DeMooiRooiKrant

28 april 2016

DeMooiRooiKrant 28 april 2016


Ondernemersechtpaar heropent De Gouden Leeuw

Paul, Syreeta en de kleine Loulou voor De Gouden Leeuw

Het Sonse ondernemersechtpaar Paul en Syreeta van der Vleuten worden de nieuwe eigenaar van De Gouden Leeuw. Dinsdagmiddag hebben ze de handtekening gezet en zo staan ze aan de vooravond van een nieuwe avontuur. Als alles meezit wordt De Gouden Leeuw begin juni heropend.

"In principe hadden we een stap als deze al langer in ons hoofd, maar je moet de kans krijgen. We prijzen ons zeer gelukkig met deze mogelijkheid. Het gevoel was meteen goed", vertelt Paul overtuigend. Zijn vrouw Syreeta vindt 'het juiste gevoel' misschien wel het belangrijkste. "De laatste vijf jaar hebben we meerdere zaken afgewezen, maar van De Gouden Leeuw krijgen we het warm. Dat warme willen we in de uitstraling van de zaak terug laten komen. Nu is het te kil. We willen dat er een huiskamersfeer komt te hangen." Ze mikt daarmee niet op een flinke verbouwing. Dat hoeft ook niet gezien de nieuwe staat van de zaak. "Met wat kleine aanpassingen gaan we de sfeer verhogen", voegt Paul toe.
Paul en Syreeta runnen al tien jaar vol overgave een cateringbedrijf: Van der Vleuten Catering. De zaak bestaat inmiddels twintig jaar, maar tien jaar geleden namen ze het bedrijf over. Inmiddels zijn ze toe aan een extra uitdaging naast de huidige bezigheden. Ze barsten van de ideeën en staan te popelen om te beginnen. "Wat is het zonde dat De Gouden Leeuw nu dicht is, op zo'n prachtige plek in het dorp. Daar gaan we verandering in brengen. We zijn van plan om straks al 's morgens open te gaan voor koffie met gebak. In de middag kunnen mensen heerlijk lunchen en 's avonds dineren. Een borrel drinken kan hier ook, maar we worden geen bruin café. Daar zijn andere horecaondernemers in het dorp weer beter in", wijst Paul naar zijn nieuwe collega's in hartje Rooi.
Ook de zaal krijgt een centrale rol binnen de plannen van het duo. Syreeta: "We begrepen dat er niet veel mogelijkheden in het dorp zijn voor wat betreft keuze in een zaal voor bijvoorbeeld een koffietafel of een vergadering. Ook zijn er verenigingen die ruimte zoeken. We hopen dat we daar invulling aan kunnen geven. Graag zien we u binnenkort in De Gouden Leeuw!" De Gouden Leeuw zoekt personeel. Lees daar meer over op de vacaturepagina in de krant.

Scouting Rooi onderhoudt voortaan de blokhut zelf

Foto: Hans van den Wijngaard

Toen de gemeente in 2012 bekend maakte dat er flinke bezuinigingen zouden komen op het accommodatiebeleid leverde dat veel reuring in de Rooise samenleving op. Iedereen kan zich vast nog wel de onrust die rondom de bibliotheek en het Martinushuis ontstond herinneren. Maar ook voor gebruikers van andere gebouwen hadden die bezuinigingen impact, zoals de Scouting. Zaterdagmiddag kwam er voor de scouts een einde aan alle onzekerheid met de ondertekening van de gebruiksovereenkomst van hun blokhut.

De ondertekening van de gebruiksovereenkomst met de gemeente was natuurlijk reden voor een feestje. Onder het toeziend oog van de leden en het kader van Scouting Rooi tekenden wethouder Jeanne Hendriks en het bestuur de bijbehorende papieren voor de blokhut. Om het allemaal nog echter te maken waren er alcoholvrije bubbels, want op zo'n gelegenheid moet natuurlijk wel worden getoast.

Na afloop van de ondertekening was er voor de scouts een spelmiddag. Op het grote grasveld bij de blokhut stonden twee enorme springkussens, een in de vorm van een krokodil, de andere was een heuse stormbaan. Maar ook in de blokhut was er volop vermaak op de eigen klimwand en met zweefbal. Voor wie van al dat spelen en ravotten honger en dorst had gekregen was er volop popcorn en ranja. Voor de oudere scouts en het kader was er 's avond een barbecue.

De overeenkomst die afgelopen zaterdag werd getekend betekent dat de scouts tot en met 2029 heer en meester zijn over hun blokhut. Met de gemeente hebben zij afgesproken dat zij de komende dertien jaar het onderhoud voor het gebouw voor hun rekening nemen. Dat levert voor de gemeente een mooie bezuiniging op want als de scouts het onderhoud met vrijwilligers doen is dat veel goedkoper dan wanneer dat een bedrijf dit moet doen. Bovendien zijn de scouts de komende jaren verzekerd van een vast honk. Sterker, zij mogen de blokhut aan het Achterpad onderverhuren en kunnen daarmee een deel van de onderhoudskosten terugverdienen.

Foto:

Ineke Bekkers – Smolders, Erie van der Zanden – Vos, Nard van Rooij, Theo Jansen, Maria Van Genugten – Smits en Gerry van Gerwen. Deze mensen hebben een lintje gekregen van onze Koning. Dinsdagochtend werden de eerste vijf verrast door familie, vrienden en burgemeester en gevolg. Omdat Gerry van Gerwen op dat moment in het vliegtuig zat werd voor hem op woensdagavond een verrassingsmoment ingelast bij De Beleving. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze van de Koning een onderscheiding hebben gekregen. Op pagina 18 leest u waarom ze het dubbel en dwars hebben verdiend.

Theo Jansen Foto: Jos van Nunen
Eri van der Zanden - Vos Foto: Jos van Nunen
Nard van Rooij Foto: Jos van Nunen
Ineke Bekkers - Smolders Foto: Jos van Nunen
Maria van Genugten Foto: Jos van Nunen

Jaargang 6 - Week 17 - Donderdag 28 april 2016

BBQenZo
Opaal goud- en zilveratelier

3 / 40

Wil van de Laar vertrekt bij Odendael: "Ooit kom ik hier misschien wel terug"

Foto: Jos van Nunen

Het vertrek van de locatiemanager per 1 mei is binnen een relatief kleine gemeenschap als Odendael waarschijnlijk het gesprek van de dag, en misschien ook wel van de week. Ook de komst van een nieuwe locatiemanager maakt tongen los. DeMooiRooiKrant wil graag horen van de gaande en de komende locatiemanager wat daar allemaal achter zit, en wat de bewoners, vrijwilligers en personeel kunnen verwachten.

Als eerste wil Wil van de Laar (bijna 53), de vertrekkende locatiemanager, gezegd hebben dat de wisseling van de wacht los staat van een reorganisatie binnen Brabant Zorg (dit was in de aankondiging overgenomen uit het persbericht, red.). "Je ontwikkelt op den duur toch blinde vlekken als je steeds op je post blijft. Voor medewerkers is het goed om af en toe te wisselen van taak of locatie. Dat kun je ze wel vertellen, maar je kunt als leidinggevende ook zelf het goede voorbeeld geven." Maarten Coolen (55), die de plaats van Wil gaat innemen, vult haar aan. "Door de organisatie wordt dit ook erg gestimuleerd. Er zijn natuurlijk ook altijd wel redenen om het juist niét te doen, anders is niet persé beter, maar het levert altijd iets op." Beiden blijven locatiemanager maar wisselen van locatie: Maarten Coolen komt van Den Bosch naar Rooi, Wil van de Laar het omgekeerde.

Wil van de Laar: "Den Bosch is voor mij een uitdaging. Dat zal heel anders zijn dan Rooi: langere lijnen want bijvoorbeeld meer afstand tot een wethouder, van een dorps-naar een stedelijke omgeving." "Ook cultuurverschillen natuurlijk, al verwacht ik geen echte cultuurschok. Netwerken zal bij de grootste organisatie hier in Rooi ook heel anders zijn dan bij de kleinste speler in het veld in Den Bosch" vult haar opvolger aan. Wil van de Laar wijst op de enorme kanteling in de zorg van de afgelopen jaren. "De transities zijn dan wel achter de rug, maar de transformatie is nog in volle gang. Dat de klant de regie neemt, en wij veel meer aanvullend zijn, faciliterend. Niet kijken naar 'wie doet wat', maar naar 'wat doen we samen'. Samen in de zorg, met bewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers. De zelfstandigheid van medewerkers groeit, iedereen moet ook groeien in het loslaten."
Wat kunnen de mensen verwachten van de wisseling in het management? Maarten: "Mijn kracht zit in het verbinden van partijen. Dat lukt alleen bij een organisatie waar je jezelf veilig voelt. Ik zie het als een cadeautje van de werkgever dat je kunt rouleren" Wil: "Bij mij past vooral ondernemerschap en innoveren. Ik ben niet erg hiërarchisch ingesteld, wel kan ik faciliteren dat andere mensen in hun kracht komen. Ik ben erg direct, en kordaat. Maarten is wat bedachtzamer. Soms past de ene stijl beter dan de andere."

Waarom nu? Was er een aanleiding voor de wisseling? Wil, direct als ze is: "Je bedoelt ruzie of zo? Haha nee hoor. Ik ben nu op een leeftijd dat ik dacht: áls je nog wilt switchen, moet je het nu doen. Het is een drukke baan, niet alleen fysiek. In het dorp word je vaak ook gezien als de manager van Odendael. Ik word wel eens in het weekend aangesproken op straat over mijn werk, maar zeg dan 'maandag ben ik er weer."

Tot slot moet haar nog iets van het hart. "Zowel Odendael als Sint Petrus in Boekel hebben een goed imago. Er is veel dynamiek en reuring. Ik herken me absoluut niet in al die verhalen op TV over de toestanden in de zorg. Je hebt als verzorgingstehuis een gróte verantwoordelijkheid voor zorg voor kwetsbare ouderen en ik zie dat hier terug. Er wordt hier met veel passie gewerkt en er is een grote betrokkenheid. Laatst vroeg iemand me 'komde nog eens terug op Odendael?'. Mijn antwoord: 'Jazeker, niet meer als leidinggevende, maar misschien als ik ooit zelf verzorging nodig heb en dan kom ik daar met vertrouwen wonen.'"


Gedenkwaardige dag Sint-Jorisgilde

Vincent Blom na de ontvangst van het schildje geflankeerde door hoofdman Henk Quinten (r) en koning Ben van Genugten. Foto:

Twintig jaar geleden, in april 1996, werd in Sint Oedenrode het gilde nieuw leven in geblazen. Deze twintigste verjaardag hebben alle gildebroeders en zusters afgelopen zondag gevierd. Allereerst met een gildemis in de Martinuskerk, daarna met een gastvrije ontvangst door het gemeentebestuur in het mooie gemeentehuis. De verdere dag hebben de feestvarkens doorgebracht op het gildeterrein aan de Ollandseweg.

Allereerst kwam pastor Vincent Blom aan bod om gildeheer te worden, want na het vertrek van pastor v.d. Bosch had het gilde geen gildeheer meer en de leden vonden het hoog tijd worden om hier verandering in te brengen. Gelukkig voor de gildeleden kwam er een welgemeend en volmondig 'ja' op de vraag. Zodoende hebben ze na afloop van de eucharistieviering aan pastor Blom een schildje uitgereikt, waardoor hij ook naar buiten toe herkenbaar zal zijn als gildeheer.

Het tweede bijzondere moment van de dag was het volgende; Een aantal jaren geleden heeft de Rooise beeldend kunstenares Trudie Broos, in opdracht van beschermheer Piet Schriek, een beeldje gemaakt van een vaandrig\vendelier. Dit beeldje wordt op gezette tijden uitgereikt aan iemand die veel voor het Sint Jorisgilde heeft betekend. Dit jaar hebben ze dit beeldje (met als naam De Gildegroet) uitgereikt aan gildebroeder Jan de Kruijf. Jan is lid van het gilde vanaf de heroprichting. De laatste jaren wordt het voor hem, door zijn ziekte, steeds moeilijker om bij activiteiten aanwezig te zijn. Dat vinden niet alleen de andere leden heel erg, maar Jan zelf heeft het daar ook erg moeilijk mee. Van jongs af aan is Jan (en ook zijn vrouw Jeanne) bezig geweest met het gildewezen en het doet dan ook pijn als je bij een aantal gildeactiviteiten niet meer aanwezig kunt zijn. Om Jan (en zijn vrouw) een hart onder de riem te steken, gaat De Gildegroet voor een jaar hun woonkamer sieren.

Jan de Kruijf Foto:

Mama-café Nijnsel

Wij willen moeders (uiteraard zijn ook vaders welkom) van kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar én zwangeren in Nijnsel de kans bieden elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Ook willen we verschillende activiteiten aanbieden. Zelf denken we aan een tweedehands kledingbeurs, voeding voor de kleintjes, interactief voorlezen, bewegen op muziek en een themavakantie: hoe doen jullie dat? Maar wij horen ook héél erg graag waar jullie enthousiast van worden, en vragen jullie om op 4 mei in de ochtend bij ons langs te komen in de Beckart om elkaar te ontmoeten en jullie wensen en ideeën met ons te delen. Kinderen zijn natuurlijk ook juist van harte welkom! Namens mama-café Nijnsel, Nienke van Geesbergen, Silvie Slaats en Cherdine van Zutphen. Mama-Café Nijnsel is een initiatief van de commissie Voorzieningen van de Dorpsraad.


Presentatie centrumvisie maakt indruk

Foto: Henri van Hoorn

Het gebeurt niet zo vaak dat de publieke tribune in de raadzaal zo vol zit dat er stoelen moeten worden bijgesleept voor in de entree. En als die publieke tribune dan ook nog enthousiast wordt van alles wat er in die raadzaal gebeurt, mag dat wel in de krant.

De presentatoren van de centrumvisie kregen het donderdag voor elkaar. Oorspronkelijk zou AH/Sluisplein het thema van die avond worden, maar uiteindelijk is het onderwerp veel breder geworden en het oorspronkelijke thema werd op een ander spoor gezet. Het bleek een goede zet.

Identiteit
Als eerste spreker kreeg rijksbouwmeester, maar donderdag vooral ook Rooienaar Floris Alkemade de gelegenheid om zijn ideeën over het toekomstige centrum te ontvouwen. Hij trok het nóg breder en nam de zaal mee terug naar de zeventiende eeuw, toen het dorp volgens hem in veel opzichten helemaal niet zo veel verschilde van het Rooi nu. In zijn tijdreis naar het heden, ondersteund met historische plattegronden, beschreef hij de identiteit op drie onderdelen: economisch, qua leefbaarheid, en organisatorisch/bestuurlijk. En met het oog op Meierijstad, met 79.000 inwoners, verandert er in zijn opvatting ook nog niet zo veel in Rooi. "Meierijstad is alleen complementair. We zitten hier goed".
De toiletten bij de Knoptoren, het dak van de kiosk, zijn kleine persoonlijke ergernissen deelde hij graag met zijn gehoor. Soms heel simpel en goedkoop op te lossen zoals het parkeren op de Markt, betoogde hij. Geen rechte rijtjes parkeervakken zoals nu, maar vakken in gebogen lijnen die de contouren van de noordzijde volgen, dat is overzichtelijker en oogt veel prettiger. Bij zijn afsluiting vatte commissievoorzitter Wilma Wagenaars de geest van zijn verhaal treffend samen: "Een presentatie waar de passie voor Rooi vanaf spat".

Shared Space
Na Alkemade was het centrummanagement aan het woord. Pieter van de Kamp hoefde maar zes jaar terug te gaan in de tijd, toen het eerste rapport over de centrumvisie werd gepresenteerd met de drie C's: Compact, Compleet en Comfortabel. Om een antwoord te bieden aan de snel veranderende wensen van het winkelend publiek, zouden daar ook Beleving en Aankleding aan moeten worden toegevoegd. Terwijl de omliggende straten en het Kerkplein de afgelopen jaren een facelift hadden gekregen, was de Markt daar ook aan toe om een samenhangend geheel te krijgen. En dat sloot weer perfect aan op de visie van Alkemade. Zijn ergernis nummer één was het doorjakkerend verkeer langs de Markt, gevaarlijk en het past niet bij de "Shared Space" gedachte van de huidige inrichting. Een meeslepend, positief verhaal over de beleving door een Rooise burger kwam vervolgens van Dick Govaerts. Hij toonde een model voor kwaliteitsmeting van het centrum dat hij had ontwikkeld. De bewoner van het Sluisplein eindigde met een subtiele verwijzing naar het "verboden" onderwerp die avond: de verplaatsing van AH.

