DeMooiRooiKrant

8 juni 2016

DeMooiRooiKrant 8 juni 2016


Foto: Hans van den Wijngaard

De eerste uitgave van 'Boskant Challenge' staat op de kaart en hoe. Met zo'n tweehonderd deelnemers is deze enorme uitdaging voor jong en oud een succes geworden dat om een vervolg vraagt. Nog voordat de groep achttien plus tegen halfdrie 's middags aan de start stond was iedereen in Boskant het er over eens dat 'Boskant Challenge' geen eenmalig festijn was.

Er was een spectaculaire opening beloofd en die kwam er ook. Niemand minder dan negenvoudig Nederlands Kampioen Enduro en Dakardeelnemer Hans Vogels uit Boskant reed drie spectaculaire rondjes over het Ritaplein. Met gewaagde sprongen over de hindernissen die later ook door de deelnemers bedwongen moesten worden opende Vogels 'Boskant Challenge' officieel.

Het startschot voor de minirun van de allerjongste deelnemers werd gegeven door Pieter van den Berk. Deze groep hoefde slechts een halve ronde over het parcours af te leggen en mocht de zwaarste hindernissen links laten liggen. Voor sommige deelnemers was dat een zware teleurstelling want wat waren ook zij graag over de indianenbrug en de boomstammen geklauterd. Maar het besluit van de organisatie om dat niet te doen was verstandig zoals één van de jonge deelnemers tegen haar moeder vertelde: "ik zou best wel op die boomstammen willen klimmen, maar dan durf ik er niet meer vanaf te komen".

Foto: Hans van den Wijngaard

"Jan Hellings was de eerste die hardop riep dat we meer met het Ritaplein moesten doen", vertelt Edward van den Elsen. "Hij maakte al snel meer mensen in Boskant enthousiast met zijn plannen en zo is uiteindelijk het idee voor deze superstormbaan ontstaan. Met een kleine groep van zo'n zes tot zeven mensen hebben we alles besproken en uitgewerkt, maar uiteindelijk bij het opbouwen en bij de uitvoering zijn we wel met ruim zestig mensen. Zaterdag met het opbouwen en vandaag tijdens de wedstrijden zelf blijkt wel hoe zo'n evenement een dorp verbroedert".

De 'Boskant Challenge' was niet mogelijk zonder de belangeloze inzet van de tientallen vrijwilligers en de sponsoren. "Ik wil elke vrijwilliger en sponsor bedanken voor zijn of inzet, maar onze hoofdsponsor 'Gebroeders van den Berk' wil ik met name noemen", vertelt Edward van den Elsen. "Van den Berk bood ons de zekerheid dat we door konden gaan met de organisatie. Met hun toezegging op zak konden we ook andere sponsoren benaderen omdat we wisten dat het feest hoe dan ook door zou gaan en kijk maar eens met wat voor succes", zo sluit Edward af.

Uitslagen;
Kids run 1: Niek Verstappen, Zinzi de Koning, Fleur vd Oever.
Kids run 2: Robin Smetsers, Indy de Koning, Sanne Olieslagers
Kids run 3: Gijs v. Hastenberg, Tygo Saris, Josh vd Laar.
Family & Friends: Team Boskant B1, Team Kast, Rufter Dino's.
Tiener run: Glenn Saris, Rens Hermsen, Thomas vd Elsen
18+: Maas Rooijakkers, Giel vd Dungen, Hans Vogels.
18+ teams: Verrekes vlug (muug), 5 witte ethiopiërs, Team Frank en Kim.

Wim Daniëls op taalmarkt: "Nederlands minderwaardig soort dialect"

Aan prikkelende uitspraken geen gebrek, zaterdag op de taalmarkt in Rooi. In een hoog tempo mitrailleerde neerlandicus, taalautoriteit, auteur en BN-er Wim Daniëls zijn publiek met een staaltje vertelkunst waar je 'U' tegen zegt. En ook al hielden zijn gedachten en woorden in de turbostand niet altijd gelijke tred, hij eiste de aandacht van het taalminnend publiek volledig op. Maar ook wie niets met taal had kon meegenieten. Daniëls is een entertainer, met toegankelijke humor voor een breed publiek.

"Tot 1700 sprak men alleen dialect. Daarna werd het Nederlands ingesteld, wat eigenlijk dus een minderwaardig dialect is. Vanaf 1920 kwam daar de jongerentaal bij, want voor die tijd waren er alleen kinderen en volwassenen. Dialect kan alleen bestaan als er grenzen zijn, en die zijn er niet meer." Voilà, de Nederlandse taalgeschiedenis in een notendop.

Dialect
Daniëls groeide op in Aarle-Rixtel, in een omgeving waar zwaar dialect werd gesproken. Juist daardoor werd zijn interesse voor de Nederlandse taal gewekt. Zijn trukendoos met taalanekdotes leek oneindig, met dit verschil dat deze wél op waarheid berusten. Hoe romme melk werd, en mik brood. Hoe bijna alle plaatsnamen met water te maken hebben. Waarom wij met het verengelsen van onze taal eigenlijk hetzelfde doen als de Engelsen in het verleden. "De helft van de Engelse woorden komt uit Frankrijk".
Met zijn uitleg van "Elk woord heeft een masker op" oogstte hij zijn eerste applaus van die middag. "'Eenvoudig' komt van 'Eenmaal gevouwen'". Simpel. Maar Wim zou Wim niet zijn als hij het daarbij zou laten, want welk woord staat er dan voor twéémaal gevouwen? "Diploma"!

Familienamen
Met zijn uitleg van familienamen hing iedereen zo mogelijk nog meer aan zijn lippen. De vuistregel "Brabantse namen eindigen altijd op –s" werd toegepast op het publiek en warempel, elke keer klopte het. Ook hier liep de humor als rode draad door zijn verhalen. De herkomst van de naam Bill, Clinton bijvoorbeeld. Daar zat nota bene een overeenkomst in met Lewinski. En ook nog eens met een bekend sigarenmerk, vertelde hij zijn proestend publiek, maar dat laatste kwam wellicht uit de hoge hoed van de taalgoochelaar.

Meierijstad
Uit het vragenuurtje met het publiek kwamen interessante uitspraken naar voren. Wat hij vond van de naam Meierijstad, bijvoorbeeld. "Mmmm, niet verkeerd vind ik. In ieder geval heel wat beter dan Laarbeek. Dat hadden ze nog beter 'Bavaria City' kunnen noemen."
In de loop van de middag scheen de zon bijna continu en werd het steeds drukker in het centrum. De taalpresentaties op de Markt deden daar hun voordeel mee, evenals 't Paperas waar het programma van dichter Julius Dreyfsandt inmiddels was aangeland bij het declameren van zelfgemaakte gedichten door buitenlandse dichters, ook in hun eigen moerstaal.
Voor zijn afscheid las Wim Daniëls nog even de laatste editie van DeMooiRooiKrant en ja, zijn reactie daarop willen wij de lezers natuurlijk ook niet onthouden. "Een goede krant, dat meen ik echt!"

Jaargang 6 - Week 23 - Woensdag 8 juni 2016

't Paperas
Huiskens optiek

Bisschop de Korte bidt bij voorganger Bekkers

Bisschop de Korte werd warm welkom geheten door Anneke Maas en Janine Heisterkamp.

Precies vijftig jaar na de dood van bisschop Bekkers werd Gerard de Korte in Den Bosch geïnstalleerd als nieuwe bisschop van bisdom Den Bosch. Met twaalf werkbezoeken verkent hij deze weken zijn gebied. Dinsdagmiddag was hij in Sint-Oedenrode met als hoogtepunt het bezoek aan het graf van zijn voorganger, bisschop Bekkers.

In Veghel en Schijndel ging de kersverse bisschop op bezoek bij de zusters. Daarna trok hij naar Rooi om met het pastoraal team te vergaderen en het graf van Bekkers te bezoeken. Aangezien het College van B en W het tweedaagse VNG Jaarcongres bezoekt, waren Anneke Maas (vrouw van burgemeester Peter Maas) en Janine Heisterkamp (namens de gemeenteraad) op het kerkhof aanwezig om de bisschop welkom te heten. "Ik heb u gegoogled", zei Heisterkamp in haar korte toespraak. "Ik heb gelezen dat u veel gelijkenissen vertoond met uw zo geliefde voorganger bisschop Bekkers. U bent een bruggenbouwer en durft kritisch te zijn op het verleden van de katholieke kerk." Namens de gemeente schonk ze hem een boek over Bekkers.
Mgr. De Korte nam uiteraard de tijd om de aanwezigen te woord te staan. "Ik weet nog goed dat ik als jochie de uitvaart van Bekkers op tv zag. Het was behoorlijk revolutionair, want volgens mij was het voor het eerst dat een uitvaart zo in beeld werd gebracht op de Nederlandse televisie. Ik bewijs hem graag een eer." Dat deed hij door het graf te zegenen.

Wim Daniëls: geen onbekende in Rooi

Wil je het taalweekend in je dorp allure geven is Wim Daniëls natuurlijk de ultieme gast. Afgelopen zaterdag was de taalautoriteit en BN-er inderdaad in Rooi. Maar zo bijzonder was zijn bezoek ook weer niet want: hij komt er vaker. Als het lot niet anders had bepaald, had hij er misschien nog gewoond óók. Want, zo verklapte hij, "Ik heb jarenlang gevreeën in Nijnsel". Voordat hij zijn opwachting maakte op de Taalmarkt, nam DeMooiRooiKrant hem even apart.

Waarom ben je vandaag tijdens het taalweekend in Rooi, en niet ergens anders?
"Ik was hier uitgenodigd, vind het een prachtig dorp, en verschillende vrienden van mij wonen hier ook. Ik woon in Eindhoven en fiets graag, ook in de regio. Om de een of andere reden ga ik nooit richting Valkenswaard maar altijd deze kant op."

Hoe noem je nu eigenlijk een inwoner van Rooi, Rooienaar of Sint-Oedenrodenaar?
"In algemeen Nederlands is het Sint-Oedenrodenaar. In de twee dikke boeken van ANS, de Algemene Nederlandse Spraakkunst, staat achterin een lijst met een opsomming van de dialectnamen van dorpen. Maar die is niet compleet en ik weet ook niet of Rooi daarbij staat. Nee, dat vind je volgens mij ook niet op Google".

Maar geen mens zegt toch Sint-Oedenrodenaar? Trouwens, dat bekt toch niet?
"Voor jullie is Rooienaar misschien vanzelfsprekend, maar niet voor mensen die verder weg wonen."

Het lijkt wel eens of, afgezien van grammatica, steeds meer schrijfwijzen zijn toegestaan. Zie jij dat ook zo?
"Ik vind dat dat nog wel meevalt, maar de taal is wel wat rekkelijker geworden. Neem het woordje 'alsmaar'. Vroeger werd dat fout gerekend, het was 'almaar'. Maar iedereen zei 'alsmaar' en nu is dat correct Nederlands. Bij 'veelsteveel' gebeurde hetzelfde, maar dat is dan weer niet correct. Nog een voorbeeld is het woordje 'middels'. Vroeger was dat fout, want het was een germanisme (uit het Duits overgenomen, red.). Het betekent 'door middel van' maar een echt goed alternatief voor één woord is er niet. Dus nu is het correct."

Er zijn legio Neerlandici die boeken schrijven, maar wat maakt nou eigenlijk dat jíj een BN-er bent geworden en die anderen niet?
"Ik denk omdat ik zoveel boeken heb geschreven – meer dan 100 – en daarnaast ook op andere manieren bekendheid krijg. Ik publiceer veel, schrijf veel columns, ben regelmatig op Radio 1 met Nieuws BV en straks weer met Sportzomer, heb opgetreden bij Jeroen Pauw en treed op als cabaretier. Als er maar iéts op taalgebied te doen is, bellen ze mij op."

Kom je als BN-er en taalautoriteit nog wel aan andere dingen toe?
"
Ja, ik heb een nieuwe roman geschreven …"

Ja hallo, dan ben je toch ook met taal bezig?
"Als je het zo bekijkt, is alles taal. Ik heb laatst een verhalenbundel geschreven waarin taal niet het onderwerp is: De Tambour-maître. Ik doe ook veel dingen daarnaast. Ik ben bijvoorbeeld ambassadeur van Wensambulance, ken je dat? De laatste wens vervullen van iemand die terminaal is. Laatst een doodzieke man die nog één keer terug wilde naar het bedrijf waar hij gewerkt had. Wat was die man blij! Ook ben ik ambassadeur van de kinderboekenweek. Natuurlijk ben ik ook bij veel taal-evenementen, zoals hier. En op 12 juni op het groot dialectfestival in Lieshout, entree gratis. Komt dat zien!"


Groot Roois Dictee: Bakkeleien in Nederlands Indie 1947 – 1949

Foto: Hans van den Wijngaard

De zaal 'Maas en Dieze' van Odendael was ingericht als ware het de examenzaal van een middelbare school. Ook de spanning bij de deelnemers aan het Groot Roois Dictee had wel iets weg van de gespannen sfeer voorafgaand aan een centraal schriftelijk eindexamen. "Zal het moeilijk zijn, zou ik het wel weten?" waren veel vragen die de 'examenkandidaten' zichzelf en elkaar vooraf stelden.

Het thema voor het derde Groot Roois Dictee was ons militair optreden in Nederlands Indië. Mia van Boxtel schreef de acht regels tekst die het dictee dit jaar kende. Zij besteedde daarbij aandacht aan de ervaringen van duizenden dienstplichtigen, die Neerlands Glorie in 'de Oost' moesten herstellen. Onder die dienstplichtigen waren ook zo'n honderd Rooise jongens van de timide boerenzoon tot doorgewinterde aristocraat. Woorden als recupereren, hautaine, dwingend geïnviteerd , bangebroeken, extrinsieke kwetsuren, psychische trauma's oppressie en occupatie vormden voor menig deelnemer een ware uitdaging. Het verzoek om de woorden nog een keer te herhalen waren dan ook niet van de lucht. Ternauwernood of ter nauwer nood? Wie spontaan schrijft, weet dat het aan elkaar hoort en dat het ternauwernood is, maar wee, wie er over na gaat denken....

Emmy van Haastrecht was de beste Rooise Foto: Hans van den Wijngaard

Na afloop van het dictee was er een film te zien over Nederlands Indië die door Emile Kalmann en het Roois Theater was gemaakt. In de film kwamen ook nog enkele van de honderd Rooise jongens aan het woord die ongewild deel uit zijn gaan maken van de Nederlandse geschiedenis.

Opvallend was het grote aandeel van vrouwelijke deelnemers. Slechts zeven van de zestien deelnemers waren van het mannelijke kunnen. Zouden de heren dan bang zijn om door de mand te vallen? Dat hoefde toch echt niet, want de deelname was anoniem. Alleen de organisatoren wisten welke naam bij het nummer op het schriftje hoorde. Aan het eind bleek Emmy van Haastrecht de beste Rooise, zij maakte slechts zestien fouten. Overal winnaar was Rein Lentfaar die helemaal uit het Zeeuwse Breskens was gekomen,hij maakte slechts twee fouten .

Het Groot Roois Dictee was de afsluiting van het taalweekend. Dat begon vorige week donderdag met de taalpubquiz in het Dommeltje, gevolgd door de film 'The Reader' en de twee dagen op de Rooise Markt.

Aangrijpende en inspirerende levensverhalen in boek 'Mooie Mensen in Mooi Rooi'

Foto: Hans van den Wijngaard

Het boek 'Mooie Mensen in Mooi Rooi', dat zondag tijdens het Taalweekend is gepresenteerd, bevat vijftig aangrijpende en vooral inspirerende levensverhalen van Rooienaren die vorig jaar wekelijks in DeMooiRooiKrant zijn gepubliceerd. Alle vijftig portretinterviews, gemaakt door de Rooise freelance schrijver en journalist Jan H.F. van der Heyden, worden geïllustreerd met foto's. Het boek telt 150 pagina's, de cover is in kleur. Daarop staan alle portretten van de geïnterviewden.

In zijn 'Ten Geleide' schrijft Jan H.F. van der Heyden, van wie DeMooiRooiKrant nog steeds wekelijks een portretinterview publiceert, dat hij heeft genoten van mooie ontmoetingen met mooie mensen. 'De gesprekken waren vaak hartverwarmend, veelal bezielend en inspirerend, dikwijls verrassend en ontwapenend, soms intrigerend en altijd integer.' De schrijver/journalist heeft vastgesteld dat, zoekend naar de mens-achter-de-mens, in elk mensenleven wel bijna altijd aangrijpende gevoelens en gebeurtenissen schuilen, omdat ze zo ingrijpend of van beslissende betekenis waren. 'Als daarover mensen willen en durven vertellen, vaak met een treurende traan maar soms ook met een gulle lach, is dat een inspirerende en verrijkende ervaring', aldus Van der Heyden. 'Zulke ervaringen moet je met elkaar delen om het leven meer glans en glorie te geven, om het leven te vieren.'
In het hoofdstuk 'Mooie reacties van mooie mensen' staan citaten uit reacties van lezers en geïnterviewden op de vraaggesprekken. Zo schrijft iemand: 'Wat heb jij een prachtig verhaal geschreven. Ik ben er stil van. Het voelt heel goed. Ik dank je voor je oprechte aandacht.' Een ander laat weten dat de wijze waarop de schrijver/journalist zich verdiept heeft in diegene die hij ging interviewen bijzonder was. 'Je hebt dat fenomenaal gedaan.' Weer een ander schrijft: 'Ik wil je bedanken voor het prachtige interview. Ik ben overspoeld met warme reacties en ik ben compleet verrast door de hoeveelheid. Ook veel complimenten over de manier waarop je het opgeschreven hebt.' En weer iemand anders laat Van der Heyden weten het heel plezierig gevonden te hebben hem te praten 'en dat ligt aan jou. Je paste perfect in de ambiance die bij ons gedijt.'
Het boek 'Mooie Mensen in Mooi Rooi' is geproduceerd door Wenny H.F. van der Heyden-Vonken, de echtgenote van de schrijver/journalist. Het is te koop bij DeMooiRooiKrant, boekhandel 't Paperas, Gerits Mannenmode, Muller Mode en VVV-kantoor. Het kost € 19,95. De volledige opbrengst van de verkoop schenken Wenny en Jan van der Heyden aan twee goede doelen in Rooi, t.w. Hospice Dommelrode en de Rooise Taalwerkplaats.


Vijftigers aan het woord…

In aanloop naar de 50 jarigen reünie halen we herinneringen op uit de basisschooltijd met (oud) Rooienaren die dit jaar 50 worden of net 50 geworden zijn. We laten leerlingen herinneringen ophalen aan vroeger en we laten ze vertellen hoe het nu met ze gaat. Deze keer is gekozen basisschool Eerschot. Aan het woord is Ghislaine van Erp Kruse.

Hallo Rooienaren!
Ondertussen ben ik al ruim dertig jaar weg uit Rooi, en al bijna 11 jaar weg uit Nederland. Maar Rooi is nog altijd 'mijn dorp'! Ik ben geboren op de Hoge Vonderstraat en toen ik drie was zijn we naar de Johanna van Brabantlaan in Eerschot verhuisd. Ik en mijn broer Roderick hebben allebei op de kleuterschool in de Heistraat gezeten.

Een van de dingen die ik me nog het beste herinner van de kleuterschool was dat we op vrijdag de stoelen moesten poetsen, de stoel op zijn kop op je tafel en dan met een doekje de poten laten blinken! Een andere goede herinnering is spelen in het hooi bij van der Kallen die hun boerderij op de Sluitappel hadden, zij hadden een stuk ijzer in een T van de zoldering hangen waar we op schommelden, ik kreeg die tegen mijn hoofd, maar had er verder geen last van en we speelden gewoon verder. Later vroeg mijn moeder hoe het kwam dat ik verf in mijn haar had, bleek dus dat ik een gat in mijn hoofd had, niks van gemerkt!

Hierna ben ik naar de Maria Goretti school gegaan. Mijn klas was het eerste jaar dat de school 'gemengd' werd. Ik had meerdere vriendinnetjes waar ik veel mee speelde, Ilonka Askamp, Nicole Giezen, Franka van de Berk, Dianne de Laat en Marie-José de Leijer zijn enkele namen die meteen in me opkomen. Heel vaak ging ik op woensdag met Marie-José mee naar de manege. Een van de spannende dingen die ik me daarvan herinner is dat we eens achter de manege in het bos onder de picknicktafel zijn gaan zitten terwijl er paarden overheen sprongen.

Ik ben hierna voor een jaar naar het Zwijsen in Veghel gefietst, maar uiteindelijk toch naar de MAVO in Rooi en daarna toch weer terug naar Veghel om de HAVO af te maken. Wat ik geweldig vond aan het naar Veghel op school gaan was met die enorme slang fietsers iedere ochtend richting Veghel. Af en toe was het weer verschrikkelijk en was het echt geen pretje, maar wat ik me vooral ook herinner is de cameraderie en ook de pesterijtjes onderweg. Ik ben nog ooit samen met mijn toenmalige beste vriendin, Anne Lathouwers, toen het echt spékglad was, naar school gefietst, om er achter te komen dat de school gesloten was die dag, we vroegen ons al af waarom er zo weinig onderweg waren, dus over die spekgladde weg weer helemaal terug naar Rooi, wel met een tussenstop bij een tante van mij die in Veghel woonde voor een kop warme chocolademelk!

Ik ben hierna in Tilburg gaan studeren, heb enkele jaren bij het Nederlands Textielmuseum gewerkt, wandtapijten en vloerkleden maken in de tufttechniek, een van de grootste projecten die ik heb gedaan hangt bij de schouwburg in Tilburg, een exacte copie van een werk van Karel Appel gemaakt in wol. Ik heb als gecertificeerd restaurantkok meegewerkt aan het opzetten en succesvol maken van restaurant 'Vasquesz' samen met 3 andere koks van dezelfde opleiding. Verder heb ik bijna 6 jaar in poppodium 013 gewerkt, gekookt voor alle artiesten en medewerkers.

Ondertussen woon ik nu alweer ruim tien jaar in de USA.Ik heb mijn man via internet leren kennen in 2000 en nadat wij in 2005 getrouwd zijn ben ik naar hier verhuisd. We wonen in het midden-zuiden van Texas, tussen Austin en San Antonio in New Braunfels. Mijn man is handvaardigheid leraar op de middelbare school en kunstschilder en ik maak sieraden en verkoop onze creaties op kunstmarkten. Helaas zal ik er naar alle waarschijnlijkheid niet zijn met de reünie, wij hebben geen trip naar Nederland gepland dit jaar maar zo gauw ik in Nederland ben, moet ik echt weer eens naar Rooi.Groetjes uit Texas! Ghislaine van Erp – Kruse

Enige weken geleden zijn de uitnodigingen verstuurd voor de 50-jarigen reünie. Indien je dit jaar 50 wordt of net geworden bent en in Sint-Oedenrode op de basisschool hebt gezeten maar geen uitnodiging hebt gehad, neem dan contact op via reunie50jaar@outlook.com. Zit je op facebook? Ga dan naar de pagina "Reunie Vijftigjarigerooi". Heb je al een uitnodiging gehad, maar je nog niet opgegeven, doe dit dan snel. Graag voor 1 juli 2016!


Sint-Oedenrode Rockt!

Foto:

Nog een paar dagen en dan gaan de bands van Pop&Co zorgen voor een pop- en rockfeest! Op zondag 12 juni houdt Pop&Co bandcoaching, onderdeel van Phoenix Cultuur, het Pop&Co Fest op het buitenterrein van Mariëndael in Sint-Oedenrode. Voor de vierde keer sluit Pop&co hun muzikale seizoen af met een gratis openlucht festival en zorgt zo voor de maximale podiumbeleving voor hun bands. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met CEC Mariëndael.

Pop, Singer-songwriters en dans
Nieuw dit jaar is de uitbreiding met een tweede podium met daarop ruimte voor luisterliedjes en singer-songwriters. Verder is er ook veel aandacht voor dans, workshops en een 'open podium' waar aanstormend talent een plaats krijgt in de spotlights. Alsof dat nog niet genoeg is wordt het Pop&Co Fest dit jaar spetterend afgesloten door de populaire band Baby Blue die vanaf 20:30 uur het publiek gaat trakteren op een knallend optreden!

Baby Blue
Zes muzikaal gedreven jonge honden spelen nummers uit de jaren '50 tot en met die van de hedendaagse hitlijsten. Het brede en zeer toegankelijke repertoire vliegt je in een hoog tempo om de oren, waarbij stilstaan geen optie is! Baby Blue verovert in een razend tempo het live-circuit, van kroegen tot feesttenten en festivals! Met shows tijdens FestyLand, Zwarte Cross, 7th Sunday en nu dus het Pop&Co Fest. De afgelopen jaren speelden de bandleden nog in verschillende Pop&Co bands en kijk waar ze nu staan!

Voor liefhebbers van Food & Art is er die zondag ook het Amazing Colours Festival. Dit festival vindt tegelijkertijd plaats bij CEC Mariëndael en zorgt met de creatieve markt ervoor dat alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd. Pop&Co Fest, zondag 12 juni 2016 van 12.00-23.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.popencobandcoaching.nl, www.phoenixcultuur.nl, www.mariendael.nu en www.babybluemusic.nl


Vanuit Sint-Oedenrode naar Tirol

Oostenrijk, dat prachtige land waar we met veel plezier al vele jaren reizen naar organiseren. De schoonheid van dit land willen graag met u delen. Bij deze reis is de organisator, tevens uw reisleider, de gehele reis aanwezig. We reizen met een touringcar van Firma Dortmans uit Schijndel en ook de chauffeur kent Oostenrijk op zijn duimpje.

De reis is volledig verzorgd. Met de benodigde ervaring en kennis van de mooiste gebieden, kan iedereen volop genieten van deze mooie goedverzorgde reis. Als voorbereiding op de reis gaat de organisatie vooraf naar Oostenrijk om het nodige te bekijken en af te spreken. Dit zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes is georganiseerd. Waar we heen gaan blijft een verrassing, wat we zeker doen is Frühshoppen, Tiroler-avond elders en een muziek- en dansavond in het hotel mag dan ook zeker niet ontbreken.
Bij thuiskomst zult u zeggen; "dat was een perfect verzorgde reis volgend jaar gaan we weer". We verblijven in een gezellig familiehotel waar de oude Oostenrijkse sfeer nog aanwezig is. Het is een 8 daagse reis op basis van halfpension. De kosten bedragen € 489,00 per persoon. Het ontbijt is in buffetvorm en het diner is een 3 gangen keuze menu. De entrees van alle geplande excursies zijn inbegrepen. Indien u uw vakantie van 2016 nog niet hebt geboekt en u heeft interesse, neem dan contact op met onderstaand telefoonnummer. Hier kunt u geheel vrijblijvend informatie verkrijgen. Dus wacht niet langer en bel voor een afspraak, want VOL=VOL. De data en meer informatie van de reis kunt u vinden in bijgevoegde advertentie. Voor inlichtingen/informatie kunt u contact opnemen met Wil Maas, uit Sint-Oedenrode (organisator en reisleider), Mobiel 06-53 722 628. Heeft u behoefte aan meer informatie, dan mag u mij altijd bellen en kom ik graag bij u langs. Dus bel en ga mee genieten in Oostenrijk!

KBO Dagtocht Bloemencorso Schipluiden

In de Senior Rooi van Juni is in de informatie betreffende de dagtocht naar het Bloemencorso in Schipluiden een foutje geslopen. In het bericht staat het banknummer fout gemeld. Dit moet zijn: N L 39 RABO 0138218145. De dagtocht is speciaal voor KBO leden en vindt plaats op 5 augustus aanstaande. Leden kunnen inschrijven tot 1 juli aanstaande.

Reunie Abraham en Sarah van de 80–jarigen

In een eerdere uitgave van de MooiRooi krant 5 jaar geleden werd uitvoerig stil gestaan bij dit evenement van de 75 jarigen. Nu in 2016 zijn we een lustrum verder en heeft het comité het programma voor de 80 jarigen gereed. De datum is vastgesteld op 20 september 2016 . Vanaf 14.00 uur tot 19.00 uur zijn de genodigden van harte welkom bij de Gouden Leeuw op de markt. Uitnodigingen voor de deelnemers gaan deze maand de deur uit.

Met enig genoegen deelt het comité mee , dat verschillende klasgenoten zich nu al hebben aangemeld. Het programma dat men heeft vastgesteld is gevarieerd. Mocht men klasgenoten vergeten hebben uit te nodigen, kan hij of zij zich alsnog geheel vrijblijvend aanmelden bij Antoinette van Hoof, tel. 0413-472425. Het organiserend comite bestaat evenals alle voorgaande evenementen uit Fried van de Laar, Antoinette van Hoof, Joke van Slagmaat, Lamber van de Ven en Martien Vogels.

KBO's bezoeken Mariahout

Op 31 mei, de dag van Maria Visitatie, zijn KBO Boskant, KBO Nijnsel en KBO Olland samen op bedevaart gegaan naar Mariahout voor hun traditionele Mariaviering in de meimaand. Ieder jaar maken de drie KBO's er weer een mooie dag van en nemen zij bij toerbeurt de organisatie op zich. Dit jaar organiseerde KBO Boskant de bedevaart. Devotie maar ook heel veel gezelligheid is het devies. Meer dan 70 deelnemers hadden zich aangemeld.
Pastoor Vincent Blom is zoals altijd van de partij en hij verzorgt de Eucharistieviering in de kerk van Mariahout. De viering eindigt bij de Lourdesgrot. Deze grot wordt vooral in de meimaand door vele Mariavereerders bezocht. Na de viering is er een gezellig samenzijn met koffie en iets lekkers in restaurant de Pelgrim.

Foto: Hans van den Wijngaard

"Wie weet wat de overeenkomst is tussen een piano en een cello?" Die vraag bleek voor de meeste kinderen afgelopen zaterdag tijdens het DoReMi-feest in Mariëndael nog net iets te hoog gegrepen. Voor de meesten dan, want één van hen wist haarfijn uit te leggen dat het beide snaarinstrumenten zijn.

Tijdens het DoReMi-feest konden de leerlingen van de groepen 3,4 en 5 van de basisscholen kennismaken met het bespelen van een instrument. Onder begeleiding van de docenten van Phoenix Cultuur konden deze jonge kinderen kennismaken met muziek en vooral met het bespelen van een muziekinstrument.

De docenten vertelden alles over de instrumenten die zij bespeelden. Zo hoorden de kinderen en hun ouders dat in een accordeon eigenlijk een blaasinstrument is en dat in die accordeon een complete band verstopt zit. En zowaar lukte het de docenten om een drum, een bas en met enige fantasie zelfs een piano te laten horen. Althans de pianodocent achter op het podium bevestigde dat wat hem betrof de klank voldoende op die van een piano leek.

Dat het bespelen van een instrument niet moeilijk is bewezen de docenten en de aanwezige kinderen. Het Pannenkoekenlied speelden de jonge kinderen na een korte instructie op de viool. Toegegeven, het was in omvang geen stuk van Vivaldi, maar de instructie van hoogstens één minuut leverde toch een fantastisch muzikaal resultaat op dat een groot applaus opleverde.

Kinderen die na het DoReMi-feest meer muzieklessen willen volgen kunnen meer informatie vinden op de website van Phoenix Cultuur (www.phoenixcultuur.nl/aanbod/doremi). Natuurlijk kan ook iedereen die zaterdag geen tijd had om naar Mariëndael te komen, maar wel geïnteresseerd is daar ook terecht voor meer informatie over de muziekles.


Strop om kattennekje

Foto:

Een kattenbezitter merkte vandaag dat er om de nek van haar kat een strop van ijzerdraad zat.

Gelukkig heeft de strop de kat niet gedood of verwond. De dierenarts verzocht meteen om mensen in de buurt te waarschuwen. Waarschijnlijk is de strop opgedaan bij het Achterpad in de wijk Eerschot. De politie is ook op de hoogte gebracht van dit feit.

Afscheid Thijs Greijmans

Donderdag 30 juni neemt Thijs Greijmans afscheid van basisschool Franciscus in Boskant.

Thijs is 38 jaar als leerkracht en directeur werkzaam geweest op BS Franciscus. Deze dag wil de school natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Overdag is er een feestprogramma op school met de kinderen. Aan het einde van de middag is er een afscheidsreceptie van 16.00 uur tot 18.00 uur. Ouders, oud-leerlingen en collega's zijn van harte welkom om afscheid te nemen van onze meester Thijs.

Collecteweek

In de week van 13 tot en met 18 juni vindt de landelijke collecte voor de Maag Lever Darm Stichting plaats. Tijdens deze dagen zullen collectanten langs de deur gaan om geld in te zamelen voor deze stichting.

Kaartjes theaterkoor STEM met EMC

In het interview van vorige week met de woordvoerders van het Rooise theaterkoor STEM en het Eindhovens Muziekcollectief werd vermeld werd dat de optredens in De Schalm in Veldhoven plaats vinden op 11 en 12 juni aanstaande. Aanvullend hierop: kaarten zijn te bestellen zijn via kaarten@eindhovensmuziekcollectief.nl.

Bert Verbakel: een man van 'leven-en-laten-leven'

Foto: Jan van der Heyden

Toen aan het einde van de jaren '70 bekend werd dat eternie een asbest bevattend en dus kankerverwekkend materiaal is, kreeg ondernemer Bert Verbakel het toch wel even te kwaad. Want hij bouwde juist met groot succes varkensstallen van eternitplaten. 'Heb ik het wel goed gedaan?' vroeg hij zich meermalen af en niet alleen omdat zijn bankrekening naar nul zakte. 'Wij waren de grootste afnemer van eternit, dat was in die tijd een goudmijn. Ik stopte ermee van de ene op de andere dag.' Zijn omzet duikelde met tachtig procent. De kankerverwekkende stof was tegelijk zijn (ondernemers)geluk, want hij werd erdoor gedwongen een ander materiaal te vinden. Op een beurs in Engeland ontdekte hij gerecycled kunststof als vervanger van eternit en besloot meteen enkele pallets te kopen. Vandaag de dag is Verba b.v. de grootste producent van de wereld van kunststof voederbakken in wel 180 verschillende modellen. Een miljoenenbedrijf op het bedrijventerrein in Nijnsel dat levert aan Rusland, Nieuw-Zeeland, Australië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Waar per week 25 tot 30 ton kunststof wordt verwerkt en 25 ton roestvrij staal. En een 30-tal werknemers de kost verdient. Met dank aan Bert Verbakel (69).

Door Jan H.F. van der Heyden

Hij is een oprecht mens en een wijze ondernemer. Bescheiden en sociaal. Een man van 'leven-en-laten-leven.' Oprecht vertelt hij over een ander ondernemersgeluk: de Mestwet van minister Braks, die moest leiden tot minder mestproductie. Bert had de zogenaamde 'brijbak' ontdekt (water en voer bij elkaar) en door Wageningse geleerden op zijn effectiviteit laten onderzoeken. Zij stelden vast dat dit een nieuw systeem van gedoseerd voeren was waardoor de helft minder aan mestvolume werd geproduceerd. 'De kip met de gouden eieren", noemt Bert zijn ingeving nu. 'Drie jaar geleden heb ik Braks nog ontmoet en hem gezegd dat de afkondiging van zijn Mestwet "de beste dag van mijn leven" is geweest. Er ontstonden levertijden van drie tot vier maanden en goeie prijzen. Dat vulde de portemonnee,' herinnert Bert zich nog maar al te goed. Maar dat was ook nodig, want met het eternitdebacle beleefde zijn bedrijf zware tijden. In Bert zijn woorden: 'We moesten toen over de bodem schaven.'

'Ik zeg altijd dat ik de bewaarschool heb afgemaakt.'

