DeMooiRooiKrant

31 augustus 2016

DeMooiRooiKrant 31 augustus 2016


Burgerkoningschieten al bijna een traditie

Foto: Hans van den Wijngaard

Het is al bijna een vaste traditie. 'Burgerkoningschieten' tijdens de Rooise kermis. Vier jaar geleden begon het Sint-Jorisgilde voorzichtig op de Neul, tegenwoordig bevinden zij zich op de Ollandseweg. Volgend jaar hopen de gildebroeders en -zusters het eerste lustrum te kunnen vieren. Afgelopen zaterdagmiddag vond op het gildeterrein aan de Ollandseweg de vierde uitgave plaats en maar liefst 21 'burgers' gingen de sportieve strijd met elkaar aan. Peter Verkuijlen schreef daarbij de titel 'burgerkoning' op zijn naam.

Het Rooise gilde bestaat al vele eeuwen, maar het is ook lang in ruste geweest. Van een 'vaderopzoontraditie' is dan ook geen sprake. Toch zegt Henk Quinten, de hoofdman van het Sint-Jorisgilde, dat het burgerkoningschieten niet als primaire doel heeft om nieuwe leden te winnen. "Het belangrijkste is dat we mensen kennis laten maken met het gilde en hen een leuke middag kunnen bezorgen. Al zou het wel heel mooi zijn als we aan zo'n middag een paar nieuwe gildebroeders of -zusters over zouden houden", bekent Quinten eerlijkheidshalve.
Traditioneel werd het eerste schot gelost door de burgemeester. Daarna was het de eer aan de 21 deelnemers van het burgerkoningschieten. Tijdens de eerste ronde was de opdracht aan de deelnemers om het plaatje, in een serie van zeven schoten, tenminste vier keer van de mast te schieten. De deelnemers die dat lukte, streden om vier uur in een tweede ronde voor de titel. Peter Verkuijlen schreef de titel 'burgerkoning' daarbij op zijn naam. Mario Bullens werd tweede en Willem van der Velden eindigde als derde.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

G.J. Donkers 100 jaar

De mensen worden dan wel steeds ouder, maar een 100e verjaardag is voorlopig nog geen dagelijkse gebeurtenis in Rooi. Op woensdag 24 augustus was het weer eeuwfeest, ditmaal voor de heer GJ Donkers. Natuurlijk kwam de burgemeester op bezoek, in Odendael, en die zat echt op zijn praatstoel. In het dialect, zijn plat Deurnes is niet zo heel anders dan plat Roois. De abrikozenvlaai met slagroom ging er bij allebei goed in.

"Was het 100 jaar geleden ook zo'n mooi weer?" Nee, dat wist de eeuweling natuurlijk niet meer. Hij wist nog wel dat hij bij geboorte 9 pond woog, waarop burgemeester Maas grapte of hij als zware jongen in de gevangenis had gezeten, en zo ging het maar door, in een tempo dat de jarige maar amper kon bijhouden of verstaan. Ook de geschiedenis van de Donkershoeve, waar Donkers was geboren en getogen, kwam uitgebreid aan bod. Een belangrijk moment in zijn leven was, toen zijn broer emigreerde naar Canada. Donkers: "Da was toch wel moeilijk. Maar vorig jaar is hij nog hier gewist. Het is wel handig als ze overkomen, dat ze Hollands spreken. Oew moedertaal, die vergitte noit"

"Volgend jaar kom ik weer op je verjaardag" beloofde Maas. Maar dan is hij toch geen burgemeester meer? "Dan kom ik toch. En neem weer een fles Vieux mee".

Baanlozenproject doet donatie aan Damiaancentrum

Weet u het nog? In de jaren '80 van de vorige eeuw heerste er grote werkloosheid. Stichting Baanlozenproject Sint-Oedenrode werd opgericht. Die zette zich in om zinvolle activiteiten te ondernemen voor baanlozen. Op de eerste plaats ontmoeting, want baanlozen stonden vaak alleen, werden nauwelijks geaccepteerd en stonden min of meer buiten de maatschappij.

Kwetsbare mensen zijn er nog steeds, ook in onze voortschrijdende samenleving. Maar inzichten en aanpak ontwikkelen en de dynamiek veranderd. De stichting Baanlozenproject is dan ook overgegaan tot liquidatie en ontbinding. En nu, zo'n 35 jaar later willen de vertegenwoordigers van de stichting – zoals de statuten ook voorschrijven - het batig saldo schenken aan een goed doel, dat in het verlengde ligt van de eigen doelstellingen. Min of meer gezegd, het stokje wordt overgedragen.
Ze kwamen uit bij het Damiaancentrum dat zich inzet om activiteiten en dagbesteding aan te bieden aan kwetsbare mensen.

Piet van de Tillaart, voorzitter van het bestuur van het Damiaancentrum kreeg daarom een wel heel bijzondere vraag: 'Willen jullie een donatie ontvangen van onze stichting?' Piets reactie: 'Dat is geweldig. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Extra geld, ruim vierduizend euro, kunnen we als sociaal centrum altijd wel gebruiken.' Hij liet desgevraagd weten dat er aan de bestuurstafel meteen wat ideeën naar boven kwamen over de besteding. 'In de geest van het Baanlozenproject kunnen we misschien enkele verhalentafels of creatieve workshops aanbieden aan werkzoekenden. Bijvoorbeeld speciaal voor oudere werkzoekenden of vluchtelingen.' Enthousiast gaat hij verder. 'En natuurlijk is er binnen de diverse werkgroepen altijd wel wat materiaal nodig. In oktober willen we mensen uit Rooi en Schijndel weer uitnodigen om kennis te maken met vluchtelingen. We willen weer een integratiediner organiseren. En met de jongeren van Kentra gaan we weer aan de slag om leuke spullen te maken die we kunnen verkopen op de Kerstmarkt in december.' Hij lacht: 'We hebben zoveel plannen en activiteiten. Dat geld is zeer welkom.'

Het geld dat het Baanlozenproject nu nog bezit is afkomstig uit verschillende bronnen. Woordvoerder en vereffenaar van de stichting Baanlozenproject in liquidatie Cor Van Mosseveld laat weten: 'Een deel daarvan komt nog uit een donatie van Pater Boets, die vanaf de oprichting zeer begaan was met het Baanlozenproject. Voor het overige betreft het inkomsten uit andere schenkingen en inkomstenbronnen.

Gemeentelijke onderscheiding Eric Markgraaff

Foto: Lisa vd Ven

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om aan de heer Eric Markgraaff de Penning van Verdienste toe te kennen bij gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Jeugdvakantieweek. Dat gebeurde vandaag in het bijzijn van alle kinderen die deelnemen aan de JVW, zijn ouders, de begeleiding en de burgemeester.

Eric Markgraaff zet zich al gedurende dertig jaar in voor de Stichting Jeugdvakantieweek Sint-Oedenrode. Vijftien jaar als begeleider en vijftien jaar als organisator. Daarnaast is hij al ruim twintig jaar actief bij Budo vereniging Dai-Ippo en is hij al vele jaren betrokken bij de intocht van Sinterklaas. De Penning werd uitgereikt door burgemeester Maas voorafgaand aan de Talentenjacht in sporthal De Streepen. Eric kreeg een gemeentelijke onderscheiding en een horloge van de gemeente Sint-Oedenrode.

Foto: Jos v Nunen

Vernieuwde Beckart: "Wij willen uitblinken in akoestiek"

Dat de Beckart in Nijnsel helemaal vernieuwd is, zal weinig Rooienaren en al helemaal weinig Nijnselnaren zijn ontgaan. Bestuur en vrijwilligers zijn er al lang mee bezig en iedereen die er komt, of zelfs maar langs rijdt, ziet na decennia ineens een gebouw zonder gordijnen, een mooie parkeerplaats en, bij mooi weer, een ruim buitenterras. Alleen locatie en buitenmuren herinneren nog aan de tijd dat De Beckart een gemeenschapshuis was zoals elk dorp wel heeft in de wat kleinere woongemeenschappen.

"John Voss van Meubiflex kwam kijken en het eerste wat hij zei was 'Eerst die gordijnen eruit!' kijkt secretaris Ad Maas terug. Het werd de opmaat voor nog veel meer veranderingen, om er een eigentijds én functioneel gebouw van te maken. "Ja, je kunt wel stellen dat alleen het parket er nog ligt" beaamt Maas eind augustus, terwijl de grote zaal nog helemaal verpakt zit vanwege de bouw en de oude bar nog op z'n plek staat. Wel lijkt die grote zaal nog groter: het podium is verwijderd, en het plafond. "We hebben nog flink zitten stressen om dat plafond met doek te bekleden voor een betere akoestiek, maar dat bleek heel lastig en bovendien kwamen we op het laatst doek tekort. Het blijft nu open. Het verbeteren van de akoestiek is trouwens niet goedkoop! Maar daar willen wij in uitblinken, grote ruimtes met een goede akoestiek vind je in Rooi niet veel" aldus Maas.

Geld speelt natuurlijk een belangrijke rol bij het hele gebeuren rond de Beckart. De historische opmerking van de vorige burgemeester Piet Schriek ''Desnoods maken ze er een luciferfabriek van" veroorzaakte destijds een schok in Nijnsel, maar markeerde wel een keerpunt in het verdienmodel, dat voorheen grotendeels uit subsidie bestond. "Het blijft altijd een gestoei tussen maatschappelijke en commerciële functies, maar van de huurpenningen alleen kunnen we het niet redden. De zonwering kon worden betaald uit het IDOP-potje, onze grote loterij heeft ons een stuk op weg geholpen en De Beckart is op een haar na helemaal klaar" vult voorzitter Frans Sijbers aan. "Maar dat was nooit gelukt zonder hulp van onze vrijwilligers en sponsoren: het VSB-fonds, het Oranjefonds en het coöperatief krediet van de Rabo STOS. Dat laatste was geoormerkt voor een nieuw podium, en daar gaat het tot de laatste cent ook naar toe. Het oude podium was loodzwaar, het nieuwe van aluminium waardoor het flexibeler inzetbaar is. Wat dat laatste betreft hadden we ook graag de mogelijkheid gehad om de grote zaal te verdelen in kleinere ruimtes, maar daarvoor moeten we nog even sparen. Ook meer vrijwilligers is een grote wens, ze zijn reuze enthousiast en 40 lijkt veel, maar sommigen werken maar één dag in de week." Ad Maas: "Verder hebben we alles mee gehad; we hebben een volledige horecavergunning, en we hebben veel vaste gebruikers: de harmonie, de heikneuters (carnavalsclub), muziekkapel Tiona, de toneelclub, twee bridgeclubs, de KBO met 2 middagen voor de ouderen, de verhalentafel en het eetpunt, het mama cafe, groep gehandicapten + ouders en de jeugdsoos. Verder is er maandelijks een spreekuur van Welzijn de Meierij en is er een prikpost."

De grote zaal is het sluitstuk van de metamorfose. De nieuwe Beckart wordt op 9 september om 20.00 uur officieel geopend door Harrie Vulders, de naam die door de decennia heen in één adem werd genoemd met De Beckart.


Boskantse KBO'ers naar Orchids

Op Woensdag 7 september gaan de Boskanters naar Orchids. Orchids is de eerste en grootste paardenmelkerij, aan de rand van het Brabantse dorpje Zeeland.

Hier lopen 280 paarden in kuddes vrij rond. Daar worden veulens geboren en de merries gemolken. Om 14.00 uur is er ontvangst met koffie en cake, gevolgd door een zeer interessante film over de paarden. Dit alles in de gezellige boerenzaal. Deze is ook geschikt voor mindervalide bezoekers. Je proeft de sfeer van een ouderwetse huiskamer in een boerderij en hebt uitzicht op de paarden. Daarna volgt een rondleiding over het bedrijf. Er wordt afgesloten met een lekker glaasje paardenmelk.
Vertrek is er vanaf het Ritaplein in Boskant. Per fiets om 12.00 uur en per auto om 13.15 uur. Aanmelden kan bij Annemarie: 0413-475538.

Serviceclub neemt de Stek mee naar zee

Woensdag 24 augustus mochten de gasten en vrijwilligers van de Stek en nog enkele andere gasten genieten van een dagje uit, aangeboden door de Serviceclub Sint Oendenrode.

Om kwart over negen vertrokken we met de bus naar Kijkduin. Het was prachtig weer en we werden verwelkomd door vrijwilligers van het Nationaal Ouderenfonds. We begonnen met koffie en een heerlijk stukje gebak. Na wat te kunnen babbelen met elkaar genoten we van een heerlijke lunch. Er waren verschillende gasten die met een speciale rolstoel op het strand konden en aan de rand van de zee mochten genieten van het mooie uitzicht. Op de terugweg maakten we een stop bij het van der Valk hotel Princeville in Breda om te genieten van een heerlijk diner. Voldaan en goed gevuld kwamen we om 20.15 weer aan bij Odendael en kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag waarvoor wij Serviceclub Sint Oedenrode hartelijk danken.

Alle wegen leiden naar Rome

'Alle wegen leiden naar Rome en 'Rome is niet op een dag gebouwd.' Met deze twee opmerkingen zou de hele lezing samen te vatten zijn. Rome, meer dan 2700 jaar geleden gesticht op zeven heuvels aan de oever van de Tiber, groeide uit tot het middelpunt van een omvangrijk Romeins Rijk dat zich uitstrekte langs de gehele Middellandse Zee en zelfs ver daarbuiten.

Van het Romeinse rijk is veel overgebleven: tem-pels, theaters, paleizen en triomfbogen. Hoe de gewone Romeinen woonden en leefden is wat moeilijker voor te stellen, want zoals overal is de rijkdom beter bewaard gebleven (in stenen en kunst) dan het le-ven van alledag. Toch doet dhr. Ton Cruijsen een poging om ook het gewone leven van de gewone Romeinen in beeld te brengen. De lezing is zo opgebouwd dat we ons als het ware verplaatsen naar de Romeinse tijd en een bezoek brengen aan het Rome uit die tijd. U bent van harte welkom bij deze lezing op dinsdag 20 september. Aanvang 20.00 uur; (laatste keer locatie CeC Mariëndael). Voor heemleden is de toegang gratis. Introducés betalen € 2,00 entree.

Eropuit-bus naar de Jumbo Foodmarkt

Foto: Nelleke Post

Op maandag 12 september gaat de Eropuit-bus Sint-Oedenrode naar de Jumbo Foodmarkt in Veghel.

Een plek om heerlijk rond te struinen met elkaar en te winkelen. Er is genoeg te zien en voor ieder wat wils. Ook is er tijd voor een kopje koffie of thee. U wordt rond 13.30 uur thuis opgehaald en rond 16.30 uur bent u weer thuis. Kosten: € 4,50- p.p. exclusief consumptie en persoonlijke uitgaven. Wilt u ook mee? Geef u dan op door te bellen naar Welzijn De Meierij, 073-544 1400.

Je bent nooit te oud om te leren lezen en schrijven

Zelf een advertentie op Marktplaats kunnen zetten, een inschrijfformulier invullen, de (klein)kinderen kunnen voorlezen. Er zijn verschillende persoonlijke redenen voor Nederlanders om zich aan te melden voor de (NT1) cursus Lang zullen ze lezen van Welzijn De Meierij in Sint-Oedenrode.

Één op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Dat zijn 1,3 miljoen volwassenen. De kans is dus groot dat u iemand kent (ook al weet u dat misschien zelf niet) die geholpen kan zijn met een cursus als deze. Iemand die opvallend vaak zijn leesbril vergeet. Die een boek lezen zonde van de tijd vindt en formulieren het liefst thuis invult of iemand anders vraagt om het te doen. Allemaal signalen waaraan u kunt herkennen dat iemand moeite heeft met lezen of schrijven.

Het is bekend dat de drempel om zich aan te melden hoog is. Het gevoel van schaamte is vaak groot. Maar de ervaring leert dat dat gevoel al snel verdwijnt wanneer men eenmaal de eerste stap heeft gezet. Want iedereen daar aanwezig weet hoe moeilijk het kan zijn. Bekend is dat het volgen van de cursus bijdraagt aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen en meer mogelijkheden, thuis en op het werk.

Er wordt gewerkt in kleine groepjes waardoor er ruimte is voor hele persoonlijke begeleiding. Zo leert men dus echt wat men wil leren. Dus kent u iemand in uw omgeving, maakt u hen hier alstublieft op attent. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De cursus is op donderdag van 18.30-21.00u in Sint-Oedenrode. Er wordt op 8 september gestart, maar er kan op ieder moment worden ingestroomd. Voor meer informatie en aanmelden neemt u contact op met Welzijn De Meierij via info@welzijndemeierij.nl of telefonisch op 073-5441400

Dag van de scheiding

Op de 'Dag van de scheiding', vrijdag 9 september aanstaande, openen de scheidingsspecialisten van Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators hun deuren. Je kunt zonder afspraak binnenlopen en gratis informatie inwinnen: In Best: tussen 9.00 uur en 19.00 uu en in Sint-Oedenrode: tussen 15.00 uur en 19.00 uur.

De laatste jaren is het onderwerp 'scheiden' volop in het nieuws. Eén op de drie huwelijken strandt en bijna één op de twee samenwonende stellen gaat uit elkaar.

Op 15 september 1796 werd in Nederland de eerste echtscheiding uitgesproken. Daarom organiseert de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) ieder jaar medio september 'De dag van de Scheiding', dit jaar op 9 september 2016. Het doel van deze dag is het verbeteren van het proces rondom een scheiding: "uit elkaar, met respect voor elkaar".

Op de 'Dag van de Scheiding' kunt u de hele dag zonder afspraak, vrijblijvend en kosteloos bij Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators terecht voor beantwoording van je vragen en een eerste advies over alles wat met scheiding te maken heeft.

De kracht van Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators

"Mensen die ons kantoor binnenlopen, hebben een probleem. Een probleem brengt vaak emoties met zich mee. Voor die emoties hebben wij begrip. Wij kijken niet enkel naar de zakelijke kant, maar geven ook de emoties die met een scheiding gepaard gaan een plek. Dat is ook de kracht van ons kantoor: betrokken en persoonlijk", aldus Anne Zonnenberg.

Liever overleg

"Onze voorkeur gaat er naar uit met de wederpartij tot een voor beiden passende oplossing te komen. We proberen tussenkomst van een rechter te vermijden. Op die manier houd je de regie in eigen hand. Dat geeft een bevredigender gevoel dan wanneer een ander over je lot beslist.", aldus Anja Snoeks, naast advocaat ook mediator. "Daarnaast houdt een regeling waar beiden achterstaan, vaak langer stand."

"Als er kinderen bij een echtscheiding betrokken zijn, en partners ruziënd uit elkaar gaan of elkaar het leven zuur maken, gaat dat ten koste van de kinderen.", zo geeft Saray Kehrens aan. "Wij begeleiden bij het uit elkaar gaan, op een constructieve en harmonieuze manier, zodat de kinderen en de ex-partners dit toch al moeilijke proces, zo goed mogelijk doorkomen."

Soms is de weg van overleg niet mogelijk. In dat geval zal er geprocedeerd moeten worden. Door hun ruime proceservaring kunnen de advocaten van Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators jou ook dan goed begeleiden.

Twee specialisaties

Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators bemiddelt en procedeert enkel op het gebied van familierecht en arbeidsrecht. "Dat is een bewuste keuze, want beide rechtsgebieden zijn dynamisch en complex, waardoor specialistische kennis vereist is."

Inloopspreekuur

Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators is een laagdrempelig kantoor. Iedere week is er een gratis inloopspreekuur, waar iedereen met een juridische vraag op het gebied van arbeidsrecht of familierecht terecht kan. In Best is het spreekuur op donderdag van 17.00 uur tot 18.00 uur. In Sint-Oedenrode is het spreekuur op dinsdag van 17.00 uur tot 18.00 uur.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators via telefoonnummer 0499-379111 of mail: info@Kehrens-Snoeks.nl. Kijk ook op onze website: www.kehrens-snoeks.nl.

Meidenplaza maandprogramma september

Bij de Meidenplaza worden eenmaal per 2 weken op woensdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur leuke activiteiten georganiseerd of er kan gewoon lekker als meiden onder elkaar wat gekletst worden.

Ook zijn de meiden bij de Meidenplaza aan het goede adres wanneer het gaat over voorlichting, huiswerk of opgroeivragen. De Meidenplaza is een onderdeel van Welzijn De Meierij in de gemeente Sint-Oedenrode. Tijdens de Meidenplaza worden uitsluitend activiteiten georganiseerd voor meiden uit de gemeente Sint-Oedenrode in de leeftijd van 11 t/m 15 jaar. In de maand september kunnen meiden vanaf groep 7 deelnemen aan het meebrengbuffet (7 september; gratis entree) en workshops maskertjes maken (21 september: 1,50 deelnamekosten) In verband met een beperkt aantal plaatsen is inschrijven voor de activiteiten gewenst. Dit kan via m.stegenga@welzijndemeierij.nl of via meidenplaza@outlook.com
Voor vragen of meer informatie kunt u bellen met het nummer: 073-5441400. Vraag dan naar Monique Stegenga. Ons adres is: Laan van Henkenshage 2, 5492 BH te Sint-Oedenrode.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

TV Meierij zoekt Secretaris Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO).
TV Meierij is op zoek naar een vrijwilliger die Secretaris PBO wil worden. Taken van de secretaris zijn het opstellen van uitnodigingen en notulen van de vergaderingen die 4x per jaar plaats hebben. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 13469)

Taalwerkplaats Sint-Oedenrode is op zoek naar een begeleider
De Taalwerkplaats in Sint-Oedenrode is op zoek naar een vrijwilliger die anderstaligen wil begeleiden bij de Nederlandse taal. Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 12849)

Arriva is op zoek naar een chauffeur voor de buurtbus
Arriva is op zoek naar een vrijwilliger die wil rijden op de buurtbus, lijn 204 Best-Schijndel-Best. Vindt u het leuk om met andere mensen te werken en met een bus te rijden? Dan is deze vacature iets voor u! Werktijden zijn in overleg. (vacaturenummer 12789)

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij; u kunt bellen (073 – 5441400) of mailen (vrijwilligerswerk@welzijndemeierij.nl). Bezoek ook onze website voor alle andere vacatures en activiteiten (www.welzijndemeierij.nl).

Wandeling Heem-natuurgroep

De Heem-natuurgroep wandelt zondag 4 september door een gedeelte van natuurgebied Kampina. En wel door de oude, voormalige landbouwenclave Balsvoort. Vóór 1986 was Balsvoort een klein gehucht van vijf boerderijen en lag het aan de rand van de Kampina.

Op de plek waar de boerderijen zijn gesloopt heeft vereniging Natuurmonumenten een stukje van de historie teruggebracht door er contouren van één van de gebouwen te plaatsen, waarvan de muurtjes in bezit zijn genomen door insecten en kleine zoogdieren. Verder zijn er weer akkers, poelen, houtwallen en een boomgaard opgeknapt om het mozaïeklandschap terug te brengen. Men vindt er ook een bank die memoreert aan de gebroeders Schut die tijdens de Tweede oorlog vanwege hun verzetsactiviteiten zijn geëxecuteerd. Deze mooie wandeling zal ook mooie natuurbelevingen opleveren zoals bijvoorbeeld planten als gagel. Ieder die mee wil wandelen kan zich om 9 uur aansluiten bij de groep op de Markt van Sint-Oedenrode, waar carpoolend naar de Kampina wordt gereden.

"Lijst Blanco" wil frisse wind in politiek Meierijstad

Foto: Jan Egmond

Vier jonge mensen uit toekomstig Meierijstad willen met hun "Lijst Blanco" deel gaan nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad op 23 november aanstaande. Ze presenteren zich als "Jong, Verfrissend en Vernieuwend". Zowel geografisch als qua studierichting én interessegebieden vullen ze elkaar aan. En dat zijn niet alleen 'jongeren-dingen': lijsttrekker Thijs van Zutphen heeft bijvoorbeeld de WMO als specialisatie.

Jan Verhagen – wie kent hem niet – zit ook bij het gezelschap en steekt meteen van wal. "Verrassend, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt" juicht de door de wol geverfde dorpspoliticus. "Mijn leven lang hoor ik al veel jongeren zeggen dat ze niks te maken willen hebben met politiek. Maar álles is politiek! En nu komt het ineens spontaan. Zoiets, dat moét ik toch wel steunen? Ik hoop dat mijn kiezers op hén stemmen!"

Even voorstellen
Na die enthousiaste intro neemt de top drie van 'lijst Blanco" het woord. Oprichter en lijsttrekker Thijs van Zutphen (Nijnsel): Mijn leven lang al heb ik interesse in politiek, al is mijn studierichting fiscaal recht, wat in de politiek trouwens ook goed van pas kan komen. Na het fusiebesluit ben ik wakker geworden. Volgens mij heeft de fusie niet veel waarde toegevoegd, is de keuze voor welke gemeentes niet helemaal logisch en de fusie is slecht gecommuniceerd met de bevolking. Bij de vorige verkiezingen had men duidelijker moeten zijn. Sindsdien ben ik mij meer in de lokale politiek gaan verdiepen. In de nieuwe gemeenteraad moeten straks niet alleen mensen gaan zitten die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van Meierijstad. Wij willen zorgen voor vers bloed. Wij zijn jong, onbeschreven, onafhankelijk. En ja, onervaren natuurlijk ook."

Gail Toppenberg (Tilburg/Rooi) is nummer twee op de lijst. Ze studeert psychologie, ook weer een richting die in de politiek van pas kan komen. Een van haar stokpaardjes is woningbouw, met name in de kleine kernen. "Voor jongeren rond de 25 jaar zoals wij, is een starterswoning bijna niet te doen hier. Veel jongeren, vooral studerende, trekken daarom naar de stad. Jongeren die hier blijven zijn vaak arbeiders en allochtonen, voor wie hier weinig te beleven is, zich vervelen met alle gevolgen van dien. Een kickboksschool bijvoorbeeld zou een oplossing zijn, daar kunnen ze zich beter afreageren dan op straat."

Nummer drie, Luc van den Tillaart, woont in Erp en heeft mede daardoor beter openbaar vervoer vanuit de kerkdorpen hoog op zijn prioriteitenlijst gezet. Als student geeft hij ook bijles in zijn vak, bedrijfseconomie, en in de politiek zou Meierijstad daar wellicht ook een lesje van kunnen opsteken. De afwezige nummer vier op de lijst, Lars van Asseldonk uit Zijtaart, volgt een studie "Small Business" (zeg maar: MKB) zodat het kwartet beschikt over een breed kennis-spectrum.

Onderscheid en continuïteit
Op de vraag of er iets is waarmee ze zich inhoudelijk kunnen onderscheiden van de andere partijen komt geen hard, concreet voorbeeld, maar wel een stuk ervaringsdeskundigheid. Waarom ze het misschien wel beter zouden kunnen dan andere raadsleden? Gail Toppenberg: "Omdat wij hier zelf ook middenin zitten."

Een aantal programmapunten van lijst Blanco gaat dan ook over de verbetering van praktische knelpunten waarmee ze zelf dagelijks te stellen hebben. Al studeren ze zelf allen elders en verblijven daar ook grotendeels, ze wonen, sporten en recreëren in Meierijstad en willen dat voor alle andere jongeren ook aantrekkelijk houden. En hoe zit het met de continuïteit, als ze inderdaad een plek in de raad gaan veroveren en een stage gaan lopen in het buitenland, zoals wel vaker bij studenten? Daar springt Jan Verhagen weer op in. "Dan wil ik met alle plezier een paar maanden op die stoel gaan zitten."


Wat staat ons bij de verkiezingen te wachten?

Rooi bruist, Meierijstad gonst. Steeds harder. Wie probeert zich daar iets bij voor te stellen, komt misschien uit bij de politiek. Prima. Zolang je maar niet probeert om verder te komen dan open deuren. Want, al gonst het ook al van verkiezingsbeloften, er valt nog zo weinig over te zeggen. We doen een poging.

Laten we beginnen met de kandidaten, zonder namen te noemen. Gemeenteraadslid is geen fulltime baan, dat geldt zelfs voor het wethouderschap. In theorie. De praktijk is wel anders, zeggen (ex-) wethouders, en dat gaat ook op voor menig gemeenteraadslid.

Een raadslid of wethouder verdient per gewerkt uur minder dan, met dezelfde competenties, in het bedrijfsleven (riep daar iemand "of als bestuurder van een zorginstelling"?). Tot zover is het duidelijk: je kunt stellen dat de vele politici die een beter betalend alternatief hebben, absoluut gemotiveerd zijn voor hun politieke taak. In Meierijstad wordt de bezoldiging voor een raadslid, gekoppeld aan het aantal van 80.000 inwoners – dat gaat Meierijstad zo ongeveer worden – per maand € 1392,60, een wethouder € 7.479,61, exclusief onkosten en aanwezigheidsvergoeding (niveau 2016).

Vragen, vragen

Ervaringsgegevens van nieuwe verkiezingen bij andere fusiegemeentes zijn er amper, en lastig te interpreteren bovendien. En dan nog: welke partij heeft het in de ogen van de bevolking goed gedaan in Rooi? Vinden ze dat ook in Schijndel en Veghel? Wéten ze dat überhaupt? En andersom? Hoeveel kiezers zullen stemmen op een kandidaat uit een andere fusiegemeente? En de hamvraag die bij alle verkiezingen geldt: wie gaat met wie een coalitie aan, en wie valt daarbuiten?

Laten we eens kijken of de meest recente lokale gemeenteraadsverkiezingen wat houvast geven bij de landelijke partijen die nu in de Rooise gemeenteraad zitten. Met name Veghel heeft naar verhouding veel meer industrie dan Sint-Oedenrode, dat nog steeds relatief veel agrariërs telt, veelal ZZP-ers. Van oudsher stemmen de meeste werkgevers (centrum) rechts, werknemers (centrum) links en (Brabantse) agrariërs CDA. Omdat bij (grotere) ondernemingen de werknemers veruit in de meerderheid zijn, zou dat in Meierijstad ten opzichte van de huidige zetelverdeling in Rooi een verschuiving naar links kunnen betekenen.

Maar in Veghel, met een veel groter aandeel grote/industriële ondernemingen dan Rooi en relatief minder agrariërs, scoorde het CDA in 2014 tweemaal zoveel stemmen als de VVD. In Rooi daarentegen kreeg de VVD ruim 80% van het aantal stemmen dat CDA scoorde. Vooruit, 'de' Brabantse werkgever stemt vaker CDA dan in de randstad. Maar deden de liberalen in Rooi het dan zoveel beter dan hun collega's in Veghel? Of de Rooise christendemocraten zoveel slechter? Of was het in Veghel precies andersom?

Houvast bij de lokale partijen dan misschien? Voor vervlakking en verlies aan herkenbaarheid heb je geen fusie nodig. Nog niet eens zo heel lang geleden werd in Rooi een partij opgericht met een herkenbare doelgroep: de Ouderenpartij. Het leek een goede zet, gezien de vergrijzing die in Rooi iets sneller ging dan elders in de regio. En wat gebeurde er? De partij veranderde haar naam in BVT, Betrokkenheid en Visie op de Toekomst. Alsof de andere partijen dat niet hebben, of in ieder geval die schijn ophouden.

Landelijk of lokaal

Iedere fractie wil de stem van DE kiezer. Maar DE kiezer bestaat niet. Fracties aangesloten bij een landelijke partij schermen graag met de voordelen daarvan, centrale knowhow, trainingen en consistentie, lokale partijen met wel 20 voordelen van hun onafhankelijkheid waardoor ze beter in kunnen spelen op de lokale belangen. Maar altijd ligt opportunisme op de loer.

In de aanloop heeft een aantal lokale partijen elkaar gevonden in Team Meierijstad. Eendracht maakt macht, maar knabbelt ook verder aan de identiteit van de oorspronkelijke fracties. Of dat erg is? Wat wás die identiteit trouwens? Wordt dit geen kruitvat, met zoveel identiteiten die het steeds met elkaar eens moeten worden? Ongetwijfeld zal iedere partij zijn uiterste best doen om een onderscheidend verkiezingsprogramma te etaleren, maar wordt dat toch vaak iets wat iedere kiezer wel wil plus een beetje meer van dit. Een beetje minder van dat blijft meestal achterwege. Ooit een verkiezingsprogramma gezien dat pleit voor minder groen, minder veiligheid, of meer ozb?

Voorkeursstemmen

Het aantal inwoners van Meierijstad wordt bijna het vijfvoudige van Rooi, het aantal raadsleden verdubbelt 'slechts'. Nemen we aan dat voorkeursstemmen alleen worden uitgebracht op een bekende kandidaat – dus uit de eigen gemeente - is de kans om door voorkeursstemmen in de gemeenteraad te komen voor een kandidaat uit Sint-Oedenrode, als kleinste gemeente van de drie, op de schaal van Meierijstad klein. Sterker nog: de nieuwe partijen kunnen dan wel heel braaf hun kandidaten uit de kleinere dorpen een prominente plaats op de kieslijst geven, het zijn de kiezers die beslissen en die heeft Veghel veel meer dan de andere twee samen. Een hoge plaats voor een Rooise of Schijndelse kandidaat op een lijst geeft dus minder kans dan bij een doorsnee verkiezing, dat die ook in de eerste gemeenteraad van Meierijstad komt. Pas bij de verkiezingen vier jaar later, als alle raadsleden tenminste een plaats hebben veroverd op het netvlies van alle kiezers in Meierijstad, heeft iedere kandidaat die op herhaling gaat weer gelijke kansen. Dit gaat uiteraard niet op voor de Lijst Blanco, met bovenaan vier onbeschreven bladen uit diverse hoeken van Meierijstad.

Verkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen van Meierijstad zijn op 23 november 2016, 29 augustus was de deadline voor aanmelding van een verkiezingslijst. Voor zover bij de redactie bekend (afdelingen van landelijke partijen zijn niet bij de gemeente geregistreerd) zijn dit de volgende, in willekeurige volgorde:

CDA Meierijstad, PvdA Meierijstad, Team Meierijstad, Gemeentebelang Meierijstad, D66 Meierijstad, SP Meierijstad, VVD Meierijstad, Hart voor Schijndel. Lijst Blanco is nog niet bevestigd, maar de deadline geldt niet voor lokale partijen zonder naam.

In de aanloop naar de verkiezingen hebben twee partijen aangegeven mee te doen, waarvan niets meer is vernomen: Trots op Meierijstad en Rooise Partij.

Weet je nu als kiezer waar je aan toe bent? Wij van de redactie niet. Gaan we daarom niet stemmen? Zeker wel. Waarom? We kunnen niks doen, of we kunnen onze verantwoordelijkheid nemen. Al is die maar een fractie van degenen die op de kieslijst staan.


KWF Collecteweek van 5 tot en met 10 september

De collecteweek van KWF Kankerbestrijding start op maandag 5 september. In deze week zetten ruim 100.000 vrijwilligers zich in om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Elke euro die onze collectanten ophalen, draagt bij aan onze missie: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit voor kankerpatiënten.

Feiten en cijfers : 1 op de 3 mensen krijgt ooit kanker. Jaarlijks overlijden ruim 43.000 mensen aan kanker. Dankzij onderzoek is de 5-jaars overlevingskans gestegen van 25% in 1949 tot 62% in 2015. Een onderzoek duurt gemiddeld 4 jaar en kost gemiddeld 500.000 euro.

Samen komen we steeds dichterbij
Miljoenen mensen dromen van een wereld waarin kanker niet langer een dodelijke ziekte is. Wereldwijd werken wetenschappers naar die dag toe. Zo snel als zij kunnen. Zo snel als wij hen in staat stellen. Help daarom mee en geef tijdens de collecteweek. Elke collectant kan zich legitimeren en is te herkennen aan het rood-wit-blauwe logo met de krab. Wilt u zich graag persoonlijk inzetten als collectant in Sint-Oedenrode? Neem dan contact op met Mw. Dora Buiting, tel. 473458.

Collectant gemist? Dan kunt u op de volgende manieren toch een bijdrage leveren: In bijna elke winkel in Sint-Oedenrode staan winkelbusjes. Doneer online via kwf.nl/doneren.


Programma informatie

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Zomers Rondje Rooi

Tot en met woensdag 7 september is er in Rondje Rooi te zien:

  • Kennismaking met "Geocaching"
  • HV "Ontspanning" volgt lid Sjef van den Berg in Rio
  • Workshop KBO "Koken zonder kopzorgen"
  • Bezoek aan vernieuwd VVV-kantoor, mutsenmuseum en tuin en …. welke adviezen krijgen bezoekers aan Rooi?
  • Uitleg over de Eendenkooi Vlagheide

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio aan de Laan van Mariëndael 30A is bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, op elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag, Op vrijdag is het kantoor 's-middags van 13:30 - 16:30 uur open. Telefoonnummer: 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 12.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz.
Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331.
Via Vodafone Thuis: kanaal 712
Internet
Met nieuws, informatie, veel foto's en films is TV Meierij wereldwijd te volgen
via www.tvmeierij.nl
Facebook : Achtergronden, foto's en meer … op: www.facebook.com/tvmeierij

Wijkvereniging Eerschot

Ook voor wijkvereniging Eerschot zit de vakantie er weer op. We starten deze week met onderstaande activiteiten:

Vrijdag 2 september begint de vereniging weer met een nieuw seizoen rikken en jokeren. Alle leden vanaf 16 jaar, eventueel met een introducé, zijn welkom vanaf 19.30 uur. Er is dan koffie en thee. Het kaarten begin om 20.00 uur in Meerschot. Inleg geld voor leden €2.50 (introduce €3.50) Ook wordt er weer een loterij gehouden. Heb je geen geluk in de loterij? Na afloop van het kaarten gaat iedereen weer met een vleesprijs naar huis. Dinsdag 6 september is er Walk & Talk. We hebben er allemaal last van: vakantiekilootjes. Wandel om 18.30 uur een uurtje mee vanaf Meerschot en je bent ze zo weer kwijt. Ben je 12 jaar of ouder en wil je nog mee gaan lasergamen op zaterdag 17 september. Opgeven kan nog net, meld je voor 5 september aan bij Gerda van de Burgt. Eigen bijdrage is vijf euro.

Presenteren: Open Atelier

Wat kan een kind eigenlijk allemaal doen met verschillende materialen? Hoe kun je met een baby al interactief bezig zijn? Ben je op zoek naar leuke tips en ideeën voor activiteiten met je baby, dreumes, peuter? Of wil je gewoon samen met je kind creatief en gezellig bezig zijn?
Kom dan naar het Mama Café op 7 september. Van 10.00-12.00 bij Dommelzicht. In samenwerking met Kinderopvang Humanitas is er die dag een open atelier met allerlei activiteiten voor ouders (of opa's /oma's) met hun kinderen. Kinderen tussen nul en vijf jaar mogen met hun ouders diverse activiteiten doen. Zo kunnen kinderen op een creatieve manier verschillende materialen ervaren. Letterlijk samen met je handen in de verf. Er zijn pedagogisch medewerkers aanwezig die alles voorbereiden en antwoord kunnen geven op de vragen die er wellicht zijn over dit onderwerp.


De Donuts geven theatershow

De Donuts presenteren theatershow IN BEDRIJF.

IN BEDRIJF is te bezien en vooral te beluisteren op vijf locaties in het land.
De première van IN BEDRIJF vindt plaats in Mariëndael cultureel educatief centrum in Sint Oedenrode. Een super geschikte zaal voor het programma en leuk dat het in de geboorteplaats is van de zangeres. Dat maakt het dubbel speciaal. Info: www.dedonuts.nl

87% van de lezers bekijkt advertenties

DeMooiRooiKrant heeft net voor de zomer door een aantal studenten een enquête uit laten voeren onder Rooienaren over het onderwerp DeMooiRooiKrant. Er werden over de duizend formulieren verspreid door heel Sint-Oedenrode. Iets meer dan tien procent nam de moeite om het formulier in te vullen en in te leveren bij DeMooiRooiKrant.

Piet Aben & Annie Aben-Raaymakers wonnen daarmee een etentje bij restaurant 't Zusje.
De enquête viel voor DeMooiRooiKrant positief uit. Zie hier de resultaten die zijn aangedragen door het studentenbedrijf Start-Up promotions. Opvallend is dat niemand lager dan een zeven geeft als waardering voor het plaatselijk weekblad. Daarnaast geeft 87% van de lezers aan dat ze advertenties bekijken. Op deze pagina vindt u de uitslag van alle vragen.


favorieten Yvonne Haerkens

1. waar ben je trots op?

Door hard werken heb ik mijn droom waar kunnen maken. Een eigen salon. En daarom ben ik elke dag erg trots dat ik in mijn eigen salon mag staan.

2. wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik ben graag onder de mensen.Ik ga graag uiteten, in de zomer lekker terrasje pakken. Ben vaak op zondag bij vv nijnsel te vinden, ook sport ik erg graag bij Basic fit. Daar ga ik vaak s'ochtends sporten voor ik de dag begin. Dan begin je je werkdag veel fitter.

3. je lievelingsserie?

Ik heb niet echt een lievelingsserie. op dit moment volg ik smeris, een Nederlands stuk. Maar echt dagelijks series volgen op tv, daar heb ik niet echt tijd voor. Ik knip liever dan dat ik achter de tv zit.

4. je leukste hobby?

Ik ben blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, waardoor ik elke dag in mijn eigen salon mag staan en dus voer ik elke dag mijn grootste hobby uit.

'Op en rond het Smitsorgel'

In de afgelopen twee maanden heeft u kunnen genieten van een reeks schitterende zomerconcerten: 'Op en rond het Smitsorgel'.

Op zaterdag 3 sept. as. om 15.30u. sluiten Louise Rijs (alt), Arnold Ardts (bariton), Els Althuizen (blokfluit), Fiet Nafzger (blokfluit) en Bert Augustus (orgel) deze reeks af met een welluidend en harmonieus concert onder de titel: 'Ein Geistliches Konzert um Buxtehude'. Met vocale en instrumentale klanken bereiken deze vijf muzikanten niet alleen de hele driedimensionale ruimte van de Martinuskerk maar raken zij iedere individuele concertbezoeker. Stichting Smitsorgel nodigt u dan ook graag uit om dit gratis concert bij te wonen.


Open Coffee

De maandelijkse bijeenkomst vindt dit keer plaats in de Heemtuin in Schijndel. Dit is een landschappentuin van 2 ha. groot, met landschapselementen uit het Schijndelse cultuurlandschap. Interessant door zeldzame inheemse plantensoorten. In de tuin is een vleermuizenkelder gebouwd. Dit is een 250 m3 grote imitatiegrot waar vleermuizen kunnen overwinteren.

Speciale gast voor deze bijeenkomst is Rick de Jong. Rick is breintrainer en vertelt ons in het kort iets over breintechnieken die je helpen om je werkzaamheden eenvoudiger uit te voeren, en je dus kunnen helpen om je onderneming nog beter te maken!

Open Coffee 't Groene Woud is een platform dat ontmoeting tussen enthousiaste ondernemende personen uit diverse gemeentes stimuleert. Open Coffee is er voor iedereen, de gemeenschappelijke factor is dat men graag wil netwerken en kennis wil delen. Onder het genot van een kop koffie kunnen we kennismaken met elkaar en ons laten inspireren door elkaar maar ook de omgeving. Contacten en ideeën opdoen met en bij enthousiaste mensen uit de regio.


Open Coffee met breintrainer Rick de Jong

De maandelijkse bijeenkomst vindt dit keer plaats in de Heemtuin in Schijndel. Dit is een landschappentuin van 2 ha. groot, met landschapselementen uit het Schijndelse cultuurlandschap. Interessant door zeldzame inheemse plantensoorten. In de tuin is een vleermuizenkelder gebouwd. Dit is een 250 m3 grote imitatiegrot waar vleermuizen kunnen overwinteren.

Speciale gast voor deze bijeenkomst is Rick de Jong. Rick is breintrainer en vertelt ons in het kort iets over breintechnieken die je helpen om je werkzaamheden eenvoudiger uit te voeren, en je dus kunnen helpen om je onderneming nog beter te maken!

Open Coffee 't Groene Woud is een platform dat ontmoeting tussen enthousiaste ondernemende personen uit diverse gemeentes stimuleert. Open Coffee is er voor iedereen, de gemeenschappelijke factor is dat men graag wil netwerken en kennis wil delen. Onder het genot van een kop koffie kunnen we kennismaken met elkaar en ons laten inspireren door elkaar maar ook de omgeving. Contacten en ideeën opdoen met en bij enthousiaste mensen uit de regio.


Een nieuwe week, een nieuwe opgave. Wie herkent mensen op deze foto? We horen het graag van u. Stuur een email naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen: Heuvel 17. De koffie staat klaar.

Oplossing week 34

Helaas hebben we geen oplossingen binnen gekregen in week 34.

Rooi d'Huez bereiken doel in barre omstandigheden

Op zaterdagochtend 27 augustus zijn 17 Rooi d'Huez renners om 07.00 uur vanuit Diekirch Luxemburg van start gegaan richting Valkenswaard. Na de Mont Ventoux op 10 juni j.l., was het nu de beurt aan de renners om de 255 km lange rit van Diekirch naar Valkenswaard te fietsen.

Vooraf zijn door de renners de nodige trainingsuren gemaakt om deze lange en loodzware rit te kunnen volbrengen. Dat dit geen overbodige luxe was, bleek tijdens de rit eens te meer. De hitte, die gedurende de dag toenam naar temperaturen van zo'n 35 tot 37 graden, bleek voor veel renners een geduchte tegenstander. Gelukkig waren er extra waterposten in het parcours opgenomen en ook de vier meegereisde begeleiders zorgden ervoor dat de renners niets tekort kwamen. Tijdens deze editie van de toertocht reden er voor het eerst 7 dames van Rooi d'Huez mee die door de heren goed zijn begeleid. Allen hebben ze een zeer knappe prestatie geleverd onder zeer lastige omstandigheden. Gezamenlijk als groep op de markt in Valkenswaard aangekomen, kregen de renners onder luid applaus hun welverdiende medaille uitgereikt.

Ik zweet

de wind waait warme lucht
aangedreven door groene stroom
het is draaiend chroom
dat op stand twee in mijn gezicht zucht

dichters kennen dan een trage gang
waarin een voor hen onbekend verschijnsel optreedt
dat in mensentermen meestal transpireren heet
zichtbaar bij een overmatige inspanningsdrang

een gevoel van geluk maak ik mij eigen
dit maatschappelijk bewijs van presteren
mag ik nu zelf even in de praktijk vereren
zoute druppels doen de eigenwaarde stijgen

André en Claudia v.d. Sanden staan voor iedereen klaar om te helpen.
Waar ze maar kunnen en ook voor mij.
Maar nu zit Claudia zelf in de lappenmand. Vakantie pech.
Maar ze houdt er de moed in voor André en de kinderen.
Het komt helemaal goed!

Liefs Dien

Foto: Henri van Hoorn

De wijk de Kienehoef vanuit de lucht. Foto: Henri van Hoorn

De vakantie is vurbij es ge begint te verlange naor 't werruk

Foto: Thea Willems

Thea Willems kwam deze prachtige Citroenvlinder op vlinderstruik tegen. Stuur ook uw natuurfoto in naar redactie@demooirooikrant.nl

Op de valreep

Daar stond je met je koffer op het perron. Als dienstmeisje op weg naar Nederland. Je vader bracht je weg. Afscheid nemen, hoe doe je dat? Hij wrijft met zijn hand verlegen over je rug. Je voelt het amper door de stugge stof van je jas. Jij mompelt: 'Mach's gut, Papi. Seh'n uns wieder.' Dan boemelt je trein binnen. Je vader tilt je koffer op het balkon. Je zet je voeten op de treeplank en kijkt één maal om. Twee aarzelende handen wuiven. Je ruikt nog de rook van zijn eeuwige sigaret, ziet de diepe groeven in zijn gezicht. Dan is het voorbij. 'Grüss' Mutti und die Andern,' had je nog willen zeggen.

Ik raad maar zo'n beetje hoe het kan zijn gegaan. Jij sprak niet vaak over de tijd dat je naar hier kwam, 20-er jaren. Je vertelde weinig over je werk. Wel kregen we te horen hoe je een paar jaar later moest trouwen en de ouders en de familie van onze vader jou niet bepaald met open armen hadden ontvangen. Hoe hard je ook je best deed te bewijzen dat je tüchtig kon arbeiten en hoe gek ze in die crisisjaren ook allemaal waren op de soep die jij kon koken van een aardappel, een paar uien en wat wortel, je bleef die moffin.
Die rotoorlog heeft er geen goed aan gedaan. Zaten zij met de vijand in eigen huis. Eentje die ook nog vree met hun veelbelovende, rechtgeaarde Nederlandse jongen. En mijn vader manoeuvreerde er maar zo'n beetje tussendoor. Hij had de pest aan de moffen, maar dat had niks met jou te maken. Hij hield van jou en van ons. Hij stak vlaggetjes in de landkaart boven zijn bureau waar de geallieerden overwinningen hadden geboekt. Heeft hij zich ooit afgevraagd hoe dat voor jou moest zijn als hij die vlaggetjes afschuwelijk dicht in de buurt van de woonplaats van je vader en moeder prikte?

In 1948 ging je voor het eerst weer naar Duitsland, naar huis. Je ging alleen. Een koffer vol clandestiene koffie en boter.

Vanachter het raam in de erker zag ik je terugkomen. Alles werd anders. Je zweeg soms weken. Dan zong je weer: 'Mütterlein, Mütterlein, könnte es noch mal so wie früher sein.' Bij vlagen vertelde je wel iets over onze gesneuvelde ooms. Over platgebombardeerde steden. Dan zag ik je pijn, maar ik nam jou die drukkende stiltes toch kwalijk. 'Zeg iets!' schreeuwde ik inwendig. Ik hield mijn kaken al die jaren op elkaar. Ik had je kunnen zeggen, dat ik je verdriet heus wel had gezien. Was wir einander noch zu sagen hätten... Met spijt denk ik dat ik momenten voorbij heb laten gaan.

Lang na de oorlog, tijdens een vakantie, stierf je, vlakbij waar je geboren bent. Op de valreep had ik moeten zeggen: 'Alles Böse hielst du fern von mir. Dank je wel, aber wie schade, Mütterlein.'

En nu, weer jaren later - en na een langdurige strijd met jouw verdrietige zwijgzaamheid, waaraan ik dacht schuld te hebben - ben ik dankbaar. Achteraf beschouwd heb je me laten inzien dat we het leven leven zoals we kunnen. Je hebt me het zetje gegeven wakker te worden, voor mezelf te kiezen. Eigenlijk precies zoals jij in de jaren '20. Moedig.

Emmy van Haastrecht
Reageren?
schrijvers@impesant.nl

270 kinderen helemaal klaargestoomd voor een frisse schoolstart

Foto: Jos van Nunen

Afgelopen week werd de 56e jeugdvakantieweek gehouden met als thema "TIJDMACHINE". De kinderen reisden door te tijd om te achterhalen wat het verhaal van professor Ein was. Dit jaar hielp het gehele college en leden van de volleybalvereniging mee met de jeugdvakantieweek.

Na maandag en dinsdag twee sportieve dagen te hebben gehad in de Prehistorie en Griekse en Romeinse tijd, was het woensdag tijd voor het uitstapje die de kinderen dit jaar bracht naar waterspeelpark 'Splesj' in Hoeven. Hier konden de kinderen lekker verkoeling zoeken in het water.

Op donderdag zijn de kinderen door gereisd naar de Gouden Eeuw, waar in de ochtend de kinderen van groep 5/6 op de fiets een route door Rooi aflegden en onderweg spelletjes speelden. De kinderen van groep 7/8 keken een film. 's Middags werden de rollen omgedraaid en gingen de kinderen van groep 7/8 fietsen en de kinderen van groep 5/6 mochten uitrusten van het fietsen tijdens de film. Ook deze dag waren er weer aanwijzingen te vinden over professor Ein, en werd stukje bij beetje het verhaal duidelijker.

Foto: Jos van Nunen

Groep 8 heeft 's avonds in het Vresselse Bos een spooktocht gehad, waar ze door de tijd hebben gereisd en onderweg spoken uit verschillende tijdperken tegen kwamen.

Op vrijdagochtend waren de kinderen in de toekomst aangekomen en werden er vossen gezocht rondom sporthal 'De Streepen'. Ook de laatste aanwijzingen over professor Ein waren gevonden en tijdens de talentenjacht werd duidelijk dat professor Ein (Eric Markgraaff) na 30 jaar de Jeugdvakantieweek gaat verlaten. Voor deze bijzondere gebeurtenis werd Eric flink in het zonnetje gezet door kinderen, leiding, kerngroep en oud-kerngroepleden en kwam burgemeester Maas de Penning van Verdienste uitreiken.

Na afloop van de talentenjacht werden prijzen uitgereikt voor verschillende categorieën van de talentenjacht, voor de top 3 beste groepen voor sport en spel in de categorie 5/6 en 7/8 en werd afgetreden kerngroeplid Daisy Heijmans in het zonnetje gezet.

Na de prijsuitreiking was er aansluitend een afsluiting van de week, die druk bezocht werd door ouders en belangstellenden. Hierbij mochten de kinderen het lied, dat op maandag was ingestudeerd met medewerking van slagwerkgroep 'Beat it', voor de laatste keer laten horen.

Kortom: Wederom een geslaagde week, waarbij natuurlijk weer wat spulletjes zijn blijven slingeren. Gevonden voorwerpen kunnen tot 1 september opgehaald worden bij Kerngroeplid Lotte van Schijndel, De Pulserstraat 16 te Sint-Oedenrode. Wij zien iedereen graag volgend jaar weer verschijnen om er wederom een spetterende week van te maken!


Vlinderpaspoort

Gerrit Ketelaars heeft een bijzondere hobby. Hij fotografeert nachtvlinders. "Met enkele mensen van IVN Sint-Oedenrode gaan we regelmatig naar nachtvlinders kijken. Om ook mensen te laten genieten van de mooie vlinders, zonder dat men zelf s´nachts met een lamp er op uit moeten wil ik dat op deze weg delen," aldus de hobbyfotograaf.

Kleine Hageheld (Lasiocampa trifolij)

De kleine Hageheld is een nachtvlinder van de familie van de Spinners. Voorvleugellengte: bij de vrouwelijke vlinder is dit 21-24 mm, en bij het mannetje 25-30 mm. Een goed herkenbare warm roodachtig bruine spinner, met een gebogen, donkere (niet altijd zichtbare) buitenste dwarslijn met een smalle lichte afzetting op de voorvleugel en een helder witte middenvlek.

De vlinders vliegen van half juni tot begin september en zijn vrij zeldzaam. Ze leven in de duinen vooral op de kruipwilg en in het heidegebied vooral op de struikhei.

De rups foerageert vooral ´s nachts, maar is ook overdag etend en zonnend te vinden van eind maart tot juni. De rups verpopt zich op de grond in een stevige bruine cocon, die gewoonlijk wordt vastgemaakt aan de vegetatie. De soort overwintert als eitje, los liggend tussen korte vegetatie.

16 / 32

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 03/09:
18.30 u. Eucharistieviering met Volkszang. Intenties: Tot bijzondere intentie, Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Tom Lathouwers, Toos van Aarle – Jansen, Pastoor Jan van Breugel, Toon van de Hurk, Jeroen Scharenborg.
Zo 04/09: Drieëntwintigste Zondag door het Jaar – Heiligverklaring Moeder Teresa 09.30 u. Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Jan Hulsen, Overleden ouders Verboort – Schrover en schoonzoon Frans van de Biggelaar, Tilly van de Wetering – van Vijfeijken, Overleden familieleden van de familie van Bree, Thea van de Berkmortel – Maas vanwege haar verjaardag, Tiny Janssen – van der Voort, Ton van der Linden, Broer de Poorter, Jan van de Laar.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de Martinuskerk.
Op woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel in Boskant.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 31/08:
19.00 u. Eucharistieviering.
Vr 02/09: Eerste Vrijdag van de Maand, 08.30 u. Eucharistieviering.
Za 03/09: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.
Zo 04/09: 11.00 u. Eucharistieviering m.m.v. het Sons Parochiekoor.
Gildemis b.g.v. het jaarlijkse Koningsschieten door het Sint Catharinagilde. Het gilde is in vol ornaat aanwezig en brengt tijdens de Eucharistieviering de daarbij behorende eerbewijzen. Aansluitend aan de viering buiten de kerk de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk en wereldlijk gezag. Intenties: Rie Hessels-van der Sman, Jan Swinkels, Wim Toonen, Bernard Peters, Jan van Dinter, Anna Meulenbroeks-van de Wetering, Theo van Lieshout.
Ma 05/09: 19.00 u Eucharistieviering.
Wo 07/09: 19.00 u. Eucharistieviering.
Za 10/09: 18.30 u. Eucharistieviering in Breugel.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 30/08:
18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
D0 01/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 02/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 04/09: 09.30 u. St Genoveva Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst.
intentie: Nelly Vlemmix-Versantvoort, Ben de Korte, Corrie Sanders-Welte, Han Verhagen, Karel en Elisabeth Faessen-van Tilburg, Hanny en Tonnie Swinkels-Reloe.
Di 06/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Do 08/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering met aansluitend stille aanbidding.
Vr 09/09: 18.15 u. Rozenhoedje, 18.30 u. Eucharistieviering.
Za 10/09: 18.30 u. Eucharistieviering.
Zo 11/09: 09.30 u. Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Elie Kluijtmans-Eestermans, Willem de Roos, Jozef Xhofleer, Ben Swinkels, Piet Keijzers.

H. Martinus Olland
Za 03/09
17.30 u. Eucharistieviering met kerkkoor. Intenties: Henk Kastelijn, Anna Heesakkers.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 04/09:
Dienst in Son, 10.00 u. Predikant Ds. P. Pilon.

Odendael
Vr 02/09:
10.00 u. Eerste vrijdag v.d maand. Eucharistieviering met Odendael koor.
Zo 04/09: 10.00 u. Woord en communieviering met Odendael koor. Int: Martien van Liempd, Nolda en Jan Kraaijvanger en zoon Harrie.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 04/09:
11.00 u. Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Pastor Martin, Petra Aarts- v.d. Laar, Marinus v.d. Koevering, Bert v.d. Boogaard nms KBO. Mededeling: Tijdens de zomervakantie (van 25 juli tm 2 september) is het parochiecentrum Sint-Oedenrode, locatie Mgr. Bekkersplein 1, geopend en telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Voor dringende pastorale zaken, zoals het ontvangen van de ziekenzalving of in geval van overlijden, is het parochiecentrum ook buiten deze uren bereikbaar via de achterwacht. Tel 0413 477741.


Natuurlijk

Wat ik je nog wil schrijven hier
van God en mens verlaten is

dat ik gehecht aan lijf en driften
leef op de klok van de natuur

geen strategie of rede, geen wils-
beschikking die mijn dagelijkse
gang bepaalt

maar vooral luisteren, kijken, en dat
vertaald in horen, zien van dingen
die ik niet eerder hoorde, zag

het licht op water en de wind in bomen
maken ontvankelijk, open, adem-
bereid, geen voorbehoud

de wilde geuren van jasmijn raken
mijn kindertijd die warm
door mijn geheugen praat

alsof ik ben ontwaakt in iets dat
oud is en ook nieuw, dat ik vergeten
was en voor het eerst beleef

iets dat er altijd is geweest, van
mij was weggegroeid, en naar
nu blijkt volmaakt zichzelf bleef

                                 Kees Hermis

"Zit je hoofd vol ideeën en fantasie? Dan ben jij kunstenaar!"

Vanaf maandag 5 september kun je volop muziek horen in CEC Mariëndael. Dan beginnen namelijk de muzieklessen van Phoenix Cultuur weer. Twee weken later, vanaf maandag 19 september, is het de beurt aan de tekenaars, keramisten en musicalacteurs. Er is veel nieuw aanbod voor alle leeftijden.

Trompet, drumstel of DoReMi
Kinderen uit groep 3, 4 en 5 van de basisschool kunnen bij de lessen DoReMi alle instrumenten leren kennen. Bovendien leren ze het geheimschrift van de muzikanten: het notenschrift. Barbara Brouwer van Phoenix Cultuur: "De DoReMi-lessen zijn een ideale start voor kinderen. Er wordt samen muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Wat is er nu leuker dan gezellig in een groep muziek maken. Als kinderen nog niet goed weten welk instrument ze willen spelen, dan is DoReMi een slimme keuze." Weet je al precies welk instrument je wil spelen? Dan zijn er mogelijkheden genoeg. De professionele muzikanten van de muziekschool zijn elke dag te vinden in de studio's in CEC Mariëndael.

Papier, doek of klei
Docente van het tekenatelier voor kinderen, Janne Keurlings, weet het wel, "Zit je hoofd vol ideeën, verhalen en fantasie? Dan ben je een echte teken-kunstenaar! In een tekening kan alles." Janne start in september met een nieuw tekenatelier voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op de woensdagmiddag. Collega Timo van Doren start op de woensdagavond met het tekenatelier voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Naast de lessen tekenen en schilderen voor volwassenen van o.a. Maria Kemps, is het nieuwe aanbod voor kinderen en jongeren een hele mooie aanvulling in Sint-Oedenrode.
Speciaal voor de mensen die van zichzelf zeggen niet zo creatief te zijn, is de korte cursus Keramiek voor Dummies in het programma opgenomen. Keramiste en docent Cecil Kemperink: "Heerlijk met je handen in de klei en ervaren wat je allemaal met dit soepele, aardige en volgzame materiaal kan doen. In 5 lessen spelen en experimenteren met klei in een gezellige en creatieve omgeving." Naast de korte kennismakingscursus biedt Cecil ook een langere cursus aan waarin het boetseren, vormen, draaien, decoreren en glazuren aan bod komt.

Sokkenmonsters, Zure Matten of Prinsen en Prinsessen
Kinderen vanaf groep 3 kunnen al starten met musicallessen. Er zijn in Sint-Oedenrode verschillende groepen. Zo geeft docent Annabelle Morvan lessen Muziektheater waar jongeren vanaf 11 jaar aan deel kunnen nemen. Theatermaker en docent Lilian van Overbeek is vol lof over al het talent: "Wat ik zo ongelofelijk leuk vind om te zien, is dat de spelers hun spel- en zangtalent steeds verder ontwikkelen. Ze staan tijdens de voorstellingen heel zelfbewust op het podium te stralen." Het seizoen wordt elk jaar afgesloten met een echt theaterfestival: Windkracht. Alle kinderen en jongeren spelen dan hun voorstelling in de grote zaal. "Elk jaar zijn er weer pareltjes van voorstellingen te zien. Ik kijk nu al uit naar Windkracht 17!", zegt Lilian.

Heb je na het lezen van dit artikel ook zin om aan de slag te gaan met een instrument, klei, potlood, decor of kostuums? Kijk dan op de website van Phoenix Cultuur: www.phoenixcultuur.nl.

Veel dans in De Blauw Kei

Foto: Wim Lanser

Voor iedereen die van dans houdt wordt het een bijzonder mooi seizoen in Theater De Blauwe Kei. Maar liefst vijf voorstellingen die aankomend seizoen te zien zijn in het Veghelse theater staan volledig in het teken van dans.

Op zaterdag 26 november trapt Isabelle Beernaert het dansseizoen af met een vernieuwde versie van haar voorstelling Ne me quitte pas, waarin moderne dans centraal staat. Isabelle stond eerder al in De Blauwe Kei met de voorstellingen Red Yellow Blue en Under my skin, die door het publiek gewaardeerd werden met een 8,3 en een 8,8. Voor wie meer van klassiek ballet houdt heeft het theater het Zwanenmeer geprogrammeerd op donderdag 26 januari. Het ballet van de Staatsopera van Tatarstan brengt een vernieuwde uitvoering van deze klassieker. Een geheel ander dansgenre, Ierse dans, komt aan bod op donderdag 23 maart in de show Spirit of the dance.

Het dansseizoen wordt afgesloten met twee gerenommeerde dansgezelschappen: Introdans en het Internationaal Danstheater. Introdans brengt op zaterdag 1 april met de voorstelling Hoera voor Hans een ode aan choreograaf Hans van Manen en viert tegelijkertijd ook het 45-jarige bestaan van het gezelschap. Op donderdag 11 mei presenteert het Internationaal Danstheater een 'double bill', twee voorstellingen achter elkaar, waarbij één stuk in het teken staat van de Tango en de ander in het teken van de diepgewortelde Roemeense danstraditie.

"Staatssecretaris Jetta Klijnsma in Meierijstad"

Op maandag 5 september komt staatssecretaris Jetta Klijnsma naar Meierijstad. Op uitnodiging van de PvdA Meierijstad brengt ze een bezoek aan het net geopende Kringloopbedrijf Het Goed in Schijndel. Ontwikkeling van een kringloopbedrijf in Schijndel was één van de speerpunten van de PvdA Schijndel bij de raadsverkiezingen van 2014. Dat is gerealiseerd en het is een voorbeeld van hoe werk en opleidingen gecreëerd kunnen worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dat ook nog in combinatie met een forse winst voor het milieu.

Staatssecretaris Klijnsma gaat daar in gesprek met medewerkers en cliënten van sociale dienst Optimisd en WSD om te luisteren naar wat goed en minder goed gaat in de dagelijkse praktijk. Het bezoek gaat verder met een openbare bijeenkomst over Werk en Inkomen in de blauwe zaal van het Spectrum in Schijndel. De staatssecretaris zal een inleiding houden , met andere sprekers in gesprek gaan en vragen vanuit de zaal beantwoorden.

En het woord is aan Rooi Werkt!. Een succesvol lokaal initiatief in Sint-Oedenrode dat werkgevers en werkzoekenden aan elkaar koppelt, maar ook vragen aan mevrouw Klijnsma heeft. De Schijndelse wethouder en lijsttrekker van de PvdA Meierijstad Menno Roozendaal zal speerpunten uit het nieuwe verkiezingsprogramma over werk en inkomen toelichten en ook hij zal niet schuwen kritische vragen aan de staatssecretaris te stellen. Vragen uit de zaal zijn natuurlijk ook hier welkom. De openbare bijeenkomst start om 19:30 uur en duurt tot 21:00 uur.

Activiteiten in het Gasthuis Schijndel

Ook dit jaar worden er weer verschillende activiteiten gehouden in het Gasthuis in Schijndel. Van een creatieve maandag tot buurtkoffie, er is van alles te doen in het Gasthuis.

Jeu de boules
Elke maandagavond vanaf 19.00 uur wordt er Jeu de Boules gespeeld op de baan van het Gasthuis. De bedoeling is dat iedereen gratis gebruik maakt van deze baan. Liefhebbers worden uitgenodigd om een balletje te komen gooien. Deelname is gratis en iedereen is welkom.

Buurtkoffie
Elke maandagmorgen vanaf 10.00 uur kunt u in het Gasthuis gezellig op de buurtkoffie komen. Een buurt-treffen voor een gezellig gesprek en om te genieten van de gezelligheid in het Gasthuis. U kunt gezellig kletsen, een krantje lezen of een spelletje doen. Neem gerust uw buurvrouw of buurman mee.

Creatieve maandagmiddag
Op maandagmiddag 5 september gaat men in het Gasthuis een theelichthouder maken in de vorm van een bloem. Deze wordt gemaakt van aluminium caps van theelichtjes. Zelf graag 36 caps, een lijmpistool en een kleine deegroller meebrengen. Voor lijmsticks en de steentjes wordt gezorgd. Heb je aluminium caps over, bij het Gasthuis kunnen we ze altijd gebruiken! Tijd: 13.30 - 15.30 uur. Kosten bedragen 5 euro inclusief koffie of thee. En natuurlijk kan iedereen weer meedoen.

Back to school

De vakantie zit er bijna op. De tentjes kunnen opgeruimd worden, de paspoorten kunnen weer in de kast en de bedtijd wordt weer iets vroeger. We gaan back tot school! De hoogste tijd om de boeken onder het stof vandaan te halen, een agenda te kopen, een nieuwe fiets aan te schaffen en te gaan voor een nieuw kapsel en een gave rugzak. Op naar een nieuwe klas en een nieuw jaar. We hebben er zin in!

Vijftigers aan het woord…

Zaterdag 10 september a.s. is het zover. Dan is de jaarlijkse vijftigjarigenreünie bij de "Helden van Kien". In aanloop naar deze reünie hebben we herinneringen opgehaald uit de basisschooltijd met (oud) Rooienaren die dit jaar 50 worden of net 50 geworden zijn. We laten leerlingen van toen herinneringen ophalen aan vroeger en we laten ze vertellen hoe het nu met ze gaat. Deze laatste keer basisschool Antonius van Padua uit Nijnsel. Aan het woord is Ruud Marinus. Ruud zit in de organisatiecommissie van de vijftigjarigenreünie en zal als de ceremoniemeester van de reünie aanwezig zijn.

"Mijn naam is Ruud Marinus en woon met mijn vrouw Colette en onze zoon Petter op 't Everse. We hebben daar de ruimte en het heel goed naar onze zin. Als je anderen vraagt, zul je zelf ook iets moeten laten zien. Dus ook van mij een stukje geschiedenis.

Ik zat op de kleuterschool bij Juffrouw Ineke en daarna kwamen wij als allereerste eerste klas op de nieuwe school. In 1972 is er in Nijnsel in de nieuwe wijk een nieuw schoolgebouw neergezet aan de Jasmijnstraat (waar ik woonde), Basisschool Sint Antonius van Padua. Een mooie tijd die jaren '70 om als kind op te mogen groeien in een dorp als Nijnsel. Ik wilde graag "als ik groot ben" lijfarts van Prins Willem Alexander worden. Die ambitie had ik op de lagere school al bijgesteld. Wat ik precies wilde gaan doen veranderde steeds maar 'de zorg' bleef mijn aandacht trekken. Na het schoolkamp van de zesde klas in 1978 in Nijverdal verliet ik de lagere school en ging ik naar Eindhoven naar het Eckart College waar mijn vader werkte. Samen fietsten we naar Eindhoven. Maar ik had het niet naar mijn zin 'in de stad' en ben toen naar de Mavo in Rooi gegaan. Dat beviel me goed en zocht daar als puber mijn grenzen op. Heerlijke tijd gehad, die jaren 80!

Na de Mavo ben ik meteen in dienst gegaan en wilde daar wel blijven. Na de opleiding in Nijmegen werd ik naar Volkel geplaatst. Ik zat daar bij de LB, Luchtmacht Beveiliging maar vond het maar saai en wilde naar Duitsland. Dat zou gaan gebeuren maar na 9 maanden kreeg ik een schiet-ongeval en toen hield het op. Na drie weken Militair hospitaal in Utrecht kreeg ik eervol ontslag.

Ik moest een nieuwe stap zetten en ging naar het MDGO richting agogisch werk. Die heb ik afgemaakt en ben in Biezenmortel op Asissië gaan werken met verstandelijk beperkten. Na tien jaar wilde ik dichterbij huis werken en kon in Rooi op het GVT aan de Kamille beginnen. Vandaar uit heb ik de zelfstandig wonen projecten aan de Sperwer en Grote Doelenlaan mee op mogen zetten. En daar ook enkele jaren gewerkt. Na precies 12,5 jaar "Dichterbij" werd ik gevraagd om bij BrabantZorg te komen werken bij de thuiszorg. Die stap heb ik toen gezet.

Ondertussen zijn Colette en ik van de Laan van Mariëndael naar België verhuisd. Daar hadden wij veel ruimte om te genieten van de vele dieren die we hadden. Daar zijn wij een oude droom uit gaan werken, het beginnen van een lunchroom. Die mogelijkheid kwam in Rooi naast de Kerk. Helemaal zoals wij dat voor ogen hadden ontstond Lunchroom C'est La Vie. Na zes jaar hard werken hebben we de zaak verkocht. En is Colette een nieuwe weg in geslagen als manager bij Humphrey's restaurant in Tilburg. In april heeft ze een nieuw Humphrey's restaurant in Eindhoven geopend.

Ik ben al die tijd naast C'est La Vie blijven werken in de zorg. Na tien jaar in Balen België (dorp van Tom Boonen) te hebben gewoond zijn we via de Sluitappel op 't Everse beland. Lijfarts van de koning ben ik niet geworden. Ik verleen nu zorg aan de onderdanen van de koning. Ik werk voor BrabantZorg 's nachts bij de Acute Zorg. Ik verleen assistentie na een melding van een cliënt die dmv alarmering hulp vraagt in de regio Meijerijstad. Daarnaast ben ik voorzitter van De Zonnebloem afdeling Sint-Oedenrode. Als afgevaardigde van 't Everse, neem ik ook deel aan de werkgroep Burger Participatie. Waarbij we als burgers met de politie mee denken en handelen mbt de veiligheid in de wijken. Als hoofdleider E jeugd bij RKSV Rhode zorg ik ervoor dat het de leiders, trainers en spelers van de E teams, in de beste omstandigheden kunnen doen waarvoor ze komen, het voetballen. Kortom ik verveel me niet en heb dat nooit gedaan. Ik hoop op 10 september veel leeftijdsgenoten te treffen en verhalen van oud klasgenoten te mogen aanhoren. Ik ben zeker van de partij bij "De Helden van Kien" waar de reünie wordt gehouden."

Groet Ruud Marinus


CDA Rooi: levert Welzorg wel noodzakelijke zorg?

Ons bereiken verontrustende berichten over de kwaliteit van dienstverlening van Welzorg. Welzorg is de (enige) leverancier van hulpmiddelen in onze gemeente. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om rolstoelen, po-/douchestoelen, aangepaste bedden, tilliften en dergelijke. Hulpmiddelen die er snel moeten zijn wanneer nodig en die maatwerk vereisen naar individuele behoeften van zorgvragers. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid in het verstrekken van deze hulpmiddelen in het kader van de WMO ( Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Zij is hiervoor met Welzorg in zee gegaan.

De klachten die wij horen variëren van trage levering van hulpmiddelen tot het (soms meerdere keren achtereen) leveren van verkeerde of onvolledige hulpmiddelen. We noemen een schrijnend voorbeeld om dit te illustreren. Door een ziekte is een zorgvrager in onze gemeente al langere tijd afhankelijk van een rolstoel. Omdat de gezondheid van deze zorgvrager verder verslechterd is, zijn aanpassingen aan deze rolstoel noodzakelijk. In goed overleg tussen de betrokken ergotherapeut van de thuiszorgorganisatie, Welzorg en zorgvrager worden de benodigde aanpassingen aan de rolstoel aangemeten. Welzorg gaat deze aanpassingen uitvoeren. Aanvankelijk lijkt het goed te gaan, de eerste aanpassing aan de rolstoel wordt verricht. Maar de overige noodzakelijke aanpassingen aan de rolstoel laten lang op zich wachten. Nu, ruim 16 weken later (!), zijn deze aanpassingen nog steeds niet gerealiseerd, ondanks meerder malen aandringen van de betrokken ergotherapeut en de betrokken zorgvrager zelf. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Onze fractie maakt zich ernstig zorgen over deze en soortgelijke onwenselijke situaties. We hebben dan ook kritische vragen gesteld aan het College van B&W hoe dit zo kan. We willen weten welke afspraken de gemeente precies met Welzorg heeft gemaakt over haar dienstverlening, zowel in kwaliteit als in snelheid van levering. Ook willen we weten welke controle de gemeente uitvoert op de dienstverlening van Welzorg en hoe de gemeente omgaat met klachten van zorgvragers. Maar vooral willen we dat de gemeente onderneemt, om ook haar eigen dienstverlening bij hulpmiddelenverstrekking én die van Welzorg te verbeteren, zodat zorgvragers tijdig krijgen wat ze nodig hebben. Dat er snel iets moet veranderen is voor onze fractie duidelijk! Voor nu én richting Meierijstad!

Fractie CDA Rooi

Ger Brouwer
Maarten van Bakel
Rien Verhagen
Coby van der Pas

Olland kermis komt er aan

De kermis in Sint-Oedenrode zit er al weer bijna op maar ook in Olland is men al druk bezig met de kermis van het kleinste kerkdorp.

Van vrijdag 23 tot en met dinsdag 27 september is het namelijk weer zo ver. Olland kermis kan gaan beginnen. Voor café d'n Toel een goede reden om een spetterend feest te organiseren. Al biedt Olland de kleinste kermis in de omstreken, bij café D'n Toel heb je dat niet in de gaten. Met verschillende grote bands en artiesten biedt café D'n Toel een top programma voor jong en oud. Ook de Rooise horecamunt is in te leveren op de kermis in Olland.

Kermis 2016 geniet van het goede weer

De kinderen van de Springplank en de Dommelrodeschool hadden, samen met de Rooise leerlingen die buitengewoon onderwijs volgen, afgelopen zaterdagmiddag de eer om de kermis van 2016 te openen. Onder aanvoering van burgemeester Peter Maas schoten zij de kermis van dit jaar open. Aansluitend bezochten de burgervader en de leerlingen nog enkele attracties om volgens de traditie de openingsceremonie met een lekkere oliebol af te sluiten.

Dat de opening van de Rooise kermis een bijzondere gebeurtenis is, bleek afgelopen zaterdag voorafgaand aan de officiële opening maar weer eens. Iets na de klok van halfvier kwamen uit alle hoeken van de kermis muzikanten van de Neultuuters tevoorschijn. Zij speelden voor het aanwezige publiek zomerse deuntjes, die helemaal bij de tropische temperatuur pasten. Gelijktijdig wisselden op het terras van 'de Gouden Leeuw' de kermisexploitanten en het gemeentebestuur de laatste nieuwtjes met elkaar uit, want de centrale vraag was: "zou er nou veel gaan veranderen als Sint-Oedenrode straks onderdeel is van de gemeente Meierijstad?"

Op die vraag had burgemeester Maas tijdens zijn openingstoespraak het antwoord. "De eerste vijf jaar in elk geval niet". Daarvoor is een overeenkomst ondertekend. De exploitanten en de gemeente hebben daarin met elkaar afgesproken om de gezonde verhouding van lage ritprijzen, lage pachtsommen, kermis en horeca in evenwicht te houden. "De Rooise kermis, blijft gewoon de Rooise kermis", zei Maas.

Ook stond de burgemeester stil bij een andere unieke gebeurtenis op de Rooise kermis: 'de ouderenkermis' op dinsdag. Die werd gisteren alweer voor de vijftigste keer gehouden. Deze bijzondere formule waarbij de exploitanten, stichting Welzijn de Meierij en de gemeente nauw samenwerken doet het nog steeds goed.

Verder kon de Rooise burgervader het niet laten om de aanwezige raadsleden uit Schijndel er op te wijzen dat de Rooise kermis, die gewoon in het centrum wordt gehouden altijd gezellig is. Daarmee wijzend op de discussie bij de buren en fusiepartner Schijndel over het terugbrengen van de kermis naar het centrum.

Net als zaterdagmiddag had de zon de afgelopen dagen de overhand op de Rooise kermis. Er viel tijdens de openingsuren geen regen en het enkele drupje dat er wel viel was in de nacht toen bezoekers en exploitanten nog op één oor lagen.

Vijftigste ouderenkermis groot succes!

Foto: Hans van den Wijngaard

Het was drukker dan ooit en de zon scheen volop. Terwijl Johan Paashuis de lootjes trok genoot het gezelschap van hun mooie prijs. Van een koffiezetapparaat tot een fruit- of bierpakket, de prijzen werden maar wat graag in ontvangst genomen.

Onder leiding van het Dommelvolk werd de middag gestart. Uiteraard was er ook dit jaar een hoofdprijs. Én een superhoofdprijs. Een led-tv en een weekendjeweg waardebon ter waarde van € 500,-.
Tijdens de middag werd de gemeentelijke erepenning uitgereikt aan de stichting Brabantse kermis.
Al met al weer een geslaagde middag. Er wordt nu al uitgekeken naar de eenenvijftigste ouderenkermis!

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Juultje Verhoef Foto: Lisa vd Ven

De winnaars van de zessenactie mochten maandag hun verdiende prijs op komen halen. Een zak vol met vrijkaartjes voor de kermis! Wat een blije snoetjes, daar doen we het voor. Op naar de zeven!

Tom Bekkers Foto: Lisa vd Ven
Sylvie van den Oever Foto: Lisa vd Ven
Mirte en Tim v.d. Berk Foto: Lisa vd Ven
Levi Habraken Foto: Lisa vd Ven

Nijnsel wacht pittige klus

En dat geldt niet alleen voor de eerste thuiswedstrijd van aanstaande zondag! De derde klasse D waarin Nijnsel 1 komend seizoen opereert is best pittig. De mindere goden zijn gedegradeerd maar er is veel kwaliteit voor terug gekomen.

Eindhoven en PSV Amateurs hebben meer geld dan supporters. Wodan is de grootste amateurvereniging van Eindhoven en kwam recent nog in het nieuws omdat ze hun huishoudboekje niet helemaal op orde hadden. Sparta'25 en Braakhuizen zijn twee degradanten en willen traditioneel zo snel mogelijk het verloren terrein terugwinnen. SBC en met name Wilhelmina Boys hebben nog steeds de ambitie om naar de tweede klasse terug te keren. Zondag speelt Nijnsel thuis tegen Dommelen. In Nijnsel leed het team uit het bekende Kempische bierdorp een spectaculaire nederlaag en daarna verzeilde het team in de anonimiteit. Nijnsel heeft zowel in de oefenperiode als in de beker bepaald geen onuitwisbare indruk achtergelaten en zal daarom aanstaande zondag een tandje moeten bijzetten. Het team heeft door allerlei oorzaken nog niet echt in een vaste samenstelling kunnen spelen, maar vanaf zondag zijn er geen excuses meer.

Bekeravontuur ten einde
Nijnsel heeft evenals afgelopen jaar de bekerouverture niet overleefd op doelsaldo. Samen met Avanti'31 was Nijnsel de favoriet om de volgende ronde te behalen en dat vermoeden bleek ook bewaarheid. Beide teams eindigden bovenaan in hun poule en eindigden daar ongeslagen met zeven punten. Het doelsaldo bleek echter in het voordeel van de Schijndelnaren. En zo wist dit team de Nijnselaren ruim voor te blijven op doelsaldo. Avanti'31 slaagde er uiteindelijk in om drie Rooise teams, Nijnsel, Boskant en Ollandia onder zich te houden. Nijnsel VR1 wist als enige team uit de A-categorie wel de volgende ronde te bereiken door een solide overwinning op Wittenhorst VR1 met 5-4. Met een maximale score gaat dit team door naar de volgde bekerronde. Nijnsel trapt aanstaande zondag af om half drie op sportpark Den Eimert tegen Dommelen. Het is zaak om een goede start te bewerkstelligen want er zullen dit seizoen veel punten nodig zijn om een rol te kunnen spelen in deze sterke klasse.

Boskant opent competitie tegen WHV

De bekerwedstrijden zitten er voor de selectie van vv Boskant op. Definitief voor dit seizoen want zowel Boskant 1 als Boskant 2 hebben de poulefase niet overleefd. In de poule van Boskant 1 werd Avanti'31 1 groepswinnaar, in de poule van Boskant 2 gaat Rhode 2 verder. Ruim aandacht dus voor de competitie die voor beide teams aanstaande zondag 4 september begint.

Boskant 1 begint met een uitwedstrijd tegen WHV. Een "oude" bekende. Vorig seizoen werd, met name na rust vrij kansloos, met 3-1 verloren. Boskant 1 heeft dus nog wat goed te maken! Boskant 2 start met een thuiswedstrijd tegen het Helmondse MULO 2. Vorig seizoen bleken beide teams gelijkwaardig; MULO 2 behaalde één wedstrijdpunt meer en eindigde daarmee net boven Boskant 2. Zoals het programma aangeeft, komen ook de lagere senioren teams en dames in actie. Boskant 3 speelt haar 2e bekerwedstrijd, voor de overige teams staan oefenwedstrijden gepland. Ook op zaterdag wordt er gevoetbald door onze jeugd. Voor komende week staan er slechts 2 wedstrijden gepland, maar dat zal de weken daarna wel veranderen!

Rhode begint thuis tegen Helvoirt

Dinsdag verloor Rhode haar tweede bekerduel. Tegenstander Geldrop begon overtuigend en bezorgde Rhode een lastig eerste kwartier. Rhode hield zich echter goed staande en kon daarna via counters ook gevaarlijk worden. Halverwege de eerste helft kwam Rhode zelfs op voorsprong, een counter over 3 schijven werd, na een assist van Glenn van Lieshout, door Joep Vermeltfoort binnen geschoven, 0-1. Nauwelijks 5 minuten later kreeg Joep een nieuwe kans, maar de bal kwam voor zijn verkeerde voet en hij kon net niet tot een schot komen.

Pal na rust was er weer een goede kans, die voor het intikken leek, maar de doelman van Geldrop wist de bal toch te stoppen. Uiteindelijk trok Geldrop toch de volle winst naar zich toe. Hun spits Sidney Gakpo, door vele verenigingen begeerd en voor Geldrop gekozen, trof met fraaie schoten tweemaal het doel. Rhode probeerde nog terug te knokken, maar dat lukte niet.
Zondag won Rhode de laatste bekerwedstijd in de eerste bekerronde van RPC. Omdat Rhode tweemaal verloor plaatst het zich niet voor de volgende ronde. RPC - Rhode was voor rust een gelijk opgaande strijd. Rhode was iets feller, RPC combineerde wat gemakkelijker. In de 20e minuut kwam RPC op voorsprong, uit een snelle rush van de linksbuiten werd de bal keurig voor het doel neergelegd en binnen getikt, 1-0. RPC begon vervolgens goed aan de 2e helft en Rhode kwam moeilijk aan aanvallen toe. Halverwege de 2e helft, toen RPC een goede kans miste, veranderde het wedstrijdbeeld. RPC leek zijn kruit verschoten te hebben. In de 77e minuut werd het via een strafschop van Daan van Dinten 1-1. In de 82e minuut bepaalde Maikel Merks, uit een mooie 1-2 combinatie met Tom Willems, de eindstand op 1-2. Zondag start de competitie. Rhode mag met de thuiswedstrijd tegen Helvoirt van start gaan. Voor Rhode een onbekende tegenstander.

Ollandia begint competitie tegen Fiducia

Het komende seizoen krijgt Ollandia weer een aantal tegenstanders waartegen ze in het (soms) verre verleden ook moesten aantreden.

Nu het bekertoernooi achter de rug is gaat a.s. zondag de competitie van start, waarbij Ollandia op bezoek gaat bij Fiducia. Het moet hiervoor naar sportpark De Blaarpeel aan de Blaarpeelweg 18 in De Rips, in het mooie Peelgebied aan de Brabants-Limburgse grens. Een onbekende team dus als tegenstander die vorig seizoen met een 6-1 overwinning het seizoen goed begon en uiteindelijk in de middenmoot eindigde. Ollandia zal er zondag vanaf de aftrap moeten staan en alles aan moeten doen om in de nieuwe competitie goed van start te gaan, hetgeen fijn is in het vervolg van de competitie. Ollandia 2 begint op donderdag 1/9 voor de beker tegen Sparta'25 en speelt o.v. op zondag 4/9, (mogelijk 8/9) thuis tegen Mierlo Hout. Ook Ollandia3 begint de voorbereiding zondag 4/9 met een thuiswedstrijd tegen DVG.

Rooise IJsclub: postuum jubileum

Al vallen de mussen deze zomer niet van het dak van de hitte, bij het woord "ijs" denkt iedereen toch echt eerder aan een Magnum dan aan de Elfstedentocht. Toch was het ook in september, maar dan 30 jaar geleden, dat de Rooise Ijsclub werd opgericht, en wel degelijk dankzij de Elfstedenkoorts. "Op 27 maart 1986, na de tweede achtereenvolgende Elfstedentocht" weet oud-secretaris Paula van der Kaay zich nog te herinneren. "Bij café Jan Bos, met 39 mensen."

Tijdens het interview, hartje zomer, is het amper 15 graden en het regent. Bestaan er nog mensen die niet geloven in de klimaatverandering? "Nu zou de Rooise Regenclub misschien wel een kansje maken" grinnikt Paula. Veel sentiment klinkt er niet in door, maar het was toch wel verrekte gezellig toen de ijsmutsen en sjaals de hele winter door aan de kapstok hingen en een paraplu, als die er al was, achter in een kast. Jan van Zutphen, een van de mannen van het eerste uur, schuift ook aan. Samen halen ze herinneringen op en de namen van toen passeren de revue. Peter Verhagen, Gijs van Aarle, Toon van Zon, Ton Visschedijk, Hans van Rossum. Van der Kaay: "Toen was er nog volop interesse." Van Zutphen: "In onze hoogtijdagen hadden we bijna 100 leden" en hij toont een overzicht, waaruit blijkt dat de club in maart 1995 nog 87 leden had.

De eerste sponsor

Met zoveel animo moest er natuurlijk een club komen. Bij de oprichting werd meteen de eerste anekdote geboren. Van der Kaay: "We zaten voor de oprichtingsakte bij notaris Jan van Schaijk. Toen er afgerekend moest worden zei ik ''Maar notaris, we hebben nog helemaal geen geld, we moeten nu eerst sponsors werven. Wilt u onze eerste sponsor zijn?'. Daar moest ie wel even over nadenken. 'Dat heb ik nog nooit meegemaakt' zei hij uiteindelijk. 'Maar vooruit, ik sponsor jullie.'" De twee kunnen er na 30 jaar nog hartelijk om lachen.

Twee jaar na de oprichting werd de Rooise Ijsclub officieel lid van de KNSB. Dat was meer dan een formaliteit, leggen de twee uit. "Je bent dan als club verzekerd bij evenementen, en je kunt kennis inhuren."

Anekdotes

Vervolgens wordt de ene anekdote na de andere boven tafel gehaald. Sjouwen met emmertjes warm water van Maan van de Brand – die woonde aan de Kienehoefvijver – om een glad baantje te maken, eenrichtingsverkeer op de smalle baan, de manier waarop Gijs van Aarle de jongeren aanpakte die tegen de stroom in gingen schaatsen, dat iedereen naar boven keek als de ervaren schaatsers "hoog, hoog" riepen, wat in schaatsjargon 'binnenkant van de baan' betekent, het droog oefenen met sokken op dwars liggende planken bij Eugène Raaijmakers, het clubblad dat na een naamloze start een naam kreeg 'De Rooie Noor" waarbij de o en een a op één positie door elkaar werden geschreven, het eigen embleem, de telefoonboom, de eigen medailles waarvan nu nog een flink aantal wacht op uitreiking.

Opheffing

Toen duidelijk werd dat je voor een (alternatieve) Elfstedentocht voortaan echt was aangewezen op het buitenland, slonk het animo voor deelname aan de club. Zonder perspectief op verbetering, en toen Van der Kaay wilde terugtreden als secretaris en geen opvolger vond, trok het bestuur de stekker eruit. Dat was op 24 november 2002. "De 1100 euro die we nog in kas hadden, hebben we geschonken aan de Kinderboerderij.",

Maar, zoals wel bleek tijdens het interview, de herinneringen zijn nog springlevend en het zijn er vast meer dan genoeg om een gezellige middag mee te vullen. Vandaar dat de oud-bestuursleden besloten om zondagmiddag 11 september, bij gebrek aan een echt jubileum, een reünie te houden, en wel in de Beckart in Nijnsel. "We zijn veel oud leden op het spoor maar kunnen niet iedereen bereiken" aldus Van der Kaay. "We starten om 14.00 uur en hebben eerst een fietstochtje door Rooi alvorens een borrel te gaan drinken. Aanmelden bij paulavanderkaay@kpnmail.nl of op de facebook pagina Rooise IJsclub."


De vakantie is weer voorbij

De Olympische spelen zijn voorbij. Sjef van den Berg wist een prachtige vierde plaats te halen in Rio. Na dit ongekende succes begint het seizoen ook weer voor de andere leden van Ontspanning

De Rozelaer schutters hebben dinsdagmiddag geschoten voor de competitie. Winnaar was Antoon Vervoort met een score van 220 punten. De verdere uitslag: Mart Verhoeven 217, Jan van Bergen 208, Jan van Erp 208, Jan Gordijn 206, Toon Hermes 200 en Ron Spijker 147. Op woensdag was het jaarlijkse Thuisblijverstoernooi bij St. Anthonius in Nijnsel. De wedstrijd stond in het teken van de Olympische Spelen en er werd geschoten op Olympische ringen. Er deden twee teams mee namens Ontspanning. Het eerste team bestaande uit Dione en Floris Mesu, Michael Moonen en Mart Verhoeven wist de eerste prijs in de wacht te slepen. Het tweede team bestaande uit René van Erp, Mark Kuys, Theo Passier en Toon Hermes won de bronzen medaille. Op vrijdagavond werd om de Kermisbeker geschoten. De winnaar was dit jaar Wil Kivits met 228 punten. De overige scores: Mart Verhoeven 223, Toon Hermes 192 en Jan van Erp 186. De houtschutters: Jos van den Berg 113, Antoon Vervoort 92, Michael Moonen 91 en Agnes Vissers 86. Op zaterdag was de landelijke veteranendag in Schijndel. Een wedstrijd op 25 meter voor schutters vanaf 50 jaar. Namens Ontspanning deed Mart Verhoeven mee in de categorie 50+. Met 219 punten werd hij knap derde.
Ook op zaterdag was de finale van de Lowlands Shootout. Een landelijke competitie op 70 meter. Sjef van den Berg stond als eerste geplaatst na de vijf geschoten wedstrijden. Ook de finales wist hij met grote overmacht te winnen met 7 – 1, 6 – 0 en 7 – 1. Hij won deze competitie voor het derde jaar op rij. Zondag was de Erwin Verstegen Memorial in Boekel. Piet van den Berg schoot daar mee op 90, 70, 50 en 30 meter. Met een totaal score van 1158 eindigde hij op een negende plaats bij de heren recurve.


Twee Open Water wedstrijden in het Wilhelminakanaal

Afgelopen zaterdag hebben Lars Diesch, Roel en Dana Janssen, Luc van Eijndhoven en Fleur Gibbels deelgenomen aan de 5e PSV Arena SportEmotion Kanaalrace in Oirschot.

Hierbij hebben zij de volgende resultaten behaald: Roel: 500m schoolslag in 9:31.06 en 1000m vrije slag in 16:29.36; Dana: 500m schoolslag in 10:03.19 en 1000m vrije slag in 16:39.83; Lars: 500m schoolslag in 9:11.19 en 1000m vrije slag in 15:30.30; Luc: 3e op de 1000m vrije slag in 14:10.23; Fleur: 1000m vrije slag in 18:16.37.
Zondag hebben Lars, Luc, Roel en Dana deelgenomen Dopharma Open Water Zwemklassieker in Oosterhout. Tijdens deze wedstrijd zijn de volgende resultaten behaald: Dana: 1000m schoolslag in 19:39.00 en 1500m vrije slag in 26:35.15; Roel: 500m schoolslag in 10:16.70 en 1500m vrije slag in 26:27.45; Lars: 500m schoolslag in 10:04.80; Luc: 3e op de 1500m vrije slag in 21:26.35.
Komend weekend wordt er deelgenomen aan twee wedstrijden, zaterdag de 44e Ganzetrek in Wilhelminadorp, aanvang 11.00 uur en zondag de 45e Kanaalrace in Vlissingen, aanvang 11.00 uur. Tijdens deze wedstrijden wordt er door Roel, Dana en Luc deelgenomen aan het NK Open Water.


Voetbal
V.V. Nijnsel
Programma jeugd 03/09:

Blauw Geel'38 MO15-2-Nijnsel MO15-2
Programma senioren 04/09:
Nijnsel 1-Dommelen 1
Nijnsel 2-Erp 3
DVG 2-Nijnsel 3
Nijnsel 4-Rhode 6
Schijndel 8-Nijnsel 5
Nijnsel 7-Rhode 35+1
SVC 2000 VR1-Nijnsel VR1
Bruheze VR1-Nijnsel VR2

Ollandia
Programma senioren 01/09:

Sparta'25 6-Ollandia 2 19.45 u.
Programma senioren 04/09:
Fiducia 1-Ollandia 1 14.30 u.
Ollandia 3-DVG 6 11.00 u.

V.V. Boskant
Uitslagen senioren
Boskant 1-Avanti'31 1 0-3
Nijnsel 1-Boskant 1 1-0
Boskant 2-Rhode 2 4-7
Boskant 2-Heeswijk 2 0-1
Blauw Geel 8-Boskant 3 2-1
Programma senioren 04/09:
WHV 1-Boskant 1 14.30 u.
Boskant 2-MULO 2 12.00 u.
Boskant 3-Schijndel 5 12.00 u.
ASV'33 3-Boskant 4 11.30 u.
Boskant 5-Blauw Geel 11 10.00 u.
Woenselse Boys 6-Boskant 6 10.00 u.
BES VR1-Boskant VR2 10.30 u.
Programma jeugd 03/09:
HVCH JO19-3-Boskant JO19-1 15:45 u.
Boskant MO15-1-HVCH MO15-1 10:30 u.

RKSV Rhode
Programma senioren 01/09:

Rhode 6-Schijndel 6 18:45 u.
Programma senioren 03/09:
Wilhelmina Boys 2-Rhode 2-ZAT 14:45 u.
Programma jeugd 03/09:
UDI'19 JO19-1-Rhode JO19-1 15:00 u.
Schijndel JO15-2-Rhode JO15-1G 11:30 u.
Programma senioren 04/09:
Rhode 1-Helvoirt 1 14:30 u.
Wittenhorst 2-Rhode 2 11:45 u.
Rhode 3-Someren 4 12:00 u.
Rhode 4-Stiphout Vooruit 2 12:00 u.
Rhode 5-Heeswijk 6 10:00 u.
Nijnsel 4-Rhode 6 12:00 u.
Rhode 7-Irene 3 12:00 u.
DVG 7-Rhode 9 10:00 u.
Avanti'31 7-Rhode 10 12:00 u.
Nijnsel 7-Rhode 35+1 10:00 u.
DVG VR1-Rhode VR1 10:00 u.
Uitslagen senioren:
Geldrop 1-Rhode 1 2-1
RPC 1-Rhode 1 1-2
Rhode 2-Avanti'31 2-0
ELI 3-Rhode 4 1-1
Boskant 2-Rhode 2 4-7
Rhode 3-Schijndel 2 2-4
Avanti'31 5-Rhode 5 1-5
WEC 6-Rhode 7 5-2
Rhode 9-Schijndel 8 5-3
Rhode 10-WEC 7 2-2
Rhode VR1-Heeswijk VR1 1-3
Rhode 35+-ELI 5 1-1

Bridgeclub Rooi 750
24/08: A-lijn: 1. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 59,58 %, 2. Anneke Majoor & Toon Majoor 59,58 %, 3. Jeske Koop & Reinier Gerritzen 57,50 %. B-lijn: 1. Jan Derks van de Ven & Christ Verhoeven 61,67 %, 2. Tonnie van Acht & Joost van Heertum 58,75 %, 3. Gertie Cuijpers & Coby Huijbers 58,33 %.
25/08: A-lijn: 1. Frans van Aarle & Rien van den Bogaart 57,92 %, 2. Margot Fassbender & Christine van Heertum 57,50 %, 3. Leo Geerlink & Joop Rood 55,00 %. B-lijn: 1. Jo Haeve & Willem Grin 67,92 %, 2. Will Schilder & Henk van Walbeek 60,00 %, 3. Riet van de Laar & Mia de Leijer 53,33 %. C-lijn: 1. Francine de Koning & Joost van Heertum 64,58 %, 2. Marcel Janse & Willy Swinkels 61,67 %, 3. Riet van Boxtel & Annemarie van Heeswijk 60,42 %.
BC De Beckart/Maas en Dieze
25/08: 1. Nelly Seegers en Jan Seegers 61.45 %, 2. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 60.41 %, 3. Marietje van Aarle en Jo Verhoeven 58.33 %, 4. Riet van Hout en Cees van Hout 55.72 %.
Bridgeclub J.V.G.
24/08: 1 Echtpaar Van Gerwen 60,94 %, 2 Heren Van Erp 60,42 %, 3 Dames. B.v.d.Laar- M.v.Schijndel 55,73 %.


Zaaltrimmen bij SV Fortuna'67

Rechts voorzitter Henk Schakenraad links wedstrijdleider Willem Pieters

Wie wil komen sporten bij een van onze 2 groepen van het zaaltrimmen van Fortuna. Wij hebben enthousiaste groepen met zowel mannen als vrouwen. De leeftijd ligt tussen de 40 en 80.

Tijdens de trainingen worden rek- en strekoefeningen gedaan. Evenals spierversterkende oefeningen voor verbetering van balans, conditie en coördinatie. Op maandag is er een groep van 10.00 uur tot 11.00 uur in Sporthal de Kienehoef. En op donderdag van 20.00 uur tot 21.00 uur in Sporthal de Streepen. Je kunt viermaal gratis mee gaan trimmen. Na de vakantie wordt er weer met frisse moed gestart en hoopt de club op enthousiaste nieuwe leden. Op maandagochtend vijf september wordt er gestart met een groep en op donderdagavond acht september wordt er gestart met een groep.

Bridgeclub Rooi 750 wint tegen Bridgeclub Schijndel

Het is Bridgeclub Rooi 750 gelukt om de wedstrijd tegen Schijndel te winnen. Mede dankzij een sterke B-lijn.

Er werd gespeeld op donderdag 25 augustus om de wisselbeker. Er werd in drie lijnen door achttien paren van Bridgeclub Schijndel en achttien paren van Bridgeclub Rooi 750 gespeeld. Deze keer werd er gespeeld in Mariëndael in Sint-Oedenrode. Deze wedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie waarbij naast de sportieve strijd ook de vele onderlinge contacten werden verstevigd.

Vissen op de Kienehoef

Afgelopen zaterdag is de kermiswedstrijd weer gevist op de vijver van de Kienehoef.

De vangsten waren zeer matig, met een uitschieter van de winnaar Henk Doornik met een gewicht van 5202 gram. Tweede werd Sjaak Verhoeven met een vangst van 687 gram. Derde werd Lamber Nolle met 478 gram. De heren mochten een prijs in ontvangst nemen geschonken door café De Kroeg. De laatste wedstrijd van het prijsvissen is zondag 4 september aan het Klaverpad. De verrassingswedstrijd is op zaterdag 24 september. Inschrijven kan bij de Borchmolen.

Goud voor thuisblijvers van Ontspanning

Het eerste team van handboogvereniging Ontspanning heeft woensdag 24 augustus het Thuisblijverstoernooi van Sint Antonius op zijn naam geschreven. Daarmee kwam het team weer in het bezit van de Hyundai-wisselbeker van Garage Van den Brand uit Nijnsel.

Het tweede team van Ontspanning eindigde als derde. Het eerste team van Krijgsman Soranus uit Lieshout werd tweede van het toernooi, waaraan zeven teams deelnamen. Nadat alle teams een keer tegen elkaar hadden geschoten, gingen de hoogste vier geklasseerde over naar de halve finale en de finale. In de halve finale won Krijgsman Soranus 1 van Ontspanning 2, terwijl Ontspanning 1 de meerdere was over Krijgsman Soranus 2. De eerste teams van deze verenigingen kwamen tegen elkaar uit voor het goud, zilver en brons. De Vrienden van Pieter Breugel klasseerden zich als vijfde, terwijl gastheer Antonius als zesde eindigde; de Bosjagers uit Best werden zevende. Theo Passier van Ontspanning was de hoogste schutter van de dag met 164 punten; Willem Bekx van Krijgsman Soranus werd tweede met 162 punten en 3 x 10; René van Erp van Ontspanning had dezelfde score, maar 1 x 10.

V.l.n.r.: Martien van den Brand, Dione Mesu, Floris Mesu, Michel Moonen, Martie Verhoeven Foto: Lisa vd Ven

Omdat de handboogsport dit jaar extra in de belangstelling stond had Sint Antonius de vijf olympische ringen gehanteerd als doel. Waar de ringen elkaar overlapten waren de hoogste scores te behalen. Vier jaar geleden was er dezelfde situatie als nu met dien verstande dat Ontspanning-schutter Sjef van den Berg in Nijnsel toen het toernooi won en nu in Rio de Janeiro als vierde eindigde. Opvallend dus.

Clubkampioenschap doubletten

De afgelopen twee donderdagavonden werd in de voorronden gespeeld om een plaats in de finaleronde om het clubkampioenschap doubletten 2016. Van de 17 doubletten gaan er 9 door naar de hoofdfinale die de komende drie weken wordt gespeeld. De overige doubletten spelen om de eer in de B-finale. De volgende spelers gaan door naar de hoofdfinale:
Poule A: Jan van Erp/Erik Verschuijten 4+35, Henny Gevers/Frans Fransen 4+8, Leon vd Rijdt/Annie vd Nieuwenhof 3+2. Poule B: Karel Verschuijten/Gerrie vd Rijdt 4+45, Wim vd Rijdt/Bert Goorts 4+20, Frans vd Velden/Ria vd Loo 3+3. Poule C: Hennie van Eck/Jan vd Loo 3+26, Toos Hazenberg/Karel Kreijveld 3+16, Maria v Berkel/Toon Bergen 2-13. Christ van Esch hield met 3+20 alle andere spelers achter zich. Daarvan was Toon Hulsen met 3+17 de beste, gevolgd door Ad vd Velden (3e , 3+16) en Huub van Abeelen (4e, 3+13). De rij om de punten werd gesloten door Tonny van Eerd (5e , 2+17). Komende maand wordt het spannend op de laatste speelmiddag.

Uitwisselingstoernooi de Klutsers

In Nijnsel hield Boulevereniging De Klutsers op vrijdag 26 augustus een uitwisselings toernooi met Ons Genoegen uit Lieshout.

Op de vrijdagavond werd in drie partijen gebould om een mooi luxe broodpakket. Na een felle strijd met de nodige zweetdruppels gingen de volgende boulers er met de prijzen vandoor: Eerste werd Jozef Verhoeven met drie gewonnen partijen en 28 punten. Tweede werd Jan van Veghel met drie gewonnen partijen en 25 punten. Derde werd Sien Raaijmakers met drie gewonnen partijen en 22 punten. Vierde werd Frans van der Velden met drie gewonnen partijen en 17 punten. Vijfde werd Theo van Kaathoven met drie gewonnen partijen en 16 punten. Zesde werd Gerda Berkers met drie gewonnen partijen en 15 punten. Zevende werd Betsie van Heesch met twee gewonnen partijen en 14 punten. En achtste werd Karel van de Tillaart met 2 gewonnen partijen en 13 punten.

Roois driebanden Kermistoernooi

In het Wapen van Eerschot is van 8 tot en met 27 augustus een driebanden kermistoernooi gehouden.

Na 238 wedstrijden heeft uiteindelijk Wim van de Heyden het Roois kermistoernooi gewonnen door in de finale Daan Bergink te verslaan. Het was een zeer spannend toernooi. Henk Vermeltfoort eindigde als derde door Frans Janssen te verslaan. Het was een zeer geslaagd toernooi en zeker voor herhaling vatbaar.

Vissen op de Kienehoef

Afgelopen zaterdag is de kermiswedstrijd weer gevist op de vijver van de Kienehoef.

De vangsten waren zeer matig, met een uitschieter van de winnaar Henk Doornik met een gewicht van 5202 gram. Tweede werd Sjaak Verhoeven met een vangst van 687 gram. Derde werd Lamber Nolle met 478 gram. De heren mochten een prijs in ontvangst nemen geschonken door café De Kroeg. De laatste wedstrijd van het prijsvissen is zondag 4 september aan het Klaverpad. De verrassingswedstrijd is op zaterdag 24 september. Inschrijven kan bij de Borchmolen t/m 17 september.

32 / 32

Woensdag 31 augustus
IVN Nachtvlinderskijken
Parkeerplaats Moerkuilen

Vrijdag 2 september
Nazomermarkt
De Beckart

Zaterdag 3 september t/m zaterdag 10 september
Herdenking huzaar Van Diepenbeek
De Knoptoren

Zaterdag 3 september t/m zondag 4 september
Opening waterveld
MHC Sint-Oedenrode

Zaterdag 3 september
Orgelconcert: Bert Augustus
De Martinuskerk

Zondag 4 september
Natuurwandeling Heem-natuurgroep
Markt

Eerste ronde Premier League off Darts for teams
Proeverij van Ouds

Woensdag 7 september
Meditatie
Leef & Vind

Vrijdag 9 september
Schuimparty
The Joy

Heropening grote zaal en loterij de Beckart
De Beckart

Zaterdag 10 september
Open Monumentendag
De Martinuskerk

Donderdag 15 september
Bewust & Zo Inspiratieavond 'Je eigen kleur bepalen'
Kasteellaan 6R

Vrijdag 16 september
Ollands Keeztoernooi
De Loop'r

Vrijdag 16 september t/m zondag 18 september
Jubileumstuk 'the Godmother'
De Ahrend

Vrijdag 16 september
Filmtheater: The Theory of Everything
Mariëndael

Zondag 18 september
Kiwanis Klumpkesrace
Dommelzicht

Koopzondag
Sint-Oedenrode

Fokpaardendag
Sint-Oedenrode

Introductie CV de Dorpspinters
De Dorpsherberg

Dinsdag 20 september
Prinsjesdag
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor. In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Woensdag 21 september
Biergilde
Proeverij van Ouds

Vrijdag 23 september t/m maandag 26 september
Kermis
Olland

Vrijdag 23 september t/m zondag 25 september
Jubileumstuk 'the Godmother'
De Ahrend

Vrijdag 23 september t/m zondag 25 september
Feestweekend CV de Heikneuters
Sint-Oedenrode

Zaterdag 24 september
Burendag
Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4de zaterdag in september gevierd. Op initiatief van Douwe Egberts werd in 2006 voor het eerst Burendag in Nederland gevierd. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen de buren.

The Foute Party - Q-Muisc
De Beckart

Dinsdag 27 september
Fashion & Grill
Texas eet&geniet

Donderdag 29 september
't Onderonsje
Damiaancentrum

Vrijdag 30 september
Boetseren (ook voor mensen met een visuele beperking)
Leef & Vind

Zondag 2 oktober
Paddenstoelenwandeling Heem-natuurgroep
Markt

Tweede ronde Premier League off Darts for teams
Proeverij van Ouds

Dinsdag 4 oktober
Dierendag
Werelddierendag. Jaarlijks op 4 oktober wordt overal ter wereld stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving. In Nederland werd in 1930 voor het eerst Dierendag gehouden.

Woensdag 5 oktober
Meditatie
Leef & Vind

Donderdag 6 oktober
Kaartavonden Boskant
De Vriendschap

Zondag 9 oktober
Herfstrit MTC D'n Dommel
D'n Dommel

Vrijdag 14 oktober
Filmtheater: Nebraska
Mariëndael

Zondag 16 oktober
Rooi Vol Koren
Sint-Oedenrode

Wijnfestival Serviceclub
De Helden van Kien

Fashion & Food najaar
Sint-Oedenrode

Koopzondag
Sint-Oedenrode

Culinair fundraising diner
De Helden van Kien

Woensdag 19 oktober
Biergilde
Proeverij van Ouds

Vrijdag 21 oktober
Biergilde
Proeverij van Ouds