DeMooiRooiKrant

16 maart 2016

DeMooiRooiKrant 16 maart 2016


Piet Delissen (l) en Wil Foolen halen ook het landelijke nieuws.

Sint-Oedenrode heeft een flinke primeur te pakken. Afgelopen woensdag is er namelijk het eerste kievitsei gevonden in een weiland achter Ahrend. Nog een primeur: het is het meest zuidelijk gevonden eerste kievitsei.

Wil Foolen en Piet Delissen zijn de vinders van het ei. Zij werden door een oplettende wandelaar en vogelliefhebber getipt. Die persoon zag aan het gedrag van de kieviten dat er wel eens een nest in de buurt zou kunnen zijn. De heren van de Vrijwillige Weidevogelbescherming Rooi gingen toen op onderzoek uit en vonden het ei. Ze waarschuwden Landschapsbeheer Nederland in en een opmerkelijke molen begon te draaien...
Binnen een mum van tijd stonden vertegenwoordigers van verschillende natuurinstanties in de Rooise klei, in een weiland van de familie Wiersma. Rini Smits, biotoopconsulent van de SBNL kwam toegesneld, evenals Jochem Sloothaak van de Brabantse afdeling van Landschapsbeheer en Ad van Paasen als coördinator van de landelijke tak. Hij legde het protocol uit aan de aanwezigen en kwam ook met het leuke nieuwtje op de proppen dat dit het meest zuidelijke gevonden eerste kievitsei ooit is. "En dat in het Jaar van de Kievit", juichte Jochem. 2016 is door vogelbescherming Nederland en SOVON uitgeroepen tot het Jaar van de Kievit, omdat het slecht gaat met de vogel. De kievit is een algemene soort in agrarisch gebied, maar neemt de laatste decennia in snel tempo af. De laatste jaren krimpt de broedpopulatie in Nederland met bijna 5%. Sinds 1990 is de populatie ongeveer gehalveerd. "In Brabant komt dat waarschijnlijk omdat de landbouwgrond hier heel intensief wordt bewerkt", merkt Smits op.
Na de dompeltest - waarbij gekeken wordt of het ei plat blijft liggen wat aangeeft dat het echt en vers is - poseren Wil en Piet voor de fotografen. Dat zal waarschijnlijk niet de laatste aandacht voor hen zijn. MooiRooi beleefde de primeur, maar ook andere, regionale en landelijke media snelde toe om de vogelkenners te interviewen. "Jullie gaan het nog druk krijgen", gniffelde Van Paasen.

Volgens de vogelkenners gaat het om een schitterend nest.
Rini Smits (l) en Ad van Paasen doen de dompeltest om de echtheid te testen.

Gijzeling blijkt miscommunicatie

Drie politiewagens bij Highway 51. Nijnsel in rep en roer door het nieuws op de landelijke media. Een gijzeling? Wie? Waar? Waarom? Later die dag blijkt het één groot misverstand, omdat vier Polen niet goed met een Italiaanse vrouw communiceerden.

Op zondagochtend viel de politie een woning boven de cafetaria binnen, omdat er een gijzeling op handen zou zijn. Een uur eerder doorzochten ze een woning in Eindhoven die met dezelfde melding te maken had. Dat bleek een valse melding en na speurwerk kwam de politie in Nijnsel uit. Vier Poolse mannen werden aangehouden. Bij hen waren twee vrouwen. Toen eentje van hen – een Italiaanse - in de ochtend weg wilde, dacht ze dat dit niet mocht van de mannen. Ze sloeg alarm via een vriendin. NOS, Nu.nl en andere landelijke en regionale media brachten het nieuws met veel bombarie, maar later bleek de oorzaak een taalbarrière. De mannen spraken alleen Pools en de vrouw alleen Italiaans. Vandaar de spraakverwarring.

Janssen Mode
Zwembad De Neul
Magdy Snacks

Jaargang 6 - Week 11 - Woensdag 16 maart 2016

Bewoners rondom Sluisplein massaal tegen komst AH

Deze foto liet Govaerts zien. Een 'flessenhals' die voor meer en meer problemen kan gaan zorgen als het verkeer en vrachtverkeer toeneemt. Foto:

Veel inspraak van burgers tijdens de commissievergadering in het gemeentehuis gisterenavond. Een brief van Dorpsraad Nijnsel vol zorgen over de komst van megastallen aan de Lieshoutseweg, een inspraakronde van een bewoner van de Hoogstraat over de verkeersbewegingen bij koelopslag Van Acht en een brief van dhr. Govaerts, bewoner van het Sluisplein, die namens alle medebewoners een flinke tegenklank liet horen tegen de komst van de Albert Heijn.

Er zijn plannen, nog niet meer dan dat. Een formeel verzoek is nog niet ingediend, maar omdat het daar wel naar toe gaat, luidden de bewoners op en rondom het Sluisplein de noodklok via een brief. Govaerts ondersteunde zijn betoog met fotomateriaal van lossende en kerende vrachtwagens op het plein. Dat leverde hem veel complimenten op, vooral omdat alles een stuk meer visueel werd voor de commissieleden en het college.

Problemen met vrachtwagens
Govaerts kaartte het probleem aan van die vrachtwagens, vooral als er een AH-winkel in het gebied bijkomt. "Er komen dagelijks variërend circa drie á vier Aldiwagens en er komen zes tot acht AH-auto's bij. Het goederenvolume zal in de nieuwe winkel met 50% toenemen en dat vertaalt zich in het aantal dagelijkse vrachtwagens. Dus zullen er helaas veel dagen zijn waarop we tot twaalf vrachtwagens, waaronder zware combinaties van achttien meter lengte, zullen zien en horen en hinder van hebben", presenteerde Govaerts.
Hij liet op het scherm beelden zien die zijn verhaal ondersteunden; een lossende vrachtwagen voor de Aldi en een draaiende die vlak langs drie woningen aan het Sluisplein scheert. Daarnaast hamerde Govaerts op het toekomstige gebrek aan parkeerplaatsen, de toename van fijnstof, het gebrek aan een fietsenstalling, de muur van vijf meter hoog waar bewoners achter de AH straks tegenaan moeten kijken en de toename van verkeersonveiligheid.

AH belangrijke rol
De commissieleden deelden de zorg van de bewoners, maar waren het er ook over eens dat de AH een belangrijke rol speelt in de economische aantrekkingskracht van het centrum. "We moeten goed kijken naar een juiste plek voor de Albert Heijn, rekening houdend met het fietsplan, de bevoorrading, het parkeren et cetera", somde CDA fractievoorzitter Coby van der Pas op. VVD'er Klaassen vroeg zich af of het winkelconcentratiegebied verlaten moet worden en Janneke van Vugt van Hart voor Rooi pleitte voor een onafhankelijk onderzoek naar de verkeersbewegingen rondom het plein, want "de mensen kochten in 2007 een huis aan het Sluisplein met het verhaal dat ze aan een leefplein met veel groen zouden gaan wonen. Dat groen lijkt nu te sneuvelen door fijnstof."

Ontwikkelaar kent de problemen
"Van het winkelconcentratiegebied zullen we iets moeten gaan vinden", reageerde wethouder Van Burgsteden. "Het terrein van de Rabobank blijkt niet geschikt qua vierkante meters en is voor bevoorrading niet geschikt. In 2013 heeft de raad daar iets van gevonden en werd de opdracht gegeven om ook naar andere locaties te kijken onder voorwaarden er de burgers bij te betrekken. Andere plekken zijn bekeken, maar er is geen locatie die aan deze omvang kan voldoen. De ontwikkelaar weet welke problemen er op de huidige locatie bij komen kijken en bereidt zich daar op voor. Zij zijn nu in lead. Daarna komen de gemeente en de raad in beeld." Van Burgsteden sprak al eerder met de buurt, maar gaf aan graag nog eens met dhr. Govaerts van gedachten te wisselen. Die wacht op zijn beurt nog op ontwikkelaar Okko. Govaerts: "We zijn door Okko alleen op de hoogte gebracht van het voornemen. Toen hebben we punten ingebracht die voor ons belangrijk zijn. Afgelopen najaar bleek dat al die punten geen enkele weerklank hebben gevonden. Dat vinden wij laagdunkend."

Rooi in teken van Fashion & Food Festival

Komend weekend zal Sint-Oedenrode in het teken staan van 'Fashion' en 'Food'.

Een begeesterde club vrijwilligers is al maanden bezig met de voorbereidingen van het Fashion & Food Festival. Vanaf donderdag wordt een immense tent opgebouwd om het festival plaats te laten vinden op de Rooise Markt.

Vrijdagavond brengt je terug naar de jaren '80 en '90 met 'Fashion and Food Flashbacks'. Tijdens deze avond krijgt het publiek fingerfood gerechten aangeboden (o.a. van Lounge 8, Bakker Bekkers) bereid door de lokale horeca. De band Music Men (bekend van OneTwoTrio) zorgt voor de muzikale invulling met als hoogtepunt 'Ben Liebrand…In The Mix'. De DJ is wereldwijd bekend om zijn remixen van bekende hits welke al ruim een decennia te horen zijn op Radio Veronica. Hij is de inspirator van hedendaagse DJ's zoals Tiësto en Armin van Buuren. Danseressen in 80's en 90's stijl completeren de show. Een dag later is het tijd voor de uitverkochte Fashion and Food Fabulous Dinnershow. Een avondvullend all-in programma.

Fashion and Food Family op zondag
'Fashion and Food Family.' Dat is de titel van het zondagevenement. Het paviljoen is gratis voor iedereen geopend. Gedurende de dag zijn er diverse workshops voor kinderen, zoals sushi maken (Lounge 8), cupcake versieren (Ceek & Zo), buttons maken (Inge Bollen), Kids fotoshoot (Aniek Nooien), Tattoo (clown Bloem) en haren vlechten (kapsalon Unique). In het paviljoen zijn proeverijen van lokale restaurateurs. Op de catwalk vindt een afwisselend programma van modeshows plaats met een speciaal kinderblok waarin zo'n 75 kinderen (dansschool vd Oever o.l.v. Neeltje van Kasteren) dansend de laatste kindermode tonen. Verder krijgt jong talent (o.a. leerlingen van Sint Lucas) letterlijk een podium. Zij showen hun ontwerpen. Het programma zal omlijst worden door dans (Noortje Vogels) en muziek van Pop & co. Zo treden de livebands Take Over en New Generation op. Samba Rooi speelt in de winkelstraten, want de winkels zijn geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf 16.30 zal op de zijschermen in het paviljoen de wedstrijd PSV-Ajax uitgezonden worden.

Vanaf woensdag zullen er in de etalage kunstwerken te zien zijn van Rooise kunstenaars. Stuk voor stuk in het thema Fashion & Food . (Simon Wijnakker, Lia Bekkers, Hannie Dijkers- Hans Hoppenbrouwers, Jeanne Wijnakker, Hanneke Hermes, Annie Veldkamp, Sjors Driessen, Tekenen is Toveren pubergroep Chrislaine de Haan en Petra Thoen zorgen daarvoor.)

Loterij!!!

Bij iedere € 20,- van de aanschaf van Fashion & Food kaarten ontvangen deelnemers een bonnetje voor de loterij. Er zijn diverse prijzen van deelnemende winkels. Tussen 17.00u en 18.00u kunnen de prijzen op zondag opgehaald worden in het Fashion & Food Festival paviljoen.

Hoofdprijsarrangement wordt aangeboden door Mariëndael en Taxi Kronenburg: diner, kaartjes voorstelling Mark vd Veerdonk en een taxirit naar huis!

Daarnaast zijn er nog kaarten te koop voor het feest van vrijdagavond! Ook aan de kassa!

"De ZZP'er 2.0: het einde van de VAR"

In de media is er al veel aandacht voor geweest: de positie van de ZZP'er is aan het veranderen. De Verklaring Arbeidsrelatie (hierna: VAR) is bijvoorbeeld uit de gratie geraakt en een nieuw systeem staat in de steigers. Waar voorheen een opdrachtgever gevrijwaard was van inhouding van loonbelasting bij een ingehuurde ZZP'er met VAR; per 1 mei 2016 moet hij extra opletten want de vrijwaring is allesbehalve gegarandeerd. Afgaande op de laatste berichten moeten opdrachtgevers (en hun opdrachtnemers) gaan werken met modelovereenkomsten om een dienstverband te voorkomen.

Een modelovereenkomst is eigenlijk niets anders dan een door de Belastingdienst goedgekeurd contract, speciaal ontworpen voor specifieke beroepen en sectoren. Zolang er volgens de inhoud van het contract wordt gewerkt dan zal geen loonbelasting ingehouden hoeven worden. Echter, veel bepalingen zijn heel anders dan u misschien gewend bent en stroken wellicht niet met hetgeen u wil afspreken. Hoe kunt u die problemen nu het beste aanpakken? Wat moet de opdrachtgever nu per 1 mei 2016 allemaal gaan regelen? En wat wordt er van de ZZP'er verwacht?

Om deze belangrijke vragen zo goed mogelijk te beantwoorden organiseren wij een informatiebijeenkomst op 17 maart 2016. Deze avond is bedoeld voor zowel de ZZP'er als de ondernemer die zelfstandigen inhuurt. Voor hen zijn deze wetswijzigingen minstens zo belangrijk.

In de reeds bekende modelovereenkomsten wordt er een speciale plek ingeruimd voor de verzekeringspositie van zowel ZZP'er als opdrachtgever. Zij staan niet alleen bloot aan fiscale risico's maar ook aan risico's zoals aansprakelijkheid en insolvabiliteit van opdrachtgevers. Gelukkig hebben we hiervoor Ward van den Berk als gastspreker bereid gevonden om hierover één en ander uit de doeken te doen. Als eigenaar van een assurantiekantoor is hij in staat om moeilijke stof te vertalen in begrijpelijke hapklare brokken.

De avond start om 20.00 uur en eindigt om 22.15 uur en wordt gehouden bij Zalencentrum De Beckart aan de Oude Lieshoutseweg 7, 5492 HT Sint-Oedenrode. De toegang is gratis Om een inschatting te kunnen maken van het aantal aanwezigen verzoeken wij u om u via reactie@vdven.nl aan te melden en aan te geven met hoeveel personen u aanwezig wenst te zijn.

Sjoerd Bunk derde tijdens Kunstbende DJ Contest

De finale van de Brabantse DJ Contest van Kunstbende zit er op! Zes jonge DJ's streden op zaterdag 12 maart om de felbegeerde Kunstbende spotlight in Mezz concerts & dance in Breda. And the winner is… Noa Rodriguez Alvarez! De finalisten werden eerder deze maand door een vakjury en het publiek gekozen om door te gaan naar de finale.

Rick Bouwkamp (14 jaar uit Breda), het duo Yoran en Niels (17 jaar uit Den Bosch), Sjoerd Bunk (16 jaar uit Sint Oedenrode), Jimmy Spijkers (14 jaar uit Goirle), Noa Rodriguez Alvarez (15 jaar uit Eindhoven) en Lorenzo van Kooten (13 jaar uit Helmond) draaiden hun beste set onder toeziend oog van de vakjury. De jury bestond uit Noisy Champ, Joshua J en Sherman Sixto. Nadat alle DJ's hun skills aan de jury en het publiek hadden getoond ging de jury in beraad. Noa Rodriguez Alvarez, Rick Bouwkamp en Sjoerd Bunk zijn respectievelijk gekozen tot de nummer 1, 2 en 3.

Het prijzenpakket bestaat uit een ontwikkelingstraject met een masterclass, een professionele fotoshoot en een coachingstraject op maat met professionals DJ EZD & DJ DNS. De nummer 1 Noa Rodriguez Alvarez gaat Noord-Brabant vertegenwoordigen in de Landelijke Halve Finale van Kunstbende en strijdt tegen de andere regiowinnaars voor een spot op Mysteryland.

Kunstbende
Kunstbende is de landelijke wedstrijd voor jong, creatief talent. Door middel van de landelijke wedstrijd en coaching werken we aan brede cultuurparticipatie en talentontwikkeling onder jongeren tussen 13 en 18 jaar. Naast de categorie DJ melden jongeren zich aan in de categorieën; Muziek, Theater & Performance, Taal, Fashion, Dans, Film & Animatie en Expo.

Jeugdnatuurwacht actief tijdens grote schoonmaakdag in Rooi

Foto: Henri van Weert Foto: Henri van Weert

Op zaterdag 19 maart is het landelijke opschoondag. Ook in Sint-Oedenrode gaan dan mensen op pad om zwerfafval op te ruimen langs wegen en paden en zo het goede voorbeeld te geven. Jeugdnatuurwacht De Populier helpt dit jaar hieraan een handje mee. Na afloop van de schoonmaakactie gaan de natuurwachters op een excursie om te bekijken hoe afval verder wordt verwerkt.

De leden van de Jeugdnatuurwacht komen 's morgens om 09:10 uur met de fiets samen op het grote parkeerterrein vóór het Gemeentehuis (aan de Laan van Mariëndael). Om 09:15 uur is de officiële opening van de schoonmaakdag, waarna hulpmaterialen worden uitgedeeld zoals handschoenen en grijpstokken. De kinderen gaan daarna in groepen zwerfafval opruimen op een veilige, autovrije plek. Na het opruimen wordt al het opgeraapte materiaal verzameld en afgevoerd.
De jeugdnatuurwachters fietsen dan naar Van Kaathoven, het bedrijf waar afval verder wordt verwerkt. Hier volgt een rondleiding door de compostering, waarbij ze te horen en zien krijgen hoe compost wordt gemaakt van het groen-afval. De excursie zal tot ongeveer 11:30 uur duren. Voor de schoonmaakdag zorgen de kinderen natuurlijk voor kleding die eventueel vies mag worden. Verder zijn laarzen belangrijk en misschien ook regenkleding als dat nodig is.

Carnavalsgevoel met Halfvasten

Terugkijkend op zondag 6 maart komt het gevoel van eenheid onder de carnavalsvierders in Papgat weer eens duidelijk naar boven.

Want voordat we aan het vertrek met de wagen konden beginnen, was het wel zo dat de wagen van de Heikneuters vier weken kosteloos mocht worden gestald bij Loonbedrijf van Esch (lid van de Plekkers) op het Everse. Ook bij Rien van Genugten (tonprater Prinsenzittingen) stond de schuur nog halfvol met poppen en andere wagens voor de halfvasten optocht.
Op zaterdagmiddag werd de grote wagen opgehaald door Hans Zonnenberg (lid Skrothupke) met de dieplader van Firma van Berkel (met toestemming van Tonio van Berkel, lid Raad van Elf) Tevens werd ons jubileummobiel op de ambulance vervoerd van garagebedrijf Van den Berk (hopelijk toekomstig lid Heikneuters)

Eenmaal in Oss aangekomen en opgesteld, bleek dat er een as van de wagen was afgebroken. Piet van Kemenade heeft misschien een voorgevoel hiervoor gehad, want zijn lasapparaat stond nog in de jeep zodat Ton van Erp ter plaatse het euvel kon repareren. Tijdens de optocht, onder het genot van een stralend zonnetje, werden we begeleid door twee jeugdige leden van De Narrekap en stonden er leden van de Plekkers ons aan te moedigen, samen met een groep Heikneuters. Met het behalen van een zevende prijs in een sterke groep van 16 wagens kunnen we er trots zijn op hoe de Heikneuters Papgat vertegenwoordigd heeft.

Dit was echter nooit gelukt zonder medewerking van bovengenoemde personen en bedrijven. Bedankt voor jullie medewerking en het goeie gevoel voor carnaval in Papgat! Bedankt namens de wagenbouwers van CV de Heikneuters!

Vierde editie "Trio A Capella" in Knoptoren

Zondag 20 maart houdt het Roois Kultuur Kontakt voor het vierde jaar op rij een lenteconcert in de Knoptoren onder de naam Trio A Capella. In de uitnodigende akoestiek van het uit 1410 daterende rijksmonument zullen drie a capella groepen optreden met een diversiteit aan stijl en repertoirekeuze.

De opzet blijft ongewijzigd. Er is een groep die louter bestaat uit mannen en daarnaast een groep die geheel uit zangeressen bestaat. Een derde groep is gemengd. Elke groep treedt twee keer op met een blokje van telkens ca. 20 minuten a capella zang. In de voorgaande edities is gebleken dat voor zowel de deelnemende groepen als voor het publiek de akoestiek van de Knoptoren bijzonder geschikt is voor a capella zang.

Uit 's-Hertogenbosch komt het Vocaal Mannenensemble BV "Dubbel Zes". Deze uit vieertien mannen bestaande zanggroep heeft een historie die al meer dan vijftig jaar teruggaat. Dubbel Zes heeft vele successen op haar naam staan, niet in het minst doordat ze een repertoire heeft opgebouwd dat in veel gevallen speciaal voor hen geschreven is. Op het programma staan werken in diverse talen en uit diverse periodes van de zangkunst, alsook een aantal werken van de hand van de eigen muzikaal leider.

Eveneens uit de stad van Jeroen Bosch komt het vrouwenensemble All Women. Ook zij waren al eens te gast in de Knoptoren en zowel voor publiek als voor de zangeressen zelf is het een genot om deze geroutineerde groep ook bij deze editie van Trio A Capella te kunnen presenteren. All Women brengt een mix van wereldse en hedendaagse muziek.
Voor kamerkoor Ratatouille is een optreden in het oudste gebouw van Sint Oedenrode een primeur. Ratatouille heeft haar roots in Boxtel. Het kamerkoor, gemengd van samenstelling, verkent graag diverse stijlen van de a capellazang en gaat een stevige uitdaging niet uit de weg. Dat zal ook blijken bij het lenteconcert waarvoor o.a. werken van Freddy Mercury en James Taylor staan geprogrammeerd.

