DeMooiRooiKrant

14 juni 2017

DeMooiRooiKrant 14 juni 2017


Het festival Pop & Colour is er zondag weer in geslaagd om zichzelf te overtreffen. Alles wat bij de editie vorig jaar al een tandje was bijgeschakeld, kreeg er nog een tandje bij. Het tweede podium was groter, de variatie aan kijk- en doe dingen was verder uitgebreid en met het contracteren van Alain Clark als hoofd-act heeft de organisatie heel wat andere, grotere festivals het nakijken gegeven. Zelfs toen het weer even - volkomen onverwacht - spelbreker dreigde te worden, paste dat perfect in het programma. Want toen de eerste druppels vielen, gaf de achtjarige Roos met haar parapluutje op het centrale grasveldje een uitvoering van 'Singing in the rain'.

Het festival voor de deur van cultureel centrum Mariëndael is ontstaan vanuit het open podium vorig jaar, memoreert Mariëndael-manager Gijs van der Wilt.

Het publiek genoot zichtbaar en hoorbaar met volle teugen, bevestigt ook Kornelis Lievense van Pop&Co. "De theatertent was ook een mooie aanwinst voor het festival. Op enkele regendruppels na was het droog, met perfect festivalweer." Veel bekijks trokken de dames van de doorlopende modeshow in ogenschijnlijk wat minder comfortabele, maar absoluut aandacht trekkende kleding en opmaak waaronder een haarwerk met een gigantische klassieke zeilboot. Workshops met allerhande materialen en technieken, van timmeren (waar nota bene de meiden in de meerderheid waren) tot 3D-tekenen, blij met klei, van alles voor de kleintjes en voor de groten, live optredens waarbij het publiek onmogelijk stil kon blijven staan, hapjes en drankjes, kindervermaak, alles wat maar enigszins met kleur, kunst of cultuur te maken had, op elke meter was wel iets anders te zien of te horen. Een overkill aan indrukken, voor wie niet de moeite nam om overal even bij stil te staan. Uiteraard was ook Phoenix Cultuur goed vertegenwoordigd.

Hoofdfoto
Inzetfoto
Inzet (afsnijden beneden)

Het festival bij Mariëndael heeft inmiddels een aantal namen gehad. "Vorig jaar heette het nog Amazing Colours, maar samen met Pop&Co is dat een hele mond vol en past ook niet op de voorkant van een poster. We hebben er daarom Pop&Colours van gemaakt. Nee, volgend jaar niet weer een andere naam, hier doen we het voorlopig mee, een goede naam moet je niet veranderen."


Nijnsel VR1 wint opnieuw ereprijs

Het houdt maar niet op dit seizoen maar het zal nu toch wel onderhand de laatste prijs zijn. Op het druk bezochte Eindhoven-amateurgala van afgelopen vrijdag in Waalre waren vijf succesvolle vrouwenteams genomineerd: FC Eindhoven (kampioen hoofdklasse), EMK, Jong FC Eindhoven, Tivoli en Nijnsel/TVE Reclame. Allemaal kampioenen met hun eigen verhaal.

FC Eindhoven VR1 was 'licht favoriet' omdat zij in de hoogste klasse spelen. Dat bleek echter niet doorslaggevend want tot grote vreugde van de dames zelf ging Nijnsel VR1 toch wel verrassend met de eerste prijs aan de haal: 'het beste damesteam uit de regio Eindhoven'! Dit vanwege het feit dat ze de eerste kampioen waren in de regio, met een ongeslagen status en de meeste dames van 'Nijnselse komaf' zijn, aangevuld met enkele dames uit de directe omgeving.

De Nijnselse vrouwen waren erg in hun sas met de 'naar goud' omgezette nominatie. Nu even uitblazen en over enkele weken alweer fanatiek in training om straks startklaar te zijn voor de eerste klasse, voor onze Nijnselse coryfeeën een avontuur op onbekend en onontgonnen terrein. Maar ze gaan er niet voor aan de kant, als vrouwen willen ze graag hun mannetje staan. Men gaat het zien, de lat ligt hoog.

Jaargang 7 • Week 24 • Woensdag 14 juni 2017

Formido
Forum klus wijs
Moonen Optiek

Koeveringse molen heeft de wind nog niet mee

De plannen voor de herbouw van de Koeveringse molen, die eeuwenlang op het driedorpenpunt van de drie fusiegemeentes heeft gestaan, zijn grotendeels gereed. Businessplan, exploitant, bestemmingsplanwijziging, erfpacht, alles is geregeld of zit in de pijplijn. Het ontbreekt de Stichting herbouw Koeveringse molen echter nog aan één ding: geld. Namens de stichting deed Jos Wijn op de beeldvormende avond van woensdag 7 juni een beroep op de gemeente voor een startsubsidie.

De Koeveringse molen, een van de oudste molens van Nederland, draagt een interessante historie met zich mee, die begon in 1299 toen de hertog van Brabant toestemming gaf tot de initiële bouw ervan, en eindigde toen de molen in 1944 door een bombardement met de grond gelijk werd gemaakt. De vele lovende reacties op het initiatief tot herbouw gaven de leden en vrienden van de stichting vleugels.

De verwachtingen werden wel getemperd toen duidelijk werd dat hun project niet voldeed aan de criteria om in aanmerking te komen voor subsidie, onder meer van het Masterplan Vlagheide. "Als er sprake zou zijn van restauratie was het geen probleem, maar hier is sprake van complete nieuwbouw. We gaan er tenminste van uit dat we twee molenstenen en een oude trap niet als restauratie kunnen aanmerken."

Op aanhoudende vragen van commissieleden over de bedragen die de stichting nodig had, antwoordde Wijn uiteindelijk dat het geheel is begroot op een kleine zeven ton maar dat ze met een gemeentelijke startsubsidie van een ton al heel blij zouden zijn. De eigen middelen, onder meer uit de vrienden van Herbouw Koeveringse molen, zijn nu nog beperkt maar ze groeien door sponsoring en donaties voor goede doelen. Argumenten voor de herbouw zijn niet alleen de herrijzenis van een icoon op het driedorpenpunt van Meierijstad, maar ook een onafhankelijke exploitatie waardoor geen beroep hoeft te worden gedaan op exploitatiesubsidie, aldus Wijn. De molen zou onder meer een informatiepunt gaan krijgen. Tot slot dingt het project mee naar de Brabantse Erfgoed Cultuurprijs 2017. De uitslag daarvan wordt verwacht in oktober dit jaar.


Hoe moet je Facebook verwijderen na overlijden

Is er een dierbare in je omgeving overleden, en wil je graag het Facebook account van deze persoon offline halen? Dan kan dit een heel gedoe zijn. Facebook heeft twee opties hiervoor: Je kunt ervoor zorgen dat het gehele account verwijderd wordt, of je kunt zorgen dat deze persoon een 'herdenkingsstatus' krijgt.

De herdenkingsstatus houdt in dat het profiel enkel zichtbaar wordt voor huidige vrienden, dat er niet meer ingelogd kan worden op het profiel, dat het profiel niet meer vindbaar is en dat deze niet bij vriendensuggesties komt te staan. Wel kunnen vrienden nog berichten plaatsen, zoals mooie herinneringen aan deze persoon. Om dit te realiseren heb je bij je eigen Facebook een kopje: Speciaal verzoek voor account van overleden persoon. Om het account volledig te verwijderen of om het een herdenkingsstatus mee te geven, dien je een direct familielid te zijn, en hier ook een bewijs van te hebben. Dit kan een ingescand geboorteakte of een geboortebewijs zijn.

Maak gebruik van Persoonsberichten.nl

Persoonsberichten.nl is een initiatief van MooiRooi. De site biedt iedereen de mogelijkheid om een felicitatie, geboorte, of rouwbericht direct online te plaatsen. Zo kunt u dat met de Rooise inwoners delen.

Geboorteberichten, felicitaties, jubilea, huwelijkskaarten, rouwadvertenties of dankbetuigingen. Al deze persoonlijke berichten kunt u plaatsen in DeMooiRooiKrant. Daarna verschijnen ze gratis op www.persoonsberichten.nl.
Heeft u binnenkort in de familie of vriendengroep iemand die jarig is of jubileert en vindt u het leuk om hem of haar op deze manier in het zonnetje te zetten? Stuur het bericht door naar redactie@demooirooikrant.nl en laat het tevens op de website Persoonsberichten.nl plaatsen. Deze mogelijkheid hebben ook de nabestaanden van een overledene. Zij kunnen een overlijdensbericht openbaar maken op het moment dat daar behoefte aan is. Is de krant al gedrukt? Geen probleem. U kunt het bericht ook alleen op de website laten plaatsen tegen een gereduceerde prijs.

Alle verschillende soorten Persoonsberichten kunnen over het algemeen binnen enkele uren geplaatst worden. Informeer vrijblijvend bij de redactie naar de mogelijkheden.

College zegt ja tegen megastal

Het college van B en W van Meierijstad heeft ingestemd met de vestiging van de omstreden megastal van bijna 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. Het collegestandpunt betekent echter nog niet dat de stal er daadwerkelijk gaat komen.

De gemeenteraad heeft binnen de gemeente het laatste woord en neemt het besluit (al dan niet 'verklaring van geen bedenkingen'). Hoe dat besluit ook uitpakt, beide partijen zijn vastbesloten om desnoods tot de Raad van State te procederen om hun gelijk te halen. Als al die stappen worden doorlopen en de megastal er daadwerkelijk zou mogen komen, zal de eerste paal in de loop van volgend jaar de grond in gaan.

Emoties
"Er zijn veel emoties als het gaat om de vestiging van deze veehouderij. Wij begrijpen deze emoties. Als college hebben wij een zorgvuldige afweging gemaakt op basis van de specifieke feiten en omstandigheden van deze aanvraag. Dan rest geen andere conclusie dan dat de omgevingsvergunning verleend kan worden", aldus wethouder Eric van den Bogaard.

Nog vóórdat de pers werd bijgepraat, had hij een gesprek met Re-actiegroep De Bleieven, die mordicus tegen de plannen is. "Ze waren natuurlijk teleurgesteld, maar er was respect voor ieders opvatting. Er is geen traan gevloeid en het gesprek verliep zelfs zonder stemverheffing".

Gezondheid en duurzaamheid
Van den Bogaard: "Wij hebben de belangen van de initiatiefnemer en van de omwonenden meegenomen in onze afwegingen. Er zijn geen onaanvaardbare risico's voor de volksgezondheid en het verzoek voldoet aan de meest recente normen op het gebied van duurzaamheid. De gevraagde vergunning is ook niet in strijd met de geldende wet- en regelgeving."

De 'verklaring van geen bedenkingen' die het college aan de gemeenteraad adviseert is nodig omdat de aangevraagde omgevingsvergunning in strijd is met het bestemmingsplan. Met die verklaring zou ook de gemeenteraad groen licht geven voor de vestiging van de megastal. Eerder verleende de provincie Noord-Brabant al de benodigde ontheffing van de Verordening ruimte voor deze nieuwe vestiging.

Geen alternatieven
Wat ook speelt voor het college, is dat hiervoor geen alternatieve locaties zijn, en dat initiatiefnemer Verhagen in het verleden door de (voormalige) gemeente Sint-Oedenrode en Laarbeek is ondersteund. Destijds speelde onder meer de varkenspest en streefde de overheid naar concentratie van grootschalige veehouderijen (landbouwontwikkelingsgebieden ofwel LOG's).

In de eerste plannen was ruimte voor vijf veehouderijen in de voormalige gemeente Sint-Oedenrode. De varkenshouderij waar het nu om gaat is het enige bedrijf dat als nieuwe vestiging is overgebleven. "Dit is het eerste, het enige en het laatste bedrijf" verzekert Van den Bogaard. "Uit eerdere rechterlijke uitspraken blijkt dat wij een bedrijf niet mogen aanpakken om een brede maatschappelijke discussie te voeren."

Feiten
Van den Bogaard wijst erop dat niet het aantal varkens, maar de hoeveelheid fijnstof, ammoniak en geurhinder bepalend zijn voor de toelaatbaarheid van de megastal. De beweerde toename van de totale omgevingsbelasting moet volgens hem ook in perspectief worden gezien. "Er komt nu één groot bedrijf bij, sinds de reconstructiewet in 2002 zijn op de Jekschotse Heide echter ook 23 (kleinere) veehouderijen beëindigd."

Het college-advies wordt op 29 juni besproken op de beeldvormende avond, op 6 juli in de raadscommissie en op 13 juli in de gemeenteraad.


Voor een groots avontuur, 16.000 km achter het stuur

Op 15 juli starten Ruud van der Pasch (28) en Joost van Deursen (28) de motor van hun oerlelijke Suzuki Wagon R, om de 'Mongol Rally' te rijden. Met hun koekblik leggen de twee een afstand van zo'n 16.000 kilometer af en doorkruisen ongeveer 20 landen. Met dit avontuur proberen de Rooise heren zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

De 'Mongol Rally' is een autorally die begint in Londen en eindigt in Ulan Ude, Rusland. Het is een uitdagende tocht, want The Adventurists, de organisatie van deze Rally, heeft een aantal pittige regels opgesteld. Zo mag het voertuig niet te groot zijn en maar net door de APK keuring rollen. De maximale cilinderinhoud bedraagt 1000cc en de teams zijn totaal op zichzelf aangewezen. Daarnaast moeten zij geld inzamelen voor het goede doel.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hangt er geen wedstrijdelement aan de tocht. Het team die de finish als eerste bereikt, wordt niet gehuldigd en ontvangt ook geen prijs. "Hierdoor hoeven we niet te haasten en zo hebben we de tijd om onderweg van alles te bekijken. In bijvoorbeeld Iran en Turkmenistan is veel moois te zien. We komen op plekken waar je niet zomaar een vakantie naar boekt", vertelt Joost. Na acht weken worden de mannen weer op hun werk verwacht, dus de finish moet binnen die tijd bereikt zijn.

Een jaar geleden is het plan bij de twee vrienden ontstaan om aan de rally deel te nemen en eind vorig jaar hebben zij zich daadwerkelijk ingeschreven. Een reis door India bracht Joost op dit idee. "In India zag ik een tuk tuk van The Rickshaw Run voorbij rijden. The Rickshaw Run is een tuk tuk race van Noord naar Zuid-India. Ik vond het helemaal fantastisch en eenmaal thuis heb ik Ruud over de race verteld." Ruud is meer informatie over deze race gaan zoeken en hij vond de site van The Adventurists. "Naast de tuk tuk race zag ik dat er ook een rally per auto bestaat. Dat vond ik eigenlijk een nog leuker idee", vertelt Ruud. "Zodoende zijn we ons in de rally gaan verdiepen en hebben we ons ingeschreven."

De zoektocht naar het geschikte voertuig, een auto met een motorinhoud van slechts één liter, bracht hen bij een kennis van vroeger. Autobedrijf Kraaijvanger had nog wel een exemplaar staan die aan de gestelde eisen voldoet en voor een niet al te hoge prijs werden zij de eigenaren van een Suzuki Wagon R+ 1.0. De auto is nog niet helemaal rally-proof en er moet nog het een en ander aan gebeuren voordat deze de verschillende landschappen kan trotseren. "De route loopt dwars door woestijnen, bergen en rivieren. We hebben wat onderdelen op de kop weten te tikken, maar we kunnen hierbij nog wat extra hulp gebruiken. Zo zijn wij nog op zoek naar een (drink)watertank, autostoelen, een accu, een bullbar voor op de voorzijde van de auto, carterpanbescherming en een snorkel voor de Suzuki", vertelt Joost.

Voordat de heren van start gaan, proberen zij op verschillende manieren geld in te zamelen voor het goede doel. Door deze rally te rijden, steunen zij de organisatie Free a Girl en Cool Earth. Al het geld dat zij binnenhalen, gaat rechtstreeks naar het goede doel. "Wij houden daar niets aan over en wij betalen de reis uit eigen zak. Wij willen graag ons steentje bijdragen en wij hopen op deze manier een mooi bedrag op te halen voor deze organisaties", zegt Ruud. Voor iedere donatie boven de 50 euro, reserveren de mannen een plekje voor een sticker voor op de auto.

De Mongol Rally wordt omschreven als 'het grootste avontuur van de wereld' en over een kleine vijf weken is het dan eindelijk zover. De voorbereidingen zijn op dit moment nog in volle gang en ze zijn druk bezig om alle visa op tijd binnen te krijgen. Ook sprokkelen de twee nog wat kampeerspullen bij elkaar. "Het is nou niet zo dat we daar heel veel mensen kennen zodat we onderweg ergens kunnen aanbellen voor een slaapplaats. In de buitengebieden slapen wij vooral in tentjes ergens in the middle of nowhere", vertelt Ruud. "Maar in steden gaan wij op zoek naar een hotel of hostel, want ik moet wel kunnen douchen hoor", voegt Joost daaraan toe.

Op welke manier zal dit avontuur van 16 duizend kilometer in een kleine en gammele bak de vriendschap aantasten? "We zullen elkaar af en toe wel beu worden", zegt Ruud, "maar over het algemeen denk ik dat het ons makkelijk afgaat. We gaan veel muziek luisteren en allerlei mooie plekjes ontdekken die door de gemiddelde toerist nog niet gezien zijn. Dat is ook de voornaamste reden dat wij aan deze rally deelnemen." De jongens proberen gedurende de reis zoveel mogelijk verslag te doen door stukjes te schrijven op de website: www. genghis-qings.nl, foto's te posten op Facebook en Instagram, en als de kwaliteit van de WiFi het toelaat, plaatsen zij zo nu en dan een video. Wij wensen hen een veel succes!


