DeMooiRooiKrant

21 juni 2017

DeMooiRooiKrant 21 juni 2017


Johanna van de Ven, Ellen Braat en Harrie Vonk stoppen na dit schooljaar als leerkrachten. Samen zijn zij goed voor meer dan 120 jaar ervaring, waarvan het grootste gedeelte op basisschool de Kienehoef. Een moeilijke maar logische stap naar de toekomst.

Op 29 juni aanstaande wordt afscheid genomen van de drie. Juffrouw Johanna, juffrouw Ellen en meneer Harrie verlaten dan het vertrouwde nest. De drie werken allemaal al geruime tijd bij basisschool De Kienehoef. "Hier voelen we ons thuis en hier zijn we helemaal op onze plek. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we al zo lang aan deze school staan natuurlijk. Dat gaat niet zomaar." Voor de school gaat heel wat ervaring verloren.

Harrie komt uit Veghel en Johanna en Ellen zijn twee Rooise. "Inmiddels komen we natuurlijk allemaal uit Meierijstad," lachen de drie. Een kleine rekensom geeft aan dat de drie met al die jaren op basisschool De Kienehoef op hun eigen wijze zo'n 1200 kinderen begeleid en ondersteund hebben in hun ontwikkeling.

In al die jaren is er natuurlijk heel wat veranderd in het onderwijs. "Een van de grootste veranderingen destijds was misschien wel het digiboard. Nu kunnen we allemaal niet meer zonder maar voorheen was het natuurlijk onwijs wennen voor ons. Een van de mooie dingen van zo'n bord is dat je gelijk zaken kunt laten zien aan de kinderen. En de kinderen aan ons natuurlijk. Zo was eens één van de leerlingen op vakantie geweest in Zuid-Korea. Daarvan konden wij direct meegenieten", vertelt Johanna. "Veranderingen zijn er altijd, ook zonder dat we er iets voor doen. Het tempo waarmee die veranderingen in de afgelopen jaren gepaard gingen zorgden voor veel werk. Als je dan nog steeds de juiste resultaten behaalt, je hebt een goede sfeer en je gaat met zin naar je werk toe, is het dat allemaal waard." Daar zijn de drie het over eens.

De school verliest niet alleen drie heel betrokken collega's, maar ook heel veel expertise en ervaring. "De tijd is altijd voorbij gevlogen", laat Ellen weten. "Een schoolweek, een maand maar ook een schooljaar vlogen voorbij. Vandaar dat deze tijd ook heel snel gegaan is. Dat is natuurlijk ook een teken dat je het fantastisch hebt gehad. Uiteraard hebben er in al die tijd ook minder fijne gebeurtenissen plaatsgevonden. Maar hoe wij dat altijd als school, samen, hebben opgepakt, daar kijken we heel positief op terug. Dat geldt voor ons alle drie."

De drie hebben veel gemeen, maar er zijn ook verschillen. Zo ligt het hart van Johanna bij het lesgeven aan kleuters, staat Ellen het liefst voor groep drie en heeft Harrie de voorkeur voor de bovenbouw. Drie verschillende personen met dezelfde passie dus. "Dat er in de loop der tijd veel is veranderd binnen het onderwijs is inmiddels wel duidelijk, maar die passie die blijft. De kinderen blijven verschillend en dat is juist wat het zo ontzettend leuk en uitdagend heeft gemaakt. Je moet als school steeds blijven aansluiten bij de vaardigheden van de 21e eeuw, zoals probleemoplossend denken. Samenwerken is daarbij heel belangrijk. Wij zijn degenen die moeten zorgen voor een rijke leeromgeving die leidt tot motivatie", voegt de enige man toe.

Eén mooiste herinnering hebben de drie niet. "We hebben tal van prachtige herinneringen", zegt Johanna. "In al die jaren hebben we zo veel bijzondere dingen met elkaar beleefd, dat zullen we nooit vergeten. Het zal daarom ook wel lastig zijn om definitief te stoppen. Daar staat tegenover dat er weer een nieuwe generatie aankomt die het stokje zal overnemen. Er komt nooit een einde aan unieke kinderen dus ons werk zal altijd bijzonder blijven." Dat de andere twee het daarmee eens zijn is wel duidelijk.

Op donderdag 29 juni vindt het afscheid van de drie toppers plaats. Overdag is een speciale dag voor de kinderen. In tegenstelling tot de receptie. Die is voor ouders, genodigden en andere belangstellenden. Graag tot 29 juni, want deze drie verdienen een dag om nooit meer te vergeten.


Hein de Koning eregast bij JNW

Foto: Henri van Weert

Hein de Koning eregast bij JNW

Hij had het wel een beetje verwacht, Hein de Koning, zaterdag tijdens de eindactiviteit van Jeugdnatuurwacht De Populier. Na 35 jaar hing hij die dag zijn secretaris-pen aan de spreekwoordelijke wilgen en daar zou de mede door hem opgerichte JNW hem zo mee laten wegkomen? En de pers meteen op zijn dak, daar moest meer achter zitten.

"Ik heb geen idee wat ze allemaal van plan zijn" zegt de goedlachse natuurliefhebber. En dat was natuurlijk precies de bedoeling. De planning loopt al meteen uit de hand: na een uiteenzetting van imker Marcus Mesu staat het schapen scheren op het programma. Maar de schapen hebben de weersvoorspelling voor zondag vast niet gehoord, en laten zich niet zomaar vangen. Het hoort er allemaal bij. De buren van de schapen, de varkens, schijnen behoorlijk intelligent te zijn dus volgden het tafereel mogelijk met enig leedvermaak. Hun tijd komt nog wel.

Terwijl de JNW-leden, vrijwilligers en andere belangstellenden toekeken hoe het ene na het andere schaap werd gevangen, in de houdgreep genomen en verlost van zijn winterjas, waren de vrouw, dochter en schoonzoon en kennissen van het 'feestvarken' al neergestreken op het nabijgelegen terras, waar een grote stapel pannenkoeken klaar lag tot het gezelschap weer compleet zou zijn.

En jawel, Hein kwam er niet zo mee weg. De leiding en de kinderen zongen een speciaal lied voor hem, onder begeleiding op gitaar van bestuurslid Bep van Zoggel. Diverse kinderen hadden een cadeautje voor hem gemaakt, waaronder een fotocollage over zijn 35 jaar bestuurslidmaatschap, en gaven dat allemaal persoonlijk aan Hein. JNW-voorzitter Hetty Klerks praatte het geheel aan elkaar. Natuurlijk kreeg Heins vrouw een bloemetje, omdat ze Hein 35 jaar lang aan de JNW heeft 'uitgeleend'. De pannenkoeken werden met smaak verorberd, het drankje na ging er ook goed in. "Het was geweldig, mijn vrouw, dochter, schoonzoon en ik hebben genoten, het was leuk en spontaan om zo door de JNW te worden bedankt voor mijn inzet, Wat ik met alle plezier heb gedaan" liet Hein na afloop weten. Hein is nu 76 en doet nu dan wel een stapje terug, maar kan de natuur en de JNW niet missen. Hij blijft vrijwilliger!


Jaargang 7 • Week 25 • Woensdag 21 juni 2017

Vennotex
Formido
De Wit Schijndel
Roxs Elektro Wolrd

Samenloop voor Hoop in Rooi?

KWF Vrijwilligersafdeling houdt woensdag 28 juni een informatieavond over de SamenLoop voor Hoop. Dit is een 24-uurs wandelestafette om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. In de regio zijn de afgelopen jaren al diverse succesvolle edities georganiseerd. Nu zouden wij dit prachtige evenement in september 2018 in Sint-Oedenrode willen gaan organiseren.

Om de SamenLoop voor Hoop tot een succes te maken zijn veel vrijwilligers en sponsoren nodig. Iedereen die interesse heeft om zich in te zetten is van harte welkom. www.samenloopvoorhoop.nl Deze avond start om 20.00 en duurt tot 22.00. Locatie: Gezondheidscentrum De Meierij, Borchmolendijk 1.

Men zou het fijn vinden als u zich aanmeld voor deze avond via: info@fysiotherapiedemeierij.nl Dit kan onder vermelding van bijeenkomst samenloop voor hoop.

Open dag Damiaancentrum: veel belangstelling

Het Damiaancentrum heeft zaterdag, tijdens de open (mid-)dag waarbij ook alle werkplaatsen hun deuren hadden geopend, over belangstelling niet te klagen gehad. Vanaf de openstelling druppelden eerst de belangstellenden binnen, nog geen uur daarna stond er ieder moment wel iemand aan de deur en zat het terras al aardig vol.
Veel Rooienaren natuurlijk, maar ook mensen uit Schijndel en Veghel. Een gevarieerd publiek, uit de meest uiteenlopende netwerken. "Ook nieuwsgierigen die het Damiaancentrum vanwege de naam nog steeds in verband brengen met het katholiek geloof, terwijl het daar niks mee te maken heeft, en die nu wel eens precies willen weten hoe het zit" legt bestuurslid Elli de Rijk uit.

Het mooie weer zal zeker ook wel wat dagjesmensen hebben verleid om ook eens een kijkje te nemen bij het ontmoetings-en activiteitencentrum aan het tegenwoordige Hans Lakwijklaantje, dat langs het voormalige Damianenklooster loopt. Er stonden ruim tweemaal zoveel fietsen als auto's voor de poort. De vrijwilligers van het centrum hadden gezorgd dat de tuin er tip top uitzag en het gebouw kraakhelder schoon was, de werkplaatsen waren aan kant maar ook zichtbaar in gebruik om de bezoekers een idee te geven wat daar allemaal gebeurt. Een prikkeling van alle zintuigen, want niet alleen werd er informatie gegeven over de doelstelling en de activiteiten, je kon er ook genieten van de lekkernijen die door de vrijwilligers waren bereid.

"Grenzeloos muziek" draaide wereldmuziek, wat de sfeer een wat multicultureel tintje gaf. "Ik ruim hier iedere dag op hoor" verontschuldigt John van de Brink zich voor een paar spullen op de werkvloer die onderhanden zijn. Dat geeft hij ook zijn cursisten van de houtwerkplaats mee: alles netjes achterlaten. Even later mengt buurman Piet van de fietsenwerkplaats zich in het gesprek, dat inmiddels gaat over culturele verschillen en communicatieproblemen die ze soms ondervinden met asielzoekers en statushouders. "Komt een man binnen en zegt: 'Jij fiets maken'. Ik heb hem toch even uitgelegd dat dat niet de bedoeling is. Ik heb hem wel meegeholpen en de volgende keer is hij ook welkom, maar dan zal hij het toch zelf moeten doen."

Gezien het aantal bezoekers, zal de open dag vermoedelijk wel weer een steentje hebben bijgedragen aan de naamsbekendheid van het Damiaancentrum. Gezien het feit dat het complex in de verkoop staat, is het wel de vraag hoe lang ze nog gebruik kunnen maken van hun sfeervolle stek in de voormalige kloostertuin.


Haan op de Knoptoren wordt gerepareerd

Foto: Henri van Hoorn

Begin 2016 is de toenmalige gemeente Sint-Oedenrode gestart met plannen voor werkzaamheden aan de Knoptoren. Dat betekent dat daarna geld moet worden vrijgemaakt voor de noodzakelijke werkzaamheden. Na het opstellen van de opdracht, de aanvraag van een BRIM-subsidie en de besluitvorming door college is in december 2016 opdracht verstrekt aan Bouwbedrijf Van de Ven.

Tijdens de werkzaamheden begin 2017 werd geconstateerd dat een Slechtvalk haar nest heeft in de toren. Men is ter plaatse gegaan met een ecoloog en vanwege de wet- en regelgeving heeft Van de Ven haar werkzaamheden op die locatie stilgelegd.

De planning is dat na het broedseizoen (week 34/35) de werkzaamheden worden hervat. De werkzaamheden aan de haan worden gecombineerd met schilder werkzaamheden zodat slechts eenmaal een kraan/hoogwerker hoeft te worden geplaatst.


4 / 40

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft De MooiRooiKrant regelmatig een raadslid of lid van het college de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Coby van der Pas.
Het werd geen routinegesprek. Omdat Coby eind 2014 al figureerde in deze rubriek, hebben we haar als laatste van de wethouders van Meierijstad benaderd. Privé is er sinds die tijd weinig veranderd, hoewel …. Maar daar komen we op terug. Op politiek gebied zit ze nu echter compleet aan de andere kant van de arena. Destijds was ze fractievoorzitter van het CDA, dat toen in de oppositie zat. Nu vormt coalitiepartij CDA de op een na grootste raadsfractie en werd Coby wethouder.


Geb.datum: 14-02-1958
Geb. plaats: Schijndel (maar opgegroeid in Heeswijk-Dinther)
Gehuwd met Henk
Kinderen: Jorick, Nienke en Koen
Opleiding: Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Tilburg. Later Post HBO-opleiding Trainer, Coach en Presentatiecoach
Beroep voorheen: Zelfstandig coach en trainer

Eerst nog even terug naar jouw beroep.
"Als coach hielp ik mensen met werkgerelateerde vragen, zodat zij met meer plezier functioneren in werk. Omdat ik een zelfstandig beroep had kon ik met mijn tijd schuiven. Maar in het raadswerk ging eigenlijk al zo veel tijd zitten en dat deed ik ook zo graag, dat er weinig tijd overbleef voor mijn werk als coach."
Is dit beroep te combineren met het wethouderschap?
"Nee. Deze job is full-fulltime, kun je wel zeggen. Bovendien leg ik de lat als persoon ook hoog."

En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor hobby's?
"Ik was met veel plezier voorzitter van het Vrouwennetwerk Sint Oedenrode, maar dat heb ik neer moeten leggen. Reizen samen met mijn man doe ik nog steeds, al moet ik nu echt present zijn bij vergaderingen. Tennissen op dinsdagochtend moest ik laten vallen vanwege de collegevergaderingen, voor golfen hebben we nog een klein beetje tijd."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Het CDA vroeg mij destijds of ik mee wilde schrijven aan een verkiezingsprogramma. Daarna ging het snel: op de verkiezingslijst, raadslid, na twee jaar wethouder. In totaal ben ik elf jaar raadslid geweest waarvan zeven jaar wethouder. Eerst in Heeswijk-Dinther en na een fusie in Bernheze. Sinds maart 2014 was ik raadslid en fractievoorzitter in Sint Oedenrode. En nu dus wethouder in Meierijstad. De eerste weken komt er wel héél veel op je af."

Ben je permanent wethouder of moet je soms afstand nemen?
"Ik heb permanent mijn voelsprieten uit en ik wil graag weten wat er speelt. Maar op zijn tijd is het ook goed om afstand te nemen."

"Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als ...."
"Wat mijn portefeuilles betreft, als sportverenigingen over vijf jaar tevreden zijn, ondanks de onzekerheid bij de start van Meierijstad rondom de harmonisatie van subsidies en tarieven. Wanneer we in meerdere kernen nieuwe, duurzame en 'frisse', basisscholen hebben gebouwd. En Meierijstad ook toeristisch-recreatief op de kaart staat."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad?
"Deze keer denk ik aan twéé foto's, een in Boskant en een in Boerdonk. 'Van Boskant tot Boerdonk' illustreert de reikwijdte van Meierijstad. Die twee kernen hebben, net als de overige kernen in Meierijstad, ieder hun eigenheid. In Boskant heeft het IDOP bijgedragen aan de leefbaarheid, zie het heringerichte Ritaplein. Ook komt de woningbouw eindelijk weer van de grond met ook de Ritakerk die een woonbestemming krijgt. Boerdonk komt in beeld omdat het, hoe klein het ook is, zó actief is dat je het bijna zelfvoorzienend kunt noemen. Een mooi voorbeeld is de eigen dorpsauto, om dorpelingen te vervoeren die zelf niet mobiel zijn."

Is er tot slot nog iets wat je zelf zou willen toevoegen?
Dat wil Coby maar al te graag. "Sinds kort ben ik oma van Liv, dochtertje van onze jongste zoon Koen en 'zijn' Tanja. Ik vind het geweldig om haar vast te houden en de fles te geven. Oppasoma? Haha daar heb ik het nu eigenlijk te druk voor, maar mijn man Henk werkt drie dagen per week en wordt oppasopa, op vrijdag. Op die dag probeer ik zoveel mogelijk thuis te werken, dan kunnen we allebei van Liv genieten."


Neultuutters swingen op de kiosk

Afgelopen zaterdag was er op de kiosk in het centrum van Rooi al een voorproefje hoe het komend weekend gaat swingen in het centrum.

Zaterdagavond gaven De Neultuutters en De LepKpel een muzikaal optreden op de kiosk. Van 19.00 tot 22.00 uur gaven zij om beurten in sessies van 20 minuten alles wat ze in huis hadden. Om op het einde gezamenlijk af te sluiten. De kiosk stond al snel mee te swingen. De Neultuutters die jaarlijks optreden met De LepKpel, wisselend in de Boskant en in Rooi hadden nu de kiosk gekozen om hun gasten uit de Boskant te ontvangen. Het kwam hun heel goed uit dat de kiosk, als muziekpodium, in ere hersteld is.

Zonnestudio 7sun geopend

Deze week is Zonnestudio 7sun geopend in het centrum van Sint-Oedenrode. Speciaal daarom heeft de studio een openingsactie die geldig is tot en met 30 juni. Tot die tijd kan iedereen gebruik komen maken van de zonnebanken voor €7,95 in plaats van €9,95 (20 minuten). Daarnaast krijgen de eerste vijftien klanten een speciale goodiebag en kun je ook nog eens kans maken op een maand lang gratis zonnen. Zonnestudio 7sun is gevestigd aan de Borchgrave 7 en is zeven dagen in de week geopend. Voor meer informatie kijk op: www.zonnestudio7sun.nl

Zonnige straatspeeldag

Foto: Jos van Nunen

De Nationale Buitenspeeldag is enkele jaren in het leven geroepen om het buitenspelen te promoten. Dat is vorige week heel goed gelukt!

Op verschillende plaatsen in Sint-Oedenrode werden straten afgesloten zodat de kinderen zich niet druk hoefden te maken over passerend autoverkeer. De jaarlijkse Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton. Terwijl de zon volop scheen kon er heerlijk buiten gespeeld worden. De buitenlucht is heerlijk en daar mogen we best wat vaker van genieten. Dat hebben deze kinderen in ieder geval wel gedaan!

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Bijzondere filmpjes toponiemenbanken

Het Roois Cultureel Erfgoed (RCE) is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het maken van een zevental filmpjes over de eind 2014 geplaatste toponiemenbanken in Sint-Oedenrode.

De bankjes werden destijds geplaatst door Stichting Streekrekening Het Groene Woud en Stichting Brabantse Bronnen. De bankjes zijn geplaatst op zeven historische plekken in Sint-Oedenrode. Omdat het RCE bang was dat de historie van de bankjes naar verloop van tijd verloren zou gaan hebben zij besloten om een serie filmpjes te maken over de plekken. De bankjes, Hoge Noel, Die Berch, Den arme van Meege, Sint-Odaberg, De Neep Hool, Het Kruis en De Haag komen allemaal aan bod. "Wij wilden op een actieve manier aandacht geven aan de toponiemen. Daarom besloten wij een fietsroute te maken die langs alle plekken komt. Daarvoor hebben wij een folder ontwikkeld en hebben we dus een filmpje gemaakt. Op de bankjes zelf is straks een QR-Code te vinden die je met je smartphone kunt scannen. Ter plekke, terwijl je even uitrust, kun je dan zeven minuten lang genieten van de historie van de plek," vertelt Jack van Haastrecht, kartrekker van het project.

Daarnaast is er ook een website ontwikkeld waarop alle informatie te vinden is. En zullen de filmpjes in de loop van de zomer ook uitgezonden worden door TV Meierij, die ook meegewerkt hebben aan het maken van de filmpjes. Dat hebben meer Rooienaren gedaan. Zo is onder de filmpjes speciale muziek van Nico van de Wetering gemonteerd.

Op 1 juli wordt in De Knoptoren het geheel gepresenteerd. Daarbij gaat extra dank uit naar De Koster Brockgroep, die hebben meegespeeld in de films. Iedereen is van harte welkom.

De modelovereenkomst als opvolger van de VAR: een update

In het verleden hebben wij u bericht over de komst van de modelovereenkomsten. De opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) heeft per 1 mei 2016 zijn intrede gedaan. Meer dan een jaar na dato blijkt de wetgeving allesbehalve solide en heeft Staatssecretaris Wiebes zich al meermaals moeten excuseren voor de gang van zaken.

Het lijkt zo simpel. In plaats van een jaarlijks aan te vragen verklaring via de Belastingdienst gaan opdrachtgever en opdrachtnemer nu een schriftelijke overeenkomst aan waarin zij bepaalde afspraken vastleggen. Die afspraken zouden de zelfstandigheid van de opdrachtnemer moeten waarborgen om daarmee te voorkomen dat de Belastingdienst een dienstverband constateert.

In de praktijk komt er minder van terecht. De gepubliceerde modelovereenkomsten waren niet altijd goed bruikbaar of onnodig uitgebreid en gedetailleerd. 'Eigen' overeenkomsten die ter beoordeling werden ingestuurd werden in 80% van de gevallen afgekeurd door de Belastingdienst. Bovendien vindt de praktijk het onhandig dat voor ieder project vaak een nieuwe overeenkomst dient te worden opgesteld. Vanwege de afschrikwekkende werking hiervan en de algemene onzekerheid over de exacte uitwerking van de nieuwe wet zitten talloze ZZP'ers al zonder werk.

Als pleister op de wonde had Wiebes al toegezegd de controles op te schorten tot 1 januari 2018. Opdrachtgever en opdrachtnemer konden zonder naheffing en boetes hun samenwerking daardoor voortzetten. Aanhoudende kritiek vanuit de Tweede Kamer heeft inmiddels al weer geleid tot verder uitstel: maar liefst tot 1 juli 2018 hoeven opdrachtgever en opdrachtnemer niet te vrezen voor boetes en naheffingen, behoudens kwaadwillenden. Al met al kunnen we spreken van een staaltje onzorgvuldige wetgeving waar de ZZP'ers vooralsnog de dupe van zijn.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de modelovereenkomsten? En bent u benieuwd naar de gevolgen voor u als opdrachtgever dan wel opdrachtnemer? Neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.


Rooi Swingt komt er weer aan

Aan de vooravond van de Rooise jaarmarkt organiseren fanfare N.J.A en lokale horeca een muziekfeest in het centrum van Sint-Oedenrode.

N.J.A geeft samen met top 100 band Eternity en gastgitarist Dennis van der Sanden een concert op het kerkplein. Bij de Kroeg treden Otto & The Wankers op, op het podium bij d'n Dommel en Oud Rooij zal de formatie Mister C gas geven en op het buitenpodium van de Ossekop staat de Engelse band The Bluerays geprogrammeerd. Dat belooft weer een spetterende avond te worden. Vanaf 21.00 uur starten de muziekactiviteiten. Tot dan!

Hospice Dommelrode op de jaarmarkt met loterij

Na een betrekkelijk rustige doorstart laat hospice Dommelrode tegenwoordig vaker van zich horen, omdat veel mensen nog niet van het bestaan weten of zelfs niet eens weten wat een hospice eigenlijk inhoudt. Op de Jaarmarkt zijn ze ook van de partij, met een loterij.

Rooise ondernemers hebben mooie kavels beschikbaar gesteld, te veel om hier op te sommen. Kom zondag 25 juni gewoon even kijken bij de stand op de jaarmarkt of er iets voor jou bij zit. Uiteraard komt de opbrengst volledig ten goede aan het hospice. Een lot kost twee euro, drie loten vijf euro. De trekking vindt plaats direct na de jaarmarkt rond 16.30 uur. De uitslag komt in DeMooiRooiKrant .

Aftrap lotenverkoop jubileum-editie Klumpkesrace

Sint-Oedenrode - Aanstaande zondag, tijdens de jaarmarkt, is de aftrap van de lotenverkoop voor de 10e Klumpkesrace. De 'Rooise' Kiwanis werden geïnspireerd door de eeuwenoude klompenmakerij in ons dorp. Op zondag 24 september wordt de Klumpkesrace voor de tiende keer gehouden.

De klumpkesrace is een jaarlijks topevenement waarbij klompjes op rivier De Dommel 'racen'. De klompjes zijn genummerd en daarmee verbonden aan een loterij. Bij de finishplaats zijn kinderspelen, een speciale kinderrace, een wedstrijd "mooist versierde klumpke", er is live muziek en natuurlijk een gezellig terras. De leden van de Kiwanis Sint – Oedenrode verzorgen de organisatie van het evenement. Sponsors dragen financieel bij en stellen prijzen ter beschikking.

De opbrengst gaat naar een afzonderlijke Stichting. Jaarlijks zijn er nieuwe kinderdoelen; in 2017 zijn dat er twee: In de eerste plaats "Kiwanis Kinderhand", waarmee al jaren kinderen uit Rooi en daarbuiten – die dreigen tussen wal en schip te vallen – financieel geholpen worden. En het andere doel is: "De Zevensprong". De Zevensprong is de kindervakantieweek voor alle kinderen van groep 3 en 4 uit Sint-Oedenrode, ook de kinderen die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan.

Koop dus loten voor deze jubileum-editie van de Klumpkesrace. Uiteindelijk helpt U er de Rooise Kinderen mee vooruit. En het wordt natuurlijk op 24 september ook gewoon weer een gezellig evenement van -, voor – en in Rooi!

Open Repetitieavond NJA

Foto: Hans van den Wijngaard

Speel je bij een dweilorkest, blaaskapel of nog alleen op een zolderkamertje? Ken jij je klassiekers en sluit je graag aan bij gelijkgestemden? Of ben je nog op zoek naar je talent en heb je hierbij wat hulp nodig? Bij Fanfare Nos Jungit Apollo zit je goed.

Fanfare Nos Jungit Apollo is al jaren een gevestigde naam in Rooi. Op woensdagavond 5 juli organiseert NJA een Open Repetitie om muzikaal jong en oud de kans te geven kennis te komen maken met de fanfare. Jong en oud wordt uitgedaagd van zich te komen laten horen die avond. Een gezellige club met een ongedwongen sfeer en ruimte om te groeien. Leren ván en musiceren mét elkaar. NJA is op zoek naar muzikanten met ambitie, ongeacht het niveau. Blazers, maar ook percussie. Het opleidingsorkest is er voor iedere fanatiekeling die nog wat begeleiding nodig heeft, zowel volwassenen als jongeren met wat extra individuele begeleiding door de dirigent.

Als je nog twijfelt of dit iets voor jou is of je durft je nog niet meteen te laten horen dan kan alleen luisteren natuurlijk ook. Muziek van Amy Winehouse en The Rock (van expeditie Robinson) zijn een kleine greep uit het repertoire van deze avond. De bladmuziek is vooraf te verkrijgen en thuis te oefenen als je graag wilt.

NJA ziet je graag op woensdag 5 juli om 19:45 uur in de zaal van De Beurs. Heb je geen instrument, dan zullen zij hiervoor zorgen. Graag even mailen indien dit gewenst is.

