DeMooiRooiKrant

11 april 2018

DeMooiRooiKrant 11 april 2018


Foto: Jos van Nunen

Eenentwintig jaar en al een wereldtitel te pakken. De Rooise Alicia Holzken stapte begin maart voor de felbegeerde kampioensgordel in Rimini (Ita) de ring in met maar één doel: een overwinning. Dat is gelukt met keihard knokken. Maar het hoogtepunt is nog lang niet bereikt.

Door Manon Swinkels

Over twee weken staat een groot kickbokstoernooi in China op het programma, maar deze moet Alicia noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. De teleurstelling in haar stem is duidelijk aanwezig wanneer ik Alicia vraag naar haar prestatie van afgelopen weekend. "Naast wat blauwe plekken en een blauw oog heb ik nooit ernstige blessures opgelopen tijdens een wedstrijd, maar zaterdag kreeg ik een knie tegen mijn ribben en met gekneusde ribben kan ik niet naar China. Aan de wedstrijd deelnemen kan natuurlijk wel, maar optimaal presteren zit er nu niet in. Dan blijf ik liever thuis."
Als achtjarig meisje maakte Alicia kennis met de bokswereld. Net als haar vader wilde ze scoren in de ring en na het nodige gezeur kreeg Alicia de kans om zich te bewijzen. Op één voorwaarde: "Ik mocht niet huilen. Mijn vader vond het maar niets, meiden die boksen, maar al snel zag hij mijn talent." Alicia vertelt lachend verder. "Ik ben eigenlijk helemaal geen talentvol type. Ik heb allerlei sporten geprobeerd. Teamsporten zijn sowieso niet aan mij besteed en ik kan slecht tegen mijn verlies. Met voetbal wist ik de bal niet te raken en hoe badminton in elkaar steekt, ik heb nog steeds geen idee. Boksen bleek wel mijn ding en dankzij de begeleiding en training van mijn vader ben ik op mijn twaalfde op professioneel niveau ingestapt."
Na slechts tien bokswedstrijden, zowel nationaal als internationaal, stond Alicia in 2011 op het WK. "Iedereen vond het een grap en ik werd hard uitgelachen. De drang om mezelf te bewijzen werd daardoor steeds groter en ik ben uiteindelijk met een bronzen medaille naar huis gegaan. Vanaf dat moment is de motivatie om te blijven boksen en mijn techniek te verbeteren alleen maar gaan groeien."
Tegenover de enorme dosis wilskracht bleven de mogelijkheden in de bokswereld beperkt. Na negentig bokswedstrijden heeft Alicia vorig jaar het besluit genomen om de overstap naar het kickboksen te maken. "Kickboksen biedt meer kansen om mijzelf te ontwikkelen. In vergelijking met de bokswereld is de kickboksbond een stuk groter, waardoor ik meer wedstrijden kan vechten. Dat geeft me weer de mogelijkheid om te groeien. Ik heb nu de wereldtitel K1 in de gewichtsklasse -51 kg te pakken, maar dat betekent niet dat ik mijn hoogtepunt al heb bereikt. Zolang mijn lichaam het toelaat blijf ik doorvechten om mezelf steeds weer te verbeteren."

"Vijf dagen in de week train ik twee keer op een dag."

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen


Om haar titel te verdedigen is Alicia gebonden aan zowel een strikt trainingsprogramma als een dieet. "Vijf dagen in de week train ik twee keer op een dag. In het weekend geef ik mijn spieren rust en ruimte om te herstellen. Met een wedstrijd in het verschiet leef ik vooral op salades om op het juiste gewicht te zitten. Ik houd heel veel van eten en alles wat mijn moeder kookt vind ik lekker. Afvallen vind ik dus best lastig, maar zodra het moet, dan lukt het. Na een wedstrijd bel ik meteen mijn moeder op om te vragen of ze een dadeltaart voor me maakt. Het maakt niet uit waar in de wereld ik op dat moment zit, de dadeltaart van mijn moeder is de lekkerste beloning."
Naast haar grote liefde voor eten zijn er maar weinig dingen die Alicia moet laten voor haar carrière als kickbokser. Tenminste, dat vindt ze zelf. "Ik ben het gewend om altijd rekening te houden met mijn sport. Naast de trainingen blijft er genoeg vrije tijd over en ik doe de dingen die ik graag wil. Daarnaast run ik samen met mijn vader onze boksschool in Eindhoven waar ik bokslessen geef aan dames. Het geeft mij voldoening om jonge meiden en vrouwen te begeleiden om hun doel te bereiken. De grootste misvatting op boksen is dat het door veel mensen wordt gezien als een agressieve sport, maar met agressie kom je in het boksen niet ver. Je moet continu je hoofd erbij houden om te bedenken wat de volgende stap zal zijn. Het geeft je zelfvertrouwen waardoor je sterk in je schoenen staat en je eigen keuzes durft te nemen. Met boksen kun je zoveel bereiken, zowel fysiek als mentaal."
Een wereldtitel, een eigen boksschool en een hele berg doorzettingsvermogen. Het is wel duidelijk dat Alicia niet snel genoegen neemt met de prachtige prestaties die ze op jonge leeftijd al achter haar naam heeft staan. Een echte vechter, met het hart op de juiste plaats.

Formido
De Wit Schijndel
Forum klus wijs
Jos Martens

Jaargang 8 • Week 15 • Woensdag 11 april 2018

Megakoor zet de toon

Foto: Jos van Nunen

Rooi Vol Koren is synoniem aan Rooi Vol Enthousiasme. Wanneer je als organisatie van een bijzonder evenement de lat hoog wil leggen dan moet je ook ergens mee komen. Met dit als uitgangspunt wordt achter de schermen al enige tijd gewerkt aan een hoogtepunt voor 7 oktober. Dat is de dag dat 55 koren in Rooi neerstrijken en de Rooi Vol Koren Editie 2018 komen volzingen.

Het hoogtepunt heet het Baba Yetu Project. Het betreft een Afrikaans lied, dat onder begeleiding van het Fanfare Orkest N.J.A. door een 250-koppig koor zal worden gezongen. Het wordt een absoluut kippenvelmoment voor de duizenden bezoekers, volgens initiatiefnemer Harry Passier. "We zijn al maanden bezig geweest om met een speciaal team het gehele arrangement om te bouwen en oefenmateriaal voor de deelnemende koorleden klaar te maken. Menig Rooienaar heeft al eens kennisgemaakt met de bijzondere zangkwaliteiten van Pieter van Aarle. Voor hem is Baba Yetu niet bepaald vreemd, omdat hij onlangs nog dit lied heeft gezongen samen met een 'kleiner' zangkoor in het Tilburgs Muziekcentrum. Pieter zal als voorzanger van dit Gospelachtige werk als een van de solisten optreden in het megakoor", legt Harry uit.

Over Baba Yetu
Als je luistert naar het gekozen arrangement van Baba Yetu denken veel mensen aan The Lion King. Op zich niet vreemd omdat het muziekstuk op sommige momenten groots en bombastisch zal klinken. Maar Baba Yetu betekent 'Onze Vader' in het Swahili. Sinds componist Christopher Tin hier een bewerking op maakte voor koor met orkest, wint dit gezongen gebed aan populariteit. Het is ook deze bewerking waarvoor RVK heeft gekozen.

Het hele idee achter Rooi Vol Koren is het uitbannen van het 'koren-individualisme', een fenomeen dat samenwerking tegenwerkt. Als heel veel koren gaan samenwerken ontstaat er iets moois, getuige de herinnering en de beelden van RVK 2016. Het credo van alle RVK-initiatieven is daarom ook 'Samen'. Niet langs elkaar aflopen maar samenwerken en samen doen!

Meedoen met het Baba Yetu koor
Wil jij ook deze unieke kans aangrijpen om deel uit te maken van dit initiatief? Vanaf deze week kan iedereen, die goed kan zingen en bereid is serieus te oefenen, zich opgeven om mee te zingen in dit geweldige spektakelstuk. Harry laat weten dat een-derde deel van het koor al is aangemeld, allemaal deelnemers die via de lokale koren als eersten een kans kregen om in te schrijven.
Iedereen uit de regio is vanaf nu van harte uitgenodigd om mee te doen. Het koor bestaat uit 6 stemgroepen, te weten: Sopranen, Mezzosopranen, Alten, Tenoren, Bassen en Baritons. Van elke stemgroep kunnen er ca. 40 mensen deelnemen. Bij een totaal van 250 stoppen we.

Wil je alles weten over Rooi Vol Koren en van het Baba Yetu Project kijk dan op www.rooivolkoren.nl

Dit jaar geen Fashion & Food Festival

Het was één van de paradepaardjes van Natuurlijk! Sint-Oedenrode, het Fashion & Food Festival. Helaas is de organisatie tot de conclusie gekomen dat het evenement dit jaar geen doorgang gaat vinden. De reden is vooral een gebrek aan draagvlak onder horeca en winkeliers.

'Na eerdere edities van het Fashion & Food Festival moet de organisatie nu tot haar spijt bekendmaken dat het festival dit jaar geen doorgang zal vinden. Na jaren het festival in maart georganiseerd te hebben zou het evenement dit jaar voor het eerst in september plaatsvinden. Ondanks het enthousiasme onder bezoekers en de reeds binnengekomen sponsortoezeggingen zijn wij helaas tot dit besluit moeten komen", geeft de organisatie een reactie.

Dat wil overigens niet zeggen dat in september helemaal niets gaat gebeuren. De koopzondag van zondag 30 september gaat gewoon door. Die dag zal in het teken staan van "Rooise parels", te weten mode en horeca. Het is de bedoeling dat beide op die dag ook worden verbonden met kunst en cultuur. Volgens de organisatie moet 30 september draaien om genieten, verwennen en verwonderen.

Sporten in Meierijstad: wat vindt u belangrijk?

Gemeente en Sportraad hebben samen met besturen van sportclubs al hard gewerkt aan de nieuwe sportnota; delen zijn al bekend maar details nog niet.

De gedetailleerde sportnota gaat 31 mei naar de gemeenteraad ter goedkeuring, dan kan de gemeenteraad nog aanpassingen voorstellen en zorgen dat deze in de sportnota worden opgenomen. Team Meierijstad wil graag van u horen waar u als sportclub nog ideeën en/of zorgen heeft; mail deze aub tijdig naar fractiesecretariaat@teammeierijstad.nl en ze nemen de opmerkingen mee in de voorbereiding.

Levend Tafelvoetbalspel op Koningsdag

Op Koningsdag, vrijdag 27 april a.s. wordt bij voldoende belangstelling voor De Beurs een tafelvoetbalspeltoernooi gehouden. Super leuk voor de jeugd!

Op een springkussenveld van 7 bij 13 meter spelen teams tegen elkaar. Nadere informatie: - Een team bestaat uit 6 spelers en 2 wisselspelers - Jongens en meisjes, ook in één team, mogen meedoen - Een wedstrijd duurt 10 minuten - Deelname is gratis - Inschrijven kan tot 16 jaar voor de jeugd uit Boskant – Nijnsel – Olland – Sint-Oedenrode - Aanmelden kan uitsluitend als team onder de naam van de teamcaptain. - De teamcaptain is ervoor verantwoordelijk dat er 8 spelers zijn. - Je hoeft geen lid te zijn van een voetbalclub - Het toernooi kan alleen doorgaan als er minimaal drie teams zijn - Het schema van de wedstrijden, wie tegen wie, en de aanvangstijden worden rond 15 april bekend gemaakt. - Inschrijven kan via de mail voorzitter@rhode.nl tot 2 april

Ze zoeken nog twee (of meer) volwassenen / leiders die dit toernooi willen organiseren. Aanmelden hiervoor kan eveneens via voorzitter@rhode.nl. Nadere informatie: voorzitter@rhode.nl of telefoon 06 23442562

Benefietavond 'De vrienden van Linda Life'

Foto:

De vrienden van Linda Life gaan op vrijdag 7 september met een groep van zeven personen de Mont Ventoux bedwingen om geld in te zamelen voor 'Stop Hersentumoren'.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Het overkomt in Nederland ieder jaar vele mensen. Jaarlijks komen er ongeveer 1500 kwaadaardige hersentumorpatiënten bij en ongeveer 900 goedaardige hersentumorpatiënten. Dagelijks sterven er in Nederland vier mensen door een hersentumor. Wekelijks twee kinderen. Ieder die dit overkomt heeft maar één wens…..genezen. Onderzoek is nodig om deze verschrikkelijke ziekte te lijf te gaan.

De vrienden van Linda Life gaan daarom over tot actie omdat een goede vriendin getroffen is door een hersentumor. Ze proberen geld in te zamelen voor 'Stop Hersentumoren' en organiseren daarom ook op donderdag 19 april een Benefietavond bij Lounge 8. Iedereen is welkom om te genieten van een avond onbeperkt eten en drinken en amusement van eigen bodem. Gastvrouwen en heren OE TOCH zal de gasten ontvangen en de hele avond van dienst zijn. De drie vraagtekens zorgen voor akoestische muziek aan tafel en u kunt het geluk hebben dat Sandor Paulus @De karikaturist een mooie prent van u maakt. Als grand finale zal Aris Weel enkele nummers ten gehore brengen. De avond start om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur. De kosten zijn 50 euro per persoon. Heeft u zich nog niet opgegeven? Dit is uw kans. Stuur een mailtje naar devriendenvanlindalife@outlook.com en we zien elkaar op 19 april voor het goede doel! Mocht u graag meer willen lezen, kijkt u dan op Facebook devriendenvanlindalife of http://www.ventoux3.org

Schotse Hooglanders terug in Vresselse bossen

Na een aantal jaren achterstallig onderhoud, zijn de Vresselse bossen tegenwoordig ieder jaar wel in beweging. De jaarlijkse schoonmaak van de ven-oevers door vrijwilligers, het saneren van de bossen door Staatsbosbeheer (SBB), het regulier onderhoud. Het raster is compleet vervangen door een nieuw, en dinsdag kwamen de nieuwe bewoners: Schotse Hooglanders.

Het ontvangstcomité van SBB plus nog wat andere betrokkenen kijken naar de 'verhuiswagen' met vee die komt aanrijden: één paardentrailer. "Is dat alles?" klinkt het lichtelijk teleurgesteld. Want een, hooguit twee kunnen daar misschien in, is de gedachte. Maar nee, het zijn er maar liefst vijf. Allemaal ossen van een jaar oud., die passen er wel in. "Blijf uit de buurt, het is jong vee dat weer naar buiten mag, ze kunnen heel dartel zijn" waarschuwt SBB-beheerder Erik Saaltink. Maar dat valt reuze mee, de prachtige jonge dieren zijn vooral onwennig in die vreemde omgeving waar ondertussen steeds meer belangstellenden op af komen.

Schotse Hooglanders, die kennen ze nog wel in Nijnsel. Dat was niet zo'n succes, omdat de dieren en ook de omheining niet goed werden onderhouden. "De beheerde woonde vroeger in Nijmegen" meent een van de mannen van SBB. "Die kon het van daaruit niet goed in de gaten houden." Dat zal nu wel anders gaan. De nieuwe beheerder, die zich enthousiast voorstelt als Leon de natuurboer, woont op een steenworp afstand.

Ralf Dirven van restaurant De Beleving kijkt geïnteresseerd toe. Daar lopen vijf toekomstige culinaire verrassingen voor op zijn menukaart. Dan moet hij nog wel een jaar of drie geduld hebben. "Ze moeten natuurlijk eerst nog flink groeien" weet Saaltink. "Als ze ouder worden gaat hun eetlust achteruit, en ze zijn hier wél om het bos te onderhouden. En natuurlijk is het vlees dan ook het lekkerst." In de winter is er te weinig voedsel in het bos, en gaan de Schotse Hooglanders tijdelijk 'naar huis'. Op de terugweg worden de redacteur en de fotograaf verrast door de jonge dieren, die al wat enthousiaster zijn en tijdens hun verkenningsronde nog even afscheid komen nemen.

Dierenartsenpraktijk laat alles zien

Foto: Hans van den Wijngaard

De dierenartsenpraktijken Sint-Oedenrode en Schijndel zijn al enkele jaren gefuseerd. Toch viel het niet mee om een geschikte naam te vinden voor de praktijk, want ja Rooi en Schijndel........ Dan kan een gemeentelijke fusie uitkomst bieden, want dan is de naam wat gemakkelijker te kiezen: 'Dierenartsenpraktijk De Meierij'.

Het was de eer aan de twee 'oud maatschapleden' en dierenartsen Joop ten Hove en Geuko Toxopeus om de officiële onthulling van het nieuwe bedrijfslogo boven de ingang van de praktijk aan de Kortestraat te onthullen. Door de harde wind moest het doek dat de naam tot het laatste moment had moeten verhullen nog snel voor een tweede keer worden ophangen.

Wat gebeurt er achter die deuren
Normaal kom je bij de dierenarts niet verder dan de spreekkamer van de dokter. Wat er achter de schermen gebeurt, blijft aan het oog onttrokken. Maar tijdens de open dag mocht iedereen alles zien. Zaterdag stonden alle deuren van de praktijk open voor publiek. En was het mogelijk om te zien wat er allemaal op een dierenartsenpraktijk gebeurt.
"We hebben twee locaties, een in Schijndel en deze in Sint-Oedenrode", vertelt Rutger van der Sandt. Hij heet bij de voordeur alle bezoekers welkom. "Onze praktijk kent drie clusters, 'gezelschapsdieren', 'landbouw huisdieren' en 'paarden'. Speciaal voor de open dag, is er zelfs een cluster knuffeldieren." Gezien de belangstelling voor dit nieuwste cluster werd geopperd dit cluster vaker te openen. Maar omdat de meeste moeders en oma's ook zeer bedreven zijn in het 'genezen' van knuffeldieren, zal dit waarschijnlijk niet snel gebeuren.

De politie met regelmaat op de stoep
Op de binnenplaats van de praktijk staat een vrachtwagen van de politie. Een op het eerste gezicht onverwachte gast. Echter de politie blijkt een trouwe bezoeker van de Rooise dierenartsenpraktijk te zijn. Niet omdat er dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, maar omdat de bereden politie van de Landelijke Eenheid uit Boxtel haar ongeveer twintig paarden door de Rooise dierenartsen laat behandelen. Een mooie gelegenheid om te vragen waarom de politie in 2018 nog steeds op een paard rijdt. De agente antwoordt: "Op een paard zit je hoog en je hebt overzicht over grote groepen mensen. Maar ook straalt een paard gezag uit en het is heel makkelijk om met een paard grote groepen mensen een bepaalde richting uit te sturen." Van datzelfde principe maakt ook de aanwezige herder gebruik. Die laat een paar meter verder in de wei zien hoe hij met hulp van zijn hond, een kleine kudde schapen heel gemakkelijk in de juiste richting dirigeert. Ook aan kinderen, die zelf een keer paard willen rijden, is gedacht. De twee paarden lopen onder begeleiding de nodige rondjes door de wei van de praktijk.
Weer binnen krijgt het publiek uitleg over de spierbundels die een paard heeft. Met een soort smink zijn alle belangrijke spieren op de huid getekend. Met de uitleg welke spieren waarvoor worden gebruikt en hoe dat bij ons mensen werkt, worden veel mensen in een kwartier stukken wijzer.

Zelfs het allerkleinste blijft niet verborgen
Helemaal achter in de hoek laat laborante Michelle van de Akker zien hoe zij de dierenartsen helpt bij het diagnosticeren van ziektes en kwalen. Net als bij ons mensen gebeurt dat door middel van het onderzoeken van bloed, urine en ontlasting. Voor de nieuwsgierige bezoekers staat er een microscoop en is een complete kolonie bacteriën te zien. Kortom, op de open dag werd voor iedereen duidelijk, wat er allemaal achter de deuren van de spreekkamer gebeurt. Kijk voor alle foto's op www.mooirooi.nl

Joyce groente- en fruit geopend

Na een intensieve verbouwing van enkele dagen is Joyce groente- en fruit speciaalzaak geopend. Joyce van Duijnhoven is nu officieel gestart als opvolger van Nico Sanders groente- en fruit. Ze wilde haar 'koude winkel een warme uitstraling geven' en dat is haar goed gelukt. Daarnaast zorgt een nieuwe indeling van de winkel voor iets meer ruimte, waardoor het geheel overzichtelijk is geworden. De eerste reacties zijn heel positief en Joyce en haar team hebben ontzettend veel zin om er tegenaan te gaan.

Toegankelijkheid is óók lesstof

Foto: Jos van Nunen

Als toevallig niemand in je eigen directe omgeving een beperking heeft, wil dat nog niet zeggen dat het overal zo is. Vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken, daarom kun je er maar beter op voorbereid zijn. Wat het is om zelf een beperking te hebben, hoe je daarmee omgaat als je zelf geen beperking hebt, het zijn allemaal dingen die horen bij je algemene en sociale ontwikkeling.

Dinsdag kreeg basisschool Sint Antonius van Padua in Nijnsel daarom bezoek van de Stichting Toegankelijkheid Meierijstad. Na een korte kennismaking in het klaslokaal van meester Steven splitst de groep zich drieën. Wij sluiten aan bij groep acht, die als eerste kennismaakt met rolstoelgebruik, in de gymzaal. Rob van Berkel van de Stichting, zelf 'kerngezond' volgens het kennismakingsrondje, weet de aandacht van de leerlingen goed te vangen. Eerst een stukje theorie. "Als je praat tegen iemand in een rolstoel, kijk die dan altijd aan". Begrijpend ja knikken is niet genoeg; hij gaat achter een van de meiden staan. "Vind je het prettig als ik zo tegen je praat?" Dat is vragen naar de bekende weg, maar dan vergeet je het ook nooit meer. Of ze weten welke onderdelen een rolstoel allemaal heeft? Alles wordt genoemd, behalve een rem. "En dat is juist het belangrijkste. Probeer maar eens op een rolstoel te gaan zitten die niet op de rem staat. Wie wil er als eerste in de rolstoel?" en meteen schieten bijna alle handen omhoog. Stoeprandje op, stoeprandje af, maar dan achteruit anders tuimelt de berijder misschien voorover. Ieder mag een klein parcours met hindernissen afleggen in de rolstoel. Een leerzame les. Misschien nog wel leuker dan een gewone…

Rolstoelhandbal is voor iedereen

het Nederlandse handbal zit in de lift. Dat komt mede door de goede prestaties van de Nederlandse handbaldames. Maar wat veel mensen niet weten is dat ons land een team herbergt dat Europees kampioen is in handbal, namelijk het rolstoelhandbal team. Handbalvereniging Zephyr uit Schijndel wil meer mensen kennis laten maken met deze sport.

Rolstoelhandbal is voor iedereen. Zowel invalide als valide/revaliderende die graag willen sporten kunnen deelnemen. Naast de conditie en de motorische vaardigheden verbeteren is sporten ook een belangrijke manier om sociale contacten op te doen. Iedereen is van harte welkom. Een team bestaat uit zowel heren als dames en de leeftijden variëren van jong tot oud. Handbalervaring is niet vereist.

Lijkt het jou leuk om kennis te maken met het rolstoelhandbal? Meld je dan vrijblijvend aan en doe mee op de trainingsavond van Rolstoelhandbal Zephyr in Schijndel. Deze vindt plaats op woensdag 11 en 18 april om 20.00 uur in Sporthal Dioscuren Bunderstraat 6a in Schijndel. Kom op zondag 22 april vanaf 13.00 uur naar de Open Dag van Zephyr om kennis te maken met deze leuke sport. Een extra reden om een kijkje te komen nemen bij de Open Dag is de aanwezigheid van het Nederlandse team. De Europees kampioen zal tijdens deze dag een gave clinique verzorgen en speelt aansluitend een wedstrijd tegen een selectie van handbalvereniging Zephyr.

Heb jij interesse of zou je graag meer informatie willen? Neem dan contact op met Ad Martens, Coördinator Rolstoelhandbal Zephyr, via admartens.am@ziggo.nl of via 06-28977661. Ook kun je altijd terecht op de website van de handbalvereniging. Deze is te vinden via www.handbalzephyr.nl.

Fietsverkeersexamen

Elk jaar wordt het fietsexamen gehouden in de maanden april en mei. De kinderen die slagen voor theorie zullen op woensdagmorgen 9 mei deelnemen aan het praktisch examen. De komende weken gaat de Rooise jeugd van groep 7 of 8 (zo'n 200) zich voorbereiden. Ook de kinderen die speciaal onderwijs volgen, kunnen hier aan deelnemen, mits ze zich opgeven bij één van de basisscholen. Op 9 mei leggen ze het examen af. Laat zien hoe het officieel moet, dan raken onze jonge deelnemers niet in de war.

Omroep Meierij

RondOM
Een programma met nieuws, actualiteiten en opmerkelijke gebeurtenissen uit Meierijstad.
Zodra ze gemonteerd zijn worden de verslagen meteen o.a. op tv getoond. Inhoud wisselt continu; nieuwe onderwerpen worden toegevoegd en onderwerpen die al wat langer draaien gaan er af. Uitzendtijden RondOM: ELK heel uur.

Meierijse Kunstenaars in Beeld
Deze aflevering Leny Meulendijks-Wagemakers. Zij vertelt wat haar inspireert bij het maken van schilderijen. Deze worden momenteel in CEC Mariëndael geëxposeerd.

Restauratie Korenmolen De Hoop in Keldonk
Een exclusief kijkje in deze in volle glorie herstelde molen. Uitzending tot en met 14 april.
Uitzendtijden: 02:30 – 05:30 – 08:30 – 11:30 – 14:30 – 17:30 – 20:30 en 22:30 uur

Attentie
Vanaf 1 maart zijn er technische aanpassingen doorgevoerd waardoor Omroep Meierij in heel Meierijstad (en zelfs omliggende gemeenten) te ontvangen is. Binnenkort worden verdere technische aanpassingen doorgevoerd. Voor de abonnees van KPN betekent dit dat Meierijstad breed uitsluitend het KPN-kanaal 1333 zal worden gebruikt. KPN-kanaal 1435 komt te vervallen. Voor de abonnees van TRINED gaat voor heel Meierijstad kanaal 500 gelden.

Zenderoverzicht TV
KPN digitaal kanaal 1333. ZIGGO digitaal via mediabox kanaal 36, analoog op 256 MHz, CI+ kanaal 331.
Telfort kanaal 1333. TRINED kanaal 500

Zenderoverzicht RADIO
ZIGGO Digitaal kanaal 915 en Ci+ kanaal 365 Kabel: 87.5 FM – KPN digitaal: Kanaal 1033. Telfort: 796

Andersom Party The Joy!

Het zonnetje begint weer door te komen, de avonden worden langer en The Joy is weer klaar voor een nieuw thema. Thema van deze avond is ANDERSOM PARTY, dat betekend doe eens lekker gek!

Broek op je hoofd, shirt aan je voeten, pyjama aan of gewoon je kleren buitenstebinnen of binnenstebuiten? Als het maar anders is dan wat je altijd doet! Aanstaande vrijdag, 13 april is The Joy weer geopend om 19:30 uur. We gaan weer lekker feesten en het zal duren tot 22:00 uur. Iedereen vanaf groep 6 is welkom! Zien we jou daar? Oude Lieshoutseweg 7 (naast Ontmoetingscentrum De Beckart) in Nijnsel. Voor meer informatie en foto's kijk eens op onze website www.the-joy.nl.
Zet alvast 11 mei in je agenda dan hebben we Doe raar met je haar party! Zit jij in groep 5 dan ben je op 11 mei ook van harte welkom.

Wijkvereniging Eerschot

Komende vrijdag liggen de kaarten voor het jokeren en rikken weer op tafel. Alle leden vanaf zestien jaar zijn welkom.

Deze avond begint om 20.00 uur in Meerschot Heistraat 22. Maar iedereen is vanaf 19.30 welkom want dan heeft Eline de koffie en thee al klaar. Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis.
Dinsdag 17 april wordt er gewandeld. De dagen zijn weer licht en de kou is verdwenen. Om 18.30 uur wordt er gestart vanaf Meerschot.

Elvis leest DeMooiRooiKrant

Foto:

We dachten dat Elvis al enige tijd geleden was overleden, maar hier zien we hem toch echt DeMooiRooiKrant lezen! Een Rooise vakantieganger wist dit plaatje vast te leggen en zo genieten we allemaal van een stukje Las Vegas in deze plaatselijke krant! Heeft u ook een originele vakantiefoto met DeMooiRooiKrant als middelpunt? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Vlagheide nog steeds vuilstortplaats

Deze berg afval kwam de wandelaar tegen. Foto:

Sint-Oedenrode – De Vlagheide was vroeger een grote vuilnisstortplaats. De gehele regio bracht daar zijn afval naar toe. De stortplaats is al jaren geleden gesloten, al denken sommige mensen daar blijkbaar anders over. Een wandelaar nam deze foto's in de buurt van de voormalige vuilnisbelt en stuurde ze naar de hotline van MooiRooi. Schrijnend is het om te zien dat er mensen zijn die maling hebben aan alles en het in hun hoofd halen om afval in het buitengebied te dumpen. Heeft u ook iets opmerkelijks gezien en wilt u dat delen met MooiRooi? App dan foto's en een bericht naar de MooiRooi-hotline: 06-89970555.

Foto:

Vrijwilligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is onderdeel van Welzijn de Meierij en als zodanig zijn wij steeds op zoek naar mensen die anderen willen helpen of wat willen doen voor de gemeenschap in Schijndel en Sint-Oedenrode. Dat mag u heel breed opvatten en daarom zijn er voor vrijwel iedereen geschikte vacatures en bezigheden. Deze keer besteden wij speciale aandacht aan enkele van de tientallen vacatures.

Trainer begeleider voor een groep wandelaars
SV Fortuna 67 zoekt voor een dinsdagavond groep van 20 personen een trainer begeleider. Deze enthousiaste groep wandelaars zit door blessures huidige trainers en toekomstig stoppen van trainers zonder trainer en assistent. Bent u die enthousiaste trainer met een passie voor wandelen, die deze groep wil begeleiden? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn dinsdag van 19.00 tot 20.30 uur. (vacaturenummer 19373)

PR Medewerker bij het Damiaancentrum
Het Damiaancentrum is op zoek naar een vrijwilliger die georganiseerde activiteiten van het Damiaancentrum wil bezoeken en de daarbij opgedane ervaring wil delen met de buitenwereld. Bent u handig met social media zoals facebook en Twitter en heeft u enige ervaring met de Nederlandse taal en gebruik van computers? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn in overleg, binnen de organisatie wordt u ondersteund en begeleid. (vacaturenummer 19449)

Aanmelden? 073 - 5447400 of mailen vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl.

Concert 'Toekomstmuziek?!'

Harmonie Nijnsel en Muziekvereniging Frisselstein uit Veghel oefenen samen voor het concert van 14 april.

Naast het maken van plannen voor een nieuwe fusievereniging is het volgens de besturen van Harmonie Nijnsel en Muziekvereniging Frisselstein ook belangrijk dat de leden elkaar leren kennen.

Dat gaat op 14 april gebeuren door een gezamenlijk concert. Het concert heet 'Toekomstmuziek?!'. Om te ervaren hoe leuk het is om in zo'n groot orkest te spelen worden er zelfs twee nummers gezamenlijk uitgevoerd, naast de programma's van beide verenigingen. Om deze nummers goed ten gehore te kunnen brengen is er al samen gerepeteerd: één keer in Nijnsel en één keer in Veghel.
De plannen voor de eventuele fusie zijn in een vergevorderd stadium en de volgende maand zal het definitieve plan aan de leden van beide verenigingen worden voorgelegd. Daarna zal duidelijk worden of de fusie ook daadwerkelijk plaats zal vinden.
Beide orkesten zijn heel nieuwsgierig naar elkaar en naar het samen spelen in een mooi groot orkest. Bent u ook nieuwsgierig naar hoe zo'n orkest klinkt? Kom dan op 14 april naar De Brink in Eerde. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Foto: Jos van Nunen

Inschrijfavond Zevensprong

Op donderdag 12 april is de inschrijfavond voor de Zevensprong. Ouders kunnen hun kinderen opgeven van 19.30 tot 20.00 uur bij Mariëndael. De inschrijfformulieren hiervoor zijn op school uitgedeeld en kunnen ook via de website www.zeven-sprong.nl worden gedownload.

Het thema van de Zevensprong, die dit jaar plaats gaat vinden van dinsdag 10 juli tot en met vrijdag 13 juli, is: "Zingend en swingend de Zevensprong door!" De Zevensprong is bedoeld voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode. Ook kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, mogen deelnemen.


De lente begroeten met mooie klanken

Terwijl buiten de zon volop scheen werd zondagmiddag in de Beckart de lente begroet met mooie klanken. Niet van één orkest, maar van twee. Nos Jungit Apollo (NJA) hield namelijk een uitwisselingsconcert met Harmonie Pro Honore Et Virtute uit Son. Het dubbele programma betekende voor de aanwezige muziekliefhebbers dubbel smullen. Natuurlijk was het wellicht mooier om met dit weer buiten te spelen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het concert zat goed in elkaar en was van prima kwaliteit. Meer foto's op www.mooirooi.nl

Mariëndael goed gevuld bij Windkracht 18

Het theaterfestival Windkracht 18, georganiseerd door Phoenix Cultuur, wist afgelopen weekend in Mariëndael de theaterzaal goed te vullen. De musicals Sterrenstof (7+) en FC Kip (9+) leverden veel ontwapenende en hilarische momenten op en productiegroep 14+ leverde een mooi contrast met het drama Antigone.

Omdat we met een repetitie van Antigone afgelopen week al een voorproefje hadden gepubliceerd, hebben we dit keer de schijnwerper gericht op FC Kip, een productie onder regie van Lilian van Overbeek, geïnspireerd door acteur en komiek Jandino. Het stuk zit vol speelse grapjes, zoals de 'burgemeester' van drie turven hoog die iemand van twee turven groter een medaille moet opspelden. "Dan pakken we toch gewoon een krukje?" zei een van het groepje tijdens de repetitie. "Al dat soort ideetjes komen helemaal van de kinderen zelf. En ze strálen allemaal op het podium" kijkt de regisseur tevreden terug. "Zo wordt iedereen besmet met het virus. Volgend jaar wéér!"

De verhaallijn van FC KIP gebaseerd is op de film The hundred Foot Journey. Het grappige is dat verschillende ouders en opa's en oma's dat gelijk herkenden; hoe de eigenaresse van een sjiek éénsterrenrestaurant niet wil dat er een friettent aan de overkant van de straat komt. Maar dat haar souschef en de kok van de FC Kip verliefd op elkaar worden en de boel uiteindelijk helemaal op zijn pootjes terecht komt.
Het prachtige, bijna windstille lenteweer had maar één nadeel: die nam de Windkracht 18 bijna letterlijk de wind uit de zeilen bij de geplande theaterworkshop 18+, het enige vrijblijvende programmaonderdeel. Maar dank zij de optredens kon de dag niet meer stuk.
Het vervolg van Windkracht 18 vindt de rest van deze week plaats bij de CHV aan de Noordkade in Veghel. Het volledige programma is te vinden op www.phoenixcultuur.nl

Buitenexpositie Fotoclub Rooi

FotoclubRooi viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Aanleiding voor een unieke expositie in de open lucht bij de Helden van Kien.

Deze buitenexpositie, bestaande uit de beste foto's van de huidige leden, wordt vrijdag 20 april om 19.00 uur feestelijk geopend door Joost van Dijk, voorzitter Kunststichting Sint-Oedenrode, en Hans Vervloed, voorzitter FotoclubRooi. De foto's zullen tot eind augustus tentoongesteld worden. In het najaar zal op dezelfde plek een omgevingskunstwerk van Sannah Belzer gerealiseerd worden.

De buitenexpositie bestaat uit twintig foto's van ruim 200 cm bij 140 cm die op weersbestendig materiaal zijn afgedrukt. Elk lid van FotoclubRooi heeft zijn of haar beste foto uitgekozen. "De diversiteit binnen onze club is enorm en dat zie je ook terug in de expositie. Dankzij de financiële steun van Kunststichting Sint-Oedenrode en de welwillende medewerking van de Helden van Kien kunnen we dit nu ook aan alle inwoners van Sint-Oedenrode laten zien. En hopelijk ook ver daarbuiten", aldus Hans Vervloed. De foto's zullen de hele zomer in de open lucht te bewonderen zijn. Joost van Dijk: "De Kunststichting houdt zich bezig met kunst in de openbare ruimte, waaronder ook in Streekpark Kienehoef. De expositie is een mooie aanvulling op de vele kunstwerken die onze gemeente rijk is en sluit heel goed aan bij het omgevingskunstwerk dat Sannah Belzer na afloop op deze plek zal realiseren."