Het belooft wederom een mooie muzikale middag te worden in het teken van de menselijke stem: Puur, kwetsbaar en zonder enige muzikale begeleiding. Kaartjes zijn te verkrijgen bij de VVV of vooraf te reserveren bij Jeanne van de Ven, secretaris van het Roois Kultuur Kontakt: a.ven62@chello.nl Indien nog voorradig zijn er ook kaartjes te koop vanaf een uur voor aanvang van het concert in de Knoptoren. De entree bedraagt €10,00. Aanvang van het concert is 14.30uur.

Griet Op de Beeck houdt een lezing in Knoptoren

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Haar boeken gaan over relaties tussen mannen en vrouwen, tussen ouders en kinderen: zware onderwerpen die lichtvoetig worden beschreven. Op 18 maart geeft ze een lezing in de Knoptoren.

Op de Beeck debuteerde in 2013 met Vele hemels boven de zevende, waarmee ze de Bronzen Uil Publieksprijs 2013 won. De tweede roman Kom hier dat ik u kus verscheen in 2014 en werd een enorm succes. Deze roman werd door het boekenpanel van DWDD verkozen tot boek van de maand. In maart 2015 verscheen al de dertiende druk.
Gij nu Is het meest recente werk van Griet Op de Beeck, een verhalenbundel uit februari 2016. Het is meer dan een verzamelbundel van los werk; de verhalen zijn variaties op hetzelfde thema. Ze gaan over personages die op een kantelpunt staan in hun leven. De avond begint om 20.00u. Abonneehouders mogen gratis een introducé meebrengen. Helaas zijn er geen kaarten meer beschikbaar. De lezing is geheel uitverkocht.

Reumafonds zoekt collectanten in Sint-Oedenrode

Wilt u zich inzetten voor de reumabestrijding in [plaats/streek] en heeft u daarvoor een paar uur per jaar beschikbaar?
Word dan collectant of medeorganisator voor de collecteweek van het Reumafonds van 21 t/m 26 maart 2016. Aanmelden kan bij P. van de Laar 0413-475814, S. Jonkers 0413-474629 of via regio coördinator n.denoudsten@reumafonds.nl

Televisiepresentatrice Anita Witzier ondersteunt de oproep van Van de Laar. "Toen het Reumafonds mij vroeg om ambassadeur te worden, heb ik meteen 'ja' gezegd. Ik zet mij graag in voor de bijna 2 miljoen mensen in Nederland die leven met reuma, zoals artrose. Ouderen, maar ook jonge, werkende mensen of zelfs kinderen kunnen reuma krijgen. Hun aandoening is niet altijd zichtbaar; voor de buitenwereld lijkt er vaak niets aan de hand. Uit eigen ervaring weet ik dat reuma een wrede ziekte is: de ene dag kan je alles en de volgende dag doet alles pijn. Leg dat maar eens uit! Inmiddels heb ik goede medicijnen en is mijn reumatoïde artritis onder controle, maar niet bij iedereen gaat dat zo. Het kan een jarenlange zoektocht zijn, vol pijn en frustraties."
Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 21 t/m 26 maart 2016 komen ruim 60.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma. In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is uw bijdrage hard nodig.
De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd voor een beter leven met reuma nu en een leven zonder reuma in de toekomst. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. We geven voorlichting, ondersteunen patiënten activiteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Het fonds krijgt hiervoor geen subsidie van de overheid en is dus volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven.
Als collectant of medeorganisator van de collecteweek bent u dan ook van groot belang. Geef het Reumafonds zo snel mogelijk door dat u wilt meehelpen aan ons doel om mensen met reuma een beter leven te geven. Bel voor meer informatie met: [naam en telefoonnummer organisator] of met het Reumafonds in Amsterdam: 020-589 64 71. U kunt ook een mail sturen naar: vrijwilligers@reumafonds.nl.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer een paar interessante vacatures.

Flexibele duizendpoten gezocht
Er komen vele vragen binnen voor vrijwilligers voor hulp bij particulieren. Bijvoorbeeld het doen van een boodschap voor een man of vrouw die hier zelf niet meer toe in staat is, of het halen en brengen van iemand van en naar de dagbesteding of huisarts. Op het moment dat deze vragen worden gesteld, worden zij liever gisteren dan vandaag ingevuld. Om die reden is het Steunpunt op zoek naar mensen die flexibel zijn en dit soort vragen op korte termijn kunnen helpen oplossen, zodat het Steunpunt in die tussentijd op zoek kan gaan naar een structurele oplossing. Dus wilt u nergens aan vastzitten, maar staat u wel open voor het doen van vrijwilligerswerk? Laat u vrijblijvend informeren.

Penningmeester gezocht
Beugelclub "De Lustige Spelers" in Olland zoekt per direct een penningmeester. Hebt u affiniteit met sport en cijfers? De beugelclub heeft ongeveer 50 leden. (vacaturenummer 16303)

Bestuursleden voor de huurdersbelangenvereniging
De huurdersbelangenvereniging van Wovesto in Sint-Oedenrode zoekt kandidaten voor haar bestuur. Heeft u interesse in de samenleving en volkshuisvesting, dan is dit wellicht een uitdaging voor u. Het kost u 20 tot 30 uren per jaar. (vacaturenummer 16225) Aanmelding en info: 073 – 5441419, vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl, www.welzijndemeierij.nl.

Alzheimer Café

Op maandag 21 maart wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: de miMakkusmethode Contact maken vanuit rust en respect, de miMakkusmethode. In Nederland krijgt ongeveer een op de vijf mensen een vorm van dementie. Voor hen en voor hun omgeving kan dit tot veel emoties, frustraties en onduidelijkheden leiden. Want hoe vertel je iemand dat hij/zij afspraken niet nakomt en dingen vergeet? Hoe reageer je als je ervan wordt beschuldigd dat je iets hebt weggelegd? Hoe ga je om met mensen met dementie? Hoe ga je om met het veranderende karakter? Kun je door middel van je eigen gedrag, het gedrag van de ander beïnvloeden? En hoe doe je dat? Een avond in het teken van communicatie en contact maken. Gast: Stichting miMakkus Vanaf 19:00u is iedereen welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur.

Hanneke Hermes exposeert

De expositie van Hanneke Hermes is te zien in Odendael Foto: Bert de Graaf

In de foyer van Odendael, in de vitrine van het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers, is het Rooise dadaïsme nog deze maand te zien. Hanneke Hermes is een dadaïst en zij exposeert met deze kunst. Dadaïsme is een kunststroming waarvan je denkt: is dit kunst?

Richard Hülsenbeck: "De dadaïst acht het noodzakelijk om zich tegen de kunst uit te spreken, omdat hij door de oplichterij van kunst als morele veiligheidsklep heen kijkt." Hanneke gebruikt voor haar assemblages onderdelen van (dode) dieren, en voorwerpen die op dieren of dierenresten lijken, en zelfs speelgoed en huishoudelijke voorwerpen. Haar hoekje in het Huys van Waaren was ook altijd een verrassing, net als de kaarten die ze maakt onder het merk Be a Rebel.

Cursus Rooilogie loopt

Donderdagavond om 19.30 uur opende wethouder Jeannne Hendriks officieel de cursus Rooilogie in het gemeentehuis.

Het was al de tweede les van de cursus. De eerste les was op 5 maart in het St. Paulusgasthuis. De cursus bestaat uit zes lessen en gaat over de geschiedenis en ontwikkeling van Sint-Oedenrode en wordt georganiseerd door de HKK de Oude Vrijheid samen met het Roois Cultureel Erfgoed. Het doel is om meer kennis op te doen over de historie van Sint-Oedenrode, meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van ons mooie dorp en zo de betrokkenheid van de inwoners te vergroten.

Roparun steunt Stichting Hospice Dommelrode

Stichting Hospice Dommelrode in Sint-Oedenrode ontvangt een bedrag van 27.000 euro van Stichting Roparun. Dit bedrag is een bijdrage voor de inrichting van de derde kamer van het hospice.

Michael Beenhakker, directeur Stichting Roparun: "We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan het belangrijke werk van Stichting Hospice Dommelrode. We kunnen mensen niet beter maken, maar we kunnen wel proberen er voor te zorgen dat ze zich wat beter voelen. Daarom ondersteunen we doelen die helpen ons motto waar te maken: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. Sinds 1 augustus 2015 hebben we 117 doelen voor een bedrag van meer dan 3,4 mln euro kunnen ondersteunen vanuit de opbrengst van de Roparun."

Jubileumeditie
Dit jaar start de 25ste editie van de Roparun. De teams vertrekken op zaterdag 14 mei in Parijs en Hamburg. Op maandag 16 mei finishen de teams op de Coolsingel in Rotterdam. De inschrijvingen zijn inmiddels van start gegaan. Teams kunnen zich via www.roparun.nl/editie25 inschrijven voor deze jubileumeditie.

Over de Roparun
De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8.000 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 67 miljoen euro opgebracht. De Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Kaalslag Diependaal

Een ieder die vanuit de Nijnselseweg de Zuidelijke randweg oversteekt kan zien wat voor grote dikke bomen opgestapeld liggen. Die bomen die daar liggen komen allemaal uit Diependaal. Diegene die dat verzonnen heeft moet eigenlijk naar een psychiater. Als je verder gaat kun je zien wat er gebeurd is.

Alle mooie, gezonde bomen zijn zomaar omgezaagd. Als je dan rechts afdraait begint het al. Aan de rechterkant hebben ze voorheen een groot stuk van die mooie bomen omgezaagd en de dode bomen laten staan. Ongelofelijk. Het lijkt wel of er een bom gevallen is. Als je een beetje verder gaat kom je rechts een rustbank tegen. Tegenover die bank was vroeger een weiland. Daar graasde in de zomer jong vee, maar niet alleen jong vee. Als je 's morgens vroeg of 's avonds laat daar door fietste zag je daar een groepje reeën grazen. De wei is omgeploegd en er zijn bomen geplant die daar niet thuis horen. De reeën zijn weg want het gras is weg, maar het zicht vanaf die bank is ook weg. Wat gaat er nog gebeuren? Ook de bomen bij de Sloef worden opgeruimd. Als een Amsterdammer dit zou zien zou hij zeggen: Sijn se hier van de ratten gesnuffeld!? Gemeente Sint-Oedenrode, alstublieft laat zien wat er nog over is. Bij voorbaat hartelijk dank namens vele Rooienaren. Wat we nu nog hebben moeten we koesteren.

Gouden Leeuw-echtpaar Mia en Harrie Dahmen: 'Horen, zien en zwijgen.'

Foto: Jan H.F. van der Heijden

Mia van Hastenberg en Harrie Dahmen. Samen waren zij dertig jaar lang, van 1972 tot 2002, de uitbaters van De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode. Mia was er als jong meisje, op haar negentiende al mee begonnen, samen met een paar zussen. Harrie werkte toen nog bij zijn vader in de kapperszaak aan de Heuvel. In 1964 leerden ze elkaar kennen, een jaar later trouwden ze. In 1972 nemen ze definitief de zaak over. Harrie wordt net als Mia ook kastelein. Een horecaleven van 'horen, zien en zwijgen.'

Door Jan H.F. van der Heyden

Omdat hun huis in Boskant voor elf kinderen veel te klein was, kocht de vader van Mia, Doy van Hastenberg, in 1961 het pand De Gouden Leeuw aan de Markt. 'Het was toen een verlopen zaak, nooit open,' aldus Mia.
Hoe zij het voor elkaar heeft gekregen er een bloeiende horecagelegenheid van te maken?
'Gewoon. Zoals ik ben. Altijd mezelf gebleven. Tegenover iedereen een praatje maken. Vriendelijk zijn. En zuinig. Ik weet nog goed: in het begin zetten we koffie op de cafékachel. We kochten pas onze eerste koffiekopjes nadat we op de vrijdagse markt goed hadden gebeurd. Vrijdags hadden we het vanwege de markt altijd druk. Niks uitgeven voor je het binnen had.'

Foto: Jan H.F. van der Heijden

'Een feestneus. Altijd geweest. Geef mij maar een microfoon dan ga ik op tafel staan te zingen.'

Hoe is Mia als ze zichzelf is?
'Een feestneus. Altijd geweest en nog steeds. Geef mij maar een microfoon, dan ga ik op tafel staan te zingen. Van die ouderwetse liedjes. En zonder alcohol, hè. Altijd Spa rood, maar tegenwoordig Spa blauw, ik heb genoeg van die bubbeltjes gehad. Ik ben met de carnaval nog alle dagen op stap geweest. Van 's middags een uur of een tot 's nachts. Alle kroegen in, met de bus rondgereden. Met de kapel, de Klôtjes, overal gespeeld, gewoon gezellig. Ik speel schuiftrombone, maar sinds een paar jaar niet meer. In 2013 heb ik een borstamputatie ondergaan en vanaf dat moment gaat het niet zo goed meer met blazen. Dat komt, denk ik, doordat de lymfeklieren zijn weggehaald. Nu speel ik wasbord in de ritmegroep.'
'Ik ben met alcohol begonnen op de avond vóór die borstoperatie. Het was maandag met Rooi kermis. Ik dacht: ik vat 'n borrel, dan ga ik morgenvroeg zingend naar het ziekenhuis in Uden. Ik had toen al drie besparende operaties achter de rug en dan word je toch een beetje bang, hè. Maar het zat overal, het was nog niet weg. Maar niet over zeuren, maakt niet uit. Ik heb de laatste drie jaren precies 36 glazen wijn gedronken.'

'Tussen praten en iets zeggen zit nog veel verschil.'


En Harrie?
Mia lacht voluit: 'Die houdt wel van 'n glaasje. Hij lust 't gelijk. Harrie is wél gelimoniseerd, zeg ik altijd. Altijd geweest.' Haar echtgenoot is dit jaar voor het eerst niet mee geweest met carnaval. 'Nee, ik heb voor de kleinkinderen gezorgd, gekookt en zo.' Mia: 'Dan hoefde ik niet naar huis te komen, haha!'
Mia doet nog van alles voor de carnavalsvereniging, vertelt ze. Harrie: 'Ze bemoeit zich ook nog met de politiek, voor DGS/BTV.' Mia: 'Ja, in de achterban. Ik heb altijd veel stemmen gehaald. Wat wil je als je 42 jaar in de horeca hebt gewerkt?' Dan verklapt Harrie: 'Ze is een paar weken geleden nog gevraagd om in de gemeenteraad te komen.' Mia: 'Op dat pluche hoeft voor mij niet. Daar ben ik niet geletterd genoeg voor.' Harrie: 'Je kunt anders goed praten.' Mia: 'Ja, praten wel, maar tussen praten en iets zeggen zit nog veel verschil.'

Ze kwamen elkaar tegen in 1964. Mia: 'ik ging een kroket halen bij Muller op de Markt en daar stond ie (wijst naar Harrie) te zeveren. Toen is het eigenlijk wel begonnen ja, geloof ik. Hij hielp toen als kapper al wel mee in de zaak.' Harrie: 'Ja, in die tijd zei ik: vroeger knipte ik ze, nou scheer ik ze.' In 1965 trouwden ze en een jaar later brachten ze hun eerste kind ter wereld, Annette. Twee jaar later kwam Monique. Harrie, gekscherend: 'Daar hadden we wél tijd voor.'
Als de vader van Mia in 1970 een hartaanval krijgt, wordt er binnen de familie over de verkoop van de zaak nagedacht. De ene overnamekandidaat na de andere werd afgewezen. Mia: 'Ik weet 't nog goed. Ik was met mijn moeder in de zaak aan het poetsen toen ik haar zei: "ik neem het over."'

'Ja, het was een zwaar leven, maar we hebben het graag gedaan. Heel veel bruiloften en partijen. Er altijd zijn. Zeven dagen lang. Dag en nacht. Voor iedereen klaar staan. 's Nachts als laatste naar bed en 's morgens als eerste weer in d'n herd. Vier, vijf uurtjes slapen. En dan werden we nog wel eens in onze slaap opgebeld met de vraag "is die nog bij jullie?" 'Of dikwijls genoeg kwam Harrie mij nog wakker maken om te vragen of ik er niet een paar naar huis kon rijden, omdat ze teveel gedronken hadden. Heb ik genoeg gedaan. De politie heeft mij nog ooit aangehouden toen ik 's nachts dronken klanten naar huis bracht. Die politieman keek me heel vals aan, dat weet ik nog wel.'
'Oh ja, da's ook een mooi verhaal. Op een avond, zo tegen sluitingstijd, tien voor twee, denk ik, kwamen twee politiemannen binnen, ze zeiden helemaal niks. Toen ging er een terug naar de auto, haalde de radio eruit en zette die op de bar. De klanten gingen netjes naar huis, maar die twee politiemannen bleven zitten. Tot tien voor zeven hebben ze aan de bar gezeten, koffie gedronken en gezellig gebuurt met elkaar. Toen gingen ze weg, want om zeven uur zat hun dienst erop. "Zo", zeiden ze bij het weggaan, "anders houden jullie ons altijd op, nu hebben wij jullie eens opgehouden!"' Mia: 'We hebben in heel onze horecaperiode maar één keer een proces-verbaal gekregen voor overtreding van de sluitingstijd.'

Vaste klanten?
'Och, zo veel! Uit alle lagen van de bevolking. Een advocaat, grote mannen van Philips, van de golfclub, grote industriëlen. Van alles, gewoon door mekaar en altijd gespreksstof.'
Op 'de pof' betalen?
'Jazeker, dat deden er genoeg en dat ging heel goed. Eén keer in de maand afrekenen als ze gebeurd hadden. Daar kon je de klok op gelijk zetten.'
En veel bruiloften en partijen.
'Wel drie in één week. Iedere dag was anders. 's Morgens begon je met koffie en gebak voor een bepaalde feestelijke gelegenheid, daarna een grote koffietafel na een uitvaart en een uur later moest je weer lachen bij een bruiloft. We moesten soms wel een paar keer per dag de zaak ombouwen.'
En dan, typisch Mia: 'Zou je in het verhaal alle familie en medewerkers van De Gouden Leeuw nog eens willen bedanken voor hun hulp?'
'Ja, de uitvaarten waren soms zwaar, zeker als je de mensen kenden. Dan was het moeilijk. Ik nam altijd de jassen aan. Na een uitvaart zagen de mensen mij als eerste. Ik zei altijd tegen Harrie: we moeten wel mee leiden, maar niet mee lijden.'

Natuurlijk vonden ze de trage herbouw van hun pand na de verkoop vreselijk. Mia: 'Ik moest al die tijd naar dat vieze gore gat kijken. Ik kon het op een gegeven moment gewoon niet meer. Tegen grote heren is niet te vechten, hè. Ik was lid van de Heemkundekring, maar ik ben er uitgestapt. Het schoot niet op. Ik werd er pessimistisch van.'
Met lede ogen kijken ze nu naar de gesloten deuren van De Gouden Leeuw. Over de oorzaak denkt Mia: 'De financiën. De huur' (ze noemt een bedrag van 8000 euro per maand) 'is veel te hoog. Dat kan niemand meer opbrengen. Dan zou eigenlijk elke dag de zaak helemaal vol moeten zitten.' Ze wijst ook nog op het rookverbod en andere regeltjes en wetten die volgens haar niet meer zijn na te leven. 'En de maatschappij is natuurlijk veranderd, hè. De mensen leven veel meer op zichzelf. Het is allemaal eigen-ik, eigen-ik.'
Mia ziet niets in een Grand Café voor De Gouden Leeuw. 'Dat is waardeloos voor Rooi. Gewoon doen in Rooi. Het is er ook veel te kaal.' Een mooi bruin cafeetje zou Mia er nog wel van willen maken. 'Met weer muziekinstrumenten aan de muren en plafonds, zoals vroeger. Als familiebedrijfje, klein houden, niet zo groot opzetten, van niemand afhankelijk willen zijn.'

'We hebben veel huwelijken kapot zien gaan, maar ook nieuwe liefdes zien opbloeien.'

Als uitbaters van De Gouden Leeuw vervulden Mia en Harrie ook een functie als sociaal-maatschappelijk werker. Mia: 'Sommigen moesten hun problemen kwijt aan Harrie en anderen weer aan mij. Wij hoefden hun verhalen alleen maar aan te horen, soms sturen, waar ze naar toe moesten gaan en zo.' Harrie: 'Wij vertelden nooit tegen elkaar wat we gehoord hadden. We hadden ieder onze eigen dingen.' Mia, plagend: 'Nu nog.' Harrie: 'Ja, jij!'
Ze komen met voorbeelden. 'Uit de goot getrokken' en 'uit de strop van de maatschappij gehaald' zijn enkele uitdrukkingen die Mia gebruikt als ze zonder namen te noemen over netelige persoonlijke situaties spreekt. 'Ja,' zucht Mia, 'de klanten gingen bij ons altijd vóór, zelfs vóór op onze kinderen. Wij zelf kwamen altijd op de laatste plaats. We hadden geen privéleven.'
Ze bevestigen dat het horecaleven er een is van 'horen, zien en zwijgen.' Mia: 'Niet kletsen over mensen die de deur uitgaan. We hebben veel huwelijken kapot zien gaan, maar ook nieuwe liefdes zien opbloeien.'

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's. Tot en met woensdag 23 maart zijn in deze aflevering te zien: - Kijkje achter 25e Boeken- en Platenbeurs - Processiepark Nijnsel krijgt kruisweg - Expositie Ine Beerens en Harry Passier - Politie en digitale dienstverlening - Dialoogtafels: samen praten over zorg. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Vanaf 26 maart besteden we in een extra uitzending aandacht aan de Brabantband. Van Kajotters tot Brabantband;een maatschappelijk breed gedragen muziekgezelschap dat wegens gebrek aan leden ophoudt te bestaan. Diverse (oud)leden kijken bewogen terugop een prachtige tijd in binnen- en buitenland.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Wijkvereniging Eerschot

Donderdag 17 maart is er op Meerschot een paranormale avond. Wim van der Heijden zal op verzoek foto's lezen. Deze avond begint om 19.30 uur. De zaal is om 19.15 uur open.

Vrijdag 18 maart liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur. Maar iedereen is vanaf 19.30 uur welkom. Er staat dan koffie en thee klaar.Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Kinderen van groep 2 tot en met groep 8 kunnen zich voor de paasactiviteit tot 19 maart aanmelden bij Shirley van der Velden, tel 472930. Voor het kegelen kun je je nog aanmelden bij Gerda van de Brugt tel 476173. Doe het snel want vol = vol

Speelgoed- / kledingbeurs in Meerschot

Op het gebied van kinderspeelgoed en kinderkleding is er van alles te vinden op de beurs die wijkverening Eerschot houdt op zondag 20 maart in Meerschot, Heistraat 22.

De deuren zijn open van 10.00 tot 12.00 uur. Er zijn onder andere tweedehandse broekjes, jurken, T-shirts, puzzels, poppen, duplo en kinderfietsjes en veel speelgoed te koop. Niet alleen ouders maar ook opa's en oma's kunnen hun slag slaan. De entree bedraagt 1.00 euro. Alle tafels zijn verhuurd


Drukbezochte openingsreceptie

Judtih Brouwers (r) neemt een cadeau in ontvangst van enkele gasten.

Sint-Oedenrode – Meierij Accountancy en Advies opende donderdagmiddag 3 maart? officieel haar deuren met een receptie. Die werd direct drukbezocht en dat stemden de eigenaren Judith Brouwers en Rob Jansen tevreden.

Samen met de rest van het team leidden ze de geïnteresseerden rond in de bovenste verdieping van het kantoor aan de Oostelijke Randweg van Sint-Oedenrode. Na jaren kwam voor de ondernemers een wens in vervulling; een kantoor in Rooi. Zowel Rob als Judith komt uit Sint-Oedenrode en dus is deze sprong in het jaar waarin ze zes jaar bestaan bijzonder te noemen. Voorgaande jaren waren ze gehuisvest in Den Bosch.

12 / 36

Zestigjarig Ancora nog zo fris als een hoentje

Foto: Hans van den Wijngaard

Het is alweer zestig jaar geleden dat de gitaarclub Ancora het levenslicht zag. De in 1956 opgerichte Ollandse vereniging vierde dat afgelopen weekend uitgebreid in De Loop'r in Olland. Vrijdag was er een Pubquiz en zaterdag een receptie met natuurlijk veel (muzikale) gasten en een afsluitend feest voor de eigen leden.

"We spelen tegenwoordig elke genre muziek", vertelt Betsie Geerts tegen Bennie van Ravenstein. Betsie is al sinds 2003 voorzitter van Ancora en Bennie is belast met de organisatie van het feestweekend. Samen met Angela Steenbakkers, Corina van Aarle, Netty van de Heyden en Mieke van de Tillaart.

Op de grote trap van De Loop'r kijken Bennie en Betsie terug op zestig jaar Ancora. "In de tijd dat ik lid werd van Ancora waren het vooral Nederlandse liedjes die we speelden, maar zoals jullie net hebben kunnen horen spelen we nu zelfs muziek die nog in de Top Veertig staat, maar ook veel nummers uit de Top 2000 komen in ons repetoir voor", vertelt Betsie.

Tijdens de receptie laat de jeugd van Ancora horen wat zij kan. Bij de optredende jeugd zijn zelfs enkele leden die nog maar twee maanden les hebben. Samen met de gitaristen die al langer spelen spelen ze bekend in het oor liggende muziek. Na het optreden van de jeugd, laten de oudere leden van zich horen. Zo mengt één van hen zich als Heavy Metalmuzikant onder het publiek. Terwijl hij bekende gitaarsolo's laat klinken, is het aan de bezoekers om te raden welk nummer wordt gespeeld. Dat leverde ooit wel eens behoorlijke verrassingen op.

Onder de gasten bevond zich ook de Ollandse Dorpskapel. Zij waren muzikaal goed vertegenwoordigd en spraken de hoop uit om in de nabije toekomst samen met Ancora op te kunnen treden. Zoals bij zoveel recepties, was ook deze receptie meteen een soort van reünie. Drie hele oude 'oud leden', die tegenwoordig hun vrije tijd bij het Roois Theater doorbrengen, wisten de gasten en leden op een aangename wijze te vermaken.

Kijk op www.mooirooi.nl voor de foto's van de receptie en de pubquiz.

Paashazen verwennen kinderen bij de kinderboerderij

Maandag 28 maart (2e paasdag) lopen maar liefst twee 'paashazen' vanaf 13.30 tot 17.00 uur op het Jan Swinkelsplein van de Rooise Kinderboerderij Kienehoeve.

Ze ontvangen de kinderen met lekkere paaseitjes! Om alle kinderen met ouders (of opa's en oma's) dat jaarlijks met Pasen de boerderij bezoekt goed te kunnen ontvangen hebben de vrijwilligers van de boerderij weer de nodige voorbereidingen getroffen. Het is immers weer lente, de tijd van de jonge dieren. Jonge geitjes, schapen, kuikentjes, cavia's enz. dartelen volop in het rond en ontdekken de natuur!

Kinderen vinden dat geweldig en genieten met volle teugen! U bent daarom, zeker 2e paasdag, van harte welkom! De entree is helemaal gratis.

Win kaartjes voor première De Helleveeg

Binnenkort gaat de Nederlandse film De Helleveeg in première in het Biobest Theater. Bijzonder is dat de regisseur van deze film, André van Duren, op maandag 28 maart naar het Biobest Theater komt om na afloop van de voorstelling persoonlijk vragen van alle bezoekers te beantwoorden. André van Duren is ook bekend als regisseur van de succesvolle film De Bende van Oss.

In de Helleveeg, gebaseerd op de succesvolle, gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, maken we kennis met Tiny, een pittige en imposante verschijning die alle mannen in Brabant gek weet te maken. Haar twaalf jaar jongere neefje Albert is gefascineerd door zijn bijzondere tante en dol op haar verhalen. Haar ouders en haar zus Hanny maken zich echter zorgen over Tiny. Zal ze ooit de juiste man vinden en zich als een correcte vrouw weten te gedragen? De Helleveeg is een bitterzoet familiedrama. Diverse scenes van de film zijn opgenomen op locaties van Bouwonderneming Goevaers & Znn. uit Best. De voorstelling op 28 maart start om 19:30 uur, entrée € 7,50 (zaal) en € 8,50 (balkon). Reserveren kan via www.biobest-theater.nl of telefonisch (tijdens kassa-openstellingsuren) op 0499 392007.

Win kaarten
U kunt vier kaarten winnen als u antwoord geeft op de volgende vraag: Regisseur André van Duren werkte ook aan enkele bekende tv-series. Noem er minimaal één. Stuur het antwoord voor zondag 20 maart naar redactie@demooirooikrant.nl.

Deze week vier jongemannen. Wij zijn benieuwd wie het zijn. Misschien herkent u ze wel. Stuur uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat voor u klaar.

Oplossing week 10:

Willem Bekkers = bisschop Bekkers, voor het stadhuis van de Bekkers

A. van Acht uit Liempde

Gezin van Willem Bekkers en Barbara Bekkers – Krol, vader en moeder van Mgr. W. Bekkers.

J.Wijn

Lenteconcert door Mandogita's

Op zondagmiddag 20 maart 2016. Hebben de Mandogita's hun lenteconcert bij de Gasthuishoeve. Op de gitaren en mandolines worden weer vele herkenbare nummers ten gehore gebracht. U bent hierbij van harte welkom. Het concert begint om 13.30 en entree is gratis.

Emile Roemer: Het kan wel

Op vrijdagavond was Emile Roemer, partijleider van de SP in Veghel bij boekhandel Bek om zijn boek "Het kan wel" te presenteren. Emile werd door de ongeveer 25 gasten hartelijk welkom geheten, maar daarna was er eerst even koffie en kunnen de mensen ook even met hem bijkletsen.

Waarom een boek?
Maar ook, waarom politiek? Twee vragen waarmee Emile graag wil beginnen, zodat het een beetje duidelijk wordt voor het publiek - waarom. Thuis, waar hij opgroeide, waren zijn beide ouders al druk bezig met politiek en zo waren er ook onder de kinderen altijd wel discussies gaande. Als ze 's niets te bespreken hadden, verzonnen ze wel iets om over te discussiëren! Als iemand zei dat het tafelkleed geel was, zei een ander wel dat het oranje was en zo was er alweer een discussie. Op enig moment kwam er een politieke partij aan de deur in Boxmeer, terwijl er geen verkiezingen waren. Ze stelden bijvoorbeeld dat er al tijden werd gesproken over een fietsenrek bij een zwembad. Het zwembad aan de ene kant van de weg en het fietsenrek aan de andere kant. Belachelijk, maar de gemeenteraad had er pas over een jaar het geld voor. Deze partij aan de deur vond dat belachelijk en samen met Emile en ieder een schop zijn ze in een nacht dat fietsenrek zelf maar gaan verplaatsen. Probleem opgelost en Emile had zijn partij gevonden. Niet discussiëren, maar doen. Niet lang daarna had de SP 3 zetels in de raad en nog wat later 6. De SP sloeg in als een Bom in het katholieke Boxmeer.

Zorg kan anders
Naast de huidige vluchtelingenstroom in Nederland, is de zorg het meest besproken onderwerp in de politiek. Maar ook daar kan het anders. Een verzorgingstehuis in Gilze Rije waar Emile een bezoek aan bracht bewijst dit. Door heel bewust fusies tegen te houden en heel bewust klein en zelfstandig te blijven is hetgeen we mogen verwachten van de zorg ook nog daadwerkelijk aanwezig. Echte zorg en aandacht voor de gasten terwijl de kwaliteit ook zeer goed is. Ook zijn er geen ontslagen gevallen en reden de bestuurders niet in een Maserati.
Emile zei dat hij zich op een andere planeet waande toen hij dit zag.

Arbeid kan anders
Emile kreeg een tip van het Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en ging op bezoek bij een bedrijf voor zaden. 2800 medewerkers en op hun gebied 5e van de wereld. Maar… werknemers worden bij een 'klik' meteen aangenomen. Geen tijdelijke contracten dus. Wel investeren in de werknemers en opleiden. Er is een zéér laag ziekteverzuim en als iemand ziek wordt is die persoon ineens dé belangrijkste medewerker van het bedrijf, want… goede werknemers zijn het investeren waard, zo is de filosofie van het bedrijf.
Emile vertelde dat er meer van dit soort bedrijven zijn. Zij denken aan de lange termijn en niet aan korte termijn om zo snel mogelijk geld te verdienen.

Geen campagne
Al deze verhalen en ervaringen maakten dat Emile besloot een boek te schrijven over wat er allemaal wél kan en daarmee was de titel voor het boek ook snel gevonden. Het is nadrukkelijk geen verkapte politieke campagne zo legde hij uit, maar een uiteenzetting van waar hij zijn politieke inspiratie vandaan heeft.

Op de koffie bij VVD Meierijstad

VVD Meierijstad nodigt u op zaterdag 9 april van 10 tot 12 uur uit in het Klooster van Zijtaart om mee te denken en te praten over wat u vindt dat er de komende jaren moet gebeuren in onze nieuwe gemeente.

Op 1 januari 2017 fuseren de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel tot de nieuwe gemeente Meierijstad. In verband met deze fusie worden er op 23 november 2016 gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Natuurlijk neemt ook de VVD Meierijstad deel aan de verkiezingen. Op dit moment is de VVD hard bezig met het schrijven van een verkiezingsprogramma. Een programma waarmee wij wederom een sterk en liberaal geluid laten horen. De VVD wil haar kiezers blijvend vertegenwoordigen en haar verantwoordelijkheid nemen en meebesturen. Heel graag horen wij daarom van u wat u belangrijk vindt de komende jaren. Waar moet de VVD in Meierijstad zich volgens u de komende jaren mee bezig (blijven) houden? Waar moet de VVD voor staan om uw belangen te behartigen en te zorgen voor een sterke nieuwe gemeente? Een van onze Brabantse Tweede Kamerleden Michiel van Veen zal hierbij ook aanwezig zijn om met u van gedachte te wisselen over lokale onderwerpen.

IBC Personeelsdiensten zet extra stap

IBC Personeelsdiensten in Veghel heeft afgelopen week een winactie gehouden via Facebook. Tijdens deze winactie die net voor Valentijnsdag plaats vond gaf IBC personeelsdiensten een romantische trip naar Parijs weg.

IBC Personeelsdiensten is meer dan een uitzendbureau. "Bij IBC kijken we verder en doen we een stapje extra voor onze uitzendkrachten, die wij overigens als onze medewerkers zien." Aldus de eigenaar, Peter van Engeldorp Gastelaars,

Ook de inzet van social media is daar een onderdeel van. "Mensen lezen niet meer alles wat voorbij komt", zegt hij. Hierdoor is het belangrijk dat de content leuk en veelzijdig is. Naast een belangrijke medium om onze openstaande vacatures te communiceren is het ook een belangrijk kanaal om net even dat stapje meer te doen. Die extra stap wordt gemaakt door bijvoorbeeld een winactie te houden, maar kan ook gemaakt worden door een interessant artikel of tip te delen op bijvoorbeeld de Facebookpagina, of Linkedin pagina van IBC Personeelsdiensten. De tips die op deze pagina's gedeeld worden zijn interessant voor zowel medewerkers als potentiële medewerkers. Peter van Engeldorp Gastelaars vindt dat social media vooral leuk en nuttig moet zijn "Afgelopen zomer gaven we de tip om in de avond je waterfles te vullen en in de diepvries te leggen. Hierdoor blijft het water overdag ijskoud en kunnen de medewerkers er langer van genieten." Dankzij zulke tips zorgt IBC Personeelsdiensten ervoor dat alle medewerkers het hoofd koel houden. De winnares van de winactie vertrekt eind april naar Parijs. IBC Personeelsdiensten is te volgen op Facebook en Linkedin.

Lente-event bij Intratuin Veghel

Alles komt weer in bloei deze maand. Dit is hét moment om nieuwe tuinplannen te maken. Kom woensdag 23 maart van 18.00 t/m 21.00 uur naar Intratuin Veghel inspiratie op doen tijdens het lente event.

Intratuin Veghel zorgt voor een hapje en drankje. Ook krijg je gratis tuinadvies in samenwerking met Marianne Bekkers van tuynontwerpadvies.nl. Verzamel dus al je vragen en neem foto's mee. Zij helpt je desgewenst aan een schets zodat jij gelijk aan de slag kunt. Nog meer inspiratie doe je op in 'De Tuinen van Appeltern' waarvoor je deze avond van ons een gratis toegangsbewijs krijgt. Deze avond biedt Intratuin Veghel 20% korting op het gehele assortiment en wordt er ook een leuke quiz georganiseerd waarbij je leuke prijsjes kunt winnen.

Blijf maar lekker zitten, want Intratuin laadt in! Ook aankomende zaterdag organiseert Intratuin Veghel de potgrond drive-in. Snelheid en gemak staan net als bij iedere andere drive-in voorop. Klanten hoeven hun auto niet uit; de tuincentrummedewerkers staan klaar om de potgrond direct in te laden. Wie met eigen vervoer komt, rijdt langs de opstelling met pallets en krijgt de benodigde zakken ingeladen. Alle bezoekers van de drive-in ontvangen na betaling een voucher waarmee ze in het tuincentrum een gratis kopje koffie krijgen en 25 % korting op een plant naar keuze. Intratuin Veghel is aankomende zondag geopend van 12.00 tot 17.00.

De auto van…

In deze editie van 'De auto van' stellen we Jordi van Rooij (18) een aantal vragen over zijn auto. Hij bezit een BMW 316i uit de zogeheten E36 serie. De E36 is de 3-serie van BMW die van 1990 tot 1999 werd geproduceerd.

Wanneer heb je deze auto aangeschaft?
''Ik heb deze auto in december van het afgelopen jaar pas gekocht. Ik heb hem dus nog niet zo lang.''

Foto: Kim Balster
Foto: Bart van der Heijden

Waarom ben je juist voor deze auto gegaan?
''Ik houd wel van BMW's, dus ik was al wat langer naar een mooie aan het zoeken op internet. Toen kwam ik toevallig deze 3-serie tegen uit 1997. Ik ben gaan kijken en het bleek een goed onderhouden auto, toevallig ook uit hetzelfde jaar dat ik geboren ben, met weinig kilometers op de teller. Ook zat er geen schade of iets dergelijks aan, buiten de normale gebruikssporen.''

Ben je van plan nog dingen te veranderen aan de auto? Zo ja, alleen qua uiterlijk, of ook motorisch?
''Ik wil alleen aan het exterieur nog wat dingetjes aanpassen. Ik heb er laatst een set gele koplampen in gemonteerd en wil ook nog gele mistlampen inbouwen. Verder heb ik nog wat speakers en een subwoofer achterin gebouwd, zodat ik onderweg ook lekker muziek kan luisteren met een goed geluidssysteem. Ik heb nog getwijfeld of ik hem motorisch nog wat kon aanpassen, maar dat heeft bij deze motor niet veel nut.''

Ben je zuinig op je auto?
''Ja, ik ben er zeker zuinig op. De auto is erg belangrijk voor me, niet alleen in praktische zin, maar ook omdat ik van auto's houdt. Ik geniet ervan als ik in een auto rijd die er goed en netjes uitziet.''

Wat is je ultieme droomauto?
"Ik zou graag ooit een Toyota Supra kopen om die vervolgens te tunen tot 1000 PK.''

Waarom juist zo een, en niet een Ferrari of Lamborghini, waar de meesten van dromen?
''De motor van die auto is daar erg geschikt voor en er zijn ook mensen die er echt zoveel vermogen uit kunnen halen. Het geluid wat er dan uit komt trekt me ook erg aan.''

"Wat gebeurt er met ons in de toekomst?"

Volgens Arthur Frieser was er bewust voor gekozen om slechts een select gezelschap toe te laten. "Omdat we weten dat we daarmee meters kunnen maken", aldus de voorzitter. Het ondernemerscafé vond afgelopen dinsdag plaats bij Neovito. Voor de aanwezige BtB-leden was het een avond om geprikkeld te worden: over eigen innerlijkheden én over de toekomst.

Door: Ria Balk

"Wat gebeurt er met ons in de toekomst?" vroeg Rob van Kaathoven zich af. Vanuit Van Kaathoven Groep is hij in 2014 een nieuw hoofdstuk begonnen: Neovito (nieuw leven). "In 2014 hebben we op reset gedrukt en zijn we een nieuw hoofdstuk begonnen. Vanuit de eigen roots willen we nieuwe dingen op gaan zetten. In onze 'kraamkamer' worden de ideeën uitgewerkt. Het is een 'work in progress', maar er zijn inmiddels al grote stappen genomen. We zoeken vooral de samenwerking op met partners die ook innovatief bezig zijn."

Ook Frans van Rooij van Performance College zocht bewust de samenwerking op. "Ieder heeft zijn eigen talent, maar wat betekent dat talent? En hoe kunnen we, in onze rol als ondernemer, nieuwe business opzetten?" Alle aanwezigen gingen het aan den lijve ervaren. Ga er maar aan staan: binnen een half uur je doelgroep bepalen en nieuwe business opzetten!

Het resultaat? Dat viel niet tegen! Iedere groep had iets innovatiefs bedacht. Van innovatieve lak, tot digitale foodsupplementen en zelfs ideeën over het 'upcyclen van mensen'. De groep die daarmee kwam, werd door Rob van Kaathoven uitgenodigd. Wie weet welke verbindingen daaruit ontstaan.

Nieuwe gratis Stroom Meter app

Met de nieuwe gratis stroommeter-app kunnen consumenten snel meten hoeveel stroom er in de woning wordt verbruikt. Je kunt zien hoeveel het stroomverbruik stijgt wanneer bijvoorbeeld de wasmachine of oven aangezet wordt. Rooienaar Arno Vlooswijk is medeontwikkelaar en hoort graag uw mening.