Hij is geboren in Mariahout, komt uit een gezin van acht kinderen. Beleefde een mooie jeugd, moest al op jonge leeftijd meehelpen met melken. Over zijn opleidingen ben ik met Bert snel uitgepraat. 'Ik zeg altijd dat ik de bewaarschool heb afgemaakt. Ben vroeg gaan werken. Later heb ik nog wel veel cursussen gedaan. Hij was 24 toen hij besloot zijn chauffeursbaan bij een bedrijf in Beek en Donk op te zeggen. 'Ik wilde zelfstandig zijn.' Hij werkte toen al veel 's avonds met het inrichten van varkensstallen. 'Ik karweide elke avond met een paar jongens. Toen er bij een buurman trottoirtegels gelegd moesten worden, hoor ik mijn vader nog zeggen "och, dat kunnen onze jongens wel!" Ik was toen dertien en mijn broer Theo veertien!' Herinnert zich: 'Je had niks in die tijd. Geen televisie. Op woensdagmiddag ging ik bij familie tv kijken. Moest ik vijf cent voor betalen.'
De stap van chauffeur naar zelfstandig ondernemer achtte hij niet zo groot. Herinnert zich nog lachend dat vertegenwoordigers die hem bezochten vaak vroegen "is je vader thuis?" Hij mocht van de gemeente in het Vressels buitengebied een bungalow bouwen als hij een 'levensvatbaar' varkensbedrijf oprichtte. Bij twaalfhonderd varkens lag in die tijd - 1969 - de minimale limiet. Hij weet nog: 'Half Brabant kwam naar onze stal kijken. Hadden ze nog nooit gezien, een stal van veertig meter lang. Was in die tijd ook iets aparts. Nu lachen we ermee.'
Bert trouwde een jaar later met Annie van Dooren uit Best. "Eerst voor de wet vanwege de belasting, een jaar later voor de kerk.' Hoe Annie zijn optimistische kijk op het ondernemerschap vond? 'Ja, kijk, een vast inkomen valt weg. Dat betekent zuinig gaan leven, maar dat was me al met de paplepel ingegeven. Werken voor de kost en hopen dat het meezit.' En het zit hem mee, want het Oostblok opende zijn grenzen voor het Westen. Wekelijks kwamen 'bussen mensen' uit Rusland, Polen, Tsjecho-Slowakije naar Nijnsel. Nog altijd is Rusland een grote markt voor Verba. Ondernemer Bert: 'Ik zeg altijd: iets wat mensen moeten eten, blijft altijd, daar kom je niet onderuit.'
In de jaren tachtig en negentig bouwt zijn onderneming de ene bedrijfshal na de andere. Investeert een paar miljoen in de automatisering van het machinepark, waar verschillende robots het werk doen. Het gaat Verba voor de wind. En het blijft Verba voor de wind gaan óók als het Westen een boycot van o.m. vlees tegen de Russische president Poetin instelt. Ondernemer Bert Verbakel: 'Rusland is daarom zelf vlees gaan produceren en dus moet Verba daar voederbakken leveren.'

'Ik geloof dat ik trotser ben op de bedrijven van mijn twee kinderen dan op mijn eigen bedrijf.'

Als succesfactoren voor zijn ondernemerschap noemt Bert: 'De markt blijvend verkennen, nieuwe producten ontwikkelen en kijken wat er in een land voor wetten en regels zijn en daarop inspelen.' Bert: 'Verba is niet alleen de grootste leverancier van de wereld, maar ook de beste, dat hoor ik overal.' Over de hele wereld staan producten van zijn bedrijf. 'Hoe dat voelt? Daar raak je aan gewend. Ik blijf maar gewoon netjes. Ik vind het mooi dat het zo goed gaat. Maar trots? Nee, ik geloof dat ik trotser ben op de bedrijven van mijn twee kinderen dan op mijn eigen bedrijf.' Jacqueline (42), de dochter van Bert en Annie, heeft met haar man een keurslagerij in Son en zoon Marc (43) runt met zijn vrouw een kunststof lasbedrijf.
De vaardigheden van Bert? 'Geen speciale. Gewoon: doorgaan, doorzetten, niet in een tunnel kijken.'
Karaktereigenschappen?' Ik ben een makkelijk mens. Maar het moet wel gebeuren zoals ik het wil. Ik wil wel graag sturen als ik denk dat iets goed is.'
'Geluk gehad, ja, maar ook wel wat tegenslag. Maar daar stap ik gauw overheen, denk daar niet te lang bij na, lig er niet wakker van. Niet zeuren.'

'Ken jij een ziekenhuis waar je eerst moet douchen voor je naar binnen gaat?'

We praten over het welzijn van dieren. De voederbakken van Verba moeten schoon zijn, het voer mag niet bederven, dieren mogen zich niet bezeren. 'Ja, dat vind ik belangrijk. Daar investeren we ook in. Hygiëne, daar moeten onze klanten blindelings op kunnen vertrouwen.' Bert Verbakel heeft een hoge pet op over het 'welzijn' van dieren. 'Beter dan de mens', vindt hij, 'maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen.' Hij geeft een voorbeeld. 'Je komt een varkensstal bijna niet meer in. Je moet je eerst douchen voor je naar binnen gaat. Ken jij een ziekenhuis waar je eerst moet douchen voor je naar binnen gaat?'

Naast zijn florerend bedrijf ('Verba blijft altijd een familiebedrijf, geen discussie over mogelijk, ik heb kopers genoeg gehad') vult Bert zijn tijd met zijn museum. 'De een gaat voetballen, de ander bewaart oude spullen', verklaart hij het ontstaan van zijn liefhebberij ten tijde van de oliecrisis in 1973. Ondernemer Bert: 'Ik had een stel bedrijfsauto's toen de benzine op de bon ging, maar voor tractoren kon je wel benzinebonnen krijgen. Toen heb ik maar snel een paar tractoren aangeschaft, want ik had benzinebonnen nodig voor mijn bedrijfsauto's.' In de avonduren sleutelde hij aan die tractoren. In Frankrijk, waar hij een grote bedrijfshal had gebouwd, liep hij regelmatig tegen oude, antieke spullen aan. 'Daar liggen ze voor het oprapen. Het grootste deel verkocht ik hier weer en de mooiste dingen hield ik voor mezelf.' In zijn vroegere varkensstallen, die er nu uitzien als propere paleizen, is nu de wereld-van-vroeger te bewonderen, zeldzaam nostalgische aandenkens uit het dagelijks leven, hoe vroegere generaties oogstten, brood bakten of koffie brandden. Antieke auto's, een van honderd jaar oud waaraan Bert zes jaar restaureerde, tractoren, ambachtelijk gereedschap en allerlei huishoudelijk gerei. Ja, hij vindt het belangrijk om het verleden over te dragen 'om generatie op generatie te laten zien wat er verandert in de techniek.'

'Hoe gevaarlijk wordt de wereld door de vooruitgang van de techniek? Met oorlog voeren bijvoorbeeld.'

'We leren elke dag nog uit het verleden,' vindt Bert, 'positieve en negatieve dingen. Die wegwerpmarkt bijvoorbeeld.' Hij ergert er zich aan. Het positieve vindt hij de vooruitgang van de techniek. Maar daar zit ook een gevaarlijk kantje aan, mijmert hij. 'Hoe gevaarlijk wordt de wereld door de vooruitgang van de techniek? Met oorlog voeren bijvoorbeeld. Wat kunnen we allemaal uitschakelen?'
Hij knutselt en restaureert dat het een lieve lust is ('ik kan niet op de bank zitten'), niet alleen voor zichzelf en voor zijn museum, ook voor het dorp Nijnsel en de kerk. Kerk en dorp zijn één, vindt hij. Hij helpt pastoor Vincent Blom met het vervaardigen van kruiswegstaties, met overplaatsen van beelden uit andere kerken, met het bouwen van een kapel, 'maar ik ben niet katholieker dan een iemand anders. Katholiek zijn kun je op verschillende manieren doen.' Hij wenst niet al te diep in te gaan op zijn hulp aan de kerk. 'Ik geloof er wel in', zegt hij en komt dan plots met het gezegde 'in nood leert men bidden.' Attendeert er mij fijntjes op dat direct na de aanslagen in Parijs en Brussel de kerk weer veel voller zat dan daarvoor. Jazeker, hij is trots op de Rooise bisschop Bekkers. 'Ik heb hier in het museum een hele mooie vitrinekast gemaakt met enkele mijters en boeken van monseigneur Bekkers.'
Bert Verbakel kijkt met een goed gevoel naar zijn leven. 'Nooit echt pech gehad qua ziekten, in het huishouden altijd goed gegaan. De kinderen hebben een mooi bedrijf, ikzelf heb een mooi bedrijf. Hoogtepunten? Op dit moment zijn we op ons hoogtepunt en zeker als we nog goed gezond kunnen blijven.'


Opening Bijenhotel Bees, Bed & Breakfast

Foto:

Op zaterdag 11 juni om 14.00 uur verricht wethouder Ad van der Heijden de opening van het bijenhotel Bees, Bed & Breakfast, gelegen aan de Natuurpoort De Vresselse Hut in Nijnsel.

Zes natuurgidsen in spe van IVN Sint-Oedenrode hebben dit hotel ontworpen en gebouwd als eindproject voor hun NatuurMilieuEducatie-opdracht van de IVN Natuurgidsencursus Het Groene Woud. Ze hebben de cursus bijna afgerond en ontvangen op 19 juni het landelijk erkend diploma IVN-Natuurgids. Na de opening is er een korte presentatie over de bouw en aanleg van het bijenhotel. Iedereen is van harte welkom.
Bed & Breakfast
Bijen zijn onmisbaar voor ons. Ze zorgen voor bestuiving van fruitbomen en gewassen waardoor wij fruit en groenten kunnen eten. Maar de bijen hebben het moeilijk; er is veel sterfte door het bespuiten van de akkers met gif. Dus moeten we ze een handje helpen. In dit bijenhotel met omliggende plantentuin vinden bijen hun nestgelegenheid (bed) en voedsel (breakfast). Bezoekers kunnen in het juiste seizoen de wilde bijen volgen en de panelen geven informatie over het leven van de wilde bij. Zo kunnen én de bijen én bezoekers van Natuurpoort De Vresselse Hut genieten van het bijenhotel. Het bijenhotel is gerealiseerd met hulp van diverse organisaties en bedrijven. Bovendien maakt het onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma 'Red de Bij' in het Groene Woud. Het bijenhotel bij natuurpoort De Vresselse Hut dient als voorbeeld voor een aantal andere organisaties die er in de toekomst ook een willen bouwen. Meer informatie op www.ivnrooi.nl.


Als we dan toch fietsen, dan is het voor het goede doel

V.l.n.r. Ingrid Gevers, Jan Dijksterhuis, Janny Forsten en Arent van Dijk Foto: Hans van den Wijngaard

Janny Forsten en haar man Jan Dijksterhuis stappen morgen op de fiets naar hun tweede thuis in het Italiaanse Campofilone aan de Adriatische kust. Ze hebben de 1800 kilometer lange fietstocht aan twee goede doelen gekoppeld. Eén van die goede doelen is het Rooise Hospice, het andere een aanzienlijke bijdrage te leveren voor een spraakcomputer voor de bijna volledig verlamde dochter van een Italiaanse vriendin in het Italiaanse dorpje.

Veel Rooienaren kennen Janny Forsten van Welzijn de Meierij. Daar bekommert zij zich al jaren over het welzijn van de Rooise senioren. Haar vakanties brengt Janny graag door in Italië en op een goede dag is het idee ontstaan om eens met de fiets naar Campofilone te rijden. Na een flink aantal trainingskilometers in de afgelopen maanden begint morgen de fietstocht. Janny en Jan willen de route in achttien dagen afleggen.

Via haar werk kwam Janny in contact met mensen die zich vrijwillig inzetten voor Hospice Dommelrode. "Als ik zie hoe die vrijwilligers bezig zijn om de laatste dagen van een terminaal zieke en zijn familie zo aangenaam mogelijk te maken, dan draag ik daar met Jan graag een steentje aan bij", vertelt Janny.

Het andere goede doel dat Janny en Jan steunen ligt aan het einde van hun fietstocht in Italië. Daar is geld nodig om een spraakcomputer voor Alice aan te schaffen. Allice heeft de ziekte RETT. Daardoor zijn bijna al haar spieren verlamd. De enige manier voor Alice om te communiceren is door haar ogen te bewegen. Met een computer die haar oogbewegingen begrijpt is het voor Alice mogelijk om te communiceren. Zo'n computer kost echter 20.000 euro en in tegenstelling tot bij ons, worden deze hulpmiddelen in Italië niet vergoed.

Mensen die de goede doelen van Janny en Jan willen steunen kunnen een bedrag overmaken op rekening NL52 ABNA 0571 3146 86 t.n.v. Janny Forsten onder vermelding van 'Dommelrode' of 'RETT'. Janny zal de lezers van DeMooiRooiKrant op de hoogte houden van het verloop van de reis. Na terugkeer kunt u in deze krant ook lezen hoeveel de fietstocht heeft opgebracht.


De eerste automobilist van Sint-Oedenrode

Op 21 juni 1904 wordt kenteken 1363 uitgegeven op naam van B. Werners te St. Oedenrode. Het is dan de enige auto met een rijksnummerbord in de gemeente.

Bernardus Wilhelmus Arnoldus Werners wordt in 1868 geboren in Veghel als zoon van een koopman. Dat beroep heeft hij zelf ook als hij als 20-jarige in militaire dienst gaat. Waarin hij handelt is niet helemaal duidelijk, maar in 1911 treffen we hem aan als directeur en mede-eigenaar van de 'naamlooze vennootschap Sint Oedenrode, maatschappij tot bevordering van boter en vleeschwaren, koloniaalhandel, voorheen firma H. W. van de Hagen te Sint Oedenrode' (bron: Willie Damen van de Mosselaer).
Kort nadien wordt de onderneming verkocht aan het Nutricia-concern; welgesteld zal Bernardus dus zeker zijn geweest. Dat geldt ook voor zijn broer Jan P.J. Werners die directeur is van de 'Rooijsche stoomsteenfabriek Jan Werners-Peree'.
Het merk van de auto waarin Bernard reed, is onbekend. Na invoering van de provinciale kentekens in 1906 krijgt hij nummerbord N-246, later ook N-3236. Zijn broer Jan heeft een auto met kenteken N-3202. (Bron: BHIC)

Koeveringse molen op Open Dag Vlagheide

Foto: Lisa vd Ven

Op 12 juni 2016 houdt Vereniging Vlagheide de Open Dag 2016 van 12:00 tot 17:00 uur. Verschillende leden van de vereniging zullen zich presenteren op ieder zijn eigen wijze. Ook Stichting Koeveringse molen zal tijdens de Open Dag wat groter uitpakken dan anders. Op hét driegemeentenpunt van de fuserende gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel die vanaf 1 januari 2017 de gemeente Meierijstad vormen, zal voor één dag de sfeer van het toekomstige molenterrein zichtbaar worden gemaakt.

Als coöperatie-lid van Het Groene Woud zal Stichting Koeveringse molen zich presenteren als hét icoon van Meierijstad en als gastvrije locatie voor jong en oud. Met een ontvangstboog en informatiekar van Het Groene Woud wordt aan voorbijgangers duidelijk gemaakt waar de zuidelijke 'poort' van Vlagheide ligt. In informatiekraampjes wordt uitleg gegeven over de plannen, de financiering en huidige status van de herbouw. Met het springkussen laten we symbolisch zien hoeveel plezier de kinderen straks zullen beleven in de toekomstige speeltuin van de Koeveringse molen. Een behendigheidsspel test de zenuwen van de deelnemers en symboliseert het stalen geduld en uithoudingsvermogen van de leden van het stichtingsbestuur. Natuurlijk is er ruimte genoeg om (met een zelf meegebrachte picknick) even lekker te kunnen genieten van het toekomstige molenterrein en de gevarieerde omgeving. Naast de bekende 'Koeverdingen' wordt er speltmeel en Boerderij-IJs aangeboden. De opbrengsten komen vanzelfsprekend direct in de spaarpot van de stichting om daarmee de herbouwplannen te realiseren.

Kom dus ook naar de Open Dag Vlagheide en help mee om de Koeveringse molen opnieuw te laten draaien! Tijdens de open dag kan men zich inschrijven voor de nieuwsbrief of aanmelden als sponsor, vriend of vrijwilliger. Alle kleine beetjes helpen om samen iets speciaals te maken van hét icoon van Meierijstad.

Vind het toekomstige molenterrein aan de kruising van De Coevering (Veghel) en Koeveringsedijk (Schijndel/Sint-Oedenrode), nabij Koeveringsedijk 10. Meer informatie is te vinden op www.koeveringsemolen.nl

Open dag Paardenmelkerij Bekkers

Wegens het 10-jarig bestaan houdt Paardenmelkerij Bekkers op zondag 12 juni Open Dag. Tussen 10.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom op ons bedrijf. U kunt een rondleiding krijgen waarbij u kunt zien hoe de paarden gemolken worden en uiteraard kunt u deze melk ook zelf proeven.

Dat er van paardenmelk veel uiteenlopende producten te maken zijn is waarschijnlijk niet bij iedereen bekend, maar van deze melk worden o.a. verzorgingsproducten zoals shampoo, douche gel en crème gemaakt voor mensen met huidproblemen. Verder is paardenmelk heel geschikt voor mensen met een koemelk-allergie. Daarom zullen er tijdens de open dag ook muffins/cake gebakken worden van paardenmelk, die u dan natuurlijk ook kunt proeven. Verder zijn er voor de kinderen nog tal van activiteiten waaronder veulens knuffelen, een springkussen en een skelterbaan. Tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen achter de schermen van Paardenmelkerij Bekkers op Hoogstraat 55 in Sint-Oedenrode. (Gratis entree)

Spetterend Slagwerkspektakel Harmonie Nijnsel

De percussiegroepen van Harmonie Nijnsel zijn er bijna klaar voor en dat mag ook wel, want aanstaande zondag zal voor de vierde keer het Slagwerkspektakel plaats vinden. Op 12 juni zal om 14.30 voor de terrassen van Oud Rooij en het Dommeltje het slagwerkgeweld los barsten!

Beide slagwerkgroepen van Harmonie Nijnsel en de Slagwerkgroep Gemonde zullen afwisselend optreden met een afwisselend programma van bekende melodische nummers. Met dit optreden gaan de slagwerkers laten zien dat muziek maken bij een harmonie of fanfare meer is dan het spelen van een saaie mars. Slagwerk bespelen is heel divers en leuk! Dus wilt u ook wel eens een andere manier van slagwerk bespelen ervaren? Of denkt u erover om deze instrumenten zelf te leren bespelen? Of uw zoon of dochter? Zet dan zondagmiddag 12 juni in uw agenda!

