DeMooiRooiKrant

5 juli 2017

DeMooiRooiKrant 5 juli 2017


Foto: Hans van den Wijngaard

In maart werd Sint-Oedenrode opgeschrikt door een aantal bizarre incidenten. Een man sprayde meerdere honden een onbekend goedje in de ogen. Dat gebeurde iedere keer in het Vressels bos. Na maanden van afwezigheid is de dierenbeul plots weer actief. Vorige week was een hond aan de Lieshoutsedijk de klos.

De man zou ook weer gezien zijn in het Vressels bos en de kans is dus groot dat hij nog meer slachtoffers gaat maken. Het valt op dat de honden die nu - en in maart - zijn aangevallen iedere keer in het gezelschap waren van een vrouwelijk baasje. De dader lijkt een confrontatie met een man dus niet aan te durven. In maart kwamen mensen, die de man gezien hebben, met het volgende signalement: een man van ongeveer 60 jaar oud, ongeveer 1.90m lang, met grijze haren en een zwarte jas. De politie deed na de incidenten in maart een oproep, maar helaas kregen ze de dader niet te pakken.
Van dit laatste incident is de politie niet op de hoogte gebracht. Tot teleurstelling van wijkagent Frans van Rozendaal. Hij roept op om het altijd te melden. "Dat is heel belangrijk in het kader van het onderzoek", reageert hij. Enkele maanden geleden deden collega's van hem onderzoek naar de incidenten. Dat lag even stil omdat de man zich niet meer liet zien.
Heeft u iets gezien? Iets verdachts in de buurt van het Everse, de Lieshoutsedijk, de Moerkuilen of het Vressels bos? Schakel dan direct de politie in via 0900-8844 of 112 (gaat sneller). Wees alert voor deze dierenbeul.

De dader wordt regelmatig gespot in het Vressels Bos. Foto: Henri van Hoorn

Rondje Rooi na vijftien keer nog steeds succesvol

Foto: Hans van den Wijngaard

De oldtimertocht Rondje Rooi mag na vijftien keer met recht een klassieker worden genoemd. Afgelopen zondag namen ondanks de toch wat sombere weersverwachting meer dan honderd deelnemers met hun oldtimer deel aan deze tocht richting en door de Kempen met vertrek bij de Vresselse Hut en aankomst op de Rooise Markt.

De lucht is grijs als 's morgens rond negen uur de eerste oldtimers op het grasveld achter de Vresselse Hut parkeren. Volgens de buienradar zou er een buitje kunnen vallen, maar met wat geluk blijft het gewoon droog. Na het inschrijven, zoekt een aantal deelnemers een plaatsje op het terras. Ze verzilveren hun consumptiebonnen en terwijl zij van een kop thee of koffie genieten, komen er steeds meer oldtimers het terrein opgereden.

Het grasveld is inmiddels veranderd in een groot openluchtmuseum. Het is niet duidelijk wat het belangrijkste is: zien of gezien worden. Bekenden groeten elkaar en bewonderen elkaars auto, maar ook bezoekers genieten van al het fraais dat te zien is. Rooienaar Wil van der Linden rijdt met zijn vader Jan in de oude T3 Volkswagen van de vroegere Rooise oliehandelaar het terrein op. Vrouw en schoondochter Sandra heeft haar man en schoonvader over kunnen halen om eindelijk een keer mee te doen aan Rondje Rooi. "Eigenlijk vind ik mijn auto nog veel te jong om mee te doen aan een Oldtimertocht", verontschuldigt Jan van der Linden zich. Op de vraag hoe oud zijn auto is, antwoordt hij: "34 jaar". Toch een respectabele leeftijd voor de Volkswagen Transporter, die vroeger nog menig Roois huishouden van stookolie voorzag en daarmee de toen nog strenge winters door loodste.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
De heer Brusseler geeft een kijkje onder de motorkap Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Terwijl Wil en Jan richting inschrijving wandelen, kondigt zich pruttelend de komst van een A-Ford aan. Waarschijnlijk is de auto nog persoonlijk door Henry Ford aan de eerste eigenaar geleverd. De huidige eigenaar de heer Brusseler uit Veghel vertelt dat de auto nog helemaal origineel is. Als hij de motorkap opent, valt zelfs voor een niet-kenner de eenvoud op. Een blok met een verdelerkap, vier bougies, een startmotor en een dynamo. "De auto komt uit 1929", vertelt de trotse eigenaar. "Alles is nog origineel, alleen de dynamo is wat zwaarder uitgevoerd, omdat de accu anders niet vol blijft". Het is de eigenaar vergeven, waarschijnlijk is de auto de oudste deelnemer van de dag en als dan alleen de dynamo niet meer origineel is, dan kan iedereen daar mee leven. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Formido bouwmarkt
De Wit Schijndel
Forum Kluswijs

Jaargang 7 - week 27 - woensdag 5 juli 2017

Vrijwilliger zijn. Ondankbaar?!

Wat is vrijwilligerswerk of vrijwillig deelnemen aan een organisatie/vereniging? De omschrijving die te vinden is op internet luidt als volgt: "Uit eigen vrije wil en zonder vergoeding een dienst doen of aanbieden aan anderen, of een bepaalde zaak of instelling, vooral met betrekking tot het gemeenschapsbelang."

Vrijwilligers zijn dus mensen die zich BELANGELOOS inzetten voor het gemeenschappelijk belang. Zij doen dit met heel veel plezier, zij doen dit niet om er financieel beter van te worden. Het gaat erom dat iets goed gedaan/georganiseerd wordt, met zo min mogelijk kosten. Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Dat is voor de vrijwilliger vaak niet anders. Maar toch willen zij hun nek uitsteken en hun schaarse vrije tijd inleveren om iets goeds neer te zetten voor het gemeenschappelijk belang.
Er wordt wel eens gezegd dat vrijwilligers de werkzaamheden doen van betaalde krachten, vaak klopt dat ook, maar zouden deze mensen er niet zijn, dan zou er veel in de zorg of andere instanties niet kunnen draaien zoals het dat nu doet.
Helaas, door negatieve reacties van andere mensen (de beste stuurlui die aan wal staan) waarbij dingen niet goed gaan in hun ogen, ontneemt dit het enthousiasme van de vrijwilliger of levert zelfs frustraties op. Reken de vrijwilliger alstublieft niet af op zaken die in jouw ogen niet goed gaan.
Het lukt niet om het voor iedereen goed te doen en dat weet men ook. Als het grootste gros tevreden is dan heeft de vrijwilliger weer genoeg positiviteit om op terug te kijken en om zich weer in te zetten voor het volgende project.

Conclusie: Vrijwilliger zijn IS dankbaar en zeer zinvol werk. Alleen soms wat meer waardering voor hem/haar zal nog meer voldoening geven!

Marion Verkampen

Megastal Meierijstad

In reactie op het stukje in DeMooiRooiKrant van woensdag 28 juni. Er wordt gesproken van overlast en stank, maar het zijn dan ook 18.000 varkens. Dat er fijnstof in de lucht gaat zitten en dat er een kans bestaat dat de volksgezondheid op den duur in gevaar komt is duidelijk.

Een kans, maar dat weten we pas als we hiermee doorgaan, als het te laat is. Het woord varkens wordt in deze gezien als een woord, een ding, oftewel geld. Dat het zeer intelligente dieren zijn, met eigen wensen en gebruiken, daar gaat men totaal aan voorbij. Het dierenleed wat hier uit voortvloeit is irrelevant.

De brandweervoorschriften voor stallen zijn zeer beperkt. Jarenlang was een varkensstal met duizenden dieren net zo slecht beveiligd tegen brand als een loods met wc-rollen. In 2015 verbrandden er meer dan 128 duizend dieren in hun stallen en het afgelopen jaar was een rampjaar waarin meer dan 201 duizend dieren omkwamen in stalbranden volgens Wakker Dier. Per varken wordt 1M2 gebruikt. En dan de ruimte voor de biggen die geboren worden. In een tijd waarin steeds meer mensen veganistisch zijn of biologisch eten en er dus minder vlees gegeten wordt, zou je denken dat een megastal niet meer op zijn plaats is. In het stuk in de krant zag je verschillende grafieken staan. Er wordt alleen nergens iets genoemd over het belang van de varkens. Zij hebben geen stem. Daarom, laten wij die stem zijn!!

Marja van Aarle

Veel interesse in Samenloop voor Hoop

'Een Samenloop voor Hoop in Rooi. Dat zou toch geweldig zijn?!' Dit vertelden Irda Habraken en Marion van de Ven elkaar onlangs. Ze trokken de stoute schoenen aan, belden met KWF kankerbestrijding en plotseling organiseerden ze een allereerste informatiebijeenkomst. Die vond woensdagavond plaats in gezondheidscentrum De Meierij. Irda en Marion straalden van trots, want de opkomst was erg groot.

Dat wil zeggen dat er in ieder geval draagvlak is. Daar valt of staat een evenement mee. Ook Rudi Overmars, die namens het KWF kwam informeren over het mega-evenement, was onder de indruk. "Wow, wat zijn jullie nu al met veel. De eerste doelstelling is bereikt!" gaf hij de initiatiefnemers een compliment. In het publiek zaten enkele ervaringsdeskundigen uit dorpen waar Samenloop voor Hoop al eens is gehouden. Verder waren vooral potentiële Rooise vrijwilligers van de partij. "Ik ga jullie proberen te laten voelen wat Samenloop voor Hoop is", drukte Rudi op play om een filmpje te starten. Dat was indrukwekkend en oogstte direct applaus. Toen even later een uitgelaten voorzitter van Samenloop voor Best met passie zijn bevindingen vertelde, waren de meesten om. De inschrijfformulieren vonden gretig aftrek.
Samenloop voor Hoop is niet zomaar een evenement. Honderden vrijwilligers zijn nodig om het uit te voeren. In bijna veertig gemeenten in Nederland wordt de 24-uurs happening - waarbij (voormalig) kankerpatiënten eregast zijn – georganiseerd. Sint-Oedenrode is waarschijnlijk volgend jaar 1 en 2 september één van hen. In eerste instantie worden mensen gezocht die aan het hoofd willen staan van verschillende commissies, zoals catering, amusement, logistiek, ceremonies etc. Na de eerste vergadering op 13 september worden de volgende palen in de grond geslagen. Daarna moeten de schouders eronder om binnen een jaar de organisatie rond te krijgen.
Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld wordt Samenloop voor Hoop gehouden. Overal in hetzelfde format en met hetzelfde doel; geld inzamelen voor onderzoek tegen kanker. Iedereen kent wel de beelden van de kaarsenzakken aan de straat met huilende, maar ook met lachende mensen die samen ronde na ronde wandelen. De muziek die 24 uur gespeeld wordt, de slapende deelnemers aan het parcours, het uitzinnige publiek en de vele vrijwilligers die zorgen voor eten en drinken. Kortom, een evenement waarin samen (be)leven centraal staat. Marion en Irda: "Er waren maar liefst negentig mensen, waarvan tweederde zich meteen heeft aangemeld om mee te gaan helpen met dit prachtige evenement. Geweldig! Ook hebben we dankzij een leuke opstartactie door de vrijwilligers van Best een super eerste opbrengst van €137,95 opgehaald. We zijn begonnen! Iedereen alvast enorm bedankt!"
Voelt u zich geroepen om wellicht voorzitter te zijn van dit prachtige evenement? Of misschien wilt u wel sub-voorzitter worden van een commissie? De inzet als vrijwilliger in welke vorm dan ook is gewenst. Ziet u dat zitten? Vul dan het inschrijfformulier in bij DeMooiRooiKrant of mail naar samenloopvoorhooprooi@gmail.com

Irda (links met vlag) en Marion (rechts met vlag) krijgen een symbolische vlag van de voorzitter uit Best.Pinpas gestolen na babbeltruc

Een 68-jarige man uit Sint-Oedenrode is zaterdag slachtoffer geworden van een babbeltruc.

Hij liep na het boodschappen doen via de Markt, Kapittelhof en Leerlooierspad naar het Sluisplein en werd daar door twee vrouwen en één man van tussen de 18 en 25 jaar gevolgd. Vervolgens leidden de daders de man af en stalen ze zijn pinpas. Eén van de daders droeg een zwarte jas met achterop een groot doodshoofd. De politie zoekt getuigen. Tips kunnen doorgegeven worden via telefoonnummer 0900 - 8844, anoniem via 0800 - 7000.Huisartsen uiten bezorgdheid over Megastal

Tijdens de beeldvormende avond over de Megastal in Nijnsel werd namens alle huisartsen een brief voorgelezen. Zij maken zich zorgen over de gezondheid van burgers. Bij deze de brief:

Geachte gemeenteraadsleden,

De huisartsen Sint-Oedenrode zijn zeer bezorgd over het feit dat er waarschijnlijk een vergunning afgegeven gaat worden om een megastal te bouwen ten behoeve van de varkenshouderij aan de Lieshoutseweg te Sint-Oedenrode. Dit terwijl Oost-Brabant al geldt als een gebied waar de veehouderij zeer intensief is.

De bezorgdheid komt voort uit het feit dat intensieve veehouderij gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Een recente rapport van het RIVM (Rijksinstutuut voor Volksgezondheid en Milieu, "Veehouderij en gezondheid omwonenden", 2016) meldt dat er uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke relatie is tussen wonen in een omgeving van veehouderijen en de gezondheid. Er zijn meerdere onderzoeken die deze conclusies ondersteunen.
Hoewel er minder allergie en astma blijkt voor te komen in deze gebieden, blijkt dat er voor COPD (chronische ziekte longen) patiënten echter meer kans op complicaties zijn en zijn deze complicaties bovendien erger. Tevens blijkt de longfunctie verlaagd bij omwonenden en is er een vergrote kans op longontstekingen.
Ook wordt uit het rapport duidelijk dat bepaalde zoonose-verwekkers (dat zijn ziekteverwekkers afkomstig van dieren) vaker voorkomen in de omgeving van veehouderijen. Dit kan leiden tot bepaalde epidemieën (zoals bijvoorbeeld de Q-koorts uitbraak rondom geitenhouderijen). Veegerelateerde MRSA- bacterie dragerschap wordt vaker gezien in deze, te veerijke gebieden. RIVM spreekt van 30% dragerschap. MRSA kan leiden tot ernstige infecties.
Tevens worden mensen in de nabijheid van veehouderijen blootgesteld aan verhoogde concentraties endotoxinen, fijnstof en mogelijk nog andere componenten die afkomstig zijn van de veehouderij. Wat de implicaties daarvan zijn is nog deels onduidelijk maar deze worden verder onderzocht. De verwachting is dat ook deze blootstelling een negatief effect zal hebben op de volksgezondheid.
Uit recent GGD rapport blijkt dat we in Sint-Oedenrode al de grens hebben bereikt wat betreft acceptabel geachte aantal varkensstallen, dat de stallen ook op meerdere locaties binnen de woongrenzen staan en dat ook het uitrijden van mest een groot probleem is.
Als huisarts in Sint-Oedenrode hebben wij te maken met zowel de veehouders als de burgers die in de directe omgeving wonen. Onze taak is om de gezondheid van mensen te bevorderen. Naar onze mening zal door het toelaten van nog meer veehouderijen in onze omgeving, met name rondom de Lieshoutseweg, de gezondheidsrisico's verder toenemen en dat is zeer zorgelijk!

Wij willen daarom pleiten voor een verbod op het bouwen van nog meer veehouderijen en voor het nog serieuzer in acht nemen van de regels die de GGD heeft opgesteld tav acceptabele veehouderij in relatie tot de bevolking.

Hopende op uw weloverwogen en wijze besluit in het belang van de gezondheid van onze bevolking,

De huisartsen van Sint-Oedenrode

Avond over Megastal verloopt beheerst

Foto: Bart vd Heijden

De beeldvormende avond over de voorgenomen megastal in Nijnsel is donderdagavond verlopen zonder noemenswaardige incidenten. Geen spandoeken, geen ordeverstoringen, zoals wel vaker bij beladen onderwerpen. Alleen een groep mensen voor de ingang van het voormalige gemeentehuis in Rooi deed vermoeden dat het die avond wel over iets bijzonders ging. Ze vroegen aan alle bezoekers of ze een petitie wilden ondertekenen, tegen de komst van de omstreden varkenshouderij met 18.000 vleesvarkens, evenveel als Sint-Oedenrode inwoners heeft.

Vier mensen maakten gebruik van het spreekrecht, drie tegenstanders van de voorgenomen vestiging en ook Thomas Verhagen, de initiatiefnemer van de intensieve veehouderij. Inspreker Ivo van Wijk, woordvoerder van re-actiegroep De Bleieven, haalde nog eens alles uit de kast om de gemeenteraad over twee weken hun stem tégen de megastal uit te brengen. Fijnstof, endotoxine, stank, vrachtverkeer. "Kunt u oprecht over twee weken verklaren dat u géén bedenkingen heeft tegen deze vestiging?" Hij memoreerde dat verschillende veehouderijen mét subsidie van de gemeente verplaatst waren naar de andere kant van het Vressels bos. Namens De Bleieven haalde adviseur Jos van de Sande vervolgens de recente publicaties aan over Hepatitis E, dat in gebieden met veel varkens vaker voorkomt en waarop voortaan bloeddonoren getest gaan worden. Hij vergeleek het qua hardnekkigheid met de Q-koorts. "Hard wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar als huisartsen dit signaleren is dit een voorbode daarvan." Namens de dorpsraad Nijnsel wees hun voorzitter René Voss op de grote gevolgen die de komst van de megastal kan hebben voor de leefbaarheid van Nijnsel .

Foto:

Thomas Verhagen wees er op dat aan alle normen en vereisten voor vestiging was voldaan, sterker nog, hij had de lat nog hoger gelegd en niet de verplichte richtlijnen van 2011, maar de zwaardere richtlijnen van 2014 in zijn plannen verwerkt. Op een gegeven moment werd hij persoonlijk en suggereerde dat Van Wijk, in diens tijd als voorzitter van de Dorpsraad Nijnsel, betrokken was geweest bij de verplaatsing van veehouderijen in het betreffende gebied. Van Wijk was daar niet van gediend. "De dorpsraad is nergens enige betrokkenheid gevraagd om te denken, handelen, doen over vijf nieuwvestigingen, en ook niet over één."