Verspleinen
Er waren nog meer sprekers op de presentatie. Felix Wigman van BRO lichtte de regionale detailhandelsvisie toe, vertaald naar de Rooise situatie. De vooruitzichten voor de detailhandel in Rooi die hij schetste: kwetsbaar, maar niet bedreigend zoals in omliggende wat grotere gemeenten. Ook hij tipte even AH aan. "De verplaatsing van AH zou goed zijn voor de supermarktstructuur in het centrum." John van Doremalen, AH filiaalhouder, beschreef de ontwikkelingen in 'supermarktland'. De kern van zijn verhaal: Supermarkten krijgen steeds meer een 'liquide' functie, leveren behalve producten ook steeds meer diensten, en hebben meer ruimte nodig door de behoefte aan 'verspleinen' bij het publiek. Wethouder Jan van Burgsteden sprak samenvattend over de "transitie van het consumentengedrag" en maakte tot slot zijn statement: "Leefbaarheid en identiteit is het belangrijkste om ons op te richten."


Ook Rooi heeft nu uniforme toeristische bewegwijzering

Foto: Jos van Nunen

Nederland is niet alleen dichtbevolkt, het staat ook behoorlijk vol met verkeers-en aanwijzingsborden. Als al die borden dan ook nog eens een ander kleurtje hebben, een andere vorm, soms laag hangen en soms hoog, met vaak ook nog eens kleine lettertjes, schieten ze hun doel voorbij.

Afgelopen donderdag zette Rooi een stap in de goede richting, door aan te sluiten bij de uniforme toeristische bewegwijzering. "Dit initiatief is in 2012 – 2013 genomen vanuit Het Groene Woud. Rooi behoort tot de laatste gemeentes die dit nu ook invoert. Dit jaar moeten we nog even wat dossiers afronden en dit is er zo eentje" aldus wethouder Ad van der Heijden.

Hij somt een groot aantal voordelen op van de nieuwe bebording. Daarbij onder meer de verkeersveiligheid; zoekenden hoeven niet meer op de weg te stoppen om te zoeken naar de kriebellettertjes op de vroegere groene bordjes.

De nieuwe toeristische borden staan zoveel mogelijk op ooghoogte, bevatten behalve tekst ook een symbool, harmoniëren in kleur met de natuurlijke omgeving en zijn toch duidelijk en vanaf een veilige afstand leesbaar. Ook 's nachts, dan reflecteren ze, belooft de afgevaardigde van Rebus, het bedrijf dat het onderhoud van de borden voor haar rekening neemt. Op de plek van de officiële onthulling, Boskantseweg nabij afslag Liempdseweg, is het beeld meteen al compleet met vier verwijzingen: B&B De Vier Roeden, Peppelhoeve tuinen, Jukeboxen museum en De Gasthuishoeve. De ondernemer betaalt voor vermelding 50 euro per jaar. "Er kunnen nog ondernemers instappen" aldus Van der Heijden. Maar wordt het met zoveel borden niet opnieuw een rommeltje? "Inderdaad, vier, vijf is wel het maximum".

Frans de Baaij stopt bij SKOSO

Met ingang van 1 augustus gaat Frans de Baaij stoppen met zijn werkzaamheden als directeur-bestuurder na een carrière van 43 jaar in het primair onderwijs, waarvan de laatste 15 jaar bij SKOSO.

Frans heeft in deze periode onderwijskundig en bestuurlijk veel betekend voor het onderwijs in Sint-Oedenrode, maar ook als medeoprichter en voorzitter van het bestuur van de Dommelgroep. Binnen het onderwijs heeft Frans op allerlei terreinen de verbinding weten te maken met diverse partijen binnen en buiten de Rooise gemeenschap. Frans de Baaij wordt per 1 augustus 2016 opgevolgd door de heer Paul Meessen, op dit moment werkzaam als clusterdirecteur bij RBOB De Kempen te Veldhoven. Hij verheugt zich erop om invulling te geven aan zijn nieuwe functie en vooral om met u samen te mogen werken. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar zal Paul Meessen kennis maken met alle stakeholders van SKOSO. Raad van Toezicht, directies, staf, personeelsleden en genodigden zullen op vrijdagmiddag 8 juli a.s. afscheid nemen van Frans de Baaij in zijn functie als directeur-bestuurder van SKOSO.

Benoeming directeur bs. Kienehoef

SKOSO heeft met ingang van 1 mei 2016 mevrouw Emely Teeuwen (44) benoemd als directeur van bs. Kienehoef te Sint-Oedenrode. Zij volgt de heer Gery van Meersbergen op, die begin dit schooljaar op Jenaplan basisschool De Bijenkorf in Eindhoven is benoemd tot directeur. Mevrouw Teeuwen is woonachtig in Schijndel, zij is zo'n 22 jaar werkzaam in het onderwijs, waarvan 4 jaar als bovenbouw coördinator en lid MT van bs. Dommelrode. Momenteel is zij werkzaam als locatiedirecteur van basisschool 'OBS De Korenbloem' in Oirschot. SKOSO is er van overtuigd met de benoeming van Emely Teeuwen een deskundige en gemotiveerde directeur te hebben aangetrokken, die samen met het team en de ouders op enthousiaste wijze zal gaan werken aan de verdere ontwikkeling van de school.

Horen, zien en … Optiek Moonen

Verschillende partijen zochten elkaar dinsdagochtend op bij Boskant.

We staan niet altijd stil bij het ingewikkelde proces van horen. Vaker dan men denkt gaat er wat mis in dit proces. In veel gevallen gaat dat geleidelijk aan en wordt het niet meteen opgemerkt. Soms heeft iemand het zelf nog niet in de gaten, maar geeft de omgeving aan dat diegene minder lijkt te horen omdat hij minder adequaat reageert.

Bij Optiek Moonen bieden we, naast onze expertise als opticiens, ook de mogelijkheid het gehoor te laten testen door een ervaren audicien. Het is belangrijk om er samen achter te komen waar het probleem vandaan komt, zodat eventuele hulpmiddelen persoonlijk aangemeten kunnen worden. Voor de verschillende vormen van gehoorverlies bestaat tegenwoordig een breed scala aan hoortoestellen. Ook voor mensen met last van Tinnitus (oorsuis, piep of fluit) zijn er verschillende hoortoestellen. In samenwerking met Rudi Struijk van Struijk Audiciens kunnen wij voor vrijwel ieder gehoorprobleem een passende oplossing vinden. Ook preventief denken wij graag met onze klanten mee. We maken gehoorbescherming op maat, want voorkomen is immers beter dan genezen.
Wij vinden het belangrijk dat we in onze optiek niet alleen voor goed zien, maar ook rondom het verbeteren van het gehoor een goede service kunnen bieden. Een hoortoestel is niet altijd eenvoudig. Heeft u een hoortoestel en bent u er niet tevreden over? Loop dan gerust binnen voor een second opinion. Een hoortest is gratis en vrijblijvend. Rudi Struijk is iedere dinsdagmiddag aanwezig, de koffie staat voor u klaar.

Multifunctioneel karakter dankzij aanbouw

Ieder dorp heeft een plek nodig waar mensen kunnen samenkomen. Dat is in Boskant niet anders. Natuurlijk, Boskant heeft De Vriendschap. Daar bruist het van de activiteiten, verenigingen horen er bij het meubilair. Maar nu De Meidoorn is uitgebreid, is er ook een ruimte die de burgers kunnen gebruiken voor andere zaken, zoals fysiotherapie of jongerenvermaak.

Toen jongerencentrum 't Pluugske de deuren moest sluiten, zat Boskant even met de handen in het haar. Gelukkig handelde de dorpsraad adequaat en stonden vrijwilligers paraat. De inboedel werd zover mogelijk verhuisd naar De Meidoorn, maar omdat die te klein bleek, werd er een aanbouw geplaatst. Afgelopen vrijdagmiddag vond de officiële opening plaats. "Dankzij de uitbouw heeft De Meidoorn een multifunctioneel karakter gekregen", vertelde een trotse voorzitter van de dorpsraad, Frans van den Heuvel. "Het is een ontmoetingsplek voor jong en oud. De jeugd is hier helemaal op zijn plek, Welzijn de Meierij houdt hier voortaan inloopspreekuur en er komt fysiotherapie. Daarnaast zijn we naar andere invullingen aan het kijken." Van den Heuvel roemde de samenwerking met de gemeente én alle vrijwilligers die hard hebben gewerkt om het mogelijk te maken. Een extra woord van dank richtte hij aan Anneke Jacobs, dus altijd weer de kartrekker bleek op verschillende gebieden.
Ook op dinsdagochtend was zij weer van de partij tijdens de open dag voor de buurt en betrokken partijen. Inwoners van Boskant kwamen een kijkje nemen in de nieuwe ruimte en zagen met eigen ogen dat de levensstandaard in Boskant weer wat beter is geworden. "Hopelijk vinden mensen elkaar hier voor een bakje koffie en een praatje, want ook eenzaamheid is een probleem", stipt Jacobs aan.

Scootmobieltraining: theorie en praktijk

Veel gebruikers van elektrische fietsen ervaren al bij hun eerste ritten een apart gevoel van vrijheid. De actieradius wordt vergroot, de mogelijkheden zijn legio. Dat overkomt gebruikers van een scootmobiel vaak in nog grotere mate. Vooral het gevoel minder afhankelijk te zijn, mee te kunnen doen, is belangrijk.

Voor alle scootmobielgebruikers in de Gemeente Sint-Oedenrode, organiseert Stichting Toegankelijkheid een scootmobieltraining *), niet alleen om scootmobielers Veilig & Vaardig deel te laten nemen aan het verkeer maar ook om hen meer te laten genieten hun voertuig.
Deze training wordt gegeven op 2 verschillende dagdelen. In samenwerking met Brabantzorg Odendael wordt op 23 mei onder het genot van een kopje koffie/thee een middag georganiseerd waarin zowel theorie(verkeerskennis) als lokale situaties aan bod komen.

Het 2e dagdeel volgt op 26 mei. Na een mooie rit door de Rooise natuur komen we in het Kienehoefpark. Daar worden op een parcours behendigheidsoefeningen uitgevoerd. Begeleiding is aanwezig. Na afloop drinken we koffie/thee in het prachtige nieuwe gebouw van De Helden van Kien en is daar een loterij met leuke prijzen. Deelname is gratis Theoriemiddag. Wanneer: maandag 23 mei van 13.30 – 16.30 uur in zaal Maas & Dieze in Zorgcentrum Odendael. Natuurrit en praktijktraining: bijeenkomst op het voorterrein bij de ingang van Zorgcentrum Odendael op donderdag 26 mei 2016. Verzamelen om 13:30 uur We verwachten rond 16:30 uur terug te zijn. Aanmelden via aanmeldformulier kan tot uiterlijk 11 mei 2016. Cliënten van de WMO ontvangen de formulieren van de gemeente. Gebruikers die hun voertuig zelf hebben aangeschaft kunnen een formulier ophalen aan de balie van Zorgcentrum Odendael of digitaal opvragen via toegankelijkrooi@upcmail.nl Vragen: (0413) 47 34 58 of 06-51272308. Ook gebruikers van een elektrische buitenrolstoel of driewieler zijn van harte welkom!

Levenstestament

Met een levenstestament houdt u de regie over uw leven in geval er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u zelf, al dan niet tijdelijk, niet meer kunt handelen. Een testament regelt dit ná uw overlijden, een levenstestament doet dit tijdens uw leven.

Een zwaar auto-ongeluk, een hersenbloeding, dementie. Hier denkt u liever niet aan. Toch kan het iedereen overkomen. In zulke situaties kunt u (tijdelijk) niet voor uzelf zorgen. Een heel belangrijk onderdeel van dit document betreft de financiën. In het levenstestament kunt u aangeven wie uw vermogen gaat beheren en wat er met dat vermogen moet gebeuren. Of wat er bijvoorbeeld met uw huis moet gebeuren als u in een verpleeghuis moet worden opgenomen. Ook persoonlijke zaken kunnen aan bod komen in het levenstestament. U kunt bijvoorbeeld vermelden wie de zorg voor uw huisdier op zich neemt. Een ander belangrijk aspect zijn uw wensen op medisch gebied. U kunt in het document een euthanasieverklaring laten opnemen, waarin u aangeeft wanneer volgens u sprake is van uitzichtloos lijden. Of een niet-behandelverklaring, waarin u meldt onder welke omstandigheden doorbehandelen voor u geen zin meer heeft. Ook kunt u aangeven of u wel of niet gereanimeerd wilt worden.

Verder kunt u in het levenstestament ook opnemen wie u moet vertegenwoordigen tegenover artsen en verpleegkundigen. Dat kan veel onrust voorkomen, want als er niets is geregeld, is het voor medici vaak onduidelijk wie namens u mag handelen. Zeker als familieleden met elkaar van mening verschillen kan dit de behandeling frustreren, met alle risico's van dien. Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5.

Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!
Lucy Bax-Koenders RB,
belastingadviseur bij
Bekkers Accountants
www.bekkersaccountants.nl

Gaat u mee met de boodschappenbus?

Foto:

Zou u ook zo graag nog eens zelf de boodschappen willen doen, maar heeft u daar nu geen mogelijkheden voor? Dan is de Boodschappenbus wellicht iets voor u!

De Boodschappenbus is een nieuw project van Welzijn De Meierij en Brabantzorg Odendael, waarbij u thuis opgehaald wordt om boodschappen te doen met een kleine groep mensen. Tijdens het boodschappen doen is er gelegenheid om samen een kopje koffie te drinken. U wordt ook weer thuis gebracht. De Boodschappenbus zal weer gaan rijden op woensdag 4 mei. U wordt rond 14.00 uur thuis opgehaald en rond 16.00 uur bent u weer thuis. We gaan boodschappen doen bij de EM-TE in Sint-Oedenrode.
Wees er snel bij, want er kan maar een beperkt aantal mensen mee met de bus! De kosten voor deze dienst bedragen € 2,00. Dit dient u contant en gepast te betalen bij het instappen in de bus. Lijkt het u leuk om mee te gaan? Meldt u dan aan! Voor meer informatie en om u aan te melden kunt u bellen naar Welzijn De Meierij, telefoonnummer 073-544 1400.

KBO Boskant bezoekt Schaapskooi Schijndel

Op woensdag 20 april is KBO Boskant op bezoek geweest bij de Schaapskooi in Schijndel. Met 32 leden, waarvan er 23 via een leuke fietstocht daar naar toe zijn gegaan.

De leden kregen op de zonnige dag een rondleiding over het terrein met uitleg over het ontstaan van de Schaapskooi en de verschillende gebouwen die daar zijn gerealiseerd in de loop der jaren. Het is ontstaan omdat er verschillende oude schaap rassen dreigden te verdwijnen, omdat deze rassen geen goede wol hadden en te weinig vlees. Ze waren dus te duur om te onderhouden. Toch wilde men deze deze rassen behouden. Vervolgens is er op het terrein door veel vrijwilligers een aantal gebouwen gerealiseerd, o.a. De Vlaamse schuur, de Hooiberg, 't Schop, Bakhuisje en Kapschuur. Ook is er een horecagelegenheid. De bediening wordt veelal gedaan door mensen met een beperking. Na de rondleiding met uitleg hebben de leden nog even gezellig na kunnen praten onder het genot van een drankje, waarna ze weer naar Boskant zijn vertrokken. Het was voor hen een gezellige en leerzame middag.

Filmclub senioren toont 'Mijn ma'

De filmclub senioren toont op Hemelvaartsdag de film 'Mijn ma'. De film wordt getoond in de zaal Maas en Dieze te Odendael. Aanvang: 19:00 uur (zaal open 18:30 uur) Entree: € 3,50 (incl. koffie/thee tijdens pauze)

Diane, een alleenstaande moeder, probeert haar opstandige 16-jarige zoon Steve weer op de rails te krijgen. Hij kan heel lief en charmant zijn, maar op andere momenten uiterst druk en impulsief. Diane kan Steve's stemmingen maar moeilijk onder controle krijgen, maar wil hem koste wat het kost thuis opvoeden. Als bij Diana het water aan haar lippen staat, maakt ze kennis met Kyla, haar schuchtere buurvrouw. Er ontstaat een intense vriendschap tussen moeder, zoon en buurvrouw waarvan ze alle drie sterker worden. Film duurt 134 minuten.

KBO's Nijnsel en Olland bezoeken Noordkade

Op woensdag 20 april hebben de KBO's Nijnsel en Olland een bezoek gebracht aan de oude CHV-productiefabrieken in Veghel. Deze zijn gelegen aan de Noordkade in Veghel.

Na het openingswoord door voorzitter Piet van de Poel van het museum, werd de groep in tweeën gesplitst. Daarna volgde een rondleiding door het museum en de andere gebouwen op het terrein. De ontwikkelaars zijn er heel goed in geslaagd om gebouwen zo aan te kleden, dat de sfeer van de oude mengvoederfabriek blijft gehandhaafd. Over het hele complex staan museale stukken opgesteld, zodat een rondwandeling langs en in de gebouwen een grote ontdekkingstocht is. Na afloop bestond nog de mogelijkheid om de in het gebouw gevestigde JUMBO Foodmarkt te bezoeken. De excursie was weer zeer geslaagd.