Koor Cantecleer in de Kasteeltuinen Arcen

Zaterdag 25 juni zal koor Cantecleer een aantal keren optreden in de Kasteeltuinen in Arcen. Zij zullen zingen op verschillende locaties vanaf 11.30 uur. Om 15.00 uur geeft het koor een concert in "Casa Verde" dat ongeveer drie kwartier zal duren. U bent van harte welkom om het koor in deze schitterende omgeving te komen beluisteren.

De Zevensprong komt er weer aan

Nog 8 weken en dan is het zover… Op dinsdag 26 juli gaat de Zevensprong voor de 30e keer van start. De voorbereidingen zijn zo goed als klaar. De activiteiten zijn uitgewerkt, het programma is rond, er is voldoende leiding geregeld om de 24 groepjes te begeleiden. En niet te vergeten, de kinderen hebben zich opgegeven. In grote getalen stonden de ouders op de inschrijfavond voor de deur van Mariëndael om de 279 kinderen in te schrijven. De organisatie is blij dat er dit jaar weer zoveel kinderen mee doen met de Zevensprong.

Ook dit jaar zijn er voldoende sponsoren bereid gevonden om hun steentje bij te dragen. Zonder financiële steun is het onmogelijk om zo'n grote activiteit te organiseren. De kerngroep wil alle sponsoren daarom ook heel erg bedanken hiervoor.

De Zevensprong vindt dit jaar plaats van dinsdag 26 juli tot en met vrijdag 29 juli en heeft het thema: "Trammelant in Waterland". En is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 van het basis en speciaal (basis)onderwijs uit Sint-Oedenrode.

Organisatietalent gezocht
De kerngroep zoekt nog uitbreiding in het team om de Zevensprong voor dit jaar, maar vooral komende jaren mee te organiseren.

Wat zoeken wij:
Organisatorisch sterke personen
Enthousiaste teamspelers
Verantwoordelijkheidsgevoel
Affiniteit met kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar

Wat vragen wij:
Actieve betrokkenheid bij de voorbereiding
Begeleiding van activiteiten en vrijwilligers tijdens de week
Afspraken maken en contacten onderhouden met andere partijen
Aanwezigheid bij vergaderingen (15x) en tijdens de week (6 dagen)
Je inzet voor het jaar 2016 en de jaren daarna.

Wat bieden wij:
Veel gezelligheid!
De kans om ervaring op te doen in het organiseren van een evenement
Ervaring opdoen in het begeleiden van jonge mensen
Veel voldoening na afloop van de week.

Ben jij degene die ons team de komende jaren komt versterken? Ben je ouder dan 18 jaar? Mail dan je motivatie naar info@zeven-sprong.nl. Voor meer informatie kun je kijken op www.zeven-sprong.nl of contact opnemen met Martin van Hastenberg tel. 06-22461100 (na 18.00 uur).


Beachparty in The Joy

Ben jij ook zo blij dat het eindelijk mooi weer is en hou je ook zo van het strand? Op 10 juni hebben we een Beachparty in The Joy. Om 19:30 uur gaan de deuren open. Je kunt dan lekker met je blote voeten in het zand en lekker dansen op leuke zomermuziek. Zit jij in groep 6 dan ben je ook van harte welkom.

De deuren van jeugddisco The Joy sluiten om 22:30 uur. Jeugddisco The Joy, Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). The Joy is de uitgaansgelegenheid voor jeugd vanaf 9 jaar uit Rooi en omgeving. In juli en augustus gaan we lekker genieten van de vakantie. We starten op vrijdag 9 september met onze jaarlijkse schuimparty! Dat wil je niet missen. De schuimparty is ook voor groep 5-6! Wil je nog meer op de hoogte blijven? Volg ons via Facebook: Jeugd-disco The Joy, via Instagram: discothejoy en Snapchat: discothejoy


Foto:

Een simpele vraag, maar is het antwoord ook zo simpel? Waar is deze foto gemaakt? We horen het graag via 0413-479322, redactie@demooirooikrant.nl of loop eens bij ons binnen bij Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 22

Op de foto van vorige week "Historische beelden" sta ik (Willy Foolen) samen met mijn dochter Wieteke en zoon Marijn. Geen idee waar de foto gemaakt is, wellicht wel met carnaval want zo liepen er de kinderen niet dagelijks bij. In die tijd had ik nog een snor, goede ogen en rookte ik pijp. Wie het clowntje met pistool is, weet ik helaas niet, wellicht reageert zij ook.

Willy Foolen

De auto van... Roy van den Brand

Foto: Bart van der Heijden

In deze editie van 'De auto van...' interviewen we een jonge en enthousiaste autoliefhebber. Roy van den Brand is 20 jaar en werkzaam bij Semler Recycling in Son. Hij bezit een puntgave, rode Suzuki Swift.

Wat voor type Swift is het precies?
''Het is een Suzuki Swift Sport 1.6 uit 2007.''

Wat is er zo bijzonder aan deze auto?
''Alles is op sportiviteit gericht. De auto heeft een sportonderstel, sportstoelen en een speciale sportuitlaat van Milltek. Die uitlaten zorgen voor een erg dik geluid. Als je goed gas geeft, begint het te knetteren. Verder komt ie voor zo'n klein autootje met zijn 125pk erg goed van zijn plek.''

Hoe lang is de auto al in je bezit?
''Ik heb hem in oktober van het afgelopen jaar gekocht, dus ongeveer negen maanden nu.''

Heb je hiervoor ook al een andere auto gehad?
''Ja, hiervoor heb ik een Peugeot 106 Sport gehad. Een mooie gele, ook met een andere uitlaat eronder, net als deze Swift. De Peugeot heeft mijn vader overgenomen, dus hij staat nog altijd voor de deur!''

Ben je nog van plan aanpassingen te gaan doen aan je huidige auto?
''Ik heb zo veel plannen voor deze auto, maar ik ga het stapje voor stapje doen. Ik ben nu bezig om nieuwe koplampen erop te zetten. Ook wil ik achter nog andere lichten en wil ik de auto wellicht nog een keer gaan wrappen in het matgrijs.''

Welke auto zou je ooit nog eens op je oprit willen hebben?
''Als ik realistisch moet blijven zou ik voor een mooie Volkswagen Golf GTI gaan, dat vind ik wel leuke auto's.''


Feestweek bij Bloembinderij de Keizerskroon

Terwijl bij de buren van de Jumbo druk wordt getimmerd aan een nieuwe winkel is Silvie van der Schoot blij dat zij dat achter de rug heeft. Drie maanden geleden werd haar zaak – Bloembinderij de Keizerskroon – onderworpen aan een uitbreiding en flinke verbouwing. Vanaf zaterdag gaat ze dat officieel vieren met haar klanten. Maar er is nog een reden voor een feestje. Silvie heeft de zaak alweer 12,5 jaar onder haar hoede.

Een krantenknipsel aan de wand vertelt het verhaal van de start, wat volgens de onderneemster nog zo kort geleden lijkt. "De winkel is een stuk volwassener geworden", merkt Silvie ervaren op. "Vooral na de verbouwing. Nu hebben we eindelijk de uitbreiding die we zo hard nodig hadden. Soms zeggen mensen wel eens 'Waarom ga je niet naar het centrum?' Maar ik zit hier perfect! Er is voldoende parkeergelegenheid waar geen blauwe schijf voor nodig is, we zitten middenin een woonwijk en dichtbij de scholen. De mensen weten ons goed te vinden." Opvallend in de winkel is de prachtige grote schuurdeur. Een knap staaltje inventiviteit, want achter de deur werkt ze met haar team aan de mooiste bloemencreaties. Silvie: "Ik ben erg blij met mijn mensen. Rian, Judith en Iris werken hier al een hele tijd en in april is Harriet weggegaan. Ze heeft vanaf de start met mij gewerkt." De zaak staat vol mooie spullen en natuurlijk eisen bloemen de aandacht op. Vooral de grote bloemenhoek is imponerend. "De verbouwing was pittig, maar ik heb het aan mijn vader en mijn ooms te danken dat alles in een week af was. Zij hebben echt keihard gewerkt."
Zaterdag aanstaande zorgt De Keizerskroon voor lekkere hapjes en een drankje en kunnen kinderen geschminkt worden. Volgende week woensdag wordt dat feestje herhaald. Dat is nog niet alles, want de spectaculaire aanbiedingen in diezelfde week zijn reuze interessant!

Thema-avond jongeren en drugs bij Novadic-Kentron

Het "CJGgeeftantwoord" organiseert samen met Novadic Kentron en het jongerenwerk van "Welzijn de Meierij" een thema-avond voor ouders van jongeren tussen de 11 en 18 jaar.

Op dinsdagavond 28 juni 2016 bent u van harte welkom in Mariendael, Laan van Henkenshage 2, Sint-Oedenrode. Het definitieve programma van de avond volgt nog. Aan deze avond zijn geen kosten verbonden.

Voor informatie en/of aanmelding:
Bent u geïnteresseerd in deze thema-avond dan kunt u zich alvast aanmelden. Dit kunt u doen door te bellen naar onderstaand nummer of een email te sturen naar info@cjggeeftantwoord.nl met uw gegevens en het aantal deelnemende personen.


Genieten van zon én kermis

Foto: Jos van Nunen

Nijnsel genoot afgelopen weekend én maandag van de zon én van de plaatselijke kermis. Dat leverde mooie plaatjes op! Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Fotoclub Foto van de Maand: mei

Foto: Anja van Hoof

Met bijgaande foto gunt Anja van Hoof, lid van FotoclubRooi, ons een bijzondere kijk op 's-Hertogenbosch. Vanaf het station in die stad kijken we over de Stationsweg naar het centrum. Door prominent delen van het station in beeld te houden – en dus niet alleen maar het uitzicht vast te leggen- ontstaat een interessant doorkijkje. De linkerkant van de foto is helder verlicht en leidt de kijkersblik naar het donkerdere deel. De lichtkubus rechts belemmert het uitzicht enigszins. Het brengt echter een fraai lichtelement in de foto en verschaft ons via de spiegeling ook informatie over wat zich achter de fotograaf bevindt.

Door: Hans Vervloed

Door de lichte elementen op de voorgrond en het wat donkere beeld in het midden krijgt de foto een aansprekend perspectief. Een foto is tweedimensionaal, maar kan door creatief gebruik van de camera en zich voordoende omgevingsfactoren een sterke suggestie van een driedimensionaal beeld opleveren. Deze foto doet dat. Bovendien had de fotograaf "het geluk" dat het had geregend, waardoor in het donkere deel speelse spiegelingen verschijnen. Bij een droog wegdek zou dit voor de foto belangrijke verschijnsel zich niet hebben voorgedaan.

Wat de techniek betreft is het van belang erop te wijzen dat geen enkel onderdeel van de foto sterk over- of onderbelicht is. De lichtverdeling is evenwichtig, wat bij nachtfotografie niet altijd eenvoudig is te realiseren. Hoe dan ook, de foto nodigt ertoe uit er langer naar te kijken dan naar een doorsnee kiekje.

TIP.
Meestal laten camerabezitters hun toestel in de tas als het donker is. Nachtfoto's kunnen echter heel mooie beelden opleveren. Het vereist wel enige oefening en ook een beetje geluk. Kies voor een tamelijk hoog diafragma (bijvoorbeeld f8). Dan krijgen heldere lichtbronnen, zoals het licht van lantaarns, een stervorm. Zet de camera in de stand M (handmatig). Stel (eventueel handmatig) scherp en begin met een sluitertijd van 10 seconden. Bekijk de foto en bepaal dan of de sluitertijd langer of korter moet zijn voor een evenwichtige lichtverdeling. Vertrouw niet te veel op de automatische lichtmeting van de camera. Gebruik een statief om bewegingsonscherpte te vermijden.

Verwendag weer groot succes

De dames werden voor de Verwendag van Schoonheidssalon Eindeloos ontvangen met een drankje en een heerlijke brownie. Daarna hebben de dames een sieraden workshop gehad waarbij een armband of ketting gemaakt kon worden met diverse kralen, bedeltjes en bedeltjes met een persoonlijke tekst.

De dames konden terecht bij de kapper en kregen ze een heerlijk ontspannende behandeling van Lizet, de eigenaresse van Eindeloos. Er was aan alles gedacht. Zo was er een heerlijke lunch en later in de middag nog een overheerlijke carpaccio. De fotograaf stond klaar om mooie foto's te maken. De dames gingen natuurlijk niet met lege handen naar huis, aan het eind van de dag ontvingen de dames allemaal een goed gevulde goodiebag. Deze dag is mede mogelijk gemaakt door: Caprice damesmode, Romy Strijbosch kapster, Elise van Zoggel fotografie, Mazzeltjes.nl, jewelgift.nl, Steengoedkado, Pom&Pip, Bolsius Nederland, Polleke creatief, cafetaria Die2, Helma Verkampen 'pruik bij u thuis', Pari Bodyfashion, Restaurant Osteria, Dermalogica, Skeyndor, Pupa Milano, Pinned by K, Brownies&downies en DeMooiRooiKrant. Lizet wil graag deze ondernemers bedanken!

18 / 36

19 / 36

Het geloof in de samenleving

Het geloof in de samenleving

Een paar weken geleden ging ik met zes kinderen, van de groep eerste heilige communicanten van dit jaar, naar het Moeder Teresa klooster in Amsterdam. Het was een heel mooie en indrukwekkende ervaring voor mij om met die kinderen naar dat klooster te gaan. De kinderen waren erg enthousiast om een klooster te bezoeken. Een van de zusters heeft onze communicanten verwelkomd. Onze communicanten zagen in het klooster van alles maar natuurlijk ook de afbeelding van Moeder Teresa. Samen met de zusters hebben wij in het hele klooster rondgekeken. Een van de zusters vertelde ons over de Zalige Moeder Teresa en enkele van de vele verhalen over hun Moeder Teresa en wat Zij voor de hele wereld betekend heeft tot de dag van vandaag. Moeder Teresa schuwde, toen ze dit mooie werk in India begon, de zieke mensen niet, zoals vele anderen vaak wel doen. Mensen met open zweren die schoongemaakt moeten worden. Mensen met gezwellen op hun gezicht. Tuberculose- of leprapatiënten: in ieder van hen zag Moeder Teresa Jezus terug. Iedereen had zij even lief. Altijd zocht ze het rechtstreekse contact met de mensen, mensen die vaak waren verworpen door hun eigen familie. Ze bood troost met haar ogen, gaf zorg met haar handen.                                                                                                                                                                 Door die aandacht die zij en nu haar zusters aan anderen schenken, ontstaat er weer hoop bij deze mensen. "Nu weet ik weer dat ik iemand ben in de ogen van anderen," zei een van melaatse patiënten die door moeder Teresa werd geholpen. Haar werken van de liefde zijn werken van vrede.
Moeder Teresa zei toen dat zij een potlood in Gods hand was. Want God houdt van ons en hij helpt ons de vrede naar anderen in de wereld te brengen. Doe kleine dingen met een goed hart; vrede begint met een glimlach. Zij besteedde geen aandacht aan getallen; wat voor haar belangrijk was, dat waren de mensen. En daar vond zij haar Meester Jezus .

Op het eind vroegen de zusters aan de zes kinderen om de verhalen die zij gehoord hadden over Moeder Teresa aan alle communicanten in Rooi te gaan vertellen, zodat zij allen weten wie moeder Teresa was.

Pater Pushparaj HGN.


Op bezoek bij de zusters van Moeder Teresa in Amsterdam

De communicanten sparen elk jaar iets voor hun broertjes en zusjes (we zijn allemaal kinderen van God) die het minder goed hebben dan wij. Dit jaar hebben we geld gespaard voor de zusters van moeder Teresa in Amsterdam. De zusters zorgen voor dakloze en eenzame mensen in Amsterdam, en hebben een huis voor moeders en kinderen in nood. Zaterdag 21 mei zijn zes communicanten samen met een aantal moeders en een opa, pater Pushpa, pastoor Blom en mijzelf naar Amsterdam gereisd om het geld en de geschreven briefjes voor de zusters aan hen te overhandigen. We werden ontvangen door zuster Charis. Zij vertelde ons en liet ons zien hoe de zusters daar leven en zorgen voor de kwetsbare mensen van onze hoofdstad. De grote keuken met het eten dat al klaar was, de eetzaal, en ook de mooie kerk waar de zusters bidden. We hebben daar nog gezongen; 'Zingen maakt blij'. Zuster Charis leerde ons twee belangrijke rijmpjes, voor elke hand één. Als je naar het familiefeest komt, kun jij ze ook leren. En… de zusters hebben een cadeautje meegegeven voor alle communicanten van de Odaparochie. Op 12 juni nemen we ze mee.

Tenslotte was het ook een bijzondere dag omdat de meeste kinderen nog nooit in Amsterdam geweest waren. Wat ziet het er daar anders uit dan bij ons! Wat zijn er veel aardige mensen daar. En… we hebben natuurlijk ook in de tram gereden!


Antoniusviering in Nijnsel

Dinsdag 12 april is de jaarlijkse noveen ter ere van de Heilige Antonius van Padua van start gegaan. Op zondag 12 juni om 11.00 uur, dicht bij zijn feestdag 13 juni, sluit men deze noveen traditiegetrouw af met een openluchtviering in het processiepark in Nijnsel. Onder de voorspraak van de Heilige Antonius zal er veel te vieren en te danken zijn.

In de viering wordt de nieuwe kruisweg in het processiepark ingezegend. We zullen voor het eerst weer vieren in het opgeknapte en heringerichte park. We sluiten de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie en het Vormsel af. We bedanken een aantal mensen die afscheid nemen van hun taak in de parochie. Zo bedanken we Erie van der Zanden en Thea van der Schoot die zo lang kinderkoor Sint Maarten hebben geleid. We danken voor al het goede dat we mochten ontvangen in het voorbije school- en werkjaar en vragen Gods zegen voor een fijne en onbezorgde vakantietijd.

Het gilde zal de viering opluisteren, de harmonie van Nijnsel speelt, de koren zingen, en na de viering is er voor ieder wat te drinken en is er iets lekkers om van te smullen. Ook zijn er buitenspellen om samen van de genieten. De jongeren die naar de Wereld Jongeren Dagen gaan zullen een en ander verzorgen.
Kortom: een echt familiefeest!


Sterrendiner en lege flessen voor de Wereld Jongeren Dagen

Foto: Lisa vd Ven

Van 18 tot en met 31 juli aanstaande zullen honderdduizenden jongeren van over de hele wereld met Paus Franciscus samenkomen in het Poolse Krakau voor de Wereld Jongeren Dagen. Ook zes jongeren uit onze Odaparochie zullen daarbij aanwezig zijn om onze parochie te vertegenwoordigen. Hier hangt voor hen wel een prijskaartje aan. Onze jongeren hebben dat geld niet zomaar op de plank liggen, dus hebben ze afgelopen maanden sponsoractiviteiten op touw gezet om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Het mooiste was wel het 'sterrendiner' van zaterdag 21 mei. De professionele kok met Michelin ster Peter Koehn heeft toen samen met de jongeren en met hulp van enkele tieners een diner gekookt voor 34 personen in het zaaltje van de Goede Herder. De ingrediënten waren gratis of tegen kleine vergoeding ter beschikking gesteld door agrariërs en bedrijven uit Sint-Oedenrode. Met recht een regionale maaltijd!

Wij bedanken de mensen die deze mooie ervaring mogelijk maakten:

Van Hoof Zachtfruit en Asperges, Olland
Gerald Kluijtmans, keurslager, Sint-Oedenrode
Van Heesch geitenkaas, Olland
De Bever Groente en Fruit, Sint-Oedenrode
Bakkerij Bekkers, Sint-Oedenrode
Pluimveehouderij van Acht – Van Overveld, Sint-Oedenrode
Van den Elsen champignons, Sint-Oedenrode
Peter Koehn

Een volgende actie is de inzameling van statiegeld-flessen. Deze actie loopt van 12 juni tot en met 10 juli. Deze flessen kunnen ingeleverd worden in de kerken van Son, Breugel, Sint-Oedenrode, Olland en Nijnsel (dus ook bij de Openluchtviering). Daarnaast zullen de jongeren van de Odaparochie op zondag 26 juni op de jaarmarkt van Sint Oedenrode staan om geld in te zamelen voor hun reis. We hopen dat U deze acties van de jonge vertegenwoordigers van onze Odaparochie van harte wilt ondersteunen.


Agenda

09 juni Bijeenkomst pastoraal team, 12.30 uur
Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep Martinus-C, 13.30 uur

11 juni Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum, 14.00-16.00 uur

12 juni Openluchtviering t.e.v. H. Antonius van Padua
Inzegening kruisweg, Processiepark Nijnsel, 11.00 uur

13 juni Mogelijkheid tot pastoraal gesprek Odendael, 13.30 uur
Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel, 13.45 uur

14 juni Bijeenkomst parochiebestuur, 20.00 uur

15 juni Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum, 14.00-16.00 uur

18 juni Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum, 14.00-16.00 uur

21 juni Doopvoorbereiding, parochiezaal, 20.00 uur

22 juni Expositie Mgr. Bekkers, Martinuskerk-Centrum, 14.00-16.00 uur


Informatie avonden Vormsel

Voor alle kinderen van groep 7 van de basisscholen uit Sint-Oedenrode, Son en Breugel staan de informatiebijeenkomsten over het Vormsel voor de deur:

Voor de kinderen uit Son en Breugel: woensdag 8 juni van 19.00 uur tot 20.30 uur in D'n Bauw, Sint Genovevastraat 29 in Breugel.
Voor de kinderen van BS Dommelrode, OBS de Springplank, BS Sint Franciscus en BS Eerschot: dinsdag 14 juni van 18.30 uur tot 20.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode.
Voor de kinderen van BS Kienehoef, de Odaschool, BS de Sprongh en BS Antonius van Padua: donderdag 16 juni van 18.30 tot 20.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode.

Ouders én kinderen zijn van harte welkom. Tijdens de bijeenkomst zullen we uitleggen wat het Vormsel precies is en hoe de voorbereiding dit jaar zal gaan, met alle data erbij. We doen dit op de manier waarop we tijdens de voorbereiding ook te werk zullen gaan. Graag tot ziens op één van deze avonden.


Tweet van de Paus

Het Heilig Jaar van Barmhartigheid is een feest waar Jezus iedereen voor uitnodigt, niemand uitgezonderd.


Kerkberichten

Martinuskerk
Za 11/6:
14.00u tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers
Za 11/6 Elfde Zondag door het Jaar 18.30u: Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Marietje van den Biggelaar – van de Wijdeven, Hill Jansen, Jo van de Laar, Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Cor van de Schoot, Gerda Kusters – Hoedemakers, Lia Wennekers – Paping.
Zo 12/6 Elfde Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Anna Hurkx – van der Velden, Riky Kersten – Ketelaars, Jan van der Vleuten namens de biljartvrienden, Wim van Iersel namens de biljartvrienden, Ton van der Linden.
Ma 13/6 09.00u: Eucharistieviering.
Di 14/6 09.00u: Eucharistieviering.
Wo 15/6 09.00u: Eucharistieviering.
Wo 15/6 14.00u tot 16.00u: Expositie Mgr. Bekkers.
Do 16/6 09.00u: Eucharistieviering. Tevens achtste Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
Vr 17/6 09.00u: Eucharistieviering.

H. Martinus Olland
Za 11/6, 17.30u
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: overleden ouders Schellekens-van Rooij, Johan Schellekens, Frans van Esch, Henk Kastelijn.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 7/6
18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering
Do 9/6 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 10/6 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering
Za 11/6 20.00u: QuodLibet, Stabat Mater Pergolesi
Zo 12/6 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Ietje van Dinther-Raeven, Riet van der Meeren-Prinsen, Nolda Boudewijns-Vos
Di 14/618.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering
Do 16/6 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding
Vr 17/6 18.15u: Rozenhoedje, 18.30 uur: Eucharistieviering
Za 18/6 18.30u: Eucharistieviering m.m.v Rob v Stuivenberg

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 12/6 10.00u, Dienst in Knoptorenkerk, Voorgangster Mv. C. Pumplun.

Sint Petrus' Banden, Son
W0 8/6
19.00u: Eucharistieviering
Za 11/6 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 12/6 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor
intenties: Tini Saris (1e jaargetijde), Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Marion Meulenbroeks-van Rooij (1e jaargetijde), Toon, Riek en Jo van Grotel, Toon en An van Dijk-van de Wijdeven, Rie Hessels-van der Sman, Jan Swinkels, Wim Toonen, Bernard Peters, Chris de Rooij, Henk van Buul, Anton Ellenbroek, Nel van Helmond-Coppelmans. 14.00 uur: Doop Lobke Donkers
Ma 13/6 19.00u: Eucharistieviering
Wo 15/6 19.00u: Eucharistieviering
Za 18/6: 18.30u: Eucharistieviering in Breugel

Sint Antonius, Nijnsel
Zo 12/6
11.00u Openluchtmis met Gilde, Harmonie, onze koren, 1ste communiecantjes en vormelingen, met daarin zegenen van nieuwe kruisweg in het park. Intenties: Theo en Tonny van Kaathoven- van Erp. Grard Aarts Jans en Grard v.d. Meerakker, Jan Hulsen, uit dankbaarheid, Zus Oerlemans- van Geffen, Gerard en Bertha Verbakel- Wijnen, Overl. ouders van Kessel- v.d. Wetering en overl. familie, overl. ouders Sanders- Verschuijten, Joost Bekkers.

Odendael
Zo 12/6 10u
woord- en communieviering met Odendaelkoor. Intentie: voor alle overleden koorleden

Wintertaal

De winter breekt de koudste letters
uit het alfabet, zet als een dolle
hond zijn kaken in zijn prooi

sleurt, slingert, scheurt aan klinkers
schudt zijn kop over medeklinkers
rukt sneeuwkristallen uit de taal

een strenge vorst kraakt ijsbloemen
in een bevroren schaal, vertraagt
de watergang onder verstoven wit

serene monozang ontlokt de wind
aan woordschotsen en pegels

Tussen de ijzel en rijp in groeit
het moment waarop de ijzen greep
zich begint te ontspannen

langzaam smelten winterwoord en
winterdaad uit elkaar los

de hard granieten klanken verzachten,
drijven uiteen op de dampende
plassen van de dooi

                         `         Kees Hermis

Kampioenen Rhode geven clinic bij De Verbinding

De kampioen van Rhode verdienen aanzien bij de Rooise jeugd, want ze dwongen dit seizoen promotie af naar de Tweede Klasse. Veel van die kinderen stonden afgelopen donderdag plots oog in oog met de Helden van de Neul.

Het gaat om de kinderen van Buitenschoolse opvang De Verbinding locatie Rhode. Zij kregen een voetbalclinic/training voorgeschoteld op de sportvelden van de voetbalclub. Nikki Pennings van de BSO en tevens lid van Dames 1 van Rhode had contact gezocht met Rhode-1 spelers Teun Latijnhouwers en Martijn van Boerdonk om dit project op te starten.

Foto:

Vol overgave stortten de kinderen zich in de warming-up en de clinic met een broodje worst als beloning. Die ging er natuurlijk goed in na zo'n uitgebreide voetbaltraining. Na een wedstrijd die ook door de ouders kon worden bekeken was het afgelopen en werden de spelers Martijn van Boerdonk, Teun Latijnhouwers, Pauls Smeets, Paul van Heesch, Roel Smeets, Simon van de Wetering en Kyron Brus met een applaus en een 'high-five' bedankt.

Beroepenbezoek bij De Verbinding Eerschot

In week 20, 21 en 22 is BSO Eerschot van kinderopvang `De Verbinding' bezig geweest met het thema beroepen. Tijdens deze weken hebben de kinderen kennisgemaakt met verschillende beroepen. Dit hebben ze gedaan door te werken in de werkboekjes, spelen in de eigen apotheek `Eerschot' en ze ontvingen hoog bezoek.

Foto: Jos van Nunen
Foto:

Op dinsdag 24 mei is er een politievrouw in uniform op bezoek geweest. De kinderen mochten haar vragen stellen om zo alles over het beroep te weten te komen. Ook had ze handboeien bij en konden de kinderen in de handboeien geslagen worden.
Op maandag 30 mei is er een assistente van de operatiekamer in het ziekenhuis komen vertellen wat haar beroep inhoudt. Ze had heel veel spulletjes bij waarover ze vertelde, de kinderen mochten ook zelf de operatie kleren aan. Donderdag 2 juni kwam er een brandweerman. Hij heeft veel vragen beantwoord en had een brandweerbus bij waar alle kinderen even in mochten kijken. Als verrassing heeft De Verbinding nog een oude brandweerhelm gekregen. Het was een geslaagd thema waarin de kinderen veel hebben kunnen leren en ontdekken.

Dode hoek project groep 7 Odaschool

Op 6 juni hebben de kinderen uit groep 7 van de Odaschool kennis gemaakt met het dode hoek project. Het was de vierde keer dat de Odaschool dit project organiseerde.

Dit project leert de kinderen wat een dode hoek precies inhoud en de dode hoeken worden ook daadwerkelijk getoond bij een echte vrachtauto. Dit om hen dus bewust te maken van het gevaar van de dode hoek. In de klas werd deze praktijkoefening ondersteund door een filmpje waarin de uitleg van de chauffeur getoond werd. De Odaschool heeft de hele ochtend een vrachtwagen met 2 chauffeurs tot de beschikking gehad om de kinderen het effect van de dode hoek zelf te laten ervaren en te leren hoe ze met een dode hoek moeten omgaan en ze duidelijk te maken wanneer een chauffeur je wel en wanneer niet ziet. In kleine groepjes bezochten de kinderen de vrachtwagen.

Wilbert Bakker en Dennis Voets, de chauffeurs, legde perfect uit wat "de dode hoek" inhoudt. De kinderen mochten om de beurt op de chauffeursstoel zitten en zelf ervaren wat je als vrachtwagenchauffeur dus allemaal wel en niet ziet.
Zo gingen er kinderen voor of opzij van de vrachtwagen staan, hiervoor waren pionnen uitgezet en vlakken op wegdek getekend. Ze waren niet te zien! Door wat verder weg te gaan staan, waren ze wel zichtbaar voor de chauffeur.

Op deze manier hebben ze geleerd dat als zij de chauffeur kunnen zien, de chauffeur hen ook kan zien. De kinderen kregen dan ook het advies om altijd oogcontact met de chauffeur te houden, evt. een duim op te steken en/of te zwaaien naar de chauffeur. Zo weet je dan zeker dat hij je gezien heeft. De grootte van de vrachtwagen alleen al was indrukwekkend, maar de meeste indruk maakte het zien en gezien worden in de spiegels, de zogenoemde dode hoek en op de camera.

Sint-Oedenrode - Er werd flink over geklaagd. Niet alleen door de tegenstanders, maar ook door de eigen clubleden. Het verouderde kunstgras van hockeyclub MHC Sint-Oedenrode was steeds meer een doorn in het oog. Veel te hobbelig en keihard. Vanaf vandaag komt daar verandering in, want het bedrijf Topgrass (uit eigen dorp) is gestart met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld. De komende weken heeft de club de tijd om het hoofdveld te voltooien. De competitie is dan ten einde. Vanaf begin volgens seizoen speelt MHC op een gloednieuw waterveld.

Eindelijk een nieuwe grasmat

Er werd flink over geklaagd. Niet alleen door de tegenstanders, maar ook door de eigen clubleden. Het verouderde kunstgras van hockeyclub MHC Sint-Oedenrode was steeds meer een doorn in het oog. Veel te hobbelig en keihard. Vanaf vandaag komt daar verandering in, want het bedrijf Topgrass (uit eigen dorp) is gestart met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld. De komende weken heeft de club de tijd om het hoofdveld te voltooien. De competitie is dan ten einde. Vanaf begin volgens seizoen speelt MHC op een gloednieuw waterveld.

Fioretti-parade van de bovenste plank

Mensen houden nu eenmaal van optochten en parades. Dat was woensdagavond wel te merken rondom kasteel Henkenshage. Het Fioretti College uit Veghel viert daar jaarlijks haar galafeest. Een geweldige stoet van allerlei voertuigen trok door de Rooise straten. Natuurlijk was ook iedereen benieuwd wie er in zat en hoe mooi ze eruit zagen in hun jurkje of pak. Vooral voor de leerlingen zelf was het een bijzondere avond. Ze sloten er een periode van hun leven mee af...foto's op www.mooirooi.nl

Vader en zoon fietsen samen de Alpe d-HuZes

Maurits Jansen en zijn zoon Tom (12) hebben op 2 juni meegefietst met de Alpe d'HuZes in Frankrijk. Ruim vierduizend deelnemers beklommen de tourberg fietsend of lopend. Maurits en Tom deden mee in een van de grootste groepen deelnemers, die van de BIG Challenge. Hierin zijn ruim 240 deelnemers uit de rundvee-, pluimvee-, en varkenshouderij vertegenwoordigd.

Daaraan is dit jaar de kalverhouderij toegevoegd. Binnen deze laatstgenoemde sector is Maurits als zelfstandige werkzaam. "Dierbaren in onze beide families zijn getroffen door kanker, een verschrikkelijke ziekte. Toen mij gevraagd werd om deel te nemen aan de Alpe d'HuZes, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik fietste al vaak samen met onze zoon. Toen Tom hoorde dat ik me wilde gaan inzetten voor het KWF (kankerbestrijding), vroeg hij of hij ook mee kon doen. Zo doende zijn we samen de uitdaging aan gegaan. En met succes, want we zijn samen de berg 3 keer omhoog gegaan. Ik ben later nog een keer naar boven gegaan tijdens de saamhorigheidsklim. Een geweldige ervaring, waar we met een goed gevoel op terug kijken. Veel dank zijn we verschuldigd aan onze sponsors, die onze inspanningen met hun donaties geweldig ondersteund hebben".
Tom mocht als jongste deelnemer van team kalverhouderij het bord met het eindbedrag van de BIG Challenge mee over de finish brengen: maar liefst € 1.058.162,- Dat is ongeveer 10% van de totale donaties die de Alpe d'HuZes heeft opgebracht.
Ook voor Tom was het een onvergetelijke ervaring. "Het fietsen was heel zwaar, maar echt super-gaaf om te doen. Op school leefde iedereen mee. De juffen, meneren en mijn klasgenoten waren heel enthousiast en hebben me veel aangemoedigd. Ook toen ik aan het fietsen was op de berg werd ik als jonge deelnemer extra aangemoedigd door de mensen die daar hielpen. Papa, mama en mijn broertje en zusje waren natuurlijk supertrots dat ik zelfs 3 keer omhoog ben gegaan, terwijl ik hoopte dat 2 keer zou lukken."

Arabian Horse Weekend wordt anders dan anders

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni wordt alweer het dertiende Arabian Horse Weekend georganiseerd in Sint-Oedenrode bij Manege de Pijnhorst en deze editie komt er anders uit te zien, dan u gewend bent.

Op zaterdag 11 juni zal dit jaar voor het eerst in Nederland de Aljassimya Farm Amateur Challenge worden georganiseerd. Er zal een 'Special Award' uitgereikt worden aan het einde van het seizoen aan de 15 hoogst geplaatste voorbrengers/Handlers. De punten kunnen verzameld worden door Handlers of Ruiters in zowel de "Novice", als de "Amateur" classes in iedere 2016 European Amateur Shows onder Patronage of Aljassimya Farm uit USA. In 2015 zijn onder andere vele winnaars verwend met een weekend Parijs tijdens de Salon du Cheval en de wereldkampioenschappen. In de middag zal er begonnen worden met de rubrieken onder het zadel waaronder ook Western rubrieken.

Foto: Hans van den Wijngaard

Zaterdag na de middag beginnen we met de Internationale C show en zullen we de jaarling rubrieken de revue laten passeren. Hierbij hebben we ook weer een apart Kampioenschap voor de jaarlingen. Onze grote voorring, brede ingang tot de extra grote hoofdring zorgt voor minder imposante indrukken bij de deelnemende paarden zodat hun deelname ontspannener verloopt en ervaring en zelf- vertrouwen positief kunnen groeien. Uiteraard is er weer een Internationaal ECAHO jurykorps om alle klassen te beoordelen. Tegen het einde van de middag is er de rubriek onder het zadel en beginnen de veulenrubrieken. Rond 12.45 zal de Nederlandse Barsoi club een concours d 'élégance verzorgen waarbij u dit prachtige hondenras kunt bewonderen.