Op de klassieke meters geeft een draaiend metalen schijfje het actuele stroomverbruik weer. Op nieuwere meters en slimme meters is deze draaischijf vervangen door een LED-lampje. Heeft uw stroommeter zo'n knipperend LED-lampje, dan kunt u met deze app eenvoudig uw live stroomverbruik bepalen. Het lampje knippert namelijk afhankelijk van de hoeveelheid stroom die op dat moment verbruikt wordt. Bij de meeste meters betekent 1000x knipperen het verbruik van 1 kW. De app geeft de actuele waarde in Watt weer en maakt er een grafiekje van. Je moet voor een meting dus wel even in de meterkast duiken, maar hoeft verder niets aan te sluiten of te installeren. Wat heb je hieraan? Het is vooral boeiend om te bepalen wat ongeveer je nachtverbruik is. Dan staan de meeste apparaten uit en kun je een goed beeld krijgen van wat uw huis in een rustsituatie verbruikt. Op jaarbasis maakt het financieel een groot verschil of dit gemiddeld 80 Watt is of 250 W. Ook kun je zien wat er met het totaalverbruik gebeurd als bijvoorbeeld de oven, koffiezetapparaat of wasmachine aangezet wordt. Naast particulieren kunnen ook energiecoöperaties, woningbouwverenigingen, gemeentes en VVE's de app gebruiken als onderdeel van hun energiebesparingsprogramma's. De app is ontwikkeld door Dorada Software en World of Warmth uit Sint-Oedenrode en is gratis verkrijgbaar in de iTunes store. Rooienaar Arno Vlooswijk is de ontwikkelaar van de app. Hij wil graag feedback over de app. Die kunt u geven via de website www.nutscode.nl.

NL Doet, doet het goed

Foto: Lisa van de Ven

NL Doet krijgt steeds meer medestanders in Sint-Oedenrode. Meer klussen dan ooit werden afgelopen vrijdag en zaterdag uitgevoerd. Onder een stralende zon werd er flink geklust in Sint-Oedenrode! Dat leverde mooie plaatjes op....

Foto: Hans van den Wijngaard
Boskanters zijn harde werkers. Dat lieten deze mannen zaterdag zien. Foto: Hans van den Wijngaard
De organisatie van Boskant Challenge belegden een vergadering tijdens NL Doet. Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Jos van Nunen
Het Damiaancentrum organiseerde een bijzondere dag voor vluchtelingen. Foto: Jos van Nunen
De Ollandse beugelaars doen ieder jaar mee aan NL Doet Foto: Jos van Nunen
Het schoolplein van de Dommelrodeschool wordt dankzij deze vrijwilligers steeds mooier. Foto: Jos van Nunen
18 / 36

Innokoda viert haar vijfjarig bestaan

Foto: Kim Balster

Al vijf jaar zijn Bart Coppelmans en Davey van Niftrik hét aanspreekpunt voor het MKB in de regio voor innovatieve web-ontwikkelingen en het automatiseren van bedrijfsprocessen.

Innokoda werd gestart vanuit huis met de visie om bedrijven échte meerwaarde te kunnen bieden. "Een organisatie kan het budget maar één keer besteden. Die besteding moet dan ook het verschil maken. Wij willen technologie bieden die de organisatie dient en werk uit handen neemt. Dat was en is nog altijd de visie van Innokoda". Het bedrijf was dan ook snel toe aan een eigen kantoor, wat gevonden werd op de toen gloednieuwe Campus Fioretti. In 2011 ondertekenden de twee als eerste huurders hun contract bij de Campus Fioretti. De locatie paste prima bij het startende bedrijf en belichaamde flexibel en vooruitstrevend werken.

Eind 2015 is Innokoda verhuisd naar Bedrijventerrein De Kampen: "Na vijf jaar is de opstartfase voorbij. Klanten zien je als een betrouwbare partner, met wie je een duurzame relatie aangaat. Deze locatie sluit daar op aan en is prettig gelegen aan de Noordelijke Randweg." Bart en Davey hebben Innokoda niet uitgebreid, het duo werkt prima samen met diverse partners aan hun gespecialiseerde producten. Elk bedrijf is in de visie van Innokoda namelijk anders: "Een webapplicatie van Innokoda sluit aan op de bestaande processen bij de klant. Elk bedrijf is uniek en heeft zijn eigen krachten, wat in onze ogen ervoor zorgt dat standaardoplossingen simpelweg niet voldoen. Als wij een applicatie maken is dat maatwerk gebaseerd op de wensen en werkwijze van de klant. We vinden het wiel niet opnieuw uit, maar vertalen dus het bestaande proces naar een applicatie. Dat is altijd anders, flexibel zijn is daarom essentieel voor onze manier van werken." De gedrevenheid om alleen met het beste resultaat genoegen te nemen en een persoonlijke benadering te kiezen legde de jonge ondernemers geen windeieren. Rooise ondernemingen als VDZ Trading en Van Acht Koel- & Vriesopslag vertrouwen bedrijfskritische processen al toe aan de webapplicaties van Innokoda. Het voordeel van de Innokoda-producten is dat ze modulair zijn, een klant die dus start met een webshop kan deze eenvoudig verder uitbouwen en zo gefaseerd 'digitaliseren'.

Het is duidelijk voor Bart en Davey, maatwerk zorgt ervoor dat zij absoluut van meerwaarde zijn voor hun klantenkring. Niet het leveren en doorvoeren van een softwareproduct, waar het bedrijf zich op moet aanpassen, maar een product wat de krachten benut van het bedrijf zelf: "Dat is onze kracht en dat is waarmee wij van meerwaarde zijn voor onze klanten. Niet alleen maken we het bedrijfsvoeren makkelijker, met onze producten ben je klaar voor de toekomst."

Themawandeling over angst

Het Gesprek te Pas van a.s. zondag 20 maart heeft als onderwerp: angst. Is angst een slechte raadgever of een gezonde reactie op gevaar? Hoe kunnen angsten en fobieën het leven beïnvloeden en hoe makkelijk laten wij ons angst aanjagen? Over deze en dergelijke vragen willen we praten bij het Gesprek te Pas. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 20 maart om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Politiek Café VVD

Op dinsdagavond 22 maart zal er weer een Politiek VVD Café plaatsvinden. De locatie is deze keer Leef & Vind, Nieuwstraat 18 te Olland. Het Politiek VVD Café start in verband met een toelichting van RooiWerkt iets eerder, namelijk om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Het politiek café staat in het teken van actuele politieke thema's.

Achterbanvergadering DGS/BVT

Op dinsdag 22 maart om 19.30 uur is de achterbanvergadering van DGS-BVT Rooi in de kantine van het gemeentehuis. Eventuele vragen via website: www.dgs-bvtrooi.nl of via de secretaris A. Smetsers: 0413-477024

Openbaar fractieberaad CDA Rooi

De CDA-fractie Rooi houdt op maandag 21 maart om 20.00 uur een openbaar fractieberaad in Lokaal 2 van Mariëndael, Laan van Henkenshage 2.
Op de agenda staat de raadsvergadering van 24 maart. Iedereen is van harte welkom en mag ook andere onderwerpen aandragen.

Alles is in volle gang; er zijn heel veel activiteiten in onze parochie tijdens deze veertigdagentijd ter voorbereiding op Pasen. Natuurlijk vraagt een groot feest als Pasen ook om een goede voorbereiding. Daarvoor is nu die Veertigdagentijd. In deze tijd willen wij speciaal nadenken over wat het voor ons betekent om christen te zijn en hoe wij leven in de omgeving.

Wij hebben een oecumenisch avondgebed in alle windstreken van onze geloofsgemeenschap om ons te bezinnen op het voorbeeld dat onze Heer ons geeft. Met de schoolkinderen start het Calvarieberg project waarin de kinderen nadenken en praten over Jezus en over alles wat er rond Pasen gebeurt. Zijn oneindige liefde voor ons staat daarbij natuurlijk centraal.

Jaarlijks bereiden ook de gelovigen zich gedurende deze periode van veertig dagen voor op het grote paasfeest om dan met een gelouterd hart het sterven en de verrijzenis van Christus met Pasen te gedenken.

De Kerk spreekt over de biecht, het 'boete doen', waarmee we proberen te herstellen wat kapot is gegaan, net zoals de vissers in de tijd van Jezus deden met hun netten te boeten (te repareren). We worden in deze tijd in het bijzonder uitgenodigd om ons los te maken van het kwaad en vrij te worden om Gods liefde te kunnen ontvangen, om te bidden voor bekering en om ook meer aandacht te besteden aan het delen met andere mensen in nood. We staan stil bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg.

Daarvoor hebben wij de vastenactie – 'Samen Verder' om onze broeders en zusters in andere, verre landen te helpen. Boeren moeten daar erg lang en hard werken om het land te ploegen en klaar te maken zodat er nieuw zaad gezaaid kan worden. Dat is allemaal nodig om tot nieuwe groei te kunnen komen. Op dezelfde manier is de veertigdagentijd een tijd van nieuwe geestelijke groei, maar daar moet noodzakelijkerwijs zweet en inspanning aan voorafgaan. Daarom hebben we deze veertigdagentijd nodig. We moeten even pas op de plaats maken, even onze dagelijkse sleur proberen te doorbreken, om te kunnen nadenken over ons leven en ons gezin. Een mooie voorbereiding op de vreugde van de Pasen wens ik u daarbij toe.

Pater Pushparaj HGN.

Zondag 20 maart begint de voor christenen zo belangrijke Goede Week. De week waarin wij de kern van ons geloof vieren: het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus. Als parochie vieren wij alle kernmomenten uit deze week mee: de intocht in Jeruzalem op Palmzondag, het Laatste Avondmaal met de voetwassing en de instelling van de Eucharistie op Witte Donderdag, de wake tot middernacht, het sterven op Goede Vrijdag, de grafrust op Stille Zaterdag en de verrijzenis op Paasmorgen. U bent van harte uitgenodigd om de Goede Week en het Paasfeest mee te vieren.

20 maart Palmzondag
18.30 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Avondmis
09.30 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Eucharistie met palmwijding en processie
09.30 uur: St. Genovevakerk – Breugel, Eucharistie met palmwijding en processie
11.00 uur: St. Petrus' Bandenkerk – Son, Eucharistie met palmwijding en processie

23 maart Woensdag in de Goede Week
19.00 uur: St. Janskathedraal - Den Bosch, Chrismamis: wijding van de H. Oliën

24 maart Witte Donderdag
19.00 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Plechtige Avondmis met voetwassing, aansluitend aanbidding tot middernacht
19.00 uur: St. Genovevakerk – Breugel, Plechtige Avondmis, aansluitend aanbidding tot middernacht
00.00 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Completen
00.00 uur: St. Genovevakerk – Breugel, Completen

25 maart Goede Vrijdag
15.00 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Herdenking lijden en sterven van de Heer
15.00 uur: Sint-Oedenrode, Kruisweg door het dorp voor gezinnen
15.00 uur: St. Genovevakerk – Breugel, Kruisweg en kruisverering
15.00 uur: St. Petrus' Bandenkerk – Son, Kruisweg voor kinderen
16 – 17 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Biechtgelegenheid
16 – 17 uur: St. Genovevakerk – Breugel, Biechtgelegenheid
19.00 uur: St. Petrus' Bandenkerk – Son, Kruisweg
19.00 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Wake bij het Kruis

26 maart Stille Zaterdag – Paaszaterdag
20.00 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Paaswake
20.00 uur: St. Petrus' Bandenkerk – Son, Paaswake

27 maart Eerste Paasdag
09.30 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Feestelijke Eucharistie
09.30 uur: St. Martinuskerk – Olland, Feestelijke Eucharistie
09.30 uur: St. Genovevakerk – Breugel, Feestelijke Eucharistie
09.30 uur: St. Petrus' Bandenkerk – Son, Peuter- en kleuterviering
11.00 uur: St. Petrus' Bandenkerk – Son, Feestelijke Eucharistie
11.00 uur: St. Antoniuskerk – Nijnsel, Feestelijke Eucharistie
11.00 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Peuter- en kleuterviering

28 maart Tweede Paasdag
09.30 uur: St. Martinuskerk – Centrum, Eucharistie
09.30 uur: St. Genovevakerk – Breugel, Eucharistie

Heeft u in 2015 een dierbare verloren en wilt u daar graag met anderen over praten die hetzelfde verlies hebben geleden, dan bent u van harte welkom op de Nabestaandenbijeenkomst op vrijdag 18 maart aanstaande op het parochiecentrum aan het Mgr. Bekkersplein in Eerschot. Leden van het pastoraal team en leden van de Nabestaandenwerkgroep zijn op deze middag eveneens aanwezig.
U kunt uzelf aanmelden bij het parochiesecretariaat, 's morgens van 10 tot 12 uur, telefoonnummer 0413-477741. Vanzelfsprekend kunt u iemand meebrengen. De bijeenkomst duurt van twee tot vier uur. Meld u aan want de ervaring leert dat het oplucht om met andere lotgenoten uw ervaringen te delen.

Eind oktober gaat ons dekenaat naar Rome en Assisi, dit er afsluiting van het Heilig Jaar dat als thema barmhartigheid draagt. Het wordt een geweldige reis waarbij alle heilige plaatsen in Rome worden aangedaan, evenals de roots van de heilige Franciscus in Assisi. Op woensdagavond 16 maart vindt er een LAATSTE bijeenkomst plaats in het parochiecentrum aan het Mgr. Bekkersplein in Eerschot, aanvang 20.00 uur. U krijgt dan alle ins en outs te horen van deze heel bijzonder bus- en bedevaartreis. De belangstelling is erg groot.
De uiterste inschrijfdatum is 1 mei maar inmiddels zitten de bussen en de hotels al bijna vol. Dus, wees er snel bij en schrijft u in voor deze unieke reis met veel mensen uit Brabant waarbij een audiëntie bij de paus tot een van de absolute hoogtepunten behoort.

Evenals het afgelopen jaar biedt onze parochie de kinderen van groep 6 van de basisscholen in Sint-Oedenrode het lesproject rond de 'Calvarieberg' bij de Martinuskerk in Sint-Oedenrode aan. Bij dit project horen een lesbrief, een bezoek aan de kruisweg in de Martinuskerk met daarna een bezoek aan de Calvarieberg op het kerkhof bij de kerk.

Vanaf maandag 14 maart tot en met woensdag 23 maart zullen regelmatig groepjes kinderen in de Martinuskerk en bij de Calvarieberg te vinden zijn. We heten hen van harte welkom.

16 maart Oecumenische viering t.g.v. Jaar van de Barmhartigheid Genovevakerk Breugel 19.00u        

Informatieavond bedevaartreis Rome en Assisi Parochiecentrum 20.00 uur

21 maart Gelegenheid pastoraal gesprek Odendael 13.00-17.00 uur

Biddende Moeders Parochiezaal Nijnsel 13.45 uur

22 maart Bijeenkomst Zonnebloem Parochiecentrum 19.30 uur

29 maart Themabijeenkomst Jaar van de Barmhartigheid Parochiecentrum 19.45 uur

30 maart ARK Parochiecentrum 12.30 uur

1 april Rondbrengen ziekencommunie

Voormiddag Viering Odendael 10.00 uur

3 april Italiaanse mis Antoniuskerk Nijnsel 12.30 uur

Dat families die in nood verkeren de noodzakelijke hulp mogen ontvangen en dat kinderen mogen opgroeien in een gezonde en vredevolle leefomgeving

Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk
Wo 16/3 19.00u: Gebedsviering, Oecumenisch avondgebed
Do 17/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 18/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Zo 20/3 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
intentie: Harry Swinkels, Ben de Korte, Corrie Sanders-Welte, Martina Foolen-Jansen, Jans van der Wielen-Broks, Louis van der Schoot, Han Verhagen, overleden ouders Swinkels-Gruithuijzen, Frens Swinkels
Di 22/3 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Martinuskerk (centrum)
Za 19/3 18.30u:
Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Liesbeth van de Schoot – van den Abeelen en Tom Lathouwers.
Zo 20/3 Palmzondag 09.30u: Eucharistieviering met palmwijding en processie met de gezamenlijke koren en kinderkoren. Intenties: Jan en Marie Kuis, Nellie van der Kruis – van Gastel, Anna Hurkx – van der Velden, Overleden ouders Vermeltfoort – Sanders en overleden familieleden, José Blommers – van den Tillaart, Francien van der Vleuten – Aarts, Sjef en Petra van der Burgt – van de Wijdeven, Piet van de Donk, Overleden ouders Bert en Bertha Bekkers – van de Berk en overleden familieleden.
Ma 9u: Eucharistieviering.
Di 9u: Eucharistieviering.
Witte Donderdag 19.00u: Plechtige Avondmis met voetwassing. Zang wordt verzorgd door het Martinuskoor, het Gemengd Koor Nijnsel en Deo Favente. Aansluitend wake en aanbidding tot middernacht. 20.30 – 21.00 uur: Deo Favente. 21.00 – 22.00 uur: Goede Herderkoor. 22.00 – 22.30 uur: Fam. Cooijmans. 22.30 – 23.15 uur: WJD-Jongeren. 23.15 – 0.00 uur: Stil gebed. 0.00 uur: Completen.
Goede Vrijdag 15.00u: Herdenking lijden en sterven van de Heer. Goede Herderkoor. Gelijktijdig: Kruisweg door het dorp voor gezinnen. Goede Vrijdag 16.00 uur tot 17.00 uur: Biechtgelegenheid. Goede Vrijdag 19.00 uur: Wake bij het kruis. Nol en Louise Ardts.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Protstantse Kerk Knoptoren
Zo 20/3: Dienst in Son, 10.00u, Predikant Ds. Chr Mondt, 6e zondag van de veertigdagentijd, Palmzondag, Kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 20/3 11.00u
: geen viering i.v.m. gezamenlijke viering om 9.30u van Palmzondag in Martinus kerk centrum. 12.30u doop van Milou Bevers

H. Martinus Olland
Za 19/3
Geen Eucharistieviering.

Odendael
Zo 20/3
10.00u Palmzondag eucharistieviering, int: Antoon van Sinten, Doortje Aarts verjaardag, Adriaan & Bertha van Uden-Aarts en fam., Joos Pas.

Sint Petrus' Banden
Wo 16/3 19.00u:
Eucharistieviering In de Sint Genovevakerk in Breugel: Korte oecumenische gebedsviering in het kader van de Veertigdagentijd. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee.
20.00u: informatiebijeenkomst over de bedevaart van de parochies van ons dekenaat naar Rome en Assisi van 22 oktober t/m 30 oktober. De bijeenkomst is bedoeld voor hen die niet in de gelegenheid waren om een van de eerdere informatiebijeenkomsten bij te wonen. Pastoraal Centrum, Mgr. Bekkersplein 1, Sint Oedenrode.
Za 19/3 14.00-16.00u: Palmpaasstokken maken in de dagkapel (zij-ingang kerk) voor alle kinderen vanaf vier jaar. Voor materiaal wordt gezorgd, Ouders zijn ook welkom Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 20/3, Palmzondag 11.00u: Eucharistieviering, gezinsviering met muzikale medewerking van de dames Cooijmans. Bij het begin van de viering komen de kinderen met hun palmpaasstokken in processie de kerk binnen
intenties: Maria Brugmans en familie Brugmans-Merks, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Adrie Renders-de Haas, Leo Toonders, Laurens van Vroonhoven, Familie Van Vroonhoven-Swinkels, Rie Hessels-van der Sman. Jan Swinkels, Wim Toonen, Bernard Peters, Jef van den Boorn, Petra Royackers-van der Spank, Kees Thunissen, Overleden leden van de Buurtvereniging Kanaalstraat, An van Dinter-van de Ven, Ad van de Wetering, Bart van de Weijdeven, Riky van den Hurk-van de Kerkhof.
Ma 21/3 19.00u: Boeteviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor.
Wo 23/3 19.00u: Eucharistieviering

Heerlijk avondje lachen met Klavertje Vier

Foto:

Het is vrijdagvond 11 maart en al vroeg druk in Ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel. Vanavond staat Klavertje Vier op de planken. Dit jaar heeft de Nijnselse toneelvereniging zich gestort op de klucht "3 maal 2 is 6 te veel." De titel alleen al zorgt voor vele vraagtekens. Getuige de drukte al vroeg in de zaal ben ik niet alleen en heel erg benieuwd, maar ook de vele toeschouwers met mij. De voorstelling begint al met een vermakelijk filmpje waarbij de spelers één voor één met elkaar het bed in duiken……... Wat moet dit worden?

door: Chantal van de Sande

Wanneer het doek opent, krijgen we een kijkje in het appartement van de familie Krommelin, een prachtig decor wat gemaakt is door de vele vrijwilligers achter Klavertje Vier. Al snel maken we kennis met Philip Krommelin (gespeeld door Willem van de Sande) en Geert Heijkoop (alias Leon van Aalst). Zij runnen al vele jaren, met wisselend succes, een uitgeverij in kinderboeken. Beiden zijn gelukkig getrouwd, maar op persoonlijk vlak verschillen de heren nogal. Geert kan zijn ogen niet van het vrouwelijk schoon afhouden en heeft nogal eens een 'scharrel.' De conservatieve Philip zweert bij beige behang en eikenhouten lambrisering.

Henriët (neergezet door Betsie School), de vrouw van Philip, heeft echter grootse plannen met de herinrichting van het appartement. Zij heeft hiervoor de ietwat excentrieke interieurontwerper Arthur Figé (Sander van de Ven) ingehuurd. En die weet van aanpakken en niet alleen op interieurgebied.
Het is de dag van het grote boekenbal en Philip en zijn vrouw gaan die avond naar een uitgeversdiner. Geert maakt van de gelegenheid gebruik om het appartement van Philip en Henriëte te ´reserveren´ voor zijn nieuwste scharrel Cindy (Maria van den Berg). Wat hij niet weet is dat zijn vrouw Karin (Betsy Verhagen), die avond ook het appartement wil gebruiken voor haar avontuurtje met Walter (Henk Dortmans). Dan hebben we ook nog de interieurontwerper die weer plannen heeft met het Duitse dienstmeisje Silvie (Suzan Sijbers) en het feest is bijna compleet. Bijna, want Philip en zijn vrouw besluiten niet naar het uitgeversdiner te gaan zodat iedereen de verkeerde persoon tegenkomt op zijn of haar liefdespad. Als kers op de taart is daar ook nog de beroemde, maar zeer nette, kinderboekenschrijfster Anne-Jo de Vries (Rikie van de Ven) die per se vanavond een nieuwe uitgever wil. Ze kwam er namelijk achter dat haar vorige uitgever was overgegaan tot het uitgeven van boeken met een meer ´romantische´ inslag en met zoiets vulgairs wil ze niets te maken hebben.
Die moet natuurlijk worden binnengehaald, maar in huize Krommelin huppelen nu net vier stelletjes rond waarvan maar niet duidelijk wil worden wie nu bij wie hoort en waarom. Hilariteit ten top. De ene lach is nog niet uitgeklonken of de volgende klinkt al weer. Te danken aan het geweldige spel van alle spelers van Klavertje Vier. Ze weten opnieuw het publiek goed te vermaken met deze klucht, mede door de fantastische inbreng van regisseuse Sharon Neelen.

Kersje op de taart voor de vereniging zelf is het 25-jarig jubileum van Betsy Verhagen en regieassistent Johan van de Sande. Beide jubilarissen zijn deze avond uitgebreid in de bloemetjes gezet en toegesproken met mooie woorden.
Klavertje Vier brengt "3 maal 2 is 6 te veel" vanavond, maar ook komend weekend nog ten tonele. Er zijn nog kaartjes beschikbaar. www.klavertjeviernijnsel.nl.


Stichting de Zevensprong zoekt uitbreiding kerngroep

Stichting de Zevensprong organiseert jaarlijks in de eerste week van de basisschoolvakantie een vakantieweek voor alle kinderen uit groep 3 & 4 van de gemeente Sint-Oedenrode. Komend jaar zal de Zevensprong voor de 30ste keer georganiseerd worden. De voorbereiding van deze week is in handen van de leden van de kerngroep. De voorbereidingen voor de Zevensprong 2016 zijn in volle gang. De kerngroep is op zoek naar uitbreiding.

Wat zoeken wij: Organisatorisch sterke personen, enthousiaste teamspelers, verantwoordelijkheidsgevoel en Affiniteit met kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar
Wat vragen wij: Actieve betrokkenheid bij de voorbereiding, begeleiding van activiteiten en vrijwilligers tijdens de week, afspraken maken en contacten onderhouden met andere partijen, aanwezigheid bij vergaderingen (15x) en tijdens de week (6 dagen) en je inzet voor het jaar 2016 en de jaren daarna.
Wat bieden wij: Veel gezelligheid! De kans om ervaring op te doen in het organiseren van een evenement, ervaring opdoen in het begeleiden van jonge mensen en veel voldoening na afloop van de week.
Ben jij degene die ons team de komende jaren komt versterken? Ben je ouder dan 18 jaar? Mail dan je motivatie voor 1 april naar info@zeven-sprong.nl. Voor meer informatie kun je kijken op www.zeven-sprong.nl of contact opnemen met Martin van Hastenberg tel. 06-22461100 (na 18.00 uur).

Inschrijfavond
De inschrijfavond voor de Zevensprong is op donderdag 14 april van 19.30 tot 20.00 uur bij Mariëndael. De inschrijfformulieren worden begin april op de basisscholen uitgedeeld. Kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan of buiten Rooi een basisschool bezoeken, kunnen na 1 april een inschrijfformulier downloaden op www.zeven-sprong.nl. Het is ook mogelijk om een formulier aan te vragen via info@zeven-sprong.nl.


Boskant Challenge: sportieve gezelligheid voor iedereen

Foto: Hans van den Wijngaard

Achter de schermen wordt er door de vele vrijwilligers van Boskant Challenge momenteel hard gewerkt om van zondag 5 juni een onvergetelijke dag te maken. De parcoursbouwers zijn druk doende hun ideeën uit te werken, de wedstrijdcommissie denkt volop na over het programma en de horecacommissie is bezig met de muziek en de terrassen. Ook de PR rond dit evenement begint op stoom te komen, om zodoende maximaal aandacht te krijgen van zowel deelnemers als toeschouwers.

De exacte tijden zullen nog zeker worden gecorrespondeerd, maar één ding is alvast duidelijk. De Boskant Challenge is voor iedereen! De hele dag door komt iedereen aan bod om het parcours uit te proberen. In de ochtend is het de beurt aan de kinderen en ook vriendengroepen en families kunnen de strijd met elkaar aanbinden. 's Middags kunnen ook de volwassenen uit gaan maken wie het snelst en het best de baan over kan vliegen. Het zal een hele kluif worden, want de obstakels zijn niet makkelijk te nemen! Daar zorgt de organisatie wel voor. Wat in ieder geval bovenaan de lijst met regels staat, is plezier. De dag is voor mensen van binnen en buiten Boskant. Iedereen mag zich aanmelden, maar het draait vooral om gezelligheid en plezier maken. Een prima instelling om de dag te doen slagen!

Het parcours staat op papier. Een uitdagende route over het nieuwe plein, maar ook over de Populierenlaan. Afgelopen zaterdag was de organisatie bezig met het uitmeten van het parcours. In gedachten zien ze de baan allemaal al liggen, maar dat is nog even wachten. 5 Juni is het zover. Dan is het tijd voor de Boskant Challenge, mét After Party natuurlijk….
Meer informatie zal te vinden zijn op de site van de dorpsraad (www.dorpsraadboskant) of op de Facebookpagina van Boskant Challenge. Meld je direct aan!


Pedicure praktijk Lilian Bosch

Foto: Marianne Ketelaars

Lilian Bosch is een pedicure met een door ProVoet erkend diploma. Sinds kort heeft zij haar eigen praktijk in Boskant. In de praktijk staan hygiëne en veilig en gezond werken hoog in het vaandel. Lilian Bosch is aangesloten bij brancheorganisatie ProVoet en helpt graag op een persoonlijke en professionele wijze.

U kunt bij de praktijk terecht voor onder andere het verwijderen van overtollig eelt, likdoorns, ingroeiende nagels, schimmelnagels of verdikte nagels. Naast het verhelpen van deze bestaande klachten helpt het regelmatig behandelen het voorkomen van nieuwe klachten. De praktijk is aan huis, op de begane grond met een eigen ingang en er is genoeg parkeergelegenheid. Pastoor-Teurlingsstraat 32 in Boskant. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website: www.pedicureboskant.nl


"We moeten de jeugd interesseren voor techniek"

Gijs (links) en zijn zoon Pieter van der Wilt zijn beiden met techniek bezig Foto: Hans van den Wijngaard

Gijs van der Wilt ziet het als een roeping om de jeugd te interesseren voor techniek. Al jaren is hij een promotor van het technieklokaal in Mariëndael. Maar het lukte hem twee maanden geleden ook om de Nederlandse aftrap van de FIRST-challenge naar Sint-Oedenrode te halen en afgelopen vrijdag vond de presentatie van de robot van het team Rembrandts ook alweer in Mariëndael plaats.

"We moeten de jeugd interesseren voor techniek", is het eerste dat Gijs zegt als ik hem vraag waarom hij zich als voorzitter van Mariëndael naast kunst en cultuur ook zo inzet voor techniek. "Voor kinderen zijn er verschillende verenigingen, toneel, sport, schilderen, knutselen, noem maar op. Maar voor kinderen die met techniek bezig willen zijn, was er eigenlijk helemaal niets. Zij werden 'nerds' genoemd, iets dat ik inmiddels als een geuzennaam zie. Daarom is Mariëndael enkele jaren geleden begonnen met het technieklokaal om ook voor deze kinderen iets te doen".
Dat het technieklokaal een succes is geworden kan inmiddels wel worden gezegd. Enkele jaren geleden werd met lego begonnen. Technisch lego was de basis en bij landelijke wedstrijden moesten met de bouwsels diverse opdrachten worden uitgevoerd.

"Die eerste groep jongeren is inmiddels van die leeftijd dat ze het wat hogerop zoeken. Zij kunnen op termijn doorstromen naar de vervolggroep waar we werken met een soort mecano. Het frame van de robot maakt deze groep nu van mecano. De verschillende en specifieke onderdelen, waarvan we hopen dat we daar mee het verschil kunnen maken ontwerpen we zelf. Met de 3D printer die we hier hebben, kunnen we die onderdelen nu zelf precies op maat uitprinten", zo zegt Gijs.

Wat 3D-printen betreft ziet Van der Wilt grote mogelijkheden in de toekomst. "Nu is het nog zo dat als van een apparaat een klein onderdeel kapot is, het vaak minder kost om een nieuw apparaat te kopen, dan het kapotte onderdeel te laten vervangen. In de toekomst denk ik dat je een bestandje downloadt, van het te vervangen onderdeel en dat je dat dan uitprint. Of iedereen zelf een 3D-printer in huis zal hebben durf ik niet te zeggen, maar ik kan me voorstellen dat mensen hier naar Mariëndael komen om hun onderdeeltje uit te laten printen", zo vertelt Gijs enthousiast.

Ook over de rol van techniek in Mariëndael heeft Gijs van der Wilt een uitgesproken mening. Eerder haalde hij de vergelijking al aan met Leonardo da Vinci. "Deze kunstenaar en wetenschapper uit de renaissance wist in zijn tijd techniek en kunst al te combineren. Van veel dingen die in de twintigste eeuw pas werden gebouwd en uitgevonden, maakte Da Vinci in de vijftiende eeuw al de eerste schetsen. Maar ik zie nu dat kinderen van het technieklokaal als ze hier in Mariëndael zijn, ook gaan kijken bij kinderen die met culturele dingen zoals dansen of toneel bezig zijn en andersom. Ik ben ervan overtuigd dat door het samenbrengen van cultuur, kunst en techniek de mensen nog meer in elkaars werk geïnteresseerd raken".

Er komen steeds meer vernieuwingen aan, die het leven gemakkelijker maken, maar dan moeten de mensen daar wel mee om kunnen gaan. Gijs hoopt dat door het technieklokaal in Mariëndael meer jongeren zich in techniek gaan interesseren en dat alle nieuwe techniek later voor iedereen toegankelijk zal zijn. Aan het enthousiasme van Gijs zal het zeker niet liggen.

Voorjaar in de bol

Het is droog vandaag. Een schrale zon prikt voorzichtig door het wolkendek. Ik stop mijn handen diep in mijn zakken. Wandelend door het dorp valt mijn blik op een vrouw zittend op een bank. De benen opgevouwen en ingestopt onder haar warme winterjas. Het gezicht opgeheven naar de zon. Haar gelaatstrekken zijn ontspannen. De ogen gesloten. Muisstil zit ze daar. Verleden en toekomst lijken even niet belangrijk. Geen zorgen voor de dag van morgen. De geluiden van auto's en fietsers ontgaan haar. Ze gaat op in het moment, een moment van hemels genot, lijkt het. Gevulde boodschappentassen en een paar uitgetrapte schoenen staan als stille getuigen afwachtend naast haar. Het beeld treft me.

Ik merk dat ik langzamer ga lopen en kijk nog eens om. Het tafereel wekt bewondering bij me op. Maar confronteert me ook met mijn goede voornemens die ik soms helemaal vergeet. Motto's zoals: Profiteer als de zon schijnt. Pluk de dag. Leef in het nu. Ik ren er soms aan voorbij, sta er niet bij stil. Zo jammer. Wat heerlijk als je net als de vrouw oog hebt voor iets moois wat op je pad komt en daarvan intens geniet.

Meteen besluit ik de daad bij het woord te voegen en zet koers naar het bosgebied Diependaal. De grond is erg nat. Er is altijd veel moois te zien. Ik wandel er graag. Over kronkelende wandelpaden langs de met mos begroeide omgevallen boomstammen en moerassen. Ik snuif de geur op van gekapt hout, bomen, humus en aarde. Opeens wordt mijn oog getroffen door groepjes witte wuivende winterklokjes. Met hun smalle en gebogen bladeren en sneeuwwitte bloemen bewegen ze op het ritme van de wind. Ik luister naar de tjilpende vogels in de bomen. Genietend neem ik het schouwspel in me op. En ik word er vrolijk van.

Verderop zie ik dat krokussen het voorjaar al in hun bol hebben. Hun gele en blauwpaarse bloemen steken de kop op tussen de groene smalle bladeren. Langzaamaan komen mensen meer hun huizen uit. Ze trekken erop uit en genieten van de eerste warme zonnestraaltjes. De winterse hagelbuien worden snel vergeten. Bloeiende tulpen in allerlei kleuren en kleine blauwe druifjes maken het tot een kleurrijk palet. Gele trompetnarcissen beloven dat het voorjaar eraan komt.

Langs de Dommel kom ik verschillende soorten watervogels tegen. Eenden die luidruchtig kwaken. Donkerbruine waterhoentjes met rode snavel en voorhoofd en een gele snavelpunt. Hun staart wipt bij het lopen en zwemmen. De mannetjes zwemmen opzichtig rond. Ze ruziën luidruchtig onder elkaar. Ieder doet zijn best om een leuke partner te vinden.

Na een natte februari roert maart zijn staart. Gure grijze dagen wisselen elkaar af met verrassend zonnige dagen. Regen of natte sneeuw en gure wind en dan weer helder blauwe luchten met stapelwolkjes komen voor. De winter kenmerkt zich door de korte dagduur en in vergelijking met de andere seizoenen ook door lage temperaturen. Van de een mag dit jaargetijde nog een poosje duren, maar ik kijk reikhalzend uit naar de lente.

Lijkt het maar zo of gaat de zon al hoger aan de hemel staan en begint hij meer warmte af te geven. Het blijft langer licht. Mensen lijken wel vriendelijker. Iedereen krijgt het voorjaar in zijn bol.

Hanny Brok
schrijvers@impesant.nl

Ballencircus in Rooi

Het Rooiseheide toernooi stond dit jaar in het teken van het circus. Geen leeuwen of acrobaten, wel clowns, een heuse circusdirecteur en vooral: 200 fanatieke tennissers die de show stalen op het tennispark van TV de Kienehoef.

De Rooienaren in topvorm gingen de strijd aan tegen de crème de la crème van Schijndel. En alle generaties deden mee. Kim van Boxtel: "Dankzij het nieuwe 50+ onderdeel was er een mooie mix van jong en oud." De winnaars mochten de hele week bij de circusdirecteur aan 't rad draaien. Je kon een knuffel of groot applaus winnen, maar ook iets lekkers voor bij de borrel, gesponsord door onze Rooise ondernemers. Het was één groot feest van sporten, entertainment, eten en drinken. "We zijn heel trots en blij dat we zoveel support hebben gekregen van alle Rooise ondernemers. Nogmaals dank!" vervolgt Kim.

Dit weekend werden toevallig ook de puntjes op de i gezet van de metamorfose van de kantine. Deze voelde te groot en kil. Met de hulp van dertig vrijwilligers is hij in een week tijd omgetoverd tot een kleurrijke ruimte met gezellige hoekjes. Dat maakte van de zonnige finalezondag met BBQ een nóg feestelijkere afsluiting van het Rooiseheide toernooi.

Groot applaus voor onze sponsors: 't Rooise Kaashuis, Vers uit Rooi, Bakkerij Bekkers, Cafetaria De Mèrt, JUMBO Rooi, Hoveniersbedrijf Habraken, Cura massage praktijk en About Beauty, Slagerij Verheijen, De Beleving, Rosval, De WIT, DeMooiRooiKrant en alle vaste toernooi sponsoren van 2016!

26 / 36

Duurzaam klussen met vrijwilligers en d'n einder

Foto: Marjolein van Acht

Zaterdag 12 maart heeft basisschool Dommelrode samen met vrijwilligers geklust tijdens NL Doet. Om 8.00 uur stonden 30 enthousiaste vrijwilligers, waaronder het Heren 1 team van MHC en leden van Kiwanis Rooi. Na een gezellige morgen hard werken is de racebaan bijna afgerond, is er een spelaanleiding gemaakt en is het eerste gedeelte van het speelplateau geplaatst, getimmerd door d'n Einder. De lokale winkeliers bakkerij Bekkers en slagerij Kluijtmans steunen dit initiatief door heerlijke broodjes en het bijbehorende beleg te schenken.

Precies één jaar geleden, tijdens NL Doet 2015, is het eerste startsein gegeven voor de werkzaamheden voor realisatie van een nieuw schoolplein. Voor dit prachtige initiatief heeft kringloopcentrum d'n einder in oktober aan oudervereniging bs Dommelrode maar liefst € 1400,- geschonken. Daarnaast wordt het speelplateau voor de onderbouwkinderen, door vrijwilligers van de houtwerkplaats van d'n einder, zeer vakkundig getimmerd. Het kringloopcentrum wil dat zoveel mogelijk spullen een tweede leven krijgen. Het duurzaam steigerhout, gekocht bij sloopbedrijf Arie van Liempd, met financiële steun van Rabobank coöperatief dividend, maakt het compleet.
Op basisschool Dommelrode worden de kinderen milieubewust gemaakt door lessen over recycling, duurzaamheid en milieu. Een onderdeel van dit project is een bezoek aan de kringloopcentrum d'n einder. Aan de kinderen wordt uitgelegd hoe belangrijk recyclen en duurzaamheid is voor het milieu. In andere groepen komt een vuilnisman, het riool en de waterzuivering aan de orde. Groep 7 gaat naar Ahrend, waar duurzaamheid ook een grote rol speelt. Tevens gaan de kinderen het zwerfvuil rondom de school op te ruimen. Aansluitend op dit project is de Reshare kledinginzameling door oudervereniging van de school op 24 en 25 maart, de opbrengsten hiervan komen ten goede aan de leerlingen.

Dit is Hariëtte de Beer. Zij verdient een bloemetje omdat ze al bijna 12 jaar op ons past, altijd voor ons klaarstaat, altijd iets lekkers bij de boterham heeft en ons zelfs met de auto op school ophaalt als het regent. Onze oppasmoeder met een hart van goud.

Isa en Janne van Genugten

Lente

ik raak bezwangerd
door de lucht
van het donzig groene veld

in mij groeit
weer de vreugde
als de lente over
pril leven vertelt

hoor vogels
hun liedjes fluiten,
voel hoe lammetjes in de wei
ons zo vertederend bewerken

en wij hen opgetogen in
onze blijde harten sluiten

het is lente, het is weer lente
roep het van de daken
adem toch diep in
iedereen zal het merken;

we krijgen volop zin
en zullen bevrijdende
zuchten slaken

Oplossing: Albert van Stiphout
Winnaar: Harrie van der Heijden
Pastoor Smitsstraat 30

Foto: Henri van Hoorn

Park Kienehoef van boven. We hebben er allemaal wel eens gespeeld. Dank Henri van Hoorn voor deze mooie foto.

Een schitterende foto van Marianne van der Velden. Zij weet deze bloemen mooi vast te leggen met het kasteel op de achtergrond. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Ik ben nie dik, ik ben te klein vur m'n lichaom

Verliezen levert ook winst op

Oud-bokser Arnold Vanderlijde is niet meer de jongste is. Niet meer de topsporter die hij ooit is geweest. Maar met zijn enthousiasme is niets mis. Dat bewees de drievoudig Olympisch brons winnaar zaterdag tijdens het Sportgala in De Beurs. Zijn belangrijkste boodschap: verliezen levert ook winst op.

Een wijze les voor de vele sporters in de zaal. Vooral voor de talentvolle sporters die nog aan het begin staan van hun carrière. Neem een Summer van den Hurk en een Koen van der Wijst. Of de jonge voetballertjes van Rhode E1. Ze zullen best even hebben moeten nadenken over de lessen van Vanderleijde, maar op een dag zullen ze zijn woorden begrijpen.

Het programma van de avond zat strak in elkaar. Lin Schakenraad – inmiddels de vaste presentatrice – bewees maar weer eens dat een Sportgala zonder moeite aan elkaar kan praten. De filmpjes van Emile Kalmann en Mark van de Veerdonk zorgden voor een hilarische en welkome afwisseling. Tussendoor werden alle Rooise kampioenen van 2015 gehuldigd. Met als klap op de vuurpijl de verkiezing van de Sportman-, Sportvrouw-, Sporttalent-, Sportvrijwilliger- en Sportploeg van het Jaar.

De Nederlands juniorenkampioen BMX, Koen van der Wijst werd benoemd tot Sportman van het Jaar. De huldigingscommissie prees de talentvolle Van der Wijst, die al eens werd uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar, om zijn drive en de stabiliteit van zijn prestaties. Van der Wijst werd in 2015 naast Nederlands kampioen ook tweede op het Europees kampioenschap voor junioren.

Alicia Holzken is voor de derde keer in haar carrière uitgroepen tot Sportvrouw van het Jaar. In 2011 en 2012 ontving de bokster de titel ook. Holzken dankt deze derde titel aan haar Nederlands kampioenschap tot 18 jaar en prestaties op verschillende Europese toernooien. De huldigingscommissie heeft veel bewondering voor haar doorzettingsvermogen en toewijding aan de sport. Helaas kon Alicia niet bij de uitreiking aanwezig zijn.
De titel van Sportploeg van het Jaar ging dit jaar naar de voetballers van Nijnsel 1. Dit team was vorig jaar ook al genomineerd maar viste toen achter het net. De heren van het eerste voetbalteam van voetbalvereniging Nijnsel/TVE Reclame promoveerde dit jaar voor de tweede keer op rij en presteert als debutant ook uitstekend in de derde klasse.
Voor de huldigingscommissie altijd de moeilijkste klus: het benoemen van een Vrijwilliger van het Jaar. Alle vrijwilligers verdienen roem en daarom is deze titel ook symbolisch. In de persoon van Marlou van Roosmalen worden alle sportvrijwilligers in Sint-Oedenrode gehuldigd en bedankt. Mede door hun inzet is het mogelijk sport te beoefenen. Marlou is als relatief jonge vrijwilligster al vele jaren de drijvende kracht achter turnvereniging Dioscuri en een voorbeeld voor leeftijdsgenoten. Daarom ontvangt zij dit jaar de titel.
Turnster Summer van den Hurk is benoemd tot Sporttalent van het Jaar. De turnster komt uit voor turnvereniging FlikFlak in Den Bosch en is op jonge leeftijd al zeer professioneel met haar sport bezig. De huldigingscommissie erkent haar talent en gedrevenheid en ziet in Summer een toekomstig Sportvrouw van het jaar.

