DeMooiRooiKrant

2 november 2016

DeMooiRooiKrant 2 november 2016


Albert Heijn verkocht

Foto: Pien van der Sommen

Ondernemer en eigenaar van de Rooise Albert Heijn, Ger Koopman, heeft zijn zaak aan de Markt verkocht. Vanaf 2 januari neemt Van Doormalen supermarkten de winkel over. Dat staat de plannen voor een verhuizing naar het De Leijer-terrein niet in de weg. Voor Koopman duurt dat echter te lang.

Maandagavond maakte Koopman het nieuws bekend onder zijn personeel. "Ik heb hen ook verteld dat het mij allemaal te lang duurt. We praten al zes á zeven jaar over het verhuizen van deze winkel. Het is er nog steeds niet door en mocht dat nog gebeuren dan duurt het waarschijnlijk nog eens twee of drie jaar. Ik ben 55, dan kom ik met mijn leeftijd in de knel. Daarom heb ik besloten om de winkel van de hand te doen." De komende maanden gaat Koopman 'terug naar af', zoals hij het zelf noemt. "Ik zal weer een tijdje op de vloer aanwezig zijn in Driel. Dat is wel even lekker. Daarnaast blijf ik mijn winkel in Sint-Oedenrode natuurlijk ook nog runnen. Bedrijfsleider Rob Heijmans gaat de komende tijd in een winkel van Van Doormalen supermarkten aan de slag om kennis te maken met hun manier van werken."
Van Doormalen supermarkten heeft acht Albert Heijn filialen in deze regio. Op de achtergrond is Van Doormalen betrokken geweest bij de plannen om het Albert Heijn filiaal in Sint-Oedenrode te verhuizen naar een grotere locatie. "Dat plan ziet Van Doormalen nog helemaal zitten en daar willen ze vol voor gaan. De plek is gewoon goed!" geeft Koopman aan, die voor Sint-Oedenrode hoopt dat het project door gaat. "Voor Rooi is het goed om een dergelijke trekpleister in het centrum te houden. Het gaat nu om een tekening waarvan door sommigen gezegd wordt dat het niet realiseerbaar is, maar voor ons dit een uitgangspunt waarin alles nog mogelijk is."
Koopman neemt na dertien jaar afscheid van Sint-Oedenrode. "Ik heb hier altijd met liefde en plezier gewerkt met ziel en zaligheid. Maar deze beslissing hoort bij het leven. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan."

Foto: Jos van Nunen

Zombies, spoken, heksen en trollen namen Sint-Oedenrode afgelopen dagen over. Het was Halloween en daarom haalden verschillende wijken alles uit de kast om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Het is inmiddels wel duidelijk dat Halloween voet aan wal heeft gekregen in Sint-Oedenrode. Vooral in de wijken Olland, Eerschot en Kienehoef was het griezelen geblazen. Kijk voor meer foto's op pagina 27 en voor alle foto's op www.mooirooi.nl

Jaargang 7 - Week 44 - Woensdag 2 november 2016

Formido
De Nachtegaal
Forum klus wijs

Cees van Rossum nieuwe voorzitter d'n einder

Cees van Rossum is de nieuwe voorzitter van d'n einder Foto: Hans van den Wijngaard

Tijdens hun jaarvergadering van vorige week donderdag hebben de vrijwilligers van d'n einder niet alleen tienduizend euro verdeeld onder acht goede doelen. Zij kozen ook Cees van Rossum als nieuwe voorzitter van de stichting d'n einder.

"Enkele maanden geleden tijdens mijn dagelijkse wandeling werd ik aangesproken met de vraag of ik voorzitter van d'n einder wilde worden", vertelt Cees van Rossum direct na afloop van de jaarvergadering. "Ik heb niet meteen 'ja' gezegd maar wat bedenktijd gevraagd. Maar mijn vrouw Annie, had niet veel tijd nodig om me te overtuigen. Met de woorden 'ik weet dat je het graag doet, dus waarom zou je het niet doen' heb ik de knoop doorgehakt. Vanavond hebben de vrijwilligers ingestemd met de voordracht en dat betekent dat ik me volop in ga zetten voor d'n einder".

Bestuurder pur sang
Cees van Rossum is een bestuurder pur sang. Zijn hele leven 'regelt en organiseert' hij al. In de jaren '70 van de vorige eeuw kwam hij naar Sint-Oedenrode. Veel Rooise jongeren leren Cees als leraar Nederlands op de Sint-Jozefmavo, het latere Fioretti College kennen. Maar ook het Rooise verenigingsleven doet zelden tevergeefs een beroep op hem. In 1975 wordt hij lid van de Raad van Elf en een jaar later zwaait hij als Prins Carnaval de scepter over Papgat. In 1997 wordt hij nog een keer Prins van Papgat. Maar ook voetbalvereniging Boskant mocht jaren gebruik maken van het organisatietalent van Van Rossum, net zoals het Seniorenorkest Dommelvolk dat deed.

"Samen met wethouder Mari Thijsen heb ik destijds vanuit het college aan de wieg van d'n einder gestaan"

Het besturen hield voor Cees van Rossum niet op bij het verenigingsleven. Nadat hij in 1986 lid werd van de gemeenteraad werd hij vier keer wethouder. De eerste keer was dat in 1992 toen hij Harrie Driessen opvolgde. In 1999 werd Cees opnieuw wethouder, nu als opvolger van Jan Jansen. Bij de verkiezingen van 2002 was hij lijsttrekker van het CDA en volgde een nieuwe periode van vier jaar als wethouder. In 2006 nam Cees afscheid van de politiek. Niemand kon toen bevroeden dat zes jaar later het CDA opnieuw bij Cees aan de deur zou staan. Maar na het aftreden van wethouder Henriëtte van den Berk, werd Cees gevraagd om nog een keer als wethouder terug te keren. Natuurlijk zei hij geen nee, want besturen zit immers in zijn bloed.

Vanaf het begin
Ondanks dat Cees inmiddels al 73 jaar op deze wereld meedraait, heeft hij de vraag van het bestuur van d'n einder positief beantwoord. "Ik ben niet handig met mijn handen", antwoordt Cees op de vraag wat hij met d'n einder heeft. "Een kringloopwinkel heeft de nodige vergunningen nodig. Samen met wethouder Mari Thijsen heb ik destijds vanuit het college aan de wieg van d'n einder gestaan. Dus ja, ondanks dat ik hier met mijn handen weinig tot niets heb kunnen bijdragen, heb ik d'n einder wel altijd gevolgd".

Van Rossum ziet het als zijn belangrijkste taak om d'n einder in stand te houden. "Uitbreiden is geen doel op zich, maar zorgen dat het blijft zoals het is en dat we ook volgend jaar weer veel goede doelen kunnen steunen, zie ik als een belangrijke opgave voor mezelf".


D'n einder kan ook dit jaar royaal uitdelen

Alle ontvangers van een cheque samen in de kringloopwinkel van d'n einder Foto: Hans van den Wijngaard

Het lukt d'n einder ieder jaar opnieuw om haar financieel resultaat gezond te houden. Zelfs zo gezond, dat er een aanzienlijk deel van de 'winst' aan goede doelen uitgekeerd kan worden. Dit jaar ontvingen maar liefst acht organisaties, die zich in Sint-Oedenrode, Nederland en de rest van de wereld inzetten, samen tienduizend euro.

Met het financieel ondersteunen van acht goede doelen, maakte d'n einder ook dit jaar veel mensen gelukkig. Als eerste natuurlijk de mensen achter al die stichtingen die zich geheel belangeloos inzetten voor hun goede doel. Maar indirect, en daar gaat het om, ook al die mensen waarvoor die vrijwilligers hun werk doen.


Parochiële Cartitas Instelling van de Heilige Oda Parochie
Wilchard Cooijmans nam namens de Parochiële Cartitas Instelling van de Heilige Oda Parochie een cheque ter waarde van €1.000 in ontvangst. Via deze stichting helpt de kerk mensen die in materiële nood zitten. De hulp kan bestaan uit het weer in goede staat brengen van een tuin. Maar ook een lening voor mensen die tijdelijk krap bij kas zitten behoort tot de manier waarop de kerk haar hulp aanbiedt.

De Zonnebloem
Ook de Rooise afdeling van de Zonnebloem bestaat uit enthousiaste vrijwilligers, die graag hun beste beentje voor zetten om anderen te helpen. Ruud Marinus nam namens de vijftig vrijwilligers die de Afdeling Sint-Oedenrode rijk is ook een cheque van €1.000 in ontvangst. "Dat geld komt ons zeer goed van pas, als we met onze gasten een boottochtje willen maken is de boottocht wel geregeld. Maar het vervoer met de bus naar de haven, moeten we als afdeling zelf bekostigen", zo vertelde Marinus in zijn dankwoord.

Stichting de Koeveringse Molen
Jos Wijn is al jaren een bekend gezicht bij de Stichting de Koeveringse Molen. Hij kreeg uit handen van Jan Verhoeven, de scheidend voorzitter van d'n einder, eveneens een cheque van €1.000 uitgereikt. Jos gaf aan dat er ver gevorderde plannen zijn voor de bouw van een infocentrum op de plaats waar de Koeveringse molen op 25 september 1944 afbrandde.

Hospice Dommelrode
Hospice Dommelrode, dat nu iets meer dan een jaar geleden is geopend, kreeg ook een deel van de 'winst' die d'n einder het afgelopen jaar maakte. Voorzitter Maurice van Os en Ingrid Gevers mochten een cheque ter waarde van €1.500 in ontvangst nemen. Maurice van Os: "We zijn blij met deze bijdrage. Als hospice willen we een huiselijke omgeving creëren voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen. Uw bijdrage willen we gebruiken voor de aanschaf van twee mooie bedden".

Global Clowning
Er is al genoeg ellende in de wereld en daarom zetten de Global Clowning zich in om kinderen over de hele wereld weer te laten lachen. De clowns werken zowel in Nederland als in het buitenland. Voor onder andere kinderen in weeshuizen, vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en sloppenwijken zet deze stichting met acht professionele clowns en een groot aantal vrijwilligers in. Om dit mooie werk door te kunnen laten gaan, was er een cheque van €1.250 voor de Global Clownings.

Les Amis de Gambie
Carmen Derks van Clip-Mode zet zich al jaren in voor de Nederlandse afdeling van Les Amis de Gambie. In 2005 begon Les Amis de Gambie met de bouw van een weeshuis in Sinchu Alhagie. Dat werd in 2009 met ondersteuning van vrijwilligers en sponsoren geopend. Het runnen van een weeshuis kost veel geld en daarom nam Carmen de cheque met een waarde van €1.500 dankbaar in ontvangst.

Farajakwamama
Nadat Leo Karsemakers tijdens een bezoek aan Kenia zag hoe erbarmelijk de leefsituatie om dat land is voor vrouwen die na een verkrachting zwanger raken, richtte hij de stichting Farajakwamama op. Deze stichting biedt op grote schaal hulp aan deze vrouwen door hen naai-,kook- en computerles te geven zodat zij mogelijkheden krijgen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ook Leo Karsemaker mocht een cheque ter waarde van €1.500 in ontvangst nemen.

People2people
Als laatste had Jan Verhoeven nog een cheque van €1.250 te vergeven. Die was voor de stichting People2people. De vertegenwoordigers van deze stichting waren helemaal uit Groningen naar Sint-Oedenrode gekomen. People2people probeert in Malawi met kleinschalige economische impulsen kwetsbare groepen een inkomensverbetering te bieden en zo lokaal ondernemerschap te stimuleren. Daarmee hoopt de stichting dat kinderen niet meer hoeven te werken, maar naar school kunnen gaan om een vak te leren.


Rooise dierenwinkels gaan samen door op één locatie

Foto: Ruth van der Heijden

Sint-Oedenrode - Sint-Oedenrode heeft al sinds jaar en dag twee dierenspeciaalzaken, maar daar komt verandering in. De eigenaar van 'de Borchmolen' heeft namelijk Pets & Co Totalpetshop aan de Streepenstraat overgenomen. In dat pand worden de twee winkels samengevoegd onder de nieuwe naam Pets & Co 'de Borchmolen'.

Vanaf 1 november heten Rianne van Rooij (De Borchmolen) en Ellis van Acht (Totalpetshop) de klanten daar welkom. Samen gaan zij de winkel draaien. De zaak zal een nieuwe indeling krijgen, omdat er bepaalde productgroepen bijkomen. Zo wordt er een flink aantal meters beschikbaar gesteld voor professionele hengelsport producten, al jaren een specialiteit van 'de Borchmolen'. Voor dat het zover is, kunnen klanten voor hengelsport producten op dinsdag en zaterdag t/m 25 november terecht op het oude vertrouwde adres aan de Borchmolendijk. Voor al de andere dierenbenodigdheden zijn de klanten alle dagen welkom aan de Streepenstraat. Cadeaubonnen van De Borchmolen zijn ook op het nieuwe adres in te leveren.

Ellis van Acht neemt over enkele weken afscheid van de zaak. Ze vertelt dat ze andere toekomstplannen heeft en wenst Rianne veel succes met het voortzetten van de dierenspeciaalzaak aan de Streepenstraat 2. "Ik wil alle klanten bedanken voor het gestelde vertrouwen in Totalpetshop de afgelopen drie jaar. Ook namens Riet en Esther, dank je wel!"


Vijftigjarig jubileum gevarieerd gevierd

Foto: Hans van den Wijngaard

Wijkvereniging Eerschot vierde afgelopen week haar vijftigjarige bestaan. Dat feest begon vorige week dinsdag met een filmavond voor de jeugd tot en met twaalf jaar. Afgelopen zaterdag was er een feest op de plaats waar Eerschot ooit eens begon, namelijk in de Knoptorenkerk. Zondag was er in Meerschot een brunch met zo'n 75 leden van de vereniging met aansluitend een diapresentatie. Als afsluiting was er maandagavond nog een halloweentocht door de wijk en daarmee was de vijftigste verjaardag voorbij.

Het was 24 oktober 1966 toen Wijkvereniging Eerschot werd opgericht. In die vijftig jaar is er veel gebeurd in de wijk. Dat bleek wel tijdens de diapresentatie die aansluitend aan de zondagmiddagbrunch werd gegeven. Aan de hand van oude foto's ontstond er soms een levendige discussie. Wanneer was dat, maar vooral wie was dat. Daarbij kon natuurlijk 'de Goede Herderkerk' niet ontbreken.

Eerschot is de enige Rooise wijk die een eigen kerk heeft gehad. In de wijk staan zelfs twee kerken, de Rooms Katholieke 'Goede Herderkerk en de Protestantse Knoptorenkerk. Al sinds de dertiende eeuw staat die laatste kerk aan de Dommel en was tot 1648 de parochiekerk van Eerschot. Daarna was het een Protestantse kerk. Pas in 1964 kreeg Eerschot weer een Katholieke kerk, bij de bouw kon niemand bevroeden dat vijftig jaar later de kerk alweer gesloten zou worden.

Foto: Hans van den Wijngaard

Twee slaapkamers
Tijdens de diapresentatie passeerden de verschillende pastoors die parochie kende de revue. Pastoor Klessens die de kerk bouwde en pastoor Van Breugel met zijn huishoudster Lenie. Schijnbaar waren de pastoor en zijn huishoudster zo close met elkaar dat menig kind dacht dat ze met elkaar getrouwd waren. De verbazing was dan ook groot toen een schoolklas een rondleiding op de pastorie kreeg. Toen werd duidelijk dat de pastoor en Lenie niet in één bed sliepen, sterker ze hadden beiden een aparte slaapkamer.

Rooise orkesten bundelen krachten

Nos Jungit Apollo Foto: Hans van den Wijngaard

Zaterdag is het zover. Twee Rooise orkesten bundelen hun krachten en geven een concert met als thema: USA.

Harmonie Nijnsel zal het concert beginnen met mooie werken als Downtown Divertimento en Danzon No. 2. Nadat zij haar nummers hebben uitgevoerd neemt Fanfare NJA het stokje over en brengt het de nummers Dances with Wolves en Gloria Estafette. Nadat beide orkesten zich hebben laten horen, worden letterlijk de krachten gebundeld en wordt één groot Roois orkest gevormd. Naast de bekende Amerikaanse muziekstukken mogen muzikanten van beide verenigingen zich ontplooien met solo's. Beide orkesten wisselen jonge muzikanten uit die hun solo gaan spelen. In een interview is met de muzikanten gesproken. Wat gaan ze spelen en waarom?

Matthijs Lemmens zal aftrappen en de eerste solo gaan spelen, samen met Harmonie Nijnsel. Daar speelt hij vijf jaar. Hij heeft zijn a, b en c diploma in het muziekonderwijs inmiddels behaald en stormt door om een goede muzikant te worden. Tijdens het concert gaat hij de moderne klarinetsolo Clarinet on a Town spelen. In deze solo komen verschillende muziekstijlen naar voren. "Het begint met een heel snel technisch stuk. In het middengedeelte zit een blues gedeelte dat vrij gespeeld mag worden. Met name het experimenteren van de glissando's vind ik erg leuk!" jubelt de jonge muzikant. Waarom Matthijs muziek maken zo leuk vindt? "Muziek maken is voor mij echt een stukje ontspanning. Vaak pak ik mijn klarinet als ik na het studeren voor school wat ontspanning nodig heb. Na een half uurtje is mijn hoofd dan weer helemaal leeg en kan ik weer fris verder."

