DeMooiRooiKrant

25 oktober 2017

DeMooiRooiKrant 25 oktober 2017


Natuurlijk! Sint-Oedenrode in de steigers

Natuurlijk! Sint-Oedenrode is als een huis in opbouw. De voorgevel staat inmiddels en de bewoners in de straat vinden het prachtig geworden. Ook de entree is goed gelukt en overzichtelijk gebouwd. Toch is het gebouw nog niet helemaal af. Er zijn enkele gangen met te veel deuren. Een enkele gang loopt zelfs dood. De verwarring is groot als iemand in het huis zijn weg moet vinden. Dat moet anders. Daarom helpen 'architecten' Arthur Frieser en Arent van Dijk om het 'huis' Natuurlijk! Sint-Oedenrode te verbeteren. Vorige week woensdagavond was de eerste bijeenkomst met vertegenwoordigers van allerlei instanties die betrokken zijn bij het wel en wee van Sint-Oedenrode.

Sint-Oedenrode heeft een centrum in een groene gemeente dat bereikbaar, veilig en gastvrij is om te verblijven. Dat was reeds voor de samenvoeging met Schijndel en Veghel, en dat karakter wil de Rooienaar graag behouden. Ondernemers en andere belanghebbenden bouwen als partijen samen aan een toekomstbestendig, economisch vitaal en kwalitatief hoogwaardig centrum, waarbij ook het buitengebied wordt betrokken. Er wordt al enkele jaren succesvol in diverse overlegorganen samengewerkt. Steeds met het doel de handen in elkaar te slaan, over grenzen heen te denken en te handelen, continu het centrum verbeteren in alle opzichten. Alle inzet is er op gericht Sint-Oedenrode continu te ontwikkelen als economische motor. Samenwerking tussen de verschillende partijen en organisaties moet werken als een vliegwiel.

Uitdagingen
Sint-Oedenrode staat voor nieuwe uitdagingen voor de toekomst. Economische-, internet- en demografische ontwikkelingen vragen om innovatie, creativiteit en het creëren van nieuwe kansen. Zaak is om hier op te anticiperen vanuit visie en doelstellingen, waarbij krachten van alle belanghebbenden worden gebundeld en activiteiten gezamenlijk worden opgepakt. Dit is niet alleen van belang voor de ondernemers in het centrum, maar voor alle ondernemers in Sint-Oedenrode. En het betreft niet alleen het Centrummanagement of Rooi2000, maar ook andere organisaties zowel binnen als buiten het centrum.

Doelstelling
De doelstelling van de avond was om op een interactieve wijze met elkaar te bespreken wat we willen bereiken met onze dorpskern en het attractieve buitengebied van Sint-Oedenrode. Hoe kunnen we leefbaarheid en economische factoren versterken? Deze vraagstellingen lagen op tafel: - Voor welke uitdagingen staan we in de nabije toekomst? - Welke prioriteiten dienen we te stellen? - Welke knelpunten ervaren we op dit moment? - Hoe zou de bestuurlijke organisatie er uit moeten zien? - Welke concrete acties kunnen we op korte termijn in gang zetten? - Wat verwachten we van elkaar? - Wat verwachten we van andere partijen?

Organisatie
De zaal werd in groepen verdeeld. Samen bogen ze zich op een interactieve manier over deze vraagstukken. Het leverde de volgende inzichten op: 1. Samen een gezamenlijk belang. 2. Duidelijke visie. 3. Organisatie. 4. Betrokkenheid. 5. Enthousiasme. Vooral over de toekomstige organisatie werd veel gespard. De huidige organisatie van Natuurlijk! Sint-Oedenrode en alle instanties daaromheen blijkt in de praktijk veel te complex. Niet alleen voor buitenstaanders, maar ook voor de organisaties zelf. Waar moet je nu precies zijn voor wat? Meerdere organisaties zoeken enthousiaste bestuursleden en meerdere partijen hebben een nieuwe voorzitter nodig. Kan dat niet eenvoudiger in een meer afgeslankte vorm? Zo werd geopperd om in de toekomst in commissies te gaan werken onder de vlag van Natuurlijk! Sint-Oedenrode met een onafhankelijk bestuur aan het roer. Het was één van de vele ideeën die verder worden uitgewerkt. Binnenkort volgt er een tweede bijeenkomst. Die zal worden gefaciliteerd en georganiseerd door het Centrummanagement. Dit keer was de BtB de organisator en facilitator. De ervaren ondernemers en zakenmensen Arent van Dijk en Arthur Frieser boden hun diensten geheel vrijwillig aan voor dit complete proces. Dat werd uiteraard zeer gewaardeerd door de tientallen aanwezigen.

Voelt u zich geroepen?
Eén van de conclusies is ook dat in de toekomst extra mankracht nodig zal zijn om Sint-Oedenrode naar een nog hoger plan te tillen. Het gaat dan om belangeloze personen met liefde voor Sint-Oedenrode en bepaalde kwaliteiten die de organisaties nu niet op de radar hebben staan. Personen die een kei zijn in bijvoorbeeld het Nederlands rechtssysteem, in toerisme, marketing, horeca of in het bedrijfsleven. Voelt u zich geroepen om eens aan te sluiten bij een overleg om vrijblijvend mee te denken over de toekomst en de structuur van Natuurlijk! Sint-Oedenrode? Of ken je iemand die daar de juiste persoon voor is? Meld je dan aan via info@natuurlijksintoedenrode.nl

Honderden mensen gaven afgelopen zaterdag de kersverse dorpsmascotte Roderick van Oeth (roepnaam Rodi) een warm welkom op het Kerkplein van Sint-Oedenrode. Rodi is de kersverse mascotte van Rooi en zijn entree belooft mooie tijden.

De afgelopen weken werd de spanning opgebouwd. Roderick van Oeth gaf alle basisschoolleerlingen van Sint-Oedenrode een bijzondere munt. Uiteraard waren de kinderen erg benieuwd van wie ze de munt hadden gekregen en dus kwam een grote hoeveelheid zaterdag zelf poolshoogte nemen. Uiteraard gewapend met de munt, want vanaf 14.30 uur konden de kinderen de munt bij deelnemende winkels en horeca in heel Sint-Oedenrode uitgeven.

Rodi is in het leven geroepen na een brainstormsessie van Natuurlijk! Sint-Oedenrode en betrokken partijen. Uit eigen zak is het nieuwe boegbeeld betaald, maar ook de Rabobank heeft een bijdrage gedaan. Tent- en zeilmakerij Sint-Oedenrode sponsorde de huif van de huifkar, het vaste vervoersmiddel van Rodi. De mascotte zal voortaan bij grote evenementen voorbij komen en is ook in te huren via het VVV. Daarnaast zal Rodi de hele zomer lang actief zijn bij Camping de Kienehoef en in het gelijknamige streekpark.

Zaterdag trok de mascotte er voor het eerst op uit. Acteurs van het zeer actieve Roois Theater gaven de presentatie extra jus. Ook wethouder Coby van der Pas heette Rodi van harte welkom. Moe maar voldaan trok Rodi weer naar zijn huisje in het streekpark. Binnenkort zal hij vast en zeker weer te zien zijn. De munten blijven in omloop. De organisatie komt binnenkort met meer informatie over hoe het muntensysteem gaat werken. Het is in ieder geval de bedoeling dat kinderen munten kunnen gaan sparen én uitgeven in Sint-Oedenrode. Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl.

Formido
De Nachtegaal
Pizzeria shoarma Rooi

Jaargang 8 • Week 43 • Woensdag 25 oktober 2017

Bent u familie van een Rooise Zouaaf?

Foto:

Enige tijd geleden hebben we een serie artikelen geplaatst over de Zouaven. Strijders van over de hele wereld die zich tussen 1866 en 1870 direct inzetten voor Paus Pius IX. Onder hen waren zeventien Rooienaren. Wie waren deze mensen?

In dit artikel kunt u al deze namen terugvinden. Zij worden stuk voor stuk op 5 november in de Martinuskerk herdacht tijdens een dienst. Op 3 November 2017 is het 150 jaar geleden dat de veldslag bij Mentana plaatsvond tussen het leger van Garibaldi en het Pauselijk leger. Deze slag ging om de eenheid van Italië en de kerkelijke staat. Het Pauselijk leger won toen die slag, maar verloor uiteindelijk in 1870 de definitieve slag waardoor Italië werd geboren. In verband met het maken van een documentatie over deze zeventien Pauselijke soldaten, is Rooienaar Bert de Graaf op zoek naar nog levende nakomelingen van de Rooise Zouaven. Samen met Heemkundige Kring de Oude Vrijheid en de parochie is er bovendien een expositie ingericht. Deze zeventien Rooise Zouaven hebben gediend in het Pauselijk leger. Ze reageerden op een oproep van de Paus.

De zeventien Rooise Zouaven;
Cornelus Baks 1838-1915
Martinus van den Berk 1844-1912
Hendrikus van Berkel 1844-1872
Theodorus van den Boogaard 1843-1916
Adriaan van Dinther 1837-1879
Bernardus van der Dussen 1835- ?
Martinus van der Dussen 1850- ?
Petrus Goijarts 1848-?
Willem Jacobus Mari van der Hagen 1845-1919
Petrus van Hal 1843-1890
Jan van der Heijden 1840-?
Jacobus Hoevenaars 1843-1868 (Rome)
Wilhelmus van Hulst 1836-1897
Francis van Oorschot 1853-1877
Petrus Oppers 1843-?
Jan Gerardus Reijntjes 1850-?
Mathijs van de Wijdeven 1845-1913

Bent u (waarschijnlijk) een nakomeling van één van deze mensen? Dan kunt u contact opnemen met Bert de Graaf (06-51326768 of email redsail@kpnmail.nl)


Afscheid en installatie burgemeester Meierijstad

Na het benoemingsbesluit, zal de heer Van Rooij op woensdag 6 december aanstaande tijdens een openbare installatievergadering beëdigd worden als burgemeester van
Meierijstad. De heer van Rooij volgt de heer Fränzel op die nu waarnemend burgemeester is. De heer Fränzel neemt afscheid tijdens een raadsvergadering op maandag 4 december aanstaande. Beide vergaderingen vangen aan om 19.30 uur.

De aanbeveling van de gemeenteraad om de heer van Rooij te benoemen als burgemeester van Meierijstad is nu in behandeling bij minister Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksrelaties. De heer Van Rooij was gisteren bij de minister op bezoek. De voordracht gaat nu achtereenvolgens naar het Kabinet en de Koning. De Koning tekent het benoemingsbesluit. De raadsvergaderingen zijn openbaar. De agenda's van deze vergaderingen volgen op een later moment.

Primera Sint-Oedenrode blijft verrassen

Sint-Oedenrode – Carmen en Han van de Sande hebben twee Primera winkels onder hun hoede. Eén daarvan ligt aan het Wilhelminaplein in Best. De andere in Sint-Oedenrode, aan de Borchgrave. Deze maand viert het duo dat ze hier alweer vijf jaar zijn gevestigd. In die periode is de Primera uitgegroeid tot één van de drukst bezochte winkels van het centrum.

Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? "Door te blijven vernieuwen, door niet stil te blijven staan", verklaart Carmen. Ze wijst voornamelijk op het assortiment. Door de jaren heen is dat flink uitgebreid. Ze lieten de winkel dan ook bewust groeien. Meerdere keren is er verbouwd om de zaak in meters te vergroten. Enkele weken geleden nog is er wéér een hoek bijgekomen. "Nieuwe producten trekken ook weer nieuwe klanten aan", vertelt Han. "Sinds kort hebben we bijvoorbeeld bonbons van Leonidas. Daar gingen mensen speciaal voor naar Den Bosch, maar dat hoeft dus nu niet meer."

De ideale plek om een cadeau te scoren
Iedereen kent het gevoel. Je hebt een verjaardag en moet nog een cadeau bedenken onder enige tijdsdruk. 'Wat moet ik in godsnaam geven?' vraag je je dan af. Primera biedt meerdere ideale oplossingen. Zo zijn de producten van Riverdale heel populair om mensen blij mee te maken en barst de winkel van nog veel meer productgroepen die zich perfect lenen als cadeau; boeken, tijdschriften, cadeaukaarten zoals dinerbonnen, tegoedbonnen, bioscoopbonnen en nog veel meer. Ook een staatslot wordt met plezier in ontvangst genomen. "Het ideale is dat je kunt combineren. Bijvoorbeeld een cadeaubon met Riverdale. Dan geef je net wat meer", tipt Carmen.

Prachtig spaarsysteem
Als je veel bij Primera komt, is het verstandig om mee te doen aan het Primera spaarsysteem. Bij elke besteding van €2,50 krijg je punten. Daarmee spaar je voor een 1/5 staatslot en bij aankoop van 7 wenskaarten is de achtste gratis of voor nog veel meer andere leuke producten. "We leggen het graag uit hoe het precies werkt. Iedere dag zijn we vanaf 8.00 uur open, dus U bent van harte welkom!" richt Han zich tot zijn (potentiële) klantenkring.

De Politiek Dichterbij

Marischka Klotz Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid of lid van het college de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Marischka Klotz

Geb. datum: 9 maart 1974
Geb. plaats: Schijndel
Woonplaats: Schijndel
Samenwonend, met Dick
Kinderen: Ralph (6) en Sophia (9)
Opleiding: HAVO + HBO Personeel en Arbeid
Beroep: HR-manager
Hobby's: "Bezig zijn met mijn kinderen, lekker op de bank zitten en kijken naar Netflix of een spannende misdaadserie en het organiseren van netwerkbijeenkomsten voor Open Coffee het Groene Woud".

Een gesprek met Marischka over haar engagement bij de politiek, heeft een bijna uitgelaten sfeer. Op LinkedIn heeft ze inmiddels een van de gespreksonderwerpen, dat ze met al haar besognes meer petten op heeft, op een creatieve manier geïllustreerd. Woorden op papier schieten eigenlijk tekort om haar levendige enthousiasme en mimiek goed tot hun recht te laten komen.

Eerst even terug naar jouw beroep.
"Ik ben HR-manager bij twee bedrijven, een met 32 en een met 120 werknemers. Daar werk ik in totaal 3 ½ dag per week. Ja, daar ben ik de enige HR-manager en dat is soms best pittig. Maar ik doe het met veel plezier."

Is dit goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Jawel, qua tijd lukt het en het verbinden wat ik als HR-manager doe komt ook heel goed van pas als politica."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Bart Eijkemans en Bart Hommerson hebben mij enthousiast gemaakt voor de politiek. Toen ik begon in Schijndel was ik commissielid-niet raadslid bij ABS, de vorige raadsperiode was ik gemeenteraadslid bij ABS wat later Dorp-ABS is geworden. En in Meierijstad dus opnieuw raadslid, bij Team Meierijstad."

Is oppositie voeren moeilijker dan regeren?
"Ja, en nee. Een oppositiepartij heeft weinig geduld nodig om zijn punt te maken." Is dat lastig voor jou? Moet je je vaak inhouden? Volgens mij heb jij het hart best op de tong … "Haha ja dat klopt wel. Maar als coalitiepartij kun je beter je doelen bereiken. Voor mij betekent dat onder meer dat je als raadslid vernieuwend kunt zijn. Als Team Meierijstad hebben we een boost gekregen van de ongelooflijke verkiezingsoverwinning die we hebben behaald. We zijn echter niet alleen een nieuwe raadsperiode begonnen, maar ook met veel nieuwe bloedgroepen bij elkaar. Het verbinden van mensen – onderling en met burgers en ondernemers - en afstemmen van standpunten heeft veel tijd en energie gekost. Dit doe je er niet zomaar even bij. Het was a hell of a job en we zijn daar nog steeds mee bezig, maar ik heb er vertrouwen in dat het helemaal goed komt."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen cliché's graag
"Als we een vorm hebben weten te creëren waarin inwoners altijd betrokken kunnen worden in besluitvorming doordat onderwerpen, bijbehorende stukken in klare taal beschikbaar zijn – er een toegankelijke communicatiestructuur is en daardoor geen drempel wordt opgeworpen. En dit dus ook voor alle leeftijden, niveaus of achtergronden."

Guilty pleasure?
Tony Chocolony! Af en toe een stukje van deze fairtrade chocolade en de wereld ziet er anders uit. Vooral bij eens in de zoveel tijd marathon Netflix kijken haha.

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
"Het voormalige gemeentehuis van Schijndel. Dat 'mooiste' kun je je nu misschien moeilijk voorstellen, het voelt op dit moment als een overhaast verlaten huis. Toch is dit voor mij de mooiste plek van Meierijstad omdat het symbool staat voor de verbinding tussen gemeente, ondernemers en burgers."

Is er nog iets wat je er aan dit gesprek toe wilt voegen?
"Wat zou het mooi zijn als iedere inwoner beseft dat wij alles in Meierijstad samen moeten doen. We zijn allemaal gelijk. Dat wij de gemeente besturen maakt ons niet meer dan anderen! Ja, politici zijn soms net mensen haha."


"Als ik hier voorrang neem word ik drie keer per week overreden"

Foto: Lisa van de Ven

Dat de Schijndelseweg tussen de kruising Ollandseweg en het tankstation levensgevaarlijk is voor overstekende fietsers en voetgangers, is niks nieuws. Dat wordt het pas weer als er een ernstig ongeluk gebeurt. Of bijna-ongeluk, zoals een dashcam dit voorjaar nog vastlegde toen een ongeduldige automobilist een bus inhaalde die afremde voor een overstekend 10-jarig meisje. Toen dat viral ging waren er volop ongeruste en boze reacties.

"Hier in de wijk zijn drie basisscholen, veel kinderen moeten daarvoor de Schijndelseweg oversteken maar veel ouders durven ze niet meer alleen te laten gaan. Op het zebrapad ben je ook niet veilig. Veel voetgangers moeten hier tegen de draad in oversteken dus kunnen van alle kanten komen. Zeker in de schemer, of 's nachts, ben je hier slecht zichtbaar. Je mag hier 50 maar veel auto's rijden 70, 80" aldus Ruud van de Laar. En hij kan het weten: zelf woont hij op een steenworp afstand van het zebrapad. Hij laat drie keer per dag zijn hond uit – toch bepaald geen schoothondje - en steekt dan ook over. "Als ik hier voorrang neem word ik drie keer per week overreden." We nemen de proef op de som: de eerste automobilist, een dame in een kleine Peugeot, rijdt ondanks Ruud's aanstalten op klaarlichte dag gewoon door. Terug de weg over gaat beter: een volle Renault mindert vaart en remt keurig. "Het gekke is, dat veel mensen geneigd zijn om hun hand op te steken om te bedanken. Terwijl je gewoon voorrang hebt. "
Aan weerszijden wijzen heldere verkeersborden op de voetgangersoversteekplaats, maar die zijn niet verlicht. Hoe zou het volgens Van de Laar dan wél moeten? "Gezien de ontwikkelingen in de nieuwe wijk hier tegenover is het onontkoombaar dat hier maatregelen genomen moeten gaan worden. Eigenlijk zou het hele kruispunt herzien moeten worden. En een flitspaal. Maar dan een die permanent werkt."

Waarom is hij niet eerst naar de politiek gestapt? Staat dit niet ergens op de politieke agenda? "Dat weet ik niet, maar het is al vaker gesignaleerd en is nog steeds niks gebeurd. Bovendien komt het grootste deel van de gemeenteraad en de wethouder niet uit Rooi, en ze kennen de situatie misschien niet."


Praat mee, denk mee met het Rooise burgerpanel

Mensen hebben vaak hun mening klaar. Ze zijn voor of tegen een nieuw idee dat opborrelt in de samenleving. Politici gooien wel eens een balletje op en luisteren wat de reacties zijn. Luisteren ze dan ook echt? Hoe vaak hoor je: ze doen maar, ze luisteren toch niet naar ons?

MooiRooi.nl en Top Onderzoek willen de betrokkenheid van de inwoners van Sint-Oedenrode vergroten. Via het panel TipMooiRooi.nl kunnen alle inwoners van Sint-Oedenrode hun mening kenbaar maken over onderwerpen die leven in hun samenleving.

Inschrijven, betekent meepraten over inspirerende zaken
Op www.tipmooirooi.nl kan iedereen een aanmeldingsformulier invullen. Van tijd tot tijd worden deelnemers gevraagd naar hun mening over actuele onderwerpen.

Iedereen die woont of werkt in Sint-Oedenrode kan meedoen
De deelnemers zijn en blijven anoniem en kunnen per onderzoek zelf beslissen of meedoen. Ze zijn niets verplicht. Na een onderzoek krijgen de deelnemers de resultaten per mail toegestuurd. Het invullen van een enquëte duurt slechts enkele minuten en de onderwerpen zijn sterk afhankelijk van de actualiteit.

TipMooiRooi.nl is een samenwerking tussen MooiRooi en Top-Onderzoek. Heeft u vragen over dit initiatief, dan kunt u deze altijd stellen aan enquete@toponderzoek.com. Het is ook mogelijk om zelf onderwerpen aan te dragen voor peilingen. TipMooiRooi: meedenken en meepraten.


'Ik Rouw van Jou'

Foto:

Dit is de pakkende titel van een expositie van de Rooise Kelly van Duijnhoven. Het is tevens haar eindproject van de Design Academy te Eindhoven waar ze enkele maanden geleden voor is geslaagd. Deze week staat ze met haar werk op de Dutch Design Week (DDW), dus begroet de ontwerpster duizenden bezoekers. Ook DeMooiRooiKrant zocht haar op.

Kan je vertellen wat dit eindopdracht van je studie inhoudt?
''Ik Rouw Van Jou'' is een collectie sieraden voor een rouwproces. Het verliezen van een dierbaar persoon in je leven brengt zoveel emoties met zich mee, dat het moeilijk kan zijn om jezelf te uiten. Hiervoor heb ik sieraden ontworpen die je op een subtiele manier helpen in een rouwproces. De armband, ketting en broche zijn ervoor gemaakt om iets in de kunnen bewaren. Een lok haar, as, een briefje of sieraden van die geliefde persoon. Iets wat je graag dichtbij je wilt dragen. De handelingen waarmee je dit in het sieraad verwerkt kunnen gezien worden als een modern, nieuw ritueel van afscheid nemen. Door het dragen van deze bijzondere sierraden leer je ook praten over je verlies en verdriet als mensen hiernaar vragen."

Hoe ben je op het idee gekomen en hoe heb je het uitgewerkt?
"Het idee is ontstaan vanuit een onderzoek naar verschillende culturen en rituelen met betrekking tot de dood. Zo iets als een subtiel modern ritueel omtrent de dood is iets wat ik niet eerder gezien heb op die manier. Iets waarvan ik zeker weet dat er een enorme behoefte is. Daarvoor maak je dan eerst verschillende prototypen, schetsen en modellen. In het maakproces groeit je project en voor je het weet ontwerp je ineens sieraden. Als ontwerper werk je ook vaak samen met de industrie, ambacht en vakmanschap. Tijdens mijn project heeft Jack Kuijpers (juwelier Opaal) me enorm geholpen met de uitvoering. Hiervoor wil ik hem nogmaals ontzettend bedanken."

Wat houdt de show tijdens Dutch Design Week in?
"Als je afgestudeerd bent aan de Design Academy presenteer je dit werk tijdens Dutch Design Week op ''De Graduation Show". De academy wordt dan negen dagen omgetoverd tot een grote expositie, die is vormgeven door Formafantasma, een Italiaans designer duo. Duizenden bezoekers per dag, van over de hele wereld bekijken dan projecten van jonge ontwerpers."

Foto:

Hoeveel betekent het voor je dat je tijdens dit mega evenement kunt laten zien wat je in huis hebt?
"Dat is natuurlijk een kans die je niet kan laten schieten. Met duizenden bezoekers per dag, heel veel pers, grote merken, ondernemers, internationale bekendheid, is Dutch Design Week het grootste designevenement van Noord-Europa. Als je daar onderdeel van uit kan maken, dan mag je daar toch best trots op zijn."

Heb je al werk in de branche, ben je op zoek of ga je verder studeren?
"Tijdens mijn afstuderen ben ik door de creatieve directrice van Vescom gevraagd om voor ze te komen werken. Dat is natuurlijk een hele eer. Nog niet afgestudeerd en dan al een baan aangeboden is iets wat in mijn vakgebied niet zo heel vaak voorkomt."

Wat zijn je doelen de komende jaren op het gebied van design/kunst?
"Sinds een aantal maanden werk ik nu dus voor Vescom als product manager textiel. Binnen deze functie liggen er nog erg veel kansen om te groeien en mezelf verder te ontwikkelen. Deze kans kan ik natuurlijk niet laten schieten, omdat ik me al jaren ontwikkel in interieur en textiel. Dat ik dit nu kan doen voor zo'n internationaal bekend bedrijf in de projectmarkt is dan ook een grote uitdaging. Daarnaast blijf ik erg ambitieus om verder te ontwikkelen met mijn project Ik Rouw Van Jou. En daarbij helpt de expositie op de DDW me natuurlijk enorm."

Waarom moeten mensen naar je werk komen kijken?
"Met mijn werk hoop ik eigenlijk een breder publiek aan te spreken. De dood is natuurlijk iets wat ons allemaal raakt en is niet iets wat alleen voor kunst en design liefhebbers is. Ik zou het heel interessant vinden om hierover met verschillende mensen in gesprek te gaan en daarmee mijn project een kans te geven, zodat het draagbaar kan zijn voor iedereen."

Ik laat je los,
keer op keer,
telkens weer
een beetje meer.

Jaar na jaar
een pas opzij,
steeds verderaf,
eeuwig dichtbij.

Caroline Duisings

Missen

Ik mis je als ik 's morgens opsta
ik mis je midden in de nacht
ik mis je als ik 's avonds thuiskom
en er niemand op me wacht

ik mis je als ik over straat loop
ik mis je armen om me heen
ik mis je altijd overal
ik mis je helemaal alleen

ik mis je in de kleinste dingen
in elke tel van mijn bestaan
ik mis je toen en nu en later
bovenop en onderaan

zeg me waar ik troost kan vinden
waar het gedicht verborgen is
dat met de allermooiste woorden
vertelt hoeveel ik je nog mis

dat me hoop geeft en vertrouwen
en me stil en ongevraagd
voorzichtig in haar armen neemt
en naar de eerste morgen draagt

waar het missen minder zwaar voelt
waar ik het omhelzen mag
waar ik het voorgoed bewaar
in elke voetstap van mijn dag

Margreet Jansen

Allerzielen & Allerheiligen

Allerheiligen
Allerheiligen is een Christelijk feest dat altijd op 1 november valt en gevierd wordt onder katholieken. In de Katholieke Kerk is het een hoogfeest. Allerheiligen is een nationale feestdag in vele landen. In Zweden en Finland wordt Allerheiligen gevierd op de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november. In Nederland werd deze vrije dag door kardinaal Alfrink al in 1968 veranderd in de eerste zondag na 1 november. De allerheiligenmarkten worden echter nog wel steeds georganiseerd. De grootste allerheiligenmarkt van Nederland, met tachtig- tot honderdduizend bezoekers, vindt jaarlijks plaats in het Oost-Groningse Winschoten.

Allerzielen
Allerzielen is een gedenkdag uit de Westerse Rooms-Katholieke traditie. Deze dag wordt altijd gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen. Deze twee dagen zijn nauw met elkaar verbonden. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. Dit gaat vaak gepaard met het plaatsen van bloemen op de graven. Allerzielen is een dag om speciaal te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur. De laatste jaren is in deze dagen de viering van Halloween, overgewaaid vanuit Amerika, sterk in opmars. Dit is de avond vóór Allerheiligen.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 1 november zijn de volgende onderwerpen opgenomen: Nationale Ouderendag – ook in Rooi! 50 Jaar SKOSO met opening ontdeklab, Stichting Meierijstad helpt Oost Europa, Oktoberfeest in Kofferen; gemütlich, Klompenbeurs met uitreiking Zilveren Klomp, Nationale Duurzame Huizenroute met 800ste deelnemer, Restauratie Korenmolen De Hoop in Keldonk

Special: Herfst
De natuur maakt zich klaar voor de winter. Betoverende beelden van onze omgeving in herfsttooi. Uitzendperiode: 22 okt. tot en met 6 november
Special: Rond d'n Torre
Beelden uit Rooi van nu en uit vervlogen tijden met muziek en zang van Nico van de Wetering. Uitzendperiode: 22 okt. tot en met 6 november

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel. 0413-471193

Halloween optocht in Eerschot

Dit weekend heeft wijkvereniging Eerschot weer vele activiteiten. Vrijdag 27 oktober liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22. Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis.

Zaterdag 28 oktober is er een halloween optocht. Tussen 18.00 en 22.00 uur verandert Eerschot in een Spookstad. Alle basisschoolkinderen kunnen tussen 18.00 en 20.00 uur naar Meerschot komen om een plattegrond te halen met de aanbel adressen. Bij deze kan je aanbellen voor een traktatie. Onderweg zal er een gelegenheid zijn waar de kinderen wat kunnen drinken en even kunnen uitrusten.

Dinsdag 31 oktober gaat men nog gezellig een avondje wandelen en buurten. Kom om 18.30 uur naar Meerschot. Ouders hebben jullie je kinderen al aangemeld voor de Sinterklaasavond? Dit kan nog bij Gerda tot 5 november met het opgavestrookje uit de wijkkrant.

Collecte voor het Diabetes Fonds

Van 30 oktober tot en met 4 november vindt de jaarlijkse collecteweek van het Diabetes Fonds plaats. In het hele land gaan ruim 22.000 mensen collecteren. Ook in Sint-Oedenrode komt de collectant langs de deur. De opbrengst van de collecte maakt belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling en de genezing van diabetes mogelijk.

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: 'Wij zijn onze duizenden vrijwilligers enorm dankbaar dat zij in heel Nederland de straat opgaan om te collecteren voor het Diabetes Fonds. Wij hopen dat ze hartelijk worden ontvangen en zoveel mogelijk geld ophalen voor de genezing van diabetes. Diabetes is helaas een groeiende ziekte. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 mensen bij. Geld voor onderzoek en voorlichting is dus keihard nodig.'

Geven kan altijd
Mocht u de collectant aan de deur hebben gemist, dan kunt u ook een bijdrage leveren aan de genezing van diabetes door te doneren op de website van het Diabetes Fonds www.diabetesfonds.nl.

Online meehelpen met de collecte
Het is dit jaar mogelijk om online te helpen met collecteren. Op www.diabetescollecte.nl kun je een persoonlijke collectebus aanmaken. Door de collectebus te versturen via e-mail, WhatsApp of social media kun je je omgeving vervolgens eenvoudig vragen om een gift.

Alzheimer-collecte

Van zes tot en met elf november aanstaande wordt weer de jaarlijkse collecte voor Alzheimer Nederland gehouden.

Het slagen van deze collecte hangt in grote mate af van vrijwilligers. Voor een aantal straten in Sint-Oedenrode is Alzheimer Nederland daarom op zoek naar nieuwe collectanten. Mocht u hieraan mee willen werken kunt u contact opnemen met Marianne van Aert, tel: 0413-473334. Er wordt natuurlijk gehoopt op nieuwe aanmeldingen en een goede opbrengst.

Opbrengst van de collecte van de brandwondenstichting

In de week van 8 tot 14 oktober zetten vele collectanten zich in voor de brandwondenstichting. Ook in Sint-Oedenrode werd gecollecteerd.

Velen van u gaven een bijdrage aan deze stichting die als doel heeft onderzoek te doen naar verbetering van de behandeling van brandwonden.
De stichting wil alle Rooise gevers en collectanten hartelijk bedanken voor hun bijdragen hieraan. Dankzij allen werd het mooie bedrag opgehaald van €1494.37

Paranormale beurs in Meerschot

In het wijkcentrum Meerschot aan de Heistraat 22 is zondag 29 oktober weer een paranormaal beurs. De deuren gaan om 11.00 open en sluiten weer om 17.00 uur. De toegang is gratis. Een consult bij een medium op de beurs kost 5 euro.

Er zijn onder meer mediums aanwezig die zich bezig houden met kaartleggen, invoelen van voorwerpen of foto's, contact leggen met overledenen, handlezing en behandeling met oorkaarsen, communicatie met dieren, intuitief tekenen, engelen kaarten, tarotkaarten en pendelstenen. Ook zijn er specialisten in onder meer Reikie en voetreflextherapie.

Sint-Oedenrode lacht: geslaagde aanvulling op bruisend centrumprogramma

Het 'experiment' van De Ossekop om een avond met stand up-comedians te organiseren lijkt voor herhaling vatbaar. Geen dijenkletsers uit de Brabantse doos maar een zevental mannen, aanstormend en gevestigd talent, uit alle windstreken en zelfs uit België.

Die deden het niet slechter dan de Nederlanders en vooral Patrick van den Kieboom kreeg veel lachers op zijn hand. Zijn landgenoot Sergej Lopouchanski bracht zijn act ook vol overgave maar kwam door zijn zware Vlaamse accent niet helemaal uit de verf.

Waar het lokale initiatief 'humor in Meierijstad' het lachen is vergaan omdat een aantal tonpraoters zich had teruggetrokken, had De Ossekop de 'comedy night' laten verzorgen door AOT-events. Dat leverde geen local heroes op voor het podium, maar wél voldoende belangstellenden om het muziekcafé en het zaaltje te vullen. Vooral Rooienaren, bleek uit de vragen die presentator Mc: Westsaid in hoog tempo op het publiek afvuurde.

Bij de introductie mobiliseerde hij het publiek met een warming-up, waar de massa loyaal aan meewerkte. De humor was niet zo uitbundig dat het publiek niet meer bijkwam, het duurde ook even voordat de boel echt goed op gang kwam en soms viel er zelfs een ongemakkelijke stilte. Een seconde kan daarvoor al te lang zijn. Westsaid wist dat goed te verkopen aan het publiek. "Uit enquêtes is gebleken dat van alle grote angsten die mensen hebben, optreden voor een volle zaal op nummer vier staat. Doodgaan staat op nummer zeven." De snelle afwisseling van de podiumgasten zal zeker hebben bijgedragen bij aan de glimlach die op ieder moment wel te bespeuren viel, en het programma bleek een welkome afwisseling op het geijkte Rooise evenementenprogramma. Na afloop keek ook Arno de Leijer van De Ossekop tevreden terug op het initiatief. "Voor herhaling vatbaar, jazeker."

"11-11 op z'n skônst"

Op zaterdag 11-11 is het weer zover. De start van het carnavals Seizoen 2017/2018 gaat dan van start in "Grand café De Beurs". Ieder jaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar de start van het nieuwe seizoen. Achter de schermen wordt op verschillende fronten hard gewerkt om er weer een "skon fistje" van te maken. Dit is dan ook alweer enkele jaren het vaste thema van de avond "11-11 op z'n skonst".

