DeMooiRooiKrant

11 mei 2016

DeMooiRooiKrant 11 mei 2016


Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Foto: Hans van den Wijngaard

Deze boodschap had burgemeester Peter Maas vorige week tijdens de dodenherdenking. Hij wees daarbij op de enorme uitdaging waar de wereld op dit moment voor staat. Er zijn op dit moment meer dan 50-miljoen mensen die wereldwijd voor geweld op de vlucht zijn, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er dat niet meer zoveel geweest.

Ondanks de schoolvakantie was de dodenherdenking bij de Hambrug toch druk bezocht. Iets na halfacht arriveerden de bezoekers van de oecumenische dienst in de Martinuskerk, voorafgegaan door het Sint-Jorisgilde bij het oorlogsmonument. Daar speelde Harmonie Nijnsel in afwachting van de herdenkingplechtigheid stemmige muziek.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid werd niet alleen stil gestaan bij de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid, tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna. Maar ook de onrust in de wereld die elke dag in het nieuws is en zorgen over de toekomst stonden centraal. Er werden drie gedichten voorgedragen: Stan Sierdsema van de Scouting las het nationale gedicht van dit jaar, 'Monument' voor. Meike van de Laar, Roois voorleeskampioen 2016 van basisschool Dommelrode las 'Ik heb de doden nooit gezien' voor en Joske van de Laak van basisschool Kienehoef droeg haar gedicht 'Herdenken' op. Daarmee won zij dit jaar de vredesprijs.

Burgemeester Maas stond tijdens zijn toespraak stil bij de 690 vluchtelingen die onze regio op moet vangen. Een van die vluchtelingen is de dertienjarige Sefyan, die nu in groep acht van basisschool Eerschot zit. Drie jaar geleden vluchtte hij met zijn ouders, broer en zus uit Irak. Sefyan vertelde over zijn verblijf in vijf verschillende AZC's en dat hij blij was dat hij nu in Sint-Oedenrode woonde. Hij vond het leren van onze taal heel lastig, maar dat gaat na drie jaar in Nederland te zijn steeds beter, daarvan was iedereen getuige.

Stond de dodenherdenking in het verleden vooral en alleen in het teken van herdenking en het benadrukken van de vrijheid die we hebben. Dit jaar was er nadrukkelijk ook een waarschuwing te horen. Tijdens de oecumenische dienst in de Martinuskerk gingen pastoor Vincent Blom en Dominee Bas Stigter voor. Stigter wees op gevoelens in de maatschappij die de vrede in de gevaar brengen. Vooroordelen zijn de voedingsbodem voor onverdraagzaamheid en haat en die twee zijn weer de voorbode van nog erger, luidde kort samengevat zijn boodschap.

Mgr. Bekkers was een gewone bisschop voor gewone mensen

Foto: Hans van den Wijngaard

Met een Heilige Mis in de Martinuskerk is afgelopen zondag herdacht dat Bisschop Bekkers vijftig jaar geleden overleed. De Rooienaar Wilhelmus Marinus Bekkers was bisschop van 's-Hertogenbosch van 1960 tot aan zijn overlijden op 9 mei 1966. Bekkers die bekend stond als bisschop van de gewone man, viel in zijn tijd op door zijn moderne opvattingen en zijn kijk op het geloof.

De herdenkingsdienst werd geleid door Mgr. Hurkmans, de huidige bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch en één van de opvolgers van Bekkers. Tijdens de Heilige Mis werd, hoe kan het ook anders, veelvuldig stil gestaan bij de veranderingen die Bekkers in gang heeft gezet. Daarbij waren familieleden van Bekkers aanwezig waaronder twee neven en schoonzussen van Mgr. Bekkers.

"Jonge ik hoop, dâ ge uw nieuwe taken goed zult doen, met de eenvoud die we van je gewend zijn". Met die woorden feliciteerde zijn moeder Rinus Bekkers na zijn benoeming tot hulpbisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch. Rinus, zoals zijn vrienden hem noemden, zou zijn moeder niet teleurstellen. Tijdens de korte tijd die hij als bisschop had, bleef hij die gewone Rooise jongen. Hij hield contact met de gewone mensen en wist daarom ook wat er bij hen speelde. Die kennis gebruikte hij om veranderingen voor te stellen, die in die tijd revolutionair waren. Zo zette Mgr. Bekkers als lid van de agendacommissie van het tweede Vaticaans Concilie zaken op de agenda die voor die tijd in de Rooms Katholieke Kerk als onbespreekbaar golden. Ook het gebruik van 'de pil' maakte hij bespreekbaar.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Bisschop Hurkmans noemde zijn voorganger een mens met gevoel, die een diepe band had met de gewone mensen. "Het was iemand die 'oorspronkelijk' sprak en charme was zijn kracht. Mgr. Bekkers was dankzij de televisie een bisschop van alle Nederlanders en toen bekend werd dat hij ongeeslijk ziek was, trof dat iedereen".

Aansluitend aan de Heilige Mis ging Mgr. Hurkmans samen met de andere voorgangers onder begeleiding van het Sint-Jorisgilde naar het graf van bisschop Bekkers. Daar zongen de gezamenlijke koren 'Niemand leeft voor zichzelf, niemand sterft voor zich zelf', het lied dat ook centraal stond tijdens de begrafenis van Mgr. Bekkers vijftig jaar geleden. Bisschop Hurkmans zegende het graf van zijn voorganger en dat was daarmee ook de laatste officiële handeling van de bisschop die komende zaterdag zijn ambt overdraagt aan Mgr. De Korte.

Na afloop van de plechtigheden werd in de Martinuskerk de tentoonstelling over het leven van bisschop Bekkers geopend. Dat gebeurde door de kelk en pateen van Mgr. Bekkers die tijdens de Heilige Mis waren gebruikt in een vitrinekast van de expositie te plaatsen. Dinie Bekkers, de schoonzus van Rinie, zoals Mgr. Bekkers door familie en vrienden werd genoemd, had de eer om deze openingshandeling te verrichten.

Jaargang 6 - Week 19 - Woensdag 11 mei 2016

Kentalis zoekt vrijwilligers

Voor de cliënten in Sint-Michielsgestel, Schijndel en Vught zoekt Kentalis vrijwilligers met hart, oog en oor voor de ander.

Vrijwilligers die willen helpen met activiteiten zoals een filmavond op zaterdag, een filmmiddag op vrijdag of met workshops op maandagavonden. Past een stukje fietsen beter bij u ?? Kentalis is ook op zoek naar iemand die één keer per twee weken met een bewoner een uurtje gaat fietsen.

Voor een nieuw te bouwen dierenverblijfje op het terrein aan de Theerestraat zoeken we vrijwilligers die ons daarbij willen helpen. Het binnen verblijf voor de dieren ( kippen en 2 konijntjes ) en de materialen zijn aanwezig. Nu nog wat extra handen om een buitenverblijf voor elkaar te krijgen en iemand die af en toe een oogje in het zeil wil houden.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Praat dan eens met Jeanny Langens, coördinator vrijwilligerswerk Koninklijke Kentalis regio zuid-west. Zij is op ma-di-do tot 13.00 uur bereikbaar op 073 558 8616. U kunt haar ook mailen: je.langens@kentalis.nl

Nieuwe wegen in zorg en welzijn

De werkgroep 'Nieuwe wegen in zorg en welzijn' houdt op 18 mei haar eerste thema-avond.

De leden van deze werkgroep zijn vertegenwoordigers van Brabantzorg Odendael, Welzijn De Meierij en KBO Sint-Oedenrode. Deze avond heeft als onderwerp het 'Hospice Dommelrode'.
Het 'Hospice Dommelrode' is een prachtig initiatief waarbij professionals en vrijwilligers samenwerken om het verblijf, van een ernstig zieke in de laatste fase van het leven, zo aangenaam en huiselijk mogelijk te maken. Op de website staan de woorden: een bijna-thuis-huis. Tijdens deze avond zullen Maurice van Osch, huisarts en de coördinatoren Ingrid Gevers en Wilma van Casteren aanwezig zijn om u nader te informeren en uw vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom op woensdagavond 18 mei a.s. om 19.00 uur in activiteitenruimte Maas en Dieze in Odendael.


Expositie Rooise beeldhouwers

Maar liefst twintig Rooise beeldhouwers houden op zondag 29 mei een expositie voor het gemeentehuis van Sint-Oedenrode.

Tussen 11.00 en 17.00 uur kan iedereen komen kijken naar de interessante expositie. De kunstenaars zullen zelf aanwezig zijn. Dat geeft ze de mogelijkheid om het verhaal bij hun werk te vertellen en het geeft het publiek de kans om vragen te stellen. Al enkele keren eerder exposeerden de beeldhouwers voor het Rooise gemeentehuis en iedere keer was het een succes.

Als een wielerprof door de regio

Donderdag trokken meer dan 160 renners - ondersteund door echte motards- door de regio. Voor een goed doel fietsten recreatierenners 75 of 150km om geld in te zamelen. Traditiegetrouw werd de start en de finish bij De Beleving beleefd.

Het weer was perfect, op de soms wat harde wind na. Die zorgde later in het peloton sporadisch voor problemen, waardoor enkele renners de strijd moesten staken. 150 km fietsen is dan ook niet niks. De meeste dames en heren rijden zelden of nooit deze afstand. Het was dan ook extra knap dat een ruime meerderheid de finish wel haalde.
In het peloton kwamen de voornamelijk Rooise renners er achter hoe het werkt in het wielrennen. Hoe je extra hard moet trappen als je 'verkeerd' zit, hoe moeilijk het is om een gaatje dicht te rijden en in wat voor lastig parket je zit als je achteraan in de meute bivakkeert. In de staart is er sprake van een harmonicaeffect. Constant is er sprake van optrekken en afremmen. Na tientallen kilometers gaat dat aardig in de beentjes zitten. Voorin wordt een constanter tempo gereden, dus veel renners kozen er voor om zich bij de voorste te nestelen.
Op enkele valpartijtjes na verliep de rit prima. De motards leverden professioneel werk af door het verkeer te laten stoppen, in de berm en op kruispunten. Zo werd een weg gebaand voor de pakweg 160 renners. Het gaf ze een machtig gevoel, een gevoel alsof ze als prof door de regio koersten. Toen De Beleving werd bereikt reden de renners nog één laatste ronde door Rooi. Daarna kon de gezellige en overheerlijke barbecue beginnen. Rondom Rooi bleek ook dit jaar weer een schot in de roos. Een ideaal evenement om geld in te zamelen. Dit keer voor Kiwanis Kinderhand. Wat het uiteindelijke bedrag is geworden, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Foto: Marianne Ketelaars

SNS Ollands Mooiste trekt richting Groesbeek

Wat ooit begon als een rit voor ongeveer tweehonderd renners is inmiddels uitgegroeid naar een toertocht van formaat. Dit jaar wordt op 22 mei de vijfde editie gehouden van SNS Ollands Mooiste en de organisatie hoopt de 500 deelnemers aan te kunnen tikken. De renners worden deze keer richting Groesbeek gestuurd en er is een speciale route voor E-bikes uitgezet.

SNS Ollands Mooiste heeft het predicaat van twee sterren. Daarmee voldoet het aan ontzettend veel eisen. Een derde ster – wat betekent dat de ronde zich 'klassieker' mag noemen – ambieert het bestuur van wielertoerclub Gerry van Gerwen, maar is geen absolute must. Wellicht dat ze daar in de toekomst nog voor willen gaan. Een tocht van twee sterren behelst ontzettend veel organisatie. Overal wordt voor gezorgd; er rijdt een materiaalwagen rond om pechvogels te helpen, de EHBO staat paraat in geval van nood, de route is veilig en bovendien zeer professioneel uitgepijld. Pal voor de rit start, wordt de route nogmaals gecontroleerd of alle bordjes nog hangen.

Er zijn deze editie drie rondes gerealiseerd. Een ronde van 130km voor de getrainde renner, een ronde van 80km voor de sportieve renner en een wat meer bescheiden ronde van 50km voor de recreant en de E-bike. Hiermee speelt de organisatie in op de hedendaagse behoefte. Er zijn steeds meer E-bikes die gebruik maken van het fietspad. De organisatie speelt daar nu dus op in door speciaal voor hen een route uit te zetten. De route voor gezinnen van 25km vervalt dit jaar, maar uiteraard zijn ook zij welkom. De kortste afstand leent zich prima voor jonge gezinnen om mee te rijden.

De routes krioelen door het Brabantse landschap en laten prachtige plekjes zien. De langste route vindt via Noord-Limburg de weg richting Groesbeek. Een populaire omgeving voor wielrenners. Tussen 8.00 en 11.00 uur kunnen de 80km en 130km rijders starten. De 50km route begint vanaf 9.00u en inschrijven kan tot 13.00u. Kosten: 80 / 130km 4eu voor leden NTFU, anders 5eu. 50km: 3eu voor leden NTFU, anders 4eu. Start en finish is bij café d'n Toel in Olland. Daar wordt gezorgd voor de juiste wielersfeer en Michael Toelen en zijn personeel staan klaar om iedereen van dienst te zijn. Even als de tientallen vrijwilligers van WTC Gerry van Gerwen. Mede dankzij hen is de tocht mogelijk.

De routes zijn dus uitgepijld, maar er zijn ook GPS-bestanden beschikbaar via www.wtcgvg.nl

Volop sport en muziek tijdens Pinksterweekend

Ruim 70 teams zullen van 14 tot en met 16 mei in actie komen tijdens de elfde editie van Beach Soccer Rooi. Het deelnemersveld bestaat uit 20 jeugdteams, 30 herenteams en 23 damesteams. De jeugdteams komen op zaterdag 14 mei in actie. De dames- en herenteams mogen op 15 en 16 mei hun kunsten vertonen op de tijdelijke "Rooise Copacabana" op het evenemententerrein aan het Dommelpark.

Het concept van Beach Soccer Rooi staat al jaren als een huis en blijft een populair evenement om aan deel te nemen, maar ook om te bezoeken. Het Beach Soccer is een snelle en spectaculaire spelvorm wat ook voor de bezoekers erg leuk is om naar te kijken. In wedstrijden van 12 minuten worden in hoog tempo de vrije trappen, volley's, omhaals en andere technische hoogstandjes aaneengeregen onder de bezielende leiding van officiële scheidsrechters van de Nederlandse Beach Soccer Bond .

Rooi Live
Op zaterdag- en zondagavond verandert het Dommelpark weer in een tweedaags feestpaleis waar een mix van optredens staan te wachten. Op zaterdag zullen de pop- & rockklassiekers en de beste Nederlandstalige hits door de tent schalmen; handjes in de lucht en meezingen maar! Voor de danceliefhebbers staat er op 15 mei een aansprekende line-up te wachten. De dj's zijn geselecteerd op hun "feestgarantie", verwacht geen rauwe beats maar één grote explosie van vrolijke en energieke HipHop, R&B, Dancehall, Top40, 80s, 90s, House & EDM mixen.

Met een internationale top-dj als Thomas Newson, één van Nederlands beste zangers Django Wagner, publieksfavorieten Mr. Belt & Wezol, smartlappenkoning Henk Bernard, de rauwe rock- en soulstem van Barry James Thomas, de popclassics van de Rooise gelegenheidsformatie De vrienden van Johnny T, de verrassende tunes van David Ghetto en de lekkere remixen van Roois talent DJ Bunk staat er een ijzersterke line-up. Tickets voor zondag 15 mei à €10,- zijn verkrijgbaar bij Café 't Pumpke (Borchmolendijk 13), Amigos Menswear (Heuvel 22), De Beurs (Heuvel 44) en voetbalvereniging Rhode (Dommelpark 3). Op zaterdag 14 mei is de entree gratis en heb je dus geen kaarten nodig. Aanvang is beide avonden om 19:00 uur. Meer informatie over Beach Soccer Rooi en Rooi Live lees je op www.BeachSoccerRooi.nl en www.RooiLive.nl


Kom kijken, luisteren en meedoen op het DoReMi-feest

Zaterdag 28 mei houden de muzikanten van Phoenix Cultuur van 10.00-12.00 uur een groot DoReMi-feest in Sint-Oedenrode. Alle kinderen die de afgelopen maanden in Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel de wekelijkse DoReMi-lessen hebben gevolgd, treden dan op samen met de DoReMi-muzikanten.

Het feest is de finale van de DoReMi-lessen, maar ook kinderen die graag muziek willen leren maken zijn van harte welkom. Voor de zomer starten er namelijk nog proeflessen voor de nieuwe DoReMi. Na de zomervakantie beginnen de cursussen dan weer volop. Bovendien is er een instrumentenmarkt waar kinderen onder begeleiding van muzikanten alle instrumenten eens uit kunnen proberen.

