DeMooiRooiKrant

17 januari 2018

DeMooiRooiKrant 17 januari 2018


Chapeau, chapeau, chapeau

Chapeau, chapeau, chapeau! Niets dan lof! Dit is zo'n beetje de lijfspreuk van Prins Ton Pap d'n Derde en Adjudant Sander. De term werd op de bühne tijdens de Prinsenzittingen dan ook met regelmaat gebruikt. Het was direct een verband met alle optredens van vrijdag- en zaterdagavond. Niets dan lof voor al die deelnemers die na lang oefenen eindelijk het toneel op mochten.

De start was knallend met de heerlijke stem van zangeres Ryan. Daarna was het tot de pauze vrij kalmpjes in de zaal die niet helemaal was gevuld. Het publiek luisterde aandachtig naar de poging van De Buuven om een Carnavalswagen te bouwen en het zag wederom een originele act van KV de Narrekap. Daarna werd het "Boeren" bruidspaar van Boskant bekendgemaakt. Zij stelden het geduld van de zaal even op de proef. Wie waren nu die twee… Amsterdammers!?
Na de worstenbroodjes gaven de oud-Prinsen er een enorme slinger aan. De Brabant-medley van het Prinselijk Vermaak veranderde de zaal in een rood-witte zee. Artiesten als Guus Meeuwis, Nico van de Wetering en Arie Ribbens zweepten de boel op. Het was precies de dosis energie die de avond nodig had.
De debutanten die er na kwamen, deden het zo goed, dat iedereen al hoopten dat ze (Doy en Mareé Meijs) er ook volgend jaar bij zijn. De Ollandse imitatie van Tilburger Fred van Boesschoten viel goed in de smaak. Taxi Prima reed een geslaagd rondje. De meer ervaren kletser Rien van Genugten kwam er na. Een dag eerder sleepte hij de vijfde plaats binnen tijdens de Brabantse Kampioenschappen. In de Beurs werd hij op dat moment vervangen door buurman en professioneel komediant Marlon Kicken. Van Genugten klom in de ton als een cum fraude geslaagde makelaar. Ook dit keer weer spitsvondige grappen voor de slimme luisteraar.
Mannen die ook ieder jaar van de partij zijn, zijn Barend en Barend. Als eigenaren van een durumzaak sleepten ze er op originele wijze alle Rooise horecazaken met de haren bij. Wurrum? Durum?! De avonturen in de kebabszaak waren smakelijk om naar te luisteren. Olland heeft zich tijdens de Prinsenzittingen weer van uitstekende kant laten zien.
Tussen de verschillende optredens door traden meerdere dansacts op, zoals Infinity en meerdere dansgroepen van Sunrise. Dat bleek ook dit keer een welkome aanvulling, evenals het slot van Eric en dochter Susan Lathouwers. Eerlijk is eerlijk, de Prinsenzittingen zijn ooit indrukwekkender geweest, maar dat neemt niet weg dat Papgat trots mag zijn op al die artiesten die het podium op durven om het publiek te vermaken.

Wethouder Roozendaal en voorzitter Erik Huijbregts (r) schudden elkaar de hand. Foto: Jos van Nunen

Eigenlijk kon de open eerste lustrumdag bij MFA De Loop'r in Olland zondag bij voorbaat al niet stuk. De multifunctionele accommodatie (MFA) heeft al vanaf de eerste openingsdag, vijf jaar geleden, niets dan ooohs en aaahs geoogst en staat model voor alles wat je met een MFA kunt doen, inclusief een zowel fraai als slim design. Begin van de middag zat voorzitter Erik Huijbregts 'm nog even te knijpen omdat er kort voor het 'moment suprème' bijna geen bezoekers binnen waren, maar al gauw stonden parkeerplaats en fietsenrekken weer vol.

Het hoogtepunt van de open dag was de onthulling van een monumentale bank, rechts van de ingang, gemaakt uit de overblijfselen van gemeenschapshuis De Holm, voorganger van De Loop'r. Naast de bank zorgt de ingemetselde 'eerste' steen van De Holm uit 1970 dat de historie van De Loop'r in ieders gedachten blijft.

De onthulling vond plaats door Menno Roozendaal, contactwethouder voor Olland. Hij werd daarbij geholpen door Ollandse kinderen, want ook die zijn 'kind aan huis' in het gebouw van dagopvang tot jeu de boules. Ook de wethouder memoreerde zijn eerste indruk van het gemeenschapshuis. "Twee jaar geleden kwam ik hier voor het eerst, en mijn mond viel open van verbazing. Wát een prachtig gebouw!"

Foto: Jos van Nunen

Erik Huijbregts bedankte in zijn toespraak de gemeente, de Boelaarshoeve en de Ollandse ondernemers die het monument hadden gesponsord, en kon het niet nalaten om de wethouder even te herinneren aan het meest knellende probleem dat Olland nu nog heeft: de woningbouw die wegens de aanwezigheid van twee geitenhouderijen voorlopig stil ligt. Voor de bühne, want dat is de portefeuille van diens collega Eric van den Bogaard. De Ollandse Dorpskapel verzorgde de muziek en ook na de officiële onthulling bleven veruit de meeste bezoekers nog even 'plakken' in de barzaal of gingen de looproute af om te zien wat De Loop'r allemaal in huis heeft.

Formido
Forum klus wijs

Jaargang 8 • Week 3 • Woensdag 17 januari 2018

De derde ronde: Commissie Vrijwilligers

Het team zet zich in om zoveel mogelijk vrijwilligers te werven.

De voorbereidingen op de SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers dagdromen al over de ideale SamenLoop en werken hard aan het verwezenlijken van die droom. DeMooiRooiKrant gaat de komende maanden op bezoek bij al die commissies die het evenement een fundament geven. In deze derde aflevering leggen we aan bij de Commissie Vrijwilligers.

De Commissie Vrijwilligers is er niet zomaar eentje. Mariëlle van Vonderen, Danny van de Wetering, Bart de Groot, Mariëtte van de Ven, Anco de Visser, Hans van Kaathoven, Dianne van de Ven en Petrie Vervoort hebben de belangrijke taak om zoveel mogelijk mensen te werven om van de SamenLoop in Rooi een geslaagd evenement te maken. Zonder de hulp van tientallen vrijwilligers, is er geen SamenLoop mogelijk. "Het hele evenement draait op vrijwilligers, dus we hebben vele handen nodig om er wat moois van te maken", vertelt Mariëlle.

De Commissie Vrijwilligers zorgt voor de coördinatie van vrijwilligers en voorziet de andere commissies van de gewenste hulp. "SamenLoop voor Hoop is een ontzettend groot evenement, dus alle hulp is welkom", gaat Danny verder. "Het maakt niet uit wat je kan of hoeveel dagen je kunt werken. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. Op dit moment zijn wij bezig om zoveel mogelijk vrijwilligers te werven. Voor het toedelen van specifieke taken is het nu nog te vroeg. Dat kan pas wanneer andere commissies in kaart hebben hoeveel hulp zij nodig hebben. Wij hopen dat dit enthousiastelingen er niet van weerhoudt om het evenement te steunen. Iedereen die zich als vrijwilliger aanmeldt, kan namelijk zijn voorkeur doorgeven."

Ook is het mogelijk om zowel als loper als vrijwilliger actief te zijn. "Het parcours lopen én de handen uit de mouwen steken achter de schermen, gaan heel goed samen. Tijdens de wandelestafette wisselen teamleden elkaar af, waardoor je in de tijd dat je niet hoeft te wandelen, je als vrijwilliger bezig kunt zijn." Wilt u graag een handje helpen om van SamenLoop voor Hoop een succes te maken? Er zijn nog een heleboel vrijwilligers nodig voor bijvoorbeeld het opbouwen en afbreken van het evenement, het uitzetten van het parcours en het ondersteunen van de horeca en catering. Daarnaast zoeken wij begeleiding voor de KinderLoop en verschillende gastvrouwen en gastheren. Aanmelden kan via de site www.samenloopvoorhoop.nl en voor meer informatie kunt u mailen naar slvh.sto.18.vrijwilligers@gmail.


Service Club Rooi na twee jaar volwassen

De leden van de Serviceclub Rooi brengen een toost uit Foto: Hans van den Wijngaard

Twee jaar geleden zag de Service Club Rooi het levenslicht. Volgens president Peter Maas, is de vereniging na deze twee aanloopjaren inmiddels volwassen. Om daarbij stil te staan heeft Service Club Rooi afgelopen donderdag haar logo en vlag gepresenteerd. Bij deze gelegenheid speldden de leden elkaar ook het speldje op dat het lidmaatschap van deze mannenclub bevestigt.

Het logo bestaat uit een viertal kenmerken. Het blauw staat symbool voor de Dommel net zoals het blauw uit het oude wapen van de voormalige gemeente SInt-Oedenrode. Daarbinnen is een doorsnede van de toren met kantelen, zoals die ook in het oude Rooise wapen terug te vinden is. "Die doorsnede is tevens het symbool dat je als eerste tegenkomt als de zoekterm service wordt ingegeven", zoals de ontwerper in de toelichting bij het logo aangeeft. De doorsnede van de kasteeltoren is net als de letters SCR wit of metalic van kleur. De kleur rood in het midden, is dezelfde kleur als het rood in het logo dat de gemeente Sint-Oedenrode als laatste gebruikte.

"Momenteel telt Service Club Rooi zo'n 26 leden, bestaande uit een doorsnee van de samenleving. Zo vind je bij ons een bakker, maar ook een fysiotherapeut, een autohandelaar of een aannemer om zo maar eens wat mensen te noemen. Ons doel is om op een dertigtal leden uit te komen. Momenteel wordt ons ledenbestand toch wat ouder en zijn we op zoek naar jongere mensen", vertelt Peter Maas vlak voor de onthulling van het nieuwe logo. Het lijkt een kleine moeite om het gewenste ledental te bereiken. Maar Service Club Rooi is niet zo maar een vereniging waar je op een clubavond eens even gaat kijken en je dan aanmeldt als aspirant lid. "Nee", zo gaat Maas verder. "Je wordt gevraagd om lid te worden van een Serviceclub. Je moet door een lid worden voorgedragen, een zogenaamde sponsor. Zo'n voordracht wordt dan besproken. Wanneer iemand in aanmerking komt voor een lidmaatschap, dan bezoeken de sponsor en de president het voorgedragen lid, dat tot dan nog van niks weet".

De Service Club Rooi heeft zich ten doel gesteld dienbaar te zijn naar de samenleving. Om dat te kunnen doen, zijn leden het hele jaar door bezig met activiteiten die geld in het laatje te brengen. Zo waren de leden van de Serviceclub enkele weken geleden nog actief bij de Rooise supermarkten om wat extra's voor de voedselbank bijeen te brengen. Maar ook met activiteiten zoals de Mosselavond en de goederen en dienstenveiling zijn regelmatig terugkerende gebeurtenissen, waarmee de Service Club zich regelmatig op de kaart zet.

Een bijzondere dag op Texel

Met dit gezelschap werd de trip naar Texel gehouden. Foto: Lisa van de Ven

Marlous van den Berg beleefde vorige week een bijzondere dag. Marlous is namelijk al 2,5 jaar ongeneeslijk ziek. Haar grote wens was om nog eens naar Texel te gaan, en dan ook echt het strand te kunnen bezoeken. Stichting Wensambulance liet die wens in vervulling gaan.

"Wij komen al jaren ieder jaar op Texel. De laatste keer was in mei 2017 maar Marlous is al 2,5 jaar niet meer op het strand geweest," vertelt haar vrouw Dianne. Zij besloot daarom naar de Wensambulance te schrijven en die maakten er meteen werk van. "Ik kreeg vrijwel meteen te horen dat ze graag wilden meewerken aan de wens van Marlous en dat we op korte termijn zouden vertrekken."

Foto: 112nieuwsonline

De twee komen namelijk al jaren op Texel. Dianne kwam er al vanaf kinds af aan en droeg daarna ook het Texel-virus over aan Marlous. "De eerste keer zei ze tegen me, op Texel, daar waait de regen altijd over. Toen wij aankwamen heeft het continu geregend," lacht Marlous. "Toch heeft me dat niet laten afschrikken. We zijn daarna ieder jaar teruggekeerd naar dit prachtige eiland."

Vorig week dinsdag was het dan zover. Marlous en Dianne zouden samen met de vrijwilligers van de Wensambulance en schoonzusje Ginny naar Texel vertrekken. Het was fris maar gelukkig droog. "Wij hebben echt een fantastische dag beleefd," vertelt Dianne. "Het was droog en bijna windstil op het strand. De kustwacht heeft haar beste beentje voorgezet en meegeholpen zodat Marlous ook daadwerkelijk op het strand zou kunnen. Daarna hebben we nog oude bekende bezocht en hebben we natuurlijk heerlijk gegeten. Rond half zeven in de avond zijn we weer terug gegaan richting Rooi. De energie was toen ook echt op. Maar dat maakte niet uit want het was het zeker waard."

Inval om cybercrime krijgt vervolg

Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant heeft donderdagochtend invallen gedaan op twee adressen in Bladel. De invallen houden verband met een internationaal onderzoek naar computercriminaliteit. Het van oorsprong Duitse onderzoek was gericht op verdachten die diensten aanbieden waardoor malware lastiger is te detecteren voor antivirussoftware. Het gaat om zogeheten "crypters" en "counter antivirus".

Tijdens het Duitse onderzoek werd de beheerder van de diensten aangehouden en zijn de server en database in beslag genomen. Op basis van een analyse van de in beslag genomen informatie achterhaalde de Duitse politie een grote hoeveelheid aan persoonlijke gegevens van klanten van over de hele wereld. Tijdens een internationale actie in juni vorig jaar werden in dat verband al arrestaties verricht in Cyprus, Italië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De actie werd ondersteund door het Europese Cybercrime Centrum van Europol.

Uit onderzoek bleek dat ook een aantal klanten woonachtig was in Oost-Brabant. Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant wist de werkelijke verblijfplaats van de verdachten te achterhalen. In november werd op locaties in Sint-Oedenrode en Eindhoven al een inval gedaan. Daarbij werden computerapparatuur en gegevensdragers in beslag genomen. Op de adressen die vorige week werden bezocht zijn opnieuw digitale gegevensdragers meegenomen. Alle data wordt verder geanalyseerd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Voorbijganger meldt schoorsteenbrand aan bewoners

Zondagavond omstreeks 19:20 uur werden de brandweerkorpsen van Sint-Oederode en Veghel opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan het Dorpsplein in Olland.

De bewoners hadden binnen de houtkachel aangemaakt toen er door een voorbijganger werd aangebeld. Deze wees de bewoners erop dat er hevige rook en vlammetjes uit de schoorsteen kwamen. Hierop hebben de bewoners de brandweer gebeld en zij hebben de schoorsteenbrand vakkundig geblust. 112nieuwsonline.nl

Komend weekend 'natuur'-lijk naar De Loop'r

Foto: Wil van der Linden Foto: Wil van der Linden

Sint-Oedenrode - In de expositieruimte van De Loop'r hangen vanaf vrijdag 19 januari 19.00 uur tot en met zondag 21 januari 17.00 uur circa zeventig foto's van leden van fotogroep De Vriendschap met 'natuur' als onderwerp. Heel divers, van landschappen tot (macro) opnamen van vlinders, insecten of vogels. Foto's uit de nabije omgeving, maar ook foto's uit verre landen. Voor wie geïnteresseerd is in de natuur, mag hier niet aan voorbij gaan.

Ook wordt er tijdens de expositie op regelmatige tijden een videopresentatie getoond, met (natuurlijk) foto's van de leden. Om de expositie voor de jeugd aantrekkelijker te maken, organiseren ze voor hen een fotozoektocht waarmee een leuk prijsje te winnen is. Daarnaast maakt u voor slechts één euro per lot kans op het winnen van de foto die u het meest aanspreekt. U mag meerdere loten kopen. Op zondag 17.00 uur zullen drie loten worden getrokken. De winnaars zullen daarna z.s.m. worden benaderd.

Ontmoetingscentrum De Loop'r is een uitstekende plek voor een expositie als deze. Bovendien blijkt het ook een goede gastheer/dame (wat u maar wilt). In de ruime bar kunt u onder het genot van een hapje en een drankje gezellig napraten over de expositie. En …. U mag voor deze keer ook betalen met cash geld (standaard wordt er met munten gewerkt). Het bezoeken van de expositie is gratis!

De tien winnaars zijn…

De eerste editie van het Klompenspel zit erop! En wat hebben we veel enthousiaste deelnemers van winkel naar winkel zien lopen, op zoek naar de klompjes. Zoals dat hoort bij een spel, kent ook dit spel een winnaar. Wij mogen niet één, maar wel TIEN super mooie prijspakketten verloten!

Dankzij de zesentwintig ondernemers die hebben meegedaan met het Klompenspel, hebben wij tien pakketten samengesteld, met daarin onder andere héél veel cadeaubonnen, een gloednieuwe BBQ, een luxe zonnebrandpakket, een elektrische tandenborstel, diverse speciaal biertjes, culinair lekkernijen voor bij de borrel, en nog meer…

De volgende tien zijn als winnaar uit de bus gerold:

Frans Fransen
Jasper van der Sandt
Anna en Elke Jansen
Stef Vos
Tessa van Acht
Piet Habraken
Tijn van Hastenberg
H.A. van Zandbeek
Lieke vd Sande
Petra vd Heijden

Gefeliciteerd! Jullie lopen stuk voor stuk met een goed gevuld pakket de deur uit en door middel van een loting wordt bepaald wie welk pakket ontvangt. Kom vanaf vrijdag je prijs ophalen bij Mediahuis Meierijstad, Heuvel 7.

Stormloop op zonnepanelen

Het besluit van de gemeente Meierijstad om 50.000 euro subsidie beschikbaar te stellen voor 'verduurzaming' van woningen heeft een ware stormloop ontketend, met name op zonnepanelen.

De grootste prikkel hiervoor is waarschijnlijk het relatief geringe bedrag, op de schaal van Meierijstad met haar 80.000 inwoners, in combinatie met het 'op is op' principe. "Indien de tendens zoals die zich de eerste weken van januari heeft laten zien doorzet, is het niet uitgesloten dat eind januari het volledige budget voor 2018 is uitgeput" laat de gemeente desgevraagd weten. "Wij zullen hierover actief naar buiten en op de gemeentelijke website communiceren."

