DeMooiRooiKrant

10 mei 2017

DeMooiRooiKrant 10 mei 2017


Foto: Henri van Hoorn

Alleen de wind, de vogels en het kabbelende water van de Dommel waren vorige week donderdag, 4 mei, om acht uur te horen tijdens de twee minuten stilte. Onder grote belangstelling stond Sint-Oedenrode stil bij hen die vielen voor onze vrijheid. Na de twee minuten stilte klonk het Wilhelmus, Nos Jungit Apollo speelde het Nederlandse volkslied dat gedurende de vijf lange oorlogsjaren niet ten gehore mocht worden gebracht.

De herdenking was dit jaar anders van opzet dan vorige jaren. Het was de eerste dodenherdenking in Meierijstad en ook de eerste zonder aanwezigheid van de burgemeester. Namens de gemeente sprak wethouder Coby van de Pas. Zij stond stil bij het niet mogen vergeten van wat er gebeurd is, zodat het niet nog eens gebeurt.

Voorafgaand aan de herdenking bij het monument aan de Hambrug was er in het Atrium een herdenkingsdienst. Harpiste Luca Appeldoorn, Fanfare Nos Jungit Apollo en het Roois Kamerkoor brachten stemmige muziek ten gehore. Dominee Bas Stigter, Pastoraal werker Manon van den Broek, Pastoor Vincent Blom en Aalmoezenier Hans Kocken spraken over de betekenis van het niet vrij zijn. Antoon Buiting las een verhaal voor over twee kinderen in een door IS bezette stad. Een verhaal dat indruk maakte en duidelijk weer gaf wat het voor kinderen betekent om niet vrij te zijn. Toch is het de vraag of dat we, zoals landelijk onderwerp van discussie is, deze verhalen hoe erg ze dan ook zijn, op de dag moeten vertellen dat we stil staan bij de overledenen van de Tweede Wereldoorlog.

Wethouder Van der Pas legde namens de gemeente een krans Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Wel volledig aansluitend bij het doel van vier mei was de brief die Leo van der Welle, de zoon van de omgekomen Jacob van der Welle voorlas. Het was de brief die zijn moeder aan haar toen ondergedoken zoon Rien, de oudste broer van Leo schreef. In de brief schrijft mevrouw Van der Welle hoe zij met haar kinderen in september en oktober 1944 op de vlucht was voor het oorlogsgeweld. In onzekerheid over het lot van haar man, die naar later bleek op 19 september was doodgeschoten. Een brief die door de oorlogshandelingen nooit zou worden verstuurd en pas vijftig jaar later, nadat Aafje van der Welle was overleden door haar kinderen werd gevonden. Het aanwezige publiek luisterde met ingehouden adem naar het verhaal. Menigeen kreeg kippenvel bij het aanhoren van wat deze vrouw en haar kinderen die dagen doorstonden.

Hier kunt u de brief lezen die Aafje van der Welle schreef:

Mijn lieve jongen.

Eindelijk kan ik weer eens een brief schrijven. Ik hoop en bid dat je nog in leven mag zijn als deze brief op zijn bestemming komt. Een blijde brief is het niet . We waren erg blij dat op 17 september de parachutisten landen in Son. Nog blijer toen papa onverwachts thuiskwam.

s'Maandags zou Rooy bevrijd zijn, Ik gelijk de vlag uitgestoken.
De EHBO kwam voorbij, die kwam de tweede zoon van Harrie van Kasteren ophalen.
Papa had hem en ook Graad Schepers als eerste mede hulp verleend.
maar Jo van der Kaai zei "Haal de vlag maar weer in het is hier nog niet voorbij hoor.
s'Avonds ging papa weer naar Rooy terug daar hij gehoord had dat er weer druk werd geschoten, Papa kwam niet thuis waar ik heel blij om was daar het over elven was maar hij heeft die nacht bij Chris Til geslapen.
s'Morgens om 6 uur werd vlakbij geschoten, dus gauw de schuilkelder in, het bleek een stuk zwaar geschut dat recht voor ons huis richting Rooy stond te vuren
Papa kwam om 7 uur bij de schuilkelder met het bericht, dat de moffen koffie kwamen drinken.Wij moesten ook nog lachen want s'maandags waren de jongens met oranje getooid geweest en lagen de mutsen en sjerpen nog op een stoel . De moffen gingen er nu boven op zitten.
Even later kwam een zoon van van der Linden met een opdracht van de Amerikanen voor Papa, Ze werden meteen gevangen genomen ook al wisten de moffen niets van die opdracht.

Papa zei "Ik mag de varkens nog voeren en dan smeer ik hem meteen, ga jij naar Rooy anders nemen ze jou ook nog mee."Ik zei nog als ze jou maar niet neerschieten". Dat moet ik riskeren"Dit waren zijn laatste woorden aan mij.
Hij is niet ver meer gekomen, langs de boomgaard van van Bree aan het wegje naar Donkers daar is hij later gevonden.
Toen wij op de weg liepen naar Rooy, heeft Nies een schot gehoord, dat zal het fatale schot wel geweest zijn.
Dus nu weet je het , je Papa is dood. Hij heeft zijn leven voor het vaderland gegeven .
Wij hebben een verschrikkelijke tijd mee gemaakt, wij waren toen in Rooy aangekomen en Opoe had ook al gehoord van de gevangenneming, maar ik stelde haar gerust dat papa zo wel zou komen dacht ook dat hij wel zou komen. Hij kwam niet thuis om te eten. Om 12 uur begon ik ongerust te worden en s'middags hield ik het niet meer uit en ging op onderzoek uit.
Niemand mocht meer naar Rijzingen van de Amerikanen het was veel te gevaarlijk maar ik kreeg door aanhouden verlof om op eigen risico te gaan.
Ik moest wel eens gaan liggen voor de kogels maar kwam toch goed bij ons huis aan.
De moffen waren daar vertrokken maar van Papa geen spoor.
Ik maar weer terug naar Opoe daar was het ook al niet rustig, de Amerikanen schoten naar Olland en de moffen weer terug.
We hebben allemaal bij Opoe op de vloer geslapen en op woensdagmorgen weer naar huis gegaan de varkens moesten gevoerd worden en thuis hadden we een schuilkelder. Thuis geen spoor van Papa.
Ik had geen rust, nog geen teken van Papa, Van der Linden hadden ze s'avonds los gelaten daar was ik nog heen geweest en die dacht dat hij wel bij een boer zou zijn, die wist ook niets van hem alleen dat hij hem gesmeerd was.
Terug naar Opoe, s'middags besloot ik om allemaal weer naar huis te gaan, de varkens moesten gevoerd worden. Bij Opoe zat je ook niet veilig en wij hadden thuis toch een schuilkelder.
De onrust dreef me.
Nog alles het zelfde, thuis nog niets te ontdekken. Ik ben overal gaan zoeken en vragen, ik ben toen dicht langs de plaats gelopen waar hij lag, maar wie zou denken dat hij daar lag.S'Middags werd er geschoten dat duurde van 2- 8 uur, wij zaten in de schuilkelder en bleven daar .Toen we buiten kwamen stonden er hele buurten in brand. Bij van Meerendonk de hooimijt, bij van Heeswijk de boerderij, Bij Janus van der Meijden en Harry van
Kasteren en boerderijen in de Boskant en de Bus.

Van de Duitsers moesten we direct vertrekken want we lagen midden in het vuur. We moesten naar Olland, we gingen allemaal naar Vervoort, waar ze ons liefdevol opnamen, alles deden ze voor ons dat was donderdag 21 September.
We zijn daar geweest tot maandag
Zondagavond werden we toen we zaten te eten op geschrikt door granaten die binnen vielen, wat een paniek.
We dachten allen dat ons laatste uur geslagen was. Eerst 6 granaten, we wilden gauw naar de schuilkelder maar de moffen zeiden"Nog wachten dadelijk vallen er nog meer" en dat was ook zo
toen snel de schuilkelder in we waren er net in en weer zes granaten.
Het heeft toen s'nachts in die buurt granaten geregend.
Het huis van Bert Vervoort zag er uit, de bomen als lucifers afgeknapt.
Twee moffen dood, twee paarden een kalf en onze hond.
Wij weer op huis aan na een verschrikkelijke nacht maar we mochten niet terug naar huis. Weer door de moffen terug gejaagd..
Toen naar Gemonde, daar zijn we 9 dagen geweest, in de kelder geslapen, daar moesten we weg van die boer daar hij zelf in de kelder wilde slapen. Eerst lachten ze om ons omdat wij in de kelder wilde slapen maar nu wilden ze er zelf in.
Toen naar St Michielsgestel . sÁvonds begon daar het lieve leven ook alweer., s'morgens om half 8 patsten de granaten rond het huis, schuurtje in elkaar, varkens en een paar koeien dood.
We hielden het nog 9 dagen uit
De laatste nacht dat we daar waren kwam er een granaat in de stal, zodat we het daar niet meer uit konden houden.
De avond van te voren was de dominee uit Gestel met bericht gekomen voor mij dat Papa gewond was weggebracht, hij wist dat hij dood was maar durfde het niet tegen mij te zeggen.
Toen had ik weer hoop, altijd die onzekerheid, ik was bang dat hij dood was.
Te voet naar Vucht naar dominee Leqras, wat zagen we er uit , net schooiers. We waren van huis gegaan zonder verschoning of iets en dachten dat we zo weer naar huis konden.
We gingen van Leqras naar Danen in Helvoirt . Nies en Meindert bij de buren van hen, daar zijn we liefdevol ontvangen.
Het was daar tamelijk rustig en deed ik alle moeite iets van Papa te vernemen
Nog steeds te vergeefs.
Zondag op maandag 22 Oktober begonnen de bevrijders in Olland door te zetten en hoorden wij het dreunen in de verte.
Toen ging het vlug voorwaarts maar s'maandags vielen de granaten weer, op woensdag en donderdag was het verschrikkelijk en zijn we twee dagen de schuilkelder niet uit geweest.
Bij de buren waren drie van de vier kinderen dood en de vierde gewond.
We hebben in de bossen gezeten waar ze met kanonnen over maaiden om de moffen er uit te jagen.
Weer een benauwde nacht meegemaakt, hoewel ik bereidt was om te sterven, ik was er rustig onder.
De mensen waar wij waren hadden het nog nooit zo meegemaakt en waren in paniek.
Donderdag middag om 4 uur ik had de kinderen al neergelegd om te gaan slapen, werden we BEVRIJD!
Wat een blijdschap na vijf weken.
De volgende dag kwam Fons van de burgemeester en een van de jongens van Berkvens ons halen.
Toen kreeg ik het droeve bericht van Papa's overlijden.
We zijn direct naar huis gegaan, het huis stond er nog en zag er aardig uit, van de kippenhokken zijn er 8 afgebroken om noodwoningen van te maken, maar ik had ze zelf nodig om een noodwoning te maken in Eindhoven, dat schiet al aardig op, het staat dicht bij Opa.
Het huis in Rooy heb ik aan Janus Bekkers verhuurd, zijn huis is ook afgebrand.
Olland ligt voor een groot deel plat, nu heeft Marinus van der Oever het huis met grond gekocht.
Ik kon er niet meer terug gaan.
Ik heb er ontzettend onder geleden,en er dan elke dag op kijken waar Papa vlakbij dood geschoten is, dat kon ik niet
Papa is in Rooy op 5 Oktober begraven, 4 Oktober was hij gevonden, veertien dagen heeft hij daar gelegen.
Bij de begrafenis waren ds van Dam en ds Zeil aanwezig en hebben beiden bij zijn graf gesproken.
Onder kanon gebulder is hij begraven de dominee moest soms ophouden daar niemand hem kon verstaan.
Van de familie waren er zo veel ze konden aanwezig, maar wij zaten in Gestel en wisten van niks
Bij onze thuiskomst in Rooy was onze eerste gang naar het kerkhof met ons allen.
Maar we moeten over het graf heen zien,we weten dat God hem genadig is geweest, het graf is zo kil, daar vind je geen troost.
Ik heb een ontzettende moeilijke winter gehad.
Het bouwen van een huis heeft nog veel voeten in de aarde gehad. Nu eindelijk rust met ons gezin en hopen dat jij daar gauw bij zal zijn.


Je Moeder


Gemeente verandert niets aan veelbesproken kruising

De kruising tussen supermarkt Emté, Action en Bakkerij Bekkers is één van de meest besproken kruisingen van Sint-Oedenrode. Vooral in de weekenden is het er erg druk en dat kan nogal eens leiden tot onoverzichtelijke en soms zelfs gevaarlijke situaties. Zo ervaren de raadgevers van het TipMooiRooi panel het in ieder geval. Tachtig procent van de ondervraagden roept om een zebrapad, maar ziet de gemeente dat zitten?

Aangezien de gemeente ook een melding heeft gehad over de "onveilige" situatie(s) rondom het betreffende kruispunt is de plek door de gemeente onder de loep genomen. Daarbij is het tot de conclusie gekomen dat er geen veranderingen gerealiseerd zullen worden. "Daar is wat ons betreft geen aanleiding toe", zegt een woordvoerder van gemeente Meierijstad. "Over de periode 2013-2015 zijn er in de Hertog Hendrikstraat drie geregistreerde ongelukken gebeurd; twee ongelukken met uitsluitend materiële schade en één ongeval met een slachtoffer. Het ongeval met het slachtoffer was niet een ongeval als gevolg van de situatie, maar een heel erg ongeval met heel grote gevolgen als gevolg van een vallende fiets. De geregistreerde ongevallen zijn geregistreerd als wegvakongeval, niet als kruispuntongeval. Het kruispunt is objectief gezien (dus kijkend naar de verkeersongevallen) niet onveilig. Het kan op de kruising behoorlijk druk zijn. Het kan dan ook als onoverzichtelijk worden ervaren en gevoelens van onveiligheid oproepen bij verkeersdeelnemers. Als een kruising onoverzichtelijk is hoeft dat niet ten koste te gaan van de verkeersveiligheid. Verkeersdeelnemers letten dan over het algemeen beter op."
Hoe dan ook ervaren de mensen die gebruik maken van de oversteekplaats de situatie veelal als onveilig. Enkele raadgevers komen met een advies. Eén van de reacties: 'Ik heb hier zelf als voetganger niet echt veel last van, maar voor de duidelijkheid zou ik haaientanden aanbrengen op de Kanunnikenstraat en tegenover de Action. Of tegenover de bakker een zebrapad. Voetgangers hebben ook vaak de neiging om midden op het kruispunt (schuin) over te steken. Tja, dat is natuurlijk altijd lastig. Daarnaast heeft het mijn inziens ook vooral te maken met de drukte en het gezoek naar een parkeerplaats. Zeker op een vrijdag of zaterdagochtend is het een gekrioel! Vreselijk!" Uit een andere reactie blijkt de roep naar een zebrapad. Meer mensen komen met die optie. 'Een zebrapad lijkt mij hier wel op zijn plaats. Kijk naar Son en Breugel, daar zijn veel zebrapaden. Zo blijft het dorp goed toegankelijk voor de voetgangers. dat is toch wat we willen?!'
De gemeente ziet een zebrapad niet zitten. "De Hertog Hendrikstraat ligt in een verblijfsgebied. In een verblijfsgebied regel je de voorrang in beginsel niet, tenzij er een grote aanleiding toe is. In het centrum liggen drie zebrapaden. Deze liggen in de route tussen Odendael en de Martinuskerk om, met name ouderen, op die route te faciliteren. Daarnaast is een zebrapad weer een extra punt voor de verkeersdeelnemers dat aandacht verdient. Het wordt dan nog onrustiger op het kruispunt. Ik zou mensen, die het kruispunt lastig vinden, adviseren om op enkele tientallen meters afstand van het kruispunt over te steken", zegt de woordvoerder tot slot.

Jaargang 7 • Week 19 • Woensdag 10 mei 2017

Formido
Forum klus wijs

"We hebben elkaar op de schaatsbaan ontmoet"

De heer en mevrouw Saarloos – Van den Hoonaard waren afgelopen weekend vijfenzestig jaar getrouwd. "En ook nog vier jaar verkering," vult meneer meteen aan. Een flinke tijd maar de twee zijn nog steeds hartstikke gelukkig.

Het echtpaar woont sinds 2011 in Sint-Oedenrode. Daarvoor heeft het altijd in Zuid-Holland gewoond, in Abbenbroek. "Een van onze dochters woont in Sint-Oedenrode. Wanneer je een dagje ouder wordt is het fijn om in de buurt van je kinderen te wonen. Toen we ons huis in Abbenbroek verkochten hebben we eerst nog een tijdje in een chalet gewoond. Daarna zijn we naar Sint-Oedenrode gekomen en dat bevalt ons heerlijk."

De twee hebben dit weekend hun jubileum al gevierd. "In eerste instantie wilden we iedereen uitnodigen. Dat zijn er inmiddels 52 met alle kleinkinderen en achterkleinkinderen erbij. Omdat we de laatste tijd toch een beetje met onze gezondheid aan het sukkelen zijn geweest hebben we het rustig aan gedaan. We hebben heerlijk met onze kinderen gegeten," vertelt mevrouw.

De twee, 88 en 87 jaar, hebben elkaar op de schaatsbaan ontmoet. "Ik zag daar een meisje dat wat aan het tobben was. Ik dacht bij mezelf: daar zal ik maar eens even gaan helpen. Vanaf die dag is het ijs gesmolten en zijn we altijd samen gebleven," zegt meneer terwijl mevrouw nog steeds aan het glunderen is.

"Wij zijn tevreden mensen. We hebben in al die jaren natuurlijk het een en ander meegemaakt en dan krijg je een andere kijk op de wereld. We wonen hier prachtig en zijn allebei nog altijd druk in de weer. Mijn vrouw gaat nog altijd handwerken voor Het Rode Kruis en ikzelf ga nog jeu de boulen. We moeten dan wel goed luisteren hoor. Dat Rooise laat ons even de oren spitsen. Maar we vinden het hier hartstikke fijn wonen. Dat we dat samen mee mogen maken is een voorrecht."


Geld opgehaald voor school in Mtinko

In Mtinko, een plaats in Tanzania, hebben de zusters van de Heilige Carolus Borromeus een klooster, een ziekenhuis en een school gesticht. Met steun van giften is er onlangs voor de kleuters een klaslokaal gebouwd. Het lokaal wordt intensief gebruikt. Wat nog ontbreekt is een grote tafel om aan te kunnen werken.

De communicanten van de Odaparochie doen hun best om geld voor deze tafel bij elkaar te sparen. Tal van acties zijn opgezet: het paaswinkeltje op Palmzondag, een appeltaartactie (gebakken door één van de communicantjes), het inzamelen van statiegeldflessen en een sponsordiner.

Afgelopen zondag vond dat diner plaats in Den Bosch. Daar hebben de zusters van Carolus een klooster. Dé plek bij uitstek om een dergelijk diner te laten plaatsvinden. Zondagmiddag rond 16.30 uur opende het klooster haar deuren om ruim 60 gasten uit onze parochie te ontvangen: communicantjes, papa's, mama's, opa's, oma's en natuurlijk ook de pastores. Bijzonder was ook de aanwezigheid van een echte top-kok die voor ons heeft gekookt!

In een gezellige sfeer waren wij samen. Naast een feestelijke maaltijd, met als hoofdgerecht asperges, werd er samen gezongen, vertelde één van de zusters over haar werk in Tanzania en sloten we de maaltijd af met een gebed tot Maria in de kloosterkapel. Daarna was er nog gelegenheid het klooster te bezichtigen.

