DeMooiRooiKrant

27 januari 2016

DeMooiRooiKrant 27 januari 2016


Het lijkt wel of de Harmonie Zonder Zaal, of te wel HZZ, een abonnement heeft op de eerste prijs bij de Blèrcup. Vorig jaar moesten ze de winst weliswaar een keer aan 't Skrôthupke laten, maar ook in 2013 en 2014 nam HZZ de Blèrcup al mee naar huis. Dit jaar wist de Harmonie de eerste prijs weer in de wacht te slepen. Met het nummer 'Dè is, dè zal' lieten zij de Kneuterkapel en de Skrôtkapel op een gedeelde tweede plaats achter zich.

De kapellen lijken elk jaar groter te worden. Of was het podium dit jaar kleiner dan andere jaren. Feit was in elk geval dat enkele kapellen op het podium niet meer genoeg ruimte hadden. De slagwerkers moesten voor het podium plaats nemen. Voor de Kneuterkapel bleek zelfs dat onvoldoende soelaas te bieden. Enkele trompettisten 'ontvluchtten" het podium om een bad in de menigte te nemen.

Foto: Marianne Ketelaars
Foto: Marianne Ketelaars
Foto: Marianne Ketelaars

Ook de Jeugd van de Ollandse Dorpskapel, vorig jaar nog tweede, viel op. Prins en Adjudant die normaal bij deze kapel meespelen, droegen ook nu hun steentje bij aan het optreden. Zo kon het gebeuren dat tijdens het derde nummer van deze kapel Prins Maarten in vol ornaat als zanger op het podium stond. Maar de jury liet zich niet beïnvloeden door de status van de zanger en trok aan het eind van de avond haar eigen conclusie. De Neultuuters, die aan hun kielen te zien last hadden van sterallures, eindigden als vierde achter HZZ, de Kneuterkapel en 't Skrôthupke. Na afloop speelde DuBent ook de sterren van de hemel.

Maria Lathouwers gehuldigd
Maria Lathouwers werd tijdens de avond gehuldigd. Ze is muzikant en speelt saxofoon. Vroeger bij Moi Zat maar sinds die in 2010 zijn opgehouden te bestaan speelt ze bij de Klotblaozers. In november 2004 maakte ze voor het eerst als de secretaresse van de commissie Kapellen een verslag en op 22 januari 2005 was het haar eerste kapellenavond als medebestuurslid. De Kapellenavond-organisatie is een initiatief van de muzikanten zelf en wordt niet aangestuurd door de Stichting Papgat. Buiten haar secretaressewerk is Maria voor alles inzetbaar. Zo zorgt ze al die jaren mee voor de versiering van de zaal en snijdt ze eigenhandig alle kaasjes en worst, die ruim voldoende door de commissie worden verstrekt. Maria is een echt carnavalsmens dat heel onopvallend veel werk verricht voor Papgat. Zo zit ze ook al erg lang in de commissie elf-elf en is ze uiteraard veel met haar eigen vereniging De Klôtjes op pad om muziek te maken. Ze kreeg een mooie solsleutel op voet met inscriptie. Papgat mag trots en zuinig zijn op mensen als Maria.

Staking bij Ahrend

Foto: Marianne Ketelaars

Ze gingen niet met spandoeken en muziek door het dorp, zoals in sommige andere plaatsen, maar de stakingen in de metaalindustrie bleven ook Ahrend niet bespaard. "Hun" staking bleef beperkt tot één dag: donderdag. Die ochtend verzamelden tientallen actievoerders zich op het parkeerterrein tegenover de Kofferenbar, om ook in Rooi te laten merken dat het werkgeversvoorstel voor de wijzigingen in de CAO Grootmetaal voor de werknemers niet acceptabel is. Ze boden de directie een petitie aan.

De stakingen worden georganiseerd door FNV Metaal en lopen in een soort estafette door Nederland. "De afgelopen drie dagen lag Gispen (een zusterbedrijf van Ahrend, red.) plat, vandaag is het stokje doorgegeven aan Ahrend" legt FNV-bestuurder Silvia Kaas uit. Even daarvoor was ze met een touringcar vol FNV-leden helemaal uit Zwanenburg aan komen rijden.

Is de stakingsbereidheid bij Ahrend minder dan bij Gispen?
Die conclusie wil Kaas niet direct trekken, al geeft ze wel toe dat het aantal dagen dat wordt gestaakt, bepaald wordt door de vakbondsleden van het betreffende bedrijf. Dat Ahrend ook echt 'plat' ligt lijkt ook niet het geval, lang niet iedereen staakt. Het personeel dat aangesloten is bij vakbond De Unie bijvoorbeeld staakt niet. Het aanbieden van de petitie is wél een gezamenlijk initiatief van FNV en De Unie. De woordvoerders geven ook duidelijk aan dat de actie niet gericht is tegen Ahrend zélf.

Wat is er dan allemaal mis?
Kaas somt een aantal punten op waarbij de werkgeversorganisatie de CAO "uitkleedt": de salarissen, de zeggenschap over de eigen werktijden, regels om de werknemers nóg meer te laten flexwerken, de seniorendagen verminderen en het schuiven met senioren, jeugd-salarisschalen voor jonge werknemers die net zo veel presteren/produceren als volwassen werknemers, de pensioenen, de reparatie in de WW, er komt geen eind aan. "We staken al acht maanden en hebben al zo'n 40.000 stakingsdagen uitbetaald. De werkgevers komen maar niet in beweging en hebben hun eindbod ingetrokken. De komende twee weken houden wij ledenvergaderingen om te kijken wat onze leden willen en wat onze volgende stap zal zijn".

Reactie Ahrend
Namens Ahrend laat Peer van Bakel, zelf lid van de Unie, het volgende weten: "Het conflict over de cao loopt inmiddels lang. Ahrend medewerkers van alle vakbonden zijn niet enorm strijdlustig als het om staken gaat. Boven alles beseffen de medewerkers dat staken het bedrijf productiecapaciteit en geld kost. De actie van donderdag is dan ook niet alleen ingegeven voor een paar centen loonsverhoging. Het belangrijkste punt waar tegen geprotesteerd wordt is het feit dat de werkgevers een ontkoppeling willen maken tussen de loonafspraken uit de CAO en het doorvoeren daarvan op bedrijfsniveau. Bedoeling is om bedrijfsgebonden met de OR afspraken te kunnen maken af te wijken van de CAO. Deze maatregel degradeert de CAO naar een fictieve loonafspraak en leid tot een verdere veramerikanisering van de maatschappij. Wat mij betreft is dit de hoofdzaak en het kernpunt van het conflict. Natuurlijk zijn er ook andere zaken belangrijk en zijn er looneisen om de inflatie te compenseren."

Jaargang 6 - Week 4 - Woensdag 27 januari 2016

Wollerich wereldberoemd in Nederland

Restaurant Wollerich in Sint-Oedenrode genoot al enorme bekendheid in Nederland, maar door het winnen van de Gouden Koksmuts is het in eigen land inmiddels wereldberoemd. De Gouden Koksmuts is immers de grootste horecaprijs die er is. De afgelopen weken haalde eigenaar Gerard Wollerich dan ook het landelijke nieuws op veel verschillende manieren.

Zijn telefoon stond roodgloeiend toen bekend werd dat hij samen met zijn team (Koen van den Hurk en Erik Bons) de Gouden Koksmuts had gewonnen. Zo werd hij onder andere uitgenodigd in de studio van Omroep Brabant, maar werd het nieuws ook verspreid via Shownieuws, de Telegraaf en nog vele andere vooraanstaande kranten en andere media. Het team van Wollerich was dan ook apetrots op de prestatie. Een prestatie van formaat, want Wollerich streed met zes andere teams (voornamelijk tweesterrenrestaurants) om de titel. De koks maakten een amuse en een viergangenmenu voor de jury. Uiteindelijk werd de smaak van Wollerich beloond. Iets waar heel Sint-Oedenrode enorm trots op mag zijn. Het geeft een flinke extra boost aan de plaatselijke horeca.

Kookstrijd voor jonge kooktalenten

Na enkele succesvolle edities van Culi-Kids Valkenswaard en Culi-Kids Veldhoven, spreidt deze kookwedstrijd onder een nieuwe naam (Kookstrijd) haar vleugels over Eindhoven en omgeving en organiseert vanaf 15 februari a.s.: Kookstrijd 2016. Echte restaurants worden het wedstrijddecor voor jonge kooktalenten van 8 tot en met 17 jaar.

Na een auditieronde, waarin de kandidaten worden getest op kookvaardigheden, wordt een selectie gemaakt van kandidaten die tijdens de strijdrondes mogen gaan koken in een echt restaurant. Ter voorbereiding hierop krijgen zij een masterclass aangeboden van een bekende chef. Na 2 strijdrondes in de restaurants blijven enkele kandidaten over, die in de Finalestrijd mogen gaan strijden om de titel "Kookstrijder 2016".
De kookwedstrijd is bedoeld voor kooktalenten van 8 tot en met 17 jaar die wonen of naar school gaan in de gemeentes: Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Waalre, Eersel, Bergeijk, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a., Son en Breugel, Best, Oirschot, Bladel, Reusel-De Mierden en Sint-Oedenrode. Er wordt gestreden in 2 leeftijdscategorieën n.l. de basisschooljeugd en de middelbare schooljeugd.
Deelnamekosten bedragen € 15,- per persoon. Hiervoor ontvangen de kandidaten een kookschort, deelname aan de auditie en maken zij kans om zichzelf te kwalificeren voor de strijdronde en dus om te mogen koken in een echt restaurant. Aanmelden voor de kookstrijd kan via www.kookstrijd.nl. Ook is op deze website uitgebreide informatie te vinden over de kookwedstrijd.

Restaurant uit de genoemde regio die wedstrijddecor willen worden van de kookstrijd kunnen via www.kookstrijd.nl nadere informatie vinden over deelname.

Huldiging van Rooise taalheld Mia van Boxtel

Het glas wordt geheven op de ‘taalheld van Rooi”, Mia van Boxtel. V.l.n.r.: wethouder Jeanne Hendriks-van Kemenade, Mieke van Schijndel, Annemieke van Schaijk, Mia van Boxtel, Emile Kalmann en Maria van Sambeek. Op de foto ontbreken Elli de Rijk en Hetty Klerks van de Taalwerkplaats.

Heel veel trots en een klein dipje teleurstelling bepaalden de sfeer van de huldiging van de Rooise Mia van Boxtel, oprichtster en docent van de Taalwerkplaats Sint-Oedenrode, door wethouder Jeanne Hendriks-van Kemenade, medewerkers van haar eigen Taalwerkplaats en vriendinnen. Mia was door de gemeente voorgedragen voor de landelijke Taalheldenprijs 2015 van de Stichting Lezen en Schrijven. Dit is een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. Maar ze greep om nog onbekende redenen naast de prijs die bestaat uit een gouden speld en een bedrag van 2500 euro.

Jeanne Hendriks roemde haar waardevolle activiteiten en zei dat de gemeente deze van harte ondersteunt. Ze noemde Mia de 'Rooise taalheld' en overhandigde haar namens het gemeentebestuur 'uit waardering' een prachtige pen. 'De jury (Adriaan van Dis en Wendy van Dijk. red.) snap ik niet', zei Jeanne Hendriks daaraan toevoegend 'we moeten Laurentien maar eens uitnodigen.' Prinses Laurentien is voorzitter van de door haar opgerichte Stichting Lezen en Schrijven. Deze zet zich in om mensen beter te leren lezen en schrijven. De door Mia van Boxtel in 2008 opgerichte Taalwerkplaats heeft zo'n zelfde doelstelling. Elke woensdagochtend van negen tot twaalf uur geven Mia van Boxtel en zeven begeleiders Nederlandse taalles in de bibliotheek in het Martinushuis. In acht jaar hebben zij ruim 120 mensen beter leren lezen, schrijven en spreken.
Mieke van Schijndel, een van de vele vriendinnen van Mia van Boxtel en met Annemieke van Schaijk en Emile Kalmann behorend tot de initiatiefnemers om Mia voor te dragen, karakteriseerde Mia in een emotionele toespraak als een bruggenbouwer, verbinder en taboedoorbreker. 'De Taalwerkplaats en de Zomerschool is niet jouw werk, maar jouw manier van leven.'
Mieke onderscheidde Mia met een zelf gehaakt oranje kroontje met daarop drie parels, die staan voor toewijding, humor en creativiteit. Parels, die volgens Mieke op Mia van toepassing zijn.
Mia zelf was onder indruk van de spontane huldiging, die in informele sfeer plaatsvond in het tuinatelier van Mieke van Schijndel in de Stompersstraat. Sinds de publiciteit in DeMooiRooiKrant over de voordracht 'bruist het van alle kanten rond de Taalwerkplaats', verklapte ze verheugd. Al vier nieuwe vrijwilligers hebben zich aangemeld, na carnaval begint een nieuwe cursus 'budgetteren', vrijwilligers uit Nuenen komen bij de Taalwerkplaats Sint-Oedenrode 'afkijken' hoe ze zoiets dergelijks in hun dorp kunnen opzetten en er komt een Taalweekeinde in Sint-Oedenrode, dat mede-ondersteund wordt door het Centrum Management, de bibliotheek, de Rooise Schrijfclub en de Taalwerkplaats zelf. Van donderdagavond tot maandagavond zal Rooi dan in het teken staan van literatuur, lezen en schrijven. Pogingen worden ondernomen om daar de bekende Brabantse schrijver en taaladviseur Wim Daniels bij te betrekken evenals Rooienaar Nico van de Wetering.

De Taalheldenprijs 2015 is in de categorie 'bruggenbouwers' toegekend aan Jacqueline Blase-van der Meer in Dordrecht en werkzaam op de afdeling Communicatie van het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis. Sinds 2011 organiseert zij bewustwordingscampagnes en trainingen voor ziekenhuismedewerkers en ze heeft een Taalspreekuur opgezet.


Mathieu Dirven Koffieconcert: Meester Gezel

Docenten Eleanoor de Groot, blokfluit en Jo Hennen, saxofoon treden op met hun ensembles van zeer gevorderde leerlingen en oud-leerlingen. Solisten komen uit eigen gelederen.

Het blokfluitensemble o.l.v. Eleanoor de Groot omvat naast sopraan –alt – tenor bas en grootbas ook een Elodia; een electronische blokfluit die zowel akoestisch als elektronisch kan worden gebruikt De Elody werd 10 april 2013 op de Musikmesse Frankfurt gepresenteerd. De samenwerking tussen beide docenten voor dit concert ontstond uit een vorm van wedijver en uitdaging of deze instrumenten in samenspel elkaar wel zouden verdragen. Het resultaat is verbluffend. Beide ensembles zullen als één orkest optreden in o.a. het tweede Brandenburgs Concert van J. S. Bach in een zetting die speciaal voor deze samenstelling werd gemaakt . Bij dit werk wordt de basso continuo op clavecimbel gespeeld door Axel Wenstedt. Ook moderne werken met gevariéerde en gemixte samenstelling staan op het programma.