Vanaf 1 januari was aanvragen van subsidie mogelijk. Op 11 januari waren er reeds 68 aanvragen binnen, een zeer hoog aantal gelet op het feit dat pas ná de installatie subsidie kan worden aangevraagd. Omdat de aanvragen nog niet alle beoordeeld zijn, is nog niet duidelijk of ze allemaal voor toekenning in aanmerking komen. Het merendeel van de aanvragen, ongeveer 75 %, heeft betrekking op de plaatsing van zonnepanelen. Andere maatregelen variëren van spouwmuurisolatie, dakisolatie, pelletkachels, warmtepomp tot hoogwaardig isolatieglas.

Niet alleen de bewoners zijn er op ingesprongen, ook de installatiebedrijven is het niet ontgaan. Een van hen heeft zelfs huis aan huis folders verspreid. "Om het nog leuker te maken, starten wij met isolatiebedrijf X het Zon & Isolatiecollectief in uw gemeente". Uit deze doortrapte formulering kan begrepen worden dat dit gebeurt in overleg met de gemeente, maar deze ontzenuwt dit op de gemeentepagina van haar website. "Let op! De gemeente werkt niet samen met installatiebedrijven. Er worden folders verspreid in de gemeente, waarin die indruk wel wordt gewekt. Wij hebben met geen enkel bedrijf afspraken gemaakt. Ter informatie: ook in onze gemeente zijn genoeg installatiebedrijven die u kunnen helpen bij energiemaatregelen."


Hans Vervloed opent expositie

Foto: Jos van Nunen

Het grote scherm in Mariëndael werd zondagmiddag door fotograaf Hans Vervloed optimaal gebruikt bij de opening van zijn expositie. Veel belangstellenden kregen van de trotse Rooienaar interessante achtergrondinformatie bij enkele foto's.

Terwijl een band voor muzikale ondersteuning zorgde, konden de gasten kletsen en ondertussen de expositie bekijken. De tentoonstelling duurt tot en met 3 maart.

Foto: Jos van Nunen

Strijd en gezelligheid bij buurtbattle

Foto: Hans van den Wijngaard

Het is alweer vijf jaar geleden dat de Loop'r in Olland werd geopend. Op de plaats waar eerst het buurthuis 'De Holm' stond, staat sinds 2013 De Loop'r. De Loop'r is het multifunctioneel centrum dat naast het buurthuis voor Olland ook plaats biedt aan basisschool 'De Sprongh' en veel Ollandse verenigingen. Olland zou Olland niet zijn, als het Rooise kerkdorp dit jubileum niet uitgebreid zou vieren. Zaterdagavond was er een buurtbattle, daarin streden negen teams om de eer en vooral voor de gezelligheid met elkaar.

Aan originaliteit en gemeenschapszin heeft Olland geen gebrek. Om de buurtbattle goed in te laten dalen, startte de wedstrijd al voor Sinterklaas. De eerste opdracht lag meer dan een maand voordat de daadwerkelijke buurtbattle van start ging klaar. De opdracht was, geheel passend voor die tijd van het jaar, namelijk maak een sinterklaasgedicht. Kort daarna volgde de tweede opdracht om een bijzondere plaats in Olland op de gevoelige plaat vast te leggen. De derde opdracht was kenmerkend voor de sociale gemeenschapszin van het kleinste Rooise kerkdorp. Elk deelnemend team had de opdracht om bij een dorpsgenoot, die in een sociaal isolement zou kunnen raken, een keer op de koffie te gaan. De vierde opdracht die de teams kregen, was het maken van een foto van de Ollandse kerststal. De laatste opdracht die voor elk team op de planning stond was het ontwerpen van een nieuwjaarskaart voor de dorpsgenoot waar het team enkele weken eerder op de koffie was. Dat die nieuwjaarswens ook moest worden verstuurd was voor iedereen vanzelfsprekend.

Dat de negen teams deze opdrachten serieus namen was zaterdagavond in de Loop'r te zien. Op de schermen in het café-gedeelte prijkten de resultaten van de eerste vijf opdrachten. De Ollanders kennende, hebben ze deze opdrachten vooral voor hun dorp uitgevoerd en dat er maximaal 85 punten mee te verdienen waren was mooi meegenomen.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

De meeste punten voor de buurtbattle waren natuurlijk zaterdagavond in De Loop'r te verdienen. Daar konden de teams laten zien dat ze een breed scala aan kennis, kunde en sportiviteit in huis hadden. Naast het beantwoorden van maar liefst honderd vragen over Olland in een algemene kwis, werden de teams tijdens een afzonderlijke pubkwis ook nog eens geconfronteerd met vijftig aanvullende vragen. Wie dacht dat daarmee het pijnigen van de hersenen van de Ollanders wel klaar was, kwam echter bedrogen uit. Want per team werden ook nog eens twee mensen aan een heuse Cito-toets onderworpen.

Gelukkig voor sommigen werden ook andere kwaliteiten van de Ollanders op de proef gesteld. Letterlijk op de proef gesteld, want in één van de klaslokalen van De Sprongh kregen afgevaardigden van de teams verschillende soorten bier, cola en chips aangeboden. Aan de fijnproevers onder hen de dankbare taak om de juiste merken, smaken en soorten te benoemen.

Ook op sportief vlak mochten de verschillende teams zich met elkaar meten. In de grote gymzaal, bestond de mogelijkheid om punten te verdienen voor het team met het gooien van ballen in baskets en korven, het maken van koprollen en buikschuivers. Maar ook waren er punten te verdienen met jeu de boules, het maken van puzzels en het volgen van muziekles.

Aan het eind van de avond bleek dat Neij Buurt met 368 puntende meeste punten wist te scoren en voor dat team staat er binnenkort een avond tapas-eten op het programma. Natuurlijk in de Loop'r, waar anders?


Schaamrood

Ik liep te dralen voor de ingang. Telkens als ik dacht voldoende moed verzameld te hebben, kwam er iemand aanlopen. Telkens deed ik alsof er niets aan de hand was, en liep door.

Het moest er toch een keer van komen. Ik raapte al mijn moed bijeen, en liep naar binnen. Langs smalle gangen zocht ik mijn weg, displays vol aanlokkelijke aanbiedingen versperden de weg. Het was slalommen langs winkelende mensen, op hun gemak kijkend op etiketten, tegelijkertijd zwaaiende winkelmanden ontwijkend.

Eindelijk had ik me een weg gebaand tot achterin de winkel, waar ik het product kon vinden waar ik naar op zoek was. Ik had een voorbeeld verpakking bij me, hoe ik ook zocht, ik kon het niet vinden. Er was natuurlijk geen winkelbediende in de buurt. Zucht. Maar eens kijken of de omschrijving op de verpakking in de buurt kwam. Op goed geluk koos ik er een, die het dichtst in de buurt kwam.

Met mijn 'buit' onder de arm baande ik me een weg naar de kassa. Schichtig ontweek ik de blikken van andere mensen. 'Opzij, opzij, opzij! Maak plaats, maak plaats, maak plaats!', dacht ik, iedere keer als iemand in de weg liep. Het scheelde niet veel, of ik had het uitgeschreeuwd! Maar ja, dan vestig je helemaal de aandacht op je. Dan maar op mijn lip bijten!

Ik had zowaar de moed om aan de kassajuffrouw te vragen of ik inderdaad het juiste product te pakken had. Op haar bevestigende knik volgde een vast hoorbare zucht van verlichting. Ik hoefde tenminste niet nóg eens... althans, niet op korte termijn.

Nu volgde pas echt een test van mijn moed en doorzettingsvermogen. Mijn auto stond ongeveer 500 meter verderop. Een lange mars begon, een 'walk of shame', mijn aankoop angstvallig onder de arm geklemd, zichtbaar voor alles en iedereen. Ik was zo slim geweest om geen (plastic) tas mee te nemen. Vanzelfsprekend.

De nieuwsgierige blikken waren onvermijdelijk en onontkoombaar, hoe ik ook probeerde mijn aankoop te verbergen. Mannen keken me meewarig aan, met een blik van 'Je vrouw heeft je zeker op pad gestuurd? Stakker!', of met een blik van herkenning. Vrouwen keken juist vertederd, met een blik van 'Wat een schat, dat hij dat voor zijn vrouw doet!'

500 meter hadden nog nooit zo lang geleken, na wat een eeuwigheid leek, kwam ik eindelijk bij de auto. Snel deed ik mijn aankoop in de kofferbak. Het zat er op!

Met het schaamrood op de kaken liep ik over straat. De volgende keer haalt die lieve schat van mij lekker zelf maandverband!

Nieuwe naam en logo voor 't Straotje

Gelske Deelstra en Michael Naaijkens. Foto: Kim Verstappen

De sleutel van café 't Straotje zal op maandag 19 februari worden overhandigd aan de nieuwe eigenaren Gelske Deelstra en Michael Naaijkens.

Gelske en Michael, oorspronkelijk uit Friesland en Tilburg, worden gedeeld eigenaar en zullen enkelen aanpassingen gaan doen. Zo zal de naam veranderen van 't Straotje naar 't Straotje 2.0, krijgt het café een nieuw logo. "We gaan definitief donderdag tot en met zondag open", laat Michael weten. 't Stroatje 2.0 zal dus een extra dag open zijn. In plaats van drie dagen zal 't Straotje 2.0 nu vier dagen geopend zijn.


De "Politiek Dichterbij"

Lamber Gevers op zijn favoriete plek. Foto: Jos van Nunen

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Lambèr Gevers (Hart voor Schijndel)

Geb. datum: 5 november 1962

Geb. plaats: Schijndel

Woonplaats: Schijndel

Gehuwd: met Myriam

Kinderen: 3 (van 28, 25 en 23)

Opleiding: P.A. gevolgd door diverse HBO managementopleidingen

Beroep: Directeur basisschool

Hobby's: politiek, carnaval, 'Sinterklaasgek'. Bij die laatste twee is hij een echte regelneef, in de positieve betekenis van het woord.

Het interview met Lambèr Gevers is een ontspannen gesprek met iemand die zijn huiswerk goed gedaan heeft. Hij kent de vragen van onze rubriek van buiten. Misschien is hij dat ook wel een beetje verplicht aan zijn beroep. En anders wel aan een van zijn vroegere bezigheden: verslaggever bij de lokale omroep LOS. Af en toe heeft hij meer vragen dan antwoorden, en lijken de rollen bijna omgedraaid.

Eerst even terug naar jouw beroep.
"Ik ben directeur van basisschool De Beemd en basisschool De Kring, die eraan grenst. In totaal hebben we zo'n 450 leerlingen. Het is een van de vier grote educatieve basiscentra van Schijndel. Nee, ik sta niet zelf voor de klas."

Is dit goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"In tijd is dat te doen. Omdat ik vanuit mijn werk en hobby's ontzettend veel mensen ken, hoor en zie ik veel en dat kan in de politiek goed van pas komen. Tegelijkertijd legt dat ook beperkingen op. Omdat ik 'overal' in zit, moet ik dat gescheiden houden van mijn politieke invloed. Het twee-pettenprincipe, ja."

En dan toch nog tijd voor hobby's?
"Inmiddels wel, maar daar heb ik keuzes in moeten maken. In het verleden speelde ik trombone en piano. Om gezondheidsredenen ben ik daar mee gestopt, dat zou ik nu weer op kunnen pakken maar daarvoor is nu echt de politiek in de plaats gekomen. Mijn andere hobby's kan ik blijven doen omdat ik van structuur houd. Ik ben een redelijke time-manager. Elke dag en avond van de week heeft een vaste bestemming."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"In Schijndel was ik gemeenteraadslid en tevens fractievoorzitter van PvdA Schijndel en later raadslid van Hart voor Schijndel. Als Pvda raadslid zat ik toen in de coalitie. In Meierijstad ben ik alleen gemeenteraadslid, en zitten we in de oppositie." Lambèr benadrukt dat uit de naam van hun fractie absoluut niet mag worden begrepen dat ze alleen geïnteresseerd zijn in wat er in Schijndel gebeurt. Te oordelen aan hun optreden in de gemeenteraad van Meierijstad tot dusver, hoeft niemand daar ook aan te twijfelen. "Wij hebben bewust de tijd genomen om aan de gewijzigde situatie te wennen. Bij Team Meierijstad hebben ze meteen een nieuwe partij opgericht, met alle plaatselijke bloedgroepen op een hoop, en je merkt regelmatig dat ze daar nog steeds niet op elkaar ingespeeld zijn."

Is oppositie voeren moeilijker dan regeren?
"Als fractieleider van een coalitiepartij in Schijndel moest je alles overleggen en concessies doen. Als oppositiepartij kun je veel kritischer zijn, en dat vind ik stiekem eigenlijk wel leuker. Je hebt daardoor ook veel meer vrijheid."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag
"Als het toch vaak negatieve imago van de politiek wat gunstiger is geworden in Meierijstad. Als iedereen ziet dat er niet alleen is gepraat maar dat we ook daadkrachtig zijn geweest, dingen hebben neergezet, en kunnen zeggen 'zie je wel'! En ook, dat de moties en amendementen (initiatiefvoorstellen en aanpassingen in raadsvoorstellen, red) van alle 35 raadsleden niet beoordeeld zijn op de persoon of politieke achtergrond, maar op de inhoud. Wat dat betreft ben ik heel hoopvol voor Meierijstad. In een kleinere gemeenschap als Schijndel gaat het toch vaak om wie voor of tegen wie gaat stemmen, voorspelbaar, maar in Meierijstad is dat vaak verrassender, en spannender. Je weet gewoon niet wat er gaat gebeuren. En het maakt de politiek ook transparanter."

De plaagvraag
Als zijn fractie in de commissie of raadsvergadering aan het woord is, is dat negen op de tien keer Laurens van Voorst. De ras-debater trekt ook alle aandacht naar zich toe. De plaagvraag is daarom, of hij zo uit zijn blote hoofd kan zeggen hoe vaak hij afgelopen jaar zélf de microfoon heeft ingesproken. Lambèr kan er wel om lachen, maar gaat er serieus op in. "Alleen de fractievoorzitters nemen deel aan de bespreking van de kadernota's, voor de begroting. Daarom is hij het meest aan het woord. Mirjam (van Esch, fractiegenote, red.) en ik hebben ieder onze eigen 'portefeuilles'". En dan, spontaan: "Wil je ook mijn 'guilty pleasure' weten? Ik kijk zelden tv, maar Flikken Maastricht moét ik altijd zien!"

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
Eigenlijk was dit in zijn voorbereiding de moeilijkste vraag. "Ik wilde per sé zes foto's van zes verschillende plekken die mij even dierbaar zijn. Maar dat past allemaal niet in de krant. En nu we het erover hebben ben ik er ineens uit: dat wordt de handwijzer op de heuvel bij Vlagheide. Die staat niet alleen symbool voor Meierijstad als geheel, waar hij centraal staat, maar ook voor mijn vijf andere voorkeursplekken waar hij naar wijst en die ieder hun eigen verhaal hebben."


Ambtenaren met klompen in de weer

Foto:

De ambtenaren van de vrijetijd- en economie sector van gemeente Meierijstad hebben donderdag de eer gehad om als eerste van het Klompenbelevingsarrangement gebruik te maken. Na een kop koffie bij het VVV, zijn ze naar de Gasthuishoeve gegaan om daar klompen te maken. Dat was nog niet alles. Er moest ook nog op klompen worden gelopen… Een hele beleving!

Iedereen weet hoe een klomp eruit ziet, maar hoe maak je er een? Dit werd haarfijn uitgelegd door Eric van den Hurk van de Gasthuishoeve. Het zorgde ervoor dat de ogen van de ambtenaren werden geopend en hun handen begonnen te jeuken. 'Dit wil ik ook kunnen', zag je ze denken. Gelukkig mochten ze daarna snel aan de slag, maar wel op de ambachtelijke manier natuurlijk.
Alles moest met de hand worden gedaan. Van het schoonmaken van een boomstronk, tot het uithollen van de klomp. Helaas voor de twee linkshandige ambtenaren waren alle gereedschappen voor rechtshandigen. Zij moesten het dan maar houden bij aanmoedigen. "Het is wel leuk, want we zijn een redelijk nieuwe groep en zo leer je iedereen toch nog een beetje kennen", laat één van de deelnemers weten. "Je krijgt er vanzelf handigheid in", vertelt Eric tussendoor. Het zware werk loonde, want de ambtenaren mochten hun eigen klompje mee naar huis nemen.
Dat was pas later op de avond, want na het lopen van een klompenbelevingsroute in park Kienehoef (jaja, een rondje rondom de Kinderboerderij op echte klompen), mocht het gezelschap aanschuiven voor een driegangenmenu bij de Helden van Kien. Het was een waardige opening van het klompenbelevingsarrangement.

Foto:

Spinningmarathon met live muziek

Dit jaar wordt voor de achtste keer Klimmen tegen MS georganiseerd. Op zondag 10 juni 2018 bedwingt Team 'Passion' uit Meierijstad de top van de Mont Ventoux. Dit om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen MS en om meer aandacht te vragen voor deze ziekte.

Klimmen tegen MS (MoveS) is een stichting met als doel het bijeenbrengen van fondsen en sponsorgelden ten behoeven van onderzoeksprojecten die erop gericht zijn om de kwaliteit van leven voor Mutiple Sclerose (MS) patiënten op korte en lange termijn te verbeteren. Team 'Passion' bestaat uit: Rob van den Braak, Bart van den Braak, Rob den Boer, Emiel van Wanrooij, Danny Reijnders, Steven Roelofs, Mathijs Jansen, Jopie van Loon, Cees Boon en John Cox (teamcaptain).

Om geld in te zamelen organiseert dit team op zondag 28 januari een Spinningmarathon met Live Music gezongen door Steffie van den Braak bij Basic Fit St Oedenrode aan de Bremhorst. U kunt hieraan deelnemen. Strijd mee met het team en help MS de wereld uit!

