DeMooiRooiKrant

30 augustus 2017

DeMooiRooiKrant 30 augustus 2017


Kijk voor meer foto's op pagina's 24 en 25 en natuurlijk op www.mooirooi.nl

Jaargang 8 • Week 35 • Woensdag 30 augustus 2017

Formido
Roois Kultuur Kontakt

Kijk, speel en beleef tijdens Weekend van het Varken

Kijk, speel en beleef tijdens Weekend van het Varken

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 is het weer zover: het Weekend van het Varken! Bij familie van den Berkmortel kun je varkens kijken, biggen knuffelen én vragen stellen over de varkenshouderij. Bovendien zijn er allerlei leuke, actieve en educatieve activiteiten. Er is een gezellig terras met live muziek. Kortom, een uitje voor het hele gezin, van jong tot oud! De toegang is gratis.

Kijk, speel en beleef
Familie van den Berkmortel wil graag laten zien, hoe zij als moderne varkenshouder, voor hun varkens zorgen. Daarom zetten zij op 9 en 10 september, tijdens het Weekend van het Varken, hun staldeuren open voor publiek. U bent van harte welkom aan de Houtsestraat 17 en 26 in Sint Oedenrode. Bij Van den Berkmortel worden biggetjes geboren. Via een speciaal zichtvenster kunt u van heel dichtbij pasgeboren biggetjes bij hun moeder bewonderen. Kijk en beleef hoe de kleine biggetjes bij hun moeder drinken, met elkaar spelen en reageren op de geluiden van hun moeder. En hoe ze later als grote varkens o.a. aardappelstoomschillen, friet en brood eten. In de ultramoderne brijvoerkeuken worden namelijk producten uit de humane industrie verwerkt. Dit is gezond voer voor de varkens en goed voor het milieu. Het wordt zo immers geen afvalstroom! Tussen de beide bedrijven van de familie van den Berkmortel rijden tijdens het Weekend van het Varken huifkarren. Wie wil, rijdt mee. Aan de Houtsestraat nummer 17 is volop parkeergelegenheid. Tijdens het Weekend van het Varken is Boerderijwinkel Puur Brabant aan de Houtsestraat 26 geopend. Hier wordt het varkensvlees verwerkt van een half varken tot complete maaltijdservice. Bij Puur Brabant werken o.a. jongeren van Zorgboerderij de Weievensehoeve. Puur Brabant biedt deze jongeren, met een zorg indicatie, een re-integratie traject aan, om hen gefaseerd terug te helpen in de maatschappij. Wilt u weten hoe een modern varkensbedrijf eruitziet? Of heeft u vragen over varkens? Bezoek dan de 8e editie van het Weekend van het Varken. Er is van alles te beleven: - blote voetenpad – strotoren - strodoolhof met quiz vragen - speuren in het maisdoolhof - spelen in de maisbak - jonge biggetjes knuffelen - kijkje nemen in de stal - schminken, modder schilderen en springkussen - bedrijfsfilm kijken - uitleg over de varkenshouderij - een ritje maken op de huifkar - boerderijwinkel Puur Brabant geopend - terras met live muziek - en natuurlijk wordt er ook voor een hapje en een drankje gezorgd.

De openingstijden voor het Weekend van het Varken: Zaterdag 9 september van 10.00 – 18.00 uur. Zondag 10 september van 10.00 – 18.00 uur. Jullie zijn van harte welkom! Parkeren: Houtsestraat 17, te bereiken via de Hoogstraat. Familie van den Berkmortel, Houtsestraat 17 & 26, 5492 TM Sint Oedenrode www.berkmortel.eu. www.puurbrabant.nl


Gemeente maakt nieuwe carpoolplaats

Op 15 augustus heeft het college van B&W van Meierijstad ingestemd met de verdere planvoorbereiding voor een carpoolplaats. Automobilisten die willen carpoolen kunnen hun auto vanaf volgend jaar kwijt op één van de 79 nieuwe parkeerplaatsen aan de Noordelijke Randweg in Sint-Oedenrode, vlakbij de op- en afrit van de A50.

Goed alternatief
De gemeente wil met de nieuwe carpoolplaats een alternatief bieden voor carpoolers die daar nu nog in de berm parkeren. Hierdoor wordt de doorgang voor het verkeer vaak belemmerd en raakt de berm beschadigd. Dit levert overlast op voor de omwonenden en leidt tot extra onderhoudskosten. Wethouder Harry van Rooijen: "Met het faciliteren van deze volwaardige carpoolplaats gaan we voor een permanente oplossing. De verkeerssituatie wordt veiliger en we besparen op onderhoudskosten. Bovendien verdwijnt hiermee het lelijke beeld van de geparkeerde auto's bij de entree van Sint-Oedenrode. En we dragen zo een steentje bij aan het beschermen van het milieu, door luchtvervuiling en verkeersopstopping te verminderen".

HOV-halte
In eerste instantie was het de bedoeling om de aanleg van de carpoolplaats en de vlakbij geplande HOV-halte aan de A50 gelijk te laten lopen. Inmiddels heeft het college ingestemd met het beschikbaar stellen van budget en kan de halte in 2019 worden aangelegd. Vanaf die tijd kunnen reizigers parkeren op het carpoolplaats en indien gewenst eenvoudig verder reizen met de bus.

Wandeling door Balsvoort

De Heem-Natuurgroep wandelt zondag 3 september door een gedeelte van natuurgebied Kampina en wel door de oude, voormalige landbouw-enclave Balsvoort.

Vóór 1986 was Balsvoort een klein gehucht van vijf boerderijen en lag aan de rand van de Kampina. Op de plek waar de boerderijen zijn gesloopt heeft vereniging Natuurmonumenten een stukje van de historie terug gebracht door er contouren van één van de gebouwen te plaatsen, waarvan de muurtjes in bezit zijn genomen door insecten en kleine zoogdieren. Verder zijn er weer akkers, poelen, houtwallen en een boomgaard opgeknapt om het mozaïeklandschap terug te brengen. Men vindt er ook een bank die memoreert aan de gebroeders Schut die tijdens de Tweede oorlog vanwege hun verzetsactiviteiten zijn geëxecuteerd. Deze mooie wandeling zal ook mooie natuurbelevingen opleveren zoals bijvoorbeeld planten als gagel. Ieder die mee wil wandelen kan zich om 9 uur aansluiten bij de groep op de Markt van Sint-Oedenrode, waar carpoolend naar de Kampina wordt gereden. Om 12 uur keert de groep weer huiswaarts.

IVN-wandeling

IVN Rooi organiseert op zondag 3 september een excursie in het Vressels Bos onder leiding van boswachter ecologie Rick Verrijt van Staatsbosbeheer. Het Vressels Bos heeft sinds vorig jaar een metamorfose ondergaan. Er zijn bomen gekapt en sloten gedempt voor het herstel van de vennen. Binnenkort grazen er ook schapen.

Door het venherstel en door stukken bos om te vormen naar droge heide krijgen bijzondere planten en dieren zoals lavendelhei en de heikikker de kans om hun leefgebied terug te veroveren. Boswachter Rick legt tijdens de wandeling haarfijn uit waarom herstel zo nodig is. Misschien zien we ook nog de schaapsherder aan het werk. Het vertrekpunt van de excursie is de kruising Stokvenweg / Ostayweg aan de rand van de Hazenputten in Nijnsel. Hier is goed te zien wat Staatsbosbeheer allemaal gedaan heeft. De wandeling begint om 10.00 uur en duurt tot ca. 12.00 uur. Deelname voor jong en oud en gratis. Meer informatie: www.ivnrooi.nl

Klumpkesrace is badeendjesrace op klompen

Het idee voor de 'Klumpkesrace' ontstond zo'n vijftien jaar geleden in het Duitse Alzenau. Toen Kiwanis en toenmalig gemeentesecretaris Freek Compagne daar hoorde over 'das Entenrennen'. Terug in Rooi vond de Rooise afdeling van Kiwanis het een goed idee, maar in Rooi doen we zoiets niet met badeendjes, maar met klompen. Het idee was geboren en in 2006 vond de eerste 'Klumpkesrace' op de Dommel plaats. Dat werd een succes, want ondanks enkele onderbrekingen, vindt zondag 24 september alweer de tiende editie van de Rooise Klumpkesrace plaats.

Iedereen in Rooi kent de Klumpkesrace wel. Op zondagmiddag om halfvijf worden duizenden klompjes in de Dommel gestort. Op elk klompje staat een uniek nummer, dat correspondeert met een van de verkochte loten. Het klompje dat een paar honderd meter stroomafwaarts als eerste door de trechter komt wijst aan wie de hoofdprijs mee naar huis mag nemen. Die hoofdprijs, waarvan de organisatie nog niet wil zeggen wat die dit jaar is, wordt samen met de andere prijzen gesponsord door de Rooise middenstand.

Alles voor kinderen
Raoul Liebregts is een van de Kiwanissen, die deze tiende Klumpkesrace organiseert. "Het doel van de Klumpkesrace is om geld bij elkaar te brengen voor de goede doelen die aan de race zijn verbonden. Dit jaar zijn dat de Zevensprong en Kiwanis Kinderhand. De zevensprong, het vakantieprogramma voor de onderbouw van de basisschool, is in Rooi wel bekend. Kiwanis Kinderhand daarentegen is veel minder bekend. Maar het is kort samengevat een fonds dat onder andere Rooise kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben, de kans geeft om toch mee te doen met bijvoorbeeld sportactiviteiten of schoolreisjes. Voor die kinderen, waarvan de ouders de contributie of bijdrage niet kunnen betalen, betaalt Kiwanis Kinderhand deze kosten. Dat doet Kiwanis zonder bureaucratie op basis van vragen van het bestuur van een vereniging of de directie van de school. Maar ook de bijdrage aan een wereldwijd tetanus-inentingsprogramma voor kinderen was enkele jaren geleden een projecte waaraan we toen hebben bijgedragen".

Maar natuurlijk is de Klumpkesrace vooral al jaren een leuk en gezellig Roois evenement. De eerste keer was in het jaar 2006 bij de Hambrug. Een aantal jaren later werd verhuisd naar de locatie bij de Neul, daar vindt de race ook dit jaar weer plaats. Naast de Klumpkesrace zijn er in de loop van de jaren verschillende andere activiteiten aan het evenement gekoppeld. Zo was er vaak een muzikaal optreden, was er eens een sloepenrace en het afgelopen jaar waren er de oude kinderspelen.

Oude herinneringen
Maar als de organisatoren van weleer Jan Hein van de Broek, Rinus van der Heijden, Freek Compagne, Freek Glorius, Raoul Liebregts en Maarten van 't Hof herinneringen ophalen, komen er weer hilarische momenten boven drijven. Zo herinnert Jan Hein zich nog dat de Kiwanis voor een optreden van Nikki Kerkhof een groot opblaasbaar podium hadden opgebouwd. Toen het podium eindelijk stond knalde er een zekering uit en het podium zakte direct weer in elkaar. Freek Compagne herinnert zich dat hij een nacht op een grote trailer sliep. Het podium was op zaterdag al opgebouwd en dat moest bewaakt worden. Omdat het zonde zou zijn om geld uit te geven aan beveiliging, dat dan niet ten goede zou komen aan het goede doel, sliepen de Kiwanissen gewoon zelf een nachtje op het podium en daarmee was de beveiliging ook geregeld.

De tiende Klumpkesrace wordt zondag 24 september gehouden. De evenementen rondom de jubileumuitgave starten om 14.00 uur in de Dommelstraat, voor café Dommelzicht. Om 16.30 uur is de loterijrace, maar vooraf zijn er ook al de sponsorenrace en de kinderklumpkesrace. Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar weer kinderspelen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Duo SenC en Eternity. Voor wie nog geen lotjes heeft: die zijn nog tot en met de dag van de race te koop bij de leden van Kiwanis.


Opgepakte Somaliër onschuldig

Sint-Oedenrode - Op 26 april jl. werd inwoner van Sint-Oedenrode Abdirahman, samen met zijn vriend Mohamed opgepakt. Een arrestatieteam - in opdracht van de AIVD – greep hem bij de bushalte aan de Schijndelseweg in de kraag. Hij werd geblinddoekt en naar de gevangenis in Utrecht gebracht. Een dag later werd Abdirahman vrijgelaten.

Na bijna vier maanden uitgebreid onderzoek blijkt dat Abdirahman niet eerder als verdachte in beeld was bij justitie. Er is geen proces-verbaal opgemaakt waarin verdenkingen tegen hem zijn vermeld. Abdirahman wist dit zelf al lang, maar nu het officieel bekend is, kan hij pas echt goed verdergaan met zijn leven in Sint-Oedenrode. Dat is volgens eigen zeggen wat hij graag wil. Binnenkort doet hij zijn verhaal bij Omroep Brabant.

Rooienaar aangehouden voor mishandeling en bedreiging

De politie hield woensdagmiddag 23 augustus rond 15.00 uur een 42-jarige man aan in zijn woning in Sint-Oedenrode.

De man zou eerder op de middag zijn ex-vriendin voor haar woning in Sint Oedenrode hebben opgewacht. Hij bedreigde haar met een mes en achtervolgde haar de woning in. Daarbij zou hij haar verbaal met de dood hebben bedreigd en stekende bewegingen hebben gemaakt met het mes. Bij het afweren daarvan raakte de vrouw licht gewond aan haar armen. De man sloeg en schopte haar ook enkele malen voordat zij wist te vluchten naar een buurvrouw. Van die woning vernielde de man nog de voordeur voordat hij er vandoor ging. De gealarmeerde politie kon de man later die middag in zijn woning aanhouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Het slachtoffer is ter plaatse door de ambulance aan haar verwondingen behandeld.


380 kinderen klaargestoomd voor een frisse schoolstart

Foto: Lisa vd Ven

Afgelopen week werd de 57e jeugdvakantieweek gehouden met als thema "DISNEY'S WONDERLIJKE WERELD". De kinderen gingen deze week op zoek naar het verloren geluksdubbeltje van Dagobert Duck.

Na maandag en dinsdag twee sportieve dagen te hebben gehad tijdens de sportdag en de zeskamp, was het woensdag tijd voor het uitstapje die de kinderen dit jaar bracht naar attractiepark Slagharen. De kinderen hebben zich deze dag prima vermaakt in alle attracties.

Op donderdag zijn de kinderen naar het Vresselse Bos gegaan waar ze levend Ganzenbord en Stratego hebben gedaan. Ook hier hebben de kinderen weer flink gezocht naar aanwijzingen voor het geluksdubbeltje van Dagobert Duck, om zo dichter bij de dader te kunnen komen. Groep 8 heeft 's avonds in het Vresselse Bos een spooktocht gehad, waar alle Disneyfiguren zich wel erg vreemd gedroegen.

Op vrijdagochtend hebben de kinderen gezwommen in zwembad 'de Neul'. Hier konden de kinderen de laatste aanwijzingen vinden, waarmee ze de dief, die het geluksdubbeltje van Dagobert Duck had gestolen, op konden sporen. 's Middags was de talentenjacht in sporthal 'de Streepen', waarbij verschillende talenten op het podium werden vertoond. Er werden prijzen uitgereikt voor leukste groepsact, beste dansact, beste playback act, beste zang en beste live act. Na afloop van de talentenjacht werden nog prijzen uitgereikt voor de top 3 beste groepen voor sport en spel in de catergorie 5/6 en 7/8 en werd jubilerend kerngroeplid Tom Albers in het zonnetje gezet.