Willem van Laarhoven (PvdA) zei namens zijn fractie verbaasd te zijn dat er in de stukken voornamelijk positieve argumenten waren vermeld voor de vestiging, amper negatieve. Vervolgens kwamen enkele deskundigen aan hebt woord, om de vragen vanuit de vergadering en ook het publiek te beantwoorden.
Tot slot waren er nog vragen over de keuze voor een open of een gesloten stal. Beide hebben voor-en nadelen. Een open stal – zoals Verhagen voor ogen heeft - is beter voor het dierenwelzijn, maar verhoogt ook het risico op besmettingen.
Op donderdag 6 juli komt het onderwerp in de commissievergadering, donderdag 13 juli besluit de gemeenteraad definitief of ze een 'verklaring van geen bedenkingen' afgeven en daarmee groen of rood licht voor vestiging van de megastal in Nijnsel.

Veehouders geven stalsleutels aan burgemeester

Veehouders in de gemeente Meierijstad hebben dinsdagmorgen de sleutels van hun stallen aangeboden aan burgemeester Marcel Fränzel van Meierijstad.

Dat gebeurde bij "de Meesters" in Mariaheide. Met deze actie protesteren veehouders tegen de plannen van de provincie om de milieueisen aan stallen zes jaar eerder dan afgesproken fors te verscherpen. "Dat is tegen alle afspraken in", vertelt actieleider Anton van de Broek. "De veehouderij investeert volop in reductie van ammoniak en fijnstof. En dat blijven we ook doen. Maar wat de provincie nu van plan is, is echt ongehoord. Zes jaar eerder dan elders in Nederland moeten veehouderijbedrijven nieuwe investeringen doen terwijl de huidige milieuvoorzieningen nog niet zijn afgeschreven. Alsof de bank plotseling tegen je zegt: los je hypotheek maar zes jaar eerder af dan afgesproken. Dit beleid gaat zeker vijfhonderd veebedrijven in Brabant de kop kosten. Honderden andere gezinnen komen onder de armoedegrens terecht." Ook tientallen bedrijven in de gemeente Meierijstad dreigen het slachtoffer te worden van de ambities van de provincie. Vandaar deze actie. "Voor veel veehouders hoeft het op deze manier echt niet meer en geven de sleutel van hun stallen daarom af bij de gemeente."
De gemeente Meierijstad ligt in het hart van het Agrifood Capital en is een grote speler op zowel Agri- als Food terrein. In een bijbehorende petitie vragen de veehouders dan ook aan de gemeente Meierijstad om haar invloed in Den Bosch aan te wenden. "Dit plan van Gedeputeerde Staten moet van tafel. Het heeft desastreuze gevolgen voor de lokale gemeenschap", vervolgt Van den Broek. Elders in Brabant zetten veehouders een soortgelijke actie op. Dat zal uitmonden in een centrale actie op vrijdag 7 juli bij het provinciehuis in Den Bosch. Dan beslist Provinciale Staten over de plannen van GS.

Rechtgezet

In het opiniestuk over de megastal deze week is een fout geslopen. Er staat vermeld dat in de voorgaande procedures bij de Raad van State de initiatiefnemer in het gelijk is gesteld en provincie en gemeente aan het kortste eind trokken. In deze zaken stond de gemeente echter aan de kant van de initiatiefnemer, dus alleen de provincie trok aan het kortste eind.

"Dit is mijn tweede thuis geworden"

Het is eigenlijk ondenkbaar, maar Marga Kemps heeft afgelopen donderdag na bijna 44 jaar haar laatste werkdag gehad bij partyservice de Leijer. Het liefst wilde ze daar – bescheiden als ze is - zo min mogelijk ruchtbaarheid aan geven, maar dat was aan dovemansoren gericht. Natuurlijk regelde Jan de Leijer een flinke barbecue voor vrienden, familie en personeel. Haar vervoer naar het feestje was bijzonder: een rode eend…

Dat was vroeger namelijk haar eerste auto. Jan de Leijer ziet haar nog zo het terrein op komen rijden, al die jaren geleden. "Ik was een jaar of acht negen. Marga was zeventien toen ze hier kwam. We bouwden een enorme band op. Marga zegt altijd dat ons pa (Sjef) als een tweede vader voor haar was. Marga is als een tweede moeder voor mij, zo simpel is het." Marga zag de kinderen van Sjef en Mia opgroeien, maakte bruiloften mee, de geboorten en het opgroeien van Jan's kinderen. Lief en leed werd in al die jaren gedeeld. Even ging Marga tussendoor werken bij de peuterspeelzaal. Daar wilde ze het liefst de kinderen van Jan onder haar hoede. Een teken aan de wand. Snel keerde ze terug naar de slijterij. Logisch, ze was inmiddels vergroeid met de familie.

Marga heeft in al die jaren een soort van moederrol vervuld. Ook als beschermheilige van de zaak. "Je hoeft ze maar te bellen en ze is er. Ze is de goedheid zelve. Marga heeft een groot hart", typeert Jan. Ze zullen haar flink gaan missen.
"Ik stop wel, maar ik neem geen afscheid", zegt Marga resoluut. "Ik heb altijd gezegd dat als ik oma word, dat ik dan stop met werken. Natuurlijk zal ik het gaan missen. Dit heb ik altijd met zoveel plezier gedaan. Het contact met de mensen, daar heb ik het meest van genoten." Hoe is Marga eigenlijk bij De Leijer terecht gekomen? "Ik was gestopt met de kleuteropleiding. Ik had er 'd'n aard' niet. Toen zag ik een advertentie in de Midden-Brabant. Ik belde en mocht op gesprek komen bij Sjef. In de 'goei' kamer", wijst ze richting het huis. Dat was volgens haar zo beklonken.

"Het is natuurlijk wel raar dat ik hier straks niet meer werk en ik zal vast en zeker eens per ongeluk met mijn fiets aan de deur staan. Maar goed, dan kom ik gewoon op de koffie. Dit is mijn tweede thuis geworden. Hier heb ik me altijd goed gevoeld." In al die jaren heeft Marga veel meegemaakt en de vraag naar een anekdote kwam een beetje onverwacht. Na even denken en graven vond ze een leuke. "Toen ik hier net werkte zei Sjef iedere dag tegen mij; 'ik ga even een Russische brief schrijven. Ik snapte echt niet wat hij bedoelde, maar op een dag kwam ik er achter. Als Sjef dat zei, liep hij naar boven om een dutje te doen. Dat heette 'een Russische brief schrijven."

Meriam en Gerard Wollerich poseren voor één van de schilderijen van Hannie (midden). Foto:

Sterrenkunst bij restaurant Wollerich

Zijn de gerechten van chefkok Gerard Wollerich normaal gesproken al een plaatje, vanaf 28 juni krijgen ze een extra dimensie door de kunst van Hannie van Wanrooij.

Vanaf 28 juni zijn de zalen van sterrenrestaurant Wollerich te Sint-Oedenrode ingericht met kunst van Hannie van Wanrooij uit Boxtel. Hannie heeft door de jaren heen al vele prijzen gewonnen. Zo was ze in 2015 nog winnaar van de derde prijs van de landelijke Van Gogh Schilderwedstrijd met haar schilderij If Vincent was still here. Hierop staat Vincent afgebeeld als eigentijdse stoere hipster die een selfie maakt. De jury bekroonde dit werk om haar technische en creatieve vaardigheid. Dit schilderij is één van de tentoongestelde werken.

Hannie schildert het liefst met olieverf op doek of hout. Ze werkt vanuit haar gevoel en vindt de sfeer van haar schilderijen erg belangrijk. Portretschilderen doet ze het liefst. Ook in opdracht. 'Bij het schilderen van portretten wordt ik echt op de proef gesteld. Het vraagt veel van mijn techniek en geduld om de karaktertrekken van de personen die ik schilder goed op het doek te krijgen. Maar gezien de vele positieve reacties die ik krijg durf ik inmiddels elke uitdaging wel aan', vertelt ze glimlachend bij het inrichten van restaurant Wollerich.

Gastvrouw Meriam Wollerich en Ina Haveman van HavemanKunst staan tevreden naar de nieuwe kunstinrichting van het prachtige monumentale pand te kijken en concluderen dat het allemaal zeer geslaagd is. "Gerard zal hier vast weer smaakvolle en bijpassende gerechten over maken. We kunnen onze gasten hier weer uitstekend mee verrassen", is de conclusie van Meriam.

De expositie is tot 29 november te bewonderen aan de Heuvel te Sint-Oedenrode.

Weer over het weer

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Droger, zonniger en vooral warmer dan normaal. Daarmee is ook het weer van juni in adem genoemd.

Ruim 1 tot 3 graden warmer
De meteorologische zomermaand deed zijn maand volledig eer aan. Van de 18e tot en met de 23e konden we zowaar een (lokale) hittegolf noteren. Van een hittegolf is sprake als het tenminste vijf dagen aaneensluitend tenminste 25°C wordt, waarvan het bovendien ook nog eens drie dagen tenminste 30°C is. De maximumtemperatuur was dan ook met 24,5°C meer dan drie graden warmer dan langjarige gemiddelde van 21,2°C. De hoogste temperatuur was op 22 juni maar liefst 35,0°C. De eerste juni was met 8,1°C de koudste nacht van de maand. Maar het gemiddelde van 12,4°C tegen normaal 10,3°C, heeft menigeen slecht laten slapen. De afgelopen dertig jaar werd een gemiddelde temperatuur van 15,9°C genoteerd. Maar met 18,9° stak juni 2017 daar met kop en schouder bovenuit.

Weinig regen
Juni was een droge maand. Er viel slechts 32,6 mm regen, dat is een druppel meer dan de helft van de normale 65 mm die we mogen verwachten. De natste dag was negen juni, toen viel er 10,7 mm regen. In totaal hadden we achttien droge dagen in de afgelopen maand.

Ruim 22 uur meer zon
Met 220 uur en 18 minuten scheen de zon ruim 33 uur meer dan gemiddeld. Op 19 juni hadden we de zonnigste dag van de maand. Die dag scheen de zon maar liefst 15 uur en 18 minuten, dat 92% van de maximale tijd dat de zon kan schijnen op die datum. Bijzonder is dat de zon elke dag wel heeft geschenen, al was dat op zeven dagen minder dan twintig procent van de maximale tijd.

Kort samengevat, was juni 2017 net als tegenwoordig de meeste maanden duidelijk te warm. Viel er minder neerslag dan normaal en liet de zon zich opnieuw uitgebreid zien.


Bijzonder afscheid bij basisschool Kienehoef

Foto: Lisa vd Ven

Ze zijn de drijvende kracht geweest van de basisschool afgelopen jaren. Juffrouw Ellen, juffrouw Johanna en meneer Harrie. Afgelopen donderdag namen zij afscheid van hun geliefde basisschool. De drie kwamen feestelijk aan in een prachtige gele sportauto. Daar werden zij opgewacht door twee persoonlijke bodyguards. De donderdag stond de hele dag in het teken van het fantastische werk wat de drie in de afgelopen jaren hebben verzet.

De hele school stond klaar om de drie te ontvangen. Via een erehaag mochten juf Ellen, juf Johanna en meester Harrie hun plek betreden. Even later zaten alle kinderen klaar in de zaal met een speciale bloem voor de leerkrachten. Nadat deze werden uitgedeeld werd er een speciaal lied voor de leerkrachten gezongen. Door alle kinderen werd uit volle borst meegezongen terwijl de drie pensionado's zichtbaar genoten. Hierna ging de dag verder met verschillende activiteiten, herinneringen en andere bijzondere momenten om de drie te bedanken. Uiteindelijk werd de dag afgesloten met een speciale receptie. Dat de school dankbaar is voor al het werk dat Ellen, Johanna en Harrie verzet hebben is wel duidelijk. Ze zullen gemist gaan worden!

Deze acteurs gaan er weer iets moois van maken.
Foto: Lisa vd Ven
Foto: Lisa vd Ven

Kindergroep 't Roois Theater speelt Gejat!

Na een jaar lang druk repeteren is het dit weekend dan eindelijk zover. Zaterdag is de première van de kindergroep van 't Roois Theater. Ook zondag spelen zij een voorstelling van Gejat!

Gejat gaat over Hotel Marktzicht. Daar gaat het niet goed mee. Alle hotelbezoekers gaan naar het nieuwe Sunshine-hotel. De dochters van de eigenaar van Marktzicht bedenken een plan om nieuwe bezoekers te krijgen. Deze bezoekers komen, maar het zijn vreemde figuren. Een moderne heks, een verwende kakker, een vrouw die met haar knuffelhond praat en een hyperactieve scout. Op één of andere mysterieuze manier gaat er bij deze gasten van alles mis, er worden spullen gestolen, vernield of kwijt gemaakt. Heeft dat misschien iets te maken met het nieuwe hotel in het dorp?

De voorstellingen zijn te zien op 8 en 9 juli om half 3 in Mariendael. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa op de dagen zelf, voor 4 euro. We vinden het afgezaagd om een stukje over een toneelstuk af te sluiten met 'komt dat zien', maar ja... verzin maar eens iets beters. Dus; Komt dat zien!

Roois Fietst: elk jaar duizenden deelnemers

Nog iets minder dan twee weken en dan gaat de zesde Rooise Fietsvierdaagse weer van start. Een evenement dat al vanaf de eerste editie op een grote schare deelnemers kan rekenen. Als het weer een beetje mee wil werken verwacht medeorganisator Rien Voets van 18 tot 21 juli elke dag zo'n duizend enthousiaste fietsers. Deels uit de regio, deels uit alle hoeken van het land en zelfs deelnemers uit België en Duitsland weten Sint-Oedenrode elk jaar weer te vinden.

"Eigenlijk zijn we als organisatie wel zo'n beetje het hele jaar met de voorbereiding van de vierdaagse bezig. Dat begint met de evaluatie in september. Vanaf dan komen we een keer per maand bij elkaar. Maar als de temperaturen stijgen en juli nadert, neemt de frequentie toe", vertelt Rien Voets. "We zijn met ruim tien mensen in de organisatie. Iedereen heeft zo zijn eigen taak. Er zijn mensen die zich zoal bezig houden met veiligheid, met de routes en met de verzorging onderweg".

In september wordt al begonnen met de voorbereidingen.

Veiligheid is een belangrijk thema voor Voets. "We pijlen de route goed uit, daardoor hoeven de fietsers eigenlijk niet op de routebeschrijving te kijken. Dat maakt het fietsen veel veiliger, omdat iedereen dan ook echt geconcentreerd kan fietsen. Maar ook waarschuwen we met borden heel duidelijk bij gevaarlijke punten zoals oversteken. Maar we zetten absoluut geen verkeersregelaars in. Daar hebben we een goede reden voor: als je verkeersregelaars inzet, dan gaan mensen zelf minder goed opletten. Maar ook hebben we daar onvoldoende mensen voor", beaamt Voets.

De deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden. Er zijn routes van 30, 45 en 60 kilometer. Die vertrekken elke dag in een andere richting. Dinsdag is er een nieuwe route richting 's-Hertogenbosch, woensdag vertrekt de karavaan richting Oisterwijk, donderdag staat Nuenen op het programma en op de laatste dag wordt Heeswijk voor het eerst sinds jaren weer aangedaan.


Veiligheid staat bij Rooi Fietst hoog in het vaandel.

De start van de Rooise Fietsvierdaagse is dinsdag 18 juli om 9.00 uur bij camping de Kienehoef. Wethouder Coby van der Pas, zal het startschot lossen. Vertrekken kan elke dag tussen 9.00 en 13.00 uur. Onderweg is er voor de deelnemers een kleine versnapering, waaronder een broodje beenham. Dat wordt door Puur Brabant aangeboden.


Feestweekend café d'n Toel

Foto:

In deze krant staat een interview met Michael Toelen omdat hij alweer tien jaar de uitbater is van café d'n Toel. "Wie jarig is trakteert" is zijn motto en daarom geeft Michael van vrijdag 14 t/m zondag 16 juli een feestweekend.

"De tijd is gevlogen in al die jaren met alleen maar mooie momenten. Dat moeten we natuurlijk vieren! Natuurlijk niet alleen. Daarom nodigen wij vaste gasten, verenigingen en iedereen die zin heeft in een feestje, uit om dit samen met ons te vieren. Wie jarig is geeft ook wat weg! Dat doen wij natuurlijk ook dat weekend. Wat dat is houden we nog even voor ons maar het zal een spettrend weekend worden voor jong & oud! Alles wordt gevierd op het buitenterrein bij café d'n Toel", geeft het feestvarken aan.

Programma
Vrijdag 14 juli: een top surprise Dj die in heel de Benelux en daarbuiten bekend is. Tien jaar geleden stond hij ook in Olland!

Zaterdag 15 juli: rock & roll country band Tennessee State Line. Deze band speelt alle nummers van vroeger. Tennessee State Line is een rock & roll en country formatie met rock and roll en country werk. Opzwepende ritmes en herkenbare tunes!

Zondag 16 juli: Hollandse middag! Deze dag zullen er verschillende Nederlandstalige artiesten naar Olland komen! In samenwerking met radio Mexico en Lex Harding zal dit een top middag worden voor iedereen.
De entree is €10,- en komt geheel ten goede aan Radio Mexico. Daarmee willen we het radiostation steunen om door een moeilijke tijd te komen. Het station was bijna ter ziele, maar knokt zich weer omhoog.

De voorverkoop is gestart. Bij café 't Huukske in Liempde, café de Kroeg in Sint-Oedenrode en bij café d'n Toel in Olland.

Superieur orgelconcert door Duo Italiano

Uit de aankondiging in de pers en via mailing was duidelijk dat het om een uitzonderlijk concert ging van twee musici met een curriculum om u tegen te zeggen. Wat was ik blij dat het me deze keer wel lukte om het concert van deze twee 'maestri della musica' te kunnen meemaken want wat we deze middag te horen kregen van organist Ugo Sforza en violist Domenico Strada getuigde van groot vakmanschap en ongekende muzikaliteit.

Door: Mattie De Schepper

Bij het openingsstuk; de sonate in G Major van B. C. Marcello viel vanaf de eerste tonen op hoe goed violist en organist op elkaar inspeelde. De intonatie was loepzuiver en de balans was perfect. Solowerk en basso continu liepen naadloos in elkaar over. Ze gaven elkaar de ruimte om dynamische verfijning hoorbaar te laten zijn. Het was of het orgel helemaal opging in de interpretatie en de klankkleur van de viool.