De opbrengt van het diner is helemaal ten goede gekomen aan het goede doel: de inrichting van het klaslokaal voor de kleuters in Mtinko! En die opbrengst mag er zijn: € 970,00 !!! Een geweldig resultaat. Bijzonder is dat de vader en opa van één van de communicantjes hout wil schenken voor het in aanbouw zijnde schooltje in Mtinko.

Een dergelijk diner heeft alleen kans van slagen door de bereidwillige medewerking van sponsoren. Er was een grote bereidheid bij velen om een steentje bij te dragen aan dit diner opdat de opbrengst ook daadwerkelijk ten goede zou komen aan Mtinko. Alle communicantjes van de Odaparochie willen daarom graag heel hartelijk de sponsoren bedanken.


Verspreid uw aanbod met een folder

Adverteren in een weekblad is één mogelijkheid om uw producten aan de man te brengen. Een andere doeltreffende manier is het verspreiden van een folder. DeMooiRooiKrant kan u van A tot Z helpen voor een aantrekkelijke prijs. Verspreid uw folder om uw ideeën te verspreiden.

Folder om te bladeren
Als uw folder op de deurmat terecht komt, dan moet de ontvanger direct zien waar het om gaat. Omdat mensen het heerlijk vinden om te bladeren en te neuzen is een aantrekkelijk lees- en bladernummer een perfecte optie voor een goede folder. Het moet overtuigen!

Folders verkopen
Onderzoek wijst uit dat een goede huis-aan-huis folder de verkopen nog steeds stimuleert. Folders hebben direct meetbaar effect. Investeer dus gerust in een folder, want dat levert direct omzet op!
DeMooiRooiKrant kan uw folder niet alleen goed huis-aan-huis verspreiden. Onze media-adviseur zorgt – als u dat wenst – ook voor het ontwerp. Daarnaast wordt het voor een aantrekkelijke prijs gedrukt. Uw folder wordt van A tot Z verzorgd.

10.000 ex A4 € 599.- ex btw Incl. opmaak, dubbelzijdig bedrukt, Full colour, en incl. verspreiding.
10.000 ex A5 € 539.- ex btw Incl. opmaak, dubbelzijdig bedrukt, Full colour, en incl. verspreiding.
10.000 ex A6 € 479.- ex btw Incl. opmaak, dubbelzijdig bedrukt, Full colour, en incl. verspreiding.

Volg ons op: Twitter, MooiRooi.nl, Facebook, Instagram, Linked ln.
Bel tel: 0413-479322 of stuur een mail naar redactie@DeMooiRooiKrant.nl


Zorg Coöperatie Rooi wil dat HVT-regeling blijft

Sinds 2015 kent de gemeente Sint-Oedenrode een speciale regeling voor huishoudelijke hulp, de zogenaamde Huishoudelijke Verzorging Toelage (HVT-regeling). Deze regeling staat open voor iedereen die 75 jaar is, de rol van mantelzorger vervult of een voorziening van de WMO heeft.

Het is een eenvoudige en overzichtelijke regeling zonder bureaucratische rompslomp. Op grond van deze regeling kan men voor een aantrekkelijk laag bedrag een professionele huishoudelijke hulp inschakelen. De gemeente betaalt het grootste deel van de kosten.

Na hierop geattendeerd te zijn door de zorgcoaches maken op dit moment diverse leden van Zorg Coöperatie Rooi naar tevredenheid gebruik van deze regeling. Het is echter een tijdelijke regeling, die zeer waarschijnlijk eind 2017 stopt. Gezien de positieve ervaringen zou Zorg Coöperatie Rooi het betreuren wanneer de HVT-regeling verdwijnt. Daarom heeft zij in de afgelopen week een dringend beroep gedaan op het college van Burgemeester en Wethouders van Meierijstad de regeling te verlengen en zo lang mogelijk te handhaven.


Das rooft kievitsnesten leeg

Foto: Hans van den Wijngaard

'Leven en laten leven' of 'eten en gegeten worden', wat is er van toepassing op de natuurbescherming in Nederland? Het antwoord luidt: 'waarschijnlijk beide'. Enerzijds zijn er talloze vrijwilligers die zich elk voorjaar in samenwerking met Brabants Landschap, wekenlang inzetten om vogelnesten te markeren. Tegelijkertijd doen boeren hun uiterste best om deze nestjes, tijdens het bewerken van hun land, te ontzien. Anderzijds zijn er andere beschermde dieren, in dit geval de das, die van deze werkzaamheden profiteert en de nestjes die behoedzaam zijn ontzien vervolgens leeg rooft.

"Het is de natuur, maar daarom niet minder zuur", vertelt een woordvoerder van de 'weidevogelwerkgroep van het IVN afdeling Sint-Oedenrode. Al weken worden kievitsnesten leeggeroofd op de Veerse Heide. "Nee, gelukkig zijn het geen mensen die dat doen. Het is de natuur zelf die hier actief is. Sporen bij de nesten bevestigen dat de das, een beschermde diersoort, hier de dader is. Maar", zo vervolgt de woordvoerder, die liever niet met zijn naam in de krant komt, "het is natuurlijk wel de natuur. Die das heeft ook jongen die gevoed moeten worden en zal zelf ook wel honger hebben. Maar dat onder andere kievitseieren op zijn menu staan is wel heel jammer, want als weidevogelgroep zetten we ons samen met de boeren juist enorm in om de weidevogels die het al moeilijk hebben om zich te handhaven, een zetje in de rug te geven. Er word geprobeerd zoveel mogelijk sporen die naar het nest toe leiden te vermijden. Ook maken we steeds meer gebruik van GPS om de nesten te registeren en in kaart te brengen".

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Cor van Oorschot

Ook Tinus Kluijtmans, één van de boeren met grond op de Veerse Heide, vindt het jammer dat de kievit het onderspit lijkt te gaan delven. "Samen met de weidevogelgroep doen we als boeren heel veel werk om vogelnestjes te beschermen. Bij het bewerken van het land stop ik bij elk nest zegt Tinus. Zowel tijdens het ploegen en bemesten, maar ook bij het inzaaien verplaats ik elk nest en leg de eitjes terug met de punten naar elkaar. Dat doen we door het nest wat we aantreffen dat door de weidevogelgroep in een mandje is gelegd in het bewerkte land terug te leggen. Ook maak ik altijd zelf een nestje door kuiltje met wat strootjes en met de eieren erin terug te leggen. Alleen al op mijn grond waren er acht nesten met elk vier eieren, één van de nesten had zelfs vijf eitjes. Maar in een straal van anderhalve kilometer rondom het klooster Damianen zijn er zeker honderd eitjes door de das geroofd", zo vertelt Kluijtmans.

Uit het bovenstaande blijkt maar weer eens hoe lastig het is om in een dichtbevolkt land als het onze de natuur in de volle breedte in stand te houden. Misschien moeten we samen met de overheid wel keuzes maken en is er simpelweg niet voor elke soort voldoende ruimte.....

Drukte bij opening seizoen

Foto: Bart van der Heijden

Voor de vierde keer hield Wandelvereniging OLAT afgelopen weekend de Natuurpoorttocht. Een wandelroute die start en eindigt bij de Vresselse Hut. Buiten het wandelevenement was er nog meer bedrijvigheid te vinden in Vressel, in de vorm van muziek en een vol terras om het seizoen te openen.

Al vroeg in de ochtend stond het bij de Vresselse Hut vol met wandelaars. Tegen een kleine vergoeding konden ze de wandelroutes door het prachtige Vresselse Bos in het Groene Woud lopen. De deelnemers hadden de keuze om 5, 10, 15 of 20 kilometer te lopen. Een combinatie was natuurlijk ook mogelijk om een langere afstand te lopen en nog meer natuurschoon te ontdekken. ''We hebben nu een kleine 550 wandelaars die onderweg zijn op de verschillende routes'', vertelt Joop Wesseling, erelid van OLAT en medeorganisator. ''Vooral 's ochtends met de inschrijving was het hier heel erg druk bij de balie.''

Foto: Johnny Huijberts
Foto: Johnny Huijberts

Het aangename weer van afgelopen zondag zorgde er ook voor dat het terras goed vol zat. Niet alleen wandelaars, maar ook voorbijgangers namen even de tijd om bij te komen. Van koffie met gebak tot complete lunches. De gezellige sfeer op het terras werd nog verder versterkt door de aanwezigheid van de Kneuterkapel. Zij speelden bekende deuntjes, waar de mensen op het terras vrolijk op mee bewogen.

Brandweer krijgt ontsnapte bergneusbeer niet te pakken

In de omgeving, zeer waarschijnlijk bij een particulier, is deze week een bergneusbeer ontsnapt. Gisteren probeerde de brandweer het dier te vangen in Sint-Oedenrode.

In een boom werd de bergneusbeer gespot. De dierenambulance schakelde de brandweer in. Die rukte uit met een bluswagen en een ladder/kooiwagen. Na het doorzagen van een tak werd de bergneusbeer opgevangen in een vangdeken. Na het opvangen wist de beer toch nog te ontsnappen door open zijkanten van het deken. Nu is voorgesteld om een vangkooi te plaatsen om het dier alsnog te pakken te krijgen.
Dinsdag is nogmaals geprobeerd om het dier te redden. Deze reddingsactie moest helaas gestaakt worden door technische problemen. Later zal nogmaals geprobeerd worden om de neusbeer te vangen.

Jan van de Biggelaar opent expositie

Onder aardig wat belangstelling opende Jan van de Biggelaar afgelopen zondag zijn expositie in Mariëndael.

De Rooienaar begon op jonge leeftijd al met tekenen. Dat resulteerde er uiteindelijk in dat de kunstenaar zich aanmeldde aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten te Tilburg. Daar behaalde hij zijn diploma's handvaardigheid en tekenen. De mens staat bij de schilderen van Jan centraal, geabstraheerd, maar nog wel herkenbaar. In een gezellige sfeer liepen de eerste bezoekers voorbij zijn werken. Tot en met 20 juni is de expositie open voor publiek.

Op zoek naar vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Vrijwilliger gezocht voor Bezoekgroep Sociale Alarmering Sint-Oedenrode. Welzijn de Meierij is op zoek naar een vrijwilliger die in Sint-Oedenrode 1 of 2x per jaar een huisbezoek wil brengen bij mensen die gebruik maken van alarmering. Tijdens dit bezoek worden gegevens gecheckt maar tevens is het belangrijk signalen op te pikken van bv eenzaamheid of andere problemen waar iemand tegenaan loopt. Werktijden zijn zelf in te delen. (vacaturenummer 14701)

Vrijwilliger gezocht voor het bakken en snijden van de broodjes bij de Dorpswinkel in Boskant
De Dorpswinkel in Boskant is op zoek naar een vrijwilliger die 's morgens mee broodjes wil bakken en brood snijden. Werkdagen zijn met name de dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen. (vacaturenummer 10545)

Daarnaast is de Dorpswinkel op zoek naar een vrijwilliger die op vrijdagmorgen versproducten in de schappen wil plaatsen. Lijkt het u leuk om in een winkel te werken en een praatje te maken met de klanten? Dan is deze vacature iets voor u! (vacaturenummer 10544)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook de website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).


6 / 44

Van den Berk biedt nazaten échte Anne Frankboom

Jacob en Aafje van der Welle Foto: Hans van den Wijngaard

In augustus 2010 bezweek in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam de kastanjeboom waar Anne Frank in haar dagboek over schrijft. Vrijwilligers van de stichtingen Elementree en Wereldboom verzamelden de kastanjes die nu zijn uitgegroeid tot flinke bomen.

In een bijzondere samenwerking met Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode worden deze Anne Frankbomen vanaf dit voorjaar aangeboden. Een aantal scholen in binnen- en buitenland heeft - om de nagedachtenis aan Anne Frank levend te houden - al bomen besteld en geplant. Naar verwachting zullen ook verzamelaars van bomen, arboreta en instellingen zich als belangstellenden melden.
Van den Berk Boomkwekerijen heeft op zich genomen de bomen te vermeerderen en ze onder de noemer 'Bomen met historie' in het assortiment op te nemen. Hierdoor zijn rechtstreekse nazaten van de échte Anne Frankboom blijvend beschikbaar. Wel moet men aan een aantal criteria – goede plantlocatie, zichtbaar voor het publiek - voldoen.

'Het Achterhuis'
Anne Frank zat met haar familie van 1942 tot 1944 ondergedoken in het achterhuis van de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Met liefde schrijft ze in 'Het Achterhuis', haar dagboek waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht, drie keer over de paardenkastanje in de tuin waarop ze uitkeek.
De eerste keer is op 23 februari 1944: 'Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken'. Daarna schrijft ze over de boom op 18 april: 'April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes'. De laatste keer was op 13 mei 1944. 'Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar'.

'Bomen met historie'
De bomen zijn te vinden op de site www.vdberk.nl onder het kopje 'Bomen met historie'. Van iedere geleverde boom gaat een bedrag naar de ideële stichtingen Elementree en Wereldboom. De bomen worden geleverd met een certificaat van echtheid.

Op de vlucht in Sint-Oedenrode

Vrijheid en veiligheid zijn voor ons zo vanzelfsprekend dat we er niet eens bij stil staan. Toch is het nog niet eens zo heel lang geleden dat dit heel anders was. Afgelopen vrijdag vierden we bevrijdingsdag en een dag eerder stonden we stil bij de mensen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Het is nog maar 73 jaar geleden dat we ook in Sint-Oedenrode niet de vrijheid hadden om te gaan en staan waar wilden, niet in het openbaar konden zeggen wat we dachten of onder moesten duiken om niet als slaaf naar Duitsland te worden gebracht, lijkt lang geleden. Je kon zo maar op straat dood worden geschoten of door de bezetter 'in veiligheid' worden gebracht en vijf weken niet meer thuis komen.

Wie afgelopen donderdag bij de dodenherdenking was, heeft gehoord hoe Leo van der Wellen een brief voorlas van zijn moeder. Die schreef zij aan Rien, de broer van Leo, die was ondergedoken omdat hij niet als slaaf in Duitsland wilde werken. In de brief schreef zij dat haar man, de vader van Rien en Leo, op straat dood was geschoten. Dat zij vijf weken op de vlucht was in ons land. Dat gebeurde allemaal in het najaar van 1944, nog maar 73 jaar geleden.

Oorlogsherinneringen Rooise verzetsman online

Foto:

Tijdens Bevrijdingsdag op vrijdag 5 mei schonk Omroep Brabant TV in het programma 'Dichtbij Vrijheid' aandacht aan het bijzondere herinneringsboek 'Mein letzer Wille' van Rooienaar Marinus Johannes Verhoeven. Zijn kinderen hebben dit onlangs overgedragen aan het BHIC en het staat nu online.

Foto:
Marinus Verhoeven
V.l.n.r Toon en Corry van Hooff en Kees en Gerard van der Zanden voor het oude bakhuis bij de familie Van Hooff Foto: Hans van den Wijngaard

Marinus Verhoeven, destijds beter bekend als 'Mies', was melkventer in Sint-Oedenrode. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Over zijn belevenissen in Sint-Oedenrode op het moment dat de Duitsers binnenvielen, het venten, de tewerkstelling in Duitsland, zijn contacten daar, maar ook over de bevrijding, heeft hij memoires geschreven. Met deze beschrijving wilde hij zijn kinderen en kleinkinderen informeren over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat "zij vaak zo weinig weten over hun eigen familiegeschiedenis."
Omdat dit herinneringsboek niet verloren mocht gaan, hebben zijn kinderen onlangs besloten om een duplicaat van deze handgeschreven gedachtenis van hun inmiddels overleden vader vrij te geven en over te dragen aan het BHIC.

In 'Dichtbij Vrijheid' maak je kennis met de oudste dochter van Marinus, Maria van Berkel-Verhoeven. Ze vertelt waarom haar vader dit boek heeft geschreven. René Bastiaanse van het BHIC heeft dit persoonlijke document onlangs in ontvangst mogen nemen. In deze uitzending zie je dat ontroerende moment terug. René Bastiaanse licht toe waarom dit boek van 'Mies' Verhoeven zo bijzonder is en haalt een paar interessante anekdotes aan. Tevens legt Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 & 5 mei, in deze uitzending uit wat het betekent voor Nederlanders om in vrijheid te leven.

'Mein letzer Wille' van Marinus Johannes Verhoeven staat vanaf vrijdag online. De uitgetypte tekst kun je online lezen. Je kunt ook het handschrift bekijken, dat behalve de tekst ook nog een paar bijlagen bevat.
Het programma 'Dichtbij Vrijheid' werd uitgezonden bij Omroep Brabant TV.

Ook de radio dook onder

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog hebben vooral in deze tijd van het jaar onze belangstelling. Rondom de herdenking van de doden en het vieren van de bevrijding komen voor veel ouderen herinneringen aan de oorlogsjaren boven. Zo ook bij Kees en Gerard van der Zanden. Zij kunnen zich herinneren hoe hun vader Jan in de oorlog zijn radio op 't Vernhout 'onder liet duiken'. Klein oorlogsleed, dat zonder bloedvergieten verliep. Maar het zijn wel de verhalen die een indruk geven over hoe het alledaagse leven in de oorlog, die vandaag 77 jaar geleden begon, verliep.

"Precies weet ik het allemaal niet meer", vertelt Gerard. "Maar het maakte op mij, als manneke van een jaar of drie, allemaal wel indruk. Mijn vader had een aanhanger voor zijn fiets gemaakt. Daar paste de radio precies in. Met een kleedje erop werd de aanhanger gecamoufleerd en ik mocht achter op de aanhanger zitten om het geheel helemaal onverdacht te maken toen mijn vader de radio hier naar 't Vernhout bracht. In afwachting van de bevrijding bleef de radio ondergedoken bij de familie Van Hooff".

Het verhaal dat de broers Kees en Gerard van der Zanden vertellen is er duidelijk één in de categorie 'klein oorlogsleed'. Wat bezielde mensen om hun leven te riskeren voor zoiets als een radio? Al in 1941 werd het voor Joden verboden om een radio te bezitten en in het zelfde jaar was de verkoop van radio's door de Duitsers aan banden gelegd. Toen die verdraaide Hollanders toch steeds maar stiekem naar Radio Oranje en de BBC bleven luisteren, nam de bezetter drastischer maatregelen. Alle radio's werden verbeurd verklaard en moesten worden ingeleverd.

Jan van der Zanden, die bij Philips werkte en bijzonder aan zijn radio was gehecht, was echter niet zo maar van plan om zijn radio in te leveren. Na aanvankelijk de radio thuis te hebben verstopt, werd het hem toch allemaal te heet onder zijn voeten. Daarom werd de radio naar een vriend op 't Vernhout gebracht. Daar leek de radio veiliger te zijn dan in Eindhoven, waar de Van der Zanden's in de oorlog woonden.

Afgelopen zondag waren Gerard en Kees van der Zanden op bezoek bij Toon en Corry van Hooff op 't Vernhout. Zij wonen nu in het ouderlijke huis van Toon en wisten van dit alles niets. Voor hen was het verhaal over de 'ondergedoken' radio van de familie Van der Zanden een compleet nieuw deel in de geschiedenis van hun huis, dat in 1890 werd gebouwd.

In Odendael is voldoende te beleven…

Foto: Lisa vd Ven

We vullen onze dagen van uur tot uur. We willen alles bijhouden, werken, sporten, socializen en ook nog leuke dingen doen. Maar wat als je wat meer tijd hebt, hoe ziet je dag er dan ineens uit? Ik ga een kijkje nemen in verzorgingshuis Odendael om te kijken wat de mensen daar op een dag doen…

Door: Lisa van de Ven

Foto: Bart van der Heijden

Ik heb mijn gymkleding vandaag niet aangetrokken, maar ik ben wel ontzettend benieuwd wat de gymles in Odendael me gaat brengen. De gemiddelde leeftijd ligt wat hoger, maar dat mag de pret niet drukken. Terwijl Petrie de stoelen klaar zet voor de deelnemers wordt de muziek gestart. Het eerste wat me opvalt is dat alle aanwezigen een lach op hun gezicht hebben die gedurende het uur niet meer verdwijnt.

Terwijl de warming-up wordt ingezet hoor ik Petrie vragen waar we naar toe gaan 'fietsen'. "Doe maar naar de Leeuwerik," zegt meneer, "dan ben ik vast thuis." Ik moet lachen. Links van mij fietst mevrouw Hermes nog rustig een eindje verder. Ik merk aan mezelf dat ik het leuk vind om fanatiek mee te doen en trap mijn rondjes mee. De armen, de benen, de gewrichten. Alles komt aan bod. Terwijl ik Arie Ribbens op de achtergrond zijn bekende nummer 'Als je pas getrouwd bent' hoor zingen, zie ik dat de hele groep vrolijk meezingt. Ook de 91-jarige mevrouw Kremer. Zij is pas voor de tweede keer aanwezig maar het lijkt alsof ze het al jaren doet. Ik moet grinniken om de activiteiten die verzonnen worden om maar in beweging te blijven. Van gehaktballen draaien tot door de snert roeren en van fietsen tot een toren bouwen, ze doen allemaal mee.

Ook mevrouw v.d. Bogaerd laat zich niet onbetuigd. "De een komt één keer in de week, de ander twee keer, maar het is goed om bezig te blijven. Ik hoor niet meer zo goed maar ik zie het wel allemaal. En op deze manier blijf ik toch een beetje fit. Er komen niet alleen bewoners van Odendael meedoen met de gym, maar iedereen is van harte welkom."
Het blijkt zelfs zo te zijn dat geheugen en bewegen met elkaar te maken hebben, vertelt Petrie me. Wie meer beweegt, houdt een beter geheugen. Dat is aan deze groep wel te merken, want er wordt niets vergeten. Zo ook het drankje na afloop niet. Want wie heeft gesport verdient een heerlijk glaasje ranja. Ook als je een dagje ouder bent.

Kids vinden bijzondere waterdiertjes

Elk jaar organiseert het IVN in Sint-Oedenrode een dag waarop kinderen samen met hun ouders of opa's en oma's kunnen zoeken naar bijzondere waterdiertjes. Afgelopen zondag stond de organisatie weer klaar om de kinderen te helpen met het vinden van de beestjes bij de vijvers van het Dommelpark. Er werden enkele bijzondere vondsten gedaan door de kinderen.

Tussen 9:00 en 12:00 uur konden de jonge natuurontdekkers naar het Dommelpark komen. Ondanks dat de opkomst dit jaar duidelijk wat minder was dan vorig jaar, vond de organisatie het toch een geslaagde ochtend. ''We hebben helaas wat minder aanloop dat vorig jaar, maar ze komen wel mooi verspreid'', vertelt Hilma van Rozendaal, één van de leden van IVN Sint-Oedenrode. ''De kinderen hebben er zichtbaar veel plezier in en zijn lekker bezig met de beestjes en het water, en daar gaat het om.''

Aan enthousiasme was inderdaad geen gebrek. De ouders en begeleiders moesten zo nu en dan snel reageren, voordat de kinderen in hun enthousiasme tot hun knieën in het water liepen. De één zat heel geconcentreerd de vangst te bekijken met een loep, waar de ander hardop aan het fantaseren was wat er gevangen kon worden en met het schepnet door het water heen zwierde. Onder de vondsten waren enkele bijzondere diertjes. Zo werd er een piepjonge snoek gevonden en waren er ook kokerjuffers gevangen. ''In eerste instantie zie je niet eens dat je een beestje hebt gevangen, omdat de kokerjuffers lijken op blaadjes of takjes'', legt Hilma uit. ''Je moet heel goed kijken en dan zie je aan het uiteinde van het blaadje een klein beestje.''

Win mooie prijzen voor je moeder

Winkeliersvereniging Rooi2000 bedenkt ieder jaar rondom Moederdag leuke acties, waarin alle moeders centraal staan. Zaterdagmiddag 13 mei staan Lieske en Marieke klaar om mensen op ludieke wijze te fotograferen.

Op het Kerkplein wordt een pagodetent geplaatst. Van 12 tot 16 uur maken immer vrolijke Lieske en Marieke foto's van het winkelend publiek. De leukste foto's worden beloond met prijzen. Op Moederdag worden diverse moeders verrast met een boeket bloemen of met heerlijke taart met daarop de winnende foto. Tover je beste lach tevoorschijn en zorg dat je er bij bent! Leuker kan je moeder niet verrast worden! Behalve taart en bloemen worden ook twee Natuurlijk! Sint-Oedenrode cadeaukaarten weggegeven!

Het avontuur van de Duijntjes bij Hotel SynDROOM en de Tractor Academie

Foto: Wil Feijen

De tweeling Stephan en Martijn van Duijn (29 jaar) waren duidelijk beduusd door zoveel aandacht. Afgelopen woensdagavond poseerden de broers uit Katwijk aan Zee als echte 'realitysterren' met familie en bekenden, voor een fotoshoot met een grote groene glimmende reuzentractor van de 'Tractor Academie' als achtergronddecor. Dit imposante werktuig stond prominent geparkeerd op de stoep van café-restaurant de Zwaan.

Door: Arjen Strik

Op woensdagavond 3 mei jl. keek de tweeling samen met ca. 80 aanwezigen naar een uitzending op een groot scherm van Hotel SynDROOM. In dit door de 'Tractor Academie', georganiseerde feest, in de Zwaan, konden de genodigden een aflevering zien van Hotel SynDROOM, waarin te zien was hoe de tweeling hun tractor rijbewijs behaalden. Hotel SynDROOM is een televisieprogramma dat de wensen van mensen met een verstandelijke beperking uit laat komen. Het programma dat gepresenteerd wordt door Johnny de Mol had voor de wens van de tweeling, de Tractor Academie, de grootste op dit gebied in Nederland, uit Son en Breugel benaderd. Stephan en Martijn wilden namelijk het Tractor rijbewijs behalen. Het rijbewijs hadden zij nodig om op een John Deere Gator te mogen rijden bij de groenvoorziening waar zij werken.

De ouders van de tweeling Dirk en Jeanette van Duijn gaven een toelichting op dit avontuur. Ze vertelden dat de broers als gevolg van vroeggeboorte en zuurstofgebrek bij de geboorte een verstandelijke beperking hebben (laag IQ) en op cognitief gebied functioneren op de leeftijd van een 10 tot 12 jarige. Na een jeugd met veel zoektochten, speciaal onderwijs en frustraties waren ze blij dat hun zonen bij de Sociale Werkvoorziening De Maregroep een baan hadden gevonden in de groenvoorziening. Het rijden op de Gator (kleine groenwagen) was hun lust en hun leven. Totdat er in 2015 een wetswijziging kwam die aangaf dat men alleen met de Gator mocht rijden als men een Tractor rijbewijs had. De werkgever heeft de broers hiertoe in de gelegenheid gesteld maar Stephan en Martijn zakten steeds voor het theorie examen. Dat betekende dat hun werkzaamheden na deze wetswijziging hoofdzakelijk bestaat uit schoffelen en het werken met de bladblazer of snoeiwerkzaamheden. Op lange termijn is dit niet bevorderlijk voor hun fysieke beperking aan hun rug. Jeanette: "Het zou natuurlijk vreselijk zijn als de jongens door verergering van de rugklachten werkloos thuis komen te zitten. Om het niet zo ver te laten komen heb ik toen een brief naar Talpa geschreven en gevraagd of zij wat voor ons konden betekenen. Ik heb daar lange tijd niks meer van gehoord maar na ruim een half jaar werd ik gebeld door de redactie met de mededeling dat Stephan en Martijn in de voorselectie zaten voor het programma Hotel SynDROOM. Zo is het balletje gaan rollen. Talpa heeft de Tractor Academie benaderd, die graag haar medewerking wilde verlenen. Er volgde een kennismaking met Martie Aarts, de eigenaar van de Tractor Academie en een testexamen bij het CBR. Als begeleider en instructeur werd Bryan de zoon van de eigenaar ingezet." Ze vervolgt enthousiast:" Alle lof en bewondering voor Bryan Aarts! Zonder zijn geduld, creativiteit en toewijding was het de tweeling nooit gelukt. Hij is heel wat keren naar Katwijk gekomen om met de jongens de theorie te oefenen. Door hun lage IQ was dit steeds het struikelblok, de praktijk was geen enkel probleem. Maar door alles visueel te maken, e-learning en eindeloos oefenen is het uiteindelijk gelukt. Het examen werd mondeling afgenomen en ze hadden zelfs een buitengewoon hoge score. Nogmaals alle lof voor Bryan en rij-instructeurs van de Tractor Academie!" Dirk en Jeanette zijn trots op hun zonen en blij dat ze kunnen blijven rijden op hun geliefde Gator. Bij deze willen ze iedereen nogmaals bedanken die dit geweldig avontuur mogelijk gemaakt hebben.


Line-up Rooi Live compleet

Foto:

Op dit moment hebben zich al 104 teams ingeschreven voor de twaalfde editie van Beach Soccer Rooi. Nieuw is dit jaar het Nederlands Kampioenschap voor hulpdiensten dat op vrijdag 2 juni gespeeld wordt. Ook is er een categorie "passend voetbal" aan het programma toegevoegd. Er is nog één plek beschikbaar voor een damesteam en drie plekken voor Jeugd O13. Verder zit het toernooi al helemaal vol. Ook de line-up van Rooi Live is compleet.

Het concept van Beach Soccer Rooi staat al jaren als een huis en blijft een populair evenement om aan deel te nemen, maar ook om te bezoeken. Het Beach Soccer is een snelle en spectaculaire spelvorm wat ook voor de bezoekers erg leuk is om naar te kijken. In wedstrijden van 12 minuten worden in hoog tempo de vrije trappen, volley's, omhaals en andere technische hoogstandjes aaneengeregen onder de bezielende leiding van officiële scheidsrechters van de Nederlandse Beach Soccer Bond .

Twee Rooise acts toegevoegd
In de avond verandert het Dommelpark in een gezellig festivalterrein waar een mix van optredens staan te wachten. Met de toevoeging van Rooise optredens van Tom Renash en "Leuk da ge d'r band" is de volledige line-up rond, deze bestaat verder uit: Jordy Dazz, Sophie Francis, Stef Ekkel, Kapelone, Dirk Drost, Puinhoop Kollektiv, Raymon Hermans, 00's Again, Daisy's DJ-team, John de Bever, De Rubberen Schuimboten, Snollebollekes, Wesley Lux en Maddix. Tickets voor alle avonden à €10,- zijn verkrijgbaar via www.rooilive.nl. Meer informatie over Beach Soccer Rooi en Rooi Live lees je op www.BeachSoccerRooi.nl en www.RooiLive.nl


Oude tijden herleven op Hoeve Strobol

Foto: Hans van den Wijngaard

Het museum Hoeve Strobol aan de rand van het Vressels bos had het afgelopen weekend open dag in het kader van het museumweekend. Diverse vrijwilligers lieten zien hoe nog niet zo heel lang geleden het dagelijkse leven in de meeste Brabantse gezinnen verliep.

Brood halen we tegenwoordig bij de warme bakker op de hoek of eventueel bij de supermarkt. Maar hoe het gebakken wordt, daar hebben we als consument helemaal geen zicht meer op. Gijs van Aarle en Huub Kloks, beiden nog opgeleid als bakker in de tijd dat brood bakken nog een waar ambacht was, lieten zien hoe je een echte 'mik' bakt.

Henk Verboort liet in de touwslagerij zien hoe van vlas touw wordt gemaakt. Henk toonde hoe het vlas wordt 'gebroken' en hoe daarna door vezels te kammen bossen met fijne draad ontstaan. Van die draad kan linnen worden geweven, maar ook stevig scheepstouw worden gemaakt. Ook smid Karel Kusters was met zijn veldsmidse aanwezig om te laten zien hoe vroeger op ambachtelijke wijze gereedschappen werden gemaakt. Toch is het de enorme Deutz scheepsmotor uit 1930 die op veel bezoekers de meeste indruk maakt. Deze motor wist Bert Verbakel in 2005 voor een euro op de kop te tikken bij Brabant Water, waar hij een noodaggregaat aan moest drijven bij stroomuitval. "Eigenlijk was de motor al aan de Hoogovens verkocht en zou die worden verschroot. Met veel praten is het gelukt om de motor als erfgoed te kunnen behouden". Kopen voor een euro is één, maar Bert moest veel uren en geld investeren om de motor naar Sint-Oedenrode te halen en hier weer werkend te krijgen. Om de motor te kunnen starten is er een drukvat met enkele duizenden liters lucht onder hoge druk nodig, simpelweg omdat er in die tijd geen startmotoren waren die sterk genoeg waren om het gevaarte in beweging te krijgen.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Auto-ongeluk aan het Kremselen

Foto: AS Media


De bestuurder van een grijze personenauto had vrijdagavond een engeltje op beide schouders zitten. Na een pittig ongeluk aan het Kremselen bleef de chauffeur ongedeerd.

Vrijdagavond 5 mei omstreeks 21.40 uur werd de macht over het stuur verloren. Aan de andere kant van de straat werd eerst een boom uit de grond gereden, waarna de auto op zijn kop belandde. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is onbekend. Bron: AS Media


Veiling voor Syrische vluchtelingen in Mariëndael

In Mariëndael wordt komende 12 mei een veiling gehouden voor Syrische vluchtelingen. Met name voor moeders met kinderen in Izmir (Turkije). De Rooise vrouw Imre van der Linden zette er een project op in de vorm van een community center. Dat biedt op verschillende manieren hulp aan de vluchtelingen ter plekke.

Het streven is dat men daar een zelfstandig leven kan opbouwen en uiteindelijk selfsupporting kan voortbestaan. De veiling in Mariëndael wil daar aan bijdragen. Op deze manier kan er hopelijk een heleboel geld opgehaald worden voor het community center.

De aangeleverde kavels zijn bijzonder en zeer divers. Een aantal van de kavels: reliëfdruk van Adri Frigge, Tibetaans haarornament, yogales door Yogacentrum Libra, een werk van Corneille. Luuk's Poppentheater, tassen (ontworpen door Annie Veldkamp en gemaakt in Izmir) , een kuub hout, wandeling met een IVN-gids met aansluitend een lunch, ¼ pagina advertentie in DeMooiRooiKrant. De start van de veiling is 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. Aanmelden via Facebook: @lemonfoundation. Iedereen is van harte welkom.

Moord in de melkfabriek (deel 3)

Sint-Oedenrode - Twee weken geleden was het precies 98 jaar geleden dat de beruchte moord in de Rooise melkfabriek plaatsvond. Hoe is de moord gepleegd? Door wie? Dankzij heemkundekring De Oude Vrijheid blikken we terug in een drieluik. Dit is het laatste gedeelte van het verhaal.

De daders gearresteerd
Justitie heeft echter op een grote drukte gerekend en ervoor gezorgd dat er voldoende politie (ongeveer twintig man) aanwezig is om de orde te handhaven. Direct na aankomst wordt de verdachte in verhoor genomen en met diverse getuigen geconfronteerd. Tegen half zes wordt bekend dat Brilleslijper heeft toegegeven medeplichtig te zijn aan de moord. Rond half zeven wordt hij zwaar geboeid en onder politiegeleide naar de plaats van het misdrijf gebracht teneinde ook daar te worden verhoord. Als een lopend vuurtje verspreidt zich het gerucht dat de dader als zijn medeplichtige heeft aangewezen Salomon Lubig, alias Salomon Pikkel, eveneens afkomstig uit Amsterdam.
Woensdagmorgen om zeven uur wordt Brilleslijper van Sint-Oedenrode naar Den Bosch getransporteerd. Als de arrestant te voet en onder geleide van vijf rijksveldwachters bij station Schijndel aankomt, wacht daar een massa volk dat hem luide verwenst. Bij het overstappen in Boxtel speelt zich hetzelfde tafereel af. Hier is het zo'n drukte op het perron, dat de politie met de arrestant zelfs tijdelijk in de conducteurskamer moet vluchten.
Ook aan station Den Bosch is veel volk verzameld. Onder het geroep van "moordenaars" en "hang hem op" wordt Brilleslijper via een zijgang naar de celwagen gebracht en daarna in de gevangenis opgesloten.
Woensdag 30 april om elf uur 's avonds meldt Salomon Lubig zich vrijwillig op het politiebureau te 's-Hertogenbosch. Tot laat in de nacht wordt hij verhoord, waarbij hij eveneens bekent medeplichtig te zijn aan de moord op Van Kruijsdijk.

De toedracht
Binnen één week heeft de politie twee moordenaars en één medeplichtige gepakt. De zaak is daarmee voorlopig rond. Eind oktober dient de zaak voor de rechtbank in Den Bosch. Als verdedigers van de beide hoofdverdachten treden op mr. Pauwels uit Amsterdam en mr. Brans uit Den Bosch. Mr. E. Zinnicq Bergmann uit Den Bosch zal de tipgever terzijde staan. Uit de verhoren wordt het volgende duidelijk: De Amsterdamse koopman Brilleslijper en Van den Wildenberg blijken elkaar vanwege de boterhandel al geruime tijd vóór de moord te kennen.
In de tijd dat Van den Wildenberg nog op de fabriek werkzaam is, vraagt Brilleslijper hem of hij hem geen sleutel van de in de fabriek staande brandkast kan bezorgen. Van den Wildenberg gaat hier niet op in. Wel vertelt hij hem dat er vrijdags eens in de veertien dagen veel geld op de fabriek aanwezig is, waarop Brilleslijper voorstelt de directeur te overvallen. Hij kent in Amsterdam de 34-jarige Salomon Lubig, veedrijver en bloemenkoopman, die bereid is bij de overval als helper op te treden. Vervolgens wordt per brief een afspraak gemaakt. Op vrijdag 11 april reizen de mannen gedrieën per tram van Eindhoven via Sint-Oedenrode naar 's-Hertogenbosch. In Den Bosch krijgen de Amsterdammers uitleg waar het kantoor te vinden is, waar de brandkast staat en hoe die opengemaakt moet worden.
De overval moet 's middags na vijven plaatsvinden als het werkvolk de fabriek heeft verlaten. Als alle deuren zijn gesloten, is dat een teken dat de directeur alleen in de fabriek is. De mannen kunnen zich melden door aan de kruk van de buitendeur te rammelen of tegen het raam van de fabriek te kloppen. Ze moeten voorgeven boter te willen kopen. De directeur draagt de sleutels van de brandkast bij zich. Hij is "maar een boertje" en met z'n tweeën gemakkelijk te overmeesteren.
De Amsterdammers spreken af de directeur eerst flauw te slaan en daarna te binden. Nog diezelfde dag reizen ze af naar Sint-Oedenrode, waar bijna alles gaat zoals voorspeld. Op hun kloppen worden ze door de directeur binnengelaten. Ze knopen een praatje met hem aan. Hun plan valt echter in duigen als er onverwachts toch nog iemand binnenkomt. De mannen vertrekken onverrichterzake, maar spreken af over veertien dagen terug te komen.