Harmonie Nijnsel

De volgende solo gaat gespeeld worden door het jonge talent van NJA, Lucas van der Endt op trompet. Samen met Harmonie Nijnsel speelt hij Children of Sanchez. Een vrije solo waarin Lucas zoals hij het zegt, 'zijn eigen verhaal kan vertellen'. Ook voor Lucas is het leuke van een solo de uitdaging om een stuk perfect te leren en daarna uit te voeren. Als we hem vragen waarom hij muziek maakt, antwoordt hij: "Ik kan mijn emoties goed kwijt in de muziek en word er blij van" Dit doet hij inmiddels nu zeven jaar. Ondertussen is hij al druk bezig met een vooropleiding conservatorium in Rotterdam en heeft hij meegespeeld met het Nesko orkest en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. Dat we dit talent nog terug gaan zien in de toekomst staat buiten kijf. Wat muziek met Lucas doet? "Muziek brengt mij in mijn eigen wereld". Zijn motto voor muziek beschrijft hij dan ook erg mooi, "Music is the language of my soul"

Daarna is Celine van Kasteren aan de beurt op de Hobo. Zij gaat de indrukwekkende solo Morricone's Melody ofwel Gabriel's Oboe spelen. Dit stuk is geschreven door de zeer bekende Ennio Morricone, iemand die ontzettend veel stukken heeft geschreven voor de filmwereld. Celine is het met de heren eens over het feit dat het spelen van een solo uitdaging biedt in het perfectioneren van een stuk. Ze doet het inmiddels al negen jaar; "Mijn moeder speelde altijd al in de fanfare, waardoor ik zelf ook vroeg met muziek te maken kreeg. Hierna ben ik Hobo gaan spelen en nooit meer gestopt!" Deze keer mag ze samen met haar moeder spelen met Fanfare NJA. Waarom muziek haar zo boeit legt ze haarfijn uit: "leuk om te doen, gezellig bij de harmonie en wanneer je gaat spelen hoef je even niet aan andere dingen te denken."

Als laatst komen de twee heren Theo en Theo aan bod. Theo van de Steenhoven en Theo Persoons bespelen beide de Euphonium bij Fanfare NJA en gaan samen het stuk "Me and my Shadow" van Frank Sinatra en Sammy Davis Jr. uitvoeren. Ze beschrijven het stuk: "De lichte muziekstijl geeft de gelegenheid om te entertainen. Een leuk swingend liedje dat goed in het programma past." Voor Theo Persoons is het mooie aan een solo vooral dat er uitdaging in zit en hij daardoor thuis meer gaat oefenen. Theo van de Steenhoven vindt vooral dat je voor een belangrijk deel eigen invulling aan de muziek kan geven. "Je kunt er jezelf in kwijt en het is een prima manier om te ontspannen." Theo Persoons vindt het vooral geweldig om samen met het hele orkest naar een concert te werken. "Er zijn wel een paar concerten en concoursen die in mijn geheugen gegrift staan die heel bijzonder waren voor zowel ons muzikanten als publiek. Toch heerlijk als je door muziek geraakt wordt, ongeacht genre." Beiden zijn zij al erg lang muzikant en hebben op het hoogste niveau gespeeld. Een goede tip van beide heren: 'Leer luisteren naar muziek. Het is een fantastische hobby voor jong en oud, neem er de tijd en gelegenheid voor.'

Benieuwd naar het concert en naar de solisten? Het concert vindt plaats, zaterdag in de Gasthuishoeve. Het concert zal aanvangen vanaf 20.00 uur. Kom luisteren en denk bij ieder solostuk aan de woorden van de muzikanten en het gevoel en de passie die zij zo mooi beschrijven.

Bouwservice Van de Moosdijk

Bouwservice Van de Moosdijk is een gerenommeerd bouwbedrijf uit Sint Oedenrode. We zijn een klein, vakkundig bouwbedrijf, met bijna 20 jaar ervaring in de bouw. Of het nu gaat om de complete nieuwbouw van een villa of twee-onder-een kap woning, vrijstaand landhuis of aanbouw bij een tussenwoning of een kleine verbouwing van de zolderkamer, bij Bouwservice Van de Moosdijk bent u hiervoor aan het juiste adres.

Heeft u zojuist een kavel aangekocht en bent u benieuwd wat er allemaal bij komt kijken? Bel ons en wij helpen u graag op weg. Van de eerste voorbereidingen met ontwerp tot de laatste spijker. Zelfs uw interieurwerk kunnen we voor u verzorgen, alles op maat gemaakt.

Het meedenken met de klant en oplossingen bieden daar waar u ze nodig heeft, maakt onze manier van werken echt maatwerk. Geen enkel huis, verbouwing of kast is hetzelfde en daarom vraagt dat om klantgericht werken met de juiste kwaliteit voor de juiste prijs. Wij maken een transparante offerte, duidelijk en overzichtelijk. Omdat wij op deze open manier werken, kunnen wij de kwaliteit van ons werk waarborgen en staat persoonlijke aandacht nog voorop. Bel gerust eens voor een vrijblijvende offerte of ander inzicht bij een van uw bouwproblemen.

Rooienaar heeft beste Escape Room van Nederland

Geert van der Hagen (r) en Roel Kouwenberg.

De Rooise ondernemer Geert van der Hagen heeft een prestigieuze prijs gewonnen. Zijn Escape Room in Veghel is verkozen tot de beste Escape Room van Nederland. Een flinke prestatie, aangezien er in Nederland inmiddels 420 escape rooms zijn.

De Escape Room van Van der Hagen en zijn zakenpartner Roel Kouwenberg is sinds anderhalf jaar gesitueerd in de Noordkade in Veghel. Het spel is geheel in stijl van de oude voederfabriek gemaakt en neemt de mensen mee terug in de tijd, naar 1937 om precies te zijn. Voor de verkiezing zorgde deze beleving, maar ook de kwaliteit van het spel er voor dat de heren er met de titel van door gingen.

Ondertussen zijn Van der Hagen en Kouwenberg druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe Escape Room, maar dan van grotere orde. Het idee is om een silo daarvoor in te richten. "Dan praat je al snel over een attractie die ver over de huidige Escape Room heen gaat", vertelt Van der Hagen. Voor de ontwikkeling van dat plan hebben ze Rooienaar Gert van der Kaay in de arm genomen.

Rooi klaagt veel over slecht mobiel bereik

Een onderzoek van de NOS wijst uit dat er nog altijd tientallen dorpen in Nederland zijn waar bewoners veel problemen ervaren met mobiel bellen. Vandaag kwam de omroep met de uitslagen van het onderzoek naar buiten waaraan 23.000 mensen hebben meegedaan. In de landelijke top 10 van gemeenten met de meeste klachten bezet Sint-Oedenrode de tweede plaats.

Dat zal vooral te maken hebben met de bereikbaarheid in Olland. Die is voor de bewoners van het kerkdorp al jaren een doorn in het oog. Volgens de NOS zijn de afgelopen jaren telefoonproviders druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat er in heel Nederland mobiel gebeld kan worden. Maar nog altijd zijn er dorpen waar er vaak helemaal geen ontvangst is. 'Volgens KPN, een van de vier providers die zendmasten plaatsen, wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat in heel Nederland mobiel gebeld kan worden maar is dat niet eenvoudig te realiseren. Jacob Groote, verantwoordelijk voor de mobiele netwerken bij KPN erkent dat er nog altijd witte vlekken op de kaart zijn, hoewel dat er niet veel meer zijn. Hij schat dat minder dan 1 procent van Nederland nog niet goed is gedekt', meldt NOS. Gedeeltes van Sint-Oedenrode behoren tot die 'witte vlek'. In de noordelijke gemeenten van ons land zijn mensen zeer tevreden over de ontvangst, terwijl er in Brabant veel klachten zijn. Volgens KPN zijn er in Groningen in het verleden hoge zendmasten geplaatst, met meer bereik. In Noord-Brabant staan vaak lagere masten, waardoor er meer zendmasten nodig zijn om tot dezelfde dekking te komen.

De top vijf van gemeenten met de meeste klachten
Gemeente - rapportcijfer - aantal reacties
1. Westerveld (Dr) 3,6 - 358
2. Sint-Oedenrode 3,7 - 162
3. Neerijnen (Ge) 3,8 - 51
4. Bronckhorst (Ge) 3,8 - 103
5. Baarle-Nassau (N-B) 3,8 - 71

Doe mee met de Natuurwerkdag

Foto: Hans van den Wijngaard

Zaterdag 5 november houdt Landschapsbeheer Nederland weer de Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersactie in het groen. Door het hele land steken duizenden mensen hun handen uit de mouwen om het landschap een opknapbeurt te geven. Onder het motto 'Leef je uit!' vinden uiteenlopende activiteiten plaats. Van onder andere poelen schoonmaken tot bomen knotten, fruitbomen snoeien en grienden afzetten.

Het IVN Sint-Oedenrode sluit ook dit jaar weer aan bij de landelijke natuurwerkdag. Wij doen dat in het Vressels Bos bij het ven op de hoek van Vogelsven en Heieind. Daar gaan we verder waar we vorig jaar gebleven waren. Het is belangrijk dat de randen van de vennen open gehouden worden, zodat er voldoende licht en warmte door kan dringen. Dit is belangrijk voor de leefomgeving van o.a. de groene en bruine kikker, salamanders en hagedissen, libellen, waterjuffers, vlinders, bijen en kevers. Het verwijderen van grove den en andere ongewenste zaailingen, zoals berkjes, uit de heide zorgt ervoor dat ook de heide open blijft. Dit is handwerk, de iets grotere dennetjes worden met snoeischaren afgeknipt. U bent van harte welkom om mee te komen helpen. We beginnen om 9 uur en werken door tot ongeveer 13 uur. Laarzen zijn noodzakelijk. Wij zorgen voor snoeischaren en werkhandschoenen en natuurlijk voor de koffie met een lekker worstenbroodje. U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar ivnrooi@gmail.com onder vermelding van "Natuurwerkdag". Zie voor het laatste nieuws: www.ivnrooi.nl.


Pieter van de Kamp: "Herinrichting Markt steeds onder tafel geschoven"

Foto: Henri van Hoorn

Het Rooise centrum is "hot", er gaat op papier van alles gebeuren en ook van alles niét. Die onderwerpen halen wekelijks de krant, die gaan we hier niet herhalen. Inmiddels zijn er ook plannen rondom de kiosk, waar de kap van de leilindes de tongen wel los zal maken.

Hoog tijd om eens aan te schuiven bij het Centrummanagement, in de persoon van de voorzitter. Pieter van de Kamp is iemand de van zijn hart geen moordkuil maakt. Op de vraag "Wil je dat wel zo in de krant?" is zijn antwoord steevast "Jazeker".

Parkeren
Als spin in het web stoort de centrummanager zich als in de regionale media meningen over het centrum worden geventileerd die nergens op gebaseerd zijn. "Dat men een autovrije Markt wil bijvoorbeeld. Dat men al jaren plannen heeft om auto's van de Markt te weren. Dat auto's op de Markt niet strookt met de toeristisch- recreatieve functie van Rooi. Waar staat dat allemaal? En wie zegt dat? Veel mensen wíllen dat juist niét. Meer autoluw, maar dat is iets anders. Het enige probleem is de onoverzichtelijkheid. In Schijndel hebben ze de Markt autovrij gemaakt - en een gratis parkeerkelder aangelegd - maar als je over die kale vlakte naar de Glazen Boerderij kijkt kan dat juist naargeestig werken.
Als je ziet wat er allemaal verandert, komt er vooral méér ruimte. Bij de kiosk verdwijnen zes parkeerplaatsen, maar als AH van de Markt weggaat nemen die er weer 60 mee. Als de parkeerplaatsen de contouren van de Markt gaan volgen, volgens de ideeën van Floris Alkemade, geeft dat meer overzicht. Alle ambtenaren gaan naar Veghel dus voor het gemeentehuis komen veel plaatsen vrij. Bij het Kapittelhof komt een ondergrondse parkeergarage. Bij de EMTE wordt gedacht aan alles blauwe zone maken. Tot slot willen wij campagne voeren bij de ondernemers in het centrum, dat zij en hun medewerkers hun auto niet op de Markt parkeren. Kortom, wat is het probleem uiteindelijk?"

"Wij willen de oorspronkelijke functie van de kiosk herstellen, als podium voor allerlei activiteiten"

Leilindes en kiosk
Deze winter nog gaat er het een en ander gebeuren rondom de kiosk, op verzoek van het Centrummanagement. "Wij willen de oorspronkelijke functie van de kiosk herstellen, als podium voor allerlei activiteiten. Dat bij Rooi vol Koren iedereen een eigen overdekt podium regelde en de kiosk leeg bleef, was inderdaad een duidelijk signaal. De leilindes belemmeren het zicht op en vanaf de kiosk, evenals de doorkijk. Die gaan als eerste weg, we bekijken nog of er een paar bomen worden teruggeplaatst die het zicht niet belemmeren. Ook andere obstakels worden verwijderd, zoals het aanplakbord."
Op de vraag of de kiosk zelf ook nog onder het mes gaat, of misschien zelfs wordt verplaatst, lacht Van de Kamp wat geheimzinnig. "Laten we eerst maar eens, met de bestaande middelen, de omgeving van de kiosk aanpakken. Floris Alkemade, die met architect Sjef van Griensven kijkt naar de herinrichting van de Markt, denkt aan een andere kiosk met een wat spitser dak, maar wel in eerste instantie op de bestaande sokkel."

De gemeente beperkt zich tot het proces: "De huidige kiosk blijft bestaan, er wordt nagedacht op welke wijze de functie en beeldkwaliteit van de kiosk kan worden verbeterd. Vanwege de ligging binnen het beschermd stads- en of dorpsgezicht Markt e.o. dient een zorgvuldige afweging te worden gemaakt m.b.t. te maken keuzen. Ingevolge de Erfgoedverordening moet de monumentencommissie hierover worden geraadpleegd. Wanneer uitvoering van beoogde plannen kan plaatsvinden is thans niet te duiden."

Markt op de schop
Over de herinrichting van de Markt zit bij Van de Kamp best wat oud zeer. "Al in 2010 werd een rapport uitgebracht over de centrumvisie. Veel elementen daaruit zijn nog steeds actueel. In dat rapport werd de noodzaak tot herinrichting van de Markt aangegeven. Dat is door het toenmalige college onder tafel geschoven, het huidige college schuift inmiddels alles voor zich uit. Alles wat in Rooi gebeurt is tegenwoordig burgerparticipatie en particulier initiatief. Het huidige college geeft wel medewerking aan veranderingen van de kiosk, de toekomstige herinrichting wordt vooruitgeschoven naar Meierijstad.

De Markt is ingericht volgens de 'shared space' gedachte, mooi bedoeld maar het ziet er niet uit. De verkeersstromen zijn onduidelijk, zelfs voor Rooienaren die de situatie kennen. De hoge stoepranden zijn gevaarlijk, de kinderkopjes een ramp voor ouderen die slecht ter been zijn, verkeer jakkert te hard langs de Markt. In de nieuwe plannen wordt het verkeer gedwongen om de Markt op te rijden, waardoor het voor doorgaand verkeer niet aantrekkelijk meer is."

Tot slot wil Van de Kamp nog iets kwijt. "Waar ik nou zo bang voor ben, is dat de AH gewoon vertrekt uit Rooi. Vergeet niet, daar heeft de gemeente niks over te zeggen, dat bepaalt de franchisenemer zelf. Het pand is dan wel zijn eigendom, maar hij kan een filiaal starten waar hij wil."


Vernielingen aan VVV-borden

Aan de welkomstwegen van Sint-Oedenrode staan op zeven plaatsen groene VVV borden die evenementen in deze gemeente aankondigen. Rooienaar Harry van der Rijdt is al jaren de vrijwilliger die de letters plaatst. De laatste weken kwam hij voor onaangename verrassingen te staan.

Zo zijn er bij een VVV bord in Olland vernielingen aangericht. Daarbij zijn letters verdwenen, evenals een bordje van Mariëndael. Daarnaast wordt onder en rond de borden vaak hondenpoep gevonden. "Dat is vooral bij de borden in Nijnsel, Boskant en Eerschot. Ik moet voortaan goed uitkijken waar ik mijn voeten neerzet, maar bovendien is de vervuiling geen gezicht", vertelt Harry teleurgesteld.
Dat de letters en het bordje van Mariëndael in Olland zijn verdwenen vindt hij erg jammer. "Ik wil degene die het gedaan heeft de kans geven om het zelf terug te hangen. Dit kost ons onnodig geld", roept de vrijwilliger op.
Heeft iemand iets van de vernielingen gezien? Meld het dan bij het VVV-kantoor.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 3 november zijn de volgende onderwerpen voorzien: Nationale zwemvierdaagse in zwembad De Neul, d'n einder schenkt aan goede Doelen, Luc Branten Nederlands kampioen trial, Voormalig Postkantoor wordt gezondheidscentrum, Nacht van de Nacht, Bladeren verkleuren en vallen: herfst! Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Verslag van vennenherstel bij De Hazenputten door Staatsbosbeheer
Uitzending tot en met 8 november. Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 – 19:00 en 22:00 uur

Evenement Rooi Vol Koren
Op zondag 16 oktober traden op een groot aantal podia, zowel binnen als buiten, 29 koren op. Samen met collega-omroepen is van deze manifestatie een uitgebreide samenvatting gemaakt. Uitzending tot en met 10 november Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 – 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Rooise DJ scoort 538 Dance Smash

Jeroen vd Sande

Sint-Oedenrode – De Radio 538 Dance Smash is al jaren een begrip op de Nederlandse radio. Veel nationaal en internationaal bekende DJ's hebben de eer al eens gehad om een eigen plaat zo te mogen noemen. Deze week scoort de Rooise DJ Sophie Francis met het nummer 'Walls' een Dance Smash.

Dat is een flink teken aan de wand dat het crescendo gaat met de carrière van de Rooise tiener. Enkele weken geleden was Sophie Francis te gast in de studio van 538 om haar plaat te promoten. Meteen was men daar lyrisch. Ook het luisterend publiek, want ze gaf 'Walls' een hoge waardering en wilde het nummer maar wat graag vaker horen. Dat heeft het populaire radiostation er mede toe gezet om de track te bombarderen tot 538 Dance Smash. Wie weet waar Sophie Francis binnenkort weer mee scoort, maar deze eer steekt ze alvast in haar zak en haar populariteit zal alleen maar stijgen.

Douwe Egberts punten voor goede doelen

Lyke Oerbekke zet zich al enige tijd op een bijzondere wijze in voor Rooise goede doelen. Ze spoort mensen aan om Douwe Egberts punten in te leveren.

Met succes, want veel mensen geven er gehoor aan en daardoor kan Lyke zo nu en dan een bijdrage leveren aan de Voedselbank, Hospice Dommelrode en andere vrijwilliger initiatieven in Sint-Oedenrode. Heeft u dergelijke bonnen? Lever ze dan in bij DeMooiRooiKrant (Heuvel 17). Er staat een echte spaarpot klaar.


Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 2 november om 19.15 uur gaat de deur van Meerschot open.

Om 20.00 uur beginnen we met weer een kien avond met mooie prijzen en een leuke loterij. Dinsdag 8 november lekker een uurtje een frisse neus halen en eens over wat anders praten. Ben om 18.30 uur bij Meerschot en loop mee. Heb jij je nog niet opgegeven voor het sinterklaasfeest op 24 november. Vul het opgave strookje uit de wijkkrant van november in en geef dit persoonlijk af bij Gerda, Hertog-Janstraat 68.


Kledinginzameling Basisschool Nijnsel

Jeroen vd Sande

Nijnsel - In de week van 1 t/m 4 november houdt de basisschool van Nijnsel een kledinginzamelingsactie. De opbrengst komt ten goede aan activiteiten voor alle basisschoolkinderen.

Kom en breng uw kleding, schoenen en huishoudtextiel (zoals handdoeken en lakens) naar de basisschool (Sint-Anthonius van Padua) aan de Jasmijnstraat in Nijnsel. Alleen dichte plasticzakken mogen worden ingeleverd. De basisschool van Nijnsel is op werkdagen geopend van 8.15u tot ca. 15u.

Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Ontmoetingscentrum De Beckart zoekt vrijwilligers
Ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel is op zoek naar vrijwilligers voor de functies van allround medewerker, gastvrouw/gastheer en bestuurslid. Als allround medewerker richt je de zalen in met stoelen en tafels en help je incidenteel met het opbouwen en afbreken van het podium. Je werkt in een poule van een aantal vaste vrijwilligers en werkt eenmaal per week op een vast dagdeel. (vacaturenummer 17419).
Als gastvrouw/gastheer verzorg je de catering. Je bemant de bar, schenkt de drankjes in voor de bezoekers of serveert de drankjes uit. Je zorgt ervoor dat alles netjes weer wordt opgeruimd. Je werkt in een vaste poule met een aantal andere vrijwilligers en je wordt, eenmaal per 3 of 4 weken, op een vast dagdeel ingedeeld. (vacaturenummer 17418). Als laatst is de Beckart op zoek naar een bestuurslid die zich richt op de PR en de website. Hij/zij fungeert als contactpersoon vanuit het bestuur voor de activiteitencommissie en de mediapartijen. Hij/zij woont 1x per 3 weken een bestuursvergadering en 1x per maand de vergadering van activiteitencommissie bij. Taken zijn onder andere het onderhouden van de website en het schrijven van redactionele stukken voor Mooi Rooi krant en de Dommelbode. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 17417)

Bezoekvrijwilliger om met een mevrouw in een rolstoel te gaan wandelen
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is op zoek naar een vrijwilliger die met een mevrouw in een rolstoel wil gaan wandelen. Werktijden in overleg. (vacaturenummer 16813)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Parkinson café Oss-Uden-Veghel

Op donderdag 24 november van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB).

Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in ons café. Deze middag staat Logopedie centraal. Een logopedist helpt mensen die problemen hebben met spreken,horen,het formuleren en begrijpen van taal en kan u ook helpen als u problemen heeft met eten en drinken. De logopedist bespreekt uw problemen en wensen,doet onderzoek en stelt na de diagnose een behandelplan op. Ook het geven van voorlichting en advies aan u en uw familie en/of mantelzorgers behoort tot het takenpakket van de logopedist. Bij de behandelingen gaan we uit van de dingen die u nog wel kunt. Op die manier dragen de logopedisten bij aan de kwaliteit van uw leven.

In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeldt. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287.

Aansluitend na het Parkinson café kunt u voor € 15,00 p.p deelnemen aan het Eindejaars diner met live muziek van Lisethe Lukassen. Reservering via telefoonnummer: 0486-451328.

Nieuw programma Eropuit-bus

Het programma voor de Eropuit-bus Sint-Oedenrode voor de maanden november en december is af! Ze gaan gezellig samen op stap en hebben allerlei leuke uitstapjes op de planning staan. Dit is het programma voor november.

Dinsdag 8 november 2016 - Campingsport De Wit Schijndel. 13.30 uur – 16.30 uur.
Z
e gaan op bezoek bij Campingsport De Wit in Schijndel, waar u heerlijk rond kunt struinen. Daarnaast krijg je een rondleiding door de winkel en drinken we samen een kopje koffie of thee. Kosten: € 2,50- p.p. incl. kopje koffie/thee en excl. persoonlijke uitgaven.

Maandag 21 november - IKEA Eindhoven. 9.30 uur – 13.30 uur
Ze gaan op bezoek bij de IKEA in Eindhoven. Een winkel met allerlei mooie spullen op het gebied van wonen. Van lamp tot servies, van boekenkast tot Brabantse deurmat, er is genoeg te zien! Kosten: € 5,00 p.p. excl. consumptie en excl. persoonlijke uitgaven.

In december gaan de ritten naar Tuincentrum Coppelmans Oirschot en de Molen in Eerde. Lijkt het u leuk om een keer met de bus mee te gaan? Geef u dan op door te bellen naar Welzijn De Meierij, 073-544 1400. Wees er snel bij, want vol = vol!

De Eropuit-bus Sint-Oedenrode is een samenwerking tussen Brabantzorg Odendael en Welzijn De Meierij.


Wilt u leren skypen?

Heeft u een familielid verder weg wonen en zou u graag met hem/haar willen skypen? Of vind u het leuk om met uw kleinkinderen te skypen maar weet u niet hoe het werkt? Dan zijn wij op zoek naar u!

Welzijn De Meierij is op zoek naar senioren die graag meer zouden willen leren over skypen. De senioren zullen tijdens een aantal bijeenkomsten leren omgaan met skype. Elke senior wordt gekoppeld aan een jongere, die hem/haar zal leren hoe skype werkt. Heeft u interesse in dit project of heeft u nog vragen? Laat het ons weten! U kunt ons bereiken door te bellen naar 073-544 1400 of te mailen naar n.post@welzijndemeierij.nl . Of kom gerust een keer langs bij ons kantoor op Odendael!

Skype is een manier om met elkaar te bellen waarbij je elkaar niet alleen hoort, maar ook kunt zien d.m.v. videogesprekken.

Reumavereniging geeft info-bijeenkomst

In het Dienstencentrum van de Peppelhof, Wilgenstraat 15, Veghel, geeft de reumapatiëntenvereniging op donderdag 17 november vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst.

Mevr. Els Verdonk komt een lezing verzorgen met het thema " Aromatherapie is meer dan genieten van geuren." Els wil zich graag voorstellen zij heeft sinds 2003 een natuurgeneeskundige praktijk met als specialisatie Aromatherapie. Voor haar HBO diploma is zij in 2010 afgestudeerd met als afstudeeropdracht " Spondilylitis ankylopoetica ( ziekte van Bechterew ) en de effecten van aromatherapie op pijnstilling en vermoeidheid."

Kaartavond in Boskant

Donderdag 03-11 om 20.00u is het in de Tuinzaal van De Vriendschap in Boskant niet alleen maar lekker warm, maar ook de start van de tweede kaartavond 2016-2017 op het programma.

Iedereen kan meedoen, met de dagen die korter en kouder worden is het alleen maar heel gezellig om samen een kaartje te leggen en uiteraard ook wat met elkaar te praten. Voor 1.50 euro speel je deze avond mee, maar ook kan je meedingen voor de eindprijs die degene krijgt die aan het eind van het seizoen de meeste punten bij elkaar gesprokkeld heeft. Dus hoe vaker je komt, hoe meer kans op deze eindprijs! Iedereen is volgens de drie buurtverenigingen van harte welkom.

Collecte Alzheimer Nederland in Sint-Oedenrode

Van maandag 7 november t/m zaterdag 12 november zal de jaarlijkse collecte van Alzheimer Nederland plaatsvinden. Ook in Sint-Oedenrode gaat er weer een aantal collectanten op pad. Zou u zich ook willen aanmelden als collectant? Bel Marianne van Aert (473334) of Dorothé Vermeltfoort (479434)

Roois Kamerkoor werkt samen met beeldend kunstenaar Adri Frigge

Foto: Jos van Nunen

Op 12 november geeft het Roois Kamerkoor een concert met de titel 'Impressies' waarbij het samenwerkt met Rooienaar Adri Frigge. Onder het genot van een kopje koffie met koek gaan we in gesprek met dirigente Monique Joosten en Adri Frigge om erachter te komen hoe die samenwerking eruit gaat zien.

Wat heeft ertoe geleid dat het Roois Kamerkoor de samenwerking met Adri Frigge heeft gezocht? Monique Joosten: "Voor mij is het zo dat verschillende kunstvormen elkaar versterken. Het projecteren van beelden tijdens een concert kan de zeggingskracht van muziek vergroten. Dat gebeurt tegenwoordig wel vaker bij muziekoptredens. Wat onze samenwerking met Adri nu zo bijzonder maakt, is dat hij live gaat schilderen terwijl het koor aan het zingen is." Het past heel goed bij elkaar omdat het beeldend werk van Adri Frigge onlosmakelijk verbonden is met moderne muziek. Frigge: "De relatie tussen muziek en beeld is er voor mij altijd geweest. In mijn werk zijn altijd klanken en bewegingen verwerkt. Al bij mijn eindexamen van de kunstacademie heb ik muziek van moderne componisten als uitgangspunt genomen." Zo maakte Frigge onder meer etsen bij de 24 preludes van Debussy, die getoond werden terwijl de muziek op piano werd vertolkt door Ruud Bouwman. Op het moment dat de pianist achter zijn vleugel zit, is het werk voor Adri in feite al afgerond. Dat zal bij het concert van Roois Kamerkoor anders zijn. Dan zijn zangers, dirigent en kunstenaar tegelijkertijd aan het werk. "We gaan samen het diepe in. We moeten het op hetzelfde moment waar gaan maken en dat is nieuw voor mij. Het geeft een speciale dimensie aan de samenwerking," vertelt Frigge verwachtingsvol.

Waar ligt voor jullie de grootste uitdaging in dit project?
Adri is daar heel duidelijk over. "Voor mij is dat de tijdsdruk. Normaal werk ik in de beslotenheid van mijn atelier en speelt de tijd niet zo'n grote rol. Nu moet ik gedurende 45 minuten tot iets komen, waarvan ik nu nog niet weet wat het gaat worden. Bovendien moet het product een grotere afmeting hebben, zodat het publiek het wordingsproces ook kan volgen." Monique vult aan. "Ik denk dat het voor het koor een fantastische ervaring wordt! De uitdaging voor ons ligt erin om geconcentreerd te blijven en Adri optimaal te inspireren."

"Het gaat om de balans tussen denken en voelen"

Hoe is de voorbereiding op een dergelijke uitvoering?
Monique geeft aan dat zij voor dit concert nog meer beeldend heeft gewerkt met het koor dan ze anders al doet. "Nadat de zangers hun partijen kennen, begint het echte werk. Dan moeten zij de diepgang van het werk als het ware naar de oppervlakte brengen. Het is nodig dat ze zich inleven en zich voorstellen wat er in de muziek speelt. Daarbij maak ik gebruik van beelden en kleuren om bij de zangers de verbeelding te prikkelen."
"Dat is precies zo bij mijn werk," valt Adri haar bij, "het gaat om de zeggingskracht. Ik wil inbreken in de inhoud van de muziek. Het is dus niet zo dat als bij het concert straks de muziek omhoog gaat, mijn kwast ook omhoog gaat. Ik wil dat er na het concert iets staat wat de mensen boeit." "Daarin is er wel een verschil tussen jouw werk en dat van ons, als koor. Muziek vervliegt, maar jij laat iets na!"
Frigge bereidt zich voor door de muziek vooraf te beluisteren. Hij is als toehoorder ook een aantal keren bij de repetities van het koor. Schetsen maakt hij vooraf niet. "Hooguit breng ik alvast wat kleur op het doek aan als ondertoon."
Allebei zien ze een grote overeenkomst in hun werkwijze: "Het gaat om de balans tussen denken en voelen," geeft de kunstenaar aan. "Het denken is de technische kant, dat is als het ware het geraamte. Daarna en daarnaast komt de gevoelskant."

Tijdens het concert speelt Frigge ook op de piano. Welke plek heeft dat in het programma?
"Een bescheiden plekje! Ik speel enkele korte stukjes van Berio en Debussy als een illustratie van hoe ik verband probeer te leggen tussen muziek en beelden. Het is een inleiding op de muziek van Debussy die het koor uit gaat voeren. Zo hoop ik dat duidelijk kan worden hoe beelden en klanken met elkaar samenhangen. De klank die door de stilte beweegt is parallel aan de lijn die door het wit beweegt. De ruimte wordt gevuld hetzij met klanken, hetzij met lijnen."

Jullie houden allebei een korte toelichting bij het programma. Hebben jullie hiermee een educatief doel?
"Nee, educatief is het niet," vinden ze allebei. "Het zou fijn zijn als we de nieuwsgierigheid op kunnen wekken. We willen dat de mensen zich openstellen, dat ze zonder oordeel het gebeuren ondergaan," zegt Monique. "Precies, kijk naar alles, alsof je het voor de eerste keer ziet. Dat is een uitspraak van Picasso," weet Adri Frigge. "Mensen hebben vaak al snel een vooroordeel over moderne kunst klaar en dat is jammer. We willen inspelen op de verwondering." Monique: "Het thema van het concert 'Impressies' geeft het aan: van alle kanten komen er dingen op je af. Daar geef je je eigen interpretaties en verwerkingen aan"

Het concert vindt plaats op 12 november om 20.00 uur in de Sint Antoniuskerk in Nijnsel. De entree (inclusief koffie/ thee) bedraagt €12,00. Vrienden van het Roois Kamerkoor hebben op vertoon van de vriendenkaart gratis toegang. Reserveren kan via www.rooiskamerkoor.nl of telefonisch 0413 470014. Extra informatie over Adri Frigge is te vinden op www.adrifrigge.com

Lezing over Joden in de Meierij

Foto:

Joden in de Meierij is het onderwerp waarover mevrouw drs. Margrietha Prins-Afman op dinsdag 15 november a.s. om 20.00 uur in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode een lezing zal geven. De lezing wordt georganiseerd door heemkundige kring de Oude Vrijheid.

Op 7 december 2016 is het precies 150 jaar geleden dat de synagoge aan de Dijk (huidige Borchmolendijk) in Sint-Oedenrode plechtig werd ingewijd. Het was een groot en imposant gebouw dat boven de omringende huizen uitstak. In 1941 werd de Joodse gemeente opgeheven voordat de Duitse bezetter zich tot eigenaar van de Joodse eigendommen kon verklaren. Na de oorlog werden er winkels gevestigd in het pand. Helaas bestaat het gebouw nu niet meer. De herinneringssteen die de kerkmeesters hebben ingemetseld is bewaard gebleven en is te zien in de gevel van het appartementengebouw dat op de plek van de synagoge aan de Borchmolendijk is gebouwd.
Mevrouw Prins besteed aandacht aan het leven en werken van de Joden die in de Meierij hebben gewoond. Zij stelt zich daarbij de vraag of zij al dan niet geassimileerd en geïntegreerd zijn en hoe de overige bewoners van de Meierij reageerden op hun aanwezigheid.

Sint-Oedenrode, waar blijft de Tijd?

Afgelopen zaterdagnacht deed mijn vriendin er 62 minuten over om onze auto achteruit in de garage te parkeren. Oké, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat net op dat moment de klok een uur terug werd gezet, anders had ze er meer dan twee uur over gedaan ... Of vergis ik me nou? Tja, snap jij het nog?

Vandaar de volgende filosofische vraagstelling: Waar blijft de Tijd? Goeie vraag niet? En ook meteen een lastige. Op deze plek heb ik het afgelopen jaar antwoord gegeven op de meest idiote vragen: Hoe kreunt een doventolk in gebarentaal? Als in het vliegtuig van de Paus de druk wegvalt, komen er dan rozenkransen boven je stoel naar beneden gevallen? En bijt de zwarte weduwespin na de gemeenschap de kop van haar mannetje af … om van zijn gesnurk af te zijn? Verzin maar een absurde vraag, ik had altijd wel een antwoord paraat, maar op deze …?

Het onderwerp Tijd noopt tot diep gepeins, dat staat vast. Het valt me bijvoorbeeld op dat de Tijd steeds sneller gaat. De afgelopen Tijd dan. Sinds de jaren 60 lijkt de wereld minimaal 20 maal sneller om zijn as te draaien. Op het eerste gezicht best fijn, want nog even en je krijgt elke dag een maandsalaris, maar de vrouwen bloeden wél dood. Nog eentje: Mensen zeggen: "je moet de Tijd doden" maar klopt dat wel, want het tegenovergestelde gebeurt! En het licht gaat sneller dan het geluid. Zie je daarom zo vaak mensen waarvan je denkt "die is slim!" …totdat je ze hoort praten. Van die dingen dus.

Tja, de vraag "waar blijft de Tijd?" is ook meteen een nostalgische verzuchting. Vroeger kwam je iedere dag in de bossen rond Olland een engerd tegen, nou moet je wachten tot Halloween. Vroeger moest je 2 weken ploeteren op een fiets met houten banden om vanuit Boskant bij een stembureau te komen, binnenkort komt het stembureau naar jou toegereden!? Alles verandert zo snel, de laatste Tijd. Het enige dat blijft is het plan voor een autovrije Markt. Dat komt om de zoveel Tijd weer op tafel en wordt daar dan ook weer om de zoveel Tijd vanaf geveegd. Tijdsverspilling?

Lezing over De Kampina

Op maandag 7 november zal Frans Vlamings twee lezingen geven over de Kampina.