Organisatie: RKK samen met Cultureel Platform en Phoenix Cultuur, Kasteel Henkenshage 11:30 uur. Entree: € 7,50 – kinderen tot 12 jaar € 3,-koffie of thee inbegrepen. Reserveren kan via cultureelplatform@kpnmail.nl


Petra Stienen: van Knoptoren tot moskee

Petra Stienen Foto: Hans van den Wijngaard

Denk je achterin de Knoptorenkerk te gaan zitten, zit je na vijf minuten ergens in het midden. Bezoekers bléven maar binnenstromen en stoelen bléven maar aangesleept worden. Voorwaar een leuke binnenkomer voor Petra Stienen. Verrassend was dat niet. De arabist, voormalig diplomaat, auteur en columnist is een BN-er en veel lokale en regionale cultuurliefhebbers grepen vrijdagavond hun kans.

Door: Jan Egmond

Na een korte aankondiging door het RKK trok Stienen meteen de regie naar zich toe. "Ik ga met jullie een experiment doen." Waar het gebruikelijk is om tussen de lezing door vragen te stellen, of achteraf, riep de arabist iedereen op om éérst te vragen wat ze van Stienen of haar oeuvre wilden weten. Daar had het publiek niet op gerekend, maar het voordeel daarvan was wél dat niet iedereen tegelijk haar bestormde met vragen. Integendeel. Handig van de voormalig diplomaat, die vrijdagavond meer trucs uit haar hoge hoed toverde.

Het publiek deed het minder handig. Het gebruikelijke verzoek van het RKK of iedere vragensteller even wilde gaan staan, opdat de rest van het publiek het ook kan volgen, bleek aan dovemansoren gericht. Ondanks herhaling van de oproep, leken de stoelen wel met secondelijm ingesmeerd.

Cultuurfeestje
De avond werd een feestje voor literaire cultuurliefhebbers, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de Islam . Met een mix van kennis van zaken, ervaring, verbeeldingskracht en humor kreeg Stienen alle aandacht van haar publiek. De ene anekdote na de andere volgde en ze las stukken voor uit haar boeken Dromen van een Arabische lente en Het andere Arabische geluid. Dat laatste leek overigens in de mannenwereld nog ver te zoeken, wat ze sappig illustreerde met een relaas over haar ontmoeting met de leider van een nieuwe "democratische" politieke partij in Saoedi-Arabië. Op de weg naar een politieke Islam met een parlementaire democratie hebben vooral Saoedi-Arabië en het salafisme in het algemeen nog een lange weg te gaan. Stienen veroordeelde niet, ze probeerde alleen te begrijpen waarom een geloof eeuwen terug wil in de tijd, in een wereld die zoveel mogelijkheden biedt. "De vrouwen in zulke landen hebben alles te winnen, de mannen alles te verliezen. In Saoedi-Arabië is geld heel belangrijk, dat is hun legitimatie naar het westen, maar ze doen daarmee niks voor hun inwoners en de verschillen tussen arm en rijk zijn daar heel groot. Nu de olieprijs daalt, stijgt de kans op escalatie. Een sociale revolutie is daar echt nodig".

Circle of life
Ook haar recente boek Terug naar de Donderberg, de achterstandswijk waar ze opgroeide, kwam aan bod. Toen ze midden tussen haar 'wereldbanen' door bij de plek kwam waar ze haar eerste zoen had gekregen, werd ze zich sterk bewust van de "circle of life'' en betrok die meteen bij het wijdverbreide geloof in het M-O dat alles wat er gebeurt, vooraf al bepaald is.

Een – de enige? - jongeman uit het publiek, getriggerd door de rol die de vrouwen in Stienen's verhalen toebedeeld kregen, vroeg of zij zich niet afsloot voor andere factoren. Het antwoord daarop, de illustratie van een ontluikende liefde waarbij de mannelijke helft voor een groot dilemma stond, leek ook uit de hoge hoed te komen van de vrouw, die dit jaar in aanmerking komt voor de Aletta Jacobsprijs. Op de vraag of ze vanuit de huidige vluchtelingensituatie optimistisch was over de toekomst, was het antwoord hoopgevend. "Niet op de korte termijn. Misschien, na een jaar of vijftien. We kijken nu vooral naar de zwarte uithoeken met aan de ene kant dictator Assad en aan de andere kant IS. Mijn hoop is gevestigd op de jonge mensen daar tussenin, die mee gaan werken om hun oude of nieuwe thuisland op te bouwen."
Met een luid applaus liet het publiek haar waardering aan de gastspreker blijken. Een staande ovatie had ook gekund, maar de secondelijm was hardnekkig.


Foto: Marianne Ketelaars

Wat is Marion Verkampen blij en trots. Terecht, want haar zaak - You! Fashion for Women - bestaat zondag 31 januari vijf jaar. Een prachtige mijlpaal, want vooral in deze tijd is het extra knap dat ze deze prestatie heeft geleverd. Natuurlijk is ze haar klanten het meest dankbaar en voor hen heeft ze dan ook iets leuks in petto.

Vraag de klanten van You! Fashion for Women naar typische kenmerken van de kledingzaak en ze zullen vrijwel eensgezind antwoorden. Wat antwoorden ze? Marion weet het uiteraard als beste te verwoorden, want ze staat op het naleven van een aantal belangrijke aspecten. "Vanaf de dag dat ik begonnen ben, wil ik dat mijn klanten zich bij mij in de winkel op hun gemak voelen", vertelt de eigenaresse. "Dat doe ik door gezelligheid te creëren met een bakje koffie en tijd en aandacht voor mijn klanten vrij te maken. Daar hoort bij dat ik klanten niet het gevoel wil geven dat ze moeten kopen, want dan is de kans klein dat ze terugkomen." Op de vraag waar ze het meest van geniet, antwoordt ze als volgt: "Mijn klanten met een glimlach naar buiten zien lopen, dat ze tevreden zijn met hun aankoop. Dat geeft me een blij gevoel."

Tijdens dit jubileumjaar heeft You! Fashion for Women een leuke attentie voor de klanten en iedere maand wordt er een cadeaubon verloot onder de jarigen van die maand.

Jan Bekx, Ridder in de Orde van de Gouden Paplippel

Ook dit jaar vond weer het jaarlijkse 'Diner Wollerich' plaats in Papgat. In een uitverkocht restaurant was het goed toeven in een carnavaleske sfeer. De avond had natuurlijk al een speciaal tintje doordat Gerard Wollerich met zijn koksbrigade een week daarvoor de Gouden Koksmuts had gewonnen tijdens de Horecava in Amsterdam. Aan het begin van de avond was er echter nog een andere, grote verrassing.

Namens het Papgat Genootschap nam Ed Steenbakkers de microfoon en verzocht Jan en Ans Bekx om even naar voren te komen. Verrast luisterden zij naar wat Ed te vertellen had. En dat was nogal wat! Jan is 5 jaar lid geweest van de Raad van 11, en heeft daarna 5 jaar in het Stichtingsbestuur gezeten, in een moeilijke periode waarin het moeilijk was carnaval draaiende te houden. Mede door zijn grote inzet is dat wel gelukt. Na jaren actief te zijn geweest bleef hij voor alle verenigingen achter de schermen nog actief. Wagens ontwerpen, huisorders ontwerpen, logo's aanpassen. Teksten schrijven, noem maar op. Jan is een persoon die nooit nee kan zeggen en daar maken de clubs dankbaar gebruik van.

Dit alles natuurlijk met ondersteuning van zijn vrouw Ans, die zeker ook haar bijdrage geleverd heeft om dit alles mogelijk te maken. Daarom werd Jan dan ook beloond met de hoogste onderscheiding van Papgat, Ridder in de Orde van de Gouden Paplippel. Hij kreeg de onderscheiding natuurlijk uit handen van Vorst Harrie Vulders, die werd vergezeld met Bert Timmers en Francien Bergen, beiden lid van de Papbuiken. Ans ontving uit handen van Prins Maarten de onderscheiding "Lid van Verdienste" die zij voor al haar werk ruimschoots heeft verdiend. Met een mooie bos bloemen en een kus van Adjudant Berry kon de avond niet meer stuk. Na de verschillende felicitaties van iedereen aan Jan en Ans kon de avond voortgezet worden met een heerlijk diner.

'Rooi mooiste museum van Nederland'

Althans dat vinden de Chinese leerlingen van de basisschool 'Ga An Rd nummer 1' uit Shanghai, die vorige week vrijdag Sint-Oedenrode bezochten.

Tegen tien uur was de raadzaal in het gemeentehuis druk bezet met Chinese jongens en meisjes en hun begeleiders. Het was een drukte van jewelste, het leek wel China Town. Gastvrij werd het gezelschap ontvangen, koffie, thee en fris stond al klaar en daar werd goed gebruik van gemaakt.

Foto: Hans van den Wijngaard

In het kader van de Chinese – Nederlandse uitwisseling bezochten deze leerlingen Sint-Oedenrode. Het uitwisselingsbezoek werd georganiseerd door David Shen, uit Eindhoven. Hij was al eerder betrokken bij reizen van gezelschappen uit Rooi en omgeving van en naar China. David Shen komt graag naar Rooi met zijn landgenoten. "De Rooise mensen zijn zeer gastvrij en omdat Rooi heel mooi is, het lijkt wel een museum", aldus Shen.

Burgemeester Peter Maas, verwelkomde in de raadzaal het Chinese gezelschap en liet hen kennis maken met Rooi, middels een mooie documentaire over Rooi. Na de toespraken van de Chinese leiding, volgde de uitwisseling van kadootjes en een van de Chinese meisjes, Zhang Ixam, verraste de burgervader met een prachtig gezongen solo, aangevuld door een heel Chinees kinderkoor.

Reünie 100 jaar Odaschool beslist géén 1 aprilgrap

Enkele weken geleden las u in DeMooiRooiKrant dat de Odaschool op 1 april haar 100 jarig bestaan viert met een reünie voor oud leerlingen. Deze reünie is bestemd voor leerlingen die de school verlaten hebben tussen 1916 en 2007 en wordt gehouden op school. De begintijd is 19.30 uur en de eindtijd 23.30 uur.

U kunt zich voor 1 maart op de volgende manieren aanmelden: Door een mail naar: 100jaar@bsodaschool.nl of een berichtje sturen naar:
100 jaar p.a. Odaschool voor basisonderwijs, Laan ten Bogaerde 7, 5491 GC Sint-Oedenrode. Graag uw naam/meisjesnaam vermelden en het jaar dat u van school bent gegaan. Hebt u nog oude klassenfoto's dan ontvangt de school die graag. Komt u klasgenoten en oud leerlingen tegen: Zegt het voort, zegt het voort. Nadat u zich hebt aangemeld ontvangt u per mail verdere informatie.

Boskant Challenge: primeur én reünie

Met haar ruim 1500 inwoners is Boskant een van de kleine kernen van Sint-Oedenrode. Op de schaal van Meierijstad wordt het relatief een nóg kleinere kern. Maar de sociale identiteit hoeft daar niet onder te lijden. Integendeel, Boskant gaat zich dit jaar juist beter op de kaart zetten. Met de Boskant Challenge. En dat heeft toevallig niks te maken met de gemeentefusie, maar met het Ritaplein.

"Zo'n mooi nieuw dorpsplein met alleen de kermis als evenement, daar moet je meer mee doen" dacht Jan Hellings van de dorpswinkel Boskant en hij betrok een paar actieve Boskanters bij zijn plannen. En daar bleef het niet bij: inmiddels wordt er hard gewerkt aan de verwezenlijking van de Boskant Challenge. Een van de kartrekkers is Edward van den Elsen. Hij was meteen enthousiast over het idee. "Een prachtig mooi plein om iets te organiseren. Iets voor iedereen, jong en oud, op 5 juni, een zondag, dan kan ook iedereen."

Alles nieuw
"We hebben al contacten hierover met de gemeente maar de plannen zijn nog nieuw. We hebben een logo, maar zelfs dát is nog niet vastgesteld haha. Via DeMooiRooiKrant houden we iedereen op de hoogte als er weer iets te melden valt. We zitten nu in de fase van ideeën uitwerken. In grote lijnen staan die al vast: diverse runs over een parcours, uitdagende hindernissen, niet alleen individuen maar ook gezinnen tegen elkaar."

Groen
Zijn collega-organisator Huub van de Zanden vult hem aan. "Het wordt een groen evenement. Iets met boomstammen, touwen, legernetten, hooibalen, een waterbak." Van den Elsen: "Groen in alle opzichten, dus ook niks met machines of motoren. Wie te jong of te oud is om zelf mee te doen, kan er net zo veel van genieten, en de deelnemers aanmoedigen. Want spannend wordt het voor iedereen. Het wordt een echt familie-evenement."

Doelgroep
"Natuurlijk is er een competitie-element, maar de gezelligheid staat voorop," aldus Hellings. "Veel Boskanters zitten bij een vereniging of clubje maar daarbuiten kent lang niet iedereen elkaar. De Challenge is daarvoor een mooie gelegenheid. Het is ook dé gelegenheid voor ex-Boskanters om elkaar weer even te zien, bijvoorbeeld Ex-Boskanters die naar Rooi of verder weg zijn verhuisd, of ergens studeren. Het is dus ook een reünie, ja. Maar iedereen is welkom, niet alleen Boskanters. Wel houden we hier in Boskant iedereen op de hoogte met onze huis-aan-huisfolder Dorpsgemak. Denk je dat je zelf ook iets kunt betekenen voor de organisatie? Laat dat dan weten aan info@dorpswinkelboskant.nl ". De gymzaal waar de plannen worden gesmeed stroomt vol met leden van de commissie Boskant Challenge. Het mag in de krant. "En in ieders agenda! Noteer maar vast, 5 juni" gooit Hellings er nog even achteraan.

15 jaar cel voor dodelijke schietpartij

De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft een gevangenisstraf opgelegd van 15 jaar aan de 42-jarige Rooienaar die in juli vorig jaar de 51-jarige Albert Holzken doodschoot. De straf is hetzelfde als de eis die de Officier van Justitie twee weken geleden eiste. Daarnaast moet de Rooienaar de nabestaanden 6-duizend euro betalen.

Aan de schietpartij ging een meningsverschil over een openstaande schuld vooraf. Nadat een gesprek tussen de schutter en slachtoffer geen oplossing had geboden, vertrok het slachtoffer. Toen Albert Holzken een uur later terugkwam schoot de Rooienaar hem, volgens de rechtbank, koelbloedig neer.

Frigge en Van Eijnatte in Bastion

Grote zee: Adri Frigge Foto: Hans van den Wijngaard

In het zaken- en bestuurscentrum Bastion opent komende vrijdag een expositie van Rooienaar Adri Frigge en Ludovicus van Eijnatte uit het Belgische Meerle. De opening van de expositie is om 19.30 uur.