Voor €7.50 per uur kunt een fiets reserveren, er zijn nog plaatsen vrij. De marathon (4 x 1 uur) start om 9.30 uur, 10.30 uur, 11.30 uur, 12.30 uur. Koffie, thee, heerlijke soep, belegde broodjes te verkrijgen tegen een kleine vergoeding. Alle opbrengsten komen geheel ten gunste van MoveS. Een stichting die zich inzet voor mensen met MS. Doneren? https://deelnemers.klimmentegenms.nl (Team 'Passion') Inschrijven marathon? Lijsten balie bij Basic Fit of mail naar team.passion.2018@gmail.com

Wijkvereniging Eerschot

Op vrijdag 19 januari liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf zestien jaar zijn van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur in Meerschot aan de Heistraat 22. Natuurlijk is iedereen vanaf 19.30 uur al welkom, dan heeft Eline de koffie en thee al klaar.

Ook wordt er natuurlijk weer een loterij gehouden. Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis.
Op dinsdag 23 januari wordt er weer gewandeld. Heb je zin om ook mee te lopen? Trek dan je winterjas en handschoenen aan. Om 18.30 uur wordt er vertrokken vanaf Meerschot.
Voor de leden van twaalf tot en met zestien jaar die mee willen naar de Escape Room kunnen zich nog tot en met 19 januari aanmelden bij Shirley.

Programma informatie

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zo kunt u komende tijd o.a. verwachten (onder voorbehoud): Bijeenkomst Open Coffee – Het Groene Woud, Presentatie Single Eric Frank, Eerste uitvoering in nieuwe Blauwe Kei, Nieuwe uitkijktoren Dommeldal, Uitslag Skèndelse Kwis, Expositie Fotogroep De Vriendschap in De Loop'r, Olland.

RondOM wordt telkens met nieuwe actuele onderwerpen aangevuld. De inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af.
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 – 18:00 en 21:00 uur

Carnavalsjournaal
De komende weken zijn er tal van carnavalsactiviteiten in Meierijstad. Veel ervan worden uitgezonden in een speciaal 'Carnavalsjournaal' dat deze week start .

Kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio Sint-Oedenrode: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193.
Studio Schijndel: Steeg 9D. Tel. 073-5479955.


Wil jij het toneel op?

Toneelvereniging Klavertje Vier is op zoek naar nieuwe toneelspelers.

Ben je tussen de 18 en 50 jaar en lijkt het je leuk om een keer mee te spelen met Klavertje Vier uit Nijnsel? Ga dan naar de open repetitieavond op a.s. maandag 22 jan. Op deze avond kun je zien en beleven wat ze zoal doen tijdens een repetitie. Het blijspel komt voorbij, wat ze in maart in de Beckart vijf keer ten uitvoer brengen. Schroom niet en kom op deze avond kennis maken met Klavertje Vier. Neem contact op via http://www.klavertjeviernijnsel.nl


Bekende Nederlanders in De Kroeg

Erik Franc (midden) met Geert Hoes (r) en Johan Vlemmix. Foto: Kim Verstappen

Bij de cd-presentatie van Erik Franc, afgelopen vrijdagavond in De Kroeg, waren ook enkele bekende Nederlanders van de partij. Voormalig GTST-acteur Geert Hoes nam de moeite om even te komen en ook Eindhovenaar Johan Vlemmix kwam een kijkje nemen. Natuurlijk poseerden ze even met de plaatselijke zanger.

Taalwerkplaats Rooi blaast tien kaarsjes uit

Mia van Boxtel, initiatiefneemster Taalwerkplaats Rooi.

Taal is ontzettend belangrijk. Zonder beheersing van de taal die gesproken wordt waar je woont, is de kans op een baan ver te zoeken en wordt het dagelijks leven best lastig. Leg de huisarts maar eens met handen en voeten uit wat de gezondheidsklachten zijn. Mia van Boxtel zet zich al tien jaar in voor mensen die de Nederlandse taal niet of nog niet zo goed verstaan, spreken, lezen en schrijven.

"In de tijd dat ik werkte bij vluchtelingenwerk, kwam ik vaak mensen tegen die vastliepen in de Nederlandse taal en daar wilde ik graag wat aan doen. Vluchtelingenwerk zat in die tijd bij Odendael en er was een spreekkamertje vrij. Een prima ruimte voor mij om met de lessen te beginnen. Ik heb Nederlands gestudeerd en ik ben van huis uit onderwijzeres, dus ondersteuning bieden qua taal, dat ligt mij wel. Iedere week begeleidde ik enkele vluchtelingen met het oefenen van de Nederlandse taal. Al snel hoorde ik dat er ook bij de bibliotheek vragen kwamen naar begeleiding met taal. Cristina Berenschot en ik besloten om samen met een grotere groep anderstaligen aan de slag te gaan. De Taalwerkplaats nam steeds vastere vorm aan."

"Je raakt op deze manier meer betrokken bij de samenleving. Dat is ook een belangrijk doel van de Taalwerkplaats"

Omdat de groep steeds groter werd, verhuisde het gezelschap van de ene locatie naar de andere. Van de bibliotheek naar de speel-o-theek, en via de tijdelijke opvang in Odendael naar de ideale ruimte waar de Taalwerkplaats inmiddels al enkele jaren is gevestigd. Iedere week wordt er in de Martinuspassage aan de Markt geoefend met de Nederlandse taal. "Wij zijn ontzettend blij met deze ruimte en daarnaast draagt een locatie in het hart van het centrum bij aan de inburgering en participatie van de mensen die onze taal graag willen leren." Op woensdagochtend komen zo'n dertig personen naar de Taalwerkplaats en op donderdagochtend zijn dit er ongeveer twintig. Iedereen komt met hetzelfde doel: De Nederlandse taal zo goed mogelijk onder de knie krijgen. "Iedereen die in een land woont en daar blijft wonen, zou de taal moeten leren. Als je getrouwd bent met iemand uit een ander land, is het wel zo handig dat je met je schoonfamilie kunt praten. Het maakt een bezoekje aan de huisarts of een gesprek op de school van je kinderen ook een stuk makkelijker. Daarnaast raak je op die manier meer betrokken bij de samenleving. En dat laatste is ook een belangrijk doel van de Taalwerkplaats."

Mia en Cristina zijn allang niet meer de enigen die zich als vrijwilliger inzetten voor de Taalwerkplaats. Op dit moment zijn er veertien begeleiders actief, stuk voor stuk vrijwillig. "De begeleiding die wij bieden, is niet te vergelijken met school. Wij geven geen huiswerk op, maar vragen wel een actievere houding van de mensen. Het is een wisselwerking. Natuurlijk is er genoeg ruimte voor grapjes, er wordt veel gelachen en er heerst een goede, gezellige sfeer." Zelfs in de zomervakantie kan men terecht om Nederlands te leren. Sinds 2013 zijn in de zomervakantie de deuren van de Zomerschool geopend. In het Damiaancentrum worden dan leuke en leerzame workshops georganiseerd om ontmoeting te bevorderen en eventuele achterstand te voorkomen.

Met precies tien jaar op de teller, staat een jaar boordevol activiteiten rondom taal op de planning. Iedere maand wordt er weer wat anders georganiseerd en iedereen mag zich hierbij aansluiten. "Met deze activiteiten willen wij ook mensen buiten de Taalwerkplaats laten zien dat taal gewoon leuk is. Zo organiseren wij bijvoorbeeld een taalquiz, wij laten mensen kennismaken met andere talen en schriften, we organiseren workshops en de Zomerschool niet te vergeten. We trappen deze maand af met het beschikbaar maken van drie lesboekjes, Allemaal Taal, een eerste presentatie van al ons zelfgemaakte materiaal. Op 5 februari volgt het vierde Groot Roois Dictee." Houd www.taalwerkplaats-rooi.nl in de gaten voor komende activiteiten.


Leven met de chronische huidaandoening LS

Ilona Hagelaars wil de huidaandoening LS bespreekbaar maken.

Sommige onderwerpen worden het liefst onder stoelen en banken gestoken en van tafel geveegd. Intieme gezondheidsproblemen houdt men het liefst voor zich en een bezoekje aan de huisarts is vaak al een behoorlijke opgave. Maar wat als de klachten onschuldig lijken maar na onderzoek helemaal niet zo onschuldig zijn? Als je weet dat een grote groep vrouwen onbewust met deze aandoening rondloopt en de risico's dermate zorgwekkend zijn te noemen, houd je dan nog steeds je mond?

Na vele bezoekjes aan de huisarts en verschillende zalfjes en smeersels werd Ilona Hagelaars doorverwezen naar een dermatoloog voor een biopt. "De huisarts bestempelde de ondraaglijke jeuk steeds opnieuw als schimmelinfectie, maar met de middeltjes die de arts voorschreef werden de klachten niet minder. De biopt gaf eindelijk de juiste diagnose: Lichen Sclerosus." Lichen Sclerosus is een chronische huidaandoening aan het uitwendige geslachtsorgaan van de vrouw. Eén á twee procent van de bevolking loopt rond met LS, zonder dit te weten. "De oorzaak van deze aandoening is onbekend, de klachten niet te genezen en de kans op vulvakanker is aanwezig. Ik hoop dat mijn verhaal een steentje bijdraagt om het taboe rondom deze aandoening te doorbreken, vrouwen te informeren en lotgenoten te steunen."

De eerste verschijnselen ontstonden na de bevalling van mijn dochter zo'n tien jaar geleden. Het is trouwens niet bewezen dat een zwangerschap de aanleiding geeft tot LS. Ik nam contact op met mijn huisarts en na onderzoek werd ik met een zalfje naar huis gestuurd. De schimmelinfectie zou vanzelf wel weer overgaan. Dat was echter niet het geval en er werd andere medicatie voorgeschreven. Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat ik door de huisarts werd doorverwezen naar een dermatoloog en na een biopt de diagnose Lichen Sclerosus werd vastgesteld."

Naast jeuk en pijn kunnen er andere symptomen opspelen, zoals bloedblaartjes, wondjes, het inkapselen van de clitoris en de ingang van de vagina kan vergroeien. De huidaandoening is niet te genezen en de klachten zijn alleen te verzachten met een vette zalf en corticosteroïden zalf of crème die de huid soepel houdt. "Het is heel belangrijk om goed te blijven smeren. Wanneer men zich niet aan een goed smeerschema houdt, bestaat de kans op vulvakanker. Het is een heel hardnekkige aandoening en van het vrouw zijn blijft weinig over. Seks is voor sommige heel moeilijk en het beïnvloed het dagelijks leven. Kleding geeft vaak een probleem, strakke broeken zijn geen doen en fietsen is een opgave. Ik heb een zadel met een gleuf, om het zo comfortabel mogelijk te maken."

De huidaandoening komt bij zowel vrouwen als bij mannen en kinderen voor. De ziekte kan zich op elke leeftijd openbaren, maar wordt het meest gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd. De oorzaak van LS is onbekend, al zijn er wel aanwijzingen dat het een auto-immuunziekte is. Doordat de symptomen van LS lijken op die van een schimmelinfectie, laat de diagnose vaak te lang op zich wachten. "Als behandeling tegen schimmelinfectie niet werkt, vraag dan een verwijzing naar een dermatoloog of gynaecoloog. Daarnaast is zelfonderzoek erg belangrijk. De risico's zijn te groot om er mee rond te blijven lopen. Om deze huidaandoening bespreekbaar te maken, moet het echt uit de taboesferen. Er bestaat een besloten Facebook groep waar lotgenoten elkaar ontmoeten en hun verhaal kwijt kunnen. Ik heb daar heel veel steun aan gehad. Iedereen begrijpt elkaar en samen sta je sterk. In november ben ik als bestuurslid van Stichting Lichen Sclerosus begonnen en tegelijkertijd ben ik mijn missie gestart om LS bespreekbaar te maken. We brengen folders naar buiten, ik help met de organisatie en coördinatie van landelijke informatie- en lotgenotenbijeenkomsten en we bezoeken beurzen. Daarnaast ben ik bezig om een lotgenotencontactdag in Brabant te organiseren. Ik heb geleerd om met deze huidaandoening te leven en daar wil ik lotgenoten met alle liefde bij helpen." Voor meer informatie over LS en de geheime Facebook groep kunt u terecht op de website www.lichensclerosus.nl.


Sophie van de Laar wint de voorleeswedstrijd van Sint-Oedenrode

Foto: Kim Verstappen

Met een leuk verhaal en een goed voorleestalent wint Sophie van de Laar, leerling van bassischool Antonius van Padua, de voorleeswedstrijd van Sint-Oedenrode. Van de acht kandidaten is ze gekozen als kampioen en mag ze gaan strijden tegen de andere winnaars van Meierijstad.

"Het is een droom die uitkomt", vertelt Sophie van de Laar, winnaar van de voorleeswedstrijd, met een grote lach op haar gezicht. "Ik heb er veel voor geoefend en kijk echt heel erg uit naar de volgende wedstrijd!" Al snel ontstaat er een grote groep om haar heen. Allemaal willen ze haar feliciteren met deze prestatie.

Het boek wat Sophie heeft voorgelezen is 'Omgeruild' door Fiona Rempt. Het gaat over twee meisjes, Pum en Yannick, die bij de geboorte zijn verwisseld. Wanneer ze dertien jaar worden krijgen ze dit van de ouders te horen. De meisjes komen in contact met elkaar en krijgen meer te horen over de verschillende families. Sophie heeft ervoor gekozen om het stukje voor te lezen waarin Pum en Yannick te horen krijgen dat ze zijn verwisseld.

Foto: Kim Verstappen
De trotse winnares Sophie de Laat heeft maar wat zin in de volgende ronde. Foto: Kim Verstappen

De jury leek hiervan onder de indruk. Bij het bekendmaken waren ze dan ook zeer lovend. "De winnaar is iemand met een goede inleiding en die met veel emotie kon vertellen", werd er onder andere gezegd. Daarbij vertelde de jury dat ze dachten dat Sophie een goede kans kon maken in de volgende wedstrijd.

Hoewel ze niet hebben gewonnen, hebben de andere kandidaten het ook zeer goed gedaan. Tijdens de beoordelingen heeft de jury dit dan ook duidelijk gemaakt. Natuurlijk werden deze kandidaten gesteund door hun klas en hadden sommige zelfs spandoeken gemaakt en meegenomen.

De finale van Meierijstad, waar Sophie wederom mag voorlezen, wordt gehouden op 25 januari in Veghel. Daar zal worden bekendgemaakt wie er naar de provinciale finale mag.


Open Dag Zwijsen College

Open Dag Zwijsen College

Op zaterdag 3 februari vindt de Open Dag voor basisschoolverlaters plaats op het Zwijsen College aan het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel. Het Zwijsen biedt aan alle leerlingen onderwijs op maat en iedere leerling werkt er op een eigen Chromebook. Leerlingen en hun ouders/verzorgers die dit willen ervaren zijn van harte welkom. Tussen 10.00 en 14.00 uur staan de Zwijsenaren voor u klaar!

Dakpanklassen
Het Zwijsen College is een school voor havo en vwo. De dakpanklassen havo-mavo en havo-vwo stellen de vroege selectie een jaar uit en zorgen voor optimale ontwikkelkansen.

Fast Lane vwo+
Vwo-ers die van een uitdaging houden, kunnen kiezen voor een van de extra vakken: natuurwetenschappen (techniek) of Chinees. Alle vwo-leerlingen kunnen versnellen en in de vijfde klas kiezen om in één of meerdere vakken examen te doen. Ook kunnen zij er al eerder voor kiezen om het gehele vwo-diploma in vijf jaren te behalen. Gewoon zes jaren over het vwo doen, kan natuurlijk ook.

Vertrouwde sfeer en begeleiding
Tijdens de Open Dag kunt u de vertrouwde sfeer en prettige omgang ervaren. De inspectie roemt onze goede begeleiding waardoor de leerlingen minder vaak doubleren dan dat landelijk het geval is.
De Open Dag van het Zwijsen College heeft vooral het karakter van ontmoeting. Maak kennis met onze ervaringsdeskundigen (leerlingen, medewerkers en ouders) en kijk rond of doe mee aan een rondleiding door het gebouw. Zo kunt u naar eigen behoefte informatie verzamelen en de sfeer proeven. Kijk op www.zwijsencollege.nl voor meer info.


Open Dag Fioretti College

Foto:

Het onderwijs op het Fioretti College is praktisch en persoonlijk. Brugklassers krijgen les van een klein docententeam in een aparte vleugel. Als leerling word je gezien en gehoord en dat geeft een veilig en betrokken gevoel. Tijdens de Open Dag op zaterdag 3 februari kunnen leerlingen en ouders/verzorgers dit zelf ervaren. Tussen 11.00 en 15.00 uur bruist het gebouw aan de Muntelaar 4 van de activiteiten!

Onderwijsaanbod
Het Fioretti College biedt de leerwegen praktijkonderwijs (PrO), basisberoeps, kaderberoeps en mavo aan. Met onze combiklassen basis-PrO en mavo-kader zorgen we ervoor dat elke leerling op het juiste niveau uitgedaagd wordt. Alle brugklassers mavo en vmbo werken vanaf komend schooljaar met een laptop, aan te schaffen via de school.

Theorie & Praktijk
De praktijklokalen zijn ingericht als een kopie van de werkelijkheid. Theorie wordt gegeven in klassikale situaties en op leerpleinen. De leerlingen krijgen intensieve begeleiding en er wordt een portfolio opgebouwd. Een optimale voorbereiding voor het mbo en de havo!

Profielkeuze
In het derde leerjaar kiezen de leerlingen één van de drie sectoren: Techniek (Bouwen, Wonen & Interieur of Produceren, Installeren & Energie of Mobiliteit & Transport), Economie (Economie & Ondernemen of Horeca, Bakkerij & Recreatie) of Zorg & Welzijn. Mavo-leerlingen oriënteren zich via het profiel Dienstverlening & Producten of het vak Technologie & Toepassing op de sectoren.

Havo-mavo brugklas
Leerlingen die in aanmerking komen voor de havo-mavo brugklas, krijgen op havo-niveau les op het Zwijsen College. In de loop van het jaar volgt er een advies. Leerlingen met mavo-advies maken de overstap naar het Fioretti College.

Praktijkonderwijs
Op de afdeling praktijkonderwijs is er extra tijd en zorg voor leerlingen die moeite hebben met leren. De groepen zijn klein, de mentor is tevens coach en er zijn veel praktijkvakken. In leerjaar 4 en 5 lopen de leerlingen enkele dagen per week stage. Kijk op www.fioretticollege.nl voor meer informatie.