Na de prijsuitreiking was er een afsluiting van de week, die druk bezocht werd door ouders en belangstellenden. Hierbij werd bekend wie de dader was van het gestolen geluksdubbeltje. Team Kwik had de dader het snelste opgespoord en werd overladen met gouden munten door Dagobert Duck! Kortom: Wederom een geslaagde week, waarbij natuurlijk weer wat spulletjes zijn blijven slingeren.

Mocht je iets verloren zijn, mail dan naar info@jeugdvakantieweek.nl om een afspraak te maken om de gevonden voorwerpen op te halen. Dit kan tot 1 oktober. De JVW bedankt alle vrijwilligers voor hun bijdrage.

"Als ik roep Marco, roepen jullie Polo"

Marco Verbeek (21) is inmiddels een vast gezicht van de jeugdvakantieweek. Dit jaar is hij voor het zesde jaar op rij leiding van een van de groepen die meedoen. Daarnaast is hij al vijf jaar leiding bij de zevensprong. Een bezige bij dus, die Marco.

Marco studeert media en entertainment management aan de NHTV in Breda. "Ik kan geen nee zeggen en ik vind alles leuk. De perfecte leiding voor de jeugdvakantieweek natuurlijk," lacht Marco. Dat Marco geen nee kan zeggen blijkt wel uit het feit dat hij gevraagd wordt voor de presentatie van de talentenjacht. Natuurlijk zegt Marco ja. Hij speelde ook al Dagobert Duck bij de opening van de week en hij speelde samen met Renee van den Broek Belle en het beest tijdens de jaarlijkse spooktocht voor groep acht.

Marco zou vorig jaar eigenlijk stoppen als leiding. Toch kon hij het dit jaar niet laten. Gelukkig maar want de kinderen zijn maar wat blij met Marco. "Ik heb de kinderen wijsgemaakt dat ik Polo met mijn achternaam heet. Ik roep dan: als ik roep Marco, roepen jullie Polo, Marco, Polo, Marco, Polo. De kinderen doen dan allemaal mee. Ze roepen nu zelfs in voren waardoor ik het zelf niet meer hoef te roepen. Ik ben benieuwd hoe dat op de kermis gaat straks, dan zal ik het nog wel vaker te horen krijgen," zegt de leiding.

"Tijdens de jeugdvakantieweek worden de anderen echt je vrienden. Dat heb ik in de afgelopen jaren wel gemerkt. Het verschil tussen de jeugdvakantieweek en de zevensprong omschrijf ik altijd als volgt: de zevensprong wordt echt een familie, de jeugdvakantieweek worden je vrienden. Die verschillen maken het juist zo mooi en daarom doe ik het ook nog steeds allebei. Tijdens de zevensprong heb je veel meer bijna een ouderlijke rol. Bij de jeugdvakantieweek kunnen de kinderen veel meer zelf en hebben ze je minder nodig. Daar tegenover staat wel dat je af en toe een keer boos moet kunnen worden hoor. Dat geldt voor allebei de groepen. De kinderen weten dan meteen waar ze staan en wat ze aan je hebben. Toen ik voor de eerste keer meedeed als leiding durfde ik dat nog niet zo goed. Nu gelukkig wel en dat werpt uiteindelijk alleen maar zijn vruchten af."

De liefde voor de jeugdvakantieweek is bij Marco al in groep acht begonnen. "Samen met een vriend deed ik voor de laatste keer mee met de jeugdvakantieweek en toen zeiden we tegen elkaar: over vier jaar doen we mee als leiding. Daar hebben we ons aan gehouden. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Als ik mee kan doen doe ik volgend jaar sowieso weer mee. Dit zijn echt fantastische weken waarin je heel veel mensen leert kennen. Soms voelt het bijna alsof ik een bekende Rooienaar ben geworden," grapt de 21-jarige.

Van Aarle schenkt hout voor uitkijktoren

Erik van Aarle (l) en Ruud de Wit bij de vervallen uitkijktoren aan de Dommel.

Ruud de Wit is enorm in zijn nopjes. Van alle kanten wordt hem hulp aangeboden om de vervallen uitkijktoren van zijn overleden vader nieuw leven in te blazen. Ook Erik van Aarle schiet hem te hulp. Hij heeft aangegeven al het hout te willen sponsoren. De geschiedenis herhaalt zich op deze manier, want ook tien jaar geleden sprong de ondernemer uit Olland op een bijzondere manier bij.

Enkele weken geleden deed Ruud een emotionele oproep. Eerst in DeMooiRooiKrant en later zelfs op tv bij Omroep Brabant en Hart van Nederland. Hij riep op om hem op welke manier dan ook te helpen met het bouwen van een compleet nieuwe toren aan de Dommel. "Het is geweldig om te merken dat er zoveel mensen willen helpen", zegt de geboren Nijnselnaar. "Inmiddels heb ik al een aantal vrijwilligers gevonden die mee helpen met bouwen en zijn er ook sponsoren die een mooi bedrag willen geven voor materialen."
De grootste duit in het zakje komt dus van Erik van Aarle. Tien jaar geleden kon de toren eveneens vooral gebouwd worden dankzij zijn vrijgevigheid. Erik: "Destijds waren vier cursisten bezig met de realisatie van de toren. Mari en drie dames. Eén van hen was Tilly van den Tillaar. Haar ken ik goed. Ik zei 'als ik Ondernemer van het Jaar wordt, schenk ik de geldprijs aan jullie.' Ik won en het geldbedrag van €2500,- ging naar de uitkijktoren. Ik vind namelijk dat een dergelijk geldbedrag in de gemeenschap gestoken moet worden." Behalve dat bedrag schonk de ondernemer personeel. Helaas was dat nog niet voldoende om het project rond te krijgen. Daarom dichtte Erik ook nog eens het gat in de begroting.
Het Staatsbosbeheer leverde toen het hout. Uiteraard ook een mooie geste, maar helaas bleek het hout geen al te lange levensduur te hebben. Deze ronde pakt Erik het beter aan. "We gaan de toren maken van Acacia, de hardste houtsoort die er in Nederland is. Het is wat grilliger, maar dat heeft ook zijn charme." Ruud en zijn moeder Steffi de Wit zijn er in ieder geval erg blij mee. In oktober wil Ruud starten met de opbouw. De oproepactie is in ieder geval geslaagd en met alle hulp gaat de toren er zeker komen. Dat is echter nog niet alles. Ruud: "Ik heb het idee om de blauwe Veldwegroute op te knappen die langs de toren loopt. Hier en daar missen er wat paaltjes en sommigen kunnen wel een likje verf gebruiken."


Zelf brood bakken bij de kinderboerderij

Foto: Ilse van den Ham

Kinderboerderij Kienehoeve is zondag 3 september de uitgelezen plek voor kinderen die graag willen smullen van een zelf gebakken broodje.

Dankzij sponsors kon de kinderboerderij voldoende ingrediënten inkopen, waardoor een groot aantal kinderen de gelegenheid krijgt een overheerlijk broodje te bakken! Vanaf 13.30 uur staan ze klaar om kinderen te ontvangen. Dat de broodjes alleen door (en voor) kinderen worden gebakken spreekt voor zich. Na het bakken kunnen ze de broodjes besmeren met iets lekkers!

Naast het brood bakken bij de boerderij is in park Kienhoef ook nog de prachtige speeltuin. Reden genoeg om op zondagmiddag Park Kienehoeve met een bezoek te vereren. Iedereen is van harte welkom! Boerderij, activiteit en speeltuin zijn gratis toegankelijk!


Toon Heijms: Lullen als Brugman, en nu ook lezen en schrijven

Van 4 tot 10 september is het weer Week van de alfabetisering. Omdat maar liefst één op de zes à zeven mensen in Meierijstad laaggeletterd is, heeft de gemeente de aanpak daarvan hoog op de agenda staan. Iedereen in Rooi die ook maar iets met dat onderwerp heeft, herinnert zich ongetwijfeld Toon Heijms, de Rooienaar die vorig jaar werd verkozen tot Brabantse Taalheld.

"Ik kan lullen als Brugman, en was meester in het verbergen dat ik niet kon lezen en schrijven." De goedlachse fietsenmaker heeft inmiddels veel mensen laten zien welke wereld er voor je open gaat, als je over je schaamte heen stapt en er werk van maakt. De helft van zijn leven heeft hij ervoor gevochten om zijn 'handicap' voor iedereen verborgen te houden. Tot hij al improviserend 'voorlas' uit een kinderboek en zijn oudste zoontje plotseling zei "Maar pap, dat stáát er helemaal niet".

De schaamte voorbij
"Vanaf dat moment besefte ik dat ik er echt niet meer omheen kon. Ik ging op cursus, maar dat werkte niet voor mij. Dat was voornamelijk voor anderstaligen en daar was ik als 'gewone' Nederlander meer assistent-docent dan leerling. Ik liet het er maar bij zitten, tot ik een jaar of zes geleden besloot om mij niet langer te schamen voor mijn laaggeletterdheid, maar er eerlijk voor uit te komen. Ik gaf mij toen op voor een cursus Nederlands die beter bij mij paste." "Wat heeft bij jou de knop omgedraaid?" vraagt Nienke van Geesbergen, sociaal cultureel werker bij Welzijn de Meijerij, die ook bij het interview betrokken is. Toon denkt even na. "Ik weet het niet. Op een gegeven moment was het gewoon genoeg, denk ik. Er is veel schaamte onder mensen met een taalachterstand, ook vanuit vroeger toen iedereen dacht dat je dan heel dom was, of zelfs geestelijk beperkt. Mijn ouders konden prima lezen en schrijven, vonden dat zelfs leuk. En ik zelf inmiddels ook! Ik ben dyslectisch, maar dat woord kenden ze vroeger niet eens. In andere dingen ben ik juist weer heel goed. 'Wat Toon niet maken kan, gaat naar de vuilnisman' zeg ik altijd." "Iedereen heeft talenten" vult Nienke hem aan.

"Ik ben dyslectisch, maar dat woord kenden ze vroeger niet eens."

Motivatie
Nederlandse taal lezen en schrijven bijbrengen aan iemand met dyslectie doe je natuurlijk niet zomaar even. "Bovendien zijn er verschillende soorten dyslectie" verduidelijkt Nienke. En natuurlijk kunnen er ook meer redenen zijn waarom iemand niet kan lezen en schrijven. Wat Toon betreft voor niemand een excuus om er niet aan te beginnen. "De cursusgroep bij Welzijn De Meijerij is heel klein, en de docent weet precies wat iedere cursist nodig heeft." "De cursus heet 'Lang zullen ze lezen' en we hebben nog wel plaats voor een paar cursisten" vult Nienke aan. "Het is kosteloos, dus dat kan het probleem ook niet zijn."

Maar als iemand nu eens keihard blijft ontkennen een taalprobleem te hebben, of zelfs beledigd en kwaad reageert als hij of zij daarnaar wordt gevraagd? Dat is wel een lastige, erkennen ze alle twee. "Kun je lezen en schrijven? Dat vráág je niet!" flapt Toon eruit. Het is daarom heel belangrijk dat het probleem met tact bespreekbaar wordt gemaakt, door iemand die het vertrouwen heeft van de persoon in kwestie. "Maar als ze helemaal niet gemotiveerd zijn, houdt natuurlijk alles op" besluit Toon.

De doelgroep kan dit lezen!
Nee, dit is geen typfout. Het is maar net wat je onder de doelgroep verstaat. In dit geval de lezers die laaggeletterde mensen kénnen. De laaggeletterden zelf bereik je inderdaad niet rechtstreeks. Nienke: "De doelgroep wordt laaggeletterden genoemd omdat ze soms wel enige basis hebben, en wel wat kunnen lezen en schrijven, maar niet op het niveau wat in de maatschappij als 'startbekwaam' aangemerkt wordt. Daar wordt een niveauaanduiding aan gehangen. In het MBO is bijvoorbeeld 3F het eindniveau."

Er zijn legio trucjes om laaggeletterdheid te verbergen. "Lees jij dat maar even dan doe ik ondertussen …" kan bijvoorbeeld een signaal opleveren. En het hoeft niet altijd de partner, buurman, familielid of kennis te zijn. "De huisarts, de assistente, of de juffrouw op de school van de kinderen kunnen ook veel betekenen bij de signalering," merkt Nienke op. "Wat zou het mooi zijn als die daar allemaal alert op zijn en ons even tippen. Een vermoeden is genoeg, wij weten hoe we daar discreet mee om moeten gaan. Doodzonde als mensen hun leven lang rond blijven lopen met een probleem, terwijl dat nergens voor nodig is en waar zoveel plezier voor in de plaats kan komen."

Toon Heijms is het levende bewijs van dat laatste, hij straalt dat uit en wordt als ambassadeur regelmatig gevraagd om zijn verhaal te vertellen. Een verhaal, wat ook het verhaal van zoveel anderen zou kunnen worden.

Meer informatie over de cursus 'Lang zullen ze lezen'? Welzijn de Meierij : 073 - 5441400 of
info@welzijndemeierij.nl


6 / 32

Hallo, ik ben Enzo, een mooie cyperse kater van ruim 4 jaar. Ik ben een beetje een pechvogel want ik kwam zeer mager binnen op het asiel en kon eten wat ik wilde maar kwam niet aan. Wat onderzoeken later bleek dat mijn schildklier niet goed werkte en daarvan is nu een deel verwijderd. Het gaat nu veel beter met mij en ik ben erg dol op aandacht, aaien en knuffelen en vind het heerlijk om elke dag verwend te worden met een bakje lekker voer. Op dit moment heb ik geen medicatie nodig, alleen iedere dag extra eten. Ik zit eigenlijk altijd binnen op mijn vaste stekje en kijk verlangend naar bezoek uit! Kom je eens kennismaken met mij? Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Historische beelden week 35:
Herkent u de mensen die meelopen met deze fanfare? Laat het ons weten. Dat kan door te mailen naar redactie@demooirooikrant.nl, te bellen met 0413-479322 of gewoon even binnen lopen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing historische beelden week 33:

Een oplossing over de historische beelden in week 33 was ontgaan. Vandaar dat wij u alsnog de oplossing geven. Op de foto staat de boerenbond en de jonge boerenstand van Nijnsel, tijdens een uitstapje naar Schiphol. Deze foto is gemaakt eindjaren vijftig. Naar Schiphol was in die tijd een geliefd uitstapje. Ook veel schoolreisjes gingen daar naar toe.

Op de foto staan helemaal rechts boven mijn ouders :boven Jaan Habraken van Kessel en eronder Willem Habraken. Zij woonden op Vressel. Naast mijn vader staat Janus Kremers. Onderste staande rij uiterst rechts het echtpaar van Bakel Wijnen. Ook op Vressel woonden: links onder achter 2de rij:: Jans en Piet van Grinsven van Lieshout. Naast Piet staat Willem Sanders (Willem van Narussen, vanwege de vele Sandersen op Vressel). Voor hen staat op de 3de plaats Sientje van de Heuvel. Naast Sientje staat rechts de vrouw van Narus Sanders. Op de rij naar boven rechts staat onder rechts Miet Habraken Kremers en rechts boven Jan Vervoort, de zaakvoerder van de Boerenbond. Linksonder met witte blouse zijn vrouw Nel Vervoort van Kemenade. Onder Jan staat van Boxtel. Naast Miet Habraken staat rechts het echtpaar Ties Aarts?

Onder zit de jonge boerenstand: 2de van links Daan Roovers , 5de Grard Aarts, rechts Martien van Hoof en broer.