Wil je graag de muziekstukken vooraf ontvangen of zoek je meer informatie? Stuur een mail naar info@fanfarenja.nl

Werken naar een fantastische afsluiting

Foto: Hans van den Wijngaard

Er gaat heel veel werk zitten in de dansvoorstellingen van Sunrise aankomend weekend. Maar dat is het zeker waard, en dat is iets waar de meiden het wel over eens zijn. Whitley Vogels en Carlijn Vulders zijn druk bezig met het zetten van de puntjes op de spreekwoordelijke I.

"Er dansen dit jaar tien groepen mee tijdens de drie voorstellingen. De jongste deelnemers zijn vier jaar oud. Van de tien groepen zijn er twee selectiegroepen en acht voorstellingsgroepen. Al deze groepen gaan weer een schitterende show neerzetten," vertellen de twee enthousiast.

Foto: Hans van den Wijngaard

Zowel Whitley als Carlijn geeft training. "Daarnaast zitten wij ook nog in de werkgroep. Wij zorgen ervoor dat alles tijdens de show op elkaar aansluit en dat we komen met mooie nummers, verschillende dansen en een overkoepelend thema. We willen namelijk niet alleen dansen, we willen ook een verhaal brengen," zegt Whitley.

Dat alles perfect moet zijn tijdens de shows wordt al snel duidelijk. "We willen dat alles goed gaat. Voor ons zijn die twee dagen, en de dagen ervoor natuurlijk, ontzettend hectisch. Je wilt dat het publiek volop geniet. Wat dat betreft is het aan het einde van show drie ontzettend fijn dat de stress voorbij is, maar tegelijkertijd willen we dan graag allemaal nog een keer omdat we er zo lekker inzitten," lachen de twee.

Niet alleen de show, maar ook de kleding moet perfect zijn. "We maken zoveel mogelijk zelf. Wanneer het dan gebruikt is, proberen we het daarna weer te hergebruiken. Zo hebben we deze keer vermaakte pakjes aan van onze eerste show. Daarnaast is het natuurlijk super gaaf om heel veel zelf te kunnen doen, dan is het echt onze eigen show," zegt Carlijn.

De inspiratie dit jaar doen de twee vooral op door het zien van andere dansen. "Als ik dan 's avonds in mijn bed lig komen de pasjes bovendrijven," lacht Whitley. "Op een gegeven moment heb je het in je hoofd en dan is het fantastisch om dat met een enthousiaste groep uit te mogen werken. Die pasjes die komen wat dat betreft vanzelf. Je moet alleen zorgen dat het iedere keer weer verrassend en vernieuwend is."

Komende vrijdag en zaterdag zijn de drie voorstellingen van Sunrise. De vrijdag is inmiddels uitverkocht. Voor de voorstellingen van zaterdag om 14.00 uur en om 19.00 uur zijn nog enkele kaartjes verkrijgbaar. De voorstellingen vinden plaats in cultureel centrum Mariëndael. Iedereen is van harte welkom om een bijzondere voorstelling te komen bekijken.


Mega podium in park Kienehoef

Dit is het podium waar de dansers op mogen optreden. Foto:

Alle dansers van danscentrum Van den Oever staan voor een zeer bijzonder optreden. Op zaterdag 8 juli mogen ze hun kunsten vertonen op een mega podium bij De Helden van Kien. De horecagelegenheid organiseert het evenement mee onder de noemer: Dance at the Park.

Na een jaar lang oefenen, springen en zweten wordt het tijd voor alle dansers (van jong tot oud) om de trainingen in praktijk te brengen. Onder leiding van Neeltje van Kasteren bestijgen de dansers tussen 15.30 en 17.00 uur het enorme podium om te dansen voor familie, vrienden en bekenden.

Voorheen vond de dansvoorstelling van Van den Oever plaats in De Blauwe Kei, maar dit keer is er dus voor een ander format gekozen. Op de foto is een voorbeeld te zien van het podium, wat geleverd wordt door Gigant, een internationale podiumbouwer uit Eersel. Zouden de dansers al zenuwachtig zijn??


Zorgboerderij Dommelhoeve op bezoek bij Hoeve Strobol

Afgelopen dinsdag – toen het prachtig weer was – is de zorgboerderij met gasten, vrijwilligers en medewerkers naar het Nijnselse museum: Hoeve strobol geweest. Gastvrij werd men ontvangen door de terecht trotse eigenaren Bert en Annie Verbakel.

Na een lekkere bak koffie van Annie werd iedereen uitgenodigd voor een rondwandeling in het museum. En dit werd dan verrijkt met de mooie verhalen van Bert en Wim (een vrijwilliger van Strobol). Het gebruik van spullen, en hoe dat zaken daar belanden maakte de voorwerpen nog mooier. Er zijn daar zoveel verschillende spullen, gereedschappen, machines en ambachten verzameld dat het een breed en mooi beeld geeft over het leven van weleer en dan vooral gericht op Brabant.

En wat heeft iedereen veel moeten buurten. Er kwam voor ieder wel een herinnering voorbij. Het was een feest van herkenning en vele verhalen en anekdotes kwamen los. Als je hier dan de soepen en broodjes van Annie bij bedenkt dan kon men echt wel zeggen dat het een zeer geslaagde dag was. Dat men met zoveel gasten op stap kan is voor de zorgboerderij een vanzelfsprekendheid, maar wij van de zorgboerderij zijn ons bewust dat dit alleen maar kan door de inzet van onze eigen gouden vrijwilligers.

Deze dag is verder mogelijk gemaakt door mensen die om verschillende persoonlijke redenen een schenking aan de Zorgboerderij hadden gedaan. Dank jullie wel hiervoor, het is omgezet in een mooie ontspannen dag uit waar we nog met regelmaat aan terug zullen denken.

Hoe mooi is het als je bij de machines van Wim Klerkx mag staan, 'onze' klompenmaker heeft terecht met trots altijd over zijn ambacht gesproken. Samen met zijn vrouw was dat zijn levenswerk. Kompleet is zijn werkplaats daar nagebouwd met al zijn grote machines met prijslijst en zelfs het originele notitieboekje. Dit museum zorg ervoor dat verhalen bewaart blijven voor volgende generaties. Bert en Annie Verbakel gaan daar zeer respectvol mee om.

Zorgboerderij Dommelhoeve


Al veertig jaar lid van dezelfde trimclub

Isa van Heyningen plaatste veertig jaar geleden een oproep in de krant. Ze wilde graag een trimclub oprichten in Sint-Oedenrode. Nu, veertig jaar later, bestaat deze trimclub nog steeds. Mét haar trouwe leden. Want verschillende leden zijn al veertig jaar lid.

Onder die vrouwen zijn Isa van Heyningen zelf, Petra van de Rijt en Stien van 't Hof. "In 1977 ben ik naar Sint-Oedenrode gekomen vanuit Sint-Michielsgestel. Ik wilde hier graag een trimclub opzetten dus besloot ik om een advertentie te zetten," vertelt Isa. "Er waren er een aantal meer uit de buurt die lid wilden worden, dus besloot ik ook mee te doen. En dat is nog steeds hartstikke leuk!" zegt Petra enthousiast.

Van de elf die zich destijds in 1977 hebben aangemeld zijn er nog steeds negen actief binnen de trimclub. "Samen trimmen we iedere donderdagochtend in het park de Kienehoef. Samen met onze trainer natuurlijk. Eerst was dat Jan van der Schoot, daarna Henk Strik en sinds kort helpt Luc Minderhoud ons," vertelt Isa. "Dat hebben we ook wel nodig hoor, een trainer. Anders worden we niet in het gareel gehouden," lachen de drie.

De trimclub had toen deze werd opgericht nog geen naam, later is daar verandering in gekomen. "Na een jaar of tien besloten we dat de trimclub wel een naam mocht krijgen. We maakten er toen een wedstrijdje van wie de leukste naam zou verzinnen. Uiteindelijk is dat D.I.O. geworden, dat staat voor Door Inspanning Ontspanning."

Op dit moment zijn er 21 leden bij de trimclub. Allemaal even fanatiek. "We zijn er bijna altijd. Het is iets waar je al zo lang rekening mee houdt, op donderdagochtend spreek je dus eigenlijk nooit iets af. De opkomst is daarom altijd 19 à 20 mensen. Tegenwoordig zeggen we wel eens af als het echt heel slecht weer is maar dan moet het echt niet anders kunnen. Het liefst willen we altijd door blijven gaan," vertelt Isa. "En daarna natuurlijk gezellig samen een bakje koffie drinken," vult Stien aan. "Dat doen we altijd. Wel in aparte groepjes want anders zijn we met zoveel. Maar eens per jaar maken we samen gezellig een uitje."

Komende maand hebben de fanatieke dames even rust. "Dan stoppen we een maandje, maar daarna gaan we gewoon weer verder natuurlijk. We zijn allemaal anders maar misschien juist daarom dat het zo klikt. De oudste van het stel is inmiddels 81 jaar en de jongste is 67. De gemiddelde leeftijd van onze groep is 75,7 jaar," vertellen de drie enthousiast. "Wij hopen zo nog jaren door te mogen gaan. Heerlijk wandelen en trimmen in de buitenlucht en natuurlijk vooral ook heel veel gezelligheid."


Enthousiaste prijswinnaars

Vele kinderen hebben enthousiast meegedaan aan de puzzeltochten tijden de Avondwandel4daagse. De onderwerpen waren zo gekozen dat het de jonge wandelaars aansprak. Er moest gezocht worden naar: "Stripfiguren, sporten, groente en fruit en feestdagen.

Bijna 170 formulieren werden dagelijks ingeleverd met goede antwoorden. Jammer dat er hier en daar een puzzel weggewaaid was. Alle kinderen die meededen proficiat. De gelukkige tien mogen op woensdag 28 juni tussen 16 en 17 uur hun prijs komen ophalen bij Albert Heijn, Markt 18

De gelukkige winnaars van 2017 zijn: Sebas de Bruin, 4 jaar Kienehoefschool, Senn Hulsen, 4 jaar Odaschool, Lotte van Zutphen, 5 jaar Odaschool, Kevin Hagelaars, 6 jaar De Sprongh, ? Brans, 7 jaar Fransiscusschool, Silke de Laat, 7 jaar Sint-Antonius van Padua, Pleun van de Oever, 8 jaar Dommelrode school, Jaap Beemster, 8 jaar Kienehoefschool, Cas Schellekens, 9 jaar B.S. Eerschot, Nikki van Berkel, 10 jaar De Springplank

Van harte gefeliciteerd en veel plezier met jullie prijs.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Tot en met woensdag 28 juni staan de volgende onderwerpen geprogrammeerd: Weer roeiboten op vijver Park Kienehoef, Tentoonstelling Jan Sonnemans Noordkade Veghel, Buitenspeeldag in Nijnsel, Prima weer tijdens Avondwandel4daagse, Pop & Colour Festival. Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A. Tel: 0413-471193.

Wijkvereniging Eerschot

Vrijdag 23 juni om 20.00 uur worden de kaarten voor de laatste keer dit seizoen geschud om te rikken of om te jokeren. Op deze avond zal ook bekend worden wie de winnaars/winnaressen van het afgelopen seizoen zijn.

Dinsdag 27 juni gaat de vereniging voor de laatste keer voor de zomervakantie wandelen. Kom om 18.30 naar Meerschot en wandel gezellig mee. In september wordt er weer gestart met kaarten en natuurlijk de walk&talk.

16 / 40

Nijnsel boft met het weer deze week. De temperaturen zijn prima voor de kinderen om over de kermis te vliegen en ook op het terras is het goed toeven.

Veel gezinnen kozen er dan ook voor om er even een bezoek te brengen. Bij café Oud Nijnsel was het vaak ook dringen geblazen. Vooral op vrijdag, zaterdag en zondag. Onder andere dj Mental Theo trad op en dat zorgde voor veel bezoekers.

Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen
Foto: Jos van Nunen

Het 31ste Plattelandsfestival

Op 1 & 2 juli is het weer zover: het jaarlijkse Plattelandsfestival in Nijnsel georganiseerd door de Klassieke Landbouw Werktuigen vereniging ofwel de KLW. De organisatie is al druk aan het werk om er ook dit jaar weer een succes van te maken.

Tijdens het festival zullen verschillende tractoren en machines weer van stal worden gehaald. Er worden aardappels gerooid, er wordt gras gemaaid en je kunt zien hoe de boeren oogsten en dorsen. Tevens is er op dit jaar een heuse tractoren-, machine- en onderdelen veiling. Het bijzondere aan het festival is dat zowel parkeren als de entree gratis is. Een prachtig dagje uit met de familie dus.

Het Plattelandsfestival trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Iets om trots op te zijn. Dat is voorzitter Piet van der Poel dan ook. "Het is een prachtig evenement waar heel veel bij komt kijken. We hopen weer veel bezoekers te mogen ontvangen." Kom jij ook een kijkje nemen?