Keuze van werken
In Bachs transcriptie voor orgel van Vivaldi's concerto voor twee violen in A minor kwam met name de virtuositeit en instrumentbeheersing tot uiting. Wat een feest! De daarop volgende Händelsonate klonk vitaal; afwisselend vrolijk, jubelend of gedragen. De frisse 'fluitsonate' van B. Galuppi was voor mij de verrassing van de middag. Wat een schitterende registratie klonk hierin door. Ook Albinoni ontbrak niet en ook hierin toonde het Smitsorgel zijn grote veelzijdigheid. Die veelzijdigheid en schitterend kleurpallet kwam de laatste drie meer romantische werken optimaal ten goede.

Dankbaar en lovend publiek
Gevraagd was te wachten met het applaus tot de musici beneden waren. Iedereen was gaan staan en vormde een haag waartussen Domenico Strada en Ugo Sforza naar voren liepen en een langdurende ovatie in ontvangst namen.

Geschenk
In het gesprek dat we achteraf hadden met de musici toonden zij zich gelukkig met de kwaliteiten van het orgel en met de kans hier een concert te kunnen geven. Eigenlijk schaamde ik mij en vond ik het teleurstellend dat niet meer mensen waren komen luisteren. Voor mij en ook voor alle aanwezigen voelde het als een voorrecht, als een groot geschenk een concert als dit in ons eigen dorp te kunnen meemaken.


Cantecleer voor laatste keer in Odendael

Zoals eerder in deze krant is vermeld, houdt koor Cantecleer na vijfenveertig jaar op te bestaan. Het koor heeft menigmaal, altijd wel enkele keren per jaar, in Odendael gezongen, ook in de kerkelijke vieringen. Sinds 1995 is het een traditie dat het koor de laatste repetitieavond van het koorjaar een gratis concert in Odendael geeft. Ook in het laatste jaar van het bestaan zal dit gebeuren en wel op dinsdag 11 juli om 20.00 uur in de grote zaal van Odendael.

En dan het afscheid
Met een slotconcert op zondag 5 november 2017 om 15.00 uur in De Knoptoren te Sint-Oedenrode, wil het huidige koor Cantecleer, aangevuld met zo veel mogelijk oud-koorleden, op een muzikaal waardige wijze afscheid nemen van Rooi.

Alle oud-koorleden van de afgelopen 45 jaren worden hierbij uitgenodigd om mee te zingen om samen een mooi afscheidsconcert te geven. Je kunt je nog steeds opgeven met vermelding van je stem-soort via het volgende mailadres: anneke.bokhorst@upcmail.nl. Dan ontvang je per mail de nodige informatie. Koor Cantecleer hoopt op veel enthousiaste reacties.

50 koren trekken samen op

Sint-Oedenrode ofwel Rooi heeft zich in de wereld van zangkoren een plek veroverd. Toen in oktober 2016 de zon begon te schijnen over Rooi Vol Koren was meteen de toon gezet voor de toekomst. Dit is wat we willen! Dat was de overtuiging van de vele deelnemers, van het publiek en niet op de laatste plaats van de organisatie, die weer volop bezig is met de voorbereidingen voor 2018.

Op 7 oktober 2018 gaat Rooi Vol Koren op herhaling. En nu niet met dertig maar met vijftig koren!
Die krijgen de gelegenheid om drie keer een optreden van ca. twintig minuten te geven. Er komen in en rond het centrum van Rooi vijftien mooie binnen- en buitenpodia. De organisatie gaat weer voor gastvrijheid, gezelligheid en voor 'alles samen'.

Quote van de organisatie: Beter samen optrekken dan langs elkaar aflopen! Koren die willen deelnemen kunnen nu inschrijven via www.rooivolkoren.nl Aarzel niet want vol = vol.

Kijkje bij Harrie van de Kamp in de keuken

Foto: Hans van den Wijngaard

De beheerder van het Smederijmuseum voelde zich enigszins overvallen toen de wandelgroep van Fortuna maandagavond met zeventien bezoekers en dito begeleiders op stoep stond. Maar met wat passen en meten en natuurlijk wat geduld, kon toch iedereen een kijkje nemen in de woning van de familie Van de Kamp, waar de geschiedenis van de Rooise stalenmeubelengigant Ahrend Oda in 1905 begon. Aansluitend bracht de groep ook nog een bezoek aan tuincentrum Brekelmans aan de Boskantseweg.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Programma info TV Meierij

Rooi Actueel met nieuws, actualiteiten, info en trends in korte uitzendingen. Uitzending: elk heel uur, vlak voor alle andere programma's.

Rondje Rooi
Vanaf donderdag 29 juni kunt u kijken naar: Visdag voor gehandicapten bij De Vossekuil, Veteranendag Meierijstad, Dansvoorstelling bij DV Sunrise, Fototentoonstelling Dementievriendelijk Meierijstad in Odendael, Rooi Swingt / Concert NJA en Jaarmarkt 2017.Uitzendtijden: 00:00 – 03:00 – 06:00 – 09:00 – 12:00 – 15:00 - 18:00 en 21:00 uur.

Openingstijden
Studio: Laan van Mariëndael 30A bereikbaar voor bestellingen, vragen, meldingen, elke ochtend van 09:00 - 11:30 uur behalve vrijdag. Vrijdag is het kantoor van 13:30 - 16:30 uur open. Tel. 0413-471193

Uitzendkanalen en frequenties
TV Meierij is te ontvangen via KPN kanaal 1435.TRINED kanaal 500.
OnsBrabantNet digitaal via kanaal 38, analoog op 792 MHz. Via Ziggo: analoog op 256 MHz en digitaal via mediabox kanaal 36, CI+ kanaal 331. Via Vodafone Thuis: kanaal 712


Foto: Jeroen van de Sande

Op woensdag 28 juni stonden bij Albert Heijn de prijzen te wachten op de tien gelukkige prijswinnaars van de avondvierdaagse van Olat. Zij werden nog extra verwend met pakjes drinken en wat snoep en waren erg enthousiast over hun ontvangen prijs. Ze verzekerden de organisatie dat zij volgend jaar weer mee gaan lopen .Zo kan de organisatie tevreden zijn met een geslaagde vijf kilometer Avondvierdaagse puzzeltocht.

Zomerschool 2017

In de zomer van 2017 vindt voor de vijfde keer de Zomerschool plaats. Het eerste lustrum!

De Zomerschool wordt georganiseerd door Taalwerkplaats Rooi en het Damiaancentrum op de dinsdag-, woensdag- en donderdagochtenden tussen 25 juli en 11 augustus.

Heeft u een leuke workshop in de aanbieding of wilt u op één of meerdere ochtenden komen helpen, laat het ons weten via taalwerkplaats.rooi@gmail.com of telefoonnummer 06 - 25 42 53 62

Alsnog geslaagd

Zwijsen College, Veghel
Havo

Pim Heesakkers
Meike de Louw

Fioretti College, Veghel
GTL Techniek

Luc van de Klok


Zelfs de insecten vergeten Hein niet

Hein, zijn vrouw Ine, dochter Gitte en schoonzoon William Foto: Henri van Weert

Je krijgt wat je verdient, wordt wel eens gezegd. Het is daarom dat Hein de Koning vrijdagavond voor de tweede keer in korte tijd werd verrast en bewierookt. Vanaf vandaag neemt hij officieel afscheid van de Jeugdnatuurwacht en dat zal voor altijd in herinnering blijven, want er is een hotel naar Hein vernoemd. Het insectenhotel aan de Natuurweij.

Foto: Hans van den Wijngaard

Hein zal gedacht hebben; wat mag ik vandaag weer komen doen? Twee weken geleden werd al uitgebreid afscheid van hem genomen. Ook dit keer was weer veel op touw gezet. Leden en jeugdleden van de Jeugdnatuurwacht waren uiteraard van de partij. Samen met familie en vrienden zongen ze het lied dat speciaal voor Hein is gemaakt. 'Dank Hein, Dank Hein, voor al je werk, Dank Hein'. Dat bleef nog wel even nagalmen.
Wethouder Van Rooijen nam de moeite om vanuit Veghel een bijzondere onthulling te verzorgen. Samen met Hetty Klerks onthulde hij de nieuwe naam van het tien jaar oude insectenhotel: Hotel Hein de Koning. Zo kregen de insecten een nieuwe hoofdingang. Hein, zijn vrouw Ine, dochter Gitte en schoonzoon William lachten van blijdschap en dankbaarheid. Nu is het moment dan toch echt aangebroken dat de vereniging verder moet zonder secretaris Hein, maar hij zal nooit worden vergeten. Zelfs niet door de vele insecten die Rooi rijk is…
Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Goed bewaarde Rooise bankgeheimen eindelijk onthuld

Wat is het bankgeheim tegenwoordig nog waard? Met steeds meer internationaal betalingsverkeer, is je geld zelfs op de eens zo solide Zwitserse banken niet meer zeker voor de fiscus. Tot zaterdagmiddag kende ook Rooi nog haar bankgeheimen, zeven stuks maar liefst. Kende, want in de Knoptorenkerk werden ook deze laatste Rooise bankgeheimen door het Roois Cultureel Erfgoed onthuld.

Het is alweer een aantal jaren geleden dat in het 'Groene Woud' in totaal 32 banken werden geplaatst. De naam van deze bank onthulde de Middeleeuwse naam van het gebied waar de bank stond. Maar waar die naam vandaan kwam en wat die betekende verraadde de bank niet. Voor het Roois Cultureel Erfgoed voelde dat niet goed. Reden om een werkgroep op te richten die daar iets mee zou doen.

Jack van Haastrecht, Ralph Jansen en Antonie van der Staak zochten uit waar de namen die op de zeven Rooise banken prijken vandaan kwamen. Zij maakten daarbij dankbaar gebruik van de in 2015 overleden Harry van Kuijk, die zich op topografische gebied jarenlang verdienstelijk maakte voor Sint-Oedenrode en de heemkundige kring in het bijzonder.

Het resultaat van al dat speurwerk is samengevat in zeven filmpjes, met daarin een prominente rol voor verschillende bekende en minder bekende Rooienaren. Eén van de filmpjes die vertelt over de naam Neep Hool, werd in de Knoptorenkerk gepresenteerd. Voor wie er niet bij was, is een fietsroute samengesteld langs de Rooise bankjes. Bij elk bankje is QR-code geplaatst, door die code te scannen kan het filmpje op de smartphone worden bekeken dat over die plaats vertelt.

Voor wie geen smartphone heeft of voor mensen met een kleine databundel zijn de filmpjes ook te bekijken op www.bankgeheimen.com.

Plattelandsfestival laat zich niet door het weer kisten

Foto: Hans van den Wijngaard

Ondanks dat de weersvoorspelling minder fraai was, dan dat de organisatoren van welk buitenevenement dan ook zouden wensen, kan de organisatie van het Plattelandsfestival in Nijnsel terugkijken op een geslaagd weekend.

Vooral zaterdag was een druilerige dag, maar dat deerde de fans van ronkende tractoren geenszins. Ook op zondag was het terrein tegenover de Vresselse Hut goed gevuld. Dankzij de grote tent en enkele overdekte werkruimtes, kon zowat elke bezoeker schuilen tijdens die ene bui die de voormiddag ontsierde.

Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard
Foto: Hans van den Wijngaard

Toen na de middag de zon steeds meer de overhand kreeg was het terrein al snel gevuld met fans van antieke landbouwwerktuigen. Die zagen bij de verschillende demonstraties hoe de mechanisatie in de agrarische sector in de tweede helft van de twintigste eeuw haar intrede deed. Kijk voor meer foto's op www.mooirooi.nl

Als Michael iets doet, doet hij het goed

Een echte horecaman. Dat is Michael Toelen. Hij is niet voor niets één van de langstzittende café-eigenaren van Sint-Oedenrode. Komende week viert hij zijn tienjarig jubileum. Op een geheel kenmerkende wijze; groots, want als Michael iets doet, dan doet hij het goed. Dat leert een blik terug in de tijd.

"Ik wilde in eerste instantie per se niet de zaak van ons pa en ma overnemen, maar na veel praten met allerlei mensen maakte ik toch die stap. 'Je kunt het helemaal naar je eigen zin maken', zeiden ze tegen mij. Toen ik daar over nadacht zag ik ineens heel veel mogelijkheden. Toen heb ik de stap toch genomen", denkt Michael terug. Als jonge rouwdouwer werkte Michael vol overgave bij café 't Straotje. Maar Michael was een vulkaan die op uitbarsten stond. Een overtolligheid aan energie moest er uit. De Ollander wilde een eigen zaak en die moest en zou er komen…
Olland leek niet de ideale plek. "Twee cafés in Olland. Kan dat wel? Daar was ik een beetje bang voor", weet Michael nog. "Ik begon helemaal onder aan de lijn. Met vier vaste gasten en een biljartclubje. Als ik dan zie wat het nu is dan heb ik het volgens mij best goed voor elkaar gekregen." Niet zonder slag of stoot. Als horecaman moet je van hard werken houden. Dat heeft Michael dus gedaan: tien jaar keihard gewerkt. Michael: "Het was zeker niet altijd makkelijk. Iedereen weet dat de horeca harde klappen heeft gehad. Toch ben ik er altijd voor gegaan en heb ik alles gegeven. Maar zonder mijn ouders was dit nooit gelukt. Ze hebben al die jaren meegewerkt. Daar ben ik ze heel erg dankbaar voor."

"Ik begon helemaal onder aan de lijn. Met vier vaste gasten en een biljartclubje"

Het café heeft door de jaren heen een enorme metamorfose ondergaan. Als Michael iets in zijn hoofd krijgt, dan voert hij het uit. Al snel bouwde hij een skihut op de plek waar een vervallen schuurtje stond, het terras is ondertussen vervijfvoudigd en het pand ziet er van binnen en buiten pico bello uit, met ieder seizoen wel een verbeterende aanpassing. Vier vaste gasten zijn er inmiddels veertig en vandaag de dag is niet één schamele biljartclub kind aan huis, maar zijn het tientallen (sport)verenigingen die regelmatig over de vloer komen. En wat te denken van al die passerende wandelaars en fietsers die graag aanleggen voor een lunch of bakje koffie.
Ook de evenementen in Olland heeft Michael naar een hoger plan getild. Vooral Carnaval en Kermis in Olland worden mede dankzij Michael weer serieus genomen. "Ik ben erg trots op wat ik heb bereikt. De kermis hebben we veranderd naar een flink evenement waar honderden mensen op afkomen. Vooral ook veel van buiten Olland. Daar krijg ik iedere keer weer een kick van." De Solexrace, Carnaval en het zeepvoetbal vergeet Michael even, maar de Nederlandse artiesten uiteraard niet. "Alle grote namen zijn hier geweest. Van Henk Bernard tot Django Wagner. Man, dat waren geweldige avonden."
Het is geen geheim dat café d'n Toel te koop staat. "Eerlijk is eerlijk. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en ons pa en ma willen en kunnen ook niet lang meer door. Wat ik ga doen? Ik weet het nog niet. Ik ben me aan het oriënteren. Er is geen haast."
Van 14 t/m 16 juli geeft Michael een groot jubileumfeest, zoals alleen hij dat kan. Er komen weer volop artiesten en het publiek gaat zeker verrast worden. "Op deze manier wil ik al mijn gasten enorm bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Ik heb er zin in!"

Camper wint aan populariteit

De camper wordt steeds populairder. Het feit dat het aantal camperbezitters de afgelopen tien jaar is verdubbeld naar een duizelingwekkend aantal van 100.000 zegt genoeg. Ook het huren van een 'vakantiehuis op wielen' zit in de lift. Steeds meer mensen kiezen voor een vakantie dichter bij huis met een onbegrensde keuze in vrijheid. Bij Van Acht campers maken ze dat van dichtbij mee…

Teun van Acht is een ondernemer die denkt in mogelijkheden. Zo zag hij twee jaar geleden kansen in de verkoop en verhuur van campers. Een vooruitziende blik, want inmiddels draait de zaak op volle toeren.

Verhuur
In het voor- en najaar trekken met name de vijftigplussers eropuit en in de zomermaanden gaan vooral gezinnen met een camper op pad. Meestal twee á drie weken. De huurcampers zijn bij Van Acht volledig ingericht met tafel, stoelen en alles voor in en om de camper. Een camper mag je besturen met je autorijbewijs, wat het huren van een camper extra gemakkelijk maakt. De zomermaanden zijn bij Van Acht Campers vaak snel volgeboekt, op de website zijn prijzen en beschikbaarheid gemakkelijk terug te vinden.
Dit seizoen heeft Van Acht Campers diverse modellen rondrijden. Van een grote gezinscamper tot een buscamper voor twee personen. "Onze klanten trekken door heel Europa, van Noorwegen tot Spanje, " weet de eigenaar. Europa is ook zo ontzettend mooi! Iedere dag worden er nieuwe camperplaatsen aangelegd. Inmiddels zijn er 10.000 camperplekken op ons continent. Plus vele duizenden campings.

Verkoop
Teun is ook zeer enthousiast over de verkoop van zijn campers. Hij is dagelijks op zoek naar mooie jonge campers om zijn voorraad uit te bereiden. Teun selecteert de campers zorgvuldig op bouwjaar, kilometerstand en degelijk onderhoud zodat de camper met een gerust hart en garantie weer verkocht kan worden. "Door het internet hebben we een groot verkoop gebied. Maar nog veel leuker: ook dicht bij huis rijden al diverse 'Van Acht Campers' rond," vertelt Teun trots. "Naast verkoop, bouwen we o.a. zonnecollectoren en schotelantennes op campers."

Schadeherstel
Ook hebben ze bij Van Acht veel ervaring in het herstellen van alle soorten schades aan zowel camper als caravan. Of het nu gaat om hagelschade, lakschade of vocht schade. "Met ons team van specialisten kunnen we alles maken," stipt de vakman aan.

Van Acht campers verkoopt en verhuurt als enige in Meierijstad jonge gebruikte campers. Teun: "Kom eens gezellig langs wanneer u interesse heeft! Dan laat ik u alle mogelijkheden zien. En mocht het voor dit seizoen niet meer lukken? We zijn al druk bezig om voor 2018 onze verhuurvloot flink uit te bereiden!"