De eerste audiovisuele-presentatie 'Kampina' geeft kort samengevat een indruk van de verschillende landschapsvormen van Kampina. Het accent ligt op het beheer van het gebied, waarin nog veel resten van het oorspronkelijke Kempische landschap behouden zijn gebleven. Van het inmiddels 1500 ha grote eigendom van de vereniging Natuurmonumenten wordt aandacht besteed aan de volgende deelgebieden: de Groene en Witte bergen; de vennen; de heide; de nederzetting Balsvoort; de beken: Roseph, Beerze en Kleine Aa; Smalbroeken en Banisveld; en tot slot het bos. De tweede AV-presentatie 'Redelijk wild' toont de levenscyclus van het ree. De meeste foto's zijn gemaakt in de Kampina. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in De Gouden Leeuw.

Expositie Annemieke Berings

Het Roois Kultuur Kontakt houdt een expositie van de Rooise kunstenares Annemieke Berings in Mariendael. Deze vindt plaats van 6 november tot 8 januari 2017.

Annemieke heeft les gehad van Maria Kemps bij het toenmalige Pieter Breughel Instituut. Dit was een stimulerende periode waar veel onderwerpen en technieken aan bod kwamen. Ze haalt haar inspiratie uit dingen die ze ziet of ze door de mens gemaakt zijn of uit de natuur voortkomen, een lijnenspel. Een bericht of foto uit de krant, een fragment van iets of juist de ruimte tussen dingen, een schaduw. Ook maakt ze foto's met in haar achterhoofd een idee voor een schilderij. Toch wilde ze weer iets anders en is daarom eind vorig jaar begonnen met portretschilderen o.b.v. Jaqueline Klein Breteler. Daarnaast blijft ze ook andere onderwerpen schilderen. Ze schildert veelal met acryl, realistisch maar ook figuratief. De opening vindt plaats op zondagmiddag om 15.00 uur. We nodigen u uit om deze mooie expositie te bezoeken.

Blaasmuziek Plus 2016, een feest van herkenning

Foto: Hans van den Wijngaard

Voor liefhebbers van blaasmuziek staat de laatste zaterdag van oktober steevast gereserveerd in de agenda. Tiona houdt dan het jaarlijkse Blaasmuziek Plus, het optreden voor haar eigen fans in Nijnsel. Afgelopen zaterdag dus ook. Speciale gasten waren dit keer de Eindhovense studenten dansvereniging 'Footloose', zang- en theatergroep Klik en de Rockin Daddy. Na het optreden van Tiona hield DJ Lucas de stemming in de Beckart nog tot in de late uurtjes op peil.

Tiona, dat ooit als Bohemer- en Egerländerkapel begon, stapte anderhalf jaar geleden over op meer hedendaagse muziek. Een keuze die de meeste fans waarderen, de muziek is herkenbaarder. In de grote zaal van de Beckart hoorde je het publiek bij sommige nummers dan ook voorzichtig meezingen.

Ook dit jaar had Tiona weer een gevarieerd programma samengesteld. Naast de eigen muziek was er ook een optreden van zang- en theatergroep Klik met hen bracht Tiona Africa ten gehore. Dat dit Oost-Brabantse gezelschap meer kan dan alleen zingen bleek tijdens de pauze, die de blazers van Tiona gebruikten om even op adem te komen. Klik voerde toen een deel van haar eigen programma op. Daar in liet Klik zien dat tijdens de 'familiereünie' iedereen droomde over wat hij of zij het liefste zou doen, als geld en aanzien geen rol zouden spelen. Dat leverde de nodige verrassingen op, die met zang werden afgewisseld. Uit het eigen Nijnsel had Tiona Rockin Daddy te gast, die het publiek op lekkere ouderwetse Rock & Roll trakteerde.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Naast muziek was er ook dans tijdens Blaasmuziek Plus. De Eindhovens studenten dansvereniging Footloose, liet zien dat zij met de Rock & Roll van Rockin Daddy helemaal geen probleem had, net zo min als met Viva la Vida het slotnummer, waarbij Tiona samen met Rockin Daddy, Klik en Footloose het eerste deel van de avond gezamenlijk afsloten.

Deze week een prachtige oude groepsfoto, ingeleverd door een trouwe lezer. We zijn benieuwd wie al deze mensen zijn en waar en wanneer de foto gemaakt is. Graag uw antwoord sturen naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Heeft u ook nog een historische foto die u in de krant wilt plaatsen? Kom langs en we scannen hem in om te plaatsen. Alvast bedankt!

oplossing week 43

Lambert Kersten (links op de foto) en Frits van Kasteren

Roy van Haver

Bij 'historische beelden' in de krant van 26 oktober zijn volgens mij rechts Lambert Kersten en links Frits van Kasteren in actie te zien.

Bart Passier

Links: Lamber Kersten
Midden: Henk Stamps
Rechts: Frits van Kasteren

Lamber Kersten

Frits van Kasteren & Lamber Kersten

Nard van Dijk

Op de foto zien we een actie tijdens de wedstrijd Best-Vooruit 1 tegen Rhode 1 De wedstrijd werd gespeeld 14 jan 1974. uitslag 0-2 voor Rhode. Van links naar recht Lamber Kersten (Rhode) Henk Stamps (Best-Vooruit) en Frits van Kasteren (Rhode) Nog even noemenswaardig: Beide heren zijn nog steeds zeer actief als vrijwilliger bij Rhode.

L. v.d. Ven

De foto in DMRK dd 26-10-2016 betreft een foto uit Best van de voetbalwedstrijd Best Vooruit 1 - Rhode 1. Op de foto v.l.n.r. Lambér Kersten, Henk Stamps (Best) en Frits van Kasteren. Een van de laatste wedstrijden van Frits, omdat hij kort hierna geblesseerd raakte en niet meer aan voetballen kon toekomen. Vermoedelijk uit 1975, maar zowel Lambér als Frits wisten dat -een aantal jaren geleden- niet zeker.
Betreft één van de drie onderstaande wedstrijden:
1973-1974 (3e klasse B) Best Vooruit - Rhode 2-1
1974-1975 (3e klasse B) Best Vooruit - Rhode 0-1
1975-1976 (3e klasse B) Best Vooruit - Rhode 3-1

Harry Gazelle

Links is Lamber Kersten in het midden een speler van Best Vooruit; rechts is Frits van Kasteren Deze wedstijd was uit tegen Best Vooruit.

Nellie Lucius

Klassenassistenten gezocht

Vorige week stond Lambert Verhoeven in een artikel centraal bij zijn afscheid als begeleider van inburgeringslessen in Sint-Oedenrode. In dat artikel stond ook dat ze nu op zoek zijn naar vier klassenassistenten om vluchtelingen te helpen met inburgeren. De lessen worden drie keer in de week gegeven in Mariëndael, maar het rooster gaat uiteraard in overleg. Vrijblijvend komen kijken mag! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hetty Klerks, 0413-476518 of hetty.klerks@kpnmail.nl

Super tips van oma

Wintertenen: Bij warme en jeukende wintertenen, deze insmeren met rauwe aardappel. Dat helpt direct!

Startschot klinkt voor Gezondheidscentrum De Meierij

De bouwvakkers liepen vrijdag nog af en aan. Voorbijgangers kraakten de hersenen met de vraag 'is dit maandag allemaal af?' Het antwoord is 'nee', niet alles, maar in grote lijnen is Gezondheidscentrum De Meierij klaar voor de start. Maandag draaiden enkele praktijken de eerste uren op de nieuwe locatie. Onder hen heerst nu al jubelstemming over de saamhorigheid in het pand en de toegankelijkheid.

Maandagavond werd door alle ondernemers die in het pand gehuisvest zijn het glas geheven op de officiële start van het gezondheidscentrum. In maart vindt een officieel moment plaats voor de burgers. "Dat wil ik pas doen als alles af is en als alles volop draait", heeft eigenaar en initiatiefnemer Joost de Vaan een punt. Er moeten nog veel 'kleine' dingen gebeuren in het gebouw, maar duidelijk is al dat de fysiotherapiepraktijk van Joost de Vaan er enorm op vooruit is gegaan. "Ik ben Theo van den Oever dankbaar voor de kans die hij mij heeft gegeven om me in zijn sportschool te huisvesten, maar ik was toe aan een nieuwe stap. Dit geeft mijn praktijk zoveel mogelijkheden voor de toekomst! We hebben veel meer ruimte nu en de bereikbaarheid is super. Het was vandaag al erg druk met mensen die een kijkje kwamen nemen" lijkt de therapeut een beetje verrast. Hij zal er zo aan gewend zijn, want doordat twaalf gezondheid gerelateerde praktijken zich vestigen in het centrum zal het er vaak druk zijn met mensen die in en uit lopen.
Buurtzorg, logopedie, psychologie, podotherapie en nog veel meer takken van 'sport' krijgen een plek in het gezondheidscentrum. "De ene na de andere praktijk druppelt binnen", vertelt de eigenaar. "Zoals gezegd zijn het er twaalf, maar er is nog plek voor meer. Samen willen we een totaalpakket aan zorg aan de burger bieden. Bovendien versterken we elkaar door saamhorigheid. Doorverwijzen naar een ander is nu een stuk makkelijker."

Hoewel het binnen nog wat rommelig is en hier een daar een vakman de plooien gladstrijkt is de start op maandag in ieder geval veelbelovend geweest. Joost: "Alles werkte in één keer! Stroom, internet, alles deed het direct. Dat was erg fijn, want zo hebben we meteen goed kunnen draaien." Na deze dag liet Joost de champagne knallen met zijn nieuwe collega ondernemers. Stuk voor stuk zin om snel weer aan de slag te gaan met het helpen van de Rooise burger.


17 / 44

'k Heb voor de dood al meer dan eens
een lief gedicht geschreven
ik neem hem wel eens op m'n schoot
hij hoort zo bij het leven

ik weet hoe bang ik was als kind
wat heb ik 'm geknepen
hij was m'n vijand, nu mijn vrind
nu heb ik hem begrepen

hij heeft mij zijn geheim verteld
en zo ben ik m'n angst ontgroeid
voor mij is hij een open veld
waar hemelhoog het voorjaar bloeit

Toon Hermans

Allerheiligen
Allerheiligen is een christelijke feestdag waarop alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

Bij de kerkelijke viering van Allerheiligen wordt het thema van het einde der tijden behandeld. Er worden missen opgedragen aan alle heiligen en kerkhoven bezocht. Het leven van de heiligen die in de hemel verblijven wordt herdacht en als voorbeeld gesteld voor een goed christelijk leven.
Op de avond vóór en de middag en avond ván Allerheiligen worden voorbereidingen getroffen voor het feest van Allerzielen op 2 november. In alle rooms-katholieke streken worden de kerkhoven schoongemaakt en met bloemen versierd.


Allerzielen
Allerzielen (het feest van alle zielen) is de dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle gelovige zielen van gestorvenen worden herdacht. Het feest wordt sinds de twaalfde eeuw op 2 november gevierd op de dag na Allerheiligen. Allerzielen wordt overal in de wereld gevierd maar het meest in de traditioneel katholieke landen zoals Italië, Spanje, Portugal en geheel Latijns-Amerika.

Bron: Beleven.org

Knoptoren bruist en zoekt vrijwilligers

Het zal niemand zijn ontgaan dat de Knoptoren volop in gebruik is voor diverse bij dit belangrijke historisch pand passende activiteiten. Dat geldt voor de toren, voor de kerkzaal en voor de directe omgeving. Op deze manier werkt de Stichting tot behoud van de Knoptoren aan haar opdracht. Meer en meer Rooienaren, Meijerijstedelingen en buitendorpse bezoekers ervaren wat voor prachtig én praktisch erfgoed wij rijk zijn. Kort en goed: de Knoptoren Bruist.

Uiteraard gaat dit niet vanzelf en worden er door het bestuur, de activiteitencommissie en de beheerder heel wat vrije uurtjes besteed met plezier en ambitie. Natuurlijk geldt ook hier: 'vele handen maken licht werk' en 'hoe meer zielen hoe meer vreugd'….. daarom: ze zoeken extra vrijwilligers voor verschillende regelmatig terugkomende werkzaamheden en klussen.

Heb je interesse om een of enkele keren per maand enkele uurtjes te helpen, kom dan op woensdagmorgen 9 november om 10.30 uur een kopje koffie drinken in de Knoptoren en bespreek dan waar je je het liefst voor zou inzetten. Denk bijvoorbeeld aan: onkruid- en blad-vrij houden van de kerktuin/kerkhof, begeleiden bij torenopenstelling, hulp bij wervingsacties en kleine reparaties. Aanmelden voor de bijeenkomst van 9 november is niet nodig, maar het liefst hebben ze dat je nu direct even belt met Peter de Koning (0623916912) of Winfried van der Bom (0651470334) en aangeeft dat je komt.

Nikki maakt comeback bij The Voice of Holland

Toen Nikki Kerkhof in 2008 Idols won, werd ze in één klap een bekende Nederlander. Toch duurde haar roem niet lang, want een poliep op haar stembanden gooide roet in het eten. Jarenlang bleef het stil rond de zangeres die oorspronkelijk uit Sint-Oedenrode komt. Tot afgelopen vrijdagavond…

Miss Montreal was de enige van de vier juryleden die het opmerkte dat Nikki op de bühne stond. Ze ramde op de knop om Nikki haar comeback te zien maken. "Ik hoor aan je stem dat je nog niet de oude bent, maar ik weet wat je mee hebt moeten maken de afgelopen jaren. Het is erg zwaar voor je geweest. Als iemand daarom een nieuwe kans verdient, dan ben jij het", sprak de blondine uit richting Nikki. Waylon, Guus Meeuwis en Ali B. draaide niet om, maar Nikki gaat nu wel door naar de volgende ronde. Ze zal dus gecoacht gaan worden door Miss Montreal. Wie weet tot welke hoogte de voormalige Rooise weer kan gaan stijgen. Toen de klad in de zangcarrière van Nikki kwam, vertrok ze naar Australië. Ze woonde er eerder en besloot om daar haar leven een nieuwe draai te geven. Jarenlang zong ze niet, tot dat ze in haar eigen muziekcafé weer eens op het podium belandde. Ze gooide er alle schroom van zich af en voelde zich als herboren. Ze besloot om haar muziekcarrière opnieuw op te pakken en pakte haar biezen om weer naar Nederland te vertrekken. Via The Voice of Holland is ze op zoek naar nieuwe erkenning en hoopt ze wederom op het juiste muzikale pad te geraken.

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Oktober was een buitenbeentje, voor het eerst sinds april was het weer eens een keer kouder dan gemiddeld. Iets dat we tegenwoordig rustig op mogen schrijven, bij deze.
We hebben er een half jaar op moeten wachten, maar oktober was een maand met temperaturen die onder het langjarige gemiddelde lagen. De etmaaltemperatuur bedraagt normaal 10,6°C Vorige maand was dat 9,8°C. Ook de middagtemperatuur lag met 13,7°C een volle graad onder het gemiddelde. De minimumtemperatuur was met 6,6°C slechts een fractie lager dan de 6,7°C die we gewend zijn.
De eerste nachtvorst was een feit. Op de avond van zaterdag 22 oktober koelde het al af tot onder het vriespunt en op zondagochtend vroor het op ooghoogte -1,7°C. Een week eerder op zondag 16 oktober werd het nog 19,6°C en genoten we volop van de zon.
Oktober was een droge maand. Valt er normaal 70 mm neerslag in de tiende maand van het jaar. Dit jaar bleven we daar ruim onder. In totaal viel er 31,7mm neerslag. Op woensdag 19 oktober viel er 8,5 mm neerslag en dat was daarmee meteen de natste dag van de maand. In totaal bleef het op vijftien dagen helemaal droog.
De zon deed het de afgelopen maand op haar gemak ze scheen vaker dan normaal, maar extremen zaten er niet in. We hebben in oktober recht op 112 uur zon. Met de eindspurt van de laatste drie dagen kun de zon zich uiteindelijk 122 uur en 42 minuten laten zien. Al met al toch nog net een volle dag meer dan gemiddeld. De zonnigste dag was woensdag 5 oktober, die dag scheen de zon 10 uur en drie minuten. Vier dagen gaan als somber de boeken in omdat de zon zich helemaal niet liet zien.

Kort samengevat was oktober voor het eerst sinds april kouder dan normaal. Viel er weinig regen en was de zon net iets vaker te zien dan gemiddeld.

Motorrijden in de herfst

Foto:

Motorrijden in de herfst brengt veel lastige momenten met zich mee. Voor de motorrijders onder ons hier enkele tips.

• Wegen bedekt met bladeren bieden minder grip dan een schoon wegdek. Soms lijken bladeren droog te zijn, maar zijn ze aan de onderkant nat. Ga er dus vanuit dat bladeren altijd nat zijn. Zet je motor rechter op als dat mogelijk is en rem of accelereer zo min mogelijk op blaqderen.
• Lees de weg. In de herfst zal alles wat in de schaduw ligt (door bomen of zelfs bladeren) kouder en waarschijnlijk natter zijn dan de rest van het wegdek, zelfs als die in de zon ligt. Kijk uit bij het naderen van schaduwrijke bomen of een hoop bladeren in de schaduw van een boom. Zelfs de vorming van ijs kan zich hier plaatselijk voordoen.
• Ook de oogst moet in deze tijd van het land naar het erf vervoerd worden, meestal over de provinciale wegen en de binnenwegen. In de natte tijd levert dat vaak gladde wegen op door de modder. De enige remedie hiervoor is je snelheid aanpassen.
• Laagstaande zon is hinderlijk. Met de zon in je rug word je slecht waargenomen door andere weggebruikers. Rijd je tegen de zon in, dan zie je zelf minder wat er voor je gebeurt en word je door achteropkomend verkeer slecht waargenomen. Vergroot je volgafstand en houd goed in de gaten wat er achter je gebeurt.
• Vizier: een helm met krasvrij vizier behoort tot je veiligheidsuitrusting. In de herfst kan een getint vizier een nadelige invloed hebben op je zicht. Een bekrast of smerig vizier zal je zicht dramatisch beperken bij reflecterend licht. Laat een kapot vizier vervangen.
• Onderschat niet het gevaar van aquaplaning. Het doet zich niet zo snel voor, maar toch kun je er ook als motorrijder mee te maken krijgen. Houd je motor rustig, vermijd remmen en accelereren en rijd je motor recht vooruit tot je weer vaste grond onder je banden hebt.
• Soort banden: sportbanden met een minimaal profiel zijn minder geschikt om op te rijden met de huidige weersomstandigheden. Kies in de herfst-/winterperiode voor banden met meer profiel. Laat je banden op tijd nakijken bij de dealer en indien nodig vervangen als de profieldiepte onder de maat is. Zorg voor een goede bandenspanning omdat dit in hoge mate het gedrag van je motor en dan vooral het bochtengedrag beïnvloedt!
• Goede grip: een juiste bandentemperatuur is een belangrijke factor voor optimale grip. Motorrijders vergeten echter snel dat hun banden niet op tijd de juiste temperatuur bereiken en ook afkoelen in natte weersomstandigheden. Daardoor heb je slechte grip. Zorg ervoor dat je alle handelingen voor de bocht afgewerkt hebt en laat voor de bocht het gas los om niet te vallen.
• Concentratie en reactievermogen worden tenietgedaan door onjuiste, te koude kleding. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur kan in de herfst erg groot zijn. Draag daarom meerdere lagen kleding. Een bivakmuts onder je helm en de juiste handschoenen beschermen je tegen de koude wind. Handvatverwarming of electrische handschoenen zijn ook een optie.