FotoclubRooi werd officieel opgericht in februari 2008. In de loop der jaren is de samenstelling van de club wel veranderd. Op dit moment zijn er 20 leden actief, waarvan 8 vrouwen en 12 mannen variërend in de leeftijd van 30 tot 74 jaar. Meer informatie vindt u op: www.fotoclubrooi.nl.

Achter de schermen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Bastaardverhalen
Zoals bij veel lezers bekend, koppelen wij op verzoek de uitgewerkte teksten vóór publicatie terug. Dat doen we in principe bij alle interviews, en bij onderwerpen met een grote impact. Bijna iedere geïnterviewde grijpt dat aanbod met beide handen aan. Het grote voordeel van die werkwijze is, dat er naderhand geen misverstand of onenigheid kan bestaan tussen de redactie en degene die met zijn verhaal in de krant komt, over de tekst. Er zit echter ook een nadeel aan, al is risico misschien een beter woord.

De redacteur bedenkt een bepaalde verhaallijn en stemt daar zijn vragen op af. Als de geïnterviewde bij de terugkoppeling wijzigingen wil aanbrengen in de tekst, doen we daar niet moeilijk over. Die wijzigingen kunnen echter wél de oorspronkelijke verhaallijn verstoren. Als een andere vraag plus antwoord daarmee overbodig wordt, halen we die eruit. Als daarmee een nieuwe vraag wordt opgeroepen, kan een mailtje of telefoontje uitkomst bieden. Maar de wijziging kan ook een conclusie onderuit halen, waar de geïnterviewde misschien wel heel blij mee was. Dan kun je eigenlijk weer van voren af aan beginnen, maar wij koppelen in principe slechts éénmaal terug. Het moet wel werkbaar blijven, de tijd dringt en wij zijn een krant, geen tekstbureau.

Meestal kiezen we dan maar pragmatisch voor de bastaardtekst, en nemen het knikje in de verhaallijn, de te positieve conclusie of te weinig kritische vragen voor lief. Het zijn gelukkig uitzonderingen, maar overkwam ons vorige week twee maal. Waarschijnlijk hebben onze lezers het niet gemerkt en we gaan ze ook niet noemen. Daarvoor waren ze te onschuldig. Mocht je dus een verhaal in onze krant lezen dat niet helemaal lekker loopt of niet helemaal logisch is, zou dat zomaar een bastaardverhaal kunnen zijn.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl


Foto van de Maand: Jan van der Werff

Foto: Jan van de Werff

Hier zie je een foto die door velen misschien als mislukt wordt beschouwd. Zo zijn we fotografisch immers opgevoed: een bewogen foto is een mislukte foto.

Maar je kunt ook bewust beweging in een foto vastleggen door delen ervan, of zelfs de hele afbeelding, onscherp weer te geven. Jan van der Werff heeft met bijgaande foto bewust voor beweging gekozen om daarmee de suggestie van snelheid weer te geven. Als je een foto van een wielrenner maakt die helemaal scherp is kan je niet zien of hij een surplace uitvoert of dat hij zich uit de naad fietst. Hoewel het beeld bijna helemaal onscherp is, is goed te zien wat er gebeurt. Er wordt gestreden om de eerste plaats. Drie wielrenners op de indoor wielerbaan van Apeldoorn (de achterste is alleen herkenbaar aan een aantal kleurige strepen) flitsten aan Jan zijn camera voorbij toen hij met een relatief lange sluitertijd afdrukte.
Op een stilstaand beeld kan je op verschillende manieren de suggestie van een beweging overbrengen. Je kunt het onderwerp fotograferen met een sluitertijd die traag genoeg is en daarmee, zoals op de foto, een onscherp onderwerp krijgen. Je kunt er ook voor kiezen het onderwerp scherp te houden en de achtergrond wazig en gestreept op de foto te zetten. Deze laatste methode wordt in de racerij vaak toegepast. De raceauto of-motor is scherp maar het publiek is één wazige streep. Deze manier van fotograferen heet "meetrekken". Daarvoor is naast een vaste hand, veel ervaring en een beetje geluk vereist. Je neemt de raceauto in het vizier en volgt die met de camera, zo dat die scherp in beeld blijft. Doordat je zelf met je camera met de auto meebeweegt wordt de achtergrond bewogen weergegeven en is het onderwerp (deels) scherp, ervan uitgaande dat je de juiste sluitertijd hebt gekozen. Hoe langer die is, des te meer beweging je in de achtergrond krijgt, maar hoe groter het risico ook wordt dat de auto niet scherp op de plaat komt. Als je "meetrekt" moet ten minste een deel van het gevolgde onderwerp haarscherp zijn. Neem voor de zekerheid meerdere foto's snel achter elkaar. Een foto die bewogen is omdat je de camera niet goed hebt stilgehouden is zelden of nooit de moeite waard. De beweging op de foto moet, om interessant te blijven, in één richting plaatsvinden. Dus niet tegelijk van boven naar onder en van voor naar achter.
TIP: Een "bewogen" foto is lang niet altijd een mislukte foto. Je kunt er als fotograaf bewust voor kiezen een bewegend onderwerp onscherp op de foto te zetten om daarmee uitdrukking te geven aan een gevoel van snelheid. Daarvoor is in elk geval nodig dat je een sluitertijd kiest die het onderwerp niet bevriest. In bijgaande foto is gekozen voor 1/25e seconde. Door de snelheid en de geringe afstand tussen de fotograaf en de renners was dit voldoende traag om de beweging goed zichtbaar te maken zonder dat helemaal onduidelijk werd wat er gebeurde. Het is de moeite waard deze manier van fotograferen ook eens uit te proberen op stromend water (een rivier, waterval of fontein). Gebruik een statief om de omgeving scherp te houden en fotografeer met een langzame sluitertijd het water. Je ziet dan prachtig de beweging ervan die zich vertoont als een "wollige deken".


14 / 36

Trixie is een lieve kruising van acht jaar oud die helaas in het asiel terecht kwam nadat haar eigenaar overleed.

Ze kan soms wat onzeker zijn, maar als ze je eenmaal kent, komt ze vrolijk op je afgerend en vindt ze het heerlijk om aandacht te krijgen. In sommige situaties kan ze uit angst happen, dus we zoeken een ervaren baasje zonder kleine kinderen voor deze lieverd. Als ze eenmaal gewend is, bloeit ze helemaal op. Waar ze in het begin vrij rustig en ingetogen is, wordt ze uiteindelijk een vrolijke spring in het veld en vindt ze het heerlijk om lekker actief bezig te zijn. Wandelen vindt ze erg fijn en ook leert ze graag nieuwe dingen dus een vorm van hondensport zou ze waarschijnlijk erg leuk vinden.

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.


Dit keer plaatsen we meerdere foto's. Deze foto's hebben waarschijnlijk iets met elkaar te maken. Weet u wat? Weet u ook wie de personen zijn? Laat ons dan iets weten via redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 7. De koffie staat klaar!

"Dé prijs van Rooise bodem"

Foto: Manon Swinkels

Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers (NVK) weet Luc van den Tillaart ontzettend veel te vertellen over de klomp, een van de meest typerende producten van ons land. Nederland telt allang niet meer zoveel klompenmakers als vroeger en in Rooi is er niet één klompenfabriek meer te vinden. Toch speelt Sint-Oedenrode nog steeds een belangrijke rol in de klompenwereld.

Ieder jaar strijden verschillende klompenmakers uit Nederland om de Zilveren Klomp, de prijs voor de beste machinale klompenmaker van Nederland en tevens de meest eervolle prijs binnen het vak. De gemeente Sint-Oedenrode heeft in 1930 de Zilveren Klomp laten maken, welke dient als wisseltrofee voor de beste machinale klompenmaker van het land. Hoewel het groepje klompenmakers in Nederland steeds kleiner wordt, is er nog volop strijd om deze prachtige prijs van Rooise bodem.
"Door heel Nederland worden er jaarlijks verschillende klompenbeurzen georganiseerd, maar de klompenbeurs in Sint-Oedenrode is toch wel een begrip", begint de Rooienaar. "In 1926 werd de eerste klompenbeurs in Rooi georganiseerd, ter promotie van het ambacht. Het keuren van de klomp stond op zo'n beurs centraal en de klompenmakers namen dan ook hun beste paar klompen mee naar de beurs om aan de keuring deel te nemen. De concurrentie tussen de verschillende klompenmakers uit het land was enorm. Het was een competitie die men graag won.
Vanaf 1930 ging de klompenmaker met de hoogste score niet alleen met een hoop eer naar huis, maar ook met de Zilveren Klomp. De eerste winnaar van deze wisseltrofee was C. Vogels uit Best en zijn naam werd in de Zilveren Klomp gegraveerd. Inmiddels staan er na al die jaren zo'n tachtig namen in de trofee gegraveerd. Een aantal klompenmakers hebben meerdere keren gewonnen en één jaar rolden er zelfs twee winnaars uit de bus. In 1943 en 1944, de oorlogsjaren, werd de klompenbeurs niet georganiseerd. De Zilveren Klomp is nog steeds de meest belangrijke onderscheiding binnen de klompenwereld."
Het aantal klompenmakers in ons land neemt af, waardoor ook de concurrentie om de Zilveren Klomp meer en meer daalt. "Al negen jaar op rij gaat Paul Nijhuis uit Beltrum er met de winst vandoor. Dat is niet heel gek. Onze vereniging telt op dit moment zeventien leden, waarvan niet eens iedereen deelneemt aan de keuring. Daarnaast gaat de strijd om de Zilveren Klomp enkel en alleen om machinale klompen. Tijdens de keuring van de klomp wordt gekeken naar de pasvorm, het model en de kwaliteit. De jury beoordeelt de klomp op zo'n honderd verschillende punten en als de machine eenmaal goed is afgesteld, kan er niet veel meer misgaan.
De toekomst van de authentieke draagklomp is onzeker. Van de huidige generatie klompenmakers blijft niet veel meer over en er staan weinig mensen in de rij voor de overname van een klompenfabriek. Het is tegenwoordig gewoonweg niet mogelijk om met alleen een klompenfabriek brood te verdienen. Daar moet een souvenirwinkel of een klompenmuseum aan vasthangen. Ook al wordt de klomp niet meer zoveel gedragen als vroeger, we moeten de klomp met zijn allen blijven promoten. Net als tulpen en een molen is de klomp een typisch Nederlands product en overal ter wereld enorm herkenbaar. De Nederlandse klomp, hoe groot of klein deze ook is, is een ontzettend sterk merk waar wij commercieel veel van kunnen profiteren en dat lijken we een beetje te vergeten."

De geschiedenis van de klomp

De Zilveren Effer en de Zilveren Klomp, hier uitgereikt door toenmalig burgemeester Maas. Foto: Lisa vd Ven

De geschiedenis van de klomp gaat heel ver terug. Tot aan de tijd van de Galliërs. Vorige week stond deel I van een korte geschiedenisles over de klomp en de Klompenbeurs in DeMooiRooiKrant. Deze week deel 2, met dank aan Luc van den Tillaart uit Sint-Oedenrode.

1930 - Het eerste lustrum van de Rooise Klompenbeurs, ook wel Brabantse Klompenbeurs genoemd. De gemeente stelt de zilveren klomp beschikbaar als wissel beker. De eerste winnaar is C. Vogels uit Best. De keuring betreft hoge handelsklompen, lage handelsklompen en kinderklompen.

Dan volgt de grote recessie; fabrieken worden verkocht, de interesse in klompen neemt af, handklompenmakens zijn vrijwel verdwenen, mensen gaan meer schoenen dragen, de klompenboormachine heeft veel arbeid vervangen.

Ieder jaar worden de klompen door een deskundige jury gekeurd.

1940-1945 WOII. Klompen worden weer meer gedragen. Het aantal fabrieken stijgt tot ongeveer 500.
1940 - In de afgelopen tien jaar is de helft van de klompenmakerijen verdwenen t.g.v. de recessie.

1942 - Oprichting klompenvakschool in Sint-Oedenrode. Deze heeft ook ten doel tewerkstelling in Duitsland te voorkomen.

1943/1944 - In de oorlogsjaren wordt twee keer de klompenbeurs niet gehouden, in 1943 en 1944.

1962 - Vakblad De Klompenmaker wordt stopgezet. Ledenaantal is te laag.

1964 - De bestaande klompenmakersbond(en) worden opgeheven.

1965 - 1 Januari oprichting van de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers (NVK). Het vijftigjarig bestaan is inmiddels gepasseerd.

1967 - De veertigste Klompenbeurs in Sint-Oedenrode. De andere beurzen zijn dan al verdwenen. Er wordt dat jaar nog alleen machinaal klompen gemaakt en gekeurd. De jaarproductie is dan nog 3,2 miljoen paar in 216 bedrijven, wat de helft is van 1950.
Opmerking: vandaag de dag is het maar 10% van dat aantal. 320.000 paar en ook is het aantal productie bedrijven nog harder gedaald tot minder dan twintig.

1972 - 45ste Klompenbeurs in Sint-Oedenrode in een grote tent op de markt. 28 Standhouders en drie dagen feest

1997 - De klomp wordt CE goedgekeurd als veiligheidsschoeisel.

1997 - De klompenkeuring staat ook weer open voor handklompenmakers met de Zilveren Effer als prijs.

2010 - De Stichting Brabantse Klompenbeurs wordt samengevoegd met de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers (N.V.K) waarbij de doelstellingen volledig gewaarborgd blijven.

2017 – Afgelopen jaar was het de 90ste Klompenmakerscontactdag (voorheen klompenbeurs) en de 86ste klompenkeuring. Het aantal inzendingen machinaal gemaakte klompen neemt af en handgemaakte klompen neemt toe.

't Klompenmenneke

Op bezoek bij Martien van der Velden. Foto: Manon Swinkels

"Hoeveel ik er al heb versleten? Dat houd ik niet bij." Martien van der Velden loopt al van kinds af aan op klompen en al is er een paar versleten, dan staat er weer twee nieuwe klaar.

"Ieder jaar verslijt ik zo'n twee paar klompen. Vroeger toen ik nog werkte waren dat er wel wat meer. Door het vele lopen over het asfalt slijten de zolen wat sneller." Het is niet voor niets dat Martien in de buurt 't Klompenmenneke wordt genoemd. Boodschappen doen, naar de kerk, of een bezoekje aan de kleinkinderen, je ziet Martien altijd met klompen aan zijn voeten. "Het is handig schoeisel, het zit makkelijk en het loopt lekker. Naast klompen heb ik maar weinig schoenen versleten in mijn leven."

Klompenbelevingsdag en Huifkartocht

April is door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot de April Klompenmaand in Het Groene Woud, met als thema Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap. Op zondag 15 april wordt er een Klompenbelevingsdag georganiseerd bij de diverse deelnemers in de dorpen Best, Sint-Oedenrode en Liempde. Er vinden deze dag tal van leuke klompenactiviteiten plaats bij diverse deelnemers aan de April Klompenmaand. Daarnaast rijdt er deze dag een gratis huifkar-pendeldienst langs de verschillende locaties.

Klompenbelevingsdag
Op verschillende locaties in Best, Sint-Oedenrode en Liempde vinden er op zondag 15 april tal van leuke klompenactiviteiten plaats. Zo heeft Gastvrij De Vleut een klompen-activiteitendag waarbij op acht verschillende locaties in De Vleut (Best) gezellige activiteiten en workshops worden gehouden voor jong en oud. De deelnemende locaties zijn te herkennen aan een grote gele klomp. In Sint-Oedenrode is Museum Strobol Hoeve geopend. Hier kun je onder begeleiding van een gids de klompenafdeling bezoeken en deelnemen aan een workshop bollen zagen. In het centrum van Liempde is een klompentour; een gezellige spelletjesmiddag met muziek en leuke prijzen op drie Liempdse terrassen in het hart van het dorp. Neem een kijkje op www.brabantseklomp.nl voor een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en locaties.

Huifkar-pendeldienst
Tijdens de Klompenbelevingsdag rijden er tussen 11:00 en 17:00 uur twee huifkarren langs de diverse locaties waar de klompenactiviteiten georganiseerd worden. Op vijf verschillende punten kun je op- en afstappen, te weten Best Zoo (Broekdijk 15 in Best), Centrum Liempde (Raadhuisplein in Liempde), Gasthuishoeve (Kremselen 2 in Sint-Oedenrode), De Helden van Kien (Bremhorst 1 in Sint-Oedenrode) en Hoeve Strobol (Strobolse Heidesteeg 10 in Nijnsel). De huifkar-pendeldienst is gratis.

Opening nieuwe winkel Holl Souvenir & Klompen
Om 11.00 uur zal mevrouw Coby van der Pas, wethouder gemeente Meierijstad, de souvenirwinkel Holl Souvenir & Klompen aan de Ambachtsweg 2 in Sint-Oedenrode feestelijk openen. Speciaal aan deze souvenirwinkel is dat alle souvenirklompen gemaakt zijn op hun eigen machines, afkomstig van het vroegere familiebedrijf Holl Machinebouw B.V. Er een permanente expositie in de winkel over het ontstaan van de machine- en de souvenirfabriek. Men kan een kijkje kan nemen in het productieproces van de souvenirklompen.

De reuzeklomp (deel 2)

Foto:

Midden in Sint-Oedenrode staat een reuzeklomp. Die laat zien dat Sint-Oedenrode vroeger een belangrijk klompendorp was. Voor het maken van de klompen werd hout gebruikt. Daarvoor werden heel veel populieren in de Meierij geplant. Vanaf de jaren twintig organiseerde Sint-Oedenrode een klompenbeurs. Maar hoe is de grote klomp aan de Corridor beland? Daar vertellen we in een tweeluik over. Deze week deel 2. (met dank aan Heemkundige kring de Oude Vrijheid)

Op 11 oktober 1977 hield wethouder Van Bakel met zijn ambtenaren en de Stichting Brabantse Klompenbeurs een bespreking inzake de toestand van de klomp om een oplossing te vinden. Hoe nu verder? Want ze wilden het monument toch behouden. Er kwam een voorstel van de Stichting om de klomp te kopiëren in beton. Er werd zelfs contact opgenomen met de Technische Universiteit Eindhoven. Zij adviseerde om de polyester klomp te gebruiken als mal. Ondanks de kosten van ongeveer fl. 12.000,00 besluit men om het voorstel van de stichting uit te voeren en zo gebeurde het. Op 21 juni 1978 werd de nieuwe klomp op de verstevigde sokkel geplaatst, 5 ton zwaar en 3 bij 1 bij 1 meter groot.