Tonny van Genugten Habraken


Tip van de prins: tip 1

Opsporing verzocht

Augustus 2017, Papgat, TIP 1

De bevolking van Papgat is vanaf heden naarstig op zoek naar een BP-er (Bekende Papbuik-er). De identiteit van deze persoon wordt in bepaalde kringen uiterst geheim gehouden. Er is geen duidelijk signalement, geslacht noch leeftijd zijn bekend. Hij of zij wordt ervan verdacht het nieuwe kopstuk te worden van een goed georganiseerde bende die voornamelijk actief is tussen 11 november en as-woensdag. De BP-er wordt geacht zich regelmatig in het gezelschap van een secondant en twee handlangers te begeven. Daarnaast wordt hij gesteund door een groep informanten die samen met deze BP-er plannen aan het voorbereiden zijn voor een spectaculaire onthulling van hun identiteit. Naar verwachting gaat deze onthulling plaatsvinden op zaterdag 11 november van dit jaar.

Kortom: we zijn weer op zoek naar de Neije Prins van Papgat. De komende weken kunt u aan de hand van 11 tips de ware identiteit van de nieuwe hoogheid proberen te ontrafelen. De eerste tip die het nieuwe koppel heeft weggegeven luidt: Ze wete al waor af en waor oan.

Hoewel deze cryptische omschrijving nog niet zoveel prijs geeft over de identiteit van de BP-ers moet er wellicht gezocht gaan worden in de hoek van de af-nemers en de aan-nemers. Zijn ze misschien goed met knoppen die ze af en aan kunnen zetten of rijden ze af en aan met van allerlei materialen? Verkopers prijzen hun artikelen graag bij u aan maar prijzen ook wel eens af. Zijn ze veel af-gevallen maar zijn er in de vakantie weer de nodige kilo's aan- gekomen? Ook suggereert deze tip dat ze al een tijdje in het circuit meedraaien en lijken ze alles al te weten wat van het nieuwe kopstuk verwacht wordt.

Een tweede kleine hint vindt u verstopt in deze tekst. Na 11 weken vormen deze hints samen een extra bonus-tip.

Denkt u de ware identiteit van deze BP-er al te hebben ontdekt, dan kunt u de namen van de Neije en de adjudant doorgeven aan de voorzitter van de Prinskeuzecommissie Arnie van der Heijden via arniejet@outlook.com. De eerste inwoner van Papgat die de juiste namen aanlevert, kan rekenen op een leuke attentie van de gezochte BP-er.

Wijkvereniging Eerschot

Ook voor wijkvereniging Eerschot zit de vakantie er weer op. Vrijdag 1 september kunnen alle kaarters, jokeraars en rikkers om 20.00 uur in Meerschot weer beginnen aan de nieuwe competitie. Maar….. meedoen is belangrijker dan winnen en iedereen gaat aan het einde van de avond met een vleesprijs naar huis. Inleggeld voor leden bedraagt € 2.50 introducees betalen € 3.50. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Dinsdag 5 september is er weer een Walk & Talk. We hebben er allemaal last van: vakantie-kilo's. Wandel om 18.30 uur een uurtje mee vanaf Meerschot en je bent ze zo weer kwijt.

KWF-collecteweek 4 t/m 9 september 2017

De collecteweek van KWF Kankerbestrijding start op maandag 4 september. In deze week zetten ruim 100.000 vrijwilligers zich in om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Elke euro die KWF-collectanten ophalen, draagt bij aan onze missie: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit voor kankerpatiënten.

Feiten en cijfers :
1 op de 3 mensen krijgt ooit kanker.
Jaarlijks overlijden ruim 43.000 mensen aan kanker
Dankzij onderzoek is de 5-jaars overlevingskans gestegen van 25% in 1949 tot 62% in 2016
Een onderzoek duurt gemiddeld 4 jaar en kost gemiddeld 500.000 euro.

Samen komen we steeds dichterbij
Miljoenen mensen dromen van een wereld waarin kanker niet langer een dodelijke ziekte is. Wereldwijd werken wetenschappers naar die dag toe. Zo snel als zij kunnen. Zo snel als wij hen in staat stellen. Help daarom mee en geef tijdens de collecteweek. Elke collectant kan zich legitimeren en is te herkennen aan het rood-wit-blauwe logo met de krab.

Wilt u zich graag persoonlijk inzetten als collectant in Sint-Oedenrode? Neem dan contact op met Mw. Dora Buiting, tel. 473458. Collectant gemist? Dan kunt u op de volgende manieren toch een bijdrage leveren : In bijna elke winkel in Sint-Oedenrode staan winkelbusjes. Doneer online via kwf.nl/doneren.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 6 september zijn de onderwerpen: Viering Elvis Memorial Day in Boskant, Buxusmot: plaag in veel tuinen, Voetbaltoernooi om DeMooiRooiSchaal, Kinderplezier bij Jeugdvakantieweek.
Special: "In de oorlog": deel 2 - Onderduiken

Studio: Laan van Mariëndael 30A, Tel. 0413-471193


Zoon verrast vader met 'eerste steen'

Paul en Tom Hellings legden samen de eerste steen.

Sint-Oedenrode - Directeur van Hellings Machinebouw – Paul Hellings – werd woensdag op bijzondere wijze verrast door zijn eigen zoon Tom. Hij stelde voor om samen de eerste steen van het nieuwe pand te leggen. Een aanbod dat hij natuurlijk met eergevoel aannam.

Hellings Machinebouw is op het bedrijventerrein in Nijnsel begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek met bijbehorende kantoren. Bouwbedrijf Van Stiphout is de uitvoerder van het project. De aannemer zat samen met de vrouw en de zoon van Paul in het complot. Uiteraard kwam ook het personeel van Hellings machinebouw een kijkje nemen.

Fit en gezond na de kermis!

De kermis is een fantastisch evenement in Rooi. Heerlijk een aantal dagen feesten tijdens zomerse temperaturen. Heel gezond kunnen we deze tijd helaas niet noemen, net als de zomervakantie. We eten vaak ongezond, zorgen minder goed voor onszelf en van sporten komt het meestal ook niet. Hoogste tijd om weer wat beter op onszelf te letten.

Ook in Rooi zijn er een heleboel bedrijven die je daarbij kunnen helpen. Wat dacht je van een fijn pedicure behandeling of een intensieve huidverbetering? Of heb je liever een nieuw kapsel? Bij sportschool Van den Oever kun je in dertig minuten een optimale training doen. Namelijk Excio. Ben je deze vakantieperiode wat kilootjes aangekomen en wil je ze graag weer kwijt? Daar kan diëtiste Suzanne Bekkers je bij helpen. Voor veel mensen betekent het einde van de zomervakantie vaak een nieuwe start. Pieker jij te veel of zit je niet zo fijn in je vel? Daar kan Puur Gevoel je bij helpen. Kortom in Rooi beschikken we over voldoende expertise om weer fit aan de slag te gaan. Ga jij er voor?

Puur gevoel kan je helpen

Herken je dat je alleen maar in je hoofd zit? Dat je blijft piekeren en malen, maar het brengt je nergens? Dat is het moment dat ik jou kan helpen. Door mijn coaching krijg je inzicht in je malen. Ik kan jouw hoofd leeg maken. Hierdoor krijg je weer inzicht en kun je eigen stappen en beslissingen maken.

Door deze stappen zorg je ervoor dat je groeit. Je maakt een persoonlijke groei door. Deze groei is nodig. Anders kom je vast te zitten en dit kan leiden tot migraine, stress, burn-out, enz.

1) Het kan gaan om je relatie of relaties met anderen.
2) Je gezondheid
3) Je werk of studie

Blijf er niet mee lopen, maar doe er iets. Durf hulp te vragen, want alleen ga je hier niet uit komen.

Je krijgt er veel mooie dingen voor terug en gaat stappen vooruit maken. De beste investering, is de investering in jezelf.

Achteraf ben je deze fase zo vergeten, maar nu je erin zit, is elke dag vermoeiend en zwaar. Wanneer je actie neemt, des te eerder jij je verlost voelt.

Meedoen aan de online "werken aan de beste van jezelf"?
Coaching kan aan huis bij Puur-Gevoel of online via Skype of Facetime. In 1 á 2 maanden heb je ontzettend veel behandeld en voel je een volledige betere versie van jezelf.

Maak nu een afspraak en maak een einde aan het piekeren, vermoeidheid en slecht slapen. Het is tijd om voor jezelf te kiezen. www.puur-gevoel.nl info@puur-gevoel.nl 06-11031863 FB@gevoelpuur IG@puurgevoel

Diependaal: vogelrijk, en om de hoek

In deze zesde en tevens laatste aflevering van deze zomerserie nemen we jullie mee naar de Diependaal. Onze IVN-gids: Henri van Weert, die eerder al uitstekend gidswerk verrichtte bij de Dommelvallei.

Waarmee de Diependaal zich onderscheidt van andere Rooise natuurgebieden? Op die vraag zijn legio antwoorden mogelijk. Naast de positieve keuzes in de kop van dit artikel staat het, met een neuslengte voorsprong op het Vressels bos, ook in veler geheugen gegrift als een zeer omstreden natuurgebied met de bijbehorende dynamiek. Menigeen herinnert zich van enige jaren geleden de kaalslag uit eigen waarneming, of uit de soms withete ingezonden reacties van lezers, die tijdens de eerste 'omvorming' het natuurgebied vergeleken met een slagveld. Daar zit nog een lang verhaal achter maar zelfs met het beknopt samenvatten zouden we al twee afleveringen kunnen vullen.

Wat betreft de natuurwaarden scoort Diependaal volgens onze gids in ieder geval uitstekend op de rijkdom aan kleine zangvogels, alleen … ze laten nu weinig van zich horen. De aangrenzende woonwijk Vogelenzang doet zijn naam deze zomer geen eer aan. Dat het toegankelijk gebied hieraan grenst is wel te merken: er zijn veel wandelaars. Waarmee Diependaal ook als Roois drukst bezochte natuurgebied de boeken in zou kunnen gaan.

Het Roois broek
Evenals andere Rooise natuurgebieden, werd ook de basis voor Diependaal gelegd in de laatste ijstijd. Het door de wind en smeltwater aangevoerde leem verzamelde zich hier in een laag gebied en vormde een ondoordringbare bodem. Hierdoor ontstond een moerasachtig landschap: Het Roois broek. Niet geheel toevallig, stond ook de toenmalige steenfabriek aan de rand van dit gebied. Het zou dus zomaar kunnen dat menig huis in de oudere Rooise wijken een stukje Diependaal achter het behang heeft.
Onze gids vat het huidige beeld samen. "Wat je ziet, is dat het een ontzettend dicht bos is geworden." Dat verklaart wellicht de rijkdom aan kleine vogels, en ook reeën vinden er een veilige schuilplaats, ondanks de vele bezoekers met hun viervoeters. Omdat men tijdens de 'veldslag' een aantal dode bomen bewust heeft laten staan, huizen er ook veel spechten en, ondanks de vele schuilplaatsen voor hun prooien, verblijven er ook graag roofvogels als buizerd, boomvalk en wespendief. Alleen de nachtegaal ontbreekt hier aan het vogel-appèl.

Flora
De diversiteit aan planten-en bomensoorten is groot, mede dank zij de aanleg van hogere gedeeltes, de zogeheten 'rabatten', oorspronkelijk aangelegd om in dit natte gebied toch populieren te kunnen telen voor de klompenindustrie. Het merendeel is aangeplant en gedijt er prima, bijvoorbeeld haagbeuken naast populieren, Europese eiken naast elzen, en een enkele dwaalgast zoals een walnotenboompje. Naast de onvermijdelijke braamstruiken zien we op de bodem onder meer groot heksenkruid, geel nagelkruid en smeerwortel. De omstandigheden ter plekke blijken echter ook onweerstaanbaar voor de reuzenbalsemien, afkomstig uit de Himalaya. Een plant met mooie bloemen, die nog eens heerlijk ruiken ook. "De bijen zijn er gek op, en sommige imkers ook" legt onze gids uit. "Maar hij overwoekert de complete zomerflora, kijk maar eens" en inderdaad, overal torent de exoot boven de autochtone bodembedekkers uit.

Natuurwei
Een apart plaatsje in Diependaal wordt ingenomen door de natuurwei, een haast intiem stukje natuur waar de JeugdNatuurWacht steeds weer inspiratie vindt voor een nieuw mini-project. Een kalkrijk kwelgebied met amfibierijke poelen die 's zomers droog staan en waar de waterviolier en de grote kaardebol zich thuis voelen, het Hein de Koning insectenhotel, de vlindertuin, de egelkasten en verder zo veel mogelijk andere schuilplaatsen voor dieren. Een mooie afsluiter voor onze zomerserie.


Theo Jansen en Piet van Heesch nieuwe koningen Sint JorisGilde

Foto: Hans van den Wijngaard

Het Sint Jorisgilde heeft het afgelopen weekend de traditie van het koningschieten weer een vervolg gegeven. Ze hadden de weergoden mee. Theo Jansen en Piet van Heesch kwam hierbij als winnaar uit de bus en kunnen zich burgerkoning respectievelijk koning noemen. Jansen voor een jaar, Van Heesch zelfs voor drie jaar zoals de traditie voorschrijft.

Vijf jaar geleden introduceerde het Sint Jorisgilde het jaarlijkse burgerkoningschieten, op kermiszaterdag op het gildeterrein aan de Ollandseweg 123, om de rooise bevolking kennis te laten maken met het gilde. Iedereen vanaf zestien jaar mag meedoen. De schutters mogen met de kruisboog zeven maal proberen een plaatje ("de wip") van de schutsboom te schieten. Wie minstens vier maal raak schiet gaat door naar de finale, het zogeheten afkampen. De uiteindelijke winnaar mag zich het komende jaar burgerkoning van Sint Oedenrode noemen. Van de 35 deelnemers (m/v) gingen er zeven door naar de afkampronde.

Burgerkoning
Na een spannende strijd is Theo Jansen dus de nieuwe burgerkoning geworden. Op de tweede plaats eindigde Hans van Roy en Peer van Bakel werd derde.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

"Vorig jaar heb ik ook meegedaan, dus het was geen beginnersgeluk. Maar toen lag ik er meteen uit" vertelt de glunderende nieuwe burgerkoning tussen de felicitaties door. Of hij nu ook echt lid wil worden van het gilde? "Nee. Ik heb pas nog mijn voorzitterschap van de wijkvereniging neergelegd maar mijn agenda zit nog steeds te vol, met vrijwilligerswerk en met mijn kleinkinderen."

In de voorronde leek het er op dat Peer van Bakel dit jaar met de eer zou gaan strijken. Tijdens een personeelsfeestje had hij ooit wel eens een poging gedaan om de wip eraf te schieten, 'in het echt' bleek hij dus ook aanleg te hebben, al leverde het hem niet de overwinning op.

Koningschieten
Zondag vond dan het 3-jaarlijkse koningschieten plaats, op dezelfde locatie maar dan een veldje verderop, en omgeven door een traditioneel programma. Al vroeg in de ochtend waren de gildebroeders en –zusters op de Bikkelkampen om Ben van Genugten af te halen, die op dat moment nog koning was. Hierna volgde in de H.Martinuskerk een eucharistieviering.