Eindactiviteit Jeugdnatuurwacht de Populier

Op zaterdag 17 juni is de laatste activiteit van de Jeugdnatuurwacht. Er is dan van alles te doen en te beleven. De ochtend begint om 9.00 uur met imker Marcus Mesu. Hij komt heel veel vertellen over bijen en honing. Ook laat hij van alles zien. De kinderen mogen ook varkens kijken en aaien. Om 10.00 uur is het pauze.

Na de pauze komt schapenscheerder Frans Bekkers. Hij zal dit demonstreren en geeft informatie hierover. Rinske Gravelijn laat zien hoe je wol kunt spinnen. Hierna reikt voorzitter Hetty Klerks de oorkondes uit aan de kinderen die de basisschool gaan verlaten. Dit zijn: Felix van Son, Fleur van de Sande, Guus van Stiphout, Jade van den Berk, Marit van Kemenade, Seth van den Hurk, Tristan van den Berk en Lisa-Maria van Roosmalen.

Daarna neemt Hein de Koning afscheid van het bestuur van de Jeugdnatuurwacht. Hein heeft in 1982 de Jeugdnatuurwacht opgericht en is 35 jaar secretaris geweest. Tot slot worden de kinderen en alle vrijwilligers getrakteerd op lekkere pannenkoeken. Voor vragen en eventuele afmeldingen kun je bellen: Hetty: 06 22335175 of hetty.klerks@kpnmail.nl Bep: 06 26812461 of bepvanzoggel@icloud.com

In juni bezoekt een aantal vrijwilligers de basisscholen van Sint-Oedenrode. Hier wordt verteld wat de Jeugdnatuurwacht zoal organiseert. De club hoopt dat veel kinderen lid worden van deze leuke natuurclub. Op zaterdag 16 september begint het nieuwe seizoen met de Open Dag. Hiervoor krijgen alle leden een persoonlijke uitnodiging. De vrijwilligers hopen dan weer veel vertrouwde én nieuwe gezichten te zien!

De laatste activiteit vindt plaats bij het Grasklokje. Vanaf de Zwembadweg aan het einde Schootsedijk oversteken, ingang bij de vlag van de Jeugdnatuurwacht. Vanaf Schijndelseweg: Schootsedijk, ter hoogte van de Zwembadweg rechtsaf, ingang bij de vlag van de Jeugdnatuurwacht.

Kan in Boskant nou werkelijk alles?

In een afwasmachine kun je koken. Echt waar! Voor gekookte mosselen, een lekker visje of een pan met groente kun je het apparaat het beste op spoelprogramma 2. zetten. Spaghetti kan ook, al ben je daarna wel even bezig om die slierten uit het filter te peuteren. Maar neem van mij aan, een afwasmachine biedt grenzeloze kansen. Je kunt trouwens ook een koteletje bakken onder je motorkap, al moet je daarvoor wel twee uur lang 120 kilometer per uur rijden. En je sokken kun je ook drogen tussen het tosti apparaat. Echt, het kan! Of ze dan nog lekker zijn weet ik niet, maar probeer het maar 's. Mijn neef Niko uit Boskant beweert dat hijzelf zijn ogen heeft gelaserd, tijdens het kijken naar de film Starwars VI, Return of the Jedi. "Ja Mark, het klinkt haast onmogelijk maar hou tijdens het lichtsabel-gevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader je oog dicht tegen de beeldbuis, en een halve minuut later ben je gelaserd! Kosten 4 euro, want zoveel kost die dvd op Marktplaats."

Alles kan. Vooral in Boskant! Daar gaan ze bijvoorbeeld in de kerk wonen. Ja, sinds de ondergang van de VVDster Verdonk was het in de Heilige Ritakerk wel erg stil geworden, en waarom dan geen appartementen gebouwd? Woningbouwvereniging Wovesto zag het meteen helemaal voor zitten: het kookeiland op de plek van het altaar, een natte cel in de biechtstoel en de drankenkast bij het orgel.

En kom me nou niet aan mijn kop zeuren met gezemel dat zoiets niet mogelijk is. Als je wil, kan alles! Oh, kan een hond geen muziek maken? Duw hem dan 's een mondharmonica in zijn bek en hang 't beest bij meer dan 40 kilometer per uur uit het autoraampje, je zult zien er komt geluid uit! Wedden.

Alles kan, zeker in Boskant! De voorzitter van de Boskantse Vereniging voor Alleenstaanden blijkt al 18 jaar getrouwd. En de woordvoerster van de Boskantse Vereniging voor Verlegen Mensen is al jaren stripteasedanseres bij VV Boskant. Na iedere thuisoverwinning, danst ze op de bar. Dus zeker drie keer per jaar. Nee, in Boskant kan alles. En als het niet kan, dan kan 't nóg!


"Samen met mijn dochter naar Slowakije"

Op 26 juni gaan Michiel en Lidy van den Boomen deelnemen aan de Barrelchallenge, een rit van 2500 kilometer naar Zuid-Europa. Het gezin nam al eens eerder deel aan een rit van 8500 kilometer. Toen gingen zij samen naar de Noordkaap. Nu is het de beurt aan vader en dochter.

De zeventienjarige Lidy is dit jaar geslaagd voor haar rijbewijs. Volgende maand hoopt zij te slagen voor haar Havo aan het Heerbeeck College in Best. Hierna wil zij Automotive Management gaan studeren. Vader, die ook autogek is, vond dit de uitgelezen kans om samen aan een lange afstandsrally deel te nemen. "Het eerste deel rijdt Lidy, daarna is het mijn beurt want Lidy mag nog niet in het buitenland rijden."

"Wij willen ook van alles genieten onderweg"

Al snel schreven de twee zich samen in voor de tocht. "Wij gaan niet liggen jakkeren. We willen ook van alles genieten wat we onderweg tegenkomen. Voor sommigen die meedoen is het een sport om als eerste iedere keer aanwezig te zijn, wij zien dat niet zo. Het gaat vooral om de bijzondere ervaring, het rijden en alles wat je onderweg tegenkomt" vertelt de trotse vader.

De auto dient aan alle wettelijke veiligheidsvoorschriften en eisen te voldoen en tijdens de gehele periode van de Challenge voorzien te zijn van een geldige APK. De auto mag niet jonger zijn dan 1999, dus een auto van 1999 is geen enkel probleem. "We gaan rijden met een '99 Volvo S70, beschikbaar gesteld door Garagebedrijf Markgraaff. Ook Tegeloutlet Nijnsel wilde graag iets betekenen voor deze rally. De rit zal eindigen op 30 juni, ergens in Zuid Europa. Op 1 juli rijden we in terug naar ons beginpunt , hopelijk op tijd voor het andere auto evenement van Sint-Oedenrode namelijk Rondje Rooi op 2 juli. Daar willen we natuurlijk ook weer bij aanwezig zijn," vertellen de twee.

"De trip brengt vooral ook heel veel gezelligheid met zich mee. In de avonden kan er samen gegeten worden en je hebt natuurlijk fantastische verhalen naar elkaar. Dat we dit samen kunnen doen is natuurlijk super. Dat is toch wel bijzonder besef ik. Tijdens de Barrel Challenge krijg je diverse opdrachten mee van de organisatie, ook wel challenges genoemd. Deze reeks opdrachten leveren je team punten op waardoor je op de eerste plek kunt eindigen. Maar daar gaat het ons niet om", vertellen de twee. "Het gaat vooral om het avontuur en om de prachtige tocht. Onze tocht naar de Noordkaap had wellicht wat meer uitdaging door het weer en de omstandigheden maar dit belooft ook een spektakel te worden. Dat je dit met je dochter kunt doen is natuurlijk heel bijzonder."


Foto van de maand

De foto die bij dit artikel is afgebeeld is van Jan van der Werff. Jan heeft, naast zijn lidmaatschap van FotoclubRooi, onder de naam "I Double You" een (portret)studio in de Boskant. Jan komt alleen al daarom geregeld met portretstudies naar de clubavonden. Deze keer verraste hij de leden van de club met een abstract beeld.

Door: Hans Vervloed

Op het eerste gezicht zie je niets herkenbaars dan een ovale vorm met – naar het lijkt – een opstijgende vlam in het midden. Als je de foto nauwkeuriger bekijkt zie je veel beeldelementen die bekend voorkomen. Ik noem er een aantal: een autoband, de grill van een oude BMW, een stuurwiel, autoraampjes, een stoeprand en gras. De basis voor de foto moet dus liggen in één of wellicht meerdere auto's op of nabij een stoep.
Het beeld is inderdaad opgebouwd uit twee auto's die achter elkaar op een straat geparkeerd stonden. Tussen de auto's was een stuk van een achterliggende muur zichtbaar. Vanuit de "recht-toe-recht-aan"- foto van de auto's is Jan met een fotobewerkingsprogramma aan de slag gegaan. Daarmee heeft hij de foto zo gemanipuleerd dat een volledig abstract beeld is ontstaan. De beide auto's werden vervormd tot een ovaal en de achterliggende muur (die toevallig oranje is) werd een soort van vlam of sluier die uit het midden oprijst. De stoeprand lijkt op de rand van een put. Op welke manier Jan het beeld uiteindelijk geeft gecreëerd is niet te achterhalen. Dat is zijn geheim.
Een gewaagd en bijzonder experiment is het in elk geval wel. Een simpele foto van twee oude auto's, die waarschijnlijk niemands aandacht zou hebben getrokken, wordt een afbeelding die verrast en verbaast.

TIP Veel mensen hebben een uitgebreid archief van foto's die elk op zich misschien wel het bewaren waard zijn, maar nauwelijks nog worden bekeken. Het kan zin hebben dat archief nog eens na te lopen om te kijken of er met wat creativiteit en enige kennis van fotobewerking nog interessante beelden van te maken zijn. Je hoeft niet per se nieuwe foto's te maken, maar je kunt oude platen misschien nog recyclen.

Kermis Nijnsel komt er weer aan

Het is alweer zover, de kermis is in aantocht. Dit jaar vindt van vrijdag 16 t/m maandag 19 juni de Nijnselse Kermis plaats. Let op! Zoals de laatste jaren het geval is, start de kermis niet op zaterdag maar op de vrijdagavond en is niet dinsdag, maar maandag de laatste dag

Op vrijdag 16 juni om 18.00 uur is er de opening van de kermis. Op zaterdag 17 juni vanaf 21.00 uur zijn er verschillende optredens. De zaterdag begint om 16.00 uur met "het pannenkoekfestijn", waar voor de schooljeugd gratis pannenkoeken worden gebakken. Vanaf 21.00 uur wordt de avond verzorgd door coverband The Shadowhearts . Deze band bestaat uit vier gepassioneerde muzikanten die met veel overtuiging en deskundigheid de instrumentale tophits uit de zestiger en zeventiger jaren doen herleven. Een uitgekiend instrumentaal repertoire waarbij alle toppers van The Shadows, aangevuld met o.a. The Spotnicks en De Maskers, ten gehore worden gebracht. Deze zo kenmerkende sound komt niet alleen tot leven met vintage gitaarversterkers en tape-echo, maar bovenal met het juiste vakmanschap, gevoel en interpretatie. The Shadowhearts hebben hier in de regio reeds tal van optredens verzorgd en al twee keer gespeeld tijdens dé jaarlijkse Shadowmeeting in Berkel Enschot. Echt een klasse apart!

Op zondag 18 juni vanaf 14.00 uur is er een optreden met DJ van Maurik. Deze DJ, klein van stuk, maar groots in zijn optreden zal het publiek uitstekend vermaken. Hij heeft inmiddels landelijke bekendheid opgedaan door optredens op diverse grote festivals waaronder Paaspop. Hij is daar een van de vaste artiesten en heeft ook dit jaar de tent helemaal plat gekregen! Op maandag 19 juni is het alweer de laatste dag en tijd voor de afsluiting. Iedereen is van harte uitgenodigd om er een mooi feest van te maken.

Leer nachtvlinders herkennen

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn in Nederland vele malen meer nachtvlinders dan dagvlinders. Er zijn ongeveer 55 verschillende soorten dagvlinders, zoals het koolwitje, dagpauwoog en de citroenvlinder. De lijst met nachtvlinders telt maar liefst zo'n 2000 verschillende soorten. Nachtvlinders zie je echter veel minder omdat veel soorten alleen 's nachts actief zijn. Dat er hoogstwaarschijnlijk in uw tuin 's nachts ook prachtexemplaren rondfladderen is wel zeker.

Welke vlinders zijn het dan? Op deze zaterdag avond 17 juni kun je er alles over leren. Eerst gaan we kijken welke soorten nachtvlinders er zoal zijn en tot welke families ze behoren. Daarna, als het donker is, gaan we de theorie in praktijk brengen door vlinders te lokken. Hiervoor gebruiken we een wit laken met speciale lamp. U mag dan proberen de naam van de vlinder te vinden. Het is wel verstandig om iets tegen muggen, en een stoel mee te brengen. Deelname is gratis en ook leuk voor kinderen. Deze nachtvlinderavond is op zaterdag 17 juni, hij begint om 21:30 en duurt tot ongeveer 01:00 uur. Uiteraard kun je eerder vertrekken als je genoeg vlinders gezien hebt. Het is op een mooie locatie, namelijk op natuurkampeerterrein Eikenhorst, Eikenstraat 2 in Boskant. Voor meer informatie zie www.ivnrooi.nl.

Exotische planten: koesteren of uittrekken

Op zondag 18 juni nemen gidsen van IVN Sint-Oedenrode en Roois Landschap u mee op een middagwandeling in en om het dorp. Hierbij zal speciaal de nadruk liggen op de diverse exotische plantensoorten die hier ondertussen zijn ingeburgerd.

In de Nederlandse natuur komen steeds meer uitheemse soorten voor, ofwel exoten. Dat zijn planten en dieren die niet op eigen kracht naar ons land zijn gekomen, maar zich hier door menselijk toedoen hebben gevestigd. Die soorten kunnen een verrijking van de natuur betekenen, maar enkele vormen ook een probleem doordat ze zich soms massaal uitbreiden. In de landelijke week van de Invasieve Exoten wordt hier aandacht aan besteed.

Tijdens een rustige wandeling laten de gidsen u kennismaken met enkele van de invasieve exotische planten die een bedreiging kunnen zijn voor onze inheemse natuur. Zo is de Reuzenbalsemien zich op een aantal plaatsen explosief aan het uitbreiden. Hetzelfde geldt voor de Japanse duizendknoop. Als deze planten zich eenmaal hebben gevestigd zijn ze moeilijk te bestrijden. Vanzelfsprekend is er deze middag ook volop de gelegenheid om gezamenlijk te genieten van al het moois dat er in de natuur te zien en beleven is.

De wandeling start om 14:00 uur bij de kiosk op de markt in Sint-Oedenrode en eindigt daar weer omstreeks 16.00 uur.

IVN midzomeravondwandeling

Op 21 juni verwelkomen we de langste dag, de officiële start van de zomer. Met een beetje geluk is het lekker warm zwoel weer. In ieder geval is het lang genoeg licht om een mooie wandeling te kunnen maken op deze midzomeravond.

Daarom organiseert IVN Rooi een belevingswandeling rondom Boskant. Een groot gedeelte van de wandeling gebeurt in stilte. Tijdens de wandeling wordt regelmatig stilgestaan. Geef je ogen, oren en je neus dan goed de kost. Kleuren tonen hun volle pracht, vogels zingen hun avondzang, bloemen geuren heerlijk, de verrassende smaak van eetbare planten en hoe de wind voelt op de huid. Kortom: beleving, aandacht en stilte zijn de kernwoorden van deze avondwandeling. De 2 uur durende wandeling start om 20.00 uur bij De Gasthuishoeve, Kremselen 2 in Boskant. Deelname is gratis.

Wat bloeit er in onze bermen

Er wordt door gemeenten veel aan bermbeheer gedaan om het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk te maken. Zo ook in Sint-Oedenrode. Als wij door ons Dommelpark lopen bespeuren we een groot aantal soorten bloemplanten welke destijds via `plan Dotterbloem` zijn ingezaaid en zichzelf in de loop der jaren hebben gehandhaafd. Onze gids Theo Gottenbos doet verslag.

Gewone of gele rolklaver (Lotus corniculatus var. corniculatus). Een van de vele onder ons wel bekende klaversoorten welke veelvuldig in onze bermen bloeien en een wat zanderige grond prefereren. Deze klaver is lid van de vlinderbloemen- familie en overblijvend. De Latijnse benaming Lótus is waarschijnlijk afkomstig van het Griekse woord lotos/lotein: bloeien. De soortnaam corniculatus (cornu: hoorn ) duidt op de van kleine hoorntjes voorziene peulvruchten. De naam rolklaver komt van de rolronde vorm van de peultjes. De plant zelf kent in de volksmond vele benamingen, o.a. steenklaver, laarsjesklaver en juffersschoenen. De bloemen zijn tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De plant is overblijvend en heeft een diepe penwortel zonder uitlopers. Bloeitijd mei tot september. De doosvrucht (rechte peul ) wordt 1½-3 cm. De zaden zijn kortlevend (één tot vijf jaar). Een grote rol heeft de rolklaver niet gespeeld in de volksgeneeskunst. Wel is het een bijzondere insectenplant vooral voor vlinders, bijen en hommels.


De Maag Lever Darm Stichting slaat alarm voor 2 miljoen buikpatiënten

De collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting gaat van start op maandag 12 juni. Tijdens de collecteweek slaat de stichting letterlijk alarm voor de 2 miljoen buikpatiënten die dagelijks beperkingen ondervinden als gevolg van hun ziekte.