Een nieuwe poging
Op 25 april wordt het opnieuw geprobeerd. Afgesproken wordt dat Van den Wildenberg in Den Bosch samen met Brilleslijper en Lubig op de trein naar Boxtel zal stappen. Daar stappen de mannen uit en nemen de trein naar Schijndel. Vandaar gaat de reis te voet verder richting Rooi. Nadat hij de Amsterdammers in de verte de fabrieksgebouwen heeft aangewezen en er is afgesproken elkaar 's avonds in Den Bosch weer te treffen, neemt Van den Wildenberg de tram naar Eindhoven.
De daders wachten vervolgens hun tijd af in een mastbos langs de Schijndelseweg. Brilleslijper heeft z'n scheermes bij zich, dat hij met 'n smoes van z'n barbier mee naar huis heeft genomen zogenaamd om het te laten slijpen. Lubig neemt het in bewaring. Om vijf uur bereiken ze de fabriek en worden door de directeur binnengelaten. In eerste instantie hebben ze niet de moed hun plan ten uitvoer te brengen en gaan weer weg.
Enige tijd later keren ze terug, plegen de moord alsnog en nemen het geld weg. Na hun bebloede handen in de melk afgewassen te hebben, verdwijnen ze in de richting van Buitenrust om daar de tram naar Den Bosch te nemen. Vóór het instappen overtuigen de mannen zich ervan dat Van den Wildenberg - die volgens afspraak ook met deze tram op weg naar Den Bosch zal zijn - er al in zit. In een café bij Sluis O wordt de buit verdeeld. Van den Wildenberg krijgt slechts een gedeelte (f 220,-) van het geld; de rest zal over acht dagen volgen.Vóór het echter zover is, worden de mannen ingerekend. De veroordeling op 28 oktober 1919 - als de moord in behandeling wordt genomen - heerst er een grote drukte op de publieke tribune van het Paleis van Justitie in Den Bosch. Zwaar geboeid worden de verdachten binnengeleid. Na een lang verhoor eist het Openbaar Ministerie tegen de beide moordenaars levenslang. Tegen de tipgever wordt een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. 'Applaus van het publiek' zo meldt de rechtbankverslaggever.Op 11 november doet de rechtbank uitspraak. Groot is de teleurstelling als Brilleslijper en Lubig wegens medeplichtigheid aan moord en diefstal worden veroordeeld tot een straf van slechts vijftien jaar. Van den Wildenberg wordt wegens medeplichtigheid aan diefstal tot een straf van vijf jaar veroordeeld. De misdadigers gaan tegen dit vonnis in hoger beroep. In februari 1920 doet het gerechtshof uitspraak: de straf voor Brilleslijper en Lubig blijft vijftien jaar, doch voor de tipgever komen er nog drie jaar bij.

Naschrift
Kort nadat ik deze bijdrage af had, verscheen in het Eindhovens Dagblad van 8 december 1998 een artikel getiteld 'Los in museum zelf een moord op", geschreven door Lenneke van der Burg naar aanleiding van de tentoonstelling 'Opsporing bezocht" in museum Boerhaave te Leiden.
Op deze expositie stonden de verschillende opsporingsmethoden die politie en justitie gebruiken bij moord of misdaad centraal. Als illustratie werd in deze krant een foto afgedrukt van een stopfles met vingers.

Hoe vreemd men begin 20ste eeuw aankeek tegen de nieuwe vingerafdrukmethode blijkt wel uit het onderschrift bij deze in Leiden tentoongestelde pot: "Toen in 1919 in Sint-Oedenrode een fabrieksdirecteur werd vermoord, vergat men bij het onderzoek de vingerafdrukken van het slachtoffer te nemen. Op de vraag van de politiedeskundige alsnog vingers te sturen, reageerde de plaatselijke veldwachter iets te letterlijk."


Nieuwsflash op je mobiel

Wil je 'heet' Roois nieuws als eerste op je telefoon ontvangen? Dat kan. Download hiervoor de app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

MooiRooi.nl is er altijd als de kippen bij als het om plaatselijk nieuws gaat. De website laat altijd de laatste Rooise nieuwtjes zien. Het is niet voor niets dat dagelijks tweeduizend á drieduizend unieke bezoekers de site opzoeken. Wil je het echte 'hete' nieuws als eerste ontvangen? Dat kan door de app te downloaden met je mobiel en je voor het pushbericht aan te melden. Ongeveer 1500 mensen gingen je al voor.

Als er vragen zijn, horen we het graag! Bel met: 0413-479322, loop gerust eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17 of mail naar redactie@demooirooikrant.nl


Uitslag prijsvraag Autotron

De trouwe fans hebben de Rock Around the Jukebox Open-Air Market op zondag 14 mei 2017 zeker al in hun agenda staan. Dat is niet zo maar, want op het Evenemententerrein en in de Spykerhal van Autotron Rosmalen komen ook dit jaar op Moederdag de fans van 'The golden fifties, sixties en seventies' weer bij elkaar. Daar voelen zij zich dan weer helemaal in hun jonge jaren.

Zoals de naam al doet vermoeden staan de muziek van toen en de Jukebox die zondag centraal. Maar ook liefhebbers die op zoek zijn naar andere hebbedingetjes uit hun jeugd of de jeugd van hun ouders, mogen dit evenement zeker niet missen. Want bij de honderden marktkramen koop je niet alleen de mooiste singeltje en langspeelplaten uit jaren '50, '60 en '70. Je vindt daar eigenlijk alles wat in die tijd modern was. Natuurlijk ontbreken ook de flipperkasten, grammofoons en radio's dit jaar niet op Moederdag.
Onder de lezers van DeMooiRooiKrant die wisten dat het adres is van het Jukeboxmuseum Hulst 10, 5492 SB in Sint-Oedenrode is, hebben wij vijf toegangskaarten voor de Rock Around the Jukebox Open-Air Market verloot.

De winnaars zijn:

1. Monique Verhoeven
2. Léon Koeleman
3. Van Kasteren
4. Tonny Mikkers
5. Wim van de Sande

Hoort u niet bij de gelukkigen dan kunt u toch naar Rock Around the Jukebox Open-Air Market in het Autotron. Rock Around The Jukebox Open-Air Market is op zondag 14 mei 2017 geopend van 10.00 tot 17.00 uur in Autotron Rosmalen. De entreeprijs bedraagt € 12,50. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

Verenigingen collecteren voor Anjerfonds

Foto:

Sint-Oedenrode - In Sint-Oedenrode collecteren ruim honderd vrijwilligers. Zij komen uit culturele verenigingen die aangesloten zijn bij het Cultureel Platform en dit jaar wordt voor het eerst ook gecollecteerd door de Stichting Jeugdcarnaval.

Sinds vorig jaar krijgen collecterende verenigingen 50% van het door hun opgehaalde collectegeld voor hun eigen vereniging. Dit kan de vereniging een extraatje voor hun budget bezorgen. Dus geef a.u.b. gul aan de collectanten die bij u aanbellen.
Zo toont u uw betrokkenheid en uw waardering voor de meerwaarde die het Culturele verenigingsleven toevoegt aan het leefklimaat in Rooi en ondersteunt u het Prins Bernhard Cultuurfonds! Vele verenigingen en Stichtingen in Sint-Oedenrode kunnen getuigen van de steun die ze mochten ontvangen van dit fonds.
Zet a.u.b. een potje met collectegeld dicht bij de voordeur; er zijn meerdere collectes rond deze tijd. Mocht u de collectant gemist hebben kunt u nog contact opnemen met cultureelplatform@kpnmail.nl of kunt u een donatie overmaken via www.anjeractie.nl

Doe raar met je haar party

Heb je altijd al een hanenkam of het kapsel van Eva Simons willen hebben dan hebben we voor jou een leuke party op vrijdag 12 mei! Doe raar met je haar is het thema! Om 19.30 uur gaan de deuren open en staan de kappers klaar om je haren te pimpen.

Met je nieuwe kapsel kun je lekker swingen op de leukste muziek. De deuren van jeugddisco The Joy sluiten om 22.00 uur. De entree is gratis! Een glaasje drinken kost maar € 1,00. Het adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast de hoofdingang van De Beckart). Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 17 mei brengt TV Meierij in beeld: "Vresselse Beeldhouwers" exposeren, Koning en Koningin bezoeken Meierijstad, Koningsspelen bij Odaschool, Overhandiging ambtsketen Meierijstad aan burgemeester, Moutainbike toertocht, "Ollands Ruigste", Lintjesregen: 6 Koninklijke onderscheidingen in Rooi, Koningsdag kleurt Rooi oranje.

Paaspop 2017
Uitzending vanaf donderdag 4 mei tot en met zondag 14 mei.

Studio: Laan van Mariëndael 30A Tel. 0413-471193

Op woensdag 10 mei zijn op allerlei plekken in de gemeente Meierijstad en omgeving verhuisdozen opgedoken.

In deze dozen zitten blauwe kookwekkers met een kaartje met daarop de tekst "Grijp je kans!" en een link naar een Facebookpagina met een win-actie. Van wie de wekkers zijn en waarom ze precies op deze locaties staan is nog een groot mysterie.

Asieldier van de week

Hallo, wij zijn Babs (grijs/wit) en Kenzie (lapje), respectievelijk drie en half en ruim een jaar. We zijn afzonderlijk van elkaar binnengekomen op Hokazo maar inmiddels dikke vriendinnen geworden. We zitten samen op een plankje, eten samen uit een bakje, zijn samen dol op lekker eten, slapen samen in een hangmat en zitten samen op de vensterbank. Daarom willen we ook samen geplaatst worden! Graag in een rustig huisje zonder kindjes, want we zijn nog niet zo dapper en behoorlijk verlegen, maar durven soms al voorzichtig geaaid te worden. We willen graag op ons eigen tempo mensen leren vertrouwen. Heb je veel ruimte, geduld en een groot hart voor dieren? Poes Ghada die bij ons woont, vinden we trouwens ook heel lief! We staan ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Historische beelden week 19:
Herkent u de mensen op deze foto? Mail uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossingen week 18:

Petrus Barten (linkse hoek) Gerard Bouwman (rechtse hoek) Martien Boeren (midden) Theo van Schijndel (linksonder) Jacob Welle (rechtsonder)

Jan Willems - Sint-Oedenrode

Deze gevallenen waren de bijdrage van Sint-Oedenrode in de hoge prijs voor de vrijheid. Hun namen zijn: Petrus Barten, Gerard Bouman, Martien Boeren, Theo van Schijndel en Jacob Welle.

Cees van Deursen

midden Piet Barten, rechtsonder Jacob van der Welle, rechtsboven Theo Stevens, allen verzetsstrijders.

Mevr. Pijnenburg, Son

Dit zijn Jacob Welle, Theo van Schijndel, Martien Boeren, Gerard Bouwman en Petrus Barten.

Maria v.d. Koevering

Piet Barten, geboren 31/12-1903 en gesneuveld op 10/05-1940 te Blerick.
Theo van Schijndel, geboren 10/01-1920 en gefusilleerd op 09/08-1944 te Vught.
Martien Boeren, geboren 09/05-1918 en gefusilleerd op 16/09-1944 te Vught.
Gerard Bouwman, geboren 01/11-1908 en gefusilleerd op 16/09-1944 te Vught.
Jacob van der Welle, geboren 29/12-1897 en tijdens oorlogshandelingen dood-geschoten op 19/09-1944 op Rijsingen, Sint-Oedenrode.

Jos Wijn

Petrus Barten, Gerard Bouwman, Marien Boeren, Theo van Schijndel en Jacob van der Welle.

Theo (Broer) van Berkel

Petrus Barten, 36 jaar. Gerard Bouwman, 35 jaar. Martien Boeren, 26 jaar. Theo van Schijndel, 24 jaar. Jacob Welle, 46 jaar. Zij verdienen ons allen blijvende herinnering.

Martien van der Velden

Kopers trekken meer de regio in

De regio's rondom 's-Hertogenbosch profiteren van de "aantrekkende" markt in de stad. Ook de nieuwbouwverkopen gaan voorspoedig. Noord-Oost Brabant loopt voor de bestaande markt positief uit de pas ten opzichte van het landelijke gemiddelde. In de regio 's-Hertogenbosch is er een stijging van 25% transacties, Waalwijk kent een stijging van 27%, Oss heeft met het 29% nog beter gedaan en de absolute winnaar in Noord-Oost Brabant is de regio Uden met 31%.

Huizenmarkt bijna overal in Nederland dynamischer
Het aantal transacties op de bestaande koopwoningmarkt neemt nog steeds toe, maar aan de grote groei lijkt langzaam een einde te komen. Positief is dat de markt in grote delen van Nederland profiteert van de stijgende lijn. Er werden in het 1ste kwartaal van 2017 ruim 10% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat brengt het aantal transacties door NVM-makelaars op bijna 38.700, en in de totale markt op naar schatting 50.200. Over de laatste vier kwartalen zijn dat ruim 168.500 bestaande koopwoningen (totale markt circa 219.000).

Huizenprijzen, looptijden en woningaanbod
De prijs is in het 1ste kwartaal 2017 met 1,1% maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning 8,8% duurder geworden. De looptijd van verkochte woningen wordt steeds korter en bedraagt nu 77 dagen. Dat is 31 dagen minder dan een jaar geleden.

Een potentiële koper kon in het 1ste kwartaal 2017 kiezen uit ruim 6 woningen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe: 62% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht. Het woningaanbod in Nederland daalt zeer snel. Ten opzichte van een jaar geleden staan er 32,7% minder woningen in aanbod bij NVM-makelaars. Het aantal te koop staande woningen in het afgelopen kwartaal bedraagt bijna 79.000 (totale markt ongeveer 103.000).

Nieuwbouw
"De komende kabinetsperiode moet er echt werk worden gemaakt van de opgave om jaarlijks 80.000 nieuwbouwwoningen te realiseren, met name in en rondom de steden", stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "Ik vind dat het Rijk en de gemeenten proactiever hun rol moeten oppakken bij deze nieuwbouwopgave. Beleggers, ontwikkelaars en makelaars staan te trappelen om er een succes van te maken. Onze makelaars ervaren iedere dag in de praktijk waar er vraag naar is."

Steeds meer bewoners naar Rooise Gaard

Foto: Henri van Hoorn

Steeds meer bewoners
naar de Rooise Gaard

De Rooise Gaard heeft zich de laatste tijd enorm ontwikkeld. Dat is te zien door deze duidelijke luchtfoto. Steeds meer bewoners trekken naar de nieuwste woonwijk van Sint-Oedenrode.

Volgens bouwbedrijf Van Stiphout zijn alle woningen van Wovesto al opgeleverd en grotendeels bewoond. De 'klompenfabriek' (1e fase) is ook al opgeleverd. Resterende woningen van de 1e fase worden begin juni over gedragen aan de bewoners. Eind juni / begin juli worden de eerste woningen van de 2e fase opgeleverd. Medio juli volgt de rest van de nieuwbouw.
Er is ook nog een 3e fase. Dan gaat het om negen al verkochte woningen aan de Grote Doelenlaan / Sluitappel. De kopersgesprekken en de interne voorbereiding zijn inmiddels gestart. De bouw van deze huizen zal naar alle waarschijnlijkheid starten in september 2017. Mede afhankelijk van het weer volgt de oplevering dan ongeveer in juni 2018.
Behalve bij de Rooise Gaard schiet de bouw aan de Mater Lemmensstraat ook flink op. De contouren zijn vanaf boven duidelijk zichtbaar. Op deze plek komen nieuwe appartementen te staan.

Foto: Henri van Hoorn

22 / 44

23 / 44

Vanochtend moesten we om 5 UUR! Opstaan om Pushpa op te halen. Want we moesten ons om 5:30 melden bij de ontmoetingsplaats. Toen iedereen er was moesten we een intentie bedenken (iets of iemand waarvoor we gingen lopen) Die zouden we bij het beeld van Maria leggen. Er was ook een soort vlag aan een stok die we de hele weg mee moesten dragen. En iedereen moest ergens onder weg een tientje bidden. Toen gingen we lopen, het was leuk en gezellig. Voor de pauze had ik al met Pushpa een tientje gebeden, Ook vertelde hij veel over de apostelen.

Ik had ook gezien dat Geert het met Toon gezellig had en mama met Britt (volgens mij) Daarna kwamen we bij de pauze aan waar papa stond met koffie, thee, ranja, cakejes en peperkoek. Ik nam wat mee voor onderweg en we vertrokken een kwartiertje later. We kwamen aan bij Hemelrijk iedereen moest op elkaar wachten, zodat we samen in Den Bosch aan zouden komen. Pushpa, Arwen, Stan, Manon en ik gingen gelijk door want we moesten lezen en daarvoor voorbereiden.

Hun hadden nog geen tientje gedaan dus deden we dat onderweg nog even. Eenmaal daar aangekomen zagen we binnen een groot gilde, 3 pastoren, een heel groot koor en misdienaars in witte en rode kleden. Na de Mis legden we alle intenties bij het beeld van Maria neer. Tenslotte gingen mama, papa, Geert en ik naar een winkeltje we kregen daar allebei een tientje en gingen naar huis.

Dakloze jongeren bij de Nacht Zonder Dak

De Tienergroep van parochie Heilige Oda laat de pastorietuin in Breugel op vrijdagavond 26 mei in een grote krottenwijk veranderen. Zij organiseert de 'Nacht Zonder Dak', waarbij zo'n 15 jongeren in zelfgebouwde hutten van karton en plastic de nacht door gaan brengen. Met deze actie halen ze geld op voor straatjongeren in Bolivia, Kenia en India, die hun nacht altijd op deze manier moeten doorbrengen.

De actie Nacht Zonder Dak is een initiatief van de christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie Tear. De opbrengst van deze actie is bestemd voor projecten die Tear steunt in Bolivia, Kenia en India. Deze projecten helpen straatjongeren een toekomst op te bouwen door het geven van onderdak, begeleiding en onderwijs.

Tijdens de Nacht Zonder Dak kunnen de deelnemers genieten van een afwisselend programma. Door de Nacht Zonder Dak hebben jongeren de mogelijkheid om daadwerkelijk iets te doen voor leeftijdsgenoten die dagelijks op straat leven. Jongeren die mee willen doen, kunnen zich opgeven bij de parochie Heilige Oda, tel. 0413-477741 of per email: jongeren@heiligeodaparochie.nl.
Wanneer u Nacht Zonder Dak wilt sponseren, kun t u dezelfde weg bewandelen. We zien jullie graag in onze krottenwijk voor één dag in Breugel!

Wilchard Cooijmans

Manon van den Broek

H. Mis met de Biddende Moeders

Maandag 15 mei is er weer een Biddende Moeders bijeenkomst om 13.45 uur in het parochiezaaltje van Nijnsel naast de Antoniuskerk. Vanwege de meimaand met speciale aandacht voor Maria, beginnen we met een Eucharistieviering in de Antoniuskerk.