's-Middags, na een optreden van Seniorenorkest Dommelvolk, trokken de gildebroeders en-zusters in een steeds kleiner wordende spiraal om de schutsboom; het zgn. "vrijen" van de boom. Daarna werd de houten vogel op de schutsboom geplaatst en kon het koningschieten beginnen. Het eerste schot was voor wethouder Van der Pas, het tweede voor de gildeheer Pastor Vincent Blom, gevolgd door alle gildebroeders en-zusters. Na een toost te hebben uitgebracht gingen de kandidaten voor het koningschieten aan de slag.

Het werd een lange zit. "Volgens mij heeft iemand de vogel met ijzerdraad in elkaar gezet" grapte een van de gildebroeders. Het duurde maar liefst 149 schoten (!) voordat gildebroeder Piet van Heesch het laatste stukje van de houten vogel naar beneden schoot. De secondant (degene die het voorlaatste schot gaf) is Piet van der Sande geworden.

Na het omhangen van het koningvest en de koningsvogel werd het gilde gastvrij opgewacht in het bestuurscentrum door wethouder Coby v.d. Pas, waar geheel volgens traditie de erewijn werd gedronken.


Wil je zingen, zing dan mee op de scratchdag

Op zaterdag 28 oktober kan iedereen die van zingen houdt aansluiten bij de scratchdag die het Roois Kamerkoor op die dag organiseert. De charme van een scratchdag is dat je voor één dag deel uit maakt van een gelegenheidskoor. Vanuit verschillende achtergronden komen zangers samen om te werken aan een gevarieerd muzikaal programma.

Wat hen bindt, is dat zij het fijn vinden om in een koor te zingen. Samen zingen en binnen een dag een mooi eindresultaat bereiken dat de zangers op het eind van die dag willen delen met belangstellenden, dat is de essentie van scratch. Daarnaast is het ook gezellig om zo met elkaar samen te zijn.

Het Roois Kamerkoor organiseerde al eerder een dergelijk evenement. Het bleek toen een gouden greep. De deelnemers en ook de toehoorders die naar het eindresultaat kwamen luisteren waren enthousiast over de sfeer en vol lof over het eindresultaat. Daarom neemt het Roois Kamerkoor opnieuw het initiatief om zangers samen te brengen. De scratchdag vindt plaats op 28 oktober in Odendael. Om 9.30 uur starten de zangers onder leiding van dirigente Monique Joosten aan een gevarieerd muzikaal programma dat voor elk wat wils bevat. Het koor wordt op piano begeleid. Er staan onder andere werken van Fauré, Elgar en Whitacre op de lessenaar.

De deelnemers ontvangen ruim van tevoren de bladmuziek, zodat ze zich ondersteund door midifiles, de noten alvast eigen kunnen maken. Op 28 oktober wordt dan alles samengevoegd en wordt er muziek gemaakt! Rond 16.00 uur is het eindresultaat te horen in de slotpresentatie.

Aanmelding kan via een email naar scratch2017@rooiskamerkoor.nl. Op www. rooiskamerkoor.nl is informatie te vinden over deze activiteit van het Roois Kamerkoor.


Rooi nog steeds groenste van Europa

Foto: Bas van Turnhout

In 2000 werd Sint-Oedenrode verkozen tot het Groenste dorp van Europa. Een enorme eer waar iedereen heel trots op was. Vandaag de dag is en blijft Sint-Oedenrode nog steeds erg groen, maar niet altijd op de meest charmante manier.

Op veel plekken groeit het onkruid hoger dan nooit tevoren, zijn vuilnisbakken bijna overwoekerd en zien auto's fietsers niet bij het afdraaien door het hoge gras. Dan zijn er ook nog eens erg groene bankjes waar je niet op kunt gaan zitten zonder een vieze broek te krijgen. Het lijkt er in ieder geval op dat gemeente Meierijstad het groenbeheer nog niet helemaal op orde heeft. De gemeente geeft de achterstand in het groenbeheer toe, maar laat weten dat er hard wordt gewerkt om die achterstand in te lopen. Bovendien wordt er gewerkt aan een nieuw beleid. "Het groenonderhoud wordt zowel door eigen medewerkers als door aannemers waarmee wij samenwerken, uitgevoerd. Dat was zo en dat is op dit moment nog zo. Er wordt gewerkt aan nieuw beleid, waarin de beeldkwaliteit van de openbare ruimte voor geheel Meierijstad geharmoniseerd wordt. Dat is nu voor de drie voormalige gemeentes nog verschillend. Mogelijk leidt dat in de toekomst tot veranderingen", legt een woordvoerder van gemeente Meierijstad uit.

Dit jaar zijn er zeven klachten binnengekomen over het groenonderhoud, of het gebrek daar aan. Wellicht is klagen binnenkort niet meer nodig, want bijvoorbeeld voor het knippen van hagen en randen van plantvakken wordt op dit moment extra capaciteit ingezet.

Wie op deze bank gaat zitten krijgt vieze kleren. Bovendien is er genoeg onkruid te bespeuren. Foto: Bas van Turnhout
Foto: Bas van Turnhout

16 / 32

17 / 32

Voorbereiding Eerste Heilige Communie 2017-2018

Met het begin van het nieuwe schooljaar gaat ook de communievoorbereiding van start. Alle kinderen vanaf groep 4 zijn uitgenodigd om mee te doen aan deze voorbereiding. In 9 lessen door het jaar heen en in een aantal vieringen maken de kinderen op een speelse manier nader kennis met Jezus en met de kerk. In april en mei weten de kinderen wat communie is, en ontvangen ze voor de eerste keer het heilig Brood van Jezus. Elke keer weer een feest. In juni sluiten we in een openluchtviering het communiejaar samen af.

Dit jaar is er in elk van onze geloofsgemeenschappen communievoorbereiding. De informatiebijeenkomsten zijn op de volgende data:Sint-Oedenrode: maandag 4 september om 20.00 uur in de parochiezaal de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode. Boskant: woensdag 6 september om 20.00 uur in BS Franciscus in Boskant. Nijnsel: maandag 11 september om 20.00 u in de parochiezaal van de Heilige Antonius van Padua, Lieshoutseweg 9A in Nijnsel. Breugel: woensdag 13 september om 20.00 uur in de parochiezaal den Bauw, Sint-Genovevastraat 29 in Breugel. Son: donderdag 14 september om 20.00 uur in de Dagkapel van de Sint Petrus' Bandenkerk, Kerkplein 7 in Son. Olland: maandag 18 september om 20.00 uur in BS de Sprongh in Olland.

De feestelijke vieringen van de Eerste Communie zijn als volgt: Zondag 15 april in de kerk van de Heilige Martinus van Tours in Sint-Oedenrode. Aanvangstijd wordt nog bekend gemaakt. Zondag 13 mei om 9:30 uur in de kerk van Sint Genoveva in Breugel. Zondag 13 mei om 11.00 uur in de kerk van de Heilige Martinus in Olland. Maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) om 11.00 uur in de kerk de Heilige Antonius van Padua in Nijnsel. Maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) om 11.00 uur in de kerk van Sint Petrus' Banden in Son. Zondag 3 juni om 11.00 uur in een openluchtviering bij de Ritakapel in Boskant

Deze informatie kunt u ook vinden op de website van de parochie, onder de titel 'Sacramenten'.

Oudere kinderen die alsnog voorbereid willen worden op hun Eerste heilige Communie zijn ook van harte welkom. Voor hen is er een eigen, wat sneller traject.

Wij zien ernaar uit jullie te ontmoeten komend jaar!

Werkgroep Eerste Heilige Communie en pastoraal team

Gouden priesterfeest pater Piet van Heijst

Pater Piet van Heijst, missionaris van Afrika (Witte Pater), werd op 1 juli 1967 tot priester gewijd. Zijn gouden priesterfeest werd op zondag 9 juli jongstleden gevierd met een drukbezochte Eucharistie in de Sint Petrus' Bandenkerk in Son. De jubilaris was hoofdcelebrant. Concelebranten waren twee medebroeders die gelijk met hem werden gewijd, en emeritus pastoor P. Bakermans. Pater Piet droeg voor deze gelegenheid een Afrikaans kazuifel.

Na de viering in de kerk werd het feest met familie, medebroeders en vrienden voortgezet in De Bongerd.

De jubilaris wilde geen persoonlijk cadeau, maar bijdragen voor het Mulenga Youth Training Centre in zijn standplaats Ndola in Zambia. In die instelling krijgen kansarme kinderen vakopleidingen, zodat zij zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Voor dat doel werd in totaal het mooie bedrag van € 4.112,10 gegeven in bankoverschrijvingen en contanten, waarvan € 1.002,10 als resultaat van de collecte tijdens de eucharistie op 9 juli.

In zijn dankbrief aan allen die 9 juli tot een fantastische en onvergetelijke dag hebben gemaakt, schrijft pater Piet: "Niet alleen tijdens dit feest, maar ook tijdens mijn verlof ervaar ik weer opnieuw dat ik door jullie gedragen word in wat ik nog mag zijn voor de mensen in Zambia."

Donderdag 10 augustus ging hij weer graag terug naar Zambia.

Zondag 3 september laatste Zomerviering

In de voorbije zomervakantie werden er diverse 'Zomervieringen' gehouden in de openlucht. Zo waren er de Oogstviering op de Hoeve Strobol in Nijnsel, de feestelijke viering bij de zo fraai opgeknapte Mariakapel aan de Kasteellaan in Rooi en de viering van het feest van Maria Tenhemelopneming (met Mis en processie) in de sfeervolle pastorietuin van Breugel. Komende zondag volgt de laatste openluchtmis in deze zomerreeks.

Op zondag 3 september is er om 10.00 uur een openluchtmis bij de Ritakapel aan het Ritaplein in de Boskant. Na de onttrekking aan de ere-dienst van de Ritakerk is de doopkapel ingericht als Ritakapel. Iedere woensdagavond is daar een zeer goed bezochte viering. Ook is de Boskantse geloofsgemeenschap bij de inzegening van de kapel toegezegd dat de eerste zondag van september 'Rita-zondag' zal zijn. Zo blijft de Boskantse geloofsgemeenschap duidelijk in beeld in het geheel van onze Odaparochie. Daarom zijn wij 3 september aanstaande welkom bij de Ritakapel aan het Ritaplein. Het Martinuskoor en seniorenorkest Dommelvolk verzorgen de muzikale opluistering van deze viering. Na afloop is er koffie en thee. Bij slecht weer is de viering om 10.00 uur in de Rooise St. Martinuskerk.

De vier zomervieringen doorbreken de gewone loop van ons liturgisch aanbod, maar ze hebben een aantrekkingskracht en stralen ieder een geheel eigen sfeer uit. Een goed gebruik voor de zomervakantie. Dank aan allen die aan deze vier vieringen een bijdrage hebben geleverd!

Start Vormselvoorbereiding 2017-2018

Het Vormsel is het laatste van de drie sacramenten van het ingroeien in de kerk: Doopsel, Eerste Communie en Vormsel. In onze parochie hanteren wij het beleid dat kinderen die de Eerste Communie hebben ontvangen, op een eenvoudige en bij hen passende manier hun ingroei in de kerk moeten kunnen voltooien. Wij zien ernaar uit u en uw zoon of dochter hierbij te ontmoeten.

Kinderen in groep 8 of op het voortgezet onderwijs zijn welkom bij de voorbereiding op het Vormsel. Deze voorbereiding begint in september. Eind november 2017 ontvangen de kinderen het Vormsel.

In juni waren er twee informatiebijeenkomsten voor ouders en kinderen. Voor wie deze gemist heeft, of zijn licht wil komen opsteken, is er een laatste informatiebijeenkomst op dinsdag 5 september om 18.30 uur in parochiecentrum de Goede Herder, Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode. Graag even een berichtje naar jongeren@heiligeodaparochie.nl wanneer u daar bij aanwezig wilt zijn. Het is een informatie bijeenkomst voor ouders én kinderen samen.

De teller staat nu op 28 vormelingen, maar er kunnen zeker nog schaapjes bij!

Datum, plaats en tijd vormselviering bekend
In de zomervakantie hebben we afspraken kunnen maken over de viering van het Vormsel.We hebben vanwege de aantallen besloten alle vormelingen uit onze parochie in één in vormselviering samen te brengen. Omdat de grote Sint Petrus' Bandenkerk in Son haar laatste jaar is ingegaan, hebben we besloten dit najaar juist in deze kerk het Vormsel te vieren. De viering zal zijn op zondag 26 november 2017 om 10.30 uur. Mgr. De Korte zal onze kinderen komen vormen.

Pastoraal team

Nodig eens iemand uit

In het weekend van 9 en 10 september gaat er in Nederland iets bijzonders gebeuren. Ruim 20 kerkgenootschappen sluiten zich aan bij het initiatief "Kerkproeverij", waarbij de eigen kerkleden iemand uit hun buurt of uit hun familie- of kennissenkring uitnodigen om mee te komen naar de kerk.

Wereldwijd zetten in dat weekend zo'n 30.000 kerken hun deuren speciaal open voor de bezoekers. Die bezoekers moeten alleen wel uitgenodigd worden! Dat is onze taak als kerkgangers.

Dat uitnodigen doen we misschien niet zo heel vanzelfsprekend, maar waarom zou je datgene wat voor jou waardevol is alleen voor jezelf houden?

Wij vragen u dus om iemand uit te nodigen om op 9 of 10 september met u mee te gaan naar de kerk. Kerkproeverij vormt een mooie gelegenheid om iemand die u kent persoonlijk uit te nodigen om voor het eerst of misschien wel opnieuw te "proeven" aan het geloof. Van harte welkom dus!

pastoraal team H. Odaparochie.

Meer informatie over dit initiatief vindt u op www.kerkproeverij.nl

Tweet van de paus

De reis waarin wij onszelf toevertrouwen aan de Heer begint elke dag opnieuw en start iedere morgen.

1 september rondbrengen ziekencommunie

4 september mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael

7 september bijeenkomst communicatiecommissie

8 september Open Monumentendag

12 september bijeenkomst pastorale raad

14 september bijeenkomst ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum Ark kinderclub

Kerkberichten

Martinuskerk
Wo 30/08:
19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 31/08: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herder kerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Vr 01/09: Eerste Vrijdag van de Maand 10.00 u: Eucharistieviering in Odendael.
Za 02/09: 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Gerard Hendriks, Cor en Jo van den Biggelaar – van Rossum, Toon van den Hurk, Jeroen Scharenborg, Antonius Vos en Hendrika Vos – Mutsers.
Zo 03/09: Tweeëntwintigste Zondag door het Jaar 10.00 u: Openluchtmis bij de Ritakapel aan het Ritaplein te Boskant met Het Martinuskoor. (Bij slecht weer in de Martinuskerk in het centrum.) Intenties: Wim van Erp, Overleden familieleden van de familie van Bree, Tiny van den Biggelaar, Harrie van Dongen, Jo van Dongen – Vos, Thea Spierings – van Keulen, Ernst van der Meulen en Diny van der Meulen – Hillebrand, Overleden ouders van de Meulengraaf – Bogers, overleden broers, zus en zwagers.
Ma 04/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Di 05/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antonius van Padua kerk te Nijnsel.
Wo 06/09: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Intenties: Dora van Hastenberg.
Do 07/09: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van De Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 30/08:
19.00 u: Eucharistieviering.
Vr 01/09: Eerste Vrijdag van de maand 08.30 u: Eucharistieviering.
Za 02/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 03/09: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Els van Heuvel-Schel, Dien Sanders-Peters, Frits en Doortje Maas-de Bijl, Ouders Peeters-Goossens, Marinus van Dinter, Karel van de Ven, Piet Roolvink, voor een bijzondere intentie.
Wo 06/09: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 09/09: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

Sint Genoveva-kerk
Er zijn deze week geen weekvieringen.
Zo 03/09: 09.30 uur: Eucharistieviering H. Genoveva m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Jeanne Sadée-Massart, Miet Foolen, Ine en Piet Maximus, Han Verhagen.
Aansluitend aan de mis vrijwilligers-dag
Za 09/09: 18.30 uur: Eucharistieviering. Intentie: Petra en An Hulsen,
Zo 10/09: 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Dilia Peters-Swinkels, Corrie Raaymann-van Oirschot, John Meulendijks, Lies Sanders- van den Bogaart, Piet Keijzers, Truus van den Tillaart.

H. Martinus Olland
Za 02/09:
17.30 u. Eucharistieviering met kerkkoor. Intentie: Toos de Haas - Verberne.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zondag 03/09: Dienst in Son, 10.00 uur, Predikant Ds. Roeland Wijkhuizen.

Odendael
Zo 03/09:
10:00 u: woord en communieviering met Odendaelkoor. Intenties: Mevr. v.d. Zanden, Harrie Verschuren, Jan van Kampen, Leentje & Theo v.d. Berg.
Di 05/09: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte.

Sint Antonius Nijnsel

Zo 03/09: Geen Eucharistieviering ivm openluchtviering om 10.00 uur bij Ritakapel in Boskant.
Di 05/09: 09.00 u: Eucharistieviering.


Ludiek verkooppunt Boomerang festival

Sint-Oedenrode - Leuk da ge d'r Band is al een aantal maanden niet meer uit Rooi weg te denken. Sinds de band de Blércup in 2017 won is het heel erg hard gegaan. Na optredens op de Kiosk, bij Rooi Live en natuurlijk Paaspop is het tijd voor de volgende stad. Een eigen festival. En bij een originele band als Leuk da ge d'r Band hoort natuurlijk ook een bijzonder verkooppunt.

Zoals de band een tijd terug al heeft aangekondigd vindt het evenement plaats op zaterdag 4 november in De Gouden Leeuw in Sint-Oedenrode. Op verschillende plekken in Sint-Oedenrode gaan kaartjes verkocht worden voor het festival. Omdat de band ook een origineel verkooppunt wilde, dat voor iedereen bereikbaar zou zijn, besloot het de kaartjes te gaan verkopen bij Van Hoof zacht fruit aan de Schootsedijk. De kaartjes worden daar verkocht in de automaat aan de weg. Ludiek, bijzonder en origineel. Net als Leuk da ge d'r Band dus!

Help je kind gezonde keuzes maken

Jim – 16 jaar- heeft een vet feest op de sportclub. Tenminste, dat is wél de bedoeling. En nu schenkt de club alleen alcoholvrije drankjes! De ouders van Jim tillen er niet zo zwaar aan: "Joh, dan drink je met je vrienden toch eerst een biertje bij ons!"

De ouders van Jim hebben liever dat hun zoon eerst thuis een biertje drinkt, dan de kroeg ingaat, met vrienden 'indrinkt' en dronken op het feest verschijnt. Lex Lemmers, specialist alcoholpreventie bij het Trimbos-instituut, krijgt vaak de vraag van ouders: "Kan ik mijn zoon van 16 jaar toestaan dat hij af en toe thuis een biertje drinkt? Ik heb liever dat hij het met ons erbij doet, dan stiekem met zijn vrienden."

'Leren' drinken is later méér drinken
Lemmers: "Ik adviseer altijd om ook thuis aan de regel 'niet drinken onder de 18 jaar' vast te houden. Veel jongeren beginnen thuis met drinken, in het bijzijn van ouders en familieleden. Ouders denken dat 'leren drinken onder toezicht' beschermend werkt en ervoor zorgt dat hun kinderen verstandig met alcohol leren omgaan. Het tegendeel is waar. Onderzoek onder 428 Nederlandse families toont aan dat kinderen die thuis 'leren' drinken, op termijn juist meer gaan drinken."

Regels zijn niet leuk; 't werkt wél
Lemmers ziet ook dat veel ouders denken dat het stellen van regels niet werkt: 'Ze doen het toch wel' of 'Dan doen ze het juist' zijn reacties die Lemmers vaak hoort. Toch hebben ouders meer invloed dan ze denken. Onderzoek laat ook zien dat jongeren het normaal vinden dat ouders regels blijven stellen over drinken. Zo drinken kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcoholgebruik, pas op latere leeftijd.

Clean Team haalt afval op

Foto: Lisa vd Ven

Gemeente Meierijstad zet zich graag in om zwerfafval tegen te gaan. Tijdens de Buffelrun op 26 en 27 augustus wordt er aandacht gevraagd voor zwerfafval door het Clean Team en op zondag 27 augustus zijn op de Hartemèrt de 'Walking Bins' aanwezig.

Evenementen zijn een belangrijke bron van vervuiling. Meierijstad zet zich in voor een leefbare gemeente met een schoon openbaar gebied. Daarom worden op de Hartemèrt in Schijndel de 'Walking Bins' ingezet. Dit team loopt in een opvallend kostuum rond tussen het publiek en verzamelt afval. Wie afval bij ze inlevert, wordt beloond met een gezonde traktatie. Zo wordt er minder afval geproduceerd én gaan de bezoekers een stukje milieubewuster naar huis. Tijdens de Buffelrun loopt het Clean Team met afvalzakken rond om afval in te zamelen. Zo houden ze Boerdonk schoon en creëren bewustwording bij bezoekers. Ook aan het buffelen tijdens deze Boerdonkse obstakelrun? Of andere ploeteraars aan het aanmoedigen? Of brengt u een bezoek aan de Hartemèrt in Schijndel? Ook u kunt bijdragen door uw eigen afval in de afvalbakken te deponeren. Heeft u zelf een idee voor een activiteit tegen zwerfafval? Of wilt u zelf in uw eigen directe omgeving zwerfafval tegengaan? Meld u dan bij Toos van Bree van de gemeente Meierijstad (tel. 14 0413).

Café Brein voor jongeren met NAH

Café Brein is deze keer op 18 en 21 september 2017. Ditmaal is het speciaal voor jongeren met NAH (niet aangeboren hersenletsel) en sociale activiteiten.

Jongeren die een NAH oplopen staan vaak op dat moment midden in het leven; zij volgen een opleiding, zijn net begonnen met werken, hebben een leuke vriendenkring opgebouwd, gaan uit en ondernemen allerlei sociale activiteiten. Hoe gaan zij om met de gevolgen van het hersenletsel en hoe pakken zij het leven weer op? Ron van der Klundert (26 jaar) heeft 5 jaar geleden een zware hersenbloeding gehad en heeft hierdoor zijn NAH opgelopen. Hij komt op deze avond, als ervaringsdeskundige, zijn verhaal vertellen. Wil jij meepraten en ervaringen uitwisselen met andere jongeren met NAH? Kom dan naar de bijeenkomst van Café Brein in Uden op maandag 18 september 2017 of in Oss op donderdag 21 september 2017. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig! Beide bijeenkomsten starten om 19.30 uur (19.00 uur zaal open) en duren tot 21.30 uur. Café Brein Uden is in Muzerijk, Klarinetstraat 4 te Uden (18 september) en Café Brein Oss is in Buurthuis De Kortfoort, Floraliastraat 93 te Oss (21 september)

Fietstocht Meierijstad

Het thema is: Voor een appel en een ei gaat de zon op. In elke gemeente komt U een van de hierboven genoemde zaken tegen. Laat U verrassen.

Wij nodigen u uit om op zondag 3 september hieraan deel te nemen. Starten bij de kruising Kofferen/Heuvel/Hertog Hendrikstraat te Sint Oedenrode. (tussen zalencentrum de Beurs en restaurant Wollerich). Ook in Veghel kunt U op de Markt thv. het speelkussen starten. De fietsroute ligt klaar vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur. De lengte van de route is ongeveer 49 km. Er is een bijdrage verschuldigd van € 2,50 per persoon. ( kinderen onder de 18 gratis) Vragen: johan@verhoevenverzekeringen.nl of 073-5430444.

Van een 'zooitje ongeregeld' naar een geoliede machine

De leden van 't Roois Theater zijn druk bezig. De één is een metershoge cactus aan het bekleden, een ander is poncho's en sombrero's aan het verzamelen en weer een ander typt dit artikel. De organisatie van het toneelstuk 'Z.' is verdeeld in verschillende commissies en hoe dichter bij de voorstelling, hoe drukker deze commissies het krijgen.

"Marketing en PR is een flinke klus. Om tot iets goeds te komen beginnen we al vroeg met het opstellen van een planning van de promotionele activiteiten. Met kerst sturen we bijvoorbeeld al een kerstkaart naar ons vriendenbestand met daarin een hint naar het volgende stuk." vertelt Ilse Habraken die samen met Emile Kalmann verantwoordelijk is voor de marketing en PR. "Het is leuk om iets ludieks te bedenken of om bezig te zijn met het ontwerpen van de kaartjes, posters, flyers of banners. Gelukkig is Emile handig met allerlei programma's om deze te ontwerpen; ikzelf ben meer van het plannen en organiseren." Door deze marketinguitingen komt het stuk goed onder de aandacht in Sint-Oedenrode en omstreken. "Vorig jaar liepen we een parade door het dorp tijdens de jaarmarkt; dit jaar liggen we bijna in alle kroegen. En nee, niet wijzelf, maar onze bierviltjes. "

Ook de kledingcommissie heeft het druk. "Ieder stuk heeft weer andere kleding nodig en dat is niet altijd makkelijk te vinden." aldus Lieke Timmers, één van de vier kledingcommissieleden. "Waar vind je bijvoorbeeld een batman-pak of jasjes voor Mexicaanse soldaten? En dat ook nog binnen een bepaald budget." Vanaf maart is de commissie al druk bezig met het zoeken naar de juiste kleding. "Het was een grote uitdaging omdat we niets Mexicaans in ons assortiment hadden, dus alles moest gezocht worden. We proberen zo veel mogelijk zelf en via-via bij elkaar te zoeken en schakelen hulp in waar nodig. Zo hebben we onder andere fantastische hulp gehad van Janneke Kalmann die voor ons poncho's heeft gemaakt, zorgt een Rooise menner voor zwarte laarzen voor de soldaten, wordt een Sinterklaaspak geleend bij een zwembrigade en gebruiken we de oude jasjes van de Brabantband voor de sergeanten."

Ook zijn er bij het toneelstuk de gekste attributen (rekwisieten in toneeltermen) nodig. Hiervoor heeft 't Roois Theater Marij Vermeulen ingeschakeld. Zij zorgt voor een echte Mexicaanse sfeer op het podium door onder andere het maken van 8 cactussen, waarvan één levend. "In april begon ik met verzamelen van spullen; voornamelijk afval en spulletjes van de kringloop. Na het verzamelen maak ik schetsen en ga ik aan de slag. Zo heb ik cactussen gemaakt van skippyballen, tapijtrollen, afvalbakken en purschuim" vertelt Marij. Haar hele huis en werkschuur staan vol met spullen voor het theater, maar 'ach, dat moet kunnen' meent Marij. "Ik doe dit werk al 15 jaar en vind het leuk om te zien dat mijn rekwisieten een grote meerwaarde voor het sfeerbeeld creëren." De grootste uitdaging voor dit stuk is volgens Marij het (ruime) model van de levende cactus. "Maar gelukkig heb ik altijd goede hulp van vrienden en vrijwilligers om alles op tijd en goed af te hebben." aldus Marij.

Zelf deze levende cactus komen bekijken? Koop dan nu kaarten bij het VVV Sint-Oedenrode of Cafetaria de Mèrt. Reserveren kan ook via www.rooistheater.com. 't Roois Theater speelt de voorstelling 'Z.' op 15, 16, 22 en 23 september bij de Knoptoren in Sint-Oedenrode.

Nog even klinkt koor Cantecleer

Al weer even geleden, maar nog wel het vermelden waard: Cantecleer heeft op dinsdag 11 juli een concert gegeven in zaal De Ontmoeting van Odendael. De jarenlange mooie traditie om de laatste repetitie avond van het koorjaar een gratis concert te geven in Odendael kwam hiermee ten einde. Want zoals eerder in deze krant gemeld houdt koor Cantecleer na 45 jaar, helaas, op te bestaan.

Maar het koor zal nog één keer klinken, want met een slotconcert op zondag 5 november 2017 om 15.00 uur in De Knoptoren te Sint-Oedenrode, wil het huidige koor Cantecleer, aangevuld met zo veel mogelijk oud-koorleden, op een muzikaal waardige wijze afscheid nemen van Rooi. Oud-koorleden van de afgelopen 45 jaren worden nog steeds uitgenodigd mee te zingen om samen een mooi afscheidsconcert te geven.

Men kan zich opgeven met vermelding van stemsoort via het volgende mailadres: anneke.bokhorst@upcmail.nl. Het is nu wel zaak dat zo spoedig mogelijk te doen, want de repetities beginnen op 5 september a.s. Na opgave wordt per mail de nodige informatie gestuurd.

Lekker jezelf zijn op de Springplank

Basisschool De Springplank legt letterlijk de rode loper uit voor alle kinderen en hun ouders. De eerste schooldag begon op basisschool de Springplank kleurrijk. Iedereen die wilde, kwam vandaag naar school met een raar kapsel. Het maakte het voor kinderen en ouders extra speciaal dat ze over de rode loper naar binnen gingen.

"Het idee achter deze te gekke kapsels is, dat wij het belangrijk vinden dat je jezelf durft te zijn. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, iedereen wordt geaccepteerd. En als je geen zin had in een ander kapsel dan was dat ook goed. Veel kinderen vonden het leuk en kwamen flink uitgedost op school. We hebben weer zin in het schooljaar en we gaan voor een mooi jaar waarin iedereen zichzelf zelf mag, wil en durft te zijn," aldus de directeur van de basisschool.

Janny Forsten al kwart eeuw actief voor Rooise ouderen

Foto: Hans van den Wijngaard

Ondanks dat haar roots niet in Rooi liggen en ze hier ook niet woont, is Janny Forsten toch voor veel Rooienaren, zeker de ouderen en hun kinderen een bekende. Dat is ook niet vreemd als je al vijfentwintig jaar bij het welzijnswerk voor ouderen betrokken bent. Op 1 augustus 1992 begon Janny als functionaris bij wat toen nog de 'Raad voor open bejaardenwerk' heette. Ruim een maand geleden vierde Janny haar zilveren werkjubileum bij Welzijn de Meierij, de stichting die zich nu inzet voor het welzijn van alle Rooienaren. Nu de meeste vakanties achter de rug zijn, kijken we met Janny terug op die periode van een kwart eeuw.

Janny's roots liggen eigenlijk in het noorden van het land, in Groningen om precies te zijn. Daar was Janny onderwijzeres, maar toen haar man voor zijn werk naar het zuiden verhuisde ging zij vanzelfsprekend mee. Janny studeerde rond die tijd aan de Sociale Academie omdat zij graag kinderen met een 'rugzakje' wilde begeleiden. Echter zover kwam het niet. Bij gebrek aan stageplaatsen in de gewenste richting, liep Janny 'maar' stage bij een Stichting Welzijn Ouderen in Schijndel. Een toeval? Niemand die het antwoord kan geven, maar zeker is, dat Janny, zich vanaf toen alleen nog maar met veel plezier voor het welzijn van ouderen in heeft gezet.