Vanaf maandag 12 juni gaan door het hele land ruim 14.000 collectanten langs de deuren om geld op te halen. De opbrengst van de collecte gebruikt de Maag Lever Darm Stichting voor noodzakelijk onderzoek. In Nederland ondervinden twee miljoen buikpatiënten dagelijks beperkingen van hun ziekte. Bij een deel van hen, zoals darmkankerpatiënten, is genezing zelfs een kwestie van leven of dood. En de mooiste en beste manier om hier aan bij te dragen, is voor mij collecteren." Sandra Willering – van de Vis is collectant in Vleuten en heeft Coeliakie.

Maag Lever Darm Stichting
De Maag Lever Darm Stichting staat achter twee miljoen buikpatiënten. Door onderzoek te faciliteren en voorlichting te geven redden we levens. Een ziekte die veel Nederlanders raakt is darmkanker. Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen de diagnose darmkanker en overlijden per dag 14 mensen aan deze ziekte. De impact van darmkanker op het leven van een patiënt en naasten is enorm. Maar ook spijsverteringsziekten zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, het Prikkelbare Darm Syndroom en coeliakie hebben veel impact op het dagelijks leven van patiënten door alle beperkingen die deze aandoeningen met zich mee brengen.

Collecte
Van maandag 12 juni tot en met 17 juni kan er een collectant bij u aan de deur komen voor een vrijwillige bijdrage. De Maag Lever Darm Stichting hoopt op uw steun voor 2 miljoen buikpatiënten in Nederland.

Bezorger uitgelicht

Al een aantal jaar brengt Kayleigh Witlox met veel plezier de krant rond op de camping van haar ouders: Landschapscamping de Graspol. Met haar kar gaat zij iedere woensdag de camping rond om de mensen te voorzien van de nieuwe krant. 'Het leuke is dat mensen ook echt op de krant zitten te wachten. Hij wordt door iedereen helemaal uitgelezen', licht Kayleigh toe. Kayleigh en haar ouders zijn erg blij met deze activiteit van Kayleigh. Ze hoopt het dan ook nog een lange tijd te kunnen doen. Kayleigh, wij zijn ook hartstikke blij met jou als bezorgster. Nogmaals bedankt voor jouw inzet!

Wijkvereniging Eerschot

Woensdag 14 juni is er weer de jaarlijkse straatspeeldag in de Hertog Janstraat. Vanaf 13.30 uur kunnen alle kinderen zich inschrijven. Je hoeft geen lid van de wijkvereniging te zijn. Lekker een middagje buitenspelen met een luchtkussen en heel veel andere leuke spelletjes. Natuurlijk zorgt de ranja kabouter weer voor drinken en ook aan een snoepje is gedacht.

Zaterdag 17 juni vertrekt de wijkvereniging met de kinderen die zich hebben aangemeld naar Slagharen. Om 08.15 wordt je op het Mgr. Bekkersplein verwacht. Aan drinken en snoep wordt gedacht, maar de kinderen moeten wel een lunchpakketje meebrengen. Om 18.00 uur is de bus weer terug in rooi. Dinsdag 20 juni gaat men weer wandelen. Kom om 18.30 uur naar Meerschot en loop gezellig een uurtje mee.

Programma informatie

Rooi Actueel
Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen.
Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 15 juni staan de volgende onderwerpen geprogrammeerd: Weer roeiboten op vijver Park Kienehoef, Tentoonstelling Jan Sonnemans Noordkade Veghel, Buitenspeeldag in Nijnsel, Prima weer tijdens Avondwandel4daagse, Pop & Colours Festival.
Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

miMakkers maken contact met dementerenden Odendael
Uitzendtijden: 01:00 – 04:00 – 07:00 – 10:00 – 13:00 – 16:00 - 19:00 en 22:00 uur.

Openingstijden kantoor en telefonische bereikbaarheid
Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen. Tel. 0413-471193

Ollend Dreijt Dur: drie dagen feest

Foto: Hans van den Wijngaard

Olland stond het afgelopen weekend in het teken van Ollend Dreijt Dur. Op d'n tip tussen de Schootsedijk en de Nieuwstraat was het drie dagen achter elkaar feest. Vrijdag- en zaterdagavond met optredens van diverse bands, zondag met een fietstocht, een grote barbecue en natuurlijk weer muzikaal entertainement.

De aftrap was vrijdagavond al meteen sensationeel, Field Trip, een jonge band met inbreng uit heel Meierijstad, had de eer Ollend Dreijt Dur te openen. Daarna was het aan Yellow Pants en Gazzerop om de avond van zo'n vierhonderd bezoekers tot een succes te maken.

Ook de zaterdagavond stond in het teken van de muziek. Nu waren er zo'n vijfhonderd bezoekers van alle leeftijden, maar in hoofdzaak jongeren die zich uitstekend wisten te vermaken met het optreden van de band Ouline uit Geffen. Het tweede deel van de avond was voor 'Lijn 7' uit Eindhoven, een feestband die binnen twee minuten spreekwoordelijk het dak van de tent blies.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
'Lijn 7' had de sfeer binnen de kortste keren boven 100% Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Na twee dagen feesten was het zondag voor de Ollanders even tijd om rustig op adem te komen. Met een fietstocht rondom het Rooise kerkdorp kon iedereen zich voorbereiden op de barbecue die later op de middag nog op het programma stond. Maar voor dat het zover was, moesten tijdens de fietstocht eerst de negen 'vossen' worden gevonden. Zij beeldden oude en bekende Ollanders uit, die door de fietsers moesten worden geraden. Halverwege de fietstocht bij de uitkijktoren aan de Hulst in Liempde werden de fietsers getrakteerd op de vrolijke noten van de Ollandse dorpskapel.

Al met al kan de organisatie van Ollend Dreijt Dur terugkijken op een geslaagd evenement. De ongeveer honderd vrijwilligers, die bij de uitvoering en de voorbereiding van het evenement betrokken waren, mogen dan ook terecht trots zijn. Waar in het verleden de opbrengsten van Ollend Dreijt Dur altijd naar Ollandse verenigingen ging zoals Odisco, de hengelsportvereniging, de KBO, de ouderengymclub of Ancora, waren het dit keer alle Ollanders die iets terugkregen. De afsluitende barbcue werd namelijk grotendeels betaald door de organisatie van Ollend Dreijt Dur.


Steunpunt Vrijwilligerswerk zoekt vrijwilligers

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn De Meierij is steeds op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende vragen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Op de website www.welzijndemeierij.nl wordt een overzicht gepresenteerd waar allerhande vacatures te vinden zijn in uw eigen omgeving.

Begeleiders Eropuit-bus
De Eropuit-bus is een dienst van Welzijn De Meierij en Brabantzorg Odendael waarbij deelnemers thuis worden opgehaald om samen leuke dingen te ondernemen. Taken van de begeleider zijn: het begeleiden van de groep, helpen bij in- en uitstappen, duwen van de rolstoel en het creëren van een veilige sfeer en Gezelligheid (vacaturenummer 15939)

Bezoekvrijwilliger om bij een mevrouw een lijstje met structurele zaken door te nemen
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is op zoek naar een vrijwilliger die of twee keer per maand, samen met een mevrouw een lijstje kan doornemen met bepaalde structurele taken die moeten gebeuren. Het gaat dan bijvoorbeeld om welke boodschappen er gedaan moeten worden en of er medicijnen bijbesteld moeten worden. (vacaturenummer 16807)

Korfbalvereniging Rooi is op zoek naar scheidsrechters-beoordelaar en scheidsrechters
Als scheidsrechter-beoordelaar ben je vooral aan het waarnemen, beoordelen, observeren en analyseren. Daarnaast zoeken ze scheidsrechters die de wedstrijd willen fluiten. (vacaturenummers 10891 en 10890)

'Een paar uurtjes op een dag geeft een mantelzorger een lach!'
Wilt u graag iets betekenen voor een ander en bent u een aantal uur per week beschikbaar? Dan is deze oproep aan u gericht! Welzijn De Meierij is op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten bij iemand in de thuissituatie. Dit kan zijn een middag samen met een meneer een potje kaarten of samen met een mevrouw een boodschap doen. Info: 073-544 1400 of: info@welzijndemeierij.nl

Foto-expositie in Odendael

Op vrijdag 16 juni wordt in zorgcentrum Odendael, Odendael 1 in Sint-Oedenrode de foto-expositie "Inzoomen op het leven van mensen met dementie" om 17:00 uur officieel geopend door wethouder Witlox. De expositie, een initiatief vanuit de stuurgroep Dementievriendelijk Meierijstad, is dagelijks te bezichtigen van 17 juni t/m 11 augustus. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

De expositie is gestart op 20 mei in het Pieter Brueghelhuis in Veghel en zal na Sint-Oedenrode ook nog te bezichtigen zijn in Schijndel ('t Spectrum). Er zijn 16 fotografen van 5 fotoclubs uit Meierijstad gevraagd om op een bijzondere manier in beeld te brengen hoe mensen na de diagnose dementie hun leven verder leven, nog kunnen genieten, hoe zij mee doen in de maatschappij en om aan de medeburgers te laten zien hoe zij van waarde kunnen zijn ieder op zijn eigen niveau.

Meer mensen met dementie zullen de komende jaren gewoon tussen ons in wonen. Zij en hun familie hebben er belang bij, dat mensen in hun directe omgeving niet verkrampt reageren op het feit dat zij dementie hebben. Zij willen namelijk net als u en ik graag gewoon mee blijven doen in het leven van alledag, ook als het om sporten, kaarten of andere hobby-uitoefening gaat. En ze willen hulp krijgen als het even wat moeilijk gaat als ze boodschappen doen of iets willen bestellen in een café of restaurant.

Een mensvriendelijke benadering zorgt er voor dat ook zij er gewoon bij horen. De organisatie hoopt dat zij met de foto-expositie een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming rondom dementie; "een aantal dingen lukken dan misschien wel niet meer zo als voorheen en ook al heb ik dementie, ik blijf gewoon Annie, met hobby's, interesses en talenten".

Vergadering Dorpsraad Olland

Op woensdag 21 juni 2017 organiseert de Stichting Dorpsraad Olland een jaarvergadering voor alle inwoners van Olland. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in De Loop'r aan de Pastoor Smitsstraat 40.

Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over onder andere het opgestelde Toekomstdocument Skon Olland. Ook kunt u kennismaken met de voor Olland actieve contactwethouder Menno Roozendaal en buurtadviseur Henk de Laat. Daarnaast besteden we natuurlijk aandacht aan het wonen / bouwen in Olland. Dit is voor de Dorpsraad een zeer belangrijk speerpunt.

Informatie
Op de website www.skonolland.nl kunt u de nodige informatie vinden over de Dorpsraad zoals de samenstelling, de werkwijze, de activiteiten en de verslagen van de vergaderingen. Ook het Toekomstdocument Skon Olland staat natuurlijk op deze site.

Onderwerpen / aandachtspunten
Als u een onderwerp / aandachtspunt voor deze jaarvergadering heeft kunt u dit alvast via mail doorgeven aan de Dorpsraad, dorpsraad@skonolland.nl Dit kan natuurlijk ook als u op 21 juni niet aanwezig kunt zijn bij de vergadering maar toch een bijdrage wilt leveren.


Winnen voor je vader

Zondag is het weer de dag dat alle papa's centraal staan. Ook in Sint-Oedenrode natuurlijk. Rooi2000 heeft samen met Traiteur-Slagerij Verheijen een mooie actie opgezet. Voor papa natuurlijk.

Heb je iets leuks gekocht in Sint-Oedenrode op 16 of 17 juni? Lever dan direct je kassabon in bij Puur48 aan de Hertog Hendrikstraat of bij Roxs Electroworld aan de Borchmolendijk. De hoofdprijs wordt dit jaar geschonken door Traiteur-Slagerij Verheijen en betreft een cadeaubon voor een vier personen BBQ-pakket. Daarnaast worden door Rooi2000 nog eens drie cadeaubonnen ter waarde van twintig euro weggegeven. Lang hoef je niet in spanning te zitten want de winnaars worden zaterdagavond 17 juni meteen gebeld zodat papa de volgende dag al verwend kan worden!

Asieldier van de week

Hallo, ik ben Lobo, een schildpadpoesje van bijna 13 jaar. Ik had een baasje maar deze is helaas overleden en daarom zit ik nu op het asiel. Ik ben doof maar dat is verder geen punt hoor, als ik je maar zie. Ik heb even wat moeten wennen aan de nieuwe situatie maar vind het nu heerlijk om aandacht te krijgen van volwassen mensen. Kindjes maak je me niet blij mee, een andere (rustige) kat zou wel kunnen. Het liefst krijg ik veel knuffels of ga ik bij je zitten of liggen, heerlijk tegen je aan. Ik kan ook kopjes geven als de beste. Zoek je een lieve knuffel? Denk dan ook eens aan mij. Ik zou erg graag weer in een eigen huisje wonen! Ik sta ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl

Oplossingen week 23:

Helaas hebben we over de foto die in week 23 in de krant stond geen antwoorden gekregen.

Historische beelden week 24:

Herkent u de man op deze foto? Laat het ons weten. Stuur uw antwoord naar redactie@demooirooikrant.nl bel naar 0413-479322 of loop eens binnen bij ons op kantoor: Heuvel 17. De koffie staat klaar!

Mei was een topmaand

Het blijft gekkenhuis op de woningmarkt. Afgelopen maand nam het aantal hypotheekaanvragen weer toe. Daarmee komt mei op de derde plaats van meeste hypotheekaanvragen sinds 2011. Blijkt uit de Hypotheekmonitor van intermediair De Hypotheekshop.

Het aantal hypotheekaanvragen steeg vorige maand met 23 procent ten opzichte van mei 2016. Volgens De Hypotheekshop komt dat vooral door renteverhogingen en berichten over de toenemende krapte op de woningmarkt. "Bij de aankondiging van een verhoging zie je altijd extra aanvragen om nog te profiteren van het lagere tarief. Maar per saldo is er over de hele maand weinig veranderd in de hypotheekrente. Want hij is ook weer een aantal keer gedaald. De rente blijft dus historisch laag", zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.

20 / 36

ongewild

ik behoor
dat kan u zien,
regelmatig dan,
tot de kaste
der rijmelaars

niet dat alles zo
evenwichtig klinkt
in mijn geschriften
ik doe maar wat
zonder echt te schiften

en denk vaak;
goh, het loopt wel ergens
en ga er verder niet
over muggenziften

snel tevreden is mijn motto
geen hoogstaand werk
en ontdaan van enige sier

immers nadat het is gelezen,
raakt mijn gedicht
tussen het oud papier


Foto: Henri van Hoorn

Henri van Hoorn maakte deze luchtfoto van basisschool Eerschot. Tevens stond in de vorige luchtfoto een fout. Het was de oude sigarenfabriek.

Riky Foolen maakte deze prachtig natuurfoto bij haar in de tuin! Heb jij ook een mooie natuurfoto? Mail hem naar redactie@demooirooikrant.nl

'nne vaoder kan bitter 10 keinder onderhauwe dan andersum

Als mijn advocaat er niet was geweest, zat ik nog in de gevangenis. Met zijn tweeën gaat graven een stuk sneller.
Joe Martin, Amerikaans cartoonist.

Re-actiegroep Bleieven hoopt op gezond verstand van raadsleden Meierijstad

Afgelopen donderdag werd de Re-actiegroep de Bleieven zeer onaangenaam verrast door wethouder Eric van den Bogaard (Team Meierijstad) met de mededeling dat het college B en W een 'go' wil geven voor een nieuw vestiging megastal in de Weieven.

Een zéér zware tegenvaller, zeker gezien het feit dat wij na diverse bezoeken aan alle politieke partijen er toch wel een positief gevoel over hadden gekregen. Maar naar nu blijkt stapt B en W hier gewoon overheen en wordt onrecht gedaan aan ons buurtschap de Weieven door medewerking te verlenen aan het bouwen van een megastal (18.000 vleesvarkens met later te verwezenlijken mestverwerking).

Er wordt totaal géén rekening gehouden met gezondheid en risico's voor mens en dier. De vele ondernemers in het gebied zien hun pensioen verdwijnen door waardevermindering van bedrijven en huizen. De boeren in het gebied, echte familie/gezinsbedrijven die er al 50-60 jaar gevestigd zijn, zien hun bedrijven op slot gaan en op den duur hierdoor verdwijnen. Te veel varkens in het gebied, niets meer erbij. En dit alles om een dubieuze deal met de gemeente Laarbeek na te komen.

Ook gaf wethouder Eric van den Bogaard aan dat er in het verleden toch al vele bedrijven weggekocht zijn (met subsidiegeld!). En dat er nu toch wel weer plaats is voor een nieuw megabedrijf op maagdelijke grond. Dit is toch de omgekeerde wereld, eerst opruimen en dan weer extra vervuilen. Deze nieuwe megastal wordt ook weer met de nodige subsidies ondersteund.

B en W gaat ook totaal voorbij aan de geldende wetten en normen, waar je als ondernemer aan moet voldoen. Er liggen officiële documenten waarin is aangetoond, dat het niet meer past in deze omgeving, qua geur, endotoxinen, afstandscriteria en urgentiegebied. De GGD heeft dit ook onderschreven.

Verder zijn er al zoveel leegstaande bedrijven en na de stoppers regeling zullen er nog veel meer bij komen. Ons was door de gemeente beloofd dat er naar alternatieve locaties gekeken zouden worden. Uit niets blijkt dat hier gehoor aan is gegeven. Daarnaast heeft de Provincie de Gemeentes uitdrukkelijk gevraagd om terughoudend te zijn met het creëren van nieuwe probleemgebieden. (Regeren is vooruitzien..)

Onze hoop is nu gevestigd op het gezonde verstand van de gekozen raadsleden. Zeker gezien er partijen zijn die 'geen megastal in Nijnsel' in hun verkiezingsprogramma hadden opgenomen.

Als de raad onderbouwd niet instemt met een zogenaamde 'Verklaring van geen bedenkingen' heeft de initiatiefnemer géén recht op een schadeclaim. Mocht de raad toch vrees hebben voor claims, indien de stal toch doorgaat dan is een megaclaim vanuit de buurt zeker niet uit te sluiten.

Mede gezien het feit dat Verhagen enkel en alleen een bedrijf met slechts 1700 vleesvarkens in Laarbeek gaat beëindigen. Als beloning hiervoor, mag hij deze locatie verkopen als twee woningbouwkavels. Het LOG was bedoeld om ondernemers een plaats te geven wanneer zij op een gevoelige locatie niet verder konden ontwikkelen. Voor Verhagen is de Lieshoutseweg een extra locatie, naast zijn andere bedrijven.

Kortom Raadsleden, hopen we op jullie gezonde verstand en kies voor de toekomst van gezinnen, ondernemers en boeren in het buurtschap de Weieven, die hier al jaren met veel plezier wonen en werken. Dat we dit in de toekomst nog graag en in goede gezondheid willen blijven doen. Daar zullen we voor strijden.

Namens Re-actiegroep de Bleieven,
Hans en Helmie van Duijnhoven, veehouders


Kerkberichten

Odendael
Zo 18/06:
10.00 u: Intenties: Wim Klerkx, Jan Dortmans, overleden fam. Van Schayk, Frans v.d. Velden, Vaderdag, Marinus Verhagen, Jan Hulsen.

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Do 15/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 17/06: 18.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Rob van Stuivenberg. Intentie: Petra en An Hulsen.
Zo 18/06: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: overleden ouders Verbruggen-Brugmans en dochter Doortje, Marinus en Piet Bosch, Jozef Xhofleer, Willem de Roos, Hans Rosenberg, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hens Aelmans, Hein en Corrie Raaijmann-van Oirschot, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, ouders Meulendijks-Vermeulen, André van Mook. 14.00-16.00 u: Inloopmiddag Den Bauw.
Di 20/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 22/06: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 25/06: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intenties: Ietje van Dinther-Raeven, Familie van de Laar-van Heeswijk, Arie en Jet de Korte-van de Laar, Gijs Bouwhuis, Janus Sanders, Dré de Haas, Mia Donkers-van Heeswijk, Ton Goossens, Snoeba Eijkenboom, Willemien Merks- Roestenburg, Jan Streur, Theo Roestenburg en Lena Roestenburg-van de Wetering, overleden ouders Keijzers-Swinkels en overleden familieleden, overleden ouders de Rooij-Sliepenbeek en overleden familieleden, uit dankbaarheid.

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 14/06:
19.00 u: Eucharistieviering.
Za 17/06: 18.30 u: Eucharistieviering in Breugel.
Zo 18/06: viering van Sacramentsdag 11.00 u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons Gregoriaans koor
Om Sacramentsdag extra betekenis te geven, sluiten vandaag alle vieringen in onze Heilige Oda-parochie af met de uitstelling van het Allerheiligste en de sacramentele zegen. Intenties: Jan van Lieshout, Ed Tielemans, Aleida Hilgerdenaar-Koster, Frans van Beek, Ben Giesbers, Loes Mom-Wiekart, Alda Teunissen-Feijen, Nell Gerzon-Kerstholt.
Wo 21/06: 19.00 u: Eucharistieviering.
Za 24/06: Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 18/06: Dienst in de Knoptorenkerk: 10.00 u: Voorganger Ds. Bas Stigter, Dienst van Schrift en Tafel, tevens inzameling voor de voedselbank Sint-Oedenrode.

H. Martinus Olland
Za 17/06:
Geen Eucharistieviering.

Martinuskerk
Za 17/06:
18.30 u: Feest van Sacramentsdag. Intenties: Gerard Hendriks; Cor en Martha van der Velden.
Zo 18/06: 09.30 u: Feest van Sacramentsdag. Intenties: Jan van der Vleuten; Overleden ouders van Diest-van den Dungen en overleden kinderen; Overleden ouders Harrie en Bertha van der Ven – Kempe; Fanny Sneijder-van Roosmalen; Cornelis en Adriana van Rooij-Verhoeven en Maria; Henk van Uden; Gerard en Marietje van den Nieuwenhuijzen-Hazenberg; Harrie Vos; Cisca en Jan Steenbakkers- van Erp; Henk Janssen; Mien Verhoeven-Steenbakkers; Vader en zoon van der Burgt; Theo en Joke Muselaers- van de Laar; Wim van Erp; Maria en Wim van Engeland-van der Vleuten; Truus Versantvoort-Verkuijlen; Sjef Versantvoort en Jean; Ties Bekkers; Anna Hurkx-van der Velden.
Ma 19/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herder kerk.
Di 20/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel.
Wo 21/06: 19.00 u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.
Do 22/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de dagkapel van de Goede Herderkerk. Deze Viering wordt voorafgegaan door het Rozenkransgebed.
Vr 23/06: 09.00 u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herder kerk.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 18/06: 11.00 u: Eucharistieviering met gemengd koor. Intenties: Wim van Zoggel, Bert vd Boogaard, Arwin Oerlemans.
Di 20/06: 09.00 u: Eucharistieviering.
Wo 21/06: 14.00 u: Huwelijksviering van Anouk Kusters en Alex Reinders.


Olland stond afgelopen weekend op zijn kop. Op vrijdag- en zaterdagavond ging spreekwoordelijk het dak eraf in de tent aan de Schootsedijk. En dat zou trouwens ook geen enkel probleem zijn geweest, want ze kregen dit jaar eindelijk waarop ze al jaren recht hebben, namelijk weergoden die meewerken!

Zo werd ook de speciale zondagmiddag en -avond met de leuke 'aangeklede' fietstocht en aansluitend een gezellige barbecue een doorslaand succes. Dat was nog eens een strak plan van de organisatie om de Ollanders en oud-Ollanders ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van ' Ollend dreijt dur' zo te verwennen. Om je vingers bij af te likken!

Wat hebben de organisatie en vrijwilligers van Ollend dreijt dur de afgelopen dagen en niet te vergeten in de voorbereiding een topprestatie geleverd!

Daarom, namens alle buurtverenigingen van Olland en wij denken ook te mogen spreken namens alle (oud) Ollanders:

Wow.....wa waor t skon, wat hebben we genoten, kei bedankt!!

Buurtverenigingen van Olland.

Een grootse jaarmarkt

Foto: Bart van der Heijden

Op zondag 25 juni is het centrum van Sint-Oedenrode weer het decor voor een van de grootste en gezelligste jaarmarkten van Nederland. Het gehele centrum van Sint-Oedenrode zal deze dag gevuld zijn met kramen, marktkooplieden, muzikanten en natuurlijk heel veel bezoekers.

De jaarmarkt in Sint-Oedenrode onderscheidt zich door de grote variëteit van het aanbod van de markthandelaren en het grote aantal muziekgroepen en bands dat op verschillende podia optreedt. Met meer dan 250 kramen trekt de jaarmarkt in Sint-Oedenrode ieder jaar opnieuw vele bezoekers uit de wijde omgeving. Wie er op zondag even lekker tussenuit wil mag de jaarmarkt in Sint-Oedenrode zeker niet missen. Een jaarlijks terugkerend evenement voor jong en oud. Om 10.00 uur in de ochtend openen de ruim 250 kraamhouders hun winkels op planken voor de verwachtte vijftienduizend bezoekers. Al vroeg in de ochtend loopt het publiek schouder aan schouder over een kilometers lang parcours. Met een aanbod variërend van kleding en boeken tot cosmetica, planten, fruit en zonnebrillen, probeert iedere kraamhouder de menigte voor zich te winnen. Ook de echte standwerkers, die slechts één product op een ludieke manier aan de man proberen te brengen, zijn dit jaar van de partij. Of het nu lijm of schoenpoets is, het valt niet te ontkennen dat het een kunst is hoe deze standwerkers hun waar verkopen. Uiteraard zijn de meeste Rooise winkels ook geopend.

Zet een evenement op de MooiRooi agenda

Stel, u organiseert een evenement in Sint-Oedenrode. Dan moet dat natuurlijk op de best bekeken en GRATIS agenda van MooiRooi.nl. Hier leggen we u uit, hoe u het evenement kunt plaatsen.

Ga naar www.mooirooi.nl. Klik vervolgens op 'agenda' linksboven. Nu zit je in de agenda. Om een eigen evenement aan te maken klik je op 'Meld uw activiteit dan nu aan!' Dit staat net boven de eerste gele balk in het midden. Om een agendapunt aan te maken moet je eerst een account aanmaken. Klik op 'Registreer dan hier uw gratis account!' Vul de gevraagde gegevens in. Ga vervolgens terug naar de agenda en klik nog een keer op 'Meld uw activiteit dan nu aan!' Vervolgens op 'inloggen'. Hier kunt u de datum en de tijd van uw evenement invullen. Vervolgens de naam en overige gegevens. U kunt er ook een foto bij plaatsen. Klaar? Druk dan op verzenden. Zodra wij hem goedgekeurd hebben, verschijnt het agendapunt op www.mooirooi.nl.

Achterstanden gemeente dit najaar opgelost

Alle begin is moeilijk, en ook Meierijstad ontkomt daar niet aan. Vanaf de start van de nieuwe gemeente is de dienstverlening kommer en kwel, met lange wachttijden voor burgers en achterstanden in werkvoorraad als meetbaar voorbeeld daarvan. Tijdens een beeldvormende avond op 7 juni gaf de gemeente tekst en uitleg over oorzaken en oplossingen.

Niet door dienstverlening-wethouder Menno Roozendaal, maar door gemeentesecretaris Marijke Wilms als hoofd van de ambtelijke organisatie. Dit najaar verwacht ze dat de achterstanden zijn weggewerkt, de telefonische bereikbaarheid zou al vóór de zomer op orde moeten zijn.

Op de vraag of de problemen te voorzien en te voorkomen zouden zijn geweest, was het antwoord: ja en nee. Vanaf het laatste kwartaal 2016 zijn trainingen gegeven op het nieuwe automatiseringssysteem. Maar dat beklijft niet, zolang je daarmee niet werkt in de praktijk. Het werken met nieuwe procedures kost tijd, het economisch herstel heeft de gemeente ook meer tijd gekost dan voorzien (o.a. bouwvergunningen) en de cijfers voor de benodigde bezetting waren ontleend aan andere gemeentes met circa 80.000 inwoners. Maar dat waren, bij gebrek aan nieuwe, bestáánde gemeentes. Wat in ieder geval niet te voorzien was, bleek de gigantische toename van het aantal telefoontjes, onder meer over het nieuwe betalingssysteem. De ambtenaren moesten erg wennen aan hun nieuwe werkplek en tot overmaat van ramp werden ze ook nog geplaagd door een slecht werkend computersysteem, waardoor de werkdruk sterk toenam. Dat alles deed het gemeentebestuur besluiten om ruim een miljoen euro uit te geven aan extra personeelskosten.

"Gelukkig gaan er ook heel veel dingen goed" besloot Wilms. "En bij telefonisch contact blijkt, dat er ook veel begrip is bij de burgers."

Oergezellige braderie Zijtaart

Zondag barst in Zijtaart de gezelligheid los met alweer de 30e editie van Zijtaart Biedt Meer. Een dag waar iedereen zich thuis zal voelen tijdens deze oergezellige braderie, de vele activiteiten en heerlijke live muziek. De dag in vogelvlucht …

Zijtaart Biedt Meer start om 09.30 uur met de traditionele openluchtmis in de tent op het plein. Vervolgens krijgen de handelsgeest, het nostalgische motorgeronk en het vertier alle ruimte. Om 10.30 uur starten de oldtimers, brommers en nostalgische tractoren, na een zegening van de pastoor, met een parade door de omgeving. Bij terugkomst zijn ze allemaal te bewonderen in de wei. Intussen vullen de terrassen zich snel en onder begeleiding van blaaskapel De Boemelaars zal de braderie officieel worden geopend door de Burgemeester. Vanaf 14.00 uur is er vanwege het 25-jarig bestaan van Fietsenwinkel Zijtaart een spectaculaire fietsen stuntshow in de Ceciliastraat te zien. Ook wordt is er door de winkel een loterij georganiseerd met als hoofdprijs een prachtige "pick-up" fiets. Ook de kinderen komen ogen, oren en handen te kort. Hun programma is gevuld met onder meer een kindervrijmarkt, diverse luchtkussens en een uilenshow. Als afsluiter wordt er om 18.00 uur op het plein een reischeque (t.w.v. €500,-) verloot en vele andere leuke prijzen onder begeleiding van de live band 'OFF LIMITS'. Kortom, er is genoeg te beleven tijdens Zijtaart Biedt Meer en we nodigen dan ook iedereen van harte uit om op zondag 18 juni naar Zijtaart te komen. Zijtaart Biedt Meer is mogelijk gemaakt door de Zijtaartse Ondernemers Vereniging en hoofdsponsor Fietsenwinkel Zijtaart.

Voorlichting Vrijwilligersverzekering

De gemeente Meierijstad heeft per 1 januari de collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten bij Raetsheren van Orden. Met de geboorte van Meierijstad ontstonden er veel vragen op het gebied van de vrijwilligersverzekering.
Bij een vrijwilligers-verzekering gaat het om een secundaire dekking (een secundaire dekking is een dekking die pas van kracht wordt wanneer een andere verzekering, die op hetzelfde tijdstip hetzelfde belang tegen hetzelfde gevaar ook verzekerd heeft, geen uitkering geeft). Het Steunpunt Vrijwilligerswerk heeft daarom, bij de workshopavond voor vrijwilligers, een medewerker van Raetsheren van Orden uitgenodigd. Deze voorlichting vindt plaats op 21 juni vanaf 19.30 uur in Sint-Oedenrode.

Open dag in het Damiaancentrum

Op zaterdag 17 juni staan de deuren van het Damiaancentrum open van 14.00 – 17.00 u. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de activiteiten van dit sociaal-ontmoetingscentrum.

U mag komen kijken naar de werkplaatsen, zoals het naaiatelier en de hout- en fietswerkplaats. Het Damiaancentrum, gerund door vrijwilligers, is voor iedereen. Het Damiaancentrum houdt voor z'n activiteiten contact met o.a. Dichterbij, Welzijn de Meierij, de Taalwerkplaats en Kentra 24. Naast genoemde werkplaatsen worden hier ook o.a. het integratie-diner, de Zomerschool en de thema-wandelingen georganiseerd. Deelnemers voor deze activiteiten, maar ook nieuwe vrijwilligers, zijn welkom. Op deze Open Dag leiden de vrijwilligers u rond. Het adres: Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode. Meer info: 06-4228 1932 (Piet v.d. Tillaart, voorzitter) info@damiaancentrum.nl.

#STOPPESTEN

Foto: Ilse van den Ham

Ingeborg Minderhoud-Schuller heeft dagelijks te maken met kinderen die pesten en gepest worden. Naast één op één trainingen, is zij ook op scholen in de regio Sint-Oedenrode en Eindhoven actief om pestgedrag aan te pakken.

"Mijn haren gaan rechtovereind staan als ik kinderen hoor vertellen dat ze worden gepest. Negeren, buitensluiten, slaan, knijpen, schoppen, schelden, nare filmpjes en berichten plaatsen op social media… Als ze vertellen wat het met hen doet, voel en zie ik hun verdriet, onmacht, frustratie en boosheid. Bovendien stellen ze zichzelf de vraag: Waarom ik? Wat doe ik fout? Lief kind, je doet niets fout!! Achter al deze gevoelens zie ik een krachtig kind met prachtige talenten en een bijzonder mooi karakter. Samen gaan we aan de slag, zodat ze zich weer krachtig gaan voelen en opnieuw gaan stralen.

Mijn zorg gaat ook uit naar de kinderen die pesten, want wat maakt het hen zo onzeker dat ze bewust of onbewust een ander kind naar beneden halen om zichzelf "beter" te voelen? Vaak hebben kinderen niet eens door dat ze pesten. Ze hebben niet in de gaten dat ze met hun gedrag een ander raken. Maar waarom pesten kinderen en zelfs volwassenen eigenlijk? Er is een reden dat men pest. Het gebeurt niet alleen op de basisschool, maar in alle lagen van de bevolking. Ook in het bejaardentehuis wordt er wel eens een stok uitgestoken of wordt iemand de tafel geweigerd.

Kinderen die pesten zitten vaak zelf met een probleem. Dat kan een vervelende thuissituatie zijn, ouders die gaan scheiden, ze voelen zich niet veilig of ze zijn zelf ooit gepest. Ze hebben weinig zelfvertrouwen en hun zelfbeeld is erg laag. Doordat ze zichzelf niet prettig voelen, duwen ze zichzelf omhoog door een kind dat in hun ogen zwak oogt, omlaag te duwen. Dit doen zij om zichzelf beter te voelen. Daarnaast vormt de pester een hele groep om zich heen, die hen helpt informatie te verzamelen of degene die gepest wordt te negeren. Maar waarom wordt de pester eigenlijk geholpen? Heel simpel; ze willen zelf niet de pineut zijn.

Het is moeilijk te zeggen waarom nou juist die persoon wordt gepest. Soms zijn kinderen met een heel aparte belangstelling voor iets de sjaak. Of is het iemand die uitblinkt in een sport. In een klas op een middelbare school die ik begeleid, werd een meisje gepest. Zij liep altijd met haar schouders naar voren gebogen. Hierdoor straalde zij een bepaalde zwakte uit. Dat geeft natuurlijk niet een vrijbrief om haar te pesten. Het is belangrijk dat kinderen leren om in hun kracht te gaan staan en te voelen dat zij mogen zijn wie ze zijn. We zijn nu een aantal weken verder en ik zie dat ze straalt. Ze is al wat meer open en ze heeft een lach op haar gezicht. Ze is er nog niet, maar ze durft meer contact te maken en te zeggen wanneer ze iets niet fijn vindt. Op die manier heeft ze al heel wat gewonnen.

Kinderen die gepest worden hoeven het niet alleen te doen. Ze vinden het vaak heel moeilijk om hulp te vragen, maar dat is het krachtigste wat je kunt doen. Praat er met iemand over die je vertrouwt. Ik snap heel goed dat het moeilijk is om het met iemand te delen, want er bestaat een stukje schaamte en de vraag: wat doe ik verkeerd? Wat is er mis met mij? Het is zo belangrijk om het open te gooien, want je staat er niet alleen voor. Geef je grenzen aan en zeg wanneer een ander moet stoppen.

Net als degene die gepest wordt, mag de pester net zo goed hulp krijgen. Wat maakt het dat deze kinderen gaan pesten? Het is belangrijk om te achterhalen waar dit gedrag vandaan komt en het probleem moet van beide kanten aangepakt worden. Ouders en leerkrachten hebben hier een heel belangrijke rol in. Zij moeten alert zijn op gedragsverandering en hiervoor moeten hun voelsprieten continu op scherp staan.

Ieder kind verdient het om mooi in het leven te staan. Als kleintje ben je met zoveel ontwikkelingstaken bezig en als je dan ook nog moet dealen met pesten, dat wordt gewoonweg te veel. Je bent goed zoals je bent. Ieder mens is uniek en iedereen mag zijn of haar kwaliteiten en talenten ontwikkelen. Pesten is een uitdaging voor ons allemaal, voor de hele wereld. Je mag zijn wie je bent en daar heeft niemand over te oordelen."

Klussendienst Welzijn Meierij neemt klusjes uit handen

De vrijwilligers van Klussendienst Welzijn Meierij staan wekelijks voor verschillende huishoudens in Boskant, Olland, Nijnsel en Sint-Oedenrode klaar om klusjes die niet meer goed uitgevoerd kunnen worden uit handen te nemen. Klusjes die eigenlijk te klein zijn om een professioneel bedrijf voor te bellen, zijn juist voor de Klussendienst geen probleem.

De Klussendienst Welzijn Meierij is in 2013 opgezet door Elly Vissers en Arno Motuon, beide nog steeds actief binnen de Klussendienst. Deze vrijwillige dienstverlening richt zich op ouderen of andere mensen die bepaalde huishoudelijke klusjes niet meer zelfstandig uit kunnen voeren. Deze klusjes verschillen van heggen knippen tot gras maaien, onkruid verwijderen, tuinen snoeien, lampen en schilderijen ophangen, stoelen lijmen, noem maar op. De klusjes dienen officieel voor donderdag aangeleverd te worden bij Welzijn de Meierij, zodat de planning op tijd gemaakt kan worden. De Klussendienst biedt ook de mogelijkheid om tuinen onderhoudsvriendelijk te maken, zodat bewoners het in de toekomst gemakkelijk zelf bij kunnen houden. Voor alle klusjes geldt een hele kleine onkostenvergoeding. Helaas komt de Klussendienst nog wel wat handjes te kort. Momenteel telt het acht werkzame, vrijwillige leden. De leden kenmerken zichzelf als sociale en behulpzame types die graag iets voor anderen willen doen. Ook affiniteit met tuinen is iets wat alle leden bezitten. De achtergronden en de leeftijden van de leden verschillen wederom veel van elkaar. Melvin, een van de leden van de Klussendienst: 'Het is enorm dankbaar werk. Het voelt goed om anderen te helpen, daar waar zij het niet meer kunnen.'

Het bedrijf kent een aantal vaste klanten, maar wisselt deze ook wekelijks af met nieuwe klanten. Het aantal klusjes verschilt iedere week weer. Meestal is het in het najaar iets minder druk, maar dat neemt in het voorjaar weer erg snel toe. Vorig jaar heeft het bedrijf maar liefst tegen de 200 klusjes uitgevoerd. De werkzaamheden bestaan niet alleen maar uit klusjes doen, vandaar dat het ook niet alleen voor handige mensen is weggelegd. 'Mensen gezelschap houden is net zo belangrijk als de klus zelf', licht Harrie, een ander lid van de Klussendienst toe. Ook hebben de klussers een bepaalde 'signaleringsfunctie'. Misschien is er binnen een huishouden namelijk wel iets meer aan de hand waar eventuele hulp voor nodig is. De klussers gaan ook altijd met zijn tweeën op pad. Binnen twee tot drie uur moet de klus geklaard zijn. Twan Merks, klant van de Klussendienst, licht toe: 'Twee keer per jaar komen er klussers bij mij thuis om de tuin in orde te maken. Het is enorm fijn dat er mensen zijn die vrijwillig willen helpen, daar waar vrienden en familie het vaak al te druk hebben met hun eigen dingen.'

Iedere maandag, van 09:30 tot 10:30 vindt er een vergadering plaats op Odendael waarin de klussen voor de desbetreffende week verdeeld worden. Iedereen die meer informatie over de Klussendienst zou willen inwinnen of zichzelf wil aanmelden als vrijwillige klusser, is vrij om hier even binnen te lopen. Meer info: 073-5441400

De vrijwilligers van Klussendienst Welzijn Meierij staan wekelijks voor verschillende huishoudens in Boskant, Olland, Nijnsel en Sint-Oedenrode klaar om klusjes die niet meer goed uitgevoerd kunnen worden uit handen te nemen. Klusjes die eigenlijk te klein zijn om een professioneel bedrijf voor te bellen, zijn juist voor de Klussendienst geen probleem.

De Klussendienst Welzijn Meierij is in 2013 opgezet door Ellie Vissers en Arno Motuon, beide nog steeds actief binnen het bedrijf. Het bedrijf richt zich op ouderen of andere mensen die bepaalde huishoudelijke klusjes niet meer zelfstandig uit kunnen voeren. Deze klusjes verschillen van heggen knippen tot gras maaien, onkruid verwijderen, tuinen snoeien, lampen en schilderijen ophangen, stoelen lijmen, noem maar op. De klusjes dienen officieel voor donderdag aangeleverd te worden bij het bedrijf, zodat de planning op tijd gemaakt kan worden. De Klussendienst biedt ook de mogelijkheid om tuinen onderhoudsvriendelijk te maken, zodat bewoners het in de toekomst gemakkelijk zelf bij kunnen houden. Voor alle klusjes geldt een hele kleine onkostenvergoeding. Helaas komt het bedrijf nog wel wat handjes te kort. Momenteel telt het bedrijf acht werkzame, vrijwillige leden. De leden kenmerken zichzelf als sociale en behulpzame types die graag iets voor anderen willen doen. Ook affiniteit met tuinen is iets wat alle leden bezitten. De achtergronden en de leeftijden van de leden verschillen wederom veel van elkaar. Melvin, een van de leden van de Klussendienst: 'Het is enorm dankbaar werk. Het voelt goed om anderen te helpen, daar waar zij het niet meer kunnen.'

Het bedrijf kent een aantal vaste klanten, maar wisselt deze ook wekelijks af met nieuwe klanten. Het aantal klusjes verschilt iedere week weer. Meestal is het in het najaar iets minder druk, maar dat neemt in het voorjaar weer erg snel toe. Vorig jaar heeft het bedrijf maar liefst tegen de 200 klusjes uitgevoerd. De werkzaamheden bestaan niet alleen maar uit klusjes doen, vandaar dat het ook niet alleen voor handige mensen is weggelegd. 'Mensen gezelschap houden is net zo belangrijk als de klus zelf', licht Harrie, een ander lid van de Klussendienst toe. Ook hebben de klussers een bepaalde 'signaleringsfunctie'. Dit houdt in dat zij altijd even kijken wat er achter de deur van een huishouden gebeurd. Misschien is er namelijk wel iets meer aan de hand waar eventuele hulp voor nodig is. De klussers gaan ook altijd met zijn tweeën op pad. Binnen twee tot drie uur moet de klus geklaard zijn. Twan Merks, klant van de Klussendienst, licht toe: 'Twee keer per jaar komen er klussers bij mij thuis om de tuin in orde te maken. Het is enorm fijn dat er mensen zijn die vrijwillig willen helpen, daar waar vrienden en familie het vaak al te druk hebben met hun eigen dingen.'

Iedere maandag, van 09:30 tot 10:30 vindt er een vergadering plaats op Odendael waarin de klussen voor de desbetreffende week verdeeld worden. Iedereen die meer informatie over het bedrijf zou willen inwinnen, is vrij om hier even binnen te lopen.


Filmclub senioren

Filmclub senioren

Op donderdag 3 augustus is het weer tijd voor een nieuwe film voor de senioren. De film wordt, zoals altijd, getoond in de zaal De Maas & Dieze van Odendael. De aanvang van de film is 19.00 uur en de film die ditmaal gedraaid wordt is: Zuid-Amerika. De film duurt 105 minuten.

De Zuid-Amerikaanse wildernis is van een ongekende schoonheid. Het middelpunt wordt gevormd door het Braziliaanse Amazonegebied. Dit ondoordringbare oerwoud is de thuishaven van een onmeetbare rijkdom aan bijzondere dieren en andere organismen. Sommige delen van deze jungle zijn volledig afgezonderd van de buitenwereld. Bekijk oogverblindende vogels, onoverwinnelijke roofdieren en volstrekt unieke diersoorten in deze adembenemende natuurdocumentaire en ga mee op onderzoek in de jungle van de Amazone en bergen van de Andes.

Het Yoppers Parkinson Cafe

Op donderdag 15 juni 2017 van 19.00-21.00 vindt er een Yopper Parkinson Grand Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB).

De avond word georganiseerd voor mensen die voor hun 50ste levensjaar gediagnosticeerd zijn met de Ziekte van Parkinson of een aanverwante aandoening. Daarnaast zijn familie, mantelzorgers en andere betrokkenen van harte welkom.

Het thema van deze avond zal zijn: Advance Therapieën bij ziekte van Parkinson oa. DBS, Duodopapomp en apomorfinepomp door dr R. Esselink neuroloog Radboud Umc. Men maakt er samen een interessante, gezellige en zinvolle avond van waarin een ongedwongen sfeer belangrijk is. Deze avond kunt u ervaringen en tips uitwisselen met lotgenoten. Komt u ook? Hopelijk tot de 15e juni.

In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich vrijblijvend aanmeld via onderstaand e-mailadres. Ook voor informatie kunt u terecht bij : brabant.yoppers@gmail.com of via telefoonnummer 06-38932630 of 06-12655813. De toegang is gratis.

Nieuw onderdak Alzheimercafé

Vanaf de start in 2002 is het Alzheimercafé voor de regio Boekel-Uden-Veghel-Bernheze-Sint-Oedenrode en omstreken gastvrij ontvangen in de Blauwe Kei in Veghel. Onlangs vond het nieuw onderdak in het pas geopende Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel.

Voor dit nieuwe onderkomen is vooral gekozen, omdat er in het Pieter BrueghelHuis veel activiteiten ontplooid worden, die ook voor de bezoekers van het Alzheimercafé interessant kunnen zijn. Op dinsdag 20 juni van 19.00 uur tot ongeveer 21.30 uur is het Alzheimercafé voor het eerst open op deze nieuwe plaats. Bezoekers krijgen er deze avond informatie over het verschil tussen dementie en een delier.

De verwarring van delier en dementie
Een delier is een acute verwardheid die door verschillende factoren kan ontstaan. Het is vaak een heftige ervaring, zeker als het delier gepaard gaat met angst, hallucinaties en onrust. Niet alleen voor de persoon die een delier krijgt is het beangstigend, maar ook voor de directe omgeving. Bij mensen met dementie is een delier moeilijk te herkennen.

Een geriater van ziekenhuis Bernhoven komt in het Alzheimercafé de nodige uitleg geven. Wat is een delier nu eigenlijk en hoe kun je dat krijgen? Is een delier te behandelen? En hoe is het te onderscheiden van dementie en depressie? Voor de bezoekers is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen en mee te praten. Zoals steeds zijn er ook op 20 juni beroepskrachten aanwezig waar de bezoekers met hun vragen over dementie terecht kunnen. De toegang is gratis voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Prachtige routes in Brabant

Uit onderzoek in opdracht van Routebureau Brabant blijkt dat de fiets-, mountainbike (mtb)-, wandel-, ruiter- en vaarroutes in Noord-Brabant een zeer hoge waardering krijgen van gebruikers. Bovendien blijkt dat de bestedingen tijdens een Routeactiviteit in Noord-Brabant zijn toegenomen, terwijl landelijk juist een daling te zien was.
Een wandeling in Brabant wordt beoordeeld met maar liefst een 7,7 en een fietstocht in Noord-Brabant krijgt zelfs een 8,1. Noord-Brabant scoort bovendien goed met een 2e plek als mountainbikeprovincie en een 3e plek als ruiter-, fiets- en wandelprovincie. Ook bezoeken meer mensen buiten Noord-Brabant de provincie. In twee jaar leidde dit tot veel meer bezoekers.

Holle Bolle Gemeente: Papier hier!

We zijn er allemaal mee bekend: verenigingen of goede doelen die met vrijwilligers oud-papier ophalen. Het verzamelde oud-papier levert als grondstof voor recycling geld op en met dat geld kan de vereniging de eigen broek op houden of kunnen goede doelen worden ondersteund. Burgerkracht en de participatiesamenleving in optima forma.

Op dit moment is gemeente Meierijstad volop aan de slag om beleid te harmoniseren, zoals dat heet. Het doel is uniform beleid in Meierijstad. Ook het afvalbeleid is aan de beurt. Inmiddels heeft het gemeentebestuur aangekondigd dat er naast de groene container (GFT) en de grijze container (restafval) nog een extra container beschikbaar komt voor plastic en drankkarton. Deze vervangt de losse zakken van Plastic Heroes.

Maar ook als het gaat om (oud)papier ligt het beleid in de drie oude gemeenten nog niet op één lijn en daar moet een voorstel voor komen. Dat is 'nog een lastige zoektocht' volgens het gemeentebestuur. Wat betreft de VVD hoeft die zoektocht niet zo lastig te zijn en al helemaal niet lang te duren: er is geen enkele aanleiding om de inzameling van oud-papier naar de gemeente toe te trekken.

Verenigingen laten al jarenlang zien dat zij als betrouwbare partner het papier ophalen. Zij ontvangen een directe beloning voor maatschappelijke inzet, zonder dat de gemeente daarbij hoeft te compenseren via subsidies. Tegelijk stijgt de bewustwording in de samenleving dat afval van waarde is, als je het zorgvuldig scheidt. Door middel van vergunning-afgifte kan je als gemeente grip houden op de kwaliteit en frequentie van de inzameling. Maar laat de rest vooral los.

Als we conform socialistisch gedachtengoed de taken bij de gemeente leggen levert dit de verenigingen minder geld op (verrekenen ophaalkosten door professionals), wordt ondernemerschap niet beloond, kost het de gemeente meer subsidies en 'pamperen' we een stuk zelfwerkzaamheid weg die nu met liefde wordt uitgevoerd.

Bovendien: getuige de problematische dienstverlening en extra inhuurkosten van personeel komen we al handen en voeten tekort voor reguliere gemeentelijke taken waar burgers wél op zitten te wachten.

Fractie VVD Meierijstad

Aandacht voor alternatief plan N279

De MKBA gaf aan dat geen enkele van de voorgestelde opties een positieve kosten baten-verhouding kent. Als gevolg is het wat betreft Lijst Blanco goed om een nieuw alternatief voor te stellen.

Om een goede doorstroming in Veghel te waarborgen stel Lijst Blanco enkele voor de hand liggende aanpassingen voor. Fractievoorzitter Thijs van Zutphen: 'Deze relatief makkelijke aanpassingen moeten volgens ons eerst en bovenal Meierijstad en de kern Veghel dienen, maar dat hiermee ook nog het regionaal belang gediend wordt is zeker een positieve bijkomstigheid.'

Lijst Blanco ziet de mogelijkheid van het aanleggen van twee parallelle wegen op het huidige tracé. Tegen het kanaal aan, te beginnen bij de A50 tot voorbij de Taylorbrug. Een van deze twee parallelle wegen, degene het dichtst tegen het kanaal aan, is een 2x1: een rijbaan alleen voor doorgaand verkeer dat van noord naar zuid en vice-versa gaat. Direct ten oosten van deze doorgaande weg wil de partij ook een weg, eveneens een 2x1, voor plaatselijk verkeer. Dit verkeer kan enkel richting het oosten af slaan, ook wanneer men bijvoorbeeld op De Dubbelen moet zijn, waardoor dit verkeer het doorgaande verkeer nooit kan kruisen. Van Zutphen: 'Scheidt je deze twee verkeersstromen, dan bevordert dat de doorstroming enorm.'

Voor de problemen rondom de Corridor denkt Lijst Blanco ook een simpele en toch doeltreffende oplossing te kunnen realiseren. Nogmaals Van Zutphen: 'Een brug tussen de Dubbelen en de Amert, op het tracé van het voormalige Duits Lijntje, zorgt ervoor dat de bedrijventerreinen aan weerszijden van het kanaal goed verbonden zijn en de rijtijd hiertussen veel korter wordt. Ook wordt de verkeersdruk op de Taylorbrug hierdoor minder, met name vanwege het feit dat het zware vrachtverkeer niet meer enkel op deze brug is aangewezen om het kanaal over te steken.' Deze optie treft volgens de partij echter alleen optimaal haar doel wanneer ook voor de eerdergenoemde scheiding van lokale en doorgaande verkeersstromen gekozen wordt, via de twee maal 2x1 rijbanen-constructie. De brug kan vervolgens aangesloten worden op een rotonde op de kruising Kennedylaan/Pattonweg aan de westzijde van het kanaal en kan vervolgens, aan de andere kant, aansluiten op een nieuw te ontwikkelen rotonde tussen de wegen De Amert en Pater v De Elsenlaan op het spoortracé. Hier kan ook nog een verbinding gemaakt worden met de Ncb-laan.

Met betrekking tot Keldonk heeft volgens de partij een verbinding voor gemotoriseerd verkeer tussen beide zijden van het kanaal de hoogste prioriteit. Van Zutphen: 'Mochten er aanpassingen worden gedaan, dan moet deze voorwaarde gehandhaafd blijven. Met betrekking tot deze eventuele aanpassingen gaat onze voorkeur ernaar uit om de zuidelijke variant bij Keldonk te realiseren, waarin de aansluiting op de N279 uitgebreid wordt met een brug voor alle verkeer óver het kanaal. Een afzonderlijke fietsersbrug kan hierdoor achterwege blijven. Voordeel aan de zuidelijke variant in combinatie met een brug over het kanaal is eveneens dat de weg hier beneden maaiveld gelegd kan worden, waardoor de landschappelijke inpassing beter is.'

Tot slot: 'Wanneer alle voorgaande maatregelen gerealiseerd worden, dus een brug over het kanaal ter hoogte van het Duits Lijntje in combinatie met twee keer 2x1 rijbanen langs het kanaal - waardoor doorgaand en plaatselijk verkeer gescheiden worden – en daarnaast de aansluiting op N279 bij Keldonk wordt uitgebreid met een brug zodat het dorp niet splijt, zorgen we voor verbetering van de doorstroming en bereikbaarheid van de bedrijventerreinen in Veghel en waarborgen we de leefbaarheid in zowel Veghel als Keldonk.'

Lijst Blanco

Mijn oma Wilhelmina

Ik heb haar in een sierlijke goudkleurige lijst. Ze kijkt me recht in de ogen. Een jonge vrouw nog, getooid met haar mooiste sieraden: oorbellen, een broche en een ketting met hanger. Alles van goud, huwelijkscadeaus van haar ouders. Een statige vrouw, haar hoofd recht op haar slanke hals, haar lippen gesloten en een oogopslag waarbij ik twijfel of die iets arrogantst heeft of iets treurigs. Haar mooi gevormde wenkbrauwen en haar kunstig opgestoken haar maken indruk op mij. Ik was nog een meisje toen mijn vader vertelde over de vrouw op deze foto. Zij is zijn moeder en dus mijn oma. Ik heb haar nooit gezien, nooit met haar gesproken. Toch had ik haar zo graag gekend, zeker na het moment dat ik die foto zag en mijn vader haar verhaal vertelde.

Zij, van goede afkomst uit de stad, wordt verliefd op een boerenzoon uit een groot gezin. Hij, als oudste, zal later de boerderij overnemen en daarmee is haar lot bepaald. Zij wordt boerin. De jonge mensen zijn zo verliefd dat ze denken alle verschillen te kunnen overwinnen. Haar ouders zijn tegen een huwelijk, maar als er een kind op komst is, wordt er toch snel getrouwd. Daarmee wordt zij mijn oma en haar naam Wilhelmina is een van mijn doopnamen. Zij sterft al op 37-jarige leeftijd aan de complicaties van de bevalling van mijn vaders jongste zusje. Hij, amper drie jaar oud, verliest zijn moeder en hij zal haar zijn hele leven blijven missen. Tot zijn eigen overlijden, op de hoge leeftijd van 95 jaar, heeft het moederloos zijn een stempel gedrukt op zijn leven. Tegenslagen, psychische problemen en zwaarmoedigheid zijn, in zijn beleving, het gevolg van wat hem als klein kind is overkomen. Hij heeft het nooit kunnen verwerken. Hij voelde zich door zijn moeder in de steek gelaten.

Mijn oma heeft haar leven gegeven om het aan haar kind te kunnen schenken. Grotere moederliefde is niet denkbaar maar ook geen groter verdriet. Opa is dan alleen met de zorg voor zeven kinderen en een boerderij.
Hoe komt een man deze rampspoed ooit te boven? denk ik nu.
Oma is gestorven op 31 december 1919, in een winter waarin de Maas buiten zijn oevers treedt en alle weilanden bedekt zijn met een flinke laag ijs. Op normale dagen is het de gewoonte dat een doodskist op de platte kar gaat en zo de tocht naar de dorpskerk maakt. Nu is er een slee die klaarstaat bij haar slaapkamerraam en wordt haar kist door het raam naar buiten getild door buren en familie. Dat beeld is mijn vader altijd bijgebleven. Hij wist dat zijn moeder ziek was, dat was hem steeds verteld, maar de betekenis van die kist op de slee is pas veel later tot hem doorgedrongen.
Mijn vader heeft me dat beeld meegegeven met de verhalen. Ze zijn heel bijzonder voor me samen met de foto van de oma die ik niet heb gekend maar toch mis, steeds als ik naar haar kijk. De foto hangt nu op een mooi plekje in mijn studeerkamer en is mij heel dierbaar.
Nu mijn vader er niet meer is vertel ik dit verhaal aan mijn zoon en als mijn kleindochter wat groter is, zal ik het haar vertellen. Het verhaal van hun over- en betovergrootmoeder Wilhelmina.

Nelleke Thijssen
Reageren? Schrijvers@impesant.nl


"Ik wil nog heel lang zo door blijven gaan"

Anouk van de Ven is 37 jaar en is samen met haar zus Kim de eigenaresse van Vennotex. Al van kinds af aan vond Anouk het fantastisch om mee te helpen in de winkel van haar ouders. Nadat zij jaren in de horeca heeft gewerkt was zij steeds vaker te vinden bij Vennotex. Inmiddels is Anouk het vaste gezicht van het bedrijf.

"Sinds elf jaar run ik samen met mijn tweelingzus Kim de zaak in Nijnsel. Omdat onze ouders het natuurlijk nog steeds niet verleerd zijn kunnen we hen altijd om hulp vragen. Wat dat betreft hebben we natuurlijk ook een goede opleiding gehad. Van onze ouders hebben wij heel veel kunnen leren. Vooral het omgaan met de klanten spreekt me ontzettend aan. Het fijnste is om te horen wanneer iemand blij is met zijn of haar nieuwe bed, matras of dekbed. Dan heb ik ook een goede dag en daar doe je het uiteindelijk voor."

"Een werkweek ziet er voor mij altijd anders uit. Wij verkopen ook heel veel via internet dus wat dat betreft is er in de loop der jaren wel het een en ander veranderd. Een werkdag begint hierdoor meestal met het beantwoorden van mails en het verzendklaar maken van pakketten. Daarnaast natuurlijk het helpen van de klanten of op huisbezoek gaan."

Maar naast het vele werken doet Anouk natuurlijk nog veel meer. "Ik hou er van om lekker uiteten te gaan en om een terrasje te pikken. Sinds kort vind ik het ook heerlijk om te gaan wandelen in de bossen met onze nieuwe aanwinst: een puppy. Ik zie de toekomst positief tegemoet. Ik hoop dat we door kunnen gaan zoals we nu bezig zijn. Ik woon bij de zaak waardoor het eenvoudiger te combineren is. Klanten zijn ook in de avond of in het weekend welkom en dat willen we graag nog heel lang zo houden."

Boskant Challenge heeft alles mee

Als de weergoden de Boskant Challenge gunstig blijven heeft het evenement alles in huis om een blijvertje te worden. Het initiatief van Boskanter Jan Hellings, waar de kerngemeente vorig jaar voor het eerst – en meteen groots - mee uitpakte, is ook zondag 11 juni weer een doorslaand succes geworden.

Aangemoedigd door het succes van vorig jaar, heeft de organisatie het dit keer nog iets grootser opgezet, aldus Edward van den Elzen, pr-man van de organisatie. "Voor de kinderen is het eigenlijk drie dagen feest. Ze vinden het opbouwen en afbreken ook reuze interessant." Hij wijst op twee containers op het plein. "We hebben dit keer modderbaden neergezet, daar doken zaterdagavond al een stel kinderen in. Ze waren niet te houden. Of hun ouders dat leuk vonden? Dat weet ik niet."

Het programma werd afgetrapt door de freerunners van MANK uit Eindhoven, die letterlijk en figuurlijk een loopje namen met de zwaartekracht. Het werkte aanstekelijk voor de kleinste deelnemertjes, die de warming-up fanatiek meededen waardoor het Ritaplein deels veranderde in ware golf aan bewegende kinderhoofdjes. Dapper legden ze hun deel van het parcours af. Een stormbaan van drie meter hoog is een hindernis van formaat, als je zelf twee turven hoog bent. Maar met de aanmoedigingen van ouders en andere supporters werden het allemaal freerunners en tienkampers-in-de-dop. "Vorig jaar hadden we 150 deelnemers, dit jaar zijn we gestart met 150 maar de inschrijvingen voor de jongeren en volwassenen lopen nog even door, dus daar gaan we ruim overheen, ik verwacht er wel 180. En dat, terwijl er dit weekend overal andere activiteiten zijn. We hebben nu 73 vrijwilligers. En het mooie van al die deelnemende kinderen is: dat worden de vrijwilligers van later!"

Er namen zes teams deel, met uiteraard soms de meest hilarische namen. Zoals bij de tienerrun "Wij winnen toch wel" en jawel, dat gebeurde ook nog.

Volop wedstrijden bij BMX

Op zondag 11 juni werd in Nuland de 3e TC wedstrijd van 2017 gereden door de Rooise BMX-ers. Ondanks dat de ranglijst per 2 juni gesloten is voor deelname aan NK, EK en WK was dit toch een belangrijke wedstrijd, want hier konden de eerste punten voor deelname in 2018 verdiend worden.

Bij de Cruisers 45+ reed Alex Veldt in de manches 2-3-3, hiermee plaatste hij zich voor de finale. Met een deelnemersveld van 47 jongens van 14 jaar hadden Bas Verhagen, Lex Veldt en Kyro van Schijndel een harde strijd te leveren om zo ver mogelijk te komen. Het is ook niet voor niks de grootste leeftijdsklasse.

Bas Verhagen reed erg sterk, hij won al zijn manches en ook de kwart finale. In de halve finale werd hij 3e en daarmee plaatste hij zich voor de finale waarin hij heel knap 3e werd. Lex Veldt kwam in de 2e manche helaas hard ten val en kon daardoor in de 3e manche niet meer van start gaan.

Kyro van Schijndel werd in de manches 2-3-3 en met een derde plaats in de kwartfinale plaatste hij zich voor de halve finale waarin hij achtste werd. Koen v.d. Wijst rijdt bij de Elite Men tussen de wereldtop. Hij staat 80e op de ranglijst van 195 deelnemers. Hij reed in de manches 4-3-3 en plaatste zich hiermee voor de finale waarin hij heel knap derde werd.

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei werd de 3 Nations cup gereden in Annathal in Duitsland. De uitslagen hiervan zijn: Bas Verhagen, zaterdag, manches 2-2-2, 1/8 finale 3, kwart finale 4, halve finale 2, finale 7.
Zondag 28 mei: Bas Verhagen, manches 1-1-1, 1/8 finale 1, kwart finale 2, halve Finale 2, finale 3.
Zondag 4 juni werd in Venlo de 5de AK gereden. Uitslagen: Bas Verhagen: open klasse 12/13 jaar, manches 1-1-1, halve Finale 1, finale 1, eigen Klasse 14 jaar, manches 1-1-1, halve Finale 1, finale 4.
De volgende wedstrijd is weer een AK wedstrijd, deze wordt gereden op zondag 25 juni in Geldermalsen

Rooi houdt van wandelen

De jongste deelnemers voor de 15 km: Lars, Roel, Dani, Niels,Tijs, Wout & Jesse.

In vier dagen zijn er 3731 wandelaars op stap geweest. Gemiddeld iets meer dan 932. Een fantastische aantal natuurlijk. De meeste wandelaars waren aanwezig op woensdag in Nijnsel, namelijk 963.

Gemiddeld waren er per dag 622 wandelaars op de vijf kilometer route, 236 wandelaars op de tien kilometer route en 70 wandelaars op de vijftien kilometer route.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

De organisatie is onwijs tevreden met het soepel lopen van het evenement. Dat er weinig regen viel is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Maar liefst 65 vrijwilligers hebben het evenement wederom tot een succes weten te maken. Ook na dit jaar kan men weer zeggen: Rooi houdt van wandelen.


Midzomernachttoernooi Nijnsel

Het was een experiment dat nu halverwege is maar momenteel al als zeer geslaagd genoemd mag worden; het WILTON Midzomernachttoernooi. Ja, u leest het goed: succes kent vele vaders en de mislukking is een wees. Twee donderdagen zijn er inmiddels gespeeld en het toernooi is in tot nu toe in een prima sfeer en onderlinge harmonie verlopen, ook, of misschien wel met name dankzij spelers van Rhode en SBC.

Ook diverse dames laten zich niet onbetuigd! Er worden telkens twee wedstrijden op een half veld gespeeld, met als gevolg een hoge omloopsnelheid en alle spelers veel aan de bal. Aanstaande donderdag vinden de derde en tevens laatste poulewedstrijden plaats. Op vrijdag 23 juni tenslotte zijn dan de finales/wedstrijden voor de 1e tot en met de 12e plaats, gevolgd door de prijsuitreiking. Het is er op donderdag gezellig druk, het weer helpt ook mee en afgelopen donderdag werd ook nog eens een bekerschenker gestrikt. Een enthousiaste organisator Bart van de Burgt: 'We waren toevallig in gesprek met Wilton die zich ingenomen toonde met de toernooiopzet en het sportieve verloop van de wedstrijden. Hij vond deze op goed niveau en ook de scheidsrechters konden het volgens hem behoorlijk bijbenen. Men gaf aan dat er nu al veel stemmen opgingen om er een jaarlijks terugkerend toernooi van te maken en daar kon hij zich in vinden. Maar daar hoort natuurlijk ook een wisselbeker bij. En Wilton nam toen, zoals zo vaak, een wijs besluit en besloot spontaan de wisselbeker te schenken. Voetbalkenners hoeven nooit lang na te denken en nemen in de regel in a nutshell rationele beslissingen, zo bleek ook nu weer. Welnu, de activiteitencommissie is vanzelfsprekend erg in zijn nopjes met deze spontane geste en hoopt dan ook dat er op vrijdag 23 juni veel supporters zijn voor een leuke afsluiting en er een mooie winnaar uit de bus komt die met de begeerde Wilton Wisselbeker huiswaarts keert.'

Nijnsel zwaait Petra Kossen uit

Afgelopen zaterdag sloten de veteranen van Nijnsel het seizoen af. Dit gebeurde tegen een tegenstander uit Eindhoven, PSV. Er zat vanwege de oplopende temperaturen weinig vaart in de wedstrijd en wat niet vaak gebeurt, de Nijnselse verdediging zag kans om Willy van der Kuijlen de hele wedstrijd aan banden te leggen en hem het score te beletten. Daarna werd de braai aangestoken en de Erdingers 'en masse' uit de koeling gehaald.

Deze avond werd ook afscheid genomen van Petra Kossen. Zij is het oudste vrouwelijke lid van de veteranen maar al enige tijd geleden gestopt met spelen. Zij ontpopte zich inmiddels tot vaste supporter en, zeer belangrijk, zij verzorgde sinds mensenheugenis de derde helft van de heren voetballers. Sowieso bij thuiswedstrijden maar ook wachtte zij trouw als de veteranen van hun uitwedstrijd terugkwamen. Dat werd zeer gewaardeerd. De catering komt nu in andere handen en daarom werd Petra uitgezwaaid. Zij ontving vele blijken van waardering, al dan niet stoffelijk, die zij dankbaar en geëmotioneerd in ontvangst nam.

De veteranen hadden hun eigen muziek meegebracht en dit bracht de buurtbewoners ertoe om de ramen zoals viel te begrijpen al vroeg te sluiten: George Baker (La Paloma Blanca) die een keer of zes langskwam. Vervolgens Anita Meijer (Tell me why), de Zusjes De Roo (Blauwe korenbloemen), Sandra Reemer (Nona zaman sekarang), de Slijpers van Parijs (Puntje erin, puntje eruit, ja, zo gaat ie goed) en Imca Marina (Bella Italia). Aan het einde van de avond gingen er nog geruchten dat niemand minder dan Guus Meeuwis vanuit Eindhoven nog even zou aanwippen om de avond muzikaal af te sluiten, dat kon er ook nog wel bij. Godzijdank voor alle muziekliefhebbers bleek dat nepnieuws.

Gezocht: Grootste tourkenner van Meierijstad

Wat een schitterend wielerjaar hebben we als Nederlands tot nu toe! Tom Dumoulin die ons de eerste zege (bij de mannen) in een grote ronde heeft weten te brengens sinds 1980. Dumoulin won afgelopen maand op grootse wijze de Giro. Wat een prachtige sportman en fietsheld! Dit jaar zal hij de Tour de France overslaan maar volgend jaar verwachten wij hem toch wel als kanshebber voor de Tour de France.

De Tour de France is de meest hectische en grootse wielerwedstrijd van de wereld. Naar deze wedstrijd leven veel Meierijstadders, tenminste zo heten wij toch tegenwoordig.., alweer maanden toe. Het zou leuk zijn wanneer er weer eens een Rooise winnaar op het podium staat. Als we eerlijk zijn moeten de deelnemende Nederlanders in de Tour het dit jaar hebben van dagzeges want voor het algemeen klassement doen we niet echt mee. Kan Dylan Groenewegen definitief doorbreken in het sprintersgeweld van de Tour? Gaat Gesink weer vaak ten strijde in overgangsettappes en bergetappes? Wie gaat Chris Froome en zijn team van het geel afhouden? Over een kleine drie weken gaat de Tour de France weer van start en zullen we het snel weten.

Het Roois Tourspel blijft dit jaar nagenoeg ongewijzigd. Ook dit ondersteunen we weer een goed doel. De keuze is gevallen op bijzonder in Rooi. Bijzonder in Rooi is opgericht voor kinderen en jongeren met een beperking. Meer informatie over deze geweldige organisatie volgt op een later moment.
Wederom kunnen de deelnemers tijdens de prijsuitreiking kansmaken op een prachtige Fondriest racefiets beschikbaar gesteld door de hoofdsponsoren Mutsaars Bikes en WeCycling. Ondanks dat iedereen deze fiets graag wil winnen is het ultieme doel natuurlijk om het spel winnen. Dan wacht maar liefst € 449,- op jou als winnaar en kun je voorlopig niet meer anoniem in Rooi en omstreken over straat. Vanaf dan ben je iemand die echt weet hoe wielrennen in elkaar steekt, heb je kennis van zaken en kun je jaren teren op dat succes wat je niet voor niets hebt gekregen. Kortom tijd om de voorbereidingen te starten en je shortlist samen te stellen. Kies je voor 6, 7 of misschien wel 8 sprinters? Ga je voor een paar tijdrijders in je team? Toch misschien wat sterke puncheurs? Alleen al voor het woord zou je het serieus kunnen overwegen. Alvast succes allemaal bij het samenstellen van jouw ideale top 15!

We zien je lijst graag ingeleverd bij de Kroeg op vrijdag 30 juni tot 23:59 of eerder die week bij dierenspeciaalzaak de Borghmolen, Bikecenter of in de Kroeg. Graag bij alle renners op je formulier de rugnummers vermelden. Vanaf dan is het alleen nog wachten tot jouw helden zich gedragen zoals je van ze verwacht, veel punten scoren dagelijks!

Renners Rooi d'Huez bedwingen de Dolomieten

Vrijdag 9 juni zijn zo'n vijftig enthousiaste Rooi d'Huez renners vanuit Corvara in Italie vertrokken voor hun klimetappe in de Dolomieten.

Er kon gekozen worden uit drie lastige klimroutes waaronder de Sella Ronda van 55 km - 1780 hoogtemeters, een middelzware rit van 106 km – 3090 hoogtemeters en de loodzware Maratona dles Dolomites van 138 km – 4190 hoogtemeters met onder andere de Passo Giau. Alle renners hebben, mede met dank aan de begeleidsters, met succes de doelstellingen behaald en zij kunnen met veel voldoening terugkijken op een geslaagde Dolomietentocht.

Bekerwinnaar Rooise zaalvoetbalcompetitie

Na een geweldig spannende, maar zeker ook sportieve wedstrijd tegen Café-Zaal Kleijngeld heeft ZVV Gebr. Harks 19 mei de beker gewonnen van de Rooise zaalvoetbalcompetitie. Een geweldige prestatie waar de spelers en de sponsor terecht trots op zijn.

Rick van den Oever weer internationaal op dreef

Nadat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vorig jaar aan hem voorbij gingen, heeft onze dorpsgenoot Rick van den Oever sinds augustus vorig jaar zijn vizier op 'Tokyo' gericht. Hij hoopt daar in 2020 op de Olympische Spelen ons land als boogschutter te mogen vertegenwoordigen. Hoe staan zijn kansen om over drie jaar een ticket naar Japan op zak te hebben?

De vijfentwintigjarige Rick van den Oever is geboren en getogen in Sint-Oedenrode. In 2012 wist de boogschutter van Concordia, voor ons land het toegangsbewijs voor 'Londen' binnen te halen. Maar bij de selectiewedstrijden, om te bepalen wie uiteindelijk naar Britse hoofdstad mocht inschepen, miste hij de boot. Ondanks dat hij de Olympische spelen tot twee keer miste, kan de Rooienaar toch terugkijken op mooie resultaten. Zo scoorde hij zilver op de jeugdspelen van 2010 en eindigde hij in 2013 ook als tweede op het WK outdoor.

Toch blijft een plaats op het Olympisch podium de grootste wens van Van den Oever "De kwalificaties voor 'Tokyo' vinden in 2019 en 2020 plaats. Wat dat betreft zijn alle kansen nog open", antwoordt Rick. "Vorig jaar augustus ben ik me weer gaan voorbereiden om er in 2020 bij te kunnen zijn. Nadat 'Rio' vorig jaar er voor mij niet in zat, heb ik het wat boogschieten betreft even wat rustiger aan gedaan. Inmiddels heb ik mijn wedstrijdritme weer opgepakt. Dat doe ik zowel op regionaal, nationaal als internationaal niveau, zodat ik op tijd klaar ben voor de Olympische Spelen".

Eén van die internationale wedstrijden, die Rick in zijn agenda heeft staan, is de wereldbeker in Salt Lake City in de tweede helft van juni. Maar ook was Van den Oever onlangs nog voor een Grand Prixwedstrijd in Roemenië. Daar haalde de Rooise boogschutter individueel plaats zes en met zijn team nam hij zelfs het goud mee naar huis. Dat zijn mooie resultaten, die het zelfvertrouwen van de Rooienaar weer sterken.

Maar veel en vaak schieten is niet de enige voorbereiding die Rick doet om het Olympisch ticket te bemachtigen. Zo gaat hij onder andere twee keer per week naar Papendal om daar te trainen. Naast boogschieten leert Rick daar ook hoe hij zich mentaal op een wedstrijd moet voorbereiden. Visualisatie en het kijken vanuit een positieve bril zijn daarin belangrijke aspecten. Bij visualisatie train je je spieren tot op een bepaalde hoogte zonder dat je daadwerkelijk de beweging uitvoert. Wanneer het moment daar is, is het in je hoofd al eens afgespeeld. Je hersenen en spieren zullen de situatie herkennen en de kans op een zuiver schot vergroten. Maar ook dichter bij huis, met yogalessen bij Staals leert de schutter hoe hij het hoofd op het juiste moment koel kan houden.


Opnieuw twee wedvluchten

Op zaterdag tien juni stonden twee vluchten op het programma. De midfond vlucht uit Nanteuil Le Haudouin van 330 km en de dagfond vlucht vanuit Argenton sur Creuse van 623 km.

Bij de eerste vlucht stonden 177 duiven van 14 Rooise liefhebbers aan de start. Deze werden gelost om 07.45 uur. De eerste werd geklokt om 11.27 uur door J. v. Boxmeer met een snelheid van 1484 mpm. De eerste vijftien in Sint-Oedenrode waren: J. v. Boxmeer: 1,10,11, W. v. Houtum: 2,4,6,15, R. v.d. Brand: 3, Combinatie G. en H. v. Dijk: 5,7,8, H. v. Boxmeer: 9,12, J. v. Laarhoven: 13, A. v.d. Heijden: 14.

In Argenton stonden 120 duiven van 8 Rooise liefhebbers aan de start. Er werd om 07.15 uur gelost en de eerste werd geklokt door W. v. Houtum om 14.28 uur. De eerste 15 in Sint Oedenrode waren: W. v. Houtum: 1,2,6,8,10,13, J. v. Boxmeer: 3,5,7,9,12,14, H. v. Boxmeer: 4,11, J. v.d. Brand: 15.

HBV Ontspanning ontvangt droevig nieuws

Afgelopen dinsdag werden we, niet helemaal onverwacht, maar wel onwerkelijk, opgeschrikt door het droevige bericht dat ons gewaardeerde lid Beppie van Bergen-Temmink, op 62-jarige leeftijd is overleden.

Beppie was actief schutter, en al jarenlang de drijvende kracht achter de jeugdcommissie van HBV Ontspanning. We zullen haar enorm gaan missen binnen de vereniging. We leven mee met Jan, John en Lucy en de rest van de familie van Bergen en Temmink.

In verband met dit droevige verlies, zijn er geen clubwedstrijden geweest. De overige uitslagen publiceren we volgende week.

Boskantse Hengelsportvereniging

Afgelopen zaterdag 10 juni werd aan de Bobbenagelseweg de laatste van de serie voorjaarswedstrijden gevist. Deze laatste wedstrijd ging ook om de Ad van den Hurk bokaal. Deze beker is vernoemd naar Ad van den Hurk, verdienstelijk oud bestuurslid van de Boskantse Hengelsportvereniging.

De voorjaarsserie werd gewonnen door Leo van der Heijden uit Boskant. Hij behaalde het beste resultaat over zes wedstrijden. Leo won de laatste wedstrijd en daarmee ook de eervolle Ad van den Hurk bokaal. De uitslagen van de serie voorjaarswedstrijden zijn: 1. Leo van der Heijden, 2. Sjaak Verhoeven, 3. Piet Rovers, 4. Martin Rovers, 5. Koos Brands, 6. Gerard Rovers, 7. Jan Fransen, 8. Wim van Breugel, 9. Joke Verhoeven.

De Boskantse Hengelsport vereniging heeft een prachtig goed onderhouden viswater aan de Bobbenagelseweg. Er is volop vis te vangen, karper, voorn, zeelt en in het najaar ook snoek. Met steun van de gemeente Meierijstad en door het Brabants Landschap zijn onlangs nog een aantal voorzieningen vernieuwd waaronder de parkeerplaats, toegangspoortjes en de vis-steiger.

Tropisch toernooi KV Nijnsel

Het was al flink zweten geblazen tijdens de eerste wedstrijden van het Familie/Vriendentoernooi van KV Nijnsel. Menig deelnemer zocht na de wedstrijd dan ook naar verkoeling in de schaduw of middels een ijsje of koud drankje aan de bar. Naast de vaste Nijnselse kern bracht het toernooi dit jaar ook veel nieuwe gezichten uit Rooi en omstreken. En hoewel het korfbalniveau verrassend hoog lag bij de teams, draaide het toch vooral om de gezelligheid.

Nieuwkomer "De Trambaan" mocht zich de winnaar van het toernooi noemen na een spannende strafworpenreeks binnen de poule en later de finalewedstrijd. Na enkele verfrissende regenbuien nam voorzitter Erik Hoppenbrouwers het woord voor de prijsuitreiking en de loterij. En uiteraard werden alle vrijwilligers bedankt en letterlijk in het zonnetje gezet toen deze weer doorbrak. Met de feestelijke deuntjes van DJ Jordy uit de speakers werd de sportdag afgesloten.

Laatste Brabant Cup wedstrijd voor Dai-Ippo

Dit jaar hebben 25 judoka's van Dai-Ippo deelgenomen aan de Brabant Cup. Dit zijn 6 wedstrijden, georganiseerd door Team Coolen uit Oisterwijk, waarin iedere judoka zijn krachten kan meten. Iedere judoka scoort punten tijdens deze wedstrijden en aan het einde van de rit worden deze punten opgeteld en krijgt de judoka indien hij voldoende punten scoort een 3e, 2e of 1e plaats en een beker.

Afgelopen zaterdag werden er nog wat foutjes weggepoetst door de judoka's. Zo wisten Sep Pruissen, Alizee Foolen, Rolf van Boxmeer en Marlène Kastelijn al hun partijen te winnen en konden ze vol trots de hoogste trede van het ereschavot betreden. Hele mooie welverdiende tweede plaatsen waren er voor Pip van Nimwegen. Annabal Swinkels maakte het Seb zelfs nog lastig in haar laatste wedstrijd maar Seb liet zich de kaas niet meer van het brood eten en won met ippon. Robin van Wijk, Jarno Renders en Hein Korsten wisten beslag te leggen op een 3e plaats. Helaas kwamen Wessel Biemans en Daan Blommestijn deze keer niet op het podium. Rest ons dit seizoen nog de Clubkampioenschappen. Deze worden gehouden op zondag 9 juli.

Sanny van der Velden wint in Eindhoven

Sanny van der Velden vertrok afgelopen zaterdag met haar paard Esta naar de springwedstrijd in Eindhoven. Na een foutloze ronde in de klasse L mocht deze combinatie deelnemen aan de barrage. Ook hier wisten Sanny en Esta foutloos te blijven en tevens een erg snelle tijd neer te zetten waarna zij zich mochten opstellen voor de eerste plek. Pleun van der Vleuten behaalde in dezelfde rubriek een negende prijs met haar merrie Gerdina.

Michelle Bakx en Golden Tulip namen dit weekend deel aan de dressuur selectiewedstrijd in Geldrop/Heeze. In de klasse L2 werd een mooie proef neergezet welke goed was voor 199,5 punten en een tweede prijs. Julia Geers vertrok met haar paarden naar de drukbezochte springwedstrijd in De Mortel. In de klasse M werd een tweede prijs behaald met het paard Darwin. Tevens met haar paard Fleur Donja werden twee foutloze rondes gereden in de klasse M en een vierde prijs behaald.

Yannick Siauw pakt zilver op NK turnen

In Waalwijk vonden afgelopen weekend de Nederlandse Kampioenschappen Turnen Heren plaats voor de 1e, 2e en 3e divisie. Zoals gewoonlijk stond de zaterdag in het teken van de meerkampfinales en werden de toestelfinales op zondag geturnd. Samen met vier trainingsmaatjes van Gymnastiek Vereniging Best had Yannick Siauw uit Sint-Oedenrode zich eerder dit seizoen geplaatst voor het NK.

De 11-jarige turner had zich geplaatst voor de meerkampfinale (beste 12 van NL) en de toestelfinale (beste 6 van NL) op brug, rekstok en vloer. In de meerkampfinale hield hij de zenuwen goed onder controle en turnde hij een goede wedstrijd. Dit leverde hem een mooie 7e plaats op. 's Zondags mocht hij op drie toestellen turnen in de toestelfinale. Na een 5e plaats op brug en een 6e plaats op rek kon hij wel toeslaan op de vloer en zette op dat toestel de een-na-beste score neer. Yannick werd tweede op vloer en kreeg daarom het zilver omgehangen.

Sportief wandelen viert jubileum met puzzeltocht

Op zondag 21 mei heeft de afdeling sportief wandelen van Fortuna het 50 jarig jubileum gevierd.

Dit heeft de afdeling gedaan met een wandeling voor iedereen. Met het weer had men het ontzettend getroffen, de opkomst was dan ook goed. Er waren wandelingen van 5, 10, 20 en 30 kilometer. Bij de wandeling van 5 kilometer was voor de kinderen die meededen een puzzel uitgezet. Ze hadden allemaal de prijsvraag goed ingevuld, het antwoord was: Wandelen is gezond!

Afgelopen dinsdagavond werden de prijzen uitgedeeld bij het clubhuis van Fortuna. De prijswinnaars waren Quinty van twaalf jaar, Delano van 10 jaar, hij was verhinderd en daarom kwam zijn stiefbroertje zijn prijs ophalen, en Cathelijne van 5 jaar. Ze waren allemaal heel erg blij met hun prijs! Heel leuk om die blije gezichtjes te zien. Ze hadden de wandeling erg leuk gevonden en de puzzel maakte het nog leuker.

Kasteeltoernooi wordt steeds internationaler

Aan het eind van een prachtige zonnige bouledag werd het podium voornamelijk bevolkt door Belgische deelnemers. Er waren bij dit toernooi maar liefst 14 boulers uit België.

De uiteindelijke winnaar werd een gemengd Nederlands/Belgisch doublet: Rob Janssen (JBC Venray '80, Venray)/Benny Aerts (PC Lint, Lint) met 5 +46. Op de 2 plaats eindigde met 5 +43 het doublet: Sven Ramaekers (Pc Hemelhof, Brasschaat)/Wim Borghys (Pc Hemelhof, Brasschaat). Op de 3e plaats kwam met 5 +39 het doublet : Jerry Vlemincx (Pc Hemelhof, Brasschaat)/Kris Verelst (Pc Hemelhof, Brasschaat). Verdere uitslagen: 4e: Jan Verbeek/Yvonne Verbeek 4 +33, 5e: Mitch Schampers/Jordy Baveghems 4 +21, 6e: Ad Emmen/Jo Priem 4 +19, 7e: Leon v.d. Rijdt/Erik Verschuijten 4 +18, 8e: Henk Spanjers/Maria de Beer 4 +16, 9e: Tonny Raaijmakers/Marianne v.d. Kamp 4 +14.

Op vrijdagavond streden 34 boulers om de punten voor het klassement voor de vrijdagavondcompetitie. Hierbij was Rob van Berkel het meest succesvol (3 +22), daarna kwamen Wim van Alst (3 +16) en Maria van Berkel (3 +11). 4e werd Bert Goorts (2 +16) en 5e Bas in 't Zandt (2 +15). Er staan na deze avond 3 boulers aan de leiding in het klassement met allemaal met +7, t.w. Harrie van Breugel, Wim v.d. Rijdt en Frans v.d. Velden. De 1e plaats bij het Pinksterboulen ging naar Frans v.d. Velden (3 +20), waarmee hij nipt Bas in 't Zandt versloeg (2e, 3 +19). 3e werd Jos van Eck (3 +7), 4e Martin Gerritsen (2 +19) en 5e Jan v.d. Loo (2 +17).

Kampioenschappen voor Dioscuri

Op de foto van links naar rechts achtereenvolgens: Tiny Kuijpers, Riet Kuijpers, Bep van Schijndel, Gina van der Loo, Joke van de Hurk en zittend Niky Gordijn.

Het is zaterdag 10 juni. In een volgepakte en warme sporthal de Belleman te Valkenswaard vinden de regionale toestelfinales plaats (regio Brabant Zuid-Oost). Op elk toestel (balk, sprong, brug en vloer) nemen de beste regionale turnsters het tegen elkaar op in een reeks korte, spectaculaire wedstrijden van ongeveer een half uur per ronde. Maar liefst elf meiden van Dioscuri kwamen tijdens deze wedstrijden in actie. Genieten voor het publiek: op de meerkamp wordt immers nog wel eens gerekend en "behoudend" geturnd. In een toestelfinale is dat niet aan de orde en kunnen de turnsters maar één ding doen: in een alles of niets poging gaan voor het podium.

En alles werd het voor Anouk van den Brand (Jeugd 2 4de Divisie). Als enige in haar categorie liet zij half-in heel-uit sprongen (halve schroef gevolgd door een hele schroef in de tweede fase) zien. Haar gedurfde technieken werden terecht beloond met goud. Haar dag was helemaal geslaagd toen ze in de volgende ronde op brug het zilver binnen sleepte. Ook Julia van Hoof (Junior 4de Divisie) was in vorm en pakte met een knappe balkoefening het zilver. Eveline den Ouden (Jeugd 1 D1) wist, strak en geconcentreerd turnend als altijd, met twee zilveren medailles (sprong en balk) het Dioscuri succes compleet te maken. Amy Jones (Jeugd 2 4de Divisie) kwam als reserve turnster in actie op vloer, goed voor een tiende plaats. Karlijn Limbourg (Instap D1) en Veerle Dahler (Pupil 2 D1) tenslotte kwamen op vloer resp. brug in actie en wisten daar een 5de resp. 8ste plaats te bereiken.

In de categorie D2 turnden de Dioscuri meiden verdienstelijk, maar bleef Roois medaillesucces uit. Puk Glorius en Nora Wijnen (Pupil 2 D2) turnden netjes op balk, maar voor beide werd door een val van het tien centimeter brede toestel het podium onhaalbaar (5de en 8ste). Nora mocht ook uitkomen op sprong, wat resulteerde in een 9de plaats. Janne Oerlemans (Jeugd 1 D2) en Lindsy Hagelaars (Pupil 1 D2) zetten prima brugoefeningen neer. Helaas was de concurrentie sterker en vonden de meiden zich terug op plek 9 resp. 8. Lieke de Visscher (Pupil 2 D2) tenslotte had zich voor liefst drie finales geplaatst: vloer, brug en sprong. Ze turnde sterk en gewaagd, maar greep op alle onderdelen net naast een podium plaats: 4de, 6de en wederom 4de.

Al met al geslaagde en succesvolle kampioenschappen voor Dioscuri. Geweldig gedaan, turnsters en trainsters!

Zilver tijdens Minioren Finale

Tijdens de Brabantse Minioren Finale, de Brabantse Kampioenschappen voor de zwemmers t/m 12 jaar, die gehouden werd in het Golfbad in Oss, heeft Naomi van der Post een zilveren medaille behaald op de 100m vrije slag in 1.30.59. Ook de andere zwemsters hebben goed gezwommen, maar wisten helaas geen plek op het podium te bemachtigen.

Anne Janssen: 9e op de 100m vlinderslag in 1.42.96, 8e op de 100m vrije slag in 1.21.24, 15e op de 200m wisselslag in 3.32.24 en 12e op de 100m rugslag in 1.35.38. Fenne Peters: 11e op de 100m schoolslag in 1.44.04. Naomi van der Post: 4e op de 100m wisselslag in 1.43.83.

Ook kampioen bij TV de Kienehoef

Donderdag 1 juni was voor tennisvereniging een bijzonder feestelijke dag. 4 Seniorenteams waren kampioen. Maar ook een vijfde team bleek kampioen geworden te zijn in de regionale KNLTV competitie voor senioren vanaf 18 jaar.

Toch een bijzondere prestatie voor deze 6 dames omdat alle 7 competitie wedstrijddagen ruimschoots werd gewonnen met een totaal aantal van 26 punten. Een felicitatie waard, zeker gezien de gemiddelde leeftijd van 70 jaar en het oudste team van de vereniging. Na afloop werden de dames gefeliciteerd door de clubtrainer Cees van de Boer waarbij alle dames een handdoeksjaal van de vereniging kregen aangeboden.

Clubheld week 24

Leonie Gevers en Rens Parker

Jarenlang hebben deze twee dames gevolleybald bij Volleybal Vereniging Rooi en tot op de dag van vandaag vervullen zij meerdere taken binnen onze club. Leonie is een echte kartrekker en zet zich in om de jeugdtrainingen naar een hoger niveau te tillen. Ze investeert veel tijd in de voorbereiding van trainingen, ze traint de volleybalmini's en daarnaast stoomt ze de Meiden B klaar voor de wedstrijd op zaterdag. Ook Rens begeleid de volleybalmini's, geeft hen training en zorgt ervoor dat de mini's op toernooi kunnen. Daarnaast zorgt Rens er al jaren voor dat ieder jeugdlid een onvergetelijke tijd op het volleybalkamp beleefd. De jeugd is de toekomst van onze club en deze twee kanjers maken de jeugd enthousiast om nog vele jaren te volleyballen.

Start Ollandse biljartkampioenschappen

In Olland zijn veel biljartliefhebbers. Dat blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de jaarlijkse Ollandse biljartkampioenschappen. Vanaf maandag 4 september 2017 wordt gestart met de 28e editie van de Ollandse biljartkampioenschappen libre vanuit café De Dorpsherberg en café D'n Toel.

Na een zeer geslaagd kampioenschap van vorig jaar, met als Ollands biljartkampioen, Jan Hagelaars, gaat de wedstrijdleiding ook dit jaar haar uiterste best doen om de 28e editie net zo succesvol te laten zijn. De wedstrijden worden doorgaans op maandagavond gespeeld. Na de voorronden is de halve finale op vrijdagavond 8 december in café D'n Toel. De finale staat gepland op vrijdagavond 15 december in café De Dorpsherberg. Deelname staat open voor alle inwoners van Olland, leden van de Ollandse biljartverenigingen en buitendorpse biljarters die al eerder – vanaf 2014 - deelnemen aan de Ollandse biljartkampioenschappen libre. Deelnemers moeten voor aanvang van het toernooi 18 jaar zijn. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 1 juli 2017 bij café De Dorpsherberg en café D'n Toel. Let op: Meldt u tijdig aan. Meer info kunt u krijgen bij de wedstrijdleiding: Gerard Eijkemans (0613096306), Albert van Driel (0651380844) of Jan Verhagen (0627486038).

Bridgen
BC de Meierij:
A-lijn: 1. Mia Poels en Heleen Wiers 61.11%, 2. Jo Evers en Betsy van Kaathoven 59.02%, 3 Riet van Hout en Cees van Hout 52.08%, 4. Nelly Seegers en jan Seegers 50.00%. B-lijn: 1. Riet Koevoets en d Koevoets 61.45%, 2. Bertha van de Laar en Mien van de Velde 60.41%, 3. Leny van Rooy en Mieke Raaimakers 57.29%, 4. Gerda Schellekens en Bert Schellekens 53.64%.

Inloopbridgeclub De Beckart: 1. Guus Plevier en Fried v.d. Laar 60.00%, 2. Nel Dielemans en Jan Verbunt 52.50%, 3. Riet v.d. Laar en Zus v.d. Rijt 51.67%. Iedere donderdagmiddag inloopbridge in de Beckart. Iedereen is welkom, ook als je geen bridgepartner hebt. Info: 0413 474297

Bridgeclub Rooi 750: A-lijn: 1. Irmgard Etman & Willem de Roo 62,50%, 2. Hetty van Geffen & Lieke Pieters 58,33%, 3. Ria Habraken & Toon Habraken 53,65%. B-lijn: 1. Mieke van Lankveld & Will van Rooij 65,63%, 2. Harrie Hol & Ad van Kaathoven 64,06%, 3. Marieke Bressers & Paul Feddon 58,13%. Elke woensdagavond inloopbridge voor leden en niet leden

Bridgeclub J.V.G. 1. Echtpaar Seegers 63,02%, 2. Echtpaar Van Gerwen 61,98%, 3. Heren R.Kuipers & S. v.d. Kerkhof 60,94%.

Bridgeclub De Neul A-lijn: 1. Ria Habraken en Toon Habraken 64.58%, 2. Loes van de Meerendonk en Jose van der Steen 61.11%, 3. Helma van den Heuvel en Rien van den Heuvel 55.21%. B-lijn: 1. Toon Majoor en Jan Wouters 55.42%, 2. Corry van Niftrik en Ria van Zon 55.00%, 3. Mien van Rooy en Jan van Rooy 54.68%. C-lijn: 1. Iet Damen en Gerard Damen 62.50%, 2. Riet Meijs en Truus Vissers 55.83%, 3. Ans van Bakel en Riky van de Schoot 55.83%. D-lijn: 1. Ans van de Laar en Addie Rijkers 65.42%, 2. Mia van den Eertwegh en Ger Vervoort 65.00%, 3. Annie Lathouwers en Gonnie de Poorter 58.33%. Vanaf 26 juni starten we met de zomerdrives. Voor info zie: www.bcdeneul.nl of bel: Riet v. Hout 06 54970750

Hardlopen
Fortuna '67

25 mei 2017, Deurne
Mannen40 15.000 m
Jorrit Dekkers 1.09.07
3 juni 2017, Nuenen
MannenTrim 5.000 m
Pierre Lardenois 25.35
Henry Wijffelaars 29.11
VrouwenTrim 5.000 m
Tineke van Boxmeer 30.09
Marjan van den Bersselaar 32.28
VrouwenTrim 10.000 m
Astrid Keeren 54.46
MannenTrim 15.000 m
Peter Hellings 1.39.15
VrouwenTrim 15.000 m
Rikie Huyberts 1.16.37
MannenTrim Halve marathon
Thijs Dekkers 1.23.44 (1e)
5 juni 2017, Eerde

MeisjesTrim 1.040 m
Sanne Olislagers 4.21 (2e)
Mannen 5.000 m
Thijs Thielemans 20.22
Guus van Kessel 20.47 (PR)
Vrouwen 5.000 m
Sanne van Lieshout 24.31 (3e)
Gonny van Zutven 25.17 (PR)
Ingrid van Stiphout 28.01
Irene van der Velden 29.43
Saskia Boonstoppel 30.39
Mannen 10.000 m
Frans Giebels 38.24
Patrick Sanders 40.39
Pim van Grinsven 46.48
Andre Olislagers 48.58
Mannen45 10.000 m
Art Vissers 42.33
Gert-Jan van Thienen 45.06
Mario van Erp 49.02
Jos van schijndel 49.12
Pierre Lardenois 50.33
Jaap van Kessel 51.12
Frans Gezelle Meerburg 57.07
Wim van Vugt 58.15
Peter Hellings 1.07.03
Vrouwen45 10.000 m
Evonne van der Pol 48.31 (3e)
Rikie Huyberts 52.06
Lisette vasn der Kallen 52.40
Carin van Schijndel 53.41
Harriet van den Bergh 1.02.34
Isa van Heijningen 1.05.22
Tineke van Boxmeer 1.05.23

10 juni 2017, Reusel
JongensPC 6-kamp
Guus van de Wouw 384 punten (PR) (Clubrecord)
Harm van de Wouw 348 punten (PR)
JongensPB 6-kamp
Merijn Schoondermark 317 punten (PR) (Clubrecord)
JongensPA 6-kamp
Joris van de Wouw 97 punten
MeisjesPA 6-kamp
Eva van den Oever 185 punten

Uitslag fietstocht Heemkundige Kring

Op zondag 11 juni jl. heeft de Heemkundige Kring"De Oude Vrijheid" de jaarlijkse fietstocht gehouden. Het aangename weer nodigde velen uit om er op uit te trekken. De fietstocht van 38 km leidde over Vressel, Hooidonk, Soeterbeek, Bokt en via de Sonse Heide weer naar huis. Bij het Heemhuis kon worden ingeschreven en een routebeschrijving opgehaald.

Tijdens de tocht konden zes vragen worden beantwoord. Voor de drie beste inzendingen zijn leuke prijzen ter beschikking gesteld. De goede oplossingen zijn: Vraag 1: Hoe oud is dit kanaal (Wilhelminakanaal)? 94 jaar. Vraag 2: Uit welke eeuw stamt de Hooydonkse watermolen? 12 de eeuw. Vraag 3: Wanneer is de gedachteniskapel ingewijd? 1953. Vraag 4: Wanneer luidden de klokken van de Oude Toren op de Waterhoef voor het laatst? 1920. Vraag 5: Wat was het beroep van Willem Hikspoor? Tuinman. Vraag 6: Uit welke tijd stamt het bakhuis op Bokt? 1850.
De 3 beste inzenders zijn: de heer Wijn, mw. v.d.Bosch en mw. Aben. De prijzen worden thuis bezorgd.

35 / 36

WOENSDAG 14 JUNI
VISSEN

Ollandse Waterloop

BUITENSPEELDAG
De 10e Buitenspeeldag op 14 juni staat voor de deur. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland één grote speelplek te maken.

DANSEN
Odendael

DONDERDAG 15 JUNI
BIERGILDE

De Ossekop

VRIJDAG 16 JUNI T/M ZATERDAG 17 JUNI
VADERDAG ACTIE

Sint-Oedenrode

VRIJDAG 16 JUNI T/M MAANDAG 19 JUNI
KERMIS IN NIJNSEL

Nijnsel

ZATERDAG 17 JUNI
GEHANDICAPTENDAG MET MICHAEL VAN GERWEN

Vossenbergweg

OPEN HUIS DAMIAANCENTRUM
Damiaancentrum

MUZIEK OP KIOSK
Markt

DANSAVOND
Odendael

ALS VAN OUDS MET MISTERY DJ
Café 't Kerkpleintje

LEER NACHTVLINDERS HERKENNEN
Natuurkampeerterrein Eikenhorst

ETERNITY LIVE
De Ossekop

ZONDAG 18 JUNI
VADERDAG

Iedere derde zondag van juni is het Vaderdag. Op Vaderdag worden vaders in de schijnwerpers gezet: ze worden verwend met een ontbijt op bed of krijgen een cadeau van hun kinderen. Vaderdag is niet alleen bedoeld voor vaders maar voor iedereen die zich als een echte vader gedraagt. Dat kan dus ook een stiefvader zijn.

MUZIEK: BLAASORKEST TIONA
De Gasthuishoeve

WOENSDAG 21 JUNI
DANSEN

Odendael

VRIJDAG 23 JUNI & ZATERDAG 24 JUNI
DANSVOORSTELLING SUNRISE

Mariëndael

ZATERDAG 24 JUNI
KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN

De Knoptoren

MUZIEK OP KIOSK
Markt

DANSAVOND
Odendael

THE BLUE RAYS (UK)
De Ossekop

ZONDAG 25 JUNI
JAARMARKT SINT-OEDENRODE

Centrum

SPIRITUELE WANDELING MET LUNCH
Leef en Vind

ROGER LIVE
De Ossekop

WOENSDAG 28 JUNI
DANSEN
Odendael

DONDERDAG 29 JUNI
'T ONDERONSJE

Damiaancentrum

ZATERDAG 1 JULI
PLATTELANDSFESTIVAL

Nijnsel

KNOPTOREN BEZICHTIGEN EN BEKLIMMEN
De Knoptoren

WOENSDAG 5 JULI
NATUURWANDELING DOMMELDAL NIJNSEL

Markt

VRIJDAG 7 JULI
ZOMERMARKT

De Beckart

ZATERDAG 8 JULI T/M ZONDAG 9 JULI
BEACHVOLLEYTOERNOOI

VV Rooi

ZATERDAG 8 JULI
KNOPTOREN EBZICHTIGEN EN BEKLIMMEN

De Knoptoren

DINSDAG 18 JULI T/M VRIJDAG 21 JULI
ROOI FIETST

Sint-Oedenrode

VRIJDAG 21 JULI
MUZIEK OP KIOSK

Markt

DONDERDAG 27 JULI
'T ONDERONSJE

Damiaancentrum

ZATERDAG 26 AUGUSTUS
BURGERKONINGSCHIETEN

Gildeterrein

ZONDAG 27 AUGUSTUS
KONINGSSCHIETEN

Gildeterrein

WOENSDAG 30 AUGUSTUS
VISSEN

Ollandse Waterloop

DONDERDAG 31 AUGUSTUS
'T ONDERONSJE

Damiaancentrum

WOENSDAG 13 SEPTEMBER
VISSEN

Cathalijnepad

VRIJDAG 15 SEPTEMBER T/M ZONDAG 17 SEPTEMBER
VAN SICILIË NAAR MEXICO, VAN ITALIAANS NAAR SPAANS

Achter de Knoptoren

OLLANDS KEEZTOERNOOI
De Loop'r

FOKPAARDENDAG
Markt

DINSDAG 19 SEPTEMBER
PRINSJESDAG

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de troonrede voor. In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

DONDERDAG 21 SEPTEMBER
BIERGILDE

De Ossekop

VRIJDAG 22 SEPTEMBER & ZATERDAG 23 SEPTEMBER
VAN SICILIË NAAR MEXICO, VAN ITALIAANS NAAR SPAANS

Achter de Knoptoren

DONDERDAG 28 SEPTEMBER
'T ONDERONSJE

Damiaancentrum