Kom genieten op zaterdag 4 juli van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 5 juli 2015 van 10.00 tot 17.00 uur op een van de mooiste Brabantse plekjes in het Dommeldal bij De Vresselse Hut, Vresselseweg 33 te Nijnsel. Voor de entreeprijs en het parkeren hoeft u het niet te laten. Dat is helemaal gratis, dankzij het enthousiasme van de vele KLW-ers die het verleden voor u laten herleven. Inlichtingen:Voorzitter Piet van der Poel: 06-54924764


18 / 40

Hallo, ik ben Mimi, een lieve ex-mamapoes. Ik ben geboren rond 1 mei 2015 dus nog erg jong. Ik heb met veel liefde en zorg drie prachtige kittens grootgebracht die nu allemaal hun eigen plekje hebben en ik ben terug op het asiel. Ik ben een lieve en aanhankelijke poes, kom meteen naar je toe als ik je zie en neem dan graag veel knuffels in ontvangst. Ik geniet van de aandacht en als je weggaat loop ik vaak gezellig even met je mee. Ik zoek een huisje zonder honden en ik ben hier ook niet altijd even gecharmeerd van al mijn soortgenootjes. Heb jij lekker veel tijd en aandacht voor mij en zoek je een zachtaardig poezebeest? Dan kom ik graag bij je wonen. Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Historische beelden week 25:
Herken jij de mensen op deze foto? Laat het ons weten. Stuur je antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop gerust eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossingen historische beelden week 24:

Dit is Willie v/d. Dungen, veldrijder.
Jos Wijn

De wielrenner is Wil van de Dungen.
Albert Latijnhouwers

Het gaat om Wil van den Dongen. Lang genoeg heb ik voor hem zijn fiets gemaakt.
Nico Arts

Dit is Wil van den Dungen
Toon der Kinderen

Wil van den Dungen
Harry Hendriks

De langste dag

De langste dag (ook: zomerpunt) valt op het noordelijk halfrond elk jaar rond 21 juni, maar niet steeds precies op deze datum. In 2005 bijvoorbeeld was het inderdaad op 21 juni, maar meestal is het een of twee dagen eerder en een enkele keer op 22 juni. Dit jaar valt de langste dag ook precies op 21 juni. Met langste dag wordt niet de lengte van het etmaal bedoeld (want die blijft natuurlijk 24 uur), maar de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang.

Dat de tijd ertussen het langst is, wil niet zeggen dat op die dag de vroegste zonsopkomst en de laatste zonsondergang plaatsvinden, want deze vallen niet samen. Dit wordt veroorzaakt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel maar een ellips vormt (met het aphelium in juli). In 2005 kwam de zon het vroegst op op 17 juni en ging het laatst onder op de 25e. Er zitten acht dagen tussen deze twee momenten. In het midden van die periode is het verschil tussen zonsopkomst en zonsondergang het grootst. Het plaatje, dat geldt voor 2005 voor een plaats in het midden van Nederland, maakt deze periode aanschouwelijk.

De langste dag is ongeveer de dag waarop de zonnewende (zomerwende) plaatsvindt. Dit zomerpunt is het noordelijkste punt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica). Deze gebeurtenis luidt het begin van de astronomische zomer in.

Dieren en hitte

Na berichten dat een hittegolf extreem hoge temperaturen met zich mee kan brengen deze week, vraagt PETA of u alstublieft deze levensreddende informatie om dieren te redden uit het hete weer kunt delen met uw publiek.

Houdt uw honden binnen
In tegenstelling tot mensen, kunnen honden zichzelf enkel afkoelen door hijgen en het zweten door hun poot-kussentjes. Hoge temperaturen kunnen oververhitting of fysieke schade veroorzaken en het kan zelfs fataal zijn.

Zorg voor water en schaduw
Als dieren buiten worden gelaten, moet ervoor worden gezorgd dat ze genoeg water en schaduw hebben, waarbij de verschuivende zon in overweging moet worden genomen. Zelfs korte perioden van directe blootstelling aan de zon kunnen levensbedreigende gevolgen hebben.

Loop, ren niet
Laat uw hond nooit uit in heet of bedrukkend weer. Laat hen vooral niet naast de fiets mee rennen en laat hen ook niet met u hardlopen. Honden zullen instorten voordat ze opgeven, en op dat moment is het misschien te laat om hen te redden.

Laat nooit een dier in een geparkeerde auto zitten
Een hond in een geparkeerde auto kan van de hitte bezwijken in slechts enkele minuten – zelfs wanneer de auto niet direct in de zon staat. Op een dag van 26 graden kan de temperatuur in een auto in de schaduw 32 graden zijn, en de binnenkant van een geparkeerde auto in de zon kan tot wel 70 graden oplopen. Als u een hond in een auto ziet die hulp nodig heeft, noteer de kleur, het type, het merk en het kenteken; probeer de eigenaar te vinden wanneer mogelijk; en bel de lokale dierenambulance of politie.

Zorg ervoor dat iemand op de hond let
Als politie niet reageert of te langzaam reageert en het leven van de hond in direct gevaar lijkt, vindt dan een getuige (of meerdere) die uw inschatting van de situatie kunnen beamen, onderneem dan de nodige stappen om het lijdende dier van de auto te verwijderen en wacht tot de hulpdiensten arriveren. Een hond die tekenen vertoont van oververhitting – zoals rusteloosheid, hevig gehijg, overgeven, vermoeidheid of gebrek aan coördinatie – moet onmiddellijk naar een plek met schaduw worden verplaatst. Stabiliseer de temperatuur van de hond door het dier water te geven en een koude handdoek op het hoofd en borst van het dier te leggen of door de hond in lauw (niet ijskoud) water te leggen. Neem het dier daarna mee naar een dierenarts. Bron: www.peta.nl


Hitteplan actief

Het RIVM activeert voor de komende dagen het Nationaal Hitteplan voor het grootste deel van Nederland. In zeven provincies in het midden en zuiden van het land moeten mensen met een kwetsbare gezondheid alert zijn.

Het Hitteplan wordt in werking gesteld als de temperatuur vier dagen achter elkaar boven de 27 graden komt.Dit betekent dat bijvoorbeeld zorginstellingen, de ouderenbond en huisartsen gevraagd wordt extra alert te zijn en mensen met een kwetsbare gezondheid te waarschuwen goed op te letten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen, maar ook om mensen met chronische ziekten, baby's of mensen met overgewicht. Deze groepen lopen extra risico op uitdroging of oververhitting als zij bijvoorbeeld niet genoeg drinken.Ook krijgen deze mensen het advies om in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning de komende vier dagen te beperken.

Hittegolf
In de noordelijke provincies blijft de temperatuur onder de 27 graden; daarom is het Hitteplan daar niet van kracht dit maal.Het zuiden maakt komende week kans op een hittegolf. Maandag wordt het volgens weerbureaus Weerplaza en Weeronline op veel plaatsen in het binnenland 30 graden, met zelfs 33 graden in het uiterste zuiden.

Familieverhalen

Op een dag plofte er een dikke envelop van een notariskantoor op mijn deurmat. In de begeleidende brief van de notaris stond, dat een ver familielid zonder nakomelingen was overleden. Ik bleek een van de erfgenamen te zijn. Even schoot een visioen door mijn hoofd van een onbekende, stinkend rijke oom in Amerika die het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld. In één klap miljonair, stel je voor.

Zo was het niet. Het ging om een achternichtje van mijn vader. Pa was erfgenaam, maar omdat hij er niet meer is, erft de volgende generatie. Gerrie was ongehuwd gebleven en had geen nageslacht en geen testament. Om een lang verhaal kort te maken: de notaris had vijfenzestig mensen gevonden die aan Gerrie verwant waren. De vijf kinderen van mijn vader erfden ieder € 350,-. De enige zus van mijn vader, die nog wel in leven was, kreeg € 1750,-. Hoe dichter in de familierelatie je bij de overledene staat, hoe meer je erft. Zo werkt dat.

Het bedrag was fijn, natuurlijk, maar je kunt er niet stil van gaan leven. Wat het werkelijke goud was in de envelop was een schat aan informatie over de stamboom van mijn familie van vaderszijde. Als gevolg daarvan pleegden we vele telefoontjes in de familie om herinneringen op te halen. Mijn broer in Canada wist te vertellen dat Gerrie als jong meisje bij mijn moeder kraamhulp was geweest, toen ik geboren werd. Hij voegde eraan toe dat, toen de kraamtijd voorbij was, pa een zilveren dubbeltje met de beeltenis van Wilhelmina miste. Dat zou in deze tijd veel geld waard zijn geweest. 'De dader ligt nu op het kerkhof,' constateerde broerlief. 'Met haar erfenis heeft ze ons terugbetaald.' Een flinke beschuldiging, terwijl wij allemaal heel goed wisten dat onze vader van sterke verhalen hield. Mijn broer had een aardje naar zijn vaartje.
En dan komen er nog meer verhalen over oom Wim bijvoorbeeld, die na de begrafenis van oma vertelde dat hij nog een kind in Engeland had. Een indringende liefdesgeschiedenis met een bitter einde.

Familieverhalen zijn leuk en vaak ontroerend om te horen of te lezen. Vuistdikke romans verslinden we. Hele trilogieën. Het geslacht Bjorndal, om maar een gouwe ouwe te noemen. Tv-series als Bloedverwanten, Oud Geld, Dokter Deen en nog veel meer, doen het goed. Het verhaal in de Bijbel over de verloren zoon, of over het bedrog door Jakob over het recht van de eerstgeborene. Familieverhalen.

Als iemand vertelt over het gezin waar hij uit voortkomt, hangen we aan zijn lippen. Maak eens een wandeling met iemand door de omgeving waar hij geboren is. Als het meezit, krijg je geweldige verhalen opgedist over oom Nico bijvoorbeeld die de fietsenwinkel op de hoek had, oma die maar een paar huizen verderop woonde en waar je 's middags na school thee kreeg met een boterbabbelaar. En drama's. Ellendige verhalen over een broertje dat in die sloot achter de school verdronk of over het huis dat in de oorlog werd gebombardeerd waardoor het gezin ineens uit elkaar werd gerukt, omdat iedereen ergens anders ondergebracht moest worden. De hereniging later. De vreugde en het verlies.

Familieverhalen, ze zijn spiegels. Iedereen herkent gevoelens van geborgenheid, jaloezie, eenzaamheid, groei en ondergang. We duiken er middenin en worden meegesleept omdat we de verbondenheid in ons eigen leven zo waarderen of zo missen.

Emmy van Haastrecht
Reageren? schrijvers@impesant.nl


Collecteren voor meer natuur

Van maandag 26 juni tot en met zaterdag 1 juli gaan duizenden vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren in het hele land. De opbrengst van deze collecte komt ten goede aan de bescherming en aankoop van natuurgebieden bij jou in de buurt. Als je aan de natuur wilt geven, is dit een goed moment.

Want Natuurmonumenten is de enige organisatie in Nederland die aan de deur collecteert voor de natuur. Voor het eerst collecteert Natuurmonumenten in juni, de maand waarin alles in bloei staat en bijna iedereen eropuit trekt in de natuur.

Meer natuur
Hoe meer mensen iets bijdragen, hoe groter de opbrengst voor de natuur. En dat betekent meer natuur, in de vorm van grotere en robuustere gebieden, en dus meer grutto's, meer kraanvogels, meer otters, meer vlinders, meer bijen en andere soorten. En het betekent ook meer ruimte voor onszelf. Want ook wij hebben de natuur nodig. "De natuur blijft in ons land onder druk staan. Daarom willen we onze gebieden de komende jaren verder uitbreiden, aan elkaar verbinden en verstevigen", benadrukt Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 725.000 leden en donateurs en bijna 200.000 kinderen die lid zijn van OERRR. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom verwerft en beheert Natuurmonumenten natuurgebieden. De natuurgebieden zijn bijna allemaal toegankelijk voor publiek.

"Tegemoetkoming plankosten niet-gerealiseerde opvanglocaties" voor asielzoekers

Naar aanleiding van vragen VVD.

Tijdens de verhoogde asielinstroom van 2015-2016 is door de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een beroep gedaan op alle gemeenten om voor voldoende capaciteit te zorgen om asielzoekers op te kunnen vangen. Hieraan is door veel gemeenten gehoor gegeven.

Hierdoor zijn in veel gemeenten opvanglocaties gerealiseerd en/of plannen daartoe gemaakt. Toen de asielinstroom vanaf het tweede kwartaal van 2016 weer sterk afnam, is door de Landelijke Regietafel geconstateerd dat plannen voor ruim 100 opvanglocaties niet tot uitvoering hoefden te worden gebracht. Het ging hier om plannen waar overleg over gaande was tussen gemeente en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ( COA) en waar al sprake was van concrete planvorming, maar die nog niet in de realisatiefase zaten. Gemeenten hebben in veel van deze gevallen kosten gemaakt voor de planvorming.

Zo ook de voormalige gemeenten van Meierijstad, Sint-Oedenrode en Schijndel.

De regeling in deze geldt niet voor de voormalige gemeente Veghel. De reden hiervan is dat de tijdelijke noodopvang in Veghel weliswaar niet in gebruik is genomen, maar wel gerealiseerd. Op grond daarvan ontvangt de gemeente een vergoeding per maand, per bed voor de periode dat de tijdelijke noodopvang beschikbaar is. Dat betreft de periode juli 2016 tot en met februari 2017.
De VVD Meierijstad heeft vragen gesteld aan het college van Meierijstad of deze al een tegemoetkoming in de kosten had aangevraagd. Dat was nog niet gebeurd. Voor Schijndel en Sint-Oedenrode gaat nu een aanvraag ingediend worden. Dat dit om een behoorlijk bedrag kan gaan blijkt bv uit de gemeente Bernheze die een aanvraag indiende voor 186.000 euro.
Toch een serieuze business

Fractie VVD Meierijstad

Het had er alle schijn van dat er dit jaar wel erg veel worst naar de heilige Clara was gebracht want op zondag 11 juni jongstleden was het stralend, zonovergoten weer. En dat heeft een openluchtmis nodig!