Frigge exposeert in het Bastion met zijn etsen en penseeltekeningen. Van Eijnatte toont zijn beelden aan het Rooise publiek. Bij de opening vertellen beide kunstenaars over hun werk. De etsen en tekeningen van Adri Frigge kenmerken zich door de bewegingen die we waarnemen in golven aan zee, maar ook in de dynamiek van muziek en bijna 'levend' geworden concertvleugels. Bij Ludovicus'beelden zien we tekens waarmee hij zijn fascinatie uitbeeldt voor wat achter de tastbare werkelijkheid verborgen ligt. Verwijzingen naar tempels, poorten,wachters, bronnen, licht- en natuurdragers. De tentoonstelling is te zien tot 29 maart.

Meer informatie over deze kunstenaars vindt u op: www.ludovicusvaneijnatte.nl - www.adrifrigge.com

Verrassing voor peuters bij bieb

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 27 januari t/m 6 februari wordt het belang van voorlezen aan jonge kinderen nog eens extra benadrukt. Deze dagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Peuters die tijdens deze dagen gratis lid worden van Bibliotheek De Meierij krijgen een leuk presentje!

De bibliotheek ondersteunt ouders graag bij het voorlezen aan jonge kinderen met een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken bijvoorbeeld. De bibliotheekmedewerkers zoeken graag mee naar een boek dat past bij uw kind! Lid worden van de bibliotheek heeft tijdens de Nationale Voorleesdagen nog meer voordelen. Iedere peuter die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid wordt, ontvangt een schattig vingerpoppetje cadeau van het prentenboek van het jaar 'We hebben er een geitje bij' van Marjet Huiberts. Wees er op tijd bij, want op is op!

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we weer enkele interessante vacatures.

Hartstichting afdeling Schijndel zoekt coördinatoren (wijkhoofden)
De Hartstichting financiert onderzoek en geeft voorlichting en steun aan patiënten om meer levens te redden bij een hartstilstand. Met name ook aan de jeugd. Voor deze activiteiten is veel geld nodig en één van de middelen om de financiering rond te krijgen is de jaarlijkse Hartweek. In deze week wordt de landelijke collecte gehouden. Ook in Schijndel is een groot aantal vrijwilligers ieder jaar actief om met de collectebus rond te gaan en wij zijn ieder jaar weer trots op het resultaat. De groep vrijwilligers is ingedeeld in verschillende wijken; coördinatoren (wijkhoofden) zorgen ervoor dat deze collectanten hun mooie taak uit kunnen voeren en zijn voor hen een eerste aanspreekpunt. (vacaturenummer 15983)

Vrijwillige taalcoach
Als taalcoach help je vluchtelingen en andere inburgeringsplichtigen bij het leren van de Nederlandse taal. Je gaat één op één met een vluchteling aan de slag met het leren van de taal in de praktijk. Samen met je taalmaatje vorm je een taalkoppel. De bezigheden bepaal je zelf. Je kunt een bezoek brengen aan de bibliotheek, samen gaan winkelen of gewoon praten. De Taalkoppels komen elke week ongeveer twee uur samen. Het betreft een vacature in Schijndel. (vacaturenummer 11146)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Welzijn De Meierij, telefoon 073 – 5441419 of stuur een e-mail naar: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Bezoek ook de website voor al onze vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Vijftigplus zittingen in Odendael

Ook aan Odendael gaat carnaval niet voorbij. Woensdag 3 februari 2016 houden de gezamenlijke KBO's in samenwerking met Brabantzorg Odendael de jaarlijkse Culturele dag en wel de Vijftigplus zittingen.

Een groot aantal artiesten, dat eerder dit carnavalsseizoen al van zich liet horen tijdens de Prinsenzittingen , treedt aan in Odendael voor de jaarlijkse Vijftigplus zittingen. Natuurlijk ontbreken ook de hoofdrolspelers van carnaval 2016 niet. Woensdagmiddag verschijnen jeugdprins Kos en Adjudant Bryan met hun gevolg op het podium. 's Avonds komen Prins Maarten Pap d'n Urste en Adjudant Berry met de Raad van Elf op bezoek. Speciale gast is Doruske Diependael, die ook dit jaar weer zijn belevenissen komt vertellen. De regie is in handen van Marga van Acht en samen met Vorst Harry Vulders neemt Marga ook de presentatie in handen..

Er zijn nog kaarten voor de middagvoorstelling te koop bij het Grand Cafe in 'De Ontmoeting' van Odendael. De kosten bedragen 7,50 euro, inclusief een paar consumpties. 'De Ontmoeting' is de gehele dag geopend maar op is op. Aanvang 's middags om 14.00u. en 's avonds om 19.00u.

Odendael voor even beautysalon

Vanuit de woongroep van Odendael klinkt het geblaas van een föhn, gecombineerd met het getik van enkele scharen. Jonge meiden leggen er secuur de hand aan bewoners van het zorgcentrum. Het zijn leerlingen van het Elde College die de opleiding Uiterlijke Verzorging volgen. Om praktijkervaring op te doen maken ze bewoners mooier.

Op dinsdagochtend en dinsdagmiddag veranderde Odendael daarom voor even in een beautysalon. Maria van Weert coördineerde het boeltje. Ze had het er maar druk mee. Maar met veel plezier, want ook zij genoot met volle teugen als ze de bewoners plezier beleefden aan hun 'transformatie'. "Deze beautydag houden we eens per jaar", trapt Maria af. "Er zijn vijf woongroepen die zich hiervoor kunnen aanmelden. Niet allemaal doen ze mee, maar zeker wel 35 personen. Dat is best veel, dus het is een hele klus." Daarom werd de dag verdeeld in twee delen. Haar- en gezichtsverzorging kwamen aan bod. Uiteraard was ook Peter van den Brand weer van de partij. De eigenaar van herenkapsalon Kapsalon Peter uit Nijnsel draagt ieder jaar belangeloos zijn steentje bij. Ellis Rijkers zette namens Bart van der Aa iedere deelnemer nog even op de foto.

De leerlingen werden begeleid door Elde-docent Anneke Hamers. "Op school doen ze vooral opdrachten bij elkaar. Dit is de eerste keer dat ze het bij andere mensen proberen. Dat is dus heel erg leerzaam. Ze zijn zeer leergierig en vinden het fijn om in zo'n ongedwongen sfeer te werken. Een ideale omgeving om dit te oefenen."

Programma informatie


Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi
Vanaf 28 januari staan geprogrammeerd: Korfbalvereniging KV Rooi draait mee aan de top; Met Jeanne Soetens en Bert Vervoort op pad; Megastal in Jekschotse Heide of toch niet?; Hans Vogels terug na zware Dakar-rally; Plan voor AH-winkel op terrein de Leijer; 2 toprestaurants in Rooi bekroond; Mieke Ketelaars exposeert. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.;OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.; Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.

Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl

Facebook
Met achtergronden, foto's en meer… op: www.facebook.com/tvmeierij


Nieuw bij De Beurs: Schlagerfestival

Sinds lange tijd is de Amsterdamse middag op dinsdag tijdens carnaval in De Beurs een begrip geworden voor de Rooise carnavalsvierders. Deze blijft natuurlijk ook dit jaar weer gewoon doorgaan. Daarnaast heeft De Beurs op maandagmiddag na de kinderoptocht een Schlagerfestival op het programma staan. Met deze Duitse meezingers en feestnummers hopen ze de Rooise carnavalsvierders weer een leuke middag te kunnen bezorgen.

Om dit goed te brengen hebben ze niet de minste uit de kast getrokken. De populairste Nederlandse schlagerzanger Dennie Christian, bekend van Rosamunde en Besame Mucho, is daarvoor gevraagd.
Het programma word compleet gemaakt door een aantal andere artiesten waaronder Twan van Brabant met zijn Duitse meezingers. Het geheel word aan elkaar gedraaid door onze huis DJ tijdens Carnaval: Johan Mauriks.
Deze DJ is samen met zijn collega's ook dagelijks te vinden in de bovenzaal van De Beurs. Hij en zijn collega's zullen met hun enthousiasme tijdens het draaien er een groot feest van gaan maken.
Voor de benedenzaal heeft De Beurs voor de jongeren de welbekende FeestDJ's van HabbEvents weer kunnen vastleggen. Van vrijdag t/m dinsdag is met Geert, Stan, Dirk, Dyon en Maus een hoog feestgehalte gegarandeerd. Op dinsdagavond zal MoombahTeam de carnaval afsluiten met een spetterende DJ-act.

In Olland wordt volop Carnaval gevierd, dat is inmiddels duidelijk aangezien de Prins en zijn Adjudant er vandaan komen. Ook café De Dorpsherberg pakt flink uit tijdens het Feest der Feesten.

De kroeg begint met 'drie urrekus vurraf en gaat daarna de nieuwe carnavalsclub onthullen. Op vrijdag verkoopt De Dorpsherberg munten die de hele Carnaval uit te geven zijn. Daarnaast – en dat is voor veel feestvierders mooi om te horen – worden er stuntprijzen gehanteerd, omdat het café nog weinig heeft geïnvesteerd.
Ook de kinderen krijgen een Carnaval om niet snel te vergeten. Iedere middag is het kindermiddag bij de kroeg en er zijn leuke spelletjes met prijzen. Op dinsdag is er voor de kinderen zelfs een heuse playbackshow, opgevolgd door een playback soundmixshow voor volwassenen. Iedereen die wil kan zich hiervoor opgeven via dorpsherberg@chello.nl, via telefoon 0413-473428 of via de invulstrook die bij de carnavalskrant zat. De miniplaybackshow willen ze laten beginnen om 18.00 uur en daarna aansluitend de playbackshow voor volwassenen.

Kan Rooi toch niet beter fuseren met Bernheze?

Ik kom uit een slimme familie. Toen in 1963 een keer de stroom was uitgevallen, kookte mijn oma als enige in heel Brabant op statische elektriciteit. Ze heeft een uur lang naast het fornuis over ballonnen staan te strijken en nijlons aan en uit getrokken. Pikant maar slim. Mijn zus moest laatst van haar werkgever Ahrend wat minder fouten gaan maken. Vanaf die dag kwam ze steevast drie uur te laat. Dat heet staken in de baas z'n tijd. Slim, niet? En de zeldzame keren dat mijn ouders ruzie hadden, zei mijn moeder slechts vier woorden en de zaak was gesust. Bij dat "in gemeenschap van goederen" sloeg mijn vader namelijk meteen dicht.

Ik ben zelf geadopteerd want ik heb niets van die slimheid. Mijn ideeën zijn te onderscheiden in drie categorieën. 1. Onmogelijk, dit kan niet. 2. Leuk bedacht maar het is veel te veel werk om het uit te voeren. 3. Achteraf best een goed idee … maar nou is 't te laat. Zo verging het mijn lumineuze uitvinding van de "defribrilatofoon" (bel bij een hartaanval 112, zet de hoorn op de borst van de hartpatiënt en na 15 seconden wordt er 20.000 volt doorheen gejaagd). Slim, maar dat bleek op korte termijn toch niet haalbaar volgens KPN, dus categorie 2. In de laatste categorie valt het volgende idee. Ik hoop niet dat ik nu teveel gras voor de voeten van de tonpraters op de komende Lollandse Bonte Avonden wegmaai, maar hadden jullie achteraf niet beter met Bernheze kunnen fuseren? Dan had je nou al een superplan voor een gigantisch groot AZC binnen de grenzen gehad, namelijk in Heesch, inclusief markante biggen-ophangplek. En nou is het te laat.

Tot slot nog een ideetje: Het college van B&W heeft een maatregel getroffen waardoor de eigenaresse van de pitbull die vorig jaar een postbode beet, geen vechthonden meer mag fokken. Hadden ze niet beter voor een vernieuwd fokprogramma kunnen kiezen? Wanneer de eigenaresse haar vechthond namelijk met een golden retriever zou kruisen, dan brengen de puppies in de toekomst de afgebeten ledematen gewoon weer netjes terug! "Kom Hector, geef 's 'n pootje". Ja, 't is maar een idee hoor ….

12 / 32

Scouting levert topprestatie

De Rooise scouting liet afgelopen zaterdag weer eens zien dat ze uit het juiste hout zijn gesneden, gesnoeid eigenlijk, want de Explorers (15 t/m 18 jaar) leverden een prestatie van formaat door een flink aantal wilgen te knotten.

Om half negen stonden zij klaar in Olland om de klus te klaren. Onderbroken door twee korte pauzes keken zij om drie uur terug op een vruchtbare dag: 16 wilgen geknot met soms takken van 10 meter lang. De meeste kleine takken zijn gehakseld, de meeste dikke takken gezaagd en gestapeld. De donatie die de Explorers voor hun zomerkamp krijgen hebben ze dubbel en dwars verdiend. Ook de leiders Luuk, Rob en Willem leverden een goede prestatie.


Een flinke groepsfoto deze week. Natuurlijk zijn we weer benieuwd wie deze mensen allemaal zijn. Stuur daarom een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen. De koffie staat klaar. (Heuvel 17)

Oplossing week 3

De man met de pet is volgens mij: Paul van de Pas.

Willemijn Berkvens

16 / 32

18 / 32

D66 wil dat inwoners van de gemeente Meierijstad straks door middel van het ophalen van 250 handtekeningen een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad kunnen zetten. Op deze manier kunnen burgers de raad dwingen om te spreken over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Dit is slechts één van de vele voorstellen die in het verkiezingsprogramma van D66 Meierijstad staan om burgers meer bij de politiek te betrekken. "De verkiezingen zullen grotendeels gaan over de volgende vraag: Hoe houden we de mensen in 13 verschillende kernen en vele wijken betrokken bij het bestuur van de gemeente? En D66 zou zichzelf niet zijn als we niet met de beste oplossingen zouden komen", aldus Gertjan Hobert, lid van de programmacommissie.
Naast het voorstel voor het burgerinitiatief wil D66 het onder andere mogelijk maken dat bewoners hun eigen adviesraden kunnen oprichten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Deze raad mag dan gevraagd en ongevraagd advies geven op dat gebied. Ook wil D66 een gemeentelijke ombudsman instellen die het mogelijk maken dat inwoners een besluit van de gemeenteraad kunnen terugdraaien met een referendum.
Ook op het gebied van economie heeft D66 vernieuwende voorstellen, zo wil de partij kennisclusters oprichten van bedrijven en onderwijsinstellingen om zo nieuwe opleidingen te laten ontstaan. Deze opleidingen sluiten beter aan op de behoefte van de arbeidsmarkt van onze nieuwe gemeente. Daarnaast gaat D66 startups stimuleren, regeldruk verminderen en een ondernemersloket creëren, waar de behoeftes van ondernemers worden behartigd.
Verder moet het voor hoger opgeleiden en toptalent aantrekkelijk zijn om in de gemeente Meierijstad te wonen en werken. Dat vraagt een bruisende leefomgeving, bloeiende cultuur, recreatie en natuur. Duurzaamheid is een belangrijk thema in het verkiezingsprogramma van D66, zo wil de partij meer 'nul-op-de-meter woningen' en innoverende bedrijven realiseren in onze gemeente.
"Onze uitgangspunten bij het schrijven van dit programma waren, de blik naar buiten, ruimte voor ondernemerschap, vertrouwen in mensen, onderwijs als succesfactor en duurzaamheid. Deze punten zitten er goed in verwerkt. Ik ben er trots op", zegt Marrik van Rozendaal, voorzitter van de programmacommissie.
U kunt het programma in zijn geheel lezen op de website van D66 Meierijstad: meierijstad.d66.nl/standpunten/

Donderdag 21 januari jongstleden heeft bij Schepers & v Nunen Notarissen te Veghel de ondertekening van de akte plaatsgevonden door notaris v/d Boogaert en de drie bestuursleden van Stichting Loopsport Meierijstad.

