DeMooiRooiKrant

21 februari 2018

DeMooiRooiKrant 21 februari 2018


Miniconcert Bløf in Rooise woonkamer

Zo te zien zat de woonkamer goed vol. Foto: Frans van der Wijst

Een kaartje? Een bos bloemen? Het is lastig om met Valentijn origineel te zijn. Het heeft ook met geluk te maken. Soms hoop je ergens op en als het dan lukt… dan wordt het zomaar ineens de grootste Valentijn verrassing ooit! Lynn Stamps en Tom de Beer uit Sint-Oedenrode hadden dat ene gelukje…

Via een Facebook-actie van de Zeeuwse band Bløf wonnen ze een huiskamerconcert in haar eigen woonkamer in Sint-Oedenrode. "Eigenlijk reageerden we op Facebook voor de grap, want we zaten met onze brakke hoofden (van de Carnaval) op de bank. We dachten 'dit winnen we toch niet', maar toch plaatsten we een reactie", reageert Lynn nog steeds vol ongeloof. Toen ze dinsdag met hun vrienden in het café stonden kregen ze een bericht dat ze hadden gewonnen! Daar stond in dat ze woensdag zouden komen en dat Lynn en Tom er voor moesten zorgen dat er zoveel mogelijk mensen kwamen kijken. "Dat regelden we wel even. De huiskamer zat vol! Mijn vader geloofde het pas echt toen ze binnen kwamen. Het was echt geweldig!" Het koppel beleefde zo een vervroegd romantisch concert. De planning was eigenlijk om rond de verjaardag van Lynn naar een concert te gaan, maar helaas was dat uitverkocht! "We waren te laat, maar gelukkig hebben we het op deze manier geprobeerd!"

Lynn en Tom met de helden van Blof. Foto: Frans van der Wijst

Dringen voor YouTube-helden Britt en Esra

Britt (l) en Esra met een jonge fan op de foto.

Britt Dekker zullen de meeste mensen wel kennen, maar bij de naam Esra de Ruiter gaan er al meer wenkbrauwen fronzen. Toch hebben deze twee dames honderdduizenden fans. Voornamelijk jonge meiden die de YouTube-vlog 'Paardenpraat' van deze twee dames volgen. Zaterdagmiddag stonden enkele tientallen voor Britt en Esra in de rij tijdens de Brabantse Kampioenschappen springen voor pony's in manege de Pijnhorst.

Esra liep de hele ochtend al rond op het evenement in Sint-Oedenrode. Hier en daar ging ze met fans op de foto, gaf ze een interviewtje, maar was ze vooral bezig met opnames te maken voor haar populaire vlog. Iedere dag worden die vlogs door duizenden paardenfans bekeken. Daarin krijgen ze uitleg over het rijden van paarden, over het verzorgen en ook geven Britt en Esra allerlei paardenweetjes prijs. Voor de paardensport is het een ideale reclamepraatje, want de sport is er onder de jeugd nog populairder door geworden.
Dat was in de manege wel te merken. Toen Britt (ook bekend van populaire tv-programma's) iets over drie uur 's middags binnenkwam, stond een hele meute in de rij te wachten om met haar en Esra op de foto te gaan. Natuurlijk kwamen ook de Paardenpraat-boeken tevoorschijn voor een handtekening en werd snel even gebabbeld. De organisatie van het paardensportevenement keek op de achtergrond tevreden mee. Het bleek een schot in de roos om deze twee dames uit te nodigen. Vooral omdat ze tegen de avond ook nog een succesvolle clinic gaven in de ring.

Formido
Forum klus wijs

Jaargang 8 • Week 8 • Woensdag 21 februari 2018

Woningoverval ging om Bitcoins

Sint-Oedenrode – De overval in het huis aan de Merimondstraat van afgelopen nacht ging om Bitcoins.

De bewoner van het pand had twee mannelijke geïnteresseerden voor enkele Bitcoincomputers over de vloer. Die zou het slachtoffer op Marktplaats hebben geplaatst. Toen er bijna werd over gegaan tot koop, bedreigde één van de overvallers de Rooienaar met een (nep)pistool en gingen ze er met de buit vandoor. Heeft u tips voor de politie? Bel dan naar 0900-8844.

Botsing op de Lindendijk

Sint-Oedenrode - Zondagmiddag is een persoon gewond geraakt door een botsing tussen twee auto's op de Lindendijk in Sint-Oedenrode. De politie kwam ter plaatse. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet precies bekend, maar de persoon is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Landbouwvoertuig vliegt in brand

Foto: 112nieuwsonline.nl

Sint-Oedenrode - De brandweer van Sint-Oedenrode moest vanmiddag uitrukken omdat aan de Zijtaartseweg een landbouwvoertuig in brand was gevlogen. Ze waren snel ter plaatse maar konden helaas niet voorkomen dat het voertuig compleet uitbrandde. Bron: 112nieuwsonline.nl

Foto: 112nieuwsonline.nl
Helaas ging het voertuig verloren. Foto: 112nieuwsonline

"Veldwegtoren" onder grote belangstelling onthuld

Foto: Jeanne Soetens

Je hebt burgerinitiatieven en burgerinitiatieven, maar zoals de uitkijktoren bij de Dommelbeemden vind je ze toch maar zelden. Toen hij elf jaar geleden door Mari de Wit en enkele andere IVN-cursisten aan de Dommeloever werd gebouwd als IVN eindproject kreeg hij al wat publiciteit, en waren er bij de opening tientallen belangstellenden. Vanaf december ging de toren, compleet verrot, tegen de vlakte, en verrees een nieuwe. Zondag, bij de officiële opening en onthulling van de naam, waren dat er minstens honderd. Met wat daar allemaal aan vooraf ging, bloed, zweet en inderdaad ook tranen, is het meer dan een uitkijktoren geworden. Het werd een monument van gemeenschapszin en samenwerking.

"Bij deze open ik de Veldwegtoren" roept Sam de Wit met zijn stoerste stemmetje van achter de hoge borstwering op de toren, waar hij maar net bovenuit kan komen. Zijn vader Ruud kijkt trots toe. Hij was de initiatiefnemer voor het project, als nagedachtenis aan zijn vader Mari. In zijn toespraak komt hij woorden tekort om iedereen te bedanken voor hun hulp, met materialen, handjes, geld en bemoedigende woorden. De grote sponsoren krijgen ieder een fraai bloemstuk. Het laatste gaat naar zijn vrouw, voor de steun die ze hem al die tijd heeft gegeven. Een ontroerend moment.

Foto: Jesnne Soetens
Foto: Jeanne Soetens

"Bij deze open ik de Veldwegtoren" roept Sam de Wit


Zijn initiatief ging niet meteen van een leien dakje. Met name de samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente liepen aanvankelijk stroef. Die laatste eiste zelfs een bouwvergunning. Maar na een verhaal met noodkreet in deze krant ging het ineens snel. Buurtadviseur Lianda de Vos regelde subsidie uit het leefbaarheidsbudget. Ook met SBB zijn de contacten inmiddels goed en deze organisatie werd eigenaar van de toren, die overigens door vrijwilligers onderhouden blijft worden. Ook andere media pikten het op.
Het resultaat mag er absoluut zijn. Er is een meer duurzame houtsoort gebruikt, niet in strakke gefreesde palen maar dikke takken in hun oorspronkelijke vorm, waardoor het nog meer dan voorheen een 'natuurding' is geworden. De hardhouten traptreden liggen in een solide frame, de poten waarop de toren rust zijn met zware bouten bevestigd aan grondankers. Kortom, weer helemaal bij de tijd en met een veel langere levensduur in het vooruitzicht. En mocht hij over tientallen jaren toch weer in de revisie moeten, staat de toekomstige bouwpastoor al klaar: Sam de Wit.

Het 50-jarigen comité nodigt uit…

Op 8 september 2018 is er in Sint-Oedenrode – zoals ieder jaar – de grote 50-jarigen reünie. De organisatie vindt het erg leuk als jij dit jaar ook van de partij bent. Houd deze datum dus alvast vrij in je agenda!

Waar
Ze richten De Vresselse Hut in Nijnsel in als feestlocatie om honderden Abrahams en Sara's te ontvangen. Er wordt natuurlijk gehoopt op een zo groot mogelijke opkomst. Hopelijk ben jij ook in de gelegenheid om te komen.

Vervolg
Dit is een vooraankondiging. In maart ontvang je van het organisatiecomité per post de uitnodiging met informatie over het aanmelden. Mocht je intussen verhuizen of je e-mailadres zijn veranderd, stuur dan een mail naar vijftig.rooi@gmail.com

Foto's
Heb je nog leuke (klassen)foto's of filmpjes van de lagere school of andere leuke foto's die te maken hebben met dit onderwerp, dan wordt gevraagd om deze te mailen. Graag met een uitleg (plaats, datum, gelegenheid) over de foto of film. Er wordt een leuke presentatie van gemaakt.

Facebook
Bezoek de Facebookpagina '50-jarigen Rooi 2018'! Je vindt er leuke foto's van vroeger en natuurlijk is het ook leuk om op deze manier al in contact te komen met mensen die je al lang niet meer gesproken of gezien hebt. Regelmatig plaatsen ze leuke verhalen van zesdeklassers van toen.

Tot slot
De commissieleden hebben er enorm veel zin in en hopen op een grote opkomst. Mocht je nog vragen hebben, dan zijn we via dit mailadres te bereiken. Het comité ziet je graag op 8 september aanstaande in De Vresselse Hut!

Groeten van de commissie 2018
Alita van de Koevering-Bons, Angelica Beekmans, Corné vd Vleuten, Denise van Aarle, Githa vd Ven-van Wershoven, Harm Wouters, Helga van Steenhoven-de Groot, Jacqueline de Wit, Joost van Dijk, Judith vd Biggelaar, Marcel Nolle, Marcel Boonman, Monique Witlox-van Kessel, Petrie der Kinderen, Sylvia van Genugten en Mariëlle Hellemons

Korte dansproeverijen voor kinderen vanaf 4 jaar

Vanaf 19 februari start Phoenix Cultuur met enkele korte cursussen dans voor kinderen vanaf 4 jaar. Door middel van een proeverij maken kinderen van diverse leeftijden kennis met minidans, djembé en beweging of moderne dans.

De drie proeverijen zijn bij uitstek geschikt om op jonge leeftijd kennis te maken met dans. Voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld de proeverij minidans 4+, waar al dansend de fantasie wordt geprikkeld en kinderen de eerste basistechnieken leren. Ook wordt er aandacht geschonken aan houding en muzikaliteit. De korte cursus djembé & beweging, voor kinderen van 9 en 10 jaar, is een mooie combinatie van dans, muziek en zang. Kinderen krijgen speelse bewegingsopdrachten, zingen samen liedjes en mogen natuurlijk de Afrikaanse trommel bespelen. De proeverij moderne dans 10+ is een vorm van theaterdans en meer gericht op techniek en expressie. Kinderen vanaf 10 jaar leren hierbij muziek en dans op hun eigen manier naar buiten te brengen.
De proeverijen worden verzorgd door professioneel dansdocente Yvonne den Dekker, die al jarenlang ervaring heeft als docente en choreografe in moderne en klassieke dans voor kinderen, jongeren en volwassenen. De proeverijen minidans 4+, djembé & beweging en moderne dans 10+ starten aanstaande maandag 19 februari op de CHV Noordkade. Meer informatie en aanmelden kan via de website www.phoenixcultuur.nl en voor vragen tel. 0413 – 782010.

Speeltuin en kinderboerderij genomineerd voor publieksprijs

Foto: Henri van Hoorn

De grote speeltuin in park Kienehoef en de aangrenzende Kinderboerderij Kienehoeve zijn samen genomineerd voor de publieksprijs 'het beste uitje van Nederland'.

Tot en met 18 maart 2018 wordt op zoek gegaan naar het Beste Uitje. In heel Nederland kan er vanaf 12 februari gestemd worden op de Beste Uitjes en zij maken daarmee kans op een titel Het Beste Uitje van 2018. Per provincie wint de genomineerde met de meeste stemmen en er is ook een landelijke winnaar met de meeste stemmen. Op 28 maart 2018 worden de winnaars bekend gemaakt. Vanaf 12 februari t/m 18 maart kan er gestemd worden via: https://www.beste-uitje.nl/.
Kinderboerderij Kienehoeve, de speeltuin en horecagelegenheid De Helden van Kien worden steeds meer bij elkaar betrokken. Uiteindelijk is de bezoeker spekkoper, want er worden meer en meer activiteiten aangeboden. Zo is het pas opgerichte Klompenpad nu al meerdere malen gebruikt.

Gerits Man en Mode in een nieuw jasje

Foto: Jos van Nunen

De afgelopen weken is het interieur van Gerits Man & Mode flink onder handen genomen en dat is misschien nog wat zacht uitgedrukt. Behalve de vloer is de zaak compleet in het nieuw gestoken. Van de verlichting tot aan het meubilair, alles is anders. Er is niet alleen goed nagedacht over de uitstraling, maar ook de indeling van de winkel is niet te vergelijken met hoe het was. Aan de vertrouwde service is gelukkig niet gesleuteld!

"Na 24 jaar was het hoog tijd voor een compleet nieuwe look, anno 2018", vertellen Willy-Ann en Peter Gerits. "Wij willen nog heel wat jaartjes genieten van onze zaak, maar dan wel met een uitstraling die past bij deze tijd. We hebben met zijn allen een hoop werk verzet om er wat moois van te maken." De winkel oogt een stuk ruimer en het kleurgebruik is perfect op elkaar afgestemd.

Donderdag 22 februari opent Gerits Man & Mode opnieuw haar deuren.

"Wij hebben ontzettend veel zin om onze klanten te verwelkomen in de vernieuwde winkel en natuurlijk zullen wij ons uiterste best doen om hen vakkundig te helpen", gaat Willy-Ann verder. "Ik vind het heerlijk wanneer een man binnenloopt en ik diegene in het nieuw mag steken. Dat is uiteindelijk wat ik het allerliefste doe, met een scherp oog de smaak van de klant peilen en daar de juiste set bij zoeken." Naast de nieuwe uitstaling van de winkel is er ook met een kritische blik gekeken naar het assortiment qua kleding. "We hebben een aantal leuke merken aan het rijtje toegevoegd en het aanbod binnen onze huidige merken vergroot. Onze klanten kunnen rekenen op vakkundig advies, goede en enthousiaste service en een scherpe prijs-kwaliteitverhouding."
Donderdag 22 februari opent Gerits Man & Mode opnieuw haar deuren. "Wij zijn deze dag vanaf 09:30 uur geopend met aansluitend een koopavond tot 21:00 uur. Iedereen is van harte welkom om voor een hapje, een drankje en een kijkje in onze vernieuwde zaak." U gaat deze avond niet met lege handen naar huis: iedere betalende klant ontvangt een leuke verrassing. Kijk voor de prachtige advertentie op pag. 7.


Een Amerikaanse droom die waarheid werd

Foto:

In deze serie vertellen Rooienaren over hun permanente of tijdelijke leven in het buitenland. Ze zitten over de hele wereld en DeMooiRooiKrant heeft enkele van hen gevonden. Luca van Eerd (19) heeft het grootste deel van haar leven in Sint-Oedenrode gewoond, maar in 2017 is ze naar Richmond (Virginia, USA) vertrokken. Daar is ze aan de slag gegaan als au pair voor een gezin met twee dochters. 'Een droom die uitkomt', vindt ze zelf.

Waarom ben je naar Amerika vertrokken?

"Ik vind het erg leuk om Engels te spreken en bezig te zijn met kinderen. Op de havo heb ik mijn maatschappelijke stage gedaan op een kinderdagverblijf in Sint-Oedenrode. Ook heb ik een jaar lang geholpen in de kleuterklas van een Rooise basisschool tijdens mijn pedagogiekopleiding. Ik heb het geluk gehad om reizigersbloed van m'n ouders te erven. Aangezien ik er al jaren van droomde om Amerika eens te bezoeken heb ik die stap gemaakt. Nadat ik in 2015 mijn havodiploma heb gehaald, ben ik begonnen aan de opleiding pedagogiek. Dat viel helaas tegen en daarom ben ik hiermee gestopt. Ik ben toen op internet gaan rondsnuffelen en ik stuitte toevallig op een organisatie die mensen naar Amerika stuurt om daar te gaan werken als au pair. Ons pap en ik zijn toen in juli naar een infomeeting geweest in Amsterdam en het klonk allemaal goed! Ik heb me toen ingeschreven bij de organisatie. Na de zomer kwam mijn profiel online te staan en toen begon het matchingproces. Ik heb met heel wat gezinnen gepraat, maar steeds liep ik net de kans mis. Tot 31 december 2016! Toen kreeg ik eindelijk te horen dat een gezin mij als au pair gekozen had! Op dat moment was ik met mijn beste vriendin alleen thuis en ik barstte plotseling in tranen uit. Zij wist natuurlijk helemaal niet wat er aan de hand was en het enige wat ik kon uitbrengen was: 'IK GA NAAR AMERIKA!' Huilend ons pap en mam opgebeld om het nieuws te vertellen, die avond ook nog veel gehuild omdat het toen wel allemaal even heel dichtbij kwam. Wow, een jaar naar Amerika, my American dream came true!"

Hoe was de verhuizing gelopen?
"Het was allemaal erg wennen. Je woont opeens aan de andere kant van de wereld, zonder je familie en vrienden, bij een compleet ander gezin in een compleet andere cultuur. Het gezin waar ik werk, komt oorspronkelijk uit India, dus het is een grote mengelmoes van culturen: Amerikaans, Indiaas en Nederlands. Daar komt ook nog eens bij dat ze vaak Hindi met elkaar spreken. Ik moest vooral erg wennen aan het werken als au pair, maar na een paar weken ging het stukken beter. De Amerikaanse cultuur is erg anders, maar daar ben ik nu aan gewend. Ze zijn er erg prestatiegericht. Kinderen hebben al heel veel huiswerk op de basisschool en daarnaast ook nog extra lessen buiten school. Ik ben zo blij om in Nederland te zijn opgegroeid! Ik vind dat kinderen in de Verenigde Staten niet volkomen kind kunnen zijn, omdat ze zo worden gepusht om succesvol te zijn. Laat ze lekker kind zijn!"