16 / 36

Kwiebus is een vierjarige kater die is gevonden op straat en in het begin een beetje bang was voor mensen. Hij verstopte zich meestal, maar tegenwoordig laat hij zich wat sneller zien, zeker als er wat lekkers te halen valt.

We vermoeden dat hij wel mensen gewend is, maar gewoon niet zo van drukte houdt. Als het te onrustig is, heeft hij de neiging zich weer te verstoppen op een rustig plekje.

Tegenwoordig is hij dikke vriendjes met kater Ton en het zou dan ook erg leuk zijn als zij samen mogen verhuizen.

Voor deze lieverd zoeken we een rustig huishouden zonder kleine kinderen, waar hij alle tijd krijgt om te wennen.
Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406 XE Uden.


Historische beelden week 3:
Herkent u de twee jongens op deze foto? Wij horen het graag! Mail uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 7. De koffie staat klaar!

Oplossing historische beelden week 2:
Op de foto zie je de dames v. Schijndel: Stien, An, Marie, Tonnie, Jaan, Mien , Petra, Maria en Oda. Allen zussen van mijn vader.

Corry van Schijndel

Oplossing historische beelden week 1:

Links onder Leentje Lochtens, daarnaast zit ik (Jo van Moorsel-Verzandvoort), de 2 meisjes daarnaast ken ik niet meer, dan komt Hannie van Herpen, Mia Boeijen en Annie Hanegraaf staat het meest rechts.

De bovenste rij van rechts naar links: Wil van Egmond, meisje van Hoppe, Annie Klomp, Rietje Lavrijsen, Jo Kuipers, Nelly Heuvelmans, de anderen ken ik niet.

Mevr. van Moorsel-Verzandvoort

Heeft u zelf nog mooie historische beelden? Ook deze ontvangen wij natuurlijk graag. U kunt de beelden mailen naar redactie@demooirooikrant.nl of bij ons op kantoor afgeven. Wij zullen ze dan een mooi plekje in DeMooiRooiKrant geven!

18 / 36

19 / 36

Het koor gaat altijd door

Foto: Jos van Nunen

Het koor gaat altijd door

Het Roois Gemengd Koor is er weer helemaal bij. Na een mooi kerstconcert als afsluiting van een zoektocht naar een hernieuwd begin, staat het koor in de startblokken voor nog een lange periode van zangplezier.

En eerlijk is eerlijk, het was niet gemakkelijk in een tijd met grote maatschappelijke veranderingen. Voor vele verenigingen betekende het helaas de keuze om het bijltje er bij neer te leggen. Het Roois Gemengd Koor wist zich gelukkig aan deze trend te onttrekken en vond zich opnieuw uit onder de bezielende en voortvarende leiding van dirigent Willem Heldens. Dit betekende wel een andere aanpak, een nieuwe methode en een hernieuwde inzet en bijdrage van alle leden. Wel even vreemd, maar met een eerste begin van succes en hernieuwd élan. De eerste repetitie in het nieuwe jaar werd dan ook begonnen met de introductie van en kennismaking met zes nieuwe leden. Een hartelijk welkom dat navolging verdient. Het Roois Gemengd Koor nodigt u dan ook van harte uit om eens, vooralsnog vrijblijvend, kennis te maken met de vereniging. Het koor kan best nog versterking gebruiken in alle stemgroepen en ontvangt u graag op een van de repetities op maandagavond in Mariëndael. Met de start van het nieuwe seizoen een goed moment om in te stappen en uw talenten te laten bloeien in een ontspannen sfeer en een gezellig samenzijn. Voor meer informatie neemt u contact op met de secretaris van de vereniging: Ria van Erp, secretaris.rgk@hotmail.com , tel.: 0413-476407; of kom naar de repetitieavond in Mariëndael op maandag van 20.00 – 22.30u.

Samen koken en samen eten

Regelmatig komt de vraag of er een nieuwe kookgroep kan worden opgestart. Als je voor jezelf kookt en alleen eet is dat in de meeste gevallen gewoon prima maar soms wil je ook wel eens iets anders. Samen koken en eten, met zo weinig mogelijk verplichtingen aan de groepsleden zelf, kan dan een wens zijn.

Het Tuinatelier heeft de beschikking over een goed ingerichte keuken en biedt hiervoor de gelegenheid. In de zomer is ook het terras beschikbaar. Het voorstel is om een of twee groepen te vormen van minimaal 6 en maximaal 10 personen. Telkens zorgen een paar leden voor de inkoop en het koken zelf. Er is geen extra begeleiding en je hoeft geen keukenprins of prinses te zijn. Kookervaringen uitwisselen en elkaar helpen is het uitgangspunt. De anderen kunnen nog wat assisteren en zijn ook elkaars gastvrouw/gastheer. Elkaar ontvangen en een praatje is belangrijk. Een groep komt een maal per maand bij elkaar. De maanden juli en augustus zijn in overleg. We gaan voor de eenvoudige en voedzame keuken met de uitdaging om regelmatig eens vegetarisch te koken. Alleen vegetarisch kan ook bij voldoende belangstelling. De eerste kennismakingsbijeenkomst is vrijdag 2 maart om 18:00u. Er wordt soep en brood geserveerd. U kunt zich opgeven tot maandag 26/02 via: m.k.vanschijndel@upcmail.nl, tel: 06-49244700.

Kerkberichten


Sint Antonius Nijnsel
Zo 21/01: Eucharistieviering om 11.00 u. met gemengd koor. Intenties: Jan Schepens, Harrie Dekkers, Jan en Petra Aarts- v.d. Laar, Miet de Vries- Aarts, Dinie van Oorschodt- v.d. Boom, Elisabeth Sanders- Franken.
Di 23/01: 09.00 uur Eucharistieviering.

Odendael
Zo 21/01:
Eucharistieviering. Intentie: Nelly Vissers.
Di 23/01: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

P.K.N.
21/01:
10.00 u: Dienst in Son. Ds. G. Baerends. Dienst van Schrift en Tafel + Kindernevendienst.

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Za 20/01: Geen Eucharistieviering.
Zo 21/01: 11.00 u: Eucharistieviering, Carnavalsviering m.m.v. De Blaoskaken. Intenties: Loes Mom-Wiekart (1e jaargetijde), Ada Teunissen-Feijen (1e jaargetijde) Miny Driessen-Aarts, Leo Pagels, Ben Giesbers, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Nell Gerzon-Kerstholt. Bert van Vlokhoven, Jan Broens, Lies Bekkers-van der Velden, Harry Derks, Marion Meulenbroeks-van Rooij, Jo en Piet van Rooij-Rovers.
Za 27/01: 18.30 u: Eucharistieviering.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 18/01:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 21/01: 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Tiny Rooijakkers, Jeanne van de Wijdeven-van Erp, Jan Overzee.
Do 25/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 27/01: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Piet Pijnacker.
Zo 28/01: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Ton Goossens, Mia Donkers-van Heeswijk.

Martinuskerk
Za 20/01:
18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herder koor. Intenties: Fien Rovers – Markgraaf (maanddienst) en Johan Rovers, Toon en Anna de Korte – van Kempen, Jas en Miet Heijmans – van Wanrooij, zoon Wim en dochter José, Heleen Lathijnhouwers, Pieter Lathijnhouwers, Joke Lathijnhouwers, Overleden ouders Willem en Toke Lathijnhouwers en overleden ouders Gerard en Mies van der Hagen.
Zo 21/01: Derde Zondag door het Jaar 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Mien Verhoeven – Steenbakkers, Janske Bekkers, Toon en Tonia van Kemenade – van de Hurk, Marietje van Driel – van der Heijden, Leonie van der Poel – Peeters, Overleden leden van de KBO in de maand december, Noud van den Heuvel, Henriëtte van Zutphen – van Son, Coby Verhagen – Schepens, Overleden ouders van de Burgt – de Haan.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herder kerk.
Di 23/01: 09.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 24/01: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Overleden ouders van de Wijdeven – van de Loo.
Do 25/01: 20.00 u: Stichting Behoud Martinuskerk.


Sterren op het doek tijdens Nacht van de Noordkade

Op 26 januari aanstaande vindt alweer de derde editie plaats van de Nacht van de Noordkade. Hét proef en kunstfestival voor jong en oud, in de oude fabriek op de CHV Noordkade in Veghel. Na het succes van afgelopen jaar organiseert Phoenix Cultuur ook deze keer weer 'Sterren op het Doek', naar het bekende tv-format.

Phoenix Cultuur heeft een bekende persoonlijkheid uit Meierijstad weten te strikken, die geportretteerd zal worden door ervaren cursisten. Zij vertalen het specifieke in het gezicht van de gast-ster op schildersdoek en in klei. Het publiek kan dit tijdens de Nacht van de Noordkade live mee ervaren. Na de eerste opzet worden de kunstwerken in de twee opvolgende weken verder uitgewerkt en op vrijdag 23 februari gepresenteerd. De gastster krijgt dan de gelegenheid om een favoriet uit te kiezen. Ook deze avond is vrij toegankelijk voor publiek en wordt begeleid met live muziek en improvisatie.
Een avond vol belevenis. De Nacht van de Noordkade is een gezellige en sfeervolle avond uit voor jong en oud. In de gehele fabriek geniet je als bezoeker van dans- en muziekoptredens van leerlingen, optredens van muziekverenigingen, bands van Pop & Co Bandcoaching en diverse emsembles. Er zijn exposities, er worden demonstraties gegeven en je kunt deelnemen aan workshops zoals bijvoorbeeld ijssculpturen hakken (vooraf inschrijven). De Nacht van de Noordkade vindt plaats op vrijdag 26 januari van 19.00 –22.30 uur met een afterparty tot 02.30 uur in Café De Afzakkerij. De toegang is geheel gratis.

Boekpresentatie Jongens van de Corridor

Zondagmiddag 21 januari presenteren Jos Straathof en Twan van den Brand in Bibliotheek Veghel het boek De jongens van De Corridor. Tijdens de boekpresentatie vindt ook een interview plaats met twee groepsleiders: Martien Vissers uit Erp en Joep Adank uit Heeswijk-Dinther.

Penitentiair Trainingskamp De Corridor werd in mei 1967 geopend in het Brabantse dorp Zeeland. Het was een experiment in het gevangeniswezen dat vanuit de hele wereld belangstelling trok. De Corridor gold als de meest open gevangenis van Nederland. Er waren geen cellen, maar kamers. Tralies ontbraken. Ontsnappen was onmogelijk: je liep gewoon weg. De jongens sportten, werkten in het bos, speelden Zwarte Piet op de lagere school, liepen stage en deden buiten de deur werkervaring op. En elke dag waren er confronterende groepsgesprekken over hun gedrag.

Over de auteurs
Twan van den Brand (1958) is onderzoeksjournalist. Hij was correspondent in Berlijn en adjunct-hoofdredacteur bij het Brabants Dagblad. Jos Straathof (1959) is filosoof en journalist. Hij doceert aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Eerder werkte hij voor verschillende kranten, en was onder meer adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.

Interview met twee groepsleiders
Tijdens de boekpresentatie worden twee groepsleiders geïnterviewd. Martien Vissers komt in 1974 via via als groepsleider bij De Corridor binnen. Hij maakt carrière: teamleider, hoofd begeleiding, adjunct-directeur, ook even in Grave. De Corridor was een goed nest, volgens Vissers. Laag ziekteverzuim, mogelijkheden om je te ontwikkelen, personeel dat een hecht groep vormde.

Joep Adank komt in 1986 De Corridor binnen, nadat hij even leraar lichamelijke opvoeding op het Zwijsen College in Veghel is geweest. Hij wordt na vijf jaar afdelingshoofd, snuffelt even aan een managementtraject in Den Haag om uiteindelijk via Grave in de gevangenis in Vught te belanden, als plaatsvervangend directeur. De Corridor? Dat was het dorpje van Asterix en Obelix, aldus Adank.

De lezing begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.bibliotheekmeierijstad.nl of in de bibliotheek.

Elde College 'Rots en Waterschool'

Praktijkonderwijs Schijndel, onderdeel van het Elde College, heeft vandaag het predicaat Rots en Waterschool ontvangen. Het predicaat werd toegekend door het Rots en Water Instituut NL.

Ter gelegenheid van deze feestelijke uitreiking kwamen alle leerlingen van de onderbouw bij elkaar in de Budozaal. De teamleider van Praktijkonderwijs, Jan Kloks, overhandigde het predicaat Rots en Waterschool aan de leden van de werkgroep. De afgelopen drie jaar is deze werkgroep druk bezig geweest met het implementeren van de Rots en Water methode binnen de onderbouw van het Praktijkonderwijs. En met succes! Het bordje Rots & Waterschool prijkt nu met trots aan de buitenmuur van het schoolgebouw aan de Putsteeg 2A.

Feestelijk onthaal
Na afloop van de uitreiking volgde er nog een feestelijk onthaal met wat lekkers! Rots en Water wordt wereldwijd ingezet om de weerbaarheid en positieve sociale vaardigheden van jongeren te vergroten. Het is tevens een effectief anti-pest programma. Binnen Praktijkonderwijs Schijndel zijn er inmiddels een groot aantal gecertificeerde Rots en Watertrainers. De leerlingen leren met behulp van het begrip Rots: opkomen voor zichzelf, eigen keuzen maken, zichzelf kunnen verdedigen en stevig staan. Met behulp van het begrip Water leren ze: open staan voor anderen, zich inleven in anderen, communiceren, vriendschap aangaan en rustig blijven.

Door verschillende spel-, en oefenvormen leren de leerlingen te schakelen tussen Rots en Water. In de onderbouw van het Praktijkonderwijs zijn de Rots en Water lessen als vast onderdeel opgenomen. Alle leerlingen krijgen de eerste twee leerjaren wekelijks een lesuur Rots en Water. De Rots en Water trainingen leveren binnen het Praktijkonderwijs Schijndel een belangrijke bijdrage aan een veilig en prettig schoolklimaat voor iedereen!

Schijndelnaar brengt boek op de markt

Cor van Eijndhoven is geboren in Schijndel. Al op jeugdige leeftijd is hij op zwerftoer gegaan. Zijn leven kreeg vaste vorm bij de Marine en later bij het Korps Mariniers. Na zijn pensionering is Cor aan het schrijven gegaan. In 2016 debuteerde hij met zijn eerste boek Born. Niet veel later verschenen ook het tweede en derde deel in de serie Tijdsruimte. Nu is ook zijn vierde boek verschenen.

In de vorige boeken in de serie Tijdsruimte hebben we ons enkele ruimteschepen verworven en zouden we een rustig leventje kunnen leiden in de oertijd. Maar Iris, de kleine godin, heeft een belofte gedaan aan enkele buitenaardse mensen en die moeten we waar gaan maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. We doorkruisen het heelal maar ook de tijden. Komen we nog levend terug of verdwalen we in de tijdsruimte?

Themawandeling over 'plannen'

Het onderwerp van het Gesprek te Pas van aanstaande zondag 21 januari is 'plannen maken/hebben'. Welke plannen heb jij zelf en hoe kijk je daar tegenaan? Hebben anderen plannen met of voor jou? De laatste zin van de tv-serie over Hendrik Groen luidde: "Zolang er plannen zijn, is er leven!" Dit onderwerp lijkt voor het eerste Gesprek te Pas van dit nieuwe jaar zeer geschikt om over te praten.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. De opzet is steeds hetzelfde:

Na ontvangst met koffie/thee en een inleiding op het thema (met enkele gedichten) komt het gedeelte "te pas": De deelnemers maken in kleine groepjes een wandeling van een uurtje in de bossen, tuinen of de prachtige omgeving van het centrum. Bij heel slecht weer of voor wie slecht ter been is, wordt de wandeling denkbeeldig. We spreken te pas, al of niet aan de hand van de meegegeven vragen, over of naar aanleiding van het onderwerp.

Vervolgens wisselt iedereen bij een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uit, bespreken de teksten en om ongeveer 12.00 uur besluit men dan deze ontmoeting van mensen en hun ideeën en denkbeelden.

Iedereen is van harte welkom op zondag 21 januari om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode. Met deze wandelingen hoopt Damiaancentrum Nederland mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044..

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Secretaris (m/v) bij de Stichting Kinderboerderij Kienehoeve (SKK)
Het bestuur van de SKK, bestaande uit vier personen, is op zoek naar iemand die de functie van secretaris op zich wil nemen in verband met het terugtreden van de huidige secretaris.

De werkzaamheden van de secretaris zijn: deelname aan en verslaglegging van maandelijkse bestuursvergaderingen SKK, het ontvangen, verdelen en verzenden digitale post en papieren post en het onderhouden contacten met plaatselijke pers, diverse plaatselijke organisaties en instellingen. Daarnaast het mede organiseren van activiteiten van/op de kinderboerderij, deelname aan het halfjaarlijks overleg regionale kinderboerderijen en nader overeen te komen activiteiten. De tijdsbesteding varieert van een tot twee dagdelen per week, afhankelijk van de geplande activiteiten. (vacaturenummer 19814)

Vrijwilliger gezocht voor het verpakken van brood bij De Winkel van Boskant
De Winkel van Boskant is op zoek naar een vrijwilliger die 's morgens mee wil helpen met het verpakken van brood. Werkdagen zijn dinsdag-, donderdag- vrijdag- en zaterdagmorgen van 7.30 uur – 9.00 uur. Lijkt het u leuk om in een winkel te werken? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 10545)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Alzheimer Café

Op maandag 22 januari wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud gehouden.

Het thema van de avond is: Wat is dementie en is dementie te voorkomen? Zijn er verschillende vormen van dementie? Hoe wordt de diagnose gesteld en welke onderzoeken vinden er plaats? Kun je dementie voorkomen, uitstellen of vertragen door gezond te leven en lichamelijk en geestelijk actief te blijven? Is dementie erfelijk? Zijn er al medicijnen? Zal er in de nabije toekomst genezing mogelijk zijn? Wat als allerlei signalen wijzen op dementie en er geen duidelijke diagnose gesteld kan worden? Dr. Dautzenberg, klinisch geriater, zal deze avond antwoord geven op bovenstaande vragen.

Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

DrieXniks bij het Onderonsje

Ook voor 2018 staat er iedere maand een activiteit gepland bij het Onderonsje. Deze keer komt DrieXniks de middag muzikaal verzorgen. Gezellig luisteren, meezingen, een verzoeknummer aanvragen, alles is mogelijk.

Iedereen vanaf 55 jaar is van 14.00-16.00 uur van harte welkom. Aanmelden voor deze activiteit is fijn, maar u kunt ook spontaan binnenvallen, of een kennis meenemen. Aanmelden en info bij: Petra Vesters, tel.06-10068676 en Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode. Kijk voor ons jaarprogramma op de site: www.damiaancentrum.nl

Filmclub Senioren

Op donderdag 1 februari is er weer een filmclub senioren. Iedereen die graag een kijkje komt nemen is van harte welkom in de zaal Maas en Dieze op Odendael. Deze keer wordt gekeken naar de film Young Victoria.

Engeland, 1837. De jonge koningin Victoria (Emily Blunt) heeft moeite om zich aan te passen aan de strenge etiquette van het Britse hof. Daarnaast zijn er zoveel andere taken die haar aandacht vragen dat haar vrijheid ernstig te lijden heeft. Maar met de aanwezigheid van de Duitse prins Albert lijkt dat anders te worden. Een prachtig kostuumdramen dat zeker de moeite waard is. Aanvang van de film is 19.00 uur.

Ollandse bonte avonden

Op vrijdag 2 februari en zaterdag 3 februari is het weer tijd voor onze jaarlijkse Bonte Avonden. Deze avonden beginnen om 20.00 uur in de Loop'r te Olland.

Op deze fraaie locatie zal een groot aantal artiesten van eigen bodem met dans, zang, tonproat en veel slappe klets voor onvergetelijke avonden zorgen. De Ollandse Dorpskapel zorgt voor de vrolijke noot tijdens deze avonden. Dat wordt gezellig, daar wordt over gepraat en dat mag je dus niet missen!

Voorverkoop kaarten
Zaterdag 20 januari van 18.00 uur tot 19.00 uur in De Loop'r. Kaarten kosten € 8,50 per stuk, maximaal 6 kaarten per persoon. Na de voorverkoop kan er eventueel nog telefonisch besteld worden bij Ingrid Derks-Markus 06-53522672/0413-842194 of bij De Loop'r.

Zondagmiddag 4 februari komt de jeugd aan de beurt. Onze kleine talentjes zullen er op hun eigen unieke wijze een dolle boel van maken. Ook dan is De Ollandse Dorpskapel van de partij. Deze middag begint om 14.00 uur. Komt dat zien!

De bonte avonden in Nijnsel

Vrijdag 2 februari en zaterdag 3 februari is het alweer de 32e editie van de Bonte Avonden in Nijnsel. Dit jaar zullen er weer verschillende artiesten op de planken staan. De avond is gevuld met dans, klets, playback en muziek.

Onze kneuterdurskes laten dit jaar een hele andere dans zien, er danst zelfs een kneutermenneke mee. Ook de grote dansmariekes zijn weer van de partij. Nulleke en Mark, Ed en Fred, zoals ze zich zelf noemen zijn op een onbewoond eiland, en de " Buuven " zijn echte vrouwvakkers, Geert-Jan van de Wijdeven klimt weer in de ton en de Coccinellas, beter bekend als de wagenbouwers, hebben een "synchroon zwem act" in petto. De percussiegroep van de harmonie zal weer op het podium staan. Er is een speciale act van een "muzikale duizendpoot"……… Ook Tiona is weer van de partij. De korfbal komt met een "Artiesten Parade" met gezellige mee zingers…. Het "Hoog Vermaek" brengt weer gezellige muziek. Deze keer ze gaan op de Duitse tour. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door de Kneuterkapel.

De avonden beginnen om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bakkerij v.d. Eertwegh of telefonisch bij Piet van Erp 06-20078145. Het zou heel leuk zijn om jullie te mogen begroeten op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari.

Drukbezochte receptie jeugdprins Mareno en adjudante Guusje

Foto: Hans van den Wijngaard

Zondagmiddag hielden de Rooise jeugdprins en zijn adjudante Guusje een receptie in 'De Beurs'. Tijdens deze receptie werd het duo samen met Nar Amy en de leden van de Jeugdraad van Elf door verschillende hoogwaardigheidsbekleders en andere mensen uit de carnavalswereld gefeliciteerd.

Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl


55-jarige Plekkers: "meedoen aan de optocht is belangrijker dan hem winnen"

Het bouwen van de wagen is elk jaar weer een hoogtepunt Foto: Hans van den Wijngaard

Allee plekkers, makt is dè ge naor huis komt". Met die woorden van Mien van Hamond zag CV 'De Plekkers' veertien dagen voor carnaval 1963 het levenslicht. Want na een hele avond vergaderen aan de bar van Café Restaurant Jachtrust had de vereniging in oprichting nog steeds geen naam. De opmerking van Mien was echter het antwoord op de vraag die het gezelschap al de hele avond bezig had gehouden. Op 2, 3 en 4 februari vieren 'De Plekkers' hun 55-jarige bestaan. In Jachtrust kan dat niet meer, maar met een grote tent bij van Kaathoven vindt het feest toch wel in de achtertuin van het 'geboortehuis' plaats.

CV 'De Plekkers' bestaat 55 jaar en dat wordt dit carnavalsseizoen uitgebreid gevierd. Inmiddels telt de vereniging zo'n 140 leden, bijna het tienvoudige van de vijftien oprichters uit 1963. De roots van 'De Plekkers' liggen in het Everse en Café Restaurant Jachtrust was tot 2001 de thuisbasis. Maar een maand voor carnaval 2002, moest het 'honk' wijken voor de A50. Sindsdien vieren 'De Plekkers' carnaval op camping 'De Kienehoef' en zo zeggen Marijn van Genugten, Olaf van Schaijk en Harrie van Laarhoven: "daar hebben we onze draai inmiddels helemaal gevonden".

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Hoewel dit jaar officieel het 55-jarige bestaan wordt gevierd, doet 't Everse al sinds 1960 mee aan de optocht in Papgat. "In dat jaar hadden we een 'zigeunerwagen'. Toon Habraken, de toenmalige uitbater van Jachtrust stelde deze wagen toen beschikbaar. Daarna hebben we bijna elk jaar met een wagen deelgenomen aan de optocht. Slechts één keer moesten we het zonder wagen stellen. Maar in dat jaar wonnen we met onze loopgroep wel de publieksprijs", vertelt Marijn van Genugten.

Meedoen aan de optocht is belangrijker dan hem winnen
Bij het onderwerp 'wagenbouwen' voelt Harrie van Laarhoven zich helemaal in zijn element. "Het bouwen van de wagen is zeker één van de hoogtepunten van het jaar. Eigenlijk al meteen na carnaval beginnen we te denken aan het thema voor het komende jaar. Maar meestal is het wel Kerstmis voor dat we aan het bouwen zijn. Dan is de tijd tot carnaval elke keer weer kort en dat levert dan best wel eens stress op. Maar het mooie is dan dat als het carnaval is, dat je dan ook een paar dagen echt lekker ontspannen kunt vieren". Olaf vult Harrie aan: "Het mooie van 'De Plekkers' is dat het een heel gezellige vereniging is. Het meedoen aan de optocht is het belangrijkste. Die interactie met het publiek is elk jaar opnieuw zo'n mooie ervaring. Het maakt dan niet meer uit of je nou wel of toch niet een prijs wint".

Het bouwen van de wagen levert vooral Olaf en Marijn nog mooie herinneringen op aan vroeger. "Als kleine mennekes mochten we mee aan de wagen gaan bouwen. Het enige dat we in die tijd mochten was de kranten insmeren met behangplak. Wee als we dat niet goed deden, dan kregen we op ons donder. Als wij dat tegenwoordig zo zouden doen met de jeugd, dan kwamen ze waarschijnlijk nooit meer terug", lacht Olaf. Maar hij meldt er meteen achteraan, dat de jonge Plekkers tegenwoordig ook heel goed 'plekke'.Als er dan toch de oude herinneringen worden opgehaald, vertelt Marijn dat in de tijd dat hij klein was, alle kinderen van 'De Plekkers' bij Jachtrust in een kamer in een wieg lagen te slapen, terwijl de ouders in het café carnaval vierden, dat zou tegenwoordig niet meer kunnen.

Van de oprichters van 'De Plekkers' zijn er zeven nog steeds lid. Ze zijn allemaal erelid van de vereniging, net zoals nog eens tien andere leden. Toch vinden Marijn, Olaf en Harrie dat ereleden iets uit het verleden is. "Vroeger werd je al erelid als je elk jaar voor de eieren zorgde. Tegenwoordig hebben we de 'Plekker van het Jaar'. Die titel is voor mensen die zich op een bijzondere wijze voor 'De Plekkers' hebben ingezet". Naast de titel 'Plekker van het Jaar' mogen 'De Plekkers' dit jaar ook de titel 'Ridder in de Orde van Papgat' uitreiken. Deze titel wonnen 'De Plekkers' dit jaar. Marijn: "we denken aan iemand van buiten de vereniging, die zich al jaren bijzonder verdienstelijk maakt voor 'De Plekkers'.

De Plekkers leverden drie prinsen
Drie prinsen leverde 'De Plekkers' in de afgelopen 55 jaar aan Papgat. Herman Kraayvanger was met adjudant Jan van der Zanden de eerste. Marijn van Genugten was de tweede, zijn neef Mark was zijn adjudant en vorig jaar was Frits Stehmann met adjudant Bart Hulsen nog prins over Papgat. Ook was Noud Wellens in de tijd dat de prins nog niet zijn adjudant koos maar liefst elf jaar adjudant in Papgat.

Over zijn tijd als prins vertelt Marijn het volgende: "het jaar dat ik prins was, was het eerste jaar dat de politie de optocht niet meer begeleidde. Dat kon niet vond ik, daarom sprak ik bij de sleuteloverdracht burgemeester Maas hierop aan. Hij moest als hoofd van de politie maar 'regelen' dat er een politiewagen kwam. Zo gebeurde het. De auto van de burgemeester werd zondagochtend bij Van Boxmeer omgestikkerd als 'politiewagen' en Peter Maas stond op tijd aan de kop van de optocht. Maar terwijl Maas uit de auto stapte, wist Harry van Laarhoven voor het oog van de prins en adjudant de sleutels van de auto in te pikken. Behendig gooide Harrie de sleutels naar de prins. Toen de optocht moest vertrekken was er iemand die zijn sleutels miste. Natuurlijk kreeg de burgemeester de sleutels op tijd terug. Maar de wederpoets wachtte aan het eind van de optocht. De echte politie kwam en Maas liet ons in de boeien slaan. Dat kon overigens de feestvreugde niet drukken, want ook geboeid konden Mark en ik uitbundig zwaaien en zwieren.

Uitgebreid stil staan bij jubileum
Een week voor het elf-elf bal trapten 'De Plekkers' hun jubileumjaar af. Bij die gelegenheid werden de zeven nog levende oprichters van 'De Plekkers' benoemd tot VIP, Very Important Plekker'. Naast een mooie medaille leverde dat ook elf rechten op voor de oprichters van toen.

Maar het hoogtepunt van het jubileumjaar wordt toch wel het weekend van 2, 3 en 4 februari. Dan keren 'De Plekkers' weer even terug naar hun 'geboortegrond' op 't Everse. Op het terrein van Van Kaathoven staat in dat weekend een grote tent. Daar is op zaterdag vanaf 18.00 uur de receptie waarbij alle vrienden en bekenden van 'De Plekkers' zijn uitgenodigd, net zoals de carnavalsverenigingen uit de regio. Op zondagmiddag is er een familiedag voor de leden van de vereniging. Maar omdat de tent er toch staat is er ook op vrijdagavond een groot feest, daarvoor zijn leden en niet-leden uitgenodigd. De optredende artiesten zijn de Gebroeders Ko en de PartyFriex. Tussen de optredens praat DJ Johan de plaatjes aan elkaar. De toegangsprijs bedraagt vijf euro. Kaartjes zijn te koop bij Gerits man en mode op de Markt.


WAT-EEN-FEEST!

Dat de jeugd in Sint-Oedenrode een feestje konden vieren dat wisten we, maar wat er tijdens de jeugdreceptie van de jeugdprins gebeurde overtrof onze stoutste dromen!

Van het begin tot het einde werd er gezongen, gedanst en gesprongen. Iedereen heeft naar ons idee ontzettend kunnen genieten en we kunnen terug kijken op een mooie jeugdreceptie!

Daarnaast hebben we afgelopen week ook de eerste artiesten bekendgemaakt voor het programma in de tent en spandoeken opgehangen door Rooi.

Als laatste wil ik jullie de primeur geven dat we dit jaar voor het eerst open zijn voor de kinderen van groep 5 tot en met groep 8! Zij zijn dus voor het eerste welkom op vrijdag en we hopen er zo samen met hen een nog groter feest van te kunnen maken!

Alaaf!

Geef mij maar Amsterdam …

Afgelopen weekend, tijdens het eerste weekend van de prinsenzittingen, werd het nieuwe bruidspaar van het themahuwelijk 2018 in Papgat gepresenteerd.

Tijdens een ludieke presentatie op het podium bij de beurs vanuit "Café Bolle Jan in Amsterdam" stelde het bruidspaar Leipe Arie van het souteneurszaakie uit de Kinkerbuurt en Madam Sjenet, in goeikoop corset, uit de Warmoesstraat zichzelf voor. Natuurlijk mocht ook hun joekel Whiskey niet ontbreken. Arie stelde voor met zijn souteneurs zaakie met Sjenet te gaan samenwerken. Dit zag Sjenet wel zitten, dus besloten ze om samen verder te gaan en in het onecht huwelijk te treden. Aan de foto te zien belooft dit een spetterende, kleurrijke huwelijksdag te worden.

Velen van jullie zullen ongetwijfeld deze twee personen wel herkennen. In het dagelijkse leven is Sjenet beter bekend als Colinda Markus, geboren en getogen in Olland. Colinda, die in werkelijkheid al 17 jaar gelukkig is met haar Eric, zag op 3 maart 1984 tijdens de carnaval het levenslicht en samen hebben ze 3 kinderen, Steef van 6, Luus van 3 en Keet van 8 maanden. Colinda heeft een eigen nagelsalon aan huis waar ze met veel plezier werkt en ze draagt ook regelmatig haar steentje bij aan de prinsenzittingen in Papgat. De bruidegom Leipe Arie, in werkelijkheid René van den Biggelaar, is geboren en getogen in Nijnsel. Hij is twee weken voor de carnaval geboren en wel op 07 maart 1974 en getrouwd met Marjolijn Wielens. Samen hebben ze 2 kinderen Maud van 16 en Marijn van 14. In het dagelijkse leven is René werkzaam als directeur van Hendereson Nederland B.V. in Bladel. Ook is hij (bestuurs-) lid van CV de Heikneuters en speelt hij trombone bij de Kneuterkapel en bij blaasorkest Tiona.

Iedereen is van harte welkom in Boskant op dinsdag 13 februari 2018. U kunt om 11.00 uur de onechte huwelijksvoltrekking bijwonen of vanaf 14.15 uur het huwelijksfeest bezoeken. Degenen die aan de lunch willen deelnemen kunnen hun kaarten hiervoor bij "De Vriendschap" kopen. In de carnavalseditie van deze krant onthullen we meer pikante details over het bruidspaar en het programma van deze dag.

28 / 36

Zo vroeg

aan de rand van dit bescheiden dorp
dicht nabij het begin dat leidt naar de kim
zie ik over vlakke velden en akkers
waar langs bossen en tussen oevers
de Dommel door ons Nijnsel stroomt
een waas van pril groen over zwart zand
ik heb het plots door, 't raakt mijn hart;
word door dit teken der natuur overmand

het is toch winter, in een windvlaag met kou,
en de bruine hoed met de hand bedekt
het is iets waar ik normaal niet
rond deze tijd aan denken zou
ik leef nog in de ziel van de dood
maar word wakker geschud,
dit moment duidt mij plots op morgen;
op verwachting die schuilt in de moederschoot


Foto: Henri van Hoorn

De Eerschotsestraat vanuit de lucht gezien. Fotograaf Henri van Hoorn laat vanuit de lucht zien hoe groen Rooi is in de zomer.

Foto: Thea Willems

Het lijkt wel herfst! Thea Willems maakte deze prachtige foto tijdens een wandeling. Zou de winter nog komen?

Ge hoeft 'nnen auwen aop nie te lere hoe dè-tie 'n bakkes moet trekke

Alleen wie het aandurft om te falen, krijgt de kans om te slagen.
John F. Kennedy (1917-1963), Amerikaanse president.

Feestelijke opening nieuw notariskantoor

Foto: Lisa van de Ven

Het is de meeste Rooienaren inmiddels wel opgevallen. Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen hebben een nieuwe kantoor. Ze zijn verhuisd van Laan te Bogaerde 15 naar Hertog Hendrikstraat 7. Afgelopen vrijdagmiddag was de officiële opening.

Natuurlijk waren alle medewerkers en de zakelijke relaties aanwezig. Schepers & Van Nunen is een maatschap van vier notarissen met kantoren in Uden, Veghel en Sint-Oedenrode. Notaris Albert Grimbel du Bois runt het nieuwe kantoor aan de Hertog Hendrikstraat. Tijdens een geanimeerde bijeenkomst heeft hij het belang van de nieuwe plek kort uiteengezet en heeft hij samen met wethouder Coby van der Pas namens een woordje gedaan. Zij gaf aan dat het samendoen in de gemeente Meierijstad voorop staat. Daarop werd door notaris Albert Grimbel du Bois samen met de wethouder de openingshandeling verricht.
Voor onder meer de aankoop van uw woning, een bedrijfsovername, het maken van een testament of levenstestament, huwelijkse voorwaarden, een verklaring van erfrecht, wijziging van uw ondernemingsstructuur en voor al uw andere zaken op notarieel gebied, verwelkomen zij u graag op de nieuwe locatie.