Foto:

29 jaar later
In 2007 wordt besloten om de klomp te renoveren en de sokkel te restaureren. De klomp is hevig verweerd; de verflagen lieten los tot aan het beton en de voegen van de console zijn bemost en deels uitgevallen. Sinds 1978 is de klomp drie tot vier keer overgeschilderd. Gerrit Ketelaars bood aan om de klomp te renoveren. De gemeente ging akkoord. In het voorjaar van 2007 kwam er een omheining met zeil rondom het monument en Gerrit begon met zijn werkzaamheden. De gemeente restaureerde de sokkel. Op 8 juni 2007 vindt de onthulling plaats. Sindsdien gebeurt het onderhoud door Gerrit Ketelaars.

De Rooise klomp

Mijn oom, Thieu Sijbers, zong al over de Rooise klomp in het lied: Lieke vur Rooi, geschreven in 1975.

De muziek was van mijn broer Ad en de tekst van mijn oom. "Overal waor ge gaot kuire zie-de Kannidasse staon, dè ze heure bij ons landschap vuulde mi oew klompe aon." Kannidas is het Brabantse woord voor Populier, een bomensoort die heel veel voor komt in Rooi en omstreken. Hier werden vroeger de klompen van gemaakt.

We hadden in ons dorp vele klompenmakers, grotere en kleinere. Zo was mijn opa (Van de Wetering) bijvoorbeeld klompenmaker. Hhij had zijn werkplaats in de Eerschotsestraat. Ome Jan, mijn vader's broer heeft het vak van klompenmaker ook nog enige tijd uitgeoefend..

Wie kent nog de Klompenbeurs, een nationaal bekend evenement in Rooi, waar werkelijk duizenden bezoekers op af kwamen. Het is zo goed als verdwenen, gelukkig hebben we de liedjes nog: Simpe Sampe Sompe, Hannes loopt op klompen, door de plassen dat het spat, broek en kousen worden nat. Moeder roept: "Hans laat dat hoor", Hannes stapt maar stevig door, hij laat zich niet lompen. Een liedje welk in heel Nederland gezongen werd.

In Rooi hadden we een eigen klompenlied, gecomponeerd en geschreven door de toenmalig dirigent van het Roois Gemengd Koor: Ben Muller. De Rooise Klomp Hoezee! Dat was de titel. Het lied is ook opgenomen op de CD van Roemrijk Rooi, de opnames echter zijn niet van zo'n beste kwaliteit, waarschijnlijk vroeger ooit opgenomen met een bandrecorder, vandaar. We hebben er echter een beetje spijt van dat we het niet opnieuw opgenomen hebben: Dè vuulde mi oew klompe aon.

Win een tablet bij MooiRooi!!

Deze tablet kunt u winnen.

April is de maand van de klomp. MooiRooi is al jaren een fervent promotor van het houten schoeisel. In het logo van www.mooirooi.nl is vanaf dag één de klomp zichtbaar. Omdat wij houden van de klomp en die liefde willen overdragen, hebben we een zeer interessante actie bedacht waarmee je een prachtige tablet kunt winnen! (geschonken door Digison)

Wat moet je doen?

Deel dit bericht van de website op Facebook, maak een zo origineel mogelijke foto, waarop 'een klomp' centraal staat! Eén vereiste: er moet ook minimaal 1 persoon op de foto staan! App de foto naar de MooiRooi hotline: 06-89970555.

SUCCES!

Deze actie duurt t/m 30 april

Bijzonder mens met bijzondere klompen

Theo Sonnemans. Foto:

Iedereen houdt van Theo Sonnemans, de goedlachse Rooienaar en levenskunstenaar. Theo heeft een liefde voor de natuur en daarmee een liefde voor hout. Hij gaat er vaak creatief mee aan de slag en zo maakte hij ook zijn eigen klompen. Dit paar is wel heel erg bijzonder!

Foto:

Oproep: wie wordt onze vaste Rooi-columnist?

DeMooiRooiKrant heeft een aantal gelegenheidscolumnisten, die van tijd tot tijd vrijwillig schrijven over van alles en nog wat. Wegens een vacature zijn wij op zoek naar iemand die deze plek kan opvullen met een column in een vaste frequentie, in overleg, bijvoorbeeld om de andere week. Je kunt gewoon werken vanuit thuis.

Wat bieden wij?
- Binnen onderstaande eisen en wensen, vrijheid in de keuze van de onderwerpen
- Alleen deadlines binnen de afgesproken aanlevertijden; je kunt net zo veel werk vooraf doen als je maar wilt, op de momenten die jou uitkomen.

Wat eisen wij?
- Je woont in Sint-Oedenrode
- Je hebt een vlotte pen
- Je bent géén lid van een politieke partij
- Je gebruikt de column niet voor eigen promotieactiviteiten

Wat wensen wij?
- Onderwerpen die een relatie hebben met Sint-Oedenrode (dus geen huis-tuin en keukendingen), Meierijstad als alternatief
- Genoeg lef om een prikkelende tekst te schrijven (en dat af en toe ook te doen)
- Een creatieve out of the box kijk op de wereld, Sint-Oedenrode in het bijzonder. "Het mag nergens over gaan, zo lang het maar over Rooi gaat"
- Columns met toegevoegde en/of amusementswaarde
- Als je schrijft onder pseudoniem, dat je eigen naam wel herkenbaar/ herleidbaar is

We stellen geen eisen aan leeftijd, opleiding of andere elementen uit je cv. In plaats van dat laatste zien wij veel liever een column van jouw eigen hand.

Wie durft?
De sollicitaties worden beoordeeld door ons team. Na afloop wordt alleen de naam bekend gemaakt van de geselecteerde kandidaat. De andere sollicitanten krijgen een eerlijke, respectvolle, gemotiveerde afwijzing, met mogelijke leermomenten.

Je kunt je belangstelling kenbaar maken door een column van maximaal 300 woorden in te sturen naar redactie@demooirooikrant.nl. Succes en onze redactie is benieuwd naar de reacties!

Geschrokken van de WOZ-aanslag?

Rond 1 april vielen de WOZ-aanslagen in Meierijstad weer in de bus. Niemand zag het officiële aanslagbiljet van de gemeente aan voor een 1-aprilgrap, maar die associatie wordt wel gemaakt omdat de waardestijging die de gemeente hanteert soms aanzienlijk hoger ligt dan de officiële NVM-indexering. We vroegen de gemeente hoe dat zat. De gemeente reageert als volgt.

"De cijfers die de NVM biedt, geven zoals zij zelf op hun website ook aangeven, een indicatie. De gemiddeldes in het overzicht van de NVM zijn gebaseerd op de waardeontwikkeling van de totale woningvoorraad in het gebied en kunnen afwijken van de prijsontwikkeling van de individuele woningen in Sint-Oedenrode. Op het taxatieverslag in het digitaal loket kunnen inwoners precies zien hoe de waarde van hun individuele pand tot stand is gekomen en op welke specifieke gerealiseerde marktcijfers dit is gebaseerd. Afhankelijk van de marktcijfers binnen het marktsegment, die specifiek vergelijkbaar zijn met de betreffende woning, kan de waarde van een woning meer of minder stijgen of dalen dan het gemiddelde."

Kwijtschelding belastingen

Afgelopen week hebt u weer de rekening ontvangen van de gemeentelijke afvalstoffenheffing en rioolrechten als huurder.

Wanneer u een minimum-inkomen hebt (bv alleen AOW en een minimaal pensioen) dan hebt misschien recht op kwijtschelding. Ook hiervoor kunt u gratis terecht bij het Sociaal Spreekuur via Welzijn de Meierij op woensdagmiddag (aanmelden via tel.nr 073-5441400), of bij de VOA's van de KBO (centraal tel.nr. 0413-478435). Zij kunnen voor u het formulier aanvragen en kijken of er de mogelijkheid van recht is op kwijtschelding. En natuurlijk het formulier met u samen invullen. Denk eraan dat uw vermogen ook maar minimaal mag zijn. In sommige gevallen kan kwijtschelding ook voor huiseigenaren als de hypotheek bijna gelijk is aan de WOZ-waarde of zelfs hoger is.

18 / 36

19 / 36

Paastijd: Communietijd

De communievoorbereiding heeft rond Pasen een intensieve periode beleefd. Dat is niet vreemd, want het einde van de voorbereidingstijd komt in zicht. De communicanten maken kennis met die ultieme plaats van ons geloof waar Jezus zich door ons laat vinden: in het Heilig Brood.

Roerend was het gebedje van één van hen: 'Wat fijn Jezus, dat U Uzelf voor ons heeft achtergelaten.'
We maken ons op voor de vieringen waarin onze communicanten dan echt voor de eerste keer de Heilige Communie gaan ontvangen. Ze zijn er klaar voor.

- Zondag 15 april om 10.00 uur in de kerk van de Heilige Martinus van Tours in Sint-Oedenrode.
- Zondag 13 mei om 11.00 uur in de kerk van Sint Genoveva in Breugel.
- Zondag 13 mei om 11.00 uur in de kerk van de Heilige Martinus in Olland.
- Maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) om 11.00 uur Eerste Communieviering van de communicanten uit Son in de kerk van Sint Genoveva in Breugel.
- Zondag 27 mei om 11.00 uur in de kerk de Heilige Antonius van Padua in Nijnsel
- Zondag 3 juni om 11.00 u in een openluchtviering bij de Ritakapel in Boskant. Bij slecht weer vieren we de Eerste Heilige Communie in de Martinuskerk in Olland.

De voorbereidingen zijn in volle gang om van deze vieringen een echt feest te maken. Bij deze nodigen wij u namens de parochie en de communicanten van harte uit om dit feest met ons mee te vieren. Graag tot ziens in een van deze vieringen. Werkgroep Eerste Heilige Communie


Paasgeloof

De Paastijd is aangebroken. We worden gevraagd ons te verdiepen in het mysterie van leven, nieuw leven, echt leven. Want weliswaar is Jezus gestorven, Hij laat zich ontmoeten als de Levende.

Een van de mooiste paasverhalen vind ik in het evangelie van Lucas. De Emmaüsgangers zijn net weer bij hun vrienden terug en vertellen hoe zij de Heer hebben ontmoet. Terwijl ze nog aan het vertellen waren kwam Jezus zelf in hun midden staan en zei: 'Vrede zij met jullie.' Verbijsterd en bang meenden ze een geestverschijning te zien. Maar Hij zei tegen hen: 'Waarom zijn jullie zo ontzet en waarom zijn jullie ten prooi aan twijfel? Kijk naar mijn handen en voeten, ik ben het zelf! Raak me aan en kijk goed, want een geest heeft geen vlees en beenderen zoals jullie zien dat ik heb.' Daarna toonde Hij hun zijn handen en zijn voeten. Omdat ze het van vreugde nog niet konden geloven en stomverbaasd waren, vroeg Hij hun: 'Hebben jullie hier iets te eten?' Ze gaven hem een stuk geroosterde vis. Hij nam het aan en at het voor hun ogen op.
Jezus nodigt de apostelen uit hun zintuigen te gebruiken - te luisteren, naar Hem te kijken, Hem aan te raken. Te kijken naar hoe Hij een visje eet. Ook wij worden uitgenodigd onze handen naar Hem uit te strekken en Hem aan te raken. En Jezus zal warm voelen. Hij leeft.
Zo kan het Pasen worden in ons leven. Op plaatsen waar het dor is, droog als een woestijn. Op momenten dat je de moed echt ontglipt, wéét je dat Hij er staat, warm, een visje etend. Kunnen we dit verhaal te geloven? Durven we onze hand tegen de zijne te leggen en erop te vertrouwen dat Hij er is? Dat gaan we leren. Zalig Pasen! Manon van den Broek

11 april
Bijeenkomst lectoren, Parochiezaal Nijnsel 20.00 uur

12 april
Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep Martinus-Centrum

14 april
Viering met Pelgrimskoor, Martinuskerk-C 18.30 uur

16 april
Mogelijkheid pastoraal gesprek Odendael
Bijeenkomst Lourdes bedevaart, parochiecentrum Eerschot 20.00 uur

18 april
Bezinningsdag Pastoraal Team

20 april
Tienerclub

22 april
Gildemis Sint Barbaragilde Dinther, Antoniuskerk Nijnsel 11.00 uur

23 april
Biddende Moeders, parochiecentrum Eerschot 13.45 uur

Antoniusnoveen Nijnsel 2018

Dinsdag 17 april gaat de jaarlijkse noveen ter ere van de H. Antonius van Padua van start. Op negen achtereenvolgende dinsdagen komen we om 9.00 uur samen in de Nijnselse kerk die aan deze populaire heilige is toegewijd.

Tijdens de Eucharistie overwegen wij iedere week een gedeelte uit het leven van de H. Antonius. In aansluiting op de H. Mis volgt de uitstelling van het Allerheiligste en het bidden van het noveengebed. Deze negen dinsdagen (in de periode 17 april – 12 juni) bereiden ons voor op het feest van de H. Antonius op 13 juni. De jaarlijkse openluchtmis in het Nijnselse processiepark vindt dit jaar plaats op zondag 10 juni om 11.00 uur. Tijdens deze feestelijke hoogmis vieren we dit jaar ook het koperen priesterfeest van Pater Pushpa.

Vastenactie in de Odaparochie

In de afgelopen Veertigdagentijd hebben voor het eerst alle geloofsgemeenschappen van onze parochie zich samen ingezet voor het Veertigdagentijd project van Vastenactie in Zambia.

In alle kerken is gecollecteerd en woensdag 14 maart namen 40 mensen deel aan een Solidariteitsmaaltijd in het zaaltje van de Goede Herder in Eerschot. De opbrengst van deze maaltijd was voor het project in Zambia. Restaurant De Beleving, Bakkerij Bart en slagerij Verheijen droegen bij door genereuze sponsoring. Daarnaast zijn er verschillende giften binnengekomen voor het project van Vastenactie. Alles bij elkaar mogen we
€ 2.500.-- overmaken ter ondersteuning van gezinnen in Zambia.
Dank aan u allen, voor uw genereuze bijdrage. Jos Hamelink, Manon van den Broek.

Laten we voortgaan de weg van Pasen: Levend in de vreugde van de verrijzenis van Jezus en wetend dat Hij altijd met ons is.

Ik hou van mijn vak: Janne van Hoof

Foto: Manon Swinkels

In de rubriek 'Ik hou van mijn vak' komen Rooienaren aan het woord die wat vertellen over hun beroep. Dit keer een interview met Janne van Hoof. Als kok kan Janne iedere dag weer haar creativiteit kwijt in de keuken door de lekkerste gerechten op tafel te toveren. Janne gaat de uitdaging graag aan om haar gasten te verrassen met haar kookkunsten.

In gesprek met: Janne van Hoof
Beroep? Zelfstandig werkend kok.
Waar werk je? "Bij het Conferentie centrum en Hotel de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel."
Hoe lang werk je al op deze plek? "Ik werk sinds 2,5 jaar voor cateringbedrijf Hutten. Ik ben op een andere locatie begonnen, wat ook een conferentiehotel was. De plek waar ik nu werk ligt in een bosrijke en rustige omgeving, aan de Dommel. Het hotel is heel divers en dat maakt iedere dag weer anders. Er komen zakenmensen vanuit de hele wereld voor meetings en bedrijven met cursussen en teambuildings. Tijdens het EK hebben wij voor het Duitse vrouwenelftal mogen koken."
Waarom heb je voor dit beroep gekozen? "Op jonge leeftijd was ik altijd bij mijn moeder in de keuken te vinden en later ben ik zelf wat dingen in de keuken gaan uitproberen. Op een gegeven moment was ik elke dag na schooltijd thuis aan het koken. Mijn hobby is uitgegroeid tot mijn beroep. Ik kook iedere dag met veel plezier. Ik kan hier mijn creativiteit in kwijt en de uitdaging vind ik heel belangrijk."
Wat wilde je vroeger worden? "Ik dacht altijd dat de ouderenzorg of werken met kinderen mijn ding zou zijn. Al snel kwam ik erachter dat dit niet bij mij paste. Toen ik eenmaal ging koken bedacht ik me om hier mijn beroep van te maken."
Wat is de mooiste kant van je vak? "De uitdaging om elke dag weer mensen gelukkig te maken met een lekker en mooi bordje eten. Als de gasten een leuke avond met lekker eten hebben gehad, geeft dat een positief gevoel."
Wil jij in deze rubriek? Meld je dan aan via redactie@demooirooikrant.nl

De Jeugdnatuurwacht gaat de boer op

Op zaterdag 14 april gaan de natuurwachters van JNW De Populier op bezoek bij twee veebedrijven in het Rooise buitengebied.

De kinderen van Jeugdnatuurwacht De Populier hebben de afgelopen maanden al veel leuke natuuractiviteiten meegemaakt. Ze hebben vlinderkastjes gemaakt voor in hun eigen tuin en kerststukjes met natuurlijke materialen. In de herfst hebben ze nestkastjes schoongemaakt zodat de vogels dit voorjaar weer een frisse start kunnen maken met een nieuw nest. Vorige maand zijn ze met zijn allen naar Tilburg geweest waar ze in het natuurmuseum van alles hebben gezien en meegemaakt.
Deze maand staat iets heel anders op het programma: ze gaan op bezoek bij twee boerenbedrijven in Rooi waar ze varkens en koeien kunnen zien en meemaken hoe het gaat op een echte boerderij. Misschien hebben de kinderen zelf ook wel een vraag die ze aan de boer willen stellen? Nu is het de kans om dat te doen.
De natuurwachters verzamelen 's morgens om 9:00 uur met de fiets bij Cultureel Centrum Mariëndael. Hier vertrekken ze uiterlijk 9:15 uur gezamenlijk eerst naar de varkenshouder en daarna opnieuw met de fiets naar het koeienbedrijf.
Voor het bezoek aan een boerenbedrijf is het belangrijk om niet de beste kleren aan te doen en eventueel regenkleding als het nat weer is. Tussen 11:30 uur en 11:45 zijn de natuurwachters weer bij Mariëndael terug. Voor meer info of eventuele afmelding: Fried, Tel. 0413-476305 of Bep, Tel. 06-26812461.