Was het moeilijk om Nederland te verlaten?
"Ik vond het niet super moeilijk om Nederland te verlaten, maar de eerste paar maanden had ik wel eens heimwee. Ik heb het geluk dat er heel veel leuke andere au pairs in de buurt zitten. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt van over de hele wereld! Samen doen we veel leuke dingen. Eind juni zijn m'n ouders en broertje op bezoek gekomen om samen mijn verjaardag te vieren en een weekje op vakantie te gaan. Daarna heb ik eigenlijk bijna geen heimwee meer gehad en toen vloog te tijd zo voorbij. Ik heb ook nog veel contact met mijn familie thuis. We sturen elkaar veel appjes en als het kan facetimen we een paar keer per week."

Foto:

Groot Roois dictee: "Een kapel voor Martinus"

Foto: Jos van Nunen

Donderdagavond vond in Odendael het vierde Groot Roois Dictee plaats. Het dictee is bedoeld voor mensen die graag eens hun tanden zetten in de lastige spelling van de prachtige Nederlandse taal. Daardoor kunnen zij ook een beetje ervaren hoe moeilijk het moet zijn voor anderstaligen om onze taal te leren.

Het dictee gaat steeds over een stukje Rooise geschiedenis, waar op de avond zelf nog nadere uitleg van wordt gegeven. Ditmaal was het onderwerp "'Een kapel voor Martinus". Veertien deelnemers namen plaats achter de tafels, waaronder één buiten mededinging: de vaste 'dictee-tijger' uit Middelburg die al eerder met de eerste plaats aan de haal was gegaan, maar nu de anderen een kans gunde. Een kans die werd gegrepen door Henk José uit Appeltern.

Foto: Kim Verstappen
Foto: Kim Verstappen

Het Groot Roois dictee is een van de initiatieven waar een handjevol echte fanaten uit heel het land naar uitkijkt. Het niveau van de concurrentie is dan ook moordend voor deelnemers uit Rooi. Dat de eerste plaats twee van de vier maal naar een Rooienaar ging, is toch wel iets om trots op te zijn voor de Rooise Taalwerkplaats, die dit jaar haar tienjarig jubileum viert.

De tekst bevatte acht zinnen met in totaal ongeveer 835 woorden, te beginnen met "De godvruchtige Martinus …" Om beurten namen Mia van Boxtel, Elli de Rijk en Wilbert Heisterkamp een deel van de presentatie voor hun rekening. Een deelnemer die moeite had om de sprekers te verstaan, kon van stoel ruilen, met het tempo had kennelijk niemand moeite. Ter afwisseling en aanvulling van het programma kwam Freek Compagne een toelichting geven over de geschiedenis van de Martinuskapel. Tegelijkertijd boog een vierkoppige jury zich over de ingeleverde schriftjes. Met als weinig verrassend resultaat dat het Groot Roois Dictee wederom voor herhaling vatbaar is.

Kleuren op de gang

De kinderen van groep drie van basisschool Dommelrode mochten maandagochtend naar het voormalig Fioretti College. Zij gingen aan de slag met het tekenen en schilderen in de stijl van Keith Haring.

Als onderdeel van de kunstweken mochten de kinderen een workshop bijwonen. Dit stond helemaal in het teken van kunstenaar Keith Haring. Tijdens de workshop kregen de kinderen allemaal een figuurtje in zijn stijl. Deze mochten ze overtrekken op papier van twintig meter en later verven in rood, geel, blauw en groen. Samen zou dit een groot kunstwerk moeten vormen.
"We doen dit als extra opdracht om het project wat levendiger te maken. Volgende week mogen de kinderen ook nog een groot eindproject maken en in de klas besteden wij er ook veel aandacht aan. Zo is Martine al een presentatie komen geven over het leven van Keith Haring en hebben we nog een filmpje gekeken", vertelt Jacqueline van Leeuwen, leerkracht van groep drie.
De workshop vond plaats in en buiten het atelier van Martine de Louw. Zij begeleidde de kinderen dan ook tijdens het werken. "Het is vandaag heel goed gegaan. Je ziet het nu echt leven bij de kinderen en ze waren erg enthousiast bezig", laat ze weten. Martine zal alle figuurtjes nog een zwarte lijn geven en dan is het kunstwerk klaar. Het afgemaakte werk zal te zien zijn op 25 februari tijdens de open dag van de Campus Fioretti.

"Vol vertrouwen heb ik mijn werk uit handen gegeven"

Ilse, Rien en Koen van Kuringe voor hun pand aan de Eerschotsestraat.

Ons dorp kent tientallen familiebedrijven die al enkele generatiewisselingen hebben gekend. Kinderen die op dit moment in de voetsporen van hun ouders staan of binnenkort het roer overnemen. Iedere maand gaan wij samen met deze (oud)ondernemers terug naar het begin. Mooie herinneringen en anekdotes komen aan bod. Deze keer schoof ik aan bij Van Kuringe Adviesgroep.

Door Manon Swinkels

Van Kuringe Adviesgroep, wie kent ze niet. Van zes kantoren in Sint-Oedenrode, Veghel, Schijndel, Beek en Donk, Oss en Boxtel terug naar één centraal punt op de Eerschotsestraat en een locatie in Veghel. Vader Rini heeft het verzekeringskantoor eigenhandig op poten gezet en met zoon Koen en dochter Ilse aan zijn zijde, is Van Kuringe Adviesgroep uitgegroeid tot een echt familiebedrijf.

Koen neemt een pen en een notitieblok voor zich en zet een tijdlijn op papier. Rini heeft namelijk zijn kennis van zaken opgedaan bij verschillende bedrijven en Van Kuringe Adviesgroep zoals wij deze vandaag de dag kennen, komt voort uit een andere onderneming.

"Hij is begonnen als bakker", vertelt Ilse. "Maar hij bakte er niets van!", lacht Koen. 'Van je kinderen moet je het hebben', zie ik Rini denken met een glimlach op zijn gezicht. "Als bakker was ik veel met klanten bezig en dat heb ik altijd heel leuk gevonden. In 1970 was het tijd voor iets anders en ik ging in dienst bij een verzekeringskantoor. Toentertijd was één papiertje voldoende om in die branche te beginnen en ook hier zat ik qua omgang met klanten volop met mensen aan het werk. Een paar jaar later ging ik in dienst bij Marinus Kerkhof Makelaardij in Rooi en het viel mij op dat daar het verzekeringsplaatje ontbrak. Ik ben mij volledig gaan richten op assurantie en hypotheken om de makelaardij te ondersteunen."
In 1979 begon het ondernemerschap bij Rini te kriebelen. Klinkt deze naam u nog bekend in de oren: Van den Berg – Van Kuringe, een makelaar en verzekeringsbureau ineen. "We groeiden binnen korte tijd erg hard en na drie jaar gingen we ieder onze eigen weg. Vanaf 1981 hield ik mij alleen nog maar bezig met het verzekeringsgebeuren en hypotheken sindsdien stond op het bord aan de Koninginnelaan 'Van Kuringe Adviesgroep'." Na 5 à 6 jaar groeide het bedrijf aan huis buiten zijn proportie. Van één werknemer in de beginjaren, tot 65 man personeel verspreid over zes vestigingen.
In 2001 beleefde Koen zijn eerste werkdag bij zijn vader op kantoor. "Het moet iets geweest zijn met de paplepel, want het is namelijk nooit mijn droom geweest om in de voetsporen van mijn vader te treden. Na de mavo had ik geen idee welke studie ik zou kiezen. Ik begon aan een mbo opleiding en in het tweede jaar koos ik voor de richting bank- en verzekeringswezen. Na het behalen van mijn diploma, stond ik voor de keuze om te gaan werken of om verder te studeren. Ik koos voor dat laatste en ik begon aan een economische studie met als specialisatie bank- en verzekeringswezen." Na de nodige papieren en een dosis werkervaring ging Koen aan de slag in het bedrijf van zijn vader als buitendienst adviseur. "Net als mijn vader ging ik bij de klant op bezoek. Ik ben geen persoon om de hele dag achter een computer te zitten. Om half negen 's morgens ging ik naar mijn eerste afspraak en om 's avonds om elf uur kwam ik weer thuis. In 2005 kreeg ik de kans om in het bedrijf van mijn vader te stappen en sindsdien ben ik mede-eigenaar van Van Kuringe Adviesgroep. Naast wat managementtaken ga ik nog steeds iedere dag met veel plezier naar onze klanten toe."

"Het moet iets geweest zijn met de paplepel, want het is namelijk nooit mijn droom geweest om in de voetsporen van mijn vader te treden."


Anders dan bij Koen wist Ilse al op jonge leeftijd waar zij zichzelf zag werken. "Vanaf mijn dertiende ben ik iedere zaterdag en in vakanties bij mijn vader op kantoor gaan helpen. Het begon met simpele karweitjes, zoals het opruimen van de kast en eenvoudige administratieve klusjes. Als vanzelf bouwden de werkzaamheden zich uit en na mijn mbo ging ik fulltime aan het werk. Ik kende het bedrijf op mijn duimpje en enige uitleg was niet meer nodig. Mijn werkzaamheden zijn heel divers: van het invoeren van wijzigingen in het systeem tot het aansturen van personeel. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht om ergens anders te beginnen. Je groeit er mee op en je ziet niet anders."
Rini hoort vol trots de verhalen van zijn kinderen aan. In 2005 heeft hij een groot gedeelte van zijn werkzaamheden uit handen gegeven en in 2017 is de overname aan zijn zoon en dochter volledig afgerond. "Uiteindelijk moet het van beide kanten bevallen, want het kan natuurlijk ook zo zijn dat het totaal niet werkt om samen met je kinderen een onderneming te runnen. Het heeft ons nooit vervelende situaties opgeleverd en ik vind het ontzettend fijn dat ik vol vertrouwen mijn werk uit handen heb geven."


Melkveefosfaatrechten

De Nederlandse veehouderij heeft in 2015 veel meer fosfaat geproduceerd dan toegestaan op basis van Europese afspraken. De grootste toename komt van de melkveehouderij, vanwege de groei van de sector, na het schrappen van het melkquotum. Daarom is per 1 januari 2018 het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee in werking getreden. Het doel is dat de productie van fosfaat onder het fosfaatplafond komt en blijft.

Fosfaatrechten zijn nodig voor bedrijven waar melkvee en/of vrouwelijk jongvee gehouden wordt. Dus niet alleen bedrijven die melkvee houden hebben fosfaatrechten nodig. Opfokbedrijven en bedrijven met vrouwelijk jongvee bestemd voor de vleesveehouderij hebben ook fosfaatrechten nodig. Voor vleesstieren, vleeskalveren en zoogkoeien zijn geen fosfaatrechten nodig.
De fosfaatrechten zijn verhandelbaar. Bij de overdracht worden de rechten echter met 10% gekort. Dit geldt voor alle overdrachten, met uitzondering van bedrijfsoverdracht binnen de familiesfeer. Zoals altijd zijn er ook knelgevallen en uitzonderingen. Het gaat hierbij om bijzondere situaties rondom de peildatum van 2 juli 2015. Ook zijn er bijzondere regels rondom het in- en uitscharen van vee. Hierdoor kun je mogelijk rechten zonder korting overdragen. Op 8 maart 2018 houden wij een informatiebijeenkomst op ons kantoor (aanvang 20.00u). Veehouders kunnen zich opgeven via reactie@vdven.nl. Voor meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen, Van de Ven Accountants | Adviseurs, Tom van der Vleuten. 0413-49 11 11

Kofferbakmarkt

Op zondag 11 Maart 2018 tijdens het Halfvasten spektakel organiseert Cv 't Skrothupke wederom een grootse kofferbakmarkt.

Op zolder of in de schuur heeft u misschien wel spulletjes staan waarvan u denkt dat u ze inmiddels wel lang genoeg heeft bewaard! Bij de kringloopwinkel krijgt u er niet veel voor en bij de milieustraat moet u er geld bij geven. Dan is het nú tijd om deze spulletjes zelf te gaan verkopen! En waarschijnlijk hebben uw familie of buren ook nog wat te verkopen!

Dus, laad uw auto vol en kom met uw familie naar de kofferbakmarkt. Of wilt u de spullen verkopen voor een goed doel kom gerust. Inschrijven voor een standplaats kan via het inschrijfformulier op www.Skrothupke.nl of tel 06-19959343 (na 18.00 uur). Plaats: Markt Sint-Oedenrode, Tijdstip: 10.00 uur – 15.00 uur

DeMooiRooiKrant

DeMooiRooiKrant is allang 'n begrip in Rooi
De foto's zijn altijd duidelijk en mooi
En de artikelen zijn ook altijd heel interessant
Zoals dat vaak is bij 'n belangrijke krant!

Dat de krant goed gelezen wordt is zeker 'n feit
Daarvoor nemen de mensen wel even de tijd

Ik neem soms 'n vergrootglas bij 'n foto paraat
Omdat het herkennen van mensen dan beter gaat
Zelf heb ik er ook al vaak al etende op gestaan
Dat is 'n belangrijke hobby, dus laat maar gaan!

Ik vind Rooi nog steeds 'n heel gezellig dorp
En ons huis staat op afstand van een steenworp
Omdat ik ook bij verschillende verenigingen ben
Verveel ik me nooit en ik voel me vaak heel zen!

Zo nu ben ik alweer toe aan het laatste couplet
Dan heb ik weer 'n gedicht op papier gezet
Dat de krant nog maar lang goed nieuws mag melden
Dan vervelen wij ons nooit of maar zelden!

Bedankt voor jullie aandacht,
Joke van Rooij 2-2-2018

Bart is bekroond tot Bezorger van de Maand.

De Bezorger van de Maand is geworden: Bart van den Berk! Vanaf zijn dertiende bezorgt hij iedere week DeMooiRooiKrant in de Hoogstraat en omgeving. Bart is nu bijna zeventien jaar, dus reken maar uit hoeveel krantjes hij al door de brievenbus heeft geduwd. Bart gaat zich vanaf nu volop richten op zijn stage, dus helaas moeten wij afscheid nemen van deze bezorger. De titel Bezorger van de Maand kan hij na al die jaren natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Hij krijgt een waardebon van Anytyme Snack & Dine De Beurs. Bart, bedankt en veel succes in de toekomst!

Op naar de Escape Room

Zaterdag 24 februari vertrekken we vanaf Meerschot om 19.15 uur met de kinderen die zich hebben aangemeld naar de Escape Room in Uden. Lukt het onze leden om binnen 60 minuten te ontsnappen uit deze kamer? We weten het bij terugkomst!

Er kunnen alleen pluspunten worden genoemd over een uurtje in de week wandelen. Minpunten als 'geen zin, geen tijd en te koud' tellen bij ons niet. Zin krijg je wel, tijd voor jezelf heeft iedereen nodig en van lopen krijg je het wel warm! Kom dinsdag 27 februari om 18.30 uur naar Meerschot en wandel met ons mee.

Programma-informatie Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 – 18:00 en 21:00 uur

Speciale aandacht voor radioprogramma 55Plus-show
Elke zondagavond van 20:00 – 22:00 uur een gevarieerd programma voor senioren met muziek, actualiteiten en zelfs Brabants dialect! Te beluisteren via o.a. de website omroepmeierij.nl (Onder de tab radio)

Openingstijden/bereikbaarheid
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve donderdag. Vrijdag is het kantoor van 13:00 - 16:00 uur open.Tel. 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
KPN digitaal kanaal 1435. TRINED kanaal 500. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Vodafone Thuis: kanaal 712

De Politiek Dichterbij

Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "De Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans om zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Mari van der Aalsvoort (Team Meierijstad)

Geboortedatum: 2 juli 1958
Geboorteplaats: Nistelrode
Woonplaats: Schijndel
Burgerlijke staat: Gehuwd, met Ronny
Kinderen: 1 'bonuskind' van Ronny
Opleiding: Chemisch analist
Beroep: Technisch inkoper
Hobby's: Natuur, fietsen, autovakanties

Omdat niet alle raadsleden het even nauw namen met de afspraken voor deze rubriek, hielden we een belangstellingsregistratie en vrijwel per kerende 'post' meldde Mari van der Aalsvoort zich aan. Hij stond ook meteen paraat voor een afspraak en als de fotograaf de eerstvolgende werkdag 's avonds had gekund, hadden we met deze rubriek een nieuw tijdrecord gevestigd. Terugkoppelen van de concepttekst vond hij niet nodig, hij had het volste vertrouwen in een goede weergave. Liever even nadenken over een goed antwoord en doorpakken, dan er nog een nachtje over slapen. Het is Mari ten voeten uit: niet zeuren, hup, doen. En je afspraken nakomen. Terwijl hij het toch druk genoeg heeft, zo klinkt door tijdens het interview. Een gesprek met een zeer betrokken raadslid.

Is jouw beroep goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Het is wel een beetje schipperen. Gelukkig heb ik flexibele werktijden. Door vroeg te beginnen kan ik ook weer vroeg naar huis en dan lukt het allemaal nét."

En dan toch nog tijd voor hobby's?
"Nee, eigenlijk niet. Het is ook weer niet zo dat ik alleen maar werk en politiek doe, maar hobby's komt er amper van. Gelukkig heb ik thuis veel steun van Ronny, ook in praktische zin."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Ik ben in Schijndel in 2008 commissielid voor DORP geworden. Maart 2010 ben ik in de raad gekomen, voor DORP-ABS. En in 2014 weer voor DORP-ABS in de raad als fractievoorzitter. In 2017 werd ik raadslid voor TEAM Meierijstad."