OLAT tekent sponsorcontract met de Rabobank

OLAT heeft een sponsorcontract getekend met de Rabobank. Dat gebeurde dinsdagmorgen voor de wandeling startte. Penningmeester Ad Ketelaars is maar wat blij met de samenwerking. "Voor ons als vereniging is dit natuurlijk super. We zijn dan ook enorm blij met dit sponsorcontract."

In eerste instantie heeft de Rabobank OLAT benadert voor een samenwerking. "Wij wilden graag wat doen met de wandelvierdaagse in Rooi. Een hartstikke groot evenement waaraan wij graag onze bijdrage wilde leveren. Wij kwamen er toen achter dat OLAT nog veel meer doet in de regio. Ook daaraan willen wij als Rabobank heel graag meewerken," vertelt Miranda van Boord van de Rabobank. Ook Marielle van Vonderen en Monique Nijssen waren namens het marktteam van de Rabobank aanwezig bij het tekenen van het contract. Voorzitter Joop Wesseling liet de wandelaars weten trots te zijn op de samenwerking die voor drie jaar is vastgelegd. "Dat brengt hopelijk veel moois voor de toekomst."

Open Rooise Crosslopen 2017-2018

Zondag 21 januari 2018 gaat alweer de vierde wedstrijd van de Open Rooise Crosslopen in park de Kienehoef, aan de Zwembadweg in Sint-Oedenrode.

Deze competitie, georganiseerd door SV Fortuna`67, staat open voor zowel leden als niet-leden van Fortuna`67. Alle wedstrijden vinden plaats op de derde zondag van de maanden september, oktober, november 2017, januari en februari 2018
Het is al jarenlang populair bij jeugd en volwassenen en deze populariteit is nog steeds groeiende, getuige de deelname in het afgelopen jaar. Dit loopevenement staat open voor de zeer jeugdigen en de wat oudere jeugd, die in verschillende categorieën zijn ingedeeld.
Ook voor de volwassenen is de keuze in afstand afgestemd op verschillende niveaus en capaciteit en er is daarom geen reden om niet mee te doen.

Afstanden
(Mini)Pupillen, geboren in 2007 of daarna, lopen 900 m in verschillende leeftijdscategorieën
Junioren, geboren in de jaren 2006 tot en met 1999, lopen 1.800 m eveneens in verschillende leeftijdscategorieën. Start voor de junioren is om 10.30 uur, de pupillen starten vanaf 10.45 uur. De volwassenen, geboren in 1998 of eerder, starten om 11.00 uur, over een afstand van 4.812 m of 8.020 m.
Inschrijven is mogelijk tot 15 minuten voor aanvang van de wedstrijden of via www.fortuna67.nl.
Het parkoers is gelijk aan dat van vorig jaar. De inschrijflocatie is veranderd. Dat gebeurt dit jaar in het clubgebouw van Fortuna '67 aan de Zwembadweg 62. Daar is ook kleed- en douchegelegenheid aanwezig. Start en finish is op ± 150 m afstand. Parkeren op de centrale grote parkeerplaats, fietsen kunnen worden gestald bij het clubgebouw. Heeft u nog zin in een kop koffie voor of na de wedstrijd.: de kantine is open tegen heel redelijke prijzen!

Inschrijfgelden: t/m 16 jaar € 1,00 per keer of € 4,00 voor de gehele cyclus. Vanaf 17 jaar € 2,00 per keer of € 8,00 voor de gehele cyclus. Klassement: Pupillen en junioren over 3 beste prestaties. Senioren, 4,8 km en 8,0 km over de 4 beste prestaties. Jeugd: Indeling in pupillen- en juniorencategorieën. 4.812 m en 8.020m. Indeling in 10 jaren categorieën. Meer informatie en inschrijven op www.fortuna67.nl.

Rooise judoka's pakken weer prijzen

Het was een druk weekeinde voor de Rooise judoka's. Er werd op verschillende niveaus gestreden om het eremetaal. Voor de beginners gebeurde dit in Mierlo. Daar wisten Fenn Klokgieters en Quinton Marinus een eerste plaats te behalen. Wessel Biemans moest deze keer tevreden zijn met een tweede plaats.

Eric Markgraaff en Cor van der Heijden reisden zaterdag af naar Roermond voor de tweede Open Limburgse Kodokan Kata Kampioenschappen om hun titel verdedigen. Ze hebben de laatste weken stevig gewerkt aan de tips die hun Japanse leraar hen in begin december gegeven heeft. Zowel Eric als Cor waren blij met hun uitvoering. Het was hen gelukt om de nodige aanpassingen op de juiste manier uit te voeren. De scherpte was er nog niet helemaal, maar de jury vond het Rooise koppel wel veruit het beste. Dus wederom wisten ze de titel te pakken. Dit is natuurlijk mooi meegenomen in hun voorbereiding op het NK op 4 februari te Beverwijk.
Ook op het Matsuru Dutch Open Espoir in Eindhoven liet Dewy Lo-A-Njoe weer van zich horen. Dit is een massatoernooi met meer dan 1800 deelnemers uit de hele wereld. Dewy moest haar partijen op de zaterdag draaien. De eerste partijen verliepen nog wat stroef maar daarna kwam ze, helaas voor haar tegenstanders, lekker los. Haar eerste twee partijen wist ze "maar" te winnen met wazari. In de kwartfinale, tegen een Duitse, scoorde ze vrij vlot Ippon. In de halve finale trof ze een oude bekende maar ook deze moest als snel met Ippon de mat verlaten. In de finale liet Dewy duidelijk zien wie er op de hoogste trede van het podium wilde staan. Ogenschijnlijk met speels gemak, wist zij ook deze partij snel met Ippon in haar voordeel te beslissen. Ze staat nu fier bovenaan in de ranking.

Voor jou

'Hier, Elli, dit is voor jou. Pak maar.' Mijn moeder schuift het koekje dat voor haar op tafel ligt, mijn kant op. Verrast en ontroerd kijk ik op. Het is voor het eerst in maanden dat ze mijn naam noemt. Ik heb er regelmatig aan getwijfeld, maar ze weet dus nog wél wie ik ben. Over dat koekje ben ik minder verrast, dat is vaste prik. Iedere keer als ze in mijn bijzijn een kopje thee, een glas limonade, een koekje of een snoepje heeft gekregen, wil ze dat delen. Dat is gewoon de aard van het beestje. Vroeger al en nu nog.

Glimlachend pak ik haar hand vast. Een knokige hand met kromme vingers. Een hand die steeds brozer lijkt te worden. Een hand met ouderdomsvlekjes en fijne adertjes onder een doorschijnende huid. Alleen de gelakte nagels zorgen voor een vrolijke noot. Ik voel een stevige druk. Ze is dan wel fragiel, maar heeft een onwaarschijnlijke kracht in haar hand. Als ze iets wil vasthouden of wegduwen, dan lukt haar dat ook.

'Eet maar lekker op, dat is voor jou', zeg ik terwijl ik haar hand streel. Ik zie haar vragende blik. Ze blijft aandringen. 'Voor jou, jij hebt nog niks.' Zo spelen we over en weer een spelletje. Totdat ze mijn 'nee' enkele minuten later accepteert en het koekje tevreden oppeuzelt.

Alles delen en altijd in de weer voor een ander. Het tekent mijn moeder. Toen ze net in de woongroep kwam, wilde ze per se meehelpen in de huiskamer, haar handen gebruiken, zich nuttig maken. Ze ruimde de tafel af, veegde die schoon en poetste de vloer. Zorgzaam als ze is, hield ze haar medebewoners scherp in de gaten. Als ze dacht dat iemand iets te kort kwam, sprong zij bij. Zo gaf ze een mevrouw steeds enkele flinke scheppen suiker in de thee om het drankje lekkerder te maken. Hoe kon zij weten dat mevrouw diabeet was? Toen ze nog zelfstandig kon lopen, duwde ze graag en trots een rolstoel, over de gang, of buiten. Nu ze zelf in een rolstoel zit, geeft ze haar zorgzaamheid op een andere manier vorm: met woorden en met haar handen. Verstaan kan ik haar vaak niet, maar ik weet wat ze bedoelt. Als ze haar bordje met gepureerd eten voor zich heeft staan, kijkt ze me vragend aan: 'En jij dan? Blijf maar mee-eten.' En terwijl zij voor mij zorgt, zorg ik een beetje voor haar.

Vanavond wordt er slagroomtaart uitgedeeld. Er is iemand jarig en daar hoort natuurlijk een feestelijke traktatie bij. Dapper doen mijn moeder en haar huisgenoten hun best. De cake is lekker zacht en dus makkelijker eetbaar dan zandtaart, een chocoladebol of een tompoes. Niettemin hebben veel bewoners er behoorlijk moeite mee. De slagroom valt alle kanten op. Ik zie mijn moeders onzekere hand en de inspanning die het haar kost om een vol vorkje recht in haar mond te stoppen. Ik twijfel of ik haar zal helpen. Het liefst eet ze natuurlijk zelf, en wat maken die vlekken eigenlijk uit? Met haar handen nog vol slagroom schuift ze haar glaasje advocaat mijn kant op. 'Hier,' zegt ze, 'voor jou.' Terwijl ik haar handen een beetje schoonmaak, spelen we ons spelletje en verschuift het glaasje van moeder naar dochter en weer terug.

Elli de Rijk

Reageren? Schrijvers@impesant.nl


De Kienehoef 4 blijft positief

Het team Kienehoef 4 bestaat uit een mooie mix van dames die relatief kort tennissen en een aantal dames met meer tenniservaring.

Trainer Cees was (en is) de aanjagende factor: Niet vooraf denken dat je toch wel gaat verliezen, je leert veel van competitie spelen, je doet ervaring op en het is gezellig. Met dit in het achterhoofd speelt Kienehoef 4 enthousiast mee aan de voorjaars- en wintercompetitie. Afgelopen vrijdag kwamen de tegenstanders en koplopers uit Sambeek op bezoek bij Sportpark de Kienehoef. Met heerlijk tennisweer gingen zij vol goede moed de banen op. Het werden leuke wedstrijden, met rally's waarbij deuce regelmatig voorkwam en waarin enkele games werden gewonnen. Sambeek was sterker en pakte de winst. Met weer een tenniservaring op zak gaan de dames het geleerde toepassen en op naar de overwinning.

Cloeck en Moedigh 4 aan kop

Door haar overwinning in de uitwedstrijd op Oisterwijk 1 blijft team 4 in de vijfde divisie 5004 aan kop. Team 2 en 3 deelden in een onderling treffende punten.

De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie (NPC) van deze week:
Vierde divisie 4002: 't Lover 3 Asten-Cloeck & Moedigh 1: 5-3, vijfde divisie 5003: Cloeck en Moedigh 2-Cloeck en Moedigh 3: 4-4, vijfde divisie 5004: PC Oisterwijk 1-Cloeck en Moedigh 4: 3-5, vijfde divisie 5005: 't Lover 7 Asten-Cloeck & Moedigh 5: 8-0, zesde divisie 6004: Cloeck & Moedigh 6-JBC Venray '80 2: 4-4, zesde divisie 6005: Cloeck & Moedigh 7-Boules de Boeuf 8 Oss: 5-3.

Olat wandeltocht vanuit Diessen

De eerste OLAT winterserie wandeltocht in 2018 start op zondag 21 januari vanuit Diessen, gelegen bij Hilvarenbeek. Diessen is nieuw voor OLAT als startplaats, weer eens een ander mooi stukje Brabant, en er is gekozen voor minder voor de hand liggende stukjes.

Het resultaat is een hele verrassende en afwisselende route, zeker ook voor de kortere afstanden. In vogelvlucht: 2 landgoederen, verschillende natuurgebieden, landelijk gebied dat teruggegeven wordt aan de natuur, heel veel bruggetjes over verschillende Brabantse riviertjes, kortom het wordt genieten. Zeker als er een winters landschap is, een licht sneeuwdek of open vriesweer met strakblauwe lucht. Het weer hebben we niet in de hand, maar de routebeschrijving wel en die leidt ons langs veel moois. Zoals Annanina's Rust, een natuurgebied van het Brabants Landschap, bestaande uit een oud landgoed met loof- en naaldbos. Verder richting Biest-Houtakker en Haghorst door klaphekjes, brede zandpaden, graspaden en over wandelbruggetjes van de Reusel. Daarna volgen boerenzandwegen door een landelijk gebied met natuurherstel. De langere afstanden volgen, afhankelijk van de te lopen afstand, de Beerze richting buurtschap Huygenvoort met een pad door het Aardbos. Ofwel landgoed De Baest, Landschotse Heide, De Grijze Steen en de Neterselse Heide. Allen wandelen weer samen terug richting Diessen naar de finish langs de Reusel en de visvijvers.

Startlocatie is Hercules Partycentrum, Rijtseweg 1, 5087 BJ Diessen. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en café rustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks is te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.


Kristin Davies wint eerste zonawedstrijd

Op vrijdag was de eerste wedstrijd in de Zonacompetitie van 2018. Hierbij moet er in negen wedstrijden zoveel mogelijk negens geschoten worden. De winnaar bij recurve was Kristin Davies met 230 punten en 14x9.

De overige scores: Martie Verhoeven 216, 11x9; Patrick Bouman 210, 9x9; Jan van Bergen 219, 8x9; Simon Boersbroek 223, 8x9; Karin de Jong 176, 5x9 en Frans van de Braak 200, 4x9. Bij de compound was Ronald van de Sande de winnaar met 221, 16x9. De overige scores: Paul van de Mortel 222, 15x9 en Wil Kivits 236, 14x9. De houtschutters schieten op een ouderwets gildeblazoen. Zij moeten zoveel mogelijk vijven raken. De winnaar was Sjef van den Berg met 83, 5x5. De overige scores: Antoon Vervoort 48, 2x5, Antoon Hermes 45, 1x5 en Agnes Vissers 28.

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de competitie geschoten. De winnaar was Antoon Vervoort met 219 punten. De overige scores: Jan van Bergen 213, Jan Gordijn 211, Antoon Hermes 194, Jan van Erp 186, Ron Spijker 183, Joep Verbunt 165 en Jan Habraken 114. De tweede wedstrijd in de 25 meter 1 pijl is deze week geschoten. De senioren schoten thuis. De scores: recurve: Martie Verhoeven 202, Simon Boersbroek 212 en Jan van Bergen 217. Compound: Paul van de Mortel 203, Wil Kivits 228 en Theo Passier 233.
De jeugd schoot vrijdag in Liempde. De scores: Daan Foolen 62, Puck Foolen 77 (PR), Rick van de Mortel 165, Jelt de Bie 180 en Ray Matuszewski 183.

Op zondag was de vijfde en laatste wedstrijd in de Lowlands Shootout indoor in Almere. Sjef van den Berg en Kristin Davies deden hier mee. Kristin ging met 537 punten als achtste geplaatst naar de finales. Zij kwam meteen uit tegen de eerst geplaatste dame. In een spannende gelijk opgaande strijd wist Kristin uiteindelijk in de shootoff het verschil te maken en zij won met 6-5. De halve finale verloor ze, maar in de bronzen finale wist zij opnieuw de shoot-off te winnen. Kristin werd dus uiteindelijk derde. Sjef ging met 594 punten als eerste geplaatst naar de finales. De eerste twee rondes gingen overtuigend met 6-0 en 7-1 naar Sjef. In de finale liep Sjef tegen een achterstand op, maar uiteindelijk wist hij toch met 6-4 te winnen. Zowel Kristin als Sjef hebben zich geplaatst voor de finalewedstrijd op 25 februari.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Guus van Stiphout zwemt nieuw clubrecord

Afgelopen zondag hebben vijfentwintig zwemmers van de wedstrijdgroep in Zwembad De Meerval in Wijchen deelgenomen aan de tweede Competitiewedstrijd.
Tijdens deze wedstrijd hebben zij zes keer een eerste plaats behaald, zeven keer een tweede plaats en acht keer een derde plaats behaald. Daarnaast werden er twintig persoonlijke records gezwommen. Verder werd er één clubrecord gezwommen door Guus van Stiphout op de 200m wisselslag in 2.16.49.

Zondag nemen de zwemmers van de wedstrijdgroep deel aan de derde Vierkamp. Aanvang 15.00 uur.

Oproep aan alle sportverenigingen van Sint-Oedenrode

In 2017 hebben wij twee bijeenkomsten gehad waarin gesproken is over een Sportraad in Meierijstad en een afvaardiging hierin vanuit Sint-Oedenrode. Ondertussen heeft de tijd niet stil gestaan en is er inmiddels een Sportraad Meierijstad waarin geen enkele vertegenwoordiger zit vanuit Sint-Oedenrode.

Wij kunnen hier allemaal wat van vinden, feit is wel dat dat Rooise verenigingen geen enkele invloed hebben op belangrijke thema's die actueel zijn en die ook voor hen van groot belang zijn, zoals: Harmonisatie van de huurtarieven.

Laten we over ons beslissen zonder dat wij hierbij enige inbreng hebben? Paracommerciële activiteiten in onze kantines!

In deze laatste poging om ook de sportvereniging van Sint-Oedenrode vertegenwoordigd te krijgen in de Sportraad Meierijstad willen wij ook bespreken op welke wijze wij iets kunnen betekenen voor elkaar.

U wordt uitgenodigd voor een overleg op maandag 22 januari a.s. om 20.00 u in de kantine van Rhode, met als agenda: Opening Sportraad Meierijstad een feit: wat doet die Sportraad! Het belang van vertegenwoordiging vanuit Sint-Oedenrode. Zijn er kandidaten voor de Sportraad Meierijstad? In groepen gaan we bespreken: "ledenwerving" hoe gebeurt dat? Roois sportbeleid: willen we overlegmomenten met elkaar aan de hand van thema's? Hoe wordt de relatie met Sportraad Meierijstad? Vervolgafspraken rondvraag

Gelet op het belang van deze bijeenkomst, rekenen wij op de aanwezigheid van verenigingen.

Met sportgroeten,

Tom van Wanrooij

Wim van Meijl.


KV Rooi pakt weer punten Afgelopen zondag gingen de dames van KV Rooi weer op pad. Deze keer hebben ze de weg naar Luyksgestel gepakt, om daar een mooi potje korfbal te spelen tegen de nummer twee, Stormvogels.