Geen sportgala zonder sponsoren
Het Sportgala in Sint-Oedenrode werd dit jaar voor de derde keer in haar nieuwe vorm georganiseerd. Dit was niet mogelijk zonder de steun van verschillende Rooise ondernemers. MK2 audiovisueel, De Beurs, Rabobank Hart van de Meierij, DeMooiRooiKrant, Kalmann Mediaproducties, DJ Bunk, Fotografie Jan Ebbenn, Van Kuringe Adviesgroep, Fysiotherapiepraktijk Joost de Vaan, Sportcentrum Van den Oever, EMVO Techniek, Van de Ven Accountants, Rooyse Autobedrijven, Boxsons Autolease, Ahrend, Dierenartsenpraktijk Sint-Oedenrode, De Plaatselijke Makelaar, Tandzorg De Rooij, Aben Reclame Sint-Oedenrode, TFV van den Wijngaard (die alle sporters een dvd over de registratie van de avond schenkt), Bloembinderij de Keizerskroon, Dansgroepen UniQue, Rango Concepts en Gemeente Sint-Oedenrode maken door middel van een bijdrage of dienst dit gala mogelijk.


Honderden fietsfanaten genieten

Foto: Bart van der Heijden

Zondag werd de zogeheten 'Van der Doelen Classic' weer verreden rondom Sint-Oedenrode. TWC Dommeldal organiseerde het evenement zoals altijd en vele fietsfanaten kwamen op het jaarlijkse evenement af. Het weer beloofde veel goeds en ook het parcours lag er goed bij. De ingrediënten voor een geslaagde dag waren dus volop aanwezig.

Al vroeg in de ochtend kwamen de eerste deelnemers aan bij de Vresselse Hut, waar de start van alle ritten was. De parkeerplaats was al snel vol en er stonden lange rijen voor de inschrijvingen. In totaal waren er ongeveer 850 deelnemers. Voor het eerst was er ook een parcours voor de wegrenners. Een honderd kilometer lange tocht met een tussenstop in Sint-Anthonis. Voor de mountainbikers waren er verschillende parcours uitgezet met lengtes van 25, 35, 45 en 60 kilometer met verschillende uitdagende single-tracks. Door het goede weer van de afgelopen dagen was het geen modderpoel en konden de deelnemers overal goed doorrijden. Dat zorgde dan ook voor veel tevreden en vrolijke gezichten. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Ollandia deelt wederom de punten

Ollandia 1 pakt punt Foto: Lisa van de Ven

De start van Ollandia 1 aan de thuiswedstrijd tegen Estria 1 was een ware nachtmerrie. Ollandia 1 lette niet goed op bij de aftrap. De eerste aanval was voor Estria 1. Keeper Tom Wouters kwam uit zijn doel en probeerde een goal te voorkomen. In eerste instantie lukte dit, maar de spits van Estria 1 gaf zich niet zomaar gewonnen. Hij knalde de bal eenvoudig in de korte hoek. Zo stond Ollandia 1 al binnen één minuut met 0-1 achter.

Tijdens de eerste helft was Ollandia 1 duidelijk zoekende naar een goede organisatie. Estria 1 kon een aantal keer gevaarlijk counteren. De Ollandse achterhoede moest alle zeilen bijzetten om erger te voorkomen, maar zij slaagde hier gelukkig wel in. Ruststand 0-1.

Boskant laat punten liggen Foto: Lisa van de Ven

In de tweede helft betrad Ollandia 1 vol vertrouwen het veld. In de rust was de teamspirit terug in het team gekomen en dit was terug te zien in het spel. Er werd opbouwend gevoetbald, waarbij in balbezit blijven hoog in het vaandel stond. Al snel werd de gelijkmaker binnengetikt. Stefan Erven gaf de bal op prachtige wijze voor aan Rob v.d. Heijden. Deze laatste was de keeper van Estria 1 vervolgens te slim af en hij kon eenvoudig scoren.

De 1-1 mocht bijgeschreven worden op het scorebord.

Beide teams streden voor de winst, waarbij beiden het duel niet schuwden. Enkele keren leverde dit een vrije trap op. Gerbe Voets en Rene Raaijmakers wisten door prima verdedigingswerk de bal van de doellijn te redden. Ollandia 1 kwam in de tweede helft beter in de wedstrijd. Er waren enkele mooie acties te bewonderen, maar het doel werd helaas niet gevonden. Rene Raaijmakers nam op prachtige wijze een vrije trap voor Ollandia 1. Zijn schot vond moeiteloos de weg naar het doel van Estria, maar de keeper ving de bal uit de lucht. In de slotfase kreeg Estria nog een vrije trap op de rand van de 16 m. Gelukkig miste de bal het doel. Bij het horen van het fluitsignaal van de scheidsrechter moesten beide ploegen de punten delen. Volgende week bezoekt Ollandia 1 Cito 1 in Oss. Tot dan!

Boskant zakt terug naar middenmoot

Het is Boskant niet gelukt om in de uitwedstrijd tegen SCMH het tij te keren. Bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter van Tol stond het 2-1, zodat Boskant met lege handen huiswaarts kon.

De belangrijkste conclusie van de neutrale toeschouwer zal zijn dat het Boskant op dit moment niet echt lukt om de tegenstander 'pijn' te doen. Echt uitgespeelde kansen worden nauwelijks gecreëerd, vaak is de eindpass te onzuiver en door het vele balverlies achter en op het middenveld moet er telkens weer heel veel energie worden verbruikt om de bal in het bezit te krijgen.
De eerste helft ging uiteindelijk toch redelijk gelijk op zodat de teams met een 1-1 ruststand de theepauze ingingen. Het eerste gevaar kwam van Boskant. Al in de 3e minuut schoot Rens van de Wijdeven een afgeslagen corner door een woud van benen strak op doel. Zonder resultaat, want via een van de verdedigers werd het opnieuw een corner. In de 18e minuut was SCMH dicht bij de openingstreffer. Boskant doelman Tom van der Heijden wist de goed ingeschoten vrije trap van Bob van den Berg echter uitstekend tot corner te verwerken. Uitstel van executie bleek, want diezelfde Bob van de Berg kopte de bal 30 seconden later tegen de touwen: 1-0. SCMH bleef de bovenliggende partij en Boskant had het vooral aan Tom te danken dat de achterstand niet verder op liep. In het laatste kwartier kwam Boskant wat beter in de wedstrijd. In de 34e minuut leverde een goede aanval bijna de gelijkmaker op. Brett Veldkamp raakte de bal net niet voldoende zodat hij het doel een tiental centimeters miste. In de 42e minuut kwam de gelijkmaker toch. Na een scrimmage uit een corner was Brett het meest attent door de bal langs de verraste SCMH doelman Twan Rauh te tikken: 1-1.

De 2e helft was nog maar enkele minuten oud toen Tom alweer aan de bak moest. Met een uiterste inspanning wist hij een 2e doelpunt van SCMH te voorkomen. Na een kwartier spelen leek Boskant op weg naar een voorsprong. Na een snelle en goed lopende aanval was de teruggelegde bal van Brett echter niet zuiver genoeg, zodat deze mogelijkheid verloren ging. Na het invallen van Carli van Asseldonk werden de aanvallen van de thuisclub wel wat gevaarlijker. In de 35e minuut gebruikte Carli al z'n routine om in balbezit te blijven; z'n subtiel breed gelegde bal werd door A-junior Pieter van der Velden, koud in het veld, onhoudbaar voorbij Tom geschoten: 2-1. Boskant leek door de 2e treffer verlamd en het mocht van geluk spreken dat de uitslag niet hoger uitviel, want de thuisclub kreeg nog minimaal 3 goede mogelijheden op een doelpunt! Volgende week een nieuwe kans. Boskant speelt dan thuis tegen Festilent.

Zege voor Nijnsel

Laagvlieger Oisterwijk was de volgende tegenstander van Nijnsel. Het weer was prachtig, maar het veld erbarmelijk. Zelfs Toby de Tuinman was onder de indruk van de slechte staat van deze weide.

Oisterwijk hanteerde alleen de lange bal om hun 2 snelle spitsen in stelling te brengen en Nijnsel begon veel te slap dus van fatsoenlijk voetbal was geen sprake. Kansen waren er niet of nauwelijks te noteren. Na ruim een half uur kwam Oisterwijk op voorsprong uit het niets. Na miscommunicatie in de verdediging profiteerde de thuisploeg. Net voor rust kreeg Nijnsel een hoekschop. De afgeslagen bal kwam op de rand van het strafschopgebied bij Stefan Hulsen en hij plaatste de bal in de linker bovenhoek. Na rust was het Nijnsel dat aandrong en een aantal kansen kreeg. Nick Dortmans probeerde het vanaf de linkerkant maar zag zijn schot over vliegen. Niet veel later was er een afgemeten voorzet van Johan van der Pas, maar Stefan Hulsen kopte van dichtbij naast. Daarna kreeg Nijnsel een vrije trap die verkeerd door de keeper beoordeeld werd en tegen de paal verdween. De rebound werd door Stefan jammerlijk op het naastgelegen veld geschoten. Ook Oisterwijk werd nog een keer gevaarlijk maar de inzet werd geblokt door de brede torso van Robin Wetser. De tijd begon te dringen en de blessuretijd was reeds aangebroken. De sluwe Van der Pas maakte gretig gebruik van een duw. De toegekende vrije trap werd door hem zelf ingebracht. Bij de tweede paal was het de Benjamin van Nijnsel, Rick van der Vleuten, die met een ferme kopstoot zorgde voor de overwinning. Door deze zege blijft Nijnsel/TVE Reclame lekker bovenin meedraaien. Volgende week komt Reusel Sport op bezoek en daar hebben de geelblauwen nog wat tegen recht te zetten na de nederlaag eerder deze competitie.

Rhode verliest van Vitesse

Rhode verloor zondag op eigen veld van Vitesse'08. Een pijnlijke nederlaag, want het was anderhalf jaar geleden dat Rhode een thuiswedstrijd heeft verloren, bovendien gaf Rhode in 12 minuten tijd een 1-0 voorsprong uit handen, Vitesse scoorde vlak na rust driemaal.

In de eerste helft gaven de partijen elkaar niet zo veel toe. Vitesse is een voetballende ploeg met voorin enkele handige spelers, maar uiteindelijke leverde dit nog nauwelijks kansen op. Rhode was al in de eerste minuut dicht bij een treffer, Joep Vermeltfoort haalde van veraf uit, maar de keeper liet zich niet verrassen. Het begin van de wedstrijd was wat rommelig, en de beste kansen waren voor Rhode. Uit een corner en uit een paar voorzetten waren wat kansen. Na 26 minuten was Rhode dicht bij een doelpunt, een voorzet van Kyron Brus werd door Joep vd Mortel ingeschoten, maar de keeper stond op de goede plaats en stopte de bal. In de 29 minuut was het wel raak. Na een 1-2 combinatie schoof Brent vd Wijdeven de bal in de voeten van Joep vd Mortel en nu was het wel raak, 1-0.

In de tweede helft was de eerste kans voor Rhode, Kyron Brus legde de balk terug op Tim Stewart, maar het schot werd opnieuw door de keeper van Vitesse gestopt. Vervolgens was er nog een kansje voor Rhode, maar na een minuut of 5 nam Vitesse het initiatief over en zocht de aanval. De verdediging van Rhode kreeg het moeilijk en het doelpunt hing in de lucht. In de 52e minuut viel die inderdaad, een schot op goal verdween in de touwen, 1-1. In de 59e minuut kreeg Rhode via Tim Stewart nog een goede kans op 2-1, maar de bal ging net naast. Vervolgens sloeg Vitesse toe. Met 2 bijna identieke doelpunten in de 62e en 64e minuut werd de wedstrijd op zijn kop gezet, 1-3. Beide waren het individuele acties die met een afstandsschot werden bekroond, je moet daar dan wat geluk bij hebben, maar Vitesse had dat. In de 66e minuut kreeg Rhode een kans op terug te komen in de wedstrijd, het mocht een strafschop nemen, maar die werd gemist en ook de rebound ging via een verdediger over. Daarna lukte het Rhode niet meer om een vuist te maken. Uitslag 1-3.

A.s zondag staat de uit wedstrijd tegen Vianen Vooruit (Cuijk) op het programma. Vianen staat nu op 12e plek en die plaats levert nog een nacompetitie op om degradatie te ontlopen en ongetwijfeld zal Vianen deze plaats vast willen houden. Rhode staat nog wel bovenaan, maar Margriet heeft met een wedstrijd meer gespeeld evenveel punten, terwijl Stormvogels met 2 wedstrijden minder één verliespunt minder heeft dan Rhode en Avanti heeft met 2 wedstrijden minder hetzelfde aantal verliespunten als Rhode.

OLAT winterwandeltocht Oisterwijkse Vennen en Kampina

Ditmaal is de start in Oisterwijk voor een mooie wandeltocht door een van de mooiste natuurgebieden die Brabant te bieden heeft. We beginnen langs de Achterste Stroom, steken de benedenloop van de Reusel over en komen al snel bij de eerste vennen uit waarom Oisterwijk terecht bekend is.

Afhankelijk van de te lopen afstand doen we Nemelaer aan, steken de Essche Stroom over en lopen langs de mooie meanderende Rosep. Via het Belversven en Huisvennen belanden we op de Kampina, een gevarieerd natuurgebied met zijn uitgestrekte heide, dennenbossen en vele vennen. De langere afstanden zien de Beerze en lopen langs het Smalwater richting Balsvoort. Kortom een route voor elk wat wils: bossen, vennen, heide en meanderende riviertjes. In deze natuurgebieden is weinig horeca te vinden, maar OLAT zet diverse wagenrustposten uit. Hopelijk laat de zon ons niet in de steek.

Startlocatie is Brasserie Klein Speijck, Bosweg 140, 5062 SH Oisterwijk. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagenrusten en 1 caférust ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl. Verdere inlichtingen te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.

Voorwedstrijden D2 met brons voor Evelien den Ouden

Afgelopen weekend vonden in Boxmeer de voorwedstrijden voor niveau D2 plaats. Namens Dioscuri kwamen zes meiden in actie en met succes. 1 medaille, 5 kwalificaties voor de regiofinales en 6 voor de toestelfinales.

Pupillen II Alysha Broeders, Janne Oerlemans en Evelien den Ouden begonnen hun wedstrijd op balk. Hoewel ze alledrie de balk vroegtijdig moesten verlaten, werden er hoge scores behaald. Janne's balkoefening bleek goed te zijn voor de 6e plaats en die van Evelien zelfs voor de 3e plaats. Die 3e plaats betekende tevens een kwalificatie voor de toestelfinale balk later dit seizoen. Ook op vloer en sprong wist Evelien zich te kwalificeren voor de toestelfinales, respectievelijk als 4e en als 3e. Alysha werd knap 8e op het onderdeel vloer. Op de brug waren de meiden vooral gespannen voor het ophurken. Bij Evelien lukte het tijdens de wedstrijd wel, bij Janne helaas niet. Janne sprong na twijfelachtig ophurken heel knap door, maar kon helaas net niet bij de hoge ligger. Ze maakte dapper haar oefening af en dat werd beloond. Met een totaalscore van 49,350 bleek Janne zich ruimschoots bij de beste 18 (van de 31) turnsters te hebben geturnd. Ook Alysha plaatste zich knap voor de regiofinale. Evelien wist net als vorig jaar op het podium te belanden en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Ook zij heeft zich geplaatst voor de regiofinale.
In baan 2 turnde Jeugd I turnster Birgit Maurix. Voor Birgit de allereerste grote KNGU-wedstrijd. Extra spannend dus. Maar Birgit heeft laten zien thuis te horen in de wedstrijdgroep. Hoewel het op balk en sprong niet helemaal vlekkeloos verliep, presteerde Birgit op brug optimaal. Zelfs ophurken was gelukt! Op dit onderdeel eindigde ze dan ook knap als 11e. Helaas wist Birgit zich niet te kwalficeren voor de regiofinale, maar zij kan trots zijn op haar prestatie en de grote progressie.
Pupillen I turnsters Lisa van Leeuwen en Nora Wijnen kwamen zondagochtend al vroeg in actie. De dames begonnen op sprong, waar vooral Nora uitblonk. Ze behaalde van de 37 turnsters zelfs de 3e score en daarmee heeft Nora zich knap voor de toestelfinale sprong gekwalificeerd. Ook op het onderdeel balk werden kwalificaties voor de toestelfinale in de wacht gesleept. Beide dametjes lieten een bijna perfecte balkoefening zien. De scores van 13,400 en 13,333 van respectievelijk Lisa en Nora bleken zelfs goed voor de 1e en 3e plaats op dit toestel. Voor beiden dus een welverdiende plaats in de balkfinale later dit seizoen. Met allebei een totaalscore van boven de 50 punten plaatsten Lisa (als 6e) en Nora (als 10e) zich bovendien allebei voor de regiofinale op 10 april.

Cloeck & Moedigh 4 kampioen 2e klasse

Team 4 wist ook haar laatste wedstrijd van het winterseizoen uit tegen Oisterwijk 3 met 6 -3 winst af te sluiten en werd daarmee kampioen in de 2e klasse afd 14 regio Tilburg. Het triplet Hennie van Eck/Jan vd Loo/Ria vd Loo wist hiervan 3 wedstrijdpunten binnen te slepen voor het team. Team 4 behaalde in de eindrangschikking 31 punten en dat is 4 punten meer dan Dongen 4 dat 2e werd.

Frans vd Velden kampioen vrijdagavondcompetitie
Voor het 3e jaar op rij wist Frans vd Velden de vrijdagavondcompetitie te winnen. De kanshebbers behaalden deze avond geen punten voor de competitie. Frans behaalde 9 punten in het klassement uit eerdere wedstrijden en bleef daarmee Bert Goorts (8), Wim vd Rijdt (7) en Piet Habraken (7) voor. Deze laatste avond ging de winst naar Toon Vervoort (3 +19), Ad vd Velden werd 2e (3 +15), Bas in 't Zandt 3e (2 +19), Maria Thijssen 4e (2 +15) en Els Goorts 5e (2 +12).

Summer (r) Foto:

Clubkampioenschap tripletten 2016
Op de voorlaatste avond maakte het triplet Karel Verschuijten/Eric Verschuijten/Nellie Hendriks (7 +31) geen fouten en geeft daarmee leiding aan poule A. Ook het triplet Jan vd Schoot/Wim vd Rijdt/Kees Luijten (6 +44) hield zich staande op de 2e plaats. Deze 2 triplets treden deze week aan tegen elkaar en gaan onderling uitmaken wie naar de hoofdfinale mag. Verder zitten er nog 3 triplets op het vinkentouw om door te gaan naar de finales. In poule B wordt de dans om de finales geleid door het triplet Toon Bergen/Karel Kreijveld/Huub van Abeelen (5 +32). Het triplet Henk Hermes/Tiny vd Donk/Maria van Berkel staat 2e (5 +22). Maar ook hier zitten er echter nog kapers op de kust.

Summer van den Hurk naar halve finale Nederlands Kampioenschap Turnen

Afgelopen zondag – een dag na het binnenhalen van de titel Sporttalent van het Jaar 2015 - mocht Summer deelnemen aan de kwartfinale om het Nederlands Kampioenschap turnen te Harlingen.

In een sterk bezet veld met 24 geplaatste turnsters moest ze het spits afbijten op balk. Helaas begon ze dit toestel niet zoals gewenst. Met een val met boogje achterover en enkele wankelingen behaalde ze met 11.567 hier een 15de plaats. Op vloer turnde ze een prachtige oefening, beloond met een 13.667, de 5de score op dit toestel. Op sprong liet ze twee solide sprongen zien, goed voor 12.950, de 10de plaats op dit toestel. Op haar favoriete toestel brug maakte ze het nog even spannend met een slechte in turnbeurt. Gelukkig wist ze haar oefening in de wedstrijd goed af te ronden met een mooie 13.000, goed voor een 8ste plaats op dit toestel. Totaal behaalde Summer met 51.184 punten een verdienstelijke 11de plaats allround. Hiermee plaatste ze zich voor de halve finales om het Nederlands Kampioenschap die in april zullen plaatsvinden.

Competitie schaken

In de interne competitie schaken is de spanning groot. Martijn Bax staat aan kop met twee punten voorsprong. Tussen de tweede en vierde plaats is maar een punt verschil.

Tussenstand A poule: 1. Martijn Bax 15 punten uit 17 partijen, 2 Bert de Laat met 13 uit 18, 3 Jan van Lanen 12,5 uit 20. B poule: Cor van Nuland staatruim aan kop. In het algemeen klassement staat Cor op de 6 plaats. Tussenstand B-poule: 1. Cor van Nuland 10 punten uit 17 Partijen, 2.Jan Dekkers 8,5 uit 22, 3. Toon van Breugel 7 uit 21. Meer info en standen: www.rooisedam-enschaak.nl.

Wederom succes voor Dai-Ippo

Gijs Packbiers (l), trainer Cor van der Heijden en Jim van de Ven.

Zaterdag 12 maart stond al enige tijd in de agenda van Jim van de Ven en Gijs Packbiers. Op deze dag zouden ze op examen gaan voor Shodan. Dit is de eerste dan, zwarte band, in het judo.

Gijs moest het spits afbijten. De hoofdexaminator, Piet de Jong, zelf in het bezit van de 7e dan judo, zei tegen Gijs 'laat maar eens worpen zien'. Gijs dacht 'wat is dit nu weer?, ze zeggen toch altijd wat je moet doen?' Maar deze keer was het anders. Na een vijftiental worpen mocht hij al beginnen aan het werk op de grond (Ne-Waza) Ook hier mocht hij al snel stoppen. Omdat valpartner Jim ook nog op examen moest, werd hem nog niet gezegd of hij geslaagd was. Gijs kwam van de mat en vroeg aan trainer Cor van der Heijden, die normaal gesproken deze examens ook afneemt, of dit het was. Cor zei 'ja dit was het. De vijf personen die je hebben beoordeeld, hebben gezien dat je kunt judoën en dan ben je snel klaar.' Even later kwam Jim de op de mat. Ook hij liet zijn skills zien en stond maar vrij kort op de mat. Voor hem hetzelfde verhaal. Het zag er allemaal goed uit. Even later stonden ze vol trots met hun zwarte band op de mat om het bijbehorende getuigschrift in ontvangst te nemen. Al met al was het dus niet echt zo spannend, maar daarvoor moet je natuurlijk wel kunnen judoën.

Rooise judoka's succesvol in Gilze en Veghel

Op zondag 6 maart had budovereniging Dai-Ippo een zeer drukke dag. Maar liefst 27 judoka's gingen hun krachten meten op een Zuid-Nederlands kampioenschap -18 jaar en vele beginnende judoka's gingen naar Veghel voor een beginnerstoernooi. Op beide fronten werd goed gepresteerd.

Op het Zuid-Nederlands kampioenschap wisten alle vijf de deelnemers een podiumplaats te behalen. Hierbij werd deelname aan het NK -18 een feit. Ryan en Dewy Lo-A-Njoe wisten de hoogste trede van het podium te behalen. Ryan werd voor de 10e keer in zijn judoloopbaan kampioen van Zuid-Nederland. In de finale moest Ryan het opnemen tegen Gijs Packbiers. Gijs moest na een mooie partij, waarin nog geen scores op het bord stonden, aan het einde zijn meerdere erkennen in Ryan. Maar de manier waarop Gijs vooral de laatste tijd weer op de mat staat, belooft veel voor de komende tijd. Ook Jim van de Ven wist de finale te behalen. In deze harde finale werd ook niet gescoord door deze felle kemphanen. Helaas kreeg Jim in de partij een kleine straf. Hij verloor daardoor, maar ook voor Jim: hij heeft zijn stijgende lijn voort weten te zetten. Dan Had Jort van de Laar ook zijn zinnen gezet op een mooie plek. Het siert Jort dat hij achteraf niet tevreden was met zijn uiteindelijke derde plek, maar ook hij gaat weer mee naar het NK -18 op 9 april te Leek (Fr). In Veghel werden door de beginnende judoka's de volgende prestaties geleverd: 1e plaatsen voor Hein Korsten, Robin van Wijk, Mathijs Liewes, Laura van de Hurk, Floor van Heist, Jannick Schilder en Alizee Foolen. 2e plaatsen voor Daan Blommestein, Siem van de Bersselaar, Bart van wanrooij, Boet Strijbos, Jarno Renders, Lars de Groot en Maud Liewes. 3e plaatsen voor Jamie Bekkers, Fenn Klokgieters, Lika Smith. De volgende judoka's hadden wel mooie partijen laten zien maar kwamen nog niet op de hoogste treden van het podium: Youri Biemans, Marlene Kastelijn, Wout Rooijakkers, Brent Jurriëns en Mila van Nuland.

Rooise Biljart Competitie: Beurs scoort goed

In ronde 21 haalde de Beurs een score van 82 punten.

Korte partijen: Wim Hulsen (Kofferen) 26 car. in 11 beurten (moy. 2,36), Dennis van Beers (B.C. Eerschot) 24 car. in 12 beurten waarbij een serie van 14 (moy. 2), Maarten Kaskens ('t Pumpke) 22 car. in 12 beurten (moy. 1,83), Hans de Wit (Oud Rooij) 28 car. in 13 beurten (moy. 2,15), Albert Kusters (St.Joris) 34 car. in 14 beurten (moy. 2,42), Jan Wouters (Jachtrust) en Mark Huibers (Gin Keus) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42).

Uitslagen: B.C. Eerschot – Gin Keus 73-65, Kofferen – St.Joris 78-62, D'n Toel – Wapen van Eerschot 62-75, 't Pumpke – Boskant 68-70, Wellie Winne Welles – Jachtrust 75-65, Beurs – Oud Rooij 82-58. Dorpsherberg was vrij. Stand: 1 D'n Toel (20) 1582, 2 Kofferen (20) 1456, 3 Beurs (20) 1425, 4 Wellie Winne Welles (20) 1405, 5 Oud Rooij (19) 1365, 6 Jachtrust (19) 1361, 7 St.Joris (19) 1355, 8 B.C. Eerschot (20) 1342, 9 Dorpsherberg (19) 1267, 10 Gin Keus (19) 1266, 11 't Pumpke (19) 1251, 12 Wapen van Eerschot (19) 1242, 13 Boskant (19) 1216. Programma Di. 15 mrt. Oud Rooij – Kofferen, St.Joris – D'n Toel en Dorpsherberg – Wellie Winne Welles Do.17 mrt. Wapen van Eerschot – Boskant, Gin Keus – 't Pumpke en Jachtrust – B.C. Eerschot. Beurs is vrij.

Nederlands kampioenen Judo Kata uit Rooi

Voor trainers Eric Markgraaff en Cor van der Heijden stond zondag 13 maart al heel lang in de agenda. Op deze dag werden de Nederlandse Kampioenschappen Judo Kata gehouden te Vlaardingen.

Het tweetal had er voor gekozen om maar aan één onderdeel deel te nemen. Dat werd voor hen het Kodokan Goshin Jutsu. Na een grondige voorbereidingstijd waren ze er dan ook klaar voor. Het laatste jaar hebben zij een flinke progressie doorgemaakt, maar het moet op zo'n dag ook nog maar allemaal lukken. Ook deze keer werd het geen vlekkeloze uitvoering. Een kleine stap in de verkeerde richting na het uitvoeren van een techniek werd ze nog bijna fataal. Ja, in zo'n wedstrijd moet het gewoon goed zijn. De 21 technieken werden echter goed uitgevoerd. Maar hoe zou dit foutje bestraft worden? Na lang wachten kwam het verlossende woord. De trainers van Dai-Ippo, mogen zich een jaar lang Kampioen van Nederland noemen.

Meggie van der Heijden bereikt ultieme doel

De overstap van Meggie van der Heijden naar KV Rooi naar Be Quick in Nuland had als doel om het hoogst haalbare te bereiken, namelijk het NK korfbal indoor in Eindhoven. Zondag plaatste Be Quick zich voor de finale door in een spectaculaire wedstrijd na een achterstand van 7-12 met 15-14 te winnen van Swift. Hiermee werd ook de tweede (best of three) gewonnen. Ook de eerste wedstrijd werd gewonnen met 15-14 en ook in deze wedstrijd keek men tegen een flinke achterstand aan. Hierin stonden de dames zeven doelpunten achter (11-4). Aankomende zaterdag om 19:30u is de finale.

Luc Branten tweede op Nederlands Kampioenschap Trial

Zondag werd de eerste wedstrijd van het uit zeven wedstrijden bestaande Nederlands Kampioenschap Trial verreden in Maasbree.

Om 10.04 uur ging Branten van start op een erg drassige ondergrond. Geen extreme obstakels, maar toch heel weinig grip waardoor het niet altijd soepel verliep. Na een langere herstel-en rustperiode afgelopen winter was het wennen om het wedstrijdritme weer op te pakken. Nadat Luc de eerste ronde afsloot met twintig strafpunten kon hij zich de tweede ronde goed herpakken en een ronde neerzetten van negen strafpunten. In de derde ronde kon de flow worden doorgezet en werden er slechts vijf strafpunten uitgedeeld aan de man uit Sint-Oedenrode. Het totaal van 34 strafpunten was goed voor een tweede plaats bij de Nationalen. Na deze geslaagde wedstrijd wil Luc de trainingen en positieve flow proberen door te zetten en vast te houden voor de volgende wedstrijd. Deze wordt 9 april verreden in Nunspeet

Eveline van der Looij blijft foutloos tijden Indoor Brabant

Op zondag 13 maart was het de mooiste wedstrijd van het jaar voor Eveline van der Looij en haar Esprit. Deelname aan het grote event Indoor Brabant voor de springwedstrijd DE-L / DE- M. Door haar goede prestatie op het Brabants kampioenschap werd ze uitgenodigd om aan deze wedstrijd deel te nemen.

In de hoofdpiste van dit evenement, waar in dit meerdaags top-event de nationale en internationale top akte de présence geven, werd een klassieke wedstrijd Tabel-A gereden. Eveline en Esprit wisten in de eerste omloop foutloos te zijn waarna zij met 20 andere combinaties, van de 41, aan de barrage begonnen. Hierin bleven zij wederom foutloos en behaalden de 11de plaats. Net zoals op de Brabants kampioenschappen werd zij eerste van de E-pony's. Een prachtige prestatie in een schitterende ambiance.
Julia Geers en Belle van Breugel vertrokken eerder de week naar Berlicum voor de laatste wedstrijd van de Masters springcompetitie. Beide amazones hadden op de voorgaande wedstrijden goed gepresteerd en deden er alles aan om ook deze wedstrijd winnend af te sluiten. Elf combinaties behaalden de barrage waaronder de Rooise amazones. Zij waren echter iedereen te snel af. Belle van Breugel en Capistrano reden twee snelle foutloze rondes en werden uiteindelijk tweede van dag en tevens tweede over de gehele competitie. Ook Julia Geers en Darwin reden twee foutloze rondes en mochten zich op de eerste plek opstellen. Tevens werden Julia en Darwin winnaar van de springcompetitie en mochten een deken en 400 kg paardenvoer in ontvangst nemen. Ook Laura Petersen en haar Divident wisten wederom in de prijzen te rijden. In Overasselt werd met 64% een mooie tweede prijs behaald in de klasse ZZ-licht.

Dames 1 MHC pakt drie belangrijke punten

Na een goede start van de tweede competitiehelft uit tegen Oss, stond afgelopen zondag Breda op het programma. In de uitwedstrijd had Breda de overhand en won het de wedstrijd. De Rooise dames hadden dan ook wat recht te zetten.

Bij de start van de wedstrijd was dit direct te zien aan het spel van Rooi. Er werd met hoge druk gespeeld. Dat resulteerde in een corner en een aantal doelpogingen. Breda kon zichzelf hierdoor niet in het spel spelen. Ondanks dat het doelpunt niet viel, bleef Sint-oedenrode de rust bewaren. De bal werd rondgespeeld waardoor er beetje bij beetje land werd veroverd. Pas aan het eind van de eerste helft liet Breda wat van zich zien.

In de tweede helft startte Breda waar ze waren geëindigd. Hierdoor wisten ze al snel het doel te bereiken, 0-1. Desondanks bleven de meiden van MHC rustig. Dit werd al snel beloond met een bekeken actie van Puck Schepens. Zij wist de keepster van Breda te verrassen met een lage harde backhand schot. Het spel lag weer helemaal open. Wederom was Rooi de bovenliggende partij. De druk werd opgevoerd. Breda had daar geen antwoord op. Al snel werd er een strafcorner versierd. Deze wist Loes van der Heijden met volle overgave te scoren. De voorsprong voelde goed, maar de wedstrijd was nog niet gespeeld. Dit wisten de dames, daardoor bleven ze gefocust spelen. De bal het werk laten doen en werken voor elkaar. Door het snel uitspelen van de bal door Karien Thielen, wist de spits Elles Kraayvanger een strafbal te versieren. De strafbal werd koelbloedig in de rechter hoek gescoord door Karien Thielen. De wedstrijd werd daarna zorgvuldig en slim uitgespeeld. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen HCAS op het programma.

Team 1 TTV Attaque verstevigt koppositie

Attaque 1 ging op bezoek bij OTTC uit Oss. Deze ploeg stond op de 2e plaats, het team wist echter deze wedstrijd met 6-4 te winnen.

Menno van Os dit seizoen nog geen wedstrijd verloren wist nu ook weer zijn drie wedstrijden te winnen, Dirk Kastelijn won er twee, Leon Schepens wist deze keer geen wedstrijd te winnen, ook het dubbelspel werd gewonnen. Halverwege de competitie staat Attaque ruim aan de kop met een voorsprong van 16 punten op nummer twee OTTC.

Attaque 2 had een uitwedstrijd bij Smash'73 uit Uden. De wedstrijd werd met 8-2 verloren, Henry van Casteren en Peter Verhagen wonnen ieder één wedstrijd, invaller Stefan Kerk wist geen wedstrijd te winnen, maar speelde heel verdienstelijk. Na 5 wedstrijden heeft het team 19 punten en staat hiermee op de 5e plaats, 7 punten voor op hekkensluiter OTTC.

Attaque 3 speelde een uitwedstrijd bij Rotac uit Rossum. Het team trok de goede lijn door en won deze wedstrijd met 8-2. Anne van de Sande won drie wedstrijden, Cliff van Driel en Bram Marinus wonnen er ieder twee, verder werd ook het dubbelspel gewonnen. Inmiddels staat het team met 30 punten uit 5 wedstrijden op de 1e plaats.

Softtip darten in Sint Oedenrode

Zoals Rooienaren inmiddels wel weten is het softtipdarten in dit dorp flink aan het groeien. Zo is er nu ook een vereniging opgericht voor onze "Rooise" softtip darters. Inmiddels organiseert Bullshooter Rooi diverse darttoernooien, zoals laatst in de Loop'r te Olland. Maar ook kleinere toernooien zijn in handen van deze organisatie, zoals het Paddy Open in café D'n Toel.

Dit zijn toernooien die Bullshooter Rooi dit jaar al georganiseerd heeft, maar er staat veel meer op het programma. Zoals het All Inclusief Toernooi in Proeverij van Ouds op 28 mei en op 29 mei het kinderdarts in hetzelfde café. Begin juni zal Bullshooter Rooi waarschijnlijk ook de wedstrijdleiding verzorgen in Reusel. In het weekend van 16 tot en met 18 december organiseert Bullshooter Rooi i.s.m. de Handelse dartclub 'T Vossenhol Open in Handel. Het laatste toernooi van dit jaar staat gepland op 30 december in de Kofferenbar.

Single competitie Sint Oedenrode
Bijna elke zondag is er wel een café waar gesofttipt wordt. Er is namelijk een single competitie opgezet. Sint Oedenrode heeft de eer de enige in Nederland te zijn met deze competitievorm. Bij zo'n single competitie speel je 1 tegen 1. Op dit moment nemen er dertien darters deel. De competitie loopt van 1 januari tot 31 december en wordt gespeeld op zondagmiddagen in enkele Rooise cafés.

Reguliere competitie
Er is ook een landelijke competitie waar zes teams uit Rooi aan deelnemen. Twee teams voor 't Kofferen (staan 3e en 8e in de A-poule) In de B-poule komt het team uit dat in café Oud Rooij. Zij staan 7e. In de C-poule komen de laatste drie teams uit. Eén in Proeverij van Ouds en twee bij café d'n Toel. Deze staan respectievelijk 1e, 3e, en 4e met nog vijf weken te gaan.

Beker competitie
Hieraan hebben ook alle zes de teams meegedaan. Echter zijn er nu drie teams die net niet de volgende ronde konden halen. Door een zware loting of een tegenvallend resultaat. De twee teams van café d'n Toel en het team van café Oud Rooij zitten nog in de race. Ze moeten nog één regioronde overleven om in de landelijke finale op 18 juni in Hoogerheide tegen twaalf andere teams te gooien.
Volgende week leest u meer over de Zomercompetitie en de Europese competitie.

Van den Nieuwenhuijzen derde prijs tijdens Indoor Brabant

Dit weekend werd er in de Brabanthallen fel gestreden om wereldbekerpunten. Maar voor de regioruiters en amazones was er ook plaats tijdens de vier dagen paardensport in Den Bosch.

Foto:

Tijdens de Brabantse kampioenschappen springen waren er niet alleen startbewijzen te winnen voor de Nederlandse kampioenschappen maar ook voor Indoor Brabant. Marwin van den Nieuwenhuijzen en zijn paard Eton verschenen op zondagmorgen aan de start. Zowel het basis als het barrage parcours werden door deze combinatie foutloos afgelegd. De tijd van 35.81 seconde in de barrage leverde een derde prijs op. Op zaterdag 26 maart vind de KNHS indoorkampioenschappen springen voor paarden plaats. Hier gaan Marwin van den Nieuwenhuijzen en Thom van Dijck strijden voor de hoogste eer.
In Liempde werd dit weekend een dressuurwedstrijd verreden voor paarden. Eveline Hazenberg
en haar paard Eagle verschenen hier aan de start in de klasse B. In de eerste proef beoordeelde de jury de proef met 62.0 % en een eerste prijs. Ook in de tweede proef lieten Eveline en Eagle het gehele deelnemersveld achter zich, 62.7% was goed voor weer een eerste prijs.

Meiden D3 in het nieuw

De hockeymeiden van de D3 starten dit seizoen in een frisse, nieuwe outfit. Partyservice de Leijer, Printservice Sint-Oedenrode, Laarhoven Port Equipment, 4SeasonsSpa en Jansen VeeVoeding & Advies hebben hun krachten gebundeld, waardoor de meiden voortaan in een fris gekleurd sportvest en bijpassende broek op het veld kunnen verschijnen.

De eerste wedstrijd van het seizoen werd helaas afgelast, tot grote teleurstelling van de meiden. Door de vele regen en de vorst kon er niet gespeeld worden. Echter, bij de eerstvolgende training kleurde het veld al prachtig blauw.

Voetbal
Rhode
Uitslagen senioren 13-03:

Rhode 1-Vitesse'08 1 1-3
Rhode 2-Prinses Irene 2 1-1
Rhode 3-Boskant 2 4-1
HVCH 4-Rhode 4 3-1
SCMH 2-Rhode 6 8-1
Nijnsel 6-Rhode 7 3-5
Avanti'31 6-Rhode 8 2-2
Rhode 9-Avanti'31 9 3-4
Rhode 10-Heeswijk 6 6-1
Rhode VR1-Bruheze VR1 1-2
Veteranen-Stiphout 5-1
Uitslagen jeugd 12-03:
Venlosche Boys A1-Rhode A1 1-4
ST Herpinia/OKSV A1-Rhode A2 2-2
Rhode A3-Lierop A1 1-1
ZSV A3-Rhode A4 2-2
Rhode B1-Margriet B1 0-4
ST Elsendorp B1-Rhode B3 0-2
Rhode B4-Blauw Geel B6 2-1
Rhode C1G-Someren C1 1-4
Rhode C2-Blauw Geel C8 3-0
Rhode C3-Blauw Geel C5 3-2
Erp C2-Rhode C4 1-2
Rood Wit'62 D1-Rhode D1 2-1
Blauw Geel D4-Rhode D2 2-4
Rhode D3-MVC D1G 1-0
Erp D2-Rhode D4G 7-1
Rhode D5-Nijnsel D1G 6-0
Rhode D6G-Boekel D5G 1-5
Rhode E1-UDI'19 E1G 2-0
Blauw Geel E2-Rhode E2 1-3
Mierlo Hout E5-Rhode E3 2-3
Rhode E4-Schijndel E3 2-8
Rhode E5G-Sparta'25 E5 2-6
Rhode E6-Venhorst E2G 0-13
MVC E2-Rhode E7G 0-12
Irene E2-Rhode E8 0-11
Rhode E9G-Rhode E10G 3-1
Rhode F1-Avanti'31 F1 4-3
Rhode F3-Blauw Geel F3 2-2
S.V. Brandevoort F6-Rhode F4 0-7
Rhode F5G-Erp F3 0-1
Blauw Geel F6-Rhode F6G 2-3
Rhode F7G-Mariahout F3G 1-1
Venhorst F4-Rhode F8G 1-1
Rhode F9-Avanti'31 F6 1-0
Boekel Sport F9-Rhode F10G 1-0
Schijndel F7-Rhode F12 6-2
Rhode MB1-ST SC St Hubert MB1 3-0
Festilent MC2-Rhode MC1 1-3
Rhode MD1-FC de Rakt MD1 2-3
Programma senioren 20-03:
Vianen Vooruit 1-Rhode 1 14:30u.
Schijndel 2-Rhode 2 11:00u.
Mifano 2-Rhode 3 11:00u.
Rhode 6-Erp 4 12:00u.
Rhode 7-Ollandia 4 12:00u.
Rhode 8-ELI 6 11:00u.
Avesteyn 7-Rhode 9 12:30u.
Schijndel-Rhode 10 10:00u.
Ollandia VR1-Rhode VR1 9:30u.
Rhode VR2-Erp VR2 10:00u.
Boerdonk-Veteranen 17:00u.
Programma jeugd 19-03:
Rhode A1-Scharn A1 14:30u.
Rhode A2-UDI'19/Beter Bed A3 14:45u.
ZSV A2-Rhode A3 15:00u.
Rhode A4-Someren A4 14:45u.
DSV B1-Rhode B1 15:00u.
Blauw Geel B3-Rhode B2G 14:30u.
Rhode B3-Someren B3 13:00u.
RKVV Keldonk B1G-Rhode B4 14:30u.
DAW C1-Rhode C1G 13:00u.
SCMH C2-Rhode C2 13:00u.
WEC C3-Rhode C3 11:30u.
Rhode C4-Bavos C2 13:15u.
Rhode C5-ST Fiducia C2 11:45u.
Rhode D1-Bruheze D1 11:45u.
Rhode D2-Rhode D3 11:45u.
Rhode D4G-Gemert D4 11:45u.
Gemert D6-Rhode D5 11:45u.
Rhode D6G-Sparta'25 D5 10:30u.
Wittenhorst E1-Rhode E1 9:45u.
Rhode E2-Brandevoort E3 10:30u.
Gemert E3-Rhode E3 9:15u.
Blauw Geel E4-Rhode E4 9:15u.
Rhode E5G-Gemert E4 10:30u.
Handel E1-Rhode E6 10:00u.
Rhode E7G-Gemert E8 10:30u.
Rhode E8-Nijnsel E2G 10:30u.
Irene E3-Rhode E9G 9:15u.
Rhode E10G-Schijndel E6G 10:30u.
Deurne F1-Rhode F1 9:00u.
Rhode F2-Blauw Geel F4 9:15u.
Rhode F3-Schijndel F4 9:15u.
Rhode F4-Sparta'25 F4 9:15u.
Boekel F3-Rhode F5G 9:30u.
Rhode F6G-WEC F3 9:15u.
Irene F2-Rhode F7G 10:15u.
Rhode F8G-ST Fiducia F2G 9:15u.
Blauw Geel F13-Rhode F9 10:15u.
Blauw Geel F20-Rhode F10G 10:15u.
Rhode F11G-Keldonk F2 9:15u.
Blauw Geel F22M-Rhode F12 10:15u.
Bruheze MB1-Rhode MB1 15:00u.
Rhode MC1-NWC MC1 11:45u.
Schijndel MD1-Rhode MD1 10:15u.
Mini-pupillen onderling 10:30u.

VV Nijnsel/TVE reclame
Uitslagen senioren 13-03:

Oisterwijk 1-Nijnsel 1 1-2
Herpinia 2-Nijnsel 2 0-3
Nijnsel 3-Sparta 3 0-3
Handel 3-Nijnsel 4 1-0
WEC 5-Nijnsel 5 3-2
Nijnsel 6-Rhode 7 3-5
ELI 5-Nijnsel 7 2-2
Nijnsel VR1-SNA VR1 3-0
Nijnsel VR2-De Rakt VR2 0-1
Uitslagen jeugd 12-03:
Nijnsel B1-SSE B1 2-0
SSE B2-Nijnsel B2G 1-4
Keldonk C1G-Nijnsel C1G 0-2
Rhode D5-Nijnsel D1G 6-0
Blauw Geel E8-Nijnsel E1G 12-2
Nijnsel E2G-Sparta E6G 6-2
Nijnsel F1G-Blauw Geel F10 0-1
Keldonk F2-Nijnsel F2G 1-0
DAW MC1-Nijnsel MC1 3-0
Programma senioren 20-03:
Nijnsel 1-Reusel 1 14.30u.
Nijnsel 2-Heeswijk 2 12.00u.
Boskant 2-Nijnsel 3 12.00u.
Nijnsel 4-Boerdonk 4 12.00u.
Nijnsel 5-Erp 11 9.30u.
DVG 7-Nijnsel 6 10.00u.
Nijnsel 7-WEC 6 10.00u.
Nemelaer VR1-Nijnsel VR1 11.30u.
WHV VR1-Nijnsel VR2 10.00u.
Programma jeugd 19-03:
ASV'38 B1-Nijnsel B1 15.00u.
Nijnsel B2G-Mifano B3 15.00u.
Nijnsel C1G-VOW C2 13.00u.
Nijnsel E1G-Mariahout E3G 9.45u.
Rhode E8-Nijnsel E2G 10.30u.
Boekel F5-Nijnsel F1G 9.30u.
Nijnsel F2G-Blauw Geel F11 9.45u.
Nijnsel MC1-Festilent MC2 13.00u.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren 13-03:

SCMH 1-Boskant 1 2-1
Rhode 3-Boskant 2 4-1
Boskant 3-Avesteyn 4 1-1
Blauw Geel 9-Boskant 4 3-4
Boskant 5-Heeswijk 5 0-8
Boskant 6-Irene 3 2-2
Tivoli VR2-Boskant VR2 4-2
Uitslagen jeugd 12-03:
Boskant B1-Ollandia B1 1-0
Gemert C5-Boskant C1 3-4
Boskant D1-Handel D1 7-0
Venhorst E3-Boskant E1G 4-1
WEC F3-Boskant F1G 1-0
Boskant F2G-Blauw Geel F12 0-1
Programma senioren 20-03:
Boskant 1-Festilent 1 14.30u.
Boskant 2-Nijnsel 3 12.00u.
Heeswijk 4-Boskant 3 13.00u.
Boskant 4-DVG 5 10.00u.
Boskant 5-Schijndel 9 10.00u.
Boerdonk 3-Boskant 6 12.00u.
Programma jeugd 17-03:
Boskant D2M-Wilhelmina DM 18.30u.
Programma jeugd 19-03:
Boskant A1-ELI A1 14:30u.
Blauw Geel B6-Boskant B1 14:30u.
Boskant C1-Boekel Sport C4 13:00u.
Sparta'25 D3-Boskant D1 11:30u.
DAW D5M-Boskant D2M 11:30u.
Boskant E1G-MVC E2 09:30u.
Boskant F1G-Blauw Geel F9M 10:30u.
Essche Boys Mini's 1-Mini's 09:30u.

Ollandia
Uitslagen senioren 13-03:

Ollandia 1-Estria 1 1-1
Irene 2-Ollandia 2 7-3
Heeswijk 7-Ollandia 3 4-0
Ollandia 4-WEC 7 2-2
Ollandia VE1-Irene VE2 0-6
Gemert VR2-Ollandia VR1 2-2
Uitslagen jeugd 12-03:
Boskant B1-Ollandia B1 1-0
Ollandia D1G-Avanti´31 3-1
Ollandia E1-Gemert E9 10-1
Ollandia F1G-DVG F45 1-1
St. Fiducia/Elsendorp F2G-Ollandia F2G 0-1
Ollandia MF1-Essche Boys MF1 n.b
Programma senioren 20-03:
Cito 1-Ollandia 1 14:30u.
Ollandia 2-Vow 2 10:30u.
Ollandia 3-Avanti'31 6 11:45u.
Rhode 7-Ollandia 4 12:00u.
Scmh 35+-Ollandia 35+ 10:00u.
Ollandia Vr 1-Rhode Vr 1 09:30u.
Programma jeugd 19-03:
Ollandia B1-Boekel B2 14:30u.
Ollandia D2-Blauw Geel D7 11:30u.
Handel D1-Ollandia D1 11:00u.
Wec E3-Ollandia E1 09:30u.
Avanti'31 F5-Ollandia F1 10:30u.
Boxtel MF4-Ollandia-MF 1 10:30u.

Waterpolo
Argo
Uitslagen senioren 13-03:

Dames 1-PSV 10-12
Heren 1-Hieronymus 13-8
Heren 2-OZC'57 3-10
Uitslagen jeugd 12-03:
B1-De Treffers 4-6
VZV Njord-C1 33-2
D1-TRB-RES 2-14
D2-Arethusa 7-8
E1-De Treffers 6-11
Programma senioren 20-03:
PSV-D1 13:20u.
DZT'62-Dames 1 17:30u.
SWNZ (SG)-C1 18:45u.
Programma jeugd 19-03:
AquAmigos-Heren 2 15:45u.
AquAmigos-B1 16:30u.
Lutra-D2 17:00u.
AquAmigos 1-Heren 1 17:20u.

Fortuna
Tilburg, AttilaRun
Mannen35 30.000 m
Jeffrey van Hout 2.07.25
Mierlo, Gulbergencross
MannenTrim 10.000 m
Pim van Grinsven 49.22
Ad CM van der Heijden 55.52
Wil Kivits 1.05.37
VrouwenTrim 10.000 m
Annette Boonstoppel 1.05.40

Bridgen
Zijtaartse Bridge Club. Uitslagen 8-03:
A-lijn: 1. Gerard Bekkers & Jan Rijkers 62,50 % 2. Cor v.d.Berg & Cor Mollen 59,72 % 3. Ben & Mari v.d.Steen 57,64 % B-lijn: 1. Maria & Fien Rooijakkers 65,97 % 2. Tonny Rijkers & Mien Vermeulen 55,90 % 3. Harry & Marietje v.d.Wijgert 55,21 %.
Bridge Club KBO Zijtaart. Uitslagen 11-03: A-lijn: 1. Ben & Tiny v.d.Steen 58,33 % 2. Theo & Toos v.Dijk 56,25 % 3. Bert & Diny Kanters 55,56 % B-lijn: 1. Piet v.Schaijk & Mari v.d.Steen 64,58 % 2. Toos v. Berlo & Willemien Verhoeven 61,67 % 3. Ad & Riet Koevoets 60,00 %.
Bridgeclub J.V.G. Uitslagen 10-03: 1 Hrn. Van Erp 64,58 % 2 Hrn. S. v.d.Kerkhof- R.Kuipers 63,54 % 3 Echtpr. Seegers 55,73 %.
B.C. "d'n einder '05" /3: A Lijn:1. Thea Huijberts-Ger Vervoort 62.29 % 2. Mari en Nellie v.d.Vleuten 61.56 % 3. Netty v. Dijck- Rinus Kuipers 60.42 %. B lijn: 1. Maria Foolen- Annette Termeer 56.94 % 2. Fons en Els Raaijmaakers 56.60 % 3. Hans en Jack van Rossum 53.62 %. Eindstand 5e ronde: A lijn: 1. Jo Evers- Anja Lafleur 60.15 % 2. Mari en Nellie v.d.Vleuten 57.78 % 3. Truus v. Heesch-Addie Rijkers 53.25 % B lijn: 1. Fons en Els Raaijmaakers 58.87 % 2. Lenie Gruithuijzen-Carla v.d.Wetering 57.15 % 3. Maria Foolen- Annette Termeer 52.59 %
Bridgeclub Rooi 750 9/3: A-lijn 1. Ton Schuurman & Gerard Verkade 59,72 2. Anni Oppers & Tino Hillenaar 58,19%. 3. Maria Broeke & Lin de la Parra 53,61% B-lijn. 1. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 57,92 2. Jan Machielsen & Henk Schakenraad 55,00 3.Lia van Ham & Leny Kremers 53,19%. C-lijn 1. Willem Pieters & Rien Voets 58,75 2. Marijn van den Akker & Evert Vugs 56,50 3. Marianne Muller & Joop Muller 55,17
BC 't Koffertje '94 A-lijn: 1 Tonnie & Ton van Acht 60,42; 2 Nicole van de Berg & Theo van Geffen 59,17; 3 Jan Machielsen & Rien Voets 56,00. B-lijn: 1 Wim Stierum & Piet Swinkels 60,42; 2 Corry & Jos van der Hamsvoort 56,77; 3 Leo van Grinsven & Geert van der Zanden 55,73. C-lijn: 1 Martien Hulsen & Betty van Doeland 67,71; 2 Jan van der Velden & Riet Verstappen 59,90; 3 Jos van Bommel & Jan Verbunt 56,77
Bridgeclub De Neul A lijn :1. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 61.00; 2. Nettie van Heeswijk en Jan van Heeswijk 56.09; 3. Mien van Rooij en Jan van Rooij 54.92. B-lijn: 1. Mieke Vugs en Evert Vugs 66.32; 2. Truus van Heesch en Nelleke Kappen 61.81; 3. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 61.39. C-lijn: 1. Ans van Bakel en Riky van de Schoot 62.53; 2. Lenie van Rooij en Marianne Timmermans 59.19; 3. Joke Bouwdewijns en Frans Bouwdewijns 58.52. Uitslag 5e competitieronde A-lijn: 1. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 57.69; 2. Riet van Hout en Cees van Hout 54.29; 3. Ria Habraken en Toon Habraken 54.29 B-lijn promoveren: 1 Sjef van de Kerkhof en Rinus Kuipers 56.14; 2. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 55.98; 3. Ardie en Johan v Bakel 55.85 C-lijn promoveren: 1. Guus Plevier en Fried van de Laar 56.27; 2. Annie Lathouwers en Gonnie de Poorter 55.31; 3. Lenie van Rooij en Marianne Timmermans 54.55. Voor alle uitslagen: www.bcdeneul.nl

Beugelclub "De Lustige Spelers"
Uitslagen 12-03:

Tegelen 1-Olland 1 5-0
Olland 2-Heeze 1 3-2
Olland 4-Loosbroek 2 3-2
Olland 5-Hoogeloon 4 2-3
Programma 19-03:
Olland 1-Kronenberg 1 20.00u.
Programma 22-03, clubbeker:
Heeze-Olland 20.00u.

Pupil v.d. Week Ollandia: Bjorn van Weert

Afgelopen zondag mocht Bjorn van Weert als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia - Estria. Bjorn is 8 jaar oud en hij woont samen met zijn zus Renske en broer Sjoerd in Olland. Hij zit in groep 4 van Bs. De Sprongh. Later hoopt Bjorn een professionele keeper te worden. Bjorn voetbalt in het leuke, goede team van de F1. Frank Hagelaars is zijn favoriet binnen Ollandia. Bjorn vindt Luuk de Jong en Lionel Messi goede voetballers. Zijn favoriete voetbalclubs zijn PSV en Fc Barcelona.

Pupil van de Week VV Nijnsel

Naam: Niek van Beekveld. Leeftijd: 7 jaar. Team: F2. Positie: Spits. Leider: Carlo. Trainer: John en Erwin. Mijn Fans: Opa en Oma van den Bersselaar. Het leukste aan voetbal vind ik: Wedstrijden voetballen. Wedstrijd: 20-3-2016 Reusel Sport 1. Sponsor: Varkenshandel van den Berkmortel

Vormcrisis waterpolodames Argo

Foto: Bart van der Heijden

De waterpolodames van Argo verkeren in zwaar weer. Het afgelopen weekend verloren de dames uit Sint-Oedenrode de vierde wedstrijd op rij en nog wel tegen degradatiekandidaat PSV.

Geheel onnodig, maar niet eens echt onverdiend wanneer je de wedstrijd in zijn totaliteit bekijkt. Argo moest deze wedstrijd wederom een aantal belangrijke speelsters missen. De groep speelsters die dit gemis opvangt doet dit overigens met veel inzet maar kan niet voorkomen dat het team het 'eigen' spelletje niet kan spelen. Zo verdedigt Renske vd Burgt de afgelopen wedstrijden het doel. Dat gaat haar goed af maar daardoor wordt ze zeker wel gemist als veldspeler. Reina van der Velden kreeg afgelopen weekend meer speeltijd en het is goed te zien dat ze groeit in haar spel. Daarnaast blijkt Anita van der Heijden nog steeds te beschikken over een neusje voor de goal. De afgelopen wedstrijden had ze een behoorlijk aandeel in de doelpunten van Argo. Tegen PSV was dit echter allemaal niet genoeg, Argo bleef continu op het vinkentouw zitten en was niet bij machte om een gelijkspel of zelfs winst af te dwingen. Kansen waren er voldoende, maar het team zal toch eerst weer vertrouwen moeten krijgen in eigen kwaliteit om wedstrijden te kunnen gaan winnen. De eindstand van 10-12 in het voordeel van PSV komt dan ook hard aan. Doelpunten van Argo werden gemaakt door: Anita vd Heijden (2x), Gabri van Boxmeer, Josine Raaijmakers (2x), Paula Smith en Liesbeth van der Korst (4x).

Zwemmen
Afgelopen zondag hebben zes zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan een Limietwedstrijd in het Sportfondsenbad West te Nijmegen. Deze wedstrijd werd in een 50m bad gehouden, een mooie gelegenheid om ervaring op te doen voor de komende Brabantse kampioenschappen en de wedstrijd in Lünen. Tijdens deze wedstrijd is er vier keer een eerste plaats, een keer een tweede plaats en vijf keer een derde plaats behaald. Daarnaast zijn er twee persoonlijke records gezwommen. Luc van Eijndhoven heeft afgelopen zondag deelgenomen aan de KNZB Challenger wedstrijd in Zwembad De Warande te Oosterhout. Hij zwom hier de 100m vlinderslag in 1.11.25 en 200m vrije slag in 2.14.59. Komende zondag nemen de jonge zwemmers van de Wedstrijdgroep deel aan de vierde Minioren wedstrijd die gehouden wordt in het Golfbad in Oss, aanvang 13.00 uur.

Spannende potjes waterpolo

Vele jonge waterpoloërs kwamen zondag weer naar De Neul voor het jaarlijkse minipolo toernooi dat Argo zoals altijd weer heeft georganiseerd. Het zwembad was goed gevuld met kinderen en hun ouders, maar ook met coaches en andere toeschouwers.

Verschillende verenigingen uit de omgeving waren van de partij op het minipolo toernooi. Kinderen tot twaalf jaar konden meedoen. Voor de kinderen is het een mooie gelegenheid om aan het publiek te laten zien wat ze al kunnen. Er werd hard gestreden voor de overwinning, maar er was ook veel plezier. Prachtige duels die met veel inzet werden ingegaan kon het publiek wel waarderen. Ouders en opa's en oma's maakten driftig foto's of video's van hun kinderen en kleinkinderen die in actie kwamen. Kijk voor veel meer foto's op www.mooirooi.nl

Lita van Weert pakt brons bij zeskamp

De derde zeskamp schoonspringwedstrijd vond afgelopen zaterdag plaats in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven. De 'zeskamp' is een onderling wedstrijdcircuit tussen vijf verschillende verenigingen.

Er mogen tien kinderen per vereniging voor de punten springen en alleen de beste vijf springers in iedere categorie krijgen punten. Lita was de jongste deelnemer aan de wedstrijd en sprong mee in de E-categorie.
Nadat ze de eerste twee wedstrijden respectievelijk eindigde op een 5e en 4e plek, wist ze zaterdag een medaille te pakken. Met een mooie derde plek behaalde Lita 5 punten voor de club. In totaal sprongen de PSV schoonspringers 44 punten bij elkaar. PSV Schoonspringen behaalde in het dagklassement een tweede plek en steeg hiermee eveneens een 2e plek in het voorlopige zeskamp klassement. De volgende Zeskampwedstrijd staat gepland voor zondag 24 april bij SBC2000 in Breda.

36 / 36

Woensdag 16 maart
Toneelvoorstelling Klavertje Vier
De Beckart

Dansmiddag
Odendael

Roois Biergilde
Proeverij Van Ouds

Donderdag 17 maart
Pubquiz
café d'n Dommel

Bewust & Zo Inspiratieavond 'Grenzen Stellen'
Kasteellaan 6r

Vrijdag 18 maart
Toneelvoorstellingen Klavertje Vier
De Beckart

Filmtheater
Mariendael

Lezing Griet Op de Beeck
Knoptoren

Back to the 80' & 90' muziekavond
Tent op de Markt

Zaterdag 19 maart
Toneelvoorstellingen Klavertje Vier
De Beckart

Schoonmaakdag
Sint-Oedenrode

Fashion and Food Dinnershow
Grote tent op de Markt

JPK band
café de Ossekop

Zondag 20 maart
Live muziek: De Mandogita's
De Gasthuishoeve

Speelgoed- en kledingmarkt
Meerschot

Begin van de lente!
De rokjes mogen weer uit de kast en er worden weer lammetjes geboren. De lente begint!

OLAT Wandeltocht
Oisterwijk

Internationale Dag van het Geluk
(International Day of Happiness) wordt wereldwijd jaarlijks op 20 maart gevierd. Ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2012.

Fashion and Food Family
Grote tent op de Markt

Lenteconcert ofwel trio a capella
Knoptoren

Rikken en jokeren
De Vriendschap

Koopzondag
Centrum Sint-Oedenrode

Woensdag 23 maart
Dansmiddag
Odendael

Jaarvergadering Dorpsraad Nijnsel
de Beckart

Vrijdag 25 maart
Goede vrijdag

Paaskaarten
de Beckart

Zaterdag 26 maart
Quick Back Band
Café Oud Rooij

Mo'st Wanted
café de Ossekop

Zondag 27 maart
1e Paasdag

Paasontbijt
Gasthuishoeve

Reset (akoestisch)
café de Ossekop

Nationale Pannenkoekdag
Dat betekent dat je deze dag geen spruitjes, andijvie of hutspot hoeft te eten. Maar heerlijk kunt smikkelen en smullen van pannenkoeken met spek en kaas.

Maandag 28 maart
2e Paasdag

Tweede IVN vierseizoenenwandeling
Boskant

Paashazen op bezoek
Kinderboerderij

Woensdag 30 maart
Dansmiddag
Odendael

IVN Nachtvlinderskijken
Moerkuilen

Donderdag 31 maart
't Onderonsje
Damiaancentrum