Daarna vinden de Senior Merries en Senior Hengsten rubrieken plaats. Na de prachtige en indrukwekkende hengsten zal er begonnen worden met de Kampioenschappen waarbij de dag zal eindigen met de bekendmaking van de Best of Show (dit is het mooiste paard van de gehele show). Dit jaar hebben we inschrijvingen vanuit de volgende landen: Jordanië, Saudi Arabië, Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, België , Duitsland, Noorwegen ,Zwitserland, Italië en gelukkig ook veel deelnemers uit ons eigen land.

Er zal weer een uitgebreid strodorp zijn waar van alles te zien en te koop is. Vele vrijwilligers zorgen voor het slagen van dit weekend, dat vrij toegankelijk is en waar u kunt genieten van de schoonheid van de Arabische Volbloed, het basis paard van vele paardenrassen. Het is gratis parkeren en gratis entree op beide dagen voor deelnemers en bezoekers. Het evenement vindt plaats bij Manege de Pijnhorst, Bremhorst 6 te Sint-Oedenrode. Info: www.arabianhorseweekend.nl

Rick van den Oever start Handboog Events

Iedereen in Sint-Oedenrode kent hem als de boogschutter van het Nederlands team, uit ons eigen Sint-Oedenrode. Hoewel hij dit jaar niet naar Rio vliegt om mee te doen aan de Olympische Spelen, heeft de sportman zich wel ontwikkeld op een ander gebied. Rick is ondernemer geworden en zo slim geweest om van zijn topsport zijn werk te maken…

Rick van den Oever Handboog Events. Dat is de naam van zijn kersverse bedrijfje. "Het idee was er al langer. Ik verzorgde zo nu en dan clinics, maar had er nooit de tijd voor om er iets meer mee te doen. Ik was vooral druk met trainen op Papendal en met nationale en internationale toernooien. Dat staat nu even op een wat lager pitje en dat geeft me tijd om eindelijk dit op te zetten", brengt Rick tevreden. "Ik ben voortaan in te huren om clinics te geven aan bedrijven, vriendengroepen of kinderfeestjes. Ik begin zo allround mogelijk. Een demonstratie is daarom ook geen probleem. Het kan op locatie, mits die geschikt is, maar ik kan ook een alternatief regelen."

Rick ziet het als promotie voor de sport. Hij wil graag een ambassadeur zijn voor het handboogschieten waar hij zo van houdt. "Misschien beginnen kinderen wel met schieten als ze een clinic van mij hebben gehad. Dat zou mooi zijn", glimlacht de Rooienaar. De clinic duurt ongeveer anderhalf uur en bestaat uit oefeningen en een wedstrijdje. "Dan komt de competitiedrang naar boven", weet Rick als geen ander. Interesse voor een clinic? Bel naar 06-120931698 of mail naar rick@handboogevents.nl

Benefietavond TeamRooi voor Ian

Op twee juli aanstaande houdt TeamRooi voor Ian een benefiet muziekavond. Deze avond zal plaatsvinden in de Dorpsherberg in Olland. De opbrengst van deze avond is voor Duchenne Heroes. Duchenne Heroes is een meerdaagse mountainbiketocht waar ook TeamRooi voor Ian aan deel gaat nemen.

Op de avond zullen drie fantastische coverbands het publiek vermaken. Loekie de Vos, Co-Incidental en Rock 'R' Us laten je genieten van hun muzikale hoogstandjes. De kaartjes voor deze avond kosten € 7,50 inclusief één consumptie. De avond begint om 20.30 uur. Meer informatie? Bel dan met Harold Hagelaars: 06-27510548.

Wat begon met een brommertje…

"Ik wilde alleen maar de techniek in. Dat heeft me altijd getrokken. Het begon met een brommertje om aan te sleutelen. Daarna nog een en nog een. Tot ik zo de autotechniek inrolde", blikt Tijs van den Berk terug op het begin van zijn carrière. Dit jaar bestaat zijn autobedrijf aan de Van Leeuwenhoekweg 7 te Schijndel tien jaar. Een bijzondere mijlpaal voor de slechts 32-jarige ondernemer.

"Kijk", wijst Tijs trots naar de foto van zijn zoontje, aan de wand in zijn kantoor. "Knap menneke he. ?! Hij was precies tien maanden op de dag van mijn tienjarig bestaan!" Voorheen belde zijn vrouw wel eens op om te vragen waar hij bleef. "Ik weet nog dat ze me een keer om half drie 's nachts belde. Toen stond ik nog te sleutelen. Dat is natuurlijk van de zotte, maar het heeft er uiteindelijk wel mede voor gezorgd dat mijn zaak nu tien jaar bestaat. Je moet er veel voor over hebben. Het gaat nu eenmaal niet vanzelf. Werkweken van tachtig uur waren geen uitzondering. Nu ik een kleine heb, ben ik vaker thuis, maar om dat te kunnen heb ik meer personeel dan toen. Inmiddels twee monteurs en een stagiaire." Die helpen Tijs met het repareren van alle merken auto's. Maar met name is Autobedrijf van den Berk gespecialiseerd in Volkswagen. Tijs: "We weten van de andere merken bijna alles, maar de Volkswagen kennen we van haver tot gort. Daar worden we constant voor getraind, om op de hoogte te blijven."
Hoewel Tijs, zoon van voormalig wethouder Henriëtte van den Berk, uit Sint-Oedenrode komt, zocht hij toch zijn heil in buurdorp Schijndel. "De beste keuze die ik ooit gemaakt heb", merkt de autokenner op. "In het begin vond ik het wel lastig. Thuis kon ik niet meer sleutelen en de broer van mijn oom had nog een ruimte vrij aan de Madame Curieweg. Ik twijfelde, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Het merendeel van onze klanten komt uit Sint-Oedenrode, maar nu ook veel uit Schijndel. De twee dorpen horen voor mij al jaren bij elkaar."
Of Tijs zijn kernwaarden kan benoemen, buiten het heuglijke feit dat hij maar liefst vier leenauto's ter beschikking heeft. "Persoonlijke aandacht en service", dreunt hij binnen twee seconden op. Dat zit er dus ingeslepen. "Bij grote autobedrijven krijg je iemand aan de lijn die niet aan je auto heeft gewerkt. Bij ons niet. Ik kijk altijd even met de monteur mee naar wat hij heeft gedaan. Zo ben ik altijd op de hoogte. Ik merk dat mijn klanten het persoonlijke contact als prettig ervaren. Zelf vind ik dat ook fijn. Daarom zou ik ook niet groter willen groeien."
Een monteur komt binnen om door te geven dat hij een auto klaar heeft. Of Tijs er even naar wil kijken. "Begin maar vast aan dat Fiatje wat er staat", knikt hij richting de brug. Er is altijd wat te doen bij Autobedrijf van den Berk en getuige de gedrevenheid in Tijs' doen en laten, zal dat zo nog lang voortduren…

Autobedrijf van den Berk,
Van Leeuwenhoekweg 7,
073-5495716,
www.autobedrijfvandenberk.nl

Midzomeravond concours in Veghel

Het jaarlijkse evenement van P.S.V. Sint Lambertus uit Veghel, op het oefenterrein aan de Beukelaarstraat, midden in Veghels buiten, zit er weer aan te komen. Op zondag 12 juni trappen de ponyruiters af met zowel afdelingsdressuur, de individuele dressuur als springen.

Vervolgens is het van dinsdag 14 t/m donderdag 16 juni het de beurt aan de ruiters en amazones met paarden, ook zowel in het dressuur als springen met op dinsdag het progressief springen en op woensdag het sensationele fitness-relais springen waar niet alleen de conditie en het springvermogen van het paard maar ook dat van de ruiter getest wordt. Op de donderdagavond staat voor het eerst dit jaar de Meierijstad cup op het programma. Hierbij zijn alle ruiters woonachtig of lid van een vereniging binnen de nieuw te vormen gemeente Meierijstad welkom om te komen strijden om deze cup in de discipline springen of dressuur. Aanmelden hiervoor kan nog, een startpas is niet nodig (meer informatie op www.wedstrijdplatform.nl, zoek op Veghel). Als afsluiter van deze drukke week zijn op vrijdagavond 17 juni de allerkleinste ruitertjes aan de beurt. Op onze jaarlijkse ponyspelavond, met dit jaar als thema 'beestenboel' leren zij spelenderwijs met hun pony om te gaan door middel van verschillende oefeningen. Naast een dressuurproefje en een echt springparcours staat er ook een verrassingsspel, barrelrace en stoelendans op het programma. Naast alle familie en vrienden, zijn natuurlijk ook andere belangstellenden van harte welkom in deze week. De toegang is alle dagen gratis en er is voldoende parkeergelegenheid rondom het terrein.

Bootje varen met IVN

Zondag 12 juni is het weer landelijk IVN-Slootjesdag! Gezinnen met kinderen zijn welkom om bootjes te knutselen en op de sloot te varen; van 10.30 – 12.00 uur bij Natuurtuin 't Bundertje, Patrijsdonk 53a te Veghel. Bootjes kunnen gemaakt worden van allerlei materialen, als het bootje maar blijft drijven. Wat dacht je van een zeil van bladeren of een vlot van drijvende plastic flesjes. Kinderen, ouders en IVN gidsen gaan samen aan de slag om zoveel mogelijke fantasierijke boten te knutselen.

Obstacel run Boerdonk

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Zo is de gedachte van de organisatie van de Boerdonkse Buffelrun. Zij willen de jeugd graag mee laten doen aan een echte obstaclerun en wel op twee manieren. Op zaterdag 3 september is er de Familiecolourbuffelrun voor jeugdigen tussen 10 en 14 jaar. Voor de jeugd tussen 13 en 16 is er ook de mogelijkheid om zondag 4 september de 6 km run te lopen. Voor meer informatie en inschrijven voor beide dagen ga dan naar de site www.buffelrun.nl.

Nederlands leren door kinderboeken te lezen

Maria Behgoui als model voor andere schilders Foto: Maria Behgoui

Maria Behgoui vluchtte als jonge moeder op 28-jarige leeftijd met twee kleine kinderen vanuit Perzië naar Nederland. Ze spreekt bewust over Perzië omdat ze vindt dat Iran snel verward wordt met Irak. Na haar komst in Nederland leerde ze zichzelf onze taal. Ze woont nu in Schijndel en is ook in Rooi actief als vrijwilligster.

Maria's jeugd was onbezorgd. Ze groeide op in Teheran en daar ging ze ook naar school. Toen was de Sjah nog aan de macht. Hij wilde Iran naar Westers model inrichten met een scheiding tussen politiek en religie. Perzië kende een grote Joodse en Katholieke gemeenschap en er was godsdienstvrijheid.

Alleen nog gesluierd over straat
Toen Maria tien was veranderde alles. In november 1978 brak de Iraanse Revolutie uit en kwam Ayatollah Khomeini aan de macht. Voor de Katholieke Maria en haar familie begon een tijd van onderdrukking. Maria: "na de revolutie moest iedereen in Perzië volgens de Islam leven. Ik mocht alleen nog gesluierd over straat lopen en het drinken van een wijntje was ook voor Katholieken verboden. Op school kregen we Koranlessen en Arabisch werd een verplicht vak".

Maria maakt olieverschilderijen Foto: Maria Behgoui
Maria maakt olieverschilderijen Foto: Maria Behgoui
Maria Behgoui (l) aan het werk als schoonheidsspecialiste. Foto: Maria Behgoui

"Op mijn negentiende ben ik getrouwd en toen mijn man in 1994 moest vluchten hadden we twee kinderen. Als alleenstaande moeder werd ik in Perzië door iedereen genegeerd en twee jaar later ben ik met mijn zoon van zes en mijn dochter van anderhalf naar Europa gevlucht", vertelt Maria. "De reis duurde de hele herfst en winter. We waren vooral 's nachts onderweg, overdag was het te gevaarlijk. Ik had niet genoeg warme kleding voor mezelf en de kinderen. Het regende en in de bergen viel sneeuw. Daar staat altijd een snijdende oostenwind. Hoe moe we ook waren, we moesten blijven lopen, want stilstaan betekende de bevriezingsdood".

Geen bergen, zelfs geen heuvel
Uiteindelijk kwam Maria via omzwervingen door Turkije, Griekenland, Roemenië en Bulgarije in Nederland aan. Haar eerste indruk van ons land was heel verrassend. "Toen het vliegtuig daalde om op Schiphol te landen, vond ik het heel vreemd dat er geen bergen waren, er was zelfs geen heuvel te zien. Wat me verder opviel was dat iedereen heel erg groot was, zeker in het noorden van Nederland. Later toen ik in het zuiden kwam waren de mensen gelukkig wat meer van mijn eigen lengte. Ook vind ik Nederland een heel donker land, de mensen hebben 's avonds maar een paar lampen aan. Dat deed me denken aan de oorlog in Perzië, toen 's avonds ook alles donker moesten blijven. Voor de oorlog werd het in Teheran nooit donker. Op straat en in de huizen brandde altijd veel licht, dat mis ik hier wel".

Na de hereniging van haar kinderen met hun vader en van Maria met haar man was het gezin weer compleet en in 2002 is er zelfs nog gezinsuitbreiding. Echter wel in een vreemd land waarvan Maria de taal niet sprak. De wil van Maria om zich aan te passen in haar nieuwe vaderland was zo sterk dat zij zichzelf Nederlands leerde. Als vrijwilligster op de crèche en school van haar kinderen las ze voor en leerde zo van de foto's in de kinderboeken de eerste Nederlandse woorden.

Gratis knippen voor Nederlandse les
"In Teheran had ik samen met mijn zus een kap- en beautysalon", zo vervolgt Maria. "Ook hier wilde ik dat werk weer graag doen, maar moest het vak hier opnieuw leren. Omdat ik graag Nederlands wilde leren, heb ik mensen gratis geknipt en schoonheidsbehandelingen gegeven. In ruil wilde ik graag dat de mensen mij hielpen om jullie taal te leren".

Goede en slechte tijden
Inmiddels woont Maria alweer zo'n twintig jaar in Nederland. Net als iedereen kent ook Maria goede en slechte tijden. In 1998 krijgt het gezin de Nederlandse nationaliteit. Maar helaas loopt haar huwelijk op de klippen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, vertrekt haar ex na de scheiding met de minderjarige kinderen naar het buitenland. Er volgen dan vele verdrietige en eenzame jaren. Er gaat geen dag voorbij waarop ze niet aan haar kinderen denkt, ze zoekt ze elke dag. Kerstmis, Nieuwjaar, de verjaardagen en Moederdag zijn een hel zonder kinderen. Door die intense ervaring van verdriet, pijn en eenzaamheid besluit Maria dat ze iets moet doen voor andere eenzame mensen. Ze wil hen hoop, geloof en liefde brengen. Als Maria in 2012 een zwaar ongeluk krijgt en daardoor niet meer kan werken, krijgt vrijwilligerswerk een nog belangrijkere plaats in haar leven dan dat het al had.


Eenzaamheid en verdriet zijn als een tumor

Maria gaat verder: "eenzaamheid en verdriet zijn als een tumor. Het vreet mensen op, het maakt ze kapot. Weet je, als je twee eenzame mensen bij elkaar brengt, dan zijn ze beiden niet meer alleen. Daarom ben ik Buddyhulp in 's-Hertogenbosch geworden. Zo leerde ik eenzame mensen in de regio kennen. Ik betekende iets voor hen".

Maar ook in Sint-Oedenrode komen we Maria op verschillende plaatsen tegen. Zo is Maria vrijwilligster in het vorig jaar geopende hospice, maar ook in het Damiaancentrum of in de Wereldwinkel aan het Kofferen is de Schijndelse regelmatig te vinden. "In de Wereldwinkel verkopen we spullen uit derdewereldlanden. Het leuke daaraan is, dat je weet dat de opbrengst ook echt bij die mensen terechtkomt. Bovendien zijn het eerlijke prijzen". Alsof dat nog niet genoeg is kookt Maria ook nog regelmatig voor senioren in Son en Breugel. Naast dat alles heeft ze ook nog tijd voor andere dingen. Zo schildert Maria olieverfschilderijen, want de boog kan ook bij een vrijwilliger niet altijd gespannen zijn.


Creatief

Ben zenuwachtig, want een bijzondere brief brandt in mijn zak. God heeft mij uitgenodigd voor een vraaggesprek. Het moet wel een beetje stiekem, dus de locatie is geheim. Met een afgedankte kabelbaan kan ik een berghutje bereiken. Daar zal God mij opwachten met wat ik maar lekker vind. Op een formulier kon ik aankruisen wat ik het allerliefste eet. Alsof hij dat niet weet....

Nu ben ik dus op weg. Het is een hele reis. De kabelbaan gaat hortend en stotend omhoog. Gespannen kom ik aan. Daar staat een doodgewone man met een petje op. Zo'n petje waar ik een uitgesproken hekel aan heb. Ik haal de brief tevoorschijn. 'Laat maar. Kom binnen. Dit is de hemel dan wel niet, maar gezellig is het wel. Geen poortwachters.' grinnikt hij. Wat zeg je in zo'n geval? U woont hier niet gek? Terwijl je het natuurlijk wel een idiote plek vindt. Bovendien ga je ervan uit dat hij precies weet wat je denkt. 'Nee, dat is niet zo,' zegt God. 'Ik heb je een eigen zelf gegeven, dus ik laat me niet overal mee in, dan had ik dagwerk.' 'Mag ik wat vragen stellen?' 'Brand los. Daar heb ik je toch voor uitgenodigd? ' 'Waartoe zijn wij op aarde?' 'Mens, wat origineel,' is zijn smalende reactie. 'Je bent op aarde om er iets van te maken. Van de aarde, bedoel ik. Jullie maken er bij tijd en wijle een behoorlijk zooitje van en ik begin me echt zorgen te maken of ik jullie wel fatsoenlijk in elkaar heb gezet.' 'Uit al onze gebeden, zult u toch wel begrepen hebben, dat wij er ook best wel mee in onze maag zitten?' 'Praat voor jezelf. Jij bent geen voorloper in wat jij 'gebeden' noemt. Ik hoor weinig van je. Dat ga je nu, hoop ik, een beetje goedmaken.' 'Nou, ik schrijf er toch regelmatig over, dat het allemaal nogal te wensen overlaat, zoals wij ons gedragen?' protesteer ik. 'Mensen vinden dan vaak dat ik te somber ben.'