Ga nu naar onze website voor meer informatie: www.vanacht-campers.nl. Van Acht Campers, Industrieweg 27A, 5492 NG, Sint-Oedenrode, 0413-763926

Feesteditie; 5 jaar puppyquiz picknick in het park

Foto: Bart van der Heijden

De Puppyquiz in Rooi vindt zondag 9 juli voor de vijfde keer plaats. Een gratis quiz in de open lucht voor jong en oud. Moeilijke en makkelijke vragen over sport, film, muziek, nieuws, roddel en een beetje cultuur. Neem een picknickkleed mee en kom naar het veldje in Sint-Oedenrode tussen Mariëndael en het kasteel.

v.l.n.r. Paul van Oorschot, Zico Merkx, Ruud Raaijmakers, Ad Verhoeven en Teun van Acht

Tussen 14:00 en 16:00 uur komen in hoog tempo talloze vragen, plaatjes en audiofragmenten langs. Teams kunnen bestaan uit familie, vrienden, collega's en buren. Er is geen maximale teamgrootte; alles wat op één picknickkleed past mag als 1 team meedoen, van peuter, puber, 50-plusser tot hoog-gepensioneerden. Neem een picknickkleed mee en kom zondag aanstaande iets voor tweeën naar het veld tussen Mariëndael, de Dommelrodeschool en het kasteel. Geniet tot een uur of vier van dit geweldige gratis evenement! De organisatie heeft ook dit jaar weer voor fantastische prijzen gezorgd. Als kers op de taart een bijzondere vragenronde in de vorm van "levend Kahoot". P.S. Bij (heel) erg slecht weer gaat het evenement niet door, hou daarom de Facebookpagina van De Natte Plek Pubquiz in de gaten.

Foto:

Hallo, wij zijn poes Kitt (met het meeste wit) en kater Ryo. We zijn allebei geboren rond 1 april 2015 en we hebben elkaar ontmoet op Hokazo. We waren op slag gek op elkaar en zijn dan ook de beste vriendjes. We doen van alles samen: slapen, een krabton delen, knuffelen, staartjes in elkaar draaien en kusjes geven. Een bordje lekkers delen we met gemak en we zijn zeer enthousiast als onze verwenmensen langs komen met lekker voer. We beginnen dan meteen te miauwen als we iemand zien en staan al bij de deur te wachten. Tijdens het eten kun je ons al voorzichtig aaien. Heb jij een plekje voor ons samen? We zouden namelijk heel graag samen naar een eigen huisje willen verhuizen. We staan ook op www.dierenasiels.com en www.facebook.com/hokazo!

Dierenopvangcentrum Hokazo - Lange Goorstraat 6 - 5406 XE Uden - tel. 0413-260546 - e-mail: admin@hokazo.nlwww.hokazo.nl


Historische beelden

Een mooie voetbalfoto met een dit keer. We zijn erg benieuwd waar en wanneer deze foto is gemaakt en wie deze mensen zijn! Stuur uw reactie naar redactie@demooirooikrant.nl of bel naar 0413-479322. Binnenlopen mag ook. De koffie staat klaar op Heuvel 17. Heeft u zelf een mooie oude foto voor de krant? Daar staan we om te springen!

Van de pastores

Foto: Hans van den Wijngaard

De waarde van de Eerste Communie

Afgelopen weken hebben diverse communievieringen in onze parochie plaatsgevonden. De eerste communie is het tweede inwijdingssacrament na de doop.

Er blijkt echter een alternatief te zijn voor de communieviering. Het betreft de zogenaamde lenteviering. In een lenteviering komen de kinderen net zo mooi aangekleed als bij de communie samen, er worden mooie teksten gesproken en alle aandacht gaat uit naar de kinderen zelf.
Waarom kiezen wij als Oda parochie dan ook niet gewoon voor een lenteviering? Het Evangelie van de Emmaüsgangers geeft ons het antwoord: 'Brandde ons hart niet toen Hij tot ons sprak?' zeiden de leerlingen nadat Jezus met hen was opgelopen en hen verteld had over de heilsgeschiedenis.
De ontmoeting van de communicanten met Jezus in de eucharistie heeft als bedoeling dat ook hun harten geraakt worden door de liefde van God. Dat zij leren dat Jezus hun hele leven met hun meegaat. Een mooie lenteviering is in enkele weken vergeten. De eerste communie mag echter de basis zijn van een gelovig leven als (jong)volwassene.
Een gelovig leven was en is een keuze. Niemand wordt verplicht te geloven. Wij hopen echter van harte dat onze eerste communicanten ook dit jaar weer geraakt mogen zijn door het vuur van het geloof.
Natuurlijk verdienen de kinderen veel aandacht tijdens hun eerste communieviering en toch gaat het niet alleen om hen. Het gaat namelijk eveneens en in de eerste plaats om God van wie wij vragen deze kinderen en hun families rijkelijk te zegenen met Zijn genade. Het waren prachtige communievieringen dit jaar. Dat kan ook moeilijk anders met zulk een Goede God!

Diaken Frank van der Geld

Bijzondere zomervieringen

'Er op uit' is al vele jaren een bekende uitdrukking in de vakantieperiode. Een uitnodiging om de gewone gang van alle dag te onderbreken en te genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. In de komende zomervakantie willen wij ook als Odaparochie 'er op uit gaan'. In Gods Schepping mogen wij Eucharistie vieren. Zo zijn er in de komende vakantie maar liefst vier openluchtmissen waarvoor wij u bijzonder uitnodigen:

*Zondag 6 augustus is de jaarlijkse Oogstviering op de Hoeve Strobol in Nijnsel. Aanvang 10.00 uur. Aansluitend start het Oogstfeest met tal van (agrarische)activiteiten voor jong en oud. Om 9.30 uur verzamelen wij bij de St. Antoniuskapel aan de Lieshoutseweg. Vandaar trekken wij met de gildes uit Son en Rooi naar de Hoeve Strobol. De Oogstviering wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de ZLTO.

*Zaterdag 12 augustus is er om 18.30 uur een openluchtmis bij de Mariakapel aan de Kasteellaan in Sint-Oedenrode. De directe omgeving rond de kapel is opgeknapt. Het geheel mag weer gezien worden. Deze viering is een mooi opmaat naar het grote Mariafeest dat wij enkele dagen later gaan vieren.

*Dinsdag 15 augustus, hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, vieren wij met de gehele parochie een feestelijke openluchtmis bij het Lourdes-altaar in de fraaie pastorietuin van Breugel. Aanvang 19.00 uur. In aansluiting op de Mis is er een processie door de pastorietuin.

*Zondag 3 september vindt ten slotte om 10.00 uur de openluchtmis plaats bij de nieuwe Ritakapel aan het Ritaplein in de Boskant. Een jaar na de opening heeft deze kapel een vaste plaats in het geheel van onze parochie.

Oproep voor zangers en zangeressen Oogstviering Nijnsel

Op zondag 6 augustus aanstaande wordt op de Hoeve Strobol de jaarlijkse Oogstdag gehouden. Ook dit jaar opent deze dag om 10.00 uur met de Oogstviering. Een feestelijke openluchtmis waarin wij God danken voor de gaven van zijn Schepping.

Omdat deze viering in de vakantie van de parochiekoren valt, doen wij een beroep op een ieder die graag het gelegenheidskoor op 6 augustus wil versterken. Het Oogst-Koor, onder leiding van Nicoline van Esch, zal bekende liederen zingen. De drempel om mee te komen zingen blijft zo laag liggen.
Op donderdag 3 augustus vindt er in de Nijnselse St. Antoniuskerk een repetitie plaats. Aanvang om 20.00 uur (tot uiterlijk 22.00 uur).

Ieder die zich aangesproken voelt is van harte uitgenodigd deze bijzondere viering mee te verstreken met zijn of haar zang.

Indien u wilt meezingen, gelieve u te melden bij Nicoline van Esch via het volgende mailadres: vanesch.vanniekerk@gmail.com

08 juli Concert Smitsorgel, Martinuskerk-C 15.00 uur
09 juli Concert Orgelkring, PJ de Boer, Genovevakerk Breugel 14.00 uur
10 juli Mogelijkheid tot pastoraal gesprek, Odendael vanaf 13.00 uur
Biddende Moeders, parochiezaal Nijnsel 13.45 uur
13 juli Bijeenkomst Ziekenbezoekgroep, Martinus-C 14.00 uur
15 juli Concert Smitsorgel, Martinuskerk-C 15.00 uur
16 juli Eucharistie met Gitaarclub Mandogita's, Antoniuskerk Nijnsel 11.00 uur
22 juli Concert Smitsorgel, Martinuskerk-C 15.00 uur
06 augustus Openlucht ZLTO-Oogstdankviering, Hoeve Strobol, Nijnsel 10.00 uur
12 augustus Openluchtviering Mariakapel Sint-Oedenrode 18.30 uur
15 augustus Openluchtviering Mariatenhemelopneming, pastorietuin Breugel 19.00 uur
03 september Openluchtviering Ritakapel Boskant 10.00 uur


Bijzondere donatie

Enkele dagen geleden ontving het bestuur van de Stichting Behoud Martinuskerk het bericht van een schenking uit een nalatenschap.

Een onlangs overleden parochiaan, sterk betrokken bij de geloofsgemeenschap rond de St. Martinuskerk, heeft in haar testament € 2500,00 bestemd voor de instandhouding en het onderhoud van dit monumentale kerkgebouw in het centrum van Sint-Oedenrode. Een bijzondere geste waar zowel de Stichting Behoud Martinuskerk als het parochiebestuur dankbaar voor zijn. Zo zijn wij in staat de St. Martinuskerk voor de toekomst te bewaren als een centrum van geloof en hoop voor velen.

Ga verder en trek er op uit naar alle mensen die leven in de marge van de samenleving! Ga naar hen toe en maak bij hen de Kerk zichtbaar in de kracht van de Heilige Geest.

Aangepaste openingstijden secretariaat

Foto:

Tijdens de zomervakantie (17 juli tot en met 25 augustus) gelden er aangepaste openingstijden:

Parochiebureau in het Centrum (H. Martinus) geopend op dinsdag en vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur; Parochiecentrum Mgr. Bekkerplein 1 geopend op dinsdag en donderdag van 9:30 tot 12:30 uur.

Een tafel voor de kleuters in Mtinko

De barmhartige zusters van de heilige Carolus Borromeus zijn in de jaren 80 vanuit het niets met een school begonnen in Mtinko, een plaatsje in een van de armste gebieden van Tanzania.

Inmiddels is de school uitgegroeid en floreert zij. Stukje bij beetje zijn de Nederlandse zusters vertrokken, en Tanzaniaanse zusters van dezelfde congregatie hebben het werk van hen overgenomen. Enkele zusters die in Tanzania begonnen zijn, wonen nu in een klooster in Den Bosch. Met hen heeft de parochie contact, en voor de tweede keer hebben communicanten uit onze parochie geld bij elkaar gebracht voor de school in Mtinko. Ditmaal voor een tafel voor de kleuters. Zij hebben sinds kort een mooi schoollokaal, maar geen tafel om aan te werken.

Allerlei bijzondere activiteiten hebben de communicanten en hun ouders aan de dag gelegd om geld bij elkaar te brengen. Regelmatig heeft u hierover iets kunnen lezen op deze pagina. Zondag 10 juni hebben we de communie voorbereiding afgesloten, en we hebben een bedrag van € 2.849,96 kunnen overhandigen aan de zusters. Een geweldig resultaat.

Maar het werd nog mooier. Pastoor Blom heeft het geld dat hij ontvangen heeft voor zijn 50e verjaardag ook bestemd voor de school in Mtinko. Dit betekent dat we in totaal ruim € 5.000,00 mogen schenken aan de zusters voor Mtinko!

We hopen te zijner tijd nog verslag te kunnen doen de tafel, en van wie weet wat nog meer.
Veel dank aan iedereen die aan een bijdrage heeft geleverd!

Manon van den Broek

Augustus en Althuizen geven gratis concert

Met een geweldig concert, verzorgd door 'Duo Italia', werd zondag de aftrap gemaakt van de concertreeks 2017 'Op en rond het Smitsorgel'. Op zaterdag 8 juli om 15.30u. zijn muziekliefhebbers opnieuw van harte welkom in de H. Martinuskerk voor het volgende gratis concert.

Bert Augustus (orgel) en Els Althuizen (fluitiste) staan dan garant voor een muzikale en afwisselende uitvoering. Beide muzikanten concerteerden al vaker met groot succes in Sint-Oedenrode. Voor diegenen die hen echter niet kennen:

Els Althuizen studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Tilburg bij Pieter van Veen en sloot deze opleiding af met de diploma´s docerend musicus (1980) en uitvoerend musicus (1981). Later studeerde zij nog verder bij Marijke Miessen in Amsterdam. Zij maakte deel uit van diverse muziekgezelschappen en verleende medewerking aan een aantal radio- en cd-opnames en aan de instrumentale begeleiding van koren tijdens concerten. Momenteel speelt zij in "de Bijenkorf, gezelschap voor Barokmuziek", en is zij een van de vaste instrumentale begeleidsters van de "De Witt Academy". Daarnaast is zij als docent verbonden aan "De Plantage" in Tiel, en heeft zij een eigen lespraktijk in Rosmalen. Zij geeft leiding aan de blokfluitensembles "Flûtes à Lek", "Dolce Sirena", "Musica Sodalitas", (een groot blokfluitkoor in de bezetting van sopranino- tot contrabasblokfluit) en "Les Avezathes".

Bert Augustus (Eindhoven, 1952) werkt sinds 1989 als campanoloog bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten en sinds enkele jaren ook bij het Museum Klok & Peel aldaar. Hij studeerde natuurkunde (HTS Eindhoven), orgel (Brabants Conservatorium) en beiaard (Nederlandse Beiaardschool). Hij was organist aan de Brigidakerk in Geldrop, de Willibrorduskerk in Berkel-Enschot en de Thomaskerk te Eindhoven. Als beiaardier was hij verbonden aan het Oude Willibrorduskerkje in Waalre en als assistent beiaardier aan de Philipsbeiaard (Catharinakerk) in Eindhoven. Sinds voorjaar 2002 is Bert Augustus naast zijn werk in Asten als vaste bespeler verbonden aan het in 2001 gerestaureerde Smits (I) orgel (1839) in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode. Van 1994 tot aan de restauratie in 2004 was hij betrokken bij de voorbereiding van de restauratie van het Vollebregt-Smitsorgel in de Brigidakerk in Geldrop. Sinds 2011 is hij beheerder van het in dat jaar gerestaureerde Smits (I) orgel (1838) in de Willibrorduskerk in Deurne. Hij was betrokken bij de oprichting van de Brabantse Orgelfederatie en de Stichting Lambertus Kerkconcerten in Helmond. Als bestuurslid van de Brabantse Orgelfederatie was hij enkele jaren betrokken bij het beheer van orgels in de provincie. Hij is momenteel lid van het bestuur van de Nederlandse Sint-Gregorius Vereniging, Bisdom Den Bosch.
Op het programma van het concert van 8 juli staan werken van oa. Georg Böhm, Jacob van Eyck, Dietrich Buxtehude, Jacob van Eyck.

Stichting Smitsorgel zet zich in voor het behoud van het monumentale orgel van de
H. Martinuskerk als cultureel erfgoed. De inloopconcerten zijn gratis te bezoeken maar om aan deze doelstelling te kunnen voldoen vraagt de stichting de concertbezoekers waar mogelijk om een financiële donatie van 5€.

Kerkberichten

Martinuskerk (centrum)
Za 8/7 10.30u:
Uitvaartdienst Karel van de Klok. 15.00u: Orgelconcert. 18.30u: Eucharistieviering. Intenties: Joke Gaffert – Dortmans, Lies van den Tillaar – Hilderink, Netty Bekkers – van Aert, Jan en Margaretha Bekkers – van Thienen, Nellie van Enckevort – Bekkers, Jan Vermeltfoort, Martien en Nellie Versantvoort – Vermeltfoort, John Harks, Carla van Kaathoven – Havinga en hun beide opa's en oma's en verder overleden familieleden.
Zo 9/7 Veertiende Zondag door het Jaar 09.30u: Eucharistieviering met Het Martinuskoor.Intenties: Theo en Joke Muselaers – van de Laar, Maria en Wim van Engeland – van der Vleuten en Carina van Engeland, Wim van Rooij, Truus Versantvoort – Verkuijlen, Sjef Versantvoort en Jean, Ties Bekkers, Cisca en Jan Steenbakkers – van Erp, Jan Lathouwers, Jo van de Wijdeven – van Berkel.
Zo 9/7 10.00u: Peuter/Kleuterviering in het zaaltje en de Dagkapel van De Goede Herderkerk.
Ma 10/7 09.00u: Eucharistieviering in de Dagkapel van de Goede Herder kerk.
Di 11/7 09.00u: Eucharistieviering in de Antoniuskerk te Nijnsel.
Wo 12/7 19.00u: Eucharistieviering in de Heilige Ritakapel te Boskant.E-mail: centrum@heiligeodaparochie.nl

Sint Petrus' Banden, Son
Wo 5/7 19.00u: Eucharistieviering
Vr 7/5, Eerste Vrijdag van de maand 08.30u: Eucharistieviering, 11.30u: Huwelijk Theo Verboort en Madelein le BlancZa 8/7 Geen Eucharistieviering in Son of in Breugel
Zo 9/7 11.00u: Eucharistieviering m.m.v. het Sons ParochiekoorViering van het gouden priesterfeest van pater Piet van Heijst, Missionaris van Afrika.
Collecte met mandjes voor het Youth Training Centre in Ndola, waarin aan kansarme kinderen vakopleidingen worden gegeven. Intenties: Ed Tielemans (1e jaargetijde), Frans van Beek (1e jaargetijde) Frits en Doortje Maas-de Bijl, Harrie Derks, Els van den Heuvel-Schel, Dien Sanders-Peters, Riet Passier-Swinkels, Marinus van Dinter, Jan Swinkels, Jan van Rijsingen.Wo 12/7 19.00u: Eucharistieviering

Sint Genoveva-kerk, Breugel
Di 04/07:
18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 06/07: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Zo 09/07: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Intentie: Ietje van Dinther-Raeven, Jeanne Sadée-Massart, Dilia Peters-Swinkels, Lies Sanders-van den Boogaart, Truus van den Tillaart. 16.00 u: Concert Orgelkring m.m.v. Pieter-Jelle de Boer.
Di 11/07: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering.
Do 13/07: 18.15 u: Rozenhoedje, 18.30 u: Eucharistieviering, aansluitend stille aanbidding.
Za 15/07: 18.30 u: Eucharistieviering.
Zo 16/07: 09.30 u: Eucharistieviering m.m.v. Breugels kerkkoor. Kinderwoorddienst. Intentie: Dré de Haas, Harrie en Tonny Swinkels-Reloe, Hens Aelmans, Corrie Raaijmann-v Oirschot, overleden ouders Harrie en Doortje van den Oever-Migchels, Tiny Rooijakkers, John Meulendijks, Jan Adriaans.

