeven zwemmers van de wedstrijdgroep in zwembad De Neul deelgenomen aan de derde Vierkamp.


Tijdens deze wedstrijd hebben zij drie keer een eerste plaats en één keer een derde plaats behaald. Daarnaast werden er negen persoonlijke records gezwommen.

34 / 36

Bridgen
BC Rooi 750: A-lijn: 1. Willem Pieters & Rien Voets 64,04%, 2. Marianne Muller & Joop Muller 63,75%, 3. Theo Janssen & Robert Janssen 55,63%. B-lijn: 1. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 61,43%, 2. Jan Janssen & Christ Verhoeven 55,95%, 3. Ellen Weyenberg & Bert Weyenberg 53,87%. C-lijn: 1. Hans Huijbers & Rein Jansen 62,50%, 2. Tonnie van Acht & Joost van Heertum 58,75%, 3. Nelleke Kappen & Jeanne Swinkels 52,92%.

JVG: 1. Harrie van Erp & Toon van Erp 60,63%, 2. Mieke Raaymakers & Leo van Uffelen 56,77% 3. Mien van Schijndel & Bertha van de Laar 56,25% & Nelly Seegers & Jan Seegers 56,25%.

B.C "d'n einder 05": A Lijn: 1. Mari en Nellie v.d. Vleuten 68.23%, 2. Rien en Helma v.d. Heuvel 59.90%. 3. Diny v.d.Boogaard & Nel Dielemans 59.38%, 4. Liesbeth Bekkers & Marie-Cathrien Wielens 54.69%. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Bridgeclub De Beckart: 1. Nel Dielemans en Jan Verbunt 62.21%, 2. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 57.77%, 3. Lies Vissers en Tiny v.d. Steen 57.40%, 4. Fried v.d. Laar en Cor Dortmans 51.10%. Ook meespelen op donderdagmiddag? Info 0413 474297.

BC De Meierij: A-lijn : 1. Riet van Hout en Cees van Hout 59.17%, 2. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 56.67%, 3. Nelly Seegers en Jan Seegers 55.83%, 4. Harrie van Erp en Jan van Erp en Mieke van de Ven en Frans van de Ven 55.00%. B-lijn: 1. Riki de Poorter en Betsie van Gerwen 63.19%, 2. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 59.03%, 3. Antoinette van Hoof en Jo Verhoeven en Bertha van de Laar en Mien van de Velde 54.17%.

BC De Neul: A-lijn: 1. Riet & Cees van Hout 60,42%, 2. Harrie van Erp & Harry Hutschemakers 59,23%, 3. Francien van Oorschot & Miep van Oss 57,74%. B-lijn: 1. Jo Evers & Jo Kremers 58,93%, 2. Wilmien & Albert van Gastel 58,63%, 3. Betsie & Jan van Gerwen 56,55%. C-lijn: 1. Ans van Bakel & Riky van de Schoot 58,33%, 2. Corrie & Jan Kastelijn 56,67%, 3. Jos Jansen & Toon der Kinderen 55,00%. D-lijn: 1. Toos Hurkmans & Frans van de Boomen 59,38%, 2. Maria & Ad Bressers 58,33%, 3. Tineke Klomp & Lenie Tijsma 57,29%.

BC 't Koffertje: A-lijn: 1. Wil Schilder & Jan van Lanen 63,19%, 2. Ben van der Steen & Christ Verhoeven 60,42%, 3. Irmgard Etman & Dirk Gillissen 59,38%. B-lijn: 1. Wil Merkelbach & Jeanne Swinkels 65,50%, 2. Jan van Rooij & Piet Voss 62,00%, 3. An van Genugten & Wil van Gerwen 59,17%.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren

sv Brandevoort 1-Boskant 1 0-1
sv Brandevoort 2-Boskant 2 2-1
Programma senioren 28/1
Boskant 1-Wodan 114.30u.
Programma jeugd 27/1
Wilhelmina Boys JO17-3-JO17-1 14:45u.
DAW JO13-3-JO13-1 10:30u.

v.v. Ollandia
Programma 28/1 senioren:

RKPVV 1-Ollandia 1 14.30u
Irene 3-Ollandia 3 12.00u

v.v. Rhode
Programma 28/1 senioren:

Rhode 1-BVV 1 14:30u

v.v. Nijnsel
Uitslagen senioren:
UDI'19/Beter Bed VR1–Nijnsel VR1 3-3
Nijnsel 1-Nieuw Woensel 1 2-0
Keldonk/Boerdonk O 13-Nijnsel O 13 5-3
Nijnsel O 19-Oirschot Vooruit O 19 2 0-8
Nijnsel vets-Mierlo Hout vets 3-8
Nijnsel 1-SCMH 1 0-0
Programma senioren 27/1:
Nijnsel veteranen-Nuenen veteranen 17.00u
Programma senioren 28/1:
Nijnsel 1-Handel 1 14.30u
Nijnsel 4-Cito 3 12.00u
Den Dungen 3-Nijnsel 3 11.00u
Bavel VR1-Nijnsel VR1 12.00u

Waterpolo
Uitslagen jeugd:

D1-PSV 1-14
Uitslagen senioren:
Dames 1-PSV 9-15
AquAmigos-Heren 1 5-18
SWNZ (SG)-Heren 2 15-1

Programma jeugd 27/1:
C jongens - DBD in ZIB Best 17:00u
B1-PSV in ZIB Best 17:45u
Programma senioren 27/1:
AquAmigos-Heren 2 in Olympia Waalwijk 17:20u
Dames 1-De Warande in ZIB Best 18:30u
Programma senioren 28/1:
De Treffers-Heren 1 in Kwekkelstijn Rosmalen 16:15u

KV Rooi
Uitslagen jeugd:

Avanti MW1-KV Rooi MW2 9-7
KV Rooi A1-Blauw Wit A1 5-7
KV Rooi B2-Spoordonkse Girls B1 1-5
KV Rooi C1-Odisco C1 8-0
KV Rooi C2-BMC C2 4-4
KV Rooi D1-SCMH D1 3-4
KV Rooi E2-Emos E2 5-12
KV Rooi E3-DOT E1 8-0
KV Rooi F1-MOSA'14 F1 4-13
Uitslagen senioren:
KV Rooi 1-Corridor 1 22-14
KV Rooi 2-SCMH 3 9-13
KV Rooi 3-Lottum 2 7-6

Programma jeugd 24/1:
KV Rooi MW1-Flash MW 1 21.00u
KV Rooi MW2-Emos MW1 20.00u
Programma jeugd 27/1:
KV Rooi A1-DSV A2 18.45u
Prinses Irene B1-KV Rooi B110.30u
KV Rooi B2-De Kangeroe B1 17.40u
Emos C3-KV Rooi C2 12.45u
KV Rooi D1-Avanti D2 12.00u
KV Rooi E1- De Korfrakkers E1 11.00u
KV Rooi E2-Prinses Irene E1 10.00u
KV Rooi E3-Klimop E2 11.00u
KV Rooi F1-Korloo F1 10.00u
Programma senioren 28/1:
KV Rooi 1- De Peelkorf 1 13.55u
KV Rooi 3-Nas 2 12.30u

KV Nijnsel
Uitslagen senioren:
Nijnsel 1-Tovido 1 8-11
Nijnsel 2-Flash 3 2-9
Nijnsel MW1-Altior MW1 9-6
Uitslagen jeugd:
Rosolo A3-Nijnsel A1 6-4
Programma Senioren 24/1:
Flash MW2-Nijnsel MW1 21.00u
Programma jeugd 27/1:
Nijnsel A1-DAKOS A2 16.30u
Programma Senioren 28/1:
Tuldania 1-Nijnsel 1 14.25u
Emos 3-Nijnsel 2 12.30u

Odisco
Uitslagen jeugd:

Tuldania B1-Odisco B1 4-4
Rooi C1- Odisco C1 8-0        
Odisco D1-Flamingo 's D1 6-4
Odisco E1-Corridor E3 2-8
Uitslagen senioren:
Odisco Mw 1-Prinses Irene Mw1 9-6
Flamingo 's 1-Odisco 1 10-11
Korloo 2-Odisco 2 6-10        
Emos 5-Odisco 3 13-5
Programma jeugd 27/1:
Odisco B1DDW B2 15.30u De Streepen
Spoordonkse girls C1-Odisco C1 10.00u Stokeind Moergestel
Odisco D1-De Korfrakkers D2 13.00u De Kienehoef
Odisco E1-De Korfrakkers E3 9.30u De Loop 'r
Programma senioren 24/1:
De Kangeroe Mw1-Odisco Mw1 21.00u Zwijsen College Veghel
Programma senioren28/1:
Odisco 1-DSV 1 11.15u De Streepen
JES 2-Odisco 2 13.00u De Burcht Boekel
Odisco 3-Tovido 3 10.00u De Streepen