Oppositie voeren of regeren?
"Weet je, ik ben niet zo van 'oppositie en coalitie'. Het gaat niet om partijpolitiek, maar om de inhoud. Ik denk dat je er altijd samen wel uitkomt, als je maar goed naar elkaar luistert."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als … geen clichés graag
"Als we met z'n allen tevreden zijn met de voortgang. Niet dat we er over vier jaar al zijn, maar dat we een goede basis hebben. Het fusieproces heb ik ervaren als een heel mooie periode. Nu zijn we een gemeenteraad die er toe doét!"

"Het gaat niet om partijpolitiek, maar om de inhoud"

Guilty pleasure?
"Ik vind het leuk om een proces te volgen. Bijvoorbeeld 'wie praat met wie'? Als ik er in de raad twee zie smiespelen denk ik 'dadelijk komt er iets' en jawel. Nee hoor, niet alleen in de gemeenteraad, maar bijvoorbeeld ook gewoon op straat, vanaf een terrasje. Naar mensen kijken, ook andere terraszitters naar voorbijgangers zien kijken en met elkaar iets zeggen, wat duidelijk over die voorbijganger gaat."

In verband met de foto: wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
Het woord 'bestuurscentrum' is Mari te ver weg, hij praat liever over 'het huis van democratie' en dat is ook de plek waar hij zich het meest mee verbonden voelt. Dat we de lichtknop van de raadzaal niet meteen vinden is geen probleem: de ruimte voor de publieksbalie is hem even lief. Hij verbindt er meteen een oproep aan. "Mensen, als je als burgers iets wilt, kom dan naar hier. Naar de balie om iets aan te vragen, of de raadzaal om iets in te spreken. De raadsleden staan er zeker open voor en de koffie is er altijd bruin."

Is er nog iets wat je aan dit gesprek wilt toevoegen?
Dáár moet Mari echt wel even over nadenken. "Wacht even, 't borrelt nog. Ja, ik weet het. De maatschappij is zó snel aan het veranderen en we zitten hier bijna allemaal als oude lullen. Maar jeugd, laat je toch horen, dit is júllie Meierijstad, de toekomst die wij hier nu maken is van jullie!" Maar Lijst Blanco dan? "Ja, die zijn wel jong, maar al zo volwassen bezig."


Steunpunt zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Stichting Ommekaar zoekt vrijwilligers
Stichting Ommekaar is een hulporganisatie die vrijwilligers inzet om op aanvraag gratis tijdelijke hulp te bieden, zoals vervoer (met of zonder begeleiding) naar ziekenhuis of huisarts, boodschappen. En om het bestuur weer compleet te hebben zoekt de Stichting iemand als afgevaardigde vanuit Nijnsel. (vacaturenummer 12886 en 12628)

Begeleider ontmoetingsbijeenkomsten blinde en slechtziende ouderen
Het Rode Kruis afdeling Sint-Oedenrode is op zoek naar vrijwilligers die de bijeenkomsten voor 55+-ers die blind of slechtziend zijn willen begeleiden. U ontvangt ook scholing. Werktijden zijn donderdagmiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur, eens per twee weken in de KBO-ruimte in Odendael (vacaturenummer 13980).

Zorgokee zoekt chauffeurs
Deze organisatie zoekt chauffeurs die graag willen rijden binnen de interne vervoersdienst. Binnen deze vervoersdienst bieden zij hun cliënten de mogelijkheid om opgehaald en thuisgebracht te worden indien dit noodzakelijk is. Zorgokee beschikt over eigen vervoer hiervoor. Werktijden zijn in overleg maar spitsen zich toe op werkdagen tussen 15.00 en 18.30 uur en in de weekenden in de ochtend en rond 17.00 uur (vacaturenummer 17270)

Aanmelden en info: (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).


De Helden van Rooi Werkt

Foto:

Vanaf september 2014 is Rooi Werkt actief in het koppelen van Rooise werkzoekenden aan Rooise bedrijven. En met succes! De dienst prijst zich gelukkig met een aantal werkgevers waar ze al veel kandidaten hebben kunnen plaatsen.

Een van deze helden is "De Helden van Kien." Bij het opstarten van dit bedrijf kon Rooi Werkt daar drie kandidaten aan het werk helpen: twee in de schoonmaak en één als leerling-kok in de keuken. Een van de twee kandidaten in de schoonmaak heeft inmiddels een andere baan gevonden, de andere werkt er nog steeds met veel plezier. De leerling-kok heeft inmiddels een vaste aanstelling en volgt de opleiding tot kok.

Onlangs hebben ze er een kandidaat kunnen plaatsen als algemeen medewerker. Theo van de Loo stond al enige tijd ingeschreven als werkzoekende kandidaat. Tijdens een van de inloopochtenden van Rooi Werkt op Campus Fioretti kwam hij een kopje koffie drinken. Het toeval wil dat de organisatie de volgende dag een gesprek had bij de Helden van Kien over de nog openstaande vacatures. Theo werd voorgesteld en kon onmiddellijk aan de slag op een proefplaatsing van een maand. Inmiddels heeft hij een vaste aanstelling voor een variabel aantal uren. Theo heeft heel veel gesolliciteerd en werd telkens afgewezen. Bij de Helden van Kien had hij meteen een klik met Rob Jansen. Hij is blij met zijn baan. "Het werk is afwisselend, geen dag is hetzelfde en het is ook nog op een prachtige locatie."
Rob Jansen is blij met Rooi Werkt. "Er is persoonlijk contact, ze zijn actief en geven snel een terugkoppeling. Bovendien hebben ze veel knowhow en expertise m.b.t. proefplaatsingen en bijzondere regelingen voor kandidaten", geeft hij aan.

Op zondag 25 februari is het open dag bij Rooi Werkt. Kandidaten zijn van harte welkom om bij te praten. Je ziet hier boven waar dat toe kan leiden! Meer informatie: www.rooiwerkt.nl


Is het echt toeval dat je dit leest?

Deze week verhuist de bibliotheek van Schijndel en komend weekend worden er op de Rooise boeken- en platenbeurs vijftigduizend tweedehandsboeken verkocht. Eigenaardig, niet? Vorige week twitterde een Rooise wijkagent dat er een man was aangehouden met een boksbeugel en drugs, en de volgende dag lees ik in de krant dat Handel effectiever is in Nijnsel. Okay, het was voetbalclub Handel met een hoofdletter, maar toch. Toeval bestaat niet.

Nog diezelfde dag zat ik met mijn neefje van zeven op de Zwembadweg richting de Kienehoef. Het ventje zeurde om een ballon. Meteen daarna stak een eekhoorn over, ik rem en we krijgen allebei een joekel van een airbag in onze snufferd. Daar had hij z'n ballon! Mooi toch? Die avond werd ik, tijdens een aanval van hyperventilatie, gebeld door een hijger. Die vent werd kwaad ("wie belt hier wie!") maar ik wist, toeval bestaat niet.

Waarom heb je altijd jeuk aan je neus als je je handen vol hebt? Waarom gooi je altijd oude troep weg, precies drie weken voor je het ineens weer heel goed had kunnen gebruiken? En waarom rolt kleingeld altijd naar een plekje onder de koffiezetautomaat waar je er net niet bij kunt? En probeer je het er vervolgens met een pen onderuit te schuiven, dan komt daar steevast een dooie vlieg tevoorschijn en daarna een vies stukje kauwgom. Waarom? Wie het weet, mag het zeggen.

De rij voor de kassa loopt altijd lekker door, totdat ik er zelf in ga staan. En hoe meer winkelwagentjes er buiten staan, des te groter is de kans dat ik nou net dat ene karretje met het autistische wieltje pak … dat helemaal de winkel niet in wil, maar liever verderop naar de slijter rijdt. En oh, die afschuwelijke dozen! Naarmate ik meer te dragen heb, neemt de grootte van de dozen die in het reservoir liggen af. Vaste prik, niets aan te doen. Je afvragen waarom heeft totaal geen zin.

Waarom noemen ze het een appartement, terwijl ze duidelijk aan elkaar vast zitten? Hoezo kokosmelk. Ik wist niet eens dat kokosnoten tepels hadden …!? En waarom noemen ze iets "een permanent", als het maar hooguit 3 maanden houdt? Roept u maar!


In het Rooise Wilde Westen vierde de jeugd het beste

Foto: Henri van Hoorn

Stichting Jeugdcarnaval Sint-Oedenrode, prins Mareno, adjudante Guusje, nar Amy en de jeugdraad van elf hebben een geweldige carnaval achter de rug.

Samen met de jeugd van Sint-Oedenrode en de vele vrijwilligers is het weer een topjaar geworden. Voor het eerst mocht de jeugd van groep 5 t/m 8 op vrijdag starten met een spetterend feest. Daarna was de jeugd van de middelbare school aan de beurt. Dit jaar stonden Beatcrooks, Hilversum House Maffia, Dj Mastraet en de STTRBSTN paraat om het feest voor de jeugd een extra schwung te geven. Op zaterdagmiddag, maandagmorgen en dinsdagmorgen hebben de jongste onder ons samen met hun ouders, opa's, oma's, ooms en tantes de tent op z'n kop gezet. Op zondagmiddag en maandagmiddag waren de optochtkijkers en optochtlopers met grote getale in de tent voor een fijn feestje en natuurlijk de uitslag van de optocht. De jeugdoptocht is dit jaar goed verlopen zonder invloed van de weergoden.

Op dinsdagmiddag was er een superleuk Dolle Bolle bal voor mensen met een beperking. Kortom, een geweldig carnaval met vele leuke feesten voor vele leuke doelgroepen. Dankzij de steun van vele vrijwilligers en sponsoren is het dit jaar weer mogelijk geweest om dit te organiseren. Stichting Jeugdcarnaval bedankt iedereen die zijn steentje bij gedragen heeft en hoopt volgend jaar weer op hen te kunnen rekenen. Aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers en sponsoren zijn altijd welkom. Dit kan via info@jeugd-carnaval.nl. Wil je in 2019 lid zijn van de jeugdraad? Geef je dan op via het download-formulier op www.jeugd-carnaval.nl Carnaval 2019 is van 1 t/m 5 maart 2019. Tot dan allemaal!

Uitslag loterij
9812, 566, 602, 216, 9771, 21, 153, 219, 9939, 9128, 9176, 73, 103, 608, 134, 622, 237, 9933, 268, 9701, 296, 580, 7977, 8000, 140, 9853, 9842, 352, 346, 9985, 9909 Wanneer je een prijs gewonnen hebt kun je reageren via info@jeugd-carnaval.nl. Winnende lotnummers en prijzen staan ook vermeld op de website. Tevens kunt u daar ook nog nagenieten van het geweldige carnavalsseizoen 2018 door middel van de foto's .

In gesprek met: Miriam van de Laar

Beroep: "Ik ben post bezorgster."

Waar werk je? "Ik werk bij PostNL."

Hoe lang werk je al op deze plek? "Ik werk hier nu acht jaar en ik ben vijf dagen per week te vinden in de wijken Vogelenzang en in het Centrum van Sint-Oedenrode. Daarnaast val ik in op diverse wijken als mijn collega's vrij zijn."

Waarom heb je voor dit beroep gekozen? "Allereerst vind ik het heerlijk om buiten te zijn en daarbij krijg je nog eens veel vrijheid om je werk te plannen. Ik ben volop in beweging wat in deze moderne tijd toch mooi is meegenomen. Door de reorganisatie van het bedrijf waar ik voorheen werkte, kwam deze baan op mijn pad en ik had veel zin in deze nieuwe uitdaging."

Wat wilde je vroeger worden? "Tja.. dat is een goeie. Als kind zijnde was ik altijd tussen de paarden te vinden op de manege waar ik reed. Wat later had ik daar mijn eigen paard staan en ik heb graag met paarden willen werken. Door omstandigheden is het er nooit van gekomen. Toch ben ik nog altijd in de paardenstal te vinden."

Wat is de mooiste kant van je vak? "Dat de post op het einde van de ronde, wat de weersomstandigheden ook zijn, in de juiste brievenbus zit. Als blijk van waardering vind je dan rond de feestdagen ineens een briefje op de brievenbus: 'Voor de Postbezorgster...'."

Mooiste/gekste/leukste herinnering aan je vak? "Ik ontmoet altijd weer nieuwe mensen die graag een praatje maken. Erg leuk! Al is het maar elkaar goeiedag wensen of even zwaaien als ik ze weer eens tegenkom. Een aantal jaren geleden heb ik samen met een abraham op de foto gestaan, op het moment dat ik zijn felicitatiekaartjes overhandigde. In de tuin, met een hoop versieringen."


Vrijheid voor Wilhelmpke Pap

Wat was ik blij dat ze me deze carnaval niet hadden opgesloten achter hekken of in koude schuren. En dat je van de carnaval helemaal niks mee krijgt, net als de afgelopen jaren.

Nee, Willemke Pap vrij en overal bij.
Dat was het motto dit jaar .
Ge-wel-dig! Wat heb ik genoten!

Zeer vele papbuiken heb ik ontmoet en ik ben op zeer vele plaatsen geweest. Chapeau voor iedereen die zo goed voor me gezorgd heeft. Iedere nacht mogen genieten van een geweldig onderkomen.

Vrijheid voor Willemke Pap!
Dinsdag werd het wat later op de avond iets te heet onder de voeten en ben er zelf tussen uit gepiept.
Papbuiken nogmaals hartelijk dank en tot ziens.
Vaar wel

Getekend: Willemke Pap
        

14 / 32

Deze week eindelijk eens een historische foto uit de jaren '90. Die hopen we veel meer binnen te krijgen! Wie herkent deze mensen op de foto en waar is de foto gemaakt? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie staat klaar! Zoals gezegd zijn we op zoek naar oude foto's uit de jaren '70, '80 en '90. Heeft u deze en wilt u die delen met het Rooise publiek? Stuur dan de foto in of kom langs!

oplossing week 7

De foto is gemaakt op de speelplaats van de meisjesschool in Sint-Oedenrode. Op de foto is rechts het "hok" te zien waar we onze boterhammen op konden eten. Op de achtergrond zijn de ramen van de gymzaal te zien.

Zus Jonkers uit Heikant (woont nu in Veghel)

De foto van deze week is genomen bij de lagere school Sint Vincentius aan de Deken van Erpstraat. Eens in de zoveel tijd liepen wij van de jongensschool op het Kerkplein hiernaartoe, voor onze gymnastieklessen. Ik heb geen idee wie al die meiskes zijn, was een heel beetje vóór mijn tijd denk ik.

Frans Jansen

Deze foto heb ik thuis nog liggen en ik herken ze stuk voor stuk. Deze foto is genomen op de speelplaats van de Sint Vincentiusschool in Rooi.

De juffrouw op de foto heet: Anny Schuring.

Eerste rij v.l.n.r.: Oda Bekkers, Anny Lathouwers, Lies Habraken, Bets Gevers, Dora Kluitmans, Agnes Kluitmans, Riek Kluitmans, Mia Hulsen, Toos van Kasteren, Zus Dahmen, Ria van Erp, Corrie Lathouwers, Nellie Hastenberg, Corrie van Brunschot en Joke Habraken.

Tweede rij v.l.n.r.: Miet van Dinter, Trees van Asvelt, Riek Kunnen, Annie Hazenberg, Stien Bekkers, Johanna van Gerwen, Berta Kempen, Mia Folen, Ad Ketelaars, Henny van Erp, Nolly van de Brand, Joke Bekkers en Rien van Acht.

Derde rij v.l.n.r.: Riek van de Meerakker, Door van Bokstel, Thea Koks, Sjaan Kuypers, Anny Bosch, Rien Bekkers, Mien van de Aa, Mia Fransen, Betsie de Koning, Lies van Boxtel, Johanna Nooien, Sien van Kaathoven en Annie Ketelaars.

Vierde rij v.l.n.r.: Rina van Heesch (ik zelf), Jo van Hommel, B v. Meltfoort en Mien Klok.

Rina van der Heyden – Van Heesch

De foto is gemaakt op de speelplaats van de school. Ik geloof in het jaar 1946.

Eerste rij v.l.n.r.: Bets Gevers, Dora Kluitmans, Agnes Kluitmans en Riek Kluitmans.

Tweede rij v.l.n.r.: Trees van Asvelt, Berta Kempen, Mia Folen, Henny van Erp en Nolly van de Brand.

Derde rij v.l.n.r.: Door van Bokstel, Thea Koks, Sjaan Kuypers, Mien Kapteins, Mieke vd Dungen- Fransen (ik zelf), Johanna Nooien en Annie Ketelaars.

Vierde rij v.l.n.r.: Rina van Heesch en Jo van Hommel.

Juffrouw: Anny Schuring.

Mieke vd Dungen - Fransen

Oplossing week 6

v.l.n.r.: Harrie Bekkers, Mies Bekkers, ? Foolen, Ruud van Aarle, Piet Hendriks en Theo van Genugten.

L. Boley

De vierjarige Lola heeft afgelopen zomer haar kittens grootgebracht in een pleeggezin. Zij hebben inmiddels allemaal een eigen huisje gevonden, nu is Lola al een tijdje terug bij Hokazo om zelf een huisje te vinden.

Deze mooie zwarte poes is in de bloei van haar leven. Als ze binnen is, zoekt ze vaak een strategisch plekje uit op een van de plankjes, zodat je haar makkelijk kan aaien. Ze geniet dan zichtbaar en knijpt uit genot haar oogjes dicht. Lola is een rustige poes die ook graag een frisse neus haalt, dus een (afgezette) tuin zou super voor haar zijn. We weten nog niet hoe ze met kleine kinderen is, maar met grote kinderen kan ze prima omgaan. Wil jij deze schat een liefdevol huisje geven? Kom dan snel kennismaken met haar! Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.

Start kaartverkoop Natuurtheater de Kersouwe

Foto:

Start kaartverkoop Natuurtheater
de Kersouwe

Natuurtheater de Kersouwe viert de zomer van 2018 met een breed palet aan artiesten, bands en theatervoorstellingen. Een uniek en divers programma met artiesten als Brigitte Kaandorp, Lil' Kleine, Herman van Veen, Wende, Dutch Eagles, Hippe gasten, Jett Rebel, Yuri Honing, Bløf, diverse jeugdvoorstellingen en vele anderen. Vanaf zaterdag 24 februari start de kaartverkoop voor de voorstellingen die in mei en juni staan gepland. Vanaf zaterdag 24 maart zijn alle voorstellingen in de verkoop. Kaarten zijn te bestellen op www.kersouwe.nl en bij Paperpoint Heeswijk.

Theater, concerten en cabaret
Natuurtheater de Kersouwe weet al vele jaren grote bands en bekende cabaretiers te verleiden naar het podium in de bossen van Heeswijk. En met succes, publiek en bekende artiesten en bands komen graag naar de Kersouwe. De Kersouwe presenteert deze zomer ook weer nieuwe namen. Trots is het theater dat Ellen ten Damme haar debuut in de Hereswijkse bossen maakt. Voor de jongeren komt rapper Lil' Kleine. Hippe Gasten gaan op vaderdag de jeugd en de ouders vermaken. De succesvolle band The Dutch Eagles en zelfs Elvis gaan we horen in de bossen deze zomer, tijdens zijn 'comeback tour' met o.a. Barry Hay. Ook bij het cabaret zijn er nieuwe grote namen: Veldhuis & Kemper, het Belgische Kommil Foo, Martijn Kardol en Janneke Bijl. Herman van Veen, Brigitte Kaandorp met een grote live-band, Yuri Honing met de Berlicumse saxofoniste Eva van Grinsven in het voorprogramma en Bløf zullen voor onvergetelijke concerten in de openlucht zorgen.

Al 73 jaar lang
Natuurtheater de Kersouwe biedt al 73 jaar een podium aan grote en kleine artiesten. Werden er ooit religieuze stukken ten tonele gevoerd, nu zorgen de theatergroepen van de Kersouwe voor eigentijdse voorstellingen. Jeugdtheatergroep de Kersouwe brengt dit seizoen de voorstelling De avonturen van Pinokkio. Theatergroep de Kersouwe speelt dit jaar Lucifer, een hemels stuk vol duivelse dilemma's.

Met dit programma laat het unieke buiten theater zien dat een keur aan artiesten zich thuis voelt op de podia in de bossen van Heeswijk. Op www.kersouwe.nl vind je de komende weken het hele programma en alle info. Eerste kaartverkoop start 24 februari en vervolg kaartverkoop op 24 maart.


16 / 32

17 / 32

Even voorstellen...

Mijn naam is Wim van Dijk, geboren (1938) en getogen in Boskant, al meer dan vijftig jaar getrouwd met Betty van de Moosdijk. Samen hebben wij drie kinderen en zes kleinkinderen. Wij hebben het voorrecht te mogen wonen in het mooie Rooise buitengebied.

Ik heb ruim 21 jaar gewerkt in een middelgroot bedrijf dat machines voor de bouwwereld maakte. Daar ben ik begonnen als hoofd administratie. Vanuit die functie ben ik doorgestroomd naar personeelszaken, waarbij ik alle aspecten van personeelszaken onder mijn hoede had.
Van 1977 tot 1987 ben ik lid geweest van bestuur van de Parochie H. Rita in Boskant, eerst als secretaris en later als vicevoorzitter. Vanuit dit bestuur werd ik afgevaardigd naar het bestuur van de Stichting voor Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode (SKOSO). Daarin heb ik zitting gehad van 1980 tot 2007, ook hier eerst als secretaris en later als voorzitter.
Kort na mijn pensionering, begin 1998, werd ik gevraagd voor de functie van vicevoorzitter van het bestuur van de Parochie H. Martinus (centrum). Deze functie heb ik bekleed tot de fusie van de vijf Rooise parochies in 2010. Toen ben ik doorgestroomd naar het bestuur van de nieuwe Parochie H. Oda, eveneens als vicevoorzitter. Vervolgens kwam de aansluiting van Son en Breugel. Toen de fusie geformaliseerd werd (september 2012), was voor mij de tijd aangebroken om het bestuurs-stokje over te geven. Wat niet wegneemt dat ik op diverse andere gebieden intensief bij de parochie betrokken bleef.
Ik vind het leuk en uitdagend om op diverse terreinen behulpzaam te zijn. En vooral: ik vind het fijn om met mensen samen te werken, samen de parochie 'dragen', ieder met zijn of haar eigen kwaliteiten en mogelijkheden.
Toen ik de vraag kreeg of ik nog enige tijd het parochiebestuur wil ondersteunen in het vele werk dat er te doen staat, heb ik daar vanuit mijn betrokkenheid en zorg voor de parochie 'ja' op gezegd, in het besef dat het parochiebestuur dikwijls voor belangrijke en moeilijke beslissingen staat. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, wil ik dat graag doen.

De Voorbereiding voor het grote Feest van Pasen

Het afgelopen weekend, Carnaval, was het groot feest vooral hier in het zuiden van de Nederland, dus ook in Rooi. Het was een heel gezellig feest voor iedereen, voor jong en oud.

Afgelopen zondag ben ik na de heilige mis naar het centrum gegaan om daar de optocht te kijken die door zovele Rooienaren met veel ijver tot een prachtig gebeuren is gemaakt. Wel heb ik koude voeten gekregen tijdens de lange tijd dat ik bij de Hamburg naar de optocht heb staan kijken. "Het Carnaval is bevallen"- was een tekst die in optocht werd meegevoerd.
Het carnavalsfeest is voor veel mensen de aankondiging van de start van de veertigdagentijd of de vastentijd in de kerk. Afgelopen woensdag, as-woensdag, is de veertigdagentijd, de jaarlijkse voorbereidingstijd op Pasen echt begonnen. Mensen noemen dit ook wel de vastentijd. Vasten heeft vaak een sombere klank: het gaat eigenlijk over het nalaten van zaken die je graag doet of eet. Vasten klinkt als minderen: minder eten, minder snoepen, minder drinken, minder computeren, etc. De veertig dagen op weg naar Pasen zijn ingesteld om zo bewust te worden van wie wij zijn als gelovigen. Mensen gebruiken die komende veertig dagen weer om hun band met God en met elkaar te verdiepen. Die veertigdagentijd maakt mensen tot meer waardevolle, en gelukkigere mensen. Het is ook een tijd om tot onszelf terug te keren. We vragen aan Jezus om onze dagelijkse moeilijkheden mee te helpen dragen en om zo samen met Hem verder te wandelen, om tenslotte tot rust te komen bij God. Tijdens de veertig dagen worden wereldwijd drie grote opdrachten voorgehouden: Bidden, vasten en aalmoezen geven.         Mensen proberen in die veertig dagen daarvan bewust te worden en tijd nemen voor stilte, gebed en de sacramenten. Wellicht hebben wij dan ook meer aandacht voor onze medemens. En zo gaan we samen op weg naar het grote feest van Pasen.

Pater Pushparaj HGN)

21 februari: 18.00 uur sobermaaltijd - Kerk van de eenheid in Christus, Zandstraat Son. 19.00 uur vespers (zelfde locatie).

28 februari: 19.00 uur vespers - Kerk van de eenheid in Christus, Zandstraat Son. 20.00 uur lezing Bisschop de Korte over de film Silence (zelfde locatie).

7 maart: 18.00 uur sobermaaltijd - Kerk van de eenheid in Christus, Zandstraat Son. 19.00 uur vespers (zelfde locatie).

8 maart: 20.00 uur Film 'Silence"- Kerk van de eenheid in Christus, Zandstraat Son.

10 en 11 maart: collecte Vastenactie in de kerken van de Odaparochie.

14 maart: 17.00 uur Solidariteitsmaaltijd - PC De Goede Herder, Eerschot. 19.00 uur vespers St. Martinuskerk.

21 maart: 17.00 uur stiltewandeling start bij St. Genovevakerk in Breugel. 18.00 uur soep en brood – Pastorie Breugel. 19.00 uur vespers - St. Genovevakerk Breugel.

30 maart 18.30 uur Kruisweg – Processiepark Nijnsel.


Lezing Gerard de Korte

In het kader van het jaarprogramma van de protestantse gemeente Sint Oedenrode/Son en Breugel wordt op donderdag 8 maart om 20.00 uur in de protestante kerk aan de Zandstraat in Son de film vertoond 'Silence' van Martin Sorsese, naar de roman van Shusaku Endo.

Als een inleiding op deze film zal bisschop De Korte op woensdag 28 februari om 20.00 uur een lezing houden over thema's die in de film aan bod komen. Hij zal spreken over christelijk martelaarschap, geloofsafval en God en het lijden. Na de pauze is er gelegenheid om met de bisschop en elkaar van gedachten te wisselen. Ook deze bijeenkomst is in de protestantse kerk aan de Zandstraat in Son. De lezing wordt voorafgegaan door een oecumenisch avondgebed om 19.00 uur. U bent van harte welkom.

Nu de carnaval voorbij is…

… is het tijd voor bezinning en aandacht voor kwetsbare mensen. Vastenactie vraagt dit jaar om een project in Zambia te ondersteunen. Het gaat om gezinnen die lijden onder de gevolgen van hiv/aids.

Op woensdag 14 maart kan dat op een unieke manier. Er is op die datum een solidariteitsmaaltijd in de parochiezaal van De Goede Herder-kerk (Mgr. Bekkersplein) Deze begint om 17.00 uur.
De bijdrage voor deze maaltijd is 12 euro (te voldoen bij binnenkomst). Men kan zich aanmelden bij het parochiecentrum dat te bereiken is op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur t/m 12.00 uur, tel. 0413 477741 of via de mail: secretariaat@heiligeodaparochie.nl. De opbrengst is uiteraard voor Zambia. Wees solidair en meld je aan voor deze bijzondere maaltijd.

Nabestaandenmiddag

Ook dit jaar organiseert de Oda-parochie een bijeenkomst voor hen die in het afgelopen jaar een familielid of partner verloren hebben. Wie dit grote verlies in 2017 heeft moeten ervaren, wordt van harte uitgenodigd.

De bijeenkomst voor nabestaanden wordt op twee locaties gehouden:
Vrijdag 9 maart om 14.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder Kerk aan het Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode.
Vrijdag 16 maart om 14.00 uur in het parochiecentrum in Son, Kerkstraat 7 (achter de voormalige St. Petrus' bandenkerk).
U bent welkom vanaf 14.00 uur, zo u wenst samen met een familielid, of een vriend of vriendin. Een of meer leden van het pastorale team en vrijwilligers van de parochie zijn aanwezig. De bijeenkomst wordt afgerond om circa 16.00 uur.
Wilt u even laten weten als u voornemens bent te komen? U kunt zich opgeven bij:
Secretariaat Parochie Heilige Oda; secretariaat@heiligeodaparochie.nl; tel. 0413 477741.

Wanneer wij nederig en oprecht onze zonden belijden zullen wij vergeving ontvangen en herenigd worden met God en onze broeders en zusters.

Familievieringen

Op weg naar Pasen zijn er ook weer familievieringen in onze parochie.

Op 4 maart om 9.30 uur in de Sint Martinuskerk en om 11.00 uur in de Sint Genovevakerk in Breugel. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom! Meer informatie? Kijk op: www.heiligeodaparochie.nl

Laatste lezingen over Bisschop Bekkers

Foto: Jelle vd Brand

Twee jaar geleden heeft een comité enkele initiatieven genomen rond de vijftigste sterfdag van Bisschop Bekkers. Naast de tentoonstelling in de kerk waren er twee lezingen over het leven en werken van de populaire Rooise Bisschop (de katholiek van de twintigste eeuw).

Op de lezingen in Sint-Oedenrode kwamen ook enkele personen uit de regio met de vraag aan Wim van Kreij om de presentatie ook in hun gemeente te willen verzorgen. Daarna kwamen er steeds nieuwe verzoeken vanuit diverse plaatsen in en buiten het Bisdom.Nu na twee jaar vindt Wim het tijd om dit traject af te ronden.. Half mei 2018 stopt hij definitief met zijn "rondgang". In overleg met het Heem en de KBO geeft hij nog twee presentaties in de Knoptoren. In zijn lezing zijn naast vele foto's ook filmfragmenten te zien uit o.a. Brandpunt over de geboorteregeling, bij Mies Bouwman in de stoel, en de uitvaartdienst in de Sint Jan.
De presentaties in de Knoptoren zijn op woensdag 9 mei om 14.30 uur op dinsdag 15 mei om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 2,- De leden van de Heemkundige kring de Oude vrijheid en de leden van de vier afdelingen van de KBO Sint-Oedenrode hebben gratis toegang.

Charitas (liefde) voor medemensen

v.l.n.r: Wim van Kreij, Sjef den Uijl, Andre van den Warenburg, José van Boxmeer en Wilchard Cooijmans Foto:

Charitas (liefde) voor medemensen

PCI "De Goede Herder" van de Oda-parochie zet zich met hart en ziel in voor de hulpbehoevende medemens. PCI staat voor Parochiële Charitas Instelling. Zij helpt mensen die hulp nodig hebben ongeacht geloof of land van herkomst.

PCI tracht voor haar werk middelen te verkrijgen via collectes en giften en heeft een ANBI erkenning. Dit houdt in dat alle giften en schenkingen volledig aftrekbaar zijn voor uw belasting.

Wat doet PCI voor de medemens?
In Nederland is gelukkig heel veel hulp en zorg bij de wet goed geregeld. Helaas zijn er altijd personen die tussen "de wal en het schip" vallen omdat ze niet binnen de bestaande regelgeving passen. Iemand kan door plotselinge werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, ziekte, echtscheiding ernstig in de problemen raken. Zo kan iemand ineens onvoldoende inkomen hebben of niet de juiste weg weten naar de hulpverlening. Door een gift of lening kunnen we eerste hulp verlenen. Natuurlijk werkt PCI nauw samen met andere vormen van hulpverlening zodat er zo min mogelijk geld en energie door doublures verloren gaat.

Wie kan een beroep doen op PCI?
Hoewel de mogelijkheden beperkt zijn kan en mag iedereen aankloppen. De hulpvrager zelf, maar ook familie of kennissen, kunnen om hulp vragen. Iedereen beschouwen ze als naaste. Of en hoe ze hulp kunnen bieden hangt van veel factoren af. Soms zullen ze iemand beter helpen door hem of haar in contact te brengen met een instelling die er specifiek op gericht is op de problematiek van de hulpvrager. Het is zeker niet de bedoeling zich daarachter te verschuilen en zich te onttrekken van inzet, in tegendeel, ze zoeken naar de beste oplossing.

Hoe kunt U PCI helpen?
Deze vraag krijgen ze vaak te horen en is moeilijk te beantwoorden Iedereen kan PCI steunen door hulpbehoevenden met in contact te brengen. Als het mogelijk is door financiële steun. U kunt uw gift overmaken op rekening NL08 RABO 0305365126 ten name van Mevr. J. van Boxmeer met vermelding van PCI. Mgr. Bekkers had als wapenspreuk: Met de liefde als Wapen. Dit wil het PCI primair tot doelstelling maken. Diaken Wilchard Cooijmans (voorzitter), Jose van Boxmeer (penningmeester), overige leden: Wim van Kreij, Sjef den Uijl en André van de Warenburg. PCI is te bereiken in het Parochieel Centrum, Mgr. Bekkersplein 15491 EB Sint-Oedenrode op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur. Tel. 0413-477741.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 24/02
18.30u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Martien en Nellie Versantvoort – Vermeltfoort, Lien Kraus – Holsken en Jan Kraus (maanddienst), Fien Rovers – Markgraaff (maanddienst) en Johan Rovers, Wim van Hommel, Annie Vervoort – Ketelaars, Wim van Roosmalen.
Zo 25/02 Tweede Zondag van de Veertigdagentijd 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: André van Hoof, Annie van de Laar, Miet Schepens – Harks, Martien Kaskens, Anja van Zoggel – van Mierlo, Harrie Verdiesen, Cees en Toos Timmermans – van den Broek, Jan van Rooij en zoontje Marcel, Harrie Kuijpers.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00u: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 27/02 09.00u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 28/02 19.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Heilige Rita te Boskant.

H. Martinus Olland
Za 24/02 Geen eucharistieviering.

Odendael
Zo 25/02 Woord en communiedienst Intentie: Jan Dortmans
Di 27/02 Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00u.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 25/02 Eucharistieviering om 11.00u met Aurora koor. Intenties: Jos Peters, Dinie van Oorschodt- v.d. Boom, Antje Habraken- Smits, Piet Rooijakkers, Betsie v.d. Heijden- van Dinther, Ann v.d. Laar.

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Wo 21/02
In het kader van de oecumenische activiteiten in de Veertigdagentijd:18.00u: Sobermaaltijd in de Protestantse kerk, Zandstraat 26 19.00u: Vespers (zelfde locatie) Opgave voor deelname aan de sobermaaltijd: vóór vrijdag 16 februari 10.30 uur op het Parochiebureau, Kerkplein 7, tel. (0499-) 471266.
Za 24/02 18.30u: Eucharistieviering
Zo 25/02 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koorintenties: Miny Driessen-Aarts, Nell Gerzon-Kersholt, Karel van de Ven, Harry van den Berg, Bert van Vlokhoven, Corrie Potting-Nolden, Bertha Verhagen-van Erp, Jan Broens, Lies Bekkers-van der Velden, Wim Sanders, Willem Mühlstaff.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 22/02
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 24/02 18.30u: Eucharistieviering m.m.v. Piet Pijnacker. Intentie: Petra Hulsen en An Hulsen, Alda Hulsen-van Gastel en Wim Hulsen, Wim Saris
Zo 25/2 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Gerard Lenting, Mia Donkers-van Heeswijk, Ton Goossens, Jan Brugman

PKN
25/2
10.00u: Dienst in Son. Mw. J. Nieuwenhuizen. 2e zondag van de 40-Dagentijd + Kindernevendienst

Genieten in 't Groen gaat niet door

De organisatie van Genieten in 't Groen heeft laat weten dat het in Mei van dit jaar geplande evenement niet plaats zal vinden.