• Beter zichtbaar voor anderen. Fluo kleding of veiligheidsvestje. Of laat reflecteerende wielstriping aanbrengen op uw velgen. Alles verkrijgbaar bij uw lokale motordealer. (Bron: Groenevelt motoren)

Herfst in volle glorie

Foto: Marja van der Heijden Foto: Marja van der Heijden

De oproep om herfstfoto's in te sturen is goed aangekomen. Er zijn bij de redactie veel foto's binnen gekomen. Bij deze een selectie! Blijf uw foto's sturen naar redactie@demooirooikrant.nl. Zo kan iedereen er van genieten!

Foto: Henri van Hoorn
Foto: Henri van Hoorn Foto: Henri van Hoorn
Foto: Leny Bouwman
Foto: Ine Sleegers Foto: Ine Sleegers
Foto: Leny Bouwman Foto: Leny Bouwman
Foto: ine Sleegers Foto: Ine Sleegers
Foto: Cor en Marianne van Erp Foto: Cor en Marianne van Erp
Foto: Monique Bekkers Foto: Monique Bekkers
Foto: Cor en Marianne van Erp
Foto: Bart van de Sande Foto: Bart van de Sande
Foto: Moniwue Bekkers Foto: Monique Bekkers
Foto: Jordi Verschuren Foto: Jordi Verschuren
Foto: Bart van de Sande Foto: Bart van de Sande
Foto: Marga Verduin Foto: Marga Verduin
Foto: Lonja Woonings Foto: Lonja Woonings
Foto: Ria Dortmans Foto: Ria Dortmans
Foto: Marijke van den Eertwegh Foto: Marijke van den Eertwegh
Foto: Marga Verduin Foto: Marga Verduin
22 / 44

Mario Lamers nieuwe dirigent Theaterkoor Sincère

Heel blij zijn de leden van Theaterkoor Sincère uit Son met de komst van Mario Lamers uit Sint-Oedenrode als nieuwe dirigent. Er was meteen een klik bij de proefdirectie dus was de knoop snel doorgehakt. Mario heeft veel ervaring met het genre koor dat Sincère wil zijn: anders dan andere koren, eigentijds en kwalitatief goed bezig. Direct na de herfstvakantie gaan ze samen aan de slag.

Om geïnteresseerden de kans te geven een indruk te krijgen wat zingen bij Sincère kan inhouden houdt het koor op donderdag 10 november 2016 van 20.15 tot 22.30 uur een open-repetitie. Iedereen vanaf 16 jaar die van zingen houdt en overweegt dit bij Sincère te gaan doen is welkom in de Regenboogschool aan de Van Gentlaan in Breugel. Breng gerust iemand mee als je liever niet alleen komt. Uiteraard zijn kerels, knullen, boys, guys en echte mannen ook zeer welkom, zeker daar deze stempartijen nog wat aanvulling behoeven voor een optimale koorbalans. Mocht deze datum jou niet goed uitkomen dan mag jij ook best een keer op een andere repetitie-donderdag binnen vallen om sfeer te komen proeven.
Als jij snel beslist kun jij zelfs al mee repeteren voor het eerstvolgende optreden bij de Dickenstocht van de Emiliusschool bij Zonhove in Son. Maar daarna gaat Sincère natuurlijk snel aan de slag met nieuw repertoire met hun kersverse dirigent Mario. Dit is dus een ideaal instapmoment. Kijk ook even op de facebookpagina of de koorwebsite: www.theaterkoorsincere.nl . Daar kun jij ook terecht met jouw vragen.

EHBO-diploma halen?

EHBO-vereniging Sint-Oedenrode organiseert eenmaal per jaar een cursus voor het behalen van het EHBO-diploma.

De cursus EHBO volgt de nieuwste richtlijnen van het Oranje Kruis. Wat kan een hulpverlener doen bij ongevallen en wat moet hij vooral niet doen? We behandelen de meest uiteenlopende onderwerpen: van kneuzingen en reanimatie tot bloedingen en allergische reacties. Tijdens praktijkoefeningen werken we met Lotusslachtoffers. Wonden worden opgezet en eerste hulpsituaties worden nagespeeld. De cursist leert daardoor op een realistische manier om te gaan met ongevallen en het gedrag van slachtoffers.

Start cursus op: 12 januari 2017 vervolgens op 19, 26 januari, 2,9,16 en 23 februari, 9 maart en het examen staat dan gepland op 16 maart 2017. Aanvang 19:30 tot 22:00. Totaal 9 avonden voor € 99,- inclusief cursusboek. Aantal deelnemers: De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers, maximaal 12.

Locatie: De cursus zal worden gehouden bij zorgboerderij Dommelhoeve, Cathalijnepad 1 te Sint-Oedenrode. Voor meer informatie of aanmelden kunt u mailen met: info@ehbo-sint-oedenrode.nl

Collecte voor kinderen met een handicap

Duizenden vrijwilligers gaan binnenkort weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Ook in Sint Oedenrode komen zij aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) van 14 t/m 19 november 2016.

Gewoon kind zijn
In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Veel kinderen met een handicap gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen. Of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. NSGK helpt om deze drempels uit de weg te ruimen. Zodat zij gewoon kunnen spelen, leren, wonen en werken, sámen met niet-gehandicapte leeftijdgenoten.

Vrijwilligers
NSGK kan dit werk doen dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers, die zich daarvoor belangeloos inzetten. Zoals vrijwilliger Louis van Veen zegt: 'Het idee dat ik gehandicapte kinderen kan helpen aan een beetje extra geluk in een toch vaak lastig leven geeft me veel voldoening.'

Ook in uw regio
Met de opbrengst van de collecte steunt NSGK projecten voor kinderen en jongeren met een handicap in heel Nederland. Wilt u weten wat NSGK in uw regio doet? Op de website www.nsgk.nl ziet u recent ondersteunde projecten op een landkaart. Wanneer u inzoomt op uw woonplaats, ziet u welke NSGK-projecten daar mede mogelijk worden gemaakt dankzij uw steun.

Collectant gemist?
Heeft u geen collectant aan de deur gehad maar wilt u toch een bijdrage overmaken? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van €2,50), of met een online donatie via www.nsgk.nl. NSGK is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften die zij ontvangt.

Staatssecretaris Dijksma brengt bezoek aan Meierijstad

PvdA Meierijstad organiseert op dinsdag 8 november een verkiezingsavond met als thema de circulaire economie. Dit kabinet werkt aan het zoveel mogelijk hergebruiken van grondstoffen en de PvdA wil ook in Meierijstad kijken hoe we in de toekomst zoveel mogelijk grondstoffen kunnen hergebruiken.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma (PvdA) is hoofdgast. Zij zal in gesprek gaan met enkele ondernemers en aanwezigen over het plan van het kabinet om in 2030 al 50 procent van de grondstoffen te hergebruiken. In 2050 moet dit 100 procent zijn. Daarvoor kondigde Dijksma in september een nationaal grondstoffenakkoord aan met onder meer bedrijven en gemeenten. Voor inwoners moet het makkelijker en overzichtelijker worden om hun huisafval te kunnen scheiden.
Dijksma: 'We hebben een extra aarde nodig als we doorgaan met in dit tempo de schaarse grondstoffen uit de bodem te halen. Nu zijn producten vaak niet opnieuw bruikbaar of worden ze zelfs ontworpen voor kortdurend gebruik. We moeten af van deze wegwerpmentaliteit. Mooi om te zien dat PvdA Meierijstad zich zo nadrukkelijk bezighoudt met dit thema."

Willem van Laarhoven, onze lokale man die zich al jaren buigt over duurzaamheid is een van de sprekers. Rob van Kaathoven werkt aan "Platform(en) voor Morgen" om ontwikkelaars en bedrijven bij elkaar te brengen om te werken aan een circulaire economie. Arthur Frieser, voorzitter van het ondernemersplatform BtB Sint-Oedenrode pitcht over marktprikkels en regionale samenwerking en Diana Seijs, Coördinator MVO & Duurzaamheid van de firma Ahrend zal de ervaring van dit Rooise bedrijf inbrengen om de plannen voor Meierijstad te versterken. Agrarisch ondernemer Frank van Genugten, initiatiefnemer van GroeneWoudGAS is ook gevraagd voor zijn inbreng op weg naar de circulaire economie.

De Bijeenkomst wordt op dinsdagavond 8 november georganiseerd op de Eversestraat 11, 5491 SR Sint-Oedenrode, van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in dit thema is welkom, wel graag opgeven: sikkooegema@home.nl of 06 50672713.


CDA: WMO, doen wat je zegt!

'Zeg niet alleen wat je doet, maar doe wat je zegt' is het devies van het CDA bij de vaststelling van de nieuwe WMO-verordening Meierijstad. In deze verordening staan de procedures beschreven die nodig zijn om ondersteuning te krijgen. Ook wordt hierin de keuzemogelijkheid zorg in natura of een persoonsgebonden budget geregeld.

De verordening is echter globaal en veel zal nog in uitvoeringsregels uitgewerkt moeten worden. En daar draait het volgens ons nu juist om, de uitvoering! Daarbij vinden we drie aspecten belangrijk: snelheid en flexibiliteit in het afhandelen van aanvragen, actief luisteren en kwaliteit van zorg.
Snelheid en flexibiliteit in het afhandelen van aanvragen is nodig om zo snel mogelijk dié zorg te leveren die een zorgaanvrager nodig heeft. Dit is in het belang van de gezondheid en het welbevinden van de zorgvrager. Actief luisteren, vooral tijdens het zogenaamde keukentafelgesprek is nodig, zodat meteen de juiste (hoeveelheid) zorg geleverd wordt. De betrokkenheid van mantelzorgers of de inzet van een (gratis) cliëntondersteuner vanaf het begin van de aanvraag vinden wij hierbij essentieel. En de te leveren zorg moet goed van kwaliteit zijn. Dit vraagt om maatwerk, passend bij wat de betrokken zorgvrager nodig heeft om zo lang mogelijk in eigen omgeving te wonen, zich gelukkig te voelen en mee te doen in de samenleving.
Ook de kwaliteit van dienstverlening voor hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel) moet goed zijn. Weet u nog dat CDA Rooi hier expliciet aandacht voor vroeg? Aanleiding hiervoor waren klachten van zorgvragers over te trage levering, verkeerd leveren van middelen of slechts deels doen van aanpassingen door Welzorg. Intussen heeft Welzorg haar excuses aangeboden en beloofd haar dienstverlening daadwerkelijk te verbeteren.
Doe wat je zegt blijft het devies, ook bij de WMO!

Fractie CDA Rooi/Meierijstad; Ger Brouwer, Maarten van Bakel, Rien Verhagen en Coby van der Pas

Gemeentebelang Meierijstad: scoren voor wonen

Voor Gemeentebelang Meierijstad is wonen een kerntaak voor de gemeente. De overheid bepaalt waar wordt gewoond en waar, hoe en hoeveel er wordt gebouwd. Burgers hebben hier weinig invloed op, ze betalen een hoge prijs voor wonen en zoeken lang naar een geschikte woning. Betaalbare koophuizen zijn schaars. Betaalbare huurhuizen zijn er weinig, wachttijden onvoorstelbaar lang. Gemeentebelang Meierijstad wil dit probleem oplossen! Woonbelangen van jeugd en senioren verdienen meer aandacht. De jeugd heeft betaalbare woningen nodig, senioren wonen, gecombineerd met zorg.

Huisvesting voor lagere inkomens is de kerntaak van woningbouwverenigingen. Die moeten meer en sneller bouwen. Verkoop van sociale huurwoningen moet stoppen. Wanneer woningbouwverenigingen de wachttijden niet oplossen, dient Meierijstad zelf initiatief te nemen. Andere partijen die betaalbare huurwoningen willen bouwen verdienen krachtige steun van de gemeente. In de leeftijd van 18 tot 27 vormen jongeren hun sociale netwerk en gaan zelfstandig wonen. Zij verdienen in de eigen leefomgeving een reële kans op een huurwoning. Jeugdige starters zijn belangrijk voor de leefbaarheid. Wie elders start maakt, komt vaak niet terug. Meierijstad dient veel meer grond te bestemmen voor woningbouw, zodat prijzen van bouwgrond dalen en meer wordt gebouwd. Woningbouw in de dorpen is noodzakelijk voor de leefbaarheid. Het gaat daar niet om grote aantallen, zodat een ruimhartiger planologisch beleid mogelijk is. Ook voor mensen die zelf bouwen. Leefbaarheid is gebaat met ruime startmogelijkheden voor jongeren en een levensloopbestendige woonomgeving voor senioren.
Gemeentebelang Meierijstad; Peter Verkuijlen, Moniek van de Meerakker en Huub van de Wijdeven

Unieke verkiezingen in Meierijstad

De Brabantse gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel maken zich op voor de herindelingsverkiezingen op woensdag 23 november aanstaande. Het zijn de enige verkiezingen in Nederland in opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen. En het sluitstuk van een tot nu toe succesvol verlopen fusieproces. Per 1 januari 2017 is de nieuwe gemeente Meierijstad een feit.

"Wij lijken een ingewikkeld proces tot een goed einde te gaan brengen. En daar ben ik trots op", aldus de voorzitter van de stuurgroep fusie en burgemeester van Schijndel Jetty Eugster. Samen met haar collega's Peter Maas van Sint-Oedenrode en waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van Veghel noemt zij bestuurlijk commitment als één van de succesfactoren van het bestuurlijke en ambtelijke fusieproces.

Bestuurskundige Marcel Boogers bevestigt dat. "Bestuurders moeten in staat zijn over hun eigen schaduw heen te stappen. En het algemeen belang boven het persoonlijke stellen. Dat gebeurt lang niet altijd." Een andere belangrijke succesfactor is volgens Boogers het behoud van de eigen identiteit van dorpen en kernen. Eugster: "Wij hebben steeds benadrukt: Boerdonk blijft Boerdonk; Boskant blijft Boskant; Wijbosch blijft Wijbosch enzovoorts. De inwoners bepalen de identiteit van onze dorpen en kernen. Niet de bestuurders."

Meierijstad zet mobiele stembus in

Om het de kiezers nog makkelijker te maken, zetten de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel een mobiele stembus in voor de herindelingsverkiezingen op woensdag 23 november. Daarnaast zijn er 42 stembureaus verdeeld over de drie gemeenten waar inwoners hun stem kunnen uitbrengen.

Veghel: De eerste stop van de mobiele stembus is aan de Rembrandtlaan bij het HOV busstation in Veghel. Met hun stempas en een geldig legitimatiebewijs kunnen kiezers daar van 07.00 tot 09.00 uur hun stem uitbrengen. Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel brengt om 8.45 uur een bezoekje aan de mobiele stembus en zwaait deze uit. De reis gaat vervolgens naar de kiosk op de Markt in Sint-Oedenrode, de Markt in Schijndel, zwembad De Molen Hey in Schijndel en de Noordkade in Veghel.

Sint-Oedenrode: Burgemeester Peter Maas brengt om 10.30 uur een bezoek aan de stembus op de Markt in Sint-Oedenrode.

Schijndel: Burgemeester Jetty Eugster neemt om 13.00 uur een kijkje in de mobiele stembus op de Markt in Schijndel.

Op alle locaties waar de mobiele stembus staat, kunnen kiezers met hun stempas en een geldig identiteitsbewijs hun stem uitbrengen.
Meer informatie over stembureaus in de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel en over de mobiele stembus vindt u via www.meierijstad.nl

VVD Statenfractie Noord- Brabant bezoekt Rooi

Na intensieve voorbereidingen krijgt de Meierijstad steeds meer vorm. Ook vanuit de provincie is er veel belangstelling voor dit belangrijke en intensieve proces. Vier november reist de VVD Statenfractie Noord-Brabant daarom af naar de Meierijstad voor een werkbezoek.

De lokale fracties van Veghel en Sint-Oedenrode en wethouder Jan van Burgsteden bespreken en bekijken dan samen met de Statenfractie een aantal (ruimtelijke)ontwikkelingen. Daarnaast staan er bezoeken gepland aan het bedrijf Ahrend en Museum Jan Heestershuis.

Programma werkbezoek
09.30 – 10.15 uur Presentatie Centrum Management Sint-Oedenrode
10.15 – 11.00 uur Wandeling van De Gouden Leeuw via de markt naar Smederijmuseum
11.00 – 13.15 uur Rondleiding door fabriek, bezoek Innovatielab en presentatie Ahrend

Pauze

14.00 – 14.15 uur Ontvangst in Museum Jan Heestershuis
14.15 – 15.30 uur Rondleiding Museum Jan Heestershuis


Mooi wonen voor iedereen in Meierijstad

In Nederland slaat de vergrijzing toe. Als er vervolgens geen bouwontwikkelingen, zoals starters- en seniorenwoningen worden gepland, komt de leefbaarheid en dynamiek van de kernen in het gedrang.

Aanwas van leerlingen neemt af, verenigingen krijgen minder leden, door vergrijzing komt er minder actie en bedrijvigheid. En dat is wat wij als groot probleem zien. Van jonge starters en ouderen kan en mag men niet verwachten dat zij zelf bouwgrond zoeken, bestemmingswijzigingen aanvragen, medebouwers zoeken, schoongrondverklaringen aanvragen en de infrastructuur aanpassen. Dat is namelijk een taak van de politiek.