Lezing over het edelhert

Foto:

Mogelijk herkent u het Edelhert van het logo van Jägermeister of van het geluid op het NK-burlen, maar er is veel meer over dit fascinerende dier te vertellen. IVN-er Gradje Brouwers weet hier enorm veel vanaf en geeft u in zijn presentatie een inkijkje in het leefgebied, gedrag, bijzonderheden en eigenaardigheden van dit prachtige dier.

Edelherten voelden zich vroeger prima thuis in de ruige Brabantse natuur. Als grote planteneter zorgden ze onder andere voor verspreiding van allerlei zaden en zorgden daardoor voor een gevarieerd landschap. Ze waren echter ook populair als jachttrofee boven de openhaard. Door jacht, maar ook door het verdwijnen van hun leefomgeving vertrokken de laatste wilde edelherten uit Brabant. Daarmee verdween ook het karakteristieke gebrul van de mannetjes, ook wel burlen genoemd, gedurende de paartijd.
Het Brabants Landschap heeft besloten edelherten terug te brengen in haar eigen gebieden in het hart van Het Groene Woud. Een aantal exemplaren is uitgezet in de Scheeken tussen Best en Liempde. Uiteraard spannend om te zien hoe zij zich gaan ontwikkelen in een toch vooral door de mens gecreëerd en beheerd landschap. De presentatie van Gradje is op dinsdag 17 april bij de Handboogvereniging aan de Industrieweg 18 in Nijnsel. Het begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur, de toegang is gratis. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

De Jeugdnatuurwacht gaat de boer op

Op zaterdag 14 april gaan de natuurwachters van JNW De Populier op bezoek bij twee veebedrijven in het Rooise buitengebied.

De kinderen van Jeugdnatuurwacht De Populier hebben de afgelopen maanden al veel leuke natuuractiviteiten meegemaakt. Ze hebben vlinderkastjes gemaakt voor in hun eigen tuin en kerststukjes met natuurlijke materialen. In de herfst hebben ze nestkastjes schoongemaakt zodat de vogels dit voorjaar weer een frisse start kunnen maken met een nieuw nest. Vorige maand zijn ze met zijn allen naar Tilburg geweest waar ze in het natuurmuseum van alles hebben gezien en meegemaakt.
Deze maand staat iets heel anders op het programma: ze gaan op bezoek bij twee boerenbedrijven in Rooi waar ze varkens en koeien kunnen zien en meemaken hoe het gaat op een echte boerderij. Misschien hebben de kinderen zelf ook wel een vraag die ze aan de boer willen stellen? Nu is het de kans om dat te doen.
De natuurwachters verzamelen 's morgens om 9:00 uur met de fiets bij Cultureel Centrum Mariëndael. Hier vertrekken ze uiterlijk 9:15 uur gezamenlijk eerst naar de varkenshouder en daarna opnieuw met de fiets naar het koeienbedrijf.
Voor het bezoek aan een boerenbedrijf is het belangrijk om niet de beste kleren aan te doen en eventueel regenkleding als het nat weer is. Tussen 11:30 uur en 11:45 zijn de natuurwachters weer bij Mariëndael terug. Voor meer info of eventuele afmelding: Fried, Tel. 0413-476305 of Bep, Tel. 06-26812461.

Lezing Wim van Lankveld over trekpaarden

Wim van Lankveld uit Schijndel houdt op woensdag 18 april om 20.00 uur in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode een lezing over het Belgische trekpaard.

De in Erp geboren van Lankveld is vanaf zijn jeugd al met paarden bezig. Met name het trekpaard. Na zijn pensionering is van Lankveld gestart met de promotie van dit stoere paardenras. Intussen toert Wim van Lankveld met zijn aanhangwagen, bestickerd met trekpaard- en haflinger-afbeeldingen, al vele jaren door Nederland en België om het trekpaard te promoten. Vanuit het hele land en België wordt hij uitgenodigd om tijdens lezingen en promoties zijn passie met anderen te delen. Onlangs was hij nog bij Heemkundekring Schijndel om een lezing te verzorgen. Uit zijn rijke filmarchief heeft Wim een compilatie gemaakt waarin het trekpaard de hoofdrol speelt. U zult verrast zijn door de unieke beelden die beginnen in 1920 en eindigen in het heden. Als u een warm gevoel heeft bij het boerenleven van vroeger en het trekpaard van toen en nu mag u deze lezing absoluut niet missen.
Zijn vergoeding voor deze lezing schenkt Wim aan de "Stichting Overleven met Alvleesklierkanker" voor de bestrijding van en onderzoek naar alvleesklierkanker van Casper van Eijck, oncoloog in het Erasmusziekenhuis te Rotterdam.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 14/04 18.30 uur:
Eucharistieviering met Het Pelgrimskoor. Intenties: Toon Kapteijns (maanddienst), Maria van der Kallen – Kapteijns (maanddienst) en Sjaak van der Kallen, Jan van Roosmalen (maanddienst).
Zo 15/04 Derde Zondag van Pasen – Eerste Heilige Communie 10.00 uur: Eucharistieviering met Het Kinderkoor. Intenties: Johan en Truus van Gerwen – Lathouwers en overleden familieleden, Sjef en Wilhelmina de Leijer – van Rooij, An Lathouwers (maanddienst), Louis van der Veen (maanddienst), Josine en Jan Michels – Raaijmakers (maanddienst), Opa Nûl Pluk, Ben Franssen (maanddienst), Susan Bergefurt, Simone Schiffers – de Koning.
Maandag, donderdag en vrijdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk. Dinsdag 09.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Antonius van Padua kerk te Nijnsel.Wo 18/04 19.00 uur: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant. Vijfde Noveendag van de Heilige Rita van Cascia.

H. Martinus Olland
Za 14/4, 17.30u.
Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Jan v.d. Pasch, Jans v.d. Pasch-Leenderts, Petra v.d. Pasch.

Odendael:
Zo 15/4 Eucharistieviering
Di 27/4 Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00u.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 15/04 Eucharistieviering om 11.00 uur met gemengd koor. Intenties: Voor alle overleden vrijwilligers van deze kerk. a.s. dinsdagmorgen 9.00 uur, eerste noveen H. Antonius van Padua.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 12/4
18.15u: Rozenhoedje 18.30u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 15/4
09.30u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.intentie: Ad Versantvoort, Miny van de Ven-Winkelman, Jeanne van de Wijdeven- van Erp, Jan Overzee, overleden ouders Thoonen-Roijackers zoon Bart en Betsie en Marian, Piet Swinkels.

Protestantse kerk (PKN)
Dienst in de Knoptorenkerk: Zo 15/4 om 10.00u: Ds. G. Baerends m.m.v. de Maandagochtendgroepen.

Sint Petrus' Banden, Son
Tot nader order vinden de vieringen plaats in de Sint Genoveva-kerk in Breugel.
Za 14/4 Geen Eucharistieviering
Zo 15/4 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koorintenties: Karel van de Ven, Corrie Potting-Nolden, Cilia Hoonhout- van Schöll.
Di 16/4 18.30u: Eucharistieviering

Nieuwe straatnamen toegekend

Pastoor van den Boomstraat en Kruithof zijn enkele nieuwe straatnamen die een plek krijgen in de kernen Mariaheide, Veghel en Schijndel in de gemeente Meierijstad.

Het college van B&W van Meierijstad heeft besloten akkoord te gaan met de vaststelling van straatnamen voor een aantal gebieden waaraan nog geen straatnaam was toegekend. Bij de totstandkoming van de namen zijn de Heemkundekringen Schijndel (Schijndel) en 'Vehchele' (Veghel) om advies gevraagd. Er is besloten tot de volgende namen: Veldoven in uitbreidingsplan Steenoven II in Mariaheide. Kempkens, in het plangebied Foodpark Fase I in Veghel, Pastoor Van den Boomstraat, in het Plangebied 'Campanula' in Veghel (dit is de locatie voormalige H.Hartkerk, Sluisstraat); Kruithof aan een plangebied nabij Spoorlaan / Plein in Schijndel. Geerbunders toe te kennen ter vervanging van de adressen Prins Willem-Alexandersportpark 31 & 33 en Vorstenbosscheweg 8 in Veghel.

Leden voor commissie Naamgeving gezocht
In de toekomst wil het college zich bij de naamgeving van straten en pleinen laten adviseren door een commissie Naamgeving. Gemeente Meierijstad is hiervoor op zoek naar 3 personen die plaatselijk bekend zijn met de historische (veld-) namen en / of mensen die taalkundig onderlegd zijn. Mensen die interesse hebben kunnen contact opnemen met Mark van den Broek via info@meierijstad.nl. Aanmelden kan tot 1 mei 2018.

Opening Keldonkse molen

Komend weekend is het zover. Korenmolen De Hoop wordt op zaterdag 14 april officieel geopend. Op zaterdagavond is er een groot openingsfeest voor ieder die dit bijzondere moment wil vieren. Zondag 15 april is er een Open dag.

Naast de mogelijkheid de molenaars aan het werk te zien is er die dag vermaak in de vorm van o.a. een luchtkussen en worden er heerlijke pannenkoeken gebakken.
Op zaterdag gaat de tot feestzaal omgetoverde timmerwerkplaats om 20.00 uur open. Coen van de Laar draait dan met zijn discotheek "Op 45 toeren" gezellige en herkenbare muziek uit de jaren '60, '70, '80 en '90. Zondag is het molenterrein open vanaf 11.00 uur. De molenaars malen die dag meel en laten graag aan iedereen zien hoe het maalproces verloopt. De bouwvrijwilligers vertellen graag alles over wat er zoal bij komt kijken om een molen te bouwen.

Maak vrienden bij Join us

Foto:

Join us helpt jongeren die zich te vaak alleen voelen met het maken van vrienden. In Schijndel, maar ook in de rest van Nederland, wonen veel jongeren die eenzaam zijn. Zo'n 10% van de Nederlandse jongeren voelt zich alleen. Dat zijn dus 3 kinderen per klas! Join us brengt hier verandering in. Op vrijdagavond 8 juni start Join us Schijndel. Bij voldoende aanmeldingen gaan we zelfs al eerder van start. Jongeren tussen de 12-18 jaar zijn van harte welkom.

Join us helpt jongeren sociaal redzaam wordenJoin us helpt jongeren die het lastig vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten. Tweewekelijks ontmoeten de jongeren elkaar bij Jongerencentrum Bizzi. Samen doen ze allerlei activiteiten die ze zelf bepalen en organiseren. Denk aan gamen, films kijken, spelletjes doen of externe activiteiten. Tijdens de avonden zijn er ervaren begeleiders aanwezig die de jongeren helpen met de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden en het versterken van hun zelfbeeld.

Kom erbij. Join us! Bij Join us is iedereen van harte welkom! Jongeren kunnen zich via de website aanmelden, een appje sturen of gewoon binnenlopen. Op www.join-us.nu vind je meer informatie en veel ervaringsverhalen van jongeren! Join us Schijndel werkt samen met Bizzi en het Centrum Jeugd en Gezin. Join us is ook actief in Veghel, Gemert en Beek en Donk.

Praktische informatie; Join us Schijndel is gevestigd in jongerencentrum Bizzi, Steeg 3 te Schijndel. De jongeren komen twee wekelijks samen op vrijdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur. Deelname is gratis.


Glasvezel in het buitengebied, zes kernen van Meierijstad niet?

Op naar glasvezel in het buitengebied van Meierijstad kopte de slogan van de glasvezelcampagne begin 2018. Inwoners van de buitengebieden van Meierijstad kunnen snel rekenen op supersnel internet. Een supermooi initiatief vindt commissielid Gert-Jan Uphus van Lijst Blanco. Toch wil hij aantekenen dat het opmerkelijk is dat er géén campagne word opgestart, in de zes kernen van Meierijstad waar nog géén glasvezel is aangelegd.

Glasvezel Buitenaf gooit er een stevige campagne tegenaan, stelt lokale ambassadeurs aan en nodigt alle inwoners van het buitengebied uit voor informatieavonden. Dit alles doen ze om vijftig procent van de bewoners in het buitengebied bereid te vinden voor een aansluiting op het glasvezelnetwerk. En vermoedelijk met succes, gezien de hoge opkomst bij de informatieavonden.
Boskant is één van de zes kernen, naast Keldonk, Boerdonk, Eerde, Zijtaart en Olland, waar géén glasvezel is aangelegd. Commissielid Gert-Jan Uphus van Lijst Blanco heeft daarom navraag gedaan bij de inwoners van Boskant. Hij concludeert, op basis van de positieve reacties, dat de drempel van vijftig procent voor starten met het aanleggen van een glasvezelnetwerk haalbaar moet zijn.
Hierdoor dient Lijst Blanco op aangeven van commissielid Gert-Jan Uphus uit de kern Boskant een motie in, om een glasvezelcampagne op te starten voor de niet aangesloten kernen van Meierijstad. Om deze motie kracht bij te zetten hoopt Lijst Blanco op nog meer positieve reacties van de inwoners. Uw reactie kunt u sturen naar contact@lijstblanco.nl. Hiermee hoopt Lijst Blanco een meerderheid binnen de gemeenteraad van Meierijstad te halen. Daarbij tekent Lijst Blanco op dat glasvezel positief bijdraagt in het borgen of vergroten van de leefbaarheid in uw kern!

Monumentencommissie Meierijstad

Gemeente Meierijstad heeft een nieuwe Monumentencommissie ingesteld voor Meierijstad. Gelijktijdig wordt eervol ontslag verleend aan de leden van de afzonderlijke monumentencommissies van de voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Jan Kerkhof wordt de nieuwe voorzitter.

De Erfgoedwet en Monumentenwet schrijven voor dat een college van burgemeester en wethouders zich laat adviseren door een onafhankelijke commissie. Dat geldt bij omgevingsvergunningen die aangevraagd worden voor gebouwde of archeologische rijks-of gemeentemonumenten. In 2021 wordt de Omgevingswet echter van kracht; het monumenten- en erfgoedbeleid wordt daar onderdeel van. Daarom is voor de overbruggingsperiode bij de samenstelling van de nieuwe commissie gebruikt gemaakt van de schat aan bestaande ervaring en deskundigheid die al opgebouwd was in de voormalige gemeenten. Het merendeel van de leden vervulden eenzelfde functie al in Schijndel, Sint-Oedenrode of Veghel. Voor héél bijzondere kennis, die maar af en toe nodig is, kan de commissie voortaan op afroep samenwerken met een deskundige uit een pool van experts.
Bij de samenstelling is erop gelet dat de noodzakelijke kennis en kwaliteiten in de vereiste disciplines binnen de monumentencommissie beschikbaar zijn. Daarmee legt het College een stevige basis voor een duurzame instandhouding van cultuurhistorisch waardevolle objecten binnen Meierijstad. Wethouder Van den Bogaard: "We hebben veel pareltjes in de verschillende kernen van Meierijstad en daar moeten we heel zuinig op zijn; ze bepalen immers niet alleen de historische kwaliteit van het straatbeeld, maar het zijn ook de zichtbare dragers van onze identiteit en geschiedenis."
De nieuwe voorzitter wordt Jan Kerkhof uit Boerdonk. Hij heeft een grote politiek-bestuurlijke ervaring, veel ervaring in erfgoedorganisaties en als voorzitter van adviescommissies. Andere leden zijn gevraagd omdat zij bijv. vooral veel kennis hebben van de lokale geschiedenis van de kernen, heemkunde, architectuur & bouwtechniek, historische geografie en stedenbouw of welstand. Binnenkort neemt het college afscheid van de leden van de voormalige monumentencommissies én wordt de nieuwe Monumentencommissie geïnstalleerd. Henk Prins, voorzitter Platform Erfgoed Meierijstad, was betrokken bij de keuze van de nieuwe voorzitter: "Jan staat bekend als een echte verbinder en heeft zijn kwaliteiten ruimschoots bewezen én is beschikbaar. Ik heb er alle vertrouwen in dat de advisering over monumenten en erfgoed in Meierijstad onder leiding van Jan in goede handen is. En velen met mij."

Glasvezel in het buitengebied, zes kernen van Meierijstad niet?

Op naar glasvezel in het buitengebied van Meierijstad kopte de slogan van de glasvezelcampagne begin 2018. Inwoners van de buitengebieden van Meierijstad kunnen snel rekenen op supersnel internet. Een supermooi initiatief vindt commissielid Gert-Jan Uphus van Lijst Blanco. Toch wil hij aantekenen dat het opmerkelijk is dat er géén campagne word opgestart, in de zes kernen van Meierijstad waar nog géén glasvezel is aangelegd.

Glasvezel Buitenaf gooit er een stevige campagne tegenaan, stelt lokale ambassadeurs aan en nodigt alle inwoners van het buitengebied uit voor informatieavonden. Dit alles doen ze om vijftig procent van de bewoners in het buitengebied bereid te vinden voor een aansluiting op het glasvezelnetwerk. En vermoedelijk met succes, gezien de hoge opkomst bij de informatieavonden.

Boskant is één van de zes kernen, naast Keldonk, Boerdonk, Eerde, Zijtaart en Olland, waar géén glasvezel is aangelegd. Commissielid Gert-Jan Uphus van Lijst Blanco heeft daarom navraag gedaan bij de inwoners van Boskant. Hij concludeert, op basis van de positieve reacties, dat de drempel van vijftig procent voor starten met het aanleggen van een glasvezelnetwerk haalbaar moet zijn.

Hierdoor dient Lijst Blanco op aangeven van commissielid Gert-Jan Uphus uit de kern Boskant een motie in, om een glasvezelcampagne op te starten voor de niet aangesloten kernen van Meierijstad. Om deze motie kracht bij te zetten hoopt Lijst Blanco op nog meer positieve reacties van de inwoners. Uw reactie kunt u sturen naar contact@lijstblanco.nl. Hiermee hoopt Lijst Blanco een meerderheid binnen de gemeenteraad van Meierijstad te halen. Daarbij tekent Lijst Blanco op dat glasvezel positief bijdraagt in het borgen of vergroten van de leefbaarheid in uw kern!

Goeden dag,

Waarom denkt men dat Jumbo een brug bouwt? Waarom denkt men dat Jumbo in de Bloemenwijk verder bouwt aan zijn imperium? Niet voor voor de inwoners van Veghel maar uit eigen belang. De bewoners van de Bloemenwijk hebben lang gevochten tegen Jan Stief van wege het geluid en overlast van het verkeer. Wat denk je wat er nu gebeurt, hoeveel auto's er dadelijk per dag langs gaan komen. Hoe is het met de veiligheid van de kinderen dadelijk gesteld. Wordt daar wel over nagedacht? Nee helemaal niet. Het verkeer neemt alleen maar toe de nacht rust verdwijnt. De hart en vaat problemen stijgen met de dag, laat staan de stress van wege het geluid en verkeer. Maar daar ligt men in Veghel nog steeds niet wakker van. Die brug is eigen belang en leuk dat er ook andere over heen mogen. Want dat kunnen de bewoners van de Bloemenwijk naar de Jumbo op de Noordkade en dat is toch wat ze willen, dat er terloops ook ander bezoekers overheen kunnen is mooi mee genomen.

Van Druenen
Veghel

24 / 36

Tussen Bordeaux en Lion

het is op zondag 8 april
dat ik de postduif laat gaan
richting onze 13 dorpen
"immer gerade aus" en aant end
"à droite" (rechtsaf)" zeg ik erbij,
"boven Vlagheide, onze Mont Blanc,
wordt dagelijks geworpen"

met een glas cognac en sigaar
geniet ik hier van ruimte en rust
de tijd staat al jaren stevig stil
dat hebben ze hier zelf in de hand
geen uur "werk" die nog vooruit wil,
bij de France slag hoort geen "must"

de tijd verdrijven, hier "à la campagne"
is als jagen op slakken, een vak apart
ben daar ooit op gepromoveerd
was toentertijd niet op de hoogte
dat ware wijsheid in la France
begint bij het begin of elke start:
"BEZINT EER GE ONTBEERT"

Oogcontact

Oplossing: Boudewijn de Poorter
Winnaar: Wilma Klomp

Mensen gaan niet aan pessimisme ten onder, maar aan idealisme.

'n Auw perd dè moete aon de gang hauwe.

Foto: Thea Willems

Eindelijk...bloesem! De lente is nu echt doorgebroken. Foto: Thea Willems. Heeft u ook mooie foto's vanuit de Rooise natuur? Stuur deze dan naar redactie@demooirooikrant.nl

Foto: Henri van Hoorn

Een kijkje vanuit de lucht op de Markt en dan met name op de twee cafés Oud Rooij en d'n Dommel, maar natuurlijk ook op de historische panden ernaast. Foto: Henri van Hoorn.

AIO-aanvulling op uw AOW

Sinds 2015 krijgen nieuwe AOW-ers, die een jongere partner hebben zonder inkomen, of een heel laag inkomen, geen partner-aanvulling meer op de AOW. Hebt u dan ook nog een laag pensioentje, dan kan het zijn dat u onder de minimumgrens komt.

In 2018 is de minimumgrens bepaald op €1.449,17 bruto per maand of €1.525,44 inclusief vakantiegeld voor twee personen. Krijgt u minder dan hebt u waarschijnlijk recht op de AIO-aanvulling van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Uw vermogen mag dan voor twee personen niet meer bedragen dan €12.040,-. Onder vermogen vallen bankrekeningen, boot, caravan, auto, waardepolissen, antiek, dure sieraden. Daarvan mogen de schulden weer afgetrokken worden.
Hebt u een eigen huis dan mag de overwaarde niet meer bedragen dan €50.800,--. Is die hoger dan kunt u de AIO-aanvulling krijgen in de vorm van een renteloze lening met als onderpand de eigen woning.

Ook voor alleenstaanden kan deze AIO-aanvulling gelden. Bijvoorbeeld: u hebt een aantal jaren in het buitenland gewoond en krijgt minder AOW. Uw minimuminkomen bedraagt dan €1.115,44 en het eigen vermogen mag niet meer bedragen dan €6.020,-. Let op, woont er nog een kind in huis met inkomen, dan geldt de woonkostendeler. De AIO-aanvulling geldt niet per terugwerkende kracht, maar gaat in op de datum van aanvraag.

Hebt u nog geen AOW, dan kunt u het beste die aanvragen één maand voor de ingangsdatum. Dan weet u ook wat u aan andere inkomsten(pensioenen, lijfrente) nog krijgt.
Op het Sociaal Spreekuur elke woensdagmiddag op Odendael (aanmelden via Welzijn de Meierij tel.073-5441400) kunnen ze u gratis helpen met de berekening of u recht hebt op AIO, het formulier voor u aanvragen en samen invullen. De VOA's van de KBO ( gecertificeerde Vrijwillige Ouderen Adviseurs) kunnen u daarbij ook helpen.
Op de website van de SVB kunt u nog meer informatie vinden en ook een proefberekening.

Tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten

Ook bij belastingaangifte 2017 is nog TSZ mogelijk. Deze krijgt u als u de zelf betaalde en niet-vergoede ziektekosten hebt afgetrokken bij de aangifte van 2017, en weinig of geen loonbelasting hebt betaald.

Normaal gesproken zou je geen aangifte hoeven doen, maar als die kosten er wel zijn, is dat zeker aan te raden. U kunt hiervoor gebruik maken van de belastinginvullers van de KBO. Zij kunnen ook zien of u recht heeft op TSZ. Tijdens het verzenden van de aangifte krijgt u van de Belastingdienst een definitieve aanslag, meestal €0,-. Binnen 6 maanden daarna ontvangt u de TSZ.

Bijeenkomst prostaatkanker

Mannen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld kunnen moeite hebben daarover te praten. Soms moeten zij iets overwinnen voordat zij het er over kunnen hebben.

Om bespreekbaar te maken waar zij mee zitten, nodigt de ProstaatKankerStichting hen uit om hun ervaringen en vragen te delen met lotgenoten, die allemaal weten wat zij doormaken. Hoe zij ondanks de beperkingen toch kwaliteit van leven kunnen hebben. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom houdt de ProstaatKankerStichting een lotgenotenbijeenkomst in inloophuis De Cirkel, Evertsenstraat 19 in Helmond.
Het thema van deze middag is: Communiceren met je arts, hoe doe je dat? De bijeenkomst is op maandag 16 april om 14.00 tot circa 16.00 uur. Partners en familie zijn, zoals altijd, welkom.De toegang is gratis.

Verhalentafel

Op donderdag 19 april is er weer een activiteit van het Onderonsje in het Damiaancentrum. Deze keer staat het verhaal centraal. Zowel verhalen om naar te luisteren, als om zelf te vertellen.

Onder leiding van vrijwilligers die daar een training voor hebben gevolgd gaan de deelnemers aan de slag. Het kunnen verhalen zijn over vroeger of over nu; over de eigen kindertijd of hoe het is om grootouder te zijn; over het werkzame leven, het huidige leven. In ieder mens zitten verhalen die de moeite waard zijn om verteld te worden. Dit vertellen doen ze in kleine groepjes zodat er met aandacht naar iedereen geluisterd kan worden. U bent van harte welkom. Opgeven mag, maar u kunt ook spontaan binnenvallen. Opgave of informatie: Petra Vesters, tel.06-10068676 of Karin van Vlerken, tel. 06-13992915. Tijd: 14.00-16.00 uur. Kosten: € 3,- Damiaancentrum, Schijndelseweg 46

Concert Seniorenorkest Dommelvolk in Noordkade

Foto: Jos van Nunen

Op zaterdag 21 april geven drie seniorenorkesten uit de gemeente Meierijstad, een uit elke hoofdkern, een concert in de Noordkade te Veghel.

Een muzikaal genot van drie verschillende muziekstijlen. Het concert begint om 13.30u met een openingswoord door wethouder van kunst en cultuur, Menno Roozendaal. Daarna om 13.45u. wordt de muzikale aftrap verricht door Muziek Houdt Fit uit Schijndel o.l.v. Peter Spierings. Om 14.45 u. speelt Seniorenorkest Dommelvolk uit Sint Oedenrode o.l.v. Peter Willems. Het concert wordt om 15.45u. afgesloten door orkest Eigen Wijs uit Veghel o.l.v. Remco Spierings. De toegang is gratis.

Het portret

Hij wilde een portret van mij maken. Hij vroeg het me op de lesavond. 'Je hebt zo'n typisch Calvinistisch gezicht,' zei hij tegen me. 'Ik zou je graag eens schilderen, zodanig dat jouw gezicht en wie je bent met elkaar vloeken.'

Niet begrijpend keek ik in zijn fonkelende donkere ogen en naar zijn ruige, diepzwarte baard. In de les zag ik zijn handicap allang niet meer. Nu hij met zijn misvormde, onvolgroeide armpjes naar mij uit reikte en met een vinger langs de contour van mijn kaak streek, zag ik het weer. Ik moest aan mijn moeder denken, die zoiets als dit wel bedoeld moest hebben, als ze me waarschuwde voor wat zij 'ongure types' noemde; een buitenlander ook nog. Ik moest toegeven, dat ik hem vreemd en spannend vond, maar vooral heel aardig. Inwendig glimlachte ik. We hadden in de les het sprookje van Roodkapje in het Spaans geleerd. Kon het onschuldiger? "No salgas del camino ni hables con extraños, que puede ser peligroso. Ga niet van de weg af en praat niet met vreemden, dat kan gevaarlijk zijn", hadden we geleerd. De moeder van la Caparucita Roja was al met hetzelfde sop overgoten als mijn moeder. Doordat ik niet direct antwoordde, omdat ik over moeders en wijze raad stond na te denken, zei Fernando: 'Je hoeft niet bang te zijn. Je mag alles aan houden. Ik schilder alleen je gezicht.' 'Ik ben nog nooit geschilderd. Ben benieuwd wat je van mijn gereformeerde hoofd maakt.' Ik was ook benieuwd hoe hij het met zijn korte armpjes voor elkaar zou krijgen.
Ik had mijn haar laten knippen en op de afgesproken dag maakte ik me een beetje op en trok een zwarte coltrui aan. Dat leek me artistiek. Fernando leidde me naar boven en zette me op een stoel in het midden van zijn atelier. Hij gaf me een Spaanse rode bloes met noppen en een boothals. 'Trek deze aan,' zei hij. 'Je houdt wel van espresso?' Hij keerde zich van me af en liep in de richting van een klein, rommelig keukentje. Alles klopte hier met mijn romantische beeld van de werkplaats van een kunstenaar: de verftubes, de potten met penselen, de geur. Toch voelde ik me ook een beetje een waaghals met die laag uitgesneden bloes. Niet onaangenaam.
Ik poseerde in totaal acht keer. Vond het aanvankelijk lastig zo het middelpunt van Fernando's intense aandacht te zijn. Onder het schilderen draaide hij soms lp's met Baskische muziek, herinneringen aan zijn geboortegrond. Indringende muziek. Zijn bewegingen werden heftig, vooral als hij de canciones, waar ik geen woord van verstond, meebaste. Het werd me allemaal wel heel vertrouwd. Steeds vroeg ik nieuwsgierig of ik al iets mocht zien. 'No. Cuando está terminado.'
Toen het portret dan eindelijk af was, ging hij achter me staan, pakte me bij de schouders en duwde me voor zich uit tot voor de ezel. Op het schilderij had ik geen bril op. Dat had ik wel verwacht. Maar Fernando had ook andere delen van mijn gezicht weggelaten of vervormd. Toch was ik het. Onmiskenbaar. Het masker was gevallen, zo voelde het. 'Gracias,' zeiden we tegelijk, ontroerd.

Het schilderij is verloren gegaan. Mijn moeder had het met het oud papier meegegeven. 'Wáár is mijn portret?' had ik woedend geroepen.
'Bah! Dat was jij helemaal niet.'

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl

Welkom bij de Wereldlunch

Foto:

Op zaterdag 21 april geeft het Damiaancentrum een 'Wereldlunch', van 12.00 uur tot 16.00 uur. Het doel is een gezellige middag, andere mensen en andere culturen te ontmoeten en te genieten van lekkere hapjes.

In het Damiaancentrum staat ontmoeten centraal, in een gezellige, ongedwongen sfeer. Samen eten is ook ontmoeten. Het is genieten van bijzondere gerechtjes, het breekt al snel het ijs en levert mooie gesprekken op. De 'Wereldlunch' is bedoeld voor mensen uit allerlei culturen, om een gezellige middag te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten. De lunch wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van diverse vrijwilligers en door de Verspillingsfabriek. Zij willen u graag verrassen met heerlijke eigengemaakte gerechtjes.
Kinderen zijn van harte welkom. Het programma is ongedwongen. Om 12.00 uur wordt u verwelkomd met een kopje koffie of thee. We gaan samen lekker kletsen, wandelen, of een spelletje doen, de tafel dekken en lekker eten. De mooie tuin, het terras, het park, maar ook de royale binnenruimte van het Damiaancentrum bieden voldoende mogelijkheden voor een ontspannen middag. Natuurlijk is er gelegenheid om kennis te maken met de diverse activiteiten van het centrum. Na het eten ruimen we gezamenlijk op. Rond 16.00 uur sluiten we af.

U kunt zich niet meer aanmelden voor de Wereldlunch. Deze zit al helemaal vol.

Damiaancentrum: themawandeling over schuld

Het Gesprek te Pas van aanstaande zondag 15 april heeft als onderwerp 'schuld'. We praten over vragen als: Voel jij je vaak schuldig? Kun je schuldig zijn door niets te doen? Eigen schuld, dikke bult? Dit thema biedt aanleiding genoeg om met elkaar in gesprek te gaan. We nodigen iedereen uit voor dit gesprek met wandeling. Je bent van harte welkom op zondag 15 april om 10.00 uur bij het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB in Sint-Oedenrode.

Het Gesprek te Pas wordt elke derde zondag van de maand georganiseerd, telkens met een nieuw onderwerp. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en zal om ongeveer 12.00 uur worden afgesloten. Aan het eind van de wandeling wordt tijdens een gezellige kop koffie/thee de ervaringen, verhalen of meningen uitgewisseld en om ongeveer 12.00 uur af te sluiten.

Met deze wandelingen hoopt het Damiaancentrum mensen nader tot elkaar te brengen en wat inspiratie te bieden. De kosten bedragen per deelnemer ongeveer 3 euro, we zijn tevreden met elke bijdrage naar draagkracht. Voor alle informatie over de Gesprekken te Pas: tel. 0413-291200 of 06-10223044.

Argo eindigt als tweede in 24-uurs zwemmarathon

Foto: Hans van den Wijngaard

De jarenlange grossier van eerste plaatsen op de Rooise zwemmarathon, is dit jaar als tweede geëindigd. Argo moest in Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel haar meerdere erkennen. Maar zeker toch een goede prestatie, omdat de Rooise zwemclub dit jaar met veel jonge zwemmers en debutanten aan deze uitdaging begon. De komende jaren kunnen we dan ook zeker goede prestaties van dit team verwachten.

Op en neer naar Arnhem
Met 130.950 meter, dat is toch nog steeds op en neer naar Arnhem, bleef Argo 3.650 meter onder de afstand die het een jaar geleden wegzette. De winnende ploeg zwom exact 133.000 meter en dat is 2.660 keer op en neer in het Rooise zwembad.
De 41e 24-uurszwemmarathon van Argo startte afgelopen vrijdag om exact acht uur. Hans van der Staak, de hoofdscheidsrechter, liet niets aan het toeval over. Gewapend met een atoomgestuurde klok, floot hij de eerste zwemmers het water in.
Net als al vele jaren gebruikelijk, verzamelden zich de zwemmers van Argo uit Sint-Oedenrode, Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel, Tempo uit Valkenswaard en Nautilus uit Veghel vrijdagavond in zwembad De Neul. Een weerzien van bekenden. Niet alleen de zwemmers kennen elkaar al jaren, maar ook veel ouders kennen elkaar nog van vroeger. Toen zwommen zij met en tegen elkaar de Rooise 24-uurs zwemmarathon.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Exact om 8 uur startte de marathon Foto: Hans van den Wijngaard

"Ik ben zeker niet streng, maar ik zie ook niet alles door de vingers."

Team met debutanten
Anthony van Hout traint en coacht de Rooise zwemmers. Op de vraag of er een record in het verschiet ligt, antwoordt hij: "We hebben dit jaar een jonge ploeg die nog niet zo ervaren is. Maar ik hoop dat we de afstand van vorig jaar kunnen evenaren. Zou het iets minder zijn, dan ben ik niet teleurgesteld." Wat de Argotrainer dit jaar wel opviel, was dat het bij elkaar krijgen van voldoende zwemmers niet meeviel. "We hebben met moeite onze zwemmers bij elkaar kunnen krijgen. Iets waar we helaas niet meer uniek in zijn."

De marathon kent dit jaar een nieuwe hoofdscheidsrechter. Nadat Koen de Goeij vorig jaar voor het laatst de wedstrijd leidde, is het dit jaar Hans van der Staak die de eindverantwoording voor een eerlijke verloop van de marathon op zich neemt. "Het is vooral veel administratie die er bij komt kijken", vertelt Hans, terwijl hij de laatste gegevens over de deelnemers in het systeem klopt. "Vooral de laatste twee weken heb ik veel tijd in de marathon gestopt. Je krijgt dan van de deelnemende verenigingen de namen van de tellers en de officials door. Die moeten weten wanneer zij worden verwacht en wat hun taken zijn." Op de vraag of Hans een strenge scheidsrechter is, antwoordt de Rooienaar: "Het is allemaal in de stijl van de marathon. Ik ben zeker niet streng, maar ik zie ook niet alles door de vingers."


VDZ Racing aan de start van Visual Art Rally

Komende zaterdag 14 april staat VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigator Ilse van de Sande, aan de start van de Visual Art Rally in Barneveld en omgeving. Doel van deze wedstrijd is om meer ervaring met de Evo X op te doen en lekker in het ritme te blijven wat in de vorige rally, de Zuiderzee Rally, leidde tot zeer tevreden gezichten na de getoonde snelheid én het vertrouwen van Roel en Ilse in elkaar.

