DeMooiRooiKrant

13 januari 2016

DeMooiRooiKrant 13 januari 2016


Prinsenzittingen: vermaak van hoog niveau

Prinselijk Vermaak Foto: Jan Ebbenn

De eerste twee prinsenzittingen zitten er op. Vrijdag- en zaterdagavond lieten Rooise artiesten weer zien tot wat Papgat in staat is. In een meer dan vier uur durende show passeerden muziek, zang, dans en cabaret vaak van hoog niveau de revue in 'De Beurs'.

Het publiek in een volle Beurs kreeg in deze vier uur, maar liefst twaalf shows van divers pluimage te zien. De showgroepen Divine, Sublime en Infinity dansten samen met dansgarde Dynamic de sterren van de hemel. Nieuwkomer Hans Geerts uit Olland stond als Hanneske Hoppelmans in de ton, net zoals de oudgedienden Ad van Acht als chauffeur van de Commissaris des Konings en Rien van Genugten die zijn belevenissen als Jan de Carnavalsman in geuren en kleuren vertelde. Ook debutante Colina Markus zette zich als Truus Hangop meteen op de kaart. De Narrekap was met hun dancing stripes als een licht in het duister. De Buuven uit Nijnsel namen het publiek mee naar de catacomben van 'De Beurs' waar zijn op hun beurt moesten wachten. Barend en Barend uit Olland, vorig jaar nog doktoren, betraden nu het toneel als circusdirecteur. De vaste huiskapel, Tiona, warmde het publiek al voor aanvang van de show op. Maar ook tijdens de zitting zelf, was Tiona voor veel artiesten een welkome muzikale ondersteuning.

De aftrap van de avond was voor de dansgarde Dynamic, die prins Maarten en adjudant Barry verwelkomde. Daarna was het de beurt aan de adjudant om de proclamatie voor te lezen. De presentatie was dit jaar in handen van Igo van Roosmalen, die een jaar geleden nog als Prins Igo op het podium stond. Ook het presenteren ging hem voortreffelijk af. De eerste artiesten die Van Roosmalen aan mocht kondigen waren de danseressen van Showgroep Infinity.

Lydia van Weert Foto: jan Ebbenn
Foto: jan Ebbenn
Rien van Genugten als Jan de Carnavalsman Foto: jan Ebbenn
Hans Geerts als Hanneske Hoppelmans Foto: jan Ebbenn
Voorlezen proclamatie door Adjudant Barry Foto: jan Ebbenn
John Schellekens en Richard Markus als Barend en Barend Foto: jan Ebbenn
De Narrekap Foto: jan Ebbenn
Carine Staals Foto: jan Ebbenn
Ad van Acht CdCdK Foto: jan Ebbenn
De Buuven Foto: jan Ebbenn
Colina Markus als Truus Hangop Foto: jan Ebbenn
Foto: jan Ebbenn

Na het dansen was het tijd voor de eerste tonprater. Debutant Hans Geerts, alias Hanneske Hoppelman, uit Olland, vertelde het aanwezige publiek over zijn huwelijk en de liefde van zijn leven die hij via een datingsite leerde kennen. Met motvlinders in zijn buik trouwde hij voor de kerk, tenminste als het mooi weer was, anders mocht het van Hanneske ook in de kerk. Truus Hangop, het alterego van Colina Markus en zus van adjudant Barry, werd op advies van haar psychiater lid van een club om mensen te leren kennen. Het werd een relaxclub met telefoonlijnen voor behoeftige heren. De woordspelingen van Truus, deden vermoeden dat het ze zelf niet in de gaten had, wat de heren aan de andere kant van de lijn zochten. Ad van Acht stond al vaker in de ton, dit keer als CdCdK, de chauffeur van de Commissaris van de Koning. Hij vertelde daarbij wat zijn dagelijkse werkzaamheden allemaal inhouden en ook over zijn band met de Commissaris. Waarschijnlijk heeft het publiek de indruk gekregen dat zijn baan niet echt opwindend was, maar met zijn vertolking van het lied 'Dan denk ik aan Papgat' als variant op 'Dan denk ik aan Brabant' van Guus Meeuwis, raakte Van Acht de juiste snaar. De plaats van Papgat naast Kuusegat en Schorsbos in de nieuwe gemeente Meierijstad is gebeiteld. Rien van Genugten, was de laatste tonprater van de avond, dit jaar als 'Jan de Carnavalsman'. Net als andere jaren werkte Rien via woordspelingen in zijn teksten naar de finale van zijn buut. Natuurlijk ontbraken daarbij de politie, zijn vrienden en zijn vrouw niet.

Waar de tonpraters in hun eentje het publiek aan het lachen brachten, hadden 'De Buuven' uit Nijnsel het wellicht wat gemakkelijker. Zij stonden met zijn vieren op het podium, nou ja op het podium? Net als vorig jaar gunden Anne van Beljouw, Ellis Rijkers, Dianne van de Brand en Dorien Willems het publiek een blik in de kleedkamer. Daar dronken de dames hun zenuwen weg terwijl ze in hun gesprekken het duo Maarten en Barry bespraken. Ook John Schellekens en Richard Markus, alias Barend en Barend konden elkaar de grappen en grollen aanreiken. Was het duo een jaar geleden nog als doktoren in Olland actief, dit jaar gooiden ze het over een andere boeg. Ze moesten wel, want op een veiling in Helmond kochten ze per abuis de failliete boedel van Circus Renz. Met bekende Rooienaren krijgen Barend en Barend het circus zeker weer gezond. De Narrekap greep terug op een beproefd concept, de techniek van het ultraviolette licht. Geheel in het donker dansten op aliens lijkende poppen op het podium, bijzonder gave van deze aliens was dat zij hun hoofd los konden maken van rest van het lichaam. Dat moet toch wel ideaal zijn met de carnavalsdagen. Als het ene hoofd een kater hoofd, zet je de volgende dag gewoon een ander op.

Muzikaal was de prinsenzitting een genot voor het oor en oog. Het prinselijk vermaak, ieder jaar goed voor een verrassende playback act, reisde dit jaar af naar Volendam. Met de bekende pa-lingsound van artiesten zoals Jan Smit, Nick en Simon, maar ook The Cats en BZN in het repetoire lieten de oud-prinsen zien dat zij ook zonder steek met veren de show kunnen stelen. Lydia de Weert en Carine Staals waren vocaal sterk aanwezig. Met een medley van nummers waarmee Tina Turner hoge ogen gooiden, lukt het ook Carine en Lyidia om het publiek in de juiste stemming te brengen. Ook het afsluitende podium was voor deze twee sterren.


Verplaatsing AH komt in zicht

Sint-Oedenrode - Ambtelijke en bestuurlijke molens malen langzaam, maar de verplaatsing van AH van de Markt naar het terrein van De Leijer aan de Borchmolendijk komt in zicht. Het eerste initiatief voor het plan dateert van 2011, in oktober 2013 kwam het in de gemeenteraad. Inmiddels is de volgende stap dat de bestemmingsplan procedure wordt op gestart waarbij belanghebbenden hun zienswijze kenbaar kunnen maken.

De vertraging van enkele jaren komt grotendeels voor rekening van de wens van het gemeentebestuur, om het AH-pand te passen in het centrumplan, en wel het Rabo-gebouw. Die wens moest het uiteindelijk afleggen tegen de veelal praktische bezwaren van die locatie. Het Rabopand bood geen voordelen ten opzichte van het huidige, waar de grootgrutter al jaren ruimte tekort komt, laat staan mogelijkheden heeft om uit te breiden. Ook uitbreiding van de parkeermogelijkheden en bereikbaarheid waren daar een knelpunt, en een eventuele parkeerkelder onder de Markt is nog steeds toekomstmuziek. Projectontwikkelaar Van Stiphout zag in dat dit plan niet haalbaar was. Het hoofdkantoor van Albert Heijn was positief over het alternatief bij De Leijer.

Het terrein van de Leijer biedt veel meer ruimte voor zowel een winkelpand, als parkeerplaatsen. "Dit is eigenlijk de enige reële optie gezien het feit dat de uitbreiding van de AH noodzakelijk is voor het voortbestaan van de AH in Sint-Oedenrode" aldus Wilbur van Hamond van Okko project, dat ook de Martinuspassage op haar naam schreef.

De direct aanwonenden werden eerder al in de plannen betrokken, maandagavond was er een inloopavond voor alle belanghebbenden. Het hing er met de benen buiten in het zaaltje bij De Brasserie, waar de bouwimpressie vanuit verschillende gezichtspunten te zien was. De reacties van de aanwezigen waren erg verschillend. Antwan Kuis was opgelucht, omdat de ingang van de nieuwe AH inclusief parkeerplaats niet meer uitzag op zijn rouwcentrum, zoals bij eerdere plannen. Een bezoeker vond dat er te weinig rekening werd gehouden met de reacties van de omwonenden en een ander voorzag problemen met de verkeersstroom. Twee belanghebbenden hadden specifiek een probleem met de bevoorrading vanaf het Sluisplein. "De vrachtwagen van de Aldi is daar al lastig genoeg." Aan de hand van de bouwimpressie weerlegde Van Hamond dat er meer overlast zou zijn, door de route van de AH bevoorrading te schetsen. Ook via het Sluisplein. "Maar minder vaak, en met een stillere vrachtwagen dan die van De Leijer."

Op de vraag wanneer de eerste paal de grond in zou kunnen gaan zag hij de prognose liever nog niet in de krant, maar na enig aandringen viel "het laatste kwartaal van dit jaar. Maar dan moet wel verder alles goed gaan, dus ook geen bezwaarschriften."

Forum klus wijs
Starterscollectief
De Wit Schijndel

Jaargang 6 - Week 2 - Woensdag 13 januari 2016

3 / 32

Het eerste Gesprek te Pas van 2016, op zondag 17 januari, heeft als onderwerp 'wensen'. We wensen elkaar en onszelf allerlei voor het nieuwe jaar, vaak samengevat in "de beste wensen". Maar is wensen hetzelfde als hopen? Helpt wensen om een bepaald doel te bereiken? Aanleiding en vragen genoeg om met elkaar over te denken en te praten. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 17 januari om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. Na ontvangst maken de deelnemers een wandeling in kleine groepjes in de prachtige omgeving van het centrum. We spreken te pas over het onderwerp. Vervolgens wisselen we de ervaringen uit en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting.

De kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, Damiaancentrum is tevreden met elke bijdrage naar draagkracht.

Tientallen Willie Wortels bezoeken Mariëndael

Tientallen jonge Willie Wortels luisteren vol aandacht Foto: Hans van den Wijngaard

Onze wereld wordt steeds meer gedomineerd door automatisering en robotisering. Voor klussen die we niet leuk vinden of die gevaarlijk zijn, schakelen we maar wat graag een computer of een robot in. Maar zo'n robot moet wel ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd worden. Dat is en blijft voorlopig nog mensenwerk, hoe dat allemaal in zijn werk gaat was zondag in Mariëndael te zien. Daar kwamen Willie Wortels in opleiding uit heel Nederland bij elkaar voor de Kick-Off van de First Robotics competition.

First staat in dit geval niet voor het Engels 'eerst', maar voor For Inspiration and Recognition of Scienes and Technology. Kortweg een competitie die jongeren inspireert en kansen biedt om met wetenschap en techniek bezig te zijn. Er zijn zowel landelijk als internationale competities waarin jongeren uit worden gedaagd om problemen op te lossen. Dat begint al op jonge leeftijd met Lego en dat gaat door tot het vinden van oplossingen voor complexe problemen. Maar wat belangrijk is, het is niet alleen een competitie om de tegenstander te verslaan, maar ook elkaar helpen levert punten op. Want met samenwerken kom je verder dan alleen.

Kunst, creativiteit en techniek
Op het eerste oog verwacht je een dergelijk evenement niet in Mariëndael. Mariëndael staat voor kunst en cultuur en toch zeker niet voor techniek. Maar daar is Gijs van der Wilt, de voorzitter van Mariëndael het absoluut niet mee eens. "Integendeel, Leonardo da Vinci was een kunstenaar, maar dank zij zijn creatieve brein bedacht hij vijfhonderd jaar geleden al dingen die de basis vormden voor het vliegtuig, de duikboot en andere technologieën die wij modern vinden. Kunstenaars staan voor problemen, die alleen met creativiteit zijn op te lossen. Die jongens die hier vandaag aan het werk zijn, zijn ook creatief. Zij staan in competitieverband voor problemen, die alleen maar zijn op te lossen door creatief te denken", zo sluit Van der Wilt af.

Goede Herderkerk voortaan gemeentelijk monument

De Goede Herderkerk is voortaan gemeentelijk monument Foto: Hans van den Wijngaard

De gemeente Sint-Oedenrode heeft onlangs besloten om de Goede Herderkerk in Eerschot aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat gebeurde onder andere op verzoek van de Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie

De Goede Herderkerk is in 1963-1966 gebouwd naar ontwerp van de architect P. Dijkema. Het gebouw wordt gezien als een zeer belangrijk voorbeeld van moderne kerkbouw. Het is één van de belangrijkste kerkgebouwen uit de jaren zestig. Niet voor niets is het ook opgenomen in het boek van Wies van Leeuwen over de honderd mooiste kerken van Noord-Brabant. De Goede Herderkerk is om meerdere redenen monumentwaardig. Architectuurhistorisch is de kerk een uitstekend voorbeeld van het werk van de architect P. Dijkema. Het is een belangrijk voorbeeld van late Bossche School. De kerk is beeldbepalend voor de wijk Eerschot en verder heeft het gebouw een aanzienlijke cultuurhistorische betekenis als illustratie van de modernisering van het kerkelijk leven na de oorlog.

Door te kiezen voor de status van gemeentelijk monument blijven de bovengenoemde waarden behouden. Dat is van grote betekenis. Naoorlogs erfgoed (1945-1970) is namelijk kwetsbaar. Veel belangrijke gebouwen uit deze periode zijn nog zonder bescherming. Hierdoor kunnen ze makkelijk verminkt of gesloopt worden. Het Cuypersgenootschap zet zich al jaren in om deze situatie te veranderen en is op dit moment met verschillende gemeenten in Noord-Brabant in gesprek om belangrijke gebouwen uit de periode van de wederopbouw te beschermen en zo nodig te herbestemmen. Het Cuypersgenootschap hoopt dat de beschermde status een belangrijke stimulans is voor alle betrokkenen om een passende nieuwe functie voor het kerkgebouw te vinden. Herbestemming is de daadwerkelijke sleutel tot een duurzaam behoud.


Jeugdnatuurwacht gaat nestkastjes maken

Jeugdnatuurwacht "De Populier" gaat zaterdag nestkastjes voor Rooise vogels maken. Dat doen ze vanaf 9.15 uur in Mariëndael.

Het is de bedoeling dat alle kinderen zelf een rolmaat en hamer meebrengen. Voor het andere gereedschap wordt gezorgd. Hout, spijkers en schuurpapier zijn ruimschoots voor handen. Er is een bouwtekening met de juiste maten. Ieder kind krijgt zijn nestkastje mee naar huis. De nestkastjes moeten nu al worden opgehangen. Dan kunnen de vogels al aan de kast wennen en ze kunnen schuilen voor guur weer. Hang het nestkasje zo op dat de rovers er niet bij kunnen en dat de volle zon er niet de gehele dag op staat. Bij voorkeur met het invlieggat naar het noord-oosten Een hoogte van 2-3 meter is meestal voldoende.

Deze activiteit duurt tot ± 11.30 uur. Info bij: Jan van Genugten Tel.nr. 476621 of Hein de Koning Tel.nr. 476029.

Nieuwjaarsconcert Harmonie Nijnsel

Charlotte Cardinaal en Harmonie Nijnsel Foto: Jos van Nunen

In de Beckart in Nijnsel hielden de Beckart en de Harmonie Nijnsel afgelopen zondag een gemeenschappelijke activiteit. De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie en het nieuwjaarsconcert werden gecombineerd.

Voor het concert had Harmonie Nijnsel een schitterend muzikaal programma samengesteld. Het hoogtepunt van het concert was het optreden van de zingende Geldropse nachtegaal, Charlotte Cardinaal. Charlotte is pas achttien jaar oud en zingt prachtig. Harmonie Nijnsel besloot haar uit te nodigen, nadat voorzitter, Wim Beeks, Charlotte elders had horen zingen. Hij was van haar zangkunsten zo onder de indruk, dat hij besloot om haar voor dit nieuwjaarsconcert uit te nodigen.

Geert van Kollenburg kondigde met assistentie van zijn zoontje de nummers die het orkest speelde aan. Het harmonie-orkest stond onder leiding van de gelouterde dirigent Hans van der Velde. Hij leidde het orkest met meesterhand door deze voortreffelijke opvoering. . Op het programma stonden onder andere 'Galito', een pasodoble, 'Oregon' van Jacob de Haan, 'Samba for flutes', van Eric Osterling, met drie fluitisten op de voorgrond; 'Lord Tullamore' van Carl Wittrock, 'Bolero van Camille', door het harmonie-orkest. Charlotte Cardinaal en het harmonie-orkest brachten 'Gabriella's Song' uit As it is in heaven, 'Make you feel my love' en 'Mag ik bij jou zijn'

Harmonie Nijnsel bestaat uit meer dan vijftig personen en is trots dat de instrumentenbezetting op peil is. Het verdere programma van de Nijnselse Harmonie voor dit jaar is: 16 januari, het Opleidingsorkest; 22 mei familie concert en in het najaar is er een gezamenlijk optreden met Nos Jungit Apollo.