Na een slordig begin en veel chaos aan de kant van Rooi kwamen zij al vrij snel achter en werd er door veel verkeerde ballen de rust in gegaan met 8-5. Door de wedstrijd van vorige week wisten de dames van kv Rooi dat het nog niet gespeeld was. Door iedereen in zijn kracht te laten spelen, werd de korf meerdere keren gevonden en wist kv Rooi al snel het gat te dichten. Zo was het al vrij snel in de tweede helft 8-8. Hierna liep het gelijk op. Om beurten werd er gescoord en op het bord verscheen een stand van 12-12 en nog twee minuten speeltijd. Het team bleef rustig en dankzij de mooie afstanden van Dirkje van Heesch werd er gewonnen met 13-14 van Stormvogels.
Deze week mag kv Rooi weer een keer thuis spelen in De Streepen. Dit keer wordt er gespeel tegen Corridor om 15:10 uur.

KV Nijnsel komt niet in de wedstrijd

KV Nijnsel moest dit weekend aantreden tegen SCMH uit Mariaheide. De meiden waren erop gebrand om de punten mee richting huis te nemen. Met deze gedachten begonnen ze aan de wedstrijd.

De openingstreffer was voor SCMH, via een strafworp kreeg Nijnsel de kans om op gelijke hoogte te komen. Deze kans werd niet benut, waarna SCMH de wedstrijd geheel overnam. Dit resulteerde in een 7-0 ruststand. Nijnsel moest de tweede helft uit een ander vaatje gaan tappen, wilden ze niet met een forse nederlaag naar huis gaan. Sandra Verhagen zorgde ervoor dat Nijnsel van de nul afkwam en de achtervolging kon worden ingezet. De dames van Nijnsel vochten voor iedere bal, maar het lukte niet om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. Met 8-4 klonk het eindsignaal.

Odisco vergeet wedstrijd te beslissen

SVOC 1 was afgelopen zondag de tegenstander van Odisco. De winnaar van deze wedstrijd zou op plaats drie komen te staan. Een eerder ontmoeten tussen deze twee leverde een overwinning voor SVOC op.

De eerste helft was een helft waarin Odisco 25 minuten wist te domineren. Het spel was met vlagen heel goed en er werden veel kansen gecreëerd. Helaas wisten de dames deze kansen niet allemaal te benutten. Door sterk te verdedigen stond er vijf minuten voor rust 5-1 op het scorebord. Helaas duurde de eerste helft vijf minuten te lang en daarin ging, vooral verdedigend, in korte tijd veel dingen mis. Zo kwam SVOC op gelijke hoogte werd er gerust met 5-5.
In de rust moesten de dames zich herpakken en proberen in de tweede helft de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Na rust was het SVOC dat na een tijdje spelen voor het eerste op voorsprong kwam. Odisco knokte hard, maar langszij komen lukte steeds maar niet. Met nog tien minuten op de klok was de stand 8-9 en kon de wedstrijd nog alle kanten op. Helaas kon Odisco de korf niet meer vinden en door de extra risico's die de dames verdedigend namen in de laatste twee minuten, kon SVOC dat nog wel. Eindstand 8-11.
Odisco was in de eerste helft veruit de bovenliggende partij, maar vergat hierin de wedstrijd te beslissen. Zo kon SVOC toch de aansluiting vinden en uiteindelijk de winst pakken. Zondag speelt Odisco om 14:00 in Lieshout tegen Flamingo's.

Oproep aan alle sportverenigingen van Sint-Oedenrode

In 2017 hebben wij twee bijeenkomsten gehad waarin gesproken is over een Sportraad in Meierijstad en een afvaardiging hierin vanuit Sint-Oedenrode. Ondertussen heeft de tijd niet stil gestaan en is er inmiddels een Sportraad Meierijstad waarin geen enkele vertegenwoordiger zit vanuit Sint-Oedenrode.

Wij kunnen hier allemaal wat van vinden, feit is wel dat dat Rooise verenigingen geen enkele invloed hebben op belangrijke thema's die actueel zijn en die ook voor hen van groot belang zijn, zoals: Harmonisatie van de huurtarieven.

Laten we over ons beslissen zonder dat wij hierbij enige inbreng hebben? Paracommerciële activiteiten in onze kantines!

In deze laatste poging om ook de sportvereniging van Sint-Oedenrode vertegenwoordigd te krijgen in de Sportraad Meierijstad willen wij ook bespreken op welke wijze wij iets kunnen betekenen voor elkaar.

U wordt uitgenodigd voor een overleg op maandag 22 januari a.s. om 20.00 u in de kantine van Rhode, met als agenda: Opening Sportraad Meierijstad een feit: wat doet die Sportraad! Het belang van vertegenwoordiging vanuit Sint-Oedenrode. Zijn er kandidaten voor de Sportraad Meierijstad? In groepen gaan we bespreken: "ledenwerving" hoe gebeurt dat? Roois sportbeleid: willen we overlegmomenten met elkaar aan de hand van thema's? Hoe wordt de relatie met Sportraad Meierijstad? Vervolgafspraken rondvraag

Gelet op het belang van deze bijeenkomst, rekenen wij op de aanwezigheid van verenigingen.

Met sportgroeten,

Tom van Wanrooij

Wim van Meijl.

Nijnsel volop in training

Langzaam maar zeker komt het einde van de voetbal-winterstop in zicht. En als het zo ver is, dan moet je er wel meteen staan. Nijnsel Heren 1 is al enige tijd in training op het uitstekend bespeelbare kunstgrasveld aan Den Eimert.

Oefenen is prima maar er gaat niets boven een serieus potje voetbal. Daarom is er voor het team van vertrekkend coach Arno Methorst een tweetal oefenwedstrijden ingepland. De eerste op donderdagavond om 20.00 uur thuis tegen Nieuw Woensel, een derdeklasser uit Eindhoven-Noord. De wedstrijd staat onder de leiding van de gerenommeerde Rooise leidsman Theo de Brouwer.
Zondag komt een 'oude bekende' naar sportpark Den Eimert en wel SCMH uit Mariaheide. Een ambitieuze vierdeklasser waarmee Nijnsel in eerdere jaren al menig duel heeft uitgevochten. Een goede gelegenheid om te bekijken waar beide teams staan aan het begin van de tweede competitiehelft. Dit duel is in bekwame handen van de man die in de doorgaans roerige scheidsrechterswereld al vele jaren zijn mannetje staat: John van der Rijt.
Op zondag 28 januari hervat Nijnsel de competitie, thuis tegen Handel. Tegen dit bedevaartsteam is dit seizoen nog niet gespeeld. Handel neemt een mooie positie in op de ranglijst en heeft zelfs nog drie wedstrijden tegoed in vergelijking met Nijnsel. Zij hebben door meerdere afgelastingen nog slechts acht wedstrijden gespeeld en het is de vraag of het team na de lange voetballoze periode nog steeds of opnieuw in haar ritme zit. Voor Nijnsel een belangrijke (thuis)wedstrijd, want het hele veld is in de kwakkelweken voor de winterstop behoorlijk in elkaar geschoven. Meerdere teams hebben nog inhaalwedstrijden te goed, dus zij kunnen de onderlinge afstanden nog verder verkleinen. Alle hens aan dek dus voor de geelblauwen. Hopelijk houdt Nijnsel een goed gevoel over aan de oefenwedstrijden en kan zij en de supporters met vertrouwen de hervatting van de competitie tegemoet zien.

Boskant wint van Spoordonk

Op zondag 28 januari hervat Boskant haar competitie met een thuiswedstrijd tegen het sterke Wodan.

In de voorbereiding daartoe speelde Boskant een oefenduel tegen 3e klasser Spoordonkse Boys. Voor de rust was het een gelijk opgaande wedstrijd, met kansjes aan beide zijden. Na een overtreding op Jim van der Zanden, binnen de 16, ging de bal op de stip. Roy van der Linden schoot de bal feilloos binnen en zorgde aldus voor de 0-1 voorsprong. De thuisclub wist echter voor de theepauze nog gelijk te maken. Na een harde knal van een van de Spoordonkse Boys aanvallers wist Vincent in eerste instantie z'n hand nog wel tegen de bal te krijgen; echter niet voldoende zodat de bal de weg richting doel vervolgde. Z'n 2e redding kwam te laat, de bal bleek de doellijn al te zijn gepasseerd: 1-1.
De 2e helft had bij lange na niet het niveau van de eerste 45 minuten. Uiteindelijk werd Boskant winnaar door een prima doelpunt van Frank van der Heijden die een vrije trap via de paal binnenschoot: 1-2.

Boskant 2 speelde enkele dagen eerder een oefenwedstrijd tegen het sterke ODC 2 en moest met een 2-1 nederlaag de punten in Boxtel laten.
Komende donderdag oefent Boskant 1 opnieuw, uit tegen sv Brandevoort. Aanvang wedstrijd: 20.00 uur. Boskant 2 oefent aanstaande zondag tegen sv Brandevoort 2. De wedstrijd wordt gespeeld bij sv Brandevoort en staat gepland om 12.00 uur.

Playback vv Boskant haalt topniveau

Originaliteitsprijs Jeugd

De vaste bezoekers van dit evenement waren eensgezind: We hebben de stijgende lijn weer te pakken. De originaliteit en de kwaliteit van de optredens waren duidelijk beter dan die van het afgelopen jaar. Was het vrijdagavond gezellig druk, op zondagmiddag was het zelfs meer dan dat. Degenen die het evenement, om wat voor reden dan ook gemist hebben, zullen het moeten doen met de verhalen en de vele foto's die geschoten zijn.

Vrijdagavond was gevuld met maar liefst elf optredens. Geen solo optredens of twee- en drietallen, maar nagenoeg in alle gevallen complete teams die acte de présence gaven waardoor het op het podium regelmatig 'dringen' was. De optredens werden beoordeeld op originaliteit en aankleding/uitvoering, waardoor er onder de deelnemers toch sprake is van een gezonde strijd. De originaliteitsprijs op de vrijdag kwam in handen van de (zaterdag) kantinedames met hun medley Marionettenpoppen. De andere prijs, die voor het winnende team, leverde bijna een overspannen jury op, zo minimaal was het verschil en zo lastig de keuze. Twee optredens kwamen daarvoor in aanmerking: het damesteam met hun vertolking van het nummer Timber (wat hout betekent) en het team van Boskant 1 die hun medley creatief de naam 'Hout de dief' hadden meegegeven zodat ook zij met lof slaagden voor het thema van deze avond: 'Het hout niet op'! Uiteindelijk bleek de weegschaal door te slaan in het voordeel van de mannen, die daardoor dus de vrijdagavond editie winnend afsloten.

Winnaars MO-13

Het aantal teams op zondagmiddag deed niet onder voor die van de zondag. Gesteund door hun leiders en bij de kleineren ook hun ouders is het de deelnemende teams ook deze keer weer gelukt om er een sprankelende middag van te maken. Ook bij de jeugd maakte de jury overuren voor het verdelen van de ereplaatsen. De originaliteitsprijs was voor het team JO-13 die met hun nummer 'Efteling carnaval' het thema van de middag 'Carnaval festival' wel heel dicht benaderde. De JO-9 behaalde met het nummer 'Ruitenwissers' de eerste plaats bij de 7-tallen. Bij de 11-tallen trok het team van de MO-13 aan het kortste eind met hun uitvoering van het nummer 'Shake it off'.
Een ding is zeker: gezien het enthousiasme, zowel bij de deelnemende teams als bij de toeschouwers, zou het zonde zijn als deze activiteit voor volgend seizoen niet zou worden ingepland.

Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Playback vv Nijnsel: still booming

Afgelopen weekend vond de 31e playbackshow plaats van vv Nijnsel/TVE Reclame. Op vrijdag riep de wel heel erg vrouwvriendelijke jury, met als woordvoerder de 'Rabobank coming man' Leon Vorstenbosch, Nijnsel Korfbal Vrouwen 2 uit tot winnaar uit; niks mis mee: 'I will follow Him'. Een keurige groep nonnen die werden gecoacht (???) door de jarige Broeder Boets. Een keurige winnaar. Het was maar liefst negentien jaar geleden dat Nijnsel Korfbal de hoofdprijs in de wacht sleepte. De publiekprijs ging vervolgens naar Vrouwen Nijnsel Voetbal 2. Het was best wel een moeilijke beslissing omdat veel optredens een hele bekwame performance op de bühne brachten.

Het bestuur had zich overigens ook wel aardige kansen toegedicht met de grote hit 'Blauwe Korenbloemen', maar op het allerlaatste moment meldde frontman Leo Raaijmakers zich af. Hij dook met iemand in bed, zo appte hij, later bleek dat de griep te zijn. Invalster Willy van Esch weet zich uitstekend van haar taak maar de finesse van Raaijmakers miste zij logischerwijs. Als de jury gebruik had gemaakt van de applausmeter, dan was het mogelijk toch anders gelopen. Juryvoorzitter Leon Vorstenbosch was echter meedogenloos doch rechtvaardig in zijn oordeel: Korfbal Vrouwen 2 gaat er met de hoofdprijs vandoor.

Op zondag was de jeugd aan de beurt. De jeugd is altijd onbevangen. De jury gaf uiteindelijk de hoofdprijs aan 'Onder 13'. Geen discussie. Goede performance, veel afwisseling, prima geplaybackt. Juffrouw Dorien was later nog in gesprek met twee oud-leerlingen: Bart van de B. en Arjan van Z. Tegen alle verwachtingen in zijn deze knapen tot nu toe toch redelijk terecht gekomen, zo luidde de eindconclusie. Leuke gastoptredens onder meer van Eric Franc, voormalig spitsentrainer van vv Nijnsel. Mede dankzij Eric maakt superspits Stefan Hulsen nu furore op het hoogste plan bij vv Nuenen. Eric Franc bracht recent een leuke cd uit die inmiddels met veel lof is ontvangen en overal wordt gedraaid. En wat te denken van Django Witlox? Een talent in de knop maar hij heeft nog een lange weg te gaan.

Kortom, een zeer geslaagd playbackweekend, dit alles onder de bezielende leiding van Erik Hoppenbrouwers die zijn team jaarlijks met veel enthousiasme aanstuurt.

Bridgen
B.C. : "d'n einder '05":
A Lijn: 1. Ger Vervoort & Lenie Gruithuijzen 58.33%, 2. Rien en Helma v.d. Heuvel 56.94%, 3. Maria Foolen & Johan v. Bakel 52.00%, 4/5 Diny v.d. Boogaard & Nel Dielemans en Mari en Nellie v.d.Vleuten 51.39%. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

Bridgeclub J.V.G: 1. Sjef van de Kerkhof & Rinus Kuipers 69,27%, 2. An van Genugten & Wil van Gerwen 60,42%, 3. Mien van Schijndel & Bertha van de Laar 50,00%.

BC Rooi 750: A-lijn: 1. Will Schilder & Tino Hillenaar 59,52%, 2. Lin de la Parra & Bas de la Parra 59,23%, 3. Martin Quadflieg & Ton Schuurman 56,85%. B-lijn: 1/2. Maria Broeke & Netty Passier 58,75%, 1/2. Nancy Lathouwers & Annie Oppers 58,75%, 3. Ellen Weyenberg & Bert Weyenberg 55,56%. C-lijn: 1. Willy v.d. Worp & Eric van der Heijden 76,67%, 2. Tonnie van Acht & Joost van Heertum 59,17%, 3. Huub van den Tillaart & André van Zeeland 55,42%.

BC De Meierij: A-lijn: 1. Nellie Vervoort en Nellie van der Vleuten 60.00%, 2. Corrie Kastelijn en Truus van Heesch 58.33%, 3. Harrie van Erp en Jan van Erp 55.83%, 4. Betsy van Kaathoven en Anja Lafleur 54.58%. B- lijn: 1. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 68.33%, 2. Jo Verhoeven en Cor van Gerwen 60.83%, 3. Lenie van Rooij en Mieke Raaijmakers 60.00%, 4. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 55.56%.

Inloop Bridgeclub De Beckart: 1. Hilda v.d. Kaden en Lena v. Acht 60.00%, 2. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 56.47%, 3. Riet Verstappen en Tineke Klomp 54.43%, 4. Nel Dielemans en Jacques Jongeneel 50.00%. Ook meespelen op donderdagmiddag in De Beckart? Info 0413 474297.

BC de Neul: A-lijn: 1.Nettie&Jan van Heeswijk 62.08%, 2. Harrie van Erp&Harry Hutschemakers 61,25% , 3. Riet&Cees van Hout 59,58% B-lijn:1. Heleen Voets&Christ Verhoeven 64,51%, 2. Mariëlle Knippen&Fons Raaijmaakers 58,33%, 3. Betsie&Jan van Gerwen 56,94% C-lijn: 1.Hannie de Laat&Zus van de Rijt 57.92%, 2. Ans van de Laar&Addie Rijkers 55,83%, 3. Frans van de Boomen&Jan Rijkers 55,00% D-lijn: 1. Ria Damen&Toos Sanders 63,19%, 2. Tineke Klomp&Lenie Tijsma 56,25%, 3. Gerda van de Kerkhof&Bertie Kuipers 55,83%

v.v. Boskant
Uitslagen senioren
ODC 2 - Boskant 2 2-1
Spoordonk 1 – Boskant 1 1-2
Programma senioren do 18/1
Brandevoort 1 – Boskant 1 20.00u.
zo 21/1:
Brandevoort 2 – Boskant 2 12.00u.