Deze stichting heeft het doel promotie en organisatie van loopsport wedstrijden in de nieuwe gemeente Meierijstad. Twee bekende lopen staan al op de kalender op 15 mei (eerste pinksterdag) zal de Vlagheideloop plaatsvinden in Eerde, en op zaterdag 27 augustus zal het startschot klinken voor de 2e Loop Naar De Pomp in het centrum van Schijndel. Beide lopen gaan over een afstand van 5 en 10 km eventueel aangevuld met een jeugdloop, met na afloop een avondvullend muziekprogramma.

Tijdens de eerste vergadering welke na de ondertekening plaatsvond is besloten dat men in contact gaat treden met SV Fortuna'67 Sint-Oedenrode - Loopgroep Wijbosch - Bernhezeloop Heeswijk - ECO Plazaloop Uden - en De Krollenloop Veghel, om een circuit op te zetten waarbij van alle wedstrijden een totaal klassement kan worden opgemaakt.

De stichting zal zich aanmelden bij de Atletiek-Unie zodat de wedstrijden welke de stichting organiseert een officieel karakter krijgen. Ondertussen zal de website worden aangepast waarop alle informatie van de stichting en wedstrijden worden vermeld.

Kerkberichten

Martinuskerk
Do 28/1 9.00u.:
Eucharistieviering.
Vr 29/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Za 30/1 18.30u.: Vierde Zondag door het Jaar 18.30 uur: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Int.: Paul Kempe, Driek en Dien de Koning – van de Laar, Miet Kuijpers, Jitka Westgeest.
Zo 31/1 9.30u.: Vierde Zondag door het Jaar 9.30 uur: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Int.: Riek van der Burgt – Vermeer, Bernard van de Laar, Jan en Corry van Nunen – van Engeland, Francien van der Vleuten – Aarts, Martien Dortmans en overleden ouders Dortmans – van Genugten en overleden familieleden, Harrie en Mieke van Engeland – van de Oever, Piet van Engeland, Piet van Kemenade, Jan Bekkers.
Zo 31/1 12.30u.: Doopviering Robin Kiviets.
Zo 31/1 13.15u.: Doopviering Mees van den Elsen.
Ma 1/2 9.00u.: Eucharistieviering.
Di 2/2 9.00u.: Eucharistieviering.
Wo 3/2 9.00u.: Eucharistieviering.

Odendael
Zo 31/1 10.00u.:
Eucharistieviering met Odendaelkoor. Int.: Ton van der Heijden, Nelly Bogers.

H. Martinus Olland
Za 30/1
Geen Eucharistieviering

Sint Antonius Nijnsel
Zo 31/1 11.00u.: Eucharistieviering m.m.v. gemengd koor. Int.: Harrie Sijbers, Fam. Verhagen- Kronenbueg, Leo van Erp.

Knoptorenkerk
Zo 31/1 10.00u.: dienst in Son door Ds. Martin Kroon + KIndernevendienst

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 27/1 Geen Eucharistieviering
Za 30/1 18.30u.: Eucharistieviering in Breugel
Zo 31/1 11.00u.: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Int.: Cilia van Gorp-van Asveld (1e jaargetijde), Karien van Vroonhoven, Laurens van Vroonhoven, Petronella van Vlokhoven-van de Ven, Emmy Govaarts-Beirens, Gerard Verbeek, Jef van den Boorn, Jan van Nostrum, André Huijbers.
Ma 1/2 19.00u.: Eucharistieviering
Wo 3/2 Geen Eucharistieviering
Vr 5/2 8.30u.: Eerste Vrijdag van de maand Eucharistieviering
Za 6/2 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Za 30/1 18.30u.: Eucharistieviering
Zo 31/1 9.30u.: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Int.: Tony Lepelaars-Verbaandert, overleden Jan Versantvoort
Zo 7/2 9.30u.: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor Int.: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Jo Witlox, Mimi Siedenburg-van Hezik.

In verband met afwezigheid van pater Pushpa vervallen voorlopig de doordeweekse vieringen in Breugel en de woensdagviering in Son

Dromen Durven Doen

Een groot leeg wit canvasdoek gaapt me brutaal aan en leunt lichtjes tegen de ezel. Penselen staan afwachtend in een oud conservenblik. Tubes kleurige acrylverf wachten geduldig op hun beurt.

Mijn jongste zus heeft me uitgenodigd om samen een schilderworkshop te volgen. Een cadeautje voor mijn verjaardag. Vandaag is het zover. Het schilderatelier is tevens een galerie. Kunstwerken hangen en staan kriskras door de ruimte. Sterk uiteenlopende onderwerpen worden verbeeld. Een palet van kleuren. De grote hoeveelheid creaties en de explosie van lijnen en vlakken overweldigen mij. In het midden van de ruimte staat een rij tafels met daarop schilderdoeken, penselen en tubes verf. Verderop enkele ezels met nog maagdelijk wit linnen. 'Dat worden de onze'.

Medecursisten druppelen binnen. Veelal vriendinnen, buurvrouwen of zussen van elkaar. Druk pratend en overleggend dwarrelen ze uiteen op zoek naar inspiratie en materialen. 'Wat wil je beschilderen? Een canvasdoek?' vraagt de eigenaresse van het atelier. 'Of liever een kruik of een masker? O, ik zie dat jullie je keus al hebben gemaakt. Jullie gaan voor het grote werk!' Overmoedig als we zijn, besluiten we het schilderproject grondig aan te pakken. Enthousiast kiezen we een onderwerp op de tafel vol foto's. Met een droomweekend aan de kust nog vers in mijn geheugen, wil ik een uitzicht op zee neerzetten.

Het grote witte doek kijkt me afwachtend aan. Plotseling opkomende angst benauwt me. Tegelijkertijd besluit ik dat ik me niet wil laten kisten door zo'n uitdagend doek en ik grijp mijn kans. Aandachtig luister ik naar de instructies van de docent. Rustig legt ze de geheimen van de opbouw van een doek bloot. Ik kijk naar mijn voorbeeld en haal de mooie herinneringen aan de strandvakantie naar boven. Zorgvuldig kies ik de kleuren en meng deze op mijn palet. Aarzelend zet ik de eerste penseelstreken. Er verschijnt langzaam een strak blauwe lucht.

'Durf te schilderen, gewoon doen,' moedigt de docent me aan. Ze laat zien hoe ik ook met een sponsje verf kan opbrengen. 'Je kunt met acrylverf niet veel fout doen,' zegt ze geruststellend. 'Door te oefenen gaat het steeds beter.' Ik pak mijn penseel en krijg steeds meer lef. Mijn nieuwsgierigheid wint het en ik krijg er plezier in. Streek voor streek krijgt het idee van mijn versie van een zeezicht vorm en kleur.

Mijn zus en ik nemen zo nu en dan even afstand en met rode konen bekijken we elkaars werk. We blazen stoom af. We moedigen elkaar aan. Met de aanwijzingen van de docent lukt het om onze ideeën te verbeelden. Onze dromen komen echt tot leven. En we durven meer dan we ooit hadden gedacht.
Een schilderij is als het leven. Een gelukkig leven is mogelijk. Voor een deel hebben we dat in eigen hand. Geluk is een keuze, wordt wel gezegd. De kunst is om de mogelijkheden optimaal te benutten en kansen te zien. Samen met anderen kleur en vorm aan je leven geven. Dat is levenskunst.

De penetrante vernislucht dringt mijn neusgaten binnen. De laklaag van mijn schilderij is nog niet droog. Vanaf een duinovergang, omgeven door zacht wuivende groengele sprieten helmgras, zie ik het goudgele zandstrand en daarachter de azuurblauwe zee. Daarboven een strak blauwe lucht. Een tevreden en gelukkig gevoel overspoelt me.

Hanny Brok


Brandweer blust schoorsteenbrand op Kamille

Foto: AS Media Foto: AS Media

Vorige week dinsdagavond kreeg de brandweer iets na halfacht een melding binnen van een schoorsteenbrand aan de Kamille.

De Rooise en Veghelse brandweer zijn met meerdere wagens uitgerukt om de schoorsteenbrand te blussen. Bij aankomst van de brandweer kwam er een regen van vuur en vonken uit de schoorsteen. De spuitgasten hebben met behulp van de Veghelse hoogwerker de schoorsteen geveegd om de brand te bestrijden. De resterende brandende delen zijn opgevangen en buiten met water geblust .

De bewoners hebben de brand zelf ontdekt en direct de hulpdiensten gebeld, er zijn geen gewonden gevallen.

Bewegingen

Het was een avond die zich steeds verder
naar binnen keerde, in lange strepen was
de wind gaan liggen op het zomerstrand,
en ook de duinen zwegen –

We zaten hoog en keken ver, zagen het zand,
de zee, hoe uit de lucht het sneeuwen begon
van langzame vlokken poëzie,
woordkristallen die het laatste zonlicht vingen

In ademloos bewegen dat zich over onze handen spon
ontwaarden wij een vaag begin van een gedicht
dat zich niet op liet schrijven, want

toen wij ons bewogen, was het voorbij, onzegbaar weg,
een blinde vlek in onze ogen

                                                                 Kees Hermis

Een vak apart

Pim Smit

Naam: Pim Smit
Leeftijd: 18, 31-07-1997

Welke studie volg je en waar volg je de studie?
Ik studeer Industrial Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven.

Wat vind je leuk aan de studie?
Het creatief en out of the box denken wordt heel erg gestimuleerd. Dit en het vrij zijn in het kiezen van je eigen weg, d.m.v. vakken kiezen die je aanstaan en je interesseren, vind ik het leuke aan de studie. Iedereen heeft andere interesses en dat zorgt voor erg veel variatie binnen de studie en dus voor meer inspiratie. Ook vind ik de studievereniging waar ik bij zit super leuk omdat deze erg actief is in het organiseren van allerlei activiteiten.

Wat vind je minder leuk aan de studie?
Het minder leuke aan de studie vind ik het leren van de basisvakken zoals Physics en Calculus (natuurkunde en wiskunde).

Wat wil je na je studie gaan doen? Ik wil na mijn studie een ontwerpstudio beginnen en daarvoor rond reizen om internationale inspiratie op te doen voor potentiële toekomstige ontwerpen.

Aan wie geef je het stokje door?
Wout Bekkers

Heemnatuurgroep vertelt over rivier de Maas

De Heem-natuurgroep houdt een lezing over de Maas als geologisch en ecologisch monument. Met Jan Nillesen volgen we haar weg van de bronnen tot aan de Noordzee. Vervolgens slaan we de eerste bladzijde open van zijn fascinerende geologische geschiedenis. De levensloop van de Maas staat geschreven in de huidige vormentaal van het landschap. We volgen haar tocht door de tijd.

Daarna beschouwen we de rivier vanuit het historische gezichtspunt en zijn betekenis voor Sint-Oedenrode en omgeving . Tenslotte zoomen we in op de Zandmaas . We volgen haar lotgevallen in de loop van haar geschiedenis, de veranderingen die er recent en in de toekomst zullen zijn en we sluiten af met een toekomstvisie op de rivier .

De lezing vindt plaats op 1 febr. 2016 in Kringloopcentrum Den Einder, Sluitappel 17a Sint-Oedenrode.

Ook in 2016 gewoon goede zorg

Alertzorg is een kleinschalige Rooise thuiszorginstelling, die sinds 1 januari vanuit haar nieuwe pand aan de Dommelrodelaan opereert. Jan van 't Hof stuurt het twaalf koppen tellende professionele team met veel enthousiasme aan.

"Wij leveren al sinds september 2009 zorg bij cliënten aan huis. In de loop der jaren hebben wij ons gespecialiseerd in situaties waarin complexere en langdurige zorg noodzakelijk is", vertelt Jan van 't Hof. "Ons team bestaat uit een aantal karaktervolle Rooise medewerksters met ieder hun eigen kwaliteit. Voor zorgvragen die specifieke aandacht nodig hebben, zoals neurologische zorg, zorg bij niet aangeboren hersenletsel, maar ook voor begeleiding bij psychiatrische problematiek biedt ons kleine, maar gespecialiseerd team passende zorg. Zo kunnen wij op bijna al uw zorgvragen een antwoord geven".

Kan ik dat betalen?
De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden particuliere thuiszorg wanneer u hiervoor een geldige indicatie hebt en de aanbieder een erkende zorginstelling is. Daarom is het de moeite waard om eens verder te kijken en te ontdekken wat Alertzorg voor u kan doen. Jan van 't Hof: "Wanneer mensen niet weten of hun verzekering onze zorg dekt, dan zoeken wij dat graag samen met de cliënt uit. Er is de laatste jaren nog al wat veranderd en een gesprek kan heel verhelderend zijn".

Stichting Alertzorg en Welzijn, Dommelrodelaan 27, 5492 GG Sint-Oedenrode www.alertzorg.nl.

Carnavalsmis 2016

Het is even bijkomen na een geweldige Kapellenavond. De hond verveelt zich, buiten is het grijs. Onze jongste komt samen met zijn maatje terug van het dorp. Ze hebben een Passe-Partout "gescoord " voor de jeugdtent. Inderdaad ook bij deze mannen begint carnaval te kriebelen. Al maanden heerst het gevoel van feest in Papgat.

Mooie activiteiten hebben voor jong en oud al plaats gevonden. Feestvieren, nieuwe mensen ontmoeten en van elkaar genieten. Fantastisch is de samenwerking tussen jong en oud. Samen de sleuteloverdracht bespreken met de Burgemeester en Wethouder, maar ook de voorbereiding voor de Carnavalsmis. In de parochiezaal van de Goede Herder hebben jong en minder jong samen de voorbereiding getroffen voor de Carnavalsmis 2016. Mooi om te zien dat Papgat en de parochie dit met elkaar doen. Het aandragen van ideeën om alles te doen slagen. Eenieder kan zijn zegje doen. Natuurlijk alles met een boodschap. Voor de kerk staat het nieuwe jaar in het teken van barmhartigheid.

Pastoor Vincent Blom heeft dit op een passende manier verwoord in de Papbuik. Het omzien naar elkaar zonder onderscheid. Carnaval is het hart op de juiste plaats hebben. Barmhartigheid en carnaval…. Ze overwinnen zorgen en problemen, nemen verdeeldheid en gebrokenheid weg. Carnaval is een feest. En als je een leuk feestje wil organiseren, dan moet je zelf de slingers ophangen. Bij het kerstfeest versieren we immers ook de boom. Dat hoort bij ieder feest. Vieren doe je samen. Je zet je deur open en mensen komen bij jouw. Elkaar uitnodigen en er zijn voor elkaar. Immers wie goed doet, goed ontmoet. Dat is ook het thema van de Carnavalsmis 2016.

We lopen de polonaise, dansen op de muziek van Dj's in de jeugdtent, maken prachtige creaties en gaan op pad. Maar soms is het goed om even stil te staan, of eigenlijk te zitten. Ons mam beschreef het vroeger op een treffende manier. Heel de week ben je overal mee bezig. Naar school, werken, sporten, amper tijd om samen te eten. Ga eens een half uur naar de kerk. Even zitten, nadenken wat je hebt gedaan de afgelopen week en nadenken wat je volgende week wilt gaan doen. Bezinning. Op dat moment kijk je om je heen en zie je die ander. Je bent dus niet alleen op deze wereld. De Jeugdprins met zijn gevolg die een grote toekomst voor zich hebben, maar ook de zieke man. Samen in de kerk, er zijn voor elkaar. Wie goed doet, goed ontmoet. Laten we elkaar ontmoeten op zaterdag 6 februari 2016 om 16:30 uur in de Martinuskerk.


Nog 11 dagen tot Carnaval!

Ja, beste Papbuiken en Papbuikinnekes. Nog eventjes geduld en dan kan het echte feest losbarsten!

Afgelopen week weer een mooi begin gemaakt. Zo waren alle kaartjes van Papgat X binnen mum van tijd uitverkocht en zal dit weer een ongekend festival langs de optocht worden. Ook is Papgat weer een club rijker. C.V. de Loopgravers uit Olland (ons clubke) is na jaren van deelname toch mar eens naar de notaris gestapt om al die ongedoopte carnavalsvierders (aldus de Deurdouwers) maar eens een officiële naam te geven. Zo laten we de carnaval naar alle windstreken van Papgat uitwaaien. De Loopgravers gaan direct voortvarend van start, nieuwe kleding, nieuwe leden enz. Voor meer informatie over ons clubke www.loopgravers.nl. Ook waren ze de laatste dagen de gelukkige bezitters van de papketel en dachten volgende week bij de sleuteloverdracht op het gemeentehuis de 58 Groothertogbal Dukaten in de wacht te slepen. Maar helaas, ze zullen net als vele andere Papbuiken weer op zoektocht moeten. Zaterdag was de ketel weer foetsie, na voor het laatst op de Bobbenagelseweg gesignaleerd te zijn. Heb je hem in je bezit? Stuur een foto + adres naar org_idee@hotmail.com.
Zaterdag hadden we weer een mooi voorproefje van de carnaval, de kapellenavond! Toen werden we onder de muzikale noot van Willemke Pap de Beurs 'binnengeblazen', en dat door zo'n 200 muzikanten. Kippenvel! Wat een geweld en zo mooi! Alle kapellen hebben zich deze avond weer van hun beste kant laten zien maar er kan er maar één de beste zijn. Dat was dit jaar de Harmonie Zonder Zaal, die met hun liedje "Dè is, dè zal", de carnavalsvierders en jury op de hand had. Van harte gefeliciteerd. Ook hebben we deze avond Maria Lathouwers bedankt voor haar tomeloze inzet voor de kapellenavond, al 11 jaar lang. Geweldig! Deze week gaan we nog een aantal clubs/wagens bezoeken en vrijdag en zaterdag naar de bonte avonden in Nijnsel en Olland. Ik zal jullie vertellen, dat wordt weer een geweldig mooie, wilde en bonte bedoeling komend weekend.

Alaaf!

Prins Maarten Pap d'n Urste


Kindercarnaval niet alleen voor Ollanders

Ook voor de kinderen wordt er in d'n Toeloop een mooi feestje gebouwd. Van zaterdag tot en met dinsdag van 14.00-18.00 uur kan er volop worden gehost tijdens de kindermiddag.

Uiteraard zijn niet alleen Ollandse kinderen welkom. D'n Toeloop beschikt over een grote, overzichtelijke zaal waar de kinderen onder begeleiding vermaakt worden. De ouders kunnen zo ook met een gerust hart carnaval vieren. De kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven, met o.a. minidisco, karaoke, schmink, springkussen, knutselhoek en gratis ranja uit een heuse ranjakoe. Ook een snoepkraam ontbreekt op deze middagen niet. Betalen is voor de kinderen makkelijk met de speciale knipkaart.

Op zaterdag start de middag met een speciale kleurwedstrijd. Lever je kleurplaat in en je krijgt een leuke verrassing, een goed begin van de carnaval. De kleurplaat is te downloaden via www.deloopr.nl . Zoals ieder jaar vind op zaterdagavond de in twee leeftijdsgroepen de carnavalsdisco plaats voor kinderen uit Olland, groep 0 t/m 4 van 18.00-19.00 en groep 5 t/m 15 jaar van 20.00-22.00. Dit jaar kunnen de ouders en andere kinderen ondertussen gewoon verder feesten in de grote zaal terwijl de kinderen losgaan in de kleine zaal.

Op zondag, maandag en dinsdag serveert d'n Toeloop vanaf 10.00 uur een carnavalsontbijt, gezamenlijk een goede bodem leggen voor de rest van de dag. Op maandag staat voorafgaand aan de optocht van Lolland het Prins Heerlijk ontbijt op het menu. Een ontbijt met een Koninklijk tintje, uiteraard ontbreken Prins Maarten Pap d'n Urste en zijn gevolg niet. Ook diverse carnavalsverenigingen zijn van de partij. Iedereen is welkom om hierbij aan te sluiten en de dag goed te beginnen. Grote groepen kunnen zich aanmelden via info@deloopr.nl. De kosten bedragen tijdens alle dagen € 5,00 per persoon. Met een grote feestzaal waarin ruimte genoeg is voor alle carnavalsvierders, kapellen, prins met gevolg en alle andere carnavalsgekte beloofd het een skônne carnaval te worden.

Stichting Jeugdcarnaval biedt extra mogelijkheid om dagkaarten te kopen

De carnavalstent staat er al weer bijna en Stichting Jeugdcarnaval is volop bezig om iedereen een leuk programma te bieden. Het hele programma is al te lezen in de Papgat krant en op de website www.jeugdcarnaval.nl . Volgende week vind je het gehele programma in deze krant. Voor alle middelbare scholieren van 12 t/m 16 jaar zijn er dit jaar een aantal extra dj's gecontracteerd.

Onze huisdj's dj Giel of dj laCometa zijn elke dag aanwezig. Op vrijdagavond hebben we dj Bassanova er extra bij met een mega-optreden. Op zaterdag is het podium vrij voor Miss Faith en op zondag komt Sophie Francis de zaal op zijn kop zetten. Dat gaat een geweldig spektakel worden.

Wil je hierbij zijn en heb je nog geen dagkaart dan kun je tot donderdag 4 februari bij Roxs Elektro World tijdens openingstijden een dagkaart kopen voor € 6,50. Als je 5 dagen wilt carnavallen en het niet gelukt is om een passe-partout af te halen dan kun je via info@jeugd-carnaval.nl contact opnemen met Stichting Jeugdcarnaval. Neem al je vrienden en vriendinnen mee en maak er een leuk feestje van. Carnaval in Rooi is mooi!

26 / 32

Mijn vader

mijn vader ziet naar mij ...
voor het raam
in de ogen een mengeling
van verte en nabijheid
zie hem daar nog staan
voelbaar, nu diep in mij gewijd

de zwaarte was zijn lijf gewoon
de ziel bezwaard door de jaren
hoe verder af van het heden
is zijn gang te verklaren?

de tijd geeft haar verhaal
geef ik nu zijn stem als loon
zal hij nog zo denken
is dat wat het moet zijn
de verleden en geleden wenken

het leven in de schaduwschijn
om tenslotte het hart te drenken
in wat, ja wat is nu de echte wijn

zijn stilte is zacht
de woorden nog stiller
de uitstraling zijn kracht
het maakt mij allengs milder
steeds verder in de verdichte verte
wordt hij door mij geacht

Foto: Ans van Bakel

Vorige week was er een paar dagen vorst. Dat leverde meteen mooie plaatjes op zoals deze bevroren plas water met daaronder luchtbellen. Foto: Ans van Bakel

De velde geschorre, de weinter geborre

Foto: Henri van Hoorn

Iedereen is wel eens op de begraafplaats geweest, maar nu krijg je de kans om het eens van boven te bekijken. Foto: Henri van Hoorn

Oplossing: Hamid Boulghalg

Winnaar: G.v. Weert
Laurier 10 A

Verdiende overwinning van KV Rooi

KV Rooi speelde zondag 24 januari de wedstrijd tegen De Horst in Groesbeek. Na het verlies van vorige week tegen Oranje-Wit, was het doel om vandaag weer punten te pakken.

Rooi opende al in de eerste minuut de score door een korte kans bij de korf te benutten. De Horst had daar na een paar minuten een antwoord op met zo'n zelfde kans. In het begin van de wedstrijd ging het gelijk op tussen beide ploegen. Tot de 2-3 werd er om en om gescoord. Vanaf toen wist Rooi de leiding te nemen waardoor een gat werd gecreëerd van twee doelpunten. Met een stand van 4-6 werd de rust in gegaan.

Na de rust was het De Horst die als eerste de korf wist te vinden. Rooi liet zich daardoor niet uit het spel halen, want de doelpunten die daarop volgde waren er vier aan de kant van Rooi. Hierdoor werd de stand 6-10. Rooi bleef scoren en De Horst wist hierna nog maar één doelpunt te maken wat resulteerde in een 7-15 winst voor Rooi. Hierdoor, en door het verlies vandaag van concurrent Oranje Wit, heeft Rooi haar tweede plaats weer terug. Volgende week staat Olympia/DOS op het programma. Deze wedstrijd wordt om 12:00 uur gespeeld in Asten.

Inspiratieloos Odisco verliest van fel spelend Tovido

Odisco speelde afgelopen zondag uit in Haaren tegen Tovido. Tovido is een ploeg waar Odisco het altijd moeilijk mee heeft, maar de laatste keren wel van wist te winnen.

Odisco begon slap aan de wedstrijd en had heel veel moeite met de felheid van Tovido. Odisco kwam steeds te laat in de duels en kon geen vat krijgen op de tegenstander in zowel de aanval als de verdediging. Tovido kon tot de rust langzaam uitlopen en er werd gerust met een stand van 9-6.

In de rust werd de dames uit Olland verteld scherper te verdedigen en feller te zijn. Aanvallend zouden ze op elkaars diagonaal moeten spelen en met zijn allen in beweging moeten blijven om het achter-verdedigen van Tovido af te kunnen straffen.
Deze tactiek wierp na rust z'n vruchten af, want Odisco speelde beter. Door goede aanvallen, scherpere verdediging en het uitvoeren van de gegeven opdrachten, kon Odisco snel terugkomen naar 1 doelpunt verschil. Helaas kon Odisco dit niet vasthouden. De inspiratie verdween uit de aanvallen en deze werden statisch. Ook werden er verdedigend te veel en te gemakkelijk doelpunten weggegeven. Daardoor kon Tovido opnieuw weglopen en deze keer kon Odisco niet meer dichterbij komen. Eindstand 15-12.
Odisco speelde zonder inspiratie en werd door Tovido overtroffen op felheid, waardoor Tovido een stempel op de wedstrijd kon drukken en zo de twee punten binnenhaalde.

Waterpolodames Argo delven onderspit

Argo kwam het afgelopen weekend net iets te kort om de thuiswedstrijd tegen Hellas Glana naar zich toe te trekken. Op papier en historisch gezien hadden de dames korte metten moeten maken met deze tegenstander.

Het pakte echter anders uit, de ploeg uit Limburg had de speelkaart 'fysiek spel' ingezet en daar had Argo geen antwoord op. Mede ook doordat de scheidsrechters het spel van Hellas Glana goedkeurde, werd het een waar gevecht op het scherpst van de snede. De verbazing was dan ook groot toen juist Argo als team bestraft werd met een gele kaart voor onsportief gedrag. Voor het eerst in de geschiedenis werden de dames hiervan beschuldigd, iets dat ook wel voor de nodige hilariteit zorgde. De ploeg wist het verdedigend aardig dicht te houden, maar aanvallend was de ploeg niet bij machte om een overwinning af te dwingen, ondanks het feit dat er wel degelijk mogelijkheden geweest zijn. Een wedstrijd om snel te vergeten, maar waarbij er wel sprake zal zijn van revanchegevoelens bij de dames van Argo. De eindstand van 3-4, kwam mede tot stand door doelpunten van Lotte van Schijndel, Josine Raaijmakers en Liesbeth vd Korst.

Zwemmen
Afgelopen zondag hebben elf jonge zwemmers van de wedstrijdgroep deelgenomen aan de derde Miniorenwedstrijd. Tijdens deze wedstrijd zijn er acht gouden, vier zilveren en één bronzen medaille behaald. Er zijn veertien persoonlijke records gezwommen. Daarnaast zijn er twee clubrecords gezwommen: Leonie Habraken op de 400m vrije slag in 5.53.72 en Luc van Eijndhoven op de 200m rugslag in 2.28.23. Komende zondag nemen de zwemmers van de wedstrijdgroep deel aan de vierde Solowedstrijd, die gehouden wordt in zwembad in Deurne, aanvang 14.00 uur.

Komende donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag worden in het Sloterparkbad in Amsterdam de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen gehouden. Namens Argo zullen drie zwemmers deelnemen aan deze wedstrijd: Sanne Peters op de 200m wisselslag, Pascal van Bakel op de 50m schoolslag en Luc van Eijndhoven op 400m vrije slag; 200m rugslag, 50m vrije slag, 100m vlinderslag, 50m vlinderslag, 200m vrije slag, 100m vrije slag, 50m rugslag en 200m wisselslag.

De Boskant-spelers Rens van de Wijdeven en Roy van der Linden scoorden afgelopen weekend beiden twee keer en stegen daarmee op de ranglijst van DeMooiRooiCup. Roy kwam met stip binnen op de derde plek, terwijl Rens van de Wijdeven de Top-10 bestormde. Johan van der Pas bleef Roy net voor door er ook eentje te maken.

Stefan Hulsen Nijnsel 11
Johan vd Pas Nijnsel 10
Roy vd Linden Boskant 9
Maikel Merks Boskant 8
Kyron Brus Rhode         6
Stefan Erven Ollandia 6
Rens vd Wijdeven Boskant         4
Tim Stewart Rhode        3
Joep vd Mortel Rhode 3
Frank vd Heijden Boskant         3
Nick Dortmans Nijnsel 3
Daan van Dinten Rhode         2

MHC Sint-Oedenrode sluit zaalseizoen goed af

V.l.n.r.: Jade, Daniëlle, Flore en Yentl

Begin van dit jaar is het zaalseizoen voor de dames 1 van MHC Sint-Oedenrode begonnen. Vorig jaar werd een plaats behaald in de promotierondes, daar werden de Rooise dames derde. Dit jaar werden de dames ingedeeld in de zogenoemde poule des doods, met Oranje-Zwart, Were Di, MHC Oss en HC Eindhoven. Kortom: het beloofde een zwaar en spannend seizoen te worden. Zoals coach Hugo van Gent zegt: "we moeten onze huid duur verkopen en zeker niks weggeven!"

Het eerste weekend stond HC Eindhoven en Were Di op het programma. Beide ploegen spelen op het veld (buiten) overgangsklasse, dat is een klasse hoger dan MHC Sint-Oedenrode speelt. MHC was van plan om geen ontzag voor deze twee ploegen te hebben. Met twee spannende wedstrijden was het resultaat bevredigend. Tegen HC Eindhoven werd gewonnen en tegen Were Di wisten de Rooise dames in de laatste minuut een gelijkspel over de streep te trekken. Het eerste weekend werden alvast vier punten gepakt.

Na het lekkere gevoel dat overgehouden werd aan het eerste weekend ging MHC Sint-Oedenrode met vol goede moed de wedstrijd in tegen Oranje-Zwart. Hier lag het tempo een stuk hoger en de Rooise dames werd jammer genoeg de das omgegaan. Doordat Oranje-Zwart vooral doeltreffend was met hun strafcorner. Het was geen schande om van deze dames te verliezen. Gewoon vlug weer vergeten en tegen MHC Oss punten pakken. Helaas bleef het scorebord in deze wedstrijd op 0-0 staan.

Het derde weekend stond wederom Were Di en HC Eindhoven op het programma. In dit weekend moesten hoe dan ook punten gepakt worden om niet voor degradatie te hockeyen. Dit hadden de Rooise dames dan ook goed in de oren geknoopt, want tegen Were Di schoten zij uit de startblokken en wisten met overtuigende cijfers te winnen. Tegen HC Eindhoven kon MHC geen vuist maken en moest die drie punten laten schieten. Toch was het al met al een mooie uitgangspositie voor het laatste en tevens beslissende weekend.

Afgelopen weekend moest er in elk geval van MHC Oss gewonnen worden en tegen Oranje-Zwart moest gewoon hard gewerkt worden. De Rooise dames hervonden de energie van vorig weekend en Oss werd dan ook in de pan gehakt. De Rooise dames waren nu in elk geval safe ongeacht wat zij tegen Oranje-Zwart zouden doen. In de laatste wedstrijd werd verrassend gelijkgespeeld tegen deze hoofdklasser. Het maakte voor de positie op de ranglijst niet meer uit, want de Rooise dames werden overtuigend derde, maar was wel een heerlijke afsluiter van een goed zaalseizoen. Begin februari start de voorbereiding buiten weer. Dus hopelijk zien we jullie weer snel langs de lijn!

Winst Jade Kluijtmans in dubbeltoernooi

Opnieuw heeft Jade Kluijtmans samen met haar dubbelpartner Daniëlle Lescrauwaet een driesterren dubbeltoernooi op haar naam geschreven. In Best toonden zij zich de besten in een sterk bezet deelnemersveld.

Als eerste geplaatst kregen zij in de eerste ronde een bye, maar werden zij ook direct in de favorietenrol geplaatst. Dat dat extra druk geeft bleek in de kwartfinale. Esmee van Berkum en Suzanne van de Kar debuteerden op dit niveau en verrasten door de eerste set met 6-4 te winnen. Liefst vijf keer werd het deuce en evenzovele keren trokken Esmee en Suzanne de game naar zich toe. Hierna stelden Jade En Daniëlle orde op zaken en met 6-1, 6-2 werden de volgende twee sets en daarmee de wedstrijd gewonnen. In de halve finale wachtte het duo Daniëlle Rieff en Britt van Zeelst. Op papier een sterke tegenstander, maar met 6-0, 6-0 kregen de dames geen enkele kans. In de finale speelden Jade en Daniëlle tegen Yentl Grave en Flore Hullegie. Een strijd tussen de winnaars van de driesterren toernooien in december. De eerste set ging gelijk op, maar één break was voldoende: 6-3. In de tweede set braken Yentl en Flore. Maar Jade en Daniëlle toonden karakter en vochten zich terug tot 6-6. In de tiebreak gaven de volleys van Jade de doorslag, waardoor ze met 7-4 wonnen en de beker in ontvangst mochten nemen.

Mini-penthatlon toernooi in Dorpsherberg Olland

De Dorpsherberg in Olland ontpopt zich steeds meer als een dartscafé. Meerdere avonden in de week wordt er druk gedart in de kroeg. Het heeft inmiddels ook ervaring in het organiseren van toernooien. Eerder werd al eens een mini-penthatlon toernooi gehouden en dat verliep zo goed dat er nu een vervolg aankomt.

"Vorig jaar was een leerjaar, daarom willen we dit jaar nog beter voor de dag komen", vertelt eigenaar Barry Hubers. Hij en zijn team gaan er alles aan doen om het te doen slagen. In Olland vallen de komende dagen de inschrijfformulieren binnen. Mensen buiten Olland kunnen inschrijven via de mail: dorpsherberg@chello.nl of via telefoonnummer 0413-473428. Het toernooi zal van start gaan op 3 april en de inschrijvingen lopen tot en met 20 maart. Dit in verband met het samenstellen van het programma en het rondbrengen ervan. De organisatie is in handen van het damesbiljartteam dat bij de Dorpsherberg gevestigd is in samenwerking met de Dorpsherberg.

Nijnsel drukt niet door

De thuiswedstrijd tegen Nevelo in september ging jammerlijk verloren. Dat was echter geen aanleiding om de terugwedstrijd zonder vertrouwen tegemoet te zien, integendeel. Het werd 1-1, een gelijkspel waarbij gemengde gevoelens de boventoon voerden.

De bezoekers uit Nijnsel moesten vlak voor de wedstrijd door externe omstandigheden noodgedwongen improviseren in de achterhoede. Dat werd al snel duidelijk want een mini-offensief van de thuisploeg leverde in de beginfase de nodige problemen op. En in de 8e minuut werd traditioneel al de eerste tegengoal geslikt omdat niet iedereen achterin alert was en de verkeerde beslissingen nam: 1-0. Maar zoals zo vaak deed dit de geelblauwen ontwaken en namen zij het initiatief in handen. Diverse aanvallen golfden richting het Oisterwijkse doel en stichtten het nodige gevaar. In de 29e minuut leverde dit de meer dan verdiende gelijkmaker op: Johan van der Pas loste een venijnig schot dat via de binnenkant van de paal doel trof. Daarna kwamen er meer kansen aan beide kanten, maar beide doelmannen weigerden te capituleren.

Na de thee werd het kouder en het veld zwaarder, de wedstrijd ook wat rommeliger. Veel verkeerde passes, onmacht en niet begrepen beslissingen. Nijnsel nam echter meer initiatief om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen. Het drong aan, daarbij het risico incalculerend van een giftige counter. Doelman Van Zutphen echter bleek opnieuw in goeden doen en trad kordaat op bij gevaarlijke uitbraken van de gastheren. In de zestigste minuut leek Stefan Hulsen de beslissing te forceren maar de assistent-scheidsrechter van de thuisploeg zag als enige een buitenspelsituatie welk signaal tot afgrijzen van spelers en supporters van Nijnsel werd overgenomen door de overigens goed leidende scheidsrechter uit Oirschot. Twintig minuten later een schot tegen de paal, opnieuw van genoemde speler waarbij ook de rebound jammerlijk werd gemist. Na negentig minuten een alleszins verdienstelijk gelijkspel op het scorebord tegen de ploeg die op gelijke hoogte staat met Nijnsel, waarbij het moeilijk bleek om tevreden of teleurgesteld te zijn.

Zondag naar de koploper!
Oirschot Vooruit speelde dit weekend niet maar kwam er toch beter op te staan door het verlies van achtervolger Wilhelmina Boys tegen SBC. Zondag opnieuw een uitwedstrijd en dus tegen de ongenaakbare koploper uit Oirschot. Een mooie uitdaging waarbij de bezoekers erop gebrand zullen zijn om te laten zien dat Nijnsel een solide derdeklasser is om rekening mee te houden.
Een prachtig affiche ook voor onze trouwe supporters en de laatste wedstrijd voor het carnaval. Welkom allen op de Drieterskuil 6 in Oirschot!

Boskant ook thuis te sterk voor FC De Rakt

Boskant heeft ook de tweede wedstrijd tegen FC De Rakt met duidelijke cijfers weten te winnen. In de uitwedstrijd in september werd het 0-4 en ook de thuiswedstrijd afgelopen zondag leek met dezelfde uitslag te worden gewonnen. Net voor tijd ging de bal na een handsbal in de Boskant verdediging op de stip, zodat het bezoekende De Rakt op de valreep nog een tegendoelpunt scoorde. Boskant opende dus de tweede helft van de competitie met een 4-1 overwinning en dat geeft op z'n minst vertrouwen voor de wedstrijden die nog volgen.

De thuisclub startte sterk en gaf de bezoekers uit Uden nauwelijks gelegenheid om een goed lopende aanval op te bouwen. Van Boskantzijde kwamen die aanvallen er wel, maar de kansen die werden gecreëerd leverden vooralsnog geen doelpunt op. In de achttiende minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. De voorzet van Frank van der Heijden werd bij de tweede paal terug gekopt door Jim. Rens van de Wijdeven was er daarna als de kippen bij was om de bal binnen te schuiven: 1-0. In het laatste kwartier voor rust werd Boskant wat slordiger, waardoor FC De Rakt toch enkele keren gevaarlijk richting Boskant doel kon opstomen. De Rakt kreeg in de 35e minuut een goede mogelijkheid, maar gelukkig voor Boskant ging de bal hoog over. Na een overtreding op Maikel Merks vlak voor rust binnen de 16, ging de bal op de stip waarna Roy van der Linden het karwei secuur afmaakte.

Al enkele minuten na rust leverde een actie net buiten het 16-meter gebied van Merks een vrije trap op. Een ideale kans voor Rens van de Wijdeven om de 3-0 op het scorebord te zetten. In de periode daarna leken de bezoekers overlopen te worden. Boskant kwam regelmatig gevaarlijk voor het doel van FC De Rakt en kreeg een aantal goede mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden, maar de scherpte in de afwerking ontbrak. Tot in de 56e minuut een voorzet van Brett Veldkamp attent door Roy tegen de touwen werd geschoten: 4-0. Enkele minuten voor tijd wisten de bezoekers uit een penalty (na een handsbal binnen de 16) zelfs de hatelijke nul van het scorebord te werken. Eindstand een verdiende 4-1 voor Boskant.

Ollandia ontvangt komend weekend NLC'03

Opnieuw waren de weersomstandigheden in het voorbije weekend spelbreker en kon er op het natuurgras van sportpark Ekkerzicht niet gevoetbald worden.

Voor verengingen die niet over kunstgras beschikken verloopt de voorbereiding zeer moeizaam, want telkens moet er voor een afgelaste training of wedstrijden een alternatief gezocht worden. Men dient dan uit te wijken naar een zaal, pannaveldje en parkeerplaats of naar een kunstgrasveld van een andere vereniging. Een verre van ideale situatie dus die het voetbal ook niet ten goede komen en het verschil met clubs die wel over kunstgras beschikken alleen maar groter maken. Ook zorgt het voor een flinke extra kostenpost om toch iedereen nog iets te laten doen wat met voetbal te maken heeft.

Maar komend weekend wordt er opnieuw een poging gewaagd om te kunnen voetballen. Zondag staat dan voor Ollandia opnieuw een belangrijke thuiswedstrijd op het programma, want dan komt NLC'03 op bezoek. Deze tegenstander was in de uitwedstrijd met 4-1 ruim te sterk voor Ollandia en draait met 21 punten uit 13 wedstrijden goed in de middenmoot mee. Zondag zal Ollandia veel strijdlust moeten tonen en ook als team alles moeten geven voor een goed resultaat. Hierbij hebben ze zeker de steun van de supporters weer hard nodig. Hopelijk blijven de punten dan in Olland. Voor de Ollandia Vrouwen en Veteranen staan er zondag ook al inhaalwedstrijden tegen resp. WEC en Irene op het programma, terwijl Ollandia 2 oefent tegen DVG. Ook zaterdag staan er weer diverse wedstrijden voor de jeugd op het programma.

Rikken bij Ollandia.
Donderdag 28/1 om 20.30 uur kunnen de rikliefhebbers, zowel leden als niet-leden, terecht in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht. Naast de gezelligheid zijn er ook ditmaal weer mooie prijzen te winnen.

Rhode zondag tegen Nooit Gedacht

Zondag kon de wedstrijd tegen FC Uden helaas niet doorgaan. De vorst was inmiddels al wel weer verdwenen, maar door de regen die 's-nachts was gevallen zou de toplaag ongetwijfeld te veel schade hebben ondervonden, zodat de wedstrijd niet door kon gaan.

Uiteindelijk gingen er maar twee wedstrijden door in de derde klasse. Margriet won thuis, op kunstgras, met maar liefst 4-0 van Volkel. DAW, dat de laatste weken voor de winterstop al erg goed op dreef was, won met 0-3 bij Nooit Gedacht en klom daarmee naar de derde plek. Rhode speelde nog wel een oefenwedstrijd. In Middelbeers was Oirschot Vooruit de tegenstander. Rhode speelde een goede wedstrijd en won met 3-5.

Voor zondag staat er voor Rhode opnieuw een thuiswedstrijd geprogrammeerd. Tegenstander is Nooit Gedacht uit Geffen. Uit haalde Rhode in Geffen in de derde wedstrijd haar eerste overwinning. Nooit Gedacht degradeerde vorige seizoen uit de tweede klasse en heeft ook dit seizoen haar draai nog niet gevonden, met 10 punten staat het op de elfde plaats. Rhode zal moeten winnen om de koppositie vast te kunnen houden. Voor de lagere elftallen is er een inhaalprogramma. Alleen Rhode 6 komt in actie.

Pupil van de wedstrijd

Thijmen Hiddink

De 7 jarige Thijmen Hiddink is zondag 31 januari "Pupil van de Wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Nooit Gedacht 1.