De DoReMi-lessen vinden na schooltijd op verschillende locaties in Meierijstad plaats en zijn voor kinderen in groep 3,4 of 5 van de basisschool. Als kinderen bij het horen van muziek niet stil kunnen blijven zitten. Ze graag zingen en bewegen, of ervan dromen om zelf een fantastische muzikant of zangeres te worden. Dan is de DoReMi-les de beste en leukste start.

Tijdens de lessen maken de kinderen kennis met verschillende instrumenten en natuurlijk worden ze ook allemaal uitgeprobeerd. Verder leren ze de 'geheimtaal' van muzikanten, namelijk het notenschrift. In de lessen wordt er veel gezongen, gespeeld en ook gedanst.

Het DoReMi-feest van Phoenix Cultuur is op zaterdag 28 mei van 10.00-12.00 uur in CC Mariëndael in Sint-Oedenrode. Meer informatie over het feest, de nieuwe DoReMi-lessen en andere muzieklessen vindt men op www.phoenixcultuur.nl, of mail naar info@phoenixcultuur.nl.

In de bres voor de uil (2)

Foto:

Mari de Wit springt in de bres voor de uil. Daar maakt hij aardig wat avonturen door mee. Zo ook enkele weken geleden. Mari vertelt over zijn avontuur…

"Jantje Bekkers kwam bij Jan Soetens aan de deur. Er zat volgens hem een jonge uil in het moerasje tussen de flats aan het Sluisplein. Jan belde Jeanne. We kwamen rond de middag pas terug van het overzetten van een bruine kikker op de Savendonk. Direct fietsten we door en er zat inderdaad een jonge bosuil op een rietstengel die op het water lag. Ik heb toen Annie gebeld of ze even het waadpak wilde komen brengen. Toen heb ik de uil op het droge gezet. Aan de overzijde van de Dommel werden de kinderen, die met het Brock project bezig waren, beziggehouden door een visser uit de tijd van koster Brock. Toen heb ik meteen geroepen of ze een bosuiltje wilden zien. Het beestje had veel aandacht."


Expositie tekengroep Au Tens exposeert in Mariëndael

Het Rooi Kultuur Kontakt organiseert een expositie van de tekengroep Au Tens. De tekengroep bestaat uit Rita Bullens uit Boskant, Marieke Kossen uit Eindhoven en Rieky van Kuijl uit Vessem.

Deze drie kunstenaressen hebben een opleiding genoten in Arendonk. Na het behalen van de Hogere Graad Specialisatie Tekenen in 2011 komen zij regelmatig bij elkaar om samen verder te bouwen en te werken aan nieuwe kunstwerken. Hun uitgangspunt is de mens in zijn omgeving met al zijn kenmerken, uitgevoerd in allerlei teken-technieken: van houtskool tot pastelkrijt, tot bister en aquarel. Authentiek en Intens zijn begrippen die hun werk dragen en daardoor in de naam van de tekengroep de inhoud uitstraalt. Iedere kunstenares heeft haar eigen stijl. Het werk van Rita heeft zich vooral geconcentreerd op het maken van landschapsportretten. Veelal met kaders in de breedte waarin het portret wordt afgesneden. Potlood en pen worden gebruikt in lijn van dik naar dun. Beleven, doorgronden en geboeid zijn staan hierin centraal. Natuurelementen krijgen een steeds sterkere rol. Rieky wordt geboeid door de ruimtelijkheid en structuur in de natuur. Maar het meest wordt ze geboeid door de mens puur en zonder opsmuk, gevangen in een onbeschermd ogenblik. Natuur en mens zijn niet los van elkaar te zien. Steeds is het een ontdekkingstocht en een uitdaging om beide te vertalen in haar werk. Marieke maakt figuratief en kleurrijk werk. Veelal in pastel of houtskool, doch soms ook in aquareltechniek, fineliner, olieverf of mixed media. De mens staat centraal, enerzijds door de mens te portretteren, anderzijds door zijn omgeving in beeld te brengen, waarbij de aanwezigheid van de mens toch voelbaar is.

Het Roois Kultuur Kontakt nodigt u uit om deze bijzondere expositie te bezoeken. De opening is op 15 mei om 15.00 uur. De expositie is van 15 mei tot 26 juni in Cultureel Educatief Centrum Mariendael.

Frisse wind door expositie voor gemeentehuis

Toen Hans van der Sandt en Gerry van Roosmalen iets meer dan twee jaar geleden op het idee kwamen om panelen met fotokunst en gedichten te plaatsen voor het gemeentehuis, hadden ze niet verwacht dat het zo'n groot succes zou worden. Tot twee keer toe werd de termijn verlengd en vorige week is er een frisse wind gaan waaien.

Een frisse wind die er voor zorgt dat de kunstborden nog langer op hun plek blijven. De dichter en de fotograaf hebben namelijk toestemming gekregen om nieuw werk te plaatsen. Dat hebben ze inmiddels weer gedaan. De afgelopen jaren stopten veel burgers en toeristen bij de borden om ze eens rustig te bekijken. Al deze mensen kunnen weer terugkomen, want ook de nieuwe gedichten van verschillende dichters in combinatie met de foto's zijn zeer de moeite waard. De panelen zijn al niet meer weg te denken uit de voortuin van het gemeentehuis. Ze maken de plek compleet…

Verwendag voor vrouwen met diagnose kanker

Voor het zesde jaar organiseert Lizet van Schoonheidssalon Eindeloos de gratis verwendag voor dames met de diagnose kanker. Tijdens deze dag kunnen de dames genieten van een heerlijke gezichtsbehandeling en wordt er een creatieve workshop gegeven. Deze dag zal weer helemaal in het teken staan van een zorgeloze, ontspannende maar vooral gezellige dag.

Dit jaar is de verwendag op zaterdag 28 mei. Deze dag is geheel gratis, wordt gehouden bij Schoonheidssalon Eindeloos aan de Rijckevorsel van Kessellaan 15 te Sint-Oedenrode en word mede mogelijk gemaakt door de volgende ondernemers: Brownies&downies, kapster Romy Strijbosch, cafetaria Die 2, restaurant Osteria, Mazzeltjes.nl, Elise van Zoggel fotografie, Steengoedkado, Pom&Pip, Bolsius Nederland, Polleke creatief, Helma Verkampen pruik bij u thuis, Pari Bodyfashion, Dermalogica, Skeyndor, Pupa Milano, Pinned by K, jewelgift.nl, DeMooiRooiKrant. Heeft u zelf een bedrijf of wilt u ons sponsoren tijdens deze dag dan kunt u contact met Lizet opnemen via onderstaand telefoonnummer. Kent u een dame met de diagnose kanker of heeft u zelf de diagnose gehad dan kunt u uzelf of de dame opgeven via 0413-474234.

Lizet wil graag de dames die op dit moment in behandeling zijn voorrang geven zodat zij weer kracht op kunnen doen voor de volgende behandeling.

"We hebben veel mensen van de bank gekregen"

Zo'n drie jaar geleden gooide Arno de Leijer zijn roer om. Jarenlang werkte hij in de zorg, maar hij koos er voor om samen met zijn vrouw Cis een horecazaak te beginnen in hartje Sint-Oedenrode. Café de Ossekop werd geboren om de wat oudere doelgroep te bedienen. Na drie jaar ziet Arno dat hij op de goede weg is. "Ons concept slaat steeds beter aan. Dat merken we aan de waardering die mensen uitspreken."

Het concept is even duidelijk als uitnodigend. Café de Ossekop is een eet- én muziekcafé. Arno: "Voor sommigen mensen is dat even wennen, vooral in een dorp, maar in de stad zie je de combinatie vaker. Hier kunnen mensen informeel een hapje eten en genieten van live muziek. Vrijwel ieder weekend brengen we live muziek wat varieert van jazz tot blues, rock and roll en pop. Het slaat steeds beter aan. We hebben veel mensen van de bank gekregen en ook onder de bands staan we redelijk hoog aangeschreven. Ze spelen hier graag om de goede sfeer." Daarmee slaat Arno de spijker op zijn kop. De Ossekop zit vaak gevuld met veertigplussers die van live muziek houden. Ze kunnen er een plezierige stap terug in de tijd doen en wagen er een danspas. Dat maakt De Ossekop het enige café in Rooi waar nog echt gedanst wordt.
Ook tijdens de grote evenementen is De Ossekop in trek. "Voor mij zijn dat de mooiste momenten", verklapt Arno. "Als je ziet hoe gezellig en druk het hier is tijdens Carnaval, Koningsdag en Kermis. Dat is echt geweldig!" De dankbaarheid is bij Arno en Cis groot. "We begonnen als 'groentjes', maar we hebben van Sint-Oedenrode toch de kans gekregen. Het is vaak niet makkelijk geweest, maar we zijn op de goede weg. Nog steeds zie ik mijn vaste klanten en komen er iedere week nieuwe gezichten bij." De komende jaren willen Arno en Cis een gevarieerd muziekprogramma blijven brengen. De bierkaart is flink uitgebreid en wordt nog verder uitgebreid een ook met het eten blijven ze variëren. "We stemmen af wat we van onze klanten horen, want naar hen luisteren we goed", zegt de trotse uitbater tot slot.

Gesprekswandeling over "verwachting"

Het Gesprek te Pas van zondag 15 mei (inderdaad: 1e Pinksterdag) heeft als onderwerp 'verwachting'.

Heel de toekomst bestaat uit verwachtingen, maar waar zijn die op gebaseerd? Waarom verwachten wij bepaalde dingen of bepaald gedrag van anderen? Is iedere teleurstelling niet een onvervulde verwachting? Vragen genoeg om met elkaar over te denken en te praten. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 15 mei om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Moederdag 8 mei 2016

Geen gewone Moederdag voor mij, maar 'n hele bijzondere. Hoezo? Vandaag trouwt onze oudste dochter! Op zondag, gewoon op het gemeentehuis in Sint-Oedenrode. Nou denkt u als lezer, vreemd... hier zit iets achter.

Dat klopt. Mijn dochter en haar vriend hadden in oktober willen trouwen, als hun leven weer meer op orde zou zijn. Ze hebben een nieuw huis gekocht. Dit wilden ze eerst opknappen en inrichten. Verder zou mijn dochter op haar nieuwe baan ingewerkt zijn. Dan was er meer dan voldoende tijd om de bruiloft en locatie en alles er om heen te regelen.

Helaas, ik kreeg een heel slecht bericht. Na wat onderzoeken bleek ik een zeer kwaadaardige tumor te hebben, waar weinig over bekend was en waar nog geen behandeling gevonden was. Levensverwachting? De wereld stort compleet in. Na vele tranen toch maar geprobeerd om het leven weer op te pakken en zo kwam mijn dochter op het idee om de huwelijksdatum op Moederdag 8 mei te laten vallen. Wat voelde ik me vereerd. Mijn laatste Moederdag en deze zo te mogen vieren. De tranen rollen weer over mijn wangen. Maar zoals altijd één ellende komt nooit alleen. Tijdens al de regeldrukte kreeg mijn dochter veel bloedverlies en bleek ze zwanger te zijn. Er werd aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gedacht. Dus er werd met spoed een kijkoperatie gedaan. Gelukkig was het geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap en alles zag er in de buik goed uit. Wat er wel aan de hand is... de tijd zal het leren! Dit is mijn verhaal over mijn laatste, maar zeer speciale Moederdag.

Het (versnelde) huwelijk van mijn dochter is mede mogelijk gemaakt door de geweldige hulp van de gemeente Sint Oedenrode en het personeel van De Helden van Kien'.

Cathy (Toos) de Baaij - van Casteren

Taal Weekend

Taal is 'in', gelukkig. Want taal is belangrijk. En taal is overal. Geïnspireerd door de Berliner Sprachwoche kreeg Taalwerkplaats Rooi het idee voor een Roois Taalweekend. Een lang weekend, waarin Jan en alleman die iets met taal te maken heeft interessante, boeiende, leuke en gezellige activiteiten aanbiedt. Wie doen er allemaal mee?

Burgemeester Maas en Mark van de Veerdonk treden aan voor de officiële opening. De quizmasters van De Natte Plek houden een taal-pubquiz. Filmclub Senioren vertoont The Reader. Wim Daniëls, Schrijfclub Impesant, Taalwerkplaats, Gilde Samenspraak, Rein Brugman, Hanneke Hermes Little Free Library, Luuks Poppentheater, Julius Dreyfsandt zu Schlamm, 't Roois Theater, DeMooiRooiKrant en vele anderen verzorgen het programma in de tent, zaterdag en zondag. Taalwerkplaats Rooi sluit af met het derde Groot Roois Dictee. Voor de organisatie tekenen Taalwerkplaats Rooi, Kalmann Mediaproducties en Centrum Management Rooi. Bent u geen lezer, dan kunt u komen luisteren. Bent u geen schrijver, dan kunt u komen spreken (in vreemde talen). Is taal echt uw ding, dan is er vast wel iets van uw gading bij.

Programma: donderdag 2 juni, + 20.00 uur: opening bij café d'n Dommel, donderdag 2 juni, 20.30 uur: pubquiz, ook bij d'n Dommel, vrijdag 3 juni, 19.00 uur: film The Reader in de Ontmoeting bij Odendael, zaterdag 4 juni, vanaf 13.00 uur: allerlei activiteiten in de tent, Wim Daniëls om 14.00 uur, zondag 5 juni, vanaf 12.30 uur: literaire lunch in de tent, gelardeerd met verhalen, maandag 6 juni, om 19.30 uur: Groot Roois Dictee, Zaal Maas & Dieze bij Odendael.


Vlagheideloop op eerste Pinksterdag

In tegenstelling tot eerdere jaren vinden alle activiteiten nu plaats in de namiddag en vooravond van 1e Pinksterdag. Ook anders dan andere jaren is dat de start en finish midden in Eerde zijn. Het muziekfestival Live at the Park, opvolger van Vlagheide Live vindt daar ook plaats in het parkje bij de kiosk.

Dit jaar wordt het evenement georganiseerd door een fonkelnieuwe stichting. Deze stichting verenigt de organisatie van twee bestaande lopen: de Vlagheideloop en de Loop naar de Pomp. Het doel is nu om vanaf volgend seizoen een 'circuit' te organiseren met zoveel mogelijk andere lopen in de regio. Lopers kunnen dan punten verzamelen voor een gezamenlijk klassement. We verwachten weer een groot aantal lopers in de categorieën jeugd t/m 8 jaar, jeugd 9+10 jaar, jeugd 11+12 jaar, 5 km mannen, 5 km vrouwen, 10 km mannen t/m 44 jaar, 10 km mannen 45 jaar en ouder, 10 km vrouwen t/m 44 jaar en 10 km vrouwen 45 jaar en ouder. We hebben weer een leuk aantal sponsoren, die voornamelijk in natura bijdragen.

Het muziekfestival heeft drie hele goede bands weten te boeken met veel variatie. Pyrolysis is een heel jonge band met veel akoestische instrumenten en speelt Ierse Stuiterfolk. BeApple brengt al vele jaren in zuidelijk Nederland en België prachtig herkenbare songs van de Beatles. Echoes of Industry sluit het festival stevig af met up tempo rock covers. Zeker de moeite waard dus. Tot dan!


10 / 36

Bart van Gerwen geniet nog elke dag van het bedrijf dat hij tien jaar geleden verkocht

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Hij kan smakelijk vertellen, Bart van Gerwen (68), de Rooise weg- en waterbouwman. Over de oprichting van zijn bedrijf 25 jaar geleden, hoe het eraan toeging bij aanbestedingen in die tijd, het gunnen en mislopen van werken. Over 'connecties' die van doorslaggevend belang kunnen zijn in de aannemerij. Over verschillen tussen ondernemer en werkgever. Over puur vakwerk. Uit alles blijkt dat hij een harde werker was, slim ook en een goede werkgever. Die tien jaar geleden zijn bedrijf overdroeg aan de man die het langst bij hem werkte en nog elke dag nageniet van zijn besluit om in 1991 voor zichzelf te beginnen.

Door Jan H.F. van der Heyden

Hij had jarenlange ervaring als uitvoerder, hoofduitvoerder, calculator en hoofdcalculator in dienst van verschillende bedrijven. 'Ja, ik had een goede band met veel kennissen die graag voor mij wilden werken, maar dat was alles, verder had ik niks.' Hij vond het niet moeilijk een eigen bedrijf op te richten. Zijn vrouw Hannie was er niet blij mee. 'Ik ging weken van tachtig uur maken. Overdag werken, 's avonds tellen, tellen, tellen. Weinig tijd voor het gezin.'
Hij stichtte min of meer uit onvrede een eigen bedrijf. Het lukte hem namelijk niet op fiftyfifty-basis mede-eigenaar te worden van 'De Rooise Wegenbouw', hoewel de afspraak daarover schriftelijk vast lag. Binnen een week na de start had hij Frans van de Wal, 'een echte rioolman', bij concurrent De Rooise Wegenbouw, weggehaald. En een week later ook Peer van de Kerkhof, 'een echte stratenmaker.' Zijn eerste werk had hij meteen binnen: de riolering en verharding van een groot terrein bij een varkensstal aan de weg van Nijnsel naar Son. 'Iets van zestig of zeventigduizend gulden.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

'Ook bij de gemeente had ik nogal wat contacten. Ik kende het clubje. Ik wist hoe het werkte.'