Programma informatie

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 4 mei zijn te zien: Lokale historie met Koster Brock - 't Palet, nieuwe opzet activiteiten in Odendael - Kijkje in de keuken bij Ahrend én opening showroom - Indrukwekkend afscheid Brabantband - Jeugdnatuurwacht op zoek naar weidevogels - Project "Van graan tot brood"bij Hoeve Strobol - Meerdere teams met kampioenskansen bij Rhode - VVV en Poffer- en Mutsenmuseum terug in Kerkstraat Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Fietsen langs 't "Duits lijntje"
Via een serie in 3 delen fietsen we langs de voormalige spoorlijn van Boxtel naar Gennep. We staan stil bij tal van zaken die herinneren aan de tijd dat hier nog (stoom)treinen reden. Tweede deel wordt gedurende 1 week uitgezonden vanaf 2 mei. Laatste deel volgt in de week hierna.
Uitzendtijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12. OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Win toegangskaarten voor het Autotron

Autotron Rosmalen doet op zondag 8 mei 2016 weer een stap terug in de tijd. Liefhebbers van 'The golden fifties, sixties en seventies' kunnen op deze Moederdag hun hart weer ophalen tijdens de Rock Around The Jukebox Open-Air Market.

Jukebox, Rock and Roll en vinyl zijn de belangrijkste ingrediënten in de receptuur van de Rock Around The Jukebox Open-Air Market. Bij de honderden marktkramen wordt alles op het gebied van flipperkasten, grammofoons, radio's, langspeelplaten en andere memorabilia uit de jaren '50, '60 en '70 aangeboden. En mochten de weergoden het evenement in de steek laten: er is ook een overdekt gedeelte met kramen.

De lezers van DeMooiRooiKrant kunnen weer toegangskaarten voor deze beurs winnen. Als u ons kunt vertellen hoe het stereogeluid in oude grammofoonplaat werd overgebracht, dan maakt u kans op twee vrijkaartjes.

Weet u het antwoord niet, maar u wilt toch naar Rock Around the Jukebox Open Air, dan kan dat toch. De beurs is zondag 8 mei 2016 geopend van 10.00 tot 17.00 uur in Autotron Rosmalen. De entreeprijs bedraagt € 12,50. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

Taalweekend: Groot Roois Dictee

Het derde Groot Roois Dictee vormt op maandag 6 juni een waardig slot van het Taalweekend. Net als de twee eerdere dictees gaat de tekst over een stukje Rooise geschiedenis. Welk stukje, dat blijft nog een verrassing. Het Groot Roois Dictee is een pittig, Nederlandstalig dictee, waarbij bijvoorbeeld verbindingsstreepjes en hoofdletters voor evenveel hoofdbrekens zorgen als bij het nationale dictee. Wilt u een voorproefje, ga dan naar http://www.taalwerkplaatsrooi.nl/dictee.htm.

Meedoen? Dat kan zowel individueel als met een groep. Voor de groepsprijs wordt het aantal fouten gedeeld door het aantal deelnemers. De laagste score wint, natuurlijk. Aanmelden kan via Taalweekendrooi@gmail.com Noteer ook vast 4 juni in uw agenda! Dan zal taalman-bij-uitstek Wim Daniëls Rooi met een bezoek vereren.

Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 29 april liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel.

Alle leden vanaf 16 jaar zijn welkom. Deze avond begint om 20.00 uur. Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan is de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij. Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Dinsdag 3 mei gaan we weer wandelen. Ga jij met ons mee een uurtje mee bewegen? Kom dan om 18.30 uur naar Meerschot.

Eerste certificaten Rooilogie uitgereikt

De eerste twintig deelnemers aan de cursus Rooilogie hebben hun certificaat ontvangen.

Dinsdagavond 19 april werd de cursus Rooilogie afgesloten door verteller Antoon Buiting. Rooilogie gaat over het ontstaan, de geschiedenis en ontwikkeling van Sint-Oedenrode. Het doel is om meer kennis op te doen over de historie van dit dorp, meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van Sint-Oedenrode en zo de betrokkenheid van de inwoners te vergroten. De cursus bestaat uit een zestal bijeenkomsten en wordt georganiseerd door heemkundige kring De Oude Vrijheid en het Roois Cultureel Erfgoed.
De cursus voor het najaar 2016 is al volgeboekt. De planning voor 2017 is in voorbereiding.

Rieky en Wil Verstappen: blij fietsend door het leven

Foto: Jan H.F. van der Heyden

Het gesprek met Rieky en Wil Verstappen (beiden 67) duurde drie uur en het ging bijna al die tijd over hun grote hobby: fietsen. Want daar worden ze blij van. Zo'n tienduizend kilometer per jaar leggen ze af. Op drie verschillende tweewielers: een racefets, een mountainbike en een toer- ofwel trekkingfiets. Ze trappen naar Rome, Barcelona, Berlijn, Praag, Santiago de Compostella. Ze doen het om buiten te zijn, voor hun gezondheid, maar ook om anderen fietsplezier te bezorgen. Want Rieky is de oprichtster van Fifty Fit, de fietsende vijftigplussers en ze is de grote animator van de Rooise Fietsvierdaagse. Ze was ooit voorzitter van dameswielerclub Femme Pédale en fietst nu al bijna een jaar met de mannen van WielerToerClub Gerry van Gerwen, waarvan Wil jarenlang secretaris was en nog steeds het clubblad volschrijft; daarnaast is Wil secretaris van Bike4All, een vereniging die het fietsen in Ethiopië stimuleert door adviezen, trainingen en stages en hulp bij materiaalaanschaf en onderhoud. Een auto hebben Rieky en Wil niet. 'Ja, een camperbus. Superleuk, van camping naar camping.'

Door Jan H.F. van der Heyden

En dan te weten dat Rieky niet altijd van fietsen heeft gehouden. Vertelt: 'Wij wonen sinds 1972 in de Hazelaarstraat in Boskant. In die tijd hadden wij nog geen telefoon. Bij de kerk in Boskant stond een telefooncel. Daar reed ik met de auto naar toe als ik moest opbellen.'
Hoe anders is dat met Wil gesteld. Zijn Nuenense Rieky Kooijmans herinnert zich: 'Wij kregen verkering in 1967. We hadden elkaar leren kennen op een dansavond in de Stad van Gerwen. Toen Wil voor de eerste keer bij ons thuis kwam, was dat met een racefiets. Ik weet nog goed dat mijn moeder toen zei: "heeft ie niks anders? Er zit nog eens geen licht op zijn fiets!"'
Rooienaar Wil (geboren bij het Damiaancentrum, vader was daar tuinman) is inderdaad al veertig jaar lid van WielerToerclub Gerry van Gerwen. Wil: 'Al vanaf 1984 schrijf ik voor het clubblad, maar we hadden niks. Ik moest pastoor Manders zijn typemachine lenen om een artikeltje te schrijven.' En Rieky vult aan: 'Als de pastoor die kwam brengen, vroeg ie altijd eerst "hoe is 't met de kiendjes" en daarna trok ie de hoes van die typemachine en dan kwam de sigarenlucht je tegemoet!' En even later: 'Toen we 12,5 jaar getrouwd waren, hebben we van het geld dat we kregen een typemachine gekocht.'

Foto: Jan H.F. van der Heyden

'Als ik over vijf jaar genezen word verklaard, ga ik met de fiets naar Rome.'

Natuurlijk fietsten Rieky en Wil 'vroeger' veel met hun kleine kinderen Marco en Otto, inmiddels 42 en 39. Rieky: 'Ik weet nog goed die autoloze zondag in 1973, reden we met de reiswieg achter op de fiets.'
Ze ging pas écht van fietsen houden een kleine twintig jaar geleden. Ze rookte. Een nichtje van 30 en haar schoonzus van 52 waren aan longkanker overleden. Ook Rieky werd ziek. Ook kanker. Een operatie volgde. Ze herstelde en nam zich voor: 'als ik over vijf jaar genezen word verklaard, ga ik met de fiets naar Rome.' En ze wérd genezen verklaard. Kocht een sportfietsje en reed met Wil naar Rome. 'Vanaf dat moment begon ik fietsen ook leuk te vinden.'
En nog altijd worden Rieky en Wil Verstappen blij om er met de fiets op uit te trekken, maar vooral ook om fietstochten te organiseren. Want dat is Rieky op het lijf geschreven. Begonnen in 2001 nadat de gemeente de Rooise vijftigplussers had uitgenodigd voor een bijeenkomst. Jacqueline van der Heijden van de gemeente bracht het onderwerp ter sprake: Rooi kent wel wielerclubs, maar er is niets voor mensen 'met een gewone fiets.' Rieky werd door de gemeente gevraagd een recreatieve fietsgroep voor vijftigplussers op te zetten. 'Ik vond dat een hele eer natuurlijk, maar ik dacht ook "waar begin je aan?" 'Wil en ik zijn toen samen aan tafel gaan zitten met de landkaart erbij. De tocht mocht niet langer zijn dan 35 kilometer en halfweg een pauze. Wil achter de computer voor de beschrijving, samen de route nafietsen en een café zoeken. Met enkele kennissen zijn we daarmee een klein jaar bezig geweest. Toen hadden we tien verschillende routes. In september 2002 was de eerste tocht. De gemeente betaalde de koffie voor onderweg, we kregen hesjes van de gemeente, bandenplakspul en een EHBO-doosje. Ik vergeet die eerste tocht nooit meer. Naar Gemonde. Had geen idee hoeveel mensen erop af zouden komen en hoe het zou lopen. Ik was die morgen best een beetje zenuwachtig. We zouden bij de kiosk op de Markt bij elkaar komen. Daar was toen ook nog een bushalte van de BBA. Daar aangekomen zei ik nog "wat gaan er toch veel mensen met de bus mee!" 'Toen die bus wegreed stonden al die mensen er nog! Die kwamen voor de fietstocht! Twee-en-ze-ven-tig!!'
Inmiddels telt Fifty Fit een kleine honderd deelnemers en zijn er 25 verschillende routes. Elke donderdagmorgen, het hele jaar door, wordt er gefietst, vaak door zo'n 70 tot 80 mensen in drie of vier groepen. De oudste deelneemster is 94: Nel Vervoort uit Nijnsel. Elke donderdag is ze er. En met de Rooise Fietsvierdaagse rijdt Nel vier dagen achter elkaar zestig kilometer!

'Moet je ze zien zitten op een dekentje tussen het fluitenkruid met een boterhammetje en een appeltje.'

Rieky: 'Fifty Fit is nou typisch Rooi. Zoiets klaarkrijgen door zoveel medewerking van zoveel vrijwilligers. Het is ook uniek voor Rooi, want ik weet dat het in andere plaatsen niet lukt een fietstocht voor vijftigplussers van de grond te krijgen.' Rieky geniet ervan, alhoewel ze niet elke donderdagmorgen zin heeft om op de fiets te stappen. 'Soms zou ik willen dat het regent. Het is elke week, hè!' Ze heeft, net als Wil die ook vaak meefietst, ook wat moeite met het trage tempo. Maar ze geniet met volle teugen van het plezier dat ze anderen biedt. Ze laat me op haar telefoon foto's zien die ze onderweg heeft gemaakt. 'Hier, moet je kijken. Moet je ze zien zitten op een dekentje tussen het fluitenkruid met een boterhammetje en een appeltje.' Trots is ze op Fifty Fit en de Lief-en-Leed-Commissie. 'Als iemand ziek is krijgt hij of zij een kaartje met alle namen erop. En als ze 50 jaar getrouwd zijn, krijgen ze een bloemetje. Met de Nieuwjaarsreceptie gaan we altijd met de pet rond voor dit soort dingen.' En opnieuw met trots: 'En de mensen van Fifty Fit zorgen voor het onderhoud van de knooppuntborden, hè! Daar krijgen we geld voor van de gemeente.' En dan te weten dat Fifty Fit helemaal geen vereniging is met een bestuur, leden en een ledenadministratie, maar uit niet meer bestaat dan een kleine honderd e-mailadressen van vijftigplussers die van fietsen houden. Eenmaal per jaar, in mei, gaan ze een hele dag fietsend naar Den Bosch. 'Voor de Bossche Bollen', lacht Rieky. En in september, als het jaarfeest wordt gevierd, gaan ze ook altijd een hele dag op stap met de fiets.
Op ongeveer dezelfde manier als het initiatief voor Fifty Fit is ontstaan, is in 2012 de Rooise Fietsvierdaagse van de grond gekomen. Ook weer tijdens een feestelijke bijeenkomst in 'De Beurs' met veel bekenden van het Rooise 'ons-kent-ons-netwerk'. En weer Jacqueline van der Heijden van de gemeente die ter sprake brengt dat 'vroeger' in Rooi een avondfietsvierdaagse bestond. 'Waarom niet overdag?' liet Rieky zich spontaan ontvallen. Via een vergadering met de Stichting Rooi Promotie en een gesprek met horecavertegenwoordiger Fred van Rooij kwam Rieky weer in touw. Via-via kwam ze in contact met een functionaris van de Nederlandse Tour en Fiets Unie (NTFU) die ervaring had met het opzetten van een fietsvierdaagse. Er kwam een bestuur (Rieky: 'de juiste mensen op de juiste plaats.') én er kwam een vierdaagse met het eerste jaar 3300 deelnemers en bij de laatste editie 4000. Georganiseerd door honderd vrijwilligers. 'Typisch Rooi', herhaalt Rieky en ze toont met trots een grote foto waarop alle honderd vrijwilligers, keurig in dezelfde outfit, staan te glunderen. Rieky ontwerpt de routes, Wil schrijft de dagflyers, Ties van Doorn, een professional, ontwerpt. Samen gaan Rieky en Wil de routes fietsen om ze daarna op papier te beschrijven, nóg 'n keer fietsen, dan nóg 'n keer fietsen door Rieky met vriendinnen en tenslotte fietsend nacontroleren door drie mannen van Fifty Fit. 'Mijn vriendjes', noemt Rieky hen. Rieky heeft dan zelf zes keer de routes gefietst 'voor ze helemaal naar mijn zin zijn.' Hoeveel vrijwillige uren in al dit fietswerk gaan zitten, weet ze niet. 'Heel veel.'
Of ze nog tijd heeft voor andere hobby's? 'Jawel, knutselen, van bloemschikken tot breien, in de tuin frotten.' En Wil vult aan: 'en met GPS spelen.' Ook Wil heeft nog tijd om te lezen en om te schrijven. Tot voor enkele jaren deed hij ook nog hardlopen.
En dan hebben ze nog een andere 'liefhebberij': elk jaar als vrijwilligers twee weken hard werken in een herberg aan de route naar Santiago de Compostella, waar ze zelf ooit eerder naar toe fietsten. In de kloostergemeenschap Roncesvalles, net over de grens in Spanje, goed voor ruim 400 overnachters. Van 's morgens zes tot 's avonds acht uur: de deelnemers aan de tocht ontvangen en helpen, poetsen, lakens verschonen, keuken opruimen, in de wasserette helpen. Rieky en Wil praten er met veel liefde en hartstocht over. Laten fotoboeken en tijdschriften zien. Vertellen dat ze de verhalen van de deelnemers aanhoren, die opvallend vaak emotioneel geladen zijn. Sommigen lichamelijk doodvermoeid. 'Kunnen zelf hun rugzak niet meer afdoen', zegt Rieky. 'Zo geweldig, die contacten met die mensen.'

Rooise brengt boek op de markt

Fenneke Zwaaneveld is pas 20 jaar maar heeft al heel wat letters op papier gezet. In groep 8 van basisschool de Springplank schreef zij haar eerste boek, 'De man met de snor'. Toen al genoot zij van het schrijven en het vertellen van verhalen. Nu, bijna tien jaar later, heeft Fenneke haar eigen boek in productie gebracht. Het boek, 324, valt onder de noemer thrillers.

Een thriller dus. Maar de uitgever liet het ook in de categorie Horror, Fantasy en Avontuur vallen. Het boek omvat dus ontzettend veel, waardoor het niet in één hokje te plaatsen is. Een spannend boek wat je in één ruk uit wilt lezen omdat je helemaal in het verhaal wordt meegesleept.

Fenneke is ontzettend trots op het eindresultaat. "Het was oktober 2014. Ik keek in die tijd ontzettend veel horrorgames op Youtube. Ik ging mezelf afvragen wat ik hier mee kon. Daarna ben ik gewoon begonnen. Continu de tekst een beetje aanpassen, een tijdje zitten zoeken en een half jaar later was het daar. Het boek. Mijn moeder heeft me ontzettend geholpen. Zij heeft het hele boek samen met me gecontroleerd op spelfouten en andere oneffenheden. Daarna is het geworden wat het nu is."

Het liefst wil Fenneke fulltime auteur worden. "Ik word ontzettend blij van schrijven. Ik kan dan mijn gedachten even opzij zetten en dat is genieten. Fulltime auteur worden is lastig want je komt er niet zomaar tussen. Inmiddels ben ik wel al weer met mijn volgende boek begonnen. Ik hoop dat ik steeds meer ervaring opdoe, leer en beter word." Het boek van Fenneke heeft een ISBN-nummer en is daarom bij iedere boekhandel te bestellen.

Marijke Rovers Secretaresse van het Jaar

De leukste….de liefste….de beste. Marijke Rovers werd donderdagmorgen door haar collega's verrast met deze kreten. Haar stond nóg een verrassing te wachten, want ineens stond het team van MooiRooi op de stoep om haar te bekronen tot Secretaresse van het Jaar 2016.

Enkele weken geleden plaatste MooiRooi een oproep. Wie is de beste secretaresse van Sint-Oedenrode? Er kwamen vele reacties binnen. Voor de redactie de schone taak om de beste eruit te kiezen. Dat viel niet mee, want alle inzendingen waren kanjers. Echter was de brief van de collega's van Marijke van Bongers garage/benzinepomp het meest doeltreffend. Op mooie wijze werd omschreven hoe onmisbaar Marijke voor hen is. Ze springt zelfs achter de kassa als haar collega's bezig zijn. Marijke is dus veel meer dan slechts een secretaresse…. Behalve een bos bloemen ontving de Secretaresse van het Jaar ook een oorkonde.

De Rooise Fenneke met haar boek 324 Foto: Lisa vd Ven
Foto: José Munster

Rooi Werkt: actief en betrokken

Rooi Werkt heeft afgelopen maanden niet stil gezeten. De stichting is druk geweest met het vinden en opvullen van vacatures. Daarnaast hard aan het werk om de doorstart van het project Rooi Werkt vorm te geven.

Rooi Werkt heeft de laatste maand weer kandidaten kunnen plaatsen bij Rooise Bedrijven, zoals bij Bekkers Accountants en bij de Helden van Kien. Ook hebben de leden van het projectteam weer een aantal nieuwe vacatures binnengehaald. Ze zoeken nog een handige aanpakker voor een bouwbedrijf en allround medewerkers voor twee andere Rooise bedrijven. Verder zijn er mogelijkheden voor een medewerker keuken, een junior monteur en schilders. Het projectteam krijgt ook vacatures binnen in het kader van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en komt dus ook graag in contact met jongere werkzoekenden.

Op de website www.rooiwerkt.nl is meer informatie te vinden over de vacatures die op dit moment open staan. Is er een passende vacature voor je bij, neem dan contact op met de stichting! Werkgevers weten Rooi Werkt steeds beter te vinden en schakelen het projectteam in als ze personeel nodig hebben. Het kandidatenbestand van Rooi Werkt groeit nog steeds. Al die kandidaten willen graag weer aan de slag.
Wanneer u als werkgever op zoek bent naar gemotiveerde medewerkers: neem contact op met het projectteam. Een van de medewerkers komt dan op korte termijn bij u langs om de vacature te bespreken. Daarna gaat het team op zoek naar passende kandidaten. Het is in veel gevallen mogelijk om kandidaten twee maanden met behoud van hun uitkering te laten werken. Aan deze proefplaatsing zijn voor werkgevers geen kosten verbonden. Rooi Werkt volgt gedurende deze periode hoe het gaat en zorgt waar nodig voor aanvullende coaching of begeleiding.
Als de kandidaat na deze proefperiode een contract krijgt aangeboden vraagt Rooi Werkt de werkgever een vergoeding als tegemoetkoming in de kosten. De vergoeding is gebaseerd op de uitkering van de betreffende medewerker gedurende die twee maanden.
Iemand met een uitkering of een oudere werknemer in dienst nemen kan financieel aantrekkelijk zijn. Voor ouderen geldt de regeling premiekorting via de belastingdienst. Veel kandidaten kunnen ook gebruik maken van een scholingsvoucher van € 1000,- voor het volgen van een opleiding.

Het team van Rooi Werkt hoort graag van u!
info@rooiwerkt.nl of 06 4434 6449

Steunpunt zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een vacatureaanbod gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in de eigen omgeving. Ook deze keer hebben we een paar interessante vacatures van de vacaturebank voor u uitgelicht.

Assistent administrateur kerkhofadministratie
De Werkgroep Kerkhofbeheer van het Martinuskerkhof is op zoek naar een vrijwilliger/vrijwilligster die zich wil gaan verdiepen in de kerkhofadministratie en die de huidige administrateur wil gaan assisteren. De Kerkhofadministratie is een specifieke vorm van administratie, waarin ondermeer wordt bijgehouden welke graven 'bezet' zijn en welke nog 'vrij', de gegevens van de overledenen en van de contactpersonen/rechthebbenden. Ook wordt alles bijgehouden over de grafrechten en de betaling daarvan. U leert werken met een speciaal database-programma. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 15822)

Medewerker Klussendienst
De Klussendienst zoekt enthousiaste vrijwilligers, die het team willen versterken. De Klussendienst is bedoeld voor de inwoners van de gemeente Sint-Oedenrode, die vanwege een beperking niet zelfstandig in staat zijn om de klus uit te voeren, niet kunnen terugvallen op familie of kennissen om die klus te verrichten en ook niet de financiële middelen hebben om een bedrijf in te schakelen. De voorkeur gaat uit naar vrijwilligers die meerdere dagdelen per week inzetbaar zijn. De klus bestaat o.a. uit tuinonderhoud, timmerwerk en eenvoudige montagewerkzaamheden. (vacaturenummer 10853) Aanmelden en info: 073 – 5441419 of vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl

Meer EHBO'ers erbij

Op dinsdag 19 april hield EHBO-vereniging Sint-Oedenrode een diploma-uitreiking. Zeven cursisten slaagden onlangs voor het EHBO-diploma. Zij ontvingen uit handen van het bestuur hun diploma en felicitaties.

Op de foto staan de geslaagden samen met de instructeur van de opleiding; Mariska Habraken, Adrie Thijssen, Willie vd Steen (instructeur), Robin Willems, Carole Verkuijlen, Sabina van Doorn en Johan Merks. Op de foto ontbreekt Floris Teulings.

Gein en veel meer op het plein

Foto: Bart van der Heijden

Eens in de vijf jaar houdt de Ollandse Dorpskapel een groot feestweekend. Afgelopen weekend was het weer zo ver. De kapel bestaat 35 jaar en daarom stond het dorpsplein van het kerkdorp vrijdag, zaterdag én zondag bol van de activiteiten.

Zondag werd 'Gein op het Plein' gehouden. Dat betekende leuke en spannende spellen voor jong en oud. Op het plein stond een grote tent die was ingericht als een soort café. Doordat het weer tegen alle verwachtingen in aardig mee zat, was het buiten drukker dan binnen. Tot blijdschap van de organisatie.
Ook aan de kinderen werd gedacht middels een kindermiddag en op zaterdagavond was het tijd voor een goederen- en dienstenveiling. Zo zorgde de Ollandse Dorpskapel voor een spetterend programma voor iedereen. Olland kan nu al niet wachten op het volgende lustrum. Juist ja…over vijf jaar!

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Jos van Nunen

In de bres voor de uil

Foto:

Mari de Wit uit Sint-Oedenrode springt in de bres voor de uil. Daar maakt hij aardig wat avonturen door mee. Zo ook enkele weken geleden. Mari vertelt over zijn avontuur…

"Ik werd gebeld door John van Acht van de Sloef. Zijn vrouw had iets horen ritselen in de luchtkoker bij de kalveren. John dacht eerst aan ratten, maar toen hij ging kijken bleek er een kerkuil in de luchtkoker te zitten. De vogel kon er niet meer uit. Aangezien ik coördinator ben van de steenuilen in Rooi en al vaker contact met John heb gehad, belde hij mij. Op maandagmorgen heb ik Bert Vervoort van de kerkuilen in Rooi ingeschakeld en samen zijn we gaan kijken. Toen we het schuimrubber uit de ventilator trokken, zagen we de uil zitten. We hebben hem eruit gehaald. Hij was op sterven na dood. Hij had helemaal geen vlees meer op zijn borstbeen zitten. We hebben toen Marco Renes van Brabantslandschap gebeld en hij kwam meteen de uil ophalen. Marco zou hem een paar dagen voeren en daarna heeft hij gezorgd dat de uil bij het opvangcentrum in Zundert terecht zou komen. Woensdag 6 april werd ik door Marco gebeld dat de uil weer helemaal opgeknapt was. Ik heb toen contact gezocht met het opvangcentrum in Zundert en afgesproken dat zij de uil met de dieren ambulance mee naar Eindhoven zouden geven. Daar zou ik hem dan weer ophalen om hem in z'n eigen biotoop los te laten. Een dag later hebben we de uil opgehaald en dezelfde dag weer bij John van Acht losgelaten. Die eer viel te beurt aan de zoon van John.


Breng wat licht naar Idomeni

Foto:

Twee weken geleden reisde de Rooise Imre van der Linden, samen met twee collega's van Stichting HIT, naar Idomeni om als vrijwilliger aan de slag te gaan. In Idomeni, een groot vluchtelingenkamp aan de Grieks-Macedonische grens, verblijven zo'n 12.000 vluchtelingen, waaronder 5.000 kinderen. De meeste vrijwilligers die zich inzetten voor de vluchtelingen komen op eigen gelegenheid. Coördinatie en uitvoering van het werk worden spontaan geregeld.

Tekort
Voedsel uitdelen is een van de taken. Regelmatig breken er schermutselingen uit. "Je ziet wat de kans op één appel, één tomaat, twee wraps en een gekookt ei met mensen kan doen." constateert Imre. En dan is het eten op. De rest krijgt niets. Op dag drie proberen wanhopige vluchtelingen de grens over te steken, waarbij de grenspolitie traangas en rubber kogels inzet. Na alle ontberingen die ze hebben doorstaan om aan de oorlog te ontsnappen, is dit wel een heel bitter eindpunt. Voorzieningen zijn onder de maat. Er is tekort aan voedsel, kleding en sanitair. Daarbij is het ook nog eens aardedonker in grote delen van het kamp, waardoor de veiligheid in het geding is. Een onafhankelijke informatievoorziening is er niet. "Tegelijkertijd zijn we verrast door de openheid waarmee de vluchtelingen de vrijwilligers tegemoet treden. Vrijuit delen ze nieuws én citroenen tegen het traangas."

In de rij...
Wat bijblijft zijn de lange rijen, voor alles. Eten, kleren, medicijnen, een bezoek aan de dokter. Er zijn maar weinig officiële organisaties in het kamp. Het kledingdepot is 's nachts geplunderd. "We negeren wanhopige vragen naar 'nieuwe' schoenen voor voeten die harder een dokter nodig hebben. We kunnen niet anders." De rij voor kleren zal de volgende dag nog langer zijn. Het vluchtelingenkamp ligt rond een klein stationnetje tegen de Macedonische grens. Op een aantal plekken zijn er toiletten en waterpunten. Er is één plek om kleren te wassen en één locatie met 24 douches. "De beste plekken voor de tenten zijn op en rond het spoor," ziet Imre. "Daar is 's nachts licht, het is er tamelijk vlak en er is een redelijke afwatering." Dat geeft meteen aan wat de problemen in het grootste deel van het kamp zijn: geen houvast voor tenten, als het regent één grote modderpoel en aardedonker.

Licht
Het donker is vooral gevaarlijk voor vrouwen en kinderen. Mensensmokkelaars en mensenhandelaars worden naar het kamp getrokken en seksuele exploitatie van vrouwen en kinderen is helaas een feit. Dat brengt Imre en haar collega's op het idee van een lampenproject. De Waka-Wakalamp werkt op zonne-energie, kost € 29,- en kan voor een vluchtelingengezin net het verschil maken. De gemeente Maastricht en de Stichting Cordaid doen mee en als een totaal van 500 lampen wordt bereikt, doet de fabrikant er nog 500 bij.

Brengt u ook wat licht naar Idomeni! Dat kan door 29 euro of een deel daarvan over te maken naar rekeningnummer NL88 INGB 0659 6015 40 t.n.v. Stichting HIT o.v.v Waka.


Mozaïek Dommelvallei: alle hens aan dek bij aanpak water

Sint-Oedenrode - De veranderingen in het klimaat hebben gevolgen voor de waterbeheersing en daar krijgt iedereen, direct of indirect, vroeg of laat, last van. In Brabant hebben 20 betrokken organisaties en instellingen daarom de handen ineen geslagen om daar oplossingen voor te bedenken, en uit te laten voeren. Dat eerste kan nog tot 15 mei, met dat laatste zou je al meteen kunnen beginnen en sommige partijen hebben dat al gedaan. De initiatiefgroep Mozaïek Dommelvallei roept zowel inwoners, organisaties als bedrijfsleven op om daar een bijdrage aan te leveren. Iedereen met een idee kan daarmee terecht bij mozaïekdommelvallei@gmail.com of even bellen met 0411-631031.

Begrippen
Terwijl de organisatie nieuw vakjargon bedenkt als "watermachines" om de koppeling van water met een aandachtsgebied aan te geven – nota bene een bestaand woord met een andere betekenis - spreekt rijksbouwmeester Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode de taal van de doelgroep. Van "In de winter is het veel te nat en in de zomer veel te droog" via "Op het oog tegenstrijdige belangen ombuigen naar elkaar versterkende elementen" tot "Wacht helemaal nergens op, en ga gewoon aan de slag." Ook "mozaïek" is goed uit te leggen, als je de betekenis kent van de blokjes op de Brabantse vlag, die ook terugkomen in het logo in de kleuren groen (van natuur) en blauw (van water).

Algemeen belang
Tijdens een perslunch op vrijdag 22 april geeft de initiatiefgroep, ontstaan vanuit het Manifest Dommelvallei, verdere tekst en uitleg. De locatie is Van den Berk aan de Boskantseweg en dat is niet toevallig: de boomkwekerij is een belangrijke speler in het Mozaïek. Zelfs een van de veroorzakers van het probleem van de verdroging, stelt een van de aanwezigen, wat meteen wordt gepareerd door initiatiefgroep-voorzitter Jan Kerkhof. Het bedrijf heeft al geruime tijd geleden maatregelen genomen, onder meer door de sloten bij de kweeklocaties te verdiepen om regenwater langer vast te houden. Ook bijvoorbeeld Bavaria heeft al heel wat werk verzet bij het project 'Boer Bier Water'. Beide ondernemers dienen hiermee niet alleen hun eigen, maar ook een maatschappelijk belang. Andere spelers stellen ook middelen beschikbaar voor de uitvoering, Agrifood Capital bijvoorbeeld deed 50.000 euro in het laatje.

Projecten Boxtel en Sint-Oedenrode
Van de gemeentes in het stroomgebied van de Dommel lopen Boxtel en Sint-Oedenrode voorop. Wethouder Peter van der Wiel (Boxtel) en Ad van der Heijden (Sint-Oedenrode) leggen uit wat hun projecten inhouden, Jac Hendriks van Waterschap De Dommel geeft vakinhoudelijk commentaar . Boxtel heeft gekozen voor het project De Groote Waterloop, die in Liempde loopt vanaf het Landgoed Velder tot aan de Dommel, Sint-Oedenrode voor de Zuidelijke Bypass, door onder meer de Diependael. De bestaande wallenstructuren daar werden eeuwen geleden al met middeleeuwse intelligentie aangelegd en kunnen nu na enkele ingrepen opnieuw worden ingezet als buffer of afvoer. "We zijn nu in overleg met de grondeigenaren, om te komen tot een oplossing die de meeste voordelen biedt en de minste overlast veroorzaakt. Niet iedereen zal hier meteen blij mee zijn, maar het gaat pas blinken als je het schuurt" aldus Kerkhof.

Niet alleen droge voeten
Met name Kerkhof en Hendriks kunnen de belangen en de te behalen voordelen niet genoeg benadrukken van wat er nu in gang is gezet. "Het gaat niet alleen om droge voeten. We willen ideeën en innovatieve projecten waarbij stad, natuur en productieland elkaar versterken. Niet opgelegd vanuit de overheid, maar ontstaan vanuit de samenleving. De manifestpartners helpen de initiatiefnemers op weg en bieden naar behoefte experimenteerruimte, kennis en middelen. In het najaar willen we het uitvoeringsprogramma klaar hebben en van start gaan met zoveel mogelijk projecten."

Toekomst Natuur en Landschap Meierijstad

Een delegatie van enige natuur- en landschapsorganisaties uit de nieuwe gemeente Meierijstad heeft 15 april in de Schaapskooi te Schijndel met elkaar kennis gemaakt.