H. Martinus Olland
Za 8/7, 17.30u:
Eucharistieviering met kerkkoor.

Protestantse Kerk Knoptoren
Zo 9/7
, Dienst Zonhoven, 11.00u, Predikant Ds. G. Baerends.

Sint Antonius Nijnsel
Zo 9/7
11.00u: eucharistieviering met zang Familie Ardts. Intenties: An v.d. Rijt- van Schijndel, Harrie Dekkers.
Di 11/7 9.00u: Eucharistieviering.

Odendael
Vr 7/7
10.00u. 1e vrijdag eucharistieviering met Odendaelkoor
Zo 9/7 10.00u: woord en communieviering met Odendaelkoor. Int. fam. van de Wiel, Jan Dortmans en overleden fam. van Schayk haar sterfdag en verjaardag

Voorbereiding Eerste Heilige Communie en Vormsel 2017-2018

In september gaan de voorbereidingen op de Eerste heilige Communie en het Vormsel weer van start. Meer informatie over deze twee voorbereidingstrajecten vindt u op de website van de parochie.

Kinderen die nu in groep 3 of soms groep 4 zitten, en kinderen die gedoopt zijn in 2010/2011 ontvangen aan het begin van het nieuwe schooljaar een uitnodiging voor de communievoorbereiding.

Is uw kindje niet gedoopt, maar willen jullie wel meedoen aan de communievoorbereiding? Neem dan contact op met het secretariaat van de parochie: secretariaat@heiligeodaparochie.nl.

Twee informatieavonden voor het Vormsel zijn inmiddels geweest, maar er is nog één informatieavond voor ouders en kinderen ná de schoolvakantie:
op dinsdag 5 september 18.30-20.00 uur in parochiecentrum de Goede Herder,
Mgr. Bekkersplein 1 in Sint-Oedenrode (Eerschot). U bent/jullie zijn daar van harte welkom.

Wellicht heeft uw zoon of dochter door omstandigheden eerder de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie of het Vormsel gemist? Ook dan bent u bij ons van harte welkom. We kijken samen naar een aangepast traject voor uw kind.


Fioretti Animatie Festival: breng je stem uit!

Alle tweedeklassers van het Fioretti College in Veghel hebben tijdens de lessen beeldende vorming animatiefilmpjes gemaakt. Dat gebeurde in het kader van FAF, het Fioretti Animatie Festival. De leerlingen werden tijdens het proces gecoacht door hun docenten. In groepjes moesten ze tijdens deze opdracht een flink aantal vaardigheden uit de 21e eeuw laten zien: mediawijsheid, ICT-vaardigheden, culturele vaardigheden, samenwerken, communiceren en problemen oplossen.

FAF
De voorbereiding op het Fioretti Animatie Festival heeft een rijk scala aan filmpjes opgeleverd. De meest aansprekende filmpjes worden van zaterdag 8 tot en met zondag 16 juli getoond in Bioscoop Industry op de Noordkade in Veghel, voorafgaand aan alle bioscoopfilms. Dat gebeurt natuurlijk niet zonder reden.

Stemmen
Alle bezoekers kunnen tijdens het FAF een stem uitbrengen op het filmpje dat hen het meest aanspreekt. Dat kan door de QR-code te scannen die op het witte doek verschijnt en die ook te vinden is op de FAF-posters in de foyer van de bioscoop. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar zal het winnende filmpje bekend gemaakt worden en krijgen de betreffende leerlingen een mooie prijs. Iedereen die de moeite neemt om zijn of haar stem uit te brengen, maakt ook kans op een mooie prijs.

Feestelijke opening
Alle genomineerde tweedejaars Fioretti-leerlingen en hun ouders zijn uitgenodigd voor de feestelijke aftrap van het Fioretti Animatie Festival op zaterdag 8 juli om 15.00 uur in de foyer van Bioscoop Industry.


Jury kiest beste tekst voor fontein

Wie heeft de mooiste tekst bedacht voor de fontein die op de Markt komt? Het antwoord op die vraag wordt op maandagavond 10 juli tussen 19.00 en 21.00 uur bekend gemaakt in de bibliotheek aan de Markt in Veghel. Verder vertelt Rolf Vonk van de Heemkundekring over de historie van de Markt en wordt het ontwerp voor de fontein toegelicht. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Veel inwoners blijken te willen meedingen naar de eer om hun tekst in de fontein op de Markt vereeuwigd te zien. Tot nu toe zijn ruim 50 voorstellen binnen. Geïnteresseerden kunnen nog tot uiterlijk dinsdag 4 juli hun bijdrage leveren. De jury, bestaande uit wethouder Eric van den Bogaard, locatiemanager Gertrude van den Elzen van de bibliotheek in Veghel en voormalig stadsdichter Miriam Storck van het Schrijverscollectief Meierijstad, kiest de vijf beste ideeën. De inzenders daarvan mogen tijdens de finale in de bibliotheek een korte toelichting geven op hun inzending. Vervolgens gaat de jury in overleg en wordt de definitieve winnaar bekend gemaakt.

Herinrichtingsplannen straten Schijndel

Na de zomervakantie gaat de schop in de grond in de Harry Bolsiuslaan, Dr. Schaepmanlaan en Pater v.d. Elsenstraat in Schijndel. Op dinsdag 27 juni heeft het College van B&W van Meierijstad het definitief ontwerp voor de herinrichting van deze straten vastgesteld.

Voor de Dr. Schaepmanlaan en de Pater v.d. Elsenstraat is het ontwerp samen met vertegenwoordigers van de bewoners gemaakt, waarna een informatieavond voor alle bewoners is gehouden. Het ontwerp van de andere straat is in 2016 al met de bewoners besproken en goedgekeurd.
Er wordt een duurzame en toekomstbestendige inrichting gerealiseerd. Zo wordt het gemengde rioolstelsel omgebouwd naar een gescheiden rioolstelsel. Schoon water wordt opgevangen en via een regenwaterriool afgevoerd naar de waterpartijen in het Kloosterpark; hiermee wordt geanticipeerd op klimatologische ontwikkelingen. Ook worden de bestaande gebakken bestratingsmaterialen hergebruikt. Zoveel mogelijk bomen worden gehandhaafd en de groeiomstandigheden van bestaande en nieuwe bomen worden verbeterd.
De werkzaamheden worden na de zomervakantie opgestart. Begonnen wordt met het rooien van bomen, waarna het water-en gasleidingsbedrijf de oude leidingen gaat vervangen door nieuwe. Aansluitend wordt de riolering vervangen en wordt het nieuwe straatwerk aangelegd.

Dùbent zorgt voor groot feest in Londen

Foto:

Het jaarlijkse weekendje weg van Feestband dùbent uit Veghel – met een vijftal Rooise jongeren in de gelederen - stond afgelopen weekend weer voor de deur. In het holst van de nacht op vrijdag 30 juni vertrokken ze naar Londen. Na vorig jaar Parijs, stonden de muzikanten nu te trappelen om hun muzikale klanken in Londen te laten horen. Net als vorig jaar blikt de band terug op een fantastisch tripje.

Na een onrustig nachtje in auto's en op de boot, trapte Dùbent op zaterdagmiddag het weekend af bij de London Eye. Met open armen werden ze door de inwoners en toeristen in Londen ontvangen. Het was een groot succes. De kop was eraf en de dag werd voortgezet bij onder andere de Big Ben, Buckingham Palace en Leicester Square. Het publiek ging compleet uit haar plaat op nummers als Let it be, Uptown Funk en Lion In The Morning Sun. Groepen mensen verzamelden zich rondom Dùbent en bleven meezingen. Er werd gedanst, gelachen en plezier gemaakt. Dùbent genoot daar natuurlijk met volle teugen van en gaf gehoor aan de wensen van het publiek. De bandleden namen de complimenten als 'dit is wat Londen nu nodig heeft' en 'we kwamen hier voor een concert van Adele, wat helaas niet doorging, maar Dùbent heeft het goed gemaakt' met gepaste trots in ontvangst.

Foto:

Op zondag sloten ze af bij de Tower Bridge en Convent Garden. Er werden flink wat selfies gemaakt met de fans. Na een vlotte terugreis, keerden ze zondagnacht nacht terug in het Veghelse en het Rooise en vielen ze met een grote glimlach in een diepe slaap.

Programma Noordkade Festival is rond

Meierijstad - Noordkade Magnifique was, tijdens Fabrique Magnifique 2016, een groot succes. Dankzij dit evenement is het voor de CHV Noordkade in Veghel duidelijk dat een volgende editie niet mag ontbreken deze zomer. "Met Noordkade Festival 2017 op 7, 8 en 9 juli laten we het in en rond de oude fabrieken wederom bruisen. Zowel jong als oud heeft vrije entree om te komen genieten van een culinair en cultureel zomerfestival", zo laat de organisatie weten.

Er komt een groot podium op de kade met doorlopend optredens van orkesten, dansgroepen, popbands en artiesten. In het cultuurcluster van Phoenix Cultuur kan men dit weekend alle drie de dagen genieten van Pieperz de Musical. Daarnaast verzorgt de Blauwe Kei, als nieuwe bewoner van de Noordkade, een kleinschalige voorstelling voor de jongsten. Er zijn op meerdere locaties in het pand exposities te bezoeken. Op verschillende plekken binnen en op de kade ziet men straatmuzikanten en dansacts. Op het podium van Café De Afzakkerij wordt een doorlopend programma geboden van kleine intieme optredens tot gezellige meezingers.

Afwisselend
De partners op CHV Noordkade Veghel en de winkeliers van de Proeffabriek hebben de handen wederom ineen geslagen om het festivalpubliek een mooi en afwisselend programma te bieden. Zo gaat De Proeffabriek een Food Lounge verzorgen tijdens het festival. De meeste ondernemers doen mee. "Je kunt hier eten en drinken kopen, maar ook even chillen. Binnen en buiten is genoeg vertier met allerlei optredens, exposities en presentaties, klein en groot. De horeca van het erfgoedterrein zorgt voor een hapje en een drankje op diverse locaties op het buitenterrein", aldus de organisatie.

Rooise architect praat met 'de majesteit' en ministers over zijn vak

'Onze' dorpsgenoot Floris Alkemade is als Rijksbouwmeester onlangs uitvoerig aan het woord geweest in een radio-interview dat één uur duurde. Het radioprogramma waarin het vraaggesprek werd uitgezonden heet 'De Overnachting' en is iedere week te beluisteren in de nacht van zondag op maandag van 00.00 tot 01.00 uur op radio1. In iedere aflevering komt een prominente gast overnachten in een Amsterdams hotel. Het interview met Floris Alkemade werd voorafgegaan door vraaggesprekken met o.a. cabaretier Arjen Lubach, zanger-componist Stef Bos, psycholoog Bram Bakker, actrice Hanna Verboom en sportpresentator Kees Jansma.

Door Jan H.F. van der Heyden

Het vraaggesprek met dorpsgenoot architect Floris Alkemade is van een hoogstaand kwalitatief gehalte en gaat over actuele en vooral boeiende maatschappelijke onderwerpen. Méér dan de moeite waard om te beluisteren. Aan de orde komen o.m. de verkoop van paleis Soestdijk en de nieuwe functie die het krijgt, de verbouwing van het Binnenhof en van het Koninklijk Paleis Huis Ten Bosch voor het gezin van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima; de Rooienaar vertelt over zijn persoonlijke contacten met 'de Majesteit' en de ministeriële bewindslieden Blok en Plasterk, de huisvesting van asielzoekers in Nederland, de vluchtelingenkampen in Libanon, de 'ideale' woonwijk, het platteland en uiteraard over de inhoud van zijn functie als Rijksbouwmeester.
Het radio-interview begint op het Leidseplein in Amsterdam, dat Alkemade als 'het hart van de stad' kwalificeert. Geconfronteerd met de schreeuwende lichtreclames daar zegt hij: "Lelijkheid is niet zo erg. Het hoeft niet allemaal te kloppen. Het gaat erom hoe zo'n plein functioneert, hoe het leven erin komt."
Met hoorbare trots in zijn stem vertelt Floris Alkemade dat de Rijksbouwmeester door de Koning wordt benoemd. "Ja", reageert hij op de vraag van de interviewer, "de Koning bemoeit er zich mee." Hij zegt dit toe te juichen, omdat hij daardoor politiek onafhankelijk kan functioneren. Ja, en over de verbouwing van het Koninklijk Paleis heeft hij regelmatig overleg met 'de Majesteit.' En ja, 'de Majesteit' is sterk betrokken bij de verbouwingsplannen. Zoals Alkemade ook persoonlijk overlegt met zijn ministeriële opdrachtgevers Blok en Plasterk en stevig discussieert met hun ambtenaren.
De functie van Rijksbouwmeester is drieledig: de kwaliteit bewaken van het vastgoed van het Rijk, het voorzitten van het College van Rijksadviseurs en ongevraagd advies geven. Dit laatste aspect geeft de Rijksbouwmeester veel vrijheid, aldus Alkemade.

'Je verkeert in een positie waarin je invloed hebt.'

Hij noemt het "enorm eervol" dat hij is benaderd voor de functie. "Ik werd gebeld met de mededeling dat ik bij de laatste vijf kandidaten hoorde. Aanvankelijk zei ik 'volmondig nee' tegen het verzoek, omdat ik dacht dat de functie niet was te combineren met mijn architectenbureau. Maar toen ik nog eens goed in mijn agenda keek en zag dat net een project in Parijs klaar was, zag ik wel een gat in die agenda. Het is een part time functie van drie dagen per week en met drie dagen kan ik mijn eigen bureau nog overeind houden. Het is de relevantie van de functie die me aanspreekt, je verkeert in een positie waarin je invloed hebt."

"Je functioneert als Rijksbouwmeester in een veld van politiek."

Hij vertelt dat hij enkele jaren geleden ook is gevraagd om Rijksbouwmeester van Vlaanderen te worden. Hij was immers professor in Gent en verbleef een tijd in een Gents' internaat. Maar dat heeft hij pertinent geweigerd. "Vlaanderen is een moeilijk stuk van de wereld", zegt hij. "We spreken weliswaar dezelfde taal, maar er heerst een totaal andere cultuur. Ondoorgrondelijk moeilijk. Boeiend, maar politiek zo complex en als Rijksbouwmeester functioneer je in een veld van politiek."
De kwaliteitsbewaking van het vastgoed van het rijk heeft betrekking op nieuwbouw, maar ook op de selectie van architecten, op de ontwerpen, het onderhoud, transformeren en de verkoop van rijksgebouwen. Zo wordt binnenkort de Bijlmerbajes verkocht en is zojuist Paleis Soestdijk in handen gekomen van 'Made by Holland', een consortium van Maja Meijer-Bergmans, een Haagse investeerder in cultureel erfgoed en haar man, Ton Meijer, die in 1970 MAB (Meijer Aannemersbedrijf) oprichtte en het promoveerde tot een van de grootste projectontwikkelaars in Europa. In 2004 verkocht Meijer zijn bedrijf aan Bouwfonds Nederland.
Floris Alkemade is zeer nauw betrokken bij de verkoop van Paleis Soestdijk en de verandering van de functie. Hij heeft talrijke gesprekken gevoerd met mevrouw Maja Meijer-Bergmans, die hij in 'De Volkskrant' beschrijft als een 'bijzonder prettige vrouw om mee samen te werken'. Alkemade over de verkoop: "We hebben ons eerst afgevraagd welke partijen een bod zouden mogen doen. Er zijn wel 120 plannen ingediend. Bij de plannen hoorde een sluitende businesscase van vijftien jaar. Uiteindelijk bleven vier partijen over. Die kregen ieder een ton om hun plan uit te werken." Als de radio-interviewer zich verbaast over deze 'vrijgevigheid' reageert Alkemade daarop verdedigend: "Ik weet zeker dat ze veel meer hebben uitgegeven en je moet niet vergeten dat Paleis Soestdijk 2,5 miljoen per jaar aan onderhoud kostte wat nu dus niet meer hoeft."
De Rooise Rijksbouwmeester vertelt dat het paleis voor 1,7 miljoen is verkocht en dat de nieuwe eigenaresse de komende jaren 30 miljoen zal investeren om er een tentoonstellingsgebouw van kennistechnologieën in te vestigen, een platform voor innovatie en ondernemerschap op het gebied van duurzame energie, gezondheid, agricultuur en voeding. Ook het rondom liggende park en het bosgebied zullen volgens Alkemade worden aangepast, er komt een hotel met restaurants en verschillende soorten horeca. Het belangrijkste vindt Alkemade, dat het gebouw publiek toegankelijk blijft. In 'de Volkskrant' beweert de Rooienaar dat geld geen beslissende rol heeft gespeeld bij de verkoop.

"Als het over kwaliteit gaat betekent dat vaak beter nadenken in plaats van altijd méér geld"

De verbouwing van het regeringscentrum, het Binnenhof in Den Haag, is ook een project van de Rijksbouwmeester. Die verbouwing gaat in 2020 van start en gaat 5,5 jaar duren. Alkemade voelt er veel voor om meerdere architecten te selecteren voor deze verbouwing, omdat het Binnenhof uit talrijke verschillende gebouwen en stijlen bestaat. "En die verdienen een eigen aanpak." Als in 2020 de mega-verbouwing begint, zit de termijn van Floris Alkemade als Rijksbouwmeester erop. Daarmee geconfronteerd, zegt hij: "Ik maak de gehele fase van de planvorming mee." En kort daarop: 'Mijn adviezen heten zwaarwegend te zijn." Hij vertelt 'goed te kunnen praten' met de ministers Blok en Plasterk die over de rijksgebouwen gaan. En over diens ambtenaren zegt hij: "Je bent het snel oneens met de ambtenaren. Dat gaat meestal over tijd en geld. Maar als het over 'kwaliteit' gaat, betekent dat vaak beter nadenken in plaats van altijd méér geld."