Thijmen voetbalt in de F5. Hij speelt het liefst in de verdediging en is moeilijk te passeren. Ook geeft hij niet snel op. Thijmen's favoriete club is Rhode. Hij hoopt dat hij later in Rhode 1 mag spelen. Hij is ook gek op zwemmen. Het liefst onder water en daarom gaat hij elke week snorkelen. Thuis gaat hij het liefst de tuin in om te voetballen met zijn "kick-back". Ook kan hij mooie dingen bouwen van lego. Thijmen zit op de Odaschool in groep 3. Naast de bouwhoek is gym zijn favoriet. Rhode wenst Thijmen een gezellige voetbalmiddag bij Rhode.


Voetbal

Rhode
Uitslagen senioren 24/1

Oirschot – Rhode, 3-5
Programma Senioren 31/1
Rhode 1 – Nooit Gedacht, 14:30 u
Wilhelmina Boys 2 – Rhode 2, 11:30 u (vr.)
DAW 3 - Rhode 3, 12:00 u (vr.)
Rhode 6 – MVC 2, 12:00 u
Uitslagen Jeugd: 23/1
Rhode A3 - ONDO A1 afg.
Mierlo Hout A4 - Rhode A4 4 - 2
Bavos B1G - Rhode B2G 5 - 3
Blauw Geel B3 - Rhode B3 3 - 0
Rhode B4 - Schijndel B3 afg.
Rhode C2 - Bavos C2 afg.
Rhode C3 - ELI C1G afg.
Blauw Geel'38 C8 - Rhode C4 afg.
MVC C2G - Rhode C5 afg.
Rhode D3 - Blauw Geel'38 D4 afg.
Handel D1 - Rhode D4G afg.
Rhode D5 - Elsendorp D1 afg.
NWC E2G - Rhode E2 2 - 5
Rhode E3 - Mierlo Hout E5 afg.
Rhode E4 - Avanti'31 E2 afg.
Avanti'31 E4 - Rhode E7G 3 - 1
Rhode E9G - Schijndel E6G afg.
Rhode F1 - Schijndel F1 afg.
Schijndel F2 - Rhode F2 5 - 0
VOW F1 - Rhode F3 n.b.
Rhode F4 - Brandevoort F6 afg.
Rhode F5G - WEC F3 afg.
Erp F3 - Rhode F6G 7 - 5
Rhode F7G - Venhorst F3G afg.
Keldonk F2 - Rhode F9 1 - 0
Rhode F10G - VOW F3M afg.
Rhode F11G - Avanti'31 F6 afg.
Rhode F12 - Schijndel F7 afg.
Programma jeugd 30/1:
Rhode A3 - VOW A1 14:45
SCMH A2 - Rhode A4 14:30
Rhode B2G - Gemert B4 14:45
Schijndel B4 - Rhode B3 15:00
Rhode B4 - Erp B2 13:00
Gemert C5 - Rhode C2 11:45
Handel C1G - Rhode C3 10:30
Rhode C5 - Boekel C5 11:45
Blauw Geel D3 - Rhode D2 11:30
Sparta'25 D2 - Rhode D4G 11:30
Rhode D5 - Blauw Geel D5 11:45
Rhode E2 - Sparta'18 E2 10:30
Rhode E3 - Gemert E3 10:30
Erp E2 - Rhode E4 9:15
Gemert E4 - Rhode E5G 9:15
Rhode E6 - Gemert E7 10:30
Boskant E1G - Rhode E7G 9:30
ELI E2 - Rhode E9G 10:30
DVG E3G - Rhode E10G 10:30
SV Venray F1 - Rhode F1 11:00
Rhode F3 - Gemert F6 9:15
Sparta'25 F4 - Rhode F4 10:30
Blauw Geel'38 F9M - Rhode F5G 10:15
Rhode F8G - Ollandia F2G 9:15
Rhode F9 - Blauw Geel F11 9:15
Avanti'31 F7 - Rhode F10G 10:30
Blauw Geel F13 - Rhode F11G 10:15
Rhode F12 - Blauw GeelF22M 10:30
Mini-pupillen onderling aanvang 10:30

Ollandia
Uitslagen senioren:

Alle wedstrijden afgelast.
Programma senioren 31/1:
Ollandia 1-NLC'03 1 14.30 uur,
DVG 3-Ollandia 2 11.00 uur
Ollandia VE1-Irene VE1 9.30 uur
Ollandia VR1-WEC VR1 10.00 uur.
Uitslagen Jeugd:
Blauw Geel F16M-Ollandia F2G 1-0
overige wedstrijden afgelast.
Programmajeugd 30/1:
VOW D1-Ollandia D2G v:8.30 uur,
MVC E2-Ollandia E1 v:9.00 uur,
Rhode F8G-Ollandia F2G v:8.30 uur.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren 24/1:

Boskant 1-FC De Rakt 1 4-1
vv Acht 2-Boskant 2 2-2 (oefen)
Programma senioren 31/1:
WHV 1-Boskant 1 14.30 u.
Heeswijk 3-Boskant 2 13.00 u.(oefen)
Boskant 3-Wilhelmina Boys 3 12.00 u.(oefen)
Woenselse Boys 6-Boskant 5 10.00 u.(oefen)
Uitslagen jeugd 23/1:
NWC A2–Boskant A1 10-0
Boskant B1–Boekel B3 afgelast
Blauw Geel C6–Boskant C1 1-3
Boskant D1–Ollandia D1G afgelast
WEC E3G–Boskant E1G 6-0
Programma jeugd 30/1:
Boskant A1–Lierop A1 a.14:30 u.
Schijndel B3–Boskant B1 a.15:00 v.13:45 u.
Avesteyn C2–Boskant C1 a.13:00 u.(oefen)
Boskant D1–Rhode D3 a.11:30 u. (oefen)
Boskant D2M–Nulandia D3M a.10:30 u.(oefen)
Boskant E1G–Rhode E7G a.9:30 u.
Boskant F1G–Erp F2 a.10:30 u.
Elsendorp F2G–Boskant F2G a.9:30 v.8:15 u.

Vv Nijnsel
Uitslagen Senioren 24/1
Nevelo 1 – Nijnsel 1 1-1
Nijnsel 3 – Volkel 3 2-1
DBS VR1 – Nijnsel VR1 1-6
Programma senioren 31/1
Oirschot Vooruit 1 – Nijnsel 1 14.30 uur
Handel 2 – Nijnsel 2 12.00 uur
UDI'19/BB VR1 – Nijnsel VR1 11.00 uur
Nijnsel 4, 5, 6 en 7 spelen een onderling toernooi, aanvang 10.00 uur.
Uitslagen jeugd 18/1:
Nijnsel B1 – Rhode B1 0-3
Uitslagen jeugd 23/1:
Nijnsel F2 – Blauw Geel F13 0-1
Nijnsel D1 – Gemert D5 2-9
Nijnsel C1 – Avanti'31 C3 4-1
Nijnsel B1 – Lierop B1 4-0

Korfbal

KV Rooi
Uitslagen senioren

De Horst 1-KV Rooi 1 7-15
De Horst 2-KV Rooi 2 10-9
Corridor 3-KV Rooi 3 5-6
KV Rooi MW1-SCMH MW1 16-6
KV Rooi MW2-Blauw Wit MW 1 13-3
Programma senioren 27/1
Flamingo's MW1-KV Rooi MW1 a. 21.15u.
uitslagen jeugd
DOT/Klaverblad A2-KV Rooi A1 6-18
NeCa B1-KV Rooi B1 2-6
KV Rooi B2-DAKOS B2 11-4
KV Rooi D1-De Korfrakkers D3 4-3
Prinses Irene E1-KV Rooi E1 12-1
Celeritas F1-KV Rooi F1 2-8
Programma jeugd 30/1
KV Rooi B1-Avanti B2 a. 14.00u.
De Korfrakkers B3-KV Rooi B2 v. 14.00u.
KV Rooi C1-Blauw Wit C1 a. 13.00u.
Be Quick C2-KV Rooi C2 v. 13.00u.
Prinses Irene D3-KV Rooi D1 v. 10.45u.
KV Rooi E1-Altior E1 a. 10.00u.
KV Rooi F1-Be Quick F2 a. 10.00u.
Altior F1-KV Rooi F2 v. 09.15u.
Programma zondag 31/1
Olympia/DOS 1-KV Rooi 1 a. 12.00u.
Olympia/DOS 2-KV Rooi 2 a. 10.45u.

Odisco
uitslagen senioren
De Kangeroe Mw1 – Odisco Mw1 14-4
Tovido1 - Odisco 1 15-12
Programma senioren 27-01
Odisco Mw1 – B.M.C.1 20.00
Programma senioren 31-01
Odisco 1 – De Kangeroe 1
Uitslagen jeugd
Odisco C1 – Be Quick C2 0-11
Odisco D1 – Be-Quick D3 1-14
Odisco E1 – Korloo E2 3-8
Odisco E2 –Altior E4 5-6        
Programma jeugd 30-01
Corridor B1 – Odisco B1 11.35 uur Son
Altior C3 – Odisco C1 9.00 uur Heeze
Alico D1 – Odisco D1 13.10 uur Schijndel
Avanti E2 – Odisco E1 9.00 uur Schijndel
Corridor E1 – Odisco E2 10.20 uur Son

Beugelen

De Lustige Spelers Olland
Uitslagen 18- 23/1:

Meijel 1 - Olland 1 1 - 4
Liempde 1 - Olland 2 4 - 1
Olland 4 - Olland 3 1 - 4
Olland 5 - Schijndel 2 1 - 4
Programma:                
do 28-1 20.00u. Liempde 2 - Olland 5
za 30-1 20.00u. Olland 1 - Ell 1

Bridge

B.C. "d'n einder '05" 20/1
A Lijn:
1 Mari en Nellie v.d.Vleuten 64.17% 2 Hennie en Wil Merkelbach 61.67 %3 Thea Huijberts-Ger Vervoort 55.42% . B lijn: 1 Truus v. Heesch- Addie Rijkers 61.46% 2 Liesbeth Bekkers- Carla v.d.Wetering 56.77% 3 Marie –Cathrien Wielens-Leny v. Rooy 55.73%. Zie ook: www.deneinder.nl

BC de Beckart 21/1
A-lijn:
1 Riet van Hout en Cees van Hout 67.33% 2 Guus Plevier en Fried van de Laar 60.41% 3 Nellie Vervoort en Ad Vervoort 58.75% B-lijn: 1. Dinie van Oorschodt en Jan Langenhuyzen 66.66% 2 Mieke Raaimakers en Leny van Rooy 58.88% 3 Bertha van de Laar en Mien van de Velde 52.22%

B.C. Rooi 750 20/1
A-lijn: 1 Marianne & Joop Muller 62.50% 2 Jan Machielsen & Henk Schakenraad 60.83% 3 Willem Pieters & Rien Voets 60.42% B-lijn: 1 Mieke Janssen & Christine van Heertum 57.08% 2 Maria Broeke & Lin de la Parra 56.25% 3 Dirk Gillissen & Jan van Lanen 54.17% C-lijn: 1 Hanny & Jan Bosch 71.67% 2 Bep Machielsen & Joost van Heertum 60.76% 3 Francine Versantvoort & Jan Verbunt 60.42%
Eindstand Ronde 4 A-lijn: 1 Hetty van Geffen & Lieke Pieters 57.10% 2 Marianne & Joop Muller 56.85% 3 Theo & Robert Janssen 56.05% B-lijn: 1 Mieke Janssen & Christine van Heertum 58.53% 2 Will Schilder & Tino Hillenaar 54.85% 3 Dirk Gillissen & Jan van Lanen 54.00% C-lijn: 1 Hanny & Jan Bosch 58.80% 2 Marijn van de Akker & Evert Vugs 55.80% 3 Lia van Ham & Lenie Kremers 53.24%

Bridgeclub J.V.G. 20/11 Hrn. Van Erp 66,67% 2 Echtpr. Van Gerwen 61,46% 3 Dms. W.v.Gerwen- A.v.Genugten 59,38%.

Bridgeclub De Neul A-lijn: 1. Nettie van Heeswijk en Jan van Heeswijk 61.98; 2. Betsie van Gerwen en Jan van Gerwen 60.94; 3. Mien van Rooy en Jan van Rooy 60.42. B-lijn: 1. Helma van den Heuvel en Rien van den Heuvel 65.03; 2. Sjef van de Kerkhof en Rinus Kuipers 61.72; 3. Mies Stroeken en Jos Jansen 58.70. C-lijn::1. Ans van de Laar en Addie Rijkers 62.76; 2. Harrie Kremers en Jan Tacken 57.03; 3. Netty van Dijck en Thea Huyberts 55.99.

BC 't Koffertje '94 A-lijn: 1 Nicole van de Berg & Theo van Geffen 60,42; 2 Tonnie en Ton van Acht 59,17; 3 Leny Kremers & Willem de Roo 56,00. B-lijn: 1 Annie Albers & Bets van der Ven 58,38; 2 Tonny van Acht & Ben van der Steen 58,15; 3 Rietje Donker & Nelly van Zon 55,51

Waterpolo en zwemmen

Argo
C1 - SWNZ 8-5
PSV - D1 7-2
Lutra - D2 3-11
Dames 1 - Hellas-Glana 3-4
E1 - Arethusa 1-14
Heren 1 - Hellas-Glana 6-16
Heren 2 - SWNZ 7-5

Programma zaterdag in ZIB te Best:
E1 - Nuenen 15:15 uur
D1 - DBD 16:00 uur
D2 - DBD 16:45 uur
C1 - Arethusa 17:30 uur
B1 - VZV Njord 18:15 uur
Heren 1 - Nuenen 19:00 uur
Heren 2 - Zeester-Meerval 20:00 uur
Dames 1 - AquAmigos 20:45 uur

Rooise Biljart Competitie

Foto: Jeroen van de Sande

In de 16e ronde een hoge score voor D'n Toel van 85 punten.

Korte partijen: Jan Latijnhouwers (Beurs) 24 car. in 8 beurten (moy. 3), Hans Kuijs (D'n Toel) 24 car. in 10 beurten (moy. 2,4), Twan van der Heijden (D'n Toel) en Renée Wisse (Dorpsherberg) 20 car. in 10 beurten (moy. 2), Eric Kluijtmans ('t Pumpke) 28 car. in 12 beurten (moy. 2,33), Jos van Doremalen (St.Joris) 34 car. in 13 beurten (moy. 2,61), Cees van Hout (D'n Toel) 30 car. in 13 beurten (moy. 2,31), Hans de Wit (Oud Rooij) 28 car. in 13 beurten (moy. 2,15), Leo v.d.Linden (Beurs) 44 car. in 14 beurten (moy. 2,93) en Ruud van Driel (Gin Keus) 20 car. in 14 beurten (moy. 1,42).

Uitslagen: B.C. Eerschot – Oud Rooij 60-80, Kofferen – Dorpsherberg 71-69, Boskant – Gin Keus 75-65, D'n Toel – Jachtrust 85-55, Wellie Winne Welles – Beurs 61-79, 't Pumpke – St.Joris 63-77. Wapen van Eerschot was vrij.