U bent van harte welkom om eens mee te vieren en kennis te maken met de Biddende Moeders gebedsgroep. Normaal starten we om 13.45 u. tot ongeveer 14.45 u. We praten wat samen. Daarna lezen/bidden we via een klein bidboekje van de Biddende Moeders-groepen-wereldwijd om beurten een kort stukje hardop. Onder andere bezinnen we ons op de Bijbellezing van de dag. Om uiteindelijk om beurten onze kinderen bij Jezus te brengen via kleine briefjes in een mandje bij het Kruis.

Er is vertrouwelijkheid in de groep, een fijne sfeer en aandacht voor elkaar. We zingen nog een lied en eindigen met een dankgebed en het Onze Vader. Soms drinken we samen koffie of thee na de bijeenkomst. Deze groep bestaat nu al zes jaar.

Kom eens een kijkje nemen, wie weet is het ook iets voor u. Op de website http://www.mothersprayers.org/index.php/nl/ vindt u meer info over de achtergrond hiervan.

Namens de Biddende Moeders,
Wilma Sanders

Van de pastores: Patroonheilige voor Meierijstad

Mijn dochter doet mee aan een Alpha cursus. In haar groepje is zij de enige katholiek. 'Ja!', zeiden haar groepsgenoten, 'Vertel ons nu hoe het zit met heiligen!'. Mijn dochter stond even met de mond vol tanden. Heiligen zijn voor katholieken soms zo vanzelfsprekend, dat het moeite kost om uit te leggen wat hun plaats en betekenis is binnen ons geloof.

Heiligen hebben op een specifieke manier Christus nagevolgd. Zij zijn voor ons voorbeelden van hoe je christen kunt zijn. Ook geloven wij dat zij nu dicht bij God leven, en dat wij hen kunnen vragen om voor ons bij Hem ten beste te spreken. Wij vragen om hun voorspraak, wanneer we Gods hulp aanroepen. Wij leven en belijden ons geloof binnen de kring van apostelen en heiligen.

Ieder heeft zo zijn favoriete heiligen. Maar er zijn ook heiligen die worden vereerd als beschermer van een stad, land, kerk, gilde of beroepsgroep; patroonheiligen. Op 13 mei worden de Nederlandse bisdommen toegewijd aan Maria; de bisschoppen vertrouwen hun bisdommen toe aan haar gebed. Maria bewaart onze noden in haar hart en brengt alles bij Christus en de Vader. Evenzo wordt op diezelfde dag, 13 mei, het nieuwe Meierijstad toegewijd aan Sint Servatius. Wij vragen hem voor ons te bidden, de stad te beschermen, onder zijn hoede te nemen.

Waarom zouden we dat doen? Meierijstad is toch niet katholiek? Dat klopt. Er wonen wel katholieken in Meierijstad. Zij, wij dus, zullen willen bidden voor goed bestuur. Voor een gemeenschap van vrede, rechtvaardigheid en barmhartige liefde. We zullen tekortschieten. Dan bidden we voor uitkomst.

Servatius brengt onze gebeden bij elkaar. Hij is de eenheid in persoon, hoe verschillend wij allemaal ook zijn. Hij kan ons te helpen die eenheid te zien en te beleven. Een zinvol accent in de rijke verscheidenheid. Sint Servatius is al begonnen in Meierijstad!

Manon van den Broek

Op zaterdag 13 mei om 17.00 uur vindt in de Veghelse St. Lambertuskerk de feestelijke Servatiusviering plaats. De vier gilden uit Meierijstad en het Pelgrimskoor verlenen hun medewerking. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze bijzondere viering!

Voorbereiding op het Vormsel 2017/2018

In juni gaat de voorbereiding op het Vormsel van start voor de kinderen die nu in groep 7 zitten of 11 jaar en ouder zijn. De voorbereiding begint met een informatieavond voor ouders én kinderen over het Vormsel en de voorbereiding daarop.

Deze is voor ouders en kinderen uit Son en Breugel op donderdag 8 juni in parochiezaal Den Bauw in Breugel. De informatieavond voor Sint-Oedenrode is op dinsdag 13 juni in parochiecentrum de Goede Herder in Eerschot. Kijk op de website van de parochie bij 'Ik wil— het Vormsel' voor meer informatie. We ontmoeten jullie graag op een van deze avonden!

Wilchard Cooijmans

Manon van den Broek

13 mei Viering rondom introductie nieuwe patroonheilige Meierijstad,
Lambertuskerk Veghel, m.m.v. Pelgrimskoor 17.00 uur

16 mei Antoniusnoveen met Rozenhoedje, Antoniuskerk Nijnsel 08.45 uur
4e Bijeenkomst catechese, parochiecentrum Petrus' Banden Son 20.00-22.00 uur

23 mei Antoniusnoveen met Rozenhoedje, Antoniuskerk Nijnsel 08.45 uur

25 mei Openluchtviering t.e.v. H. Rita, kapel Kremselen, Boskant 10.00 uur
Openluchtviering t.e.v. H. Maria, kapel Beverlaan Son 11.00 uur

30 mei Antoniusnoveen met Rozenhoedje, Antoniuskerk Nijnsel 08.45 uur

11 juni Openluchtviering t.e.v. H. Antonius van Padua, Processiepark Nijnsel 11.00 uur

06 augustus Oogstdankviering, Strobolse Hoeve, Nijnsel 10.00 uur

Bezoek de vieringen op Hemelvaartsdag

Veertig dagen na Pasen vieren wij het feest van de hemelvaart van de Heer. Jezus keert terug naar zijn Vader en belooft zijn Kerk een andere Helper: de Heilige Geest. Op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei, zijn er twee openluchtmissen in onze parochie.

Voor Sint-Oedenrode is er op deze dag een Eucharistieviering bij de Ritakapel op Kremselen (Boskant). Aanvang is om 10.00 uur. Deze viering wordt muzikaal opgeluisterd door gitaarclub de Mandogita's.
Voor Son en Breugel is er om 11.00 uur een Eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Beverlaan in Son. Het gregoriaans koor verzorgt de zang bij deze viering. Bij slecht weer vinden de vieringen plaats in de St. Martinuskerk (Rooi) en de St. Petrus' Bandenkerk (Son).

Daags na Hemelvaart begint de jaarlijkse noveen ter voorbereiding op het Pinksterfeest (4 en 5 juni): "Kom, Heilige Geest en vervul de harten van uw gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde."

Correctie aanvangstijd communieviering Sint-Martinus 5 juni

Helaas is een verkeerde aanvangstijd gepubliceerd voor de communieviering in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode, Tweede Pinksterdag 5 juni.

Deze viering begint niet om 10.30 uur, maar om 10.00 uur! Onze excuses voor het ongemak.

Manon van den Broek

Door zijn verrijzenis uit de dood heeft Jezus Christus ons bevrijd uit de slavernij van zonde en dood en heeft Hij voor ons de weg geopend die leidt naar eeuwig leven.

Kerkberichten

Martinuskerk
Za 13/05: 17.00 u: Eucharistieviering in de Veghelse Sint Lambertuskerk. Feestdag van Servatius, patroonheilige van Meierijstad. In verband met deze Servatiusviering is er op 13 mei GEEN Viering in de Sint Martinuskerk in het centrum.
Zo 14/05: Vijfde Zondag van Pasen – Moederdag 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Voor het welslagen van een operatie, Overleden ouders Harrie en Bertha van de Ven – Kempe, Toos van Boxmeer – Hendriks, Fons van Boxmeer, Fanny Sneijder – van Roosmalen, Petronella Raaijmakers – Kluytmans, Cornelus en Adriana van Rooij – Verhoeven en Maria, Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten, Overleden familieleden van de familie van Bree, Jan van Nostrum en Stina van Nostrum – Cooijmans, Truus Versantvoort – Verkuijlen, Sjef Versantvoort en Jean, Ties Bekkers, Cisca en Jan Steenbakkers – van Erp, José en René van Eck, Harrie Vos, Martien Kaskens, Piet Habraken, Jan Clabbers, Coby Verhagen – Schepens en An Schepens – van der Velden, Tiny van den Oever – Swinkels.
Zo 14/05: 11.00 u: in de Heilige Ritakapel te Boskant: Eerste Heilige Communieviering. Intenties: Harrie de Bie: opa van Fleur Dohmen, Jan Kweens, Door van den Berk – van den Berg.

Ma 15/05: 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk.
Di 16/05: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel. Tevens Vijfde Noveendag van de Heilige Antonius van Padua.
Wo 17/05: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Tevens Achtste Noveendag van de Heilige Rita.
Do 18/05: 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Do 18/05: 20.00 u: Stichting Behoud Martinuskerk.

Odendael
Zo 14/05:
10.00 u: Eucharistieviering met Odendael koor. Intenties: Miet en Dorus Merks en overleden familie, Marinus Verhagen, Wim Klerks, Harrie Schepers.
Di 16/05: 19.00 u: Rozenhoedje bidden in de stilte ruimte.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 14/05: 11.00 u: Eucharistieviering. Intenties: Wim van Zoggel, An v.d. Rijt- van Schijndel, Mies v.d. Meulengraaf en fam. Sloots van Gog.
Di 16/05: 09.00 u: 5de noveen H. Antonius van Padua

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 09/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 11/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 14/05: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Alex van den Heuvel, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Johan en Martina Foolen-Jansen en zoon Karel, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, Broer Roovers, Lies Sanders-van den Boogaart, Dina van Mook-van Wouw, Piet Egelmeers en ouders Egelmeers-Hazenberg.
Di 16/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 18/05: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 20/05: 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 21/05: 09.30 u: Eucharistieviering, Eerste Heilige Communie Intentie: Overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Willem de Roos, Dré de Haas, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hens Aelmans, Corry Raaijmann-van Oirschot. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 10/05:
18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 uur: Eucharistieviering.
Za 13/05: 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
Er is geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 14/05: 11.00 u: Eucharistieviering waarin een aantal kinderen voor het eerst de H. Communie ontvangen. Intenties: Ties en Anneke van der Heijden- van der Zanden, Drieka van Gerwen-Smits (1e jaargetijde), Frits en Doortje Maas-de Bijl, Harrie Derks, Jan van Lieshout, Dien Sanders-Peters, Ben Giesbers, ouders Theo en Riek Vogels, Anneke Sanders.
Wo 17/05: 18.30 u: Rozenhoedje, 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 20/05: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel, 19.00 u: Rozenhoedje in de Mariakapel aan de Beverlaan.
Er is voortaan in de Sint Petrus' Bandenkerk geen Eucharistieviering op maandagavond.
In de maand mei wordt het Rozenhoedje gebeden: elke woensdag in de Sint Petrus' Bandenkerk om 18.30 uur, elke zaterdag in de Mariakapel aan de Beverlaan om 19.00 uur.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 14/05: Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds.Bas Stigter, Dienst van Schrift en Tafel, met kindernevendienst.

H. Martinus Olland
Za 13/05:
Geen Eucharistieviering.


Optreden Pure Song in De Knoptoren

Het duo Pure Song bestaat uit zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Hans van Tuijn. Zij komen uit de regio Eindhoven en brengen een programma met akoestische liederen voor de luisterende liefhebbers. Speciaal voor deze gelegenheid zal violist Piet Pijnacker zijn medewerking verlenen.

Het repertoire bestaat uit Franse chansons van Jacques Brel en Charles Dumont, balladen van John Denver en John Mitchell, Zweedse en uiteraard ook Nederlandse liederen. Een vleugje klassiek behoort ook tot de mogelijkheden.

Laat U verrassen door een afwisselend programma. Pure Song zal in onze mooie Knoptoren absoluut tot zijn recht komen. Wellicht ook een mooi cadeau voor Moederdag. In een ontspannen sfeer genieten van een mooi concertje. Het optreden "Pure Song" vindt plaats op zondag 14 mei a.s. om 11.30 in De Knoptoren.

Twee uur pianospel op kiosk

Na succesvolle tournees in 2014, 2015 en 2016 maakt autodidact pianist Leo Willemen ook deze zomer weer een muzikale rondgang langs een aantal van de vele mooie kiosken die Brabant rijk is. Per locatie wordt twee uur lang non-stop piano gespeeld, ook dit jaar samen met zanger/gitarist Nico Weijns. Het eerste optreden is op 13 mei van 14.00 tot 16.00 uur in Sint-Oedenrode.

De Tour de Kiosques is een initiatief van de Stichting Elbrimale Fonds te Vught, die al jarenlang muziekevenementen organiseert zoals de Elbrimale Huisconcerten en Elbrimale Musicale. Doelstelling daarbij is om musici, zowel (semi-) professionals als amateurs, een podium te bieden en dit zonder winstoogmerk. Door het jaar heen verzorgt Leo Willemen ruim 150 optredens in zorgcentra en ook nog een flink aantal bij particuliere aangelegenheden. De bescheiden donaties daarvoor gaan geheel naar de stichting, waarvan dan weer de kosten van de muzikale activiteiten worden voldaan.

Het repertoire is zeer breed, van classics en licht klassiek tot evergreens, luisterliedjes en populair, bij voorkeur ook gemengd met Brabants muzikaal erfgoed. Leo en Nico spelen tot hun eigen genoegen, maar graag ook tot genoegen van iedereen die ernaar wil luisteren, voor jong en oud.
Een uitgelezen kans dus, deze combinatie van kiosk en muziek, en een aanrader voor alle inwoners van Midden-Brabant en omstreken die beide een warm hart toedragen. Het optreden is gratis, wel kan men geheel vrijwillig een donatie voor de stichting in de bus deponeren. De Tour de Kiosques wordt georganiseerd met welwillende medewerking van de betrokken gemeenten en instanties.

Avondrepetitie van "Seniorenorkest Sonore"

Om belangstellende muzikanten kennis te laten maken met ons "Seniorenorkest Sonore" hebben wij dit jaar enkele avondrepetities ingepland. Op maandag 15 mei beginnen wij om 19.30 tot 21.00 uur in een van de nieuwe zalen in "de Zwaan" in Son en Breugel.

Het orkest bestaat uit 25 leden en hoewel de meerderheid van de muzikanten de pensioengerechtigde leeftijd al enige tijd zijn gepasseerd, blazen zij hun partij met veel én vooral plezier.

Het repertoire is breed van Tsjechische polka's tot Big Band-achtige muziek en alles wat hier tussen zit. Heeft U belangstelling, kom dan langs en breng uw instrument mee. Wie weet, het kan zo maar klikken. Mocht u interesse hebben, dan kunt u ook contact opnemen met de voorzitter, de heer J. van de Wiel, telefonisch bereikbaar op 040- 2529238 of per e-mail: jan.bep@hotmail.com

Wegwijs in een woud van regelingen en hulp

Mensen met dementie krijgen vroeg of laat te maken met zo veel regelingen en organisaties dat die niet op de vingers van drie handen te tellen. Door de komst van de Wet Langdurige Zorg is er veel veranderd op het gebied van zorg en welzijn.

Op dinsdag 16 mei wordt in het Alzheimercafé in de Blauwe Kei in Veghel informatie verstrekt over de veranderingen. Veel taken zijn van de rijksoverheid overgeheveld naar de gemeente, de zorgverzekeraar of de Wet Langdurige Zorg. Een deskundige legt globaal uit welke regelingen er nu zijn en waar mensen terecht kunnen voor zorg en hulp. De deuren van het Alzheimercafé gaan om 19.00 uur open en de toegang is gratis voor iedereen die iets met dementie heeft.

Het idee achter alle veranderingen is, dat mensen die hulp nodig hebben eerst een beroep moeten doen op hun eigen netwerk; familie, vrienden, buren en vrijwilligers inschakelen. Maar als er echt professionele hulp nodig is, is die nog steeds beschikbaar. De overheidsmaatregelen hebben grote gevolgen voor veel voorzieningen. Het is bijvoorbeeld lastiger om een indicatie voor huishoudelijke hulp of dagbesteding te krijgen. Ook het aanvragen van een Persoonsgebonden Budget (PGB) en de uitbetaling daarvan is een stuk ingewikkelder geworden.

Mensen worden geconfronteerd met veel vragen. Hoe zit het nu met de eigen bijdrage en vervoerskosten naar dagbesteding? Kan iemand die op de wachtlijst staat voor een zorgcentrum al naar de dagbesteding? Is daar dan ook persoonlijke verzorging en moet daar een eigen bijdrage voor betaald worden? In het Alzheimercafé is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen. Na afloop van het algemene informatiegedeelte kunnen bezoekers hun persoonlijke situatie voorleggen aan de beroepskrachten die elke maand aanwezig zijn. Vanaf zijn ontstaan heeft het Alzheimercafé Uden-Veghel kunnen rekenen op een gastvrij onthaal in de Blauwe Kei in Veghel. Wegens de aanstaande verhuizing van de Blauwe Kei wordt deze band verbroken. Vanaf de derde dinsdag in juni neemt het Alzheimercafé zijn intrek in het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel. Daar is vanaf dan iedereen van harte welkom die iets met dementie heeft.


Komt u naar het Parkinson café?

Op donderdag 18 mei as. van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB). Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in ons café.

Het thema van deze bijeenkomst is " Intimiteit en Seksualiteit." De inleiding wordt verzorgd via een power point presentatie door seksuoloog Ingrid van Kempen. Na een inleiding van ongeveer een half uur tot drie kwartier is er een pauze en kan men door middel van schriftelijke vragen na deze pauze toelichting krijgen van de inleidster van deze middag. Voor veel mensen met Parkinson geldt dat zij een andere invulling aan intimiteit en seksualiteit moeten geven vanwege fysieke en psychische beperkingen.

De organisatie wil door middel van dit onderwerp het thema meer bespreekbaar maken omdat er weinig over gesproken wordt, terwijl het toch veel met het verbeteren van de dagelijks kwaliteit van leven te maken kan hebben.. Zij wil door middel van deze informatiedag patiënten en partners een steuntje in de rug geven bij het vinden van oplossingen ten aanzien van intimiteit en seksualiteit als een soort " ontdekkingstocht " om weer nader tot elkaar te komen. Het café is vrij toegankelijk.

Muzikale middag bij Onderonsje

Op donderdag 18 mei komt Jeroen van de Crommert een muzikale middag verzorgen bij het Onderonsje in het Damiaancentrum. Het is de bedoeling dat u zelf gaat zingen en ook nog enkele danspasjes gaat maken. Het is voor iedereen mogelijk want het plezier om mee te doen is belangrijker dan de zuivere noten of de mooiste danspassen. Zo wordt het vooral een gezellige middag.

Iedereen vanaf 55 jaar is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Informatie bij Petra Vesters, tel.06-53448605 en Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Tijd: 14.00-16.00 uur. Kosten: € 3,- Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Week van de Schildklier

Van 15 t/m 21 mei is de Week van de Schildklier. Dan kunt u in uw regio één van de informatiestands van Schildklier Organisatie Nederland (SON) bezoeken. Zo staan (ervaringsdeskundige) vrijwilligers uit Noord-Brabant in een herkenbare informatiestand klaar om te luisteren naar uw verhaal en vragen te beantwoorden in de volgende ziekenhuizen:

Dinsdag 16 mei 2017 In de hal van het Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg, Woensdag 17 mei 2017 in de hal van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch, Donderdag 18 mei in de hal van het Ziekenhuis Bernhoven te Uden, Vrijdag 19 mei in het poli-gebouw van het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven. Telkens van 10.00 – 15.00 uur

Dit jaar staat het thema 'Je bent meer dan je schildklieraandoening!' centraal. SON heeft (ervarings-)kennis en praktische handvatten gebundeld rond de thema's die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Hiermee willen we de kennis over schildklieraandoeningen vergroten en mensen helpen de kwaliteit van hun leven weer te verhogen. De informatie staat op de website www.weekvandeschildklier.nl.

Filmclub Senioren

De Poolse bruid. Nederlandse film met Jaap Spijkers, Monic Hendrickx en Rudi Falkenhagen. Deze wordt gespeeld op donderdag 1 juni in de zaal Maas en Dieze van Odendael. De aanvang van de film is 19.00 uur.

Een stugge boer treft een bebloede vrouw aan op zijn erf. Ze is mishandeld en spreekt geen Nederlands. Hij draagt haar naar binnen en ze verandert zijn leven volledig. Zonder veel woorden tot hun beschikking te hebben, leren de twee elkaar kennen.
Langzamerhand komt hij erachter dat ze een Poolse is, en voortvluchtig, want een nogal sinister figuur komt naar haar informeren.

Kringloop d'n einder: "Zoveel meer dan een winkel"

Foto: Jos van Nunen

Meestal is er nieuws nodig om in de krant te komen. Een aanleiding. Maar niet altijd. Soms is het stil rond een belangrijk onderwerp, iets te lang naar de mening van de redactie, en is dát juist de reden om er op af te stappen. Dat deden we bij kringloopwinkel d'n einder.

Cees van Rossum, sinds 1 januari dit jaar voorzitter van Stichting d'n einder, haalt meteen verbaal het rode potlood tevoorschijn waarvan hij er in zijn tijd als leraar dozijnen moet hebben versleten. "D'n einder is ook een winkel, maar het is zoveel méér. Sterker nog, ontmoeting staat bij ons voorop, niét de winkel." De toon is gezet.

Foto:

Na enige aarzeling vertrouwt Cees de krant lachend toe dat kort na zijn aanstelling drie van de zes bestuursleden waren opgestapt. Dat was té curieus om onvermeld te laten, maar hij voegt er wel meteen aan toe dat hun vertrek al was belegd voordat Cees in beeld was. Ook bestuurslid Ans van Esch is bij het gesprek aanwezig. Zij werkt sinds 2009 bij d'n einder. Op de vraag naar haar taak in het geheel, personeelszaken, wijst ze er meteen op dat eigenlijk Willem van Hest degene is die dat in de praktijk brengt, haar eigen taak ziet ze als aanvulling daarop. Het omgaan met mensen is wel haar 'ding': de laatste jaren voor haar pensionering werkte ze bij een reïntegratiebedrijf.

Godfather
De voorzitter laat de geschiedenis van d'n einder nog even de revue passeren. In 2002 ging d'n einder verder als zelfstandige stichting. Sinds de start in 1998, toen onder auspiciën van de Brede Welzijns Instelling (BWI) en onder de bezielende leiding van Leo van der Kallen, is er wel het nodige veranderd. "Leo is de Godfather" grinnikt Cees. "Hij was degene die 'ontmoeting' centraal stelde. Dat is gelukkig een van de dingen die niét is veranderd." Wat wél veranderde, ging vaak onopvallend, zoals de naamsbekendheid en het langzaam groeiende aantal bezoekers. Of stap voor stap, zoals de aanleg van het grote overdekte fietsenhok dat tegenwoordig ook een oplaadpunt heeft voor E-bikes, wat toch altijd beter klinkt dan stopcontact. Door het nijpend ruimtegebrek werd ook de dorpswerkplaats verdrongen en maken een aantal verenigingen gebruik van de ruimtes in het gebouw. "De bridgeclub heeft hier zijn vaste plek, de beeldhouwers van 'de Hakkers', KBO en IVN maken hier regelmatig gebruik van de ruimtes, en er worden regelmatig lezingen gegeven" somt Cees op. "We hebben hier ook 'oud voor nieuw' vult Ans aan. "We verwerken bijvoorbeeld gordijnen, die niet courant zijn, tot tafelkleed, pannenlappen of sierkussens. Gebruikte kleding die te lang blijft hangen, gaat naar andere goede doelen. Courante kleding hebben we natuurlijk ook, we hebben zelfs ooit hier een modeshow gehad van gebruikte kleding en het vloog de winkel uit! "

Meierijstad
De gemeentefusie heeft niet direct gevolgen gehad voor d'n einder. Wel was het een trigger om eens kennis te maken met kringloopwinkel Het Goed uit Schijndel, die overigens evenals veel andere organisaties een andere verhouding heeft met de eigen gemeente: zij krijgen subsidie, d'n einder niet. Toch is dat een beetje appels met peren vergelijken, legt Cees uit. "Het Goed heeft verplichtingen naar de gemeente als re-integratietraject. Ook wij plaatsen wel eens mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar daar zijn we autonoom in." Daar springt Ans weer op in. "We hebben 115 (!) vrijwilligers. Iedereen loopt op elke afdeling eerst een tijdje op proef, ook Cees. Het moet van alle kanten klikken, de chemie moet er zijn anders gaat het niet door. In de eerste maanden kan bijvoorbeeld blijken dat een vrijwilliger beter functioneert op een andere afdeling, in een ander team, maar ook is het voorgekomen dat iemand het best op z'n plaats is als bestuurslid."

Toekomst
De bestuursleden kijken de toekomst met enige bezorgdheid tegemoet. "Ons huurcontract loopt tot 2024. Dan moet alle asbest verwijderd zijn en dat geldt ook voor dit gebouw. We zijn ons daarom aan het oriënteren op een andere ruimte in de toekomst." Na het interview komt, als geroepen, 'Godfather' Leo buiten aanlopen en begint een praatje. En alsof hij het gesprek op afstand heeft gevolgd, haakt hij er op in. "Het gemeentehuis staat bijna leeg. Zou dát geen mooie locatie zijn?"

Een gouden greep

Als ik de huiskamer van het verpleeghuis binnenloop, zie ik tot mijn grote verrassing mijn moeder aan het werk. Met een vloerwisser 'dweilt' ze heel aandachtig de laminaatvloer.

In een flits trekt het afgelopen jaar aan me voorbij. Dat begon slecht. Was er iets gebeurd in haar hoofd? Was het een volgende fase in het ziekteproces? De medicijnen die ze kreeg leken haar eerder kwaad dan goed te doen. Enkele weken lag ze in bed, een verward doodziek vogeltje.
Vervolgens sleet ze haar dagen in een rolstoel, suf en lusteloos. Ik zag haar scheef onderuitgezakt zitten, de rug krom en het hoofd naar beneden. Zij, die altijd zo actief en beweeglijk was, taande niet meer naar lopen. Zij, die zich altijd zo verheugde op bezoek en een praatje, deed nauwelijks nog moeite de ogen open te doen. Dankzij liefdevolle zorg en aandacht in het verpleeghuis kwam ze er toch stukje bij beetje weer bovenop. Wonderbaarlijk, maar o zo fijn.

In de zomer kon mijn moeder weer lopen. Ze kreeg een rollator, voor de veiligheid. Daarmee stapte ze dapper door de gangen, voorovergebogen en met scheve pasjes. Ze had weer energie, ze was vrolijk. Het was heerlijk om haar weer bezig en in beweging te zien. En toch… Vaak liet ze de rollator tijdens haar wandelingetjes ergens in de gang staan. Vergeten. Dan liep ze in haar eentje verder, broos en wankel. Om je hart vast te houden. Het ging altijd net goed, de uitgestoken armen van de verzorgende wisten haar steeds op te vangen.

Het werd herfst. Wilde mijn moeder zich ineens weer nuttig gaan voelen? Wie zal het zeggen. Ze ontwikkelde de gewoonte om alles op te willen rapen van de vloer. Ook als er niets lag. De vele puntjes of krasjes hoorden er volgens haar niet. En hup, dan boog ze zich weer voorover, neus naar de grond. Onvermijdelijke valpartijen volgden. Er kwamen blauwe plekken op haar armen en heupen, pijnlijk maar gelukkig niet echt ernstig. Er was ook een flinke snee, in haar hoofd, toen ze in haar val een scherpe rand raakte. Maar het was nog niet gehecht of ze liep alweer rond. Geen buts of snee die haar kon weerhouden van haar dagelijkse loopjes.

En nu staat ze daar heel geconcentreerd de vloer te dweilen. 'Zo, hier wordt nog hard gewerkt,' roep ik haar ter begroeting toe. Ze lacht een brede lach en dweilt rustig verder. Ik sla het tafereeltje gade. De wisser heeft een lange steel. Dankzij die steel staat ze rechtop en heeft ze steun. Rustig beweegt de ze wisser heen en weer. Alsof het haar dagelijkse werk is. Ik zie dat ze zich in haar element voelt. Hulde aan degene die haar deze vloerwisser heeft gegeven. Een gouden greep.

Ik probeer haar van haar 'werk' los te weken: 'Dat ziet er goed uit. Je bent klaar, zie ik. Tijd om lekker uit te rusten.' Ze kijkt me verbaasd aan en mompelt: 'Ik ben nog niet klaar,' en wijst om zich heen. Dan zegt ze met de o zo vertrouwde warmte in haar stem: 'Ga maar zitten, meidje. Ik kom zo. Even dit afmaken. Pak maar vast koffie.'

Even, heel even, lijkt het of ik weer bij haar thuis ben. Gezellig samen, aan de keukentafel, aan de koffie.

Elli de Rijk

Reageren? schrijvers@impesant.nl


Mensje van Keulen geeft lezing in Rooi

De bekende schrijfster Mensje van Keulen geeft op vrijdag 12 mei een lezing in De Knoptoren. De lezing begint om 20.00 uur.

Mensje van Keulen (Den Haag 1954) startte als redacteur van studentenblad Propria Cures waarvoor ze schreef en cartoons tekende. Met o.a. Gerrit Komrij maakte ze jarenlang deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Maatstaf. Zij debuteerde met de veelgeprezen roman Bleekers zomer in 1972. In 2015 werd zij bekroond met de Constantijn Huygensprijs. In haar laatste boek Schoppenvrouw uitgegeven in 2016, zet Mensje van Keulen weer schitterende personages neer, een 'duister' boek waar ook heel veel te lachen valt. Er vielen haar vele prijzen én nominaties ten deel zoals o.a. Longlist Libris Literatuurprijs in 2002 en 2004 en de Shortlist A.K.O. Literatuurprijs in 2003. Entreeprijs € 10,00. Abonnementhouders mogen gratis een introducé meenemen. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, via: www.rooiskultuurkont.nl en aan de kassa.

Zondag 11 juni: Let's Meat bij Ollend Dreijt Dur

10 jaar…. Het is alweer 10 jaar sinds de eerste editie van Ollend Dreijt Dur. Net zoals bij ons vijfjarig jubileum moet dat uiteraard gevierd worden. Na vol gas live muziek op de vrijdag- en zaterdagavond staat zondag 11 juni in het teken van Let's Meat. We brengen graag zoveel mogelijk (oud-)Ollanders bij elkaar om samen het jubileum te vieren.

Wat gaan we doen? We starten de dag met een fietstocht voor jong en oud. Vanaf onze feesttent hebben we een leuke route uitgezet van ongeveer 1,5 uur waarbij we onderweg een aantal vossen hebben gesitueerd welke bekende (oud-)Ollanders uitbeelden. Uiteraard zorgen we onderweg voor een tussenstop om even op adem te komen.

Het eindpunt van de tocht is natuurlijk onze feesttent, waar we die middag ook diverse activiteiten voor de kinderen hebben. En uiteraard ook vandaag weer live muziek op ons podium, met ook nu weer local heroes zoals New Generation en vanaf vroeg in de avond Loeki de Vos. Wie jarig is trakteert, dus gaan rond half vijf de BBQ's aan en kan er gebruik worden gemaakt van een overheerlijk buffet. Een lekker drankje, heerlijk eten en dat onder het genot van een goei stukske muziek… Wat wil een mens nog meer?!

De BBQ is alleen bedoeld voor alle (oud-)Ollanders, en we vragen daarvoor een eigen bijdrage van € 5,-. Informatie over hoe je je moet aanmelden is onlangs in Olland al rondgestuurd. Let op: zonder aanmelding geen deelname aan de BBQ. De deelname aan onze fietstocht is uiteraard gratis en voor iedereen toegankelijk. Wel graag even vooraf aanmelden via info@ollenddreijtdur.nl

Uiteraard is voor iedereen de tent open, dus kom gezellig eens langs! Tot zondag 11 juni! Kijk voor meer informatie en voor de kaartverkoop voor de vrijdag- en zaterdagavond op onze site: www.ollenddreijtdur.nl


Concert van Harmonie Nijnsel op Moederdag

Foto:

Op Moederdag, 14 mei, zal Harmonie Nijnsel speciaal voor alle moeders een concert geven, het Moeders-in-het-zonnetje-concert. Vorig jaar is het speciale concert van de jeugd niet doorgegaan, maar dit jaar heeft de harmonie alle ideeën weer uit de kast gehaald. Het is zelfs nog wat uitgebreider, doordat ook het harmonie-orkest mee doet. Aan het concert doen nu alle orkesten van de vereniging mee.

Graag nemen de orkesten je mee op reis tijdens dit concert in de Beckart op 14 mei. We starten om 14.00 uur en de verwachte eindtijd ligt op 15.30 uur. Wil je zeker binnen kunnen en een plaatsje hebben in de zaal? Reserveer je kaartjes dan vooraf. Hiertoe kun je een mail sturen naar jeugdharmonienijnsel@gmail.com. Geef in de mail aan op welke naam je kaartjes wilt reserveren en hoeveel (kinder)kaartjes het betreft. Kaartjes voor volwassenen kosten 5 euro per stuk. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 3 euro per kaartje. Bij de kassa ligt je reservering dan klaar en hebben we stoelen voor je vrij gehouden! Dus zet je moeder op een muzikale manier in het zonnetje en kom samen op 14 mei om 14.00 uur naar De Beckart in Nijnsel voor een mooi concert!

Jaarlijks Slagwerkspektakel Harmonie Nijnsel

Ook dit jaar organiseert Harmonie Nijnsel weer een Slagwerkspektakel. Op 28 mei hoeft u de muziek maar te volgen en u komt vanzelf uit bij het optreden van de slagwerkgroepen van Harmonie Nijnsel en muziekvereniging St Hubertus uit Herpen.

De Nijnselse vereniging heeft 2 slagwerkgroepen, die beide begeleid worden door Heino Ploegmakers. Er is een Jeugdpercussiegroep, waarin de beginnende slagwerkers spelen. De andere groep bestaat uit gevorderde slagwerkers. Beide groepen repeteren iedere dinsdagavond in de Beckart, waar de deur altijd open staat om een kijkje te nemen. De tweede club die optreedt, is de slagwerkgroep van muziekvereniging St Hubertus uit Herpen. Deze groep staat ook onder leiding van Heino Ploegmakers. Van beide verenigingen zijn er in totaal ongeveer zo'n 20 slagwerkers. Sommige stukken worden door de samenspel groepen samen gespeeld, wat zal dat klinken! Het is een heel gevarieerd programma: Van "Animals" van Martin Garrix tot stukken op vaten en tonnen en ook de bekendere slagwerkinstrumenten bongo's, pauken en drums komen aan de bod.

Met dit optreden gaan de slagwerkers laten zien dat muziek maken bij een harmonie of fanfare meer is dan het spelen van een saaie mars. Slagwerk bespelen is heel divers en leuk! Dus wilt u ook wel eens een andere manier van slagwerk bespelen ervaren? Of denkt u erover om deze instrumenten zelf te leren bespelen? Of uw zoon of dochter? Kom dan kijken op zondag 28 mei om 14.30 uur op de Markt in Sint-Oedenrode.

Servatius patroonheilige van Meierijstad

Zoals onlangs bekend is gemaakt, is de heilige Servatius gekozen tot schutspatroon van onze nieuwe gemeente Meierijstad. Vanouds kennen onze steden en dorpen een patroonheilige. De gezamenlijke parochies van Meierijstad meenden er goed aan te doen om ook voor de nieuw gevormde gemeente een patroonheilige te kiezen. Onze bisschop, Mgr. De Korte, heeft de keuze voor Sint-Servatius bekrachtigd.

Op zaterdag 13 mei, feestdag van Servatius, willen wij met een gezamenlijke viering in Veghel het patroonschap feestelijk gaan vieren. Alle geloofsgemeenschappen zullen hierbij aanwezig zijn. Daarnaast luisteren de vier Meierijstad-gilden de viering op met klank en kleur. De zang wordt verzorgd door het Pelgrimskoor o.l.v. Henk van Riel. Graag nodigen wij u van harte uit voor deze viering in de Veghelse St. Lambertuskerk. Aanvang is om 17.00 uur.

De heilige Servatius is een verbindende figuur tussen de diverse dorpen waaruit Meierijstad is gevormd: patroon van de vroegere gemeente Schijndel en de parochiekerk aldaar, patroon van de kerken van Erp en Boerdonk. In de St. Martinuskerk van Sint-Oedenrode staat Servatius afgebeeld in de rij van heilige bisschoppen van Maastricht (glas-in-loodramen Odakapel). Dit in de context van het levensverhaal van de heilige Oda. Daarnaast was Servatius ook naamgever van de inmiddels gesloten kerk van Wijbosch. Servatius, de eerste bisschop in onze streken, als bindend figuur voor de kerken en de gemeenschappen binnen onze nieuwe gemeente.

Door moestuintjes weer een Match

Vrijwilligster Anneke (50 jaar): "Ik kreeg bij mijn plaatselijke supermarkt van die leuke kleine moestuintjes mee. Harstikke leuk, maar mijn kinderen zijn het huis uit en om dat nou alleen te doen…". Toevallig zag ze in diezelfde supermarkt, een flyer van MATCH liggen. Hierop stond dat er vrijwilligers gezocht werden om wekelijks iets leuks te doen met kinderen, die wat extra aandacht en gezelligheid kunnen gebruiken. Het kunnen alledaagse of speciale activiteiten zijn.

Anneke dacht: "1 plus 1 = 2!" en ze vond een geweldige match met Casper (8 jaar)! De moestuintjes zijn inmiddels allemaal gezaaid en de eerste groene stengels zijn omhooggekomen. Casper: "Ik vind het heel leuk met Anneke. We doen leuke dingen samen en ze is ook heel grappig". Ook Anneke is blij dat ze contact met MATCH gezocht heeft. "Ik vind het echt geweldig om Casper iedere week die broodnodige ontspanning te kunnen geven. Ons contact doen de ontwikkeling en het zelfbeeld van Casper zichtbaar goed. Hij fleurt op door de exclusieve aandacht en ik geniet er ook van. We leren bovendien veel van elkaar."
Vrijwilligersproject MATCH is een maatjesproject voor jongeren tussen 6 en 18 jaar. Match koppelt een kind of jongere, voor wie ontspanning en plezier maken niet vanzelfsprekend is, aan een volwassen vrijwilliger. Match zorgt dat de koppels goed bij elkaar passen door goed te matchen op persoonlijkheid en wederzijdse interesses. Dit mooie project wordt uitgevoerd door Oosterpoort, een instelling voor jeugd- en opvoedhulp in de regio noordoost Noord-Brabant. Medewerkers van Oosterpoort bieden vrijwilligers zorgvuldige voorbereiding en begeleiding. Ze zorgen ervoor dat een matchvrijwilliger gesteund wordt waar nodig en er niet alleen voor staat.