Cursus kunsthistorie: Natuur en landschap

Mensen zijn een en al natuur. We horen erbij, leven erin en ondergaan lijdzaam de enorme krachten van de natuur. Natuurlijk verweren we ons tegen natuurgeweld en -rampen, we trachten te ontkomen en te overleven. Rampen en natuurgeweld zijn niet alleen beangstigend, zij spreken ook tot onze verbeelding. Het lot bepaalt veel van wat we meemaken. Daarom is er een grote en brede interesse in de ons omringende natuur.

In de literatuur komen beschrijvingen en sfeertekeningen reeds lang voor, zij beïnvloeden de loop van het verhaal. Maar hoe zit dat in de beeldende kunsten? Wat hield de kunstenaar bezig wanneer hij of zij zich op de natuur en het landschap ging richten? Wat voor invloed heeft dat op de toeschouwer?

In de cursus zullen we zien hoe de visie op natuur in het algemeen en het landschap in het bijzonder zich heeft ontwikkeld. Bijzonder boeiend daarin is natuurlijk het einde van de 18e en de hele 19e eeuw, met de Romantiek en idealisering van de natuur als hoogtepunt. Later nemen de impressionisten, symbolisten en expressionisten een persoonlijke houding tegenover landschap en natuur in. De cursus wordt onder ander in d'n einder gegeven.

We gaan dat allemaal zien en meemaken in de komende cursus. Voor meer informatie: gvasseldonk@gmail.com of ton.rietbergen@ hotmail.com tel. 0413 367627

Wie zet Rooi op de kaart

Sommigen hebben het idee over : "Rooi op de kaart zetten" dat het synoniem is aan geld verdienen. Volgens mij zijn er andere drijfveren om Rooi op de kaart te zetten. Wat te denken van de Rooise Quiz ?

Werkelijk duizenden inwoners van ons Rooi hebben daar met veel plezier en passie aan deelgenomen. Prachtig om te zien: samen eten, samen voorbereiden, samen doen, samen plezier hebben, samen oplossen. Kortom: een dorps, sociaal gebeuren van de bovenste plank….en betaalbaar voor iedereen. Werkelijk iedereen kan er aan meedoen, je hoeft het voor het geld niet te laten. Dat zijn mooie dorpse evenementen waar ik van geniet, en niet alleen ik. Dagen na de quiz was het nog steeds onderwerp van gesprek in bijna het hele dorp. Zelf eindigden wij als groepje ( HZZ) in de onderste regionen. Dat had er mee te maken dat we achteraf eigenlijk alles wel wisten, maar op het moment suprême dicht klapten. Kijk, afgaande op de omtrek van de verschillende koppen van onze leden van de kapel, zouden wij toch minstens in de sub-top thuishoren.

Er komt echter meer bij kijken: kennis, tactiek en kunde en dat was nou net waar het bij ons aan ontbrak. Ach, het is allemaal bijzaak. Iedereen had een prachtige, gezellige avond, mogelijk gemaakt door de organisatie van de Rooise Quiz, Robert en Marjo. Dat zijn mensen die Rooi echt op de kaart zetten. Een geweldig groot compliment aan hen en denk maar zo: sportief verlieze is ok 'n prestaotie

Chinese liefdestragedie in Filmhuis De Blauwe Kei

Blauwe kei

Theater De Blauwe Kei vertoont maandag 18 januari de film Coming Home, een liefdestragedie over een Chinese dissident die gescheiden wordt van zijn familie en vervolgens vergeten wordt door zijn vrouw. De film begint om 20.15 uur in de Rabobank Theaterzaal.

Coming Home, geïnspireerd op Yan Geling's roman The Criminal Lu Yanshi, vertelt het verhaal van de Chinese dissident Lu Yanshi die we volgen van de jaren twintig tot in de jaren negentig van de vorige eeuw. De man wordt gescheiden van zijn familie en naar een werkkamp gebracht. Als hij na twintig jaar terugkeert naar huis, ontdekt hij dat zijn vrouw aan geheugenverlies lijdt en dat zij hem vergeten is.Trouw schrijft over Coming Home: "Het kalme tempo waarin het grootse melodrama zich ontvouwt, tegen het decor van een Chinees winterland, is een verademing." Volgens het AD laat het Chinese drama zien "Hoe vreselijk slopend de ziekte van Alzheimer ook voor partners van patiënten kan zijn".

Kaarten voor Coming Home kosten € 8 (inclusief drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.


Gouden jubilaris Brabantband

Foto: Pien van der Sommen

Gouden jubilaris Brabantband

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Brabantband, afgelopen zaterdag, is Henk Vervoort in het zonnetje gezet voor zijn vijftigjarig lidmaatschap.

Tijdens een voor de vereniging turbulente periode, konden de leden van de vereniging dit jubileum zeker niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zij wilden Henk en zijn echtgenote Annie hartelijk danken voor die periode. Henk is in 1965 gestart als muzikant van de Kajottersdrumband en heeft door de jaren heen veel voor de vereniging betekend, op muzikaal gebied maar ook door het voor vele jaren vervullen van bestuursfuncties zoals die van secretaris, vice-voorzitter en voorzitter.

Tijdens deze receptie is er door de leden van de verenging aan Henk een kado aangeboden en aan Annie een bloemetje. Mari van de Ven van Brabantse Bond van Muziekgezelschappen heeft Henk de vergulde speld met zirkonia uitgereikt samen met de bijbehorende oorkonde voor de voor de muziekwereld bewezen inzet.

'3D' een hobby van vroeger

"De hobby "3D" is inmiddels een vergeten bezigheid. Je wordt er vrolijk van. Ja, ik noem het kunst, want zo is mijn werk in het verleden benoemd", vertelt Ria van Aarle. "Ik heb hier dan ook een mooie tijd aan beleefd". Ria exposeert momenteel op Odendael.

Misschien weer eens wat anders, omdat het volgens veel mensen 'maar3D' is. Maar vergis U niet. Deze '3D', is niet zomaar een kaart maken. Het is een echt 3D-schilderij en het is nog altijd mooie kunst om naar te kijken. Het is ook erg kostbaar. "Mijn man heeft in die tijd de werken zelf ingelijst. De schilderwerken heb ik ooit eens op een schilderles gemaakt", zo vervolgt Ria.

Ook zijn er enkele schilderijen van Ria's overleden man Ruud te zien. "Ze zijn met schilderen op nummer gemaakt. Dit kan iedereen, die graag eens wat anders wil doen", zo sluit Ria af.        

Uitnodiging jaarvergadering K.B.O. Boskant

KBO Boskant nodigt u uit voor het bijwonen van de Algemene ledenvergadering. Een van de agendapunten is om met elkaar over de toekomst van de Boskantse K.B.O. van gedachten te wisselen. Leden krijgen de mogelijkheid om hun wensen en ideeën kenbaar te maken. Deze vergadering is op woensdag 27 januari 2016 aanvang 13.30 uur in de Vriendschap.

Op de agenda staan verder de volgende punten.:
informatie over de zorg Zorg Coöperatie Rooi. Een belangrijk punt voor als u nog lang in uw vertrouwde omgeving wilt blijven wonen; Het jaarverslag 2015;
Het financieel verslag 2015; Bestuursverkiezing : Mevr. Annie v. Heeswijk is aftredend en herkiesbaar; Mevr. Nelly Verhagen is aftredend en herkiesbaar ; Hr. Leo Bekkers is aftredend en herkiesbaar. Leden kunnen tot 22 januari nog kandidaten voor het bestuur aanmelden bij Toon Hageman en Annemarie Rovers. Mededelingen door de voorzitter. Waaronder de ontwikkelingen bij K.B.O. Brabant.- De gemeentelijke kringen met de overgang naar Meijerijstad.
Cliëntenondersteuning en ouderenadvisering; Contributie; Activiteiten van 2016 komen onder de aandacht.

De Goede Moordenaar
Aansluitend aan de vergadering volgt de film 'De Goede Moordenaar', deze gaat over de geschiedenis van de Tramweg Maatschappij De Meijerij. Vanaf 1898 tot 1932 reed er dagelijks een stoomtram door Veghel- Sint Oedenrode – Schijndel. Met het samengaan van Sint Oedenrode – Schijndel en Veghel zijn deze opnames weer zeer actueel. Tot slot is er erwtensoep met rogge brood. Soepliefhebbers kunnen zich aanmelden bij Annemarie 475538.


Bent u klaar voor NLdoet

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij houdt voor vrijwilligersorganisaties én voor ondernemers in Schijndel en Sint-Oedenrode een workshop ter voorbereiding van NLdoet op 11 en 12 maart 2016. Graag vooraf aanmelden, als u aanwezig wilt zijn. De workshop is in de vergaderzaal van Welzijn De Meierij, Steeg 9 in Schijndel. We beginnen om 19.30 uur.

Breng uw laptop of tablet mee. Er is wifi aanwezig. Na een korte uitleg gaat u aan de slag om concrete afspraken vast te leggen. Of u bent op zoek naar vrijwilligers die een klus voor u uitvoeren, of u wilt een klus gaan doen. Wij helpen u graag vooruit, ook bij het aanvragen van een financiële bijdrage van het Oranje Fonds. Voor informatie of aanmelden neemt u contact op met Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073-5441400) en mailen (info@welzijndemeierij.nl).

Samenwerking van Speel-o-theek en Consultatiebureau GGD

Vanaf 1-1-16 krijgen alle ouders van kinderen van 11 maanden op het Consultatiebureau een proefabonnement aangeboden van de Speel-o-theek.

Met spelen ontdekt uw baby zichzelf en de wereld om hem heen. Hij leert zijn lichaam kennen en gebruiken, hij leert wie er bij hem horen en hoe zijn omgeving er uit ziet. Ook ontwikkelt hij met spelen een eigen identiteit. Het is dus heel belangrijk om speelvoorwaarden te scheppen en uw kind te stimuleren. Speel-o-theek Rooi wil ouders een proefabonnement aanbieden voor drie maanden om kennis te maken met hun aanbod.

De Speel-o-theek beschikt over een ruim assortiment aan speel- en spelmaterialen. Ook voor deze leeftijd, zoals speelgoed van V-tech, houten speelgoed, babywalker, soft duplo, verjaardagstronen etc. Bij inlevering van de waardebon ligt er ook nog een verrassing klaar voor uw kind.

Opa's en oma's
Niet alleen voor ouders, maar ook voor opa's en oma's is het leuk om speelgoed bij de speel-o-theek te lenen. U kunt dan regelmatig wisselen en meegaan met de ontwikkeling van het kind zonder steeds nieuw speelgoed aan te hoeven schaffen. Iedereen koopt wel eens speelgoed waar kinderen weinig interesse in blijken te hebben. Door het te lenen kunt u het uitproberen. Na het proefabonnement kunt u al lid worden vanaf 17 euro per jaar.

Voor meer info over de Speel-o-theek kijk op www.speelotheekrooi.nl

Wijkvereniging Eerschot

Eerschot speelt woensdag 13 januari om 20.00 uur bingo met wijkvereniging Eerschot. Leden die een gokje willen wagen zijn welkom in Meerschot op Heistraat 22. De zaal is om 19.15 uur open en dan staat de koffie en thee klaar. In de pauze is er een loterij.

Vrijdag 15 januari draaien wij om 18.30 uur een leuke film voor de kinderen van 5 tot 10 jaar die opgegeven zijn. De entree is gratis, breng je een vriendje of vriendinnetje mee dan is de bijdrage 1 euro. Dinsdag 19 januari vertrekken wij om 18.30 uur weer om te gaan wandelen. In de wijkkrant stond vermeld dat wijkagent Sjors Verbruggen zou aansluiten om uitleg te geven over het Buurt Informatie Netwerk. Helaas is hij deze avond verhinderd, maar hij sluit dit jaar op een andere avond aan. Kinderen van groep 5 tot en met 8 heb je je al aangemeld voor het Disco Rollerskate op 23 januari, nog niet ? Doe het snel, het kan nog tot vrijdag bij Shirley van der Velden.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Het nieuwe jaar wordt gestart met de volgende onderwerpen: De Dieeterij: Ouderen en jongeren koken en eten samen; Centrummanagement sluit nieuwe overeenkomst; 157 Teams bezig met Rooise Kwis; Laatste nieuwjaarsreceptie gemeente; Gieten eerste klok carillon Martinuskerk; Facelift gebouw Cloeck & Moedigh; Prinsenzitting Papgat; Vrijwilligers knotten wilgen; Bekendmaking uitslag Rooise Kwis; Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193


Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12; OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.; Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.

Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl

Facebook
Met achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij

Tekst via mail aangeleverd

Foto: Jan van der Heijden

Let op typografie!

Foto: Jan van der Heijden
Foto: Jan van der Heijden
Foto: Jan van der Heijden
Foto: Jan van der Heijden

Open Dag Fioretti College

Praktisch en persoonlijk, dat is het onderwijs op het Fioretti College. Brugklassers krijgen les van een klein docententeam in een aparte vleugel. Als leerling word je gezien en gehoord en dat geeft een veilig en betrokken gevoel. Tijdens de Open Dag op zaterdag 30 januari kunnen leerlingen en ouders/verzorgers dit zelf ervaren. Tussen 11.00 en 15.00 uur bruist het gebouw van de activiteiten en is de school aan de Muntelaar 4 in vol bedrijf!

De praktijklokalen zijn ingericht als een kopie van de werkelijkheid. Theorie wordt gegeven in klassikale situaties en op leerpleinen. De leerlingen krijgen intensieve begeleiding en er wordt een portfolio opgebouwd. Een optimale voorbereiding voor het mbo en de havo! Het Fioretti College kent de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en de mavo. In het derde leerjaar kiezen de leerlingen één van de drie sectoren: Techniek (Bouwen, Wonen & Interieur of Produceren, Installeren & Energie of Mobiliteit & Transport ), Economie (Economie & Ondernemen of Horeca, Bakkerij & Recreatie) of Zorg & Welzijn. Mavo-leerlingen oriënteren zich tijdens het vak Dienstverlening & Producten op de sectoren.

Leerlingen die voor de havo-mavo brugklas in aanmerking komen, krijgen onderwijs op havo-niveau op het Zwijsen College. In de loop van het jaar volgt er een studieadvies. Leerlingen met mavo-advies maken de overstap naar het Fioretti College. Op de afdeling praktijkonderwijs is er extra tijd en zorg voor leerlingen die moeite hebben met leren. De groepen zijn klein, de mentor is tevens coach en er zijn veel praktijkvakken. In leerjaar 4 en 5 lopen de leerlingen enkele dagen per week stage.

Open Dag Zwijsen College

Het Zwijsen College aan het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel houdt zaterdag 30 januari de Open Dag voor basisschoolverlaters. Het Zwijsen biedt onderwijs op maat met behulp van digitaal leermateriaal op de laptop. Leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) die dit willen ervaren zijn van harte uitgenodigd. Tussen 10.00 en 14.00 uur staan de Zwijsenaren voor u klaar!

Dakpanklassen en Fast Lane vwo+
Het Zwijsen College is een echte havo-vwo school. Onze dakpanklassen havo-mavo en havo-vwo stellen de vroege selectie een jaar uit en zorgen voor optimale ontwikkelkansen. Maar ook Vwo-ers die van een uitdaging houden, kunnen kiezen voor klassieke talen (gymnasium), natuurwetenschappen of Chinees. Fast Lane vwo biedt alle vwo-leerlingen de mogelijkheid om in leerjaar 5 voor geen, één of meerdere vakken examen te doen.

Vertrouwde sfeer en begeleiding
Tijdens de Open Dag kunt u de vertrouwde sfeer en prettige omgang ervaren. Dankzij goede begeleiding en opvang halen we het beste uit onze leerlingen. Daardoor doubleren zij minder vaak dan dat landelijk het geval is.

Open Dag: ontmoetingsplek
De Open Dag van het Zwijsen College heeft vooral het karakter van ontmoeting. Maak kennis met onze ervaringsdeskundigen - leerlingen, medewerkers en ouders - en doe mee aan een rondleiding door het gebouw. Zo kunt u naar eigen behoefte informatie verzamelen en de sfeer proeven.

Justitie eist vijftien jaar cel tegen schutter Bolle Akkers

Het Openbaar Ministerie heeft maandag vijftien jaar cel geëist tegen een 42-jarige Rooienaar. De man wordt er van verdacht in juli vorig jaar de broer van zijn zwager te hebben doodgeschoten. Volgens de Officier van Justitie is er sprake van moord. Dat wil zeggen dat de verdachte met voorbedachte rade zijn slachtoffer doodschoot.

De schietpartij vond vorig jaar plaats op de avond van dinsdag 7 juli. Tegen acht uur klonken er toen twee salvo's met schoten op het woonwagenkamp aan de Boekweit. Al snel bleek dat een 51-jarige man uit Eindhoven dodelijk was getroffen. Als verdachte van deze dodelijk schietpartij wijst justitie de 42-jarige Rooienaar aan. Zoals nu blijkt is het Openbaar Ministerie van mening dat de Rooienaar de Eindhovenaar vermoordde en er van noodweer geen sprake zou zijn.

De verdachte daarentegen zegt dat hij en zijn gezin al langer door het slachtoffer werden bedreigd. Een oude schuld van de verdachte aan het slachtoffer zou aan de schietpartij ten grondslag liggen. Omdat de verdachte in de veronderstelling verkeerde dat het slachtoffer hem of zijn gezin iets aan wilde doen, zou hij uit zelfverdediging hebben geschoten.

Het is aan de rechter om uit beide versies van het voorval de waarheid op te maken en uitspraak te doen over de strafmaat.

Klapband veroorzaakt ravage op A50

foto: AS Media Foto: AS Media

Op de A50 zijn vorige week donderdagochtend rond vijf uur meerdere voertuigen gestrand nadat een vrachtwagen ter hoogte van Van Kaathoven een klapband kreeg.

Door de klapband kwam er veel rommel op het wegdek te liggen. Er zijn zo'n tien wagens beschadigd doordat zij met de stukken van de band in botsing kwamen. De schade varieerde van een deuk in de bumper tot forse blikschade. Door het incident was ook een rijstrook voor schoonmaakwerkzaamheden afgesloten.

Een aantal auto's had een zodanige schade opgelopen dat zij niet meer zelf hun weg konden vervolgen en afgesleept moesten worden. Ook de vrachtwagen liep een behoorlijke schade op en moest ook door een bergingsbedrijf worden weggesleept.

14 / 32

Van 20 tot en met 28 februari barst het gezelligste vriendinnen festival van Nederland in RAI Amsterdam weer los: De Huishoudbeurs! Nieuw dit jaar is het segment Happy & Healthy, waar bezoekers alles kunnen vinden voor een gezond en een gelukkig leven.

Onder Happy & Healthy kun je alles vinden op het gebied van een gezond en gelukkig leven voor zowel body als mind. Boordevol tips & tricks, lezingen, workouts met Carlos Lens en workshops zoals: Lach Yoga, Braingym, Chinese massage en klankschaalmeditatie.

Foute snack na sporten
Als het om sporten gaat kiest het overgrote deel voor wandelen (57%) als favoriet. Ook zijn de sportschool, dansen, bootcamp en Zumba erg populair. 60% van Huishoudbeurs bezoekers beloont zich na sporten weleens met een foute snack, zoals een snoepreep of een patatje na het zwemmen. Gemiddeld wordt er tussen de 2 en 3 uur gesport per week. Interessant om te zien is, dat de bezoekers die het meest sporten zich ook als het gelukkigst omschrijven. In driekwart (75%) van de gevallen slapen Nederlanders tussen de 7-8 uur per nacht. Ook zij omschrijven zich als zeer gelukkig!

Diëten blijft populair
Diëten blijft op de dag van vandaag nog steeds populair. 65% van de ondervraagden geeft aan weleens een dieet te volgen, en soms wel 2 keer per jaar! De meeste bezoekers gebruiken wel eens voedingssupplementen zoals magnesium, zink of vitaminepillen. Eén derde van de ondervraagden let op het aantal calorieën per dag.

Park Kienehoef in de goede oude tijd. Met de hele familie zondags naar het park en aansluitend in de speeltuin. Weet u wie er op deze foto te zien zijn. Als u het weet mag u het ons vertellen. Stuur een mail naar redactie@demooirooikrant.nl, of loop even binnen op ons kantoor aan de Heuvel 17. De koffie staat altijd klaar. Bellen mag natuurlijk ook telefoon (0413)479322.

Oplossing week 50

De mensen op de foto zijn v.l.n.r. boven Hr.(opa) Markgraaf, Mijn Opa Piet van Rooij, Nard de Koning. De twee mannen daarnaast weet ik niet.
Onder: Zijn de kinderen de Koning.

Tanja Stamps-Staals


Was het weer knal in Olland?

We hadden afgelopen nieuwjaarsdag onze huiskamer helemaal ontruimd, want de kans was serieus aanwezig dat mijn tante Trui en Ome Willy uit Olland naar ons toe zouden komen. Die hadden namelijk op nieuwjaarsdag 2015 thuis in de kou gezeten. Niet lang hoor, want ze hadden vrij snel het gaslek gevonden, en daar toen de aansteker bijgehouden. Dat leverde nog een leuke vraag op voor de Rooise kwis: Wat zegt Woef? (antwoord: Olland 01-01-2015 dus).

Maar goed, ze kwamen dus niet. En om eerlijk te zijn, tot nu toe is nog niemand bij me langsgekomen in 2016. Ik heb nu drie cabaretvoorstellingen achter de rug maar heb eigenlijk enkel voor mijn technicus opgetreden. Volgende week sta ik overigens in de Blauwe Kei, jawel, in jullie Jumbobroertje van de Meierijstad. Willen jullie asjeblieft komen kijken? Er zijn nog kaartjes zat en als het niks is, mag je in de pauze alweer weg.

Mijn impresario heeft me laatst voorgesteld om nog enkel in gevangenissen op te treden "Daar is het namelijk best druk en daar kan lekker niemand weglopen." Onzin natuurlijk, vorig jaar was ik nog best populair. Ik had toen zelfs twee secretaresses in dienst genomen om mijn fanmail …te schrijven. Half december 2015 ging het publiek na mijn show nog heel enthousiast staan … om snel hun jas te pakken, blij dat het voorbij was. Althans dat zegt mijn vriendin. Ik zou volgens haar nog in de ontkenningsfase zitten. Maar dat ontken ik. Ik ga gewoon door!

Dat zit bij ons in de familie. Wij zijn geen "kwitters". De zoon van Willy en Trui, mijn neef Niko, is al 7 jaar aan het daten. Hij is vooral gek op meisjes in uniform, "want dat betekent dat ze een baan hebben". Voor de duidelijkheid: Niko is nog bij geen enkele vrouw op het eerste honk terecht gekomen, laat staan op de thuisplaat. Morgen heeft hij er weer eentje staan. "Van haar ben ik helemaal gek", zei hij vandaag door de telefoon, "al vanaf het eerste moment dat ik haar telefoonnummer op de muur van het urinoir van VV Ollandia zag staan".

Ik heb het gevoel dat het binnenkort weer gaat knallen in Olland. Jij niet?

Prijswinnaars kaarten Oldtimerbeurs

Rosmalen - Liefhebbers van tweewielers kunnen op zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 hun hart ophalen bij Autotron Rosmalen. Dan vindt namelijk weer de Internationale Oldtimerbeurs voor motoren, bromfietsen en fietsen plaats. Tegelijkertijd wordt ook de grootste airbrush-show van Europa gehouden met een recorddeelname van meer dan 65 kunstenaars.

Airbrushing is populair geworden in de wereld van het auto- en motor-customizen. Meer dan vijfenzestig internationale kunstenaars laten in Rosmalen zien wat ze kunnen. Zij exposeren hun werk, maar zullen tijdens live-acts ook nieuw werk creëren. Bij Autotron Rosmalen kan er verder genoten worden van motoren, bromfietsen en fietsen van weleer. Daarnaast hebben tientallen clubs zich aangemeld om hun mooiste exemplaren te tonen: zij vullen daarmee het hele Eventron.

De vraag van vorige week was de herkomst van het woord 'fiets'. Nou dat hebben we geweten of eigenlijk weten we het nog steeds niet. De herkomst van het woord is namelijk niet exact bekend, maar het is zeer waarschijnlijk een verbastering van het Franse woord Velo cipède en/of het Duitse woord Vize-Pferd. Uit de vele inzendingen hebben we de volgende kandidaten geloot:

1 Jan Verhagen
2 Aad Keuzenkamp
3 Rens van Kasteren
4 Frank Geerts
5 Corneel Peters

De winnaars kunnen hun kaartjes ophalen op het kantoor van DeMooiRooiKrant, Heuvel 17, Sint-Oedenrode.

Hoort u niet bij de gelukkigen, dan kunt u toch naar de beurs. De entree bedraagt 15,= euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding van een volwassene, gratis toegang. De beurs is geopend op zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 van 10.00 tot 17.00 uur.

Hebt u Douwe Egbertspunten voor de voedselbank?

Punten sparen, we zijn er als Nederlanders groot mee geworden. Maar de catalogus van Douwe Egberts is in de loop van de jaren veel dunner geworden en sparen voor gratis koffie gaat al helemaal niet meer…. Behalve voor de voedselbank en dat bracht Lyke Oerbekke op een idee.

Als we met zijn allen de DE-punten die we nog in de kast hebben liggen nou eens gaan verzamelen, dan kunnen we voor de voedselbank en andere Rooise vrijwilligersinstellingen zoals het Hospice gratis koffie sparen. Voor 1.500 pakken koffie zijn wel 2.000.000 punten nodig. Lyke heeft er zelf inmiddels al 30.000 bij elkaar. Wilt u Lyke helpen, dan kunt u uw DE-punten bij haar inleveren. Het is geen must, maar als u de punten in pakketjes van 1000 stuks wilt bundelen, dan helpt u Lyke daar enorm mee.

U kunt de DE-punten inleveren bij Lyke Oerbekke, Oranje Nassaulaan 235, Sint-Oedenrode of op bij DeMooiRooiKrant, Heuvel 17, Sint-Oedenrode.

16 / 32

App 't Zusje wint Horecava Innovation

De 't Zusje App heeft de publieksprijs van de Horecava Innovation Award 2016 in de wacht gesleept. Dit werd gisteren bekend op de eerste dag van de Horecava, dé horecavakbeurs van Nederland. Duizenden mensen stemden op hun favoriete innovatie. Met maar liefst 46% van de stemmen was de app van 't Zusje en onlinemarketingbureau Juist de overtuigende winnaar.

De app speelt in op de ontwikkeling dat bezoekers van restaurants steeds vaker hun telefoon tevoorschijn halen om appjes te sturen, Facebook te checken of hun maaltijd te instagrammen. Meestal tot ergernis van hun tafelgenoten. In samenwerking met onlinemarketingbureau Juist ontwikkelde restaurantketen 't Zusje daarom een unieke app: weet je van je telefoon af te blijven, dan spaar je punten. En hoe langer je je smartphone met rust laat, hoe meer kans je maakt op mooie prijzen. Een primeur in Nederland.

Lovend juryoordeel
De jury waardeert de manier waarop 't Zusje probeert smartphonegebruik in de horeca te ontmoedigen. "Hoe vaak komt het niet voor dat alle gasten aan een tafel met hun smartphone bezig zijn in plaats van met elkaar? Daar probeert 't Zusje iets aan te doen", aldus de jury. "De app speelt in op de maatschappelijke ontwikkeling dat de smartphone de qualitytime met elkaar verdringt. De ondernemer maakt een statement met deze app."

CV de Heikneuters zijn er klaar voor!

Voorzitter Carlo van Kessel Penningmeester Kim Verberk Secretariaat Corien Steenbakkers Bestuurslid Hans van der Heijden Bestuurslid Rene van den Biggelaar

Zondagmiddag is het dan zover. Dan wordt er een receptie gehouden ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van carnavalsvereniging 'De Heikneuters' uit Nijnsel. Drie mensen zijn al vanaf de oprichting lid: Bert & Maria Foolen en Betsie der Kinderen.

Natuurlijk is er gelegenheid om hen te feliciteren, met deze bijzondere mijlpaal! 'De Heikneuters' hebben momenteel 111 leden en daarvan doen er 100 mee met de optocht. Gewoon Super!! De leden zijn na 22 jaar in het nieuw gestoken en niet zomaar in een kiel deze keer. Nee, het is een schitterende jas geworden. Het ziet er echt geweldig uit! De leden zijn momenteel op alle fronten heel actief. De 'Bonte Avonden' staan al weer voor de deur en er wordt overal flink gerepeteerd, gebouwd en ook de kostuums zijn bijna klaar. De jongens van de wagenbouw bouwen al vanaf eind mei aan hun wagen en de loopgroep is er al bijna klaar voor.

Maar zondag eerst een feestje bouwen in de Beckart met alle verenigingen en alle andere belangstellenden. We hebben geprobeerd om oud-leden persoonlijk uit te nodigen maar dat lukt natuurlijk nooit 100%. Voor al die oud-leden die wij niet persoonlijk benaderd hebben: "Jullie zijn natuurlijk ook, van harte welkom deze middag!" Hopelijk zien we elkaar zondagmiddag in de Beckart tussen 13.00 en 18.00 uur. Dan proosten we op een gezellige carnaval! Alaaf!

Het bestuur mag met recht trots zijn op deze mijlpaal en we wensen hen dan ook een grandioze middag toe!

Bewegen met je baby

Samen met een kinderfysiotherapeut kijken naar de motorische ontwikkeling van jouw baby. Je baby heeft zijn eerste bewegingservaring opgedaan lekker veilig in de baarmoeder. Na de geboorte zet deze motorische ontwikkeling zich voort. Optillen uit de box, verluieren, voeden, knuffelen en wandelen, het gaat allemaal gepaard met bewegen. Waarom is buiklig zo belangrijk voor je baby en hoe kun je hem hierbij helpen? We kijken samen naar de signalen van jouw baby en bevorderen de interactie. Samen spelen, samen bewegen, zo kun je de ontwikkeling van je baby bevorderen. Wij kijken met je mee en geven zo nodig advies.

Informatie:
Fysio Rooi Neulstraat 25, 06 47774826 of info@kinderfysiotherapieboxtel.nl
22 en 29 januari en 19 februari van half 2 tot half 3

De cursus wordt verzorgd door : Lieke van Esch, Marilou Vorsslemans , kinderfysiotherapeuten en Gonny van Zutven, babymassage

Prijs voor 3 sessies 50 euro, wordt mogelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.

Themawandeling over wensen

Het eerste Gesprek te Pas van 2016, op zondag 17 januari, heeft als onderwerp 'wensen'. We wensen elkaar en onszelf allerlei voor het nieuwe jaar, vaak samengevat in "de beste wensen". Maar is wensen hetzelfde als hopen? Helpt wensen om een bepaald doel te bereiken? Aanleiding en vragen genoeg om met elkaar over te denken en te praten. We nodigen iedereen, jong of minder jong, van welke afkomst of gezindte dan ook, uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 17 januari om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde: Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": de deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp. Vervolgens wisselen we bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluiten we dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden.

Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Onze kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 16/1 18.30u.: Tweede Zondag door het Jaar Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor.
Zo 17/1 9.30u.: Tweede Zondag door het Jaar Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Int.: Harrie Hellings, Jans Bekkers, Nellie van der Kruis – van Gastel, Ad van der Kallen, Frans Berkvens, Overleden ouders Ploegmakers – van Rooij en Leo, Leonie van der Poel – Peeters, Henriëtte van Zutphen – van Son en overleden familie van Son – de Vries en Ruben, Zus van de Laar – van Heertum en overleden ouders van de Laar – Vermeltfoort, Fons Welte.
Zo 17/1 12.30u.: Doopviering Kyanne Hagelaars.
Ma 18/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Di 19/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Wo 20/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Do 21/1 9.00u.: Eucharistieviering.
Do 21/1 19.00u.: Stichting Behoud Martinuskerk.
Vr 22/1 9.00u.: Eucharistieviering.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 17/1 11.00u Eucharistieviering m.m.v. gemengdkoor. Int.:Greet v.d. Wijdeven- Janssen, Pastoor Martin.

H. Martinus Olland
Za 16/1 Geen Eucharistieviering.

Odendael
Zo 17/1 10.00u.:
Woord- en Communieviering met Odendaelviering. Int. Nelly Bogers, Tom van der Heijden.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 17/1 10.00u.: Dienst in Son. Predikant Ds. C Mondt.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Za 16/1 18.30u.: Eucharistieviering. Int.: Drika Peters-Anthonissen, Riky van Rulo-Keijzers, Lies van Wanrooij-Maas, Mies en Fien Merks-Kusters.
Zo 17/1 9.30u.: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst Int.: Nelly Vlemmix-Versantvoort, overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Mimi Siedenburg-van Hezik, Laura Swinkels-Swinkels, Nolda Boudewijns-Vos, Martina Foolen-Jansen, Constant Sadée, Noud Stultiëns, Willy Scheepers, Corrie Sanders-Welte, Jans van der Wielen-Broks, Louis van der Schoot.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 13/1
Geen Eucharistieviering
Za 16/1 18.30u.: Eucharistieviering in Breugel
Zo 17/1 11.00u.: Carnavalsviering m.m.v. De Bloaskaken. Int.: Anneke Sanders, Tini Saris, Marion Meulenbroeks-van Rooij, Piet en Jo van Rooij-Rovers, Leo Toonders, Jan Swinkels, Bernard Peters, Ouders Kisters-Bindels.
Ma 18/1 19.00u.: Eucharistieviering
Wo 20/1: Geen Eucharistieviering
Za 23/1: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel

Pastor Bakermans. de Torengroep en de medewerkers van het Parochiebureau danken iedereen die hen hun goede wensen hebben gestuurd bij gelegenheid van Kerstmis en Nieuwjaar en wensen ook hen alle goeds voor 2016.

In verband met afwezigheid van pater Pushpa vervallen voorlopig de doordeweekse vieringen in Breugel en de Eucharistieviering op woensdagavond in Son.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 17/1 10.00u.: Dienst in Son, Predikant Ds. C Mondt.

Getijdentaal

Onbeducht, met ware doodsverachting
loopt het land doelgericht, halsoverkop
een paar keer per etmaal ergens de zee in

om na enige tijd vanzelfsprekend en
van zichzelf verzekerd weer op te duiken
en het water stilzwijgend te verlaten

het land heeft de zee nodig om het voorbij
elke ondergang te kunnen navertellen

                                         Kees Hermis

Open middag 'De Borgmolen' inspireert

Enthousiaste reacties door het uitgebreide aanbod bij De Borgmolen. De bezoekers die deelnamen aan de workshop familieopstellingen waren verwonderd door de inzichten die opgedaan konden worden tijdens het opstellen van bijvoorbeeld een hele familie.