Daarom zetten wij, Lijst 7, Lijst Blanco met ons standpunt Wonen in op o.a.
- Het stimuleren van het bouwen van voldoende starters-, senioren- en mantelzorgwoningen.
- Het versneld plannen ontwikkelen door woningbouwverenigingen en gemeente. We willen druk zetten op projectontwikkelaars.
- Het verkleinen van het gat tussen de vrije sector en de sociale huurwoningen, door meer betaalbare huur- en koopwoningen.
- Het vraaggericht en duurzaam bouwen.
- De achterstand met betrekking tot sociale huurwoningen snel inlopen; de wachttijden moeten teruggebracht worden tot maximaal een half jaar.?

Om deze woorden om te kunnen zetten in daden, hoop ik dat u mij aan het werk zet! Je kunt ons 24/7 bereiken via www.lijstblanco.nl en/of contact@lijstblanco.nl. Gail Toppenberg: nummer 2 van Lijst 7, Lijst Blanco!


Mantelzorg (woning)

Als VVD Sint Oedenrode zien we de druk op mantelzorg in de meest brede zin toenemen, waarbij huisvesting van zogenaamde spoedzoekers (mensen wie tijdelijk door omstandigheden in de knel zitten) zeker ook tot de kwetsbare groep behoren. Maar ook zien we de huisvestingsvraag in de ouder-kind of andere (familie)relatie ook als er (nog) geen directe noodzaak aanwezig is toenemen.

Daarom heeft de VVD Sint Oedenrode een voorstel ingediend om bovenstaand op te nemen in het landelijke verkiezingsprogramma van de VVD. De bedoeling is om dit uiteindelijk in de wet te laten opnemen zodat aan deze (huisvestings-)vraag welke breed leeft kan worden voldaan.

Het is niet de bedoeling van de VVD om meer zelfstandige woningen op deze wijze toe te voegen. Maar wel om het mogelijk te maken dat mensen, gezinnen, families andere relaties de mogelijkheid hebben en krijgen om dicht bij elkaar te gaan wonen en de voorzieningen daarvoor te mogen aanleggen zelfs voordat er medisch noodzaak voor is !

Het is een beweging welke aansluit op de steeds ouder wordende mens, de behoefte en noodzaak, gezien de ontwikkelingen in de zorg, om langer thuis te kunnen en mogen blijven wonen. Als VVD zien we dit als een verdere liberalisering van het zelf kunnen besluiten en beslissen om langer thuis te kunnen blijven wonen met de voorzieningen en de mensen waar u voor kiest. Dit zonder dat de overheid dit met allerlei regelgeving onmogelijk maakt, wij denken graag in oplossingen, niet in problemen!

Het voorstel wat we hebben gedaan luidt: "We willen het daarom ook makkelijker maken in de ruimtelijke ordening om woonvoorzieningen te faciliteren, waarbij gemeenten en provincies daartoe een uitnodigend beleid voeren en geen extra belemmeringen opwerpen".

Fractie VVD; Nick de Laat, Wilma Wagenaars, Piet Klaassen en Michiel van Seventer.


Foto van de maand oktober

Foto: Jos van Nunen

Bij dit artikeltje is een foto geplaatst van Jos van Nunen, lid van FotoclubRooi. Hij heeft deze fraaie plaat geschoten in Rabat (Marokko). Maar het feit dat de foto ver van huis is genomen maakt hem nog niet bijzonder. Wat de foto bijzonder maakt is het moment waarop hij is gemaakt en de omstandigheden waaronder dat is gebeurd.

Door: Hans Vervloed

Dat mooie moment deed zich voor de camera van Jos voor op het moment dat een in hel blauw geklede vrouw van een trap afkwam. De trap zelf is al een bijzonderheid. De onderste trede loop helemaal recht en de bovenste staat scheef. Dat geeft het tafereel een dynamisch effect.
Boven aan de trap zien we enige gebouwen, een boom, auto's en figuren. De blik van de toeschouwer wordt logisch naar die achtergrond geleid door de lijn van de trapleuning te volgen. Alles op de achtergrond is in een waas gehuld. Het lijkt wel een fresco dat op een muur is geschilderd. De figuren en de auto's lijken vóór de schildering te staan, terwijl ze deel zijn van het decor. In werkelijkheid is het de mist die het licht verstrooit. Die mist verhoogt het toch al exotische karakter van de foto. In het gedeelte achter de vrouw die de trap afkomt en op de leuning komen nog stukjes blauw van haar kleding terug. Een soort kleurecho, die de overvloedig aanwezige pasteltinten benadrukt. De boom vult mooi de relatieve leegte van de linkerkant.

Rabat is een erg drukke stad, maar die drukte is op de foto nergens storend aanwezig. De fotograaf heeft goed gekeken naar het geheel en de juiste uitsnede gekozen. Hij heeft geduldig gewacht op het juiste moment om de rust in het plaatje te bewaren. Hij heeft ook goed begrepen dat de mist zijn foto extra waarde verschafte.

Tip
Als je op vakantie bent maak je vaak veel foto's. Die zijn niet allemaal even interessant voor een buitenstaander. Met een foto die alleen maar exotisch is, zal je geen prijzen in de wacht slepen. De in verre oorden geschoten plaatjes moeten ook de bewoners ter plaatse verwonderen, voordat de foto ook voor anderen boeiend wordt. Bewaar de alledaagse kiekjes als mooie herinnering, maar probeer ook eens te profiteren van de kenmerken van het buitenland waar je bent door een echte foto te maken! En, tussen haakjes, bezoek ook eens de fototentoonstelling van FotoclubRooi in de hal en de gang op de eerste etage van Odendael. Dat kan tot 30 december.


'Mag ik ook zo'n unieke, gesigneerde PSV-bal?'

Foto: Hans van den Wijngaard

Heb je altijd al een unieke gesigneeerde PSV-bal willen hebben? Dat kan vanaf vandaag. Als je ouders voor €60,= bij Jumbo boodschappen doen, dan kun jij voor slechts €2,50 die mooie PSV-bal in je bezit krijgen. Bovendien maak je ook nog eens kans op een toegangskaartje voor de PSV droomdag in de eerste week van het nieuwe jaar.

Jumbo is op de sportieve tour. De afgelopen weken kon je al sparen voor een gratis tweede kaartje voor het Sportion in 's Hertogenbosch. Terwijl die actie vandaag de laatste week in gaat, komt Jumbo alweer met de PSV-bal.

Elke keer als je ouders in de periode van 2 tot en met 29 november €60,= besteden bij één van de deelnemende Jumbo winkels, ontvangen zij een voucher. Met die voucher kun jij voor slechts €2,50 een unieke, gesigneerde PSV-bal kopen. Maar dat is nog niet alles, want bij aankoop van een bal, krijg je ook nog een PSV-droomdag-voucher met een unieke code. Op de website jumbo.com/psv kun je aangeven waarom juist jij naar die droomdag wilt. De inzenders die de origineelste reden hebben, mogen dan in de eerste week van 2017 naar de PSV-droomdag. Maar ben er snel bij, want als de ballen op zijn, dan zijn ze ook echt op!

Maak je sterk tegen MS

Van 21 t/m 26 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte. Ieder jaar gaan er weer duizenden collectanten met een collectebus langs de deur om geld in te zamelen voor mensen met Multiple Sclerose (MS). Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen.
De collecte is de belangrijkste bron van inkomsten voor het Nationaal MS Fonds. We ontvangen geen subsidies en zijn volkomen afhankelijk van donaties en giften. Met de opbrengst van de collecte kunnen we investeren in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS én in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

Bekendmaking jeugdprins en zijn gevolg

Foto: Bart van der Heijden

Op zaterdag 12 november wordt de nieuwe jeugdprins en zijn gevolg onthuld. Iedereen is welkom bij De Beurs. De zaal is open vanaf 18.30 uur en vanaf 19.00 starten ze met het programma.

Het wordt natuurlijk weer een spectaculaire avond, waarbij ze eerst afscheid nemen van prins Koss en zijn gevolg die het vorig jaar fantastisch gedaan hebben. Daarna volgt het meest spannende moment van de avond. Wie wordt de nieuwe heerser van het jeugdcarnaval 2017? Samen met de nieuwe jeugdprins onthullen ze daarnaast ook de adjudant, nar en Jeugdraad van Elf.

Zorg dat je erbij bent! Misschien zijn er vriendjes, vriendinnetjes, neefjes, nichtjes, buurkinderen of klasgenoten bij en kun je samen lol maken. Alle jeugdige inwoners van Sint-Oedenrode, Boskant, Nijnsel en Olland wil de organisatie daarom graag uitnodigen. Samen met jullie, de nieuwe jeugdprins, adjudant, nar en Raad van Elf gaan ze op zaterdag 12 november het carnavalsseizoen openen. Het feesten kan beginnen! Neem je ouders ook gezellig mee, want na de onthulling zal de grote prins van Papgat zich bekendmaken. Het belooft een spannende avond te worden met veel onthullingen en ruimschoots de tijd om te feesten. Stichting Jeugdcarnaval hoopt jullie allemaal te ontmoeten op zaterdag 12 november in zalencentrum De Beurs.

Hart voor Elkaar
Om te kunnen feesten en alle activiteiten door te kunnen laten gaan is er veel hulp en geld nodig. Bij deze wil Stichting Jeugdcarnaval jullie aandacht vragen voor de actie van de Rabobank "Hart voor elkaar". Alle leden van de Rabobank mogen stemmen uitbrengen. Denk hierbij ook aan Stichting Jeugdcarnaval, hoe meer stemmen ze verzamelen hoe groter het sponsorbedrag van de Rabobank zal zijn. Jeugdcarnaval is alle stemmers bij voorbaat zeer dankbaar. Verder zijn ze altijd op zoek naar mensen die ze kunnen ondersteunen in financiële vorm of als vrijwilliger. Heb jij een warm hart voor Stichting Jeugdcarnaval en ben je bereid om iets voor hen te betekenen? Dan horen zij dat graag via secretaris@jeugd-carnaval.nl


Herhalingsoefening

Ervaren mensen, zijn het want ze doen het niet voor de eerste keer. Twee keer dezelfde prins is in het verleden wel eens gebeurd maar dat was ergens halverwege de vorige eeuw. Nu is dat toch echt niet meer de gewoonte. Misschien dat een naamgenoot hem voor is gegaan en krijgen we nu een Bart, Igo, Erwin of Maarten den twidde? Ook een adjudant met een naam die al eens is geweest zou best kunnen. Zijn ze in hun jeugd al actief geweest met carnaval en is het misschien zelfs een voormalige jeugdprins?

Tip 10: Ze zèn ut bei al ooit gewist

Ach, misschien zijn ze wel allebei al ooit kampioen ergens in geweest of zijn ze al ooit de prins op het witte paard geweest en zijn ze allebei getrouwd? Hebben ze al ooit bij de onthulling op het podium gestaan en hebben ze zich voorgedaan gedaan als prins en adjudant en zijn ze het daarom al een keer geweest?

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de diverse jagersgroepjes het er maar moeilijk mee hebben om het juiste koppel op te sporen dit jaar. Hele FBI- achtige taferelen doen zich voor compleet met fotowanden en vrijdagmiddag-updates. De PK-commissie hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat er bij hen wordt ingebroken want hun huizen worden continu bewaakt. Nog even volhouden, een beetje puzzelen, pokéballen verzamelen en foto's analyseren en dan weten we eindelijk wie de Neije Prins van Papgat wordt.

Puzzel 10:

Dat was lastig puzzelen vorige week. Het lijkt me sterk dat iemand die puzzel heeft op kunnen lossen zonder omschrijving. De juiste puzzel 9 kun je vinden op www.papgat.com.

Puzzel 10 is een paardensprongetje. Zoek het gezegde van 17 letters. Het tweede woord heb je nodig voor de bonustip volgende week.

Denk je na wat gegis naar wat is gewist, te weten wie de Neije Prins en zijn adjudant gaan worden? Stuur dan een berichtje aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Gerard van de Koevering: vdkoevering@kpnmail.nl. Bent u de eerste die beide namen correct inlevert, dan ontvangt u van het nieuwe koppel een geweldig aandenken.

Engelse band op podium Ossekop

De band Koelcell Foto:

Komende zaterdag ontvangt eet- en muziekcafé De Ossekop de Engelse band de BlueRays.

Bandleden van deze band verdienden eerder hun sporen in bands van Albert Lee, LittleFeet en anderen. Niet de jongste meer, maar wel zeer ervaren muzikanten die nog precies weten hoe de rock & roll gespeeld moet worden. Zonder computers, samples en andere elektronica. 'What you see is what you get!!' (aanvang 21.30u) Liefhebbers van akoestische nummers uit de jaren 60, 70 en 80 kunnen zondagmiddag hun hart ophalen met de formatie Koelcell (aanvang 15.00u)


Kerkberichten

H. Martinus Olland
Zo 6/11, 14.30 u.
Herdenkingsdienst overledenen met kerkkoor. Tijdens deze gebedsviering herdenken we: Henk Kastelijn, Sjaan van Grinsven-v.d. Velden, Nella Versantvoort,Toos Rovers-van Hout, Chris Essens, An de Bie-v.d. Berk, Jas van Rijbroek, Marij Rovers-Lathouwers, Sjaan v. d. Vleuten-van Beers.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 6/11
Dienst in Son, 10.00 uur, Predikant Ds. Bas Stigter, gedenken overledenen, m.m.v. cantorij, + kindernevendienst.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 6/11
11.00u Allerzielenviering met gemengd koor. Intenties: Cornelis en Johanna van Nostrum- van Rooij, Antoon en Jan van Nostrum, Nolda Habraken- van Nostrum. Petra Aarts- v.d. Laar, Marinus v.d. Koevering, Annie en Nico Stamps, Theo en Tonny van Kaathoven- van Erp, Berta en Johan Kremers- Ketelaars, zoon Bert en dochter Gerda, Janus en Marie v.d. Burgt- de Koning, en alle overledene van het afgelopen jaar.

Martinuskerk (centrum)
Za 5/11 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Adrianus van der Maat, Mien Snijders – Verhagen, Henk van Uden, Cor van Aarle vanwege zijn verjaardag, Gerard Hendriks.
Zo 6/11 Tweeëndertigste Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Cornelus en Adriana van Rooij – Verhoeven en Maria, Johannes van Rooij, Wilhelmina van Rooij, Toon en Tonia van Kemenade – van de Hurk, Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Overleden familieleden van familie van Bree, Tiny Janssen – van der Voort, Nellie van der Pasch – van de Ven, Harry van der Pasch en hun zoontje Henkie, Ton van der Linden, Theo en Joke Muselaers – van de Laar, Nellie van der Kruis – van Gastel, Janina en Karol Pankanin, Jan Kuijpers, Theo en Anna Jansen – van Gerven, Annelies Jansen – van Engeland.
11.00u: Doopviering van Eerste Communicantjes.
15.00u: Allerzielenconcert in de Martinuskerk met een gelegenheidskoor en orkest. Ten gehore worden gebracht uitvaartgezangen uit de rijke traditie van de Kerk. Entree voor het Allerzielenconcert is € 15,--.
15.00u Ritakapel te Boskant: Herdenkingsdienst voor overledenen en zegening van de graven.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Ritakapel te Boskant.
Donderdag 10 november 20.00 uur: Stichting Behoud Martinuskerk.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Odendael
Zo 06/11 10.00u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Martien van Liempd, Dhr. Van Kampen, Mevr. v.d. Zanden, Martien - Linda van der Wijst. Overleden fam. van der Wijst. Fam Brouwers. Antoon van Sinten en fam.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Wo 2/11, Allerzielen
18.00u: Eucharistieviering, aansluitend zegening van de graven. Intentie: Marius van de Ven, ouders van de Ven-van Linden en ouders Vogels-Kluitmans
Do 3/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 4/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering
Za 5/11 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Gezinsviering. Intentie: Martien Roestenburg
Zo 6/11 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-v Tilburg, Piet Strik.14.00u: Inloopmiddag Den Bauw
Di 8/11 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden
Wo 2/11, Allerzielen
19.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Wij herdenken alle overledenen, in het bijzonder degenen die het afgelopen jaar van ons zijn heengegaan.
Vr 4/11 Eerste Vrijdag van de maand, 08.30u: Eucharistieviering
Za 5/11 18.30u: Gezinsviering in Breugel
Zo 6/11 11.00u: Eucharistieviering. Intenties: Ties en Anneke van der Heijden-van der Zanden, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Dianne van Geffen, Frans Merks, Harrie Derks. 14.30u: Doop Sophie Hendriks
Ma 7/11 19.00u: Eucharistieviering


Nog veel belangstelling voor Bisschop Bekkers

Foto: Jos van Nunen

Dit jaar is het al 50 jaar geleden dat Bisschop Bekkers is overleden. Op 8 mei jl. was er een herdenkingsbijeenkomst, mede verzorgd door Mgr. Hurkmans. Tevens werd toen de tentoonstelling over Bisschop Bekkers in de Martinuskerk geopend.

Op 9 mei (de sterfdag) hield Wim van Kreij in Odendael twee maal een lezing over het leven en werken van deze markante Bisschop. Bovendien gaat hij nader in op een aantal gebeurtenissen na zijn overlijden.
Zijn boeiende presentatie waarin opgenomen diverse t.v.-uitzendingen (in Brandpunt, bij Mies Bouwman in de Stoel en de begrafenis) wordt afgesloten met het lied van Nico van de Wetering, dat is geschreven in 2002 bij de realisatie van het standbeeld.
Zijn lezingen in Rooi werden ook door vele personen buiten Sint-Oedenrode bezocht. Mede daardoor kwamen er diverse verzoeken uit de regio om ook in hun plaats de presentatie te houden. Inmiddels heeft Wim van Kreij al op een groot aantal plaatsen in het Bisdom de lezing mogen verzorgen.
Er zijn nu nog enkele verzoeken, die hij de komende maanden gaat vervullen. Op donderdag 3 november zal hij om 19.30 uur de presentatie over Bisschop Bekkers houden in zalencentrum Prinsenhof in Best. Iedereen is daar van harte welkom en de kosten zijn incl. koffie of thee € 4,-.
50 Jaar na zijn overlijden wordt deze bijzonder geliefde Bisschop door velen nog steeds op handen gedragen. Deze aimabele man, met zijn warme en innemende uitstraling is iemand die van zeer grote betekenis is geweest voor de R.K. Kerk in Nederland en ver daarbuiten.