Hij zegt zich te hebben verbaasd over de 'reactie van Nederland' ten tijde van de massale instroom van vluchtelingen. Een reactie van "zorgen en protest", in de woorden van Alkemade. Een protest dat hij 'legitiem' noemt. Hij houdt zich als Rijksbouwmeester bezig met de huisvesting van asielzoekers en zoekt daarvoor naar leegstaande panden. Alkemade: "Om slimmer te bouwen en verbouwen voor iedereen met weinig geld die een woning nodig heeft.
Hij zegt leegstand van kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen e.d. te zien als een kans en uitdaging om er "prachtig mee te experimenteren en te gebruiken voor andere functies." Hij vertrekt binnenkort naar Libanon om te onderzoeken hoe de huisvesting in vluchtelingenkampen beter kan. Libanon, "een straatarm land", zegt Alkemade, "waar anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen verblijven."

"De zelfrijdende auto kan een grote omslag te weeg brengen."

Op de vraag wat de Rijksbouwmeester een 'ideale woonwijk' vindt, antwoordt de Rooienaar: "Dat is een wijk waar iedere generatie doorbouwt. Steden worden leuker naarmate je ze verandert." Hij vindt dat je een woonwijk "af en toe" moet veranderen vanwege de generatiewisselingen.
Pratend over de trek naar de steden komt Alkemade enthousiast op voor het platteland, waarop hij zich als Rijksbouwmeester ook richt. In het platteland zit volgens hem "een enorme innovatiekracht", hetgeen blijkt, vertelt hij, uit de naadloze overgang van landbouwcultuur naar een technologisch karakter. De Rooienaar noemt daarbij 'Brainport' bij Eindhoven als voorbeeld. "Het platteland is aan zet", stelt Alkemade, waarbij hij met name denkt aan 'verduurzaming van de voedselproductie'.
Filosoferend over de verhouding tussen platteland en steden ziet de Rooise visionair vrij snel de zelfrijdende auto verschijnen. "En dat kan een grote omslag te weeg brengen."

Aan het slot van het gesprek stelt de radio-interviewer de kabinetsformatie aan de orde en wordt Floris Alkemade naar de voor hem 'ideale minister' gevraagd. Alkemade: "Dat is iemand die durft te experimenteren." Daarbij noemt hij 'vereenzaming' en 'sociale tweedeling' de grootste vraagstukken die met de inrichting van het publieke domein hebben te maken.

(Het radio-interview met de Rooise Rijksbouwmeester Floris Alkemade, dat in de nacht van 10 juni jl. werd uitgezonden, is te beluisteren op www.nporadio1.nl/de-overnachting)


Sint-Oedenrode - Zalencentrum de Beurs gaat haar aanbod uitbreiden. Onder de naam Anytyme de Beurs wordt de voorkant van de horecagelegenheid omgedoopt tot een luxe eethuis. Over enkele weken begint de verbouwing. Medio augustus hoopt Edwin Gordijn zijn nieuwe concept te kunnen tonen aan het publiek.

De afgelopen jaren serveerde De Beurs lunch, maar dat wordt nu flink uitgebreid. De officiële naam word Anytyme de Beurs snack & dine. Dat zegt eigenlijk alles. Bij Anytyme de Beurs kan je straks terecht voor een heerlijke snack en vers gebakken friet, maar ook voor een brede keuze aan hamburgers, zoals onder andere de luxe black angus burger. Op de kaart staan ook uitgebreide menu's zoals schnitzel- shoarma of satémenu's. "Ik liep al een tijdje aan een dergelijk concept te denken. Toen kwam Hanos er mee op de proppen en ik dacht: dit is het!" vertelt de eigenaar opgetogen. Samen met zijn partner Heidi gaat hij het eethuis runnen.

Het gedeelte tussen het eethuis en de zaal zal worden ingericht als café. Dit kan gebruikt worden door de verenigingen om daar te pauzeren en na te borrelen. Zo blijft ook de café functie behouden en gaan ze aan de zijkant waarschijnlijk nog een terras creëren. Zo wordt er straks een biertje getapt en kunnen mensen heerlijk lunchen of dineren bij Anytyme. "Een mooie mix, die je niet op veel plekken vindt", merkt Edwin op.

Twee Rooise leerlingen slagen cum laude

Maar liefst 97% van de leerlingen van het Fioretti College in Veghel is geslaagd voor het eindexamen. Dat zijn 395 van de 408 examenkandidaten basisberoeps, kaderberoeps en mavo. Elf leerlingen slaagden zelfs cum laude. Onder hen twee studenten uit Sint-Oedenrode: Niek Joosten en Inge van Heertum.

Met deze score komt de school voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs opnieuw ruim boven de landelijke norm uit. We feliciteren de leerlingen, hun ouders/verzorgers én docenten met dit geweldige resultaat. Goed om te vermelden is dat er 160 mavo-leerlingen zijn geslaagd met 7 vakken en allemaal met wiskunde in hun pakket.

Cum laude
Sinds vorig jaar is het mogelijk dat het judicium cum laude op het diploma vermeld wordt. Cum laude slagen is een eretitel. Het geeft blijk van inzet en kennis, en is een pré voor een vervolgstudie en later op de arbeidsmarkt. De mavoleerlingen die cum laude geslaagd zijn, zijn Michelle van den Berg uit Veghel, Guusje van Hees uit Mariaheide en Inge van Heertum uit Sint-Oedenrode. De vmbo-leerlingen die cum laude geslaagd zijn, zijn Romy Meewis uit Veghel, Sem Verhoeven uit Heeswijk-Dinther, Niek Joosten uit Olland, Nicky Saegaert uit Erp, Sam Verhoeven uit Veghel, Enrique van Zutven uit Veghel, Joop Lathouwers uit Veghel en Willem Rooijakkers uit Keldonk.

Praktijkonderwijs
Op het praktijkonderwijs gaan 44 leerlingen de school verlaten. Zij hebben allen een goede plek gevonden. In totaal gaan 13 leerlingen een Entree-opleiding volgen op ROC de Leijgraaf. Vijf leerlingen starten met een BOL Entree-opleiding op een ander ROC, 7 leerlingen gaan een BBL-studie doen en werken bij een erkend leerbedrijf, 16 leerlingen hebben een baan gevonden en voor 3 leerlingen wordt nog een passend traject gezocht.

Google

'Hi Elli, ik liep langs je huis vanmiddag. In je tuin stonden wat mensen te barbecueën en ik had een bijzonder oogcontact met een gast van je, lang, donker, rood T-shirt. Allebei te verlegen om iets te zeggen. Maar er was een klik. Als je vriend dit kan bevestigen zou dat erg leuk zijn. Als je dit niet fijn vindt dan is het ook goed. Ik moest een poging wagen. PS via Google was je snel gevonden. Ben geen stalker…'

Ik staar naar het appje. De afzender is een onbekende. Het bericht is overduidelijk verkeerd geadresseerd, want ik heb vandaag geen bezoek gehad en niet gebarbecued. Alleen mijn naam en het telefoonnummer kloppen. Wat moet ik hiermee? Ik besluit het berichtje te negeren, er niet op te reageren.

Als ik later relaxt op de bank zit, begint het toch te knagen. Het appje is geen spam en bevat geen verdachte link. Het is gewoon een berichtje van iemand die ik niet ken. Deze vrouw zou best eens al haar moed bij elkaar geraapt kunnen hebben om deze WhatsApp te sturen. Ze heeft een leuke man gezien en daar wil ze mee in contact komen. Daar is toch niks mis mee? En ze geeft duidelijk aan dat ze geen stalker is. Wie ben ik om aan haar woorden te twijfelen? Het is eigenlijk wel zo netjes om haar te laten weten dat ze het bericht aan de verkeerde heeft gestuurd.'Sorry, geen BBQ of gasten in mijn tuin vandaag, je hebt de verkeerde Elli,' laat ik haar weten.
En paar minuten later klinkt de WhatsApp-ping: 'Dus Google heeft het fout en weet niet waar je woont? Hmmm ... Ik denk dat je me niet helemaal de waarheid zegt. Dat is niet nodig hoor. Ben volkomen oprecht en zal je met rust laten. Zeg maar tegen je vriend dat het oogcontact erg leuk was. Fijne avond nog.'
Nou ja zeg, nou twijfelt zij aan míjn oprechtheid en goede bedoelingen. Dat kan ik niet over mijn kant laten gaan. Ik antwoord haar: 'Waarom zou ik je niet de waarheid zeggen? Ik heb vandaag echt geen etentje met vrienden georganiseerd.'
Haar reactie komt een uurtje later: 'Hmmm, okay… Dus je woont niet op de Dubloen? Volgens Google wel. Waarom zou Google jou anders aan dat adres koppelen dan?'

Het kwartje valt. Ze heeft gegoogeld op mijn oude adres, in Leiderdorp. En het zou zomaar kunnen dat het nog niet helemaal tot Google is doorgedrongen dat ik ruim vier jaar geleden ben verhuisd. Ik wil wel eens weten hoe dat zit. Op internet kom ik inderdaad enkele verdwaalde berichten tegen die mij nog koppelen aan mijn oude adres. Ik app: 'Ik snap het nu. Dat is mijn vorige adres, ik ben inmiddels verhuisd. De BBQ was dus bij de huidige bewoners. Veel succes met je zoektocht.'

Ik had hier graag verteld hoe dit verhaal afgelopen is. Zou de vrouw haar man gevonden hebben? Ze heeft het me niet laten weten. En via Google kan ik het niet vinden.

Elli de Rijk
reageren? schrijvers@impesant.nl

Vanaf volgende week schrijft Schrijfgroep Impesant op deze plek een vakantie- vervolgverhaal. Het is een spannend sprookje voor jong en oud in 9 delen, getiteld: Het Sleutelbos.
Op 13 september komt Impesant terug met de gebruikelijke korte verhalen. Fijne vakantie allemaal!

Foto van de maand

Dit keer is een foto van mezelf afgedrukt. Ik ben ook degene die met een reuzensmak dreigt te vallen. Het zal duidelijk zijn dat sprake is van beeldmanipulatie. Ik ben niet gewond.

Door: Hans Vervloed

Foto: José Munster

De foto is een beeld uit een serie foto's. De achterliggende gedachte is dat het moment waarop iemand valt of zich in het dagelijks leven dreigt te bezeren zelden fotografisch wordt vastgelegd. Het resultaat van een onfortuinlijke actie staat wel vaak op de foto, maar ik ben geïnteresseerd in de seconde daarvóór. Het is onmogelijk iemand te vragen zich opzettelijk te laten vallen. En zelfs als je iemand zo gek kunt krijgen is het nog maar de vraag of de foto voldoende "drama" uitstraalt. Om toch een sterke suggestie te krijgen van de seconde vlak vóór het moment waarop het pijn gaat doen heb ik mezelf in die situatie geplaatst. Ik heb daarvoor in mijn tuin een stellage opgezet, waarop ik als skeeler verkleed ben gaan liggen alsof ik achterover val. Het toestel reageerde op een radiografisch signaal. Na ongeveer 50 foto's had ik het plaatje dat ik voor ogen had. Het was daarbij van groot belang, dat behalve de houding, ook de lichtval precies past in het decor. Dat decor had ik al gefotografeerd (in Oirschot).

In een fotobewerkingsprogramma heb ik vervolgens de vallende persoon "uitgeknipt" en in het decor geplaatst. Vervolgens heb ik een schaduw onder de vallende skeeler in de foto "getekend" om het geheel zo realistisch mogelijk te maken. Bij dit werk is naast de juiste lichtval ook het goede perspectief van het "model" in het decor van groot belang. Het is een precies werkje dat veel tijd vergt. En behalve dat natuurlijk ook een helder idee van wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Veel (amateur)fotografen vinden het manipuleren van fotografische beelden maar niets. Ze stellen aan een foto als voorwaarde dat die (min of weer) de werkelijkheid weergeeft, zoals zich die voor de camera voordoet. Anderen, tot wie ik mezelf reken, vinden alleen het uiteindelijke beeld van belang, dat hoofdzakelijk of helemaal uit gefotografeerde elementen is samengesteld. Op die manier is er geen grens aan de creativiteit.

TIP
Als jezelf foto's wilt maken die uit verschillende beelden zijn opgebouwd dien je te beschikken over een fotobewerkingsprogramma op je computer. Sommige zijn gratis (zoals Gimp), andere koop je als download of als disk (zoals Adobe Photoshop Elements of Corel Paintshop). Op het meer professionele programma "Photoshop CC" neem je een abonnement. Verder is veel geduld vereist om de bewerkingen juist uit te voeren. Voor bijna elk bewerkingsprogramma vind je uitleg in boeken of in filmpjes op Youtube.

Nieuwe 'Harry's' gevonden

Harry van de Rijt is sinds kort na negentien (!) jaar gestopt met het plaatsen van de evenementen in de borden in Sint-Oedenrode. Het VVV was daarna druk op zoek naar een vervanger voor Harry. En die zijn inmiddels gevonden.

Patrick Sanders en Peter Raaymakers gaan vanaf deze week de werkzaamheden van Harry opvolgen. De twee nieuwe enthousiastelingen zijn er klaar voor om de werkzaamheden over te nemen. Harry wil daarbij wel nog wat melden: "Mochten ze vragen hebben of mocht ik ze kunnen helpen met iets, dan doe ik dat maar wat graag. Ze kunnen altijd bij me terecht."
Tevens waren Harry en zijn vrouw Petra van de Rijt vorige week te gast bij het VVV om hem te bedanken. Alle medewerkers waren daarbij aanwezig en Harry genoot zichtbaar. "Nu is het tijd voor mijn pensioen", lachte de vrijwilliger.

Medewerker van de maand

Arno van Zutven is 41 jaar en werkt al 13,5 jaar bij Van Uden Caravans. "Ik ben destijds bij Toon begonnen. Hij kende mijn ouders goed en zodoende raakten we in gesprek. Het leek me op dat moment al erg interessant en leuk om voor het bedrijf te gaan werken. Nu 13,5 jaar later werk ik er nog steeds met heel veel plezier."

Arno is als allrounder overal inzetbaar. "Ik ben destijds begonnen als monteur op de werkplaats. Nu doe ik daar verschillende andere zaken bij. Ik sta nog steeds hoofdzakelijk op de werkplaats maar daarnaast geef ik ondersteuning op kantoor, maak ik schaderapporten op en doe ik receptiewerkzaamheden. Juist dat afwisselende maakt de baan zo leuk. Of ik chef werkplaats ben? Ja, zo noemen ze het," lacht Arno.

Arno heeft hiervoor tien jaar als elektricien gewerkt. "Dat stukje zit er nu natuurlijk ook nog in verweven, maar het is zoveel meer. Ik heb het onwijs goed naar mijn zin hier. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat de sfeer heel goed is. Met de collega's onder elkaar is het hartstikke gezellig en we kunnen goed met elkaar overweg. Dat maakt het werk nóg leuker."

Naast zijn werk houdt Arno ook van tennissen. Dat doet hij in zijn woonplaats Schijndel. Daarnaast is hij papa van een driejarige dochter. "Dat vraagt natuurlijk wat meer energie de laatste tijd maar dat doe je met liefde. Fantastisch vind ik dat. Of ik ook ga kamperen? Ik vind kamperen harstikke leuk, maar het is niet altijd handig als iedereen op de camping weet dat je in de caravanwereld werkt," lacht de 41-jarige medewerker.


Honderden mensen helpen met je luisterende oor

Sensoor locatie Eindhoven is hard op zoek naar nieuwe luisterhelden voor het vrijwilligersteam. Een luisterend oor verzacht pijn, geeft inzichten en kan zelfs levens redden. Ieder mens heeft wel eens zo'n begripvol luisterend oor nodig maar het lijkt een schaars goed te worden. Steeds meer mensen komen hiervoor terecht bij de vrijwilligers van de anonieme hulplijn Sensoor.

De vrijwilligers voeren dagelijks bijna 1.000 gesprekken met mensen die angstig zijn, het leven niet meer zien zitten, onzeker zijn of gewoon behoefte hebben aan contact. Alles wat er zich in een mensenleven voordoet, komt voorbij aan de telefoon, chat en mail. Ieder gesprek is dan ook anders. Vrijwilliger Dirk vertelt: ''Een gesprek gaat vaak over schijnbaar onbelangrijke zaken, als een praatje over de heg waarin ik de rol van buurman vervul. Soms met mensen die al dagen niemand hebben gesproken en gewoon even hun verhaal kwijt willen. Maar ik luister ook naar de worstelingen van het leven. Gezondheidsproblemen, gedoe met instanties, ruzie in de familie, kinderen die op het slechte pad zijn geraakt.''

Ben jij iemand die goed kan luisteren en heb je interesse in je medemens? Dan komt Sensoor graag met je in contact. Je wordt voor dit zinvolle werk goed getraind en begeleid door beroepskrachten. Je oefent gespreksvaardigheden, verdiept je in thema's die veel voorbij komen en je leert grenzen te stellen. Dirk: ''Soms reageren mensen hun boosheid en machteloosheid op jou af. Het is dan de uitdaging om toch in contact met ze te komen terwijl je je eigen grenzen bewaakt.'' Kortom, het is vrijwilligerswerk waar je een wijzer mens van wordt.

Je luisterdiensten kun je flexibel inplannen en thuiswerken is mogelijk. Hoewel je alleen je dienst doet, train je met een enthousiast vrijwilligersteam en krijg je persoonlijke begeleiding. Aanmelden kan via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk.

Reis Normandië en Bretagne

Maandag 3 juli is er een presentatie geweest over een reis naar de invasiestranden van Frankrijk. Het is een erg boeiende en afwisselende reis met veel prachtige bezienswaardigheden.

Op maandag 11 september vertrekken ze vanaf de Markt in Sint-Oedenrode naar het hotel in Caen. Onderweg zal een bezoek gebracht worden aan de tuinen van Maizicourt, waar eventueel ook de lunch gebruikt kan worden. Ook worden uiteraard de invasiestranden bezocht waar nog altijd een parachute aan de kerktoren hangt waar een parachutist met de landing neer gekomen is. Ook wordt er een bezoek gebracht aan verschillend plaatsen waarvan een verhaal te vertellen is. Ook zal een benedictine proeverij bezocht worden en nog verschillende andere bezienswaardigheden.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij Antonie Lubbers 479383 en Jan de Vries 472540.

Lotgenoten prostaatkanker

Als u prostaatkanker hebt, kan het zijn dat u behoefte heeft aan lotgenotencontact. Het uitwisselen van ervaringen en het delen van gevoelens met iemand in een vergelijkbare situatie kan u helpen.

Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie rond een behandeling belangrijke steun geven. Daarom bent u van harte welkom op maandag 17 juli in Inloophuis de Cirkel, Evertsenstraat 19, 5703 AM, Helmond. Het thema is: Welke behandelingen van prostaatkanker zijn er voor mij mogelijk? Heb ik ook zelf een keuze? Ook uw partner en familie is welkom. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Fanfare St Cecilia ontmoet Dommelvolk

Op zondag 9 juli houdt fanfare St. Cecilia een koffieconcert. Daarbij is het seniorenorkest Dommelvolk uit Sint-Oedenrode de gast. Dit jaar past dit concert in de gezamenlijke agenda's en zijn ze blij dat ze samen dit concert mogen verzorgen.

Om 10.30 uur start Dommelvolk. Zij zullen een gevarieerd programma spelen uit hun repertoire van Pro Tenory, Saxohpone Dreams tot Gute Freunde. Vervolgens neemt fanfare St. Cecilia het stokje over. Zij zullen al wat van hun voorbereidingen laten horen voor Seitert goes Proms op 28 oktober dit jaar.
Het concert zal bij goed weer plaatsvinden op het 'Noud van Asseldonk plein' bij Dorpshuis 't Klooster in Zijtaart. Bij slecht weer zullen zij het concert binnen laten plaatsvinden. U bent van harte welkom om dit gezellige en gemoedelijke concert bij te wonen. Toegang is gratis.

Oproep 80-jarigen reünie

Naar aanleiding van het succes van de 50, 65, 70 en 75-jarigen reünie wordt op zaterdag 16 september 2017 in Café Dommelzicht te Sint-Oedenrode weer een 80-jarigen reünie gehouden.

Voor de dames en heren die geboren zijn tussen 1 april 1937 en 1 april 1938 en die op de basisscholen in het centrum hebben gezeten. De reünie begint om 14.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Degenen, die zich nog niet hebben opgegeven en hieraan mee willen doen, kunnen vóór 1 augustus contact opnemen met Peter Schepers, Hertog Hendrikstraat 9A, 5492 BA Sint-Oedenrode. Telefoon: 0413-473585. email: peterennelly@annaburcht.nl.

Parkinson café

Op donderdag 13 juli as. van 14.00-16.00 vindt er weer een Parkinson Café plaats in het Witte Huis te Zeeland (Reekseweg 7, 5411 RB).

Bent u zelf Parkinson patiënt, mantelzorger of gewoon geïnteresseerd dan bent u zeker van harte welkom in ons café. Deze middag staat Spel en Beweging centraal waarbij we aan de hand van Oud Hollandse spelen met elkaar bezig zijn. Deze middag wordt opgeluisterd met Live muziek. In verband met de organisatie zou het prettig zijn als u zich van te voren aanmeld. Aanmelden via: parkinsoncafe.ossudenveghel@gmail.com of 06-12655813/ 0613446287

30 / 36

Existenz

een mens balanceert
tussen zomerse zwoelte
onder een schaduwrijke boom

en de verlaten koelte
vaak door een leegte begeert

ik zeg dit zonder schroom
immers het is de mens eigen,
het hart wil dit laatste vermijden

en vlucht in een verlangende droom
dat schuurt langs het pad van lijden
in de hoop dat een gemis zal zijgen

toch moet men zelf telkens opnieuw zaaien
en oefenen in onbaatzuchtig geduld
leren omgaan met dat weinig vanzelf
aan komt waaien en dat begrepen worden
dikwijls in nevel is gehuld

niets is de mens vreemd, zo wordt beweerd
hij bezit de kunst van het delend geven, maar
is tevens met regelmaat van zichzelf ontheemd

Oplossing: Henk Pennings

Winnaar: Michael Fransen
J.M.v.Gerwenlaan 18

Foto:

De Ahrend vanuit de lucht met de woonwijk op de achtergrond.

Foto: H.J. Sonnemans

Bij het uitmaaien van De Loop in Olland kwam Hendrik Jan Sonnemans deze rooie rakker tegen. Een uitheemse kreeft. Er zijn landelijk gezien enorm veel uitheemse kreeften die het de inheemse kreeften en vissen erg moeilijk maakt.

Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan geld, maar het kost zoveel geld om ze te krijgen.

Hakim Traïda (1956) Nederlands-Algerijns theatermaker.

Hij kumt nerres es thuis en onder de koei

Druk weekeinde voor Blaasorkest Tiona

Foto: Jos van Nunen

Het wordt een druk weekeinde voor de muzikanten van Blaasorkest Tiona. Zaterdagmiddag 8 juli spelen ze van 13.00 tot 15.30 uur bij De Wit Schijndel en daags erna, zondag 9 juli van 14.30 tot 16.30 bij De Helden van Kien.

Het Nijnsels blaasorkest speelt dit jaar met een lichte voorkeur voor Nederlandstalige popnummers, zoals Dansen op de vulkaan van De Dijk, Stiekem gedanst van Toontje Lager, Zwart Wit van Frank Boeijen, Zwijgen van Het Goede Doel, De Vlieger van André Hazes, Leef van Hazes junior, Malle Babbe van Rob de Nijs en De Clown van Ben Cramer.
Verder heeft het orkest verrassende nieuwe arrangementen van bestaande muzieknummers aan het repertoire toegevoegd, zoals Yesterday van de Beatles, Radar Love van Golden Earring, Eye of the tiger, het thema van de film Rocky III, Everything I do I do it for you van Bryan Adams, Africa van Toto en New York New York van Frank Sinatra.
Een aantal van deze nummers zal het orkest zeker spelen zowel in Schijndel als in Sint-Oedenrode.


Handboogvereniging Ontspanning

Foto:

Vorige week vrijdag hebben de schutters van Ontspanning een vriendschappelijke wedstrijd geschoten tegen Beatrix in Acht. Hierbij wordt tegen het persoonlijk gemiddelde geschoten en plus- en minpunten worden per club bij elkaar geteld. De scores waren: Theo Passier 239, Wil Kivits 227, William Huyberts 227, Jan van Bergen 210, Simon Boersbroek 209,Martie Verhoeven 183, Toon Hermes 126, Agnes Vissers 82 en Jos van den Berg 61. In totaal scoorden we -25 punten. Beatrix staat voorlopig op -29. In het najaar wordt de tweede wedstrijd geschoten bij Ontspanning.

Sjef van den Berg heeft vorige week de derde wereldbeker wedstrijd geschoten in Salt Lake City. Met een score van tweemaal 335, totaal 670 punten ging hij als 6e geplaatst naar de finale. Het Nederlandse team (met o.a. Sjef van den Berg en Rick van den Oever) werd als 5e geplaatst. In de 8e finale moest het team tegen Groot-Brittannië. Er stond een lastige wind en de Nederlanders kwamen iedere ronde net een puntje tekort, zodat ze verloren met 0 – 6. Sjef moest individueel in de 16e finale tegen een Vietnamese schutter. Hij wist deze ronde met sterke rondes te winnen met 7 – 1. In de 8e finale trof hij een Zuid-Koreaan. Het ging gelijk op tot 4 – 4, maar toen schoot Sjef een mindere ronde dan zijn tegenstander en strandde met 4 – 6 op de 9e plaats.
Theo Passier heeft zondag de Lakota Trophy in Zoetermeer geschoten. Met een score van 357 punten werd hij winnaar bij de heren compound veteranen. Op vrijdag hebben we de vijfde wedstrijd voor de zonacompetitie geschoten. Dit zijn 9 wedstrijden waarbij zoveel mogelijk negens moeten worden geschoten. De dagwinnaar was William Huyberts met 225 punten en 13x9. De overige scores: René van Erp 236, 12x9; Jan van Bergen 214, 10x9; Simon Boersbroek 194, 8x9; Ronald van de Sande 167, 5x9 en Frans van de Braak 184, 5x9. Bij compound was de winnaar Wil Kivits met 229 punten en 19x9. Tweede plaats voor Paul van de Mortel met 229, 17x9.
De houtschutters schieten op gildeblazoen en moeten zoveel mogelijk vijven schieten. De winnaar was Antoon Vervoort met 58 punten en 2x5. De overige scores: Jos van den Berg 24, 1x5; Michael Moonen 29, 1x5 en Agnes Vissers 31, 0x5.
Op zaterdag was in Boekel de rayon 50+ dag. Namens Ontspanning deden daar drie schutters mee. Wil Kivits en Theo Passier bij de compound (tot 60) en Jan van Bergen bij de recurve (tot 70). Wil Kivits was met 231 punten de winnaan en Theo Passier werd tweede met 229 punten. Jan van Bergen werd tweede met 218 punten.
Op zondag schoot Sjef van den Berg in Ulvenhout de derde wedstrijd voor de Lowland Shootout. Met een score van 674 ging hij als tweede geplaatst naar de finale. Sjef won de eerste drie rondes vrij eenvoudig. In de finale kreeg hij de 10 niet genoeg geraakt en moest genoegen nemen met de tweede plaats.
Op maandagavond schieten de Vrienden van Pieter Breugel hun wedstrijden op dinsdagmiddag de Rozelaer. Vrijdagavond is de clubavond van de senioren. De leden hebben een eigen sleutel en kunnen vrij binnen en buiten trainen als de accommodatie niet bezet is. De jeugdtraining is op woensdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Veel prijzen in het Rooise darten

Afgelopen periode zijn er door onze Rooise darters veel prijzen gewonnen.

Foto:

In het nieuwe online darten zijn bij café 't Kerkpleintje diverse prijzen gewonnen. In een van deze klassen won onder andere Dylan School een dartset. In weer een andere klasse wonnen onder andere Axel Goverde en Leon van der Heijden een dartshirt. Afgelopen maand wonnen in een van deze competities Geert van Diest, Tonny Verberk, Ruud de Wit en Axel Goverde een 3d-bril. Op dit moment wordt deze online competitie alleen aangeboden door café 't Kerkpleintje en dat loopt nog tot het eind van het jaar.
Maar er waren meer prijzen te verdelen. Zo werd het steeltipteam van café 't Kerkpleintje kampioen in haar divisie, net als het team van De Dorpsherberg, ieder in hun eigen klasse. Doordat ze kampioen werden mochten ze aan de Brabantse Kampioenschappen meedoen.
Op zaterdag 24 juni zijn beide teams naar de Nederlandse Kampioenschappen geweest. Het was 's morgens al vroeg verzamelen bij café 't Kerkpleintje. Helaas zijn beide teams niet zover gekomen dat ze zich Nederlands Kampioen mogen noemen. Maar dat er twee teams in Rooi zijn die zich überhaupt kunnen meten met de rest van de Nederlandse top is toch fijn voor de toekomst.
Ook in café 't Kofferen was een grote prijs te verdelen. Daar werd het softtip team voor het eerst in jaren weer kampioen. Dat met een grote overtuiging. Ze wonnen namelijk over het jaar gezien ruim 100 legs meer dan de nr 2.

Pony's Bekkers presteren zeer goed op keuring

Afgelopen zaterdag werd in De Mortel een regionale keuring gehouden voor NRPS pony's van Brabant en Limburg. Hierbij behaalde het veulentje Sky van Equi Center (Paardenmelkerij Bekkers) een prachtige tweede plaats.

De andere veulentjes deden het zeker ook niet onverdienstelijk en werden 4e, 5e, 7e, 12e en 14e. Ze hebben allemaal een welverdiende eerste premie gehaald en mogen allemaal door naar de Nationale Kampioenschappen die op 12 augustus in Lunteren worden gehouden.
Niet alleen de veulens presteerden goed maar ook de driejarige merries waren goed in vorm. De merrie Lady van Equi Center behaalde een mooie derde plaats en de andere twee merries behaalden een keurige vierde en zesde plek in een zeer sterk deelnemersveld. Deze merries zijn ook alle drie uitgenodigd voor de Nationale Kampioenschappen in Lunteren, daar zullen ze proberen hun Ster-predicaat te behalen.

Roois kampioenschap vissen

Aan het Roois kampioenschap vissen heeft een aantal leden van de drie Rooise hengelsport verenigingen deelgenomen. De einduitslag over vier wedstrijden: 1. Henk van der Plas. 2. Peter van den Nieuwenhuizen. 3. Peter de Greef.

Het is nog mogelijk om in te schrijven voor de Borchmolen-wedstrijd. Dat kan nog tot 8 juli. Leden van de drie Rooise verenigingen en hengelsportvereniging Liempde kunnen hieraan deelnemen. Deze wedstrijd wordt gevist op vrijdag 14 juli aan visvijver De Kienehoef, aanvang 19.00 uur. Graag 45 minuten voor aanvang aanwezig. Inschrijven kan bij dierenspeciaalzaak De Borchmolen.

Gitte van den Eertwegh en Eveline Wicherts

Helden? Nee, zo zouden Gitte (trainster Wedstrijdgroep, Dioscuri) en Eveline (hoofdtrainster Recreatie, Dioscuri'94) zich ongetwijfeld niet willen noemen. De trainingen plannen, oefeningen in elkaar zetten, mee naar wedstrijden, een toernooi regelen, een luisterend oor bieden. Week in week uit staan zij klaar zodat jonge sporters hun favoriete turnsport kunnen beoefenen. Dat spreekt toch vanzelf? Mis dames, vandaag even niet. Vandaag staat de spotlight op jullie gericht. Omdat jullie er, samen met alle andere trainsters, altijd staan. Vakkundig, energiek en met het hart op de juiste plek. Namens heel turnend Sint-Oedenrode, heel hartelijk dank voor die enorme inzet!

Welke clubheld verdient het om volgende week in de spotlights te shinen? Laat het ons weten via redactie@demooirooikrant.nl

Clinic voor schooljeugd

De kinderen van de groepen 2, 3 en 4 van de basisschool van Boskant waren afgelopen vrijdag te vinden op de tennisvelden van Tennisvereniging Boskant. De kinderen van groep 2 keken hun ogen uit. Ze kregen voor het eerst tennisles. De kinderen van de groepen 3 en 4 waren vorig jaar ook geweest. In een spelcircuit kregen ze allemaal opdrachten die met tennissen te maken hadden. Na afloop kregen de sportievelingen allemaal een ijsje en een flyer met een leuke aanbieding om een half jaartje te komen kennismaken met tennis.

Vierentwintig uur op de fiets

Foto: Lisa vd Ven

Vierentwintig uur op de fiets

Een aantal weken geleden werd de Rooise Boudewijn de Poorter Nederlands Kampioen 24-uurs mountainbiken. Vierentwintig uur op een fiets zitten klinkt voor velen als bijna onmogelijk, en dat is het misschien ook wel. Toch bewees de Rooienaar door je met doorzettingsvermogen ver kunt komen. Heel ver…

Foto:

"Voorheen heb ik altijd gehockeyd. Op een gegeven moment leverde me dat te veel pijntjes op. Wanneer de pijn dan bijna voorbij was kon je weer beginnen, en zo ging het maar door. In die tijd fietste ik al wat vaker en het mooie van fietsen is dat je het altijd kunt doen. Ook als je zin hebt om het in je eentje te doen.
"Van fietsen wordt mijn hoofd leeg. Dat is trouwens niet helemaal waar. Van mountainbiken wordt mijn hoofd leeg. Dan moet je continu op de weg letten waardoor je niet aan andere zaken kunt denken. Heerlijk vind ik dat. Daarnaast vind ik het hartstikke fijn om in natuur te zijn en daarvan te genieten. Mountainbiken is wat dat betreft wel echt voor me weggelegd.

Ik had al vaker marathons gereden maar nog nooit één die 24 uur zou duren. Dat had ik overigens wel al eens in teamverband gedaan maar dat is natuurlijk toch anders dan wanneer je het alleen moet doen. Ik vond het hartstikke leuk maar dacht wel: misschien moet ik het eens alleen doen. Ik heb daarna natuurlijk volop getraind, maar heel veel langer dan acht uur achter elkaar train je normaal niet. Ik begon al snel door te krijgen dat 24 uur vooral in je hoofd zit. Wanneer je mentaal sterk genoeg bent kun je het volhouden en zelfs winnen. Het begint met een goed trainingsschema, een voedingsschema, de juiste begeleiding op de dag zelf en een dosis doorzettingsvermogen en geluk. En daarbij ligt het parcours me heel erg, heeeeel veel bochten."

Dat bleek wel toen Boudewijn bij de start verscheen. Al snel lag hij aan kop en zeiden anderen tegen hem dat hij was rustiger aan moest doen omdat hij nog 23 uur te gaan zou hebben. "Ik voelde me goed, de benen en het lijf voelden sterk, kon goed eten en drinken onderweg en kreeg vanaf 1 uur 's nachts begeleiding op de fiets om voor wat afleiding te zorgen." Op een gegeven moment gaat natuurlijk alles zeer doen, maar dat is bij iedereen het geval. Het is zaak om dan niet af te stappen om te gaan liggen, te kletsen of iets anders te doen. Dat kost allemaal tijd. Blijven fietsen. Stilstand is bijna niet in te halen. Daarom heb ik uiteindelijk ook 23,5 uur effectief op de fiets gezeten. Samen met mij waren er 29 andere 'gekken' die meereden maar uiteindelijk wist ik de langste afstand af te leggen in deze 24 uur, 520 km. De laatste ronde reed ik bijna net zo snel als een van de eerste," lacht Boudewijn. "Zoals de romeinen altijd al zeiden: verdeel en heers. Dat is ook echt zo. Op de fiets voel ik me weer een jonge hond en wanneer je zo'n bijzondere wedstrijd wint is dat fantastisch. Of ik nog eens met zo'n wedstrijd mee ga doen? In eerste instantie zei ik van niet. Nu sluit ik dat niet helemaal uit," aldus de Nederlands kampioen.

Vier Rooienaren bij NK BMX

In Assen werd zondag 2 juli het Nederlands Kampioenschap BMX gereden. Een wedstrijd waar je niet zonder meer zomaar aan mee mag doen, want je dient je hiervoor te kwalificeren.

Elke BMX-er kon in zijn of haar leeftijdsklasse een jaar lang punten verzamelen voor de Nationale Ranglijst. De beste 75% met een maximum van 32 rijders mochten deelnemen aan het NK. Er waren dus alleen maar heel goede rijders. Er waren vier Rooise rijders ruimschoots gekwalificeerd om aan deze wedstrijd te mogen deelnemen.
Voor Alex Veldt (Cruisers 45+) begon de dag helaas niet zo heel goed. Hij crashte meteen al in zijn eerste manche en finishte als zevende. In zijn tweede manche werd hij vijfde en de derde manche derde. Ook bij Kyro van Schijndel (Boys 14 jaar) verliep de dag helaas niet vlekkeloos.