In een andere workshop werd uitgelegd dat mediteren echt voor iedereen is. Dat stress afvoeren zo gemakkelijk kan, was een openbaring. De kracht van jouw creativiteit konden de mensen vormgeven door middel van intuïtief schilderen. Bij de Chinese meridiaan massage (Tui Na) kon men verschillende massagetechnieken ervaren en lichaam en geest ontspannen.

Onder het genot van een kopje thee of koffie met een gezonde snack gaven professionals informatie met betrekking tot onderzoek, groepstrainingen en behandeling voor kind & jeugd. Al met al een geslaagde middag. De Borgmolen bedankt de belangstellenden voor de getoonde interesse.

'De Papbuik' is weer goed gevuld !

De 'commissie krant' (dit jaar uitgebreid met 2 nieuwe, enthousiaste opmakers) heeft weer dag en nacht gewerkt om het vastenaovend blaike van Papgat, De Papbuik, op tijd klaar te krijgen en het is ze gelukkig weer gelukt!

De Papbuik wordt vanaf woensdag 20 januari, huis-aan-huis aangeboden door de diverse carnavalsverenigingen. De krant is gratis, maar als u de betrokken verenigingen een vrijwillige bijdrage geeft, maakt u het mede mogelijk de wagenbouwers en loopgroepen in de stijgende kosten voor de optocht tegemoet te komen. En wie wil er niet een mooie optocht zien? Inschrijven om mee te doen met de optocht kan ook via onze website www.papgat.com.

De krant is wederom in full-colour, maar er is toch iets veranderd! Dit jaar is de krant DIKKER dan voorgaande jaren; nog meer pagina's boordevol leuke wetenswaardigheden, foto's, tips, kletspraat, anekdotes en feiten over ons Papgat. Er staat ook veel praktische informatie in de krant, zoals de route van de optocht, het programma van prins Maarten Pap d'n Urste en adjudant Berry met hun Gevolg en de programma's van de verschillende carnavalsverenigingen. Voor de jeugd is in de krant het middendeel gereserveerd. Jeugdprins Koss en adjudant Bryan met hun Gevolg stellen zich uitgebreid aan jullie voor. Hier vindt u ook het programma in en rond de jeugdtent en informatie over de kaartverkoop.

Al met al een complete carnavalskrant met natuurlijk veel kleurrijke foto's van carnaval vierende Papbuiken. Dus mensen, stel de verenigingen niet teleur en geef uw vrijwillige bijdrage als ze bij u aanbellen.

(de krant is na volgende week ook verkrijgbaar bij Forum en Paperas mocht er ondanks een zorgvuldige voorbereiding toch iets zijn misgegaan tijdens de verspreiding)

Bedankt en Alaaf!!


Jeugdprins en Raad van Elf op bezoek in The Joy

In Nijnsel klonk afgelopen vrijdag de carnavalsmuziek al in jeugd-disco The Joy. Daar kwam de jeugdprins met zijn Raad van Elf de carnaval alvast inluiden. Zij bouwden in de jeugd-disco een mooi feestje.

Om halfacht ging de disco open en al snel liepen de eerste kinderen binnen. Ze showden elkaar hun nieuwe carnavalskostuums voor dit jaar en oefenden wat dansjes. Toen om acht uur de Prins met zijn compagnons binnenkwam, brak het feest los. Na een korte toespraak van Prins Koss waarin hij iedereen een goede en gezellige carnaval toewenste, ging de muziek weer wat harder en werd er volop gehost en gedanst.

Van politieagent tot de inmiddels traditionele tuinbroek, alle soorten en maten kostuums waren aanwezig. Het bontgekleurde geheel maakte er een gezellige avond van. Speciale nummertjes werden aangevraagd bij de DJ en ook achter de bar was het personeel druk met het inschenken van drinken. Onder het motto ´Mi carnaval bakke wellie er iets van´ gaat Prins Koss samen met zijn adjudant Bryan en Nar Temmi, tevens het eerste meisje in deze rol, de carnaval vol vertrouwen in.

Bonte Avonden in Olland

Nog tweeënhalve week en dan is het weer tijd voor de jaarlijkse Bonte Avonden in Olland. Vrijdag 29 januari en zaterdag 30 januari laten de Ollandse artiesten voor hun eigen Prins zien wat ze waard zijn. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur en worden in de Loop'r gehouden.

Op deze fraaie locatie zal een groot aantal artiesten van eigen bodem met dans, zang, tonproat en veel slappe klets voor onvergetelijke avonden zorgen. De Ollandse Dorpskapel zorgt voor de vrolijke noot tijdens deze avonden. Dat wordt gezellig, daar wordt over gepraat en dat mag je dus niet missen!

Voorverkoop kaarten: Zaterdag 16 januari van 18.00 uur tot 19.00 uur in De Loop'r. Hierna kan er eventueel nog telefonisch besteld worden bij Ingrid Derks-Markus 06-53522672/0413-842194

Zondagmiddag 31 januari komt de jeugd aan de beurt. Onze kleine talentjes zullen er op hun eigen unieke wijze een dolle boel van maken. Ook dan is De Ollandse Dorpskapel van de partij. Deze middag begint om 14.00 uur. Komt dat zien!

Honnypot en Out of the Closet thema-echtpaar Papgat

Anna Honnypot (knielend) en Lies out of the Closet zijn uit de kast gekomen. Foto: Jan Ebbenn

Eindelijk is het hoge woord er dan toch uit. Wat iedereen al een tijdje aan zag komen is vrijdagavond publiek gemaakt. Anna Honnypot en Lies out of the Closet zijn uit de kast gekomen.

Tijdens de prinsenzitting maakten de twee dames van stand bekend dat zij zich onecht tot elkaar zullen verbinden. De onechte huwelijksverbinding staat gepland voor dinsdag 9 februari. Gezien de tradities van de onechte verbindingen in Papgat zal ook deze verbinding tussen twee echtelieden van het gelijke geslacht zeker nog tot de nodige complicaties in behoudende kringen van het doorgaans vooruitstrevende Papgat leiden.

Foto: Bart van der Heijden

In het dagelijks leven gaat Anna Honnypot als Anne van Beljouw door het leven en Lies out of the Closet als Ellis Rijkers. Beide dames hebben als lid van 'De Buuven' hun sporen in Papgat al zeer zeker verdiend.

Van Rossum Papgatprijs voor Harrie van Laarhoven

Harrie van Laarhoven (l) met Prins Maarten. Foto: Hans van den Wijngaard

Harrie van Laarhoven van 'De Plekkers heeft de Van Rossum Papgatprijs 2016 gewonnen. Dat is vrijdagavond bekend gemaakt tijdens de prinsenzitting.

Van Laarhoven kreeg de prijs vanwege zijn bijzondere verdiensten binnen zijn carnavalscub 'De Plekkers'. Maar wie van Laarhoven ook maar een beetje kent, weet dat hij zich niet alleen binnen 'De Plekkers' verdienstelijk maakt, maar dat zijn gezicht op veel andere carnavalsevenementen prominent aanwezig is.

De prijs wordt traditiegetrouw overhandigd tijdens de sleuteloverdracht op zaterdagmiddag voor carnaval.

Het koss nie skônder

Wat een prachtig weekend hebben wij achter de rug. Afgelopen vrijdagavond vond de eerste zittingsavond plaats en toen we in een overvolle Beurs binnenkwamen was het meteen duidelijk. Er staat ons een onvergetelijke tijd te wachten.

Zo waren de Plekkers binnen met in hun midden Harrie van Laarhoven, die zeer verdiend kreeg te horen dat hij dit carnavalsjaar de Cees van Rossum Papgat prijs heeft gewonnen. Dit voor zijn inzet als vrijwilliger van de Papgatse Carnaval. Daarnaast was ook nog plaats voor hoog bezoek. De prinsenparen van de Reigers uit Zijtaart en de Kuussegatters uit Veghel waren aanwezig. Het waren twee prachtige avonden onder de muzikale noot van blaasorkest Tiona en presentatie van ons ouw Prins Igo van Roosmalen. Er werd ons een schitterend programma voorgeschoteld en we zagen tot ons genoegen ook veel bekende Ollandse gezichten de bühne bestijgen. Bekenden van mij maar nog veel bekender voor mijn Adjudant. Zo doen zijn broer Richard en zijn zus Colinda mee en nog vele andere geweldige entertainers.

Zondag was de receptie bij de jeugd. Super gezellige middag voor de jeugdraad, vooropgegaan door Prins Koss, Adjudant Bryan en Nar Temmi. Met hun spreuk; Met Carnaval bakken wellie er iets van, konden wij natuurlijk niet achterblijven. Wij hebben de Prins, Adjudant, Nar en gevolg met onze wokpan wat voorgeschoteld. Juist, je hoort het goed, met de wokpan, want zoals jullie weten is onze ketel nog steeds kwijt. Regelmatig horen we dat hij weer ergens opduikt en is onze zware ketel al door meerdere handen gegaan. Het spel begint flink te leven.

Zie je de ketel ergens staan? Probeer hem dan te bemachtigen want degene die de ketel aan ons overdraagt tijdens de sleuteloverdracht wordt rijkelijk beloond met 58 Groothertogbal Dukaten.
Momenteel is de ketel in het bezit van de Jagers van Papgat. Volg de facebookpagina Prins van Papgat voor meer informatie en een prachtig filmpje.

Wordt vervolgd

Nog 23 dagen tot Carnaval in Lolland!

Het carnavalsvirus begint nu echt los te barsten. De eerste prinsenzittingen zijn achter de rug. Met veel (L)Ollands talent op de bühne en in de zaal belooft dit veel goeds voor de carnaval!

De afgelopen weken heeft u al kunnen lezen wat er zoal op stapel staat in d'n Toeloop. Vrijdag start de carnaval met DJ Jerome, vervolgens op zaterdag de kindermiddag, opgevolgd door de kindercarnavalsdisco en in de grote zaal een Oud (h)Ollands feestje met de band Familie de Bruyn. Met diverse muzikanten van de Crazy Piano's uit Scheveningen weten zij er de stemming goed in te brengen en elk nummer wordt op verzoek gespeeld.

Zondagochtend staat er vanaf 10.00 uur een carnavalsontbijt klaar. Leg een goede bodem voor de optocht van Papgat. Kom na de optocht snel terug naar Lolland en warm op met een gratis bordje stamppot. Daarna wordt er verder gefeest met o.a. Henk Dissel, bekend van "De Bom" en DJ Lolland. 's Middags kunnen de kinderen zich weer naar hartenlust uitleven tijdens de kindermiddag.

Maandag staat in het teken van Ollandse Glorie met 's ochtends een groot "Prins Heerlijk ontbijt" voor iedereen. Uiteraard zijn Prins Maarten Pap d'n Urste en zijn gevolg ook van de partij en hebben ook een aantal carnavalsverenigingen zich gemeld. De kosten zijn € 5,00 p.p. Alle (L)Ollanders, maar ook papbuiken zijn van harte welkom. Groepen graag vooraf reserveren via info@deloopr.nl.

Aansluitend start de optocht van Lolland en de kindermiddag. Aan het einde van de dag zal de prijsuitreiking plaatsvinden door niemand minder dan Prins Maarten Pap d'n Urste en staat er voor iedereen een kop snert klaar. Daarna staan Stef Ekkel bekend van o.a. "de woonboot" en feest dj Rob nog op het programma.

Het belooft een skônne carnaval te worden, houd de komende weken de krant in de gaten voor alle activiteiten!


Ontsluiting bossen bij Nijnsel

Door Staatsbosbeheer(SBB) worden binnenkort de bossen in Nijnsel(kerkdorp van Sint-Oedenrode) opgeknapt. Dit kan nu vanwege een door SBB ontvangen subsidie 800.000,= euro voor het achterstallig onderhoud gedurende vele jaren.

Op een onverwacht druk bezochte voorlichtingsbijeenkomst was er veel kritiek op SBB. Het antwoord daarop was dat een en ander had plaatsgevonden onder de voorgangers van de ambtenaren die de voorlichting gaven. Ongeveer twintig jaar geleden is door SBB de toegangsweg naar die bossen vanaf de Vresselseweg(die loopt van Nijnsel naar Breugel) via de Hazenputten – langs enkele landhuizen-, gesloten met een ijzeren slagboom.

Voorheen ging iedereen via deze toegangsweg naar een grote parkeerplaats om vandaar te wandelen rondom een groot ven. Als er sneeuw lag, gingen kinderen vanaf een heuvel naast die parkeerplaats met een slee naar beneden, en op het ven werd geschaatst. Het was een druk en gezellig komen en gaan, maar nu is het een dooie boel. Door de afsluiting van de oude toegangsweg naar de parkeerplaats aan het ven, komen weinig mensen meer bij dat ven. Deze toegangsweg is thans vol kuilen en een grote moddertroep. Dat destijds niemand ooit geprotesteerd heeft tegen de voormelde afsluiting heeft mij altijd verbaasd. Op de voormalige parkeerplaats zijn dennenbomen gegroeid, die kort geleden gekapt zijn tot op een hoogte van ongeveer een meter.

In de Sonse bossen komen jaarlijks vele tienduizenden mensen zowel vanaf de parkeerplaats van het paviljoen Joe Mann, als vanaf de parkeerplaats bij het ven. Daarentegen komen in de Nijnselse bossen weinig bezoekers meer. Het verschil in bezoekersaantallen tussen de bossen van Son/Best en Rooi ligt niet alleen aan het feit dat de bossen in Son groter zijn dan die in Sint-Oedenrode en er twee paviljoens in Son bij die bossen zijn. Maar ook aan de ongelukkige ontsluiting van de Nijnselse bossen. Want als er geen bezoekers daar kwamen, waren er ook geen paviljoens.

Nu de Nijnselse bossen onder handen genomen worden, zou het goed zijn, dat meteen ook de voormelde vroegere toegangsweg naar het ven weer hersteld wordt. Mochten meer mensen het met dit laatste eens zijn, dan moeten zij – ook wat dit betreft - van zich laten horen om SBB over te halen hier wat aan te doen. Via een brief zal ik SBB de inhoud van dit artikel doen toekomen, dan kunnen zij hier ook van kennis nemen.

Mr.J.F.A.van de Wall
Verwestraat 34, 5491 BZ
Sint-Oedenrode

Tussen vier zussen

Bello Foto: Hans van den Wijngaard

Lekker warm is het hier in het schuurtje. Speciaal voor mij en mijn vier zussen is een kraamkist gemaakt met een comfortabel zacht kussen. Een lamp hangt boven onze neuzen en een kacheltje staat te stralen. Heerlijk lig ik tussen de meisjes, lijf aan lijf en tevreden als een spinnende kat. Je kunt goed zien dat we familie van elkaar zijn: allemaal zwarte vlekken op ons witte velletje. Wij lijken op ons moeder, een Friese Stabij, en toch zien we er alle vijf een beetje anders uit.

Het zal je maar overkomen als pup, geboren worden in zo'n luxe babykamer. Nog even heb ik gedroomd om op de wereld te komen in het stalletje tijdens de kerstnacht. Gefantaseerd over een plaatsje tussen de os en de ezel en dan meehelpen om het kindje warm te houden. Maar daar zijn puppy's niet zo geschikt voor. Misschien maak ik nog kans als herdershond als ik groot gegroeid ben.

Moeder Natuur besliste anders en wij werden geboren toen de kerstbomen nog versierd moesten worden. Weg droom. Gewoon bij neerleggen en je koest houden. Ons moeder houdt niet van mijn opdringerigheid en van voorschieten is ze ook niet gediend. Ik ben de enige zoon. Zij vindt dat ik me als een heer moet gedragen. Mijn zussen mogen eerst aan de melk en dan kom ik pas aan de beurt. 'Dames eerst,' blaft ze dan.

'Jullie groeien goed,' zei het vrouwtje toen ze ons vorige week om de beurt op de keukenweegschaal legde. We wegen gemiddeld 2000 gram en zijn nu vier weken oud. Ze houdt heel veel van ons want we mogen soms in haar huiskamer. We liggen dan allemaal samen in de grote hondenmand. Om de beurt worden we geknuffeld.
Natuurlijk hebben we ook al een naam. Dat is nog niet hoe we echt gaan heten, dat komt later pas als we op onszelf wonen. Zo heeft mijn leuke buurjongen Bram mij Bello genoemd. Mijn zusjes heten Pip, Bijdehandje, Kleintje en Dali.

Wat ik behoorlijk irritant vind is als er vreemde mensen met veel kabaal binnen komen. Lig ik net lekker te dutten met een vol buikje en dan wordt mijn rust verstoord door 'kijkers'. Het vrouwtje kent veel mensen die van puppy's houden en toen ze een advertentie op 'Puppyplaats' had gezet stond de telefoon helemaal rood gloeiend. Ons bazinnetje zou het moeten verbieden dat wij steeds uit ons bed worden gehaald, vastgepakt en geaaid worden door een paar koude handen. Dat gehaffel bevalt me helemaal niet. 'Waf, af,' blaf ik dan.
Gisteren ging ze ons 'socialiseren'. Ze stofzuigde bijvoorbeeld vlak bij onze oren om ons te laten wennen aan huisgeluiden. Ook mogen we binnenkort met de buurjongen en zijn vriendjes samen op de achterbank van haar auto zitten. Dan gaan we toeren en mogen wij ergens op een grasveldje rondlopen en snuffelen. Dat klinkt heel opwindend en het vooruitzicht doet me kwispelen.