Tijdens zijn relaas over het aantrekken van personeel en het verwerven van orders laat hij talrijke keren het woord 'connecties' vallen. 'Ik wist welke jongens goed presteerden. Met hen had ik al veel samengewerkt toen ik zelf nog in loondienst was. En ook bij de gemeente had ik nogal wat contacten. Ik kende het clubje. Ik wist hoe het werkte.' Vertelt smakelijk over de aanbestedingen in die tijd. 'Vroeger heel anders dan nu.' Herinnert zich linke afleidingsmanoeuvres om mede-inschrijvers op het verkeerde been te zetten. Concurrenten die bij een aanbesteding expres in de WC werden opgesloten, zodat ze te laat hun inschrijving deponeerden. Over het tevoren bij elkaar komen van de inschrijvers op een werk. 'Daar rolde dan het laagste bedrag uit en dan werd er wat bovenop gezet voor de anderen voor het calculatiewerk. Maar ja, dat mocht op een gegeven moment niet meer. Moest iedereen voor zichzelf gaan schrijven.' Werken werden ook onderling verdeeld. 'Och, ik heb toch werk zat.' Volgens Bart wisten ze bij de gemeente wel dat het er zo aan toeging. 'Maar dat gebeurt al zo'n twintig jaar niet meer.'
Vandaag de dag vindt hij de aanbestedingen niet interessant meer. 'Allemaal digitaal. Heel Nederland kan meeschrijven. Dan heeft het weinig zin om mee te doen. Er zit altijd wel een gek tussen die het voor de helft van de prijs doet.' De gemeente besteedt tegenwoordig veel minder ondershands aan dan in het verleden, weet Bart, en dat vindt hij maar niks. 'De gemeente zou toch ook de werkgelegenheid bij de plaatselijke bedrijven in het zicht moeten houden en daarmee aan de belangen van de eigen inwoners moeten denken.' Met pijn herinnert hij de gunning van het recente werk aan de Bobbenagelseweg, dat voor 316.000 euro naar een bedrijf uit Rosmalen ging. 'Wij schreven in voor 316.600 euro. Verloren met 600 euro verschil! Balen!'
We praten over de vaardigheid- en kwaliteitsverschillen tussen een ondernemer en een werkgever, want Bart was het allebei. Hij verschafte op de top van zijn bedrijf, eind jaren negentig, aan zo'n twintig mensen werk en draaide een omzet van één miljoen gulden. Een ondernemer, is zijn opvatting, kijkt puur naar het financieel resultaat. Een werkgever doet dat minder. Die let op de organisatie van zijn bedrijf, op de verhoudingen met zijn werknemers, op de klanttevredenheid. En hoewel hij tijdens het gesprek opvallend vaak de uitdrukking 'tijd is geld' laat vallen, vindt hij zichzelf toch meer werkgever dan ondernemer.
Of hij zichzelf een goede werkgever vindt? 'Ik denk het wel. De jongens waren altijd tevreden. Niet streng. Af en toe iets te zacht. Ik organiseerde elk jaar een feestje met de vrouwtjes erbij. Dat waardeerden ze.' Je bent een goede werkgever, zegt hij, als je het vertrouwen hebt van het personeel. Werknemers ontslaan, ja, dat heeft hij helaas ook moeten doen. 'Niet leuk.'
Vol vuur praat hij over vakmanschap. En vooral over calculeren, want dat is zijn sterkste wapen. 'Als ik iets uittel, kan het voor dat bedrag. Je moet wél in de praktijk gewerkt hebben om de prijs goed te kunnen bepalen. Je moet vooraf goed onderzoek doen. Ik boorde altijd eerst gaatjes in de grond van de plek waar iets moest gebeuren. Want het kan heel belangrijk zijn om te weten of je veel zand of veel leem tegenkomt. Bij het werk in het Kinderbos moest er veel leem worden afgevoerd. Dat scheelt aardig in de verrekenprijs natuurlijk.' Hij spreekt graag over zijn jarenlange calculatie-ervaring. En dan: 'De mensen van de gemeente missen die praktijkervaring. Die zijn nooit buiten geweest. Hebben er net zoveel verstand van als dit suikerpotje hier.'
Bart van Gerwen kan niet alleen goed calculeren, hij is ook heel slim. Dat blijkt uit zijn relaas over het maken van een forellenvijver in De Kienehoef, een flink aantal jaren geleden zijn idee dat door de gemeente werd afgeblazen en dat thans op zijn aanraden wél wordt uitgevoerd in Boerdonk op de grond van Pieter Kanters, de huidige eigenaar van Van Gerwen Weg- en Waterbouw. 'Voor die forellenvijver moet 100.000 kubieke meter zand worden afgegraven. Daar hoeft Pieter niets voor te doen. Dat doet Van Berkel die dat zand graag wil hebben. Dat zand levert iets meer dan vier euro per kuub op. Dat is 400.000 euro.' En een tweede slimmigheidje van Bart van Gerwen: 'Ontgraven mag van de provincie maar tot een diepte van vijf meter. Maar ik weet dat forellen dieper moeten zitten om in leven te blijven, namelijk op acht meter. Ik heb daarover voor Pieter een rapport opgesteld en hij heeft vergunning gekregen voor acht meter. Dat scheelt 30.000 kuub!'

'Eerst trouwen voor de wet en een jaar later voor de kerk. Want dat scheelde geld. Dan was je kostwinner.'

Bart van Gerwen vertelt uit zichzelf dat hij 'een echte Rooienaar' is, want daar is hij trots op. Zijn wieg stond aan de Nijnselseweg. Een klein gezin, een broer en twee zussen. Goed katholiek. Een mooie jeugd. De lagere school bezocht hij aan de Eerschotsestraat. Voetballen was zijn passie. Hij mocht pas van zijn moeder bij Rhode toen hij 18 was geworden. Eerst studeren, vond zij. Dat deed Bart aan het Mgr. Zwijsen College in Veghel en daarna aan de HTS in Den Bosch. In december 1972 trouwde hij met Hannie van den Donk, een Veghelse, nadat hij enkele maanden daarvoor in militaire dienst was gegaan. 'Eerst voor de wet en een jaar later voor de kerk.' En dan schaterlachend: 'Eerst voor de wet, want dat scheelde geld. Dan was je kostwinner. Dáárom!' Enkele jaren daarvoor hadden Bart en Hannie elkaar ontmoet 'in de kroeg in Schijndel.' Ze krijgen twee dochters: Marieke in 1976 en Suzan in 1979.
Met trots vertelt hij over zijn voetbalcarrière bij Rhode. Speelde zes jaar in het eerste, kopte ooit in de laatste seconde tegen Jan van Cuijk (JVC) de 1-0 binnen. In een lager geklasseerd elftal, waarmee hij zes jaar achter elkaar kampioen werd, maakte hij acht doelpunten in één wedstrijd. Praat nostalgisch en met veel trots over zijn vader 'die heel Rooi kent, want het was een heel goede metselaar.' De vader van Bart, Jan van Gerwen, had een bijnaam 'Jan, d'n Baai' en stond als voetballer beter bekend als 'het kanon van Rooi', want 'hij kon gruwelijk hard schieten.'
Het verlies van zijn vader is dan ook een dieptepunt in het leven van Bart. ''s Zaterdags heeft ie nog de afsmeervloer in de garage van dit huis gedaan en 's zondags lag hij dood in bed. 62 Nog maar. Hartstilstand. Hij heeft heel dit huis gemetseld.' Bart is er even stil van.
Maar niet lang als ik informeer naar hoogtepunten in zijn werkzame leven. 'Mooie opdrachten zoals de riolering in de Ameroyenhof en Vogelenzang. En privé mijn huwelijk 'met het mooiste meisje dat er toen was.'
Tien jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf 'om het rustiger aan te doen.' Hij was toen 58. Maar hij bezoekt het nog elke dag. 'Een beetje kletsen, koffiedrinken en dan ben ik weer weg. Zo nu en dan iets uitrekenen, ja. Dan zeg ik tegen Pieter: "zorg dat er worstenbroodjes in de koelkast liggen, anders kom ik niet."' Met Pieter zelf heeft hij ook nog elke dag contact. 'Over het werk natuurlijk!'
Na zijn vroege afscheid kon hij wat tijd besteden aan zijn hobby, diepzeevissen in Ierland. En aan de Lions Club, aan het organiseren van de Ondernemer van het Jaar en aan de Vriendenclub van Hospice Dommelrode, waarvan hij penningmeester is.
'Wensen? Och, als het allemaal maar gezond blijft. Gewoon gezellig met de kinderen en kleinkinderen. Geen ruzies.'

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 18 mei zenden we uit: TT Attaque met 2 teams kampioen. - Tentoonstelling Hobby's en Verzamelingen druk bezocht - 24-uurs Zwemmarathon in zwembad De Neul - Jubileum Ollandse Dorpskapel met Gein op het Plein - Wedstrijdzwemmers Argo kampioen - 6 Gedecoreerden bij lintjesregen - Koningsdagviering: koud en nat! - Overdracht kunstwerk "Onzen Torre" - Nieuw torentje op Ritakapel in Boskant. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

BBBeep
Een tv programma over boeken voor jong en oud. Geen stoffig verhaal, geen typische boekbesprekingen voor insiders en boekenwurmen maar een fris programma voor iedereen. (Productie van Lokale Omroep Schijndel) Uitzending vanaf 10 mei gedurende 1 week. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Fietsen langs 't "Duits lijntje".
Via een serie in 3 delen fietsen we langs de voormalige spoorlijn van Boxtel naar Gennep. Langs dit deels verdwenen tracé herinneren nog tal van zaken aan de tijd dat hier nog (stoom)treinen reden. Derde en laatste deel wordt gedurende 1 week uitgezonden vanaf 9 mei. Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Smikkelen van gratis suikerspin

Foto: Jelle van den Brand

De Rooise markt beleefde vrijdag een topdag. De zon scheen en het was lekker druk met klanten. De marktkooplui brachten daarnaast een mooi gebaar.


Voor iedereen deelden ze gratis suikerspinnen uit. Dat lieten vooral kinderen zich geen twee keer zeggen. Maar al te graag stonden ze in de rij voor de gratis lekkernij. Zo zie je maar weer dat de markt haar klanten waardeert.

Sint-Oedenrode geeft PSV warme douche

Foto: Jan Ebbenn

Sint-Oedenrode - Eindhoven en omgeving beleefden zondag een bizarre ontknoping. PSV werd op de allerlaatste dag kampioen door een misstap van Ajax. Ook in Sint-Oedenrode zorgde dat voor een feeststemming. Veel mensen waren zo slim om naar het viaduct over de A50 te gaan om daar de spelersbus te spotten. PSV kwam immers vanuit Zwolle en zou dus via Rooi naar Eindhoven gaan. Al die mensen gaven de kersverse kampioenen een warme douche. Overigens stonden meerdere viaducten aan de route vol met uitzinnige fans.

Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 13 mei liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot Heistraat 22.

Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan is de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij. Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Dinsdag 17 mei walk & talk; Wandel je met ons mee?. We verwachten je om 18.30 uur bij Meerschot. Jullie hebben je toch wel aangemeld voor de libelle zomerweek, het wijkreisje of de fietstocht? Nog niet, doe het snel! Kijk voor informatie in de wijkkrant van mei of op https://www.facebook.com/wijkverenigingeerschot/


Foto:

Deze week een prachtige foto van enkele Rooienaren, maar we zijn zeer benieuwd wie dit precies zijn. Weet u het misschien? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl, via 0413-479322 of loop eens binnen in ons kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 18
De foto van deze week gaat over de familie Moeskops uit Eerschot, nu Eerschotsestraat 46. Daar was Theo Teurlings ingekwartierd. Op de tweede rij zit met pet Gerard Moeskops (geboren 1849). De twee dames met poffer zijn: links dochter Miet (geboren 1887) en rechts dochter Mina (geboren 1881). Achter Gerard staat rechts zoon Jan (geboren 1889). Bij hem staan ook de kinderen van zijn dochter Henrica (geboren 1879) . Henrica is getrouwd met Martinus Habraken. Links van Gerard staat Allegonda Habraken (geboren1906) en rechts Anna Habraken (geboren 1907). Deze twee kleinkinderen trouwden met twee broers n.l. Marinus en Lambertus van Genugten en woonden naast elkaar. Allegonda op hoeve Kruiseik en Anna in het huis ervoor.

Tonny van Genugten -Habraken

VIP-Party in The Joy

Foto: Ellis Rijkers

Wil jij een keer meemaken hoe het is een VIP te zijn? Vrijdag 13 mei vanaf 19:30 uur gaan de deuren open en ben jij van harte welkom om een keer een kijkje te komen nemen in de wereld van beroemdheden.

Binnenkomen op een rode loper en schitteren op de foto! Ben jij tussen de 10 en 15 jaar? Dan zien we je graag. Kom dan lekker genieten en laat je verwennen op deze speciale VIP Night! Om er helemaal bij te horen zien we jullie graag schitteren in de kleuren rood, zwart of goud. Voor het mooist verklede meisje of jongen hebben we een prijs en dan ben jij de ster van de avond. Gesloten: 22.30u. Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart).

Ben jij ook zo blij dat het eindelijk mooi weer is en hou je van strand! Zet dan 10 juni in je agenda! We hebben dan Beachparty in The Joy. Wil je nog meer op de hoogte blijven? Volg ons nu ook via instagram: discothejoy en snapchat: discothejoy.


Lotgenotencontact prostaatkanker

Heeft u prostaatkanker en wilt u ervaringen uitwisselen met lotgenoten?

Dan bent u met uw vragen van harte welkom op dinsdag 17 april in inloophuis De Cirkel, Piet Heinstraat 59, Helmond. Aanvang is 14.00 uur. Ook uw partner of familie en kennissen zijn welkom. Ze beginnen om 14.00 uur tot 16.00 uur. De bijeenkomst is gratis. Het thema is deze keer: Hoe verloopt de communicatie met je arts?

14 / 36

Bestuur Team Meierijstad stelt zich voor

Foto:

De zes lokale partijen uit de drie gemeenten die Meierijstad gaan vormen hebben besloten samen een sterke nieuwe lokale partij te vormen, Team Meierijstad. Hiervoor is een voorbereidingsproces opgestart met veel werkgroepen, een regiegroep en een stuurgroep.

De stuurgroep van Team Meierijstad heeft het hoofdprogramma van Team Meijerijstad vastgesteld. Onderstaande kernwaarden zijn hierbij uitgangspunt geweest: Onafhankelijke lokale partij; Opkomen voor de belangen van dorpen en wijken; Streven naar een duurzame leefomgeving; Uitgaan van de kracht van burgers; Een rechtvaardige samenleving; Mens voorop, zorg op maat; Een betrouwbare overheid.

Foto:

Hierbij kiezen we een pragmatische aanpak. Een maatschappelijk probleem wordt gewoon opgelost. De bovenstaande kernwaarden geven daaraan richting! Een bestuur voor de vereniging in oprichting is gevormd door vertegenwoordigers uit alle 6 de partijen. Daarbij is besloten om bij voorkeur met een oneven aantal bestuursleden te werken. Hart voor Rooi had twee kandidaten en levert daarmee twee bestuursleden. Geen van de bestuursleden zal politiek actief zijn vanaf 2017 (als raadslid en/of wethouder).

Het bestuur bestaat uit: Jeanne Hendriks-van Kemenade (voorzitter) (Hart voor Rooi), Robert Elbertse (penningmeester) (TEL), Frans Cruijsen (Hart voor Veghel), Nico van Hoof (DDB), Karel van Lieshout (DGS/BVT), Sjoerd Eegerdingk (DORP-ABS) en Janneke van Vugt van den Heuvel (Hart voor Rooi) Als belangrijke volgende stap wordt er nu nog de laatste hand gelegd aan het verkiezingsprogramma. Dat zal eind juni in grote lijnen gereed zijn. Voor meer informatie of lid worden van Team Meierijstad: www.teammeierijstad.nl

Hell's Highway Run steunt hospice

Afgelopen maandag brachten Harold van Veghel en Natascha Kleyn namens de organisatie van Hell's Highway Run een bezoek aan de hospice Dommelrode. Het financieel ondersteunen van de hospice is één van de goede doelen van de Hell's Highway Run welke op 17, 18 en 19 juni plaatsvindt op de Vlagheide in Eerde.