Dit waren het natuur- en milieucentrum Schijndel (NMC Schijndel), IVN Veghel en Sint-Oedenrode, alsmede Stichting Het Roois Landschap. Deze organisaties pretendeerden niet dat alle belangengroepen nu aan tafel zaten, dat was zeer zeker niet het geval, daarmee zou allerlei zeer gewaardeerde actieve groepen tekort zijn gedaan. NMC Schijndel, IVN en Het Roois Landschap hebben de verantwoordelijkheid opgepakt om met de besturen van de verschillende organisaties bij elkaar te komen om zichzelf de vraag te stellen hoe de toekomst eruit ziet in de nieuwe gemeente Meierijstad.
Er werd besloten een bijeenkomst te organiseren om kennis met elkaar te maken en aan elkaar uiteen te zetten wat de diverse activiteiten op dit moment behelzen. Geconstateerd werd dat op het terrein van natuur en landschap in de drie gemeenten vanuit alléén al deze organisaties 450 vrijwilligers actief zijn via een bonte verzameling van legio activiteiten. Het is duidelijk dat die vele vrijwilligers niet voor de voeten gelopen willen worden. Het is ook duidelijk dat de werkkracht van deze vrijwilligers waarschijnlijk het beste kunnen worden behouden, indien men de huidige werkwijze dicht bij huis kan voortzetten.
Anderzijds zijn er zeker ook mogelijkheden dat actieve groepen een beroep kunnen doen op deskundigen uit een ander dorp. De drie organisaties beseften echter ook, dat de nieuwe gemeente Meierijstad bij het formuleren van beleid, bij inspraak etc. niet met de gehele reeks van organisaties kan spreken. Men heeft een start gemaakt om tot overleg te komen en neemt de discussie mee naar ieders achterban. Deze achterbannen zullen zich met hun besturen nader bezinnen hoe de mogelijke samenwerking eruit zal zien. De opties van afstemming van visieontwikkeling, maar ook het concreet aanleggen van een zogenaamde groene kaart (waarop alle organisaties nadere data bekend maken, zodat men beter bereikbaar is) kunnen daarbij aan bod komen. Zelfs het formeren van een breed platform kan dan onderwerp van discussie zijn, waarbij dan natuurlijk alle werkzame organisaties in geheel Meierijstad moeten kunnen deelnemen.

Hartstichting bedankt Sint-Oedenrode


De jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting van 17 tot en met 23 april in gemeente Sint-Oedenrode heeft dit jaar € 6.834,38 opgeleverd. De Hartstichting wil haar vrijwilligers en collectanten van harte bedanken voor hun steun. Dankzij deze giften kan de Hartstichting nieuw onderzoek financieren naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten.

Ruim 150 collectanten in de gemeente Sint-Oedenrode gingen tijdens de Hartweek op pad om donaties te verzamelen.

Financiering van nieuw onderzoek
Donaties van het publiek worden onder meer besteed aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek. De komende jaren wil de Hartstichting méér onderzoek financieren naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Daarbij gaat het om onderzoek naar het in kaart brengen van hart- en vaatziekten in de familie, onderzoek naar onduidelijke klachten en voortekenen én nieuwe opsporingsmethoden, zoals bijvoorbeeld een bloedtest.

Elke dag overlijden mensen aan hart- en vaatziekten
Elke dag worden mensen getroffen door een hartstilstand of hartinfarct, vaak zonder duidelijke waarschuwing vooraf. Zo krijgen jaarlijks ongeveer 16.000 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Ongeveer de helft van de mensen die plotseling een hartinfarct of hartstilstand kreeg, had vooraf geen duidelijke klachten. De gevolgen kunnen dodelijk zijn of het leven van het slachtoffer en dierbaren drastisch veranderen. Hart- en vaatziekten treffen dus niet alleen de patiënt, maar ook de directe omgeving, van omstander, familielid tot vriend. De Hartstichting weigert zich daar bij neer te leggen. Hart- en vaatziekten moeten eerder herkend worden, zodat tijdig ingrijpen mogelijk is. Voordat mensen onnodig overlijden of chronisch ziek worden.

Over de Hartstichting
Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. Wij strijden al méér dan 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door financiering van onderzoek, voorlichting over een gezonde leefstijl en het realiseren van innovaties in de zorg. Voor meer informatie: hartstichting.nl.


100 Jaar geleden Huzaren in Sint-Oedenrode

Op de site www.fotorooi.nl kunt u een gedeelte vinden van de verzameling oude beelden van Sint-Oedenrode van Henny van Schijndel. Dit wordt regelmatig aangevuld. Er is een nieuwe rubriek gevuld onder oorlog en bevrijding en wel een map: mobilisatie 1914-1918. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden in 1916 militairen van het Tweede Regiment Huzaren te Sint-Oedenrode gestationeerd.

Er worden grote parades op de Markt gehouden en militaire oefeningen op de Vresselse heide. Op Koninginnedagen worden er zelfs allerlei spelen voor de kinderen georganiseerd. De band tussen de inwoners en militairen is goed en zij delen gezamenlijk lief en leed. De Huzaren verlaten ons dorp op 20 januari 1919 en in de loop van 1919 geeft het Tweede Regiment Huzaren aan de gemeenteraad te kennen dat het een blijvend aandenken wil aanbieden als herinnering aan het tweeëneenhalf jaar verblijf van dit Regiment te Sint-Oedenrode. Dat krijgt de vorm van een hardstenen plaat, waarin de namen van 56 officieren gebeiteld staan. Daaraanvolgend laat de gemeenteraad aan de Kolonel Commandant van het Tweede Regiment Huzaren Tilburg weten dat men zeer ingenomen is met het aanbieden van een blijvend aandenken door de Huzaren. De hardstenen plaat met opschrift zal geplaatst worden in de zijgevel van het Gemeentehuis. Onder grote belangstelling en feestelijkheden volgt op 28 juni 1919 de onthulling van de plaat die nog altijd, tot op de dag van vandaag te bekijken is. (gegevens bron BHIC, Willie Damen van de Mosselaer, foto's uit een collectie van Jo van der Kaaij)

Albert Heijn Koopman en Rhode starten badlakenactie

Albert Heijn Koopman heeft speciale badlakens laten maken met het logo van Rhode erop.

Klanten kunnen sparen voor een badlaken. Bij € 10,- aan boodschappen ontvangt de klant een zegel. Met 10 zegels is de spaarkaart al vol. Dan kan er (met bijbetaling van € 7,95) zo'n prachtig badlaken afgehaald worden. "We hebben er veel laten maken. Echter geldt hier bij op=op", vertelt bedrijfsleider Rob Heijmans.

Bij aanschaf van een badlaken sponsort u ook nog de club. Want van elke gespaard badlaken gaat €1,- naar Rhode. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Daarnaast staat er tijdens de actieweken ook een inleverbox bij het emballageapparaat. Daarin kunnen klanten die Rhode een warm hart toedragen een emballagebon doneren. "Wij hopen hiermee een leuk bedrag bij elkaar te krijgen", vervolgt Rob.

Afgelopen weekend hebben 450 van de jongste leden een broodtrommel met het Rhode-logo gekregen met daarin een spaarkaart en natuurlijk wat lekkers. Zo begint de vorig jaar beklonken samenwerking tussen Albert Heijn Koopman en Rhode steeds meer gestalte te krijgen. Afgelopen jaar is de "Albert Heijn Koopman techniekdag" voor het eerst georganiseerd. Het was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. Albert Heijn Koopman staat voor goede en gezonde voeding. Sporten hoort daar natuurlijk bij. Lekker bewegen en spelen. De actie loopt tot en met zondag 12 juni 2016

Dat deze foto in Nijnsel is gemaakt, mag duidelijk zijn. Maar ter gelegenheid waarvan en wie zijn al deze personen? Dat willen we graag weten! Stuur het naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 16:

Op de foto Jaantje Foolen (mijn zus) tussen haar klasgenootjes, foto is gemaakt op de Sint-Vincentiusschool (3e rij, 7de van rechts)

Antoinette de Wit-Foolen

Achter iedere hobby schuilt een verhaal…

Als een volleerd chauffeur stuurt Harrie van Geffen zijn modelvrachtwagen door het publiek. Hier en daar springt iemand aan de kant om ruimte te geven. Met een oplettend oog om niets om te stoten. Het is een beetje krap in de zaal Maas en Dieze waar zaterdag en zondag de Hobby-TeTo-beurs plaats vindt, maar de ruimte staat vol bijzondere schatten.

Harrie snelt na de opening meteen naar zijn stand met modelbouw. Er staan mensen die van alles willen weten. Samen met zijn vrouw Jet vertelt hij er graag over. "Dit is allemaal door mij zelf gemaakt. Het zijn géén pakketten", wijst de hobbyist naar een bus op schaal. "Zelfs de techniek die er in zit, heb ik gemaakt." Zijn vrouw Jet valt hem bij. "Het is de Philips bus die vroeger de mensen in de regio ophaalde om naar het werk te gaan. Precies nagemaakt. Hier heeft Harrie wel drie jaar aan gewerkt! Als hij het even niet wist, dan vroeg hij het aan mij, haha." Ze maakt een grapje, want als iemand weet waar hij mee bezig is, dan is het Harrie wel getuige de indrukwekkende voertuigen op schaal en bijbehorende technische uitvindingen. Toch heb je de steun en toeverlaat nodig van je vrouw als je jarenlang uren per dag besteedt aan je hobby.

Zo heeft iedere kraam, iedere hobby zijn eigen verhaal. Vuur een vraag af op de hobbyisten en de passie komt al snel bovendrijven…. Zo ook bij Toos en Theo Vogels als ze praten over hun prachtige poppenhuis of als Christ Toonen uitlegt wat er bij komt kijken als je een uurwerk maakt. Gerrie Lauwen en Franz Hulzink kunnen uren vertellen over hun kunst zoals Frans Fierens over zijn postzegels kan vertellen en meneer van der Velden en Patrick Sanders popelen als ze hun nieuwe collectieonderdelen kunnen laten zien.
Sint-Oedenrode heeft veel in huis. Harrie van Geffen kwam eens op het idee om een dergelijke beurs in Rooi te houden. Het duurde even, maar toen uiteindelijk Anton Berndsen, Marcel Janse en Jan Muusz aan de slag gingen, stond de uitwerking snel op poten. Gezien de vele positieve reacties is de kans groot dat volgend jaar deel twee op de agenda verschijnt. Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl

Een koninklijke onderscheiding voor...

Foto: Jos van Nunen

Mevrouw Ineke Bekkers - Smolders (64 jaar), wonende Oude Lieshoutseweg 8 te Sint-Oedenrode. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1987 – 1993 vrijwilligster en medeoprichtster van Doe-Club Nijnsel
1992 – 1995 redactielid Nieuwsbrief Roois Gemengd Koor
1997 – 2006 vrijwilligster/coördinator Werkgroep Muziek en Theater van het Roois Kultuur Kontakt
2006 – 2013 productieleider bij Theatergroep OECK
2013 – heden vrijwilligster bij de lokale omroep TV Meierij
2015 – heden lid van de commissie "Voorzieningen" van Dorpsraad Nijnsel

Mevrouw Erie van der Zanden – Vos (51 jaar), wonende Koninginnelaan 62 te Sint-Oedenrode. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1993 – 2005 bestuurslid van de Stichting Jeugdvakantieweek Sint-Oedenrode. In 1980 en 1984 was ze actief als groepsleidster.
1996 – heden dirigente van het kinderkoor Sint-Maarten
1996 – heden dirigente van het koor Aurora
1996 – heden vrijwilligster bij de parochie Heilige Oda
1999 – heden dirigente en bestuurslid van het koor De Rooi Tulpen
2012 – heden lid van de concertcommissie van de Harmonie Nijnsel

De heer Nard van Rooij (82 jaar), wonende Korenlaan 47 te Sint-Oedenrode. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1991 – 1998 vrijwilliger bij de Stichting Vluchtelingenwerk Sint-Oedenrode
1991 – 2013 vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis
1993 – 1997 vrijwilliger bij de Goede Herderparochie
2010 – heden voorzitter van het Oda-koor
2013 – heden vrijwilliger bij de Stichting Welzijn De Meierij

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

De heer Theo Jansen (64 jaar), wonende Rijsingen 9 te Sint-Oedenrode. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1983 – heden beheerder van het Martinuskerkhof van de parochie Heilige Oda
1993 – 1999/
2009 - heden voorzitter van het buurtschap Oud Rijsingen
1995 – heden penningmeester van de Stichting Behoud Martinuskerk
2007 – heden penningmeester van de Stichting ZLTO Mestinitiatief Dommelland

Mevrouw Maria Van Genugten – Smits (72 jaar), wonende Bikkelkampen 6 te Sint-Oedenrode.
Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1989 – 2014 vrijwilligster bij de Goede Herderparochie/Parochie Heilige Oda
1990 – 2015 bestuurslid van de Stichting Ouderenzorg Odendael/Stichting Vrienden van Odendael
1990 – heden vrijwilligster bij Zorgcentrum Odendael
1996 – heden vrijwilligster Sint Jorisgilde
|2005 – heden Lid cliëntenraad Zorgcentrum Odendael

De heer Gerry van Gerwen (63 jaar), wonende Bastion 16 te Sint-Oedenrode. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1984 – 1998 bestuurslid van de Sectie Beroepswielrennen van de KNWU
1984 – 2013 congreslid KNWU
1986 – 1996 coördinator Stichting Bevordering Beroepswielrennen (SBB)
1992 – 1998 adviseur van de Union Cycliste International (UCI)
1992 – 1998 voorzitter van de AIOCC Cross (vertegenwoordiging van internationale cyclo-cross organisatoren)
1992 – 1999 lid van de commissie Cyclo-Cross van de UCI
1996 – 2013 grondlegger en secretaris van de Vereniging Werkgevers & Sponsoren Beroepswielrenners (VW&S)
2004 – 2005 interim-voorzitter van de Vereniging van Beroeps Wielrenners (VVBW)
1986 – heden mede-initiator en secretaris/penningmeester van de Stichting Nederlandse Wielrenners Fonds (NWF)
1996 – heden organisator/inspirator van wieleractiviteiten in Sint-Oedenrode

Kijk voor sfeerfoto's op www.mooirooi.nl

App jij hem al?

Ad van der Heijden en Jeroen van de Sande (r) onthullen het bord samen. Foto: Jos van Nunen

De app van Natuurlijk! Sint-Oedenrode is vanaf vandaag in de lucht. Op woensdagochtend onthulden wethouder Ad van der Heijden en Jeroen van de Sande namens het Centrummanagement en MooiRooi de reclameborden die mensen er toe moeten bewegen om de app te downloaden.

Vooral voor toeristen en winkelend publiek is de app in het leven geroepen, maar uiteraard kan iedereen het downloaden. De 'tool' geeft Sint-Oedenrode weer in een notendop. Wat is er te doen in het dorp? Wat is het laatste nieuws? Waar zitten de restaurants en waar kan je overnachten? De app geeft alles duidelijk weer. Een leuke bijkomstigheid is dat er vragen gesteld kunnen worden aan Rooienaren. Als een toerist bijvoorbeeld wil weten waar het lekker toeven is op het terras, dan kan die vraag gesteld worden via de app. Echte Rooienaren geven dan de beste tips. Een andere leuke feature is de knop met daaronder interactieve wandelroutes door het centrum of het buitengebied. De komende maanden wordt dat flink uitgebreid met nieuwe routes. Een heus campagneteam loopt vandaag door het dorp om de app te promoten. Zij zullen bij meerdere evenementen worden ingezet. App jij hem al? Nee? Download de app dan snel!
Natuurlijk! Sint-Oedenrode heeft de app samen met het Centrummanagement, MooiRooi en Fruitcake Studio ontwikkeld.

20 / 40

Uit de oude doos

Als redacteuren van DMRK schrijven we onze vingers blauw over van alles en nog wat. Ons favoriete onderwerp is toch wel: mensen met een verhaal. Daarbij vergeten we wel eens dat we met alle ervaringen in onze rugzak, zelf langzaamaan ook mensen met een verhaal worden. Hoewel DMRK nog niet zo lang geleden haar eerste lustrum heeft gevierd, en MooiRooi.nl er iets meer jaartjes op heeft zitten, stammen de ervaringen van onze redacteuren soms uit een verder verleden.

De agenda van de voorbereidingscommissie voorspelde een saaie avond. Het spannendste onderwerp was iets met de politie, waar het precies over ging is in de loop der jaren bij de redacteur vervaagd, maar wat er zich afspeelde wist hij nog precies.
Op de publieke tribune zat dit keer iemand. Een politieagent in uniform. Op het puntje van zijn stoel, en zo betrokken bij het onderwerp dat hij bij de commissie aan mocht schuiven. Het onderwerp was al aangekondigd in de pers maar o, wat een onzin had er volgens de diender allemaal in de krant gestaan. Zoals eigenlijk meestal wel, zei hij in het vuur van zijn betoog, waarbij hij steeds verder naar het puntje van zijn stoel schoof. De commissieleden keken wat ongemakkelijk naar de perstafel maar de redacteur glimlachte minzaam.
En jawel, de sterke arm der wet ging ook letterlijk te ver en donderde met stoel en al ter aarde. De commissieleden keken nog ongemakkelijk dan daarvoor, dit keer de andere kant op. Hun ergste vrees werd bewaarheid. Het incident kwam in de krant.

Bij de volgende commissievergadering was een agendapunt ingelast, alweer over de politie. Ditmaal was een zwaarder kaliber van de Hermandad aangeschoven, meer goud dan blauw, die het hele zitvlak van de stoel benutte en nieuws op een meer mediagenieke manier bracht. Ook dat kwam in de krant. Wat nog te redden was van het aanzien van de politie, was gered.


Openingstijden Helden van Kien stelt burgemeester voor dilemma

Hoe de afspraken over de openingstijden bij de invulling van het Kienehoefpark in het voortraject gecommuniceerd zijn, daar lopen de lezingen van gemeente en exploitant uiteen. De laatste houdt het op "Het is in ieder geval duidelijk dat het onduidelijk is" en is in overleg gegaan met de omwonenden, die hadden begrepen dat de sluitingstijd 22.00 uur zou zijn.

De Helden van Kien had een zevental arrangementen geboekt tot na middernacht. Toen de kwestie donderdag aan de orde kwam in de voorbereidingscommissie zat Peter Maas, als burgemeester én als portefeuillehouder handhaving, in een spagaat. De Helden van Kien kwam na decennialange inspanningen voor invulling van het verwaarloosde Kienehoefpark voor zijn gemeente als een geschenk uit de hemel, zeker uit het oogpunt van toerisme en recreatie. Die wil hij geen strobreed in de weg leggen. Maar omdat twee dagen na de commissievergadering al het eerste arrangement tot na 22.00 uur en woensdag het tweede zou plaatsvinden, kwam het daar wel op neer. Enkele jaren geleden liep de exploitant van het klimbos dat in het Kienehoefpark zou komen tegen hetzelfde probleem op, en gooide het bijltje erbij neer. Maar die had nog maar één boom opgetuigd, dit keer staat er een groot paviljoen.

Maas vroeg direct groen licht om voor de eerste arrangementen een beperkte ontheffing te verlenen. Dat ging de commissie te snel. De fracties wilden dat eerst bespreken met hun achterban. Na die reactie vroeg Maas nogmaals naar de bekende weg, maar voorzitter Wilma Wagenaars greep in. "Ik moet u nu toch echt het woord ontnemen. U heeft duidelijk gehoord wat de fracties er van vinden."

Rob Jansen, mede-eigenaar en woordvoerder van de Helden van Kien, betreurt de gang van zaken en relativeert de koppeling van sluitingstijden aan overlast. "Er zijn meer manieren om overlast te voorkomen dan eerder sluiten. Bovendien is niet alles wat tot na tien uur duurt een feest. Wanneer is er trouwens sprake van overlast? Daar wordt nu eerst naar gekeken. Wij kiezen niet voor de juridische weg, maar zijn in overleg gegaan. Het eerste overleg zijn we er nog niet helemaal uitgekomen, hun woordvoerders willen dit eerst terugkoppelen met hun achterban." En in de tussentijd, als de boekingen doorgaan? "We hebben van elke boeking die duurt tot na tien uur melding gemaakt bij de gemeente."

Even voorstellen: onze jeugdreporter!

Foto:

Vanaf deze week heeft DeMooiRooiKrant een heuse jeugdreporter! Pascalle van Dis stelt zich hier aan u voor. Minimaal eens per maand stuurt ze een nieuwsitem in. We laten haar vrij in haar nieuwskeuze en ook aan haar teksten zullen we niet veel sleutelen. We vinden het leuk dat we Pascalle in ons team krijgen en wensen haar veel succes!

Dit ben ik: de nieuwe jeugdreporter van DeMooiRooiKrant

Pascalle van dis ( 11 jaar )

Om te beginnen ga ik het hebben over mijn hobby 's en mijn lievelings activiteiten:

Zelf houd ik van zingen en saxofoon spelen. Ik zit niet op zang les maar wel op saxofoonles. Misschien heb je mij al gezien bij het eindconcert van de brabantband. Nu ga ik bij de harmonie in Nijnsel. Verder ga ik vaak met vriendinnen skeeleren op het schoolplein van Basisschool Eerschot. Ook ga ik vaak met mijn allerbeste vriendinnen zingen, Op mijn kamer. Verder zit ik bij wedstrijd zwemmen en waterpolo van Argo. Waar ik ook een keertje mee in de krant heb gestaan! Ook vind ik het leuk om te knutselen en verhalen schrijven op school. Daarom vind ik het leuk dat ik de nieuwe jeugdreporter ben!

Ik zit op basisschool Eerschot in groep 7a bij juffrouw Helge Schepens

Dagje uit met 'Kom maar achterom'

Foto: Bart van der Heijden

Elk jaar wordt op de laatste zondag van april deze dag georganiseerd. Verschillende bedrijven, die voornamelijk in het buitengebied van Sint-Oedenrode liggen, doen mee.

Dit jaar waren Hoveniers, Tuincentrum & Countrystore "Peppelhoeve", Zorgcentrum Odendael, "De Rooise Wijnboer" en Atelier "Twinkelijntje" de deelnemers. Een fietstocht was uitgezet om zo langs de deelnemende bedrijven te fietsen via een mooie route. Doordat de bedrijven erg verspreid lagen door de hele gemeente, hadden bezoekers aan het einde van de fietstocht niet alleen de bedrijven, maar ook de natuur van Sint-Oedenrode gezien.

Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden
Foto: Bart van der Heijden

Politiek Café VVD

Géén raadsvergadering op donderdag 28 april in Sint-Oedenrode. Wél een Politiek VVD Café! We zien jullie graag op 28 april om 20.00u in De Beurs!

Mijland Uitvaartzorg: Voor u, naast u, met u

Foto:

Op je zevenentwintigste een uitvaartonderneming beginnen... Voor Tom Mijland uit Schijndel wel: "Met mijn bedrijf, Mijland Uitvaartzorg, wil ik meer aandacht geven aan de nieuwe mogelijkheden die er zijn. Een uitvaart en de crematie of begrafenis kunnen tegenwoordig heel persoonlijk worden ingevuld. Daar help ik de nabestaanden bij. Dat mag best meer tijd kosten dan één gesprek waarin alles geregeld moet worden. Ik wil mensen informeren, inspireren en adviseren, dus neem ik de tijd om te kunnen garanderen dat het afscheid helemaal aansluit op de wensen van de overledene en de nabestaanden".

Om er zeker van te zijn dat een afscheid plaatsvindt op de manier die men voor ogen heeft introduceert Tom de 'Map van Mijland'. Hierover vertelt hij: "Steeds meer mensen denken na over hun uitvaart. In onze 'Map van Mijland' kan worden aangegeven welke wensen er zijn voor bijvoorbeeld opbaring, afscheid, rouwvervoer, rouwdrukwerk, enzovoorts. Degene die de map invult houdt de regie over zijn of haar afscheid, dat geeft rust. Voor nabestaanden biedt de 'Map van Mijland' een belangrijk houvast in moeilijke tijden."

Foto: Jan Egmond

Ondanks alle nieuwe mogelijkheden zijn veel uitvaarten nog vrij traditioneel. Is Mijland Uitvaartzorg daarvoor ook de aangewezen partij? "Natuurlijk! Het is zeker niet zo dat wij alleen maar aparte of creatieve uitvaarten verzorgen. Een traditionele uitvaart moet ook vlekkeloos verlopen en daar zijn wij voor. Juist door onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid kunnen wij daaraan toch nog iets toevoegen. Daar gaat het om want elk afscheid is maatwerk!"

Mijland Uitvaartzorg, Sint Jorisplein 1-A, 5481 AS Schijndel, Tel: 073 8200997, Tel: 0413 820390. Mail: info@mijlanduitvaartzorg.nl, Website: www.mijlanduitvaartzorg.nl

Centrummanagement Meierijstad bundelt aanbevelingen in pamflet

Onder het motto "Samenwerken creëert nieuwe kansen" hebben de stichtingen Centrummanagement van de drie fusiegemeenten hun visie als Platform Centrummanagement Meierijstad (PCM) gebundeld in een pamflet, en maandagavond symbolisch overhandigd aan Jetty Eugster, burgemeester van Schijndel en voorzitter stuurgroep fusie Meierijstad.

De aanbevelingen van PCM sluiten aan op de notitie "Ondernemen in de gemeente Meierijstad" van het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) Voor een handjevol belangstellenden zetten de voorzitters van de stichtingen per fusiegemeente uit wat dit voor hun betekende. Vanwege de vele verschillen per gemeente was een uniforme aanpak natuurlijk niet mogelijk, vandaar dat die verschillen en de visie daarop werden toegelicht. Wat in ieder geval voor iedere gemeente een voorwaarde was, is dat álle betrokken partijen samenwerken. Dus niet alleen de bedrijven in de centra, maar ook de vastgoedondernemers en de gemeente.

Namens Centrummanagement Sint-Oedenrode wees Pieter van de Kamp op de noodzaak van maatwerk en differentiatie vanwege die verschillen. Zo zal in Veghel leegstand en digitale bereikbaarheid (centrum-app) een hoge prioriteit krijgen, in Sint-Oedenrode de herinrichting van de Markt en mogelijke verbinding via een stadspark De Neul naar het Kienehoefpark, in Schijndel sterkere profilering in de regio.

Namens Centrummanagement Veghel wees Jan Hein Opheij naar het Masterplan 2013 waarin reeds een aantal aanbevelingen zijn opgenomen, waaronder uniformering van de blauwe parkeerzones en het verbeteren van de entrees naar een compacter centrum.

Kleine Veldkapel

Kleine veldkapel, van Avé Maria. Zomaar langs de weg tussen loofhout en wa brèm. Mi 'n klein gedicht, tot Maria gericht. En wa benkskes um op te zitte vur jou en men.

Dit lied beschrijft precies wat de Mariakapel voor vele mensen van Eerde en omgeving betekent. Op 8 mei is er een viering bij de Mariakapel in Eerde op de Kuilen om 10.00 uur. Voorganger is Pastor W.Holterman. De muziek wordt verzorgd door de Allegretto en Annelieke Merxx. Na afloop is er koffie en thee. Bij slecht weer is de viering in de kerk. Stichting Mariakapel Eerde


Speciale bedevaartsmis voor deken Blom

De parochiebedevaart naar Rome en Assisi van het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel wordt extra feestelijk met speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde mismuziek.

De bedevaartgangers zullen dagelijks de eucharistie vieren. Met 'Missa in anno misericordiae' - de mis voor het jaar van de barmhartigheid – geeft musicus-componist Henk van Riel, deze diensten een eigen, vreugdevol karakter. Donderdag 21 april werd de eerste partituur overhandigd aan deken Vincent Blom, de grote stimulator van deze bedevaart. Aan hem heeft Henk van Riel deze missa opgedragen. De hierbij aanwezige zangers, dekenale organisten en dirigenten brachten de muziek meteen tot leven. Zij waren vol lof en verrast door de sprankelende sfeer.

'Missa in anno misericordiae' omvat het Kyrie eleison, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus dei en is geschreven voor 4-stemmig gemengd koor met piano- en/of orgelbegeleiding. "De muziek is eenvoudig te zingen door amateur-koorzangers en wordt ook afgewisseld met ietwat dissonante klanken van een solistenkwartet. Hiermee heb ik een fris accent aan het traditionele klankbeeld van het koor toegevoegd." aldus componist Henk van Riel. Deken Vincent Blom was zichtbaar geroerd dat de compositie aan hem is opgedragen en genoot van de prachtige, uitbundige muziek. "Met dit fantastische initiatief heeft Henk van Riel een oude traditie om voor middeleeuwse kapittelkerken muziek te schrijven, nieuw leven in geblazen."

De mis zal aan het eind van het kerkjaar in Sint-Oedenrode ten gehore worden gebracht door een gelegenheidskoor. Maar eerst zal het volop worden gezongen in Italië. Henk van Riel kijkt uit naar een prachtige week met eucharistievieringen in diverse kerken in Rome, Vaticaanstad en Assisi. Inschrijven voor deze bedevaart in de herfstvakantie 2016 kan nog tot 1 mei a.s. via het parochiesecretariaat, Mgr. Bekkersplein 1, 5491 EB Sint-Oedenrode, 0413-477741, secretariaat@heiligeodaparochie.nl. Met ruim 100 aanmeldingen is er inmiddels wel een wachtlijst. De partituur van 'Missa in anno misericordiae' is bij het parochiesecretariaat te bestellen à 5 euro.

Kerkdiensten

H. Martinus Olland
Za 30/4, 17.30u.
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Jan v.d. Pasch, Jans v.d. Pasch-Leenderts, Petra v.d. Pasch, Chris Essens, Maria Heesakkers, Huub en Maria v.d. Laar-Hagelaars, overleden ouders De Haas-van Oorschot.

Martinuskerk
Za 30/4 Zesde Zondag van Pasen 18.30u:
Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Paul Kempe, Wim Boonstoppel, Toos van Aarle – Jansen.
Zo 1/5 Zesde Zondag van Pasen 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Siraar en Bertha van Erp – van de Ven, Marietje van der Linden – de Baay, Lenneke Versantvoort en overleden familieleden, Toon van den Oever en Riek van den Oever – van Kempen, Amélie Vasconcelles – van de Broek, Jan van Acht, Michel van Bokhoven, Johannes van de Ven en Antonia van de Ven – van Genugten en Jan van de Ven, Willem en Maria Hulsen – van Kronenburg, Toos, José en Ina, Jan Poels en overleden ouders Poels – van der Heijden en overleden familieleden, Cees en Toos Timmermans – van de Broek, Jan van Rooij en zoontje Marcel, Wim van der Heijden en overleden familieleden van der Heijden – Hoeks.
Zo 1/5 15.00u: Orgelconcert.
Gedurende de meimaand is er bijna dagelijks gelegenheid om aan te sluiten bij het rozenkransgebed. Van maandag tot en met vrijdag voorafgaand aan de ochtendmis om 08.45 uur. Op dinsdag tevens om 19.00 uur in de kapel in Odendael.
Ma 9u: Eucharistieviering.
Di 9u: Eucharistieviering.
Wo 9u: Eucharistieviering.
Wo 4/5 19u: Dodenherdenking.
Do 5/5: Hemelvaartsdag 10.00u: Eucharistieviering bij de Ritakapel op Kremselen. Tevens Tweede Noveendag ter ere van de Heilige Rita van Cascia.
Vr 6/5: Eerste Vrijdag van de Maand 10.00u: Eucharistieviering in Odendael.
E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 1/5: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00u, Predikant Ds C. Mondt.

Sint Genoveva-kerk
Di 26/4
18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering
Do 28/4 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding
Vr 29/4 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering
Zo 1/5 09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor, Kapelletje aan de Kuilen Intentie: Ad Versantvoort, Nelly Vlemmix-Versantvoort, Miny vd Ven-Winkelman, Barbara Mühlstaff, ouders Foolen-Vos en overleden familieleden, Frans vd Wijdeven en ouders vd Wijdeven-den Dekker.
Di 3/5 18.15u: Rozenhoedje, 18.30u Eucharistieviering

Sint Petrus' Banden
Wo 27/4
19.00u: Eucharistieviering
Za 30/4 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 1/5 Corneliuszondag 11.00u: Eucharistieviering m.m. het Sons Parochiekoor
intenties: Maria Brugmans en familie Brugmans-Merks, Corrie en Leo van de Ven-van den Hurk, Familie Van de Ven-van Heeswijk
Ma 2/5 19.00u: Eucharistieviering
Wo 4/5 19.30u: Korte oecumenische viering in de kerk aan de Zandstraat, voorafgaand aan de Dodenherdenking bij het Airbornemonument aan de Europalaan

Sint Antonius Nijnsel
Zo 1/5 11.00u
: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Petra Aarts- v.d. Laar, Marinus v.d. Koevering.
Di 3/5 9.00u: 4de Antonius noveen.

Odendael
Zo 1/5 10.00u
: Woord- en communieviering met Ollands koor. Int. Martien van Liempd, Drika Donkers- van Heeswijk en Jan en Martina van der Staak-van den Oever.
Mariaviering: Di 3/5 14.30 uur in grote zaal Odendael. Pastoor Vrijdag zal hierin voorgaan. Samen bidden en zingen onder begeleiding van het Odakoor. Na afloop samen gezellig even napraten van een heerlijk gratis kopje koffie of thee. Iedereen van harte welkom.

Opening Meimaand – Mariamaand

Foto: Lianne Gabriels Foto: Lianne Gabriels

De meimaand gaat beginnen. De maand waarin op bijzondere wijze eer wordt gegeven aan de Moeder Gods Maria.

Collega-muzikanten zingen de feestelijke ‘Missa in anno misericordiae’ onder bezielende leiding van componist Henk van Riel (l). Foto:

Velen trekken in deze maand naar één van de vele Mariabedevaartplaatsen in ons bisdom. Ook onze eigen parochie kent een goede meimaandtraditie. De Mariamaand wordt in Sint-Oedenrode geopend op zondag 1 mei met de volgende vieringen: 9.30 uur: feestelijke eucharistieviering in de St. Martinuskerk mmv het Odakoor. 15.00 uur: Marialof bij de Mariakapel aan de Kasteellaan in St. Oedenrode mmv Seniorenorkest Dommelvolk. Bij slecht weer komt het Lof te vervallen.

Een nacht zonder dak

In het kader van het Jaar van Barmhartigheid veranderden jongeren tussen 12-30 jaar uit de parochies uit Heeswijk-Dinther, St. Oedenrode, Schijndel, en Veghel op 23 april de Ontmoetingstuin van CC Servaes in Dinther in een krottenwijk. Daarna werd er door diezelfde jongeren in die krotten geslapen. Doel van de actie was de jongeren te laten ervaren hoe het is om geen dak boven je hoofd te hebben en tevens geld op te halen voor steun aan straatjongeren in Bolivia, Kenia en Cambodja.

De organisatie werkte in dit project samen met Jong Bisdom Den Bosch en het Franciscaans Jongerenwerk. De krottenwijk werd opgebouwd uit karton en plastic en tijdens de koude avond konden zij zich opwarmen bij het kampvuur. In tegenstelling tot de jongeren in de echte krottenwijken, werd er voor deze jongeren een leuk programma samengesteld, met als ingrediënten een kennismakingsspel, een presentatie van Stichting Tear over straatjongeren, een kampvuur met gezelligheid en een dagsluiting met aanbidding.

Liefst 71 jongeren hadden zich voor deze actie aangemeld. Tijdens het avondprogramma tijdelijk aangevuld met sponsoren en ouders, tijdens de inloop. Ook pastoor Joost Jansen was van de partij, hij sliep niet buiten in een zelfgemaakt onderkomen van plastic of karton, maar wel op een matje. Deze actie voor Stichting Tear (The Evangelical Alliance Relief), met als werkgebied Afrika, Azië en Latijns-Amerika, werd op zondag 24 april afgesloten met een ontbijt, terugblik en eucharistieviering.

Koningsluiden in Sint-Oedenrode

Bij gelegenheid van de Inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013 werd een oud gebruik in ere hersteld: het Koningsluiden.

Op het moment van de abdicatie werden in het hele land de klokken geluid als aankondiging dat een nieuwe Vorst de troon ging bestijgen. Dit Koningsluiden is blijven bestaan. De afgelopen twee jaar luidden de klokken van de Rooise St. Martinuskerk voorafgaande aan het vlaghijsen op het Kerkplein. Vanaf dit jaar zal het Koningsluiden ook plaatsvinden in Nijnsel en Olland. Om 9.30 uur zullen de klokken het Koningsfeest inluiden. Het Koningsluiden krijgt een vervolg in het luiden op de avond van de vierde mei, als voorbereiding op de twee minuten stilte, en op de vijfde mei als aankondiging van de Bevrijdingsdag. Ook dan luiden onze klokken om 9.30 uur. Op 27 april en 5 mei zal het carillon van de St. Martinuskerk aangepaste klanken over Rooi uitstrooien. Zo is onder andere een improvisatie op het Wilhelmus te horen.

"Met de kleuren komen ook de klanten weer in de kas"

Half april, het zonnetje schijnt en de tuin roept om kleur. Daarvoor ben je bij Perkplantenkwekerij Peter Leijten aan het goede adres. Met een groot assortiment perkplanten, hangpotten, potgrond en sinds kort ook kruidenplanten, zijn Peter en Wilhelmien Leijten uit Best klaar voor het nieuwe perkplantenseizoen. "Op Koningsdag start de eerste van 5 acties, we hebben er zin in!"

Lente- en zomergenot
Is uw tuin aangekleed met perkplanten, dan geniet u direct van de lente aan huis. Laat u adviseren over welk perkgoed waar geplaatst wordt: in de zon of schaduw, in de tuin of pot. Peter: "let op met het buiten zetten van de potten: voor ijsheiligen (15 mei) even afdekken vanwege mogelijke nachtvorst." Profijt van het lentegenot heeft u ook in de zomer als u het perkgoed goed bemest en van voldoende water voorziet: "de levensduur en bloei van perkgoed hangt samen met de juiste balans hierin."

Foto: Hans van den Wijngaard
Linder van de Heerik bij één van de bedden op basis van permacultuur Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Fietsroute
Na het succes van vorig jaar, wordt wederom een fietsroute georganiseerd. Op 5 mei (Hemelvaarts- en Bevrijdingsdag) is Perkplantenkwekerij Peter Leijten een van de vertrek- en stoppunten van de "Buiten in Best"-fietsroute. Wilhelmien: "we werken hierbij samen met ondernemers in het buitengebied en centrum van Best. Mooi om die samenwerking te zien groeien."

Meer dan alleen perkplanten
Het echtpaar heeft meer dan alleen perkplanten omhanden. Peter werkt in de paddenstoelenverkoop. "Champignons, cantharellen etc. Fulltime ja, maar in mei ben ik vrij om in de perkplantenkwekerij te werken." Wilhelmien is als burgerraadslid en als lid van BOBAH (BewonersOverleg Buitengebied Aarle Heikant) erg betrokken bij Best. Daarnaast organiseert zij de Kerstmarkt in de kas: "perkplanten eruit, Kerst erin. Maar nu eerst lekker genieten van het nieuwe seizoen perkplanten".

Perkplantenkwekerij Peter Leijten
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 – 18.00, zaterdag 9.00 – 17.00. Mei ook op zondag geopend. Zon- en feestdagen 10.00 -17.00. Perkplantenkwekerij Peter Leijten, Broekstraat 11, 5684 LW Best, 06-51576250, www.kwekerijperkplanten.com

Permacultuur: de duurzame vorm van land- en tuinbouw

In de Nederlandse tuinbouw is permacultuur nog vrij onbekend. Toch zou deze nieuwe vorm van grondgebruik wel eens een grote toekomst kunnen hebben. Althans dat denken Alex en Linder van de Heerik. Zij hebben een proeftuin aan de Witte Bleek en vorige week woensdag hadden zij het Rooise IVN op bezoek.

"Permacultuur komt van oorsprong uit Australië", vertelt Linder van de Heerik de bezoekers van het IVN. "Bij deze vorm van land- en tuinbouw wordt de bodem optimaal benut zonder dat we de natuur leegroven. Sterker we kijken heel goed hoe de natuur werkt en proberen dat zo goed mogelijk na te bootsen. In de natuur wordt niet bemest en zijn insecten doorgaans geen plaag. Toch groeit daar alles als vanzelf zonder dat we in een droge periode moeten beregenen. Waarom zouden we dat niet na kunnen doen?".
Permacultuur gaat verder dan biologische land- en tuinbouw. Bij biologische land- en tuinbouw worden nog steeds meststoffen en bestruidingsmiddelen gebruikt, maar in de permacultuur zijn die ook taboe. De voedingsstoffen die de planten nodig hebben worden op een slimme manier uit de grond en de lucht gehaald.
Als voorbeeld noemt Linder de stikstofbehoefte van planten. "In de 'industriële' landbouw komt stikstof in de bodem door bemesting met kunstmest. Echter van alle stikstof die als (kunst)mest in de bodem wordt gebracht komt maar een kwart bij de planten. De rest spoelt uit en vergiftigt het oppervlakte water. Echter de lucht die wij inademen bestaat ook voor driekwart uit stikstof. Vooral grassen en klaver zijn heel goed in staat om die stikstof uit de lucht te halen en in de grond te brengen. Door tussen de bedden grassen en klavers te laten groeien komt er voor de planten ook voldoende stikstof in de grond en dat zonder bemesting".
Een ander kenmerk van permacultuur is dat er veel verschillende planten dicht bij elkaar staan. Planten die niet met elkaar concurreren om licht, lucht, bodem en water kun je rustig dicht bij elkaar zetten. Tussen planten die dicht bij elkaar groeien komt minder snel onkruid. Maar ook door het rijkelijk strooien van compost wordt de groei van onkruid enorm beperkt.
De opbrengst per plant is bij permacultuur met 90% weliswaar minder dan de opbrengst bij monocultuur. Maar omdat op dezelfde vierkante meter grond twee verschillende planten beiden een productie van 90% leveren, is de opbrengst van deze vierkante meter eigenlijk 180% van wat dezelfde oppervlakte bij monocultuur oplevert.

Over hoop

'Is er nog hoop in de wereld?' las ik in de introductie van een symposium .'Gedurende twee dagen staat de ontmoeting tussen verschillende generaties centraal waardoor er frisse ideeën kunnen ontstaan. Deelnemers zijn studenten en ervaren professionals uit het zakenleven, de politiek, de wetenschap, belangenorganisaties en de sport- en kunstwereld'.

De wereld is gigantisch groot. Ik denk vaak: Wat is het een puinhoop in sommige delen op deze aardbol. Landen, bevolkingsgroepen, mensen in een buurt liggen met elkaar overhoop. Toenemende agressie. Aanslagen. Mensen op de vlucht voor geweld. Paniek, pijn, verdriet. 'Bedreigingen en geweld tegen buschauffeurs, ambulancebroeders, parkeerwachters en agenten, het lijkt nauwelijks uit te bannen,' lees ik in een krant.

Ik hoor mensen somber verzuchten: "waar moet het heen?" "Welke normen en waarden heeft de jeugd van tegenwoordig?" vraagt een conciërge van een middelbare school zich verdrietig af. Soms lees ik angst in ogen, hoor een haperende stem. Ouderen herinneren zich de onrustige oorlogstijden van weleer. Andere generaties mijden sommige landen als vakantiebestemming. Laten we toe dat angst ons in haar macht krijgt?

In de economische hoogtijdagen leken de mogelijkheden oneindig en de toekomst mooier dan mooi. Mensen raakten gewend aan luxe en werden volgens mij daardoor ook lui. De maatschappij individualiseerde. De mens werd meer en meer een geldrobot. Druk, druk, druk. Ieder voor zich. God voor ons allen? Kerken raakten leeg. Tijdens de economische crisis werd er aan poten gezaagd. Ook in mijn omgeving raakten mensen hun baan kwijt. Sommigen verloren hun houvast. Wat eerder vanzelfsprekend leek, is niet meer gewoon. Een aantal mensen raakten hun vertrouwen in anderen maar soms ook in zichzelf kwijt. Vergaten we dat bij rechten ook plichten horen? Wat is er over gebleven van normen en waarden? Wat betekent nabuurschap in deze tijd?

Angst is een slechte raadgever. Blijf ik onderuitgezakt de verontrustende krantenkoppen lezen of ga ik samen met anderen de schouders eronder zetten? Diep van binnen geloof ik dat ieder op zijn manier kan bijdragen aan een samenleving waarin hoop ons leven gaat regeren. Wat zou het mooi zijn als we elkaar ontmoeten, dwars door generaties heen. Horen en oprecht luisteren. Zien en gezien worden. Met elkaar en niet langs elkaar heen praten. Inspireren en geïnspireerd worden. Dan ontstaan verfrissende inzichten. Verrassende nieuwe initiatieven. Stromende positieve energie. Ik spreek mezelf toe: Waar wacht je op? Open je ogen, kijk om je heen en luister. Stroop je mouwen op en ga aan de slag.

'Kom binnen. Fijn dat je er bent. Ik zet koffie.' Generaties ontmoeten elkaar. Door het overlijden van zijn vrouw is hij alleen komen te staan. Voelt zich regelmatig eenzaam. Mijn wekelijkse bezoekje geeft hem houvast. Ons beiden energie. Kracht om verder te gaan. Samen. Er is hoop.

Hanny Brok
schrijvers@impesant.nl

De liefste moeders

Foto: Lisa vd Ven

Moeders heb je in alle soorten en maten. Ze hebben gemeen dat ze allemaal héél bijzonder zijn. En de liefste natuurlijk. Wil jij je moeder een beetje in het zonnetje zetten? Stuur dan je Moederdag boodschap vóór 30 april naar redactie@demooirooikrant.nl (max. 20 woorden).

'Onzen Torre' overhandigd

Foto: Cor van Oorschot

Op 30 april om 16.00 uur wordt in de Knoptoren het schilderstuk "Onzen Torre" van de hand van Harry Passier en Ine Beerens-Trum officieel overhandigd aan het bestuur van Stichting Knoptorenkerk.

De beide kunstenaars doen dan afstand van het kunstwerk met als doel het binnenhalen van extra fondsen tot het behoud van de Knoptorenkerk. Het is aan de activiteitencommissie van de Stichting Knoptorenkerk te onderzoeken op welke manier dat kan. De afbeelding van 'Onzen Torre' laat zien wat de plaats is van de Knoptoren, een belangrijk middelpunt in de Rooise samenleving. Naar de beleving van de kunstenaars voelt een plaats middenin ons werelderfgoed als vanzelfsprekend. Aan de Stichting de taak om dit gevoel over te brengen op Rooienaren en iedereen die de Knoptoren als baken van Rooi herkent.

Waterdieren scheppen met de Heemnatuurgroep

Op zondag 1 mei gaat de Heemnatuurgroep naar een meander van de Dommel in Olland om waterdiertjes te scheppen.

Waterkevers, slakken, visjes, libellen- en kikkerlarven en andere in het waterlevende beestjes zullen naar boven worden gehaald om te bekijken. Mogelijk zit er ook een salamander tussen ofwel een larve daarvan. Natuurlijk zal er ook oog zijn voor vogels, planten en andere aanwezige natuurbelevingen. Het belooft een mooie ochtend te worden. Wie deze leuke excursie bij wil wonen kan zich om 9 uur voegen bij de andere deelnemers op de Markt waarna er carpoolend naar Olland wordt afgereisd. Deelname is kosteloos. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij: Bert Vervoort 0413-475114 en bij: Jeanne Soetens 0413-474486

Rondje Rooi: gezellig toeren

Klassieke autominnend Sint-Oedenrode en omstreken kan zich weer opmaken voor Rondje Rooi. Op 3 juli wordt de toertocht voor klassieke auto's gehouden.

Trotse eigenaren van auto's van 30 jaar en ouder mogen zich inschrijven. Speciale aandacht is er voor auto's van voor 1950. Deze tijd staat bekend als de wederopbouw. Met kennis en productiefaciliteiten ging men door waar de fabrikanten voor de oorlog mee geëindigd waren. De tijd had even stil gestaan, maar toen er weer geld verdiend werd, kon het weer worden uitgegeven aan een nieuwe modernere auto. Na afloop van de rit worden er door een jury een aantal auto's extra in het zonnetje gezet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Mabesoone: fammabesoone@onsbrabantnet.nl

Grote belastingzitting voor Polen

De belastingservice van CNV Oost-Brabant houdt samen met de vakbond CNV Vakmensen een grote belastingzitting voor Poolse werknemers in Nederland.

Deze wordt gehouden op zaterdag 30 april van 13.00 tot 18.00 uur in De Cabine, Tarwelaan 54 Eindhoven (wijk Vaartbroek bus Lijn 4 van Centraal Station) Ook niet leden zijn welkom. In verband met de organisatie en de beschikbaarheid van speciale invullers, moet iedereen zich van te voren opgeven. Ook niet leden zijn van harte welkom. Van hen wordt wel een hogere bijdrage gevraagd. Opgeven kan bij de Poolse secretaresse van CNV-Vakmensen, Wiesia Koreneef, tel 06-55780088. Of bij de organisator, regiocoordinator Ger Brouwer 06-53648372. Bij hem kan men ook terecht voor informatie en wat men mee moet brengen.

CNV Vakmensen zal zorgen dat er Poolse tolken aanwezig zijn, tevens is bestuurder Henri Stroek er bij om loonstroken en arbeidsrechtelijke zaken te controleren en advies te geven.

Op Hemelvaartsdag weer volop activiteiten bij v.v. Boskant

Donderdag 5 mei aanstaande is het weer zover! Op die dag houdt v.v. Boskant een familievoetbaltoernooi en een vlooienmarkt. Deze keer is het een dag met een zilveren tintje, want het is alweer de 25e keer dat die activiteiten op het programma staan.