Kaarten van naaldschilderwerk

Voor het goede doel Artsen Zonder Grenzen zijn er nu kaarten van naaldschilderswerk te koop van Wilhelmien van Aarle. Het gaat onder andere om kaarten van bisschop Bekkers.

"Altijd zijn er weer nieuwe rampen waar dringend hulp nodig is. Hiervoor zetten zich heel veel lieve mensen in, soms met gevaar voor eigen leven. terwijl wij allemaal gezellig in ons mooie huis mogen wonen. Daarom vind ik het belangrijk om deze mensen te steunen!" vertelt Wilhelmien. De kaarten zijn te koop bij boekhandel 't Paperas en bij Inlijsterij Harry Passier. De opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen.

Allerzielenconcert in Martinuskerk

Op zondag 6 november om 15.00u vindt voor de eerste keer een Allerzielenconcert plaats in de Sint-Martinuskerk in Sint-Oedenrode o.l.v. de Nuenense dirigent Tom Suters.

De avond ervoor wordt hetzelfde concert uitgevoerd in de Nuenense H. Clemenskerk, aanvang 20.00u waar deze jaarlijks terugkerende concerten al sinds 2014 druk bezocht worden. Dit nieuwe initiatief in Sint-Oedenrode hoopt van deze Allerzielenconcerten ook hier een jaarlijks terugkerende traditie te maken. Uitvoerenden zijn de sopraan Caroline Chamboné, twee projectkoren met in totaal 90 zangers en zangeressen en een speciaal samengesteld orkest. In het koor zingen ook meerdere mensen uit Sint Oedenrode mee. Centraal in het programma staat het prachtige in 1997 gecomponeerde "Lux Aeterna"van Morten Lauridsen. Deze troostrijke, maar soms ook overweldigende muziek voert de luisteraar mee op een reis naar het eeuwige licht van de miljarden sterren in de oneindige kosmos. Ook uitgevoerd worden het ontroerende Kyrie uit de Grosse Messe K427 van Mozart en Begräbnisgesang op. 13 voor blazers en koor van Brahms. Het programma wordt gecomplementeerd met werken van Grieg en Mendelssohm en de Cherubynse Hymne uit de byzantijnse liturgie van Johannes Chrysostomos van Tchaikowsky. Het concert wordt besloten met het dubbelkorige slotdeel uit de Sunrise Mass van de 38 jarige Noorse componist Ola Gjeilo. Kaarten voor zowel Sint-Oedenrode als Nuenen zijn vanaf nu te koop bij 't Paperas, Heuvel 20, de VVV van Sint-Oedenrode of via projectinfopunt@gmail.com. Kaarten zijn ook te koop aan beide kerken vanaf een uur voor aanvang van het concert.

Popkoor Novelty met Versiertour

Deze week is het dan zover. Popkoor Novelty heeft er lang naartoe gewerkt en naar uit gekeken… de voorstelling 'De Versiertour 2016' is te zien op 4-5 en 6 november in De Brink in Eerde.

De try-out vond plaats op 28 oktober in Kulturhus De Leyenstein in Kerkdriel en zorgde voor een enthousiast publiek. Een feestelijke voorstelling met veel herkenning. Rustige nummers afgewisseld met actieve swingende muziek en het vleugje theater namen het publiek mee op een herkenbare reis.
De dag er na heeft het koor een laatste zogenoemde werkdag gehad. Onder leiding van dirigent Peter van Beijnum en regisseurs Marloes Luiten en Eva van Rooijen zijn de laatste puntjes op de i gezet. De nummers zijn gezet, de stemmen gesmeerd, het koor is er klaar voor evenals het combo en het grimeteam. Laat de show beginnen zouden wij zeggen.
Tijdens de gewone dinsdag-repetitieavond heeft het koor de generale repetitie en op donderdag 3 november vindt er een speciale voorstelling plaats voor collegakoren. Deze korenavond zal er ook een gezellige mini markt zijn. Meer informatie is te vinden op www.popkoornovelty.nl 'De Versiertour 2016' vindt plaats in Theater De Brink in Eerde op 4, 5 en 6 november. Kaarten zijn te koop voor €12,50 per persoon. Voor kinderen is dit inclusief een bekertje ranja en iets lekkers in de pauze. Reserveren via de website is niet meer mogelijk. Kaarten zijn direct verkrijgbaar aan de kassa van het theater. Wilt u verzekerd zijn van een plek dan kunt u telefonisch reserveren via 0413-367528.

Samen voor "Haar" komt nu echt van de grond

Foto: Jos van Nunen

Het Rooise initiatief "Samen voor 'Haar'" beleefde afgelopen donderdag een stevige doorstart. Na een bescheiden start in 2015, hing de "High-wine" ten bate van de Nederlandse Haarstichting in de zaal van de Gouden Leeuw, met 64 bezoekers nog net niet met de benen buiten. Te oordelen naar reacties van medewerkers en bezoekers, is iedereen er volgend jaar ook weer bij en als de trend doorzet zal zelfs moeten worden uitgekeken naar een grotere ruimte.

"Samen voor 'Haar' heeft een dubbele betekenis" legt mede-initiatiefnemer Marion Verkampen van You! fashion for women uit. "Het is een presentatie van alles wat met damesmode te maken heeft, en tegelijk is het doel om geld op te halen voor de Nederlandse Haarstichting."

Aan 'Samen voor 'Haar" werken naast You! fashion for women verder mee Termeer Modeschoenen, Queens Hairfashion, Goudsmid Opaal, Optiek Moonen, Pruik bij u thuis en De Gouden Leeuw. Rond half acht werd een cheque van € 897,30 uitgereikt aan Edwin Wooning, directeur van de Nederlandse Haarstichting. Later die avond werd het bedrag aangevuld tot € 1000 door Paul en Syreeta van der Vleuten van De Gouden Leeuw.

Foto: Jos van Nunen

In het gevarieerde programma keerden uiteraard de moderondes regelmatig terug. Door de getoonde combinaties van kleding, schoenen, kapsels, sieraden, brillen en pruiken kwamen de aanwezigen bijna ogen te kort, maar de Rooise modellen op de rode loper namen alle tijd om hier en daar een praatje te maken. De pruiken kregen die avond een bijzondere rol. Wie nog steeds meent een haardos op afstand te ontmaskeren als pruik zou ofwel naar de oogarts moeten, ofwel zich aanmelden voor de volgende "Samen voor 'Haar'". Een moderne pruik, van mensenhaar maar ook van kunstmatig materiaal, is absoluut niet van een natuurlijke haardos te onderscheiden. Zelfs niet bij aanraking, zo mocht de redacteur zelf ervaren bij een fraaie blonde dame uit het publiek.

Tot slot richtte Marion Verkampen zich tot een belangrijke doelgroep: kankerpatiënten. "Nu weet ik dat er onder het publiek ook vrouwen zitten die deze strijd voeren of gevoerd hebben. Ik wil hiervoor mijn bewondering uitspreken." Haar aankondiging van het laatste programmaonderdeel was een verrassing: een optreden van het Rooise zangduo CenS. Het gekozen repertoire die avond, met onder meer "Mag ik dan bij jou?" en "Don't give up", raakte precies de juiste snaar bij het vrouwelijk publiek. Een betere afsluiting had 'Samen voor Haar' zich niet kunnen wensen.


Apetrots

Foto's van winnaars zie ik graag. De uitstraling, de brede lach, de totale ontspanning en die speciale fonkeling in de ogen. Dat overwinnaargevoel straalt uit naar hun omgeving. Een paar weken geleden mocht ik meeleven en meegenieten.

Op een warme septemberdag stap ik binnen in een nog warmer zwembad. Al bij de ingang kom ik in die euforische stemming. Nadat ik mijn schoenen heb verstopt in blauwe plastic zakjes mag ik glibberend naar het wedstrijdbad. Snel doe ik wat kleren uit en voel de opgebouwde spanning, van een autorit met file, langzaam van me afglijden. Net op tijd aanwezig om alles mee te kunnen maken.

Na de begroeting van de toch wat zenuwachtige ouders probeer ik in de mierenhoop van kandidaatjes mijn kleindochter te ontdekken. Wij hebben oogcontact en ik krijg een zwaaitje. Het is volle bak met ouders, broertjes, zusjes en - aan de grijze hoofden te zien - veel oma's en opa's. Die willen het allereerste diploma van hun kleine schat niet missen. Maar voordat het zover is, zijn er nog heel wat baantjes te trekken, slagen te zwemmen en trappelbewegingen te maken.

De opper zwemjuf neemt de microfoon en na een vriendelijk maar dringend verzoek nemen de toeschouwers plaats op de stoeltjes achter de dikke witte koorden. Daar zit ik dan helemaal tevreden. Ik hoor erbij. Ik bekijk de gespannen gezichten en gezichtjes en geniet van de vrolijk aangeklede hal met ballonnen en plastic vlaggetjes.

Toen mijn zoon afzwom was ik vooral gestrest. Dit zijn andere tijden. Nu hoef ik er alleen maar te zijn. Zelfs foto's maken is niet nodig. Ik weet nu al dat ik later op de dag een filmpje krijg toegestuurd en foto's zoveel als ik maar wil.

De groep afzwemmers wordt in tweeën verdeeld en dan mogen ze beginnen aan hun eerste onderdeel. Tevreden kijken wij als familieleden elkaar aan: 'We zitten aan het goeie bad. Eerste rang.' De startblokken worden bezet en daar gaan de zwemmers voor twee banen schoolslag gevolgd door twee banen rugslag. Dan nog een duik en een stukje onderwaterzwemmen. De helft van het programma zit er al op.
Ik zie dat mijn kleinkind bij de jongsten hoort. De leeftijden lopen nogal uiteen. Zo zwemt er een donker meisje van welzeker een jaar of twaalf. In haar land worden vast geen zwemdiploma's behaald. Ik hoop vurig dat het ook haar gaat lukken.
Nu, in een nette rij met opgeheven hoofden, naar bad twee voor de resterende proeven. Ook wij ouderen glijden, als volleerde schaatsers, die kant uit. Mijn kleindochter presteert geweldig bij de borst- en rugcrawl. Als slotstuk gaan ze allemaal samen, zingend, watertrappelen.

Na afloop lopen ze naar hun eigen juf of meester. Wat bibberend zitten de kinderen op de badrand te wachten op de uitslag: 'Iedereen geslaagd.' Dat geeft een geweldig applaus en een staande ovatie. Ik zie de handjes de lucht in gaan. Na een kleurrijk diploma en een enorme ballon zit het erop en gaan we in de kantine onze droge kelen verfrissen met heel veel water. Ik kan het toch niet laten en zet mijn kleinkind met haar diploma op de foto. De roze knutselkoffer heeft ze meer dan verdiend. Er verschijnt een brede lach op haar vermoeide gezichtje. Apetrots zijn we, allebei.

Nelleke Thijssen
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Divers aanbod op bedrijventerrein de Kampen

Bedrijventerrein de Kampen zit niet stil. De succesvolle bedrijven op het bedrijventerrein werken hard aan de toekomst. Met succes want op het terrein is altijd weer wat nieuws te vinden.

Het bedrijventerrein ligt aan de rand van Sint-Oedenrode. Het terrein is gemakkelijk te bereiken omdat de afrit van de A50 heel dichtbij is. Midden tussen het dagelijks leven zijn daar talloze bedrijven bezig met hun productie, verkoop en natuurlijk met de klant. Want dat is wat de bedrijven allemaal gemeen hebben: de klant is koning. Dat is wel te merken aan de gastvrijheid

Het bijzondere aan het bedrijventerrein is dat er alleen lokale bedrijven gevestigd zijn. Natuurlijk uit verschillende sectoren. Op de Kampen ben je aan het juist adres voor talloze artikelen en diensten. Zo kun je er terecht voor een nieuwe auto of caravan maar ook voor het beste juridische advies, een prachtige nieuwe badkamer of voor de juiste reclame voor uw bedrijf. Er is voor iedereen wat wils en een divers aanbod in verschillende sectoren. Wanneer zien we jou op de Kampen?


Boskantse cabaretgroep komt met nieuwe kerstshow

Foto: Jos van Nunen

De Boskantse cabaretgroep `Tis aalt wa` is al vanaf januari aan het repeteren om de spiksplinternieuwe kerstshow vlekkeloos aan u te kunnen presenteren. Dat is volgens Ria Hulsen aardig gelukt.

Als we haar vragen hoe de kerstshow eruit gaat zien, wil ze alleen maar kwijt dat degenen die de cabaretgroep kennen, wel weten dat het niet alleen over de `Herdertjes en Stille nacht`, zal gaan. Hulsen is opnieuw verantwoordelijk voor de teksten en onthult dat ze ontzettend mooie luisterliedjes hebben. Er wordt zelfs een keer vijfstemmig gezongen, maar ook meldt ze dat er tussen de wat lichtere muziek en de serieuze liedjes - het blijft tenslotte een kerstshow - nogal eens een kwinkslag wordt uitgedeeld.

Daarbij verstaat de cabaretgroep als geen ander de kunst om in een liedje van drie minuten een verhaal te vertellen dat uitstekend rijmt, heel herkenbaar is, altijd meerstemmig wordt gezongen en ook nog eens een goede clou heeft! Zoals veel mensen van de dames gewend zijn. kunt u weer rekenen op een gezellige middag met een afwisselend en verrassend programma waarvan de thema`s zich allemaal rond of tijdens de feestdagen afspelen.

De nieuwe kerstshow wordt wederom gepresenteerd in zalencentrum De Vriendschap in Boskant en wel op zaterdagavond 10 december, aanvang 20.00 uur en op zondagmiddag 11 december, aanvang 14.00 uur. Een kaartje kost 5 euro en is alleen telefonisch te bestellen (0413-473674)
De Boskantse cabaretgroep Tis Aalt Wa vierde vorig jaar haar 12,5 jarig jubileum met een jubileumshow. Ook geven de dames ieder jaar rond kerst een nieuwe show en dat is iedere keer weer veel plezier. Voor de vaste fans, maar ook voor de nieuwe bezoekers. Kerst lijkt nog vroeg, maar het is zo ver, voor je het weet!

Verder weg

is de terugweg ingezet
als veel,
verder weg komt te staan
heb ik onderweg wel goed opgelet
of droomde ik,
door alsmaar voort te gaan

beschrijf ik het tanend heden
waar tafels en stoelen bevriezen
en van mijn kamer
hoeken worden afgesneden;
heb ik het dan over loslaten
of over verliezen

het kan ook zijn
dat mijn bewegende buitenring
allengs stopt in mijn brein
en ik enkel nog verhaal
van wat is in dit moment
en was en immer meer
over een verleden zing

zeker is dat mijn pad versmalt
en de komende tijd samenbalt
maar hoop dat achter mijn gedachten
vermeerderd inzicht ligt te wachten

Oplossing: Rudy Neggers

Winnaar: Emmy Woonings

Foto: Henri van Hoorn

Deze week opent Gezondheidscentrum De Meierij haar deuren. Het nieuwe pand is van boven prachtig om te zien.

Foto: Eddy van Lieshout

Eddy van Lieshout vroeg ons of we al toe waren aan winter, maar dat is nog niet het geval. De natuurfoto's bevallen ons veel te goed. Dank je wel Eddy. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Wie gast is, moet ok 's waord zijn

Fotofestijn Meierijstad geopend

Foto: Jos van Nunen

Net als vorig jaar is Fotofestijn Meierijstad op een knallende manier geopend in de Noordkade te Veghel. Dat gebeurde afgelopen zaterdag. Daarmee is een vijf weekenden durende expositie geopend waar heel Meierijstad van kan genieten.

Vijf verschillende fotoclubs
Onder de naam 'Fotofestijn Meierijstad' presenteren de enthousiaste leden van liefst vijf verschillende fotoclubs van eind oktober tot eind november hun mooiste prenten aan het grote publiek. De Fotowerkgroep Zien & Doorzien (Phoenix Cultuur) en fotoclubs Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, en fotogroep Zooomm (WijNu) exposeren vijf achtereenvolgende weekenden eigen werk op vijf verschillende locaties. Uitgebreid overleg heeft ertoe geleid dat het aanbod zeer divers zal zijn. Van landschappen/stillevens tot stadsfotografie en portretten. Van abstract tot avondfotografie. Daarnaast zijn er op diverse locaties AV-series en korte fotoseries, dit alles omlijst met passende muziek.

Vijf exposities op vijf locaties
Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit die de regionale amateurfotografie te bieden heeft. U zult versteld staan van de geëxposeerde foto's, ideeën opdoen en ongetwijfeld talloze tips ontvangen om ook uw eigen inzichten uit te breiden. Iedere fotoclub geeft zijn eigen draai aan de eigen tentoonstelling, maar samen zullen ze de pracht en kracht van fotografie binnen Meierijstad een geheel nieuwe dimensie geven:
• Fotocollectief Zien & Doorzien (Phoenix Cultuur), 29 en 30 oktober, aan de Noordkade te Veghel.

• Fotoclub Veghel, 5 en 6 november, in De Hertoghof
• Fotoclub Schijndel, 12 en 13 november, in De Vink
• FotoclubRooi, 19 en 20 november, in Odendael
• Fotogroep Zooomm (WijNu), 26 en 27 november, in de Peppelhof

Foto: Jos van Nunen

Eerde Grenzeloos

Vijftig jaar geleden stond Eerde al centraal tijdens een samensmelting binnen de drie gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Om dat te vieren nodigt werkgroep Eerdelogie van de dorpsraad de drie burgemeesters uit voor een feestelijk programma wat voor iedereen gratis toegankelijk is.