Aan het einde van haar stage in Schijndel hoorde Janny, dat er in Sint-Oedenrode een vacature was. Daarop solliciteerde zij en met succes. Samen met Diny Kuijpers begon Janny aan het ouderenwerk in Sint-Oedenrode. Dat was in een noodonderkomen aan de Stompersstraat tussen Stompershoek en wat nu restaurant Osteria is. Al snel kregen de beide dames ondersteuning van Jaap Krouwel. Met zijn drieën waren zij het aanspreekpunt voor de Rooise ouderen, waarbij Janny zich vooral op de inhoud stortte, Diny de uitvoering voor haar rekening nam en Jaap vooral het papieren werk deed.

Zelfredzaamheid is nu het motto
"Er is in de afgelopen vijfentwintig jaar veel veranderd", antwoordt Janny op de vraag wat er zoal gebeurd is in haar carrière. "In de jaren negentig bestond het werk vooral uit het organiseren van activiteiten voor ouderen. Nu steken we vooral in op de zelfredzaamheid. De ouderen van het einde van de vorige eeuw, werden na hun pensionering ineens geconfronteerd met veel vrije tijd. De ouderen van nu, hebben al veel meer een invulling van hun tijd voor ze met pensioen gaan. Maar niet alleen dat is veranderd, ouderen zijn -dankzij internet- nu ook veel beter geïnformeerd dan ouderen van twintig of dertig jaar geleden".

Internet en computers zijn bijvoorbeeld zo'n verandering. Begin jaren negentig waren PC's nog maar net in opkomst. "Bij de Stichting Welzijn Ouderen hadden we één oude elektrische typemachine. Als service deden we het typewerk voor de KBO, nu zou je de KBO beledigen als je hen aanbiedt om het typewerk voor hen te doen. Dat doet nu iedereen, inclusief de meeste ouderen, als vanzelfsprekend zelf omdat bijna iedereen thuis een PC heeft".

"Nu steken we vooral in op de zelfredzaamheid."

Niets zonder vrijwilligers
Toch wil Janny heel nadrukkelijk vertellen, dat al het werk dat zij en haar collega's de afgelopen vijfentwintig jaar deden niet mogelijk was geweest zonder de bijna tweehonderd vrijwilligers, die eerst de Stichting Welzijn Ouderen en later Salus en daarna weer Welzijn de Meierij heel nadrukkelijk hebben geholpen en nog steeds helpen. Projecten zoals 'tafeltjedekje' en de 'alarmering' zouden zonder al deze mensen niet mogelijk zijn. "Maar", zo gaat Janny verder, "het wordt wel steeds lastiger om vrijwilligers te vinden. Enerzijds omdat de mensen steeds langer moeten werken. Vroeger gingen de mensen vaak al voor hun zestig met vervroegd pensioen. Nu moeten zij tot na vijfenzestig werken, dat merk je in het beschikbaar zijn van vrijwilligers. Maar ondanks alle veranderingen, kan Welzijn de Meierij gelukkig nog steeds rekenen op veel vrijwilligers. Toch zie je wel steeds meer dat vrijwilligers zich niet meer voor langere tijd willen binden, maar eerder op projectbasis beschikbaar zijn", zo vertelt Janny.

Formalisering
Een andere verandering die Janny de afgelopen kwart eeuw heeft zien gebeuren, is de formalisering van de maatschappij. "Vroeger liep je gewoon bij het gemeentehuis naar binnen en je besprak met de betreffende ambtenaar wat er speelde. Tegenwoordig is dat veel moeilijker. Je loopt er niet meer zomaar even binnen, je moet eigenlijk altijd een afspraak maken en er zijn vaak ook nog veel meer mensen nodig om tot een oplossing te komen. In dat kader hoop ik ook dat de harmonisering van de regels binnen Meierijstad niet gaat leiden tot meer bureaucratie en dat we als Welzijn de Meierij lokaal kunnen blijven werken. Dingen gaan dan niet alleen sneller, maar zeker voor ouderen is het fijn als ze ons en de vrijwilligers die hen bij van alles en nog wat behulpzaam zijn kennen".

Een vijfentwintigjarig jubileum is bij uitstek een moment om terug te kijken op de leuke dingen. Janny, noemt daarbij het organiseren van de ouderenkermis, iets dat welzijnswerk pur sang is, als een van de jaarlijks terugkerende hoogtepunten. Maar ook is de welzijnswerkster trots op de talloze vrijwilligers die altijd weer klaar staan voor de Rooise ouderen. En als laatste geeft Janny aan dat het project rondom dementie, de dementievriendelijke gemeenschap, waar ze nu mee bezig is ook heel veel voldoening geeft. "Mijn ideaal is een vriendelijke gemeenschap voor iedereen. Niet alleen voor mensen met dementie, maar voor iedereen die kwetsbaar is", zo sluit Janny af.


Het sleutelbos deel 8

Lange Lapper en Holle Hopper droegen samen het kistje. De vraag was, waar ze het eerst naartoe zouden gaan. Ze kenden alleen de tovenaar en de smid. Daar bewaarden ze nou niet bepaald goede herinneringen aan. Achter elkaar liepen ze een klein steegje in. Even later kwamen ze de postbode van het dorp tegen. Je kon wel zeggen dat hij altijd reuze nieuwsgierig was. Hij zei: 'Wat hebben jullie een mooi kistje bij je. Hé, en wat betekent dat nou? Er staat "Goede Raad" op. Mag ik het eens openmaken?' 'Nou, dat is precies wat we wilden vragen,' riepen de drie jonge reuzen tegelijk. 'Dan neem ik jullie mee naar het postkantoor,' zei de man. 'Ik fiets wel voor jullie uit. Wees voorzichtig, maak ons dorp niet kapot met jullie grote voeten.' Even later kwamen ze bij het postkantoor. 'Wachten jullie maar even buiten,' zei de postbode. 'Ik zal aan een collega vragen of die het kistje opent.' De drie reusjes gingen voorzichtig tegen een muur bij het postkantoor leunen. Ze waren natuurlijk reuze benieuwd wat er in het kistje zou zitten.

De mensen die langs het postkantoor kwamen, keken erg verbaasd 'Wat doen die reusjes hier? Wat zou er aan de hand zijn?' vroegen de mensen aan elkaar.
'Het valt kennelijk niet mee om dat kistje open te krijgen,' zei Holle Hopper tegen de anderen. 'We zitten hier nou al een halfuur.' 'Ach, wat maakt het uit. Als we maar goede raad krijgen. Dat is het belangrijkste,' zei Lange Lapper. Ze hoorden het uurwerk van de kerktoren drie keer slaan. Enkele minuten later kwam de postbode naar buiten. Samen met zijn collega had hij het kistje open weten te krijgen. 'Het heeft even geduurd,' zei hij, 'maar het is ons gelukt.' Toen liet hij zien wat er in het kistje zat. Het was een mooi vel papier en met sierlijke letters was erop geschreven: 'Ga naar de Allerhoogste Tovenaar.' 'Waar kunnen we hem vinden?' vroeg Holle Hopper. 'Schildpadweg 5,' antwoordde de postbode. De drie jonge reuzen bedankten de postbode voor zijn oprechte hulp en gingen op zoek naar de Schildpadweg. Ondertussen lachten de postbode en zijn collega zich een hoedje. 'Wat moeten ze nou bij de Allerhoogste Tovenaar? Die helpt je hooguit de vernieling in.' 'Wat die reuzen niet weten, is dat wij die brief geschreven hebben.' 'Op het originele stond geschreven: "Ga zo vlug mogelijk naar juf Reuzemien. Die zal jullie bijstaan," ' zeiden ze tegen elkaar.

De drie reuzenkinderen waren vol vertrouwen op weg gegaan naar de Allerhoogste Tovenaar voor goede raad. Ze kwamen aan op de Schildpadweg. Slimme Slibber, Lange Lapper en Holle Hopper begonnen het nu toch wel een beetje eng te vinden. Ze gingen steeds langzamer lopen tot ze bij een grote houten poort kwamen. Op de rechterdeur stond een grote 5 geschilderd. Daaronder: Allerhoogste Tovenaar, 3 x kloppen.'Is het eigenlijk wel slim om voor goede raad naar die tovenaar te gaan?' zei Slimme Slibber.
'Het staat toch in die brief uit het kistje?' antwoordde Lange Lapper. Slimme Slibber zei: 'Toch vertrouw ik het niet.'
Besluiteloos drentelden ze bij de poort heen en weer. Ineens kwamen er twee mensenkinderen aangerend. 'Stop! Stop! Wij zijn Erik en David en wij willen jullie waarschuwen. Ga niet naar die gemene tovenaar.'

Elli, Emmy, Hanny, Henriëtte, Nelleke, Willemien

Reageren? schrijversimpesant.nl

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Ook deze keer hebben we enkele interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

De Zonnebloem zoekt bezoekvrijwilligers
De Zonnebloem is op zoek naar vrijwilligers die ouderen en mensen met een fysieke beperking willen bezoeken. Gezellig samen een kopje drinken, tijd voor een gezellig praatje of een wandeling maken of samen een gezamenlijke hobby oppakken. Werktijden zijn minimaal 2 uur in de 3 weken. (vacaturenummer 10933)

Penningmeester huurders
belangenvereniging bij Wovesto HBV-Sint-Oedenrode is op zoek naar een algemeen bestuurslid. Heeft u affiniteit en interesse in volkshuisvesting? Dan is deze vacature iets voor u! De huurdersbelangenvereniging behartigt de belangen van huurders en woningzoekenden in Sint-Oedenrode. Dit doet zij door het beleggen van bijeenkomsten, het verstrekken van informatie en het deelnemen aan overleg. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 10904)

Vrijwilliger voor fietsles
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is op zoek naar een vrijwilliger die fietsles wil geven aan een Syrische vrouw in de Wijk Vogelenzang en/of een Eritrese vrouw in Nijnsel. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 18623)

Buurtkoffie

Op initiatief van de wijkraad KCKrooi, Stichting Wooninitiatief Kamille en Welzijn de Meierij heeft er een gezellige buurtkoffie plaatsgevonden op vrijdagochtend 25 augustus 2017 bij Kamille nummer 15.

Een aantal bewoners uit de wijk Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos kwamen samen op een buurt-treffen voor een gezellig gesprek, om te genieten van de ontmoeting en de mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen. Het was een geslaagde ochtend, in de gezellige ruimte van de Kamille waar samen met de bewoners en de buurgenoten werd genoten van de koffie en de levendige gesprekken. De aanwezigen gaven aan dat zij het initiatief op prijs stelden en dat zij zeker vaker deel willen nemen aan deze ochtend. Allerlei ideeën werden geopperd van buurten tot handwerken of samen leren schaken.

Lijkt het u gezellig om ook eens aan te sluiten en bent u woonachtig in de wijk, kom gerust eens binnenlopen op vrijdag 29 september van 10.00 tot 12.00 uur, de koffie staat klaar. Voor vragen kunt u contact opnemen met Nel van Manen ( Wijkraad KCK): 0413-473214 of Gerry Jochems (Welzijn de Meierij): 073 -5441400 Datum: Vrijdag 29 september 2017, Locatie: Stichting Wooninitiatief Kamille 15.

De haan draait weer

Foto: Thea Willems

Wie dinsdagochtend door de Eerschotsestraat fietste zag wel een hele grote kraan voor de kerk staan. De haan die bovenop De Knoptoren staat draaide namelijk niet meer rond, en dat moest natuurlijk gemaakt worden. Na wat schoonmaken en wat vet te hebben gesmeerd draait hij weer als nooit te voren. Tevens de perfecte gelegenheid om ook de torenstoel te schilderen. Ook dat werd dus gedaan.

Snikhete editie Ouderenkermis

Dhr en mevr. Van Erp worden overstelpt met cadeaus.

Sint-Oedenrode - Het was dinsdagmiddag snikheet rondom de botsautokraam, maar toch namen zo'n driehonderd ouderen de moeite om naar de Ouderenkermis te komen. Het geeft aan dat het evenement nog steeds populair is. Een leuke meevaller voor alle aanwezigen… voor de jaarlijkse loterij waren er meer prijzen dan deelnemers.

Daarom werd menig rollator of boodschappentas gevuld met meerdere prijzen. Dat werd voor meneer en mevrouw Van Erp knap lastig. Zij werden als hoofdwinnaar overstelpt met cadeaus en de rijdende airco bleek zo groot dat vervoer met een auto nodig was. Een enthousiaste wethouder Eus Witlox maakte bekend dat het stel de hoofdprijs won. "Ik schrok een beetje van de flinke lijst met mooie prijzen die ze hebben gewonnen", riep Witlox door de krakende microfoon.
De meeste aanwezigen hadden een fijn plekje in de schaduw gevonden, maar sommigen bleven verstoken van die luxe. Toch beten ze door, want ze wilden niets van de middag missen. Net als Piet Duffhues. De medeoprichter van de Ouderenkermis is niet meer zo mobiel als vroeger, maar de 51e editie wilde hij uiteraard niet missen. Hij maakte alle edities mee.
Tot slot kon seniorenorkest na lang wachten eindelijk de instrumenten weer oppakken. Het leek wel alsof ze net wat vrolijker speelden dan normaal. Misschien omdat ze omringd waren door gewonnen prijzen?

Ook dit jaar kregen alle deelnemers weer twee gratis oliebollen.
Het seniorenorkest speelde weer een fijn deuntje mee.
Deze mevrouw won onder andere een zak houtskool.

Straten brandschoon

Foto: Stijn van der Meer

Duizenden bezoekers laten veel afval achter tijdens Rooi Kermis. Gelukkig reageert gemeente Meierijstad daar heel alert op. Iedere morgen is een schoonmaakploeg bezig geweest om de straten weer schoon te maken. Met succes! Want als de eerste burgers weer gaan werken, zijn de straten in het centrum brandschoon. Ook dat verdient een groot compliment!

Rooi Kermis = genieten

Deze editie van Rooi Kermis is onvergetelijk. Wat een weer! Wat een drukte! Wat een goede sfeer en gezelligheid! Dit was Sint-Oedenrode op haar best. Vanaf het moment dat wethouder Van Rooijen op zaterdagmiddag het startschot gaf met kinderen van basisscholen Dommelrode en De Sprongh, werd een succesverhaal geschreven. Een dikke pluim ook de gemeente Meierijstad, voor de exploitanten, maar vooral ook voor de plaatselijke horeca. Zij bespaarden kosten noch moeite om een goed entertainmentprogramma neer te zetten. Voor iedere leeftijd wat wils. Daar was Rooi Kermis voor iedereen genieten!

26 / 32

Dicht bij het voorbije

ik reikte mijn hand
en zij, zij legde haar broosheid
in de dragende palm
en toonde aderen
van bejaarde schoonheid

de hoge zetel waarin zij zat
met gewelven aan beide zijden
op hoofdhoogte
en kussens die haar droegen,
doch nauwelijks steunden
( ze was statig van aard,
zodat ze niet leunde)
toonde wat nog aanraakbaar was

haar lijf vertoonde
de voorbode van droogte
doch haar stem was luid
en zuiver van klank
de ogen spraken echter
in onze ontmoeting
van berusting, zachtheid
en geduldige dank

Groen, groener groenst. De A50 vanuit de lucht gezien. Gemaakt door Henri van Hoorn.

Foto: Thea Willems

Deze prachtige ijsvogel heeft een heerlijk visje gevangen. Smullen! Foto: Thea Willems.

Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan geld, maar het kost zoveel geld om ze te krijgen.
Hakim Traïda (1956) Nederlands-Algerijns theatermaker.