Ik ben wel een beetje verdrietig dat we niet hier in de schuur kunnen blijven wonen. Maar gelukkig komt er na een jaar een reünie. Dan kunnen wij elkaar, ons moeder en het vrouwtje weer zien. En zij kunnen zien of we goed gegroeid zijn, ik en mijn vier zussen.

Nelleke Thijssen
schrijvers@impesant.nl


Opening van 'De Dierentuin' Dommelrodeschool

Burgemeester Maas heeft afgelopen maandag het project 'De Dierentuin' bij de kleuters van basisschool Dommelrode geopend. Hij vertelde de kinderen over "zijn droom" om in Sint-Oedenrode een dierentuin te realiseren. Het project 'De Dierentuin' hoort bij het onderdeel 21st Century Skills. Alle groepen van Basisschool Dommelrode gaan deze maand met deze 21st Century Skills aan de slag gaan.

Wat zijn 21st Century Skills?
In de hele wereld is er aandacht voor het onderwijs van de toekomst. De maatschappij verandert snel en we moeten ons steeds weer afvragen hoe we de kinderen het beste kunnen voorbereiden op hun toekomst. Vroeger bestond het onderwijs vooral uit kennisoverdracht. Tegenwoordig is kennis altijd en overal beschikbaar. Het gaat erom hoe we kinderen hiermee op een goede en eigentijdse manier aan de slag laten gaan. Leerlingen zoeken informatie op het internet. Daarbij komen nieuwe vaardigheden om de hoek kijken zoals het vinden van informatie, het vergelijken van bronnen en een bron kunnen inschatten op betrouwbaarheid. Dergelijke vaardigheden die van belang zijn om leerlingen voor te bereiden op de toekomst worden samengevat onder de noemer "21st Century Skills". Het draait om onderstaande vaardigheden (skills) : samenwerken, kennisconstructie, gebruik van ICT bij het leren, probleemoplossend denken en creativiteit en planmatig werken.

Natuurlijk komt er geen echte dierentuin in Rooi, maar de kleuters gaan aan de slag om plannen te maken als de droom van burgemeester Maas wel verwezenlijkt zou kunnen worden. Ze gaan de komende weken oefenen met de bovenstaande Skills. De burgemeester heeft beloofd om bij de afsluiting van dit project te komen kijken hoe de plannen van de kleuters eruit zien.

Project 'Spelen en Speelplaats' Kienehoefschool

Na een voorbereiding van twee studiedagen gaan kinderen en leerkrachten van de Basisschool Kienehoef een heel interessante uitdaging aan. Als 'Vreedzame School' wil de school de kinderen ook het coöperatief werken eigen leren maken in allerlei dagelijkse situaties.

Meteen na de kerstvakantie is namelijk een project opgestart dat als doel heeft om belangrijke vaardigheden die de komende jaren van de kinderen verwacht worden, door hen zelf te laten toepassen. In de groepen 1 t/m 4 wordt gewerkt rond het thema 'Spelen'. In de groepen 5 t/m 8 is het thema 'Speelplaats'. Het gaat hierbij vooral om vormen van 'Actief Leren'. Onder begeleiding van de leerkrachten wordt er doelgericht gewerkt aan resultaten die samen met de kinderen bepaald zijn. De kinderen leren daarbij samen te werken vanuit een gezamenlijk doel.

Tijdens de Open Dag op woensdag 20 januari kunnen ouders en belangstellenden een kijkje komen nemen hoe die activiteiten in werkelijkheid verlopen. Het project loopt door tot 9 februari.

Mieke Ketelaars exposeert in Mariendael

Rijsingen duikt na een week 2016 in Foto: Hans van den Wijngaard

Het Roois Kultuur Kontakt heeft in Mariëndael een expositie ingericht van de Rooise kunstenares Mieke Ketelaars. De expositie is sinds 11 januari geopend en duurt tot 26 februari. Zondag 17 januari om 15.00 uur is de officiële opening.

Mieke heeft gewerkt met olieverf, aquarel en pastel. Maar het werken met acrylverf heeft haar voorkeur. De mogelijkheden hiermee zijn grenzeloos. Haar composities grenzen aan het abstracte met figuratieve elementen, soms expressionistisch. Zij streeft naar uitbundig in balans gebracht kleurgebruik. Ook de soms krachtige kwaststrepen, die mede bepalend zijn voor de energie, kracht en spanning in een schilderstuk kunnen een verrassend effect geven. Bij elk schilderij is haar persoonlijke emotie het belangrijkste. Dit geldt ook voor haar glasobjecten. Bestaand glas bewerkt met plexiglas, verf en soms lood, was voor haar een creatieve ingeving om haar liefde voor het transparante te uiten. Ook haar zelf ontworpen en met de hand gemaakte sieraden typeren haar persoonlijkheid.

Big Love van Mieke Ketelaars Foto: Persbericht

U bent van harte welkom om de expositie van deze veelzijdige kunstenares te bezoeken. De expositie is tijdens de openingsuren van Mariëndael te zien.

Nieuwjaarsduik en Rijsingse Tort

Op Rijsingen is altijd wat te doen. De buurt is hecht en nooit te beroerd om iets spectaculairs te ondernemen. Zo ook tijdens de nieuwjaarsreceptie die afgelopen zaterdag plaats vond. Na tien jaar werd de nieuwjaarsduik weer geïntroduceerd en het eerste eigen bier 'Rijsingse Tort' zag het daglicht.

"Vroeger hadden we altijd een nieuwjaarsduik bij de Donkershoeve. Maar dat is verwaterd en we realiseerden ons dat de laatste nieuwjaarsduik alweer tien jaar achter ons lag. Een goede reden om die oude traditie maar weer eens op te pakken", vertelt voorzitter Theo Jansen. Kort na acht uur was de traditie weer in ere hersteld nadat tien Rijsingers de duik in de vijver van één van de buurtbewoners waagden.
Eerste eigen bier
Na afloop was er ook voor de Rijsingers nog een ware verrassing. Buurtgenoot Jan van Genugten, die al 37 jaar bij een grote brouwer in 's-Hertogenbosch werkt, is zelf ook gaan brouwen. Vorig jaar februari stroomde het eerst bier uit zijn ketel. Inmiddels heeft Jan al elf keer gebrouwen en zaterdagavond kon hij vol trots zijn buurtgenoten kennis laten maken met 'Rijsingse Tort'. De naam Tort komt van 't Tortven, een boerderij die in de twaalfde eeuw stond op de plaats die wij nu Rijsingen noemen. Tort is turf, maar volgens de brouwer smaakt het zeker niet naar turf. Het bier heeft een smaak die tussen die van witbier en een triple in zit. Het bier is niet te koop, maar zal zeker bij gelegenheid op Rijsingen worden geschonken.

Cyberpesten is geen onschuldig kinderspel

Foto: Hans van den Wijngaard

Bijna alles verandert met de tijd. Maar er zijn ook dingen die niet veranderen, maar die wel een ander vorm krijgen. Pesten is er zo één: vroeger werd er met proppen gegooid, tegenwoordig zijn de social media de digitale proppen. Dat inspireerde Rooienaren Emile Kalmann, Pauline Verstraten en Hans van den Wijngaard om een korte film over dit onderwerp te maken.

"Het is alweer vijf jaar geleden dat we de film 'Bezopen' over alcoholmisbruik door jongeren maakten", vertelt Emile. "Pauline en ik vonden daarom dat het tijd was om maar eens een nieuw maatschappelijk onderwerp onder de aandacht te brengen. Zo was ook snel de weg naar Hans gevonden, de initiatiefnemer van 'Bezopen'".

Net als bij 'Bezopen', verleent ook Welzijn de Meierij weer haar medewerking aan deze film . Jack Elbers, de Rooise jongerenwerker, was meteen enthousiast. Hij gebruikte zijn contacten naar organisaties zoals maatschappelijk werk en het Centrum voor Jeugd en Gezin om realistische scènes te schrijven. Bovendien legde Jack lijntjes uit naar de jongeren van Honk 1224, die samen met jongeren van het Roois Theater in de film een rol spelen.

Afgelopen zaterdag vonden de eerste opnamen plaats. Wanneer de film in première gaat is, net zoals de titel van de film, nog niet bekend.

Parkzicht Kienehoef wordt 'De Helden van Kien'

Het horecapaviljoen in aanbouw in de Kienehoef, dat bij veel Rooienaren bekend is onder de naam Parkzicht Kienehoef, wordt 'De Helden van Kien'. Het restaurant met schitterend uitzicht over het park zal in april open gaan.

De droom van Jacob Kien zal hiermee in vervulling gaan. Hij droomde van een vlek op zijn eigen landgoed, een plek van vrijheid, een plek waar de bevolking na de gedane arbeid samen kwam en kon genieten van de mooie, groene omgeving van Sint-Oedenrode en haar streekproducten. In de 18e eeuw woonde Jacob, als stadhouder van de regio Peelland, in de hoofdplaats Sint-Oedenrode. Bijzondere jaren, waarin zijn droom langzaamaan vorm begon te krijgen. Bij zijn ontginningsboerderij Hoeve Arbeidslust (of Kienehoef) zag hij de harde werkers het gebied ontginnen en klaarmaken voor heerlijke streekproducten. Enthousiast, geïnspireerd en geduldig wachtte hij af. Hij wist dat zijn dromen tijd en ruimte nodig hadden. Het was nu slechts een kwestie van timing...

Via wervelingen van de wind kwam zijn droom terecht bij initiatiefnemers Rob, Hennie en Johnny die de Kienehoef nieuw leven in wilde blazen. Met 'De Helden van Kien' maken ze van de omgeving een bruisende plek waar de Rooise mensen, ondernemers en mensen van buiten het dorp zich met elkaar kunnen verbinden. De mannen willen andere mensen hun passie voor deze bijzondere plek laten ervaren. 'De Helden van Kien' is een prachtige plek in een (natuur)historisch gebied. Waar je kunt genieten van lekker eten en drinken, bij kunt kletsen met familie en vrienden en kinderen vrij buiten kunnen spelen. Een plek om iets te vieren, te brainstormen, te dromen, actief te zijn of voor die eerste heerlijke kus… Voor welke ervaring je ook komt, 'De Helden van Kien' biedt je de perfecte achtergrond.

Jacob legde jaren geleden de eerste bouwstenen voor 'De Helden van Kien'. Rob, Hennie en Johnny borduren daar graag op voort!

Wie 'De Helden van Kien' zijn en de rest van Kien's verhaal, lees je op www.deheldenvankien.nl. Voor vragen, reserveringen en sollicitaties kunt u contact opnemen met Johnny van den Biggelaar op telefoonnummer 06-14636341 of via info@deheldenvankien.nl.

Als eerste op weg met Meierijstad

Van Acht Koel- & Vriesopslag is een rijdende ambassadeur voor Meierijstad. Op de nieuwe vrachtwagen met koeltrailer van het Rooise bedrijf prijkt de naam Meierijstad al. "Onze vrachtauto rijdt kris kras door Nederland. Iedereen kan zo al kennismaken met de nieuwe gemeente Meierijstad", vertelt Hans van Acht met een knipoog.

Hans Vogels komt niet in zijn ritme

Het lijkt erop dat Hans Vogels tijdens zijn derde Dakar de wind niet altijd in de rug heeft. Materiaalpech, maar ook de grote hoogte in de Andes speelden hem de afgelopen week parten. Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel, want de Rooise Endurorijder heeft ondanks de tegenslagen toch plezier aan zijn derde grote Zuid-Amerikaanse avontuur.

Aanvankelijk zag het er allemaal niet zo slecht uit voor onze dorpsgenoot. Het weer leek in het voordeel van Vogels te zijn. Met regen en modder had Hans vorig jaar goede resultaten behaald. Maar dit jaar waren de elementen hem minder goed gezind. Een laag modder zo diep als de assen van zijn motor leverden Vogels enkele minuten tijdverlies op. Dinsdag liet de techniek de Rooienaar in de steek. De GPS apparatuur die de coureurs waarschuwt voor zones met snelheidslimieten werkte niet zoals het hoorde. Daardoor was de snelheid in de gelimiteerde zones te hoog en liep Vogels kostbare strafminuten op. Jammer, want het parcours was volgens Hans op zijn lijf geschreven.

Vorige week woensdag maakte Dakar kennis met de Andes. De bergketen die het Zuid-Amerikaanse continent beheerst met hoogtes tot wel 3500 m. Omdat Vogels ver naar achter in het klassement stond, mocht hij ook later starten. Dat betekende veel voertuigen voor hem op het parcours en dat betekende stofhappen. Stofhappen en weinig zuurstof op deze hoogte maakten de proef niet eenvoudiger De vijfde etappe op donderdag was opnieuw een 'off-day' voor Hans Vogels. Op 4700 meter hoogte in de bergen van Bolivia zat er na 327 kilometer niet meer in dan de 48ste tijd. De hoogte speelde de motorrijder, net als een dag eerder, parten. "Vandaag heb ik niet moeten overgeven, maar veel waard ben ik niet. Ik voel me zo slap als een vaatdoek. Ik heb me er inmiddels maar bij neergelegd dat het niet mijn Dakar is", laat Vogels op zijn website weten

Zaterdag kon Vogels eindelijk weer een beetje genieten. Hij had de swing en het vertrouwen nog niet helemaal terug, maar in de zevende etappe van de Dakar 2016 kon onze dorpsgenoot eindelijk weer een beetje genieten. Grote delen van de etappe van Uyuni in Bolivia naar Salta in Argentinië waren nog steeds wel op een hoogte van boven de 4000 meter, en nagenoeg hetzelfde parkoers als etappe vijf, maar Vogels had het aanzienlijk beter naar zijn zin. "Het gaat nog lang niet vanzelf, maar ik had best weer plezier in het rijden," vertelt Vogels. "Niet dat ik er ook gelijk weer het gas op durfde te zetten. Ik ben mentaal op het moment niet sterk en dan is het niet verstandig om te gaan pushen. Maar in het eerste deel van de etappe ging het niet onaardig en ik keek uit naar het tweede deel, maar dat werd wegens slecht weer helaas gecanceld."

Zondag was er een rustdag, na alle inspanningen in de Andes. Maandag was het weer gas er op. Desondanks beleefde Hans die dag iets dat hij in zijn hele carrière nog niet eerder mee maakte. De Rooienaar werd ingehaald door een auto. "Het was even schrikken, maar toen ik zag dat het Carlos Sainz was. Dan is het geen schande, want deze man rijdt wel zo enorm snel. Daar kan niemand tegen op", lacht onze dorpsgenoot. "Al met al is het een ongewoon rommelige Dakar, waardoor ik maar niet in mijn ritme kom. Ik ben er zelf ook doodziek van dat het niet lekker gaat. Ik denk dat ik me vanaf nu vooral op het rijden moet focussen en niet op de uitslagen, want als het rijden weer goed gaat, komen de uitslagen vanzelf wel", laat Vogels vanuit Zuid-Amerika weten.

Hoog in de bomen is het eekhoorntje op zoek naar iets lekkers... Zou het eekhoorntjesbrood zijn? Foto: Lisette van Helden Foto: Lisette van Helden

Hoog in de bomen is het eekhoorntje op zoek naar iets lekkers... Zou het eekhoorntjesbrood zijn? Foto: Lisette van Helden

Een stukje Rooi dat veel mensen niet elke dag zien. De Brockstraat met de Dommel die vreedzaam achter de woningen aan de Lindendijk stroomt. Foto Henri van Hoorn

Laote we de lat zû hog legge, dè we 'r onder dur kunne

Winterveld HBV Concordia: gezelligheid met modderschoenen

"Voeten vegen op de mat svp" staat op de klapdeur bij de ingang van het Concordia thuishonk aan de Boskantseweg. Maar eenmaal binnen ligt de tegelvloer bezaaid met moddersporen. Marja van der Heijden, de vrijwilliger die zorgt voor de natjes en de droogjes, kon er zaterdag wel om lachen. "De schutters komen uit het veld de zijdeur binnen. Dit hoort gewoon bij het winterveld. Vandaag zijn hier zo'n 90 man"

Zoon Rens (12), lid van Concordia, is er als de kippen bij om de PR over te nemen van zijn moeder. De meeste mensen weten wel dat boogschieten meer om het lijf heeft dan de houten boog van Winnetou, die bestaat nog steeds al is de vorm geperfectioneerd. Ook de kruisboog bestaat al eeuwen en wordt nog steeds gebruikt – al is het niet door Concordia – maar andere types die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld lijken in niets meer op de oervorm. Met de zogeheten Compound, zeg maar de Maserati onder de bogen, bereikt de pijl onder optimale omstandigheden snelheden van zo'n 380 km per uur.

"Het boogschieten is niet alleen buiten, maar ook binnen. We hebben ieder jaar een winterveld, een zomerveld en een herfstveld. Bij het zomerveld komen veel meer deelnemers, afgelopen zomer zo'n 180" vertelt Marja van der Heijden. En als het een keer hondenweer is? "Voor zover ik weet is er nog nooit een wedstrijd afgelast".

Rens leidt de verslaggever tussen de gezellig keuvelende maar ook serieus bezige sportbroeders- en zusters rond in de ruime loods van het thuishonk, waar zelfs op de ruime zolder een schietbaan in gebruik is. Geflankeerd met donker doek en twee rijen waxinelichten, als een miniatuur vliegveld in het donker. Doel is een 3d-afbeelding met een reeënfamilie, al flink geperforeerd waardoor het lastiger is om de reebok, die de meeste punten oplevert, te raken. Rens: "Ja, de eerste schutter is altijd in het voordeel". Daar wordt met houten bogen geschoten en dat lijkt logisch: met de meest extreme bogen, met wieltjes en balansstangen en dan ook nog eens een pijlenkoker aan je riem, loop je niet zomaar even door een deuropening, laat staan via een vlizotrap door een zolderluik.

Henk Ketelaars, voorzitter van Concordia, schuift aan. In handboogjargon legt hij enthousiast uit wie en wat er allemaal komt kijken bij zijn sport. "Belgen, Duitsers, in de zomer ook Fransen" somt hij op. "Er doen maar drie Rooienaren mee. Ikzelf ook, maar buiten mededinging." Kortom, zo'n winterveld is geen kneuterig Roois onderonsje, maar een nationaal én internationaal gebeuren.

Nina wint selectiewedstrijd

In Geldrop werd zondag de derde selectiewedstrijd gereden. Sydney reed twee rondjes in de klasse D/E L met haar snelle pony Ramona. Daarbij mocht ze de derde plaats in ontvangst nemen. Daarna reed Nina in de klasse D/E Z ZZ een keurig rondje gevolgd door een super snelle barrage. Dat werd beloond met de eerste plaats.

Volgende week zondag is de laatste selectiewedstrijd voor de dames in Son. Dan is ook bekend wie er van de Vresselse Ruiters geselecteerd is voor de Brabantse Kampioenschappen die 21 februari worden gehouden in de Mortel.

Laura Petersen en Divident pakken dubbele winst in Liempde

Laura Petersen van de Rooise Ruiters en haar paard Divident hebben afgelopen zondag in Liempde twee eerste prijzen binnengehaald. De eerste proef in de klasse Z2 werd gewonnen met 69.71%, ruim 8% meer dan de nummer twee. In de tweede proef behaald dit koppel 68,24%, dat was ruim genoeg voor de winst. Dit was een mooie afsluiting van de klasse Z2, deze combinatie zal hierna uitkomen in de klasse ZZ-licht.

Julia Geers en Darwin reden in Berlicum op de Masters springcompetitie. Na twee snelle foutloze rondes werd een eerste plaats behaald. De Rooise amazones waren goed vertegenwoordigd. De tweede plek was voor Belle van Breugel met Capistrano en de vijfde plek voor Monique Verhoeven met haar Florian. Ook deze combinaties reden twee foutloze rondes. Op zondag reed Isabel Geers in Rijen de klasse L binnen met Alexander. Na twee foutloze rondes werden zij zesde. Julia Geers en Darwin behaalden de elfde prijs.

Rhode ook talent naast het veld

Het afgelopen weekend stond het jaarlijks Play back bij op het programma bij Rhode. Zaterdagavond waren de senioren aan de beurt.

In een volle kantine zat er de stemming meteen goed in en dit bleef gedurende de hele avond. De gevarieerde optredens van de elftallen zorgden voor een mooi schouwspel en spektakel in een gezellige ambiance. Liefst 10 optredens werden het publiek voorgeschoteld. Voetballend Rhode liet zien dat er meer kwaliteiten bij Rhode aanwezig zijn dan alleen voetbal. De jury had de moeilijke taak om uiteindelijk een winnaar aan te wijzen. Rhode 6 ging dit jaar met de eerste prijs aan de haal. Hun optreden met "Sisters act "werd beloond met de eerste plaats.
Zondagmiddag was het opnieuw volle bak in de kantine. Dit keer liet ook de jeugd zien meer te kunnen dan alleen te voetballen. Maar liefst 12 optredens werden ten tonele gebracht door 125 kinderen. Veel ouders en opa's en oma's waren aanwezig om getuige te zijn van kleurrijke optredens. Met veel enthousiasme hadden ouders en leiders optredens voorbereid en dit resulteerde in een gezellige middag. De winnaar bij de jeugd werd E 1 met het optreden "waterballerinas". Als verrassing zongen de meisjes C 1 een nieuw "Jeugd-Rhode-clublied". Hiermede is in ieder geval een clublied tot in lengte van dagen verzekerd!!! Al met al kan de organisatie van de Play back terugzien twee geslaagde Play backs.

Veel muzikaal talent bij Boskantse jeugd

Foto: Hans van den Wijngaard

Er kan weer een spannend muzikaal weekend worden bijgeschreven in de geschiedenis van v.v. Boskant. Na een wat aarzelend begin is het op de vrijdag bij de senioren een heel gezellige avond geworden. De originaliteitsprijs deze avond was voor het team van Boskant 3 en hun vertolking van 'Belgie'

In het kader van het thema 'Europa' bezocht het team van Boskant 2 de oosterburen. De medley van bekende "schlagers", werd door de jury verkozen tot winnaar van de avond. Zondagmiddag was het de beurt aan de jeugd. Een belangrijk onderdeel van een optreden bij de jeugdteams is van oudsher de aankleding. De opbouw- en afbreektijd overtrof in de meeste gevallen de lengte van het optreden! Het muzikaal niveau op de zondagmiddag is al jaren hoog. Met name het optreden van de C1, 'Sprookjes uit de kast', een combinatie van muziek en gesproken tekst, was er een met een hoog originaliteitsgehalte. Er was daarom ook nauwelijks discussie over de vraag wie met die beker aan de haal ging! Bij de 7-tallen ging de beker voor het beste playback optreden met het nummer 'Sprookjesboom uptown funk' naar het F1 team. Bij de 11-tallen gaf het D2 meidenteam, dat bezig is met haar eerste competitieseizoen, ook bij dit muziekfestijn meteen maar haar visitekaartje af. Met een swingend optreden van K3 'De 3 biggetjes' werd de eerste prijs binnengehaald! Het was de 24e keer dat dit evenement gehouden werd, dus dat belooft voor volgend jaar iets bijzonders!

Zo rond de jaarwisseling neem Koning Voetbal een aantal dagen rust, maar daarna krijgt ook die activiteit natuurlijk weer de volle aandacht. De dames en de lagere teams hervatten hun competities pas na de carnaval, maar Boskant 1 en de jeugdteams starten al in het weekend van 23 en 24 januari. De voorbereiding is om die reden dan ook weer in volle gang. Aanstaande zaterdag staan er een aantal oefenwedstrijden gepland. Boskant 1 oefent uit tegen Heeswijk 2, aanvang 18.00 uur.

De Wit Schijndel Business Club sponsor Rhode

Afgelopen jaar heeft Rhode vele nieuwe sponsoren mogen verwelkomen en recent is er wederom een klinkende naam toegevoegd aan de Business Club: De Wit Schijndel.

De Wit Schijndel is niet zomaar een winkel, het is een wereld van 70.000m2 aan kampeer-, tuin en sportartikelen. Dit enorme aantal vierkante meters is opgedeeld in 3 hallen en 13 afdelingen. Alles wat u nodig heeft voor uw sport- of vakantieavontuur vindt u geheid bij De Wit Schijndel.

Naast een prominent reclamebord, gaat De Wit Schijndel haar acties tevens promoten op het nieuwe narrowcasting scherm in de kantine. "Dit scherm geeft de sponsoren van Rhode de mogelijkheid om haar actuele boodschap direct aan de Rhode leden, supporters en bezoekers te communiceren. Een mooi voorbeeld hoe Rhode inspeelt op het leveren van toegevoegde waarde voor haar sponsoren" aldus Sander Schriek van de sponsorcommissie van Rhode.

"Rhode is een van de grootste sportverenigingen van Rooi en gelukkig weten vele Rhode leden de weg naar Schijndel reeds te vinden. Daarom vinden we het fijn om wat terug te doen voor deze mooie vereniging en haar leden. Sponsoring van deze mooie club past, mede dankzij de narrowcasting, prima bij de strategie van De Wit Schijndel . Daarnaast is de helft van de directie woonachtig in Rooi" aldus directeur Mark de Wit.

Playback Nijnsel

Playbackshow Nijnsel succes

Foto: Hans van den Wijngaard

Afgelopen weekend 'vierde' vv Nijnsel/TVE Reclame zijn, maar liefst, 29e PlayBack Show. Vrijdag traden de seniorenteams op van voetbal en korfbal. Nijnsel 2 sleepte vrijdag de eerste plaats in de wacht; zij vertolkten de Vocal Dance van het Israëlische Voca People: een lust voor oog en oor.

Zondag ging Nijnsel F2 er met de hoofdprijs vandoor: de jury beloonde het optreden met de Grote Beker. I was made for lovin' you en You 're simply the best. Het was voldoende om de jury te overtuigen. En natuurlijk was het geweldig, net zoals de andere optredens! Iedereen deed zijn best, het was geweldig. Rick Verhagen verzorgde zondag een indrukwekkend gastoptreden. Het talrijke publiek omarmde dit jonge talent. De organisatie onder leiding van Erik Hoppenbrouwers had het weer perfect voor elkaar.

Trainers Ollandia geslaagd voor pupillentrainer

In december hebben veertien cursisten van clubs uit de regio, waaronder zes uit Olland, de cursus pupillentrainer afgesloten.

In twaalf weken op acht cursusavonden, met daarnaast nog vele uren zelfstudie, werden de cursisten op sportpark Ekkerzicht wegwijs gemaakt in het trainen en begeleiden van F-,E- en D pupillen. Namens Ollandia namen Nicole Maas, Frank Hagelaars, Gerwin Exsters, Leon van Nuland, Danielle van Nuland en Hans van Eijk met succes deel aan de cursus. Tijdens de cursus werden de verschillen aspecten behandeld van het trainen en begeleiden van de jeugd, waaronder o.a. het organiseren van een training, leiden en bijstellen van een training, begeleiden van een wedstrijd en organiseren van een bijeenkomst voor ouders en spelers. Aan het einde van de laatste cursusavond bleek iedereen zijn PVB's (proef van bekwaamheid) te hebben gehaald en mag zich daarmee gediplomeerd pupillen trainer noemen.

KV Rooi speelt gelijk

Foto: Persbericht

KV Rooi speelde afgelopen zondag een belangrijke thuiswedstrijd tegen koploper Stormvogels. KV rooi stond tweede in de hoofdklasse poule. De dames zouden bij winst kunnen stunten en medekoploper worden.

Echter begonnen de dames niet heel erg sterk na het eerste fluitsignaal. Binnen vier minuten werd al tegen een achterstand van 0-3 aangekeken. Het leek of de meiden ontzag voor hun tegenstandsters hadden en de duels niet in durfden te gaan. Te slap werd er gespeeld en ook kwam er weinig initiatief vanuit het aanvalsspel. De coach vroeg hierdoor al vrij snel een time-out aan om de dames weer scherp te maken. Dit leek even te werken. Binnen tien minuten wisten de meiden de 1-3 en 2-3 te scoren door middel van een doorloopbal en een mooi afstandschot. Hierna zakten de meiden weer in en was er weer weinig passie en spelbeleving te zien bij KV Rooi. Stormvogels liep uit door goed uitgespeelde en iets te makkelijk weggegeven doorloopballen. Hierdoor stond er na 24 minuten 2-7 op het scorebord. Even voor rust leefde KV Rooi weer op door twee strafworpen uit te lokken en deze te benutten. Er werd gerust met 4-8. Tijdens de rust was duidelijk dat de meiden te slap waren, er moest een tandje bij.

Twee minuten na rust werden de 5-8 en 6-8 gescoord aan Rooise kant. In de tweede helft was de verdediging van KV Rooi sterk. Er werd geen kans weggegeven. Dit gaf de aanval de gelegenheid om te zoeken naar de juiste kansen. In het begin liep dit wat moeizaam, maar uiteindelijk gingen de kansjes vallen. Door een aantal mooie schoten en goed uitgespeelde korte kansjes te benutten stond het vijf minuten voor tijd 10-11. Stormvogels liet op dit moment weinig initiatief zien en dit stelde KV Rooi in de gelegenheid om voor die bovengenoemde stunt te zorgen. Door een mooie korte kans onder de korf te benutten stond het 11-11. Waarna KV Rooi één minuut voor tijd zelfs voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong kwam, door middel van een goed uitgespeelde doorloopbal. De vreugde was groot. Helaas wist Stormvogels daar net voor tijd nog op te antwoorden en kwam de einduitslag te staan op 12-12. De meiden hebben hun koppies deze keer niet laten hangen en bleven vechten tot de laatste minuut. Gelukkig is er een puntje in Rooi gebleven. Dat is iets om trots op te zijn. Aanstaande zondag straat de thuiswedstrijd tegen Oranje Wit om 12.30u op het programma.

Anna Kluytmans speelster van de wedstrijd
Anna Kluytmans was afgelopen zondag speelster van de wedstrijd. Ze heeft er ontzettend van genoten! Senioren 1 speelde een spannende wedstrijd waarin het gelijkspel werd .Zelf heeft Anne afgelopen zaterdag ook gelijk gespeeld met 2-2. Anne, leuk dat je er was!

Odisco wint met ruime cijfers

Odisco 1 speelde afgelopen zondag tegen hekkensluiter Korloo in Heeswijk. Een ploeg waar de afgelopen keren van gewonnen werd.

Odisco startte enigszins moeizaam: de doelpunten vielen niet gemakkelijk en Odisco kreeg geen grip op het spel van Korloo. Na 19 minuten was de stand dan ook 3-3, via doelpunten van Myrthe van Heereveld en twee keer Marlon van Heeswijk. Hierna liep het spel van Odisco beter en konden de dames uit Olland met mooie aanvallen weglopen naar 3-8. Doelpunten van twee keer Floor van Heeswijk, Marlon van Heeswijk, Lienke Merks en Myrthe van Heereveld. Korloo wist voor rust nog één keer te scoren, ruststand: 4-8.

In de rust werd de dames verteld verdedigend meer druk te geven op de aanvallen van Korloo en zelf zorgvuldiger aan te vallen. Met meer beweging in de aanval, zou de wedstrijd snel beslist kunnen worden. Odisco kwam scherp uit de kleedkamer en liep binnen 7 minuten uit naar 4-12 via Marlon van Heeswijk, Floor van Heeswijk, Meike Leenderts en Myrthe van Heereveld. Odisco durfde nu meer risico te nemen in de verdediging en bleef goed spelen in de aanval. Zo kon Korloo niet dichterbij komen en kon Odisco zelfs nog uitlopen naar een eindstand van 8-18. Doelpunten van drie keer Marlon van Heeswijk, twee keer Myrthe van Heereveld en Floor van Heeswijk. Odisco behaalde zondag een ruime overwinning en speelde vooral de tweede helft georganiseerd en geconcentreerd. Over twee weken speelt Odisco uit tegen Tovido om 13.00 uur in Haaren.

KV Nijnsel wint overtuigend.

Na twee weken kerstvakantie stond voor KV Nijnsel een belangrijke wedstrijd op het programma. Diosa is een bekende ploeg voor Nijnsel, waarvan het in de buitencompetitie nipt wist te winnen. En met slechts twee punten verschil op de ranglijst waren de dames van Nijnsel erop gebrand om te winnen om deze voorsprong verder uit te bouwen.

Vooraf aan de wedstrijd werd besproken dat Nijnsel zich moest richten op de afstandschoten. Het eerste fluitsignaal klonk en Nijnsel kwam sterk uit de startblokken. Aanvallend werd een hoog tempo gespeeld en binnen tien minuten wisten zij een voorsprong te pakken, 3-0. In de eerste helft werd dit spel volgehouden. Nijnsel benutte de schoten van afstand goed, waardoor dit resulteerde in een ruststand van 6-2.

Het harde werken moest doorgezet worden in de tweede helft. De tegenstander ging fysieker verdedigen en hierdoor lukte het Nijnsel de eerste 15 minuten niet om te scoren. Aan een time-out van coach Bert werd duidelijk gehoor gegeven waarmee Astrid van de Laar en Selly van Roosmalen het scorenbord op 8-3 brachten. Daarna koos het team voor het behoud van balbezig en speelde de wedstrijd beheerst uit. Een mooie overwinning van 9-5.

Kassabon voor KV Nijnsel
Bent u klant bij Keurslagerij Kluijtmans? Bewaar dan de bonnetjes voor KV Nijnsel. Bij inlevering hiervan sponsort Kluijtmans aan het einde van 2016 namelijk 1% van het totaalbedrag van de bonnen aan de club.

Nieuwe kantine Cloeck & Moedigh

Het laatste jaar is druk gebouwd aan een uitbreiding van de kantine bij Cloeck & Moedigh. Hierdoor is een meer praktische ruimte geschapen om de gasten te kunnen ontvangen.

Het geheel is inmiddels fraai aangekleed en dat was de aanleiding om afgelopen donderdag de vernieuwde kantine ook officieel te openen. Deze opening werd verricht door voorzitter Hans Neggers en de aanwezigen werden verrast door een prachtig drieluik, geschilderd door de Rooise kunstenares en lid van Cloeck & Moedigh, Maria van Berkel, van spelende boulers in diverse Rooise taferelen. Belangstellenden zijn tijdens de openingstijden van het clubgebouw van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Vrijdagavondcompetitie
Op deze eerste avond in het nieuwe jaar wisten zes spelers alle drie de partijen te winnen. De winst ging echter naar Huub van Abeelen (1, 3 +22), gevolgd door Jan vd Loo (2, 3 +19). Met beide +14 kwamen op plaats 3 en 4 Rob van Berkel en Wim vd Rijdt. En op plaats 5 en 6 met beide +13 Antoon Aben en Jan van Erp. Leider in het klassement blijft Bert Goorts (+8) met op de 2e plaats Piet Habraken (+7).

Lita van Weert kampioen schoonspringen regio zuid

Afgelopen zondag vonden in zwembad De Wisselaar in Breda de (Open) Regio Zuid Kampioenschappen Schoonspringen plaats waaraan springers van alle Nederlandse verenigingen kunnen deelnemen. Lita was de jongste deelnemer tijdens deze wedstrijd en kwam voor PSV Schoonspringen uit op de 1 meter plank – meisjes, categorie E.

Per springer stonden 4 sprongen op het programma die allemaal verschillend moesten zijn van elkaar en in meerdere richtingen (voor- en achterwaarts). Voor Lita betekende dit een standsprong voorwaarts gehoekt, een standsprong achterwaarts gehurkt, een zweefsprong (duik) achterwaarts gestrekt en een zweefsprong voorwaarts gehurkt. Lita voerde de sprongen netjes uit en kreeg mooie scores van de jury. Met een eindtotaal van 80.30 punten wist ze een bronzen medaille te behalen voor het Open deel van de wedstrijd.

Van alle springsters uit Regio Zuid was Lita de beste in haar categorie. Ze ontving een welverdiende gouden medaille en mag zich Kampioen Regio Zuid noemen.

Nijnsel 1, 2 en 3 in de ring

Op zondag 17 januari spelen de hoogste senioren herenteams van vv Nijnsel thuis een oefenwedstrijd. Nijnsel 1 en 2 spelen tegen een gerenommeerde en traditionele tegenstander: Sparta'25 uit Beek en Donk. Nijnsel 2 speelt om 11.45 uur en Nijnsel 1 om 14.00 uur. Nijnsel 3 speelt om 10.00 uur tegen Nulandia 3. Een mooie uitdaging voor de ambitieuze geelblauwen die over enkele weken aftrappen voor de tweede helft van de competitie.

Afgelopen zondag speelden Heren 1 thuis gelijk tegen rksv Liessel 1. Het werd 1-1. Robin Wetser scoorde met een wereldgoal de 1-0, maar de gasten uit de Peel antwoordden met een goed uitgespeelde goal voor de rust. Na de pauze drong Nijnsel weliswaar aan, creëerde kansen maar het vizier stond (nog) niet op scherp. Een terechte uitslag, waarbij coach Arno Methorst enkele basisspelers vrijaf gaf en anderen de kans gaf om het ongelijk van de trainer te bewijzen……

Rhode
Programma jeugd 16-1:

Deurne A1 – Rhode A1 14.30u
Unitas '59 A2 – Rhode A2 14.30u
Best A3 – Rhode A3 14.45u
Rhode A4 – Best A4 14.30u
Emplina B1 – Rhode B1 14.30u
Rhode B2G – Unitas B2 12.45u
Rhode B3 – Unitas'59 B3 14.30u
Rhode B4 – Unitas'59 B4 12.45u
Unitas'59 C2 – Rhode C1G 12.45u
Rhode C2 – Unitas'59 C3 12.45u
Unitas'59 C4 – Rhode C3 12.45u
Rhode C4 – Best C4 11.45u
Unitas 59 C6 – Rhode C5 12.45u
Mierlo Hout D1 – Rhode D1 11.30u
Rhode D2 – Best Vooruit D2 11.45u
Best D3 – Rhode D3 11.30u
Rhode D4G – Unitas'59 D5 11.45u
Best D4 – Rhode D5 11.30u
Unitas'59 D10 – Rhode D6G 11.30u
Best E1 – Rhode E1 10.15u
Rhode E2 – Best E2 10.30u
DVS E3 – Rhode E3 10.30u
Rhode E4 – Unitas'59 E5 10.30u
Best E7 – Rhode E7G 10.15u
Unitas'59 E11 – Rhode E8 10.15u
Rhode E9G – Best E9 10.30u
Rhode E10G – Unitas'59 E14 10.30u
DVS F1 – Rhode F1 9.30u
Rhode F2 – Best F2 9.15u
Rhode F3 – DVS F3 9.15u
Rhode F4 – Unitas'59 F5 9.15u
Unitas'59 F9 – Rhode F5G 9.00u
Rhode F6G – Unitas'59 F12 9.15u
Best F6 – Rhode F7G 9.15u
Rhode F8G – Schijndel F7 9.15u
Best F8 – Rhode F9 9.15u
Best F10 – Rhode F10G 9.15u
Best F11 – Rhode F11G 9.15u
Rhode MB1 – WEC MB1 14.30u
Best MC1 – Rhode MC1 11.30u
Mini-pupillen onderling aanvang 10.00u

Ollandia
Programma senioren 14-1:

SCI 1 – Ollandia 1 19.30u
Start training lagere teams 19.30u
Programma senioren 19-1:
Ollandia 1 – VOW 1 19.30u

Programma v.v. Boskant
Programma senioren 16-1

Heeswijk 2-Boskant 1 18.00u.
Programma jeugd zaterdag 16-1
Boskant A1-Best A4 14.30 u.
Boskant B1-Irene B2 14.30 u.
Boskant C1-Berghem C3 13.00 u.
WEC D1-Boskant D1 12.30u.
Boskant D2M-Best D1M 10.30u.
Boskant F1G-Berghem F7 10.30u.
Boskant F2G-Berghem F12 10.30u.

KV Nijnsel
Uitslagen senioren:

Nijnsel 1 – Diosa 1 9-5
Nijnsel 2 – Korfrakkers 6 6-5
Nijnsel MW1 – De Eendracht/ZSV MW1 7-5
Uitslagen jeugd:
Rooi B2 – Nijnsel B1 7-4
Nijnsel D1 – Eymerick D2 3-11
Programma senioren 13-1:
Nijnsel MW1 – Olympia/DOS 20.00u
Programma senioren 17-1:
Vessem 1 – Nijnsel 1 12.30u
Rooi 3 – Nijnsel 2 10.00u
Programma jeugd 16-1:
Flash A2 – Nijnsel A1 10.15u
DAKOS B1 – Nijnsel B1 15.00u
Eymerick D1 – Nijnsel D1 11.00u

Odisco
Uitslagen senioren:

Odisco Mw1 – Flamingo 's Mw1 6-11
Korloo 1 – Odisco 1 8-18
Uitslagen jeugd:
Avanti C2 – Odisco C1 10-1
Blauw-wit D1 – Odisco D1 7-0
Emos E3 – Odisco E1 3-13        
Bladella E3 – Odisco E2 15-8        
Programma senioren 13-1:
Odisco Mw1 – Rooi Mw1 21.00u
Programma jeugd 16-1:
De Korfrakkers B3 – Odisco B1 16.55u
Tovido D2 – Odisco D1 9.30u

Kv Rooi
Uitslagen senioren:

KV Rooi 1 – Stormvogels 1 12-12
KV Rooi 2 – VVO 2 14-16
KV Rooi 3 – Be Quick 6 6-12
Avanti MW1 – KV Rooi MW 1 7-9
Altior MW1 – KV Rooi MW2 6-6
Uitslagen jeugd:
Flash A1 – KV Rooi A1 9-8
KV Rooi B1 – BMC B1 6-2
KV Rooi B2 – Nijnsel B1 7-4
KV Rooi C1 – Spoordonkse Girls C1 5-2
KV Rooi E1 – BMC E1 0-11
KV Rooi E2 – Flash E1 2-2
Korloo F1 – KV Rooi F2 9-7
Programma senioren 13-1:
Odisco MW1 – KV Rooi MW1 a. 21.00u
Programma senioren 17-1:
KV Rooi 1 – Oranje Wit 1 a. 12.30u
KV Rooi 2 – De Merels 2 a. 11.15u
KV Rooi 3 – Nijnsel 2 a. 10.00u
Programma jeugd 16-1:
KV Rooi A1 – Altior A1 a. 15.00u
KV Rooi B1 – De Kangeroe B1 a. 14.00u
KV Rooi C1 – Flamingo's C1 a. 13.00u
DSV/EDN C1 – KV Rooi C2 v. 12.15u
Flamingo's D1 – KV Rooi D1 v. 10.15u
KV Rooi E1 – SDDL E1 a. 10.00u
Emos E3 – KV Rooi E2 v. 11.30u
KV Rooi F1 – Avanti F1 a. 10.00u

Waterpolo
Uitslagen:

VZV Njord – B1 3-6
Programma:
AquAmigos – E1 in Olympia te Waalwijk 15.05u
DBD – B1 in ZIB te Best 15.30u
AquAmigos – C1 in Olympia te Waalwijk 17.10u
Merlet – Heren 1 in De Kwel te Cuijk 20.00u
DBD – Dames 1 in ZIB te Best 20.15u
DBD – Heren 2 in ZIB te Best 21.00u

Beugelclub "De Lustige Spelers" Olland
Uitslagen:

Heeze 1 – Olland 2 5-0
Loosbroek 2 – Olland 4 3-2
Programma 13-1:
Olland 2 – Olland 3 20.00u
Programma 14-1:
Heeze 1 – Olland 4 20.00u
Programma 18-1:
Olland 4 – Olland 3 20.00u
Programma 19-1:
Liempde 1 – Olland 2 20.00u
Programma 20-1:
Olland 5 – Schijndel 2 20.00u

Fortuna '67
Egmond-Pier-Egmond 9-1:

Mannen licentiehouders 36.000 m Marco van Schijndel 1.13.17
Mannen cyclosportieven 36.000 m Edwin Eijkemans 1.19.13; Gerard van den Biggelaar 1.26.26; Henrie Raaijmakers 1.34.25; Kees Temmink 1.40.06; Theo van der Eerden 1.41.17; Jos Dekkers 1.45.02; Rinus Pennings 1.47.26; Cor van den Biggelaar 1.59.27;
Vrouwen cyclosportieven 36.000 m Marjan van den Bersselaar 2.34.23
Indoor D'n Ouwe Toren 9-1:
JongensPA2 4-kamp Youri Olislagers 189 punten (PR) (Clubrecord)
MeisjesPC 4-kamp Sanne Olislagers 183 punten (PR) (Clubrecord)
Poort naar het Heuvelland trail 10-1:
MannenTrim 16.000 m Ad CM van der Heijden 1.47.58
Egmond Halve Marathon 10-1:
Mannen55 Halve marathon Henry Wijffelaars 1.49.06
Mannen65 Halve marathon Peter Hellings 2.28.23
MannenTrim Halve marathon Pim van Grinsven 1.41.24 ; Gert-Jan van Thienen 1.45.11; Jan Kusters 1.59.06
Vrouwen55 Halve marathon Tineke Mous 1.57.49; Rikie Huyberts 2.07.31
MannenTrim 10.500 m Wil Kivits 1.08.20
VrouwenTrim 10.500 m Gonny van Zutven 1.00.50; Annette Boonstoppel 1.08.24

Bridge
B.C. "d'n einder '05"
6/1:
Lijn A
1. Bert Foolen-Jan .v.d.Velden 61.50 % 2. Mari en Nellie v.d.Vleuten 56.83 %. 3. Diny v.d.Boogaard- Nel Dielemans 56.75 %. B lijn: 1.Jan en Corrie Kastelieijn 65.49 % 2. Marie-Cathrien Wielens- Leny v Rooy 61.61 %.3. Truus v. Heesch-Addie Rijkers 56.25 %. Zie ook: www.deneinder.nl
Beckart 7/1
A-lijn:
1. Harrie en Jan v Erp 57.80; 2. Hilda vd Kaden en Diny Vos 56.00; 3. Riet vd Laar en Zus vd Rijt 54.80. B-lijn: 1. Marietje v Aarle en Jo Verhoeven 71.35; 2. Annie Kastelijn en Addy Rijkers 57.81; 3. Bertha vd Laar en Mien vd Velde 56.25.
Bridgeclub J.V.G.
1 Hrn.R.Kuipers-S.v.d.Kerkhof 69,27 % 2 Hrn. Van Erp 68,75 % 3 Echtpr. Van Gerwen 60,42 %.
BC 't Koffertje '94 11/1
A-lijn: 1 Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 61,67; 2 Jan van Lanen & Jos van der Hamsvoort 60,00; 3 Leny Kremers & Willem de Roo 57,50 B-lijn: 1 Irmgard Etman & Dirk Gillissen 62,15; 2 Jan Derks van de Ven & Gerard Verkade 61,81; 3 Herman Pauw & Leny van de Wall 58,33 C-lijn: 1 Jos van Bommel & Jan Verbunt 64,17; 2 Riet van de Laar & Bets van der Ven 59,58; 3 Wim Stierum & Piet Swinkels 52,78
BC De Neul 11/1
A-lijn 1. Nettie Passier en Ans Wagenaar 61.46 2. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 57.29 3. Henny van der Linden en Ria Theunis 57.24 B-lijn: 1. Corry van Niftrik en Ria van Zon 64.29 2, Wilmien van Gastel en Albert van Gastel 57.44 3. Hannie de Laat en Zus van de Rijt 55.77 C-lijn : 1 . Harrie Kremers en Jan Tacken 60.94 2. Gerda van de Kerkhof en Bertie Kuipers 56.25 3. Jo hendriks en Riet Meijs 55.47.

Rooise judoka's op podium

Zaterdag en zondag stonden in het teken van het Matsuru Dutch Open Espoir. Ruim 1900 judoka's uit geheel Europa kwamen de mat op om te strijden voor de felbegeerde ereplaatsen.

Ryan en Dewy Lo-A-Njoe, Jim van de Ven en Jort van de Laar traden zaterdag aan, terwijl Quint Rovers op zondag moest . Ryan moest het zien te rooien tegen 105 deelnemers. Gelukkig werd hij de eerste ronde vrijgeloot. Maar daarna begon het ook voor hem. Zijn eerste drie partijen wist hij te winnen. In zijn vierde partij krijgt zijn tegenstander drie straffen en is er geen vuiltje aan de lucht. Totdat hij een paar seconden voor tijd alsnog wordt verrast door zijn tegenstander. Hij verliest met Ippon en dat is balen. Ryan weet daarna zijn volgende tegenstander binnen een paar seconden met een omstrengeling af te laten kloppen. In zijn zevende partij komt hij voor met yuko en daarna ook nog wazari en is zijn derde plaats een feit. Als zijn tegenstander dan nog een overtreding maakt is het een zekerheid: Ryan is derde. Dewy is er ook op gebrand om goed te presteren. Vorig jaar werd ze eerste maar ze zit nu een leeftijdscategorie hoger, -18 jaar, en twee gewichtsklassen hoger, -48 kg. Dewy draait vijf partijen en doet dit op zeer overtuigende wijze. De 14 jarige draait er haar hand niet voor om om tegen meiden te staan die bijna 3 jaar ouder zijn. Jammer dat ze in de finale 2 straffen kreeg en haar tegenstander maar 1. Deze tweede plaats is een mooi voorteken voor de rest van het seizoen. Jort van de Laar en Jim van de Ven waren na twee partijen al klaar. Ze deden het niet slecht, maar nadat hun eerste partij hadden gewonnen kwam er verlies. In dit systeem wat gehanteerd werd ben je dan afhankelijk van hoe ver jou tegenstander, waar je van verliest, komt. Wordt deze ook snel uitgeschakeld dan lig je meteen uit het toernooi.

Zondag kwam Quint Rovers nog op de mat. Het toernooi liep op zijn mat twee uur uit en dat kwam niet ten goede aan de concentratie. Quint wist toch op zeer mooie wijze zijn eerste partij met ippon te winnen. Een echte super veegactie waarbij zijn tegenstander volledig loskwam van de grond. In zijn volgende partij had hij te veel ontzag voor zijn Duitse tegenstander en verloor. Achteraf was dit niet echt nodig geweest er had echt wel meer in gezeten. Dit was voor Quint zijn eerste optreden op zo'n groot toernooi, hij mag dan ook met opgeheven hoofd zijn weg vervolgen.

HBV Ontspanning herdenkt Piet Hazenberg

Maandag 4 januari is Piet Hazenberg overleden. Piet was 52 jaar lid bij Ontspanning. Ondanks zijn ziekte liet hij zich de laatste jaren toch nog af en toe zien op de club. Piet was een gewaardeerd lid.

Dinsdagmiddag is geschoten voor de onderlinge competitie. De dagwinnaar was Jan Gordijn met 220 punten. De overige scores waren: Jan van Erp 218, Jan van Bergen 213, Antoon Hermes 169, Ron Spijker 163 en Joep Verbunt 81. Op vrijdagavond was de nieuwjaarsreceptie en daarna is ook nog een pijltje geschoten. In Zaltbommel werd zondag de tweede ronde geschoten voor de NHB-beker. Het viertal van Ontspanning eindigde op de 5e plaats en gaat niet door naar de landelijke finale. De scores waren: Mart Verhoeven 297, Floris Mesu 305, William Huyberts 317 en René van Erp 326 punten.

Piet en Sjef van den Berg schoten een 70 meter ronde op Papendal. Piet ging met 306 punten als tiende geplaatst naar de finales. Hij eindigde als twaalfde. Sjef ging met 338 punten als eerste naar de finales. Hij won alle vier de rondes en daarmee de wedstrijd.


Van Bakel Brabants Kampioen

Tijdens de Brabantse Winterkampioenschappen die gehouden werden in Roosendaal werd Pascal van Bakel Brabants Kampioen op de 100m vrije slag in 0.55.94 en 100m schoolslag in 1.08.82 (clubrecord).

Er was zilver voor Jannus van Dinther op de 100m vrij (0.56.64) en Sanne Peters op de 200m wissel (2.56.34). Het brons was voor Sanne op de 100m vlinder(1.25.39), Jannus op de 100m rug (1.05.06) en Pascal op de 200m wissel (2.22.99) en 100m vlinder(1.03.13).

Ook de anderen zwommen goede tijden: Lars Diesch: 5e 100m school(1.18.78); Luc van Eijndhoven: 4e 100m rug(1.08.56 )(Clubrecord), 4e 100m vlinder(1.09.05), 7e 100m vrij(1.01.23)(Clubrecord) en 7e 200m wissel (2.31.00)(Clubrecord); Leonie Habraken: 9e 100m vrij(1.18.84); Femke van Hamond: 14e 100m school(1.34.07); Sanne Peters: 7e 100m rug(1.25.04), 7e 100m school(1.31.33) en 6e 100m vrij(1.13.08); Naomi van de Ven: 8e 100m rug(1.25.11), 8e 100m vlinder(1.39.13) en 10e op de 100m vrije slag in 1.14.86; De estafetteploeg bestaande uit Luc, Lars, Pascal en Jannus, werd 4e op de 4x100m wissel (4:31.07).

Komend weekend is de derde competitiewedstrijd in zwembad 'De Neul' aanvang 15.00 uur.


Rooise Biljart Competitie

De Beurs, D'n Toel en Dorpsherberg zijn de 2e helft van de competitie uitstekend begonnen. Zij behaalden 96, resp. 92 en 85 punten.

Korte partijen: Twan van der Heijden (D'n Toel) 20 car. in 6 beurten waarbij een serie van 13 (moy. 3,33), Bert Hubers (Wellie Winne Welles) 40 car. in 8 beurten (moy. 5), Willy Smetsers (B.C. Eerschot) 75 car. in 11 beurten waarbij een serie van 22 (moy. 6,81), Lia van de Ven (Dorpsherberg) 22 car. in 11 beurten waarbij een serie van 12 en Johnny Bax (Beurs) 22 car. in 11 beurten (moy. 2), Henk van Rooij (Wellie Winne Welles) 20 car. in 11 beurten (moy. 1,81), Marcel de Laat (St.Joris) 30 car. in 12 beurten (moy. 2,5), Murat Kosar (B.C. Eerschot) 60 car. in 14 beurten (moy. 4,28) en Hennie Immens (D'n Toel) 24 car. in 14 beurten (moy. 1,71).

Uitslagen: Kofferen – Gin Keus uitgesteld, B.C. Eerschot – Wapen van Eerschot 68-72, Oud Rooij – Dorpsherberg 55-85, D'n Toel – Boskant 92-48, Beurs – Jachtrust 96-44, Wellie Winne Welles – St.Joris 70-70. 't Pumpke was vrij.

Stand: 1 D'n Toel (13) 1012, 2 Jachtrust (13) 948, 3 St.Joris (13) 943, 4 Oud Rooij (13) 938, 5 Wellie Winne Welles (13) 909, 6 B.C. Eerschot (13) 906, 7 Beurs (13) 881, 8 Dorpsherberg (13) 876, 9 Wapen van Eerschot (13) 875, 10 Kofferen (12) 863, 11 Boskant (13) 823, 12 Gin Keus (12) 801, 13 't Pumpke (12) 778.

Programma:
Ma 11/1 Kofferen – Gin Keus
Di 12/1 Dorpsherberg – Beurs; Oud Rooij – Wellie Winne Welles; St.Joris – B.C. Eerschot
Do 14/1. Jachtrust – Kofferen; Gin Keus – D'n Toel Wapen van Eerschot – 't Pumpke
Boskant is vrij.

Boskantse vissers nemen

Bob de Gruijter (r) en Marian Hendriks namen beiden afscheid als bestuurslid van BHV Foto:Persbericht

afscheid van voorzitter

De Boskantse Hengelsport Vereniging heeft afgelopen vrijdag afscheid genomen van voorzitter Bob de Gruijter. Hij heeft 39 jaar de scepter, of moet je hier zeggen de hengel, in de hand gehad.

links Sterre van den Brand, rechts Jade van Vechel Foto: Hans van den Wijngaard

Niet alleen de vergaderingen werden door hem correct en zakelijk geleid, ook controles aan het viswater werden door hem regelmatig op een vriendelijke maar duidelijke wijze gedaan. Mede door zijn inspanningen ziet het er op en rond het viswater aan de Bobbenagelseweg schoon en verzorgd uit. Hij is bijna dagelijks met zijn hobby bezig en de leden van de visclub hopen dat hij dit nog lange tijd kan doen.

Dit is de gemeente niet ontgaan en wethouder Van der Heijden heeft hem voor zijn vrijwilligerswerk uitvoerig bedankt. Daarom kreeg Bob een passend persoonlijk cadeau en voor de vereniging was er een financiële tegemoetkoming voor het ongemak en schade die veroorzaakt zijn door de aanleg van het fietspad aan de Bobbenagelseweg. Sportvisserij Zuid-West Nederland stuurde haar vertegenwoordiger, de heer van Gils, om Bob een pluim op zijn dobber te geven. De lovende woorden werden onderstreept door een zilveren speld die hij met trots mag dragen. Zijn vrouw Ria, die hem altijd heeft gesteund en ook de administratie en het drukwerk verzorgde werd in de bloemetjes gezet.

Alvorens Bob voor de laatste keer de voorzittershamer gebruikte werd ook afscheid genomen van mevrouw Marian Hendriks. Marian is geen actieve visser maar heeft toch ruim drie jaar het secretariaat gedaan.

Sterre van den Brand gooit hoge ogen

Voor Sterre van den Brand en Jade van Vechel stond zondag 10 januari de eerste individuele voorwedstrijd van dit seizoen op het programma. De wedstrijden vonden plaats in Valkenswaard.

Sterre beet ´s ochtends het spits af namens Dioscuri in de categorie Junior Divisie 3. Van de 24 turnsters in haar baan plaatsten slechts de beste negen zich voor de Regiokampioenschappen later dit seizoen in Oss. Een hele opgave dus. Sterre begon haar wedstrijd keurig op vloer. Ze scoorde een 10,8 pt. Vervolgens liet ze een ijzersterk optreden zien op sprong. Met maar liefst een gemiddelde score van 12,150 pt voor haar twee half in / half uit sprongen gaf Sterre duidelijk haar visitekaartje af. De score bleek zelfs de hoogste van de wedstrijd op het onderdeel sprong. Vervolgens moest Sterre naar brug, waar ze met name aan de lage ligger goed door turnde en ze er met de zolendraai op bleef staan. Ze behaalde een knappe 9,90 pt. Tot slot het zenuwonderdeel, de evenwichtsbalk. Ondanks wat wiebeltjes wist Sterre op de balk te blijven en scoorde ze een mooie 10,80 pt. Sterre kon met deze mooie prestaties al tevreden terugkijken op de wedstrijd. Toen tijdens de prijsuitreiking bleek dat Sterre een plekje bij de beste negen had weten te bemachtigen was ze helemaal blij.

Jade van Vechel naar herkansing
Later op de dag was het de beurt aan Jade, die het in de categorie Senior Divisie 3 tegen 31 anderen moest opnemen. Ook voor haar was de inzet een plekje bij de beste negen. Jade begon haar wedstrijd op balk. En hoewel ze met boogje helaas niet op de 10cm smalle balk kon blijven staan heeft ze haar balkoefening verder goed uit geturnd. Resultaat: 9,067 pt. Vervolgens mocht Jade stralen tijdens haar vloeroefening. En dat deed ze! Tussen het lachen door liet Jade prachtige elementen als een streksalto halve draai, een hurksalto voorwaarts met halve draai en een pirouette met geheven been zien. Jade werd door de jury beloond met een 10,933 pt. Vervolgens stond sprong op het programma. Jade turnde net als Sterre twee half in / half uit sprongen, met een keurig resultaat (11,525 pt). Tot slot de brug ongelijke leggers. Dit voor Jade toch sterke onderdeel verliep vandaag niet helemaal zoals ze vooraf had gehoopt. Na een keurige landing moest Jade het doen met een 8,067 pt. Een plekje bij de beste negen zat er helaas niet in. Wellicht dat het lukt tijdens de herkansing eind deze maand.

Zaaltrimmen Fortuna

Foto: Persbericht

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Een mooie gelegenheid om actief te beginnen met sporten.

Fortuna '67 heeft enthousiaste zaaltrimgroepen voor zowel mannen als vrouwen. De leeftijd ligt tussen veertig en tachtig. Tijdens de trainingen worden rek- en strekoefeningen gedaan, evenals spierversterkende en oefeningen voor verbetering van balans, conditie en coördinatie en een balspel. Er is één groep op maandag van 10-11 uur in Sporthal de Kienehoef. De tweede groep komt elke donderdag van 20-21 uur in Sporthal de Streepen. U kunt vier keer gratis mee trimmen.

Voor inlichtingen zie www.fortuna67.nl of bel met Hendrikje Damen. Tel 0413-472215 liefst tussen 17-18 uur.

Veel records Thialf op gewestelijk mini kampioenschap

Op de kunstijsbaan in Eindhoven is zaterdag 9 januari het gewestelijke minikampioenschap gehouden voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De Schijndelse schaatsvereniging Thialf had elf kinderen aan de start staan in deze wedstrijd.

In totaal namen er 165 pupillen deel uit de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Iedereen reed twee afstanden, waarna het klassement werd opgemaakt. Deze KNSB-wedstrijd werd verreden op de ijshockeybaan. Daarbij moesten de kinderen hetzelfde aantal rondes rijden als de langebaanschaatsers op een 400-meter baan.

Bij de jongens F eindigden Jord Pollen uit Schijndel en Sven van Heeswijk uit Sint Oedenrode op de plaats vier en vijf. Bij de meisjes E eindigde Femke Vos op de tiende plaats. Rens van Dartel werd bij jongens E twaalfde met twee persoonlijke records op de 500m en 1000m. Ook Ilse Pollen en Iza van Boekel verbeterden hun tijden en sloten af met plaats tien en twaalf in het eindklassement.

Ledenvergadering ERHV

Uitnodiging jaarvergadering deze wordt gehouden op donderdag 21 januari om 20.00uur in ons clubhuis café Dommelzicht. Aftredend en herkiesbaar Jan Herijgers. ERHV is nog steeds op zoek naar een voorzitter. ERHV is een sportief en financieel gezonde club met +/- 300 leden wie komt het bestuur en de vereniging hierbij helpen in de functie als voorzitter. Interesse in een van de functies neem dan contact op met ons dagelijks bestuur of stuur een mailtje naar apm.vanboxmeer@online.nl even een belletje kan natuurlijk ook (0413)472966.

Rooise darters pakken pijlen weer op

Afgelopen week zijn de rooise darters na een korte winterstop weer verder gegaan met de landelijke competitie.

Het team van kofferen1 kreeg de vrienden van Frappant uit Berlicum op bezoek. Dat dit een spannende wedstrijd zou worden was vooraf al bekend. In het begin ging het dan ook vrij gelijk op. De uitslag 18 tegen 7 voor het Kofferen was een kleine verrassing te noemen. De verwachting was dat de uitslag korter bij elkaar zou liggen.

Het andere team van Toon ging op bezoek bij De Vos uit Handel, hier lagen de punten niet voor het oprapen. Kofferen verloor met 20 tegen 5. Ondanks dat de Rooienaren wel lekker speelden.
Oud Rooij speelde in Schijndel tegen Keep Faith. Ondanks enkele 150-ers van Peter Opheij verloor Oud Rooij deze wedstrijd.

In Proeverij Van Ouds stond de Rooise derby op de agenda. Toellies1 de huidige nummer 1 speelde tegen Van Ouds, de nummer 2. Ondanks dat Van Ouds er alles aan gelegen was om het, het team van Michael zo moeilijk mogelijk te maken lukte dit niet echt. Van Ouds verloor met 20 tegen 1.

32 / 32

11 januari-16 februari
Expositie Mieke Ketelaars Schilderijen
Cultureel Centrum Mariëndael

15-16 januari
Prinsen zittingen
De Beurs

16 januari
De Bunch Live
De Ossekop

17 januari
OLAT winterwandeltocht
Eef Kamerbeek Atletiekcentrum

17 januari
Snertrit MTC D'n Dommel
Markt

17 januari
Rooise Crosslopen
Kienehoefpark

22 januari
Lezing Petra Stienen
De Knoptoren

23 januari
Ever Since Lucy finalist Clash of the Coverbands
D'n Dommel

25 januari
Versierwedstrijd / Kleurwedstrijd
Heel Papgat

30 januari
Rockin Daddy
De Ossekop

31 januari
Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

1 februari
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

4 februari
Pubquiz Alaaf editie
Café d'n Dommel

6 februari
Papgat Carnaval 2016
Sint-Oedenrode

7-9 februari
Carnaval
Nederland

9 februari
Snertconcert CV 't Skrothupke
Café Oud Rooy

14 februari
Valentijnsdag
Nederland

14 februari
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

19 februari
De film "The imitation game"
Filmtheater Mariendael

19 februari
Keeztoernooi
De Loop'r

21 februari
Rooise Crosslopen
Kienehoefpark

21 februari
OLAT wandeltocht
Feesterij-Camping Dommelvallei

27 februari
Funky Monks RedHotChiliPeppers Coverbands
D'n Dommel

4 maart
Dressuurwedstrijd
Manege de Pijnhorst

4-6 maart
Halfvastenspektakel
Café Oud Rooy

5 maart
Room 6
D'n Dommel

6 maart-20 april
Expositie Harry Passier en Ine Beerens Schilderijen
Cultureel Centrum Mariëndael

7 maart
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

11-12-16-18-19 maart
Toneelvoorstelling Klavertje Vier Nijnsel
De Beckart

17 maart
Pubquiz
Café d'n Dommel

18 maart
De film "A Late Quartet"
Filmtheater Mariendael

18 maart
Lezing Griet Op de Beeck
De Knoptoren

18 maart
Fashion and Food Flashbacks

19 maart
Fashion and Food Dinnershow

20 maart
OLAT Wandeltocht
Brasserie Klein Speijck

20 maart
Fashion and Food Family

20 maart
Lenteconcert ofwel trio a capella
De Knoptoren

21 maart
Fashion and Food Dinnershow

25 maart
Goede vrijdag
Nederland

27 maart
1e paasdag
Nederland

28 maart
2e paasdag
Nederland

3 april
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

4 april
Lezing Heem-natuurgroep
d'n einder

8 april
De film "Clouds of Sils Maria"
Filmtheater Mariendael

15 april
Lezing Gustaaf Peek
De Knoptoren

17 april
OLAT voorjaarstocht
Eurocamping Vesem

17 april
Mathieu Dirven Concert
Kasteel Henkenshage

21 april
Pubquiz
D'n Dommel

24 april
Rikken en Jokeren
Dorpsherberg in Olland

27 april
Koningsdag
Nederland

1 mei
Dag van de Arbeid
Nederland

1 mei
Heem-natuurgroep waterdieren scheppen
Markt

4 mei
Dodenherdenking
Nederland

5 mei
Hemelvaartsdag
Nederland

5 mei
Bevrijdingsdag
Nederland

8 mei
Moederdag
Nederland

15 mei-26 juni
Expositie Au Tens Tekeningen
Cultureel Centrum Mariëndael

15 mei
1e pinksterdag
Nederland

16 mei
2e pinksterdag
Nederland

20-22 mei
Ollend Dreijt Dur

22 mei
Dommelrit MTC D'n Dommel
Markt

22 mei
Concert Pythagoras kwartet
De Knoptoren

27 mei
De film "Deux jours, Une nuit"
Filmtheater Mariendael

29 mei
Mathieu Dirven Concert

2 juni
Pubquiz
Café d'n Dommel

5 juni
Excursie Heem-natuurgroep
Markt

12 juni
Amazing Colours Festival
Mariëndael

17 juni
De film "Coming home"
Filmtheater Mariendael

19 juni
Vaderdag
Nederland

29 juni
Avond 4 daagse MTC D'n Dommel
Markt

6 juli
Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

7 juli
Pubquiz
Café d'n Dommel

16-17 juli
Feestweekend 60-jarig Ollandia
V.V. Ollandia

26-29 juli
Zevensprong

27-31 augustus
Kermis
Sint-Oedenrode

20 september
Prinsjesdag
Nederland

4 oktober
Dierendag
Nederland

9 oktober
Herfstrit MTC D'n Dommel
Markt

31 oktober
Halloween
Nederland

11 november
Sint Maarten
Nederland

12 november
Elf-elf bal
De Beurs

5 december
Sinterklaas
Nederland

25 december
1e kerstdag
Nederland

26 december
2e kerstdag
Nederland

27 december
Dressuurwedstrijd

31 december
Oudejaarsdag
Nederland