Match is dringend op zoek naar meer enthousiaste vrijwilligers (18+) uit de omgeving die net als Anneke een kind wat extra aandacht, steun en gezelligheid kunnen bieden. Mensen die benieuwd zijn of Match ook wat voor hen zou kunnen zijn, kunnen telefonisch of per e-mail contact opnemen, maar zijn ook van harte welkom op de volgende informatie avond.Deze wordt gehouden op maandag 22 mei van 19:30 -21:00 uur in de Bibliotheek van Veghel aan de Markt 1. Een matchbegeleider en een vrijwilliger vertellen meer over dit bijzondere project.

Nieuwe lokale omroep voor Meierijstad

In de afgelopen periode is intensief en constructief overleg gepleegd tussen de in de gemeente Meierijstad aanwezige lokale omroepen, zijnde de Lokale Omroep Schijndel (LOS), TV Meierij in Sint-Oedenrode en Skyline, de omroep voor Uden en Veghel.

Het resultaat hiervan is dat de LOS en TV Meierij gaan fuseren en de nieuwe omroep zullen gaan vormen voor Meierijstad. Zij gaan zorgen voor een goede nieuwsvoorziening voor heel Meierijstad, dus ook voor de kern Veghel. Skyline zal zich blijven richten op de gemeente Uden. Gezamenlijk is de intentie uitgesproken om in de toekomst, waar mogelijk, met elkaar te blijven samenwerken. De nieuwe omroep zal zo spoedig mogelijk de nodige stappen zetten om zowel de gemeente Meierijstad als het Commissariaat voor de Media te informeren en de aanvragen voor de zendvergunning indienen. Op basis daarvan kan de gemeente Meierijstad dan een advies geven aan het Commissariaat voor de Media dat de zendvergunning dient te verstrekken.

Naar verwachting zal de nieuwe omroep gezien alle juridische, technische en organisatorische voorbereiding tegen het einde van 2017 in volle omvang operationeel zijn. Tot die tijd zullen de huidige omroepen hun uitzendingen in onderlinge afstemming voortzetten.

Workshops voor vrijwilligersorganisaties

Op dinsdag 13 juni en woensdag 21 juni wordt in respectievelijk Schijndel en Sint-Oedenrode een avond met 4 verschillende workshops aangeboden, speciaal bedoeld voor vrijwilligers. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij biedt deze workshops aan en zorgt voor de organisatie in samenwerking met een paar lokale docenten/begeleiders, naast landelijke aanbieders.

Op dinsdag 13 juni bestaat het programma in Schijndel uit het leren schrijven van goede, pakkende persberichten, tips en trucs voor het fotograferen met de smartphone, communicatie d.m.v. een digitale nieuwsbrief (alléén op 13 juni) en signaleren en doorverwijzen.

Op woensdag 21 juni wordt hetzelfde programma aangeboden, maar dan in Sint-Oedenrode, behalve de workshop over communicatie d.m.v. digitale nieuwsbrief. Deze avond is er speciale aandacht voor de vrijwilligersverzekeringen (alléén op 21 juni!). De gemeente Meierijstad heeft per 1 januari de collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten bij Raetsheren van Orden. Een medewerker komt deze avond informatie geven en evt. vragen beantwoorden.

Deelname aan de workshops is gratis. Per workshop is deelname van één vrijwilliger per organisatie mogelijk, dit i.v.m. de beperkte plaatsen. Vol is vol! Aanmelden kan uitsluitend via e-mail bij vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl onder vermelding van de datum en naam workshop, naam vrijwilliger, naam organisatie en mailadres t.b.v. bevestiging. Aanmelden kan tot vrijdag 2 juni.

Kom bij de Klussendienst

Voor handige Harry's en mensen met groene vingers die graag in de tuin werken hebben we plaats bij de klussendienst van Welzijn De Meierij. De klussen worden gedaan bij inwoners van Schijndel en Sint-Oedenrode, die vanwege een beperking of een kleine beurs niet in staat zijn zelfstandig een huis- of tuinklus te verrichten.

Het gaat om kleine klussen in huis zoals een gordijnrails ophangen, een stroompunt aanleggen of een deur of kast afstellen. De tuinwerkzaamheden zijn o.a. het snoeien van de tuin. De klussers gaan altijd in koppels van 2 personen op pad. Gereedschap is voorhanden. Eén keer per week is het klusoverleg op dinsdagochtend waarbij de taken verdeeld worden. Meer informatie bij Welzijn De Meierij, tel. 073-5441400.

Kerstzang project in Schijndel

Op maandag 29 mei 2017 van 20.00- 22.00 uur zal er een kennismakingsrepetitie voor een nieuw kerstzang project georganiseerd worden in 't Spectrum in Schijndel.

Waar gaat het om:Een kerstzangproject. 20 repetities op de maandagavond van 20.00-22.00 uur in Schijndel (vanaf 19 juni-10 juli en daarna vanaf 4 september)Verzorgen van 3 kerstconcerten 'voor de hele familie' in Meierijstad. (13 december Sint Oedenrode, 15 december Veghel en 17 december Schijndel)Koor (meerstemmig zingen) onder begeleiding van een blaaskwintet.Kerstliederen/ decemberliederen uit vele landen, in verschillende stijlen en talen. Kinderen en jongeren hebben een (zang)aandeel in het kerstproject.Het theatrale speelt een (kleine) rol binnen de concerten.

Mensen die graag meerstemmig willen (en kunnen) zingen zijn van harte welkom om zich in te schrijven voor dit project. Het kerstzang project staat nog niet op de agenda maar dat zal spoedig gebeuren. Het gehele project staat onder mijn leiding i.s.m. Jef Geerinck van Phoenix cultuur.

Met Arabische volbloedpaarden de wereld over

Van de vele diersoorten die in de loop der eeuwen door de mens zijn gedomesticeerd, bekleden paarden een bijzondere positie. Vind bijvoorbeeld maar eens een andere diersoort met een hoofd en benen. Binnen die bijzondere positie is het Arabische paard onbetwist wereldtopper.

Hoe zou het voelen, om een beroep te hebben waarbij de Arabische volbloed centraal staat? Iemand die daar bevlogen én uit eigen ervaring over kan vertellen is Paul van Turnhout. Een echte Brabander, al woont hij nét over de Belgische grens, in Balen. Als hij praat over Arabieren, weet iedereen dat hij het niet over mensen heeft en overal ter wereld waar Arabieren heengaan, gaat Paul mee. Of eigenlijk omgekeerd: Paul is juist de man die ervoor zorgt dat ze keurig op hun bestemming aankomen. Per vliegtuig, dat spreekt voor zich. Tijdens het Arabian Horse Weekend op 20 en 21 mei is die wereldse bestemming: Sint-Oedenrode, of all places.

Voetstappen in de geschiedenis
"Als liefhebber van paarden, de persoonlijke interesse voor hun oorsprong, het authentieke hogeschoolgebruik en de beroepsmatige switch om paarden over de gehele wereld te begeleiden per vliegtuig, heb ik een bijzondere mix weten te maken die realiteit geeft aan mijn passie en mij als een vis in het water doet voelen" steekt Paul van wal. "De link in deze ligt in het bijzonder bij het oudste paarden ras ter wereld, namelijk het Arabische Paard. Sedert jaar en dag zeer begeerd door met name grootheden als Dzjengis Khan, Napoleon Bonaparte, George Washington. Dit vanwege hun veelzijdigheid en dienend als meest ultieme strijdwapen. Algehele schoonheid pur sang op het vlak van esthetiek en prestatie vermogen." Al doet zijn schrijfstijl wat archaïs aan, mogelijk vanwege zijn zakelijk netwerk in de hoogste kringen, verbaal klinkt Paul als iedere andere Brabander. "Eén van de grootste successen waar de mens, in dit geval de Bedoeïenen, er in slaagde het meest complete paard te fokken in de geschiedenis. Een traditie die wijd verspreid navolging kreeg. De voorvaderen van Tamarisk, mijn Arabier, voeren bijvoorbeeld terug naar Hitler 's poging tot het creëren van het perfecte oorlogspaard. Dit leidde tot beroemde schilderijen, bestsellers (Witez II en The Perfect Horse) en een generatie verder naar Bask en daarmee tot aan ongekend succes in de geschiedenis van Arabische Paarden. Dit wordt geëerd in een documentaire die dit jaar in première gaat, en waaraan onder meer diverse grote Hollywood sterren deelnemen."

Internationaal
"Tijdens de vele delicate, maar zeer uitdagende luchttransporten van Europa naar Noord- en Zuid Amerika / Oceanië en Azië, bestaat naast Showjumpers en Dressuurpaarden een groot deel uit logistiek rondom Arabische Paarden van onder meer rijke eigenaren zoals Sjeiks uit het Midden-Oosten. Inmiddels heeft ook China de deuren geopend en zich in de strijd geworpen voor het fokken van het mooiste Arabische Paard. Een (poëtische / religieuze) overlevering uit de tijd van de Nomaden, welke door de eeuwen heen is uitgemond in zeer talrijke gedifferentieerde variaties voor Showprestatie en Keuring, gebaseerd op type, bouw en beweging."

In Rooi
Het Arabian Horse Weekend (AHW) biedt een unieke gelegenheid om een stukje van de door Paul beschreven historische traditie te proeven. "En als geboren en getogen Brabander ben ik er trots op, de eer gekregen te hebben iedereen van harte uit te nodigen en wellicht te verwelkomen op dit voor een ieder boeiend event." Rooienaar Pieter Stoop, lokaal organisator van het AHW, weet nog te vertellen dat Paul tijdens het AHW ook enkele van zijn mondiale klanten zal ontmoeten. "Hij kent het evenement al langer, temeer omdat daarvoor paarden door hem worden ingevlogen vanuit Jordanië, Ajam uit de Verenigde Arabische Emiraten, Noorwegen, Israël en bijna alle Europese landen. De meeste paarden worden via Luik ( Liège ) ingevlogen naast Amsterdam en staan bij handlers, die de paarden na een periode van quarantaine gaan trainen voor de show.Tijdens de vlucht is er meestal ook een dierenarts aanwezig. Er wordt meestal gewacht tot er een zending compleet is om een heel vliegtuig af te huren."


"Ik wist altijd al dat ik iets in deze branche wilde doen"

Marcel Vos Woninginrichting is sinds 2009 niet meer weg te denken van het bedrijventerrein in Nijnsel. Marcel runt het succesvolle bedrijf al jaren alleen. Maar niet helemaal. "Je bouwt in die jaren een netwerk om je heen en ik heb goede mensen die ik in kan huren. Je kunt dus niet helemaal zeggen dat ik het alleen doe."

In 1997 is Marcel (51) voor zichzelf begonnen. "Ik wist altijd al wel dat ik iets in deze branche wilde gaan doen. Ik ben toen in een woonwinkel begonnen na mijn studie maar al vrij snel kreeg ik in de gaten dat ik liever voor mezelf wilde beginnen. In 1997 deed ik dat dus. Tien jaar later zijn we begonnen met bouwen in Nijnsel, waar ik ook oorspronkelijk vandaan kom, en in 2009 ben ik hierin getrokken. Ik vind het nog steeds een prachtige locatie."

Marcel doet het liefst alles zelf. "Alles wat ik zelf kan doen, doe ik zelf. Van de verkoop en de inkoop tot aan de gesprekken met de klanten en de montage. Advies geven doe ik altijd aan huis. Daar zie ik pas echt in wat voor soort omgeving ik zit. Je ziet dan de schaduw, waar het licht vandaan komt en wat voor soort meubels de mensen hebben bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk om dan de tijd te nemen. Daarom kun je bij mij in de showroom ook alleen op afspraak terecht. Dan kan ik alle tijd nemen."

In zijn vrije tijd voetbalt Marcel graag. Hij heeft vier kinderen en woont nog altijd in het mooie rooi. En een ritje rijden op zijn Harley. "Dat vind ik heerlijk ontspannend. Voetballen doe ik al sinds ik klein ben. Nu ben ik nog steeds fanatiek bij de veteranen van VV Nijnsel. Wanneer je veel werkt moet je ook af en toe ontspannen hé."

H. Martinuskerkhof een Rijksmonument

Het Martinuskerkhof in het centrum is bij veel inwoners van Sint-Oedenrode bekend. Zelfs geldt dit ook buiten Sint-Oedenrode. Vaak zijn er over het kerkhof positieve reacties te horen. Zoals over het nauwkeurige onderhoud, de natuurlijke omgeving met de parkachtige structuur, zomaar midden in het centrum van ons dorp.

Wat mogelijk bij velen niet bekend zal zijn, is dat het kerkhof als geheel reeds geruime tijd een rijksmonument is. Een rijksmonument brengt verplichtingen met zich mee. Deze verplichtingen hebben tot doel de instandhouding te waarborgen van de historische elementen en de natuurlijke en parkachtige omgeving.

Een van de verplichtingen is het handhaven van de diverse historische graven en grafmonumenten. In overleg met de heemkunde kring De Oude Vrijheid zijn historische graven aangemerkt als monument. De meeste van deze graven liggen links en rechts van de Calvarieberg en langs de hoofdpaden. Een werkgroep van de Vereniging De Terebinth heeft geadviseerd over de kwaliteit en de technische instandhouding van de monumentale graven. De Terebinth is een adviesorgaan op het gebied van kerkhoven, dat door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wordt aanbevolen.

Wellicht is onbekend dat hergebruik van de als monument aangewezen graven mogelijk is. Onder hergebruik wordt verstaan een nieuwe begraving op de plek van het monument, met handhaving van de monumentale grafsteen. Dit is een uitstekende manier om het monumentale karakter te handhaven. De werkgroep kerkhofbeheer streeft ernaar om het hergebruik te stimuleren en te bevorderen. Een andere manier van hergebruik is het adopteren van een monumentaal graf. Bij adoptie is een begraving niet direct aan de orde. Uit ideële overwegingen kan hiervoor worden gekozen.

Het opnieuw gebruiken van een als monument benoemd graf roept vanzelfsprekend een aantal vragen op. Zoals: Welke mogelijkheden zijn er? Brengt hergebruik beperkingen met zich mee? Zijn er bijzondere verplichtingen? Inzicht in de financiële consequenties is eveneens van belang. Globaal is te stellen dat het hergebruik geen beperkingen met zich brengt. Veelal bestaan de uit te voeren werkzaamheden uit schoonmaken, het (waar nodig) vervangen van versleten delen door dezelfde materialen en het aanbrengen van een naamplaat. Dit werk vindt gewoonlijk plaats na een begraving, omdat dan de grafzerk toch gedemonteerd moet worden. De ervaring tot nu toe is dat hergebruik in kosten niet afwijkt van de plaatsing van een nieuw grafmonument.

Mogelijk is door het lezen van het bovenvermelde uw interesse gewekt. Leden van de werkgroep kerkhofbeheer zijn graag bereid u verder te informeren of met u een concreet geval uit te werken. Belangrijk is dat het mooie kerkhof in het Centrum in een goede staat blijft en de historie hiervan wordt doorgegeven aan volgende generaties. U bent van harte uitgenodigd. Werkgroep kerkhofbeheer H. Martinuskerk (Centrum) Sint-Oedenrode.

Rien Rijkers (tel. 475489); Theo Jansen (tel. 06-38896151);

Twee jongens...

Twee jongens bij een bushalte. Ze worden tegen de grond gesmakt, hardhandig in de boeien geslagen, geblinddoekt en afgevoerd. Een gezin aan tafel, een vrouw, een meisje en een klein jongetje. Twintig tot de tanden bewapende mannen beuken de deur in, halen alles overhoop en bezorgen hen een doodschrik.

Voor mensen die zich op de hoogte houden van gebeurtenissen in, zeg, Syrië, Somalië, Eritrea niets nieuws onder de zon. Op één kleinigheidje na. Dit gebeurde niet in oorlogsgebied. Dit gebeurde hier in Sint-Oedenrode, in een gewone straat in een gewone wijk.

Op verdenking van terrorisme mag de overheid alles, hoeft zij niets uit te leggen. De AIVD krijgt een tip. Van wie? Waarom? Vanuit welke achtergrond of overtuiging? Allemaal niet belangrijk. Met grof geweld wordt ingegrepen. Bewijzen? Hoeft niet! En zolang de 'verdachten' niet weten op welke gronden ze beschuldigd worden, kunnen ze helemaal niets doen om zich vrij te pleiten, ook al zijn ze volmaakt onschuldig.

Juist in deze meidagen, nu wij een zware periode in onze geschiedenis herdenken, een tijd waarin mensen op grond van afkomst, religie of overtuiging zomaar konden worden opgepakt, gevangen gezet en vermoord, is dit wranger dan ooit. Het gaat hier om twee jongens. Maar het gaat er vooral om dat deze jongens, dit gezin zomaar kunnen worden opgepakt en overvallen. Vanwege hun afkomst en religie, wie weet door een of andere obscure 'tip', in ieder geval niet op grond van concrete strafbare feiten. En zonder zich te kunnen verdedigen, omdat er geen aanklacht ligt.

Dit is een aanslag op de mensenrechten en vooral is het een aantasting van onze rechtstaat zelf. Wetten en besluiten die zijn gegrondvest op angst, toch al nooit een goede raadgever, hechten steeds minder aan bewijslast en privacy, geven steeds méér ruimte aan optreden dat in een echte rechtstaat geen plaats zou mogen hebben. "Welkom in het land waar de burgers doortrokken zijn van angst voor een afschuwelijke aanslag die maar niet wil komen," aldus Rob van Kan in de Volkskrant. Vandaag zijn het Somalische jongens, morgen.....?

Onweerstaanbaar dringt zich bij mij dan ook de tekst op die de Duitse predikant Martin Niemöller in Dachau schreef:

Toen de nazi's de communisten arresteerden,
heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten,
heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen,
heb ik gezwegen;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten en vermoordden,
heb ik gezwegen;
ik was immers geen Jood.
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer die nog protesteren kon.

Mia van Boxtel

Het avontuur gaat verder…

Om een mooie reis te maken hoef je niet altijd ver van huis te gaan. Hoewel ik dat liever wel doe heeft ook ons eigen Europa onwijs veel moois te bieden. Toch besloot ik ook maar eens een ander werelddeel te verkennen: Afrika, en wel de Kaapverdische Eilanden.