In inne keer is 'n aombeeld niet te stelle

Winnaar vakantiefoto

Wij vonden dat Sam van Duijnhoven wel heel erg veel gegroeid is tijdens zijn vakantie. De foto vonden wij zo leuk dat hij zich de terechte winnaar mag noemen! Veel plezier!

De marathon van Rooi

Sportvereniging Fortuna '67 bestaat dit jaar een halve eeuw. En zoals bij de vorige lustrumvieringen organiseert de club ook nu weer de Marathon van Rooi op zondag 5 november. Deze marathon hoef je niet alleen te lopen. Je kunt zelf een team samenstellen om de 42 km in estafettevorm te lopen.

Een estafetteteam bestaat uit minimaal twee en maximaal zes personen. De regels zijn eenvoudig; je loopt om beurten zodat je samen de afstand van ruim 42 km hardlopend aflegt. Er moet steeds een teamlid lopen maar het aantal kilometers kun je naar eigen keuze over de teamleden verdelen. Elk teamlid mag ook meerdere keren een afstand lopen, dus je kunt het indelen zoals je wilt.

Ga deze uitdaging aan en vorm een team met vrienden/vriendinnen, collega's, clubgenoten of met je gezin. Nu de vakanties achter de rug zijn, is het de ideale tijd om weer in beweging te komen en samen te trainen en naar de wedstrijddatum toe te leven. Voor de snelste teams zijn er prijzen, maar zoals altijd is meedoen belangrijker dan winnen.

Meer informatie vind je op de website www.fortuna67.nl. Klik daar op het logo van het jubileumjaar en vervolgens op Marathon. Via deze site kun je ook inschrijven. SV Fortuna '67 ziet jou en je team graag aan de start op 5 november.

Nijnsel op zoek naar doelpunten

Afgelopen zaterdag trad Nijnsel 1 aan tegen vierdeklasser Woenselse Boys uit Eindhoven. Beide teams hadden nogal wat nieuwe gezichten in hun selectie ten opzichte van vorig seizoen. De gasten gingen er in deze oefenwedstrijd met een 0-2 overwinning van door.

De wedstrijd ging redelijk gelijk op, maar de gasten wisten uiteindelijk twee keer te scoren en dat bleek voldoende voor de drie virtuele punten. Het gebrek aan scorend vermogen brak de gasten dus op. Met het vertrek van Stefan Hulsen die inmiddels zijn draai heeft gevonden bij Nuenen levert Nijnsel toch een 'dikke' twintig doelpunten per seizoen in en dat zul je op een of andere manier moeten compenseren. Trainer Arno Methorst: 'We hebben inderdaad een behoorlijk gewijzigde groep maar constateer met veel plezier dat de jongens erg leergierig zijn. Dat is toch de basis van beter willen worden. Ze realiseren zich dat er nog veel werk aan de winkel is, maar dat ervaren ze eerder als een uitdaging dan een last. We hebben nog een week of vier voor de competitie van start gaat en dan hopen we toch een stuk verder te zijn. De vakanties zitten erop, dus we kunnen nu met een voltallige groep gaan werken.'
Aanstaande donderdag om 20.00 uur speelt Nijnsel haar tweede oefenwedstrijd en wel thuis tegen De Valk uit Valkenswaard. Een ambitieuze eersteklasser die dit seizoen onder leiding staat van Ruud van der Rijt die zijn trainingspak heeft ingeruild voor een coachjas. In de kantine op groot scherm natuurlijk de kraker Frankrijk-Nederland. We zullen zien of het niveau daar nog hoger ligt dan op het hoofdveld van Nijnsel, al valt dat te betwijfelen. Het ziet er alleszins naar uit dat we een mooie en sportieve donderdagavond tegemoet gaan. Petra Kossen en Franka Verhoeven zijn deze avond uw gastvrouw.

Veel renners TWC Gerry van Gerwen

Met maar liefst zesentwinitig renners en zes begeleiders was de Rooise Wielertoerclub Gerry van Gerwen afgelopen zaterdag onderweg van Diekirch naar Valkenswaard. Deze inmiddels legendarische klassieker voor amateurwielrenners, werd alweer voor de negenendertigste keer gehouden. Dit jaar voor het eerst over een bijna volledig nieuw parcours door de Duitse Eifel.

In het Luxemburgse Diekirch stonden zaterdag in alle vroegte de 779 deelnemers al aan de start. Toen exact om kwart over zeven het startschot klonk vetrokken zij richting het Nederlandse Valkenswaard dat 255 kilometer verderop op hen wachtte. Zowel voor de debutanten als de renners die al vaker aan deze monstertocht deelnamen lag er een spiksplinternieuw parcours te wachten. Omdat de organisatoren geen vergunning kregen om door de Belgische provincie Luik te fietsen, trok het peloton dit jaar voor het eerst door de Duitse Eifel. Letterlijk hoogtepunt van de dag was de beklimming van de Schwarzer Mann, een berg met een hoogte van 715 meter. In totaal stond er 3278 meter klimmen op het dagprogramma.

Onder de Rooise deelnemers, die met de bus naar Luxemburg vertrokken, waren zes debutanten. Jos van de Wijst kwam samen met Sjef Kraaijvanger als eerste Rooienaar om twee minuten over vier in Valkenswaard over de meet. Iets minder dan een uur later om vier minuten voor vijf kwam de grote Rooise groep met vijftien renners binnen. Johan Merks, die vlak voor de eindstreep moest lossen, kwam zeven minuten over vijf aan op de Markt in Valkenswaard. Daarna was het een tijdje wachten op de Rooise bus. Maar twee minuten over halfacht konden ook de volgen de vijf WTC Gerry van Gerwen renners klokken. Daarna was het alleen nog wachten op René Verbree en Hennie Bouwe. René drukte zijn voorwiel tien minuten later over de streep en Hennie kwam als laatste Rooise deelnemer om kwart over acht, maar nog steeds binnen de tijdslimiet aan de streep. Ramon Smits moest halfweg koers opgeven.

De aankomsttijden van de renners van WTC Gerry van Gerwen waren als volgt:
Jos van der Wijst 16:01:44; Sjef Kraaijvanger 16:01:46; Mart van Heeswijk 16:56:12; Eric Muusz 16:56:14; Paul Dortmans 16:56:15; Joop Seegers 16:56:21; Wim vd Langenberg 16:56:25; Martien der Kinderen 16:56:27; Gerard Habraken 16:56:31; Nick Derks 16:56:36; Ad Foolen 16:56:38; Erik-Jan van de Meulengraaf 16:56:42 Dennis Kreeft 16:56:44; Ralph Blommestein 16:56:46; Willy Brus 16:56:50; Sjak Mandigers 16:56:50; Frank Alfrink 16:57:04; Johan Merks 17:07:20; Paul Passier 19:31:42; Patrick de Laat 19:31:51; Corina van der Zanden 19:31:58; Michiel van de Pas 19:32:01; Winfried van der Bom 19:32:15; Rene´ Verbree 19:42:46; Hennie Bouwe 20:14:17; Ramon Smits uitgevallen

Annette Swinkels tweede

Dit weekend werd in Schaijk een springwedstrijd voor paarden verreden. Annette Swinkels startte hier haar paard hare Majesteit in de klasse B.

Met 75 stijlpunten eindigde ze met een tweede prijs. Linda van Gastel startte haar paard Coco Flanel
op een springwedstrijd in Moergestel. In de klasse B beloonde de jury haar rit met 73,5 stijlpunten, goed voor een zevende prijs.

Rhode start bekercompetitie tegen Eijsden

Hennie Bouwe

A.s. zondag gaat het nieuwe seizoen officieel van start. Wat later dan andere jaren. Door de late vakanties was een goede voorbereiding vaak een probleem, daarom heeft de KNVB op verzoek van de verenigingen besloten om de competitie voortaan 3 weken later te laten beginnen. Dit betekent wel dat de laatste competitiewedstrijd pas eind mei gespeeld wordt, op zich niets mis mee, alleen kunnen dan de eventuele nacompetities pas in juni afgewerkt worden.

Het betekent ook dat er wat meer ruimte is voor de bekercompetitie, geen doordeweekse wedstrijd meer, maar 3 wedstrijden op 3, 10 en 17 september. Rhode is ingedeeld in een poule met ploegen op flinke afstand, en begint met de uitwedstrijd tegen Eijsden( bij Maastricht). Vervolgens krijgt het Hoensbroek (Heerlen) op bezoek en de laatste wedstrijd is wel een beetje in de buurt, Rhode gaat dan op bezoek bij Rood Wit Veldhoven.

Paul Passier
Ralf Blommesteijn

Ook de overige teams, met uitzondering van Rhode VR3, doen allemaal mee aan de bekercompetitie.

Boskant opent bekertoernooi tegen Ollandia

Vanaf het komend weekend krijgen de wedstrijden zowel voor de senioren als de jeugd toch weer een officieel etiket opgeplakt. Er staan namelijk voor alle teams (behalve voor Boskant VR1) bekerwedstrijden op het programma. Voor wat betreft de lagere teams een handgebaar van de KNVB aan de wedstrijdsecretarissen; de wedstrijden worden nu centraal geregeld. Geen avonden bellen meer!

Voor de hogere teams is het wedstrijdschema aangepast. Voorheen moest er ook doordeweeks gespeeld worden; nu zijn alle wedstrijden in het weekend gepland. Wat uiteraard wel inhoudt dat de competitie een drietal weken later start! Boskant 1 opent op zaterdagavond thuis om 18.30 uur met de wedstrijd tegen Ollandia 1. Gelijk een derby dus!

Van der Vleuten naar Hippiade

Pleun van der Vleuten wist na 2 fantastische rondes haar paard Gerdina naar een mooie 4e plaats te rijden op de Brabantse kampioenschappen in Dongen op zondag 30 juli.

Hier zal zij de Rooise Ruiters vertegenwoordigen op de Hippiade in Ermelo op zaterdag 2 september.

30 / 32

Voetbal
Rhode
Programma senioren:

Eijsden 1-Rhode 1 14:30
Heeswijk 2-Rhode 2 12:00
Rhode 3-Festilent 2 12:00
Blauw Geel'38 4-Rhode 4 12:00
UDI'19 9-Rhode 5 13:00
Rhode 6-DVG 7 12:00
Boskant 6-Rhode 7 10:00
Heeswijk 6-Rhode 8 10:00
Rhode 9-WEC 6 12:00
Rhode 35+1-WEC 7 10:00
Real Lunet 2-Rhode 2 (zat) 14:30
EVVC VR1-Rhode VR1 11:00
Rhode VR2-Cito VR1 10:00
Programma jeugd 02/09:
JO19-1-Schijndel JO19-1 14:45u
Boskant JO19-1-JO19-2 14:30u
JO19-3-Avanti'31 JO19-3 14:45u
Mariahout JO17-2-JO17-2 14:30u
JO17-3-Schijndel JO17-3 14:45u
DVG JO17-2-JO17-4 14:30u
JO15-1-O-Z Helmond JO15-1 13:00u
JO15-2-Nijnsel JO15-1 13:00u
JO15-3-Stiphout V. JO15-3G 13:00u
Blauw Geel'38 JO15-9-JO15-4 13:00u
JO13-1-Schijndel JO13-1 11:45u
Schijndel JO13-2G-JO13-2 11:45u
Avanti'31 JO13-2-JO13-3G 11:45u
JO13-4-Ollandia JO13-1G 11:45u
JO13-5-ELI JO13-2 11:45u
Brandevoort JO12-1-JO12-1 9:30u
TOP JO11-1-JO11- 10:30u
JO11-2G-DVG JO11-2G 9:15u
WEC JO11-1-JO11-3G 10:30u
JO11-4-Sparta'25 JO11-3 9:15u
JO11-5-FC de Rakt JO11-3 10:30u
Mariahout JO11-2G-JO11-6 10:30u
JO11-7-ELI JO11-3G 10:30u
Schijndel JO10-1-JO10-1G 9:00u
Mierlo Hout JO9-1-JO9-1 8:30u
JO9-2-Avanti'31 JO9-2 9:15u
JO9-4-Sparta'25 JO9-3 9:15u
VOW JO9-1M-JO9-5 10:30u
DVG JO9-4-JO9-6M 10:30u
Blauw Geel'38 JO8-1-JO8-1 10:15u
JO8-2-WHV JO8-1 10:30u
JO8-3-Mariahout JO8-1G 10:30u
Blauw Geel'38 JO8-4-JO8-4 10:15u
JO8-5-Ollandia JO8-1G 10:30u
Vorstenbossche Boys MO17-1-MO17-1 14:30u
Nijnsel MO15-1-MO15-1 13:00u
MO15-2-SCMH MO15-1 10:30u
JO13-6M-Margriet JO13-8M 10:30u
MO11-1-UDI'19/CSU MO11-1 10:30u

Ollandia
Programma senioren 02/09:

Boskant 1-Ollandia 1 18.30 u.
Programma senioren 03/09:
Ollandia 2-SES 3 10.30 u.
Programma jeugd 02/09:
JO17-1-Boskant JO17-1 14.30 u.
JO15-1-Ruwaard JO15-1 13.00 u.
Rhode JO13-4-JO13-1 10.45 u.
Avesteijn JO11-3-JO11-1 08.00 u.
Blauw Geel JO11-7-JO11-2 08.15 u.
Rhode JO8-5-JO8-1G 09.30 u.

VV Nijnsel
Programma senioren 03/09:

WEC 1-Nijnsel 1 14.30 u.
HVCH 2-Nijnsel 2 12.00 u.
Nijnsel 3-Margriet 2 12.00 u.
Boskant 5-Nijnsel 4 12.00 u.
DVG 8-Nijnsel 5 10.00 u.
Nijnsel 6-Schijndel 7 10.00 u.
Nijnsel 7-Erp 11 10.00 u.
Amstenrada VR1-Nijnsel VR1 12.00 u.
Boerdonk VR1-Nijnsel VR2 11.00 u.
Programma jeugd 02/09:
JO19-1-Mariahout JO19-1 15.00 u.
DVG JO17-1-JO17-1 14.30 u.
Rhode JO15-2-JO15-1 13.00 u.
JO13-1-Brandevoort JO13-5 13.0 u.
MULO JO11-3-JO11-1 10.00 u.
JO11-2-Sparta JO11-4 09.45 u.
JO11-3-ASV 33 JO11-3 09.45 u.
JO9-1-Stiphout JO9-3G 09.45 u.
Nulandia JO9-6-JO9-2 10.00 u.
MO15-1-Rhode MO15-1 13.00 u.

v.v. Boskant
Uitslagen senioren:
Boskant 2-Rhode 3 1-6
Boskant 1-Ulysses 1 1-1
Programma senioren 31/08:
Boskant 2-Heeswijk 2 19.30 u.
Programma senioren 02/09:
Boskant 1-Ollandia 1 18.30 u
Programma senioren 03/09:
Boskant 2-Oss'20 3 12.00 u.
ELI 3-Boskant 3 11.00 u.
Blauw Geel 7-Boskant 4 12.00 u.
Boskant 5-Nijnsel 4 12.00 u.
Boskant 6-Rhode 7 10.00 u.
FC Cranendonk VR2-Boskant VR1 11.00u.
Programma jeugd 02/09:
Boskant JO19-1-Rhode JO19-2 14:30u.
Ollandia JO17-1JO17-1 14:30u.
SV Brandevoort JO15-2JO15-1 13:00u.
JO13-1-Sparta'25 JO13-4 11:00u.
JO10-1G-UDI'19 JO10-5 09:30u.
JO9-1G-ELI JO9-2G 10:30u.
Avanti'31 JO8-2-JO8-1G 10:30u.
Schijndel MO17-MO17-1 13:15u.
HVCH MO13-1-MO13-1 10:00u.