Stand: 1 D'n Toel (15) 1173, 2 St.Joris (15) 1084, 3 Jachtrust (15) 1079, 4 Kofferen (15) 1075, 5 Oud Rooij (15) 1074), 6 Wellie Winne Welles (15) 1050, 7 B.C. Eerschot (15) 1042, 8 Beurs (15) 1027, 9 Dorpsherberg (15) 1018, 10 Gin Keus (15) 987, 11 Wapen van Eerschot (14) 949, 12 't Pumpke (14) 905, 13 Boskant (14) 898.

Programma:
Ma. 25 jan
. Kofferen – Wellie Winne Welles
Di. 26 jan. Dorpsherberg – D'n Toel; Oud Rooij – 't Pumpke; St.Joris – Wapen van Eerschot; Do. 28 jan. Beurs – B.C. Eerschot; Jachtrust – Boskant
Gin Keus is vrij.

Swinkels koning handboogschutterij Nijnsel

v.l.n.r. ridder Tom van den Brand, koning Gerrit Swinkels, prins Gerard Kluijtmans, nar Riky van Acht

Gerrit Swinkels is zaterdag 23 januari j.l. na een stevige strijd Gerard Kluijtmans opgevolgd als de nieuwe koning van handboogschutterij Sint Antonius Nijnsel. Tom van den Brand hield zich als vrij nieuwe schutter kranig en zag dat beloond met de titel van prins.

Gerard was al twee keer koning en zou dus op kunnen klimmen tot keizer, maar zou dan wel koning hebben moeten worden. Dat zat er niet in; hij eindigde op de eervolle derde plaats, ridder. Riky van Acht had de primeur om als eerste vrouwelijke nar het toernooi af te sluiten. Sinds 2013 hanteert de vereniging een geheel nieuw wedstrijdsysteem, waarbij het totaal van de werkelijke scores niet meer bepalend is voor de einduitslag. Na de voorronde van 30 pijlen stond Gerrit Swinkels op de eerste plaats met 231 punten, gevolgd door Jan van der Aa 221, Gerard Kluijtmans 216, Toon Relou 216, Tom van den Brand 215, Martien van den Brand 200, Ad van Aarle 196, Theo Sander2 195, Riky van Acht 194, Jan Nolle 168.

Daarna moesten de schutters zich zo lang mogelijk staande weten te houden, want na elke schietbeurt was voor de schutter met de laagste score de wedstrijd over. Dat kon zelfs voor ervaren schutters behoorlijk tegen zitten. Uiteindelijk bleven Gerrit Swinkels, Gerard Kluijtmans, Toon Relou en Tom van den Brand over. In de halve finales won Gerrit met 6 setpunten van Toon en Tom bleef met 6 punten de baas over Gerard. Gerard en Toon gaven elkaar niet veel toe in hun strijd om de titel van ridder. Met 7 tegen 3 setpunten werd Gerard ridder. In de koningsfinale was Gerrit vanaf het begin de baas. Nadat hij drie sets (26, 24 en 25) achter elkaar had gewonnen, was voor hem de koningstitel binnen; Tom scoorde 23, 23 en 17. De wisselbeker van camping "Het Vressels Bos" was voor Jan Nolle.

Winnaars cyclustoernooi: Karel en Erik Verschuijten

Op de vierde dag van het cyclustoernooi van Cloeck & Moedigh werden de finales gespeeld. Tot aan de laatste partij waren er nog twee kanshebbende doubletten.

Deze partij ging tussen de oorspronkelijke winnaars uit de A en B poule: het doublet Karel en Erik Verschuijten en het doublet Henk Spanjers/Patrick Bakens. Dit laatste doublet begon met een voorsprong, maar spoedig keerden de kansen en ging de eindoverwinning met 13-6 naar Karel en Erik Verschuijten (4 +32). Door het verlies zakte het doublet Henk Spanjers/Patrick Bakens terug naar een derde plaats. (3 +17). Op plaats twee eindigde het doublet André Abdoula/Carl Copier (3 +23). Het Cloeck & Moedigh doublet Rob van Berkel/Bert Goorts behaalde een eervolle vierde plaats (2 +1). De overwinning in de B-finale ging naar het Cloeck & Moedigh doublet Wil Passier/Jan van Thienen (3 +27).

NJBB Winteravondcompetitie
Team 1 speelde thuis in de hoofdklasse tegen Tilburg 2 en wist dit wederom te verzilveren met een 8-1 winst. De tripletten Igor vd Loo/Joris v Liempd/Marco van Wanrooij en Jan vd Schoot/Leon vd Rijdt/Kees Luijten wonnen al hun partijen. Team 2 speelde eveneens thuis en won deze ontmoeting met 5-4 van Dongen 1. Het triplet Jan.Bekkers/Piet Habraken/Ad vd Velden was goed voor 3 winstpartijen. Team 1 leidt met +18 het klassement in de hoofdklasse en team 2 heeft weer aansluiting (+7) onderin. Team 4 moest in de tweede klasse uit tegen Dongen 3 en verloor nipt met 4-5. Team 4 heeft echter wel de koppositie in het klassement overgenomen (+19).

Zondagmiddagcompetitie
Zondagmiddag waren enkele spelers van de Klutsers goed op dreef. Stien van 't Hof werd dagwinnaar met 3 +30 en Martien Verzandvoort 2e met 3 +27. Zij lieten daarmee Tonny vd Rijt (3e, 3 +26) en Wim vd Rijdt (4e, 3 +13) achter zich. Betsie van Heesch werd 5e (2 +12). Martien Verzandvoort verstevigde met zijn 2e plaats zijn leidende positie in het klassement (+12). De concurrenten staan op +7.

Goud en zilver op NK indoor voor HBV Ontspanning

Sjef van den Berg

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen indoorschieten heeft HBV Ontspanning met vier sporters meegedaan: Floris en Dione Mesu en Piet en Sjef van den Berg traden het afgelopen weekend aan in IJsselstein en Zoetermeer.

De jeugd schoot op zaterdag in IJsselstein. Floris en Dione schieten bij de cadetten. Floris ging met 251 punten net niet door naar de finales. Hij eindigde op de tiende plaats bij de jongens. Dione ging met 261 punten als tweede geplaatst naar de finales. Zij won de eerste twee rondes met 6 – 0 en 6 – 2. In de gouden finale kwam ze tweemaal een puntje tekort en ze verloor met 2 – 6. Dione ging met zilver naar huis. Piet schiet bij de junioren. Met 364 punten ging ook hij net niet door naar de finales en eindigde op tiende plaats. Sjef schoot zondag in Zoetermeer bij de senioren. Met 594 punten ging hij als eerste geplaatst naar de finales. De eerste drie rondes won hij met 6 – 0, 6 – 0 en 6 – 2. Ook in de finale bleef Sjef sterk schieten en met 7 – 1 won hij dan ook voor de tweede maal goud.

Vorige week maandag54, Joep Verbunt 57 en Mart Verhoeven 218 (bm). In Liempde is 19 januari de vierde competitiewedstrijd 25m1pijl van de NHB geschoten. De scores waren: Mart Verhoeven 220, Paul van de Mortel 166, Piet van den Berg 232, Antoon Hermes 202, Jan van Bergen 208, Jos van den Berg 211 en Simon Boersbroek 210. Het team eindigde met deze uitslagen als eerste. Vrijdagavond is de tweede wedstrijd uit de voorjaarscompetitie geschoten. Winnaar van de avond was Theo Passier met een score van 238. Verdere uitslag: Rene van Erp 233, Mart Verhoeven 221, Wil Kivits 215, Jan van Bergen 212, Jan Gordijn 193, Jan van Erp 2190, Jerica van de Mortel 163 (PR) en Antoon Vervoort (BB). De jeugd heeft vrijdagavond de vierde competitiewedstrijd indoor NHB bij L'Union Liempde geschoten. De scores waren: Dione Mesu 229 (PR), Floris Mesu 212, Tim Hulsen 184 en Ray Matuszewski 179 (PR). was de afsluiting van het Antonius toernooi bij HBV Antonius in Nijnsel. Het team van Ontspanning behaalde daar de tweede prijs. De uitslagen waren: Jan van Bergen en Mart Verhoeven 224 en Antoon Hermes 209. Bij de Rozelaer is 18 januari geschoten in de onderlinge competitie. De dagwinnaar was Jan van Erp met 214 punten. De overige scores waren: Jan Gordijn 210, Jan van Bergen 207, Antoon Vervoort 198, Leo van Breugel 185, Ron Spijker 165. Antoon Hermes 1

Suzan van Gastel wint in de Mortel

De Nijnselse ruiters waren het afgelopen weekend te gast in Schijndel en De Mortel. Op beide plaatsen werd gesprongen. Voor Marloes van Stiphout en Figaro stonden dit weekend dressuurbordjes op het programma.

Vrijdag reed Suzan van Gastel in De Mortel met El Gore Go in de klasse L. Dit duo mocht de eerste prijs in ontvangst nemen na een snelle barragerit. Met Fergie eindigde Suzan in de barrage en op de derde plaats. In de klasse M bezette Suzan zowel de eerste als de tweede plaats tijdens de prijsuitreiking. Haar paard Epke was in de barrage iets sneller als Eve. Noortje Gevers startte haar paard Gigi du Rouet in de klasse B. Zij liet het complete deelnemersveld achter zich en eindigde op de eerste plaats met 81,5 stijlpunten.

In Schijndel werd dit weekend Indoor de Meierij verreden. Zaterdag startte Judith van de Nieuwenhuijzen haar nieuwe troef Loesje van de Sonniuswijck in de klasse B. Met 75 stijlpunten in de barrage eindigde deze combinatie op de vierde plaats. Suzan van Gastel reed met Epke en Eve in de klasse M. Zowel Epke als Eve eindigde in beide M-rubrieken met een achtste prijs. Thom van Dijck startte zondag zijn paard Cinderella Z in de klasse M. Na twee foutloze rondes behaalde deze combinatie de vierde prijs. Marloes en Figaro startten in Berkel Enschot voor de dressuur. In de klasse L2 beoordeelde de jury de proef met 63.3%. Goed voor de derde prijs.

De afvaardiging voor de Brabantse indoor kampioenschappen is inmiddels ook bekend: DL1 dressuur en springen: Larissa Laenen en haar pony Kasandera. Paarden springen klasse B: Noortje Gevers en Gigi du Rouet, Anouk van den Nieuwenhuijzen en Irena Z en Marloes van Stiphout en Figaro. Springen klasse L: Nicole Gevers met Bentley, Marwin van den Nieuwenhuijzen met Figo en Suzan van Gastel met Fergie. Klasse M springen: Marwin en Eton , Thom van Dijck en Cinderella Z en Suzan van Gastel en Epke. Klasse Z springen Thom van Dijck met zijn paarden Don Diablo, Coco Habana en Archer. Klasse ZZ Mandy Janssen en Cicarlos.

Anne van Liempd en Belle van Breugel winnen

Van 21 tot 24 januari vond Indoor de Meierij plaats in Schijndel. Dit betekende vier dagen springsport voor paarden. Op de eerste dag kwamen Belle van Breugel en haar paard Capistrano aan de start in de klasse L special. Razendsnel reden zij door het parcours en lieten daarbij alle balken liggen. Niemand was sneller waardoor deze combinatie de L rubriek op hun naam mochten schrijven. Monique Verhoeven en haar paard Florian waren nipt iets minder snel en werden na een foutloze snelle ronde tweede.

Op zaterdag was het een drukke dag in Schijndel met hele volle rubrieken. Dit weerhield de Rooise amazones niet van deelname. De dag begon om 9 uur met de klasse B. Anne van Liempd en haar paard Falanda wisten twee mooie foutloze rondes te rijden. Deze combinatie kreeg de hoogste stijlbeoordeling en wist de klasse b met overmacht te winnen. In de klasse L kwamen Isabel Geers en Alexander aan start. Na een foutloos basisparcours reed deze combinatie een erg snelle en foutloze barragerit welke goed was voor een tweede prijs. Ook de M rubriek was een grote groep. Hierin namen Julia Geers en haar Darwin aan deel. Na twee mooie rondes werd deze combinatie zesde in de klasse M.

32 / 32

27 januari
Filmdag
Mariendael

27 januari
Dansmiddag
Odendael

28 januari
't Onderonsje
Damiaancentrum

29 en 30 januari
Bonte Avonden Olland
de Loop'r

29 en 30 januari
Bonte Avonden Nijnsel
de Beckart

30 januari
Rockin Daddy
De Ossekop

31 januari
Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

31 januari
Ollandse Bonte Kindermiddag
de Loop'r

31 januari
Muziek met RUM (roept u maar)
de Ossekop

1 februari
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

3 februari
50+ carnavalszitting
Odendael

4 februari
Pubquiz Alaaf editie
d'n Dommel

5 - 9 februari
Carnaval vieren
Oud Rooij

5 februari
Dansmariekesfestijn
De Vriendschap

5 februari
Alvast efkes oewe toeter stemme
De Ossekop

5 – 9 februari
Carnaval vieren
Proeverij Van Ouds

6 – 9 februari
Papgat Carnaval 2016
Papgat

6 februari
Kinderoptocht
Boskant

6 februari
Carnavalsbal
Odendael

6 februari
Sleuteloverdracht
Gemeentehuis

6 februari
PullenVullenFrietFeest
de Beckart

6 februari
Quatz live
de Osselkop

7 februari
Grote Optocht
Centrum Papgat

8 februari
Kindermiddag
de Beckart

8 februari
Zanger Bas
De Ossekop

9 februari
Roze dinsdag
De Vriendschap

9 februari
Snertconcert CV 't Skrothupke
Oud Rooij

9 februari
Duitse middag met Claudia Ansell en de Heino's
De Ossekop

10 februari
Dansmiddag
Odendael

11 februari
Haring happen
Proeverij Van Ouds

14 februari
Valentijnsdag
Nederland

14 februari
Rikken en Jokeren
De Dorpsherberg

17 februari
Dansmiddag
Odendael

17 februari
Biergilde
Proeverij van Ouds

18 februari
Bewust & Zo Inspiratieavond 'Zelfvertrouwen'
Kasteellaan 6R, Sint Oedenrode

19 februari
Keeztoernooi
De Loop'r

19 februari
Filmtheater
Mariendael

20 februari
Leftover Live
De Ossekop

21 februari
Rooise Crosslopen
Park Kienehoef

21 februari
OLAT wandeltocht
Borkel en Schaft

24 februari
Dansmiddag
Odendael

25 februari
't Onderonsje
Damiaancentrum

27 februari
Funky Monks RedHotChiliPeppers Coverbands
d'n Dommel

27 februari
25e Boeken- en Platenbeurs
Odaschool

27 februari
Mojohand bluesband
De Ossekop

2 maart
Dansmiddag
Odendael