Beugelen
De Lustige Spelers Olland
Uitslagen:

Olland 1-Meijel 1 2-3
Liempde 1-Olland 3 3-2
Hoogeloon 5-Olland 4 5-0
Programma 25/1:
Liempde 2-Olland 4 20:00u
Programma 27/1:
Hegelsom 1-Olland 1 20:30u
Programma 29/1:
Olland 3-Schijndel 2 20:00u
Programma 30/1:
Olland 2-Liempde 1 20:00u


Competitiewedstrijden Dioscuri

Afgelopen jaren heeft het wedstrijdturnen in Sint-Oedenrode een stevige groei doorgemaakt. In het seizoen 2017-2018 nemen maar liefst 5 teams van Dioscuri deel aan de lokale teamcompetitie. Alle teams kwamen dit weekend in actie.

Op zaterdag wisten de meiden van het D2 (tweede regionale niveau) onderbouw team met ruime cijfers te winnen van tegen Sportief Oss: 247,400 tegen 228,200 punten. Nicci eindigde, mede dankzij een formidabel optreden op balk (13,100) op de tweede plaats in de algemene rangschikking. Lieke turnde een sterke meerkamp en wist daarmee de derde plek overall te bemachtigen. Na de succesvolle veldtocht naar Oss was het de beurt aan de andere teams, tegen De Meere in Boxmeer. De wedstrijd van de turnsters van het D1 team en de vijfde divisie bovenbouw tegen De Meere, leverde een mooi spektakel op. Zo lukte bij alle meiden van de bovenbouw de salto op de vloer! Birgit turnde een knappe balkoefening. Trots waren we op Jindy's radslag en de pirouette van Janne op de balk. Alysha en Birgit scoorden op de brug. En Larissa turnde knap de overslag op de vloer. De onderbouw kampte met de tegenslag voor Kaatje op vloer, die zich goed herstelde en haar oefening helemaal afmaakte. Ook trots bij de balk op Keri's boogje achteruit,de hoge sprongen van Karlijn, Lara's handstand en Amy's schitterende salto afsprong. Bij Veerle lukt alles op de brug: zolendraai, kiep en salto af. Ook de sprong van Lara en Naomi was top! De competitie werd gewonnen door De Meere, maar desondanks kunnen de meiden terugzien op een prima wedstrijd met mooie progressie. In de middagwedstrijd lieten de bovenbouw turnsters uit de 3e en 4de divisie zien hoezeer zij gegroeid zijn en welke stappen zij gezet hebben dit seizoen. In het BB-1 team van Dioscuri zag Amy een prima, stabiele wedstrijd beloond met een keurige vierde plaats. Ze eindigde slechts 0,05 punten boven Amber, die met name op Balk en Brug haar dag had en mooie scores neerzette. De dames van Disocuri lieten strijdlust, teamgeest en incasseringsvermogen zien. Helaas net niet genoeg voor de eindzege.

Regionale Turnkampioenschappen in Reusel

Zaterdag 20 januari nam Summer van den Hurk, uitkomend voor Topturnen Zuid, Den Bosch, deel aan de Regionale kampioenschappen Brabant-Oost te Reusel, in de categorie Jeugd 1, N1. Dit is een niveau hoger dan voorgaande jaren en het hoogste niveau van haar leeftijdscategorie in Nederland.

Dit betekent ook dat de moeilijkheidsgraad van de oefenstof een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Vanwege een voetblessure traint ze momenteel aangepast en ook tijdens de wedstrijd liet ze hierdoor een aangepast programma zien. Op brug begon ze matig met een 6.70. Dit werd veroorzaakt doordat ze haar handstanden net niet helemaal in handstand wist te zetten. Wat haar 1,5 punt in de uitgangswaarde scheelde. Op balk liet ze een prima oefening zien met losse radslag en dubbele flik-flak. Dit leverde haar 10.833 punten op goed voor de tweede plek op dit toestel. Op vloer liet ze een prachtige oefening zien wat haar 11.167 opleverde het beste punt op dit toestel. Op sprong liet ze voor het eerst de Tsukahara zien wat haar een 12,933 opleverde ook goed voor het beste punt op dit toestel. In de einduitslag werd Summer knap derde met een puntentotaal van 41.633.

Ollandia tegen RKPVV

Zondag zit voor Ollandia de winterstop er al weer op. Met trainingen, zaalvoetbal en enkele oefenwedstrijden is de "stille" periode overbrugd en moet Ollandia klaar zijn voor de hervatting van de competitie.

Met nog zeventien van de in totaal zesentwintig te spelen wedstrijden staat er nog een lange periode van competitievoetbal op het programma, welke dan ook zal duren tot eind mei. Ollandia kan zondag bij de hervatting van de competitie meteen vol aan de bak, want ze moeten dan op sportpark De Warande aan de Goorloopweg 2 in Helmond aantreden tegen RKPVV. Deze sterke tegenstander is met één punt voorsprong op SPV, met het mooie doelsaldo van 52 voor en maar 13 tegen, de trotse koploper. Ollandia zal dus zondagmiddag vanaf de aftrap meteen bij de les moeten zijn en zich niet laten overbluffen. Het zal ook de gehele wedstrijd, zowel voor- als achterin, scherp moeten blijven, want met een gemiddeld score per wedstrijd van bijna vijf doelpunten voor en maar iets meer dan één doelpunt tegen, zal RKPVV er deze wedstrijd alles aan doen om ook Ollandia aan haar zegekar te hangen. Als er met volle overgave wordt gespeeld, zijn er voor Ollandia ook tegen deze sterke tegenstander mogelijkheden voor een goed resultaat. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden en bij afgelasting staat er eventueel een oefenwedstrijd tegen WEC op het programma. Voor programma wijzigingen en/of aanvullingen kunt u kijken op www.ollandia.nl. Ook voor de lagere teams is de voorbereiding al weer begonnen, waarbij a.s. zondag Ollandia 3 in Gemonde een oefenwedstrijd speelt tegen Irene en op 4/2 de Veteranen als eerste de competitie weer hervatten met de inhaalwedstrijd tegen koploper Vorstenbossche Boys.

Nijnsel ontvangt Handel

In de meimaand gaat de vv Nijnsel naar bedevaartsoord Handel toe om de Maagd Maria te vereren, maar aanstaande zondag komt Handel in Nijnsel op bezoek. En dan om te voetballen.


Deze tegenstander heeft de club al jaren niet meer ontmoet, dus dat is een hernieuwd weerzien. Na een mindere periode voor de winterstop kunnen de gastheren de punten weer goed gebruiken. De stand in de competitie is behoorlijk vertekend vanwege het verschil in wedstrijden, zo tussen de acht en de elf. Het is altijd afwachten hoe de teams uit de winterstop komen, tegenstander Handel ligt al bijna twee maanden stil.
Nijnsel heeft recent nog twee keer geoefend. Vorige week donderdag thuis tegen Nieuw Woensel wat door doelpunten van de sterkhouders Van der Vleuten en Egelmeers een 2-0 zege opleverde en afgelopen zondag tegen SCMH. Daar bleef het 0-0, mede omdat de thuisclub vier keer de paal raakte. Maar goed, zondag gaat het vanaf half drie weer om het 'echie' en stroomt sportpark Den Eimert hopelijk weer vol met trouwe supporters.
Om 12.00 uur speelt Nijnsel 4 eveneens thuis een belangrijke bekerwedstrijd tegen Cito 3 uit Oss.

Rhode maakt zich klaar voor strijd tegen BVV

De winterstop is al weer voorbij. Sinds de competitie voor standaard teams met veertien clubs wordt gespeeld is de winterstop ingekort en dat betekent dat a.s. zondag de draad weer wordt opgepakt.


Rhode begint met de thuiswedstrijd tegen BVV. Dit was volgens programma de laatste tegenstander uit de eerste ronde, maar inmiddels staat op 18 februari nu ook nog de afgelaste wedstrijd tegen de nummer twee, EVVC, op het programma. BVV is een voetballende ploeg, maakt ook deel uit van de grote middenmoot, want de nummers drie tot met twaalf geven elkaar weinig toe. In de laatste wedstrijd in Oss tegen Margriet liep Rhode tegen het eerste puntenverlies op en een overwinning is belangrijk om de concurrentie op afstand te houden. Voor de overige teams is er op drie en vier februari een beperkt inhaalprogramma en wordt na carnaval de competitie langzamerhand weer hervat.