Korfbal
Kv Rooi
Programma 02/09:

KV Rooi A1-Prinses Irene A1 14.30u.
KV Rooi B1-Prinses Irene B1 13.30u.
KV Rooi C1-Be Quick C2 11.00u.
KV Rooi C2-Bladella C2 12.30u.
Emos D1-KV Rooi D1 13.00u.
De Korfrakkers E1-KV Rooi E1 09.15u.
KV Rooi E2-Emos E2 10.30u.
Klick'15/Miko'76 E1-KV Rooi E3 09.30u.
Programma 03/09:
Melderslo 1-KV Rooi 1 13.00u.
Altior 3-KV Rooi 2 11.30u.
Winty 1-KV Rooi 3 10.30u.
Programma 04/09:
JES MW1-KV Rooi MW2 20.00u.
Programma 06/09:
KV Rooi F1-Celeritas F1 18.00u.
Nijnsel MW1-KV Rooi MW1 20.00u.

Odisco
Programma jeugd 02/09:

Korloo B1-Odisco B1 14.00 u.
Tovido C2-Odisco C1 9.30 u.
De Korfrakkers D-Odisco D1 11.15 u.
De Korfrakkers E-Odisco E1 10.00 u.
Programma senioren 03/09:
Odisco 1-Bladella 1 12.00 u.
Odisco 2-Korloo 2 10.30 u.
Programma Senioren 07/09:
Avanti 1-Odisco 1 20.00 u.

Bridgen
B.C. "d'n einder '05":
A. Lijn: 1.Bert Foolen & Jan v.d. Velden 63.54%, 2. Netty v. Dijck & Rinus Kuipers 61.25%, 3. Diny v.d.Boogaard & Nel Dielemans 60.63%. Zie ook: www.bridgeclubdeneinder.nl

B.C. Rooi 750: Zomerinloop no. 12: A-Lijn: 1. Thea v.d. Laar & Marion Konings 61,01%, 2. Marianne & Joop Muller 58,63%, 3. Willem Pieters & Rien Voets 57,74%. B-lijn: 1. Huub van de Tillaart & Andrè van Zeeland 57,29%, 2. Tineke van de Zanden & Rini van der Heijden 54,17%, 3. Mieke van Tiel & Hannie van Grinsven 53,47%.

BC De Meierij: A-lijn : 1. Mia Poels en Helma van den Heuvel 64.06%, 2. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 57.80 %, 3. Riet van Hout en Cees van Hout 55.70%, 4. Jana van den Acker en Harry van den Acker 55.20%, B-lijn: 1. Mieke Raaimakers en Leny van Rooy 64.58%, 2. Jo Evers en Addy Rijkers 56.94%, 3. Truus van Heesch en Corrie Kastelijn 54.16%, 4. Gerda Schellekens en Bert Schellekens en Riet Meijs en Ans van der Vleuten 49.30%.

Bridgeclub J.V.G 1. Heren Van Erp 65,63%, 2. Echtpaar Van Genugten: 58,33%, 3. Echtpaar Seegers 53,65%.


Kermisbeker geschoten bij Ontspanning

Op dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstijd in de competitie geschoten. De dagwinnaar was Antoon Vervoort met 218 punten. De overige scores: Jan Gordijn 215, Jan van Erp 208, Mart Verhoeven 203, Ron Spijker 189, Leo van Breugel 186 en Toon Hermes 179.

Op vrijdagavond hebben we de kermisbeker geschoten, traditioneel de eerste wedstrijd na de vakantie. Hierbij wordt geschoten op blazoenen met gaten erin. Als je in een gat schiet, krijg je 0 punten. De winnaar bij de recurve en dus de winnaar van de beker was Annette Boonstoppel met 224 punten. De overige scores: Kristin Davies 223, Patrick Bouman 198, William Huyberts 196, Sjef van den Berg 196, Marjelein Verhoeven 175, Simon Boersbroek 172, Ronald van de Sande 171, Jerica van de Mortel 169, Karin 161 en Henri 100. Bij de compound was Paul van de Mortel winnaar met 222 punten. René van Erp schoot 161 punten. Bij de houtschutters ging de winst naar Jos van den Berg met 93 punten. De andere scores: Antoon Vervoort 84 en Toon Hermes 69.

William Huyberts is 12½ jaar lid van Ontspanning. Hij werd voor aanvang van de wedstrijd gehuldigd. Op zaterdag was de veteranendag in Schijndel. Namens Ontspanning deed Toon Hermes mee in de categorie 70 – 74 jaar. Met 123 punten eindigde hij op de 16e plaats.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

De Klutsers boulen weer

Op vrijdag 25 augustus kwam Ons Genoegen uit Lieshout op bezoek bij de Klutsers in Nijnsel. Onder zomerse omstandigheden werd er gezellig gebould door 45 spelers op de banen in Nijnsel.

Lieshout: eerste prijs: Jan van Zuijlen met 3 gewonnen partijen en 25 punten. Lieshout: tweede prijs: Annie Vervoort met 3 gewonnen partijen en 24 punten. Nijnsel: derde prijs: Ad Hurkmans met 3 gewonnen partijen en 23 punten. Nijnsel: vierde prijs: Jan Sijbers met 3 gewonnen partijen en 22 punten. Nijnsel: vijfde prijs: Maria van de Koevering met 3 gewonnen partijen en 19 punten. Lieshout: zesde prijs: Leo van de Ven met 3 gewonnen partijen en 17 punten. Nijnsel: zevende prijs: Gina van der Loo met 3 gewonnen partijen en 12 punten. Lieshout: achtste prijs: Christien Biemans met 2 gewonnen partijen en 16 punten.

Doordat de prijzen verdeeld werden onder Lieshout en Nijnsel viel Annie van de Ven buiten de prijzen met 2 gewonnen partijen en 18 punten.

Rooise golfers slaan balletje met profs

Foto: Hans van den Wijngaard

Het ProAm toernooi van de golfclub 'De Schoot' is inmiddels een vaste traditie in de laatste week van augustus. Zestien professionele golfers en achtenveertig amateurs liepen zondag twee rondjes over de Rooise golfbaan. Voor de amateurs een uitgelezen kans om van een prof aanwijzingen te krijgen om de eigen prestaties nog verder te verbeteren.

"In het toernooi zijn verschillende prijzen te verdelen", vertelt medeorganisator Mario Korsten. "Zo is er voor de beste flight, zo noemen de golfers een team, een prijs. Maar ook de beste professional en de beste amateur nemen een prijs mee naar huis. Voor de flightprijs tellen de resultaten van de drie beste spelers in die flight".

Foto: Hans van den Wijngaard

"De professionials die deelnemen aan het toernooi, verdienen met golfen hun brood. Veel van hen zijn 'teaching-pro's', maar er zijn ook playing-pro's' bij", vervolgt Mario Korsten. "Van de drie amateurs in een flight, zijn er twee lid van de golfclub. Zij hebben hun plaats in een PoAmflight verdiend met de door hen behaalde resultaten tijdens een van de wedstrijden hier op de club. De derde amateur is afkomstig van de sponsoren van het toernooi".

José van Genugten uit Sint-Oedenrode is een van de amateurs die een plaats in een flight verdiende met haar winst tijdens het 'Strokeplaykampioenschap'. "Het is best wel spannend om met een pro de baan op te mogen. Normaal zie je deze mensen alleen op televisie, nu mag je zelf met hen spelen. Ik vind dat een hele eer", zegt de Rooise.

Open water wedstrijden in Brabant

Afgelopen weekend stond in het teken van een tweetal open water wedstrijden. Deze keer beiden in Brabant.

Zaterdag werd er gezwommen in het kanaal van Eindhoven met start en finish in het havenhoofd (nabij DAF museum). Deze wedstrijd werd georganiseerd door PSV. Het was voor de zwemmers erg lastig zwemmen vanwege de aanwezige begroeiing op de bodem. Door de aanwezigheid van beschermde planten gold er een maaiverbod waardoor heel het kanaal vol stond met planten. Lars Diesch, Dana en Roel Janssen zwommen alle 3 de 500 meter schoolslag tijdrace. Hierbij starten de deelnemers individueel met een tussenruimte van 10 sec. Dana, Lars en Roel zwommen een goede race en konden een groot aantal zwemmers die voor hun startten inhalen. Dana behaalde uiteindelijk een podiumplaats en mocht een mooie bronzen medaille in ontvangst nemen. Op zondag werd er gezwommen in het Wilhelminakanaal in Oosterhout waar voor Dana, Lars en Roel wederom de schoolslag op het programma stond. Deze keer met massastart. Ondanks de stroming wisten Dana, Lars en Roel hoog in de uitslag te eindigen en deden zodoende goede zaken in het Brabantbeker schoolslag klassement. De enige zwemster van Argo die afgelopen weekend in actie kwam op de vrije slag was Leonie Habraken. Voor haar was het de allereerste open water wedstrijd en ze mocht meteen 1000 meter zwemmen. Leonie wist uiteindelijk op een keurige 4e plaats te finishen in 17.17.25.

Rooise BMX rijders in actie

Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus werd in Peer (B) de tweede 3-Nationscup van 2017 gereden. Een wedstrijd tussen Nederlandse, Belgische en Duitse rijders. Ook hier kwamen weer enkele Rooise rijders in actie.

Alex Veldt (Cruisers 45+) plaatste zich met een 3-2-3 in de manches gemakkelijk voor de finale waarin hij zesde werd. De Cruisers reden alleen een wedstrijd op zaterdag. Lex Veldt, Kyro van Schijndel en Bas Verhagen komen alle drie uit bij de Boys 13-14 jaar. En met 86 deelnemers in deze klasse is het een behoorlijke volle bak. Zij reden hun wedstrijden op zaterdag en zondag. Op zaterdag werd Lex in de manches drie keer vierde en plaatste zich hiermee voor de achtste finale waarin hij zevende werd. Op zondag reed hij in de manches 4-2-2 en met een vierde plaats in de achtste finale plaatste hij zich voor de kwart finale, hierin werd hij zevende. Kyro van Schijndel reed zaterdag 4-4-5 in de manches. Op zondag plaatste hij zich met drie keer een tweede plaats voor de achtste finale, hij werd zesde. Bas Verhagen schreef op zaterdag alle drie zijn manches en de achtste finale op zijn naam en met een vierde plaats in de kwart finale plaatste hij zich voor de halve finale waarin hij nipt vijfde werd. Op zondag won hij wederom al zijn manches en de achtste finale. In de kwart finale werd hij tweede en de halve finale sloot hij af met een zesde plaats na een valpartij.

Wedvluchten de Vredesduif

Op 26 augustus stond er een vlucht vanuit Quiévrain van 179 kilometer op het programma. Deze vlucht was zowel voor de jonge als de oude duiven. Er werd om 11.30 uur gelost bij de oude.

De eerste werd geklokt door W. v. Houtum om 13.50 uur met een snelheid van 1297 mpm. Bij de jonge werd de eerste geklokt door J.E.L om 13.51 uur. Hierbij was de snelheid 1318 mpm. De eerste 15 bij de oude waren: W. v. Houtum: 1,2,5,6,7,8,9,11,12,13,14,15 & H. v. Boxmeer: 3,4,10. De eerste 15 bij de jonge waren: J.E.L: 1,4,5,6,8,10,13,15, Combinatie G. en H. v. Dijk: 2,7,9, J. v. Boxmeer: 3, H. v. Boxmeer: 11,14, J. v. Laarhoven: 12.

Clubkampioenschap doubletten

Donderdagavond was de 2e wedstrijdavond om het clubkampioenschap doubletten bij Cloeck & Moedigh waarop partij 3 en 4 werden gespeeld. Aan het eind van de avond bleek alleen het doublet Erik Verschuijten/Karel Verschuijten nog ongeslagen.

Dit doublet speelt in poule A en is daarin leider met 4 +33. Zij worden gevolgd door de doubletten Henk Smulders/Martin Gerritsen (3 +26) en Jan in 't Zandt/Lineke den Boer (3 +5). In poule B gaat het doublet Henk Hermes/Nellie Hendriks met 3 +23 aan de leiding. Op de hielen gezeten door de doubletten Els Goorts/Jan van Erp (3 +12), Wim vd Rijdt/Gerrie vd Rijdt (3 +5) en Ad vd Velden/Ad Ketelaars (3 +5).

Start Ollandse biljartkampioenschappen

Vanaf maandag 4 september wordt met 52 deelnemers gestart met de 28e editie van de Ollandse biljartkampioenschappen libre vanuit café De Dorpsherberg en café D'n Toel.

Na een zeer geslaagd kampioenschap van vorig jaar, met als Ollands biljartkampioen Jan Hagelaars, gaat de wedstrijdleiding ook dit jaar haar uiterste best doen om de 28e editie net zo succesvol te laten zijn. De wedstrijden worden doorgaans op maandagavond gespeeld. Na de voorronden is de halve finale op vrijdagavond 8 december in café D'n Toel. De finale staat gepland op vrijdagavond 15 december in café De Dorpsherberg. De wedstrijdleiding wenst de deelnemers en in het bijzonder de nieuwe deelnemers en goed, sportief en succesvol toernooi toe. Iedereen is vanaf 4 september op de speelavonden van harte welkom in de De Dorpsherberg en D'n Toel.

32 / 32

Donderdag 31 augustus
't Onderonsje

Damiaancentrum

Zaterdag 2 september
Knoptorenklimmen

De Knoptoren

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Zondag 3 september
Wandeling Balsvoort Heem-natuurgroep

Markt

Natuurwandeling op Balsvoort in de Kampina
Markt

Openluchtmis
Ritakapel

Dinsdag 5 september
Duurzama dinsdag

De eerste dinsdag van september is 'Duurzame Dinsdag'. Een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de 'Duurzame Dinsdag-koffer' in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving.

Woensdag 6 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Vrijdag 8 september
Schuimparty

Disco The Joy

Dag van de scheiding
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen op den duur scheidt. Voor de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFas) was dit de aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen waarop landelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen: de 'Dag van de Scheiding'. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Zaterdag 9 september
Open Monumentendag

Knoptoren

Open monumentendag
Martinuskerk

Dansen in de Ontmoeting
Odendael

Dinsdag 12 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Woensdag 13 september
Vissen

Cathalijnepad

Vrijdag 15 september
Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans

De Knoptoren

Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Zaterdag 16 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans
De Knoptoren

Zondag 17 september
Heemreis naar Huy, Namen en Floreffe

Markt

Fokpaardendag
Sint-Oedenrode

Dinsdag 19 september
Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor. In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Heemlezing over heksenvervolging
De Gouden Leeuw

Woensdag 20 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 21 september
Biergilde

De Ossekop

Wereld alzheimer dag
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Deze internationale dag alarmeert overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst. Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.

Vrijdag 22 september
Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans

De Knoptoren

Zaterdag 23 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Van Sicilië naar Mexico, van Italiaans naar Spaans
De Knoptoren

Zondag 24 september
Klumpkesrace

Sint-Oedenrode

Woensdag 27 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Donderdag 28 september
't Onderonsje

Damiaancentrum

Zaterdag 30 september
Dansen in de Ontmoeting

Odendael

Zondag 1 oktober
Paddenstoelenwandeling Geelders

Markt

Fashion & Food najaar
Sint-Oedenrode