Voorganger Vincent Blom droeg deze viering niet alleen op aan Sint Antonius van Padua, de patroonheilige van de Nijnselse kerk, maar ook uit dankbaarheid omdat hij een paar dagen eerder 50 jaar was geworden, het was dus dubbel feest. Naast de koren, de harmonie en het gilde waren ook veel communicanten en vormelingen en hun familieleden aanwezig die de viering een nog feestelijker en vooral jeugdiger karakter gaven. In de kerk zelf werd nog een peuterviering gehouden. Dus iedereen, jong en oud, kwam deze morgen op de een of andere manier in aanraking met de heilige die in 1195 in Lissabon werd geboren en nog steeds een grote populariteit geniet, in en (ver) buiten Nijnsel. Afgelopen dinsdag 13 juni was de eigenlijke feestdag en deze werd ingeluid met een eucharistieviering om 09.00 uur in de Nijnselse kerk, tevens als afsluiting van de negen noveendinsdagen. Tijdens de mis werd tevens een 'nieuw' Antoniusbeeld ingezegend, de afgelopen maanden door vele nijvere en vakkundige handen helemaal opgeknapt en zo zag de heilige er ook uit, hij straalde helemaal daar op het rustaltaar.

De communicanten hadden de afgelopen periode flink hun best gedaan om geld in te zamelen voor materiaal voor een school in Tanzania. En hun inspanningen werden ruimschoots beloond want de dankbare zusters uit Den Bosch mochten een cheque in ontvangst nemen waarop een prachtig bedrag stond vermeld van maar liefst bijna drieduizend euro! Ook Vincent Blom zelf vroeg aan de honderden aanwezigen in het park een bijdrage voor de school als verjaardagscadeau. Na de viering nog even napraten onder het genot van een kop koffie en een lekkernij, zowel de gezelligheid als de temperatuur liepen in het begin van de middag gestaag op.

Pastoor Vincent Blom kijkt in dankbaarheid terug op zijn verjaardag en alles wat er omheen, al dan niet als verrassing, door vele vrijwilligers en parochianen is georganiseerd. Ook zijn familie en andere gasten van buiten de parochie waren onder de indruk van alle inspanningen en al het werk dat de afgelopen tijd door menigeen is verzet. Het heeft hem veel nieuwe energie gegeven.

Op zondag 6 augustus gaan we (opnieuw) oogsten en vieren
De volgende openluchtviering is op zondag 6 augustus op Hoeve Strobol. Dan is er een Oogstdankviering die om 10.00 uur begint. Vorig jaar is deze aloude traditie nieuw leven ingeblazen en de reacties waren zeer positief; voor herhaling vatbaar dus. Na de viering is er op het uitgestrekte terrein nog van alles te zien, letterlijk en figuurlijk te proeven en te beleven. Ook daar zijn alle parochianen en andere belangstellenden opnieuw van harte welkom.


Pater Piet van Heijst 50 jaar priester

Op 1 juli aanstaande is het 50 jaar geleden dat pater Piet van Heijst tot priester werd gewijd. De parochie Sint Petrus' Banden in Son was zijn 'thuisparochie'. Nu die is gefuseerd met andere parochies, blijft hij vanzelfsprekend sterk verbonden met de Sonse geloofsgemeenschap.

Piet van Heijst werd geboren op 20 april 1941 als vijfde in een gezin met zes kinderen. Hij wilde missionaris worden. Na de lagere school en het gymnasium van het Dominicus College in Nijmegen koos hij voor de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika, wellicht beter bekend als 'Witte Paters'. Wat hem aansprak in die Sociëteit, is het internationale karakter ervan: leden van verschillende nationaliteiten die in teamverband in vele landen werken.

Na studie en vorming in Nederland en Engeland werd hij 1 juli 1967, samen met drie Nederlandse klasgenoten, tot priester gewijd. Dat vond plaats in De Meern, de thuisparochie van een van de wijdelingen. Eind 1967 vertrok hij naar Zambia.

Ndola
De jubilaris was in Zambia op vele plaatsen werkzaam. Nu woont en werkt hij in Ndola, samen met een priester afkomstig uit Polen, die 'ín charge' (pastoor) is en een stagiair afkomstig uit India. Van maandag tot en met vrijdag bezoekt hij patiënten in het plaatselijke ziekenhuis, in het weekend assisteert hij in de parochie.

Er zijn daar elke zondag twee Eucharistievieringen, die druk worden bezocht. De eerste is een viering vooral bedoeld voor kinderen. Tijdens de Woorddienst hebben de allerkleinsten een nevendienst. De kinderen zijn actief betrokken en mogen zelf hun voorbeden samenstellen en uitspreken.

Tijdens de Offerande in de andere viering bieden de aanwezigen, zoals ook gebruikelijk in andere Afrikaanse landen, vaak een grote variatie aan voedsel en goederen aan voor het onderhoud van de priesters, bij voorbeeld groenten en fruit, maar ook een kratje met frisdrank en ander non food.

125 jaar geleden kwamen de eerste leden van de Sociëteit naar Afrika. Piet van Heijst is er, terecht, trots op dat hij van die 125 jaar er liefst 50 jaar in Afrika heeft mogen werken. De Sociëteit telt nu vele Afrikaanse leden, waarvan 30 uit Zambia. Zij werken in verschillende Afrikaanse landen. De huidige algemeen overste van de Sociëteit is een Zambiaan. Zijn voorganger was een Ghanees.

Jubileumviering
Het jubileum van pater Van Heijst wordt gevierd op zondag 9 juli aanstaande. Hij is dan de hoofdcelebrant tijdens de Eucharistie die om 11.00 uur begint in de Sint Petrus' Bandenkerk in Son. De dienst wordt opgeluisterd door het Sons Parochiekoor. Organist is Noortje Sluyter. Na afloop is er gelegenheid om de jubilaris te feliciteren.

Pater Van Heijst wil geen persoonlijk cadeau, maar graag bijdragen voor het 'Bupe Mulenga' Youth Training Centre in Kaloko. Dat geeft vakopleidingen aan kansarme jongens en meisjes zodat zij in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Op dit moment zijn de opleidingen: houtbewerking, metaalbewerking, metselen/bouwen, koken en naaien. Voor dit doel zal op zondag 9 juli tijdens de Eucharistie worden gecollecteerd.

Giften per bank kunnen worden overgemaakt naar bankrekening: NL24 ABNA 0524 5475 13 t.n.v. Witte Paters onder vermelding van: "Voor Piet van Heijst, Zambia, ten behoeve van Bupe Mulenga Youth Training Centre".                                                 

Hans Braam, werkgroep Missie, Ontwikkeling, Vrede, Kern Sint Petrus' Banden, Son        


Van de pastores: De vlag mag uit

De examenuitslagen zijn binnen en daarom kan op veel plaatsen de vlag uit. Proficiat! Een aantal anderen moet nog even hard aan het werk, om met een herexamen alsnog het begeerde diploma binnen te halen. Want dat diploma, daar gaat het allemaal om.

Jarenlang werk je daar naar toe. Je doet een hoop kennis en kunde op, maar wat heb je er aan, als je dat niet kunt bewijzen met een papiertje waar daar zwart op wit staat. Voor menige tiener of jongere is het eindexamen een soort laatste oordeel. Als je daar doorheen komt, dan zit je goed. En niet alleen die jongeren, ook de ouders denken er zo over, en met hen eigenlijk heel onze maatschappij. Zonder diploma kom je nergens aan de bak, tel je niet mee. Met een diploma op zak gaat er een wereld voor je open.

Bij het laatste oordeel, waarover Jezus regelmatig vertelt, zit je ook goed als je daar doorheen komt. Maar de criteria die Hij aanlegt om te kunnen slagen, zijn wel heel anders, dan we gewend zijn. Als je oog hebt voor mensen die het moeilijk hebben, dan ben je goed bezig. Als je barmhartig bent, zachtmoedig, zuiver van hart; als je werkt aan vrede en gerechtigheid, en zelfs als je het heel slecht getroffen hebt, verdrietig bent, arm van geest, dan feliciteert Jezus je. Als je je vertrouwen maar durft te stellen op God; en mèt Hem werkt om van onze wereld een goede wereld te maken, (en dan niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor anderen) dan ben je een mens naar Zijn hart. Dan mag ook voor jou de vlag uit.

diaken Wilchard Cooijmans

Eerste Heilige Communie en Vormsel 2017-2018

In september gaan de voorbereiding op de Eerste heilige Communie en de voorbereiding op het Vormsel weer van start. Meer informatie over beide voorbereidingstrajecten vindt u op de website van de parochie.

Kinderen die nu in groep 3 of soms groep 4 zitten, en kinderen die gedoopt zijn in 2010/2011 ontvangen aan het begin van het nieuwe schooljaar een uitnodiging voor de communievoorbereiding.

Is uw kindje niet gedoopt, maar willen jullie wel meedoen aan de communievoorbereiding? Neem dan contact op met het secretariaat van de parochie.

Wellicht heeft uw zoon of dochter door omstandigheden de communievoorbereiding of de voorbereiding op het Vormsel gemist? Ook dan bent u van harte welkom. We kijken samen naar een aangepast traject.

Graag tot ziens!

Manon van den Broek

Zondag 25 juni dankviering voor het Doopsel van jullie kindje

Ook in de voorbije maanden zijn er weer veel kindjes gedoopt in de kerken van onze parochie. Een doop is telkens weer een bijzonder en kostbaar moment, echt een teken van geloof, hoop en liefde.

Daarom willen wij met de ouders en dopelingen van het afgelopen half jaar nog eens samenkomen om in dankbaarheid terug te kijken, de kinderen te zegenen en samen te vieren. Tijdens de viering krijgen de ouders het visje, dat bij de doop in de kerk een plaatsje heeft gekregen, mee naar huis.

Graag nodigen wij hiervoor alle dopelingen van afgelopen half jaar uit, met hun ouders, broertjes, zusjes, groot- en peetouders, en andere familieleden. Deze zogenaamde Doopdankviering is op zondag 25 juni aanstaande in de Sint-Antonius van Paduakerk in Nijnsel, en begint om 11:00 uur.

We ontvangen liefst vóór 20 juni een berichtje van de ouders die aanwezig zullen zijn via: secretariaat@heiligeodaparochie.nl of 0413-477741 (ma t/m vr tussen 10-12 uur). We kijken uit naar onze dopelingen en hun families!

Manon van den Broek, Diaken Frank van der Geld

26 juni Mogelijk pastoraal gesprek Odendael Vanaf 13.00 uur, Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel 13.45 uur

02 juli Concert Smitsorgel, Martinuskerk-Centrum 15.00 uur

04 juli Bijeenkomst parochiebestuur 20.00 uur

06 augustus Oogstdankviering, Strobolse Hoeve, Nijnsel 10.00 uur

Christelijke vreugde komt van de Heilige Geest, die ons de ware vrijheid geeft en ons uitnodigt om Jezus naar onze broeders en zusters te brengen.

Kerkberichten

Odendael
Zo 25/06:
10.00 u: Woord en communieviering met Odendael koor. Intenties: Willem van Heeswijk en Siena van Heeswijk-Sanders, Betsie van Heeswijk-Habraken.
Di 27/06: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte om 19.00 u.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 25/06: 11.00 u: Doopdankviering met kinderkoor. Intenties: Overl. ouders v.d. Heijden- van Elderen en zoon Cor, Jan en Petra Aarts- v.d. Laar.
Di 27/06: 09.00 u: Eucharistieviering.
Vr 30/06: 14.30 u: Huwelijksviering van Leona Bekkers en Mike Schoenmakers.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 25/06: Dienst in Son, 10.00 u: Predikant Ds. C. Mondt, met kindernevendienst.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 21/06:
19.00 uur: Eucharistieviering.
Za 24/06: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 25/06: 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor. Intenties: Joep Potting (1e jaargetijde), Leo Pagels, Truus van Bussel-Franssen, Miny Driessen-Aarts.
Wo 28/06: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 1/07: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 22/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 25/06: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Familie van de Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-van de Laar, Gijs Bouwhuis, Janus Sanders, Dré de Haas, Mia Donkers-van Heeswijk, Ton Goossens, Snoeba Eijkenboom, Willemien Merks- Roestenburg, Jan Streur, Theo Roestenburg en Lena Roestenburg-van de Wetering, overleden ouders Keijzers-Swinkels en overleden familieleden, overleden ouders de Rooij-Sliepenbeek en overleden familieleden, uit dankbaarheid, bijzondere intentie voor een dochter.
Di 27/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 29/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 02/07: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Ad Versantvoort, Miny v.d. Ven-Winkelman, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.

H. Martinus Olland
Za 24/06:
17.30 u: Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Toos de Haas-Verberne, Chris Essens, Ilse v.d. Heijden-v.d. Made.

Martinuskerk
Za 24/06:
18.30 u: Twaalfde zondag door het jaar. Intenties: Toon en Anna de Korte-van Kempen; Jan van de Ven; Martien en Nellie Versantvoort-Vermeltfoort; Paulina Kraus-Holsken.
Zo 25/06: 09.30 u: Twaalfde zondag door het jaar. Intenties: Lucie Claessens-Kikken, Nellie van de Kruis-van Gastel ; Wim van Iersel; Lies van den Brand-Verhoeven; Toos Kluijtmans-van Acht; Piet Kluijtmans; Bijzondere intentie; Overleden leden van de KBO in de maand mei.
Ma 26/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk.
Di 27/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel.
Wo 28/06: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 29/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Vr 30/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herderkerk.


Woord van dank

Op 8 juni mocht ik mijn vijftigste verjaardag vieren. Voor alle gelukwensen wil ik iedereen heel hartelijk danken. De zeer vele kaarten met de goede wensen en woorden, emails, bloemen, presentjes en telefoontjes heb ik als erg hartverwarmend ervaren.