"Het is zeker niet zo dat het project volledig van de baan is, echter, om de doelstellingen te halen waar Genieten in 't Groen voor staat, wat aanzienlijke kosten met zich mee brengt, waarnaast toezeggingen in financiële ondersteuning vanuit diverse instanties uitblijven, maakt dat het uitvoeren van het project in de huidige opzet financieel niet haalbaar is", vertelt de organisatie in een reactie.
De organisatie zal met belanghebbende partijen aan tafel gaan zitten om een nieuwe strategie te bepalen met als uitgangspunt een vergelijkbaar evenement te kunnen organiseren in 2019.

Het mysterie van de melkrobots

Foto: Jelle vd Brand

De film Het mysterie van de melkrobots komt naar Veghel. Op zaterdag 24 februari om 15.00 uur en dinsdag 27 februari om 20.15 uur zal hij te zien zijn bij Industry bioscoop op de Noordkade te Veghel.

"Een boer boert niet voor zichzelf, maar voor zijn kinderen", hoor je in de trailer van Het mysterie van de melkrobots. Het is een documentaire over de kwetsbaarheid van de moderne boer. De film vertelt het verhaal van een boer, Johan van Rijthoven, die een boerenbedrijf wil overdragen aan zijn kinderen. Hierom schaft hij een drietal melkrobots aan, maar die blijken niet naar behoren te functioneren. Ook willen de koeien de robot niet meer in door onverklaarbare redenen. Dit alles zorgt ervoor dat de melkproductie flink achteruit gaat waardoor Johan en zijn familie de strijd aan gaan met een grote multinational die de melkrobots geleverd hebben. De familie daagt het bedrijf en de lokale dealer voor de rechter. In de documentaire is te zien hoe Johan door de strijd wordt geconfronteerd met zichzelf en zijn directe omgeving. Hier komt nog bij dat hij kampt met onbeheersbare krachten op zijn erf.

De documentaire ging afgelopen september in première tijdens het Nederlands Film Festival. Het heeft als doel de kloof tussen stedeling en plattelander te helpen dichten op een positieve toon en schijnt een licht op de agrarische wereld vanuit diverse invalshoeken.


Verkeersveiligheidscertificaten voor kinderdagverblijven

Wethouder Harry van Rooijen reikt op woensdag 21 februari het verkeerscertificaat "Groen Licht!" uit aan maar liefst zeven kindcentra in Meierijstad.

Zij ontvangen dit certificaat of label omdat ze op meerdere manieren hebben laten zien dat zij zich structureel inzetten voor verkeerseducatie en verkeersveiligheid van jonge kinderen en daar ook de ouders bij betrekken.

Verkeerslabel of verkeerscertificaat
Dit jaar gaat het om de kinderopvangcentra De Plu de Kikker en de Zonnestraal in Schijndel; De Plu de Vlinder in Zijtaart en Villa Vrolijk in Veghel. Bij de peuterspeelzalen worden SPV Nijntje Pluis en Timpe Tampe, beiden in Veghel, beloond. Kinderdagverblijf HaGu 't Leeuwtje in Veghel spant de kroon. Zij hebben vanuit het eerder verworven certificaat nu het excellent-label verdiend. Dit wordt straks zichtbaar gemaakt door een plaquette op de gevel van het pand.

Jong geleerd is…
De gemeente Meierijstad zet in op verkeersveiligheid voor alle inwoners en vergeet daarbij de jongste inwoners niet. Jonge kinderen van 0-4 jaar pikken ongemerkt veel op over verkeersregels en gedrag in het verkeer. Of het nu in de wandelwagen, op de fiets of in de auto is, vanaf het moment dat ouder en kind samen buiten zijn, zijn ze automatisch ook verkeersdeelnemer. Het is daarom zinvol om al met jonge kinderen én ouders aan de slag te gaan rondom het thema verkeer. Gemeente Meierijstad is een van de elf Brabantse gemeenten die het voor organisaties voor kinderdagopvang voor 0 tot 4 jarigen en peuteropvang mogelijk maakt om zich te certificeren voor verkeersveiligheid. Zij krijgen hierbij ondersteuning van Edux Onderwijspartners.

Groen licht Street Art

Er breekt een nieuwe fase aan voor de fietstunnel in Schijndel. Dit voorjaar wordt dan eindelijk het kunstwerk van Street Art aangebracht op de tunnelwanden. Daarmee nadert de tunnel de voltooiing.

Fietstunnel
De tunnel is een veelgebruikte onderdoorgang van de Structuurweg. Eind 2015 is de tunnel open gesteld. Sindsdien kunnen fietsers en voetgangers op een veilige manier van Wijbosch naar Schijndel en andersom. Van meet af aan is het plan geweest om de tunnel te decoreren.
Doel hiervan is om de tunnel een prettiger omgeving te maken en een veilig gevoel te geven aan passanten. De kunstenaars zijn al 2 keer gestart met hun werkzaamheden. Daarbij bleek dat de schilderingen niet goed hechten op de ondergrond. Lange tijd bleef onduidelijk wat daarvan de oorzaak was. Gemeente, hoofd- en onderaannemer, verfleverancier en kunstenaars zijn er nu uit.

Oplossing
Uit onderzoek blijkt dat het noodzakelijk is het aanwezige materiaal (bovenlaag) te verwijderen. Afgelopen week is via zandstralen van twee proefvakken van elk 0,5 vierkante meter, de bovenlaag verwijderd. Belangrijk daarbij was dat er voldoende verwijderd kon worden en tegelijk de wand niet teveel beschadigd werd. Deze test was succesvol. Dat betekent dat nu de weg vrij komt om de Street Art aan te brengen. Wethouder van Rooijen is blij met deze mijlpaal: "Het heeft heel lang geduurd om er achter te komen waar de fout precies zat. Daardoor kreeg dit project, deze prachtige tunnel, waarmee de bereikbaarheid echt enórm verbeterd is, een nare bijsmaak. Ik ben blij dat we nu, met instemming van alle betrokken partijen, een doorstart maken en binnen het budget tot een oplossing konden komen. Deze zomer is Meierijstad een mooi nieuw kunstwerk rijker."

Schijndel inspireert
In februari wordt de rest van het te verwijderen materiaal eraf gestraald. Daarna is het even wachten totdat de agenda van graffitikunstenaar Dave van den Berg uit Eindhoven voldoende ruimte biedt om het reusachtige kunstwerk te maken. Voor het ontwerp heeft Dave zich laten inspireren door het Schijndelse. Handen van Schijndelnaren symboliseren het handwerk, de ambachten en kunsten waar Schijndel om bekend staat; deze afbeeldingen transformeren langzaam in een kleurrijke grafische beeldentaal. Het voormalige gemeentebestuur van Schijndel heeft in 2016 al ingestemd met zijn impressieplan. De kunstenaar gaat in mei aan de slag.

Lokaal accent en plustaken GGD 2018

De GGD voert in opdracht van gemeenten taken uit op het gebied van openbare gezondheidszorg in een wettelijk basistakenpakket. Medio 2017 heeft het college ingestemd met de begroting 2018. Nu ligt er een voorstel binnen het basistakenpakket voor lokale inkleuring. Door het lokaal accent zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag van inwoners probeert de gemeente bij te dragen aan een duurzame gezondheid van inwoners.
Het college heeft eerder ingestemd met het voorstel om het bestaande project Jongeren Op Gezond Gewicht van Veghel in 2018 uit te breiden naar de andere kernen. In het voorstel over het lokaal accent van de GGD stemt het college nu in om de inzet van de GGD binnen JOGG te continueren voor de kern Veghel en uit te breiden naar de andere kernen. Dit sluit naadloos aan op de ambitie uit de Mijlpalen van Meierijstad, waarin gezondheid en het stimuleren van een gezonde leer- en leefomgeving als één van de speerpunten is opgenomen. Organisaties die onze inwoners ondersteunen op het gebied van wonen, volksgezondheid en welzijn ondersteunen we. Samen met de inzet van de GGD leidt dit tot gezondheidsbevordering.

Lees het complete verhaal op www.mooirooi.nl

Wecycle-inzamelactie in Meierijstad

Inwoners van de gemeente Meierijstad die binnenkort afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij hun milieustraat, kunnen daarmee een lokaal goed doel ondersteunen.

Vanaf Koningsdag doet de gemeente mee met de Wecycle-inzamelactie, waarmee een lokaal goed doel kans maakt op een sponsorcheque van 1.000 euro. De gemeente moet vóór 14 april de keuze voor het lokale goede doel doorgeven. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Elke partnergemeente van Wecycle kan tot 14 april zelf een lokaal goed doel kiezen dat kans maakt op een sponsorcheque. Indien de gemeente geen keuze maakt, is de lokale Oranjevereniging het goede doel. In meerdere gemeenten doen inwoners suggesties aan hun gemeente voor het goede doel of vraagt de gemeente aan inwoners om suggesties.

Punten scoren op milieustraat
De inzamelactie loopt vanaf de dag na Koningsdag tot en met 31 augustus. Wie in die periode op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, gaat ter plekke met de mobiele telefoon naar de Wecycle-actiesite. Via GPS (Global Positioning System) wordt vastgesteld of de inwoner echt op de milieustraat is en scoort hij een punt. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen een Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro voor het gekozen lokale goede doel. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.

Meer inzamelen
De inzamelactie in de gemeente is gericht op het inleveren van vooral afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen op de milieustraat. Deze producten worden nog vaak vergeten bij het bezoek aan de milieustraat of weggegooid.

Over Wecycle
Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij deze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken ze samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.


De vijfde ronde: Commissie PR en Communicatie

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. DeMooiRooiKrant licht deze maanden de verschillende commissies uit. Deze keer is de Commissie PR en Communicatie aan de beurt.

Eline van Ommen, Lisa van de Ven en Jeroen van de Sande zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest om de SamenLoop voor Hoop kenbaar te maken in Sint-Oedenrode en omgeving. "Dat is goed gelukt, want er hebben zich al ruim tachtig teams ingeschreven!" vertelt Eline. "Een enorm aantal en dat terwijl het nog ruim een halfjaar duurt voordat het evenement van start gaat."

Het evenement leeft enorm en daar heeft de Commissie PR en Communicatie een steentje aan bijgedragen. "Er zijn al ontzettend veel mensen enthousiast over de SamenLoop en dat zet zich om in het grote aantal teams dat zich heeft aangemeld en de vrijwilligers die zich hebben opgegeven. Toch zijn er nog steeds veel handen welkom om er met elkaar een enorm succes van te maken." De Commissie PR en Communicatie bestaat nu uit drie mensen, maar daar mogen nog best nog wat enthousiastelingen bij. "Vrijwilligers met een frisse blik en leuke ideeën, graag! Op dit moment is het zaak dat wij alle actualiteiten bijbenen, zoals de vele acties die door de verschillende teams worden georganiseerd. Wij zorgen voor de promotie rondom deze acties en wij hopen dat het mensen aanspoort om de vele teams te steunen."

Niet alleen in de aanloop naar het evenement toe is hulp welkom, ook tijdens het evenement zoekt de commissie versterking. Zij hebben namelijk grootse plannen tijdens de SamenLoop op 1 en 2 september. "Het is onze taak om het complete evenement te verslaan. Dit doen wij in de vorm van interviews met bijvoorbeeld de lopers, de eregasten en de vrijwilligers. Ook brengen wij beide dagen live verslag op beeld, zijn wij actief via Facebook en natuurlijk op www.mooirooi.nl. Deze dagen hebben wij ontzettend veel werk te verzetten en daarom zijn wij op zoek naar mensen die het leuk vinden om er samen met ons wat moois van te maken."

Ben jij iemand die graag foto's maakt, mensen interviewt of misschien ben jij wel handig met een videocamera? Vind jij het leuk om ons te helpen bij het verslaan van de SamenLoop of wil je deel uitmaken van onze Commissie PR en Communicatie? Laat het Eline weten via eline@olie-zo.nl.


Rawazzie

Ik wandel door het Vressels Bos. Tsjonge, wat is dat lang geleden! Gretig snuif ik de geur op van lang vervlogen herinneringen. Ik ben opgegroeid in dit bos. Ken het als mijn broekzak. Mijn ouders namen ons, kinderen, ieder weekend wel een keer mee het bos in, lekker wandelen, tikkertje en verstoppertje spelen, de zandduinen op rennen en rollend er vanaf. En spelen op de 'open plek'. Maar, die zandduinen en die open plek, waar zijn ze gebleven?

Het grote ven is er gelukkig nog wel. Voor mijn gevoel was dit ven vroeger iedere winter bevroren. Schaatsen op de 'Putten' was vaste prik. Eerst met de wankele botjes, later vrolijk zwierend op hippe, witte kunstschaatsen. Hele dagen bracht ik op het ijs door, met mijn vriendinnen. Rode koontjes onder een dikke wollen muts. We warmden ons aan de heerlijke, hete chocolademelk die mijn ouders steevast kwamen brengen.
Al die bospaden, hoe vaak reden we hier niet op het karretje dat onze dappere maar eigenwijze pony, Katja, trok. Als het tegenzat moesten we door mijn vader 'gered' worden, omdat Katja niet meer wilde luisteren en wij door ons voorraadje suikerklontjes heen waren. Later ging ik hier vol enthousiasme paardrijden – het duurde even voordat ik wilde toegeven dat mijn talenten elders lagen. Ik trof altijd paarden die een eigen wil en eigen voorkeursroute hadden. Pijnlijke taferelen waren het als ik rechtdoor ging terwijl het paard afsloeg – richting stal.
Jarenlang was de gele route mijn favoriete hardlooproute. Ieder weekend heerlijk een uurtje rennen. En later toen de mountainbikeroute kwam, slingerde ik vol verve met de fiets tussen de bomen door. Ik zoek naarstig naar herkenningspunten. Die routes zijn er nog. Maar het bos was vroeger toch veel groter en dichter begroeid? Waar zijn alle kleine paadjes gebleven, het donkere bos? Ik zie nieuwe afrastering en kaalslag. De vele dorre, dode bomen en takken liggen her en der verspreid. Ze geven het nagenoeg kleurloze bos iets rommeligs en vooral iets troosteloos. 'Wat een rawazzie', zou mijn vader zeggen, als hij het zag.
Van die spreekwoordelijke broekzak herken ik niet veel meer. Er is van alles uit gehaald zonder dat ik het wist. En wat komt er voor in de plaats? De bomen worden ingeruild voor ven en heide. Het stemt me treurig en ik weet niet goed waarom. Ik zou moeten genieten van de rust en mijn herinneringen. Misschien ben ik in een sombere bui. Misschien schrik ik van het besef dat alles verandert. Of ben ik hier gewoon in het verkeerde seizoen?
Ik ga op een bankje zitten en kijk uit over het water. Een flauw zonnetje doet een poging me op te beuren. Het wateroppervlak glinstert vrolijk en in de verte speelt het licht met zwierige kale kruinen. Eigenlijk wel leuk, bedenk ik me ineens, dat er op veel plekken een weids uitzicht is; ontegenzeggelijk het voordeel van vennen en heide. En ik heb ook liever 'rawazzie' dan aangeharkte paden. Ik glimlach, het gaat vast goed komen met dit mooie natuurgebied.
Opgetogen kijk ik een galopperende ruiter na. Ik zie beelden van briesende paarden, opspattend zand en vrolijk wapperende manen. Ik besluit gauw terug te komen met mijn eigen – stalen – ros om 'in galop' een nieuwe verkenningstocht door het bos te maken. Zin in!

Elli de Rijk
reageren? schrijvers@impesant.nl

SamenLoop voor Hoop: een geweldig evenement

Wat kan er in Rooi toch veel. Wat zijn Rooise mensen toch geweldige dorpsgenoten. Of het nu gaat om het bouwen van een nieuwe uitkijktoren, het meedoen aan een dorpsquiz of in dit geval, de SamenLoop voor Hoop.

Het is werkelijk onwaarschijnlijk hoeveel mensen daarmee bezig zijn, hetzij in de organisatie van het geheel, hetzij met het uitvoeren en bedenken van allerlei leuke activiteiten die geld in het laadje moeten brengen.

Rooi heeft nu al de meeste groepen die gaan lopen op de dag zelf en de olievlek breidt zich nog steeds uit. Je kunt er bijna niet omheen, want iedereen heeft er wel iets mee van doen en wil er iets voor doen.

In samenwerking met de mensen van Odendael organiseer ik op 14 april een Benefietavond in Odendael. Als je dan kijkt hoe bereidwillig de mensen zijn die daar geheel belangeloos aan meewerken, dan is dat hartverwarmend: de bekende Rooise tonprater Rien van Genugten zei meteen "Ja!", wereldkampioen kunstfluiten zei ook "Ja!", de Rooise gitaarvirtuoos Dennis van der Sanden volgde met een "Ja!" en ook Wim Daniels, Nederlands bekendste neerlandicus, zei meteen "Ja!". Ik zelf natuurlijk ook.

Aangezien deze mensen allen voor niks optreden, kan het volledige bedrag wat binnenkomt aan entreegelden, diezelfde avond overhandigd worden aan de penningmeester van de SamenLoop voor Hoop. De entree bedraagt €20,-. Dit bedrag kan contant betaalt worden bij de kassa.

Kaartjes voor 14 april zijn per e-mail te bestellen via info@nicovandewetering.nl. Tevens zal er in de hal een markt plaatsvinden, georganiseerd door Odendael.

Es ge saome werkt, werkte noit alleen.

Mooi in de natuur

Foto: Joke in 't Zand Foto: Joke in 't Zand

Welk jaargetijde het ook is... de natuur blijft verrassend en mooi, ook in Sint-Oedenrode. Gelukkig hebben we een aantal natuurliefhebbers met een goede camera die ook nog eens hun plaatjes insturen. Zo kunnen wij een goede collectie plaatsen. Heeft u ook een mooie natuurfoto gemaakt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Lisette van Helden Foto: Lisette van Helden
Foto: Thea Willems Foto: Thea Willems
Foto: Janine van der Sanden Foto: Janine van der Sanden

Alzheimer Café

Op maandag 26 februari wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Gezond slapen en dromen. Wat is het verschil tussen een gezonde en slechte slaper? Hebben we allemaal hetzelfde slaapritme? Wat is slapeloosheid? Kun je leren om je te ontspannen? Zijn er tips om beter te slapen? Gastspreker: Mw. L. Timmer. Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Kaartavond KBO Boskant

Na het carnaval gaan ze bij KBO Boskant weer verder met een gezellige kaartavond.

En wel op 25 februari bij De Vriendschap in Boskant, aanvang 20.00 uur. Met zoals altijd schitterende vleesprijzen en een loterij. De organisatie hoopt weer veel mensen te mogen begroeten, tot dan.

Gemeente aan de slag met verduurzaming

Zeven miljoen huishoudens gebruiken momenteel aardgas. Nederland staat aan het begin van de operatie om gasvrij te worden. Maar dat niet alleen, want de uitdaging is veel groter. De inzet is om vanaf 2030 Nederland energieneutraal te hebben. Het is berekend dat per gezin de kosten gemiddeld neerkomen op €20.000 om een huis energieneutraal te maken. Hoe denkt de Rooise burger hier over? Willen ze hiervoor betalen? Welke rol speelt gemeente Meierijstad de komende jaren? Het burgerpanel TipMooiRooi kreeg de kwestie voorgelegd en de gemeente is gepolst.

63% van de ondervraagden vindt het belangrijk of zeer belangrijk dat Nederland in 2030 energieneutraal is, maar 44% is niet bereid daar €20.000,- te betalen. Vaak is de reden dat het voor veel gezinnen gewoonweg niet te betalen is. Volgens de gemeente is er in 2018 en 2019 een subsidieregeling voor het verduurzamen van particuliere woningen. Er zijn echter nog geen andere financiële regelingen voor inwoners die verduurzaming niet kunnen financieren. De gemeente Meierijstad stelt in 2018 een uitvoeringsprogramma op voor energieneutraliteit. Ook wordt een visie op duurzaamheid gemaakt. Daarin zal ook aandacht zijn voor de verduurzaming van de woningvoorraad.

Hoe zit het dan met nieuwbouwhuizen? Worden die nu al energieneutraal gebouwd?
"De gemeenteraad heeft op 8 februari 2018 een motie aangenomen. Daarin staat dat duurzame energietoepassingen gestimuleerd worden bij nieuwbouwwoningen. Nieuwe huizen dienen daardoor zoveel mogelijk op 1 juli 2019 gasvrij of energieneutraal te zijn", licht een woordvoerder van de gemeente toe.
79% van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen of een warmtepomp. 21% laat weten het te overwegen om een (of beide) van de opties aan te schaffen. Bedrijven geven advies en ook op internet is veel te vinden. De gemeente heeft geen adviserende rol, maar stimuleert wel. Zo heeft de gemeente in 2017 deelgenomen aan de Duurzame Huizenroute. Tijdens deze route delen inwoners hun ervaringen, tips en ideeën over duurzaam wonen met elkaar.


26 / 32

het is vroeg of laat

het is vroeg of laat
en onderscheid hiertussen
kan even geen kwaad

ik hang als het ware
aan de klepel vast
die beweegt wel, maar
denkt zeker niet na
welke koers we gaan varen

het is heen en weer
binnen de houten kast
en de sleutel ligt al jaren
te wachten in de onderste la

ik voel wel dat de veer
ietwat licht is gespannen
maar dat kan een geringe
opwinding in de nacht
meestal beter verklaren

anders wordt het de vraag
of wij samen de ochtend baren
in ieder geval tikt de rust
gezapig door de tijd
waarbinnen menig tandje
een naderend radertje kust

Hoe kleinder 't baoske, hoe grotter d'n hond.

Mensen lachen om hun tranen te trainen.

Jacques Brel (1929-1978) Belgisch chansonnier.

Foto: Henri van Hoorn

Dit keer ook een luchtfoto in deze rubriek, omdat het mooi is om te zien hoe dicht de natuur tegen wijk Vogelenzang en Dommelrode aan ligt.

Foto: Henri van Hoorn

De Knoptoren, weer van een andere hoek bekeken. Wat is het een parel!

Tïësto springt met Romee en Tessy naar de top

Tessy van der Velden met Tiesto. Foto: Foto4U Foto4U

Afgelopen weekend was het zover: de Brabantse Kampioenschappen Springen gingen van start. In alle vroegte arriveerden de eerste deelnemers met hun pony's. De zenuwen waren aanwezig, maar de gezelligheid overheerste. Een mooi weekend om op terug te kijken!

Afgelopen weken is de vereniging de Rooise Ruiters en Ponyruiters flink in de weer geweest om dit spektakel te organiseren. Zo werd de manege omgetoverd tot een grote springpiste, een grote tent werd geplaatst, de catering werd optimaal verzorgd, sponsoren werden aangetrokken en de PR werd extra ingezet. Afgelopen weekend was het de beurt aan de ponyruiters en volgend weekend 24 en 25 februari is het de beurt aan de volwassenen. Voor meer informatie check onze Facebookpagina www.facebook.nl/rooiseruiters.

Jasmijn van den Brand. Foto: Foto4U Foto4U

De paardensportliefhebbers kwamen niets te kort. In de springpiste was de spanning te snijden. De jonge ruiters streden om de medailles. En er was nog meer te winnen: de beste combinaties mogen naar de Nederlandse Kampioenschappen én zij mogen naar Indoor Brabant in 's-Hertogenbosch.

De volgende Rooise Ponyruiters waren geselecteerd voor de kampioenschappen: Tessy van der Velden Jonkers, Romee van de Biggelaar en Jasmijn van de Brand. Tessy beet de spits af met haar pony Pepper in de klasse AB-B op zaterdagochtend. Helaas durfde haar pony niet over een hindernis waardoor ze haar parcours niet verder kon afmaken. Dit is ook niet zo gek met zoveel publiek en overal versiering.

Later startte zij met haar pony Tiësto. Deze keer wist zij een hele mooie eerste ronde te rijden. Geen één fout gemaakt waardoor zij door mocht naar de barrage. Tiësto mocht ook met Romee van de Biggelaar de springpiste betreden. Romee reed ook een foutloze ronde. "We waren allebei zenuwachtig, maar naar een goede foutloze eerste ronde waren de zenuwen goed onder controle." Aldus de twee amazones. De barrage was heel spannend. Romee reed een zeer sterke barrage en stond hierdoor lange tijd aan de leiding. Uiteindelijk is zij naar huis gegaan als reserve kampioen! Tessy was na haar barrage iets minder tevreden. "Ik had een beetje langzaam gereden waardoor ik minder stijlpunten had gekregen." Maar ze mag trots zijn om op zo'n jonge leeftijd een negende plaats te behalen op de Brabantse Kampioenschap, met een ijzersterkte concurrentie.
In de middag startte Jasmijn van de Brand in de klasse DE-B. Zij wist haar pony Nevil keurig over de eerste hindernissen te sturen. Helaas werd de spanning voor haar pony net te veel en kon zij haar parcours niet afmaken.
Volgend weekend is de Brabantse Kampioenschappen voor de volwassenen. Ook dit weekend is er de loterij. Hierbij worden vele mooie prijzen weggegeven zoals toegangskaarten voor Indoor Brabant, springlessen van bekende springruiters, een weekend lang cabrio rijden en nog vele mooie andere prijzen. Daarnaast is er op zaterdagavond 24 februari het Ruiterbal. Dit is een knallend feest na afloop van de wedstrijd.
De leden van de vereniging zitten niet stil. Zo is Marion Merks afgelopen weekend op concours gegaan naar Asten. Opnieuw wist zij met haar paard High Fly in de prijzen te springen. Twee foutloze rondes waren goed voor een vijfde prijs in de klasse L.


Sjef van den Berg wereldkampioen

Foto:

Afgelopen weekend heeft Sjef van den Berg in Yankton (VS) het Wereldkampioenschap indoor geschoten. Hij begon het toernooi sterk door in de kwalificatieronde een Europees en Nederlands record te schieten: 598 punten met zestig pijlen.

Sjef van den Berg mag zichzelf wereldkampioen noemen.

Vervolgens ging hij sterk verder in de finales. Met 51 tienen, twee negens en een acht won hij zijn finales met 6 - 4, 7 – 1, 6 - 2 en 7 – 3. In de gouden finale trof hij de Japanner Tomatsu Daisuke. Sjef moest in het begin even zijn ritme vinden. Hij begon met 28 punten en kwam 0-2 achter. Daarna ging het beter. Sjef schoot drie rondes dertig en won de finale met 6 -2.
Ook het Nederlands team schoot sterk. Zij gingen als eerste geplaatst naar de finales. Zij schoten diverse rondes de volmaakte zestig punten en gingen naar de gouden finale met 6 – 0, 5 – 1 en 5 – 3. In de finale troffen zij Australië. Het team begon sterk en hield het hoge niveau vast. Met drie maal 59 punten wonnen zij met 5-1.
Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een carnavalswedstrijd geschoten. Zij moesten een van tevoren opgegeven aantal punten schieten. De winnaar was Jan van Erp met 55 punten (-5). De overige scores: Martie Verhoeven 69 (-6), Toon Hermes 38 (-11), Ron Spijker 68 (+13), Jan van Bergen 58 (-17) en Antoon Vervoort 56 (+26).
Op woensdagavond heeft de jeugd met houten bogen geschoten. Zij schoten op korte afstand met verschillende houten bogen.
Op vrijdagavond werd de Hoogste Schutter geschoten. Hierbij wint de schutter die het meeste punten schiet. Bij compound won Piet van den Berg met 234 punten. De overige scores: Wil Kivits 231, Paul van de Mortel 229 en Ronald van de Sande 215. Bij recurve won Jan van Bergen met 222 punten. De overige scores: Annette Boonstoppel 220, Patrick Bouma 218, Rob Naus 215, Martie Verhoeven 215, Frans van de Braak 197, Karin de Jong 181, Marjelein Verhoeven 177, Jerica van de Mortel 159, Ray Matuszewski 133 en Henri van de Zanden 125. De houtschutters schoten op een gildeblazoen (1 t/m 6). De winnaar was Toon Hermes met 60 punten (1x6). De overige scores: Antoon Vervoort 60 (0x6), Jos van den Berg 53, Michael Moonen 44 en Agnes Vissers 21.
Op zaterdag was het rayonkampioenschap indoor voor teams. Het team van Ontspanning schoot in de ereklasse in Eerde. Het team bestond uit Piet van den Berg, Kristin Davies, Martie Verhoeven en Simon Boersbroek. Hun scores ( 572, 549, 476 en 461) waren goed voor een zesde plaats. Rayonkampioen werd Concordia, dus toch een Roois succes.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

VDZ Racing met nieuwe auto seizoen in

24 februari, begint het Nederlandse rallyseizoen weer met terug van 1 jaar weggeweest, de Circuit Short Rally op Circuit Zandvoort. Ook terug van weggeweest is VDZ Racing, na een seizoen van investeren in de toekomst. Dat heeft zoals de meesten wel weten, geresulteerd in een nieuw rallymonster: Een Mitsubishi EVO X, een echt rally raspaard!

Tot slot is de rentree van vaste navigator Ilse van de Sande ook weer een feit, die na een lange periode van revalideren weer staat te popelen om weer aan wedstrijden deel te nemen. We moeten even afwachten hoe Ilse het er in de wedstrijden vanaf brengt, maar het begin is daar! Het hele team, met voorop Roel van der Zanden, kijkt enorm uit naar de eerste rally en het complete rallyseizoen.
Nadat er bij Piet van Hoof de EVO is aangeschaft, is hij al weer helemaal uit elkaar gehaald voor een ronde over het Nijnselse industrieterrein. De eerste deadline was eind september, toen Roel met Judith in het huwelijk trad, inclusief kartstoeltjes achterin voor de kids. Eind januari is er nog getest in Wallonië waar er voor het eerst echt gevoeld kon worden wat voor monster er gekomen is in plaats van de Nissan. Die dag stond natuurlijk in het teken van wennen aan de auto en vooral geen gekke dingen doen op de glibberige weggetjes. De potentie is echter enorm, aldus Roel na de test. Het serviceteam is de afgelopen periode met een aantal nieuwe monteurs versterkt, wat het werk een stuk draaglijker maakt voor de harde kern die al jaren deel uitmaakt van het team. Dat heeft onder andere tot een ambitieuze kalender geleid voor dit seizoen. VDZ Racing neemt in 2018 deel aan het Nederlands Rally Kampioenschap. Dit betreft de Nederlandse rally's (uitgezonderd de GTC Rally in verband met andere verplichtingen) en verder wordt er ook nog de Rallye Sulingen in Duitsland en de East Belgian Rally verreden. Tussendoor wordt eind augustus nog de shortrally in Kasterlee gereden (B). De eerste rally betreft dus de Circuit Short Rally. Iets anders van opzet (geen onverhard), maar altijd leuk om het seizoen mee te starten. Er worden 4 klassementsproeven verreden met een totale lengte van net geen 51 kilometer. De eerste auto zal starten om 11:30 en de finish staat gepland rond 16:27 uur. VDZ Racing zal met startnummer 11 aan de start verschijnen.
Roel: "Wat sta ik weer te popelen om weer lekker rally's te gaan rijden. Eindelijk kunnen we op bekende wegen eens kijken wat deze auto echt in zijn mars heeft, maar de testdag in Wallonië was zeker de moeite waard. Ik ben echt enorm trots op het serviceteam dat het weer een waanzinnig nieuw rallywapen in elkaar heeft gezet. En met dank aan onze sponsoren Progress Uitzendburean, MEB Autoschade, Aben Reclame, Meierij-IT, Tybex Warehousing, VA-Motorsport en Harperink Automotive ziet de auto er fantastisch uit. Daarnaast ben ik ook weer zeer verheugd dat Ilse eindelijk weer naast me zit. We kunnen niet wachten om te starten!"
Kalender VDZ Racing seizoen 2018:24 februari – Circuit Short Rally – Zandvoort, 17 maart- Zuiderzee Rally – Emmeloord, 14 april – Centraal Nederland Rally – Putten, 4 & 5 mei – Rallye Sulingen – Sulingen (D), 1 & 2 juni – ELE Rally – Veldhoven, 16 juni – Vechtdal Rally – Hardenberg, 26 augustus – Shortrally Kasterlee – Kasterlee (B), 14 & 15 september – Hellendoorn Rally – Hellendoorn, 29 & 30 september – East Belgian Rally – St. Vith (B) en 21 oktober – Twente Rally - Hengelo

Sporttalent van Rooise bodem: Jarno van Gorkum

Foto:

Sint-Oedenrode bulkt van het talent in allerlei takken van sport. DeMooiRooiKrant heeft enkelen van hen al in beeld gebracht en gaat er gewoon mee door. Waar zijn deze jonge sporters goed in? Wat willen ze bereiken? In de zesde aflevering vertelt Jarno van Gorkum over zijn sport: handboogschieten. Jarno (11) schiet nog maar een jaartje, maar heeft al laten zien dat hij een groot talent heeft. Daarom verdient hij een plekje in deze reeks.

Waarom ben je begonnen met handboogschieten?
"Ik heb het altijd leuk gevonden en mijn opa, Frans van den Bersselaar, deed het ook. Toen ik negen was, ging ik naar hem toe en hij zei dat ik ermee kon beginnen. Ik zit nu bij Concordia, maar ik heb heel veel van opa geleerd. Ik vind het ook erg leuk om te schieten."

Hoe vaak train je en wat doe je dan?
"Ik train eenmaal per week bij Concordia voor anderhalf uur. Mijn trainer is Peter Hulsen en als ik wil mag ik bij opa elke dag trainen. Ik stuur hem dan een appje en vraag hem of ik mag komen schieten, meestal na school. Dat mag altijd! Wanneer ik dan aankom staat er een pak in de tuin met een blazoen. Daar moet ik dan op schieten. Als ik binnenkom, staat mijn boog ook al paraat. Daar zorgt opa voor. Normaal schiet ik op een afstand van achttien meter, maar bij opa is dit vaak tien. Soms schiet ik wel vanaf achttien meter bij hem, maar dan moet ik van achter in de gang naar achter in de tuin schieten."

Vertel eens iets over je resultaten…
"Het begon bij het veldschieten met opa. Ik heb vorig jaar het rayonkampioenschap gewonnen bij de aspiranten en ik mag in maart meedoen voor aspiranten indoor NK. Het rayonkampioenschap vind ik tot nu toe het leukst dat ik heb mogen doen. Ook mag ik in maart naar De Beurs voor het Sportgala, want dan word ik gehuldigd."

Is er iemand naar wie je op kijkt?
"Opa zelf! En mijn favorieten zijn: Rick van den Oever, Sjef van den Berg en Jan van Tongeren."

KV Rooi wint van Heumen

Om 13:25 uur startte de wedstrijd tegen Heumen. De vorige wedstrijd wist Heumen te winnen in de laatste minuut en eindigde de stand in 22-21. KV Rooi had dus iets goed te maken en wilde ervoor zorgen om de punten in Rooi te houden.

De wedstrijd begon niet zo soepel voor. Heumen wist gelijk twee doelpunten te scoren door middel van een afstand en een korte kans. Hierdoor liep Kv Rooi meteen achter de feiten aan. Ze werden flink wakker geschut en gingen dit niet laten gebeuren! Kv Rooi kwam terug met mooie afstandsschoten waardoor de stand op 3-3 kwam. KV Rooi wist dat ze nu door moesten zetten om voor te komen staan. Dit deden ze ook keurig! De rust werd in gegaan met 10-4 voor KV Rooi.
KV Rooi had veel vertrouwen gekregen in de eerste helft. In de rust werd verteld dat ze dit vast moesten houden. Wel moesten ze beseffen dat de wedstrijd nog niet gespeeld was met maar zes doelpunten verschil. Dus KV Rooi moest de tweede helft doorpakken en niet verslappen.
KV Rooi stapte met hetzelfde vertrouwen het veld op. Heumen kwam moeilijk tot scoren en daar wist KV Rooi gebruik van te maken. De thuisploeg maakte mooie acties en de ballen gingen er goed in, waardoor Heumen het niet bij kon houden. De wedstrijd werd met 21-11 afgesloten. Een prachtige score voor KV Rooi.
Volgende week staan de dames tegenover Melderslo. Om 15:10 uur wordt de wedstrijd gespeeld in sporthal De Streepen. Het publiek is van harte welkom!

KV Nijnsel deelt de punten

KV Nijnsel trad zondag aan tegen Vessem, die twee weken geleden ongeslagen kampioen zijn geworden. Het was dus juist voor Nijnsel van belang om punten te pakken. Vaak speelt Nijnsel een van haar beste wedstrijden tegen deze ploeg uit Vessem.

Na enkele minuten viel het eerste doelpunt aan de kant van Nijnsel en het spel liep lekker. De aanval liep als een geoliede machine en ook de kansen werden mooi afgemaakt. Telkens liep Nijnsel een punt vooruit, maar Vessem wist goed bij te blijven. Na een kwartier kwam het tot een gelijkspel, 4-4. Het was Nijnsel die vanuit dit gelijkspel de voorsprong pakte en verder uitliep door het ene na het andere doelpunt te maken. Met 10-6 werd er tevreden gerust.

Na de rust werd er stevig doorgepakt door Vessem. De grote voorsprong van vier punten werd vlot ingehaald en na nog geen tien minuten keek Nijnsel wederom tegen een gelijkspel aan, dit keer 10 tegen 10. Het was zichtbaar dat beide teams al veel gegeven hadden en het baltempo werd trager. Judith van de Nieuwenhuizen zette Nijnsel nog op een voorsprong en dat gaf hoop op een overwinning. Helaas maakte Vessem de gelijkmaker, zodat Nijnsel net niet won van de koploper. Toepasselijke eindstand in een carnavalsweek: 11-11.

Tête-à-tête van start

Tweeënveertig boulers gingen van start om het clubkampioenschap tête-à-tête 2018 bij Cloeck & Moedigh. Een competitie waarin de spelers het individueel tegen elkaar moeten opnemen. Je kunt niet terugvallen op eventuele maten zoals bij doubletten of tripletten. De eerste tegenvallers zijn al gescoord maar na 2 wedstrijdavonden doen Jan in 't Zandt (4 +28), André vd Nieuwenhof (4 +18), Bert Goorts (4 +12) en Erik Verschuijten (4 +10) het uitstekend.

Carnavalsboulen
Op carnavalsmiddag streden 54 verklede boulers, met een glaasje en onder carnavaleske klanken, om de eer. Met 3 +29 werd Rob van Berkel 1e, Hennie van Eck 2e (3 +26), André vd Nieuwenhof 3e (3 +24), Ad vd Meerendonk 4e (3 +24) en Pieter Vereijken 5e (3 +22).

Zondagmiddagcompetitie
Afgelopen zondagmiddag won Christ van Esch de ontmoeting met 3 +32, Tonny Raaijmakers werd 2e (3 +26) en Wim vd Rijdt 3e (3 +11). Met 2 +6 werd Martien Habraken 4e en Martin vd Hurk werd 5e (2 +2). Door zijn behaalde 3 punten staat Wim vd Rijdt nu met 15 punten op de 1e plaats in het klassement en is niet meer in te halen door de andere spelers.

De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie (NPC) van deze week:
4e divisie 4002, Cloeck en Moedigh 1 - Amitié Best 1 3 – 5
5e divisie 5003, La Donnée 1 Tilburg - Cloeck en Moedigh 2 3 - 5
5e divisie 5003, Cloeck en Moedigh 3 - t Lover 5 Asten 4 – 4
5e divisie 5004, Cloeck en Moedigh 4 - Littie of Littienie 1 Helmond 3 - 5
5e divisie 5005, Cloeck en Moedigh 5 - Gemert de Boules 2 3 – 5
6e divisie 6004, De Piëlboulers 1 Ysselsteyn - Cloeck en Moedigh 6 4 – 4
6e divisie 6005, PV Tilburg 2 - Cloeck en Moedigh 7 6 - 2

Blijf fit met Biowalking

Foto:

Vanaf 2 maart start IVN Sint-Oedenrode weer met de activiteit Biowalking. Dit is een maandelijkse groepswandeling in de natuur voor mensen met een chronische ziekte, onder begeleiding van een IVN-gids en een zorgverlener.

Biowalking is bedoeld voor mensen uit Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel die diabetes type 2, COPD of (risico op) hart- en vaatziekten hebben en meer willen bewegen en fit willen blijven. Samen wandelen in de natuur is niet alleen goed voor de gezondheid maar vooral ook erg leuk!

"Wat Biowalking zo bijzonder maakt is de combinatie van gezond bewegen, buiten zijn en een laagdrempelig spreekuur", aldus Connie Smits, coördinator Biowalking. "Deelnemers bouwen conditie op. Ze kunnen hun vragen rondom voeding, beweging of medicijngebruik op een discrete manier aan de zorgverlener stellen. De ene keer loopt een praktijkondersteuner mee, en dan weer een diëtiste, apotheker of fysiotherapeut. Een deelnemer vertelt: "In gesprek met de zorgverlener krijg ik bevestiging dat ik goed bezig ben." Onderweg vertelt de IVN-gids over wat er groeit en bloeit.

Biowalking bestaat uit 4 maandelijkse wandelingen op vrijdagochtend. Na de wandeling is er tijd om na te praten onder het genot van een kop koffie/thee. De eerste wandeling is op 2 maart en start om 10.00 uur bij Helden van Kien in park Kienehoef in Sint-Oedenrode.

Meedoen?
Meer informatie is te vinden op www.ivnrooi.nl. Ook aanmelden kan hier. Vragen over Biowalking? Mail dan naar biowalking.ivnrooi@gmail.com of bel 06 – 12 22 14 58.

Ashley Peters derde prijs Asten

Ashley Peters van De Nijnselse Ruiters startte op een springwedstrijd voor paarden haar nieuwe troef I-Malve in de klasse B. Deze nieuwe combinatie eindigde met een derde prijs. Bart Kluijtmans startte zijn paard Her Touch ook in de klasse B en eindigde met een achtste prijs.

Voor Bart en Her Touch was dit de generale repetitie voor de Brabantse kampioenschappen. Deze worden dit jaar georganiseerd door de Rooise ruiters in manege de Pijnhorst. Bart en Her Touch starten op zaterdagochtend in de klasse B welke begint om 9:00 uur.
Aansluitend komen in de klasse L, die verreden wordt over twee manches, de volgende combinaties van onze vereniging aan de start: Annette Swinkels met Hare Majesteit, Martijn van Stiphout met Hannibal en Anouk van den Nieuwenhuijzen met Irena Z. Op zondag start om 09:00uur de klasse M. Ook in deze klasse komen verschillende combinatie van onze vereniging aan de start: Teun Kluijtmans met Hagan, Andre van Hooft met Evita Bella, Thom van Dijck met Wish me Luck en Gonlix Anukiya, en Suzan van Gastel met Gracia Go en Herbie. Aansluitend starten de volgende combinaties in de klasse Z: Thom met Fleurrissant en Marwin met de paarden Spock Z, Fuji en Figo.
In de klasse ZZ is Marwin startgerechtigd met de paarden Eton, Elvixis en en Fabulous. Suzan start in de klasse ZZ Eye catcher Go en Ferbie. Ook de klasse M, Z en ZZ worden verreden over twee manches. Alle deelnemers veel succes!

Ollandia
Uitslagen senioren:

Boerdonk 1-Ollandia 1 2-1
Programma senioren 25/02:
Tongelre 1-Ollandia 1 14.30u.
Ollandia 2-DVG 3 10.30u.
Ollandia 3-Avanti'31 9 11.00u.
HVCH 35+1-Ollandia 35+1 9.30u.
Boskant Vr1-Ollandia Vr1 10.00u.
Programma jeugd 24/02:
S.V. Brandevoort Jo17-2-Jo17-1 15.00u.
Jo15-1G-Prinses Irene Jo15-2 13.00u.
Jo13-1-Avanti'31 Jo13-2 11.30u.
Avesteyn Jo11-2G-Jo11-1 9.00u.
Jo11-2G-Boekel Sport Jo11-4G 9.30u.
Sparta'25 Jo8-2-Jo8-1G 10.30u.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren

Boskant 1 – Acht 1 1-3HVCH 3 – Boskant 2 2-3
Baardwijk VR3 – Boskant VR1 2-4
Programma senioren zo 25/2
SBC 1 – Boskant 1 14.30u.
Boskant 2 – Prinses Irene 2 12.00u.
DVG 4 – Boskant 3 10.00u.
Boskant 4 – VOW 3 10.00u.
Heeswijk 5 – Boskant 5 12.00u.
Nulandia 8 – Boskant 6 9.30u.
Boskant VR1 – Ollandia VR1 10.00u.
Programma jeugd za 24/2
JO19-1 – FC Uden JO19-1 a.14.30 u.
Volkel JO13-2 – JO13-1 a.11.30u.
SJVV JO10-1 – JO10-1G a.10.30u.
JO9-1G – Gemert JO9-4 a.10.30u.
JO7-1G – Rhode JO7-4 a.9.45u.
Boekel MO17-1 – MO17-1 a.14.45u.
SES MO13-1 – MO13-1 a.11.30u.

Rhode
Uitslagen senioren:

Rhode 1-EVVC 1 3-0
Avanti'31 2-Rhode 2 afgelast
Rhode 3-DVG 2 3-0
SVG 2-Rhode 2 (zat) 0-6
Programma senioren:
Rhode 1-DAW 1 19:30u. (Beker 22/02 terrein Boskant)
Rhode 1-Heeswijk 1 14:30u.
Rhode 2- SV Venray 2 11:00u.
Rhode 3- Vorstenbossche Boys 2 12:00u.
Sparta'25 5- Rhode 4 10:00u.
Schijndel 5-Rhode 5 10:00u.
Rhode 6- DVG 6 12:00u.
Blauw Geel 13- Rhode 7 10:00u.
DVG 8-Rhode 8 10:00u.
Heeswijk 8- Rhode 9 12:00u.
Rhode VR1- MVC VR2 10:00u.
Rhode VR2- EVVC VR2 10:00u.
SV Reeshof 2- Rhode 2 (zat) 16:00u. 3/3
Rhode 2 (zat)- SSC 3 16:30u.
Veteranen- Helmondia B 16:30u.
10/3 Zwaluw VFC 2- Rhode 2 (zat) 15:00u.
Blauw Geelk A- Veteranen 17:00u.
3/3 Rhode 2 (zat)-SSC 3, 16:30u.
Veteranen- Helmondia B 16:30u.
10/3 Zwaluw VFC 2-Rhode 2 (zat) 15:00u.
Blauw Geelk A- Veteranen, 17:00u.

VV Nijnsel / TVE Reclame
Uitslagen senioren:

Nijnsel - Nooit Gedacht 1 0 - 3
Vorstenbosch 2 – Nijnsel 2 1 - 2
Odiliapeel 2 - Nijnsel 3 afgelast
Nooit Gedacht VR1 – Nijnsel VR1 2 - 2
Nijnsel VR2 – Stiphout VR1 1 - 0
Uitslagen jeugd
NJO15-1 - Blauw Geel JO15-5 2 – 1
Programma senioren zo 25/2
Stormvogels'28 1 - Nijnsel 1 14.30u        
Nijnsel 2 - Sparta'25 3 12.00u        
Nijnsel 3 - DAW 3 12.00u
Blauw Geel 12 - Nijnsel 4 10.00u        
UDI'19/CSU 12 - Nijnsel 5 10.00u
Nijnsel 6 - Blauw Geel 14 10.00u        
Nijnsel 7 - Irene 3 10.00u
Nijnsel VR1 - Someren VR1 14.30u        
Sparta'25 VR2 – Nijnsel VR2 12.00u
Programma jeugd za 24/2
JO19-1 - Mariahout JO19-1 15.00u        
Rood Wit'62 JO17-5 - JO17-1 14.30u        
JO15-1 - Brandevoort JO15-5 13.00u        
JO13-1 - Blauw Geel JO13-2 11.15u        
WEC JO11-3G - JO11-1 9.30u
JO11-2 - Irene JO11-1 9.45u        
JO11-3 - Mariahout JO11-2G 9.45u        
Mariahout JO9-2G - JO9-1 10.00u        
JO9-2 - Stiphout V. JO9-5 9.45u        
JVC Cuijk MO17-2 - MO17-1 15.00u

Korfbal
KV Odisco
Uitslagen senioren:

Odisco 1-Celeritas 1 11-19
SVOC '01 2-Odisco 2 8-8
Odisco 3-Celeritas 2 5-11
Uitslagen jeugd:
Odisco b1-Tuldania B1 2-7
Odisco D1-Korloo D1 6-5
Odisco E1-Altior E2 1-10
Programma senioren 21/02:
Rooi Mw1-Odisco Mw1 21.00u. De Streepen
Programma senioren 25/02:
Odisco 1-Rietvogels 1 11.15u. De Streepen
Odisco 3-Be Quick 5 10.00u. De Streepen
Programma jeugd 24/02:
Odisco C1-MOSA'14 C1 12.00u. Dioscuren Schijndel
Odisco D1-Be Quick D2 13.00u. De Kienehoef

KV Rooi
Uitslagen senioren:

KV Rooi 1-Heumen 1 21-11
Melderslo 2-KV Rooi 2 12-13
Uitslagen jeugd:
Prinses Irene A1-KV Rooi A1 9-12
Altior B2-KV Rooi B1 7-8
SCMH B1-KV Rooi B2 8-5
KV Rooi C1-Emos C2 4-3
Oranje Wit C2-KV Rooi C2 5-3
KV Rooi D1-De Korfrakkers D3 3-5
KV Rooi E1-Be Quick E1 8-6
KV Rooi E3-Arcades E2 4-5
Prinses Irene F1-KV Rooi F1 6-5
Programma senioren 21/02:
KV Rooi MW1-Odisco MW1 21.00u.
KV Rooi MW2-Corridor MW1 20.00u.
Programma senioren 25/02:
KV Rooi 1-Melderslo 1 15.10u.
KV Rooi 2-Melderslo 2 13.45u.
KV Rooi 3-Quick Up 1 12.30u.
Programma jeugd 24/02:
BMC B1-KV Rooi B1 10.00u.
Flash B1-KV Rooi B2 10.00u.
KV Rooi C1-Spoordonkse Girls C1 10.15u.
KV Rooi D1-KSV D1 12.00u.
KV Rooi E2-Blauw Wit E1 10.00u.
MKV E1-KV Rooi E3 09.00u.
KV Rooi F1-Emos F1 11.00u.

KV Nijnsel
Uitslagen senioren:

Nijnsel 1-Vessem 1 11-11
Nijnsel 2-MOSA '14 1 12-7
Nijnsel A1-NeCa A1 9-7
Programma senioren 21/02:
Celeritas (S) MW1-Nijnsel MW1 21.00u
Programma senioren 25/02:
Nijnsel 1-Eyckelkorf/Omhoog 1 13.00u Dioscuren Schijndel
Nijnsel 2-SCHM 4 11.45u Dioscuren Schijndel
Programma jeugd 24/02:
Nijnsel A1-Rietvogels A1 18.20u

Bridge

JVG 14/2 1: Jan van Erp & Toon van Erp 70.83% 2: Sjef van de Kerkhof & Rinus Kuipers 58,33% 3: Nel Lathouwers & Zus Bevers 56,25% Wij bridgen op woensdagmorgen van 9 tot 12 uur. Graag zouden wij er nog enkele spelers bij willen hebben.

B.C. "d'n einder '05" 14/2: A lijn: 1 Mari en Nellie v.d.Vleuten 67.14 % 2. Rien en Helma v.d. Heuvel 56.49 % 3. Ferd en Riny Dekker 56.13 % 4. Bert Foolen- Jan v.d.Velden 51.61 % . zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

BC De Meierij 15/2: 1. Doca van de Oetelaar en Sjannie van de Wijdeven 64.58 2. Mia Poels en Heleen Wiers 60.42 3. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 56.77 4. Harrie van Erp en jan van Erp 52.60. B-lijn : 1. Mies Stroeken en Jos Jansen 57.20 2. Ans van de Laar en Frans van den Boomen 56.25 3. Leny van Rooij en Mieke Raaimakers 55.73 4. Truus Vissers en Annie Kastelijn 51.56

BC Rooi 750 7-2: A-lijn: 1. Nettie Hulsen – Harrie v. Rijbroek 65.48% 2. Wil Schilder – Tino Hillenaar 58.33 % en Marianne Muller – Joop Muller 58.33% B-lijn: 1. Harrie Hol – Ad v. Kaathoven 59.72% 2. Betsie van Kaathoven – Tiny v.d. Pasch 56.60% 3. Dirk Gillissen – Jan v. Lanen 53.82% C-lijn: Janny v. Boxtel – Bets Versantvoort 69.58% 2. Jos v. Schijndel – Francine Versantvoort 56.25% 3. Marcel Janse – Willy Swinkels 55.42% 14-2: A-lijn: 1. Wil Schilder – Theo v. Geffen 64.24% 2. Lin en Bas de la Parra 60.07% 3. Heleen Voets – Ad v. Helvoort 55.35% B-lijn: 1. Marijke v.d. Berk – Francine de Koning 63.19 % 2. Dirk Gillissen – Jan v. Lanen 62.50% 3. Ria en Toon Habraken 57.29% C-lijn: 1. Lia v. Ham – Leny Kremers 65.21% 2. Jannie v. Boxtel – Bets Versantvoort 58.75% 3. Joke v.d. Westelaken – Wiel Sporken 53.75%

BC de Neul 19/2 A lijn : 1- Francien van Oorschot en Miep van Osch 60,42% 2- Mia de Leijer en Sjane vd Vleuten 55,21 % 3- Ria en Toon Habraken – Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 52,78% B lijn: 1- Corry van Niftrik en Ria van Zon 60,76 % 2- Peter Schepers en Harrie Timmermans 59,72 % 3- Pieter van Kaathoven en Henk van Walbeek 59,38 % . C lijn: 1- Anja Lafleur en Riky vd Schoot 62,40 % 2- Jan Verbunt en Jo Verhoeven 57,81 % 3-Guus Plevier en Fried vd Laar 57,50 % D lijn : 1- Wil en Hennie Merkelbach 61,56 % 2-Ria Jongepier en Stephan vd Wiel 56,98 % 3- Riet Meijs en Ger Vervoort 53,96 %.

BC 't Koffertje '94 19/2 A-lijn: 1 Nicole van de Berg & Theo van Geffen 65,00; 2 Ad van Helvoort & Jan van Lanen 62,50; 3 Corry & Jos van der Hamsvoort 57,50 B-lijn: 1 Wilma van den Biggelaar & Jan Janssen 60,14; 2 An van Genugten & Wil van Gerwen 57,78; 3 Rietje Vianen & Geert van der Zanden 54,17

Beugelen
De Lustige Spelers, Olland
Uitslagen:

Olland 1-Maasbree 1 2-3
Olland 4-Schijndel 3 0-5
Programma 24/02:
Helden 1-Olland 1 20.00u
Programma 26/02:
Olland 3-Schijndel 1 20.00u
Programma 27/02:
Olland 2-Heeze 1 20.00u

Argo
Waterpolo
Uitslagen:

Zeester-Meerval-C gemengd 10-5
Programma za 24/02:
C gemengd-AquAmigos ZIB Best 15:30u.
VZV Njord-D1 Den Ekkerman Veldhoven 16:00u.
C jongens-De Treffers ZIB Best 16:15u.
Nayade-Heren 1 Tu/e bad Eindhoven 16:45u.
B1-TRB-RES ZIB Best 17:45u.
Heren 2-BZ&PC ZIB Best 18:30u.
De Treffers-Dames 1 Kwekkelstijn Rosmalen 19:45u.

Zwemmen
Programma 25/02:
Komende zondag nemen de zwemmers van de Wedstrijdgroep deel aan de derde Minioren-Junioren wedstrijd die wordt gehouden in zwembad 'Die Heygrave' in Vlijmen. Aanvang 13.30 uur.

Pupil van de wedstrijd: Jibbe van de Ven

Foto:

Afgelopen weekend, bij het duel van Boskant tegen Acht, was Jibbe van de Ven pupil van de wedstrijd. Het was een hele belevenis voor Jibbe, zo met de groten het veld op. Zelf speelt Jibbe in de JO10. Hij is een echte verdediger. Krijgt hij zelf de bal, dan zoekt hij altijd de voetballende oplossing. De spaarzame keren dat hij ten aanval trekt, sticht hij direct gevaar met zijn harde afstandsschoten, die hij met zowel rechts als links kan afvuren! Hij vond het, ondanks het verlies van Boskant, toch een hele gave dag. En … volgende keer beter!

Noud van Beekveld mocht afgelopen zondag mee het veld op met de grote jongens. Hij was pupil van de wedstrijd voor VV Nijnsel / TVE Reclame tegen Nooit Gedacht. Noud kreeg een diploma en kwam verder niets te kort. Hij scoorde een doelpunt en genoot van alles wat er die middag gebeurde. De sponsor van deze pupil was Jan Witlox Tegelwerken.

De 7-jarige Tijs Kersten is zondag 25 februari 'Pupil van de wedstrijd' bij de thuiswedstrijd van Rhode 1 tegen Heeswijk 1. Tijs speelt in de JO8-1. Hij is een goede verdediger die altijd veel zin heeft in het voetbal. Hij luistert altijd goed naar de uitleg en tips van zijn trainers. Sinds een paar wedstrijden heeft hij ook de goal van de tegenstander gevonden. Zijn favoriete voetbalclub is Real Madrid en AJAX en zijn favoriete speler is Ronaldo. Naast voetballen vindt hij tennis en met de lego bouwen erg leuk. Tijs zit in groep 4 op de Odaschool. Rhode wenst Tijs een heel gezellige voetbalmiddag bij Rhode.

VV Nijnsel ontbeert vertrouwen

'Lange halen snel thuis' is een bekende opmerking. Maar door de lange ballen die VV Nijnsel / TVE Reclame afgelopen zondag hanteerde, raakte de ploeg alleen maar verder van huis. Het jonge team liep daardoor in het mes van Nooit Gedacht en werd in de tweede helft keihard afgestraft. Toch is er een klein lichtpuntje waar het vaandelteam van Nijnsel zich aan vast moet houden.

De laatste twintig minuten van de eerste helft drukte VV Nijnsel de bezoekers namelijk vast op hun eigen helft. Niet door hoge ballen in de zestien te pompen, maar door scherp te zijn op de tweede bal en door over de grond en in een behoorlijk tempo rond te spelen. Dat spelletje ligt VV Nijnsel het best. Zo werden de punten in de eerste fase van de competitie binnengesleept. Helaas ontbreekt op dit moment het absolute vertrouwen om daarmee een wedstrijd naar de hand te zetten. Dat heeft ook te maken met het feit dat op dit moment geen enkele speler het doel makkelijk weet te vinden. De aanval staat zo droog als een emmer zand in de Sahara. Alleen middenvelder Rick van der Vleuten was er in de eerste helft nog het dichts bij na een krachtige solo.
Behoudens die twintig hoopvolle minuten had de thuisploeg niets in de pap te brokkelen. Nooit Gedacht is duidelijk eveneens geen topteam in deze Derde Klasse, maar het wist VV Nijnsel wel op de belangrijke momenten af te troeven. Bovendien hadden zij wel scherpte voor de goal. In de beginfase hing een doelpunt in de lucht, maar pas in de vierde minuut na rust scoorde Nooit Gedacht 0-1. Vanaf de zijlijn was het overduidelijk een genadeklap voor VV Nijnsel. De spelers oogden machteloos na de tegengoal en kregen de spierballen niet meer opgepompt om Nooit Gedacht nog uit te dagen. Niet veel later werd het ook nog 0-2 door een ongelukkige eigen goal van aanvoerder Tom ten Broecke. Net voor tijd wist keeper Thijs van Esch na een eerste goede save niet te voorkomen dat de tweede inzet wel binnen werd geknald. Zo verscheen de 0-3 op het scorebord.
Verslagen droop de thuisploeg af. "We kunnen wel kijken naar wat we niet goed hebben gedaan, maar dat heeft niet zoveel zin", vertelt hoofdtrainer Arno Methorst na de wedstrijd. "We moeten ons vasthouden aan de fase waarin we het spel speelden dat ons het beste ligt." Als met dat spel ook nog eens goals gaan vallen, dan wordt de lijn omhoog vast en zeker op het juiste moment nog ingezet. Komende zondag verkast Nijnsel naar de Duitse grens, naar Siebengewald. Daar speelt de geel-blauwe brigade tegen Stormvogels. Een belangrijke wedstrijd waarin Nijnsel de nodige steun kan gebruiken.

Ollandia buitenspel gezet door Boerdonk

Prachtige overwinning Rhode tegen EVVC.

Ollandia mocht afgelopen zondag op bezoek bij Boerdonk. Een wedstrijd tegen een ploeg waarvan ze van tevoren wisten dat ze Ollandia met fel fysiek spel op het verkeerde been zouden proberen te zetten. Wat men verwachtte, gebeurde ook.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Boerdonk een cadeautje, doordat een bal niet goed uitverdedigd werd door Ollandia en in eigen doel verdween. De 1-0 voor Boerdonk was binnen vier minuten een feit. Vervolgens liet Boerdonk zien dat zij weliswaar niet beschikken over de betere voetbalkwaliteiten, maar toch wisten zij Ollandia uit hun spel te halen. Ook de scheidsrechter had het moeilijk om over de vele 'overtredingen' te beslissen. Ollandia probeerde het hoofd koel te houden, maar ook zij gingen commentaar geven, waardoor de wedstrijd alleen maar meer verhit werd. Dit kwam het spel niet ten goede. Ollandia probeerde voetballend de doorslag te geven, maar kwam hier nauwelijks aan toe. Ruimtes werden moeilijk gevonden en kansen konden niet voldoende gecreëerd worden. Het drama werd compleet toen Boerdonk dankbaar gebruikmaakte van een sliding van Ruud van Driel. Hun spits dook tuimelend de 16m in. De scheidsrechter zag hier een penalty in en Boerdonk stond zonder problemen met 2-0 voor. Vlak voor rust had Ollandia nog een kans op de aansluitende treffer, maar het schot van Gerbe Voets vloog helaas over het doel.
In de tweede helft leek er meer rust in de wedstrijd te komen. Ollandia kwam beter aan voetballen toe en de spelers konden elkaar gemakkelijker vinden. Het scoren in het doel bleek wel een moeilijke opgave. Kans na kans wilde er niet in of werd adequaat van de lijn gehaald door de Boerdonkse verdediging. De Ollandse verdediging werkte nauw samen en Sebastiaan van Kessel speelde hier een belangrijke rol in. Hij was zijn directe tegenstander vele malen te slim af. Boerdonk had in de slotfase weinig in te brengen en zij waren in de luxe positie met een 2-0 voorsprong. Ollandia creëerde kans na kans, maar Ollandia had de winst al weggegeven in de eerste helft. Met nog tien minuten te gaan kreeg Ollandia nog een penalty en Steven van Dijke maakte het prima af. 2-1! Het slotoffensief van Ollandia was duidelijk, maar zorgde niet voor de verdiende gelijkmaker. Helaas waren ze te veel meegegaan in het spel van Boerdonk. Volgende week staat een uitwedstrijd tegen Tongelre 1 op het programma. Hopelijk zijn de punten dan voor Ollandia. Tot dan!

Rhode wint topper tegen EVVC

Onder ideale weersomstandigheden en op een veld dat voor deze topper extra was behandeld, speelde Rhode als koploper een degelijke wedstrijd tegen de nummer twee, EVVC uit Vinkel, en won verdiend de wedstrijd met 3-0. Het talrijk opgekomen publiek, circa 500 toeschouwers waarvan een groot gedeelte uit Vinkel, zag een meer spannende dan fraaie wedstrijd.

Rhode begon enigszins gehavend aan de wedstrijd omdat aanvoerder Martijn van Boerdonk nog niet hersteld is van een blessure die hij heeft opgelopen in de wedstrijd tegen Erp, veertien dagen geleden.De strijdwijze van Rhode, meteen de aanval zoeken, resulteerde ook deze keer in direct succes. Spits Kyron Brus draaide het zestienmeter gebied binnen, werd neergehaald en een strafschop was het gevolg. Daan van Dinten klaart dit soort klusjes bij Rhode en in de derde minuut schoot hij Rhode al op voorsprong. Hierdoor ging Rhode makkelijker voetballen dan EVVC, hetgeen niet resulteerde een echt overwicht. In de achtentwintigste minuut ontstond er een hachelijke situatie voor het Rhode doel, maar het hakballetje van de spits van EVVC dwarrelde net langs het Rhode-doel. Met een venijnig schot in de veertigste minuut scoorde Kyron Bros bijna 2-0, zijn schot ging rakelings langs. Derhalve ging de rust in met een 1-0 voorsprong.
In de tweede helft hetzelfde spelbeeld, een beter voetballend Rhode tegen een tegenstander die de druk voelde dat er niet verloren mocht worden om de achterstand op de lijstaanvoerder niet te ver te laten oplopen. Rhode kwam in de eenenzestigste minuut op een 2-0 voorsprong. De sterk spelende Mart Kruseman lanceerde met een prachtige steekpas Koen van der Zanden die keurig afrondde. Even zette EVVC druk met een kop kans in de vierenzeventigste minuut. Het geloof in succes ebde weg bij EVVC, helemaal toen in de vijfenzeventigste minuut EVVC met tien man kwam te staan. Rhode bleef het vertrouwd spelletje spelen en bleef vrij gemakkelijk overeind.
De beste kans voor EVVC kwam in de achtentachtigste minuut, het schoot ging rakelings voor langs. Rhode bleef op het eind van de wedstrijd kansen creëren en in de negentigste werd de eindstand bepaald door een fraaie actie van Mark van der Zanden. Een combinatie met Simon van de Wetering werd knap ingeschoten waarmee de eindstand van 3-0 werd bepaald. Met deze overwinning heeft Rhode een voorsprong van elf punten van nummer twee, dat blijft EVVC, dat nog wel een inhaalwedstrijd moet spelen.

Boskant opnieuw met lege handen

De winterstop lijkt Boskant niet goed besteed. Na een 0-1 verlies tegen MVC, eindigde de thuiswedstrijd tegen Acht opnieuw in een nederlaag, deze keer met 1-3. Boskant verblijft nog steeds in het linkerrijtje, maar ziet het verschil met de top drie oplopen.

Voordat Boskant goed en wel wakker was, keek het al tegen een achterstand aan. Na slecht uitverdedigen aan Boskant zijde, in de 3e minuut van de wedstrijd. Niet echt een goede start dus. Het duurde tot aan de 19e minuut voordat Boskant wat terug kon doen. De kopbal van Geert van Gils uit een vrije trap van Rens van de Wijdeven miste echter de juiste precisie. Vijf minuten later was het wel raak. Na een snel genomen vrije trap had Acht doelman Van der Heijden de harde inzet van Rens van de Wijdeven niet klemvast waarna Roy van der Linden er als de kippen bij was om de 1-1 binnen te schuiven. Hoewel Boskant het lastig had tegen een fanatiek en verzorgd spelend Acht, was de beste mogelijkheid daarna voor de thuisclub. Na een snelle uitval in de 36e minuut had Jim van der Zanden na een voorzet-op-maat van Emiel van den Elsen de bal zo voor het intikken. Helaas voor de thuisclub raakte Jim de bal niet goed zodat de stand op het scorebord niet aangepast hoefde te worden.
De eerste speldenprikken na rust kwamen op naam van Boskant. Met een beetje mazzel had dat een goede mogelijkheid voor Boskant opgeleverd. De inzet van Mark van der Heijden, in de 48e minuut, werd namelijk duidelijk met de vuist van de doellijn gehaald. Pech voor Boskant dat dit door de goed leidende scheidsrechter van den Wildenberg niet opgemerkt kon worden (z'n uitzicht werd geblokkeerd), anders zou de wedstrijd wellicht een ander verloop hebben gehad. Maar ook de bezoekers lieten zich niet onbetuigd. In de 67e minuut was Indy Wouterse dicht bij de 1-2, z'n inzet kon door Boskant doelman Vincent Staal nog tot corner worden verwerkt. Bijna nog leverde dat voor de bezoekers een voorsprong op, maar de inzet van Bart van de Hurk vloog rakelings langs. In de 72e minuut viel het tegendoelpunt, enigszins gelukkig, wel. Een door Melvin van der Groen genomen vrije trap werd door een aantal spelers gemist, verraste ook Vincent en verdween via een stuiter onhoudbaar in de bovenhoek: 1-2. De zoektocht naar de gelijkmaker leverde Boskant nauwelijks kansen op. In de 85e minuut besliste Acht de wedstrijd . Invaller Indy Wouterse veroverde na foutief uitverdedigen simpel de bal, draaide weg van zijn tegenstander en schoot de bal onhoudbaar tegen de touwen. Het is zuur, maar helaas geen punten dus voor de thuisclub.
Voor aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen SBC op het programma. Het verhaal lijkt eentonig te worden. Opnieuw een tegenstander waar Boskant de handen aan vol zal hebben! Boskant 2 leverde afgelopen zondag een uitstekende prestatie door de uitwedstrijd tegen HVCH 3 met 2-3 in haar voordeel te beslissen. Ook de dames kenden een goede start. De uitwedstrijd tegen Baardwijk VR3 werd met 2-4 gewonnen.

Rhode 1 – DAW 1 in Boskant
Donderdag 22 februari om 19.30 staat de bekerwedstrijd (4e ronde) Rhode 1 – DAW 1 op het programma. VV Boskant is in het bezit van een goede lichtinstallatie en waardeert het ten zeerste dat die wedstrijd in Boskant is gepland. Beide teams kennen tot dusver een goed seizoen, DAW is koploper in de 3e klasse D en Rhode in de 2e klasse H, waardoor het wel eens een spannend treffen zou kunnen worden. De entree is gratis!

Ollandia naar Tongelre

Zondag staat er voor Ollandia opnieuw een uitwedstrijd op het programma. Ditmaal moet het naar Eindhoven, waar zij aan de Partituurlaan 100 gelegen sportpark moeten aantreden tegen Tongelre.

Deze bijna honderdjarige vereniging is in 1920 opgericht nadat enkele jongens tegen een echte leren bal wilde schoppen en daarvoor tien cent moesten betalen. Het is een tegenstander waarvan het vaandelteam in de jaren 60 en 80 uitkwam in de eerste klasse KNVB en die er nu naar streeft een stabiele derde klasser te worden. Het is aan Ollandia om er voor te zorgen dat zij niet ten koste van Ollandia een stap in die richting gaan zetten.
Ollandia zal dan echter anders voor de dag moeten komen als in de vorige wedstrijd en zal net als in elke andere wedstrijd vanaf het eerste tot laatste fluitsignaal bij de les moeten zijn en met volle overgave moeten strijden. Alleen als dit gebeurt kan men voor zichzelf en de supporters het jammerlijke verlies tegen Boerdonk enigszins rechtzetten. Ook de overige senioren- en jeugdteams hervatten in het komend weekend weer de competitie, waarbij er voor de Ollandia Vrouwen meteen een derby in en tegen Boskant op het programma staat. Voor de supporters dus weer volop de gelegenheid om hun favorieten te komen steunen.
Eerst kunnen de rikliefhebbers op donderdag 22 februari nog terecht in de kantine op sportpark Ekkerzicht.

Rikken bij Ollandia
Alle liefhebbers kunnen op donderdag 22 februari om 20.45 uur weer een avondje gezellig rikken in de Ollandia kantine op sportpark Ekkerzicht. Hierbij zijn er weer mooie prijzen te winnen. Ook 22 maart kan in de agenda worden gezet voor het volgend avondje rikken.