Door: Lisa van de Ven

Na mijn avonturen in Sri Lanka, India en Argentinië heb ik nog veel meer voor jullie in petto. Zo was ik verleden jaar op de Kaapverdische Eilanden. Een prachtige eilandengroep die op dat moment nog niet zo eenvoudig te bereiken was. Met een vlucht via Lissabon vlogen wij naar Sal, één van de eilanden van Kaapverdië. Het begon met een heerlijke koffie op Schiphol maar later bleek dat we door vertraging onze aansluiting niet zouden halen. Gevolg: twee dagen naar Lissabon. Hartstikke leuk natuurlijk maar niet als je met je slippers en je korte broek in de koude Portugese straten staat. Gelukkig vind ik het niet erg om te gaan shoppen. Na genoten te hebben van het prachtige Lissabon zouden we alsnog doorvliegen naar het relaxte Sal. En relaxed, dat was het zeker. Echt zoals ik het me had voorgesteld. Geen haast, geen stress. Dat de bewoners van het eiland zich niet snel druk maken blijkt wel als we op eerste kerstdag een reservering willen maken voor ons diner. We besluiten bij een plaatselijk tentje binnen te lopen en vragen of het nog mogelijk is om op die dag met zes personen te komen eten. Natuurlijk kan dat, zij zijn de moeilijkste niet. Ze hebben geen speciaal kerstmenu maar er kan gewoon á la carte gegeten worden. Mooi, geregeld. Die avond kleden we ons netjes aan (lees: slippers en een jurkje). We nemen plaats in het restaurant en bestellen wat te drinken. Wanneer we de kaart bekijken en eindelijk hebben besloten wat we willen eten doet de ober een verrassende mededeling. Al het eten dat op de kaart staat is op en er kan enkel een hamburger of een pizza besteld worden. Je kunt zeggen wat je wilt maar dit was een bijzondere kerst. Of het minder lekker was? Absoluut niet. Terwijl we de pizza naar binnen smikkelden hoorde ik André van Duin alweer zingen….


Banenmarkt voor jongeren slaat aan

Foto: Hans van den Wijngaard

De banenmarkt voor jongeren, die dinsdagavond werd gehouden in Mariëndael, heeft over belangstelling niet te klagen gehad. Ongeveer 40 jongeren kwamen er een kijkje nemen en een praatje maken. Met hun klasgenoten, vrienden en ouders. Verschillende werkgevers en organisaties voor werkzoekenden stonden hun graag te woord. Bij het event Rooi Werkt in februari lieten jongeren zich amper zien en waren het juist de wat oudere werkzoekenden die belangstelling toonden. Overigens werd ook dat event een succes.

Bij iedere tafel in de ontvangstruimte van Mariëndael stonden wel belangstellenden. Alleen het tafeltje van vakbond FNV trok weinig belangstelling. Allemaal tekenen des tijds, in veruit de meeste bedrijfstakken is er minder vraag naar personeel, en de vakbond leeft niet meer bij jongeren. Dat laatste geldt ook voor speeches, wist portefeuillehouder arbeidsmarkt Menno Roozendaal die op de banenmarkt wijselijk alleen zijn gezicht liet zien en links en rechts een praatje maakte.

Foto: Hans van den Wijngaard

Elbers schrijft de belangstelling onder meer toe aan de sociale media, en het moderne netwerken waarmee jongeren elkaar weten te bereiken. Ook de kleinschaligheid in Rooi werkt drempelverlagend. Welzijn de Meierij verwacht het initiatief volgend jaar mogelijk Meierijstad-breed te herhalen, maar dan vermoedelijk wel per kern, om de kleinschaligheid in stand te houden, laat directeur Trix Cloosterman weten. Ze benadrukt dat het niet alleen gaat om banen en vacatures, maar ook om alles wat daarbij nodig is zoals het maken van een CV, schrijven van een sollicitatiebrief, omscholing en dergelijke.

Dat vooral de grootmetaal verlegen zit om personeel was al zichtbaar op het event Rooi Werkt (Kemabo) en ditmaal zat BKRS Crane Systems achter de tafel. Het van oorsprong Rooise bedrijf zit tegenwoordig in Veghel en kan heel goed vier "sociaal ontwikkelde bevlogen jongeren" gebruiken "Met mechanotronica-kennis" legt Martien Bekkers uit. Zijn twee zoons hebben het voormalige Bekkers kraanbouw overgenomen maar zelf kan en wil hij het vak niet loslaten. De jongeren die het bedrijf zoekt hoeven van hem niet meteen vakkanjers te zijn, het vak leren ze vanzelf. Vol trots vertelt hij over zes geleverde moderne kranen met elk 250 ton vermogen, die de verbruikte energie weer terugleveren als ze omlaag zakken. Het zou zomaar een jongensdroom kunnen zijn.


Dames 1 verliest burenruzie

Zondag stond de altijd spannende wedstrijd tegen de Hopbel op het programma. Thuis werd er nipt gewonnen met 3-2. Wederom waren de Dames gebrand om de wedstrijd te winnen.

Sint-Oedenrode startte ten opzichte van de Hopbel niet scherp. De Hopbel was feller en gretiger. Dit zorgde ervoor dat de wedstrijd na 20 minuten was gespeeld. De Hopel wist slim te profiteren van de zwakke start. Al voor rust stond het 3-0 voor de thuisploeg. Na rust durfde Oedenrode een stempel te drukken op de wedstrijd. De passing werd sneller en nauwkeuriger gegeven, waardoor er meer combinatie hockey werd gespeeld. De Hopbel kreeg het daardoor wat lastiger. Tijdens deze periode in de wedstrijd werden er dan ook kansen gecreëerd, helaas onbenut. De Hopbel speelde hetzelfde spel als in de eerste helft. Dit zorgde ervoor de het spel over en weer ging. Zo wist de Hopbel een strafbal te bemachtigen. Keepster Vera Simons was de speelster van de Hopbel te slim af en hield hem tegen. Vlak voor het eindsignaal maakte de Hopbel een einde aan de wedstrijd: 4-0.

De Hopbel heeft de derby terecht gewonnen. Sint-Oedenrode was te laat gestart met het spelen van hun eigen spel. Volgende week staat de wedstrijd tegen de nummer 1 Weert op het programma. Tevens de laatste thuis wedstrijd van het seizoen. Hopelijk tot langs de lijn.

Dai-Ippo trainers 8e op EK

Afgelopen weekeinde vonden op Malta de Europese Kampioenschappen Kata plaats. Eric Markgraaff en Cor van der Heijden waren wederom door de Judo Bond Nederland geselecteerd om hier aan deel te nemen op het onderdeel Kodokan Goshin Jutsu.

Dit is een Kata wat gerelateerd is aan het Jiu-jitsu, een hardere vorm van zelfverdediging. Er was de laatste maanden flink gesleuteld aan de uitvoering onder leiding van de bondscoaches. Je krijgt één mogelijkheid om je vaardigheid te tonen en dan moet het ook meteen goed zijn. Een openingsceremonie gevolgd door 21 technieken en een sluitingsceremonie. Deze keer was de loting gunstig uitgevallen. Als tiende kwamen zij de mat op. Het liep goed, beiden waren scherp. Dat resulteerde in een uitvoering die met 538 punten werd beoordeeld. Dit is maar liefst 44 punten meer dan vorig jaar. Uiteindelijk komen zij uit op een verdienstelijke achtste plek. Toch maar weer mooi twee plaatsen hoger dan vorig jaar. De nummers 5, 6 en 7 scoorden maar enkele punten hoger en zijn in de toekomst mogelijk te pakken. De heren gaan in juli hun vaardigheid in Japan nog wat opvijzelen en wie weet wat het WK in oktober hen dan weer gaat brengen. Eric en Cor train ze.

Competitiewedstrijd in Liempde

Foto: Hans van den Wijngaard

De dames van Kienehoef 7, die de vrijdagavondcompetitie spelen, vormen een fanatiek team. Het team bestaat uit: Marjolein van Gils, Wilma van Kaathoven, Jeanne v.d. Zanden, Henny Stamps, Henriëtte v.d. Meulengraaf en Jolanda Hoevenaars.

Foto: Jan Roche

Ze hebben deze competitie al diverse drie-setters gespeeld. Op vrijdagavond hebben zij uit gespeeld bij de Peppelieren uit Liempde. De eerste partij, door Wilma en Henriëtte, was een verloren wedstrijd: 2-6, 6-4 ,6-7. Echter werd de tweede wedstrijd, door duo Marjolein en Jeanne, wel gewonnen met 6-4, 6-2. Tevens werd de eerste wedstrijd na de pauze door Wilma en Jeanne gewonnen met 6-7, 7-6, 7-6. De laatste wedstrijd door Marjolein en Henriëtte was een stevige partij. Uiteindelijk trokken ze aan het langste eind en werd er gewonnen met 3-6 7-5 en 7-6. Het was een erg spannende 2,5 uur durende wedstrijd. Uiteindelijk kwam men pas om 23.30 uur van de baan.

Vijftigjarig bestaan bij Fortuna

Om het 50-jarig bestaan te vieren, heeft de afdeling Sportief wandelen van Fortuna '67 een aantal mooie routes uitgestippeld. Hou jij van wandelen? Loop dan gezellig met de club mee langs de mooiste plekjes van Rooi. Iedereen is van harte welkom!

Fortuna is opgericht op 15 december 1967 als omnium vereniging. Dat houdt in, dat ook andere takken van sport welkom zijn bij Fortuna. In het verleden maakten de volgende sporten deel uit van Fortuna: Handballen, Basketballen en Turnen. Alle drie zijn ze op een gegeven moment zelfstandig geworden.

Op zondag 21 mei 2017 is er een groots wandelevenement. Starttijden: 5-10 km: tussen 09.00 – 12.00 uur, 20 km: tussen 08.00 – 11.00 uur, 30 km: tussen 08.00 – 10.00 uur.
Alle routes zijn ook via GPS te lopen. Bij de start kunnen de waypoints gedownload worden. Startpunt: Clubgebouw Fortuna, Zwembadweg 62, Sint-Oedenrode. Inschrijfgeld: Volwassenen € 3, kinderen t/m 12 jaar € 1,50. Bij de route van 5 km is een leuke puzzel voor de kinderen. Deze tocht is uitermate geschikt voor de hele familie. Voor meer informatie: www.fortuna67.nl/fortuna50jaar of tel. 0413-475 798.

Hulsen pakt weer DeMooiRooiCup

Het seizoen is bijna voorbij en DeMooiRooiCup kan Stefan Hulsen al niet meer ontgaan. Voor de vierde keer op rij heeft de VV Nijnsel spits er het meest gescoord van heel Sint-Oedenrode. Eén ding is zeker, volgend jaar komt er een nieuwe winnaar want Hulsen vertrekt naar Nuenen.

Stefan Hulsen Nijnsel 21
Roy vd Linden Boskant 9
Geert Oerlemans Rhode 9
Stefan Erven Ollandia 8
Rick vd Vleuten Nijnsel 8
Rens vd Wijdeven Boskant 7
Roel Smeets Rhode 7
Robert Erven Ollandia 6
Emiel vd Elsen Boskant 5
Daan van Dinten Rhode 5
Paul van Driel Ollandia 5
Koen vd Zanden Rhode 5
Ruud vd Rijt Nijnsel 4
Jim vd Zanden Boskant 4
Nick Dortmans Nijnsel 3
Mart Krüseman Rhode 3
Stan de Beer Ollandia 3
Gerbe Voets Ollandia 2
Remco Voets Ollandia 2
Maikel Merks Rhode 2
Simon vd Wetering Rhode 2
Johan vd Pas Nijnsel 2
Tom Willems Rhode 2
Tim Stewart Rhode 2
Kyron Brus Rhode 1
Martijn v. Boerdonk Rhode 1
Bas v. Kuringen Rhode 1
Ron van Uden Boskant 1
Geert van Gils Boskant 1
Tom de Beer Ollandia 1
Bart Smetsers Ollandia 1
Rob Witlox Nijnsel 1
Jorrit v. Roosmalen Ollandia 1
Arjan van Zutphen Nijnsel 1
Teun Latijnhouwers Rhode 1
Gerbe Dankers Ollandia 1
Stef Witlox Nijnsel 1
Glen v. Lieshout Rhode 1
Brett Veldkamp Boskant 1
Carlo Siemons Ollandia 1
Gerben Dankers Ollandia 1
Frank vd Heijden Boskant 1
Aimé Opheij Boskant 1
Yannick Opheij Boskant 1
Paul Smeets Rhode 1
Johnny vd Merendonk Ollandia 1

Ludiek evenement jeu de blocks

Dit evenement vindt plaats op zaterdag 27 mei op het Ritaplein in Boskant. Jeu de blocks is een ludiek spel i.p.v. ijzeren ballen zoals bij jeu de boules wordt er nu gespeeld met houten blokjes van 6½ cm en een vierkant butje van 3 cm. Er wordt gespeeld op een stenen ondergrond. De spelregels zijn hetzelfde als bij jeu de boules. Je hoeft geen ervaren speler te zijn want het gedrag van de blocks is heel onvoorspelbaar. Dus iedereen kan dit spel spelen.

Aanmelden voor 20 mei bij: Toon van Zutphen tel: 06-13011741, Joan van Hastenberg tel: 06-10840092 of per mail: tiny.toonen@upcmail.nl Aanwezig zijn op 27 mei om 13.00 uur. Leeftijd spelers: vanaf 12 jaar.

Open dag bij Rhode

Ben jij 5,6,7 of 8 jaar en voetbal je graag, kom dan naar de open dag bij voetbalvereniging Rhode. Rhode is een voetbalclub met 1000 leden waarvan ± 525 jeugdleden.

Voor het volgende seizoen kunnen de club wel wat nieuwe voetbaltalentjes gebruiken. Dus heb je zin kom dan eens een kijkje nemen bij de voetbalvereniging. Het is vooral belangrijk dat je makkelijke kleding aandoet want er wordt die dag natuurlijk al volop gespeeld.

De open dag vindt plaats op zaterdag 13 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur. Zorg dat je rond 09.45 uur aanwezig bent. Zowel jongens als meisjes zijn van harte welkom aan het Sportpark de Neul. Tot dan!

Ollandia pakt geen punten

Voor beide teams de voorlaatste wedstrijd van dit seizoen. Voor zowel Elsendorp, een hoge middenmoter als voor Ollandia, een lage middenmoter stond er weinig meer op het spel. Voor beide teams geen promotie en/of periodetitels meer te behalen, dus de wedstrijd op sportpark De Dompt in Elsendorp zou zomaar een lekkere ontspannen pot kunnen worden.

Dat bleek echter heel anders uit te pakken. Het werd een wedstrijd met veel goed voetbal, uitstekende duels en scoringsmogelijkheden. Een fraaie partij voetbal waarin veel strijd werd geleverd. Al in de 1ste minuut werd Gerbe Dankers net buiten de 16 door 2 spelers van Elsendorp in de mangel genomen. De vrije trap die daarop volgde werd goed genomen door Rene Raaijmakers, jammer dat de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn ging. De eerste helft verliep evenwichtig, kansjes en kansen voor beide teams maar tot scoren kwamen beide teams vooralsnog niet. In de 35ste min kreeg Ollandia een corner te nemen en in de scrimmage die ontstond voor het vijandelijke doel kon Carlo Siemons met het puntje van zijn schoen de bal een laatste zetje geven, keeper op het verkeerde been en tergend langzaam leek de bal over de doellijn te rollen. Dat duurde Gerbe Dankers allemaal veel te lang en met een uithaal knalde hij de bal in de touwen. Jammer voor hem en zijn team maar het doelpunt werd gemaakt in buitenspel positie. Op slag van rust werd Stefan Erven door de strakke corner van Gerbe Dankers in scoringspositie gezet. Stefan Erven kopt rakelings over.

Door de coach van Ollandia waren geen wijzigingen doorgevoerd in de opstelling voor de tweede 45 minuten, ook het spelbeeld was niet gewijzigd. Uiteindelijk werd door Elsendorp de score geopend in de 54ste minuut. In de goed uitgevoerde aanval was Rik Hubers de afmaker. De mooie pass van Perry van de Waard was precies op maat en met zijn uitstekende balaanname zet hij zichzelf vrij voor doelman Tom Wouters. De lob was prima en Rik Hubers zet zijn ploeg op 1-0 voorsprong.

In de 75ste minuut was Elsendorp wederom dicht bij een treffer. Het afstandsschot van een Elsendorper werd op fantastische wijze door Tom Wouters tot corner verwerkt. Met deze goeie actie houdt Tom de spanning in de wedstrijd en de kans op een gelijk spel open. Met nog 10 min spelen is de combinatie Robert Erven/Gerbe Dankers de juiste combinatie die zorgt voor het gelijk spel. De voorzet van Robert Erven op Gerbe Dankers is perfect en ondanks dat Gerbe door zijn tegenstander in het doelgebied aan zijn shirt werd vast gehouden kon hij de bal met een rollertje over de doellijn werken. 1-1.

In de laatste min krijgt Elsendorp net buiten de 16 een vrije trap te nemen vanwege hands van doelman Tom Wouters. Perry de Waard gaat achter de bal staan en met een goeie trap net over de muur verschalt hij de doelman van Ollandia.

Rhode pas laat op dreef

Foto: Piet van der Heijden

Nog één punt had Rhode nodig om zich definitief te handhaven in de tweede klasse. Dat lukte tenslotte ook tegen de degradant Nieuwe Woensel. Maar de gasten gaven wel goed partij, kwamen ook op voorsprong, maar in de slotfase gaven zij de wedstrijd uit handen.

Rhode kreeg al in de tweede minuut een prima kans, Simon v.d. Wetering onderschepte een bal, maar uit een moeilijke hoek kon hij niet scoren.

Rhode begon niet goed aan de wedstrijd, te weinig strijdlust en veel verkeerde passjes. Een slechte uittrap werd door Nieuw Woensel opgevangen in het 16-meter gebracht, waar spits Tom Franse zijn hoek kon uitkiezen 0-1. Nieuw Woensel ging goed door en pas halverwege de eerste helft kreeg Rhode meer controle over de wedstrijd. Er kwamen ook volop goede kansen, o.a. een uit een knappe actie van Tim Stewart die Teun Latijnhouwers in stelling bracht, maar zijn schot ging net naast.

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd. Rhode had meer balbezit en ook weer meer dan voldoende kansen. De eerste kansen kwamen uit voorzetten van Paul Smeets. In de 62e minuut was er een goed schot van Daan van Dinten, gestopt door de keeper. Daarna uit de corner nog een schot van Hemke Voets, en uit de volgende corner kopte Tim Stewart de gelijkmaker binnen. Voor trainer Theo van Lieshout was dat het moment om Teun Latijnhouwers te wisselen. Teun speelde 17 jaar geleden voor het eerst in Rhode 1 en gaat daar nu mee stoppen. Rhode kreeg daarna opnieuw voldoende kansen, maar pas in de 89e minuut was het eindelijk zover. Roel Smeets schoot de bal van de hoek van het 16 metergebied op goal en Geert Oerlemans beroerde de bal nog net en de keeper was kansloos, 2-1. In de blessuretijd werd het zelfs nog 3-1. Koen v.d. Zanden, die voor rust bij een paar acties geen geluk had, liet met een fraaie actie zijn tegenstander en de keeper kansloos.

A.s. zondag wordt het seizoen afgesloten met de uitwedstrijd tegen EVVC uit Vinkel. Voor beide ploegen staat er niets meer op het spel. Bovenin verloor Best Vooruit thuis van Helvoirt en Oirschot Vooruit won EVVC. Helvoirt en Oirschot Vooruit mogen zondag gaan uitmaken wie er kampioen wordt. Bij een gelijkspel en overwinning van Best Vooruit staan deze 3 ploegen gelijk en volgt nog een nacompetitie voor het kampioenschap. Onderin moet de Waalwijkse ploegen gaan uitmaken wie aan de nacompetitie voor degradatie moet gaan deelnamen, beide ploegen hebben 31 punten, maar WSC heeft wel het beste doelsaldo.

Seizoen voor Boskant gaat als nachtkaars uit