Een bijzondere verrassing was het verjaardags-ontbijt in de vroege morgen van die 8e juni, georganiseerd door de collega's van het pastorale team, de leden van het parochiebestuur en de pastorale raad. Op zondag 11 juni werd tijdens en na de openluchtmis in het processiepark van Nijnsel nog op bescheiden wijze stilgestaan bij dit bijzondere kroonjaar. Van de collega's van het pastorale team ontving ik een fraaie fotocollage van de acht jaar dat ik nu in uw midden werkzaam mag zijn. Een bijzonder cadeau, een mooie herinnering aan vele bijzondere momenten uit onze Odaparochie!

Graag dank ik allen voor hun blijken van sympathie en vriendschap. Het was voor mij, en mijn familie, bijzonder om dit alles zo te mogen vieren. Veel dank !!

Abraham Vincent Blom

Totale leegverkoop bij woonwinkel Ad Bouw in Uden

Vanaf a.s. vrijdag 23 juni 09:30u start een mega verhuizingsleegverkoop bij de Udense woonwinkel Ad Bouw aan de Bitswijk 10a in Uden. Met enorme kortingen oplopend tot wel 70% wordt de gehele magazijn en winkelvoorraad aangeboden. Dit betekent gigantisch veel voordeel op banken, hoekbanken, fauteuils, relaxstoelen, sta-op-stoelen, eetkamertafels, stoelen, kasten, matrassen, schilderijen, verlichting en woonaccessoires.

'Wanneer je op zoek bent naar een voordelige aankoop op het gebied van wonen, is het absoluut een aanrader om de winkel eens te komen bezoeken' aldus Ad Bouw. De kans op beschadigingen bij verhuizing is veel te groot en daarnaast hebben we ontzettend veel nieuwe collecties ingekocht voor de nieuwe winkel, welke op 1 september a.s. de deuren zal openen. De kans biedt zich nu om tegen een zeer aantrekkelijke korting eindelijk die nieuwe bank of fauteuil te bemachtigen.

Inmiddels zijn de ontwikkelingen op de nieuwe locatie ook al in volle gang. Op dit moment wordt de huidige voorgevel compleet vernieuwd, worden het gehele terrein opnieuw voorzien van nieuwe bestrating en zijn we aan de binnenzijde al volop aan het slopen, verbouwen en inrichten. Naast de vertrouwde collectie wonen, vloeren, gordijnen en zonwering opent

Ad Bouw op de nieuwe locatie ook een complete slaapafdeling met o.a. de Nederlandse merken AVEK, Optisleep, Norma en vele anderen merken aangevuld met matrassen en bedtextiel.

Maar voor het zover is kan men profiteren van heel veel voordeel! Wacht dan ook niet te lang met uw bezoek aan de winkel, de verwachting is dat de belangstelling groot zal zijn. Aankomend weekend viert Ad Bouw de start van de leegverkoop met een actieweekend, waar u ook a.s. zondag welkom bent.
Profiteer snel op : Vrijdag 23 juni van 09.30 tot 20.00 uur. Zaterdag 24 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag 25 juni van 11.00 tot 17.00 uur.


Rondje Rooi: De kans om je klassieker te laten zien

Foto: Hans van den Wijngaard

De jaarlijkse toertocht Rondje Rooi toert zondag 2 juli weer door de mooie omgeving van Sint-Oedenrode. De organisatie hoopt dat die dag zo'n 180 keurig verzorgde auto's door het Brabantse land toeren. Regionale trotse liefhebbers presenteren hun pareltjes aan het publiek. Onder de deelnemers wordt een groot aantal unieke exemplaren verwacht, waaronder een aantal automobielen en voitures van voor 1950.

Andere klassiekers zijn natuurlijk ook welkom. Tweecilinder Dafjes blinken net zo veel als een V8 Plymouth. Niet minder trots zijn de wankelmotoren naast de diesels. Kent u de Celica of de Borgward nog? Of een Cooper nog zonder BMW onderdelen en een Glas juist weer met. Een vriendelijke Ami naast een vurige Firebird, tijdens Rondje Rooi zij er weer veel klassiekers te zien in allerlei soorten en maten.

Foto: Hans van den Wijngaard

De start is als vanouds vanaf de Vresselse Hut. Iedereen is daar weer welkom vanaf 9.00 u. Omdat het dit jaar de 15e editie betreft is er voor elke deelnemer een verrassing. Omstreeks 15.00 u worden de auto's verwacht op de Markt in Sint-Oedenrode. Daar zal de prijsuitreiking om 16.00 u plaatsvinden.

Inschrijven kan nog via het mailadres fammabesoone@onsbrabantnet.nl


Wmo-klanten waarderen dienstverlening Meierijstad

Meierijstad - De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De ervaringen met burgers met een Wmo-voorziening, zijn bij alle gemeenten in Nederland in kaart gebracht. De ondervraagde burgers zijn opnieuw tevreden over de Wmo- dienstverlening van de gemeente Meierijstad. Het contact met de gemeente wordt gewaardeerd met een 7,4.

Eigen kracht
Wethouder Eus Witlox : "Begin dit jaar is er veel op ons afgekomen door de vorming van de gemeente Meierijstad. Ook speelden er problemen in de dienstverlening met Welzorg. Desondanks is de waardering van onze Wmo-klanten voor onze dienstverlening hoog gebleven. Hier ben ik trots op."

De wethouder vervolgt: "Onze Wmo- klantmanagers werken al jaren op een 'gekantelde' manier: niet de aanvraag staat centraal, maar de vraag van de klant. Thuis bij de klant wordt niet alleen de hulpvraag in kaart gebracht, maar er worden veel meer onderwerpen besproken. Wat kan de klant wel en niet (meer) en waarom. Daarna wordt gezamenlijk gezocht naar een passende oplossing. Zo zijn er soms mensen in de nabije omgeving die een handje willen helpen. Dat blijkt ook uit het onderzoek. Nu lijkt het misschien dat iedereen het allemaal zelf op moet lossen, maar dat is niet zo. Veel mensen krijgen ook nog een individuele voorziening. Dit blijkt ook uit het huidige Cliëntervaringsonderzoek. De oplossingen samen vormen een goed vangnet voor de cliënt. Eigen kracht wordt dan samen kracht."

Over de Wmo
Iedereen zo lang mogelijk zelfstandig laten functioneren en laten wonen waar hij/zij zich prettig voelt. Dat is niet alleen het streven van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar ook van de gemeente Meierijstad. Daarom zorgt de gemeente voor voorzieningen waar alle mensen gebruik van kunnen maken. Dus óók mensen die daarbij wat extra hulp nodig hebben.

Ook in Meierijstad misten stemmen Tweede Kamerverkiezingen

In Boxmeer bleken al eerder 7.600 stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen te missen, nu blijken ook in Meierijstad stemmen verloren te zijn gegaan. In totaal zijn 363 stemmen niet meegeteld in de uitslag.

Het gaat om 201 stemmen voor de PvdA, 111 voor D66, 28 voor het CDA en 23 voor de SP die niet zijn meegenomen in de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, zo meldde de NOS. De fout is gemaakt door Kieskring Den Bosch, waar ook de telling voor Boxmeer mis ging. In de uitslag van die kieskring zijn de meeste fouten gemaakt, namelijk 9.000.

Geen verschil
Het verschil is echter zo klein dat de verloren stemmen geen verschil hadden gemaakt in de uitslag van de verkiezingen. Dat de stemmen niet waren meegeteld, bleek uit een analyse van de Politieke Academie. Tientallen uitzendkrachten zagen de stemresultaten in bij alle 388 gemeenten in Nederland. De Politieke Academie vond in totaal meer dan 14.000 verschillen tussen de officiële uitslag en hun eigen tellingen.

Vroege vogelactie en gezondheidscheck

Pak nu je kans! De PreSale start aankomende zaterdag bij Intratuin Veghel. Tuinmeubelen, buitenpotten, sfeerartikelen, diverse barbecues gaan al in de voor uitverkoop.

Kom bovendien aankomende zaterdag bij Intratuin Veghel tussen 8.00 en 10.00 uur langs en profiteer nog eens van 20% korting op het gehele assortiment. Kijk op www.intratuin.nl/veghel voor meer informatie.

Kom deze zaterdag ook in de middag langs voor een gezondheidscheck voor je huisdier door een vakbekwame dierenarts assistente. Je wilt natuurlijk het beste voor je geliefde huisdier.

Kom aankomende zaterdag daarom tussen 12.00 en 17.00 met je huisdier langs bij Intratuin Veghel en je huisdier wordt op zijn gezondheid gecheckt door een vakbekwame dierenarts assistente. De check bevat vaste onderdelen, waaronder huid, vacht ogen, oren en gebit.

Ook een gewichtscontrole mag niet ontbreken. Een goede voeding en daarmee ook een goed gewicht is belangrijk om de algehele conditie van uw huisdier op peil te houden. Door overgewicht kunnen er sneller bepaalde ziektes ontstaan.

Alle huisdieren zijn overigens welkom voor de gezondheids check. Van hamsters, cavia's tot konijnen, honden en katten. Voor alle dieren die langs zijn gekomen ligt ook een leuk presentje klaar.

Intratuin Veghel is alle zondagen van 12.00 tot 17.00

Noordkade festival

Noordkade Magnifique, tijdens Fabrique Magnifique 2016, was een groot succes! Dankzij dit evenement is het voor CHV Noordkade Veghel duidelijk dat een volgende editie niet mag ontbreken deze zomer. Met Noordkade Festival 2017 laten we het in en rond de oude fabrieken wederom bruisen. Zowel jong als oud heeft vrije entree om te komen genieten van een culinair en cultureel zomerfestival.

Er komt een groot podium op de kade met doorlopend optredens van orkesten, dansgroepen, popbands en diverse artiesten. In het cultuurcluster van Phoenix Cultuur kunt u dit weekend alle drie de dagen genieten van Pieperz de Musical. Daarnaast verzorgd de Blauwe Kei, als nieuwe bewoner van de Noordkade, een kleinschalige voorstelling. Er zijn op meerdere locaties in het pand exposities te bezoeken. Op verschillende plekken binnen en op de kade kunt u af en toe straatmuzikanten en dansacts zien. Het Noordkade Festival 7, 8 & 9 juli 2017 vindt plaats en de entree is gratis.

Helaas waterpeil te laag bij Elde College

De weddenschap lag vast: met 100% geslaagden op het Elde College zouden de sectordirecteuren Toos Michon en Gerard Spijkers het water in het Schijndels Kloosterpark induiken. Maar de stunt kan niet doorgaan.

De school is bijzonder tevreden met de examenresultaten, maar helaas hebben we niet bij álle afdelingen een 100% slagingspercentage. En staat er te weinig water in de plas! De duik had zeker wél genomen kunnen worden voor de afdeling tweetalig vwo waar alle leerlingen positief nieuws kregen van hun mentor. In september volgen nog de resultaten van het IB-examen. Ook bij het vmbo basis richting Techniek is iedereen geslaagd. Voor deze studierichting een mooie kroon op het werk aangezien er sinds twee jaar les gegeven wordt op leerpleinen wat best een omschakeling voor de leerlingen betekende: meer samenwerken en meer zelfstandigheid. "Heel knap van de leerlingen. En daarnaast hebben we een mooi aandeel in het afleveren van technische vakmensen waar het bedrijfsleven voor in de rij staat", aldus Gerard Spijkers. Niet alleen de geslaagde eindexamenleerlingen nemen binnenkort afscheid van het Elde College. Ook een aantal docenten stopt na vele jaren voor de klas. Zo ook docente Nederlands Elly Hellings die genoot van een bijzonder afscheidscadeau: alle leerlingen uit haar vwo-mentorklas zijn geslaagd.
En wat zal de school Ger Schuurmans gaan missen. Vele jaren was hij examensecretaris (t)vwo/havo. Daarbij vertrouwde Ger de computer niet volledig. Ook dit jaar weer berekende hij samen met een groepje collega's de uitslagen, nog voordat de computer de eerste cijferlijsten leverde. Op 30 juni worden de resultaten na de herexamens bekend en kan wellicht de 100% score op alle afdelingen toch behaald worden. Het is nu hopen op een flinke regenperiode en een stijgend waterpeil.

Open Poëziemiddag

Zelfs uit Groningen, Amsterdam en Vlaanderen trokken dichters, op Vaderdag, naar de "Open poëziemiddag" in Casa del Arte". Tezamen met nog 8 dichters (waaronder de stadsdichter van Oisterwijk) traden zij op voor de aanwezige toehoorders en wel zo, dat de intimiteit die hoort bij deze kunstvorm, goed tot zijn recht kwam.

Het vond plaats in de aanliggende tuin met schaduwrijke bomen én in de "Casa" zelf waar ook o.a. muziek ten gehore werd gebracht door twee muzikale dichters op elektrische gitaar met percussie. Men kon genieten van lokale poëzie (incl. Schijndels dialect), de Vlaamse inbreng, short verse, een essay, dubbele poëzie en o.a. spontaan gezongen gedicht door het veelzijdige talent en lid van het collectief, de presentatrice/kleinkunstenaar Marjolein Piek (dorpsdichter van Heumen). Dit alles in een losse en spontane sfeer. Enkele dichters waren zelfs naar Meierijstad gekomen om hun debuut te maken in het voordragen van gedichten. De gastvrijheid in deze prachtige ambiance bleek o.a. door de inbreng van een voordracht in het Engels van een Ghanese. Het Schrijverscollectief heeft laten zien hoe het kan en moet om poëzie dichtbij het publiek te brengen. De volgende Poëziebijeenkomst is op zaterdagmiddag 16 september van 14.00 uur tot 16.00 uur.

31 / 40

Heerbeeck College Best
Mavo Economie

Niek Sanders
Jari Vogels
Mavo Landbouw
Steff van de Laar
Mavo Techniek
Dennis Brugmans
Coen van der Heijden
Sam Heijmans
Bart van Helvoort
Mathijs Lemmens
Job Schepens
Jop Verbunt
Mavo Zorg&Welzijn
Isa van Aarle
Kim van der Linden
Demi Louwers
Esmee Nooijen
Lyanne Simons

Havo Economie&Maatschappij
Ilse van der Heijden
Anne van Wershoven
Havo Natuur&Gezondheid
Lidy van den Boomen
Eline Onland
Havo Natuur&Techniek
Fleur van Heesch
Arthur Heidt
Vwo Natuur&Gezondheid
Vincent van den Elsen
Chloë Simons

Stichting Smitsorgel gaat bijzonder seizoen tegemoet

De Stichting Smitsorgel begint aan een bijzonder seizoen. Zowel het openings – als het slotconcert zijn van bijzondere allure. Maar ook de zaterdagbespelingen krijgen een Roois accentje.

Italiaans Concert met 'meet en greet' en diner
Op zondag 2 juli start het concertseizoen 2017 - in samenwerking met Restaurant Osteria - met een Italiaans totaal-arrangement. Bezoekers kunnen dit concert gewoon bezoeken, zoals alle concerten, maar men kan ook gebruik maken van een speciaal aanbod.

Om 16:00 uur begint dan het Italiaans concert in de Martinuskerk door Domenico Strada, viool en Ugo Sforza, orgel. Deze Italiaanse heren traden al eerder met veel succes in Rooi op. Na afloop van het concert lopen de deelnemers aan het arrangement samen met de musici naar "Osteria". Daar worden ze ontvangen met een sprankelend glas wijn of, zo men wil, een andere consumptie. Ondertussen kan nagepraat worden over het concert en kan men kennismaken met de musici. Vervolgens kan men aanschuiven voor een verrukkelijk 3-gangen diner met bijpassende wijn en een kop koffie of thee ter afronding. De heren musici zullen de menugangen muzikaal opluisteren. Als blijvende herinnering krijgen de deelnemers na afloop ook nog de lustrum-CD mee die het ensemble Severijn met het Smitsorgel maakte.

Lieke vur Rooi
Het Amsterdamse Prinsengrachtconcert eindigt traditioneel met "Aan de Amsterdamse grachten". Dat bracht het Stichtingsbestuur op het idee om de organisten die de zaterdagconcerten voor hun rekening nemen te vragen hun concert te eindigen met een improvisatie op het "Lieke vur Rooi". De componist, Ad van de Wetering, gaf zijn instemming. Het wordt spannend of de musici in gaan op het verzoek en wat ze er van maken. De zaterdagmiddagconcerten vinden plaats vanaf 15:30 uur van 8 juli tot en met 19 augustus.

Canto Ostinato
Aan het einde van het seizoen op zondag 12 november 2017 om 16:00 uur wordt de beroemde Canto Ostinato van Simeon ten Holt gespeeld op 2 orgels en 1 vleugel. Deze eigentijdse klassieke muziek is de laatste jaren bij het publiek erg geliefd geworden. Ze past qua sfeer en beleving uitstekend in de mooie Martinuskerk. Martien Maas speelt op de vleugel, Arjen Mooij en onze eigen organist Bert Augustus spelen orgel. Vrienden van de Stichting Smitsorgel kunnen dit concert gratis bezoeken.


Vrijwiligers gezocht

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Stichting Koeveringse molen zoekt algemeen medewerkers
Stichting Koeveringse molen is op zoek naar een vrijwilliger die één of meer van de volgende werkzaamheden aanspreekt: als timmerman werkzaamheden verrichten bij de bouw of het toekomstig onderhoud van de molen; als hovenier het toekomstig molenpark/-terrein mede verzorgen; het vak van molenaar leren; bereid zijn om bij oproep hand- en spandiensten te verrichten (assisteren bij markten, nieuwsbrief binden en verspreiden. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 17836)

Beugelclub zoekt penningmeester
Beugelclub "De Lustige Spelers" uit Olland (± 50 leden) is op zoek naar een penningmeester voor het verwerken en bijhouden van de financiën. (vacaturenummer 16303)

Begeleider ontmoetingsbijeenkomsten blinde en slechtziende ouderen
Het Rode Kruis afdeling Sint-Oedenrode is op zoek naar vrijwilligers die de bijeenkomsten voor
55+-ers die blind of slechtziend zijn willen begeleiden. Werktijden zijn donderdagmiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur, eens per twee weken in de KBO-ruimte in Odendael (vacaturenummer 13980).

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl).

Alzheimer Café

Op maandag 26 juni wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 te Schijndel, weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is: Huisarts aan het woord.
Hoe reageert een huisarts op patiënten die met eerste geheugenproblemen op het spreekuur komen? Wat is de rol van de huisarts met betrekking tot vroeg-signalering bij dementie?

Voordat de diagnose "dementie" is gesteld, is menigeen bij de huisarts geweest met vragen hierover. Wat kan uw huisarts hierin betekenen? Hoe gaat het verder als de diagnose dementie is gesteld? Mag en kunt u van uw huisarts verwachten dat hij/zij praktische hulp voor u regelt? Bent u nog in beeld als u onder behandeling van een geriater komt?

Over deze onderwerpen gaan we in gesprek met een huisarts. Tijdens dit café is er, zoals altijd, de mogelijkheid voor het stellen van vragen. Gastspreker: Jasper Musterd, huisarts in Schijndel

Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur. De toegang is gratis.

Bingo! Een gezellig Onderonsje

Op donderdag 29 juni organiseert het Onderonsje een gezellige middag met kienen in het Damiaancentrum. Heeft u bingo, dan heeft het Damiaancentrum leuke prijsjes voor u.

Iedereen vanaf 55 jaar is van harte welkom. Aanmelden is fijn maar u kunt ook spontaan komen. Aanmelden en info bij: Petra Vesters, tel.06-53448605 en Karin van Vlerken, tel. 06-13992915.

Tijd: 14.00-16.00 uur. Kosten: € 3,-
Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491 TB Sint-Oedenrode, www.damiaancentrum.nl

Aandacht voor invasieve exoten

Reuzenberenklauw Foto: Henri van Weert

Van 16 tot en met 25 juni vind voor het 2e jaar de landelijke week van de invasieve exoten plaats. Op diverse plaatsen wordt aandacht aan dit thema besteed, waaronder ook in Rooi.

Afgelopen zondag 18 juni hiel Roois Landschap samen met IVN afdeling Sint-Oedenrode een wandeling in en rond het dorp waarin de nadruk lag op een aantal soorten uitheemse planten die op de een of andere manier een risico zijn gaan vormen. Tijdens de wandeling werd getoond dat er in en rond het centrum enkele soorten grote planten groeien die nu of in de toekomst problemen kunnen opleveren.

Japanse Duizendknoop Foto: Henri van Weert

Reuzenberenklauw
Dit is een uit Zuidwest Azië ingevoerde sierplant die steeds vaker langs wegen en waterwegen voorkomt. De grote plant met enorme witte bloemschermen is prachtig, maar vormt een gevaar voor mensen vanwege het sap dat fototoxische eigenschappen heeft. Wanneer er sap van de plant op de huid is gekomen kunnen in combinatie met zonlicht rode vlekken en zelfs blaren op de huid ontstaan die vergelijkbaar zijn met brandwonden. Als het sap in de ogen komt kan het zelfs blindheid veroorzaken. Het is dan ook zaak om aanraking van de plant zoveel mogelijk te vermijden. Toch komt deze plant op een aantal plaatsen in en rond het centrum voor, ander andere aan het Klaverpad en aan de Dommel bij het Sluisplein. Om de plant kwijt te raken is steeds blijven maaien of uitgraven belangrijk, waarbij er op gelet moet worden dat er geen delen van de wortelstok worden verspreid.

Japanse en Sachalinse Duizendknoop
De Japanse Duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met groen blad en stevige wortelstokken. Een verwante soort is de Sachalinse Duizendknoop. Deze heeft een groter blad dan de eerste soort. Vanaf augustus bloeien beide soorten met roomwitte bloemetjes. De planten zijn ingevoerd als tuinplant en worden ook gebruikt in bloemstukken. Door tuinafval zijn ze echter steeds meer in de natuur terechtgekomen waar deze zich explosief kunnen vermeerderen. Daarbij worden alle andere planten compleet overwoekerd. Als de planten zich eenmaal hebben gevestigd wordt verwijderen steeds lastiger. Het is dan ook zaak om bij het eerste verschijnen alle planten zo snel mogelijk compleet te verwijderen. Wanneer deze al zijn verspreid kan het gedurende een langere periode elke 2 weken maaien de planten uiteindelijk uitputten. Daarbij kunnen delen van afgemaaide wortelstokken echter weer zorgen voor nieuwe verspreiding. De Japanse Duizendknoop groeit op vele plaatsen massaal aan de Dommel, onder andere in het gazon tegenover de Kolk en aan het Sluisplein. De Sachalinse Duizendknoop woekert hevig aan het water bij het Leerlooierspad.

Reuzenbalsemien
Dit is een grote eenjarige plant die van juli tot de herfst bloeit met geurige, rozerode bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en is als tuinplant in Europa ingevoerd. Bijen vliegen graag op deze plant en er is zelfs speciale balsemienhoning te koop. De laatste jaren vermeerdert de plant zich in een aantal gebieden explosief, met name doordat de rijpe zaden meters ver weg schieten en dan gemakkelijk nieuwe plaatsen koloniseren. Daar vormt ze een bedreiging voor vele inheemse planten doordat deze worden overwoekerd of niet meer bestoven wanneer de bijen vooral op de Balsemien vliegen. Bovendien laten ze aan de waterkant na het afsterven kale oevers achter die gemakkelijk kunnen afkalven.

Reuzenbalsemien
Groeit op diverse plaatsen massaal aan de Dommel maar koloniseert ook bossen, met name waar het vrij vochtig is. In Diependaal groeit de plant in grote hoeveelheden, waarbij deze onder andere het hier redelijk zeldzame Groot Heksenkruid dreigt te verdringen. De plant kan worden bestreden door uittrekken of door maaien. Dit laatste moet dan vlak vóór de bloei plaatsvinden omdat bij eerder maaien de plant gewoon weer doorgroeit. Bestrijden van Reuzenbalsemien vergt een lange adem want na het verwijderen zullen er opnieuw planten ontkiemen uit de zaden die nog in de grond zitten.

Dit zijn maar enkele soorten van de uitheemse planten die onze Nederlandse flora bedreigen. Met name zijn er ook diverse waterplanten die oorspronkelijk uit vijvers en aquaria kwamen en nu massaal voorkomen in de natuur. Tijdens de week van de invasieve exoten wordt aan alle bedreigingen door uitheemse planten en dieren aandacht besteed.

Meer informatie op www.weekvandeinvasieveexoten.nl Reacties naar rooislandschap@gmail.com


Wat bloeit er in onze bermen

Er wordt door Gemeenten veel aan bermbeheer gedaan om het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk te maken. Zo ook in Sint- Oedenrode. Als wij door ons Dommelpark lopen bespeuren we een groot aantal soorten bloemplanten welke destijds via `plan Dotterbloem` zijn ingezaaid en zichzelf in de loop der jaren hebben gehandhaafd. Onze gids Theo Gottenbos doet verslag.

Geel Walstro ( Galium verum ).
Ook wel Echt Walstro genoemd is een overblijvende plant waarvan de winterknoppen zich op of iets onder de grond bevinden. Deze plant is tweeslachtig ( een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De geurende, gele bloemen vormen samen een rijkbloemige pluim. De zwarte zaden, een splitvrucht, zijn kaal en hebben een zeer korte levensduur. Vroeger was Geel walstro in gebruik om de melk te stremmen: de kaasstof eruit af te scheiden.

Na het vallen van de avond geuren de bloemen naar honing. De gemaaide en gedroogde planten ruiken echter naar hooi en werden vanwege de prettige geur gebruikt om beddengoed te parfumeren. Men moet het Duitse `wal` lezen als afkomstig van wiegen of wieg. Waarschijnlijk werd het kruid in de wieg gelegd. Uit de oude volksgeneeskunde wordt vermeld dat vermoeide reizigers hun pijnlijke voeten in een aftreksel van walstro konden laten bijkomen. Walstro werd soms gebruikt om inwendige en neusbloedingen te voorkomen.


34 / 40

mijn vader

heden, zoveel jaar na dato
versteen ik het beeld
van mijn vader
houw de lagen van zijn persoon
ik tracht zijn wezen te plaatsen
in een menselijk kader;

een postuur met een ruimtelijke
omvang, gevoed door smakelijkheden,
een zuivere inborst, gevormd door
een haast verborgen verleden
gaven deze kleine man met humor
en weinig woorden
een ongekende kracht:

de zachte macht van ervarend voelen
in de stilte van het ongezegde
soms ook afvragend
wat hij zou bedoelen


Voor ik trouwde had ik zes theorieën over de opvoeding van kinderen. Nu heb ik zes kinderen en geen enkele theorie.
John Wilmot (1647-1680)

Saome is 't gezellig zin d'n boer en ie gong mî z'n perd naor de mert

Wederom een prachtig plaatje van boven door Henri van Hoorn.

Jan Vogels maakte deze prachtige natuurfoto. Wat een kleuren!

Martien de Louw en Jo van Oirschot

Tijdens het druk bezochte uitwisselingstoernooi op vrijdag 9 juni bij Boulesvereniging De Klutsers in Nijnsel werden deze twee mannen al benoemd tot clubhelden van het jaar, maar via deze weg zetten wij hen nogmaals in het zonnetje. Martien en Jo zorgen het hele jaar door voor het onderhoud van het jeu de boules complex achter Zalencentrum De Beckard en door hun inzet ziet het terrein er altijd keurig verzorgd uit. Het ruimen van de bladeren, takken en bloesem geeft hen wekelijks een hele boel werk; kruiwagens vol worden er afgevoerd. Jo hanteert daarbij altijd de bladblazer en Martien zorgt voor de afvoer en het fijnere werk met de hark en een bezem. Dit zijn de kanjers van de club waarop onze vereniging De Klutsers kan bouwen en wij wensen dat zij allebei nog lang vrijwilligershulp blijven verrichten.

Welke clubheld verdient het om volgende week in de spotlights te shinen? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl


Lita van Weert 2x Nederlands Kampioen

Op zondag 18 juni werd in het Hofbad in Den Haag het NK Breedtesport schoonspringen georganiseerd. Lita deed mee op de 1 en de 3-meter-plank in de E-categorie (geboren in 2008 of later). Lita begon vroeg in de middag met de 1-meter wedstrijd. Na een goede 1e sprong, een zweefsprong voorwaarts gehoekt, wist ze voor sprong 2, een zweefsprong binnenwaarts gehoekt, alleen zessen en 6,5 te scoren, waarmee ze meteen afstand nam van de andere springsters.

Sprong 3, een zweefsprong achterwaarts gestrekt, ging niet zo goed als we van haar gewend zijn, maar deze sprong viel ook de andere springers 'zwaar'. De salto voorwaarts gehurkt tot slot, zorgde voor een mooie totaalscore van ruim 94 punten. Goed voor een gouden medaille.

Foto:

Later in de middag mocht ze aantreden op de 3 meter-plank. Vooraf was al duidelijk dat dit erg spannend zou gaan worden. Lita wist echter haar zenuwen te bedwingen en alle sprongen werden met mooie gemiddelde cijfers beloond. Het was spannend tot de laatste sprong en met slechts een paar tienden verschil, was ze toch ook hier weer de beste.

Na 1,5 jaar al tweede van Nederland

Je zou hem een aangeboren talent kunnen noemen. Bram Rooyakkers uit Sint-Oedenrode is namelijk pas 1,5 actief als breakdancer en nu al mag hij zich de tweede beste van Nederland noemen. Afgelopen zondag vond in Eindhoven de Nederlandse Breakdance League (NBL) plaats. Een competitie waar zo goed als alle 'breakdance kids' uit Nederland aan meedoen.

Twee keer in de week traint Bram voor zijn passie. Bij de leraren van Cypher HQ, zowel in Den-Bosch als in Sint-Oedenrode. De NBL staat hoog aangeschreven en dus werd het zondag voor Bram een pittige klus. Toch slaagde hij met glans. Na de afgelopen tijd een aantal battles te hebben gedanst - en te hebben verloren - was hij niet minder gemotiveerd om nog harder te gaan trainen. Dat resulteerde in een topprestatie afgelopen zondag.

Om in de finale te komen moest hij twintig anderen verslaan en dat deed hij met volle overtuiging. De jury was unaniem dat Bram door moest gaan. Om vervolgens in de finale uit te komen tegen zijn crewgenoot. Die verloor hij, maar de tweede plek van Nederland is een bekroning op zijn harde werken.

Ontspanning heeft een koningin

Op zaterdag was het koningschieten bij HBV Ontspanning. Omdat Sjef van den Berg driemaal achtereen koning is geworden werd hij zaterdag gehuldigd als keizer. Daarna moest opnieuw geschoten worden om het koningschap.

Alle recurveschutters die in mei hadden meegedaan aan het koningschieten mocht opnieuw een gooi doen naar de titel. Er waren 13 deelnemers. Na de afvalronden bleven vier schutters over voor de finale. Kristin Davies en René van Erp schoten om de titel. Ze maakten er een spannende wedstrijd van die ging over de vijf volledige sets. Uiteindelijk wist Kristin in de vijfde set de winst te pakken met een 6 – 4 overwinning. Kristin mag zich nu koningin van Ontspanning noemen en René prins. De strijd om het ridderschap was zo mogelijk nog spannnender. Simon Boersbroek en Piet van den Berg gingen gelijk op tot een 5 – 5 stand. Een shoot off moest de beslissing brengen. Piet schoot als eerste een 10 en Simon schoot direct daarna ook een 10. De pijl van Simon zat het dichtste bij het midden waarmee hij Ridder van Ontspanning werd. Piet moest genoegen nemen met de vierde plaats.

De overige plaatsen vanaf de vijfde plaats: Wil Kivits, William Huyberts, Jan van Bergen, Jos van der Veer, Mark Kuys, Martie Verhoeven, Marjelein Verhoeven, Frans van de Braak en John van Mulukom.

Op vrijdag hebben we een face-to-face wedstrijd geschoten. Vanwege het koningschieten op zaterdag was het een rustige avond. Bij de houtschutters was Michael Moonen de winnaar, gevolgd door Antoon Vervoort, Antoon Hermes en Jos van den Berg. Bij de recurveschutters ging de winst naar William Huyberts, gevolgd door Martie Verhoeven, Simon Boersbroek, Jan van Bergen, Mark Kuys en Ronald van de Sande.

Theo Passier heeft de afgelopen weken enkele wedstrijden geschoten. Twee weken geleden was er de IFAA Dutch Open. Hij won goud in de klasse VMFU en goud in de klasse VMFU bij de Dutch Open in- en outdoor IFAA. Vorige week schoot Theo in Cadier en Keer een veldwedstrijd. Met een score van 377 en 367 werd hij 4e bij de veteranen compound.

Op zondag 11 juni vond de tweede editie van het Vriendentoernooi (voorheen: Invitatietoernooi) plaats bij Tennisvereniging De Kienehoef. Het deelnemersveld bestond uit 64 tennissers en niet-tennissers. Velen maakte na jaren van afwezigheid weer hun rentree op de tennisvelden. Zo bleken de trainingen van Cees in hun jeugdjaren toch weer eens van pas te komen. Het werd een warme, maar toch vooral gezellige middag met spelers en supporters. Zij genoten van een hapje en een drankje tussen de wedstrijden door.

Gestreden werd er op de baan door alle deelnemende koppels. Zij speelde in acht vriendenpoules om de titel 'Poulebaas'. In een vriendenpoule schrijven vier bevriende koppels in, die daarmee gegarandeerd tegen elkaar spelen. Uiteindelijk werden er ook nog kruisfinales gespeeld tussen de vriendenpoules. Als finale werd een heuse tennispongwedstrijd gespeeld. Het principe van bierpong, maar dan op een tennisbaan, met racket, tennisbal en emmers. Met een drankje naar keuze. De finalisten toonden hun klasse en precisie door de bal in de juiste emmer te mikken. Uiteindelijk waren er vier winnende koppels, elk in hun eigen klasse.

Eerste plaats: Geert van Kaathoven / Luuk Hanegraaf, Tweede plaats: Doy Dekkers / Hans Dekkers, Derde plaats: Sven Rooijakkers / Joris van de Sande, Vierde plaats: Manon Hazenberg / Britt Raaijmakers.
De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi, met opnieuw een groeiend deelnemersveld. Ook volgend jaar hopen zij weer nieuwe tennissers en niet-tennissers te verwelkomen op het tennispark!

Wedvluchten de Vredesduif

Op vrijdag 16 juni stond de eerste overnacht vlucht op het programma vanuit St. Vincent Tyrosse met een afstand van 1015 km. Hier stonden 73 duiven van 10 Rooise liefhebbers aan de start.

Er werd om 12.30 uur gelost en de eerste werd geklokt om 12.35 uur om zeventien juni door Bart Giebels met een snelheid van 949 mpm. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: Bart Giebels: 1,4,10,11,15, Oebel Roeters: 2,5,11, Jan v. Houtum: 3,6,7,8,14, Verhagen v.d. steen: 9,13.

Op zaterdag 17 juni stond een vlucht vanuit Chevrainvillers op het programma van 422 kilometer. Er werd om 10.00 uur gelost en de eerste werd geklokt door J. v. Boxmeer om 15.30 uur met een snelheid van 1278 mpm. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: J. v. Boxmeer: 1,4,7,810,11,12,13,15, A v.d. Heijden: 2,3,6, Combinatie G. en H. v. Dijk: 5, H. v. Boxmeer: 9, W. v. Houtum: 14.

Kind-oudertoernooi Tennisvereniging Boskant

Al ver voordat de wedstrijden begonnen waren de kinderen al op de tennisbaan te vinden. De (groot) ouders zaten nog heerlijk aan de koffie terwijl de kinderen al aan het inspelen waren.

Er werd fanatiek gestreden om de punten én er werden leuke rally's gespeeld. Wie als toeschouwer aanwezig was, heeft ook heel veel plezier kunnen zien. Daar gaat het uiteindelijk om. Al met al weer een geslaagd toernooi.

Wielertoertocht Mendig-Budel

Op zaterdag 1 Juli wordt de jaarlijkse wielertoertocht Mendig-Budel over ca. 260 km gereden. Deze tocht vertrekt in Mendig ( Duitsland ) en loopt via het Eiffel gebergte ( ca. 2700 hoogte meters ) en Limburg naar het brabantse Budel.

Ieder jaar doen hier vele wielrenners uit Sint-Oedenrode en omgeving aan mee. Deze tocht is volledig uitgepijld en onderweg zijn er 3 rustposten. Voor informatie ( o.a inschrijving en transport van fietsen en wielrenners naar Mendig ) zie SWAC.nl Voor de wielrenners die iets minder ver willen fietsen wordt er op deze dag ook de tocht Budel-Waldfeucht-Budel gereden over 125 km. Beide tochten eindigen op de markt in Budel.

Warmlopen voor de Tour de France

Foto:

Sint-Oedenrode - Nog een kleine twee weken voor de Grand Depart! Op zaterdag 1 juli start de Tour de France dus alle wielerkenners uit Rooi en omgeving zijn vast al druk bezig om renners te vergelijken, het parcours door te nemen, met vrienden te overleggen en te polsen wie zij nemen. Kortom de Tourspanning stijgt.

De organisatie van het Tourspel is druk doende om alles weer in gereedheid te brengen voor de editie van dit jaar. Zo is de website (www.rooistourspel.nl) weer up to date en worden de online kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram inmiddels weer actief gevuld met informatie.

Zoals vorige week al omschreven blijft veel hetzelfde maar er zijn ook wat kleine wijzigingen in ons spel. Dit jaar zal het Tourspel, in samenwerking met DeMooiRooiKrant, een fotoactie houden. In Rooi en omgeving fietsen zoveel mensen als amateur door Meierijstad. Sommigen bij een wielervereniging en anderen juist weer in een vriendengroep of solo. Samen met DeMooiRooiKrant denken wij dat dit ongetwijfeld prachtige plaatjes kan opleveren. Met de fotowedstrijd dagen we jullie uit om deze met ons te delen en hiermee kans te maken op een leuke prijs. Meer hierover komende week in DeMooiRooiKrant.

Verder willen we nog even benadrukken dat vrijdagavond, de dag voor aanvang van de Tour de France, al je inschrijving bij ons binnen dient te zijn. Reden is dat de Tour start met een tijdrit en niet met een proloog. Deze tijdrit telt dus ook mee in de puntentelling. Kom dus vrijdagavond richting café De Kroeg en dan zien we graag het winnende lijstje tegemoet.

Ponyruitertjes genieten van de ponyspeldag

Elk jaar organiseert paardensportvereniging Lambertus uit Veghel een ponyspelwedstrijd voor de allerkleinste liefhebbers van deze sport. Zowel de amazones als de ruiters als de pony`s verschijnen verkleed in de ring.

Niemand verlaat op deze wedstrijd de ring zonder prijs. Wieke Koster en haar pony Dolly waren tweede bij de tonnenrace en Rian en Misty eindigde met een derde prijs. De amazone en ruiters van de sectie paarden hadden hun jaarlijkse uitje. Deze keer georganiseerd door Bart en Eline. De vereniging heeft kennis gemaakt met een andere discipline van de paardensport: mennen. Iedereen heeft genoten. Misschien tijd voor een nieuwe sectie binnen de vereniging voor de wat oudere leden. Linda van Gastel is daarna gewoon op concours geweest met haar paard Coco Flanel in Nuenen. In de klasse B behaalde ze de tweede prijs na een foutloze barrage en 78.5 stijl-punten. Judith van den Nieuwenhuizen en haar paard Izaminka behaalden in Asten een tweede prijs in het springen klasse B met 77 stijlpunten. In Eindhoven kwam Judith ook met Izaminka aan de start en ook hier behaalden ze de tweede prijs. Deze keer met 80 stijlpunten.

Rooise renners actief

Jarno van Esch nam deel aan de districtkampioenschappen tijdrijden In Wernhout en werd zevende van het district en negentiende overal. Toch plaatste hij zich voor het NK tijdrijden komende woensdag in Monferland door eerdere resultaten.

Bij het NK tijdrijden mogen 50 junioren starten waaronder dus Jarno. Bij het criterium in Erp kwam Jarno zeer hard ten val door een achterblijver, heel erg balen net voor het NK. Ook Youri kon de wedstrijd niet in het peloton eindigen, maar Sep pakte nog mooi de laatste prijs mee, hij werd twintigste. Afgelopen zaterdag was er dus het NK junioren in Monferland met daarin aan de start Jarno en Sep. Het parcours was niet selectief genoeg om het peloton uit elkaar te krijgen. In de laatste omloop reed toch uiteindelijk 6 man weg en hierachter werden Jarno 34e en Sep 38e in de sprint van de grote groep erachter. Zondag in het Belgische Kasterlee kon Youri helaas niet in het peloton de wedstrijd beëindigen. Na het NK tijdrijden komend weekend is er de driedaagse van Bladel met daar aan de start Sep Jarno en Youri.