Maatschappelijke initiatieven
"Naast het feit dat we alle bewoners uit Meierijstad proberen te verbinden door dit sportieve evenement, zijn we ook steeds op zoek naar maatschappelijke initiatieven die we kunnen ondersteunen" vertelt Harold. Zo kwamen we in contact met Arent van Dijk uit Sint Oedenrode. Van Dijk was meteen enthousiast over dit sportieve evenement. "Ik verleen graag m'n medewerking aan events met een maatschappelijk tintje" aldus Arent.

Het financieel steunen van het hospice is slechts een gedeelte van de goede doelen van Hell's Highway. Zo heeft Bijzonder Rooi zich onlangs ook bij de organisatie gemeld. "Hell's Highway Run is er voor iedereen. Wij vinden het dan ook fantastisch dat wij de cliënten van Bijzonder Rooi de kans kunnen bieden om gratis deel te nemen aan onze run" aldus een tevreden Natascha. "Op dit moment ligt er ook nog een aanvraag van Stichting Mijn Held. Ook deze gaan we serieus bekijken in de hoop dat we ook minder bedeelde kinderen de kans kunnen geven deel te nemen aan de Run".

Hoe steun je Dommelrode?
Wanneer je besluit deel te nemen dan kan dat als groep, als bedrijf, als familie maar ook als individu. Als deelnemer ben je niet alleen lekker sportief bezig, maar steun je met je inschrijving ook het hospice Dommelrode in Sint-Oedenrode. Ga naar de website www.hellshighwayrun.nl. Bij "inschrijven individueel" of bij "inschrijven bedrijventeam/scholenteam" vul je de gegevens in. Wanneer je alles ingevuld hebt, vul dan bij kortingscode HOSHHR2016 in. Daarmee weet de organisatie dat een deel van het inschrijfgeld bestemd is voor het hospice.


TROTS Meierijstad dingt mee naar gemeenteraadsverkiezingen

De nieuwe lokale afdeling TROTS Meierijstad van de landelijke partij Trots op Nederland, die al vertegenwoordigd is in Brabant o.a. in de gemeenteraden van Breda en Grave, doet mee aan de herindelingsverkiezingen in Meierijstad.

TROTS Meierijstad noemt alvast een viertal hoofdpunten waar zij hard op in gaat zetten: betere zorg (WMO) voor ouderen, jeugd en mensen met een beperking. Stoppen met het verhogen van de WOZ en OZB. Meer invloed van burgers op beleid van de gemeente. Meer en harder handhaven op woninginbraken, diefstallen en andere criminaliteit.

Taalweekend: Schrijfwedstrijd

Doe mee met deze Schrijfwedstrijd! Iedereen mag meedoen, jong en oud. Hieronder staat een verhaal waarvan het einde nog ontbreekt. Laat je creativiteit de vrije loop en maak het verhaal af. Je maakt kans op een mooie prijs en je mag je verhaal voorlezen in het Rooise Taalweekend.

De schrijfwedstrijd is georganiseerd door de Rooise Schrijfgroep Impesant. Stuur je verhaal op naar schrijvers@impesant.nl . Vermeld onder het verhaal je naam, e-mailadres, telefoonnummer en leeftijd. Je inzending mag totaal maximaal 500 woorden zijn. Zorg dat het vóór 25 mei a.s. binnen is.

De drie winnaars mogen op zaterdag 4 juni hun verhaal voorlezen tijdens de feestelijke finale van de schrijfwedstrijd. De winnende verhalen worden ook gepubliceerd op www.mooirooi.nl.

De man met de hoed
Maartje en Guido zitten op de bank tv te kijken. 'Hij staat er weer. Ik vind het maar niks,' horen ze hun vader zeggen. Vader heeft net de hond uitgelaten en staat nu bij moeder in de keuken. 'Iedere avond die vreemde auto hier in de straat. Ik vind het verdacht.' De kinderen veren overeind. Maartje stoot haar broer aan. Guido pakt meteen de afstandsbediening en zet de tv zachter.
'Hoezo dat dan?' vraagt moeder. 'Heb jij die auto nooit gezien? Die grote blauwe SUV, met die donkere ramen?' 'Nee.' 'Hij staat altijd hier schuin aan de overkant. Ik heb al met verschillende buren gesproken, hij is van niemand in de straat.' 'Maar iedereen mag hier toch gewoon parkeren?' moeder snapt het probleem niet. 'Het gaat niet om gewoon parkeren. De bestuurder zet de auto neer en blijft erin zitten.' Guido staat op en wenkt Maartje hem te volgen naar de keuken. Heel rustig gaan ze aan tafel zitten. 'Gaan jullie maar op de computer een spelletje doen,' zegt moeder en doet achter hen de deur zorgvuldig dicht. 'Aan het silhouet te zien is het een man met een hoed,' gaat vader verder. ' Hij zit daar soms uren gewoon te zitten. Misschien 's nachts ook nog wel.' 'En weet niemand er het fijne van?' reageert moeder. 'Nee, dat is juist het gekke. Maar ja, om nu de politie te gaan bellen, dat is ook weer zoiets… Kom, laten we onszelf maar een wijntje inschenken en bij de kinderen gaan zitten. Morgen is weer een dag.' Maartje en Guido schieten weg bij de deur en gaan snel achter de computer zitten.

Veel later, als vader en moeder al lang in bed liggen, gaat Maartje op haar tenen naar de slaapkamer van haar broer. Guido's kamer is aan de voorkant van het huis. Ze ziet hem in het schemerdonker op zijn knieën voor het raam zitten. Hij wijst naar de straat. De auto staat er nog. 'Zullen we eens buiten gaan kijken?' fluistert Guido. Heel stil doen ze hun kleren aan, lopen zachtjes naar beneden en pakken schoenen en een jas. Zonder de hond wakker te maken glippen ze de achterdeur uit. Ze sluipen naar de auto. 'Guido,' roept Maartje ineens verschrikt, 'kijk daar!'…

Mgr. Hurkmans kijkt terug op een mooie tijd als bisschop

Foto: Hans van den Wijngaard

De Eucharistieviering afgelopen zondag ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van bisschop Bekkers was ook voor Mgr. Hurkmans een bijzondere gebeurtenis. Het was het laatste officiële optreden van de huidige bisschop van 's-Hertogenbosch. Komende zaterdag, 14 mei op de dag af vijftig jaar na de begrafenis van Mgr. Bekkers legt hij zijn ambt neer en wordt hij opgevolgd door Mgr. De Korte. DeMooiRooiKrant sprak na afloop van de Eucharistieviering met bisschop Hurkmans.

"Het mooiste in de tijd dat ik bisschop van 's-Hertogenbosch was, waren toch wel de feesten in de parochies en het bisdom waar ik bij mocht zijn", antwoord Mgr. Hurkmans op de vraag naar de mooiste herinneringen aan zijn bisschopsambt zijn. "Of het nu de vele Heilige Vormsels waren die ik mocht doen of de jubilea waarvoor ik genodigd was. Het was altijd een feest om de mensen overal in het bisdom te ontmoeten en met hen te kunnen praten. Ja, er waren veel hoogtepunten in die tijd, maar de viering van 450 jaar bisdom 's-Hertogenbosch was toch wel het meest indrukwekkende. Maar ook de bedevaart met wel duizend mensen naar Rome was een geweldige ervaring, net zoals de bedevaarten naar Lourdes".

"De reorganisatie is afgerond, die was goed en nodig. Wat dat betreft hoef ik geen werk in uitvoering aan mijn opvolger over te dragen, Mgr. De Korte kan na de reorganisatie de draad oppakken. Een van zijn taken zal zijn om de vitaliteit in de nieuwe parochies op te bouwen", zo antwoordde Mgr. Hurkmans op de vraag of er dingen waren die hij graag af had willen maken.

Mgr. Hurkmans is één van de opvolgers van, wat we nu toch wel de legendarische bisschop Bekkers kunnen noemen. We zijn dan ook heel benieuwd hoe Mgr. Hurkmans het ervaren heeft om in de voetsporen van deze bisschop te mogen staan. "Het was een ontroerend moment, maar dat realiseerde ik me eigenlijk pas na een paar weken. Ik zat op een avond in de woonkamer van het bisschoppelijk paleis aan de Parade in Den Bosch. Toen realiseerde ik me dat ik in dezelfde kamer zat, waar voor mij grote namen hadden gezeten. Niet alleen Mgr. Bekkers, maar waar ook de bisschoppen Mutsaerts, Bluyssen en Ter Schure hadden gezeten".

Kerkberichten

H. Martinus Olland Za 14/5, 17.30 u. Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Ties en Kee Thomassen, Henk Thomassen, Rien Thomassen, Wout v.d. Meerendonk, Francy van Casteren-v.d. Meerendonk, Jan v.d. Biggelaar, Johan v.d. Biggelaar en Marie v.d. Biggelaar- Wouters.
Ma 16/5, 11.00 u. Viering Heilige Eerste Communie. Intenties: Antoon en Nella Versantvoort en Ton de Bie.

Martinuskerk (centrum)
Za 14/5 Pinksteren 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Marietje van den Biggelaar – van de Wijdeven, Mien Snijders – Verhagen, Jo van de Laar, Gerda Kusters – Hoedemakers, Wim en Barbara Goossens – Vermeltfoort, Jan Clabbers.
Zo 15/5 Eerste Pinksterdag – Eerste Heilige Communieviering 09.30u: Eucharistieviering. Intenties: Nellie van der Kruis – van Gastel, Overleden familieleden van de familie van Bree, Oma Nellie en tante Astrid van Summeren, Bert van Heesch, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart en overleden familieleden, Mariëlla Foolen – de Brouwer, José en René van Eck, Opa Wil van Houtum en John Harks (peetoom van Britt), Tim Peijnenburg.
Zo 15/5 Eerste Pinksterdag – Eerste Heilige Communieviering 11.30u: Eucharistieviering. Intenties: Nellie van der Kruis – van Gastel, Overleden familieleden van de familie van Bree, Oma Nellie en tante Astrid van Summeren, Bert van Heesch, Antoinette van Gerwen – van de Tillaart en overleden familieleden, Mariëlla Foolen – de Brouwer, José en René van Eck, Opa Wil van Houtum en John Harks (peetoom van Britt), Tim Peijnenburg.
Ma 16/5 Tweede Pinksterdag 09.30u: Eucharistieviering. Intenties: Overleden leden van de KBO in de maand april.
Dinsdag 08.45u Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Woensdag 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Donderdag 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
Tevens vierde Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
Vrijdag 08.45u: Rozenkransgebed. 09.00u: Eucharistieviering.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Antonius Nijnsel
Zo 15/4 11.00u.
Hoogfeest van Pinksteren, Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Johan en Petronella Thijssen- Gloudemans en dochter Tonny, Annie Stamps- v.d. Ven, Zus Oerlemans- van Geffen, Fam. Jennissen- Cooijmans tgv gouden huwelijk, Jan van Delft, Has en Mieke van Hoof- v.d. Burgt en zoon Theo, Maria van Stratum- van Hoof, overl. fam. v.d. Burgt- van Dijk, kinderen en kleinkinderen. 2de pinsterdag geen Eucharistieviering, om 10.30uur doop van Otto Lammers
Di 17/5 9.00u: 6de Antonius noveen.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 15/5 (Pinksteren),
Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00u. Predikant Ds Bas Stigter

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 10/5
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Do 12/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 13/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 14/5 13.30u: Huwelijksviering Marjolein Kuijpers en Miguel Hartogs.
Zo 15/5, Pinksteren 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. intentie: overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Ben de Korte, Corrie Sanders-Welte, Louis van der Schoot, Ben Swinkels, Annie Swinkels-Manders.
Di 17/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 11/5
19.00u: Eucharistieviering
Za 14/5: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 15/4: Hoogfeest Pinksteren 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor Collecte Week Nederlandse Missionaris Intenties: Marie-Louise Poppelaars-Crijnen (1e jaargetijde), Marion Meulenbroeks-van Rooij, Laurens van Vroonhoven, Rie Hessels-van der Sman, Jan Swinkels, Wim Toonen, Bernard Peters, Chris de Rooij, Doortje Maas-de Bijl, Mia van Hest, Gerrit Ribbers, Nel van Helmond-Coppelmans, Anton Ellenbroek, The Leenders, Lieke Braam-van Dieren.
Ma 16/5: Tweede Pinksterdag 11.00u: Eucharistieviering waarin een aantal kinderen voor het eerst de H. Communie ontvangen
Wo 18/5 19.00u: Eucharistieviering

Odendael
zo 15/5
10.00u.: 1e Pinksterdag, woord en communievering met Odendael koor. Int: Piet en Jans Pepers en dochter Annie.
ma 16/5 10.00u: 2e Pinksterdag, eucharistieviering, int: Mevr. van der Heijden-Gottenbos en Ton van der Heijden, Nelly Bogers, Ria Kuipers, Joos Pas.
di 17/5 Rozenhoedje bidden in de stilteruimte

Processiepark krijgt na eeuw alsnog kruisweg

Heel Nijnsel was vrijdagochtend om kwart over tien getuige van het plaatsen van de eerste van de vijftien kapelletjes in het processiepark. Niet omdat alle inwoners uit waren gelopen om fysiek bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn, maar wel omdat koster Theo van de Meulegraaf de klokken uitbundig luidde zodat de plaatsing niemand kon ontgaan.

Met het plaatsen van de vijftien kapelletjes is de wens die Pastoor Panken 105 jaar gelden al had, weer een stukje dichterbij de verwezenlijk gekomen. "Panken wilde bij de bouw van de kerk in het processiepark al een kruisweg plaatsen. Verder dan de funderingen kwam hij niet, waarschijnlijk was het geld op", vertelt pastoor Vincent Blom. Pastoor Blom vindt de plaatsing van de kapelletjes een prachtige mijlpaal voor Nijnsel. "Met zo'n project wordt maar weer eens getoond hoe veerkrachtig de Nijnselse gemeenschap is. Als er iets moet gebeuren, dan zijn er altijd voldoende vrijwilligers aanwezig om zo iets ook daadwerkelijk te realiseren. Bedenken is één, maar realiseren is een tweede en dat lukt toch telkens weer met maar beperkte middelen".
De plaatsing van de kapelletjes is voor de pastoor van de Odaparochie ook een kroon op de herinrichting van de Nijnselse dorpskern. Die begon enkele jaren geleden met het maken van plannen voor de inrichting van het plein voor de Beckart en het breder inzetten van de Beckart. Om die plannen echt vorm te geven was het nodig om het processiepark dat al jaren verscholen lag achter een hekwerk openbaar te maken. De Nijnselse gemeenschap, de gemeente en de parochie vonden elkaar al snel om samen iets moois te maken. Daarbij kwam ook de oude wens van pastoor Panken weer in beeld, maar dit keer bleef het niet bij een wens. De vijftien kapelletjes werden de afgelopen winter gebouwd onder leiding van Bert Verbakel. Een goede gewoonte van Bert is om alle medewerkers aan de kapel te vereeuwigen. Net zoals hij dat destijds ook deed bij de bouw van de Antoniuskapel, is ook nu een blackbox ingemetseld. In die blackbox zitten tekeningen van de Nijnselse jeugd en zijn de namen van de bouwers en sponsoren samen met de bouwtekening vereeuwigd. Zou het ooit een keer zover komen dat de vijftien kruiswegstaties worden verwijderd omdat toekomstige generaties andere plannen hebben, dan zullen zij geschreven geschiedenis uit 2016 aantreffen.

Bekkers als bevrijding

Foto:

Oud SP-voorman Jan Marijnissen hoefde niet lang na te denken toen hij hoofdgast was in het tv-programma Zomergasten. Het filmpje met de begrafenis van Bekkers móest erin. „Bij zijn overlijden was ik 14 jaar. Op de middelbare school spraken we over euthanasie, abortus, de oecumene. Tegen die achtergrond van die hele discussie was daar Bekkers die sprak over geboorteregeling en eigen geweten. Dat sprak ook de jeugd aan: dat was iemand waar je bij wilde horen", vertelt Marijnissen over de beroemde inwoner van Rooi.

Foto: Hans van den Wijngaard

"De eerste jaren van Bekkers waren overigens helemaal niet zo revolutionair; zeg maar gerust aartsconservatief. Dat veranderde door het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Bekkers ging volledig mee in die koerswijziging. Zijn kracht zat 'em in zijn sympathieke uitstraling, zijn taal, zijn zachte g maar vooral door hetgeen hij zei: volg je eigen geweten. Mijn vader was toen al een paar jaar overleden maar voor mijn moeder kwamen dergelijke woorden als een bevrijding. Je moet het zien als een tegenbeweging; tegen die bedompte jaren vijftig die zo sterk onder de invloed van de kerk stonden en mede daarom zo benauwde. Bekkers was één van de belangrijkste mensen die die sfeer openbrak: alsof je opeens diep kon ademhalen." Wil je het hele verhaal over Bekkers lezen? Ga dan naar de website van het BHIC, www.bhic.nl/marijnissen. Op die site vind je overigens nog veel méér verhalen (en foto's) over bisschop Bekkers.

24 / 36

Dorean van der Heijden heeft na een nare tijd een fleurige bos bloemen verdiend.

Ingrid van Herel

Lente in de grote stad: ge hurt smerres de vuggeltjes hoeste.

Foto: Maria Bullens

Maria Bullens maakte deze mooie foto. Enkele uilen bij elkaar. Stuur ook uw natuurfoto naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Plan Dotterbloem vanuit de lucht. Foto: Henri van Hoorn

Oplossing week 18:
Toos van Rooij

Winnaar: Corrie Fransen
Jonker Marcus van Gerwenlaan 18

Wees jezelf; alle anderen zijn al bezet.

Vijftigers aan het woord…

Foto: Onbekend

Enige weken geleden zijn de uitnodigingen verstuurd voor de 50-jarigen reünie. In aanloop naar deze reünie willen we herinneringen ophalen uit de basisschooltijd met (oud) Rooinaren die dit jaar 50 worden of net 50 geworden zijn. Komende maanden zullen daarom in DeMooiRooiKrant de klassenfoto's van de verschillende basisscholen geplaatst worden. We laten leerlingen herinneringen ophalen aan vroeger en we laten ze vertellen hoe het nu met ze gaat. Deze eerste keer is gekozen voor basisschool Dommelrode. Aan het woord zijn Jos van Acht en Cees van der Vleuten.

Jos van Acht
Wat wilde je vroeger op de basisschool worden?
'Wij hadden thuis melkkoeien. Natuurlijk werd van ons verwacht dat we af en toe meehielpen. Na de MAVO ben ik naar de MAS in Boxtel gegaan. Ik wist toen al dat ik boer wilde worden maar ons bedrijf was te klein om nog iemand in dienst te nemen. Daarom ben ik na school bij CHV gaan werken als vertegenwoordiger. Dat heb ik 9 jaar gedaan en ondertussen heb ik het ouderlijk bedrijf overgenomen. Destijds heb ik regelmatig nagedacht over emigreren en elders een boerenbedrijf te starten. Mijn vrouw Marianne stond ook positief tegenover dit idee. We hebben gekeken naar Denemarken en het zuiden van Engeland. Uiteindelijk hebben we in Portugal een kaal stuk land gekocht. We zijn in een caravan gaan wonen en van daaruit hebben we stap voor stap ons bedrijf opgebouwd tot 800 melkkoeien en 12 medewerkers. Het gezin is inmiddels uitgebreid met 3 zonen: Vincent van 16 ,Ruben van 14 en Filipe van 11.

Welke herinneringen heb je aan de basisschool?
"Ik herinner me nog dat we oud papier ophaalden voor school. Wij, boerenkinderen, hadden het voordeel dat we bijna alle lootjes voor de loterij kregen omdat onze vaders met tractoren en aanhangwagens het groot aanpakten. De onderwijzers waren hier ook erg blij mee want de grootse aanpak resulteerde in de aankoop van de nieuwste technologie: een videorecorder. Aan het einde van de zesde klas gingen we een paar dagen op kamp bij Bekkers op de Vresselseweg. Na afloop daarvan fietsten we terug naar Rooi. Omdat ik op de Nijnselseweg woonde, draaide ik af, terwijl de rest nog even moest. Toen besefte ik op 11-jarige leeftijd dat ik voor de eerste keer een periode van mijn leven had afgesloten."

Jos van Acht met zijn kinderen. Foto:
Jos (boven) en Cees (onder) in vroegere jaren Foto:

Cees van der Vleuten
"Een tijdje geleden werd ik gebeld door Ruud Marinus of ik iets wilde schrijven in het kader van het Abraham en Sarafeest. Hoewel ik in eerste instantie niet zo enthousiast was, heb ik toch ingestemd omdat ik moeite heb tegen vrijwilligers "nee" te zeggen. Mijn naam is Cees van der Vleuten. Ik ben getrouwd met Annemarie van de Meulengraaf en wij hebben drie dochters: Maud (19), Pleun (17) en Britt (14). We wonen aan de Boskantseweg waar ik ook geboren ben. Als ik aan de lagere school Dommelrode denk dan springen er twee dingen uit:

* 13 oktober 1976 en * meester Jan van de Wetering
13 oktober 1976, 's avonds om half twaalf, stond mijn oudste zus onder aan de trap te roepen dat we snel naar beneden moesten komen, want de keuken stond in brand. Mijn ouders waren niet thuis dus het had ook heel anders af kunnen lopen met mij en mijn drie zussen. Kort nadat we naar buiten liepen schoot de vlam in het rieten dak en is van de boerderij niet veel meer overgebleven. Mijn ouders vonden het beter dat ik 's morgens gewoon naar school ging. Alleen ik had niet meer dan een pyjama. Gelukkig had mijn buurjongen nog een trainingspak en mooie groene rubberen laarzen in de aanbieding..…..

Meester Jan van de Wetering was mijn favoriete leraar. Dat vond hij kennelijk ook van onze klas, want we hebben hem twee jaar gehad. Ik geloof in de 3e en 6e klas. Ik vond het dan ook heel leuk dat ik nog wat heb kunnen regelen voor zijn afscheid een paar jaar geleden. Meneer Jan is een zeer overtuigende supporter van 's lands beste voetbalclub. Aangezien onze kinderen destijds op de Dommelrodeschool zaten en ik in die tijd bij PSV werkzaam was, vroeg juffrouw Hetty mij of ik iets kon regelen. Op dat moment was Ibrahim Afellay de absolute topper bij PSV en toen ik hem vroeg of hij mee wilde werken aan het afscheid van een echte supporter, stemde hij toe. Op de dag van het afscheid is hij samen met Foxy naar Rooi gekomen waar we hem bij Sporthal De Streepen in een grote doos hebben gestopt. Meneer Jan moest toen raden wie de mystery guest was.

Na de lagere school heb ik de vijfjarige MAVO gedaan en daarna naar de MAS in Boxtel met daaropvolgend nog een jaartje Middelbaar Kader in Horst. Later heb ik het varkensbedrijf van mijn ouders overgenomen, waarvan ik in 2003 afscheid heb genomen. Ik ben toen gaan werken bij PSV tot een half jaar geleden. Momenteel zit ik op een vrachtwagen en rij wat rond in de directe omgeving. Veel oud klasgenoten van toen kom je nog wel eens tegen in Rooi. Maar er zijn er ook veel die ik nooit meer heb gezien. Vandaar dat ik erg naar 10 september uitkijk. Het wordt een heel mooie dag op een heel mooie locatie. Tot dan!

Kleingeld

Ik zag ze al in het gangpad bij de poetsspullen. Hij, kromgebogen over zijn rollator. Zij, kwiek rechtop, in de ene hand een mandje en met de andere de schoonmaakmiddelen aanwijzend. Ze praatten rustig en zacht, over de verschillende merken allesreiniger.
En nu staan ze voor me met hun aankopen, vooraan in de rij, bij de kassa. Aandoenlijk, hoe ze vol overgave met hun boodschappen bezig zijn.

'Dat is dan € 9,98 mevrouw, meneer,' hoor ik de caissière zeggen. De vrouw haalt haar portemonnee uit haar jas en keert die met een plechtig gebaar om op de toonbank. Er rolt een aanzienlijke hoeveelheid kleingeld uit. Rustig begint ze te tellen. De caissière en de man kijken geduldig toe. Ineens stopt het tellen. Vertwijfeld kijkt de vrouw naar haar man en begint vervolgens opnieuw te tellen. Ook na een tweede hertelling komt ze tekort. De portemonnee wordt nog eens geïnspecteerd en daarna de jaszakken. 'Kijk jij eens Arie of je nog wat kleingeld hebt?' Twee trillende handen verdwijnen om beurten in jas- en broekzakken. Dan buigt de man zich voorzichtig over het opbergvak van de rollator. Hij schraapt langs de wanden. Helaas, er komt geen enkele munt meer tevoorschijn. 'U komt nog 23 cent te kort,' zegt het meisje achter de kassa. 'Moet ik anders nog een keer tellen, Gerrie?' vraagt de man. De vrouw legt een hand op zijn arm en kijkt hem liefdevol aan.

Ik heb met ze te doen. In een opwelling pak ik een 50cent-muntje uit mijn jaszak en loop naar het echtpaar toe. 'Mevrouw, meneer, alstublieft, neem dit. Dan bent u van die losse muntjes af, hoeft u ze niet meer mee naar huis te nemen.' Beduusd staren twee paar ogen mij aan. Het blijft een tijdje stil. 'Dat kan ik toch niet aannemen,' zegt de vrouw. Ik dring aan: 'Toe, pak het gerust aan, het is echt geen moeite.' De andere klanten die in de rij staan bemoeien zich er nu ook mee. 'Dat is een mooie oplossing.' 'Ik zou het ook aannemen als ik u was.' 'U hoeft zich niet schuldig te voelen.' Iedereen praat op het echtpaar in. Er ontstaat een sfeer van verbroedering en eensgezindheid. Uiteindelijk pakt de vrouw de munt aan, bedankt me omstandig en rekent af, gadegeslagen door blije omstanders.

'Jij hebt vandaag je goede daad al gedaan, zo op de vroege ochtend,' zegt de vrouw die voor me in de rij staat. Als ze betaald heeft, blijft ze resoluut naast de kassa staan. 'Ik wacht hier even tot je aan de beurt bent geweest.' Lachend voegt ze eraan toe: 'Want ik wil er zeker van zijn dat je niet in de betaalproblemen komt. Anders help ik je.'
Terwijl ik afreken, scharrelt de caissière wat onder de toonbank. 'Hier dit is voor u,' klinkt het spontaan. En zo sta ik ineens met een knaloranje-Koningsdag-kroon in mijn handen. Blij verrast loop ik met boodschappen en kroon naar mijn fiets.

Even later rijd ik het oudere echtpaar voorbij. Al hun aandacht gaat uit naar de stoeptegels en elkaar. Ik onderdruk de neiging om vrolijk te bellen en hen uitbundig toe te zwaaien met mijn kroon.

Elli de Rijk
schrijvers@impesant.nl

Moeders blij verrast

Foto:

Ondernemersvereniging Rooi 2000 en Natuurlijk! Sint-Oedenrode zijn constant bezig leuke activiteiten te organiseren in het centrum van Rooi. De traditionele lentekoopavond is dit jaar voor het eerst vervangen door een activiteit op vrijdag en zaterdag.

Op vrijdag liep ballonnenclown Miko door het centrum om de kinderen van een prachtig kunstwerk te voorzien. Op zaterdagmiddag stond er een fotohokje op het Kerkplein. Daar konden gratis foto's worden gemaakt voor de liefste moeder. In de verkleedkist werd druk gezocht naar gekke attributen om de foto nog leuker te maken. De acht leukste foto's werden beloond met mooie prijzen. Deze prijzen werden op Moederdag bezorgd. De hoofdprijs is een high-wine voor twee personen bij "De Beleving" en een prachtige bos bloemen. Verder werden er vier taarten met de winnende foto erop bezorgd bij de gelukkige winnaars. Ook werden nog drie moeders verblijd met een prachtige bos bloemen. Alle winnaars waren blij verrast en het maakte de zonnige Moederdag nog specialer.

Foto:
Foto:
Foto:

KV Rooi weet te winnen

Dit weekend moest KV Rooi het opnemen in een thuiswedstrijd tegen Klimroos. De dames wisten dat het een hele belangrijke wedstrijd zou zijn. KV Rooi begon daarom meteen erg sterk en stond al snel voor met 2-0. Ze wisten met 4 doelpunten verschil de rust in te gaan, het was 6-2.

KV Rooi bleef ook de tweede helft de sterkere partij. Klimroos kreeg niet de kans om veel te scoren en daarom sloot KV Rooi de wedstrijd af met een knappe 13-6 winst. Volgende week speelt KV Rooi uit tegen Bladella 1 om 13:00 uur. Supporters zijn van harte welkom!
Op maandag 30 mei organiseert senioren 1 een bingo avond. Er zijn leuke prijzen te winnen gesponsord door winkels en horeca uit rooi! De opbrengsten van de avond gaan naar de club. Heb je zin in een gezellige avond? Kom dan 30 mei naar de kantine van KV Rooi met natuurlijk wat lekkers voor bij de koffie.
Omdat het lastig is om in te schatten hoeveel personen er zullen komen, willen wij jullie vragen om even een mailtje te sturen als je graag wil komen en met hoeveel personen. Alvast bedankt en hopelijk tot dan.

Kennis maken met de Kangoeroe Club

Ben je een jongen of meisje tussen de drie en zes jaar? Vind je het leuk om te bewegen? Samen te spelen met leeftijdgenootjes? Vind je spelletjes met de bal leuk? Dan is de Kangoeroe Club zeker iets voor jou!

Wat is de Kangoeroe Club?
De Kangoeroe Club is een soort van kleutergym met een knipoog naar korfbal. Het is voor kinderen vanaf 3 jaar tot ongeveer 6 jaar. Ze krijgen diverse spelletjes, oefeningen en activiteiten die aansluiten bij de beleving van de kinderen. Daarnaast zit er een vast programma in van vangen, gooien en met de bal en korf bezig zijn.

Kennismakingstrainingen
Komende zaterdag 14 mei en op zaterdag 28 mei starten we twee vrijblijvende kennismakingstrainingen. Deze trainingen vinden plaats van 9.30 uur tot 10.30 uur op Sportpark D'n Eimert in Nijnsel.

Odisco pakt belangrijke punten voor lijfsbehoud.

Odisco speelde afgelopen zondag thuis tegen Bio 1. Bio stond samen met Neca op de laatste plaats en Odisco stond daar slechts 1 puntje boven. Odisco moest dus winnen om een gaatje te slaan naar de laatste plaatsen. De uit-wedstrijd had Odisco net verloren en de dames wisten dat ze kans hadden vandaag.

Odisco en Bio begonnen slordig aan de wedstrijd er werden aan beide kanten veel kansen gemist en er was vaak slordig balverlies. Dit resulteerde in een 3-3 stand na 21 minuten. Doelpunten van Odisco via Lienke Merks, Meike Leenderts en Marlon van Heeswijk. Ook het laatste kwartier werd de thuisploeg niet beter en zo gingen de dames rusten met een 3-4 achterstand. In de rust werd de dames verteld dat ze slimmer moesten spelen. Bovendien kon deze wedstrijd gemakkelijk gewonnen worden als de kansen afgemaakt zouden worden.
Na rust kwamen debutanten Rachel Heymans en Dorenda van Liempd in het veld voor hun 1e minuten bij Odisco. Dit had een positieve invloed op de ploeg en dat zorgde voor vertrouwen. Na 11 minuten kwam dat tot uiting: Odisco liep binnen 10 minuten weg naar een 9-4 voorsprong, via Myrthe van Heereveld, 2x Marlon van Heeswijk, 2x Floor van Heeswijk en Maré Meijs. Het restant van de wedstrijd werd keurig uitgespeeld en gedomineerd door Odisco. Eindstand 12-5. Doelpunten van 2x Marlon van Heeswijk en Rachel Heymans, die haar debuut bekroonde met een doelpunt.
Een mooie en belangrijke overwinning voor Odisco dat hiermee 3 punten loskomt van de degradatieplaatsen. Aanstaande donderdag speelt Odisco om 20:15 uur thuis tegen Neca 1.

KV Nijnsel 1 geeft winst uit handen

Na de zware nederlaag van vorige wedstrijd, waren de meiden erop gebrand te winnen vandaag. Het weer was prachtig en er was een groot publiek; een goed begin. Nijnsel 1 nam het op tegen de dames van SVO uit Ooij waar zij tijdens de vorige wedstrijd met 15-4 van verloren.

Nijnsel gaat goed van start, al na een paar minuten vallen de eerste twee thuisdoelpunten. Helaas compenseert SVO direct en staat het gelijk. Nijnsel creëert enorm veel kansen en krijgt alle ruimte om te schieten. Echter lukt het de dames niet deze kansen te benutten en is de ruststand 3-5.

Na een peptalk gaan de meiden weer van start. Er staat een sterke wind waardoor de kansen vooral gehaald moeten worden uit goed samenspel en doorloopballen. SVO start de tweede helft weer sterk, maken hun kansen af en zorgen dat het scorebord 3-9 weergeeft. De wedstrijd is fel en Nijnsel geeft niet op. Het lukt Astrid van de Laar en Joyce van Kessel om nog een paar puntjes voor Nijnsel binnen te slepen, maar de kans op winst is verkeken. Met een score van 6-10 verlaten de dames het veld.

Doelpunten: Astrid van de Laar 2x, Myrna Foolen, Nicole de Koning, Joyce van Kessel, Susan Witlox 1x.


ZVV Schildersbedr. Gebr. Harks Rooise Zaalvoetbal Kampioen

Lun Branten wint ONK Foto: Lisa vd Ven

Vrijdag 29 april is ZVV Schildersbed. Gebr. Harks kampioen geworden in de A-poule van de Rooise Zaalvoetbal Competitie.

Het versloeg die avond in een spannende wedstrijd de grootste concurrent, Gerits/Cafe D"n Dommel, met 4-2. Hierdoor werd het team voor de tweede keer in de historie kampioen in de hoogste klasse. A.s. vrijdag kan Gebr. Harks ook de "dubbel" nog pakken. Om 20:30 uur wordt de bekerfinale gespeeld tussen Royal Queen Seeds en Schildersbedr. Gebr. Harks.

De kampioenen Foto: Lisa vd Ven

Luc Branten wint ONK Trial Zelhem!

Een super dag, voor mens en machine. De 21-jarige Rooienaar wist zondag het ONK Motortrial in Zelhem te winnen bij de Nationalen. De wedstrijd die onder tropische temperaturen werd verreden hakte er flink in, na 2 rondes van 10 nonstops moest er even bijgetankt worden.

Luc kreeg zijn krachten de volgende 2 rondes goed verdeeld waardoor de concentratie bij het motorrijden kon blijven. Niet alleen het weer was een expliciete factor maar ook het feit dat Branten afgelopen woensdag pas is overgestapt op een nieuwe merk; TRS. Na slechts 2 trainings uren een wedstrijd in gaan is niet wat je noemt 'top voorbereiding'. Het zenuwachtig rijden zetten zich gelukkig snel om in vertrouwen waardoor er stabiel gereden kon worden. Mens en machine hebben zich bewezen, nu de taak het vertrouwen nog verder uit te bouwen en in niveau te stijgen!

Foto's: www.lucbranten.com

Tevreden terugblik op eerste seizoen

Het eerste seizoen in de Rooise Zaalvoetbalcompetitie begon voor het nieuwe team Albert van Stiphout Bouwcoördinatie / MK2 Audiovisueel vrij wisselvallig. Na een goede bekerwedstrijd, volgden de (spectaculaire) verliespartijen zich in rap tempo op. De voor het seizoen menigmaal uitgesproken kampioensambities konden dan ook al snel de prullenbak in. Na zelfs een tijd in de degradatiezone te hebben doorgebracht, werd halverwege het seizoen de lijn naar boven dan eindelijk gevonden. Ondanks dat bij een enkeling de beloofde productie wat achterbleef, is het met een 3e plaats in de eindrangschikking en 108 gescoorde doelpunten een geslaagd seizoen geworden! Via deze weg willen ze de sponsoren Albert van Stiphout Bouwcoördinatie en MK2 Audiovisueel hartelijk danken.


Rhode A1 verrassende kampioen 4e divisie

Afgelopen zaterdag heeft onze A1 voor een enorme verassing gezorgd door op de laatste wedstrijddag het kampioenschap in de vierde divisie D binnen te halen. Concurrent Venlose Boys kwam niet verder dan een gelijkspel in Weert, en zo gebeurde het dat Rhode in de eindrangschikking één punt meer behaalde dan Venlose Boys A1 en Gemert A1. Een geweldig feest volgde bij thuiskomst op de Neul.

Rhode begon nerveus aan de wedstrijd. En zo gebeurde het dat Venray in de 7e minuut verdiend de leiding nam. Na 20 minuten kwam onze A1 beter in de wedstrijd en dat resulteerde in de gelijkmaker. Slecht verdedigend werk werd prima afgestraft door Koen van der Zanden: 1-1. Het meegereisde publiek ging er maar eens goed voor zitten. Nu zou het gaan gebeuren! Groot was de verbazing toen in de 33e minuut Rhode opnieuw op achterstand kwam:2-1. Duidelijk was dat onze afwezigen node werden gemist. Maar gelukkig is de aanval de beste verdediging en zo trok Rhode massaal naar voren. 4 minuten later stond het alweer gelijk. Na een geweldige solo van Geert Oerlemans dwars over het veld gaf hij een splijtende pass op Koen van der Zanden. De spits was vandaag vlijmscherp en scoorde zijn 2e doelpunt. En zo ging iedereen rusten met een 2-2 stand.
Na rust was de wedstrijd binnen een kwartier gespeeld. In de 52e minuut kon Max Gordijn de 2-3 binnen tikken en 8 minuten later werd het 2-4 door Koen van der Zanden. Na een prima actie van alweer Jorg de Koning, hij speelde vandaag een prima wedstrijd, kwam de bal bij de meegelopen Mark van der Zanden en dat betekende 2-5. Vijf minuten voor de tijd kwam de eindstand op het bord door een prima goal van de ingevallen Chris Rokven: 2-6.

Meneer van Kampen was naar Weert afgereisd om de andere wedstrijd te bekijken. Wie meneer van Kampen kent weet, dat hij altijd nadrukkelijk aanwezig bij wedstrijden. Heftig coachend deed hij live verslag. Na 5 minuten kwam het verlossende bericht: een gelijkspel! Bij terugkomst op de Neul werden de jongens zowel letterlijk als figuurlijk in de bloemetjes gezet door voorzitter Wim van Meijl. Hij benadrukte nog maar eens wat voor geweldige prestatie onze A1 heeft geleverd. Trainer Peter van der Heijden, assistent Kyron Brus, grensrechter Theo Driessen, verzorger Leo Asveld en teamleider Max Vervoort werden bedankt en gecomplimenteerd voor hun bijdrage in dit succes.

Rhode D3 kampioen

De kampioenen van Rhode A1 Foto: Lisa vd Ven

Na een prachtige overwinning twee weken eerder op de nummer 3 Boekel sport D1 was het afgelopen zaterdag Blauw Geel dat op bezoek kwam. Blauw geel was de nummer 2 en had nog kans op het kampioenschap, als ze zouden winnen tenminste.

De mannen van Rhode D3 waren op van de zenuwen en dat was te merken. Al binnen 3 minuten stonden ze met 0-1 achter. Na 12 min was de stres weg en was het na een prachtige aanval Luka die de 1-1 op het bord wist te zetten. Na de rust was het Rhode die de betere ploeg was en wist te scoren uit een hoekschop. Lovre schoot op goal en bij de tweede paal was het Steven die attent binnen kopte. Het werd toch nog heel spannend omdat Blauw geel de gelijkmaker wist te scoren. Na een hectische slotfase waar er nog een bal op de paal en de lat kwam en Dani die de bal nog van de lijn wist te halen klonk het eindsignaal en kon de champagne de lucht in! Rhode D3 werd de terechte kampioen!

Rhode D3 kampioen

Marcel Vos woninginrichting heeft service hoog in het vaandel

Sint-Oedenrode - Marcel Vos is al meer dan twintig jaar ondernemer. Een doorgewinterde ondernemer dus die het klappen van de zweep kent. Hij weet dan ook als geen ander hoe hij zijn klanten moet bedienen. "Afspraken nakomen en een goede service vind ik het allerbelangrijkst", vertelt de woninginrichter uit Sint-Oedenrode.

Iedere dag is Marcel in de weer voor zijn klanten. Hij geeft ze advies over het inrichten van woningen of bedrijfspanden. Hij merkt dus hoe belangrijk service vandaag de dag is geworden. "Natuurlijk zijn er mensen die internet afstruinen om voor bijvoorbeeld vloerbedekkingen, gordijnen, behang of raambekleding. Dan zijn ze op zoek naar de meest scherpe aanbiedingen. Toch is het zo dat als puntje bij paaltje komt, de mensen gaan voor service. Ze vinden nazorg fijn en het is ideaal voor ze als ze mij kunnen bellen voor advies. Dat krijg je niet bij internetbedrijven." Natuurlijk moet de service wel gepaard gaan met de beste producten, maar ook daar staat Marcel voor in. Hij kent de markt op zijn duimpje en weet wat hij de klanten juist wel of juist niet kan aanprijzen.
Marcel Vos woninginrichting heeft een moderne showroom op het bedrijventerrein in Nijnsel met de nieuwste collecties tapijten, gordijnen, (houten) jaloezieën, shutters en zonwering, uitsluitend met A-merken. Marcel heeft u van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek. Dan weet hij u direct te informeren over prijzen, maar uiteraard ook over service.

Marcel Vos woninginrichting, Handelsweg 25, 06-51150551, www.marcelvos.nl

Nijnsel weer snel bij de les; 5-1

Openingstreffer door Boskant

Na twee mindere wedstrijden trad Nijnsel aan tegen laagvlieger Hapert. De gasten stonden in de buurt van 'de streep' en dat geeft in de regel een hoop ongemak. De thuisploeg heeft nog steeds volop kans op de nacompetitie, dus er waren wederzijdse belangen.

In de derde minuut al brak Johan van der Pas diep door in de vijandelijke linies en stelde Nick Lathouwers in de gelegenheid om de 1-0 op het scorebord te toveren. Hij maakte daar maar al te graag gebruik van. De gasten vielen best wel aan, maar zonder al te veel overleg en overtuiging. In de 39e minuut moest de Nijnselse doelman Glenn van Zutphen echter wel op solide wijze ingrijpen bij een vrije trap van de Kempenaren. Het spel golfde vervolgens op en neer in een niet al te hoog tempo en met een beperkte dadendrang.
Arie Verbakel zorgde in de rust voor een voortreffelijke kop thee die eerder werd geplukt op de zonnige theeplantages van Oost-Sri Lanka. In de 66e minuut lanceerde Toby Verhoeven op onnavolgbare wijze de ingevallen Stefan Hulsen die met een mooie boogbal de doelman van Hapert kansloos liet: 2-0. Niet veel later een degoutante overtreding van een Hapert speler die alleen maar rood kon opleveren. Toen volgde het Nijnsels kwartiertje. In de 74e minuut opnieuw een lancering van Stefan Hulsen, ditmaal door Johan van der Pas wat de 3-0 opleverde. Boven de 18 graden wordt tegenwoordig een drinkpauze ingelast, dus dat ritueel vond plaats in de 75e minuut. In de kantine was overigens de drankpauze al eerder begonnen. Amper tien minuten na het derde doelpunt opnieuw een soepele aanval van Nijnsel kant die door de man in vorm Leon Peters in een doelpunt werd omgezet, 4-0. Net voor tijd voltooide Stefan Hulsen zijn trilogie door koelbloedig de 5-0 binnen te schuiven. Dat was echter niet het eindschot want in blessuretijd leverde een handsbal in de Nijnselse zestien een strafschop op die door een speler van Hapert, Jesse Geboers, onberispelijk werd ingeschoten: 5-1. Hij redde hiermee de spreekwoordelijke eer, maar ook hij kon niet voorkomen dat Hapert nu 'op doelsaldo' onder de zo gehate streep terecht kwam. Een solide overwinning van Nijnsel dat zich hiermee herpakt na de teleurstellende thuisnederlaag vorige week tegen Bladella. Het kampioenschap van PSV deed vervolgens niets af aan de feestvreugde van de Nijnselaren.

Tweede Pinksterdag: De Derby!
Op maandag 16 mei gaat Nijnsel op bezoek bij de buren van Son en Breugel. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning van Nijnsel. Beide teams staan al vele weken dicht bij elkaar, of beter gezegd, SBC staat op de derde plek met één punt voorsprong op Nijnsel. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een spannende en aantrekkelijke derby op sportpark Schuttersheide aan de Afrikalaan in Son.
Het geelblauwe legioen zal mogelijk een file veroorzaken op de Sonseweg.

Estria en Boskant delen de punten

Onder zomerse omstandigheden hebben Boskant en Estria in hun voorlaatste competitiewedstrijd de punten eerlijk verdeeld. Scheidsrechter Celik had een relatief gemakkelijke middag en beëindigde de matte wedstrijd, voor beide teams stond er niet echt meer op het spel, met een 2-2 eindstand.

Estria dat het in deze wedstrijd moest stellen zonder topscorer Jeroen Peters (geblesseerd) begon wat beter aan de wedstrijd dan de bezoekers. De eerste 20 minuten waren voor de thuisclub, maar in de rest van de eerste helft had Boskant het betere van het spel. De enkele kans die beide teams voor rust creëerden werd niet benut zodat de ruststand dubbelblank bleef.
Na rust hoefden de toeschouwers zich echter niet te vervelen, toen werd er wel gescoord. Boskant nam daarbij het voortouw. Bij een corner, in de 52e minuut, kwam Rob van der Heijden attent voor z'n tegenstander en kopte de bal keurig in de lange hoek binnen: 0-1. Die voorsprong was maar van korte duur, want nauwelijks een kwartier verder stond er een 2-1 stand op het scorebord. Na een snel genomen vrije trap en een prima één-twéé zorgde Roy Hurkens, vrij voor Boskant doelman Tom van der Heijden, voor de 1-1 en 10 minuten later had Milan Derksen de bal bij de 2e paal zomaar voor het intikken nadat een strak genomen vrije trap (op de achterlijn) van Jordy Hurkens door zowel voor- als tegenstanders werd gemist. Boskant wist, na de ingelaste drinkpauze, de rug toch nog één keer te rechten. In de 80e minuut kon een hoekschop door de verdediging van de thuisclub niet voldoende worden weggewerkt, waarna Geert van Gils de teruggelegde bal van Rens van de Wijdeven strak tegen de touwen schoot. Heel veel meer gebeurde er daarna niet meer, mede omdat het verloop van de strijd om de landstitel vanaf de zijlijn ook de spelers ter ore kwam.

Op donderdag 12 mei om 20.00 uur speelt Boskant 1 haar laatste wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen Cito. Nog één keer zullen de mouwen moeten worden opgestroopt om de (na de winterstop bijgestelde) doelstelling, 40 punten in deze competitie, te realiseren!
Boskant 2 heeft zich door een 1-1 gelijkspel tegen DVG knap weten te handhaven in de reserve klasse 3G. Na 8 wedstrijden had het team slechts 4 punten en stond daarmee laatste in periode 1. Nu, 14 wedstrijden verder, staat Boskant 2 op de 9e plaats met 30 punten, voldoende om verlost te zijn van degradatiezorgen.

Met slechts nog enkele inhaalwedstrijden op het programma (Boskant 6 en dames) zijn de competities voor onze seniorenleden beëindigd. Boskant 3 zit nog op het vinkentouw voor wat betreft het kampioenschap, maar is afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd die voor Schijndel 5 nog op het programma staat ( tegenstander Ollandia 2). Boskant 6 heeft nog één wedstrijd op het programma, maar heeft, mede door een afgetekende overwinning van 1-7, afgelopen zondag het kampioenschap in de reserve 6e klasse 45 al uitgebreid gevierd!

Ollandia onvoldoende gedreven

Roel Smeets schoot zondag een penalty resoluut binnen

Onder een stralend maar fel zonnetje werd er afgetrapt in Wijbosch. De eerste wedstrijden in hogere temperaturen zijn vaak erg lastig en zeer vermoeiend. Het lichaam moet er nog aan wennen. Dit was ook te zien bij het begin van de wedstrijd. Twee ploegen die moeilijk over "het dode punt" kwamen en dus in een te laag tempo de bal lieten rondgaan.

Ollandia zonder punten

Beide ploegen kwamen veelal niet verder dan wat gedraai voor de zestien en soms een verdwaald afstandsschot wat in alle gevallen een gemakkelijke prooi waren voor de beide doelmannen. De eerste 15 minuten was er iets meer balbezit voor Wec wat Ollandia ook toeliet. Het was ook Ollandia die de eerste, uitstekende kans kreeg. In de 25e minuut kon Pieter van de Sangen van Wec aan de bal komen en opstomen richting Ollandia doel. Hij maakte het karwei keurig af maar de Ollandia verdediging legde hem ook niet echt veel in de weg, 1-0. Het duurde tot de 40e minuut toen Wec een tweede kans kreeg maar gelukkig voorkwam Tom Wouters door goed ingrijpen de 2-0. Na de rust voelt Wec zich heer en meester en gaat de wedstrijd steeds meer beheersen en is het wachten op de 2-0. Die kwam er in de 60e minuut nadat Ollandia een paar minuten eerder al goed was weggekomen. Een harde trap richting doel wordt nog wel geblokt door Gerbe Voets maar de wegspringende bal komt recht voor de voeten van een instormende Maikel van Kronenburg die dit buitenkansje goed afmaakt. En een minuut later was het al 3-0 door Kevin van de Boogaard die getreuzel in de defensie prima weet af te maken.

Kampioenstrijd Rhode blijft spannend tot het laatst

Als Rhode zondag gewonnen had zou de titelstrijd beslist zijn, maar dat gebeurde niet. DAW en Rhode speelden gelijk en voegden 1 puntje aan hun totaal toe. Margriet verloor met 5-2 van Boekel Sport en is nu uitgeschakeld voor de titel. Winst was er wel voor Stormvogels, dat aan een sterke inhaalrace bezig is en in de laatste minuut van de wedstrijd van Volkel won en nu samen met DAW Rhode op 2 punten volgt.

Rhode had droomstart. Vanaf de aftrap werd de eerste aanval opgebouwd, waarbij Simon vd Wetering werd gevloerd, een strafschop. Roel Smeets mocht het vonnis voltrekken en deed dit foutloos, 0-1. Dat gebeurde wel uit een vrije trap in de 21e minuut. Van rechts werd de linksbuiten gezocht, die de bal controleerde, een mannetje passeerde en vervolgens de bal in de hoek schoof, 1-1. Pas na zo'n 35 minuten was de storm van DAW een beetje geluwd en kwam Rhode wat beter in haar spel. Echte kansen leverde dit voor rust nog niet op. In de 2e helft waren DAW en Rhode goed tegen elkaar opgewassen en ontstond er een spannende wedstrijd. Rhode kreeg al snel een kans uit een corner en vervolgens waren er 2 kansen uit acties van Teun Latijnhouwers, bij de 2e actie dachten de Rhode supporters al aan een 2e strafschop, maar die kwam er niet. Vervolgens waren er een aantal kansen voor DAW en in de 27e minuut ging er ook een speler van DAW in de 16 meter onderuit, maar ook dit keer werd dit niet bestraft. De volgende kansen waren weer voor Rhode, een aanval over rechts werd door Pieter Verbruggen over geschoten en een mooie actie met voorzet van Koen vd Zanden ging rakelings voorlangs, net buiten bereik van de Rhode aanvallers. In de slotminuten waren de laatste kansen voor DAW, eentje ontstond uit een slordigheidje achterin, waarna de bal over het lege doel werd geschoten, vervolgens was er nog een gevaarlijk schot en een vrij trap die door doelman Paul van Heesch fraai gestopt werden.
Maandag, 2e Pinksterdag, zou dan de beslissing over het kampioenschap moeten vallen. Bij winst is Rhode kampioen.

Rachel Peters en haar pony derde

Rachel & Morris Helvoirt

Dit weekend werd er op de buiten terreinen van de Pijnhorst een springconcours voor zowel paarden als pony`s georganiseerd door de Rooijse ruiters. Rachel Peters en haar pony Mushu`s Morris kwamen hier aan de start in de klasse DE/L. In zowel het basis als het barrage parcours bleef deze combinatie foutloos. De snelle tijd was goed voor een derde prijs.

Voor de paarden begon de springwedstrijd al op bevrijdingsdag met de klasse M. Suzan van Gastel en het paard Epke kwamen zagen en overwonnen ook deze week weer. Een eerste prijs voor Suzan en Epke. Thom van Dijck eindigde met zijn paard Cinderella Z in deze klasse met een negende prijs.
In de klasse Z eindigde Mandy Jansen en haar paard Dabrina S na twee foutloze rondes met een
zesde prijs. Thom van Dijck startte in deze klasse zijn paard Don Diablo en eindigde met een zevende prijs. Op vrijdag werden er twee jonge paarden rubrieken verreden. Hier worden de springende paarden en hun ruiters en amazones beoordeeld door juryleden. Een beoordeeld de springtechniek van het paard. Deze punten tellen dubbel. Het andere jurylid beoordeeld de wijze van rijden van de ruiter of amazone. Marwin van de Nieuwenhuijzen stelde in de vijfjarige rubriek een aantal van zijn nieuwe talenten voor. De springtechniek van zijn paard Bloom du Plessis werd beoordeeld met een
8.2. De wijze van rijden met ook met een 8.2. Samen goed voor een tweede prijs. Met zijn andere paard in deze klasse Diarado eindigde hij met een vierde prijs. Noortje Gevers en haar paard Gigi du Rouet eindigde in deze competitie met een vijfde prijs. Bij de vierjarige paarden eindigde Marwin met het paard Capitain Pacha met een eerste prijs en met Cash du Plessis een tweede prijs.
Teun en Bart Kluitmans eindigde met hun paarden Hasan en Hercules met een derde en vierde prijs.
Op vrijdag werd ook nog een L rubriek verreden. Hier eindigde Suzan van Gastel en Enrico du Mesnil met een tweede prijs. Eline Peters en haar paard lieten ook in beide parcoursen alle balken in de lepels liggen en behaalde de vijfde prijs. Op zaterdag werd door de Nijnselse ruiters en amazones weer een stevige greep in de prijzenpot gedaan. In de klasse B eindigde Annette van Engeland en haar paard From England met een vierde prijs. In de klasse L eindigde Suzan van Gastel en haar paard
Enrico du Mesnil met een vijfde prijs. Judith van den Nieuwenhuijzen en Loesje met een zesde prijs en Thom van Dijck en zijn paard Wish me Luck met een achtste prijs.
In de klasse M bevestigde Suzan nogmaals dat zij en Epke een prima team zijn en eindigde nogmaals met een eerste prijs. Met het paard Fergie eindigde ze met een tweede prijs. Op de zesde plaats vinden we Suzan al weer in de prijsuitreiking maar nu met het paard Enrico du Mesnil. Noortje Gevers startte in deze klasse haar paard Diara du Rona Z en eindigde met een zesde prijs.
Marieke Siertsema reisde dit weekend af naar Lieshout om daar met het paard Willemijn van eigenaar Toon van Stiphout (ook lid van de Nijnselse ruiters) te startten in de dressuur klasse Z. De jury beoordeelde de proef met 60.6 %. Dit betekent dat het paard nu Z geklasseerd is. Toon was zeer tevreden en glunderde van oor tot oor.


Geslaagde wedstrijd bij de Rooise Ruiters

Van donderdag tot zondag werd op het buitenterrein van de Pijnhorst de eerste selectiewedstrijd springen verreden. De parcoursbouwer had mooie parcoursen voor de ruiters en amazones in petto. Ook de Rooise ruiters en amazones namen deel en waren in vorm.

Er werd gestart in klasse M. Hierin kwamen Dianne Merks en haar paard Eva aan de start. Ook Bram van Gaal reed de klasse M binnen met zijn nieuwe troef Larry. Na een foutloos basisparcours viel er in de barrage helaas een balk. Op vrijdag begon de dag met de klasse BB. Deze rubriek werd gewonnen door Sterre Basstein met Grace. De Rooise amazones waren in klasse B oppermachtig. Anne van Liempd en Falanda wisten twee keurige rondes te rijden en waren onverslaanbaar en werden eerste. Sanny van de Velden en Esta wisten ook beide rondes foutloos te blijven en werden daarmee tweede. Ook plaats 3 en 4 was voor de Rooise amazones. Derde werd Bo van Gorkum met Folga van Olland.biz. De vierde plek was voor Britt Lindhout met Lieve van de Sonniuswijk. Ook de L rubriek op vrijdag werd gewonnen door een Rooise Amazone. Dertien ruiters wisten het basisparcours foutloos af te leggen waarop een spannende barrage volgde. Belle van Breugel en haar Capistrano waren iedereen te snel af en werden ruimschoots eerste. Anne van Liempd en Falanda bleven ook in L foutloos en werden zevende.

Sanny van der Velden reed op zaterdag wederom twee foutloze rondes in de klasse B met haar paard Esta. Dit leverde hun wederom een mooie tweede plek op. Marloes Merks reed een keurig basisparcours wat werd beloond met hoge stijlpunten. Ook in de klasse L van zaterdag waren de Rooise amazones oppermachtig. Miranda Ulehake reed na een foutloos basisparcours een razendsnelle barrage en werd eerste. Isabel Geers en Alexander bleven eveneens beide rondes foutloos en werden tweede. Op een gedeelde tweede plek eindigde Bo van Gorkum met haar paard Zolga. Sterre Basstein was de snelste amazone maar had helaas in balkje in de barrage. In de klasse M waren slechts drie foutloze amazones. Bo van Gorkum en Zolga hadden helaas een balkje in het basisparcours maar dankzij hun snelle tijd werden zij zevende. Dianne Merks en Eva sloten de rij op een achtste plek.

Joris Bekkers kwam op zondag aan start in de klasse DE-L. Na twee mooie foutloze rondes werd een tweede plek behaald. Eveline van der Looij reed haar pony Esprit naar een derde plek in de klasse M. Laura Petersen vertrok met Hemelvaart naar Chaam. Daar was de eerste selectiewedstrijd voor de klasse ZZ-licht. Hier namen 28 combinaties aan deel vanuit de regio Brabant. De tweede proef was goed voor een derde prijs. Laura en haar paard Divident namen 4 winstpunten mee naar huis. Ook de jonge amazone Myrthe van Happen nam veel prijzen in ontvangst. Tijdens de selectiewedstrijd in Reusel behaalde zij met haar pony Starlight tweemaal de derde plek. In Schijndel deed de combinatie er een schepje bovenop en werd tweemaal eerste.


Sportuitslagen

Voetbal
Rhode
Uitslagen senioren 08-05:

DAW 1-Rhode 1 1-1
Rhode 2-HVCH 2 2-4
Rhode 3-Bruheze 2 3-1
Avanti 3-Rhode 4 5-2
Blauw Geel 8-Rhode 6 15-2
Rhode 7-WEC 7 3-2
Rhode 8-Nijnsel 5 5-3
Boskant 5-Rhode 9 0-6
WEC 6-Rhode 10 7-1
Rhode VR2-WHV VR1 3-0
Programma senioren 12-05:
Blauw Geel-Rhode 8 19:00u.
FC Rakt/UDI VR2-Rhode VR2 20:00u.
Rhode 1-Avanti 1 14.30u.

VV Nijnsel/TVE reclame
Uitslagen senioren 08-05:

Nijnsel 1-Hapert 1 5-1
Festilent 2-Nijnsel 2 4-1
Nijnsel 3-Lierop 2 4-1
Nijnsel 4-Erp 8 3-0
Rhode 8-Nijnsel 5 5-3
Nijnsel 6-Avanti'31 9 5-4
Erp 10-Nijnsel 7 1-1
OJC Rosmalen VR1-Nijnsel 1 5-4
Programma senioren 11-05:
Nijnsel E2G-Boekel E5G 18.30u.
Programma senioren 12-05:
RKVV Keldonk 5-Nijnsel 7 19.00u.
Volkel VR2-Nijnsel VR2 19.45u.
Programma senioren 16-05:
SBC 1-Nijnsel 1 14.30u.
Ollandia 3-Nijnsel 5 11.30u.
Programma jeugd 14-05:
Nijnsel B1-ST Ravenstein B1 14.30u.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren 08-05:

Estria 1-Boskant 1 2-2
Boskant 2-DVG 2 1-1
VOW 2-Boskant 3 2-2
WEC 4-Boskant 4 1-3
Boskant 5-Rhode 9 0-6
VOW 4-Boskant 6 1-7
Uitslagen jeugd 07-05:
SPV A1-Boskant A1 3-3
Boskant D2M-NLC '03 D3M 3-0
Programma senioren 16-05:
Boskant 1-Cito 1 14.30u.
Handel 5-Boskant 6 10.00u.
Programma jeugd 11-05:
Boskant D2M-Nulandia D3M 19:00u.
Boskant Mini's-Essche Boys Minies 1 18:30u.
Programma jeugd 17-05:
Ravenstein D4M-Boskant D2M 19:00u.

Ollandia
Uitslagen senioren 08-05:

WEC 1-Ollandia 1 3-0
Ollandia 3-Erp 11 1-3
WHV VE1-Ollandia VE1 2-14
Uitslagen jeugd 07-05:
Ollandia D2G-Rhode D5 2-1
Irene F2-Ollandia F1G 0-1
Ollandia F2G-Venhorst F4 0-1
Programma senioren 12-05:
Ollandia 2-Schijndel 5 20.00u.
Schijndel 9-Ollandia 4 20.00u.
Programma senioren 16-05:
Ollandia 1-SDDL 1 14.30u.
Ollandia 3-Nijnsel TVE Reclame 5 11.30 uur


Korfbal
KV Rooi
Uitslagen senioren 08-05:

KV Rooi 1-Klimroos 1 13-6
KV Rooi 2-Miko'76 2 14-8
Be Quick MW2-KV Rooi MW2 7-8
Uitslagen jeugd 07-05:
De Korfrakkers A2-KV Rooi A1 4-16
KV Rooi C1-Celeritas C2 4-2
Odisco C1-KV Rooi C2 0-4
KV Rooi D1-Spoordonkse Girls D2 22-2
KV Rooi E1-Celeritas E1 6-11
De Kangeroe E1-KV Rooi E2 7-3
NDZW F1-KV Rooi F2 7-6
Programma senioren 11-05:
KV Rooi MW1-Blauw Wit MW1 19.30u.
KV Rooi MW2-Corridor MW1 20.15u.

KV Nijnsel
Uitslagen senioren 08-04:

Nijnsel 1-SVO 1 6-10
Uitslagen jeugd 07-05:
Nijnsel A1-SVOC '01 A1 7-7
Nijnsel B1-Tovido B1 6-4
Eymerick D2-Nijnsel D1 Afg.
Programma senioren 11-05:
Flamingo's (M) MW1-Nijnsel MW1 20.00u

Odisco
Uitslagen senioren 08-04:

Odisco 1-BIO1 12-5
Uitslagen jeugd 07-04:
Odisco E2-Avanti E3 4-8                                        
Odisco C1-Rooi C2 0-4                                        
Odisco B1-MOSA '14 B1 1-2
Programma senioren 15-05:
Odisco 1-NECA 1 20.15u.

Fortuna
5 mei 2016, Vught, PH-trail
MeisjesTrim 8.260 m
Renske van de Sande 1.07.15
MannenTrim 8.260 m
Bart van de Sande 1.07.15
MannenTrim 13.520 m
Wil Kivits 1.38.37
VrouwenTrim 13.520 m
Annette Boonstoppel 1.38.37
MannenTrim 24.590 m
Pim van Grinsven 2.15.01
Henry Wijffelaars 2.27.48

5 mei 2016, Deurne, Dreefloop
Mannen60 15.000 m
Jos van Uden 1.26.26
Mannen70 15.000 m
Peter Hellings 1.28.00
MannenTrim 15.000 m
Ad CM van der Heijden 1.18.33

6 mei 2016, Geffen, Biescamploop
Mannen50 10.000 m
Wil Kivits 1.00.20
Vrouwen40 10.000 m
Annette Boonstoppel 1.05.50

Bridge
Bridgeclub J.V.G.
1 Mevr. F.Raaimakers- Hr. H.v.Genugten 66,15 % 2 Hrn. Van Erp 64,58 % 3 Echtpr. Seegers 58,85 %.
Zijtaartse Bridge Club. 3/5: A-lijn: 1. Bert & Diny Kanters 64,58 % 2. Jan Rijkers & Toos v.Berlo 56,67 % 3. Hilly v.Bosbeek & Ria Swinkels 56,00 % B-lijn: 1. Ria Velthuis & Mien Vissers 63,33 % 2. Jana v.d.Acker & Anny v.d.Hurk 54,58 % 3. Anneke Jans & Maria Pepers 53,33 %.
Bridge Club KBO Zijtaart. 6/5 1. Ben & Tiny v.d.Steen 60,00 % 2. Cor Mollen & Jan Rijkers 59,58 % 3. Wim & Tiny v.Lieshout en Bert & Diny Kanters 56,67 % B-lijn: 1. Piet v.Schaijk & Mari v.d.Steen 55,83 % 2. Toon Gevers & Huub v.d.Heuvel 55,42 % 3. Piet Thijssens & Riek Rijkers en Chris & Christien v.Helvoirt en Mien Verhoeven & Mien Vissers en Harrie & Marietje v.d.Wijgert 54,17 %
Bridgeclub Rooi 750 4/5 A-lijn: 1. Theo Janssen & Robert Janssen 66,80 2. Anni van Boxtel & Lieke Pieters 62,16 3. Jan Machielsen & Henk Schakenraad 56,04 B-lijn:. 1. Mia de Leijer & Riet van de Laar 63,33 2. Jan Derks van de Ven & Christ Verhoeven 63,16 3. Marion Konings & Thea v.d. Laar 56,30 C-lijn: 1. Tonnie van Acht & Jan Verbunt 68,85 2. Bep Machielsen & Joost van Heertum 64,14 3. Lenie van de Wall-Romme & Hans Huijbers 58,75
B.C. "d'n einder '05" 4/5: A Lijn: 1. Netty v. Dijck-Rinus Kuipers 61.46 %. 2. Bert Foolen-Jan .v.d.Velden 57.29 %. 3 Mari en Nellie v.d.Vleuten 56.60% Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl
Bridgeclub De Neul 9/5 A-lijn: 1. Ria Habraken en Toon Habraken 62.50; 2. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 61.31; 3. Ria van Zon en Marietje van Aarle 55.06. B-lijn: 1. Netty Leijtens en Nel van der Pijl 69.35; 2. Sjef van de Kerkhof en Rinus Kuipers 61.01; 3. Jana van de Acker en Harrie van de Acker 59.82. C-lijn: 1. Ans van de Laar en Addie Rijkers 62.20; 2. Gerda van de Kerkhof en Bertie Kuipers 59.52; 3. Annie Kastelijn en Corrie Kastelijn 58.63.
BC 't Koffertje 9/5: A-lijn: 1.Hetty van Geffen & Wil Schilder 66,15 2. Corry van der Hamsvoort & Jos van der Hamsvoort 60,94 3.Nicole van de Berg & Theo van Geffen 56,25 B/C-lijn: 1. Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 64,17 2.Ad van de Laar & Elvira Thijssen 56,25 3.Wim Stierum & Piet Swinkels 55,83