Pupil van de wedstrijd: Niek Vos

De achtjarige Niek Vos is zondag 28 januari "Pupil van de wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen BVV 1. Niek speelt in de JO9-5 en is een echte verdediger. De tegenstander heeft veel moeite om hem voorbij te gaan. Zijn favoriete voetbalclub is AJAX en zijn favoriete speler is Kasper Dolberg. Niek zit in groep 5A van de Odaschool. Het leukst op school vindt hij geschiedenis, lezen en gym. Naast voetballen vindt hij met de drone spelen, TV kijken en met vriendjes spelen heel leuk. Rhode wenst Niek een heel gezellige voetbalmiddag bij Rhode.


Boskant hervat competitie

Boskant 1 maakt zich klaar voor een spannende wedstrijd.

Voor Boskant 1 zit de winterstop er op. Aanstaande zondag staat er een pittige tegenstander op het programma, Wodan 1 uit Eindhoven.

Het duo Sjors en Mees wint Rhode got talent.
De jeugd van Rhode komt met een spectaculaire act.


Tegenstander Wodan bezet op dit moment met 22 punten uit tien wedstrijden de tweede plek op de ranglijst. Boskant volgt, met nog één wedstrijd in te halen, op vijf punten. Duidelijk dus geen wedstrijd om des keizers baard!
De site van vv Wodan geeft aan dat het team helemaal klaar is voor het duel van aanstaande zondag. Boskant 1 kan de mouwen dus opstropen.

Sjors en Mees winnen met hun act Rhode got talent

Wat was het een gezellige middag in de kantine van Rhode afgelopen zondag. Er waren wat gespannen gezichtjes te zien van de jeugdspelertjes, want iedereen had zich voorbereid op een originele act om op het podium aan alle ouders te laten zien.


De jongste deelnemers van de JO7 openden de playbackshow. Erg knap van deze jongens. Daarna volgden nog veel mooie optredens. Het team van JO10-1 voerden het liedje Living Orchestra heel origineel uit. Het was een mooie teamprestatie. De meisjes van JO9-6 zorgden ervoor dat alle kinderen mee gingen dansen met een mooie uitvoering van Hupsakee van Kinderen voor Kinderen.
Het was een hele geslaagde middag met prachtige optredens, maar er kon er maar één de winnaar zijn. Dat was het duo Sjors van Acht en Mees van de Wetering met Swedish Chef popcorn: twee vrolijke koks in een mooi gebouwde keuken. Ze waren als duo de trotse winnaars van Rhode got talent 2018!

36 / 36

Zaterdag 27 januari
33 jaar Kapellenavond in Papgat

De Beurs

Zondag 28 januari
Spinningmarathon met live muziek

Basic Fit

Dinsdag 30 januari
Mindset & Werk/Studie

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Woensdag 31 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 1 februari
Exclusief Boeiende Buren Diner

De Beleving

Kaarten in Boskant
De ''vriendschap''

Vrijdag 2 februari
Bonte Avond

De Loop'r

Bonte Avond Nijnsel
De Beckart

Groot tentfeest CV de Plekkers
Eversestraat 11

Film: Julieta
CEC Mariendaal

Zaterdag 3 februari
Bonte Avond

De Loop'r

55 Jaar Plekkers Receptie
Eversestraat 11

Bonte Avond Nijnsel
De Beckart

Dansen in Odendael
Odendael

Maandag 5 februari
Lezing "Nieuwkomers in onze omgeving.

"D'n Einder

Vrijdag 9 februari
Carnavalskeezen

De Loop'r

Dans(mariekes)festijn
De Vriendschap

Lezing Özcan Akyol
De Knoptoren

Zaterdag 10 februari t/m dinsdag 13 februari
Carnaval
Carnaval (ook wel 'Vastenavond' - vooravond van het vasten) is een van oorsprong katholiek feest, dat mogelijk ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen.

Zaterdag 10 februari
Carnavalsprogramma

Café 't Kerkpleintje

Kinderoptocht
Boskant

Graversgalalala
De Loop'r

Zondag 11 februari
Prinsheerlijk ontbijt & De Dorini's

De Loop'r

Carnavalsoptocht
Papgat

Afzakken na de Rooise optocht
De Vriendschap

Rikken en Jokeren Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

Maandag 12 februari
Après ski party

The Joy