De Visual Art Rally, voorheen bekend als de Rally van Putten, is reeds enkele jaren onderdeel van het Nederlandse rallyseizoen. Helaas heeft het de organisatie niet altijd meegezeten qua vergunningen van gemeentes waardoor er bijvoorbeeld in 2016 helemaal geen rally plaats kon vinden. Sinds vorig jaar is de rally weer terug op de kalender, toen nog onder de naam Centraal Nederland Rally. Voor dit jaar en de komende jaren is er een hoofdsponsor voor het evenement gevonden die dus ook zijn naam aan de rally heeft verbonden.

Foto: Davy Degryse Foto: Davy Degryse

Verdeeld over de dag staan er 3 wedstrijden op het programma: De rally, de shortrally en de Historics-rally. In de rally, waar VDZ Racing aan deelneemt, staan 3 klassementsproeven welke elk 3 keer verreden worden met 2 services tussendoor. Het totale deelnemersveld van de 3 evenementen omvat ± 75 equipes. De eerste auto zal rond 12.11 vertrekken vanaf het serviceterrein, gelegen aan de Industrieterrein Harselaar, Harselaarseweg 59 te Barneveld. De finish van de rally staat gepland vanaf 19.22. De Mitsubishi Evo X is na de Zuiderzee Rally weer helemaal nagekeken door de mannen van het serviceteam en niets zou een mooi resultaat in de weg moeten staan. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk met welk startnummer VDZ Racing zal starten.

Roel & Ilse: "Wat hebben we weer enorm zin in dit weekend met weer een mooie wedstrijd. We zijn benieuwd wat we kunnen verwachten, aangezien we deze wedstrijd in 2015 voor het laatst hebben gereden. Hopelijk hebben we net zo'n lekker weer als afgelopen weekend. We hebben daar een aantal keer gereden waarbij het regende en dan is het onverhard echt slecht, tot vast staan of er doorheen ploegen aan toe. Met de EVO gaat het onverhard weer een andere ervaring zijn dus we zijn benieuwd hoe dat gaat zijn. Voor de ervaring zou echter wat regen op het onverhard wel lekker zijn om ook hier aan te kunnen wennen. Maar dat we zin hebben om met de EVO op het onverhard los te gaan, staat helemaal vast! Uiteraard houden we rekening met andere proeven en ongetwijfeld gewijzigde proeven dus de uitdaging zal er niet minder op zijn. We gaan er een mooie wedstrijd van maken waarin we lekker ons eigen tempo gaan rijden en als het meteen vanaf het begin zo loopt als het bij de Zuiderzee Rally eindigde, zijn we erg benieuwd hoe we er aan het einde van de wedstrijd voor staan!"

Tweede overwinning in de M-cup

De TAC Rally is omwille van het wisselend en soms erg gladde asfalt een erg moeilijke rally voor iemand die er debuteert. Dat ondervond Mats v/d Brand afgelopen zaterdag 7 april in en rond het Belgische Tielt.

Vanaf de tweede ronde zette hij zijn zinnen op de overwinning in de M cup. Dankzij een perfecte osmose met zijn navigator Eddy Smeets, het M.A.T.S-team en een perfect draaiende BMW M3 won hij die voor de tweede keer op rij. Mats v/d Brand: "De TAC Rally begon onder andere door een niet zo geslaagde bandenkeuze een beetje moeizaam. Op KP1 ondervond ik dat meteen waarvoor Eddy me meermaals waarschuwde. In en rond Tielt is er op plaatsen spekglad asfalt. Je kan er makkelijk in de fout gaan maar daar is weinig marge voor door de grachten, palen en zelfs huizen. Het kwam er dus op neer om even vertrouwen op te bouwen. Boulat startte ontzettend sterk en had na de eerste ronde 22 seconden voorsprong. Vanaf KP5 gingen we echter op nieuwe Hankooks vol in de tegenaanval en maakten in één klap bijna 10 seconden goed maar hij bleef aanklampen. Pas bij de derde doortocht op KP Schui-ferskapelle kwamen we dankzij een nieuwe scratch aan de leiding in de M cup, die we vervolgens ook konden binnenhalen. De M3 gaf wederom geen krimp en we zetten hem zonder één krasje op het finishpodium. Het spreekt voor zich dat we dus dik tevreden zijn met het resultaat. Het is ook bijzonder leuk dat veel toeschouwers ons persoonlijk komen vertellen dat ze genoten van onze passages!"
Eddy Smeets: "Na de eerste ronde zei Mats dat hij TAC Tielt moeilijker vond dan WRC Duitsland, vooral door de voortdurend wisselende grip. Maar hij heeft de wedstrijd perfect benaderd door zichzelf een leer-ronde te gunnen en pas daarna vol aan te vallen. Het duo Boulat-De Busser was vastbesloten om op de laatste twee KP's nog eens in de tegenaanval te gaan. Maar omdat deze geannuleerd werden, konden we het niet meer uitvechten op de proeven. Feit is dat ze hun huid deze keer erg duur verkochten! Dat zal de spanning in de M cup alleen maar ten goede komen."

Vakantiemijmeringen

De strakblauwe lucht. De zingende vogels, verborgen in het struikgewas. De blauwe ekster, huppelend op het gras voor ons huisje.

De meeuwen, zittend op de oranjebruine daken, soms alleen, soms met een groepje. Eerst gooide de ene zijn kop in zijn nek, om uit te barsten in 'gelach', al gauw gevolgd door de rest. Schijnbaar moeiteloos zweven de meeuwen door de lucht, gedragen door hun lange, smalle vleugels. De witgepleisterde vakantiehuisjes, met hun typische Moorse schoorstenen, soms wel een half dozijn per huisje. De weldadige warme zonnestralen op mijn gezicht. Is het schijn, of is de zon hier echt warmer dan thuis? De warmte en vriendelijkheid van de lokale mensen. Het heerlijke eten, dat rechtstreeks uit de zee lijkt te komen. De hoge, steile en adembenemend mooie kliffen. De 'verborgen' baaien, geteisterd door ogenschijnlijk zacht rollende golven, die steeds verder het strand op kruipen. Soms zwellen de golven tot grote hoogte, om met een rollende donder tegen de rotsen omhoog te beuken. De golven, die soms over elkaar struikelden in hun gretigheid om het strand te bereiken. De rotsen, die de liefkozing van de zee lijdzaam ondergaan, een liefkozing die ze niet kunnen ontwijken. De rotsen, kaal en roestbruin, leven en warmte ademend. De kliffen, goudgeel glinsterend in de zon.
De groene bergen verder landinwaarts, met hun Kurkeiken bossen en Eucalyptussen, reikend tot aan de hemel. De citrusbomen, een erfenis van de Moren, geurig en groen, een sieraad op de hellingen. De ooievaars, in hun nest gebouwd op schoorstenen van verlaten en vervallen huizen, klepperend in een innige omhelzing. De toeristen, hevig afstekend tegen de lokale bevolking, met hun korte mouwen en dito broeken. Ze waren niet groot in aantal, maar wel overduidelijk aanwezig.
De Chinezen, met hun fototoestellen om de nek, 'made in China' vanzelfsprekend, overal tussendoor banjerend, zonder op of om te kijken. Het haveloze, verwaarloosde hotel, met enkele kamers bezet door krakers, op gepaste afstand van het strand. De vele gesloten restaurantjes, ongeduldig wachtend op de zomer en de echte, grote stroom toeristen. Het enkele, verdwaalde wolkje dat dacht dat het in Nederland was, om al snel weg te smelten onder de stralen van de genadeloze zon.
De kille, zouteloze torenflats in het naburige plaatsje, die als de zon onderging plots goudgeel oplichtten, verbijsterend mooi. De zon, glinsterend op het water van de Atlantische Oceaan, als sparkelende diamanten. Om aan het eind van de dag langzaam maar onvermijdelijk in de zee weg te zinken, in een regenboog van kleur die van zachtroze in goudgeel en tenslotte oranje overgaat. Van dit alles hebben we een week mogen genieten, intens genieten. Nu zijn we weer terug, in het koude Nederland. Ik zou zó weer terug kunnen gaan!

Wilt u meer lezen of reageren? Kijk dan op www.eigen-wijs-heden.nl

Dewy Lo-A-Njoe pakt eerste plek in Berlijn

Foto:

Afgelopen weekeinde stond voor Dewy Lo-a-Njoe een toernooi in het kader van de European Judo Cup voor Cadetten op het programma. Elk land vaardigde de beste judoka's af. In dit geval waren het de dames tot 18 jaar. Voor Dewy wilde dit zeggen dat zij de strijd aan ging met de meiden tot -52 kg.

Dewy begon tegen een judoka uit Polen. Ze was scherp en had er zin in. Binnen dertien seconden wist ze haar tegenstander met Ippon te verslaan. Haar tweede partij was tegen een Turks meisje, ook deze won de Nijnselse met Ippon. De derde partij, ook weer tegen een Turkse, werd een lastige en duurde langer. Maar in de Golden Score wist Dewy weer te scoren en ging ze door in het hoofdtoernooi. In de halve finale kwam ze tegenover een judoka uit Oostenrijk. Ook hier wist Dewy haar zin te krijgen en ging ze dus door naar de finale. In de finale trof ze een Roemeense. Dewy had de smaak te pakken en liet zich niet verrassen. Ook deze partij werd door haar gewonnen. Een fantastisch resultaat op een zeer groot toernooi. En alle partijen ook nog met Ippon gewonnen.


KV Nijnsel laat punten liggen

Op de zonnige zondagmiddag was het tijd voor de eerste wedstrijd van de buitencompetitie, waar Nijnsel zich op de vierde plek in het klassement bevindt. De start werd gemaakt tegen het SVO 1, een tegenstander waar de vorige keer van verloren werd, er moest dus iets rechtgezet worden.

Nijnsel begon vol enthousiasme aan de wedstrijd, creëerde kansen maar deze werden niet benut. De ploeg uit Oijen nam het initiatief en dit zorgde voor een 2-0 achterstand. De thuisploeg gaf zich nog niet gewonnen en maakte de stand gelijk met doelpunten van Dimphy Goverde en Sandra Verhagen. SVO wist voor rust nog tweemaal de korf te vinden, maar Nijnsel was sterker en dit zorgde voor een ruststand van 5-4 in het voordeel voor Nijnsel.
Rust bewaren en de ruimte gebruiken was de opdracht die coach van den Wittenboer zijn team mee gaf. Echter kwam SVO sterk terug naar de rust, waar de thuisploeg geen antwoord op had. Het vertrouwen nam af bij de Nijnselse ploeg, waardoor er grote achterstand ontstond van 5-12. Kelly van Kessel zorgde met een doelpunt voor een oppepper, waarna nog een aantal doelpunten aan beide kanten volgden. Nijnsel vond te laat het vertrouwen terug, waardoor een eindstand van 8-14 op het scorebord stond.
Tijdens deze wedstrijd nam aanvoerster Nicole de Koning afscheid van Nijnsel 1. Met een publiekswissel bedankten KV Nijnsel en supporters haar voor al haar inzet!

Odisco verliest derby

Afgelopen zondag speelde Odisco 1 tegen KV Rooi 1 in Olland. De vorige wedstrijd tegen elkaar was erg spannend en werd door Odisco gewonnen. Maar Rooi heeft een aardig binnen-seizoen gedraaid in de hoofdklasse en doet nu volop mee voor het kampioenschap, dus wist Odisco dat het vol aan de bak zou moeten.

Rooi begon sterk en wist snel 0-2 te maken. Hierna kwam Odisco wat beter in de wedstrijd en kon zelfs op een 5-3 voorsprong komen. Rooi was de laatste minuten van de eerste helft toch wat feller, waardoor de ruststand 6-7 was.
Na een flinke peptalk gingen de dames van Odisco met goede moed de tweede helft in. Hier bleek dat Rooi vandaag de betere ploeg was. Odisco miste wat felheid en gretigheid en dit strafte Rooi genadeloos af door 7 doelpunten uit te lopen 8-15. Na een time-out gaven de dames van Odisco nog één keer alles en kwamen daardoor weer stiekem dichterbij. Door hard te werken en vertrouwen te hebben, werd het zelfs 14-15. Met nog een paar minuten leek er nog een stunt in te zitten. Maar Rooi had het laatste woord en zorgde voor een 14-16 eindstand.
De dames van Odisco hebben laten zien met vlagen goed en sterk te kunnen spelen. Maar door even te verslappen in de tweede helft wist KV Rooi het verschil te maken en mag de uitploeg zich de terechte winnaar van deze wedstrijd noemen. Door deze nederlaag komt Odisco in de gevarenzone en zal dus komende weken punten moeten gaan pakken. Zondag speelt Odisco om 13:00 uit in Hapert tegen VVO.


Pupil KV Nijnsel - Lieke heeft genoten als pupil tijdens de wedstrijd Nijnsel 1 - SVO 1.
Als start van de wedstrijd nam Lieke een strafworp die perfect in de korf belandde.

Zeven keer eremetaal voor Dioscuri

Zaterdagochtend kwamen negen meiden uit de D1/Div.4 in actie. Lara (Instap) had zich geplaats voor de vloerfinale en liet een keurige oefening zien. Helaas kwam ze net (0,05pt) tekort voor het podium.

Hetzelfde gold voor Naomi (Pupil I) in de balkfinale. Ook daar nét vierde. Naomi had zich echter geplaatst voor alle vier de toestelfinales en op brug lukt het haar wel om haar kwalificatie te verzilveren. Een prachtige tweede plaats voor Naomi. Noa (Pupil 2) greep, ondanks een super streksalto, op sprong net naast de medailles. Ook voor haar een vierde plaats. Op balk werd Noa zesde. Veerle en Keri (Jeugd 1) hadden hun dag niet helemaal. Veerle moest op brug genoegen nemen met de tiende plaats en Keri met een zesde plaats op vloer. Evelien en Amber (Jeugd 2) hadden zich beiden voor drie toestelfinales geplaatst. Op sprong lukte het de dames net niet om zich bij de beste drie te turnen. Op brug wel. Evelien mocht het brons in ontvangst nemen. Net achter Amber, die in de brugfinale het zilver won. Op vloer bleek Evelien veruit de beste. Zij ging er dan ook overtuigend met het goud vandoor in de vloerfinale. Senioren Jade en Myrne turnden niet optimaal. Beiden maakten een foutje op brug en Myrne moest op het allerlaatste moment na een goede oefening de balk vroegtijdig verlaten. Op vloer en sprong turnde Jade wel zoals we van haar gewend zijn. Helaas bleek dit niet voldoende voor een medaille. Ook Anneke liet in de sprongfinale twee nette sprongen zien maar belandde naast het podium.
's Middags was het de beurt aan de D2/Div.5-turnsters. Nicci (Pupil 1) deed het uitstekend op brug en werd beloond met zilver. Op balk en vloer moest ze genoegen nemen met respectievelijk een zevende en achtste plaats. Jip en Lindsy (Pupil 2) hadden op meer gehoopt in Eindhoven. Helaas mocht het vandaag niet lukken. Hetzelfde gold voor Nora (Jeugd 1), die na een keurige sprong met een zesde plaats genoegen moest nemen. Lieke en Puk (ook Jeugd 1) wisten er wel allebei met een medaille vandoor te gaan. Lieke won het zilver op sprong en Puk het zilver op vloer. Jindy (Jeugd 2) werd na een keurige vloeroefening tiende in de vloerfinale.
Op zondag was het de beurt aan de derde divisie-turnsters. De naar de derde divisie gepromoveerde Julia (Junior) had zich geplaatst voor drie toestelfinales. Op sprong en brug greep Julia net naast de medailles. Op beide toestellen werd ze 4e. Tóch een knappe prestatie voor deze turnster die vorig jaar nog in de vierde divisie uitkwam. Sterre (Senior) had zich geplaatst voor de sprongfinale. Haar half in heel uit was uitstekend, maar helaas bleek de concurrentie ook sterk. Sterre werd uiteindelijk zesde.

Strijd om paasbeker

Vorige week vrijdag is er bij Ontspanning geschoten om de Paasbeker. De winnaar was Piet van den Berg met 233 punten.

De overige scores: Rob Naus 230, Kristin Davies 228, Patrick Bouman 226, Martie Verhoeven 218, Annette Boonstoppel 217, Simon Boersbroek 201, frans van de Braak 199, Jeroen Kragten 198, Jan van Bergen 196, Karin de Jong 181, Jos van de Veer 172 en Henri van de Zanden 131. Bij de compound ging de winst naar Paul van de Mortel met 228 punten. De overige scores: Wil Kivits 219, Ronald van de Sande 215 en William Huyberts 214. Bij de houtschutters won Antoon Vervoort met 131 punten. De overige scores: Jos van den Berg 115 en Agnes Vissers 112.
Bij de jeugd ging op woensdag de winst naar Ray Matuszewski met 283 punten. De overige scores: Roos Kragten 280, Daan Foolen 196, Jelt de Bie 195, Rick van de Mortel 164, Puck Foolen 147 en Bas van de Laak 64.
Vorige week dinsdag hebben de leden van de Rozelaer een wedstrijd in de 18 meter competitie geschoten. De winnaar was Antoon Vervoort met 224 punten. De overige scores: Jan van Bergen 216, Martie Verhoeven 200 en Jan van Erp 199. Afgelopen dinsdag schoot de Rozelaer een wedstrijd in de 25 meter competitie. Die werd gewonnen door Rob Naus met 209 punten. De overige scores: Jan van Bergen 204, Martie Verhoeven 201, Jan van Erp 186, Antoon Vervoort 175 en Ron Spijker 166.
Op woensdag was voor de jeugd de eerste van zeven wedstrijden voor de krokuscup. De bedoeling van deze competitie is om zoveel mogelijk zevens te schieten. Na de eerste wedstrijd heeft Ray Matuszewski de leiding met 171 punten en 6x7. De overige scores: Roos Kragten 192; 5x7, Jelt de Bie 135; 3x7, Daan Foolen 119; 2x7, Puck Foolen 101; 2x7, Bas van de Laak 112; x7.
Vrijdagavond was de vierde wedstrijd in de zonacompetitie. Hierbij gaat het om zoveel mogelijk negens. De winnaar was Martie Verhoeven met 200 punten en 9x9. De overige scores: William Huyberts 214; 9x9, Rob Naus 225; 9x9, Jan van Bergen 208; 8x9, Frans van de Braak 177; 1x9 en Henri van de Zanden 88. Bij compound won Paul van de Mortel met 225 punten en 22x9. Wil Kivits schoot 232 en 18x9. Bij de houtschutters wordt geschoten op gildeblazoen waarbij de 5 de zona is. Hier won Antoon Vervoort met 58 punten en 3x5. De overige scores: Michael Moonen 42; 2x5, Jos van den Berg 28; 1x5, Agnes Vissers 42 en Ray Matuszewski 17.
In het weekend was de start van het outdoorseizoen met de eerst Lowlands Shootout in Almere. Sjef van den Berg en Kristin Davies schoten hier mee. Kristin ging met 539 punten als 15e geplaatst naar de finales. Zij won een ronde en verloor er drie. Zij eindigde uiteindelijk op de 14e plaats. Sjef ging met 683 punten als eerste geplaatst naar de finales. Hij verloor helaas in de kwartfinale en eindigde als vijfde.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Goud en PR voor Lita van Weert

Lita van Weert haalt gouden medaille met schoonspringen.

Afgelopen zondag vond de vierde ronde van de Zeskamp Schoonspringen plaats bij MSV Zeemacht in zwembad Het Heersdiep te Den Helder. Tijdens de zeskamp strijden zes verenigingen tegen elkaar en zijn de springers verdeeld in vijf series, naar leeftijd en niveau.

Zij laten sprongen zien op de 1-meterplank en worden beoordeeld door een deskundige jury. Lita van Weert won nog iedere wedstrijd dit seizoen dus haar enige doel was om zichzelf te verbeteren. Met een nieuwe sprong in haar programma was het zeker niet vanzelfsprekend dat dat ook zou gaan lukken. Maar deze nieuwe sprong, de zweefsprong achterwaarts gehurkt ging erg goed. Ze pakte goed hoogte en met een mooie rechte landing wist ze hiervoor 25,50 punten te pakken. Tezamen met de punten voor de overige 3 sprongen behaalde ze een totaalscore van 102,60 punten. Goed voor een nieuwe PR! Vol trots ging Lita weer huiswaarts, het was de lange heen- en terugreis zeker waard.

Alle finalisten van Dioscuri op een rij.

Kampioen van het seizoen

Door een 5-3 overwinning op Jeu de Bouckles 3 uit Boekel wist het zesde team van Cloeck & Moedigh het NPC seizoen met het kampioenschap in de zesde divisie 6004 af te sluiten. Dit mede doordat directe concurrent De Piëlboulers 1 uit Ysselsteyn niet verder kwamen dan een 4-4 gelijkspel in hun wedstrijd tegen Wij Liggen uit Schijndel.

Verder wisten de teams 3 en 4 beslag te leggen op een tweede plaats in de divisie 5003 resp. 5004, de teams 1 en 2 eindigden op de vierde plaats in de divisies 4002 resp. 5003 en de teams 5 en 7 eindigden op een vijfde plaats in de divisies 5005 resp. 6005. De uitslagen in de Nationale Petanque Competitie (NPC) van deze week:
4e divisie 4002, Cloeck en Moedigh 1 - Mooie Boule 1 Berlicum: 6-2
5e divisie 5003, PC Eindhoven 2 - Cloeck en Moedigh 2: 4-4
5e divisie 5003, Cloeck en Moedigh 3 - De Lammen Errem 1 Geldrop: 6-2
5e divisie 5004, Cloeck en Moedigh 4 - La Donnée 2 Tilburg: 5-3
5e divisie 5005, Cloeck en Moedigh 5 - JBC Venray '80 1: 1-7
6e divisie 6004, Jeu de Bouckles 3 Boekel - Cloeck en Moedigh 6: 3-5
6e divisie 6005, Littie of Littienie 2 Helmond - Cloeck en Moedigh 7: 4-4

Paasboulen
Het Paasboulen op Tweede Paasdag werd goed bezocht. Van de 34 spelers scoorde Wim vd Rijdt uitstekend. Hij incasseerde in zijn 3 partijen slechts 4 tegenpunten en eindigde met 3 +35 glorieus op de eerste plaats. Maria van Berkel moest slechts 5 tegenpunten extra incasseren en werd met 3 +30 tweede. Derde werd Ad vd Velden (3 +18) en Annie Verbruggen werd met 3 +13 vierde. De poedel ging naar Jan Verschuijten (0 -26).

Vrijdagavondcompetitie
Frans vd Velden wist de eerste wedstrijdavond van het zomerseizoen met 3 +22 te winnen. Piet Habraken werd met een punt minder tweede. Mari Saris werd met 3 +14 derde en Toon Vervoort vierde met 3 +13. Jan vd Loo werd met 2 +14 vijfde.

Winst voor Martijn en Hannibal

Foto:

Dit weekend werd in Etten Leur een eventing wedstrijd verreden. Martijn van Stiphout en zijn paard Hannibal startten in de klasse B.

De dressuurproef werd winnend afgesloten. Ook het springparcours
werd foutloos afgelegd. In de cross was de eindtijd maar twee seconde boven de optimale tijd. Dit alles bij elkaar leverden Martijn en Hannibal een eerste prijs op onder andere mooie deken van Bavaria 0.0.
Thom van Dijck startte zijn paard Don Diablo op een springwedstrijd te Asten. In de 1.40m rubriek eindigde deze combinatie na twee foutloze rondes met een tweede prijs.

Talenten van de Week

Suus en Lonneke, beiden 9 jaar en spelend in meisjes E2 achttal bij MHC Sint Oedenrode hebben zondag een geweldige middag gehad door als 'Talenten van de Week bij Dames 1 mee te lopen/kijken. Onder een heerlijk zonnetje werd in een spannende wedstrijd tegen koploper Eindhoven uiteindelijk met 3-1 verloren, maar de dames vochten als leeuwinnen en vormden hierdoor absoluut een prachtig voorbeeld en motivatie voor de meiden! De prachtige goal van Dieke was wel het hoogtepunt van deze middag!

Nijnsel komt maar niet tot scoren

De thuisploeg startte met een enigszins gemankeerd team aan de thuiswedstrijd tegen de bezoekers uit Oploo, Excellent. Deze ploeg had de laatste wedstrijden ruim weten te winnen zodat zij in de winning mood waren. Nijnsel / TVE Reclame heeft zoals bekend de punten hard nodig, met name omdat zij een aantal wedstrijden meer heeft gespeeld dan de concurrentie.

In de twaalfde minuut was het al raak. De rechtsbuiten van de bezoekers kreeg alle ruimte en leverde een schot af op goal. Het was niet bepaald een pegel maar hij belandde wel tegen het net. Een nieuwe teleurstelling. Daarna ging de wedstrijd op en neer ofschoon de gastheren nauwelijks kansen afdwongen. De bezoekers waren wat dat betreft scherper want een nieuwe, vrije schietkans leverde niet lang voor rust de 0-2 op. En dat is voor het matig scorende Nijnsel een hele moeilijke tussenstand.
Na de smaakvolle thee van theoloog Geert van de Wijdeven begon Nijnsel aan een megaoffensief dat zo'n drie kwartier duurde. Veel balbezit maar de eindpass was in de regel niet op maat. En anders was de keeper alert. In de 77e minuut twee prima kansen achtereen van respectievelijk Nick van Heesch en Rick van der Vleuten maar op zo'n cruciaal moment zit het dan ook niet mee. Niet lang daarna nog een kans voor de net iets te lang dralende Arjan van Zutphen en toen liep de energie van de thuisclub snel weg. De bezoekers speelden de wedstrijd vervolgens professioneel uit en was een nieuwe nederlaag een feit. De rode lantaarn komt langzaam maar zeker dichterbij en het aantal wedstrijden is nog steeds niet gelijk getrokken. Er komen nog een paar zware weken aan voor de geelbauwen waarin alle zeilen moeten worden bijgezet om rechtstreekse degradatie te voorkomen. We ontmoeten nog enkele concurrenten, met name uit, en de staartploegen halen regelmatig punten. Nu Nijnsel nog……

Zondag naar Handel
Niet op bedevaart want dat is in mei. Handel draaide een tijd volop mee bovenin, maar mede door enkele blessures is de goede positie van Handel enigszins verschraald. Mogelijk kan Nijnsel hiervan profiteren maar dan moet er met name voorin toch slaagvaardiger worden gehandeld.

PSV-Ajax op groot scherm.
Vanaf kwart voor vijf zendt de kantine van vv Nijnsel de wedstrijd PSV-Ajax uit op grootscherm. Als PSV wint is het kampioen van Nederland en volgt het daarmee Feyenoord op. De wedstrijd staat onder leiding van Makkelie.

Winst Rhode in blessuretijd

Rhode heeft de laatste weken niet over geluk te klagen. Net als vorige week tegen Volharding wist het nu tegen SSS'18 ook in de laatste minuten een 1-2 achterstand alsnog om te buigen naar een 3-2 winst.

Rhode speelde in de eerste helft niet overtuigend, misschien door het warme weer of misschien waren het ook nog de naweeën van de bekerwedstrijd op donderdag. De enige echte kans kwam uit een vrije trap, maar die werd door de keeper gestopt. SSS'18 had vlak voor rust wel kansen. Tweemaal uit een corner en vervolgens tweemaal voor open goal. In de blessuretijd viel de goal dan toch, uit een kopbal werd de lat geraakt en, maar opnieuw voor de goal gegooid en Stan Venhuizen kon toen eenvoudig scoren, 0-1

Tijdens de rust waren waarschijnlijk de puntjes even op de "i" gezet, want Rhode toonde weer strijdlust. Al na een minuut of 6 leverde dit de gelijkmaker op. Uit een fraaie aanval over 3 schijven werd het 1-1. Koen vd Zanden stond aan de basis en Mark vd Zanden bracht vervolgens Geert Oerlemans in stelling en die schoot fraai raak. Er kwamen toen nog 2 kansen die helaas niets opleverden. Halverwege de 2e helft leek de energie bij Rhode een beetje opgebrand. SSS'18 werd sterker en ontstonden wat gevaarlijke momenten voor het Rhode doel. Een doelpunt leek in de lucht te hangen en dat kwam er ook, In de 79e minuut kreeg SSS'18 een strafschop na een botsing in de 16-meter gebied, 1-2. Rhode was weer wakker geschud en ging weer in de aanval. En vervolgens herhaalde het scenario van vorige week zich weer. In de 89e minuut kopte Stan van Acht, uit een corner, met zijn eerste balcontact de gelijkmaker binnen, 2-2. En nauwelijks 1 minuut later was het opnieuw raak, Geert Oerlemans kopte uit een vrije trap de 3-2 eindstand binnen..

Kwartfinale beker: Groene Ster-Rhode
Strijdend ging Rhode ten onder in de kwartfinale van de beker. Tot een paar minuten voor tijd leek er nog een verrassing in de lucht te hangen, maar toen sloeg Groen Ster alsnog toe, scoorde 3x en won geflatteerd met 4-1.
Groene Ster begon op zich goed, maar Rhode hield zich staande. Met veel inzet zocht het ook de aanval, en was eigenlijk ook gevaarlijker dan de gastheren. 7 corners waren het gevolg, maar die leverden niets op. Vlak voor rust was er wel een goede kans voor Groene Ster, die werd gemist, maar een paar minuten later werd het toch 1-0. Rhode verdedigde ongelukkig uit, de bal kon toen simpel worden binnen getikt.
Na rust wilde Groene Ster snel afstand nemen, er kwam wat druk maar doelman Ard Groenendijk hield zich staande. Rhode zocht ook de aanval en met een prachtige treffer van Kyron Brus was de spanning weer helemaal terug. In de slotfase ging het uiteindelijk toch mis. In de 87e minuut werd het 2-1 uit een fraaie aanval. In de 90e minuut werd het 3-1 toen balverlies genadeloos werd afgestraft. Tenslotte werd het zelfs nog 4-1. Na een aangeschoten handsbal profiteerde Groene Ster van de verwarring en scoorde uit de snelle counter. Dat was te veel van het goede, maar Rhode kon toch met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Zondag gaat Rhode op bezoek bij BVV, in de eerste wedstrijd, speelde Rhode gelijk. BVV heeft een goed voetballende ploeg, maar de laatste weken leverde dit toch niet altijd succes op, maar wellicht zullen ze er tegen Rhode weer een extra schepje boven op doen.

Ollandia laat kans liggen

Het verschil per wedstrijd is (te) groot bij Ollandia als het gaat om inzet en strijd. Zo ziet men de ene week een strijdbaar Ollandia als team opererend en de andere week weer een naar zich zelf zoekend aantal van elf spelers in dezelfde shirtjes. Wil men de komende wedstrijden echt mee gaan doen voor de prijzen dan zal daar snel verandering in moeten komen.

De wedstrijd tegen RKGSV was weer een schoolvoorbeeld van hoe men een wedstrijd kan verliezen door te weinig inzet en strijdlust. Verder waren de momenten dat de tegengoals vielen tekenend voor de alertheid en slimheid, namelijk de eerste minuut van de wedstrijd en de eerste minuut na de gelijkmaker. Beide keren was er niet de vernuftigheid om de zaak enige rust te geven.
RKGSV begon met een wilskracht en een wedstrijdmentaliteit die men graag bij Ollandia zou zien. De thuisploeg had schijnbaar wel het besef van het belang van de wedstrijd en speelde vanaf de eerste minuut met druk op de bal. Ollandia kreeg geen grip op de wedstrijd en voordat men er bij Ollandia eigenlijk goed en wel erg in had was het al 1-0 door een strakke schuiver, rechtsonder in de hoek, afgevuurd door Van Dael.
Ollandia kreeg daarna wat meer grip op de wedstrijd wat resulteerde in een mooi loop actie van Stefan Erven aan de rechterkant welke hij afrondde met een strakke voorzet op de knikker van Steef Van Dijke die zulke kansen niet vaak laat liggen en dus nu ook niet 1-1.
Direct vanaf de aftrap waren de zwart-witten schijnbaar hun feestje nog aan het vieren toen wat geklungel aan de linkerkant werd afgesloten door een strakke korte voorzet na de eerste paal waar de meest alerte de voet er tegen aan zetten en dat was voor Ollandia jammer genoeg geen medespeler maar de voet van Schroyen wat resulteerde in een snelle aanpassing op het scorebord ten nadele van Ollandia 2-1.
De wedstrijd kwam vervolgens voor Ollandia nooit op gang. De spitsen werden maar zelden bereikt en de felheid van de tegenstander werd binnen en buiten het veld steeds gretiger. Van echte kansen was geen sprake meer en als er nog gescoord zou gaan worden dan was dat eerder de 3-1 geweest dan de gehoopte 2-2. Door deze uitslag zal er het komende weekend gestunt moeten worden tegen de koploper wil men dit seizoen nog ergens voor willen strijden. Wij hopen dan ook vele supporters aanstaande zondag om 14.30 op sportpark Ekkerzicht te mogen verwelkomen.

Dubbel programma Ollandia
A.s. zondag 15 april staat er voor het vaandelteam eerst nog de zware thuiswedstrijd tegen koploper RKPVV op het programma. Deze tegenstander zal gewaarschuwd naar sportpark Ekkerzicht komen, want eerder in Helmond wist Ollandia met veel inzet en goed spel verrassend te winnen. Ook zal RKPVV na de nederlaag afgelopen zondag zeker nog e.e.a. recht willen zetten, maar dit zal zeker ook gelden voor Ollandia na de nederlaag tegen RKGSV. Alle ingrediënten dus aanwezig voor een hopelijk mooie wedstrijd. Ook donderdag 19 april moet Ollandia aan de bak, want dan moeten ze om 18.45 uur op sportpark 't Rooi aan de Rooiweg 12 in Milheeze aantreden tegen de Milheezer Boys. Ook dit beloofd geen eenvoudige wedstrijd te worden, want beide teams hebben vrijwel evenveel punten en zullen beiden ook graag bij de bovenste teams willen blijven aanhaken. Ook de overige teams moeten het komend weekend weer een normale competitieronde afwerken, terwijl er donderdag 19/4 daarnaast ook voor Ollandia 3 nog een inhaalwedstrijd tegen RKVV Keldonk op het programma staat. Ook de komende weken dus voor de supporters weer volop gelegenheid om hun favorieten te steunen.

Boskant wint duel ELI

Misschien was het wel iets te zomers zondag, want de spelers van Boskant hadden ruim 20 minuten nodig om in hun ritme te komen. ELI was in die periode ook het meest aan de bal, zonder overigens tot goede kansen te komen.

De eerste de beste kans voor Boskant, in de 22e minuut, leverde meteen een doelpunt op. De vrije trap van Rens van de Wijdeven werd bij de 2e paal attent binnengeschoven door Rob van der Heijden. Zes minuten later kreeg Boskant een goede mogelijkheid op de 0-2. Na een foutje van ELI-doelman Bjorn Mezenberg kon Rens van de Wijdeven de bal onderscheppen. Hij gaf de bal goed mee aan Emiel van den Elsen die de bal aardig vrijmaakte, maar daarna ruim over mikte. Sporadisch lukte het de thuisclub wat meer gevaar te leggen in hun aanvallen. In de 39e minuut bijvoorbeeld moest Boskant doelman Vincent Staals aan de bak bij een vrije trap van Joris Ganzewinkel. De bal belandde in de voeten van Ruben van Hoof die niet kon profiteren en de bal hoog over knalde.
In de 2e helft kwam de thuisclub er niet echt meer aan te pas en waren de beste mogelijkheden voor Boskant. Emiel van den Elsen was in de 54e minuut, na een corner van Rens, dicht bij de 0-2, maar z'n inzet belandde vol op de paal. In de 63e minuut was het wel raak. Na een vrije trap van Joris van der Heijden, vlak bij de cornervlag, knikte Emiel de bal voorbij doelman Mezenberg: 0-2. In de 75e minuut had Joris de 0-3 op de schoen. Een strakke voorzet van Jim van der Zanden werd door hem van dichtbij ingeschoten, maar doelman Mezenberg wist de bal met een reflex uit het doel te ranselen. Heel veel meer gebeurde er niet meer in de laatste 10 minuten. De 0-2 voorsprong kwam niet meer in gevaar zodat Boskant drie punten toevoegt aan haar totaal en daarmee toch nog zicht houdt op een plaats in de top drie. Aanstaande donderdag speelt Boskant thuis een inhaalwedstrijd tegen Boxtel 1; aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen koploper Wodan op het programma.