Eerde gaat eindelijk deel uitmaken van één gemeente. Op 1 mei jl. was het precies 50 jaar geleden dat in Eerde reeds een gemeentelijke herindeling heeft plaatsgevonden waarbij de huidige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode betrokken waren. In dit kader zijn de afgelopen weken in Eerde de oude gemeentegrenzen - letterlijk - weer zichtbaar gemaakt. Zo wordt vanuit de historie duidelijk gemaakt, dat 'grensoverschrijdend' werken door Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode al vijf decennia in en rond Eerde heeft plaatsgevonden. Deze gang van zaken kan daarmee symbool staan voor de toekomst van alle kernen van Meierijstad. De festiviteiten beginnen zondag om 11 uur in de gemeente Eerde op het plein voor de kerk.

De burgemeesters vertrekken om klokslag 11:00 uur ieder apart vanaf een locatie die voor 1 mei 1966 deel uitmaakte van de gemeente Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode op weg naar….
Burgemeester Jetty Eugster volgt de route Kapelstraat (vanaf de molen) – kerkplein.
Burgemeester Marcel Fränzel volgt de route Veerdonkstraat – Kapelstraat – Capellevelt – kerkplein.
Burgemeester Peter Maas volgt de route Sint Antoniusplein – Bergweg – Busstraat - Boomstraat – Kapelstraat – kerkplein. Zij worden daarbij voorafgegaan door de vier gilden van de toekomstige gemeente.
Verder worden zij vergezeld door het Airborne Comité, Stichting Eerdse Molen en Stichting Koeveringse Molen. Bij deze gebeurtenis zullen verder o.a. aanwezig zijn vertegenwoordigers van de heemkundekringen, dorps- en wijkraden en politieke partijen uit de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

Op het kerkplein zullen de drie burgemeesters elkaar ontmoeten, de in de afgelopen weken in Eerde opnieuw zichtbaar gemaakte oude gemeentegrenzen bekijken en een informatiebord over de geschiedenis van Eerde onthullen. Daarna volgt een reveille door de trompettisten Pierre van de Burgt, Jan Gloudemans, Henk en Johan Zegers. Vervolgens zal er een vendelhulde door de gilden te zien zijn.

Boek over het ontstaan van Veghel

De oude raadzaal was vrijdagmiddag 28 oktober te klein. De belangstelling voor de presentatie van het boek van Martien van Asseldonk was nog groter dan verwacht. Blijkbaar worden we ons er meer en meer van bewust dat de grond waarop wij leven een historie heeft. Een boek over het ontstaan van Veghel voedt een diepgewortelde behoefte aan antwoorden op vragen over ons verleden… Meer mensen dan de oude raadzaal kon bergen, kwamen op de boekpresentatie af en een aantal moest teleurgesteld omkeren.

De voorzitter van heemkundekring Vehchele, Bernard Vissers, gaf in zijn inleiding aan dat de vereniging heel blij is met Martien als lid. Ze bieden hem graag een podium om zijn boek te presenteren. "Veghel een goet ende vet Dorp" heeft het als titel meegekregen. Het is echt uniek te noemen wat Martien in bijna dertig jaar speuren in oude archieven en kaarten heeft uitgezocht, geanalyseerd en gereconstrueerd. Niet voor niets is hij al eens gepromoveerd op een proefschrift over bestuursvormen in de Meierij. Zijn niveau van onderzoek is hoog. Ook Commissaris der Koning, Wim van de Donk, heeft dit opgemerkt. In het boek, dat op vrijdagmiddag in de raadzaal werd gepresenteerd, heeft hij een enthousiast voorwoord geschreven. Voorzitter Bernard citeerde enkele passages uit de tekst van onze commissaris en oud-Veghelaar waarin het belang van het zoeken naar ons verleden wordt toegelicht.

Nadat het eerste exemplaar door wethouder van Rinsum onder een rood-geblokte Brabantse theedoek vandaan was gehaald en de eerste exemplaren aan de vertegenwoordigers van de organisaties waren aangeboden die de uitgave van het boek financieel hebben ondersteund, ging het boek in de verkoop.

Meest succesvolle seizoen ooit eindigt voor VDZ Racing

Foto: Joris van Esch Foto: Joris van Esch

Afgelopen zondag heeft VDZ Racing een 3e plaats behaald in de Nissan 350Z Challenge en een 12e plaats algemeen in de Twente Rally, wat de laatste rally van het seizoen was voor VDZ Racing met coureur Roel van der Zanden en gastnavigator Gijs Boom. Tot de laatste proef ging het allemaal prima, op de laatste proef speelde een probleem met de gaspedaalsensor het team parten. Daardoor werd een zekere 2e plaats bij de Nissans weggegeven. Gelukkig is de titel al binnen en kan men nu gaan terugblikken op een zeer enerverend seizoen.

De snelheid zat er meteen goed in wat na de eerste boucle van 3 proeven resulteerde in een 2e plaats, met een ruime voorsprong op Tijink / Rietveld, en een kleinere achterstand op Parren / Coumans. Op de eerste proef had de equipe nog een flink moment: Een bocht werd te scherp aangesneden waardoor een diep gat in de berm geraakt werd en even werd gedacht aan einde verhaal, maar de Nissan bleek wederom een erg sterke auto te zijn. Qua tijden was het niet echt een spannende wedstrijd bij de 350Z Challenge, VDZ Racing liet tot aan de laatste proef continue de 2e tijd noteren, achter Parren en voor Tijink.

Op de laatste proef ging het mis met de met de gaspedaalsensor. Roel had voor de wedstrijd al laten weten een extra rondje te willen doen over de drukbevolkte DHL-arena als de situatie het toelaat, hij hoefde hier niet eens over na te denken en werd er slechts 1 rondje gereden om zo een normtijd voor de proef te pakken wat weer resulteerde in ieder geval de 3e plaats in de Challenge. Een vierde plaats in de Challenge was er voor Westerbeek / Mutsaers.

Zo eindigt een enerverend rallyseizoen voor het team dat dit jaar voor het eerst in zijn bestaan (deelnemers sinds 2011) een echte titel binnenhaalt: Nissan 350Z Challenge Kampioen 2016! In 2012 werd op een haar na de titel gemist in de Peugeot 205 Cup (toen nog met navigator Paul Geerts). Na in 2014 de GTC Rally gewonnen te hebben bij de 350Z Challenge nam de snelheid per jaar toe, mede door het rotsvaste vertrouwen van Roel en (per eind 2014) de nieuwe navigatrice Ilse van de Sande in elkaar en de auto. Ronduit sensationeel was de overwinning dit jaar in de ELE Rally, de thuisrally van het team. Bij de volgende rally (de Vechtdalrally) werd dat resultaat herhaald en begon de titel te gloren met nog 2 wedstrijden te gaan. Toen sloeg het noodlot voor Ilse toe wat ervoor gezorgd heeft dat ze de resterende rally's van dit jaar heeft moeten missen. Met Arjan Veldkamp (navigator Hellendoorn) en Gijs Boom (GTC- en Twente Rally) werd het seizoen afgesloten met dus de titelwinst in de GTC Rally. Voor seizoen 2017 gaat VDZ Racing op zoek naar een nieuwe uitdaging met een meer competitieve auto. De Nissan zal daarom ook verkocht gaan worden. Geïnteresseerden kunnen natuurlijk altijd contact opnemen via de website.

Roel: "Het was weer een leuke wedstrijd en we konden Lambert en John redelijk goed volgen wat genoeg zegt over ons tempo. Het moment op KP1 had ons al bijna de wedstrijd gekost en een uitval ingeluid maar gelukkig kwamen we er mee weg. Wat dat betreft hebben we niets te klagen over de betrouwbaarheid van de Nissan en datzelfde kunnen we zeggen van de servicemannen. Ze hebben het hele jaar gezorgd dat ik onbezorgd in kon stappen en gewoon de wedstrijd uit kon rijden. Klasse mannen! Wat dat betreft is het jammer dat we de laatste proef niet volledig uit konden rijden maar desondanks hebben we toch de finish weer gehaald. De absolute hoogtepunten dit jaar waren de overwinning in de ELE en natuurlijk de titelwinst in de 350Z Challenge in de GTC! Dit was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder onze geweldige sponsoren Progress Uitzendbureau, MEB Autoschade, Aben Reclame, Innokoda, VA Motorsport, Harperink Automotive, De MooiRooiKrant, Van Engeland IJzerwaren en De Nuenense Krant. Een enorm bedankt aan Arjan Veldkamp en Gijs Boom die de hotseat naast Ilse warm hielden tijdens haar afwezigheid. Tot slot wil ik Ilse enorm bedanken omdat we de basis voor het kampioenschap toch tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen hebben gelegd en we als team naar ongekende hoogtes zijn gegroeid. Heel veel beterschap zodat we in 2017 weer ouderwets kunnen gaan knallen, maar dan met een nieuwe auto! We'll be back!"

VDZ Racing wil tot slot de vele vrijwilligers, organisatoren, fans, sponsors, vrienden en familie bedanken die het team dit jaar op wat voor wijze dan ook gesteund heeft.


Driehonderd vogels in clubgebouw Concordia

Ruim driehonderd vogels zijn komend weekend te zien in het clubgebouw van korfbalvereniging Concordia aan de Zwembadweg te Sint- Oedenrode. Dan wordt namelijk een vogelshow door vogelvereniging "Rooyse Vogelvreugd" in samenwerking met de Schijndelse vogelvereniging.

Het is mogelijk om vogels tegen aantrekkelijke prijzen te kopen. Het bezoek aan de show is gratis. Op zaterdag 5 november van 14.00 uur – 21.00 uur en op zondag 6 november van 10.00 uur – 16.00 uur is iedereen van harte welkom in clubgebouw Concordia aan de Zwembadweg 62 om van de tentoongestelde vogels te genieten. De ingang van de show is tegenover camping De Kienehoef en er is voldoende parkeergelegenheid. Een bezoek is zeker aan te bevelen.
Kwekers van vogels uit Sint-Oedenrode en Schijndel tonen hun mooist gekweekte exemplaren tijdens de te houden vogelshow. Naast kanaries, agaporniden (dwergpapegaaien), tropen en Europese cultuurvogels zijn ook grote parkieten te bezichtigen op de show. Ieder jaar wordt de show groter. Dit jaar zijn er ruim zestig vogels meer dan vorig jaar.
Met de inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers is de tentoonstellingsruimte ingericht voor een prachtige show. Woensdag worden de vogels gekeurd door keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.
De kweek van vogels blijft een interessante hobby. Het is een hobby die het gehele jaar kan worden beoefend. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor de jeugd is het kweken van vogels een prima bezigheid. In de verkoopklasse bieden de leden van de vereniging dan ook vogels te koop aan waar indien gewenst mee kan worden gekweekt. Dit tegen vriendelijke prijzen. Een reden te meer om ook met kinderen een bezoek aan de show te brengen.

Team 3 TTV Attaque opnieuw koploper

Attaque 1 speelde een uitwedstrijd bij PJS in Vught. Het werd een nederlaag met 6-4. Leon Schepens won twee wedstrijden, Dirk Kastelijn en invaller Leon Huijberts wonnen er ieder één. Na 6 wedstrijden heeft het team 20 punten en staat hiermee op de 6e en laatste plaats.

Attaque 2 ging op bezoek bij Never Despair in Den Bosch. Er werd met de maximale score van 10-0 verloren. Henry van Casteren, Leon Huijberts en invaller Cliff van Driel wisten geen wedstrijd te winnen. Na 6 wedstrijden heeft Attaque 19 punten en staat hiermee op de 6e en laatste plaats.

Attaque 3 speelde ook een uitwedstrijd bij Never Despair in Den Bosch. Er werd met 8-2 gewonnen. Stefan Kerk en Cliff van Driel wonnen ieder drie wedstrijden, Bram Marinus won er één, ook het dubbelspel werd gewonnen. Met 39 punten uit 6 wedstrijden is het team opnieuw koploper.

Mats van den Brand racet in Youngtimer rally

Afgelopen zondag werd in Hengelo en omgeving de afsluiter van het Nederlands Rallyseizoen, de Conrad Twente Rally, verreden. Na, op rallysport gebied, een relatief rustig seizoen kwam het duo Mats van den Brand en Eddy Smeets in Hengelo aan de start om de snelle Mirraceline BMW E30 M3 de sporen te geven en mee te strijden om de eindoverwinning in de Youngtimer rally.

De kans op de eindoverwinning verdween tijdens de eerste boucle al zo goed als sneeuw voor de zon. Een klein technisch mankement aan de BMW zorgde voor aanzienlijk minder vermogen waardoor er flink wat tijd werd verloren. Op de laatste klassementsproef van de eerste boucle besloot het duo, om verdere schade aan de auto te voorkomen en andere deelnemers niet in de weg te rijden, het laatste stuk van de klassementsproef over te slaan.
Tijdens de service werd de oorzaak van het probleem door het serviceteam achterhaald en verholpen en kon het duo op jacht naar een beter resultaat. Op de timing van de wedstrijd werd de gereden tijd op de derde proef vermeld waardoor het duo besloot vol te gaan strijden voor de eindoverwinning. Ze persten er de ene na de andere scratch in de Youngtimer rally uit en leken af te stevenen op een overwinning in de Youngtimer rally. Echter, na afloop van de wedstrijd werd de gereden tijd op KP3 alsnog omgezet in een normtijd waardoor Mats en Eddy terugvielen naar de derde plaats in het klassement.

"Wat blijft de Twenterally een mooie wedstrijd om te rijden. Prachtig snelle klassementsproeven afgewisseld met mooie technische stukken. Natuurlijk baal ik wel een beetje van de problemen tijdens de eerste boucle maar dat heeft het serviceteam vervolgens weer prima opgelost. Daarna hebben we laten zien waartoe we in staat zijn met de BMW M3, Eddy heeft echt een topprestatie geleverd tijdens deze wedstrijd. De BMW M3 blijft echt een heerlijke wagen om te rijden en het voelt goed om op deze wijze het rallyseizoen af te sluiten. Ik wil al mijn sponsoren en belanghebbenden bedanken voor hun steun dit seizoen, zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest, " aldus Mats van den Brand.

Techniek is de basis van voetbal

Foto: Jos van Nunen

Een speler kan nog zo hard rennen of nog zo hard schieten, als de techniek hem in de steek laat is het geen goede voetballer. Techniek is de basis van een speler die het verschil kan maken. Om dat stukje te verbeteren, hield Rhode woensdag een Techniekdag.

Onder de noemer Albert Heijn – Rhode Techniekdag nodigde de voetbalclub tientallen kinderen uit voor een techniektrainingsdag. Vanaf 's-morgens gingen trainers met de kinderen in de weer om hen de kneepjes bij te brengen. Aannemen, spelen, een bal hooghouden, passeerbewegingen, alles kwam voorbij. Hoe dan ook, iedere speler is beter naar huis toe gegaan.

Foto: Jos van Nunen
Jos van Nunen
Jos van Nunen
Met veel plezier leerden de kinderen bij. Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

37e Klompentoernooi Judovereniging Dai-Ippo

Jort van de Laar (l) en Jim van de Ven gebroederlijk op de foto

Afgelopen weekeinde was het al weer de 37e editie van het Klompentoernooi. Jan de Haan, Bert Markgraaff en Cor van der Heijden hebben ooit het initiatief hiervoor genomen. Met 750 deelnemers was het een gezellige drukte.

Op zaterdag draaiden alle judoka's tot 12 jaar hun partijen. Alizee Foolen en Sara van de Wetering wisten de eer van Dai-Ippo hoog te houden. Beiden scoorden een mooie 2e plek. Het podium bij Sara was hetzelfde als vorige week op de Zuid-Nederlandse, maar zaterdag was er een andere volgorde. Rolf van Boxmeer en Wick van de Ven hebben ook zeer mooi actief en aanvallend judo laten zien. Helaas kwamen zij en Marlène Kastelijn nog tekort voor het erepodium

Quint Rovers (l) op het erepodium

's Zondags kwamen de echte kanonnen de mat op. Ook hier lieten onze judoka's mooi judo zien. Opvallend was een monsterpartij van Quint Rovers. Pas ver in de Golden Score wist hij met een geweldige spetter zijn tegenstander te overwinnen. In de finale kwam hij helaas te kort. Dus een mooie 2e plek was zijn deel. Ook Jort van de Laar en Jim van de Ven wisten een 2e plek te behalen. Jort baalde van zijn 1e partij die hij uit handen gaf. "Dit was niet slim" gaf hij achteraf toe. Maar op karakter en veel beter judo ging hij gestaag verder. Jim draaide ook een zeer aantrekkelijke finale. Benaia Hourissa van JC Berlicum wilde natuurlijk ook winnen. Het werd een zeer snelle gevarieerde partij. Jammer is het dan dat er niet wordt gescoord en Jim wel tegen een straf aan liep. Dit gaf uiteindelijk de doorslag. Seb Pruissen had de pech dat hij meteen in zijn 1e partij al tegen de latere winnaar stond. Ook in zijn 2e partij kwam het er niet uit en was het over en uit.

Dewy Lo-A-Njoe wint Flanders Cup

Foto:

Broer en zus Lo-A-Njoe reisden zaterdag af naar Lommel om hun krachten te meten met een groot gedeelte van de Europese toppers.

Ryan werd 2e in zijn poule maar helaas ging alleen de winnaar van de poule naar de finale. Voor hem zat het er dus al op, helaas.
Bij Dewy leek er geen rem op te zitten. In haar poule liet ze er geen twijfel over bestaan wie er moest winnen. Haar partijen won ze allemaal voortijdig op Ippon. Dat ze behendig is weten we al, maar daar komt nu ook de nodige kracht bij kijken. Die combinatie samen met haar strijdlust werkt demotiverend bij haar tegenstanders. Maar in de finalepoule moest het natuurlijk ook nog maar allemaal lukken. In haar eerste partij wist ze vrij snel twee keer een Wazari te scoren en was de winst binnen. De 2e partij werd lastig tegen een Engelse tegenstander. Maar ook hier trok ze de winst naar zich toe. Toen stond ze klaar voor de finale. Ze wist weer snel te scoren maar liep daarna tegen een straf op. Die deerde haar niet. Even later scoorde ze weer een Wazari en de buit was binnen.