Zoals het er nu uit ziet zullen liefst 10 familievoetbalteams hun opwachting maken. Het is vooraf moeilijk in te schatten wie dit jaar de winnaar zal gaan worden. De concurrentie is groot, zodat we weer een aantal spectaculaire duels kunnen verwachten met een spannende penaltyreeks als afsluiting. Kom naar sportpark 'De Scheken' en aanschouw het spektakel! De wedstrijden starten om 10.00 uur.
Het barpersoneel staat klaar om U van een verkoelend drankje te voorzien! Ook zullen er weer heerlijke broodjes hamburgers bereid worden!
Op het parkeerterrein bij de kantine zal op hetzelfde tijdstip ook een vlooienmarkt worden gehouden. De opbrengst daarvan is bestemd voor onze (voetbal)jeugd. De vlooienmarkt mag inmiddels op veel belangstelling rekenen, met bezoekers uit de wijde omgeving. Niet in het minst doordat een groot deel van de koopwaar van een uitstekende kwaliteit is. Er wordt echt niet alleen rommel verkocht! De vlooienmarkt kent dit jaar een primeur. De markt is uitgebreid met een terras, zodat de bezoekers op hun gemak kunnen genieten van een natje en een droogje! De vlooienmarkt start op dezelfde tijd; ook om 10.00 uur dus.
Na afloop van de familievoetbalwedstrijden is er een muzikaal optreden van Ryan van Langen. Als deze editie net zo wordt als de vorige 24, dan kunnen we weer een gezellige middag verwachten. Een geweldig dagje uit samen met de familie!


Ingebeeld

Hoe droog waren mijn lippen
toen ik, ten langen leste, dorstig
van stoffige wijsheid proefde
tandenknarsend viel
mijn wereldbeeld in duigen
toegedekt met droge blaren
zocht wederom,
gelijk de mens is,
een andere schim
die ook in mijn
gespiegelde vitrine
vertoefde
ik was van mijn
schepping getuige
en kon weer de
horizon verklaren

Julius Dreyfsandt zu schlamm

Oplossing week 16: Jo Gloudemans.

Winnaar:Hein Simons, Burchtstraat 114.

Foto: Hans Heunks

Deze foto van Hans Heunks is genomen vanaf de toren van Ahrend. Zo is te zien hoe groot de fabriek is die aan het centrum grenst.

Mî 'n krontje op, is koningsdag ok efkes menne verjaordag

Degene die in mijn ogen een bloemetje verdient is mijn vriendin Chantal Brugmans!

Chantal tobt met haar gezondheid.

Maar Chantal is een echte optimist en blijft heel positief in het leven staan, ook al valt het niet altijd mee.

Respect Chantal!

Ingeborg

Foto: Bianca Agterberg

Deze koeien van Nico van Schaijk zijn heerlijk aan het genieten. We zijn enkele weken geleden verhuisd van een standaard wijk in Eindhoven naar het buitengebied van Rooi. En we vinden het fantastisch! Bianca Agterberg

Open Dag rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode

Wist u dat er bacteriën leven op een dieet van uw poep- en plasresten? Nieuwsgierig naar waar het water van uw huis na gebruik heen gaat? Op zondag 1 mei aanstaande kunt een kijkje komen nemen op twee rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel. Er worden van 11.00 tot 16.00 rondleidingen gegeven op de zuiveringen in Sint-Oedenrode en Soerendonk. Kom naar deze Open Dag en zie en ruik hoe het vervuilde water wordt gereinigd.

Van poep en plas naar schoon water in de beek
Dagelijks verbruiken wij allemaal veel water, beginnend met douchen, het doortrekken van het toilet of het zetten van een kopje thee. Ook de vaatwasser en de wasmachine kunnen hun werk niet doen zonder schoon water. Allemaal acties met als restproduct: afvalwater. Van de zuiveringslasten die u jaarlijks afdraagt zorgt het waterschap voor de reiniging van dit afvalwater. Op 1 mei vertellen medewerkers van Waterschap De Dommel het proces van begin tot eind.
Bekijk welke innovatieve oplossingen er zijn bedacht om het water zo schoon mogelijk terug te brengen naar de natuur.

Slim met slib
Beide rioolwaterzuiveringen in Sint-Oedenrode en Soerendonk zijn een paar jaar geleden flink aangepast aan de nieuwste eisen. Dat is ook nodig, in de toekomst is voldoende en schoon water steeds meer een uitdaging. Net als grondstoffen en duurzame energie. Daarom haalt het waterschap uit het restproduct slib grondstoffen zoals fosfaat en cellulose. Het slib wordt ook gebruikt voor het opwekken van energie in de vorm van biogas of elektriciteit.
Tijdens de Open Dag vertellen de medewerkers van Waterschap De Dommel alles over het zuiveringsproces en deze nieuwe ontwikkelingen. U bent van harte welkom.

Week van Ons Water
Deze Open Dag wordt gehouden in het kader van de landelijke Week van Ons Water. Kijk voor meer informatie op www.onswater.nl of www.weekvanonswater.nl. Verschillende instanties werken samen aan 'water' in Nederland, zoals drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en de waterschappen. Samen organiseren zij in de week van 1 tot en met 8 mei diverse excursies en open dagen om te laten zien wat er allemaal gedaan wordt in Nederland aan schoon water.

Locaties van Waterschap De Dommel die zondag 1 mei van 11.00 tot 16.00 uur open zijn: Rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode, Boskantseweg 76, 5492 VB Sint-Oedenrode

Rioolwaterzuivering Soerendonk (gemeente Cranendonck) Perkstraat 1, 6027 RC Soerendonk.


Interessante lezing boomstamputten

De lezing over boomstamputten werd op 19 april gegeven door Bert Smith, lid van de Werkgroep Archeologie van De Oude Vrijheid.

Hij liet zien aan de hand van twee filmpjes hoe ze zijn opgegraven en geconserveerd. Daarnaast gaf hij duidelijk een uiteenzetting over deze operaties. De eerste boomstamput, de Rooise boomstamput, is in het uitbreidingsplan "Kerkstraat en omgeving" naast de Martinuskerk in 2003 opgegraven.
Deze boomstamput is te bezichtigen in Atrium A van Hof van Rode in de Deken van Erpstraat te Sint-Oedenrode. De andere boomstamput is in 2007 opgegraven in het uitbreidingsplan "Rooise Zoom" en is daarom daar naar vernoemd.

Deze boomstamput staat opgesteld en is te bezichtigen in de entree bij de receptie van boomkwekerijen van den Berk aan de Bestseweg te Sint-Oedenrode.

Bisschop Bekkers: een doodgewone jongen uit Rooi

Foto:

Op 9 mei van dit jaar is het 50 jaar geleden dat Bisschop Bekkers is overleden. (1966). Enkele dagen later – op 14 mei – werd hij begraven in zijn Sint-Oedenrode. Veel Rooienaren herinneren hem nog als de dag van gisteren, maar enkele nieuwe generaties kennen hem alleen maar van 'horen zeggen'. Daarom blikken we deze weken terug op zijn leven, zodat straks iedereen weet wie Bisschop Bekkers was; een doodgewone jongen uit Rooi. In Sint-Oedenrode is door de Heilige Oda Parochie, Heemkundige Kring De Oude Vrijheid, Roois Kultuur Kontakt, Roois Cultureel Erfgoed en TV Meierij een comité gevormd, dat hem in mei 2016 op verschillende wijzen zal herdenken. Binnenkort kunt u hier het programma lezen. Op 8 en 9 mei vindt het feestelijke weekend plaats.

21 maart 1963
Huwelijksbeleving en geboorteregeling
Mgr. Bekkers houdt een ophefmakende toespraak bij KRO Brandpunt over huwelijksbeleving en geboorteregeling. Bekkers onderstreept dat men de gezinsgrootte niet los mag zien van het huwelijksleven in zijn geheel. Hij noemt de geboorteregeling een gewetenszaak van de echtgenoten waarin niemand zich mag mengen. (Dat was door de zojuist uitgevonden pil een belangrijke kwestie geworden, waarmee het geloof niet zo snel raad wist.)

Op 17 juni 1964 sprak Mgr. Bekkers weer bij KRO Brandpunt over de geboorteregeling. Hij besprak opnieuw hoe gehuwden in liefde een gewetensvolle beslissing mogen nemen, die de wetsvervulling overstijgt.

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

1965
8 december einde Tweede Vaticaans Concilie

19 februari 1966 was het laatste optreden van de televisie Bisschop. In het VARA-televisieprogramma 'Mies-en-scène' (in de stoel) liet hij zich door een opgetogen presentatrice Mies Bouwman interviewen. Tijdens deze uitzending waren de eerste symptomen van zijn ziekte aanwijsbaar. Twee dagen later ging hij voor rust naar een klooster in Mariahout en vandaar naar het ziekenhuis, waar bleek dat hij ongeneeslijk ziek was.

Op 9 mei 1966 overleed onze Rooise Bisschop Wilhelmus Marinus Bekkers, om kwart over tien (58 jaar oud) in het St. Elizabeth ziekenhuis in Tilburg.

10 mei actie Stichting Bisschop Bekkers
Op de avond na zijn begrafenis besloot een aantal van zijn persoonlijke vrienden tot de oprichting van de Stichting Bisschop Bekkers. Met een landelijke televisie-uitzending, gepresenteerd door Mies Bouwman, werd ruim zeven miljoen gulden (3,2 miljoen euro) opgehaald. De actie werd bekend als de 'Emmertjesactie'.

14 mei 1966 was zijn uitvaart in de Sint-Janskathedraal te 's-Hertogenbosch en de begrafenis op het kerkhof van de Sint-Martinusparochie in zijn geboortedorp Sint-Oedenrode groeiden uit tot een nationale gebeurtenis. (Het voor deze gelegenheid door Huub Oosterhuis geschreven lied 'Niemand leeft voor zichzelf', is sindsdien standaard bij uitvaarten.)

1999
Mgr. Bekkers werd uitgeroepen tot 'katholiek van de twintigste eeuw'

2002
Op 20 april is de onthulling van het standbeeld Bisschop Bekkers op het Kerkplein in Sint-Oedenrode

2016
50 Jaar geleden is hij begraven in Sint-Oedenrode en nog steeds wordt er over "D'n Bekker" gesproken, scholen zijn naar hem genoemd, tal van boeken verschenen, exposities ingericht, lezingen gehouden, standbeelden opgericht zoals in april 2002 op het Kerkplein in het dorp van Mgr. Bekkers: een gewone bisschop voor gewone mensen.

Enkele uitspraken van Bisschop Bekkers:
'Niemand leeft voor zichzelf'
'Met de Liefde als Wapen'
'De wereld is een opdracht, veel meer dan een tranendal'

MHC Dames pakken punt

Na het goede spel van vorige week, maar toch zonder resultaat, moesten er afgelopen week punten worden gepakt tegen directe concurrent Concordia uit Roermond. De ervaring met Concordia is dat zij met name gevaarlijk worden in de counter. Hier moesten de Rooise dames dus voor opletten.

De eerste helft werd door MHC Sint-Oedenrode gedomineerd. Helaas werd door Rooi geen voorsprong gepakt in de eerste helft. Na wat bemoedigende woorden in de rust van de Rooise coaches werd er begonnen aan de tweede helft. MHC Sint-Oedenrode kwam slecht uit de rust en hiervan wist Concordia te profiteren door een mooi backhand-shot in de kruising. Na dit doelpunt werd Rooi wakker en wist de laatste twintig minuten het spel uit de eerste helft te evenaren. Tot de laatste minuut bleef het resultaat uit. Na een serie strafcorners wist Karien Thielen uiteindelijk de plank te raken. Gelukkig is er nog een gelijk spel uitgesleept, waardoor Concordia niet verder inloopt op de Rooise dames. Volgende week komen de buren uit Schijndel op bezoek, ofwel een derby van de bovenste plank.

Handboogvereniging Ontspanning

De Rozelaer heeft dinsdagmiddag 'n wedstrijd geschoten. Winnaar was Mart Verhoeven met 215 punten. De overige uitslagen: Jan van Erp 213, Antoon Vervoort 204, Ron Spijker 195, Antoon Hermes 192 en Joep Verbunt 155.

Op vrijdag werd een wedstrijd om de Ontspanningsbeker geschoten. Hierbij worden 25 pijlen geschoten. De eerste 15 pijlen worden omgeloot naar een andere score, bijvoorbeeld 10 wordt 5, 9 wordt 7 enz. De winnaar van de avond was René van Erp met 214 punten. De overige scores: Mart Verhoeven 211, Sjef van den Berg 205, Mark Kuys 199, Frans van de Braak 189, John van Mulukom 178, Jan van Erp 173, Antoon Vervoort 129, Michael Moonen 99, Jos van den Berg 87 en Agnes Vissers 76. Sjef van den Berg is zondag met de kernploeg vertrokken naar Shanghai voor de eerste worldcup van dit jaar.

Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel en op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond voor de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Kv Rooi verliest belangrijke punten

Afgelopen zondag stond de wedstrijd tegen de nummer 2 op het spel. Wat het belangrijkste was, was om de punten mee naar Rooi te nemen. De wedstrijd begon aan beide kanten erg fel. Er werden genoeg kansen gecreëerd, maar helaas werden deze aan de kant van Rooi niet goed genoeg afgemaakt. Zo wist Corridor de wedstrijd al met een 3-0 op het scorebord te leiden.

Rooi liet het hier niet bij en reageerde hier snel op met twee afstandsschoten, 3-2. Corridor had een snel spel, maar ook Rooi ging hier goed in mee. Toch was het elke keer Corridor die hier de leiding in nam, 5-2. Rooi wist hier nog een kleiner gat van te maken voor de rust, 5-3. In de rust werd verteld dat het tempo goed was en dat de verdediging van Rooi goed sterk stond. Het grootste probleem was de kansen afmaken die we kregen. Hier moest de 2e helft aan gewerkt worden.
Het lukte Rooi maar niet om de wedstrijd te spelen die ze wilde. Corridor was telkens feller en sterker in elk duel waardoor ze veel balbezit hadden en zo de stand op een 10-4 konden brengen. Rooi wist hier nog tweemaal op te reageren, maar het was te laat voor de Rooise dames. Uitslag 12-6.

Ondanks de nederlaag zijn de dames gebrand om punten te pakken in de competitie. Met nog 3 wedstrijden op het spel, is het heel belangrijk dat Rooi punten gaat pakken om in de hoofdklasse te kunnen blijven spelen. Zondag 8 mei om 13:00 speelt Rooi de wedstrijd tegen Klimroos thuis. Hopelijk kunnen we dan de punten in Rooi houden.

Derde speeldag TV de Kienehoef

Na vorig jaar in de 3de klasse kampioen te zijn geworden, komt het team van Kienehoef 3 bestaande uit José van den Oever - Ine Smits - Annemieke Daniëls - Liesbeth Smolders en Annie Kremers nu uit in de 2de klasse.

Tot nu toe gaat het erg voortvarend - 1 gewonnen tegen Kienehoef 2 en 1 gelijk gespeeld tegen Vessem 1. Een prachtige zonnige dag bracht dit team afgelopen donderdag naar Veldhoven waar zij weer een erg gezellige dag beleefden. Een sterk tennisspel zorgde ervoor dat ze huiswaarts gingen met een 3-1 overwinning. Een top prestatie waar dit team trots op mag zijn! Volgende week staan er wedstrijden gepland tegen TOS 1 Bergeijk en hopelijk kunnen ze ook daar de overwinning mee naar huis brengen!

Midweekteam van Korfbalvereniging Rooi organiseert familie- en vriendentoernooi

Op zondag 12 juni organiseert het midweekteam van KV ROOI een familie- en vriendentoernooi. Vanaf 10.00 tot 16.00 uur gaan korfballers en niet- korfballers de strijd aan om de felbegeerde jaartitel van KV Rooi.

Ook aan de kids is gedacht met speciale activiteiten zoals schminken, een springkussen, glittertattoos zetten en korfschieten. De afterparty start om 15.00 uur en er de hele dag muziek. Ben jij op zoek naar een sportieve uitdaging en een gezellige middag, meld je dan aan voor 29 mei via vriendenkorfbalrooi@outlook.com Er is een minimale leeftijd van 12 jaar en de teamsamenstelling moet bestaan uit minimaal 4 mannen en vrouwen. Inschrijfgeld 5,- per team.

Koppeltoernooi Senioren Biljarten Odendael

v.l.n.r. Cor van Alphen (4e), Renée Wisse (3e), Ad Verbakel (2e), Gijs van Aarle (1e). Foto:

Door loting werden 2 spelers aan elkaar gekoppeld. De speler met het hoogste moyenne moet over band stoten en de andere speelt libre. Totaal krijgen beide spelers samen maximaal 24 beurten. Is hun te maken caramboles eerder gemaakt dan is de partij ten einde. De partijlengte voor de speler over band is 60% van zijn libre moyenne en voor de libre speler uiteraard zijn libre moyenne.

Er werden poules gevormd van 4 koppels. De nr.s 1 en 2 gingen naar de volgende ronde. Op dinsdag 12 april is gestart en de finale werd gespeeld op vrijdag 22 april jl.