'Kom, we nemen een borrel.' God staat op en schenkt uit een kristallen karaf een sherry in. Een goede droge, precies zoals ik hem graag heb. En die lekkere pinda's met een vliesje zijn er ook. 'Hier, aardnootjes,' presenteert God. Hij krabbelt verlegen onder zijn petje om zijn eigen kwinkslag.
'Wat moeten we nou precies van uw zoon vinden?' vraag ik nieuwsgierig. 'Mijn zoon? Wel, dat ben ik dus ook, eigenlijk.' 'Ja, ja, en die duif, die geest ook, zeker?' 'Wat je zegt. Lekker drietal zijn wij, hè?' 'Knap verwarrend allemaal. Drie en dan toch weer één. Daar kan een normaal mens toch geen chocola van maken?' 'Drink uit, dan schenk ik nog eens in. Normale mensen bestaan niet. Dat denken jullie maar.' Laat ik je dit zeggen: Hoe meer je van de gebaande paden afwijkt en iets creatiefs met je leven doet, hoe liever het mij is, want dan schep je een beetje met mij mee en ontdek je misschien waar het allemaal om draait. Jullie lopen almaar rechtuit en voorover naar de grond te kijken, of je dubbeltjes loopt te zoeken. Daar vind je het niet, hoor. Om te beginnen moet je dit maar eens in de krant zetten. Wie weet lukt een betere wereld als we met z'n allen een beetje gaan samenwerken.'

Emmy van Haastrecht
schrijvers@impesant.nl


Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Mei begon op en top zomers met veel zon en in de tweede week regelmatig temperaturen die de 25°C overschreden. Maar één zwaluw maakt geen zomer want de maand eindigde met enorme regenbuien, maandag de 30 mei regende het zo ongeveer de hele dag.

Eerste zomerse temperaturen
In mei hadden we dit jaar maar liefst vijftien warme dagen (>20°C) waarvan vijf dagen zelfs zomers waren (>25°C). Toch werd het in het begin van de maand ook nog flink koud. Op 4 mei daalde het kwik tot 0,6°C, drie dagen later op 7 mei hadden we de hoogste maandtemperatuur nl. 26,8°C. Gemiddeld was mei opnieuw veel te warm. De gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg 9,7°C, de middagtemperatuur was 20,0°C en de gemiddelde etmaaltemperatuur bedroeg 14,9°C. De afgelopen dertig jaar waren die waarden duidelijk lager, respectievelijk 7,7°C, 18,6°C en 13,4°C.

Veel regen op één dag
De afgelopen maand viel er gemiddeld veel regen. In totaal viel er in mei 87,0 mm neerslag. Normaal is dat 65 mm. De meeste regen viel maandag 30 mei, die dag viel er 47,0 mm regen. Toch was het weer in het algemeen niet slecht want het bleef uiteindelijk op zeventien dagen helemaal droog.

De zon maakt alles toch nog goed
De vele droge dagen hadden ook als gevolg dat de zon vaker scheen dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we ruim 221 uur van de zon genieten. Dat is zo'n 21 uur meer dan gemiddeld in deze maand De zonnigste dag was zondag 8 mei. Die dag scheen de zon maar liefst 14 uur en 3 minuten. Drie dagen eerder op donderdag 5 mei scheen de zon exact 14 uur, maar omdat de zon die dag later op kwam en eerder onder ging, was dat in relatieve zin de zonnigste dag, nl 92,3% van de tijd dat de zon kon schijnen, zagen we haar ook. De somberste dag was 22 mei, die dag zagen we de zon nl. helemaal niet.

Kort samengevat was mei warmer. Viel er vooral op één dag veel regen en was er duidelijk meer zon.


Vennotex: Al dertig jaar service en kwaliteit

Anouk en Kim vd Ven Foto: José Munster

Vennotex is een bekende naam in Sint-Oedenrode en omstreken. Het bedrijf bestaat dit jaar al dertig jaar. Sinds tien jaar runnen Kim en Anouk van de Ven het bedrijf nadat zij het overnamen van hun ouders. Met aandacht en plezier.

Vennotex heeft al dertig jaar een grote vaste klantenkring en staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Het bedrijf aan de Nijverheidsweg in Nijnsel bestaat dus al een geruime tijd. Anouk: "Dat we dit jaar dertig jaar bestaan moeten we natuurlijk vieren. Dat doen we onder andere door prijzen te verloten op onze Facebookpagina. Zo verloten we een compleet ledikant ter waarde van € 3000,-."

Vennotex heeft een groot assortiment aan boxsprings, matrassen, relaxfauteuils, bedtextiel, badtextiel en complete slaapkamers,. "Zo hebben wij zo'n 700 dekbedovertrekken op voorraad. En ook heel veel andere artikelen natuurlijk. Het assortiment bestaat uit merkartikelen van veelal Nederlandse merken, en daarbij ook diverse exclusieve topmerken als: Rivièra Maison, PIP, Norma & Tempur. Je kunt dus voor heel veel bij ons terecht. Uiteraard zijn wij er ook voor advies en proberen wij de klant met een tevreden gevoel naar huis te laten gaan. De klant is namelijk koning."

Vennotex is gevestigd aan de Nijverheidsweg in Nijnsel. Contact: 0413-476805.


De Helden van Kien officieel geopend

Foto: Ellis Rijkers

Al weken draait De Helden van Kien op volle toeren, maar na afgelopen weekend is de kop er officieel af.

Vrijdagavond bedankten de eigenaren Hennie en Johnny van den Biggelaar en Rob Jansen al de mensen die meegewerkt hebben aan de realisatie van De Helden van Kien. Ook werden ze zelf in het zonnetje gezet. Vooral het aanbieden van een mammoetboom met daarbij een ijzeren bordje met de namen van de drie heren, was een mooi moment. Op zaterdag en zondag beleefde de horecagelegenheid twee topdagen, mede dankzij het prachtige weer. (Foto: Ellis Rijkers)

Vaarverbod op de Dommel door hoogwater

De meeste regenbuien trokken de afgelopen dagen ten zuiden van Sint-Oedenrode langs. We konden hier de bliksemschichten zien en de donder horen, maar overlast hadden we niet van alle regen. Toch lijkt het er op dat we ook in Sint-Oedenrode nog met de naweeën van de overvloedige regenval te maken krijgen.

De waterstand in de Dommel is de laatste dagen flink gestegen. Niet verwonderlijk want al het water dat ten zuiden van ons is gevallen, zal via de Dommel naar de Maas stromen. Dit levert gevaar op voor kanoërs omdat de brugdekken nu wel heel erg dicht bij het waterpeil zijn gekomen, of is het nou net andersom. Daarom heeft Waterschap de Dommel een vaarverbod ingesteld voor de hele Dommel. Ook meldt het waterschap op haar website dat er bij de Hambrug een pomp stand-by is voor het geval dat nodig zou zijn.

Water hoog

Foto: Jan Verhagen

Dit nest -te zien vanuit de achtertuin van Jan Verhagen- is de afgelopen dagen, door de hoge waterstand, ruim 1m omhoog gekomen.

MHC MD2 sluit seizoen af met kampioenschap

Mexxim Bank, Lotte van den Biggelaar, Isa Dekkers, Marit Eijdems, Imani el Farah, Ilse Hulsen, Jessie Kreeft, Isis de Lauweren, Maud Liewes, Meike Wijbenga, Lieke van der Linden, Aukje van de Meerakker, Britt van den Oever, Zoë van Thienen, Pien van de Velde

De meiden begonnen hun lente competitie met een 17-0 overwinning tegen Nuenen. Deze eerste wedstrijd beloofde veel goeds en ook de tweede, derde en vierde wedstrijd werd makkelijk gewonnen. Ondertussen stonden ze al 10 punten los van de tweede op de ranglijst. Echter de vijfde wedstrijd eindigde in 2-2 tegen Heesch. Zou dit een foutje zijn? Ook de zesde en zevende wedstrijd eindigde in 2-2 en opeens stonden de meiden niet meer boven aan, maar op de tweede plek achter Uden.

Hier waren de meiden toch wel van geschrokken, zo dicht bij een kampioenschap. Na de mei vakantie hebben de coaches Rob & Meriam en trainer GertJan de meiden weer de juiste spirit gegeven, wat ook nodig was, want ze moesten tegen de eerste van de Poule: Hockey Club Uden. De wedstrijd begon nerveus maar MHC D2 wist toch de eerste goal te maken. Uiteindelijk wonnen ze de wedstrijd met 3-0. Ze stonden weer boven aan met 3 punten voorsprong en nog twee wedstrijden te spelen. De voorlaatste wedstrijd was tegen Geel Zwart die met 0-7 opzij werd gezet. Nu nog een wedstrijd voor het einde was het wachten op de uitslag van Uden. Om zes uur die avond werd bekend dat Uden gelijk had gespeeld, dus waren de meiden van MHC D2 kampioen! De laatste wedstrijd moest de D2 tegen Heesch, waar ze nog een appeltje mee te schillen hadden. De meiden scoorden aan de lopende band in het warme weer afgelopen zaterdag. De tweede helft speelde de ploeg zelfs met een vliegende keep om de score nog verder op te krijgen naar uiteindelijk 12-0. spelers werden gehuldigd met vuurwerk en getoeter door de trouwe supporters. Na de huldiging gingen ze op de platte kar door Rooi, feestend en zingend tot in de vroege avond vierden de meiden hun kampioenschap. As. Zondag 12 juni zullen deze kampioenen en andere kampioenen binnen MHC gehuldigd worden door het bestuur van MHC.


Mijn buurvrouw Annie verdient een bloemetje omdat ze me met mijn folders heeft geholpen. Ze is al tachtig maar wilde me toch helpen toen mama op vakantie was. Super toch?

Noa Smit

Oplossing: Martijn vd Boom

Winnaar: Lieke van der Velden

Wonen aan de Dommel! Foto: Henri van Hoorn

Foto:

De eekhoorn blijft een prachtig beestje! Heeft u ook een mooie natuurfoto voor de krant? Stuur naar redactie@demooirooikrant.nl

Ge magt wel alles ete, mer nie alles wete

Winst voor VDZ Racing in enerverende ELE rally

Foto: Ivo Rijniersce

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd in de omgeving Helmond en Eindhoven de ELE Rally verreden. Na een prachtige strijd die bijna de hele wedstrijd duurde, pakten coureur Roel van der Zanden (Sint-Oedenrode) en Ilse van de Sande (Nuenen) een welverdiende eerste plaats in de Nissan 350Z Challenge en de klasse R-GT. Tevens behaalde het team de 17e plaats overall.

Op de eerste 3 klassementsproeven (regio Helmond: Automotive Campus Helmond, Asten en Somerlo) werd er al meteen een flink verschil gemaakt ten opzichte van de concurrentie, die voor de ELE Rally slechts bestond uit Gerard Tijink en Tim Rietveld met de Deltion 350Z. Op de 4e proef (rerun van de eerste 3 proeven) werd er kostbare tijd verloren i.v.m. problemen met de lichtbak voorop de auto. Dit kon gelukkig snel worden opgelost, waarna er op de volgende 2 proeven weer werd uitgelopen. De vrijdag werd afgesloten met een voorsprong van een kleine 10 seconden.

Op zaterdag werd er genadeloos hard gereden over de proeven (regio Eindhoven: Wintelre, militair terrein Strijpse Kampen, Spoordonk en 's avonds Sint-Oedenrode en Ekkersrijt) door het team en probeerde men in het spoor te blijven van Tijink en Rietveld die op zaterdag het tempo met de op papier snellere Nissan verder opschroefden. Het werd een waar secondeduel met kleine verschillen over en weer. Na proef Spoordonk 2 was het echter gedaan met de voorsprong en moest het team in de achtervolging. Aangekomen op de service was het noodweer ondertussen losgebarsten wat een goede bandenkeuze cruciaal maakte. Na de neutralisatie van Sint-Oedenrode 1 werd de aanval weer ingezet door VDZ Racing en op Ekkersrijt was de voorsprong alweer bijna teniet gedaan. Alles op alles voor de laatste 2 proeven om te proberen toch nog de winst te pakken.
Zover kwam het echter niet. Tijink en Rietveld kregen te maken met technische problemen en konden de laatste 2 proeven niet voluit rijden waardoor de leiding definitief weer naar VDZ Racing ging. Zolang Roel en Ilse de wedstrijd uitreden waren ze dus verzekerd van de winst! Dat hier niet te licht over gedacht mag worden, is duidelijk. De verbeterde Deltion 350Z heeft in het verleden al meerdere kampioenschappen in de Nissan 350Z Challenge binnengehaald met talenten als Matthias Boon (België) en Kevin Kooijman. Een mooi Engels gezegde luidt echter: To finish first, you first have to finish! Rally is en blijft marathonsport en het uitvallen van Tijink bewees dit te over. De winst in de thuisrally heeft VDZ Racing behaald na een ongekend spannende rally. De meer dan tevreden gezichten na afloop verklaarden wat dat betreft alles. Dankzij de overwinning heeft het team de titelkansen nu volledig in eigen hand.

Vooraan in de wedstrijd was het Erik van Loon met navigator Harmen Scholtalbers die de winst pakten in een Subaru Impreza WRC. Hij had hier wel diskwalificatie van Dennis Kuipers en navi Robin Buysmans (Ford Fiesta WRC) voor nodig. Ondanks beroep dat werd aangetekend door Kuipers werd de uitslag gehandhaafd. Tweede werden Bernhard ten Brinke en navigator Davy Thierie in een Skoda Fabia R5, 3e werden Jasper van den Heuvel en navigatrice Lisette Bakker in een Mitsubishi EVO X.

Roel: "Wat een fantastisch weekend was het met een geweldig resultaat! Wel wat momentjes gehad maar dat mag de pret niet drukken. Van te voren hoopte ik al dat we hier zouden winnen, maar je moet het altijd nog wel even doen. Helemaal met de sterke concurrentie in de personen van Gerard en Tim, die ons echt het vuur aan de schenen hebben gelegd. En dan dat weer op zaterdag.... Gelukkig hebben we het allemaal overleefd en de winst veilig kunnen stellen. Wat een enorme boost voor ons kampioenschap betekent dit. Zolang we elke keer 2e worden achter Gerard en Tim hebben we het kampioenschap sowieso binnen en ik gok dat we ook nog wel wegkomen met een 3e plaats in een van de resterende rally's. We moeten echter niet gaan verslappen, een wedstrijd uitvallen en alle kansen zijn zo weer verkeken!"


Seicento-equipe pakt winst in ELE Short Rally

Foto:

Rooise mountainbikers Nederlands Kampioen

De Rooise mountainbikers Roy van Heeswijk, Paul van de Wetering en Mark van Dijk, van Team Mark van Dijk Schilderwerken, zijn Nederlands Kampioen geworden op het onderdeel 'zes uurs estafettemarathon'.

Ze wisten na een zware wedstrijd van zestien ronden van negentien kilometer eerste te worden. In totaal deden er veertien teams mee. De nummer twee werd op een afstand gezet van zeven minuten. Mede dankzij de supersnelle rondetijden van Roy van Heeswijk. "We hebben echt alles gegeven en hebben met zijn drieën op deze manier Finenzo bike team en Whoopers mtb-team uit Berlicum achter ons weten te houden", vertelt Mark van Dijk.

Het Ruud Middel Rally Team heeft afgelopen vrijdag met succes deelgenomen aan de eerste editie van de ELE Short Rally. Door de heftige regenval van de dagen daarvoor waren de drie verschillende proeven rondom Helmond iets ingekort, maar desondanks bleef er nog een uitdagend parkoers over.

Navigator Martijn Ebben zat voor de eerste keer naast Ruud in de goed geprepareerde Fiat Seicento Trofeo. "Martijn had nog geen ervaring, maar de samenwerking tussen ons verliep voorspoedig", aldus Ruud. Dit was ook terug te zien aan de tijden op de eerste reeks proeven. Even leek het noodlot toe te slaan toen de auto hierna niet meer wilde starten na een korte service stop. Door kordaat ingrijpen van de monteurs kon toch begonnen worden aan de tweede reeks klassementsproeven.

Deze waren gelijk aan de eerste reeks, maar nu in het donker. Een compleet andere ervaring. Zonder risico te nemen en met een paar kleine momentjes weet het team uiteindelijk als 8e algemeen en als winnaar in de klasse over het finishpodium te rijden!

Ruud nogmaals: "Dit geeft veel vertouwen voor de rest van het seizoen. Naast de monteurs en alle betrokkenen wil ik ook Vuran tuinhaarden en restaurant Ambacht bedanken voor hun support. Rallyrijden is een echte teamsport en ik ben blij dat we een jaar hard werken, kunnen bekronen met de winst in onze thuiswedstrijd!"

Op 28 augustus zal het Ruud Middel Rally Team van start gaan in het Belgische Kasterlee. Tot die tijd kunt u op de hoogte blijven via www.ruudmiddelrallyteam.nl en de Facebook-pagina van het team.

Erik van Loon en Harmen Scholtalbers winnaars ELE

Onder grote publieke belangstelling zijn Erik van Loon en navigator Harmen Scholtalbers in het SchippersStop Rallydorp in Veldhoven gehuldigd als winnaars van de 52e ELE Rally. De Subaru-équipe was niet het snelst, maar zag Ford-rijder Dennis Kuipers zaterdagavond gediskwalificeerd worden. "Het voelt als een tweede plaats, want Dennis was op de proeven duidelijk het snelst", vond Van Loon. Kuipers tekende beroep aan tegen de beslissing, maar na lang beraad werd dit protest niet toegewezen. Hierdoor werden Van Loon en Scholtalbers alsnog definitief de winnaars van de 52e ELE Rally, vóór Bernhard ten Brinke (Škoda) en Jasper van den Heuvel (Mitsubishi).

Voor Erik van Loon voelde zijn 'in de schoot geworpen' ELE-zege ietwat ongemakkelijk. "Dit is absoluut niet hoe ik wil winnen", bekende Van Loon. "Er zal vast wel iets gebeurd zijn wat niet helemaal klopt, maar voor mij is hij (Dennis, red) absoluut de winnaar. Hij rijdt gewoon ontzettend hard en maakt geen fouten daar waar wij dat wel doen. Dan verdien je de zege", besloot de Riethovenaar, die samen met navigator Harmen Scholtalbers voor op het finishpodium met champagne mocht spuiten, ondanks dat de overwinning vooralsnog als voorlopig gemarkeerd staat.

BMX'ers rijden in stralende zon

Op zondag 5 juni werd in Valkenswaard de 5e AK wedstijd van 2016 gereden. Onder een stralende zon werden in de 74 manches tellende wedstrijd de punten verdeeld. Lex Veldt rijdt in een zeer sterke leeftijdsklasse met altijd de meeste deelnemers, als enige leeftijdsklasse hadden zij 2x een kwart finale te verrijden.

Zijn resultaten zijn: Open klasse Boys 12/13 jaar: Manches: 4, 3, 3 Kwart Finale: 3e, Halve Finale: 7e. Eigen klasse Boys 13 jaar: Manches: 3, 4, 4 Kwart Finale: 4e, Halve Finale: 6e, B Finale: 8e. Kyro van Schijndel had niet zijn beste dag, bij zijn eigen klasse verprutste hij in de eerste manche zijn start en ging als 5e de eerste bocht in, hij zat vrij kort achter de nr. 3 en 4, hij vocht door tot het einde en lag op koers voor een 3e plek, helaas werd hij bij het over de finish rijden gehinderd door de nr. 2 waardoor hij in de remmen moest en alsnog 5e werd.

In de tweede manche zat hij er redelijk goed bij, maar klikte uit zijn pedaal en daarna was er ook nog een valpartij waar hij omheen moest sturen, hij werd uiteindelijk 4e. In de derde manche ging het gelukkig beter, reed bijna de hele baan op een 2e plek, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 3e plek dat voldoende was voor plaatsing voor de kwart finale, zijn uitslagen zijn als volgt: Open klasse Boys 12/13 jaar: Manches: 3-2-3 Kwart Finale: 3e, Halve Finale: 7e. Eigen klasse Boys 13 jaar: Manches: 5-4-3 Kwart Finale: 4e, Halve Finale 7e, B Finale: 7e.

Bas Verhagen reed wederom erg sterk, in zijn eigen klasse won hij al zijn manches. Zijn uitslagen zijn als volgt: Open klasse Boys 12/13 jaar: Manches: 2-2-2 Kwart Finale: 2e Halve Finale: 3e Finale: 5e. Eigen klasse Boys 13 jaar: Manches: 1-1-1 Kwart Finale: 3e Halve Finale: 3e A Finale: 5e.

Jelle van Delft had 2 supersnelle starts en groeide naarmate de wedstrijd vorderde, hij liet zich niet intimideren en aan de kant zetten in het geweld van de 15 jarige Boys maar hield in zijn B Finale 2 hele sterke rijders heel knap achter zich door zijn eigen lijn vast te houden, hij werd hierbij netjes 2e. Zijn uitslagen zijn: Open Klasse Boys 14/15 jaar: Manches: 5-4-3 Halve Finale: 5e, Eigen klasse Boys 15 jaar: Manches 4-3-4 Halve Finale: 6e B Finale 2e.


Nijnsel blijft derdeklasser

Foto:

Het nacompetitie-toetje smaakte goed maar de tafel is nu toch afgeruimd. Het succesvol tweeluik tegen PSV Amateurs kreeg geen vervolg omdat de pijp na een lang en zwaar seizoen iets te vroeg leeg was. Er werd op zondag 29 mei tegen TSC in Oosterhout nog een puike eerste helft op de mat gelegd, maar vervolgens kregen we in de drie volgende helften een diarree aan doelpunten tegen.

Had natuurlijk ook te maken met een waslijst aan blessures die zich de afgelopen weken had gevormd. Afgelopen donderdag kwam Zundert naar sportpark Den Eimert in het Verre Oosten; zij hadden ook een periodetitel op zak en eerder Hulst uit Zeeland uitgeschakeld.

De wedstrijd
Al snel werd duidelijk dat de jonge bezoekers (oudste speler was 26 jaar) een stuk gretiger en fitter oogden dan de thuisploeg. Veel aanvallen rolden richting doelman Van Zutphen en het bleek voor de geelblauwe brigade best moeilijk om de bal nu eens een tijdje uit de zestien te houden. Dit leverde binnen zeven minuten tijd een 0-2 achterstand op, met name het tweede doelpunt kwam voort uit een fraaie aanval waar de Nijnselse defensie alleen maar naar kon kijken. Dit was ook de ruststand.Na de rust verscheen Ruud van der Rijt (in Oosterhout heet hij Van der Reijt) in de spits en dat zorgde ervoor dat de Zundertse doelman wat meer op zijn hoede moest zijn. Echt onrustig werd hij er echter niet van. Het bleef nog enige tijd 0-2 waar de bezoekers toch niet echt blij van werden, omdat zij met een wat rianter doelsaldo naar West-Brabant wilden afreizen. In de 76e minuut kregen zij alsnog loon naar werken toen de Nijnselse doelman hen onbedoeld een handje toestak door een bal verkeerd in te schatten: 0-3. Vijf minuten later kwam de eindstand op het bord door een ogenschijnlijk onnodige overtreding in de zestien: 0-4 vanaf de strafschopstip.

Karlijn, Imke en Naomi

Het klinkt raar maar het talrijke publiek, of geel blauw of rood zwart, kon leven met de uitslag. 'Het is mooi geweest,' zo hoorde je in het Nijnselse kamp. En dat is het ook. Als nieuwkomer in de derde klasse is er door spelers en begeleiding een uitstekende prestatie neergezet.Zondag 5 juni wordt dan beslist wie er wel promoveert, Zundert of TSC. De sympathieke gasten uit Zundert hebben er alle vertrouwen in, waarbij moet worden aangetekend dat zij ook in de derde helft nauwelijks voor de Nijnselaren onderdeden. Even na elven nog net even de bus tegen kunnen houden voor een belangrijke vraag die we vergeten waren te stellen: het bloemencorso is dit jaar op zondag 4 september.

Nijnsel B1 redt het 'net niet'

Na maar liefst negen overwinningen in de bekercompetitie, die eind augustus 2015 begon, trad Nijnsel/TVE Reclame B1 aan in de finale. Tegenstander was RVU B1 uit het Zuid-Limburgse Meerssen en de wedstrijd vond plaats op het sportpark van Schijndel/DE WIT. Honderden (!) in het geel-blauw uitgedoste Nijnsel supporters omzoomden het hoofdveld van Schijndel.

In de eerste fase van de wedstrijd waren de Limburgers duidelijk beter; meer balbezit en meer dreiging. Nijnsel kon op dat moment niet veel meer dan 'tegenhouden'. In diezelfde beginfase ontstond er een situatie waarbij je als scheidsrechter kunt beslissen om door te laten voetballen of een vrije trap te geven aan Nijnsel. Tot verbazing van vriend en vijand gaf hij echter een vrije trap aan RVU waaruit het (enige) doelpunt ontstond. Zuur!
Na de pauze waren de teams nagenoeg gelijkwaardig. Nijnsel hanteerde zoals vaker 'de lange bal' maar de snelle voorwaartsen zaten redelijk in de tang van het Limburgse team. De Nijnselse verdediging stond als een huis. De wedstrijd werd almaar rommeliger omdat veel ballen aan alle kanten het veld uitvlogen en niet of niet snel meer terug kwamen. Ook zorgde de warmte voor de nodige krampverschijnselen. Dat is natuurlijk in het voordeel van het team dat een voorsprong koestert, lekker het tempo eruit halen.
In de slotfase maakten de Zuid-Limburgers nog enkele forse overtredingen die normaliter tot een uitsluiting van tien minuten moeten leiden maar de leidsman uit Limburg (!) bedekte alles met de mantel der liefde.
De eindstand werd dus 0-1 in het voordeel van de Meerssenaren en daar moest Nijnsel het mee doen. Jammer, er had meer ingezeten, ofschoon een overwinning nooit dichtbij was. Na het verbijten van de teleurstelling kwam toch de realiteitszin weer terug en konden de spelers en de begeleiding met een bescheiden glimlach terugkijken op een zeer succesvol bekertoernooi.
'Nijnsel B1 Cupfighters', stond er op de shirts en daar was geen woord van gelogen.

Jong Talent teamwedstrijd

Zondag 5 juni 2016 vond in sporthal De Streepen een teamwedstrijd voor de Jong Talent turnsters van Dioscuri en De Meere plaats. Drie teams namen het tegen elkaar op.

Het team van Dioscuri bestond uit Imke Dirven, Naomi van der Post en Karlijn Limbourg. Lara der Kinderen was helaas verhinderd, waardoor de dametjes het met z'n drietjes moesten klaren. Ze begonnen op het onderdeel brug. Helaas raakte Naomi met haar vingers nèt de mat aan bij de landing, waardoor zij een vol punt liet liggen. Op het onderdeel sprong zette met name Imke een mooi resultaat neer. Haar handstandplatvallen en salto voorwaarts werden beloond met 13,300 pt. Op het derde toestel, balk, wisten alle drie de dametjes hun evenwicht goed te bewaren. Imke behaalde een keurige 12,600 pt, Naomi een mooie 12,900 pt en Karlijn maar liefst 13,400 pt. Op vloer scoorde Naomi en Karlijn voortreffelijk. Met allebei 13 punten rond wisten ze zelfs de allerhoogste vloerscore op hun naam te schrijven.

Ondanks de goede prestaties van de drie wisten ze de twee teams van De Meere niet voor te blijven. Met 103,85 pt werden onze meiden 3e. Het team van De Meere dat er met het zilver vandoor ging behaalde nog geen punt meer: 104,75 pt. Met slechts één tiende van een punt meer behaalde het andere team van De Meere de 1e plaats met 104,85 pt. Het was een leuke wedstrijd, waarin de teams aan elkaar gewaagd waren en de dametjes van Dioscuri naar volle tevredenheid van ouders en trainsters gepresteerd hebben.

Uitkijken naar een mooi beachvolleybaltoernooi

Binnenkort wordt weer het jaarlijkse Beachvolleybal toernooi gehouden bij Sporthal de Streepen. Reden voor DeMooiRooiKrant om eens in gesprek te gaan met één van de organisatoren. Rudi van Boxtel vertelt over het toernooi.

Waar & Wanneer vind het toernooi plaats?

"Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juli ligt het strand voor Sporthal de Streepen. Vrijdagavond trapt de jeugd van de vereniging af met een toernooi, om ook hun te laten proeven van beachvolleybal. Zaterdag en zondag is er dan op beide dagen het beachvolleybaltoernooi waar het vooral om draait. Dit is gericht op iedereen (16+), vooral Rooienaren, die enthousiast is over (beach)volleybal, of gewoon een leuke gezellige middag wil hebben. Sportiviteit en gezelligheid gaan eigenlijk voor niveau. Een deel zullen ervaren volleyballers zijn, maar een groot deel van de deelnemers zijn dit niet. Natuurlijk worden teams ingedeeld naar niveau zodat iedereen leuke, competitieve wedstrijden kan spelen."

Het toernooi groeit en groeit…Hoe komt dat denk je?
"Dit is de derde editie van het toernooi. Twee jaar geleden hadden we ruimte voor vierentwintig teams en twee velden. Vanwege de populariteit hadden we vorig jaar besloten om naar dertig teams op drie velden te gaan. Nog steeds uitverkocht. Vorig jaar hadden we als nieuw element in het weekend het toernooi voor de jeugd van de vereniging, dit gaan we dit jaar weer doen.

Dit jaar hebben we de stap van 1 naar 2 dagen gemaakt. Teams kunnen voor één van de twee dagen inschrijven of voor het hele weekend. Grofweg een derde van de inschrijvingen zijn voor het hele weekend, dat is natuurlijk prachtig voor ons om te zien dat er zo'n animo is. Het gaat sowieso al vrij hard met de inschrijvingen, we zitten nu al rond halverwege onze limiet.

Daarnaast gaan we dit jaar op zondag ook twee tegen twee spelen voor het eerst. Dit is dus het "echte" beachvolleybal zoals je het ook op TV ziet bij WK's en Olympische Spelen. Twee tegen twee is weer echt een ander spelletje, en nu we dit voor het eerst doen willen we het juist met meer ervaren volleyballers (ook van buiten Rooi) gaan doen."

Waarom is het toernooi zo populair?
"We zijn klein begonnen, om aan te voelen hoe het ervaren wordt. Van veel spelers krijgen we tips en dat nemen we weer mee voor de volgende editie. We proberen zo wel elk jaar weer te vernieuwen en te groeien, maar dit doen we wel altijd bescheiden. Maar de voornaamste reden dat het zo populair is, is door de laagdrempeligheid denk ik. Beachvolleybal, zeker met vier tegen vier, is een leuke manier om kennis te maken met de sport. Een ander voorbeeld zijn de leden van de vereniging die zich inschrijven in een team met vrienden. Het is dan mooi als teamgenoten van het zaalvolleybal nu allebei met een eigen (vrienden)team tegenover elkaar komen te staan. Dus ondanks de laagdrempeligheid zit de competitiviteit er ook enorm in."

Hoe gaat het met de inschrijvingen en waar kunnen ze inschrijven?
"Het is altijd spannend op het moment dat de inschrijvingen open gaan om te zien hoeveel interesse er is. Maar zoals ik al aangaf gaat het best snel met de inschrijvingen en we verwachten eigenlijk wel weer volle bak dit jaar. Inschrijven kan op de website van Volleybalvereniging Rooi www.vvrooi.nl, op de homepage vind je de inschrijfbutton voor het beachtoernooi."

Wat voor positieve effecten heeft het op jullie vereniging?
"Het geeft de vereniging meer uitstraling. Én we hebben door het beachvolleybal toernooi ook nieuwe leden mogen verwelkomen. Er is geen leukere en makkelijkere manier om er weer in te stappen. Je bent weer met het spelletje bezig en je ziet tegelijkertijd een stukje van de vereniging."

Wil je verder nog wat kwijt?
"Dat we dit echt niet kunnen organiseren zonder vrijwilligers en sponsors. Een deel van het materiaal is bijvoorbeeld beschikbaar gesteld door sponsoren en daarnaast zijn er sponsoren die ons financieel ondersteunen. En dan zijn er vooral de mensen die ons op allerlei manieren helpen. Dit gaat van helpen met opbouw tot fotografie en van muntverkoop tot 's nachts surveilleren. Dit zijn leden maar vooral ook ouders, vrienden en kennissen van. Het is super om te zien dat zoveel mensen zich in willen zetten om het weer een prachtig toernooi te laten worden."

Wedvlucht vanuit Laon

De op zaterdag geplande vlucht vanuit Laon van 54 kilometer werd vervlogen op zondag vijf juni. De weersomstandigheden speelden helaas weer parten. De 375 duiven van achttien liefhebbers werden gelost om 14.00 uur nadat de omstandigheden gunstig bleken te zijn. De duiven gingen met een Noord-Oosten wind richting huis. Daar werd de eerste geklokt door Johan van Boxmeer om 17.32 uur. De snelheid was 1176 meter per minuut.

De eerste 15 in Sint-Oedenrode waren: J. v. Boxmeer 1,3,4,7,15, TH. v. Houtum 2, H. v. Boxmeer 5,6,8,11, W. v. Houtum 9,10, 12,13 en R. v.d. Brand 14. Volgende week staat een midfond vanuit Sezanne en een dagfond vanuit Argenton op het programma. Hopelijk kunnen deze zonder problemen vervlogen worden.


Laat de dames van KV Nijnsel uw auto wassen

Aankomende zaterdag 11 juni gaan de dames van KV Nijnsel auto's laten blinken. Zij zullen van 11:00 tot 16:30 uur op de parkeerplaats van Lounge 8 aan de Sonseweg 3 in Nijnsel alles uit de kast halen zodat uw auto er weer als nieuw uitziet.

De dames van team A1 staan vanaf 11:00 uur klaar om uw auto te wassen tegen een kleine vergoeding. De buitenkant voor € 7,00, de binnenkant voor € 5,00. Alle opbrengsten komen ten goede aan de korfbalvereniging. Op het parkeerterrein van Lounge 8 is plek voor een wachtrij dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat uw auto niet gewassen kan worden tijdens deze eenmalige actie.

Tijdens het wassen en het eventueel wachten op uw beurt kunt u bij Lounge 8 op het terras of binnen uw auto in de gaten houden. De helft van de opbrengsten van de bestelde drankjes en hapjes gaan ook naar de korfbalvereniging. "Wij steunen graag deze sportieve toppers" aldus Tay Bol, "waarvan er een aantal ook bij ons werken. Wie weet willen ze dit vaker doen, zou leuk zijn voor onze gasten. Klaar met eten, auto gewassen!"

Start Ollandse biljartkampioenschappen

Foto: Lisa vd Ven

In Olland zijn veel biljartliefhebbers. Dat blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de jaarlijkse Ollandse biljartkampioenschappen. Vanaf 5 september 2016 wordt gestart met de 27e editie van de Ollandse biljartkampioenschappen libre vanuit café De Dorpsherberg en café D'n Toel. Na een zeer geslaagd kampioenschap vorig jaar, met als Ollands biljartkampioen Maarten van Hoof, gaat de wedstrijdleiding ook dit jaar haar uiterste best doen om de 27e editie net zo succesvol te laten zijn.

De wedstrijden worden doorgaans op maandagavond gespeeld. Na de voorronden is de halve finale op vrijdagavond 9 december in café D'n Toel. De finale staat gepland op vrijdagavond 16 december in café De Dorpsherberg. Deelname staat open voor alle inwoners van Olland, leden van de Ollandse biljartverenigingen en buitendorpse biljarters die al eerder – vanaf 2013 - deelnemen aan de Ollandse biljartkampioenschappen libre. Deelnemers moeten voor aanvang van het toernooi 18 jaar zijn. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 2 juli 2016 bij café De Dorpsherberg en café D'n Toel. Meer info kunt u krijgen bij de wedstrijdleiding: Gerard Eijkemans (0613096306), Albert van Driel (0651380844) of Jan Verhagen (0627486038).

Speelster van de wedstrijd

Op zondag 29 mei was Liz van Hastenberg speelster van de wedstrijd bij KV Rooi. Liz heeft met de dames van het eerste team ingespeeld en geoefend op een hoge korf! Senioren 1 speelde een spannende wedstrijd waarin het belangrijk was om te winnen en dit is uiteindelijk gelukt! Misschien hebben we wel dankzij jou gewonnen? Liz, fijn dat je er bij was.