Waterpolo
Uitslagen jeugd:
C gemengd-Zeester-Meerval 3-8
Uitslagen senioren:
Heren 1-AquAmigos 3-8
Heren 2-SWNZ (SG) 3-11

Programma jeugd 20/1:
D1-PSV in ZIB Best 17:00u
Programma senioren 20/1:
AquAmigo-Heren 1 in Olympia Waalwijk 17:20u
Dames 1-PSV in ZIB Best 17:45u
SWNZ (SG)-Heren 2 in Molenheide Schijndel 19:45u

KV Rooi
Uitslagen:

Stormvogels 1-KV Rooi 1 13-14
Prinses Irene 3-KV Rooi 2 9-14
Flash 4-KV Rooi 3 20-2
SCMH MW1-KV Rooi MW1 9-6
Korloo MW1-KV Rooi MW2 5-9
Be Quick A2-KV Rooi A1 6-10
De Korfrakkers B2-KV Rooi B1 10-6
MOSA'14 C1-KV Rooi C1 2-4
Prinses Irene D1-KV Rooi D1 12-1
Altior E1-KV Rooi E1 7-6
Tovido E2-KV Rooi E2 2-1
Altior F1-KV Rooi F1 8-3
Programma jeugd 17/1:
Avanti MW1-KV Rooi MW2 21.00u
Programma jeugd 20/1:
KV Rooi A1-Blauw Wit A1 18.30u
KV Rooi B2-Spoordonkse Girls B1 17.30u
KV Rooi C1-Odisco C1 14.00u
KV Rooi C2-BMC C2 13.00u
KV Rooi D1-SCMH D1 12.00u
KV Rooi E1-BMC E1 11.00u
KV Rooi E2-Emos E2 11.00u
KV Rooi E3-DOT E1 10.00u
KV Rooi F1-MOSA'14 F1 10.00u
Programma 21/1:
KV Rooi 1-Corridor 1 15.10u
KV Rooi 2-SCMH 3 13.45u
KV Rooi 3-Lottum 2 12.30u

Odisco
Uitslagen jeugd:

Odisco B1-Corridor B1 2-8
Avanti D1-Odisco D1 14-4
Tovido E1-Odisco E1 16-0
Uitslagen senioren:
Odisco Mw1-Flamingo 's Mw1 6-5
Odisco 1-SVOC'01 1 8-11        
Odisco 2-NDZW 2 12-4        
Odisco 3-De Korfrakkers 5 9-9
Programma jeugd 20/1:
Tuldania B1-Odisco B1 13.00u
Rooi C1-Odisco C1 14.00u
Odisco D1-Flamingo 's D1 13.00u
Odisco E1-Corridor E3 9.30u
Programma senioren 17/1:
Odisco Mw 1-Prinses Irene Mw1 21.00u
Programma senioren 21/1:
Flamingo 's 1-odisco 1 14.00u
Korloo 2-Odisco 2 14.15u
Emos 5-Odisco 3 10.00u

KV Nijnsel
Uitslagen:

SCHM 1-Nijnsel 1 8-4
Corridor 2-Nijnsel 2 13-6
Nijnsel MW1-Celeritas (S) MW1 7-11
Nijnsel A1-Klimop (A) A2 10-2
Programma senioren 17/1:
Nijnsel MW1-Altior MW1 20.00
Programma jeugd 20/1:
Rosolo A3-Nijnsel A1 13.00u
Programma senioren 21/1:
Nijnsel 1-Tovido 1 11.15u
Nijnsel 2-Flash 3 10.00u

Beugelen
De Lustige Spelers Olland
Uitslagen:

Kessel 1-Olland 1 3-2
Olland 2-Schijndel 1 2-3
Olland 4-Heeze 2 3-2
Programma 17/1:
Hoogeloon 5-Olland 4 20:00u
Programma 20/1:
Olland 1-Meijel 1 20:00u
Programma 23/1:
Olland 3-Olland 2 20:00u


BC 't Koffertje
A-lijn: 1.Corry van der Hamsvoort & Jos van der Hamsvoort 59,55%, 2. Leny Kremers & Willem de Roo 56,08%, 3. Willem Pieters & Harrie van Rijbroek 55,31%. B-lijn: 1. Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 63,33%, 2. Rietje Vianen & Geert van der Zanden 61,67%, 3. Frans van den Boomen & Heleen Wiers 56,25%.

                        

Jaarvergadering ERHV

De jaarvergadering van de Eerste Rooise Hengelsport Vereniging (ERHV) wordt gehouden op donderdag 18 januari om 20.00uur in café Dommelzicht.

ERHV is nog steeds op zoek naar een voorzitter. ERHV is een sportief en financieel gezonde club met +/- driehonderd leden. Wie komt het bestuur en de vereniging hierbij helpen in de functie als voorzitter? Interesse in een van de functies? Neem dan contact op met het dagelijks bestuur of stuur een mailtje naar apm.vanboxmeer@online.nl. Bellen kan ook naar: 0413-472966.

Sporttalent van Rooise bodem: Stan van den Bersselaar

Foto:

Sint-Oedenrode bulkt van het talent in allerlei takken van sport. DeMooiRooiKrant heeft enkelen van hen al in beeld gebracht en gaat er gewoon mee door. Waar zijn deze jonge sporters goed in? Wat willen ze bereiken? In de vierde aflevering vertelt Stan van den Bersselaar (18) passievol over taekwondo.

De Rooise tiener is nog niet zo lang bezig met taekwondo. Toch is hij al goed op weg. Daarom verdient hij een plekje in deze reeks.

Foto:

Waarom ben je begonnen met taekwondo?
"Ik kwam in 2016 een meisje tegen, Janneke, en ik werd heel verliefd. Zij deed aan taekwondo. Ik ging een keer mee kijken bij een heel groot toernooi en toen werd ik helemaal verliefd op de sport. Het geeft een kick als je een punt krijgt, of iemand op het hoofd raakt. Het is gewoon gaaf!"

Hoe zit het met je trainingen?
"Ik train in Eindhoven bij Taekwondo Eindhoven. Daar train ik vier keer in de week waarvan drie keer echt sparringtraining met het team. De andere training is dan stijl. Dat is trainen om je banden te halen. Soms spar ik ook nog met mijn vriendin."

Wat heb je tot nu toe bereikt?
"Qua wedstrijden is het hoogste Open Zuid, dat is van regio Den Bosch. Dat was wel een mooie wedstrijd. Alle drie de partijen had ik op technische knock-out gewonnen. Bij de eerste zei de scheids dat het niet meer door kon omdat het te gevaarlijk werd. De tweede en de derde partij had ik gewonnen omdat het puntenverschil te groot was. Dan win je automatisch. Dus dat waren wel drie fijne partijen."

Wat zou je graag nog willen bereiken?
"Ik zal klein beginnen. Ik wil in 2019 met het Nederlands Kampioenschap meedoen en dat ga ik ook echt doen. Vanuit daar zal ik zeggen 'ik wil nu een grotere stap maken.'"

Is er iemand naar wie je op kijkt?
"Ik heb altijd wel naar mijn vriendin en haar broer opgekeken omdat ze echt goed zijn. Ik dacht altijd 'als ik zó goed ben, dan komt het goed.'"

Heb je nog een leuke anekdote?
"Bij mijn tweede wedstrijd mocht mijn schoonbroer mij coachen. De eerste partij had ik gewonnen en ik was toen echt kapot. De tweede partij moest ik weer, maar ik had maar een korte tijd om te rusten. Ik was nog erg moe en was voor de wedstrijd met hem aan het praten over hoe ik het moest aanpakken. Onze band is zo goed dat hij tijdens de wedstrijd ook stress had; hij wilde echt dat ik zou winnen. Dus tijdens de wedstrijd, in de laatste paar seconden, deed ik een draaitrap. Daarvoor krijg je een extra punt. Ik raakte mijn tegenstander goed, dat had ik zelf niet eens verwacht. Dus mijn coach stond aan de kant, hij stond op en meteen begon hij te klappen. Ik won toen die partij."

Veel prijzen voor Rooise ruiters

De Rooise ruiters en ponyruiters hebben afgelopen weekend weer volop successen geboekt in alle disciplines.

Zo behaalde dressuurruiter Laura Petersen met haar toppaard Divident weer een tweede prijs. Zij startte op de SubTop-wedstrijd in Berlicum in de klasse Prix St George. Ze haalde maar liefst een gemiddelde score van 66% waarbij één jury haar zelfs met ruim 72% beloonde.
Afgelopen vrijdag was de laatste HorseFood Challenge in manege De Pijnhorst. Voor de dressuurruiters was dit de laatste kans om te strijden voor de mooie prijzen. Het was een spannende competitie. Bente Voorn in de klasse B en Chantal Raaimakers in de klasse L1/L2 wisten uiteindelijk de hoofdprijzen mee naar huis te nemen. Bente Voorn weet van dit winterseizoen helemaal een topseizoen te maken. Ze weet bijna elk weekend een prijs te bemachtigen. Zo werd ze tweede op de laatste dressuur selectiewedstrijd in Geldrop. Met maar liefst 208,5 punten werd haar proef beloond. Hiermee is zij reservekampioen geworden van Kring Eindhoven-De Kempen en mag zij door naar de Brabantse Kampioenschappen. Tevens mag zij ook door naar de Brabants Kampioenschappen Springen. Een topprestatie met het toppaard Jammie. En dat voor haar eerste seizoen. Ook Pleun van der Vleuten staat haar mannetje tijdens de springwedstrijden. In Oirschot werd zij met haar topper tweede in de klasse L.
Bij de ponyruiters heeft Tessy van der Velden Jonkers haar laatste selectiewedstrijd gereden in Son. Hier is ze met haar pony Tiësto derde geworden. Door deze mooie derde plek is Tessy met dressuur afgevaardigd naar de Brabantse Kampioenschappen die gehouden zullen worden in het eerste weekend van februari in Schijndel. De afgevaardigden voor het springen zijn ook bekend geworden en in de klasse AB-B zullen van de RooisePonyruiters drie deelnemers gaan strijden om de prijzen op de Brabantse Kampioenschappen. Tessy van der Velden Jonkers mag met haar beide pony's naar de kampioenschappen, zowel Tiëtsto als Pepper zullen in de ring gaan verschijnen. Ook zal Romee van de Biggelaar met Tiësto in deze categorie meedoen op de kampioenschappen in manege de Pijnhorst.

Oud Rooij begint goed

Het biljartteam van café Oud Rooij is de tweede helft van het seizoen goed begonnen.

Ze behaalden 91 punten. Korte partijen: Hans de Wit (Oud Rooij) 26 in 8 beurten waarbij een serie van 10 (moy. 3,25), Bart Bekkers (B.C. Eerschot) 22 car. in 10 beurten (moy. 2,20), Piet Verbeek (B.C. Eerschot) 26 car. in 11 beurten (moy. 2,36), Hennie Jans (St.Joris) 40 car. in 13 beurten (moy. 3,07), Twan van der Heijden (D'n Toel) 28 car. in 13 beurten waarbij een serie van 13 (moy. 2,15), Martien Vogels (Jachtrust) 22 car. in 13 beurten waarbij een serie van 10 (moy. 1,69), Jan Gordijn (Beurs) 20 car. in 13 beurten (moy. 1,53) en Wim van Breugel (Boskant) 24 car. in 14 beurten (moy. 1,71). Uitslagen: Boskant – D'n Toel 76-64, St.Joris – B.C. Eerschot 74-66, de Kroeg – Kofferen 67-73, Wellie Winne Welles – Oud Rooij 49-91, Wapen van Eerschot – Beurs 71-69, Jachtrust – Dorpsherberg 71-66. Stand: 1 D'n Toel 931, 2 Boskant 889, 3 Oud Rooij 861, 4 Kofferen 854, 5 Wellie Winne Welles 847, 6 B.C. Eerschot 831, 7 St.Joris 827, 8 Beurs 826, 9 de Kroeg 803, 10 Dorpsherberg en Jachtrust 789, 12 Wapen van Eerschot 781 Programma: Ma. 15 jan. B.C. Eerschot – de Kroeg, Kofferen – Wapen van Eerschot Di. 16 jan. St.Joris – Boskant, D'n Toel – Wellie Winne Welles en Oud Rooij – Dorpsherberg. Do. 18 jan. Beurs – Jachtrust.

Drie dammers in halve finale

Walter Beekmans, David Riupassa, Jacques Brouns, allen lid van de Rooise dam- en schaakvereniging, wisten zich afgelopen maandag in Dommelzicht te plaatsen voor de halve finale van het Brabants bekerkampioenschap.

De vierde halve finaleplek werd opgeëist door Roy Slagter uit Rosmalen. Momenteel uitkomend voor Damclub Nijmegen. Hij schakelde zeer verrassend Ton Sprangers uit Dongen uit.
In de kwartfinale was het lot RDS gunstig gezind; geen enkele Rooise dammer lootte tegen een clubgenoot waardoor zich het meest gunstige scenario ontrolde. Door winst op Frans Engels van HED uit Rosmalen werd Jacques Brouns halve finalist.
David Riupassa wist de bekerkampioen van vorig jaar, René van Oosterhout, op remise te houden en plaatse zich op grond van rating. Walter Beekmans maakte het succes voor RDS compleet. Ook hij had aan remise tegen Rob Pijnenburg van d'Amateurs uit Sint Michielsgestel voldoende om zich te plaatsen. Door dit succes is nu al een finaleplaats verzekerd voor een dammer van RDS. RDS'ers Walter Beekmans en Jacques Brouns zijn aan elkaar gekoppeld. Op 22 januari zullen de halve finale wedstrijden in het clubhuis van RDS worden gespeeld.

Vresselse Ruiters naar Brabantse Kampioenschappen

Stan in actie. Foto:

Vorige week was de laatste selectiewedstrijd van Kring Eindhoven. Nina won klasse ZZ met Darc Du Rona Z. Afgelopen weekend reed Nina drie dagen in Nieuw- en Sint-Joosland.

Op vrijdag behaalde ze de vijfde prijs in de twee fasen met haar Casall dochter. Op zaterdag won ze de klasse Z twee fasen met Conchita's en op zondag behaalde ze een derde prijs in klasse Z klassiek met Conchita's. Met Darc Du Rona Z behaalde ze een zesde plaats in klasse ZZ klassiek. Tevens is Nina met alle drie haar paarden afgevaardigd naar de Brabantse Kampioenschappen. Met twee stuks in klasse Z en met de ander in klasse ZZ. Veerle van de Pasch mag in klasse M met haar paard Cennetial de strijd aan gaan. Dit is op 24 en 25 februari in manege De Pijnhorst.

Bart Kluijtmans pakt derde prijs

Dit weekend werd de laatste wedstrijd verreden van het jaarlijkse Hippische Indoorfestijn Oirschot. De gebroeders Kluijtmans startten hun paarden op deze springwedstrijd.

In de klasse B werd het barrage parcours van Bart met zijn paard Her Touch beoordeeld met 81 stijlpunten, goed voor een derde prijs. Teun startte zijn paard Hagan in de klasse M. Deze combinatie eindigde met een negende prijs. Suzan van Gastel startte in de klasse M op zaterdag in Oirschot.
Met drie paarden reed ze twee foutloze rondes. Met het paard Herbie eindigde ze met een tweede prijs, met Hercules vierde en met Gracia Go met een achtste prijs. Annette Swinkels startte haar paard Hare Majesteit op een springwedstrijd in De Mortel. Na twee foutloze rondes eindigden Annette en Hare Majesteit met een zevende prijs.

36 / 36

Woensdag 17 januari
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 18 januari
Roois Biergilde

De Ossekop

Vrijdag 19 januari
Fotoexpositie 'De natuur in beeld'

De Loop'r

Prinsenzittingen
De Beurs

Zaterdag 20 januari
Puur-Gevoel Masterclass 2018

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Prinsenzittingen
De Beurs

Dutch Roses
De Ossekop

Zondag 21 januari
OLAT Winterserietocht

Diessen

Winterwandeling SamenLoop voor Hoop
Sint-Oedenrode

Elvis birthdayparty
De Vriendschap

Maandag 22 januari
Mindset & Relatie

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Woensdag 24 januari
Mindset & Overvloed

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Dansen in Odendael
Odendael

Zaterdag 27 januari
Get Back 2

De Ossekop

Dinsdag 30 januari
Mindset & Werk/Studie

Puur-Gevoel, Beelstraat 28

Woensdag 31 januari
Dansen in OdendaelOdendael

Donderdag 1 februari
Kaarten in Boskant

De Vriendschap

Vrijdag 2 februari
Bonte Avond

De Loop'r

Bonte Avond Nijnsel
De Beckart

Groot tentfeest CV de Plekkers
Eversestraat 11

Film: Julieta
CEC Mariendaal

Zaterdag 3 februari
Bonte Avond
De Loop'r

Bonte Avond Nijnsel
De Beckart

Frits Philipsband
De Ossekop

Dansen in Odendael
Odendael

Maandag 5 februari
Lezing "Nieuwkomers in onze omgeving"

D'n Einder

Vrijdag 9 februari
Carnavalskeezen

De Loop'r

Lezing Özcan Akyol
De Knoptoren

Zaterdag 10 t/m dinsdag 13 februari
Carnaval

Carnaval (ook wel 'Vastenavond' - vooravond van het vasten) is een van oorsprong katholiekfeest, dat mogelijk ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aanAswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen.

Zaterdag 10 februari
Graversgalalala

De Loop'r

Zondag 11 februari
Prinsheerlijk ontbijt & De Dorini's

De Loop'r

Carnavalsoptocht Papgat
Sint-Oedenrode

Rikken en Jokeren Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

Maandag 12 februari
Après ski party

The Joy

Woensdag 14 februari
Dansen in Odendael

Odendael

Valentijn
Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Ook bestaat er de traditie dat men een bloemengroet of een kaartje stuurt aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of verliefd is. 14 februari is ook de naamdag van de Heilige Valentius (Sint Valentijn).

Kasteleinsbal
Café 't Kerkpleintje

Zaterdag 17 februari
Brabantse Kampioenschappen Indoor Springen Pony's

Manege de Pijnhorst

Eenjarig bestaan café 't Kerkpleintje
Café 't Kerkpleintje

Zondag 18 februari
OLAT Winterserietocht

Soerendonk

Rikken en jokeren Ollandse Dorpskapel
De Dorpsherberg

Woensdag 21 februari
Dansen in Odendael

Odendael

Zaterdag 24 februari
Brabantse Kampioenschappen Indoor Springen Paarden

Manege de Pijnhorst

Boeken- en platenbeurs
Sint-Oedenrode

Vrije dansavond
De Beckart

Zondag 25 februari
Vinylmiddag voor SamenLoop voor Hoop

De Ossekop

Woensdag 28 februari
Dansen in Odendael

Odendael

Donderdag 1 maart
Kaarten in Boskant

De ''vriendschap''

Nationale complimentendag
Jaarlijks op 1 maart. De 'Nationale Complimentendag' draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee 'zaken' die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

Zaterdag 3 maart
Dansen in Odendael

Odendael

Maandag 5 maart
Fotopresentatie "Nachtvlinders"

D'n Einder