Na een vijfde plaats in de eerste twee manches moest hij in zijn laatste manche knallen om nog enigszins kans te maken op de halve finale. Hij had kopstart, maar klikte helaas met één voet uit zijn klikpedaal en kon achteraan aansluiten, uiteindelijk werd hij zevende.

Bas Verhagen (Boys 14 jaar) was een goede kanshebber voor een finaleplaats dit jaar. Hij rijdt het hele jaar al erg sterk en was erop gebrand de finale te bereiken. Met een overwinning en twee keer een tweede plaats in de manches was hij op de goede weg. In de halve finale zat hij er goed bij, reed nog even op een derde/vierde plaats, maar werd helaas nipt vijfde.

Koen v/d Wijst (Elite Men) moest het eveneens opnemen tegen de top van Nederland en kreeg een heel zware bak voor de kiezen. Hij werd in de manches 6-6-7. De volgende wedstrijd is het EK in Bordeaux in het weekend van 15-16 juli. Hieraan zullen Kyro, Bas en Koen deelnemen.

Nieuwe clubkampioenen Argo

Foto:

Afgelopen zondag zijn de Clubkampioenschappen gehouden. Vijfendertig zwemmers en zwemsters hebben aan deze wedstrijd deelgenomen waarbij iedereen drie afstanden heeft gezwommen.

Foto:

Nadat alle afstanden gezwommen waren, werden de medailles voor de verschillende leeftijdscategorieën uitgereikt. De volgende zwemmers en zwemsters mogen zich clubkampioen noemen in hun categorie: Lara der Kinderen, Luuk Janssen, Esmee Broeren, Martijn Bogers, Maaike van Hamond, Iwan der Kinderen, Marieke Timmermans, Naomi van der Post, Leonie Habraken, Sem van Eijndhoven, Sanne Peters, Lars Diesch, Maartje van Stiphout, Guus van Stiphout en Floor Habers.
De zwemmers en zwemsters die geen plaatsje op het podium wisten te bemachtigen ontvingen een fraaie herinneringsmedaille. Iedereen ging dus met een medaille naar huis.
Tijdens de Open Water wedstrijd zaterdag 24 juni in het Merwedekanaal in Vianen heeft Dana Janssen een 3e plaats behaald op de 3000 meter vrije slag in een tijd van 48.04.41 en Roel Janssen een 2e plaats op de 500 meter schoolslag in 9.24.38. Zondag 25 juni hebben 11 zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan de 6e Solo wedstrijd in zwembad De Drietip in Nuenen. Tijdens deze wedstrijd hebben zij 5 keer een 1e plaats, 3 keer een 2e plaats en 3 keer een 3e plaats behaald. Er zijn 14 persoonlijke records gezwommen.
Komend weekend reist een groep van 33 personen, waarvan 21 zwemmers af naar het Duitse Lünen (nabij Dortmund). Zij zullen daar op zaterdag en zondag deelnemen aan de wedstrijd om de Lippepokal, die wordt gehouden in het 50m buitenbad bij de Cappenberger See.

Erik Lathouwers terug na studie

Ook deze week waren onze Rooise renners weer actief in Nederland. Erik Lathouwers maakte na afronding van z'n studie weer zijn rentree in het peloton.

In Bladel deed hij dat zeer verdienstelijk. Hij eindigde in het peloton als 32e. In Riethoven reed Frank Lathouwers bij de Elite en eindigde keurig in het peloton als 26e. In Bladel eindigde Frank opnieuw in het peloton, nu als 26e. In Medemblick werd in het kader van de clubcompetitie de ploegentijdrit gehouden. Frank en Erik reden voor WV Schijndel deze ploegentijdrit en eindigden met hun ploeg als 20e.
Jarno van Esch stond in Meerssen aan de start voor de klassieker aldaar. Twintig beklimmingen moesten de junioren over en Jarno - die vorige week een beetje op was - had een rustweek en reed zondag weer een knappe wedstrijd. Achter de tien leiders zag het er naar uit dat hij met twee anderen ging strijden voor plaats 11. Een kilometer voor de streep kwam alsnog het peloton over hen heen. Hij werd uiteindelijk 36e. Vrijdag staat Jarno aan de start in de Internationale vierdaagse in Kontich.

Na regen komt zonneschijn voor zijspanteam

Een paar weken geleden is het alweer dat er werd geracet op het circuit van Most. Het zijspan van Robbert van Kampen en zijn teamgenoot is weer helemaal gepoetst na al dat water in de laatste race. De volgende race was afgelopen weekend in Oostenrijk, het thuiscircuit van Red Bull. Na trainingen en kwalificaties was het tijd voor de wedstrijddag. Er werd storm verwacht en hierdoor kwam er een wijziging in de planning. De hoofdrace werd naar zondagochtend verplaatst.

Met het opgaan van het eerste lange stuk konden ze dit keer Grabmuller voorbij en zat Bereuter voor het Rainbow-team uit Meierijstad. Een mooi uitgangspunt om daar naartoe te gaan rijden. Na vier ronden ging het tempo bij Bereuter wat naar beneden waardoor Robbert en zijn maat de aansluiting kregen. In ronde vijf werd Bereuter voorbij gegaan en werd het tempo opgepakt. Helaas van korte duur, want op het rechte stuk kwam Bereuter weer langszij en schroefde hij zijn tempo weer op. Van bocht naar bocht werd er gevolgd. De ene bocht was het team uit Nederland sneller, de volgende weer Bereuter. Dit werd tot de laatste meters volgehouden, maar helaas werd nergens een plekje voorbij gestoken. Wel tevreden dat ze Bereuter bij konden houden en ook nog een mooie zesde positie pakten.

In de middag stond een sprintrace op de agenda. Een paar uur voor de race regende het pijpenstelen. De sprintrace ging over zeven ronden en net voordat ze moesten gaan rijden kwam de zon af en toe weer tevoorschijn. Maar dit was nog niet genoeg om de baan te laten opdrogen dus konden de mannen vertrekken op de regenbanden.

In de eerste ronden werd echt gezocht naar grip, want dat was echt ver te zoeken. Ze pakten een ritme en hoopten dat dit snel genoeg was om de concurrentie voor te blijven. In de vierde ronde werd het toch even spannend. Met het aanremmen van een bocht brak het zijspan zonder waarschuwing uit en ging hij dwars richting de grindbak. Gelukkig konden ze het schuiven net op tijd opvangen en op het asfalt blijven om toch de bocht nog te halen. Ook de twee zijspannen achter het Rainbow team kwamen niet voorbij, dus dat was meegenomen. Tot de laatste ronden bleven ze achter Robbert en zijn bakkenist. Die konden ditmaal als vijfde finishen. "Een zeer tevreden weekend waar we de snelheid goed te pakken hadden. Dit willen we graag doorzetten in de komende twee weekenden die nog gaan komen op het circuit van Oschersleben. Tevens staan we nu eerste in het klassement van de 1000cc, hopen dat we dit vast kunnen gaan houden tot het eind van het seizoen. Dit gaat spannend worden, want de verschillen zijn erg klein. Voor ons nu een aantal weken rust en dan pakken we de draad weer op, op 29 juli in Oschersleben", blikt Robbert alvast vooruit.

Bridgeclub De Neul Uitslag 2e zomerdrive 3/7 A-lijn: 1. Harrie van Erp en Harry Hutschemaekers 54.17%; 2 en 3 gedeeld: Margot Fassbender en Lieke Pieters & Helma van den Heuvel en Rien van den Heuvel 53.75%. B-lijn: 1. Nettie Passier en Mia Poels 64.06%; 2. Sjef van de Kerkhof en Jan van Lanen 61.98%; 3. Wilmien van Gastel en Albert van Gastel 54.69%. C-lijn: C lijn : Guus Plevier en Fried van de Laar 66.25%; 2. Christine en Christ van Helvoirt 60.42%; 3. Anneke Majoor en Toon Majoor 59.58%. D-lijn: 1. Corrie Kastelijn en Jan Kastelijn 62.99%; 2. Ans van de Laar en Annie Kastelijn 56.94%; 3. Toon der Kinderen en Frans van den Boomen 54.10%. Iedere maandagavond zomerdrive. Iedereen is welkom. Opgeven bij Riet v Hout. Tel. 06 54970750

Word jij de nieuwe Dafne Schippers?

Zaterdagochtend 8 juli is het zover. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de club houdt de jeugdloopgroep van SV Fortuna '67 een open training voor alle jeugd van Meierijstad en omgeving.

Van 9.00 tot 13.00 u ben je welkom om kennis te komen maken met de mooie atletieksport. Hiervoor wordt speciaal de Athletics Arena van de Atletiekunie opgebouwd. In de Athletics Arena kunnen jongeren van 6 t/m 18 jaar hun krachten meten in verschillende atletiekonderdelen. Dit alles staat uiteraard onder toezicht van gekwalificeerde trainers.
Het is een inlooptraining, dus deelnemers kunnen tussen deze tijden komen en gaan wanneer ze willen. Als je het hele programma doet, duurt dat ongeveer 1 uur, maar de mogelijkheid bestaat om het hele programma of onderdelen ervan vaker te doen. Daarnaast is er bij voldoende interesse de mogelijkheid om deel te nemen aan een korte training zoals dat bij de jeugdloopgroep van SV Fortuna '67 gebeurt.
Wil jij de nieuwe Dafne Schippers worden? Maak dan een begin en kom naar de open training! Het is helemaal gratis. Dus kom op 8 juli naar SV Fortuna '67 aan de Zwembadweg 62 in Sint-Oedenrode!

Roois team derde op NK Straatvoetbal

Chiel van den Biggelaar, Jarno Thijssen, Ryan Kreeft, Ziea van der Heijden, Jesse van den Oever, Joep Brussee Foto:

Op 19 mei vonden bij RKSV Schijndel de voorrondes plaats voor het NK Straatvoetbal, georganiseerd door jongerencentrum Bizzi uit Schijndel.

Afgelopen zaterdag 8 juli mochten de winnende teams daardoor meedoen aan het NK 4x4 straatvoetbal in de Jaarbeurs in Utrecht. Dertig jongens en meiden uit Schijndel en Sint-Oedenrode streden om de eerste plaats. De teams hebben veel en lang moeten wachten deze dag, maar gelukkig waren er vele voetbalspellen en shows waardoor de deelnemers zich naast de wedstrijden goed hebben vermaakt. De wedstrijden liepen niet sportief zoals het in Schijndel wel was verlopen. Maar dat lag zeker niet aan onze kinderen. Zij bleven tot het einde sportief voetballen en strijden. Het voetbalspel was dit jaar bij veel wedstrijden ver te zoeken. De wedstrijdleiders lieten te veel agressie toe. Dit waren ze andere jaren niet gewend van de KNVB. Het was daardoor zeker niet altijd leuk. Verliezen hoort erbij, maar dit had niet veel meer met voetbal te maken.
Team Skôn Roi heeft de tactiek op de tegenstander aangepast en daardoor nog een knappe derde plaats in de wacht gesleept. Een knappe prestatie van de jongens.


Kleuterdiploma turnen Dioscuri'94

Foto:

Op zaterdag 1 juli jl. vond het jaarlijkse kleuterdiploma turnen plaats in sporthal De Streepen. 27 Kleuters lieten aan vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes en zusjes zien wat ze het afgelopen jaar allemaal geleerd hebben. Er werd op 6 verschillende toestellen geturnd, waaronder balk en trampoline. Alle kinderen hebben het heel goed gedaan en daarom kreeg iedereen na afloop een welverdiend diploma en een mooie medaille!

SV Fortuna '67
Sint-Michielsgestel, Ruwenberg Parkloop

MannenTrim 5.000 m
Peter Hellings 28.54
MannenTrim 10.000 m
Pierre Lardenois 48.41
VrouwenTrim 10.000 m
Harriet van den Bergh 1.03.00
Chaam, Chaamloop
Vrouwen35 Halve marathon
Tineke Mous 2.00.43

Bridge
Bridgeclub Rooi 750 Uitslag zomer inloopbridge 28/6: A-lijn: 1. Ria Habraken & Toon Habraken 58,33 2. Robert Janssen & Theo Janssen 57,99         3. Irmgard Etman & Willem de Roo 56,60. B-lijn: 1. Gertie Cuijpers & Coby Huijbers 60,45 2. Joke van de Westelaken & Wiel Sporken 59,32 3. Lia van Ham & Bets Versantvoort 55,98. We organiseren weer een beginnerscursus bridge inlichtingen tel 0413-476925. Elke woensdagavond inloopbridge voor leden en niet leden.
BC De Meierij 29/6: A-lijn: 1. Jan van Rooy en Jan Kastelijn 60.11 2. Mia Poels en Heleen Wiers en Riet van Hout en Cees van Hout 54.16 4. Toon van Schaijk en Piet van Schaijk 50.69 B-lijn : 1. Thea Huyberts en Jo Verhoeven 69.27 2. Jana van de Acker en Harrie van de Acker 62.50 3. Annie Kastelijn en Addy Rijkers 54.16 4.Gerda Schellekens en Bert Schellekens 52.08.
Bridgeclub J.V.G.
uitslag 28/6; 1 Echtpr. Seegers 69,44 % 2 Dms. R.de. Poorter- M.Raaijmakers 58 ,33 % 3 Hrn.Van Erp en Hrn. J.v.Gerwen- S.v.d.Kerkhof 56,25 %.

Suzan en Enrico du Mesnil winnen in ZZ

Foto:

Vorig weekend werd in Oostelbeers een concours hippique voor paarden verreden. Suzan van Gastel startte haar paarden in de klasse Z en ZZ. Met het paard Enrico du Mesnil liet ze in zowel het basisparcours als de barrage alle balken in de lepels liggen. De snelste barrage leverde de eerste prijs op.

In deze klasse startte Suzan ook haar paard Fergie. Deze deed iets langer over de barrage en verdiende de tweede prijs. In de klasse Z was Suzan succesvol met haar paard Blikvanger. Deze combinatie eindigde met een zesde prijs.
Noortje Gevers startte haar paard Fleur dit weekend zowel op zaterdag als op zondag op een springwedstrijd in Geldrop. Op zaterdag eindigde ze na twee foutloze rondes met een tweede prijs. Op zondag in een twee fasen parcours. Hier kreeg de combinatie na een foutloos parcours de bel en kon meteen aan het barrageparcours begonnen worden. Ook daar bleven Noortje en Fleur twee keer foutloos en wonnen ze nogmaals een tweede prijs. Inge Heesakkers startte met haar Friese paard Cora in Equi-centrum de Peelbergen.
In de klasse M1 beoordeelde de jury haar proef met 62.3%, goed voor een tweede prijs.
Noortje Gevers en haar paard Fleur verschenen aan de start in de klasse M. Ze eindigde met een vierde prijs.
Michelle Westerdijk en haar paard Grand Romancier verschenen aan de start tijdens de Almelose ruiterdagen. Na een derde, vierde en twee maal een tweede prijs wonnen ze de finale in de dressuur klasse Z met 69.9%.
Marwin van den Nieuwenhuizen startte zijn paarden in de springrubrieken. Marwin en zijn paard Gigi-Carmen eindigde in de finale van de klasse L met een vijfde prijs. Met zijn paard Figo eindigde ze in de klasse M met een derde prijs. Met Fuji eindigde ze in de klasse grand prix 1.30/1.35m met een derde prijs.

Foto: Lisa vd Ven

Drieviten breien er prachtig eind aan

Vrijdagavond was het dan zover: het tijdperk van voetbalvereniging De Drieviten werd afgesloten. De happening startte met een wedstrijd tegen Rhode 5. Daarna begon zoals gewoonlijk de derde helft, maar die was niet als gewoonlijk. Er waren veel oud-spelers en aanhang aanwezig en hij duurde tot in de late uurtjes.

De wedstrijd
Voor hun afscheidswedstrijd hadden de Drieviten Rhode 5 als tegenstander uitgenodigd. 5 spelers van Rhode 5 hebben een periode bij de Drieviten gespeeld en daar een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Het zijn allemaal jongens die de selectie van Rhode net niet haalden. Niet omdat ze de kwaliteiten niet hebben. Ze vinden gezelligheid belangrijker dan resultaat. Daarmee een ideale tegenstander voor de Drieviten. Het werd een wedstrijd van 'de oudjes' tegen 'de jonkies'.
De vele toeschouwers zagen Rhode meteen druk zetten en dat leverde mooie taferelen op: de 55-jarige keeper van de Drieviten die twee keer een jonkie-Jesse wist te dollen. Na 15 minuten viel de eerste goal. Jesse Gevers strafte een verdedigingsfoutje van de langste Drievit genadeloos af. Even later kopte Stef Versantvoort uit een vrije trap de 2-0 binnen.
Na rust aanvankelijk hetzelfde beeld: 3-0 door Jesse Gevers en 4-0 door Luuk Hazenberg. Toen brachten de Drieviten extra versterking in en kantelde het spelbeeld. Dat resulteerde in een prachtige goal van aanvoerder Paul van Schijndel (afstandsschot in de kruising). Even later stond scheidsrechter John van Acht bij een hoekschop van Rhode precies op de goede plaats. Hij liet zien Drievit-hart spreken en gaf de bal een ferme haal naar voren. Kay Gordijn pikte die op en kon de 4-2 aantekenen. De Drieviten probeerden nog wel dichterbij te komen, maar meer zat er niet in. Het allerlaatste fluitsignaal klonk en de uiterst sportieve wedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor Rhode 5.

De derde helft
Een gezellige derde helft volgde. Veel verhalen uit de oude doos kwamen op tafel. Het was leuk om te zien hoe vele oud-leden hun ervaringen uitwisselden. Allen hebben de liefde voor het voetbal gemeen én hun hart voor de gezelligheidsclub. De karttrekkers werden nog in de bloemetjes gezet. Evenals Lambert, Ardie, Joost en Martje van den Biggelaar, omdat hun installatiebedrijf maar liefst 25 jaar lang de club heeft gesponsord. Het was de laatste derde helft: De Drieviten zijn niet meer, maar de vele voetballers die de club gediend hebben zullen voor altijd met een brede glimlach terugkijken op een prachtige voetbaltijd bij hun prachtige club.

Foto:
Foto: