DeMooiRooiKrant

4 januari 2017

DeMooiRooiKrant 4 januari 2017


Alle 35 gemeenteraadsleden legden een eed af bij burgemeester Fränzel

De eerste gemeenteraadsvergadering van Meierijstad maandagavond is samen te vatten in twee onderdelen: het ceremoniële en het inhoudelijke deel. Het eerste betrof het afleggen van de eed of belofte van de 35 nieuwe gemeenteraadsleden. Dat deed wat denken aan een collectieve bruiloft in de VS: met groepjes van vijf tegelijk, en liep gesmeerd. Het tweede deel plus alles wat er in de raadszaal gebeurde is misschien het best te typeren als chaotisch, al wist waarnemend burgemeester Marcel Fränzel dit redelijk binnen de perken te houden.

Dat zijn (provisorische) ambtsketting bij het begin van de vergadering brak kan nog worden toegeschreven aan het lot, en het was voor iedereen natuurlijk even wennen, maar een aantal incidenten in de communicatie, facilitering en techniek was te voorkomen geweest.

Daar stond weer tegenover dat het vergaderproces, tegen de achtergrond van de vele nieuwe elementen, geordend verliep. Drie oppositiefracties wilden meteen inhoudelijke besluiten nemen en Fränzel had zijn handen vol om ze ervan te overtuigen dat ze nog even geduld moesten hebben. Omwille van de kwaliteit van de besluitvorming, en soms simpelweg omdat het nog niet uitvoerbaar was omdat er eerst overleg moest zijn geweest met de maatschappelijke partners. Steeds zat Fränzel op de lijn van een ruime raadsmeerderheid, maar de toon was gezet. Vooral fractievoorzitter Thijs van Zutphen van Lijst Blanco stond te trappelen om een aantal onderwerpen compleet anders aan te pakken. Hun amendement om burgers inspreekrecht te geven voor zowel commissies als raadsvergaderingen, zelfs op niet-geagendeerde onderwerpen riep zelfs irritaties op. Dat was in hun ogen "vragen om een puinhoop". Uiteindelijk werden alle moties en amendementen ingetrokken, dan wel doorgeschoven naar een komende raadsvergadering.

Fränzel, die in zijn eentje namens het college optrad omdat er simpelweg nog geen wethouders waren benoemd, moest regelmatig overleggen met zijn ambtenaren. Maar ondanks de tijdsdruk nam hij ook steeds even de tijd om de tjokvolle publieke tribune uitleg te geven over de onderwerpen, veelal in vakjargon opgesteld. Ook gaf hij het publiek een kleine reprimande: niet applaudisseren, daarmee zet je de raadsleden onder druk. Al met al duurde de vergadering 2,5 uur, een uur langer dan gepland. Wat eigenlijk, gezien de lange agenda plus het aantal improvisaties en incidenten, nog best meeviel.

Bert en Mia poseren buiten bij Dommelzicht.

Burgemeester Maas was woensdagmiddag de eregast bij Bert en Mia de Graaf. Zij vierden met familie en vrienden hun vijftigjarig huwelijksfeest in Dommelzicht. Het was voor Maas het laatste bezoek in een imposante rij.

Een paar dagen later was Maas officieel geen burgemeester meer van Sint-Oedenrode, omdat dan Meierijstad in is gegaan. Hij zal met liefde en plezier terugkijken op alle bezoeken die hij heeft gebracht aan jubilerende echtparen. Bert en zijn Mia zijn de laatste in een reeks van ongeveer 500 (!) jubilarissen. Alleen dit jaar al mocht Maas bij 75 paren op de koffie.
Net als al die andere keren bracht de burgervader ook dit keer een ingelijste huwelijksakte mee. "Dat is ook voor mij heel leuk om te lezen. Daarnaast levert het altijd leuke gespreksstof op. Op die manier leer je de mensen ineens goed kennen!" Het echtpaar vond het bezoek van Maas in ieder geval erg leuk. Ze hebben even gezellig met hem gekletst alvorens het merendeel van de gasten hun entree maakten.


Sint-Oedenrode – Op 1 januari om 2.45 uur zag Pim de Koning het levenslicht. Dat is op zich al een heel bijzonder moment voor zijn ouders Leo de Koning en Geertje Wouters. Maar de geboorte bleek van historische aard, want Pim was de allereerste baby die in Meierijstad werd geboren.

"Volgens onze kraamhulp was in ieder geval in Rooi en Schijndel geen enkele baby voor dit tijdstip geboren en het lijkt me sterk dat dit in Veghel wel het geval is. Uiteindelijk weten we het 4 januari pas echt zeker als we Pim gaan aangeven", legt de kersverse moeder uit.

Officieel moet een kind binnen drie dagen worden aangegeven. Zodra de ouders dat niet doen, riskeren ze een boete die op kan lopen tot wel zeshonderd euro. De drie dagen zijn na dinsdag op woensdag voorbij. Pim wordt dus 'te laat' aangegeven, maar ja, wat moet je als ouders als het nieuwe gemeentehuis van Meierijstad nog gesloten is binnen de termijn?

Formido
't Paperas

Jaargang 7 - Week 1 - Woensdag 04 januari 2017

Terugblik op 2016

Foto: Jos van Nunen

Pag. 11 t/m 13

Streepje vergeten

Sint-Oedenrode zonder streepje is als Schijndel zonder puntjes.

Sint-Oedenrode - Nu gemeente Meierijstad een feit is, verschijnen in het straatbeeld allerlei nieuwe elementen die dat onderstrepen. Zo zie je bij de invalswegen het logo van Meierijstad op de evenementenborden en zal het niet lang duren voor er een Meierijstadvlag bij het voormalige gemeentehuis wappert. Ook bij de gemeentewerf is een nieuw bord geplaatst. Een oplettende voorbijganger merkte direct op dat een streepje ontbreekt in de naam Sint-Oedenrode. We hebben onze zelfstandigheid opgegeven, maar dat wil toch niet zeggen dat we ook nog onze naam gaan veranderen? Hopelijk wordt er snel een streepje toegevoegd, want dit is tegen het zere been van veel Rooienaren.

De nieuwjaarsnacht in Brabant is relatief rustig verlopen op de Spoedeisende hulp.

Bij de ziekenhuis in onze provincie werden tijdens de jaarwisseling 37 vuurwerkslachtoffers binnengebracht en werden 45 mensen behandel die te veel hadden gedronken of drugs gebruikt hadden. In Brabant heeft de brandweer 327 keer uit moeten rukken. Vorig jaar waren er nog 72 vuurwerkslachtoffers en 78 overmatig drankgebruikers.

De allerlaatste nieuwste Rooienaar

Foto: Lisa vd Ven

Op vijftien december werd Nick van het Hof geboren. De prachtige zoon van Youri en Joyce. Dat hun kindje de laatste Rooienaar zou zijn wisten ze op dat moment natuurlijk nog niet…

"Er werd ons wel verteld dat dat zomaar eens zou kunnen zijn maar wij dachten zelf dat er na vijftien december ook nog wel kindjes in Rooi geboren zouden worden," vertelt de trotse vader.
Dat is natuurlijk ook zo maar die zijn in het ziekenhuis geboren waardoor er bij de woonplaats geen Sint-Oedenrode staat. Bij Nick is dat wel zo en dus hij is de allerlaatste. Alle kindjes die nu worden aangegeven bij de gemeente krijgen als woonplaats Meierijstad mee.

Foto: Hans van den Wijngaard

"In eerste instantie waren we er natuurlijk niet zo mee bezig, maar nu is het wel bijzonder," zegt Joyce. De kleine Nick dut lekker verder. Hem lijkt het nog niet zoveel uit te maken. Hoe dan ook geniet hij van zijn papa en mama, zijn heerlijke box en zijn warme dekentje.

Mama Café gaat verhuizen en krijgt nieuwe naam

Al drie jaar lang is het Mama Café vanuit het CJG en de GGD een ontmoetingsplaats voor moeders met kinderen van 0-4 jaar. Het initiatief gaat verhuizen naar het consultatiebureau in de Neulstraat. Daarnaast wordt de naam aangepast in Mama's Ontmoeten Mama's (MOM).

Als je de eerste keer moeder wordt verandert er veel. Ervaringen delen met andere moeders kan dan helpen. Alles is nieuw. Als beginnende moeder, maar ook als je kindje wat ouder is, kan de verzorging en opvoeding vragen oproepen. Het kan dan fijn zijn om met iemand te praten die al ervaren is in het moederschap en misschien wel tegen dezelfde dingen aanliep. Lijkt jou dit wat? Dan is Mama's Ontmoeten Mama's (MOM) misschien iets voor jou.

Zeker als kinderen (nog) niet naar de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf gaan is het dat ook de kinderen met elkaar kunnen spelen. Ook als je nog niet zo lang in Rooi woont en nog weinig mensen kent is dit een plek om andere moeders te leren kennen. De tijd blijft hetzelfde: van 10.00-12.00, voortaan elke 2de vrijdag van de maand. Er is gratis koffie/thee en iets te drinken voor de kinderen en er is speelgoed van de speel-o-theek

Thema
Regelmatig zal een thema extra belicht worden. Dit is afhankelijk van de wensen en behoeftes van de deelnemers. bijvoorbeeld: spraak/taalontwikkeling, tandzorg, spelen, bewegen etc. Tijdens deze ochtenden is er ook de mogelijkheid om aan een van de GGD medewerkers vragen te stellen.
De organisatie gaat in samenwerking met het CJG (centrum voor jeugd en gezin).
De eerste bijeenkomst is op vrijdag 13 januari op het consultatiebureau van 10.00-12.00 uur.

Grenzeloos Muziek in Damiaancentrum

Elkaars liederen en cultuur leren kennen, samen zingen, dat is gezellig! Mensen elkaar laten ontmoeten is ons doel en de muziek het middel. Wil je met anderen genieten van elkaars liederen en/of muziek, kom dan op maandag 9 januari naar het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, 5491TB in Sint-Oedenrode. Er wordt begonnen om 19.30 uur (tot 21.30 uur) en de toegang is gratis. Heb je vervoersproblemen of extra vervoersruimte, neem dan even contact op (tel. 0413-291200), dan wordt het geregeld.

Elke tweede maandagavond van de maand is er Grenzeloos Muziek in het Damiaancentrum. Voor mensen die gezelligheid zoeken en voor mensen die (nog) beter Nederlands willen leren, maar ook voor hen, die het gewoon leuk vinden om samen te zingen is Grenzeloos Muziek bedacht. De bedoeling is veel samenzang, zonder een liederentafel te worden. Elkaars liedjes samen (te leren) zingen, zonder een koor te zijn: aan zangkwaliteiten worden geen eisen gesteld. Luisteren naar elkaars muziek, zonder concert-idee te krijgen. Misschien valt er wel wat te vertellen over traditionele muziek(instrumenten) en speelt iemand wellicht op zo'n instrument.

Heb je zin om samen te zingen, rond muziek elkaar te ontmoeten? Ken je mensen met een andere culturele achtergrond, die het ook leuk vinden om iets over hun (kinder)liedjes en muziek te vertellen? Neem ze mee en kom 9 januari om 19.30 uur naar het Damiaancentrum, dan gaan we elkaar ontmoeten rond muziek. Koffie en thee staan klaar en iedereen is welkom!


Sportcentrum klaar met eerste fase verbouwing

Het krachthonk heeft een nieuwe plek gekregen.

Na jaren van rompslomp en wachten op groen licht kon Theo van den Oever halverwege dit jaar eindelijk aan de slag met het uitbreiden van zijn sportcentrum. Eigenhandig bouwde de eigenaar er 150m2 bij. Inmiddels zijn de nieuwe ruimtes volop in gebruik genomen. De eerste fase van de verbouwing is daarmee afgerond.

"We doen alles stapje voor stapje. Het heeft aardig wat geld én klanten gekost. Met deze verbouwing hopen we weer nieuwe klanten voor ons te winnen en zo te merken begint dat weer te lopen. Ook oude klanten keren weer mondjesmaat terug", vertelt Theo opgetogen. Als je rondloopt door het sportcentrum snap je waarom de sportschoolhouder trots is. Overal is extra ruimte gecreëerd en daar spinnen de bezoekers garen bij. Zo is het krachthonk naar de nieuwe ruimte boven gegaan. "Die jongens hebben nu een 'eigen' ruimte. Ze zitten elkaar niet meer zo op de lip, dus het sporten is prettiger geworden", legt Theo uit.
Ook beneden staan de apparaten nu verder uit elkaar. De cardioapparaten staan geparkeerd bij de nieuwe glazen wand die veel licht toelaat. De derde squashbaan stond tot voor kort vol met apparaten, maar die kan nu weer benut worden omdat de apparaten zijn verplaatst naar de fitnesszaal. De ruimten waar voorheen fysiopraktijk Joost de Vaan zat, zijn alweer verhuurd aan nieuwe partijen. Er zullen boks-trainingen voor vrouwen gegeven worden en sportmasseur Eric Wild heeft er een ruimte gehuurd,

Open Dag
Op 15 januari houdt sportcentrum Van den Oever een Open Dag van 10.00 tot 17.00 uur. Mensen zijn dan welkom om naar de nieuwe indeling te komen kijken. Bovendien worden er breakdance en hiphop optredens gegeven. Kortom, op één dag valt te zien wat sportcentrum Van den Oever allemaal in huis heeft.

Van onze jeugdreporter…

Gelukkig nieuwjaar allemaal

De jaarwisseling is natuurlijk weer voorbij, daarbij wordt natuurlijk veel vuurwerk afgestoken. Alleen vergeten veel mensen iets heel belangrijks: opruimen. Veel mensen laten het liggen omdat ze geen zin hebben of omdat ze het zogenaamd zijn vergeten. De gevolgen hiervan zijn:

1. Dat de vogels en andere dieren er in verstrikt raken omdat ze denken dat het voedsel is.

2. Bij bijvoorbeeld knalerwten als die blijven liggen en je gaat er met de auto overheen je zo je band lek rijdt door al dat vuurwerk.

3. Het is slecht voor het milieu, omdat je eigenlijk een soort ontplofte bom in de tuin laat liggen waar allemaal kruit op de grond blijft liggen en als je daar vuur bij houdt vliegt alles in brand.

Daarom zou ik altijd alles opruimen. En als je nog iets beters wilt doen moet je jezelf eens aanmelden als supporter van SCHOON. Dit is een vereniging waarbij je goed denkt aan het milieu en aan de veiligheid van de dieren zoals vogels dat ze niet verstrikt raken in al dat vuurwerk. Zo gaan veel mensen rond 1 januari heel veel vuurwerk van de grond halen. jij wilt toch ook dat onze lucht schoon blijft?! Doe er wat aan.

Eerste tussenstand Rooi Top100

De Rooise lijst der lijsten – de Rooi Top100 allertijden – begint zich langzaam maar zeker te vullen. De sms'jes druppelen binnen…

Deze week begon de officiële promotie van de Rooi Top100. Maarten Swinkels van U-Deejay en MooiRooi hebben de handen ineen geslagen. Samen willen ze voor Rooise goede doelen geld ophalen en wat is mooier om dat te doen via een muzieklijst voor en door Sint-Oedenrode? Iedereen die wil mag zijn of haar favoriete nummer + artiest sms'en naar 1008. Uiteraard mag er meer dan één keer ge-sms't worden. Dat heeft de organisatie het liefste want de complete opbrengst gaat naar nog te bepalen Rooise goede doelen!
Tussenstand
Woensdagavond wordt de eerste tussenstand bekendgemaakt op de website www.rooitop100.nl. Je kunt dan alvast kijken of je favoriete nummer hoog genoteerd staat. Zo niet? Dan is er nog werk aan de winkel! Blijf sms'en en zorg er voor dat je favoriete liedje op nummer 1 komt. In de zomer van 2017 wordt de complete uitslag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat dit via een evenement gebeurd. De plannen daarvoor worden nog ontwikkeld.

DOE MEE!!!
SMS TOP100 + artiest + nummer naar 1008
Een sms kost 0,45 cent


1. November rain - Guns n' roses

2. Where the streets have no name - U2

3. Black - Pearl jam

4. Walk - Foo fighters

5. Born to run - Bruce Springsteen

Een modern eigentijds kerstverhaal

Werd opgevoerd door de kinderen van groep 8 van basisschool Dommelrode tijdens de herdertjestocht op 22 december. Op verschillende locaties in de wijk Vogelenzang vond de tocht plaats.

Drie engelen kwamen rappend Maria het nieuws vertellen dat ze een kindje kreeg. Ook was er een koning op een rijdende troon, die vertelde dat iedereen naar zijn geboorteplaats moest. Maria en Jozef gingen op weg tijdens de avondspits, met als chauffeur de BOB, die werd bekeurd door een strenge agent. Aangekomen bij een hotel - helaas geen kamer met een bubbelbad - nadat ze bij 't Zusje hadden gedineerd. Bij de stal aangekomen werd snel Babydump gebeld voor de laatste babyspullen. Ook waren er hardwerkende herders die zingend het nieuws te horen kregen dat Jezus was geboren. Uiteindelijk het bezoek van de herders en de koningen in de stal waar Jezus de prachtigste cadeaus kreeg zoals een PlayStation en een Ferrari.
Een spektakel voor de kinderen van basisschool Dommelrode die met eigengemaakte lampionnen door de wijk liepen. Ook het kerstverhaal dat Manon van den Broek vertelde bij het Mariakapelletje maakte veel indruk. Daarna was het ook op het schoolplein een groot feest. Het zag er prachtig uit met de sfeervolle verlichting, de vuurkorven, de hapjes en de drankjes. Je kon zelfs met de kerstman op de foto! Heel veel ouder(s)/verzorger(s) en andere belangstellenden waren aanwezig.

De ouderraad verkocht chocomel, glühwein, oliebollen, zelfgebakken cake en broodjes knakworst. De opbrengst was bestemd voor de vernieuwingen op het schoolplein. Er werd een mooi optreden verzorgd door groep 4 en 5 en het team van Dommelrode liet ook verschillende kerstliederen horen.
De werkgroep is dankbaar voor alle mensen die hier hun steentje aan bij gedragen hebben en willen deze dan ook graag even noemen: Alexander Bekkers voor de heerlijke oliebollen, Manon van de Broek voor haar bijdrage met de herdertjestocht, De ouders waarbij een gedeelte van het kerstverhaal werd opgevoerd. Muziekleerkracht Elke voor het begeleiden van de muziek. Conciërge Toon Oerlemans voor zijn positieve bijdrage en hulp. De kinderen, ouder(s)/verzorger(s) en team konden met een tevreden en fijn gevoel de kerstvakantie in.

Foto:

Sylvesterconcert NJA druk bezocht

Foto: Bart van der Heijden

Woensdag 28 december was het weer tijd voor het jaarlijkse Sylvesterconcert van de fanfare Nos Jungit Apollo. Het concert stond in het teken van licht klassieke muziek. De entree was geheel gratis en de avond begon om 20:00 uur in een bomvolle zaal bij de Beurs.

Na de kerstdagen bleken meer mensen zin te hebben in een avond muziek. Naast onder andere Habanera en de Hongaarse Dansen werd ook het prachtige stuk de Bolero van Ravel gespeeld. Het publiek genoot onder het genot van een drankje van de mooie en gevarieerde muziek. Al met al weer een geslaagde avond.

Rikken en Jokeren in Boskant

Zondag 8 Januari is er weer een ouderwetse kaartavond in de Vriendschap in Boskant. Iedereen is natuurlijk van harte welkom.

De avond start om 20.00 uur. Er zijn op deze avond verschillende vleesprijzen te winnen. Kosten om mee te doen bedragen € 4,-. Ook wordt er deze avond een loterij gehouden, dus wie weet. De avond wordt georganiseerd door KBO Boskant. Naast de kans op vele prijzen is het natuurlijk een gezellige avond met elkaar.

KBO Cultuurclub naar Gemeentemuseum Helmond

De KBO Cultuurclub brengt op woensdag 18 januari 2017 een bezoek met rondleiding aan het Gemeentemuseum Helmond. Men dient uiterlijk om 14.15 uur in het museum aanwezig te zijn. Om 14.30 uur begint de rondleiding.

Exposities: Vlisco 'Un a Un' in Boscotondohal
Het Gemeentemuseum Helmond presenteert een solotentoonstelling van Yinka Shonibare MBE (Londen, 1962). Tevens is er de designpresentatie 'Vlisco 1:1 Un à Un' te zien, ingericht door Vlisco ter ere van het 170 jarig bestaan van het Helmondse textielbedrijf.

Beide presentaties zijn uniek maar nauw verweven: zo zijn de prachtige Vlisco stoffen en dessins een bron van inspiratie voor Shonibare. De Brits-Nigeriaanse kunstenaar ontdekte de 'Dutch wax', gemaakt voor de Afrikaanse markt maar Made in Helmond. Yinka Shonibare MBE is bekend vanwege de toepassing in zijn werk van de kleurrijke, Afrikaans ogende stoffen en dessins van het Helmondse textielbedrijf Vlisco. De 'Dutch wax' verwijst in zijn installaties onder meer naar de kolonisatie van Afrika. De Vlisco dessins of imitatiebatik zijn geïnspireerd op Indonesisch design en decennia lang uitermate populair in West-Afrika. In de tentoonstelling 'Yinka Shonibare MBE / Paradise Beyond' zijn sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004-2016 te zien.

Kosten bedragen € 2,- voor museumkaarthouders en € 10,50 voor geen museumkaarthouders.

Aanmelden kan tot uiterlijk 16 januari 2017 a.s. bij Harry van Oorschodt, liefst per mail, (cultuurclub@kborooi.nl) òf telefonisch 0413-477179. Als u problemen hebt met het vervoer, laat u dit dan even aan de organisatie weten, dan wordt er geprobeerd een oplossing te vinden. Meerijden kan dan voor € 2,00 p.p.

Met DeMooiRooiKrant naar het Autotron in Rosmalen

De Nederlandse tweewielerfabrikant Sparta viert in 2017 haar honderdjarige bestaan. Zündapp, dat ook in 1917 het levenslicht zag, heeft het eeuwfeest niet gehaald. Toch zal daar op 14 en 15 januari 2017 in het Autotron weinig van te merken zijn. De tweewielers van beide fabrikanten zijn dan namelijk nadrukkelijk aanwezig op de Oldtimerbeurs Motoren en Bromfietsen.

Maar ook de motoren en bromfietsen van andere merken die in uw jeugd om de gunst van u en uw vrienden streden zijn in het tweede weekend van januari in het Autotron te zien. Een groot aantal merkenclubs geeft die twee dagen acte de présence.

Lezers van DeMooiRooiKrant kunnen toegangskaarten winnen voor deze beurs. Wie ons kan vertellen wat de oorsprong van de naam Zündapp is, maakt kans op twee toegangskaarten voor de 'Oldtimerbeurs Motoren – Bromfietsen – Fietsen'. Als u het antwoord weet, stuur dat dan uiterlijk 8 januari 2017 naar redactie@demooirooikrant.nl. Weet u het antwoord niet, maar wilt u deze beurs wel bezoeken, dan kan dat. De beurs is zaterdag 14 en zondag 15 januari 2017 geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is 12,50 euro en kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding gratis toegang.

Wie wordt d'n urste prins van Meierijstad.

Namens d'n urste prins van Meierijstad de allerbeste wensen voor 2017, en dat het een carnavalesk jaar mag worden voor iedereen in Meierijstad. Afgelopen weekend is d'n urste prins van Meierijstad druk bezig geweest om aan zoveel mogelijk mensen uit Meierijstad de beste wensen over te brengen.

Hij was namelijk op verschillende plaatsen in Meierijstad aanwezig. De eerste inzendingen van wie d'n urste prins van Meierijstad kan worden zijn inmiddels binnen. Wie o wie zal het toch zijn en waar zullen we toch moeten zoeken?

Onze vierde tip luidt als volgt:

HIJ LOOPT REGELMATIG TEGEN EEN BLAUWTJE

Zal d'n urste prins van Meierijstad een echt vrouwenverslinder zijn? Of komt hij regelmatig in contact met de politie? Heb je al een idee, stuur dan de oplossing naar DeMooiRooiKrant. Je kunt slechts 1 oplossing opsturen. Degene die het als eerste goed heeft geraden wordt rijkelijk beloond.

Foto: Bart van der Heijden

Woensdag 28 december was het weer tijd voor het jaarlijkse Sylvesterconcert van de fanfare Nos Jungit Apollo. Het concert stond in het teken van licht klassieke muziek. De entree was geheel gratis en de avond begon om 20.00 uur in een bomvolle zaal bij de Beurs.

Na de kerstdagen bleken meer mensen zin te hebben in een avond muziek. Naast onder andere Habanera en de Hongaarse Dansen werd ook het prachtige stuk de Bolero van Ravel gespeeld. Het publiek genoot onder het genot van een drankje van de mooie en gevarieerde muziek. Al met al weer een geslaagde avond.

De wereld is zo mooi…

Foto: Lisa vd Ven

Mijn eerste reiscolumn in de krant. Toch wel spannend, of niet? Mensen die mij kennen weten vast en zeker over welke plek ik ga schrijven. Buenos Aires. Voor wie het niet kent, dat ligt in Argentinië. Voor wie niet weet waar dát ligt, het is een land in Zuid-Amerika. Wie er wel eens geweest is, kan vast beamen dat Buenos Aires één van de mooiste steden ter wereld is. Prachtige oude gebouwen, heel veel groen en er hangt een geweldige vibe.

Door: Lisa van de Ven

Tijdens mijn verblijf van een half jaar in deze stad heb ik kennis mogen maken met alles wat bij de stad hoort. De gaucho's, de Mate (een heerlijke kruidenthee), de meest gastvrije mensen én natuurlijk het allerlekkerste vlees op aarde. Voor wie niet van vlees houdt, ga niet naar Argentinië. Voor wie er wel van houdt: boek vandaag nog je ticket. Argentijnen zijn namelijk vleesliefhebbers pur sang. De liefde voor een mals stuk vlees is zelfs zo groot dat ze er niets bij serveren. "Je hebt je vlees toch", hoor ik ze nog zeggen.
Dat merk ik ook wanneer we naar de slager gaan voor mijn verjaardagsbarbecue. Dertig mensen betekent dertig kilo vlees. Wat? Ja, je hoort het goed, treinta kilos! Ik wil niet onbeleefd zijn maar ik hoop dat we het niet hoeven te sjouwen. Gelukkig, de slager komt het brengen. Het beste vlees van de stad voor mijn verjaardag, ik voel de liefde voor mezelf en voor het vlees. Die liefde voor het vlees is ook te merken wanneer ik als Hollander ga bakken. De hompen vlees zijn zo groot dat ik er met mijn platte vork opdruk zodat het wat sneller gaat. Tot grote ergernis van de Argentijnen. Dat doe je namelijk niet. Het vlees dat je gaat opeten hoor je te behandelen als je eigen vlees, ohjeej, daar gaat mijn goede gedrag!


Eerst De Beurs, daarna The Cavern Club

Sint-Oedenrode - MacTaple is een bekende rock and rollband uit Eindhoven. Al in 1978 werd de band opgericht en tegenwoordig zijn de heren nog steeds volop in bedrijf. Aanstaande zondag treden ze op in De Beurs, op de plek waar ze vroeger fanclubdagen hielden.

Onlangs kreeg de band een bijzondere uitnodiging. Via internet werd MacTaple benaderd door het management van de beroemde Cavern Club in Liverpool. Je weet wel, de lage kelder waar de Beatles hun doorbraak realiseerden. The Most Famous Club in The World bestaat zestig jaar en daarom mag MacTaple er in maart komen rock and rollen. Een dergelijk optreden overtreft natuurlijk alles, maar de band kijkt ook uit naar het weerzien met De Beurs.
MacTaple heeft zich vanaf de jaren zeventig laten inspireren door traditionele rock and roll. Ze gaan terug naar de basis van de muzieksoort en na veertig jaar is die formule nog steeds onverslijtbaar. Tientallen keren is de band op radio en tv geweest, maar wat wil je als je in het voorprogramma staat van Chuck Berry, Fats Domino, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en The Stray Cats.
Als een goed ingestudeerd team tourt MacTaple nu rond met oudgedienden als Peter Visser, Jan Janssen, Jan van Riet, Jos van den Dungen en de Engelse drummer Jed Jones. De volgende halte is dus De Beurs in Sint-Oedenrode en geloof maar dat ze er oude tijden doen herleven.
Zondag 8 januari, aanvang 14.30 uur.

Mantelzorgers aan het woord in het Alzheimercafé

De mensen die thuis voor een zieke zorgen en daarvoor niet betaald worden, dat zijn mantelzorgers. Meestal is dat de vrouw van, de man van, de zoon of dochter van, de vader of moeder van. Gezinsleden en familieleden nemen meestal automatisch de zorg voor een ziek familielid op zich. Dat is geen keuze, ze rollen er gewoon in. Dat is vanzelfsprekend, maar lang niet altijd gemakkelijk.

Op dinsdag 17 januari komen om 19.30 uur mantelzorgers aan het woord in het Alzheimercafé in de Blauwe Kei in Veghel. Zij vertellen hoe het voor hen is om voor iemand met dementie te zorgen. Dementie is ingrijpend voor de betrokkene, maar ook voor de omgeving. Hoe ga je als mantelzorger om met het verloop van de ziekte, en met je veranderende rol? Naar wie ga je toe voor raad en daad? Wie vraagt jou, de mantelzorger, hoe het gaat? Tijdens het Alzheimercafé zal het gaan over onvergetelijk mooie momenten, maar ook over boosheid en verdriet. Er zijn beroepskrachten aanwezig die vertellen waar hulp te vinden is. De toegang is gratis.


Een school waar kinderen worden gezien en ouders gehoord

'De Springplank is een warme school met oog voor ieder kind'. Zomaar een opmerking van een ouder uit de ouderraad. 'Ouders worden gezien als partners, we vormen een echt team van ouders en leerkrachten' zegt een ander. Bij Openbare Basisschool De Springplank staat samenwerking en een transparante communicatie hoog in het vaandel.

Kwalitatief goed onderwijs
Natuurlijk bieden wij allereerst kwalitatief goed onderwijs. Maar we zijn ook ambitieus, we streven naar het hoogst haalbare voor onszelf en de kinderen. Onze kracht is de leerkracht. Zij zien wat de kinderen nodig hebben en sluiten hun onderwijs daarop aan. Kinderen die extra aandacht nodig hebben krijgen die aandacht. Zo hebben we ook voor de meerbegaafde- en hoogbegaafde leerlingen met MIND een officieel uitdagend programma.

Je mag er zijn
Onze schooldeuren staan 's ochtends voor iedereen open. Ook ouders ervaren zodoende de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Het is prachtig om te zien hoe trots kinderen zijn op wat ze gemaakt of geleerd hebben. 'Kijk, dit kan ik al'. Je ziet ze groeien, zowel de kinderen als de ouders. Wij zien telkens weer dat elk kind zijn talent heeft. Daarom geven we kinderen de ruimte om meer van zich te laten zien dan louter didactische resultaten. Sommige kinderen stralen op het podium, anderen overtreffen zichzelf tijdens een spreekbeurt en weer anderen zijn technisch begaafde knutselaars.

Goede basis voor de toekomst
Voor ons is het belangrijk dat een kind in groep 8 weet waar hij goed in is, heeft leren doorzetten en sterk in zijn schoenen staat voor de volgende stap in zijn schoolcarrière. Regelmatig zeggen middelbare scholen dat onze kinderen goed zijn voorbereid. Ze durven hun mening te geven en stellen goede vragen. Ze kunnen werken met de agenda en weten hoe je een toets kunt leren. Precies wat wij willen.

Open dag zaterdag 21 januari van 10:00 tot 12:00 uur
Bent u nieuwsgierig geworden naar onze school? We willen u van harte uitnodigen voor onze open dag en een persoonlijke rondleiding door onze school.

Kijk voor meer informatie op www.obs-despringplank.nl


Over Rooise historie

Tijdens een onderzoek in ons gerechtelijk archief van het "protocol van allerhande acten", waarin allerlei zaken uit het dagelijks leven in vroeger eeuwen staan opgetekend, vonden we tussen de jaren 1740 en 1750 ook een aantal namen van oude herbergen.

Door: Heemkundige Kring De Oude Vrijheid

Ofschoon we in die dikke boeken van soms meer dan 800 pagina's niet op zoek waren naar herbergen, hebben we toch een aantal namen ervan opgetekend. Het gaat daarbij meestal om een verkoping of verhuring van een huis en hof met toebehoren, waarbij dan allerlei bijzonderheden ter sprake komen. Er staat echter maar heel zelden bij dat het om een herberg gaat. Daar moet je dan via andere bronnen maar achter zien te komen. Vooral de namen van deze huizen zijn interessant. Al was het alleen maar omdat er geen enkele meer van bestaat.

Men zette in die tijd niet zijn familienaam in steeds grotere letters op zijn winkel of herberg, maar men bedacht een naam, die dan met een bijbehorende afbeelding op een uithangbordje boven de voordeur werd aangebracht. De hier volgende opsomming van vermoedelijk allemaal herbergnamen is niet volledig, omdat zij slechts een periode omvat van 10 jaar. Ook de plaats waar deze huizen stonden - bij voorkeur rond het marktveld - is slechts bij benadering aangegeven. Voor een precieze plaatsbepaling en omschrijving van deze panden is een afzonderlijke studie nodig, waar we voorlopig nog niet aan toe zijn. Maar ondanks deze onvolledigheid willen we u de namen van deze oude Rooise herbergen toch niet onthouden.

Aan de westzijde van de Markt stonden:

De Swaan
Dit pand werd omschreven als een huis, schuur en hof, gestaan en gelegen aan het marktveld. Het lag dichtbij de vroegere Neulstraat, slechts één huis daarvan verwijderd. Het was een van de vroegst bekende herbergen van Rooi en wordt reeds in de 15e eeuw vermeld als "die Zwaen aen't Sant". In het begin van de 18e eeuw was zij eigendom van de brouwer Lambert Kemps die zijn brouwerij had "omtrent den Waater moolen".

Den Roode Leeuw
Dit was een woonhuis met paardenstal, schop en hof, gelegen aan het marktveld. Het was eigendom van Jacoba van Heessel, weduwe van Jan de Laure. In 1749 werd het verhuurd aan de stadhouder van Peelland, Willem Jan Gualtherie voor f60, - per jaar. Of hij er als lid van "de ware gereforineercie religie" zoals men dat toen noemde, een café hield, staat er niet bij vermeld, maar gezien de karakteristieke herbergnaam en de aanwezigheid van een paardenstal(ling), is dit toch wel zeer waarschijnlijk te noemen.

De Drie Swaentjens
Ook deze herberg lag langs de markt: met een eind aan de pastorije - Stompershoek - en met het andere einde aan de Straat. Deze woonhuizinge, schuur en hof, heeft gestaan ongeveer op de plaats waar nu de Dienst Gemeentewerken gevestigd is. Toen de procureur Jan Wellens de herberg wilde verkopen, werd er slechts f 900, - voor geboden, met het gevolg dat de verkoop niet doorging. Het zal dus wel een niet zo druk beklante zaak geweest zijn.

Het Hart
Een huis en hof, staande aan het marktveld, met één einde aan de Straat en tussen het huis van C. Cranen, genaamd de Speijker, en het huis van Jan Cluijtmans. De plaats is nog onzeker.

Aan de andere kant van het marktveld, langs de Straat, stonden:

Den Keijzer
Deze huizinge lag langs het voormalige Kerkstraatje, met één eind aan het marktveld en met het andere einde aan de Borchgraaf. Dit moet het eerste huis geweest zijn van de Straat, ten noorden van het tegenwoordige kerkplein. Bij een erfdeling tussen de Kinderen de Vroom kwam het in bezit van Jan de Vroom

De Drie Clocken
Ook dit huis en hof was een herberg. Zij stond aan de Straat en was toen eigendom van Jan en Antonij Kemps. Jan woonde in Rooi en Antonij was medicine doctor in den Bosch. Het was verhuurd aan Hendrina Entholz, de weduwe van Lambert van den Boomen. De zaak werd gedreven door Dirk van de Laak.

De Prins
Hiervan weten we op het moment alleen dat het gelegen was in de Oude Vrijheid en dat het op dat moment een vervallen gedoentje was. Het werd bewoond door Adriaan van Rooij en zijn vrouw Geertruijd van Kerkwijck.

Ook op de Heuvel stonden enige herbergen. De oudste die hier wordt vermeld dateert al uit de 15e eeuw. Zij lag in de nabijheid van het hertogelijk jachthuis en droeg de toepasselijke naam van "In den Haes- wijnde" of in den Hazewind. In de 18e eeuw bestond deze naam niet meer. Wel stonden er nu drie huizen met een naam die aan een herberg doet denken. (Bron: jaargang 12 maart 78 Heemschild)


Op dinsdag 17 januari a.s. verzorgt de heer Piet van Hees een lezing met als titel "Van lust, spot en zinnelijk genot". De lezing begint om 20.00 uur in De Gouden Leeuw aan de Markt.


Het is een voordracht over het felle en kleurrijke leven van alle rangen en standen in de late Middeleeuwen, bezongen en uitgedragen door vaganten, minstrelen en dichters. Zij bekritiseerden de clerus en de adel. Zij dichtten over de jeugd, de gevaren van de liefde, over het zinnelijk genot met list en lust bedreven.
Weerspiegelden de Maria-mirakelen, de verhalen over de heiligenlevens, de lof- en klaagzangen uit de vroege Middeleeuwen nog de vroomheid en ingetogenheid van de mens, in de late Middeleeuwen ontstonden de boerden en de sproken, de schelmenverhalen. In deze verhalen wordt een mens beschreven die wordt beheerst door zijn instincten, die soms grof en ongeremd is in zijn uitlatingen en zijn gedrag.
De boerden en sproken tonen de ware aard van de mens en zijn hang naar het zinnelijke genot. De verhalen laten zien dat het de middeleeuwse mens niet aan levenskunst heeft ontbroken. De verhalen gaan over spot, genot en zeker ook het seksuele genot, over de domheid van de man en de deugden en vooral de ondeugden van de vrouw. Verhalen die vertellen over de liefde, over het spotten met bedrogen mannen en over de soms verre van vrome geestelijkheid.

De boerden en sproken geven het denken van de middeleeuwse mens weer. Denken dat gaat over zachte bedden, gemengde badhuizen, over het erotisch samenzijn en nog veel meer. Ze gaan over het minnespel dat ook toen een maar al te graag herhaald tijdverdrijf was.
Het belooft een vrolijke en humoristische lezing te worden aan het begin van het nieuwe jaar.


11 / 32

12 / 32

13 / 32

14 / 32

Herken jij de kinderen op deze foto? We horen het graag! Mail naar redactie@demooirooikrant.nl, bel naar 0413-479322 of loop eens bij ons binnen. De koffie staat klaar op Heuvel 17!

Oplossing historische beelden week 52:

Deze foto is van 1947 en gemaakt in Valkenburg, vanwege uitstapje personeel van Mignot & De Block. Op de foto staan de volgende personen: mevr. Van Roosmalen, Toon van de Hurk, mevr. van Asveld, Tiny Vervoort, Adriaan Vogels, vriendin van Janus van der Heijden en hijzelf, vriendin van Smits en hijzelf, Alie Lathouwers, Wim Timmers, Mieke Swinkels, Piet de Koning, vriend van mevr. Vorstenbosch en zijzelf, en Lena Wijnen, een persoon voor mij niet bekend.

J.Wijn.

Mijn ouders worden nu echt wel lokale beroemdheden. Nu staan ze beide op de foto. De man die de (licht gekleurde) gitaar vast houdt is mijn vader, Janus van der Heijden en hij heeft zijn arm om de schouders van mijn moeder, Riet van der Heijden-van de Kant. De foto is waarschijnlijk tussen 1948 en 1950 genomen.

Joke van der Eerden-van der Heijden

15 / 32

Rooi Actueel

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.

Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.


Rondje Rooi

Tot en met woensdag 11 januari is er in Rondje Rooi te zien:

  • Bijzondere laatste raadsvergadering afscheid raadsleden en college van B&W
  • Symposium: Sint-Oedenrode, Macht, Religie en Cultuur in Meierij
  • Voor de 4e keer Rooise Kwis
  • Afscheidsreceptie gemeentebestuur
  • Herdertjestocht Bs. Franciscus Boskant

Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Soap "Da hedde wellus" deel 2

We vervolgen in deel 2 het wel en wee van een "Rooise familie" die van Sint-Oedenrode in de gemeente Meierijstad komt wonen. Dat gaat niet vanzelf!

Uitzending vanaf vrijdag 6 jan. 2017
Tijden: ca. 00:30 – 03:30 – 06:30 – 09:30 – 12:30 – 15:30 - 18:30 en 21:30 uur.

Jaaroverzicht "Rondje Rooi 2016"

Een terugblik op het voorbije jaar in bijna 30 onderwerpen. Zo komen o.a. het gieten van de klokken voor het carillon, het eerste kievitsei, einde van de Brabantband, het bruisende centrum, het Rooi Vol Koren Festival, 100 jaar Odaschool, vv Ollandia 60 jaar, gouden medaillewinnares Elise Pennings en nog veel meer voorbij.

Uitzending vanaf donderdag 5 jan. 2017
Tijden: 02:00 – 05:00 – 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:00 - 20:00 en 23:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid

Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193
Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 559.TRINED kanaal 13.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712

Op eerste kerstdag was het weer een groot feest bij Kringloop d'n Einder. De cliënten van Dichterbij straalden op deze dag van blijdschap.

Het samenzijn vinden ze zo geweldig. De mooie en gezellige familieruimte maakte het natuurlijk helemaal af. Na de koffie en het gebak werden er verschillende spelletjes gespeeld. Ook werd er volop gedanst op kerstmuziek. Na de soep werd er een rondje gewandeld waarna er om 17.00 uur weer aangeschoven kon worden voor een heerlijk warm buffet. Het toetje paste er nog maar net bij.
Om zeven uur stonden de busjes weer klaar om iedereen mee naar huis toe te nemen. Zonder kringloopwinkel d'n Einder kon men deze dag niet organiseren, helemaal super dus. Het motto is en blijft: Met kerst hoor je samen te zijn.


Jan Egmond

Sint-Oedenrode - Dat dieren niet blij zijn met vuurwerk, is algemeen bekend. Een van onze redactieleden werd daar op nieuwjaarsochtend nog eens aan herinnerd, in zijn tuin.

Eerst trapte hij bijna in een hondendrol. Op zich niks bijzonders, ware het niet dat hij geen hond heeft, zijn buren evenmin, en zijn achtertuin – op een vuurwerkvrij plekje in de wijk - omheind is. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, bij een hond zal het niet anders zijn.

Jan Egmond

Een paar meter verderop een nieuwe stille getuige. Een van zijn twee kippen – amper twee jaar oud – was letterlijk van haar stokje gegaan. Een postume stem voor de MooiRooi.nl poll over gereguleerde vuurwerkshows.

Foto: Jeroen van de Sande

De K.B.O. heeft in samenwerking met Brabantzorg een grandioos nieuwjaarsbal georganiseerd. Op zaterdag 7 januari in de grote zaal van Odendael vindt het evenement plaats.

Aanvang van 19.30 tot 23.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Er is live muziek van het bekende orkest "De Rooise Bluf". De entree bedraagt een euro per persoon, hiervoor krijg je een gezellige avond aangeboden. Verder is het in januari en februari iedere zaterdagavond dansen in Odendael. De dansmiddagen op woensdagmiddag komen hiermede te vervallen. De invulling blijft: samen een dansje wagen of gewoon naar de muziek komen luisteren en je avond kan niet meer stuk. Eenieder is van harte welkom.


Top 2000 kwis een geweldige mooie avond

Foto: Hans van den Wijngaard

"Ik was zestien en jij was........". Op de achtergrond was het nummer 'Het werd zomer' van Rob de Nijs te horen. Aan de deelnemers van de vierde editie van de Rooise Top 2000 Kwis was de eer om het juiste getal in te vullen. Dit was één van de negentig vragen die afgelopen donderdag in 'De Ossekop' werden gesteld aan de drieëndertig deelnemende teams. Rooienaar Edward Groenendaal had de vragen samengesteld en Wil van der Linden presenteerde de Top 2000 Kwis zoals we hem kennen, als een volleerd kwismaster.

Vanaf zeven uur liep de Ossekop langzaam vol en tegen halfnegen, toen de kwis begon, zat de stemming er al goed in. Met nummers van de Golden Earring(s), The Stones, The Doors en andere legendarische bands uit het verleden warmde Groenendaal de zaal vast op. Van spanning was bij de meeste deelnemers niets te merken, gewoon een leuke avond uit tussen kerst en nieuwjaar. Nadat Wil van der Linden de spelregels heeft uitgelegd begint het spektakel.

De eerste ronde ging over weetjes die met de Top 2000 te maken hebben of met één van de meer dan vierduizend nummers die er de afgelopen achttien jaar oud in stonden. Voor de kandidaten een leuke ronde om erin te komen. Met een team van vijf mensen is er altijd wel iemand die 'het weetje' kan beantwoorden. Anders wordt het in de tweede ronde. Daarin laat Edward in totaal honderd hoezen van singles zien van nummers die ooit in de Top 2000 stonden. Aan de deelnemers de opdracht om het jaartal waarin die platen uitkwamen te noemen. Om het 'gemakkelijker' te maken waren de hoezen per jaar gesorteerd, maar toch....

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

In ronde drie was het de bedoeling om 'dagen' te herkennen in de gedraaide nummers. 'A brand new day' van The Wiz, 'New Years Day' van U2 en Daydream Believer van The Monkees waren gemakkelijk. Daarentegen was 'Doris Day' van Doe Maar echt zo'n instinker die niet iedereen zo maar herkende.

Maar wie dacht dat het alleen de deelnemers in de zaal waren die af en toe het zweet uitbrak, die heeft het zeker mis. Ook de drie dames achter de schermen, Ans van der Linden, Annet Groenendaal en Carin van Cappelleveen die na elke ronde de antwoordformulieren ophaalden, zaten regelmatig met pareltjes op hun voorhoofd. In de tijd dat Wil de antwoorden gaf op de vragen van de vorige ronde en Edward de volgende ronde presenteerden, controleerden zij alle antwoorden. In een ware race tegen de klok vergeleken zij de ingeleverde antwoorden met het de antwoorden die Edward tot dan zorgvuldig geheim had gehouden. Maar keer op keer slaagden zij erin om op tijd klaar te zijn en de antwoorden van de volgende ronde weer in de zaal op te halen.

Naarmate de avond vordere, steeg de stemming en de teams genoten van het spel. "Die jaartallen waren echt lastig, maar de rest viel wel mee", vertelt iemand van het team 'Striepke Veur', "vorig jaar werden we vierde of vijfde. Of dat dit jaar weer lukt? We zullen het zien". Bij 'Jan & The 4 Blonds' dachten ze heel anders over het niveau van de vragen. "Ze zijn mooi, maar wel moeilijk". Maar toch was het niveau van de vragen niet hun grootste probleem. "Dat de vragen moeilijk zouden zijn, wisten we vooraf , maar dat het niveau waarop het scherm hangt te laag is, dat is echt lastig". Inderdaad getriggerd door de opmerking kijk ik op het scherm en kijk tegen de hoofden van 'Striepke Veur'.

Na snipperhits die in hoog tempo de revue passeren, vertalingen van songteksten door Google Translate, vragen over gevoelens die in nummers zijn vertolkt, kleuren en muziekfragmenten die achterstevoren worden afgedraaid, is het tijd om de punten bij elkaar op te tellen. Het optellen van de punten per groep is geen probleem, maar om zonder PC de rangorde snel te bepalen is iets anders. Dat geeft intussen tijd om Richard te vragen hoe hij het elk jaar weer voor elkaar krijgt om de vragen te bedenken. "Ja, eigenlijk ben ik daar het hele jaar wel mee bezig. Maar de meeste tijd eigenlijk wel vanaf het moment dat de lijst bekend is. Nieuw was dit jaar de vertalingsronde, iemand bracht me op het idee en de ronde sloeg aan". Dat zelfs op het laatste moment een vraag toegevoegd kan worden bleek wel. Door het onverwachte overlijden van George Michael op eerste kerstdag, werd een vraag over Clouseau op het laatste moment vervangen door de vraag over met wie George Michael de groep Wham vormde.

Intussen is de uitslag bekend, net als in 2015 was het ook tijdens deze kwis het team 'Professor Plop' dat de meeste punten wist te scoren en zich terecht weer kampioen mag noemen. Ohja, het antwoord op de vraag waar dit artikel mee begint was: 'achtentwintig' en dat had bijna iedereen goed.

De uitslag van de kwis per team:


teampunten

1. Professor Plop 75,5
2. Van de Meer 69,5
3. Oxhead United 69
4. De Natte Plek 68,5
5. Striepke Veur 67
6. Kienehoef 5 67
7. Blackstar 65
8. Kristi 65
9. Kluijtmans 64,5
10. De jonge Maagden 61,5
11. Raymond Kloppenburg 61
12. WK 1 61
13. Natasja v. Zutphen 59
14. Henri (Wijnald) 58,5
15 P. Ness (koen) 57,5
16. De Rollende Stenen 57
17. Paul Passier 56,5
18. The Rolling 5 55,5
19. WK 2 55
20 Doe eens iets geks 54,5
21. Lijst 4 54
22. Jackson 5 53,5
23. Zestien 50,5
24. D'n Orgels 50,5
25. Coupe Rose 50
26. Berdi Vogels 49,5
27. Huijberts 43,5
28. Erik Hoppenbrouwers 43
29. Anoniem 41,5
30. De gezellige stappers 41
31. Jan & the 4 Blondes 38
32. Woodsite 35,5
33. Bossche Koek 32,5


Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

December sloot het jaar in traditie af, het was net als het hele jaar warmer, droger en zonniger dan gemiddeld. Maar dat wil niet zeggen dat het afgelopen maand niet af en toe behoorlijk nat of koud is geweest.

Weer warmer dan normaal
Nadat de herfstmaanden oktober en november kouder dan normaal bleven, liep december 2016 weer in lijn met de rest van het jaar. De gemiddelde temperatuur was met 4,4°C bijna een graad warmer dan het gemiddelde, dat 3,5°C bedraagt. De maximumtemperatuur was met 7,5°C tegen 6,0°C ook behoorlijk hoger dan normaal. Tot slot was de minimumtemperatuur met 1,9°C zelfs bijna twee graden warmer dan het langjarige gemiddelde dat precies op het vriespunt ligt. De hoogste temperatuur werd gemeten op 9 december, toen werd het maar liefst 12,4°C. De voorlaatste dag van de maand koelde het af tot -7,1°C en dat was daarmee de laagste temperatuur.

Een droge maand
De laatste maand van 2016 was een droge maand. In totaal viel er 24,2 mm neerslag. Dat is maar een derde van de normale 75 mm die we in december mogen verwachten. De meeste regen viel op 22 december, toen viel er 11,4 mm neerslag. Het bleef in totaal op achttien dagen droog.

Maar ook meer zon
De zon deed het de afgelopen maand niet onverdienstelijk. In totaal konden we iets meer dan 82 uur van de zon genieten, terwijl we maar recht hadden op 47 uur. Het uitbundigst scheen de zon op 4 december, die dag scheen zij maar liefst zes uur en zesendertig minuten. Er waren in totaal zes dagen dat we het zonder zon moesten stellen.

Kort samengevat was december warmer dan normaal. Viel er maar een derde van de normale hoeveelheid regen en was de zon ook vaker te zien dan gemiddeld.

Terugblik op 2016
De gemiddeld jaartemperatuur bedroeg in 2016: 10,8°C. Normaal is dat 10,2°C. Op 20 juli werd het 35°C en dat was daarmee de warmste dag van het jaar. De laagste temperatuur werd gemeten op 19 januari, toen koelde het af tot -8,4°C. In totaal vroor het gedurende 56 dagen daarvan vroor het op tien dagen meer dan -5°. Daar tegenover hadden we 38 dagen met een temperatuur boven 25°C en daarvan waren 8 dagen warmer dan 30°C, maar een hittegolf zat er vorig jaar niet in.

In totaal viel er vorig jaar 828,5 mm neerslag, normaal is dat in onze regio 800 mm regen wordt afgetapt. Op 30 mei stond er 47 mm neerslag in de regenmeters en dat werd daarmee de natste dag van het afgelopen jaar.

Wat de zon betrof bevonden we ons het vorig jaar in een bevoorrechte positie. Met maar liefst bijna 1835 uur scheen de zon zo'n 264 uur vaker dan gemiddeld.


Prinsenzittingen 2017 met online tickets

De voorbereidingen voor de Prinsenzittingen zijn in volle gang. Deze week zetten we Blaasorkerst Tiona in de spotlights: Wat is het Carnavalsgeheim van Blaasorkest Tiona? "Muziek maken voor een luisterend publiek is het summum voor elke muzikant, maar méér nog is het muziek maken mét het publiek het ultieme genot van de muzikanten van Blaasorkest Tiona. Daarom kijken ze elk jaar opnieuw uit naar de vier Prinsenzittingen in Papgat. Want daar 'ontmoet' het orkest een publiek dat lekker enthousiast meedoet, meedeint en meezingt. Dat is dankbaar werk voor de muzikanten.

Bewust zoekt orkestleider Jos van Heesch dan ook elk jaar naar nieuwe muzieknummers, die specifiek op Papbuiken en Papbuikinnekes zijn afgestemd om in het voorprogramma van de zittingen tot muzikale 'interactie' te komen. En zodoende in korte tijd met 'de zaal' de goede sfeer en stemming te bereiken.

Ook voor de begeleiding van de optredende artiesten zoekt Jos naar passende nummers die – als het maar even kan – betrekking hebben op hun 'act'. En in het 'slotblok', zoals de Tiona-muzikanten het uur betitelen na afloop van de zitting om het feest in te luiden, komen ze zelfs via de catwalk de zaal in om samen met Papbuiken en Papbuikinnekes tot een ongekende carnavalsapotheose te komen.

Zo zijn de mannen en vrouwen van Tiona vier Prinsenzittingen lang van halfacht tot middernacht bezig. Het is een hele 'zit' voor de muzikanten en toch hebben ze nog genoeg embouchure over om in het 'slotblok' een uurtje achter elkaar gas te geven met complete solopartijen op de catwalk. Hoe is dat mogelijk? Waar halen ze de conditie, de embouchure, vandaan? Wat is toch dat muzikale carnavalsgeheim van Tiona?
Wie het weet mag het zeggen.

Tiona maakt er graag een carnavaleske 'interactie' met Papbuiken en Papbuikinnekes van om te gissen naar het carnavalsgeheim van de muzikanten tijdens de vier Papgatse Prinsenzittingen. Daarvoor looft het orkest een mooie prijs uit, namelijk een VIP-arrangement voor het jaarlijkse Tiona-muziekfeest 'Blaasmuziek Plus', dat het orkest traditioneel op de laatste zaterdag van oktober in De Beckart verzorgt.

Wie weet - of denkt te weten - hoe het mogelijk is dat de muzikanten van Tiona bij de vier Prinsenzittingen bijna vijf uur lang muziek kunnen blijven maken, kan dat geheim per e-mail kenbaar maken bij het secretariaat van het orkest: info@tiona.nl."

Foto: Jan Ebben

Wilt u zelf ook genieten van de muziek tijdens de Prinsenzittingsavonden? Tickets zijn hiervoor te bestellen via www.papgat.com/prinsenzittingen.

Hoopvol

Als ik de krant lees of het nieuws hoor lijkt het wel of de wereld vol zit met slechteriken. Er wordt gewaarschuwd niet te snel iemand te vertrouwen en goed op te letten. Je buurman kan een crimineel of terrorist zijn. Als ik afga op mijn eigen ervaringen, dan is het beeld heel anders. Ik kom vooral aardige en behulpzame mensen tegen.

Een paar dagen geleden werd ik gebeld, het gesprek ging ongeveer zo: 'Hallo, met Paul van Installatiebedrijf van de Biggelaar. Heeft u onlangs een Apple-telefoon besteld?' 'Ja, hoe weet u dat?' 'Die telefoon is vandaag bij ons bezorgd. Ik heb het pakketje aangenomen in de veronderstelling dat het voor ons was.' 'Hoe kan dat nou? Hoe kan dat bij jullie worden afgegeven? Zo'n pakketje, van een bepaalde waarde, daar moet ik toch voor tekenen bij ontvangst?' is mijn verbaasde reactie. 'Er is een andere, tweede, sticker op het pakketje terecht gekomen, met ons adres erop. Pas toen ik het pakje geopend had, zag ik dat het voor iemand anders was. Ik heb uw telefoonnummer opgezocht.' Ik jubelde: 'Wat ontzettend aardig en eerlijk van u! Daar ben ik echt blij mee! Ik heb de telefoon al betaald, als die ergens anders terecht was gekomen, had ik hem zomaar kwijt kunnen zijn ...'

Ik denk terug aan het afgelopen jaar. Ineens zie ik mezelf weer zitten in de trein, met die ketting in mijn hand. Ik had mezelf gehaast door de stationshal, de trap op, en was neergeploft in een volle coupé. Toen de trein ging rijden, had er een stem door de intercom geklonken: 'Dames en heren, welkom in deze trein. Graag wil ik de aandacht vragen van de meereizende dames. Zo dadelijk loop ik, uw conducteur, door de trein. Ik heb daarbij een ketting in mijn hand, een gevonden voorwerp. Een van u is die ketting verloren. Ik hoop hem aan de rechtmatige eigenaresse terug te kunnen geven.'

Een paar minuten later kwam er een grote, breeduit lachende man de coupé in. Om zijn uitgestoken hand bungelde iets, dat moest de ketting zijn. Nieuwsgierig zag ik hem dichterbij komen. Voor de zekerheid voelde ik nog even onder mijn sjaal en kraag naar mijn eigen ketting. Verhip … het zou toch niet …? Ik voelde mijn wangen kleuren terwijl ik mijn ogen fixeerde op de arm met ketting die mijn kant uit kwam. Geen twijfel mogelijk, ik zag bekende houten kralen dichterbij komen, mijn kralen.
Ik stak mijn hand op. 'Dag conducteur, u heeft mijn ketting gevonden. Wat ongelooflijk fijn, dank u wel! Wat een service!' 'U mag ook een onbekende jongeman bedanken mevrouw, die zag hem vallen, in de stationshal, en is u achternagelopen. Hij heeft de ketting aan mij gegeven. Alstublieft.' Ik herinner me nog hoe blij verrast en opgelucht ik was toen ik de ketting van hem aanpakte.

Zo zijn er meer voorbeelden. Zoals die keer in een drukke winkelstraat toen een aardige dame me waarschuwde dat de rits van mijn rugzak openstond. En die keer dat ik mijn tas bovenop de auto had laten staan en net op tijd een seintje kreeg van voorbijfietsende schooljeugd.

Ze zijn er, overal, die aardige mensen die je helpen. En dat stemt mij hoopvol voor het nieuwe jaar.

Elli de Rijk
reageren?
schrijvers@impesant.nl


De column van de prins

Als eerste de beste wensen voor 2017! Het jaar dat ik Prins van Papgat ben. Het kan niet anders dan dat het een fantastisch jaar gaat worden! De laatste twee maanden van 2016 waren dat natuurlijk al, maar in 2017 wordt dit alleen maar meer. Wat gaat de tijd snel. Over twee maanden begint het carnavalsfeest al! Ik kan haast niet wachten!

Als prins heb ik het niet druk gehad afgelopen twee weken. We zijn bij de afscheidsreceptie geweest van onze Burgervader Peter Maas. Na alle mooie jaren is er helaas een einde gekomen aan zijn regeerperiode. Peter bleef helaas niet 'plekken' in ons mooie dorp. Peter bedankt voor alles!

Komende twee weken staan in het teken van de recepties. We gaan op zondag 8 januari op bezoek bij de nieuwe prins van de Uilen te Erp en op zondag 15 januari gaan we op bezoek bij de prins van de Oivers te Eerde. Hier gaan we beide prinsen verrassen met onze Rooise gezelligheid en eens laten zien wat feesten is. Ook Erp en Eerde mag natuurlijk op zunne kop!

Eind januari beginnen de prinsenzittingen. Er zijn nog kaartjes online te verkrijgen! Het beloven geweldige avonden te worden.

"Bij TVE Reclameproducties voel ik me helemaal op mijn gemak"

Robert met de heftruck voor het pand van TVE Reclame producties Foto: Hans van den Wijngaard

Robert Eijkemans uit Schijndel werkt sinds 1 juni van het vorig jaar bij TVE reclameproducties in Sint-Oedenrode. Op zich geen nieuwswaardig bericht, maar de arbeidsverhouding die Robert met de Rooise onderneming heeft is wel een bijzondere. Robert is namelijk vanuit het WSD bij dit Rooise bedrijf gedetacheerd. Omdat WSD vorig jaar haar zestigjarige bestaan vierde sprak DeMooiRooiKrant op het einde van het jubileumjaar met Robert en zijn leidinggevende Ronald van Rossum.

De 35-jarige Robert Eijkemans werkt al zo'n vijftien jaar bij de WSD. Tot juni van het vorig jaar bij één van de productiebedrijven van de WSD in Boxtel. Maar Robert vond acht jaar geleden dat hij meer kon dan alleen maar inpakken en meldde dat bij zijn werkleider. Het signaal dat Robert afgaf werd opgepikt en daarop kreeg hij de kans om werkervaring op te doen in het magazijn bij de WSD. Die wisseling van werk werd door zowel zijn werkleider als door Robert zelf als positief ervaren. Daarom mocht Eijkemans een opleiding volgen die hem verder bracht in de wereld van de logistiek.

Nadat Robert zich bij verschillende bedrijven had georiënteerd op de mogelijkheden die er waren, is hij op 1 juni vorig jaar bij TVE Reclameproducties in Sint-Oedenrode begonnen. Helemaal toevallig was dat niet. "Wil je weten hoe ik hier ben gekomen?", vraagt Robert aan mij. Natuurlijk ben ik daar benieuwd naar en krijg als antwoord: "ik kom net als de eigenaar van TVE Reclameproducties, Hennie van Osch, uit Schijndel. Ik ken Hennie al heel lang en ik was heel blij dat ik hier mocht komen werken", vervolgt Robert.
Ronald van Rossum, de leidinggevende van Robert vult aan: "voordat Robert bij ons kwam werden klanten en leveranciers die spullen kwamen halen en brengen door mensen uit het productieproces ontvangen. Dat was soms best wel lastig, als mensen halverwege een proces waren konden ze niet stoppen met hun werk. Onze klanten en leveranciers moesten dan langer wachten dan dat nodig was. Nu hebben we Robert in dienst en hij ontvangt nu iedereen. Bovendien zijn we ook met de collega Robert enorm tevreden. Hij is doordrenkt van humor en tussendoor ruimt hij de werkvloer op. Hij sorteert alle vrijkomende materialen en zorgt op die manier voor de perfecte scheiding van de reststoffen bij ons productieproces.

De mensen die voor de WSD werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor Robert, die een vorm van autisme heeft. Hij wil alles heel punctueel en precies doen. Als er te veel dingen tegelijk op hem afkomen raakt hij in paniek. Ronald van Rossum: "dat weten wij en we hebben met elkaar afgesproken dat als dat gebeurt, dat Robert dan naar mij toe komt. We kijken dan samen wat het belangrijkste is en daar begint Robert dan mee. Daarna komt de rest weer aan de beurt. Op die manier plooien we de boel en ik kan alleen maar zeggen dat dit heel prettig werkt". Ook Robert bevestigt knikkend dat hij deze aanpak waardeert.

Op dit moment is Robert de enige medewerker die via WSD is gedetacheerd bij TVE Reclameproducties. Maar hij is niet de enige met een achterstand op de arbeidsmarkt die bij het Rooise bedrijf werkzaam is. Via de IBN, de evenknie van WSD in Noordoost-Brabant zijn er nog twee mensen bij het Rooise bedrijf werkzaam. Daarmee heeft het bedrijf op circa vijftig werknemers momenteel drie mensen binnen haar gelederen, die anders niet zo gemakkelijk aan het werk zouden komen. Verder wordt nog met WSD gepraat over een flexpool, bij die constructie kunnen bedrijven ook voor kortere tijd voor specifieke opdrachten mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt inzetten. Iets dat door veel opdrachtgevers steeds meer wordt gewaardeerd.


Zaterdag prijsuitreiking De Rooise Kwis

Foto: Jos van Nunene

Op 17 december waren 158 teams, en daarmee ruim 3000 Rooienaren, druk in de weer om alle vragen van de vierde editie van De Rooise Kwis te beantwoorden. De ruim 18000 antwoorden zijn inmiddels nagekeken. Na drie weken van onzekerheid zal zaterdagavond in Zalencentrum de Beurs blijken welk team dit jaar gewonnen heeft. Vorig jaar wist het team "De Knolletjes" de eerste prijs in de wacht te slepen voor "Rooische Zwets" die de eerste twee edities hadden gewonnen.

De gemiddelde scores vallen wat lager uit dan voorgaande jaren, er waren wat minder "google-vragen" opgenomen in de kwis waardoor het automatisch lastiger werd, maar dit geldt voor alle teams. Om 20:00 uur zal de prijsuitreiking van start gaan. Na een korte terugblik op 19 december zullen de winnaars van de 11 categorieën bekend gemaakt worden. Ook de winnaar van de geheime expeditie en het team met de meest originele kerstkaart mag naar voren om een prijs in ontvangst te nemen voordat uiteindelijk de grote winnaar van De Rooise Kwis bekend gemaakt zal worden. Voor de top 3 liggen weer mooie cheques klaar voor hun goede doelen. In totaal zullen ongeveer 40 teams het podium mogen betreden om een prijs(je) in ontvangst te nemen. Ieder team ontvangt na afloop een rapport met hierop hun resultaten zodat zij precies kunnen zien hoe ze gescoord hebben. De deuren van De Beurs zijn vanaf 19:00 uur geopend, de prijsuitreiking start om 20:00 uur. Na afloop van de prijsuitreiking is nog een gezellige feestavond met optreden van het Rooise DJ-duo "Down with a syndrome".


Vrouwen moet je niet al te letterlijk nemen, figuurlijk zijn ze juist het mooist.

Kadé Bruin (1915-1985) Nederlands publicist

Foto: Patrick Sanders

Patrick Sanders stuurde ons dit prachtige Winterse plaatje. Met deze Winterse sferen is de natuur prachtig om te zien!

Bent in 't neij jaor ok lief en aordig, Ge bent dan allemans vriendschap waordig

Henri van Hoorn maakte een tijdje geleden deze prachtige foto van de Molenwiel in volle glorie.

Fortuna '67 al vijftig jaar een Rooise vereniging

De cross-lopen van Fortuna '67 in de jaren '80 trokken veel deelnemers Foto: Fortuna 67

Hoewel dit jaar pas net is begonnen, kijkt Fortuna '67 toch al uit naar het einde van het jaar. Dan is het namelijk vijftig jaar geleden, dat deze bijzondere Rooise vereniging werd opgericht. Bijzonder? Ja een bijzondere vereniging, want er zijn weinig verenigingen die zo'n groot aantal verschillende sporten in zich hebben gehad. Maar voor dat op zaterdag 9 december de glazen klinken staat er nog een heel jubileumjaar op het programma.

Fortuna '67 zag, zoals de naam al doet vermoeden, in 1967 het levenslicht. De uit Limburg afkomstige Ton Visschedijk en Annie Koxs uit Beverwijk, beiden met een historie in de atletiekwereld vonden dat er in Sint-Oedenrode behoefte was aan een atletiekvereniging. Om over een op te richten vereniging te praten had Ton een afspraak met Annie. Omdat Annie niet thuis was, besloten Annie's man en Ton na een gesprek dat een halfuur duurde dat de Rooise atletiekvereniging was opgericht. Nu bijna een halve eeuw later kan Fortuna '67 terugkijken op een mooie, maar wel roerige halve eeuw Rooise sportgeschiedenis.

Van de mensen die nu aan tafel zitten was er vijftig jaar geleden niemand bij. Maar Toon van Zon en Jan van der Schoot kunnen wel uit eigen ervaring ver terug gaan in het verleden van de club. Toon van Zon: "we zijn nadat de vereniging was opgericht snel op zoek gegaan naar een locatie. In eerste instantie zijn we bij het zwembad op de Kienehoef neer gestreken, maar al gauw verhuisden we naar de Neul. Op wat later 'veld 8' zou gaan heten hadden we bijna alle faciliteiten. Verspringen, kogelstoten, kogelslingeren, hoogspringen, discuswerpen, alleen polsstokhoogspringen dat was het enige dat ontbrak. We waren in die tijd echt een brede atletiekvereniging".

In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw was Fortuna '67 ook een echte omni-sportvereniging. In die tijd was er in Sint-Oedenrode eigenlijk alleen voetbal en korfbal. Fortuna '67 was echt een uitzondering. "Als er mensen waren die iets anders wilden, dan waren ze bij ons altijd welkom Zo kon het gebeuren dat we op een bepaald moment aan turnen, basketbal, handbal en trimmen deden. Vanuit Fortuna '67 zijn ook de huidige Rooise turn- en basketbalvereniging ontstaan. Nu hebben we nog steeds een mountainbike- en wandelafdeling", vertelt Huub van der Schoot.

Ondanks dat Fortuna '67 op 'De Neul' was gevestigd, speelde ook het Vressels Bos een belangrijke rol voor de Rooise atletiekvereniging. Tot het begin van de jaren tachtig hield Fortuna '67 op Vressel elk jaar een grote cross-loop. Daar kwamen atleten uit de hele Benelux naar toe. Er is zelfs een jaar geweest dat Zuid-Afrikanen de loop domineerden. Hoe die atleten in Rooi terecht kwamen vertelt het verhaal niet, maar met de krantenknipsels uit het archief bewijst Ad van de Laar dat het verhaal helemaal waar is. Die cross-loop trok wel tot zo'n duizend lopers en haalde zelfs een keer Studio Sport. "We moeten er wel eerlijk bij zeggen, dat er volop sneeuw lag en er daarom geen voetbal was. Ze waren daar in Hilversum maar wat blij dat onze cross-loop gewoon doorging", zegt Pierre Lardenois.

"In de jaren negentig kwam de vereniging in roeriger water", vertelt Cor van Erp. Hij was ruim twintig jaar voorzitter van Fortuna '67. "We hadden ons complex op veld acht van de Neul, dat is tussen waar nu de grote parkeerplaats is en de Van Rijckevorsel Van Kessellaan. Daar moest toen een biezenveld voor de riolering komen. Wethouder Van Dijk nodigde me uit voor een gesprek. Ik heb dat gesprek echt als eenrichtingsverkeer ervaren. Er zou een biezenveld komen en dat moest snel worden aangelegd in verband met subsidie. We konden kiezen tussen vertrekken en vertrekken. Daarna hebben we eigenlijk nooit meer een goede atletiekaccommodatie gehad", vervolgt Van Erp. "Er kwamen lastige jaren. We moesten noodgedwongen met de korfbalvereniging een onderkomen delen. Tijdens de jaarmarkt werd er op onze sprintbaan geparkeerd. Diepe sporen en andere schade waren het gevolg".

Maar kort na de eeuwwisseling kwam er weer goed nieuws uit het gemeentehuis. Inmiddels was Erik Huijbregts wethouder geworden. "Erik belde me op", zo gaat Cor verder. "Hij vertelde dat het tij was gekeerd. Op de plaats van onze kantine zouden units komen voor de tijdelijke huisvesting van Odendael. 'De kwartjes gingen rollen' zo vertelde Erik. Wij moesten ze nu alleen gaan volgen. Dat resulteerde uiteindelijk in een mooi clubgebouw aan de Zwembadweg dat we nu samen met de korfbalvereniging en de postduivenvereniging delen. Ondanks dat er niet voldoende geld was, hebben we met veel eigen werkzaamheid een heel mooi clubgebouw kunnen realiseren en daar zijn we nog steeds trots op".

Met takken van sport zoals handbal, basketbal en turnen is Fortuna '67 altijd een omni-sportvereniging geweest. Maar ook nu kent de 'atletiekvereniging' nog steeds buitenbeentjes. Zo is er een actieve wandelafdeling en ook mountainbiken en zaaltrimmen zijn binnen de vereniging actieve afdelingen. Toch zullen de meeste mensen bij het horen van de naam Fortuna '67 in eerste instantie denken aan de cross-lopen in het park Kienehoef en natuurlijk de jaarlijkse vaderdaglopen met als hoogtepunt de halve marathon. De laatste jaren is het binnen Fortuna '67 gebruikelijk om tijdens een lustrumviering een hele marathon te houden. Die kan natuurlijk bij een gouden jubileum niet ontbreken. Niet met de vaderdaglopen, maar op 5 november staat de derde Rooise Marathon op het programma. Maar voor dat het zover is, volgt er nog een heel jaar met veel activiteiten.


Kerkberichten

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Zo 08/01:
9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, overleden ouders Thoonen-Roijackers zoon Bart en Betsie en Marian, ouders Saris-v Heeswijk, overleden ouders vd Heuvel en Rien, Rieky vd Heuvel en Nelleke, Janus Foolen. Aansluitend aan de mis nieuwjaarsreceptie in Den Bauw.
Di 10/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 12/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Vr 13/01: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Za 14/01: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Riky van Rulo-Keijzers.
Zo 15/01: 9.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels Kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Alex van den Heuvel, Dré de Haas, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Hens Aelmans. 14.00-16.00 uur Inloopmiddag Den Bauw.

H. Martinus Olland
Za 07/01:
17.30 u: Eucharistieviering met kerkkoor.

Odendael
Vr 06/01: Driekoningen. Eerste vrijdag van de maand. 10.00 u: Eucharistieviering met Odendael koor.
Zo 08/01: 10.00 u: Woord en communieviering. Intenties: Ton van der Heyden, Nelly Bogers, Martien van Liempd, Frans van Schayk en de overleden fam.
Di 10/01: Rozenhoedje bidden in de stilteruimte in Odendael om 19.00 u.

Martinuskerk
Za 07/01:
Openbaring des Heren – Driekoningen. 18.30 u: Eucharistieviering met Het Goede Herderkoor. Intenties: Joke Gaffert – Dortmans, Cor en Jo van den Biggelaar – van Rossum, Liesbeth van de Schoot – van den Abbeele en Cor van de Schoot.
Zo 08/01: Openbaring des Heren – Driekoningen 09.30 u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor. Intenties: Tiny Janssen – van der Voort, Ton van der Linden, Bertus Vermeltfoort en Noud Vermeltfoort in Canada overleden, Martien Koks en overleden familieleden van de familie Koks – van Erp, Jan Simons en overleden familieleden Simons – de Koning.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er 's morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering in de dagkapel van De Goede Herderkerk.
Woensdag is er om 19.00 uur een Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 12/01:
20.00 u: Stichting Behoud Martinuskerk.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 08/01:
11.00 u: Doopdankviering met kinderkoor en gemengd koor. Intenties: Marinus v.d. Koevering, Jan en Fien van Gastel- Kerkhof, An v.d. Rijt- van Schijndel.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 08/01: Dienst in de Knoptorenkerk, 10.00 u: Predikant Ds. D. Strasser.


Foto van de maand

Foto: Henri van Weert

Bijgaande foto is van Henri van Weert. Degenen die onze exposities in Odendael hebben bezocht kennen hem vooral als de fotograaf van koeien. Die zijn op deze foto niet te zien. Het is zelfs op het eerste gezicht helemaal niet zo duidelijk wat je ziet.

Door: Hans Vervloed

De fotograaf heeft met de foto ook niet precies willen vastleggen wat hij zag. Hij heeft een impressie willen geven; een soort abstractie. Zijn idee was "de herfst" in een beeld tot uitdrukking te laten komen. Dat kun je heel concreet doen, door bijvoorbeeld verdorde bladeren te fotograferen of paddenstoelen. Maar je kunt ook proberen enkel het gevoel "herfst" te verbeelden.

Foto:
De vernieuwde bloemenhoek is aardig in trek, Foto: Silvie van de Schoot

Henri heeft dat gedaan door tijdens het maken van de foto zijn toestel een beetje op en neer te bewegen. Als je dat op de juiste manier en met de juiste snelheid doet krijg je bewust veroorzaakte "bewegingsonscherpte". Meestal beschouwen we een bewogen foto als een mislukte foto. Niet scherp, dus weg ermee. Maar zoals je ziet, kun je bewegingsonscherpte ook inzetten voor de creatie van een bijzonder beeld. Stel je eens voor dat de foto scherp was geweest. Dan zou je een rijtje bomen zien met wat verkleurde planten ervoor. Het is zeer de vraag of dat een pakkend beeld zou hebben opgeleverd. Nu zie je nog net hoe de oorspronkelijke omgeving eruit zag, maar de beweging voegt een element toe. Het zijn vooral de zachte kleuren die het beeld van "herfst" oproepen.
Het is overigens niet zo gemakkelijk zo'n foto te maken. Als je de camera te veel beweegt krijg je alleen maar wat strepen en als je te weinig beweegt krijg je niet meer dan een onscherpe foto. Om precies de goede vervorming te krijgen is het nodig bij een relatief lange sluitertijd een flink aantal foto's te maken en er daarna de beste uit te kiezen. Dat is ook precies wat Henri heeft gedaan.

TIP. Als je zelf eens wilt experimenteren met onscherpte, kun je het beste een kleurrijke omgeving opzoeken. Je krijgt dan de indruk van een abstract schilderij. Beweeg de camera, zeker als je net begint met dit type fotografie, maar in één richting: zijwaarts of op en neer. Gebruik een tamelijk lange sluitertijd (bijvoorbeeld 1/3e seconde) en gebruik eventueel een statief. Soms is er te veel licht om een lange sluitertijd te kiezen. Dan is een grijsfilter erg welkom. Als je een grijsfilter op je lens schroeft worden de kleuren niet aangetast, maar valt er veel minder licht in je camera. Met wat experimenteren en met een flinke dosis geluk kun je foto's maken die niet iedereen maakt.

Expositie Annie Veldkamp: 'Dans de wereld rond'

Annie Veldkamp (Sint-Oedenrode) exposeert in Cultuurfabriek de Noordkade met een ambitieus en meeslepend scala van 3D-sculpturen in vilt.

Haar werk weerspiegelt bijzondere opvattingen over dansen en beweging in uiteenlopende vormen. Muziek, ritme en uitdrukking worden gecombineerd met natuurlijke materialen. Werken met natuurproducten is rustgevend, aldus Annie. Het is haar bedoeling om inspirerende gedachten te vertalen in rustgevende en oorspronkelijke uitstraling. 'Natuurlijk mooi' is daarbij haar credo rond de vormen van creatieve meditatie binnen deze tentoonstelling. De expositie 'Dans de Wereld rond' is te zien op 2 locaties:

Galeriecafé De Afzakkerij - 8 januari - 19 februari 2017. Hal begane grond (achter Galeriecafé De Afzakkerij) - 8 januari - 30 januari 2017. Officiële opening op 21 januari 2017 om 20.15 uur met een show van bijzondere danstechnieken. Bijzondere kenmerken van deze expositie: de collectie 'DoeKermeewatjeWilt' en meerdere danstechnieken. Samengevat is deze expositie een swingende kunstzinnige manifestatie die uw bezoek zeker waard is.

Dat verdient een bloemetje!

Bloembinderij de Keizerskroon is inmiddels al lange tijd een begrip in Sint-Oedenrode. De prachtige bloemen, de decoratie en de werkwijze van eigenaresse Silvie spreken heel veel mensen aan. Maar Silvie wil blijven vernieuwen, ook in 2017.

Zo heeft het Rooise bedrijf een nieuw spaarsysteem met strippenkaart bedacht. Hierbij is het mogelijk om voor jezelf of voor een ander op verschillende tijdstippen bloemen te bestellen. "Het is een soort strippenkaart waarbij je een x aantal bossen cadeau kunt doen. Voor jezelf of voor een ander," legt Silvie uit.

Het systeem kan heel goed gebruikt worden als beloningssysteem. Als het ware een soort motivatie, of om een andere een steuntje in de rug te geven. Bij elke kilo er af een bloemetje? Of elke week zonder een sigaret een prachtig boeket? Daarnaast is het hartstikke leuk om wat meer aandacht aan familie te besteden natuurlijk. Elke week samen een bosje uitzoeken met oma? Hartstikke gezellig natuurlijk. Bovendien krijg je bij een volle strippenkaart een glazen vaas cadeau. Dat maakt het natuurlijk helemaal leuk.

Supermarkt slijterij moet eigen leidinggevende hebben

Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, woensdag bepaald. SlijtersUnie had de zaak aangespannen tegen de gemeenten Sint-Oedenrode, Someren en Schijndel. Die burgemeesters vonden dat er niet direct een leidinggevende aanwezig hoefde te zijn in een slijterij van drie supermarkten.

Volgens Raad van State is het dus wel verplicht dat er iemand een oogje in het zeil houdt op het gebied van drankverkoop. In eerste instantie kwam ook de rechtbank van Oost-Brabant tot dit oordeel.
Een hoger beroep in deze zaak is niet meer mogelijk. Volgens de drie burgemeesters was vast toezicht niet nodig, omdat de slijterij bij de gezamenlijke inrichting van de supermarkt zou horen. De Raad van State heeft de slijterij echter bestempeld als aparte ruimte dus er zal een leidinggevende op geplaatst moeten worden.

Lezing Heemnatuurgroep

Op maandag 9 januari houdt de Heemnatuurgroep een lezing over het Natuurpark de Brenne in Frankrijk.

De lezing wordt gegeven door Geert Engels, natuurgids aldaar. Het betreft hier een natuurgebied met internationale status. Het ligt zo'n 300 km ten zuiden van Parijs en is voor de natuurliefhebber en rustzoeker een prachtig gebied. Er liggen zo'n 3000 meren en meertjes die onder ander gebruikt worden voor de visteelt maar ze worden ook bevolkt door vele vogelsoorten. Ook de plantenrijkdom is uniek o.a. tientallen soorten orchideeën komen er voor. Geert Engels komt al bijna 20 jaar in het gebied en kent het inmiddels op zijn duimpje. Ook landschap en visteelt komen aan de orde. Geert heeft de camera altijd paraat en aan de hand van zijn mooie foto's wil hij u kennis laten maken met het prachtige gebied. De lezing begint om 20.00 uur in de zaal van kringloopcentrum d'n einder, Sluitappel 17a. te Sint-Oedenrode. U bent van harte welkom. Van niet-leden wordt een bijdrage van 2 €. gevraagd.

Bij 'Dichterbij' op jezelf wonen

Deze dames staan voor een volgende stap in hun leven. Foto:

Ilse vd Wijdeven, Eline vd Pasch en Debbie Schevers staan voor een mooie stap in hun leven. Ze gaan vanaf deze week op zichzelf wonen bij Dichterbij.

Dichterbij is een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking hulp bieden. Daar zullen Ilse, Eline en Debbie op hun plaats zijn, want ze vinden dat het tijd wordt om op zichzelf te gaan wonen. De dames zijn 25, 25 en 20 jaar oud. Al enkele maanden zijn ze samen met hun ouders bezig om er een gezellig thuis van te maken. Nu is het dan eindelijk zo ver. De meiden gaan van alles leren om zelfstandiger te worden en zich te ontwikkelen. Ze hebben veel zin om het avontuur aan te gaan.

Met drieën komen ze in twee huizen te wonen die aan elkaar worden verbonden met een tussendeur. Zo kunnen ze makkelijk met elkaar in contact blijven. De huizen zijn van Dichterbij en staan dichtbij het Rooise centrum. Omdat in ieder huis twee mensen kunnen wonen, is er nog plek voor één persoon meer. De meiden zijn dan ook op zoek naar een vierde huisgenoot. Het moet een persoon zijn die bij hen past en die een WLZ indicatie heeft.
Ben jij degene of ken je iemand voor het iets zou kunnen zijn? Neem dan contact op met Bea Klaassen: 06-11795865.


Kaarten in Boskant

Na het kerstfeest en het oud en nieuw geknal is het na het uitdelen van de beste wensen weer tijd om de speel-kaarten te schudden. Dit wordt gedaan op donderdag vijf januari bij de Vriendschap om 20.00 uur.
Voor € 1,50 kunt u mee rikken. Een gezellig avondje kaarten en op het einde misschien wel met een prijsje naar huis. Iedereen is van harte welkom in de kleine zaal van de Vriendschap.

Nijnsel start winterstop

De competitie ligt inderdaad even stil en alle wedstrijden uit de eerste ronde zijn gespeeld. Alle teams beginnen dus in januari en februari met een schone lei. De jeugd begint zelfs helemaal opnieuw. Heren 1 en Vrouwen 1 hebben tot nu qua resultaat de meeste indruk gemaakt; afwachten of ze hun luxe posities op de ranglijst het komende voorjaar kunnen consolideren.

Met een professioneel kunstgrasveld, waarbij alle lichten inmiddels weer op groen staan, behoudens de veldverlichting, gaan we vanzelfsprekend de hervatting van de competitie niet afwachten. Aanstaande zaterdag al spelen Heren 1 en 2 twee wedstrijden tegen de opponent uit Zundert. Afgelopen voorjaar was het eerste team reeds in Nijnsel op bezoek in de nacompetitie en het klikte zo goed (los van het resultaat voor Nijnsel….) dat er meteen een revanche werd afgesproken. En dat gaat dus aanstaande zaterdag gebeuren. Om half twee spelen eerst de Heren 2 tegen elkaar en om 16.00 uur treden de vaandelteams aan om de strijd met elkaar aan te binden: Oost-Brabant tegen West-Brabant. Het maar liefst 45-koppige gezelschap uit Zundert verblijft dit weekeinde in het idyllische vijfsterrenresort Hoeve Osstade van de sympathieke familie Bekkers aan de Vresselseweg 6, met de meanderende, tsunamivrije Dommel in de achtertuin.
Als zondag de wolken van de revanche eenmaal zijn opgetrokken, dan beginnen om 10.00 uur al diverse jeugd- en seniorenteams te trainen op, wanneer nodig, drie velden. Daar zijn we twee jaar geleden mee gestart en dat bleek een schot in de roos. Beetje uitbuiken en lekker en gezond om zo aan het begin van het jaar de zo geliefde geuren van het groene gras of de risicoloze rubberkorrels weer op te snuiven (figuurlijk….). Doet iedereen goed en aanbevolen door Artsen Zonder Grenzen.

'De beste wensen.'
Om 12.00 uur beginnen we dan met de nieuwjaarsreceptie waar alle leden, supporters en sponsoren van harte welkom zijn. In de loop van de middag worden de negen jubilarissen gehuldigd onder wie drie leden die maar liefst zestig jaar lid zijn van de geelblauwe brigade. Tot slot wordt nog de Clubman/Clubvrouw van het jaar bekend gemaakt. Hij of zij volgt dan Antoon Verbakel op of misschien volgt Toon zichzelf wel op, wie weet. Er wordt momenteel volop gestemd via de website. Als de aanzwellende geruchten kloppen, dan volgt er nog een long version uitvoering van de onvermijdelijke Piano Man van de originele vertolker Paul van der Rijt.
Nu de drie koningen op het punt staan hun geschenken bij de kribbe achter te laten en zich opmaken de stal weer te verlaten, kunnen we ons in Nijnsel weer volledig op onze core business richten.
En dan te beginnen aanstaande zaterdag en zondag wanneer het een gezellige en sportieve boel zal worden op en rond sportpark Den Eimert aan de Sportlaan in Nijnsel, alwaar volop parkeergelegenheid voor de BOB, ook in de fietsenstalling…...

Nieuwjaarsreceptie v.v. Boskant

Na een geslaagde "oliebollenbakmiddag", de stijgende lijn zet zich voort, er werden deze keer opnieuw méér oliebollen verkocht dan het afgelopen jaar, maakt v.v. Boskant de kantine vrij voor een volgende activiteit.

Graag zouden we, tijdens onze Nieuwjaarsreceptie op zondag 8 januari, met u willen proosten op het nieuwe jaar. Ook dit jaar zullen bij deze gelegenheid weer een aantal personen in het zonnetje worden gezet vanwege een jubileum. Daarnaast staat er een loterij met vele schitterende prijzen op het programma. De opbrengst hiervan is bestemd voor onze jeugdafdeling.

Alle reden dus om op 8 januari vanaf 14.00 uur naar de kantine te komen en elkaar een gelukkig 2017 te wensen!

Een week later staat er bij v.v. Boskant opnieuw een belangrijke activiteit op het programma. Noteer alvast in uw agenda! Op vrijdag 13 januari zullen de senioren en dames vanaf 19.30 uur hun muzikale talenten ten gehore brengen. Voor de jeugd is dat twee dagen later, op zondag (middag) 15 januari vanaf 13.30 uur. Meer details volgen in de MooiRooi editie van volgende week! Al jarenlang is dit weekend, naast het voetbal, één van de (muzikale) hoogtepunten binnen onze vereniging, met optredens die menig talentenjacht de loef afsteken! U bent van harte welkom.

Ollandia opent met Nieuwjaarsreceptie

Op de 1ste zondag na Nieuwjaarsdag, dit jaar dus a.s. zondag 8 januari, opent Ollandia officieel 2017 met een Nieuwjaarsreceptie. Alle leden, vrijwilligers en sponsoren met introducee zijn dan vanaf 15.00 uur van harte welkom in de kantine op sportpark Ekkerzicht, om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooral om vooruit te kijken naar de toekomst van Ollandia.

Naast het officiële gedeelte zal er dan ook de vrijwilliger van het jaar gekozen worden uit de genomineerde kandidaten. A.s. donderdag 5/1 begint de Ollandia selectie echter ook al aan de voorbereiding op de 2de competitiehelft, welke voor het vaandelteam weer begint op zondag 29/1.

De Ollandia jeugd begint 2017 op zaterdag 7/1 met diverse winteractiviteiten in de Ollandia kantine, georganiseerd door de activiteiten commissie.

Rikken bij Ollandia
Ook in 2017 kunnen alle liefhebbers weer terecht in de kantine op sportpark Ekkerzicht voor een gezellig avondje rikken. Op donderdag 12/1 vanaf 20.30 uur kunnen zowel leden als niet-leden mee rikken, waarbij weer vele mooie prijzen zijn te winnen. De rikliefhebbers kunnen eveneens nog terecht op 2/2 en 23/2.

Zesjarig karttalent uit Sint-Oedenrode in finale

Foto: Kartcentrum Lelystad Foto: Kartcentrum Lelystad

Het zesjarige karttalent Frens van der Zanden staat komende zaterdag in de finale van een talentscouting tijdens de jaarlijkse nationale kartbeurs. Samen met vier andere geselecteerde talenten mag hij zijn kunsten aan een jury laten zien.

Zaterdag 7 januari is de openingsdag van de kartbeurs in Lelystad. Om 15.00 uur begint in het kartcentrum van Lelystad de finale van de Talentscouting, waar vijf geselecteerde talenten tussen de 6 en 9 jaar hun kunsten aan de jury tonen. Om 17.00u wordt de winnaar bekend gemaakt, voorafgaand aan de prijsuitreiking van het NK Karten. Dit officiële moment zal worden verricht door wethouder en 1e locoburgemeester Jop Fackeldey.
De Talentscouting is een initiatief van Kartcentrum Lelystad en Formido. Uit tientallen aanmeldingen via Facebook en e-mail zijn vijf jonge, enthousiaste talenten tussen de 6 en 9 jaar oud geselecteerd. Op 30 december oefenden de talenten op de trainingsdag hun kartvaardigheden en voelden ze hoe het is om Max Verstappen te zijn tijdens de mediatraining. Op 7 januari laten zij hun talent zien aan een vakjury. De winnaar wint een gloednieuwe Parolin Rocky Kart t.w.v. € 1.700,- en gratis deelname aan de kartschool van Kartcentrum Lelystad.

Tijdens de tweedaagse Kartbeurs kunnen bezoekers zich onderdompelen in de snelle wereld van de kart- en autosport en bij het naastgelegen Kartcentrum Lelystad tegen een gereduceerd tarief karten en raceklare wedstrijdkarts testen.


De dames van MHC Sint-Oedenrode spelen dit jaar weer in de topklasse in de zaal. Na een ontzettend goede eerste helft van het buitenseizoen is het nu tijd om binnen te spelen. De zaalcompetitie is een competitie apart en het is een heel ander spelletje.

Dat beseffen de dames ook na de eerste competitiedag, die op 18 december is gespeeld. Daar werd één wedstrijd verloren en één gewonnen. Een prima prestatie. Dit weekend spelen de dames tegen het sterke Weert, die zij kennen van de buitencompetitie. Daarna spelen zij een wedstrijd tegen Oranje-Rood, dat buiten in de hoofdklasse speelt. Het belooft weer een spannende dag te worden waarbij de dames alle support kunnen gebruiken. Helaas zijn de wedstrijden in Venlo maar als je in de buurt bent is het hartstikke leuk om een kijkje te nemen.

Korfbal

KV Rooi
Uitslagen senioren:

KV Rooi 1-De Peelkorf 1 10-23
KV Rooi 2-De Korfrakkers 4 17-7
KV Rooi MW1-EDN/Spoordonkse Girls MW 1 5-6
KV Rooi MW2-DOT MW1 10-12
Uitslagen jeugd:
KV Rooi B1-Korloo B1 4-1
KV Rooi B2-Corridor B1 6-6
Tuldania C1-KV Rooi C1 5-4
KV Rooi D2-DAKOS D2 0-13
KV Rooi E1-Altior E1 3-3
KV Rooi E2-DDW E2 4-6
KV Rooi E3-Corridor E1 4-2
Altior F1-KV Rooi F1 20-3
Programma 07/01:
KV Rooi A1-Stormvogels A2 11.10u.
Flamingo's B1-KV Rooi B1 10.15u.
De Korfrakkers B2-KV Rooi B2 14.00u.
KV Rooi C1-NDZW C1 10.10u.
KV Rooi D1-Altior D2 11.00u.
Odisco/Nijnsel D1-KV Rooi D2 10.00u.
Be Quick E2-KV Rooi E1 11.00u.
Stormvogels E2-KV Rooi E2 09.45u.
KV Rooi F1-Ready'60 F1 12.00u.
KV Rooi W1-Pr Irene W1 12.00u.
Programma 08/01:
Oranje Wit 1-KV Rooi 1 a. 12.10u.
Klimroos 3-KV Rooi 2 a. 15.55u.
Programma woensdag 11 januari 2017
Odisco MW1-KV Rooi MW1 20.00u.
KV Rooi MW2-DAKOS MW1 21.00u.

KV Nijnsel
Programma Jeugd 07/01:
Korloo B1-1Nijnsel B 110.00u
De Korfrakkers D3-Odisco/Nijnsel D2 10.00u
Programma Senioren 08/01:
Nijnsel 1-Lottum 1 13.50u
Nijnsel 2-Flamings (M) 3 12.35u

Waterpolo
Argo

Programma za 07/01:

VZV Njord-E1 in Veldhoven 16:30 u.

Hardlopen

Fortuna
27/12: Arnhem

MannenTrim 14.000 m
Peter van Rooij 1.25.53
VrouwenTrim Halve marathon
Tineke Mous 1.57.03
31/12: Eindhoven
MannenTrim 15.000 m
Jeroen Rijkers 1.11.40
31/12: Middelrode
MannenTrim 11.000 m
Pierre Lardenois 54.49
Ad CM van de Laar 55.45
Jos van Uden 1.06.00
VrouwenTrim 11.000 m
Lisette van der Kallen 1.08.36
MannenTrim 16.500 m
Eric van den Oetelaar 1.14.50
Peter Hellings 1.37.54
VrouwenTrim 16.500 m
Rikie Huyberts 1.21.40

Bridgen

BC de Meierij

29/12: A lijn: 1. Nellie Vervoort en Nelly van der Vleuten 61.80 %, 2. Mia Poels en Heleen Wiers 60.41 %, 3. Harrie van Erp en Jan van Erp 54.86 %, 4. Jan Kastelijn en Jan van Rooy 50.69 %. B lijn: 1. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 60.00 %, 2. Riet van Hout en Cees van Hout 58.88 3. Marianne Timmermans en Harry Timmermans 52.22 %, 4. Addy Rijkers en Jo Verhoeven 50.00 %.

Bridgeclub J.V.G.
28/12: 1. Echtpaar Van Gerwen 57,29 %, 2. Dames B. v.d. Laar & M. v. Schijndel 56,25 %, 3. Echtpaar Seegers 55,73 %.

Bridgeclub Rooi 750
28/12: A-lijn: 1. Theo Janssen & Robert Janssen 59,82 %, 2. Wim van Veen & Leny Nederkoorn 55,94 5, 3. Nellie Spanjers & Nellie Vervoort 54,53 %, 4. Willem Pieters & Rien Voets 54,35 %. B-lijn: 1. Nettie Hulsen & Jeanne Verberk 65,26 %, 2. Heleen Voets & Ad van Helvoort 59,66 %, 3. Jan Derks van de Ven & Christ Verhoeven 56,64 %, 4. Nicole van Oijen & Ben Dusseldorp 54,22 %. C-lijn: 1. Nelleke Kappen & Jeanne Swinkels 66,95 %, 2. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 62,76 %, 3. Hanny Bosch & Jan Bosch 58,91 %, 4. Wil Janse & Riny van Uffelen 54,19 %.

BC 't Koffertje '94
02/01: A-lijn: 1. Tonnie van Acht & Ton van Acht 66,32 %, 2. Irmgard Etman & Dirk Gillissen 57,64 %, 3. Willem Pieters & Theo van Geffen 56,60 %. B-lijn: 1. Jan Derks van de Ven & Leon Heijckmann 58,85 %, 2. Christ Verhoeven & Willy Swinkels 58,33 %, 3. Hanny Regeer & Jo Scheepens 54,17 %.

Bridgeclub De Neul
02/01: A lijn : 1. Helma van den Heuvel en Rien van den Heuvel 58.25 %, 2. Nellie Vervoort en Ad Vervoort 55.83 %, 3. Marielle Knippen en Fons Raaijmaakers 54.58 %. B-lijn: 1. Pieter van Kaathoven en Henk van Walbeek 60.07 %, 2. Anja Lafleur en Els Raaijmaakers 59.38 %, 3. Cor van Gerwen en Toon van der Vleuten 58.33 %. C lijn: 1. Harrie Kremers en Heleen Wiers. 2. Rinus Kuipers en Jo van de Tillaart 59.58 %, 3. Jan Verbunt en Jo Verhoeven 57.29 %. D-lijn: 1. Annie Lathouwers en Gonnie de Poorter 62.81 %, 2. Bertha van de Laar en Nellie Lathouwers 61.48 %, 3. Tineke Klomp en Lenie Tijsma 57.50 %.


Brabantse winterkampioenschappen komen eraan

28, 29, en 30 December heeft Guus van Stiphout deelgenomen aan de International Friendship Swimmeet die gehouden werd in het Geusseltbad in Maastricht. Voor Guus stonden 9 afstanden op het programma. Op 8 afstanden wist hij de finale te bereiken, helaas zonder podiumplaats.

Tijdens deze wedstrijd behaalde hij 6 clubrecords: 100m rugslag in 1.01.47, 100m schoolslag in 1.08.50, 50m rugslag in 0.29.02, 100m vrije slag in 0.52.98, 50m vrije slag in 0.24.09 en 100m wisselslag in 1.01.49. Komende twee weekenden worden de Brabantse Winterkampioenschappen gehouden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Namens Argo zullen 15 zwemmers en zwemsters van de Wedstrijdgroep hieraan deelnemen. Zij zullen 59 keer individueel starten, en 1 keer als estafetteploeg. De wedstrijd begint alle dagen om 12.45 uur.


Kerst Dubbeltoernooi de Kienehoef

Van 27 december tot en met 29 december is er, ondanks het koude weer, volop en fanatiek getennist tijdens het Kerst Dubbeltoernooi bij TV de Kienehoef. Met nóg meer deelnemers dan vorig jaar, wordt er zeer tevreden teruggekeken op gezellige en sportieve dagen. Het toernooi is donderdagavond afgesloten met spannende finales en iedereen heeft samen genoten van een heerlijke maaltijd. Alle winnaars hebben een welverdiende prijs in ontvangst mogen nemen, namelijk: een vogelwintervoerpakket. Wat wil je nog meer? Tot volgend jaar!

De winnaars zijn:
Herendubbel
Kerstmannen: Alex Quinten en Jurian Nannenga. Kerstballen: Iwan van Brussel en Marcel vd Nouwenland.
Damesdubbel Kerstengeltjes: Tjelka Blok en Patroeska Koot. Kerststerretjes: Renee Stakenburg en Linda Carels. Kerstelfjes: Kim Dane en Bianca van Thienen.
Gemengd dubbel Vlammende vuurpijlen: Nicole Bloks en Sietse Bonekamp. Razende rotjes: Jeannet Peters en Niels Steenbakkers. Knallende kurken: Elske Langen en Paul vd Rijt.


Grote opkomst bij Mid Winter toernooi

Naast het Kerst Dubbeltoernooi dat outdoor plaatsvindt, wordt vlak na kerst altijd indoor voor de jeugdleden t/m 12 jaar van TV de Kienehoef het Mid-Winter toernooi georganiseerd.

Op de banen van Basic Fit worden verschillende spellen en activiteiten gehouden die meetellen voor de individuele score of het groepsresultaat. Naast onderdelen als het atletiekspel, de tennisbingo en het vakkenspel, was er ook een gecombineerde quiz- en schminkronde, waarbij Inge Bollen voor elke deelnemer een mooie "tatoeage" opstelde, terwijl zij poogden zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

Dit jaar deden er zo'n 55 kinderen mee aan het toernooi . Bovendien zetten vele ouders hun beste beentje voor om dit fantastische aantal deelnemers te begeleiden bij of naar de activiteiten of te voorzien van heerlijke pannenkoeken in de pauze. Dit was de tweede editie dat deze versnaperingen door de ouders zelf gebakken werden en gezien het geweldige resultaat zal de vereniging daar waarschijnlijk niet snel mee stoppen. Bovendien zal het toernooi door de kenmerkende hap in de pauze vanaf volgend jaar doorgaan onder de naam "Pannenkoekentoernooi". De vrijwilligers werden aan het begin van de prijsuitreiking hartelijk bedankt door de organisatie. Het grote animo van ouders om te helpen droeg ook dit jaar weer enorm veel bij aan het succes van het evenement.

De prijzenpot, traditiegetrouw bestaande uit sterretjes (vuurwerk), werd uitgereikt aan de nummers 1 en 2 van elke poule en aan de best presterende groep, waarbij voor de groepsprijs rekening werd gehouden met de leeftijden van de deelnemers. TV de Kienehoef feliciteert groepswinnaars Noortje Paijmans, Boet vd Akker, Daniek Koot, Jens vd Linden, Jesse Soons en Noud Bollen.

En de tweede prijzen voor Gijs van Hastenberg, Ruben Soons, Jelle van Hastenberg, Mex vd Akker, Lenn vd Eertwegh en Anouk Plaat. En de groepsprijs: Duco Simons, Mex vd Akker, Meike Versantvoort, Valerie van Hamond, Ilse de Jong, Lynn van Eck, Isis Raaijmakers en Daniek Koot.


Zaaltrimmen bij Fortuna '67

Sportvereniging Fortuna '67 biedt een afwisselend scala aan sportieve activiteiten. Een daarvan is het zaaltrimmen. Het zaaltrimmen is niet prestatiegericht. Daardoor is het een ontspannen manier om het lichaam in conditie te houden.

Ze beginnen de training met een warming up, afwisselend wandelen en hardlopen met meestal arm- en beenoefeningen. Daarna volgt een wisselend programma met oefeningen waarbij alle spieren en scharnieren lekker losgemaakt worden. Er zijn oefeningen op snelheid, een circuit en buikspier- of andere oefeningen op de mat. Als afsluiter doen we altijd een balspel, zoals trefbal, volleybal of slagbal. Op deze manier ben je samen op een leuke manier actief bezig om gezond en fit te blijven.

Fortuna '67 viert in 2017 haar 50ste verjaardag en nodigt jou uit om op donderdagavond 26 januari of 2 februari mee te sporten in sporthal de Streepen. Ze beginnen om 20.00 uur en sporten ongeveer een uur. Daarna maken ze het nog even gezellig met een hapje en een drankje. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het zaaltrimmen. Misschien is dit wel iets voor jou.

Om enig idee te hebben van het aantal gasten willen ze je vragen om je vooraf op te geven voor een van de avonden. Dat kan het makkelijkst via de jubileumwebsite van S.V. Fortuna '67: www.fortuna67.nl/fortuna50jaar. Graag opgeven vóór 18 januari 2017. Heb je vooraf nog vragen, dan kun je deze per e-mail (h.g.damen@kpnmail.nl) stellen aan Hendrikje Damen. Bellen kan ook via telefoonnummer 0413-472215 (liefst tussen 17-18 uur).

De Ontspanning schiet tijdens oudejaars indoor FITA

Op tweede kerstdag is bij Ontspanning de Oudejaars indoor FITA geschoten. De wedstrijd was een Lowlands try-out. Er deden 6 schutters van Ontspanning mee. Bij de recurve heren behaalde Piet van den Berg de 2e plaats na een score van 574 in de kwalificatie ronde. Floris Mesu eindigde als 6e (544), Rene van Erp 7e (548), Mart Verhoeven 10e (526) en Simon Boersbroek 12e (518). Kristin Davies werd 6e bij de dames recurve (516). Het was een geslaagde wedstrijd met een sterk deelnemers veld uit heel Nederland met 40 schutters.

De schutters van de Rozelaer hebben dinsdag 20 december een wedstrijd uit de competitie geschoten. De dag winnaar was Jan van Bergen met 227 punten. De overige scores waren: Martie Verhoeven 210, Jan Gordijn 209, Jan van Erp 198, Tonnie Hermes 172 en Joep Verbunt 124. Op derde kerstdag was de uitslag: Antoon Vervoort 216, Jan Gordijn 214, Mart Verhoeven 213, Jan van Erp 205, Jan van Bergen 189 en Tonnie Hermes 172.

Op woensdag hebben Martie Verhoeven en Floris Mesu in Volkel een combinatieronde geschoten. Dat is 60 pijlen op 25 en op 18 meter. Floris schoot alleen 's middags. Met een score van 531 telde hij niet mee voor de einduitslag, omdat die over 120 pijlen ging. Martie schoot 507 en 488, totaal 995 punten. Hiermee werd hij 9e bij de recurve schutters.

Op vrijdagavond 23 december is de Tokima Trofee verschoten. In deze wedstrijd gaat het erom een zo lang mogelijk straatje te schieten van opeenvolgende scores 1 t/m x. Winnaar was Simon Boersbroek met 21 eenheden. Verdere uitslag recurve: William Huyberts 17, Jan van Bergen 14, Mark Kuys 9, Beppie van Bergen 9, Mart Verhoeven 9, Tonnie Hermes 8, Frans van de Braak 7, Rene van Erp en Piet van den Berg 4. Compound: Wil Kivits 19, Paul van de Mortel en Theo Passier 10. Hout schutters: Antoon Vervoort 9, Jos van den Berg 9 en Michael Moonen 6.

Vrijdagavond j.l. is traditie getrouw de Eindejaar trofee geschoten onder het genot van heerlijk oliebollen. Het gaat om de meeste geschoten eenheden. Winnaar werd Piet van den Berg met 19*10. Verder uitslag recurve: Simon Boersbroek 14*9, Jan van Bergen 12*9, Rene van Erp 10*9, Tonnie Hermes 10*8, Beppie van Bergen 8*9, Frans van den Braak 7*8, Mart Verhoeven 7*8 en Jerica van de Mortel 5*7. Compound: Wil Kivits 17*9 en Paul van de Mortel 11*9. Hout: Michael Moonen 8*zwart, Antoon Vervoort 6*blauw, Jos van den Berg 5*zwart en Agnes Vissers 4*rood.

Nieuwe Meierijstad hindernis voor het eerst in gebruik

Foto: Bart van der Heijden

Afgelopen weekend vond de 49e editie van het Kerstindoor springen in manege De Pijnhorst plaats. In het parcours stond een hagelnieuwe hindernis, namelijk de Meierijstad hindernis. Voor het eerst werd deze officieel gebruikt voor een springwedstrijd.

Al vroeg haalden vele deelnemers hun paarden van stal en werden klaargemaakt voor de wedstrijden. Midden in de bak stond de splinternieuwe, blauw-groene hindernis. Met in grote letters 'Meierijstad' erop. Langs de kant werd al gegrapt dat geen hindernis te hoog is voor de nieuwe gemeente. Via de luidsprekers werd het nieuwe bouwwerk voorgesteld aan het grote publiek.

Foto: Bart van der Heijden

De hindernis is gemaakt met behulp van het budget van 'Promotie Meierijstad'. Een van de initiatiefnemers is Ward van den Berk, die erg trots is. ''Hij kan voor vele verschillende paardensportevenementen gebruikt gaan worden ter promotie van Meierijstad'', vertelt Ward. Meer informatie daarover is te verkrijgen bij Combipro - Poda.

De Nijnselse ruiters en ponyruiters

Tussen kerst en nieuw jaar zijn nog enkele leden van de Nijnselse ruiters in de wedstrijdring verschenen. Juliët Bosshardt startte haar paard Giolita op een springwedstrijd in Alverna.

In de klasse L behaalde Juliet en haar paard Giolita na twee foutloze rondes de vierde prijs. Martijn van Stiphout en het paard Hannibal namen afgelopen week deel aan de indoor SGW te de Mortel. In de klasse B werd de dressuurproef van Martijn en Hannibal beoordeeld met 199 punten. In het springparcours viel een balk. De cross verliep prima. Dit alles resulteerde in een vierde prijs.

32 / 32

Woensdag 4 januari
Nieuwjaarsconcert NJA

Odendael

Droommeditatie
Leef en Vind

Donderdag 5 januari
Filmclub Senioren

Zaal Maas & Dieze - Zorgcentrum Odendael

Kaartavonden Boskant
De vriendschap

Vrijdag 6 januari
Drie Koningen

Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid.

Zaterdag 7 januari
Wie wint De Rooise Kwis 2016?

De Beurs

Nieuwjaarsbal
Odendael

Zondag 8 januari
Nieuwjaarsborrel Nijnsel

De Beckart

Open Darttoernooi
Dorpsherberg

Elvis Presley Birthday Party
De Vriendschap

Nieuwjaarsconcert
De Beckart

MacTaple
De Beurs

Kaarten
De Vriendschap

Maandag 9 januari
Lezing Heem-natuurgroep

D'n Einder

Vrijdag 13 januari
Filmtheater: Im Labyrinth des Schweigens

Mariëndael

Zaterdag 14 januari
Dansen

Odendael

Zondag 15 januari t/m zondag 26 februari
Expositie Tosca van der Griend

Mariëndael

Zondag 15 januari
Open Rooise Crosslopen

De Kienehoef

Rikken en jokeren
De Dorpskapel

Donderdag 19 januari
Biergilde

De Ossekop

Vrijdag 20 januari t/m zondag 22 januari
Foto expositie De Natuur in Beeld

De Loop'r

Zaterdag 21 januari
Dansen

Odendael

Donderdag 26 januari
Zaaltrimmen bij Fortuna '67

De Streepen

Vrijdag 27 januari
Prinsenzittingen

De Beurs

Zaterdag 28 januari
Pannatoernooi

De Dorpsherberg

Uitreiking stimuleringsprijs
De Dorpsherberg

Prinsenzittingen
De Beurs

Dansen
Odendael

Donderdag 2 februari
Kaartavonden Boskant

De Vriendschap

Zaaltrimmen bij Fortuna '67
De Streepen

Vrijdag 3 februari
Prinsenzittingen

De Beurs

Filmtheater: Fanfare
Mariëndael

Zaterdag 4 februari
Prinsenzittingen

De Beurs

Dansen
Odendael

Maandag 6 februari
Lezing Heem-Natuurgroep

D'n Einder

Zaterdag 11 februari
Regionale voorwedstrijden turnen

De Streepen

Dansen
Odendael

Zondag 12 februari
Literair Concert Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint

De Knoptoren

Rikken en jokeren
Ollandse Dorpskapel

Dinsdag 14 februari
Valentijnsdag

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Dan kan men een bloemengroet of een kaartje sturen aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of zelfs verliefd is.

Donderdag 16 februari
Biergilde

De Ossekop

Zaterdag 18 februari
Dansen

Odendael

Zondag 19 februari
Open Rooise Crosslopen

De Kienehoef

Mathieu Dirven Koffieconcert: Luister naar mijn lied
Kasteel Henkenshage