Iedere carnavalsvierder (individueel of in clubverband) kan deze avond aangrijpen om "op z'n skonst" voor de dag te komen… Ook dit jaar, uiteraard op zaterdag 11 november aanstaande, heeft de commissie 11-11 haar best gedaan om er weer een "skon fisje" van te gaan maken. Iedereen is dan ook van harte welkom in de Beurs. Vanaf 19.00 uur zal Stichting Jeugdcarnaval de nieuwe jeugdraad, nar, adjudant en jeugdprins bekend maken. Natuurlijk gebeurd dit weer door middel van een spectaculaire act die je niet wil missen.

Vanaf 20.00 uur zal dit spektakel overgenomen worden door "de grote" carnavalsstichting. Er zal zoals gebruikelijk eerst afscheid genomen worden van Prins Frits , Adjudant Bart en hun dames. Vervolgens zullen de speculaties nog verder oplopen over het "neije koppel". Tot aan de onthulling zal er argwanend rond gekeken worden, Wie zal het worden? Wie verlaat de zaal? Wie is er aanwezig en belangrijker wie is er niet? Wie gedraagt zich anders dan anders? Wie oh wie… De tips worden nog eens onderling besproken… dan is het zover, "'t spel is wir gespeuld" en zal snel tot een ontknoping komen tijdens de onthulling van de Prins en Adjudant die het komende carnavalsseizoen de scepter gaan zwaaien over Papgat.

Tijdens de verschillende plichtplegingen door zullen de groepen dansmariekes van Sunrise hun nieuwe dansjes voor het eerst dit seizoen ten tonele brengen en een en ander zal muzikaal ondersteund worden door "de Bloasplekkers". Na de onthulling en de eerste woorden van onze nieuwe hoogheid is er nog volop gelegenheid om te feesten, DJ Robbie van der Wijst (R.W.P. audio & Lighting) zal tot in de kleine uurtjes door draaien. Dus graag tot ziens op zaterdag 11 november in Grand café de Beurs vanaf 18.30 uur (zaal open) op het 11-11- bal van Papgat: "11-11- op z'n skonst".

Postzegels sparen voor Cystic Fibrose

CF is een erfelijke aandoening van taaislijmziekte in de luchtwegen en het darmkanaal. De stichting FOK (FibrOseKinderen) zet zich in voor kinderen en jongvolwassenen. Door vele postzegels te verzamelen uit binnen- en buitenland kunnen wij geld inzamelen.

Van dit geld worden dagjes uit georganiseerd en laptops gekocht voor kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten verblijven. Helpende handjes zijn altijd meer dan welkom. De postzegels zijn bij Ria Veldhuis en Anita Hulsen thuis te bezorgen, grote en kleine hoeveelheden, alles is welkom. Ria Veldhuis, Past. Hackenstraat 21, Sint-Oedenrode, tel: 0413-212114, Anita Hulsen, Goudenregenstraat 28, Schijndel.

Spaar de toppers van Rhode

Bennie Gevers van Albert Heijn en Wim van Meijl van Rhode laten trots het plaatjesboek zien. Foto: Jos van Nunen

De droom van elke voetballer wordt voor de leden van Rhode werkelijkheid. Vanaf deze week zijn er namelijk volop voetbalplaatjes te verzamelen bij de Albert Heijn in Sint-Oedenrode. Tijdens deze unieke spaaractie draait het niet om sterspelers zoals Neymar, Ronaldo of Messi, maar om de voetbalhelden van Rhode!

Van alle jeugdvoetballers en de spelers van het eerste dames- en herenteam, plus bijbehorende begeleiders en coaches, zijn individuele portretten gemaakt. Daarnaast kan er gespaard worden voor de teamfoto's van de senioren. In totaal zijn er maar liefst 700 verschillende Rhode-voetbalplaatjes en een mooi verzamelboek maakt deze actie helemaal compleet.

"De campagne is van A tot Z geregisseerd en onze vrijwilligers hebben alle werkzaamheden rondom deze actie in goede banen geleid", vertelt Marcel Merks, lid van de sponsorcommissie binnen Rhode. 700 voetbalplaatjes betekent eveneens zoveel leden voor de lens van de camera. "Voor het maken van de foto's hebben wij een aantal dagen uitgetrokken. De voetballers netjes in hetzelfde shirt, de leiding en coaches met dezelfde jas. Het heeft wat tijd gekost, maar het is gelukkig allemaal goed gegaan. Wij zijn erg blij met het eindresultaat."

Foto: Jos van Nunen

Elke Rhode-voetballer krijgt een verzamelboek overhandigd, voorzien van eigen naam en foto. Tijdens de 'AH Rhode techniekdag' van vorige week, zijn de eerste exemplaren uitgereikt aan de jeugdleden. Daarnaast krijgen zij nog eens dertig voetbalplaatjes om hun verzameling te starten. Ook zijn er speciaal voor hen verschillende acties bedacht in de supermarkt waarmee zij extra voetbalplaatjes kunnen verdienen.

"Als winkel vinden wij het erg belangrijk om betrokken te zijn bij het Rooise publiek. De voetbalclub ligt praktisch gezien in de achtertuin van Albert Heijn en de voetbalplaatjesactie biedt een mooie gelegenheid om bij te dragen aan het jubileumjaar van Rhode", vertelt Bennie Gevers, filiaalmanager van Albert Heijn. Tot en met 17 december kan er flink gespaard worden om alle voetbalplaatjes te bemachtigen. Bij iedere €15,- aan boodschappen en bij diverse actieproducten krijgen klanten van Albert Heijn één setje voetbalplaatjes gratis.

"11-11 op z'n skônst"

Op zaterdag 11-11 is het weer zover. De start van het carnavals Seizoen 2017/2018 gaat dan van start in "Grand café De Beurs". Ieder jaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar de start van het nieuwe seizoen. Achter de schermen wordt op verschillende fronten hard gewerkt om er weer een "skon fistje" van te maken. Dit is dan ook alweer enkele jaren het vaste thema van de avond "11-11 op z'n skonst".

Iedere carnavalsvierder (individueel of in clubverband) kan deze avond aangrijpen om "op z'n skonst" voor de dag te komen… Ook dit jaar, uiteraard op zaterdag 11 november aanstaande, heeft de commissie 11-11 haar best gedaan om er weer een "skon fisje" van te gaan maken. Iedereen is dan ook van harte welkom in de Beurs. Vanaf 19.00 uur zal Stichting Jeugdcarnaval de nieuwe jeugdraad, nar, adjudant en jeugdprins bekend maken. Natuurlijk gebeurd dit weer door middel van een spectaculaire act die je niet wil missen.

Vanaf 20.00 uur zal dit spektakel overgenomen worden door "de grote" carnavalsstichting. Er zal zoals gebruikelijk eerst afscheid genomen worden van Prins Frits , Adjudant Bart en hun dames. Vervolgens zullen de speculaties nog verder oplopen over het "neije koppel". Tot aan de onthulling zal er argwanend rond gekeken worden, Wie zal het worden? Wie verlaat de zaal? Wie is er aanwezig en belangrijker wie is er niet? Wie gedraagt zich anders dan anders? Wie oh wie… De tips worden nog eens onderling besproken… dan is het zover, "'t spel is wir gespeuld" en zal snel tot een ontknoping komen tijdens de onthulling van de Prins en Adjudant die het komende carnavalsseizoen de scepter gaan zwaaien over Papgat.

Tijdens de verschillende plichtplegingen door zullen de groepen dansmariekes van Sunrise hun nieuwe dansjes voor het eerst dit seizoen ten tonele brengen en een en ander zal muzikaal ondersteund worden door "de Bloasplekkers". Na de onthulling en de eerste woorden van onze nieuwe hoogheid is er nog volop gelegenheid om te feesten, DJ Robbie van der Wijst (R.W.P. audio & Lighting) zal tot in de kleine uurtjes door draaien. Dus graag tot ziens op zaterdag 11 november in Grand café de Beurs vanaf 18.30 uur (zaal open) op het 11-11- bal van Papgat: "11-11- op z'n skonst".


Tip van de prins: tip 9

Geen probleem

Fijne verrassingen en onverwachte dingen, de carnaval staat er bol van. Ook de Neije zal met veel verrassingen te maken gaan krijgen. De grootste verrassing is hij natuurlijk zelf als hij dadelijk tijdens het 11-11-bal onthuld wordt op het podium in De Beurs. Een hele spannende ervaring waar nog lang over nagepraat wordt. Na de onthulling volgen de verrassingen elkaar in snel tempo op. Bij de receptie voor de Prins kunnen we ook onverwachte dingen en ludieke acties verwachten. Tijdens de prinsenzittingen zal de Neije regelmatig op de hak worden genomen en tijdens de carnaval zelf bij het bezoeken van de clubs staat hem vast ook nog het een en ander te wachten. Ik ben dan ook blij met de volgende tip die ik kreeg.

Tip 9: Ze loaten d'r eigen nie vur één gat vange

Het is prettig om te horen dat de Neije zich niet snel laat kisten en dat hij voor alles wel weer een oplossing weet. Of zou er toch iets anders bedoeld worden? Al vaker is de link gelegd naar sport en naar keepers. Vangen ze regelmatig ballen op en is dat niet steeds voor hetzelfde doel? Wonen ze misschien in een gat maar niet allebei in hetzelfde? De Neije in Nijnsel en zijn adjudant in Boskant of Olland bijvoorbeeld. Of zijn ze van het ene naar het andere gat verhuisd? Als je niet voor één gat te vangen bent, ben je ook vindingrijk. Weten ze bij het bouwen van een carnavalswagen altijd wel weer een oplossing voor een bouwprobleem? Of zijn ze zo vindingrijk dat ze uit elke escape-room weten te ontsnappen?

Vindingrijkheid en improvisatietalent zal het nieuwe koppel zeker nodig hebben de komende carnavalsperiode. Maar zo te horen zit dát wel goed.

Ook deze week is er weer een kleine hint in de deze tekst verstopt. Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van de Neije Prins van Papgat al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.


Opening nieuwe lesruimte Lemon Tree yoga studio

Aan de Vresselseweg, net buiten Nijnsel, kun je sinds 2013 al terecht voor verschillende yogalessen. Inmiddels is de yogastudio gegroeid naar 14 wekelijkse lessen en verhuist binnenkort naar een nieuwe ruimte in een bijzonder nieuwe bijgebouw.

De studio ligt in het mooie buitengebied en met de nieuwe ruimte kunnen mensen voortaan niet alleen tijdens de buitenlessen genieten van het mooie uitzicht en de omgeving, maar ook tijdens de lessen binnen. De natuur is hier schitterend en door de combinatie van hout en glas heb je bijna het gevoel buiten te staan. Zo wordt buiten naar binnen gehaald. Je bevindt je bovendien in een gebouw met een natuurlijke uitstraling, wat een prettige sfeer geeft.

De ruimte is lichter en ruimer dan voorheen en het uitzicht is geweldig. De sfeer is nog steeds persoonlijk en intiem, met kleine groepen tot maximaal 8 personen. Hierdoor is er volop persoonlijke aandacht in de lessen. De lessen variëren van zacht tot pittig en kenmerkend is steeds de aandacht voor de ademhaling en de afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Je kunt terecht voor; Sivananda yoga, Stress-relief yoga, Dru yoga en Mindfulness&Meditatie.

Sinds 2016 vind je bij de yogastudio ook de praktijk van eigenaresse Yvonne: LIGHTHOUSE coaching & training, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen op het gebied van stress, overspannenheid, burn-out, slaapproblemen en mindfulness.

Opening
Nieuwsgierig geworden? Op zondag 29 oktober van 11.00 tot 14.00 wordt de nieuwe yogastudio geopend. Yvonne ontvangt je daar graag persoonlijk; om kennis te maken, de ruimte te bekijken en als je wilt kun je om 14.15 uur een gratis yogales volgen. Bij deze zijn alle lezers uitgenodigd om op zondag 29 oktober een kijkje te komen nemen. Hopelijk tot ziens dus!

Voor meer informatie over Yvonne, Lemon Tree yoga en Lighthouse Coaching & Training kijk op www.lemontree-yoga.nl en www.lighthouse.nl.


Naar de traditiekamer Typhoon

Hilariteit ten top. Muzikanten met een bekske koffie Foto: Bas van Turnhout

Op 3 november 2017 gaat de KBO cultuurclub naar Traditiekamer Typhoon op de vliegbasis Volkel. De entree en rondleiding is gratis.

De Traditiekamer van Vliegbasis Volkel heeft een permanente tentoonstelling over het ontstaan en het gebruik van de vliegbasis. Originele documenten, uniformen, militaire uitrusting, vliegtuigonderdelen en videomateriaal geven een goed beeld van de vliegbasis. Vanaf de aanleg in 1940 en het gebruik door de Duitse bezetter tot september 1944. De ruimte is vernoemd naar de Hawker Typhoon, een vliegtuigtype van de geallieerden, dat direct na het verdrijven van de bezetter was gestationeerd op Vliegbasis Volkel.

Foto: Bas van Turnhout

De rondleiding begint om 14.00 uur, dus graag uiterlijk om 13.30 uur aanwezig zijn i.v.m. de (strenge) controles. Voor toegang tot de vliegbasis dient u in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart) en deze op verzoek te tonen. Op de dag van bezoek parkeert u op de parkeerplaats naast de hoofdpoort van vliegbasis Volkel. Aanmelden kan tot uiterlijk 9 oktober a.s. bij Harry van Oorschodt, per mail: cultuurclub@kborooi.nl of telefonisch 0413-477179.

Een volle zaal vol gezelligheid

Eigenlijk was het woensdagmiddag te goed om binnen te zitten. Er moet dan wel een heel goede reden zijn om dat te doen. Veel ouderen hadden zo'n reden: de Seniorendag.

Seniorenkapel Dommelvolk houdt al vele jaren een Seniorendag. Ook woensdagmiddag en avond in de Ontmoeting, de grote zaal van Odendael. Dommelvolk treedt niet alleen zelf op. Ook regelt de organisatie allerlei leuke en grappige andere optredens.
Zo genoot het publiek vanmiddag al van de Brabantse zanggroep 't Kumt Vaneiges uit Berlicum, muziekgroep Un Bietje Brabants uit Aarle- Rixtel en tonpraoter Dirk Kouwenberg. Hij is de winnaar van het Keiebijters Kletstoernooi 2017 en het was dan ook niet gek dat hij de zaal flink door elkaar schudde met treffende grappen.

Optreden ééndagskoor

Op 28 oktober komen vijftig koorzangers bij elkaar voor een muzikaal project van één dag. Vanaf 9.30 uur gaan ze aan de slag onder leiding van Monique Joosten, dirigente van het Roois Kamerkoor.

Dit koor treedt op als gastheer en brengt met dit initiatief zangers van verschillende achtergronden bij elkaar. Dat zal inspirerend, leerzaam en vooral ook heel gezellig zijn. Pianiste Elena Livsjits zal de zangers begeleiden in het gevarieerde programma.

Na een dag van flink repeteren wil het gelegenheidskoor de prestaties van die dag graag aan anderen laten horen. Het project wordt dan ook afgesloten met een optreden in de Ontmoetingsruimte van Zorgcentrum Odendael. Het optreden begint om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 16.45 uur. Het is gratis toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft.

Filmclub in Odendael

Op donderdag 2 november is er weer een filmclub senioren in de zaal de Maas & Dieze in Odendael. Deze keer wordt de film Chocolat bekeken. Iedereen is natuurlijk meer dan welkom om de film te komen bezichtigen.

De film Chocolat gaat over het volgende. De autistische tiener Nathan trekt zich na de plotselinge dood van zijn vader terug in zijn eigen wereld van getallen. Zelfs zijn moeder houdt hij op afstand.
Maar wanneer de attente leraar meneer Humphreys belangstelling toont in Nathan's talent gaat er een wereld voor hem open.
Zijn leraar bezorgt hem een plekje in het Britse team voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Dit verandert zijn leven voorgoed! "Genuanceerd en liefdevol portret": De Volkskrant. De film is gebasseerd op een waargebeurd verhaal. Een bijzonder verhaal om naar te komen kijken dus. Graag tot donderdag 2 november!

Win kaartjes voor het Autotron

Foto: Autotron persdienst

Ronkende motoren, oververhitte knalpijpen en fel gekleurde oldtimers. Wanneer u deze combinatie tegenkomt, dan kan er alleen maar sprake zijn van Hot Rods.

Wilt u het met eigen ogen zien? Dat kan, want in het weekend van 4 en 5 november is in het Autotron Rosmalen weer de Internationale Oldtimerbeurs Automobielen & Hotrodshow. U kunt daar bij zijn, want onder de lezers van DeMooiRooiKrant verloten we ook dit keer weer vijf keer twee toegangskaartjes voor deze beurs.

We maken het dit keer niet zo moeilijk. Als u ons kunt vertellen welk type auto vaak wordt gebruikt als Hot Rod, dan dingt u mee naar de kaartjes voor het Autotron. U kunt het antwoord tot en met zondag 28 oktober sturen naar redactie@demooirooikrant.nl.

Weet u het antwoord niet, dan kunt u toch naar deze beurs. Op zaterdag en zondag is de Internationale Oldtimerbeurs op Autotron Rosmalen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €12,50 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Inloopochtenden Rooi Werkt

Foto: Jos van Nunen

Rooi Werkt gaat inloopochtenden organiseren. De eerste van deze inloopochtenden is op dinsdag 31 oktober a.s. van 09.00 – 10.30 uur. De eerste inloop is bedoeld voor werkzoekenden. Voor iedereen die wil kennismaken met Rooi Werkt, of die vragen heeft, bijvoorbeeld vragen over je cv, solliciteren, vacatures, de arbeidsmarkt of je inschrijving.

Rooi Werkt zet zich in om werkzoekenden uit Sint-Oedenrode / Meierijstad te bemiddelen naar werk. En dat blijft nodig. Want ondanks dat de arbeidsmarkt aantrekt zien we dat er nog veel mensen zonder werk thuis zitten. Er staan vele tientallen mensen bij ons ingeschreven. En die willen allemaal graag aan de slag. Omgekeerd geldt dat de vraag naar personeel is gegroeid: veel werkgevers willen graag in contact komen met beschikbare kandidaten.

Rooi Werkt houdt kandidaten en werkgevers op de hoogte van vacatures en nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld via onze nieuwsbrief en social media. Daar gaan we zeker mee door. Maar daarnaast vinden wij persoonlijk contact belangrijk. Daarom nu de mogelijkheid om bij ons binnen te lopen als je vragen hebt, persoonlijke ontwikkelingen wil delen of gewoon even bij wil kletsen. Ook kunnen we dan toelichten waar wij mee bezig zijn.

Tijdens de inloopochtenden zullen we met de deelnemers inventariseren waar behoeften liggen. Bijvoorbeeld een praktische workshop, een lezing over een thema of onderlinge informatie-uitwisseling. De bedoeling is om op een van de volgende inloopochtenden ook werkgevers uit te nodigen. Zij kunnen dan kennis maken met de aanwezige kandidaten en hun vacature(s) bespreken.

Er zijn dit jaar 3 inloopochtenden gepland, alle op dinsdagen van 9.00 – 10.30 uur. De eerste is dus op 31 oktober. De twee andere inloopochtenden vinden plaats op 28 november en 19 december.

Graag even aanmelden als je wilt komen, via: info@rooiwerkt.nl of bellen naar 06 4434 6449 (Elli de Rijk). Dan weten wij hoeveel stoelen en koffiekopjes we kunnen klaarzetten. Deelname is gratis. Locatie: Aula van Campus Fioretti, Kasteellaan 6, Sint-Oedenrode (ingang Zuid).

Werken in de gehandicaptenzorg

Bij zorgorganisatie Dichterbij kun je op zondag 12 november ervaren of werken met mensen met een verstandelijke beperking iets voor jou is.

Mensen met een beperking willen meedoen, vrolijk zijn, zich gezond voelen en zinvol bezig zijn. Vind jij het leuk om hen daarbij te ondersteunen? Dan is werken bij Dichterbij iets voor jou! Kom kennismaken op zondag 12 november. Je kunt vragen stellen aan medewerkers en cliënten, filmpjes bekijken en meer te weten komen over opleidingstrajecten. Dichterbij heeft diverse vacatures, ook dichtbij je woonplaats. Je bent welkom van 12 tot 15 uur bij Muzerijk, Klarinetstraat 4 in Uden. Meld je aan via wervingsbureau@dichterbij.nl of bel 088-7540060.

Marga Verduin wint kaarten

Enkele weken geleden plaatsten we een interview met het muzikale talent Dennis van der Sanden. Daarbij stond ook een prijsvraag: Hoeveel uur per dag besteedt Dennis aan zijn muziek? Het antwoord is 12 en dat had Marga Verduin goed geraden.

Zij wint vier kaarten voor het concert van Dennis van aanstaande zondag in De Loop'r te Olland! De kaarten zijn op te halen bij DeMooiRooiKrant. Heel veel plezier gewenst!

Adverteren in huis-aan-huisbladen

Dat de lezers de advertenties in huis-aan-huisbladen waarderen is inmiddels wel duidelijk. Bedrijven of verenigingen kunnen op deze manier lezers trekken naar hun winkel, de markt, een evenement of bijvoorbeeld een open dag.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 55 procent van de lezers actie neemt naar aanleiding van een advertentie. Een huis-aan-huisblad is een belangrijke informatiebron voor de gemeente. Zowel met regionaal als lokaal nieuws. Het blijkt dat lezers het lokale karakter van deze kranten waarderen. Zowel in de tekst als in de advertenties. Een mooie kans dus!

16 / 40

Historische beelden week 43
Herken jij de jongens op deze foto? Laat het ons weten! Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar.

Oplossing historische beelden week 42
Op de foto staan de "kinderen" Welvaarts uit de Sort in Boskant. Vijf vrijgezelle broers en zussen.
vooraan Tonnie, daarnaast An en van de broers heette er een Dorus.

Kees Juelet

Het zijn de broers en zussen Welvaarts uit Boskant, allen vrijgezel en samenwonend. Jan van Gerwen, de aannemer uit Rooi, heeft vaak verbouwingen gedaan aan de boerderij.

Mia Smits-van Gerwen uit Best, de dochter van Jan van Gerwen

Op de foto de familie Welvaarts. An, Tonnie, Janus, Dorus, en vermoedelijk Marinus! Allemaal vrijgezel en wonend aan de Sort. Genaamd de Sortboeren!

Joop Passier

De mensen op deze foto zijn de "Sortboeren" Van voor naar achter Tonnie, An, Dorus,Jan en Janus Welvaarts. Het zijn allemaal broer en zussen die samen een boerderij hadden op de Huygensweg in Sint-Oedenrode.

John Welvaarts

De foto van week 42 zijn de kinderen van de familie Welvaarts. Ze woonden in Den Hulst Het zijn Tonnie, An, Dorus, Janus en Jan. Ze woonden als ongehuwde zussen en broers samen op de boerderij. Ben er als kind regelmatig geweest en heb er bijzondere en mooie herinneringen aan!

Annelies Hoogstede-Groot Kormelink

De 5 vrijgezellen van Familie Welvaarts uit Boskant, in de Sort. Tonnie, An, Dorus, Janus en Jan. Ze werden ook wel de Sort-boerkes genoemd. Ze woonden samen in het ouderlijk huis. Tonnie was de huishoudelijke hulp bij de familie Timmers, bij de bioscoop en de dames van de Linden.

Mien Gordijn – Timmers

Op de foto van Historische Beelden in week 42 staan de broers en zussen Welvaarts. Poserend voor hun boerderij, waar zij gezamenlijk woonden in De Sort. Van links naar rechts (met dank aan Cor): Toi, Anna, Dorus, Janus en Jan. Ons vader (Jan van Gerwen oftewel: "D'n Baaij") en wij als kinderen, kwamen er vroeger nogal 'ns. Voor 'n karwei-ke, 'n haas of konijntje, of voor 'n goei 'tas koffie'. Altijd even gastvrij. De taartjes en de -in eigen schouw gerookte- ham waren erg lekker.

Anita van Esch- van Gerwen

Familie Welvaarts uit de Sort, Boskant. Waren 5 vrijgezellen die samenwoonden. Ze leefden heel sober. Simon Passier en Jan de Baaij gingen vaak karweien in Boskant en als het karwei er op vrijdag op zat, gingen ze naar de 'Sort-boeren' en kregen ze daar gort-gruwel. Henny Passier heeft nog gewerkt met Tonnie (eerste vrouw op de foto) bij eierhandelaar Ties van Erp. De foto is waarschijnlijk 60 jaar geleden genomen.

Henny Gevers – Passier, dochter van Simon Passier

De historische foto in de krant is deze keer van de "Sort Boertjes" Tonny, An, Dorus, Janus en Jan Welvaarts uit de Sort. Tegenwoordig de Huygensweg in Den Hulst.

Jeanne Bekkers Schepens


De lieve 14-jarige Joena kwam onderkoeld, verzwakt en vermagerd bij ons binnen. Een behoorlijk kritieke toestand. Gelukkig bleek het een taaie tante en is ze weer helemaal opgeknapt. Deze knappe dame vindt menselijk contact heerlijk. Ze neemt graag aaitjes in ontvangst en haar spinmotortje draait dan op volle toeren. Ze houdt niet zo van soortgenootjes. Waarschijnlijk heeft ze net iets te vaak moeten vechten voor haar natje en droogje dus delen doet ze niet graag en ook is ze niet al te vriendelijk wanneer er een soortgenootje te dichtbij komt. Tot hier en niet verder, laat ze duidelijk weten. Daarom zoeken we voor haar een rustig huisje zonder andere dieren of kleine kinderen, zodat ze lekker kan genieten van haar oude dag. Kan jij dit haar geven? Kom dan snel kennismaken met haar!

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Tentoonstelling over Mata Hari

Vanaf 14 oktober 2017 tot 2 april 2018 is er in het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling onder de naam: "Mata Hari, de mythe en het meisje". In het totaal zullen in zes zalen in totaal 150 zaken over Mata Hari worden tentoongesteld. Het is dan precies 100 jaar geleden dat zij is overleden.

Mata Hari betekent: oog van de dag, ofwel de zon. Dit was de artiestennaam van de Friezin Margaretha Geertruida Zelle, die leefde van 1876 tot op 15 oktober 1917. Zij was een danseres van Oosterse dansen.

Zij was een grote beroemdheid in heel Europa en ging in Parijs wonen. Zij sprak Nederlands, en vloeiend Frans, Duits en Engels. In alle grote theaters trad zij op. Zoals het Olympia in Parijs, het operagebouw van La Scala in Milaan, in een zaal in Berlijn en Monaco.

Zij had contacten met vele mannen op hoge posten, waarbij zij een voorliefde had voor mannen in militaire uniformen vanwege hun macho-uitstraling.

De contacten werden haar fataal gedurende de eerste wereldoorlog. Want zij werd door de Franse overheid beschouwd als zijnde een spion(ne) voor de Duitsers. Dat zij voor Duitsland spioneerde is onjuist. Zij was een zondebok voor de Franse (militaire) overheid vanwege het falen van de Franse commando aan het front gedurende de eerste wereldoorlog.

Door een militaire rechtbank in Parijs werd Mata Hari, na ruim vijf maanden gevangen gezeten te hebben, in twee uiterst dubieus processen, ter dood veroordeeld wegens hoogverraad en schuldig verklaard aan spionage voor Duitsland. Bij haar executie door een vuurpeloton op 15 oktober 1917 weigerde zij een blinddoek te dragen en om geboeid te worden aan de executiepaal. Zij werd slechts 41 jaar oud en heeft altijd ontkend een spion te zijn geweest voor Duitsland.

Na de executie werd haar stoffelijk overschot niet opgeëist door haar familie of de Nederlandse regering. Er is schandalig mee omgegaan door de Franse overheid. Er zijn meer dan dertig boeken geschreven en ook films en schilderijen over Mata Hari gemaakt. In Leeuwarden is een standbeeld voor haar opgericht, dat staat voor haar geboortehuis.

Een door de Nederlandse Stichting Mata Hari via een Franse advocaat ingediend verzoek tot rehabilitatie van Mata Hari werd afgewezen door de Franse overheid. Dit jaar zullen voor het eerst stukken van haar processen door de Franse overheid worden gepubliceerd, die ook te zien zullen zijn op de vermelde tentoonstelling.

Mr. J. van de Wall, Sint-Oedenrode.

Jachthoorns van het Groene Woud

Sinds september 2016 is er een klein gezelschap druk aan het repeteren op de jachthoorn. Het ontstaan van de jachthoorn dateert al weer ergens uit 1700 maar het gebruik is nog steeds actueel tijdens diverse jachtpartijen, veelal in Duitsland.

Daar wordt de jacht aangeblazen en het wild dat is geoogst alle eer toebedacht met standaard jachtsignalen volgens een standaard naslagwerk. Het herkennen van de signalen waarmee ook de jacht wordt "gedirigeerd" is mede onderdeel van de jachtopleiding van zowat elke jager.

Na de signalen zijn er tal van leuke en soms statige melodiën om gebeurtenissen zoals openingen, Jachtdiners, Landfairs, Hubertusvieringen, uitvaarten etc. op te luisteren.

Enkele voorbeelden die al achter de rug zijn en waar we met veel plezier op terug kijken zijn oa.: WBE (Wild Beheer Eenheid) Landfair in park Klein Oisterwijk, het Hop oogstfeest van", t Hopbelleke" bij de schaapskooi in Schijndel, Proef lokaal Liempde, Jacht & Buitenleven op landgoed Velder etc. Omdat de groep tijdens hun optredens laagdrempelig wil zijn, vragen ze slechts een bescheiden bijdrage, bedoeld voor de clubkas.

Als beginnend jachthoornblaas gezelschap kan de groep best nog wat aanwas herbergen. Zijn er in uw verspreidingsgebied mensen die het blazen op de jachthoorn ( Fúrst pless of Parforce) al onder de knie hebben of willen leren dan is men van harte welkom. De groep oefent elke dinsdagavond, in een bijzondere ambiance, op het adres: Nergena 9, in Boxtel. Wetend dat Sint-Oedenrode vele jaren trots mocht zijn op een Jachthoorn & Trompetterskorps Brabant Band, wil men hen die nog in het bezit zijn van een jachthoorn en de draad weer een beetje willen oppakken, ook van harte uitnodigen om aan te sluiten. Voor een eerste kennismaking of informatie kan men terecht bij Alphons van der Heijden, alphonsvdheijden@gmail.com of via 06 337 00 803.

Open brief aan Frans v.d. Boomen

Frans, wat maak je me nou. Je schrijft in DeMooiRooiKrant van afgelopen week dat BC De Meierij meer dan twintig jaar bestaat. Dit is pertinent onjuist. BC De Meierij bestaat pas 1 ½ jaar en jij als oud wethouder moet toch weten dat eerlijkheid hoog in het vaandel moet staan. BC De Beckart, opgericht door Bertha v.d. Laar in 1995, bestaat nog steeds en elke donderdagmiddag wordt er gebridged in De Beckart in Nijnsel. De afstand naar Nijnsel is, in mijn beleving, nog nooit een probleem geweest. Of je nu vanuit Boskant, Olland of Schijndel naar Rooi rijdt of naar Nijnsel is niet onoverkomelijk. Tel daarbij op dat je kunt parkeren voor de deur en je na een paar stappen binnen bent. Natuurlijk, bridgers wonend in Odendael en in de naaste omgeving, zijn nu in het voordeel. Ook ik maakte deel uit van het nieuw opgerichte bestuur maar niemand heeft ook maar één keer tegen mij de wens uitgesproken om naar Rooi te verhuizen. Herhaaldelijk heb ik jou, en ook Frans v.d. Ven erop gewezen, dat de leden betrokken moesten worden bij een eventuele verhuizing. Niet nodig, zeiden jullie, we oriënteren ons nog. Niets was minder waar. Alles werd, achter de rug van de leden om, beslist. Ook de wedstrijdleider en degene die elke week voor de uitslag zorg droeg, werden niet in het overleg betrokken. Op de jaarvergadering waarbij de leden voor het blok werden gezet, werd dat jullie niet in dank afgenomen. Inmiddels had ik me, omdat ik het met de gang van zaken volkomen oneens was, reeds teruggetrokken als lid van dit bestuur. Met een minimale meerderheid (slechts 1 stem) werd de verhuizing een feit (niet alle leden waren aanwezig, maar dit terzijde). Jullie vertrokken, met medeneming van al het materiaal en ook de inhoud van de kas. Een kleine groep bleef De Beckart trouw. Jij, als voormalig voorzitter van het Nijnsels Algemeen Belang (NAB), had blijkbaar geen moeite met deze verhuizing. Ja Frans, BC De Beckart bestaat nog steeds. Van de bevriende BC 't Koffertje krijgen we, belangeloos, materiaal in bruikleen. Ook de sfeer is ontspannen en goed. In al die jaren heeft nog nooit iemand de kaarten woedend over tafel gesmeten en is nog nooit een bridgepaar tijdens de drive opgestapt. Dus jouw "goede sfeer" laat , volgens mij, toch wel wat te wensen over. Toch hoop ik voor jou dat BC De Meierij ontspanning blijft geven aan de oudere bridgers in Sint-Oedenrode maar teleurgesteld zijn we wel.

Hilda v.d. Kaden

Reactie op het artikel 'Goedwillende hondenbezitter in de kou'

Een goede suggestie zou kunnen zijn de hond zodanig te leren om zijn behoefte thuis te laten doen op 'n stuk krant en dan daar de hondenpoep in te doen om vervolgens in de kliko te deponeren.

Maar niet zo als de hondenbezitters die hun hond zijn behoefte laten doen in 'n brandgang omgeving Scherpakkerstraat in de wijk Eerschot. Wat een viezigheid. Een ander ruimt het wel op voor de hondenbezitters. Over sociaal gedrag gesproken.

Jos Wijn

Anonieme brieven

Deze week vond de redactie in de brievenbus een anonieme brief. We willen via deze weg laten weten dat anonieme inzendingen niet worden behandeld en geplaatst.

Recordaantal huizen verkocht

De woningverkopen in Nederland zijn in het derde kwartaal op een record uitgekomen.

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en het Kadaster werden ruim 61.000 bestaande woningen verkocht. Daarmee was een bedrag gemoeid van ruim zestien miljard euro. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar wisselden ruim één procent meer huizen van eigenaar.

Vooral de vrijstaande woningen waren een stuk populairder dan voorheen. Daarentegen lag het aantal verkocht appartementen bijna vier procent lager dan in dezelfde periode in 2016.

De prijzen van huizen lagen gemiddeld 7,6 procent hoger. In Noord-Holland en Utrecht was de stijging het hoogst. In Zeeland en Limburg waren de prijsstijgingen het kleinst.

Wonen in Olland

Foto:

Op woensdag 15 november aanstaande om 19.30 uur organiseert Team Meierijstad een bijeenkomst in De Loop'r in Olland. Team Meierijstad komt op deze avond naar Olland toe om informatie op te halen betreffende wensen en behoeften ten aanzien van wonen en bouwen in Olland.

Onze wethouders, Eus Witlox en Eric van den Bogaard, zullen ook aanwezig zijn en gaan in gesprek met de inwoners. Voor vragen over deze avond kan contact opgenomen worden met fractiesecretariaat@teammeierijstad.nl. Het team hoopt veel geïnteresseerden, zowel jongeren als ouderen, op deze avond te ontmoeten.

Koopwoningen ruim 7 procent duurder

Foto: Henri van Hoorn

Sint-Oedenrode - Bestaande koopwoningen waren in september 7,3 procent duurder dan in september 2016. De stijging is wat kleiner dan in de vier voorgaande maanden. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen ruim 21 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013
In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog bijna 5 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld ruim 21 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in september 2017 ongeveer even hoog als in april 2007.

20 / 40

21 / 40

Allerzielen en Allerheiligen

De eerste dagen van november staan wij stil bij de heiligen en bij onze dierbare overledenen. Op Allerheiligen, 1 november, eert de Kerk allen die voor eeuwig leven bij God, of zij nu door de Paus zijn heilig verklaard of niet.

Zij vormen de 'ontelbare menigte' die staat rondom de troon van het Lam. Op het feest van Allerheiligen eren wij natuurlijk bijzonder de heiligen die binnen onze eigen parochie worden vereerd. Ook aan de heiligen naar wie wij genoemd zijn, mogen wij op deze dag denken en bidden om hun voorspraak.

De viering van Allerheiligen loopt over in die van Allerzielen op 2 november. Wij gedenken dan onze dierbare overledenen en bidden om hun rust bij God. Bijzonder gedenken wij allen die in het voorbije jaar zijn overleden. Hun namen noemen wij met eerbied en respect en wij bidden: 'Heer, herinner U de namen van hen die gestorven zijn.'

Op 1 november, Allerheiligen, zijn er in onze parochie de volgende vieringen:

St. Genovevakerk te Breugel: 19.00 uur, St. Martinuskerk te St. Oedenrode: 19.00 uur.

Op en rond Allerzielen zijn er de volgende vieringen:

-St. Genovevakerk te Breugel: donderdag 2 november om 18.00 uur

-St. Martinuskerk te St. Oedenrode: donderdag 2 november om 19.00 uur

-St. Petrus' Bandenkerk te Son: donderdag 2 november om 19.30 uur

-St. Antonius van Paduakerk te Nijnsel: zondag 5 november om 11.00 uur

-Begraafplaats te Boskant: zondag 5 november om 15.00 uur

-Begraafplaats te Olland: zondag 5 november om 15.00 uur


Van de pastores

Van de pastores

Armoede

Elk werkjaar, wanneer de activiteiten in de parochie starten, is het spannend. We weten dat de Kerk kleiner wordt, maar hoe ziet dat er dit jaar voor onze parochie uit?

Sint-Maarten

Al in 1990 schreef kardinaal Danneels: 'Het is nodig rustig en blijmoedig te aanvaarden dat we als Kerk in de toekomst een heel stuk armer worden: in financiën, personeel, impact op het publieke leven en in de media, armer zelfs misschien aan intelligentie, competentie, academische scholing. Zeker in aantal!'
We kunnen het rijtje nog wat langer maken: armoede aan jeugdigheid, kinderen, jongeren. Armoede aan gezondheid, scherpte en levenskracht. Armoede aan geloofskennis en toewijding. Jazeker, wij, levend in een tijd van gróte mogelijkheden, zijn nu daadwerkelijk arm aan het worden.

In Zuid Italië vierde ik dit jaar de feestdag van de Heilige Gerardus van Majella. Gerardo was arm in mogelijkheden: Hij was al jong kostwinner thuis. Hij had een zwakke gezondheid en leefde in de armste en meest vergeten streek van Italië. Hij is maar 29 jaar oud geworden. Maar in zijn korte leven besloot hij; ik kan altijd, met alles wat in mij is, Christus volgen. Hij leefde zoals de apostel Paulus zegt: 'Ik roem het liefst van alles op mijn zwakheden. Dan zal de kracht van Christus in mij wonen. Want als ik zwak ben, dan ben ik sterk.' Bij de redemptoristen aangemeld als nietsnut, ontwikkelde hij zich tot een broeder met bijzondere mogelijkheden om anderen te helpen. Toen hij al ziek was, hing hij op zijn kamerdeur een briefje: 'Hier doet men wat God wil, zoals God wil, en zolang God wil.' Bij zijn overlijden riepen de mensen tot elkaar: 'De heilige is gestorven!'

Deze weg ligt ook voor ons open, arm in vele opzichten. Een weg om Christus in ons te laten werken. Zo kunnen we arm zijn, en fier tegelijk, zoals de Vlamingen zeggen. Zo zijn we onze armoede waardig.

Manon van den Broek

Sint Maarten; familievieringen en vieringen voor peuters en kleuters

Het feest van Allerheiligen maakt ons attent op onze heiligen. Ze laat zien dat het goed is om stil te staan bij onze geliefde heiligen. Ze zijn een voorbeeld voor ons. De veelkleurige verhalen van onze heiligen helpen ons de boodschap van Jezus naar ons eigen leven te brengen.

Zo vieren we rond 11 november ook dit jaar weer Sint Maarten. We hebben daar alle reden toe; twee van onze parochiekerken zijn naar Sint Maarten genoemd. De familievieringen rond Sint Maarten zijn tevens een les in de communievoorbereiding.

Neem je lampion en je lichtje maar mee!

Zondag 29 oktober

Sint Petrus' Banden

Son

11.00 u

Familieviering

Zondag 5 november

Parochiecentrum Eerschot

10.00 u

Peuter- kleuterviering

Zaterdag 11 november

Martinuskerk

Olland

17.30 u

Familieviering

Zondag 12 november

Martinuskerk

Sint-Oedenrode

9.30 u

Familieviering

Zondag 12 november

Sint Petrus' Banden

Son

9.30 u

Peuter- kleuterviering

In de viering van 29 oktober ligt de nadruk wat meer op het sacrament van de doop. In deze viering ontvangt Claryse Papagni het sacrament van het Doopsel.

De uitnodigingen voor de verschillende vieringen vindt u op de website van de parochie.

Tweet van de paus

De missie van scholen en leerkrachten is om begrip te ontwikkelen voor alles wat waarheid is, goed en vol van schoonheid.

30 oktober Mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael vanaf 13.00 uur
Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel, 13.45-14.30 uur

31 oktober Bedankavond vrijwilligers Martinusparochie-C

2 november ARK kinderclub

3 november Tienerclub

5 november Allerzielen concert, Petrus' Bandenkerk Son

19 november Bedankbijeenkomst vrijwilligers Antoniuskerk Nijnsel 12.00 uur

Kerkberichten

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 29/20: dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. Bas Stigter, Dienst van Schrift en Tafel, met kindernevendienst.

Martinuskerk (centrum)
Do 26/10:
08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 27/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Za 28/10: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Carel en Anna van Kempen – van de Pas, Jan van de Ven, Lien Kraus – Holsken, Jan van der Heijden en overleden familieleden, Theodorus en Catharina van Schijndel – Neelen en overleden familieleden, Overleden ouders van de Kamp – Wevers en overleden familieleden.
Zo 29/10: Dertigste Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Dommelvolk en Het Martinuskoor. Intenties: Gerard van Overbeek, Overleden ouders Hendriks – Hazenberg en Sjaak, Gerard, Jan, Nelly en Christ, Lies van den Brand – Verhoeven, Gerard en Marietje van den Nieuwenhuijzen – Hazenberg, André van Hoof, Jo van de Wijdeven – van Berkel, Bertus Vermeltfoort.
Ma 30/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel van De Goede Herderkerk, 09.00 u: Eucharistieviering.
Di 31/10: 08.40 u: Rozenkransgebed in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel, 09.00 u: Eucharistieviering, 19.00 u: Rozenkransgebed in de Dagkapel in Odendael.
Wo 01/11: Hoogfeest van Allerheiligen 19.00 u: Eucharistieviering met koren uit Nijnsel.
Do 02/11: Allerzielen 19.00 u: Eucharistieviering met Het Requiemkoor. Intenties: Jan Kanters en overleden familie Pruisen – Albrecht, Jan Hazenberg, Jan van de Ven. Riek Vogels en echtgenoot Frans Habraken.
Vr 03/11: Eerste Vrijdag van de Maand 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.

Odendael
Zo 29/10: Eucharistieviering met Ollandse Dorpskapel. Intenties: Piet en Jana Pepers en dochter Annie.
Di 31/10: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte in Odendael.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 29/10: Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Piet Rooijakkers, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Antje Habraken- Smits, Jan, Martina en Pieter Pepers, Jan, Janske en Wil-jan Habraken, Johan en Petronella Thijssen- Goudemans en overleden kinderen, Jos Peters.
Di 31/10: 09.00 u: Eucharistieviering.
Zo 05/11: 11.00 u: Allerzielenviering.

H. Martinus Olland
Za 28/10: 17.30 u: Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Toos de Haas-Verberne, overleden ouders De Haas-van Oorschot.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 26/10:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 29/10: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Mia Donkers-van Heeswijk, Snoeba Eijkenboom, Ton Goossens, Jan Streur, ouders van Riel-Bogers en familieleden, ouders Swinkels-van Rooij en familie, Woutherus Leermakers en Catharina Leermakers-van Gestel, voor een bijzondere intentie.
Wo 01/11: Allerheiligen, 19.00 u: Eucharistieviering.
Do 02/11: Allerzielen, 18.00 u: Eucharistieviering met aansluitend zegening van de graven.
Za 04/11: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg.
Zo 05/11: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Lies Sanders- van den Boogaart, Willemien Merks- Roestenburg, Miet Foolen, Ine en Piet Maximus, 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.


D'n einder deelt 10.000 euro uit

Foto: Hans van den Wijngaard

D'n einder heeft weer een goed jaar achter de rug. Dat betekent dat ook dit jaar de vrijwilligers van het kringloopcentrum aan de Sluitappel weer een aanzienlijk bedrag aan diverse goede doelen kunnen schenken. Vorige week donderdag werd bekend gemaakt wie dit jaar op een duwtje in de rug kunnen rekenen.

Net zoals elk jaar konden de meer dan honderd vrijwilligers van d'n einder goede doelen nomineren voor een financiële bijdrage. Vervolgens werden daaruit zeven goede doelen via een stemming gekozen. Voorzitter Cees van Rossum voelde zich dan ook wel een beetje Sinterklaas, omdat hij de eer had om de cheques ter waarde van in totaal 10.000 euro uit te reiken. Een van de vrijwilligers van de ontvangende verenigingen, speelde in zijn dankwoord in op de woorden van Van Rossum. "Ik ben zo blij als een kind dat zo juist een fraai cadeau had gekregen van diezelfde sint".

Project Koster Brock
Met een financiële bijdrage van 1750 euro kreeg het project Koster Brock dit jaar de grootste donatie. Met de slogan 'ken jij jouw opa's opa's opa', hebben inmiddels vele lichtingen Rooienaren in groep vijf van de basisschool kennis gemaakt met de Rooise geschiedenis. De Rooise koster Brock komt elk jaar twee dagen uit het hiernamaals terug naar het hedendaagse Sint-Oedenrode. Dan krijgt de jeugd op een tiental plaatsen inzicht in de Rooise geschiedenis. Omdat allemaal mogelijk te blijven maken, vonden de vrijwilligers van d'n einder een financiële duw in de rug op zijn plaats.

Foto: Hans van den Wijngaard

Stichting Rooi vol koren
Weet u het nog, Rooi vol koren op die zonnige zondag in 2016. Dat evenement verdient een vervolg. Daarom besloten de organisatoren dan ook snel dat er in 2018 een vervolg zou komen. Waren er vorig jaar dertig koren aanwezig, nu hebben zich al zestig koren aangemeld. Dat kost natuurlijk geld en daarom is de Stichting Rooi vol koren dan ook maar wat verguld met een bijdrage van 1500 euro van d'n einder.

Stichting Kleinschalige Afrikaanse Projecten.
Afrika is wat verder van huis, maar ook voor een goede drinkwatervoorziening in Afrika gaan Rooise harten sneller kloppen. Twee oud Philips-medewerkers die voor hun werk vaak in Afrika kwamen, constateerden dat op veel plaatsen niet eens schoon drinkwater was. Niet meer dan een eerste levensbehoefte. Schoon water maakt een betere hygiëne mogelijk en voorkomt ziekten. Voor het werk van deze stichting was er een cheque ter waarde van 1500 euro.

Stichting Rooi Hart Safe
Elke Rooienaar weet wel een AED te hangen. Maar wie kan er mee werken? Dat is maar een klein aantal mensen. Bovendien moeten de mensen die zijn opgeleid om met een AED te werken, regelmatig worden bijgeschoold. Opleiden en bijscholen kost geld. Om de kosten hiervoor te reduceren mocht ook de stichting RooiHartSafe uit handen van Cees van Rossum een bijdrage ter hoogte van 1500 euro ontvangen.

Bijzonder in Rooi
Voor kinderen met een beperking is het veel moeilijker om mee te doen in de maatschappij. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die ook deze kinderen kansen bieden om mee te doen. Een voorbeeld hiervan is het G-voetbal bij Rhode, maar ook bij Sportschool Van den Oever zijn er mogelijkheden. Binnenkort komt er voor deze groep zelfs een mogelijkheid om te snorkelen. Om de extra kosten die het sporten met zich meebrengt te kunnen betalen, is de bijdrage van 1250 euro heel erg welkom.

Woongroepen Odendael
Naarmate mensen ouder worden komen er ook steeds meer kwalen bij het leven kijken. Dementie is er een van. In Odendael zijn er een aantal woongroepen met mensen die aan Alzheimer lijden. Uit onderzoek blijkt dat herinneringen uit het verleden deze mensen heel goed doen. De iniatiefneemsters van dit project willen daarom met de bewoners graag een dagje uit naar de Efteling gaan. Dat kost veel geld omdat op bijna elke bewoner een begeleider nodig is. Met de bijdrage van 1250 euro van d'n einder komt het dagje uit weer een stapje dichterbij.

Tandemclub Vught
De tandemclub uit Vught houdt meerdere fietstochten per jaar voor blinden en slechtzienden. Ook Sint-Oedenrode staat jaarlijks op het programma. Voor de oudere deelnemers aan deze tandemtochten is het fietsen echter een zware inspanning. Daarom wil de tandemclub een of meerdere tandems om laten bouwen tot een zogenaamde E-tandem. De bijdrage van 1250 euro brengt deze wens weer een stukje dichterbij.


Blaasmuziek Plus: vrijwilligerswerk van A tot Z

Vorig jaar trad Blaasorkest Tiona samen op met Rocking Daddy en Dansgroep Footloose. Foto:

Zaterdagavond, 28 oktober, wordt voor het achttiende achtereenvolgende jaar 'Blaasmuziek Plus' gehouden. Een muziekfestijn dat van A tot Z door de muzikanten van Nijnsels Blaasorkest Tiona op geheel vrijwillige basis wordt georganiseerd. Een avondvullend muziekprogramma waaraan onder leiding van Jos van Heesch en John van de Crommert maanden is gewerkt om artiesten te vinden die bereid zijn samen te werken met het organiserende blaasorkest.

Een evenement waarin de orkestleden tientallen oefenuren hebben gestopt om het publiek muzikaal verantwoord entertainment te bieden. En nog eens tientallen uren kwijt zijn aan de inrichting van de zaal in De Beckart, de bouw van het podium, de installatie van de belichting, van het geluid, het rondbrengen van de door Marjo van Langen ontworpen flyers en posters. Vrijwilligerswerk dat bijna geheel door Nijnselse handen wordt verricht. En dit allemaal om dank te betuigen aan de begunstigers van het orkest, die verenigd zijn in de Stichting Vrienden van Tiona, en om de kosten te drukken natuurlijk.

Het merendeel van de dertien muzikanten van Tiona woont in Sint-Oedenrode. Ze vertegenwoordigen met hun dertienen alle drie voormalige zelfstandige gemeenten van het huidige Meierijstad. Twee leden, John van de Crommert (trombone en bariton) en Toon van Rossum (trombone) wonen in Veghel, het echtpaar Sjannie (saxofoon) en Wim Kusters (trombone) verblijft in Schijndel en de overige negen muzikanten wonen in Sint-Oedenrode.

Een van de bekendste leden van Tiona luistert naar de naam Jos van Heesch. Hij is niet alleen medeoprichter van het gezelschap in oktober 1998, maar ook de orkestleider en inspirator achter de Blaasmuziek Plus-traditie. Jos is overigens ook een bekende in het Papgatse carnaval. Hij was ooit Adjudant van de Prins, zat en zit in talrijke commissies en leidt al jaren zijn orkest tijdens de vier Prinsenzittingen. Niet alleen de naam van saxofonist en klarinettist Jos is verbonden aan Tiona. Ook zijn zoon Mark speelt op trompet al jaren zijn eerste partij volop mee. En met Blaasmuziek Plus vervult ook de echtgenote van Jos, Arianne, een belangrijke oogje-in-het-zeil-rol achter de schermen. Nóg een naam die verbonden is met de familie Van Heesch is die van Vera van den Tillaart, de vriendin van Mark, die tijdens Blaasmuziek Plus de presentatie verzorgt. En om helemaal compleet te zijn: de vriend en vriendin van Mark van Heesch en Vera van den Tillaart heten Mark van Zoggel (saxofoon) en Kim Verberk, die met Blaasmuziek Plus de artiesten begeleidt. Met de informatie dat de meeste van hen ook nog bij de Nijnselse Kneuterkapel hun partijtje meespelen, is de positionering van de familie Van Heesch binnen Blaasorkest Tiona compleet, althans voor zover bij ons bekend.

Zaterdagavond speelt het orkest drie keer. Het zal dan laten horen dat het de nieuwe muzikale weg voortzet van de licht populaire popmuziek met daarin een ruime plaats voor Nederlandse popmuzikanten. Tiona zal nummers ten gehore brengen van de Nederlandse bands Toontje Lager (Stiekem gedanst), Het Goede Doel (Zwijgen), De Dijk (Dansen op de vulkaan), Frank Boeijen (Zwart Wit) en Caro Emerald (A night like this), maar ook bekende hits van ABBA, Coldplay (Viva la vida), Village People (YMCA), Survivor (Eye of the tiger), Andrea Bocelli (Time to say goodbye) en Frank Sinatra (My way) zullen worden gespeeld. Voor elke generatie wat wils dus.

Naast Tiona treedt ook drie keer het Eindhovense popkoor Sway op. Het doet dit met begeleiding van de eigen band onder leiding van Gerard de Graaf. Sway bestaat uit 24 mannen en vrouwen en telt een aantal zeer getalenteerde zangers en zangeressen. Koor en band zijn in staat het publiek heerlijk te laten swingen op muziek die iedereen kent. Bekend en toch anders, want met grote creativiteit heeft bandleader Gerard de Graaf een geheel eigen 'sound' aan bekende Top 2000-nummers toegevoegd.
Voorts zal zaterdagavond in De Beckart de One-Man-Band Dubbelop uit Vught, bestaande uit één man, namelijk Nico Weijns, optreden. Hij zal dit al doen een half uur vóór aanvang van het officiële programma dat om 20.00 uur begint. Rasmuzikant Weijns maakt al sinds zijn tiende jaar muziek en heeft al heel wat gespeeld in verschillende zanggroepen en bands. Al op 7-jarige leeftijd begon hij met ukelele en gitaar en later keyboard. Naast ensemble Vinos zingt hij de bas/baritonpartij bij de Vughtse vocalgroup Back on Track, is hij muzikaal begeleider van smartlappenkoor Doedemee, zorgt voor gitaarbegeleiding bij de formatie Just4You en heeft hij dus ook nog zijn eigen One-Man-Band Dubbelop. Het repertoire van Dubbelop gaat van het heden terug naar de jaren zestig. De muzikale feestavond zal worden afgesloten door de Rooise DJ Maarten Swinkels van Qabam Events en het gezicht achter U-Deejay.nl met een begeleidende spetterende lichtshow. Zaterdagavond 28 oktober a.s. 20.00 uur, allemaal voor niets in De Beckart.


Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

De Zonnebloem
Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Vindt u het leuk om contacten te leggen en gezelligheid te brengen bij ouderen en mensen met een fysieke beperking? Dit door samen een kopje koffie te drinken, een gezellig praatje of een wandeling te maken. Of samen een gezamenlijke hobby op te pakken. U kunt mensen bijzondere momenten bezorgen. Met het doen van iets heel kleins kunt u al veel betekenen voor iemand anders. (10933)

De Hartstichting
De Hartstichting werkt samen met wetenschappers, artsen, samenwerkingspartners en vele vrijwilligers aan oplossingen om hart-en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen. De missie is: hart- en vaatziekten te verslaan! De Hartstichting is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Door het jaar heen of eenmalig, tijdens een evenement of speciale actieperiode. Men zoekt een collecte-organisator (voorzitter) voor het comité Sint-Oedenrode. En een aanspreekpunt voor- en begeleider van de vrijwilligers (wijkhoofd) voor de wijk Kienehoef. (19167)

Thuis met vrijwilligers
Helpt u een jonge vrouw (29)uit de brand? Door ziekte is zij soms niet goed in staat alles op rolletjes te laten verlopen. We zoeken iemand die haar kan ondersteunen bij lichte huishoudelijke taken, de hond uitlaten of soms de kinderen ophalen van school. Kortom even bijspringen als dat nodig is. Bij voorkeur op dinsdag- of donderdagmiddag. (11782)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook de website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


Veel veranderd in de muziekwereld

Jaren geleden maakte ik cd's en die werden dan verspreid via de cd-winkels. Je bood ze aan bij radio-programma's en je verkocht ze bij optredens. In het totaal verkocht ik er zo'n 15.000.

Hoe anders gaat dat nu? Bijna niemand heeft nog een cd-speler en cd-winkels bestaan niet meer. Radio en TV willen dat de muziekclips digitaal aangeleverd worden.

Mijn opnieuw opgenomen lied: Ik kom uit Brabant, is nu te horen bij Spotify (meest gebruikte streaming dienst), Apple Music (de streaming dienst van Apple), Sound Cloud, You-tube (muziekvideo's), Google Play Music…en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb wat jeugdige kennissen moeten vragen om mijn muziek te verspreiden, gewoon omdat ik in de leeftijdscategorie zit die met deze moderne zaken niet is opgegroeid. Ik ben nog van de cassettebandjes, singeltjes en daarna de cd's.

Heb ik het nog niet gehad over de muziekcomputers in de horeca. Ook daar moet je je muziek aanmelden. Moet je weten dat er alleen in Rooi al tien verschillende muziekcomputers in de omloop zijn. Onder andere Xenox, BCM Music, Avi-Music, Marell, Playmusic en zo kan ik nog wel even doorgaan. In de horeca ligt geen één cd-tje meer.

Maar ja, ondanks dat je die wereld van de moderne muziek niet kent, moet je toch met de tijd mee. Gelukkig zijn er in Rooi nog mensen die daar wel kaas van hebben gegeten, onder wie Maarten Swinkels en Emile Kalmann. Bovendien heb ik veel steun gehad van de studiomensen. Iets heb ik er wel van geleerd, maar toch…: oit zû ik wille dè gistere noit vurbij ging, umdè vandaog alles anders is.


Prachtige herfstkiekjes

Foto: Thea Willems

Al de hele week krijgen we prachtige herfstfoto's binnen. Die willen we natuurlijk met jullie delen! Wilt u ook uw foto insturen? Dat kan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Wil Habraken
Foto: Marianne van Lieshout
Foto: Frenk van Mierlo
Foto: Kees Luijten
Foto: Marianne van der Velden
Foto: Lisette van Helden
Foto: Marianne van der Velden
Foto: Piet Delisse
Foto: Sjef Kraaijvanger
Foto: Thea Willems

Nieuw tennistoernooi in Meierijstad

De Meierijstad kampioenschappen vinden plaats op 3, 4 en 5 november op het tennispark van TV De Hopbel aan de Rooiseheide te Schijndel.

Alle clubkampioenen van de 10 tennisverenigingen uit Meierijstad kunnen deelnemen aan dit toernooi. Het toernooi start op vrijdagavond om 18:00 uur. Op zaterdag en zondag starten de wedstrijden vanaf 10:00 uur tot zo laat als nodig is.

Op de finaledag, zondag 5 november, worden er vanaf 10:00 uur diverse jeugdactiviteiten georganiseerd. Door de trainers wordt een clinic georganiseerd en zij begeleiden wedstrijdjes. Voor alle kinderen is er een springkussen aanwezig.

Alle finalewedstrijden worden op zondag 5 november gespeeld. De prijsuitreiking zal rond de klok van 18:00 uur plaatsvinden.

Aan alle deelnemers van dit toernooi worden op maandagavond 30 oktober hun wedstrijden bekend gemaakt via de mail. Vindt u het leuk om spelers aan te moedigen of gewoon een kijkje te komen nemen? Vanaf 30 oktober vindt u de informatie, planning en/of uitslagen op www.toernooi.nl.

De toernooicommissie, bestaande uit leden van alle tennisverenigingen uit Meierijstad, hopen natuurlijk op goed tennisweer en een gezellig, verbindend en sportief toernooi.

Workshopavonden met thema 'Jeugd'

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij organiseert in de maand november een workshopavond voor alle vrijwilligersorganisaties uit zowel Sint-Oedenrode als in Schijndel. Deze bijzondere activiteit is de tweede uit een reeks scholings– en trainingsavonden die op deze manier aan alle vrijwilligersorganisaties wordt aangeboden.

Donderdag 23 november van 19.00-22.00 uur: "Workshop basisbeginselen Kinder- EHBO (geen certificering) ' In gesprek met… jongerenwerk ' Gelegenheid tot het stellen van dringende vragen bij specifieke signalen of begeleidingsmoeilijkheden waarmee u als begeleidend vrijwilliger te maken heeft.

De locatie is om 19.00 uur open voor deelnemers, het welkomstwoord is om 19.15 uur, waarna wordt begonnen met de workshops. Aanmelden doet u door een mailtje te sturen naar: vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl Vermeld daarbij: De naam van de organisatie, de namen van de deelnemers en daarbij behorende voorkeursworkshop en reservekeuze. Schrijf u tijdig in om zeker te zijn van een plaats. De inschrijving sluit op vrijdag 17 november. Deelname is in 2017 gratis.

Mantelzorgers in de watten

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Mantelzorger bent u wanneer u langdurig en/of intensief voor uw naaste, een zieke of gehandicapte partner, familie- of gezinslid of vriend(in) zorgt.

Daardoor kunnen zij langer thuis blijven wonen. Dat waarderen we zeer. Daarom biedt de gemeente Meierijstad in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg gemeente Meierijstad van Welzijn De Meierij en ONS welzijn mantelzorgers van Meierijstad een "Blijk van Waardering Mantelzorg 2017" aan. Omdat ze het verdienen!

Mantelzorgers in de watten
Gemeente Meierijstad organiseert drie waarderingsmomenten waarop genoten kan worden van een interactief programma, verzorgd door entertainer en artieste Nancy van Heeswijk. Er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en er is voldoende gelegenheid om met elkaar te praten.
Om als mantelzorger in aanmerking te komen voor deze mantelzorgwaardering gelden de volgende criteria:
- U bent woonachtig in Meierijstad;
- U verleent onbetaalde zorg aan een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, vriend of buur;
- U geeft deze zorg langdurig en minstens 5 uur per week, vanuit uw persoonlijke band met die persoon.

Wanneer?
De bijeenkomsten worden gehouden op: Vrijdag 10 november 19.00 - 21.30 uur op het gemeentehuis in Schijndel, zaterdag 11 november 14.30 - 17.00 uur op het gemeentehuis in Sint-Oedenrode, zaterdag 11 november 19.00 - 21.30 uur op het gemeentehuis in Veghel

Luistercafé over Neil Young

In café De Afzakkerij in CHV Noordkade in Veghel is vrijdag 3 november een nieuwe editie van Luistercafé Noordkade. Centraal deze keer staat Neil Young. Het Luistercafé is een initiatief van Bibliotheek Veghel in samenwerking met café De Afzakkerij.

Muziek is er van Liseth Horsten en Eric van Dijsseldonk. Een gesprek is er met Luus van Diggelen, die samen met Vlaming Herman Verbeke een aantal boeken schreef over Neil Young en Crosby, Stills, Nash & Young. De in Canada geboren Neil Young wordt gezien als een van de grootste singer-songwriters ooit. Zijn bekendste nummers zijn Heart of Gold, Old Man en Rockin' in the Free World. Naast zijn solowerk is Neil Young ook bekend van Buffalo Springfield en Crosby, Stills, Nash & Young.

De aanvang van het Luistercafé is 20.30 uur. De entree is gratis. Het volgende Luistercafé is op 1 december en dan staat Queen centraal.

Wielewaal, je ziet ze niet maar hoort ze wel

De wielewaal zit doorgaans hoog in de bomen. Foto: Lisette van Helden

De wielewaal, oriolus oriolus, hoor je gemakkelijker dan dat je hem ziet. Wielewalen leven in de toppen van (hoge) bomen. Het mannetje is een tropische schoonheid, een prachtige heldergele middelgrote vogel met zwarte vleugels. Een prima camouflage in het spel van licht en schaduw in het hoge bladergroen. De vrouwtjes en jongen zijn soberder, geelgroen. In Rooi komen ze voor in gezonde bossen van hoge, volwassen, populieren.

Door: Peter Verkuijlen

Wanneer zo'n volwassen bos dan gekapt wordt is het voor jaren gedaan met de wielewalen. Zelf heb ik ze wel gehoord en gezien in de het populierenbos langs de Dommel nabij Kampeerboerderij "Hoeve Osstade" aan de Vresselseweg. Voor de wielewalen echter daar een aflopende zaak. Het bos wordt slecht onderhouden, er zijn veel bomen omgewaaid of ziek.

De wielewaal is een trekvogel die laat arriveert en weer vroeg vertrekt. Ze komen wanneer het warm wordt en de bomen in blad komen. Vòòr 1 mei is een waarneming zeldzaam. In juli slaat de reislust al weer toe en na 1 september zijn ze allemaal vertrokken naar warmere streken in Afrika. In de korte tijd hier hebben ze het druk. Een partner vinden, een huis bouwen, een gezin stichten (ze leggen meestal 4 eieren), jongen grootbrengen, dat alles in goed drie maanden. Het nest zit hoog in een boom. Bijzonder is dat ongepaarde eerstejaarsvogels helpen met het uitbroeden en verzorgen van de jongen. Wielewalen eten insecten die ook hoog in de bomen leven: rupsen, vlinders, e.d. Dat verklaart ook de late komst en het vroege vertrek. Deze insecten hebben verse blaadjes nodig. Wilt u dit in Rooi zien gebeuren, dan moet u de wielewaal eerst vinden. Bereidt dat goed voor! Een eerste stap is luisteren op YouTube naar het gezang van de wielewaal. Op het gehoor vindt u ze gemakkelijker in bossen met hoge populieren dan dat u ze ziet. Handig is ook de website www.waarnemingen.nl, om te kijken waar ze zitten. Dat scheelt tijd. Kansrijke plaatsen in Meierijstad: De populierenbossen bij Liempde of in het Wijboschbroek bij Schijndel.

De wielewaal is een bron van inspiratie voor bedenkers van namen van straten, vakantiehuizen, stacaravans, landgoederen, en voor kleinkunstenaars. De zoekterm "wielwaal 2" levert op Google 3 miljoen resultaten, waarvan de meeste straatnamen. Wijlen Frits Philips vernoemde zijn Eindhovense landgoed naar deze kleurige gevleugelde zanger. André van Duin en Hans Otjes lieten zich inspireren door de wielewaal. Ze maakten als "scoutingleiders" een leuke sketch met het liedje Dudeljoo. Een bewerking van "Komt mee naar buiten allemaal! Dan zoeken wij de wielewaal" uit 1927 van Andries Hartsuiker (13 maart 1903 – 2 januari 1993), componist van kinderliedjes.

Zij Actief Nijnsel viert

Het is woensdagavond, bestuur en leden maken zich op voor de eerste binnenactiviteit nu de herfst zijn intrede heeft gedaan.

"Zij Actief viert" een jaarlijks terugkerende avond voor de leden. Wat viert Zij Actief eigenlijk? Voorheen heette het Wij vrouwen vieren, afgeleid van de oktober Mariamaand, en werd er gestart met een H. mis waarin zieke en overleden leden werden herdacht. Waarna er een avond vullend programma volgde, verzorgd door bestuur en programmabegeleidsters.

De tijden zijn veranderd dus de H. mis is er al enkele jaren niet meer, maar het avondvullend programma is nog steeds een terugkerende activiteit in oktober gebleven. De naam is wat aangepast aan deze tijd vandaar Zij Actief viert. Wel wordt er nog steeds aan de overleden leden en zieke leden in ons midden gedacht door middel van het aansteken van een kaarsje in het begin van de avond. Zo ook deze avond. Daarna is er tijd voor koffie of thee met gebak

Harrie Sijbers en Rob Verschuren zijn uitgenodigd voor het opvullen van de avond. Helaas moest Harrie verstek laten gaan door een longontsteking. Maar Rob weet ook alleen zijn woordje wel te doen en er werden door hem herkenbare anekdotes verteld. Al snel werden de zakdoeken uit de tasjes van de dames tevoorschijn getoverd. De lachspieren maar ook de blaas werd letterlijk en figuurlijk op de proef gesteld.

Veel vertelsels passeerden de revue, van misdienaar en pastoor, tot een visser met zijn bootje. Enkele pikante praatjes (met een knipoog verteld) over zijn echtgenote niet te vergeten. Zij Actief hoopt Rob Verschuren nog eens uit te kunnen nodigen en hoopt dat Harrie er dan ook bij kan zijn. Na afloop werd er nog gezellig wat na gekletst door de dames onder het genot van een hapje en een drankje.

Doorleefde albumpresentatie Jesje De Schepper

Jesje De Schepper trad op voor een volle Knoptoren. Foto: Cor van Oorschot Foto: Cor van Oorschot

Voor een talrijk publiek van cultuurminnende Rooienaren, met daaronder musici, theatermakers en dichters, gaf Jesje De Schepper afgelopen zondag een exclusieve pre-release van haar eerste liedalbum "Boek". Het moet voor haar gevoeld hebben als een soort thuiskomen. Als begeleiders had ze fantastische muzikanten van Trio Luego: pianist Amir Swaab, violist Sietse van Gorkom en bassist Andy Valkenburg.

Door: Ad van de Wetering

De keuze voor de Knoptoren met zijn weldadige akoestiek, bleek een schot in de roos. Zonder elektronische hulpmiddelen mengde de klank van het trio erg mooi met de warme, soepele zangstem van Jesje. Dictie en articulatie, zeker in Nederlandstalig repertoire zeer belangrijk, waren tot in detail buitengewoon verzorgd. De rol van Trio Luego beperkte zich niet tot begeleiden. Hun grotendeels jazzy instrumentale bijdrage, veelal improvisatie, was een structureel onderdeel aan het programma. Geweldig!

Alle nummers werden ingeleid door Jesje zelf, waardoor ze meteen een warme band schiep met de toehoorders. Al filosoferend, schrijvend en zingend is ze buitengewoon inventief, zowel als gedreven zangeres als subtiel performer. Haar scherp geboetseerde teksten staan vol ontroerende beelden, zowel milde als scherpe humor en romantiek. Ze bestrijken een waaier van facetten van ons leven.

"Boek" is het titelnummer van het album. Een boek staat daarin als metafoor, ook voor de liefde.

"Merlijn" gaat over wetenschap en schone schijn en valt op door de functionele begeleiding, die de betekenis van de tekst alleen maar versterkt. In "Henri" verschijnt een yup ten tonele, die ten prooi is gevallen aan de economische crisis. Hij moet zich met steeds minder tevreden stellen. Op milde toon klinkt steeds: "Zo kan het ook."

"Middelmaat" gaat over iemand die op die manier natuurlijk niet echt bestaat. Een lied met veel humor ("…..ik ben de ideale stationshalfigurant"). Het nummer heeft een schitterende instrumentale brug met pizzicato van viool en bas. "Potgrond" is zomaar een liedje zonder zwaar thema,een heerlijk, verrassend pauzenummer. In "Zeemeermin" komen we in aanraking met enigszins ruw kermisvolk. ("…mijn pa had La Tourette, maar niemand had het door") In de intro spelen de piano en de tokkelende viool doodleuk (en erg knap) een ritme van 3 tegen 4, zonder dat het gekunsteld klinkt. "Vergeten" bezingt een langzaam afstervende liefde. ("Ik ga hem vergeten met de tijd"). Volgens veel toehoorders die ik sprak was "Olga" het meest aangrijpende lied van de middag. Humoristisch, maar vooral ontroerend, met een mooie "lege" begeleiding (zonder bas).

De filosofische inslag van Jesje komt tot uiting in "Later". "Later lijkt in niks op wat ik had verwacht. Later lijkt op niks op wat ik vroeger dacht". "Straalt" is pure liefdespoëzie in een zeer sterk arrangement. Een groots moment was het toen Jesje de eerste CD aan haar trotse ouders overhandigde.


Gas erop: karten op de rotonde in Boskant

Foto: Hans van den Wijngaard

Met een kart over de openbare weg racen mag niet in Nederland. Nou ja, behalve een keer per jaar met Boskant kermis. Dan is de rotonde afgesloten en mag iedereen, die dat wil, tien minuten lang als een kleine Verstappen zijn of haar rondjes maken. CV De Lèpkes, die al bijna 25 jaar de Boskantse kermis organiseert, hield zondag voor de tweede keer het kart-event in Boskant.

Sliks of toch maar regenbanden? Bij een formule-1-race is dat altijd de vraag bij wisselvallig weer. In Boskant niet, simpelweg omdat er geen keus is. Iedereen rijdt op sliks en als er dan een paar druppels regen vallen, snapt ook iedereen waarom op een autoband profiel verplicht is.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

"Na het touwtrekken en het kopkoersfietsen vonden we dat het vorig jaar tijd was voor weer iets nieuws", vertelt Twan Smolders van de Lèpkes. Twan organiseerde samen met de mede carnavalsvierders en 'de Vriendschap' ook dit jaar weer het karten. "Na het succes van vorig jaar was er ook nu weer voldoende animo om dit evenement naar Boskant te halen. Het is uniek in heel Rooi, sterker in heel Meierijstad komt het niet voor dat er op de openbare weg mag worden gekart. Dat krijgen we in Boskant dankzij een heel actief vrijwilligers netwerk toch maar weer voor elkaar", vervolgt Twan met gepaste trots.

Hij heeft gelijk, want ondanks dat Boskant maar een goede duizend inwoners heeft weet het dorp, net als Nijnsel en Olland toch elk jaar weer een kermis te houden. Maar ook de Boskant Challenge, die eerder dit jaar plaats vond, is inmiddels een klassieker. In Rooi zijn er wijken die vijf keer groter zijn dan het Rooise kerkdorp, maar die het niet voor elkaar krijgen, sterker er wordt niet eens aan begonnen.

Boskant kermis was afgelopen zaterdag, zondag en maandag. Hoewel de kermis zeker niet tot de grootste van de regio behoort, is het volgens Twan Smolders wel één van de gezelligste. Zo was er zaterdag de kofferbakverkoop met 's avonds een optreden van Esther van Heeswijk . Zondag was er karten en ook maandag kon de jeugd nog een rondje in de mallemolen maken of de rijkunsten in de botsauto's aan de klasgenoten demonstreren.


Mannen gezocht

Mannen tot 55 jaar uit de omgeving van Sint-Oedenrode, laat je stem horen! Kom op 31 oktober naar de Beurs in Sint-Oedenrode om te ervaren hoe het is om muzikaal bezig te zijn bij Popkoor Novelty! Je krijgt één uur gratis Vocal Coaching.

Popkoor Novelty; leuk repertoire, een enthousiaste groep, samen een muzikale prestatie neerzetten...Het koor mist alleen nog mannen om het geluid meer body te geven! Kom jij het team versterken? Novelty verwelkomt je graag op 31 oktober om 19.30 uur.


De Koning Makelaardij sponsor Boskant 2

Op het gezicht van Nicole van de Biggelaar van De Koning Makelaardij B.V. verscheen spontaan een glimlach toen haar door v.v. Boskant werd gevraagd of ze bereid was om het team van Boskant 2 te voorzien van een nieuwe outfit.

"Met twee zoons die regelmatig in dat team spelen (Teun en Daan) kan ik daar eigenlijk niet onderuit" antwoordde ze en de glimlach werd alleen maar breder. Nicole levert geen half werk, want met haar (financiële) steun zijn er, naast tenues, ook nieuwe trainingspakken aangeschaft. Aan de kledij zal het dus het komend seizoen niet liggen! Vanzelfsprekend is vv Boskant (en ook de spelersgroep) zeer content met de bijdrage van Nicole. Bijgaand het team van Boskant 2 in hun nieuwe kledij.


Pupil van de wedstrijd

Afgelopen zondag mocht Tim Craane als 'Pupil v.d. Week' de aftrap verzorgen bij Ollandia 1-HVV Helmond 1. Tim woont samen met zijn ouders, zijn zus Nova en broertje Stan in Olland. Hij is 10 jaar oud en hij zit in groep 7 van Bs. De Sprongh. Hij voetbalt in het team JO11-1. Tim vindt alles leuk tijdens het voetballen. Tim vindt het leuk om bij Ollandia wedstrijden te voetballen en zijn hele team is zijn favoriet binnen Ollandia. Naast voetballen vindt Tim het ook leuk om trompet te spelen. Tevens kan hij goed klimmen.

Pupil van de wedstrijd

Teun van den Brand was afgelopen zondag Pupil van de Week bij Nijnsel/TVE Reclame tegen Volkel. Teun studeert aan de Antonius van Padua school en zit in Groep 4. Zijn favoriete vak is schrijven. Thuis vindt hij het leuk om tv te kijken, Nickelodeon. Bij Nijnsel voetbalt hij bij de het talentvolle Onder 9-2. Afgelopen zondag genoot hij van de overwinning van Nijnsel. Hij wil dus graag nog een keer en is ook wel een beetje gaan houden van Lindsey Thompson, het leuk(st)e meisje uit de straat…….
Pupil werd deze week gesponsord door Twan Verbakel Metselwerken.

Pupil van de wedstrijd

De 8-jarige Bas Jansen is op zondag 29 oktober "Pupil van de wedstrijd" bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Prinses Irene 1. Bas speelt in de JO9-3.

Bas is een echte allrounder in zijn team. Heeft meerdere plekken waar hij graag voetbalt, maar het liefst speelt hij op het middenveld of staat hij in de goal als keeper. Zijn favoriete voetbalclub is PSV en hij is fan van Cristiano Ronaldo. Bas zit in groep 5 van de Odaschool. Op school vindt hij de gymles het leukst en ook buiten spelen tijdens de pauze doet hij graag.

Rhode wenst Bas een gezellige voetbalmiddag toe.

"Er wordt niet gespeeld met het mes op tafel"

Mari van der Vleuten Foto: Jos van Nunen

Op 7 november vindt de grote Rooise Bridgedrive 2017 plaats in Mariëndael. Alle leden van de Rooise bridgeclubs maar ook alle Rooise thuisbridgers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze wedstrijd. Gezelligheid staat tijdens dit evenement voorop en tegelijkertijd wordt er gestreden om het Rooise bridgekampioenschap. Deze week gaan wij langs bij Bridgeclub d'n einder '05.

Onder het genot van een kop koffie bij kringloopwinkel d'n einder, ontstond het idee om een bridgecursus te organiseren. Bij stichting d'n einder was er wel vraag naar een gezellig potje kaarten. Aan ervaren bridger Mari van der Vleuten de taak om de cursus te leiden. "Ik heb zelf ooit een bridge cursus gevolgd", vertelt Mari, voorzitter van Bridgeclub d'n einder '05. "Jaren later is mijn vrouw ook gaan bridgen en sindsdien zijn wij een team."

De bridgecursus van Mari die hij achterin het pand van de kringloopwinkel gaf, was een groot succes. Maar liefst veertig vrijwilligers van d'n einder wilden het kaartspel graag onder de knie krijgen. Vanuit de cursus is op 11 september 2005 een heuse club opgericht en vanaf dat moment wordt er iedere woensdagavond in de ontmoetingsruimte van de kringloopwinkel druk gekaart.

"In de eerste jaren speelden alleen vrijwilligers van de kringloop mee. Later voegden ook mensen van buitenaf zich toe bij de club. In de topjaren bestond onze club uit meer dan vijftig leden. Vandaag de dag zijn dit er 24. We vinden het erg jammer dat dit aantal is gehalveerd. Men hoeft geen vrijwilliger van d'n einder te zijn om bij ons te komen kaarten." Rond de Kerst en met Pasen wordt er een gezellige avond georganiseerd. Tijdens het bridgen wordt er gestreden om mooie prijzen en er wordt gedacht aan een hapje en een drankje. "Gemoedelijkheid staat bij ons voorop en er wordt niet gespeeld met het mes op tafel."

Nijnselse ruiters succesvol

Dit weekend werd er in manege de Pijnhorst een springwedstrijd georganiseerd voor zowel paarden als pony`s. Op zaterdag sprong Marit Foolen met haar pony Chiara een foutloze ronde terwijl de hindernissen op 70 cm hoogte lagen.

Op zondag startten Meyke en Marit Foolen met hun pony`s op een dressuurwedstrijd te Someren.
Meyke en haar pony Cocktail eindigde in de klasse DE/L met een eerste prijs met een score van 67.5%.
Marit en haar pony Chiara startten in de klasse in de klasse D/B. De jury beloonde haar proef met 62.8%
en een zesde plaats. In de klasse L eindigde Suzan van Gastel en het paard Herbie met een tweede prijs in de klasse L. Martijn van Stiphout en zijn paard Hannibal eindigde in deze klasse met een negende prijs. Anouk van den Nieuwenhuizen startte haar paard Irena Z ook deze rubriek en eindigde met een twintigste prijs. In de klasse M gaf Noortje Gevers en het paard Fleur iedereen het nakijken. Deze combinatie was het snelste in de barrage en nam de eerste prijs in ontvangst. In deze klasse eindigde Suzan van Gastel en Gracia Go met een dertiende prijs en Teun Kluijtmans en zijn paard Hagan eindigde met een vijftiende prijs. In de klasse Z eindigde Suzan en het paard Eye Catcher Go met een derde prijs na twee foutloze rondes. In de klasse ZZ was het in de barrage spannend tot de laatste combinatie. De laatste starter wist dat de te kloppen tijd die van Suzan en haar paard Fergie was. Suzan en Fergie eindigde met een tweede prijs.

Het regent prijzen bij de Rooise Ruiters

Het winterseizoen is nog maar net begonnen en de prijzen stromen al weer binnen. Afgelopen twee weekenden kwamen de Rooise Ruiters en Ponyruiters op meerdere wedstrijden uit. In manege De Pijnhorst werden selectiewedstrijden georganiseerd voor dressuur paarden en springen voor zowel paarden als pony's.

Het weekend van 14 en 15 oktober gingen de dressuurruiters veelbelovend van start in manege De Pijnhorst. In de klasse B wist Bente Voorn direct de eerste plaats in te nemen! Met haar paard Jtamalia Z (ook luisterend naar 'Jammie') reed zij een nette proef en werd zij beloond met maar liefst 205,5 punten. De concurrentie in deze klasse was met de vele deelnemers groot. Maar ook Lieke van den Eertwegh wist in deze klasse een mooie vijfde prijs te behalen. Daarnaast was Michelle Bakx met haar paard Golden Tulip succesvol. Zij nam in de klasse M1 de vierde prijs mee naar huis. De ponyruiter Tessy van der Velden Jonkers hield vast aan haar succesvolle start van de eerste dressuur selectiewedstrijd. Dit keer was zij tweede met haar vos Pepper met maar liefst 205,5 punten.

Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober werd in de manage De Pijnhorst de eerste springselectiewedstrijd voor zowel de paarden als de pony's georganiseerd. Ook hier verscheen Tessy van der Velden Jonkers aan de start. Ze heeft hierbij haar spring-debuut gemaakt. Ze wist met haar pony Tiësto een mooie 2e plaats te veroveren. Op de voet werd zij gevolgd door Liv van den Berk. Zij reed met haar pony Debbie het parcours zeer goed rond en dit werd beloond met een mooie vierde plek. Bij de paarden wisten de springruiters in elke rubriek een mooi resultaat te behalen. In de klasse B had Nienke Theuns met het paard Eugenique twee mooie foutloze ronden gesprongen en werd zesde. In dezelfde klasse nam Bo van Gorkum met Noami een elfde plaats in. In de klasse L werd Pleun van der Vleuten met haar paard Gerdina zesde en Sanny van der Velden met Esta tiende. In de klasse M nam Peter van Gaal met zijn Finito een negende plek in. Belle van Breugel sluit met haar paard Capistrano de rij in de hoogste klasse Z. Zij werd vijfde. Daarnaast werd er ook gereden tijdens het springconcours in Berlicum op 18 oktober. Marloes Merks startte met haar paard Dora Bella in de klasse L en wist een knappe tweede prijs te behalen.

Geen podium bij WK in Mexico

Afgelopen week heeft Sjef van den Berg in Mexico City het wereldkampioenschap geschoten. In de kwalificatie was hij iedereen de baas en met 676 punten ging hij als eerste geplaatst door. Het Nederlandse team ging als derde geplaatst naar de finales.

In de 8e finale trof het team Canada als tegenstander. Beide landen hielden elkaar goed in evenwicht en bij 4 – 4 moest een shoot off de beslissing brengen. Beide teams schoten 28 punten, maar de beste pijl van het Canadese team zat beter, dus Nederland lag er uit en werd 9e.

Door de goede kwalificatie hoefde Sjef pas in de 16e finale te beginnen. Deze ronde wist Sjef met 7 – 3 te winnen van zijn Italiaanse tegenstander. In de 8e finale miste de pijlen van Sjef te vaak de 10 op een paar millimeter. Hierdoor ging de winst naar zijn Japanse tegenstander met 4 – 6. Dus ook individueel werd Sjef 9e.

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De dagwinnaar was Antoon Vervoort met 212 punten. De overige scores: Jan Gordijn 201, Mart Verhoeven 199, Ron Spijker 190, Jan van Erp 182, Antoon Hermes 178 en Jan Habraken 110.

Op vrijdagavond was op de club de Minste Schutter. De wedstrijd gaat over 25 pijlen op 25 meter. Na de wedstrijd wordt gekeken wie het minste punten heeft gescoord. Bij een misser wordt een 10 genoteerd. De winnaar was Patrick Bouman met 81 punten. De overige scores: William Huyberts 97, Mart Verhoeven 116, Simon Boersbroek 127, Puck Foolen 129, Ray Matuszewski 133, Jos va nder Veer 134, Annette Boonstoppel 143, Karin de Jong 147, Antoon Vervoort 147, Ronald van de Sande 150, Michael Moonen 153, Antoon Hermes 157, Henri van der Zanden 158, Jelt de Bie 158, Jos van den Berg 159, Jan van Bergen 160, Frans van de Braak 161 en Daan Foolen 166. In het weekend heeft Mart Verhoeven in Eindhoven een indoorfita geschoten. Op zaterdag werd hij 10e met een score van 483 punten en op zondag werd hij 4e met een score van 510 punten.


Vresselse ruiters in de prijzen

Vorige week was er een mooie wedstrijd in de Peelbergen in Sevenum. Nina van Enckevort won daar de klasse Z met haar schimmel merrie Conchita 's. Afgelopen weekend was de eerste selectiewedstrijd voor kring Eindhoven de Kempen.
Zaterdag mochten als eerste de pony's. Sydney Renders met haar Ramona kwam in de klasse M en reed als enige een foutloos parcours en behaalde daarmee een mooie eerste prijs. Zondag was het de beurt aan de paarden. Ook daar mocht Sydney zich opstellen bij de prijswinnaars maar dit keer met haar paard Tanagra. In de klasse B behaalde ze 82 stijlpunten en mocht ze de tweede prijs ophalen. Veerle van de Pasch reed met haar Cennetial in de klasse M dubbel nul en behaalde een vijfde plek.

Pupil van de wedstrijd

Tijdens de wedstrijd van Boskant tegen Mariahout, afgelopen zondag, was Yuri Neggers pupil van de week.
Yuri speelt in de JO10 van v.v. Boskant op het middenveld. Hij is een fanatieke speler die overal op het veld te vinden is. Geregeld pakt hij de bal van de tegenstander af, maar ook met doelpunten en voorzetjes draagt hij zijn steentje bij. Op het grote halve veld kan hij al zijn energie kwijt en kan hij zijn snelheid goed gebruiken. Zijn favoriete teams zijn PSV en Real Madrid en zijn favoriete speler is Cristiano Ronaldo.

34 / 40

mijn identiteit

om mijn domein ietwat
meer te privatiseren
reed ik naar de nabijgelegen
"Extra Tuin". het ging mij enkel
om wat doordeweekse coniferen

ik kwam daar in een sfeer van opbouw,
in de verwachting van het kind
trof daar glitters aan: allemaal toeters
en bellen en een oude heer met muts,
werd er gevarieerd bemind

ik raakte enigszins verward; zwarte
piet met gard en onze gemijterde
kindervriend met baard, waren in geen
velden of wegen te bekennen

de kribbe, weet u nog wel, met stro
en die lui er omheen, kwamen niet
uit het verre oosten aanrennen

met mijn coniferen en een stenen muur
probeer ik mijn identiteit te bewaren
en droom nog van die dagen
toen we de drie "sprookjes" afzonderlijk
op hun eigen waarde
(al dan niet in verveling)
mochten vieren en verklaren


Mensen gaan niet aan pessimisme ten onder, maar aan idealisme.
Herman de Coninck (1944-1997) Vlaams dichter

De roos is wel geplukt vur 't aovond is

Foto: Thea Willems

Thea Willems kwam deze reusachtige paddenstoel tegen. Heb jij ook wel eens zo'n grote gezien? Mail ook je natuurfoto naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Doorn

Henri van Hoorn maakte deze foto van sporthal de Kienehoef. Een prachtige sporthal tussen het groen.

Nijnsel vloert de koploper

De bezoekers kwamen naar Nijnsel met een doelsaldo van 7-0. Daar kun je uit concluderen dat je geen Nikolai Jörgensen en Steven Berghuis in de voorhoede hebt staan en ook geen Santiago Arias en en Isimat-Marin in de achterhoede.

In de eerste helft wogen de teams goed tegen elkaar op. Net voor de aftrap had mascotte Teun van den Brand al de 1-0 gescoord, maar omdat er nog geen fluitsignaal had geklonken werd de treffer tot verdriet van Teun geannuleerd. Het aantal kansen was op één hand te tellen en het was dan ook geenszins verrassend dat de ruststand een brilstand kende; 0-0. Na de Cantong Tea Pouchong van theoloog L.A. Verhoeven kwamen de spelers verkwikt het veld op.
In de 59e minuut loste niemand anders dan Nick Dortmans een verraderlijke schuiver richting vijandelijk doel. De bal was niet hard maar wel geplaatst. De doelman zag mogelijk het schot te laat en kon het niet meer keren ofschoon hij wel in de goede hoek lag. Het eerste tegendoelpunt voor de gastheren in deze competitie! Een opsteker voor de geelblauwe formatie! Vijf minuten later een heerlijke steekpass die Rick van der Vleuten van Nijnsel vrij voor de keeper zette. Deze moest snel handelen maar de bal verdween aan de voor Nijnsel verkeerde kant van het doel, dit tot ontzetting van de talrijke supporters van de thuisclub. Volkel werd wat sterker want het ging vanzelfsprekend op zoek naar de gelijkmaker. Het duel werd ook wat grimmiger en de goed leidende scheidsrechter Kerkhof uit Nuland zag zich genoodzaakt enkele kaarten te trekken. De spanning werd verder opgevoerd want een 1-0 tussenstand is geen garantie voor een overwinning. Deze onzekerheid werd echter weggenomen toen Rick van der Vleuten een paar minuten voor tijd na goed doorzetten de 2-0 aantekende en de hele Nijnselse goegemeente in vuur en vlam zette en in complete euforie dompelde. Amper een minuut later een puike voorzet van rechts van John Egelmeers die bij Van der Vleuten in de voeten belandde. Hij kende opnieuw geen genade na deze prachtige aanval: 3-0. In de laatste minuut nog een rode kaart voor een van de bezoekers die zijn frustratie niet langer in bedwang kon houden. Voor Nijnsel/TVE Reclame maakte het allemaal niet meer uit want de drie punten zaten in de 'tes', een prachtige en verdiende overwinning op het nog ongeslagen Volkel dat de ploeg van Arno Methorst een plaats in de top van de ranglijst bezorgt.
Aanstaande zondag gaat Nijnsel op bezoek bij Berghem Sport, opgericht in 1939, dat momenteel niet in goeden doen is, maar daar zo snel mogelijk verandering in wil brengen. Onze mannen verwachten weer een traditioneel hoge supportersopkomst. Ik kon op de website geen adres vinden van het sportpark, daarom in Berghem maar even vragen, op tijd vertrekken dus.

Boskant wint van Mariahout

Vooraf werd door de Boskant aanhang toch enigszins zorgelijk aangekeken tegen de wedstrijd die afgelopen weekend op het programma stond. Mariahout is niet bepaald een ploeg die de punten zomaar cadeau geeft. Met 9 punten uit de eerste 4 wedstrijden is ook de start voor dit seizoen niet slecht te noemen. Het was in Boskant dus vooraf wel duidelijk dat de mouwen omhoog moesten!

Mariahout stelde daar, vooral in het eerste deel van de wedstrijd, niet teleur. Boskant, weliswaar goed voorbereid, bleek toch moeite te hebben met het snel omschakelende Mariahout. Al in de 2e minuut moest Boskant doelman Vincent Staals vol aan de bak bij een snoeihard schot van Coen van Eijndhoven. Boskant plaatste daar in de 5e minuut een goede aanval tegenover. Bijna met resultaat, want bij de voorzet van Roy van der Linden kwam Brett Veldkamp slechts een teenlengte tekort om de bal binnen te tikken. Mariahout had even daarna wel succes. Na een uitbraak over rechts schoot Dennis Veldpaus in de 11e minuut van dichtbij de strakke voorzet van Coen van Eijndhoven tegen de touwen: 0-1. Twee minuten later had Tim Barten zelfs de 0-2 op de schoen, maar Boskant doelman Vincent Staals wist nog net op tijd redding te brengen. In de 20e minuut kwam Boskant op gelijke hoogte. Een vrije trap, randje 16, werd door Rens van de Wijdeven fraai binnen geschoten: 1-1. Na een goede kans voor Rens in de 35e minuut, z'n lobje over doelman van den Heuvel was iets te hoog, was het in de 38e minuut opnieuw raak voor Boskant. Uit een corner van Roy van der Linden kopte Rob van der Heijden de bal op de lat, waarna Brett Veldkamp er als de kippen bij was om de bal binnen te schieten: 2-1.
Na rust pakten beide teams weer op waarmee ze geëindigd waren. Een voor de toeschouwers leuke wedstrijd in een hoog tempo met gevaarlijke situaties voor beide doelen. Boskant bleek daarin het meest succesvol want al in de 52e minuut vergrootte Boskant haar voorsprong. Een goede pass op Brett leverde een strakke voorzet op die door de attente meegelopen Rens van de Wijdeven keurig werd binnengeschoten: 3-1. Even daarna leek Boskant op weg naar de 4-1, maar de snoeiharde inzet van Frank van de Heijden werd door Mariahout doelman Rick van den Heuvel attent tot corner verwerkt. In de 61e minuut kwam Mariahout opnieuw dichterbij. Na een lange bal vanuit de verdediging profiteerde Dennis Veldpaus van een foutje in de Boskant verdediging: 3-2. Vanzelfsprekend schakelde Mariahout bij, in een poging de gelijkmaker te forceren. Het zou niet gaan lukken. In de 76e minuut gooide Brett Veldkamp de wedstrijd voor Boskant op slot. De bal die hij oppikte na een lange pass over de Mariahout verdediging, werd onberispelijk door hem binnengeschoten: 4-2. Hoewel Boskant o.a. via invaller Maikel Merks nog wel enkele kansjes creëerde, veranderde er niets meer aan de stand, zodat Boskant, met een tevreden gevoel, 3 punten aan haar totaal kon toevoegen.

Ollandia wint van HVV Helmond

Door de vele regen die er zondagochtend gevallen was, was het even spannend of de wedstrijd wel gespeeld zou kunnen worden. Het veld werd uitvoerig gekeurd en uiteindelijk werd het startsein voor de wedstrijd gegeven.

HVV Helmond kwam zondag op bezoek in Olland. In de eerste helft ging de strijd gelijk op. Ollandia leek even in het wedstrijdritme te moeten komen en het was zoekende naar het juiste vizier. Er kwamen enkele kansjes, maar deze waren nog niet gevaarlijk te noemen. HVV kreeg ook enkele kansen, maar een goed keepende Tom Wouters was een prima sluitpost. In de 32e min was daar eindelijk de openingstreffer voor Ollandia. Paul van Driel wist de bal met een droge schuiver in de lange hoek te schieten en daardoor kwam de 1-0 op zijn naam te staan.

Ollandia kreeg meer vertrouwen en gaf de strijd niet gemakkelijk op. Dit werd beloond in de 40e minuut. Terwijl de keeper van HVV geblesseerd op de grond lag, wist Steven van Dijke richting goal te counteren. De verdedigers probeerden erger te voorkomen, maar Steven van Dijke was genadeloos. De 2-0 mocht bijgeschreven worden op het scorebord.

In de tweede helft had Ollandia het moeilijk. Hierdoor kreeg HVV Helmond meer ruimte en wisten zij regelmatig dicht bij het vijandelijk doel te komen. Ollandia had enkele mooie kansen, maar zij zagen de bal rakelings het doel missen. Men zegt altijd dat wanneer de ene ploeg niet scoort, de andere ploeg dit wel doet. De Ollandse supporters zagen het al aankomen. In de 62e min werd het harde werken van HVV beloond door een goal. De 2-1 vloog eenvoudig in het doel. Ollandia gaf zich niet gemakkelijk gewonnen. Ondanks dat het spel niet altijd even aantrekkelijk was, bleven zij hun uiterste best doen. Na een counter van HVV wist Ollandia de bal over de middenlijn te spelen. Steven van Dijke veroverde de bal en hij moest het ditmaal helemaal alleen afmaken. De overige spelers probeerden hem te volgen, maar konden niet op tijd aansluiten. Steven van Dijke was zeer balvast en wist zich te ontdoen van twee verdedigers van Helmond. De Helmondse keeper kwam uit zijn doel en met een fraai lobje schoot Steven de derde goal binnen. De wedstrijd was gespeeld en de winst was veiliggesteld op 3-1. Gelukkig wist Ollandia wederom te winnen en lijkt er voorlopig nog geen einde te komen aan de reeks overwinningen. Volgende week speelt Ollandia een uitwedstrijd tegen Elsendorp. Tot dan!

Moeizame winst Rhode | Van Stiphout Bouw

Rhode had meer moeite met TGG dan de uitslag, 1-3, doet vermoeden. TGG begon goed aan de wedstrijd, beschikte over een paar snelle aanvallers. In de 6e minuut was er al een eerste kansje voor de gastheren, meteen gevolgd door een kans voor Rhode uit een corner.

In de 8e minuut was het weer de beurt aan TGG en hun aanvoerder rondde een prima aanval, af 1-0. Maar Rhode had toch het betere van het spel en de kansen kwamen dan ook Maar eerst was er toch nog een goede kans voor TGG een snelle uitval over links kon echter met een fraaie redding gestopt worden. In de 24e minuut was al een eerste kans voor Kyron Brus, die leverde nog niets op, maar nog in dezelfde minuut was er een herkansing. Kyron werd goed aangespeeld en hij rondde fraai af, 1-1. In de 33e minuut leek Koen vd Zanden op de 1-2 af te stormen, maar net voor de 16-meter streep werd hij onderuit gehaald. De dader moest vertrekken, TGG dus met 10 man verder. De vrije trap werd door de keeper gestopt. Na rust leek het er op dat Rhode gemakkelijk naar de overwinning zou kunnen doorstomen. Rhode had meer balbezit, maar scherpte ontbrak toch een beetje. Uit een voorzet van Daan van Dinten kopte Kyron Brus in de 54e minuut uit een moeilijke hoek net naast. Vervolgens was er nog een kans voor Geert Oerlemans, maar hij werd flink op de huid gezeten in het strafschopgebied en kon niet tot een schot komen. Daarna ging TGG er weer in geloven, en

was ook een paar keer gevaarlijk en een doelpunt van TGG leek even dichterbij dan een van Rhode. Maar Geert Oerlemans had daar toch andere gedachten over. Opnieuw ging hij het strafschopgebied in en dit keer had hij wel succes, zijn schot verdween via de handen van de keeper in de kruising, 1-2. TGG gaf de moed nog niet op, creëerde ook nog 2 kansen, maar in de extra speeltijd besliste Koen vd Zanden de wedstrijd. Simon vd Wetering ging vanaf rechts op avontuur en bediende Koen op maat, hij hield het hoofd koel en liet de keeper kansloos liet, 1-3. A.s. zondag spelt Rhode weer een thuiswedstrijd. Tegenstander is Prinses Irene uit Nistelrode.

Dames MHC verliezen opnieuw

Het zit dames 1 van MHC Sint-Oedenrode nog niet echt mee. Het Rooise vaandelteam wist nog geen punten te pakken dit seizoen. Toch heeft zowel de coach, als het team er alle vertrouwen in dat dat binnenkort gaat lukken. Zeker na afgelopen zondag.

Afgelopen zondag speelden de dames namelijk tegen MEP uit Boxtel. Een tegenstander waar de Rooise dames graag tegen spelen. MEP heeft vaak moeite met 'Rooi uit', zo bleek ook op deze dag. De stand op het scorebord bleef lange tijd op 0-0 staan. De vele strafcorners die Rooi kreeg bleven helaas onbenut, er werd niet gescoord. Het jonge Rooise team staat iedere week beter te hockeyen en begint eindelijk wat meer structuur te krijgen. Toch wisten de dames van MEP de druk op de Rooise verdediging hoog te houden waardoor het team wist te scoren. Een doorgebroken speelster kon de 0-1 op het scoreboard zetten. De Rooise dames lieten hun kopjes niet hangen, ondanks het slechte weer. Er werd tot de laatste minuut geknokt. Helaas wist MEP het doel nog tweemaal te vinden. In de laatste minuut maakte Lisa van de Ven een aanvallende actie over links die Elles Kraaijvanger mooi kon afronden: 1-3. Komende week staat de uitwedstrijd tegen Civicum uit Cuijk op het programma. Een tegenstander waar Rooi aan gewaagd is. De dames zijn er op gebrand om dan de punten mee naar Sint-Oedenrode te nemen. Om 12.30 wordt de eerste bal gespeeld, iedereen is van harte welkom.

Cloeck & Moedigh

Na twee speeldagen bij het clubkampioenschap mix- doubletten is nog slechts 1 doublet ongeslagen en wel het doublet André van de Nieuwenhof/Hanneke van Erp (4 +31). Verdere uitslagen waren als volgt.

2. Wil Passier/Lineke den Boer 3 +25, 3. Erik Verschuijten/Rien van de Rijt 3 +21, 4. Wim van de Rijdt/Jan van Erp 3 +20, 5. Karel Kreijveld/Angela Gerritsen 3 +17, 6. Tini van de Donk/Jeanne Sanders 3 +16, 7. Frenk van Mierlo/Annie Verbruggen 3 +15, 8. Huub van Abeelen/Tonny van de Rijt 3 +7, 9. Frans Fransen/Jan Verschuijten 3 +3.

Bij de zondagmiddag competitie, de start van het winterseizoen 2017-2018, wisten slechts 3 boulers al hun partijen te winnen. Winnaar werd Wim v.d. Rijdt met 3 +24, op de tweede plaats eindigde Gerrie v.d. Rijdt met 3 +23 en derde werd Els Goorts met 3 +20.

Ook het altijd ruim van te voren volgeboekte Cloeck & Moedig cyclustoernooi, met 28 doubletten uit de hele regio, is van start gegaan. Het spel is van hoog niveau en over 4 wedstrijddagen wordt uitgemaakt wie de uiteindelijke winnaar wordt. Het doublet Jan van Neerven/Huub Bergmans (5 +40) werd dagwinnaar in poule A en het doublet Henk Spanjers/Cas Schellekens (4 +37) In poule B. Ook de Cloeck & Moedigh doubletten Jan v.d. Schoot/Kees Luijten, met een derde plaats in poule A, en Rob van Berkel/Henk Smulders, met een derde plaats in poule B, draaien goed mee.