Pupil van de wedstrijd: Merlijn Raaijmakers

Merlijn Raaijmakers

De 6 jarige Merlijn Raaijmakers is maandag 16 mei "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode tegen Avantie'31. Merlijn voetbalt in de F11. Hij is erg fanatiek en de wil om te winnen straalt er al vanaf. Zijn positie is middenvelder/aanvaller, maar hij is af en toe ook achterin te vinden. Zijn favoriete club is PSV en zijn favoriete speler is Andrés Guardado. Zijn favoriete speler van Rhode 1 is Daan van Dinten. Rhode wenst Merlijn een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

Jort van de Laar pakt 1e plaats in Mierlo

Jort van de Laar pakt winst

Het jaarlijkse 2-daagse judotoernooi van judovereniging De Hechte Band stond afgelopen weekeinde op het programma. Op zaterdag was het alleen Quint Rovers die de eer van Dai-Ippo hoog moest zien te houden. Quint kwam zeer goed uit de startblokken. Beide partijen weet hij met ippon te winnen. Eerst met een schitterende ippon in zijn 2e partij weet hij een omstrengeling te maken waarop de tegenstander moest afkloppen. Helaas gaat het daarna minder goed met hem en verliest hij 2 keer waardoor hij uitgeschakeld is.

Zondag was het dan voor de heren -18 jaar de dag waarop het moest gebeuren. Voor Bart en Gijs Packbiers was het na 2 partijen al gedaan. Ze hebben het zeker niet slecht gedaan maar ze kwamen deze keer wel tekort. We moeten er wel bij vermelden dat beiden voor de eerste keer in een zwaardere klasse draaiden. Jim van de Ven kreeg van trainer Cor van der Heijden nog even te horen dat hij zijn 1e partij meteen fel moest beginnen en zich niet moest laten verrassen. Jim had het goed begrepen en pakt met ippon de winst. Daarna kwam er een zeer lastige tegenstander op zijn pad. Jim had wat moeite maar kreeg uiteindelijk toch grip op zijn tegenstander en weet ook deze partij te winnen. Daarna lukt het ook Jim niet meer om tot scoren te komen en ook hij moet met 2 keer verlies afscheid nemen van het toernooi. Jammer jongens.

Jort van de Laar had er niet erg veel zin in vandaag gaf hij aan. Het was te warm. Maar in zijn 1e partij krijgt hij het op z'n heupen en maakt een mooie wazari. Hij vervolgd meteen met zeer krachtig grondwerk. Hij weet zijn tegenstander in een Sankaku te krijgen. Een Sankaku is een techniek waarbij je met je benen één arm en het hoofd van de tegenstander omklemd. De scheidsrechter gaf de houdgreep aan en Jort liet pas los nadat hij Ippon sore-made hoorde. Zo de eerste partij was binnen. Ook zijn 2e partij ging zeer goed. Bijna identiek aan de eerste partij. Dus wederom weer ippon voor Jort. Maar dan staat hij al in de finale. Een geduchte sterke tegenstander. Maar Jort laat zich het kaas niet van het brood eten en pakt zijn tegenstander stevig aan. Ook nu scoort hij weer een wazari en gaat op zoek naar de Sankaku. Deze krijgt hij uiteindelijk ook weer te pakken. Ondanks het felle verzet laat Jort niet meer los en een eerste plaats is een feit. Proficiat Jort.


Sjef van den Berg koning bij Ontspanning

vlnr: Marjelein Verhoeven, Agnes Vissers, René van Erp, Sjef van den Berg, William Huyberts Foto: Lisa vd Ven

Afgelopen zaterdag was het koningschieten bij Ontspanning. Er deden 22 schutters mee, 17 recurveschutters en 5 houtschutters. Sjef van den Berg kwam zijn titel van vorig jaar verdedigen. Na de kwalificatieronde van 30 pijlen waren de eerste drie winnaars al bekend: Marjelein Verhoeven was met 218 punten de hoogste dame. Jos van de Veer was 9e met 239 punten en Frans van de Braak was 15e met 200 punten.

Sjef ging met 297 punten als eerste geplaatst naar de afvalrondes. Hier vielen per ronde 4 schutters af tot er 4 over waren. Deze vier schoten een halve finale en een finale tegen elkaar. De winnaar en dus koning bij Ontspanning werd Sjef van den Berg. René van Erp werd prins en William Huyberts werd ridder. De overige uitslag bij de recurve: Mark Kuys, Martie Verhoefven, Theo Passier, Wil Kivits, Simon Boersbroek, Jan Versantvoort, Jan van Erp, John van Mulukom, Bep van Bergen, Marjelein Verhoeven, Jos van de Veer, Frans van de Braak, Jerica van de Mortel en René van der Heijden.Bij de houtschutters werd geschoten om een houten beker. Agnes Vissers kwam als winnaar uit de strijd. Verdere uitslag: Jos van den Berg, Michael Moonen, Antoon Vervoort en Martijn de Kok.

De Rozelaer heeft dinsdagmiddag 'n wedstrijd geschoten. Winnaar was Jan van Bergen met 221 punten. De overige uitslagen: Martie Verhoeven 220, Antoon Vervoort 215, Leo van Breugel 211, Jan Gordijn 209, Jan van Erp 190 en Ron Spijker 160. Vorige week hebben Theo Passier en René van Erp een veldwedstrijd geschoten in Tienray. Theo werd 2e bij de heren masters compound met een score van 382. René werd 9e met een score van 263 bij de heren compound. Op zondag heeft Piet van den Berg in Zoetermeer de tweede wedstrijd in de Lowlands Shootout geschoten. Met 607 punten ging hij als 11e geplaatst naar de finales.

Voorjaarscompetitie derde speeldag TV de Kienehoef

Vrijdagavond was het weer zover. De derde competitieronde in de eerste klasse voor Kienehoef 1 gemengd. Nadat de eerste speeldag enigszins geflatteerd, met 4-0 verloren ging, hadden zij zich de tweede speeldag goed herpakt en met 3-1 gewonnen. Je kunt zeggen dat zij hun competitievorm te pakken hadden, wat uiteraard veel vertrouwen gaf, in een goede afloop van deze derde wedstrijd uit tegen het eerste team van Wolfsbosch (Vught).

Dit vertrouwen werd nog eens extra vergroot doordat speelster Leonie Gevers na een blessureleed van enkele weken weer haar rentree maakte, en niet onverdienstelijk! Beide partijen (dames dubbel met Marieke van Boxtel en gemengd dubbel met Pascal van Boxtel) werden door haar betrekkelijk eenvoudig gewonnen. Helaas ging de heren dubbel (Kasper Tersmette en Pascal van Boxtel) na een spannende partij verloren. De vierde en laatste wedstrijd (gemengd dubbel) werd door Marieke van Boxtel en Kasper Tersmette omgezet in een winstpartij, waardoor ook deze wedstrijd met 3-1 werd gewonnen. Na de wedstrijd werd er nog lang nagepraat. De heren kregen het advies nog harder te werken om zo de volgende keer ook tot een winstpartij te komen. Dit was echter niet aan dovenmansoren gericht. Na deze bemoedigde woorden waaierden de teamleden uit naar diverse plekken op de wereld (Frankrijk, Zuid-Afrika en New York) om de vorm nog verder te verbeteren!

MHC Rooi heren 1 stelt zich veilig

Dit wedstrijdverslag heeft wat extra informatie vooraf nodig. Want in de laatste speelronde van de 1e klasse was het onderin nog heel spannend. Rooi, MOP en Concordia streden nog voor de 10e plek, de plek boven de degradatie streep. Voor de laatste speelronde stond Mop onderaan, met 3 punten minder dan Concordia en Rooi. Rooi stond op doelsaldo met 1 doelpunt verschil boven Concordia. Rooi had als tegenstander Oss dat nog minimaal 1 punt nodig had om play-offs te spelen voor promotie. Dit bleek ook in de eerste helft waarin Rooi niet veel te zeggen had. Oss maakte het spel en kreeg de meeste kansen. Toch was Rooi niet kansloos want het kwam toch een paar keer gevaarlijk voor het doel van Oss. De ruststand was 3-0 voor Oss. Rooi leek verslagen. Toen Rooi vlak na rust weer teken van leven gaf en terugkwam tot 3-2. Even leek het alsof Rooi, met hard werken, het Oss nog echt lastig zou kunnen maken. Maar toen viel de 4-2. Wat ook de eindstand werd. Na de wedstrijd werden al heel snel standen uitgewisseld. Concordia had ook met 4-2 verloren dus die bleven achter Rooi. Maar het bleek dat MOP met 2-1 voorstond op Asten met nog 6 minuten te spelen. Hierdoor zouden ze boven Rooi eindigen. Rooi dat zo goed had staan spelen zou alsnog degraderen. Maar in de laatste minuut bleek Asten, de tegenstander van MOP, de 2-2 gemaakt te hebben, waardoor de Rooise heren alsnog met een klein beetje geluk in de 1e klasse bleven. Trouwe supporters en invallers van heren 2 bedankt, jullie hebben bijgedragen aan dit resultaat.

Vrijdagavondcompetitie

Op deze druk bezochte vrijdagavond ging de winst naar Erik Verschuijten (3 +31). Hij liet daarmee 5 andere spelers achter zich die ook tot 3 winstpartijen kwamen.
Harrie van Breugel (2e, 3 +27) , Nettie Leijtens (3e, 3 +23), Gerrie vd Rijdt (4e, 3 +20), Frans vd Velden (5e, 3 +13) en Karel Verschuijten (6e, 3 +12). Het algemeen klassement wordt nu aangevoerd door Huub van Abeelen en Erik Verschuijten (beide +5)

Wedvlucht P v De vredesduif

Op zaterdag 7/5 stond de tweede vlucht vanuit LAON 251 km op het programma met goede weersomstandigheden er stonden 454 duiven van 17 liefhebbers aan de start.

Om 10.15 uur werden ze gelost en met een zuid oosten wind gingen ze richting rooi daar werd de eerste geklokt door H v Boxmeer om 13.03.38 uur snelheid 1484 m p m op de voet gevolgd door J v Boxmeer op 13.03.56. De eerste 15 in Sint Oedenrode waren. H v Boxmeer 1,4,6,7,12. J v Boxmeer 2,5,8,9,13,15. W v Houtum 3,11,14. Comb G en H v Dijk 10.Voor volgende week staat SEZANNE op het programma.

36 / 36

woensdag 11 mei
Fiets verkeersexamen
Sint-Oedenrode

Dansmiddag
Odendael

vrijdag 13 mei
V.I.P. Party
The Joy


Bekerfinale en feestavond zaalvoetbal
Sporthal de Streepen

zaterdag 14 mei
Beachsoccer jeugdtoernooi
Dommelpark

zaterdag 14 mei tot maandag 16 mei
Beach Soccer Rooi
Dommelpark

zaterdag 14 mei tot maandag 16 mei
Rooi Live
Dommelpark

zondag 15 mei
Expositie Au Tens Tekeningen
Mariëndael

1e Pinksterdag
Nederland

Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen

Live muziek: Rachel en Lysanne
Gasthuishoeve


maandag 16 mei
2e Pinksterdag
Nederland

Dag van het Kasteel
Henkenshage

woensdag 18 mei
BV Rooi jeugdtoernooi
Sporthal de Kienehoef

Nieuwe wegen in zorg en welzijn
Odendael

donderdag 19 mei
Bewust & Zo Inspiratieavond 'Zelfacceptatie'
Kasteellaan Sint-Oedenrode

vrijdag 20 mei tot zondag 22 mei
Ollend Dreijt Dur
Olland


Groep 5-6 party doe raar met je haar
The Joy


Biergilde
Proeverij van Ouds

zaterdag 21 mei
Infodag 'Trouwen in het Buitenland'
Eindhoven


Grote spinningmarathon
Basic Fit

The Black Hawks
De Ossekop

zondag 22 mei
Dommelrit MTC D'n Dommel
D'n Dommel


Fietstoertocht SNS Ollands Mooiste
Café d'n Toel

Concert Pythagoras kwartet
De Knoptoren

Familieconcert Harmonie Nijnsel
Mariëndael

Sportieve tour Roois Kamerkoor
Markt Sint-Oedenrode

woensdag 25 mei
Robo-LaB event
Mariëndael

donderdag 26 mei
't Onderonsje
Damiaancentrum

vrijdag 27 mei
Filmtheater
Mariëndael


All Inclusief softtip darttoernooi
Proeverij van Ouds

Oh yes, it's Ladiesnight!
De Loop'r

zaterdag 28 mei
Rooi Swingt
Sint-Oedenrode

Zat van A
Ossekop

DoReMi-feest
Mariëndael

Bullshooter 4 Youth
Proeverij van Ouds

zondag 29 mei
Expositie Rooise beeldhouwers
Gemeentehuis

Hou 't Simpel
Ossekop

Mathieu Dirven Concert
Mariëndael

Rooi Swingt
Sint-Oedenrode

woensdag 1 juni
Gala Fioretti College
Kasteel Henkenshage

donderdag 2 juni
Taalweekend
Sint-Oedenrode

Taalweekend pubquiz
D'n Dommel


Filmclub Senioren
Odendael

vrijdag 3 juni
Keeztoernooi
De Loop'r

zaterdag 4 juni
Officiële opening van 'De Helden van Kien'
Kienehoef

Banana Republic
Ossekop

zondag 5 juni
Excursie Heem-natuurgroep
Markt

Grint Dixieland
Ossekop

dinsdag 7 juni
Rooise Avondvierdaagse
Sint-Oedenrode

vrijdag 10 juni
Beach Party
The Joy

zaterdag 11 juni
Beklimming Knoptoren.
Sint-Oedenrode

Get back 2
Ossekop

bezichtiging Knoptorenkerk
Sint-Oedenrode

zondag 12 juni
Vrienden van korfbal Rooi toernooi
KV Rooi


Amazing Colours Festival
Mariëndael

woensdag 15 juni
Biergilde
Proeverij van Ouds

vrijdag 17 juni
Filmtheater
Mariëndael

zaterdag 18 juni
Spirituele wandeling
Leef en Vind

De Frits Philips Band
Ossekop

Afternoon tea met reading
Olland

zondag 19 juni
Vaderdag
Nederland

Iedere derde zondag van juni is het Vaderdag. Op Vaderdag worden vaders in de schijnwerpers gezet. Vaderdag is niet alleen bedoeld voor vaders maar voor iedereen die zich als een echte vader gedraagt. Dat kan dus ook een stiefvader zijn.

Kofferbakmarkt
Parkeerterrein Kofferen

Live muziek: Rachel en Lysanne
Gasthuishoeve

zondag 26 juni
Jaarmarkt
Sint-Oedenrode

woensdag 29 juni
Avond 4 daagse MTC D'n Dommel
D'n Dommel

donderdag 30 juni
't Onderonsje
Damiaancentrum

zondag 3 juli
Rondje Rooi
Sint-Oedenrode

woensdag 6 juli tot woensdag 6 juli
Natuurwandeling Heem-natuurgroep

donderdag 7 juli tot donderdag 7 juli
Pubquiz

vrijdag 8 juli tot vrijdag 8 juli
zomersluiting GEEN PARTY!!!

vrijdag 15 juli
Nieuw agendabericht

zaterdag 16 juli tot zondag 17 juli
Feestweekend 60-jarig Ollandia